Курланд Майкл : другие произведения.

Шерлок Холмс: Американські роки

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Зміст
  
  ОБКЛАДИНКА
  
  Назва
  
  Авторські права
  
  ПОСВЯТА
  
  Зміст
  
  ПЕРЕДМОВА
  
  Введення
  
  ВЕСІЛЛЯ ІНГИ СИГЕРСОН
  
  МІЙ ШОВКОВИЙ ПАРАСОЛЬКУ: РОЗПОВІДЬ МАРКА ТВЕНА
  
  СТАРИЙ СЕНАТОР
  
  АМЕРИКАНСЬКЕ ПРИГОДА
  
  СВЯЩЕННИЙ БІЛИЙ СЛОН МАНДАЛАЯ
  
  ПРОКЛЯТТЯ ЕДВІНА БУТА
  
  ВИПАДОК З ВБИВЦЕЮ МИМОВОЛІ
  
  РІЗАННЯ ДЛЯ ВИВІСКИ
  
  АНГЛІЙСЬКА СЕНЬЙОР
  
  ДЕТЕКТИВ ДИЛІЖАНСА: ПОВІСТЬ ПРО ЗОЛОТОМ ЗАХОДІ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  ШЕРЛОК ХОЛМС
  
  АМЕРИКАНСЬКІ РОКИ
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  
  ТАКОЖ МАЙКЛОМ КУРЛАНДОМ
  
  
  
  АНТОЛОГІЇ ШЕРЛОКА ХОЛМСА
  
  Мій Шерлок Холмс
  
  Шерлок Холмс: Приховані роки
  
  
  
  РОМАНИ ПРОФЕСОРА МОРІАРТІ
  
  Пекельний Пристрій
  
  Смерть при газовому світлі
  
  Велика Гра
  
  Імператриця Індії
  
  
  
  РОМАНИ ОЛЕКСАНДРА БРАССА
  
  Дуже Рано Помер
  
  Дівчата в туфлях на високих підборах
  
  
  
  ХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА
  
  Як розкрити вбивство
  
  Неспростовні докази
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  ШЕРЛОК
  ХОЛМС
  
  
  АМЕРИКАНСЬКІ РОКИ
  
  
  
  КНИГИ ПРО МІНОТАВРА
  НЬЮ - ЙОРК
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Це художній твір. Всі персонажі, організації та події, зображені в цих оповіданнях, є або продуктом уяви авторів, які використовуються вымышленно.
  
  
  
  ШЕРЛОК ХОЛМС: ПРИХОВАНІ РОКИ. Авторське право No 2010 Майкл Курланд. Авторське право на передмова No 2010 Леслі С. Клінгер. Всі права захищені. Надруковано в Сполучених Штатах Америки. За інформацією звертайтеся в St. Martin's Press, 175, П'ята авеню, Нью-Йорк, Нью-Йорк, 10010.
  
  
  
  "Весілля Інги Сигерсон" авторське право No 2009 Річарда А. Лупоффа; "Мій шовковий парасолька" авторське право No 2009 Дерріла Брока; "Старий сенатор" авторське право No 2009 Стіва Хокенсмита; "Американське пригода" авторське право No 2009 Гері Ловиси; "Священний білий слон Мандали" авторське право No 2009 Майкла Меллорі; "Прокляття Едвіна Бута" авторське право No 2009 Керол Бугге; "Справа вбивці мимоволі" авторське право No 2009 Пітера Тремейна; "Вирізування для підпису."Copyright No 2009 Рису Боуена; "Англійська сеньйор" copyright No 2009 Марти Рендалл; "Детектив диліжанса: повість про Золотом Заході" copyright No 2009 Лінди Робертсон.
  
  
  
  Дизайн книги Джонатана Беннетта
  
  
  
  Каталогізація даних Бібліотеки Конгресу у публікаціях
  
  
  
  Шерлок Холмс : роки в Америці / Майкл Курланд, редактор.—1-е изд.
  
  п. див.
  
  ISBN 978-0-312-37846-2
  
  1. Холмс, Шерлок (вигаданий персонаж) — Художня література. 2. Приватні детективи — художня література. 3. Англійська—США — Художня література. 4. Детективи і містичні оповідання, англійська. 5. Детективні і містичні оповідання, американські. В. Курланд, Майкл.
  
  PR1309.H55S46 2010
  823'.087208—dc22
  
  2009039821
  
  
  
  Перше видання: лютий 2010 р.
  
  
  
  10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
  
  OceanofPDF.com
  
  Любити разом з Ліндою
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ПЕРЕДМОВА Автор: Леслі С. Клінгер
  
  Введення Автор: Майкл Курланд
  
  Зміст
  
  
  
  ВЕСІЛЛЯ ІНГИ СИГЕРСОН Автор: Річард А. Лупофф
  
  МІЙ ШОВКОВИЙ ПАРАСОЛЬКУ: РОЗПОВІДЬ МАРКА ТВЕНА Автор: Дерріл Брок
  
  СТАРИЙ СЕНАТОР Автор: Стів Хоккенсмит
  
  АМЕРИКАНСЬКЕ ПРИГОДА Автор: Гері Ловизи
  
  СВЯЩЕННИЙ БІЛИЙ СЛОН МАНДАЛАЯ Автор: Майкл Меллорі
  
  ПРОКЛЯТТЯ ЕДВІНА БУТА Автор: Carole Buggé
  
  ВИПАДОК З ВБИВЦЕЮ МИМОВОЛІ Автор: Пітер Тремейн
  
  РІЗАННЯ ДЛЯ ВИВІСКИ Автор: Рис Боуен
  
  АНГЛІЙСЬКА СЕНЬЙОР Автор: Березня Рендалл
  
  ДЕТЕКТИВ ДИЛІЖАНСА: ПОВІСТЬ ПРО ЗОЛОТОМ ЗАХОДІ Автор: Лінда Робертсон
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ПЕРЕДМОВА
  
  Ті, хто вивчає життя Шерлока Холмса, швидко розуміють, що достовірних фактів мало. Ми приймаємо звичай використовувати імена "Шерлок Холмс" та "Джон Х. Ватсон" для позначення Великого Детектива і Доброго Лікаря, прекрасно знаючи, що справжні особистості цих людей були приховані за псевдонімами при потуранні сера Артура Конан Дойла. Ми можемо зробити висновок, що роком народження Холмса, швидше за все, був 1854 рік, Ватсона - кількома роками раніше. Ми з достатньою певністю знаємо, що співпраця цих двох почалося в 1881 році; що в 1891 році Холмс зник у Рейхенбахського водоспаду, щоб повернутися тільки в 1894 році; і що в кінці 1903 або 1904 року Холмс пішов на пенсію. За двадцять три роки своєї активної практики (за його власними словами) він розслідував більше 500 резонансних справ, хоча записи тільки про 56 були оприлюднені. Зафіксовано два випадки звільнення після виходу на пенсію, один в 1907 чи 1908 році, і один, що почалася в 1912 році і закінчився напередодні Великої війни 1914 року.
  
  Перший у світі детектив-консультант залишив нам мало відомостей про своє походження і юності. Його батьки були "сільськими сквайрами", його бабуся була сестрою французького художника Верне. У нього є брат Майкрофт, на сім років старше за нього. Він провів два роки в коледжі, потім зняв кімнату на Монтегю-стріт у Лондоні, де провів місяці бездіяльності. Він часто відвідував Британський музей, займався дрібними справами в основному незапоминающихся клієнтів (хоча "Ритуал Масгрейва", що відноситься до цього періоду, безсумнівно, є одним із найбільших тріумфів Холмса: розкриття зникнення / вбивства і відновлення давно втраченого національного надбання одним махом) і мріяв про велич. Можна пристрасно бажати дізнатися побільше про вбивства Тарлтона, Вэмберри, виноторговце, старій російській жінці, дивний випадок з алюмінієвим милицею або Риколетти з клишоногістю та його огидною дружиною, але в анналах доктора Ватсона про ці речі нічого не говориться.
  
  Звичайно, Сполучені Штати і американці часто згадуються в записаних розповідях про життя і роботу Холмса. Один вчений нарахував п'ятнадцять випадків, пов'язаних з американськими персонажами або сценами. Американські лиходії з'являються на англійських берегах в "Етюді в яскраво-червоних тонах", "П'ять апельсинових кісточках", "Танцюючих чоловічків", "Червоному колі", "Трьох гарридебах" і "Долині страху". Холмс найнятий американським клієнтом в "Мосту Тора" і приходить на допомогу двом американцям в "Благородному холостяка", на превеликий жах свого англійського клієнта. "Завжди приємно зустріти американця, - вигукує Холмс у цьому випадку, - тому що я один з тих, хто вірить, що божевілля монарха і груба помилка міністра в далекі роки не завадять нашим дітям коли-небудь стати громадянами однієї і тієї ж всесвітньої країни під прапором, на якому буде зображено зоряно-смугастий прапор Великобританії". У "Танцюючих чоловічків", ймовірно, в 1898 році, він стверджує, що у нього був принаймні один американський друг, Вілсон Харгрів з Нью-Йоркського поліцейського управління, що передбачає більш ранній незареєстрований візит у Сполучені Штати. Визначено, що Холмс відвідав Америку в 1912 році під виглядом американці ірландського походження імені Алтамонт, почавши з перебування в Чікаго, потім переїхавши в Буффало.
  
  Інтерес до Сполученим Штатам було майже загальним. У вікторіанську епоху Сполучені Штати значно розширилися, придбавши Техас, Каліфорнію та інші південно-західні території Мексики, а також північно-західні землі, які стали штатами Айдахо, Вашингтон і Орегон, у Англії. Була розвинена величезна система доріг, каналів, залізниць, і перед Громадянською війною в країну окупували німецькі та ірландські іммігранти, а також китайські робітники. Потім відбулася поляризація країни через проблеми рабства (скасованого Англією в 1833 році), і в результаті Громадянська війна забрала жахливі втрати з обох сторін. Південь розраховував на підтримку Англії, очікуючи, що експорт бавовни стане визначальним фактором. Англія зволікала, і хоча вона визнала Союз і Конфедерацію воюючими сторонами, довгоочікуваного дипломатичного визнання Півдня як незалежної держави так і не відбулося.
  
  Багато англійські сім'ї, у яких були родичі як на Півночі, так і на Півдні, відчували змішані симпатії. Після війни відносини з Сполученими Штатами нормалізувалися, і по мірі зростання американської економіки Англія отримувала вигоду з трансатлантичної торгівлі. Протягом десятиліття після війни іммігранти зі Східної та південної Європи почали прибувати в Сполучені Штати в рекордних кількостях. Міста на сході продовжували стрімко зростати, але багато іммігрантів приєдналися до великої міграції американців на захід. Подорожі в Америку, хоча і були нудними, щодо стали звичайною справою. Артур Конан Дойл, наприклад, неодноразово здійснював поїздки в Сполучені Штати, щоб відвідати друзів (таких як Редьярд Кіплінг, який оселився у Вермонті), просувати свої книги і виступати перед американською громадськістю на самі різні теми. Тим не менш, для Конан Дойла це все ще вважалося досить екзотичною країною, щоб побачити ринок для трьох книг, що розповідають про його поїздки в Америку, остання з яких була опублікована в 1924 році.
  
  Незважаючи на стосунки між Америкою і Англією, неправильні уявлення і міфи про Америці збереглися у свідомості англійців і проникли в канон Шерлока. Наприклад, Етюд в яскраво-червоних тонах - це історія про злих мормонів, принуждающих Люсі Фер'є до полігамії. Це відображає сучасні страхи перед білим рабством, поширені в популярних сенсаційних мемуарах У. Джармена "США, Абсцес дядька Сема", або "Пекло на Землі для США, дядько Сем" (Ексетер: надруковано приватним чином, 1884) і уявну тверезої книзі преподобного К. П. Лайфорда "Проблема мормонів" (Нью-Йорк: Phillips & Hunt, 1886). Географія Етюду в червоних тонах також спотворена: американські гори і пустелі розташовані там, де їх взагалі немає. "П'ять апельсинових кісточок" відображають нерозуміння подальшого існування Ку-клукс-клану в Америці ще в 1890-х роках. Америка також розглядається як притулок для злочинців, в тому числі Ейба Слейни ("Танцюючі чоловіки"), типового чиказького гангстера, предвосхитившего Аль Капоне; фальшивомонетника "Кілера" Еванса ("Три Гарридеба"); і мафіозі Джузеппе Горджиано ("Червоний круг"), який переїжджає в Америку з Італії.
  
  У фундаментальному збірнику есе Вінсента Старрета про Холмса, 221B: Дослідження Шерлока Холмса (Нью-Йорк: компанія Macmillan, 1940), Крістофер Морлі, як відомо, розмірковував: “Був Шерлок Холмс американцем?"Хоча вивчення Морлі цього питання непереконливо, він припускає, що мати Холмса, можливо, була американкою. Морлі вказує, що Холмс, можливо, подорожував Сполученими Штатами між коледжем і Монтегю-стріт, і його могло зацікавити відкриття Університету Джона Хопкінса в Балтіморі в 1876 році і Столітня виставка у Філадельфії. Інші вчені згодні з ідеєю, що Холмс відвідав Америку, хоча "доведена" поїздка зазвичай, за дивним збігом обставин, здійснюється в рідне місто вченого! Більш серйозно, в статті під назвою "Ранній американський Холмс" (Baker Street Journal 29, № 4 [грудень 1979]), Уейн Меландер дає захоплюючий звіт про своїх припущеннях щодо візиту Холмса в Сполучені Штати в 1876 році. Меландер стверджує, що поїздка простягалася на захід до Денвера і включала екскурсії в Балтіморі, Філадельфії, Чикаго, Канзас, Бостон і долину Вермисса (див. Долина Страху для позначення місця розташування останньої).
  
  Не менше, ніж Франклін Делано Рузвельт, стверджував, що Холмс був американцем. У листі від 18 грудня 1944 року Едгару Ст. Сміту, тодішньому голові нерегулярних формувань Бейкер-стріт, Рузвельт писав:
  
  При подальшому вивченні я схильний переглянути свою попередню оцінку того, що Холмс був підкидьком. Насправді він народився американцем і виховувався батьком або прийомним батьком у підпільному світі, таким чином навчаючись всім премудростям високорозвиненого американського кримінального мистецтва.
  
  У ранньому віці він відчув бажання зробити щось для людства. Він був дуже добре відомий у вищих колах цієї країни і тому волів діяти в Англії. Його риси були в першу чергу американськими, а не англійськими. Я відчуваю, що подальше вивчення цього претендента принесе добрі результати в історію.
  
  19 березня 1945 року Рузвельт знову написав Сміту:
  
  Я радий дізнатися, що мій постулат про кримінальне минуле Холмса в Америці викликав такі палкі дискусії. Це тільки показує, що інтерес до всієї області Шерлокианы постійний.
  
  Хоча були опубліковані нові матеріали, що проливають світло на багато аспектів життя друга доктора Ватсона Конан Дойла, багато чого залишається прихованим в історії Ватсона і Холмса, їх сімей та їх зв'язків в Америці. До тих пір, поки не будуть виявлені більш переконливі докази, які вивчають "Великого детектива" і "Доброго лікаря" повинні задовольнятися припущеннями, подібними до тих, що представлені в цьому збірнику.
  
  —ЯЕСЛІ С. ДОЗАТРИМАВСЯ
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Введення
  
  І знову я покликаний виправдати наші жалюгідні спроби наслідувати Вчителя. У якомусь сенсі виправдання неможливо; чотири романи і п'ятдесят шість оповідань створили світ, який так люблять ті з нас, хто змушений жити в цьому світі і відвідувати Шерлока Холмса і його володіння тільки на сторінках книги або спостерігати за блідими подобиями історій, що розігруються для нас на сцені чи на екрані. Деякі думають, що поширюватися про роботи Майстра - значить оскверняти його пам'ять.
  
  Але з іншого боку, ніяких виправдань не потрібно. Всього чотири романи? Всього п'ятдесят шість коротких оповідань? Як можна очікувати, що ми будемо існувати на такій мізерній їжі? Канон повинен бути розширений. Повинен бути невичерпний запас історій про Холмса, так само як повинні бути повітря і вода. І це мають бути самі чудові історії про Холмса, які ми можемо створити. Можливо, це не справжнє перо Майстра, але все ж поживне для висушеній і голодній душі.
  
  Приблизно кожен рік ми зобов'язані благати кращих авторів нашого часу ненадовго побути в країні Холмса, повернутися і повідомити про свої знахідки.
  
  На сторінках цієї книги зібрано й переписано вміст скриньки, битком набитою пригодами. Тут зібрані спогади з усіх неосяжних просторів Північної Америки: міст, сіл, сільській місцевості, штатів і територій; заселених селищ, безплідних земель і необроблених кордонів. Написані пером і чорнилом на лінолеумі і зберігаються у сховищах Чиказького скотарського банку або старанно надруковані на випрасуваній мясницькій папері огризком толстого свинцевого олівця і загорнуті в клейонку, щоб лежати непрочитаними в окованном залізом дерев'яній скрині, повному іржавих ковальських інструментів, вони схожі в описі американських подвигів молодого англійця на ім'я Шерлок Холмс.
  
  У своєму рідному Сполученому Королівстві Холмсу належало здобути популярність як успішного детектива-консультанта, який став піонером багатьох криміналістичних методів, які використовуються досі.
  
  Можна тільки припускати, коли саме Холмс приїхав в Сполучені Штати, але це точно сталося протягом року або двох після того, як він покинув Мидлотианский університет (або, можливо, як деякі вважають, Кембрідж — це спірно, як і те, чи він отримав вчений ступінь або просто поїхав, щоб переслідувати свої власні інтереси). Точна дата його повернення в Лондон невідома, але це точно сталося приблизно через рік після його зустрічі з доктором Джоном Ватсоном, який повинен був стати його колишнім співробітником і помічником.
  
  Те, що він провів кілька років за Атлантикою, не викликає сумнівів; про це свідчить його знання мови, манер і звичаїв Сполучених Штатів. Таким чином, було розумно припустити, що пошук в щоденниках і спогадах 1870-х і початку 1880-х років може дати деяке уявлення про таке запам'ятовується людині. І це підтвердилося.
  
  
  Якщо я дозволю собі на мить відволіктися від світу, який ми створили, і повернутися у світ, який із вдячністю ми залишаємо позаду:
  
  
  Створення нових історій, дія яких розгортається в світі Шерлока Холмса, - цікаве заняття для письменника, хоча і повне небезпек. Зараз я розриваюся між словами "Розвага легко зрозуміти, але небезпека?" і "Небезпека легко зрозуміти, але розвага?" Можливо, мені слід відступити і розглянути кожну з них окремо.
  
  Розвага: Письменник-фантаст - творець світів. Це звучить як необмежена свобода і влада — deus ex scrivener, так сказати. Але на відміну від Бога — у всякому разі, наскільки нам відомо, — у цього творця є натовп людей, які заглядають йому через плече і критикують кожен струмок і луг, кожну рибу і рибалки, кожен сюжетний хід і рису характеру. "Цей єпископ Ламлі, якого ви представляєте на дванадцятій сторінці," говорить пухкенька маленька жінка з пронизливим поглядом і бородавкою у невідповідному місці. - він не веде себе так, як ні один єпископ, з яким я коли-небудь був знайомий, а я вивчав єпископів“. Або, як вказує людей з викривленою губою і в старому шкіряному льотному шоломі з величезними захисними окулярами: "У вас є Дік Деннісон, пилотирующий автожир Ventrix на Північному полюсі у вересні 1927 року, коли всім відомо, що автожир Ventrix був запущений у виробництво тільки в квітні 1929 року".
  
  Це "всі знають" найбільше дратує письменника. Що ж, ризикну припустити, що, якщо б я зупинив наступні двадцять перехожих біля головного входу на Сакс-П'яту авеню, не більше десяти-дванадцяти знали точну дату випуску автожира Ventrix.
  
  Але Конан Дойл виконав за нас всю важку роботу по створенню світу. У світі Шерлока Холмса Дойл дав нам готову, повністю заземленную сільську місцевість, повну яскравих предметів і колоритних людей. Як висловився журнал The Economist у своєму номері від 4 жовтня 2007 року,
  
  Історії про Шерлока Холмса, як і раніше володіють надзвичайною силою. Сценарій ніколи не буває більш ефективним, але ситуація залишається незмінною: затишна, вкрита килимами, освітлена каміном вітальня на Бейкер-стріт, яку ділять Холмс і Ватсон, парадоксально схожий на утробу світ вікторіанського холостяка, розташований над анархічним злочинним світом, повним насильства та аморальності.
  
  Ми можемо чіплятися до оцінки журналом написаного, але всі, я думаю, погодяться з надзвичайною силою, якої воно продовжує мати.
  
  —МАЙКЛ КУРЛАНД
  На 112 - му році Магістра
  Вересень 2008 р.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  ШЕРЛОК ХОЛМС
  
  АМЕРИКАНСЬКІ РОКИ
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Чому Шерлок Холмс вперше відправився в Америку? Містер Лупофф говорить нам, навіщо ще, як не для того, щоб бути присутнім на весіллі? Але виникли ускладнення . . .
  
  ВЕСІЛЛЯ ІНГИ СИГЕРСОН
  
  Автор:
  
  РІЧАРД А. ЛУПОФФ
  
  Єдиний гучний постріл. Уламки падають, стикаються, перекидаються, червоні, зелені, фіолетові, жовті, блискучі, відображають мерехтливий газовий світло, падають на паркет, і все це під звуки грає оркестру, чотириста голосів виконують гімн ...
  
  
  Я була жінкою за прилавком, обслуговувала покупців, приймала платежі і завертала випічку, коли у дворі почувся дзвінок листоноші. Я відмовляюся називати себе "й меннінга". Таке вживання позбавляє значення жіночий рід і означає, що я в деякому роді нижче і підвладний чоловікові.
  
  
  Містер Толливер притулив велосипед до задніх дверей і, витративши хвилину на те, щоб розібратися в своєму мішку з поштою, підійшов і вручив мені невелику пачку листів. Він посміхнувся крізь сиві вуса. “ З мамою все гаразд, міс Холмс?
  
  "Вона воліла б працювати," відповів я, - але лікар наполягає, щоб в ці останні тижні вона відпочивала. Він говорить, що, коли новоприбула приїде, у неї буде достатньо роботи".
  
  “Так. І тато, що він може сказати?"
  
  “ Він у змові з доктором Миллуордом. Як і я. Мама наполягає на тому, щоб готувати для всіх нас, але, принаймні, вона погодилася поступитися свої обов'язки в магазині.
  
  “ Подбайте про свою матір, міс Елізабет. Вона мила леді.
  
  Я простягнула містерові Толливеру безкоштовну пампушку, і він узяв свій велосипед і поїхав.
  
  В цей день у крамниці було велелюдно. Все, що міг зробити юний Шерлок, - це замішувати тісто, підтримувати в порядку духовки і виставляти на вітрину свіжі товари. Папа чергував догляд за мамою з денним сном, щоб набратися сил і впоратися з важкими обов'язками по випічці на ніч. І, звичайно ж, Майкрофт сидів у куточку, який зійшов за офіс, працюючи, як правило, над бухгалтерією пекарні і вивчаючи формули нових продуктів.
  
  Майкрофт також займався нашої листуванням, замовляв товари і оплачував рахунки. Наш сімейний бізнес був досить успішним, але самим вимогливим у цьому жвавому районі Лондона. Конкуренція також була гострою.
  
  До того часу, коли магазин закрився на весь день, на Лондон опустилася темрява, і газові ліхтарі відкидали м'які тіні перед нашим будинком. Газ також був встановлений в приміщенні, незважаючи на невдоволення літніх жителів, які наполягали на тому, що нове освітлення було неприродним і неприємним порівняно з традиційними масляними лампами.
  
  Батько прокинувся після денного сну. Мама приготувала наваристий суп з помаранчевої гарбуза і підсмажила нам по шматку яловичини з картоплею і зеленню. Звичайно, була випічка з нашого власного магазину. Майкрофт, як зазвичай, швидко зайняв своє місце за сімейним столом. Здається, що Майкрофт проводить все своє життя в нерухомій позі, за винятком своїх рідкісних і непояснених "експедицій". Через нерегулярні проміжки часу він важко піднімався, одягав головний убір, брав у руки палицю і зникав на годину або на день.
  
  Наскільки я пам'ятаю, був один випадок, коли його не було цілий рік. Мої батьки вважали його зниклим без вісті, коли він увійшов в магазин, фамільярно привітав кількох наших постійних покупців і повернувся на своє звичайне місце без всяких пояснень. Мій старший брат такий самий огрядний, як мій молодший худий; якщо б вони лише обмінялися кількома каменями авоирдупуа, я думаю, їм обом було б краще.
  
  Але цієї ночі мені довелося покликати Шерлока, який пішов у свою кімнату, щоб попрактикуватися в грі на скрипці.
  
  Я не знаю, що засмучує більше: звуки дряпання і скреготу, які він називає музикою, або неприємні запахи від експериментів, які він час від часу проводить. Чому мої батьки подарували мені цього надокучливого молодшого брата, який перебуває за межами людського розуміння. Я сподівався тільки, що наступним доповненням до сімейства Холмсів буде більш приємний співрозмовник. За волею Долі, дівчинка!
  
  Звичайно, ця пізня вагітність і неочікувана. Тим не менш, мати проявляє всі ознаки задоволення від перспективи появи в будинку ще одного Холмса. Батько турбується про витрати. Майкрофт, схоже, нічого не помічає.
  
  Що стосується огидного Шерлока, я вважаю, що він звик до привілеїв, пов'язаних з тим, що він самий молодший член родини. Коли згадується той факт, що він втратить це відмінність, вираз його обличчя нагадує вислів людини, який відкусив фрукт, думаючи, що це апельсин, тільки для того, щоб виявити, що це лимон.
  
  Чесно кажучи, я зізнаюся, що мій молодший брат не зовсім дурний. Наскільки я пам'ятаю, одного разу він попросив мене допомогти йому в його так званій лабораторії. Він пояснив, що розробляє метод передачі енергії за допомогою звукових хвиль. Він організував експеримент, в ході якого встановив металевий предмет в скобу, оточену звукопоглинальним ватином. Він стояв неподалік, витягуючи огидні звуки зі своєї скрипки. Він награвав ноти все вище і вище, поки, на мій подив, металевий предмет не почав сильно вібрувати.
  
  "Тепер, сестро, я хочу, щоб ти встала по іншу сторону апарату і порівняла цю ноту зі своєю флейтою".
  
  Я підкорився з аналогічними результатами.
  
  "А тепер," проголосив Шерлок, " за горошини опору. Ми встанемо по обидві сторони від апарату та по моїм сигналом обидва включимо лейтмотив".
  
  Я не став поправляти його солецизм, а просто роздратовано похитав головою, погоджуючись.
  
  Шерлок підніс скрипку до підборіддя, провів смичком по струнах і удостоїв мене кивка і підморгування. Гротескність його кощавого обличчя, спотвореного таким чином, набагато перевершує мої мізерні словесні здібності. Дійсно, жах цього потрібно швидше уявити, ніж описати.
  
  Ми обидва взяли вирішальну ноту, він - на своїй скрипці, а я - на своїй флейті. Через кілька секунд металевий предмет почав сильно вібрувати, потім засвітився червоним жаром і, нарешті, розплавився і сріблястим дощем впав на підлогу.
  
  В цей момент до кімнати увійшла мама. "Елізабет, Шерлок, дорогі, хто-небудь з вас бачив мою дорогоцінну срібну ложечку з Срібного ювілею Її Величності?"
  
  На жаль, ось вона, безформна калюжка розплавленого металу на підлозі лабораторії Шерлока.
  
  
  Трапеза проходила досить приємно, кожен член сім'ї по черзі описував свій день, як це прийнято у нас з давніх пір. Розмова зайшла про світових справах по мірі того, як вони просочувалися в наш будинок через розмови наших клієнтів, коли Майкрофт оголосив, що знайшов серед денних надходжень послання, адресоване нашим батькам.
  
  
  Майкрофт, безумовно, самий блискучий чоловік, якого я коли-небудь зустрічав. Я не можу представити, щоб він провів своє життя в нашій сімейній пекарні, але на даний момент він надає неоціненну послугу. Він також може бути самим нестерпним з чоловіків, перевершуючи навіть докучливого Шерлока. Витираючи з підборіддя краплі жиру, він щось пробурмотів і поплескав себе тут і там, шукаючи послання.
  
  Нарешті він знайшов його. Він дістав його з внутрішньої кишені і простягнув батькові.
  
  Це був конверт, акуратно адресований містерові і місіс Реджинальд Біслі Холмс, Сімейна пекарня Холмсів, Олд-Ромилли-стріт, Лондон, Англія. Марки були незнайомого відтінку і дизайну, позначені ніж під назвою "центи". Зворотна адреса у місті Нью-Йорк-у Сполучених Штатах Америки дав розгадку таємниці дивних марок.
  
  Потім пішов номер, який можна було б розіграти як комічного номери в мюзик-холі Чипсайда. Батько поплескав себе по грудях, весь час моргаючи. "Я не можу знайти свої очки," нарешті оголосив він, простягаючи конверт мамі.
  
  Мама похитала головою. “Я повинна займатися своїми кухонними справами. Можливо, хто-небудь з дітей прочитає цей лист всім нам".
  
  Якимось чином ця обов'язок випала на мою долю. Якимось чином, здається, в цьому домі так завжди буває.
  
  Я розкрив конверт. Він був незвично щільним і з більш тонкого паперу, ніж звичайна кореспонденція. З конверта я витягнув листівку. Рельєфними літерами на ній було написано наступне:
  
  MR І MRS. Дж.ОРГЕН С.ИГЕРСОН
  RРІВНЯЙТЕСЯ На ЗАДОВОЛЕННЯ ВІД ВАШОЇ КОМПАНІЇ
  На ВЕСІЛЛІ своєї ДОЧКИ,
  МІСС ТАНГАЕЛІЗАБЕТ ЗАЙДЖЕРСОН
  ТО МР. ДжейОНАТАН ВІ ХОПКИНС
  ЯЗнаю ЦінністьNEW YОРКА
  ПроН ЗДНЯ, ДВАДЦЯТОГО червняЧЕРВНЯ 1875 року
  
  Я прочитав листівку вголос. Почувши це, мама заплескала в долоні. “Дочка мого дорогого брата виходить заміж! Здається, тільки вчора вона була немовлям".
  
  "Я так і знав", - вигукнув я. "Я знав, що з моєю кузиною Інгою ось-ось станеться чудова подія".
  
  "Дійсно, радісна подія, але, звичайно, ми надішлемо свої співчуття", - заявив батько. “До двадцятого червня всього кілька тижнів. Мама ні за що не змогла б відправитися в океанське подорож, і я б, при сформованих обставинах, навіть не розглядав можливість поїздки в Америку, поки вона залишалася вдома ".
  
  Мама потягнулася за конвертом, і я простягнув його їй. У цей момент з нього випав листок паперу, ледь не зачепивши миску з овочами, і приземлився перед кістлявим Шерлоком. Він схопив його і відмовився віддавати, поки батько не наказав йому зробити це. Незважаючи на це, мені довелося потягнути за листок, перш ніж він відпустив його.
  
  Записка була написана знайомим почерком моєї кузини. Дорога Елізабет, я читаю про себе, Мій Джонатан - самий чудовий чоловік. Він досвідчений друкар і редактор, і ми плануємо переїхати на Захід, як тільки одружимося. Будь ласка, будь ласка, люба кузина, знайди спосіб приїхати на моє весілля. Моє серце буде розбите, якщо ти цього не зробиш. Я хочу, щоб ти була там в якості моєї нареченої. Записка була підписана у звичайній манері мого кузена карикатурним малюнком, що зображувало нас двох, фамільярно взялися за руки.
  
  Хоча ми ніколи не зустрічалися, я вірю, що у нас була экстрасенсорная зв'язок протягом усього нашого життя. Моя мати і батько Інги були близнюками. Мати залишилася тут, в Англії, в той час як її брат емігрував у Сполучені Штати, де одружився на американці, міс Таннер. Ми, дві двоюрідні сестри, народилися в один день і, наскільки ми змогли визначити, в один і той же момент. Мою двоюрідну сестру звали Інга Елізабет, а мене - Елізабет Інга.
  
  Запрошення на весілля моєї дорогої кузини стало підтвердженням знання, яке я виношувала протягом декількох тижнів.
  
  Зібравшись з духом, я оголосив, що, зважаючи на нездатність моїх батьків зробити це, я буду представляти англійську гілка родини на весіллі Інги.
  
  Батько похитав головою. “Про це не може бути й мови, Елізабет. Ми підберемо відповідний подарунок для твоєї кузини і відправимо його трансатлантичним транспортом. Ти не поїдеш в Америку, у всякому разі, не одна".
  
  Мати смикала зав'язки, утримують її фартух на місці, в розпачі зав'язуючи і розв'язуючи їх. “Інга - єдина дитина мого брата, Реджинальд. Вона єдина кузіна Елізабет. Було б сумно, якби вона не змогла бути присутньою на цьому заході".
  
  "Ні, - наполягав батько," молодій жінці подорожувати одній в таких умовах було б вкрай непристойно".
  
  “ Тоді, можливо, її брат міг би поїхати з нею. Майкрофт - відповідальний молодий чоловік. Безсумнівно, він був би відповідним компаньйоном для Елізабет, і я не сумніваюся, що мої брат і невістка прийняли б його в свій будинок ".
  
  Зізнаюся, що навіть в цей момент мені було цікаво думати про те, як Майкрофт сідає на корабель і вирушає до Америки. Майкрофт, чиї щоденні пересування рідко змінюються маршрутом з спальні в кабінет, з кабінету до обіднього столу, з обіднього столу в вітальню і з вітальні в спальню.
  
  Майкрофт одним словом відкинув пропозицію нашої мами, і подальше обговорення не принесло користі.
  
  Після вечері і кави ми пішли у вітальню на наш звичайний сімейний годину. Іноді вечорами мама читає вголос популярний мистецький твір. В інших випадках я граю знайомі мелодії на своїй флейті, іноді супроводжуються жахливим рипінням Шерлока. Зрідка Майкрофт соизволяет розважити нас декламацією. Він зберіг на пам'ять повне зібрання Діалогів Платона, "Життєписи" Плутарха, наукові праці великого містера Чарльза Дарвіна і "Пригоди Аліси в країні чудес" преподобного Доджсона, які я дуже люблю.
  
  Але в цей вечір у нас була тільки одна тема для розмови. Це було весілля мого двоюрідного брата.
  
  Мати і батько виключили свою присутність на весіллі, батько заборонив мені подорожувати одній, а Майкрофт відмовився навіть думати про це подорож, і в цієї головоломки залишалося тільки одне можливе рішення. Я проковтнув свою гордість і запропонував Шерлоку супроводжувати мене.
  
  Я наполовину сподівалася, що він відкине цю ідею. Чесно кажучи, я сподівалася на це більше, ніж наполовину. Але мій дорогий молодший брат скористався нагодою, щоб помучити мене, давши свою згоду. Звичайно, він зробив це з демонстрацією небажання, межує з мучеництвом.
  
  Мати, здавалося, була готова благословити цей план, коли батько підняв питання про гроші. Вартість проїзду для двох осіб, що подорожують з Англії в Америку і назад, склала б значну суму. Можливо, якийсь час можна було б керувати пекарнею без нас з Шерлоком. Але в касі просто не було достатньо коштів, щоб забезпечити проїзд для нас з Шерлоком.
  
  Батько піднявся зі стільця і заявив: "Ми пошлемо щасливій парі підходящий подарунок, можливо, соусник або піднос".
  
  “ Поки немає. "Слова Майкрофта, вимовлені тим же глибоким голосом, який він використовував для своїх завчених декламацій, змусили батька зупинитися.
  
  “ Ще немає? - Луною озвався батько.
  
  “Сер, - відповів Майкрофт, - не варто так швидко відмовлятися від того, щоб наша сім'я була представлена на весіллі. Пам'ятай, що Інга теж моя двоюрідна сестра, і я хотів би побачити свою сестру і її двоюрідного брата разом в цей щасливий день ".
  
  Батько потягнувся за очками, розвів їх дужки і надів собі на обличчя, щоб краще роздивитися свого старшого сина. "Я сподіваюся, Майкрофт, ти не плануєш пограбувати банк від імені Елізабет і Шерлока". Батько рідко жартує, але я вважаю, він думав, що тільки що зробив це.
  
  “Будь ласка, довірся мені, батько. Я нічого не обіцяю, але ризикну припустити, що Елізабет і Шерлок будуть на весіллі Інги". Він поліз у кишеню жилета і дістав ріпу. Подивившись на нього, він похитав головою. "Сьогодні занадто пізно", - сказав він. “Дай мені двадцять чотири години, батько. Більшого я не прошу".
  
  На наступний ранок наша пекарня, як зазвичай, була повністю заповнена продуктами батьківського виробництва. Я зайняв своє місце за прилавком; Шерлок - своє місце в зоні, призначеній для роботи з товарами; а Майкрофт - за своїм столом, займаючись своїми адміністративними обов'язками. Про вчорашньому сімейному зборах більше нічого не говорилося.
  
  Опівдні Майкрофт встав, взяв капелюх і тростину і широкими кроками вийшов з магазину. Він розчинився в потоці пішоходів на Олд-Ромилли-стріт. Більше він не з'являвся до тих пір, поки вся родина зібралася за обіднім столом.
  
  Мама підсмажила курчати з дрібною картоплею, а ще була гаряча і холодна зелень і, звичайно ж, булочки з маслом. Вона зайняла своє місце на чолі столу; батько - в кінці; ми з Шерлоком - обличчям один до одного через скатертину і тарілки. Батько як раз взяв у руки кухонні приналежності і потягнувся за птицею в коричневої скоринки, коли Майкрофт увійшов у кімнату. Він потер руки, посміхнувся кожному членові сім'ї по черзі і зайняв своє місце.
  
  За їжею він багато говорив, але його єдиною темою було перевагу маминої куховаріння і батьківській випічки. "Ми не є власниками фінансового стану, заявив він," але ми щаслива сім'я, у нас є затишний будинок, успішний бізнес, компанія один одного і найкраща кухня, на мою скромну думку, у всьому світі".
  
  Можливо, він перебільшив, але ніхто за столом не став з ним сперечатися. Навіть Шерлок.
  
  Після вечері родина зібралася у вітальні, і в цей час Майкрофт швидше стояв, ніж сидів, і зробив своє оголошення.
  
  "Все влаштовано", - сказав він. "Я зустрівся сьогодні вдень з певними людьми, і справу зроблено".
  
  "У вас є для нас квитки?" Спитав Шерлок. Його голос менш диссонирующий і дратівливий, ніж його гра на скрипці, але не настільки.
  
  “ Квитки? Ні, Шерлок. Квитки тобі не знадобляться.
  
  "Про, це загадка, Майкрофт?" Шерлок голосно скрипнув зубами.
  
  “ Якщо хочеш, юнак. Або, якщо ти волієш, я просто поясню суть справи словами, зрозумілими навіть такого скупого інтелекту, як твій.
  
  "Будь ласка," втрутилася я. “ Майкрофт, не опускайся до рівня дитини. "Хоча, - подумав я, - худий бинпол і так найвищий член нашої сім'ї". "Просто розкажи нам, що ти зробив".
  
  "Дуже добре". Майкрофт опустився в крісло. Мама подала каву і солодку випічку з магазину, і Майкрофт поклав на мову абрикосове ласощі. Він прожував і проковтнув з явним задоволенням. - Як вам, можливо, відомо, - сказав він, - "Грейт Істерн" відправляється з Лондона двадцять четвертого травня. Вона перетинає Атлантичний океан за одинадцять днів і прибуває в Нью-Йорк четвертого червня. Я думаю, у вас з кузиною Інгою буде достатньо часу, щоб попрацювати з тіткою Таннер над приданим.
  
  “ Так, так, Майкрофт. Але як можемо Шерлок, - я здригнувся від цієї думки, - і я подорожувати на Грейт Істерн, коли у нас немає квитків і грошей, щоб їх купити?"
  
  “На борту "Грейт Істерн" за вечерею звучить музика і проводяться розважальні заходи у виконанні оркестру містера Клемента Зігфріда. Ти досвідчена флейтистка, люба сестра, в той час як юному Шерлоку, - Майкрофт помітно здригнувся, - іноді вдається витягти з свого інструмента впізнавану мелодію. Я домовився про те, щоб ви обидва стали учасниками оркестру містера Зігфріда. Проїзд та харчування будуть забезпечені, а також буде виплачена скромна стипендія ".
  
  В кімнаті запанувало мовчання, яке, нарешті, порушив сам Майкрофт: "Однак є одне незначне уваги".
  
  Шерлок посміхнувся.
  
  Я чекав.
  
  Для вашого користування буде надана невелика каюта, але вам доведеться ділити її. В інтересах дотримання пристойності передбачається, що ви будете подорожувати як брати".
  
  Я застогнав.
  
  Шерлок розсміявся.
  
  "Тоді чому не як сестри?" - Запитала я.
  
  Майкрофт посміхнувся. У нього сама чарівна, чарівна усмішка, у мого старшого брата. “ Чудова думка, Елізабет. Дуже забавно. Він зробив паузу, щоб відсьорбнути кави. "На жаль, вже вирішено, що брати Холмси, Шерлок і Еллері, виступлять з оркестром Зігфріда".
  
  Одинадцять днів, подумав я. Подорож займе одинадцять днів. Це означало б одинадцять днів на те, щоб зійти за чоловіка, і одинадцять ночей на те, щоб ділити парку корабельну каюту з противним Шерлоком. Я здригнувся.
  
  Так все і було залагоджено. Я переконав свою хорошу подругу Клариссу Макдугалд, яка живе через дві хати від нас і з якою я багато років ходила в школу, зайняти моє місце в магазині. Її брат замінить Шерлока. Батько схвалив цю домовленість. Я пишаюся своєю майстерністю поводження з голкою і ножицями, якому навчився у матері. Ми удвох переробляли чоловічий одяг, щоб відповідати моїм потребам і приховувати мій підлогу.
  
  Двадцять четвертого травня ми з Шерлоком встали задовго до світанку і вирушили залізницею з Лондона в Саутгемптон. Опинившись в цьому південному місті, було неможливо не впізнати пункт нашого призначення.
  
  Для мене "Грейт Істерн" був великим і знаменитим кораблем, але Шерлоку, звичайно, він надав можливість прочитати вчений лекцію.
  
  "Грейт Істерн", безсумнівно, є найбільшим досягненням мореплавання з часів Ноєвого ковчега". О, цей гугнявий голос! “Її дизайнер, геніальний Изамбард Кінгдом Брюнель, загинув в ранньому віці, безперечно, принаймні частково з-за стресу, пов'язаного з його підприємством. Днище корабля було розірвано невідомої досі підводною горою під час одного з його перших плавань, і тільки блискуча конструкція подвійного корпусу містера Брюнеля врятувала його від затоплення. Вона була розрахована на перевезення до чотирьох тисяч пасажирів, але, на жаль, ніколи не мала комерційного успіху".
  
  Спасибі тобі, дорогий брате. Я стримався, щоб не придушити цього всезнайку-бур'яну.
  
  Тим не менш, незважаючи на те, що я бачив багато зображень морського чудовиська, при першому погляді на нього у мене перехопило подих.
  
  Шерлок і я були одягнені в схожий одяг. На нас були твідові костюми, бриджі до колін з еластичною гумкою і довгі панчохи, прості краватки, кепки на головах і броганы на ногах. Я знаходила чоловічу одяг незручним і непрактичної. Я мріяла про пристойному плаття і весняної капелюсі в квіточку, навіть про блузці і джемпері. Але якщо цей неприємний костюм був ціну за те, що мене прийняли за Еллері, а не за Елізабет, то це була ціна, яку я була готова заплатити.
  
  Хоча Шерлок насправді був молодший за мене приблизно на п'ять років, на його верхній губі вже почали проступати бакенбарди, в той час як моє власне обличчя, звичайно, не було заплямоване подібними наростами. Таким чином, було вирішено, що Шерлок Холмс зійде за старшого з братів і сестер-музикантів, в той час як Еллері Холмс буде молодшим. Я відчув, що це ще одна образа для мене.
  
  У кожного з нас з Шерлоком було по рюкзаку з туалетним приладдям і зміною костюмів, а також за окремим футляра з нашими музичними інструментами. Нас попередили, що корабельний оркестр повинен був з'явитися в належних вечірніх костюмах, і завдяки вмілому керівництву мами і моїм власним довгих годинах шиття ми з Шерлоком так обставились. Я впевнений, що ми складали мальовничу пару.
  
  Біля трапа "Грейт Істерн" нас зустрів корабельний офіцер, який проводив нас в наші каюти. Там ми познайомилися з містером Клементом Зігфрідом, нашим маестро. Він виглядав виснаженим людиною. У нього були досить довге темне волосся, що, я вважаю, не було рідкістю серед членів музичної братії, і розкішно обвислі вуса, які здавалися занадто важкими для його маленького особи і тонкої шиї.
  
  Він посміхнувся і знизав руку Шерлоку і мою власну. Він сказав: “Холмс, старший і молодший, так, ласкаво просимо. Я бачу, ви захопили з собою свої інструменти. Добре! Ви, звичайно, не знайомі з репертуаром мого оркестру. Він зробив паузу і сверился з ріпою, яку витягнув з парчевої жилета. “У нас репетиція через двадцять дві і одну третину хвилини у великому салоні. Розмістіть свої речі в своїй каюті і, будь ласка, негайно з'явитеся!" Він говорив зі своєрідним акцентом, явно континентальним.
  
  Він повернувся на підборах і пішов геть.
  
  Це був дуже дивний маленький чоловічок.
  
  Оскільки "Грейт Істерн" був таким величезним — довше двох футбольних полів, розташованих впритул один до одного, — і вміщував таку кількість пасажирів, місця були не в пошані. Я очікував, що мені доведеться жити в тісноті з десятками смердючих самців. Замість цього ми з Шерлоком опинилися у власній затишній каюті. У кожного з нас, звичайно, була б своя ліжко. І проживши двадцять два роки в ролі молодшої сестри Майкрофта і сімнадцять років як старшої сестри Шерлока, я не соромилася терпіти звичайна присутність чоловіка.
  
  Ми віднесли наші пожитки в каюту, знайшли члена екіпажу на палубі, і нас направили у великий салон. Це було просторе приміщення, явно нагадує про дні слави Великого Сходу. Стіни були прикрашені фризами із зображенням класичних сцен. Сатири і каріатиди стояли в класичних позах, підтримуючи високий розлогий стеля салону. Цей стеля був зроблений з вітражного скла - чудового дизайну, яким гордилася б будь-яка архітектурна виставка в країні.
  
  Музиканти зібралися на невеликому узвишші. Ми з Шерлоком, мабуть, прибули останніми. Маестро Зігфрід стояв перед нами, наполовину схований чорним пюпітром, з ріпою в руці. Годинник голосно зажужжали. Маестро вимкнув їх натисканням важеля і повернув у кишеню. Він оглянув присутніх музикантів і задоволено кивнув.
  
  "Джентльмени," оголосив він, " подорожі з нами троє нових музикантів. Я представлю їх вам". Він підняв диригентську паличку і постукав нею по своєму пюпітра.
  
  "Містер Холмс майор".
  
  Шерлок злегка вклонився, тримаючи скрипку на рівні плеча.
  
  “ Містер Холмс Молодший.
  
  Я наслідував своєму братові, показуючи свою флейту колегам-музикантам.
  
  “ Містер Альберт Саксен.
  
  Огрядний музикант, який стояв у другому ряду, злегка вклонився, тримаючи в повітрі блискучий корнет. Він носив вуса і бороду. Як він міг маневрувати своїм корнетом крізь це волохате прикраса, було для мене загадкою.
  
  Говорячи у своїй манері з дивним акцентом, маестро Зігфрід оголосив, що кожен з нас знайде перед собою ноти. “У вас буде шість хвилин і двадцять три секунди, щоб ознайомитись з нотами. Потім ми репетируємо".
  
  Яким дивним людиною він був! Тим не менш, його слідували вказівкам. Мої батьки телеграфували на запрошення на весілля моєї кузини Інги, висловивши свої жалі. Я також відправив Інге особисте повідомлення, в якому повідомив, що ми з Шерлоком прибудемо на Грейт Істерн і що ми з найбільшою радістю очікуємо її одруження.
  
  І, звичайно, що я була б щаслива, схвильована, задоволена і захоплена брати участь в якості почесної нареченої. Я також був впевнений, що її наречений, містер Ван Хопкінс, виявиться чудовим людиною, якого я був би радий прийняти в якості двоюрідного брата, якби таке положення було передбачено правилами сімейних відносин.
  
  За сигналом "Грейт Істерн" відійшов від свого причалу і рушив у протоку по напрямку до Портсмута, обігнув сушу і попрямував в західному напрямку. До того часу, коли ми проїжджали Пензанс, оркестр вже розігрівся. Маестро Зігфрід був суворим керівником. Концертмейстера не було; він сам тренував і підштовхував музикантів, хитаючи головою від радості, гніву або пристрасті при кожному пасажі, поки його довге волосся не майоріли навколо голови, як крила розлюченого чорної птиці.
  
  Коли репетиція закінчилася, маестро поклав диригентську паличку на пюпітр і дістав з кишені ріпу. Він натиснув на важіль, і металева кришка годинника із гравіюванням відкрилася. Він вивчив циферблат годинника, потім кивнув і оголосив: "Джентльмени, ви зберетеся тут, готові виступити через одну годину п'ятдесят шість хвилин і одинадцять секунд".
  
  Він сховав годинника в кишеню, повернувся на підборах і пішов.
  
  Хоча я встала, щоб мама приготувала мені костюм для вечері, я ніколи не одягала цей дивний чорно-білий костюм протягом тривалого періоду часу і не намагалася виконувати в ньому навіть саму незначну роботу. Яким дивним і незручним воно було з жорстким комірцем-крильцем, мініатюрним чорною краваткою, атласними лацканами і колючими вовняними штанами. Що, чорт візьми, відбувається з представниками чоловічої статі, що вони воліють одягатися в такі непрактичні вбрання!
  
  Пасажири Great Eastern вже почали просочуватися у великий салон, коли оркестр зібрався суворо вчасно, згідно з ексцентричним вказівок нашого маестро. Я виявив, що сиджу поряд з іншим флейтистом, джентльменом з круглими рожевими щоками. Я не міг сказати, чи був він передчасно посивілим, напрочуд добре зберігся, або, можливо, просто володарем скандинавської крові і світлого волосся, таких блідих, що нагадували сніг.
  
  Я побачив, що мій брат Шерлок був занурений у секцію скрипок, альтів та віолончелей. "Добре, - подумав я, - їх досить , щоб заглушити його". Або, може бути, у нього вистачить розуму тримати свій смичок трохи подалі від струн і взагалі не проводити ніякого шуму!
  
  Офіціанти розносили пасажирам напої та їжу. "Грейт Істерн" настільки величезний, що на його палубі тримають справжній скотний двір з великою рогатою худобою і домашньою птицею, забезпечуючи його свіжою провізією під час плавання.
  Маестро спланував програму, в якій останні твори великих композиторів Європи поєднувалися з популярними мелодіями, придатними для виконання в мюзик-холах Англії і Америки. Для деяких відборів вимагалося виконання тільки партій оркестру. Маестро запросив струнну секцію для нового квартету молодого чеського музичного фольклориста Дво
  ák. За цим послідувало повне оркестрове виконання американської мелодії Люком Скулкрафтом. Це веселе твір під назвою “Oh! Цей кавун!" - дійсно схвилював мене.
  
  
  У перервах між номерами, коли я не був зайнятий перебиранням листів на своєму пюпітрі, я оглядав столики добре одягнених відвідувачів. Незважаючи на те, що "Грейт Істерн" виявився комерційним провалом як пасажирський лайнер, що його використали для інших цілей з набагато великим успіхом. Те, що вона була переобладнана за своїм первісним призначенням, викликало смуток. Ходили чутки, що її збираються продати і перетворити в якусь подобу комерційної яхти, плавучого рекламного щита, пришвартованого в курортному містечку, можливо, Брайтоні або Торки. Це найбільший корабель у світі, який кілька разів відвідувала сама Її Величність і Його Високість принц Уельський!
  
  Тим не менш капітан Хелпін і його офіцери зберігали вигляд великих морських моряків. Їх форма була вишуканою, такий же акуратно скроєної і отутюженной, як у будь-якого морського офіцера, гудзики виблискували, а ордену виглядали як нагороди, які вручаються переможцям великих битв морської піхоти. Сам капітан був огрядним чоловіком, бородатим і вусатим в манері, яка стала популярною при принцові Уельському. Час від часу його бачили прогулюється по палубі "Грейт Істерн" в компанії своєї дружини, трьох чарівних дочок і їх чудового пса Гарольда. Як я заздрила цим трьом дівчаткам, їх свободу бути самими собою, а не розігрувати з себе хлопчаків!
  
  Іншими відвідувачами салону були добре одягнені і доглянуті леді і джентльмени. Я припустив, що деякі з них могли бути емігрантами, мають намір почати нове життя в Західній півкулі. Канада і Ньюфаундленд здалися мені привабливими, особливо перші. Сполучені Штати з їх червоношкірими індіанцями, багатьма тисячами чорношкірих колишніх рабів і ірландськими бандами, повинно бути, небезпечна і захоплююча нація. Досить скоро я повинен переконатися в цьому сам!
  
  Один чоловік, якого я помітив, вів особливо жваву бесіду. Він рубав повітря руками в такт музиці і смикав головою вгору-вниз в кожен момент, погоджуючись сам з собою. Очевидно, у нього не було супутника, але він сидів за столиком з кількома парами, які, судячи з усього, відчували дискомфорт від його докорів. Коли він зупинявся, щоб перевести дух, він розтягував губи, оголюючи зуби, в яких відбивався газовий світло салону, змушуючи мене задуматися, чи не зробив він їх новим електричним апаратом містера Джорджа Гріна і не заповнив металевої амальгамою.
  
  Мою увагу привернуло постукування диригентської палички маестро з пюпітра. Ми повинні були виконати сюїту Вольфганга Моцарта "Дуети для флейти". Рожевощокий флейтист, який стояв поруч зі мною, підбадьорливо посміхнувся, і ми занурилися в море прекрасних мелодій, коли-небудь написаних.
  
  Мені приємно констатувати, що ми почали і закінчили разом, виступ не було катастрофою, і більшість наших слухачів дійсно опустили свої інструменти і приглушили свої розмови, поки ми грали. Маестро Зігфрід посміхнувся і жестом запросив нас встати і поклонитися в кінці сюїти, і зал щедро зааплодував. Мій колега-флейтист потиснув мені руку і назвав своє ім'я, Дженкінс. Він, звичайно, вже вивчив моє.
  
  Тієї ночі я сидів на своєму ліжку і складав лист мамі і татові. Я відправлю його, коли "Грейт Істерн" досягне Нью-Йорка. Мене розпирало від щастя. Я був у великому світі. Моє музичне виступ заслужило визнання. Навіть присутність на сусідньому ліжку докучливого Шерлока не могло зіпсувати мого веселого настрою.
  
  По мірі продовження подорожі наші дні на борту корабля не були неприємними. Наші страви були чудової якості і щедрими по порціях. У вільний від репетицій і виступів час ми, музиканти, могли вільно бродити по великим палубах Great Eastern, брати книги з його бібліотеки, і навіть досліджувати гігантські машинні відділення. Вони були великими. Судно перевозило велику кількість вугілля для топки величезних котлів, які приводили в дію його здвоєні гребні колеса і гребний гвинт. У корабля навіть були високі щогли, але його вітрила рідко розпускалися.
  
  Час від часу я зустрічався зі своїм другом містером Дженкінсом. Ми навіть іноді випивали по келиху вина, обговорюючи великий корабель, маестро Зігфріда і різних учасників оркестру. У містера Дженкінса, здавалося, були ласі шматочки пліток, по більшій частині не неприємних, про кожного з наших колег-музикантів, за винятком корнетиста містера Сакса. Коли я запитав, чи знає містер Дженкінс що-небудь про це обухівського джентльмена, він швидко змінив тему.
  
  Наш музичний репертуар був різноманітний, і кожен вечірнє представлення включало як оркестрові, так і сольні виступи. Маестро Зігфрід проявив себе досвідченим піаністом, інтерпретувавши твори Йозефа Гайдна, Фредеріка Шопена і декількох Бахов, в першу чергу мого коханого, недооціненого Карла Філіпа Емануеля.
  
  Під час сольних виступів маестро я міг спостерігати за публікою. Знову і знову мою увагу привертав чоловік з металевими зубами.
  
  Його поведінка мало змінювалося кожен вечір. Він приходив у призначений час і займав своє місце, єдиний чоловік без супроводу, що сидів за столом з трьома парами. На початку трапези його вигляд був респектабельним, але він неминуче вживав велику кількість алкогольних напоїв. По мірі цього він ставав все більш жвавим і, мабуть, войовничим. Увечері, ближче до кінця нашої подорожі, за два дні до того, як ми повинні були пристати до берега в Нью-Йорку, шестеро його супутників дружно встали і вийшли з-за столу, залишивши його диміти серед порожніх пляшок та брудних серветок.
  
  Рано вранці наступного дня ми з Шерлоком прогулювалися по палубі "Грейт Істерн". Правий борт був відведений під морське скотарське ранчо, як я його собі уявляв. По лівому борту перебувала прогулянкова палуба, така довга і широка, що її стали називати Оксфорд-стріт.
  
  Шерлок міркував про доступність наукових інструментів на диких вулицях Нью-Йорка. Я терпляче слухав, або слухав неуважно, удаючи, що його монолог мене цікавить більше, ніж насправді. "Грейт Істерн", повинно бути, плив по теплого атлантичного течії, можливо, легендарному Гольфстріму, бо повітря було теплим і таким вологим, що, здавалося, в ньому майже висів густий туман. Фігури з'являлися і зникали у міру того, як вони наближалися або віддалялися в тому, що я в кінці кінців став називати зміщеним лондонським туманом.
  
  До нас підійшла добре одягнена пара. Джентльмен чемно вклонився. “ Містер Холмс і містер Холмс, чи не так?
  
  Ми з братом визнали, що ми дійсно Холмси.
  
  "Однак насправді вас звуть не майор і не Мінор?" Очевидно, ці люди були американцями, які поверталися на батьківщину. Якщо б вони були британцями, вони були б знайомі з звичайним позначенням старшого і молодшого братів.
  
  "Мене звуть Шерлок Холмс", - пояснив мій польський брат. "Мого молодшого брата звуть Еллері".
  
  “ Боутрайт. Бертрам і Бонні Боутрайт з Бек-Бей, Бостон, - представився джентльмен.
  
  Було багато дотиків капелюхів і рукостискань. Мені довелося нагадати собі, що я був одним з трьох чоловіків у присутності всього однієї жінки. Мені б хотілося ідентифікувати себе з своєї статі; я міг уявити, як Бонні Боутрайт, мабуть, сумує за суспільству такої ж жінки, але я вирішив зберегти свою маскування.
  
  Боутрайты запросили Шерлока і мене приєднатися до них у прогулянці по Оксфорд-стріт". Обидва цих бостонца були досить люб'язні, щоб зробити мені розлогий комплімент з приводу мого виконання дуетів Моцарта з містером Дженкінсом для флейти. Про гру Шерлока на скрипці не згадувалося. Добре, подумав я, що маестро не виділив мого брата ні для одного соло.
  
  Ніс нашого величезного корабля граціозно розтинав воду. Час від часу над поручнями корабля піднімалася тонка струмінь, нагадуючи всім і кожному, що насправді ми перебуваємо не вдома, а за багато сотень миль від найближчої суші.
  
  Нарешті наша розмова, складався здебільшого з того, що іноді називають світською бесідою, перейшов на співрозмовника Боутрайтов за вечерею.
  
  "Добре, що ми американці", - оголосив містер Боутрайт. "Цей хлопець — як його звуть, люба?"
  
  “Beaufort. Джон Гонт Бофорт, принаймні, таким він себе уявляє.
  
  “ Спасибі тобі, моя дорога. Beaufort. ТАК. Як я вже казав, добре, що ми американці, і ваша англійська політика з вашими герцогами, принцами і тому подібним мало що значить для нас.
  
  "І чому ж це?" - пропищав Шерлок своїм дражливим голосом.
  
  “ Ну, молодий чоловік, цей нікчема Бофор, схоже, уявив себе королем Англії.
  
  Запанувало потрясенное мовчання.
  
  Потім ми з Шерлоком одночасно вигукнули: "Що?"
  
  "Так, саме так він і говорить".
  
  Місіс Боутрайт кивнула, погоджуючись з чоловіком. “ Так, він стверджує, що є законним королем Англії.
  
  "Звичайно, він має на увазі це як жарт", - вставив я.
  
  “ Думаю, що ні. Ви бачили його поведінку? Він так розхвилювався, що кинув пляшку вина і зіпсував сукню моєї бідолашної.
  
  “ Значить, він говорить серйозно?
  
  "Дуже".
  
  "На чому він засновує свою заяву?"
  
  “ Він каже, що є законним спадкоємцем Плантагенетів. Що кожен монарх, починаючи з Генріха Сьомого, був узурпатором і шахраєм. Що після смерті Річарда Третього корона по праву повинна була перейти до Маргарет Поул, восьмий графиня Солсбері. Що її обезголовлення в 1541 році було непрощенним злочином і що тільки визнання цього хлопця, цього— як там його звали, люба?
  
  "Джон Гонт Бофорт," слухняно підказала Бонні Боутрайт.
  
  “ Так, цей хлопець, Бофорт, стверджує, що корона належить йому по праву і що, як тільки його визнають законним монархом великої Британії і її імперії, він прийме ім'я Річард Четвертий. Він недовірливо похитав головою. “Продовжував бурмотіти про будинках. Ти думаєш, він забудовник?"
  
  “ Ні, люба, - відповіла Бонні Боутрайт.
  
  Бертрам Боутрайт проігнорував її. “ Не розумію, з чого б забудовнику скаржитися на королів, а, Холмси?
  
  У цей момент я відчув себе зобов'язаним надати бідною, всіма забутої місіс Боутрайт належну повагу. Закликавши на допомогу своє удаване чоловіче достоїнство, я перебив: “Місіс Боутрайт, що ви хотіли сказати з приводу нерухомості?
  
  Її навіть подяку за це невелике визнання її цінності була очевидною. Вона сказала: “Згадка Бофортом будинків було спрямоване проти династій британської монархії. Принаймні, таке було моє освіту, навіть в Бостоні. Він щось бурмоче про анжуйцах, Ланкастерах і Йорках. Він категорично проти тих, хто прийшов пізніше. За Тюдорів, Стюартів і Ганноверов.
  
  Бертрам Боутрайт сказав: "Абсолютно вірно, моя люба, абсолютно вірно". Потім похитав головою. "Мої манери, мої манери", - вигукнув він, поплескавши себе по грудях. Із внутрішньої кишені він дістав витончений портсигар з жовтого металу і зеленого каменю — я припустив, що з золота і нефриту — і відкрив його. “ Не хочете закурити, містере Холмсе? Я сам віддаю перевагу торпедо, але ви можете віддати перевагу продукт трохи м'якше. Можливо, це панатела."
  
  Він простягнув портсигар Шерлоку і мені. У ньому були різні сигарети. Кожен з нас дістав з нього по сигарі.
  
  "Краща Гавана," оголосив Бертрам Боутрайт. Він дістав з іншої кишені пачку "люцифера" і чиркнув сигаретою, щоб прикурити.
  
  Шерлок відкусив кінчик своєї панателы, нахилився до палаючого "люциферу", який містер Боутрайт тримав для нього, і втягнув полум'я в сигару.
  
  Я подумав, що це буде найвищим випробуванням мого маскараду. Я наслідував своєму братові і зумів розпалити сигару. Я очікував, що рухну на палубу в нападі кашлю, але замість цього смак диму здався мені не таким вже неприємним.
  
  Незабаром ми розлучилися з Боутрайтами і повернулися в нашу каюту. Шерлок сидів на своєму ліжку, роблячи незрозумілі обчислення в блокноті, поки я писав чергове послання нашим батькам в Лондон.
  
  В той вечір я вирішив раніше прибути у великий салон. Наша подорож підходило до кінця. Ми розраховували пристати до берега на другий день наступного дня, і на кораблі запанувала дивна атмосфера. Це була суміш меланхолії і збудження; перше, я вважаю, було викликано неминучим розпадом маленького водного співтовариства, утвореного на нашому кораблі; друге - коли жінки і чоловіки думали про будинки, які їх чекали, або про пригоди, які вони могли пережити у екзотичної і нерозвиненою країні.
  
  Містер Бофорт з'явився, як зазвичай. Я подумав, що напередодні ввечері він напився майже до втрати свідомості, і скоріше очікував, що він або взагалі пропустить сьогоднішню трапезу, або прибуде вражений і раскаивающийся. Однак ніяких подібних симптомів видно не було.
  
  Боутрайты з Бостона й інші пари, які сиділи за їх столиком, прибутку по черзі. Вони обмінялися привітаннями один з одним і навіть наважилися ввічливо кивнути самозваному монарху, який вшанував їх своїм суспільством.
  
  Музика, обрана маестро для вечора, по більшій частині була стриманою, хоча кульмінацією виступу стала камерна аранжування Патетичній симфонії Петра Ілліча Чайковського — не похмурого твори, як малося на увазі в назві, але насправді надихає композиції.
  
  Містеру Бофорту — я все ще думав про нього як про "людину з металевими зубами" — вдалося уникнути будь-яких спалахів гніву і піти ще до того, як подали каву і бренді.
  
  Наступний день повинен був стати нашим останнім повноцінним вдень в море. "Грейт Істерн" показав себе чудово, і я був засмучений думкою, що це, ймовірно, буде її останнім перетином океану, крім одного. Це, звичайно, було б її зворотним подорожжю в Англію. Я допізна не лягав спати, пишучи чергове послання своїм батькам, потім лежав на своєму ліжку, представляючи весілля, на яку я їхав.
  
  Якщо б я дійсно була подружкою нареченої моєї кузини, мені, звичайно, знадобився б відповідний костюм. Знаючи мою кузину Інгу за багаторічною листуванні, я знала, що у нас з нею схожі пропорції. Інга могла б послужити натурницею замість мене, і мене чекало б прекрасне плаття. В цьому я була впевнена.
  
  Я перейшов зі стану неспання в царство сну, не усвідомлюючи цього переходу, і мені снилися приємні сни про майбутні мені випробуваннях в суспільстві чудовою кузини, яку я знав усе своє життя по листуванню, але з якою мені ще треба зустрітися власною персоною.
  
  Ранок нашого запланованого прибуття в Нью-Йорк видалося спекотним, з яскравим сонцем, прекрасним блакитним небом і навіть великим білим альбатросом, кружащим над нашим кораблем, традиційним символом удачі у всіх морських підприємствах. Я снідав у компанії брата і кількох інших учасників ансамблю маестро Зігфріда.
  
  Можливо, те, що я зміг взяти з собою на вечерю тільки чашку ароматного індійського чаю і половинку скибочки тосту, злегка намазаного апельсиновим джемом, було ознакою нервозності з мого боку. Чи потрібно описувати кількість яєчні бовтанки, скибочки запеченої шинки, картоплі та печива з теплим медом, які Шерлок з'їв у супроводі кількох чашок густого, закуреного гарячого шоколаду mit Schlagsahne.
  
  Моє дорожнє спорядження було невеликим, тому я зміг досить швидко укласти все в рюкзак. Наступну годину я провів, прогулюючись по Оксфорд-стріт. В якийсь момент мені не пощастило зіштовхнутися з жахливим містером Бофортом. Очевидно, він впізнав мене, звичайно, з-за моєї появи кожен вечір з оркестром Great Eastern.
  
  Він підняв капелюх і обдарував мене одного зі своїх металевих посмішок. У цей момент я відчула озноб, так як злякалася, що він розгадав мою маскування і впізнав в мені представницю жіночої статі. Якщо б це було так, то дуже легко міг би відбутися самий неприємний розмова.
  
  Але він лише злегка вклонився, коли ми проходили повз, і пішов в протилежних напрямках. "Містер Холмс," прошипів він.
  
  "Містер Бофорт," відповів я.
  
  Я йшов так швидко, як тільки міг, сподіваючись, що він не повернеться і не піде за мною. На щастя, він цього не зробив.
  
  В той день, здавалося, тягнулися години, та все ж я був захоплений зненацька, коли зрозумів, що настала ніч і мені пора повертатися в свою каюту і надягати вечірній наряд.
  
  За традицією, останній вечір плавання був відзначений урочистою вечерею. Були присутні капітан Хелпін і його офіцери, кожен у чудовій формі. Дружина капітана і три їхні доньки були одягнені самим чарівним чином. Пасажири, що заповнили салон, були точно так само одягнені в свої найкращі вбрання.
  
  На вечерю були подані холодний омар, смажений кабанчик, баранячі відбивні зі свіжим м'ятним соусом, зелений горошок і тушкована картопля. Шампанське лилося рікою. Трапеза завершилася кави, бренді і порціями бісквітів.
  
  Були вимовлені тости за Її Величність, містера Дізраелі, американського президента містера Гранта і віце-президента Вільсона. Особливий тост був піднятий в пам'ять про великого Изамбарде Кінгдом Брюнеле. Резолюція з вираженням подяки капітану Хелпіну, його офіцерам і екіпажу була запропонована і прийнята пасажирами шляхом схвальних вигуків.
  
  Оркестр маестро Зігфріда виконав серію номерів, почергово хвилюючих і кумедних. Нашим американським пасажирам було явно приємно почути жваву пісню Мессерса "Поділи цього опосума". Лукас і Херші. Гучні вигуки вітали музику під водою Георга Фрідріха Генделя. Маестро вирішив завершити програму салютом Сполученим Штатам Америки і нашому власному благословенного острову. На жаль, у американців немає загальноприйнятої національної пісні. Багатьом із них, як мені вдалося зрозуміти, подобається виконувати вірші поета Ф. С. Ки на мотив "Анакреонтической пісні", але самі ці слова вважаються антибританскими. А була інструментальної візуалізації своєї так званої "Бойовий гімн Республіки," Місіс Нагадування Хоу власної Громадянської війни.
  
  Нарешті настав великий момент - оркестрове виконання нашого славного гімну. З цієї нагоди маестро вирішив додати свої пианистические таланти до талантам інших учасників оркестру, диригуючи, як кажуть, "з клавіатури". Далі всім присутнім було запропоновано вимовити патріотичні слова.
  
  Протягом усього вечора я час від часу кидав погляди на містера Джона Гонта Бофорта, людини з блискучими зубами. Він багато випив, це було очевидно, але до цього моменту вів себе цілком задовільно.
  
  Всі встали.
  
  Маестро підняв руку на знак привітання, і залунали хвилюючі перші ноти.
  
  Я бачив, як містер Бофорт покинув свою вечірку і, п'яно спотикаючись, попрямував до виходу з великого салону. Він незграбно виліз на вільний диригентський подіум і почав розмахувати руками, немов диригуючи оркестром.
  
  Пролунало чотириста голосів:
  
  Боже, бережи нашу милостивую королеву,
  Хай живе наша благородна королева,
  Боже, бережи королеву.
  
  Містер Бофорт засунув руку у внутрішню кишеню свого вечірнього піджака витягнув старовинний двоствольних пістолетів. Він направив його вгору і вистрілив. Пролунав єдиний гучний хлопок. Уламки падають, стикаються, перекидаються, червоні, зелені, фіолетові, жовті, блискучі, відображають мерехтливий газовий світло, падають на паркет, і все це на тлі звуків грає оркестру, чотириста голосів, що виконують гімн ...
  
  Половина оркестру перестала грати. Половина залу перестала співати. Інша половина, можливо, не підозрюючи про те, що відбулося, можливо, занадто приголомшена раптовістю вчинку Бофорта, грала або співала далі:
  
  Пішли їй перемогу,
  Щастя і славу,
  щоб вона Довго панувала над нами.
  
  Бофорт опустив пістолет, направивши його перед собою. Він крикнув: “Deo, regi, patriæ! Схиліться перед вашим законним монархом, Річардом Четвертим, рексом Англійською!"
  
  Містер Альберт Сакс, наш корнетист, виступив уперед, його масивна випнувши груди, як у надутого голуба. Він розкинув руки, світло салону відбився від його срібного корнета. “ Стріляй, - скомандував він, - якщо потрібно. Я твоя мета. Цілься гарненько!
  
  Але затримка дала Шерлоку час підняти свою скрипку і смичок, а мені - свою флейту. За його гротескному сигналу я вдихнув в отвір для повітря в моєму інструменті, і він провів смичком по струнах свого. Два звуки злилися в містера Джона Гонті Бофорте. Він закричав від болю і підкинув пістолет в повітря. Коли вона впала на паркет, він звалився з диригентського помосту і покотився по підлозі, в агонії стискаючи щелепу, коли з рота у нього повалив дим.
  
  Через кілька миттєвостей члени екіпажу схопили його і виштовхали з каюти, щоб закінчити подорож в кайданах, чого він цілком заслуговував.
  
  Через годину я сидів на своєму ліжку, тремтячи. Я вирішив закінчити свою шараду на день раніше і був одягнений в зручний жіночий костюм. Шерлок зняв свій акторський наряд і одягнув твідовий піджак.
  
  Пролунав стукіт у двері. Шерлок встав і відкрив. В дверях стояв рожевощокий містер Дженкінс, мій колега-флейтист. Він кивнув, посміхаючись, сказав: "Містер Холмс, і..." — Він на мить завагався, — "я Можу припустити, міс Холмс. Чи Не будете ви так люб'язні скласти мені компанію?"
  
  Містер Дженкінс нічого не пояснив, але в його поведінці було щось таке, що переконало мого брата й мене підкоритися.
  
  Без зайвих слів ми супроводили містера Дженкінса в каюту, що охороняється двома озброєними офіцерами корабля. На стукіт містера Дженкінса двері відчинилися, і ми постали перед двома бородатими огрядними джентльменами. Вони були дивно схожі зовні. Одним з них був капітан Роберт Хелпін, капітан "Грейт Істерн". Іншим був містер Альберт Саксен, талановитий корнетист.
  
  Містер Дженкінс звернувся до останнього персонажа. "Ваша високість, дозвольте представити містера Шерлока Холмса і міс Холмс".
  
  "Елізабет, будь ласка," поправив я.
  
  Ми з Шерлоком перебували у присутності не кого іншого, як принца Уельського, очевидного спадкоємця трону Вікторії. У номері перебували місіс Хелпін і три міс Хелпін, а також жінка, в якої я дізнався головну красуню лондонської сцени.
  
  Принц сердечно потиснув руку Шерлока, потім потягнувся і уклав мене в свої величезні обійми. У мене не було слів.
  
  "Як я можу віддячити вас обох", - сказав Його високість. “Мій конюший, якого ви знаєте як містера Дженкінса, був досить люб'язний, щоб сказати мені, хто ви обидва. Ваша сміливість і винахідливість просто вражаючі.
  
  Не з тих, хто притримує мову в такий момент, Шерлок запитав: "Хто був цей п'яний дурень, ваше високість?"
  
  Принц видав смішок, потім став більш серйозним. “ Очевидно, він самозванець Плантагенетів.
  
  "Злочинець!" Шерлок обурився.
  
  "Можливо", - сказав принц. “Або, що більш імовірно, божевільний. Не мені судити. Я впевнений, що з часом все владнається". Він зітхнув. “Я хотів би належно винагородити вас обох, але в даний момент я подорожую інкогніто, і будь-яка церемонія була б невідповідною. Але коли ми повернемося в Англію, будьте впевнені, ви отримаєте від мене звістку".
  
  Шерлок порився у своєму твідовому піджаку в пошуках олівця і паперу. “ Ось, ваша високість, я дам вам адресу.
  
  Принц махнув рукою. “ Не потрібно. Не треба, молодий чоловік. Я добре знаю твого старшого брата.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Чому Шерлок Холмс вперше відправився в Америку? Містер Лупофф говорить нам, навіщо ще, як не для того, щоб бути присутнім на весіллі? Але виникли ускладнення . . .
  
  МІЙ ШОВКОВИЙ ПАРАСОЛЬКА
  Розповідь Марка Твена
  
  Автор:
  
  ДЕРРІЛ БРОК
  
  Лондон
  18 травня 1897 р.
  
  У мене на батьківщині в наші дні так багато нишпорок, що навряд чи хто-небудь може відкрити двері без того, щоб який-небудь потенційний пинкертоновский бовдур — ця порода повинна бути болванкой, щоб продовжувати так розмножуватися, — не вивалився з підлаштований притулку. Цей початківець сищик, однак, був створений за власним проектом, і з тих пір, як я вперше зіткнувся з ним, у цей самий день, двадцять два роки тому, він придбав погану славу, пихтів всюди, як диво з дешевих серіалів, ходяча, фыркающая, сыскная легенда, якщо судити з того, що стверджують всі любителі пихтіння, особливо доктор Джон Х. Ватсон, цей невтомний пихкаючий двигун.
  
  Цей зразок детективу - Холмс - тоді ще був невідомий, і в результаті нашого зіткнення, яке я прирівнюю до низки ниючих корінних зубів, я якимось чином став одним з його перших платять клієнтів. Не те щоб я добровільно погодився на цю малоймовірну нагороду, чи заплатив йому безпосередньо, або навіть знав про цьому майже до кінця цього похмурого епізоду.
  
  
  
  18 Травня 1875 року . . . .
  
  Мої спогади про той день майже ідеальні. У весняний вівторок, коли природа була одягнена в свої нові вбрання, доля звела нас на бейсбольному матчі в Хартфорді, куди я перевіз свою сім'ю роком раніше. Світанок приніс з собою шар інею, і ранкові газети передбачали зливи — не те щоб було легко знайти таблиці погоди серед стовпців, засіяні позбавленими смаку викриттями останніх корупційних справ Гранту, — але моя дорога Ліві впоралася із завданням і наполягла, щоб я взяла з собою свій призовий парасолька.
  
  У мене не було гідного виправдання для ухилення від роботи, за винятком того, що обіцянка сьогоднішнього матчу було надто сильним. Наша рідна "дев'ятка", "Дарк Блюз", оговталася від торішнього нижнього фінішу і якимось чином катапультировалась до старту в Національній асоціації з рахунком 12: 0. Їм належало зустрітися з чемпіонами Бостона "Червоними панчохами", які самі здобули яскраву перемогу з рахунком 16-0. Матч був носкологическим — і я згорав від нетерпіння побачити це.
  
  Я рушив по доріжках, повиті квітами вишні та персика. Золоті стріли пронизали затягнуте хмарами небо, і я відчув, як повітря нагрівається. День був створений для задоволення, насиченого життєвими соками, пахучого солодкої втраченою любов'ю. Хоча мій парасольку був зайвим, я покрутила їм, щоб додати родзинку фігурі, яку я вирізала в своєму лляному пильовику і нових зелених окулярах. Я кивав перехожим, які віталися зі мною, найчастіше називаючи свій псевдонім: "Чудовий ранок, Марк".
  
  Центр міста був розцяцькований, як у мадам у вітальні, прикрашений гірляндами з прапорів і вимпелів, провозглашающих непереможність Темно-синіх. Я приєднався до натовпу на Вілліс-авеню, яка прямувала до бейсбольної майданчику недалеко від Датч-Пойнт. У кількох місцях у мене виникло неприємне відчуття, що за мною спостерігають — тобто більше, ніж зазвичай, — і я взяв на себе працю переконатися, що мій гаманець знаходиться в звичайному кишені. Один раз я обернувся, але не знайшов нічого, що могло б викликати підозри, крім кількох гучних вуличних хлопчаків, яких ставало все більше за межами території. Я спостерігав, як загін летких поліцейських намагався перешкодити юним загарбникам проникнути через дошки високого паркану, під ними або між ними. Вони також намагалися заспокоїти тих, хто не придбав квитки заздалегідь, і тепер виявили, що офіс продажів закритий.
  
  "Але це ж прославлена гра в лапту!" Я почула протестуючий голос явно англійського походження і, обернувшись, побачила високого худорлявого молодика у твідовому костюмі лондонського крою, який вів переговори з підозрілого вигляду лоточником. "Чому, чорт візьми, твоя ціна така висока?"
  
  Він доведе, що він Холмс.
  
  Увійшовши у ворота, я попрямував до Павільйону - нової критою трибуні, побудованої спеціально для цього випадку. Квитки на нього, спочатку коштували 75 центів, продавалися дорожче п'яти доларів, і самий тупий дурень міг бачити, що ці місця були злочинно перепродані. Тепер вони були буквально нарозхват. Обертаючись так, що навіть змія почервоніла б, я добрався до відведеного мені місця нагорі. Звідти я міг бачити 50-центові "відбілюючі дошки", які оточували Павільйон, також заповнений неприборканим людством, а за ними, за канатами, натягнутими навколо аутфилдов, чоловіки стояли плечем до плеча в 25-центових "резерваціях для худоби". Досвідченим оком я оцінив кількість присутніх у десять тисяч чоловік — безсумнівно, найбільше за всю історію спортивного заходу в Новій Англії.
  
  Хто привласнював всі гроші гейтса?
  
  Немов натхненний цією думкою, мій сусід зліва, огрядний банкір за прізвищем Ешкрофт, представився сам — або, скоріше, повторно представився, заявивши, що ми познайомилися минулої зими, — і представив свою дружину з обличчям кольору сливового масла, що сиділа по іншу сторону від нього. Вона кинула на мене кислий погляд через лорнет зі слонової кістки, її загальна поведінка нагадувало хромо-рекламу галопуючої диспепсії. Помітивши, як щелепи Ешкрофта бринить дихання та мерехтять при кожному проголошенні, я дійсно згадав: я був замкнений з ним в клубній кімнаті і дуже жалкував про це досвіді. З політичної точки зору він розглядав високі тарифи як доказ Божого промислу. Особисто він був запеклим тупицею.
  
  На поле вибігли красноногие бостони, потім з'явилися Хартфорды, ошатні у своїй темно-синій формі. Я задоволено відкинувся на спинку стільця, запалив сигару (всього п'яту за день; я послухав поради Ліві скоротити споживання) і вдихнув аромат тютюну, гострої гірчиці і свежеструганной сосни Павільйону. Трава на дальньому полі відливала смарагдово-зеленим. В моїх вухах лунали крики продавців — Газовану воду сюди! New York ginger snaps!.
  
  Як чудово, думав я, вистежуючи крапивников на кроквах наді мною, як мило прогулювати уроки, як неотесаний школяр. Як мій власний Том Сойєр, про пригоди якого я майже закінчив писати — повинен був би зараз бути вдома і працювати над цим— але замість того, щоб вичавлювати історію Тома у себе в кабінеті, тут я був вільний, будучи Томом. Робота над юнацьким романом закинула мене глибоко на територію моєї власної юності. Сьогоднішнє спортивне захід, хоча і проводиться високооплачуваними професіоналами, збудило спогади про міських іграх з м'ячем в Ганнібалі, в які грали сонними літніми днями в ті занадто короткі роки, перш ніж помер мій батько і я став учнем складача, моє дитинство фактично закінчилося.
  
  "Вибач", - промовив чийсь голос, коли мене штовхнули, і я відчула, як чиясь рука на мить стиснула моє плече. Я підняв очі і побачив англійця, якого мигцем бачив за воротами; повинно бути, він допомагав разносчику. Втиснувшись праворуч від мене, він виглядав не більш задоволеним, ніж я, з-за обмежених обставин. “ Твій? Кістлявим пальцем він вказав на парасольку, примостився біля заднього краю лавки. Я подякувала і прибрала його в безпечне місце.
  
  Ліниво дивлячись на хлопців, які намагаються піднятися вивітрився дощок, що облямовують майданчик, я відчув, як у мене зародилася ідея. Побілка сцена, де те поневолена протягом дня, його тітка Поллі не вистачало імбиру; пекельно приручити він був, і його ремонт вже випадало від мене. В обмін на участь лише в одному матчі, хіба не можна було найняти цих вуличних хлопчаків пофарбувати паркан за лічені години? Хлопці з радістю віддали б свою працю; будь-негідник, який пропустив захід, помер би від приниження! Прийшла відповідь: тітки Поллі Паркан = 30 ярдам в довжину і 9 м у висоту. Кінець дня= три яскравих шару. Усміхнувшись, я витягнув з кишені недогризок олівця і надряпав на звороті аркуша паперу фразу, яка прийшла мені на думку: Якщо б у нього не закінчилася побілка, він розорив би кожного хлопчика в селі. Зраділий, я сунув таблицю показників в кишеню жилета і сказав собі частіше приходити на бейсбольну майданчик. Тут, клянуся славою, дійсно можна робити корисну роботу.
  
  Роблячи свої записи, я відчув цікавий погляд молодого англійця. Тепер я скористався моментом, щоб вивчити його. На мій погляд, він був приблизно на п'ятнадцять років молодший за мене, років двадцяти п'яти-двадцяти п'яти. Його одяг був за останнім словом європейської моди, але трохи погано выглажена. Поблизу він був ще худіший, ніж здалося на перший погляд. Блідість його різких чорт — досить різких, щоб змагатися з моїм власним яструбиним виглядом, — наводила на думку, що він проводив свої дні в закритому приміщенні. В його грифельно-сірих очах, здавалося, читалася томна настороженість, намекавшая на гострий розум, але, можливо, на те, що його нелегко порушити.
  
  Я збирався відрекомендуватись, коли натовп почав кричати: "Грай В М'ЯЧ!"
  
  "Є якась причина затримки?" запитав худорлявий англієць.
  
  Радісні вигуки спалахнули, коли перший темно-синій відбиває закинув м'яч на другу базу, але стихли, коли инфилдер "Бостона" помчав назад, щоб зробити призовий кидок.
  
  Ешкрофт похмуро висловив думку, що якщо бостонцы будуть так грати на полі, то наші гуси вже наполовину в духовці.
  
  "Ваш гравець з битою помилився", - рішуче заперечив англієць. "У нього б краще вийшов горизонтальний удар".
  
  "Гусячі яйця в першому іннінгу!" - простогнав Ешкрофт після того, як наступні два Темно-синіх вилетіли.
  
  - Подачі, " сказав англієць.
  
  Під час гри були сутички між гравцями з низів, неправильний розіграш скайболла і карнавал бігу з бази забезпечили Бостону перевагу в три пробігу.
  
  "Продавці пулу оцінюють у 100 до 70", - сказав Ешкрофт з удаваною поблажливістю, як ніби тільки фінансисти цінували такі заплутані питання. "При такому розкладі—"
  
  "Чи повинен я розуміти," втрутився англієць, " що парі проводяться відкрито?"
  
  Фарба залила шию і щоки Ешкрофта. “ Ви знаходите в цьому недоліки, сер?
  
  "В тій мірі, в якій це заохочує злочинні класи, - відповів англієць, - я дійсно це роблю".
  
  - Тут? - Перепитав Ешкрофт. “ Які злочинні угруповання?
  
  "Прошу вас, подивіться самі". Англієць вказав на хлопчиків, що снують від Павільйону до КПЗ. Крадькома кидаючи косі погляди, вони про щось обмінялися з одним із присутніх чоловіків, все зробили дуже швидко, потім рушили назад до Павільйону. "Потрібна невелика проникливість, щоб припустити, що вони злодії, які скуповують нажите нечесним шляхом". Його тон говорив про те, що тільки простак став би заперечувати це. "Азартні ігри не можуть нічого зробити, окрім як збільшити кількість подібних злочинів".
  
  У Ешкрофта не було готового відповіді. Зухвалість незнайомця зробила напруженими особи і випрямила спини ні у нього, ні у його дружини. Я з хвилину спостерігав за хлопчиками; неможливо було сказати, винні вони чи невинні. Вони дійсно кидали насторожені погляди по сторонах, але я б на їхньому місці вчинив так само, якщо б у мене не було вхідного квитка. Не бажаючи загострення відносин між моїми сусідами, я простягнула руку. “ Мене звуть Клеменс.
  
  "Холмс". Він коротко потиснув мені руку, потім стрепенувся, попросивши зразок попелу від моєї сигари. "Для моєї колекції", - пояснив він. "Це дасть 102 окремих сорти тютюнового попелу". З цими словами він дістав флакон і насипав потрібну кількість, залишивши мене міркувати: Збір попелу? Мені подобалося хвалитися, що за час моєї роботи пілотом я стикався з усіма типами людей, але цей Холмс, можливо, новенький в моїй колекції.
  
  Похмура низка Темно-синіх пішла по порядку, змусивши Ешкрофта в піднесеному настрої рвати на собі волосся і спонукавши Холмса сказати: "Якщо б вони спробували здійснювати обходи з укриття замість глибоких проміжних ударів, вони могли б скористатися цими прогалинами". Він вказав на праве поле. "До речі, - додав він, - якщо м'яч перелетить через огорожу, чи буде гра шісткою?"
  
  Поки я розмірковував над цими загадками, Ешкрофт пробурмотів щось про відправлення іноземців додому. Зізнаюся, я теж починав трохи дратуватися. Мене дратувало, що мою дитячу гру викликали на суд і визнали недостатньою.
  
  "Жахлива удача!" Ешкрофт застогнав, коли ще один "Бостон" благополучно потрапив в ціль.
  
  "Тут", - заперечив Холмс. “Удача - продукт стратегії. Ваш клуб проявляє її вкрай мало, як в атаці, так і в обороні".
  
  Перш ніж Ешкрофт встиг нашарить відповідь, нашу увагу привернули голоси, що доносилися з поля.
  
  "У чому справа?" спитав Холмс.
  
  "Ревінь", - сказав я, наче який-небудь дурень міг знати це, і був задоволений його клопіт.
  
  "Це безумовно не крикет", - сказав нарешті Холмс.
  
  Це було занадто для Ешкрофта, який обрушив на мене залп піднесеної риторики, якою я б ніколи не чекав від нього. "Ви праві, молодий чоловік!" - гаркнув він. “Футбол - це не крикет. Це грубе і спірне, демократичне проведення часу. Так, це вимагає командної гри, але також і індивідуального мужності. Вона буйна у своїй життєвості. Вона не обтяжена орнаментом і традиціями, як ваш крикет, а жива і життєрадісна! Це наша гра! Справжній портрет, сер, нашого національного характеру!"
  
  Що ж, я вважав це першокласної аргументацією і в цілому був схильний погодитися. Але Ешкрофт помилявся, думаючи, що пробив з пенальті. Холмс не кваплячись зміряв свого супротивника своїми сірими очима і сказав: "Ваш "істинний портрет" був би набагато більш захоплюючим з елементами успіху, а не просто енергії". Він додав "сер", не відверто глузливо, але по-сусідськи. "І ваша національна гра", — він вказав на діамант, де тривала суперечка, — "була б покращено за рахунок більш досконалого угоди за її правилами".
  
  Збудження натовпу переросло в шипіння, стогони і улюлюкання.
  
  Холмс зробив жест долонями вгору. Бачите?
  
  Темно-синій капітан дістав книгу правил. "Прочитайте це вголос!" - гукнув якийсь дотепник; інший додав: "Роздайте це по колу, і ми всі прочитаємо!" Щеголь з нафабреними вусами і в розкладному циліндрі повернувся і вказав на мене. “Дай Марку прочитати це! Він що, нічого не розуміє в словах?" Це викликало сміх, і голови повернулися в мою сторону.
  
  “ Вас добре знають. "Свинцеві очі Холмса витріщилися на мене.
  
  "Я трохи писака", - скромно зізнався я.
  
  "Цей чоловік вказав на це", - сухо сказав він. "Плями на ваших пальцях і манжетах раніше також вказували мені на це".
  
  Я подивилася вниз. І дійсно, на моїй правій манжеті були видні вицвілі чорні плями, а на пальцях залишилися сліди чорнила від записів в блокноті тим ранком.
  
  "Я міг би також припустити, що ви починали як складач", - сказав Холмс.
  
  Повинен визнати, що це потрясло мене. Звідки він дізнався про моє типі визначення віку?
  
  "Дріб'язкова спостереження", - сказав він, помітивши моє збентеження. "Ці мозолі на вашому великому пальці лівої руки — старі, сильно зазубрені — могли виникнути не від чого іншого, як від того, що ви стискали важкі коробки з композиціями".
  
  Я кивнув, вважаючи його подвиг розумним, але не таким цікавим. З іншого боку, ніхто інший ніколи цього не робив.
  
  "До речі," продовжував він, " який у вас акцент? Я можу розрізняти сорок два лондонських діалекту, але, зізнаюся, багато тут, в Америці, мені поки недоступні, а ваш, містер Клеменс, унікальний.
  
  Я сказав йому, що на базі знаходиться Міссурі, округ Пайк, з додаванням кількох негритянських діалектів, навіяні враженнями від подорожі. “ А ваші, Холмс? Я теж не вважав себе занудою, коли справа доходила до з'ясування родоводу чоловіки. “ Думаю, ви самі провели кілька років у сільській місцевості — більше, ніж в Лондоні. Я почекав, поки він непогано посміхнувся, а потім надів на нього свою шапку. “ Ти виріс в Лінкольнширі, чи не так? Серед почту зброєносців?
  
  "Так адже зовсім поруч!" - вигукнув він. “Насправді, недалеко від Йоркширських боліт, недалеко від Лінкольншира. Чудова робота, Клеменс!" Він не міг би виглядати більш здивованим, якби я був мавпою, распевающей євангельські гімни. Він зізнався, що провів дитинство в сільській місцевості, перш ніж вступити в університет, який нещодавно кинув. Перш ніж повернутися і влаштуватися в Лондоні, він взяв на себе сміливість побачити різні куточки світу. “ Ви сказали, що вам сподобалося в Англії?
  
  Гул натовпу став предвкушающим, коли гравці знову зайняли свої позиції.
  
  "У мене були самі хуліганські витівки". Я утримався від того, щоб сказати, що в Лондоні мене вітали як "видатного сатирика з часів Свіфта і Вольтера", але я розповів, як у мене з'явився мій прекрасний парасольку: а саме, коли лондонський репортер запитав, чому я ношу з собою дешеву модель з бавовни, я відповів, що це єдиний вид, який англійці не стали б красти, — і це було передруковано під загальний сміх. Незабаром після цього на банкеті мені подарували те, що я носив сьогодні.
  
  "Мій брат прислав мені вирізку з університету про це", - сказав Холмс. "Вважаю, це є в моїх файлах, в розділі "Американці".
  
  Це прозвучало не зовсім приємно, але я пропустив це повз вуха і представив парасолька для його огляду. Після короткого погляду він повернув його назад.
  
  "Ну, і що ти про це думаєш?"
  
  "Цілком задовільно".
  
  Поспішають хлопчаки проталкивались через тісний простір позаду нас. Групи з них носилися туди-сюди протягом всього дня, вибираючи нові маршрути, щоб вислизнути від переслідуючих копів. Я зрозумів, що у мене знову виникло відчуття, що за мною спостерігають, і переконався, що мій гаманець в безпеці. Холмс дивився вслід хлопчикам з явним захопленням.
  
  "Задовільно?" Сказав я з деяким піднесенням. "Не чемпіонська модель?"
  
  Побачивши, що скуйовдив мої пера, він простягнув кістляву руку за парасолькою і оглянув його ближче. “Виготовлено James Smith & Sons. Дуже хороші. Вони лідирують у своїй області. Я знайомий з їх Новим закладом на Оксфорд-стріт - більше того, я провів там дослідження. Він зважив парасолька. “ Навіс з тонкого шовку. Не з альпаки або промасленого полотна, які використовують менш відомі виробники. Його рука ковзнула вздовж стержня і висунула розпірки. “Але зверніть увагу, Клеменс, що ці сталеві ребра недавно розроблені Hanway. Не китовий вус ручної роботи. Він із зневажливим клацанням доторкнувся пальцем до одного з бурштинових наконечників, закрив розширювачі і простягнув мені ручку. “Дизайн пістолетної рукоятки, найпоширеніший зараз, це проста кістка. Жодних різьблених фігурок з слонової кістки або чорного дерева, як на кращих моделях Smith & Son ".
  
  Я кипів від обурення. Як нахабно, що він назвав мій трофей другосортним!
  
  "Вибачте, - сказав він, - але ви самі запитали". Потім, немов для того, щоб відвернути мене, він торкнувся теми нових друкарських машинок і запитав, чи я знаю про них. Мій настрій піднялося на сходинку, я сказав йому, що у мене є такий, і що, регулярно тренуючись на двох пальцях, я навчився вибивати "Хлопчик стояв на палаючої палубі" зі швидкістю вісімнадцять слів на хвилину. Чому це його зацікавило?
  
  Його густі брови зійшлися на переніссі. "Я бачу можливості їх використання в злочинних цілях".
  
  Я подивився на нього; його обличчя було абсолютно тверезим і зосередженим. Чи був цей чоловік охоплений нестямним баченням злочинців всюди? "Ти сказав, що 'вивчав" компанію "Сміт і сини", - нагадав я йому. “ У напрямку якого підприємства? Ти плануєш зайнятися торгівлею парасольками?
  
  Це викликало короткий смішок. “ Не зовсім.
  
  "Що ж тоді?"
  
  “ Детектив-консультант.
  
  Я кілька миттєвостей пережевывала це, дозволяючи йому повиснути в повітрі між нами, думаючи про те, як він хотів вивчити мій рідний діалект, як йому не терпілося струсити попіл з моєї сигари. "Ти разыскиваешь докази?" Запитав я. “У напередодні скоєння злочинів?"Я, звичайно, читав дещо з нього мені навіть сподобалося, і я отримав уявлення про те, як може працювати дедуктивний розум. Не те щоб у мене його не було. Як і, наскільки я міг зрозуміти, олов'яні герої ілюстрованих журналів, наповнених надуманими подвигами міських детективів, залізничних детективів, детективів прерій - може бути, навіть білячих сищиків. Бачачи, наскільки це багата жилка, я зробив деякі пошуки власної детективної історії, викликавши мого старого персонажа-жабу-стрибуна і назвавши цю історію Саймон Уілер, детектив-любитель. Пробував це як розповідь і п'єсу, і в кожному випадку це був оглушливий провал, який не зробив моє серце більше любить детективи.
  
  "Як можна розпізнати і оцінити докази, не маючи систематичних знань?" Холмс говорив. "Отже, так, в тонкощі виготовлення парасольок може бути виявлений ключовий елемент". Він погрозив вказівним пальцем, як шкільний учитель. “ І в предметах більш загадкових.
  
  Нападаючий "Бостона" відправив м'яч у центр поля, і 4 зникла з прапорця "Бостона" на зеленому телеграфному табло за прапорцем порушення правил на лівому фланзі і була замінена на 5. Під ним сумно висів хартфордский 0.
  
  "Ви справді вірите," сказав я, " що злочини можуть бути розкриті головним чином за допомогою розумових здібностей?"
  
  "Я знаю це", - сказав він з дратівливим самовдоволенням. "Коли всі інші можливості усуваються в процесі ретельно застосовуваної дедукції, єдиною має бути істина, якою б неймовірною вона не була". Це вирвалось у нього з гуркотом, як віршик з недільної школи.
  
  "Могло бути правдою", - поправився я. “Могло бути і чистою нісенітницею. Послухайте, Холмс, якби все було так просто, як ви стверджуєте, кожен підлий злодій і грабіжник з підворіття був би спійманий в пастку в мить ока — і великі шахраї теж. Хіба пінкертони не завдали удару по банді Джеймса минулої зими? Я теж тицьнув пальцем, впевнений, що загнав його в кут. “ У газетах писали, як вони кинули бомбу в будинок його матері і відірвали їй руку, але Джессі вони не дістали.
  
  "Я насмілився б нагадати вам, що все залежить від того, хто використовує дедукцію", - сказав він. “Поліція може бачити, але, як правило, вона не спостерігає. А дедукція у кримінальних справах рідко буває простий — насправді вона складна і вимоглива, але в кінцевому рахунку надійна ". Він був схвильований - принаймні, для себе — його ніздрі злегка роздувалися, як у арабського мерина, якого я колись бачив. “Як сказав Флобер, "Людина дорожче всього на світі—творчість дорожче всього на світі". Людина - ніщо, робота - все".
  
  "Так, він написав це Жорж Санд". Я відчув чималу радість, побачивши здивований погляд Холмса. Тепер я вирішив перевершити його перед фліндерсом, запам'ятавши деякі фрази Флобера, передруковані в лондонських газетах. - По-моєму, це звучить так: "Чоловік не СПРАВЖНІЙ, який любить тебе".
  
  Його похмурий погляд на мій розтягуючий слова французький перетворився в незадоволений, коли він оцінив мою точність. Я знову здивувала його, і на цей раз він не був зачарований. Не треба було бути цілою галереєю вчених, щоб зрозуміти, що він не звик, щоб його відновити, і що це личило йому приблизно як випадок кропив'янки.
  
  - Але, незважаючи на те, що ти всього лише людина, - додав я для острашки, - я так розумію, ти претендуєш на цю виняткову здатність спостерігати і робити висновки?
  
  "Тепер ти звинувачуєш мене в нескромності", - парирував він. “Я не вважаю скромність чеснотою. Логік повинен бачити речі такими, які вони є. Недооцінювати себе - таке ж відхилення від істини, як і перебільшувати свої сили ".
  
  "У моїй сфері діяльності," сказав я йому, " істина часто стає предметом сміху, і речі рідко шикуються в щось схоже на пряму логічний ланцюжок. Чи ви погодитесь, що життя влаштоване не так, як —"
  
  Як і слід було очікувати, моя логіка потонула під вибух криків, коли Хартфорды нарешті почали проявляти свій характер. Темно-синій нападник відбив довгий м'яч, який відправив двох риб додому. Вражений пітчер "Бостона" оголосив тайм-аут.
  
  "Бачиш?" Я вказав на діамант і продовжив наводити нові аргументи. Хто б міг передбачити, покладаючись тільки на логічну дедукцію — такий зрушення в долі? Хіба людська доля не була саме такою? Під влади непередбачених, хаотичних спалахів провидіння? Як можна було б, виявивши "докази", відновити порядок, якщо не було ніякого певного порядку, за якого можна було б почати?
  
  Він кинув на мене спопеляючий погляд, ніби мої пропозиції були занадто неосвічені, щоб їх розглядати. Я безстрашно додала ще. Я зазначив, що в детективних історіях є акуратні розв'язки, все продумано до дрібниць до кінця. Але це спортивне змагання, як ніщо інше, свідчило про дурниці приймати такий підхід серйозно. Як можна було б застосувати "логіку" для отримання "істини" тут, коли більша частина base ball кидала виклик раціональності?
  
  Холмс неуважно кивнув, і я вирішив, що він показує білий прапор. В його очах був задумливий, відсторонений погляд. Здавалося, його увага була зосереджена не на мені і не на гравцях, а на пересування бродячих хлопчаків. Був його замкнутий розум зациклений на дітей-злочинців?
  
  Кількома відбивали пізніше "Хартфорд" відправив м'яч у яблуню прямо за парканом, зрівнявши рахунок - 5: 5. Як нам це сподобалося! "Ура!" - Крикнув я, підпорядковуючи свої інстинкти бунтаря місцевим звичаям. “ Ура! "Ешкрофт заволав і забив по моєму плечу м'ясистими кулаками. Я не міг пригадати такого запаморочливого настрою під час гри в м'яч з того далекого дня, коли Те Бланкеншип, моя модель для "Гека Фінна", запустив м'ячем у кухонне вікно вдови Холлідей і розбив пляшечку з знеболюючим про її підвіконня. Старий жовтий кіт вдови, Страшний суд, спробував це речовина і пішов з'ясовувати стосунки з кожною собакою в містечку.
  
  Коли ми знову сіли після останнього ауту, і я перевірив, чи немає парасольки, я виявив, що його немає. Я знову скочив, наче мене відвідали розлючені шершні, і втупився на дощату лавку.
  
  "Щось не так?" запитав Ешкрофт.
  
  "Ти не міг би встати?"
  
  “ Прошу вибачення?
  
  Я спробувала зазирнути за його непомірно широкі стегна. “ Буду вдячна, якщо ти приподнишься.
  
  Коли він неохоче поступився мені місце, я з завмиранням серця уклав, що парасолька застряг не під ним, а, мабуть, десь у темряві під лавками Павільйону. Як спуститися? Я оглянув схил піді мною: забитий так щільно, що не було і натяку на проходи. Дістатися до підніжжя було б сущим пеклом — і перекреслити всі думки про повернення.
  
  Холмс поплескав мене по ліктю. "Я повинен повідомити вам, що один з цих голодранців знову увірвався сюди якраз в той момент, коли ви були залучені в... — він зробив паузу, підбираючи слово, — в "оплески".
  
  "Хлопчик поцупив його?"
  
  "У цьому випадку я б зупинив його", - сказав Холмс. “Я обернувся і побачив його після того, як він пройшов повз. Його руки були порожні, але я б поставив гинею на те, що він упустив парасольку, і я б ризикнув припустити, що це було зроблено навмисно.
  
  Я намагався розібратися в цьому. Схильність англійця знаходити злочинців на кожному кроці викликала підозри, але він запропонував правдоподібне пояснення зникнення парасольки. Якщо це правда, то в цей момент його забирав би сам злочинець або спільник. Що робити?
  
  "Ось, не могли б ви ..." Я опустився на коліна і зігнувся майже вдвічі, намагаючись сховати обличчя під лавку. Ешкрофт бурчав і чинив опір моїм зусиллям своїми ногами-стійками. Сидить позаду нього місіс Ешкрофт, чиє картату сукню займало добрих три фути лавки і облягало її, як цирковий намет — в ньому вона не змогла б сховатися від вітру ближче ніж на вісім балів, — почала висловлювати свої думки голосом, в якому чулася вся медова солодкість файлу "ублюдок № 6". Доданий примітка: Надіньте тітці Поллі сталеві окуляри, її майже підкосила ревматизм, і ущипніть її за обличчя!
  
  З нестерпного становища штопора я був винагороджений вузьким оглядом пекла Павільйону. Примружившись, я роздивлявся пляшки, картонні коробки, жерстяні банки, обгортки і бог знає що ще, і мені здалося, що я побачив ручку, що стирчала з купи промоклих газет, наполовину занурений у калюжу. Я сподівався, що дощова вода, а не тютюновий сік — або чого гірше. Коли мої очі звикли, я побачив, що це всього лише отломанный батіг від коляски.
  
  Я схилив голову набік, щоб краще бачити. Дві темні постаті причаїлися біля передніх сидінь. У них не було комірців і відповідних головних уборів — на те, що трохи менше зростанням, була жокейская шапочка того фасону, який використовується для баліст, — і, звичайно ж, у них не було квитків. Я міг би захопитися їх відвагою, якщо б не той, що трохи менше, стискає під пахвою мій парасольку.
  
  “ Гей, хлопці! - Покликав я.
  
  Вони обернулися і втупилися на моє перекошене обличчя, підвішений під лавками, як святкова лампочка. Той, що трохи менше, винувато подивився на парасольку, щось швидко сказав іншому, натягнув нижче жокейскую шапочку, щоб приховати обличчя, і приготувався до втечі.
  
  "Я не копи", - сказав я впевнено. "Йди сюди".
  
  Той, що побільше, вихопив парасольку у того, що поменше, та обережними кроками підійшов трохи ближче.
  
  "Це моє", - сказав я йому. "Я зобов'язаний тобі за те, що ти врятував це". Ми вивчали один одного. Я міг бачити, що це був щербатий, веснянкуватий, брудний тип. Після деякого роздуми він, здавалося, прийшов до якогось висновку про мене і ткнув пальцем у свій брудний ніс.
  
  "Ну, натри свою диявольську шкуру!" Це прозвучало голосніше, ніж я планував, і я почув, як місіс Ешкрофт вражено ахнула. Рухом, гідним Індійського гумового чоловічка Барнума, я потягнувся тому і витягнув гаманець, штовхнувши при цьому Ешкрофта. “ Хлопчики? Моїм голосом, сочащимся довірою, я сказав: “Цей парасольку, який ти тримаєш в руках? Це вигідну пропозицію - принести його мені".
  
  "Скільки?"
  
  Я помахав банкнотою. “ Цілий долар.
  
  "Давай подивимося на твій рахунок", - сказав хлопчик. "Кинь його".
  
  "Цей старий кіт не стане битися". Я пирхнув на його зухвалість. "Швидше діставай парасольку сюди, і готівкові твої".
  
  Хлопчик порадився зі своїм молодшим товаришем, який похитав головою; здавалося, вони сперечалися. "Звідки ми можемо знати, що ти заплатиш?" - зажадав відповіді той, що побільше, крутячи парасольку в брудних руках. Інший відступив назад, його обличчя затьмарила тінь.
  
  "Я говорив тобі про це".
  
  "Він сидів, вона сиділа", - глузливо проспівав хлопчик.
  
  "Це подарунок на пам'ять!" Я глибоко вдихнула, щоб придушити свій гнів. “Це цінно - але тільки для мене. Я квадратна, як коробка з-під галантереї. Я дам тобі гроші".
  
  Хлопчик схилив голову набік. "Віддай це першим".
  
  "Чорт би побрал твою складну нахабство!" Отшатнувшись, я вдарився головою об край лави і що є сечі вилаявся.
  
  "З вашого ДОЗВОЛУ!" сказав Ешкрофт.
  
  Я дивився на свою парасольку, подумки уявивши аплодирующих лондонських банкетчиков, і, зітхнувши жалю випустив долар. Цікаво, що юний негідник у своїх рваних штанях виглядав так схоже на моїх товаришів по Ганнібалові в дитинстві — справді, щось у його худорлявому статурі, рудуватих волоссі і веснянкуватих рисах обличчя нагадало мені мене самого, — але цей хлопчик вів свої справи як самий підлий торговець-янкі. Банкнота впала в його стиснуту руку і зникла.
  
  До цього часу інші нахилилися, щоб подивитися на причину безладу. Різкі риси обличчя Холмса з'явилися поруч наді мною. Він посунувся, щоб знайти місце, або стояв на руках? Хлопчики порадилися внизу, той, що трохи менше, потягнув за парасольку, перш ніж знову відступити в тінь.
  
  "У чому проблема?" Запитав я.
  
  Вибух освистання підняв більшість інших осіб.
  
  "Піднімися сюди і забери свої готівкові!"
  
  Хлопчик підняв голову. "Хочу ще коротко сказав він.
  
  “ Ах ти, обрізаний, пекельний, віроломний— - Мої ніжні слова були заглушені новими вибухами невдоволення натовпу. "Це занадто багато для мене, - сказав я йому, коли шум затих, - щоб зрозуміти, чому саме ти вимагаєш викуп за принца, щоб повернути мою власність!"
  
  "Із-за ризику", - відповів він. "Якщо у нас відберуть квитки, вони засунуть нас в каталажку". При цих словах хлопчик поменше зробив ще одну невдалу спробу з парасолькою.
  
  "Добре, два долари". Шахрай з обрізом побачить, як я перетворюся в бекон з квасолею. Я потягнувся до гаманця, але не знайшов інший банкноти дрібного гідності. "Холмс!" Я сказав, знаючи, що краще не просити цю жмущуюся до грошей дупу Ешкрофта: "Позич мені долар — я все одно виграю цю гру!" Я простягнув до нього руку над лавкою запасних.
  
  "Ти використовуєш неправильний підхід", - сказав він, але протягнув срібну монету.
  
  Я знову пригнувся як можна голосніше, але з натовпу пролунало освистаний. Хлопчик поменше побачив свій шанс і на цей раз досяг успіху в тому, щоб забрати парасольку в передню частину Павільйону, де між сідницями глядачів я помітив мелькнувшие на домашньому майданчику малинові шкарпетки.
  
  "Повернись!" Я закричала, розмахуючи руками.
  
  - Ти не заперечуєш? Коліно Ешкрофта боляче ткнулось мені ребра.
  
  "Ми б всі хотіли насолодитися процесом", - втрутилася місіс Ешкрофт, її їдкий тон в'їлася мені в мозок.
  
  Я підвівся на знак протесту, стукнув себе по черепу в тому ж місці й крикнув: "Насолоджуйся ними, а не тією частиною мене, яку ти бачиш найкраще!" Це викликало обурені вигуки, і мені здалося, що вістря багнета впивається мені в зад. Я розвернулася, ще раз вдаривши себе по своїй бідній голові, і побачила, що вони дивляться на мене зверху вниз, місіс Парасольку Ешкрофт тримав високо двома руками. Я зніму з них мірку, похмуро присягнулася я і, знову подивившись вниз, виявила, що хлопець постарше забрав парасолька.
  
  "Тримай," сказав я йому і кинув другий долар.
  
  Він ледве глянув на нього, але з тривогою озирнувся в пошуках свого товариша. “ Я хочу п'ять.
  
  "ЗА ЩО, В ІМ'Я ГРОМУ?" Коли я відчув удар у відповідь парасольки, червона імла затуманила мій розум. Мої ноги откинулись тому і зустріли сильний опір, одночасно обдираючи гомілки і обрушуючи на мене град ударів.
  
  - З тебе досить! " сказав Ешкрофт і взяв мене за щиколотки.
  
  "Руки геть!" Я люто виривалася, намагаючись звільнитися. "Я зірву шкіру з вас обох!" Потім, бачачи, що хлопчик повертається і тікає: "НЕ ТИ!" Він попрямував до протилежної сторони павільйону з парасолькою в руці. "ПОЧЕКАЙ!" Схопившись за лавку, я побачив, як він зник зовні в натовпі. “ПОВЕРНИСЯ! ЗУПИНІТЬСЯ! Я вирвалася з рук Ешкрофта, випросталась і кинулася вниз по трибуні Павільйону, а розлючені глядачі закипали у мене за спиною. "Мерзенний негідник!" - вискнула жінка, чию капелюшок з малюнком я збив набік.
  
  До того часу, як я впав на землю, від хлопчиків не залишилося і сліду. Поліція, звичайно, нічого не бачила. Поки гра завершувалась пізніми подачами, я мовчки стояв біля підніжжя Павільйону, і гіркі голосіння — Віднесіть мене додому помирати тощо — крутилися у мене в голові. Я смутно розумів, що Бостон перемагає, але моя уява привернув ревінь, який продовжував вивергатися, дев'ятки, рояться на ромбі в мінливих формаціях червоного і синього. Хіба лицарські турніри в старі часи не викликали такого суперечливого видовища? У своїх щоденниках я робив нотатки для розповіді про середньовічній Англії, в якому сучасний янкі являє смертоносне вогнепальну зброю та інші принади дев'ятнадцятого століття, провокуючи катастрофічний конфлікт. Чи повинен я попросити його принести базовий шар до круглого столу? Розділіть коней на конкуруючі дев'ятки? Думка про те, щоб стерти їх одним ударом, захопила мене, і я знову дістав олівець і таблицю показників. Коли я перестав робити нотатки і знову підняв очі, команди вже покинули поле, а Павільйон був майже порожній. Я стояв серед купи зіпсованих продуктів, обгорток від промасленого паперу, недопалки сигар, зім'ятих карток результатів і газет, і серце в мене впало. Але потім, поступово, почало проявлятися диво відновлення зору. Незабаром я був зайнятий розробкою плану, як повернути свій вкрадений приз.
  
  Його дизайн придбав приємну форму, коли мою увагу привернуло рух за лавами. Там хтось був. Злодійкуваті кодла? З колотящимся серцем я обійшов будівлю, щоб заглянути під нього, і побачив Холмса, який сидів навпочіпки біля каламутній калюжі і вивчав землю через збільшувальне скло. “ Видивлявся сома? - Запитав я з деякою різкістю.
  
  Він кинув останній погляд, повільно випростався і подивився на мене кам'яними очима; я думав, він знав, що я втратив терпимість до нього. Справа в тому, що до того часу мене найбільше його обурювало все: його культурний склад, його молодість, його зростання, його однорідно чорні волосся (мої власні каштанове з сивиною на скронях), його пихаті англійські манери поведінки — це найбільше — його чортова самовпевненість. Все це було насаджено на вертел і поджаривалось на повільному вогні.
  
  "Ви нехтуєте мої методи", - сказав він. “Прошу, дозвольте мені перевірити ваші спостереження. Exempli gratia, не могли б ви описати взуття молодих людей?
  
  Звичайно, це підвищило мою температуру ще на кілька градусів. Їх взуття? Ніяких образів в голову не приходило. "Тут, внизу, було похмуро, - заперечив я, "всі ці тіла загороджували світло нагорі". Холмс холодно оглянув мене і почекав. "Мені здається, на них були звичайні броганы".
  
  Він з жалем похитав головою, ніби я визнав себе шахраєм. "Дуже добре, тоді якого кольору були їхні сорочки?"
  
  Я спробувала збагнути, але в голові у мене був безнадійний сумбур. “ Ну, не магазинна одяг, в цьому я можу заприсягтися. Сорочка на хлопчика більшого розміру була — ну, сіра, мені здається.
  
  "Олів," поправив він, виглядаючи самовдоволеним, як пиріжок.
  
  "І яка ваша мета?" Запитав я. "Підвищити свою кваліфікацію в blind man's bluff?"
  
  "Швидше, щоб підвищити, як ти висловився, мою здатність спостерігати". Різкість його тону відповідала моєму.
  
  "Спостерігати за чим?" Я вказав на місце, яке він оглядав. "Навіть якщо тобі вдасться знайти сліди маленьких виродків — що тоді?"
  
  "Саме це питання", - відповів він. “Що тоді? Спостерігаючи за тим, де вони стояли, я зміг зробити певні відкриття".
  
  Я гмикнув. "Наприклад?"
  
  Його тонкі губи стиснулися, як у задоволеною рептилії, набрасывающейся на чергове блюдо. "В даний час було б несвоєчасно розкривати мої методи і результати". Він був головним, щоб обіграти групу. "Це може погано відбитися на цій справі".
  
  - Справа? - Гаряче мовив я. - Тут немає ніякого діла! Ти запріг свою шкапу не в ту віз, якщо думаєш, що я буду вкладати гроші в твої дурні вигадки, щоб повернути свою парасольку.
  
  "Можливо, тобі буде корисно дізнатися," сказав він крижаним тоном. - що я маю намір запропонувати свої послуги тільки тоді, коли мене попросять.
  
  "Ну, мене ніхто не питав", - огризнувся я у відповідь. “І у мене є свої методи. Ось що я вам скажу: я готовий посперечатися на будь ставки, які ви захочете, що я отримаю свій парасолька назад протягом трьох днів — і я впораюся з цим, не виходячи з дому для обшуку! Кому, чорт візьми, потрібен якийсь самозваний детектив?
  
  Це розлютило його! Ми обмінялися лютими поглядами, наші обличчя були відточені до межі. Перехожі могли б взяти нас за пару півнів, які вступили в бій.
  
  "Припускаючи, що він у вас дійсно є," сказав Холмс, " який ваш план?"
  
  Я подумував не говорити йому про це, але гордість спонукала мене накидати це в загальних рисах.
  
  Замість того, щоб здатися перед геніальністю мого плану, він прямо сказав: "Я сумніваюся, що це спрацює".
  
  "Змирися або писок", - випалив я у відповідь.
  
  Він потер свій довгий підборіддя й задумався. "Я думав продовжити свою подорож," сказав він нарешті, "але я згоден залишитися у вас на три дні — і більше, якщо буде потрібно, — і домогтися успіху там, де ви зазнаєте невдачі".
  
  Ми обмінялися рукостисканням. Його рука була більше, але чисто природна грубість зробила мене рівною йому. Я запитала, що він має на увазі.
  
  "Спостереження і дедукція", - відповів він, як би називаючи стовпи всесвіту. "І застосовуючи методи, які могли б розглянути ..." Його погляд простежив за затрималася купкою вуличних хлопчаків, перелезающих через паркан. “ ... нерегулярні.
  
  Я ледь стримався, щоб не розреготатися. “ А ставки?
  
  "Коли ця справа закінчиться", - сказав він. "ви будете знати їх досить добре". Потім він повернувся і рушив геть довгими, швидкими кроками, нахиляючись вперед, його худорляве обличчя розтинало повітря, як ніс кліпери.
  
  По правді кажучи, я не очікувала побачити його.
  
  
  
  
  НАГОРОДА В ДВІСТІ П'ЯТЬ ДОЛАРІВ - У вівторок на великому матчі з м'ячем на базі, поки я кричав "ура", два хлопчика забрали належить мені коричневий шовкову ПАРАСОЛЬКУ англійського виробництва і забули повернути його. Я заплачу 5 доларів за повернення цього парасольки в хорошому стані в мій будинок на Фармінгтон-авеню. Мені не потрібні хлопчики (в активному стані), але я заплачу двісті доларів за їхні останки.
  
  СЕМЮЕЛ КЛЕМЕНС Л.
  
  Перший день я чекав у прекрасному настрої. Другий - в дещо пом'якшеному настрої. Третій - в наростаючій лихоманці збудження. Четвертий і п'ятий - в болоті відчаю. Увечері шостого дня під моїми воротами з'явився обірваний конюх, який стверджував, що має життєво важливою інформацією тільки для мене.
  
  Я блискавично оцінив його зовнішність: типова капелюх з опущеними полями для погонича коней, оттеняющая густі брови, ніс картоплею і бакенбарди типу "бараняча відбивна"; голова хитро нахилена, поза злегка сутула, одна нога підвернена. З війни, подумав я.
  
  "Я не попрошайничаю, шеф", - сказав він. "Просто чесний конюх". Його голос був хрипким і з домішкою слизу, частина якої він як раз в цей момент випустив на дрібний імпортний гравій моєї під'їзної доріжки. Його акцент був злегка бауэри, але нотки в ньому звучали фальшиво. "Ви цей Клеменс?" спитав він і дістав з кишені піджака забруднений газетний квадратик з моїм повідомленням.
  
  "У тебе є парасолька?" Заперечила я, підходячи ближче, щоб заглянути йому під поля.
  
  Він зробив півкроку назад.
  
  “ Ну що, Холмс, у вас це є?
  
  Це вдарило подібно удару блискавки, збивши його з ніг. Він повільно випростався і прибрав зі свого обличчя театральні брови, бакенбарди і замазаний ніс, на його відкритих рисах було написано прикрість, як у заблуканого школяра. Він вказав на свою неопрятную одяг, і коли він заговорив, його голос поступово придбав звичайну впевненість. "Серед конюхов панує дух товариства", - сказав він. “Станьте одним з них, і ви зможете дізнатися багато чого з того, що потрібно знати. Будучи безробітним конюхом, я знайшов саме те, що шукав ".
  
  "Тоді у тебе дійсно є парасольку!" На мене нахлинув прилив почуттів. "Приголомшливі новини!"
  
  "У мене є це для тебе", - сказав він і дістав ще одну папір, на цей раз свіжу і акуратно складену.
  
  ЛИСТ ПРО ЗГОДУ
  Нижчепідписаний цим погоджується:
  
  • Купіть в Лондоні парасолька Smith & Sons city моделі № 17b з ручкою у вигляді голови тукана з фіалкового дерева і срібним ремінцем на поясі (25,50 фунтів стерлінгів + упаковка і доставка) при першій же можливості.
  
  • Після доставки розмістіть оголошення у Courant, вказавши точний час певного дня.
  
  • В цей день і в зазначений час покладіть парасольку у відповідній упаковці під Головну трибуну Бейсбольною майданчики.
  
  • Покиньте приміщення і поверніться не раніше, ніж через дві години у вказане місце, щоб знайти там свій оригінальний парасольку і повернути його назад.
  
  (Підписано) _______________ Сьогодні _________________ 1875 р.
  
  Я прочитала це вдруге, потім втретє, мій захват згас, коли я напружила зір, намагаючись витягти з цього сенс. “Фіалкове дерево? Голова Тукана?" Я видихнула. “ Двадцять п'ять фунтів? Це майже сто доларів! 'Поверніть його оригінальний парасолька'. . . . Я заперечливо похитав головою, як собака, що очищає воду. "Це в твоєму розумінні розіграш?"
  
  “Навпаки, - відповів він, - це була ваша спроба розіграшу, яка призвела до цього. Як тільки певні факти виявилися в моєму розпорядженні, стало очевидно, що ваша опублікована загроза не була сприйнята як легковажність представниками нижчих класів — зокрема, дівчиною, яка зазіхнула на ваш парасольку. І, що більш важливо, її батько.
  
  "Дівчина?" Луною повторив я. “Яка дівчина! Ти що, здурів?"
  
  "Ні в найменшій мірі", - спокійно сказав він. “Якби ви прислухалися до мене після матчу з м'ячем, ви б дізналися, що я зібрав цікаві деталі по частковому відбитком взуття маленької дитини. Три деталі, якщо бути точним. По-перше, я помітив, що підошва у цій дешевого взуття типу McKay була вже, ніж у більшості хлопчиків. По-друге, помітна дуга у візерунку з дірочок для нігтів вказувала на загострений, а не квадратний носок у дівчини. По-третє, трохи більша глибина ззаду передбачала можливість піднесеного каблука, що також характерно для жіночого взуття."
  
  Холмс зробив паузу, щоб осмислити ці одкровення.
  
  “ І потім, ще було те, як вона схопила парасолька. Ви, звичайно, цього не помітили. Його тон говорив про те, що я була ідеалом кавалера серед тупиць. “І все ж мені відразу стало очевидно, що, хоча вона і була налякана, вона хотіла чогось навіть більше, ніж втекти - вона хотіла цей парасольку. Ось чому її брат — так, це був той, інший — намагався вплинути на неї, пропонуючи більше грошей. Але вона була непохитна. Так вийшло, що ваш шовкову парасольку був чудесним призом, коли—небудь що прикрашав її образ, - можливо, він був узятий з "Тисячі і однієї ночі", — і як тільки вона взяла його в руки, то, природно, захотіла забрати його собі. Зрештою, її брат, а пізніше і батько, потурав їй.
  
  Холмс обдарував мене своєю зміїною посмішкою.
  
  “До того часу, коли з'явилося ваше оголошення, я знав, що мені потрібно увійти в світ цих дітей-розбійників. Хто міг би надати необхідну інформацію? Погоничі коней, звичайно, так і зробили - в результаті годин і доларів, які я витратив в публічних будинках, де вони збираються. Дотримуючись їх вказівками, мені вдалося втертися в довіру, знову ж за певну плату, до банди молодих чепурунів, які, як тільки повірили, що я не викличу поліцію, дали мені зрозуміти, що я був правий: парасолька вкрала пара брат-сестра. Чергові грошові витрати привели мене в їх брудніше житло ".
  
  "Якщо тобі потрібні твої розтрачені гроші," сказав я йому, - то тебе ніхто не просив—"
  
  "Я не шукаю винагороди", - втрутився він. “ Я як раз збирався сказати, що прибув туди як раз вчасно, щоб відмовити розгніваного батька — йому повідомили про вашому повідомленні — від його загроз задати вам прочухана.
  
  Мені не сподобалося, як це прозвучало, і тому я проігнорував це. "Якщо не з-за грошей, - зажадав я, - навіщо ти продовжував втручатися в це?"
  
  "Справжня причина?" Він зобразив натяк на зміїну посмішку, але в його очах був якийсь інший вираз, який я не могла розшифрувати. "Щоб втекти від рутини повсякденного життя, я вважаю", - повільно вимовив він. "Ці маленькі проблеми допомагають мені зробити це".
  
  Мій парасольку - маленька проблема! Неймовірне зарозумілість цієї людини! "Як тільки ви дізналися про місцезнаходження злодіїв," сказав я з зухвалим виглядом, " чому ви не звернулися в поліцію?"
  
  "І виконувати за них їхню роботу?" - запитав він. “Головна причина в тому, що я дав слово джентльмена, що не буду цього робити. Крім того, існував питання про вашому виклику". Він кивнув на папір в моїй руці. “На щастя для вас, я зміг зачитати ex tempore зі списку моделей парасольок Smith & Son і зробити кілька начерків. Дівчина була зачарована, але, природно, не хотіла віддавати те, що перебувало в її розпорядженні. Зрештою, ми погодили результат, яким ви володієте — повинен сказати, що модель з головою тукана досить елегантна, — і дівчина змогла переконати свого батька погодитися на операцію. І ось ми тут. Таємниця розкрита. Парасолька в межах вашої досяжності."
  
  Я дивився на записку зі згодою. "Потрібно місяць, щоб доставити сюди нову з Лондона", - кисло сказав я. "Ця ціна - справжній бандитизм!"
  
  “ Це лише половина того, що ви запропонували заплатити за останки злодіїв.
  
  “Це було жартом! Ніхто б не подумав, що я це серйозно!"
  
  "Деякі так і зробили", - відповів він. “І були дуже серйозні в своєму обуренні. Злодійська честь, якщо можна так висловитися". Він кинув на газету багатозначний погляд.
  
  "Страждає Мойсей", - пробурмотів я в своєму відчаї і попросив ручку, щоб підписати його жалюгідну записку.
  
  "Якщо трапиться так, що ви віддасте перевагу новий парасольку," сказав він, "ви можете відмовитися від своєї обіцянки і не здійснювати обмін".
  
  Я сам про це подумав. Беспризорница все одно отримала свій неправедно здобутий приз, а у мене була б більш грандіозна модель. Але тон Холмса говорив, що жоден джентльмен не опустився б так низько. Крім того, я хотів повернути свою стару модель. І мені ніколи особливо не подобалися тукани.
  
  
  
  Всі ці роки потому цей старий бродяга залишається практичним і сентиментальним іншому. Це нагадує мені про моїх перших переможних візити сюди, а також про тих ніжних роках в Хартфорді, коли моя сім'я була ще молода. Тут, в його рідному кліматі, він регулярно піддається фізичним навантаженням, і ніхто нічого не коментує, крім як хвалить його зріла урожай.
  
  Кілька разів за останні тижні, прогулюючись біля Риджентс-парку, я помічав Холмса в бокових вікнах проїжджаючих повз екіпажів. Ми значно старше з вигляду, але дізнаємося один одного. Я нахиляє парасольку в його бік, і він усміхається тією тонкою посмішкою, повертаючи його додому, яку він не забув.
  
  Іронія полягає в тому, що тільки в цьому місяці Smith & Sons представила нову розкішну модель, очолює лінійку чоловічих парасольок. На ручці з тикового дерева зображений витончено вирізаний бюст Шерлока Холмса. Хоча я і не є вірогідним кандидатом на покупку, повинен зізнатися, що думка про те, щоб затиснути голову Холмса в кулаці, мене сильно притягує. Що стосується самого подібності — я уважно вивчив його через вітрину Smith & Sons — воно збуджує, як військова музика на параді! Він настільки величний і шляхетний за задумом, що примушує мовчати загальний клас різьблених профілів! Адже за своєю царственості він суперничає з Цезарем! Тільки самий шкідливий простак не погодиться з тим, що це захоплююче диво - і ще більше запаморочливе у своєму здивуванні порівняно з оригіналом.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  І хто знає, в які подальші пригоди Шерлок Холмс може виявитися втягнутим, опинившись в Хартфорді? Стіву Хокенсмиту приходить в голову хороша ідея.
  
  СТАРИЙ СЕНАТОР
  
  Автор:
  
  СТІВ ХОККЕНСМИТ
  
  Мій дорогий Брате:
  
  Перш за все, дозвольте мені швидко розвіяти ваші побоювання. Це послання не передає новин, яких ви, без сумніву, очікували і боялися. Старий сенатор все ще живий. Слабо, болісно, часом з гіркотою і, можна сказати, майже неохоче, але він живе.
  
  Я також пишу не для того, щоб просити вас залишити Вашингтон. Батько наполягає, щоб його неміч не завадила вашої підготовки до вступу в посаду. Як би вам ні хотілося бути поруч з ним, знайте: старому сенаторові доставляє велику втіху свідомість того, що Молодий конгресмен навіть зараз йде по його стопах.
  
  Він також знаходить розраду в постійній компанії і добрих побажаннях своїх численних шанувальників. Містер Хейс і містер Грант передали свої найкращі побажання, як і безліч старих друзів з Вечірки, а the Hookers і the Beechers (серед інших) є постійними відвідувачами. І, звичайно, хтось із нас — мама, Еліза або я - завжди поруч зі Старим сенатором.
  
  Але, на жаль, це, повинен вам сказати, біль. Батько насилу дихає. Він не може зробити не більше двох кроків без сторонньої допомоги. У нього немає апетиту, і те, що він їсть, приносить тільки нові муки і приниження. Він завжди втомлюється, але не може міцно спати.
  
  Недостатньо сказати, що наш батько помирає. Я думаю, що більша частина його вже мертва. Залишається тільки, щоб остання частина тіла поступилася місце і дух покинув нас.
  
  І все ж, доки цей дух залишається — а він робить це палко, не вщухаючи, навіть коли його посудину розкладається, — Старий сенатор з нами. І в цьому я знайшов благословення, як би мені хотілося покласти кінець його стражданням. Бачите, навіть в лещатах своїх останніх страждань наш батько залишив позаду більш стару образу.
  
  Це те, про що я хочу вам розповісти, а також (щоб спуститися в область дрібниць) трохи шокуючих пліток, які, без сумніву, дійдуть до вас через Хартвеллов, або Гилбертов, або яких-небудь інших старих хартфордских прихильників. Постався до їх перешептываниям зі скептицизмом, Брат, і прийми мою розповідь за чисту монету, бо ми зі Старим сенатором були там.
  
  Природно, ви могли б очікувати, що останнім часом батько не буде ніде, крім своєї постелі. Але минулого тижня він відчував себе досить добре, щоб двічі на день подихати свіжим повітрям, і доктор Даллингер прийшов до висновку, що прогулянка дійсно може піти старому сенаторові на користь.
  
  "Нічого важкого, майте на увазі", - сказав нам лікар, закінчивши свій майже щоденний візит до батька. “Пікнік. Мова. Концерт. Щось, що дозволить йому вийти з дому на кілька годин, не надто стомлюючи його. Чоловікові не потрібні фізичні вправи. Це заручини ".
  
  "Я знаю тільки одне", - оголосила Еліза і вибігла з кімнати.
  
  Незабаром вона повернулася з пом'ятим примірником "Куранта", розкритим на статті, яку я дізнався ... тому що я з великим інтересом прочитав її майже чотири тижні тому. Заголовок: ВИДАТНИЙ АКТОР ТЕАТРУ І КІНО ВИЙДЕ НА СЦЕНУ ХАРТФОРДА.
  
  Здавалося, після підкорення Нью-Йорка своїм могутнім Орсино російсько-англійський актор Майкл Сасанофф відправився зі своєю постановкою "Дванадцятої ночі" в турне по Штатах. Другою зупинкою мав стати Національний театр Хартфорда. До подання залишалося всього кілька днів.
  
  "Батькові пора йти," сказала Еліза. “ Віллі може його відвезти.
  
  Як ви так часто говорили, з нашої хитрою сестриці, безсумнівно, вийшов би найкращий політик з усіх нас, настільки хитрою і упорствующей вона може бути у досягненні мети — такий, наприклад, як повне примирення між Старим сенатором і його Блудним сином.
  
  Мама прочитала оголошення з видом ледь приховуваного презирства' що завжди характеризувало ставлення батьків до "дошок оголошень".
  
  "Еліза, - серйозно сказала вона, коли закінчила, і подивилася на мене, "я думаю, це чудова ідея".
  
  І ось було вирішено, що саме я повинен запросити Старого сенатора на театральний вечір. (Я не знаю, як швидко батько погодився з цим планом, тому що мати розповіла йому про це в самоті їх кімнат. Зайве говорити, що це було доконаним фактом ще до того, як про це заговорили, оскільки єдиний член сім'ї, який може зрівнятися за силою переконання з Елізою, - це жінка, яка її народила.)
  
  Не раз, в наступні дні, я дякував Богові, що це була "Дванадцята ніч" і не "Лір" поважний пан Sasanoff б ощасливив нас. Комедія, яку ми зі старим сенатором могли б витримати разом. З іншого боку, трагедія про невдячних, незговірливих дітей була б справжньою мукою.
  
  Ми місяцями не говорили про розлад між нами, батько і я. Я звільнилася зі своєї трупи, повернулася в Хартфорд, щоб бути з ним, і цього, здавалося, було досить. Буду я знову займатися акторством при першій можливості — "при першій можливості", зрозуміло, маючи на увазі після його смерті, — він не питав. Можливо, подумав я, він боявся почути мою відповідь. Можливо, подумав я, у нього не вистачило сил сперечатися з цим. Можливо, подумав я (невірно, тепер я знаю), йому просто більше не було діла.
  
  Якби батько запитав про мої плани, моя відповідь, можливо, здивував би його, тому що у мене не було ніяких планів залишати Louisville, крім як бути поруч з ним. Після того, як я витратив роки, марно намагаючись переконати наших батьків, що моє майбутнє - в Театрі, Театр, здавалося, говорив мені, що я сильно помилявся: єдине "майбутнє", яке у мене було з ним, як виявилося, було як маловідомого гравця комунального сектору в акціонерних компаніях в глибинці. Чи Буду я коли-небудь знову грати, я не знав.
  
  Увечері, в день вистави, Джейсон відвіз нас в театр в рокэуэе. У вас би серце зігрілось, якщо б ви побачили, як Старий сенатор спускається сходами ганку, знову одягнений в свежевыглаженный чорний костюм, а не пом'ятий і запачканную нічну сорочку. Його рухи були повільними і скутими, але впевненими, а голова залишалася високо піднятою навіть у ті кілька митей, коли він спотикався. Хоча ми з Елізою були поруч з ним, йому навіть вдалося забратися в карету без сторонньої допомоги.
  
  Як тільки я влаштувався поруч з ним, батько двічі постукав по даху своєю палицею, і ми вирушили в дорогу. Я виглянув і побачив, що Еліза посміхається нам— коли "рокуэй" від'їжджав, в той час як у мами було таке суворе вираз обличчя, що можна було подумати, ніби ми з батьком тільки що сіли на пором через річку Стікс.
  
  По дорозі в театр ми майже не розмовляли. Йшли пусті розмови про онуків; про Ренд, Тернбуллах і інших сусідів, біля будинків яких ми проїжджали; про тієї чи іншої дрібниці дня (бекон на сніданок був страшенно солоним і т. д.). Але нічого не було сказано про те, куди ми йдемо. Я майже вирішила, що батько зовсім забув про наші плани на вечір.
  
  "Невже осінь так скоро?" - запитав він у якийсь момент, дивлячись на в'яне листя на деревах вздовж дороги.
  
  "Так", - сказав я. "Важко повірити, що літо вже закінчилося".
  
  Батько відкинувся на спинку стільця, дивно виглядаючи стривоженим, і в глибині душі я задалася питанням: якщо він не знає пори року, то чи знає він взагалі рік?
  
  І все ж чверть години з карети вийшов зовсім інший чоловік. Спина батька була прямо, погляд ясніше, хода бадьоріше, ніж за останні місяці. Поки ми піднімалися на дванадцять сходинок до дверей театру, нас вітали щонайменше дві дюжини разів, і сам губернатор Ендрюс, здавалося, говорив за всіх, коли пролунав: "Чорт візьми, як приємно бачити серед нас Старого сенатора!"
  
  Реакція на мене, звичайно, була більш стриманою, там, де реакція взагалі була помітна. Привітання були зарезервовані для батька. Мене вітали лише випадковим кивком ... чи усмішкою.
  
  Аааа, примхливий син повертається з поджатым хвостом, я міг почути майже Skeffingtons і Западов і всіх інших думок. І все ж він з усіх сил намагається розташувати Старого сенатора до театру.
  
  Звичайно, один з найбільш дружніх прийомів, якого я міг очікувати, був би від Клеменсов, і все ж я відчув полегшення, побачивши їх там. Як ви добре знаєте, саме містер Клеменс забезпечив мені перше професійне співробітництво в Бостоні, а пізніше організував моє учнівство в компанії містера Дебара в Новому Орлеані. З тих пір стосунки між ним і Старим сенатором були натягнутими.
  
  Більше того, у мене була своя егоїстична, боягузлива причина уникати “містера Твена": я не хотів визнавати, який невеликий успіх, здавалося, принесли йому гроші. Якби не Пригоди Тома Сойєра, боюся, я б сплюндрував цієї людини.
  
  Загалом, ми зітхнули з полегшенням, коли благополучно влаштувалися на своїх місцях (природно, в одній з лож - мама по—іншому і не хотіла). В той вечір театр був самим осяйним, кожен газовий ліхтар сяяв, як зірка, авансцена сяяла обіцянками, і на мить мені вдалося забутися в тому гострому хвилюванні, яке сягає свого апогею якраз перед тим, як піднімається завіса і відкривається новий світ.
  
  "Отже, - сказав батько, - сцени, які ви граєте на заході ... Вони такі ж вражаючі, як наші Національні?"
  
  "Ні", - зізнався я. "Не зовсім".
  
  Старий сенатор щось пробурчав, і як раз в цей момент — ніби співчуваючи моєму настрою - світло потьмяніло.
  
  Хотів би я сказати, що п'єса підняла мені настрій. На жаль, у ньому втілилося все, що я вважаю ганебним у своєму покликанні. "Орсино" містера Сасаноффа являло собою чисто свинячу шинку, нарізану товстими скибочками і подану з щедрою порцією рубця на гарнір. Великий актор театру був не просто деспотичний, але і взутий у важкі черевики, ходячи по сцені з такою перебільшеною розгальмованістю, що топтав не тільки мостини, але і будь-які сліди дотепності Барда. Його трупа, як і слід було очікувати, наслідувала його приклад, представивши вистави такого масштабу, що дивно, як всі вони могли вміститися на одній сцені.
  
  Проте було одне примітне виняток, і саме тут — з появою кислого, сердитого Мальволіо — події прийняли несподіваний оборот, який тривав не тільки до кінця вистави, але і всю ніч, що залишилася і далі. Що стосується Мальволиоса, то він був молодий — я б припустив, що мого віку. І все ж у його виступі було вражаюче поєднання привабливої інтенсивності і майстерно витриманою манери, які більше підійшли б такому старому досвідченому учаснику кампанії, як містер Сасанофф. Якщо б він зіграв кілька моментів, надто сильно заламуючи руки і закочуючи очі, я поклав би провину на його менеджера / зірку, а не на нього, тому що абсолютно занижений хід виглядав би так само недоречно, як Едвін Бут в шоу Панча і Джуді.
  
  Я був не єдиним, кого інші пограбування трупи не потішили. Батько навіть ні разу не усміхнувся, і в перерві між виступами я запитав його, що він думає про те, що відбувається.
  
  "Трохи по-дитячому, чи не правда?" сказав він. "Я маю на увазі... 'Сер Тобі Белч"?
  
  Я похмуро кивнув, знаючи, що в наступних діях буде набагато більше подібних ювенилий.
  
  "І все ж мені подобається цей лиходій," продовжував батько. “ Мальволіо. І тут він нагадав мені, що у нашого поважного старого батька свій власний забавний гумор, який він проявляв дуже рідко в останні роки. “ Добропорядний пуританин, як і наші предки.
  
  “Так. Актор, який грає його - я думаю, що він кращий в акторському складі на сьогоднішній день ".
  
  "Звичайно, ти так думаєш", - сказав батько. "Він твоє дзеркальне відображення".
  
  Коментар потряс мене. Не тому, що я сприйняв це як удар по моєму акторському егоїзму — хоча, гадаю, так воно і було. По правді кажучи, я просто не помітив подібності.
  
  Коли Мальволіо повернувся на сцену через кілька хвилин, я побачив це. Він був вищий за мене, але більш худорлявої статури, з щелепою, яка більше нагадувала загострену букву V, ніж мою масивну букву U. Але у всьому іншому — сірі очі, яструбиний ніс, темне волосся, довгі кінцівки — ми були тим, що штамповані бюрократи у Вашингтоні назвали б копією під копірку.
  
  У нас навіть було загальне ім'я: у програмі його назвали Вільям Ascott. Залишок вистави я провів, дивуючись тому, що такий талант, як у нього, може розквітнути на такому безплідний терені, як трупа містера Сасаноффа, і я не зміг стримати крику "Браво!", коли він відкланювався. Інша аудиторія, проте, приберегла свої оплески для зірки — Сасаноффа, якому влаштували таку бурхливу овацію, що можна було подумати, що сам Шекспір тільки що вийшов на сцену. Зізнаюся, у мене сколихнулася глибока гіркота від того, що так багато в цьому залі тих, хто вважав мене дурнем за те, що я зробив кар'єру в театрі, не змогли побачити, хоча насправді в одному з них, різниці між блиском і похвалянням.
  
  Оплески старого сенатора були, м'яко кажучи, млявими. Не тому, що він був такий стомлений вечірніми (передбачуваними) розвагами. Коли завіса опустилася в останній раз, він відчув себе значно відпочив ... проспав весь останній акт. Тим не менш, я подумав, що краще не піддавати його впливу штовхаються орд, ринули до виходу, і ми з ним залишилися на своїх місцях, чекаючи, поки юрба порідшала.
  
  Це був би ідеальний момент, щоб скористатися наданою Елізою можливістю, обговорити нашу стару сварку — мою кар'єру (або її відсутність) — і якось залагодити це питання. І все ж у мене не вистачило сміливості. Як можна виправдати життя на сцені, коли на ній тільки що розгорнулася пародія на кшталт "Дванадцятої ночі" Сасанова?
  
  Так що ми просто сиділи в тиші, поки не пролунав стук у двері, і хто б міг увірватися, як стадо буйволів, у вечірніх костюмах, як не Горацій і Елеонора Тернбулл! Та ні — вони не забрели в театр помилку, думаючи, що там проходить бал дебютанток, або пресвитерианское богослужіння, або спалення відьми, або якийсь інший захід, який вони могли б вважати соціально прийнятним. Ті самі Тернбуллы, які колись були настільки шоковані, що я — запеклий і покаялися виконавці, яким слід було проявити інтерес до своєї дочки, зараз перебували всередині театру, а упряжки диких коней, яка привела їх туди, ніде не було видно.
  
  Хочете вірте, хочете ні, але вони були там добровільно. І більше того, вони влаштовували прийом на честь Сасаноффа і його акторів у себе вдома . . . і вони просили нас прийти!
  
  "Ми б послали запрошення," сказав містер Тернбулл батькові, - але, чесно кажучи... "
  
  Відвертим він, однак, не був готовий — він зупинив себе незграбним кашлем. Але було досить легко простежити за ходом його думок.
  
  Ми припустили, що ви стоїте на порозі смерті, сенатор ... І ваш недолугий син, наскільки нам відомо, з таким же успіхом міг пройти через це давним-давно, наскільки нам відомо.
  
  "Мені дуже шкода", - сказала я, використовуючи всю свою акторську майстерність, щоб приховати скрегіт зубів. "Але час уже пізній, і мій батько"
  
  "Приймаю запрошення", - пророкотав Старий сенатор. "Я б дуже хотів зустрітися з цим Сасановым, і я впевнений, що мій син теж хотів би".
  
  "Чудово!" - вигукнула місіс Тернбулл. "Що ж, ваша присутність додасть заходу майже респектабельний вигляд!"
  
  Тернбуллы розсміялися — містер Тернбулл, як мені здалося, досить сором'язливо, — потім квапливо попрощалися і поспішили геть, щоб переконатися, що все готово до прийому гостей.
  
  "Був час," розмірковував батько, - коли такі люди, як Горацій і Елеонора Тернбулл, ногою не ступали в театр, не кажучи вже про те, щоб запрошувати театралів до себе додому".
  
  Я мовчки кивнув, не констатуючи очевидного: був час — не так давно, — коли наша сім'я теж була такою.
  
  Старий сенатор стомлено похитав головою.
  
  "Думаю, все змінюється", - сказав він. "Люди змінюються".
  
  "Батько..." почала я, не впевнена слова, які послідують за цим.
  
  Не думаю, що він мене почув.
  
  "Що ж, нам не можна ледарювати", - сказав він і з тремтячим бурчанням піднявся на ноги. "Тернбуллы залежать від нас у забезпеченні ілюзії пристойності".
  
  "Розраховую на тебе", - сказав я.
  
  Це він, безперечно, чув — і просто вирішив проігнорувати.
  
  Не минуло й півгодини, як ми були в цьому переповненому музеї порцеляни, кришталю і високої якості - маєток Тернбуллов. Як ви можете собі уявити, перебувати там було гірко-солодко: в останній раз, коли мене пустили всередину, це була зустріч з міс Мері Тернбулл (наскільки я розумію, нині місіс Девід Кроуелл з Бостона).
  
  І все ж я не став зациклюватися на старих образах. Звичайно, потрібно було подумати про Батька, з його човгаючою ходою і сльозавими очима, вічно шукають найближчий вільний стілець. І більше того, куди б ми не пішли в будинку, хто б не зупиняв Старого сенатора, щоб віддати данину поваги, поблизу я міг розрізнити цей самий вражаючий звук: марнославний, але милу балаканину акторів, думають про акторській грі.
  
  У фойє, їдальні і вітальні товпилося близько п'ятдесяти гостей, і десять членів трупи Сасаноффа були рівномірно розподілені між ними. Я впевнений, що ви можете уявити моє їдка веселощі, коли я бачу, як юні нащадки сімейств Адамс і Есбері товпляться навколо інженю, яка грала на альті, або Фостеров і Милтонов, хихикающих над якою-небудь жартом, кинутої огрядним музикантом, який незадовго до цього втілив “Відрижку".
  
  Актори, здавалося, вже не були тими прокаженими, якими були колись ... За умови, що у них англійський акцент і такі покровителі, як Тернбуллы. Або, можливо, подумав я про себе, справа була не стільки в підвищенні деяких низкорожденных, скільки в падінні високородних. Скільки сімей, поданих на прийомі, бачили, як їх стан звернулося в дим разом з станом Хартфордской страхової компанії від пожежі, яка забезпечувала їх колись величезна стан, у великому Чиказькому пеклі вісім років тому? Скільки з них просто підтримували видимість після того, як були знищені під час останньої фінансової паніки, яка залишилася всього на кілька місяців позаду?
  
  Наскільки я знав, навіть самі Тернбуллы могли бути лише в кроці від богадільні. Звичайно, прийому бракувало франтівства світських раутів минулого. Тут не було ні крижаних скульптур, ні імпортної ікри або живих омарів, ні музикантів, виконуючих зі смаком підібрані, статечні камерні твори.
  
  І все ж, колишні у вживанні чи ні, для Сасаноффа і його трупи була розстелена червона доріжка, і я не міг заздрити їх суспільним визнанням. Будучи "театральними діячами", вони були, в деякому сенсі, моїми одноплемінниками, і якою б поганою я не знаходив їх постановку, тепер я радів за них, як за товаришів.
  
  Що в геометричній прогресії посилює іронію того факту, що саме я, з усіх присутніх, примудрився жорстоко образити їх.
  
  Все почалося з того, що містер Тернбулл незграбно підійшов до Сасанову, щоб представитися. Різко контрастуючи зі своїм пухким господарем, актор був невисоким, струнким чоловіком — зростом не більше п'яти з чвертю футів і худорлявим, як уиппет. Однак, можливо, щоб компенсувати свій мініатюрний зростання, Сасанов був завеликий у всіх інших відносинах. Він переступив з ноги на ногу, махнув рукою над головою уклонився так низько, що практично склався вдвоє, як складена небезпечна бритва.
  
  "До ваших послуг, сенатор", - співучо промовив Сасанофф в килим. "Сподіваюся, вам сподобалися наші скромні метушні на сцені цього вечора?"
  
  Старий сенатор підняв кустистую сиву брови, дивлячись на мене, ймовірно, задаючись питанням, чи є таке догідливість нормою серед театральної публіки. Мені довелося задатися питанням, чи було це справжньою причиною, по якій батько взагалі прийняв запрошення Тернбуллов — щоб він міг сам побачити, з якими людьми я вирішив зв'язати себе. Якщо так, то він не міг не бути розчарований.
  
  "Це було приємне розвага", - сухо сказав він. На ньому був його кращий вид мовчазної янкі, вираз, яке випромінює всю теплоту і життєрадісність мармурової плити.
  
  "А ви?" Сказав Сасанофф, як завжди, коли актори шукають більш сприйнятливий аудиторію - в даному випадку, в мені. "Що ви думаєте про нашу маленьку постановці?"
  
  "Ну що ж... "
  
  Я посміхнувся, ретельно підбираючи слова. Старий сенатор, звичайно, не користується "прямотою" і не поважає тих, хто її використовує. Заради нього я повинна була бути чесною ... Настільки, наскільки могла.
  
  “Це було дуже енергійно. Я не міг відірвати очей від сцени".
  
  Озираючись назад, можна сказати, що це було занадто прозоро, якщо говорити про двозначних компліментах. Сасанофф покосився на мене зі злегка затуманеним роздратуванням, як ніби я був якоюсь таємничою, несправної машиною: годинами, які чхають, коли повинні продзвонити.
  
  "Син сенатора сам бавиться акторською майстерністю", - сказав містер Тернбулл. "Я впевнений, що він знайшов ваш виступ дуже повчальним".
  
  “Так. Цілком", - сказала я, сподіваючись, що моє кипіння було не так очевидно, як здавалося. Чотири роки роботи в компаніях по всій країні, можливо, і не зробили мене зіркою, але навряд чи це робота "дилетанта"!
  
  "Ааааа", - сказав Сасанофф таким тоном, який передбачав, що ця нова крихта інтелекту все пояснює. "Отже, скажи мені ... що ти дізнався від нас сьогодні ввечері?"
  
  "Було повчально побачити, як робота такого типу втілюється в життя з такою чудовою енергією".
  
  Сасанов був готовий саме до такого финту.
  
  “Про? Продовжуйте, " сказав він з якоюсь ворожою смішком, і тепер я впізнала в ньому присутні кругом — і небезпечне — з театральних створінь: тонкокожего Нарциса. Якщо він відчував, що йому відмовляють в похвалі або презирство, в будь-якому з них, він відчував себе зобов'язаним виколупувати їх, як свиня трюфелі. "Що, по-вашому, зробило нашу 'енергію' такий 'повчальною"?"
  
  “Ну ... Гра акторів була такою сильною протягом усього фільму. В освяченій століттями традиції мелодрами. І все ж "Дванадцята ніч" - таке легке ласощі ".
  
  "Ти хочеш сказати, що ми переграли?" Сасанофф загарчав, і голови в кімнаті почали повертатися в нашу сторону.
  
  "Я кажу, що менше ... потужний підхід міг би краще підійти до матеріалу".
  
  "А якщо не потужна", - прогримів Сасанофф, раптово розігравши сцену, як щось з "Річарда III", - "тоді яким має бути справжнє уявлення?"
  
  "Природно," тихо сказав я.
  
  - Природний?
  
  Сасанофф широко розвів руки і погойдався взад-вперед на стегнах, тепер звертаючись не тільки до мене, але й до всіх, хто знаходився в межах чутності — повинно бути, він так ревів, включаючи все населення Хартфорда.
  
  “Акторська гра не має нічого спільного з тим, щоб здаватися "природної", хлопець! Акторська гра - це динамізм, життєва сила, наполегливість, смак. Якщо б ти хотів спостерігати, як люди поводяться "природно", ти б не пішов у театр. Ви можете встати на куті вулиці, і незабаром вам до смерті набридне навколишній вас "натуралізм"! Глядачі жадають магії сцени. Широкий жест. Велична поза. Герої і лиходії, боги і богині. Надприродне. Або вас цього не вчили у великих театрах американського глушини?"
  
  "Слухайте, слухайте!" - крикнув хтось, і я обернувся, щоб побачити, що більшість моїх "товаришів" в нашій імпровізованій аудиторії — мої колеги—актори - витріщилися на мене з неприхованим презирством.
  
  "Я не згоден з тим, що акторська гра - це така проста річ, яку так легко підробити, як деш", - сказав я Сасанову, і моє навчання, принаймні, принесло свої плоди: я думаю, що мені дійсно вдалося здаватися спокійним і вдумливим, а не злим і приниженим. "Я вважаю за краще думати, що йдеться про правду ... Про те, що пихатість швидко руйнує".
  
  Сасанофф нахилився так близько, що я подумала, що його чоло може впертися мені в груди.
  
  "Я не збираюся стояти тут і вислуховувати, як якийсь нічого не знає щеня називає мене хамфатером", - театрально прошепотів він, відступив назад, ще раз вклонився батькові, а потім розвернувся на підборах і понісся геть.
  
  Як би сильно я не ненавидів його гру, я повинен був віддати цій людині належне: у нього дійсно був талант до "великого жесту". У послідував за цим момент тиші моїм найбільшим страхом було те, що хто-небудь дійсно може зааплодувати.
  
  Принаймні, я був позбавлений від цього приниження. Зрештою, знову піднявся низький гул розмов, за яким послідували дзвін келихів, скрип стільців і тисячі інших звуків, які зазвичай ігноруються на званому вечорі, але які я вітала зараз всім серцем, бо це означало, що моя сцена з Сасаноффом дійсно закінчилася.
  
  "Так радий, що ви змогли прийти", - натягнуто сказав містер Тернбулл і попрямував до місіс Тернбулл, який спостерігав за вечіркою з укриття у чаші з пуншем. Похмурий погляд, яким вона нагородила свого чоловіка, а потім накинулася на мене, змусив би атакуючого тигра в жаху підібгати хвіст.
  
  "Пробач", - сказав я батькові. "Можливо, нам краще піти".
  
  "Не вибачайся", - пробурчав Старий сенатор. Але сердитий погляд на його обличчі був призначений — я з полегшенням побачив це - тільки для Сасаноффа. “Ти наполіг на своєму перед дурнем. Це те, чим можна пишатися, а не соромитися ". Він засовався на своєму сидінні, як ніби раптово виявив, що знаходиться на межі зриву, потім подивився на мене. “ Ти дійсно віриш у те, що сказав цьому дурню про акторській грі?
  
  "Кожне слово".
  
  Батько задумливо кивнув, і я все ще чекав, що він скаже далі, коли хтось широкими кроками підійшов і зупинився поруч зі мною.
  
  "Сер", — почув чоловічий голос - чоловік з англійським акцентом. Без сумніву, член трупи Сасаноффа, спраглий виступити в ролі секунданта свого господаря. Я обернувся, наполовину очікуючи удару рукавичкою по обличчю.
  
  Замість цього я виявив нашого юного Мальволіо, Вільяма Эскотта ... з простягнутою до мене правою рукою.
  
  “ Я можу потиснути вам руку?
  
  "Я б дуже хотів потиснути вашу, якщо ви дійсно цього хочете", - сказав я, обережно стискаючи його руку. "Ви кращий актор в трупі Сасаноффа, містер Ascott".
  
  “О, ні. Не найкращий". Ascott криво посміхнувся. "Просто самий нечутливий до вказівок".
  
  Коли наше рукостискання закінчилося — воно було міцним, але виразно дружнім, — Ascott повернувся і простягнув руку батька.
  
  "Сенатор," сказав він, коли вони потиснули один одному руки, "з вашого сина вийшов би чудовий критик".
  
  "Можливо, він би так і зробив", - відповів батько. "Тільки він вважає, що його місце на сцені".
  
  "Тримаю парі, йому там місце набагато більше, ніж деяким іншим, яких ми могли б назвати".
  
  "Містер Ascott," сказав я, здивовано хитаючи головою, - ви неймовірно ввічливі з людиною, яка тільки що образив вашого менеджера ... можливо, всю вашу трупу. Ти анітрохи не образився?"
  
  Ascott знову посміхнувся. “Ні в якому разі! Я заінтригований, ось хто я".
  
  Позаду нього, на іншій стороні вітальні, я міг бачити Сасаноффа, сжавшегося у грудку зі своїм Альтом, і декількох інших колег по акторському складу, всі вони убивчо хмурились на мене — і на Эскотта.
  
  Я ледь помітно кивнув у бік колег Эскотта. "Ймовірно, вам не варто було б так приязно розмовляти зі мною".
  
  Ascott зневажливо махнув рукою в бік інших акторів, вираз його обличчя з лякаючою швидкістю стало холодним, майже презирливим.
  
  “Я навчився всьому, чому міг, у таких, як вони. Останнім часом мої думки стали більше збігатися з вашими, якщо те, що ви сказали хвилину тому, є якимось показником. Класичний стиль акторської гри не дає істинного відображення людяності. Це викривлене дзеркало, розширює те, що мало, перекручений те, що є своєрідним. На відміну від Сасанова, я міг постояти на кожному розі вулиці і знайти нескінченний привід для захоплення, незліченні прозріння в роботу людини. З іншого боку, гротескні витівки нашої компанії - це всього лише пантоміма. Якщо б хто-небудь проявляв емоції, жестикулював і кліпав очима на публіці, як ми це робимо на сцені, його б незабаром відправили в божевільню!"
  
  До кінця цього монологу Ascott і сам трохи розчулився, і його запалі щоки й високе чоло порожевіли від збудження. Я був здивований пристрастю, з якою він говорив, як і Старий сенатор.
  
  "Молодий чоловік," сказав батько, - мені здається, що вас більше цікавлять люди, ніж акторська гра".
  
  Ascott кивнув, як йому здалося, з сумним веселощами.
  
  "Правильне вивчення людини - це сама людина", - зітхнув він. “Насправді, це те, що привернуло мене на сцену в першу чергу. Я виходив з припущення, що вивчення акторської майстерності - це вивчення людини. Але тепер у мене з'явилися сумніви ".
  
  "Ви були близькі", - сказав я. “Просто все навпаки. Вивчення людини - це вивчення акторської майстерності".
  
  Ascott примружився і злегка схилив голову набік, немов шукаючи новий ракурс, щоб поглянути на те, що він не міг повністю зосередитися.
  
  "Не могли б ви детальніше розповісти про це?"
  
  “Зовсім ні. Тільки... " Я подивилася на батька. Мені так багато треба було сказати, але було зараз час для цього? “ ... Боюся, я приспав би вас обох.
  
  "Я вже кілька тижнів не відчував себе таким бадьорим", - твердо сказав Старий сенатор, випростуючись у своєму кріслі.
  
  "Тоді гаразд, - сказав я, і настала моя черга вести монолог.
  
  Я говорив про речі, якими ніколи раніше не насмілювався поділитися з Батьком, боячись, що він вважатиме це дурним, присвячуючи глибокі роздуми такий тривіальної речі, як розігрування ролей. Я навіть ніколи не говорила йому, що саме він пробудив у мені інтерес до акторської майстерності, з його звичкою вставляти довгі, вдумливі, драматичні паузи в мовленні, які, я знала, він знав напам'ять. Я завжди думала, що він не сприйме це як комплімент.
  
  І все ж, коли я виклав це і багато іншого — свої ідеї про правдоподібність емоцій та характеру і про важливість перетворення кожної репліки не заява, а в нове, природно відбувається одкровення, — наш батько був такий же зацікавленою аудиторією, як і Ascott. Увагу старого сенатора, його непідробний інтерес до моїх думок настільки звільнили мене, що я навіть виявив, що розкриваю таємні дослідження, якими я займався, що, як я давно передбачав, шокувало б наших батьків до такої міри, що вони були б позбавлені спадщини.
  
  "Ви відкрили лікарську практику?" Ascott здивувався, виглядаючи одночасно стривоженим і глибоко впечатленным.
  
  “ Всього на кілька днів. Поки працюю в компанії в Клівленді. Хотів дізнатися, чи зможу я зійти за медика.
  
  Я повернулася до батька, який, нарешті, насупився, як я і очікувала все це час. Правда, зовсім трохи, з відтінком цікавості.
  
  "Не хвилюйся, я направляв всіх своїх "пацієнтів" до справжніх лікарів", - сказав я йому. “І після цього я продовжував зображати з себе невинного людини. Я був простим ковалем, ірландським залізничником, сліпим жебраком...
  
  "І що ж ти дізнався з цих маленьких пригод?" Батько запитав серйозно ... хоча і не обов'язково несхвально.
  
  “Успішна акторська гра, створює віру, — це не спектакль. Мова йде про правдоподібність і чесності. Як тільки актор навчиться зосереджуватися у своєму виступі на тому, що реально, і усувати те, що таким не є, те, що залишиться, буде Правдою ".
  
  "Зрозуміло", - сказав батько. Втім, я не знав, могли мої слова мати сенс для кого-небудь, крім іншого актора.
  
  Зі свого боку, Ascott впав у мовчазну задума, киваючи з таким розсіяним виглядом, що це говорив не стільки про згоду зі мною, скільки з якимось його власною думкою. Якщо це було так, то це повинно було залишитися приватним справою, оскільки в Эскотта так і не було можливості озвучити це.
  
  Піднімався завісу над вечірньою справжньою драмою.
  
  "Що?" - заревів хтось з іншого кінця кімнати. "Ви хочете сказати, що нас пограбували?"
  
  Ми всі повернулися — і під "усіма" я маю на увазі всіх в будинку — на звук. Вийшовши в фойє, я міг бачити через двері вітальні, як краснолицый, бризкає слиною Горацій Тернбулл марив у всю глотку, а його дружина в жаху дивилася на це.
  
  “Злодій! Злодій в моєму власному домі! Я повинен був здогадатися, що саме так буде отплачено за нашу гостинність!"
  
  І з цими словами містер Тернбулл почимчикував до головній сходах, залишивши місіс Тернбулл позаду. Його дружина деякий час дивилася йому вслід, потім повільно обернулася, широко розкривши очі і вуста, що оточували її гостям.
  
  "Ммм", - сказала вона, намагаючись зобразити посмішку, яка так і не вийшла. Потім вона поспішила за своїм чоловіком.
  
  Можна було подумати, що її аудиторія була просто зборами особливо добре спрацьованих топіари, тому що ніхто не рухався і не вимовляв ні слова цілих півхвилини. Коли хтось, нарешті, починав діяти, це був чоловік у кімнаті, найменш підходящий для стрибка ... або стояння, якщо вже на те пішло.
  
  "Допоможи мені піднятися," сказав Старий сенатор.
  
  Я взяла його за одну руку, Ascott ступив уперед і взяв за іншу. Коли ми поставили батька на ноги, він зашаркал до дверей. Ми з Эскоттом обмінялися озадаченными поглядами, потім слухняно пішли за ним.
  
  Коли ми вийшли в фойє і попрямували до сходів, Старий сенатор — як це часто траплялося в минулі роки — почав збирати прихильників. Кілька шляхетних людей з Хартфорда пішли за нами, ніби ми йшли маршем на захоплення Єрусалиму.
  
  Однак, коли ми дісталися до сходів, батько зупинився і повернувся обличчям до свого маленького імпровізованому полку.
  
  "Спасибі, панове", - сказав він. “Але я підозрюю, що зараз потрібна деяка обачність. Будь ласка, почекайте тут. Я пришлю за вами, якщо знадобиться допомога".
  
  Чоловіки кивнули і пробурмотіли в знак згоди, деякі виглядали розчарованими тим, що їм відмовили в ролі копьеносца, інші відчували полегшення від того, що їх залишили в стороні від чого-небудь, так явно пахне скандалом.
  
  Батько зібрався йти, але чиєсь обличчя у натовпі зупинило його впівоберта.
  
  "Містер Сасанофф," сказав він, - можливо, вам варто приєднатися до нас. Я впевнений, ви хотіли б, щоб це питання було вирішено швидко".
  
  “ Дійсно, я б так і зробив, сенатор. Дякую вас.
  
  Сасанофф ступив вперед з високо піднятою головою, прямою спиною і очима, повними гіркого докору мені і Эскотту обом. І все ж він не був досить хорошим актором, щоб повністю приховати нервозність, яка ховалася за маскою обурення.
  
  Як тільки ми з Эскоттом допомогли батькові дошкандибати до верху сходів, знайти наших господаря і господиню було досить легко. Містер Тернбулл вибухнув тирадою про підлих злодіїв і зрадників, і нам залишалося тільки прислухатися до звуків його шаленства.
  
  Тернбуллы перебували в кімнаті в кінці коридору, і, увійшовши слідом за ними, ми опинилися (і тут даруйте мені нетвердость моїх рук, бо дрож страху охопила мене) в будуарі подружньої пари. Я не буду описувати це, щоб воно не залишало вас в нічних кошмарах, скажу тільки одне: тут було чисто і впорядковано, всі речі, здавалося, були на своїх місцях — за винятком шкатулки для коштовностей з червоного дерева на столику в кутку. Вона була відкрита, всі ящики висунуті, і містер Тернбулл походжав взад-вперед перед фільмом, вивергаючи образи, як режисер, ругающий другосортного актора перед всім акторським складом.
  
  Батько змусив його замовкнути, постукавши палицею по підлозі і вимовивши низьке, але сталеве "Тернбулл".
  
  Тернбуллы повернулися до нас, виглядаючи дуже схвильованими, щоб навіть розсердитися через те, що ми увійшли в їх святилище без запрошення.
  
  "Що все це значить?" Запитав батько.
  
  "Крадіжка зі зломом, ось що," обурився містер Тернбулл і спрямував спопеляючий погляд на Сасаноффа. "Хтось вкрав коштовності моєї дружини".
  
  Я відчув, що червонію. Звичайно, звинуватять Сасаноффа або когось з його компанії. Хто ще може бути таким безчесним, таким невдячним, таким позбавленим моралі, як скромний актор?
  
  "Будьте обережні зі своїми натяками, сер", - слабо блефував Сасанофф тремтячим голосом. Єдиний широкий жест, на який він, здавалося, був здатний зараз, це вистрибнути з найближчого вікна. "Зводить наклеп на мене і моїх гравців", - тут він визнав Эскотта похмурим кивком. "— не поверне дрібнички вашої дружини".
  
  “Зводить наклеп на вас? Ха!" - усміхнувся містер Тернбулл. "Я не думав, що у таких, як ви, є репутація, яку можна заплямувати!"
  
  - Тернбулл, " знову пробурчав батько. “ Закрий рот і зберися з думками.
  
  Містер Тернбулл, насупившись, повернувся до старого сенатора. Містер Тернбулл усвідомив, ким він був — тер'єром, гавкаючим на лева, — і змусив себе зробити глибокий, заспокійливий вдих.
  
  "Так-то краще," сказав батько. - А тепер... розкажи мені, що сталося.
  
  “ Тут нема чого розповідати. Елеонора піднялася сюди і виявила, що всі її коштовності зникли.
  
  "Так?" Сказав Ascott, і коли я подивився на нього, то виявив, що всі його вираз обличчя змінилося. Його очі горіли завзяттям і рішучістю, на які тільки натякала його попередня проповідь про акторську майстерність. Він був далекий від того, щоб відчувати себе ніяково, опинившись втягнутим в цю скандальну сцену, здавалося, він був схвильований цим — навіть вдячний за це. Він виглядав для всього світу нетерплячим актором, які очікують своєї години, знаючи, що його репліка скоро пролунає.
  
  "Напевно не пропали всі коштовності", - сказав він місіс Тернбулл.
  
  "Що ти маєш на увазі?" - запитала вона, прокинувшись від жахливої кататонії, що охопила її за останні кілька хвилин.
  
  "Перлове намисто, яке було на тобі сьогодні ввечері," сказав Ascott. “ Його теж не могли вкрасти.
  
  Я подивився на звисають вусики на горлі місіс Тернбулл, що нагадує горло жаби—бика - зазвичай я уникаю дивитися на це будь-яку ціну, ви розумієте — і помітив, що зморшкувата оголена плоть. Ніякого намиста там не було.
  
  "Перли в безпеці", - сказала місіс Тернбулл. “Застібка зламалася. Ось чому я піднялася сюди — і знайшла свою скриньку для коштовностей в такому вигляді".
  
  “ Саме так? - Наполягав Ascott. “ З висунутими ящиками?
  
  Верхня губа місіс Тернбулл злегка зігнулася в подобі посмішки.
  
  “ Ні. Я мав на увазі порожню. Скринька з коштовностями була закрита.
  
  "Ааааа", - зітхнув Ascott, киваючи з задоволенням, якого більше ніхто з присутніх не поділяв.
  
  "Чесно кажучи, я не знаю, навіщо ми витрачаємо наш час на всю цю балаканину". Містер Тернбулл хитнув головою у бік Сасаноффа з такою силою, що його значні щелепи не переставали трястися, здавалося, цілу хвилину. "Ми всі знаємо, кого слід дякувати за це".
  
  "Сер!" - запротестував Сасанов, топнув своєю маленькою ніжкою. "Ви заходите надто далеко!"
  
  Мені довелося погодитися. Поблажливість до акторам я зміг витримати — у мене було багато практики. Але припущення, що життя на сцені якимось чином прирівнюється до злочинного життя, було занадто.
  
  "Ви продовжуєте наполягати на тому, що ваші гості мають до цього якесь відношення, Тернбулл, але при цьому не приводьте ніяких доказів", - огризнувся я. “ Ви бачили когось із акторів у цій частині будинку? Або хоча б на сходах? Або ваші звинувачення так само пусті, як і ваш...
  
  У старого сенатора почався раптовий — і підозріло своєчасний — напад кашлю, який заглушив мої останні слова (якими, до речі, були "велика, жирна голова").
  
  "Ні, я не бачив нікого з акторів на другому поверсі", - проскрежетал містер Тернбулл, коли батько закінчив бити себе по кулаку. "Я був дуже зайнятий, граючи роль господаря".
  
  Потім вираз його обличчя змінився, перетворившись з кислого у хитре, майже торжествуюче.
  
  "Насправді, тепер, коли я думаю про це, всі на мить відволіклися", - сказав він мені. “Коли у вас із містером Сасаноффом сталася невелика суперечка. Яка зручна можливість для кого-небудь прослизнути нагору і по-швидкому пограбувати будинок.
  
  По мені пробігла дрож, як від розряду статичної електрики або ляпаси, і я виявив, що сердито крокую до Тернбуллу як раз в той момент, коли Сасанофф зробив те ж саме.
  
  "Обурливо!" - завив актор.
  
  “ Якщо ви натякаєте, що я маю до цього якесь відношення, Тернбулл!..
  
  "Боже, тут повно молі", - ввічливо сказав Ascott.
  
  Ця заява була настільки буденним, але в той же час настільки явно ні до чого не належать, що зупинило нас з Сасановым на півдорозі.
  
  "Що?" - запитали ми як один.
  
  Ascott кивнув на газові ліхтарі уздовж стін. Навколо кожного з них пурхала щонайменше три маленьких коричнево-сірих фігурки.
  
  "Так багато метеликів", - сказав він. Він повернувся до Тернбуллам. "Вони для вас проблема?"
  
  "Іноді вони проникають всередину, як і слід було очікувати", - обережно відповів містер Тернбулл, немов розмовляючи з бомбою, яка якимось чином повинна вибухнути, якщо неправильні слова злетять з його губ. "Я б не назвав це проблемою".
  
  "Я розумію".
  
  Ascott звернув свою увагу на найближче вікно. Зовні ще кілька метеликів бились об скло, приваблені світлом ламп в кімнаті.
  
  Ascott попрямував до дверей.
  
  “ Сподіваюся, ви вибачте мене. У мене є... теорія, яку я хотів би перевірити.
  
  “Дивіться! Дивіться!" - закричав містер Тернбулл. "Він тікає!"
  
  Ascott уповільнив крок, але Старий сенатор махнув йому рукою, щоб він їхав далі.
  
  "'Здійснює втечу'? - Запитав батько, коли актор пішов. “ Серйозно, Горацій. Ти що, пристрастився до "Жахливих пенні"? А тепер скажи мені ... Що ти пропонуєш робити?
  
  “ Ну, звичайно, виженіть цих негідників з мого дому!
  
  "І яких 'негідників' ти маєш на увазі?" Запитав Сасанов, уперши стислі кулаки в стегна і широко розкривши очі. У нього все краще виходило зображати безсоромність, але я все одно відчував його паніку. Навіть натяк на скандал заплямував би весь його тур - можливо, всю його кар'єру.
  
  "Якщо припустити, що вони негідники ... А я такого припущення не роблю", - сказав батько містерові Тернбуллу, насупивши свій грізний лоб, - "навіщо вам викидати їх, коли у одного з них при собі можуть бути коштовності Елеонори?"
  
  "Ці актори з їх сценічними трюками ..." - пробурмотів містер Тернбулл. "Вони, ймовірно, вже сховали видобуток там, де ми її ніколи не знайдемо".
  
  "Боюся, тут я мушу з вами не погодитися", - сказав Ascott. "Більше ніж по одному пункту".
  
  І він повернувся в кімнату, несучи в руках пухкий білий пакет.
  
  Тільки не пакет, я побачила, коли він підійшов і поклав його на ліжко. Це був нічний ковпак, зав'язаний наглухо.
  
  Ascott розв'язав вузол, перевернув шапочку ... і вивалив кільця, чокеры, браслети, брошки та інші різноманітні прикраси.
  
  "Мої прикраси!" - вигукнула місіс Тернбулл (більш ніж марно) і, підбігши до Ascott, радісно схилилася над своїми дрібничками. Це виглядало так, немов вона хотіла схопити їх і притиснути до грудей, як мати, воссоединившаяся з втраченим дитиною. "Де ти їх знайшов?"
  
  "Вони були всього в двадцяти футах від мене", - сказав їй Ascott. "В рожевих кущах під одним з вікон спальні".
  
  Я дивився на цього чоловіка, роззявивши рот, як ніби він був не актором, а самим майстерним фокусником, якого я коли-небудь бачив, бо мені здалося, що він тільки що зробив зникле скарб з повітря.
  
  "Але як ви дізналися, що їх потрібно шукати саме там?"
  
  "Метелики, звичайно", - сказав Ascott, манірно посміхаючись іронії власного "звичайно". Для решти з нас не було ніякого "звичайно", що стало дуже ясно після хвилини приголомшеного мовчання.
  
  "Вони увійшли, коли злодій відкрив вікно?" Я, нарешті, зважився.
  
  Ascott схилив голову набік, як би кажучи: "Саме так".
  
  "Нісенітниця собача!" - заревів містер Тернбулл. "Він знав, що вони в кущах, тому що сам кинув їх туди!"
  
  Самовдоволена посмішка Эскотта навіть не здригнулася.
  
  "Але чому я або хто-небудь інший — повинен це робити?"
  
  "Щоб ти міг прокрастися назад і забрати здобич пізніше, звичайно!"
  
  Ascott похитав головою і клацнув язиком.
  
  “Ні, ні, ні. В цьому не було б необхідності, наскільки знав наш зломщик. Пам'ятайте, крадіжку виявили лише через кілька годин після того, як закінчився прийом і ви лягали спати, — якщо б у вашої дружини не виникли проблеми з її перлинами. Якби винною стороною був один з гостей, він просто міг би набити кишені і піти з "здобиччю", як ви так гарно висловилися. Йому не було б необхідності ускладнювати свій план ризикованим поверненням в маєтку після того, як його злочин було розкрито.
  
  "Але тоді... я не розумію," сказав я. “ Якщо злодій не був одним з гостей, тоді хто?—
  
  Старий сенатор відкашлявся.
  
  "Ваші цінності повернені, це головне", - сказав він місіс Тернбулл. "І навіть якщо б це було не так, я вважаю, Горацій вжив заходів обережності, застрахувавши всю колекцію".
  
  “Чому б і ні. Зрештою він не витримав і купив поліс ... "
  
  Очі місіс Тернбулл розширилися, коли вона - і ми нарешті зрозуміли, хто насправді був злочинцем.
  
  "... в минулому місяці, закінчила вона пошепки.
  
  "Приблизно в той же час, коли було оголошено про візит містера Сасаноффа в Хартфорд", - сказав я. "Яка іронія".
  
  "Я не думаю, що це підходяще слово", - сухо сказав Ascott.
  
  Це слово, з точки зору містера Тернбулла, звичайно, було б "зручним". Здавалося, доля підкинула йому ідеальних козлів відпущення для афери, яка подвоїла б вартість коштовностей його дружини — після того, як були зібрані страхові гроші, а самі рідкості були потихеньку розпродані за містом.
  
  Ми всі повернулися, щоб подивитися на містера Тернбулла, який не міг зустрітися з нами поглядом, бо дивився прямо вниз.
  
  "Що ж, слава богу, тепер немає необхідності залучати страхову компанію - або влади ", - сказав батько. “Не потрібно скандалу. Ні, якщо ми спустимося вниз і посміємося над цим маленьким непорозумінням... Вірно, Горацій?
  
  "Абсолютно правильно, абсолютно вірно", - сказав містер Тернбулл, все ще звертаючись до мостинам.
  
  “Так. Непорозуміння, ось і все, що це було", - додала місіс Тернбулл. І вона кинула свого чоловіка погляд, який ясно давав зрозуміти, що йому не уникнути самого суворого правосуддя, вчиненого збентеженою і розлюченого дружиною.
  
  Батько обернувся до містера Сасанову. “Значить, ми всі погодилися? Це питання вирішене?"
  
  "Я не буду нескромним, якщо ви це маєте на увазі", - сказав актор, задер підборіддя, випнув груди і прийняв благородну, панську поставу свого Орсино або Генріха V. "Тому що я людина честі".
  
  Старий сенатор не потрудився задати те ж питання Эскотту — свідоцтво, я впевнений, ви зрозумієте, того, як швидко молодий англієць завоював його повагу.
  
  Замість цього батько, здавалося, просто замкнувся в собі, як стиглий плід, який зморщується прямо на очах.
  
  "Чудово", - сказав він, його голос раптово охрип і втомився. "Тепер, я думаю, мені пора йти".
  
  Незабаром ми всі знову були внизу, і після декількох смішків і подмигиваний народився міф, який, ймовірно, вже досяг ваших вух: що Тернбуллы, напідпитку за своїм заняттям, вирішили, що на них напали цигани ... хоча насправді покоївка просто відклала улюблені дрібнички леді для полірування. Ця історія поширилася по дому ще до того, як ми з батьком дісталися до вхідних дверей.
  
  Ascott проводив нас до виходу, і поки ми чекали, коли Джейсон подогонит "рокуэй", він залишився з нами на краю посипаній гравієм доріжки.
  
  “Молодець, молодий чоловік. Молодець, - сказав йому батько. "Твоє застосування логіки було вражаючим".
  
  Ascott дав нам легкий сором'язливий уклін.
  
  "І все ж я не можу позбутися думки, сенатор, - сказав він, - що ви якимось чином дізналися правду ще до того, як були знайдені цінності леді".
  
  “ Так, у мене були свої підозри. Те, як Він відреагував на новину про "крадіжку": бушував, тупотів ногами і взагалі зчиняв галас. Як ніби він хотів скандалу". Батько глянув на мене, і навіть у тьмяному світлі я побачила, як в його стомлених очах спалахнули іскорки. “Це нагадало мені дещо, що один мудрий чоловік якось сказав мені про тонкому мистецтві акторської гри. Що в хорошому, правдивому виконанні головне - правдоподібність, а не пихатість ".
  
  "Отже, план Тернбулла зірвався, тому що він перестарався", - сказав я. “Стережіться, містер Ascott. Сасанофф може найняти його на роль нового Мальволіо в трупі".
  
  Це була слабка жарт, покликана відвернути від блиску в моїх власних очах — відблиску вологи, яка раптово загрожувала там зібратися.
  
  "А", - сказав я, відвертаючись. "А ось і наш тренер".
  
  Батько і Ascott потиснули один одному руки, коли "рокуэй" з гуркотом підкотив до нас.
  
  “ До побачення, містер Ascott. У мене таке відчуття, що одного разу ми знову почуємо ваше ім'я.
  
  “ Сумніваюся, сер. У всякому разі, не 'Вільям Ascott'. Це всього лише сценічний псевдонім, і я не думаю, що він мені знадобиться надовго, звільнить мене Сасанофф чи ні. Англієць простягнув мені руку. “ Мене звуть Шерлок Холмс.
  
  "Було приємно познайомитися з вами, містер Холмс", - сказав я.
  
  “ Взаємно, сер. Я майже не сумніваюся, що одного разу знову почую ваше ім'я.
  
  "Ви дуже добрі", - сказала я, подумавши спочатку, що його слова просто лестощі. І все ж Холмс так пильно дивився мені в очі, навіть після того, як наші руки розтулилися, що я відчув, ніби між нами збереглася якась щира зв'язок - щось таке, що Холмс відвіз з собою з Хартфорда.
  
  Він залишився, щоб допомогти батькові забратися в карету, і навіть коли "рокуэй" рушив з місця, він залишився зовні, один, щоб подивитися, як ми їдемо.
  
  "Який незвичайний людина", - сказав я.
  
  Батько важко опустився на своє місце, безформний і млявий, і на мить я подумала, що він заснув в ту ж секунду, як піднявся на ноги.
  
  "Деякі народжуються великими, деякі досягають величі, а деяким це велич нав'язують', - сказав він, процитувавши одну з реплік Эскотта / Холмса з п'єси, показаної в той вечір. “ Я думаю, наш юний друг там дуже близький до того, щоб домогтися свого.
  
  Він простягнув тремтячу руку і поклав її мені на плече.
  
  "Як і інші".
  
  Моє горло і груди стиснулися, і, незважаючи на всі мої тренування, я виявила, що не можу вимовити ні слова. Все, що я могла зробити, це покласти свою руку на його і тримати так до тих пір, поки він не втомиться, його рука не опуститься і він не засне.
  
  На наступний день він, здавалося, прокинувся від багаторічного сну, тому що був бадьоріше і в піднесеному настрої, ніж за останні місяці. І все ж це не могло тривати довго. До ночі він виглядав виснаженим, а на наступний ранок взагалі не вставав з ліжка. Наступні дні принесли різкий спад.
  
  Якщо хвилювання, з яким я піддала його, завдало шкоди його крихкому здоров'ю, я повинна взяти провину на себе. І все ж я не можу шкодувати про тієї ночі — і я щиро вірю, батько не захотів би мене.
  
  Старого сенатора скоро відправлять на спокій, я знаю. І більше того, він знає. Те, що останні залишки ворожнечі між нами були усунені першими, є втіхою для всіх нас, батька і Матері, Елізи і мене. Я сподіваюся, що ви теж знайдете там втіху, бо, безсумнівно, моє наступне повідомлення вам буде нескінченно коротше і сумніше.
  
  А до тих пір знайте: "ніщо, крім Смерті, не зможе знову розколоти Gillettes, і навіть тоді поділ буде — як це доведено зараз — лише тимчасовим.
  
  Твій відданий брат,
  Вільям
  27 вересня 1879 року
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Містер Ловиси пропонує альтернативну теорію про те, як Холмс дістався Сполучених Штатів. Тут ви познайомитеся з моделлю, за образом і подобою якої був створений Шерлок Холмс: доктором Джозефом Беллом.
  
  АМЕРИКАНСЬКЕ ПРИГОДА
  
  Автор:
  
  ГЕРІ ЛОВИЗИ
  
  : ЧАСТИНА IЛондон, 1876 р.
  
  Вінскоро буде тут, так що, будь ласка, постарайся справити гарне враження, - попередив Майкрофт Холмс свого молодшого брата, - хоча б заради мене. Це прекрасна можливість для тебе ".
  
  "Тоді дуже добре", - відповів Шерлок, коли їх гостя проводили в кімнату для відвідувачів клубу "Діоген".
  
  Доктор Джозеф Белл був худорлявим, високим чоловіком з чутливими пальцями музиканта. Його сіро-сталеві очі мали чіткої фокусуванням; вони могли іскритися веселощами і дружелюбністю або ставати холодними-за абсолютної проникливості. У Белла були незграбний ніс і відповідний йому підборіддя. Він був з тих людей, які викликають негайне повагу.
  
  "Містер Холмс," Белл представив Майкрофта, хоча його погляд метнувся до молодого чоловіка, який стояв неподалік, чекаючи, коли його представлять.
  
  "Це мій брат, Шерлок", - сказав Майкрофт, вперше представляючи молодої людини лікаря. Вони потиснули один одному руки.
  
  “ Радий познайомитися з вами, містере Холмс. Я чув цікаві речі про вас від Майкрофта, " люб'язно сказав Белл.
  
  "А я про вас, доктор Белл", - відповів Холмс-молодший.
  
  "Ну, а тепер," втрутився Майкрофт, - боюся, я повинен відкланятися. Будь ласка, вибачте мене, але не соромтеся залишатися в кімнаті, щоб обговорити ваші справи.
  
  Мить двоє чоловіків стояли лицем до лиця наодинці в кімнаті.
  
  Доктор Белл прочистив горло, готуючись заговорити, але першим заговорив хлопець.
  
  “ Мене змусили повірити, що ви потребуєте в моїх послугах?
  
  "Це правда", - відповів Белл. "Місія, однак, зовсім неофіційна".
  
  Тонка, майже непомітна усмішка торкнула губи Холмса.
  
  "Отже, містер Холмс... Шерлок," повільно почав Белл, " у мене проблема. Хтось дуже дорогий мені потрапив в біду в чужій країні, і я єдина людина, на допомогу якого вона може розраховувати ".
  
  "Хто ця людина?" - запитав я.
  
  “Моя сестра, Діана Стрікленд. Вона актриса, далеко в Америці - в Нью-Йорку, якщо бути точним".
  
  “ І що ж вам від мене потрібно, доктор?
  
  "Ваша допомога, ваша товариство в моєму подорожі в Америку", - м'яко сказав він. “Мені потрібен хтось, на кого я можу покластися, кому я можу довіряти - хто не погребує діяти, якщо це необхідно. Ти вмієш поводитися з револьвером?
  
  "Я непогано звертаюся з пістолетом".
  
  Белл повільно кивнув. “ А що стосується того, що я обрав тебе для цього діла, ти повинен знати, що моїм першим вибором був твій брат Майкрофт.
  
  Холмс розсміявся. “ Який досить рішуче відмовив вам!
  
  "Абсолютно вірно", - визнав Белл, дещо спантеличений. "Тим не менш, він щиро рекомендував вас, і тепер, коли я зустрівся з вами особисто, я визнаю, що не розчарований".
  
  Холмс кивнув: "Добре, доктор, тоді коли ми починаємо?"
  
  "Домовленості були прийняті, ми виїжджаємо завтра з Ліверпуля ... "
  
  
  
  : ЧАСТИНА IIНа борту "Океаника", 1876 рік
  
  "Це досить вражаюче судно", - сказав Холмс, прогулюючись з доктором Беллом по палубі могутнього пароплава.
  
  Oceanic був красивим трехмачтовым океанським лайнером, побудованим для компанії White Star Line в 1870 році, і першим судном, яке з розкішшю і вишуканістю перевозило трансатлантичних пасажирів.
  
  Белл і Холмс прогулювалися по прогулянкової палубі. Штормове море і дощ попередніх двох днів нарешті вщухли, надавши їм цю першу можливість насолодитися сонячною і спокійною палубою корабля.
  
  Шерлок Холмс посміхнувся і легенько підштовхнув Його ліктем. "Що ж, це, безумовно, неприємний тип, якщо я коли-небудь його бачив", - сказав він, коли вони проходили повз мерзенного виду хлопця, прихрамывающего вздовж поручнів корабля.
  
  "О, я в це не вірю, Шерлок", - відповів Белл.
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  "Ну, цей чоловік, очевидно, солдатів на пенсії", - просто сказав Белл. “Судячи з його вигляду, він був сержантом, воював в Індії, без сумніву, був поранений під час заколоту і, на жаль, був відкинутий в сторону, як дуже багато хто з наших старих героїчних ветеранів. Він заслуговує нашої жалості і розташування, а не презирства. Зараз він шукає нове життя в Америці, і я, наприклад, аплодую його працьовитості ".
  
  Холмс зупинився і пильно подивився на доктора. “ Так ви знаєте цю людину?
  
  “ Так адже я ніколи не бачив його до цього моменту.
  
  “ Покладаюся на ваше слово?
  
  "Чесне слово, Шерлок," серйозно відповів Белл.
  
  Холмс повільно похитав головою. “ Тоді як ви поясните все, що розповіли про нього? Звідки ви можете знати, що такі речі вірні, виходячи з припущень?
  
  "Я ніколи не вгадую!" Різко відповів Белл, явно ображений.
  
  "Я не хотів вас образити," швидко поправив Холмс. “ Я просто хочу зрозуміти.
  
  "Ну, все це досить елементарно", - відповів Белл, коли вони продовжили йти.
  
  “Я міг би додати, що ви дивитеся на людину зі своїми емоціями і найбільш поверхнево. Це дає вам помилкове уявлення про нього. Скоріше, ви повинні відкинути всі емоції і почуття і спостерігати тільки факти. Звертайте увагу на деталі. Тільки збираючи факти, ви зможете встановити істину. Почуття видаватимуть вас кожен раз, мій юний друг. Я бачу, що, як і багато твого віку, ти погрязаешь у своїх почуттях і емоціях ".
  
  "Поети радять нам потурати своїм емоціям і довіряти своїм почуттям", - заперечив Холмс.
  
  “ Поети? Ах, так, "сказав Белл з кривою усмішкою," але поети помиляються.
  
  "Як ти можеш так говорити?"
  
  "Почуття зрадять тебе, попомни мої слова", - сказав Белл більш рішуче.
  
  "Що ж," м'яко сказав Холмс, - боюся, я не згоден.
  
  Белл поблажливо засміявся. "Насолоджуючись п'янким ароматом троянди, ніколи не забувай про колючих шипах".
  
  Холмс кивнув, потім нетерпляче попросив: “Навчіть мене вашим методів. Розкажіть мені про це солдата".
  
  Белл посміхнувся, задоволений тим, що взяв на себе роль вчителя. “Насправді все досить просто. В його одязі є невеликі деталі його минулого військової форми, я вважаю, Сорок шостого піхотного полку".
  
  "Ах, так, тепер я бачу значок у нього на поясі", - тихо сказав Холмс. "Я не помітив його раніше, це така дрібниця".
  
  “ У тому-то й справа, Шерлок, що ти завжди повинен помічати дрібниці.
  
  Молодий чоловік кивнув, по-новому поглянув на свого старшого товариша. “ Розкажи мені ще.
  
  “Ну, якщо я не помиляюся, історія цього полку включає в себе той факт, що він служив під час Індійського заколоту в 1857 році. Де, без сумніву, наш товариш отримав своє поранення. Помітили кульгавість на правій нозі? Чоловік виглядає майже на двадцять років старше пенсійного віку, тому логічно припустити, що з тих пір він вийшов на пенсію. Більше того, він, мабуть, самотній і без сім'ї. "
  
  “ Звідки ти знаєш, що у нього немає сім'ї?
  
  “ Зрозуміло, нікого на борту. Подивіться на цього хлопця, на його подерту одежу, на його погані манери. Ні одна любляча дружина, насмілюся сказати, взагалі ні одна дружина, не допустила б, щоб її чоловіка бачили в такому стані. Ви де-небудь бачите дружину? Ні, він самотній чоловік, давно покинутий, " просто сказав Белл.
  
  Холмс обдумав це. “ А як щодо того факту, що ви сказали, що він був сержантом?
  
  Белл розсміявся. "На правому рукаві його пошарпаного старого піджака все ще бовваніє тінь від нашивок, які з нього давно зняли".
  
  Холмс раптово підійшов до хромающему чоловікові і зав'язав з ним розмову. Коли він повернувся, його обличчя раскраснелось від збудження. "Ви були праві в усіх випадках!"
  
  "Отже, що ви тепер думаєте про мої методи?" Запитав Белл.
  
  Холмс уже збирався відповісти, коли їх увагу привернули чоловічі крики.
  
  "Доктор Белл!" Це був Торсон, корабельний скарбник, біг до них по дерев'яній палубі, захеканий і явно знавіснілий.
  
  "Сюди, містере Торсон," крикнув Белл. - Що це? - запитав я.
  
  "Ви потрібні негайно!" - крикнув він. Потім, знизивши голос, обережно додав: “Стався жахливий нещасний випадок. Людина мертва!"
  
  "Показуйте дорогу, мій дорогий," сказав Белл і кинувся геть, а Холмс швидко пішов за ним.
  
  Коли вони досягли верхнього рівня корабля, в коридорі їх зустрів похмурий капітан Чарльз Морроу. “Неприємна справа, причому на моєму власному кораблі. Дякую вам за те, що прийшли, доктор".
  
  "Що це?" Запитав Белл.
  
  “ Он там, всередині. Морроу вказав на сусідню каюту. Двері були відчинені, і увійшов Белл.
  
  “Його звуть Джон Мартін, янкі повертаються в Америку. Він повісився".
  
  Белл і Холмс увійшли в кімнату і обережно наблизилися до тіла, свисавшему з люстри. Жоден з чоловіків ні до чого не торкався, але кожен стояв і пильно розглядав тіло, немов прикутий до місця. Ремінь був прикріплений до люстри і обмотаний навколо шиї чоловіка. Його тіло розслаблене м'яко покачивалось в такт руху корабля.
  
  "Джексон знайшов цю людину", - пояснив Морроу, вказуючи на стюарда, який нервово стояв позаду нього.
  
  Потім капітан Морроу подав знак скарбникові. “ Містер Торсон, будь ласка, вимкніть його.
  
  "Ні, почекай!" Раптом випалив Белл. Він дістав велику лупу і уважно оглянув труп, потім підлогу і іншу частину кімнати, і, нарешті, став на стілець і оглянув ремінь на шиї мерця. Холмс уважно спостерігав.
  
  "Насправді, доктор Белл!" Морроу вигукнув, виходячи з себе. "Все це дуже непристойно".
  
  “ Добре, капітан, тепер ви можете зарубати його, але робіть це обережно, і накажіть своїм людям покласти тіло сюди, на стіл. Мені потрібно оглянути його уважніше.
  
  Капітан Морроу віддав наказ, і тіло Джона Мартіна поклали на короткий обідній стіл в кают-компанії.
  
  Тепер Белл приступив до роботи, провівши ретельний медичний огляд трупа.
  
  "Шерлок, підійди сюди, подивись на це", - сказав Белл.
  
  Коли Холмс наблизився, Белл взяв руку молодої людини і поклав її під голову мерця, трохи вище задньої частини шиї. Це місце було вкрите довгими чорними волоссям Мартіна.
  
  “ Помітили що-небудь? - Запитав Белл.
  
  Холмс кивнув, його очі широко розкрилися від подиву. “ Вона липка— волога. Кров?
  
  "Так, але недостатньо, щоб помітити це без ретельного вивчення".
  
  Шерлок Холмс подивився на доктора, потім знову перевів погляд на тіло, що лежало на столі.
  
  Обличчя капітана Морроу спалахнуло, і він швидко наказав своїм людям покинути кімнату. Коли вони пішли, він закрив двері і подивився на Белла. "Що все це значить?" - вимогливо запитав він.
  
  Белл тільки хмикнув, оглянув одяг Мартіна, потім заявив: “Цього чоловіка вдарили по потилиці. Це був такий потужний удар, що він убив його миттєво".
  
  "Це неможливо!" Капітан Морроу закричав. “Цей чоловік повісився. Він самогубець і повинен бути занесений в судновий журнал".
  
  "Чоловік був поранений і помер майже миттєво", - наполягав Белл. "Потім його повісила, щоб це виглядало як самогубство".
  
  "Містер Мартін був убитий", - заявив Шерлок Холмс.
  
  "Це обурливо!" Морроу в жаху гаркнув. "Кажу вам, це самогубство".
  
  “Що дійсно скандально, капітан Морроу, так це те, що ви відмовляєтеся визнати, що серед вашої команди є вбивця, якого потрібно притягнути до відповідальності за цей злочин, перш ніж він здійснить нове вбивство. Подумай про це, " сказав Белл, його високий голос випромінював упевненість.
  
  Холмс з цікавістю подивився на свого супутника. “ Чому ви думаєте, що вбивця - член екіпажу?
  
  "Якщо капітан викличе містера Джексона, тоді я продемонструю".
  
  Капітан Морроу кипів від злості; він уже прикидав наслідки такого скандалу для своєї кар'єри в "Уайт Стар".
  
  "Покличте цієї людини!" Зажадав Белл.
  
  Капітан неохоче підійшов до дверей, відчинив їх і покликав своїх людей повернутися в кімнату.
  
  Коли Джексон увійшов, Белл покликав його. "Ви говорите, що знайшли містера Мартіна висить тут, коли прийшли виконувати свої обов'язки чергового?"
  
  "Так", - відповів Джексон, піджавши губи.
  
  "І ви кажете, що він був мертвий, коли ви увійшли в кімнату?" Запитав Белл, повільно обходячи чоловіка, його проникливі очі уважно вивчали чергового.
  
  "Так, я прямо сказав це", - нервово сказав Джексон.
  
  - Тоді звідки, дозвольте запитати, ви взяли це? "Белл сунув руку в кишеню куртки чоловіка і дістав щось яскраве і блискуче.
  
  "Це мій годинник!" Сказав Джексон і спробував вихопити їх назад, але Белл був занадто швидкий для нього і тримав їх поза межами досяжності.
  
  Холмс промовчав, але подивився на годинник так, немов вони раптово з'явилися за помахом чарівної палички.
  
  Джексон, тремтячи від страху, побілів як полотно.
  
  Белл простягнув капітанові Морроу красиві та цінні годинник. "Я вважаю, що якщо ви вивчите це, то виявите, що вони належали убитому чоловікові".
  
  Морроу подивився на годинник: "Ну так, у них ім'я Мартіна вигравірувано прямо тут, на задній кришці".
  
  "Ні!" Джексон закричав.
  
  "Містер Торсон, заарештуйте цієї людини!" - наказав капітан, і незабаром Джексона міцно тримав скарбник.
  
  "Як ви дізналися?" Холмс запитав доктора.
  
  "Як тільки я встановив, що Мартін дійсно був убитий, мені було дійсно досить легко екстраполювати вбивцю, грунтуючись на фактах", - сказав Белл, підморгнувши молодому Холмсу. “Вся справа в доступі. Американець подорожує один, він нікого не знає на борту, тому його особистий стюард повинен бути головним підозрюваним ".
  
  "Він пообіцяв мені ці годинники в якості оплати!" Джексон прокричав з порогу, коли його забирали. "Він запав на мене більше, ніж за сотню фунтів".
  
  “ Азартні ігри? - Спитав Холмс.
  
  "Абсолютно вірно", - відповів Белл. "Що ж, капітан, у вас є своя людина, і вбивство розкрито".
  
  Капітан Морроу повільно кивнув, але вигляд у нього був не дуже задоволений.
  
  "Ну, доктор," попросив Холмс, " тоді дайте відповідь мені на одне питання. Як ви дізналися про годинник?"
  
  "Насправді це була дріб'язкова річ", - відповів Белл. “Коли ми оглядали тіло, я не зміг знайти чоловічі годинники, хоча брелок явно присутній. Мені це здалося досить дивним. Я оглянув кімнату, навіть підлогу, але не зміг їх знайти. Я також не зміг знайти годинник серед його одягу. Тому я знав, що вони зникли, тому що хто-то, мабуть, їх забрав. Мені залишалося тільки з'ясувати, хто. Логічним підозрюваним був стюард Джексон, і опуклість в кишені його уніформи підказала мені, що він був нашою людиною ".
  
  
  
  ЧАСТИНА III: Америка, 1876
  Холмс ніколи раніше не бачив такого життєрадісного створення; вона випромінювала абсолютне сяйво і чуттєву енергію.
  
  "О, Джозеф!" - крикнула вона братові. “Це справді ти? Минуло стільки часу".
  
  "Так, Діана, ми приїхали, як тільки змогли", - сказав Белл, укладаючи сестру в обійми.
  
  Нарешті вона уважніше придивилася до супутника свого брата і тепло посміхнулася. “ І хто цей красивий молодий джентльмен?
  
  "Я Шерлок Холмс".
  
  "Шерлок виявився безцінним помічником і попутником в подорожах, Діана", - пояснив Белл. "У нас було найдивніше подорож, про яку я розповім вам пізніше, але прямо зараз ми хочемо почути про ваші проблеми і про те, що ми можемо зробити, щоб допомогти".
  
  Діана в явному розпачі похитала головою, збираючись з думками. "Боюся, я виявилася втягнутою в катастрофічну ситуацію, яка може закінчитися тільки погано".
  
  "Ти можеш вільно говорити у присутності Шерлока", - підказав Белл. "Я йому беззастережно довіряю".
  
  "Я не зовсім знаю, як вам сказати", - почала Діана. "Я знаю, що ви і містер Холмс будете жахливо думати про мене і що, можливо, я заслуговую всього того, що приготувала мені жорстока доля".
  
  "Дозвольте нам самим судити про це", - м'яко сказав Белл.
  
  "Чому б не почати з самого початку, місіс Стрікленд," запропонував Холмс.
  
  Сестра Белл кивнула. “ Звичайно, так було б найкраще, містере Холмс. Ви тільки що назвали мене місіс Стрікленд, і саме звідси випливають усі мої проблеми. Бо, кажу тобі, темна тінь лягла на моє життя, коли я вперше зустріла цього чоловіка.
  
  “ Цей чоловік? - Спитав Холмс. “ Ваш чоловік?
  
  “Так, мій чоловік, Руперт Стрікленд. Бачте, він дуже багатий, із знатної сім'ї, і всі вони пристрасно ненавидять мене. Хоча Руперт обожнював мене, незабаром після нашого весілля він змінився; він раптово зажадав, щоб я пішла зі сцени. Ми люто сперечалися з-за цього, і з тих пір це було яблуком розбрату між нами ".
  
  "Що ж," припустив Холмс, " ви не можете звинувачувати цього хлопця за це. Він просто хоче, щоб жінка, що носить його прізвище, була хорошою дружиною".
  
  "Але, містер Холмс," строго сказала Діана, " Руперт щиро схвалював мою кар'єру і був моїм найбільшим прихильником. Він ніколи не пропускав жодного виступу, і однією з причин, по якій я прийняла його пропозицію руки і серця, було те, що він пообіцяв дозволити мені продовжити мою професію на сцені ".
  
  "Ну, насправді, Діана!" Белл запротестувала. “Ти не можеш говорити серйозно. Тепер ти заміжня жінка і повинна слідувати бажанням свого чоловіка. Ви, мабуть, обізнані про сумнівні сторонах вашої професії? Так адже ці 'жінки сцени' часто не більше ніж звичайні ... повії.
  
  “ Це те, що ти думаєш про мене, Джозеф?
  
  "Звичайно, ні!" Белл почервонів. Весь цей розмову змушував його відчувати себе досить незручно.
  
  Холмс відкашлявся. “ Думаю, ваш брат має на увазі, що ви повинні визнати, що ваша професія має певний сумнівний аспект в очах публіки, яка не знає нічого кращого.
  
  Гнів Діани пом'якшав. "Так, містер Холмс, є такі неприємні люди, але не всі з нас такі, я можу вас запевнити".
  
  "Звичайно, ні, - м'яко сказав Холмс.
  
  “Ну, тоді, - продовжив Белл, - в чому ж полягає ця проблема? Ваша телеграма була вкрай розпливчасто і не містила подробиць".
  
  "Тепер розкажіть нам усе," сказав Холмс. “ Нічого не утаивайте.
  
  Діана кивнула. “Моє життя вдома ніколи не була легкою, Джозеф підтвердить це. Наш батько піддався остракізму і відрікся від мене з-за моєї професії. Після смерті мами я приїхала до Америки, щоб почати все спочатку. Тут, в Нью-Йорку, я знайшла те, що шукала. Я визнаю, що на деяких дівчат чиниться тиск, щоб вони розважали важливих чоловіків, але я ніколи не піддавалася. Поки не зустріла Руперта. Він молодий і красивий, і те, що він багатий, не зашкодило йому. І найголовніше, його ніколи не турбувала моя сценічна робота — до недавнього часу ".
  
  “Ну, і що ви хочете, щоб ми зробили з цього приводу, місіс Стрікленд? Нас важко назвати експертами в області подружніх відносин", - сказав Холмс.
  
  "Можливо, якщо я поговорю з Рупертом?" Запропонував Белл.
  
  "Тепер все зайшло далеко за рамки цього, дорогий брате", - сумно сказала Діана. "Бачиш, розлучення - це не варіант для такої родини, і тепер я боюся ... Я знаю, що Руперт намагається вбити мене".
  
  У кімнаті запанувала повна тиша. Холмс і Белл подивилися один на одного, а потім знову на Діану.
  
  "Це серйозне звинувачення, місіс Стрікленд," сказав Холмс.
  
  "Діана, звідки ти це знаєш?" Запитав Белл.
  
  “Події розвивалися швидко. Руперт вже був заарештований, але з тих пір був звільнений ".
  
  “ Заарештований? - Запитав Белл.
  
  “Так, місяць тому сюди в театр приходив чоловік. Він з'явився біля виходу на сцену з квітами, як і багато шанувальників актрис. Підкупивши одного з робітників сцени, щоб отримати допуск, він увірвався в мою гримерку і спробував задушити мене. Якби не робочий сцени, він би мене вбив. Як би те ні було, я уникла його нападу, а чоловік був спійманий і переданий поліції. Я чула, що пізніше після допиту він зізнався, що був найнятий моїм чоловіком для мого вбивства ".
  
  “ Чудовисько! - В гніві пробурмотів Белл.
  
  Зовні Холмс здавався менш засмученим, але всередині його емоції були сповнені сум'яття.
  
  "Як йдуть справи зараз?" Нарешті запитав Белл.
  
  “Звичайно, Руперт все заперечував, і його родина прийшла йому на допомогу. Вони намагалися відкупитися від мене досить незначною сумою, якщо я зніму всі звинувачення", - сказала Діана, переводячи погляд з свого брата Холмса. “ Бачиш, ми все ще одружені. Закони цього штату, хоча і досить ліберальні, все ж не дають жінці набагато більше прав, ніж просто рухоме майно. А заміжні жінки можуть бути дуже жорстко пов'язані законом і звичаями. Я не можу свідчити проти свого чоловіка. Я не можу розлучитися з ним. У мене не було вибору, окрім як зняти звинувачення і сподіватися, що він залишить мене в спокої ".
  
  "Це дуже погано," пробурчав Белл.
  
  "Але, боюся, це ще не найгірше, дорогий брате", - м'яко сказала Діана. “Бачте, побоюючись за своє життя, я була змушена покинути Руперта і зняла кімнату в пансіоні. Ним керує місіс Ший, яка стежить за чистотою в будинку для пристойних молодих леді. Два тижні тому Руперт прийшов до місіс Ший і зажадав, щоб я повернулася додому з ним і була слухняною дружиною. Я відмовилася. Тоді він поклявся, що, якщо я не повернуся до нього, він воліє бачити мене мертвим. Боюся, мені не до кого звернутися, нікому допомогти мені. Поліція розглядає цю проблему як приватна справа чоловіка та його дружини. Вони не хочуть вплутуватися в цю справу до тих пір, поки не буде скоєно даний злочин ".
  
  "Але що щодо вбивці, якого ваш чоловік послав проти вас?" - Спитав Холмс.
  
  Діана посміхнулася. “Я знала, що ти зосередишся на ньому, Шерлок. Я можу називати тебе Шерлоком? Чоловік відмовився від свого зізнання. Це був би жахливий скандал для театру, тому я був змушений зняти всі звинувачення. Його поліція відпустила, і саме так йдуть справи зараз ".
  
  "Це жахлива несправедливість!" Сказав Холмс.
  
  “І тепер ти знаєш, Джозеф, Шерлок. Моє життя в небезпеці через мого власного чоловіка, і я нічого не можу зробити, щоб зупинити його. Поки не скоєно даний злочин і не виявлений справжній труп — мій власний, — поліція нічого про це не почує. Я не хочу чекати, поки цей фатальний момент не буде доведено ".
  
  Після цього було говорити особливо немає про що. Белл і Холмс супроводили Діану назад в її кімнату у місіс Шей і пройшли в свої номери в готелі "Юніон-сквер".
  
  "Ну що, Шерлок?" Запитав Белл. “Що ти думаєш? Що ми можемо зробити, щоб допомогти їй?"
  
  Холмс підняв очі. “ Я не зовсім впевнений.
  
  "Ну, я, наприклад, збираюся завтра першим ділом відвідати цього її чоловіка", - заявив Белл. "Діана дала мені адресу його готелю".
  
  Холмс кивнув: "І що ви думаєте про все, що вона нам розповіла?"
  
  "Це жахливо, Шерлок, жахливо, що моя власна мила сестра потрапила в руки такого монстра", - сказав Белл. “ Я так розумію, ви помітили старі синці у неї на щоці і плечі?
  
  Холмс кивнув. “ Я вважав розсудливим не згадувати про них, оскільки вона цього не зробила.
  
  "Так, я подумала те саме, хоча це мене сильно зачепило", - сказала Белл в гніві. “Я помітила більше, коли ми обіймалися — я могла відчувати те, що здавалося рубцями у неї на спині. Кажу тобі, Шерлок, цей негідник жорстоко обійшовся з моєю коханою сестрою, і він заплатить за це.
  
  
  Після візиту до Руперту Стрикленду двоє чоловіків прибутку в театр і розійшлися: Белл - поговорити з персоналом і робітниками, Холмс - в гримерку Діани.
  
  
  Він легенько постукав у зачинені двері.
  
  "Заходь, Шерлок," покликав його м'який жіночий голос.
  
  Тонка усмішка заграла на губах Холмса, коли він повільно відкрив двері і увійшов в гардеробну, щоб побачити таке прекрасне видовище, що у нього буквально перехопило подих.
  
  “ Ви чекали на мене? - Недовірливо перепитав Холмс.
  
  "Я рада, що ти тут без Джозефа", - сказала Діана. "Я хотіла поговорити з тобою, побачити тебе знову, наодинці".
  
  Очі Холмса блукали по обличчю і фігурі Діани Стрікленд. Вона сиділа за туалетним столиком перед великим дзеркалом в позолоченій рамі. На ній було біле мереживне плаття, вона стояла спиною до нього, розчісуючи своє довге руде волосся. Вона робила це повільно і майже млосно, довгими, чуттєвими рухами, які молодий чоловік знаходив найбільш спокусливими.
  
  Він був зачарований. Він глибоко зітхнув, коли Діана повільно повернулася до нього обличчям. Вона дозволила посмішці зійти з її пухких червоних губ, і молодий чоловік не зміг втриматися від посмішки, як перезбуджена школяр. Діана була всім, про що він коли-небудь мріяв в жінці. Молодий чоловік стояв там в побожному страху, забувши про причини, з якої він прийшов до неї.
  
  "Ви з Джозефом розмовляли з Рупертом?" - тихо запитала вона.
  
  “ Так, менше години тому.
  
  “ І я впевнений, що він наговорив тобі всякої жахливої брехні про мене, Шерлок.
  
  “Насправді, я знайшов його дуже злою людиною з схильністю до насильства. Ви праві, що боїтеся його, " м'яко сказав Холмс, захоплюючись алебастровою шкірою Діани, опуклістю її грудях при диханні, яскравим чарівністю її темно-синіх очей. Чоловік міг загубитися в цих очах.
  
  "Іди сюди, Шерлок", - сказала вона легким голосом і запрошуючими манерами. "Сядь поруч зі мною і скажи, що думає Джозеф".
  
  Холмс був тільки радий виконати її прохання і розділив з нею диван перед туалетним столиком. Він відчув, як його серце забилося швидше, коли близькість їхніх тіл викликала жар, який, здавалося, наростав між ними.
  
  "Ваш брат дуже засмучений цією ситуацією", - сказав Холмс, не зовсім знаючи, що сказати і чого від нього очікують. "Він побоюється за вашу безпеку ... як і я".
  
  "О, Шерлок, ти такий милий", - сказала вона. "Значить, він вірить моєї історії?"
  
  "Звичайно".
  
  Діана повернулася і подивилася на Холмса, її очі з тугою глянула в його очі. “ А ти, Шерлок, ти мені віриш?
  
  "Для тебе це важливо, що я роблю?"
  
  "Більше, ніж ти можеш собі уявити", - відповіла вона.
  
  "Тоді так, Діана, я вірю вам", - сказав Холмс, вражений глибокою блакиттю її очей, насолоджуючись її близькістю. Діана викликала почуття, які одночасно захоплювали і лякали його. Він був вражений тим, як легко йому було б відкинути всі норми джентльменського етикету і вдатися дикої розбещеності.
  
  Немов прочитавши його думки, Діана раптово встала і відійшла від нього. “Це дуже приємно чути, Шерлок. Але що ви з моїм братом намір з усім цим робити?"
  
  Любовний план Холмса випарувався, коли він побачив, як вона віддаляється від нього.
  
  “ Що з цим робити? - запитав він.
  
  "Щоб захистити мене від цього звіра", - сказала вона.
  
  Холмс ще не продумав все настільки далеко вперед і проклинав себе за дурість. Він повинен був щось зробити, щоб прив'язати до себе Діану, і тому обдумав це питання зараз. Очевидно, Стрікленд нічого не зробить, поки вони з Белою будуть тут. Однак, як тільки вони покинуть Нью-Йорк і повернуться в Англію, Діана знову опиниться в небезпеці. Так що рішення було простим: Діана повинна повернутися з ними в Англію. Він сказав їй про це зараз.
  
  Діана сприйняла це не дуже добре. "Я так не думаю, Шерлок", - сказала вона непохитно. “Я не збираюся повертатися в Англію. Може бути, коли-небудь, але не зараз".
  
  "Ну, ви не можете залишатися в Нью-Йорку, це занадто небезпечно для вас", - сказав Холмс. "І ми не можемо залишатися тут і захищати вас нескінченно".
  
  Діана подивилася на нього з широкою посмішкою. "Дорогий Шерлок, ти дбаєш про мене, чи не так?"
  
  Холмс виглядав скривдженим. “ Звичайно, Діана.
  
  Діана підійшла до нього і повільно обвила руками його шию, наблизивши обличчя до його губ. У цей момент сталося все, про що Шерлок коли-небудь мріяв. Вони цілувалися довго і пристрасно, перш ніж вона раптово перервала зв'язок.
  
  "О боже," хихикнула вона, - я не знаю, що змусило мене це зробити. Мені так шкода ... "
  
  "Я не ..." швидко відповів Холмс.
  
  “Ну, я просто... О, Шерлок, я дійсно відчуваю зв'язок між нами. Хіба ти теж цього не відчуваєш? Вона така сильна, як влада наді мною. Ми не повинні заперечувати ці почуття".
  
  “ Так, Діана, я теж це відчуваю.
  
  Потім вона раптом знову відсунулась від нього. “ Можливо, нам не слід ... вступати у відносини? Це може тільки ускладнити ситуацію.
  
  "Ні, Діана, ти сама сказала, що ми не повинні заперечувати своїх почуттів", - почув Холмс свій голос.
  
  Діана посміхнулася. “Джозеф скоро буде тут, і я не хочу, щоб він бачив нас такими. Приходь пізніше ввечері, після мого останнього виступу. Зустрінемося в провулку біля службового входу".
  
  Холмс підняв очі, не в силах приховати свого розчарування.
  
  "Не сумуй, Шерлок, дорогий," сказала вона, багатообіцяюче підморгнувши. - сьогодні ввечері у нас буде багато часу разом. Пам'ятай, зустрінься зі мною біля службового входу в провулку і принеси квіти, Шерлок. Дівчині подобається, коли гарний кавалер приносить їй квіти. А тепер йди, коханий."
  
  Холмс вийшов з гримерки Діани в маревному тумані. Кохання та хіть билися всередині, і Діана була призом. Забутий був той факт, що вона заміжня жінка і що вона сестра його друга і наставника. Забуті були і питання, які він хотів їй задати.
  
  
  Холмс пошукав Белла, але йому сказали, що той вже пішов з театру, тому молодий чоловік повернувся в свій готель один, в його голові вирував вихор емоцій, яких він ніколи раніше не відчував. Емоції, з якими він ще менше знав, як впоратися. Все, що він міг робити, це рахувати години до кінця сьогоднішнього шоу Діани, коли він знову побачить її.
  
  Белла не було в його номері в готелі, коли Холмс повернувся. Доктор повернувся через кілька годин, і двоє чоловіків вирушили в "Дельмонико" повечеряти і порівняти записи.
  
  Подальше подання було таким чудовим, як Холмс і очікував, і Діана дійсно була богинею на сцені. Після фінального завіси Холмс і Белл попрощалися, і Холмс швидко вийшов з театру і попрямував у бічну алею. В кінці сцени двері були відчинені, світло зсередини висвітлював приміщення.
  
  Тут він виявив невелику групу добре одягнених чоловіків, кожен, як і він сам, тримав у руках букет квітів. Холмс спостерігав, як вони вітали молодих актрис, які вийшли, збуджено розмовляючи і одягнені для жвавого вечора в місті. Мить Холмс залишився один.
  
  “Привіт, Джонні. Кого ти чекаєш?"
  
  Холмс думав, що був один, але тепер побачив худого хлопця, який сидів на ящику, без сумніву, службовця на сцені.
  
  "Як ви мене назвали?" Різко запитав Холмс, прекрасно знаючи, що він став жертвою якогось неприємного американського сленгу.
  
  "Я назвав тебе Джонні", - зухвало відповів юнак з іронічним сміхом. “Просто ще один Джонні зі сцени, що прийшов подивитися на дівчаток. Вони всі вже пішли, і я не думаю, що тобі пощастило. Ну, кого ти чекаєш?"
  
  "Діана Стрікленд".
  
  "О, сама принцеса!" - розуміюче засміявся хлопчик. "Ти не завоюєш її розташування одними квітами... "
  
  “ Зухвалий негідник!
  
  Юнак тільки розсміявся: "Вона давно пішла, містер, виїхала зі своїм другом-професором".
  
  Холмс подивився на хлопчика. “ Її... тут немає?
  
  “ Пішла добрих десять хвилин тому я сам її бачив.
  
  "Я повинен був зустрітися з нею тут, у нас була призначена зустріч після подання", - тихо сказав Холмс, більше собі, ніж хлопчика. Раптом його обличчя спалахнуло, і він відчув себе дурнем. Червоні троянди, які він так гордо тримав у руках, тепер стали прапором цієї дурниці.
  
  Перш ніж хлопчик встиг вимовити хоч слово, йому сунули букет квітів, і Холмс зник.
  
  В ту ніч Шерлок Холмс бродив по вулицях Нью-Йорка в самоті. Його думки дійсно створювали невідповідну компанію. Його пристрасть була підігріта, а почуття зачеплені. Чому вона так з ним вчинила? Домовилася про зустріч, а потім пішла з іншим чоловіком! Аналітична частина його розуму була по-справжньому вражена кількістю болю, яку йому заподіяли. Він хотів би поговорити про це з Майкрофтом. Звичайно, його більш досвідчений в житті старший брат знав, як справлятися з подібними речами.
  
  
  "Де ти був минулої ночі?" Запитав Белл, коли вони зустрілися за сніданком наступного ранку. Він знав, що його молодий асистент був відсутній майже всю ніч. “Ти змусив мене хвилюватися. Це місто може бути досить небезпечним після настання темряви.
  
  
  "Я гуляв," обережно відповів Холмс.
  
  "Всю ніч?"
  
  "Я тут подумав", - відповів Холмс, і Белл відчув біль в голосі свого молодого співрозмовника, тому не став тиснути на нього.
  
  "Я теж про щось подумав, Шерлок", - зізнався Белл, змінюючи тему розмови. “Насправді, я зробив набагато більше. Я зайшов у кімнату моєї сестри місіс Шей прийшов рано вранці, щоб поговорити з нею. Ти ніколи не здогадаєшся, що я там побачив."
  
  “ Професор? - Вигукнув Холмс.
  
  “ Професор? Ні, ні, професоре, це був Стрікленд.
  
  “ Невже? - Запитав Холмс, здивований, незважаючи на своє похмуре настрій.
  
  “Для пари, чиї відносини ускладнилися через звинувачення у замаху на вбивство, вони, здавалося, дуже любили один одного. Я спостерігав, як Діана поцілувала Руперта на прощання. Я чув, як вона казала йому, що дуже його любить.
  
  Темна хмара накрила обличчя молодої людини. Він не міг відповісти.
  
  Белл помітив похмурий погляд свого співрозмовника. "Мої почуття точнісінько такі", - заявив він. "Щось тут не так".
  
  Холмс кивнув. "Я думаю, нам потрібно поговорити зі Стриклендом і домогтися від нього правди".
  
  Белл збирався відповісти, коли пролунав гучний стукіт у двері. Відкривши, він побачив у дверному прорізі коридорного готелю, а за ним іншого хлопчика в робочому одязі. Холмс відразу впізнав другого хлопчика з "Критерію".
  
  Коридорний відійшов убік, і інший хлопчик заговорив: "Прошу вибачення, сер, але ви доктор Белл?"
  
  "Так, я Белл," нетерпляче сказав доктор.
  
  - Мене послав містер Джейкобс з “Крітеріон". Він сказав негайно привести вас. Сталося вбивство.
  
  Белл в розпачі подивився на Холмса. Кожен боявся висловити те, що займало його думки. - Ви знаєте, хто це був? - запитав я.
  
  "Ні, сер", - нервово відповів хлопчик.
  
  “ Це була жінка? - Різко спитав Холмс.
  
  “ Не знаю, сер, мене там не було. Містер Джейкобс сказав мені збігати за вами. Все, що я знаю, це те, що це сталося у вбиральні місіс Стрікленд.
  
  Белл приглушено вилаявся. "Боже мій, нарешті-то він зробив це, Шерлок!"
  
  Холмс не вимовив ні слова, але його душа тонула в морі відчаю.
  
  
  Белл і Холмс кинулися в "Критерій", де їх зустрів режисер Джейкобс, який швидко провів їх у гримерку Діани.
  
  
  Вони ахнули від здивування, коли побачили Руперта Стрикленда, лежачого на підлозі з кульовим отвором в грудях. Очевидно, він був мертвий. Діана плакала біля свого туалетного столика, над нею стояли два детектива, засунувши руки в кишені, з незапаленими сигарами в роті, нічого не виражають особами.
  
  "Що тут сталося?" Белл підбіг до сестри, і вони обнялися. Коли вони розлучалися, вона все ще схлипувала. Потім вона побачила Холмса і теж швидко обняла його. "О, Шерлок!"
  
  “ Що сталося, Діана? - Спитав Холмс.
  
  "О, це було жахливо", - вигукнула вона.
  
  Один з детективів сказав, що він задоволений поясненням подій Діаною, і оскільки всі свідки підтвердили її розповідь, вона була вільна.
  
  "Спасибі вам", - пробурмотіла Діана, коли поліцейські вийшли з кімнати.
  
  "Розкажи мені, що тут сталося", - наполягав Белл.
  
  Діана кивнула і глибоко зітхнула. “Руперт зв'язався зі мною через свого друга, запрошеного професора, який переконав його, що він повинен спробувати примиритися. Це був професор, який приходив до мене минулої ночі і проводив мене до Руперту. Шерлок, я знаю, ти був розчарований, але я повинна була скористатися цим останнім шансом врятувати свій шлюб. Професор привів мене до Руперту, і ми зустрілися в нейтральному місці — у Дельмонико.
  
  Холмс відчув укол десь глибоко всередині.
  
  “Ви зустрілися з Рупертом наодинці? Це було розумно?" Запитав Белл.
  
  “ Може, й ні, але ми поговорили, і через деякий час мені здалося, що всі неприємності між нами були відкладені в сторону і закінчилися. Нарешті, Джозеф, після стількох років темряви все стало світлим. Руперт пішов зі мною в мою кімнату. Місіс Шей ніколи б цього не допустила, якщо б знала, але ми були обережні. Зрештою, ми одружені ... Та він залишився зі мною на ніч. Це було схоже на ... другий медовий місяць.
  
  Белл кивнув. Холмс залишався спокійним, зовні стійким, але усвідомлення цього розривало його на частини всередині.
  
  “Я дійсно думала, що нарешті-то між нами все налагодилося. Я проводила його цим вранці тільки з любов'ю в серці", - додала Діана.
  
  Белл повернувся до Холмсу і зловив його погляд. Всі підозри, які у нього були, зникли тепер, коли він зрозумів, що бачив рано вранці біля будинку місіс Шей.
  
  Діана знову заговорила. “Але гнів та жорстокість Руперта неможливо було стримати. Він прийшов сюди, вимагаючи, щоб я знову покинула театр. Я сказала йому, що ми можемо поговорити про це пізніше, але він нічого не хотів чути. Ми посварилися ... він ударив мене.
  
  Белл помітив нові синці на руках і шиї своєї сестри.
  
  "Він заподіяв мені біль, Джозеф". Біль на її обличчі відбилася на обличчях Белла і Холмса. “Потім він дістав пістолет і направив його на мене. Він сказав мені, що волів би бачити мене мертвою, ніж ділити мене з іншими чоловіками, коли я була на сцені. Кілька робітників сцени вбігли, залучені криками, без сумніву. Вони штовхнули Руперта ззаду, і він упустив пістолет. Він ковзнув до мене, я підняв його і направив на нього. Я говорила йому триматися подалі, благала залишити мене в спокої, але він просто продовжував наближатися до мене зі звірячим виразом в очах. Його руки потягнулися до моєї шиї. Він хотів мене вбити, задушити прямо там, я була впевнена в цьому. Не думаю, що він вірив, що я зможу натиснути на курок, я теж, але коли я подивилася в холодну чорноту його очей, я зрозуміла, що у мене не було вибору. Все сталося так швидко. Я натиснув на спусковий гачок і послав кулю, яка вбила його, прямо в серце.
  
  На мить всі притихли.
  
  "Хто ці свідки?" Холмс обережно запитав.
  
  “Тут були двоє робітників сцени і професор. Вони все бачили і підтверджують мою історію", - впевнено сказала Діана.
  
  Здавалося, більше не було чого сказати. Холмс пішов поговорити з робітниками сцени, і вони підтвердили розповідь Діани. Він не зміг знайти професора; чоловік, мабуть, пішов відразу після розмови з поліцією. Однак, оскільки він також підтвердив розповідь Діани, здавалося, не було гострої необхідності шукати його.
  
  З точки зору поліції, справу було закрито. Белл і Холмс готувалися до повернення в Англію.
  
  
  На скрипці грали швидко і люто, до гучної, шаленої імпровізації; вона лунала з-за масивних дубових дверей з лютою, шаленої пристрасті. Звук припинився з першим його стуком, потім вона впустила його.
  
  
  "Я знала, що ти прийдеш", - просто сказала вона.
  
  "Я поняття не мав, що ти граєш на скрипці", - почав він, спостерігаючи, як вона відклала інструмент і підійшла до нього. "Я часто думав про те, щоб самому зайнятися цим".
  
  “Ти повинен, Шерлок. Я знаходжу, що це сприяє розумовому процесу, і це може бути дуже розслаблюючим", - сказала вона з посмішкою, беручи його за руку. Вона підвела його до дивана в кутку своєї кімнати в будинку місіс Шей.
  
  "Ми їдемо завтра вранці, і я повинен був побачити тебе в останній раз", - тихо сказав він.
  
  Вони сіли. Вона запропонувала йому чаю. Він відмовився, махнувши рукою. Більше вона нічого не сказала, а просто подивилася на нього.
  
  "Що тепер буде?" - запитав він.
  
  "Ви з Джозефом повернетеся додому, а я продовжу свою сценічну кар'єру тут, в Нью-Йорку", - просто сказала вона.
  
  "Я не це мав на увазі," сказав він. - Я маю на увазі, між нами?
  
  “Шерлок, будь ласка, не ускладнюй мені життя ще більше, ніж вона є. Я багато через що пройшов з Рупертом. Ти мені дуже подобаєшся. Ти розумний і красивий, і будь-яка жінка була б щаслива дістати тебе.
  
  Ці слова заподіяли йому сильний біль.
  
  Він вирішив спробувати інший підхід. “ Скільки коштував Руперт Стрікленд?
  
  “Я не знаю напевно. Мільйони доларів. У нього була значна власність будинки, золоті копальні в Південній Африці".
  
  "Тепер це все твоє".
  
  "Так, Руперт був єдиним спадкоємцем", - пояснила вона. "Як його дружина, я успадкую все майно після його смерті".
  
  “ Смерть? - З цікавістю перепитав Холмс. “ Дивний спосіб виразити це. Ви вбили його.
  
  Вона наїжилася, але швидко поправилася: "У мене не було вибору".
  
  "Вибачте, 'убитий' було невдалим вибором слів з мого боку", - сказав Холмс і побачив, як у її очах промайнуло полегшення. "Я хотів сказати, що ви вбили його".
  
  Очі Діани розширилися від гніву, навіть люті, але в них не було страху. Потім її обличчя пом'якшало, і вона з тугою подивилась на нього. “О, Шерлок, як ти можеш бути таким жорстоким. Хіба ти не хочеш, щоб я була щаслива після всього, через що мені довелося пройти?"
  
  “ Розкажи мені про професора.
  
  "Тут нічого розповідати".
  
  "Якою була його роль в цьому?"
  
  Обличчя Діани запаморочилось, вона на мить стулила губи, але заговорила не відразу. Холмс знав, що вона вирішує, що йому сказати, прикидає це у розумі, намагається оцінити свою відповідь, визначаючи, як багато йому відомо. Вона легко і весело розсміялася. “Я познайомився з ним у минулому році, коли він приїжджав сюди читати лекції. Тепер він повернувся, і ми відновили нашу дружбу".
  
  "І ти любиш його?"
  
  Вона кивнула, потім сміливо додала: “Так, я люблю його, і він любить мене. Ти поняття не маєш про силу її розуму та особистості. Він блискучий людина".
  
  "Я міг би стати блискучим фахівцем для вас, Пані", - почув Холмс свій голос. "Якщо б ви тільки дозволили мені".
  
  Діана посміхнулася, явно зачеплена словами молодої людини. І хоча Холмс не побачив у її відповіді ні натяку на глузування, він також не побачив у них любові до нього. Потім вона відвернулась, ховаючи від нього обличчя. Він не міг сказати, плакала вона ... або сміялася.
  
  Шерлок сумно схилив голову.
  
  "Боюся, все скінчено, Шерлок", - продовжила вона. “Повертайся додому з моїм братом. Вчись у нього. Він по-своєму блискучий людина. Я дуже сподіваюся, що ти знайдеш у своєму житті все, що шукаєш і дійсно бажаєш ".
  
  "До тих пір, поки ваш брат не зрозуміє?" Заперечив Холмс.
  
  "Зрозуміти що?" обережно запитала вона.
  
  Холмс похмуро посміхнувся. “ Ви знаєте.
  
  “ Шерлок, чому ти сумніваєшся в моїх словах?
  
  “Мене турбує, що ви стверджуєте, що було троє чоловіків, які увійшли у вашу гримерку, коли Руперт витягнув пістолет. Ви сказали, що вони вибили пістолет у нього з рук, та все ж троє чоловіків не змогли утримати його від нападу на вас? Ну ж! Скажіть мені правду.
  
  Діана просто знизала плечима, потім весело розсміялася: “Що ж, тоді у тебе дійсно є нюх на деталі. Так ти хочеш знати правду? Ти маєш на увазі правду про план вкрасти мільйони Стриклендов? О, не роби такий шокований вигляд, Шерлок, я не турбуюся про те, що зізнаюся в цьому тобі. Ти нічого не значиш. Я можу розповісти тобі все, якщо захочу. Я знаю, ти підозрював це.
  
  "Так, але я просто не міг у це повірити... з твого боку", - сумно сказав він.
  
  Вона переможно посміхнулася. - Це тому, що ти не хотів у це вірити, Шерлок. І я на це розраховувала.
  
  Він кивнув, внутрішньо ображений, але тепер злий на неї — і на самого себе.
  
  “Я можу читати тебе, Шерлок, я можу читати тебе як книгу. Зараз це не має значення. Я можу вільно визнати це перед тобою, і ні ти, ні хто-небудь інший нічого не зможе з цим зробити. Якщо ви повідомите про це владі, я буду все заперечувати. У вас немає доказів, у той час як у мене є свідки. Ніхто не може змінити результат. Не зараз."
  
  “ Тоді скажи мені правду. Що сталося в твоїй гримерці?
  
  “Дурний хлопчик, боюся, я з самого початку грав бідолаху Руперта. Руперт думав, що ми, нарешті, помиримося. Ми помирилися. Професор і його люди привели його до мене, і я застрелив його. Бачили б ви здивування на обличчі бідолахи Руперта! Вона розсміялася при цьому спогаді.
  
  Холмс нічого не відповів, в його голові вирували суперечливі емоції.
  
  “О, Шерлок, не дивись так вражено. Ти справді був не в своїй тарілці. Я грав тебе і свого брата точно так само, як грав бідолаху Руперта. Тепер все скінчено. Як і ти, Джозеф ніколи не повірить нічого поганого про мене, дорогій людині. А ти, Шерлок? Ти думав завоювати мою прихильність." Вона гірко розсміялася, і її різка реакція різнув його, як ножем. “У мене є чоловік набагато краще, ніж ти коли-небудь міг бути. Чоловік, який розуміє мене повністю, до самої глибини моєї душі".
  
  "Якщо він у вас є," заперечив Холмс.
  
  “О, гіркий хлопчик! Ти такий же, як усі чоловіки, бажає того, чого ніколи не зможеш отримати, і сердитий, коли не можеш цього отримати!" Вона дико розсміялася. “Тебе використали, Шерлок Холмс! Признайся, я грав на твоїх емоціях, як на тій скрипці!"
  
  Холмс був вражений масштабом її сміливості, її зла.
  
  “І я знаю, що ти нікому ні слова не скажеш про це, особливо моєму дорогому братові Джозефу. Я бачила, як ти дивишся на нього, як ти захоплюєшся, навіть боготворишь його". Впевненість Діани переповнилася. “ Якщо ти коли-небудь розкажеш йому правду про мене і про те, що я зробив, я впевнений, він тобі ніколи не повірить.
  
  Холмс залишався тихим, задумливим. Маленька, але більша частина його душі ретельно аналізувала її слова і знаходила всю ситуацію в цілому вельми повчальною, навіть незважаючи на те, що він відчував біль, глибини якої ніколи раніше не відчував.
  
  "І якщо б Джозеф якимось чином повірив вам, - додала вона, - я можу запевнити вас, що ця новина вбила б його так само ясно, як я вбила бідолаху Руперта".
  
  Холмс дозволив її словами дійти до нього.
  
  Вона скромно посміхнувся: "Бачиш, Джозеф - добрий і люблячий брат, і я знала, що він буде всім для мене, а потім привітає мене, коли я повернуся додому, щоб забрати свій стан".
  
  “ Ви плануєте повернутися в Англію? - Тепер уже здивовано спитав Холмс.
  
  "Коли-небудь ми з професором повернемося, щоб очолити "Стрікленд холдінгз", - просто сказала вона. "У нього є деякі ідеї про розвиток певної організації, і багатство Стриклендов виявиться найбільш корисним в цьому починанні".
  
  "Як ти могла, Діана!"
  
  Вона нестримно розсміялася над його словами. “О, недосвідчений молодик, ти безцінний! А тепер, Шерлок, ти повинен піти від мене. Поквапся, будь ласка! Тому що моя справжня любов скоро буде тут, і я не хочу примушувати його чекати. Щасливого шляху назад в Англію ".
  
  
  
  ЧАСТИНА IV: Бейкер-стріт, жовтень 1911 р.
  "Ну, Холмс?" Нетерпляче вигукнув Ватсон. “Ви не можете просто зупинитися на цьому! Що сталося?"
  
  “ Як ти думаєш, що сталося, старий друже?
  
  Ватсон з хвилину сидів мовчки, обдумуючи почуте. “О Боже мій, так ви розповіли йому! Ви розповіли докторові Беллу все про його сестру і про те, як вона планувала вбивство свого чоловіка?"
  
  "Так", - визнав Холмс. “Мені довелося. Ми були компаньйонами, друзями. Я їм безмежно захоплювався. Досі захоплююся, Джон".
  
  Уотсон нервово відкашлявся. - Я вважаю, він сприйняв це не дуже добре.
  
  "Ви маєте рацію", - відповів Холмс. “Я сказав йому про це в ту першу ніч, коли наш корабель покинув Нью-Йорк. Він не повірив жодному слову. Він сказав, що це все з-за того, що я був без розуму від Діани, сердився на неї за те, що вона відкинула мої залицяння.
  
  Холмс сумно посміхнувся і дістав щось із кишені свого халата.
  
  “ Послухайте, Холмс, що у вас там? Лист?
  
  “ Будь хорошим хлопцем, Джон, і прочитай це вголос.
  
  Холмс передав конверт своєму другові, який дуже обережно взяв його в руки.
  
  “ Мені дала його місіс Абернаті, прибиральниця, коли я їздила на північ минулого тижня, щоб закрити будинок доктора Белл. Там я також подбав про похорон доктора і встановив належний надгробний камінь на його могилі", - пояснив Холмс. "З тих пір я зберігав лист нерозпечатаним".
  
  Ватсон виглядав здивованим. “Але як ви могли прочитати це відразу? На моєму місці я б... "
  
  Холмс кивнув. “Я знаю, але я боявся того, що міг знайти там написано. Відкрийте це, Ватсон. Час прийшов".
  
  Ватсон кивнув, розкрив конверт власним кинджалом Холмса і потім витяг вміст. Там був всього один аркуш поштового паперу, який він нервово розгорнув.
  
  "Ну, прочитайте це," нетерпляче сказав Холмс.
  
  "Звичайно", - відповів Ватсон. Прочистивши горло, він почав:
  
  Дорогий Шерлок,
  
  
  
  Я дуже злий, коли пишу цей лист, хоча і не на тебе, старий друг, а на самого себе. Ми були у сварці, і мені неприємно говорити про це останні сорок років, провину за що я покладаю прямо на свої плечі. Я вступив з вами огидно і сподіваюся, ви зможете пробачити мене.
  
  Емоції не тільки спотворюють судження, вони можуть зруйнувати дружбу. Я хочу, щоб ти знала, я ніколи не тримав тебе далеко від своїх думок. Правда в тому, що я стежив за вашою кар'єрою, за кожною справою всі ці довгі роки з великим інтересом і задоволенням. Я радів кожному вашому успіху, особливо в боротьбі з тим лиходієм, який так заслужено кинувся у водоспад. Моїм єдиним жалем в цьому питанні, як я знаю, ви згодні, був результат, до якого це призвело мою сестру Діану.
  
  Ось, я згадав її ім'я. Її злодіяння не повинні бути перешкодою між нами. Тепер я кажу вам, що ви були праві щодо неї з самого початку. Старим шотландцеві іноді буває важко визнати свої помилки. Ми схильні занадто довго нести ці помилки з собою в житті і навіть у могилу. Я молюся, щоб це лист хоч в якійсь мірі налагодило стосунки між нами.
  
  Шерлок, я пишаюся тим, якою людиною ти став. Я пишаюся тим, що знав тебе і називаю іншому. Я з великою ніжністю згадую наше американське пригода. Я стежив за вашим життям і кар'єрою, хоч і здалеку, і зараз кажу вам з усією чесністю і глибокою повагою: відмінна робота, Шерлок Холмс! Дійсно, дуже гарна робота!
  
  Ватсон побачив, як обличчя Шерлока Холмса стало дуже м'яким. Одна самотня сльоза, потім інша скотилися по його щоці, але, побачивши посмішку Холмса, доктор зрозумів, що це були сльози не смутку, радості.
  
  Ватсон витер сльозу зі свого ока, перш ніж продовжити. "Зрозуміло, воно підписане: 'Залишаюся вашим самим відданим слугою, доктор Джозеф Белл, Едінбург".
  
  Холмс променисто посміхнувся, виглядаючи дуже задоволеним. "Як я боявся того, що може бути сказано в цьому листі".
  
  Двоє чоловіків сиділи мовчки, кожен поринувши в свої думки.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Вичерпавши незліченні принади Хартфорда (штат Коннектикут, містер Меллорі переносить Холмса в Багдад Нової Англії: Bridgeport. І знайомить нас з цим американським оригіналом.
  
  СВЯЩЕННИЙ
  БІЛИЙ СЛОН
  МАНДАЛАЯ
  
  Автор:
  
  МАЙКЛ МЕЛЛОРІ
  
  Колимій попутник повернувся в нашу крихітну і досить курну кімнату в нью-йоркському пансіоні, я нічого не зміг прочитати по виразу його обличчя. “ Ну, Холмс, як все пройшло? - Запитав я.
  
  "Моя мі-бемоль не злетіла так високо, як мені б хотілося, але я не зробив нічого, що могло б зганьбити мене", - відповів він. "Той факт, що один з моїх суддів мав свою голову таким чином, щоб показати, що він був трохи глухуватий на праве вухо, може зіграти мені на руку".
  
  До того часу я вже звик до подібних заяв Шерлока Холмса, який зазвичай спостерігав за людьми так, як вавилонські астрономи спостерігали за небесами, а потім робив вражаючі висновки на основі побаченого. Хоча Холмс був не більш ніж на три роки старший за мене, двадцяти одного року, він, тим не менш, примудрявся вести себе так, немов ходив по землі не одне десятиліття і в результаті придбав вікову мудрість.
  
  Він приїхав у Нью-Йорк на запрошення нещодавно створеного Симфонічного суспільства Нью-Йорка, яке, дізнавшись про його віртуозну гру на скрипці від свого австрійського скрипаля на батьківщині (людини, чиє ім'я я не міг вимовити), запросив його на прослуховування. Моя присутність в поїздці було двояким: я допомагав Холмсу розділити чималі витрати на океанське подорож з Англії і водночас задовольняв своє давнє цікавість до самому великому місту Америки.
  
  Холмс поставив футляр зі скрипкою на єдиний у кімнаті стілець і відкинувся на одну з ліжок, яка заперечливо застогнала. "Це найскладніша частина з усіх, Стемфорд, нічого не робити, крім як чекати їх вирішення".
  
  З досвіду нашого морського подорожі я знав, що нудьга була прокляттям для мого супутника, і мені не доставляла задоволення думка про те, що я побачу його під час очікування. Я спробував придумати який-небудь спосіб відвернути його під час цього, але, як на зло, він знайшов її сам.
  
  Холмс вийшов купити місцеву газету, залишивши мене в кімнаті (добре це чи погано, але я ніколи не вважав неробство ворогом). Повернувшись, він буквально увірвався в кімнату, тримаючи перед собою розкриту газету. "Послухайте це, Стемфорд", - сказав він. "Тут написано: 'Дуже рідкісний білий слон буде виставлений на загальний огляд в Бриджпорте вранці в четвер, дев'ятого травня, на території циркового складу містера П. Т. Барнума".
  
  - Той П. Т. Барнум? - Запитав я.
  
  "Малоймовірно, що їх там дуже багато", - сказав він, потім продовжив своє читання:
  
  Містер Барнум робить незвичайний крок - публічно демонструє це істота безкоштовно покупцеві між десятою і одинадцятою годинами. Слон, якому було присвоєно ім'я "Ксантиппа" на честь дружини Сократа, є подарунком Суверену Незалежного королівства Верхня Бірма, і майже відразу після показу тут він буде перевезений через океан в Мандалай. Білі слони, подібні до цього, надзвичайно рідкісні в природі, настільки, що у багатьох країнах Сходу вони вважаються легендарними і навіть священними.
  
  Ну, Стемфорд, що ти про це думаєш?
  
  "Звучить як білий слон, якщо хочеш знати мою думку", - сказав я йому.
  
  Холмс не засміявся. "Я думаю, що це безумовно заслуговує розслідування," заперечив він, - особливо з урахуванням того, що публічний показ відбудеться завтра, а в нашому світському календарі більше нічого немає".
  
  “ Ви хочете сказати, що хочете побачити це істота? Де знаходиться Бриджвилл?
  
  “Бриджпорт. Це місто в Коннектикуті, і я думаю, до нього легко дістатися на поїзді ".
  
  Я знав, що вигляд такий рідкості, як священний білий слон, - це якраз те, від чого Холмс отримував задоволення, тому я погодився.
  
  На наступний ранок я виявив, що супроводжую Шерлока Холмса в ранньому (на мій погляд, занадто ранньому) поїзді в Бріджпорт, штат Коннектикут. Холмс провів всю дорогу, переглядаючи чергові американські газети, в той час як я просто спостерігав за проплывающим повз пейзажем. Особливо мене потішило, коли поїзд зупинився в містечку під назвою Стемфорд, і я поборов бажання зістрибнути з поїзда і найняти місцевого фотографа, щоб той сфотографував мене, що стоїть під вокзальним знаком, який я потім міг би відправити свого батька в якості доказу того, що я, всупереч його гіршим побоюванням, прокладаю свій шлях у цьому світі.
  
  Вірний своїй назві, Бріджпорт був свого роду морським портом, розташованим уздовж протоки і річки, далеко не таким великим і гучним, як Нью-Йорк, але все ж активним містом. Коли ми звернули з дороги, моїм самим заповітним бажанням було знайти заклад, де подають сніданок, тому що я був смертельно голодний, але, кинувши швидкий погляд на годинник, Холмс заявив, що у нас недостатньо часу. Поки він розпитував начальника станції про місцезнаходження П. Т. Однак я помітив неподалік невелике кафе з квазипарижской атмосферою, де мені вдалося купити багет і шматочок сиру.
  
  Я гриз хліб з сиром, поки ми йшли по місту, слідуючи вказівкам, і по дорозі помітив, що Холмс виявляє незвичайний інтерес до вітрин магазинів, повз яких ми проходили. “ За покупками? - Запитав я.
  
  "Навряд чи", - відповів він, розглядаючи вітрину. “Виставлені товари мене мало хвилюють, на відміну від людини навпроти, який відображається в склі. Коли ми йдемо, він йде. Коли ми зупиняємося, зупиняється і він. Очевидно, за нами стежать. Я просто намагаюся з'ясувати, чому."
  
  “ За ним стежили?
  
  "Не дивіться на нього, Стемфорд," попередив Холмс. “ Яку б гру він затіяв, краще, щоб він не здогадався, що ми його розкусили. Давайте продовжимо шлях.
  
  Ми продовжили наш шлях до Уот Філд, який знаходився на околиці міста. Там було кілька великих будинків з плоскими дахами, які, безумовно, були досить великими, щоб вмістити цілий цирк. Вже зібралося безліч людей, яких до найбільшого з будівель вів ряд грубо намалеванных табличок з написом "Сюди, до Священного Білого слона". Ми зайняли своє місце в черзі, але перш ніж встигли увійти в будівлю, позаду нас почувся голос: "Холмс!"
  
  Мій супутник різко обернувся, і я разом з ним, і тепер ми опинилися в компанії добре одягненого чоловіка, від якого виходила природна владність. Чоловік сказав щось, чого я не розчув, але закінчив ще раз, звернувшись до мого супутника по імені.
  
  "Він впізнав тебе!" Я ахнула.
  
  "А я його", - сказав Холмс. "Це чоловік, який стежив за нами".
  
  Хлопець знову заговорив, і тепер я зрозумів, що вона говорить іншою мовою. "Запевняю вас, я прекрасно розумію англійську", - сказав йому Холмс.
  
  "Добре", - відповів чоловік. "Ти підеш зі мною".
  
  "Ми не будемо цього робити!" Я запротестував.
  
  Потім чоловік відчинив пальто і показав заткнутый за пояс пістолет, який він спритно вийняв і направив в нашу сторону.
  
  "Схоже, нам доведеться відправитися з ним", - сказав Холмс. Під дулом пістолета нас вивели з будівлі до чекав найманому таксі і наказали забратися всередину, що ми і зробили, оскільки вчинити інакше було б божевіллям. "Будь ласка, не намагайтеся вистрибувати із кабіни", - сказав чоловік, заходячи всередину разом з нами і тримаючи пістолет спрямованим в нашу сторону. "Ви далеко не підете".
  
  "Куди ви нас ведете?" Я зажадав відповіді.
  
  “ Уолдемир. Можливо, там ми зможемо покласти край цьому брудному справі.
  
  Як виявилося, Уолдемир знаходився неподалік, і хоча це звучало інше місто, насправді це була назва фантастичного особняка, переконливо величезної споруди з гостроверхим дахом, як у маєтку, але з високою вежею в центрі. Він розташовувався посеред великої відкритої галявини, виходить до води, та був пересічений доріжками для екіпажів і усіяний фонтанами. "Хто тут живе?" - Запитав я, розглядаючи його через вікно таксі.
  
  "Насправді, Стемфорд, хто ще став би тут жити?" Сказав Холмс. "Очевидно, нас запросили, так би мовити, на особисту аудієнцію до містера П. Т. Барнуму". Повернувшись до людини з пістолетом, він додав: "Оскільки ми вже розмістили вас, можу я запитати, хто ви?"
  
  "Мене звуть Веймаут", - представився чоловік. "Я працюю на містера Барнума".
  
  Таксі під'їхало до будинку і зупинилося. Веймаут вийшов першим і, не зводячи з нас пістолета, наказав вийти з машини. Нас провели всередину закладу, інтер'єр якого був таким вражаючим, як і його зовнішній вигляд, хоча велика частина головного входу була прихована будівельними лісами і підвісними полотнищами. Тут витав запах свіжої штукатурки і фарби, і можна було бачити суетящихся робітників, принаймні, один з яких був у капелюсі і хустці на обличчі, щоб захиститися від пилу. “ Невелика реконструкція? - Запитав Холмс, оглядаючи роботу.
  
  "Містер Барнум ніколи не буває задоволений цим місцем," відповів Веймаут, " не те щоб це вас стосувалося. Ми йдемо цим шляхом". Він проводив нас до однієї конкретної двері, але перш ніж він встиг її відкрити, ми почули жіночий голос позаду нас: "Чарльз, це ти?"
  
  "Так, місіс Барнум", - крикнув у відповідь Веймаут, ховаючи свій пістолет з поля зору.
  
  Почувши ім'я "місіс Барнум", я очікував побачити поважну жінку досить похилого віку. Тому я був здивований, побачивши, що до нас наближається миловидна темноволоса жінка, яка виглядала чи старше Холмса або мене.
  
  "Джентльмени, ви прийшли провідати мого чоловіка?" - ввічливо запитала вона нас.
  
  "Схоже на те, мадам," сказав Холмс.
  
  "Це через проблеми у вітальні?"
  
  "Ні, зовсім ні", - нервово відповів Веймаут. "А тепер, якщо ви, будь ласка, вибачте нас... "
  
  Холмс повернувся до молодої жінки. "Що сталося у вітальні, мадам?" запитав він, і Веймаут кинув на нього погляд, яким можна було протравити скло. Навіть місіс Барнум, здавалося, помітила це, тому що відповіла: "О, ну, можливо, мені не слід говорити".
  
  Вона пішла, а нас з Холмсом провели через передпокій до дверей, в яку Веймаут голосно постукав. "Увійдіть!" - пролунав голос з іншого боку. Відкривши двері, ми опинилися у великій, обробленою дубовими панелями бібліотеці, яка була заставлена книжковими полицями і прикрашена скляними вітринами з опудалами птахів. Центром кімнати був великий, важкий письмовий стіл, завалений паперами та предметами (один з яких був схожий на мініатюрну голову в банку!). За письмовим столом сидів чоловік років шістдесяти, який з хвилину вивчав нас, перш ніж встати і підійти до нас. Він був середнього зросту, міцної статури, одягнений у довгий халат, панталони і домашні тапочки. Його сорочку прикрашала діамантова шпилька. Риси його обличчя були грубими, майже бульдожьими, і хоча його олов'яного кольору волосся були досить рідкісними на верхівці великої голови, з боків і ззаду їх обрамляв природний лавровий вінок кучерявих локонів, надавав йому вигляду ожилого римського бюста. "Я Фінеас Барнум", - голосно оголосив він голосом, який заповнив кожну щілину кімнати.
  
  "Як поживаєте, сер?" Сказав Холмс, шанобливо кивнув йому. "Мене звуть—"
  
  "Ви не говорите по-французьки," перебив його Барнум, " ви говорите по-англійськи. Чарльз, чому ця людина не француз?
  
  "Я звернувся до нього по-французьки, Фінеас, і він відповів", - сказав Веймаут. “Я спостерігав за залізничним депо, як ви пропонували, і бачив, як вони прибули. Їх одяг європейська, і вони явно вели себе як чужинці в цьому місті. Я пішов за ними до табору, і коли я заговорив, цей ... - він тицьнув пальцем у мій бік, - ... визнав, що іншого помітили ".
  
  "Я був вражений, що ви назвали мого супутника по імені, от і все", - заперечив я.
  
  "Ім'я?" Перепитав Веймаут. "Я не назвав імені".
  
  "Я виразно почув, як ви сказали 'Холмс"!
  
  Тепер Холмс посміхався. "Я вважаю, що можу прояснити хоча б цю частину маленької драми, в яку ми всі були залучені", - сказав він. "Хоча я не дуже добре володію французькою мовою, я виразно почув, як містер Веймаут назвав "Voux hommes?', що перекладається як 'Ви, чоловіки'. Що вразило мого друга, так це використання слова hommes, яке звучить майже ідентично мого прізвища Холмс, особливо коли його вимовляє людина, ще менш обізнана в цьому мовою, ніж я.
  
  "Отже, ви Холмс", - сказав Барнум, потім повернувся до мене і зажадав, щоб я також засвідчив свою особистість.
  
  “ Мене звуть Стемфорд, сер.
  
  “ Подобається містечко далі по дорозі?
  
  "Цілком".
  
  “ І ніхто з вас ніколи не присилав мені листів?
  
  “ Запевняю вас, сер, що ми цього не робили.
  
  Барнум уважно оглянув нас обох, а потім перевів погляд на Веймаута, який, здавалося, здригнувся. "Фінеас," почав він, - я б поставив гроші на те, що один з них виявиться нашою людиною".
  
  "Ти ж знаєш, що кажуть про дурня і його гроші", - парирував Барнум. Потім, похитавши головою, він сказав: “Містер Холмс, містер Стемфорд, схоже, я повинен вибачитися перед вами, як і містер Веймаут. У мене немає практики заподіювати незручності відвідувачам до такої міри. Боюся, я теж трохи зайнятий, тому, будь ласка, скажіть мені, як я міг би винагородити вас за ті неприємності, через які ми вас змусили пройти, а потім ідіть своєю дорогою.
  
  "Ну, я, наприклад, дуже хотів би побачити білого слона", - сказав Холмс. "Не той, що виставлений в тому приміщенні для зберігання тварин, яке, як я припускаю, підробка, а скоріше справжній, який ви ховаєте у своїй вітальні".
  
  У П. Т. Барнума і Чарльза Веймаута відвисла щелепа. "Як, чорт візьми, ви дізналися про це?" - пробурмотів шоумен.
  
  Холмс посміхнувся. “ Сам факт, що Стемфорда і мене привели в цей будинок під дулом пістолета...
  
  - Під дулом пістолета, Чарльз? - Запитав Барнум.
  
  “ Це запобіжний захід, Фінеас.
  
  "Якщо я можу продовжити", - сказав Холмс. “Ми тут тому, що ви очікували, що сьогодні прибуде хтось конкретний, очевидно, француз. З чого б йому приходити сьогодні? Подивитися на слона, звичайно. Але сьогодні подивитися на слона прийшло багато людей, в тому числі і ми. Таким чином, виникає питання, чому ви чекали саме цього француза і чому ви були готові викрасти його, коли він прибув? Очевидний висновок полягає в тому, що він представляв якусь загрозу для слона. Насправді, я б сказав, що рішення виставити слона на виставці насправді було спробою вивести людину на чисту воду. В такому випадку навряд чи варто очікувати, що ви ризикнете побачити справжнього білого слона. Я вважаю, що істота, виставлене на загальний огляд, швидше за все, звичайний слон, пофарбований з такої нагоди в білий колір. "
  
  "Він покритий штукатурної пилом, а не пофарбований", - сказав Барнум, - "але в іншому ви лякаюче праві".
  
  “Інше саме по собі просто. Як тільки ми встановимо, що справжня слониха знаходиться не в польових умовах, залишається питання, де вона? Хвилювання, виявлену містером Веймаутом, коли місіс Барнум заговорила про 'проблемі' у вітальні, вказувало на те, що там було щось, чого він не хотів, щоб ми бачили. Враховуючи інші факти, очевидний висновок полягає в тому, що так званою проблемою була сама Ксантиппа, захована від сторонніх очей в останньому місці, де хто-небудь чекав би знайти слона.
  
  "Господь Всемогутній," сказав Барнум, явно вражений висновками Холмса.
  
  “ Тоді можна нам поглянути на слона? - Спитав Холмс.
  
  "Дуже добре". Він вивів нас трьох з своєї бібліотеки і провів через головний вестибюль, де ми ухилилися від робітників, що несуть матеріали, до великим подвійним дверей, у які він кодированно постукав і крикнув: "Це я, Деві". Як тільки двері були відімкнуті з іншого боку, нас впустили всередину.
  
  Вітальня Вальдемира цілком доречна була б у палаці дожів у Венеції. В одній стіні розташовувався величезний вогнище; в довгій стіні, перпендикулярній до нього, було чотири великих вікна, всі з яких були щільно завішені. Багато прикрашена кришталева люстра, свисавшая з центру прикрашеного стелі, і інші меблі, включала довгий стіл, щонайменше дюжину стільців та два великих килима, які зараз були згорнуті, були присунуті до дальньої стіни. Все це було зроблено для того, щоб звільнити місце для велетенського дерев'яного ящика з кількома круглими отворами в боці, який стояв поверх великого толстого брезенту. Поряд з ящиком лежав тюк сіна, який, поряд з шумом, що линули з нього (не кажучи вже про запах), ясно видавав його мешканця.
  
  "Ці люди хотіли б побачити її", - сказав Барнум чоловікові на ім'я Деві, який був маленького зросту і мав самими великими вухами, які я коли-небудь бачив у людини, що надавало йому явно обезьяноподобный вигляд. Помітно накульгуючи, він повернувся до ящика і вставив великий ключ у замок, запиравший передню кришку. Відчинивши дверцята, Деві на мить зник всередині ящика, а потім з'явився, ведучи за собою найвишуканіше створення, яке я коли-небудь бачив.
  
  Як і належить слонам, Ксантиппа була невисокою, але разюче білий, з рожевими тінями навколо очей і рота. Її бивні, які насправді здавалися темнішими і жовтими за контрастом, були досить малими, що вказувало на те, що вона, мабуть, молода.
  
  "Государ, який прийме її, буде в захваті," сказав Холмс.
  
  Барнум лагідно поплескав слона за хобот. "Без сумніву, Ксантиппа йде до нього з причин, далеко виходять за рамки задоволення", - сказав він. “Добре, Деві, тепер ти можеш покласти її назад. Ми намагаємося привчити її залишатися всередині ящика, який буде необхідний для її довгого океанського подорожі. Тепер ви побачили її, джентльмени. Я повинен відкланятися.
  
  “ Якщо ви не заперечуєте, містере Барнум, - сказав Холмс, - я хотів би почути подробиці проблеми, з якою ви зіткнулися.
  
  "Це не твоє діло", - відрізав Веймаут.
  
  "Я не знаю, Чарльз", - сказав Барнум. “Можливо, наявність іншого мозку, що працює над цим, допоможе нам, і цей молодий чоловік виразно довів, що у нього є мозок. Гаразд, давайте повернемося в бібліотеку, і я розповім вам більше.
  
  "Фінеас, мені треба чимось зайнятися", - сказав Веймаут.
  
  "Займайтеся своєю справою," кивнув Барнум. На зворотному шляху в бібліотеку Холмс запитав його: "Що саме містер Веймаут робить для вас?"
  
  "В обов'язки Чарльза входить наглядати за всіма моїми володіннями і нерухомістю тут, у місті". Він провів нас назад в заставлену книгами кімнату і закрив двері. Жестом запросивши нас сісти, він сів за свій масивний письмовий стіл. "Отже, - почав він, склавши руки разом," що вам двом відомо про нинішню політичну ситуацію в Бірмі?"
  
  Зі свого боку, я ніколи не замислювався про те, що в Бірмі склалася політична ситуація, хоча Холмс, звичайно, відреагував негайно. "Британська імперія контролює нижчу частину нації," сказав він, " але це не та частина, про яку йде мова, чи не так?"
  
  "Ні", - сказав Барнум. “Мене цікавить верхня частина, яка залишається незалежною. Король Міндон Хв, який багато років правив незалежної Бірмою, важко хворий, і у нього немає спадкоємця престолу. Як тільки король назве ім'я, ця людина буде убитий суперниками. Ситуація може увергнути країну в хаос ".
  
  "Це дуже проливає світло," сказав Холмс, " але яке це має відношення безпосередньо до вас?"
  
  “У минулому році я отримав лист від представника Королівського дому Незалежної Бірми, який був лояльний королю, фактично благаючи мене допомогти у пошуках білого слона. Моя репутація фахівця з пошуку незвичайних тварин поширилася навіть на Азію, і вони були готові щедро заплатити за мою допомогу ".
  
  "Навіщо їм знадобився білий слон?" - Запитав я.
  
  "Думаю, я можу відповісти на це питання", - сказав Холмс. “Бірма - одне з місць, де істоти, подібні Ксантиппе, дійсно вважаються священними. Раптова поява кого-небудь у присутності конкретного спадкоємця було б сприйнято бірманським народом як знак того, що наступник був обраний вищим джерелом. Це було б схваленням, яке навіть суперники цього кандидата не змогли б відкинути. Це все?"
  
  "У двох словах, так", - підтвердив Барнум. "План полягає в тому, щоб призначений королем людина проїхала вулицями на його спині в якості свого роду церемонії коронації, спрямованої на припинення кровопролиття і заколотів".
  
  "Як план, це блискуче".
  
  “Дійсно. Це також ризиковано, оскільки не було ніякої гарантії, що я дійсно зможу знайти таке істота. Можна сперечатися про їх священності, але не можна заперечувати, що білі слони рідкісні. Однак мої джерела виявили один з них в Індії. Коли я готувався повернути її, я отримав лист з французького міністерства у справах Сходу, підписана якимось П'єром Карраво, в якому повідомлялося, що уряд Франції досить негативно поставиться до того, що я передам слона представникам короля Міндона. Чому уряд Франції взагалі піклується про все це, вище мого розуміння ".
  
  "Я можу ризикнути припустити", - сказав Холмс. “Якщо я не помиляюся, Франція контролює сусідню країну Лаос і, ймовірно, бачить себе в суперництві з імперією за контроль над рештою незалежними землями Бірми. Цілком можливо, що уряд прямо вело переговори з спадкоємцем-конкурентом про майбутню лояльності в обмін на офіційну підтримку ".
  
  Вдруге за сьогоднішній день П. Т. Барнум здивовано втупився в Холмса.
  
  "Ви повинні пробачити мого друга, містера Барнума", - сказав я. “Він все знає. Це досить дратує".
  
  "Можливо, мені слід виставити вас як "Людську енциклопедію", " сказав шоумен.
  
  "Ви лестите мені, містер Барнум," сказав Холмс, " але ми відхилилися від теми. Ви відповіли на це лист?
  
  “ Тільки для того, щоб сказати, що для мене ділова угода непорушно, і я був сповнений рішучості дотримуватися його. Якийсь час я думав, що це вирішило питання, але після того, як я прийняв доставку Ксантиппы, прийшло ще одне послання, теж від Карраво, і це сильно стривожило мене. Він погрожував викрасти слониху і завдати їй великої шкоди, щоб перешкодити її транспортуванні в Бірму. Це було досить огидно, але чоловікові вдалося ще більше закрутити гайки. Він заявив, що зрадить розголосу тортури і вбивства, щоб завдати шкоди моїй репутації".
  
  "Але, звичайно, ви не могли бути викриті у вині", - сказав я.
  
  "О, моя винність або невинність рідко мали значення", - сказав Барнум. “Є захисники тварин, які з задоволенням труять мене через методів утримання мого звіринця. Запевняю вас, я не роблю нічого, що могло б нашкодити моїм тваринам. Навіщо мені це? Вони - моє засіб до існування! Але якщо б рідкісний слон помер насильницькою смертю під час мого утримання під вартою, чи це моя вина чи ні, ці групи змусили б мене втекти з міста залізницею. Однак це було б ніщо в порівнянні з обуренням, яке виникло на Сході, дізнавшись, що був осквернений білий слон ".
  
  "Значить, ви вірили, що організація виставки заманить месьє Карраво аж з Франції?" - Спитав Холмс.
  
  “ Той лист з погрозами було відправлено з Нью-Йорка. Карраво вже десь тут. Ось чому Чарльз придумав цей план, щоб виманити його. Замість цього він зловив вас двох в пастку.
  
  "Чому б просто не передати цю справу в поліцію?" - Запитав я.
  
  Барнум сумно посміхнувся. “Нещодавно я займав пост мера Бриджпорта. Одним з моїх цивільних походів було звільнення поліцейського управління від лютувала в ньому корупції. Громадськість привітала такий крок, але багато в поліції цього не зробили і досі не роблять, тому я не можу розраховувати на допомогу поліції. Боюся, я зовсім самотній у цьому питанні ".
  
  "Не зовсім", - сказав Холмс. “ Ми будемо раді вам допомогти.
  
  "Ми будемо?" - Скептично запитав я.
  
  "Нас тут не знають", - пояснив Холмс. "Ми могли б стежити за цією людиною Карраво, не будучи виявленими самі".
  
  "Ваш аргумент заслуговує на увагу", - сказав Барнум. “Дуже добре, з цього моменту ви двоє у мене працюєте. Де ви зупинилися?"
  
  "Ну, у нас є кімната для престарілих в Нью-Йорку", - сказав я.
  
  П. Т. Барнум нетерпляче махнув рукою. “Недостатньо добре. Ти залишишся тут, в Уолдемире, стільки, скільки тобі потрібно. Господь свідок, у нас достатньо вільних кімнат. Якщо вам що-небудь знадобиться, запитайте про це Чарльза. "Потім шоумен підскочив до циркової афіші на стіні позаду нього, яку він відсунув від панелі, відкривши невеликий стінний сейф. Спритно повернувши ручку, він відкрив двері і витягнув товсту пачку американських грошей. "Оскільки ви працюєте на мене, вам заплатять", - сказав він, відрахувавши кілька банкнот і простягнувши їх Холмсу. “ Цього буде достатньо? - запитав я.
  
  "У вищій мірі".
  
  “Чудово. Отже, з чого ви почнете?"
  
  "Спочатку я хотів би відправити телеграму", - сказав Холмс. "Не могли б ви направити мене на телеграф?"
  
  Не дивно, що цей офіс був розташований в центрі галасливого міста, недалеко від берега річки, до якої можна було доїхати на таксі за кілька хвилин. Увійшовши всередину, Холмс почав накидати повідомлення, яке він хотів відправити, і передав його телеграфисту.
  
  "Лондон, Англія, так?" - сказав чоловік, схоже, ледве прочитавши це. "Що це там за слово?"
  
  "Діоген", - відповів Холмс. "Будь ласка, переконайтеся, що одержувач знає, що нам потрібен відповідь як можна швидше".
  
  Коли ми йшли, я запитав: "Холмс, що такого важливого в цій телеграмі?"
  
  "Я зв'язуюсь зі своїм братом Майкрофтом в Лондоні, щоб отримати інформацію, яка може мати велике значення в цьому питанні", - сказав він. - А тепер, оскільки містер Барнум щедро оплачує наше перебування тут, в Бриджпорте, що ви скажете про те, щоб перекусити?
  
  Це була найкраща ідея, яку я почув у той ранок, хоча ми пройшли повз кількох відповідних закладів, перш ніж Холмс добрався до того, яке викликало його схвалення, — того самого паризького кафе, де я купив багет всього кілька годин тому! "Чому тут?" - Запитав я.
  
  "Людина, якого ми вистежуємо, - пересаджений француз", - відповів Холмс, коли ми ввійшли. "Це саме те місце, яке могло б залучити такої людини".
  
  За скибочками чудового ельзаського пирога з заварним кремом Холмс засипав офіціанта, літнього чоловіка, який говорив з легким континентальним акцентом, питаннями про те, чи часто в останні тижні тут бував громадянин Франції.
  
  "Ні, мосьє," відповів чоловік, "як і багато інших".
  
  Я вважав це дивним, оскільки їжа була чудовою, і сказав про це, але офіціант тільки знизав плечима і пробурмотів щось зневажливе про американську панелі.
  
  Відповідь на телеграму Холмса чекав нас за повернення на телеграф. "Я так і підозрював", - сказав він, прочитавши телеграму з розуміючою усмішкою. Запитавши телеграфіста, отримував він якісь недавні повідомлення з Парижа чи в нього, і отримавши негативну відповідь, ми поїхали.
  
  "Не залишайте мене в невідомості, Холмс", - сказав я. "Що говорилося в повідомленні?"
  
  Майкрофт підтвердив, що наш месьє Карраво не той, за кого себе видає. Мій брат працює на Уайтхолл і тому має доступ до дипломатичної інформації. Він не тільки ніколи не чув про французькому урядовому чиновника на ім'я П'єр Карраво, але і каже, що такого агентства, як Управління у справах Сходу, не існує".
  
  “ Тоді з ким же містер Барнум має справу?
  
  “Є тільки одна людина, яка може пролити світло на це питання. Ми повинні повернутися в Уолдемир".
  
  Брати таксі, куди б я не побажав поїхати, було розкішшю, яку я не міг дозволити собі там, у Лондоні, але тут я вже звик до цього. Коли ми прискорили рух карети по напрямку до Уолдемиру, нам довелося лавірувати повз фургона з припасами, який везе ще більше будівельних матеріалів. Побачивши водія в масці, я поклявся, що, чим би я не вирішив зайнятися в своєму житті, це не буде пов'язано з випарами фарби, штукатурки або тирси.
  
  Містер Барнум все ще був у своїй бібліотеці — хоча йому вдавалося виконувати будь-яку роботу або навіть читати, враховуючи шум будівельних робіт, було загадкою.
  
  Коли ми увійшли, Барнум з тривогою підняв голову. “ Ви дізналися що-небудь?
  
  "Тільки те, що ваш месьє Карраво - обманщик", - сказав Холмс, пояснивши, що французький уряд тут ні при чому.
  
  "Думаю, це полегшення, оскільки у мене немає бажання ставати причиною міжнародного інциденту", - сказав Барнум. "Але тоді в чому полягає гра цієї людини?"
  
  "Це те, що ми повинні з'ясувати", - сказав Холмс. “Давайте припустимо на мить, що національність людини не є частиною виверти, а що він дійсно француз. Не познайомилися ви за останні роки з іншим французом, який міг би живити до вас недоброзичливість?
  
  Він задумливо насупив брови, а потім сказав: “Ну, один - можливо, але це не може бути він. Його звали Етьєн Арто. Кілька років тому він з'явився в моєму американському музеї на Манхеттені, представившись представником французької аристократії. По правді кажучи, він був не більш ніж довіреною людиною. Він стверджував, що у нього є останки цього водяного коня, що він хотів продати мені для музею.
  
  “ Морський змій? - Запитав я.
  
  Барнум кивнув. “Я призначив нагороду за таку істоту, але ще не виплатив і, чесно кажучи, не розраховую на це. Ця, звичайно, була підробкою, але що більш доречно, вона була настільки неохайною, що навіть самий тупий школяр не заплатив би і пенні, щоб її побачити. Але виявилося, що Арто мало турбувало, куплю я цю річ чи ні. Він використовував сфабрикована диво тільки як засіб проникнути в мій музей, щоб вкрасти його, що він і спробував зробити, перш ніж його спіймали. Його відправили назад на батьківщину для суду, і останнє, що я чув, він був у в'язниці. Ви хочете сказати, що він вільний і прийшов сюди, щоб помститися?
  
  "Цю думку варто обміркувати", - сказав Холмс.
  
  “Господь Всемогутній. Я не буду по-справжньому відчувати себе в безпеці, поки не дізнаюся, що Ксантиппа благополучно ступила на землю Мандали. Я сподіваюся, що протягом тижня спеціальний залізничний вагон, який доставить її в Сан-Франциско, буде повністю підготовлений ".
  
  "І звідти вона відправиться морським транспортом в Бірму?" - Спитав Холмс.
  
  “ Саме. Поки Ксантиппа не відправиться в шлях, вона повинна залишатися під постійною охороною. Ким би не був цей негідник, якщо він вийде з укриття, він не зможе дістатися до неї.
  
  Потім в бібліотеку увійшла місіс Барнум. “ Вибачте, що турбую вас, Фінеас, але ви знаєте, що вам пора відпочивати.
  
  "Ненсі, правда, у мене дуже багато справ", - запротестував шоумен.
  
  "Я нічого не хочу чути про це", - відповіла вона, підходячи до нього і піднімаючи його зі стільця. "Ти знаєш, що каже доктор Шанкс".
  
  "Дуже добре", - зітхнув Барнум. “Джентльмени, я повинен залишити вас на запропоновану мені лікарем годину відпочинку. Я б хотів, щоб ти став на сторожі перед дверима до вітальні і простежив, щоб туди ніхто не увійшов. Поки Деві всередині, а ти зовні, я буду відчувати себе спокійніше перед відходом. Я зупинюся і дам Деві знати, що ти будеш там на виході.
  
  Я хотів заперечити проти цього завдання, але він вже вийшов з бібліотеки. З падінням почуттям я спостерігав, як Барнум підтюпцем перетинає передпокій, в той час як його дружина нетерпляче чекала. З порога бібліотеки я бачив, як він б'є в двері вітальні і чекає, коли Деві відкриє. Потім він зайшов всередину і через кілька хвилин з'явився знову і піднявся по сходах разом зі своєю дружиною. Кинувши погляд на мене через дорогу, Деві кивнув і знову зачинив двері.
  
  "Холмс, боюся, ситуація виходить з-під контролю," сказав я, повертаючись до нього. “ Ми не охоронці!
  
  "Містер Барнум вірить у вас, і я теж", - сказав він. "А тепер, якщо ви будете ласкаві, займіть свій пост, мені треба попрацювати".
  
  “ Що ти маєш на увазі? Передбачається, що ми обоє стоїмо на сторожі.
  
  "Так, але тепер, коли наш господар зайнятий, я зможу дослідити Уолдемир більш ретельно".
  
  "Ти з глузду з'їхав?" Я закричав, але безрезультатно. Він вже почав ритися в паперах на столі містера Барнума. Оскільки стояти на сторожі здавалося більш бажаним варіантом підбурювання до того, щоб перевернути догори дном чийсь особистий кабінет, я пройшов в передню частину вітальні і зайняв своє місце, займаючись спостереженням за суетящимися взад-вперед робітниками і прислухаючись до звуків шліфування та розпилювання.
  
  Через три чверті години, протягом яких Холмс виходив з бібліотеки лише для того, щоб знову зникнути в іншій кімнаті будинку, нудьга була нарешті розсіяна появою місіс Барнум.
  
  “Мій чоловік невпинно працює над будівництвом лікарні в цьому районі, - сказала вона мені, - але я боюся, що він стане її першим пацієнтом. Ви, я гадаю, містер Стемфорд? Вважаю, Фінеас розповів вам, що ви охороняєте?
  
  “Так, мем. Ми бачили її раніше".
  
  “Я не заперечую сказати вам, що я буду святкувати, коли це чудовисько піде і я зможу повернути свою вітальню. Однак її присутність тут важливо для містера Барнума, так що на цьому все. Так само, як і весь цей ремонт будинку. Для нього це важливо, тому ми терпимо. Чесно кажучи, містер Стемфорд, я хотів би переїхати в будинок поменше. Ми тут єдині, якщо не рахувати кількох слуг, і це приміщення просто занадто велике для наших потреб. Тут є кімнати, в які я не заходив місяцями."
  
  Поки вона продовжувала говорити на самі різні теми, мені прийшло в голову, що у місіс Барнум, мабуть, було не так вже й багато людей її віку, з якими можна було б поговорити. Мені було досить приємно побалакати з чарівною леді, і тому було трохи шкода, що Холмс вибрав саме цей момент, щоб знову з'явитися, прямуючи до нас з чимось, схожим на рекламний плакат. "Стемфорд, я знайшов дещо цікаве", - сказав він з-за столу.
  
  "Що є в цієї людини?" - запитала місіс Барнум.
  
  Опустивши газету, Холмс подивився на дружину нашого господаря з вираженням, яке, як мені здалося, було зневажливим. “О, місіс Барнум, я не знав, що ви тут. Я знайшов це в кімнаті в кінці коридору.
  
  "Я знаю, що ви гість мого чоловіка, але це не дає вам права грабувати приміщення".
  
  "Приношу свої щирі вибачення, мадам, - сказав Холмс, - але я знайшов на цьому плакаті дещо, що порушило моє цікавість". Він поклав плакат на підлогу, щоб ми могли його розглянути. Банер повідомляв про Великому пересувному музеї Барнума, звіринці, і каравані іподромі, а з боків були зображені тварини та артисти. Холмс вказав, зокрема, на одне зображення. “Це той, хто мене зацікавив. Цей хлопець не виглядає знайомим?"
  
  Я нахилився ближче, щоб розглянути фотографію, озаглавлену “Давалос -шибайголова", і одразу побачив те, що зауважив Холмс. Це була фотографія маленького чоловічка з величезними вухами, що йде по дошці, яку балансували два коні, скачуть галопом по рингу, — без сумніву, Деві, доглядач слонів. - Він артист? - запитав я. - Запитав я.
  
  "Був артистом, "сказав Холмс," і, мабуть, зіркою. Але ви бачили, як ця людина зараз шкутильгає. Можна було б припустити, що з ним стався нещасний випадок, який поклав кінець його кар'єрі трюкового наїзника і змусила його зайнятися своєю нинішньою роботою - доглядати за слоном ". Повернувшись до місіс Барнум, він запитав: “Що ви знаєте про цю людину?
  
  "Нічого", - відповіла вона. “Я не втручаюся в циркові справи. Вам доведеться запитати мого чоловіка або Чарльза".
  
  "Чи сама людина," сказав Холмс, підводячись і голосно стукаючи у двері вітальні, щоб покликати Деві. Відповіді не було. Він постукав ще раз і повернув ручки. Двері трималася міцно. "Боюся, що щось не так", - закричав він. “Ми повинні потрапити туди! Стемфорд, допоможи мені".
  
  На превеликий жаль місіс Барнум, ми навалилися на двері всім своїм вагою, поки вони не піддалися. Увійшовши всередину, Холмс знову покликав вартового, але кімната виявилася порожньою.
  
  "Ящик!" Холмс кинувся до величезного контейнера, в якому знаходився Ксантіпп, і заглянув в один з вентиляційних отворів. Потім він підбіг до величезного каміна в кімнаті і схопив залізну кочергу, помчав назад до ящика і вдарив нею по замку. Через кілька секунд важкий замок був зламаний. Холмс відчинив дверцята ящика. Він був порожній. Білий слон зник.
  
  "Але ... як могло ... Холмс, як це могло статися?" Я затнувся. “Не минуло й години, як я бачив їх у цій кімнаті! Ніхто не входив в цю кімнату і не виходив з неї. Як вони могли зникнути?"
  
  “ Ти дійсно бачив Ксантиппу?
  
  "Ну, немає, але я бачив, як містер Барнум увійшов у кімнату, і якби звіра там не було, я думаю, ми б почули".
  
  Холмс повернувся до місіс Барнум. “ Чи є який-небудь інший вхід в цю кімнату або вихід з неї?
  
  "Ну, я думаю, людина міг би вибратися через вікно," відповіла вона, "але навряд чи слон".
  
  У цей момент з-за дверей вітальні почувся громовий голос: "Чому ці двері відчинені?" Нам не потрібно було обертатися, щоб дізнатися говорив. П. Т. Барнум увійшов до кімнати і попрямував прямо до клітки зі слонами, і його лайка, виявивши її порожньою, змусило місіс Барнум почервоніти і піднести руку до рота. “ Ви двоє повинні були охороняти цю кімнату! Що ви з нею зробили?
  
  "Будь ласка, сер, ми шоковані цим, як і ви", - сказав я.
  
  “ Сумніваюся в цьому! Де Деві?
  
  "Схоже, він теж зник", - сказав Холмс.
  
  "Люди і слони просто так не зникають!" Заревів Барнум. “Їх викрали! Ви двоє все-таки у змові проти мене?"
  
  "Містер Барнум, ми не винні!" Я запротестував, не маючи ні найменшого уявлення, що таке змова.
  
  "Тоді, я вважаю, Ксантиппа і Деві просто перетворилися в дим і вилетіли в трубу, чи не так?" - проревів шоумен. “ Або, може бути, вони зменшилися до розмірів Хлопчика-з-пальчика і ховаються за фіранками! Не намагайтеся переконати мене в неможливому, Холмс, бо якщо я чогось навчився за свої триста сім років на цій землі, так це того, що неможливе існує тільки для того, щоб від нього відмахнутися. Як тільки ви це зробите, залишаться тільки логічні пояснення, якими б неймовірними вони ні були. Тому я запитаю вас ще раз . . . як слон вибрався з цієї кімнати. Холмс? Холмс, я з вами розмовляю!
  
  Але мій супутник не слухав, здавалося, що він повністю поринув у свої думки. "Коли ви виключаєте неможливе," пробурмотів він, - все, що залишається, яким би неймовірним воно не було, має бути правдою ... Це пишність!"
  
  "Про що ти зараз бормочешь?" Зажадав відповіді Барнум.
  
  "Містер Барнум," сказав Холмс, " перед відходом ви заходили сюди, щоб поговорити з Деві, чи не так?
  
  "Так, і що з цього?"
  
  “ Ти дійсно бачив Ксантиппу?
  
  “ Ні, Деві сказав мені, що вона нарешті відпочила в цьому ящику, і я не хотів її турбувати.
  
  "Навпаки, сер, я вважаю, що до того моменту слон вже пішов", - сказав Холмс.
  
  “ Нісенітниця! - Вигукнув Барнум. “ Якщо б вона пішла, Деві, безсумнівно, дізнався би про це!
  
  "Я повністю згоден".
  
  Особа Барнума зблідло. - Боже милостивий, приятель, ти намагаєшся сказати мені, що Деві і є та людина, яку ми шукаємо?
  
  “ Раніше він був вашим виконавцем, чи не так?
  
  “Він показував трюки на конях у моєму цирку, поки не впав, і його не затоптали. Як тільки він поправився, я найняв його доглядати за моїм звіринцем ".
  
  “ Він коли-небудь демонстрував невдоволення своїми обмеженими обставинами?
  
  “ Ніколи! Це абсурдно! Навіть якщо Деві був замішаний, що він зробив зі слонихою? Ви стверджуєте, що її не було, коли я ввійшов сюди раніше, тоді скажіть мені, як вона вибралася!
  
  "Єдине пояснення, яке не суперечить реальності, містер Барнум, полягає в тому, що в цій кімнаті є ще один вихід," сказав Холмс.
  
  "Чорт візьми, Холмс, я побудував цей будинок!" Заревів Барнум. “Я знаю тут кожен дюйм! Кажу тобі, в цю кімнату веде одна двері, он та. Він вказав на двері подвійні.
  
  При цих словах Холмс замовк. Єдиними звуками, які були чутні в кімнаті, були злегка утруднене дихання П. Т. Барнума і приглушений шум конструкції. Потім очі Холмса загорілися. “Так, звичайно! Це все пояснює! " вигукнув він. “ Містер Барнум, можливо, коли будували будинок, у ньому був лише один вхід або вихід, але я готовий поставити все, що у мене є, що був прибудований ще один, і зовсім недавно.
  
  "Про що ти говориш?" - зажадав відповіді шоумен.
  
  “Робочі! Хто знає, які несанкціоновані ремонтні роботи могли бути проведені під прикриттям ваших будівельних робіт?"
  
  Барнум моргнув при цій думці. "Ви хочете сказати, що робітники побудували тут дверний проріз без мого відома?" Він оглянув кожну стіну. “Тоді покажіть це мені. Створи потаємний дверний отвір, досить великий, щоб у ньому міг поміститися слон."
  
  Обличчя Холмса засяяло. "Це вже тут", - сказав він. Кинувшись до вогнища, він стусаном відсунув камінну решітку і ступив усередину схожого на печеру вогнища. Він бив по закопченим стін кострища, нарешті діставшись до задньої стіни, яка відгукнулася глухим стуком. "Ага!" вигукнув він і обома руками відштовхнувся від неї. До повного здивування всіх нас, задня стінка вогнища почала рухатися! Ще одним потужним поштовхом він проштовхнув його до кінця крізь стіну в сусідню кімнату.
  
  "Боже милостивий на небесах!" - Вигукнув Барнум, пробігаючи по проходу, який був створений шляхом демонтажу задній частині камінної ями у вітальні і отвори в стіні. Місіс Барнум і я швидко пішли за ним у сусідню кімнату, яка була набагато менше і заповнена уламками зруйнованого цегли, штукатурки і каменю. Камін в цій кімнаті, у якого був спільний димохід з каміном у вітальні, був повністю розібраний.
  
  "Стіна", яку пробив Холмс, не цегляною, а швидше великою дерев'яною панеллю, укріпленої ззаду і пофарбована під цеглу. У центрі кімнати був споруджений дерев'яний пандус, який вів до панорамного вікна, з якого було вийнято скло. Виглянувши у вікно, Холмс подивився вниз. “Як я і підозрював, - сказав він, “ сліди коліс. Повинно бути, вони під'їхали заднім ходом до отвору, повантажили слона і поїхали".
  
  Шоумен закрив обличчя руками. "Я не можу повірити, що Деві міг так вчинити зі мною".
  
  "Він не міг зробити це в поодинці", - сказав Холмс. “Повинні були бути задіяні робітники. Хто за ними спостерігає?"
  
  "Чарльз, звичайно, але... Прокляття!" Потім П. Т. Барнум розвернувся і увірвався в проріз між кімнатами. Через кілька секунд його пронизливий крик "Чарльз!" луною рознісся по всьому будинку і тривав до тих пір, поки чоловік не був знайдений. Голосно протестуючи, Чарльз Веймаут буквально був протягнутий через отвір в стіні своїм роботодавцем, який зажадав: "Чарльз, що ти про це знаєш?"
  
  Вигляд кімнати, пандуса, відкритого вікна і відсутність слона позбавили Веймаута дару мови. Він дістав хусточку і витер нею чоло, оглядаючи кімнату. "Фінеас, - нарешті сказав він, - я присягаюся тобі, я нічого про це не знав, рівним рахунком нічого".
  
  “ Я хочу вірити тобі, Чарльз.
  
  "Ви повинні!" Веймаут підніс серветку до рота, щоб приховати вираз жаху на обличчі, і мовчки похитав головою. Потім з губ Холмса зірвався крик, який змусив усіх нас підстрибнути.
  
  "Чому я не помітив цього раніше!" - заявив він. “Містер Веймаут не стоїть за викраденням, хоча те, що він тільки що підніс носової хустка до лиця, наводить на думку про зворотне. Тут є робітник, якого ніколи не бачать без маски на обличчі.
  
  "Мені сказали, що він чутливий до пилу", - сказав Веймаут.
  
  "Тоді навіщо вступати в торгівлю, де пил є звичайним фактором?" Заперечив Холмс.
  
  "Так, і я бачив його сьогодні вранці, все ще в цій масці, коли він під'їжджав до будинку на вантажівці з припасами, - додав я. "На водійському сидінні вантажівки немає пилу".
  
  "Що ти пропонуєш?" Вимогливо запитав Барнум.
  
  “Маска призначена зовсім не для того, щоб захистити його від пилу, - заявив Холмс, - а для того, щоб його не впізнав його роботодавець. Містер Барнум, могли б ви дізнатися про цю людину, Арто, в обличчя?"
  
  "Звичайно", - сказав Барнум. "Ви припускаєте, що Етьєн Арто весь цей час перебував в моєму домі?"
  
  "Боюся, що так", - сказав Холмс. “У нас є перевага в тому, що вони, ймовірно, не очікували, що ми виявимо, що слона не було досить довгий час, але ми не можемо випускати його з виду. містер Барнум, ви більше, ніж хто-небудь інший, знаєте, як перевозити тварин. Що б вони з ним зробили?"
  
  "Якщо б вони хотіли виїхати з міста, вони б пішли на зимові квартири і посадили її в вагон поїзда", - сказав Барнум. "Але якщо б вони хотіли заподіяти їй шкоду, вони могли відвезти її куди завгодно".
  
  Раптом мені в голову прийшла думка. "Ні, сер, ніде", - сказав я. “Якщо мета полягає в тому, щоб заподіяти вам особистий шкоди, які б фізичні докази не були подані, вони повинні відображати місце, яке пов'язане з вами. Якщо вони планують сфотографувати слона на якійсь стадії небезпеки або лиха, він повинен бути виставлений на фоні, який є одночасно і вашим, і логічним місцем знаходження слона, інакше докази не будуть мати великого ефекту. Отже, Ксантиппу, повинно бути, доставили до вашої резиденції.
  
  “ Браво, Стемфорд! - Вигукнув Холмс.
  
  "Тоді ми повинні дістатися туди якнайшвидше!" Закричав Барнум. "Вперед!"
  
  У свою чергу, ми кинулися через дірку назад у вітальню, і Холмс, Веймаут і я пішли за П. Т. Барнумом — в килимових тапочках і в усьому іншому — з дому на розкинулася галявину маєтку. Незважаючи на те, що великий шоумен був втричі старший за мене, я виявив, що відстаю від нього, коли ми бігли до каретному сараю. Фаетон, на якому він їхав у свій офіс в місті, все ще був одягнений в ліврею і готовий до відправки, хоча я ледве встиг поставити в нього обидві ноги, коли Барнум пришпорив коня, і ми рушили з місця. Незважаючи на те, що я була абсолютно впевнена, що він знає вулиці міста і як по них орієнтуватися, я була змушена закрити очі, коли ми проїжджали кілька поворотів по дорозі в Гоут-Філд. Обігнувши один з них небезпечно високій швидкості, ми проїхали повз поліцейського фургона. Офіцер гукнув Барнуму, щоб той пригальмував, але той не зробив цього.
  
  Коли ми наблизилися до поля, на якому розташовувався звіринець Барнума, Холмс крикнув: "Дивіться!" Фургон з припасами, який ми бачили раніше в той день, з вантажною платформою, тепер покритій брезентом, був припаркований біля заднього будівлі, позаду того, в якому раніше розміщувалася виставка штучного білого слона. Барнум попрямував прямо до нього, в останній момент зробивши різкий поворот і щосили натягнувши поводи свого коня, так що фаетон сам перегородив шлях повозочной упряжці. Стрибнувши вниз, він увірвався всередину будівлі, а решта пішли за ним.
  
  Всередині було слабке освітлення, але одне місце здавалося яскравіше інших, і це було те, до якого ми побігли. Незабаром ми розгледіли постаті двох чоловіків: один явно був Деві, в той час як інший був одягнений в робочий халат і солом'яний капелюх, і на його обличчі все ще був той таємничий хустку, а також товсті рукавички.
  
  Між ними велично височів Ксантіпп.
  
  “ Негайно припиніть! - Крикнув Барнум, налякавши обох чоловіків.
  
  "О боже, це він сам!" - Вигукнув Деві. Кинувшись до шоумену так швидко, як тільки дозволяла його шкутильгає хода, він кинувся на коліна і закричав: “Чесне слово, містер Барнум, це була не моя ідея. Він змусив мене зробити це, а я не хотіла.
  
  "Тиша", - наказав Барнум, відштовхуючи чоловіка в бік, і, ступнувши до фігуру в масці, театрально вказав на нього. "Гра закінчена, Арто", - оголосив він. "Так, я знаю, хто ти, так що можеш зняти цю дурну маску".
  
  "Маскування?" - запитав чоловік через тканини. "Ти думаєш, це маскування, мій друг?" Останні два слова були вимовлені зі злісною гіркотою. “Ти думаєш, що дізнаєшся Арто, а? Подивимося". Руками в рукавичках він зняв капелюха, зняв маску і відкрив своє обличчя. Я не змогла стримати зітхання.
  
  Все обличчя чоловіка було жахливо знівечене; його ніс, щоки, рот і підборіддя були вкриті рубцями і мали страшну сірувато-жовту блідість. Зняття рукавичок показало, що його руки теж не постраждали від хвороби. "От виродок для вашого музею, Барнум, живий, говорить монстр!"
  
  "Господь Всемогутній," виголосив Барнум. “ Що з тобою трапилося?
  
  "Ти, ось що трапилося зі мною!"
  
  "Я ... я не зробив тобі нічого незаслуженого". Він ступив до жахливої фігурі. "Объяснись!"
  
  "Містер Барнум, не підходьте ближче!" Наказав Холмс. “Не доторкайтеся до цієї людини. Він прокажений".
  
  "Боже милостивий," сказав Барнум, відступаючи назад.
  
  "Саме на підставі ваших свідчень, Барнум, я був визнаний винним і відправлений у табір для військовополонених у Французькій Гвіані, де я терпів тортури проклятих", - сказав Арто. “І за що? Що я взяв у тебе? Дрібнички... ніщо! Порівняй це з тим, що я отримав! Він закрив руками понівечене обличчя. “Кожен день, який я проводив на цьому смердючому острові, я будував плани помсти за те, що ти зробив зі мною. Я планував свою втечу. Що я міг втратити? Я втік. Я потайки сів на корабель, що йде в Нью-Йорк. Я приїхав сюди. Я поступив на службу до вас. Я навіть жив у вашому особняку.
  
  "Ти зробив що?" Закричав Барнум.
  
  "Так багато порожніх кімнат, мене ніхто не виявив", - сказав Арто. “Я був в змозі дізнатися про все, що відбувалося. Я хотів зруйнувати твоє життя так само, як ти зруйнував моє. Коли з'явився слон, можливість використовувати одне з твоїх власних тварин як засіб твого знищення, іронія цього здалася дуже пікантною, щоб її ігнорувати. Він вказав на зіщулився Деві. "Тамтешній п'ю крэпо сказав мені: "як багато ти можеш втратити, якщо що-небудь трапиться "з білим слоном".
  
  "Він змусив мене допомогти йому", - заскиглив Деві. “Він змусив мене опустити ці листи в твою пошту і сидіти тихо, поки він розбирав камін. Він сказав, що якщо я не буду підігравати йому, він заразить мене своєю хворобою! Досить того, що я втратив кар'єру, але я не хотів закінчити так, як він ".
  
  Холмс заговорив: "Я не можу взяти в толк, чому ви намагалися втягнути у цей план свій власний уряд".
  
  "Просто щоб відплатити за доброту", - з гіркотою сказав лиходій. "Мій уряд відправило мене в Ел вмирати, і всі слова великої людини".
  
  Ніхто не вимовляв ні слова принаймні хвилину; ми всі стояли в безмовній нерухомості. Навіть Ксантиппе, здавалося, не хотілося рухатися. Потім Холмс порушив тишу. "Ви розумієте, месьє Арто, що зазнали невдачі", - сказав він. "У вас немає іншого виходу, крім як здатися".
  
  "Іншого виходу немає, так?" - сказав чоловік. Потім, майже як за помахом чарівної палички, в його руці з'явився маленький пістолет, змусивши решти з нас напружитися. "Хто-небудь хоче підійти і вирвати це у мене з рук?" - глузливо запитав він. “Немає?" Дуже добре . . . . Він повільно підняв пістолет і направив його в праве око Ксантиппе.
  
  "Ні!" Барнум закричав. “Арто, будь ласка, не чини їй шкоди. Я благаю тебе".
  
  "Я не можу тебе чути".
  
  "Я прошу тебе, Арто, я благаю тебе!" Шоумен опустився на підлогу. "Я на колінах".
  
  “ Великий П. Т. Барнум благає мене, так? 'Він принижується переді мною. Я зворушений, мосьє. Дуже добре, Арто не буде 'озброювати слона". Він опустив рушницю. “Роками я помирав. Тепер я помру задоволеним". Етьєн Арто моторошно посміхнувся, і, перш ніж хто-небудь встиг що-небудь зробити або навіть подумав про що-небудь, він приставив пістолет до свого скроні і натиснув на спусковий гачок.
  
  Ксантиппа засурмила, почувши раптовий шум, в той час як її лукавий зберігач впав в глибокій непритомності.
  
  “ Чарльз, - сказав Барнум, повільно піднімаючись, - будь ласка, вибач мене за то, що я сумнівався в тобі.
  
  "Я знаю, Фінеас", - відповів Веймаут надтріснутим голосом. "Що нам робити з тілом?"
  
  “ Я проконсультуюся з доктором Шанкс, як з ним вчинити. Господь Всемогутній.
  
  Як тільки втратив свідомість Деві доставили в лікарню, Веймаут проінструктував його допомогти підготувати клітку в звіринці для Ксантиппы, чия безпека в таборі тепер була забезпечена до тих пір, поки її не перевезуть.
  
  Холмс і я пішли за П. Т. Барнумом з будівлі і повернулися в фаетон. Ніхто з нас не промовив ні слова на зворотному шляху в Уолдемир, і навіть коли ми знову зібралися у бібліотеці Барнума, там панувала тиша. Нарешті шоумен заговорив. “Містер Холмс, містер Стемфорд, я не знаю, що сказати. Що я можу вам запропонувати. Назвіть це.
  
  "Вечеря був би найбільш прийнятним", - відповів Холмс. "Я абсолютно впевнений, що мій друг погодився б".
  
  Того вечора ми вечеряли в кращому ресторані Бриджпорта з видом на гавань, порослу лісом щогл і затінену наступаючої ночі. "Як би я був радий, що Ксантіпп неушкоджений, я не можу не відчувати себе дурнем", - сказав Барнум, сьорбаючи гарячий кави (ми вже дізналися, що він ніколи не торкався до алкоголю, на жаль). “ Вони називають мене Великим Містифікатором ... Подивися, на якій розіграш я попався.
  
  "Хтось може сказати, сер," сказав я, "що це була ваша хвилина народження".
  
  Косий погляд, який він кинув на мене, не висловлював веселощів. “Ви не надто втішні, молодий чоловік. Крім того, я ніколи не вимовляв цю фразу про природжених простаках. Це приписав мені інший чоловік, але оскільки це здавалося гарною рекламою, я ніколи не намагався це заперечувати ".
  
  "Що тепер буде з маленьким Деві?" Запитав Холмс, ефектно змінюючи тему.
  
  Барнум зітхнув. “Його життя та засоби до існування були зруйновані одного разу на моїй службі, і я не можу вчинити з ним так знову. Він залишиться в компанії, але я проінструктував Чарльза подбати про те, щоб його нога ніколи не ступала в Уолдемир.
  
  З іншого боку, в той вечір ми були гостями в Уолдемире, і у нас була прекрасна ліжко, в якій я ніколи не спав. Наступного ранку містер Барнум особисто відвіз нас на вокзал і проводжав на зворотному шляху в Нью-Йорк.
  
  "Це було, звичайно, по-спортивному з його боку - дозволити нам зберегти гроші, які він позичив", - сказав я Холмсу, коли ми від'їжджали від платформи. Мій супутник відповів не відразу, замість цього втупившись кудись у далечінь. "Холмс, з вами все в порядку?" Запитав я. “О, зрозуміло. Тепер, коли наша пригода закінчилася, ти турбуєшся про свого пробі в симфонічний оркестр.
  
  "Зовсім навпаки, Стемфорд", - відповів він. "Навіть якщо симфонічний оркестр манить мене, я не збираюся вступати до їх лав".
  
  “Що? Навіщо ще ми наважилися перетнути Атлантику?"
  
  Він подивився на мене з вогнем в сірих очах. “Хіба ти не відчув цього, Стемфорд, хвилювання від того, що розгадав цю неможливу ситуацію і вистежив винного? Що, якщо б я міг займатися подібними речами постійно? Я міг би повернутися в Лондон і відкрити офіс, а потім рекламувати себе як детектив-консультант, до якого люди могли б звертатися зі своїми проблемами, які я вирішував би за певну винагороду ".
  
  “ Ти б помер з голоду.
  
  “Тоді мені знадобився б хтось надійний, хто допоміг би мені, вберіг мене від боргової в'язниці. Ти, наприклад".
  
  "Я?"
  
  “О, перестаньте, Стемфорд, це було ваше припущення, що Арто відвезе слона у володіння Барнума і ніде більше, що дозволило нам знайти їх в найкоротші терміни. Ви не можете заперечувати ".
  
  Я відкинувся на спинку сидіння. "Чого я дійсно не можу заперечувати, так це того, що мій батько, можливо, в кінці кінців прав", - сказав я. “Можливо, мені пора розсудливим і продовжити кар'єру. Старий проповідував мені медицину ".
  
  “Чудово. Ти все ще могла б працювати зі мною під час навчання".
  
  Я зітхнув. Як мені було відмовити Холмса від ідеї працювати разом в якості найманих детективів? Знаючи про його наполегливості, я просто повинен був знайти когось іншого, більш відповідного для цієї ролі, коли ми повернемося в Лондон.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Міс Керол Бугге звертається до Барду, оскільки Холмс виявляє, що на землі, як і у воді, є бульбашки, і це один з них.
  
  ПРОКЛЯТТЯ
  ЕДВІНА БУТА
  
  Автор:
  
  CAROLE BUGGÉ
  
  Яв 1880 році весь Нью-Йорк знав моє ім'я. Я ледве міг вийти на вулицю без того, щоб незнайомі люди не говорили один одному: "Це Едвін Бут, актор!", а потім не підходили до мене, щоб попросити автограф, рукостискання, пасмо мого волосся.
  
  Навесні того ж року я став абсолютно впевнений, що хтось намагається мене вбити.
  
  Одного разу увечері в четвер, коли я виходив з театру після, здавалося, нескінченні репетиції нашої майбутньої постановки "Гамлета", на порожній вулиці пролунав постріл. Я відчув печіння на шиї, і коли я ляснув по цьому місцю рукою, вона стала вологою від свіжої крові.
  
  Я стикався з багатьма ситуаціями, які вимагали зберігати холоднокровність, тому я не запанікував, а швидко відступив через службову двері. Рана на моїй шиї була поверхневою, і незабаром мені вдалося зупинити кровотечу. Я нікому не розповів про те, що трапилося; моя турбота про власну безпеку була пом'якшена усвідомленням того, що я був публічною фігурою, і негативна розголос могла розорити мою театральну трупу. Коли я з'явився в наступний раз, це було півгодини потому, з двома міцними робітниками сцени по обидві сторони від мене. Я сказав їм, що відчуваю слабкість; вони заштовхнули мене в ждав екіпаж, кучер пустив коней швидкою риссю, і через кілька хвилин я був удома.
  
  Однак на цей раз моїм почуттям був темний жах — настільки темний, що я зважився на крок, про яке ніколи б не подумав: я помістив оголошення в газеті.
  
  ВИМАГАЄТЬСЯ: Професійний детектив для приватної роботи. Повинен бути обачним, що заслуговує довіри. Кращий досвід роботи в агентстві Пінкертона або аналогічній роботі. Завдання, можливо, небезпечне; грошову винагороду значне. Подавати заявки повинні тільки серйозні кандидати. Відправити відповідь на поштову скриньку 28, місто.
  
  Згадка Аллана Пінкертона і його чудової агентства було гіркою іронією, оскільки він запобіг замах на президента Лінкольна в 1861 році тільки для того, щоб разом з іншою нацією безпорадно спостерігати, як мій брат Джон Вілкс застрелив великого людини кілька років потому.
  
  Я нікому не довіряв, крім мого слуги-негра Гектора, який був у нашій родині з тих пір, як я провів дитинство в Меріленді. Після смерті мого батька він став моїм постійним супроводжуючим і компаньйоном; більш компетентного і уважного людини будь-якої раси не можна було знайти по цей бік Атлантики.
  
  Газета, в якій я помістив оголошення, перебувала в газетних кіосках і книжкових кіосках всього кілька годин, коли пролунав стукіт у вхідні двері Клубу Гравців. Я був у гриль-барі за пізнім ланчем, і оскільки швейцар теж замовляв пізній ланч, я послав Гектора відповісти на дзвінок.
  
  Players Club - це триповерхова кам'яна будівля на Грэмерси Парк Саут. Я купив і реконструював будівлю, щоб воно служило місцем зустрічей видатних діячів театру, а також інших видатних професіоналів. Перші два поверхи включали більярдну і невеликий театр, а також гриль-зал і бар; я обіймав третій поверх, коли був у Нью-Йорку.
  
  У мене акторська чуття на характер, і як театральний менеджер і режисер я звик швидко оцінювати людей. Коли Гектор провів нашого відвідувача в гриль-зал, я відразу зрозумів, що переді мною незвичайна людина.
  
  Його очі були темними — такими темними, що в тьмяному світлі здавалися чорними, нагадуючи мені індіанців, яких я знав у дні своєї юності в Каліфорнії. Він був вище середнього; я б припустила, що набагато вище шести футів, але, з іншого боку, багато чоловіки здаються мені високими, оскільки у мене всього п'ять футів сім дюймів в одних шкарпетках. Сім'я Бутів, можливо, і мала своєю часткою таланту, але вона не породила гігантів.
  
  Його обличчя і фігура були довгими і худорлявими; це нагадало мені Кассіуса з "Юлія Цезаря" (який ми ставили в репертуарі з "Гамлетом"), якого Шекспір описує як "худорлявої і з голодним виглядом". (На жаль, наш нинішній Кассіус, Джефф Сіммонс, надмірно любив сосиски і портер і був зовсім не худорлявим — у своїй зеленій тозі він швидше нагадував жирного садового слимака, загорнутого в лист.)
  
  У мого відвідувача був не голодний погляд, а скоріше живий інтерес і допитливість. У мене склалося враження, що від його глибоко посаджених очей не вислизнуло нічого особливого; здавалося, він з першого погляду охоплював усе довкола. На ньому були простою, але дорогий сюртук і жилет, ідеально випрасуваних брюки і блискучі чорні черевики.
  
  "Як поживаєте, містере Бут?" - сказав він з явно британським акцентом. "Я прибув по вашому оголошенню".
  
  “ Але в оголошенні не було зазначено адреси — тільки поштову скриньку.
  
  Він відмахнувся від моїх заперечень, як від настирливої комахи. "Проста формальність — запевняю вас, було неважко з'ясувати, хто ви такий".
  
  Я втупилася на нього. “ Як, чорт візьми, ти...
  
  "Те, що ви були багаті, було очевидно з пропозиції про значну грошову винагороду".
  
  У дитинстві я страждав від заїкання, яке подолав багато років тому. На свій подив, я відчув, що зараз воно починає повертатися.
  
  "Так, н-а—"
  
  "Те, що ви були добре відомі, було очевидно з фрази про розсудливість".
  
  "Але як д-ти дізнався, що це був я — в цьому місті повно добре відомих людей!"
  
  "Простежити за цим джентльменом з пошти було нескладно", - сказав він, вказуючи на Гектора, який тільки що приніс мені півдюжини листів на срібному підносі. “Я поклав око на ящик Двадцять вісім, і коли він заглянув усередину в пошуках відповідей, я знав, що він приведе мене до вас. Мені потрібно було тільки піти за ним сюди".
  
  Я відчув, як напруга останніх двадцяти чотирьох годин почало спадати з моїх плечей.
  
  “Про, значить, це все-таки була детективна робота! Все, що вам потрібно зробити, це терпляче чекати на пошті, поки він з'явиться, а потім слідувати за ним. Так що всі ці міркування про те, що я добре відомий і багатий, були просто...
  
  “ О ні, я вже дійшов цих висновків до зустрічі з вашим слугою.
  
  "Я розумію".
  
  “ Тому, коли я пішов за ним сюди, я був абсолютно впевнений, що знайшов потрібну людину.
  
  Я оглянув гриль-зал. Бармен діловито протирав келихи, а кілька акторів зібралися у задній частині залу, сміючись і розмовляючи між собою. Вони не звернули особливої уваги на мого відвідувача; однак я подумав, що необхідно усамітнитися, тому покликав Гектора, який безшумно ввійшов у кімнату.
  
  "Гекторе, ти міг би проводити мого гостя до вітальні на другому поверсі?" Сказав я. "І принеси нам, будь ласка, пляшку бренді і два келиха".
  
  Вітальня являла собою невелику кімнату в східній частині будівлі, яка в основному використовувалася для гри в карти і навряд чи була зайнята в середині дня.
  
  Я розплатився за рахунком в гриль-барі і попрямував за ними нагору. Коли я увійшов у вітальню, мій відвідувач зручно влаштував своє довге тіло в шкіряному кріслі бордового кольору.
  
  "Можливо, я не такий, як ви очікували", - прокоментував він, коли я сіла в крісло навпроти нього.
  
  “ Повинна зізнатися, я очікувала побачити кілька ... більш грубий тип чоловіків.
  
  "Будьте впевнені, я той, кого ви шукаєте", - спокійно відповів він. "Мене звуть Холмс — Шерлок Холмс".
  
  “ Холмс, чи не так? Дійсно, яка цікава річ.
  
  "Що тут цікавого?"
  
  “ Прізвище моєї дорогої першої дружини Мері по материнській лінії була Холмс.
  
  “ Значить, мати була Холмс?
  
  "Так".
  
  "Це не таке вже рідкісне ім'я".
  
  “ Вірно ... Це прозвучить безнадійно забобонно, але ми, актори, народ забобонний, так що вибачте мене. Але мені здається , що твій приїзд сюди був актом провидіння — як ніби моя люба Мері якимось чином доглядала за мною з могили ...
  
  "Мені дуже шкода чути, що ваша дружина померла".
  
  "Дякую вас".
  
  "І все ж ти знову вийшла заміж", - прокоментував він, вказуючи на кільце на моїй лівій руці.
  
  “Так ... мою нинішню дружину теж звуть Мері. Вона страждає від мозкових припадків і зараз живе зі своїми батьками. Вона навряд чи знає, хто я такий — або хто взагалі хто-небудь такий, якщо вже на те пішло". Я глибоко зітхнув. "Але перейдемо до справи", - сказав я, з усіх сил намагаючись позбутися свого похмурого настрою.
  
  "Так, звичайно", - відповів він. "Отже, що я можу для вас зробити?"
  
  В цей момент я зрозумів, що він брав інтерв'ю у мене, а не навпаки, і тепер діяв, виходячи з припущення, що ця робота належить йому. Я відчула себе трохи збентеженої цим і хотіла заперечити, але в мені щось змусило мене замовкнути.
  
  Замість цього я випалив: "Я боюся, що хтось намагається мене вбити".
  
  Він кивнув, наче зовсім не здивований цим. “Зрозуміло. В такому разі, я можу бути вам чимось корисним".
  
  “ Значить, у вас є досвід у подібних справах, містере Холмсе?
  
  “ Я можу надати рекомендації, якщо вони вам знадобляться.
  
  "Чомусь я не думаю, що в цьому буде необхідність", - відповів я.
  
  “ Добре. А тепер, будь ласка, розкажіть мені все, намагаючись не упустити жодної деталі.
  
  Він був з тих людей, які відразу вселяють довіру; сам факт його присутності таємничим чином заспокоював.
  
  "Ну, перший інцидент в той час здавався досить невинним: під час вистави в театрі впала плоска вішалка, і я пригнувся — якраз вчасно, щоб не бути обезголовленим".
  
  “ Зрозуміло. Причину аварії коли-небудь встановили?
  
  “Схоже, хтось забув прив'язати мотузку, яка утримує її на місці, або прив'язав так слабо, що вона розв'язалася. Ніхто не вийшов вперед, щоб зізнатися в тому, що погано прив'язав мотузку ".
  
  Холмс серйозно кивнув. “ А другий інцидент?
  
  “Люк на сцені звалився під час репетиції. Коли я наступив на нього, він подався, і я ледве не провалився з двадцяти футів в підвал будівлі ".
  
  “ І ви з'ясували причину цієї дивної події?
  
  “Болти, що утримують петлі, були зняті, так що, коли я наступив на них, вся конструкція піддалася. На щастя, пильний робочий сцени, яка випадково опинилася поруч зі мною, схопив мене за руку і не дав впасти. Я не панікер, містер Холмс, але це мене зовсім вибило з колії ".
  
  Холмс відкинувся на спинку стільця і зчепив свої довгі пальці.
  
  "Хто ще знає про це?"
  
  "Ну, все бачили, як відбувалися інциденти, так що, я вважаю, вся моя компанія".
  
  “ Чи можливо було цього якесь невинне пояснення?
  
  “Просто так вийшло, що напередодні кілька робочих встановлювали нові мостини, тому всі звинуватили їх. Я, звичайно, відчував себе по-іншому ".
  
  “ Ви розповідали кому-небудь ще про свої підозри?
  
  “ Ні. Я тримав їх при собі, за винятком анонімного оголошення в газеті, на яку ви відповіли.
  
  Він похмуро посміхнувся. “Це добре, це дуже добре. Переконайтеся, що ви продовжуєте тримати язик за зубами. Важливо, щоб ми зберегли як можна більше секретності".
  
  "Я згоден".
  
  "Добре". Він нахилився вперед, щоб відсьорбнути кави, світло лампи заграв на його густих чорних волоссі, які він зачісував назад з високого чола. "А третій інцидент?"
  
  — Ви абсолютно маєте рацію, містере Холмс, був і третій інцидент. Я замовк і зробив ковток бренді, яке обжегло мені горло приємною фамільярністю. “ Кілька днів тому хтось намагався застрелити мене.
  
  Холмс підняв брову. “ Вважаю, вам не вдалося розгледіти нападника?
  
  Я кивнув. “ Боюся, я його взагалі не бачив. Було темно, і...
  
  Він нетерпляче махнув довгою рукою. “ Розкажи мені, що сталося. Не опускай деталей, якими б незначними вони не були.
  
  “Я тільки що закінчив репетицію і йшов з театру, затримавшись, щоб поговорити з режисером про репетиції на наступний день. Коли я повернув за ріг і вийшов з провулка на вулицю, що веде до службового входу, я почув постріл ".
  
  “ Ви абсолютно впевнені, що це був вогнепальний постріл?
  
  Я глибоко зітхнув; мені не хотілося зациклюватися на звуки пострілів в кінотеатрах. “Так, абсолютно впевнений. Я відразу ж почув свист у себе в вусі, а потім відчув печіння збоку від шиї ".
  
  Я розстебнув комір і показав йому тонку червону смугу на шиї. Холмс оглянув її, насупився, потім відкинувся на спинку стільця. “Це дійсно складка від кулі. Ви випадково не знайшли ту кулю, про яку йде мова?
  
  Я похитав головою. “Я був занадто приголомшений, щоб навіть подумати про те, щоб пошукати. Пізно вночі у тому кутку дуже темно. Світло перед театром давним-давно вимкнули".
  
  “Зрозуміло. Були поблизу ще якісь люди?"
  
  “ Ні, як я вже сказав, було вже досить пізно. Вулиця виглядала пустельною.
  
  “ Мені шкода говорити, що ваші побоювання здаються цілком виправданими, містер Бут. Мало того, що хтось намагається вбити вас, але я дуже боюся, що це може бути хтось із ваших знайомих - можливо, навіть член вашої компанії.
  
  Тепер він прийняв мою пропозицію випити келих бренді, і я налила собі ще, моя рука трохи тремтіла, коли я взяла кришталевий графин. Алкоголь - мій єдиний істинний порок, як і в мого батька до мене. Все своє життя я боровся за те, щоб контролювати своє пияцтво, але тепер я відчув, що мене можна пробачити за те, що я дозволив собі келих бренді.
  
  "Що ви пропонуєте мені робити?" Я запитав Холмса. "Я не можу просто відмовитися з'являтися на публіці — заради Бога, я актор!"
  
  “ А як щодо того, щоб найняти дублершу? Ти, звичайно, повинен...
  
  Тепер була моя черга нетерпляче відмахнутися від нього. Я встав і почав неуважно ходити по кімнаті. “Якщо я призначу дублера на своє місце, люди зажадають свої гроші назад. Я кажу це з усім смиренням, містер Холмс: люди приходять у театр, щоб побачити мене в ролі Гамлета, Брута, Яго. Вони приходять не для того, щоб подивитися на дублершу".
  
  “Я цілком розумію. Але хіба розчарування вашої публіки не варто того, щоб заплатити за це життям?"
  
  “Це не так просто, містере Холмс. Засоби до існування безлічі людей залежать від мене. Я не можу скасовувати вистави нескінченно — театр і його службовці втрачають сотні доларів кожен вечір".
  
  Я виглянув у вікно, де холодні пориви вітру дудлили гілки дерев вздовж парку Грамерсі. Був травень, але в останні кілька днів місто проймав холодний вітер. Проходять повз люди щільніше закутувалися в плащі, коли сухе листя, розкидані поривами вітру, кружляли навколо них, як мініатюрні торнадо; вітер, здавалося, прагнув збити їх з ніг. Я озирнувся на Холмса, який сидів нерухомо, як сфінкс, його профіль був чітким у тьмяному світлі.
  
  Раптом мене осяяла ідея. “ Ви коли-небудь грали в театрі, містере Холмсе?
  
  "Насправді, у мене є".
  
  “Я знав це! Людини, який побував на сцені, завжди можна відрізнити по тому, як він використовує свій голос, як він себе тримає. Нещодавно я втратив свого Гораціо. Я збирався провести прослуховування на цю роль, але тепер мені прийшло в голову ... ви коли-небудь ставили Шекспіра?"
  
  “ Зізнаюся, у мене є... трохи.
  
  "Чи Не будете ви так люб'язні взяти на себе цю роль?"
  
  Він на мить замовк. “Думаю, я розумію, до чого ви хилите. Участь в акторському складі дало б мені безпрецедентний доступ до людей, які оточують вас у професійному плані".
  
  “ Саме так! Ну, що скажеш? Я буду платити тобі платню в двадцять доларів в тиждень — на додаток до твого гонорару, звичайно.
  
  Він посміхнувся, пом'якшуючи вуглуваті риси свого витягнутого обличчя, як сонце, що пробивається крізь хмари у похмурий день.
  
  “ Чому б і ні? Я не бачу, що нам втрачати, але ми можемо багато чого придбати.
  
  “Чудово! Сьогодні ввечері на репетиції я познайомлю тебе з нашим режисером. Де ти зупинишся в Нью-Йорку?"
  
  - В готелі "Вашингтон".
  
  “Ти повинна залишитися тут як моя гостя — на третьому поверсі є вільна спальня, прямо по коридору від моєї власної. Я простежу, щоб Гектор приготував усе необхідне для твого комфорту".
  
  “Спасибі. Це дозволить мені більш ефективно стежити за вашою безпекою".
  
  “ А тепер, якщо ви не заперечуєте, я, мабуть, спробую поспати кілька годин, оскільки вечір обіцяє бути довгим.
  
  "Звичайно".
  
  Я піднявся наверх і ліг у свою постіль, але не міг заснути. Навіщо комусь з моєї власної компанії хотіти мене вбити? Включаючи робітників сцени, акторів і персонал театру, список підозрюваних налічував більше шістдесяти людей — тільки для нашої нинішньої постановки. Зрештою я, мабуть, заснув уривчастим сном, тому що мені приснилося, що мій батько стоїть в кутку моєї кімнати, його обличчя сумно. Я намагався заговорити з ним, але слова не йшли з мови. Він простягнув до мене руку, наче хотів поманити мене до себе - чи, можливо, це було попередження; я не могла сказати.
  
  Потім куранти на підлогових годинах в холі пробили п'ять, і за мить у дверях з'явився Гектор з чашкою кави.
  
  Швидко одягнувшись, я спустився вниз і виявив Холмса, який чекав мене з пальто на руці. Ми швидким кроком попрямували до театру, який перебував на Юніон-сквер, всього за півмилі від "Акторів".
  
  Коли ми прибули, я представив Холмса зібралася компанії, розповівши про те, що знав його з часів моєї юності в Каліфорнії. Все, здавалося, були дуже задоволені тим, що у нас так скоро з'явився новий Гораціо — за винятком Джеффрі Сіммонса, нашого Полонія, який спохмурнів і посмикав себе за бороду. Джеффрі був прекрасним актором, але дивним хлопцем. Він був невисоким і круглим, настільки огрядним, що здавався майже таким же широким, як і високим. Його шкіра була рожевою і гладкою, як у немовляти, а маленькими яскраво-блакитними очима і гривою сивого волосся він швидше нагадував херувимчика Санта-Клауса. Він був похмурим і замкнутим людиною і мало спілкувався з іншою компанією; ніхто не міг стверджувати, що знав його дуже добре. Але він був великим улюбленцем публіки; його Полоній був одночасно комічним незграбним людиною і дивно зворушливою батьківською фігурою для Лаерта і Офелії.
  
  Репетиція пройшла гладко; Холмс виявився навіть кращим Гораціо, ніж я собі уявляв, — благородним, рішучим і чутливим, всіма якостями, якими повинен володіти персонаж. Він також володів похмурістю, яка дивно контрастувала з прямим, непохитним Гораціо. Він був дуже ефектний в своїй заключній промові в кінці п'єси. Кілька акторів привітали його з цим, але Джефф Сіммонс продовжував хмуритися і смикати свою бороду.
  
  Однак наш Лаерт, молодий Нейт Карлайл, здавався дуже захопленим їм. Він з великим інтересом спостерігав за Холмсом під час сцен і взяв за правило розмовляти з ним у перервах. Нейт був живим, нервовим молодою людиною з золотистими кучерями і виразні, глибоко посадженими очима блідо-блакитного кольору. Його Лаерт був палким і пристрасним, і він був чудовим фехтувальником, однаково майстерним у поводженні з епіком і рапірою. Я сам непоганий фехтувальник, але фінальна сцена дуелі з ним була викликом, який тримав мене в напрузі. Я ніколи раніше не грав з ним; він прийшов до мене за рекомендацією театрального менеджера з Савани.
  
  Він нагадав мені мене самого в молодості — енергійного, нетерплячого і спортивного, повного бажання запалити світ у вогні. До початку репетицій він повністю вивчив свої репліки. Я з деякою тугою спостерігав за ним під час репетицій, знаючи, що ті дні залишилися позаду.
  
  Але хоча вік може багато що розповісти молоді, занадто добре пам'ятає, як це - бути молодою, молодь мало зацікавлена в тому, щоб слухати, тому що вона не вірить, що коли-небудь постаріє. Але я знала, що одного разу він озирнеться назад, як і я, і запитає, куди все це пішло — обіцянку, пригода, чарівність тільки починається життя, кар'єра на порозі слави. Найсолодший момент з усіх — це момент безпосередньо перед дією - вдих, зроблений перед виконанням довгоочікуваної мрії. Подальше смакування завжди з відтінком смутку, з гірким присмаком і ніколи не буває таким солодким.
  
  Під час нашої першої зміни Нейт стояв за лаштунками, розмовляючи з Холмсом, його обличчя палало від юнацького збудження.
  
  "Ви виступали в Лондоні?" - запитав він Холмса.
  
  "Тільки в університеті, коли я вчився в школі, і то не дуже часто; мене більше цікавили інші речі", - відповів Холмс.
  
  "Я б із задоволенням з'їздив в Англії — я хочу подивитися, як англійці виконують Шекспіра!" - Вигукнув Нейт, коли до них неквапливо підійшов Джефф Сіммонс.
  
  "Це дуже переоцінюють, мій хлопчик", - зауважив Сіммонс, не зводячи очей з Холмса.
  
  "Я абсолютно згоден", - відповів Холмс, спрямувавши спокійний погляд на Сіммонса. "Ваш Полоній не гірше будь-якого іншого, який я бачив в Англії".
  
  Сіммонс був украй схвильований цим, та перш ніж він встиг відповісти, продзвенів дзвінок про відновлення репетиції.
  
  На мій жаль, мені було важко зосередитися на п'єсі. Тепер я був в незручному положенні, спостерігаючи за усіма навколо мене, вивчаючи їх і задаючись питанням, яку образу вони могли б затамувати на мене, яке було утримання нашого останнього обміну репліками, нехтував я ними коли-небудь і так далі, у той час як мої думки прокручувалися в минулому в пошуках будь-якого мотиву, який міг бути у одного з них для того, щоб позбавити мене життя.
  
  Під час перерви ми з Холмсом сиділи в моїй гримерці, тихо розмовляючи, і Холмс помітив, що нам краще наглядати за Сіммонсом.
  
  “ Ви знаєте його де-небудь ще?
  
  "Я ніколи раніше його не бачив", - спокійно відповів Холмс, закурюючи сигару. Здавалося, він курив так само багато, як і я — мій лікар попереджав мене про це, але мені було ще важче відмовитися від цього, ніж від алкоголю.
  
  "Схоже, ти йому не сподобалася", - зауважив я.
  
  "Так, я це помітив".
  
  Я встав зі стільця й почав міряти кроками гримерку. Це була нервова звичка, яку я успадкував від свого батька, який часто ходив взад і вперед, коли йому було не по собі. Я провів свої дитячі роки, слідуючи за ними з міста в місто і намагаючись заспокоїти його неспокійний дух грою на банджо або розповіданням історій — чим завгодно, лише б утримати його подалі від пляшки. Більшість людей вважали його найбільшим американським актором свого покоління, але навіть будучи маленьким хлопчиком, я бачив, що за геніальний дар можна заплатити жахливу ціну.
  
  “ Отже, Холмс, чи бачили ви когось підозрюєте?
  
  Він похитав головою. “Ще рано. Чи є хто-небудь, хто отримав би грошову вигоду від твоєї смерті?"
  
  “Не особливо. Живий я стою набагато більше; як я вже сказав, є дуже багато людей, які залежать від мене в своїх засобах до існування ".
  
  Він випустив кільце диму в повітря над головою; воно згорнулося і розсіялася тонким сірим туманом. "Якщо виключити гроші як пояснення, то у нас залишаються більш особисті мотиви".
  
  "Але хто міг ненавидіти мене так сильно, що захотів вбити?"
  
  "О, зовсім не обов'язково, щоб вони ненавиділи вас особисто, щоб хотіти вбити — тільки щоб вони ненавиділи когось або щось".
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  "Розум - цікава штука", - повільно відповів він. “Як тільки хвороблива думка оволодіває людиною, симптоми можуть проявлятися різними способами. В цьому відношенні насправді це мало чим відрізняється від організму, в якому одна і та ж хвороба може проявлятися радикально різними симптомами у різних людей ".
  
  "Це правда", - сказав я. "Коли ми з моїм братом Джоном в дитинстві захворіли вітрянкою, все, що у мене було, - це кілька прищів і легка лихоманка, в той час як Джонні трохи не помер ..." Я замовк, раптово вражений тривожною думкою, що, можливо, для світу було б краще, якщо б він помер.
  
  "Абсолютно вірно", - відповів Холмс. “І в медичній літературі є ще більш дивні випадки, ніж цей, ось чому діагностика захворювань — це набагато більше мистецтво, ніж наука. Аналогічним чином, діагностика злочину пов'язана зі своїми труднощами . . . У цьому випадку, наприклад, мені в голову приходять кілька речей. По-перше, потенційний вбивця дуже терплячий. По-друге, він або вона настільки ж рішучі. Це, швидше за все, виключило б злочин на грунті пристрасті, хоча і не обов'язково. Чи є у вашій компанії дами, які особливо закохані у вас? "
  
  Я зітхнув. "На жаль, так". (Деякі описували мене як красивого; я з ними не згоден. Це правда, що у мене темні очі мого батька — критики люблять використовувати для їх опису такі слова, як "сяючий" і "блискучий", — але я думаю, що мій ніс надто видатний, а губи тонкі, щоб вважати мене по-справжньому красивим. Я приберіг це опис мого брата Джона, чий високий лоб, сильна щелепу і шляхетний профіль зробили його великим улюбленцем дам.)
  
  “ У вас є на прикметі який-небудь конкретний шанувальник? Поцікавився Холмс.
  
  Я знову зітхнув. “Її звуть Кітті, і вона абсолютно мила молода жінка, але, боюся, актриса з неї нікудишня. Я також підозрюю, що, чесно кажучи, вона захоплюється не стільки моєю персоною, скільки моїм становищем.
  
  Як раз в цей момент пролунав швидкий, жвавий стук у двері, і, немов відповідаючи на репліку, в коридорі пролунав голос Кітті.
  
  "Едвін" - проспівала вона своїм високим, схожим на дзвіночок голосом. "Я можу увійти?"
  
  "Тепер це вона," прошепотів я Холмсу. “ Чи повинен я?—
  
  Він кивнув, і я встав, щоб відкрити двері.
  
  Кітті стояла в холі, одягнена як фрейліна датського двору. Джентльменам Нью-Йорка сподобалося, коли я вивів на сцену миловидних молодих жінок, і я не заперечував проти залучення більшого числа глядачів, навіть якщо вони були там не для того, щоб захоплюватися віршами Шекспіра.
  
  "Привіт!" Кошеня радісно привіталася. Її світле волосся тугими пасмами обрамляли обличчя, а блакитні очі були веселими, як весняні маргаритки. "Про", - сказала вона, виглядаючи з-за мого плеча, щоб побачити Холмса. "Вибачте, я не знала, що у вас компанія!"
  
  "Зовсім ні", - сказав я. "Будь ласка, заходьте".
  
  "Здрастуйте, містер Хелмс," сказала Кітті.
  
  "Холмс," поправив я.
  
  “ Так, так, прошу пробачення, містере Холмсе! Кітті поправилася, мило почервонівши.
  
  "Це Кітті Трімбл," представив я Холмсу.
  
  "Радий познайомитися з вами," люб'язно сказав він.
  
  У відповідь вона зробила невеликий реверанс; вона була родом з нетрищ Нижнього Іст-Сайда і завжди намагалася вести себе як леді. Коли вона увійшла в кімнату, її пухнастий білий тер'єр Принц пішов за нею, його гострі маленькі оченята ледь виднілися з-під кошлатої шерсті на голові. Побачивши Холмса, він видав високий, пронизливий гавкіт, виляючи обрубком хвоста.
  
  “ Припини, принц! - Закричала Кітті, підхоплюючи його на руки й колишучи в своїх білих пухких ручках.
  
  "Схоже, я не подобаюся вашої собаці", - прокоментував Холмс.
  
  "О, ні, він робить!" Кітті запротестувала. "Він гавкає тільки на тих, хто йому подобається".
  
  "Цікаво," сказав Холмс. “ Від нього було б мало користі як сторожового пса.
  
  Кітті вибухнула гуркотом сріблистого сміху. “ Він не сторожовий пес, дурненька! Ти чула це, Принси? Містер Холмс думає, що ти сторожовий пес.
  
  Вона міцно притиснула собаку до своєї пахне бузком грудей і заплескала віями, дивлячись на нас. Я подумав, що вона була б більш привабливою, якщо б не перегравала; що ж стосується Холмса, то він, здавалося, був несприйнятливий до її чарам.
  
  "Що я можу для тебе зробити, Кітті?" - Запитала я.
  
  "Я просто подумала, не було б гарною ідеєю запросити на сцену більше членів суду для фінальної сцени", - сказала вона, ставлячи собаку назад на землю і накручуючи пасмо золотого волосся між своїми витонченими пальчиками. "Це посилило б напругу, якби на сцені було більше глядачів".
  
  Я посміхнувся. Кітті завжди прагнула проводити більше часу на сцені.
  
  "Можливо, ти права", - відповів я, і її й без того рожеві щоки почервоніли ще більше.
  
  "Спасибі тобі за ідею", - продовжив я, проводжаючи її до дверей.
  
  "Не за що", - сказала вона з чарівною посмішкою. "До побачення", - крикнула вона Холмсу. "Ласкаво просимо в компанію!"
  
  "Велике вам спасибі", - відповів він.
  
  Прошуршав спідницями і змахнувши жовтим волоссям, вона повернулася, залишаючи за собою шлейф бузкових духів, її маленька собачка слухняно трусила за нею.
  
  “ Дуже життєрадісна молода жінка, - сухо зауважив Холмс, коли вона пішла. “ І дуже амбітна.
  
  Я втупилася на нього. “ Ти ж не підозрюєш...
  
  Він похмуро посміхнувся. "Мій дорогий Бут, я підозрюю всіх".
  
  “ Але, звичайно... — почала я, червоніючи.
  
  “ Ваша галантність по відношенню до прекрасної статі робить вам честь, але одна з найчарівніших жінок, яких я коли-небудь знав, втопила всіх трьох своїх дітей у ванні.
  
  Я здригнувся.
  
  “ Право, Холмс, я не впевнений, що мені хотілося б знати ваш погляд на людство.
  
  "Я цілком можу це зрозуміти", - спокійно відповів він. "Проте, якщо хтось хоче займатися розкриттям злочинів, він не повинен ухилятися від правди".
  
  Я як раз збирався звернути свою увагу на блюдо з холодним ростбіфом, яку доставили в мою гримерку, коли продзвенів дзвінок про відновлення репетиції. Розчарована, я з тугою подивилась на яловичину, перш ніж ми поспішили на сцену.
  
  Ми наближалися до сцени з могильниками, коли я зрозумів, що залишив череп Йорика у своїй гримерці. Я поспішив назад, щоб забрати його, сподіваючись перехопити шматок ростбіфа, перш ніж повернутися.
  
  Двері були прочинені, і коли я відкрила її, то побачила, що маленький песик Кітті Принц лежить на підлозі неприродно нерухомо. Я опустилася на коліна поруч з ним; здавалося, він не дихає. Я помацав пульс, але нічого не зміг намацати. В кутку його рота виступила біла піна. Я також побачив, що від товстого шматка ростбіфа, що лежав на столі, був откушен шматок.
  
  У мене закрутилася голова, а коліна раптово ослабли. Я відразу зрозумів, що сталося: отруєне м'ясо призначалося мені. Зробивши кілька глибоких вдихів в спробі заспокоїти нерви, я притулився до стіни роздягальні і провів рукою по своєму липкій лобі; я вкрився холодним потом.
  
  Пролунав швидкий, легкий стукіт у двері. Я на мить завагався.
  
  "Хто це?" - запитав я.
  
  "Холмс".
  
  Полегшення наповнила мої вени, я відкрила двері, щоб впустити його в кімнату. Він кинув один погляд на бідну собаку і відразу зрозумів ситуацію.
  
  "Боже мій", - сказав він, насупившись. "Це дійсно дуже погано".
  
  "Що нам робити?"
  
  "Ми повинні негайно прибрати звідси собаку - вбивця не повинен знати, що ми вийшли на його слід".
  
  "Бідна Кітті", - сказала я, коли ми підняли маленьке мертве тільце.
  
  “ Так, їй буде нелегко, коли вона виявить його у своїй гримерці.
  
  “ Але хіба ми не повинні сказати їй...
  
  Холмс похитав головою. "Дуже сумно, але також життєво важливо, що собака померла природною смертю".
  
  Ми відвели бідолаху по коридору в гардеробну, яку Кітті ділила з іншими фрейлінами, і залишили його, поруч з кріслом. Я відчула, як у мене перехопило горло, коли ми закрили за собою двері, а чоло горіло від сорому за штуку, яку ми затіяли з бідолаха Кітті.
  
  "А тепер?" - Запитав я.
  
  "Тепер ми повертаємося до репетиції, як ніби нічого не сталося".
  
  Так ми і зробили.
  
  Ми тільки почали другий акт, коли з боку роздягалень долинув леденить кров крик. Всі кинули свої справи і з жахом слухали. Це був жіночий голос, і від цього крижаного звуку моя шкіра покрилася мурашками.
  
  Звичайно, я дуже добре знав, хто це був і чому вона плакала. За мить в кімнату увірвалася інша молода актриса, Керолін Мелоні, по її обличчю текли сльози.
  
  "Це Кітті!" - голосила вона. "Її бідний маленький принц мертвий!"
  
  За мить з'явилася Кітті, несучи нерухоме тіло своєї улюбленої собаки, її гарненьке личко розпухло від сліз. Зізнаюся, мої власні очі не залишилися повністю сухими — видовище було настільки жалюгідним, що я сумніваюся, що когось із нас воно не зворушило.
  
  Кітті гладили, обнімали і піднімали з-за неї багато шуму, але вона була невтішна. Ніхто не був так турботливий, як юний Нейт Карлайл, який взяв її за руку і тремтячим голосом висловив своє щире співчуття. Коли Кітті не перестала плакати, він благально подивився на всіх нас.
  
  "Ти завжди можеш завести іншу собаку", - з надією запропонував він.
  
  "Я не хочу іншу собаку!" - голосила вона. "Я хочу мого принца!"
  
  Бідний Нейт виглядав нещасним, наче сам ось-ось заплаче, і я вирішила врятувати його, покликавши всіх назад на репетицію. Було б непогано взяти вихідний до кінця дня, але ми повинні були відкритися через тиждень.
  
  Кітті сміливо боролася під час репетиції, але було ясно, що смерть її коханого принца спустошила її. Шок від горя був зафіксований на її обличчі — її нижня губа тремтіла під час промови королеви про смерть Офелії, і вона пролила справжні сльози під час сцени моєї смерті в кінці п'єси. Якби вона тільки могла постійно викликати такі справжні емоції на сцені, вона могла б бути головною героїнею, а не придворною дамою.
  
  Нарешті репетиція закінчилася, і я чекав у вестибюлі, коли Холмс приєднається до мене, коли побачив, що поспішав до мене Джозефа Джефферсона. Я знав Джо з часів мого життя в Каліфорнії. Він погодився зіграти невелику, але ключову роль Першого Могильника у нашій постановці. Цю роль він грав багато разів раніше, і він завжди був улюбленцем публіки. Репліка між Гамлетом і Першим Могильником - одна з найдотепніших у Шекспіра; однією з ознак його геніальності є його здатність зняти наростаюче напруження трагедії цієї короткої комічної сценою.
  
  "Я кажу, зачекай хвилинку!" Джефферсон, важко дихаючи, біг за мною на тоненьких, як у лелеки, ногах. Довге чорне пальто звисало з його худорлявою, злегка згорбленої спини, а своїми жорсткими чорними волоссям і темними пронизливими очима він нагадував мені хижу птицю можливо, ворону або ворон-крук.
  
  "Едмунд, хлопчик мій," сказав він, наздоганяючи мене, "у мене є дещо для тебе". Це була одна з його маленьких жартів - називати мене Едмундом, так звали злого незаконнонародженого сина в "Королі Лірі".
  
  Він витягнув з кишені аркуш паперу і простягнув його мені. "Джефф Сіммонс дав мені, щоб я передав тобі".
  
  "Дуже добре, спасибі тобі, Джозеф", - відповів я, кладучи записку в кишеню.
  
  “ Не варто подяки. "Він зібрався йти, потім повернувся до мене, насупивши чорні брови. “ Послухай, старий, все в порядку?
  
  "Так, абсолютно вірно — чому ти питаєш?"
  
  “ О, без причини, я думаю... Просто ти виглядаєш трохи— ну, вибач мене, але розсіяною, я вважаю. Він нахилився ближче до мене, і я побачив жовтий блиск в його очах. “Я кажу, це не твоя дружина, чи не так? Їй стало гірше, чи не так?"
  
  Саме Джо Джефферсон вперше познайомив мене з Мері Девлін, моєї улюбленої першою дружиною, і я завжди думав, що він вважає нинішню дружину поганою заміною.
  
  "Ні, ні, вона майже не змінилася", - відповів я.
  
  "Бідолаха", - квохтав він, його очі співчутливо прищурились. "У цій сім'ї панує божевілля", - додав він з змовницьким кивком.
  
  "Так, гаразд, мені пора, - сказав я, застібаючи пальто.
  
  "Будь обережна, гаразд?" - щиро сказав він.
  
  "Так", - відповіла я, думаючи, що його коментар дещо дивний.
  
  “ Тоді гаразд, старий, побачимося завтра.
  
  З цими словами він підстрибом зник в ночі, його пальто аплодувало навколо щиколоток, як крила велетенської чорної птиці.
  
  Поки я стояв, спостерігаючи за ним, я раптово усвідомив, що хтось стоїть у мене за спиною. Я обернувся і побачив Холмса, який мовчки стояв, схрестивши руки на грудях, і дивився услід Джефферсону.
  
  “ Цікавий чоловік, - сказав він, коли я обернувся.
  
  "Що ви маєте на увазі?" Мене одночасно захоплювала і дратувала здатність Холмса витягувати спостереження з повітря. "Що ви про нього знаєте?"
  
  "О, нічого особливого," безтурботно відповів він, - крім того, що у нього є спрингер-спанієль похилого віку, він надмірно любить каву і є справжнім садівником-любителем. Мені здається, він особливо любить троянди.
  
  Я витріщився на нього.
  
  “ Насправді, Холмс, яким чином?—
  
  "Не турбуйся, мій дорогий Бут", - відповів він. “Те, що у нього є собака, видно з короткою кучерявою вовни, прилипла до його штанів. Про те, що це собака середнього розміру, свідчить той факт, що шерсть у неї доходить тільки до колін. Оскільки шерсть у нього і чорна, і сива, і кучерява, найбільш очевидним вибором був би спанієль, ймовірно спрінгер, який зараз є дуже популярною породою ".
  
  “ Але вік собаки...
  
  Він посміхнувся. “ Зізнаюся, у мене були такі припущення. Чоловік його віку не заводить молоду собаку — насправді, якщо у нього взагалі є собака, вона, швидше за все, буде такою ж похилого віку, як і він сам. Це, а також переважання сивого волосся, привело мене до такого висновку ".
  
  “А решта ваші висновки? Про те, що ви пили каву, наприклад?"
  
  “Мій дорогий Бут, однією з перших речей, на які я звернув увагу, був колір зубів — а мало що, крім тютюну, може фарбувати зуби в такий відтінок сірого. Однак, оскільки на його одязі, ні на його обличчі немає ні найменшого запаху диму, я відхилив цей висновок і припустив, що він надто любить каву ".
  
  "А садівництво?"
  
  “Знову ж, просте спостереження. Він бездоганно доглянутий, і все ж його нігті нерівні і трохи брудні. Це, а також рум'янець на його щоках наводять мене на думку, що він проводить час серед своїх квітів, а подряпини на його руках приводять мене до висновку, що він особливо любить троянди, які, як часто відзначали поети, не позбавлені шипів. Тепер ти задоволений?"
  
  "О, дуже добре!" Сказав я. Боюся, що мій голос пролунав трохи роздратовано, чого я не хотів, але я нічого не міг з собою вдіяти. "Я задоволений, але ти повинен визнати, що це трохи ... ну, дратує".
  
  Він посміхнувся. “ Можливо. Але точно так само, як людина, що бажає зміцнити своє тіло, повинен виконувати вправи, так і я повинен тренувати свій мозок. Можу я запитати, про що ви щойно говорили?
  
  “ Він повинен був передати мені записку від Джеффа Сіммонса.
  
  “ Про? Можу я поцікавитися, що в ньому було?
  
  "Я його ще не читав", - сказав я, вишукуючи його з кишені. Я швидко пробіг очима — це було написано на звороті однієї з наших програм до "Гамлету". Я простягнув листок Холмсу, який прочитав його вголос.
  
  “Мій дорогий Едвін, не міг би ти бути так люб'язний зустрітися зі мною завтра після репетиції в грил-румі "Акторів"? Можливо, мені потрібно повідомити тобі дещо важливе. Джефф Сіммонс ".
  
  "Що ти про це думаєш?" - Запитав я.
  
  "Це дуже цікаво", - пробурмотів він, повертаючи його мені. "Зверніть увагу на формулювання: я можу повідомити вам щось важливе — це наводить на думку, що він ще не знає, зробить він це чи ні".
  
  "Так, я це помітив".
  
  "Більш того, це написано в поспіху, на звороті програми — майже так, як ніби він не планував її писати, але раптово виникла необхідність, і він схопив все, що було під рукою в той момент".
  
  "Так, я розумію, що ти маєш на увазі".
  
  "Крім того, чому б не попросити про зустріч з тобою сьогодні ввечері, а не завтра?"
  
  "Ймовірно, через його призначення".
  
  “ Дійсно. Все це дуже загадково, і мені це не подобається.
  
  Ми вийшли з театру, прямуючи на північний схід, до "Плейерс", звернули на П'яту авеню, потім повернули на схід по бічних вуличках, повз кіосків книгопродавців і продавців овочів. Деякий час ми йшли мовчки, вдихаючи ранній весняний повітря; різке похолодання на минулому тижні пройшло, і повітря раптово наповнився запахом квітучої вишні. Ми бродили по околиці міста через яскраво прикрашений театральний квартал, а повз нас пролітали екіпажі, жваво підстрибуючи на ходу по Бродвею.
  
  
  Було вже пізно, коли ми приїхали в "Плейерс", і гриль-рум вже закривався. Проте для мене було зроблено виняток. Ми замовили баранячі відбивні і смажену картоплю, і хоча зазвичай я дуже люблю баранину, особливого апетиту у мене не було. Я мовчала весь вечерю, і тільки коли Гектор приніс нам каву і бренді і ми розташувалися перед каміном, я, нарешті, озвучила думки, які плекала всю ніч.
  
  
  “ Ви вірите в долю, містере Холмсе?
  
  “ Це залежить від того, що ти маєш на увазі під долею.
  
  “ У тебе є брат? - запитав я.
  
  "Так, я знаю".
  
  "І який же він із себе?"
  
  "Абсолютно несхожий на мене в деяких відносинах, але в інших дійсно дуже схожий на мене".
  
  "Яким чином?"
  
  Слабка посмішка промайнула на його тонких губах.
  
  "Ми обидва маємо інтелектуальним складом розуму ... насправді, його інтелект, ймовірно, перевершує мій".
  
  “ Правда? Він, мабуть, справляє сильне враження. І чим ти відрізняєшся?
  
  Темні очі Холмса мить вивчали моє обличчя, потім він опустив їх і похитав головою.
  
  “За винятком певного ... відрази до ближніх, наші темпераменти не могли б бути більш виразними. У той час як я - втілення нервової енергії, рухливості і занепокоєння, мій брат - справжній ледар. Можливо, ви звернули увагу на мою досить виражену худобу.
  
  Настала моя черга посміхнутися. "Це було б важко не помітити".
  
  “Ну, мій брат - моя повна фізична протилежність. Якщо б ви побачили нас двох разом, ви б не повірили, що ми родичі, за винятком, можливо, певного подібності навколо очей. Я переконаний, що ніщо не принесло б йому більшого задоволення, ніж прожити залишок свого життя, сидячи в кріслі в своєму клубі і рухаючись тільки для того, щоб погортати газету чи замовити ще бренді ".
  
  Я кивнув. "Так, просто дивно, як далеко можуть падати яблука з одного і того ж дерева".
  
  Холмс кивнув, але нічого не відповів. Між нами запала тиша, обтяжена незаданным питанням.
  
  “ А ваш брат, містер Бут? - Нарешті м'яко спитав Холмс.
  
  "Мій брат," я почав повільно, ніби, відкладаючи слова, я міг якимось чином відігнати думки про ті жахливі дні, - мій брат Джон був дуже схожий на мене в деяких відносинах — і зовсім відрізнявся в інших".
  
  “ Я чув, він був обдарованим актором.
  
  “ О так, і до того ж гарний. Усі дами були в нього закохані.
  
  "Важко уявити, що той, кого природа наділила настільки багатьом, може бути доведений до таких відчайдушних крайнощів", - відповів Холмс, потім голос його пом'якшав. “Це має бути важко для вас. Приношу свої вибачення, якщо вам здається, що я втручаюся у справи, які ви вважали б за краще не обговорювати.
  
  Я похитав головою і закурив сигару. "Спасибі за вашу турботу, містер Холмс, але моя сестра Эйза наполягає, що мені корисно поговорити про це".
  
  "Можливо," пробурмотів Холмс. “ На небі і на землі є ще дещо...
  
  “Мій бідний брат носив у собі силу — голод, якщо хочете, — який ніколи не був повністю задоволений тим, що інші люди вважали б щедрим благословенням. Молодість, талант, краса фігури і особи, почесне і відоме сімейне ім'я ... Всі ці дари були даровані юному Джонні, і все ж їм володіла незадоволеність життям, яку решта з нас ніколи не могли зрозуміти. Він завжди ототожнював себе з Півднем, хоча всі інші в нашій родині вважали себе сіверянами. Ніхто з нас не брав участь у війні, але Джонні, здавалося, був сповнений рішучості виступати проти Півночі при будь-якій можливості. Потім, коли перемога прийшла до сил Союзу, він, здавалося, якимось чином розколовся. Але, клянусь душею, містере Холмсе, я досі не можу зрозуміти, яка зла сила штовхнула його на такий відчайдушний і підлий вчинок!
  
  "Чи Не правда, містер Бут?" м'яко відповів він. "Ви самі вважалися видатним актором в цій країні впродовж більшої частини вашої кар'єри, єдиним спадкоємцем мантії величі вашого батька".
  
  “ Можливо, але Джонні був...
  
  “ Твоєму молодшому братові так і не судилося досягти висот - принаймні, він так, мабуть, думав.
  
  "Але у нього була слава і обожнювання жінок, куди б він не пішов".
  
  “Але ти користувався повагою і пошаною своїх колег, преси і всіх, хто дійсно щось значив в його очах. Я вважаю, ваш брат зрозумів, що йому ніколи не стати таким великим трагіком, як ви, і, досягнувши повноліття у вашій тіні, він жадав уваги більше, ніж чесноти або честі.
  
  Я розсміявся — коротким, гірким видихом повітря. “ Я знаходжу іронічним, що ти це говориш, бо клянусь тобі, я б обміняв всю свою популярність на повернення до простих радощів подружнього життя ще раз. Знову сидіти у вогню з моєю дорогою Мері! Для мене це справжнє блаженство — не носитися стрімголов з міста в місто, ніч за ніччю спати в іншій ліжку, є байдужу їжу в нудною компанії. Бути актором, містер Холмс, - значить відчувати, що твоє життя ніколи по-справжньому не належить тобі".
  
  "Можливо, таке людське властивість — перебувати в стані постійної туги - тужити за тим, чого ми не можемо мати".
  
  "Можливо".
  
  Ми проговорили до пізньої ночі. Я втратив лік часу, поки не почув повільний, рівний перестук копит молочної коні, на по мощеної булижником вулиці, і зрозумів, що ми не спали всю ніч.
  
  Я позіхнув, раптово відчувши, як сильно втомився. Моє змучене тіло волало про солодкому сні; я прагнув зануритися в блаженне забуття.
  
  “ Сподіваюся, ви не заперечуєте, якщо я піду спати, - сказав я, - або, скоріше, просплю залишок ранку.
  
  "Зовсім ні", - відповів Холмс. "У що б то не стало, ви повинні відпочити".
  
  “ Тоді добраніч.
  
  "Спокійної ночі".
  
  Я повернувся і пішов вгору по сходах, але не зміг втриматися, щоб не озирнутися при цьому. Моїм останнім проблиском було те, як він сидів, оповитий люльковим димом, вдивляючись в напівтемряву настає світанку, наче саме сонце, що таїло в собі відповідь на таємниці, мучать нас обох.
  
  Я впав у свою постіль, але все одно не міг заснути. Я перевертався з боку на бік більше години, і, нарешті, коли сон все-таки прийшов, мені то і справа снилися важкі сни, у яких мій брат Джон, здавалося, завжди з'являвся на задньому плані.
  
  Я прокинувся від страшного розкати грому. Незабаром після цього небеса розверзлись, і дощ хлинув з різким, ударним звуком, наче в шибки жбурляли жмені камінчиків. Я спостерігав, як краплі вдаряються об скло; переможені у своїй атаці і виснажені своєю енергією, вони нешкідливо скочувалися по склу. Якщо б тільки з моїм супротивником було так легко впоратися, якби тільки я міг спорудити між нами невидимий бар'єр! Глибока меланхолія обплутала сім'ю Бутов, як зла, повзуча лоза, — можливо, це була ціна, яку нам довелося заплатити за дарований нам геній. Дивлячись на лютий шторм, я не міг не думати про моєму бідному братові. В ньому наростала меланхолія, нестримна і нічим не стримувана, що переросла в божевілля, яке з жахливою повнотою вирвалося назовні в ту фатальну ніч в театрі Форда.
  
  
  Нарешті я змусив себе вилізти з ліжка, прийняв ванну і одягнувся. Репетиція була призначена на дві години дня, тому, нашвидку поснідавши, ми з Холмсом взяли таксі і поїхали в театр.
  
  
  В той день у нас була призначена репетиція сцени, в якій Гамлет відвідує свою матір Гертруду в її спальні. По ходу сцени він приймає настирливого Полонія, який підслуховував за ширмою, за свого дядька Клавдія, людини, яка вбила батька Гамлета. Гертруда кличе на допомогу, і в паніці дурний Полоній вторить її криків. Гамлет чує його і завдає удар Полонію через ширму, думаючи, що завдає удар кровожерному Клавдію. В одній з численних сумних іроній п'єси бідний Полоній винагороджується за своє втручання ганебною смертю, а Гамлет накликає на себе гнів сина старого Лаерта, в той час як Клавдій залишається на волі.
  
  Ми використовували бутафорський меч зі складним лезом — досить просте пристосування, — так що, коли я "вдарив" Джеффа Сіммонса, лезо пішло саме в себе, створюючи ілюзію занурення в його плоть. Ефект був дуже реалістичним, навіть якщо дивитися зблизька, і глядачі незмінно ахали, коли меч "пронизував його тіло.
  
  Сцена між Гамлетом і його матір'ю йшла добре. Елізабет Зорі, актриса-ветеран, що грає Гертруду, була чудова — і коли настав момент нанесення удару ножем, мене переповнювали емоції. Я виголосив рядка Гамлета, коли він слухає Полонія:
  
  Як тепер? щур?
  
  Мертвий за дукат, мертвий!
  
  Вимовляючи ці рядки, я схопила меч з прикроватного столика Гертруди. У цей момент усередині мене слабо залунав тихий голос: Це неправильний меч. На Дотик він не був схожий на звичайний бутафорський меч, який ми використовували — він був важчий, і рукоять відчувалася по-іншому. Але момент був скороминущим, і я був так переповнений емоціями, що проігнорував цей слабкий голос і продовжив грати сцену.
  
  Я ніколи не прощу собі того, що сталося далі.
  
  Я схопив меч і встромив його в фіранку, за якою ховався Полоній. Але замість металевого клацання ламається клинка пролунав нудотний звук сталі, ріже в тіло. Приголомшений, я відсмикнув руку, все ще стискаючи в ній меч. Він був мокрим від крові — не сценічної, а справжньою. Я відсахнувся, коли Джеффрі Сіммонс, спотикаючись, вийшов з-за ширми, його обличчя побіліло, він тримався за живіт. Зі стогоном він опустився на коліна. Він подивився на мене з самим жалюгідним висловленням недовіри, образи і звинувачення. Я спробувала заговорити, але не змогла вимовити ні слова. Я опустилася на коліна поруч з ним і підхопила його на руки; я смутно усвідомлювала, що позаду мене кричить жінка. А потім все занурилося в пітьму; наче хтось насунув на очі мені козирок, і я втратив свідомість.
  
  Наступне, що я відчув, - це те, що я лежу на дивані у своїй вбиральні, а Холмс схилився наді мною.
  
  Примружившись, намагаючись сфокусувати погляд, я спробувала сісти.
  
  "Тепер буде легше", - сказав Холмс. “ Поки не намагайтеся встати. У вас був шок — у всіх нас був.
  
  "Джеффрі!" Я закричала. "Він?—"
  
  "Його відвезли в лікарню", - відповів Холмс. "Всі вважають, що це був нещасний випадок".
  
  "Це не було випадковістю", - похмуро сказав я.
  
  “Так, я знаю. Хтось спеціально поклав туди цей меч".
  
  "Але навіщо вбивати бідного Джеффрі?" Я журився.
  
  “Очевидно, він щось знає. Без сумніву, саме тому він залишив записку з проханням поговорити з вами". Він почав ходити по кімнаті, його обличчя спохмурніло. "Це дійсно стає занадто — ми повинні діяти рішуче і як можна швидше".
  
  Мене вразило, що ми опинилися перед тією ж дилемою, що і знаменитий персонаж Шекспіра: діяти чи не діяти — і коли?
  
  Оговтавшись від шоку, я ненадовго з'явився перед іншою трупою, щоб оголосити, що репетиція скасовується на невизначений термін — принаймні, до тих пір, поки ми не знайдемо нового Полонію. З лікарні надійшло повідомлення, що Джефф Сіммонс живий, але як довго він таким залишиться, сказати не змогли. Після цієї новини я відправив акторів додому. Я був обережний, назвавши цю подію "жахливим нещасним випадком", і попередив, щоб надалі вони ретельно перевіряли свій реквізит. Можливо, інші також підозрювали, що це не було нещасним випадком, але якщо це і так, вони мені не сказали.
  
  Холмс зловив таксі, а я сидів у похмурому мовчанні, поки воно гуркотіло по вулицях. Тепер я був у моральному скруті і повинен був серйозно подумати про скасування всієї постановки. Досі я думав, що я єдиний, хто знаходиться в небезпеці, але, очевидно, я помилявся.
  
  Не встигли ми сісти в гриль-барі, як Гектор вручив мені мою пошту. В ній був рахунок від власника театру за нашу щомісячну оренду, що зробило моє рішення ще більш болючим. Якщо б я не представив "Гамлета", рахунок залишився неоплаченим, і вся моя компанія залишилася б без роботи. Я глибоко зітхнув і кинув конверт на стіл поруч зі мною.
  
  "Що це?" Спитав Холмс.
  
  "Рахунок від нашого домовласника", - відповів я. “Кожен рік він погрожує продати будівлю, і кожен рік я знаходжу спосіб відрадити його. Він стверджує, що якщо б перетворив його в магазин, це було б набагато прибутковішою.
  
  "Без сумніву, він має рацію", - відповів Холмс. "Цікаво, чому він продовжує керувати ним як театром".
  
  "Я не знаю — Я підозрюю, що престиж якось пов'язаний з цим".
  
  "Звичайно", - кивнув Холмс. "На вечірках він може хвалитися, що він домовласник Едвіна Бута ... Це змушує мене замислитися".
  
  "Цікаво, що?"
  
  “Ну, раніше я відкидав гроші в якості мотиву, але, можливо, мені слід переглянути своє мислення. Зрештою, в цій справі може бути невидимий гравець".
  
  Я вже збирався відповісти, але в цей момент двері відчинилися, і увійшов Лоуренс Барретт.
  
  Ми з Барреттом знали один одного багато років, з найперших моїх днів у Нью-Йорку. Він був енергійним і обдарованим актором, але складним і вимогливим людиною. За ці роки у нас було багато злетів і падінь — після однієї сварки ми не розмовляли місяцями. Я відмовилася взяти його на роль, для якої, на мою думку, він не підходив, і він відмовився пробачити мене. Він був так само алчен слави, як я втомився від неї. Його Кассій в "Юлії Цезарі" був відомий — він підходив на цю роль, як мало хто з акторів, будучи сам не тільки худорляву, але й мав по-справжньому амбітної та "голодної" натурою. Незважаючи на те, що він був визнаним критиками актором, він ніколи не залучав таку велику аудиторію, як я, що його страшенно дратувало.
  
  Він ввалився в гриль-бар на своїх довгих ногах, одягнений у вовняну накидку зеленого кольору і блискучі чорні чоботи для верхової їзди. Він оглянув зал, без сумніву, сподіваючись, що його впізнає який-небудь молодий актор, який попросить у нього автограф. Проте ніхто не звернув на нього ніякої уваги, і він перекинув свій плащ через плече, як кішка в роздратуванні змахує хвостом. Помітивши мене, він на негнущихся ногах попрямував до нашого столика; при вигляді Холмса по його обличчю пробігла похмура гримаса.
  
  "Привіт, Ларрі", - сказав я, посміхаючись йому.
  
  "Добрий день, Едвін," відповів він, все ще дивлячись на Холмса.
  
  "Дозвольте мені представити містера Шерлока Холмса", - сказав я. “Він наш Гораціо в цій постановці. Холмс, це Лоуренс—"
  
  "Лоуренс Барретт," м'яко перебив Холмс. “ Один із наших найбільших нині живих акторів. Я мав честь одного разу бачити вашого Кассіуса — я знайшов його ідеальною інтерпретацією ролі.
  
  "Ви лестите мені, сер", - відповів Барретт, червоніючи. У нього було широке ірландське особа з губами, схожими на лук Купідона, рожевими щоками і світлим кольором обличчя, який видавав його емоції. (Ходили чутки, що прізвище його батька була Бренніган, але він змінив її заради своєї сценічної кар'єри.)
  
  "Думаю, що ні, - відповів Холмс, "хоча вам йде ваша скромність".
  
  Я був змушений притримати мову — у Барретта було багато переваг, але модест не входив до їх числа.
  
  "У будь-якому випадку," продовжив Холмс, "це велика честь для мене".
  
  "Спасибі, сер", - відповів Барретт кілька заспокоєно, але я все ще відчував незручність з його боку.
  
  "Не хочеш приєднатися до нас?" - Запитав я.
  
  “ Ні, дякую, у мене невідкладні справи; однак я почув про ваше жахливий нещасний випадок і хотів запропонувати вам свої послуги в якості Полонію.
  
  (Барретт був на п'ять років молодший за мене — і, як любили відзначати мої критики, я давно мріяв про ролі Гамлета, але ця роль продовжувала залучати більше глядачів, ніж будь-яка інша.)
  
  "Ого, яка чудова ідея", - відповів я.
  
  "Так вийшло, що я тільки що закінчив зустріч за містом і в даний момент абсолютно вільний", - сказав Барретт, весь час нервово мнучи свій плащ. Мені прийшло в голову, що, можливо, ніякої "поїздки за місто" не було і що Ларрі насправді потребував роботи. Але я дуже добре знав цього чоловіка, щоб без потреби зачіпати його гордість, тому серйозно кивнув.
  
  "Як мило з вашого боку подумати про мене", - сказав я. "Ви можете почати негайно?"
  
  "Дійсно, я можу", - відповів він.
  
  “ Значить, завтра опівдні?
  
  “Це буде чудово. А тепер, якщо ви мене вибачте, мені треба залагодити деякі справи. Було приємно познайомитися з вами", - додав він, звертаючись до Холмса.
  
  "З превеликим задоволенням", - відповів Холмс.
  
  "Тоді до завтра," сказав Барретт, злегка вклонившись.
  
  "Так, і спасибі тобі, Ларрі," відповів я.
  
  Його губи зігнулися в усмішці, і я знову згадала кота - акуратного, настороженого, спостережної. "Завжди приємно допомогти одному".
  
  "У нього дійсно худий і голодний вигляд", - зауважив Холмс, коли Барретт пішов.
  
  "Так", - відповів я. "Він був народжений, щоб грати Касія".
  
  “ Як довго він служив в армії?
  
  До цього часу я настільки звик до манерам Холмса, що навіть не потрудився показати своє здивування.
  
  "Близько чотирьох років, я думаю, під час Повстання", - недбало відповів я.
  
  "Офіцер, можливо, капітан або майор," припустив Холмс.
  
  "Капітан".
  
  Він подивився на мене так, немов очікував звичайних питань і виразів подиву, але я відмовився підігравати йому.
  
  "Отже," сказала я, насолоджуючись легким виразом розчарування, промелькнувшим на його обличчі, " що ти збираєшся замовити на вечерю?
  
  Але ми обидва були виснажені, емоційно і фізично, і жоден з нас майже не вечеряв. До того часу, коли ми були готові до сну, я нестримно позіхав. Я влаштувався в своїй зручній ліжка з балдахіном і закрив очі, але перш ніж я поринув у сон, мені в голову прийшли дві неприємні думки: що як кавалерійський офіцер Барретт, мабуть, був дуже хорошим стрільцем, і, більше того, можливо, в кінці кінців, не все було прощено.
  
  Мій настрій не покращав, коли на наступний день я прийшов у свою гримерку і виявив листок паперу, прибитий до дверей. Тремтячи, я зірвала його і прочитала, миттєво дізнавшись мова Річарда в ТРЕТЬОМУ акті з "Річарда II":
  
  Заради Бога, давайте сядемо на землю
  І розповімо сумні історії про смерть королів;
  деякі були повалені; деякі вбиті на війні,
  деяких переслідують примари, яких вони скинули;
  Деяких отруїли їх дружини; деяких вбили уві сні;
  Всіх вбили.
  
  Я обернувся і побачив що йде до мене Холмса і мовчки простягнув йому записку. Він глянув на неї, потім похитав головою.
  
  "Хтось грає з тобою".
  
  "Може бути, настав час визнати поразку і скасувати постанову", - сказав я.
  
  "Якщо ви дасте мені ще один день", - сказав Холмс, " думаю, я зможу вивести на чисту воду нападника. Однак, якщо ви вирішите здатися, я, звичайно, можу зрозуміти...
  
  "Дуже добре", - перервав я його. "Проте в кінці сьогоднішнього дня я повинен прийняти рішення".
  
  Продзвенів дзвінок на репетицію, і ми попрямували коридором до сцени. Сьогодні ми повинні були відрепетирувати фінальну сцену дуелі, але я не був впевнений, що впораюся з цим завданням.
  
  Всі хороші актори повинні навчитися занурюватися в емоційне життя свого персонажа, весь час зберігаючи частину свого мозку відокремленої, щоб вони могли запам'ятовувати свої репліки, а також виконувати будь-які необхідні блокування і сценічні дії. Ця "подвійне життя" поширюється і на їх ставлення до своїм колегам-акторам: Отелло, наприклад, повинен випробувати всі муки ревнивої пристрасті до бідної Дездемони, водночас дбаючи про те, щоб насправді не задушити її під час фінальної сцени. Звичайно, ці межі були перетяті — мені самому не раз доводилося стримувати свій порив дійсно придушити іншого актора на сцені, і я не раз відбувався синцями після сцени бійки, яка виходила з-під контролю.
  
  Ніде поєднання контролю і стриманості не є більш необхідним, ніж у фінальній сцені "Гамлета". Під час дуелі між Лаэртом і Гамлетом на очах у всього датського двору кожен чоловік зобов'язаний нанести і отримати удар мечем, який, як здається, має пронизати шкіру. Меч Лаерта був вмокнуть в смертельну отруту, про що Гамлет і не підозрює, і коли він отримує, як йому здається, маленьку подряпину, насправді він смертельно отруєний. Пізніше під час дуелі, коли Гамлет вистачає меч Лаерта, все ще не підозрюючи, що він покритий отрутою, він завдає легку рану свого друга, не знаючи, що смертельно поранив його.
  
  Моїм бажанням завжди було створити якомога більше реалізму, тому я завжди постачав себе і Лаерта невеликим мішечком сценічної крові, який тримаю в лівій руці під час гри з мечем — потім, в потрібний час, мішечок прикладають до області "рани", створюючи дуже реалістичний ефект для глядачів. У ці моменти я чув зітхання з галереї — звук, який є музикою для вух будь-якого актора / менеджера.
  
  Враховуючи чудове володіння Нейтом Карлайлом мечем, я був насторожі, хоча мій поєдинок з ним був ретельно підкреслювати. Коли ми приготувалися до бою, мені здалося, що я помітив блиск в його очах, якого не помічав раніше, — або, можливо, це була гра світла, відблиски гарячих газових ламп так яскраво відбивалися на його обличчі.
  
  Ми схрестили мечі і почали наш поєдинок. Актори, що грали членів датського двору, були на сцені разом з нами, включаючи Гертруду і Клавдія. З того місця, де я стояв, я міг бачити іншу трупу, яка стояла за кулісами і спостерігала за нами, включаючи Лоуренса Барретта, який спостерігав за нами з проникливим виразом обличчя. Він прийшов у театр, хоча репетиції його сцен не були заплановані.
  
  Для інших акторів не було нічого незвичайного в тому, що вони дивилися сцену дуелі, але я відчула, як тремтіння пробігла по моїй спині, коли ми з Нейтом торкнулися мечів.
  
  Спочатку сцена йшла точно так, як ми її репетирували, але коли настав момент першого "дотику", коли Лаерт завдає Гамлету смертельну рану, на мій подив, Нейт, здавалося, втратив рівновагу, і його меч дійсно різонув мене по обличчю.
  
  Ліву щоку пекло, я піднесла руку до лиця. З-за куліс почувся шепіт, і кілька жінок ахнули.
  
  “ Пробач! Нейт важко дихав. “ Я втратив рівновагу. З тобою все в порядку?
  
  "Я в порядку", - відповіла я, витираючи цівку крові зі своєї щоки.
  
  "Може, нам залишитися?"
  
  "Ні, немає", - сказав я. "Давай продовжимо".
  
  Я глянув на Холмса, який в ролі Гораціо стояв збоку від інших датських придворних. Мені здалося, що він ледь помітно кивнув, але, можливо, я помилився. Я повернувся до дуелі.
  
  Мені здалося, що Нейт бився з ще більшою енергією, ніж зазвичай — він сопів, пітнів і стрибав з боку в бік, і не раз мені доводилося ухилятися від надзвичайно енергійних помахів його меча. У мене був порив зупинитися і запитати, що на нього найшло, але щось завадило мені - можливо, бажання не вдарити в бруд обличчям перед іншою компанією; або, можливо, це був більш темний, саморазрушительный порив.
  
  Коли настав момент, коли Гамлет і Лаерт обмінялися мечами — таким чином, Гамлет отримав отруєний меч, — він раптово змінив блокування і кинувся на мене. Діючи повністю інстинктивно, я вивернувся з дороги, впав на підлогу і перекотився на іншу сторону сцени. Коли я підвівся, то побачив, що він наближається до мене.
  
  "Нейт!" Я задихалася. "Заради Бога, що ти робиш?"
  
  Але він просто заревів від люті і продовжував наступати на мене. Я перекотився в іншу сторону, потім раптово зрозумів, що випустив меч і був беззахисний. Притиснутий до стіни, я був загнаний в кут. Я побачив блиск його сталевого леза, спрямованого до мого обличчя, й закрив очі, чекаючи удару.
  
  Але цього не сталося.
  
  Коли я відкрив очі, то побачив, що Холмс узяв мій меч і б'ється з Нейтом.
  
  “ Холмс! - Вигукнув я.
  
  "Тримайся подалі, Едвін!" - крикнув він у відповідь.
  
  У мене не було вибору, окрім як підкоритися. Леза виблискували сріблом у світлі софітів, і наблизитися до них означало ризикувати отримати серйозну травму. Хоча Холмс явно був майстерним фехтувальником, лють Нейта перетворила його на божевільного, і він рубав і рубав з люттю людини, б'ється не на життя, а на смерть. Це було все, що Холмс міг зробити, щоб відобразити його люту атаку, парируючи кожен випад з настороженим відчаєм. Інша частина компанії тупцювала за лаштунками, налякана люттю Нейта. Я схопила театральну сторінку і притягла його ближче до себе.
  
  “ Біжи і приведи поліцію! - Прошипіла я.
  
  Хлопчик кивнув мені, його очі розширилися від жаху.
  
  “ Зараз же! - заволав я. - Біжи!
  
  Він зірвався з місця, втік по сходах і вийшов через задні двері. Я повернувся назад до сцени, де, на свій жах, побачив, як Нейт загнав Холмса в протилежний кут сцени.
  
  “ А тепер, - видихнув він, піднімаючи меч над головою, “ ти теж помреш!
  
  Ледве усвідомлюючи, що роблю, я схопилася на ноги і, підкинувши своє тіло в повітря, з глухим стуком приземлилася на Нейта, збивши його з ніг. Він корчився і відбивався, як скажений звір, дряпаючи мене кігтями і копаючи ногами. Але Холмс вихопив свій меч, і троє або четверо інших акторів, включаючи Ларрі Барретта, накинулися на нього, допомагаючи приборкати. Ми поставили його на ноги — він продовжував чинити опір, але тепер він був у меншості, і нам вдалося його утримати.
  
  "З тобою все в порядку, Едвін?" Запитав Барретт з щирою турботою в голосі.
  
  "Так, Ларрі, все в порядку, спасибі," сказав я.
  
  Нейт Карлайл виривався з рук викрадачів, марно намагаючись звільнитися. “ Чорт би тебе побрал, Едвін Бут— чому ти ще не помер? він важко дихав. На мій подив, його акцент змінився — тепер він був явно південним.
  
  "Я взяв на себе сміливість забрати вашу шпагу з-за куліс і замінити її іншою", - сказав йому Холмс.
  
  Нейт перевів погляд на Холмса. "Чорт би вас побрал!" видихнув він, все ще не віддихавшись.
  
  Я в замішанні втупився в Холмса.
  
  "Він отруїв його", - сказав мені Холмс. "Отже, коли він порізав обличчя вам, він очікував, що ви помрете, а коли ви цього не зробили, його план зірвався".
  
  Я почув колективний зітхання іншої компанії.
  
  Він сподівався, що це буде виглядати як ще один нещасний випадок", - пояснив Холмс.
  
  Нейт втупився в Холмса і спробував вирватися, але його колеги-актори міцно тримали його. — Ти... ти... ти що такийчарівник?
  
  "Ні, просто той, хто спостерігає", - відповів Холмс.
  
  "Я не розумію, Нейт", - сказала я. "Чому ти хочеш мене вбити?"
  
  "Мій дорогий Бут," почав Холмс, поклавши руку мені на плече.
  
  "Ні, ні, я хочу почути", - сказала я, відсторонюючись від нього і повертаючись обличчям до Нейту. "Що я тобі коли-небудь зробила?"
  
  Він вивільнив руку, зірвав з шиї медальйон і кинув його до моїх ніг. “Це моя сестра Дейзі — бідна нещасна дівчина, яку занапастив твій брат. В той день, коли вона померла, я поклявся, що Бут помре, щоб помститися за неї!"
  
  “ Але чому? Яке я маю до цього відношення?
  
  "Твій нещасний брат кинув її, як і багатьох інших жінок", - відповів він здавленим від люті голосом. "Вона так і не оговталася, і коли він застрелив Лінкольна, вона зійшла з розуму від горя".
  
  "У чому моя п-вина?" Я запнулася, моє дитяче нездужання знову повернулося.
  
  “Ви маєте хоч якесь уявлення про те, яке це - терпіти приниження Реконструкції? 'Реконструкція' — ха! Яка гірка жарт!" Він виплюнув ці слова, його очі палали люттю. “Лінкольн був тираном, але коли твій брат убив його, Північ помстився нам, принизивши нас — якби твій клятий брат не вбив цього шарлатана, все могло б скластися по-іншому. І тепер моя бідна, свята мати мертва — вона померла від горя і поневірянь! Вона так і не оговталася від божевілля моєї сестри — я спостерігав за її неухильним згасанням, поки, нарешті, вона не померла від розбитого серця ".
  
  “ Але я не міг перешкодити братові...
  
  “ Чому ні? Якби ти не був так поглинений своєю кар'єрою, своєю славою, ти міг би помітити, що він задумав! Ти був сліпий до своїм родичам, як ломова коня!
  
  "Н-але я—" я знову почав болісно заїкатися.
  
  Холмс ступив уперед і поклав руку мені на плече.
  
  "Більше нічому не можна навчитися у цієї людини", - сказав він тихим голосом. "У нього скаламутився розум".
  
  Я знала, що він правий, і все ж не могла відвести очей від особи Нейта, червоного і нахиленої від люті. Я відчувала, що якимось чином дивлюся на обличчя мого власного брата Джонні. Я відчув долоню Холмса на своїй руці, м'яко відводить мене в сторону, у той час як півдюжини поліцейських у формі цілеспрямовано крокували по проходах театру. Зібралася компанія стояла і мовчки спостерігала, як вони піднімалися сходами на сцену. Ми немов були приголомшеними глядачами трагічної п'єси, пасивно чекають, що буде далі.
  
  "Це ваш чоловік", - сказав Холмс дородному рудоволосому сержантові, вказуючи на Карлайла.
  
  Сержант кивнув і повернувся до своїх людей, які швидко і вміло скували руки Карлайла за спиною і повели його геть. Він на мить вивільнився і невпевнено повернувся назад до нас.
  
  "Прокляття тобі і твоїй родині, Едвін Бут!" - встиг крикнути він, перш ніж поліцейські знову накинулися на нього і потягли геть.
  
  Рудоволосий сержант підійшов до мене і делікатно кашлянув.
  
  "Коли у вас буде хвилинка, ми хотіли б взяти у вас свідчення, містер Бут", - шанобливо сказав він.
  
  "Звичайно", - відповіла я, відчуваючи свинцеву легкість, з нереальним відчуттям, що я пливу за течією в жахливому сні.
  
  Сержант повернувся, щоб піти, але потім знову повернувся.
  
  — Е-е, я... тобто, ну, сер, я хочу сказати, як мені сподобався ваш Брут у “Юлії Цезарі" минулого тижня. Моя дружина, вона ... Ну, я хотів би запитати, сер, чи не заперечуєте ви, Можливо, зараз не час, але ... " Він порився в кишені і витяг маленьку чорну записну книжку. На обкладинці золотими літерами було викарбувано "Поліція Нью-Йорка". "Якби ви тільки могли — це для моєї дружини, ви розумієте, сер".
  
  Обличчя сержанта стало темно-червоним, і комір його тісному вовняної форми вкрився потом.
  
  "Звичайно, сержант", - сказав я, зворушений його любов'ю. Хоча обох моїх Мері у мене відняли — першу з-за смерті, другу через божевілля, — як добре, що я пізнав блаженство мати дружину, до якої можна повернутися додому.
  
  Я підписав папір і вклав її в спітнілі долоні сержанта.
  
  "Люби її міцно", - сказав я. "Люби її і дбай про неї всім своїм серцем".
  
  Він подивився на мене, прозорі крапельки поту виступили на його широкому лобі.
  
  "Я зроблю, сер — с - спасибі, сер", - заїкаючись, промимрив він, проводячи рукою по своїй рудуватою щетині. Він схопив мою руку і енергійно потряс її. “ Бажаю удачі, сер, всього вам найкращого.
  
  З цими словами він повернувся і поспішив слідом за своїми офіцерами. Члени роти ще кілька хвилин стояли мовчки, потім серед них почався тихий гомін. Зрозуміло, що всі вони, здавалося, були в шоці, і я скасував репетицію до кінця дня. Спочатку вони вели себе тихо, все ще приголомшені раптовим насильством, але до того часу, як усі наділи пальто, їх засипало питаннями і вимогами пояснень. Деякі з них будували плани відправитися у "Таверну Тома", улюблене місце відпочинку театральних діячів, яким керує старий колишній актор на ім'я, що досить неймовірно, Томас Лоулесс. Деякі з них вмовили Холмса і мене приєднатися до них. Як і всі актори, вони процвітали в драматизм не менше, ніж в звуці власних голосів. Тепер, коли небезпека минула, вони могли насолодитися наслідками хвилювання в нескінченних дискусіях, відступи і аналізах — і, що найкраще, в незліченних варіантах того, що Те випадково подавав.
  
  Однак нічого так сильно мені не хотілося, як сидіти і дивитися в камін на Гравців з келихом бренді в руці і вічно вірним Гектором поруч.
  
  Ми з Холмсом зловили таксі і поїхали назад в клуб. Всю дорогу я майже нічого не говорив, будучи зайнятий своїми думками. Можливо, відчувши мою потребу в тиші, Холмс втупився у вікно на темніють вулиці.
  
  Коли ми влаштувалися перед каміном, я нарешті заговорив.
  
  “ Я хочу подякувати вам за все, що ви зробили, Холмс, ви не тільки врятували мені життя, але і...
  
  Він змусив мене замовкнути помахом руки. "Я зовсім не відчуваю, що домігся успіху; зрештою, чоловік ледь не загинув із-за моєї нездатності передбачити підступність цього вбивці".
  
  В останньому звіті про бідоласі Джеффрі говорилося, що він виживе — слава Богу, — але я прийняв точку зору Холмса.
  
  “ Що змусило вас подумати, що Нейт отруїв свій меч?
  
  “Після першої невдачі з бідолахою Джеффрі я дуже уважно стежив за всім реквізитом, особливо за мечами. І я взяв на себе сміливість піти за Нейтом Карлайлом вчора після репетиції і помітив, що він зайшов у аптеку ".
  
  “ Значить, ви гадаєте, що він купив отрута?
  
  “Потім я сам зайшов туди під приводом того, що мені потрібен корінь валеріани, і встиг поглянути на чек, коли аптекар повернувся до нас спиною. Це було похідне кураре — дуже рідкісне і дуже смертоносне. Паралітичний агент, який незабаром після попадання в кровотік викликає параліч і смерть. Відомого протиотрути не існує. Це був приклад того, як життя імітує мистецтво — дуже смертоносний приклад ".
  
  Тонка, холодна дрож пробігла по моїй спині, коли я усвідомила правдивість його заяви, і я раптово в повній мірі відчула наслідки свого дивом врятувався втечі.
  
  “ Звідки ти знав, що він завдасть отрута на меч?
  
  “Я не знав напевно - ось чому я повинен був з'ясувати, що станеться, якщо я поміняю мечі місцями. Недостатньо того, що він купив отруту — саме по собі це не злочин, і він завжди міг заявити, що купив його, щоб труїти щурів або якихось інших паразитів. Ні, його, так сказати, потрібно було впіймати на гарячому.
  
  “ Що взагалі змусило вас запідозрити його?
  
  “У певному сенсі це був процес виключення. Але одна або дві речі, які він сказав чи зробив, навели мене на думку, що він був найбільш імовірним винуватцем ".
  
  "Наприклад?—"
  
  "По-перше, його явне горе через смерть собаки Кітті і його спроба втішити її здалися мені незвичайними - якщо тільки він не був якимось чином відповідальний".
  
  "Що ще?"
  
  “ Його минуле було темним. Ви сказали, що він прийшов до вас за рекомендацією театральної трупи в Савані.
  
  “Так. Він вручив мені листа".
  
  “ Наскільки добре ви знаєте це місто?
  
  “ Не дуже добре. Одного разу я їздив туди зі своїм батьком.
  
  "Ну, я відправив телеграму за адресою, вказаною у цьому листі, але такого театру немає".
  
  “ Боже мій, моя бідна Мері завжди казала, що я дуже довіряю людям.
  
  “Ви дуже зайнята людина. Саванна знаходиться досить далеко, і він припустив, що ви навряд чи будете перевіряти рекомендації".
  
  “Вірно; я часто наймаю акторів за єдиною рекомендації. Я завжди можу звільнити їх, якщо вони не підходять для виконання завдання ".
  
  “Це саме те, на що розраховував молодий Карлайл — ось чому він прийшов з ідеально вивченої роллю. Як ви зазначили, він досить хороший актор, так що ви навряд чи звільнили б його. І, я підозрюю, підробка рекомендацій, можливо, не є чимось незвичайним у театральному співтоваристві ".
  
  Я сумно зітхнув. "Ви абсолютно праві — навіть якщо б я дізнався, що лист було фальшивим, я все одно, ймовірно, списав би це прагнення молодого актора знайти роботу".
  
  Холмс посміхнувся. - І ще дещо.
  
  "Що це було?"
  
  "Як я тільки що помітив, він обдарований актор".
  
  “Так, це правда. Але що?—"
  
  "І він виконав заслуговує довіри роботу, прикинувшись северянином".
  
  “ Так, його акцент був цілком переконливим.
  
  "Я згоден - за винятком однієї дрібниці".
  
  "Що це?" - запитав я.
  
  “Він допустив одну маленьку помилку. Днями, коли актори замовляли сніданок, він попросив 'яйце'. Не "яйце", а "яйцеклітина".
  
  “ Як дивно. Але я не розумію, що це...
  
  “У певних частинах Півдня це дуже поширене вживання. Проте на Півночі воно практично невідомо, що змусило мене запідозрити, що він був не тим, за кого себе видавав ".
  
  Я похитав головою. “ Але це така маленька деталь, Холмс.
  
  “Мій дорогий Бут, деталі можуть бути незначними, але часто вони зовсім незначні. Вони дійсно можуть бути різницею між — ну, як в даному випадку, між життям і смертю".
  
  Холмс виїхав з Нью-Йорка незабаром після закриття нашої постановки, і кілька місяців тому я отримав від нього листівку, надіслану з Чикаго. Після цього я нічого не чув — до тих пір, поки кілька років тому не почав стежити за його подвигами в Лондоні.
  
  Що стосується мене, я повернувся до своєї акторської життя без подальших пригод. Моя роль в триваючої життя і пригоди великого детектива була закінчена ... Решта - тиша.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Тепер ми знаходимо Холмса на Середньому Заході в дослідженні Пітера Тремейна про менш відомої історії ірландців у громадянській війні в Америці.
  
  ВИПАДОК З
  ВБИВЦЕЮ МИМОВОЛІ
  
  Автор:
  
  ПІТЕР ТРЕМЕЙН
  
  Хоу, це дуже незвично!"
  
  Цей вигук вихопився у мого шановного друга, детектива-консультанта містера Шерлока Холмса, коли одного разу ввечері ми сиділи, пихкаючи бренді, перед каміном в наших кімнатах на Бейкер-стріт. Холмс перебирав стос старих газет, вирізаючи випадкові нотатки для альбомів для вирізок, які він вів. Ці статті, звичайно були присвячені таємничим і незвичайним подіям, яким Холмс із задоволенням присвячував себе. Він міг годинами шукати розгадки таємниць, які вони часто містили.
  
  Я глянув на пожовклу газету, в яку він вдивлявся, і виявив, що це старий випуск "Нью-Йорк таймс". Якийсь друг або знайомий Холмса в Нью-Йорку, знаючи про його схильності ритися в старих газетах в пошуках подібних матеріалів, нещодавно прислав йому стос цієї газети.
  
  “ В однині, Холмс? - Перепитав я. - Скажіть на милість, що саме ви знаходите в однині?
  
  Холмс поклав газету на коліно і постукав по ній тонким вказівним пальцем.
  
  “Тут є замітка, яка інформує мене про те, що Холт-Сіті в окрузі Холт, штат Небраска, перейменовується в о'ніл. Не те щоб це місце колись було містом у тому сенсі, в якому ми могли б це інтерпретувати. Коли я проїжджав через нього, це було всього лише невелике скупчення садиб. І, звичайно, дивно, що вони вирішили назвати його на честь видатного ірландського повстанця ".
  
  Я був спантеличений.
  
  "Ви говорите, що були там, Холмс?" Я був вражений, оскільки не знав, що він коли-небудь перетинав Атлантику.
  
  “ Я був у цьому самому місті трохи більше десяти років тому. Мені пощастило виявити передбачуваного вбивцю генерала о'ніла.
  
  "Генерал о'ніл?" уїдливо запитав я. "Мені здавалося, ви тільки що сказали, що він був ірландським повстанцем?"
  
  Холмс відкинувся на спинку стільця і з цікавістю посміхнувся. Він узяв зі столика свою трубку і витратив кілька хвилин на те, щоб розпалити отруйну суміш, якої набив її.
  
  "Мій дорогий Ватсон, я розповім вам історію, але я суворо забороняю вам використовувати її в якості одного з тих жахливих звітів, які ви публікуєте для популярних журналів ... По крайней мере, до тих пір, поки я не покину цей тлінний світ".
  
  Він помовчав хвилину або дві, щоб зібратися з думками, а потім продовжив:
  
  
  
  
  Ториш Шерлок закінчив Королівський коледж лікарів в Дубліні і поїхав в Америку. Таким чином, він виявився одним з небагатьох лікарів у Холт-Сіті в тому 1877 році. Назва "місто" було неправильним, оскільки я знайшов його не більш ніж селом з кількох дерев'яних будинків, розкиданих на досить великій відстані на Великих рівнинах Середнього Заходу. Дійсно, це було на великій території, яка нещодавно була названа штат Небраска, що, як мені повідомили, походить від місцевого слова чивере, що означає місце "плоскої води".
  
  Я добрався сюди виснажливим способом - на паровозі і в дуже незручній поштовій кареті. Досить втомлений, я як раз дістався до своєї кінцевої мети, будинки мого двоюрідного брата, коли двері відчинилися і він вийшов зі своїм лікарським саквояжем і, очевидно, дуже поспішав. Біля будинку стояв поні з двуколкой, а літній слуга тримав голову коня.
  
  "Холмс!" - вигукнув він, побачивши мене, і різко зупинився в деякому замішанні. “Я чекав вас з дня на день, але ви прибули в невідповідний момент. Мене терміново викликають. Справа про підозру на отруєння. Генерал, ні більше ні менше. Я не впевнений, як довго мене не буде.
  
  Дійсно, на мить я розгубився від цього безцеремонного привітання після такого тривалого і виснажливого подорожі. Потім моя цікавість узяла верх. Навіть будучи таким молодим, я все ще був охоплений захопленням отрутами і таємницями, і одна згадка про них розбурхувало мою кров і будило всі мої почуття.
  
  “ Ви говорите, був отруєний генерал?
  
  “Я дійсно говорю. Його слуга тільки що поспішив приїхати верхи. Він поскакав, як тільки заручився моїм словом, що я піду за ним у цю хвилину", - урочисто відповів Тоориш. “ Він каже, що генерал при смерті.
  
  “ Поліцію вже проінформували?
  
  “ Поліція? Холмс, це невелике поселення в Небрасці. З моменту прийняття Закону про Хоумстеде пройшло чи п'ятнадцять років. Люди оселилися тут недостатньо надовго, щоб скористатися послугами поліції. Тут є шериф, який ходить з великим пістолетом за поясом. Це не схоже на міста, про яких ви знаєте. Крім того, немає ні слова про те, чи є це подію нещасним випадком чи ні."
  
  "Тоді дозволь мені залишити свої сумки тут і піти з тобою", - запропонувала я з ентузіазмом, всі думки про втому зникли з моєї голови. Дійсно, така моя природа, що загадки та дивацтва життя не дають моєму мозку окостеніти. Фізичне виснаження, здавалося, теж зникло. "Можливо, я можу чимось допомогти?"
  
  Тоориш кинув на мене кривий погляд.
  
  "Сумніваюся", - сказав він, оскільки чесність була його сильною стороною. “У вас немає медичної освіти, хоча мені сказали, що ви, крім усього іншого, вивчати хімію. Крім того..." Він завагався.
  
  "Крім того, що?" Я зажадав відповіді.
  
  “ Загальновідомо, що ваш брат Майкрофт зараз працює в Дублінському замку.
  
  Дублінський замок був резиденцією британської адміністрації в Ірландії, і Майкрофт, мій старший брат, вступив на державну службу Імперії.
  
  "Яке це має відношення до справи?"
  
  Тоориш знову завагався.
  
  "Генерал... ну..." Він знизав плечима.
  
  "Ми втрачаємо час", - огризнувся я. “Можливо, ваш пацієнт мертвий або знаходиться при смерті. Ви можете розповісти мені, що ви маєте на увазі, по дорозі".
  
  Тоориш подав знак людині, який тримав коня за голову, і наказав йому віднести мої сумки в будинок. Потім він жестом запросив мене залізти в двуколку. Він кинув свою сумку за столом і забрався всередину. Я зрозумів, що будинок генерала знаходиться на власній території в дальньому кінці міста. Ми швидко поїхали вперед.
  
  "А тепер," сказав я, - розкажіть мені, як робота Майкрофта в Дублінському замку пов'язана з цією історією?"
  
  Тоориш похмуро глянув на мене.
  
  "Генерал, якого ми збираємося побачити, - це Джон О "Ніл".
  
  Вид мого байдужого виразу обличчя розчарував його.
  
  "Ви про нього не чули?" - здивовано запитав він.
  
  "Мене не цікавлять військові питання", - заявив я. "Ні політичні, якщо вже на те пішло".
  
  “ Тоді дозвольте мені пояснити. О'ніл приїхав у цю країну з Драм-Галона в графстві Монаган. У віці двадцяти трьох років він вступив в армію. Під час Громадянської війни він дослужився до звання полковника, командуючи Сьомим Мічиганським кавалерійським полком на стороні Союзу. У нього була блискуча кар'єра, і він був поранений під час битви за Нешвілл в грудні тисяча вісімсот шістдесят четвертого року.
  
  Він трохи помовчав, а потім продовжив: “Як і більшість тутешніх ірландців, він ніколи не забував про батьківщину і боротьбі за те, щоб Ірландія знову стала незалежною нацією. Він вступив в Ірландське республіканське братство, і тому, коли Громадянська війна закінчилася, йому доручили командувати Тринадцятим полком, як він називався, Ірландської армії визволення".
  
  Повинно бути, я посміхнувся.
  
  "Це був не жарт", - застеріг Тоориш. “Ірландські ветерани армій Союзу і Конфедерації приєдналися десятками тисяч. В червні тисяча вісімсот шістдесят четвертого року керівники IRB зрозуміли, що вони не зможуть переправити армію з двадцяти п'яти тисяч солдатів-ветеранів з Америки в Ірландію з кораблями Королівського військово-морського флоту, щоб блокувати їх. Вони вирішили, що найкращий спосіб звільнити Ірландію - це вторгнутися в провінції Британської Північної Америки. Ідея полягала в тому, щоб відправитися в франкомовні райони, такі як Монреаль, де французи, такі як "Червона партія", також хотіли звільнитися від британців. Вони захопили б морські порти з солоною водою вздовж річки Святого Лаврентія, а потім вели б переговори з Великобританією. Послуга за послугу. Покиньте Ірландію, і ірландці покинули б британську Північну Америку ".
  
  Я все ще посміхався. "Відмінна ідея, але для неї потрібні люди і досвідчені солдати, а не купка ідеалістів".
  
  Тоориш подивився на мене з жалістю.
  
  “Хіба я не сказав вам, що це були ветерани однією з найбільш запеклих воєн, які коли-небудь велися? І двадцять п'ять тисяч з них з новітнім зброєю, гарматами, навіть гарматами Гатлінга, і трьома військовими кораблями, які вони купили в надлишках у військово-морського флоту США ".
  
  "У це важко повірити", - сказав я, хитаючи головою.
  
  “Але це правда. Ними командував генерал-майор "Бойовий Тому' Суїні з Корка, який втратив руку на мексиканській війні, а в Громадянську війну командував дивізією під командуванням Шермана. Як я вже сказав, це був не жарт, коли ці ірландські ветерани в полках і бригадах зібралися вздовж кордону з британськими провінціями і зробили тристоронню атаку. Один підрозділ повинен був відправитися з Чикаго і Мілуокі через озера, щоб зробити фінт проти Торонто. Центральний підрозділ повинно було зробити ще один фінт з Баффало уздовж півострова Ніагара. Але головна атака повинна була початися з боку Сент - Луїса . Олбанс і Вермонт в напрямку Монреаля з приблизно шістнадцятьма тисячами людей і бригадою кавалерії для захоплення морських портів на річці Святого Лаврентія. Після того, як вони будуть захоплені, вони стануть базою для трьох військових кораблів повстанців-ірландців."
  
  "І це був ваш генерал, який керував цим?"
  
  "Ні, цієї головної атакою командував бригадний генерал Сем Спір".
  
  "Отже, як цей генерал вписується в загальну картину?"
  
  “Настав день нападу, і в Баффало все пішло не за планом. Не вся дивізія, яка повинна була здійснити відволікаючий маневр з Буффало, була зібрана, і навіть командир, бригадний генерал Вільям Лінч, не прибув, щоб прийняти командування. О'ніл виявився єдиним старшим офіцером на місці зустрічі. Знаючи, наскільки сильно було залежати від фінтів, щоб відвернути увагу британців в іншому місці, в той час як Спір почав свою головну атаку, о'ніл вирішив очолити переправу в Форт-Ері з тими людьми, які у нього були. Тільки шістсот чоловік, замість призначених п'яти тисяч, переправилися разом з ним. Британські війська вже рухалися йому назустріч. Йому вдалося зайняти позиції за фортом Ері в Риджуэе. Прибув особистий полк британської королеви, який був негайно відправлений до втечі з поля бою. Але у о'ніла були відомості, що до нас наближаються нові війська, тому він повернувся в форт-Ері, де виграв ще одну сутичку, перш ніж відкликати своїх людей.
  
  Я був здивований, почувши цю новину, тому що, чесно кажучи, це була подія, абсолютно невідоме мені. Згодом я перевірив це в місцевих газетах того часу і виявив, що кожне слово з того, що сказав Тоориш, було правдою.
  
  "Удача супроводжувала британцям", - продовжував мій кузен. “Хоча Спір почав свою переправу і виграв кілька сутичок з британським авангардом, президент Джонсон уклав угоду з британським послом лордом Монком. Великобританія погодилася виплатити багато мільйонів фунтів стерлінгів як компенсацію за підтримку армії Конфедерації під час війни. Великобританія також погодилася відмовитися від деяких своїх претензій на західні території. Потім президент відправив генерала Гранта перекрити ірландські постачання і запобігти переправу підкріплень. Вторгнення провалилося.
  
  “Британці представили перехід групу п'яних ірландців, бредуть через кордон. Історія приховувала реальність. Фактично, в наступному році провінції Британської Північної Америки об'єдналися в Домініон Канада. Таким чином, Канада повинна дякувати ірландське вторгнення за своє існування ".
  
  “ А що щодо цього генерала о'ніла, як ви його називаєте?
  
  “О'ніл, як переможець над британцями при Риджуэе і Форт-Ері, став героєм конфлікту. Він не так-то легко відмовився від цієї ідеї і хотів зробити другу спробу вторгнутися на британську територію в гонитві за незалежність Ірландії. Він став президентом Ірландського республіканського руху в Сполучених Штатах і зрештою оселився тут, в Холт-Сіті".
  
  “ І тепер ви кажете, що його отруїли?
  
  “Схоже на те. І, як ти кажеш, судячи з його біографії, це людина, який нажив собі могутніх ворогів ".
  
  “ І ви побоюєтеся, що стане відомо про те, що Майкрофт працює в Дублінському замку, а також про мій приїзд у це час, що це може бути витлумачено владою Замку як спроба усунути о'ніла?
  
  Тоориш знизав плечима.
  
  “Це не перший випадок, коли вбивство використовується в якості політичного інструменту. Навколо генерала дійсно є невеликий штат співробітників, які дуже піклуються про нього".
  
  “ Ти говориш так, наче підтримуєш його.
  
  Тоориш пильно подивився на мене.
  
  “Я захоплююся цією людиною і згоден з тим, що в Ірландії знову має бути власний уряд. Однак я б підтримав містера Батта і його Ірландську лігу самоврядування. Я не фенианец ".
  
  "Враховуючи те, що ви сказали, не робить вашу роль лікаря генерала о'ніла дещо сумнівною?"
  
  “Зовсім ні. Ми обидва згодні з метою, яка повинна бути досягнута, але не з методом її досягнення. У нас взаємна повага ". Тоориш раптом криво посміхнувся: "Крім того, на даний момент я єдиний ірландський лікар в цьому місті".
  
  Ми виїхали на певну відстань за межі основної частини садиб і будівель. Будинок генерала представляв собою велична дерев'яна споруда, зведена порівняно недавно. Територія здавалася великий, поруч протікала річка, а на її берегах розкинувся фруктовий сад. Двоє чоловіків патрулювали ворота, що ведуть до будинку. У обох були карабіни, і я помітив, що вони були одягнені в зелені куртки зі знаками розрізнення, а в одного були нашиті на рукаві сержантські шеврони. Складалося враження, що вони були солдатами, які охороняють це місце. Насправді, це було саме те, чим вони були, але належали до Ірландської визвольної армії. Вони дізналися Тоориша, але подивилися на мене з підозрою.
  
  "Хто він, док?" - запитав чоловік з шевронами сержанта. Його дублінський акцент був очевидний.
  
  "Мій двоюрідний брат недавно прибув з Ірландії", - відповів Тоориш. Отримавши цю звістку, нас пропустили через ворота до будинку.
  
  Я помітив, що над ганком майорить прапор - триколор з зеленого, білого та оранжевого кольорів. Я не пам'ятав таких символів, але Тоориш сказав мені, що це був прапор, подарований французами руху "Молода Ірландія" в 1840-х роках і тепер використовується фениями.
  
  Молода жінка стояла на ґанку, заламуючи руки, очі її почервоніли від сліз. Гарненька, з блідою шкірою і рудим волоссям, вона була майже спотворена своїми сльозами. Поруч із нею стояв молодий чоловік, який, здавалося, серйозно розмовляв з нею. На ньому була груба робочий одяг та тільки сорочка. При нашій появі він щось швидко сказав дівчині і зник за рогом веранди, або того, що в цих краях називається ганком. Дівчина піднялася на верхню сходинку, коли Тоориш під'їхав.
  
  “О, доктор, слава Богу, ви прийшли. Мені боляче дивитися на генерала в такому стані".
  
  "Він все ще живий?" запитав Тоориш, стрибаючи вниз і беручи свою сумку.
  
  "Навряд чи, сер", - відповіла вона.
  
  Тоориш вступив в хату в супроводі молодої дівчини, яка, як я зрозумів, мала бути однією з служниць. У передпокої стояв ще один чоловік у зеленій куртці, з револьвером за поясом. Тоориш пробурмотів щось в бік чоловіка, що, я думаю, було способом пізнати мене, і попрямував прямо вгору по сходах, дівчина йшла попереду. Я слідував за ними по п'ятах.
  
  Генерал, гарний вусатий чоловік, сильно схуд з-за свого слабкого здоров'я, лежав, повністю одягнений, перевертаючись на ліжку. Його щоки запали, він був блідий, спітнів і знаходився в несвідомому стані. Його тіло, здавалося, судорожно напружився. Тоориш схилився над ним і почав огляд. Кілька хвилин цього підтвердили його припущення про отруту.
  
  "Ви нічого не можете зробити, Холмс", - сказав він мені. “Я повинен спробувати запропонувати протиотруту від цього. Те, що він досі не помер, є доказом міцної статури".
  
  “ Ви ідентифікували отрута? - запитав я.
  
  “М'язові судоми є ознакою. Стрихнін".
  
  "Але якщо б він прийняв його в будь-якій кількості, він був би вже мертвий", - зауважив я, знаючи так багато про хімії.
  
  “У стрихніну гіркий смак. Можливо, після першого ковтка його попередили? Потрібно десять-двадцять хвилин, щоб почалися судоми. Смерть настане через два-три години, залежно від того, скільки він проковтне. Тепер дозвольте мені зробити те, що я можу. Якщо ви хочете бути корисним, з'ясуйте, як генералові вдалося проковтнути цю отруту.
  
  Він махнув рукою, щоб ми з покоївкою вийшли з кімнати.
  
  Я подивився на красноглазую дівчину, яка була в стані сильного відчаю.
  
  "Спустися вниз і розкажи мені, як це сталося", - запропонував я.
  
  Вона провела їх униз, до того, що, мабуть, було бібліотекою генерала. В основному вона була заповнена книгами з ірландської та американської історії і предметами військового характеру.
  
  "Для початку назви мені своє ім'я", - сказав я, притулившись до великого дубового столу.
  
  “ Кітті, сер. Кітті Маккенна.
  
  “ Я бачу, що ви з Монагана, за вашим акценту.
  
  "Дійсно, так і є".
  
  “ Як довго ви служите генералові? - запитав я.
  
  “З тих пір, як я приїхав у цю країну. Моя сім'я знала сім'ю генерала в Монагане. Це було п'ять років тому ".
  
  “ І в якій якості ви тут служите?
  
  “ Я і покоївка, кухар, сер. По правді кажучи, сер, у генерала немає іншої домашньої прислуги, тільки я і Кевін, який служить йому помічником і камердинером. У даний момент місіс о'ніл і її діти знаходяться в Омасі, в гостях у якихось родичів.
  
  “ Тут немає інших слуг? Мені здалося, що я бачив тут кількох чоловіків.
  
  “О, звичайно, ти зробиш це. Є півдюжини солдатів генерала, які служать в охороні і допомагають по господарству".
  
  “ Навіщо йому знадобилася охорона?
  
  “ Значить, ви не ірландець, сер.
  
  "Доктор Шерлок - моя кузина", - зауважив я, але злякався, що вона мала на увазі, що я не належу до її ірландського роду.
  
  “Тоді ви повинні знати, що генерал є ворогом британського уряду, і його діяльність привела його до конфлікту з тими, хто управляє справами у Вашингтоні. Всього кілька років тому він був заарештований маршалом Сполучених Штатів на канадської кордоні.
  
  “Я можу зрозуміти, що британці домагаються його арешту, але чому Вашингтон? Хіба він не був героєм останньої війни між штатами?"
  
  “Він швидше герой для ірландського народу, сер. За порушення угоди між Вашингтоном і Лондоном до нього ставляться з глибокою ненавистю в багатьох колах по обидві сторони Атлантики. Його життя кілька разів погрожували. Ось чому йому потрібен охоронець."
  
  “ І ви знаєте, як стався цей нещасний випадок?
  
  “ Нещасний випадок, сер?
  
  “ Як генерал докотився до того, що проковтнув отруту?
  
  Дівчина пирхнула.
  
  “Я не знаю. Це сталося після полуденної трапези, чи дві години тому".
  
  “ Добре, розкажіть мені про обставини, які спонукали вас послати за доктором Шерлоком.
  
  “Я налив склянку віскі генерала, коли він сидів у цьому самому кабінеті. У нього була звичка випивати склянку після обіду, працюючи там за своїм столом".
  
  “ Ви передали йому склянку віскі?
  
  “ Я поклала його на стіл поруч з ним. Дивись, він все ще там.
  
  Я глянув туди, куди вона вказувала, і побачив на столі скляний стакан, наполовину наповнений віскі.
  
  "Тоді що?" - Запитав я.
  
  “Потім я вийшов з кімнати. Через мить мені здалося, що я чув, як він кликав мене. Я повернувся і виявив його вартим он у того шафки, де зберігаються напої. В руці він тримав пляшку і роздивлявся її. "Ти хочеш ще келих?" Я запитав його. Він глянув на мене і похитав головою. "Воно було гірким", - ось і все, що він сказав. Я побачив, що до склянці на його столі майже не торкалися".
  
  “ Ви наливали віскі, перебуваючи в цій шафі? Я перебив:
  
  "Я так і зробив".
  
  - З графина? - запитав я.
  
  “ З пляшки, сер. Генералу доставляють його ящиками з винокурні Джона Пауера в Дубліні. Він відмовляється пити що-небудь ще.
  
  "Що тоді?"
  
  “Я вийшов з кімнати і ледве встиг вийти в коридор, як почув глухий стукіт з кабінету. Я повернувся і побачив, що генерала на підлозі в припадку. Я подзвонила Кевіну, і нам вдалося доставити його в спальню. Але коли стан погіршився, Кевін сів на коня і поїхав за доктором Шерлоком ".
  
  “ Ви були стурбовані її станом. І все ж, чому Кевін зміг повідомити лікаря, що генерал був отруєний?
  
  Вона насупилася, обмірковуючи це питання.
  
  “Навколо його рота були краплі слини і конвульсії. Я припустив, що це його насторожило ".
  
  “ Значить, ви знаєте, що такі симптоми означали отруєння?
  
  Вона похитала головою.
  
  “ Це Кевін так сказав, сер. Ось чому він негайно поїхав.
  
  Я озирнувся на скляний склянку з віскі, що стояв на столі.
  
  - До чого-небудь торкалися з тих пір, як ви налили віскі?
  
  "Схоже на те, сер".
  
  Я нахилився над ним, щоб вдихнути його аромат. У нього не було ніякого іншого запаху, крім віскі. Тому я занурив у нього вказівний палець і обережно спробував кінчиком мови. У ньому не було нічого незвичайного. Це був хороший, простий ірландський віскі. У ньому виразно не було нічого горького. Я помітив на келиху маслянистий відбиток великого пальця.
  
  “ Генерал був зайнятий змазуванням якого-небудь інструменту за цим столом? Можливо, кишенькових годинників? - Запитав я.
  
  Дівчина, здавалося, вважала мене божевільним.
  
  “ Генерал, сер? Він писав якісь листи.
  
  “ Покажіть мені пляшку, з якої ви наливали. Це була та ж сама, яку оглядав генерал, коли ви його бачили?
  
  “ Нещодавно була відкрита тільки одна пляшка, сер. Вона в шафці.
  
  Я пішов подивитися сам. Як вона сказала мені, одна пляшка віскі power's була відкрита, і, на мою думку, з неї було налито приблизно півсклянки. Я ще раз понюхав пляшку. А потім обережно спробував трохи кінчиком пальця. Гіркоти не було. Здавалося, що, як би генерал ні ввібрав стрихнін, він не був замаскований в дистиляції містера Пауера. Я знову помітив кілька крапель олії, прилиплих до пляшки.
  
  Тим не менше, і тут логіка дедукції була цілком зрозуміла, якщо генерал нічого не пив ні до віскі, ні після, і протягом десяти хвилин після прийому віскі у нього з'явилися симптоми, то, мабуть, саме з допомогою цього засобу отрута була введена в його організм. Але в кімнаті не було ні іншого склянки, ні відкритої пляшки.
  
  “ Цей чоловік, Кевін, вже повернувся в будинок? - Запитав я.
  
  “ Так, сер. Він повернувся раніше вас. Він відчував, що його місце поряд з генералом.
  
  “ А, це був той молодий чоловік, якого я бачила з вами на ганку?
  
  “ Насправді це було не так, сер. Це був Біллі Маккартен, один з чоловіків ...
  
  На її щоках був яскравий рум'янець, який розповідав цілу історію.
  
  “ Твій наречений? - Ризикнула запитати я.
  
  “Ми вийшли разом. Але він пробув тут недовго. Він з округу Даун".
  
  “ Значить, він не один з ветеранів генерала?
  
  "Він чи старші за мене", - заявила дівчина. “Він доглядає за садом. У нього вдома були неприємності, і йому довелося добиратися сюди проїздом. Він приєднався до республіканцям в Нью-Йорку, а потім потрапив сюди за їх рекомендації. Генерал зглянувся над ним і дав йому роботу. Він хоче чогось досягти і...
  
  Вона замовкла, почервонівши ще більше.
  
  "Що ж, давайте продовжимо", - сказав я. “Попросіть цього Кевіна зайти сюди. Подивимося, як він так швидко діагностував отруєння".
  
  Чоловік, якого Кітті провела у кабінет, був тим самим чоловіком, який стояв у коридорі, коли ми прийшли. Він був чисто виголений і, очевидно, служив в армії, судячи з того, як він тримався і майже витягнувся переді мною по стійці "струнко". На ньому була та сама зелена куртка, і тепер я міг розгледіти, що у нього на плечах були лейтенантські відзнаки. Я також звернув увагу на револьвер, який він носив у кобурі на поясі, військовий клапан якої, як я помітив, був відкритий.
  
  "Ваше ім'я?" - Запитав я.
  
  “ Кевін Маллан, сер. Лейтенант Ірландської армії звільнення. Тринадцятий полк.
  
  “ Як довго ви працюєте на генерала? - запитав я.
  
  “Я воював на його боці при Риджуэе і в перестрілці біля форту Ері. Я був під його командуванням під командуванням генерала Шермана під час війни між штатами. Я був його помічником з тих пір, як ми переправилися через Ніагару.
  
  “ Значить, ви завжди були солдатом?
  
  “Я приїхав у цю країну як раз в той момент, коли почалася війна між штатами, і відразу ж записався в кавалерію в Мічигані. Генерал командував підрозділом. Проте в Ірландії я був студентом, сер".
  
  “ Де і що було вашим предметом?
  
  “ Я навчався в Королівському коледжі в Голуэе і вивчав ботаніку.
  
  “ Ботаніка? Від ботаніка до солдата - цікава зміна.
  
  “ Не так вже цікаво, сер. Але ви, звичайно, прийшли не для того, щоб витрачати час на історію мого життя. Я думав, ви лікар, родич доктора Шерлока.
  
  “Мій кузен попросив мене з'ясувати, як генерал став приймати стрихнін. Не хвилюйтеся, "додав я, - мій кузен навіть зараз бореться за життя вашого генерала".
  
  Людина, що продовжував стояти по стійці смирно, здавалося, помітно розслабився, але не повністю, тому що в його тілі відчувалася певна напруга.
  
  "Як ви довідалися, що генерал прийняв отруту?" Раптово запитав я. "Коли ви прийшли в будинок мого кузена, ви розповіли йому про цей факт".
  
  “Це просто. Я бачив, як у тварин виявлялися схожі симптоми при отруєнні".
  
  "Ти повинен пояснити це мені".
  
  Чоловік вказав на вікно.
  
  “Ви повинні помітити, сер, що ми знаходимося недалеко від річки. Коли це будівля тільки зводилося, його сильно турбували гризуни. Генерал наказав отруїти цих істот, щоб знизити їх чисельність ".
  
  “ І який отрута був використаний?
  
  "Суміш була перегнана з насіння Nux vomica".
  
  Як я вже сказав, навіть на тій ранній стадії я дещо вивчив в області хімії і отрут. Я знав, що стрихнін - безбарвний кристалічний алкалоїд, який, згідно книгам, можна використовувати для упокорення гризунів. Але він не був поширений в Європі, ні в
  
  Америка. Його повинні були отримати з насіння дерева Nux vomica, що виростає в Ост-Індії. Я так і сказав.
  
  Кевін Маллан посміхнувся.
  
  “ Ви добре інформовані, містере Холмс. Недалеко від берега річки ви знайдете три зразка Nux vomica — тих дерев середнього розміру, які ви бачите. Кілька років тому капітан О Баннион, який претендував на цю землю ще в 1862 році, коли ця країна була відкрита для заселення, привіз сюди деякі види з Гаваїв, де росли дерева. Раніше їх було шість, але умови призвели до їх занепаду ".
  
  "Від вирощування дерев Nux vomica до отримання сульфату стрихніну довгий шлях", - припустив я.
  
  "Схоже, ви добре розбираєтеся в хімії, сер", - поблажливо відповів він. “Це була проста процедура. Я приготував суміш, і ми використовували її з хорошим ефектом, щоб відлякати гризунів".
  
  "Та в тебе ще залишилося трохи цієї суміші?" Запитав я.
  
  “ Дійсно. Але не хвилюйся. Воно в шафі в підвалі цього будинку. Воно зберігається строго під замком.
  
  "Покажи мені," зажадав я.
  
  Мене охопило хвилювання, коли я пішов за ним у темний підвал. У кутку стояла шафа з висячим замком. Муллану довелося запалити ліхтар, тому що тут, внизу, не було доступу до світла. Він підійшов до дошки, прихованої за сходами, де було кілька гачків, з яких звисали ключі. Він простягнув руку, потім захитався і простягнув її, щоб підібрати ключ. Він стер з неї і мить розглядав, перш ніж підійти до шафи.
  
  Відкривши двері, я виявив на верхній полиці дві пляшки з безбарвною рідиною. На пляшках були етикетки з грубо намальованими черепами і схрещеними кістками і попередженням "Обережно, отрута".
  
  "Хто ще знає про це?" Запитав я. "Чи може хто-небудь ще мати доступ, крім вас?"
  
  “Тільки якщо б вони знали, який ключ вибрати. Ми з генералом знаємо, де знайти ключ, і ця отрута зберігався в цьому шафі".
  
  “ Ви впевнені? Що з міс Кітті?
  
  Він похитав головою.
  
  "Я не думаю, що їй варто було про це знати".
  
  “ Ви не часто відкриваєте цей шафа?
  
  “ Що змушує тебе так думати?
  
  “ Ви почали вагатися, коли потягнулися за ключем, що висіли на гачку, ніби не були впевнені, який саме.
  
  “Я вагався тільки тому, що ключа не було там, де я чекав його знайти. Останній, хто відкривав шафа, повісив ключ назад на інший гачок ".
  
  "Останнє істота з людей?"
  
  “ Думаю, це був генерал. Момент забудькуватості.
  
  Я дістала ключ з шафи і на мить повертіла його в пальцях, потім простягнула йому.
  
  Повернувшись до кабінету, я відпустив Маллана, сів за стіл генерала і втупився на повну склянку віскі. Якщо б у ньому був стрихнін, справу було б простіше простого. Мені в голову прийшла ідея, і я смикнув за мотузочку дзвоника, викликаючи Кітті. Вона вбігла і тут зрозуміла, що це всього лише я. Можливо, вона подумала, що це генерал прийшов в себе і дзвонить. Я не вибачився.
  
  "Ведеться інвентаризація пляшок віскі, куплених і випитих в цьому будинку?" Я зажадав відповіді.
  
  Вона моргнула і, здавалося, була здивована моїм питанням.
  
  “Питання проста. Хто обслуговує цей будинок і робить замовлення?"
  
  “ Місіс о'ніл, коли вона знаходиться в резиденції, сер. В іншому випадку, це зроблю я. Вона зухвало вздернула підборіддя.
  
  “ Тоді у вас напевно є відповідь на це питання?
  
  "Віскі замовляється кожні три місяці в імпортера, який проживає в Лінкольні".
  
  Я знав, що це велике місто штату, названий так на честь президента, який був убитий.
  
  “ А ведеться підрахунок використаних пляшок?
  
  “Ні, сер. Не мною. Якщо я зауважу, що у нас закінчується, я нагадаю генералу і накажу додати".
  
  Її відповідь була, м'яко кажучи, розчарування.
  
  З хвилину я сидів, барабанячи пальцями по столу.
  
  “ Де зберігається спиртне, перш ніж віднести його в той шафа? Я бачу, ти приносиш сюди тільки по одній пляшці за раз.
  
  “ Він зберігається в підвалі, сер.
  
  “ Ви сказали, що напій, який ви налили, був з пляшки, яку тільки що відкрили?
  
  Вона насупилася і нервово кивнула.
  
  “ Так це була нова пляшка, яку ви принесли, щоб поставити в шафу?
  
  "Так і було".
  
  Я встав, знову підійшов до шафи й відчинив його.
  
  “ Скажи мені, Кітті. Ти миєш руки перед подачею напоїв?
  
  “ Сер! Дівчина обурено втупилася на мене.
  
  "Я маю на увазі, якщо ви були зайняті якимось завданням — скажімо, змащували щось-і вас викликали подавати напої генералу, ви б вимили руки перед цим?"
  
  "Звичайно". В її голосі звучало презирство. "Генерал і місіс о'ніл дуже розбірливі".
  
  "Підемо," різко сказав я. - Покажи мені, де зберігається це віскі.
  
  Я знову подався у підвал. У дальньому кінці, подалі від замкненого шафи з отрутами, стояла купа пляшок, розкладених по боках. Тут було багато вин, але був і вибір знаменитої дистиляції містера Пауера. Вона вказала на них, і я побачив, як по її обличчю пробігла похмура гримаса.
  
  "У них є щось незвичайне?" Я наполягав.
  
  "Це... нічого особливого," нерішуче сказала вона. “ Просто мені здалося, що я взяла пляшку з кінця ряду ... там, де порожнє місце.
  
  “Ну і що? Він порожній, то чому це тебе турбує?"
  
  “Але наступного теж порожній. Я розставляю пляшки по порядку, починаючи з того місця праворуч уздовж ряду. Здається, одна пляшка пропала без вести".
  
  Я узяв одну з пляшок, так як зауважив під нею вологе місце. Я помацав вологу пальцем і понюхав. Це було віскі.
  
  "Ці пробки легко знімаються", - зауважив я. "Скажи мені, Кіті, ти знімаєш їх внизу або коли піднімаєшся в кабінет?"
  
  "Я відношу пляшку прямо в шафу, і коли напій потрібен, я знімаю пробку, наливаю напій і завжди ставлю пробку на місце".
  
  "Значить, тут немає необхідності у витоку?"
  
  Вона похитала головою.
  
  "У цьому маєтку не так багато місць, де можна прогулятися?" Раптом я помітив, змінюючи тему.
  
  Вона різко повернула голову.
  
  "Що ти маєш на увазі?" - вимогливо запитала вона.
  
  “ Ти коли-небудь спускаєшся сюди з маленьким Біллі?
  
  Рум'янець на її обличчі показав мені, що моє питання досяг мети.
  
  "Ми не спускаємося сюди і не крадемо віскі у генерала, сер!" - запротестувала вона.
  
  "Я і не пропонував тобі цього робити", - заспокоїв я її. “Але, можливо, ти привела Біллі сюди, щоб побути наодинці. Де зупинився він і інші чоловіки? Я думаю, у вас і помічника генерала є кімнати в цьому будинку, навіть коли дружина генерала і його сім'я знаходяться в резиденції?
  
  “ За будинком є нічліжка. Там живуть всі інші чоловіки.
  
  "Знайду я Біллі в цьому бараці, якщо піду шукати його зараз?"
  
  Вона насупилася, а потім повільно кивнула.
  
  “ Дуже добре. Попроси Кевіна приєднатися до мене в кабінеті генерала через двадцять хвилин.
  
  Через годину, коли я чекав у коридорі, мій двоюрідний брат Тоориш спустився по сходах.
  
  "Ну?" Запитав я. "Як поживає ваш пацієнт?"
  
  "Якщо він проживе наступні двадцять чотири години, то у нас є всі підстави сподіватися на повне одужання".
  
  “І все ж це було отруєння стрихніном, а протиотрути від нього немає. Як вам вдалося зробити це диво і зберегти йому життя досі?"
  
  "Було кілька способів", - зізнався Тоориш не без відтінку марнославства. Але тоді, схоже, у нього були вагомі причини бути задоволеним собою. “Це була удача, що він випив не більше пари ковтків отрути. Мені потрібно було вивести отруту з травного тракту, і тому наступними кроками були вливання активного деревного вугілля, а потім трохи дубильної кислоти. Я тримаю при собі пляшку дубильної кислоти, одержаної з дуба і горіха волоського, і це дуже смачно. Потім, щоб зупинити м'язові судоми, я зробив пацієнту інгаляцію хлороформу Гатрі. Це кращий спосіб викликати розслаблення і сон, ніж ефірний препарат Лонга. Він знеболює організм. Так що, якщо він розслабиться таким чином, як я сказав, і буде живий завтра він буде на шляху до одужання. Тоориш подивився на мене з цікавістю. “І що ти робив? Ви з'ясували, яким чином він приймав це отруйне зілля?
  
  "Не тільки це", - відповів я, також пишаючись своїм досягненням — пам'ятаєте, я був ще дуже молодий. "Я знаю, хто застосовував це і з якими цілями".
  
  Я попросив Кевіна покликати всіх в хол і став на сходах в декількох сходинках від підлоги, щоб звернутися до них.
  
  Там були Кітті і її коханий, Біллі Маккартан, Кевін Маллан і приблизно півдюжини чоловіків, які працювали охоронцями у невеликому маєтку.
  
  "Була зроблена спроба отруїти генерала о'ніла", - почав я без передмов. "Спроба вбивства, або, іншими словами, замах на вбивство".
  
  У присутніх вирвався зітхання, наче на одному диханні.
  
  "Вбивця залишається серед вас", - додав я, коли звук вірш.
  
  Це викликало ще більший зітхання і тихий зойк жаху у Кітті.
  
  "Ти збираєшся розповісти нам, як це було зроблено?" Зажадав Тоориш, дещо роздратований моєї театральністю.
  
  "Це було зроблено просто", - відповів я. "Отрута був введений генералу в післяобідній напій, через його улюблений склянку віскі".
  
  Кітті знову скрикнула. Один або двоє чоловіків подивилися на неї з підозрою.
  
  "Заради бога, Холмс, продовжуйте," пробурмотів Туриш.
  
  Кітті принесла з пивниці нову пляшку віскі. Вона відкрила її і налила звичайний післяобідній склянку віскі. Його поставили на стіл генерала, коли він працював. Потім вона залишила його в кабінеті. Генерал зробив ковток-другий, відчув гіркоту на смак і видав вигук відрази. Заінтригований, він встав з-за столу, підійшов до шафки і дістав пляшку, щоб оглянути її. Кіті подумала, що його вигук було закликом, і повернулася. Вона побачила його біля буфету і подумала, що він наливає собі ще один келих. Потім вона пішла, і за мить генерал втратив свідомість.
  
  "Вона і Кевін Маллан віднесли його в спальню, і Кевін, диагностировав отруєння, поїхав за допомогою до лікаря Шерлоку, залишивши Кітті доглядати за генералом, наскільки вона могла, в спальні".
  
  “ Так хто ж був відповідальний за це? - різко запитав Тоориш.
  
  "Пляшка віскі вже стояла у погребі, коли Кітті сходила за нею," відповів я. “Хтось спустився туди, вийняв корок і, ймовірно, проковтнув досить віскі, щоб звільнити місце для стрихніну. Він пролив трохи туди, де були приховані пляшки. Потім він пішов за ключем від шафи з отрутами, взяв пляшку з отрутою і вилив його в пляшку з-під віскі так, щоб безбарвна рідина не справила на неї помітного впливу. Потім він повернув пробку на місце, поставив пляшку на місце в якості наступної, яку потрібно було взяти, замінив отрута і повісив ключ назад на гачок ".
  
  "Але ти ж сказав, що з віскі в кабінеті все в порядку", - запротестувала заплакана Кітті.
  
  "Ні того, ні іншого там не було", - відповів я. “Ми зіткнулися з дуже хитрим вбивцею. Він намагався зробити Кітті вбивцею мимоволі. Як тільки справу було зроблено, а генерал корчився в агонії на ліжку, він повернувся в кабінет, дістав пляшку і склянку і поставив туди незабруднену пляшку. Він навіть налив таку ж дозу в склянку і залишив його на столі. Потім він відніс отруєну пляшку і склянку до себе в спальню ".
  
  Кевін Маллан ступив уперед з похмурим виразом обличчя.
  
  “ Це правда, хлопці. І завдяки вказівкам юного містера Холмса я знайшов їх — пляшку й склянку.
  
  З боку присутніх було ще більше виразів подиву.
  
  "Куди, лейтенант?" зажадав відповіді людина з шевронами сержанта. “ Хто вбивця?
  
  Раптово обернувшись, Муллан посміхнувся.
  
  “ Я знайшов їх під ліжком Біллі Маккартана.
  
  Кітті скрикнула ще голосніше, і чоловіки кинулися вперед, щоб схопити молодої людини.
  
  "Зачекайте хвилинку", - крикнув я. "Може бути, лейтенант Маллан скаже нам, чому цієї пляшки не було під ліжком Маккартена, коли я нещодавно заходив до нього?"
  
  Маллан захитався і спантеличено повернувся до мене. Здавалося, його мозок працював швидко.
  
  “ Але ти сказав мені, що підозрюєш Біллі. Ти наказав мені піти і обшукати його ліжко.
  
  “Я дійсно це зробив. Це було елементарно. Я розробив метод і знав підозрюваного. Здавалося, ви були єдиним, хто знав про властивості стрихніну і про те, де він зберігався, і у вас був доступ до нього. Я знав, що ви, мабуть, заховали пляшку з отруєнням і повинні були знайти її. Спочатку я відправився на пошуки Біллі, і він охоче дозволив мені обшукати його ліжко, щоб довести його невинність. Незабаром я зустрівся з вами і сказав, що підозрюю Біллі. Я надав вам ідеальну можливість викрити його, підкинувши ваше сховане отруєне віскі під його ліжко. Я попросив вас обшукати і нічого не чіпати, але доповісти мені, сказавши, що після цієї зустрічі ми всією групою вирушимо до ліжка Біллі і знайдемо це. Отже, зараз це там, куди ви його поклали. Насправді, ми з Біллі почекали, поки ви побуваєте в бараці і підете. Потім ми провели ще один обшук, і, о диво, отруєний віскі і склянку з'явилися як за помахом чарівної палички ".
  
  "Це брехня!" - закричав Маллан. “Це зробив хтось інший. Вони навіть не повісили ключ від шафи з отрутами назад на правий гачок. Я тобі показував".
  
  "Дійсно, непоганий спектакль", - погодився я. “На дошці було кілька гачків, і ви з усіх сил намагалися показати мені, що знаєте, на який гачок їх правильно ставити. Крім того, щоб заплутати ситуацію, ви показали мені, що вона потрапила не на той гачок. Але ви самі насадили її на той гачок, щоб збити мене зі сліду. Є ще одна річ , яка тебе видала ...
  
  Я посміхнувся і вказав на його револьвер, що висів у кобурі у нього на боці.
  
  “ Ви пишаєтеся цим зброєю, лейтенант, чи не так?
  
  Він насупився.
  
  “Я помітив, що це був один з нових армійських пістолетів Colt Single Action. Їх почали випускати всього три або чотири роки тому. Високо цінувався. Ви так пишаєтеся тим, що змащуєте його великою кількістю масла, щоб утримувати в хорошому стані. Особисто мені не подобається вогнепальну зброю, хоча я тримаю себе в курсі останніх моделей. Не знаю, добре це чи погано - не перестаратися з маслом. Єдине, що я помітив, це маслянистий відбиток великого пальця на змінному склянці віскі в кабінеті. На шийці пляшки віскі, що стояла в шафці, виднілися маслянисті сліди. І коли ви дістали ключ від шафи з отрутами, я помітив, що вам довелося стерти з нього олію. Я все ще відчувала залишки масла , коли діставала його з шафки , щоб передати вам ...
  
  Щойно я закінчив, як Маллан відступив назад і вихопив револьвер.
  
  “ Дуже розумно, містере Холмс. Відійдіть! Ви всі. Я збираюся закінчити роботу, але не з допомогою отрути.
  
  Він пройшов повз мене і почав швидко підніматися сходами у спальню генерала.
  
  Пролунав єдиний клацання. Муллан упустив пістолет, похитнувся, оступився і впав спиною вниз по сходах.
  
  Юний Біллі стояв, тримаючи в руці паруючий револьвер.
  
  Я схилився над Малланом.
  
  "Чому?" Запитала я, бачачи, як світло гасне в його очах.
  
  “ А... помилування... гроші ... Ірландія.
  
  А потім він був мертвий.
  
  Лікування кузена Тоориша пройшло успішно. Генерал пережив двадцять чотири години і одужав, хоча я не можу сказати, що він повністю одужав. Він помер у січні наступного року. Я підозрюю, що отруєння сприяло його смерть; йому було всього сорок чотири роки. Я так і не поговорив з цією людиною, оскільки залишив Холт-Сіті кілька днів потому. Я не потрудився з'ясувати, як було звільнився від тіла Муллана. В країні не було закону, про який можна було б говорити, тому я припускаю, що його тихо закопали або навіть залишили на дереві на поталу стерв'ятникам, що, як мені сказали, було чиверским звичаєм.
  
  
  
  
  "Що ж, Холмс, з цього виходить хороша історія, але я уважу ваше бажання не писати її".
  
  "Ви прекрасні, мій дорогий друже," сказав він, ліниво розкурюючи трубку.
  
  “ Одного я не розумію.
  
  “ Тільки один? Холмс скептично посміхнувся.
  
  “Маллан служив о'нілу дванадцять років або близько того. Бився разом з ним у громадянській війні в АМЕРИЦІ, а потім у цьому безглуздому справі про вторгнення ".
  
  "Безглуздо?" Перепитав Холмс. “Це був план, який міг увінчатися успіхом. Це одне з тих "якби тільки", які мають значення".
  
  “Це була зрада. Зрада ніколи не приводить до успіху".
  
  “ Ах, дорогий Ватсон. 'Зрада ніколи не процвітає; чому, в чому причина? Тому що, якщо вона процвітає, ніхто не сміє називати це зрадою".
  
  “ Послухайте, Холмс, ви розумієте, що я маю на увазі. У будь-якому випадку, я хотів сказати, чому цей тип чекав стільки часу, перш ніж спробувати вбити о'ніла?
  
  “Я думаю, він пояснив це у своїх останніх словах. Йому запропонували помилування, гроші і повернення в Ірландію, щоб насолоджуватися залишилася життям в обмін на усунення ворога держави ".
  
  "Але це означало б, що Дублінський замок найняв найманого вбивцю?" Я запротестував.
  
  "Чи Лондон," весело погодився Холмс.
  
  "Це обурливо!" Заявила я. "Це не по-британськи".
  
  Холмс цинічно посміхнувся.
  
  “ Бідний Ватсон. Я думав, ви досить довго пробули в цій юдолі сліз, щоб зрозуміти, що уряди здатні на все ... Незалежно від їх національності.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Шерлок Холмс подорожує на захід за оповіданням Рису Боуена і трохи знайомиться з мистецтвом розшуку у корінного американця.
  
  РІЗАННЯ ДЛЯ ВИВІСКИ
  
  Автор:
  
  РИС БОУЕН
  
  Аа як щодо вас, молодий чоловіче? Ви, звичайно, не з цих місць. Ви з далекого сходу, чи не так? Зауважувала була жінка з суворим, кутастим особою і загостреним підборіддям. Вона була одягнена від капелюшка до чобіт в чорне, справляючи враження відьми.
  
  З тих пір як диліжанс з гуркотом від'їхав від Альбукерке, вона взяла на себе роль великого інквізитора по відношенню до іншим пасажирам, ніколи не дозволяючи розмови затягнутися. Молодий чоловік, до якого вона зверталася, був високим і струнким, з довгими витонченими руками і злегка зніженими манерами. У нього було вражаюче особа з яструбиним носом і розумними сірими очима. Його одяг видавала в ньому міського жителя, як і його бліде обличчя. На ньому не було й сліду оленячої шкіри або десятигаллоновой капелюхи; скоріше, він носив жорсткий білий комірець поверх довгого чорного піджака і чорного жилета, зі смаком підібраною срібною ланцюжок для годинника. На ногах у нього були чорні до блиску начищені черевики, шнурки яких були приховані гетрами. Його шкіра була досить блідою за контрастом з обвітреними особами навколо, і він трохи почервонів, опинившись в центрі уваги. “ Ви праві щодо першої частини, мадам. Як ви мудро помітили, я не з цих місць. Але і не з далекого сходу. Я англієць.
  
  "Я так і думала", - сказала жінка зі спалахом тріумфу в очах. “Бачиш, Генрі, що я тобі казала? Англієць".
  
  "Чи можу я дізнатися ваше ім'я, сер?" Говорив був людиною в рясі, який сидів навпроти.
  
  “Мене звуть Холмс. Шерлок Холмс", - відповів молодий чоловік, як ніби йому було неприємно повідомляти цю інформацію зовсім незнайомим людям, які не належали до його класу.
  
  “ Радий познайомитися з вами, містере Холмс. Чоловік перехилився через стіл і простягнув руку. “ Я преподобний Клей-Борн Вільямс, а це моя добра дружина Дороті. Ми прямуємо на захід, щоб принести Господа поган".
  
  “Значить, ви плануєте працювати серед індіанців, чи не так? Я захоплююся вашою мужністю. Наскільки я розумію, деякі племена відомі своєю лютістю", - сказав молодий містер Холмс.
  
  "В цих краях повно білих невіруючих, містер Холмс", - різко відповіла місіс Вільямс. “І наш обов'язок в першу чергу перед ними. Чи повірите ви, що в містах є десять салунов, будинки з поганою репутацією і жодного дому? Преподобному Вільямсу і мені належить врятувати багато душ."
  
  "Тоді я бажаю вам успіху", - сказав Шерлок Холмс. Він відкрив книгу, яку тримав у руці, сподіваючись, що це дасть зрозуміти, що у нього немає бажання продовжувати розмову. По правді кажучи, постійна тряска сцени викликала у нього деяку нудоту, а постійна балаканина досягла такого ступеня, що стала дратувати. Він звик до стриманості англійців, і невимушена фамільярність американців викликала у нього занепокоєння. Він оглянув вагон. Крім місіонерів, там був ширококостий чоловік з обвітреної шкірою, одягнений в безпомилкову уніформу вихідця з Заходу: штани з оленячої шкіри, жилет і величезний капелюх з загнутими крисами. Тепер його обличчя було наполовину приховане, так як він насунув капелюха на чоло і намагався заснути — ймовірно, намагаючись втекти від балакучої місіс Вільямс, вирішив Холмс.
  
  Навпроти нього сидів чоловік молодший, теж в західній одязі. Холмс уклав, що це ковбой, тому що його одяг просочилася запахом коні. На питання, якими його засипала місіс Вільямс, він відповідав не більш ніж "так, мем" або "ні, мем", але з цих односкладових відповідей Холмс зрозумів, що він працював на ранчо за межами Тусона, куди прямував диліжанс, і повернувся в Техас на похорон свого батька. Останній пасажиркою була молода жінка, просто одягнена в ситцеве плаття, представилася під ім'ям місіс Вільямс представилася міс Баклі з Огайо, мандрівної на захід, щоб зайняти посаду шкільної вчительки в селі під назвою Фенікс. У неї було приємне, безневинне обличчя, і Холмс вивчав її з цікавістю. Непогана маленька кісточка, що виглядає з-під цих спідниць.
  
  “ І що привело вас в Америку, містере Холмсе? Різкий голос місіс Вільямс вивів його з задуми. “ І в цю частину Америки зокрема? Вирішив сколотити стан на пошуках золота, чи не так?
  
  "Ні, звичайно, мадам." молодий чоловік посміхнувся. - Наскільки я розумію, я трохи запізнився до золотої лихоманки в Каліфорнії, хоча, наскільки я розумію, в горах Невади ще можна сколотити стан. Але я не уявляю себе по пояс у крижаній воді, размахивающим киркою в надії знайти кілька грамів золота. По правді кажучи, я тут для того, щоб розширити свій досвід пізнання світу. Я нещодавно закінчив Оксфордський університет і ще не визначився з професією ".
  
  "Чи є у вас уявлення про те, в чому полягають ваші таланти?" - запитав священик.
  
  Холмс похитав головою. “Я вивчав природничі науки, і мене дуже приваблює хімія. Мій батько намагався підштовхнути мене до заняття медициною, але я не думаю, що у мене вистачить терпіння допомагати хворим. І, чесно кажучи, у мене немає ні найменшого бажання проводити свої дні в брудній дослідної лабораторії.
  
  "Значить, ви людина дії?" - запитав священик, хапаючись за ремінь, коли карета підстрибнула на особливо нерівному ділянці траси.
  
  “Я скоріше вважаю себе справжньою людиною епохи Відродження, сер, не бажають бути прив'язаним до чогось одного. Чесно кажучи, я люблю оперу не менше, ніж науку. Іноді гра на скрипці приносить мені більше задоволення, ніж розглядання чашки Петрі. Але я не відчуваю особливої любові до світських формальностей. Я гостював у друзів сім'ї в Бостоні, і в мене було велике бажання побільше побачити вашу чудову країну, перш ніж я повернуся додому, особливо так званий Дикий Захід ".
  
  “ Ручаюся, ви вважатимете це досить диким. Великий чоловік зсунув капелюха на потилицю і сіл. “З цього моменту це може бути офіційно частиною Сполучених Штатів, але не розраховуйте ні на який закон і порядок. Тут править орден зброї. Орден найсильніших. А ще є індіанські племена. Нікому з них не можна довіряти ні на йоту. Так що моя тобі порада, молода людина, будь обережний і купи собі лоша.
  
  "Спасибі за пораду", - зніяковіло сказав Холмс. “Але мій план полягає в тому, щоб просто проїхати через цю територію, дістатися до Каліфорнії, а потім сісти на поїзд назад на Східне узбережжя. Я не очікую занадто великого хвилювання на цьому шляху. Насправді, можливо, найбільшою проблемою буде не прикусити язик, коли я намагаюся говорити, незважаючи на те, що цей проклятий вагон хитається. "
  
  "Це жахливо, чи не правда?" - сказала молода шкільна вчителька і сором'язливо зашарілася, коли пасажири подивилися на неї. "Здається, диліжанс їде жахливо швидко".
  
  "До темряви потрібно подолати багато миль," сказав здоровань, " і все це територія індіанців. Не те місце, де можна затримуватися".
  
  "Ви думаєте, нам загрожує напад?" запитала молода жінка, її очі були широко відкриті.
  
  “Я сумніваюся в цьому. Вони знають, що тренер Wells Fargo не представляє для них загрози ".
  
  "Дасть Бог, завтра до вечора ми будемо в Тусоні", - сказала пані Вільямс.
  
  Розмова урвалася. В купе стало душно, але з-за великої кількості пилу неможливо було відкрити вікна. Молода жінка притискала до рота носову хустку. Холмс втупився у вікно на скелястий, невиразний пейзаж. Вдалині час від часу виднілися далекі гірські хребти, але поблизу все було сумно і порожньо, лише зрідка невисокий чагарник порушував монотонність скелястій поверхні. Ніяких ознак птахів або тварин. Кінця не видно.
  
  По дорозі вони зупинялися в торгових постів і випадкових сілець, щоб змінити коней і дозволити пасажирам розім'яти затерплі кінцівки. Кожна зупинка відкривала пейзаж більш похмурий, ніж попередня, і Холмс почав відчувати серйозні побоювання з приводу свого рішення вибрати цей маршрут. Чому він думав, що Захід буде драматичним і в деякому роді чарівним? Навіть індіанці, яких він мигцем бачив, які вешталися навколо торгових постів, були брудними, смутними створіннями, далекими від того образу гордих, засмаглих воїнів на конях, який намалював Холмс.
  
  "Отже, на що буде схожий Тусон?" запитав він, коли вони знову рушили в путь після однієї з таких коротких зупинок.
  
  "Тусон - досить милий маленький оазис," сказав здоровань. “ Ранчо, зелені луки, струмки. У всякому разі, краще, ніж це. Звичайно, зараз це столиця території, але не чекайте від неї дуже багато. Всього лише невеликий президио і кілька магазинів і салунів. Ви не знайдете нічого незвичайного по цей бік Західного узбережжя, і тоді вам доведеться проробити весь шлях до Сан-Франциско, перш ніж ви потрапите в справжнє місто ".
  
  "Тепер у Сан-Франциско даний лігво пороку", — сказала пані Вільямс, глибокодумно киваючи чоловікові. “Наскільки я чула, розпуста тут на кожному розі. Опіумні притони, будинки з поганою репутацією — шокуючі. Вона здригнулася, ніби по ній пройшов фізичний холод.
  
  "Не сумуй, моя люба", - сказав преподобний Вільямс. "Я не збираюся ставити тебе жахам Сан-Франциско".
  
  Пасажири заночували в маленькому містечку під назвою Лордсбург і на наступний ранок знову вирушили в дорогу. Настрій у них значно покращився, оскільки вони знали, що до настання темряви будуть в Тусоні, де, як вони сподівалися, їх чекає цивілізований готель, чиста постіль і хороша їжа. В середині дня вибухнула піщана буря, яка змусила візників притримати коней і їхати повільніше. Коли карета зупинилася, мандрівники спочатку подумали, що все в порядку. Потім вони почули звук пострілу, і двері грубо відчинилися. Там стояв високий чоловік в насуненому на очі капелюсі, а іншу частину обличчя прикривала червона бандана.
  
  “Всі на вихід. Покваптеся!" Він махнув пістолетом в їх бік. “Пішли. У нас не весь день попереду". Його голос був глибоким і рокітливий, з грубуватими нотками.
  
  Один за іншим вони незграбно злізли в клубящуюся пил. Крізь морок вони змогли розгледіти, що знаходяться в центрі кола вершників, нацеливших в їх бік рушниці. Їхні обличчя були прикриті такими ж шийними хустками, а капелюхи прикривали очі. Водії вже спустилися і стояли з піднятими руками і стурбованим виразом на обличчях.
  
  "Кажу вам, ми не веземо нічого цінного", - говорив один з водіїв. “У нас на борту немає грошей. Тільки пошту і деякі товари, які потрібно доставити".
  
  "Тоді спускайте їх, і давайте подивимося", - сказав один з вершників. "І це буде сумний день для вас, якщо ви збрехали нам".
  
  Холмс зазначив, що його промова була більш вишуканою, ніж у першої людини. Він говорив з майже англійським акцентом. Перелякані водії підкорилися, забравшись на дах вагона і б'ючись з мотузками, якими був прив'язаний багаж. Група пасажирів збилася в купу, кашляючи і піднімаючи руки, щоб відігнати колючий пісок.
  
  “І ви, хлопці. Віддайте свої цінності і гроші", - гаркнув перший чоловік.
  
  Великий житель Заходу неспокійно засовався. “Як ви можете бачити, ми всього лише бідні люди. У нас не так вже багато цінностей. У мене в кишені є кілька доларів, і ти можеш забрати їх. Він вийшов вперед, тримаючи в руці срібні долари. Людина в масці взяв їх, потім схопив за зап'ястя вихідця з Заходу. “ І твій пістолет, друже. Ти ж не думаєш, що ми настільки дурні, щоб дозволити тобі залишити його? Він нахилився і витягнув пістолет з перламутровою ручкою з кобури на стегні чоловіка, потім кинув його на землю поруч з купою товарів, які зараз скидали з даху. "І я готовий посперечатися, що у твоєму жилеті є прекрасні кишенькові годинники". Він засунув руку всередину і радісно заволав, витягуючи блискучі годинник. “Ніяких цінностей, так? Ми уважно оглянемо ваші сумки, можете посперечатися на свій останній долар.
  
  Двоє інших чоловіків вже зійшли зі своїх коней і розкривали вузли й пакунки лютого виду ножами. Звідти посипалися ситець і каву, книги і боби, розсипалися жахливою сумішшю по сухій землі.
  
  Місіс Вільямс з криком кинулася вперед. “Це наші Біблії для язичників. Ви не маєте права видаляти їх. Бог напевно покарає вас, якщо ви це зробите".
  
  Холмс не міг не захопитися її сміливим, хоча і безрозсудним вчинком.
  
  Піший ватажок загрозливо наблизився до неї. “ Закрий свій рот, мем, і тримай його на замку, якщо знаєш, що для тебе краще. "Він навмисно направив пістолет їй в обличчя, і вона відступила з криком жаху.
  
  “Перестаньте, сер. Ви розмовляєте з дружиною місіонера", - спробував заперечити її чоловік.
  
  “ І ти теж, старий базіка. "Перший чоловік тицьнув преподобного Вільямса пістолетом в його значний живіт. - Просто віддай свої дрібнички, і все буде в порядку.
  
  “Але ми бідні місіонери. У нас немає мирських благ", - заскиглив преподобний Вільямс, але безрезультатно. Грубі руки вже нишпорили по його кишенях. Перший чоловік перейшов до шкільного вчителя з Огайо. “Ну, що у нас тут? Маленька красуня з тонкою талією. Ми могли б просто забрати її самі, а, хлопчики?
  
  Вона запхикала від страху. Холмс не міг більше терпіти. Він ступив уперед. “ Заберіть від неї свої руки цю ж хвилину.
  
  Чоловік обернувся до нього і глибокий сміх долинав з-під бандани. “І ти зробиш мене? Денді з східного узбережжя?"
  
  "Якщо ви хочете битися зі мною чесно, я обізнаний у бойових мистецтвах," сказав Холмс, - і я б бився за честь леді, як це зробив би будь вихований чоловік".
  
  “ Ви б послухали його? - чоловік знову хихикнув, і Холмс почув сміх іншого чоловіка, високий звук "хі-хі". Холмс озирнувся і побачив, що з-під капелюха чоловіки пробиваються руде волосся, а рука покрита такою кількістю веснянок, що здавалася майже помаранчевої. "Я не забуду вас так швидко", - подумав Холмс.
  
  Ватажок підійшов до Холмса. “Хочеш побитися, так? Що ж, ось як я б'юся, хлопець". І він обрушив приклад свого пістолета на голову Холмса збоку. Холмс впав на землю і більше нічого не пам'ятав.
  
  
  Він прокинувся в темряві і тиші. Його рот був забитий піском, а коли він спробував відкрити очі, вони теж були забиті піском. Він сів, і світ тривожно закружляв. Хвиля нудоти накрила його. Де, чорт візьми, він був? Потім до нього дійшло — карета, пограбування і той удар, який обрушився на нього. Принаймні, він не помер, вирішив він. Вони зберегли йому життя. Він піднявся на ноги й озирнувся. Повна темрява. Єдині проблиски світла виходили від зірок, які висіли в небі, неприродно великі і яскраві. Тоді він зрозумів, що пощадити його життя було не актом милосердя, а швидше навпаки. Його кинули у чорта на куличках повільно вмирати.
  
  
  Мить він боровся з відчаєм. Потім рішучість восторжествувала. Він збирався вибратися звідси живим. Він збирався зрадити цих людей правосуддя. Було вкрай важливо, щоб він пройшов якомога більше місця, поки ще темно, тому що йому довелося б шукати притулок під час виснажливої денної спеки. Він дивився в небо, поки не виявив Полярну зірку. Тусон, міркував він, знаходився строго на заході. Він повернувся обличчям до того, що, на його думку, було правильним напрямком, і рушив в дорогу. Йти було нелегко. Земля під ногами являла собою жахливу суміш каменів і піску, всіяну колючими чагарниками і рідкісними кактусами. Він плентався вперед, чортихаючись, коли наштовхувався на колючки кактусів або спотикався об каміння. Так він продовжував йти ще деякий час, борючись з нападами нудоти. В голові у нього диявольськи пульсувало, і іноді в темряві перед очима танцювали вогники.
  
  Нарешті він більше не міг іти. Він опустився на землю, маючи намір відпочити зовсім недовго, але замість цього поринув у міцний сон. Він прокинувся з першими променями ранкового сонця, светившими прямо йому в обличчя, його рот був пересохшим, а мова здавався чужорідним предметом. Він насилу піднявся на ноги, голова пронзалась болем. Краєвид змінився. Він більше не був плоским і безликим. Попереду височіли порізані фіолетові гірські ланцюги. Не було ніяких ознак людського житла. Просто ще більше скель, ще більше кактусів. У всякому разі, це виглядало більш вороже і неприступно, ніж напередодні. Ці гори, очевидно, стояли між ним і зеленою долиною Тусона. Як би він знайшов у собі сили піднятися на них без води?
  
  Він поцікавився, котра година, і потягнувся за кишеньковими годинами. Їх там не було. Вони забрали їх і всі його гроші. Гнів охопив його, підштовхуючи вперед. Він рушив уперед, швидше похитуючись, ніж йдучи, гротескна фігура, покрита жовтим пилом, що рухалася ривками, як маріонетка. Коли зійшло сонце, пустеля осяялася помаранчевим світлом. Навіть відчуваючи біль і відчай, Холмс на мить завмер, насолоджуючись дикою красою цього місця. Потім знову рушив уперед, долаючи труднопроходимую милю за милею.
  
  Коли сонце зійшло в небі, жар на потилиці став нестерпним. Тут він зрозумів, що на ньому немає капелюхи. Звичайно, вона все ще лежала на багажній полиці автобуса. Немає сенсу витрачати сили на роздуми про це. До полудня з'явилися міражі — водяні простирадла, неправдоподібно висять на схилах гір, завжди поза досяжності. Пустеля мерехтіла від спеки. Ніщо не рухалося, за винятком змії, яка переповзла йому дорогу і забилася під камінь. Йому стало цікаво, як можна вбити змію і чи можна її з'їсти. Він засунув руку в кишеню. Вони навіть забрали його трубку і трутницу.
  
  Вода. Він повинен знайти воду або померти. Але кожна западина була сухою. Він міг бачити місця, де струмки пробивалися крізь піщаник, спускаючись з гір, але тільки в сезон дощів, якщо вони коли-небудь були в цьому проклятому місці. Він подумав про будинок — туманні дні, зелена трава, стукіт крикетного м'яча об биту, дощ, барабанящий по вікнах, післяобідній чай на галявині — і задався питанням, чи побачить він його коли-небудь знову. Нарешті він більше не міг продовжувати. Він впав на коліна і заповз у тінь колючого куща, де впав у полудрему.
  
  Він здригнувся і прокинувся. Хтось схилився над ним. Чиясь рука потяглася, щоб торкнутися його. Він підняв голову, щоб подивитися, і побачив бронзовий оголений торс, червоно-коричневе обличчя, довгі чорні коси індіанського сміливця. В його голові пронеслися чутки про звірства — скальпировании жертв та інших невимовних тортури. Він спробував піднятися на ноги, розуміючи, що у нього немає зброї і він беззахисний.
  
  Індіанець, мабуть, помітив паніку в його очах. “Заспокойся. Я не бажаю тобі зла", - сказав він низьким, гортанним голосом. "Я прийшов допомогти".
  
  "Як ви мене знайшли?" - Спитав Холмс.
  
  “Я бачу кружляють стерв'ятників. Вони знають, коли істота от-от помре".
  
  Холмс в жаху підняв голову.
  
  “Як білий чоловік опинився так далеко від своїх братів? Де його кінь?"
  
  Холмс розповів про диліжансі і пограбуванні. “Я намагався дійти пішки до поселення в Тусоні. Ви знаєте його? Я далеко звідси?"
  
  Індіанець вказав кудись на північ. “ За ті пагорби. Два дні шляху для людини в доброму здоров'ї.
  
  “ Так далеко? Я не розумію.
  
  “Ви знаходитесь на південь від будинків білих людей. Ви майже перетнули кордон землі, яку вони називають Мексикою".
  
  “Як я сюди потрапив? Я намагався йти прямо на захід. Мені потрібно було йти по стежці".
  
  "В пустелі легко заблукати", - сказав індіанець. “Ти хочеш пити. Тобі треба випити".
  
  "У вас є вода?" - Запитав Холмс, гадаючи, де у нього вона могла зберігатися, оскільки на ньому було трохи більше стегнах пов'язки.
  
  Індіанець вже відвернувся і підійшов до гігантського кактусу. Він оглянув його, потім дістав сокиру і відрубав гілку, задоволено киваючи. "Слідкуйте за колючками", - попередив він, потім продемонстрував, запустивши руку в кактус і зачерпнувши рідина. Холмс жадібно випив, потім умив обличчя.
  
  "Я вам дуже зобов'язаний", - сказав він. “Ви, безсумнівно, врятували мені життя. Моє прізвище Холмс. Можу я дізнатися вашу?"
  
  "Ти можеш називати мене Тіньової Вовк", - сказав чоловік.
  
  "Ваші родичі живуть поблизу?" - Запитав Холмс, вивчаючи пустельний пейзаж.
  
  “ Не близько. Зараз вони розбили табір в дні шляху звідси, по інший бік кордону білої людини. Мене послали в місто торгувати.
  
  “ Чим ви торгуєте? Холмс знову подивився на майже голого чоловіка.
  
  “Я привіз дорогоцінні камені і шкури тварин. Я повернуся з тютюном, тканинами і вовною для виготовлення ковдр". Він відкрив маленький мішечок, який носив прив'язаним до пояса, і Холмс побачив блиск невідшліфованим каменів. “ Шкури он там. Он у того куща.
  
  Він пішов забрати туго загорнутий пакунок. “Ти можеш йти? Не думаю, що ти зможеш дійти пішки до міста білих людей. Я відвезу тебе на найближчий з їх ранчо. Приходь."
  
  Він жестом запросив Холмса слідувати за ним і рушив милосердно повільно.
  
  "Звідки ви знаєте дорогу?" Спитав Холмс. "Я не бачу ніякої стежки".
  
  Темний Вовк посміхнувся. “Я читаю знаки. Мій народ називає це 'шукати ознаки'. Для мене пустеля схожа на історію, чекає, щоб її прочитали". Він помовчав. "Бачиш тут?" Він нахилився і вказав на низький чагарник. "Тут проходив кролик". Холмс помітив крихітний клаптик білого хутра, зачепився за хребет. “І тут, де пісок м'який, ми можемо бачити його слід. Сліди свіжі. Вчора вітер розметав пісок, тому я знаю, що він пройшов цим шляхом з учорашнього вечора. Але його слід тут не триває, так що ж сталося? Драма. Я покажу тобі. Плями крові на камені, ось тут. Але ніяких слідів інших тварин. Як це може бути? Я розповім тобі. Прилетіла велика птиця і забрала його. Може бути, орел. Бачиш тут, де кінчик крила зачепив пісок?"
  
  Він задоволено кивнув Холмсу. “Навіть самі незначні ознаки розповідають мені історію. Я можу сказати вам, хто ходив тут і як давно, несли вони ношу або йшли легко".
  
  "Чарівно". Холмс усе ще дивився на крихітні цятки крові на камені. "Ви можете навчити мене читати знаки?"
  
  Темний Вовк знову посміхнувся. “Для цього потрібна ціла життя практики. Може бути, чоловік повинен народитися для цього. Але я можу показати тобі, як я ріжу для знака".
  
  "І як ти знаходиш дорогу в цьому невыразительном місці?"
  
  “У цьому місці проблем немає. Ми повинні перетнути ці гори. Після дощу вода легше всього спускається вниз, тому ми підемо за течією річки". Він вказав на суху мілину і жестом запросив Холмса слідувати за ним. Холмс насилу плентався за ним. Весь день вони неухильно піднімалися. Нарешті сонце сховалося за пагорбами, офарбивши безкрає небо рожевими плямами, схожими на архіпелаг островів у синьому океані.
  
  "Ми розбиваємо табір", - сказав Темний Вовк. "Ти повинен поїсти і відпочити".
  
  Він знайшов ділянку м'якого піску. Холмс з вдячністю опустився на нього. В голові у нього більше не небезпечно пульсувало, але ноги покрилися пухирями, а мова так розпух, що губи не могли зімкнутися навколо нього.
  
  "У нас є якась їжа?"
  
  "Я знайду для нас їжу". Він пішов. Холмс був розчарований, побачивши, що він повертається з порожніми руками. "Я знайшов дорогу сумчастої пацюки", - сказав він. “Я розставив пастки. Ми почекаємо. Але до тих пір... " Він без зусиль видерся туди, де розкидистий кущ кактуса нависав над скелею, і зрізав кілька зелених верхівок. "Ваш народ називає це опунцией", - сказав він. "Коли я знімаю шипи, її можна їсти".
  
  Своєю сокиркою він вправно зняв верхній шар і простягнув часточку Холмсу, який жадібно взявся за неї. Вона була вологою, майже як фрукт. Потім індіанець почав розводити багаття, діставши з маленького шкіряного мішечка шматочок кременю і вдарив ним о-пліч свого сокири. Іскри впали на невелику купку сухого моху, на яку він обережно подув, і незабаром у нього розгорілося полум'я. “У цих горах водяться вовки, - сказав він, - і койоти, і навіть пума. Вони не заподіють нам шкоди, якщо тільки не будуть дуже голодні. Але вони можуть бути дуже голодні. Ми повинні бути готові".
  
  Вони сіли по різні сторони багаття. Особа краснокожего світилося в світлі багаття. Повільно над горизонтом піднялася молода місяць. Індіанець встав. “ Подивимося, принесли нам ще вечеря з пасток.
  
  Холмс пішов за ним, намагаючись ступати так само безшумно, як індіанець, але якимось чином примудряючись наступати на сухі гілки і штовхати розсип гальки, до свого великого збентеження. Темний Вовк не озирнувся на нього, але продовжував йти рівним кроком, з цікавістю роздивляючись невидимий слід. Нарешті він підняв руку, закликаючи Холмса зупинитися. Холмс побачив, що між двома каменями була влаштована якась пастка — відігнуті назад тонке деревце, принада під ним і камінь, готовий впасти в потрібний момент.
  
  Він ще не спрацював. Індіанець похитав головою і жестом звелів Холмсу обійти пастку. Вони пішли далі, а потім індіанець підтюпцем подався до іншої пастці. Ця спрацювала. Маленьке ссавець лежало під скелею, абсолютно мертве. Цього було чи достатньо, щоб прогодувати двох осіб, але індіанець здавався задоволеним, коли вони поверталися до табору. Він дістав з сумки маленький ніж і вміло освежевал маленьку тушку, перш ніж кинути її на вогнище. Це був всього лише легкий шматочок, але Холмс зміг заснути, відчуваючи себе досить задоволеним.
  
  Примарний Вовк розбудив їх з першими променями сонця. Він оглянув інші свої пастки і приготував ще одну щура в мішках, а також дикобраза, якого, мабуть, вбив своїм маленьким ножем. Він продемонстрував Холмсу, як видалив колючки, закопавши тварина в тліючі головешки. Вони поїли і вирушили в дорогу. Поки вони неухильно підіймалися, Тіньовий Вовк вказував на дрібні зачіпки, які Холмс міг би і не помітити— бджолу, що летить до гнізда в мертвому пні паловерде, сліди койота, переслідує кролика. Холмс пошкодував, що у нього немає з собою записної книжки, і спробував запам'ятати все, що сказав співрозмовник.
  
  Вони дісталися до гребеня і спустилися по іншу сторону гір. Нарешті, після багатьох миль шляху, вони наткнулися на огорожу білого людини, потім на перший худобу, а до полудня побачили будинок ранчо, низький і розлогий, складений з саманного цегли під колір місцевості. Тіньовий Вовк показав, що Холмсу слід продовжувати.
  
  "Ти не підеш зі мною?" запитав він. "Дозволь мені, принаймні, нагодувати тебе гарною їжею, і я хотів би як-небудь винагородити тебе, якщо зможу".
  
  Темний Вовк похитав головою. “Біла людина бачить у краснокожем людині свого ворога. Іноді це правда. Іноді немає. Але білий людина очікує гіршого. У мене немає ні найменшого бажання зустріти кулю білого людини. Він простягнув Холмсу руку. “Крокуйте сміливо, мій друже. Куди б ви не пішли, бажаю вам удачі".
  
  "І ви теж, мій друже", - відповів Холмс. У нього в горлі застряг клубок, коли висока бронзова фігура швидко пішла. Холмс попрямував до ранчо. Незабаром він почув гавкання собак, і працівники ранчо вийшли йому назустріч. Його привели в чудову прохолоду ранчо, і він почав розповідати свою історію власника ранчо і його дружиною за чашкою кави і скибочкою пирога.
  
  "Отже, ви бачите, я у вашій владі, сер", - сказав Холмс. “У мене відняли все моє майно і гроші. Якщо б ви могли якимось чином допомогти мені добратися до найближчого міста, тоді, можливо, я зміг би переконати керуючого місцевим банком, що я людина честі і що кошти з мого банку в Лондоні будуть переведені з усією можливою швидкістю ".
  
  "Ви нікуди не поїдете якийсь час, молода людина", - сказала місіс Такер, дружина власника ранчо. “ Ти виглядав так, немов ось-ось испустишь дух, коли, похитуючись, підійшов до наших дверей. Поживи у нас кілька днів, поки я приготую тобі поживну їжу, а потім зможеш поїхати з містером Такером, коли він поїде в Тусон за поштою в п'ятницю.
  
  “ Я вам дуже зобов'язаний, мем.
  
  "А що стосується грошей," сказав містер Такер, - я бачу, що ви джентльмен, і мене виховали в переконанні, що слово джентльмена - це його заставу. Я дам вам те, що вам потрібно, щоб повернутися до цивілізації.
  
  "Я щиро вдячний, сер", - відповів Холмс,
  
  "Ми повинні загладити провину перед тими негідниками, які пограбували сцену, чи не так?" Такер усміхнувся. “Інакше ти б не повірив нічого хорошого про Дикому Заході. Можу вас запевнити, що тут більше працьовитих і чесних людей, ніж бандитів.
  
  "Точно так само, як, я вважаю, добрих і заслуговуючих довіри індіанців більше, ніж ворожих", - сказав Холмс і помітив миттєву холодність.
  
  "Я б не збиралася цього говорити", - сказала місіс Такер. "Ми живемо в постійному страху тут, так далеко від міста, і містер Такер скаже вам, що негідники завжди намагаються викрасти наш худобу".
  
  Холмс визнав за краще не розвивати цю тему. Тому він залишився в садибі Такеров, дозволивши місіс Такер розпестити себе рясними обідами та постійною турботою. Такер. Він також виявив значний інтерес до управління ранчо і благав містера Такера навчити його як можна більшій кількості західних навичок. Містер Такер, одягнений у широкий полотняний фартух, більшу частину оброблення виконав сам, в той час як Холмс спостерігав і робив помітки.
  
  "Прокляті мухи." містер Такер відмахнувся від них.
  
  "Я здивований кількістю мух", - сказав Холмс. "Досі ми мало бачили одну або дві".
  
  "Кляті тварюки чують кров за милю", - сказав Такер. “Вони йдуть прямо на це. Найменша крапля крові, і вони це зрозуміють, згадаєте мої слова".
  
  Він повернувся до обробленні м'яса.
  
  У той вечір в честь Холмса було приготовлено печеня з бика на відкритому повітрі, а на наступний ранок вони рушили в возі в Тусон. Минуло п'ять годин, поки вони тряслися по изрытой коліями і кам'янистій дорозі, перш ніж перед ними постав містечко, що розкинулося в зеленій долині з звивистим по ній невеликим струмком. Вони минули дерев'яні халупи і саманні будівлі, перш ніж зупинитися на єдиній курній головній вулиці. Фасади магазинів ховалися в глибокій тіні за високими верандами. Дерев'яні тротуари прибирали пил і бруд з черевиків і дамських поділів. Як і містер Холмс Такер зійшов з брички, з одного з салунов вийшов молодий чоловік. У нього були яскраво-руде волосся, а передпліччя були покриті помаранчевими веснянками. Виходячи, він обернувся, щоб щось сказати, потім голосно вимовив "хі-хі-хі".
  
  Холмс завмер. "Ця людина", - прошепотів він містерові Такеру. "Він був одним із тих, хто пограбував мене, я впевнений у цьому".
  
  Такер насупився. "Я думав, ти сказав, що вони були в масках".
  
  "Але я б дізнався його передпліччя і його сміх де завгодно".
  
  "Тоді на твоєму місці я б мовчав про це, якщо ти знаєш, що для тебе краще", - сказав Такер. “Цього хлопця звуть Віллард Дженсен. Його батькові належить половина цього міста. Його татко наймає шерифа.
  
  Холмсу здалося, що молода людина на секунду затримав на ньому погляд, коли проходив повз, але він поспішив приєднатися до групи чоловіків, що стояли біля входу в тюрму. З групи долинув гучний гул розмов, а потім голосно пролунав голос: “Я пропоную підійняти його прямо зараз. Немає сенсу чекати. Він винен гріх".
  
  "Ну ж, хлопчики". Говорив був літнім чоловіком, огрядним і добре одягненим на західний манер. Через його груди була перекинута важка золота ланцюг, а на голові була велика біла капелюх. “Все повинно бути зроблено належним чином, у відповідності з законом. Ти це знаєш. В даний момент у нас в місті знаходиться представник федерального уряду, і ви б не хотіли, щоб він повернувся додому і повідомив, що люди на кордоні ведуть себе як дикуни, чи не так?
  
  “Як скажете, містере Дженсен. Гаразд, спочатку ми спробуємо його, а потім вздернемо", - сказав хтось, викликавши загальний сміх.
  
  "Що відбувається, Хенк?" - запитав містер Такер крамаря, який вийшов зі свого магазину поспостерігати.
  
  “ Ну, вони привезли індіанця, який вбив Пана Флетчера. Ви знаєте, того англійця, який працював на Тайлера Дженсена. Освічений хлопець.
  
  "Звідки вони знають, що його вбив індіанець?" - Спитав Холмс.
  
  Хенк оцінююче оглянув новоприбулого. “ Ви родич? - запитав він. “ Він говорив як ти.
  
  Холмс похитав головою.
  
  “У будь-якому випадку, вони зловили цього індіанця, фактично схилився над тілом. У нас в місті є хлопець з Вашингтона, так що, схоже, буде суд ".
  
  У цей момент далі по вулиці піднялася метушня, натовп розступився, і з тюрми вийшла процесія. Збройні помічники шерифа йшли попереду, розштовхуючи натовп роззяв, що вийшли з прилеглих магазинів. А посередині, закутий в наручники і грубо затиснутий між двома дужими охоронцями, був супутник Холмса-індіанець на ім'я Шедоу Вульф.
  
  “Вздерните його, нікчемне щура. Нам не потрібен ніякий суд. Убийте його". Слова луною прокотилися по натовпу.
  
  Тіньовий Вовк на секунду підняв очі, і Холмс побачив спалах впізнавання, перш ніж знову опустив їх.
  
  "Я знаю цієї людини", - схвильовано прошепотів Холмс містерові Такеру. “Він врятував мені життя. Я повинен щось зробити".
  
  "На твоєму місці, синку, я б тримався подалі від усього цього", - сказав Такер. “Це не те правосуддя, до якого ти звик, і місцеві жителі не дуже люблять індіанців. Ти мало що можеш зробити.
  
  “Вибач, але я не можу стояти осторонь і нічого не робити. Це може бути марно, але я повинен спробувати". Холмс влився в людський потік, дозволив захопити себе в будівлю суду і зайняв своє місце на одній із задніх лав. Зал гудів від порушеної очікування. Тайлер Дженсен і високий чоловік у чорному зайняли свої місця попереду.
  
  Був оголошений головуючий суддя, жилавий невисокий чоловік з стирчать сивим волоссям. Він зі стуком опустив свій молоток. "Суд приступає до засідання", - сказав він. “Перед нами індіанець, який убив Роберта Флетчера — прекрасний, чесний чоловік, який керував ранчо Тайлера Дженсена. Не думаю, що це повинно зайняти надто багато часу. У нас є свідки, які застали його на гарячому.
  
  Холмс глибоко зітхнув і ступив уперед. "Чи можу я запитати, хто представляє підсудного?" - запитав він.
  
  “Не потрібен ніякий адвокат. Справу відкрито і закрито", - сказав суддя. "Індіанець у значній мірі визнав себе винним".
  
  "Згідно із законодавством цієї країни, я вважаю, що кожна людина має право на справедливий судовий розгляд з участю представника, хіба це не так?" Спитав Холмс.
  
  Людина в чорному піднявся на ноги. “Я Картер Клівленд, і мене послали оглянути нашу нову територію. Оскільки Арізона тепер офіційно є частиною Сполучених Штатів, необхідно дотримувати закони Сполучених Штатів. Кожен чоловік має право на представництво ".
  
  "Тоді я хотів би добровільно представляти цю людину", - сказав Холмс.
  
  "Ти сумлінну адвокат, синку?" - запитав суддя.
  
  "В Англії, звідки я родом, мене вважають освіченою людиною", - натягнуто сказав Холмс. "І я підозрюю, що у вас немає інших добровольців представляти індіанця в суді".
  
  Суддя мить дивився на нього, потім кивнув. “Продовжуйте. Не може завдати шкоди. Не принесе ніякої користі".
  
  "Тоді я хотів би порадитися зі своїм клієнтом," сказав Холмс.
  
  Вибух сміху, змішаний з улюлюканням, луною рознісся по будівлі суду.
  
  "Тоді десять хвилин," погодився суддя.
  
  Холмс підійшов до індіанцю. "Не витрачай даремно слів, друг мій," сказав Темний Вовк. “ Для мене вже приготували шибеницю.
  
  "Але ти цього не робив".
  
  “Ні. Я не вбивав того людини".
  
  "Тоді, заради бога, розкажіть мені, що сталося," заблагав Холмс.
  
  Примарний Вовк дивився кудись вдалину. “Минулої ночі я йшов один в темряві. Я не підходив близько до яскравих вогнів вулиць, тому що не хотів проходити повз салунов. Відомо, що п'яні чоловіки впадають в лють, коли бачать когось з моїх людей. Я почув шум, гучні голоси, чоловічі крики — в провулку переді мною. Я почув голос, який сказав: “Вистачить. Це тривало досить довго". Потім ще кілька слів. Потім віддалені кроки і тиша. Я продовжував свій шлях, поки не побачив щось, що лежить в тіні. Це був чоловік. Я схилився над ним, щоб подивитися, чи живий він ще. Раптово мене хапають за руки і тягнуть геть. Вони кричать, що я вбивця. Я кажу їм, що я невинний, але вони мене не слухають".
  
  “ У вас є які-небудь припущення, хто були ті чоловіки, про сварку яких ви чули? Або з-за чого вони сварилися?
  
  Індіанець похитав головою. “Що стосується їх слів, я чув тільки те, що розповів тобі. В одного низький голос, гуркочучий, як гірський грім".
  
  "Ще один з тих, хто пограбував мене", - подумав Холмс. Очевидно, в місті ціла банда, і це могла бути сварка між злодіями. Людина з вишуканим англійською голосом більше не хотів цього, тому вони вбили його. Але як це довести?
  
  "Де це сталося?" - Спитав Холмс.
  
  “За таверною є стайні. За цими стайнями є вихід до дороги з міста. Я спав безпеки подалі від будинків білих людей".
  
  "Але чому ви все ще тут?" Спитав Холмс. "Безсумнівно, ваша справа була давно закінчено?"
  
  Індіанець похитав головою. “Чоловік, який хотів купити мої камені, поїхав. Мені сказали, що він повернеться вчора. Тому я чекав. Але він не повернувся".
  
  "А твої камені?"
  
  "Надійно схований".
  
  "Гаразд, ви порадилися", - пролунав голос судді. "Давайте продовжимо".
  
  - І ще одне, " звернувся Холмс до судді. “ Я хотів би сам оглянути місце злочину.
  
  - В цьому немає необхідності. Там нема на що дивитися.
  
  "Тим не менш, буде правильно, якщо я сам огляну це місце", - сказав Холмс.
  
  "Заткніть йому рота". "Давайте покінчимо з цим". "Давайте покінчимо з повішенням". Голоси луною віддавалися в темній духоті залу суду.
  
  Високий чоловік у чорному піднявся на ноги. “Як стороння людина, я можу тільки порадити, але це не здається необґрунтованою проханням. Адвокату захисту необхідно оглянути місце злочину".
  
  “О, дуже добре. Хай буде по-вашому", - відрізав суддя. “Суд оголошує перерву на п'ятнадцять хвилин. Може бути, якщо ми поквапимось, у нас буде час на короткий візит в таверну" щоб підкріпитися.
  
  Холмс більше не чекав ні хвилини. Він вибіг із залу суду, знайшов стайні, а потім малоиспользуемую доріжку між задньою частиною стайні і парканом приватного будинку. Він втупився в землю. Думай, сказав він собі. Пам'ятай, чого він тебе вчив. Земля розповідає історію. Він подивився вниз, на піщаний ґрунт. Перше, що він помітив, були мухи на чорному, вкритому смолою ділянці, який, як припустив Холмс, був засохлою кров'ю. Він опустився на коліна і оглянув землю в пошуках відбитків. Кілька пар відбитків черевик, а потім він вибрав одну пару туфель на м'якій підошві, які були на індіанця. Він уважно оглянув землю. Індіанець пройшов тією дорогою, як він і сказав. Відбитки не виходили за межі плями з кров'ю. Він також зазначив, що в однієї пари черевиків був цікавий металевий наконечник у формі серця на носку й пятке. Він пройшов по провулку раніше індіанця, оскільки відбиток останнього був на ньому, а потім продовжив рух. Це могло бути збігом, або він міг дивитися на відбиток черевика одного з убивць. По ширині кроку і глибиною відбитка Холмс міг укласти, що чоловік втік.
  
  Він неохоче повернувся в зал суду. За піднялася шуму він зауважив, що багато хто з відвідувачів дійсно підкріпилися в таверні, поки його не було. Їх буйство тепер межувало з войовничістю.
  
  Розпочався судовий процес. Був викликаний перший свідок. Він представився як Чак Хокінс. Він розповів, як почув шум минулої ночі, вийшов у провулок і побачив індіанця, що схилився над тілом. Тіло було ще теплим. Він і ще кілька чоловік схопили індіанця і потягли його до в'язниці.
  
  "Схоже, немає необхідності йти далі", - сказав суддя. "Справа відкрита і закрита, як я сказав".
  
  "Одну хвилину, будь ласка". Холмс підвівся на ноги під стогін і свист. “Спочатку я хотів би поговорити про особистості обвинувачуваного. Він не вбивця. Тільки минулого тижня він врятував мені життя, коли мене пограбували і кинули вмирати в пустелі ". Він обвів поглядом зал суду. "Можливо, чесні люди серед вас здивується, дізнавшись, що банда грабіжників диліжансів насправді проживає в цьому місті і сьогодні знаходиться тут, серед вас".
  
  По натовпу прокотився гомін.
  
  “Але мова йде не про це. Ми говоримо про життя людини, людської істоти, незалежно від кольору його шкіри. Як і будь-яка інша людина тут, він є невинним, поки його вина не доведена. Спочатку я хотів би зателефонувати лікаря, який оглядав тіло. Я вважаю, що лікар справді оглядав тіло."
  
  "Абсолютно точно", - сказав суддя. “Це був я, синку. Він помер миттєво, від удару ножем у серце".
  
  "Цікаво," сказав Холмс. “ Ви маєте на увазі удар ножем спереду? Я тільки що оглянув той провулок і зауважив, що сліди індіанця не йдуть далі того місця, де людина впав. Тому я можу лише зробити висновок, що він, як і сказав, натрапив на тіло і нахилився, щоб оглянути його ззаду. Тепер, якщо б він просто вдарив чоловіка ножем, він би стояв перед ним, чи не так? Але немає ніяких слідів його ніг далі того місця, де чоловік упав. Навпаки, я міг бачити дві пари досить характерних черевик, тікають геть, судячи з розмаху їх кроків. Чоботи білого людини, зауважте, а не індіанські мокасини ".
  
  "Сліди нічого не доводять", - крикнув хтось попереду. “Ці відбитки могли залишатися там кілька днів. А індієць міг підкрастися ззаду, розгорнути бідолаху, а потім вдарити його ножем.
  
  У відповідь на це почулося буркотливе згоду.
  
  Холмс глибоко зітхнув. Він розумів, що у них знайдеться відповідь практично на будь-які докази, які він представить. Вони хотіли, щоб індіанець був винен, і збиралися переконатися в цьому.
  
  "Доктор," сказав він. “ Ви оглянули тіло. Якого, по-вашому, розміру була рана?
  
  Суддя на мить замислився. “Я б сказав, близько двох дюймів. Огидна, порочна рана. Влучила прямо в серце".
  
  “ А хто відібрав у індіанця зброю, коли його заарештували?
  
  "Я це зробив", - пролунав голос позаду. "Вони зараз замкнені, і у в'язниці".
  
  "Не могли б ви, будь ласка, пред'явити їх в якості доказів?" Зажадав Холмс.
  
  Вони чекали. Кілька секунд потому захеканий помічник шерифа поклав сокиру і ніж перед суддею.
  
  "Це вірно", - сказав Холмс. “В той час, коли я був з цією людиною, у нього були при собі тільки ці два види зброї. Сокира не міг бути використаний для нанесення ударів. Їм не можна завдати досить глибокий поріз, щоб убити. Тепер давайте оглянемо ніж. Зауважте, це метальний ніж. Легке, каплеподібної форми, призначений для швидкого і легкого польоту по повітрю. Але в самому широкому місці лезо все — що б ви сказали, доктор — шириною в один дюйм?
  
  Суддя нахилився вперед, щоб оглянути лезо. “Так. Приблизно так."
  
  “ Значить, це не могло бути те лезо, яким вбили містера Флетчера, чи не так?
  
  По натовпу знову прокотився гомін. “І більше того, - вів далі Холмс, осмілівши, - я вважаю, що можу довести, яким ножем в цій кімнаті він був убитий. Якщо ви пройдете за мною на вулицю ... " Вони підкорилися, штовхаючись у пошуках місця.
  
  Холмс йшов позаду них, перевіряючи сліди на м'якому піску вулиці. "Не могли б ви вийти вперед, сер?" Він обійшов їх, торкаючись плечей, очевидно, навмання. “ Не могли б ви покласти свої ножі на дно цієї вози?
  
  Він закликав десять осіб. Двох з них він дізнався.
  
  Ножі були покладені. Холмс чекав.
  
  “ Що ти збираєшся робити, магічний трюк? Збираєшся змусити мерця з'явитися і вказати на його вбивцю? - Зажадав Тайлер Дженсен і викликав загальний сміх, хоча і не у чоловіків, що стояли в цій черзі.
  
  "Поки ми чекаємо," сказав Холмс, - дозвольте мені ввести вас в курс справи, щоб ви краще зрозуміли. Минулого тижня я був у поштовому диліжансі, який пограбували в пустелі. Я намагався захистити молоду жінку і втратив свідомість. Мене залишили помирати. Я б напевно загинув, якби цей індіанець не знайшов мене і не доставив в безпечне місце. Яке ж було моє здивування, коли я приїхав у місто і побачив людей, які мене пограбували. Це правда, що вони були в масках, але в кожному з них було щось, що видавало їх - особливо глибокий, рокочущий голос, наприклад, або яскраво-помаранчеві веснянки на передпліччя і пронизливий сміх. У одного з них був приємний англійський акцент. Я припускаю, що це містер Роберт Флетчер, який зараз лежить у вашому морзі. Я також припускаю, що між злодіями сталася сварка. Було подслушано, як містер Флетчер сказав: "Вистачить. Це тривало досить довго'. Я підозрюю, що совість взяла над ним верх, і він захотів піти. Але йому не можна було дозволити покинути банду, на випадок, якщо він зрадить своїх товаришів-бандитів. Тому вони вбили його. Те, що людина, випадково наткнувшийся на тіло, був індіанцем, було чистою випадковістю. Очевидний козел відпущення, ви не знаходите?
  
  "Повна нісенітниця", - сказав один з чоловіків, що стояли в черзі. “Давайте, суддя. Це триває досить довго. Що, на думку хлопця, він може довести? Він просто все вигадує, щоб захистити свого приятеля-індіанця. Я пропоную підійняти їх обох ".
  
  Холмс підняв руку. “Ще тільки одна хвилина вашого часу, я обіцяю вам. Доказ прибуло. Поки я гостював у містера Такера, він багато чому мене навчив, у тому числі того, що мухи завжди злітаються на кров. Вбивця думав, що чисто витер свій ніж, але недостатньо чисто. Мухи все ще відчували сліди крові на ньому. Якщо ви звернете свою увагу на ножі, то зараз побачите, яким ножем був убитий Роберт Флетчер."
  
  Натовп ахнула. На одному ножі тепер було п'ять або шість мух. На інших - ні.
  
  "Будуть інші чоловіки зараз діставати свої ножі?" Проінструктував Холмс.
  
  Він подивився на молодого рудоволосого чоловіка. Його обличчя було попелястого кольору. "Віллард Дженсен, чи не так?" Холмс сказав: “якщо я не помиляюся, у ваших черевик характерні металеві набійки. Я бачив ваші відбитки пальців, коли ви тікали з місця злочину.
  
  Коли чиїсь руки потяглися, щоб схопити його, Дженсен вихопив пістолет. "Він змусив мене зробити це", - крикнув він, розмахуючи пістолетом перед великим чоловіком у червоній сорочці. "Він сказав, що ми повинні переконатися, що Роберт не проговориться".
  
  "Що за нісенітницю ти верзеш?" Тайлер Дженсен виступив вперед. “Звинувачуєш мого хлопчика? Це дуже дурний вчинок, незнайомець. Від тебе одні неприємності з тих пір, як ти з'явився в місті. І якщо ви, чоловіки, знаєте, що для вас добре, ви не будете слухати ні слова з того, що він говорить.
  
  "Навпаки". Федеральний агент протиснувся вперед натовпу. “Я вважаю, що він виклав свою справу надзвичайно добре. Я, наприклад, задоволений тим, що він докопався до істини. Якщо ви хочете розібратися з ним, вам доведеться спочатку розібратися зі мною. І я можу запевнити вас, що мої колеги у Вашингтоні миттю перекинули б сюди кавалерію і взяли б на себе управління цим містом, якби зі мною щось сталося ".
  
  Він підійшов і став поруч з Холмсом. "Суддя," сказав він. “ Я думаю, вам слід звільнити цього індіанця.
  
  Суддя кинув тривожний погляд на Тайлера Дженсена. “О, дуже добре. Виведіть індіанця. Але вам, хлопці, краще якомога швидше вивезти його з міста, інакше я не буду нести відповідальності за те, що станеться ні з ним, ні з ким-небудь з вас.
  
  "Так вийшло, що я все одно планував виїхати сьогодні", - сказав чоловік у чорному. “Не могли б ви приєднатися до мене, містере Холмсе? Я прямую в Фінікс, а потім на Західне узбережжя".
  
  "Мій дорогий сер, я був би радий," сказав Холмс, "якщо б ми могли відвезти мого хорошого друга Шедоу Вульфа в безпечне місце".
  
  "Ми, безумовно, можемо", - відповів містер Клівленд.
  
  "Перш ніж я піду," сказав Холмс, обертаючись до натовпу. “ Я хотів би забрати свої кишенькові годинники. Я не знаю, що сталося з іншими моїми речами, але ці годинники були мені дорогі. "Він підійшов до великого чоловіка в червоному і простягнув руку. "Я помітив це в суді", - сказав він.
  
  "Ей, я чесно купив ці години у торговця", - відрізав чоловік. "Ти ніяк не зможеш довести, що вони твої".
  
  "Я думаю, що напис на задній стороні обкладинки могла б переконати людей у тому, що це моє", - сказав Холмс. “Моєму дорогому братові Шерлоку в його двадцять перший день народження. Підписано "Майкрофт".
  
  Хендс зняв годинник і відкрив їх, і за натовпі пробіг схвальний шепіт. Годинники були вручені Холмсу.
  
  "А тепер забирай це і забирайся, поки ти ще живий", - гаркнув містер Дженсен.
  
  Тіньового Вовка вивели, посадили у візок. Холмс і федеральний агент забралися поруч з ним.
  
  "Я боюся, що правосуддя в цьому місці не переможе", - сказав Холмс.
  
  "Ми зробили все, що могли, без підкріплення", - сказав містер Клівленд. “Ви повинні радіти, що результат був таким позитивним. Якби мене там не було, боюся, що в цей момент ви обидва бовталися б в петлі. Я доповім про цьому разі своєму начальству в Вашингтоні, але сумніваюся, що багато чого можна зробити. Нам доведеться почекати, поки на захід приїде більше жінок. Вони завжди надають цивилизующее вплив ".
  
  Візок рушила з місця. Коли вони розвернулися, щоб виїхати з міста, Тайлер Дженсен вибіг вперед і вихопив пістолет. "Маєш, ти, проклятий зануда", - заволав він. В чистому повітрі пролунав постріл.
  
  Потім на його обличчі з'явився здивований вираз, і він звалився на землю. Не менш здивована усмішка розпливлася по обличчю Холмса, коли він прибирав паруючий пістолет у кобуру.
  
  “Одна з речей, яким містер Такер навчив мене під час мого одужання, полягала в тому, як стріляти з однієї з цих штуковин. Повинно бути, я освоїв це дивно швидко ".
  
  Коні набирали швидкість у міру того, як місто залишався позаду.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Березня Рендалл пише з пристрастю, вогнем і притаманною їй вишуканістю про Мексиці 150-річної давності і про те, що Шерлок Холмс там знайшов.
  
  Англійська СЕНЬЙОР
  
  Автор:
  
  БЕРЕЗНЯ РЕНДАЛЛ
  
  Я вже давно втратила терпіння до молодій людині, який їхав зі мною в екіпажі. Не мало значення, що мій зять Теобальдо благав мене благополучно вивезти його з Мехіко, не мало значення, що він був молодший за мого молодшого онука, не мало значення, що він був хворий і ледь годився для подорожі, і все менше і менше мало значення, що, якщо його виявлять, його життя буде завдано удару, як і життя Теобальдо, і, цілком можливо, моєї власної. Якщо вони повісили цього молодого англійського сеньйора на ламповому штандарті, то це було тільки те, чого він заслуговував.
  
  З-за того, що він був тут, з його довгим носом, стирчить з свого гнізда з ковдр, як дзьоб особливо набридливої птиці, я пропустив єдине виконання прекрасною Дев'ятої симфонії Людвіга ван Бетховена, кульмінації циклу під управлінням знаменитого угорського диригента Артура Никиша. Це був тріумфальний сезон, наші музиканти з класичної підготовкою впоралися з викликом вражаючого вусатого Никиша, так що виникло тристороннє партнерство: диригент, музиканти і хор наповнили великий концертний зал музикою настільки ж висока, як ... але я відволікся ...
  
  Я погодилася відмовитися від коронного творіння старшого Бетховена тільки тому, що Теобальдо буквально впав на коліна, взяв мої руки в свої і заплакав над ними. Мій зять був відомий своїми мелодрамами, але як я могла відмовити йому? Він був опорою сім'ї в боротьбі з політичними бурями, які продовжують реагувати на нашу бідну країну: революції, диктатори, вторгнення, ганебна окупація ненависними французами і монархія симпатичного хлопчика Максиміліана та його бідної, божевільної дружини Карлоты.
  
  Теобальдо бився на стороні Беніто Хуареса, справжнього героя, і допоміг вигнати французів з країни, але пам'ять про вторгнення все ще терзала його. Англійська армія висадилася разом з французької, і цей факт не залишився непоміченим мексиканцями, і тому періодично англійців виганяли з країни. Очевидно, англійська торгова делегація наступила на делікатні почуття мера Мехіко та його кишенькової армії, очолюваної генералом ель-мальдито Томасом Пульгоном де Колифлором. Мер поклявся, що, якщо Инглесесы не заберуться з Мексики протягом тижня, будь залишився член сім'ї буде застрелений або повішений, а можливо, і те й інше разом. Він був наймогутнішою людиною і відомий такими спалахами гніву, які зазвичай відбувалися протягом року, mas o menos. На жаль, поки вони не вщухли, генерал Пульгон був радий повісити чи розстріляти, а можливо, і те й інше разом, будь-яких передбачуваних злочинців. Цей чоловік, який, без сумніву, заслуговував цього, був надто хворий, щоб подорожувати, і його брат благав Теобальдо врятувати хлопчику життя. Хлопчик тільки що закінчив школу, супроводжуючи свого старшого брата в пошуках пригод, щоб побачити Новий Світ, невинний у всіх злих умисли, просто дитина, гідний порятунку. Що йому залишалося робити, запитав мене мій зять, зрошуючи мої руки сльозами. Це було питання честі. Честь! І от я сидів тут, поки цей юний шаканапес щось бурмотів у свої ковдри і витирав дзьоб моїм найкращим лляною носовою хусткою.
  
  Все це було досить погано, але він сам посилив мою лють. Чому? Я дозволю йому розповісти вам самому, на його скрипучому англійською. Майте на увазі, коли він сказав це, ми ледве виїхали з центру міста, і він поняття не мав, що я кажу на його мові.
  
  "Сеньйора, я безмірно вдячний (шморгає носом) за те, що ваш добра родич (шморгає носом) взяв на себе сміливість (чхає) з великою небезпекою для себе (фиркає носом) виступити вперед в годину моєї потреби (кашель) та організувати для вас транспортування мене (кляп) в безпечне місце, рятуючи мене з лап (шморгає носом) цього великого варвара (кашель), який керує цією бідною, неосвіченою (фиркає носом) і нещасною країною".
  
  Бідна, занурена в морок, нещасна країна! Він міг сказати це тільки тому, що не думав, що його розуміє бідна, занурена в морок, нещасна жінка, яка рятувала йому життя. Крім того, він подякував Теобальдо, але подякував він мене, Ану Магдалену Корахе Монтальво де Конехо? Він цього не зробив, і все ж небезпека для мене була майже так само велика, як для цієї дитини, і, ймовірно, більше, ніж для Теобальдо, який був неперевершеним політиком і міг виплутатися з будь-якої кількості делікатних ситуацій. Але я була лише вдовою хасендадо з півночі Халіско, власницею невеликого, але заможного ранчо знаходиться далеко в стороні від мирської суєти Мехіко. Мої землі були родючі, мої стада ситі і привабливі для тих у столиці, хто був би радий будь-якому приводу оголосити їх конфіскованими. Теобальдо вижив би, але я, я був би в кращому випадку укладений у в'язницю, а в гіршому - розстріляний, і не мало значення, що солдати подбали б про те, щоб вистрілити мені нижче шиї, щоб не пошкодити обличчя жінки.
  
  Моє роздратування посилився з-за того, що ми пішли не на північ, до моєї гасієнді, а на схід, до Веракрусу, по слідах втікачів англійців. Ви були в Веракрусе? Це переддень el infierno, печені, липкого і смердючого, а повітря настільки кишить надокучливими комахами, що неможливо дихати, не з'ївши їх кілограм. Я б вважав за краще провести місяць у пор-эжемпло, жалюгідною селі Пеньямо, ніж провести годину в Веракрусе.
  
  Я розповів йому все це лютим пошепки по-іспанськи, в той час як він кашляв, сморкался і пильно дивився на мене, тому що, якщо він не міг зрозуміти моїх слів, він, звичайно, зрозумів мій тон. Карета загрохотала по каменям. Едуардо, мій мажордом, сидів верхи і керував екіпажем, його син Хериберто їхав поруч, а Марія, моя покоївка, сиділа поруч зі мною і, прикривши рот рукою, тихо хіхікала, коли я закінчила свою тираду. Всі ці люди тримали моє життя і життя хлопчика в своїх руках, але я беззастережно довіряла їм. Ми були разом довгий, дуже довгий час.
  
  Хлопчик натягнув ковдру до вух, і я відвернувся, намагаючись заспокоїтися, згадуючи мелодію великого хоралу з останньої симфонії старшого Бетховена. Мій вчитель музики навчив мене їй, коли я була ще дівчинкою, і я ніколи не чула, щоб її на все горло виконував професійний хор. Тепер я ніколи не почую. Я в люті наспівувала мелодію собі під ніс.
  
  Раптово хлопчик стривожено сіл. "Попереду щось відбувається", - сказав він, придушуючи чих з такою люттю, що його обличчя почервоніло. "Попереду!" Він показував і робив дикі жести руками. Едуардо постукав по даху карети і відсунув маленьке віконце позаду себе.
  
  “ Dona Ana, боюся, дорога перекрита — попереду нас стоять вози.
  
  "Чорт!" Я сказав по-англійськи, на що очі хлопчика широко розкрилися. "Марія, моя больса!", - сказав я. Марія схопила мій саквояж. Я ривком відкрила його і схопила лежала в ньому одяг. “ І будь проклятий Теобальдо за те, що змусила нас піти так поспішно. Я сунула хлопчикові оберемок нижніх спідниць. "Швидко роздягайся і одягни це".
  
  "Ти, ти говориш по-англійськи", - сказав він. Його ніс був ще більш червоним, ніж обличчя.
  
  "І ти не будеш говорити це знову, якщо знаєш, що так буде краще", - парирував я. “Продовжуй, у тебе немає нічого такого, чого ми з Марією не бачили раніше. Вони обшукують фургони попереду, у тебе мало часу. Я сунула одяг йому в руки. "Зараз, якщо ти не хочеш померти!"
  
  При цих словах він сильно пожвавився під ковдрою. Марія знову хихикнула, і я сильно поплескав її по плечу.
  
  "Послухай, хлопче", - прошепотів я. “Ти моя племінниця Канделярия, і ти тяжко хворий, і я намагаюся повернути тебе додому до того, як ти помреш. Я думаю, у тебе, ем, що у тебе? Холера? Ні, ні тиф, вони обидва дуже смердючі. А! У тебе пухлини в пахвах. Ти повинен тримати руки ось так ". Я проілюстрував це, піднявши лікті вгору і відвівши їх від тіла. “Maria, una mantilla. Вам слід ховати руки під ковдрами, вони виглядають вкрай неелегантно, ви обкусали нігті до кісток. Я дістала з саквояжа свої порошки. "Закрий очі", - наказала я і припудривала його до тих пір, поки його особа не набула жахливий вигляд.
  
  Марія склала його скинуту одяг і засунула її під подушки. Ми сіли на них, а він напівлежав на протилежному сидінні, його безглуздо довгі ноги були підігнуті під ковдрами, одягом і нижніми спідницями, голова вкрита товстою фланеллю, а поверх усього - мантильї. Я сам був переконаний, що це не спрацює, і міг уявити, як він розгойдується на дереві, з його довгого червоного носа все ще капає, в той час як команданте люб'язно інструктує своїх людей не стріляти мені в обличчя. Я постукав по даху карети, і коли Едуардо відкрив вікно, я сказав: "Чума". Він кивнув і знову зачинив вікно, і карета, підстрибнувши, зупинилася.
  
  "І ти німий!" Додала я шиплячим тоном. Фланель і мантилья затрусилися, коли хлопчик кивнув. Мить дверцята екіпажу відкрилася. Молодий лейтенант просунув голову всередину і відважив самий замальований уклін.
  
  "Що це значить?" Зажадала відповіді я, перш ніж він встиг заговорити. "У мене немає часу грати в ці маленькі ігри, в цьому вагоні хвора жінка, і я повинна негайно відвезти її додому!"
  
  Лейтенант підняв брову. “Сеньйора, ми розшукуємо небезпечного злочинця, якогось Инглеса, відомого як агент свого уряду, яка має намір розкрити секрети найвищого рівня і використовувати їх проти нашої улюбленої країни. Невелика хвороба не може стояти на шляху нашої національної безпеки ".
  
  Англійська сеньйор видав потрійний стогін і під ковдрами підняв лікті від тіла. Лейтенант відкинувся назад, виглядаючи здивованим.
  
  - Бубонна чума, " прошепотів я. “ Не говори їй цього - вона не знає, що вмирає. Я пустив сльозу. "Така трагедія, вона так молода".
  
  Але я сказав це в порожнечу. Двері зачинилися, і після короткої паузи в криках ми знову рушили в дорогу. Едуардо провів екіпаж крізь очікували вози. Звістка про наш заразному вантаж, мабуть, прийшов раніше за нас; за вікном я побачив, як візники поспішили забратися з нашого шляху, притискаючись один до одного і притискаючи одяг до ртам і носів. Молодий сеньйор випростався.
  
  "Канделярия, лягай," сказав я по-іспанськи. “ Ти серйозно хвора.
  
  "Хтось доторкнувся до екіпажу", - сказав він, його очі були дикими. "На задній стінці екіпажу щось є".
  
  "Знову жар", - вирішила я і торкнулася його чола. Він відсахнувся, але я відчула жар на кінчиках пальців.
  
  "Лягай," знову сказав я по-іспанськи, штовхаючи його в плече. “ Ти небезпечно хворий.
  
  Якщо він і не зрозумів моїх слів, то, принаймні, зрозумів мої жести і відкинувся на спинку стільця. Після того, що здавалося вічністю, ми виїхали з міста на відкриту дорогу. Я зітхнув з полегшенням, але не дозволив йому сісти, поки місто не залишився позаду і сільськогосподарські угіддя поступово не змінилися пасовищами, а потім нерівними схилами гір. До того часу, коли я подумав, що ми, можливо, позбавить вас від проблем, принаймні на даний момент, хлопчик міцно спав, і я залишив його в такому стані.
  
  Я, як я вже сказала, Ана Магдалена Корахе Монтальво де Конехо. Я вийшла заміж, коли була дуже молода, як домовилися мої батьки і його. Коли Армандо Реджиберто Конехо де Платас-і-Занахория вперше відвіз мене так далеко на північ, я був переконаний, що помру далеко від космополітичної атмосфери столиці. Я виріс серед державних діячів і митців і відвідував школи в Мадриді і Лондоні, то який же інтерес могло становити для мене ранчо? І дійсно, в перші роки я багато страждала, приховуючи це, як могла, від Армандо. Це не був щасливий шлюб. Я постійно відчувала себе не в своїй тарілці, поза часом і поза життя. Він помер незадовго до весілля нашої старшої дочки, впавши з коня, коли пас стада далеко від нашої гасієнди. Тоді я не міг повернутися в столицю, тому що вторглася армія Сполучених Штатів, і моя родина думала, що мені і моїм дітям буде безпечніше сховатися на півночі.
  
  До того часу, коли подорожувати стало безпечно, я закохався в свій будинок, в дикі барранкас і далекі види, яскраве гаряче чисте небо і голоси моїх індіанців, обробляють землю. Ці чисті, вільні простору вітали мене, тепер, коли я теж був вільний. Більше того, я вступив в грандіозний експеримент і не міг кинути його, як не міг відрізати собі руку.
  
  Я читав книги ель обіспо Васко де Кироги, єпископа Мічоакана триста років тому, який вірив в утопію сера Томаса Мора і створив навколо озера Пацкуаро ряд самоврядних сіл, заснованих на різних ремеслах, які постачали цей район необхідними товарами, а сіл - доходом. Армандо вважав все це нісенітницею і називав мене маленькою дурепою, але я ховала книги у своїй кімнаті й не забувала про них.
  
  Після смерті Армандо, якому заборонили повертатися в столицю і набридли довгі спокійні дні, я зустрівся з сільськими лідерами і почав застосовувати вчення Тати Васко на нашій гасієнді. Нам пощастило, що у нас були хороші поклади глини та багатьох мінералів, необхідних для глазурі; на берегах річок удосталь росли тулес і верба для виготовлення кошиків та плетених виробів; перші кілька років я оплачував імпорт міді з вогненної землі caliente, поки моя село, де працювали мідники, не змогла дозволити собі купувати власне сировину. Експедиції в Сьєрра-Мадре привозили деревину, необхідну для виготовлення меблів. У кожному разі я йшов як можна швидше, щоб люди самі розвивали свій бізнес, отримували прибуток і управляли своїми пуебло. Я містив лікарню на території своєї гасієнди, як Тата Васко містив лікарні поруч зі своїм собором в Пацкуаро. Я говорив, що беззастережно довіряю своїм товаришам-індіанцям? Це тому, що я, в свою чергу, заслужив довіру.
  
  Будь-яка вдова з хорошим станом - джерело постійного інтересу, і у мене була своя частка прихильників і пропозицій. Я всім їм відмовила. Чому я повинна проміняти свою свободу на зніжену життя маленької дурки іншого чоловіка? Але, тим не менш, я була об'єктом деякого інтересу, навіть тепер, коли я була повною і сивий, навіть будучи прабабою, і тому повинна була діяти з деякою обачністю. Дійсно, я приїхав в Мехіко обачно, на сезон музики і свят, але, що набагато важливіше, щоб замовити матеріали для парового млина, яку ми будували. Шестерні і колеса були на шляху на північ, що приносило величезне задоволення від цього маленького дурнику. Дійсно, жалюгідний і неосвічений!
  
  Англійська сеньйор щось бурмотів і бився, і я прибрав фланель з його обличчя. Його чоло горіло. Нам потрібно було покласти його в ліжко, і швидше. Я постукав по даху.
  
  Едуардо знайшов пуебліто з затіненим колодязем, де ми наповнили наші сумки водою. Ми з Марією розділи молодої людини до дрібниць, але нижні спідниці і плаття я залишила при собі — ми ледь в'їхали в гори навколо столичної улоговини, все ще занадто близько до генерала Пульгону для мого душевного спокою. Едуардо простягнув мені пакети з водою, потім торкнувся моєї руки.
  
  - Світу, dona Ana, " пробурмотів він і підняв кулак, показуючи мені червону ганчірку. “ Він застряг за одним з цвяхів в задній частині карети.
  
  Я взяв її, згадавши недавню паніку хлопчика. Це була бандана кавалериста, випрасувана і накрохмалена, очевидно, власність офіцера. Молодий лейтенант, подумала я, позначив наш екіпаж, щоб було легше слідувати за ним. Я подякувала Едуардо і сховала бандану, розсердившись на себе за те, що не приділила більше уваги.
  
  Ми з Марією обтирали хлопчика губкою, поки він бурмотів і кричав по-англійськи, його кінцівки смикалися, поки Марія не зв'язала його нижніми спідницями. Хериберто деякий час спостерігав за тим, що відбувається, потім з огидою пирхнув і скочив на коня. Він був ще молодий і, як усі молоді люди, не терпів нічого, що, на його думку, грішив мужністю. Ми слідували за ним в гору по дорогах, які, незважаючи на весь той рух, який вони несли на протязі століть, були жалюгідним, зритим коліями покаранням, більш підходящим чистилищу, ніж такий богобоязливій і прогресивної країні, як Мексика.
  
  Минула година, поки хлопчик спав неспокійно; пройшов ще годину, але не можна було сказати, що він прокинувся. В середині дня я постукав Едуардо, і ми знову поговорили. Ми почекали в тіні кількох сосен, поки його син поскакав, і повернулися зі словом, що попереду в стороні від дороги знаходиться монастир і що вони нас поселять заради благодійності. Едуардо звернув з дороги на Веракрус і повів нас по вузькій кам'янистій стежині, в той час як сонце опускалося все нижче і нижче в небі позаду нас.
  
  Ми вже вступили у вечірні тіні, коли завернули за останній поворот і побачили прямо над собою монастир із засвіченими ліхтарями, вказують нам шлях всередину. Коли ми під'їхали ближче, я побачив, що лише в кількох вікнах горіло світло; велика частина монастиря була занурена в темряву. Ченці, не втрачаючи часу, підняли молодого англійця і дбайливо віднесли його в свій лазарет, і так само дбайливо направили мене в гостьові покої, де я міг вмитися і привести себе в порядок перед вечірньою трапезою.
  
  Монастир був старим, ймовірно, побудований за часів іспанського завоювання. Ми перебували високо в горах, і холод проникав всередину крізь товсті стіни і піднімався від кам'яних підлог. Я хлюпнула водою на обличчя і руки. Марія дала мені чисту шаль і мантилью, і через хвилину прийшов чернець, щоб провести мене до обіду.
  
  Звичайно, непристойно, щоб жінка приєднувалася до ченців, тому настоятель домовився розділити зі мною трапезу наодинці. Він був високим, худорлявим чоловіком, молодшим за мене, але, з іншого боку, більшість людей молодше мене. Він представився як батько Бернардо дель Кальдо. Я згадав його батьків, хороших людей з эстансией недалеко від Куэрнаваки, і сказав йому про це. Його старший брат, звичайно, успадкував всі, але Бернардо виріс би, знаючи це і знаючи, що йому судилося стати священиком. Це був благородний вчинок для молодшого сина, і ця людина добре його переніс.
  
  За традицією вечірня трапеза легка, але коли настоятель дізнався, що я був у дорозі ще до сходу сонця і не зупинявся на полуденну трапезу, він послав свого керуючого за холодним м'ясом і кількома сирами. Я засунув руки в рукави і втупився на тарілку.
  
  "Мій народ," сказав я, "теж нічого не їв з світанку".
  
  Настоятель посміхнувся, це була його перша широка і відкрита усмішка, яку він мені подарував. “ Я вже розпорядився, щоб їх нагодували, dona Ana. З вашого люб'язного дозволу.
  
  Я посміхнулася йому у відповідь і потягнулася за м'ясом.
  
  Їжа була хорошою, але простий і дуже просто приготовленої, а вино - свіжим і терпкий на смак. Батько Бернардо поцікавився новинами зі столиці. Я тягнув час, гадаючи, як багато я можу йому розповісти. З часів вигнання єзуїтів офіційні відносини Мексики з католицькою церквою були непростими; часто наші різні уряду експропріювали церковні землі. Те, що забирає уряд, будь-який уряд, навряд чи буде повернуто. Отже, чи був цей священик за Беніто Хуареса або проти нього? Хуарес не був ворогом церкви, але він зібрав гроші, продавши хасендадос конфісковані церковні землі. Це ускладнило ситуацію як для священнослужителів, так і для простих громадян.
  
  Отже, ми поговорили про питання культури. Розмова зайшла про старшого Бетховена, який написав принаймні одну месу, яку священик схвалив, хоча і сказав, що сам воліє Баха. Наша бесіда була серцевої і обережною з нашого боку. Я сказав йому, що молодий сеньйор - і спробував почервоніти, кажучи це, - незаконнонароджений син мого племінника, який приїхав з візитом у Сполучені Штати, і що я обіцяв посадити його на пароплав до Нового Орлеана, але по дорозі він захворів.
  
  Настоятель посміхнувся мені. “ Захворів по дорозі в Дамаск?
  
  “ Навряд чи, святий отець, і Веракрус не можна назвати священним містом.
  
  “ Якби ви прибули раніше, я б відправив вас на гасієнду в долині під нами. Тут набагато зручніше, і гостинність генерала Пульгона отримало високу оцінку.
  
  Я підняла брову. “¿De veras? Ким?"
  
  Настоятель посміхнувся, дивлячись у свій келих з вином. "Він дуже щедрий з нами, і ми, в свою чергу, молимося за його душу". Він зробив ковток. "Генерал згадував про вас, донья Ана".
  
  Мої плечі напружилися. Це не могло бути до добра.
  
  “ Він розповідав мені про ваших селах на півночі, про допомогу, яку ви надаєте індіанцям. Здається, він згадував школи та лікарні?
  
  Я кивнула головою, стиснувши губи.
  
  - І якийсь план, що має відношення до ель обіспо Кірога?
  
  Мить ми мовчки дивилися один на одного. Він нахилився вперед, щоб наповнити мій келих вином. “ Долина внизу, звичайно, колись була частиною наших володінь. Генерал купив її десять років тому. Його шляху... відрізняються від наших.
  
  У мене були свої причини зневажати Пульгона, але ченці, ймовірно, харчувалися тільки за рахунок милостині генерала. Мені не хотілося гадати, до чого лежить серце абата, і я тільки пробурмотів, тримаючи свої думки при собі, і підніс невелику молитву Пресвятої Діви.
  
  Після трапези я попросив дозволу відвідати лазарет, який знаходився в окремому невеликому будинку, і настоятель сам привів мене туди. В коминку горів вітальний вогонь. Я поспішив до нього, тому що замерзав з тих пір, як ми увійшли в монастир. Два ліжка були присунуті до вогню. На одній, напівлежачи, лежав дуже старий чернець, гризучи шматок хліба. Мій юний англієць лежав з іншого боку, вовтузячись на ковдрах, його лихоманка ще не спала. Медпрацівник підозріло подивився на мене, коли я доторкнувся до чола хлопчика. Я взяв чашу з розбавленим вином і підніс її до губ хлопчика. Йому вдалося зробити кілька ковтків.
  
  Я запитав про травах. Незабаром ми з лазаретчиком заглибилися в обговорення суслов, бальзамів і жарознижуючих засобів. В цей цивілізований розмову втрутився оглушливий стукіт у монастирські ворота. Ми з настоятелем в тривозі перезирнулися: хто б це міг бути, так далеко за заходом? Ми почули, як зі скрипом відчинилися ворота і цокіт копит, і незабаром після цього в лазарет майже бігом увійшов сторож.
  
  "Це генерал Томас Пульгон, він шукає англійської вбивцю, який втік зі столиці!"
  
  Настоятель подивився на мене. Я похитав головою, але затаїв подих. В його руках були наші життя: англійця, мене і мого народу. Ліхтар зашипів, і воротар переступив з ноги на ногу, переплетя пальці. Нарешті настоятель кивнув.
  
  “ Фра Педро, відведи генерала в мою кімнату і простеж, щоб у нього був келих бренді. Його подорож, мабуть, було дуже важким, і я впевнений, що він хоче пити. Розмісти його людей в старому крилі. Скажи йому, що я скоро буду у нього.
  
  Сандалі воротаря зашлепали по камінню, коли він поспішив до виходу.
  
  "Пульгон буде шукати," почав я.
  
  "І знайде двох хворих ченців в лазареті", - сказав абат. “Фра Гортензіо, я думаю, у вас на полицях є невеликий запас горіхового соку. Принесіть мені і побільше ковдр. Сеньйора, ви знаєте, що робити?
  
  Я кивнув, вже звільняючи хлопчика від одягу. Ми роздягли його й пофарбували обличчя, руки і ноги соком волоського горіха, натягнули на нього коричневу сутану і загорнули в ковдри. Він прокинувся і почав кричати по-англійськи, а абат взяв ганчірку і заткнув йому рота.
  
  "Він богохульствує," серйозно сказав абат. Фра Гортензіо кивнув. Хлопчик спробував висмикнути кляп, тому ми тугіше закутали його в ковдри, поки він не зміг поворухнутися.
  
  До того часу я задихався, мої волосся були безладно, а одяг растрепана. Так не годилося: я не міг дозволити генералу дізнатися, що я був десь поблизу від лазарету. Мені було неприємно залишати хлопчика з ченцем, тому я на мить спохмурнів і вирішив, що, загалом, загрози, мабуть, найкраще. Настоятель пішов, щоб подбати про генерала, а я відвів лазаретчика в бік.
  
  "Ви знаєте, що ваш настоятель хоче приховати особу цього молодого людини", - сказав я ченцеві, який кивнув. "Ви дали обітницю мовчання?" Він похитав головою. “Дуже добре, тоді, я вважаю, що ваш настоятель наклав на вас одну з них як... як покути, так. Ви розумієте?"
  
  Він відкрив рот. Я застережливо підняла палець, і він закрив рота й кивав, поки його голова не хитнулася. Бувають моменти, коли дуже добре бути суворої бабусею. Я підняла поділ і вийшла з лазарету.
  
  Я увійшла в монастир і закуталася в шаль, рятуючись від холодного гірського повітря. Було дуже темно, якщо не вважати блідою смужки світла біля моїх кімнат. Наблизившись, я побачив силует на тлі світла; фігура в капелюсі і зі шпагою. Я відскочив у тінь. Як пояснити свою присутність? Туалетів поблизу не було, тому я не міг використовувати їх як виправдання. Що робити?
  
  Я відчув руку на своєму плечі і лише злегка підстрибнув, потім побачив у напівтемряві, що це був ще один монах. Він потягнув мене за руку, і я пішов за ним через темні, порожні кімнати. Ми увійшли в церкву, холодне приміщення, яке пропахнуло ладаном. Коли ми проходили через нього, зашурхотів фіранка, потім чернець повів мене по вузьким, темним коридором. Здавалося, минула вічність, перш ніж він провів мене через дверний проріз в темну кімнату і зник. Я поняття не мав, де перебуваю, доки не почув голос Марії, бормочущей молитву в сусідній кімнаті. Сповнений полегшення, я увійшов і впав у крісло.
  
  Найбільше на світі мені хотілося лягти спати; бабуся не повинна піддаватися таким виснажливим заходів. Але це було ще не все, тому що Марія сказала мені, що генерал послав людину відвести мене до кімнати абата. Вона відтягувала його так довго, як тільки могла, але думала, що ще через п'ять хвилин він увірветься в кімнату. Тому, роздратовано зітхнувши, я допомогла їй стягнути з мене верхній одяг і одягатися в іншу, таку ж чорну, але менш м'яту. Вона поклала мені волосся і накинула на плечі мою саму товсту вовняну шаль. Потім, задоволена тим, що я виглядаю як достойна матрона, вона відкрила двері, і я вискочила назовні, люто подивилася на солдата і зажадала, щоб він показував дорогу.
  
  Коли я ввійшов у кімнату, Пульгон піднявся з образливою повільністю і відважив розмашистий уклін, оголивши всі свої зуби в явно недружнім посмішці. Роки не зробили його краще: він як і раніше був схожий на койота.
  
  "А, dona Ana," сказав він. “ Яке задоволення знову зустрітися з вами після такої довгої перерви. Скільки часу минуло, сеньйора? П'ятнадцять років?
  
  Він знав, як давно це було, не гірше за мене: чотирнадцять років тому, коли він був полковником різношерстої консервативної армії, що билася в одній з наших численних революцій, він став причиною того, що моя сама продуктивна село була спалена дотла. Його заява про те, що ми переховували ворогів держави, було відвертою брехнею: він спалив дотла моє село, тому що я відмовилася віддати йому свою руку і серце. На мій превеликий полегшенню, Бог прийшов мені на допомогу, влаштувавши кровопролитну битву на півдні, в результаті якої Пульгон галопом помчав у Мічоакан, щоб подивитися, які вимагання і страждання там він може вчинити. Його прихід до влади в ліберальному уряді Хуареса, мабуть, був результатом глибокої корупції, в якій, на жаль, немає нічого нового в історії нашої бідної країни.
  
  "Генерал Пульгон", - сказав я і стиснув губи. По правді кажучи, він був нічим не краще начальника поліції, але він контролював Мехіко і, отже, серце нашої країни. Тарган, але дуже сильний.
  
  Батько Бернардо запропонував мені сісти подалі від вікна. В цій кімнаті, як і у всіх приміщеннях монастиря, за винятком лазарету і кухні, не було каміна. Зрештою, життя ченця присвячена Богу, а не плоті. Сидячи, я щільніше закуталася в шаль, бажаючи, щоб добрий Батько був хоч трохи більш світським і трохи менш суворим.
  
  Пульгон, здавалося, не заперечував проти холоду. Він ходив взад-вперед по кімнаті, заклавши руки за спину, кидаючи на мене суворі погляди. Я мовчки чекав. Нарешті він зупинився і розкачувався взад-вперед, все ще тримаючи руки за спиною.
  
  “ Ви знаєте, сеньйора, з якою небезпекою стикається наша країна з боку зовнішніх ворогів. Навіть ваш шановний зять усвідомлює загрозу іноземних шпигунів і агентів хаосу, спрямованих на повалення нашого революційного уряду і повернення зневажених французів та їх англійських компаньйонів ".
  
  Це була нісенітниця, але я, звичайно, нічого не сказав. Англійці і французи довіряли один одному так, як довіряють один одному койоти, коли їм потрібен один і той же ділянку пустелі. Якщо Пульгон і його консервативні соратники хотіли використовувати французів для демонізації англійців, то це було тільки те, чого я від них очікував.
  
  “Я вважаю, вам сподобалися б французи, оскільки ви і їх революціонери поділяєте однакові погляди на селянство. Дійсно, рівність і братерство. Це небезпечна нісенітниця, сеньйора, як вам добре відомо. "Він замовк і продовжував ходити по кімнаті, потім повернувся до мене. “ Нам відомі ваші дії на півночі, dona Ana. Ми не могли доторкнутися до вас у часи ганебної монархії відомого ліберала Максиміліана, але ті дні пройшли. Вам не завадило б подумати про своє майбутнє і про майбутнє вашої родини ".
  
  Я внутрішньо закипів, але зберіг свій спокійний тон, коли сказав: "При всій повазі, генерал, дні справжніх лібералів все ще дуже далекі від нас".
  
  Хтось постукав у двері. Молодий лейтенант, той, що зупинив нас в місті, увійшов і віддав честь. Потім він глянув на мене і посміхнувся. "Ah, Doña Montalvo." Він уклонився так низько, що образа було очевидним. “ Як поживає ваша бідна хвора племінниця Канделярия? Ми знаємо, що вона все ще з вами, тому що ваша карета не зупинялася ні у одного знатного будинку по шляху. І ми, звичайно, знаємо, що ви зупиняєтеся тільки у знатних будинків. Чи монастирів.
  
  Я нічого не сказав. Лейтенант посміхнувся і відвернувся від мене. “Ми знайшли його, генерал мі. Він маскувався під ченця в лазареті. Пристрелим ми його?"
  
  Пульгон вишкірився, як акула. “В кінці кінців, але, я думаю, не відразу. Я вважаю, що ця леді доклала руку до того, щоб привести його сюди, так? Можливо, замаскувавшись під свою заражену чумою племінницю?
  
  Я задер підборіддя. “ Ви висуваєте небезпечні звинувачення, генерал. Беніто Хуарес - старий друг сім'ї. Вам не сподобається, якщо нам завадять. Чи заподіють шкоду.
  
  Він нетерплячим жестом відмахнувся від цього. “Вистачить. Сім'ї, більш важливі, ніж ваша, виявилися зрадниками". Він повернувся до свого помічника. “Ви заарештували її слуг? Дуже добре. Ви можете розповісти мені, сеньйора, які саме плани у нього і у вас. Або я накажу розстріляти ваших людей. Одного за іншим.
  
  Спина настоятеля напружилася. “Син мій, подбай про те, щоб не чинити насильства і навіть не пропонувати його в домі Господа. Бог чує".
  
  "Тоді, можливо, він чого-небудь навчитися", - парирував Пульгон. “Ну, сеньйора? Що ж це буде?"
  
  "Як я можу сказати вам те, чого не існує?" Сказав я. “Немає жодного шпигуна, як ви добре знаєте. Немає жодного великого англійського змови, як ви добре знаєте. Я сумніваюся, що ви дієте від імені якогось законного уряду. Я нічого не скажу вам, Пульгон. Якщо ви маєте намір стріляти в моїх людей, можете почати з мене." Я обдарувала його тим же поглядом, який змусив моїх онуків тремтіти; не те щоб я чекала, що він здригнеться, але як ще мені було реагувати на цю небезпечну, дурну нісенітницю? Лейтенант ступив уперед, наче хотів доторкнутися до мене. Стілець батька Бернардо заскреготав по кам'яній підлозі. Я встала, накидаючи на плечі шаль.
  
  “Томас Пульгон, ти змія, і твоя мати пролила б криваві сльози, побачивши, на що ти перетворився. Дякуй Пресвяту Діву, що вона у безпеці". Батько Бернардо перехрестився, але Пульгон усміхнувся. Лейтенант потягнувся до моєї руки. Я струсив його, залишивши свою мантилью в його руках. Він впустив її. Настоятель підняв його, коли я, випрямивши спину, виходив з кімнати. В цілому, подумав я, коли люди Пульгона оточили мене, я був цілком задоволений собою. Я називав його койотом, тарганом, акулою і змією, нехай і тільки про себе. Звичайно, Пресвята Діва не допустила б, щоб мені заподіяли шкоду руки такого звіринця шкідників.
  
  
  Вони помістили нас в покинутий винний льох. Хлопчик-англієць лежав, притулившись до однієї з сирих стін, його очі були ледь відкриті. Його гарячка спала, але холод і вогкість напевно вб'ють його, якщо ми не зможемо залишити цю кімнату.
  
  
  Втеча здавався неможливим. Винний льох був виритий глибоко в схилі гори, в тому, що, мабуть, спочатку було печерою. Стеля височів над світлом двох жалюгідних свічок, які нам дозволили. Три важкі двері відокремлювали нас від решти частини монастиря; я чув, як лязгали засуви в кожній з них, коли мене проводили в підвал, а потім заштовхали всередину. Я повернувся, вимагаючи постіль і наші пальто, але лейтенант тільки посміхнувся мені і зачинив двері у мене перед носом. Його кроки стихли, супроводжувані брязкотом засувів в двох інших дверях.
  
  Полки були затягнуті павутинням, брудні і порожні. Здавалося, цією кімнатою не користувалися дуже давно, і я здивувався, звідки генерал Пульгон дізнався про це. Я відчув легкий протяг. Едуардо пішов за нею, прикриваючи свічку долонею, і повернувся, щоб повідомити, що печера закінчувалася гладкою, нахиленої всередину стіною з крихітним, недоступним отвором на самому верху, через який надходила цівка повітря. Крім цього і замкнених дверей, в кімнаті не було ніяких отворів. Я зітхнув і присів поруч з хлопчиком-англійцем, який відкрив очі.
  
  "Мені шкода, що я поставив тебе в таке жахливе становище," прошепотів він.
  
  Я знизав плечима. "Чесно кажучи, я більше жалкую про те, що пропустив симфонію старшого Бетховена".
  
  Він знову закрив очі. “ Що з нами буде?
  
  “О, я підозрюю, що генерал Пульгон хотів би розстріляти всіх нас, але, очевидно, я трохи налякав його, розповівши про високих зв'язках мого зятя з президентом Хуаресом. Йому потрібно буде придумати альтернативний план, але він не дуже розумний чоловік, так що це займе у нього деякий час ".
  
  Хлопчик трохи помовчав, потім сказав: "Але абат, він розумна людина, чи не так?"
  
  Я зітхнув. “Думаю, так. Хотів би я знати, до чого лежить його серце у всьому цьому. Служителі Божі не завжди вели себе добре".
  
  "Цей монастир був більше", - сказав він. “Тут так багато порожніх кімнат. Навіть лазарет — чернець сказав мені, що ми знаходимося в маленькій кімнаті, яка раніше була сушильної аптекаря.
  
  "Так?"
  
  “Хтось колись зменшив монастир. Я думаю, недавно. Висушені трави аптекаря все ще висять по кутах".
  
  "А". Я подивився на нього, риси його обличчя були майже непомітні в тьмяному світлі. "І який висновок ви з цього робите?"
  
  “ Що, можливо, абат все ще сердитий через захоплення монастирських земель, сеньйора. Це президент Хуарес віддав наказ про захоплення?
  
  “Я не знаю. Відносини між церквою та урядом були дуже мінливими впродовж багатьох років. Це міг бути хто завгодно".
  
  "І тому ми не можемо розраховувати на дружелюбність абата". Він злегка тремтів. Я сховала його своєю шаллю, незважаючи на його протести.
  
  "А твій власний народ?" - Запитав я.
  
  “Як вони можуть знати, де я? І якщо вони дійсно прийдуть сюди, генерал може просто сказати їм, що ми прийшли і знову пішли. Хто буде йому суперечити?" Він замкнувся в собі.
  
  Холод посилився. Ми притиснулися один до одного, я, хлопчик і моя сім'я слуг, не розмовляючи. Я задула одну із свічок, щоб наш світ горів довше. Я подумав про те, що сказав молодій людині: Пульгон дійсно не став би стріляти в мене, але це не означало, що моє життя було в безпеці. Яку історію він розповів би про смерть дорогої тещі Теобальдо? Є так багато способів померти, особливо тут, у високих, холодних горах, де повітря розріджене, а тепло - лише віддалений спогад. Я відігнав від себе ці похмурі думки і замість цього згадав довгі спекотні дні на моїй гасієнді, спів цикад під ритмічний стук ткацьких верстатів, то, як блищить мідь в моїх руках майстрів, як діти читають уроки. Я не хотів вмирати, але якби я це зробив, то, принаймні, був задоволений своєю спадщиною. Я не уявляв, що Пульгон міг сказати те ж саме. Хериберто облизав губи. Я поспівчував: ми всі були голодні і хотіли пити, незважаючи на колишнє гостинність настоятеля.
  
  Двері відчинилися, загриміли засуви і скрипіли петлі. До кімнати ринув світло від яскравих ліхтарів. Увійшли два ченця, один тримав два ліхтаря, а другий - великий гарячий котел. Кімнату наповнив аромат глінтвейну; у мене пересохло в роті. Чернець поставив горщик на підлогу і поклав у нього ополоник, другий чернець поставив поряд з ним один з ліхтарів, і вони обидва пішли, як і раніше мовчки, замкнувши за собою двері.
  
  "Що ж," сказав Едуардо, "принаймні, ми ще трохи не помремо від холоду".
  
  Він потягнувся за ополоником як раз в той момент, коли Інглес скрикнув, схопився на ноги і, похитуючись, попрямував до каструлі. Думаючи, що він збирається ткнуться в горщик особою або, принаймні, руками, я схопився і потягнувся до нього, але він відвів одну довгу ногу і сильно штовхнув горщик. Він перекочувався з краю на край, опорожняясь на суху бруд. Через кілька секунд у гарячому вини не залишилося ні краплі.
  
  "Ти дурний телепень", - сказав Хериберто, піднімаючи кулак, але хлопчик упав.
  
  Я опустився на коліна поруч з ним, лаючись по-англійськи. Він закашлявся щосили і схопив мене за руку.
  
  “ Мозолі на ногах, - сказав він по-англійському і втратив свідомість.
  
  Що за неймовірна нісенітниця це була? Хлопчик, очевидно, зійшов з розуму, зовсім зійшов з розуму, від лихоманки, чи від жорстокого поводження, або від того і іншого. Я похитала головою, і ми знову поклали його, і я накрила його своєю шаллю. Принаймні, він не розбив ліхтар. Від нього виходила невелика кількість тепла, і ми простягли до нього руки, вдаючи, що він теплий. Потім Едуардо підштовхнув сина і кивнув у бік пустих полиць, і через мить Хериберто вже ламав коліном сухі дошки і складав паливо для багаття. Едуардо збрив розпалювання ножем, який тримав захованим у шкіри. Він склав хмиз і запалив його від ліхтаря. Полум'я заколебалось, потім зайнялося. Ми зітхнули, посміхнулися один одному і простягнули руки.
  
  Мозолі на ногах. Що мав на увазі хлопчик? Я деякий час ламав голову над цим, потім жестом попросив Марію передати горщик мені. Я опустив у нього обличчя, понюхав і помацав дно, де залишалася крапля вина. Мій язик занімів там, де я доторкнувся до нього вином. Я витерла це з рота рукавом. Марія, побачивши мене, підняла брови.
  
  "Я думаю, це вино було отруєно", - сказав я. “Едуардо, ти відчуваєш якийсь запах? Твій ніс молодше мого".
  
  Едуардо понюхав це і підняв брови. "Можливо, dona Ana", - сказав він. "Але звідки йому це знати?"
  
  "Він у змові з ними", - сказав Хериберто.
  
  Я на мить задумався і посміхнувся. “Ні. Перед тим, як втратити свідомість, він сказав "хуанетес", "мозолі" по-англійськи. У кого є мозолі? Люди, які носять ноги в дешевих черевиках. У монахів є чоботи? Ні, у них їх немає, і тому у них немає мозолів. І оскільки цей чернець це зробив, наш юний друг зрозумів, що насправді він не монах, а один із солдатів генерала Пульгона. У Пульгона немає причин пригощати нас вином або ще чимось корисним. І отже...
  
  "Вино було отруєно", - сказала Марія. Вона подивилася на молодих Інглес з повагою. "Він врятував нам життя".
  
  Ми всі задумливо дивилися на хлопчика.
  
  "Так що ще він знає?" - Запитав Едуардо.
  
  "Розбуди його і застав заговорити", - із задоволенням сказав Хериберто.
  
  Я на мить задумався про це. Хлопчик все ще був хворий, але лежання в цьому місці не зробило б його краще. Я поплескав його по щоці. Гачкуватий ніс зморщився, і він відвернувся. Я поплескав його ще раз, з більшою силою.
  
  "Вдар його гарненько, донья," сказав Хериберто.
  
  "Не говори дурниць, це тільки вирубає його ще більше".
  
  "Ну, зроби що-небудь", - сказав Едуардо, і я вдарила хлопчика по вуху. Він прокинувся з виттям.
  
  "Вино було отруєно?" - Запитав я його.
  
  "Звичайно", - відповів він і знову закрив очі.
  
  "Не спати", - твердо сказав я. “Послухай, йовен, що ще ти знаєш? Ми можемо втекти? Що ще ти можеш помітити, крім стану ніг?" Я допоміг йому сісти ближче до вогню. “Двічі ти помічав речі, маленькі речі, які були дуже важливі. З Божою милістю, можливо, ти помітиш ще одну маленьку річ".
  
  Через мить він кивнув, потім відкинув голову назад і заплющив очі. Хериберто пошепки закликав до насильства, і я зашипіла на нього, щоб він замовк.
  
  Ніс хлопчика затремтів. Через мить він знову затремтів. Ми затамували подих. Він відкрив очі і подивився на нас, потім вказав на Хериберто.
  
  "Скажи йому, щоб підняв цю дошку", - сказав він, кивнувши в бік багаття. Одна з зламаних дощок стирчала з вогню, а інший її кінець тлів. “ А скажи йому, щоб допоміг мені піднятися.
  
  Я переклав. Через мить англієць був на ногах. Вони втрьох обійшли стіни, тримаючись приблизно в метрі від них, і все це час Інглес дивився не на стіну, а на тліючу дошку.
  
  "Зупинися," різко сказав він. Він довго дивився на дошку. Я теж, але не побачив нічого примітного. Хериберто тримав холодний кінець. Інший кінець світився, в той час як цівки диму тягнулись до стіни.
  
  Хлопчик опустив очі і жестом підкликав моїх людей вперед, щось пробурмотівши собі під ніс. Хериберто озирнувся на мене і закотив очі. Хлопчик-англієць нахилився вперед, спираючись на руки Едуардо, і провів рукою по стіні, змахуючи пил і павутину.
  
  "Сюди," сказав він. “ Двері.
  
  Ми знову посадили його біля вогню, перш ніж всі разом потерти стіну долонями. На каменях проступив прямокутний контур, схожий на маленьку двері, але без ручки або петель.
  
  Хериберто пробурмотів прокляття, і батько вдарив його. "Це марно", - сказав він. "Можливо, тобі варто вдарити його ще раз".
  
  "Ні, почекай". Тіні затанцювали по камінню, але незабаром мої пальці торкнулися того, що мої очі ледве бачили — крихітного круглого поглиблення, яке трохи прогнулося під моїми пальцями. Я натиснув, кам'яна пробка нахилилася і зникла. Я почув, як камінь вдарився об камінь при падінні. Я просунув палець в отвір. Воно ледь помістилося, але я намацав щось холодне і плоске, схоже на засувку. Мій палець був достатньо довгим, щоб поворухнути ним.
  
  "Едуардо, дай мені свій ніж", - сказала я. Лезо було занадто широким, щоб пролізти в отвір, але я і не очікувала цього. Я передала ніж Марії і повернулася до неї спиною. “ Марі, відріж зав'язки від мого корсета.
  
  "Донья Ана!" вигукнула вона обурено.
  
  “Швидко! Вони не будуть чекати занадто довго, щоб переконатися, що їх отрута подіяла".
  
  Кріплення з китового вуса незабаром було вільно. Я просунула його в отвір, молячись Пресвятій Діві, коли просунула його під засувку. Коли я натиснув на близький кінець кріплення, воно зігнулося, і засувка зісковзнула. Я глибоко вдихнув і спробував знову. На третій раз засувка трохи зрушила. Я затримала подих і дозволила їй підніматися на дюйм, і вище, і вище, перш ніж вона різко повернулася на місце. Я спробувала знову, і цього разу Пресвята Діва почула мої молитви. Клямка задрижала, потім підскочила і від'їхала убік. Я відсахнувся в обійми Марії, у мене крутилася голова з-за того, що я затримав дихання.
  
  "Штовхай!" Я сказав. Едуардо і його син навалилися на неї спиною, і двері зі скрипом відчинилися.
  
  Ми не стали чекати, поки вона відкриється до кінця. Ми взяли шампанське і свічки, але залишили ліхтар. "Це їх збентежить", - сказав я, і ми закрили за собою двері. Я знайшов кам'яну пробку і вставив її в отвір, потім Едуардо повернув клямку на місце і для більшої переконливості щільно заклинив її каменем. Ми кралися по чернильному тунелю, наші маленькі свічки були майже марні в темряві.
  
  Я поклявся душею моєї святої матері, що пройшло щонайменше дванадцять годин з тих пір, як мене кинули у винний льох, але коли ми нарешті вийшли, це було в холодному, блідому світлі світанку. Ми опинилися в невеликому сосновому лісі. Неподалік були прив'язані троє коней, дві наші упряжні і ще одна. Їх сідельні сумки набрякали. З одного звисав шматок чорного мережива — моя мантилья, яку в останній раз бачили в руках абата. Я ніколи не дізнаюся, звідки абат знав, що може статися, і залишив він коней і припаси в надії на чудо, але це не мало ніякого значення. Через п'ять хвилин ми були верхи і попрямували вниз з гори. Марія їхала позаду мене, а Еріберто колисав Инглеса, наче хлопчик був його власним сином.
  
  
  Кілька днів потому, завдяки доброті дона Алехандро Хормигаса дель Санто, ми були в безпеці в його будинку в Пуебла, по дорозі в Веракрус. Теобальдо послав попросити його чекати нас, а коли ми не прибули, він сам відправився в шлях, щоб знайти нас, і знайшов. Повинно бути, ми являли собою чарівне видовище, втомлені і брудні, в порваному одязі після подорожі по темному тунелю. Дізнавшись його, я заплакала від захвату. Дон Алехандро телеграфував у Веракрус, так що через кілька днів після нашого приїзду четверо чоловіків прибутку в закритому екіпажі і були терміново доставлені в будинок. Здоров'я мого юного Инглеса покращився, але коли він побачив самого пухкого з чоловіків, він закричав: "Майкрофт!" - і впав в обійми цієї людини.
  
  
  Він прийшов в себе як раз вчасно, щоб розділити з нами квапливий вечерю, який був перерваний нашим господарем. Дон Алехандро ввійшов у столову, хитаючи головою.
  
  "Це велика таємниця", - сказав він. “Очевидно, генерал Томас Пульгон переслідував шпигуна до монастиря в горах, але генерал повністю зник! Його люди кажуть, що він і його лейтенант вистежили шпигуна до винного льоху. Двоє сміливців пішли за ним, але минув тиждень, і з тих пір нікого з них не бачили. Алехандро зробив паузу. “ Dona Ana, вам що-небудь відомо про це?
  
  Я відірвала погляд від своєї тарілки. “ Дон Алехандро, я стара бабуся, і мене не цікавлять політичні питання. Гадаю, ваші гості готові розходитися.
  
  Алехандро ще мить дивився на мене блискучими очима, перш ніж відвернутися.
  
  Я проводив молодого англійця до екіпажу. До цього я бачив, як він сидів, лежав або його несли, і до кінця не розумів, яким високим і нескладним молодою людиною він був. Мені було прекрасно видно його кадик, який сильно виділявся на його худій шиї.
  
  "Перш ніж ти підеш, ти повинен мені щось сказати", - сказала я, поклавши руку йому на плече, щоб зупинити його. "Як ти дізнався, що у винному погребі є потайні двері?"
  
  Він посміхнувся. Дійсно, коли у нього перестало капати з носа, він став симпатичним молодим чоловіком. “Я дивився на дим. Якби не було іншого отвори, дим виривався б з цієї маленької щілини в стіні, але, на щастя, більше вентиляційний отвір на зовнішній стіні пропускав повітря всередину, так що дим всмоктувався в маленький отвір для засувки, а не від неї. Я бачив там сліди на курному підлозі. Якщо бути точним, відбитки сандалій, і тому я знав, що настоятель очікував, що комусь знадобиться бігти - можливо, йому самому. Хлопчик виглядав надзвичайно самовдоволеним.
  
  "Ось тут ти помиляєшся, мій зарозумілий юний друг", - сказав я. Він підняв брови. “Ви бачили турботу, з якою абат ставився до вас, і я бачив турботу, з якою він ставився до своїх ченцям, і турботу, з якою він доторкався до стін своїх володінь. Він кинув би свій народ не більше, ніж я кинув би свій.
  
  Ми підійшли до його екіпажу. Я простягнув руку, щоб зупинити його. - Залишилося зробити ще дещо, джовен.
  
  Почувши це, він спохмурнів. “ Я... я так не думаю, сеньйора.
  
  “Подумай ще раз. Вийди за межі себе, якщо зможеш, і подумай ще раз".
  
  Він був до болю збитий з пантелику, і, нарешті, я відчув до нього хоч краплю жалості. "Ти ще не подякував мене або моїх людей за спасіння твоєї жалюгідною англійської життя". Я відкинула голову назад і, думаю, виконала гідну роботу, подивившись на нього зверхньо. “І тому я залишу тебе з цим останнім радою, Інглес. Можливо, у тебе є дар до деталей, мій друже, але ти ніколи нічого не досягнеш, поки не знайдеш аналогічний дар помічати деталі людського серця ".
  
  Він відкрив рот, то в знак протесту, чи то щоб подякувати мене, але я застережливо підняла до нього палець, розвернулася і помчала в свою власну життя.
  
  Так, іноді дуже добре бути суворої бабусею.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Міс Робертсон розповідає нам історію бандитизму диліжансів і публічних будинків, побачену очима проникливого спостерігача звичаїв і характерів старого Заходу.
  
  ДЕТЕКТИВ З " ДИЛІЖАНСА "
  :
  
  Казка про Золотого Заході
  Автор:
  
  ЛІНДА РОБЕРТСОН
  
  ... ми тут, в країні візників і розбійників з великої дороги: в цьому сенсі країна схожа на Англію сто років тому.
  
  Роберт Луїс Стівенсон,
  Скваттеры з Сільверадо
  
  Королівська сім'я Сільверадо, як я назвав нас тим влітку, була найбільш розгнузданої династією, яка коли-небудь ганьбила саме сумнівне балканське князівство — інвалід літератури (я), Фанні, моя чорнява американська наречена, і мій пасинок Сем, тоді одинадцятирічний наслідний принц.
  
  Ясним днем в кінці липня ми робили наш щоденний перехід від нашого табору на схилі гори до маленького готелю на платній дорозі, де зупинялися поштові карети. Обігнувши останній поворот на нашому шляху, ми побачили, що лейкпортский диліжанс зупинився перед готелем раніше звичайного і без пасажирів. Пил від проїзду диліжанса стояла над дорогою крейдяним хмарою.
  
  У дворі стояла група чоловіків, жваво переговаривавшихся між собою. Я побачив Корвіна, господаря готелю, смаглявого і з впалими грудьми, і Макконнелла, кучера диліжанса, самого високого широкоплечого з них, сердито дивився на мене і поворачивавшего свою велику біляву голову з боку в бік, як ведмідь у клітці. Дружина господаря вела пару пасажирок по веранді до дверей готелю. “ Містер Макконнелл, - покликала вона, - не могли б ви трохи почекати, перш ніж їхати далі? Я думаю, дамам не завадив би невеликий відпочинок і можливість заспокоїтися.
  
  Макконнелл повернувся і втупився на неї своїм ведмежим поглядом. "Я нікуди не піду, місіс К.", - ображено відповів він. "Потрібно дочекатися шерифа". Він відвернувся і сплюнув на землю. “Думаю, нам доведеться провести тут ніч. У Лейкпорте страшенно дорого платять", - додав він, хитаючи головою.
  
  Слідуючи за Семом, я підійшов до краю групи, щоб почути більше, в той час як Фанні приєдналася до місіс Корвін в готелі.
  
  "Хто поїде в Калистогу і розповість шерифу?" - запитав один з чоловіків.
  
  "Мій хлопчик Те," сказав Корвін. “ Я відправив Хосе осідлати одного з наших поні.
  
  "Нам потрібно зібрати загін — відправитися на полювання за ним", - сказав інший чоловік. "Містер Корвін, скільки у вас коней?"
  
  "Недостатньо", - сказав шинкар. “Крім того, у хлопця ще цілу годину шляху. Нам знадобляться шукач і нишпорки, а вони в Калистоге". Він зловив погляд Тома і вказав через плече туди, де Хосе, конюх, підходив з оседланной конем. Тому підбіг, узяв віжки, легко скочив у сідло в істинно західному стилі і пустився галопом по платній дорозі.
  
  "Боже Милостивий, Томмі, не вбивай поні!" Корвін крикнув йому вслід, коли кінь і хлопчик зникли в лісі. Він оглянув голий, курний двір, невеликий натовп пасажирів, постояльців готелю, робітників і нероб і оголосив: “Заходьте всередину і випийте пива — це за рахунок закладу. Ранок видався важким.
  
  Коли ми проходили по веранді, я побачив одного з мешканців готелю, откинувшегося на спинку крісла-качалки з газетою на колінах і полузакрыв очі спостерігає за подіями у дворі. Він дивився на нас знизу вгору, коли ми йшли по скрипучим дощок.
  
  “ Ваша величність. Ваше високість, " сказав він, випростуючись і піднімаючи свою пошарпаний солом'яний капелюх.
  
  "Цікаве ранок, Джо, - сказав я. "Що там відбувається?"
  
  “ Диліжанс знову пограбували.
  
  "Вау!" - Сказав Сем поруч зі мною.
  
  "Знову?" - Запитав я.
  
  “ Двічі за останні два місяці.
  
  Останні кілька людей протупали по витертих дощок веранди до двері салуна. “ Безкоштовне пиво, - сказав я Джо, коли ми повернулися, щоб іти за ними. Склавши газету навпіл, він недбало піднявся на ноги, схожі на аистиные, і поплив за нами.
  
  У барі було прохолодніше, ніж на вулиці. Через пару відкритих вікон в задній частині було трохи повітря і чулося дзюрчання води в струмку за готелем. Сморід старого віскі і несвіжого пива піднімалася, як туман над болотом, від натертих піском мостин і лакованої стійки бару, яка вкрита обідками незліченних склянок. Кілька мух ліниво кружляли в теплому повітрі, немов чекаючи обіду. Корвін і Ходди, бармен, налили по пінті пива і поставили їх на стійку.
  
  "Це поганий бізнес", - сказав Ходди. “Другий раз в цьому році. Макконнелл думає, що це зробив той же самий хлопець, що і попередній. Не так, Макконнелл?"
  
  "Він точно виглядав так само".
  
  "Як він виглядав?"
  
  "Важко сказати багато", - втрутився вусатий чоловік в новому одязі шахтаря. "На ньому була бандана, синя, запнута на обличчі".
  
  "Я думав, воно червоне", - сказав краснолицый лисіючий чоловік у сірому пом'ятому костюмі.
  
  "І крислатого капелюха," додав перший чоловік.
  
  “ Якийсь серапе поверх його одягу.
  
  “ Мені здалося, що це одне з тих зелених армійських ковдр.
  
  “ Якого він був зростання? - Запитав Корвін.
  
  "Високий — великий хлопець", - сказав огрядний чоловік у лляному піджаку.
  
  Макконнелл з цим не погодився. “Він був не таким вже великим — мені здалося, що він трохи худий. Хоча під цим ковдрою мало що можна було розібрати".
  
  Всі вони пам'ятали, що у нього був крупнокаліберний пістолет. "Сріблястого кольору", - сказав повний чоловік, і інший погодився.
  
  "Без збройового металу, з дерев'яними рукоятками", - переконано сказав Макконнелл.
  
  Поруч зі мною заговорив інший чоловік зі знайомим англійським акцентом. “Він був приблизно п'яти футів і шести дюймів на зріст, з темними очима, рудуватим волоссям, дуже нервовий. Коричнева крислатий капелюх, червона бандана, синя робоча сорочка під шапочкою, зробленої з армійського ковдри, джинсові штани, чорні черевики. На ньому були чорні рукавички для верхової їзди, а пістолет був кавалерійської моделі Colt Firearms Manufacturing Company 45-го калібру, з синього металу з затемненій дерев'яною рукояткою — відмінне спостереження, містер Макконнелл.
  
  Ми всі здивовано витріщилися на нього.
  
  "І звідки ти все це знаєш?" - запитав шахтар з перебільшеною підозрілістю дурня. "Ти його друг чи щось в цьому роді?"
  
  Англієць повернувся і зміряв його поглядом, повним ввічливого презирства. “ Я дивився.
  
  Шахтар був неустрашен. "Ну, ши-іт", - випалив він у відповідь з тим, що, як я припустив, він вважав дотепністю, потім повернувся і сплюнув на підлогу. Двоє інших чоловіків ніяково засовалися. Корвін розрядив обстановку. “ Давайте, беріть своє пиво і розташовуйтесь.
  
  Коли чоловіки попрямували до бару, англієць залишився на місці, спостерігаючи за ними. Я повернувся до нього, представився і зробив кілька зауважень про те, що перебуваю далеко від дому. Він потиснув мою простягнуту руку. "Шерлок Холмс," сказав він. “ Я так розумію, ви з Единбурга?
  
  "Думаю, це неважко сказати", - відповів я.
  
  Він був молодий — я б сказав, молодший тридцяти, — високий і цибатий, як житель Кентуккі, з тонким обличчям, з довгою гострою щелепою, досить вузько посадженими очима, орлиним носом із високим переніссям, придававшим його обличчю виразу відчуженої допитливості хижої птиці. Його волосся, невимовного каштанового кольору, були зачесане назад з високого чола і розділені з одного боку високим проділом. На ньому був костюм з легкої вовни, а краватка ретельно зав'язаний. У всій його фігурі було щось невимовно англійське - щось у крої і тканини його піджака, в посадці плечей і в тому, як він гордовито дивився зверхньо на натовп чоловіків у бару своїм довгим англійською носом.
  
  Я запитав його, що призвело його так далеко від дому, і він сказав, що працював і подорожував по Америці. Він зробив паузу і кілька секунд вивчав мене, потім сказав: “Я міг би запитати те ж саме у вас. Я бачу, що ви багато пишете, але, схоже, у вас немає роботи, і вам не вистачає грошей. Я б припустив, що ви літератор, але на даний момент не особливо успішний."
  
  Зауваження було настільки несподіваним і зухвалим, що походить від людини, якій я представився всього хвилину тому, що я на мить залишився без відповіді. "Що змушує вас так думати?" - Запитав я трохи гаряче.
  
  Він слабо посміхнувся мені. "Ваша права рука і манжета сорочки забруднені чорнилом," відповів він, кинувши погляд на образливий предмет, - а манжета потерта в тому місці, де вона спиралася б на письмовий стіл. Ваша одяг поношена, ремінь старий і занадто великий для вас, а куртку і штани тижнями не гладили і не чистили. Ваші черевики свідчать про те, що ви не зупинялися в готелі. Ні один постоялець готелю, який міг би почистити свої черевики, поки спав, не дозволив би їм прийти в такий стан. Ваше обличчя і руки коричневі, але ви не відрізняєтеся хорошим здоров'ям, так що ваш колір навряд чи викликаний роботою на сонце, що наводить мене на припущення, що ви жили на відкритому повітрі. І, "сказав він нарешті," у тебе у волоссі солом'яні пасма".
  
  Його критика моєї зовнішності і фінансів змусила мене почервоніти від сорому і злості. "Я прошу вибачення, якщо образив вас, сер", - сказав він тоном, який не припускав, що я був не першою людиною, якого він образив своїми зауваженнями. "Я просто відповідав на ваше питання".
  
  З деякими труднощами я вирішив неупереджено поставитися до свого нового знайомого, хоча б тому, що він був моїм співвітчизником. “ Все в порядку, правда, - сказав я з більшою легкістю, ніж відчував. "Мене і раніше приймали за волоцюгу або рознощика, але ви залучили мене до життя бідного літератора, який відпочиває тут, у горах, заради свого здоров'я, хоча, зізнаюся, я не знав про соломинку".
  
  "А," сказав Холмс, явно задоволений собою. Він помовчав, прислухаючись, вибачився і попрямував до бару. Корвін говорив Макконнеллу: “Чому б нам не взяти пару чоловік і не з'їздити туди, де це сталося? Зустрінемося по дорозі з шерифом і, можливо, допоможемо вистежити хлопця. У мене є свіжі коні для нас чотирьох. "Корвін крикнув своєму молодшому синові:" Джейк, іди, допоможи Хосе осідлати Едді, Дюка, Панчо і Реда.
  
  Холмс підійшов до стійки, де Корвін стояв, збираючи пивні стакани. "Чи можу я проїхатися туди з вами?" - запитав він.
  
  Корвін на секунду задумався. “Мабуть, так - схоже, ви могли б розповісти шерифу набагато більше, ніж деякі з цих селюків. Можете взяти Дюка". Холмс подякував його і зник за дверима.
  
  Корвін повернувся до мене. “ Не хотіли б ви прийти і подивитися, як ми справляємося з цими справами, містер Стівенсон?
  
  “ Але хіба у вас не закінчилися коні?
  
  "Вірно", - сказав він і задумався на секунду або дві. “Ти ж не проти прокотитися на мулі, чи не так? Це буде не так швидко, але ти доберешся туди вчасно, щоб побачити найцікавіше. Я все одно не думаю, що ти захочеш приєднатися до загону.
  
  "Я не думаю, що моя дружина зазнала б це", - сказав я.
  
  Корвін розуміюче кивнув. "Жінки," сказав він.
  
  Ходди і Корвін тільки що спустошили останні пивні кухлі з бару, коли Джейк увірвався в салун, кричачи, що коні у дворі. Корвін відклав рушник, яким витирав стійку, і попрямував до дверей. Макконнелл одним великим ковтком допив залишки пива і пішов за ним. З порога Корвін крикнув у відповідь: "Передай Хосе, що я попросив осідлати для тебе одного з мулів, і ми побачимося там".
  
  Мула, якого мені дали, звали Джаспер. Зростанням він був з коня, в гнідий шкурі, але з головою, схожою на ковадло, і зовсім не властивим коні самовладанням і впевненістю у власних рішеннях. Хосе пояснив, можливо, щоб заспокоїти мене, що його тримали в готелі для перевезення дам та інвалідів.
  
  Я був так само радий побути один, як і проїхатися по платній дорозі, тому що я навряд чи виділявся миттєвістю на своєму скакуні. Самий швидкий алюр Джаспера, схоже, був звичайною ходою. Якщо я намагався підштовхнути його ударами підборів в боки, він злегка по-батьківськи хитав головою, проганяючи мої благання залучити його в таке безрозсудство. Під час нашої короткої подорожі диліжанс в Калистогу промчав повз нас у хаосі пилу, стукоту копит, гуркіт коліс і криків. Джаспер обережно з'їхав на узбіччя і докірливо подивився на віддаляється карету, перш ніж продовжити свій слухняний шлях.
  
  Місцем пограбування був брід, де дорогу перетинав невеликий струмок. Частина схилу пагорба розмило, і екіпажу довелося б зменшити швидкість, щоб перетнути його. Високі сосни і дуби нависали над дорогою, а виноградні лози, чагарники і молоді деревця росли під ними сплутаної масою. Його пишність і тінь були зловісними, немов створеними для засідки — місця, через які самотній подорожній міг пройти з прискореним серцебиттям і швидким кроком, кинувши пару поглядів через плече.
  
  Корвін, Макконнелл і один з чоловіків з готелю стояли з кіньми на ближній стороні броду. Поруч з ними лежав поштову скриньку зі сцени з відкритою кришкою. Серед дерев праворуч від дороги я помітив якийсь рух. Подивившись туди, я побачив Холмса.
  
  Залишившись один на невеликій галявині, де струмок утворював заплаву, перш ніж продовжити свій перебіг через дорогу, він повільно перетнув її взад-вперед, як дослідник, шукає знаки, що вказують на проходження його видобутку. Час від часу він опускався на коліна і вивчав землю, немов запам'ятовуючи її, а потім щось записував у маленький блокнот, який носив з собою. Кілька разів він робив вимірювання за допомогою вимірювальної стрічки і записував цифри в свій блокнот. По дорозі він підбирав пару дрібних предметів і клав їх у шкіряний гаманець, який діставав з кишені своєї куртки, або обережно знімав що-небудь з гілки і загортав у шматочок паперу, перш ніж покласти в гаманець. Іноді вопросительная гримаса затьмарювала його худе обличчя, але більшу частину часу його поза і вираз обличчя виражали зосереджену енергію людини, зосередженого на аналізі особливо цікавої та складної проблеми. Трохи пізніше він перейшов на бік спуску, де деякий час дерся вниз по березі струмка, доки не зник з виду. Він знову з'явився через кілька хвилин, прямуючи назад до нас по платній дорозі. Коли він наблизився, я почув стукіт копит і стукіт коліс фургона далеко, за яким послідував собачий гавкіт. Корвін підняв голову. "Шериф і Соренсен з ищейками," сказав він.
  
  Через хвилину ми побачили, як з-за повороту виїжджає з півдюжини вершників, за якими слід фермерський фургон, яким керує кремезний літній чоловік у солом'яному капелюсі. Дві червоно-коричневі шукачі стояли біля поручня фургона, звиваючись від збудження і видаючи свій особливий гавкіт, щось середнє між гавкотом і виттям, звідкись з-під своїх опущених підборідь.
  
  Холмс підійшов до фургона і сказав візникові, коли той зупинився: "Ви можете спробувати викликати нишпорок, але вони, можливо, не зможуть взяти слід".
  
  Соренсен подивився із сумнівом. “ І чого б це?
  
  "Грабіжник посипав це місце кайенским перцем".
  
  Соренсен нахилився вперед на сидінні свого фургона і подивився на Холмса з-під полів капелюха. "Ви мене розігруєте", - сказав він.
  
  “Ні, я не збираюся. Ти можеш спробувати "гончих", але я не маю особливої надії ".
  
  "З Мей все гаразд, раз вже ми зайшли так далеко", - сказав Соренсен. Він зістрибнув із сидіння, обійшов фургон ззаду і опустив ворота. Собаки зістрибнули на землю та обтрусилися в рідкому потоці втоптаної шкіри. Соренсен прив'язав до шкіряного нашийника кожної собаки по довгій мотузці. “Герой, Рекс. Вперед, хлопці".
  
  Холмс вивів їх на галявину. "Грабіжник, мабуть, сховався тут заздалегідь, а потім поїхав по дорозі в сторону Калистоги", - сказав він Соренсену.
  
  "Це було досить нахабно", - сказав один з людей шерифа.
  
  "Вся ця чортова затія була нахабною", - пирхнув Макконнелл. "Ми не були навіть в п'яти милях від міста".
  
  Соренсен вивів собак на галявину і віддав їм команду. Вони почали жадібно обнюхувати землю, але через хвилину чи дві зупинилися і стояли, хитаючи головами і виробляючи серію фырканий і чхань, від яких за в'ялою шкірі вгору і вниз по їх тілах пробігла брижі. Соренсен притягнув їх до себе. "О, боже," сказав він. “ Ідіть сюди, ви двоє. Він підвів собак, або, правильніше сказати, був ними оттащен, на березі струмка, де дістав з кишені штанів хусточку і почав обтирати їх морди водою, що тече між каменями. Собаки напилися, ще трохи вразили подвздошьями і лизнули йому руки й обличчя. "Кайенский перець". Він похитав головою. "Хто б міг подумати про таке?"
  
  "Я чув про це", - сказав Холмс. "Тим не менш, це хитрий трюк".
  
  - Значить, немає ніякого способу вистежити його? - запитав один з чоловіків в загоні.
  
  "Принаймні, не з кіньми і собаками-гончаками," сказав Холмс. “ І, ймовірно, не зі слідопитами. Його сліди на платній дорозі до теперішнього часу замели диліжанс з Калистоги і, на жаль, "сказав він, кинувши погляд на загін," інші. Він повернувся до Корвін. “ Можливо, нам варто повернутися в готель, щоб шериф міг поговорити з пасажирами.
  
  Джаспера, навіть натхненого перспективою будинку і їжі, незабаром обігнали люди на конях, і я залишився міркувати про ексцентричний Холмса. Незважаючи на його дратівливу відвертість, я відчув симпатію до нього як до співвітчизнику, що знаходиться далеко від дому. Крім того, я ніколи не бачив нічого подібного до того, як він уважно оглядав місце пограбування, і мені було цікаво дізнатися, що він знайшов.
  
  У готелі я згадав Фанні про зустрічі з Холмсом (опустивши його натяки на мою одяг і бідність). "Я подумую запросити його відвідати наш табір", - сказав я. "Ви не заперечуєте?"
  
  Вона кинула на мене стурбований погляд. “Ти впевнений? Нам доведеться нагодувати його підсмаженим хлібом з беконом на вечерю. Я була тут весь день, замість того щоб готувати".
  
  "Я не думаю, що тобі варто турбуватися", - сказав я. "Він не схожий на людину, який сильно піклується про їжу".
  
  Я знайшов Холмса за столиком в салуні, він розмовляв з шерифом і Корвином. Більшість чоловіків з "диліжанса" коротали день за випивкою і сиділи в барі, буркочучи і проклинаючи шерифа, якого вони, здавалося, звинувачували у своєму скрутному становищі навіть більше, ніж грабіжника. Я зловив погляд Холмса, він вибачився і підійшов до мене. Кинувши погляд через плече на сцену невдоволення, я сказав: “Наш табір знаходиться на пагорбі в старому шахтарському містечку Сільверадо - або у тому, що від нього залишилося. Якщо ви не заперечуєте прогулятися по стежці, ми запрошуємо вас повернутися з нами і подивитися стару шахту. У мене є трохи доброго місцевого вина, яке охолоджується в шахті." Холмс запитав, чи ми можемо почекати, поки він закінчить свої справи з шерифом. Чверть години потому він приєднався до нас на веранді.
  
  Він здавався в гарному настрої, коли ми піднімалися по стежці. Віддихавшись після останнього підйому на пагорб із хвостосховищ, він оцінив платформу з її іржавіючою обладнанням і нависаючими руїнами барака, з яких складалося наше королівство. Гірниче обладнання, напівзруйновані будівельні ліси і фізичний план операції, здавалося, зацікавили його, і я подумав, що, можливо, він інженер.
  
  Ми піднялися в шахту, де я наповнив кілька пляшок з вином нашого імпровізованого погреби у горі. Потім я підтримав вогонь у зруйнованій кузні, і ми вчотирьох - Холмс, Фанні, Сем і я - на пленері з'їли наш нехитру вечерю, коли сонце сховалося за горою. В густіших сутінках Холмс закурив трубку, а ми з Фанні - сигарети, і ми випили місцевого Шассела, а потім бордо. Холмс, який, здавалося, непогано розбирався у винах, висловив своє схвалення обом.
  
  Фанні була надзвичайно пригнічена. Я і раніше бачив її такою серед незнайомих людей; в якійсь компанії вона болісно згадувала наш дешевий спосіб життя в нашому гірському таборі і зовсім недавній скандал з її розлученням в Сан-Франциско. Що стосується мене, то в пориві почуттів, підживлений вином і теплотою нового знайомства, я незабаром повідав Холмсу історію про те, як ми дісталися до нашого будинку в горах. "Це курорт для бідних," підсумував я, - де я провів літо, ніжачись на гірському повітрі і намагаючись відновити своє здоров'я. Моя дружина — жінка з кордону, з якою жарти погані, - (я краєм ока глянув на Фанні і побачив, що вона пильно дивиться на свої руки, складені на колінах), “ зустріла Смерть через мою лікарняне ліжко — і після цього зробила мені честь вийти заміж за те небагато, що від мене залишилося. Якби не вона — Фанні, любов моя, ти знаєш, що все це правда, — я був би похований тут, у вигнанні.
  
  Фанні подивилася на мене так, ніби сумнівалася, стою я таких клопотів. Холмс, до мого полегшення, повернувся до неї з серйозним кивком поваги, в якому я не побачив ні тіні іронії. "Ваш чоловік - щаслива людина", - сказав він.
  
  Вечір пройшов легше, ніж я побоювався, у вині і розмовах. Навіть зворушений пом'якшувальною дією винограду, Холмс залишався молодим людиною майже рептильно стриманим. Але те, чого йому не вистачало в легкості й гуморі, він заповнював широтою своїх знань і мислення. Він здавався вільним від соціальних забобонів, поширених серед англійців, і говорив з рідкісною прямотою спостереження, чесної готовністю визнавати те, що він бачив в речах, а не те, що від нього очікували умовності. Навіть Фанні незабаром потеплішала до нього і приєдналася до розмови.
  
  Наші дискусії були найрізноманітнішими, зачіпаючи європейську і американську політику, історію, літературу, архітектуру, інженерна справа і природничі науки. Останнє особливо зацікавило Холмса: він нахилився до нас, і його очі заблищали в світлі каміна, коли він викладав свої ідеї про те, як методи і відкриття сучасної науки можуть бути адаптовані для розкриття злочинів і цивільних спорів. “У якийсь момент я подумував про читанні закону, - сказав він, - але застосування наукових методів може зробити набагато більше для покращення методів роботи поліції і судів. Я вважаю, що для тренованого розуму, розбирався в хімії, фізиці і науки про людські мотиви, місце злочину може бути книгою, в якій можна прочитати все, що там відбулося, і побачити самого злочинця ".
  
  Я вивчав юриспруденцію і практикував, хоча й недовго, в якості адвоката, і я погодився з ним в необхідності більш досконалих методів. Поліцейський кийок, платні інформатори, здогадки і капризи присяжних - поганий набір інструментів для відділення невинних від винних. Я запитав його, чи багато у нього було можливостей перевірити свої теорії.
  
  "Кілька", - сказав він. “Я деякий час працював з коронером в Чикаго, від якого я багато дізнався про механізми розслідування вбивств. Перебуваючи там, я допоміг колезі зловити шантажиста в пастку з допомогою паперу і чорнила в його листах і таким чином отримав посилання на банкіра, який намагався зловити фальшивомонетників. А це, в свою чергу, призвело до іншої роботи, зовсім недавно тут, у Каліфорнії. Крім того, продовжив він, " я навчилась спостерігати за людьми науково, тобто методично і як можна більш об'єктивно, виводячи факти про них з фізичних слідів, залишених їх життям і заняттями ".
  
  Я визнав, що в той день він досить добре мене зрозумів. Фанні запитала, що я маю на увазі, і я розповів їй, що Холмс вловив, ледь глянувши на мене, подібно до фокусника, витягає шарфи з капелюха.
  
  Холмс видавив посмішку. "Повинен зізнатися," сказав він, " що я вже чув ваше ім'я раніше. Ваш акцент і помітний рукав вашої сорочки навели мене на думку про можливість того, що ви могли бути автором есе, хоча я не міг пояснити, чому ви опинилися так далеко від дому. Інше було просто виведенням з вашої зовнішності.
  
  Я майже забув про свою цікавість з приводу мандрів Холмса на місці пограбування, але Сем, який засипав на колінах у матері, сів і запитав: “Що ви побачили, коли роздивились сьогодні вдень? Ви з'ясували, хто був грабіжником?
  
  "Поки немає".
  
  "Ти збираєшся продовжувати його шукати?" Запитав Сем.
  
  "Я думаю, що так і зроблю", - сказав Холмс.
  
  "Що ти будеш робити далі?" - Запитав я.
  
  "Ймовірно, провідайте менеджера банку, який надсилав гроші із заробітної плати".
  
  "Бен Інгрем," представився я. “ Я знаю його досить добре, якщо вам потрібно подання.
  
  Холмс виглядав зацікавленим. “Спасибі. Не могли б ви поїхати туди зі мною вранці?"
  
  Я повернувся до Фанні. “ Ти можеш обійтися без мене?
  
  Вона серйозно подивилася на мене. “ Ми впораємося, але пообіцяй мені, що не дозволиш собі дуже втомлюватися.
  
  "Я добре про себе подбаю", - сказав я.
  
  Вона подивилася з сумнівом, але протестувати не стала. “Тоді йди. Ми з Семом можемо попрацювати над упаковкою".
  
  Я пояснив Холмсу, що ми звертаємо наш табір і незабаром повертаємося в Сан-Франциско, а звідти в Единбург — така збоченість сумного по дому шотландця, який з радістю відмовляється від земного раю заради холодних сірих пагорбів батьківщини.
  
  Рано вранці наступного дня я знову відправився в готель. Збентежені коментарями Холмса з приводу мого вбрання, ми з Фанні почистили мої черевики і розчесали солому з мого волосся, і я була одягнена, як джилі на його весіллі, в мій єдиний пристойний піджак і найменш поношений сорочку. Холмс чекав з двома вже осідланими кіньми, і ми поїхали по платній дорозі вниз по схилу гори до рівнині, де серед сірчаних джерел диміла Калістога.
  
  Після гірської тиші місто здавався гуркотом коліс возів і гучними голосами. Холмс зупинився біля обох універсальних магазинів і запитав, чи купував хтось останнім часом велика кількість кайенского перцю, але ніхто не згадав ні про яку таку покупку. Серед прогулянкових екіпажів і возів з галантерейними товарами ми дісталися до банку, і, опинившись там, нас направили в офіс Бена Інгрема.
  
  Інгрем вітав нас, прикрашений посмішкою бізнесмена. Чоловік виглядав так, наче створений для ролі банкіра — випещений, рожевощокий і поголений. Його світло-каштанове волосся спадало з гладенького лоба, а пишні вуса були акуратно зачесане і підстрижені. Його накрохмалена і блискуча манишка ще не почала вицвітати на спеці, а штани все ще зберігали свій вигляд. Важка золотий ланцюжок, що тяглася від кишені для годин до петлиці сірого піджака, підбадьорливо говорила про успіх і процвітання.
  
  Він потиснув мені руку. “Містер Стівенсон, радий знову вас бачити. Як просуваються плани вашої поїздки до Шотландії?" — запитав він серцево - дружба з банкірами була однією з переваг, які автору, відчуває труднощі, давав чек на велику суму з дому.
  
  “ Думаю, досить добре. Через кілька днів ми їдемо в Сан-Франциско. Я буду сумувати за гірському повітрю.
  
  “Я б сказав, що ви виглядаєте краще від цього. Тут здоровий клімат", - гордо сказав Інгрем, повертаючись до Холмса. "Він зміцнить вас, як ніде в іншому місці, яке я знаю".
  
  Я представив йому Холмса. "Містер Холмс був пасажиром диліжанса, який вчора затримали".
  
  Посмішка Інгрема померкла, і він подивився на Холмса з деякою підозрою. “ Сподіваюся, ви нічого не втратили?
  
  "Ні", - сказав Холмс. “Джентльмен взяв тільки коробку "Експрес". Я попросив містера Стівенсона представити мене вам, тому що вважаю, що зможу допомогти вам зловити грабіжника".
  
  Очі Інгрема звузилися. “ Чому ви говорите зі мною? Чому не з шерифом?
  
  “ Тому що мені знадобиться від вас певна інформація, щоб використовувати знайдені мною докази.
  
  "Ви знаєте, що я не можу надати вам ніякої інформації про клієнтів банку", - попередив Інгрем.
  
  "Я знаю; я не шукаю нічого подібного".
  
  Інгрем знизав плечима і сказав: “Добре. Зайди в мій кабінет".
  
  Він вказав нам на два стільці перед своїм столом і закрив за собою двері, потім висунув свій власний стілець і важко опустився в нього. Він відкинувся назад, склав руки на жилеті приблизно на рівні часовий ланцюжка і, примружившись, зміряв Холмса оцінюючим поглядом. “ Отже, чому ви думаєте, що зможете нам допомогти?
  
  Холмс почав зі своєю звичайною незворушністю: "Шериф сказав мені, що два останніх пограбування диліжанса в Лейкпорте сталися, коли він перевозив платіжну відомість з рудника Кіновар-Флетс".
  
  "Так", - відповів Інгрем. "Я в курсі цього".
  
  "Я думаю, ви розглядали можливість того, що це було те, що поліція назвала б внутрішньою роботою".
  
  Інгрем виглядав менш ніж здивованим. "Другий випадок стався вчора, так що у мене не було багато часу подумати про це, але так, ця думка приходила мені в голову".
  
  “ Ви когось підозрюєте?
  
  Інгрем на мить замислився. “ Поки немає. Думаю, я досить добре знаю своїх клерків.
  
  "Хто знає, коли буде відправлена платіжна відомість?"
  
  "Я думаю, всі ми".
  
  "Хто-небудь нещодавно звільняється?"
  
  “ Ні. "Він на секунду замислився і додав. - І всі ми були тут вчора.
  
  "А", - сказав Холмс. "Чи міг хто-небудь розповісти сторонній людині про постачання?"
  
  “Ви маєте на увазі, що хтось тут могла бути в змові з грабіжником? Я вважаю, це можливо, але я був би здивований. Всі мої люди чесні, прямолінійні хлопці. Ще одна пауза. “Що стосується випадкового повідомлення кому—небудь, то всі тут знають, що ми не обговорюємо банківські справи із сторонніми - і це було б удвічі краще, якщо б мова йшла про щось на кшталт виплати заробітної плати. Але чому ви все це питаєте мене, в будь-якому випадку?"
  
  Холмс пояснив. “У мене є певний професійний досвід розслідування злочинів. Це відбулося прямо у мене на очах, і він на секунду замовк, немов підбираючи слова, — в цьому є деякі подробиці, які мене цікавлять.
  
  "Отже," запитав Інгрем, " ви намагаєтеся змусити мене найняти вас?"
  
  "Ні", - відповів Холмс. “Я припускаю, що буде запропоновано стандартне винагороду. Я не прошу вас платити мені, просто надайте мені деяку інформацію".
  
  "Можливо", - сказав Інгрем. "Це залежить від того, про що ви просите".
  
  "Я б хотів поговорити з співробітниками банку індивідуально, якщо ви не заперечуєте".
  
  "У них є робота, яку потрібно зробити", — почав було Інгрем, але передумав, можливо, вирішивши, що пропозиція безкоштовної допомоги в розкритті пограбування коштувало того, щоб пожертвувати кількома хвилинами робочого часу. "Але я думаю, ми могли б ненадовго залишити їх у спокої".
  
  Інгрем попросив свого секретаря показати нам маленьку кімнату поруч із сховищем. "Залишайтеся тут, зі мною", - сказав мені Холмс. "Корисно мати свідка, і, якщо ви не заперечуєте, ви можете робити замітки".
  
  Ми викликали людей одного за іншим, і Холмс допитував їх. Всі вони здавалися чесними, наполягаючи на тому, що нікому нічого не говорили про відправку заробітної плати.
  
  Останнім банківським працівником, якого допитували, був секретар Інгрема Френк Лейден. Ми почекали кілька хвилин, і коли він не з'явився, я пішов його шукати. "О, він нещодавно пішов", - сказав мені один з продавців. "Сказав, що погано себе почуває".
  
  Холмс підійшов до кабінету Інгрема і постукав у двері. Інгрем був здивований, побачивши нас. "Де Френк?" - запитав він.
  
  "Він пішов до того, як ми змогли його допитати", - відповів Холмс. "Ви можете сказати нам, де він живе?" Інгрем направив нас до клерка, який знайшов адресу Лейдена — пансіону в місті - в бухгалтерській книзі.
  
  Будинок знаходився в декількох кварталах на південь від головної вулиці. Домовладелица Лейдена сказала нам, що не бачила його з тих пір, як він пішов вранці на роботу, а його ключ все ще висів на гачку в передпокої. "Якщо ви не заперечуєте, ми почекаємо його", - сказав Холмс.
  
  Ми сиділи у вітальні, Холмс відкинувся на спинку стільця з закритими очима, але відкривав їх всякий раз, коли хто-небудь входив або йшов, як кішка, що сидить біля мишачої нори. Відчуваючи недолік в його терпіння, я кожні пару годин виходив погуляти по місту в пошуках Лейдена.
  
  Я знайшов його незабаром після заходу сонця, в напівтемному, пошарпаному негодою салуні поруч з залізничним депо. Він сидів у дальньому кінці бару, втупившись прямо перед собою, з порожньою склянкою з-під віскі перед ним. Він здригнувся, коли я поклала руку йому на плече, і повернувся до мене з виразом виснаженого відчаю. Я сказав йому, що містер Холмс чекає його в пансіоні, і він зітхнув і, злегка похитуючись, звівся на ноги.
  
  Лейден був приблизно мого зросту, непоганий чоловік, але трохи м'якуватий і починав повніти. Його волосся, темно-каштанові і прямі, були зачесане назад і розділені проділом посередині, але тепер падали вперед, на чоло; час від часу він майже несвідомим жестом відкидав їх назад. У нього були густі темні вуса, а бороди не було; обличчя в нього було жовтувате, з чорними очима під важкими повіками, чуттєвим ротом і намітився подвійним підборіддям. По дорозі назад в пансіон він погойдувався і час від часу натикався на мене, бурмочучи вибачення. Коли ми переступили поріг, він подивився на Холмса і, застонав і важко похитавши головою, взяв свій ключ і повів нас нагору, в свою кімнату.
  
  Лейден запропонував нам єдині два стільці і важко опустився на ліжко, опустивши голову на коліна. "О Боже, у мене неприємності", - сказав він, ні до кого конкретно не звертаючись.
  
  "Чому це?" - Запитав Холмс рівним тоном, в якому не чулося звинувачення.
  
  Лейден у розпачі подивився на нас. “Ви знаєте, чому ви тут. Я той, хто розповів про зарплати на шахті. Я із-за цього втрачу роботу, може бути, сяду у в'язницю ".
  
  "Чому ви це зробили?" - Спитав Холмс.
  
  Лейден стривожено подивився на нього. "Послухай, я не маю ніякого відношення до пограбувань", - сказав він. “Я розмовляв з чортової повією, от і все. Це була чиста дурниця, я був п'яний і розпускав мову. Повинно бути, у неї був кавалер. Я не можу повірити, що вона могла так вчинити зі мною. "Він нахилився вперед, похитав головою і віддав довгий, тремтячий зітхання.
  
  “ Кому ви розповіли? - Спитав Холмс.
  
  Секунду чи дві Лейден похмуро дивився в інший кінець кімнати, ні на що конкретно, потім знову на Холмса. “ Її звуть російська Енні—Антонія. Вона одна з дівчат в будинку місіс Баннерман на острові Святої Олени. Він незграбно звівся на ноги і попрямував до маленького письмового столу, де щось дістав з ящика. Передавши фотографію Холмсу, він знову плюхнувся на ліжко. “ Це її фотографія.
  
  Це була картонна фотографія гарної молодої жінки з видовженими млосними очима. Вона дивилася через плече в кокетливою позі і була одягнена в плаття, яке відкривало трохи більше білого плеча і витонченої маленької кісточки, ніж дозволяли пристойності.
  
  "Коли ви бачили її востаннє?' - Спитав Холмс.
  
  - Минулої суботи ввечері.
  
  “ Ви часто з нею бачитеся?
  
  “Кілька разів на місяць — приблизно стільки, скільки я можу собі дозволити. Вона мені ніби як сподобалася, і я подумав, що вона щось відчуває до мене. У мене проблеми з законом-за цього?"
  
  "Ні, якщо ви говорите правду", - сказав Холмс. "І я вважаю, ми дізнаємося це, коли поговоримо з нею".
  
  "Що б не сталося, я в жахливому становищі", - з гіркотою сказав Лейден. “Чортова дурна. Я сподіваюся, ти знайдеш сучого сина, який це зробив. - Він знову нахилився вперед, бурмочучи прокльони на адресу своїх черевиків.
  
  Залишивши Лейдена наодинці з його совістю, ми знайшли номери в готелі "Чизборо". Перед тим як лягти спати, Холмс запитав мене, чи можу я поїхати з ним на острів Святої Олени. Я був надто захоплений гонитвою, щоб відмовити йому, тому на наступний ранок я залишив Фанні записку з диліжансом в Лейкпорте, щоб повідомити їй, що я пережив ніч і проведу день в долині.
  
  На острові Святої Олени ми знайшли будинок місіс Баннерман, запитавши бармена в першому ж салуні, який побачили у місті. "Боюся, джентльмени, ви будете розчаровані", - сказав він. “Місіс Бэннерман". "Баннерманз" не працює в таку рань." Ми відхилили його люб'язне пропозицію направити нас до дамі, години роботи якої могли б більше відповідати нашим, і він побажав нам вдалого полювання. "Ти просто повернешся сюди, якщо вона не дасть тобі те, що ти хочеш".
  
  Будинок місіс Бэннерман представляв собою респектабельного вигляду будинок з загостреним дахом на провулку відразу за містом. Темношкіра покоївка відчинила двері і провела нас у вітальню, прикрашену червоними оксамитовими портьєрами, товстим килимом в квіточку і піаніно, темне дерево якого була відполірована до блиску.
  
  Я очікував, що леді, до якої ми прийшли, буде середніх років, але місіс Бэннерман виглядала трохи старше тридцяти. Її каштанове волосся були ретельно укладені, на ній було жовте шовкове плаття, що облягає фігуру, але обличчя було напудрено і нарумянено, а за витонченими манерами і приємною посмішкою ховалися насторожені і розважливі сірі очі. Коли вона простягнула руку в лайкової рукавичці і сказала: "Чим я можу вам допомогти, джентльмени?" її очі оцінювали, чого ми можемо хотіти, і що вона може від нас домогтися. Фанні назвала б її "крутим клієнтом".
  
  Холмс вів бесіду, а я намагався внести свою лепту, приймаючи серйозний вигляд і киваючи у відповідних місцях. Він припустив, не вдаючись в подробиці, що ми банківські детективи, розшукують міс Антонію, щоб поставити їй кілька запитань про один з її відвідувачів-джентльменів. Коли місіс Баннерман запитала, в чому справа, він єлейно хмикнув про необхідність дотримуватися обережності і захищати конфіденційність банківських клієнтів. "Звичайно, місіс Баннерман, як ділова жінка, ви знаєте, як це, коли вам довіряють, е-е, конфіденційну інформацію про своїх клієнтів", - співучо промовив він.
  
  Місіс Баннерман люб'язно всміхнулася і сказала, що готова допомогти, якщо зможе. “У нас тут гарний заклад, і я б не хотіла неприємностей. Боюся, я не зможу представити вас Енні. Вона раптово виїхала два дні тому. Вона сказала, що їде в Сан-Франциско. Вона і ще одна дівчина, яка раніше тут працювала, Джозетт.
  
  “ Вона сказала вам, де зупиниться? - Спитав Холмс.
  
  "Боюся, що ні", - відповіла місіс Баннерман.
  
  “ Ви знаєте, навіщо вона прямувала туди?
  
  "Вона не сказала, але я припускаю, що для Жозетт потрібно знайти лікаря".
  
  “ Значить, її подруга хвора?
  
  "Так".
  
  “ Вона просто пішла, не сказавши? Вам, мабуть, це нелегко, - співчутливо сказав Холмс.
  
  "О, ти поняття не маєш", - зітхнула місіс Баннерман. “Все це було випробуванням. Енні не може думати ні про що, крім Джо. Вона була занадто рассеянна; чоловіки помітили. Вона продовжувала говорити про те, щоб відправити Джо в який-небудь санаторій, доктор Дженкінс — це лікар, до якого я відправляю своїх дівчаток, — розповів їй про Колорадо. Вона збирала на це гроші; одного разу вона попросила мене позичити їй інші, але я сказав "ні". Я небагата жінка, а ці дівчата такі навіжені — хто знає, поверну я їх коли-небудь?" Вона розгорнула мереживний віяло, кілька разів махнула їм і обдарувала Холмса поглядом, припускав, що він, звичайно, зрозуміє. Потім вираз її обличчя змінився, як ніби їй щось прийшло в голову, і вона запитала Холмса: "Ви думаєте, вони втекли з людиною, якого ви шукаєте?"
  
  "На даний момент ми не знаємо", - сказав Холмс. "Чи був у неї — е—е... один-джентльмен?"
  
  “ Ти маєш на увазі модного чоловіка? Ні, не Енні. Вона ніколи ні з ким не зустрічалася, наскільки я знаю.
  
  "Ви знаєте, як вони подорожували?" - Спитав Холмс.
  
  “У наші дні всі їздять на поїзді. Але я чув, що Джо при смерті, і якщо це так, я навіть не знаю, як вони збираються дістатися до Сан-Франциско ".
  
  Ми запитали, чим хвора Джо, і місіс Баннерман відповіла: "Сухоти". На її обличчі з'явився вираз співчуття. "Бідна дівчинка".
  
  "Насправді," сказав Холмс з належною серйозністю. “ Шкода. Він на секунду замовк, а потім, ніби неохоче, повернувся до поточного справі. "Ви можете сказати нам, як вони виглядають?"
  
  "Ну," відповіла місіс Бэннерман, " Енні трохи вище мене, а мій зріст п'ять футів п'ять дюймів. У неї каштанове волосся, густі, прямі, світла шкіра, сірі очі, легкий іноземний акцент — деякі чоловіки називають її російською Енні. Джо - креолка з Нового Орлеана, витончена, як лялечка, з кучерявим каштановим волоссям і великими темними очима. До того, як вона сильно захворіла, вона була такою гарною, що чоловіки просто обожнювали її ".
  
  “ Назвіть їх повні імена? - Спитав Холмс.
  
  Місіс Баннерман силувано засміялася і подивилася на нас з-під вій. “Я можу розповісти вам те, що вони сказали мені, але, знаєте, ці дівчата майже ніколи не говорять правду про своє минуле. О, боже— Дай подумати— Енні відома під ім'ям Антонія Грінвуд. Одного разу вона сказала мені, що її справжнє ім'я — щось іноземне, я не пам'ятаю що. Джо називала себе Жозетт Дюверже.
  
  “ Ти знаєш про них що-небудь ще?
  
  “Не зовсім. Вони з'явилися тут разом, про, шість місяців тому — сказала Енні, що вони працювали в будинку в Сакраменто, але приїхали сюди з-за здоров'я Джо ".
  
  "Ви сказали, міс Дюверже тут не працювала?" Спитав Холмс. "Де вона зупинилася?"
  
  Вона кинула на нього ще один лукавий погляд. “Ви, джентльмени, здається, дійсно зацікавлені в них. Наскільки це важливо? Передбачено винагороду?"
  
  Холмс проігнорував її питання і запитав, чи не заперечує вона, якщо ми оглянемо кімнату Енні. Місіс Бэннерман, явно сподіваючись отримати пару крупиць інформації, сама запропонувала проводити нас наверх і повела вгору по сходах з вкритими килимом ступенями і полірованими поручнями.
  
  В кімнаті була покоївка, вона прибирала. Вікно було відкрито, і сонячні промені, що пробиваються крізь білі фіранки, надавали приміщенню пронизливу атмосферу невинності. У шафі висіла накидка з шовку та мережива і пара вечірніх суконь. На підлозі під ними були залишені атласні туфельки. Від дівчини, яка носила їх, мало що залишилося, крім коробочки з пудрою і поношеним гребінці для волосся на туалетному столику. Холмс узяв щітку для волосся, оглянув її, заглянув в ящики столу і комода. Місіс Баннерман пішла за ним, заглядаючи йому через плече. Закінчивши, він повернувся до неї і подякував підкреслено ввічливим поклоном. "Якщо ви почуєте що-небудь від міс Грінвуд або дізнаєтеся що-небудь про те, де вона може бути, будь ласка, у що б то не стало повідомте містерові Ингрэму в банк Калистоги".
  
  Поки ми спускалися по сходах, місіс Баннерман пояснила Холмсу, як дістатися до готелю, де жила Джо, і до кабінету доктора Дженкінса. Вона сама проводила нас до дверей і, коли ми йшли, знову сказала, що, звичайно, допомогла б, якби могла. “Я дійсно не хочу тут неприємностей. Я просто сподіваюся, що з ними все в порядку, " лагідно сказала вона, пильно дивлячись Холмсу в очі. “ Ви розповісте мені, правда?
  
  "Ну звісно", - сказав Холмс з поклоном.
  
  Кабінет доктора Дженкінса знаходився по дорозі в пансіон. Він оглядав пацієнта у своїй операційній, але, закінчивши, провів нас у свій кабінет і запропонував келих шеррі. Це був худорлявий сивий чоловік в окулярах в сталевій оправі з втомленим виглядом людини, побачив досить хвороб і смертей, щоб зневіритися знайти в цьому якийсь божественний план. Коли я згадав міс Дюверже, він похитав головою. "Безнадійний випадок", - сказав він. "Для неї більше нічого зробити".
  
  Холмс переказав йому слова місіс Бэннерман. "О Боже, - зітхнув він і закрив очі. “Ця Енні. Я знову і знову намагався сказати їй, але вона не хотіла — не могла прийняти, що це кінець. Я бачив таких матерів з дітьми; вони просто не можуть перестати боротися ".
  
  Він згадав, що згадував санаторій в горах Колорадо. “Їм управляє мій старий друг Харві Маккіннон, так що я знаю, що це місце на підйомі. Ніхто, крім знахарів, нічого не обіцяє при цій хворобі, але гірське повітря, здається, допомагає в деяких випадках. Не Джозетт, вона зайшла занадто далеко. Але Енні не слухала; у неї повинна була бути хоч якась надія, нехай навіть помилкова. Тому я дав їй ім'я. Не те щоб вона могла собі це дозволити; жінка в житті не заробляє таких грошей. Тому я розповів їй про фахівця, якого я знаю в Сан-Франциско, Зильбермане. Втім, це було давно. У цей момент Джо, ймовірно, не змогла б здійснити поїздку ".
  
  Він був здивований і засмучений, коли Холмс сказав йому, що дві жінки покинули острів Святої Олени. “Чесно кажучи, вона була надто хвора, щоб подорожувати; я бачив її буквально на днях. Було б милосерднішими дозволити їй померти у своїй власній постелі.
  
  Подякувавши доктора, ми поїхали в пансіон, де господиня, схожа на сірого горобця жінка, схвильовано повідомила нам, що міс Дюверже та її подруга поїхали сьогодні вранці. "Вона була занадто слабка, щоб йти; носієві довелося нести її до екіпажу". Вона була здивована, коли Холмс сказав, що ми намагаємося знайти жінок, і попросив зазирнути в кімнату міс Дюверже. "Я його ще не почистила", - попросила вона.
  
  "Ще краще", - сказав Холмс.
  
  Кімната була маленькою і простий. В ній не залишилося нічого від міс Дюверже, крім пари романів з загнутими корінцями, вази з квітами і порожньої пляшки з-під ліків на столику поруч з ліжком. Холмс оглянув кімнату і витягнув з-під ліжка невеликий картонний скриньку. У ньому, загорнуті в армійську ковдру, були чоловічі штани, синя сорочка, капелюх і синя бандана. "Повинно бути, вона забула це", - сказала господиня. “Але я не можу уявити, навіщо їй ця одяг. Жоден чоловік ніколи не приходив до неї, крім доктора Дженкінса ".
  
  Холмс закрив багажник і попросив потримати його, поки він не пришле за ним людини з офісу шерифа. Її очі розширилися від тривоги. “Шериф? Що вони зробили? Вони здавалися такими тихими дівчатами ". Похитавши головою, вона сказала: “Мені слід було послухати свою сестру. Вона сказала мені не підпускати до себе таких жінок".
  
  Коли ми виходили з дому на вулицю, я запитав Холмса, чи була ця одяг на грабіжника. Він кивнув.
  
  “Значить, вона дійсно передала комусь інформацію про платіжній відомості. Як ти думаєш, він все ще тут або зустрічається з ними в Сан-Франциско?"
  
  "Підозрюю, що ні те, ні інше", - сказав Холмс, але коли я попросив його пояснити, що він має на увазі, він похитав головою. "Я ще недостатньо знаю".
  
  Я не здивувався, коли Холмс сказав мені, що має намір відправитися в Сан-Франциско поїздом наступного дня. “Я б відправився раніше, якщо б це було можливо. Слід вже остигає", - сказав він. "Якщо міс Дюверже помре, знайти міс Грінвуд буде набагато важче; вона зможе вільно пересуватися практично куди завгодно і буде набагато менш помітна без своєї компаньйонки-інваліда".
  
  Я дав йому адресу, де ми зупинимося в Сан-Франциско, і будинок моїх батьків в Единбурзі. “Будь ласка, - попросив я його, - дайте мені знати, чи знайдете ви грабіжника. Я відчуваю себе читачем, вимушеним відкласти книгу як раз в той момент, коли історія стає захоплюючою ".
  
  Але наступні дні були заповнені згортанням нашого табору, перевезенням наших речей в Сан-Франциско і облаштуванням там нашого тимчасового житла, що я згадав про пограбування диліжанса лише мимохідь, ліниво гадаючи, чи впізнаю я коли-небудь кінець цієї історії.
  
  Ми пробули в Сан-Франциско всього день або два, коли Сем відповів на стук у двері, і я почув знайомий голос, запитувач про мене. Фанні була на кухні, але сире повітря зруйнував мої легені, і я весь день кашляв, сидячи біля каміна у вітальні. Сем, весь в порушення, привів Холмса в кімнату. Побачивши мене, Холмс зупинився і вибачився. “Містер Стівенсон, я бачу, ви хворі. Вибачте, якщо потурбував вас".
  
  Я підвівся, щоб привітати його. “ Я не так вже й хворий, - сказав я з більшою відвагою, ніж відчував. “ Радий знову тебе бачити. Проходь, сідай.
  
  "Боюся, не зараз," сказав він. " я прийшов за строковим справі.
  
  "Насправді!" Я відповів, радіючи, що мене відволікли від моїх особистих проблем. "У чому справа?"
  
  Він озирнувся. “ Місіс Стівенсон тут?
  
  Трохи здивований, я відповів: "Так, вона —" Мою увагу привернув якийсь рух, і, подивившись туди, я побачив Фанні в дверях, пом'якшувальну свій фартух. "Фанні," гукнув я її, " це містер Холмс.
  
  Фанні поспішила ввійти. "Містер Холмс, як приємно вас бачити", - тепло сказала вона і повернулася до мене з суворим виглядом. "Луї, вам слід відпочити".
  
  "Я знаю, містере Холмс прийшов побачитися з вами", - сказав я їй.
  
  Трохи схвильована, Фанні повернулася до Холмсу, який, здавалося, не знав, з чого почати. "Це з приводу пограбування диліжанса", - сказав він.
  
  Ми обидві витріщилися на нього, Фанні, як і мені, було цікаво з'ясувати, яке місце вона посідає в цій справі.
  
  "Ми вистежили грабіжника і близькі до того, щоб провести арешт".
  
  “Справді! Це добрі новини", - сказав я. "Як ви його знайшли?"
  
  “Я розповім вам. Але на даний момент ситуація досить складна. Ви пам'ятаєте, що одна з жінок була тяжко хвора".
  
  “ Так— міс Дюверже.
  
  “ У вас гарна пам'ять. Наскільки я розумію, вона все ще жива, хоча і при смерті. Але ми збираємося заарештувати її компаньйонку, міс Грінвуд.
  
  Очі Фанні розширилися, і вона піднесла руку до губ. Я почав говорити, щоб розпитати далі про грабіжника, але Холмс продовжив перш, ніж я встиг вимовити хоч слово.
  
  “ Міс Грінвуд в розпачі з-за своєї подруги. Я думаю, все пройде легше, якщо з нами буде хто—небудь — жінка, - хто зможе подбати про міс Дюверже. Він повернувся до Фанні. “ Я згадав, що містер Стівенсон хвалив ваше майстерність медсестри, хоча, боюся, навіть ви мало що зможете для неї зробити. Мета вашої присутності запевнити міс Грінвуд, що про її подрузі подбають в її останні години. Я прошу багато чого, але, як ви думаєте, ви могли б допомогти?
  
  Фанні не вагалася. “ Чому б і ні? Де вона?
  
  "Почекай", - сказав я з почуттям подружнього піклування. "Моя дружина буде в небезпеці?"
  
  Холмс не вагався. “ Ні. Тут тільки дві жінки.
  
  “ Так де ж грабіжник? - запитав я.
  
  "Цілком безпечно".
  
  “ Значить, ви його арештували?
  
  "Поки немає, але ми це зробимо".
  
  Я не відчула особливого полегшення, але Фанні вже пішла збирати свої речі. Я зняла куртку і капелюх з вішалки і одягла їх. Через мить Фанні повернулася, в шалі і капелюшку, з невеликою сумкою в руках. Вона подивилася на мене з тривогою і відвертим несхваленням, і я відповів їй перш, ніж вона встигла заговорити. "Я не дозволю тобі піти туди одного".
  
  Якби ми були одні, вона б цілком впоралася зі мною, але в присутності містера Холмса вона відчувала себе стриманою від сварки. "Луїс, ти божевільний", - зітхнула вона з похмурим виглядом і похитала головою. Вона повернулася до Холмса. "Я готова", - сказала вона.
  
  Зовні нас чекав чотириколісний автомобіль, і Холмс направив його за адресою, що я не дізнався. По дорозі туди він був, як звичайно, неговіркий. Його мовчання було чіпляти, і ми з Фанні майже не обмінялися жодним словом, хоча я міцно стискав її маленьку ручку в своїй. Поки таксі взбиралось на пагорби і сворачивало з однієї вулиці на іншу, я втратив із виду його маршрут, і коли він нарешті зупинився, ми опинилися в незнайомій мені частині міста, в кварталі високих траурних будинків, що стоять впритул один до одного, як чорні кипариси в ветрозащите. Пагорби і морський туман закривали будь далекий огляд, а вулиця і будинки здавалися замкнутими в маленькому просторі, як кам'яний замок в акваріумі.
  
  Поки Холмс розплачувався з водієм таксі, на тротуарі поруч з нами, здавалося, нізвідки виник чоловік у твідовому костюмі. Він коротко кивнув в знак вітання і тихо заговорив з Холмсом. “ Нічого нового з тих пір, як ви пішли, сер. Мені залишитися тут?
  
  "Ні", - сказав Холмс. “Проходьте в хату. Місіс Стівенсон тут, і я думаю, прийшов час поговорити з міс Ростов".
  
  “ Холмс! - Прошепотів я, захоплений загальною тенденцією говорити напівголосно. “ Що ви маєте на увазі, міс Ростов? Де грабіжник? - запитав я.
  
  Холмс подивився на мене майже з жалем. “ Міс Ростов - це міс Грінвуд. Запевняю вас, місіс Стівенсон поза небезпекою.
  
  Фанні поклала руку мені на плече. “ Луї, заспокойся. Ти думаєш, я не можу сама про себе подбати?
  
  “ Із збройним дорожнім агентом?
  
  "Я б сказала, що ви перевершуєте його чисельністю", - відповіла вона, окинувши поглядом нас трьох.
  
  Нітрохи не заспокоївшись, я взяв себе в руки і пішов за Холмсом та іншими вгору по сходинках.
  
  Двері відчинила служниця. “ Можна нам увійти, Мері, - сказав Холмс, - і не могли б ви, будь ласка, покликати місіс Пакстон?
  
  Мері відступила вбік, і ми ввійшли у вестибюль, з лівої сторони якого на верхні поверхи піднімалася покрита килимом сходи. Холмс направив нас, за винятком Фанні, у вітальню праворуч від холу. Чоловік у твідовому костюмі зайняв таке місце, щоб його не було видно зі сходів, і залишив мене сидіти на стільці біля дверей вітальні, звідки мені було видно хол і сходи. "До речі," сказав він, - я Елва Уестон, з агентства Пінкертона". Я представився, і ми повернулися до очікування.
  
  Мері мовчки пішла в задню частину будинку і через хвилину повернулася у супроводі місіс Пакстон.
  
  Місіс Пакстон була повною жінкою, просто одягненої, з каштановим волоссям, зібраним ззаду в пучок. Вона явно була замішана в цій історії, і коли вона представилася Фанні і тихо поговорила з Холмсом, вона здавалася повністю впевненою в собі, незважаючи на те, що знала, що коханка бандита з диліжанса ховається в своїх кімнатах нагорі. За її слова Мері піднялася по вкритій килимом сходах і зникла, безшумно спустившись через кілька хвилин. "Вона говорить, що зараз спуститься, мем", - сказала вона місіс Пакстон і позадкувала в кінець коридору, щоб широко розкритими очима спостерігати за тим, що може статися далі.
  
  Ніхто не вимовляв ні слова, і слабкі звуки дня, здавалося, падали, як краплі дощу, в озеро тиші. Я чув власне дихання і придушував кашель. Мені здалося, я почула, як нагорі зачинилися двері, і за мить на сходах беззвучно з'явилася молода жінка. Це була дівчина з фотографії, з такими ж великими темними очима. Вона була високою, прямий і стрункою, і її обличчя мало іноземний вигляд, з широкими, високими вилицями і блідою шкірою, яка здавалася світиться в напівтемряві сходів. Її каштанове волосся було зібране в пучок на шиї, а просте темне плаття, яке вона носила, вільно висів на ній. Вона повільно спустилася і зупинилася на півдорозі, побачивши Холмса з Фанні і місіс Пакстон.
  
  "Хто ви?" - запитала вона.
  
  “ Шерлок Холмс з банку Калистоги.
  
  "Про". Вона не здавалася особливо здивованим, але її очі на мить заплющилися, і вона, здавалося, міцніше вхопилася за поручень лівою рукою.
  
  Уестон перемістився зі свого укриття на місце між сходами і вхідними дверима. У нього і Холмса були пістолети, заховані з боків.
  
  Холмс знову заговорив спокійним голосом. "Міс Ростов, будь ласка, передайте ваш пістолет містерові Уестон".
  
  Вона спустилася ще на кілька кроків по сходах до Уестон, вийняла праву руку з складок спідниці і простягнула йому револьвер. "У будь-якому випадку, це не має значення," тихо сказала вона.
  
  Вона знову повернулася до Холмсу, спираючись на цей раз обома руками. “ Моя подруга нагорі. Хтось повинен подбати про неї; вона дійсно хвора. Ви можете піти і подивитися самі. Це не хитрість, я обіцяю. Її слова, хоча і з легким іноземним акцентом, були вимовлені з нестримною серйозністю юності. Незважаючи на весь її досвід спілкування з чоловіками і їх вадами, подумав я, вона все ще всього лише дівчина.
  
  "Я знаю", - сказав Холмс. "Я привів декого, щоб про неї подбали", - сказав він, кивнувши Фанні. Молода жінка на секунду зупинилася, дивлячись на них, потім повернулася до верху сходів.
  
  З сходової площадки ми пішли за нею по коридору направо, де вона отперла двері, широко відчинила її і увійшла в кімнату. Холмс і Уестон пішли за нею, а через мить до них приєдналися Фанні і я.
  
  Насправді кімната являла собою пару кімнат: вітальню зі стільцями, столом, невеликим диваном під еркером і спальню за ним. Міс Ростов пройшла прямо в спальню і схилилася над ліжком. Фанні послідувала за нею туди, а я пішов за Фанні до дверей.
  
  Молода жінка лежала в ліжку, загорнувшись, як дитина, в клаптикову ковдру і трохи підперши голову подушками. Вона була такою худенькою, що покривало ледь прикривало те місце, де під ним лежало її маленьке тіло. Її обличчя було безбарвним, виснаженим і нав'язливим, з тонкими контурами, з блідим маленьким ротом і затіненими очима. Її темне волосся були недбало заплетене в косу, але кілька вологих від поту пасма волосся вилися у неї на лобі. Поки я спостерігав, її очі відкрилися, і вона подивилася на міс Ростов, ніби намагаючись розгледіти, хто вона така. - Енні? - запитала вона голосом, схожим на зітхання.
  
  "Так, маленька", - сказала міс Ростов, ніжно поклавши руку на чоло хворої і прибираючи вологі волосся з її чола. Губи дівчини здригнулися в подобі посмішки, і вона заплющила очі, немов змучена цим зусиллям.
  
  Міс Ростов повернулася до нас, закривши за собою двері спальні. “ Ви збираєтесь мене заарештувати?
  
  Фанні подивилася на неї, потім на Холмса. "Сподіваюся, що ні, - сказала вона. “ Мені потрібно з вами поговорити. "Фанні присунула до столу у вітальні два стільця, сіла на один і жестом запросила міс Ростов сісти на інший.
  
  З дозволу Холмса Уестон вийшов з кімнати, щоб почекати внизу. Холмс влаштувався в кріслі біля вікна декілька в стороні від нас. Не бажаючи йти, я сів на стілець з прямою спинкою, з якого мені було видно двері в коридор.
  
  Фанні звернулася до міс Ростов. "Я навіть не знаю ваших імен", - почала вона перепрошуючи. "Ніхто не спромігся повідомити мені".
  
  Дівчина подивилася на неї так, немов намагалася вирішити, наскільки їй можна довіряти. “Я Енні-Антонія Давидовна Ростова. Мою подругу, "продовжила вона, трохи повагавшись перед словом," кличуть Жозетт—Жозефіна—Лафреньер.
  
  “ Я Фанні Стівенсон, а ці двоє чоловіків — мій чоловік Луїс і містер Шерлок Холмс, з яким ви вже знайомі. А тепер, Антонія, - м'яко продовжувала вона, - наскільки я розумію, Жозетту оглядав лікар.
  
  - Так, - тихо відповіла Антонія.
  
  “ А він сказав тобі, що з нею не так?
  
  "Я вже знав це — сухоти".
  
  Фанні нахилилася до неї. “ А він сказав вам, наскільки серйозно її стан?
  
  Антонія кивнула. "Так", - сказала вона. Вона нахилилася вперед у своєму кріслі, закривши обличчя руками, і зробила довгий, переривчастий подих. "Чорт— о, чорт!" прошепотіла вона. “ Я не хочу плакати так голосно, вона може почути мене. "Вона подивилася на Фанні, раптово відчувши каяття. "Мені дуже шкода, мем".
  
  "Все в порядку", - сказала Фанні. "Нічого такого, чого б я раніше не чула".
  
  "Я так старалася, розумієш", - сказала Антонія. "Я зробила це, щоб врятувати її - просто для того, щоб опинитися тут". Вона знову судорожно зітхнула. Її очі наповнилися сльозами, а руки, що лежали тепер на колінах, вчепилися один в одного так, що кісточки пальців побіліли. “ Я вбив її, чи не так? Привіз її сюди. Я зробив їй гірше.
  
  Фанні поклала руку на плече Антонії. "Ні, ти цього не робила." твердо сказала вона. “ Ти намагалася допомогти, але нічого не залишалося робити.
  
  Дівчина, здавалося, трохи розслабилася. "Доктор теж так сказав", - відповіла вона, здавалося, майже заспокоєна тим, що Фанні підтвердила його вердикт.
  
  Глухий кашель із спальні змусив їх обох повернути голови в ту сторону. "Підемо," сказала Фанні, і Антонія послідувала за нею в кімнату. Двері за ними зачинилися.
  
  Я підійшов ближче до Холмсу і тихо запитав його: "Так де ж грабіжник диліжансів?"
  
  Холмс кивнув у бік дверей спальні. “ Там.
  
  Секунда знадобилася, щоб сенс того, що він сказав, дійшов до мене. “ Ви не маєте на увазі міс Ростов?
  
  "Так", - сказав він.
  
  “ Та дівчина? Ти впевнений?
  
  Він знову повернувся до мене обличчям. “Так. Ти чув її; вона майже у всьому зізналася".
  
  Я все ще був налаштований скептично. “Холмс, - сказав я, - я готовий повірити вам, що вона і її друг тут одні. Але звідки ви знаєте, що грабіжник просто не кинув їх?"
  
  "Шляхом накопичення доказів".
  
  “ Які докази?
  
  “Докази були практично з самого початку, - сказав він, - на місці самого пограбування. Пучок довгих волосся на кущі. Відбитки маленьких чобітків в бруду там, де вона вела свою кінь напитися до струмка. Докази — зламані гілочки, шматки вовни від ковдри, бант зі стрічки, явно відірваний від сукні, — свідчили про те, що вона переодяглася на галявині.
  
  “ Звідки ви знаєте, що вона була там не тільки з грабіжником?
  
  "Знаки вказували на те, що в цьому місці чекав тільки одна людина з одним конем", - відповів Холмс. “Я не бачив нічого, що вказувало б на присутність другої людини, як і інші пасажири диліжанса. Те, що розповіла нам місіс Баннерман, також наводило на думку, що міс Ростов не передавала інформацію чоловікові. І під ліжком була одяг, на якій при огляді я виявив ще пару довгих рудуватих волосків. І, нарешті, у неї був акцент, який я помітив в той час, хоча ніхто інший цього не помітив.
  
  “Як тільки я переконався, що міс Ростов була грабительницей, я був упевнений, що у неї не було спільника чоловічої статі. Який чоловік відправив би одну жінку вчинити пограбування на великій дорозі?"
  
  "Те, що ти говориш, має сенс, але це здається малоймовірним".
  
  “Можливо, але це правда. Ми спостерігали за міс Ростов протягом декількох днів. Вона не знала, що її переслідують, тому знайти її тут було легко. Вона, як і думав доктор Дженкінс, проконсультувалася з лікарем Зильберманом, який приходив відвідати міс Дюверже — або, скоріше, Лафреньер — і сказав нам, де вони зупинилися. З допомогою Пінкертонів, найнятих банком, і місіс Пакстон ми спостерігали за ними в будь-який час доби, і ні один чоловік, крім доктора, не провідував міс Ростов.
  
  “ Я також попросив містера Інгрема послати людину на острів Святої Олени, щоб навести деякі довідки. Він дізнався, що молода жінка, схожа на міс Ростов, купила там у бакалійника трохи кайенского перцю і що схожа жінка, скрывшаяся під густою вуаллю, найняла кінь в платній стайні ранок пограбування. Тобі від цього легше?"
  
  Я визнав, що це так, і Холмс замовк, надавши мені обдумувати те, що він відкрив, і дивуватися відчайдушною, безнадійної хоробрості дівчата в сусідній кімнаті.
  
  Минув деякий час, перш ніж Фанні вийшла із спальні одна. Сірий денне світло за вікнами починав згасати, і холодний протяг, принесений туманом, просочувався через вікно і тремтів, як дотик примари, в затемненій кімнаті. "У неї було кровотеча," сказала вона Холмсу і мені, " але криза поки минув. Енні теж спить. Вона змучена; не думаю, що вона спала кілька днів".
  
  Холмс, який читав книгу, підняв очі. - А який стан міс Лафреньер в іншому?
  
  Фанні знизила голос. “ Я підозрюю, що це ненадовго. Я буду здивована, якщо вона протримається ніч. Ти не можеш дозволити Енні залишитися з нею до кінця? Здається таким жорстоким залишати це бідне дитя вмирати серед незнайомих людей.
  
  Холмс нічого не сказав, але кивком висловив свою згоду і повернувся до читання.
  
  Час, здавалося, застигло в кімнаті, як сам туман. Я неуважно читала жіночий роман, який лежав на столі. Покоївка принесла каву, сендвічі і вино, запалила лампи і розпалив камін у вітальні, і незабаром після цього прибув доктор Зільберман, щоб оглянути міс Лафреньер. Він вийшов із спальні, супроводжуваний Фанні і Антонію, і виглядав тверезим. "Це кінець", - сказав він їм. “Якщо пощастить, вона не прокинеться, але якщо вона прокинеться і відчує біль, дайте їй трохи настойки опію. Благослови вас обох Господь, — сказав він і пішов - можливо, додому до дружини і дітей або до вечері і хорошому вину зі своїми друзями.
  
  За наполяганням Фанні Антонія сьорбнула кави і швидше відкусила, ніж з'їла, бутерброд, а потім повернулася у своє крісло в спальні. Фанні залишилася у вітальні, але досить близько до дверей спальні, щоб почути найменші зміни в диханні Джо. Отямившись від м'яса, пиття і тепла вогнища, я вирішив вирватися з гнітючої атмосфери кімнати хворого і, шепнувши щось Фанні, пішов чекати внизу.
  
  Майже непомітно вечір перетворився на ніч. Місіс Пакстон ввійшла у вітальню, побажала спокійної ночі, поправила лампу і пішла в свою кімнату в задній частині будинку. Вугілля в каміні догоряли. Я втомився, але не міг заснути через кашель і думок про сцені нагорі. Я відчував, що якщо вийду на вулицю, то побачу Смерть під низькими хмарами, навислу над будинком і огорнула його і всіх нас своїми темними, потурав крилами.
  
  Приблизно кожну годину, не знаходячи собі місця, я запалював свічку і піднімався сходами, щоб поглянути на Фанні та Холмса. Я чув хрипке дихання бідолахи Жозетт і бачив Антонію, що сидить поруч з ліжком, її схилена голова вимальовувалася у світлі нічної лампи. Фанні виглядала непохитною і втомленою, а Холмс - непроникним.
  
  Ранкові сутінки починали наповнювати кімнати будинку тьмяним підводним світлом, коли Фанні тихенько спустилася по сходах і прошепотіла, що випробування нарешті закінчилося. Ми розбудили Уестона, який заснув на дивані у вітальні, і Фанні сказала йому: "Містер Холмс сказав послати за поліцейською машиною".
  
  Я пішов за Фанні нагору, до кімнати. Через двері спальні я міг бачити тіло Джозетт, нерухомий, як скульптура на могилі. На ній було свіже сукні якогось світлого кольору, волосся ретельно укладені. Антонія, бліда, з почервонілими очима, сиділа в сусідній кімнаті за столом з Холмсом. "Більше нікого не було," я почув, як вона сказала йому, " тільки я. Навіть Джо не знала, звідки в мене гроші".
  
  "Де ці гроші?" - запитав я.
  
  “ У валізі в спальні. "Її обличчя нічого не виражало, голос був млявим. “ Там усе, крім того, що я витратила. Тепер це не має значення. Вона подивилася на нас з Фанні, потім знову на Холмса і запитала: "чи Не пора йти?"
  
  "Коли приїде фургон, так", - сказав Холмс.
  
  "Ми зателефонуємо у похоронне бюро", - сказала Фанні. "Про все подбають".
  
  Антонія кивнула. "Спасибі", - сказала вона. "Я можу посидіти з нею, поки нам не потрібно буде йти?"
  
  Холмс кивнув, і Антонія увійшла в спальню, нахилилася, поцілувала Джо в лоб і сіла на стілець поряд з ліжком.
  
  Приблизно через півгодини Мері постукала в двері і сказала Холмсу, що фургон чекає. Антонія з'явилася в дверях спальні в капелюшку і шалі. Вона випросталась і розправила плечі. “ Добре, я готова.
  
  Вона вийшла з кімнати разом з Холмсом, і через хвилину увійшов Вестон і взяв саквояж. Ми з Фанні спустилися вниз і попросили місіс Пакстон послати за трунарями і таксі, а самі повернулися у вітальню чекати. Ранкове сонце, хоча і яскраво світило зовні, ще не прогнало прохолоду з кімнати. Фанні притулилася до мене і злегка тремтіла. "З тобою все в порядку?" Я запитав її.
  
  "Так, просто втомився".
  
  Я обійняв її і притиснув до себе, і при цьому знову згадав довгі холодні тижні так далеко від дому, коли Фанні обіймала мене, коли я кашляв кров'ю, або поспішала до мого ліжка, коли я прокидався від гарячкового сну, і її стривожені очі дивилися мої. Я подумав, який втомленою і зневіреної вона, мабуть, почувала себе тоді, коли мені здавалося, що я взагалі не в силах продовжувати жити далі.
  
  Газети швидко пронюхали про цю справу, і протягом наступних кількох днів "Дзвінок" і "Бюлетень" поміщали на перших шпальтах статті "Російська Енні, прекрасна відчайдушна" та "Дорожній агент Парлор Хаус" з незграбними гравюрами, що зображують пограбування диліжанса і арешт Антонії. Холмс згадувався як приватний детектив, чиє випадкове присутність в диліжансі привело його до розслідування і призвело до затримання "прекрасної бандити".
  
  З допомогою місіс Пакстон Фанні домовилася про те, щоб Джо поховали на одному з кладовищ на околиці міста. В день її похорону я була надто хвора, щоб виходити на вулицю, але Фанні і місіс Пакстон їхали позаду катафалка і віддавали останню шану невеликий натовпі роззяв, коли дівчину зраджували землі.
  
  Коли я достатньо оклигав, щоб знову приймати відвідувачів, містер Холмс зайшов попрощатися з нами. Фанні була дратівливою в той ранок, турбуючись про моє здоров'я, поїздку і доленосної зустрічі з моїми батьками. Я розвіяв її побоювання. Вона назвала мене безсердечним; ми посварилися; і коли Холмс приїхав, ми перебирали книги в образу мовчанні. Зробивши над собою зусилля, ми напустили на себе дружній вигляд, запропонували йому не диван, а самі сіли на пару стільців.
  
  Він сказав нам, що Антонія визнала себе винною у пограбуваннях і, ймовірно, буде засуджена до кількох років ув'язнення в жіночій в'язниці. "Велика частина вкрадених грошей була врахована," сказав він, - хоча, наскільки я розумію, похорон міс Лафреньер були досить елегантними". Він повернувся до Фанні, яка стійко витримала його погляд.
  
  Коли він пішов, я запитав Фанні, що Холмс мав на увазі своїм зауваженням. “ Вона дала вам грошей?
  
  Вона затрималася над коробкою з книгами, яку упаковывала. “ Так. Вона заплатила за похорон, за ділянку на кладовищі і надгробний камінь, щоб Джо не довелося ховати на полі гончаря.
  
  На гроші, виручені від пограбувань? - Запитав я, знаючи, якою буде відповідь.
  
  Вона спрямувала на мене погляд, схожий на дуло пістолета. "Тобі не все одно?" - запитала вона. Її гнів стих так само швидко, як і виник, і тінь смутку затьмарила її обличчя. Вона подивилася на книгу в своїй руці, ніби намагаючись щось пригадати, а потім тихо сказала: "Вони були зовсім одні, так далеко від дому — хтось повинен був щось зробити".
  
  OceanofPDF.com
  
  ПРО АВТОРІВ
  
  
  
  
  
  ("РИС БОУЕНвирізає для вивіски")
  
  Авторка надзвичайно приємних романів про констебле Эвансе і Моллі Мерфі, Боуен поставила свою першу п'єсу "Годинник кульбаби", спродюсированную BBC у Лондоні. З тих пір вона є автором відзначених нагородами дитячих книг, книг для молоді, історичних романів і детективів.
  
  
  
  КЕРОЛ Бугге ("Прокляття Едвіна Бута")
  Автор п'яти романів і безлічі оповідань, Бугге отримала нагороди і захоплені відгуки за свої вірші, п'єси і художню літературу. Вона отримала стипендію для стажування в Міжнародному центрі письменників в Хоторндене, недалеко від Единбурга, Шотландія, а її наступний роман буде опублікований видавництвом Kensington Press пізніше в цьому році.
  
  
  
  ДЕРРІЛ БРОК ("Мій шовковий парасолька")
  Автор бестселера "Якщо я ніколи не повернуся", Брок регулярно пише на теми, пов'язані з бейсболом, Марком Твеном і минулим Америки.
  
  
  
  СТІВ ХОКЕНСМИТ ("Старий сенатор")
  Хокенсмит - автор Холмса на прицілі, номінованого на премію Едгара, і, поки, двох продовжень з участю "дедуктивних" братів Амлингмейер. Він регулярно пише для журналу Ellery's Mystery Magazine.
  
  
  
  (ЛЕСЛІ С. КЛІНГЕРПередмова)
  Редактор отримали премію Едгара "Новий Шерлок Холмс з коментарями: повне зібрання оповідань", "Новий Шерлок Холмс з коментарями: романи" і "Новий Дракула з коментарями", Клінгер є одним з провідних світових авторитетів в області Шерлока Холмса.
  
  
  
  МАЙКЛ КУРЛАНД (редактор)
  Курланд редагував дві попередні антології про Шерлока Холмса. Його п'ятий роман з участю професора Моріарті, Який мислить зло, буде опублікований найближчим часом. Попередні книги серії були номіновані на премію Едгара, так і на Американську книжкову премію.
  
  
  
  ГЕРІ ЛОВИСИ ("Американське пригода")
  Пародія Ловиси Холмса "Пригоди зниклого детектива" була номінована "Письменниками-детективщиками Америки" як один з кращих оповідань 2005 року. Серед його останніх книжок - "Таємні пригоди Шерлока Холмса" і "Шерлок Холмс: великий детектив" у м'якій обкладинці і стилізації.
  
  
  
  РІЧАРД А. ЛУПОФФ ("Весілля Інги Сигерсон")
  Лупофф - автор численних науково-фантастичних, хоррор - і детективних романів та оповідань, а також науково-популярних книг на різні теми, від Едгара Райса Берроуза до роботи людського розуму. Його оповідання "Випадок з безгрошовим шевальє", вперше опублікований в "Моєму Шерлока Холмса", був обраний в номінації "Найкращі детективні розповіді року".
  
  
  
  ("МАЙКЛ МЕЛЛОРІСвященний білий слон Мандали")
  
  Меллорі є автором серії детективів про Амелії Уотсон, включаючи збірку "Подвиги другий місіс Вотсон" і роман "Вбивство у ванні", а також майже 100 коротких оповідань. Його розповідь "Звір з піку Гуанмін" (з "Шерлок Холмс: Приховані роки") був названий видатним детективним розповіддю 2004 року у виданні 2005 року "Кращі американські детективні історії".
  
  
  
  БЕРЕЗНЯ РЕНДАЛЛ ("Англійська сеньйор")
  Автор сімох романів, серед яких "Таємниця зростаючого світу" (в ролі Марти Конлі), Рендалл написала безліч оповідань, редагувала оригінальні антології і викладає письменницьку майстерність у різних закладах.
  
  
  
  ЛІНДА РОБЕРТСОН ("Детектив диліжанса")
  Адвокат некомерційної каліфорнійської юридичної фірми, Робертсон публікувалася в онлайн-журналі Salon, а також публікувала як художню, так і науково-популярну літературу в газетах і журналах. Дві попередні стилізації Шерлока Холмса були опубліковані в антологіях "Мій Шерлок Холмс" і "Шерлок Холмс: Приховані роки".
  
  ("Пітер Тремейнвипадку здається")
  найбільш відомий його бестселер сестра Фидельма таємниці, показуючи, як його сищик VII століття ірландських черницю, Тремейн також опублікував багато фантазії, використовуючи кельтські міфи та легенди в якості фону. В 1981 році він опублікував "Повернення Раффлза", віршик про "обухівського джентльмена-злодії".
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"