Курланд Майкл : другие произведения.

Шерлок Холмс: Приховані роки

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Зміст
  
  Титульний аркуш
  
  Повідомлення про авторські права
  
  Зміст
  
  Шерлок Холмс: Приховані роки
  
  Звір з піку Гуагмин
  
  Вода з Місяця
  
  Містер Сигерсон
  
  Таємниця доктора Торвальда Сигерсона
  
  Випадок зі Скорботним Слугою
  
  Витівка з Божевільні
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4
  
  5
  
  6
  
  7
  
  8
  
  9
  
  10
  
  11
  
  12
  
  13
  
  14
  
  15
  
  Reichenbach
  
  Дивний випадок зі жрицею вуду
  
  Пригода зниклого детектива
  
  Золотий хрест
  
  Бог голого єдинорога
  
  Я
  
  II
  
  III
  
  IV
  
  Також Майклом Курландом
  
  Про авторів
  
  Примітки
  
  Сторінка авторських прав
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Автор і видавець надали вам цю електронну книгу тільки для особистого використання. Ви не маєте права яким-небудь чином робити цю електронну книгу загальнодоступною. Порушення авторських прав суперечить закону. Якщо ви вважаєте, що копія цієї електронної книги, яку ви читаєте, порушує авторські права автора, будь ласка, повідомте видавцеві за адресою: us.macmillanusa.com/piracy.
  
  OceanofPDF.com
  
  Зміст
  
  Титульний аркуш
  Повідомлення про авторські права
  Шерлок Холмс: Приховані роки
  Звір з піку Гуагмин
  Вода з Місяця
  Містер Сигерсон
  Таємниця доктора Торвальда Сигерсона
  Цей Випадок з похмурий Слуга
  Витівка з Божевільні
  
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  
  Reichenbach
  Дивний випадок зі жрицею вуду
  Пригода зниклого детектива
  Золотий хрест
  Бог голого єдинорога
  
  Я
  II
  III
  IV
  
  Також Майклом Курландом
  Про авторів
  Примітки
  Сторінка авторських прав
  
  OceanofPDF.com
  
  Шерлок Холмс: Приховані роки
  
  Введення
  
  Майкл Курланд
  
  Я не хочу відривати вас від читання цих чудових історій довше, ніж необхідно, правда, не хочу. Отже, всього кілька коротких слів, щоб розповісти вам, про що ця книга.
  
  Ця книга повністю присвячена всесвітньо відомому детективу-консультанту Шерлоку Холмсу. В ній очима різних людей розповідається про серії пригод великого сищика, які раніше не були представлені широкій публіці. Дійсно, про деяких з них доктор Джон Ватсон нічого не знав про своїх помічників. Холмсу так подобалося зберігати свої маленькі секрети.
  
  За минуле століття було багато спекуляцій з боку тих, хто міркує про такі речі, як те, що робив Шерлок Холмс протягом трьох років, не описаних Ватсоном; так звані зниклі або приховані роки. Або, як їх називають завзяті шерлокианцы, "Велика пауза". Для тих з вас, хто не так добре знайомий з життям знаменитого детектива-консультанта, як слід було б, — а на заняттях наступного тижня буде тест, — дозвольте мені пояснити.
  
  У своїх мемуарах під назвою "Остання проблема", написаних де-то в 1893 році, доктор Ватсон пише:
  
  
  З важким серцем я беру в руки перо, щоб написати ці останні слова, в яких я коли-небудь відзначу незвичайні здібності, якими відрізнявся мій друг містер Шерлок Холмс.
  
  
  Далі він розповідає нам, як приблизно двома роками раніше у Холмса відбулася зустріч зі своїм заклятим ворогом професором Джеймсом Моріарті на Рейхенбахском водоспаді в Швейцарії, в результаті якої загинули і Моріарті, і Холмс, якого Ватсон описує як "кращого і наймудрішої людини, якого я коли-небудь знав".
  
  Але виявилося, що вихваляння було трохи передчасним, як це було показано у "Пригоді в порожньому домі", де Холмс повертається після трирічної відсутності, змушуючи Ватсона вперше в житті впасти в непритомність, коли він обертається і бачить стоїть там Холмса. Виправдання Холмса за те, що Ватсон три роки носив траур, є неадекватним, як і його розповідь про те, що він пережив під час своєї відсутності:
  
  
  Тому я два роки подорожував по Тибету і розважив себе відвідуванням Лхаси і проведенням декількох днів з головним Ламою. Можливо, ви читали про чудових дослідженнях норвежця по імені Сигерсон, але я впевнений, що вам ніколи не приходило в голову, що ви отримуєте звістки про свого друга. Потім я проїхав через Персію, заглянув в Мекку і завдав короткий, але цікавий візит халіфу в Хартумі, про результати якого я повідомив в Міністерство закордонних справ. Повернувшись у Францію, я витратив кілька місяців на дослідження похідних кам'яновугільної смоли, яку проводив в лабораторії в Монпельє на півдні Франції.
  
  
  Давайте розглянемо декілька проблем. По-перше, в "Останньої проблеми" Холмс описує Моріарті як "Наполеона злочинності". І все ж Ватсон ніколи раніше про нього не чув. Холмс готовий віддати своє життя, щоб позбавити світ від загрози, про яку він ніколи не спромігся згадати свого кращого друга та біографа. Звичайно. Історія починається з того, що Холмс йде до Ватсону, щоб сказати йому, що йому (Холмсу) загрожує безпосередня смерть від пострілу з пневматичної зброї. Що Моріарті і вся його банда будуть схоплені через кілька днів, але поки це не буде зроблено, Моріарті полює за ним. Так що нічого не залишається, як Холмсу бігти з країни і подорожувати по Європі.
  
  Тепер я питаю вас, якщо б хтось намагався вбити, і ви знали, що він повинен бути заарештований британською поліцією через кілька днів, поїхали б ви в Європу, знаючи, що ваш ворог піде за вами, і таким чином вийшли за рамки ордерів Скотленд-Ярду на арешт? Не могли б ви, можливо, провести кілька днів на дивані Лестрейда в його офісі у Скотленд-Ярді, поки не буде проведений арешт?
  
  І тоді Холмс одягає одну зі своїх хитромудрих маскувань, щоб зустрітися з Ватсоном в Континентальному експресі. Ватсон, звичайно, не переодягнений, насправді, не зміг би успішно маскуватися, навіть якби від цього залежало його життя. Чи повинні ми повірити, що Моріарті або його поплічникам ніколи б не прийшло в голову піти за Ватсоном, якщо б вони втратили слід Холмса?
  
  Є й інші проблеми з історією, яку Ватсон розповідає в "Останньої проблеми", але ми повинні припустити, що Ватсон вірив у те, що йому говорили, і що будь-яка хитрість була чисто Холмсовской. Я надаю вам самим знайти логічні невідповідності з запискою, ключкою і самим боєм. Тепер я злегка перейду до "Пригоди в порожньому домі", і ми розглянемо прогалини у поясненні Холмса про те, де він був ці три роки.
  
  
  Тому я два роки подорожував по Тибету і розважив себе відвідуванням Лхаси і проведенням декількох днів з головним Ламою.
  
  
  Це був хороший трюк, оскільки найближчі лами, з головою або без неї, перебували приблизно в 3000 милях звідси, у Південній Америці. Бо, як зауважив Огден Неш: "Лама з двома Я" - це звір". Холмс, якщо він взагалі там був, спілкувався з ламою з одним Я, або священицької версією роду Лама.
  
  Існує також той факт, що, коли в 1903 році британська експедиція, очолювана підполковником Янгхасбендом, вторглася в Лхасу, не було жодних згадок про норвежця по імені Сигерсон або якому-небудь іншому європейці, які коли-небудь раніше бували в священному місті.
  
  
  Можливо, ви читали про чудових дослідженнях норвежця по імені Сигерсон, але я впевнений, що вам ніколи не приходило в голову, що ви отримуєте звістки про свого друга.
  
  
  І чому це повинно було статися? Ніде в "Хроніках пригод Холмса", за винятком цього єдиного проклятого місця, немає ніяких вказівок на те, що Холмс говорив по-норвезьких.
  
  
  
  Потім я проїхав через Персію, заглянув в Мекку і завдав короткий, але цікавий візит халіфу в Хартумі, про результати якого я повідомив в Міністерство закордонних справ.
  
  
  Повинно бути, це був дійсно цікавий візит, оскільки Хартум був захоплений і зруйнований махдистами (релігійною сектою, яка вірила, що їх лідер, хтось Мухаммад Ахмад, був Махді [Месією], але не мала почуття гумору з цього приводу) ще у 1885 році. Через шість місяців після розграбування Хартума Махді помер від тифу, і після короткої боротьби між різними групами інтересів Абдаллахі ібн Мухаммад, званий халіфою (наступником) взяв під свій контроль махдистов, правлячих з міста Омдурман. 2 вересня 1898 року Герберт (пізніше лорд) Китченер скинув халіфу в запеклому бою при Омдурмане, а Халіфа був убитий в іншому битві при Умм-Дивайкарате в листопаді 1899 року.
  
  
  Повернувшись у Францію, я витратив кілька місяців на дослідження похідних кам'яновугільної смоли, яку проводив в лабораторії в Монпельє на півдні Франції.
  
  
  Монпельє - столиця штату Вермонт. Монпельє - місто на півдні Франції.
  
  
  
  
  
  "Це моя стара максима: коли ви виключаєте неможливе, все, що залишається, яким би неймовірним воно не було, має бути правдою", - говорить Холмс "Берилловой короні". І знову, у "Таємниці долини Боскомб", він говорить Ватсону: "Ви знаєте мій метод. Він заснований на дотриманні дрібниць".
  
  Отже, що ми можемо витягти з цих, за загальним визнанням, незначних помилок в оповіданні Ватсона або Холмса? Просто Холмс розповів Ватсону фантастичну історію, покликану задовольнити цікавість Ватсона, але має мало відношення до правди.
  
  "Що таке істина?" - запитав Понтій Пілат. Ми постараємося не впадати тут в метафізику. Правда про те, де Холмс провів ці зниклі роки, може переховуватися в цій книзі; або, можливо, це просто збірник добрих веселих історій, не більш і не менш правдивих, ніж історія, яку Холмс розповів Ватсону.
  
  
  
  Ейнштейн показав нам1, що те, що ми сприймаємо як протягом часу, що визначається нашою системою відліку. Так що якщо здається, що деякі з цих історій відбулися як до, так і після один одного, то це просто тому, що у кожного автора була різна система відліку. Розповіді оповідають про Холмса в Гімалаях, Таїланді, герцогстві Борниц, Нью-Йорку, Сан-Франциско і Новому Орлеані, за Полярним колом і в деяких ще менш ймовірних місцях. Вони є гідним доповненням до всесвіту Холмса, і я з гордістю представляю вам їх тут.
  
  Читайте і насолоджуйтесь!
  
  Майкл Курланд
  
  Десь недалеко від Рейхенбахського водоспаду,
  
  Січень 2004 року
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  Я присвячую цю книгу її авторам
  і дякую їм за уяву,
  дотепність і працьовитість.
  
  OceanofPDF.com
  
  Звір з піку Гуагмин
  
  Майкл Меллорі
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  "Прокидайтеся, полковник Маккей, пора вечеряти", - сказала медсестра, обережно струшуючи літнього чоловіка, прикутого до інвалідного крісла, і пробуджуючи від сну похрапывающего.........."Прокидайтеся, полковник Маккей, пора вечеряти". Запалі очі чоловіка відкрилися, і він подивився на неї. Справжня красуня, була перша думка, що промайнула у нього в голові, майже ангел — до того ж я їй подобаюся. Подумки Колін Маккей вважав, що йому близько тридцяти восьми. Однак фізично йому було сімдесят сім років, і він відчував кожен прожитий день. Принаймні, у мене все ще є мої мрії, подумав він. Навіть інвалідне крісло не могло перешкодити його мріям. Він посміхнувся їй, оголивши десять зубів, що залишилися, і вона посміхнулася йому у відповідь з ямочками на щоках. "Що я пропустив, Синтія?" - запитав він.
  
  “ Нічого, полковник, але настав час вечеряти, хоча, боюся, сьогодні у нас немає м'яса.
  
  "Неважливо", - пробурмотів Маккей, випрямляючись в інвалідному кріслі і морщачись від болю у правому стегні, яке він зламав два роки тому. "Я проходив через найгірше".
  
  Синтія обійшла стілець позаду і втолкнула його в їдальню будинку престарілих, де стіл вже було накрито. Там сиділи ще дев'ять військових пенсіонерів, всі з різних воєн, хоча ні один з них не пройшов такий довгий шлях, як англо-бурський конфлікт, коли Маккей вперше спробував порох. Як звичайно, деякі чоловіки бурчали з приводу недоліків меню.
  
  
  
  "Проклята війна закінчилася сім років тому, а м'яса немає", - сказав Глендауэр, військовослужбовець, який постійно на щось скаржився. "Я просто сподіваюся, що проживу довго, щоб побачити кінець цього дефіциту".
  
  Руні, який у минулому служив в Королівських військово-повітряних силах, сказав: "Ах, перед вами може лежати ціла тушонка, і ви все одно будете витрачати стільки часу на скарги, що зовсім її пропустіть!"
  
  Хтось із чоловіків засміявся, один пробурмотів: "Слухаю, слухаю", а Глендауэр просто пирхнув і відвернувся. Але подшучіванія за столом припинилися, коли Маккей сіл на чолі столу. "Добрий вечір, полковник", - сказав кожен з них, визнаючи той факт, що він був самим високопоставленим людиною серед них.
  
  "Добрий вечір, хлопці," відповів Маккей, і вечеря почалася.
  
  Коли з їжею було покінчено, Маккей, як завжди, першим відійшов від столу. Синтія підштовхнула його назад у вітальню, ближче до потрескивающему каміна. Був грудень, і персонал будинку почав розвішувати різдвяні прикраси.
  
  Грудень 1951 року, розмірковував старий ... Король Георг VI, правнук государині, яка правила протягом перших двадцяти восьми років правління Маккей і яка дала своє ім'я цілій епосі, і від імені якої Маккей вперше взяла в руки рушницю і багнет, тепер сидів на троні. Її правнук. Маккей насилу міг у це повірити. Він пройшов через три різні війни і уникнув більшої кількості куль, ніж будь-яка людина коли-небудь мав право. За своє життя він побував в більшій кількості колотнеч, ніж більшість людей вважали б можливим, та все ж йому вдалося протриматися до початку другої половини двадцятого століття. Звичайно, це було неприємно втратити здатність ходити, але той факт, що він взагалі був тут, коли загинуло так багато його співвітчизників, був майже разючий.
  
  “ Хочете газету, полковник? - Запитала Синтія, простягаючи йому лондонський номер "Таймс" за той день. Маккей завжди першим заглядав у газету, що не було вишуканою люб'язністю, оскільки тільки двоє або троє інших пенсіонерів спромоглися її прочитати. Старий дістав з кишені светра окуляри і перегорнув сторінки, виявивши, що йому важко проявити інтерес до того, що Банк Англії прогнозував на новий рік в економічному плані, або до того, що Уїнстон Черчілль сказав про шанси на переговори про припинення вогню в Кореї. Він вже збирався скласти розділ, коли його увагу несподівано привернула фотографія на дванадцятій сторінці. Прочитавши текст під нею, він пробурмотів: “Боже."
  
  “ Ви щось хотіли, полковник? - Запитала Синтія.
  
  "Моя дорога, не могли б ви підвести мене ближче до світла, будь ласка?" - попросив він, і молода медсестра підкорилася, подкатив його ближче до столу і лампи, що дозволило йому краще роздивитися фотографію.
  
  Фотографія була зроблена Еріком Шиптоном, який здійснював сходження Гімалаями разом з хлопцем по імені Майкл Уорд. На ньому був зображений величезний відбиток ноги, що віддалено нагадує людський за формою, але з довжиною наконечник сокири, один з яких був поміщений поруч з відбитком на фотографії для порівняння. Що, однак, вразило Маккея у відбитку, так це не розмір, а той факт, що у нього, здавалося, було всього чотири пальці. "Боже милостивий", - пробурмотів він.
  
  Він перечитав супровідну статтю, на цей раз повільніше, його розум ледь міг вмістити пропоновані новини: відбиток ноги, на думку Times, був найпереконливішим доказом існування світи, метоха, кан-мі, єті, або, як його сталі називати в західному світі, Огидного Снігової людини.
  
  Поки він продовжував дивитися на фотографію, в кімнаті стало прохолодно. Різдвяні прикраси зникли з виду, а дерев'яні підлоги стали білими і порошкоподібними. Його легені почали хворіти, і йому здавалося, доводилося боротися за кожен вдих. Він знову був молодим чоловіком, всього дев'ятнадцяти років від роду, підтягнутим, як бик, з повним ротом міцних білих зубів. Він йшов по пронизливому холоді потужними ногами спортсмена.
  
  Він знову був на горі. На горі. Знову обличчям до обличчя з небезпекою ...
  
  
  
  
  
  Колін Маккей більше не відчував своїх ніг, що було поганим знаком. Все ще будучи відносним новачком у скелелазінні, він, тим не менш, бачив, як кілька людей померли від раптового обмороження, і поклявся, що з ним цього не станеться. Він не збирався розлучатися з дорогоцінною кінцівкою до свого двадцятиріччя. Але він не міг заперечувати заціпеніння ... Ні, це було навіть не заціпеніння, це була повна відсутність почуттів, порожнеча відчуттів, настільки ж виражена, як і повна відсутність кольору, яке простягалося, наскільки він міг бачити, в усіх напрямках. Білий ... Нічого, крім білого. Продовжуй рухатися, наказав він собі, свідомо змушуючи свої легені вимірювати кожен холодний, пекучий вдих і зберігаючи пильність, прокручуючи в голові пісні Гілберта і Саллівана вперед і назад. Коли настане момент, коли він більше не зможе зосередитися на тому, що саме малося на увазі під комісаріатом, Маккей зрозуміє, що гора перемогла.
  
  Але він так легко не здасться, принаймні, поки в його голові є хоч шматок думки або кубічний дюйм кисню в його тілі.
  
  Як, чорт візьми, він примудрився втратити всякий контакт з іншими? Як довго він плентався крізь сніг і вітер без компаса, відчайдушно сподіваючись знайти якийсь знак, який підказав би йому, що він знаходиться поблизу від решти частини експедиції? Як далеко знаходився табір?
  
  "Досить далеко, щоб твої ноги перестали відчувати", - похмуро подумав він.
  
  "Ні", - виголосив він, випускаючи дорогоцінний зітхання. Повинен був бути шлях назад. Він був не більш ніж в десяти хвилинах їзди від табору, коли раптово налетів порив вітру, який збив його з ніг, затуманивший зір і замевший всі сліди, які він залишив, занесеним снігом. З цього моменту Маккей був фактично втрачений. Чому саме йому було наказано відправитися на пошуки таємничого джерела крику, який вони всі чули, виття настільки страшного і зловісного, що він не міг повірити думку Фосса про те, що він виходив від загубленої їздовий собаки? Чому Фосса не відправили туди? Зрештою, він був більш досвідченим альпіністом. Але це був він, Мак, якого послав капітан, і капітан був головним.
  
  Він продовжував йти, хоча його кроки ставали все більш важкими. Нарешті він опустився на коліна і утрамбовал сніг навколо ніг, молячись, щоб це якимось чином дозволило почуттю повернутися. Він чув, як інші альпіністи говорили про те, щоб загорнути обморожену кінцівку в лід, і не міг собі уявити, як це буде працювати, але це було краще, ніж нічого не робити.
  
  Поки він сидів там, цитуючи історичні битви від Марафону до Ватерлоо у категоричному порядку, у Коліна Маккея раптово виникло жахливе відчуття, що він зійшов з розуму. Як ще можна було пояснити тонку цівку чорного диму, що з'явилася з нізвідки далеко? Спочатку він подумав, що це, мабуть, його уяву або, що ще гірше, галюцинація, що сповіщає про початок нападу, викликаного висотною хворобою. Але поки він дивився, неможливо було помилитися у вигині цівки диму. Хтось десь попереду підпалював!
  
  
  
  Мак побіг до смуги диму, не випускаючи її з поля зору, відмовляючись знову піддаватися білій імлі, вдихаючи кожен вдих і затримуючи його як можна довше, щоб не задихатися і не витрачати даремно кисень. Він як і раніше не відчував ніг, але вони продовжували рухатися по його команді. Він добереться до місця, де був дим, або помре, намагаючись це зробити, подумав він, а у Коліна Маккея не було ні найменшого бажання померти, намагаючись.
  
  Тепер він був достатньо близько, щоб відчути запах диму — хоча, можливо, це була нюхова галюцинація. Ні ... ні, це повинно було бути реально. І тепер там був інший запах. ... Боже милостивий, це була кава! Він зосередив усю свою істоту на цьому кави, представляючи смак, неймовірну гіркість, тепло в животі. Він уявив, як виливає чашку цього напою собі на ноги, якщо це те, що потрібно, щоб відновити відчуття.
  
  Підійшовши ближче, він побачив, що дим виходить з чогось, схожого на печеру. Шерпа? він задумався. Він мало що знав про племена, що населяли гірські райони Непалу і Тибету, але він завжди чув, що вони були сільськими жителями, а не печерними. Коли він був досить близько до отвору, Маккей крикнув: "Хеллооооо!" - і став чекати. Продовжуючи бігти, він збирався покликати знову, коли побачив фігуру, що з'явилася з печери.
  
  "Привіт," відгукнувся незнайомець. Голос британця; співвітчизник. Маккей кинувся бігти прямо зараз, назустріч диму, кава, фігурі високого, худорлявого бородатого чоловіка, одягненого в щось на зразок парки з шкіри та хутра. І коли людина і отвір в печері виявилися досить близько, щоб доторкнутися, він впав, і все поринуло в темряву.
  
  Наступним відчуттям Коліна Маккея було тепло — тепло і мільйон голочок в ногах, колють його, як ніби він занурив нижню половину свого тіла в бджолиний вулик. Відкривши очі, він зрозумів, що лежить десь всередині, вдалині від холоду і вітру, поруч з багаттям, під купою ковдр та хутра. Підхопившись, він почав виконувати дивний танець, поперемінно то радіючи, то зневажаючи булавочні уколи в своїх ногах.
  
  "Ти був майже обморожений", - промовив чийсь голос, і Колін, обернувшись, побачив бородатого чоловіка. Він зрозумів, що знаходиться всередині печери. Тіні від кострища танцювали по нерівних стінах навколо нього.
  
  "І я розплачуюсь за це зараз", - сказав Маккей, продовжуючи свій танець. "Боже, як боляче!"
  
  “ Поколювання скоро пройде, містер Маккей.
  
  "Звідки ти знаєш моє ім'я?"
  
  
  
  “ Це був цілком очевидний висновок. Коли ми привели вас сюди, я зняв з вас пальто і побачив всередині бирку, на якій було вишито ваше ім'я. Менш очевидними, але все ж помітними були факти про те, що ви лівша і що ваш батько нещодавно помер. Будь ласка, прийміть мої співчуття".
  
  "Мій батько" ... звідки ти взагалі можеш це знати?"
  
  “Коли ви знімали пальто, у вас випали годинник. Це хороший годинник, але досить старі поношені. Більш того, на ній вигравірувані ініціали 'П. МАК", які досить сильно відрізняються від назви на вашому пальто — 'пн. МАККЕЙ' — що означає родича, швидше за все, батька. І той простий факт, що годинник знаходиться у вас, вказує на те, що вони були частиною спадщини, якщо тільки ви не злодій, - можливість, яку я відразу ж відкинув, оскільки злодій з набагато більшою ймовірністю продасть або закладе вкрадений предмет, а не понесе його на схил гори.
  
  Ноги Маккея тепер почували себе більш-менш нормально, хоча голова в нього йшла обертом. "Добре, але як ви дізналися, що мій батько нещодавно помер?"
  
  "З тієї ж причини, по якій ти не злодій", - сказав чоловік. “Ніхто не бере із собою в експедицію в Гімалаї такий сувенір на пам'ять, як цей, якщо тільки особиста прихильність до нього як до артефакту не перевищує ймовірність того, що він, швидше за все, буде зламаний або втрачений в снігу, особливо якщо носити його вільно в кишені. Такого роду почуття, проявлені цим досить нелогічним вчинком, мають на увазі, що ви все ще оплакиваете свого батька і хотіли б завжди мати при собі щось від нього, що передбачає, що його смерть, мабуть, відбулася зовсім недавно, і ще раз прийміть мої співчуття ".
  
  "Спасибі," пробурмотів Маккей. - Це сталося три місяці тому. Потім: "Секунду: хвилину тому ти сказав "ми" — 'ми привели тебе сюди', — але я більше нікого не бачу в печері. Хто з тобою?"
  
  “Мій гід, Чатанг. Він шерп з села недалеко від Ронгбука. Я попросив його виглянути назовні, щоб подивитися, чи зможе він знайти щоденник, який ви вели, якого не було за вас, але який, можливо, розповів би нам більше про вас і про те, звідки ви родом.
  
  "Це там, у таборі ... Постривай, звідки ти взагалі можеш знати, що я веду щоденник?"
  
  Легка задоволена посмішка пробилася крізь густу бороду чоловіка, яка була дивного червонувато-коричневого відтінку, контрастує з його чорними волоссям. “Коли я зняв з вас рукавички, я помітив слід графіту на кінчику середнього пальця вашої лівої руки, ознака того, що ви писали олівцем — цілком розумний, оскільки чорнило тут могли замерзнути. Відмітка досить виражена, щоб вказати на те, що ви писали досить багато, безумовно більше, ніж просто лист, більше схоже на щоденні записи в щоденнику. Оскільки пляма було у вас на лівій руці, я зрозумів, що ви, має бути, лівша.
  
  “ Боже мій, - пробурмотів Маккей. “ Хто ви такий?
  
  "Мене звуть Грейсон", - сказав чоловік, простягаючи руку, яка виглядала тонкої і витонченої, але виявила дивовижну силу, коли Маккей потиснув її. "Не хочете кави?"
  
  "Сама думка про це - ось що привело мене сюди".
  
  Коли Грейсон узяв з вогнища почорнілу каструлю, наповнену міцної гарячої рідиною, шерпа Чатанг повернувся в печеру. Грейсон заговорив з ним мовою, який, як Маккей міг тільки припустити, був тибетським, і тубілець просто кивнув і сів біля вогню. Потім, повернувшись до Маккею, Грейсон пояснив: "Я попросив у нього вибачення за те, що без необхідності відправив його на холод, оскільки щоденник, про який йде мова, повернувся в ваш табір".
  
  "Ви вибачилися перед слугою?" Спантеличено запитав Маккей.
  
  “ Я сказав, що Чатанг був моїм провідником, а не слугою. Грейсон налив димлячу запашну чорну рідину з пом'ятого кавника в олов'яну кухоль і простягнув її Маккею, який обхопив її обома руками і з великим задоволенням відсьорбнув.
  
  "Як кава?" Запитав Грейсон.
  
  "Абсолютно жахливо," відповів Маккей, "і невимовно чудово".
  
  У мерехтливому світлі багаття Маккей зміг роздивитися людину, який став його рятівником у боротьбі з суворою, невблаганною горою. Ймовірно, Грейсону було не більше сорока, він був худим, як кістяк, і на його обличчі був помітний глибокий засмага, насправді не набагато світліше, ніж у шерпа, що означало, що він пробув у горах деякий час, не боячись яскравого сонячного світла, отражавшегося від поверхні білого снігу. Разюче ясні сірі очі сяяли так, немов були підсвічені ззаду.
  
  "Ти з групою?" Запитав Маккей.
  
  Грейсон підкинув у вогонь палицю і з її допомогою раскурил глиняну люльку з довгим черешком. "Ми виконуємо місію з пошуку декого," сказав він, - іншого шерпа, який, за словами його сім'ї, допомагає керувати експедицією якогось сера Джорджа Леннокса".
  
  “ Боже мій! - вигукнув Маккей. “ Капітан Леннокс! Це моя експедиція!
  
  
  
  Грейсон подивився на молодого чоловіка. “Справді? Тоді ми ближче, ніж я думав". Повернувшись до Чатангу, він сказав щось на рідній мові, потім знову повернувся до Маккею. “ Тоді ви повинні знати людину, якого ми шукаємо. Його звуть Ниму.
  
  "О, Боже милостивий", - сказав Маккей. "Так, я знав Ниму".
  
  “ Знала його?
  
  "Так, я боюся, що він мертвий".
  
  Грейсон насупився, кинув погляд на свого супутника-шерпа і щось тихо сказав йому. Чатанг напружився, потім схилив голову, і Грейсон поклав руку на плече Шерпа. "Які подробиці його смерті?" - запитав він Маккея.
  
  Молодий чоловік кашлянув і завагався, перш ніж відповісти. "Ну, сер, схоже, що його вбив єті".
  
  При звуці цього слова очі Чатанга розширилися, і він з тривогою повернувся до Грейсону.
  
  "Ви сказали, єті?" Запитав Грейсон.
  
  “ Так сказав капітан. Близько чотирьох днів тому капітан Леннокс і Ниму самостійно вирушили на пік Бей, залишивши нас з Фоссом в таборі. Фосс - ще один член нашої партії. Капітан сказав нам, що якщо вони доберуться до вершини, він повернеться і поведе наверх решти з нас, але поки він не буде впевнений, що вершина може бути досягнута, він вважав занадто небезпечним брати з собою всю групу. Вони дісталися до вершини піка, все в порядку, але на зворотному шляху вниз капітан сказав, що вони чули нечестивий виття, а потім з'явилося це істота. Капітан описав його як істота зростанням близько семи футів і повністю покрите жовтуватою шерстю. Оскільки у них не було з собою зброї, все, що вони могли зробити, це спробувати втекти від нього, але потвора зловила Ниму і ... загалом, він потягнув бідолаху геть, а капітан безпорадно спостерігав. Все, що він зміг повернути, - це один з черевиків Ниму. Капітан був сильно вражений, можу вам сказати, а щоб потрясти сера Джорджа Леннокса, потрібно чимало зусиль. Насправді, саме з цієї причини він відіслав мене минулої ночі після того жахливого крику. Він боявся, що це повертається йєті. Я заблукав, розшукуючи його ".
  
  “ Почувши, що сталося з Ниму, я подумав, яке щастя, що ти її не знайшов.
  
  "Вірно". Потім Маккей усвідомив весь підтекст того, що сказав літній горець, і додав: "Боже, я ніколи про це не думав".
  
  
  
  "Я повинен розповісти Чатангу про цей інцидент". Повернувшись до шерпа, Грейсон почав говорити чужою мовою. Маккей зміг розібрати слова "Леннокс", "Ниму", "Бей" і, звичайно, "єті". Що б не говорив англієць, Маккею здалося, що це засмутило місцевого гіда настільки, що він почав заперечувати, здавалося, навіть сперечатися. Маккей ніколи раніше не бачив, щоб шерп сперечався з білою людиною, але Грейсон продовжував говорити, тепер вже більш заспокійливо, і врешті-решт йому вдалося заспокоїти тубільця. Чатанг кинув похмурий погляд на Маккея, потім встав і відійшов у дальній куток печери.
  
  "Що все це означало?" Запитав Маккей.
  
  "Природно, він засмучений", - відповів Грейсон. "Ниму був його братом".
  
  “ Його брат? О, вибачте. Навіщо ви взагалі його шукали?
  
  "Сімейні справи в селі". Потім Грейсон підняв голову, закрив очі і склав пальці будиночком, демонструючи всі ознаки того, що збирається заснути сидячи.
  
  "Ем, тоді добраніч", - сказав Мак, потім допив свою каву і ковзнув назад до імпровізованої ліжка, яку спорудив для нього Грейсон, і ковзнув між ковдрами і хутряними шкурами, змучений подіями дня.
  
  Коли Маккей прокинувся наступного ранку, він відчував себе напрочуд відпочив. Грейсон і Чатанг вже встали і, здавалося, готувалися вирушити на гору. Маккей був вражений тим, як мало в них було спорядження. Вибравшись з-під ковдр, він підійшов до входу в печеру і побачив яскраве сонце і ніяких слідів шторму, з-за якого він заблукав.
  
  "У якомусь сенсі це був поганий вітер, який заніс вас до нас, містер мак-Кей," сказав Грейсон, вибиваючи мундштук з своєї трубки, " але в іншому сенсі це була наша велика удача. Коли ви будете готові, ми відправимося на пошуки вашої групи ".
  
  "Добре", - сказав Маккей, наважуючись вийти на холод рівно настільки, щоб набрати жменю снігу і розтер ним особа, проганяючи залишки сну, які ще залишалися у нього. Кинувшись назад за своїм пальто, він побачив, що Грейсон щось пише крейдою на стіні печери. "С. Грейсон-Римпоче Чатанг, травень 1892 року", - свідчив напис. Маккей вивчив ім'я, і тут його осяяло. "Боже, я тільки що зрозумів, хто ви!" - вигукнув він.
  
  Чоловік старшого віку повернувся до нього. “ Справді?
  
  
  
  Підійшовши до стіни печери, Маккей взяв крейду. "Повинно бути, нічний сон прояснив мою голову", - сказав він. "Дивися: якщо ти перестаючи букви S. Грейсон, то отримаєш ось це". Він написав "Сигерсон" на кам'яній стіні. “Ти Сигерсон! Ти той, про кого всі говорять. Кажуть, ви врятували групу з шести осіб після того, як вони потрапили в пастку під лавиною.
  
  "Якщо б вони послухали мене і обрали інший маршрут, вони б взагалі ніколи не потрапили в пастку", - відповів Грейсон.
  
  “Ей, ти ж начебто норвежець. Як вийшло, що ти говориш без акценту?"
  
  “Мій дорогий Маккей, - відповів Грейсон з легкою посмішкою, - коли я говорю з Чатангом, я теж роблю це без акценту. При належній увазі і вивченні можна оволодіти будь-якою мовою без акценту. Що стосується мого імені, то тепер, коли ви його впізнали, я сподіваюся, що ви збережете його при собі. Як ви помітили, всі говорять про Сигерсоне, і цей факт нескінченно ускладнює непомітне проходження через табори ". Рукавом свого пальто Грейсон стер зі стіни печери написане крейдою слово "Сигерсон".
  
  "Ви рідкісний людина, якщо дозволите мені так висловитися", - сказав Маккей. “Кожен другий альпініст тут, тому що ми хочемо зробити щось, що змусить інший світ говорити про нас. Ти говориш так, ніби намагаєшся уникнути цього.
  
  “Мій дорогий Маккей, я не стільки намагаюся уникнути цього, скільки ігнорую. Чи можу я запропонувати вам відвідати один з кількох монастирів у цьому регіоні. Вони цілком відкриті для відвідувачів Заходу. Насправді, я вважаю, що всі чоловіки, які бажають підкорити Гімалаї, повинні це зробити. Це творить дива зі світоглядом. Отже, ти йдеш з нами чи ні?"
  
  "Іду, йду," сказав Маккей, застібаючи пальто і виходячи слідом за ними на холод.
  
  Вид з устя печери був нескінченно білим. Грейсон дістав з кишені складаний підзорну трубу і оглянув широкий обрій. "Як довго ви йшли, перш ніж натрапили на печеру?" - запитав він. “ Година? Більше години?
  
  "Близько години," відповів Маккей, прикриваючи очі від сліпучого сонця, "хоча важко було сказати".
  
  “Шкода, що ви не скористалися кишеньковими годинами. Під час походу вам не здавалося, що ви йдете в гору або під гору?"
  
  
  
  "Все було досить прямим і рівним, принаймні, поки я не підійшов до печери".
  
  "Прямий і рівний", - пробурмотів він, оглядаючи океан снігу і білизни. “Ах! В ту сторону, якщо я не помиляюся". Чатанг взяв ініціативу на себе, коли вони втрьох попрямували до того, що Маккею здавалося нескінченної білизною.
  
  Однак через годину здалися намети. "Будь я проклятий, - сказав Маккей," це точно табір!"
  
  Коли вони підійшли на відстань оклика, до них підійшов провідник-шерп з табору, і коли він побачив Маккея, то побіг в найбільшу з наметів, звідки через кілька хвилин вийшов з великим чоловіком з густою копицею темно-русявого волосся, що падали на його обветренный лоб, і неслухняною бородою, що починає сивіти. "Їй-богу, Маккей", - голос Джорджа Леннокса луною рознісся по льодовику. “Ми думали, що ти пропав! Іди сюди!"
  
  Вони попрямували до намету, де Леннокс вітав Маккея як строгий батько. "Що, чорт візьми, з тобою трапилось, хлопчик?" - вимогливо запитав він. "Я повинен був послати Фосса, у нього найкращі почуття напряму".
  
  Маленький, кремезний, схожий на бульдога чоловік вийшов з іншого намету, і коли він помітив Маккея, широко посміхнувся і вигукнув: "Ну що, блудний син повернувся!" Він підбіг, щоб привітати його, хоча і не так експансивно.
  
  Подивившись на Грейсона, Леннокс запитав: "Я вважаю,, ви той, хто знайшов його?"
  
  “ Взагалі-то, містер Маккей знайшов нас. Мене звуть Грейсон.
  
  "Сер Джордж Леннокс, містер Грейсон, а це Патрік Фосс", - сказав він, вказуючи на горця поменше зростанням. Потім він глянув на Чатанга, що стояв позаду. “ Я бачу, ти привів свого власного в'ючної мула.
  
  “ Я думаю, ви говорите про мого попутника?
  
  “Називайте їх як хочете, але вони ще кращі в'ючні мули, яких тільки можна знайти. Кляті штуки, здається, виробляють власний кисень зсередини"
  
  "До речі, про приміщенні, не могли б ми скористатися наметом?" Запитав Грейсон.
  
  “ Звичайно, заходь та випий що-небудь. Фосс, ти вже перевірив запаси?
  
  "Поки немає, капітан," відповів Фосс. “ Я як раз збирався це зробити.
  
  
  
  “ Тоді приступимо. Грейсон, твій шерп може допомогти моїм мулам.
  
  "Як забажаєте", - сказав Грейсон. Потім, повернувшись до Чатангу, він промовив кілька слів по-тибетськи і спостерігав, як чоловік відійшов до інших гідам, які в даний час оглядали мотузки для лазіння. Леннокс тим часом відкрив важкий брезентовий клапан намету й впустив Грейсона і Маккея всередину. В центрі намету стояв складаний стіл, завалений картами і паперами, які утримувалися на місці відрізаною і збереглася лапою червоного ведмедя. "Сідай," сказав Леннокс, вказуючи на три складних табурета, розставлених навколо столу. Він узяв з кутка невелику сумку і дістав з неї пляшку бренді і баранячий ріг, повний сигарет. Знайшовши три маленькі баночки, він розлив напої і запропонував двом сигарет. "Мені не терпиться почути про пригоду Маккея, який заблукав у горах".
  
  Маккей розповів як можна більше з цієї історії, пояснивши, як він використав пісні Гілберта і Саллівана, щоб зосередитися. Коли він закінчив, Грейсон докладно розповів про те, як вони з Чатангом затягли втратив свідомість молодої людини в печеру.
  
  "Присягаюся Богом, - сказав Леннокс з щирим сміхом, - це, мабуть, єдиний раз, коли "Пірати Пензанс" кого-небудь врятували. Я повинен пам'ятати про це і уважно стежити за партитурами. В юності я ніколи особливо не захоплювався театром, тим більше оперетами, хоча колись трохи грав на горні. Хоча я не думаю, що це має велике значення. Він знову наповнив банки Грейсона і Маккея і налив третю собі, потім підняв її в тості. "Вип'ємо за тебе, хлопець, за того, хто боровся з обмороженням разом з Гілбертом і кривавим Салліваном".
  
  “Тепер, коли ми почули історію хлопчика, - сказав Грейсон, “ я б дуже хотів почути від вас, сер Джордж. Я розумію, що ви втратили людини в горах".
  
  Леннокс вихилив бренді. “ Ну, не зовсім людина, просто один з чортових шерпів. Але так, я втратив його з-за єті. Тепер ви можете сказати, що йеті - це не що інше, як легенда, але Джордж Леннокс поправить вас, тому що я бачив це своїми власними очима. Господи, я ніколи не забуду його крик ... Звук настільки жахливий, що ви не можете собі уявити, що істота з плоті і крові могло видавати його. Як ніби це було зовсім не тварина, а якесь виплодок Пекла. Запевняю тебе, Грейсон, ти ніколи не чув нічого подібного до цього крику ".
  
  “ Взагалі-то, можливо, коли-то і бачив. Це виявилася дуже велика гонча.
  
  “Це була не собака. Це був звір. Я бачив ненависть в його жовтих очах. Я бачив, що він зробив з шерпом. Вважаю, тутешній хлопчик сказав вам, що я відіслав його, коли минулої ночі знову почув цей звук.
  
  "Він так і зробив", - сказав Грейсон, потягуючи коньяк. "І це був той крик?"
  
  "Той же крик", - відповів Леннокс. "Сподіваюся, ви не збираєтеся переконувати мене, що це була одна з моїх їздових собак, як намагався зробити Фосс".
  
  “Зовсім ні. Я розумію, що інцидент стався на піку Бей".
  
  Леннокс кивнув і налив собі ще. “ Спускаюся з вершини.
  
  “ На північній стороні? Я думаю, ви вибрали північний маршрут?
  
  “Звичайно. І так, напад стався на північній стороні".
  
  "Звідси до піку Бей досить далеко", - розмірковував Грейсон. "Могло істота дійсно виконати весь цей шлях?"
  
  “ Чорт візьми, якщо ця тварина переслідує нас, - сказав Мак, - може бути, нам варто зібрати речі і переїхати куди-небудь ще?
  
  "Ні, ми залишимося тут, принаймні, на деякий час", - сказав Леннокс. “Ми просто будемо уважно стежити. Крім того, оскільки ви були близькі до обмороження, вам, ймовірно, слід трохи відпочити перед наступним тривалим переходом. Дайте вашим ногам можливість повністю відновитися. "
  
  “Спасибі, сер. Деякий час Я дуже турбувався, коли мої ноги зовсім втратили чутливість".
  
  "Я знаю, як це буває", - відповів Леннокс і почав розшнуровувати черевики. На очах у двох гостей він зняв черевик і важкий вовняний носок і підняв босу ліву ногу, щоб вони побачили. Другого пальця, найближчого до великого, не було.
  
  "Це сталося п'ять років тому, коли я був за полярним колом", - сказав їм Леннокс. “Я зліг з обмороженням і навіть не знав про це. Це не схоже на те, що ви зазвичай усвідомлюєте свій високий палець на нозі, тому, коли відчуття проходить, ви навіть не помічаєте цього. Але потім відчуття у всій моїй ступні початок проходити ". Джордж Леннокс поворушив рештою чотирма пальцями на ногах і змовницьки посміхнувся. - А тепер я покажу тобі те, що рідко кому показував. Він опустив ногу, сунув руку в кишеню піджака і щось витягнув звідти, поклавши на стіл.
  
  “ Боже мій, - пробурмотів Маккей.
  
  “ Талісман на удачу? - Запитав Грейсон.
  
  "Швидше нагадування", - сказав Леннокс, піднімаючи чорний, висушений людський палець і вивчаючи його. "Це нагадування про те, що я повинен знати свої межі і ніколи не робити дурниць, перебуваючи в горах". Потім він узяв зі столу прес-пап'є у вигляді ведмежої лапи. "Принаймні, мені пощастило більше, ніж цього хлопця", - сказав він, сміючись. "Я застрелив власника цього кілька років тому і зберіг його лапу в якості ще одного нагадування".
  
  "Про що?" Запитав Грейсон.
  
  "Триматися стійко і зберігати мужність".
  
  Раптово знову піднявся вітер, б'ючи по стінок намету, коли Леннокс знову одягав шкарпеток і черевиків. Чатанг з'явився у дверях і жестом підкликав Грейсона, який встав і деякий час тихо розмовляв з ним, потім повернувся до столу, оскільки Шерп зник так само швидко, як і з'явився.
  
  "Зважаючи на вітер, не буде занадто обтяжливо, якщо ми залишимося тут на вечір?" Запитав Грейсон. "Чатанг сказав мені, що в наметі шерпа є вільне місце, і я впевнений, що міг би де-небудь влаштуватися".
  
  "У що б то не стало, залишайся тут", - сказав Леннокс. “Мені б не хотілося прогнати людини під час шторму і ніколи більше його не побачити. Можливо, ви могли б переночувати в наметі Маккея, раз вже ви тепер старі друзі.
  
  "Добре," сказав Грейсон.
  
  Маккей випив свій келих і сказав: "Бідолаха Чатанг, у всякому разі, здається, добре сприйняв звістку про смерть свого брата".
  
  Леннокс розчавив недопалок сигарети. “ Його брат? Ви хочете сказати, що ваш шерпа - брат Ниму?
  
  "Боюся, що так", - сказав Грейсон. "Світ тісний, чи не так?"
  
  “Хм. Вони були близькі?"
  
  “Вони були братами. Між братами завжди існує зв'язок, якими б відчуженими вони не здавалися оточуючим. Причина, по якій ми опинилися тут, на горі, полягала в тому, щоб вистежити Ниму і повернути його в село.
  
  “ Чому? Що він зробив?
  
  "Він нічого не зробив", - сказав Грейсон. “Але я боюся, що його мати померла. З-за цього ми з Чатанг й приїхали за ним".
  
  "Боже", - сказав Маккей. “Я знаю, як це - втратити батьків. Але втратити матір і брата просто так..."
  
  "Це трагедія", - погодився Грейсон.
  
  "Як ти взагалі дізнався, де шукати Ниму?" Запитав Леннокс.
  
  “Про, це не було проблемою. Ми вже знали, що Ниму приєднався до вашої експедиції. Він сказав про це своєму братові перед від'їздом. Потім постало питання про те, щоб визначити ваше місцезнаходження на горі. Незважаючи на те, що ми були недалеко, Маккей випадково натрапив на печеру, яку ми використовували як укриття ".
  
  Леннокс закурив ще одну сигарету і втягнув у себе стільки диму, скільки могли вмістити його легені на великій висоті. “ Ниму ще що-небудь розповідав своєму братові про мене?
  
  "Поняття не маю", - відповів Грейсон. "Що він мав йому сказати?"
  
  “Про, може бути, тому, що я плачу за провідників більше, ніж хто-небудь інший на горі. Я пропоную п'ять рупій в день, що вдвічі більше, ніж ці тибетські собаки отримують від кого-небудь ще. Я б не хотів, щоб це стало загальновідомим серед в'ючних мулів, тому що тоді вони оточили мене, випрошуючи роботу провідника, незалежно від їх майстерності в сходженні ".
  
  “ Ви, здається, невисокої думки про тутешніх тубільців, сер Джордж.
  
  "Вони такі, які вони є", - відповів він. “У них є певний обсяг знань про скелелазінні, і у них є якась дивна мутація, яка дозволяє їм виживати при нестачі кисню, але у них немає ні схильності, ні інтелекту віддавати накази іншим. Ви не бачите шерпа, провідного експедицію, чи не так? Ні, тому що вони не можуть. Вони послідовники. В'ючні мули. Але я дам вам ось що: якщо я зможу знайти відповідного чоловіка, який підтримає мене, Джордж Леннокс увійде в історію як перша людина, що піднявся на вершину Евересту ".
  
  Вітер посилювався, і Леннокс встав. “ Я краще простежу, щоб собак помістили в належний вольєр, - сказав він. “ Я сподіваюся, що мій табір виявиться для вас зручним, Грейсон. Це не Букінгемський палац, але це краще, ніж замерзнути до смерті.
  
  "Я впевнений, що цього буде більш ніж достатньо".
  
  "Мені потрібно працювати", - сказав Леннокс. “Якщо хочеш, можеш залишитися тут на деякий час, але залиш трохи бренді. О, та тут є ще одне правило, і воно полягає в тому, що це мій табір і моя експедиція, а в моїх експедиціях шерпи не заходять в намети чоловіків. Я буду вдячний вам за те, що ви дотримуєтеся цього, Грейсон.
  
  "Я буду пам'ятати".
  
  "Добре," сказав сер Джордж Леннокс і, натягнувши на голову підбитий хутром капюшон, вислизнув за дверну стулку.
  
  "Тільки уяви, Еверест!" Говорив Маккей. "Я б хотів бути на цій вечірці".
  
  
  
  "Я думаю, що вкрай малоймовірно, що який-небудь людина підніметься на вершину найвищого піку світу, "сказав Грейсон, - принаймні, не за мого життя".
  
  “О, я б поставив свої гроші на те, що капітан зробить це. Вони сказали, що пік Гуанмін теж не можна підкорити, але він зробив це, тільки в минулому році. Королева була так вражена, що посвятила його в лицарі.
  
  “Але Гуанмін - це не Еверест. Крім того, є гірські боги, з якими потрібно боротися. Насмілюся припустити, що вони не хотіли б, щоб їх турбували".
  
  "Тепер ти знущаєшся з мене, тому що я лише початківець альпініст," заявив Маккей, " але мене нелегко налякати. І я не вірю в місцеві забобони".
  
  "Мій дорогий юний друже, перефразовуючи драматурга, ще більш проникливого, ніж Гілберта і Саллівана, скажу, що на небі і землі є більше речей, ніж може наснитися у вашій філософії".
  
  "Що ж, на даний момент я буду дотримуватися своєї філософії".
  
  "Як забажаєте", - сказав Грейсон, встаючи з-за столу. "Раз вже ми тут, давайте подивимося, чи можемо ми як-небудь допомогти в таборі".
  
  Протягом дня вони удвох допомагали готувати табір до можливого чергового сильного шторму, і кілька разів Маккей бачив, як Грейсон прослизав туди, де знаходився Чатанг, і заводив з ним короткі бесіди. Незадовго до вечірньої трапези Грейсон поговорив з усіма трьома шерпами. Маккей тоді нічого не сказав, але пізніше, у їхньому наметі, після заходу сонця, відвернувшись від олівцевих позначок у своєму щоденнику, він підняв цю тему в розмові з Грейсоном. "Адже ти нічого не плануєш, чи не так?" - запитав він.
  
  Внутрішня частина намету була висвітлена лише червоним вогником сигарети Грейсона. “ Що ви маєте на увазі? - запитав я.
  
  “Ти провів більшу частину дня, розмовляючи з шерпами. Я не єдиний, хто помітив. Я бачив, як капітан спостерігав за тобою, як хижий птах. Ти ж не плануєш ... Я не знаю ... Підбурювання до бунту або щось в цьому роді, чи не так?
  
  “Шерпи не революціонери по натурі, мій друг. Навіть якщо б я захотів, сумніваюся, що зміг би спровокувати щось настільки драматичне".
  
  "Тоді що ти робиш?"
  
  “ Я просто попросив їх поспостерігати.
  
  “ Наглядати за чим?
  
  “ Із-за повторної появи йєті, звичайно.
  
  "Сподіваюся, мені ніколи не доведеться зіткнутися з чимось подібним", - заявив Маккей. "Чути це було досить погано".
  
  
  
  Грейсон раптово сів на своєму ліжку. “ Раз ви вже заговорили про це, як би ви описали звук, який почули минулої ночі, перед тим як вийти в шторм? - запитав я.
  
  "Це було саме так, як описав капітан: моторошно, майже неземно".
  
  "Це було щось на зразок цього?" Затиснувши рот рукою, Грейсон почав видавати пронизливий крик, який луною рознісся по наметі, змусивши Маккея схопитися зі свого ліжка, ніби його вдарило струмом. “Саме так! Ось саме! Ти теж це чув!"
  
  “Я чув це, все вірно, але це не йєті. Я імітував сніжного барса. При певних обставинах їх виття дійсно може звучати неземно".
  
  "Значить, ми чули не що інше, як сніжного барса?"
  
  “Немає причин здаватися розчарованим, Маккей. Сніговий барс як і раніше представляє серйозну загрозу".
  
  “ Справа не в цьому, просто...
  
  Його слова були раптово перервані криком, донесшимся звідкись ззовні. Маккей почав щось говорити, але Грейсон змусив його замовкнути. Звук пролунав знову, що леденить душу, тужливий виття звіра десь недалеко від табору. Потім ніч розірвав інший звук: колективні панічні крики півдюжини чоловіків. За цим послідував крик.
  
  Грейсон і Маккей негайно підхопилися, вдягли куртки й черевики і вибігли на вулицю. Фосс був уже там, запаливши смолоскип, хоча було надто холодно, щоб розводити вогонь. Потім з'явився Джордж Леннокс з криком: "Що трапилося?"
  
  "Ми поки не знаємо", - сказав Фосс.
  
  "Перевірте намет шерпів", - крикнув Грейсон, і чоловіки побігли туди, але тільки для того, щоб виявити велику нерівну діру в брезентовому стіні.
  
  "Ось це так!"
  
  "Погляньте на це, капітан!" Фосс опустив факел на сніг, виявивши кривавий слід. Слідуючи за ним, вони швидко натрапили на одного з шерпів, що лежить обличчям вниз в снігу. "Не чіпайте його, він може бути ще живий!" Сказав Леннокс, опускаючись на коліна, щоб оглянути розпростерте тіло. Однак через кілька миттєвостей він подивився на інших і похитав головою. Потім він перевернув тіло. Вид особи шерпа, здавалося, потряс Джорджа Леннокса. "Боже милостивий, це Енг!"
  
  "Так, і подивися на нього", - сказав Фосс, скривившись.
  
  
  
  Особа Шерпа було порізане, як ніби пазурами величезної тварини.
  
  "Хто-небудь ще пропав?" Запитав Грейсон.
  
  Фосс швидко оглянув групу і сказав: "Тут два інших шерпа".
  
  "Але я ніде не бачу Чатанга", - сказав Маккей.
  
  "Може бути, ця клята штука зачепила і його теж", - припустив Фосс.
  
  "Тут є ще факели?" Запитав Грейсон.
  
  "Так, он там". Фосс підвів інших до скриньки з припасами, витягнув і запалив ще два факела.
  
  “ Значить, ми повинні шукати Чатанга? - Запитав Маккей.
  
  "Так, але також шукайте сліди", - сказав Грейсон.
  
  “ Якого роду сліди? - запитав я.
  
  “ Все, що зможете знайти. Маккей, Фосс, перевірте он там. Я подивлюся в цьому напрямку.
  
  Вони втрьох вирушили в різні боки від табору, їх факели залишали світлові отвори в темної холодної ночі. Леннокс тим часом інструктував двох шерпів витягнути тіло Енга з табору. Але вони відмовилися доторкатися до нього, що розлютило керівника експедиції.
  
  "Енг не заподіє тобі шкоди!" Гримнув Леннокс. "Забери його звідси до чортової матері, інакше ця тварюка повернеться в табір, щоб забрати його, а може бути, і тебе теж!" Вони як і раніше відмовлялися торкатися до нього. “Я знаю, що ви, собаки, досить добре говорите по-англійськи королеви, щоб розуміти, про що я кажу, так що з вами не так? Рухайтеся! Рухайся зараз же, або я ..." Леннокс підняв руку, щоб ударити найближчого, але в цей момент Грейсон з'явився у нього за спиною і схопив його за руку, утримуючи її. Леннокс загарчав: “Якого біса ти робиш? Відпусти мене!"
  
  "Удар по ним не принесе користі", - сказав Грейсон.
  
  "Я не дозволю, щоб мій авторитет заперечувалися в цій експедиції, ні ними, ні вами!"
  
  "Причина, по якій вони не підпорядковуються вам, полягає в тому, що вони хочуть вимовити мані над тілом, перш ніж перемістити його".
  
  "Що-що?"
  
  Грейсон відпустив руку Леннокса. "Молитва".
  
  "Молитва," повторив Леннокс, " як ніби у них є душа? Ha! Це двоногі яки, не більше того.
  
  “ Якщо ви хочете, щоб тіло перевезли, боюся, вам доведеться дозволити їм вчинити по-своєму.
  
  
  
  Переводячи холодний погляд з Грейсона на гідів і назад, Леннокс виплюнув: "Тоді поквапся з цим".
  
  Двоє шерпів кивнули Грейсону і почали щось наспівувати над останками свого друга.
  
  "А що з цим твоїм кулі?" Леннокс запитав Грейсона. "Його вже знайшли?"
  
  “ Поки немає, хоча я впевнений, що ми побачимо його знову.
  
  “ Ні, якщо сніговик добереться до нього першим.
  
  "Я вважаю, що намагатися створити сніговика було б нерозумно".
  
  "Що, чорт візьми, це має означати?"
  
  В цей момент підбіг Маккей, важко дихаючи і високо тримаючи свій палаючий факел. "Ніяких слідів," видихнув він.
  
  "Ніколи не бігай на такій висоті, хлопець", - сказав Леннокс. "Невже ти нічого у мене не навчився?"
  
  Фосс з'явився миттю пізніше з тим же доповіддю. Ніде навколо табору не було виявлено свіжих слідів, крім тих, що залишили альпіністи.
  
  "Це дуже цікаво", - сказав Грейсон, підносячи руки в рукавичках до рота.
  
  "І взагалі, до чого весь цей сміття з відбитками пальців?" Запитав Леннокс.
  
  “ Ми всі чули крик єті, не так? І ми бачили, як його присутність подіяло на бідного Енга?
  
  "Ми робили і маємо", - сказав Леннокс. "До чого ти хилиш?"
  
  "Тоді як дивно, що тут немає слідів", - сказав Грейсон. “Повинна бути ланцюжок досить значних слідів, що йде з якогось напряму в табір, і все ж, схоже, їх немає. Точно так само немає слідів, покидали табір. Звичайно, він не залітав, не вбивав свою жертву, а потім знову летів."
  
  "Боже, він правий!" Маккей вигукнув.
  
  "Так, це значить..." почав Фосс.
  
  “Це означає, що вбивця Енга ніколи не приїжджав в табір і ніколи не залишав його. Він є і завжди був тут".
  
  У мерехтливому світлі факелів чоловіки переводили погляд з одного на іншого.
  
  "Ти намагаєшся сказати, що єті взагалі не існує?" Запитав Леннокс. "Що один з нас убив Енга?"
  
  "Це здається найбільш ймовірним висновком", - відповів Грейсон.
  
  "Нісенітниця собача!" Леннокс закричав. “Я бачив цю штуку, чувак! Ми все це чули! Чого ти ще хочеш?"
  
  Вираз обличчя Фосса було як у людини, що намагається вирішити головоломку в розумі. "Ми все ще не знайшли шерпа, якого ви привели з собою, Грейсон", - сказав він. “ Може бути, він убив Енга, а потім втік.
  
  "Тоді йому теж довелося б бігти, оскільки немає ніяких слідів, що ведуть геть від табору", - сказав Грейсон.
  
  "Тьху!" - виплюнув Леннокс. “Я взяв стільки, скільки збирався. У мене помер ще один провідник, а ти турбуєшся про сліди. Грейсон, я готовий списати ваші безглузді твердження на слабоумство, викликане нестачею кисню в мозку, і залишити все як є. Як тільки зійде сонце, я впевнений, ви зможете знайти всі сліди, які вам сподобаються. Але якщо ви хочете продовжувати шукати їх у темряві, озброївшись лише смолоскипами, йдіть прямо вперед. Я збираюся піти в свій намет. Спокійної ночі."
  
  "Приємних снів, сер Джордж," сказав Грейсон, коли чоловік рушив до свого намету. “О, до речі, я б не дуже турбувався з приводу зникнення Чатанга, я впевнений, що він з'явиться. Швидше за все, він оплакує смерть свого брата в самоті. Виявляється, вони з Ниму були досить близькі. Насправді, він сказав мені, що Ниму часто довіряв йому і розповідав усе про різних експедиціях, якими він керував, включаючи вашу останню."
  
  Леннокс зупинився і обернувся. “ Він повідомив якісь подробиці?
  
  “ Так, деякі з них мають стосунок до справи, але це ні до чого. Я згадую про це тільки для того, щоб продемонструвати, наскільки близькі були брати. Ви запитували мене про це раніше, якщо пам'ятаєте.
  
  "Я пам'ятаю". Потім Леннокс знову розвернувся і поплентався до свого намету.
  
  Як тільки Леннокс опинився всередині намету, Маккей сказав: “Ти бачив вираз обличчя капітана, коли він побачив, що це Енг? Я думав, він був приголомшений смертю Ниму, але це подія дійсно вразило його ".
  
  "Ага," сказав Фосс, на обличчі якого відбилося занепокоєння. “ Нам теж пора лягати.
  
  "Я згоден", - сказав Грейсон. Потім незвично гучним голосом він додав: “Я пропоную вам двом переночувати сьогодні в одному наметі. Фосс, чому б тобі не перебратися в намет, яку я ділив з Маккєєм. Я візьму цю."
  
  Фосс збирався заперечити, але Грейсон вже гасив свій факел зовні намети, про яку йшла мова. Піднявши завісу, він зник всередині.
  
  "Це дивна качка, яку ти привіз із собою", - сказав Фосс молодій людині. "До речі, хто він такий?"
  
  
  
  "Я не знаю, чи повинен я говорити вам це," сказав Маккей, " але ви чули про Сигерсоне, вірно?"
  
  “ Сигерсон? Ти хочеш сказати, що він Сигерсон?
  
  “З якоїсь причини він не хоче, щоб люди знали. Боже, у мене горять легені. Мені потрібно потрапити всередину ".
  
  Коли Маккей і Фосс пішли в свій намет на вечір, провідники-шерпи закінчили виносити тіло Енга за край табору досить далеко, щоб, якщо б тварина або тварина - повернувся за ним, він не ризикнув би проникнути в район намети. Потім вони повернулися в свій намет.
  
  Через годину все занурилося в темряву і тишу, єдиними звуками були безперервний виття вітру і час від часу тявкання однією з їздових собак, які тулилися один до одного від холоду в курені. Єдине світло виходив від місяця, яка кидала холодні блакитні промені на засніжене гірське плато. Ніхто не бачив, як тінь пройшла по табору. Ніхто нічого не чув, навіть повільного тріска брезенту намети.
  
  Він пройшов крізь відкриту стінку намету і навпомацки дістався до ліжка всередині. Потім він почав наносити удари по фігурі на ліжку, наносячи удари знову і знову.
  
  Це був крик, який розбудив Фосса і Маккея, жахливий зойк, схожий на крик банши, який, здавалося, існував тільки для того, щоб сповіщати про смерть. Схопившись, вони удвох натягли куртки і черевики і вибігли з намету. Леннокс і провідники-шерпи були вже там. "Ви чули це?" Леннокс закричав.
  
  "Так", - відповів Фосс. Потім: "Де Грейсон?"
  
  "Боже, ти ж не думаєш, що це його зачепило, чи не так?"
  
  І тут, немов у відповідь, крик пролунав знову, налякавши Леннокса настільки, що він ледь не втратив рівновагу і не впав. “ Що, заради всього Святого— - закричав він.
  
  "Це донеслось звідти", - сказав Фосс.
  
  "Це доноситься з вашого намету, капітан!" - сказав Маккей.
  
  Поки вони втрьох спостерігали, з намету пробився тьмяне світло, і вони змогли розгледіти силуети двох фігур усередині. Маккей і Фосс попрямували до нього, але Леннокс сказав: “Ні, хлопці, не ходіть туди. Не треба!"
  
  Полог намету відкрився, Грейсон і вийшов звідти з запаленою свічкою в руці.
  
  “ Ні! Леннокс закричав. “ Як ти міг...
  
  
  
  "Заходьте, поки не замерзли, джентльмени," сказав Грейсон.
  
  "Хто там з тобою?" Покликав Фосс.
  
  "Тільки мій друг Рампоче Чатанг". В отворі намети з'явився раніше відсутній шерпа.
  
  "Рампоче?" Перепитав Фосс. "Хіба це не титул для лами?"
  
  "Для Верховного лами", - відповів Грейсон.
  
  "Ось це так".
  
  Фосс і Маккей увійшли в намет, але сер Джордж Леннокс залишився на місці.
  
  “ Сер Джордж, тут також потрібна ваша присутність, якщо ви не заперечуєте.
  
  "Я, чорт візьми, заперечую", - заявив дослідник. "Заберіть цю чортову собаку-шерпа з моєї палатки!"
  
  Грейсон зітхнув. “Я сподівався, що в цьому не буде потреби. Сангва, Пассанг..." В одну мить двоє шерпів з експедиції схопили Леннокса за руки і, міцно тримаючи, заштовхнули в переповнену намет. "Відпустіть мене, ви, гірські ніггери!" - закричав він, але не зміг звільнитися від них.
  
  "Що, чорт візьми, тут відбувається, Сигерсон?" зажадав відповіді Фосс.
  
  “ Сигерсон? - Повторив Леннокс, люто дивлячись на чоловіка.
  
  "Я бачу, Маккей розкрив цей конкретний секрет", - сказав Грейсон. "Зараз це не має значення: те, що відбувається, мій дорогий Фосс, є самим холоднокровним вбивством — зокрема, вбивством Енга і Ниму, зробленим рукою сера Джорджа Леннокса".
  
  "Ось це так!"
  
  Леннокс слабо посміхнувся. "Ти божевільний", - сказав він.
  
  "Немає ніяких сумнівів у тому, що ви вбили їх, сер Джордж", - сказав Грейсон. “І не намагайтеся втекти. Пассанг і Сангва тепер підпорядковуються Римпоче Чатангу, а не вам".
  
  "Це дуже серйозне звинувачення, чувак", - сказав Фосс. "Я не думаю, що у тебе є якісь докази, чи не так?"
  
  “ Думаю, у кишені пальто Леннокса ви знайдете відірвану ведмежу лапу.
  
  “ Прес-пап'є капітана? - Запитав Маккей.
  
  Леннокс зробив ще одну спробу звільнитися від шерпів, але це було неможливо. Він вилаявся і сплюнув, коли Фосс підійшов до нього і сунув руки в кишені його пальта, витягуючи мундштук з баранячого рогу і, врешті-решт, ведмежу лапу. "Будь я проклятий," пробурмотів Фосс.
  
  
  
  Взявши у нього лапу, Грейсон підніс до неї свічку і оглянув кігті. “Бачиш? Все ще видно трохи крові Енга".
  
  “ Значить, цієї лапою вбили Енга? - Запитав Фосс.
  
  “О, я сумніваюся в цьому. Якщо б тіло Енга було ретельно оглянуто, я впевнений, що виявилося б ножове поранення. Але немає ніяких сумнівів в тому, що ця лапа використовувалася для імітації нападу дикого звіра, якого, як сподівався сер Джордж, візьмуть за єті. Я аніскільки не сумніваюся, що кігті ідеально підійдуть до порізів на його обличчі.
  
  "Боже всемогутній," пробурмотів Фосс. “ Ви що, якийсь детектив, містер Грейсон, або Сигерсон, чи як там вас звуть?
  
  Погляд Грейсона раніше був прикутий до напруженої фігурі сера Джорджа Леннокса. “Ще два тижні тому я був не більш ніж мандрівником у цій країні, як і ви, насолоджуючись гостинністю монастиря Ронгбук, як я робив це кілька разів раніше. З допомогою Лами я майже переміг свою жахаючу нетерпимість до нудьги, а також кілька інших особистих проблем ... Але в даний час це несуттєво. Через деякий час безтурботність цього місця була порушена звісткою про те, що Лхаму, мати Ниму і Чатанг, раптово померла. сім'я, знаючи, що Ниму поїхав в експедицію, бажала повідомити йому про смерть і, якщо можливо, повернути його в село. Сам Чатанг вирішив поїхати, оскільки до отримання статусу римпоче Він багато мандрував по горах і досить добре знав місцевість. Однак він попросив мене супроводжувати його, вважаючи, що я, будучи співвітчизником-європейцем, досягну більшого успіху, переконавши сера Джорджа дозволити Ниму залишити експедицію. В той час я думав, що в цьому немає необхідності, враховуючи положення Римпоче Чатанга. Проте, особисто переконавшись в крайньому зарозумілості і манії переваги цієї людини, я тепер розумію його занепокоєння ".
  
  “ Пішов ти до біса! Леннокс сплюнув, все ще утримується шерпами.
  
  "Чого я не розумію, так це чому?" Сказав Маккей. "Навіщо комусь зразок капітана холоднокровно вбивати цих шерпів?"
  
  "Щоб зберегти свою таємницю," відповів Грейсон, кладучи лапу і свічку на стіл. “ Бачите, панове, знаменитий сер Джордж Леннокс не тільки вбивця, але і шахрай і брехун. Він зробив паузу, щоб дати цьому осмыслиться, потім заговорив знову: “Його торішня експедиція на пік Гуанмін принесла йому лицарське звання, чи не так? Це також створило йому репутацію видатного британського альпініста сучасності і, без сумніву, допомогло забезпечити фінансування не тільки цієї експедиції, але і майбутніх. Як було б сумно, якби світ дізнався, що це засноване на брехні - нога Джорджа Леннокса ніколи не ступала на пік Гуанмін. Він ніколи не підходив близько ".
  
  "Брехун!" Леннокс закричав.
  
  "Звідки ти знаєш?" Запитав Фосс.
  
  “Саме того, чого боявся Леннокс, я і знав: Ниму, який супроводжував Леннокса під час сходження і який насправді дійсно досяг вершини, розповів правду про ситуацію своєму братові Римпоче Чатангу, який, у свою чергу, розповів мені. Сер Джордж справді заслаб і став недієздатним з-за висоти і був змушений припинити сходження, в той час як Ниму, продовжуючи йти вперед, досяг вершини. Для людини, настільки переконаного у власній перевазі, як сер Джордж Леннокс, той факт, що місцевий житель досяг вершини, виконавши те, що він сам виявився нездатним зробити, був нестерпний. Тому він витягнув з Ниму всю інформацію про сходження, навіть розпитав його про вид, що відкривається з вершини, і почав поширювати брехню про те, що він насправді підкорив гору. Він отримав лицарське звання і незаслужену репутацію, і ніхто не став мудрішим — ніхто, крім, звичайно, Ниму. Все це я знав ще до того, як моя нога ступила в цей табір, але в той час це не мало особливого відношення до причини мого перебування тут, яка полягала в тому, щоб знайти Ниму і повернути його в село. Моральні упущення сера Джорджа мене не хвилювали.
  
  Леннокс перестав чинити опір і тепер шалено втупився на Грейсона, його обличчя дійсно було мокрим від поту, незважаючи на різку температуру.
  
  "Проте все змінилося, коли я дізнався про смерть Ниму і пов'язаних з нею обставинах", - продовжив Грейсон. "Я ставив серу Джорджу питання про маршрут, яким він добирався до піку Бей, і його відповіді лише підтвердили підозри, які зароджувалися в моїй свідомості".
  
  "Я пам'ятаю це", - сказав Маккей. "Ви запитали, вибрав він північний маршрут, і він сказав "так"".
  
  “ Абсолютно вірно. Це, однак, довело мені, що він взагалі ніколи не був на піку Бей, тому що до нього немає північного шляху. З цього напрямку він абсолютно недоступний. Я сам піднявся на вершину, тому перевіряв його на знання гори, і він з тріском провалився. Однак на цей раз його брехня була викликана не бажанням зберегти свою репутацію, а скоріше бажанням прикрити свою справжню діяльність. Бачите, спочатку сер Джордж вважав, що йому нічого боятися Ниму, єдиної людини на землі, який міг спростувати його заяву. Але після отримання лицарського звання і супутньої йому дурної слави він зрозумів, що ставки в грі значно зросли. Якщо знання, які носив Ниму, коли-небудь вийдуть назовні, це позбавить його лицарського звання і знищить його. Тому він повинен був позбутися від Ниму. Сер Джордж спеціально розшукав його для цієї експедиції, все це час замишляючи його смерть. Він взяв Ниму з собою на передбачуване сходження на пік Бей, пославшись на те, що йти туди було дуже небезпечно для всієї групи. Він відійшов досить далеко, щоб його не помітили, вбив Ниму, сховав тіло, потім повернувся в табір з історією про те, що вижив при зустрічі з йєті. І на цьому, як він думав, все закінчилося. Але потім він дізнався, що у Ниму є брат, і почав побоюватися — як виявилося, справедливо, що Ниму довірив своєму братові таємницю експедиції в Гуанмін.
  
  “ Тоді навіщо вбивати Анга? Перебив його Фосс. “ Чому б не вбити ламу?
  
  Особа Грейсона потемніло. “Це була трагічна помилка. У поспіху — оскільки у нього було всього кілька митей, щоб здійснити свою атаку, — він вбив не того чоловіка. Це трагедія, в якій я повинен понести частку провини, і я несу її в значній мірі. Я попередив Римпоче Чатанга про свої підозри і підготував його до того, що може статися, але я належним чином не поінформував гідів експедиції. Якби я це зробив, Енг міг би бути сьогодні живий. Однак, коли Леннокс усвідомив свою помилку, він прийшов в сильне хвилювання, як ви, Маккей, згадали в той час. Я наказав Чатангу сховатися, і йому вдалося усамітнитися з їздовими собаками. Повністю усвідомивши, наскільки небезпечний сер Джордж Леннокс, я зрозумів, що повинен бути тим, хто зупинить його, перш ніж загине ще один невинний людина — та, чуєш мене, Леннокс, я сказав, людина, не як, не собака, не мул. Я натякнув серу Джорджу, що мені теж відома таємниця, заради захисту якого він був готовий вбити. Ви пам'ятаєте, раніше цим ввечері я спеціально запропонував вам двом розділити намет, в той час як я візьму одну зі своїх? Я зробив це досить голосно, щоб сер Джордж теж міг мене почути. Це був мій спосіб повідомити йому, де я буду спати, щоб він міг прийти і напасти на мене, якщо б йому було так хочеться, як я і припускав. І він дійсно напав на мене — принаймні, так він думав.
  
  Маккей похитав головою. “ Або він так думав?
  
  “Якщо ви оглянете намет, яку я вибрав, то виявите, що одна стіна прорізана, а на ліжку лежить згорток ковдр і шкур, розірваних на шматки. Я розташував ці ковдри таким чином, щоб виходило точне зображення сплячої людини в темряві. Думаючи, що це я, міцно сплячий, сер Джордж атакував їх ведмежою лапою, а потім вибіг назад, перш ніж у нього був шанс усвідомити обман. Я вважаю, що його шокована реакція, коли він побачив, як я виходжу з його намету, ціла і неушкоджена, кілька митей опісля, говорила сама за себе ".
  
  "А щодо того крику, який ми чули?" Запитав Фосс.
  
  "Дай мені цей баранячий ріг," сказав Грейсон. "Звичайно, я не такий досвідчений сурмач, яким затверджує сер Джордж, однак ..." Грейсон підніс ріжок до губ і видудлив переконливу імітацію крику, який чоловіки чули раніше тієї ночі.
  
  Тепер Маккей виглядав збентеженим. "Але що щодо того останнього крику, який ми почули?" він запротестував. “В той раз з нами був капітан, і я ніколи не бачив, щоб він діставав ріг і сурмив у нього. Так як же ти це поясниш?"
  
  Грейсон злегка посміхнувся і простягнув свічку і ріжок Маккею. “Справді, мій хлопчик, який у тебе коротка пам'ять. Хіба ти не пам'ятаєш нашу розмову про сніжному барсі?" Потім він склав долоні рупором рота, видавши високий, пронизливий крик, дивно схожий на звук баранячого рогу. "Це саме близьке, що я міг придумати, але воно послужило мети".
  
  "Так, це було досить близько, щоб обдурити мене", - визнав Фосс. "І що тепер буде з капітаном?"
  
  "Це залежить не від мене", - сказав Грейсон. Потім він повернувся до Чатангу і почав говорити по-тибетськи, після чого опустився на ліжко.
  
  Дивлячись на римпоче, сер Джордж Леннокс розреготався. "Після того кількості м'ячів, яке мені довелося винести, ви тепер збираєтесь передати мене Шерпа?" - сказав він. “Ви могли б з таким же успіхом відпустити мене прямо зараз, тому що ці собаки нічого мені не зроблять. Це проти природи".
  
  Чатанг змахнув руками, і двоє шерпів, тримали Леннокса, розтиснули хватку. Горець потряс руками, потім обтрусив рукава пальта, ніби намагаючись видалити з них неприємне пляма. Випроставшись на весь свій немалий зріст, він зміряв Грейсона спопеляючим поглядом. "Ти нічого не можеш мені зробити", - сказав він крижаним тоном. “Ніхто нічого не може зробити. І ти нічого не зможеш довести. Ти міг би вкрасти лапу цього ведмедя і роздряпати її сам, Грейсон, а потім попросити одну з цих собак підсунути її мені в кишеню, коли вони заганяли мене сюди. Ти або твій друг, Кривавий Верховний Лама. Ти вже довів, що можеш вити, як єті, так чому ти не міг зробити все інше, а? Так що будьте ви всі прокляті! Він повернувся до Чатангу з ненавистю в очах. “ Особливо ти.
  
  Римпоче Чатанг озирнувся, його погляд був твердий, але на обличчі не було гніву. Замість цього, це був погляд жалості. Він вимовив одне слово по-тибетськи, потім відвернувся.
  
  "Що він сказав?" Запитав Леннокс.
  
  Грейсон встав. "Він сказав: "йдіть'. Це ваше рішення".
  
  “ Піти? І це все?
  
  "Це все".
  
  Сер Джордж Леннокс зухвало посміхнувся. "Скажи цьому краснокожему ублюдку, щоб відвалював", - сказав він. "Це моя чортова експедиція, і я покину її тільки тоді, коли буду готовий покинути її".
  
  "Ви могли б, звичайно, не підкоритися його рішенню і залишитися," сказав Грейсон, "але якщо ви це зробите, я без докорів совісті зв'яжу вас мотузкою і залишу в такому стані до тих пір, поки не зможу доставити вас назад з гори в британське консульство, чиновникам якого я розповім всю історію".
  
  Леннокс переводив погляд з однієї людини на іншого і, здавалося, вперше усвідомив, що у нього більше немає одного в таборі. "Бігти чи здатися, а?" - сказав він. “Добре, я піду, але спершу зайду в консульство і розповім їм свою версію того, що сталося. Як ти думаєш, кому вони швидше повірять?"
  
  Римпоче Чатанг заговорив знову, тихо, і Грейсон переклав: "Він сказав:" Ти ніколи не втечеш з гір".
  
  “ Це правда? Маккей, допоможи мені зібрати речі. Я їду прямо зараз і буду через два дні.
  
  Маккей залишився стояти на місці.
  
  “ Маккей, давай за справу, хлопець! Допоможи мені з моїм рюкзаком.
  
  "Ні", - сказав Маккей.
  
  Леннокс підійшов до Маккею, і на мить здалося, що він вдарить молодої людини, але Маккей не здригнувся. - Отже, - усміхнувся Леннокс, - думаю, тепер ти відчуваєш себе чоловіком, а, хлопчик? Кидаєш виклик своєму капітанові? Бунтуешь? Це те, що, по-твоєму, треба, щоб укласти волосся нижче?"
  
  Маккей відповів Ленноксу пильним поглядом. "Я відчуваю себе кращою людиною, ніж ви, сер Джордж".
  
  
  
  "Ага," сказав Фосс, " і до мене це теж стосується. Збери свою власну чортову зграю".
  
  "Добре, я так і зроблю", - сказав Леннокс. “Я поїду звідси, повернуся до цивілізації і побачу, як усіх вас викриють як відвертих брехунів. Але ось в чому питання, хлопці: хто-небудь з вас взагалі повернеться до цивілізації?
  
  “ Це загроза, сер Джордж? - Напружено запитав Грейсон.
  
  “Загроза? Немає. Це констатація факту. Ти справді думаєш, що зможеш спуститись з цієї гори без мого керівництва? Подумайте про це, і як тільки ви це зробите, забирайтеся, смердючі ви всі!" Сер Джордж Леннокс вискочив з намету і провів наступні чверть години, нишпорячи по табору, збираючи провізію, яка йому знадобиться для спуску, в тому числі зняв одну з наметів і згорнув її для перенесення, а також взяв кирку, щоб використовувати її як тростина для ходьби. Потім, кинувши виклик темряві і пронизливому холоді, він почав спускатися з гори.
  
  Всередині намету ніхто не вимовив ні слова. Потім Маккей порушив мовчання. "Ти знаєш, що там він помре".
  
  "Так", - сказав Фосс. "Якщо ми дозволимо йому зіткнутися з горою вночі, ми вб'ємо його так само вірно, як він убив Енга і Ниму".
  
  "Ні", - сказав Римпоче Чатанг по-англійськи, здивувавши альпіністів. “Не помру. Ніколи не помру. Боги гор отримають, отримають..." Останнє слово він вимовив по-тибетськи, надавши Грейсону перекладати його як помста. Потім Чатанг та інші шерпи урочисто вийшли з намету.
  
  Після того, як пішов останній, Маккей запитав: "Що він мав на увазі під "помстою"?"
  
  "Це означає, що гора оголосить його своєю черговою жертвою", - сказав Фосс.
  
  Грейсон сів на табурет. "Наважуся припустити, що ви маєте рацію, хоча, можливо, не в тому сенсі, в якому ви думаєте", - сказав він. "Ви коли-небудь чули легенду про єті?"
  
  Фосс і Маккей похитали головами.
  
  “Згідно з легендою, колись у цьому регіоні жив принц, який вважав себе правителем всього Гімалайського хребта. Він був гордий і зарозумілий, і він кинув виклик богам, які, як вважається, населяють ці гори. Розгнівані його зарозумілістю, ці боги прокляли його на вічне блукання по горах, не як людини, а скоріше як нижча тварина, якого боялись і ненавиділи всі, хто стикався з ним. В результаті людина ... який тепер став єті ... сховався від очей інших людей, проживаючи своє вічне існування в злиднях і самотності. Ну, у всякому разі, така історія. Маккей, твої годинник все ще працюють?
  
  Витягнувши з кишені пошарпані годинник, він відкрив кришку і оголосив: "Вже половина одинадцятого".
  
  “ Сонце зійде раніше, ніж ти встигнеш озирнутися. Вранці ми з Чатанг вирушаємо в монастир. Нам усім слід спробувати трохи поспати. І заради нашої безпеки, панове, я пропоную нам залишитися разом, в одному наметі.
  
  "Ага," сказав Фосс.
  
  "Вірно," пробурмотів Маккей, прибираючи годинник назад у кишеню і витягуючи замість них свій пошарпаний щоденник і огризок олівця.
  
  
  
  
  
  “ Оце так, - пробурмотів Маккей, витрушуючи себе зі спогадів. Так давно ... ціле життя тому ... невже це сталося насправді?
  
  “ З вами все в порядку, полковник? - Запитала Синтія, медсестра.
  
  “Хммм? О, так, цілком."
  
  "На мить ти виглядав трохи... ... Я не знаю... втраченим".
  
  "Зараз я в порядку", - сказав він, натягуючи посмішку. Потім знову втупився на газетну фотографію.
  
  Коли сер Джордж Леннокс покинув табір тієї ночі в травні 1892 року, це був останній раз, коли хто-небудь бачив його. Його зникнення було розцінено як смерть на горі, і його вітали як героя. Маккей, Фосс, людина, що називав себе Грейсоном, і шерпи, звичайно, повернулися в село без пригод, і в наступні роки Маккей ніколи не намагався спростувати героїчну легенду, навколишнє сера Джорджа Леннокса, і відчував, що ніхто б йому не повірив, якби він спробував. Як і, наскільки йому відомо, Фосс, з яким він підтримував контакт до тих пір, поки схожий на бульдога альпініст не загинув під час другої експедиції, незабаром після початку століття.
  
  Крім шерпів, яких Маккей більше ніколи не бачив, тільки один чоловік знав правду.
  
  Через деякий час після експедиції він дізнався справжню особистість людини, що подорожував під іменами Сигерсон і Грейсон. Під час їх зустрічі, звичайно, він, як і весь світ, припускав, що Шерлок Холмс мертвий. Тільки після Першої світової війни він набрався сміливості написати йому листа, адресувавши його просто "С. Холмс, Сассекс." У листі він знову представився і випадково згадав, що, хоча він так і не дослужився до звання генерал-майора, він, принаймні, може відрізнити гвинтівку Маузера від дротика.
  
  Пройшов майже рік, перш ніж прийшла відповідь - коротка записка наступного змісту:
  
  
  Мій дорогий Маккей:
  
  
  
  Я радий чути, що з вами все в порядку. І тепер, коли це не питання життя і смерті, дозвольте мені зізнатися, що я завжди ненавидів Гілберта і Саллівана.
  
  Років
  Ш
  
  
  Маккей все ще зберігав десь записку разом зі своїм старим щоденником. Але зараз всі його увага була прикута до газетної фотографії. Чи Могло це бути правдою? Чи Могло це дійсно бути правдою?
  
  Звичайно, ні, це абсурд, сказав його раціональний розум, його військовий розум. Все ще ...
  
  Тремтячими старечими пальцями Колін Маккей обернув газету навколо фотографії і обережно розірвав по згину, поки не прибрав фотографію зі сторінки. Він збереже цю фотографію. Вперше за досить довгий час він дійсно з нетерпінням чекав, коли прокинеться на наступний день, тільки для того, щоб провести день, розмірковуючи про загадку фотографії, цієї нібито зробленої Шиптоном фотографії єті, на якій був зображений жахливий відбиток лівої ноги без другого пальця ...
  
  Точно так само, як нога сера Джорджа Леннокса.
  
  OceanofPDF.com
  
  Вода з Місяця
  
  Керолін Уіт
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Бути чи не бути —Сигерсон. Ось в чому питання. Високий англієць з яструбиним носом розмірковував про особу, поки його скакун незграбно пробирався по густих лісах північного Сіаму, розгойдуючи хауду на спині з боку в бік з ритмічної регулярністю, від якої шлунки більшості британців волали про пощаду.
  
  Він отримав телеграму в Катманду: НЕГАЙНО ВИРУШАЙ В ЧІАНГМАЙ, ПРИПИНИ КОНТАКТИ З АГЕНТОМ КОМПАНІЇ "БОРНЕО", ЗУПИНИ "ПОЛЛУКС".
  
  Поллуксом був, звичайно, його брат Майкрофт. Він повинен був знайти агента компанії "Борнео" і ввести в розмову слово "кастор". Натомість він отримував розвіддані для відправки по кільком безпечним адресами назад в Уайтхолл. Так почалася Велика гра на Сході; норвезький дослідник випадково познайомився з британським валлахом з тикового дерева, який передав інформацію, отриману від сіамської наслідного принца, качинського контрабандиста опіуму, каренского дресирувальника слонів і китайського торговця. Таким чином, Уайтхолл простягнув свої щупальця в найдальші куточки своєї імперії та за її межі.
  
  Чи бачив хто-небудь, як він отримував телеграму? Підозрював хто-небудь, що чоловік, який став сенсацією, проникнувши в таємну столиці Тибету-Лхасу і зустрівшись з верховним ламою, тепер прибуває в Сіам з місією британського уряду?
  
  
  
  Якщо хто-то на землі запідозрить недобре, то він не повинен носити прізвище Сигерсон.
  
  Він не міг відновити своє власне ім'я, тому що це ім'я належало мертвому людині.
  
  Він і не підозрював, що вмирати буде так незручно.
  
  Погонич пробурчав наказ, і слон припинив своє дивно швидке просування крізь густе листя. "Швидше підходите до човна, мисса Сигсон", - сказав коричневий людина. Куточки рота англійця торкнула усмішка. Чому таке трехсложное ім'я, як Сигерсон, здавалося невимовною народу, короля якого звали Чулалонгкорн?
  
  Постріл налякав слона, який підняв свою величезну голову і протрубив про своє горе. Повільна, незграбна хода змінилася галопом, який міг би кинути виклик переможцю дербі. Холмс вчепився в хауду обома руками, потім зрозумів, що нічого не доб'ється, залишаючись зі звіром. Він вислизнув з ящика, вхопився однією рукою за мотузку слона і зістрибнув на землю. Він на швидкості врізався в папороть, забій стегно і вивихнув кісточку, в той час як слон заревів і побіг, в паніці збиваючи маленькі деревця. Холмс перекотився і сховався в густому підліску, коли троє озброєних рушницями чоловіків промчали повз нього, переслідуючи звіра.
  
  Погонич був мертвий. Холмс знайшов його тіло недалеко від того місця, де почув перший постріл. Холмс прикрив тіло кількома гілками, але тільки після того, як забрав припаси вбитого. Йому потрібно було підтримувати свої сили — і йому потрібно було скинути свою останню особистість. Було ясно, що Сигерсон більше не був надійним ім'ям, під яким можна подорожувати.
  
  
  
  
  
  Луїс Леоновенс хвилювався. Він чекав Кастора майже три тижні. Він сидів у своєму офісі компанії "Борнео" в Чіангмае і дивився на знайоме видовище: слони тягнуть тикові колоди до річки, звідки їм треба було плисти в бік Бангкока. Навіть після стількох років, проведених в Сіамі, звірі продовжували зачарувати його. Хоча вони володіли достатньою силою, щоб спустошити всю плантацію, вони дозволяли крихітним погоничів і їх добре поставленим гаками підганяти себе.
  
  
  
  Гачки виглядали більш небезпечними, ніж були насправді. Довгі палиці з металевим гачком на кінці використовувалися для того, щоб тикати слонів в ноги або лоскотати чутливе місце за блимливими вухами. Як пояснив один погонич, тички не були болючими, завдяки товстій шкірі товстошкірого, але служили нагадуванням звіру, що його дресирувальник поруч і чекає послуху. Стадні тварини, слони повинні були підкорятися ватажкові, і робота погонича полягала в тому, щоб бути ватажком свого підопічного. Обидва тренувалися разом з юних років, і погонич і його слон були такими ж одруженими — в деяких випадках набагато більш одруженими, — ніж той же погонич і його дружина. Дійсно, у сіамців була приказка, що шлюб подібний слону: чоловік - це передні ноги, які обирають напрям, а дружина - задні ноги, які забезпечують силу.
  
  Чоловік прийде, нагадав собі Луїс. Чоловік приходив завжди. Він отримував таємниче повідомлення, в якому говорилося, що йому слід чекати когось, хто вимовить певне слово, і коли він чув це слово, він повинен був передати депеші. Таким чином, корона була в курсі постійно мінливої ситуації в шанських штатах на півночі, де більш войовничі гірські племена боролися з британським правлінням в Бірмі. Корона тримала руку на пульсі, а сіамський король, компанія Борнео і Луї Леоновенс - все зберігали видимість нейтралітету.
  
  Якщо чоловік не прийде— Але Луїс не хотів зациклюватися на такій можливості.
  
  
  
  
  
  Виснажений, охоплений лихоманкою напівкостюм, який, спотикаючись, вибрався з джунглів на галявину, мав лише віддалене подібність зі здоровим англійцем з яструбиним носом, що уникнув нападу трьома тижнями раніше. Накульгуючи на пошкоджену ногу, поперемінно потіючи і тремтячи від лихоманки, змучений інфекцією, яка послабила його, і гостро потребуючи в їжі і пиття, цей жалюгідний уламок лежав, сіпаючись і стогнучи, на галявині, поки добрий рисовод не закинув його на запряжену волами гарбу і не відвіз до місіонерів в лікарню Маккорміка.
  
  Більшу частину тижня він пролежав у ліжку, метаясь і постогнуючи в нападах лихоманки, майже не домагаючись прогресу, незважаючи на великі дози хініну.
  
  
  
  "Слон нічого не робив вночі", - пробурмотів у маренні англієць. "Це був цікавий інцидент". Він перевертався на просочених потім простирадлах, перебираючи випадкові спогади у своїй запаленій малярією мозку.
  
  Медсестра Березня Стаббінс не звернула на нього уваги. Хто знав, що скажуть люди, коли їх охопить лихоманка? У госпіталі індійської армії, де вона проходила підготовку, їй доводилося чути набагато гірше. Вона жестом веліла Люсі підсунути під стонущее істота судно, на всякий випадок.
  
  Її помічниця, Люсі Прітчард, була дочкою американського місіонера, твердо вирішив освоїти професію медсестри, незважаючи на свою молодість і новизну в країні. Вона була вольовою дівчиною, яка прагне вчитися, але все ще відчувала благоговійний трепет, замішання, а іноді і відвертий жах від чужості навколишнього. Тепер вона підстрибнула, коли в палату увійшов покритий татуюваннями Шан і запитав про свого співвітчизника з палати тубільців.
  
  "Хто це був?" Запитала Люсі, коли огрядний чоловік попрямував у зазначеному Мартою напрямку. “Він виглядає таким лютим. Він не сиамец, чи не так?"
  
  Березня хмикнула. З одного боку, вона не схвалювала, що виховані юні леді грають у леді Баунтифул у її лікарні; з іншого, вона неохоче визнавала, що досі Люсі робила все, про що її просили, без скарг. Не її вина, що вона була родом з далекого місця під назвою Канзас і ніколи раніше не бачила представників племені шан.
  
  “Він слуга полковника Протеро. Він родом з штатів Шан на півночі", - пояснила Марта. “Це частина Сіаму, яка також простягається до Бірми. Це було скалкою в боці імперії з тих пір, як упав Мандалай. Чоловіки роблять собі шрами і забарвлюють їх синьою фарбою. Це спосіб відганяти зло. Іноді, продовжила вона, переходячи до своєї теми, " у порізи вставляють дорогоцінні камені. Передбачається, що це робить їх несприйнятливими до кульовим пораненням ".
  
  Обличчя Люсі освітилося посмішкою, оголила її нерівні зуби і добродушність. “В Америці є такі індіанці, Танцюристи-Примари. Вони думають, що, танцюючи певним чином і носячи певну одяг, вони теж не помруть. Звичайно, - сказала вона, і її посмішка померкла, - бідолахи помиляються, і їх відразу ж уб'ють, якщо вони зустрінуть кавалерію.
  
  
  
  "Апельсини, принесіть мені апельсини", - благала пацієнтка зворушливо тонким голосом. “П'ять апельсинових кісточок, всі руді. Всі руді, і все в лізі". Виснажений чоловік різко сів на ліжку, витріщивши очі, на обличчі застиг непідробний жах. "Стережіться Рудоволосої Ліги!" - закричав він страшним голосом.
  
  "Зараз, зараз", - сказала Березня своїм заспокійливим тоном, взявши чоловіка за кістляві плечі і намагаючись повалити його на ліжко. "Тут немає рудоволосих чоловіків".
  
  Незважаючи на свою слабкість, невідомий пацієнт був дуже сильний для Марти і Люсі разом узятих. - Піди приведи Кхун Сіна, - сказала Марта між зітханнями, переносячи всю свою вагу на ноги чоловіки.
  
  "Хто?" Запитала Люсі.
  
  "Чоловік з синіми шрамами," пояснила Марта. “ Він у відділенні для тубільців.
  
  Коли Кхун Сен прибув, він відразу ж взяв ситуацію під контроль. Роки служби у полковника Протеро в Бірмі навчили його армійської дисципліни та армійської диспетчеризації. Він обхопив пацієнта за барки, підняв його з ліжка, ніби він був не більш ніж ганчір'яній лялькою, і почекав, поки Люсі поміняє просочені потім простирадла. Березня Стаббінс вкинула чоловікові в рот ложку настойки опію, і Кхун Сенг з дивовижною ніжністю уклав пацієнта на ліжко.
  
  Занурюючись у наркотичний сон, чоловік пробурмотів: “Синій карбункул. У мене повинен бути синій карбункул".
  
  "Дивні уявлення бувають у цих гарячкових пацієнтів", - сказала Марта. Вона не помітила, що Кхун Сен пильно подивився на чоловіка в ліжку, наче вперше ясно побачив його.
  
  
  
  
  
  На наступний ранок гарячка спала, і хворий знову знайшов розум. Він більше не бурмотів ночами про рудоволосих слонах і не кликав до себе доктора Ватсона. Він був слабкий, як кошеня, і ледве міг проковтнути рідку рисову кашу, яку йому дали, але він нарешті прокинувся і прийшов до тями. Він знав своє ім'я.
  
  "Сигерсон," сказав він скрипучим голосом. “ Арне Сигерсон.
  
  Як тільки Луїс Леоновенс дізнався, що Сигерсон, знаменитий дослідник, лежить в місіонерській лікарні Маккорміка, видужуючи від лихоманки, він зітхнув з полегшенням. Хоча Чіангмай залучав безліч відвідувачів, у більшості з них були офіційні справи, занадто явно пов'язані з тикового плантаціями, щоб кваліфікувати їх як шпигунів Міністерства закордонних справ. Але Сигерсон, людина, що подорожує по небританскому паспортом, людина, явно відправився в кругосвітню подорож, був ідеальним шпигуном. Отже, Сигерсон повинен був бути його очікуваним гостем.
  
  З легким серцем він відправився в лікарню. Незабаром він домігся звільнення чоловіка, пообіцявши доглядати за ним в його власному будинку.
  
  Він майже очікував, що його гість виголосить слово "кастор", як тільки вони покинуть лікарню, але Сигерсон нічого подібного не зробив. Коли вони повільною ходою хворих прямували до ряду самлоров за межами лікарні — підлітків з велосипедами, що приводять у рух триколісні візки, - норвежець схопив Луїса за руку і тихо сказав: "Ніколи не сідай першим на самлор".
  
  Луїс серйозно кивнув; він знав, що депеші повідомляли про останній спалах війни серед саубва, дрібних вождів племен шан в Британській Бірмі, але він не припускав, що прямо тут, в Чіангмае, може статися зрада.
  
  Опинившись в екіпажі, Сигерсон сіл, накинувши на плечі ковдру, і втупився на Старе місто Чіангмай з його химерними будинками з дерева тика, пагодами з білими куполами і відкритими ринковими площами. Луї, якому не терпілося завершити свою частину справи, схвалив обережність цієї людини. Вдома у нього буде досить часу, щоб обговорити їхні серйозні справи.
  
  Він був засмучений, виявивши, що йому не судилося залишитися наодинці зі своїм гостем. Полковник Протеро, у минулому служив у британській армії, сидів на відкритій веранді з тикового дерева з келихом джина з тоніком у руці.
  
  "Леоновенс," сказав він своїм гучним, як на плацу, голосом, - я взяв на себе сміливість зайти, щоб познайомитися з вашим шановним гостем. Я впевнений, ви знаєте, що Сигерсон - це чоловік, який проник у таємниці Тибету ".
  
  Луїс дозволив представити себе своєму гостю, давши собі лише мить на те, щоб задатися питанням, звідки полковник знав, що Сигерсон буде там. Полковник, як він знав на свій страх і ризик, вмів все дізнатися і завжди був у курсі подій в Чіангмае. Полковник також умів приймати командування незалежно від того, де він знаходився і в чиєму будинку знаходився. Луїс досить багатозначно припустив, що досліднику потрібен відпочинок, але Сигерсон сказав, що йому хочеться посидіти на веранді і випити фруктового соку, тому Луїс подзвонив слузі.
  
  
  
  "Отже, Леоновенс," прогримів полковник, - наша маленька село і ваш будинок будуть пишатися двома знаменитими людьми, поки Сигерсон тут". Він підкріпив свої слова гавкотом, в якому Луіс дізнався особливо невеселий сміх.
  
  Дослідник підняв брову. Було ясно, що він поняття не мав, чому Луї може претендувати на славу. Луї зітхнув і почав свою розповідь.
  
  "У полковника буде своя маленька жарт", - привітно сказав Луї, хоча в глибині душі йому хотілося, щоб гумор полковника був не таким грубіяном. “Власне кажучи, це не моя слава, а моїй матері. Багато років тому вона написала книгу, в якій розповіла історію нашого приїзду в Сіам.
  
  "Ах, звичайно", - відповів худорлявий норвежець. “Ваша мати була королівським наставником. Тепер я пригадую. Вона написала самий захоплюючий звіт про свій досвід спілкування з батьком нинішнього короля".
  
  “На мій смак, розповідь моєї матері був надто яскравим. Ті, хто підштовхнув її до написання цієї історії, були зачаровані розповідями про східному варварстві, і, боюся, вона надала їм занадто велику послугу ". Він посміхнувся, але в усмішці був натяк на біль. "Не завжди можна відокремити факт від вимислу, коли Босвелл публікує твоє життя".
  
  Згадка про Босуэлле пробудило що в підсвідомості дослідника. Босуелл, який додав занадто багато романтики в те, що повинно було б бути історіями про науку, — але що це означало? Яке відношення він мав до науки? Він відкинув цю думку; безсумнівно, вона прийшла з туману хвороби.
  
  
  
  
  
  Два дні потому, коли Сигерсон почав проявляти ознаки зростаючої сили, полковник влаштував званий обід на його честь. До того часу Луїс почав задаватися питанням, чи був Сигерсон насправді Кастором. Розчарований стриманістю свого гостя, він сам ввів в розмову тему касторових бобів, які вирощувалися в цьому районі, але без видимих результатів. Весь розмова цієї людини був млявим, навіть коли вони були наодинці.
  
  Могло бути так, що Сигерсон не був Кастором, і що його справжній контакт все ще був на волі?
  
  Що ж тоді він буде робити з зібраної ним інформацією — інформацією, яка повинна була потрапити в руки Уайтхолла при першій же можливості? Він не наважувався використовувати більш відкриті канали; король Сіаму, друг його дитинства, зберіг незалежність своєї країни тільки тому, що навчився ходити на дуже тонкій грані. Луї не хотів бути тим, хто розмиває цю межу і створює проблеми свого колишнього шкільного товариша. Луї так зосереджено міркував над питанням, що ледь прислухався до ввічливим розмов, що відбувається навколо нього.
  
  Полковник сидів на чолі свого вишукано сервірованого столу, його дружина - в ногах. "Зазвичай ми подаємо англійську кухню," сказала вона своїм високим, деренчавим голосом, " але в честь нашого видатного гостя я подумала, що було б забавно приготувати страви сіамської кухні. Мої кухарі готували це частування протягом двох днів.
  
  Маленькі, стрункі засмаглі жінки в довгих квітчастих спідницях навшпиньки увійшли в їдальню бунгало, несучи на таці з безліччю маленьких тарілочок. Їх вони поставили в центрі столу, а не на місце, де зазвичай вечеряють окремо. Очевидно, хтось взяв зразки кожної страви і додав приправи у вигляді подрібненої зеленої зелені, гострого на вигляд помаранчевого перцю чилі та інших, менш відомих речовин буяння квітів, абсолютно різноманітних від шафраново-жовтого до темно-фіолетового і палаючо-червоного.
  
  "Кажуть," помітив Сигерсон своїм легким, іронічним тоном, "що сиамское каррі жалить, як змія, збуджує, як стрихнін, і таке ж тонке і чутливе, як китайська куртизанка".
  
  Полковнику вдалося від душі посміятися, водночас висловивши несхвалення "не при дамах".
  
  "Що стосується останньої похвали," ввічливо продовжив дослідник, - то я не можу судити".
  
  Потрясенное, але потай задоволений вираз обличчя дружини полковника було безцінним. Для людини, яка любить театр, виконання ролі доставляло масу задоволень. На жаль, цей конкретний актор забув, що він відіграє певну роль.
  
  Це був Сигерсон, який невиразно пригадував, що чув ім'я Шерлока Холмса, але не міг точно пригадати його.
  
  Після вечері дами пішли, а полковник розлив коньяк по келихах і роздав їх по колу, запропонувавши також содову. До цього часу Сигерсон був вже достатньо здоровий, щоб взяти пристойний напій.
  
  "Для місцевої трапези потрібен місцевий дим", - сказав полковник Протеро, підморгнувши. У кімнату увійшла сама гарненька з служниць, несучи велику срібну чашу. З чаші стирчали довгі білі трубочки, обгорнені червоними смужками фольги; дівчина вибрала одну і простягнула Сигерсону.
  
  
  
  "Ви коли-небудь пробували справжню сигару?" Полковник схвально посміхнувся, коли дослідник уважно оглянув сигару. “Це кращі сигари в Бірмі, привезені з власних королівських запасів у Мандалаї. Я сам забрав їх з палацу в якості маленького сувеніра.
  
  “ Полковник, - Луїс відчув себе вимушеним вказати, - був присутній, коли король Тібо був засланий в Індію в 1885 році.
  
  Гнучка смуглокожая служниця дістала сірникову коробку і досвідченою рукою запалила кожному чоловікові по сигарі, потім пішла, залишивши чашу на столі.
  
  Сигерсон кілька разів затягнувся, його обличчя зосереджено витягнулося. Він випустив кільце диму, підняв очі до майстерно витесаному стелі з тикового дерева і сказав: “Листя Таната, сушені, з присмаком деревини, приправленою тамаринд, подрібнені тютюнові листя, загорнуті в пальмову гілку з горіхом бетель. Чудово. Досить м'який для леді — а мені говорили, що бірманські дами люблять свої сигари не менше, ніж будь-який чоловік ".
  
  "Що вони роблять, сер, що вони роблять". Полковник широко посміхнувся; він був людиною, який любив покрасуватися, і ще більше йому подобалося, коли його жести належно оцінювалися.
  
  "Я написав монографію," продовжував дослідник, - про 140 різновидах ясена, з якими я зіткнувся в своїх дослідженнях. Я вважаю, що у індійської лунки був номер 135, а в бірманської черуты - 136. Звичайно, "продовжував він," це, як ви кажете, вища форма мистецтва; селяни палять мерзенну зелену травичку.
  
  "Навіщо," вголос здивувався полковник, " комусь знадобилося писати монографію про эше?
  
  Хоч убий, Арне Сигерсон не знав відповіді на це питання. Він поняття не мав, чому ці слова зірвалися з його губ.
  
  Луїс Леоновенс починав вірити не тільки в те, що його відвідувач не був довгоочікуваним Кастором, але і в те, що він був абсолютно божевільний.
  
  Вечірня розвага не закінчилося викурювання черут. Полковник приготував для свого високого гостя ще одне місцеве частування — виставку сіамських бійцівських рибок.
  
  - Бетта спленденс, - сказав він, вказуючи на дві маленькі миски на столі з тикового дерева.
  
  "Дійсно, чудово", - зауважив дослідник. Риби були чудові: одна темно-синього кольору, а інша - яскраво-помаранчевого. У кожного були довгі перисті плавники і хвости, і кожен плавав з витонченістю.
  
  Полковник зачерпнув рукою рибу кольору індиго і кинув її в миску, зайняту помаранчевої беттой. Ці двоє кинулися один на одного, борючись у воді, як борці, кольору спалахували, вода пінилася.
  
  Через кілька секунд все було скінчено. Вода стала рожевою від крові, а вогняного кольору риба лежала зверху мертвою, в той час як її звитяжний блакитний суперник плавав швидкими схвильованими колами навколо чаші.
  
  Спостерігаючи за двома істотами, сцепившимися в смертельній сутичці, Сигерсон відчув дивне відчуття. Йому здалося, що він падає. Він почув звук несеться води, швидкий і смертоносний, і відчув, що кидається назустріч своїй загибелі, обхопивши руками тіло іншої людини. Як і у випадку з рибою, один повинен померти, інший повинен жити.
  
  Але ким же він був?
  
  Він схопився за край столу, але цього було недостатньо. Він сповз на підлогу в глибокій непритомності.
  
  Коли він прокинувся, з його губ зірвався одне-єдине слово. "Ватсон," слабо вимовив він. “ Приведіть доктора Ватсона.
  
  "Тут немає нікого з таким ім'ям", - невпевнено сказав Луїс. Чоловік був або божевільним, або у нього почався рецидив лихоманки. Оскільки він кликав лікаря, останнім здавалося більш імовірним. Але коли лікар, який лікував Сигерсона в лікарні Маккорміка, прийшов відвідати його, він оголосив, що лихоманки у дослідника немає, і сказав, що він йде на поправку.
  
  Луїс був не єдиною людиною в кімнаті, сомневавшимся в розум дослідника. Сам Сигерсон, спокійно сидячи в сэмлоре на зворотному шляху до дому свого господаря, прийшов до аналогічного висновку. Полковник дуже цікавився його подорожжю в Лхасу, і на ці питання він відповідав з легкістю, але коли розмова зайшла про його життя до Тибету, він став мовчазним і незграбним.
  
  Він згадав Тибет. Він нічого не пам'ятав до Тибету.
  
  З таким же успіхом він міг народитися у храмі, де сидів біля ніг головного лами.
  
  І навіщо комусь писати монографію про попелі?
  
  На наступний день Луїс запропонував своєму гостю екскурсію по Чиангмаю, і запрошення було з вдячністю прийнято. Проходячи повз Іноземного кладовища, на якому височіла статуя королеви Вікторії в натуральну величину, вони помітили, що одна з могил була відкрита і двоє сіамців піднімали труну з місця поховання.
  
  "Без сумніву, везуть її додому для належних похорону", - зазначив Луїс. “Деяким сім'ям не подобається думка про те, що їхні родичі поховані далеко.
  
  
  
  У цей момент рука одного з робочих зісковзнула з мотузки, і труну покотився по смарагдово-зеленій галявині. Вона відчинилися, і звідти вивалився не забальзамоване тіло, загорнуте у простирадло, а купа покриті коричневими плямами кісток, які більше були схожі на сухі дрова, ніж на останки чого-небудь людського.
  
  Тубілець закричав і втік. Його товариш затримався всього на секунду довше, але пішов з ще більшою швидкістю.
  
  "Погана прикмета", - пояснив Луїс. “Без сумніву, вони думають, що тут замішані злі духи. Вони зроблять підношення в будинку духів, щоб умилостивити духів".
  
  Сигерсон швидко ступив до відкритого труні. Він опустився на коліна на рівну галявину і оглянув кістки, повертаючи їх у руці і вдивляючись у них так, ніби намагався прочитати послання в їх тріщинах. Він повернув голову і подивився на Луїса з серйозним виразом на худому обличчі. "Якщо в цьому місті є таке поняття, як поліцейський, "сказав він, - нам краще викликати його".
  
  "Чому?" Запитав Луїс. "Я бачу, що тіло не було належним чином підготовлене до поховання, але, звичайно, це не злочин".
  
  "Це тіло," відповів дослідник, " належить не європейцеві. Більше того, - продовжив він, - це була жінка. Зрештою, воно було вбито".
  
  
  
  
  
  Поліцейський ділянку в Лампанге являв собою довгу будівлю на палях з кімнатами по обох кінцях і відкритим простором у центрі на сіамський манер. Він був пофарбований у білий колір зверху, чорний-знизу, а його садовий ділянка потопав у яскравих кольорах. Сержант Тед Чутима зітхнув за своїм столом з тикового дерева, перечитуючи звіти шести своїх офіцерів. Кілька п'яних погоничів погнали своїх слонів з рисовим полям фермера, у китайського торговця вкрали три свіжовиловлених рибини, а один сампан, як повідомлялося, був вкрадений тільки для того, щоб виявитися в річці біля будинку шурин власника.
  
  Тед іноді задавався питанням, чому він став поліцейським. Він вивчив англійську і трохи французький у місіонерів і любив читати кримінальні розповіді на цих мовах. Він захоплювався Видоком і вважав К. Огюста Дюпена найбільшим детективом у світі — поки не знайшов старий номер "Журналу "Стренд" у книжковому кіоску Бангкока. Там він з завороженным інтересом прочитав історію детектива, набагато більш блискучого, ніж всі інші, - Шерлока Холмса.
  
  
  
  Але злочини, розкриті великим Холмсом в лондонському сіті, були справжніми злочинами, вчиненими справжніми злочинцями, а не дрібними повсякденними розбірками сільських жителів, які занадто багато випили або брали речі позику без дозволу. Він жадав вбивства, таємниці, розслідування.
  
  Кістки на Іноземному кладовищі в Чіангмае обіцяють багато, сказав він собі, сідаючи на паровий катер, який доставить його вгору по річці. Принаймні, це була б перепочинок від буденності, шанс відправитися на місце події і допитати свідків. Він задоволено посміхнувся, насолоджуючись знайомим гострим смаком бетелю мовою і спостерігаючи за баржами з рисом, пливуть вниз по річці в бік Бангкока.
  
  Свідками, що чекали його на місці поховання, були троє фарангів: один високий і худорлявий, з яструбиним носом, який представився Сигерсоном; інший вусатий і лисіючий, який представився Луїсом Леоновенсом з компанії по виробництву тика на Борнео; і третій, сивочолий, прямий, як шомпол, чоловік з червоним обличчям, який зажадав пояснити сенс цього неподобства.
  
  "Полковник Протеро", - сказав Тед з натягнутою посмішкою. "Як мило з вашого боку прийти і взяти на себе відповідальність за цю сумну ситуацію". Ввічливість була невід'ємною частиною сіамської способу життя; Теду ніколи б не спало на думку послати старого канюка геть і дозволити йому спокійно розібратися, хоча кожною клітинкою свого єства він пристрасно бажав зробити саме це. Колишній армійський офіцер, здавалося, був здатний усвідомити, що Сіам не був британською колонією.
  
  “Труну і надгробний камінь належать ветерану британської армії. Звичайно, я повинен взяти на себе відповідальність. Це найменше, що я можу зробити для сім'ї бідного хлопчика ".
  
  "Де б не був ваш "бідний хлопчик", "м'яко зауважив Сигерсон," його немає у відведеній йому могилі.
  
  "Чому ви так впевнені?" запитав полковник. “Все, що у нас тут є, - це кістки. Хто може сказати, чоловічі або жіночі, європейські та азіатські?"
  
  "Що стосується статі," спокійно відповів дослідник, " подивіться на таз. З очевидних причин він ширше чоловічого. Вимірявши гомілкову кістку, ми бачимо, що її зростання було всього п'ять футів. Додайте до цього той факт, що її вилиці більш виступаючі, ніж у європейки, і у неї є поглиблення у формі лопати за передніми верхніми зубами, і я скажу, що вона азіатського походження. І подивися на її гомілкову кістку, ось тут.
  
  
  
  "Щодо цього?" Полковник ніколи не відрізнявся терпінням, і Теду було цікаво побачити, що він ставився до своїх побратимів-європейцям з тим же зневагою до почуттів, що і до тих, кого називав "тубільцями".
  
  "Бачиш ці шишки на кінці кістки, найближчій до кісточці?" Тед простежив за пальцем дослідника, вказував на довгу кістку ноги. В одну мить він зрозумів, що означає фаранг, і його очі загорілися пізнаванням і захопленням. Він повинен був побачити це сам.
  
  “ І що з цього? Ти хочеш сказати, що вона була потворою?
  
  "Подивіться на цього чоловіка, що сидів навпочіпки поруч з прилавком з їжею", - скомандував Сигерсон, вказуючи кістлявим пальцем. Широколицій жебрак присів навпочіпки, жуючи бетель і з задоволеним виразом обличчя роздивляючись перехожих. “Бачите, як він присідає з піднятими колінами і сідницями на п'ятах? Це присідання створює межі кістки нижньої частини великогомілкової кістки. Ви коли-небудь бачили європейця, який міг би так присідати? - з викликом запитав він полковника.
  
  Тед сховав посмішку. Бачення полковника або будь-якого іншого краснолицего фаранга, якщо вже на те пішло, сидів навпочіпки і скручує лист бетелю, було занадто цінним, щоб їм не насолодитися.
  
  "Гаразд," сердито погодився полковник, " вона місцева. Але що вона робить на могилі Робінсона і чому ви кажете, що її вбили?
  
  Тед міг би відповісти на це питання сам, але він навчився триматися на задньому плані, наскільки це можливо, коли має справу з європейським співтовариством. Він візьме справу в свої руки, коли вони втомляться від своєї гри. Як тільки новизна пройде, він знав, що їх мало зацікавить вбивство місцевої жінки.
  
  В цьому він був неправий. Леоновенс, валлах з тикового дерева, послався на невідкладні справи і повернувся в свій кабінет, але високий худорлявий чоловік і полковник залишилися на місці. Шанський слуга полковника, Кхун Сенг, приніс кошика і сита, щітки і невеликі металеві інструменти. Тед взяв на себе роль асистента, допомагаючи Сигерсону розкладати кістки в належному порядку: спочатку великі, потім дрібні по мірі їх вилучення, використовуючи сита для просіювання бруду і збору навіть самих маленьких пальців рук і ніг. Сигерсон і Тед використовували щітки та інструменти, щоб прибрати бруд після того, як кістки були витягнуті з кошика. За всі роки служби в поліції Тед ніколи не бачив, щоб з тілом зверталися так вправно і з такою науковою точністю. Він не був упевнений, що навіть великий Холмс виявив би таку обережність.
  
  
  
  У якийсь момент Сигерсон занурив пінцет в бруд і щось витягнув. “Сержант, - покликав він, - підійдіть, подивіться на це, якщо будете так добрі. Я не знаю точно, що це таке, але це може бути важливо ".
  
  Тед поспішив до місця поховання. Він взяв пінцет з рук європейця і досліджував його вміст.
  
  "Волосся з хвоста слона", - сказав він. “Скручені в кільце. Це звичай деяких гірських племен". З раптової посмішкою, освітило його горіхово-коричневе обличчя, він крикнув: "Кхун Сенг, ти раніше бачив подібне кільце?"
  
  "Як ви смієте звертатися до мого слуги без мого дозволу", - сказав полковник. "Я не потерплю непокори від місцевого жителя".
  
  Але було занадто пізно. Кхун Сенг стояв над мініатюрним Тедом, його очі були прикуті до плетеному кільцю, і в їхній темній глибині читався жах. Його обличчя кольору какао зблідло, чому сині татуювання-шрами виділялися, як лінії на карті.
  
  "Ці кільця досить поширені в штатах Шан", - сказав полковник, виймаючи їх пінцетом і кидаючи на землю. “ Це просто амулет на щастя, от і все.
  
  "У цього бідолахи було мало цього", - зауважив Сигерсон. “Подивіться на шрами на цих кістках. Її забили до смерті".
  
  Кхун Сенг видав тваринний крик і побіг з кладовища, наче за ним гналися всі демони пекла.
  
  "Забобонний," пирхнув полковник, " як і всі ці азіати.
  
  
  
  
  
  Два дні потому Кхун Сенг з'явився в бунгало Леоновенов, щоб оголосити, що полковник захворів і не зможе бути присутнім на сьогоднішніх перегонах у клубі Turf Club. На вкритому татуюваннями особі шанца грала привітна посмішка, коли він повторив самодіагностику полковника: "Протеро такін каже, що це лихоманка денге, прокляття тропіків".
  
  "Тоді через день або два з ним все буде в порядку", - відповів Луїс. Він пояснив своєму гостеві: "Полковник за час служби в армії підхопив всілякі іноземні зарази; він приймає їх сам і через кілька днів виходить як з відра".
  
  Але на наступний день полковник Протеро був мертвий.
  
  Сіам - це не Англія, а Чіангмай - не Бангкок, не кажучи вже про Лондоні. Не було інспектора Лестрейда, який став би над тілом і оголосив смерть природною, наважившись першого в світі детектива-консультанту заявити зворотне. Людина по імені Сигерсон супроводжував свого господаря в будинок полковника, щоб засвідчити повагу вдові, не думаючи ні про що, крім того, що військовий, мабуть, помер від тропічної хвороби.
  
  Відвідувачів зустрів у двері не Кхун Сенг, а сержант Чутима. "Будь ласка, заходьте, панове", - з поклоном вимовив маленький чорнявий чоловічок. “ Я проводжу розслідування обставин смерті полковника і був би дуже радий вашій допомозі.
  
  "Розслідування?" Луїс був явно шокований. "Що тут розслідувати?"
  
  “Що стосується цього, панове обидва, я ще не впевнений. Мене сюди викликала власниця будинку. Вона твердо впевнена, що її чоловік помер не своєю смертю".
  
  “ Які були симптоми у полковника? - Запитав Сигерсон, всім своїм виглядом демонструючи живий інтерес. Тед відповів, що у полковника були всі ознаки гострого шлункового нападу, поряд з лихоманкою і пітливістю - коротше кажучи, його симптоми відповідали симптомів малярії і лихоманки денге, а також декількох отрут. Не дивно, що домочадці не запідозрили, що смерть була неприродною.
  
  "Що змусило господиню будинку змінити своє рішення?" Поцікавився Сигерсон. Він сидів на дивані, здавалося, надмірно томної невимушеністю, але його глибоко посаджені сірі очі іскрилися інтересом.
  
  "Одне-єдине слово, містер Сигерсон," відповів сиамец. “ Одне-єдине слово на бирманского мовою. Слово падамья.
  
  "Що це значить?" Леоновенс скрикнула. "Це означає помста чи вбивство?"
  
  "Рубін", - відповів Тед. “Це означає рубін. Рубіни долини Могок в Бірмі добре відомі своєю красою. Я не знаю, чому полковник залишив таке передсмертне послання або що воно означає, але я точно знаю, що у колишнього короля Бірми було стан в рубінах в його палаці в Мандалаї ".
  
  "Палац, який, за визнанням полковника, він розграбував під час завоювання столиці," нагадав Сигерсон Луїсу.
  
  "Я запитую, чи не занадто далеко зайшло слово "розграбовано'? Чоловік зізнався, що взяв кілька сигар з королівського палацу, от і все".
  
  "Людина у формі, яка хоче вкрасти сигари, цілком може вкрасти і дорогоцінні камені, якщо випаде така нагода", - відповів Сигерсон. “Дорогоцінні камені величезної цінності - улюблена приманка диявола; вони є ядром і осередком злочинності в усьому світі. Колись я знав, що блакитний карбункул з'являється в найнесподіваніших місцях, наприклад, в шлунку різдвяного гусака.
  
  На обличчі Луїса Леоновенса застигло вираження ввічливого недовіри, але воно зблідло порівняно з виразом обличчя Сигерсона. Тому що волосся у нього на потилиці стало дибки, коли він згадав, так живо, як ніби це було вчора, схвильованого чоловіка, який приніс цього гусака, купленого в готелі "Альфа Інн", в свої кімнати на Бейкер-стріт.
  
  Той, хто почав підозрювати, що він не Сигерсон, нарешті впізнав свою справжню особистість. Він був Шерлоком Холмсом, він повинен був бути мертвий, він знаходився на іншому кінці світу від свого будинку і знову дивився в обличчя збитого з пантелику поліцейському, який потребував його допомоги.
  
  “ З мого досвіду, - почав він, потім швидко поправився. - Я чув, що деякі слідчі по кримінальних справах ведуть облік незвичайних злочинів і звертаються до цих записів, коли відбувається щось подібне. Чи Знали ви коли-небудь про смерть з подібними симптомами, яка не була викликана хворобою? - запитав він Теда.
  
  Натхненний великим Холмсом і його банальною книгою, Тед вів такі записи, зроблені його акуратним почерком на прекрасному плавному сіамській мовою. Записи були в основному про грабежі, рідко про вбивства, але йому вдалося розкрити злочин, в ході якого всі члени сім'ї були запаморочені отруйним коренем, кинутим у камін, в той час як їх будинок був розграбований бандитами, завдяки статті, вирізаної з "Іраваді газетт". Саме це блискуче рішення головоломки, що вважалася нерозв'язною, принесло йому підвищення до сержанта.
  
  Він подумки перебрав кілька вбивств, які були у нього в досьє. Ніщо і близько не підходив до цього; він бачив мало випадків отруєння. Більшість його убивств були вчинені в запалі п'яного гніву членами сім'ї.
  
  Смерть від того, що здавалося хворобою, але виявилося отрутою раптово його очі спалахнули, і він закричав: "Бенджа".
  
  "Що це значить?" Запитав Луїс.
  
  "Він був хлопчиком, п'ятою дитиною в родині, ось чому його назвали Бенджа", - пояснив Тед. “Він помер від чогось схожого на лихоманку, як і полковник. Але коли я пішов в його кімнату, я знайшов боби лахунга. Хлопчик з'їв їх і помер ".
  
  З дивним виразом на обличчі Леоновенс пояснив: “Касторовые боби. Знаєте, вони досить отруйні".
  
  
  
  Кастор — це означало щось інше. Що-те, що він повинен був зробити для людини по імені Поллукс. Кастор і Поллукс. Він повинен був зв'язатися з агентом компанії з Борнео.
  
  Але Леоновенс був агентом компанії "Борнео". Він дивився на господаря з питанням в очах, питанням, який він не наважувався поставити і сподівався, що його зрозуміють.
  
  Луїс, побачивши швидку спалах інтелекту, зітхнув з полегшенням. Він коротко кивнув і продовжив: "У п'ятсот разів сильніша за отруту кобри".
  
  "Ми знаємо як", - сказав Холмс твердим голосом. “Отруєння рицин. Тепер питання в тому, хто це зробив".
  
  "Ти думаєш, ця смерть пов'язана з кістками на цвинтарі?" - Запитав Луїс.
  
  Холмс відкрив рот, щоб відповісти, потім повернувся до сиамскому поліцейському. “ Що ви про це думаєте, сержант?
  
  Спочатку Теду було важко відповісти. Він звик поступатися європейцям, і це був не сіамський спосіб просуватися вперед. Суперечити іншій людині було верхом невихованості, а надто чітке та переконливе висловлення власної думки могло призвести до відкритого незгоди, з-за якого всі втратили б особа. Але цей фаранг відрізнявся від усіх інших, кого він зустрічав; на відміну від полковника, він, здавалося, не вважав себе вище всіх, хто не був англійцем. Здавалося, він щиро цікавився думкою Теда.
  
  "Полковник, здавалося, дуже наполягав на тому, що кільце з слонової шерсті мало що значить", - повільно почав Тед. “Він кинув його, як ніби це нічого не значило, але Кхун Сенг подумав, що це щось особливе. Пам'ятаєш, як він повів себе, коли побачив це кільце?
  
  "Забобон", - зневажливо сказав Леоновенс. "Зовсім як ті люди, які втекли, коли вперше побачили кістки".
  
  Під пильною, схвалюють поглядом фаранга з яструбиним особою Тед зробив немислиме. Він подивився англійцю прямо в очі і прямо не погодився з ним. “Але Кхун Сенг не втік, коли вперше побачив кістки. Якщо він боявся злих духів, чому він не втік, коли прийшов сюди перший раз? Ні, - продовжив він, " саме кільце змусило його втекти. Він знав це кільце. Він знав цю жінку.
  
  "Чудово," проголосив Холмс, потираючи руки. “ У вас задатки прекрасного детектива, сержант. Той факт, що у вас немає начальства, що говорить вам, що думати - це поведінка, неналежне поліцейському, який дозволив вам чудово розвинути свої здібності ".
  
  
  
  До кінця своїх днів сержант, а згодом капітан Королівської поліції Сіаму Тед Чутима стверджував, що, хоча Шерлок Холмс мав репутацію видатного детектива в світі, його затьмарив маловідомий норвежець по імені Сигерсон, з яким він колись мав честь працювати.
  
  "Ми повинні поговорити з Кхун Сіном", - сказав Тед, примушуючи себе не почервоніти від похвали європейця. "Ми повинні розпитати його про цю жінку".
  
  Коли Леоновенс подзвонила, викликаючи слугу, дівчина, яка подавала черуты на званому обіді, повідомила їм, що Кхун Сенг знаходиться в своїй маленькій хатині за будинком. Його не бачили весь ранок, і передбачалося, що він оплакував свого господаря.
  
  Зовні хатини, яку займав шан, стояв сильний запах пахощів. Пахощі змішувалися з чимось ще, з чим-то більше елементарним. Кров.
  
  Кхун Сен був живий, але ледь живий. Сині шрами, що перетинали його тіло, було розрізано, і кров сочилася з свіжих ран. Він вирізав своє власне тіло, знівечив себе декоративним кріссом, який лежав на маленькому столику з тикового дерева поряд з дешевою статуетку Будди.
  
  В чаші на тому ж столі лежали чотирнадцять виблискуючих коштовних каменів, таких же червоних, як кров, запятнавшая простирадла.
  
  Троє іноземців мовчки дивилися на чоловіка в ліжку. Нанесення каліцтв було свого роду визнанням — але визнанням в чому? Чому він заподіяв собі шкоду і що він знав про мертвій жінці на кладовищі?
  
  Тед почав допит. Він знав, як йому слід вчинити: він повинен був крикнути Кхун Сену, що все відомо і що йому краще зізнатися, інакше його чекає таке побиття, якого він ніколи в житті не терпів. Саме так його вчили поводитись з людиною, якої він підозрював у вбивстві.
  
  Але він подивився на гнійні рани на тілі Шана і біль на його обличчі, і замість цього м'яко сказав: “Ти любив її, чи не так? Ти зробив кільце для неї".
  
  “Її звали Кьи Нанда, що на мові нашого народу означає Чиста ріка. Вона була красива, і я її дуже любив". Очі Кхун Сіна затуманились, і він похитав головою, немов намагаючись струсити павутину спогадів. “ Дитиною її привезли в Королівський палац в Мандалаї і навчили бути служницею королеви Супаялат.
  
  
  
  "Королева ніколи б не дозволила їй вийти заміж за людину вашого становища", - зауважив Людовик. Він бачив подібну ситуацію в королівському палаці Сіаму, коли був дитиною; дівчина-рабиня, привезена з глибинки, яка хотіла тільки любити і бути коханою молодою людиною зі свого села, була побита майже до смерті за те, що таємно зустрічалася зі своїм коханим.
  
  "Ось чому я погодився з планом Протеро такіна", - відповів Кхун Сенг, явно бажаючи, щоб його зрозуміли. “Це був єдиний спосіб, яким ми з Ки Нандой могли бути разом. Солдати дозволили королівським слугам увійти під палац і забрати деякі цінні речі. Кьи Нанда відкрив королівські скрині і дістав рубіни, але не для королеви, а для нас. Для нашого майбутнього. Полковник повинен був взяти трохи і залишити нам, щоб ми могли почати нове життя ".
  
  "Але полковник забрав все це, залишивши тебе без засобів до існування," припустив Луїс.
  
  "Гірше, ніж це," поправив Холмс, хитаючи головою.
  
  "Це було гірше, Сигерсон такін", - погодився шан, надаючи своєму допрашивающему честь бірманським еквівалентом сахіба. “ Полковник сказав мені, що Кьи Нанда забрала свою порцію рубінів і втекла з англійцем, армійським сержантом. Я знав цього сержанта. Я знала, що він поклав на неї око, і я знала, що йому подобаються місцеві жінки. Я повірила полковнику і покинула Бірми, щоб приїхати сюди з ним, тому що моє серце було розбите. Мені було все одно, куди я піду, як тільки я втратив Ки Нанду ".
  
  "Але коли ви побачили кільце з кістками на європейському цвинтарі, ви зрозуміли, що Ки Нанда шукав вас", - сказав Холмс, його власний голос був таким же ніжним, як у Теда. “ Ви підозрювали, що полковник збрехав вам про її дезертирстві. Ви зрозуміли, що полковник Протеро вбив її, щоб не ризикувати викриттям.
  
  "Так", - сказав Кхун Сенг, його очі горіли чим завгодно, тільки не жалем і каяттям. “Я знав, що моє щастя було зруйновано не жінкою, яку я любив, а жадібним фарангом з такою сильною пристрастю до рубинам, що він був готовий вкрасти навіть у бідняка. Він убив її; я вбив його. Я кажу це з гордістю, бо якийсь чоловік, гідний цього імені, не зробив би того же?"
  
  "Я вважаю, що вільний доступ полковника на Іноземне кладовищі дозволив йому легко організувати похорон неіснуючого солдата і покласти тіло жінки в труну", - зазначив Луїс.
  
  "Він навіть не влаштував їй належних похорону", - сказав Кхун Сенг сонним голосом. “Він не спалив її, як ми, буддисти, спалюємо своїх мерців. Навіть після смерті він використовував її так само, як використовував всіх своїх слуг.
  
  
  
  "Це вкрадені дорогоцінні камені?" Луїс звернувся до Сигерсону за роз'ясненнями. Чому людина, відомий як дослідник і альпініст, повинен бути в змозі відповісти на його питання, він не знав, але те, що він міг відповісти на нього, не викликало сумнівів. “Як Кхун Сенг дістав їх? Хіба полковник не сховав би їх у надійному місці?
  
  Холмс простяг руку й схопив Кхун Сіна за татуйовану руку. Луїс відразу зрозумів правду. Кхун Сен підтвердив це кивком голови. "Мій народ вважає рубіни найщасливішими з дорогоцінних каменів", - сказав він. “Ми татуируем себе священними рунами, щоб відганяти злих духів, і іноді вставляємо рубіни або сапфіри у порізи від ножа, щоб захистити себе від шкоди. Людина з рубіном під шкірою не може бути убитий ножем або списом, це знають всі в штатах Шан.
  
  “ Скільки рубінів було у твоїй плоті? Луї здригнувся, дивлячись на понівечені руки і ноги чоловіка, усвідомивши, що він носив видобуток свого господаря під самою шкірою - носив причину смерті свого коханого.
  
  “ У мене їх було чотирнадцять. У моїх колег-слуг-шанов було стільки ж. Полковник знав про наші традиції, і він також знав, що його можуть запідозрити у крадіжці дорогоцінного каміння з палацу. Коли йому знадобилися гроші, він зарізав одного з нас і відвіз рубін в Бангкок для продажу. Його не запідозрять, якщо він продасть по одному рубіну різних дилерам ".
  
  "Тобі доведеться піти зі мною в тюрму в Лампанге", - сказав Тед, похитавши головою. В глибині душі він думав, що у Кхун Сіна були вагомі причини вбити полковника, але у нього був свій борг, і він його виконає.
  
  "Він не доживе до цього подорожі", - сказав Холмс.
  
  “ Його рани загояться. "Тед говорив коротко, щоб приховати жалість в своїх очах.
  
  “Його рани не уб'ють його. Це зробить рицин".
  
  Тед кивнув. Це була свого роду справедливість.
  
  "Він хотів води з Місяця", - сумно сказав він. “Це те, що ми, сіамці, говоримо, коли чоловік хоче того, чого не може мати. Води з Місяця".
  
  Всі, хто читав про цю подію в Bangkok Times, припускали, що орденом Білого слона був нагороджений норвежець Арне Сигерсон за його блискучі пригоди в Тибеті. Тед знав зворотне; безсумнівно, велика честь була надана Сигерсону за те, що він розкрив вбивство полковника Протеро, але не розкрив правду про крадіжку полковника. Він знав достатньо про британців, щоб розуміти, що крадіжка у поваленого азіатського короля мало що означала б для них, але як тільки палац став власністю імперії, полковника б вважали людиною, який обікрав свою власну королеву. Саме з цієї причини він приховав свою крадіжку, убивши Ки Нанду.
  
  Рубіни тихо вилучені у інших слуг Шаню і відправлені в Британський музей в Лондоні, а полковник був похований на Іноземному кладовищі з усіма почестями. Тільки Луїс Леоновенс знав повну правду: орден Білого слона був вручений за порятунок Сіаму від кривавого зіткнення з військами британської армії в Бірмі, зіткнення, спровокованого шанськими лідерами, які в черговий раз намагалися відокремитися від Бірми.
  
  
  
  
  
  Холмс невимушено сидів на веранді готелю "Орієнтал", кращою готелі Бангкока. Він міг би написати лист всередині, за письмовим столом, але йому подобалося спостерігати за безперервним рухом на річці, а вечір був задушливим. На відкритому повітрі було набагато комфортніше, ніж в задушливій кімнаті для письма.
  
  Прохолодний вечірній вітерець доніс до його носа мускусний аромат Прат Прайи. Він чув крики човнярів і бачив мерехтять ліхтарі на носах їх крихітних сампанів. Готель "Орієнтал" міг похвалитися електрикою, але навколо нього розкинулося місто, мерехтливий газовим світлом, багаття для приготування їжі і олійними лампами. Лише на мить його суєта і річкові запахи нагадали йому Лондон двадцятип'ятирічної давності, коли він був хлопчиком, тільки що закінчили університет, щоб розбагатіти в столиці.
  
  Думки про Лондоні невблаганно вели до думок про його минулого життя. Він відсьорбнув бренді, узяв ручку, вмочив її в туш і почав писати на тисненої пергаментним папері готелю.
  
  
  Мій дорогий доктор Ватсон,
  
  
  
  Я хочу, щоб ви знали, з самої глибини моєї душі, як сильно я шкодую про те, що був змушений обдурити вас. Мій брат Майкрофт переконав мене, що уряд Її Величності вимагає, щоб я залишався в стані "смерті", а це означає, що цей лист ніколи не буде відправлено. Я буду виконувати доручення Міністерства закордонних справ в тих місцях, де майбутнє імперії невизначено, і я буду грати роль, до якої мене довго готували, - роль об'єктивного спостерігача істини, там, де її зовсім не чекають і не поважають.
  
  Можливо, коли-небудь ти прочитаєш цю неотправленную кореспонденцію і зрозумієш, як багато значить для мене твою відсутність. Я можу розкрити одне-два злочини, розгадати поставлене переді мною головоломку, але я лише наполовину той чоловік, яким був в Англії, оскільки у мене немає друга, чий розум я використовую як точильний камінь для свого власного.
  
  Я ніколи не відправлю листа. Мій брат Майкрофт і його банда головорізів з Уайтхолла подбали про це. Я пов'язаний сотнею клятв зберігати таємницю, заплутаною павутиною зобов'язань, які в сукупності мало що значать для мене, але узи крові переважують узи бажання. Крім того, я абсолютно впевнений, що навіть якщо б я відправив одне з цих послань, воно було б ефективно перехоплено і знищено до того, як досягла сіамської кордону.
  
  Я сумую за твоїм доброму британському здоровому глузду, мій друг, так само сильно, як по обіду з хорошою британської яловичини в "Савое", концерту в "Ковент-Гардені" і келих бренді перед палаючим каміном на Бейкер-стріт. Можуть пройти роки, перш ніж ми зустрінемося віч-на-віч ...
  
  
  Холмс відклав ручку і потер втомлені очі. Який сенс закінчувати лист, який ніколи не буде прочитано? Якщо подумати, який сенс було думати про Бейкер-стріт і кімнатах, які чекали на його повернення?
  
  З таким же успіхом він міг би попросити води у місяця.
  
  OceanofPDF.com
  
  Містер Сигерсон
  
  Пітер Бігл
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Менетебе звуть Флореш Такести. Я концертмейстер муніципального оркестру Великого Борница в місті Святий Радомир, в герцогстві Борниц, в країні Сельмира. Я заявляю це тільки тому, що, по-перше, існує багатовікової суперечка між нашою герцогської сім'єю і сусіднім князівством Граджа з приводу кордонів, підкуплених землемірів і того, ким саме деякі люди вважають; і, по-друге, тому що Борниц, більший чи менший, досить маленьке володіння, і в ньому дуже мало того, що можна чесно назвати його власним. Наш національна мова - це щось на зразок неохайного нижненемецкого, ще більше захаращеного румунськими неправильними дієсловами; наша історія, мабуть, значною мірою випадковою, а наша література складається в основному з застільних пісень (деякі з них досить енергійні). Наші фермери вирощують ячмінь і ріпак, а особливо неприємну зелену штуку, про яку ми говоримо незнайомим людям, - це капуста. Наша валюта - все, що не кришиться при кусании; наша їжа гнітюче словацька, а наша місцева одяг, якщо чесно, смутно нагадує швейцарських дзвонарів у костюмах тріумфуючих маніакальних турків. Однак наша народна музика, як я можу засвідчити краще, ніж більшість інших, є повністю місцевої, оскільки жоден інший народ ніколи не став би претендувати на неї. Ми є власністю Австро-Угорської імперії, або ж ми належимо османам; думки розходяться, і нікого ні з того, ні з іншого боку, схоже, це по-справжньому не цікавить. Як я вже сказав, я розповідаю вам все це для того, щоб у вас не виникло можливих помилок щодо нашого значення цієї великої турбулентності Європи. У нас його немає.
  
  Навіть моє власне становище концертмейстера тут ставить своєрідний, але законне питання. Традиційно, як і скрізь, перший скрипаль оркестру називається концертмейстером і служить диригентові помічником і консультантом, а при необхідності і свого роду посередником між ним та іншими музикантами. Колись, багато років тому, у нас дійсно був кондуктор, але він пішов від нас особливо після неприємного інциденту за участю поліцейського і кози, і з тих пір Міська рада так і не зміг знайти відповідну заміну. Отже, добре це чи погано, але я був диригентом де-факто ось вже кілька десятків років, і наш оркестр, здається, від цього нітрохи не гірше. Звичайно, нам завжди не вистачало належної можна сказати, чіткості? — віддачі належне композиторів епохи бароко, і ми, як правило, знаємо, що краще взагалі не братися за Бетховена; але я стверджую, що ми цілком стерпно виконуємо Лизста, Сен-Санса і трохи Мендельсона, не кажучи вже про більш легких творах різних Штраусів і навіть Россіні. І наше заключне попурі Гілберта і Саллівана майже завжди викликає овації стоячи, коли наша публіка досить твереза, щоб встати. Можливо, ми не віденські Schausspielthaus, але ми робимо все можливе. У нас є наша гордість.
  
  Весняним ввечері 1894 року він з'явився у моїй двері: високий, дратівливий чоловік, якого ми знали як норвежця герра Сигерсона. Ви зараз говорите мені, що у нього були інші імена, чого я цілком можу повірити — я, в свою чергу, можу сказати вам, що завжди підозрював, що він точно не норвежець. У норвежців є манери, якщо у них немає кухні; ні один норвежець, якого я коли-небудь знав, не був навіть віддалено таким зарозумілим, неявно переважаючим і взагалі неможливим, як цей "Сигерсон". Та ні, перш ніж ви запитаєте, для мене було б майже неможливо пояснити, що саме зробило його таким нестерпним. Його голос? його постава? на його думку, цей спосіб вивчати людину, як якщо б він був каналом на Марсі або бактерією, досі невідомої людству? Яка б не була безпосередня причина, він мені не сподобався з першого погляду; та якби я дізнався від вас сьогодні, що насправді він був принцом вашої Англії, це ні на волос не змінило моєї думки. Насправді, я повинен думати, посилити його.
  
  Тим не менш. Тим не менш, він був, поза всяких спорів або причіпок, найкращим скрипалем, ніж я. Його тон був багатший, його атака одночасно плавніше і в той же час яскравіше; його фразування була набагато більш авантюрною, ніж я коли—небудь насмілився б - чи зміг би досягти, якщо б наважився. Я можу бути таким же ревнивим і навіть злісним, як будь-який інший чоловік, але я не дурень. Він заслужив сидіти в кріслі першої скрипки - моєму кріслі протягом дев'ятнадцяти років. Це була просто справедливість, не більше того.
  
  Коли він уперше прийшов до мене додому — наскільки я пам'ятаю, він буквально тільки що зійшов з поштового вагона, який іноді забирає одного-двох пасажирів з щотижневого поїзда в Бухарест, — він запитав моє ім'я, представився сам і вручив мені рекомендаційний лист, написаний моїм колишнім шкільним товаришем, давно пішли в світ інший. У листі повідомлялося, що пред'явником був “першокласний музикант, добре навчений і знає, який з особистих причин вирішив влаштуватися в невелике провінційне оркестр, бажано розташований якомога далі від звичайних торговельних і туристичних маршрутів. Природно, старий друг, я подумав про тебе ...
  
  Природно. Сигерсон — тоді він не назвав ім'я іншого — мовчки спостерігав з-під темних, злегка вигнутих брів, поки я переглядав лист. Як я вже говорив, це був високий чоловік, на вигляд йому було десь трохи за сорок, з зухвалим носом із високим переніссям - ніс тенора — на худорлявому обличчі. Я чітко пам'ятаю тонкий шрам, на вигляд досить свіжий, різко перетинає його виступаючу ліву вилицю. Рот був майже близнюком цього шраму, такий же напружений і блідий, і на ньому не було більше гумору, наскільки я міг розгледіти. Його очі були плоско-сірими, без найменшого натяку на блакить, як це найчастіше буває у таких очей, і у нього була звичка закривати їх і притискати один до одного кінчики пальців правої і лівої руки, коли він був максимально уважний. Мене це особливо дратувало, як і його голос, який був трохи високим і трохи різким, принаймні для мого вуха. Інший міг би цього і не помітити.
  
  Я повинен бути чесним і зізнатися вам, що якщо неприязнь при нашій першій зустрічі виникла відразу, то вона також була повністю на моєму боці. Я не думаю, що герр Сигерсон хоч найменшою мірою дбав про моєму хорошому думці і що він навіть на мить образився через те, що у нього не було. Він прийняв образливу плату, яку міг запропонувати йому Святий Радомир, так само байдуже, як і моє благоговіння — так, теж визнав, — коли на прослуховуванні він виконав за моїм кухонним столом "Жахливо важкий етюд ля мажор" шевальє Сен-Жоржа, а слідом за ним щось належне диявольській"Паганіні. Я сказав йому, що у вдови Риднак є вільна кімната на горищі практично за безцінь, на що він достатньо ввічливо подякував мене і підвівся, щоб піти, не сказавши більше ні слова, обернувшись тільки в дверях, коли я вимовив його ім'я.
  
  
  
  “Герр Сигерсон? Як ви думаєте, чи зможете ви одного разу розкрити мені свої особисті причини, за якими ви закопали свої значні дари в цьому конкретному куточку ніде? Я питаю не вульгарного цікавості, а просто як один музикант іншого".
  
  Тоді він посміхнувся — я можу абсолютно точно порахувати, скільки разів я бачив, як він робив щось подібне. Це було дуже дивне істота, ця його посмішка: не без веселощів (в цьому людину були дотепність і іронія, якщо не те, що я б назвав гумором), але прямо під повільною усмішкою його губ я скоріше відчув, ніж побачив, легку презирливу гримасу, майже презирливу гримасу. Ваш герр Сигерсон насправді не дуже любить людей, чи не так? Музика, так.
  
  "Пан Такести," відповів він досить люб'язно, - будь ласка, зрозумійте, що ті причини, які можуть бути у мене для моєї присутності тут, жодним чином не повинні турбувати святого Радомира. У мене немає ніякої місії, ніякої поганої мети — взагалі ніякої мети, насправді, а тільки глибоке прагнення до спокою поряд з досить сентиментальним цікавістю щодо справжніх джерел музики, які знаходяться не у Відні чи Парижі, а саме в таких глушинах і в таких малоосвічених оркестрах, як ваш ". Я як раз вирішував, чи варто з обуренням встати на захист свого міста, навіть незважаючи на те, що його їдка оцінка була абсолютно точною, коли він продовжив, усмішка його стала трохи тепліше: "І, якщо ви дозволите мені так висловитися, хоча я, можливо, і змістив першу скрипку —" оскільки я вже повідомив йому про це; навіщо відкладати явно неминуче?— "провідник вважатиме мене лояльним і добросовісним, поки я залишаюся в Санкт-Радомире". Після чого він пішов, а я стояв у дверях свого дому й дивився, як його висока постать відкидає перед собою виснажену тінь, поки він спускався по стежці до ґрунтовій дорозі, що веде до ферми вдови Риднак. В одній руці він ніс валізу, в іншій - футляр для скрипки, і насвистував мелодію, схожу на Сарасате. Так, я думаю, це була Сарасате.
  
  В той вечір я згадував про репетиції, але не просив і не очікував, що він прийде, всього в декількох годинах їзди від поїзда. Я навіть не пам'ятаю, як сказав йому, як знайти місцеву пивну, де ми завжди репетирували; і все ж він був там, байдуже ввічливий, як завжди, налаштовуючи інші струни. Я виголосив коротку, незграбну мова, представивши оркестру нашу нову першу скрипку (з моєї підказки він назвав явно фальшиве ім'я Оскар) і додавши, що, судячи з того, що я почув за своїм кухонним столом, ми могли тільки виграти від того, що він зайняв моє колишнє крісло. Більшість з них були явно незадоволені цим оголошенням — флейта і тромбон навіть ненадовго заплакали, що, повинен зізнатися, мені здалося привабливим. Але я запевнив їх, що твердо має намір продовжувати бути відданим наставником і лідером, і вони, схоже, дійсно черпали хоч якесь розраду в цій обіцянці. Жоден оркестр ніколи не був однією великою, щасливою родиною, але всі ми були старими товаришами, що безумовно краще для музики. Вони швидко адаптувалися до ситуації, що змінилася.
  
  Насправді, вони адаптувалися, можливо, трохи занадто швидко для повного мого комфорту. Протягом години вони захоплювалися тоном Сигерсона і його почуттям ритму, вихваляли його динаміку, якої у них ніколи не було у мене — ні, це не заздрість, просто факт — і вже почали базікати про можливості розширення нашого все більш застарілого репертуару, про те, що один-єдиний свіжий і новаторський голос змінить весь характер оркестру. Сигерсон був скромний під їх захопленням, навіть сором'язливий, відмахуючись від всіх оплесків; що стосується мене, то я взагалі нічого не говорив, хіба що при необхідності наводив репетицію в порядок. Ми розійшлися, повні видінь — у всякому разі, так воно і було. Я пам'ятаю, що пара дерев'яних духових інструментів пропонували Скрипковий концерт Моцарта, що було, принаймні, подумки; і той самий тромбон навіть прошепотів:Фантастична симфонія,", що було просто нерозумно. Бачте, він змусив їх думати подібним чином на одній репетиції, навіть не намагаючись.
  
  І ми внесли зміни. Звичайно, ми це зробили. Ви використовуєте наявний у вас талант, і присутність Сигерсона дозволило мені подумати про те, щоб спробувати твори, що вимагають набагато більше зусиль, ніж оркестр Великого Борница виконував за всю свою кар'єру. Ні, я повинен був сказати "існування". В інших оркестрів є кар'єри. Ми просто щасливі залишатися тут.
  
  Берліоз, немає. Вони не можуть грати те, що він написав у Парижі, Лондоні, Відні — як же тоді у Святому Радомире? Бетховен, ні, навіть з цілою струнної секцією Сигерсона. Але ... Гендель Haydn ... Моцарт ... Телеман ... Так, так, чим більше я думав про це, тим більше розумів, що ніколи не було ніякої реальної причини, з якої ми не могли б пристойно впоратися з такими роботами; це ніколи не було нічим іншим, як моїм дурним занепокоєнням — і, якщо бути справедливим до самого собі, нашим національним комплексом неповноцінності, якщо ми взагалі не нація. Хто ми такі в похмурій Сельмире, опереткової Сельмире, жартівливій Сельмире, комічно відсталою Сельмире, Сельмире, посміховисько понуро відсталою Східної Європи — або такими б ми були, якби хто—небудь точно знав, де ми знаходимося, - щоб уявляти, що ми хоч віддалено здатні створювати справжню музику? Що ж, клянуся Богом, ми збиралися це уявити, і якщо ми виставимо себе дурнями в спробі, що в цьому нового? Принаймні, ми будемо зовсім іншими дурнями, ніж були раніше. Святий Радомир, Борниц, Сельмира ... Вони ніколи б не побачили таких дурнів.
  
  Ось яке враження він справив на нас, ваш містер Сигерсон, і що б я про нього думав, за це я завжди буду вдячний. Вірний своєму слову, він не робив абсолютно ніяких зусиль, щоб підмінити моє музичне судження своїм власним або яким-небудь чином підірвати моє лідерство. Звичайно, були ті, хто звертався до нього за порадою з усіх питань, від усного переказу до аплікатури і сучасної техніки смичка, але з усіх питань, крім самих технічних, він завжди відсилати їх до мене. Я думаю, що це, можливо, було пов'язано не стільки з лояльністю, скільки з повною відсутністю інтересу до якого—небудь авторитету чи впливу - оскільки я знав цього чоловіка, цього у нього просто не було. Здавалося, що в першу чергу він хотів займатися музикою і щоб його залишили в спокої. І яке бажання було пріоритетним, я не зміг би сказати вам ні тоді, ні зараз.
  
  Дуже добре. Ви запитували мене про інцидент, який, в силу мого, безсумнівно, збоченого гумору, я віддаю перевагу запам'ятовувати як Справа про Горезвісну виолончелистке. Ми з Сигерсоном були союзниками — невідповідними один одному, безсумнівно, але, тим не менш, союзниками - у цьому неймовірному справі, і якщо б ми ними не були, хто знає, чим би все закінчилося? З іншого боку, якби ми залишили все як є... Що ж, судіть самі. Судіть самі.
  
  Муніципальний оркестр Великого Борница з якоїсь причини завжди був слабкий у грі на нижніх струнах - у нас це майже традиція. Примітно, що в тому році ми могли похвалитися чотирма виолончелистками, дві з яких були досить крихкими молодими жінками, які з тривогою і невпевненістю визирали з-за своїх інструментів. Третім, однак, був огрядний російсько-болгарин по імені Володя Андричев: блакитноокий, з синьою підборіддям, розпатланим волоссям, розміром приблизно з церковну двері (тут я маю на увазі православну церкву), одержимий — або завдяки — атаці, яка по праву повинна була привести до його перемоги. Він харчувався музикою, якщо ви мене розумієте; він ставився до всього твору як до споживання, від Листа і Россіні, з якими він був прекрасний, до Шумана, від якого він незмінно йшов в уривках, як би я не намагався звести до мінімуму його присутність або повністю приховати його. Тим не менше я поважав його пристрасть і жвавість; і, крім того, цей чоловік мені подобався. У нього було сопящее, незграбне чарівність чорних ведмедів, які все ще бродять по нашим дубравам, як ніби не зовсім впевнені, що вони там роблять, але, тим не менш, досить задоволені. Я дуже сумую за нього, скільки б часу це не було.
  
  Його дружина, Людмила Плашка, була однією з наших кращих дерев'яних духових, але пішла на пенсію в день їх весілля, що в ті часи вважалося єдино правильною поведінкою для заміжньої жінки. Я вважаю, вона була богемного походження: маленька кругленька блондинка, явно відповідає певному смаку. Я пам'ятаю, як вона співала (альт) зі своїм церковним хором, закривши очі і склавши руки на грудях — божественна картина невинного захвату. І все ж час від часу, в середині кантати Баха або який-небудь Заупокійної меси, я бачив, як ці широко розкриті голубі очі дуже ненадовго приоткрывались, розглядаючи теноровую секцію з легким язичницьким блиском в куточках. Баси теж, але особливо тенори. Дивно, з якими подробицями згадуються ці речі.
  
  Він обожнював її, цю велику, незграбну, похмуру Андричеву, навіть більше, ніж свою чудову віолончель Фабрегаса, і багато в чому в тій же манері, оскільки явно відчував, що вони обидві були дуже гарні для нього. Абсолютна обожнювання — я не часто стикався з таким у своєму житті, не справжнє, серце, ніколи не призначене для показухи, яке не може не проявити себе. Це було зворушливе видовище, але іноді і подразнюючу: під час репетиції або навіть виступу я завжди могла сказати, коли його думки неслися додому, до його пухнастою золотої богині. Можу вам сказати, що кожен раз він грав диявола своїм вібрато.
  
  
  
  
  
  Треба віддати їй належне — дуже неохоче, — у неї вистачило порядності або просто здорового глузду уникати контактів з ким-небудь з колег її чоловіка. Як я вже натякав, вона в будь-якому випадку воліла колег-співаків інструменталістам; і оскільки Андричев терпіти не міг ніяких вокальних виступів ("Краще кішки на задньому паркані", - зазвичай гарчав він, "краще поле, повне ослів у спеку"), її схильності рідко вступали в прямий конфлікт з його власними. Таким чином, якщо б нам довелося виступати, скажімо, в Красногоре, відстань до якого вимагає ночівлі, в той час як вона веселилася будинку з Владом, клоунським басом, або, можливо, з Руської, гугнявим, фальшивящим ліричним тенором (там було вібрато, яким можна керувати на дрожках) ... Що ж, що б решта з нас не знали або думали, ми тримали рота на замку. Ми грали нашу Сметану і попурі Гілберта і Саллівана і роти тримали на замку.
  
  
  
  Я не знаю, коли і як Андричев дізнався про це. Я навіть не можу сказати, як ми всі раптом зрозуміли, що він знає, тому що його сором'язливі, буркотливі, але по суті добрі манери, здавалося, анітрохи не змінилися з цим відкриттям. Я думаю, музика підказала нам — вона стала ще завзятіше, пристрасніше — коротше кажучи, зліше, навіть під час того, що повинно було бути виконанням пасажів legato. Я навіть зараз відмовляюся вірити, що хто-небудь з оркестру Великого Борница повідомив йому про це. Ми всі любили його, по-різному; і в цій частині світу ми схильні розглядати істину не як абсолютна, максимальна благо, а як щось, що найкраще вимірювати розумно контрольованим чином. Це цілком міг бути хтось із друзів його дружини, хто зрадив її — навіть один із її приятелів по іграм, який занадто багато випив. Я не думаю, що зараз це має значення. Я не впевнений, що хотів би знати це зараз.
  
  У будь-якому разі, в цій частині світу на такий випадок пропонуються певні традиційні варіанти. Обдурений чоловік має незаперечне право — божественне право, якщо хочете, — побити свою невірну дружину так жорстоко, як того вимагає його гордість, але він не може відрізати їй ніс або вуха, за винятком, можливо, однієї варварської південній провінції, де ми майже ніколи не виступаємо. Він може відіслати її назад до сім'ї, яка, як правило, зовсім не рада її бачити, або, як це зробив один мій знайомий альтист, дозволити їй залишитися в його будинку, але на таких умовах ... Відпусти це. Ми можемо грати їхню музику, але ми не зовсім західний народ.
  
  Але Андричев нічого не зробив цього. Я серйозно сумніваюся, що він коли-небудь звинувачував Людмилу в її невірності, і я знаю, що він ніколи не шукав нікого з її коханців, кожного з яких він міг би бити до тих пір, поки не полетить пил, як килими на білизняний мотузці. Все більш і більш замкнутий, який випиває, як ніколи раніше, він проводив більшу частину свого часу на репетиціях, явно знаходячи притулок в Брамсе, Чайковського і Григе і все з більшою неохотою повертаючись додому. Часто закінчувалося тим, що він залишався на ніч у якогось Григорія Прогорного — нашого четвертого віолончеліста, достатньо компетентного техніка і найближчого до нього близької людини — або в мене, або навіть розтягнувся на трьох стільцях у холодній порожній пивний, завжди люто притискаючи до себе віолончель, як він, мабуть, звик притискати до себе свою дружину. Ніхто з нас ніколи не виказував ні найменшого співчуття до його страждань. Йому це не сподобалося.
  
  Сигерсон був прекрасно обізнаний про ситуацію — незважаючи на весь його вигляд, ніби він стурбований винятково тоном, темпом і точністю формулювань, я зрозумів, що він пропускав дуже мало з того, що відбувалося навколо нього, — але він ніколи не коментував це; тільки після виступу в сусідньому місті Ильяги. Наш поступово розширюється репертуар викликав у нас як овації, так і нові замовлення, але все одно я був стурбований. Гра Андричева в той вечір була, безсумнівно, енергійної, але абсолютно не відповідала вимогам Шуберта і Скрябіна, і навіть найменш критичні з нас не могли цього не помітити. По дорозі додому, коли ми їхали, підстрибуючи на вибоїнах і лісових стежках, у двох фургонах, в яких ми подорожуємо, Сигерсон тихо сказав: "Я думаю, вам, можливо, доведеться поговорити з містером Андричевым".
  
  Більшість інших спали, і мені потрібно було довіритися кому-небудь, навіть холодного герру Сигерсону. Я сказав: “Він страждає. У нього немає виходу своїм стражданням, крім музики. Я не знаю, що робити або що йому сказати. І я не звільню його".
  
  Дивно, але Сигерсон посміхнувся мені у майже повній темряві фургона. Це була смутна, натягнута посмішка, але тим не менше це була посмішка. “Я ніколи не думав, що ви це зробите, герр Такести. Я кажу тільки, — і тут він на мить завагався, — я кажу, що, якщо ви не поговоріть з ним, цілком ймовірно, станеться щось трагічне. Те, що ви можете сказати, далеко не так важливо, як той факт, що він знає, що ви турбуєтеся за нього. Ви досить замкнута людина, концертмейстер."
  
  "Я?" - вимогливо запитала я. Я була абсолютно приголомшена. “Я забороняю? У цьому оркестрі немає нікого, нікого, хто міг би підійти до мене — хто не підходив до мене - ні за яких обставин, щоб обговорити що—небудь взагалі і в будь-який час. Ви і самі це знаєте, герр Сигерсон. О, як добре я пам'ятаю, в якій люті я був. Дійсно, заборонно — це від нього!
  
  Посмішка стала ширше; вона навіть трохи потеплішала. “Герр Такести, це чиста правда, і я б ніколи не став цього заперечувати. Будь-хто може прийти до вас та привітати - але ви самі до них не виходьте. Ви розумієте різницю?" Після ще однієї короткої паузи, поки я все ще осмислював сказане, він додав: "Ми більше схожі, ніж ви можете подумати, герр Такести".
  
  Страхітлива думка про те, що в тому, що він сказав, може бути частка правди, змусила мене деякий час мовчати. Нарешті, я пробурмотів: “Я поговорю з ним. Але це не допоможе. Повір мені, я знаю.
  
  
  
  “ Я тобі вірю. "Голос Сигерсона був майже ніжним — абсолютно неприродним для його буркотливого хрипа. “Я знав таких людей, як Андричев, в інших місцях, і я боюся, що музика не завжди буде достатньою віддушиною для того, що з ним відбувається. Це все, що я можу сказати ".
  
  Так воно і було. Він почав щось беззвучно наспівувати собі під ніс, що було ще однією його дратівної звичкою, і до того часу, коли наші коні зупинилися перед стайнею, він уже хропів, як і всі інші. Всі розійшлися, сонно буркочучи, крім Андричева, який наполіг на тому, щоб спати у візку, і був дуже схвильований цим. Звичайно, він би замерз до смерті, чого, як я тепер думаю, він і домагався, і, можливо, виявив милосердя, але я не міг цього допустити. Зрештою Прогорный умовив його піти з ним додому, де він мовчки пив залишок ночі і весь наступний день проспав на підлозі. Але в той вечір він чекав мене на репетиції.
  
  Чого ви очікуєте? Я повинен запитати вас про це на даному етапі. Ви чекаєте, що бідний герр Андричев вб'є свою дружину — заріже, застрелить або задушить не менш жалюгідну Людмилу Пласку — або що один з її коханців дасть йому по голові і втече з цим бідним дурником в Прагу або Софію? Приношу свої вибачення, але нічого з цього не сталося. Це те, що сталося.
  
  Все починається з віолончелі: "Фабрегас" Андричева, зробленої в Лісабоні в 1802 році не старим Жоао, а його другим сином Антоніо, який був краще. Хтось думає про Фабрегасі як про скрипці і гітарі, але вони зробили і кілька віолончелей, і ніде нема краще, і мало таких гарних; багате, горде, ніжне звучання, безсумнівно, ні з чим не сплутаєш в цьому світі. І що, в ім'я всього Святого, Володя Андричев робив з цим Фабрегасом, я донині не маю більше уявлення, ніж ви. Також я не можу сказати, чому я ніколи не питав його, як у нього це вийшло, — можливо, я боявся, що він може мені розповісти. У будь-якому випадку, вона належала йому, і, як я вже говорив, він любив її другий після Людмили Плашки. І ця віолончель, принаймні, дійсно відповідала на його любов. Ви повинні були б чути його, просто разучивающего гами в своєму маленькому будиночку зимовим вранці, щоб зрозуміти.
  
  Отже, потім - віолончель. Тепер наступне — на початку осені Людмила захворіла. Раптово, що важливо, відчайдушно захворів, за словами Прогорного; сам Андричев майже нічого не сказав про це іншим з нас, за винятком того, що це було якесь респіраторне захворювання. Або це, або калічить, болісний розлад кишечника; на даному етапі такі подробиці важко пригадати, хоча я впевнений, що зміг би повідомити їх, якби Людмила подобалася мені більше. Як би те ні було, я відчував тільки занепокоєння — пробачте старому неприємну відвертість через занепокоєння Андричева про неї, яке, здавалося, могло зруйнувати його кар'єру. Він не міг зосередитися на репетиції; інстинктивне почуття ритму, пульсу, яке було його найбільшою силою, похитнулося; його смичок вийшов з ладу, а фразування — завжди імпульсивна, як у п'ятнадцятирічного підлітка в червні — стала абсолютно безладним, і, повірте мені, це саме добре слово, яке я можу придумати. До того ж, він негайно кидав репетицію — або, одного разу, в ім'я всього Святого, вистава!— тому що до нього доходили чутки, що хвороба Людмили прийняла якийсь жахливий оборот. Я міг би без докорів совісті зарізати його і після цього міцно спати; так що ви цілком можете собі уявити, що я думав про Людмилі Плашці. Убивчі фантазії чи ні, але я, звичайно, благоволив до нього. Не тому, що він страждав більше, ніж вона — хто знає? — а тому, що він був одним із нас. Ось так — як ми. Зрештою, все зводиться до цього.
  
  Він продав віолончель. Своєму другові Прогорному. Ніякої метушні, ніякого сентиментального потурання своїм бажанням - його дружині потрібна велика (і дорогі) медична допомога, і на цьому все закінчилося. Кожен з нас зробив би так само, до чого все це було? Принаймні, Фабрегасы залишалися в сім'ї, зліва від нього, кожен вечір, в той час як сам він весело обходився уживаним "ДеЛукой", знайденим в ломбарді в Град-хенд. Є віолончелі гірше, ніж Делюка. Я не кажу, що їх немає.
  
  Але ця чортова штука повністю вивела з рівноваги струни. Як мені пояснити тобі, заявляє, що ти не музикант? Ми завжди були слабкі в нижніх регістрах, як я вже визнавав: Андричев і цей його інструмент стали, в деякому сенсі, нашими рятівниками, давши нам глибину, солідність, стрижневий корінь, місце, куди можна повернутися додому. Диригент і концертмейстер, я можу сказати вам, що ніхто з Муніципального оркестру Великого Борница — і в це число я включаю самого герра Сигерсона — насправді не забирав у мене свого часу. О, вони дивилися на мене досить слухняно, але куточки їх очей весь час були зосереджені на секції віолончелі. Так і повинно було бути. Ритм ніколи не був моєю сильною стороною, і я не дурень - я вже казав вам про це.
  
  Але є віолончелі та віолончелі, і відсутність Фабрегаса мало для нас величезне значення в світі. Цей бідний ломбард "ДеЛука" мав на увазі як краще, і він витримав свою подачу і зіграв по нотах, які від нього вимагали, так добре, як ніхто інший міг би попросити. Кожен, хто не звик — ні, налаштований — до м'якого рокоту Фабрегаса, оскільки весь наш оркестр був налаштований на нього. Це було несправедливе судження, але як воно могло бути? Звук був не той; і, нарешті, звук - це все. Всі. З усім іншим — баланс, темпом, інтерпретацією — ви можете щось зробити, якщо захочете; але звук є або його немає, але цей чортовий стародавній Фабрегас був нашим звуком і нашою душею. Так, я знаю, це повинно здатися абсурдним. Я сподіваюся на це.
  
  Прогорный виклався на всі сто - в цьому ніхто ніколи не сумнівався. Це було зворушливо, в якомусь сенсі пронизливо: здавалося, він так щиро вірив, що просте володіння цим незрівнянним інструментом зробить його — вже зробило його — музикантом, здатних взяти на себе таку відповідальність. Дійсно, на мій слух, його тембр помітно покращився, ритм став дещо твердіше, мелодійна лінія одночасно більш стрункою і осмисленою. Але що з цього? Як би уважно ні прислухалися, це був не той звук. Віолончель не відчувала до нього того, що вона відчувала до Андричеву, і всі це знали, от і все. У музичних інструментів немає ні жалю, ні якого-небудь поняття про справедливість, наскільки я знаю. Особливо у струнних.
  
  Скільки б Прогорный не заплатив йому за віолончель, це не могло бути й близько до її реальної вартості. А Людмилі ставало все гірше. Не те щоб я коли-небудь відвідував її у ліжку хворий, ви розумієте, але ви можете повірити, що я щодня — щогодини — отримував депеші і бюлетені від Андричева. Моє сварливий, цинічне старе серце мало не розбилося, коли я побачив його таким обезумевшім, таким відчайдушно дезорганізованим, постійно який бігає туди-сюди між репетиційним залом, кабінетом лікаря і власним домом, роблячи все можливе, щоб одночасно піклуватися про благополуччя своєї дружини і про свою музику. Для художника це, звичайно, неможливо. Робота або близькі, захоплення або відповідальність ... коли справа доходить до цього, як це завжди буває, хтось перегинає палицю. Правильно, неправильно, так йдуть справи. Ми такі, які є.
  
  Так, звичайно, я прекрасно знаю, що з мого боку було недоглядом не піти до Людмилі при першому звістці про її хвороби. Але, по-перше, нам майже відразу сказали, що її лікар - румун по імені Нестасе — помістив її в карантин; і якщо це слово має якийсь резонанс для ваших утворених вух, спробуйте уявити, як воно повинно було відбитися в сусідньому селі на найвіддаленішому краю Східної Європи, де люди все ще щиро вірять, що дитина може народитися з поганим оком. Навіть в хорі у неї було мало друзів в Сент-Луїсі. Радомир, і з тих пір, як вона вийшла заміж, її бачили там все рідше і рідше. Тепер кухарка з тупим обличчям (очевидно, найнята доктором Настазе; Андричев ніколи не зміг би дозволити собі прислугу будь-якого сорту) відвезла свою двуколку в місто, зробила покупки в мінімальній кількості слів, що було потрібно, і поїхала з таким же мовчанням, як і приїхала. Так що, ймовірно, було більше розмов і домислів про Людмилі Плашці, ніж коли-небудь раніше, але ніяких реальних знань — і вже точно ніяких світських дзвінків.
  
  По—друге, бачите, мені не сподобалася ця жінка - яким кислим дідуганом я, мабуть, здаюся вам, раз так легко зненавидів і її, і вашого героя містера Сигерсона, — і в ті дні я був настільки лицемірний, щоб зазирнути в ці простодушні блакитні очі і сказати, що молюся про швидке повернення в них світла здоров'я. Так, я хотів, щоб вона одужала, майже так само сильно, як я хотів, щоб вона залишила свого чоловіка в спокої і дозволила йому робити те, що він повинен був робити — дуже добре, те, що мені було від нього потрібно. Нехай у неї будуть коханці, у що б то не стало; нехай вона співає дуетом з усіма ними, поки не лопне її голубина грудка; але нехай у мене мій найкращий віолончеліст знову в центрі моєї струнної секції — і нехай він знову тримає свого прекрасного Фабрегаса у своїх товстих, брудних, селянських руках. Там, де йому і місце.
  
  Майте на увазі, я поняття не мав, як я зможу викупити його назад і відшкодувати Прогорному (сумного узурпатору, наставившему рогу своїм власним інструментом) гроші, які так швидко перейшли до лікаря Настазе. І, мабуть, продовжувала ходити до нього, тому що стан Людмили, здавалося, чомусь так і не покращився. Незабаром Андричев почав продавати або закладати інші речі — від книг до постільних приналежностей, від старого одягу до старих квіткових горщиків, від покручених бузуки без мотузки, від потрісканою посуду — все, за що хто-небудь дав би йому ще кілька монет для догляду за дружиною. Багато хто з нас купували у нього нічого не варті вироби з жалості, які незадовго до цього він би відразу відкинув. Цікаво, чи збереглася у Сигерсона та потріскана шкіряна дорожня сумка зі зламаним замком — думаю, побита міллю хутряна накидка десь у мене на горищі. Я думаю, що так.
  
  Отже, хоча ніхто з нас взагалі ніколи не бачив Людмилу Пласку, ми прочитали на обличчі Андричева її погіршується стан і повну даремність кожного нового лікування. Він съеживался на наших очах, цей ведмідь, цей бик, називайте його як хочете; він спустошувався і горбився до тих пір, поки що, здавалося, в ньому не залишилося нічого більшого, ніж можна було знайти всередині його віолончелі. Менше, тому що Фабрегас і навіть ДеЛука створювали музику зі своєї порожнечі, а звук Андричева — ось він знову, завжди той самий звук — ставав тонше, суші, отдаленнее, як крик самотньої цвіркуна в пустелі. Я до сих пір скорчившись від гіркого сорому, згадуючи, як мені важко було дивитись на нього, як ніби його розпач якимось чином було моїх рук справою. Моє єдине виправдання полягає в тому, що ми всі були такими з ним тоді, всі, крім його товариша Прогорного. І Сигерсон, відсторонений і потайний, як завжди, який, тим не менш, робив компліменти його грі після кожного виступу. Я повинен був це зробити, до біса чесність - я знаю, що повинен був. Можливо, саме тому спогад про цю людину досі дратує мене, навіть зараз.
  
  Про— сам доктор Настазе? Так, звичайно, у нього були і інші пацієнти, але, судячи з усього, він не довіряв їм і дуже поступово відпускав їх одного за іншим, або запевняючи, що вони повністю одужали, або ввічливо передаючи їх іншим лікарям, очевидно, для того, щоб повністю сконцентрувати свої навички на критичному стані фрау Андричевы. Всі вони пішли до вечора пізнього літа, коли коментар Сигерсона: "Ми схожі більше, ніж ви можете подумати, герр Такести", продовжував мучити мене, я вирішив сам нанести візит Людмилі Плашко. Я навіть приніс квіти, не із співчуття, а тому, що квіти (особливо вологі, злегка зів'ялі) зазвичай пропускають всюди. Повинен сказати, мені подобається не брехати вам.
  
  Будинок Андричева, виглядав майже так само, як в старі добрі часи, — старий, але міцний, — знаходився в основному в напрямку ферми вдови Риднак, але приблизно у восьми милях тому, серед ячмінних полів, де темні пагорби нависають над усім, як грозові хмари, готові пролитися дощем. Я прибув якраз вчасно, щоб побачити, як доктор Нестасе — молодий, міцно збудований чоловік, трохи денді, з помітним варненским акцентом — виводить обірваного, смердючого жебрака з території готелю, енергійно заявляючи: “Друже, я вже казав тобі раніш, у нас тут таких, як ти, не буде. Швидко переодягайся, або я спущу на тебе собак! Дивна загроза, пам'ятається, подумав я тоді, оскільки всі собаче поголів'я цього місця складалося тільки з товстого капловухого спанієля Людмили, якого ледве можна було умовити приставати до кішці, не кажучи вже про великоватом жебракові. Чоловік бурмотів невиразні погрози, але доктор був невблаганний, заштовхнувши його в хвіртку, замкнувши її на засувку і попередивши: “Більше цього не буде, сер, ви мене зрозуміли? Покажися тут ще раз, і ти виявиш, що поліція виявляє інтерес до твоїх звичок. Ви розумієте? Жебрак показав, що розуміє, і пішов геть, невиразно лаючись, коли доктор Настазе повернувся до мене, розпливаючись у привітній усмішці.
  
  “Герр Такести, повинно бути? Я так щасливий і задоволений знайомством з вами, що ледь знаходжу слова. Фрау Людмила так добре відгукується про вас, а що стосується герра Андричева ... І тут він буквально поцілував кінчики своїх пальців, нехай мене цю хвилину вдарить блискавка, якщо я брешу. Останнім, кого я бачив за подібним заняттям, був боснійська шеф-кухар, розхвалюють свої телячі котлети.
  
  "Я прийшов провідати фрау Людмилу", - почав я, але доктор випередив мене, відрізавши, як хворий апендикс. - На жаль, маестро, в даний час я не можу дозволити відвідування кімнати хворого. Ви повинні зрозуміти, що її хвороба такого роду, що дуже, дуже легко може перерости в... — тут він делікатно знизав плечима, — ... найменше занепокоєння, найменший натяк на безлад. При захворюваннях такого роду лікар проводить тонку грань — як музикант, якщо ви дозволите мені, — між обережністю і розхлябаністю, надмірною опікою і просто безтурботної недбалістю. Я вважаю за краще помилитися у бік пильності, як, я впевнений, ви можете оцінити ".
  
  Було ще багато чого в цьому дусі. Врешті-решт я сам перервав його, сказавши: “Іншими словами, фрау Людмила не повинна приймати відвідувачів, крім свого чоловіка. А може бути, навіть не він?" Доктор Настазе почервонів — зовсім злегка, але у нього була така гладенька шкіра, яка робить все емоції виразними, — і я знала те, що знала. Так само, я не сумнівався, вчинив і Володя Андричев, і його бізнес, як завжди, був його бізнесом. Я вручив свої квіти, залишив щире послання, а потім пішов сам, поспішивши через поля, щоб наздогнати того жебрака. Було щось таке в його каламутних жовтуватих очах. ...
  
  Про, але він був просто в люті! Це був єдиний раз, коли я бачив його охопленим якимись сильними емоціями, особливо гнівом. "Як ти дізнався?" - він продовжував вимагати. “Я повинен наполягати, щоб ти сказав мені — це важливіше, ніж ти можеш собі уявити. Як ти впізнав мене?"
  
  Я відмовляв його, як міг. “Важко сказати, герр Сигерсон. Насправді це просто припущення — називайте це фантазією старого, якщо хочете. З таким же успіхом я міг помилитися.
  
  Він нетерпляче похитав головою. “ Ні, ні, зовсім так не годиться. Пан Такести, з цілого ряду причин, які нас не повинні торкатися, я витратив багато часу на вдосконалення мистецтва маскування. Камуфляж криється не стільки в костюмах, косметиці — наприклад, в краплях на моїх очах, із—за яких вони здаються сльозяться і дегенеративними, - скільки в найдрібніших особливості пози, постави, рухів, у тому, як людина говорить або тримає себе. Я можу крокувати, як російський принц, якщо буде потрібно, або шкутильгати так само смиренно, як його конюх—" І він тут же продемонстрував мені обидві ходи там, на брудних ячмінних полях. “ Або скиглити, як п'яний старий жебрак, щоб цей негідник лікар ніколи не брав мене ні за що, крім того, що він бачив. І все ж ви..." і тут він просто похитав головою, що абсолютно ясно сказали мені його думка про мою проникливості. "Я повинен знати, герр Такести".
  
  "Добре", - сказав я. Я не поспішав з цим. “Незалежно від того, яку суміш ви можете налити в свої очі, немає ніякого способу приховати їх зарозумілість, їх вид — ні, їх знання — того, що вони знають більше, ніж інші люди. Добре, що ти, звичайно, ніколи не підходив до Людмилі Плашці в такому вигляді. Цей доктор, може, і дурень, але вона ніяка. Це жорстоко з мого боку, але я не змогла втриматися від того, щоб не додати: “І навіть дерев'яний духовий помітив би ці нігті. По—справжньому брудні, так - але такої ідеальної форми? Можливо, ні. Це було визначено жорстоко, і мені це дуже сподобалося.
  
  На цей раз рукостискання було дещо іншим. "Ви принижуєте мене, гер Такести", чого я не повірив ні на хвилину. Потім голова піднялася з явним тріумфом. “Але я справді бачив нашу інвалідку Людмилу Плашку. Це все, що я можу стверджувати".
  
  Настала моя черга разинуть рот від засмучення. - Ти зробив? Вона бачила тебе? Він відверто розсміявся, як і слід було: коротким покашлюванням. “Вона розсміялася, але тільки на мить — недостатньо довго, щоб мій зарозумілий погляд видав мене. Як ви, мабуть, знаєте, тут є кухар, спеціально найнятий доктором Настазе для приготування поживних страв для його згасаючого пацієнта. Добра жінка, ніж можна було припустити з її кілька похмурому увазі, вона впустила мене на кухню і приготувала невелике, але гаряче блюдо — явно нездорове, благослови господь її товсті червоні руки. Коли її увага була відвернена чимось іншим, я скористався можливістю оглянути цю частину будинку і зробив ряд цікавих відкриттів, коли по коридору бадьоро покрокувала Людмила Плашка — зауважте, не в нічній сорочці і не в затишній постільної кофті з підкладкою, а одягнена як будь-яка добропорядна сільська домогосподарка, прямують перекусити між прийомами їжі. Вона абсолютно справедливо скрикнула, коли помітила мене, і я досить поспішно віддалявся з приміщення, коли зіткнувся з добрим доктором ". Він знову видав звук сміху. "Решта, очевидно, ти знаєш".
  
  
  
  У момент зіткнення я все ще був ззаду. “ Спотикаєшся? Яскраво?
  
  "Фрау Плашка," тихо сказав Сигерсон, - хвора не більше, ніж ви чи я. "Він зробив паузу, навмисно театральну, насолоджуючись моїм здивуванням, і продовжив:" Цілком очевидно, що разом зі своїм коханцем, доктором Настасе, вона розробила план видоїти з Володі Андричева все до останнього пенні, що у нього є, щоб вилікувати її від неіснуючої хвороби. Можливо, вона переконає його продати будинок — якщо він продав свою віолончель заради неї, можливо все. Ти зрозумієш це краще за мене.
  
  Останнє було подачкою мого власного марнославства, але я не звернув на це уваги. “ Я не можу повірити, що вона ... що хтось міг зробити таке. Я в це не повірю.
  
  Сигерсон зітхнув, і, як не дивно, в цьому зітханні не було ні найменшого презирства. “Я заздрю вам, гер Такести. Я щиро заздрю тим, хто може обмежити свої спостереження, хто може вибирати, у що вони будуть вірити. Для мене це неможливо. У мене немає іншого вибору, крім як побачити те, що переді мною. У мене немає вибору. Він теж мав на увазі саме це - я ніколи в цьому не сумнівався - і все ж я також ніколи не сумнівався, що він коли-небудь зробив би інший вибір.
  
  "Але чому?" Я відчував себе жахливо безглуздо, просто ставлячи це питання. Я досить добре знав, чому, і все ж я повинен був це сказати. “Андричев - самий вірний чоловік, якого я коли-небудь бачила у своєму житті. Людмила Плашка ніколи не знайде нікого, хто любив би її так, як він. Невже вона цього не бачить?"
  
  Сигерсон не відповів, а тільки пильно подивився на мене. Я думаю, що насправді це був комплімент. Я повільно вимовив: “Так. Я знаю. Деяким людям нестерпно, коли їх так люблять. Я знаю це, герр Сигерсон.
  
  У той момент ми стали союзниками; самими близькими друзями, якими ми коли-небудь могли стати. Сигерсон як і раніше нічого не говорив, спостерігаючи за мною. Я сказав: “Це несправедливо. Це гірше, ніж злочин. Їх треба зупинити, і вони повинні бути покарані. Що нам робити?"
  
  "Почекайте", - сказав Сигерсон просто і спокійно. “Ми чекаємо обставин і доказів. Якщо ми двоє — і, можливо, один або два ефіру — налаштуємося постійно наглядати за цією дорогоцінною парою, то мало шансів, що вони зроблять найменший крок без нашого відома. Трохи терпіння, герр Такести, терпіння і пильності. Він злегка торкнувся мого плеча кінчиками пальців, вперше на моїй пам'яті з його боку був навіть такий незначний жест інтимності. “Вони у нас будуть. Сумний тріумф, я згоден з вами, але вони у нас ще будуть. Терпіння, терпіння, концертмейстер".
  
  
  
  І ось ми чекали до глибокої осені, і ми неминуче, заманивши їх у пастку: не як Афродіту і Ареса, в золоту мережа, придуману небесним рогоносцем, а в сплутані, пропотевшие простирадла їх власної дурості. Людмила Плашка і її лікар ні разу не підозрювали, що знаходяться під постійним наглядом, якщо не Сигерсона і мене, які могли приділити час музиці, то зграйки замурзаних шибеників, дітей місцевих приїжджих. Сигерсон сказав, що він часто використовував таких розперезалися, сквернословящи безпритульників у аналогічному як в інших ситуаціях. Я ніколи в ньому не сумнівався. Вони виявилися не тільки пунктуальними і лояльними, але і маленькими одержимими на деталях. Переважний час, в який доктор Настазе відвідував свою коханку (сам одружений, його рухливість була дещо обмежена); регулярний розпорядок фрау Андричева перед сном, який включав бельгійський лікер і тарілочку марципана; навіть звичайний графік занять Володі і зауваження, які він бурчав собі під ніс, налаштовуючи свою віолончель, — у них було все, не тільки жести й слова, але і вираз, з яким вони вимовлялися. Вони могли б зібрати докази для Записуючого Ангела, ці огидні кодла.
  
  "Я з'ясував час і пункт призначення їх польоту", - сказав мені Сигерсон одного разу вранці, коли я змінив його на посаді сторожа — вірніше, шпигуна; я не люблю евфемізмів. З моменту заснування він кілька разів проникав у будинок, до того часу вже настільки добре знаючи звички мешканців, що більше ніколи не дивувався. “Вони цікаві змовники — я досить легко виявив скрині і саквояжі, що зберігалися у порожньому напівзруйнованому флігелі, але мені потрібно більше часу, ніж я очікував, щоб знайти два залізничних квитка першого класу від Бухареста до Неаполя і ваучери на пароплав до Нью-Йорка. Ви знаєте, де вони були заховані? Я розуміюче похитав головою. “На самому дні дровітні, досить акуратно загорнутий у церату. Очевидно, що наші друзі поїдуть протягом наступних двох-трьох тижнів, перш ніж ночі стануть досить холодними, щоб виникла необхідність в розведенні багаття ".
  
  "Цікава логіка", - сказав я. Сигерсон дозволив собі одну з своїх відсторонених посмішок. Я запитав: “А як щодо грошей, які вони обманом витягли з бідного Андричева? Вони напевно сховали їх на якомусь банківському рахунку - можливо, в Італії, Швейцарії або навіть Америці. Як ми коли-небудь повернемо їх йому?
  
  Якщо б тільки Сигерсон міг бачити свої власні очі в той момент, він, можливо, зрозумів би, що я мав на увазі під неможливістю приховати їх природне піднесене вираз. "Я думаю, нам не про що турбуватися на цей рахунок", - відповів він. “Ці двоє навряд чи з тих, хто довіряє такі ліквідні активи банку, і я б ризикнув припустити, що Людмила Плашка занадто добре знає чоловіків, щоб упускати з виду свою здобич. Ні, гроші будуть там, де вона зможе швидко накласти руки на них у будь-який момент. Я очікував би знайти їх в її спальні, швидше за все, в маленькому шкіряному дорожній футлярі під дальнім вікном. Хоча, якщо бути відвертим, — тут він задумливо потер перенісся, — є одне або два місця розташування, на жаль, за межами мого поля зору. Скоро ми дізнаємося правду.
  
  Ми дізналися про це трохи раніше, ніж хто-небудь з нас очікував; не від наших немитих вартових, а від власника платній стайні, в якій ми завжди наймали наші пересувні фургони. Ми з ним досить дружелюбно торгувалися про вартість корму для нашого звичайного осіннього туру по провінціях, коли він згадав, що його гарний настрій виникло через недавньої домовленості особисто доставити двох пасажирів на залізничний вокзал Бухареста в його візку, позаду його кращої упряжки. Треба було напрочуд мало сербських динарів, щоб викупити у нього імена її нових клієнтів разом з часом — одинадцять годин завтрашнього вечора!— і ще трохи, щоб змусити його погодитися взяти нас з собою, коли він піде за ними. Боюся, зрада - національний вид спорту селмири. Для цього потрібно менше людей, ніж для футболу, і взагалі ніякої форми.
  
  На цьому етапі я хотів передати річ у поліцію, але Сигерсон запевнив мене, що в цьому не буде потреби. "Судячи з того, що я бачив в поліції Святого Радомира, вони ще більше тупоголові, ніж ті, хто..."Невже він на мить затнувся? — “жандарми Осло, що я ніколи не вважав можливим. Повірте мені, тепер наша видобуток не вислизне від мережі". Тоді він дійсно злегка чепурився. “Якщо доктор Настазе чинитиме фізичний опір, я, так вже сталося, практикую стародавнє мистецтво барицу, і ви повинні бути в змозі впоратися з будь сутичкою з фрау Андричевой."Я чесно думаю, що це не було задумано як поблажливість, хоча у випадку з Сигерсоном це було важко сказати. Місяць спостереження дав зрозуміти нам обом, що Людмила Плашка, коли не перебувала на смертному одрі, безумовно, була енергійною жінкою.
  
  Повна репетиція була запланована на наступний вечір; я вирішив повністю скасувати її, а не скорочувати, оскільки музиканти легко впадали в депресію через перерв у рутині. Було кілька питань, деяке бурчання, але нічого такого, від чого я не зміг би відбутися частковими поясненнями. Ми з Сигерсоном були в стайні до десятої години, і було ще без кількох хвилин одинадцять, коли коляска під'їхала до будинку Андричевых і кучер протрубив в клаксон, сповіщаючи про наше прибуття.
  
  Багаж уже стояв на порозі, як і нетерпляча Людмила Плашка, одягнена в практичну сіру дорожню спідницю і блузку, вміло вибравши замість капелюха грубу селянську шаль, щоб сховати волосся і затінити риси обличчя. Однак вона не змогла втриматися і одягла те, що, мабуть, було кращим дорожнім плащем, досить багато облямованим хутром для сибірської зими; повинно бути, це обійшлося Володі Андричеву в шестимісячне платню. Вона виглядала схвильованою, як дитина, поспішає на вечірку з нагоди дня народження, але я дійсно відчув, як моє серце зробилося жорстоким, спостерігаючи за нею.
  
  Я вийшов з коляски з ближньої боку, Сигерсон - з іншого, коли у двері увійшов доктор Настасе. Він був одягнений ще більш елегантно, ніж зазвичай, починаючи від черевиків, у яких навіть я міг розпізнати лондонське виробництво, і закінчуючи капелюхом з овечої вовни в російському стилі. Коли він побачив нас — і кучера на козлах, схилився вперед, немов чекає, як будь-театрал, підняття завіси, — він підняв брови, але лише м'яко сказав: "Я так зрозумів, що це повинен був бути приватний екіпаж".
  
  "І це дійсно так", - відповів йому Сигерсон, його власний голос звучав легко і глузливо. "Але пункт призначення може бути не зовсім по вашому смаку, доктор". Він обійшов карету, рухаючись дуже обережно, немов намагаючись не сполохати дика тварина. Він продовжив: "Мені повідомили, що кухня в'язниці Святого Радомира вважається, — він зробив паузу, щоб обміркувати mot juste, — "сумнівною".
  
  Доктор Настасе моргнув, дивлячись на нього, не виявляючи ні провини, ні страху, а лише зароджується роздратування. “ Я вас не розумію. "Людмила Плашка відсторонила його в бік, досить м'яко, але досить твердо, і, підійшовши ближче, зажадала:" А що вам тут треба? У нас немає на вас часу. "Звертаючись до кучеру, вона різко додала: - Ціна, про яку ми домовилися, не включає інших пасажирів. Візьміть наш багаж і дозвольте їм іти додому пішки.
  
  Кучер сплюнув тютюновий дим і залишився на місці. Сигерсон сказав, підкреслено звертаючись до неї і ігноруючи доктора: “Мадам, ви знаєте, чому ми тут. Хоспіс закритий, маскарад закінчено. Ми б порадили вам мирно пройти з нами в поліцейський відділок ".
  
  
  
  Я знав людей, чия совість була майже неприродно чиста, вони виглядали більш винними, ніж вони самі. Людмила Плашка запнулася: “Поліцейську дільницю? Ви з поліції? Але що ми зробили?"
  
  Моя впевненість кілька похитнулася сама по собі при цих словах — вона могла б бути школяркою, несправедливо обвинуваченої в тому, що переписала відповіді на іспиті, — але Сигерсон залишалася абсолютно впевненою в собі. “Ви звинувачуєтеся в тому, що обманом позбавили свого чоловіка великої суми грошей, симулюючи хронічну, невиліковну хворобу, і в подальших спробах втекти з країни з вашими неправедно нажитими грошима і вашим коханцем. все, що у вас є що сказати з цього звинувачення, ви можете сказати владі ". І він ступив уперед, щоб узяти її за руку, наче він сам був авторитетом.
  
  Доктор Настазе тут же прийшов в себе, обурено відштовхнувши руку Сигерсона перш, ніж вона встигла зімкнутися на лікті Людмили Плашки. "Ви не торкнетесь її!" - гаркнув він. "Це правда, що ми давно планували втекти, почати нашу нову спільну життя в більш теплою, більш відкритою країні" - у цей момент лікоть торкнувся його ребер, але він продовжував наполягати. — але ми ніколи не розглядали можливість обдурити Володю Андричева ні на один динар, злотий, рубль або будь-яку іншу монету. Ми їдемо сьогодні ввечері ні з чим, крім того, що є в моїй сумочці на даний момент, не спираючись ні на що, крім моїх медичних талантів, якими б вони не були, і вокальних даних фрау Андричевы. Завдяки їм ми виживемо і знайдемо наше щастя".
  
  Так, так, я знаю — він був не тільки перелюбником і зрадником, але і дуже поганим оратором. І все ж я не міг не захоплюватися ним, принаймні в той час. Навіть погані оратори можуть бути щирими, і я не міг позбутися тривожного відчуття, що цей чоловік мав на увазі те, що говорив. Це, здавалося, не стурбувало Сигерсона, який холодно відповів: “Я не буду вам перечити, доктор Настазе. Я просто попрошу вас відкрити маленький дорожній валізку поруч із саквояжем Людмили Плашки — он той, що так. Якщо дозволите? Спасибі."
  
  Я можу бути відразливою особистістю, а можу і не бути; він виразно міг би, коли захотів, бути набагато більш владним, ніж я собі уявляв. Доктор Настазе вагався лише мить, перш ніж мовчки попросити ключ у Людмили Плашки і повернув його у витонченому срібному замочку несессера. Я пам'ятаю, що тоді він відступив назад, щоб дозволити їй самій відкрити кришку. Любов наділяє деяких чоловіків хорошими манерами, і я як і раніше вважаю за краще вірити, що доктор Настазе любив дружину Володі Андричева, справедливо це чи ні.
  
  В дорожній валізі не було грошей. Я подивився, я був там. Нічого, крім величезної кількості кремів, лосьйонів, мазі, відвари ... зрештою, мій слабіючий мозок прийшов до висновку, що стривожена Джульєтта, на кілька років старше свого Ромео, може вдатися до втечі, щоб зберегти незаконну магію відносин. Мені досить було поглянути на пристыженное обличчя Людмили Плашки, щоб переконатися в правдивості цього.
  
  Треба віддати належне Сигерсону, його рішучість не слабшала ні на мить. Він просто сказав: "З вашого дозволу", - і почав ритися в речах доктора Настазе і Людмили Плашки так, наче мав на це законне право. Вони стояли мовчки, спостерігаючи за ним, якимось чином стали пошарпаними і самотніми, притискаючись один до одного, не торкаючись і не дивлячись один на одного. І я спостерігав за ними всіма так само відсторонено, як кучер: наполовину сподіваючись, що Сигерсон знайде докази того, що Володя Андричев був жорстоко обдурений людиною, якого він любив більше всього на світі; в той же час в глибині душі сподіваючись ... Я не знаю. Я не знаю, на що я в кінці кінців сподівався.
  
  Він знайшов гроші. Пачка банкнот розміром з цеглину; маленький, але туго набитий мішечок з монетами; і те і інше акуратно заховано в фальшивою кришці потертого пароплавного валізи, як і квитки, які він виявив раніше. Невірна дружина і підступний доктор пороззявляли роти в такому театрально-недоверчивом шоці, що це, здавалося, робило їх провину більш очевидною. Вони не чинили ніякого опору, коли Сигерсон досить м'яко взяв їх за руки і наказав кучерові відвезти нас назад у місто.
  
  У поліцейській дільниці вони офіційно заявили про свою невинність, наполягаючи на тому, що ніколи не бачили грошей і ніколи не вимагали їх у Володі Андричева; але вони здавалися настільки приголомшеними невірою, що я міг бачити, як чергові констеблі сприйняли це як провину і сором. Їх помістили в камеру разом, так, як ви думаєте, скільки камер в нас у Святому Радомире? — і уклали під варту до суду в очікуванні прибуття виїзного судді, який повинен був прибути з дня на день. Доктор зі скованими щиколотками зашкутильгав геть разом зі своїм наглядачем, не озирнувшись; але Людмила Плашка — сама звільнена — повернулася, щоб кинути на нас з Сигерсоном погляд, одночасно гордий і жалісливий. Вона сказала вголос: “Ви знаєте, що ми зробили і чого не робили. Ви не можете ухилитися від свого знання". І вона пішла від нас слідом за доктором Настасе.
  
  Ми з Сигерсоном вирушили додому. Прощаючись перед моїм будинком, я сказав: “Жалюгідна справу. Я сумую про всіх, хто в ньому замішаний. Включаючи нас самих". Сигерсон кивнув, не відповідаючи. Я стояв і дивився йому вслід, коли він попрямував до будинку вдови Риднак. Його руки зчеплені за спиною, високі худі плечі опущені, і він пильно дивився в землю.
  
  Наш тур почався на наступний день — ми добре виступили в Град-Жи, дуже добре в Плинте, пристойно в Шрикельде, Джинджи, Гаврике і Бачачни і, як завжди, жахливо Босквиле. Я не можу сказати вам, чому я все ще наполягаю на тому, щоб кожен рік призначати наші виступи в Босквиле, знаючи про це набагато краще, але це має розповісти вам хоча б щось про мене.
  
  Але навіть у фолі в Босквиле Володя Андричев грав краще, ніж я коли-небудь чув від нього. Я ненавиджу людей, які вічно базікають про мистецтво з точки зору людських емоцій, але, безумовно, в його музиці, а значить, і у всіх наших, було щось нове — не сила, не зовсім теплота, але щось на кшталт глибокого, величного серцебиття, якщо хочете. Він нікому нічого не сказав про арешт своєї дружини разом з її коханцем, і ніхто, включаючи Сигерсона і його друга Прогорного, не задавав йому запитання й взагалі не розмовляв з ним, хіба що хвалив. Ми не бачили св. Радомир знову затримався на півтори тижні, і в той момент, коли ми приїхали, Андричев спробував покінчити з собою.
  
  Ні, ні, не в той точний момент, звичайно, немає, і це сталося не відразу, як фургони виїхали за межі міста. Та ніхто не зрозумів, що це було за дію, крім Сигерсона. Як ніби він чекав саме цього, він швидко нахилився вперед майже до того, як Андричев перевалився через борт у результаті падіння, яке привело б його прямо під копита нашої команди і оковані залізом колеса нашої вози. Удар однією рукою, одне-єдине бурчання, і Андричев розтягнувся у наших ніг перш, ніж інша частина компанії набрала в груди повітря, щоб закричати. Сигерсон подивився на нього зверху вниз і спокійно зауважив: "Перестаньте, герр Андричев, ми не так уже погано грали в Босквиле". Зароджуються крики змінилися сміхом, швидко растворившим будь-які натяки на щось більш зловісне, ніж нещасний випадок. В стайні, перш ніж піти, Андричев грубувато подякував Сигерсона, кілька разів вибачившись за свою незграбність. Був ранній вечір, і я пам'ятаю, що почало падати кілька сніжинок, зовсім трохи, на мить замерцавших у його вусах.
  
  
  
  Цієї ночі, з якоїсь невисловленого причини, я пройшов повз власного будинку і мовчки йшов з Сигерсоном всю дорогу до ферми Риднак. Вдова і її сини вже спали. Сигерсон запросив мене на задню кухню, налив кожному з нас по склянці домашнього квасу, і ми підняли тост один за одного за кухонним столом, не кажучи ні слова. Нарешті Сигерсон сказав: “Дійсно, сумна справа, герр Такести. Я міг би побажати нам вдалого виходу з нього".
  
  “Але, звичайно ж, ми закінчили, - відповів я йому, - і, принаймні, якась справедливість восторжествувала. Світовий суддя вже виніс вирок — три роки тюремного ув'язнення для жінки, п'ять для чоловіка, як природного призвідника змови, — і гроші будуть повернуті Володі Андричеву протягом декількох днів. Без сумніву, неприємне, але, звичайно, не без праведного завершення.
  
  Сигерсон похитав головою, як мені здалося, дивно неохоче. “Ніщо не доставило б мені більшого задоволення, ніж погодитися з вами, концертмейстер. І все ж щось у цій справі все ще турбує мене, і я не можу витягнути це з глибини своєї свідомості на світ божий. Докази майже абсурдно незаперечні — винні явно винні — все належним чином пов'язане ... І все ж, і все ж, щось... Він знову замовк, і ми випили наш квас, і я спостерігав за ним, поки він сидів з заплющеними очима, міцно притиснувши один до одного кінчики пальців. Вперше за деякий час — бо немає нічого, до чого можна було б звикнути, — я згадав, що мене дратувала ця його звичка і все те одиноке зарозумілість, яке вона мала на увазі. І все ж я розумів також, що цей дивний чоловік був посланий на землю не тільки для того, щоб дивувати і провокувати мене; у нього була душа і він боровся, як і всі ми. Можливо, вам це не здасться одкровенням, але для мене це було одкровенням, і так триває досі.
  
  Неможливо сказати, як довго ми могли б залишатися на тій фермерської кухні, нерухомі, безмолвствующие, не ділять нічого, крім цього мерзенного бренді з ванни. Чари розвіялися, коли Сигерсон без попередження раптово підхопився на ноги і тим же рухом відкотився вбік, притискаючись спиною до найближчої стіни. Я відкрила рот, але Сигерсон змусив мене замовкнути одним лютим жестом. Рухаючись так само повільно, як ящірка, підкрадається до до метелика, він безшумно крався вздовж стіни, поки не виявився досить близько до задніх дверей, щоб однією рукою відкрити її, а інший схопити громіздку фігуру на порозі за комір і втягнути всередину, протестуючи, але насправді не опираючись. Сигерсон зірвав з чоловіка пошарпану кашкет і відступив назад, ні дати ні взяти художник, відкриває свій останній портрет. Це був Володя Андричев.
  
  "Так", - сказав Сигерсон. "Я подумав, що, можливо, це могли бути ви". Мить Андричев стояв, важко дихаючи, його блакитні очі стали майже чорними на блідому, відчайдушно особі. Потім з драматичною різкістю він простягнув руки до Сигерсону, схрестив їх в зап'ястях і прошепотів: “Заарештуйте мене. Ви повинні заарештувати мене зараз".
  
  "На жаль, всі мої наручники старі і заіржавіли", - м'яко відповів Сигерсон. “Однак тут є якийсь напій, який, безумовно, повинен служити тієї ж мети. Сідайте з нами, герр Андричев.
  
  Владний людина, як я вже сказав, але той, хто, здавалося, не командував. Андричев впав на кухонний стілець так само безвільно, як викотився з фургона всього годину чи дві тому. З нього великими краплями лив піт, і він виглядав як божевільний, але очі його були ясні. Він сказав: “Вони не повинні бути у тюрмі. Я той самий. Ви повинні заарештувати мене. Я зробив жахливу, жахливу річ".
  
  Я твердо сказав: “Андричев, заспокойся цю ж хвилину. Я знаю тебе давно. Я не вірю, що ти здатний на яке-небудь зло. Пияцтво, так, і іноді вульгарні нападки, коли ми граємо Шуберта. Злість, мстивість, жорстокість — ніколи ".
  
  "Ні, ніхто ніколи не повірить у це про мене", - розгублено вигукнув він. “Я знаю, яким мене бачать: старий добрий Володя — можливо, трохи безцеремонний, трохи грубуватий, але прекрасний хлопець, коли дізнаєшся його по-справжньому ближче. Золоте серце і диявольський віолончеліст, але все, про що він коли-небудь думає, - це музика, музика і горілка. Цей чоловік не міг спланувати пікнік, не кажучи вже про помсту ".
  
  У Сигерсона вистачило присутності духу вкласти йому в руку келих, в той час як я сидів з відвислою щелепою, як у самих Людмили Плашки і доктора Настазе при вигляді грошей, шахрайстві з якими їх звинуватили, отриманих від очманілого чоловіка Людмили. Андричев дивився на нас з-за скла дивним, соромливим поглядом, тепер в його очах світилася лукава гордість, якої я ніколи раніше в них не бачив.
  
  “ Так, помста, - повторив він, явно насолоджуючись смаком, запахом і текстурою цього слова. “Помста, але не за всіх людей, за всі обмани, не за всі дурні маленькі хитрощі, не за дитячу брехня — це те, що вона є. З таким же успіхом можна прирікати метелика харчуватися йогуртом, як і її вічно ділити з нею одну постіль. Її лікар дізнається про це досить скоро. І він усміхнувся, пробуючи цю думку на смак.
  
  Слова, міркування, звук — все це було настільки далеким від Володі Андричева, що я був впевнений, що знаю, що досі не можу закрити рот. Сигерсон здавався набагато холоднокровніше, нетерпляче киваючи, поки Андричев говорив, ніби він отримував підтвердження успіху якоїсь великої авантюри, замість того щоб отримати незаперечні докази того, що його і мене грунтовно надули. Він сказав: "Доктор зробив це по-іншому".
  
  Потім обличчя Андричева разюче змінилося, всі різкі риси, здавалося, зблизилися, навіть лоб опустився. Він повторив слово "інший", як вимовив слово "помста", але в роті у нього з'явився неприємний присмак. “Цей дурень, цей злий, аморальний дурень! Він думає, що кохає її, і він змусив її саму так думати. Заради цього вона б покинула мене, пішла назавжди. Я повинен був зупинити її ". Але зараз його голос звучав так, наче він переконував самого себе в тому, що у нього не було вибору.
  
  "Гроші," м'яко підказав йому Сигерсон. - Це дійсно були ваші гроші, які я знайшов у багажнику пароплава?
  
  Самовдоволене вираз повернулося на обличчя Андричева, і він зробив великий ковток свого напою. “О, так, все до краплі. Все, що я міг зібрати, незалежно від того, що мені доводилося продавати, закладати або випрошувати, незалежно від того, як мені доводилося жити. Віолончель — це було важко для мене, але не так важко, як ви всі думали. Можна отримати іншу віолончель, але іншу Людмилу..." Він на мить замовк, дивлячись в підлогу, потім з викликом підняв на нас очі. “Не в цьому житті. Не в моєму житті. Це повинно було бути зроблено".
  
  І ми не знайдемо іншого такого віолончеліста, подумав я гірко і егоїстично. Сигерсон сказав: “Це ви один поширили історію про хронічної смертельної хвороби фрау Андричева. Ні вона, ні доктор Настазе нічого не знали".
  
  "Ні, сам доктор зробив там велику допомогу", - сказав Андричев з дивним їдким гумором. “Він помістив її в карантин, щоб тримати при собі і дати їм час спланувати втечу. Ми просто поширили цю історію більш широко, Прогорный і я, і дещо докладніше. Впоратися з нею було досить легко; складність полягала в тому, щоб вона не досягла вух Людмили або Настазе. Прогорный - справжній друг, - він вперше подивився просто на мене, — хоча він ніколи не стане справжнім віолончелістом. Але я щасливий, що у нього є Фабрегас ".
  
  Я зрозумів, що з тих пір, як він почав говорити, я постійно хитав головою, не в змозі по-справжньому побачити цього нового Володю Андричева; намагаючись, якщо хочете, сфокусувати свій розум. - Значить, Прогорный поклав гроші в кришку багажника? - запитав я незграбно і безглуздо.
  
  
  
  Андричев глузливо пирхнув. “Ні— коли у нього була б можливість? Квитки під стосом дров - це було Ризиковано, але все інше було моєю ідеєю. Поліція була готова зупинити їх на дорозі, — тут його голос затремтів, а губи раптово зморщилися, як ніби він збирався заплакати, - якраз тоді, коли вони думали, що знаходяться в безпеці і ... і вільні. Він зробив ще один глибокий ковток. “ Але ви двоє зробили це непотрібним. Я не розраховував на ваше втручання, але це був останній штрих до мого плану. Наявність двох таких поважних свідків їх злочини і спроби втечі — і навіть те, що один з них знайшов гроші, — це закрив за ними двері. Це закрило і заперло двері ".
  
  "Так," тихо сказав Сигерсон. “ А потім, коли твій план вдався, твоя помста відбулася, твоя невірна дружина і її коханець опинилися у в'язниці, ти спробував покінчити з собою. В його голосі не було ні питання, ні звинувачення. З таким виглядом, ніби він читав вголос газету.
  
  "Про", - сказав Андричев. "Це". Деякий час він більше нічого не говорив, як і Сигерсон. На кухні було так тихо, що я могла чути тихий скрежещущий звук миші, скребущейся про двері комори. Андричев нарешті встав, обережно погойдуючись, як людина, що намагається вирішити, чи дійсно він п'яний. Він більше не пітнів так жахливо, але його обличчя було білим і натягнутим, як вітрило, намагається стримати шторм. Він сказав: “Я не хочу жити без неї. Я можу, але не хочу. Помста ... це було не з-за неї, а з-за мене. За те, що я так любив її. За те, що любив її більше, ніж музику. Це була помста ". Він знову простяг руки до Сигерсону за невидимими кайданами. "Виведіть її з цього місця", - сказав він. “Його теж. Витягни їх і впусти мене. Зараз. Зараз."
  
  
  
  
  
  Людмила Плашка і доктор Настазе були звільнені з в'язниці, як тільки вдалося знайти світового суддю, який виніс їм вирок. Це чудова історія сама по собі ... але я бачу, що вам це було б нецікаво. Людмила Плашка пригрозила подати в суд на свого чоловіка, суд, місто і герцогство Великий Борниц на справді приголомшливу суму грошей. Однак доктор Настасе, повинно бути, вдалося отримати верх, оскільки вона не найняла адвоката, не подала жодних позовів і незабаром після цього зникла з ним у напрямку Нового Південного Уельсу. Я вважаю, що її двоюрідний брат Граджи отримав поштову листівку.
  
  
  
  Володя Андричев був офіційно звинувачений у безлічі незаперечних проступків і порушень, жоден з яких наші два юриста з Святого Радомира не знали, як переслідувати в судовому порядку — або захищати, якщо вже на те пішло, — тому було велике загальне полегшення, коли він також зник з поля зору людей, не залишивши ні адреси для пересилання, ні будь-яких інструкцій щодо того, що робити зі своїм мирським майном. Один з юристів спробував заволодіти його будинком в якості оплати несплачених судових витрат; але оскільки ніхто не міг навіть припустити, у що вони можуть вилитися, будинок зрештою перейшов у власність муніципального оркестру Великого Борница. Він спеціально призначений для розміщення приїжджих артистів, але поки, якщо бути зовсім відвертим ... Ні, вас це теж не цікавить, чи не так? Вам потрібна тільки інформація про герре Сигерсоне.
  
  Що ж, мені шкода вас розчаровувати, але його теж більше немає. О, вже деякий час — можливо, через два місяці після зникнення Володі Андричева. Так вийшло, що я проводив його до поштової карети, на якій він прибув до Святої Радомир. Наскільки я пам'ятаю, я навіть ніс його футляр для скрипки. Ніколи не були друзями, колегами за збігом обставин, ми мало що могли сказати один одному, але й не потребували цього. Те, що ми зрозуміли один одного, ми зрозуміли; решта залишалася такою ж загадкою, як і в той перший вечір, і ми були задоволені, що так воно і залишилося.
  
  Більшу частину очікування його поїзди ми мовчали, поки він раптово не сказав: "Я хотів би, щоб ви знали, герр Такести, що я буду згадувати проведений тут час з любов'ю і веселощами, але також і з деяким збентеженням". Коли я висловив своє здивування, він продовжив: “З-за справи Андричева. Тому що мене обдурили".
  
  "Я теж", - відповів я. "Як і весь оркестр - як і всі, хто хоч трохи розбирався в цій справі". Але Сигерсон похитав головою, сказавши: “Ні, концертмейстер, для мене все по-іншому. Це просто по-іншому".
  
  "І саме тому я дізнався тебе у твоєму образі жебрака", - відповів я з деяким жаром. “Для вас це завжди якось по-іншому, і ця так звана різниця завжди буде видно у ваших очах і в усьому, що ви робите. Як ви могли здогадатися про таємниці помсти Володі Андричева своїй дружині та її коханцю? Чого ви очікуєте від себе, герр Оскар Сигерсон? Ніж — кимти повинен бути в цьому світі?"
  
  
  
  Ми почули свисток поїзда, але такий далекий, що не могли розгледіти дим, що піднімається на повороті за фермою Риднак. Сигерсон на мить легенько поклав руку мені на плече; це був другий і останній раз, коли він торкався до мене. Він сказав: “Ви трохи знаєте про моїх думках, герр Такести. Я завжди вважав, що якщо виключити неможливе, те, що залишається, яким би неймовірним воно не було, має бути правдою, єдиним вирішенням проблеми. Проте в даному випадку все вийшло навпаки. Я ще довго буду розглядати справу Андричева".
  
  Поїзд під'їхав, ми вклонилися один одному, Сигерсон скочив на борт, і це було останнє, що я коли-небудь бачив. Поштовий диліжанс курсує в Бухарест і назад; крім того, я поняття не маю, куди він прямував. Не впевнений, що сказав би вам, якщо б знав. Ти ставиш занадто багато питань, і з твоїм акцентом щось не так. Сигерсон помітив такі речі.
  
  OceanofPDF.com
  
  Таємниця доктора Торвальда Сигерсона
  
  Лінда Робертсон
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Мис Стівенсон,
  територія Аляски
  , 30 вересня 1894 року
  
  Редактор
  Ілюстровані Щотижневі Новини
  Маркет-стріт, 755
  Сан-Франциско, Каліфорнія
  
  
  
  
  
  Редактору:
  
  
  
  Нещодавно я отримав кілька номерів вашої публікації за минуле літо і був здивований і засмучений, дізнавшись від них про таємниче зникнення дослідника Торвальда Сигерсона. Я також був засмучений, прочитавши, що були висловлені сумніви щодо справжності записних книжок професора Сигерсона, правдивості розповіді містера Генрі Мейса вашого репортера, про їхні подорожі з полярних льодах і, більш того, самого існування професора Сигерсона.
  
  Ми на мисі Стівенсон можемо поручитися за існування професора Сигерсона. Деякі з нас дійсно провели чимало часу з ним і з Генрі Мэйсом. У мене також є докази того, що журнали та блокноти, які знаходяться у володінні містера Мейса, є справжніми документами експедиції професора в полярні льоди, включаючи копії, які я особисто зробив з оригіналів професора. І той самий корабель, який привіз мені останні номери " Дзвінка з Сан -Франциско " і " Ілюстровані щотижневі новини, містять повідомлення про зникнення професора Сигерсона, також принесли мені листа від самого професора. Лист короткий і мало що говорить про його обставин, за винятком того, що він прямував до Франції, щоб продовжити там деякі дослідження. Він написав, що йому стало відомо про звинувачення, висунуті проти містера Мейса, його супутника в арктичному подорожі, і попросив мене допомогти, наскільки це було в моїх силах, підтвердити розповідь містера Мейса про експедиції та її досягнення. В подальшому звіті я спробую це зробити.
  
  Мене звуть Джон Осборн, і я власник торгової станції на мисі Стівенсон, недалеко від Пойнт-Барроу. Історія про те, як я тут опинився, довга і навряд чи зацікавить вас. Досить сказати, що я був вередливим, непрактичним юнаків, і моя родина думала, що це "виправить мене", якщо відправити у море. Але мої фізичні сили були не в змозі витримати тягар життя моряка, і, перебуваючи в Арктиці, я смертельно захворів, і мене залишили тут на піклуванні пари місіонерів, з усім очікуванням, що я скоро помру. Цим я зобов'язана турботу і доброту преподобного і місіс Стронг, а також Люсі Элисаок, осиротілої ескімоської дівчинки, яка працює у них, яка допомагала місіс Стронг доглядати за мною. Після довгого одужання я повністю одужав, якщо не вважати невеликий слабкості в легенях, і знайшов роботу клерка і бухгалтера у містера Гуткинда, який керував факторией, продаючи товари першої необхідності ескімосів і трапперам в обмін на хутра. До того часу ми з Люсі полюбили один одного, і як тільки я встав на ноги і почав працювати, преподобний Стронг повінчав нас. Коли містер Гуткинд вирішив спробувати щастя в пошуках золота на території Юкона. Через рік я став власником магазину. Це було три роки тому. За цей час я дещо дізнався про цю землю і місцевих тубільців, трохи опанував эскимосским мовою і став думати про мисі Стівенсон, незважаючи на всю його сувору віддаленість, як про свій будинок, про стронгах - як про моїх матері і батька, а про Люсі і її жителів села - як про мою сім'ю і друзів.
  
  Професор Сигерсон прибув на мис Стівенсон в серпні минулого року на пароплаві Вільям Сьюард, який також привіз припаси на зиму для місії, мого магазину і метеорологічної дослідної станції в Пойнт-Барроу. З ним був містер Мейс, а також норвежець по імені Эйлиф Бергссон, який, мабуть, був помічником або слугою професора. Їх прибуттю передували рекомендаційні листи для всіх них лейтенанту Эджуотеру на метеостанцію, і нам було цікаво познайомитися з ними і дізнатися більше про їх передбачуваної експедиції.
  
  Натовп людей була на березі, коли прибув катер з "Вільям Сьюард". Лейтенант Эджуотер відплив з Пойнт-Барроу на шлюпці метеостанції, коли побачив на горизонті дим від корабля, і був на пристані, щоб привітати своїх гостей. Сигерсону було близько сорока, високий і худорлявий, з орлиним особою і глибоко посадженими очима. Мейса, звичайно, ви знаєте. Бергссон був найбільшим і рослим з трьох; світловолосий, з квадратним підборіддям, він випромінював спокій і силу. Лейтенант тепло потиснув їм руки. “Професор, містер Мейс, приємно познайомитися з вами. Сподіваюся, у вас було легке подорож".
  
  "Звичайно, настільки добре, наскільки можна було очікувати", - відповів професор Сигерсон. "За останні кілька днів ми зіткнулися з бурхливою погодою у Коцебу і невеликою кількістю льоду, але капітан Феллоуз проробив відмінну роботу, провівши корабель через це". Він говорив як освічений англієць, без найменшого сліду норвезького акценту.
  
  “Радий чути, що все пройшло добре. Але тут починає йти сніг; боюся, ви пропустили те, що тут прийнято називати влітку. Давайте відведемо вас всіх у будинок. Ми мало що можемо запропонувати відвідувачам в плані зручностей, але у преподобного і місіс Стронг є кімната в їх будинку, поки ми не зможемо влаштувати вас в дерев'яному будинку, який ми використовуємо тут, коли приїжджаємо до метеостанції. Він повернувся до мене і преподобному Стронгу. "Це Джон Осборн, керуючий нашим універсальним магазином, і преподобний Стронг, наш учитель і місіонар серед місцевих жителів".
  
  "А, містер Осборн, преподобний Стронг", - сказав професор Сигерсон. “ Разом з лейтенантом ви - ті люди, яких мені веліли покликати сюди, щоб допомогти мені поговорити з ескімосами і заручитися їхньою допомогою в моєму підприємстві.
  
  Стронг відповів: “Ми будемо раді допомогти усім, чим зможемо.
  
  "Як і ми з дружиною", - погодився я.
  
  Протягом наступних кількох днів я був зайнятий кожен час неспання, завантажуючи хутра на корабель і спостерігаючи за розвантаженням і зберіганням моїх товарів і припасів, тому у мене не відразу знайшовся час познайомитися з нашими відвідувачами, за винятком Бергссона. Він відправився на корабель в умиаках, шкіряних човнах ескімосів, найнятих для перевезення вантажів з корабля, і сам вивантажив з них багато скрині експедиції, майже без зусиль зануривши їх на сани, які ми використовували, щоб тягнути їх в село. Деякі він ніс на плечах всю дорогу до дерев'яного будинку, де повинна була зупинитися компанія.
  
  Коли я закінчив розпаковувати і інвентаризувати наші товари, ми з Люсі запросили наших гостей на вечерю разом з лейтенантом і Стронгами. За стейками з тюленя і пирогом з сушеними яблуками Сигерсон розповів про свою запланованої експедиції, а ми слухали і давали поради, які, на нашу думку, могли виявитися корисними.
  
  "Я маю намір пройти по льоду так далеко на північ, як тільки зможу", - сказав Сигерсон, проводячи пальцем лінію по карті північного краю території Аляска і крижаного поля над нею. “Моя мета - дослідити можливість того, що система островів, подібна Чоуз над Канадою, прихована під льоду над Пойнт-Барроу. Попутно я проведу вимірювання, які, як я сподіваюся, допоможуть визначити рух північного магнітного полюса. Щоб подолати якомога більшу відстань, ми плануємо використовувати собачі упряжки, і наша група буде невеликий: я, містер Бергссон, містер Мейс і ескімоський провідник.
  
  "Тутешні ескімоси не заходять далеко на крижане поле," втрутився я. “ Кажуть, там немає дичини.
  
  "Якщо там немає островів і мало ділянок відкритої води, це цілком може бути правдою", - додав лейтенант Эджуотер. “Вам знадобляться припаси принаймні на три місяці, щоб бути в безпеці. Коли ти думав почати?"
  
  “ Думаю, в лютому, коли знову почне світати. Це дасть нам час просунутися досить далеко на північ і повернутися до того, як рушать пакові льоди. Я привіз, сподіваюся, досить припасів для учасників експедиції. Однак мені знадобляться нарти й собаки, а також сушена риба, щоб нагодувати їх. І одяг з оленячих шкур, намети та спальні мішки. Все це, я сподіваюся, я зможу придбати тут протягом наступних декількох місяців ".
  
  Я сказав, що ми з Люсі могли б знайти хороші шкури і місцевих жінок, які могли б пошити те, що їм потрібно. "Я знаю пару чоловік, з яких могли б вийти гарні провідники," сказав я, "але чоловікові буде важко залишити свою сім'ю на такий довгий термін без когось, хто міг би полювати за ними".
  
  
  
  "Дайте їм знати, що я заплачу дуже добре", - відповів Сигерсон.
  
  Протягом наступних кількох тижнів ми кілька разів зустрічалися за вечерею і довго обговорювали плани Сигерсона і новини з навколишнього світу. Сигерсон мандрував по горах Індії і Тибету, і преподобний Стронг був зачарований його описами древніх монастирів, прилепившихся до голих скелях гір в двох з половиною милях над рівнем моря, і дивних і аскетичних практик ченців, що населяли їх. Ми обговорювали справу Ліззі Борден, доводячи її винність або невинність на основі фактів, почерпнутих зі старих газет, які потрапили до нас з "Вільямом Сьюардом". Професор Сигерсон, здавалося, проявив інтерес до цієї справи. Він навів переконливі аргументи на користь її вини, спираючись на деталі, в яких ми не побачили жодного значення, і на те, що він назвав "наукою дедукції", щоб показати, як їй вдалося приховати докази свого злочину від поліції. "Справа була розглянута дуже погано", - сказав він. “ Враховуючи, що весь день вбивств в будинку господарювали сусіди, а поліція Фолл-Рівер діяла з кращих спонукань, міс Борден могла заховати або знищити дюжину закривавлених суконь, і ніхто про це не здогадався.
  
  Місіс Стронг наполягав на невинності міс Борден, сказавши нарешті: "Професор, незважаючи на ваші докази, мені важко повірити, що вихована жінка була здатна на таке жорстоке злочин".
  
  "Я не сумніваюся, що присяжні відчували те ж, що і ви", - відповів Сигерсон. “Здається, це одне з дивних уявлень сучасного цивілізованого світу про те, що жінки середнього і вищого класів володіють деяким перевагою духу, яке не спонукає їх заподіяти шкоду іншій істоті. Правда, набагато більше жінок вбивають крадькома, ніж силою, але я вважаю, що це більше пов'язано з їх меншою силою і вмінням, ніж з будь-яким огидою до вбивства ".
  
  Я був трохи здивований очевидним цинізмом професора. Місіс Стронг, однак, відповіла своєю м'якою, але твердої манері. “Я думаю, ви надаєте нам, жінкам, ведмежу послугу, професор. Готовність вбивати у нас не вихована, і більшість з нас не вчать цьому, так само як і дітей. Якщо міс Борден дійсно вбила своїх батьків, я підозрюю, що це було результатом якихось жахливих мук або божевілля.
  
  "Але цього немає ніяких доказів", - втрутився лейтенант Эджуотер. "На загальну думку, Бордены були порядної сім'ї".
  
  
  
  Професор відповів: “Ах, але такі сім'ї часто приховують жахливі секрети за безтурботними особами, які вони являють світу. Я бачив їх, і містер Мейс, і преподобний Стронг, я вважаю, теж повинні були бачити вас у вашій роботі.
  
  "На жаль, так", - відповів мій друг, і його дружина кивнула в знак згоди.
  
  "Про, безумовно", - додала Мейс і продовжила розповідати історію про витонченої і чарівній жінці з Сан-Франциско, яка вийшла заміж і вбила трьох багатих чоловіків, а потім втекла зі своїми неправедно нажитими грошима в Південну Америку, коли закон почав наближатися до неї.
  
  Осінь і холодна погода до того часу виразно наздогнали нас. Шторми пронеслися над мисом, забелив коричневі пагорби снігом і заморозивши заливши все далі від берега. Ескімоси, повернувшись з річною полювання і торгівлі, відремонтували свої зимові хатини з дерну і китового вуса і наповнили свої схованки моржами, тюленями, карібу і сушеною рибою на довгу майбутню зиму. Кілька разів наше маленьке поселення відвідували китобійні судна, які поспішали на південь, випереджаючи льодохід. Вони приносили прибуток в мій магазин і ескімосів, які продавали їм свіже м'ясо, але вони також приносили вади і хвороби. Незважаючи на закон, який забороняє продавати алкоголь ескімосів, китобійні судна часто продають його їм, і чоловіки напиваються, б'ються, а іноді і стріляють один в одного. За нашими мірками, звичаї ескімосів також особливо распущенны, і молоді жінки і дівчата сходяться на кораблі, щоб спілкуватися з моряками, до постійного жаль преподобного і місіс Стронг.
  
  Люсі, коли не допомагала місіс Стронг в місіонерській школі, була зайнята купівлею одягу і гіда для експедиції професора Сигерсона. Вона поговорила з жінкою з села, яка, за її словами, краще за всіх шила парки, і з іншого, яка шила кращі чоботи з оленячої шкіри — камікі, як називають їх ескімоси. Коли рознеслася чутка, що білі люди шукають шкури оленя і лосося в магазин стали приходити люди з сіл по всьому узбережжю, їх собачі упряжки були навантажені тюками хутра та в'яленої риби. Жінки-шитейщицы приходили в магазин і розглядали шкурки, вибираючи то тут, то там по одній. Одного разу Люсі підійшла до мене і сказала: "Джонні, я думаю, Тунгверук, можливо, захоче стати гідом для містера Сигерсона, але тобі потрібно поговорити з ним".
  
  "Звичайно, дорога," сказав я, " але чому?"
  
  "Конок і Онгуалук сказали йому, що він повинен попросити мене стати його дружиною, і тепер я дуже збентежена, щоб про нього говорити з ким-небудь у селі".
  
  Я не був здивований. Жінки в селі завжди жартували над Люсі, говорячи їй, що вона повинна піти з чоловіком, який вміє полювати. "Ти не можеш шити хутряний одяг або робити багато чого корисного", - говорили вони їй. "Якщо цей білий чоловік піде, ти отримаєш не хорошого чоловіка, а тільки ледачого, який не зможе змусити жити з ним жодну іншу жінку".
  
  Поки Люсі спостерігала за магазином, Сигерсон, Бергссон і я вирушили в село, щоб знайти Тунгверука, майбутнього гіда. Я знав його, тому що він час від часу заходив у магазин, щоб обміняти шкури і м'ясо на свинець для куль, чай, борошно і товари для дому. Ми знайшли його у великому будинку його китобійної команди, і він привів нас у свою хатину. Очевидно, у нього вже була дружина, тому що зовні молода жінка чистила шкуру оленя. Вона пішла за нами в хатину і слухала, як ми розмовляємо, час від часу роблячи зауваження тунгверукам на їх мові. Вони були гарною парою, з широкими, привабливими особами і густими чорними волоссям. Їх одяг з оленячих шкур була гарно оздоблена зайцем, лисицею та горностаєм, а їх хатина була охайною і добре забезпечена інструментами, кухонним приладдям і шкурами для постільних речей.
  
  Дружина Тунгверука заварила чай, кинувши жменю листя в казан з водою, нагрівається над лампою з тюленячим жиром. Поки ми пили, ми обговорювали, коли і як довго Сигерсон мав намір подорожувати по крижаному полю. Тунгверук теж запитав, чим він збирається харчуватися, сказавши: "Там немає дичини: ні тюленів, ні ведмедів, тільки лід". Поки я перекладав для них, вони обговорювали придбання собак і припасів, кількість собак і саней, які знадобляться, і те, як Тунгверуку будуть платити за його роботу. У Тунгверука був хороший сезон китобійного промислу і полювання на оленя, і він запасся хорошим запасом м'яса на зиму, але він хотів, щоб його дружина запаслася провізією на час його відсутності, у неврожайні часи ранньої весни. Вони з Сигерсоном легко прийшли до угоди, і в кінці ми відсвяткували їх угоду корабельними сухарями і смужками сушеного китового жиру.
  
  З допомогою Тунгверука Сигерсон незабаром придбав пару саней і дюжину собак, щоб вони могли почати вчитися керувати ними. Вони домовилися про будівництво чотирьох нових саней для перевезення чоловіків і їх припасів і почали купувати собак, щоб тягнути їх. Потім Сигерсон, Мейс і Бергссон покинули мис Стівенсон, щоб залишитися з лейтенантом і його людьми на метеостанції. Тунгверук зі своєю дружиною також переїхали в метеорологічну обсерваторію, щоб навчити трьох чоловіків управляти собачими упряжками.
  
  Восени я час від часу бачив Сигерсона і його супутників, зазвичай в ясні дні, коли один або двоє з них приїжджали сюди на санках, щоб забрати дещо з припасів, які Сигерсон зберігав на моєму складі. Містер Мейс, здавалося, був самим енергійним гостем. З самого початку він почав кататися поруч з собачою упряжкою на парі незвичайних снігоступів, схожих на полози для саней. "Це норвезьке винахід," сказав він, коли я запитав, " називається лижі. Нансен використовував їх, коли перетинав Гренландію, і Сигерсон теж хоче ними користуватися, а Бергссон вчить нас. Це набагато швидше, ніж бігти на санях — дивись! І, відштовхнувшись ціпком, він помчав вниз по невеликому схилу.
  
  Сигерсон вивчав звичаї і мову місцевих жителів. Він проводив дні за днями у селі, спостерігаючи за чоловіками і жінками за їх повсякденними справами і розпитуючи про них стронгов, Люсі і мене. Вони з Бергссоном вирушили з Тунгверуком полювати на тюленів і карібу. І він працював над вивченням місцевої мови, вразивши всіх нас тим, як швидко опанував його тонкощами.
  
  У середині листопада сонце опустилося за обрій, щоб повернутися тільки в лютому. Як тільки я набрав досить плавця для грубки і зміцнив лавку і наш будинок від зимових штормів, у мене майже не залишилося справ, і все одно зимова темрява наводить на мене тугу. Я багато спав, вирізав тарілки і чашки з плавника і відвідував ескімосів з села, які приходили торгувати або просто скоротати час в нашій вітальні, а також читав книги і обмінювався з ними преподобним Стронгом. Люсі допомогла місіс Стронг викладала в місіонерській школі, в'язала шкарпетки і шапки, а також робила маленькі подарунки до Різдва і великим зимового фестивалю, який жителі села називають Кивик.
  
  Тієї зими наше маленьке поселення також поповнилося мешканцями "Майри", парового китобійного судна, яке занадто пізно покинуло китобійні угіддя над Канадою і, оскільки його шлях на південь був заблокований льодами, було змушене повернутися і перезимувати на мисі Стівенсон. Вона була особливо прикрим прикладом цього підприємства: корабель заіржавів і перебував у поганому стані, її капітан був слабким і дратівливою людиною, а команда в основному хуліганами. Навіть ці жінки незабаром втомилися від їх неотесаності і здебільшого покинули корабель на самоті.
  
  Батько однієї дівчинки, Некпук, однак, обміняв її на першого помічника капітана в обмін на тютюн і ром. Помічник капітана, Сандерс, був грубіяном і п'яницею. Коли він був п'яний, що траплялося часто, він бив Накпук і обзивав її самим мерзенним з імен. Бідна дівчина, яка раніше була веселою, простий молодою жінкою, тепер ледь піднімала голову і рідко посміхалася. Преподобний Стронг, який часто відвідував корабель, щоб поговорити з матросами, не раз говорив Сандерсу і капітану Белчеру про звернення Сандерса з Некпуком, але безрезультатно.
  
  Багато членів команди стали приходити в церкву по неділях під впливом доброго і життєрадісного присутності преподобного або просто в пошуках чого-небудь, чим можна було б заповнити свій час довгої зимової ночі. Одним з них був син Сандерса Те, шістнадцятирічний юнак, настільки ж добросердечний, щедрий і працьовитий, як Сандерс був підступний і подл. Сандерса, здавалося, обурювало добродушність сина і його популярність серед товаришів по кораблю, і він не упускав можливості обрушитися на нього з образами, уїдливими зауваженнями і тумаками. Одного разу я був поруч і почув, як він щось бурмоче, коли побачив Тома біля церкви. “Хлопчик з недільної школи, прямо як твоя мама. Тобі що, зовсім нічим зайнятися? Любиш сидіти без діла, зовсім як вона, і просто чекати, коли я принесу додому гроші, а?" Тому нічого не сказав, але я побачив, як стиснулася його щелепа, коли він відвернув голову.
  
  Корабельний тесля, грубуватий чоловік по імені Еверс, здавалося, виявляв батьковий інтерес до юного Тому і не відчував особливої користі від Сандерса, якого він називав "старим базікою" і навіть гірше. "Не дозволяй йому дістатися до тебе, малюк", - говорив він Того, ляскаючи загрубілою рукою по плечу хлопчика.
  
  В саму похмуру частину зими, похмурої ночі, незабаром після закінчення різдвяних канікул, Сандерс зник. Він грав у карти з кількома товаришами по кораблю і сильно програвся. Він встав з-за столу, проклинаючи інших гравців і посилаючи їх до Біса, і вийшов з кімнати. В його каюті хтось із матросів чув, як він лаявся, а Некпук плакала і благала його: "як зазвичай", - цинічно сказав один з них. Один або двоє почули кроки, як ніби вона вибігла на палубу, а він гнався за нею.
  
  На наступний день Сандерса не було за сніданком, і коли капітан заглянув в його каюту, вона була порожня. Обшук на кораблі не виявив ніяких ознак ні його, ні Накпука, але шторм і темрява зробили неможливими більш широкі пошуки. Минуло ще два дні, перш ніж погода заспокоїлася настільки, щоб дозволити команді корабля і деяким з нас з поселення з ліхтарями і факелами розосередитися по льоду в пошуках тіла Сандерса, оскільки передбачалося, що він не міг пережити шторм. Некпук дивним чином опинився в селі живим і неушкодженим. Коли її запитали про зникнення Сандерса, вона похитала головою, сказавши: "Я не знаю, я втекла".
  
  "Підлий маленький дикун," прогарчав капітан. "Вона знає більше, ніж говорить; ви це бачите". Інші припустили, що Сандерс, п'яний бродивший в темряві, ймовірно, провалився в яму, вириту эскимосом, охотившимся на рибу або тюленя.
  
  Таємниця зникнення Сандерса невдовзі відійшла на другий план порівняно з хвилюванням, викликаним появою сонця над горизонтом в лютому, а незабаром після цього - від'їздом Сигерсона в його крижану експедицію на північ. Закупивши собак, сани, сушену рибу, одяг та інші припаси, Сигерсон став добре відомим благодійником ескімосів у селі. Вони сміялися над дурістю білих людей, які докладали стільки зусиль, подорожуючи там, де не було дичини, яку можна було б зловити, але багато з них ішли пішки або каталися на санках до метеостанції, щоб проводити загін. Кілька жителів села деякий час їхали за мандрівниками на своїх санях. Решта спостерігали, як їх фігури з довгими тінями зменшувалися з відстанню, поки не перетворилися в точки, ледве помітні в сгущающейся темряві.
  
  Після їх від'їзду життя в поселенні швидко повернулася в своє звичайне русло. Це було саме голодне час року, коли дичини було мало, а м'ясо і риба, запасені минулого літа, підходили до кінця. Дружина Тунгверука, маленька крихта, кутающаяся в капюшон своєї парки, пару раз приходила в магазин, щоб отримати від чоловіка корабельне печиво, в'яленого лосося і чай. Чоловіки в селі полювали на тюленів, з нескінченним терпінням чекаючи біля ополонок по льоду, а жінки і діти проводили довгі години на підлідної риболовлі. Люсі іноді ходила з ними, щоб ми могли поїсти свіжої риби, але риби було небагато, і ми з Люсі харчувалися в основному консервами, в'яленим лососем і коржами, а іноді купували шматочок тюленя, якщо у кого-то було досить на обмін. Тим не менш, нам пощастило, що нам не довелося голодувати, і наш настрій піднявся по мірі того, як дні ставали довшими і світліше.
  
  Кілька людей з корабля іноді ходили з нами на риболовлю чи проводили вільні години, сидячи біля плити в магазині, читаючи старі журнали, обмінюючись історіями і бурмочучи про те, що пора забиратися з цього богом забутого місця" і повертатися до лову китів. Час від часу ми обговорювали, як справи у Сигерсона і його команди, особливо коли погода зіпсувалася. "Я думаю, краще вже нам стирчати в цій щурячої нори, ніж їм прямо зараз", - пробурчав тесля Еверс одного разу сніжним днем, коли вирував вітер і дзвеніло вікна в будинку.
  
  “ А що, якщо вони врешті-решт з'їдять один одного, як ті бідолахи з Кейп-Сабіна? Буде велике розслідування, ми всі поїдемо у Вашингтон давати свідчення ", - додав Гест, третій помічник капітана, з яким похмурим передчуттям. Час від часу хто-небудь згадував Сандерса, і з того, що говорили чоловіки, було ясно, що вони не нудьгували за нього, і їм, здавалося, було нецікаво міркувати про його долю.
  
  Всупереч жахливим прогнозам Геста, Сигерсон і його команда повернулися, обірвані і змучені, але неушкоджені, в кінці квітня. Вони дісталися до вісімдесят другий паралелі, проводячи спостереження по шляху, зробивши подорож протяжністю близько шістнадцяти сотень миль, в ході якого не виявили ні землі, ні чого-небудь ще, крім величезного простору паків льоду. "Схоже," сказав нам Сигерсон за вечерею через кілька днів після їх повернення, " що на північ від Пойнт-Барроу, можливо, немає островів, подібних тим, що є над Канадою. Замість цього, мабуть, існує постійний, цілорічний паковий лід, який, можливо, тягнеться до самого полюса ".
  
  У мене був хороший, розбірливий почерк, і в той час мені майже нічим було зайнятися, тому Сигерсон найняв мене, щоб я зробив точну копію його суднових журналів за час експедиції. В наступні тижні Мейс пригощав нас драматичними розповідями про сміливості і нестатках — про те, як одні з саней зісковзнули в тріщину в льоду і були б втрачені разом з усіма своїми собаками, якби Бергссон з величезною силою не втримав їх, поки не вдалося відтягнути в безпечне місце; як вони ледве врятувалися, коли їхні намети були поховані під снігом і льодом після шторму; і як ведуча собака Сигерсона, Хеда, врятувала їх від білого ведмедя, тримаючи його на відстані до тих пір, поки Бергссон не зміг звалити його влучним пострілом. Сигерсон і Бергссон посміхнулися його ентузіазму, але майже нічого не сказали. Щоденники Сигерсона підтверджували розповіді Мейса, але в самій прозаїчною манері, ніби подібні пригоди були всього лише невеликими перешкодами, для ходьби інтелектом і ретельним обмірковуванням.
  
  Одного разу весняним ввечері, повернувшись з полювання на гусей, я дізнався про жахливе відкриття. Тіло чоловіка було знайдено в звалилася сніговому будинку на замерзлому березі затоки, між Майрой і селом. Я відразу ж попрямував туди, де невеликий натовп матросів з корабля і кілька ескімосів зібралися біля купи брудного снігу, яка раніше була сніговим будинком. Мій погляд впав на Тома Сандерса, який стояв трохи віддалік з Эверсом. По його блідому, ураженого особі відразу стало ясно, чиє це тіло. Кілька людей привітали мене і пропустили в центр кола. Там, на мій подив, я побачив Сигерсона, що стоїть над трупом, який був викопаний із засніженої могили і покладений на дошку прямо на сніг. Я мало що міг розгледіти, крім його темної одягу та мокрих поплутаного волосся. Коли я наблизився, Сигерсон повернув голову й нетерпляче махнув мені, щоб я повертався. “Скільки разів я повинен повторювати вам, що це місце злочину. Не викидайте докази, топчучи їх, як лондонська банда — а, це ви, містер Осборн. Будь ласка, відійдіть, спасибі." Він знову подивився на труп, потім на мене. “Це зниклий містер Сандерс, " сказав він, - убитий цим. Він взяв якийсь предмет зі столу поруч з тілом. Я впізнав у ньому зазубрений наконечник гарпуна зі слонової кістки, з віком став майже коричневим, як червоне дерево.
  
  “Це ескімоської виріб. Досить красивий артефакт". Він вказав на якісь знаки на його боці, і я вперше помітив, які довгі й тонкі у нього руки. “Зверніть увагу на різьбу; це досить характерний артефакт. Капітан вирушив з загоном людей в село, щоб заарештувати Накпука. Я намагалася сказати йому, що він помилявся, думаючи, що вона вбивця, але він нічого цього не хотів чути.
  
  З хвилину я просто стояв розгублений, переводячи погляд з нього на тіло Сандерса і назад. Потім Сигерсон запитав у своєї звичайної різкій манері: "чи Можу я скористатися вашим сховищем для останків містера Сандерса, поки не завершу обстеження?"
  
  Я кивнув на знак згоди.
  
  “ Добре. Я попрошу кого-небудь з команди допомогти мені нести його.
  
  Я обернувся і попрямував назад до селища, щоб відімкнути двері складу. Йдучи, я зупинився поряд з Томом Сандерсом. "Мені дуже шкода", - сказав я.
  
  Він подивився на мене з чимось подібне до розпачу. "Вони звинувачують дівчину," сказав він. “ Це...
  
  "Ну от, давайте не будемо обговорювати це, поки не дізнаємося більше", - втрутився Еверс. "Він не в собі, сер, - сказав він мені, "з-за пережитого шоку і всього іншого".
  
  На складі я допоміг спорудити імпровізований стіл з дощок і цап для пилки, на якому могло лежати тіло Сандерса. Потім, залишивши Сигерсона з ключем, я попрямував до будинку преподобного Стронга. Я не міг не сподіватися, що хто-небудь вчасно попередив Никпук, щоб вона дозволила їй втекти або сховатися, але група капітана знайшла її біля хатини і призвела до преподобного Стронгу, наполягаючи, щоб її де-небудь замкнули, поки не викличуть лейтенанта Эджуотера для проведення свого роду розслідування.
  
  
  
  Будинок був оточений зацікавленими ескімосами і чоловіками Світу. Преподобний Стронг привітав мене, коли я увійшов в його переповнену вітальню. “Осборн, привіт. Люсі в спальні з Кетрін і Накпуком, а я намагаюся зберегти тут світ ". Він стояв з двома чоловіками, яких я дізналася старійшин з села. Ще з півдюжини жителів села сиділи на стільцях і на підлозі. В іншому кінці кімнати, суплячись, сидів капітан з парою чоловіків з свого загону. Тім Сандерс стояв біля стіни, зсутуливши плечі, і дивився на свої складені руки.
  
  "Добре, що більшість молодих людей зараз вирушили полювати на моржів," сказав мені Стронг, хитаючи головою, - інакше, я підозрюю, було б кровопролиття. Ми і так в якомусь глухому куті. Старші вважають, що цим повинні займатися вони, а капітан Белчер і чути про це не хоче. Він хоче, щоб він і Эджуотер судили дівчину і покарали так, як вони того вимагають.
  
  “ Сигерсон каже мені, що вона не вбивала Сандерса.
  
  "Я не розумію, як він може це сказати, але я сподіваюся, що він зможе це довести".
  
  Ми просиділи годину або більше, Стронг і я вели світську бесіду, в той час як капітан і двоє супроводжуючих його чоловіків сиділи в незручному мовчанні в одному кінці кімнати, а двоє старійшин з безпристрасними особами стояли в іншому. Лейтенант Эджуотер прибув разом з Мэйсом і Бергссоном, які вирушили за ним з метеостанції. Березня, дівчина-ескімоска, допомагала місіс Стронг по будинку, приготувала всім чай, і ми зібралися за обіднім столом, щоб обговорити, як слід вести справу про вбивство Сандерса.
  
  Ледве ми влаштувалися, як двері відчинилися, і в кімнату несміливо ввійшов хлопчик з села і щось пробурмотів преподобному Стронгу. Стронг встав і попрямував через переповнений зал до капітана. "Професор Сигерсон попросив вас і містера Осборна зайти до нього на склад, де знаходиться тіло". Ми піднялися на ноги, натягли куртки і черевики і попрямували на склад. Сигерсон привітав нас у двері і з деяким драматизмом жестом запросив усередину, до імпровізованому столу, на якому в світлі ліхтаря, підвішеного до сволока, лежав труп Сандерса. Одяг була знята з тіла, а нижня половина покрита шматком полотна. Довгий розріз у формі букви Y починався біля грудей і зникав під полотном на талії. Трохи лівіше я розгледів нерівні краї рани, з якої стирчав тонкий дерев'яний штир.
  
  
  
  Сигерсон підійшов до тіла і почав свої пояснення. “Як ви можете бачити, я спробував провести приблизне посмертне обстеження пошкоджень. Хоча я не лікар, я вивчав анатомію і бачив кілька розтинів трупів, а також за ці роки дечого навчився у старого друга, який був військовим хірургом. Я хотів, щоб ви, капітан Белчер, своїми очима побачили травму, що стала причиною смерті містера Сандерса. Як ви бачите, тіло знаходиться у відмінній збереження, оскільки воно було заморожено і запечатано під снігом і льодом протягом декількох місяців.
  
  “На животі містера Сандерса ви можете бачити слід від єдиної колотої рани. Коли було знайдено тіло, це, — він взяв зі столу наконечник гарпуна зі слонової кістки, — стирчало з рани.
  
  "Це належало Сандерсу", - вигукнув капітан. “Я пам'ятаю, як він виграв його в кістки у матроса з острова Гершель. Ви хочете сказати, що вона вбила його?"
  
  "Це зброя, з якої він був убитий", - відповів Сигерсон.
  
  “Ну, це виразно вказує на неї як на вбивцю, чи не так? Вона була в його кімнаті і могла дістати це — що б це не було — заховати і чекати свого шансу".
  
  Сигерсон натягнув брезентову простирадло, поки вона повністю не накрила тіло. "Давайте повернемося в будинок преподобного", - сказав він.
  
  Коли ми повернулися з Сигерсоном в переповнену кімнату, я побачив, що Накпук стоїть в дверях спальні, тримаючи місіс Стронг за руку. На її обличчі я побачив смирення, з яким ескімоси, здається, беруть жахливі руки, які Доля так часто завдає їм, і це пронизала моє серце, коли я побачив це в такій юній дівчині. Тому не рушив з місця, але спостерігав за нами, коли ми увійшли, вивчаючи кожне з наших осіб.
  
  Після того, як ми сіли за стіл, першим заговорив капітан Белчер. "Ну, я бачив тіло Сандерса і чув, що говорить присутній тут професор, і це настільки ясно, наскільки це можливо, що дівчина вбила його — я вважаю, чекала свого шансу, поки він не покинув корабель тієї ночі, і заколола його там, на льоду, його власним ножем ".
  
  В кімнаті піднявся гул голосів, оскільки присутні відреагували на звинувачення капітана і перевели його своїм сусідам. Люсі тихо звернулася до старійшин, які похитали головами і виглядали серйозними.
  
  На тлі голосів хтось піднявся з глибини кімнати. Тому проштовхався вперед, до столу. Його обличчя було блідим і змученим, але виражало рішучість. “Ні, будь ласка, немає. Це була не Нетти, це був я. Я— я вбив його.
  
  Капітан Белчер відповів йому лайкою. “Про що ти говориш, Те? Ця дівчина просто дикунка-вбивця, хлопчик, залиш її в спокої".
  
  Тому повернувся обличчям до капітана і відповів твердим голосом: “Ні. Ні, це неправильно".
  
  "Чорт візьми, Тому," почав капітан, але був перерваний Сигерсоном, який сказав: "Нехай хлопчик розповість свою історію".
  
  "Так, розкажіть нам, що сталося", - додав Мейс.
  
  Преподобний Стронг запропонував Тому свій стілець, але Том похитав головою. Тримаючись однією рукою за спинку стільця, щоб не впасти, він коливався секунду або дві. Потім він підняв голову і почав. “Він - мій батько бив її - ти знаєш, яким він був. Він знову був п'яний — хтось із чоловіків приготував домашній самогон — і він грав у карти і програвав. Коли він встав і пішов у каюту, я пішов за ним. Я знав Нетти — так ми її називали, тому що мій батько не міг вимовити її ім'я, — я знав, що вона була там у ту ніч, і я знав, що він відіграється на ній. Так було всю нашу життя, коли він був вдома, коли він напивався і зганяв це на моїй мамі. Я подумала, що спробую — іноді у мене виходить — зупинити його, поговоривши з ним або замість цього розсердивши його на мене. Мені було так шкода її. Вона всього лише маленька, не старше моєї молодшої сестри.
  
  “Але він дістався туди і вів себе як дикий чоловік. Він схопив її, як тільки побачив, назвав брехливої, злодійкуватої повією і почав бити кулаками. Я вбіг і спробував відтягнути його, але він накинувся на мене. Він звинуватив мене в тому, що я був у неї закоханий і — ну ти знаєш — за його спиною і все таке, а потім сказав, що уб'є нас обох, і витягнув з кишені лезо гарпуна.
  
  Нетти вибігла з дому і збіг сходами на терасу, а він помчав за нею. Вона зійшла з корабля і побігла по снігу, тікаючи від нього, але було вітряно і темно, і вона спіткнулася і впала, і він наздогнав її. Я крикнула йому, щоб він зупинився, і він обернувся і вхопив мене. Я спробувала вирватися, але не змогла. Він був як божевільний. Я схопив його за руку з ножем і щосили намагався утримати його від удару ножем у мене. Я штовхнув його, і він випустив гарпун, і я відібрав його у нього. Але потім він переїхав мене і просто впав на наконечник гарпуна в моїй руці. Повинно бути, ніж потрапив йому в життєво важливе місце, тому що він похитнувся, відпустив мене і сіл, обмякнув, прямо там, на снігу. Я впав разом з ним.
  
  “Я намагався привести його до тями, але він помер там через кілька миттєвостей. Потім я сидів там, і все, про що я міг думати, це про те, що я тільки що вбив свого батька ". Тому на мить зупинився, вражений, потім взяв себе в руки і пішов далі. “Я не думав, що зможу віднести його назад на корабель, тому я шукав місце, де я міг би залишити його тіло, поки хто-небудь не допоможе повернути його назад. І вітер вив, і сніг валив з такою силою, що я не міг ясно мислити. Неподалік був маленький сніговий будиночок, який хтось побудував, я думаю, для підлідної риболовлі. Я просто побачив це і подумав, що, може бути, мені вдасться утримати його там. Тому я затягнув його туди. І поки я був там, лід піді мною зрушив, і сніговий будинок почав руйнуватися. Я схопився і ледь вибрався звідти. Я пам'ятаю, як кликав Нетти, тому що починався справжній шторм, і я боявся, що вона там заблукати, але вона не прийшла. Я міг бачити тільки вогні корабля, і мені ледве вдалося дістатися туди, наполовину замерзлому, і забратися в свою койку.
  
  “Минуло кілька днів, перш ніж буря вщухла, і коли це сталося, вся кров або сліди, які ми могли залишити, зникли, а сніговий будинок був настільки зруйнований і похований під снігом і льодом, що я нічого не міг вдіяти з його тілом. У мене був час подумати про те, що я зробив і що може трапитися, якщо вони мені не повірять, і я боявся що-небудь сказати. З тих пір я просто чекав, не знаючи, що робити. Я подумав, що якщо корабель полетить до того, як буде знайдено його тіло, я залишу якусь записку преподобному Стронгу, щоб Нетти не звинувачували.
  
  Капітан усе ще не вірив своїм вухам. "Але, Тому," сказав він, хитаючи головою, " Джон Сандерс, твій власний батько...
  
  "Я ніколи не хотів заподіяти йому біль, сер", - відповів Том. "Але ви, як ніхто інший, знаєте, яким він був". Коли він сказав це, його голос затремтів, і він розридався.
  
  "Підійди, сядь," м'яко сказав Стронг, встаючи і обіймаючи Тома за плечі.
  
  "Я думав про моєї бідної матері", - сказав Том, обхопивши голову руками. "Що вона тепер робитиме?"
  
  Лейтенант Эджуотер, що сидів поруч зі мною, сказав собі під ніс: "Схоже, вона добре позбавилася від нього". Звертаючись до інших за столом, він сказав: "Я думаю, грунтуючись на тому, що нам розповів Те, що ми повинні звільнити дівчину".
  
  
  
  Капітан Белчер був непохитний. "Все, що у нас є, - це його слово", - сказав він. "Інших доказів немає".
  
  "Я можу дещо надати", - втрутився Сигерсон.
  
  Ми всі повернулися до нього. "Добре," сказав капітан, - розкажіть нам, що у вас є".
  
  “ Ви бачили тіло Сандерса, капітан.
  
  "Так".
  
  “ Ви цього не бачили, але коли тіло було знайдено, воно лежало на спині. Він був одягнений в черевики, дві пари панчіх, довга нижня білизна, сорочку, светр, вовняну куртку, але без рукавичок або капелюхи. Іншими словами, одяг, в якій чоловік міг би сидіти в холодній кімнаті, але він не був одягнений для виходу на вулицю. Були виявлені сліди крові на льоду під тілом і трохи крові під самим тілом. Це наводило на думку, що тіло перенесли після смертельного поранення, але лише на невелику відстань. З цього я зробив висновок , що містер Сандерс зустрів свій кінець не на кораблі, а зовні, недалеко від того місця, де було знайдено його тіло.
  
  “Як ви бачили, єдина рана стала очевидною, коли з тіла зняли одяг. Я зробив розріз в грудній порожнині, щоб визначити, які органи були пошкоджені. В грудній порожнині було багато крові і води, але я зміг визначити, що вістря увійшло трохи нижче грудної клітини і пронизало аорту. Для вбивці це був вдалий або, як описав це Те, невдалий удар, який призвів до смерті в лічені хвилини.
  
  “ З допомогою штиря, який ви бачили в рані, я простежив шлях списи через тіло. Куля увійшла трохи правіше його грудини і пішла вліво, практично паралельно землі, не сильно вгору або вниз. Це узгоджується з розповіддю Тома про те, що Сандерс натрапив на спис, коли Те тримав його в лівій руці.
  
  “Нарешті, виникає питання про відносному зростанні містера Сандерса і того, хто завдав йому удар ножем. Зростання містера Сандерса був близько п'яти футів десять дюймів. Містер і місіс Осборн, можу я скористатися вами на хвилинку для демонстрації?
  
  Люсі спантеличено подивилася на мене і приєдналася до мене поруч зі стільцем Сигерсона.
  
  "Містер Осборн, як ви думаєте, якого ви зросту?" Запитав Сигерсон.
  
  “ Трохи менше шести футів.
  
  “ Місіс Осборн, ви не дуже відрізняєтеся зростанням від Некпука, це правда?
  
  
  
  "Мені здається, я трохи вище", - відповіла Люсі.
  
  "Чудово", - відповів Сигерсон. "Містер Осборн, не могли б ви надати мені послугу і зняти свою парку?" Я підкорився, і він простягнув Люсі наконечник гарпуна. “ Притисніть його до пояса і підійдіть до містерові Осборну. Ось так — ідеально. Тепер застроміть лезо — обережно, воно все ще гостре — в живіт вашого чоловіка, як ніби ви збираєтеся нанести йому удар. Зупинись, коли вістря зброї торкнеться його тіла — ах, ось тут, точно! Подивися, наскільки нижче його ребер впирається лезо. Це було правдою: вістря гарпуна вперлося мені нижче пояса.
  
  "Тепер, місіс Осборн, - продовжив Сигерсон, - будь ласка, підніміть руку, як ніби ви збираєтеся встромити лезо в містера Осборна в тому місці, де був нанесений удар містерові Сандерсу".
  
  Люсі зробила, як він просив, і Сигерсон вказав довгим пальцем на положення її руки. "Зверніть увагу, яка в неї неприродна рука", - сказав він. "Ви повинні розуміти, що це не той спосіб, яким хто-небудь може нанести удар іншій людині, і не той, при якому у нападника була б якась сила, що стоїть за ударом".
  
  Заговорив лейтенант Эджуотер. “Спасибі, професор. Мені здається, що ваше розтин фактично виключає Никпука як вбивцю містера Сандерса ". Він повернувся обличчям до капітана. “ Капітан Белчер, я щиро вважаю, що ми повинні назвати цей інцидент самообороною і більше не займатися ним.
  
  Капітан Белчер, бачачи по нашим особам, що вагомість нашої спільної думки на стороні лейтенанта, поступився і сказав з деякою неохотою: "Я думаю, ви довели свою правоту".
  
  Люсі і місіс Стронг повідомили Некпук новину про те, що вона знову вільна. Бідна дівчина, здавалося, навряд чи розуміла, що сталося, але коли їй стало ясно, що білі люди більше не вірять, що вона вбила Сандерса, і вона може йти, вона лише на мить забарилася у двері, перш ніж побігти до двох дівчат з числа людей, що чекали зовні будинку. Жваво розмовляючи, вони втрьох попрямували у бік села.
  
  Ми поховали Сандерса на наступний день під купою каменів на маленькому християнському кладовищі недалеко від поселення. Я змайструвала хрест для його могили і залила його в білий колір в російському стилі, а місіс Стронг намалювала ескіз могили, щоб Тому передав її своїй матері. Сигерсон висловив зацікавленість в купівлі у Тому наконечника гарпуна зі слонової кістки, але Тому наполіг на тому, щоб віддати його йому. "Це було не моє," сказав він, "і я не міг взяти за це гроші після того, що я накоїв".
  
  
  
  Погода продовжувала потепляться, і в льоду почали з'являтися ділянки відкритої води. "Майра" пішла, як тільки капітан зміг звільнити її від льоду в затоці. Щойно я закінчив копіювати записні книжки і журнали професора Сигерсона, як Ведмідь прибув з зимової поштою і новинами. Сигерсон, Мейс і Бергссон повинні були відплисти на "Ведмедя" в Анкоридж, і перед від'їздом Сигерсон попросив мене зберегти копію його записів. Він дав мені ім'я та адресу свого друга в Лондоні. "Відправ йому копію, - сказав він мені, - якщо до літа наступного року від мене не буде звісток".
  
  В той день, коли Ведмідь пішов, багато хто з нас зібралися, щоб попрощатися. Там були містер і місіс Стронг зі своїми двома старшими дітьми, а також лейтенант Эджуотер і містер Гарріс з метеостанції і Некпука. Тунгверук і його дружина теж були в натовпі доброзичливців. Дружина Тунгверука була одягнена поверх парки в нове плаття з ситцю в блакитна квіточка — найкраще з наших невеликих запасів дворових товарів, а дитина, спав у її капюшоні, був більшим. Спостерігаючи, як товари останніх наших відвідувачів вантажать на корабель, я відчув більш ніж легкий смуток, бачачи, як вони йдуть.
  
  Але я відволікся. Я хотів сказати вам, що не тільки дюжина або більше осіб, включаючи лейтенанта Эджуотера, містера і місіс Стронг, Тунгверука і Некпука, Люсі і мене, можуть підтвердити, що професор Сигерсон був тут, на мисі Стівенсон, і що він вирушив звідси в свою експедицію, але у мене все ще є копія записних книжок і журналів Сигерсона. Я написав лист одного професора Сигерсона в Лондон, щоб відправитися з ним на "Ведмедя", просячи його дозволу надіслати вам мою копію записів експедиції професора. Якщо я отримаю від нього дозвіл, я відправлю їх. Однак малоймовірно, що його відповідь дійде до мене раніше наступної весни. Тим часом, я сподіваюся, що ви повірите мені на слово щодо існування професора і достовірності його досягнень. Будь ласка, передайте мої найкращі побажання містерові Мейсу.
  
  З повагою,
  Джон Осборн Л.
  
  OceanofPDF.com
  
  Цей Випадок з похмурий Слуга
  
  Історія про Шерлока Холмса
  
  
  
  Рис Боуен
  
  
  
  
  
  
  
  Годину напруженої ходьби по лісовій стежці приведе вас до приємної маленькій готелі під назвою White Horse Inn (Gasthaus Zum Weissen Rossli). Готель чудово розташований на кручі, з якого відкривається прекрасний вид на місто Інтерлакен і озера Бриенце і Тун. Їжа проста, але ситна, ліжка чисті і застелені розкішним пуховими ковдрами, доброзичливі господарі, а вид захоплює дух. В цілому, це чудове притулок від мирських турбот.
  
  Путівник для кожної людини по Швейцарії, Видавництво Кассельс, Лондон, 1890 р.
  
  
  
  
  
  
  
  Чоловік, що сидів за сільським столиком на відкритому повітрі, насолоджуючись краєвидом, що відкривався внизу. Долина була наполовину схована рожевої осінньої серпанком, крізь яку в променях ранкового сонця поблискували озера-близнюки. Сосновий ліс, що оточував готель, був усіяний яскраво-жовтими плямами рідких буків або беріз. Сонце гріло його обличчя. Він витягнув ноги й задоволено зітхнув. Він був струнким, темноволосим, з акуратною борідкою і серйозним виразом обличчя. Його вбрання було надто похмурим і міським для цього випадку, хоча єдиною поступкою, яку він зробив своєму оточенню, була франтівська тірольський капелюх.
  
  “ Прекрасний день, ви не згодні, герр доктор?
  
  Чоловік відірвав погляд від цього видовища, коли до нього підійшла власниця готелю, несучи піднос, заставлений свіжоспеченими булочками, жовтим маслом, стравою з полуничним джемом і великим кавником кави.
  
  "Це дійсно так, фрау Мюллер," відповів чоловік, тепер не зводячи очей з страви, поставленого перед ним, і повітря тут такий, що бадьорить, що викликає чудовий апетит".
  
  Господиня люб'язно всміхнулася, наливаючи йому каву і спостерігаючи, як він накидається на першу булочку. "Ви, мабуть, раді опинитися далеко від цього прокуреного, галасливого міста", - сказала вона. “Я був на Люцерні всього один раз в житті, але для мене цього було достатньо. Недостатньо місця, щоб вільно дихати, якщо ви розумієте, що я маю на увазі".
  
  Чоловік гидливо скинув з бороди крихти, потім витер куточки рота серветкою. “ Ви праві, фрау Мюллер. Якщо б у мене був вибір, я б не жила в такому великому місті, як Відень. На жаль, обрана мною професія вимагає, щоб я жила недалеко від одного з найбільших центрів медичних досліджень ".
  
  "Значить, ви все ще вчитеся?" - запитала жінка, готуючись до хорошої плітці. "Ви ще не повністю кваліфікований лікар?"
  
  “Я передбачаю, що буду вчитися все життя, - сказав він, - оскільки мені ще багато чому належить навчитися. Однак я вже деякий час є практикуючим лікарем, а також збираюся стати професором в університеті ".
  
  "Такі високі досягнення для такого молодого людини", - сказала вона.
  
  Він посміхнувся, і ця усмішка дійсно надала йому моложавий вигляд. “Мені ближче до сорока, ніж до тридцяти, - сказав він, - але ви маєте рацію. Мої колеги часто вважали мене занадто молодим, щоб сприймати всерйоз. Деякі з моїх робіт були висміяні ".
  
  “ Документи? Ти маєш на увазі, як газети?
  
  "У мене є опубліковані статті в моїй області спеціалізації, яка полягає в хворобах розуму".
  
  "Може бути розум хворий так само, як і тіло?" - запитала вона.
  
  Доктор посміхнувся. “Не всі хвороби мають фізичне походження. Хвороби розуму можуть впливати на нашу поведінку і фізичне благополуччя до такої міри, що ви не повірите. Я лікував пацієнтів, які не могли ходити, але без будь-яких фізичних причин. Їх розум був паралізований. Мій колега, доктор Брейер і я лікували молоду дівчину, із-за істерії якої вона не могла говорити рідною німецькою, але могла спілкуватися французькою та англійською. Що ти про це думаєш, а?"
  
  “Дивно. У це важко повірити". Вона похитала головою. "Та чи можна тоді вилікувати ці хвороби розуму з допомогою ліків?"
  
  
  
  "Це те, чого я сподіваюся досягти у своєму житті, фрау Мюллер", - сказав доктор. “Ми з Брейером пробували гіпноз з помірним успіхом, але я дотримуюся думки, що ліки полягає в розумінні минулого пацієнта. В даний час я проводжу експерименти щодо тлумачення сновидінь. Я вірю, що ми наважуємося виражати в снах ті речі, які дуже турбують, щоб впускати їх в нашу свідомість ".
  
  "Уявіть собі." фрау Мюллер спробувала зобразити зацікавленість, але було очевидно, що це виходило у неї з-під контролю.
  
  Вона підняла очі, коли відчинилися двері і високий худорлявий чоловік перетнув двір, несучи кошик з дровами.
  
  "Якби ви не були у відпустці, гер доктор, я б сказала, що у нас тут є для вас справа", - сказала вона, проводжаючи поглядом високого худорлявого хлопця. “Наша Фрици он там - бідне змучене створіння, якщо я коли-небудь бачив таке.
  
  "Слуга, який вчора ввечері вніс мої речі?" запитав доктор.
  
  Вона кивнула. “ Бідний, простий дивакуватий, якщо я коли-небудь його бачив.
  
  Доктор посміхнувся. “Боюся, медична наука нічого не може зробити, щоб поліпшити інтелект недоумкуватих. На жаль, вони народжуються без мозкових здібностей решти з нас".
  
  "Але у цього цікава історія", - продовжила вона, тепер достатньо смілива, щоб примостити своє велике тіло на краю лавки навпроти. “Він прийшов до нас лише півроку тому на прохання моєї сестри. Саме її чоловік знайшов цього хлопця розпростертим на камені посеред стрімкого потоку. Спочатку мій шурин подумав, що цей чоловік мертвий, і дійсно, він був швидше мертвий, ніж живий. Повинно бути, його сильно вдарили по голові, тому що, коли він відкрив очі, він втратив дар мови і розуміння. Він дивився, як спустошена душа. Він не пам'ятав, хто він такий і як звалився в річку. Насправді йому було так погано, що вони всі були готові відправити його в психіатричну лікарню. Але моя сестра зглянулася над ним, знаючи, що в цьому жахливому місці йому прийде кінець. Вона прийшла до мене і запитала, чи не можемо ми найняти додаткового слугу, щоб допомагати моєму чоловікові по господарству. Вона благала мене дати йому шанс, що ми і зробили.
  
  Доктор тепер уважно слухав. “ Ви говорите, він втратив пам'ять після удару по голові й мало не втопився?
  
  “ Ми так вважаємо, гер доктор, хоча, звичайно, цей хлопець міг народитися простаком і у нього ніколи не вистачало мізків дізнатися своє ім'я або положення.
  
  “ І після декількох місяців до нього так і не повернулася пам'ять про його минулого життя?
  
  Господиня похитала головою. “Абсолютно ніяких. Але його мова дійсно покращується, повільно, але вірно. Спочатку здавалося, що він насилу розуміє ні слова з того, що ми говоримо. Я подумав, між нами кажучи, не вплинув удар по голові на його слух. Тепер він розуміє нас, але на рівні дитини. З ним потрібно говорити повільно і м'яко. Але найгірше жахлива меланхолія — те, як він сидить і дивиться своїми порожніми очима. Це просто розбиває серце, гер доктор. Якщо б ти міг що-небудь для нього зробити, хоч що-небудь ...
  
  Доктор проводив поглядом слугу, який повертався з дров'яного сараю з повним кошиком полін. “Я поклявся, що перебуваю у відпустці і не притронусь ні до однієї книги або газети, але його випадок мене заінтригував. Я поговорю з цим хлопцем, якщо хочете. Звичайно, я нічого не можу обіцяти.
  
  "Я дуже вдячна, герр доктор". Господиня піднялася з лавки і присіла в напівпоклоні.
  
  У цей момент звук мисливського рогу луною рознісся у свіжому ранковому повітрі. Особа фрау Мюллер засвітилося. "Це вони!" - вигукнула вона. “Вони наближаються. Хансі, Фрици, негайно виходьте сюди!"
  
  “ У готель прибуде ще одна компанія? Обличчя молодого доктора витягнулося. Йому не хотілося галасливій компанії.
  
  “Не в готель — не такі знатні люди, як ці, - сказала вона в жаху, - але їм доводиться проїжджати повз по дорозі до мисливського будиночка барона, і вони зазвичай роблять перерву в дорозі, щоб дати відпочинок коням після підйому. Ви, мабуть, чули про барона Вискелети?
  
  “ З угорської банкірської сім'ї? Звичайно, я чув про нього. Казково багатий і має зв'язки по всьому цивілізованому світу.
  
  Фрау Мюллер кивнула, немов якимось чином ставлячи це собі в заслугу. “У нього є замок на Женевському озері, як ви, ймовірно, знаєте, але менш відомо, що його мисливський будиночок знаходиться в лісі в п'яти милях звідси. Час від часу він приїжджає на вихідні з гостями, які хочуть побути подалі від цікавих очей. Тримаю парі, що всі короновані особи Європи бували тут у той чи інший час. Та я навіть подавав пиво кайзеру — наше найкраще пиво, природно.
  
  Поки вони розмовляли, з дороги почулося подзенькування збруї, і незабаром в поле зору показалися перші із загону — двоє верхових, одягнених у мисливські зелені лівреї. Позаду них з'явився перший з трьох прекрасних закритих екіпажів і зупинився прямо біля готелю. Лакей зістрибнув на землю і відкрив дверцята екіпажу, поставивши перед нею підніжку. Першим вискочив молодий чоловік військової виправки, повернувшийся, щоб допомогти дородному бородатому джентльменові в твідовому піджаку, потім елегантною сивочолої жінки в прекрасною, отороченной хутром накидці і, нарешті, сивоусого чоловікові з тонкими слов'янськими рисами обличчя і благородною поставою, який стояв, глибоко дихаючи й задоволено озираючись по сторонах.
  
  Позаду них з другого екіпажу виїхала бліда і повна пари середніх років, які обидва виглядали так, немов у них під носом постійно пахло, потім приголомшливо красива молода жінка, одягнена в яскраві шовку за останньою модою. Останнім у дверях другого вагона з'явився великий краснолицый чоловік, гудзики жилета якого, здавалося, ось-ось лопнуть на його широкому животі.
  
  "Чому ми тут зупиняємося?" запитав той ламаною німецькою. "Щось не так з кіньми?"
  
  “ Запевняю вас, граф, з моїми кіньми або спорядженням завжди все в порядку. Сивочолий чоловік попрямував до сільським столиків на відкритому повітрі. “ У нас стало традицією переривати нашу подорож тут, щоб дати коням перепочити, а нам насолодитися новим видом і наповнити шлунки пінтою хорошого швейцарського пива, якщо фрау Мюллер буде довподоби.
  
  Господиня сіла в глибокому реверансі. “ З великим задоволенням, герр барон. Я скажу чоловікові, щоб він зайнявся розливанням. А для дам? Може бути, трохи вина з прянощами, щоб прогнати ранкову прохолоду?
  
  “ Чудова ідея. Барон посміхнувся.
  
  "Мені тільки каву", - сказала красива молода жінка по-німецьки з сильним американським акцентом. "Мене виховували не для того, щоб пити вино вранці".
  
  Доктор піднявся на ноги, коли прибула компанія. Він стояв, спостерігаючи, як вони пересуваються, милуючись видом. Барон помітив, що він встав і підійшов до нього.
  
  “ Будь ласка, не дозвольте нам перешкодити вашому сніданку, молодий чоловік. Барон жестом запросив його зайняти своє місце. “ Кілька хвилин, і ми знову вирушимо в дорогу. Ви зупинилися тут?
  
  Доктор клацнув підборами. “ Яволь, гер барон. Доктор Зігмунд Фрейд, до ваших послуг. Приїхав з Відня.
  
  
  
  “ Барон Вискелети, як, я впевнений, вам розповіла наша балакуча фрау Мюллер. І, якщо я не помиляюся, доктор Фрейд, я чув про вас. Не ви той молодий чоловік, який написав ті цікаві статті про психічні захворювання? Я читав про вашу роботу з молодою дівчиною, з-за істерії якої вона забула рідну мову і навіть те, як ковтати. Це був ти, чи не так?"
  
  “ Так воно і було, герр барон. І, може бути, ви читали статтю, опубліковану у "Вінер цайтунг" минулої весни прихованих одкровення наших снів.
  
  “Я вважаю, що моя дружина прочитала це. Наші сни розкривають наші приховані думки? Чарівно ".
  
  Доктор Фрейд скромно схилив голову. "Я тільки починаю відкривати таємниці розуму, герр барон".
  
  “Ви повинні завдати нам візит, поки ми тут. Моя дружина була б дуже заінтригована розмовою з вами. Вона завжди намагалася розтлумачити свої сни — з перемінним успіхом, повинен додати. "Він лукаво посміхнувся. “ Приходь завтра пополювати з нами, а потім сиди на ланч.
  
  "Боюся, я не дуже хороший стрілок, герр барон", - сказав доктор. "За довгі роки навчання у мене було мало можливостей для прогулянок на свіжому повітрі".
  
  "Тоді ми повинні це виправити".
  
  Фрейд посміхнувся. “Я повинен зізнатися, що ніколи не тримав у руках зброї. Якби я зробив це зараз, боюся, я міг би представляти більше небезпеки, ніж користі для знімальної групи, але я б дуже хотів прийняти ваше запрошення відвідати вас у зручний для вас час.
  
  “ Тоді все одно приходьте завтра. Чому б і ні? Я впевнений, фрау Мюллер може організувати транспорт, якщо ви не хочете йти пішки по лісі. Ти можеш розважити мою дружину, поки я буду на зйомках, і, може бути, вона не помітить, як довго ми були відсутні. Потім ми всі прекрасно побалакаємо за ланчем ". Він добродушно посміхнувся, і доктор схилив голову.
  
  "Дуже люб'язно з вашого боку, герр барон", - сказав він. "Я скористаюся цим".
  
  З'явився господар з підносом, заставленим пивними кухлями, у той час як його дружина увійшла слідом за ним з паруючими келихами глінтвейну для дам і однією чашкою кави. Кухоль пива передали спочатку бородатому дородному джентльменові, потім іншим учасникам вечірки. Келихи були підняті у тості. Огрядний джентльмен і типовий військовий разом підійшли до поручнів, щоб помилуватися видом.
  
  
  
  “Слухай, Вискелети, ми можемо рухатися? Моя дружина відчуває холод, ти знаєш", - роздратовано сказав великий краснолицый чоловік.
  
  Інші члени групи повернулися і втупилися на нього з виразом жаху на обличчях, яке доктор Фрейд не міг пояснити. Він почув, як шановна пара пробурмотіла щось про "не прийнято" і "протоколі", перш ніж огрядний чоловік повернувся до групі і добродушно посміхнувся юної красуні. “Так, звичайно. Не можна дозволити маленької леді замерзнути. Він взяв її за руку, щоб допомогти сісти в екіпаж.
  
  “Це так довго в Південній Америці. Це розріджує кров", - сказав молодий військовий по-англійськи.
  
  Дзвін розбитого скла змусив їх підняти очі. Фрици, трактирний слуга стояв, втупившись на них, біля його ніг стояв піднос з розбитими склянками. Він, похитуючись, попрямував до них, але шинкар втримав його. "Іди в хату, Фрици, і не заважай джентрі," спокійно сказав він. “ Ви повинні вибачити його, ваша честь. Не зовсім в порядку з головою, але досить нешкідливий.
  
  Слуга продовжував витріщатися. "Я знаю вас", - крикнув він дородному джентльменові, якому допомагали сісти в екіпаж. “Я знаю вас. Ви знаєте мене?"
  
  Пролунав вибух сміху, коли дверцята карети закрилася, і компанія рушила в дорогу.
  
  “Цей хлопець знає мене. Хіба це не безцінне?" - сказав огрядний чоловік по-англійськи, все ще посміхаючись.
  
  "Можливо, він бачив фотографію вашої високості в газетах", - відповів молодий чоловік.
  
  "Так, але він очікує, що я його знаю!"
  
  Пасажири карети розсміялися.
  
  “Ну, не стій просто так, Фрици. Подмети тут все", - наказала фрау Мюллер, поки слуга дивився вслід удаляющимся коням.
  
  
  
  
  
  Світанок наступного дня видався ясним, з легким морозцем в повітрі. Запах деревного диму змішувався зі свіжим ароматом сосен, коли доктор Фрейд готувався вирушити в мисливський будиночок барона.
  
  "Я повинен почати раніше, якщо це пятимильная прогулянка", - сказав він фрау Мюллер.
  
  Господиня в жаху похитала головою. “ Ви ж не пройдете таку відстань пішки, такий міська людина, як ви.
  
  “ Запевняю вас, дорога леді, це не проблема.
  
  
  
  Але фрау Мюллер похитала головою ще більш люто. “Це неправильно, що я не повинна краще піклуватися про своїх гостей. І це неправильно, що ти прибуваєш до таких высокородным людям пішки. Фрици зловить тебе в пастку. Ми можемо залишити його на один день, і це дасть вам можливість допитати його на дозвіллі.
  
  Фруэд чемно вклонився. “ Дуже люб'язно з вашого боку, фрау Мюллер. Я приймаю вашу пропозицію і з нетерпінням чекаю можливості поговорити з вашим слугою.
  
  З'явився Фрици, очевидно, причепурений господинею з такої нагоди, його чорне волосся було зачесане на прямий проділ і прилизаны, а куртка була йому велика на два розміри.
  
  "Ти розумієш, куди йдеш, Фрици", - терпляче сказала фрау Мюллер. “Пам'ятай своє місце. Ніяких розмов з дворянами. Ти почекаєш поруч з пасткою, поки герр доктор не буде готовий повернутися додому.
  
  Чоловік кивнув і забрався на водійське сидіння. Доктор Фрейд сів поруч з ним.
  
  "Дивись, повертайся до темряви", - сказала вона. "У фургоні немає ліхтарів, а вночі немає нічого темніше соснового лісу".
  
  За готелем безперервно простягався сосновий ліс, поки не смыкался з високогірними луками і снігами перших альпійських вершин. Саме цей ліс поглинув їх зараз, слідуючи по темній і похмурій вузькій стежці між високими деревами. Килим соснових голок приглушував стукіт копит міцного поні, який охоче брів уперед.
  
  “ Мені сказали, що у тебе немає пам'яті, Фрици, - почав лікар, коли готель залишилася позаду. “ Ніяких спогадів про будинку, сім'ї, друзів?
  
  Слуга похитав головою. “ Абсолютно ніяких. Нічого. Іноді мені здається, що я, мабуть, завжди був божевільним.
  
  "Наприклад, що спадає тобі на думку, коли ти чуєш слово 'мати'?
  
  Чоловік помовчав, потім похитав головою. "Нічого, я не можу уявити свою матір".
  
  Фруэд кивнув. “Твоє свідомість блокує твоє минуле з-за травми. Скажи мені, тобі сняться сни?"
  
  На секунду обличчя чоловіка просвітліло. “Мрії? Так, у мене є одна мрія, знову і знову".
  
  “ Розкажи мені про це.
  
  “Я перебуваю в селі — суцільно красиві будинки, добротно збудовані, зручні. Всередині них горить світло, але я не можу потрапити ні в один з них. Ніякі двері мені не відкриються, і я розумію, що у них дуже сучасна система замків для кожного будинку. У мене в руці ключ, але він не спрацює ні з однією з них. Я один. Зовні."
  
  "Дуже цікаво," сказав доктор, - і легко інтерпретувати в даних обставинах. Оскільки ви втратили всі зв'язки зі своїм минулим, ви відчуваєте себе ізольованим від нормального суспільства. Ти хочеш знайти дорогу додому, але не можеш. Ти не знаєш, який з цих будинків твій дім, вірно? Поки я тут, я зроблю все, що зможу, щоб допомогти тобі."
  
  “Спасибі, гер доктор. Я дуже вдячний".
  
  "Цікаво, може бути, кокаїн полегшить твоє занепокоєння", - сказав він майже про себе.
  
  Слуга відреагував. "Кокаїн?" запитав він високим і напруженим голосом.
  
  Фрейд подивився на нього з цікавістю. “Це слово вам знайоме? Ви чули про це речовині?"
  
  "Ja", - сказала Фрици.
  
  “Цікаво, цікаво, яким чином? Скажи мені, що це?"
  
  "Уайт," швидко сказав Фрици, потім на його обличчі знову з'явилася відсутнє вираження. “ Пробач. Більше я нічого не можу тобі сказати. Це було всього лише швидкоплинне враження, а тепер вона зникла ".
  
  "Але це дійсно добрий знак, Фрици", - сказав доктор Фрейд. “Це говорить мені про те, що твоє минуле існує і чекає, коли його відкриють. Все, що нам потрібно зробити, це знайти ключ. Жалкую, що не захопив з собою кокаїну. Можливо, мені вдасться переконати фрау Мюллер, щоб ви супроводжували мене в мою клініку у Відні ".
  
  "Ти маєш на увазі, покинути це місце?" слуга дико озирнувся. “ Я не знаю.
  
  “ Про тебе б добре подбали, запевняю тебе. І якщо б твої муки можна було полегшити, як ти могла б відмовитися?
  
  "Ти права," сказав він нарешті. - Я б зробив усе, що завгодно, лише б полегшити свої муки.
  
  Слуга дивився прямо перед собою, його очі були зосереджені на дорозі, і в них знову з'явився вираз похмурої безнадії.
  
  Нарешті вони дісталися до високих кованих залізних воріт, преградивших їм шлях. Перш ніж доктор встиг вирішити, що з цим робити, почувши їх наближення, з будинку вискочив слуга в зеленій лівреї.
  
  "Доктор Фрейд?" запитав він. “Мій господар чекає на вас. Будь ласка, продовжуйте". Ворота відкрилися, і вони пройшли. Крізь дерева здався мисливський будиночок, аж ніяк не скромних розмірів, але побудований у сільській манері з соснового дерева, з різьбленими балконами і дерев'яною хитким дахом. Компанія вже зібралася на добре доглянутою галявині, чоловіки в мисливської формі стояли разом і базікали, в той час як жінки сиділи в плетених кріслах навколо столу, покритого білою скатертиною, собаки і зброєносці терпляче чекали у білих воріт.
  
  Перш ніж Фрици встигла спішитися, щоб допомогти докторові Фрейдом, слуга помітив їх і підбіг, щоб допомогти докторові.
  
  "Сюди, будь ласка, герр доктор", - сказав він і проводив доктора до групи, що зібралася на галявині.
  
  "А, ось і ви, доктор Фрейд". Барон перервав свої розмови і вийшов йому назустріч. “Ваше прибуття дуже своєчасне. Ми якраз збиралися вирушати, так як моїм гостям не терпиться скоріше приступити до роботи. Я радий можливості привітати вас особисто і уявити, перш ніж ми поїдемо. Ти впевнений, що не передумаєш і не спробуєш свої сили зі зброєю?
  
  “ Пребагато вдячний, барон, але, думаю, я змушений відмовитися. У мене більше шансів вбити одного з моїх товаришів-мисливців, ніж видобуток.
  
  Барон Вискли розсміявся і жестом запросив дружину приєднатися до нього.
  
  Сивоволоса господиня поклала руку в рукавичці на плече чоловіка. “Те, що ти любиш полювання, не означає, що інший цивілізований світ розділяє твою пристрасть, Руді. Ясно, що доктора Фрейда мало цікавить ваш варварський спорт. Він залишиться зі мною і розповість мені про моїх снах", - сказала вона. “ У вас буде можливість поговорити з ним, коли ви повернетеся зі своїми трофеями. Я баронеса Вискелети, гер доктор, і я читала про вашу роботу. Ходімо, дозвольте мені представити вас моїм гостям, - Вона взяла доктора під руку і підвела його до компанії, що зібралася навколо столу на відкритому повітрі, на якому на грубій дошці були розкладені різноманітні сири, а також місцева чорна борода, кава і шнапс.
  
  “ Ваша королівська високість. Вона підійшла до дородному чоловікові у твідовому костюмі. “ Дозвольте представити доктора Зиґмунда Фрейда з Відня. Доктор завойовує репутацію фахівця з психічних захворювань. Доктор Фрейд, Його Королівська високість принц Уельський."
  
  Доктор вдалося побороти здивування, і він вклонився. "Пошту за честь, сер", - пробурмотів він.
  
  “ Дозвольте мені представити доктора Фрейда їх высочествам принцу Рупрехту фон Саксен-Кобургскому і принцесі Гізелі.
  
  “ Ваш покірний слуга, ваші Високості. Доктор знову вклонився гордовитої парі середніх років, яка відповіла легким кивком.
  
  
  
  “ А також граф і графиня фон Штрецль.
  
  Великий краснолицый чоловік похмуро подивився на нього. “Я сам не спілкуюся з лікарями. Жодного дня в житті не хворів. Навіть коли всі захворіли жовтою лихоманкою".
  
  "Граф і графиня жили в Бразилії, де, як мені сказали, у графа є каучукова плантація розміром зі Швейцарії", - продовжила баронеса Вискелети.
  
  "Невелике перебільшення," сказав граф, "але ми знаходимося в тижні їзди на каное від наших найближчих сусідів".
  
  "Чарівно", - пробурмотів доктор Фрейд, розглядаючи мовчазну красуню, яка дивилася на нього не самим доброзичливим чином.
  
  “ А завершує нашу вечірку майор Джонні Уотлінг-Смайт, конюший Його Королівської високості. Баронеса поклала руку на плече красивого молодого офіцера. “ Думаю, ви теж колись були в Південній Америці, чи не так, майоре?
  
  "Я був учасником Королівської географічної експедиції на Амазонку два роки тому". Він побіжно говорив по-німецьки, але з явними англійськими гласними. "Це було дуже цікаво".
  
  “ І ви познайомилися з графом і графинею, поки були там? - запитала гордовита принцеса Гізела.
  
  "Вони були досить люб'язні, щоб запросити нашу експедицію погостювати у них, поки деякі з нас одужують від лихоманки".
  
  "Живучи так далеко від цивілізації, людина вітає будь-яких гостей з зовнішнього світу", - сказала американська графиня, на мить відірвавши погляд від гобелена, який вона вишивала.
  
  "А ти знав, що вам судилося зустрітися знову саме тут, з усіх місць?" принцеса продовжила.
  
  "Це було повною несподіванкою для обох сторін", - сказав майор.
  
  "Який це маленький світ", - сказала баронеса Вискелети. “Руді запросив графа Стрезля, бо знав, що графу не терпиться взяти участь у стрільбі, поки він буде далеко від Бразилії, а майор нещодавно став конюшим Його королівської високості. Тільки не кажіть мені, що у вас є невідомі зв'язку з нашою партією, доктор Фрейд?
  
  “ Боюся, я не обертаюся в настільки високих колах, баронеса. Я проводжу час серед бідняків і душевнохворих.
  
  Принц Уельський усміхнувся. "Ймовірно, він зацікавився моєю родиною, враховуючи нашу історію".
  
  "О, ваша високість, я впевнена..." - почала баронеса, але принц перебив її.
  
  
  
  “Це правда. Мій прадід, бідний старий Джордж Третій. Божевільний, як капелюшник. Якщо б я дав доброго лікаря шанс оглянути мене, він, мабуть, сказав би мені, що я також цілком піддаюся сертифікації. Те, що ми в Англії називаємо "летючі миші на дзвіниці". Він вимовив ці слова по-англійськи, все ще посміхаючись. “ Хіба не так, Джонні?
  
  “ Летючі миші на дзвіниці? Не ви, сер, " сказав конюший по-англійськи. "Гострий, як цвях".
  
  Компанія ввічливо розсміялася. Непомічений слуга відпустив вуздечку коня і підійшов ближче до групи з виразом глибокої зосередженості на змученому обличчі. Коли доктор запропонували каву і шнапс, а чоловіки приготувалися вирушати на полювання, він безшумно обійшов край галявини і попрямував до майора, який стояв на самоті, дивлячись в ліс.
  
  "Вибачте мене, сер," почав він невпевнено по-англійськи, - але мені здається, я колись говорив на цій мові".
  
  "Ви дійсно говорите на ньому, і дуже добре", - сказав майор, з цікавістю розглядаючи його. "У вас, мабуть, був чудовий наставник або тонкий слух до мов".
  
  “Ні, я мав на увазі, що це, можливо, коли-то був мій рідну мову. Я думав, що це просто мова моїх нічних кошмарів, який більше ніхто не розуміє. Що це може бути за мову?"
  
  “ Ну, англійська, мій дорогий. Самий прекрасний мову в світі, тільки нехай французи не чують, як я це кажу. Вони все ще думають, що тільки на їх мові варто говорити.
  
  “ Англієць. Слуга смакував це слово. “ Значить, я, можливо, колись жив в Англії...?
  
  "Ви хочете сказати, що не пам'ятаєте?" - запитав майор.
  
  “Все моє минуле для мене загадка. Поки я не почув, як ти кажеш на цій мові, я думав, що зійшов з розуму".
  
  “Вам слід обговорити це з лікарем. Я розумію, що він експерт в таких речах". Майор Уотлінг-Смайт поклав руку на плече слузі. “Дуже цікаво, старовина. Але я бачу, що його високості не терпиться відправитися в шлях. Ми ж не можемо втратити здобич, чи не так? Він поспішив до принца, коли загін попрямував до лісу в супроводі зброєносців і собак. Слуга пішов за ним, потім залишився біля паркану, спантеличено суплячись, дивлячись услід удаляющимся мисливцям.
  
  Англійський, " пробурмотів він собі під ніс. - Я говорю по-англійськи.
  
  
  
  Баронеса поплескала по порожньому плетеному крісла поряд з собою. "Проходьте, сідайте поруч зі мною, доктор Фрейд, і давайте обговоримо вашу захоплюючу професію". Доктор Фрейд сіл, його погляд із задоволенням ковзав по гладкій зеленій траві і останнім трояндам сезону, все ще квітучим на доглянутих клумбах. Це дійсно було маленьке притулок цивілізації посеред дикої природи.
  
  "Я читала про вас, гер доктор," сказала баронеса, - але, може бути, вам слід пояснити принцесі і графині, чим ви займаєтеся".
  
  "Я вивчаю хвороби розуму, ваші Високості", - сказав доктор Фрейд. “Ми все ще перебуваємо на стадії вивчення того, як працює розум і як він контролює тіло. Чим більше я дізнаюся, тим більше дивуюся ".
  
  "Я думаю, ви працювали з тлумаченням снів", - сказала баронеса. "Це те, що мене дійсно зачаровує".
  
  "Я тільки починаю всерйоз вивчати це, але я сподіваюся, що сни дійсно виявляться дверима в підсвідомість".
  
  "Отже, скажіть мені, доктор Фрейд," запитала принцеса Гізела, " чи правда, що якщо мені присниться, що я їду на темній конячці, я отримаю трохи грошей?"
  
  "Більш ймовірно, що це означає, що ваші подавлені сексуальні бажання виходять на перший план", - серйозно сказав Фрейд.
  
  Принцеса ахнула і схопилася за горло. “Дорогий мій, про такі речі не прийнято говорити в пристойному суспільстві. Жінкам мого віку і положення не дозволяється придушувати сексуальні бажання. Я ніколи не чув такої нісенітниці.
  
  Американська графиня відвела погляд і вперше за весь час посміхнулася.
  
  "Та про що ви мрієте, графиня?" Фрейд запитав молоду жінку.
  
  Вона дивилася кудись повз нього. "Лечу", - сказала вона. “Я метелик, який намагається вибратися із закритої кімнати. Я злітаю до стелі, до вікон, шукаю вихід".
  
  "Цікаво", - сказав Фрейд, але нічого не пояснив. "А ви, дорога баронеса?"
  
  Баронеса Вискелети усміхнулася. “Після вашої відповіді принцесі, я не наважуюся сказати. Але я запевняю вас, що більшість моїх снів банальні: втратити коштовності, забути взяти відповідні бальні сукні - все ті тривіальні речі, які займають уми жінок ".
  
  "Я впевнений, що у ваших думках немає нічого тривіального, баронеса", - люб'язно сказав доктор Фрейд.
  
  
  
  "Отже, розкажіть мені, як Відень цієї осені?" - запитала його баронеса. “Чи є які-небудь нові захоплюючі опери, які я пропустила?" Ми були в Лондоні і Нью-Йорку і зовсім відірвалися від європейського суспільства".
  
  “ Нью-Йорк? Красуня по-американськи задумливо, підняла очі, потім повернулася до свого гобелену.
  
  "Боюся, я мало що можу розповісти вам про суспільство або операх", - сказав Фрейд. “Коли я у Відні, моя робота - це моє життя. Ось чому я змусив себе зробити перерву і подихати хорошим гірським повітрям".
  
  “Теж вірно. Вся робота і відсутність розваг роблять Джека нудним хлопчиком, чи не так?" - сказала баронеса. Фрейд помітив, що принцеса не вимовила ні слова з тих пір, як він тлумачив її сон. Тепер вона оглядала сад. "Хто цей дивний хлопець, що стоїть он там?" запитала вона. “ Вже не один із слуг Руді, звичайно, в цьому погано сидить вбранні?
  
  "Він слуга в готелі, де я зупинився, принцеса", - сказав Фрейд. "Він привіз мене сюди сьогодні в двуколке і чекає на мене".
  
  “ Тоді скажи йому, щоб ішов і чекав де-небудь в іншому місці. Він змушує мене нервувати своїм таким поглядом.
  
  “ Цей хлопець не заподіює шкоди, Гізела. Я впевнений, він нічого не може вдіяти зі своїм похмурим виглядом. Давай я пошлю за свіжим кави і, може бути, за медовим пирогом?
  
  Принесли каву і тістечко, і принцеса з ентузіазмом взялася за їжу. Юна красуня-американка нічого не їла, але була зайнята своїм гобеленом і говорила тільки тоді, коли до неї зверталися.
  
  Через деякий час вона піднялася на ноги. “ Прошу вибачення, мені треба взяти свій плащ. Я відчуваю, що тут жахливо холодно.
  
  “ Сідай, моя дорога. Хто-небудь із слуг принесе тобі, " відповіла баронеса.
  
  “О ні, в цьому немає необхідності. Крім того, мені також потрібно підібрати пряжу для мого гобелена. Жоден слуга не зможе зробити це за мене. Вони завжди примудряються помилитися. Будь ласка, вибачте мене, баронеса. Вона сунула гобелен у свою велику сумку для рукоділля і поспішила в дім.
  
  "Не дивно, що вона така холодна," пробурмотіла принцеса. “ Ці яскраві шовку абсолютно не підходять для мисливського будиночка.
  
  "Я думаю, у неї мало шансів надіти свій паризький наряд вдома", - сказала баронеса, дивлячись услід віддалюваною дівчині.
  
  Дві жінки подивилися один на одного. Принцеса зітхнула. “Бідолаха. Вона як риба, витягнений з води, чи не так? Її німецький просто недостатньо хороший для розмови. Цікаво, як вона спілкується з графом вдома, у Бразилії?
  
  “Я б припустила, що вони не розмовляють. Він наказує, вона кориться", - відповіла баронеса з посмішкою.
  
  “ Як ти думаєш, з якого дива вона вийшла за нього заміж? Принцеса Гізела нахилилася ближче, хоча в межах чутності не було слуг, за винятком слуги, непомітно стояв біля огорожі.
  
  “ Титул, звичайно. Уявляла себе графинею. Занадто пізно виявила, що титули в Європі коштують десять центів за пенні. Він одружився на ній через її горезвісного американського стану, а потім виявив, що його не існує, так що, можливо, вони заслуговують один одного.
  
  “ Але, як я зрозумів, він дуже багатий?
  
  “ Тепер це так. Баронеса озирнулася в бік будинку на випадок, якщо молода жінка повертається. “ Він розбагатів на своїх каучукових плантаціях, але якою ціною? Кому захочеться жити в хащах Бразилії? У бідолашної чи є шанс витратити ці мільйони в Європі, перш ніж її знову затягнуть в джунглі ".
  
  “ Цікаво, навіщо ваш чоловік запросив їх сюди? Навряд чи для їх дотепною бесіди.
  
  "Моя люба, це ж абсолютно очевидно, чи не так?" Баронеса знову озирнулась по сторонам з пустотливою усмішкою на губах. “Руді попросили запросити їх. Принц Уельський залишає свою дружину вдома ... він відправляється на нове завоювання."
  
  “Ах так. Ненаситний апетит Берті по відношенню до жінок. Буде цікаво спостерігати, якщо вона поступиться ".
  
  Жінки обмінялися посмішками. У цей момент В лісі пролунали постріли.
  
  "Ах, добре, вони щось знайшли", - сказала баронеса. “Тепер Руді буде в гарному настрої до кінця дня. Він завжди звинувачує себе, якщо нещасні тварини не дозволяють себе вбити.
  
  Принцеса піднялася на ноги. “ Насправді стає досить прохолодно. Може, нам краще піти в будинок, до вогню?
  
  Баронеса теж встала і жестом попросила доктора взяти її під руку. Потім вони перетнули рівний килим трави. З лісу пролунали нові постріли, луною відбилися від гірських схилів за ними.
  
  "Або вони промахнулися в перший раз, або сьогодні їм виключно пощастило", - прокоментувала баронеса. "Давайте помолимося за останнє, тоді джентльмени будуть у хорошому настрої до кінця свого перебування".
  
  
  
  "Який чудовий сад вам вдається утримувати тут, у глушині", - вигукнув доктор Фрейд.
  
  "Мені подобається бути оточеною красою, навіть тут, у глушині", - сказала баронеса. “Якщо мій чоловік зникає, щоб щось познімати, я наполягаю на спокійному місці для прийому моїх гостей — і, звичайно, мій чоловік ні в чому мені не відмовляє. Хочеш, я покажу тобі мої троянди, перш ніж ми ввійдемо всередину?"
  
  "Для мене було б честю", - сказав доктор.
  
  Баронеса попрямувала до найближчої клумбі. "У цьому році вони були чудові, цвіли так пізно восени", - сказала вона. “Мені більше подобається цей червоний, а вам? У нього чудовий аромат.
  
  "Цікаво, чи дозволено графині створити для себе прекрасну в'язницю у своїх джунглях?" - тихо, майже про себе, сказав доктор Фрейд.
  
  “Так, бідоласі дійсно шкода. Якщо б тільки в неї були кращі манери і вона більше звикла до порядків суспільства", - відповіла баронеса. “Минулої ночі вона закрилася у своїй кімнаті і витратила пекельно багато часу, щоб підібрати нитку для вишивання. Може бути, нам варто піти і витягнути її звідти".
  
  Вони саме підійшли до східців сторожки, коли пролунав крик, і з лісу, похитуючись, вийшов чоловік. Це був один з зброєносців, по його обличчю струменів піт.
  
  “Швидше! Покличте лікаря — стався жахливий нещасний випадок", - видихнув він.
  
  “ Нещасний випадок? З кимось з гостей? Баронеса зблідла.
  
  “ Так, ваша високість. Джентльмен з Бразилії. У графа стріляли.
  
  Доктор Фрейд відпустив руку баронеси. "Я отримав освіту доктора медицини", - сказав він. “Останнім часом у мене мало досвіду в наданні першої допомоги, але я зроблю все, що зможу. Мені знадобиться спирт, бинти, гострий ніж. Давайте подивимося, що ми зможемо знайти на вашій кухні, з вашого дозволу, баронеса.
  
  “ Все, що вам завгодно, доктор Фрейд. Горілка, шнапс? Як ви думаєте, буде краще? І, звичайно, у нас є кращий коньяк. Запитайте слуг...
  
  Доктор Фрейд глянув на паркан і зауважив, що слуга підійшов до будинку позаду них і тепер стояв посеред галявини. “Підемо, Фрици. Ти понесеш мої припаси, " сказав він.
  
  
  
  Фрици підбіг до лікаря з виразом схвильованого очікування на похмурому обличчі. По дорозі в будинок вони зіткнулися з молодою американкою, яка стояла біля підніжжя сходів, тепер загорнуту в довгу темно-зелену вовняну накидку. Її обличчя раскраснелось, а очі розширилися від страху: "Що трапилося?" - зажадала вона відповіді. “ Я спускалася зі своєї кімнати, коли мені здалося, що я почула крики.
  
  Баронеса взяла її під руку. “ Проходь і сідай, моя дорога. Вона клацнула пальцями чекав лакея. “ Бренді для графині, Ганс.
  
  “Трапилося щось погане. Скажи мені. Мені потрібно знати", - голосила американка, коли баронеса вела її у вітальню.
  
  Слуга з цікавістю спостерігав за ними. У вітальні був підлога з полірованого дерева. Він витріщився на цю підлогу, потім знову на галявину.
  
  "Ну ж, Фрици, візьми цей". Доктор сунув йому в руки пакет і вибіг через парадні двері. Фрици пішла за ним. Зброєносець вів їх через ліс, поки вони не вийшли на край галявини. Перше, що вони побачили, був прекрасний олень, що лежить мертвим на дальній стороні галявини, а навколо нього стояли на сторожі собаки і зброєносці. Але мисливський загін стояв не навколо тварини. Вони відійшли в сторону від вузької стежки, сгрудившись навколо тіла, що лежить в підліску серед дерев. Група розступилася, коли доктор і слуга наблизилися, і вони побачили людину, що лежить на спині на лісовій підстилці. Його зелена мисливська куртка була розкрита, а на білій сорочці виднілась потворна червона рана.
  
  “ Боюся, ви запізнилися, гер доктор. Барон ступив уперед, щоб привітати його. “ Боюся, бідолаха вже сконав.
  
  Доктор Фрейд опустився на коліна, помацав пульс, потім розірвав сорочку. З маленької круглої дірочки на лівій стороні грудей все ще сочилася кров. Доктор знову встав, сумно хитаючи головою. “Він дійсно мертвий. Як сталося, що в нього стріляли? Він випадково не потрапив на лінію вашого вогню?"
  
  "Я не бачу як", - сказав барон. “Насправді я переконаний, що ніхто з нас не міг його вбити. Коли наш слідопит повідомив нам, що попереду з'явився прекрасний олень, ми розосередилися і рушили вперед в лінію — майор на крайньому лівому фланзі, потім граф фон Стрези, потім його Королівська високість принц Рупрехт, а я зайняв правий фланг. Ми помітили оленя, і, природно, його Королівська високість отримав право вистрілити першим.
  
  
  
  "І я вистрілив з обох стволів у тварину, що потрапив в нього, але не зумів збити з ніг", - сказав принц Уельський.
  
  “Він почав тікати. Решта з нас пішли за ним, відкрили вогонь і успішно збили його", - сказав майор Уотлінг-Смайт. “Ми побігли вперед, щоб оглянути тварину, і побачили, що це дійсно чудовий чотирипалий. Ми поговорили про те, щоб встановити голову, і барон припустив, що, можливо, граф фон Штрецль захоче забрати її з собою до Бразилії. Саме тоді ми помітили, що графа з нами немає. Ми покликали його по імені; слуги шукали його і знайшли лежачим тут.
  
  "Так що не могло бути, щоб хтось з нас вистрілив у нього помилково", - сказав принц Рупрехт. "Ми підійшли до оленеві пліч-о-пліч, на виду один у одного".
  
  Фрици опустився на коліна поруч з тілом. "Ви маєте рацію", - сказав він. “У вас великі мисливські рушниці. Це поранення було нанесено дрібнокаліберної кулею, випущеною з близької відстані".
  
  Члени групи здивовано витріщилися на нього.
  
  "Для простака він, здається, знає, за що береться," пробурмотів принц Рупрехт.
  
  "Значить, все так, як я і побоювався", - вигукнув майор. “За справу взялися анархісти. Перед тим, як ми приїхали сюди, нас попередили, що у них є види на принца; насправді, її Величність була проти його приїзду в Європу в цей час.
  
  "Це не перший раз, коли вони намагаються вбити мене", - сказав принц. Він не виглядав надто стурбованим.
  
  "Мерзотники," пробурмотів барон Вискелети. “ Як їм вдалося проникнути в моє маєток — ось що я хотів би знати?
  
  "Я б припустив, що було б досить легко підкопатися під парканом або знайти дерево з нависаючими гілками, герр барон", - сказав майор. “ Ці хлопці дуже досвідчені і винахідливі. Вони стріляли в принца, коли він був на своїй яхті в минулому році, чи не так, сер?
  
  "Значить, ти вважаєш, що ця куля призначалася мені, Джонні?" - запитав принц.
  
  Уотлінг-Смайт кивнув. “ Це очевидно, сер. І все це було дуже добре сплановано. Вони, мабуть, виявили нашу секретну місцезнаходження та особистість нашого знаменитого гостя. Вони підстерігали нас і стріляли, коли ми стріляли, так що їх пострілу не було чути. Граф ішов поруч з вами, чи не так, сер? Ви носите схожі куртки і чоботи і схожі зростанням. Я був посланий захищати тебе і не впорався зі своїм завданням.
  
  
  
  Барон торкнувся його руки. “ Ви не повинні звинувачувати себе, майор. Хто міг очікувати такого зухвалого нападу серед білого дня? Ми повинні викликати поліцію, хоча я боюся, що наші вбивці до цього часу вже далеко, а місцева поліція виявиться безнадійно невмілої.
  
  "Ми не повинні топтати територію більше, ніж необхідно". Слуга Фрици щось пробурмотів майору по-англійськи.
  
  “ Що? Ні, звичайно, немає. Хоча я боюся, що він вже добре затоптаний нами і нашими слугами. І ви навряд чи знайдете характерні сліди на цьому товстому килимі з голок. Боюся, що будь-які пошуки в цьому районі виявляться безрезультатними. Герр барон, я повинен негайно супроводити Його Королівська Високість назад в мисливський будиночок. Я впевнений, що це дуже засмутило його, тим більше що, судячи з усього, він був наміченої метою ".
  
  "Не нянчитесь зі мною, Уотлінг-Смайт," сказав принц. “ Зі мною все в повному порядку. Це баронові не завадило б міцне віскі. Його лице біле, як простирадло.
  
  Майор Уотлінг-Смайт взяв барона за руку. “ Ходімо, барон. Нехай ваші люди принесуть ноші, щоб перенести графа назад в сторожку. Ми тут не можемо зробити нічого корисного. Більше немає сенсу чекати. Доктор буде охороняти тіло ".
  
  Королівський почет рушив по стежці, звук їх кроків незабаром розчинився в тиші лісу. доктор Фрейд залишився на колінах, промиваючи потворну рану на грудях графа. Фрици втупилася на труп, потім пройшлася по околицях.
  
  "Доктор," сказав він нарешті. “ Ви говорите по-англійськи?
  
  "Непогано", - відповів лікар. "Чому ви питаєте?"
  
  "Тому що я подумала, що вам, можливо, буде цікаво дізнатися, що це моя рідна мова", - сказала Фрици по-англійськи.
  
  “Майн Готт, це сюрприз. Ти не згадував про це, коли ми розмовляли раніше".
  
  “Я виявив цей факт тільки тоді, коли почув, як майор розмовляє з принцом. До цього я думав, що це мова моїх нічних кошмарів, оскільки ніхто інший, здавалося, його не розумів ".
  
  "Дуже цікаво", - сказав Фрейд. "Чи означає це, що до вас тепер повернулася пам'ять?"
  
  “На жаль, немає. Певні слова чи фрази викликали короткі проблиски пам'яті, як буває, коли людина прокидається і намагається згадати сон, але я відчуваю, що мій мозок прояснюється з кожною хвилиною ".
  
  "Мій дорогий чоловік, я дуже радий за вас", - сказав доктор.
  
  
  
  “Я радий за себе. Я майже повірив, що я ідіот, якому не на що більше сподіватися, окрім як тягати дрова і мити посуд. Безсумнівно, мій мозок був пошкоджений в результаті якогось нещасного випадку. Може бути, я впав у річку, де мене знайшли. Може бути, мене скинули нападники. Я не знаю. Все, що я знаю, це те, що, коли мене знайшли, у мене не було пам'яті, і я не міг зрозуміти ані слова з того, що хто-небудь говорив ".
  
  “Це тому, що ці люди говорять на швейцарському німецькому, який навіть я насилу розумію. Абсолютно незрозумілий для того, як селяни кажуть на ньому в горах", - сказав Фрейд зі смішком.
  
  “Я поняття не мав, де я і хто я. Не дивно, що вони класифікували мене як божевільного ".
  
  Фрейд піднявся на ноги. "Я більше нічого не можу зробити для цього бідолахи", - сказав він. “Ви оглядали околиці. Знайшли щось цікаве?"
  
  "Кілька білих пір'їн," відповів слуга.
  
  "Може бути, в минулий раз мисливський загін полював на качок?"
  
  "Малоймовірно зустріти качок посеред лісу", - сказала Фрици. "Щоб постріляти качок, ходять на озеро, чи не так?"
  
  “ Тоді як ти поясниш поява пір'я?
  
  "Я поки не впевнена", - сказала Фрици. “Є кілька аспектів цієї справи, які я знаходжу загадковими. Наприклад, положення рани. Чи Можете ви сказати, виходячи з вашого медичного досвіду, що єдина куля, що потрапила в груди в такому положенні, вбила людину наповал?
  
  Фрейд вивчив труп, потім глянув на Фрици. “Ви маєте рацію. Рана дуже висока. Вона повинна була не зачепити серце і легені, а пройти через плече. Кількість кровотечі вказує на те, що куля не зачепила ні один важливий орган або артерію. Можливо, бідолаха помер від шоку."
  
  “ Може, й ні, - сказала Фрици. “ А ця маленька крапелька крові у нього на шиї?
  
  “В окрузі повно ожини. Якщо він мав намір переслідувати оленя, він міг легко заплутатися в них. Бачиш, у нього теж подряпина на руці". Він пильно подивився на слугу. “ На що ви натякаєте? Ви не вірите, що анархісти чекали в лісі? У вас є інше пояснення?
  
  Фрици повернулася і подивилася назад, на стежку, що веде до мисливського будиночка.
  
  “Mein Gott. Ти думаєш, це зробив хтось із групи? Але це неможливо, чувак. Вони стояли в шерензі. Той, хто стріляв у графа, стояв до нього особою — прямо. Якби хто-небудь із членів партії був в стані застрелити його, за ним спостерігали б все".
  
  "І все ж граф був убитий пострілом в груди з близької відстані", - сказав слуга. "Я думаю, що ще один обшук в цьому районі може підтвердити мою теорію". Він пересунув тіло і просіяв соснові голки, потім похитав головою. “Ні, вбивця знайшов і забрав. Звичайно. Це було дуже добре сплановано".
  
  “ Ви хочете сказати, що в графа стріляли навмисно? Його не взяли за принца Уельського?
  
  “Саме це я і маю на увазі. Я піду ще далі, доктор. Я думаю, що графа привезли сюди, щоб убити".
  
  “ Боже Милостивий, чувак. Ким? Ти можеш це довести?
  
  "Ймовірно, немає, але я спробую".
  
  Доктор Фрейд витріщився на нього. “Це сама чудова трансформація, свідком якої я коли-небудь був. Ви, очевидно, людина з прекрасними інтелектуальними здібностями, пригнічений і оглушений ударом по голові і відсутністю мовних навичок. Я хотів би провести над вами подальші тести, коли ми повернемося в готель. Тоді, з вашого дозволу, я напишу статтю на цю тему, коли повернуся до Відня".
  
  "Будемо сподіватися, що ці подальші тести зможуть розкрити таємницю моєї особистості", - сказав Фрици. “Принаймні, тепер я можу повернутися в Англію. Хтось там, можливо, шукає мене, заявив, що я пропав".
  
  "Додому, у лоно дружини і сім'ї, так?" Фрейд підняв брову.
  
  “Я чомусь не уявляю себе з дружиною та сім'єю, але є одне ім'я, яке луною віддається в мене в голові. Як звали майора?"
  
  "Уотлінг-Смайт".
  
  “ Це той самий. Щось в цьому ім'я мені знайоме. Але ми повинні відкласти мій сумний випадок на потім, поки не розгадаємо цю таємницю. От ідуть носильники з носилками. Я залишу вас наглядати за їх роботою, а сам поспішу в сторожку, щоб затримати вбивцю.
  
  "Послухай, будь обережний, гаразд?" - крикнув Фрейд йому вслід. "Ти ледве уникнув смерті один раз у своєму житті".
  
  "Я буду обережний". Він попрямував стежкою широкими, плавними кроками. "Підозрюю, що я вже не раз стикався з небезпекою".
  
  Коли він дістався до будинку, то виявив, що компанія зібралася у вітальні, вони сиділи навколо палаючого каміна, сьорбаючи гарячий пунш. Вони сиділи мовчки, здавалося, перебуваючи в стані шоку. Вони не помітили його, коли він стояв у дверях, і швидкий огляд групи показав, що графині серед них не було. Він відійшов від дверей і піднявся по сходах. Злякана покоївка ахнула, побачивши його наближення.
  
  "Що ти тут робиш?" - вимогливо запитала вона.
  
  “ Графиня— яка у неї кімната? - вимогливо запитав він.
  
  "Та, що праворуч від сходів, але вона в шоці і відпочиває", - сказала покоївка. "Господиня сказала, щоб її не турбували".
  
  "Я повинен передати важливе повідомлення, яке вона захоче почути", - сказав Фрици, протискуючись повз покоївки. Він тихенько постукав у двері, потім увійшов сам. Графиня стояла біля вікна, вчепившись руками в важкі оксамитові портьєри. Вона різко обернулася, почувши, як відчиняються двері.
  
  "Якого біса ти врываешься сюди без запрошення?" запитала вона по-німецьки.
  
  "Ви можете говорити зі мною по-англійськи, оскільки ця мова вам ближче", - сказала Фрици. Він обережно причинив за собою двері й підійшов до жінки біля вікна. “ Я прийшов похвалити вас за ваш маленький план. Він був дуже добре продуманий і приведений у виконання. Насправді, він би вдався, якби мене тут не було.
  
  Очі графині розширилися, але обличчя залишалося байдужим. “ Про що ти говориш? А тепер забирайся з моєї кімнати, поки я не покликала на допомогу. Вона пронеслася повз нього, немов збираючись відкрити двері.
  
  "Ви дійсно хотіли б, щоб інші почули те, що я збираюся вам сказати?" тихо запитав він. “ Ви б хотіли, щоб вони дізналися, як ви вбили свого чоловіка?
  
  Графиня різко обернулася. “ Убив мого чоловіка? Ти з глузду з'їхав? Я була тут, у будинку, все це час.
  
  Слуга похитав головою. “ Не весь час, графиня. Коли ви з'явилися в плащі, ваші щоки палали. Зазвичай від страху щоки бліднуть. І коли баронеса вела вас у вітальню, ви залишили плямочки бруду на полірованій підлозі. На туфлях баронеси не було бруду від того, що вона перетинала галявину. Твої щоки розчервонілися, тому що ти тільки що пробігла по доріжці і прослизнула в будинок через чорний хід.
  
  "Що за нісенітницю ти верзеш", - сказала вона. “ Ви натякаєте на те, що я змогла пробігти по лісі непоміченою перед мисливським загоном, а потім застрелити свого чоловіка, коли він наблизився? Досить неймовірна теорія, тобі не здається?
  
  
  
  "Абсолютно неможливо", - відповів слуга, але ж це було зроблено не так, не так? Ваш план вимагав великої співпраці і ідеального вибору часу. Я б припустив, що майор британської армії має досить багато знати про бойовий стратегії.
  
  Вперше вираз зарозумілого виклику зникло, і вона насторожилася. “ Ви намагаєтеся сказати, що майор Уотлінг-Смайт був причетний до вбивства мого чоловіка? Як він міг? Барон сказав мені, що ніхто з загону не міг бути винен у смерті мого чоловіка. Він сказав, що вони стояли в шерензі, просуваючись пліч-о-пліч, на очах у інших мисливців і носильників. І єдині постріли були зроблені в оленя, коли він намагався втекти.
  
  Вона все ще дивилася на нього з нахабною певністю.
  
  “Як я вже сказав, час було вибрано ідеально. Я б, можливо, не здогадався про це, якби не помітив невелику колоту рану на шиї вашого чоловіка. Мені було цікаво дізнатися про це. Подряпина від ожини? Але там не було ожини, зростаючої так високо. Потім я згадав, що ви познайомилися з майором, коли обидва були в Бразилії. Бачте, я втратив пам'ять, але ця зустріч дещо прояснила для мене. Обличчя майора було мені знайоме. Я впізнав його, коли вперше побачив в готелі. Коли він згадав Бразилію, я згадав про це в мить ока - я був на лекції в Королівському географічному товаристві у Лондоні. Майор розповів про свою експедиції. Він пояснив, як місцеві жителі використовували отруєні дротики, щоб вбивати великих тварин. Він продемонстрував використання духовий трубки. Вона безшумна і смертельно точна. Повинен сказати, він був дуже вправний. Кураре, не так називається ця отрута? Він миттєво паралізує нервову систему. У графа не було часу навіть скрикнути.
  
  Графиня відвернулася і знову втупилася у вікно.
  
  "Майор почекав, поки олень не буде помічений", - продовжив Фрици. “Він знав, що всі погляди будуть прикуті до тварини. Знадобилася лише секунда, щоб піднести духову трубку до його губ, і він пустив фатальний дротик як раз в той момент, коли принц зробив перший постріл, щоб звук падіння вашого чоловіка на землю був замаскований звуками пострілів і метаннями пораненого тварини. Я пошукав дротик на землі, але він, звичайно, добрався до тіла першим і підібрав його. Коли загін вистрілив з рушниць і кинувся до пораненому тварині, граф вже впав на землю непоміченим. А хто чекав у лісі, добре вкритий довгим зеленим плащем, як не ви, графиня?
  
  “ Ви вийшли, дістали подушку зі своєї сумки для рукоділля і вистрілили через неї в груди вашого чоловіка як раз в той момент, коли пролунали останні постріли по оленеві. Ви, мабуть, не помітили, що кілька пір'я з подушки були розкидані по всьому місцем. Я підозрюю, що в рані теж могли бути пір'я, але ваш майор Джонні дістався туди першим і видалив їх. Дуже ефективно, графиня. Добре сплановано. Вищі оцінки."
  
  Графиня повернулася й холодно поглянула на нього. “ Все це дуже цікаво, але у вас немає доказів, чи не так? Ні доказів, ні свідків, нічого.
  
  “ Я можу попросити поліцію оглянути подушку, через яку був зроблений постріл, і сам пістолет.
  
  "Якщо вони все ще будуть знайдені до того часу, коли прибуде поліція", - сказала вона, на цей раз з посмішкою.
  
  "І я дійсно знайшов це". Він показав клаптик зеленої тканини. “Від вашого плаща, мадам, зачепився за ожину поруч з тілом. У той час я задавався питанням, чому ви вибрали таку немодну, невтішну одяг, коли вся ваша інша одяг на піку моди. Це було зроблено для того, щоб зробити тебе невидимим, коли ти будеш пересуватися по лісі, чи не так?
  
  "Вчора я гуляла по лісі", - сказала вона. “Тоді мій плащ, мабуть, зачепився за ожину. Годі про це. Я втомилася".
  
  “ Тоді, може бути, мені покликати їх та повторити свою історію, перед всією компанією?
  
  "І хто тебе послухає?" - зажадала вона. “Ти всього лише слуга, притому слуга-ідіот. Ми отмахнемся від твого марення і відправимо тебе в божевільний будинок. Ти навіть не знаєш свого власного імені.
  
  "Десять хвилин тому це було правдою, графиня," сказав слуга, " але, працюючи над цією справою, я зрозумів, що в подібній ситуації я вже багато разів опинявся раніше. Тепер я знаю, що за професією я детектив - не просто детектив, мадам, але, можливо, найбільший з коли-небудь жили. Погляньте на свого заклятого ворога, мадам. Ви дивитеся не на кого іншого, як на Шерлока Холмса.
  
  Жінка ахнула і побігла за своєю сумкою для рукоділля. Холмс кинувся на неї як раз в той момент, коли вона вихопила револьвер. Він схопив її за зап'ястя, і куля відлетіла в дерев'яну стелю. Почулися крики і тупіт біжать ніг по сходах. Барон і його супутники увірвалися в кімнату.
  
  “Він божевільний. Він намагався напасти на мене. Нехай його заарештують", - вигукнула графиня.
  
  
  
  Холмс зробив крок вперед і владно підняв руку, зупиняючи їх наближення.
  
  “ Дякую вас, мадам. Тепер ви надали мені докази, яких мені не вистачало, " спокійно сказав Холмс. “ Якщо ви дістанете кулю зі стелі, герр барон, ви виявите, що вона збігається з кулею в грудях графа фон Штрецля. Вони були випущені з одного і того ж револьвера. І якщо ми проаналізуємо кров бідолахи, в ній виявиться кураре — місцевий отрута, що зустрічається тільки в Бразилії. Я не прав, майор?
  
  Майор Уотлінг-Смайт подивився на графиню. "Варто спробувати, чи не так?" - сказав він. “Ми закохалися в її будинку в Бразилії. Коли я побачив, як вона була нещасна, замкнена в джунглях з цим егоїстичним худобою, я б зробив все, щоб звільнити її.
  
  “ Це б теж спрацювало, - вискнула графиня, - якщо б ви не сунули свого носа в цю справу. Будь ви прокляті, Шерлок Холмс.
  
  "Як ти його назвав?" вимогливо запитав барон.
  
  "Я радий повідомити вам, що до мене повернулася пам'ять", - відповів Шерлок Холмс. “І саме ви поставили мене на шлях одужання, майор. Я почув, як ви говорите по-англійськи, і ваше ім'я чомусь здалося мені знайомим. Це змусило мій мозок з'єднатися з моїм старим другом Ватсоном. Потім, коли ти вимовив ті слова про те, що дозволив видобутку піти, з моєї свідомості наче спала пелена. До того часу, як я розібрався в хитросплетіннях цієї справи, я нарешті зрозумів, хто я такий.
  
  "Ви дійсно Шерлок Холмс?" запитав майор. "Але все в Англії вірять, що ви померли".
  
  “Я ледве уникнув смерті. І при всій повазі до лікаря Фрейдом і його аналізу, я весь час знав своє ім'я, принаймні, у своїх снах. Вона дивилася мені прямо в обличчя. Про що я мріяв, як не про замкнених будинках? Не тільки про замкнених будинках, але і про те, що вони були замкнені на самий сучасний безпечний замок. Його назву можна було б чітко прочитати, якби я потрудився його прочитати. Надійні замки. "
  
  Він обдарував компанію торжествуючої посмішкою і вийшов з кімнати.
  
  OceanofPDF.com
  
  Витівка з Божевільні
  
  Білл Пронзини
  
  
  
  1
  
  Будинок на західній околиці Російської пагорба являв собою двоповерхову будівлю з мансардою та башточкою і приблизно дюжиною кімнат, з круглим ганком і неабиякою часткою імбирною обробки. Він знаходився на значній відстані від вулиці і на значному видаленні від своїх сусідів, що забезпечувало усамітнення завдяки тінистих дерев, квітучих кущів і мармурових скульптур. Чудовий будинок, як і личить Елмер Трусдейлу, старшого віце-президента Морського банку Сан-Франциско. Будинок, наповнений усіма іграшками багатих.
  
  Будинок, побудований для того, щоб його пограбували.
  
  В тридцяти метрах від головних воріт Квинкэннон зайняв позицію в густій тіні куща бузку. З цієї вигідної позиції йому було добре видно будинок, двір з південної сторони і вулиця. Він майже не міг бачити задню частину ділянки, де вимальовувалася громада каретного сараю, а закритий паркан давав доступ до проїжджої частини, розмежовувала квартал навпіл, але це не мало значення. Його жертва цілком могла проникнути на територію цієї сторони, але заднього входу в будинок не було, і кращим способом проникнення була двері, а не вікна першого або другого поверху; це означало, що йому доведеться обійти будинок з бічної або парадної сторони, обидві з яких були в межах видимості.
  
  Ніде на території не горіло світло. Банкір Трусдейл і його дружина, виряджені в пух і прах, поїхали двома годинами раніше в особистому екіпажі, і у них не було прислуги. Єдине світло в безпосередній близькості виходив від вуличного ліхтаря, що стояв приблизно в п'ятдесяти ярдах від нас, мерехтливе світло, який не досягав двору Трусдейла. Високі перисто-шаруваті хмари прочерчивали тонкі смуги по небу, торкаючись, але не затуляючи ранню місяць. Небесне тіло не було ні серпом, ні тим, що йегги називали місяцем-підсадною качкою, але майже половиною, яка розсіювала темряву досить блідим сяйвом, щоб можна було бачити.
  
  Ніч, створена для грабіжників і грабіжників. І детективів, що йдуть по сліду.
  
  Поєднання власності і умов було однією з причин, по якій Квинканнон оселився тут. Іншим був список імен в кишені його "Честерфілда", наданий Джексоном Поллардом з страхової компанії "Грейт Вестерн" - список, який також знаходився в кишені зломщика, отриманий від недобросовісного службовця або іншими мерзенними способами. Які б не були витрати грабіжника, це сторицею винагородило його за два попередніх пограбування. Сьогодні ввечері, якщо все піде за планом, саме Карпентер і Квинкэннон, Професійні детективи, отримають останню нагороду в списку.
  
  Так, і чим швидше, тим краще. Піднявся сирий вітер початку травня, напоєне запахом солі з затоки, і його холод проникав під пальто, чевіот, рукавички, шийну хустку і кепку, які були на Квинкэнноне. Він безшумно притопывал ногами і розминав пальці, щоб підтримувати кровообіг. В його уяві виник образ димлячих кухлів з кавою і супом. Про жаркому і потрескивающем каміні в його кімнатах на Лівенворт-стріт. Про теплі губ Сабіни в ті гнітюче рідкісні моменти, коли він пробував їх на смак, і про надто короткому притиснення її прекрасного тіла до його тіла, і про спеку його пристрасті до неї—
  
  Ах, немає. Зараз нічого цього немає. Увагу до поточного справі, детективному бізнесу в першу чергу. Навіщо зациклюватися на його єдиною прикрої невдачі, коли інший з його професійних тріумфів був неминучий? Легше зловити шахрая, ніж зламати опір впертою жінки: Закон Квинканнона.
  
  
  
  Гуркіт і цокання по мощеної булижником вулиці привернули його увагу. За мить повз, не зменшуючи швидкості, проїхав екіпаж, бічні ліхтарі якого відкидали вузькі смуги світла. Коли звук затих, його місце зайняв інший звук — музика, слабка і мелодійна. Хтось грав на скрипці, і досить добре. Квинкэннон деякий час прислухався, вирішивши, що звучать уривки з "Lieder" Мендельсона. Його навряд чи можна було назвати експертом у класичній музиці або навіть великим шанувальником, але він дозволив Сабіне запросити його на достатню кількість концертів, щоб визначити окремі твори. Серед його сильних сторін як детектива були фотографічна пам'ять і добре розвинений слух.
  
  Поповзом минуло ще трохи часу. Вітер трохи вщух, але до того часу він так грунтовно промерз, що ледь помітив. Незважаючи на важкі рукавички і постійне згинання, його пальці затерпли; ще трохи часу тут, на холоді, і в нього цілком могли виникнути труднощі з отриманням свого темно-синього кольта, якщо в цьому виникне необхідність.
  
  Чорт би побрал цього проклятого зломщика, ким би він не був! Сьогодні вночі він повинен був прийти за здобиччю; Квинканнон був упевнений в цьому, а інстинкти рідко підводили його. Так чого ж чекав цей нечупара? Зараз, мабуть, вже більше дев'яти. Куди б банкір Трусдейл і його дружина не відправилися на вечір, були шанси, що вони повернуться до одинадцяти. Оскільки сьогодні четвер, присутність Трусдейла напевно буде потрібно завтра вранці в його банку.
  
  Квинканнон ще раз задумався про особистості своєї жертви. В Сан-Франциско і його околицях були десятки квартирних крадіїв, але продуманість методу і вміння проникнути в цю справу звузили коло підозрюваних до декількох професіоналів. З тих, кого він знав, найбільш імовірними кандидатами були Ханжа Кід і Доджер Браун. Було відомо, що обидва в даний час знаходяться в районі затоки, але жоден з них не зробив нічого іншого, щоб привернути до себе увагу, наприклад, негайно забрав вкрадені коштовності та інші цінності. І якщо відповідальний за цей чоловік був новачком, то він належав до того ж професійного розряду. У будь-якому випадку, видобуток, безсумнівно, була підкинута для одноразового використання, щоб позбутися від неї після того, як злодій перебере більшість або всі п'ять імен зі списку цілей.
  
  Принаймні, так повірив би йегг. Квинканнону подобалася перспектива переконати його у зворотному, майже так само сильно, як йому подобалася думка про отримання солідного гонорару від Great Western Insurance.
  
  Скрипкова музика змовкла; ніч знову поринула в тишу. Він вигинався, притопывал, совався і тремтів, його настрій мрачнело з кожною хвилиною. Якщо грабіжник доставить які-небудь неприємності, він пошкодує про свої зусилля. Квинканнон пишався собою як людиною хитрим і гострим, як бритва, розумом, але він також був м'язистим чоловіком з пенсильванских шотландців і не проти був трохи побити і протягнути по голові, якщо того вимагала ситуація.
  
  Ще один автомобіль, на цей раз маленька коляска, прогрохотал повз. На тротуарі з'явилася постать, і Квинкэннон напружився в очікуванні — але це був всього лише громадянин, выгуливающий свою собаку, і незабаром він зник. Пекло і прокляття! Якщо з якоїсь щасливої випадковості він помилився щодо місця та часу наступної крадіжки зі зломом, і йому доведеться провести ще один вечір, борючись з пневмонією або чого гірше, він зажадає від Джексона Полларда премію. І якщо він цього не отримає, то, чорт візьми, поповнить рахунок видатків, незалежно від того, чи схвалить Сабіна це чи ні.
  
  Але він не помилився. Це стало очевидно в наступні кілька секунд, коли він перевів погляд з вулиці на внутрішній двір і будинок.
  
  Хтось рухався там, менш чим у п'ятдесят ярдів від того місця, де ховався Квинканнон.
  
  Всі його почуття відразу загострилися; він стояв нерухомо, вдивляючись крізь гілки бузку. Рух повторилося, тінь пливла серед нерухомих тіней під кутом від задньої частини будинку до бічного ганку. Як тільки фігура досягла сходинок і почала підніматися, на мить з'явився силует — чоловік у темному одязі і низько насунутій кепці. Потім він злився з більш густий чорнотою на ґанку. Минуло кілька секунд. Потім послідувала коротка спалах світла — промінь від потайного ліхтаря, такого ж, як той, що був у кишені Квинкэннона, за якою послідували ледве чутні скребуть звуки, коли непроханий гість працював своїми інструментами.
  
  Знову запанувала тиша. Тепер він був усередині. Квинкэннон залишився там, де був, відзначаючи час. За темними вікнами не було видно світла. Професійний баглар діяв в основному на дотик і інстинктивно, економно використовуючи свій ліхтар і прикриваючи промінь.
  
  Коли Квинканнон вирішив, що минуло десять хвилин, він покинув своє укриття і пробрався крізь тіні, поки не опинився паралельно сходинках бічного ганку. Він зупинився, прислухаючись, але з дому нічого не донеслося, і він швидко перетнув вулицю, низько пригнувшись, до високого рододендрону, посадженому вздовж сходів. Там він присів на одне коліно і став чекати.
  
  Очікування може зайняти ще десять хвилин, а може і півгодини або більше. Неважливо. Тепер, коли злочин було вчинено, він більше не звертав уваги на холодну ніч, на сиру землю там, де він стояв на колінах. Навіть якщо б там був замкнений сейф, жоден зломщик не покинув би таке приміщення без будь-яких видобутку. Предмети мистецтва, столове срібло, все цінне, що можна було винести і згодом продати лихварям або одному з численних скупників краденого, що діяли в місті. З чим би не з'явився цей хлопець, Квинкэннону цього буде достатньо, щоб подолати його. Чи передасть він свого людину міської поліції негайно чи ні, залежало від готовності цього нечупари розкрити місцезнаходження видобутку з його попередніх місць роботи. Вимагати в укладеного інформацію було неетично, якщо не сказати незаконно; але Квинканнон справедливо вважав, що в прагненні до справедливості, не кажучи вже про солідний гонорар, мета виправдовує засоби.
  
  Його чекання тривало менше тридцяти хвилин. При скрипе мостини він нагострив вуха, в предвкушающей посмішці сморщил бороду флібустьєра. Ще один скрип, ледве чутний скрип дверної петлі, кроки на ганку. Тепер, спускаючись сходами, я побачив Квинкэннона — невисокого стрункого, але поверненого в профіль, так що його обличчя було приховано. Він зупинився на нижній сходинці, і в цей момент Квинкэннон підтягнувся і перехопив його.
  
  Він був набагато більший за мене, і з уловом не повинно виникнути жодних проблем. Але якраз перед тим, як його руки зімкнулися навколо жилавого тіла, егг почув чи відчув небезпеку і не відреагував спробою втекти або розвернутися для боротьби, а раптовим падінням навпочіпки. Руки Квинканнона ковзнули вгору і вниз, ніби змащені жиром, що вивело його з рівноваги. Загривок випростався, розвернувся, обдавши Квинканнона запахом кислого вина в обличчя, одночасно завдавши йому колючий удар ногою в гомілку. Квинканнон завив, похитнувся і мало не впав. До того часу, як він прийшов в себе, його жертва була вже в бігах.
  
  Він погнався за слепцом, винахідливо і люто лаючись, шкутильгаючи перші кілька кроків, поки біль від удару не вщухла. До того часу грабіжник був уже в двадцяти ярдів від нього, рухаючись зигзагами до тисовими деревами, окаймлявшим будинок, а потім відступаючи від них у напрямку каретного сараю. У місячному світлі він являв собою чудову мішень, але Квинкэннон не став витягувати свій темно-синій кольт. З тих самих пір, як давним-давно стався епізод в Вірджинія-Сіті, штат Невада, коли одна з його шальних куль, випущених під час битви з фальшивомонетниками, забрала життя невинної жінки і привела його до дворічного почуття провини перед Demon Rum, він поклявся використовувати свою зброю тільки в тому випадку, якщо його життю загрожуватиме смертельна небезпека. Він ніколи не порушував цю клятву. І не доторкнувся ні до краплі спиртного з тих пір, як став партнером Сабіни.
  
  Не доїжджаючи до сараю, його чоловік згорнув під іншим кутом і прорвався через браму на проїзну частину за ними. Квинканнон на кілька секунд втратив його з очей; знову помітив, коли він досяг воріт і пронісся через них. Гонка по провулку? Немає. Загривок був моторним і слизьким; він кинув погляд через плече, побачив, що Квинкэннон переслідує його, раптом звернув убік, перестрибнув через шестифутовый дощатий паркан в один із сусідніх дворів.
  
  У шість довгих кроків Квинкэннон опинився біля паркану. Він вхопився за верхні дошки і підтягнувся на рівень підборіддя. Приблизно в п'ятдесяти ярдах від них виднілася задня частина величного будинку з двома вікнами і парою французьких дверей, освітлені електричним світлом; в поєднанні з блідим місячним світлом вони окреслювали зарослий джунглями сад, стежка, що вела крізь велика кількість рослин і дерев до альтанки ліворуч. Він мигцем побачив темну постать, нырнувшую в кущі поруч з альтанкою.
  
  Квинкэннон видерся з грубих дощок і перекатил своє тіло через верхівку. І мав нещастя ніяково приземлитися на свою хвору ногу, яка підкосилася, і він впав, посковзнувшись на колінах у вологій траві. Він пробурчав собі під ніс лайку, незграбно звівся на ноги і завмер, прислухаючись. Зашуршали листя і хрустнули гілки — вони віддалялися від альтанки, прямуючи до будинку.
  
  Стежка була викладена подрібненої шкаралупою, яка поблискувала слабким, примарним сяйвом; він плив паралельно їй, дотримуючись трави, щоб пом'якшити звук кроків. Викривлений кипарис і високі колючі кущі пираканты частково приховували будинок, тіні під ними і навколо були чорними, як туш. Він зупинився, щоб знову прислухатися. Більше ніяких звуків руху. Він рушив вперед і обережно обігнув один з кипарисів.
  
  Людина, яка підійшла до нього ззаду, зробив це з такою безшумної скритністю, що він і не підозрював про присутність іншого, поки в його хребет не ткнувся твердий предмет і не напружився, і владний голос вимовив: “Стій твердо, якщо тобі дорога твоя життя. Це хороший хлопець".
  
  Квинканнон встав як укопаний.
  
  
  
  2
  
  Той, хто напав на нього, був не тією людиною, якого він переслідував. Спокійний, культурний голос з британським акцентом і майже недбалий підбір слів сказали йому про це. - Я не волоцюга, - сказав він, стримуючи свій гнів і розчарування.
  
  "Тоді хто ж ти такий?"
  
  “ Детектив, що йде по сліду злодія. Я загнав його в цей двір.
  
  "Справді?" Його викрадач здавався зацікавленим, якщо не переконаним. "Що за злодій?"
  
  “ Проклятий зломщик. Він вдерся в будинок Трусдейлов.
  
  “ Так це був він, містер Трусдейл, банкір?
  
  “Абсолютно вірно. Твій сусід через дорогу".
  
  “ Помилкове припущення. Це не мій дім, і я тільки сьогодні ввечері познайомилася з містером Трусдейлом.
  
  "Тоді хто ти такий?"
  
  “ Всьому свій час. Навряд чи це підходяще місце для знайомства.
  
  "До біса подання," прогарчав Квинканнон. “ Поки ми стоїмо тут і балакаємо, злодій утікає.
  
  “Я повинен думати, що він вже втік. Можливо".
  
  "Можливо?"
  
  "Якщо ти той, за кого себе видаєш, і сам не злодій". Твердий предмет ткнув його в хребет. "Рухай до будинку, і ми швидко все владнаємо".
  
  "Ба," сказав Квинкэннон, але пішов далі.
  
  У задній частині будинку була викладена плитняком тераса, і коли вони підійшли до неї, він побачив людей у вечірніх костюмах, які походжають добре освітленій вітальні. Викрадач підвів його до французьких дверей і наказав увійти. Коли вони увійшли, активність в кімнаті припинилася. Шість пар очей, три чоловічих і три жіночих, втупилися на нього і чоловіка позаду нього. Однією з пар, повних та середніх років, були Семюел Трусдейл і його дружина. Решта були незнайомцями.
  
  Вітальня була великий, гарно обставлена, в ній домінував масивний рояль. На лавці поряд з піаніно лежали стара скрипка і смичок — джерело уривків з Мендельсона, які він, без сумніву, чув раніше. У каміні палав вогонь. Поєднання спека від вогню і пари робило кімнату занадто теплою і задушливій. Онімілі щоки Квинканнона майже відразу ж почало поколювати.
  
  Першим, хто порушив застиглу картину, був пухкий джентльмен з линкольновскими бакенбардами і вухами розміром з ручки банки з-під маринованих огірків. Він зробив крок вперед і запитав англійця: “Звідки взявся цей чоловік? Хто він?"
  
  “ Прогулюючись по саду, я помітив, як він перелазив через паркан, і затримав його. Він стверджує, що є детективом, що йде по сліду рознощика. Тобто зломщика.
  
  - Я не стверджую, що я детектив, - кисло сказав Квинкэннон. - Я і є детектив. Мене звуть Квинкэннон, Джон Квинкэннон.
  
  "Доктор Калеб Аксминстер," представився джентльмен з бакенбардами. “ Що там щодо зломщика?
  
  Цей обмін репліками зблизив інших у маленьку тісний гурт. Це також вивело власника культурного британського голосу туди, де Квинкэннон міг побачити його вперше. Він був не таким вже і видатним. Високий, надмірно худорлявий, з тонким яструбиним носом і виступаючим підборіддям. В одній руці він тримав теренову тростина, утримувану посередині древка. Квинканнон насупився. Повинно бути, саме палиця, а не пістолет проткнула йому хребет і дозволила грабіжникові втекти.
  
  "Я запитаю вас знову", - сказав доктор Аксминстер. "Що там щодо зломщика?"
  
  “ Я загнав його сюди з ділянки сусіда. Квинкэннон перевів погляд на пухкого банкіра. Він був не з тих, хто соромиться у висловах, навіть у кращі часи. І це були не найкращі часи. "Ваш будинок, містер Трусдейл," сказав він.
  
  Місіс Трусдейл і інші жінки зойкнули. Обличчя її чоловіка втратила здоровий колір. “ Моє? Боже Милостивий, старий, ти хочеш сказати, що нас пограбували?
  
  “ На жаль, так. Ви зберігаєте свої цінності в сейфі?
  
  “ Так, коштовності моєї дружини і кілька сертифікатів на акції.
  
  "Готівкою?"
  
  “У моєму столі" ... сотня доларів або близько того в зелених папірцях... Трусдейл похитав головою; він здавався приголомшеним. "Ви були там?"
  
  “Я був. Чекав зовні".
  
  “ Чекаєш? Я не розумію.
  
  “ Щоб зловити грабіжника на місці злочину.
  
  "Але як ти дізнався..."
  
  
  
  “ Досить сказати, що детективна робота.
  
  П'ятий чоловік в кімнаті до цього моменту зберігав мовчання. Він був дещо молодші за інших, років сорока або близько того, темноокий, чисто поголений; найпомітнішою рисою його обличчя був потворний горбок шкіри з червоними прожилками, схожий на наполовину здуту повітряну кулю, який, здавалося, висів у неї між очима і тонкогубым ротом. Він націлив келих з бренді на Квинкэннона і з викликом запитав: “Якщо тебе поставили ловити злодія, чому ти цього не зробив? Що сталося?"
  
  “ Непередбачений випадок. Квинкэннон скоса глянув на свого худого викрадача. “ Я погнався за ним, якщо б цей чоловік не звернувся до мене.
  
  “ До вас приставали? Англієць вигнув брову. “Боже мій, навряд чи це так. Я ніяк не міг знати, що ви не грабіжник".
  
  Місіс Трусдейл смикала чоловіка за руку. “ Елмер, чи нам краще повернутися додому і з'ясувати, що було вкрадено?
  
  “Так, так. Негайно".
  
  "Маргарет," звернувся Аксминстер до однієї з інших жінок, стрункою сивіючою брюнетці з аристократичними рисами обличчя, " знайди Джеймса і попроси його відвезти Трусдейлов.
  
  Жінка кивнула і вийшла з вітальні разом з банкіром і його дружиною.
  
  Доктор сказав тоді: "Це дуже сумно", але в його голосі не було засмучення. Він здавався схвильованим, як ніби знаходив цю ситуацію стимулюючої. Він дістав з кишені паперовий пакетик, відправив в рот льодяник "Хорехаунд". “ Але це якраз по вашій частині, а, містере Холмсе?
  
  Англієць вклонився.
  
  “ І твій, Ендрю. А? Закон і все таке.
  
  "Навряд чи", - сказав темноокий чоловік. - Ти ж знаєш, я веду цивільні, а не кримінальні справи. Чому б тобі не познайомити нас, Калеб? Якщо тільки Квинкэннон теж не знає, хто я такий.
  
  Квинкэннон вирішив, що цей хлопець йому не особливо подобається. Або ексміністр, якщо вже на те пішло. Або проклятий англієць. Насправді, сьогодні ввечері йому ніхто не подобався, навіть він сам.
  
  "Звичайно," сказав доктор. “ Це Ендрю Костейн, містер Квинкэннон, і його дружина Пенелопа. І цей найвидатніший джентльмен...
  
  “ Костейн? Перебив Квинкэннон. “ Офіс на Гирі-стріт, резиденція поруч з Південним парком?
  
  
  
  “Присягаюся Богом, - сказав Костейн, - він дійсно знає мене. Але якщо ми й зустрічалися, я не пам'ятаю ні часу, ні місця. У суді, чи не так?"
  
  “ Ми ніде не зустрічалися. Так вийшло, що твоє ім'я є в списку.
  
  “ Список? - Запитала Пенелопа Костейн. Це була струнка, сіроока жінка з каштановими кучерями на кілька років молодша за свого чоловіка - досить приваблива, хоча, на смак Квинканнона, здавалася занадто відчуженої і користувалася великою кількістю рум'ян і пудри. "Який список?"
  
  "Про потенційних жертв крадіжок зі зломом, у всіх з яких є цінності, застраховані страховою компанією "Грейт Вестерн".
  
  "Так ось воно що", - сказав Костейн. “Вважаю, ім'я Трусдейла теж є в цьому списку. Це те, що привело вас до нього додому сьогодні ввечері".
  
  "Серед іншого", - визнав Квинканнон.
  
  Ексміністр посмоктала льодяник horehound, задумливо наморщивши лоба. “Квинкэннон, Джон Квинкэннон ... ну, звичайно! Я знав, що чув це ім'я раніше. Карпентер і Квинканнон, професійні детективні послуги. Так, і ваш партнер - жінка. Сабіна Карпентер."
  
  "Жінка", - сказав англієць. "Як цікаво".
  
  Квинкэннон пронизала його гострим поглядом. “ Що в цьому цікавого? І вона, і її покійний чоловік були цінними оперативниками, прикріпленими до денверскому офісу Агентства Пінкертона.
  
  “ Клянуся душею. Знаєте, в Англії для жінки було б незвично обрати професію детектива-консультанта, тим більше стати партнером у приватному детективному агентстві.
  
  "Вона не була 'обдурити', як ти висловився. Наше партнерство було за взаємною домовленістю.
  
  "Ах".
  
  “ Що ви знаєте про приватних детективів в Англії або де-небудь ще?
  
  "Насправді, він багато чого знає", - із задоволенням сказав ексміністр. Він запитав англійця: "Ви не заперечуєте, якщо я відкрию вашу особу колезі?"
  
  “ Ніяких, оскільки ви вже розповіли про це своїм гостям.
  
  Доктор просяяв. Він сказав так, наче представляв члена британської королівської сім'ї: "Мій почесний гість, люб'язно наданий спільним знайомим з півдня Франції, не хто інший, як містер Шерлок Холмс із Бейкер-стріт, 221Б, Лондон".
  
  Англієць вклонився. “ До ваших послуг.
  
  
  
  "Я вже спробував ваші послуги," ображено сказав Квинканнон. “ Я віддаю перевагу свої власні.
  
  "Nous verrons."
  
  “ Холмс, чи не так? Мені незнайоме ім'я.
  
  "Звичайно, ви це чули", - сказав ексміністр. "Містер Холмс не тільки розкрив безліч заплутаних справ в Англії і Європі, але і про його очевидної смерті від рук свого заклятого ворога, професора Моріарті, широко повідомлялося три роки тому".
  
  “ Я рідко читаю сенсаційні новини.
  
  "Офіційно", - сказав Холмс, " я все ще мертвий, оскільки був відправлений на Рейхенбахский водоспад в Швейцарії. З особистих причин я вирішив залишити це помилка в силі, до недавнього часу не довіряючи нікому, крім мого брата Майкрофта. Навіть мій хороший друг доктор Ватсон не знає, що я все ще живий."
  
  “ Якщо він такий хороший друг, чому ти не сказала?
  
  Холмс зобразив загадкову посмішку і нічого не відповів.
  
  Аксминстер сказав: “Доктор Джон Х. Ватсон - біограф містера Холмса, а також його друг. Доктор вів хроніку багатьох його випадків.
  
  "Так?"
  
  - "Етюд в яскраво-червоних тонах", "Ліга рудих", "Знак чотирьох", "Жах в Баскервіль-холі", "Пригода шести апельсинових кісточок" ...
  
  "П'ять," сказав Холмс.
  
  “ А? Ах так, п'ять апельсинових кісточок.
  
  - Я ніколи ні про кого з них не чув, - сказав Квинканнон. - У задушливій, натопленій кімнаті він спітнів. Він зняв рукавички, розстебнув свій "честерфілд" і відкинув фалди тому. У той же час він спробував ближче придивитися до англійця, що змусило його переглянути свою попередню оцінку. Цей хлопець міг бути виснаженим, майже схожим на труп у своєму вечірньому костюмі, але його підборіддя і яструбиний ніс свідчили про силу духу та рішучості, а очі були гострими, пронизливими, повними гострого інтелекту. Було б помилкою надто легковажно відмахуватися від нього.
  
  “ Наважуся припустити, що у вас була своя частка успіхів, Квинкэннон, - сказав Холмс з проблиском інтересу.
  
  “ Більше, ніж я можу порахувати.
  
  "О так, містер Квинкэннон добре відомий в окрузі", - сказав доктор. “Кілька розслідувань, пов'язаних із, здавалося б, неможливими злочинами, придбали погану славу. Якщо я правильно пам'ятаю, там був "Творець дощу", застрелений у замкненій кімнаті, дивне зникнення на борту "Дезерт Лімітед", досить дивне вбивство фальшивого медіума ...
  
  Холмс нахилився вперед. “ Мені було б дуже цікаво дізнатися, які методи застосовуєте ви і ваш партнер.
  
  "Методи?"
  
  “ У розкритті ваших справ. Крім використання зброї, кулачних боїв і таких методів спостереження, які ви застосували сьогодні ввечері.
  
  "У тому, що сталося сьогодні вночі, немає моєї провини," роздратовано сказав Квинканнон. “ Що стосується наших методів — тих, що ви згадали, плюс хитрість, дотепність, увага до деталей і дедукція.
  
  “Чудово! Мої методи також засновані на спостереженні, особливо на зауваженні дрібниць, і на дедуктивному міркуванні — побудові серії висновків, кожен з яких залежить від попереднього. Точне знання всіх аспектів злочинності та її історії також безцінне, як ви, я впевнений, чи знаєте.
  
  Самовпевнений джентльмен! Квинканнону вдалося не посміхнутися.
  
  "Наприклад, - сказав Холмс, посміхаючись, - я б сказав, що ви не одружені, курите добре витриманий шипшина, віддаєте перевагу тютюн cable twist Virginia, провели частину сьогоднішнього дня у вітальні для прийняття постригу, а іншу частину - за грою в більярд, повечеряли курячими крокетами, перш ніж вирушити у володіння Трусдейлов, чекали свого грабіжника в кущах сірінга персикова, і ... о так, під вашою досить грубою зовнішністю я бачу, що ви начитані, досить чутливі і сентиментальні".
  
  Квинкэннон витріщився на нього. “ Звідки, чорт візьми, ти все це знаєш?
  
  “На вашому жилеті відірвався ґудзик і відвалилася нитка, а комір вашої сорочки злегка потерт — явні ознаки нашого спільного холостяцького стану. Коли я стояв поруч з вами в саду, я відчув запах вашого тютюну; а опинившись тут, я помітив невелика плямочка попелу на рукаві вашого пальто, що підтверджувало наявність суміші і той факт, що її курили з добре витриманого шипшини. Бачте, так сталося, що одного разу я написав невелику монографію про попелі 140 різних видів сигарного, трубкового і сигаретного тютюну і вважаюся авторитетом у цьому питанні. Ваша борода була нещодавно акуратно підстрижена, як і ваші волосся, зберегли слабкий аромат лаврового листа — звідси і ваш візит в приймальню для прийняття постригу. Під нігтем великого пальця вашої лівої руки пил від крейди, який зазвичай використовується на кінчиках більярдних кий, і хоча в Америці в більярд часто грають, у стріт-пулу більше шанувальників, і мені здається, що він більше за смаком. На носовій хустці, яким ви хвилину тому витирали лоб, залишилося невелике свіжа пляма, за кольором та текстурою якого досвідчене око визначить, що воно з'явилося на блюді з курячими крокетами. Інший запах, який слабо відчувається на вашому пальті, - це запах Syringa persica, або перської бузку, який вказує на те, що ви нещодавно проводили час у безпосередній близькості від такого квітучого куща; і оскільки в саду доктора Аксминстера кущів бузку немає, очевидним висновком є власність містера Трусдейла. Я бачу, що ви добре начитані, судячи по тонкому томику віршів, засунутому в кишеню вашого сюртука, і що ви чутливі і сентиментальні, судячи з особистості автора цього тому. Наскільки мені дали зрозуміти, вірші Емілі Дікінсон славляться саме цими якостями".
  
  На мить запанувала тиша. Квинкэннон, вперше в житті, не знаходив слів.
  
  Ексміністр заплескав у долоні і захоплено вигукнув: "Приголомшливо!"
  
  "Елементарно," сказав Холмс.
  
  Пенелопа Костейн позіхнула. “Містер Холмс весь вечір пригощав нас своєю спостережливістю і дедукцією. Чесно кажучи, я знаходив його майстерність гри на скрипці набагато більш забавним".
  
  Її чоловік теж не був вражений. Він знову наповнив свій келих з найближчого буфету і тепер випив її одним ковтком; обличчя його раскраснелось, очі злегка скляні. “Розумова гімнастика - це все добре, - сказав він з деякою різкістю, “ але тут ми сильно відхилилися від теми. А саме, що моє ім'я, Пенелопа і моє власне, є у списку потенційних жертв пограбування Квинкэннона.
  
  "Я б не турбувався, Ендрю", - сказав Аксминстер. "Після сьогоднішньої витівки цей хлопець не посмів би зробити ще одну спробу пограбування".
  
  - Абсолютно вірно, - погодився Квинкэннон. Особливо якщо він підозрює, що мені відома його особа.
  
  “ Ви впізнали його? - запитав я.
  
  "В деякому роді".
  
  "Тоді чому б тобі не піти та не заарештувати його?" Зажадав Костейн.
  
  “Всьому свій час. Я гарантую, що цієї ночі він більше не здійснить жодних зломів ".
  
  
  
  - Ви також гарантували, що зловили його на гарячому в будинку Трусдейлов? - запитала місіс Костейн.
  
  Квинкэннон був ситий по горло цією компанією; ще трохи, і він цілком міг би сказати що-небудь, про що навіть сам б пошкодував. Він влаштував невелике шоу, порадившись зі своїм "стемвиндером". "Якщо ви мене вибачте," сказав він потім, - я, мабуть, піду.
  
  “ Звернутися за допомогою в поліцію?
  
  “ Щоб визначити масштаби втрат Трусдейлов.
  
  Доктор Аксминстер проводив його до вхідних дверей. Костейны залишилися у вітальні, але Шерлок Холмс пішов за ними. Біля вхідних дверей англієць сказав: “Я повинен сказати, Квинкэннон, я шкодую про своє втручання в сад, яким би добрим наміром воно ні було, але я повинен сказати, що знайшов цю інтерлюдію стимулюючої. Не часто я маю приємність зустрітися з шановним колегою під час гри ".
  
  Квинкэннон неохоче взяв простягнуту англійцем руку, так само коротко потиснув руку доктора і пішов. По дорозі він плекав похмуру думку про гру з його участю ноги, яку він із задоволенням пограв би з містером Шерлоком Холмсом.
  
  
  
  3
  
  Сабіна вже сиділа за своїм столом, коли на наступний ранок Квинкэннон прибув в офіс "Карпентер енд Квинкэннон, Професійні детективні послуги" на Маркет-стріт. Вивчати їх фінансову книгу і банківські записи — завдання, яку він з радістю надав їй, оскільки не розбирався в цифрах. Окрім неї, це було.
  
  Вона не була красивою жінкою, але в тридцять один рік володіла здорової та зрілої привабливістю, яка розтопила його суворе шотландське серце. В її особі з високими вилицями була сила, в очах кольору темно-синього оксамиту - розум. Її чорне волосся, зібране у високу зачіску і скріплені гребенем з дорогоцінними каменями, відливали блакитними відблисками в блідому сонячному світлі, косо падавшем через вікна за її спиною. І її фігура ... ах, її фігура. Витончена, струнка, з витонченими округлостями, в білій мереживній блузці та спідниці Balmoral. Безсумнівно, багато чоловіки знаходили її привабливою, а як молоду вдову - гідною здобиччю. Якщо комусь і дозволялося заходити в її квартиру Російською Пагорбі, він про це не знав; вона строго охороняла своє особисте життя. Він знав, що він їй подобався, але вона постійно відкидала його залицяння. Це не тільки засмучувало його, але і залишало в стані постійного неспокою. Сама думка про те, що вона може прийняти пропозицію флірту або вийти заміж від кого завгодно, крім Джона Квинкэннона, зводила з розуму.
  
  У неї був гострий очей на його настрій. Перше, що вона сказала, було: "Ну, Джон, судячи по твоєму увазі, в будинку Трусдейлов все пішло не так, як планувалося".
  
  “ Справедлива оцінка. Квинкэннон зняв "Честерфілд" і "дербі", повісив їх на вішалку для одягу і повернувся до свого столу. Він зарядив свій бріар скрученої дротом з кисета, підпалив тютюн люцифером. Коли він затягнувся, шкіра у нього на лобі наморщилась. "Унікальний аромат", - пробурмотів він. “Монографія про 140 різних видах тютюнової золи. Фу!"
  
  "Про що це ти ворчишь?"
  
  “ Джентльмен, з яким я зіткнувся минулої ночі, будь воно прокляте. Чортів англієць, який приводить в сказ. Мало того, що він коштував мені затримання грабіжника, він ще й зробив усе, що міг, щоб виставити мене дурнем за допомогою набору салонних фокусів.
  
  Сабіна підняла брову. “ Як це сталося? Що саме сталося минулої ночі, Джон?
  
  Він розповів їй деякі подробиці, здебільшого точні до неподобства. Коли він закінчив, вона сказала: “Так цей англієць теж детектив. Ви сказали, його звати Холмс?"
  
  “ Шерлок Холмс. Квинкэннон люто затягнувся шипшиною. “ Шерлок! Що це за ім'я таке?
  
  “ Вважаю, найповажніший з них.
  
  "А?"
  
  "Я чула згадки про подвиги містера Шерлока Холмса," сказала Сабіна. “ У нього бездоганна репутація. На загальну думку, чарівний чоловік.
  
  “ Не моїм. "Чарівний" - це не те слово, яке я б використовувала, щоб описати його.
  
  “ Що ж, ви познайомилися з ним не за найкращих обставин.
  
  “Не мало б значення, де я з ним познайомився. Якщо б він вручив мені мішок, повний золотих соверенів, я б все одно вважав його зарозумілим хвальком".
  
  “ Знаєш, зарозумілість - відмітна риса успішного детектива.
  
  “Так? Я благословив те небагато, що було в мені".
  
  Сабіна розсміялася. “ Перестань, Джон. Ти хочеш сказати, що спостережливість і дедукція Холмса тебе ні крапельки не вразили? Або його послужний список успіхів в Англії і Європі?
  
  "Ні гроша не коштує," збрехав Квинкэннон. “ Може, він і досвідчений літун у своєму власному окрузі, але його геніальність викликає підозри. Менталіст у вар'єте "Комір і лікті" в "Белла Юніон" міг би виконувати ті ж трюки. Видатний детектив у світі? Бах!"
  
  “ Бідний Джон. У тебе був досить важкий вечір, чи не так?
  
  "Важко, так, але не зовсім непродуктивно".
  
  “ Ви переконані, що Доджер Браун - той чоловік, за яким ми полюємо?
  
  “ Розумно. Коли він вислизнув і розвернувся, щоб вдарити мене ...
  
  “ Штовхнути тебе? Ти, здається, сказав, що послизнувся на мокрій траві.
  
  "Так, так," знову збрехав Квинканнон, - але як він втік, не має значення. Важливий той факт, що він був відповідного зростання і від нього тхнуло дешевим вином. Слабкість Доджера Брауна - 'сік для ніг".
  
  "Так, я пам'ятаю".
  
  Він порився в паперах на своєму столі. “ Де це досьє на Доджера?
  
  “ Твоя ліва рука лежить на ньому.
  
  Так воно і було. Він схопив газету, проглянув її, щоб освіжити в пам'яті. Фінт Браун, при хрещенні названий Езекией Гебріел Брауном, народився в Стоктоні двадцять дев'ять років тому. Осиротів у ранньому віці, втік у тринадцять, зв'язався з бандою їхали залізницею йеггов і з тих пір з головою поринув у кримінальну діяльність, в останні роки займаючись виключно квартирними крадіжками зі зломом. Неодноразово заарештовувався і "значився під підпискою про невиїзд" — як підозрілий персонаж — поліцією Сан-Франциско, Окленда та інших міст. Відсидів два терміни у в'язниці, останній - в Фолсоме за крадіжку пачки зелені з жиром у скупого політика з Іст-Бей. Відомі риси характеру: неговіркий, готовий радше терпіти будь-які образи, ніж відмовитися від видобутку або знайомств. Відомі довірені особи: відсутні. Відомі звички: завсідник східних салонів, гральних залів з дешевим джеком і винних лавок узбережжя Барбарі, зокрема "У Джека Фойлза на Керні". Поточне місцезнаходження: невідомо. Чертовски мало інформації, але, можливо, цілком достатньо.
  
  Коли він опустив досьє, Сабіна сказала: "Якщо він впізнав тебе минулої ночі, можливо, він вже заховав свою здобич і відправився на ламмас".
  
  
  
  “ Я так не думаю. Було надто темно, щоб він міг розгледіти моє обличчя краще, ніж я його. Наскільки він знає, я могла бути Трусдейлом, повернувся додому раніше, або сусідкою, яка помітила, як він крадеться. Такий жадібний хлопець, як Доджер, навряд чи стане зриватися з місця і тікати, коли у нього повно грошей і він натрапив на низку прибуткових відміток.
  
  "Після такого чудом уник загибелі, чи вистачить у нього сміливості спробувати пограбувати інший будинок зі списку страхової компанії?"
  
  “ Можливо. Він не дуже розумний, дурний і по-своєму зарозумілий, як цей Холмс. Два роки тому він потрапив до в'язниці Фолсом з-за дурдому. Тримаю парі, він не вище іншого.
  
  “ Що ти будеш робити, якщо знайдеш його?
  
  “У тому, щоб арештовувати його, мало користі. Я знайду місце, де він ховається, обыщу його кімнати в пошуках доказів або слів про те, до якого фехтувальнику він звертався ".
  
  “ Я вважаю, що ви маєте намір спочатку не доповідати Джексону Полларду?
  
  Квинкэннон похмуро кивнув. З будинку Трусдейлов були вкрадені не тільки готівку, але і коштовне намисто, яке дружина банкіра забула замкнути в їх сейф. Вчорашні заклики банкіра почекати, перш ніж подавати страхове заяву, залишилися без уваги; Трусдейл мав намір зробити це негайно. Полларду не сподобалося б ні заяви, ні слова про те, що Квинкэннон не зміг затримати злодія.
  
  "Якщо Поллард загляне сюди, - сказав він," скажіть йому, що містер Шерлок Холмс винен у нічному фіаско, і я зайнятий тим, що намагаюся спокутувати його помилку".
  
  “ Навряд чи це тактовно, Джон.
  
  “ До біса тактовність. Факт є факт.
  
  Він як раз одягала пальто, коли пролунав стукіт у вхідні двері і увійшов юнак з жаб'ячим особою в кепці і мішкуватих штанях. На кепці красувалася пришита наклейка, яка говорить, що його роботодавцем є Загальноміська кур'єрська служба. Юнак підтвердив це скрипучим голосом і заявив, що у нього є повідомлення для містера Джона Квинканнона, есквайра.
  
  "Я візьму це," Квинкэннон взяв конверт, розписався за нього, розкрив. Юнак, повний надії, залишився стояти на місці. “ Ну що? Ти виконав свій обов'язок, хлопець. Пішов геть! Наказ, супроводжуваний лютим похмурим поглядом і кроком вперед, відправив посильного поспішно сховатися за дверима.
  
  
  
  - Ти міг би дати йому на чай монетку, Джон, - сказала Сабіна.
  
  “ Я зробив йому послугу, не давши чайових. Він би витратив їх тільки на марнотратні задоволення.
  
  Він закінчив розкривати конверт, витяг аркуш паперу для поруки з фірмовим бланком та підписом Ендрю Костейна, адвоката. Короткий послання, написане досить хитромудрим почерком, гласило:
  
  
  Я хотів би обговорити з вами ділової питання. Якщо ви зайдете до мене сьогодні в мій офіс у зручний для вас час, я впевнений, що це принесе вам професійну та фінансову вигоду.
  
  
  Він прочитав повідомлення вголос Сабіне. Вона запитала: "Ви вважаєте, це стосується крадіжок зі зломом?"
  
  “ Ймовірно. Він з тих, хто турбується.
  
  “ Тоді ти, звичайно, провідаєш його.
  
  Квинкэннон знову глянув на папір, на солодкозвучну фразу "Фінансова вигода"". ✓ "Звичайно", - сказав він. - "Фінансова вигода". "Фінансова вигода". "Звичайно", - сказав він.
  
  
  
  4
  
  "У Джека Фойлза" була трохи менш сумнівна репутація, ніж у більшості винних лавок, хоча б тому, що там був невеликий обідній прилавок, де його завсідники могли доповнити свої рідкі страви черствим хлібом і тарілкою тушкованого м'яса, приготованого з викинутих овочів, обрізків м'яса, кісток і шматків жиру. В іншому його мало що відрізняло від його побратимів. Барила з "соком для ніг" і "червоними чорнилами" за довгою стійкою, ряди хитких столиків в трьох окремих кімнатах, за якими розташувалися чоловіків і кілька жінок всіх типів, віку та походження, велика майданчик під відкритим небом для розміщення тих, хто напився донесхочу. Носильники, які самі були алкашами, розносили дешевий і смертоносний напій в посуді, що подається лахмітниками — пивних келихах, гуртках з-під пива, олов'яних гуртках, тріснутих супових мисках, консервних банках. Було багато гучних розмов, але ніколи не чути сміху. Клієнти "Фойлз" давно втратили здатність до веселощів.
  
  Ніхто не звертав на Квинканнона ні найменшої уваги, поки він повільно йшов по переповнених залах. Невиразні голоси, схожі на прибій, долинали до його вух, опознавая в виголошував юристів, моряків, поетів, візників, нероб, вчених, фабричних робітників, дрібних злочинців. Там не було ні класових відмінностей, ні рідко яких-небудь неприємностей; всіх їх об'єднували невдачі, гіркоту, розчарування, старість, хвороби і невситима жага винограду. Якщо й можна було сказати щось позитивне про винних звалищах, так це те, що вони були сховищами демократії. Більшість клієнтів приходили туди кожен день, або так часто, як тільки могли, попрошайнічая або крадучи достатньо грошей, щоб заплатити за свою частку повільної смерті, але деякі, ще не пішли далеко, були менш частими відвідувачами — запійними п'яницями і мешканцями нетрів, яким атмосфера і компанія припали до душі. Багато з них були шахраями того чи іншого спрямування, в тому числі і Доджер Браун.
  
  Але Фінта ніде не було видно. Квинкэннон розпитав двох носильників; один знав його і повідомив, що не був у Фойлза більше тижня. Знав портьє, де можна знайти Фінта Брауна? Портьє не знав.
  
  Квинкэннон покинув "Фойлз" і попрямував в саме серце Берберийского узбережжя. У денний час "майданчик диявола" здавалася тихою, майже ручний — обман, якщо такий коли-небудь існував. За зритим виразками вулицями бродило менше третини кількості хижаків та їхньої здобичі, яке можна було знайти там після заходу сонця; більшість гравців, злодіїв, шахраїв, шанхайців, розбійників і бродячих повій були породженнями ночі, і саме в темні години переважна частина їх видобутку піддавалася яскравому спокусі гріха і тління. Деякі з найбільш відомих гральних кубел і салунів були відкриті для бізнесу, як і більш неохайні кубла і тупики, але в цей ранній час вони були малолюдні. І здебільшого був відсутній нічний гул піаніно, шарманки, п'яний сміх, крики зазивав і зазивав зазивав, а також крики жертв. Квинканнон був ким завгодно, тільки не ханжею, він неабияк попотчевался під час пияцтва, але Узбережжі ніколи не приваблювало його. Він вважав за краще задовольняти свої вади у самоті.
  
  Поряд з Бродвеєм розташовувався район зубожілих готелів і пансіонів. Він зайшов в один з останніх і перекинувся парою слів з портьє, невисоким хлопцем по імені Голуей — одним з декількох представників нижчого класу Узбережжя, які були готові продати інформацію за готівку або послуги. Голуей зізнався, що бачив Доджера Брауна "раз або два" за останні тижні і подумав, що він, можливо, проживає в "Фогхорн Енні", одному з пансіонів для моряків на набережній.
  
  
  
  Квинкэннон знайшов підміну у Монтгомері — він завжди їздив в екіпажі, коли клієнт оплачував витрати, — і незабаром його доставили до Ембаркадеро. Поїздка виявилася змарнованим часом. Було відомо, що скрэффы час від часу шукали притулку серед моряків, видаючи себе за колишніх моряків або доплачуючи за захисну забарвлення. Доджер Браун був відомий в "Фогхорн Енні", але в даний час не проживав там. Відвідування двох інших будинків у цьому районі не дали ні Доджера, ні підказки до його місцезнаходженням.
  
  Голод загнав Квинкэннона в прибережну забігайлівку, де він швидко впорався з півдюжиною устриць в половинках раковин і тарілкою тушкованої риби. Ще одна авантюра повернула його на Берберийское узбережжі. Він обстежив ще дві винні лавки, півдюжини гральних залів і два заклади, які спеціалізуються на “азіатських делікатеси", навіть не натякнувши про свою видобутку. Шахрай, можливо, і був дурним дурнем, але він також був досить хитрий, щоб приборкати свої ниці апетити і на якийсь час уникати своїх звичних місць проживання.
  
  "Годі вештатися по узбережжю", - вирішив Квинканнон. Настав час знову відвідати Езру Блуфилда. Він вже звертався до цього людині один раз на тому тижні, всього два дні тому, в пошуках інформації про квартирні крадіжки та можливого перепродажу награбованого, і Блуфилд розлютився, коли його попросили про дуже багатьох послуги. Але якщо і був хоч один хлопець на ігровому майданчику диявола, який міг дізнатися, де ховається Доджер Браун, то це був Блуфилд.
  
  Квинкэннон дійшов до Приголомшливою вулиці, як називалася Пасіфік-авеню, звернув у провулок і увійшов в приземкувата будівля в середині кварталу. Вивіска криваво-червоними літерами над входом оголошувала заклад салуном "Червона леді". Табличка поменше під нею свідчив: "ЕЗРА БЛУФИЛД, РЕКВІЗИТ".
  
  Колись "Червона леді" була сумно відомим обтискним закладом, де моряків поїли напоями з додаванням настойки опію та хлоралгідрату, а потім шанхайні вивозили їх і продавали недобросовісним судноводіям, нужденним в команді. Союз моряків Тихого океану припинив цю практику і змусив салун закритися, але тільки до тих пір, поки Блуфилд не пообіцяв припинити свою співпрацю з шанхайцями і не підкріпив обіцянку щедрими хабарами міській владі. "Червона леді" тепер була "чесною" закладом, у якому процентні ставки, прийоми бандитів і сфальсифіковані азартні ігри використовувалися для того, щоб позбавити моряків та інших відвідувачів їхніх грошей.
  
  
  
  Як зазвичай, Блуфилд перебував у своєму кабінеті в задній частині будівлі. Він був колишнім шахтарем, який переситився суворим життям на різних західних золотих копальнях і поклявся відмовитися від своїх буйних звичок, коли переїде в Сан-Франциско і відкриє the Scarlet Lady. Він не брав активної участі в кримінальній діяльності і, як було відомо, залишався за замкненими дверима свого офісу, коли спалахували бійки, що траплялося часто; команді викидайл, яких він найняв, було доручено припиняти заворушення і підтримувати те, що вважалося світом. Це було його заявлений намір одного разу стати власником салуна кращого класу в кращому районі, і в результаті він завоював суспільство і доброзичливість респектабельних громадян. Квинкэннон був одним з них, в основному тому, що одного разу завадив конкуруючому власнику салуна проткнути шкуру Блюфилда кулею.
  
  Блуфилд пив пиво і підраховував прибуток - два улюблених заняття - і, здавалося, не заперечував, що його знову відвідали так скоро. "У мене поки нічого для тебе нема, Джон, друже", - сказав він. “ Ти ж знаєш, я пришлю вісточку, коли дізнаюсь.
  
  "Це у мене сьогодні новини", - сказав Квинкэннон. "Зломщик, за яким я полюю, - Доджер Браун".
  
  “Доджер, чи не так? Що ж, я не здивований. Як ти впав?"
  
  “ Минулої ночі я був на волосок від того, щоб схопити його на гарячому. Він утік не з моєї вини.
  
  “ Значить, він знає, що ти за ним стежиш?
  
  "Я не вірю, що він це робить, як темно це не було".
  
  "Значить, ти думаєш, він все ще десь поблизу", - сказав Блуфилд. Він підняв кухоль з лагером товстим пальцем, відпив, слизнул піну з вусатою верхньої губи. Вуса представляли собою вражаючий кермо вугільно-чорного кольору, їх кінці були навощены до вістря рапіри, ніж він надзвичайно пишався. “ І, може бути, старине Эзре вдасться з'ясувати, де він вішає свою капелюх.
  
  “ Ти зробиш мене щасливою людиною, якщо це вдасться зробити швидко.
  
  “Я передам слово. Послуга натомість, Джон?"
  
  "Назви це".
  
  “ У верхньому районі Тендерлойна тільки що виставлені на продаж салун і ресторан. "Спокута" на Елліс-стріт.
  
  “Я знаю це. Шановне заклад".
  
  “ Я хочу його купити. Мені давно пора виставити цю чортову дірку на продаж і назавжди покинути Узбережжі. Ніколи не буде місця, більш підходящого або названого так, як я, для того, щоб померти добропорядним громадянином. У мене є гроші, я робив пропозиції, але власники не впевнені, що мої наміри благородні. Вони бояться, що у мене є плани перетворити "Спокута" в химерну копію "Червоної леді".
  
  “ І у тебе немає таких планів.
  
  “ Ніяких, хлопець, клянуся тобі.
  
  “ Значить, вам потрібно рекомендаційний лист?
  
  “Так. Твоє ім'я має вагу в цьому місті".
  
  “ Ви отримаєте його завтра з посильним.
  
  Блуфилд незграбно звівся на ноги і сплеснув Квинкэннона по спині м'ясистою лапою. “ Ти не пошкодуєш про це, Джон. Ти і твоя партнерка ніколи не заплатите за вечерю в "Спокуті Езри Блуфилда".
  
  Квинкэннон ніколи в житті не відмовлявся від безкоштовної їжі і ніколи не відмовиться. "Я погоджуся на інформацію про місцезнаходження Фінта Брауна," збрехав він.
  
  "Протягом двадцяти чотирьох годин," сказав Блуфилд, - і це, чорт візьми, обіцянку. Навіть якщо для цього доведеться найняти банду людей, щоб прочесати всі щурячі пастки звідси до Чайна-Бейсин.
  
  
  
  5
  
  Офіс Ендрю Костейна знаходився в цегляному будинку на Гирі-стріт, де працювала дюжина адвокатів і вдвічі менше за інших професіоналів. У кімнаті стояв секретарський стіл, але секретарки не було; порожній робочий стіл і пилові картотечні шафи за ним наводили на думку, що тут її давно не було. Пара акуратно написаних і кілька суперечливих табличок були прикріплені до однієї з двох закритих дверей у внутрішній стіні. Верхня свідчив "ЗАКРИТО", нижня запрошувала ПОСТУКАТИ Для ВХОДУ.
  
  Квинкэннон постукав. Баритон Костейна з віскі запросив його увійти. Юрист сидів за заваленим паперами столом, що стояв перед стіною, заваленій юридичними книгами, серед яких, схоже, був повний комплект Blackstone. Ще більше книг і паперів було розкидано по курній меблів. На іншій стіні, поряд з дипломом юриста в рамці, висіла літографія Джона Л. Саллівана в бойовій позі.
  
  Сам Костейн виглядав охайно, ніж у своєму кабінеті; на ньому був дорогий твідовий костюм і модний смугастий жилет, а коли він встав, на кінці важкої золотий ланцюжок від годинника блиснув лосиний зуб. Вдалий образ, однак, був зіпсований його пахне ромом носом і слабким ароматом сорокапроцентного віскі, який можна було вловити за десять кроків. Якби Квинкэннон був потенційним клієнтом, він б двічі подумав, перш ніж довірити свій юридичний бізнес містерові Ендрю Костейну.
  
  “ Що ж, Квинкэннон, я чекав тебе набагато раніше.
  
  "У зручний для мене час", - говорилося в повідомленні.
  
  "Це також дало вам фінансову перевагу".
  
  “ Так воно і було. За яку послугу, містер Костейн?
  
  “ Це досить очевидно, не так, після вчорашнього вечора? Сідай, Квинкэннон. Сигару? Випивку?
  
  “ Ні те, ні інше. Він прибрав важкий тому Блэкстоуна з єдиного клієнтського крісла і поставив його на своє місце.
  
  - Ви вже спіймали цього негідника? - запитав Костейн.
  
  “ Якщо ти маєш на увазі зломщика, то ні, поки що немає.
  
  “ Впізнали його?
  
  “Так. Це тільки питання часу, коли його посадять в міську в'язницю".
  
  "Скільки часу?"
  
  “ День або два.
  
  “Як ти плануєш зловити його? На місці злочину?"
  
  "Можливо".
  
  “Якби Не було двозначним, чувак. Я маю право знати, що ти задумав".
  
  "Мій клієнт - страхова компанія "Грейт Вестерн", - сказав Квинкэннон. "Мені потрібно відповідати тільки перед ними".
  
  “ Моє ім'я є в списку потенційних жертв: ви сказали про це вчора ввечері. Природно, я стурбований. Припустимо, його не відлякала близькість упіймання у Трусдейлов? Припустимо, у нього вистачить сміливості спробувати вломитися в мій будинок в наступний раз, навіть цієї ночі? Я не можу дозволити, щоб мій будинок обшукували і крали цінності. Ці кляті страховики ніколи не розплачуються за повною вартістю. "
  
  "Законний страх".
  
  “Я хочу, щоб ви запобігли це. Найняти вас, щоб запобігти цьому. Слідкуйте за моїм будинком щоночі, поки злодій не буде заарештований, починаючи з сьогоднішнього вечора ".
  
  - Знаєте, є інші альтернативи, - неохоче сказав Квинканнон, - які вам нічого не буде коштувати.
  
  
  
  “Так, так, я знаю. Перенесіть наші цінності в безпечне місце і просто залишайтеся вдома ночами, поки загроза не припиниться. Але у нас дуже багато речей, які ми волею-неволею повинні відвезти, і занадто мало часу для цього. Навіть якщо б ми забрали все цінне, грабіжник все одно міг би проникнути всередину і вчинити погром, якби не знайшов нічого, що варто було б вкрасти. Відомо, що таке траплялося, чи не так?"
  
  "Це траплялося, хоча і не дуже часто".
  
  “Мені не подобається думка про те, що в мій будинок вторглися. І це дійсно можливо. У нас з дружиною призначені окремі зустрічі сьогодні ввечері і спільна зустріч завтра ввечері, яку ми не хочемо скасовувати. Будинок буде порожній, і з семи до півночі або пізніше в обидві ночі буде справжня гра ".
  
  “ У вас немає слуг? - запитав я.
  
  "Жоден з тих, хто живе ст. І було б марно звертатися за допомогою у міську поліцію, не знаючи напевно про підготовлюваний злочин ".
  
  "Так воно і було б".
  
  “ Ну? Зрештою, тут немає ніякого конфлікту інтересів.
  
  Досить вірно. Якщо Костейн хотів заплатити йому за виконання тієї ж роботи, за яку йому платила Great Western Insurance, не було ні конфлікту, ні розумних аргументів проти цього. Думка про те, щоб ще одну-другу ніч ховатися в кущах і ризикувати підхопити пневмонію, не приваблювала, але дрібні труднощі були невід'ємною частиною детективної гри. Крім того, ніщо так не зігрівало його шотландську кров, як збільшення банківського рахунку агентства.
  
  “ Значить, ви згодні на цю роботу?
  
  "Я зроблю це," ввічливо сказав Квинкэннон, - за умови, що ви готові заплатити додаткову плату.
  
  “Що це? За що?"
  
  "Спостереження за вашим будинком - це робота для двох чоловіків".
  
  “ Чому? Ти була одна в Трусдейлах.
  
  - В будинку Трусдейлов є передні і бічні входи, за якими може спостерігати тільки один чоловік. У вашому будинку є передній і задній входи, тому потрібно другий оперативник.
  
  “ Звідки ти знаєш мій дім? - запитав я.
  
  "Я вніс його до списку разом з іншими в той день, коли мене найняли".
  
  "Внесла в нього вкладку?"
  
  “ На жаргоні шахраїв. Наніс візити і ретельно оглянув майно, так само, як зробив би зломщик, щоб оцінити обстановку.
  
  
  
  Костейн висунув шухляду стола, дістав фляжку і склянку з поміткою від пальця, налив склянку наполовину і, насупившись, сидів, сьорбаючи. Нарешті похмурий погляд розгладився, і він залпом допив залишки віскі. "Дуже добре", - сказав він. "У скільки мені це обійдеться?"
  
  Квинкэннон назвав суму добових, лише трохи перевищує його звичайну для операції з двох чоловік. Він мало дбав про Костейне, але неприязні було недостатньо, щоб виправдати надмірне побиття людини.
  
  Сума спонукала адвоката налити собі ще. "Це страшенно близько до вимагання", - пробурмотів він.
  
  “ Навряд чи. Мої гонорари стандартні.
  
  “ І не підлягає обговоренню, я вважаю.
  
  "При будь-яких обставинах," збрехав Квинканнон.
  
  “ Тоді дуже добре. Скільки авансом?
  
  “ Плата за один день в повному обсязі.
  
  “ За ще не надані послуги? Ні, клянуся Богом! Половину, і ні копійки більше.
  
  Квинкэннон знизав плечима. Половина авансу була більше, ніж він зазвичай запитував у своїх клієнтів.
  
  "Тобі краще не підводити мене, Квинкэннон", - сказав Костейн, виписуючи банківський чек. “ Якщо твоя помилка в Трусдейлах повториться, ти пошкодуєш про це, — це я тобі обіцяю.
  
  “ Я не облажався в Трусдейлах. Те, що сталося минулої ночі...
  
  “ це була не твоя вина. Так, я знаю. І якщо трапиться щось подібне, то, без сумніву, це буде не твоя вина".
  
  - Ти отримаєш по заслузі, - сказав Квинкэннон, сунув чек в кишеню жилета і залишив Костейна варитися у своєму алкогольному соку.
  
  На адресу Гирі-стріт знаходився недалеко від його власного офісу; він подолав цю відстань пішки в швидкому темпі. Сан-Франциско був прекрасним містом, тим більше в такі погожі дні, як цей. Свіжий солоний запах з затоки, гуркіт і брязкіт канатних доріг на Маркет-стріт, гучний гудок одного з найшвидших прибережних пароплавів, які прибувають до Ембаркадеро або відходять від нього, велична будівля Перрі далеко ... Все це ще не встигло йому набриднути. Це був знаменний день, коли його перевели в Сан-Франциско під час роботи в Секретній службі Сполучених Штатів. Столиця країни вже не була для нього колишньою після того, як його батько, Томас Л. Квинкэннон, сам безстрашний суперник Аллана Пінкертона, став жертвою кулі найманого вбивці у доках Балтімора; він був готовий до змін. Його новий будинок підходив йому так само, як Вашингтон, округ Колумбія, підходив його батькові. Те ж саме можна було сказати і про бізнес приватного розшуку.
  
  Коли він під'їхав до будівлі, де розташовувалися Професійні детективні служби Карпентера і Квинканнона, у нього був піднесений настрій. Мелодійно насвистуючи собі під ніс, він піднявся по сходах на другий поверх і підійшов до дверей свого кабінету. Але він зупинився, коли побачив, що двері прочинені на кілька дюймів, і почув голос, що лунав зсередини.
  
  "Я вважаю, що мозок людини спочатку подібний маленькому порожньому горищу," декламував голос, - і ви повинні обставити його такий меблями, яку виберете самі. Дурень збирає весь непотріб будь-якого роду, який йому попадається на очі, так що знання, які могли б бути йому корисні, витісняються або, в кращому випадку, перемішуються з безліччю інших речей, так що йому важко взяти їх у свої руки. Умілий робочий дійсно дуже обережний стосовно того, що він бере на горище свого мозку. У нього не буде нічого, крім інструментів, які можуть допомогти йому у виконанні його роботи; але їх у нього великий асортимент, і все в самому ідеальному порядку. Помилково думати, що у цієї маленької кімнати еластичні стіни і вона може розширюватися до будь-якого ступеня. Настає час, коли з кожним новим знанням ви забуваєте що-те, що знали раніше. Тому вкрай важливо, щоб даремні факти не витісняли корисні ".
  
  Життєрадісна посмішка Квинкэннона потьмяніла, коли він ліктями протиснувся всередину. Голос належав Шерлоку Холмсу.
  
  
  
  6
  
  Англієць зручно влаштувався в кріслі для клієнтів перед столом Сабіни, на його вузькі плечі був накинутий сірий плащ, а вуха приховувала дивного вигляду матерчатий кепка. Кабінет був синім від диму з довгою чорною глиняного трубки, яку він курив. Ніздрі Квинкэннона пересмикувались; тютюн, який використовував Холмс, міг бути приготований з підмітальних статевих ганчірок.
  
  Судячи з виразу обличчя Сабіни, Холмс був захопленим слухачем його балаканини про горищах мозку. Це ще більше розлютило Квинкэннона. Він не був ні ввічливий, закривши за собою двері, ні люб'язний у своєму вступному слові.
  
  "Здається, я прийшов на лекцію", - сказав він Сабіне.
  
  Її гострий погляд попередив його, що треба бути ввічливим. “Містер Холмс не читав лекцію, він просто відповідав на питання. Він дійсно володіє надзвичайною спостережливістю і дедукцією ".
  
  Якщо можна було вклонитися сидячи, англійцю це вдалося. "Ви дуже ласкаві, моя люба місіс Карпентер".
  
  Квинканнон пробурмотів щось недобре собі під ніс.
  
  "Ну, - сказала Сабіна, - його не було тут і за хвилину до того, як він дізнався про Адама".
  
  “Адам? Хто, чорт візьми, такий Адам?"
  
  “ Моя нова сусідка по кімнаті.
  
  "Твій ... що?"
  
  “О, тобі не потрібно виглядати таким переляканим. Адам - кіт".
  
  "Кошеня, по правді кажучи," сказав Холмс. “ Тримісячний.
  
  “ Кіт? Ти ніколи не говорив мені, що у тебе є кіт.
  
  "Ну, він у мене всього два дні", - сказала Сабіна. "Такий милий малюк, що я не змогла змусити себе відвернутися, коли сусід привів його".
  
  "Досить цікава суміш абіссинського і довгошерстого сиамца," оголосив Холмс.
  
  “Він зміг визначити це з кількох клаптики хутра на подолі моєї спідниці. А також приблизного віку Адама. Хіба це не чудово?"
  
  "Приголомшливо," сказав Квинкэннон. “ Ви написали монографію про породи кішок, а також про тютюновий попелі, Холмс?
  
  “ Немає, але, можливо, коли-небудь я це зроблю.
  
  “ Що, безсумнівно, принесе вам мантію визнаного авторитету. Що привело вас сюди, можу я запитати?
  
  “ Містер Холмс цікавиться внутрішньою роботою американського детективного агентства, - сказала Сабіна. І ходом нашого розслідування крадіжок зі зломом.
  
  “ Зараз це так. Чому?
  
  "Тепер, коли я закінчив свої дослідження тут," сказав Холмс, " боюся, мені набридли звичайні туристичні заняття. Сан-Франциско, безумовно, космополітичне місто, але його географічні, культурні та історичні пам'ятки мають чітко обмежену привабливість ".
  
  “ Які дослідження? - запитав я.
  
  
  
  Холмс загадково посміхнувся. "Вони мають езотеричний характер і не представляють інтересу для звичайної людини".
  
  Ще одне высокопарное заяву. Квинкэннон відклав свій "честерфілд", підійшов до вікна позаду свого столу. Від міцного, їдкого тютюну у англійця закрутилася голова.
  
  "Час мого добровільного вигнання майже закінчилося", - говорив Холмс Сабіне. “Скоро я повернуся до Лондона до своєї колишньої життя. Злочин і кримінальний склад розуму кидають виклик моєму інтелекту, надають родзинку моєму житті. Я занадто довго був поза грою ".
  
  "Я взагалі не можу уявити, як це можна залишити", - сказав Квинканнон.
  
  “ Наважуся припустити, що були пом'якшувальні обставини.
  
  "Ні з якої причини, без врахування пом'якшуючих обставин".
  
  Їх погляди зустрілися, висікли кілька іскор. Сабіна швидко сказала: “Тебе не було більшу частину дня, Джон. Які новини?"
  
  "Так," сказав Холмс, " вам вдалося знайти вашого комірника?"
  
  Квинкэннон проігнорував англійця, кинувши свого партнера осудливим поглядом. - Я бачу, ти присвятив його в деякі наші справи.
  
  “ Я мало що розповів, крім імені Фінта Брауна. Ви самі розкрили більшість деталей справи минулої ночі.
  
  “ Якщо я це зробив, то по необхідності.
  
  - Ти знайшов "Доджера"?
  
  "Поки немає, але це тільки питання часу".
  
  Холмс випустив велику хмару диму і сказав крізь нього, його очі заблищали: “Доктор Незабаром після мого прибуття Эксминистер провів коротку екскурсію по Берберийскому узбережжю, але вона була поверхневою і навряд чи повчальною. Я б хотів поглянути на це так, як я бачив Лаймхаус в Лондоні, з точки зору детектива-консультанта. Брудні витівки, брудні справи! У мене кров холоне в жилах від цієї перспективи ".
  
  Чортів гремучник, подумав Квинкэннон. Цей чоловік дурний, як церковна миша.
  
  “ Ви дозволите мені приєднатися до вас під час вашого наступного візиту? Познайомиш мене з прихованими інтригами округу, деякими з його найбільш яскравих мешканців — королевою танцювального залу, відомої як "Стрибки корова", імператором Нортоном, диваком, який дозволяє бити себе за гроші?
  
  “ Імператор Нортон мертвий, і Офти Гуфі скоро помре, якщо дозволить ще раз стукнути себе бейсбольною битою по черепу. Крім того, я детектив, а не екскурсовод.
  
  “Tut, tut. Мене цікавлять знання, а не сенсації. Натомість, можливо, я зможу допомогти в розшуку Доджера Брауна і вкраденої видобутку.
  
  “ Мені не потрібна допомога, ні твоя, ні чия-небудь ще. Я не збираюся— " Квинкэннон замовк, бо йому в голову прийшла приємна зловісна думка. Він леліяв і пестив його кілька миттєвостей. Потім сказав Сабіне: "По дорозі сюди я зайшов в юридичну контору Ендрю Костейна".
  
  “ Так? Чого саме він хотів?
  
  “ Щоб за його будинком встановили спостереження до тих пір, поки Доджер Браун не буде спійманий.
  
  "Ти не прийняв запрошення?"
  
  “Я так і зробив, а чому б і ні? Як зазначив сам Костейн, немає конфлікту інтересів в отриманні оплати від більш ніж одного клієнта за виконання однієї і тієї ж задачі ".
  
  “ І все ж це здається не зовсім етично...
  
  “ До біса етику. Гонорар - це плата за надані послуги, і це включає в себе забезпечення душевного спокою нервують громадян. А, Холмс?
  
  "Безсумнівно".
  
  "Ми починаємо сьогодні ввечері", - сказав Квинканнон Сабіне. “Будинок Костейна знаходиться недалеко від Південного парку, не такий великий, як у банкіра Трусдейла, але, тим не менш, солідний, і з парадним і заднім входом. Я пояснив Костейну, що для належного спостереження потрібні два оперативника, і він погодився на додаткову плату.
  
  "Джон," сказала вона, " ти ж не збираєшся пропонувати...
  
  Не звертаючи на неї уваги, він звернувся до англійця: "Є кілька оперативників, до яких я міг би звернутися; але я хотів би знати, враховуючи ваш інтерес до цієї справи і ваше прагнення повернутися до гри, не могли би ви приєднатися до мене в цьому завданні?"
  
  З трубки Холмса вирвалося ще одне отруйна хмарка. “ Чудову пропозицію! Пошту за честь. Що стосується оплати моїх послуг, я прошу тільки, щоб ви познайомили мене з Берберийским узбережжям так, як ви його знаєте.
  
  Якби Холмс не запропонував цього, Квинкэннон запропонував би. Тепер додатковий гонорар повністю поповнить скарбницю агентства. Він сказав: “Згоден. Ви побачите Узбережжі так, як мало кому вдавалося ". Чи захотіли б побачити.
  
  Холмс посміхнувся.
  
  Квинканнон посміхнувся.
  
  Сабіна зітхнула і перевела погляд з одного на іншого, ніби вважала їх обох дурними, як церковні миші.
  
  
  
  
  
  7
  
  Під час дворічної спроби Квинкэннона втопити свою совість в ромі "Демон" салун Хулихана на Секонд-стріт був його улюбленим місцем для пиття. Його клієнтура складалася в основному з дрібних торговців, офісних працівників, міщан, барабанщиків і кілька більш грубих елементів з набережної. Ніхто з міських керівників не відвідував його під час своїх нічних обходів, як це було в барі готелю Palace, кафе Pop Sullivan's Hoffman Cafe та інших першокласних салонах, розташованих уздовж міського коктейльного маршруту; ні суддів, ні політиків, ні банкірів — Семюел Трусдейл, швидше за все, ніколи не переступав порога його обертових дверей, — ні веселих молодих людей у смугастих штанях, витончених краватках і парчевих жилетах. У ресторані Hoolihan's не було кришталевих люстр, химерних дзеркал, дорогих картин маслом, барменів в білих халатах або вишуканих безкоштовних обідів. Порівняно з цим заклад було темним і голим, підлога була густо всипана тирсою, і єдиним блиском, що линули від старомодних газових ламп, були ряди пляшок і келихів вздовж задньої стійки бару. Його завсідники їли не крабові ніжки і устриці в половинках панцирів, а солонину, свіжий сир, житній хліб і банки з солоними огірками.
  
  Квинканнона потягнуло туди, тому що "Хулихэн" знаходився в декількох хвилинах їзди на канатній дорозі від його номерів на Лівенворт, а також тому, що персонал і клієнти поважали прагнення самотнього любителя випити до самоти. Навіть прийнявши обітницю, він продовжував опікуватися йому, бо це було чесне місце, створене для тих, хто не шукав ні пихи, ні неприємностей. Він підозрював, що в "Хулихане" було сказано набагато менше брехні, ніж в розрідженій атмосфері бару "Палас", і замислювався набагато менше темних оборудок.
  
  Він домовився зустрітися там з Шерлоком Холмсом в сім годин. Він прибув на кілька хвилин раніше і зайняв місце в барі біля входу. Бен Джойс, головний бармен, привітав його у своїй злегка непристойній манері. “ Що будеш сьогодні, чортів шотландець? Каву або сік з молюсків?
  
  “ Сік молюсків, і на цей раз без миш'яку.
  
  “Хах. Як ніби я став би витрачати хороший щурячий аконіт на таких, як ти".
  
  Бен приніс йому паруючу чашку фірмового бульйону Хулихана. Квинканнон пив, курив і прислухався до припливам і відливам розмов навколо. Чоловіки заходили поодинці і парами; чоловіки розходилися. Стрілки на масивних годинах Сету Томаса над задньою стійкою бару перемістилися на сім годин. І сім нуль п'ять. І сім-десять ...
  
  Квинкэннона охопило роздратування. Де, чорт візьми, він був? Він вважав себе хитрою лисицею, раз привернув до роботи Холмса, але, можливо, перехитрив самого себе. Якби цей хлопець був ненадійний ...
  
  Хтось став поряд з ним, штовхнувши його за руку. Грубий голос кокни вимовив: "Ти стоїш у мене на шляху, приятель".
  
  Квинкэннон повернувся і втупився на володаря голосу. Високий, худий халамидник, одягнений у полатані штани і поношений бушлат, низько надвинутую на лоб картуза. Він відкрив рот, щоб різко заперечити, потім знову закрив його і придивився до чоловіка уважніше. Його вже мало що дивувало, але він був трохи здивований тим, що побачив.
  
  “ Холмс? - запитав він.
  
  “ До твоїх послуг, приятель.
  
  "Яка мета цього вбрання?"
  
  "Це здалося підходящим для нічної місії", - сказав Холмс своїм звичайним голосом. Його очі, що дивилися з-під полів кепки, були пустотливими. Маскування добре служила мені протягом всієї моєї кар'єри, і останнім часом така можливість не представлялася. Повинен сказати, мені подобається грати. Говорили, і, можливо, це правда, що сцена втратила неперевершеного актора, коли я вирішив стати детективом ".
  
  Квинкэннон з зусиллям втримався від коментаря. Він швидко вивів Холмса на вулицю і посадив в екіпаж, який чекав неподалік. Англійцю більше нічого було сказати з приводу переодягання, але поки екіпаж гуркотів по каменям до Мішн і далі по напрямку до Рінкон-Хілл, він поставив безліч питань про нічну пригоду, історії та звички Фінта Брауна, а також про різних методах, використовуваних зломщиками у Сполучених Штатах. Цей чоловік був одержимий деталями і дрібницями за всіма можливими предметами. Квинкэннон спочатку відповідав, як міг, потім перейшов на односкладові репліки в надії, що Холмс заспокоїться. Цьому не судилося збутися. Англієць підтримував розмову на різні езотеричні теми, від чудових досліджень норвежця по імені Сигерсон до останніх досягнень хімії та інших наук, від внутрішнього пристрою і можливих удосконалень безкінних екіпажів. Він навіть знав (хоча Квинкэннон ні за що на світі не зміг би зрозуміти, звідки, а Холмс відмовився вдаватися в подробиці), що колишній зломщик, живе у Варшаві, штат Іллінойс, виробляв інструменти для злому, рекламував їх як новинки в Поліцейській газеті і продавав по десять доларів за набір.
  
  На щастя, його монолог припинився, коли вони від'їхали від таксі в двох кварталах від будинку Ендрю Костейна. Це була ще одна ніч, створена для того, щоб бродячі, невгамовні клапті хмар грали в хованки з зірками і місяцем-лезом коси. Цей район, перший з фешенебельних житлових районів Сан-Франциско, потрапив в немилість у 69-му, коли Друга вулиця була прокладена через західний край Рінкон-Хілл, щоб з'єднати центр міста з південної набережній. Тепер це було на пошарпаній стороні, хоча і далеко від "нових нетрів, місця відокремлених стародавніх будинків і тупиків вулиць", як їх несправедливо охрестив цей зарозумілий письменник Р. Л. Стівенсон.
  
  У багатьох будинках, повз які вони проїжджали, горіло світло, але в будинку Костейнов, недалеко від Південного парку, було темно, якщо не вважати глобуса на ґанку. Він був не таким великим, як Трусдейл-ворс, але його передній і задній двори були просторими і містили майже стільки ж рослин, дерев і тінистих укриттів.
  
  Холмс пильно вдивлявся крізь ряд залізних парканів у двір, коли вони проходили повз. "Хто з нас буде стояти тут?" - запитав він.
  
  - Так і буде. Я вибрав місце ззаду.
  
  “ Чудово. Можливо, мукронулатум. Або... ах так, ще краще. Juniperus chinensis Corymbosa Variegata, я вважаю.
  
  "Про що ти говориш?" - запитав я.
  
  "Чагарник".
  
  "А?"
  
  “Mucronulatum - це вид, більш відомий як рододендрон. Досить здоровий примірник он там, на садовій лавці".
  
  “ А що, скажіть на милість, таке тромбозу Юпітера чинчина?
  
  - Ялівець китайський щитковидный строкатий," навчально поправив Холмс. “ Одна з найбільш красивих і міцних різновидів ялівцевого чагарнику. Квітки у нього строкаті, кремово-жовті, зростання регулярний, без викривлених гілок і зазвичай не більше десяти футів у висоту. Спочатку я подумав, що це може бути ченисис щитковидный, близький родич, але китайський щитковидный виростає на велику висоту, часто вище п'ятнадцяти футів.
  
  Квинканнону нічого було на це сказати.
  
  "Я вирішив, що corymbosa variegata забезпечить найкращу маскування", - сказав Холмс. “Не утруднюючи огляд, звичайно. Але я хотів би також оглянути задню частину ділянки, якщо у вас немає заперечень. Щоб я міг отримати більш повне уявлення про ... е-е... місцевості. Це американський термін?
  
  "Так і є".
  
  "Я знаходжу вашу ідіому чарівною", - сказав Холмс. "Коли-небудь я займуся вивченням американського сленгу".
  
  “ І, без сумніву, напишу про це монографію.
  
  “ Чи статтю для одного з популярних лондонських журналів.
  
  Вони дійшли до кінця кварталу і згорнули на пустельну проїжджу частину. Коли вони підійшли до задньої частини володінь Костейнов, Холмс вдивився всередину так само пильно, як і спереду, потім запитав, де розташується Квинкэннон. "Он те дерево зліва від вас," збрехав Квинканнон. “ Я випадково не знаю його латинського або англійської назви, але я думаю, що ви знаєте.
  
  - Taxus brevifolia, "швидко відповів Холмс," тихоокеанський тис.
  
  Квинканнон зціпив зуби. Перспектива провести ще дві-три ночі в суспільстві англійця, не кажучи вже про одноденної поїздки в притони Берберийского узбережжя, була приблизно такою ж привабливою, як видалення зубів без застосування закису азоту. Він безжально вирішив, що біограф Холмса і передбачуваний хороший друг, доктор Ватсон, повинно бути, або святий, або багатостраждальний придурок, поклоняється героям.
  
  Він сказав: "Якщо ви побачили достатньо, то зараз ми займемо свої позиції".
  
  “ Цілком достатньо. Довгий тихий свист, якщо з'явиться наш чоловік, і тоді ми об'єднаємо зусилля біля фонтану в бічному дворику. Так?
  
  “ Твоя пам'ять така ж гостра, як і твоя розмова.
  
  "Насправді," сказав Холмс і поспішив своєю дорогою.
  
  Квинканнон повернувся до воріт, які вели до володінь Костейнов. Він переконався, що раніше один і за ним ніхто не спостерігає, потім ступив у тінь поряд з невеликим сараєм для перевезення карет. Місцем спостереження, яке він вибрав під час своєї попередньої перевірки, був сарай, розташований під кутом на півдорозі між будинком і сараєм. Звідси відкривався не тільки вид на задній двір, ворота та частина бічного двору, але і якийсь укриття від вітру і нічної прохолоди. Думка про Шерлока Холмса, тремтячому серед стоять попереду ченизи, зігріла б його ще більше.
  
  Він пробрався крізь густу тінь до сараю, відкрив двері і проник всередину. Всередині було тісно від штабелів дров і безладно розкиданого садового інвентаря. Обережно обмацавши його руками, він виявив, що найближча до дверей полку була досить низькою і міцною, щоб на ній можна було сидіти, якщо він буде обережний і не буде занадто багато рухатися. Він опустився на дерево. Навіть при широко відчинених дверей він перебував у такій темряві, що зовні його було не розгледіти. І все ж його зору в основному нічого не заважало, чому сприяли сяйво зірок і плямистий місячне світло.
  
  Він вирішив, що було вже далеко за сім. Ендрю Костейн сказав йому, що його дружина повинна бути вдома не пізніше пів на одинадцяту, а сам він повернеться до півночі. Шанси на ще одне вторгнення слідом за нещасним випадком в Трусдейле були невеликі. І три з половиною години були достатньою дискомфортом і нудьгою в обмін на подвійний гонорар, який Карпентер і Квинканнон, Професійні детективи, збирали за нічний справу.
  
  Як виявилося, він помилявся по обом пунктам.
  
  Його чекання тривало менше двох годин. Він був на ногах, розминаючи кінцівки, щоб полегшити їх від холоду і судом, коли, на свій подив, помітив непроханого гостя. Тінь серед тіней, що рухається хрест—навхрест зліва від нього - те саме безшумне, що пурхає наближення, яке він спостерігав на території банкіра минулої ночі. Фінт Браун, очевидно, був сміливішим, жадібніше і дурніші, ніж вчив його досвід. Хуліган! Чим швидше він схопить його за шкірку, тим швидше Карпентер і Квинканнон отримають компенсацію від Great Western Insurance. І тим швидше він позбудеться від містера Шерлока Холмса.
  
  Квинканнон потер руки в рукавичках, спостерігаючи, як тінь просувається до задньої частини будинку. Пауза, дрейф, знову пауза у близького кінця ганку. Там, нагорі, над поручнями, промайнув силует: та ж маленька фігурка, одягнена в темну кепку і одяг. Навпаки, до дверей, працює там всього кілька секунд. Двері відчинилися й знову зачинилися за непроханим гостем.
  
  Він витратив кілька секунд на те, щоб підготувати свій потайний ліхтар, на всякий випадок. Коли одне з гнаних вітром хмар закрило місяць, він вийшов з сараю і попрямував у бік стовбура дерева, розташованого в дюжині прутів від будинку. Він вже збирався дати сигнальний свисток, коли з подвір'я перед будинком почувся низький виття. Якого біса? Він відповів тим же, помовчав і знову свиснув. Через кілька миттєвостей він помітив, що наближається рух. Холмс, здавалося, мав надприродним почуттям напрямки в темряві; він безпомилково прямував прямо до того місця, де стояв Квинкэннон.
  
  “ Навіщо ти свиснув, хлопець? Квинканнон вимогливо прошепотів. “ Ти не міг бачити...
  
  
  
  “ Тут Ендрю Костейн.
  
  "Що?"
  
  “ Прибув менше трьох хвилин тому, один в пастці.
  
  “ Проклятий дурень! Він не міг вибрати гіршого часу. Ти не завадила йому увійти всередину?
  
  “Здавалося, він дуже поспішав, і я не бачив сенсу розкриватися. Фінт Браун теж тут, я думаю?"
  
  "Вже всередині через задні двері, не минуло й чотирьох хвилин тому".
  
  “ Квинкэннон, ти теж з нами всередині! Наполегливо сказав Холмс. “ Не можна втрачати ні хвилини!
  
  Але було вже занадто пізно. У цей момент з будинку долинув звук удару, приглушений, але безпомилковий.
  
  “ Пістолетний постріл, - відповів Холмс.
  
  - Чорт візьми! - вигукнув Квинкэннон.
  
  Обидва чоловіки кинулися бігти. Квинкэннону не було необхідності наказувати англійцю прикривати вхідні двері; Холмс негайно звернув у тому напрямку. Темно-синій кольт і його потайний ліхтар були напоготові, коли він дістався до заднього ганку. Десь всередині грюкнула ще одні двері. Він вибіг по сходах до дверей, відкрив великим пальцем лінзу ліхтаря і протиснувся всередину.
  
  Тонкий промінь освітив ганок, що веде в простору кухню. Його нога зачепила щось, коли він рушив уперед; при світлі виявилося, що це дерев'яний клин, з тих, що використовуються для підпирання відкритих дверей. Квинкэннон закрив двері і щільно засунув носком черевика клин під підвіконня — захист від швидкого втечі, який зайняв всього кілька секунд.
  
  Два або три додаткових звуку досягли його вух, коли він кинувся вперед, але жодного помітного або близького. Промінь висвітив електричний вимикач на стіні кухні; він повернув його, щоб затопити кімнату світлом. Порожньо. Те ж саме відбулося і в сусідній їдальні. Його подергивающийся ніс вловив їдкий запах згорілого пороху, який привів його в центральний коридор. Він залив хол ще більшою кількістю електричного світла, пройшов повз двох закритих дверей у третю в кінці, де інший коридор перетинався з цим. Запах пороху тут був сильніше всього.
  
  Він зупинився, прислухаючись. Важка, потрескивающая тиша. Він рушив уперед, туди, звідки міг бачити перетинається хол, виявив, що там нікого немає, і підійшов до третьої двері, щоб спробувати засувку. Замкнено зсередини: з його боку ключа не було.
  
  Він різко постукав по панелі і покликав: “Костейн? Джон Квинкэннон. Тепер ти можеш виходити в безпеці".
  
  
  
  Відповіді не було. Але з передньої частини будинку долинули інші звуки — важке волочіння, як ніби пересували меблі.
  
  “ Костейн? На цей раз голосніше.
  
  Тиша за дверима.
  
  Краєм ока він вловив якийсь рух, яке змусило його розвернутися і направити флот в перетинається коридор. Шерлок Холмс був зовсім недалеко, наближаючись безшумно, як кішка, выслеживающая видобуток. Квинкэннон опустив зброю і запитав, коли Холмс поспішив до нього: "Є прикмети кого-небудь з них?"
  
  "Жодного".
  
  “Один або обидва повинні бути по інший бік цієї двері. Замкнені зсередини".
  
  "Якщо зловмисник знаходиться в іншому місці, і спробує піти через парадні двері, йому спочатку доведеться відсунути важкий дубовий стілець, і ми його почуємо".
  
  “ Я заклинив задні двері з тієї ж причини.
  
  Квинкэннон прибрав "Флотський" в кобуру, потім відступив на два кроки і навалився всією вагою на дверну панель. Це необачне дію призвело лише до появи синців на шкірі, ламання кісток і зубів. На щастя для Шерлока Холмса, він нічого не сказав; він стояв, схиливши голову набік, і прислухався. Буркочучи, Квинканнон зібрався з духом і вдарив ногою по дереву прямо над клямкою. Знадобилося ще два удари ногою, щоб розколоти дерево, відірвати запірний механізм і відправити двері, хитаючись, всередину.
  
  Однак просунувся лише на кілька дюймів всередину, перш ніж уперся в щось важке й інертне на підлозі.
  
  Квинкэннон щосили натиснув на панель, поки не зміг розширити отвір настільки, щоб протиснутися всередину. В кімнаті темно було, якщо не вважати слабких плям, які визначали незанавешенные вікна в дальньому кінці. Він провів рукою по стіні, знайшов вимикач, повернув його. Потік електричного світла висвітлив те, що він очікував знайти на вкритому килимом підлозі відразу за дверима.
  
  Це було тіло Ендрю Костейна, розпростерте обличчям вниз, обидві руки розкинуті, єдиний видимий очей широко відкритий. Мертвий, помилки бути не могло. Кров забруднила задню частину його куртки "шевиот", рукав лівого передпліччя. Підпалини почорніли і на рукаві.
  
  Кімната, очевидно, кабінет Костейна, в іншому була порожня. Два ящики письмового столу з висувною кришкою були відкриті, ще один був висунутий і перевернуть на столі. Папери валялися на поверхні, на підлозі навколо столу. Також на підлозі, між трупом і письмовим столом, лежали ще два предмети: новенький на вигляд револьвер і футляр для цінних речей в латунному палітурці, який, мабуть, хтось розкрив і тепер був явно порожній.
  
  Холмс протиснувся всередину. Обидва чоловіки оглянули кімнату проникливим поглядом, після чого Квинкэннон підійшов до вікон. Обидва були стулчастого типу, з міцно закріпленими крючковими засувками; Фінт Браун не вибрався цим шляхом. Усе ще ховався десь у будинку або, можливо, до того часу вже вибрався через інше вікно.
  
  Коли Квинкэннон обернувся, він побачив Шерлока Холмса, який стоїть на одному коліні, схилився над трупом, як дивна худа птах, який роздивляється через велике збільшувальне скло рану на спині Костейна. Його худе яструбине особа раскраснелось, брови зійшлися в дві жорсткі чорні лінії. Коли він підняв голову, на його обличчі з'явилася легка усмішка. В його очах блиснув сталевий блиск.
  
  "Цікаво," сказав він. “ Цілком.
  
  "Що таке?"
  
  "Ендрю Костейн був зарізаний".
  
  “ Зарізали? Не застрелений?
  
  “ Теж стріляли. Дві окремі і виразні рани. Поверхнева рана передпліччя була нанесена кулею. Смертельна рана була нанесена інструментом завдовжки не менше восьми дюймів і досить гострим. Стилет, я б сказав. Удар був нанесений правшею зростанням приблизно п'ять з половиною футів, під кутом вгору, можливо, п'ятнадцять градусів.
  
  Чортів всезнайко!
  
  Квинкэннон знайшов свинцеву кулю, яка пройшла через руку Костейна, в подушці крісла поруч зі столом, потім узяв револьвер. Це був пістолет Forehand & Wadsworth 38-го калібру, на нікельованої поверхні не було ніяких слідів. Він понюхав стовбур, щоб переконатися, що з нього нещодавно стріляли, відкрив затвор і зазирнув усередину. Всі патронники були порожні. Він вже збирався покласти зброю назад на килим, коли Холмс підійшов, взяв її у нього з рук і почав роздивлятися в підзорну трубу.
  
  Сердито дивлячись, Квинкэннон вийшов з кабінету, щоб обшукати приміщення. Незабаром Холмс зробив те ж саме. Результати були досить приголомшливими. Вони не виявили жодних ознак Фінта Брауна, і все ж усі вікна, як нагорі, так і внизу, були щільно закриті на засуви. Більш того, клин, який Квинкеннон вбив під задні двері, все ще був на місці, як і важке крісло, яке Холмс підтягнув, щоб заблокувати вхідні двері. Це були єдині дві двері, які забезпечували вихід з будинку.
  
  "Як, чорт візьми, він міг вибратися?" Сказав Квинканнон. “Навіть двері в підвал на кухні міцно замкнені. І я сумніваюся, що у нього було достатньо часу, щоб вислизнути до того, як ми увійшли.
  
  “ Боже мій, немає. Ти або я б його побачили.
  
  "Ну, йому це вдалося".
  
  “ Схоже на те. Фактично, чудове подвійне порятунок.
  
  “ Подвійний втечу?
  
  "Замкненої кімнати, потім з опечатаного будинку". Холмс посміхнувся однієї з своїх загадкових посмішок. “За словами доктора Эксминистера, ви вправні в розкритті, здавалося б, неможливих злочинів. Як же тоді Финту Брауну вдалося зробити одиночний або подвійний втечу? Чому Ендрю Костейн був не тільки поранений ножем, але і застрелений? Чому пістолет залишили в закритому кабінеті, а закривавлений стилет забрали? І чому двері кабінету взагалі була замкнена? Хороша головоломка, а, Квинкэннон? Здатна кинути виклик дедуктивного мислення.
  
  Квинкэннон пробурмотів п'ять коротких, барвистих слів, жодна з яких і віддалено не мало дедуктивного характеру.
  
  
  
  8
  
  Як би сильно Квинкэннон не любив міську поліцію і не довіряв їй, обставини були такі, що повідомити їх було неминуче. Він подзвонив в Зал правосуддя по телефону, який знаходився в кабінеті Костейна. Після цього він походжав взад-вперед і роздумував, не прийшовши ні до якого розумного висновку. Холмс знову оглянув труп, килим в кабінеті і коридорі (повзаючи рачки) і безліч інших предметів через підзорну трубу. Час від часу він вголос бурмотів собі під ніс: “Більше даних! Я не можу робити цеглу без глини" і "Привіт! Ось це вже більше схоже на правду!" та "Ах, ясно як божий день!" Ні одному з них більше нічого було сказати іншому. Це було схоже на те, як якщо б була кинута рішуча репліка, був кинутий мовчазний виклик — що насправді мало місце. Вони були двома ищейками, що йдуть по сліду, що працюють більше не в парі, а як конкуренти в неоголошеному змаганні бажань.
  
  
  
  Поліція прибула менш ніж через півгодини, що для них було швидкої відправкою. Їх було багато, разом з жменькою репортерів, які представляють Daily Alta, the Call і інші газети Сан-Франциско, яких змусили чекати зовні — вдвічі менше представників обох порід, ніж було б, якби вбивство відомого адвоката сталося на Ноб-Хілл або Рашен-Хілл. Відповідальним інспектором був м'язистий краснолицый пруссак по імені Кляйнхоффер, якого Квинканнон трохи знав і яким ні в найменшій мірі не потурав. Кляйнхоффер був одночасно дурний і корумпований, смертельно небезпечна комбінація, і до того ж політичний підлабузник. Його думка про мухоножках збігалося з думкою Квинкэннона про нього самому.
  
  Його першим зауваженням було: “Замішаний у ще одному вбивстві, а, Квинкэннон? Яке у тебе виправдання на цей раз?"
  
  Квинканнон коротко пояснив причину, з якої він тут опинився. Він опустив згадка імені Доджера Брауна, використавши замість нього термін "невідомий зломщик" і піймавши погляд Шерлока Холмса, коли той говорив, щоб англієць не сказав нічого, що могло б йому заперечити. Він не збирався ризикувати втратою гонорару — яким би незначним не був цей шанс, оскільки поліція, як правило, була невмілим зборищем, — надавши інформацію, яка могла дозволити їм наткнутися на Доджера попереду нього.
  
  Кляйнхоффер усміхнувся: “Якась модна мухоловка. Ти впевнений, що його ще немає де-небудь в будинку?"
  
  "Досить впевнений".
  
  “ Це ми ще подивимося. "Він махнув сержантові в формі, і той виступив вперед. “ Махоні, ти і твої люди обшукайте приміщення зверху донизу.
  
  "Так, сер".
  
  Пильний погляд Кляйнхоффера зупинився на Холмса, пробігся по його обличчю і "маскування". Він вимогливо запитав: "Хто ви?"
  
  “С. Холмс з Лондона, Англія. Тимчасовий співробітник агентства Карпентера і Квинканнона".
  
  “ Лайми, так? Кляйнхоффер повернувся до Квинкэннону. - У ці дні ти підбираєш своїх оперативників у доках, чи не так?
  
  “ Якщо і так, то це не твоя турбота.
  
  “ Це не твоє базікання. Де труп?
  
  "В кабінеті".
  
  Кляйнхоффер побіжно оглянув останки Ендрю Костейна. "Обох застрелили і закололи ножем", - сказав він. “Ви мені цього не говорили. Що, чорт візьми, тут сталося сьогодні ввечері?"
  
  
  
  Звіт Квинкэннона, наведений з навмисними подробицями, посилив апоплексичний рум'янець інспектора, його очі перетворилися на щілинки. Будь-який злочин, більш складне, ніж пограбування на узбережжі Берберійські островів, незмінно приводило його в замішання, а очевидні факти цієї справи погрожували назавжди зав'язати вузол в його мозку.
  
  Він похитав головою, немов намагаючись струсити з себе павутину, і гаркнув: "У всьому цьому немає ні краплі чортова логіки".
  
  "Розумно це чи ні, але саме це й мало місце".
  
  “Ти там, Лайми. Він щось упустив?"
  
  "Так, так", - сказав Холмс. "Я англієць, сер, британський підданий, а не лайми".
  
  “Мені все одно, чи ти президентом Англії. Квинкэннон що-небудь втратив чи ні?"
  
  “Він цього не зробив. Його відтворення подій було точним до найдрібніших деталей".
  
  “Це ти так говориш. Я кажу, що це не могло статися так, як ти розповідаєш".
  
  “Тим не менше, це сталося, хоча те, що здається подією, не обов'язково є тим, що відбулося насправді. Тут ми маємо справу з ілюзією і запутыванием ".
  
  Кляйнхоффер обернув непристойне іменник в оболонку відрази. Після чого нахилився, щоб підняти револьвер Forehand & Wadsworth. Він понюхав стовбур і перевірив патронники, як це робив Квинкэннон, потім опустив зброю в кишеню пальто. Він оглядав порожній футляр для цінностей, коли в кімнату ввійшов сержант Махоні.
  
  "Ніяких ознак його присутності в будинку", - доповів він.
  
  “ Задні двері все ще закрита?
  
  "Так, сер".
  
  "Тоді йому, мабуть, вдалося вислизнути через парадні двері, поки ці два мухоловка не дивилися".
  
  "Дозволю собі не погодитися," сказав Холмс. Він згадав важке крісло. “ До вашого приходу, інспектор, ми з Квинкэнноном його не пересували. Навіть якщо б це було так, я б напевно почув звуки. У мене надприродно гострий слух."
  
  Кляйнхоффер знову вимовив грубе слово.
  
  “ Місіс Костейн тут, - сказав Махоні.
  
  "Що це?" - запитав я.
  
  “Дружина жертви. Місіс Костейн. Вона тільки що повернулася додому".
  
  “ Якого біса ти відразу не сказав? Приведи її сюди.
  
  Сержант зробив, як було велено. Пенелопа Костейн була стильно одягнена в мереживну блузку, спідницю з воланами і облямований хутром плащ, її каштанові кучері були заправлені під капелюх, прикрашений страусиним пером. Вона кинула один погляд на останки свого чоловіка, і її обличчя побіліло до відтінку пера; вона сильно затремтіла, почала розгойдуватися. Махоні схопив її за руку, щоб підтримати. Квинканнон взявся за іншу руку, і вони допомогли їй сісти на один із стільців.
  
  Вона зробила кілька глибоких вдихів, обмахуючись однією рукою. "Я" ... "Зі мною все в порядку", - сказала вона потім. Її погляд знову торкнувся тіла, потім відвів. “Бідний Ендрю. Він був хоробрим людиною ... Повинно бути, він відчайдушно боровся за своє життя".
  
  "Ми зловимо людину, яка це зробила", - нерозумно пообіцяв Кляйнхоффер.
  
  Вона кивнула. “ Ти не можеш... прикрити його чим-небудь?
  
  “ Махоні. Знайди ганчірку.
  
  "Так, сер".
  
  Місіс Костейн гризла зламаний ніготь, вдивляючись в обличчя, склонившиеся над нею. “ Це ви, містере Холмсе? Що ви тут робите в такому одязі?
  
  "Він працював зі мною", - сказав Квинканнон.
  
  “ З вами? Два детектива в тандемі не змогли запобігти це... це неподобство?
  
  "Ніщо з того, що сталося, не було нашою провиною".
  
  Вона з гіркотою сказала: “Це те ж саме заява, яку ти зробив два дні тому. Очевидно, що ти ні в чому, ні в якій трагедії, не винен".
  
  Кляйнхоффер все ще тримав порожній футляр для цінних речей. Він простягнув його вдові зі словами: "Це було на підлозі, місіс Костейн".
  
  “Так. Мій чоловік зберігав це у своєму столі".
  
  “ Що в ньому було? - запитав я.
  
  "Двадцятидоларових золоті монети," відповіла вона, " дюжина або близько того. І найцінніші з моїх прикрас — діамантова брошка, пари діамантових сережок, перлове намисто, кілька інших прикрас".
  
  “ Як ви думаєте, скільки це коштує?
  
  “ Я не знаю... Кілька тисяч доларів.
  
  Вона знову подивилася на Квинкэннона, на цей раз з відкритою ворожістю. Кляйнхоффер зробив те ж саме. Він сказав: “Ви з Холмсом були тут весь цей час, і все ж ви дозволили цьому йеггу вбити містера Костейна, а потім зникнути з усіма цими цінностями — прямо у вас під носом. Що ви можете сказати на своє виправдання?
  
  Квинкэннону нічого було сказати. Шерлок Холмс теж.
  
  
  
  
  
  9
  
  Було далеко за північ, коли Квинканнон нарешті втомлено поплентався нагору по сходах в свої кімнати. Після того як Кляйнхоффер нарешті покінчив з ним, газетярі накинулися на нього, але не на Холмса, якому вдалося вислизнути. Куинканнон був радий допомогти англійцю уникнути розголосу; у своїх коментарях репортерам він назвав його "найманим агентом" і, зі смаком, "підлеглим".
  
  Він надів нічну сорочку і заліз у постіль, але безладні події ночі терзали його розум і не давали заснути. Нарешті він запалив приліжкову лампу і взяв те "Морського дрейфу" Волта Вітмена. Читання, здавалося, завжди звільняло його мозок від безладу, дозволяло привести в порядок думки. Зазвичай Вітмен, або Емілі Дікінсон, або Джеймс Ловелл справлялися з цим завданням, але не сьогодні. Він переключився на читання "П'яниці і негідники: правда про демонском ромі". Одного разу Істинно християнське товариство тверезості найняло його зловити розтратника, і це привело його до другого читання і накопичення інтересу: трактатами про тверезості. Не тому, що він сам був непитущим, а тому, що знаходив їх вкрай підбурювання риторику одночасно кумедною і заспокійливою.
  
  П'яниці і покидьки зробили свою справу. До кінця двох пихатих глав його розумові процеси були в належному стані для роздумів. Результат цієї розумової роботи ще через годину підняв їй настрій і дозволив відпочити дуже недовго.
  
  Він прокинувся невдовзі після семи, дозволив собі нашвидку поснідати і через годину був в офісі агентства. На цей раз він прийшов першим. Не встиг він відімкнути двері і зробити крок всередину, як задзвонив телефон. Коли він відповів, грубий незнайомий голос вимовив: "Антикварна крамниця Даффа", - повторив назва і негайно відключився.
  
  Вовча посмішка змінила рот Квинканнона; ще одне занепокоєння, яким би незначним він не був, тепер перетворилося в дрібниця, і затягнуте туманом ранок стало значно світліше. Він поклав навушник на місце і пішов відводити пара від радіатора; в такі ранку, як це, в офісі було сиро і холодно, як у печері. Поки він був зайнятий цим, приїхала Сабіна.
  
  "Сьогодні рано встав, Джон," сказала вона. Потім, знімаючи солом'яний капелюх-канотьє, вона придивилась до нього уважніше. “ Але, як я бачу, не з пухнастим хвостом. Ще одна безсонна ніч?
  
  "По більшій частині".
  
  “ Не з насиченою ночі в будинку Костейнов?
  
  “На жаль, так. Насичений подіями, як і всі вихідні".
  
  “ Ще одна спроба пограбування так скоро?
  
  "Не зроблено — успішно".
  
  Сабіну було нелегко здивувати; високо підняті брови, коли він розповів історію, були найбільшим подивом, яке вона коли-небудь демонструвала. Її єдиним коментарем було: "Все це здається фантастичним".
  
  "Це підводить підсумок у двох словах".
  
  “ А що думає містер Холмс?
  
  “ Холмс? Чому вас повинно хвилювати, що він думає?
  
  "Я був тільки—"
  
  “Чому ви не питаєте мене, що я думаю? Я відповідаю за цю справу, а не Шерлок Холмс. Це моя юрисдикція, а не його. Чи ти справді віриш цьому дурню, що він видатний детектив у світі?
  
  “ Заспокойся, Джон. Я не стверджувала, що він кращий сищик або що у нього більше шансів, ніж у тебе, докопатися до суті таємниці. Вона озирнула його одним зі своїх аналітичних поглядів. "Це звучить так, як ніби ця людина загрожує тобі".
  
  “ Погрожували? Такі, як цей газовий мішок?
  
  “ У тебе немає для цього причин.
  
  “Саме. Взагалі без причини".
  
  “ Я просто хотів дізнатися, чи не розмовляли ви з ним, не ділилися думками та ідеями.
  
  "Мені не потрібні його думки і уявлення, щоб розгадати цю головоломку".
  
  “ Чи означає це, що у тебе є теорія?
  
  “У мене є. Гарний, сильний". Насправді, він все ще був трохи аморфним, але їй не треба цього знати.
  
  "Ну і що?"
  
  “Мені потрібно ще декілька фактів, перш ніж я буду готовий обговорити це, фактів, які ви можете знайти для мене. Дані про Ендрю Костейне, наприклад, з акцентом на його фінансове становище. І, по-друге, купував він пістолет протягом останніх двох-трьох днів, зокрема, револьвер Forehand & Wadsworth 38—го калібру. Якщо так, то, швидше за все, це було в збройовому магазині неподалік від його юридичної контори.
  
  "І що ти будеш робити?"
  
  “Полюємо на Фінта Брауна. Тепер у нас є зачіпка, люб'язно надана Езрою Блуфилдом через одного з його поплічників". Він розповів їй про телефонному повідомленні.
  
  "А," сказала вона, "наш старий друг Лютер Дафф".
  
  “Одне з найлегших яєць, які можна розбити в місті. Фінт Браун не зміг би вибрати кращого фехтувальника для наших цілей".
  
  “ За умови, що Дафф знає його місцезнаходження. Притулок має бути глибоким, інакше контакти Блуфилда теж дізналися б про це. Час зараз працює проти нас, Джон. Якщо Спритник почав забирати здобич, отриману в результаті своїх крадіжок зі зломом, це має означати, що він готується відправитися на ламмас.
  
  - Єдине місце, куди відправиться йегг, - похмуро сказав Квинканнон, - це камера міської в'язниці.
  
  “ Тоді вирушай. Якщо пощастить, у тебе буде Доджер Браун, а у мене будуть дані Костейна до закриття бізнесу.
  
  Він кивнув і потягнувся за казанком. Якщо пощастить, у нього також буде розгадка вбивства і зникнення до кінця дня. Так, клянуся Годфрі, і отримую величезне задоволення від того, що використовую його, щоб плюнути в око містерові Шерлоку Холмсу.
  
  
  
  10
  
  Антикварний магазин Лютера Даффа був переповнений серед аналогічних закладів у другому кварталі Макалістер-стріт на захід від Ван-Несса. У ньому, за словами його власника, були "дрібнички та дивовижі всіх типів і описів, що належать до кожної культури і кожної нації — нові, старі, скромні, екзотичні". Коротше кажучи, він був сповнений мотлоху. Це був четвертий візит Квинкэннона в цей заклад, все за професійним справах, і він ще не бачив ні одного клієнта. Можливо, Дафф час від часу продавав щось із своєї їжі, але якщо так, то це було випадково і практично без зусиль з його боку. Де він роздобув свій інвентар, залишалося загадкою; все, що хто-небудь знав напевно, так це те, що він був у нього і рідко, якщо взагалі коли-небудь додавав нові предмети старому, заплесневелому інвентарю.
  
  Основною професією Даффа був збирач краденого. Зломщики, коробейники, кишенькові злодії та інші негідники всюди прокладали собі шлях до його дверей. Як і інші фехтувальники, він заявляв, що пропонує своїм колегам-злодіям чесну угоду: половину того, що він очікував отримати від перепродажу будь-якого конкретного предмета. Насправді, його уявлення про співвідношенні п'ятдесят на п'ятдесят було схоже на те, щоб покласти свинцевий долар на бубон Армії Порятунку і попросити п'ятдесят центів здачі. Він отримував 75-процентну частку від більшої частини видобутку, ще більший відсоток від найбільш довірливих і зневірених його постачальників. Крадене зброю всіх типів було його спеціальністю — досить часто з прибутком у 80-90 відсотків. Магазин м'ясної нарізки міг запропонувати злодієві більше готівки, але власники магазинів наносили на пістолети свої мітки, які, як було відомо, виводили поліцію прямо на джерело. Таким чином, власники крамниць вважалися прислужниками ката, і шахраї уникали їх, вважаючи за краще отримувати меншу, але більш безпечну прибуток від таких людей, як Лютер Дафф.
  
  Незважаючи на те, що Дафф був добре відомий у своїй професії, йому якимось чином вдалося уникнути судового переслідування. Цей факт був одночасно сильної рекламою і його ахіллесовою п'ятою. Він відчував жах перед арештом і ув'язненням і в результаті піддавався залякування. Квинканнон дотримувався думки, що Дафф скоріше продав би свою матір, якщо б вона в нього була, і всю свою рідню, ніж провів одну ніч у владі міської тюремного наглядача.
  
  Дзвіночок над дверима немузыкально дзенькнув, коли Квинкэннон увійшов в магазин. В ту ж мить змішані запахи пилу, плісняви і повільного розкладання залоскотали його ніздрі. Він повільно просувався по тьмяно освітленим приміщенням, обходячи дивовижну мішанину меблів, яка включала китайський гардероб, прикрашений вогнедишними драконами, скриня з тірольського сосни, іспанська трапезний стіл, кована міддю скриня "піратські скарби" від Madgascar. Він минув полиці з роз'їденими хробаками книгами, купу трупів, які колись були годинами, опудало линяющей ласки, артилерійський горн, центральний секстант і розбиту мармурову надгробну плиту з викарбуваним на ній ім'ям ХОРС-ШАЙ ХАЛЛОРАН.
  
  Коли він наблизився до довгого прилавка в глибині залу, запліснявілі портьєри з дамаста розсунулися, і з'явився посміхаючийся Лютер Дафф. Він був невисокий, кругленький, лисіючий, років п'ятдесяти з невеликим і приблизно такий самий апетитний, як протухла устриця. Він носив лукавство і продажність так само відкрито, як підв'язки на рукавах і козирок лихваря на лобі. Посмішка і раптовість його появи змусили Квинканнона, як завжди, подумати про троля, выскакивающем перед необережним подорожнім.
  
  "Привіт, привіт, привіт", - сказав троль. "Що я можу зробити для ... awk!"
  
  Звук, схожий на здавлену курку, був результатом того, що він дізнався Квинканнона. Посмішка зникла, змінившись нервовим страхом. Він напружено стояв і кидав погляди куди завгодно, тільки не в очі Квинканнону через прилавок.
  
  
  
  “ Як поживаєш, Лютер? - Привітно запитав Квинканнон.
  
  "Ах... Ну і добре, ну і добре".
  
  “ Сподіваюся, проблем зі здоров'ям немає?
  
  "Ні, ні, ніяких, у відмінній формі".
  
  “ Здорове тіло, чисте серце?
  
  "Ах, ну, ах..."
  
  “ Але ми живемо в суворому і ненадійному світі, а, Лютер? Хвороба може наздогнати в будь-який момент. Нещасні випадки теж бувають.
  
  “ Нещасні випадки?
  
  “Жахливі, калічать нещасні випадки. Потрібне тривале перебування в лікарні".
  
  У магазині було холодно, але особа Даффа вже було вологим. Він дістав хусточку з темними цяточками і нервово почав витирати лоб.
  
  “Звичайно, є речі й гірші, ніж хвороби і нещасні випадки. Тобто гірше для деяких. Наприклад, для тих, хто страждає на клаустрофобію".
  
  "Claustro ... що?"
  
  “Жахливий страх виявитися замкнутим в маленьких замкнутих просторах. Наприклад, у тюремній камері".
  
  "Ого", - сказав троль. Дрож пройшла по його тілу.
  
  “Така людина сильно постраждав би за таких обставин. Мені б не хотілося, щоб це сталося, тим більше, що цього можна було легко уникнути ".
  
  "Ах..."
  
  Квинкэннон зобразив поблажливу посмішку. “Ну, годі про це, добре? Перейдемо до причини мого ранкового дзвінка. Мені потрібна невеличка інформація, яку, я думаю, ви можете надати".
  
  "Ах..."
  
  “ Так вийшло, що у мене термінова справа до хлопця по імені Доджер Браун. Однак, схоже, він зник.
  
  “ Доджер Браун?
  
  “ Той самий. Завсідник винних лавок, гравець і грабіжник по професії. Наскільки я розумію, ви нещодавно мали з ним справу.
  
  “Недавні угоди? Ні, ви помиляєтеся..."
  
  “Зараз, зараз, Лютер. Тюремні камери холодні і неприємні, пам'ятай. І дуже, дуже маленькі".
  
  Дафф засовався. “ Яке, е-е, яке в тебе до нього діло?
  
  
  
  “ Мій і жоден з ваших. Все, що вам потрібно зробити, це сказати мені, де я можу його знайти.
  
  "Ах..."
  
  “ Ви повинні мати якесь уявлення про його місцезнаходження. Посмішка зникла з обличчя Квинканнона, його голос став жорсткішим. “ Вам не варто випробовувати моє терпіння.
  
  "О, ах, я б не став, я не буду". Дафф облизав тонкі губи. “Можливо, це ідея. Можливість. Ви не скажете, де ви почули?"
  
  “ Ніхто, крім нас, не повинен знати про нашому маленькому розмові.
  
  “ Ну, е-е ... У нього є двоюрідний брат, рибалка на ім'я Солті Джим.
  
  - А зараз знає? Для Квинкэннона це було новиною; в досьє Фінта Брауна нічого не говорилося про живого родича.
  
  - Відомо, що Доджер час від часу спав з ним, - сказав Дафф. Так, а, так я чув по радіо.
  
  “ Де цей Солоний Джим вішає свою кепку? Рибацька пристань?
  
  “ Ні. Через затоку ... на міській пристані Окленда. Він, ах, він займається торгівлею устрицями.
  
  - Назву його човна? - запитав я.
  
  “ Що-небудь з устрицями. Це все, що я можу вам сказати.
  
  "Досить добре," сказав Квинкэннон. “ Тепер перейдемо до інших питань. Ви нещодавно продали "Доджеру" револьвер, новий чи старий?
  
  “ Револьвер? Немає. Ні в якому разі.
  
  "Краще б це не було брехнею".
  
  “ Це не так! Клянуся, я не продавав йому ніякої зброї.
  
  “ Значить, він брав тільки готівку за всі товари, які привозив вам.
  
  “Я не... е-е... розумію, про що ти. Так, він приходив до мене, але тільки для того, щоб обговорити продаж певної власності ..."
  
  Квинканнон знову посміхнувся, витягнув свій темно-синій кольт і поклав зброю на стільницю між ними. “ Ти щось казав?
  
  "Авк".
  
  “Ні, справа не в цьому. Ви збиралися ідентифікувати предмети, які придбали у Доджера Брауна. Фактично, в дусі співробітництва і дружніх відносин між нами, ви збиралися показати мені ці предмети ".
  
  Троль проковтнув, дивно нагадуючи корову, проглатывающую свою жуйку. Він сіпнувся, подивився на пістолет, прикусив нижню губу, як щур, гризе сир.
  
  
  
  Квинкэннон взяв "Кольт ВМС" і недбало тримав його в руці, направив дуло в напрямку правого ока Даффа. "Мій час дорого, Лютер," сказав він. "А твій швидко закінчується".
  
  Троль різко повернувся і ступив за портьєру. Квинкэннон перестрибнув через прилавок і пішов за ним в неймовірно захаращений кабінет, освітлений масляною лампою. Безліч предметів покривало поверхню бувалого письмового столу на коліщатках; коробки і обгортки валялися на підлозі; купи чудасій ненадійно погойдувалися на парі столів на пазуристих лапах. В одному кутку стояв великий і досить новий сейф Мослера. Дафф озирнувся на Квинкэннона, помітив вираз його обличчя і неохоче приступив до відкриття сейфа. Він спробував затулити нутрощі своїм тілом, але Квинканнон маячив ззаду, спостерігаючи за руками троля, перебиравшими вміст.
  
  "Якщо я дізнаюся, що ти відмовився хоча б від відстрочки арешту," попередив його Квинканнон, - я завдам тобі візит, який і наполовину не буде таким приємним, як цей.
  
  Дафф зітхнув і дістав замшевий мішечок, який віддав з ще більшою неохотою. Квинкэннон прибрав кольт у кобуру і витрусив вміст мішечка на долоню. Одна брошка, усипана рубінами, дві пари сережок з рубінами і діамантова шпилька.
  
  “Це лише мала частина доходів "Доджера", здобутих нечесним шляхом. Де решта?"
  
  “Я не знаю. Клянуся, це все, що він мені приніс!"
  
  “ Коли він був тут? - запитав я.
  
  “ Вчора вранці. Він сказав, що у нього є ще, що він привезе їх через день або два, але з тих пір я його не бачив.
  
  “ Скільки ви заплатили за привілей придбати ці дрібнички?
  
  “ Двісті доларів. Він, е-е, схоже, думав, що вони коштують більше, але взяв готівку. Він, схоже, квапився.
  
  “ Так? Він був наляканий, не так?
  
  “Ні. Нетерплячий, збентежений чимось. Весь в піні".
  
  “ Він дав вам уявлення про те, що викликало підвищення його кров'яного тиску?
  
  “ Ніяких. Він схопив готівку і вибіг.
  
  Квинканнон кивнув. Він повернув коштовності в мішечок, а мішечок сунув у кишеню пальта.
  
  "Сюди, зараз же!" - закричав троль. "Ви не можете ... Це моя власність!"
  
  
  
  “ Ні, це не він. Не ваш і не Фінта Брауна. Ці бенгальські вогні належать судді Адаму Уинтропу, першої жертви пограбування Фінта. Не хвилюйтеся, я подбаю про те, щоб вони були повернуті судді в цілості й схоронності разом з вашими привітаннями.
  
  Дафф виглядав так, немов ось-ось розридається.
  
  "Ого," сказав він.
  
  
  
  11
  
  Трамвай доставив Квинканнона до будівлі поромної переправи біля підніжжя Маркет-стріт. Пороми в Іст-Бей відправлялися кожні двадцять-тридцять хвилин, і він прибув якраз вчасно, щоб встигнути на один з пароплавів "Саутерн Пасифік". Вогким півгодиною пізніше він зійшов на берег разом з іншими пасажирами і попрямував вгору по гирлу річки до міської пристані Окленда.
  
  Це місце являло собою суміш барвистого і вбогого: арктичні китобої, китайські джонки, грецькі рибальські човни, вітрильники янкі, вантажні судна з сумнівною репутацією, шаланди, шлюпи, креветочні промисли, устричні човни, плавучі будинки; довгі ряди складів, захаращених тут і там халупами, побудованими з уламків або з розібраних кораблів; і довгі неродючі піщані мілини. Він по черзі підійшов до трьох чоловіків, щоб запитати про місцезнаходження торговця устрицями по імені Солті Джим, власника човна під назвою "щось устричне". Перші двоє або не знали, або не захотіли говорити, але третій, сварливий старий моряк у "Тем о Шантере", натягнутому на вуха, який сидів, притулившись до залізниці перекладині, з наполовину полагодженим рибальської мережею на колінах, знав Солоного Джима досить добре. І він явно йому не подобався. Він скривив обличчя і сплюнув через борт.
  
  "Солоний Джим О Бэннон, - сказав він, - ніякий не любитель устриць".
  
  “ Немає? Хто він такий?
  
  “ Чортів устричний пірат, ось хто.
  
  "Дійсно, замішаний в торгівлі устрицями", - сардонически подумав Квинканнон. Одного разу у нього була сутичка з устричним піратами, і він не відчував задоволення від повторного подання. Вони були цингу, покидьками прибережних вод — набагато гірше, ніж китайські нальотчики на креветок або грецькі браконьєри на лосося. Під час першого червневої повені ціла їхня флотилія прямувала вниз по затоці до острова Аспарагус, щоб влаштувати рейдові групи на грядках. І більша частина врожаю не була б вкрадена, незважаючи на зусилля Рибного патруля і приватних агентів, таких як Квинканнон. Єдине, що утримувало піратів від встановлення повного контролю над водами затоки, - це їх власна злостивість. Регулярне вживання алкоголю і опіуму в поєднанні з підлістю призвело до багатьох порізів і безлічі трупів в піщаних кар'єрах.
  
  "Чому ти шукаєш таких, як Солті Джим О Бэннон?" - запитав старий. "Ти не збираєшся приєднатися до нього, чи не так?"
  
  “ На це немає жодних шансів. Я не полюю за ним.
  
  “ Тоді хто ж?
  
  “ Його двоюрідний брат, Фінт Браун. Знаєте цього хлопця?
  
  “ Не можу сказати, що люблю. І не хочу, якщо у нього таке ж чорне серце, як у Солоного Джима.
  
  "Можливо, так воно і є".
  
  “ У чому його виверт? Адже він не черговий пірат, чи не так?
  
  "Зломщик".
  
  “А ти хто такий? У тебе погляд і питання хапуги".
  
  “ Поліцейський? Квинкэннон злегка образився. “ Мисливець за людьми, що йде по сліду, більше схоже на це. Де Солоний Джим тримає свій човен? Десь поблизу?
  
  “ Чорт візьми. Він би не посмітив. Він кидає якір біля пристані Девіса. Не швартуйся зі страху, що хтось вночі проникнути на борт і вб'є його уві сні.
  
  "Як її звати?" - запитав я.
  
  “Ловець устриць. Ну хіба це не смішно?"
  
  "Він живе за її рахунок, чи не так?"
  
  “Він знає. Можливо, ти знайдеш його там зараз, але якщо ти це зробиш, тобі краще носити з собою пістолет і не соромитися їм користуватися ".
  
  Квинкэннон попрямував до пристані Девіса. В сусідній затоці стояло на якорі кілька шлюпов і шхун, їх було так багато, що він, не гаючи часу, намагався знайти Ловця устриць. Юнак у лахмітті, який ловив рибу ручної вудкою біля причалу, упізнав його; юнак також погодився орендувати Квинканнону його власну залатанную човен, викинуту на берег в приливному мулі в п'ятдесяти вудилищах від нього. На відміну від старого рибалки, хлопчик, здавалося, був вражений тим, що Квинканнон прямував поговорити з Солоним Джимом, устричним піратом; в його очах світилося схиляння перед героєм. Квинкэннон придушив бажання вбити в нього трохи здорового глузду. Не можна сподіватися змусити всіх йти прямим шляхом. Крім того, поява нового покоління шахраїв означало подальше процвітання Карпентера і Квинканнона, Професійних детективних служб, аж до його і Сабіни старечого недоумства.
  
  Він поклав свою сумку у човен і поплив до Ловцю устриць. Це був пристойних розмірів шлюп з невеликою каютою посередині, грот-парус був згорнутий, корпус потребував фарбування, але в іншому перебував у хорошому стані. На палубі нікого не було, але з каюти долинало безладний бринькання банджо. Він налягав на весла до тих пір, поки не зміг причалити до сумнівної гребний човні, прив'язаною до трапу Джейкоба по лівому борту. Він прив'язав маляра ялика до іншої перекладині, вихопив свій темно-синій кольт і швидко видерся на борт.
  
  Гравець на банджо почув чи відчув його присутність; інструмент задзвенів і замовк, а за мить двері каюти відчинилися, і звідти вийшов чоловік, схожий на ведмедя, оголений по пояс зі страхувальним штирем, затиснутим у руці. Квинкэннон гаркнув: "Стояти смирно!" - і підняв пістолет. Хлопець різко зупинився, кліпаючи і насупившись. Йому було за тридцять, у нього була клочковатая борода і волосся, свисавшие сплутаним мотузками. Холодний вітер з затоки здув з нього запахи доктора Холу і тіла такою сильною хвилею, що ніздрі Квинкэннона защипало в цілях самозахисту.
  
  “ Хто ти, в ім'я туманного пекла, такий?
  
  “ Моє ім'я для тебе не має значення. Кинь зброю.
  
  "А?"
  
  “ Страхувальний штир. Кинь його, Джим.
  
  Солоний Джим втупився на нього, потираючи вільною рукою свою клочковатую бороду, його рот був відкритий щонайменше на два дюйми — неабияке подобу пускає слину ідіота. “Що за ідея припливла на моєму човні? Ти ж не гребаной Рибний патруль".
  
  “ Мені потрібен твій кузен, а не ти.
  
  "Кузен?"
  
  “ Фінт Браун. Якщо він тут, виклич його. Якщо ні, скажи, де я можу його знайти.
  
  “ Я тобі нічого не збираюся розповідати.
  
  “ Ти зробиш це, чи знайдеш свинцеву дробинку, застряглу в тебе в шкурі.
  
  Маленькі злобні очі устричного пірата звузилися до щілинок. Він зробив крок уперед і сказав з п'яною войовничістю: "Клянуся гаром, ніхто не збирається стріляти в мене на моїй човні".
  
  “ Я попереджаю тебе, Джим. Кинь зброю і не рухайся, або...
  
  Солоний Джим був занадто безмозким і занадто сильно напідпитку, щоб злякатися. Він глухо загарчав, підняв страхувальний штир і кинувся в незграбну атаку.
  
  У Квинканнона не було ні найменшого бажання заподіяти шкоду, якщо цього можна було уникнути. Він зробив два швидких кроки вперед і сильно тицьнув морське дуло кольта прямо в груди пірата. Солоний Джим сказав: "Уфф!" - і закруглился посередині, як цибуля лучника. Удар позбавив сили його опущену руку; страхувальний штир більш або менш нешкідливо відокремився від м'ясистої частини плеча Квинканнона. Ще один удар кольтом, за яким пішов швидкий зворотний помах зброї - трюку, якому він навчився у свого батька, - і сильний удар держаком по маківці порожнього черепа пірата. Пролунало ще одне задоволене "Уфф!", після чого Солоний Джим розтягнувся на покритим лускою палубі, щоб подрімати. Досить дивно, що він навіть почав видавати храпящие звуки.
  
  Квинкэннон штовхнув його носком черевика; дрімота і хропіння не слабшали. Він прибрав кольт в кобуру і почав обшукувати ніколи не випрані штани і сорочку чоловіка. Це не принесло йому нічого, крім мішка "Булл Дарем", якихось паперів і засмальцьованій французької листівки, не має жодних художніх достоїнств.
  
  Він підібрав страхувальний штир і викинув його за борт. Потертий ремінь, який підтримував штани пірата, служив для того, щоб зв'язати йому руки за спиною. Потім Квинканнон переступив через лежачого без свідомості чоловіка і увійшов у каюту.
  
  
  
  
  
  Він бував в джунглях бродяг і в опіумних притонах, де було охайнішим і не так пахло. Дихаючи ротом, він оглянув околиці. З самого початку було очевидно, що тут недавно жили двоє чоловіків. На кожній з двох ліжок були зім'яті смердючі ковдри, а також стояли порожні пляшки з-під дешевого і міцного віскі "Доктор Хол", очевидно, "Солоний напій Джима", і порожні пляшки з-під соку для ніг, який так любив Фінт Браун. Однак на камбузном столі стояли залишки єдиного страви - тушковані устриці і хліб на заквасці, одна жерстяна кавова кружка, один брудний стакан і одна пляшка "Доктора Холу".
  
  Під однією з ліжок стояв картонний валізу. Квинкэннон витягнув його, поклав на ковдри, клацнув дешевим замком лезом свого кишенькового ножа і переглянув вміст. Дешевий одяг Джона, дуже маленького розміру, щоб підійти Солоного Джиму. Цератова сумка, в якій лежав набір відмичок та інших інструментів для злому. Старий револьвер "Сміт-і-Вессон", загорнутий у тканину, незаряджений, без видимих слідів патронів. І матерчатий мішок побільше, підбитий повстю, який зухвало дзенькнув, коли він його витягнув. Коли він перевернув мішок на ковдру, звідти посипалися різноманітні прикраси, годинник, маленькі срібні і золоті дрібнички. Получка! Швидкий підрахунок показав йому, що все вкрадене в результаті перших трьох пограбувань знаходиться у нього.
  
  У валізі був ще один цікавий предмет, який він пропустив при першому погляді. Він лежав на дні, лицьовою стороною вниз, зачепившись за відірваний куточок. Він витягнув його, перевернув. Візитна картка, пом'ята, з поміткою від великого пальця, але не така, яку носив він сам. Він і раніше бачив такі стримані рекламні оголошення; вони стали більш або менш звичайним явищем в закусочних на околиці міста, які роздавали найбільш заповзятливі ділові жінки в окрузі. На цій було написано:
  
  
  СКРИПКА , ДІ - ДІ - ДІ
  
  
  
  Міс Летті Кэрью Являє Рясних Красунь з Екзотичних країн
  
  
  
  MAISON DE JOIE 244 O FARRELL STREET
  
  
  Так, так, подумав Квинкэннон. Так ось чому ти вчора так жадав готівки, юний негідник? І чому ти не провів минулу ніч в цій брудній ванні?
  
  Він задумався. Чи повинен він чекати там повернення Фінти? Або йому слід сподіватися, що його видобуток не тільки підвищила його смак до публічних будинків, але і продовжує підвищувати? Його інстинкти вказували на останнє. Його довіру до них і відраза до перспективу довгого чування — можливо, дуже довгого — у компанії Солоного Джима О Бэннона швидко прийняли рішення.
  
  Він знову зібрав речі і, поклавши їх у кишеню, вийшов на палубу з револьвером Доджера в руці. Солоний Джим все ще був не в собі, але почав потроху приходити до тями. Квинканнон залишив його зв'язаним, кинув револьвер в затоку і ще більше збільшив свою ставку, відв'язавши і пустивши човен за течією. Потім, насвистуючи "Великі коні пивовара мене не переїдуть", одну з своїх улюблених пісень про тверезості, він забрався в орендоване судно і почав швидко гребти назад до пристані.
  
  
  
  
  
  12
  
  Район, відомий як Аптаун Тендерлойн, був осередком гріха, більш благородним і обачним, ніж Берберийское узбережжі, і обслуговував понад грайливих респектабельних городян міста. Він розташовувався на вулицях Терк, Едді, Елліс, о'фаррелл, які по діагоналі відходили від Ринку. Тут процвітали деякі з кращих ресторанів, салунов і вар'єте Сан-Франциско - частина Коктейльного маршруту, який вечорами залучав аристократію в мантіях і шовкових капелюхах. Нарядно одягнені молоді жінки дефілювали по ринку у вечірні години, багато з них були одягнені в фіалки, приколоті до жакетам, і яскраві боа з пір'я на шиї, які видавали в знаючих людей їх як спортивних леді. Чоловіки різного віку байдикували перед тютюновими лавками і салуна, вдаючись заняття, при якому разі дотримувався сам Квинканнон, відомому як "складання пюре": витріщалися і фліртували з котрі виставляють себе напоказ дамами як легкої, так і добре охороняється чесноти.
  
  Там також процвітали житлові будинки, причому настільки відкрито, що реформістські елементи почали проводити серйозну кампанію з очищення території. Найвідомішою була та, якою керувала міс Бессі Хол, "Королева о'фаррелл-стріт", всі дівчата якій, як казали, були блондинками і володіють рідкісними талантами у своїй професії. Летті Кэрью і її скрипалька Ді Ді були у другому ряду суперниць Бессі, що спеціалізувалися на дамах інших культур і різних відтінків шкіри.
  
  Вечірній парад ще не почався, коли Квинкэннон вийшов з трамвая на Маркет-стріт на о'фаррелл-стріт, в кишенях у нього вже не було награбованого; він заїхав в "Карпентер і Квинкэннон, Професійні детективні служби" і замкнув все це офісний сейф. Над ним, коли він прогулювався по дерев'яному тротуару, до телефонних проводах чіплялося нижня білизна з оборками - ще один вид реклами, поширюваної мешканцями будинків із закритими віконницями вздовж маршруту. Це теж шокувало і спровокувало реформаторів. На півдорозі до третього кварталу він зупинився перед будівлею з простими віконницями, на вхідних дверях якого красувалися цифри 244. Маленька непримітна табличка на стіні вестибюля золоченими літерами зазначалося: "ФИДДЛ ДІ ДІ".
  
  Усміхнена кольорова жінка відкрила двері у відповідь на його дзвінок і проводила його в пишно обставлену вітальню, де він відхилив пропозицію перекусити і попросив аудієнції у міс Летті Кэрью. Залишившись один, він сів у червоне плюшеве крісло, втягнув ніздрями змішаний аромат ладану і пачулі і з професійним інтересом оглянув кімнату. Мереживні фіранки з малюнком і червоні оксамитові портьєри на зашторених вікнах. Кілька червоних плюшевих крісел і канапок, столики в стилі рококо, лампи з рубіновими абажурами, дзеркала в позолочених рамах, картини маслом з зображенням екзотично чуттєвої оголеної натури. Там же була жменька девізів в рамках, один з яких Квинкэннон міг прочитати зі свого місця: "Якщо би кожен чоловік був так само вірний своїй країні, як своїй дружині, — Боже, допоможи Сполученим Штатам". В цілому, вітальня була схожа на вітальню Бессі Хол, безсумнівно, по дизайну, хоча і не була такою розкішною або стильною. Ніхто не міг зрівнятися з "жінкою, яка облизала Джона Л. Саллівана", коли справа доходила до екстравагантності.
  
  Через п'ять хвилин у кімнату увірвалася Летті Кэрью. Квинкэннон моргнув і насилу втримався від того, щоб у нього відвисла щелепа; йому не раз описували міс Летті, але це був його перший погляд на неї у плоті. І там було дуже багато плоті. Вона найбільше нагадувала гігантського херувима, рожевого, надутого і нафарбованого, одягненого в рожево-білий шовк, зі спадаючими боа з рожевих пір'я і хмарою солодких парфумів, які погрожували витіснити кисень, що залишився недоторканим пачулі і ладаном.
  
  “ Ласкаво просимо, сер, ласкаво просимо в Фиддл-Ді-Ді, будинок багатьох чарівних красунь з екзотичних країн. Я власниця, міс Летті Кэрью.
  
  Квинкэннон знову моргнув. Голос мадам був тихим і пронизливим, не набагато голосніше мишачого писку. Той факт, що він виходив від такої гористій жінки, робив його ще більш вражаючим.
  
  “Що я можу для вас зробити, сер? Не соромтеся — просіть, і ви отримаєте. Задоволення кожного джентльмена - для мене закон".
  
  “ Скільки тут китайських дівчат? - запитав я.
  
  “Ах, у вас є смак до таємничого Сходу. Тільки одна —Хв Тієї, з далекого Шанхаю, і вона найпопулярніша, сер, найпопулярніша. На жаль, в даний час вона заручена".
  
  “ Як давно вона заручена?
  
  "Прошу пробачення?"
  
  “ Можливо, з учорашнього дня? Один і той же чоловік — молодий, худорлявий, чорнявий, вважає за краще червоне вино?
  
  - Звідки ви це знаєте? - підозріло запитала Летті Кэрью.
  
  
  
  "Він і зараз все ще тут?"
  
  “ Припустимо, що так. Який у тебе до нього інтерес?
  
  Значить, він був прав: фінт все ще піднімався. Йому вдалося не посміхнутися. “ Професіонал, - сказав він. “ Хлопець - розшукуваний злочинець.
  
  Подобострастная поза мадам випарувалася. "О Боже, тільки не кажи мені, що ти поліцейський".
  
  Він цього не зробив; він дозволив їй повірити в це по своєму суворого виразу обличчя.
  
  "Чорт візьми!" - сказала вона. “Ви не можете почекати, поки він піде, перш ніж арештовувати його? У мене нагорі є інші клієнти. І я оплатила хабар на цьому тижні, як завжди ..."
  
  “ В якій кімнаті живе Хв Тій?
  
  "Адже Там не буде стрільби, чи не так?"
  
  “ Ні, якщо цього можна уникнути.
  
  “Якщо буде завдано якоїсь шкоди, місто заплатить за це, або я подам в суд. Це включає плями крові на килимі, постільній білизні і меблів ".
  
  “ В якій кімнаті, Летті?
  
  Вона пронизала його довгим затуманеним поглядом, перш ніж пискнула: "Дев'ять", - і випурхнула з вітальні.
  
  В коридорі довга, покрита килимом сходи вели на другий поверх. Квинкэннон піднявся по ній, тримаючи руку на темно-синьому кольте під пальто. Кімнати з непарними номерами перебували ліворуч від сходів; перед дверима з позолоченою цифрою "9" він зупинився і прислухався. Зсередини не долинало ніяких помітних звуків. Він витягнув револьвер, натиснув на клямку і увійшов у кімнату, оформлену в вишуканому стилі китайських драконів, тьмяно освітлену ліхтарями з рисового паперу і просочений ароматом прянощів, приправлених винними парами.
  
  Він із задоволенням відзначив, що негайної сутичці не було необхідності. Доджер Браун простягся горілиць на ближній стороні ліжка з балдахіном, одягнений в забруднений костюм профспілки, з його відкритого рота доносилися гучні храпящие звуки. Дівчині, яка сиділа поруч з ним, було не більше двадцяти, з тонкими рисами обличчя, її привабливість псували темні очі, вже такі ж старі, як у Кейн. Вона зістрибнула з ліжка, натягуючи вільну шовкову накидку на своє худе тіло, і поспішила туди, де стояв Квинканнон. Якщо вона і помітила його оголена зброя, це не справило на неї видимого враження.
  
  "Зайнята," сказала вона співуче, " зайнята, зайнята.
  
  “ Більше немає. Мені потрібен він, а не ти.
  
  "І що?" Молоді-старі очі моргнули кілька разів. "Закінчили?"
  
  "Закінчено", - погодився він. "Я везу його в тюрму".
  
  
  
  Вона зрозуміла слово, і воно, здавалося, сподобалося їй. Вона подивилася на хропе Фінта. "Вино," сказала вона з огидою.
  
  “ Я сам непитущий.
  
  Хв Тій зморщила ніс. "Фу", - сказала вона і зникла швидко і безшумно, як привид.
  
  Квинканнон підійшов до ліжка. Чотири грубих поштовху, та Фінт Браун перестав хропіти, а його очі відкрилися. Кілька секунд він лежав нерухомо, мутно вдивляючись в обличчя, нависле над ним. Впізнавання прийшло за мить до того, як він одним судорожним рухом піднявся з ліжка і кинувся до дверей.
  
  Однак на цей раз Квинканнон був готовий до нього і його хитрим хитрощів. Він схопив профспілкового діяча за шию і вільною рукою розгорнув маленького грабіжника, спритно уникаючи удару ногою в гомілку, жбурнув його спиною на зім'яту постіль, опустився поряд з ним на коліна і тицьнув дулом "Флотського кольта" прямо між його налитими кров'ю очними яблуками. "Заспокойся, хлопче," сказав він. - На цей раз тебе обдурили, і ти це знаєш.
  
  Шахрай, скосивши очі на Лоша, знав це напевне. Вся боротьба і пісок миттєво покинули його; він лежав нерухомої калюжею, вираз хворобливого самозвинувачення спотворило його лисячі риси.
  
  "Це я сам винен", - сказав він скорботним тоном, коли Квинканнон надягав на нього наручники. “ Після того, як ти мало не зловив мене минулої ночі, я зрозумів, що мені слід було відразу ж сісти на гремучку в Окленд-ярдс. Поїхав на "ламмасе", замість того, щоб прийти сюди.
  
  “ Так, нехай це послужить тобі уроком, Фінт. Квинкэннон посміхнувся і замислено додав: "Самі продумані плани не завжди виявляються самими продуманими".
  
  
  
  13
  
  Міська в'язниця, розташована в підвалі Залу правосуддя, була жвавим місцем, що свідчило про масштаби злочинності в Сан-Франциско. І досвідченому оку Квинкэннона здалося, що зовні смердючих камер було стільки ж шахраїв, скільки і всередині. Корумповані поліцейські, зубожілі адвокати, що торгуються за столом про звільнення ув'язнених, жадібні наладчики, брехливі поручителі ... насправді їх більше, ніж чесних офіцерів і чоловіків, звинувачених у тяжких злочинах, бродяжництво, пияцтво в громадських місцях та інших проступки.
  
  Квинкэннон доставив туди похмурого і нетовариські Доджера Брауна і провів більшу частину неприємного години, розмовляючи зі знайомим офіцером і незнайомим сержантом на стійці реєстрації. Він підписав скаргу від імені страхової компанії Great Western Insurance Company і перед відходом подбав про те, щоб Доджер залишався замкненим в одній із камер до тих пір, поки Джексон Поллард і Great Western Insurance офіційно не оформлять обвинувачення. Він знав, що краще не віддавати нічого з вкраденого; він навіть не згадав, що вони були в його розпорядженні. Цінні речі дивним чином зникали з поліцейського сховища за ніч.
  
  До того часу, коли він повернувся в контору Карпентера і Квинканнона, Професійних детективних служб, було вже далеко за полудень. Він розповів Сабіне про події дня, трохи прикрасивши свої короткі сутички з Солоним Джимом і Доджером Брауном.
  
  "Ти занадто багатьом ризикуєш, Джон", - напучувала вона його. “Одного разу ти дорого заплатиш за таке безрозсудство. Так само, як це зробили твій батько і мій чоловік".
  
  Він відмахнувся від цього. "Я маю померти в ліжку у віці дев'яноста років", - сказав він. "І не в самоті".
  
  "Я не здивуюся, якщо будь-яка з цих похвал виявиться правдою". Куточки її рота злегка вигнулися. “ Я впевнений, що вам не склало праці зорієнтуватися у грі на Скрипці Ді Ді.
  
  “ Що це значить, моя люба?
  
  “ Тільки не кажи мені, що ти ніколи раніше не бувала в віталень.
  
  "Тільки при виконанні мого професійного обов'язку", - збрехав він.
  
  “ Якщо це так, то при всій твоїй хтивості мені шкода прекрасних дів Сан-Франциско.
  
  “ Я не претендую на доброчесність юних дів. Тільки на прихильність однією молодою і красивою вдови.
  
  “ Значить, тобі судилося прожити свої роки в целібаті, як ченцеві. Фінт Браун зізнався у своїх злочинах?
  
  Квинканнон зітхнув. Нерозділене пристрасть, особливо коли вона була такою чистою, як у нього до Сабіне, була сумною і гідною жалю річчю. “Він мало що міг сказати після того, як ми пішли з "Скрипки Ді Ді". Хлопець неговіркий, Доджер. Але здобич, отримана в результаті його крадіжок зі зломом, засудить його ".
  
  “ Цінностей Костейна не було серед тих, що ви знайшли?
  
  "Ні", - сказав він. "Але я знайду їх досить скоро".
  
  
  
  "Ще є час відвезти партію в Грейт Вестерн і передати містерові Полларду," сказала Сабіна. “ Мені подзвонити йому?
  
  “ Ні, краще почекати до завтра.
  
  “Чому? Поллард заходив раніше, весь в хвилюванні. Ще два позови довели його до межі терпіння ".
  
  “ Ще двоє?
  
  "Обидва подано сьогодні Пенелопою Костейн".
  
  “Один за кількість її зниклих коштовностей. Інший?"
  
  “ У Костейнов також є спільний поліс страхування життя з "Грейт Вестерн". На суму двадцять п'ять тисяч доларів. Сабіна криво посміхнулася. “ Вдова не втрачала часу дарма.
  
  "Що вона і зробила".
  
  “ Мені вдалося заспокоїти Полларда, але чим швидше він дізнається, що Фінт Браун заарештований, а награбоване повернуто, тим краще для нас. Ви розраховуєте знайти цінності Костейна сьогодні ввечері? Так ось чому ти хочеш почекати?
  
  "Це одна з причин", - сказав Квинкэннон, хоча це було не так.
  
  “ Іншого не став би стосуватися Шерлока Холмса, чи не так?
  
  "Що змушує тебе так думати?"
  
  “ Я знаю тебе, Джон, набагато краще, ніж ти думаєш.
  
  "Нісенітниця", - сказав він і змінив тему. "Що ви дізналися в ході свого сьогоднішнього розслідування?"
  
  До того часу, як Сабіна закінчила свій звіт, борода його флібустьєра розтягнулася в кривій посмішці. “ Хуліган! Як я і підозрював.
  
  "Чи означає це, що ти розгадав загадку?"
  
  “Це так. Все, чого мені зараз не вистачає, - це декількох незначних деталей".
  
  “ Ну? Як був убитий Ендрю Костейн? Як Доджеру Брауну вдалося втекти з дому?
  
  “ Не раніше завтрашнього ранку, міледі. Зустрінемося в дев'ять тридцять в офісі Полларда. Тоді ви почуєте повне пояснення.
  
  “ Ти виводиш мене з себе, Джон Квинкэннон. Чому ти не можеш просто викласти мені суть зараз?
  
  "Рівно о дев'ятій тридцять," сказав він, ще більше поддразнив її диявольським підморгуванням, і віддалився.
  
  На Маркет-стріт він зловив таксі. Він нічого не їв з самого сніданку і був по-звірячому голодний, але спочатку потрібно було виконати важливу справу. Він дав водієві найманого таксі адресу доктора Калеба Аксминстера Російською пагорбі.
  
  Приблизно через тридцять хвилин економка з совиными очима відкрила вхідні двері Аксминстеров і повідомила йому, що доктор ще не повернувся з операції. Позаду неї, десь у глибині будинку, Квинкэннон чув веселий, дещо фантастичне перебирання скрипкових струн — такий мелодії він ніколи раніше не чув. Він сказав: "Я прийшов побачитися з містером Шерлоком Холмсом", - і простягнув економці одну зі своїх візитних карток. Вона забрала її з собою. Незабаром скрипка замовкла, і незабаром після цього повернулася економка, щоб проводити його у вітальню поруч з головної вітальні.
  
  Холмс зручно розвалився в кріслі, скрипка стояла на столику поруч з ним. На колінах у нього була маленька пляшечка з прозорою рідиною і сафьяновый футляр. Він привітався з Квинкэнноном і попросив його хвилинку почекати. Довгими нервовими пальцями він вийняв з футляра шприц для підшкірних ін'єкцій, наповнив його з флакона, відрегулював голку і закотив ліву манжет сорочки. На жилистом передпліччя і зап'ястя Квинкэннон помітив незліченні сліди уколів. На його очах Холмс встромив голку собі в руку, натиснув на поршень і відкинувся на спинку крісла з глибоким зітханням задоволення.
  
  “ Що в пляшці, Холмс? - запитав я.
  
  Англієць посміхнувся. "Семивідсотковий розчин, - сказав він, - люб'язно наданий доктором Аксминстером".
  
  Квинканнону не потрібно було питати про точну природі семивідсоткового розчину. Він знизав плечима і залишив це питання у спокої. У кожного свій порок.
  
  "Що ж, мій шановний колега," сказав Холмс, - повинен сказати, я радий, що ви прийшли. Я збирався провідати вас раніше, але у мене був досить напружений день. Ви позбавили мене від необхідності знову виходити куди-небудь сьогодні ввечері.
  
  “У мене самого був напружений день. І дуже продуктивний".
  
  “ Ви знайшли Доджера Брауна? - запитав я.
  
  “ Знайшли і заарештували його. І повернули награбоване зі зломом.
  
  “ Мій дорогий Квинканнон, ти перевершив самого себе!
  
  "Ці новини - не єдина причина мого візиту," вкрадливо сказав Квинканнон. “ Я привіз вам запрошення.
  
  "Запрошення?"
  
  “На зустріч в офісі Джексона Полларда, голови відділу претензій страхової компанії "Грейт Вестерн", завтра о дев'ятій тридцять ранку. Якщо ви погодитеся бути присутнім, я гарантую, що ви вважатимете це повчальним ".
  
  "В якому відношенні?"
  
  
  
  "Я маю намір пояснити таємницю, навколишнє смерть Ендрю Костейна".
  
  “Ах! Значить, твій розшук приніс додаткові плоди, чи не так?"
  
  "Так і є".
  
  "А тепер відбудеться публічне відкриття," сказав Холмс. “ Чудово. Ми з вами схожі більше, ніж кому-небудь з нас хотілося б визнати, Квинкэннон. Досить часто в мені прокидається артистична жилка, яка наполегливо вимагає добре поставленого вистави ".
  
  "Значить, ти будеш там?"
  
  "О, звичайно". Очі Холмса сяяли; здавалося, він анітрохи не збентежений тим, що його перевершили. “Мені буде дуже цікаво почути ваші висновки. Дійсно, дуже цікаво!"
  
  
  
  14
  
  Офіси Great Western Insurance у Сан-Франциско розташовувалися в кварталі Монтгомері, найбільшому з міських будівель на перетині вулиць Монтгомері і Мерчант-стріт. Було всього половина десятого чергового холодного, похмурого ранку, коли Квинкэннон увійшов до приймальні. Він виявив, що Сабіна і Шерлок Холмс вже були присутні, а також двох інших керівників, яких він не очікував побачити, — Пенелопу Костейн і доктора Калеба Аксминстера. Виявилося, Холмс запросив їх обох, бо місіс Костейн був кровно зацікавлений в розгляді, а Аксминстер був "зацікавленою стороною". У Квинканнона не було заперечень ні в тому, ні в іншому випадку. Якби він не був так захоплений своїм змаганням з Холмсом, він би сам до цього додумався.
  
  У повному складі їх провели в особисте святилище Джексона Полларда. Спеціаліст по претензійній роботі був метушливим маленьким чоловічком в окулярах з рідкісними волоссям і бакенбардами пісочного кольору, схожими на мініатюрне перекоти-поле. Насупившись, він зажадав відповіді: “Що все це значить, Квинкэннон? Чому всі ці люди тут?"
  
  “ Можна сказати, в якості свідків.
  
  “ Свідки чого? - запитав я.
  
  “Це скоро стане очевидним. Ви накажете принести стільці, щоб всім було зручно?"
  
  Це було зроблено, і всі сіли, крім Квинкэннона. Холмс раскурил свою промаслений глиняну люльку і сів у розслабленій позі, легка посмішка грала в куточках його рота. Сабіна тихо сиділа, склавши руки на колінах; терпіння було однією з її численних чеснот. Пенелопа Костейн відчувала себе не в своїй тарілці, вовтузячись на стільці, граючи пальцями з медальйоном з тигровим оком і агатом на шиї. Аксминстер смоктав льодяники horehound, і у нього був ясноокий, выжидающий погляд маленького хлопчика різдвяним ранком.
  
  - Ну що, Квинкэннон? - запитав Поллард. Продовжуй. У нього зовсім не вистачало терпіння. - Та краще б те, що ти хочеш сказати, припало мені до смаку.
  
  “ Так і буде. Насамперед, Фінт Браун перебуває під вартою в очікуванні пред'явлення офіційних звинувачень. Я вистежив його і заарештував вчора.
  
  “ Вчора? Чому ви не повідомили мені відразу?
  
  “ У мене були на те свої причини.
  
  “Так? Що щодо всіх вкрадених ним речей? Ви їх повернули?"
  
  "Я так і зробив".
  
  По дорозі туди Квинкэннон зайшов в офіс агентства; він витягнув мішок із цінностями і розмашистим жестом поклав його на письмовий стіл Полларда. Очі маленького чоловічка приємно заблищали, коли він розклав перед собою вміст, але сяйво трохи померкло, як тільки він просіяв весь вміст. "Все в наявності і враховано по першим трьох крадіжок зі зломом," сказав він. “ Але тут немає нічого пропаж місіс Костейн.
  
  "Я ще не відновив ці предмети".
  
  “ Але у вас є уявлення про те, що Браун з ними зробив?
  
  “Він нічого з ними не робив. У нього їх ніколи не було".
  
  “ Ви говорите, у вас їх ніколи не було?
  
  "Фінт Браун не грабував будинок Костейнов," сказав Квинкэннон. “ І він не вбивця Ендрю Костейна.
  
  Поллард по-совиному кліпнув очима за скельцями окулярів. “ Тоді хто ж все-таки пограбував його?
  
  "Ніхто".
  
  “ Ну ж, ну ж, хлопець, говори прямо, скажи, що ти маєш на увазі.
  
  “Саме Ендрю Костейн спланував крадіжку з допомогою спільника. І саме спільник проткнув його і втік з вмістом валізи з цінностями".
  
  Ця заява викликала у доктора Аксминстера вигук "Ах!". Сабіна вигнула одну зі своїх прекрасних брів. Навіть Шерлок Холмс випростався у своєму кріслі з напруженим виразом обличчя.
  
  Пенелопа Костейн крижаним тоном промовила: “Це безглузде звинувачення. З якого дива моєму чоловікові вступати в змову з метою пограбування власного будинку?"
  
  
  
  “ Щоб обдурити страхову компанію "Грейт Вестерн". Щоб виплатити свої значні карткові борги. Ви, звичайно, знаєте, що він був завзятим гравцем, місіс Костейн. І що його фінанси були сильно виснажені, а його юридична практика зазнала невдачі з-за його залежності ".
  
  “ Я нічого подібного не знав.
  
  "Якщо це правда, - сказала Поллард, - то як ви це дізналися?"
  
  "Я з підозрою ставився до нього з того моменту, як він попросив мене доглянути за його власністю". Це було не зовсім правдою, але що поганого в невеликому прикрашанні? “Два дні тому у доктора Аксминстера він, здавалося, вважав мене чимось на кшталт некомпетентного блазня за те, що я дозволив Доджеру Брауну втекти з дому Трусдейлов. Чому ж тоді він вибрав мене з усіх людей для захисту своєї власності? Відповідь полягає в тому, що він хотів, щоб детектив, якого він вважав недоречним, став свідком майстерно інсценованої злому. Недооцінка мене була його першою помилкою.
  
  “ Це було єдине, що викликало у вас підозри?
  
  Костейн визнав, що малоймовірно, щоб професійний зломщик, який опинився на волосок від загибелі минулої ночі, ризикнув вчинити новий злочин так скоро, але він хотів змусити мене повірити, що його страх був настільки великий, що він був готовий дорого заплатити за двох оперативників, які будуть вести спостереження в наступні ночі. Трата коштів, яку він ледве міг собі дозволити, оскільки за його звичкою до випивки і станом його офісу було ясно, що для нього настали скрутні часи. Він також зробив сумнівну заяву про те, що у нього не було часу винести цінності зі свого будинку і заховати їх в іншому місці, поки не буде затриманий Доджер Браун, і що у нього немає бажання скасовувати "важливі зустрічі", щоб самому охороняти своє приміщення ".
  
  - Значить, ви погодились на цю роботу, щоб з'ясувати, чим він займався? - запитав Аксминстер.
  
  “ Так. Ще одна прикраса. Він погодився на це з—за грошей - Джон Квинкэннон не дурень. “ Подальше розслідування, проведене місіс Карпентер, — він вклонився Сабіне, — виявило пристрасть Костейна до азартних ігор і низку боргів довжиною з білизняну мотузку овдовілої матері. Він був зневіреним людиною.
  
  “ Значить, ви підозрювали шахрайство зі страховкою, - сказав Холмс, - коли мене попросили приєднатися до вас у спостереженні.
  
  "Я так і зробив," збрехав Квинканнон.
  
  “ Ви також підозрювали, яким чином буде скоєно шахрайство?
  
  
  
  “Використання спільника, одягненого в таку ж темну одяг, яку носив Доджер Браун? Прибуття Костейна не більше ніж через хвилину після того, як зловмисник проник в будинок через задні двері? Тільки пізніше. Це був хитромудрий план, який ні один детектив не зміг би передбачити в усій повноті до звершення факту. По правді кажучи, дурдом від початку до кінця.
  
  “ Витівка з Божевільні?
  
  “Божевільний план. Гра в дурня".
  
  “ А. Шахрайське арго, так? Ще одна твоя чудова американська ідіома.
  
  - Значить, спільник пішов на обман, - сказав Поллард, - чи не так? Він хотів забрати всю здобич?
  
  "Саме так," погодився Квинкэннон.
  
  "Назви його".
  
  “ Поки немає. Спочатку потрібні інші пояснення.
  
  “Наприклад, як Костейн був убитий в замкненій кімнаті? І чому його застрелили, а також зарізали? Ви можете відповісти на ці питання?"
  
  "Я можу", - сказав Квинкэннон, звертаючись не до Полларду, а до Шерлоку Холмсу. Передбачуваний видатний детектив світу ось-ось повинен був поступитися свою мантію більш гідному суперникові, і Квинкэннон мав намір насолодитися кожною миттю свого тріумфу.
  
  "Ну, а потім?"
  
  Квинканнон дістав свою трубку і кисет з тютюном, дозволяючи напрузі наростати, поки він наповнював чашу. Холмс захоплено спостерігав за ним, його руки були зайняті намотуванням кишенькового "Петрарки", вираз обличчя було нейтральним, за винятком ледь помітної посмішки. Інші, включаючи Сабіну, сиділи на краешках своїх стільців.
  
  Раскурив трубку і гарненько затягнувшись, він сказав: “Відповідь на ваше перше питання, містер Поллард, - звернувся він до Холмса, - полягає в тому, що Ендрю Костейн не був убитий в замкненій кімнаті. Крім того, він не був зарізаний і застрелений своїм спільником".
  
  “ Загадки, Квинкэннон? - Роздратовано запитала Поллард.
  
  “ Зовсім ні. Почнемо з того, що Ендрю Костейн застрелився. Квинкэннон зробив паузу для драматичного ефекту, перш ніж продовжити. “Звіт був складений для того, щоб заманити мене в будинок, поверхнева рана підтверджувала те, що могло б бути його твердженням про боротьбу з злодієм. "Щоб краще обдурити мене, - міркував він, - і щоб бути впевненим, що "Грейт Вестерн" виплатить свої права швидко, без питань і підозр".
  
  “ Як ви здогадалися, що це обман?
  
  
  
  “Було відомо, що Доджер Браун носив пістолет у своїй професійній діяльності, але тільки в цілях залякування — він не був причетний до насильства. Тримаю парі, що він носив свою зброю незарядженим, тому що воно було порожнім, коли я знайшов його вчора в його притулок, і серед його речей не було патронів. Револьвер, з якого було нанесено поранення, був куплений новим у той же день в збройової майстерні поряд з юридичною конторою Костейна самим Костейном. Розслідування місіс Карпентер виявило цю інформацію, а також інформацію, що стосується його фінансових проблем.
  
  "Але чому все це справа з замкнутими кімнатою?" Запитала Сабіна. "Подальше заплутування?"
  
  “Ні. Насправді, ніякої прийоми з замкнутими кімнатою не було".
  
  “ Чорт візьми, Квинкэннон! — прогарчав Поллард"
  
  “Ця частина пригоди була сумішшю ілюзії і випадковості, результатом обставин, а не навмисно. У нас не було наміру позолотити лілію такий театральністю. Навіть якби так і було, після пострілу з пістолета просто не було достатньо часу для того, щоб зробити який-небудь трюк з замкнутими кімнатою ".
  
  "Тоді що ж сталося?"
  
  “Костейн перебував у коридорі перед відчиненими дверима в свій кабінет, а не всередині кімнати, коли вистрілив собі в передпліччя. Ось чому в холі горіло електричне світло; ось чому там стояв сильний запах горілого пороху, але всередині кімнати його практично не було. Куля пробила крісло, тому що пістолет був направлений в тому напрямку, коли з нього стріляли, через відчинені двері в кабінет ".
  
  "Чому Костейн просто не вистрілив туди?"
  
  “Я підозрюю, що він зустрів свого спільника в коридорі, можливо, щоб передати коштовності з шафи з цінностями. Ось чому в холі горіло світло. Порожній футляр був ще однією зачіпкою, яка навела мене на думку. Знову ж таки, фактор часу — у примарного грабіжника було занадто мало часу, щоб пробратися в кабінет, знайти валізу і обшукати його до того, як прибув Костейн і спіймав його на гарячому.
  
  “ А вбивство, Джон? - Запитала Сабіна.
  
  “Через кілька миттєвостей після пострілу спільник завдав удару. Костейн стояв у відкритому отворі дверей, спиною до коридору. Сила єдиного удару довгим вузьким лезом, пошатнувшись, жбурнула його вперед, в кабінет. Однак удар не був смертельним відразу. Він прожив досить довго, щоб повернутися, зустрітися лицем до лиця з нападником, помітити закривавлене зброя все ще піднятій руці і у порядку самозахисту закрити двері і повернути ключ, вже вставлений в клямку. Потім він втратив свідомість і помер.
  
  "Чому він замість цього не застрелив спільника?" Сказав Аксминстер. "Це те, що я зробив".
  
  “Можливо, він більше не тримав пістолет. Або раптовість нападу змусила його упустити його, або він упустив його, щоб замкнути двері від свого зрадника. На мою думку, Ендрю Костейн був не тільки злодієм, але і боягузом. Я думаю, що, якби на нього натиснули, його дружина погодилася б, незважаючи на її заяву міської поліції про те, що він був хоробрим людиною ".
  
  Особа Пенелопи Костейн було кольору яєчного білка. “ Я не згодна ні з чим з того, що ви сказали. Ні з чим!
  
  Шерлок Холмс ворухнувся в кріслі. Стримане захоплення у його очах змусило Квинкэннона потеплішати. Однак його зловтіхи не судилося тривати довго.
  
  "Чудово, Квинкэннон!" Сказав Холмс. Він скочив на ноги і схопив Квинкэннона за руку. “Я вітаю вас з тим, як ви справляєтеся. Ви проробили похвальну роботу по інтерпретації висновків ".
  
  "Res що?" Запитала Поллард.
  
  “ Факти по справі. Висновки мого колеги вченого майже в точності збігаються з моїми.
  
  Квинкэннон напружився. “ Що це? Твої висновки?
  
  “Так, звичайно. Я прийшов до ідентичних висновків вчора вдень".
  
  "Нісенітниця собача!"
  
  “ Мій дорогий друже, ви сумніваєтеся в моїх словах?
  
  “ Так, якщо тільки ви не назвете спільника і не поясніть іншу частину того, що відбулося.
  
  “Я можу. Природно".
  
  Будь прокляті його очі! “ Ну? Хто вдарив Костейна ножем?
  
  “ Його дружина, звичайно. Пенелопа Костейн.
  
  З боку Поллард долинув переляканий вигук. Єдиною реакцією місіс Костейн було прибрати ще один відтінок і обурено випрямитися. "Я?" перепитала вона з холодним обуренням. "Як ти смієш!"
  
  - Фінт Браун - невисокий чоловік, - швидко сказав Квинкэннон. Вам було досить легко зійти за нього в темряві, одягнений у темну чоловічий одяг, з матерчатою шапочкою, що прикриває волосся.
  
  
  
  "Абсолютно вірно," погодився Холмс. Він знову раскурил трубку, перш ніж продовжити. — Беручи участь у плані свого чоловіка, вона розробила власний контрплан — свою подвійну гру, як ви, американці, це називаєте, - з двох причин. По-перше, спробувати обдурити страхову компанію "Грейт Вестерн" не один, а двічі, пред'явивши претензії як щодо нібито вкрадених коштовностей, так і за полісом страхування життя її чоловіка на двадцять п'ять тисяч доларів, єдиним бенефіціаром якого вона є. Вона приходила в цей офіс вчора, щоб оформити ці заяви, чи не так, містер Поллард?
  
  "Вона так і зробила".
  
  "Її другим мотивом," продовжував Холмс, "була ненависть, люта і всепоглинаюча ненависть до чоловіка, за яким вона була заміжня".
  
  "Ти не можеш цього знати напевно", - заперечив Квинкэннон. "Ти думаєш".
  
  “ Я не будую здогадів. Ненависть місіс Костейн до свого чоловіка стала очевидною для мене на званому обіді у доктора Аксминстера. Мої очі були привчені розглядати особи, а не їх зовнішність — їх, так сказати, "публічну маскування". Що стосується доказів її справжніх почуттів і її провини, я виявив першу зачіпку незабаром після того, як ми знайшли труп Ендрю Костейна.
  
  "Яка підказка?"
  
  “ Пудра для обличчя, - сказав Холмс.
  
  “ Пудра для обличчя?
  
  - Коли я оглядав рану на спині Ендрю Костейна в підзорну трубу, я виявив крихітна цятка речовини на тканини, його “шевиота" того ж типу і відтінку, що і у місіс Костейн.
  
  “Як це може довести її провину? Вони були одружені. ... її пудра могла потрапити на його пальто в будь-який час, десятком різних способів".
  
  “ Дозволю собі не погодитися. Це було близько і праворуч від рани, що вказувало на те, що залишок, повинно бути, залишився на ребрі руки вбивці, коли був нанесений смертельний удар. Він також спікся і глибоко в'ївся у волокна тканини. Цей факт в поєднанні з глибиною самої рани додатково вказував на те, що лезо вп'ялося в тіло Костейна з величезною силою і люттю. Акт, породжений ненавистю, а також жадібністю. Глибина і розмір рани служили додатковим доказом. Він був зроблений стилетом, навряд чи такою зброєю став би користуватися професійний комірник, такий як Доджер Браун. Більш того, стилет, як показали мої дослідження злочинності, в набагато більшою мірою жіноча зброя, ніж чоловіче.
  
  Квинканнон шукав спосіб спростувати цю логіку і не знайшов. Він спохмурнів і притримав мову.
  
  Пенелопа Костейн в черговий раз заявила про свою ображеної невинності. Ніхто не звернув на неї ніякої уваги, і менше всього Квинкэннон і Холмс.
  
  "Отже," продовжив Холмс, " у нас є таємниця дій місіс Костейн після нанесення смертельного удару. Її, очевидно, чудове втеча з будинку тільки для того, щоб пізніше з'явитися знову у вечірньому костюмі. Ти, звичайно, знаєш, Квинкэннон, як була влаштована ця веремія.
  
  Квинкэннон вагався. Чорт візьми! Це був єдиний пункт, в якому він не був абсолютно впевнений.
  
  "Звичайно", - сказав він.
  
  “ Прошу вас, детальніше.
  
  Він зітхнув і рішуче рушив уперед. “ У тому, що вона зробила, мало загадкового. Вона просто ховалася, поки ми з тобою не опинилися в кабінеті, а потім вислизнула. Без сумніву, через одне з вікон. Вона легко могла б підготувати одну з них заздалегідь, щоб вона безшумно ковзала вниз, а також послабити засувку рівно настільки, щоб дозволити їй впасти назад в щілину замка після того, як вона пролізла всередину і опустила стулку. Тоді вікно буде здаватися цілим ".
  
  "Винахідливо".
  
  "Можливо, вона так і думала".
  
  "Я мав на увазі вашу інтерпретацію", - сказав Холмс. “Однак, на жаль, ви помиляєтесь. Це не те, що вона зробила".
  
  “ Що за чортовинню ти несеш!
  
  “ Абсолютно неправильно за всіма пунктами, за винятком того, що вона дійсно ховалася протягом тривалого часу. Вона не могла передбачити, що обидві передні і задні двері будуть заблоковані, щоб утруднити вихід; якби планом був простий втечу, вона могла б розумно очікувати, що вислизне через одну або іншу двері, тим самим уникнувши використання вікна. Вона також не могла заздалегідь бути впевнена, що ослаблена віконна клямка встане назад в свою щілину і, таким чином, залишиться непоміченою. Вона також не могла бути впевнена, що ми не почуємо, як вона піднімає і опускає раму, і не схопимо її, перш ніж вона встигне втекти.
  
  - Думаю, у вас є теорія краще? - запитав Квинканнон.
  
  
  
  “ Не теорія, а чиста правда. Її притулок було тим же самим, що вони з чоловіком вибрали в рамках первинного плану. Я підтвердив це вчора вдень, коли повернувся в будинок Костейн, поки місіс Костейн була тут з містером Поллардом, і провів дві години в ретельному обшуку приміщення.
  
  "Ви незаконно проникли в мій дім?" На цей раз обурення Пенелопи Костейн не було награним. "Я доб'юся, щоб вас заарештували за незаконне проникнення на чужу територію!"
  
  “ Думаю, що ні. За обставин, що склалися, я впевнений, навіть поліція визнала б мої дії повністю виправданими. Доктор Эксминистер супроводжував мене, між іншим, на моє прохання. Він підтвердить все, що я збираюся розповісти".
  
  "Звичайно, я так і зроблю", - сказав доктор.
  
  - Тоді як їй вдалося втекти з проклятого будинку? - роздратовано запитав Квинканнон.
  
  “ Вона цього не робила. Вона ніколи не покидала його. Холмс зробив паузу, як Квинкэннон раніше, для драматичного ефекту. "Коли ви усуваєте неможливе," сказав він, " все, що залишається, волею-неволею має бути правдою. Стосовно до цієї справи я, як і ви, прийшов до висновку, що вбивця Ендрю Костейна не міг вчинити вбивство в закритому кабінеті, а потім втекти з нього; отже, Костейн не міг бути убитий всередині кабінету, і кабінет не міг бути замкнений, коли стилет був вонзен в його тіло. Далі я прийшов до висновку, що для вбивці було неможливо втекти з замкненого будинку після вчинення злочину; отже, вона не тікала з нього. Пенелопа Костейн весь цей час ховалася в приміщенні. "
  
  “ Де? Ми обшукали будинок зверху донизу.
  
  “ Дійсно. Але подумайте ось про що: двоє незнайомців не можуть знати кожен куточок у будинку, в якому їх нога ніколи раніше не бувала. Власники, з іншого боку, повністю обізнані про кожної деталі приміщення ".
  
  Рум'янець почав розповзатися по тепер уже досить тісній комірцю Квинкэннона. Світло знань зазорів у затишних куточках його моторного мозку. Він проклинав себе за те, що не зумів побачити те, що цей чортовий англієць побачив набагато раніше.
  
  "Під час моїх пошуків сьогодні вдень," продовжував Холмс, " я виявив невелику прибудову до кухонних комори - крихітну кімнатку, де зберігаються консерви тощо. Вхід в цю кімнату схований за полицею в коморі. Ті, хто знав про це, могли бути цілком впевнені, що сторонні не помітять входу. Сама кімната площею близько чотирьох квадратних футів, і хоча в ній немає вентиляції, прочинені двері дозволяє нормально дихати. Місіс Костейн без праці залишалася захованої там більше години — достатньо часу для неї, щоб переодягнутися з одягу темного чоловіка у вечірній костюм, який вона заховала там раніше. Після прибуття міської поліції, коли нікого з офіцерів поблизу не було, вона вислизнула через кухню і їдальню в передпокій і прикинулася, що тільки що повернулася додому. У першої людини, що зустріла її, сержанта Махоні, не було причин сумніватися в цьому.
  
  "Але ти це зробив, я вважаю".
  
  “ О, цілком. Коли вона вперше увійшла в кабінет, я помітив залишки павутини і сліди пилу на подолі її спідниці, хутряній накидці і навіть страусином плюмаже на капелюсі. В коморі є павутина, пил і бруд того ж типу. Я також помітив, що шматочок був відірваний від одного з її нігтів, залишивши маленьку ранку у кутикулі. Раніше, вивчаючи килим у вітальні, я виявила такий же крихітний шматочок, забруднений плямкою свіжої крові — відколотий, звичайно, коли вона вдарила ножем свого чоловіка. Quod erat demonstrandum."
  
  - Ви нічого не зможете довести, - сказала Пенелопа Костейн.
  
  "Ах, але я можу", - сказав Холмс. “Вчора, покинувши ваш дім, я відвідав міське поліцейське управління і поговорив з сержантом Махоні і одним з офіцерів, які чергували біля вашого будинку в ту фатальну ніч. Обидва дали клятву, що ніякий транспорт не приїжджав і ніхто не входив у будинок через парадну, ні через задні двері. Напрошується неминучий висновок, що ви весь цей час ховалися всередині. Що стосується зниклих коштовностей і монет, а також знаряддя вбивства ... Він дістав з кишені пальто ганчірку, яку розгорнув на столі Полларда. Всередині був закривавлений стилет і "вкрадені" цінності. “ Як бачите, місіс Костейн, їх більше немає там, де ви їх сховали, в коморі.
  
  Її крижаний спокій і буйство разом зникли; вона поникла в кріслі, опустивши голову на руки.
  
  Решта, за винятком Квинкэннона, дивилися на Холмса з неприхованим захопленням. Навіть Сабіна, здавалося, була вражена його грою, ніж грою свого люблячого партнера. Холмс приклав руку до серця і вклонився, немов відповідаючи на оплески — біса театральний жест, якщо такий взагалі буває. Потім він знову повернувся до Квинкэннону, поблажливо посміхаючись.
  
  "У тебе є ще якісь питання, мій любий друже?" - запитав він.
  
  Питання? Насправді у Квинкэннона їх було кілька. Перший: Як скоро ви залишаєте Сан-Франциско? Другий: чи я зможу втриматися від того, щоб не задушити, не побити кийком, не завдати удар ножем або не застрелити вас до того, як ви це зробите?
  
  
  
  15
  
  "Ця людина доводить до сказу!" Квинкэннон просторікував. "Нестерпний, образливий, виводить з себе!"
  
  “ Джон, заради всього святого...
  
  “ Думає, що він чортів оракул. Все бачить, все знає. Він експерт по всім таємним предметів під сонцем. Він сповнений...
  
  "Джон".
  
  “—гаряче повітря. Достатньо, щоб наповнити повітряна куля і забрати його звідси на Сандвічеві острови. Гремучник! Хвалько! Самовдоволений сойка!"
  
  "Говори тихіше," застережливо сказала Сабіна. “ Інші відвідувачі починають дивитися на нас.
  
  Квинканнон заспокоївся. Вона була права. "Павутинний палац", ексцентрична забігайлівка Ейба Уорнера на Мейггс-Уорф в Норт-Біч, була гучним місцем для вечірок в обідню перерву, і, щоб привернути до себе увагу, потрібно неабияку кількість помпезності. В той вечір стару будівлю було забито до відмови — відвідувачі насолоджувалися кращими стравами з морепродуктів в місті, а також звичайним набором мавп, бродячих кішок і собак і такими екзотичними птахами, як папуга, який був здатний вивергати прокляття на чотирьох мовах. Уорнер мав доброзичливу пристрасть до всіх істот, великим і маленьким, включаючи павуків; його колекція рідкісних сувенірів, від ескімоських артефактів до повного набору зубних протезів, які колись належали кашалоту, та грубих картин з оголеними жінками, була завішана від підлоги до стелі незайманою мозаїкою з павутини.
  
  Нарешті Сабіна наважилася сказати: “Я не розумію, чому ви так міркуєте про містера Холмса. Можливо, він трохи самодовольен, але не можна заперечувати той факт, що у нього блискучий розум. Чесно кажучи, я знаходжу його чарівним ".
  
  
  
  “ Чарівно! Ти і близько не проводила з ним стільки часу, скільки я. Сьогоднішня прогулянка по Берберийскому узбережжя і Чайнатауну була нескінченною. Він наполіг на тому, щоб оглянути кожен убогий куточок і щілину. Опіумні притони, гральні заклади, винні притони, половина кубел від Дюпон-стріт до набережної ... Так, і готель "Німфоманія", і "Кора Бель", та інші салони. Він навіть зупинив півдюжини вуличних повій, щоб дізнатися ціни на їх послуги, не тільки для порівняння тут, але і з вуличними повіями в лондонському Лаймхаусе. Фу! Я вже подумував підкупити Езру Блуфилда, щоб він нагодував його міксом і передав шанхайцам...
  
  “ Тихіше, зараз же! Вистачить.
  
  Квинканнон знову замовк. Він зосередився на своєму вечері з морських вушок, з подвоєною силою накинувшись на соковитих молюсків. Однак ні атака, ні його мовчання не тривали довго. Відкусивши з півдюжини шматочків, він відклав виделку. Від жовчі у нього зменшився апетит; шлунок палав від диспепсії. І тепер подкрадывалось смуток, притуплює гостроту його обурення.
  
  Він сказав: "Цей лікар, один Холмса в Англії, як там його звати, той, хто робить сенсаціями всі його пригоди ..."
  
  “ Ватсон. І я б не був занадто впевнений, що він любитель сенсацій.
  
  “ Ба. Я думаю, він теж напише про цю історію з божевільним будинком. І віддасть Холмсу всі почесті за її розкриття. Повністю опустіть моє ім'я.
  
  "Я в цьому сумніваюся", - сказала Сабіна. “Холмс не захоче, щоб широко стало відомо, що він займався розшуком в Сан-Франциско або де-небудь ще протягом останніх трьох років. Пам'ятайте, доктора Ватсона і весь світ змусили повірити, що він мертвий.
  
  "Шкода, що вони не праві," пробурмотів Квинканнон.
  
  “ Насправді, Джон. Не розумію, чому ти так ревнуєш до цього чоловіка.
  
  “ Ревнуєш? Тому що йому вдалося розкрити частина справи Костейна? Більшу частину я розкрив сам, знайшов і заарештував Доджера Брауна і повернув видобуток, отриману від крадіжок зі зломом, в додачу. Я у всьому дорівнює Холмсу, якщо не краще його.
  
  “ Як скажеш. Сабіна надпила зі свого келиха французького вина. “ Знаєш, не виключено, що коли-небудь у тебе самого з'явиться біограф.
  
  Квинкэннон обміркував цю заяву. "Я повинен випити зараз", - сказав він. “Клянуся Годфрі, я повинен! Цікаво, чи зацікавиться джентльмен, який пише цю гостру колонку для "Екзаменатора"?
  
  “ Ви маєте на увазі Емброуза Бірса?
  
  
  
  “Це той хлопець. Може бути, я підійду до нього з цього приводу".
  
  "Ну, його колонка називається 'Балаканина".
  
  Квинкэннон проігнорував це. Його похмурість почала розсіюватися. “ Ви абсолютно праві, міледі, у мене немає вагомих причин дозволяти цього англійської самозванця турбувати мене. Шерлок Холмс — ха! Можливо, він і домігся невеликий популярності, але слава непостійна і скороминуща. Через кілька років його подвиги будуть забуті. Але ім'я та викриття Джона Квинкэннона ... О, вони повинні бути вписані в аннали злочинності широко і незабутнє!
  
  Сабіна закотила очі і красномовно промовчала.
  
  OceanofPDF.com
  
  Reichenbach
  
  Історія професора Моріарті
  
  
  
  Майкл Курланд
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Ви, я вважаю, пам'ятайте газетні повідомлення про випадкових смертей детектива-консультанта Шерлока Холмса і видатного математика професора Джеймса Моріарті біля водоспаду Кессель на річці Райхенбах в Швейцарії. Або, можливо, ви читали звіт доктора Ватсона про протистояння у, як він це назвав, "Рейхенбахського водоспаду" між Холмсом і "головним злочинцем" Моріарті. Схоже, що все в англомовному світі читали або принаймні чули про цей інцидент. А потім, як ви пам'ятаєте, приблизно три роки потому Холмс знову з'явився у Ватсона і досить докладно пояснив свою відсутність і передбачувану смерть. Що ж, я тут, щоб сказати вам, що майже кожне слово в цих звітах, включаючи зречення Холмса, є брехнею, і я повинен це знати. Я професор Джеймс Моріарті.
  
  У цьому немає провини ні газет, які публікували свої публікації звичайним зневагою до фактів, ні доктора Ватсона, який вірив усьому, що розповідав йому його друг і компаньйон Шерлок Холмс. Не може бути кращого друга, ніж той, хто вірить всьому, що йому говорять, незалежно від того, наскільки сильно це спростовується доказами зворотного. Хіба це, зрештою, не основа більшості релігій?
  
  Отже, це звіт про події, які призвели до зникнення, і про те, що сталося незабаром після цього. Я збирався сказати "правдивий опис", але утримався, бо пам'ять мене підводить, і були деякі факти, які я не був присвячений, які могли вплинути на істинність того, що сталося. Таким чином, це звіт про події в тому вигляді, в якому вони представлялися мені в той час.
  
  Увечері в середу, двадцять другого квітня 1891 року, містер Моуз, мій дворецький, провів людини на прізвище Типпинс в мій кабінет. Високий, худорлявий, незграбний чоловік, одягнений у чорний сюртук з червоними манжетами і кишенями і великими мідними ґудзиками, стояв з капелюхом-циліндром в руці перед моїм столом і дивився на мене крізь величезні золоті окуляри. Його ніс, хоча і недостатньо великий, щоб виглядати по-справжньому гротескно, був найбільш помітним предметом на його обличчі, можливо, з-за мережі червоних вен під рожевою шкірою. Щіточка вусів прямо під носом надавала обличчю характер, але це був не той персонаж, познайомитися з яким я б постарався щосили. "Я прийшов до вас від містера Холмса", - почав він. “ Йому потрібна ваша допомога, і він попросив мене направити вас в секретне місце, де він вас чекає.
  
  Мене нелегко здивувати. Насправді, я витрачаю чимало часу і зусиль на те, щоб не дивуватися. Але, зізнаюся, на секунду я був вражений. “ Холмс хоче мене бачити? Це якийсь трюк? - Запитав я.
  
  Він подумав. "Ні, я б так не подумав", - сказав він нарешті. "Я думаю, він занадто товстий, щоб займатися подібними дурницями".
  
  "А!" Сказав я. “Товстий, чи не так? Значить, містеру Майкрофту Холмсу потрібна моя допомога".
  
  "Дійсно," погодився Типпинс. “ Хіба я це сказав?
  
  “ Я подумав, що, можливо, його брат ...
  
  Типпинс пирхнув. “ Детектив-консультант? Яке відношення він має до зовнішньої політики?
  
  “ Зовнішня політика? - Поцікавився я.
  
  "Можливо, вам краще просто піти і з'ясувати це самим", - запропонував Типпинс.
  
  “ У Міністерство закордонних справ?
  
  “ Ні, містер Холмс не хоче, щоб стало відомо, що він зустрічається з вами, тому він скористався моїми послугами, щоб доставити вас в його, так би мовити, секретне місце.
  
  "Послуги?" Я запитав. "Якого роду послуги?"
  
  Він постукав себе по грудях. "Я пособник", - сказав він.
  
  "Цікаво, - погодився я. "Ви будуєте плани та інтриги для уряду Її Величності?"
  
  "Я даю людям можливість робити необхідні речі незвичайними способами, коли більш звичні способи недоступні". Він посміхнувся. “ Час від часу я надаю послуги містера Холмса, але мало хто ще в уряді Її Величності користувався моїми послугами.
  
  "І яку необхідну послугу ви могли б надати мені у вашій неортодоксальної манері?" Я запитав його.
  
  "За вашим будинком стежать", - сказав Типпинс.
  
  Я кивнув. Я знав про постійному спостереженні за моїм будинком протягом останніх декількох тижнів. "Без сумніву, тим самим детективом-консультантом, про який ви згадували", - сказав я.
  
  "Містер Холмс не хотів, щоб стало відомо, що він збирався поговорити з вами, - пояснив Типпинс, - тому він послав мене".
  
  "Зрозуміло, - сказав я. "Як ти збираєшся доставити мене туди непоміченим?"
  
  "Зовні мене чекає екіпаж," сказав Типпинс, розстібаючи сюртук. “ Кучер знає, куди їхати. Ти вийдеш звідси під моїм ім'ям. Я буду чекати вашого повернення, якщо ви не заперечуєте. Я приніс книгу. "Він зняв сюртук і простягнув його мені. “ Одягни це.
  
  "Це характерно", - сказав я, розглядаючи червоні кишені. "Але я не впевнений, що ми досить схожі, е-е, зовні, щоб маскарад спрацював".
  
  “Ах! Ось ми і добралися до суті справи", - сказав він мені. Він потягнувся до золотій оправі окулярів і обережно зняв їх з особи. Разом з ними з'явилися червоний ніс і вуса щіточкою. Особа під ними було зовсім звичайним, а ніс, якщо вже на те пішло, досить маленьким.
  
  "Благослови мене бог!" - Сказав я, або, можливо, це було трохи більш сильне вираження.
  
  Він посміхнувся. "Просто, але ефективно", - сказав він. "Спостерігачі побачать те, що вони очікують побачити".
  
  Я надів окуляри з супровідними до них носом і вусами і натягнув пальто.
  
  "Тримай", - сказав Типпинс, простягаючи мені свій циліндр. "Це доповнить ілюзію".
  
  І це дійсно сталося. Загорнувшись у сюртук Типпинса і надівши більшу частину того, що колись було її обличчям, я сунув щоденник, який читав, в кишеню пальто і вийшов з хати. Я забрався в чекав мене екіпаж, міцну, але нічим не примітну віз, візник щось сказав коні, і ми рушили в дорогу. Я почекав близько десяти хвилин, перш ніж зняти лицьову частину маски. Можливо, мені не слід було знімати його так скоро, але я відчувала себе досить нерозумно в різнобарвному пальто, не надівши цього носа ні на мить довше, ніж було необхідно. Я уважно стежив за заднім склом, але, наскільки я міг судити, ніхто не стежив за нами і не виявляв надмірного інтересу до нашого проїзду.
  
  Після кількох поворотів, розрахованих на те, щоб змусити будь-кого, хто йде за нами, з'явитися в полі зору, "джарві" поїхав досить прямим курсом на Риджентс-Парк-роуд, звернув на бічну вулицю і зупинився посеред багатоквартирного будинку. Він зістрибнув зі свого сідала і відкрив для мене двері екіпажу. "Он та двері", - сказав він, вказуючи на коричневу двері, дуже схожу на всі інші коричневі двері вздовж вулиці. "Тебе чекають".
  
  Мені прийшло в голову, що це може бути пасткою. У Лондоні є люди, які воліли б бачити мене мертвим, ніж вкрасти мільйон фунтів, і один з них міг опинитися за тими дверима замість товстого містера Холмса. Але у мене є чуття на подібні речі, і це було одночасно дуже хитромудро і занадто банально, щоб бути чимось іншим, ніж здавалося. Тому я підняв комір запозиченого пальто, захищаючись від холодного вітру, перетнув доріжку і смикнув за шнурок дзвінка у зазначеній двері.
  
  Не більше ніж через три секунди двері відчинилися, і невисока жінка неосяжних габаритів, одягнена як покоївка, жестом запросила мене увійти. Була вона насправді покоївки або якійсь замаскованій співробітницею Дипломатичної служби, я не можу сказати. "Сюди, професор Моріарті, сер", - сказала вона. "Вас чекають".
  
  Вона провела мене в кімнату, яка могла б бути кімнатою очікування у приймальні якогось лікаря або, якщо вже на те пішло, адміністратора агента з бронювання квитків в мюзик-хол. Там стояли широкий, неабияк потертий диван з чорної шкіри, кілька великих і міцних стільців, важкий стіл з якогось темного дерева, слабо освітлений трьома настінними бра з приглушеним газом, і вікно з важкими світло-зеленими мусліновими фіранками, які були запнуті. В кімнату слабо долинув глибокий пульсуючий звук; я не міг розрізнити ні місцезнаходження, ні його функції джерела. Який механізм? У правій стіні, провідною в задню частину будинку, були закриті подвійні двері. "Будь ласка, почекайте", - сказала вона. "Він скоро підійде". Тембр її голосу змінився, коли вона вимовила "Він", додатковий резонанс надав слову важливість, як ніби я очікував побачити самого Аристотеля або Чарльза Дарвіна. "Будь ласка, не відкривайте штори", - додала вона, виходячи з кімнати.
  
  Я додав газу в одному з настінних бра і влаштувався в кріслі під ним, діставши з кишені журнал, який я захопив з собою, "Das Astrophysische Journal der Universität Erlangen", і занурившись в його сторінки. Австрійці Іоффе і Шостак висунули теорію про те, що туманності, спостережувані у великі телескопи, являють собою не якийсь міжзоряний газ, а насправді величезні хмари зірок, дуже схожі на нашу власну галактику Чумацький Шлях, видимі на величезних відстанях. Якщо це так - але я відволікся.
  
  Через деякий час я почув, як відчинилися і зачинилися двері, підняв очі і побачив Шерлока Холмса, що стоїть в дверному отворі. "Отже!" прогарчав він, дивлячись на мене поверх свого тонкого, крючковатого носа. "Зрештою, це був один з твоїх трюків!" Він виставив свою тростину перед собою, як дитина, що грає в дуель. "Попереджаю тебе, що я готовий до будь-яких несподіванок".
  
  "Як мило з твого боку", - сказав я, складаючи свій щоденник і прибираючи його назад у кишеню.
  
  "Містер Холмс," вимовила широкоплечая покоївка у нього за спиною. “ Будь ласка, сідайте. Ваш брат зараз спуститься.
  
  Холмс увійшов до стільця в дальньому кінці кімнати і легко опустився на нього. "Подивимося", - сказав він, не зводячи з мене очей. Він зігнув свою тростину, описуючи в повітрі перед собою серію фігур, потім поклав її на коліна.
  
  Двері знову відчинилися, і в кімнаті виникла велика постать Майкрофта Холмса. "Шерлок", - сказав він, - професор Моріарті. Добре, що ви прийшли. Приєднуйтесь до мене в сусідній кімнаті, там ми зможемо поговорити.
  
  "Ти запросила його?" спитав Шерлок, вказуючи тремтячою тростиною в мою сторону. "Про що ти думав?"
  
  "Всьому свій час," сказав Майкрофт. “ Ідіть за мною. "Він пройшов через приймальню і відчинив двері подвійні. Кімната, яка відкрилася таким чином, коли була їдальні будинку, але тепер перетворилася в конференц-зал з величезним полірованим столом червоного дерева в центрі, оточеним важкими стільцями з того ж темного дерева, оббитими зеленою шкірою. По периметру стояли ряди картотечних шаф і пара невеликих письмових столів. Біля дальньої стіни стояв великий картографічний шафа. Інші стіни були завішані пришпиленими картами, схемами, графіками і документами всіх видів і розмірів, а також однією картиною маслом в рамці, зображувала полювання на лисиць, яка була покрита темним нальотом бруду і занедбаності. На вікнах були важкі штори, які були запнуті. Кімната була яскраво освітлена трьома світильниками, свисавшими зі стелі. Я помітив, що це електричні лампи з великими металевими нитками у вакуумованих колбах. Це пояснювало звук, що дзижчить, який я чув: у цьому будинку була власна електростанція.
  
  
  
  Коли ми увійшли, в кімнаті чекали троє чоловіків: двоє сиділи за столом з суворим виглядом, а третій походжав по кімнаті, заклавши руки за спину. В одному з присутніх чоловіків, стрункий, бездоганно одягненому седеющем чоловікові з бакенбардами "бараняча відбивна", я одразу впізнав лорда Истхоупа, який займає пост міністра закордонних справ в уряді Торі Її Величності.
  
  "Проходьте, сідайте," запросив Майкрофт Холмс. "А ось і вони, джентльмени," додав він, звертаючись до трьом чоловікам в кімнаті. “ Мій брат Шерлок і професор Джеймс Моріарті.
  
  Расхаживающий чоловік зупинився. “ Вони домовилися? - запитав він.
  
  “ Ні, ваша світлість. Я ще не пояснив їм ситуацію.
  
  Третій чоловік втупився на нас поверх своїх окулярів в черепаховій оправі. "Значить, це і є чудо-люди", - сказав він.
  
  "Годі, сер," запротестував Майкрофт Холмс. - Я ніколи не стверджував, що вони були чудотворцями.
  
  "Краще б так і було", - сказав чоловік.
  
  Я зайняв місце з правого боку столу. Холмс перейшов на лівий бік і сів так, щоб тримати мене в полі зору, розмовляючи з нашими господарями.
  
  Майкрофт зчепивши руки за спиною і нахилився вперед. "Джентльмени," сказав він, звертаючись до мене і Холмсу, "дозвольте представити вам їх світлості лорда Истхоупа і лорда Фамма". (Саме так вимовляється це ім'я. Пізніше я дізнався, що його світлість Еван Фотерингем, граф Стомшир.) “ І Його превосходительство барон ван Дурм.
  
  Лорд Фотерингем, джентльмен, ходив по кімнаті, був високим чоловіком з аристократичним носом і рідким волоссям. Барон ван Дурм був величезним чоловіком, схожим на ведмедя, з густими чорними бакенбардами і сердитими темними очима. Він був бездоганно одягнений в перлинно-сірий ранковий костюм з діамантовою шпилькою розміром з яйце вільшанки, скріплює його білий шовковий галстук.
  
  "Я бачу, ви дізналися лорда Истхоупа", - сказав Майкрофт Холмс і мені, прочитавши за нашими злегка розширився очам більше, ніж більшість людей змогли б прочитати на двадцяти восьми сторінках вечірньої газети. “ Лорд Фотерингем - голова Королівського комітету по захисту Королівства, а барон ван Дурм - генеральний директор амстердамського відділення Будинку ван Дурмов.
  
  Хоча ця назва не одержало широкого визнання за межами уряду або фінансових кіл, Будинок ван Дурм є одним з найбільш багатих, могутніх і успішних приватних банківських будинків у світі. Маючи філії у всіх місцях, які ви тільки можете собі уявити, і багато з яких вам і в голову не прийдуть, ван Дурмы підтримували потребують уряду і приводили до краху уряду, політика яких ображала їх.
  
  Ван Дурм злегка кивнув своєю масивною головою в наш бік. Лорд Фотерингем перестав ходити по кімнаті досить надовго, щоб сердито поглянути на Шерлока Холмса, лорд Истхоуп видав тихий односкладовий рик.
  
  “Вони знають, хто ви, “ сказав нам Майкрофт, - і нам всім разом потрібно дещо, е-е, обговорити з вами, що має першорядну важливість, делікатність і секретність. Перш ніж ми продовжимо, я повинен отримати від вас слово, що ніщо з того, що ми скажемо тут, не буде повторено за межами цієї кімнати.
  
  Я підняв брову. Шерлок виглядав здивованим. “ Даю тобі слово, - сказав я.
  
  "Ви б повірили цьому —" - почав Холмс, вказуючи на мене тремтячим пальцем. Потім він замовк, оскільки Майкрофт люто подивився на нього, опустив палець і глибоко зітхнув. "О, дуже добре", - сказав він. "Я теж даю тобі слово".
  
  Майкрофт сіл. Лорд Фотерингем перестав ходити по кімнаті і став лицем до нас, заклавши руки за спину. "Ситуація така, джентльмени", - сказав його світлість. “Вороги Британії виношують диявольську змову, і небезпеку для безпеки цього королівства — можливо, і всього світу — таїться в кожному куточку Європи. Простіше кажучи, над Британською імперією нависла тінь".
  
  "Що це за диявольську змову?" - Запитав я.
  
  Лорд Истхоуп сфокусував на мені свої м'які блакитні очі. "У цьому суть проблеми," сказав він, схвально киваючи, як ніби я сказала щось розумне. “ Ми не знаємо.
  
  “ Тінь? Очі Холмса звузилися. Троє дворян могли подумати, що він зосередив свою увагу на цій зростаючої тіні, але я — і, ймовірно, його брат - знали, що він обмірковує, чи силою затримати лорда Фотерингема. У мене У самого було дещо подібне.
  
  Холмс відкинувся на спинку стільця, зчепивши пальці на жилеті і майже закривши очі. “ Ви не знаєте?
  
  "Можливо, мені слід пояснити," сказав барон ван Дурм. “По всій Європі є ознаки, ледь вловимі, але виразні ознаки того, що скоро відбудеться щось дуже важливе, що стосується Великобританії і що це не віщує нічого доброго. Взятий сам по собі кожен з цих інцидентів — цих знаків — міг би бути випадковою подією, нічого не значущим, але коли дивишся на них всі разом, вимальовується закономірність ".
  
  “ У нас у Військовому міністерстві є приказка, - втрутився лорд Фотерингем. "Один раз - випадковість, два рази - збіг, три рази - дії супротивника".
  
  Шерлок Холмс нахилився вперед і зчепив руки під підборіддям, поставивши лікті на стіл. "Якого роду події?" - запитав він.
  
  Лорд Истхоуп почав: "У різних центрах соціалістичної і анархістської думки по всій Європі — Парижі, Відні, Празі — оратори почали застерігати проти британського імперіалізму і "таємних планів" Великобританії у світовому пануванню".
  
  "Зрозуміло," сказав я. "'Секретні протоколи старійшин з Даунінг-стріт', так? Я згоден з вами, що існує філософська школа, яка вважає, що англійці - одне з Втрачених колін Ізраїля ".
  
  "Саме по собі це було б забавно і навряд чи зловісно", - сказав Истхоуп. "Але якщо ви вважаєте, що ці оратори є частиною плану, спрямованого на те, щоб прокласти шлях до чогось, тоді вони заслуговують більш серйозного ставлення".
  
  "Навіть так," погодився лорд Фотерингем. "Більшість з тих, хто зараз слухає цю нісенітницю, навіть серед емігрантських соціалістичних спільнот, повинні розуміти, що це нісенітниця, враховуючи, що Великобританія - одна з небагатьох країн, яка дозволяє цим групам свободу пересування та асоціацій, не турбуючись про поліцейських шпигунів в їх середовищі".
  
  "Якщо, звичайно, вони не ірландці", - прямо сказав Майкрофт Холмс, подавшись уперед у своєму кріслі. Це було зустрінуте повним мовчанням, і він не став розвивати цю думку.
  
  "Що ще?" спитав Холмс.
  
  "Газети," сказав лорд Фотерингем.
  
  "На сторінках газет різних європейських країн — Франції, Німеччини, Австрії, Швейцарії — час від часу з'являються непристойні передовиці, звинувачують уряд Її Величності в секретному плані агресії проти континентальних держав", - пояснив Майкрофт.
  
  "Як дивно," сказав Шерлок.
  
  "Ми знаємо про трьох різних людей в урядах трьох різних країн, які готують антибританское законодавство того чи іншого роду", - сказав лорд Истхоуп. “Готуються, ви помітите, але не підпорядковуються. Вони чекають слушного моменту. Ми повинні припустити, що вони вірять, що скоро настане відповідний момент. Якщо ми знаємо про трьох, імовірно, їх більше ".
  
  "Ці троє чоловіків знають один одного?" - Спитав Холмс.
  
  "Очевидно, ні", - відповів йому брат.
  
  "Тоді ми повинні припустити, що десь є рука, дергающая за ниточки".
  
  "Ми дійсно так припускаємо", - сказав Майкрофт.
  
  "Це все?" - Спитав Холмс.
  
  "Хіба цього недостатньо?" - запитав Истхоуп.
  
  "Насправді," сказав барон ван Дурм, " є ще дещо. Будинок ван Дурмов, як ви могли здогадатися, має агентів, стратегічно розміщених по всій Європі. Більшість з них здійснюють банківську діяльність. Деякі просто збирають інформацію. Успіх міжнародного банку залежить від якості збирається їм інформації. Один з цих агентів займає високе положення в уряді, скажімо, іноземної держави, яка не завжди була в найкращих відносинах з Великобританією. В ході своєї роботи на нас він натрапив на документ, який міг би пролити світло на ці події. Воно було адресовано не йому.
  
  "А!" вигукнув Шерлок Холмс.
  
  "Це копія, перекладена на англійську", - сказав ван Дурм, виймаючи аркуш паперу з папки, що лежала перед ним на столі, і передаючи його Холмсу, який двічі уважно прочитав його, перш ніж передати мені:
  
  
  Тринадцять—
  
  Ваш короткий і насичений інформацією звіт був дуже бажаним. Ми повинні продовжувати і нарощувати наші зусилля з дискредитації Англії і всього англійського. Простіше зрубати дерево, якщо ви отруїли коріння.
  
  Шістнадцятий підвів нас. Гірше того, він, можливо, зрадив нас. Його бачили входять в посольство на Принц Рупертштрассе. Він пробув там годину. Він більше так не вчинить.
  
  Наближається день. Розгортаються події. Праця і старанність приносять великі нагороди. Флорида тепер наша. Повідомте братів, що напрямок обрано і вершина вже в полі зору. Якщо ми доб'ємося успіху, ми доб'ємося успіху разом. Ті, хто потерпить невдачу, зазнають невдачі в поодинці. Настав час для розуму й зухвалості. Історію треба розповідати. Інциденти потрібно організовувати.
  
  
  
  Лев мирно спить. За Холмсом і Моріарті спостерігають, як і за Лампье в Парижі і Эттином в Берліні. Вони не насторожі.
  
  Вирушайте в Ліндау 16числа. Компанія збирається. Перше місце. Три білі прищіпки. Спаліть це.
  
  Один
  
  
  "Що ви про це думаєте?" - запитав ван Дурм.
  
  "Спочатку це було на німецькому?" - Запитав я.
  
  "Це так", - сказав ван Дурм.
  
  “ У посольстві на Принц-Руперт-штрассе?
  
  "Британське посольство у Відні знаходиться на Принц-Рупертштрассе," сказав лорд Истхоуп.
  
  Холмс відкинувся на спинку стільця. “ Ліндау - німецька назва? - запитав він.
  
  "Місто на Бодензее, на німецькій стороні австрійського кордону", - відповів йому Истхоуп.
  
  "Досить далеко від Флориди," зауважив Холмс.
  
  "Це так", - погодився Истхоуп. “Ми не змогли придумати правдоподібного пояснення цій репліці. Навіть, якщо вже на те пішло, фантастичного".
  
  "У всьому посланні є щось химерне", - сказав я. "Адресовано 'Тринадцяти" з "Одного". В ньому є щось від Льюїса Керролла".
  
  "Чому його не спалили?" спитав Холмс.
  
  "Так і було", - сказав йому ван Дурм. “Принаймні, спроба була зроблена. Оригінал був знайдений в камінній решітці, обвуглений і обпалений. Але воно було складено кілька разів, так що постраждали тільки краю, і всі послання було вилучено недоторканим ".
  
  Я посміхнувся, уявивши собі образ високопоставленого урядовця, що повзає по каміну.
  
  Холмс втупився на мене. "Я відчуваю вашу руку в цій справі", - сказав він.
  
  Мені було не до сміху, і, боюся, я дозволив необдуманному лайки злетіти з моїх губ.
  
  "Абсолютно вірно", - сказав лорд Истхоуп.
  
  "Його ім'я вказано в документі," наполягав Холмс. “ Хіба ви не бачите...
  
  "Вистачить!" - крикнув Майкрофт оманливе тихим голосом. “Ваше ім'я зазначено в документі. Повір мені на слово, Шерлок, що, в ніж б не був замішаний Моріарті, він причетний до цих подій.
  
  Шерлок Холмс обдарував брата довгим поглядом, потім прийняв позу похмурого згоди з глибин свого крісла.
  
  Барон ван Дурм переводив погляд з одного на іншого. "Я думав, ти сказав, що вони могли б працювати разом," сказав він Майкрофту.
  
  "Вони можуть", - запевнив його Майкрофт. "Їм просто потрібно трохи часу, щоб оговтатися від їх взаємної сварки".
  
  Мене це обурило. Я не зробив нічого, що могло б заохотити Холмса в його ідіотських звинуваченнях. Але я притримав мову.
  
  "Коли ми побачили згадки про вас, ми, природно, перевірили," сказав лорд Истхоуп, " і переконалися, що за вами дійсно спостерігали. Ви помітили?
  
  "Я припустив, що це було зроблено за вказівкою молодого містера Холмса", - сказав я.
  
  "Я думав, Моріарті знову затіває свою звичайну чортівню", - прогарчав Холмс.
  
  "Ну от, бачите, ви обидва помилилися", - сказав Истхоуп. Він повернувся до Майкрофту. "Ви впевнені, що це ті люди, які нам потрібні?"
  
  "Так," сказав Майкрофт.
  
  “ А що з Лампье і Эттином? - Спитав Холмс.
  
  "А!" - сказав ван Дурм.
  
  "Це, напевно, Альфонс Лампье, відомий французький криміналіст?" - Запитав я.
  
  "Так, так і було б", - підтвердив ван Дурм.
  
  "Як ви можете бути впевнені, що це той самий Лампьер, про який йде мова?" - Спитав Холмс.
  
  “ Тому що вчора його вбили.
  
  "Збіг", - сказав Холмс.
  
  "Його знайшли в руїнах згорілого котеджу за межами села Ліндау", - сказав лорд Истхоуп. “Те, що його знайшли, чиста випадковість. Він — його тіло — могло залишатися там місяцями. Він був майже голим, і його руки були зв'язані. Він був уже мертвий, коли будинок був підпалений, але секція внутрішньої стіни обвалилася і врятувала його тіло від вогню ".
  
  Холмс відкрив рот, щоб щось сказати, але лорд Истхоуп продовжив: “Перед смертю він надряпав шпилькою кілька слів на внутрішній стороні стегна. Ils se réunissent. Означає 'вони зустрічаються', або 'вони збираються', або 'вони збираються', залежно від обставин.
  
  
  
  "Я змушений зробити поправку", - сказав Холмс. “Збіг може зайти надто далеко. Хто-небудь точно знає, над чим він працював, коли був убитий?"
  
  "Наші агенти в Парижі намагаються з'ясувати це навіть зараз", - сказав ван Дурм.
  
  "Що ти хочеш, щоб ми зробили?" - Запитав я.
  
  “ Оскільки вони — хто б вони не були — спостерігають за вами, - сказав лорд Истхоуп, - ми укладаємо, що у них є причини боятися вас. Можливо, з-за ваших відомих здібностей, кожного із вас у своїй сфері, або, можливо, тому, що ви володієте якоюсь інформацією, про яку, можливо, навіть не підозрюєте, це було б цінно ".
  
  Ми з Холмсом обмірковували це з хвилину. Як раз в той момент, коли я збирався не погодитись з цією оцінкою, Холмс випередив мене. "Думаю, що ні", - сказав він.
  
  Барон ван Дурм виглядав ураженим. "Чому ні?" - запитав він.
  
  "На вугільних шахтах Уельсу шахтарі беруть з собою в шахту канарку", - сказав Холмс. “Це робиться для того, щоб якомога раніше попередити їх про погане повітрі, оскільки канарки більш сприйнятливі, ніж шахтарі. Ми - канарки цих людей".
  
  "Я не бачу аналогії," сказав лорд Истхоуп.
  
  “Наші, е-е, противники спостерігають за нами, тому що вони вірять, що, якщо уряду Її Величності стане відомо про їх махінації, воно пошле одного з нас для розслідування. Або я, з очевидних причин, або професор Моріарті, — він на секунду замовк, люто дивлячись на мене, а потім продовжив, — з-за його відомих зв'язків із злочинним світом Європи. Це, безсумнівно, так. Але вони бояться нас не більше, ніж шахтар боїться канарки. Холмс переривав свою промову неспокійними рухами своїх тонких рук. "Якщо вони повірять, що нам відомо про їхні дії, вони негайно і безжально усунуть нас".
  
  "Звідки ти це знаєш, якщо нічого про них не знаєш?" Запитав лорд Фотерингем.
  
  "Альфонс Лампье розповів мені", - відповів Холмс.
  
  “ Що? Як ти міг... О, я розумію.
  
  "Можливо, мені слід було б сказати "спроба усунути нас", "продовжив Холмс, - оскільки інші намагалися, і жоден з них поки не досяг".
  
  Мене потішило, що Холмс згадав мене у своїх свідченнях, оскільки він часто звинувачував мене в спробах усунути його. Але я нічого не сказав.
  
  
  
  "Так що ж нам робити?" - запитав барон ван Дурм.
  
  "З безлічі можливостей," сказав Майкрофт, - є три, які приваблюють найбільше".
  
  "І це так і є?" запитав лорд Истхоуп.
  
  "Один з них полягає в тому, щоб тримати мого брата і професора Моріарті на увазі у будинку, щоб заспокоїти наших супротивників, в той же час використовуючи інших для їх зриву планів".
  
  "Хто?" запитав лорд Истхоуп.
  
  "Якісь інші?" луною відгукнувся барон ван Дурм.
  
  "Поняття не маю", - зізнався Майкрофт Холмс. "Друга можливість - відвести Холмса і Моріарті, не поставивши до відома спостерігачів".
  
  "Яким чином?" запитав лорд Фотерингем.
  
  "Можливо, з допомогою воскових манекенів цих двох, виставлених в їх вітринах і передвигаемых по ним, щоб домогтися правдоподібності життя".
  
  "Смішно!" вигукнув барон ван Дурм.
  
  "Третя можливість," сказав Майкрофт, - полягає в тому, щоб вони пішли відкрито, але таким чином, щоб ті, хто спостерігає за ними, прийшли до висновку, що їх інтереси знаходяться в іншому місці".
  
  Шерлок подивився на брата. "Чудово, Майкрофт", - сказав він. "І як же нам цього домогтися?"
  
  Можливості ситуації залучили мене. "Я б порадив вам, Холмс, гнатися за мною хоч на край світу, як ви так часто погрожували зробити", - сказав я, посміхаючись.
  
  Холмс втупився на мене.
  
  "Можливо," сказав Майкрофт, "з невеликими змінами, це дійсно те, що нам слід зробити". Він потер вказівним пальцем правої руки кінчик носа. “Якби ви двоє вбили один одного, ніхто з тих, хто вас знав, не здивувався б. І я думаю, можна з упевненістю припустити, що спостерігачі припинили б спостереження в цьому випадку ".
  
  “ Вбити один одного? - Недовірливо перепитав Холмс.
  
  "Як ви пропонуєте їм це зробити?" - запитав барон ван Дурм.
  
  Майкрофт знизав плечима. "Якимось чином і в такому місці, де не виникне ніяких припущень, що це було удавання", - сказав він. “Спільного стрибка з даху високої будівлі було б достатньо. Можливо, Ейфелева вежа.
  
  Тепер це зайшло надто далеко. "І як ти пропонуєш нам пережити падіння?" Я запитав.
  
  Майкрофт зітхнув. "Я вважаю, це має бути десь у менш людному місці, - сказав він, - щоб тобі не довелося перегинати палицю". В його голосі звучало щире співчуття. Цікаво, кого з нас він представляв стрибаючою з обриву, подумав я.
  
  Барон ван Дурм клацнув пальцями. "Я якраз знаю це місце!" - сказав він. "Недалеко від міста Мейринген в Швейцарії є великий водоспад на річці Райхенбах".
  
  "Райхенбах?" перепитав Холмс.
  
  "Приплив Аара", - пояснив ван Дурм. “До цього місця веде лише одна стежка, і якщо б сказали, що ви впали, ніхто б не чекав знайти ваші останки. Річка в цьому місці швидка, глибока і, е-е, каральна.
  
  "Чому так далеко від дому?" запитав лорд Фотерингем.
  
  "У цього є кілька переваг," задумливо промовив Холмс. "Наша поїздка туди дасть нашим суперникам час побачити, що ми переслідуємо одне одного, а не полюємо за ними, і це залишить нас у Швейцарії, набагато ближче до Німеччини та селі Ліндау".
  
  "Навіть так," погодився Майкрофт.
  
  - А твоє перебування в Швейцарії не викличе у них підозр? - Запитав лорд Истхоуп.
  
  Я наважився відповісти. "Вони нічого не знають про наші інтереси у Ліндау, і якщо вони повірять, що ми мертві, це все одно не буде мати значення".
  
  "Це так", - погодився Истхоуп.
  
  "Отже," сказав лорд Фотерингем. - Чи вірите ви, джентльмени, що зможете відкласти в сторону свою особисту ворожнечу на досить довгий час, щоб служити королеві?
  
  Я вже збирався відповісти ввічливим реготом або, можливо, навіть легким хихиканням, коли, на мій подив, Холмс підвівся, розправив плечі. "За королеву і країну", - сказав він.
  
  У цей момент всі погляди були спрямовані на мене. Я знизав плечима. "На найближчі кілька тижнів у мене нічого немає", - сказав я.
  
  
  
  
  
  З невеликою зміною в первісному плані гонка по Європі повинна була бути проведена з правдоподібністю, покликаних переконати Уотсона, а також будь-яких глядачів, у тому, що вона була справжньою. Зміна полягала в тому, що я повинен був переслідувати Холмса, а не навпаки. Майкрофт вирішив, що так буде переконливіше.
  
  Два дні потому почалася велика погоня. Холмс подзвонив Ватсону, щоб сказати йому, що я намагався вбити його (Холмса), і він повинен бігти в Європу. Історія полягала в тому, що моя "банда" ось-ось буде схоплена поліцією, але поки це не було зроблено, Холмс знаходився у великій небезпеці. Ватсон погодився супроводжувати його в польоті і на наступний день приєднався до Холмсу у "другому вагоні першого класу спереду" Континентального експреса на вокзалі Вікторія. Холмс був замаскований під скромного похилого прелата, але Ватсон не маскувався, і тому у спостерігачів не було проблем з наглядом. Вони бачили, як Холмс і Ватсон бігли в Експресі, і бачили, як я найняв Спеціальний поїзд, щоб переслідувати їх. Холмс і Ватсон, здавалося, вислизнули від мене, кинувши свій багаж і зійшовши з експреса в Кентербері. Вони вирушили через всю країну в Ньюхейвен, звідти на колісному пароплаві "Бретань" в Дьепп.
  
  Потрясаючи кулаком і бурмочучи "Прокляття, знову зірвалося!", я відправився прямо в Париж і кілька днів простирчав у їх багажу, очевидно, чекаючи, що вони прийдуть і заберуть його. Коли вони не з'явилися, я пустив чутку серед європейського злочинного світу, що заплачу значну винагороду за інформацію про місцезнаходження двох англійців, які виглядали так-то і так-то. Зрештою до мене дійшла звістка, і я провів кілька днів, переслідуючи їх по Європі, а за мною, в свою чергу, слідували кілька джентльменів, які з усіх сил намагалися триматися подалі від сторонніх очей.
  
  Як і планувалося, я зустрівся з Холмсом і Ватсоном в селі Мейринген в Швейцарії 6 травня. Після обіду вони відправилися подивитися на водоспад, розташований приблизно в двох годинах ходьби від готелю, і я послав хлопчика з запискою Ватсону, щоб заманити його назад в готель доглядати за міфічною хворою жінкою. Потім Холмс повинен був написати лист Ватсону, покласти його і який-небудь предмет одягу на виступ і зникнути, надавши всім вважати, що ми з ним перейшли межу в могутній битві добра і зла. Хммм! Потім я зникну зі сцени і зустрінуся з Холмсом в Ліндау через чотири дні.
  
  Але цьому не судилося збутися. Коли хлопець поспішив віднести записку Ватсону, я був змушений змінити план. Я пішов за ним і сховався за валуном, коли побачив, що хлопець і Ватсон поспішають назад. Потім я кинувся вперед, до виступу, де Холмс вже поклав записку в свою срібну портсигарку, поклав її поруч з альпенштоком на краю скелі і в останній раз викурив люльку з того огидного тютюну, який він курить, перш ніж зникнути.
  
  "Ага!" - сказав він, помітивши моє наближення. “Я знав, що це було занадто добре, щоб бути правдою! Значить, це буде тотальна битва не на життя, а на смерть, чи не так, професоре?" Він скочив на ноги і схопився за альпеншток.
  
  
  
  "Не говоріть дурниць, Холмс," прогарчав я. “ Один з переслідували нас людей дістався до готелю саме в той момент, коли я відіслав хлопця з запискою. Якби я не прийшов за тобою, поки він спостерігав, він навряд чи переконався б, що ми обидва впали зі скелі.
  
  "Отже!" - сказав Холмс. "Схоже, нам все-таки доведеться битися або, принаймні, залишити переконливі сліди бійки і, можливо, кілька жмутів изодранной одягу".
  
  “І тоді ми повинні знайти який-небудь спосіб покинути цей виступ, не повертаючись тим шляхом, яким прийшли. Дві пари слідів, які повертаються на стежку, видали б гру ". Я підійшов до краю і подивився вниз. Шлях був стрімких і крутим, і в деяких місцях скеля здавалася вирубаної, так що спуститися вниз було б неможливо без гаків, мотузок і безлічі інших альпіністських речей, які ми забули взяти з собою. "Ми не можемо спуститися вниз", - сказав я.
  
  "Що ж, тоді," швидко сказав Холмс, " нам пора наверх.
  
  Я оглянув скелю позаду нас. "Можливо", - уклав я. "Важко, але можливо".
  
  "Але спочатку ми повинні переконливо порыскать землю біля краю кручі", - сказав Холмс.
  
  "Давайте пробіжимося по третьому і четвертому ката барицу", - запропонував я. Я зняв свій "інвернес", поклав його, а також свою тростину з совиній головкою і капелюх на найближчий виступ і прийняв першу оборонну позицію в барицу, або "выжидающий краб".
  
  Холмс у відповідь зняв капелюха і пальто. "Ми повинні бути обережні, щоб випадково не повбивати один одного", - сказав він. "Мені б не хотілося випадково вбити вас".
  
  "І я, і ти", - запевнила я його.
  
  Ми виконували бойові вправи приблизно чверть години, за цей час неабияк пошарпавши себе і землю. "Досить!" Нарешті сказав Холмс.
  
  "Згоден", - сказав я. "Останній штрих". Я взяв свою палицю зі скелі і повернув рукоятку на чверть обороту, вивільняючи заховане всередині восьмидюймовое лезо. "Мені неприємно це робити," сказав я, " але в інтересах правдоподібності..."
  
  Холмс насторожено спостерігає за мною, поки я закочую правий рукав і обережно протикаю руку вістрям леза. Я рясно вимазав останні кілька дюймів леза власною кров'ю, потім відкинув зброю в бік, як ніби воно було втрачено в бою. Древко палиці я залишив біля каменю. "За королеву і країну", - сказала я, обмотуючи поріз носовою хусткою і закочуючи рукав.
  
  "Ви лівша, чи не так?" Спитав Холмс. "Я повинен був здогадатися".
  
  Ми зібрали іншу одяг і почали дертися по майже вертикальному схилу скелі над нами. Це була повільна, виснажлива робота, яка ставала ще більш небезпечною з-за того, що було вже далеко за полудень, а довгі тіні, що відкидаються на прірву, заважали ясно бачити.
  
  Приблизно через двадцять хвилин Холмс, який, незважаючи на постійний потік невиразних скарг, з величезною енергією дерся вгору по схилу скелі і був приблизно на два корпуси вище мене, вигукнув: “Ага! Ось полку, досить велика, щоб вмістити нас! Можливо, нам варто відпочити тут."
  
  Я сів поруч з ним, і ми удвох лягли на покритий мохом кам'яний виступ, так що над краєм виднілися тільки наші голови, коли ми вдивлялися в темні сутінки внизу. За моїми оцінками, ми перебували приблизно в двохстах метрах над уступом, який залишили.
  
  Я не впевнений, скільки ми так пролежали, бо було надто темно, щоб розгледіти циферблат моїх кишенькових годинників, а ми не наважувалися запалити світло. Але через деякий час ми змогли розгледіти, що хтось йде по уступу, який ми недавно покинули. У нього був маленький ліхтар, при світлі якої він став уважно вивчати землю, навколишні скелі і схил скелі як над, так і під виступом, хоча він направив промінь недостатньо високо, щоб побачити нас з того місця, де ми дивилися на нього зверху вниз. Через хвилину він знайшов коробку з-під цигарок, яку Холмс залишив Ватсону, обережно відкрив її, прочитав записку всередині, потім знову закрив і поклав назад на камінь. Ще хвилина пошуків привела його до закривавленого лезу, яке він уважно оглянув, спробував пальцем, потім сховав під куртку. Потім він повільно пішов назад тим же шляхом, яким прийшов, уважно вивчаючи по дорозі сліди на стежці.
  
  Приблизно через десять хвилин ми почули голоси внизу, і до краю обриву підійшли четверо чоловіків: двоє швейцарців з готелю в зелених ледерхозенах з великими яскравими ліхтарями в руках; доктор Ватсон і чоловік, який нещодавно пішов. "Ні, - сказав чоловік, коли вони з'явилися в полі зору," я нікого не бачив на стежці. Я не знаю, що сталося з вашим другом.
  
  
  
  Ватсон бродив по кручі, дивлячись туди і сюди, сам толком не розуміючи, на що він дивиться. "Холмс!" - вигукнув він. "Боже мій, Холмс, де ви?"
  
  Холмс заворушився поруч зі мною і, здавалося, хотів щось сказати, але утримався.
  
  Один із швейцарців помітив срібну коробку для сигарет. "Це належить вашому другу?" запитав він, вказуючи на неї.
  
  Ватсон кинувся до нього. "Так!" - сказав він. "Це Холмса". Він покрутив його в руках. "Але чому—" Відкривши коробку, він витягнув листа, розірвавши його навпіл. "Моріарті!" - сказав він, прочитавши лист при світлі одного з ліхтарів. “Отже, це сталося. Це те, чого я боявся". Він склав листа, поклав його в кишеню і підійшов до краю кручі, щоб заглянути вниз, в чорнильну темряву внизу. "Прощай, мій друг", - сказав він здавленим від хвилювання голосом. "Найкраща людина, якого я коли-небудь знав". Потім він повернувся до решти. "Підемо," сказав він, "ми тут нічого доброго зробити не зможемо".
  
  
  
  
  
  Оскільки ми не могли безпечно спуститися вниз у темряві, ми з Холмсом провели ніч на цьому скельному виступі, накинувши шинелі, наскільки це було можливо, для захисту від холодного вітру. Незадовго до світанку пішов холодний дощ, і ми промокли наскрізь ще до світанку, коли нарешті змогли спуститися назад на уступ внизу. Наступні два дні ми подорожували по суші пішки, іноді проїжджаючи на запряженій волами возі дружелюбного фермера, поки не дісталися до Вюрстхайма, де оселилися в готелі Wurstheimer Hof, прийняли ванну, проспали дванадцять годин, купили відповідну одяг і змінили свій зовнішній вигляд. На наступний ранок я спустився в канцелярський магазин і купив деякі креслярські приналежності, потім провів кілька годин у своїй кімнаті, створюючи кілька корисних документів. Пізно ввечері того ж дня Вурстхайм покинули французький артилерійський офіцер в штатському — Холмс побіжно говорить по-французьки, оскільки в молодості провів кілька років в Монпельє і став досить бравим артилерійським офіцером — і німецький старший інспектор каналів і гідротехнічних споруд. Я поняття не маю, чи існує така позиція насправді, але документи, які я склав, виглядали цілком достовірно. Я також підготував ще один документ, який, на мою думку, міг би виявитися корисним.
  
  
  
  "Світ втратив майстра фальсифікації, коли ви вирішили стати, е-е, професором математики, Моріарті", - сказав мені Холмс, критично переглядаючи підготовлені мною документи. "Водяні знаки видали б гру, якщо б хтось був досить розумний, щоб вивчити їх, але ви проробили дуже похвальну роботу".
  
  "Похвала від майстра - це дійсно похвала", - сказав я йому.
  
  Він підозріло подивився на мене, але потім склав пропуск, який я зробив для нього, і засунув його у внутрішню кишеню.
  
  Незабаром після полудня чотирнадцятого травня прибули ми в Кройцинген, маленьке містечко на східному березі Боденського озера, або, як його називають німці, Бодензее — великий розлив річки Рейн, близько сорока миль в довжину і місцями до десяти миль в ширину. Це місце, де зустрічаються Швейцарія, Німеччина і Австрія, чи зустрілися б, якби на заваді не було озера. Ми сіли на колісний пароплав Koenig Friedrich для чотиригодинного подорожі у Ліндау, тихий курортне містечко на німецькому березі озера. Холмс в ролі Ле коменданта Мартена Верне з УСогрѕ d Artillerie, волосся були розділені проділом посередині і ретельно зачесане вниз з обох сторін, а також були цілком гідні уваги вуса щіточкою. На ньому був суворо зшитий сірий костюм з мініатюрною стрічкою кавалера Почесного Легіону в петлиці, і він злегка накульгував. Він демонстрував повне незнання ні німецької, ні англійської, і, таким чином, мав хороші шанси підслухати те, що не повинен був підслуховувати.
  
  Я став Гер інспектор Отто Stuhl на оф де Direktors дер Kanäle УНД де Wasserversorgung, і таким чином можна очікувати, проявити інтерес до води, і всі мокрі, який дав мені зрозумілу привід покопатися в тих місцях, де у мене не колупатися.
  
  Під час подорожі ми розважалися, дізнаючись професії наших попутників. Швейцарці, як і німці, спрощують завдання, одягаючись строго у відповідності зі своїм класом, статусом і заняттям. Ми розійшлися в думках з приводу пари джентльменів у сорочках з воланами і подвійними рядами мідних гудзиків на надмірно прикрашених ботфортах. Я припустив, що вони були кимось на кшталт вуличних музикантів, в той час як Холмс прийняв їх за гідів по готелях. Підслухавши їхню розмову, ми визначили, що вони були підмайстрами сантехніків. Холмс втупився на мене так, наче це була моя вина.
  
  Ми зняли номери в готелі Athenes, старанно не знаючи один одного при заселенні. Було б деяку перевагу в тому, щоб знімати номера в різних готелях, але труднощі обміну інформацією непоміченою була б занадто велика. Холмс, або, швидше, Точніше, мав обійти готелі і спа-салони в цьому районі і з'ясувати, в яких з них є громадські приміщення, де може збиратися група, або, що більш імовірно, великі приватні кімнати, які здаються в оренду, і послухати розмову гостей. Штул розмовляв з різними міськими чиновниками на дуже важливу тему води і брав участь у будь-яких плітках, які вони могли запропонувати. Міські чиновники люблять ділитися важливими плітками з проходять повз урядовими чиновниками; це підтверджує їх авторитет.
  
  “ Три білі прищіпки для білизни, - задумливо промовив Холмс, дивлячись у вікно на одну з величезних засніжених гір, похмуро дивилися на місто. Ранок п'ятнадцятого, ми щойно поснідали окремо і зібралися в моєму номері на третьому поверсі готелю. Кімната Холмса знаходилася далі по коридору, через дорогу, і з неї відкривався вид на міську площу, поліцейську ділянку і озеро за ним. З мого вікна було видно тільки гори.
  
  "Остання строчка того листа", - згадав я. “Вирушай у Ліндау шістнадцятого. Компанія збирається. Перше місце. Три білі прищіпки. Спали це'. Дуже лаконічно.
  
  "Перше місце передбачає, що було і друге місце", - розмірковував Холмс. "Схоже, вони зустрічалися тут раніше".
  
  "Більше того, - припустив я, - один з їхніх лідерів, ймовірно, живе десь тут".
  
  "Можливо, - погодився Холмс. “Подумайте: якщо компанія "збирається", то вони збираються для того, щоб зробити те, що вони готуються зробити. Якщо б вони просто збиралися разом, щоб обговорити питання або отримати інструкції, тоді вони зустрічалися б, а не збиралися разом. Вивчення мови і його конотацій має велике значення для серйозного дослідника ".
  
  "Навіть так, - погодився я.
  
  Холмс— Верне — в той день вийшов з дому і переходив з готелю в кафе, а потім у шинку, пив чорнослив, каву і їла тістечка. Людина володіє дивовижною здатністю є і поглинати їжу, не набираючи вагу, і, навпаки, обходитися без їжі цілими днями в той час, коли йде по сліду негідника. Я провів ранок, вивчаючи карту міста, щоб отримати уявлення про те, де що знаходиться. Після обіду я відправився в ратушу, щоб побачитися з гером бургомістром Пиндлем, великим чоловіком з пишними вусами і широкою посмішкою, яка освітлювала його обличчя і випромінювала гарний настрій. Ми сиділи у його кабінеті, він налив кожному з нас по маленькому стаканчику шнапсу, і ми обговорювали питання водопостачання та громадського здоров'я. Здавалося, він був дуже задоволений тим, що велика бюрократія далекого Берліна взагалі знає про існування маленького Ліндау.
  
  Якщо ви хочете справити враження на чоловіка своєю проникливістю, скажіть йому, що ви відчуваєте, що він турбується про стосунки, про своїх фінансах або про своє здоров'я. Краще скажіть йому, що він справедливо побоюється, що його часто неправильно розуміють і що його роботу не цінують. Якщо ви хочете справити враження на цивільного чиновника, скажіть йому, що розділяєте його заклопотаність з приводу міського водопостачання, каналізації або сміття. Протягом перших десяти хвилин нашої розмови ми з гером Пиндлем були друзями протягом багатьох років. Але усміхнений гігант був не так простий, як здавався. "Скажіть мені," сказав він, витончено тримаючи келих зі шнапсом двома пухкими пальцями, " що насправді хоче знати міністерство? Ви тут не тільки для того, щоб подивитися, тече вода з кранів ".
  
  Я посміхнувся йому, як професор своєму найкращому учневі. "Ви дуже проникливі," сказав я, нахиляючись до нього. “ І ви виглядаєте як людина, що вміє зберігати секрети...
  
  "О, це так", - запевнив він мене, його ніс сіпнувся, як у міцною мисливської собаки, почуявшей запах сосисок "блутвурст".
  
  Діставши з внутрішньої кишені свій особливий документ, я розгорнув його перед ним. Переповнений офіційними печатками та імперськими орлами, документ ідентифікував Отто Штуля як офіцера Nachrichtendienst, Служби військової розвідки кайзера, у званні оберста, і далі заявляв::
  
  
  Його Імператорська Високість кайзер Вільгельм II просить всіх вірнопідданих Німеччини надавати пред'явнику цього документа будь-яку допомогу, якої він потребує, в будь-який час.
  
  
  "А!" сказав бургомістр Пиндль, важко киваючи. “ Я чув про такі речі.
  
  Слава Богу, подумав я, що ти ніколи не бачив його раніше, оскільки я поняття не маю, як виглядає справжній.
  
  "Отже, гер оберст Штуль," запитав Пиндл, " що може зробити для вас бургомістр Ліндау?"
  
  Я зробив ковток шнапсу. У нього був міцний, гострий смак. “Надійшли звістки, - сказав я, - про деяких незвичайних діях в цьому районі. Мене послали провести розслідування".
  
  “ Незвичайний?
  
  Я кивнув. "Незвично".
  
  В його очах майнула паніка. “ Запевняю вас, гер полковник, ми нічого не зробили...
  
  "Ні, немає", - запевнив я його, гадаючи, який незаконною діяльністю займалися він і його Камераден. В інший раз було б цікаво дізнатися. "Нас, Nachrichtendienst, не хвилюють дрібні правопорушення, яким можуть потурати місцеві чиновники, за винятком державної зради". Я усміхнувся. “ Ви ж не потворствуете державній зраді, чи не так?
  
  Ми разом посміялися над цим, хоча стурбований вираз не зникло повністю з його очей.
  
  "Ні, мене цікавлять незнайомці", - сказав я йому. "Сторонні".
  
  "Сторонні".
  
  “Саме так. Ми отримали звіти від наших агентів про те, що в цьому районі відбуваються підозрілі дії".
  
  “ Якого роду підозрілі дії?
  
  "А!" Я погрозила йому пальцем. "Це те, що я сподівалася, ти мені скажеш".
  
  Він встав і підійшов до вікна. "Це, мабуть, ті самі вердаммерские англійці", - сказав він, вдаривши себе рукою по ще більшому стегна.
  
  “ Англієць? - Запитав я. “ У вас, напевно, повно англійців?
  
  "До нас приїжджають люди з усього світу", - сказав він мені. “Ми курорт. Ми знаходимося на Бодензее. Але нещодавно нашу увагу привернула група англійців".
  
  "Яким чином?"
  
  “ Намагаючись не привертати нашу увагу, якщо ви розумієте, що я маю на увазі. Спочатку вони приходять окремо і вдають, що не знають один одного. Але їх бачили розмовляють — шепчущимися — по двоє або по троє.
  
  "А!" Сказав я. “Пошепки. Це дуже цікаво".
  
  "А потім вони всі катаються на човні", - сказав бургомістр.
  
  “ Кататися на човні?
  
  “Так. Окремо, по одному або по двоє, вони орендують або позичають човни і виходять на Бодензее на веслах або під вітрилами. Іноді вони повертаються додому ввечері, іноді ні".
  
  "Куди вони прямують?" - запитав я.
  
  "Я не знаю", - сказав Пиндл. "Ми не стежили за ними".
  
  
  
  "Як довго це триває?" - Запитав я.
  
  "Час від часу, приблизно на рік", - сказав він. “Вони йдуть на деякий час, потім повертаються. Це ще одна причина, по якій ми їх помітили. Одна і та ж компанія англійців, які не знають один одного і з'являються в один і той же час кожні кілька місяців. Дійсно! "
  
  "Як ти думаєш, скільки їх було?" - Запитав я.
  
  "Можливо, дві дюжини", - сказав він. "Можливо, більше".
  
  Я з хвилину обмірковував це. “ Ти можеш розповісти мені про них що-небудь ще? - Запитав я.
  
  Він знизав плечима. "Всіх віків, всіх розмірів", - сказав він. “Всі чоловіки, наскільки я знаю. Деякі з них чудово говорять по-німецьки. Деякі, як мені сказали, вільно говорять по-французьки. Вони всі говорять по-англійськи.
  
  Я встав. "Спасибі", - сказав я. "Nachrichtertdienst не забуде ту допомогу, яку ви надали".
  
  Я повечеряв в маленькому ресторанчику на набережній і спостерігав, як на озері згущаються тіні по мірі того, як сонце опускається за гори. Після вечері я повернувся в свою кімнату, де приблизно через годину до мене приєднався Холмс.
  
  Я розповів про свої враження за день, і він задумливо кивнув і двічі вимовив “хммм". "Англійці," сказав він. “Цікаво. Я думаю, гра вже почалася ".
  
  “ За якою дичиною ми полюємо, Холмс? - Запитав я.
  
  "Я бачив декого з ваших "англійців", " сказав він мені. “В готелі "Людвіг Хоф" незабаром після обіду. Я насолоджувався чорною смородиною і розмовляв по-французьки, коли увійшли троє чоловіків і сіли поруч зі мною. Вони спробували втягнути мене в розмову англійською та німецькою, а коли я зробив вигляд, що не розумію, на поганому французькою. Ми обмінялися кількома люб'язностями, і вони підняли капелюхи й заговорили між собою по-англійськи, який, до речі, не так гарний, як їх німецький".
  
  "А!" - Сказав я.
  
  "Вони кілька разів образили мене по-англійськи, без особливої уяви коментуючи мою зовнішність і моє ймовірне походження, а коли я не відповів, вони переконалися, що я не розумію, і після цього говорили вільно".
  
  "Кажеш?"
  
  "Ну, одна річ, яка вас зацікавить, це те, що Холмс і Моріарті мертві".
  
  “ Справді? І як вони померли?
  
  
  
  “У Рейхенбахського водоспаду була велика битва, й вони обоє кинулися у воду. Їх кореспондент сам бачив, як це сталося. Помилки бути не могло ".
  
  Я втупився у вікно на сніг, що покриває далеку гірську вершину. "Оскар Уайльд говорить, що люди, про яких кажуть, що вони померли, часто пізніше виявляються в Сан-Франциско", - сказав я. “ Я ніколи не був в Сан-Франциско.
  
  Холмс пильно подивився на мене поверх свого довгого носа. "Я не знаю, що про вас думати", - сказав він. "Я ніколи не знав".
  
  "Отже, тепер, коли ми офіційно мертві," сказав я, " що нам робити далі?"
  
  "Коли фальшиві англійці вийшли з кімнати," продовжував Холмс, " я пішов за ними. Вони попрямували до набережної".
  
  "Сподіваюся, вас ніхто не бачив," сказав я.
  
  Холмс спрямував спопеляючий погляд на картину з зображенням альпійського луки на дальній стіні. "Коли я не хочу, щоб мене бачили, - заявив він, - мене не бачать".
  
  "Нерозумно з мого боку", - сказав я. "Що ти помітив?"
  
  “ Вони увійшли у великий склад поруч з пірсом, виступаючим в озеро. Прикріплений до короткій мотузці біля дверей складу...
  
  "Три прищіпки," я ризикнула.
  
  - Три білі прищіпки, " поправив він.
  
  "Що ж, - сказав я. "Тепер ми знаємо, де".
  
  "Не зовсім", - сказав Холмс. “Протягом наступної години я спостерігав, як ще кілька осіб входили на склад. А потім з боку води у будинку відчинилися двері, і чоловіки піднялися на борт парового катера під назвою "Ізольда", який був прив'язаний до пірсу поруч з будівлею. Потім він виплеснувся в озеро і полетів геть. Я провів розслідування і виявив, що на складі залишився тільки один чоловік, старий доглядач."
  
  "А!" - Сказав я.
  
  “Човен повернулася близько години тому. Кілька людей зійшли. Деякі з них були тими ж людьми, які піднялися на борт раніше, але не всі ". Він постукав довгим, тонким вказівним пальцем по столу. “Вони щось роблять десь там, на озері. Але це велике озеро".
  
  "Це представляє цікаву проблему", - сказав я. "Як ми будемо слідувати за ними по відкритій воді?"
  
  Холмс втупився у вікно. "Проблема з двома трубками," сказав він, витягуючи свою стару шиповниковую люльку й набиваючи її тютюном. - Може бути, з трьома.
  
  
  
  Відчувши запах огидною суміші, яку він віддає перевагу палити, я вибачився і спустився вниз, де випив kaffee mit schlag. Mit, як виявилося, зайвий запас. Приблизно через годину Холмс спустився вниз, злегка кивнув у мій бік і вийшов через парадні двері. Через деякий час я пішов за ним. Настала ніч, і вуличні ліхтарі були рідкісними і тьмяним. З озера віяв холодний вітер.
  
  Холмс стояв у тіні старої стайні в кварталі від нас. Я відчув огидний тютюновий запах від його одягу, ще до того, як побачив його.
  
  "Комендант Верне," представився я.
  
  "Herr Stuhl."
  
  “ Ваші три трубки показали дорогу?
  
  "Якби у нас був час, ми могли б побудувати великий наглядова кулю і спостерігати за ними з великої висоти", - сказав Холмс. “Але у нас немає часу. Я думаю, одному з нас доведеться заховатися на цьому паровому катері і подивитися, куди він направиться ".
  
  "Якщо мене немає, я не буду балотуватися," твердо сказав я йому, "а якщо оберуть, я не буду балотуватися".
  
  "Що це?" - запитав я.
  
  “ Американський генерал Шерман. Я дотримуюся його чудовому раді.
  
  Холмс подивився на мене з відразою. "При всіх своїх недоліках," сказав він, - я не уявляв вас боягузом".
  
  "І я теж не безрозсудний, - сказав я йому. “Немає особливого сенсу потурати заздалегідь приречену способу дій, коли це нічого не дасть і призведе лише до загибелі людини. Згадай Альфонса Лампье.
  
  Холмс похмуро втупився в темряву. “ Мені нічого запропонувати, - сказав він. "Наскільки я розумію, у великих частинах океану кораблі залишають за собою фосфоресціюючий слід, який триває деякий час, але не в озерах, якими б великими вони не були".
  
  "Яка чудова ідея!" Сказав я.
  
  “ Фосфоресціюючий слід?
  
  “ Якийсь слід. Корабель вирушить туди, куди йому потрібно, і ми підемо за ним.
  
  "Яким чином?"
  
  "Хвилинку", - сказав я, втупившись у простір. “Чому не масло? Підійде легке масло, забарвлене в червоний колір".
  
  
  
  "Блискуче!" - сказав Холмс. І кого ж нам попросити розбризкувати це масло по воді по мірі просування човна?"
  
  "Ми, мій сумнівається Шерлок, сконструируем механізм для виконання цього завдання", - сказав я.
  
  Так ми і зробили. На наступний ранок я роздобув пятигаллоновую бочку риб'ячого жиру, яка здалася мені підходить, і відніс її на безлюдний причал, який зауважив Холмс вчора під час своїх блукань. Потім я повернувся на головну вулицю і повернувся з парою залізних гантелей для вправ, куплених в крамниці лахмітника. Холмс приєднався до мене незабаром після цього, принісши моток морський ліски завтовшки в чверть дюйма і маленьку пляшечку червоного барвника; здається, якогось кондитерського барвника, який ми додавали в масло. Здавалося, суміш вийшла задовільною, тому ми зайнялися тим, що прикріпили кілька ручок до барабану металевими шурупами. Отвори для гвинтів трохи підтікали, але це не мало значення.
  
  Ми переодяглися в нещодавно куплені купальні костюми і взяли напрокат двомісну веслову човен, загорнувши нашу одяг та інші предмети, які могли нам знадобитися, у клейонку і уклавши їх на дно невеликої суденця. Приблизно через двадцять хвилин греблі вздовж берега ми побачили згаданий пірс. Паровий катер "Ізольда" був пришвартований біля борту.
  
  На катері, схоже, нікого не було на вахті, тому ми якомога тихіше підійшли до протилежній стороні пірса і прив'язали нашу човен до зручному гака. Зісковзнувши в холодну воду, ми відбуксирували бочку з маслом під пірс до правого борту "Ізольди". Наближаючись до човна, ми чули глибоке пук парової машини, що говорило про те, що незабаром нас чекає ще одну подорож.
  
  Я вкрутив два четырехдюймовых шурупа в корпус ближче до корми і прикріпив до них один кінець двенадцатифутовой морський мотузки. Інший кінець Холмс прикріпив до бочки з-під олії. Мої розрахунки показали, що для утримання барабана під водою потрібно вага обох залізних гантелей, тому обидві вони були міцно прив'язані до боків барабана. Все, що залишалося, - це увіткнути шуруп в пробку, що закриває отвір в барабані, та прикріпити її короткою мотузкою до пірсу. Таким чином, коли паровий катер відійде від пірсу, пробка буде выдернута, і з барабана почне витікати забарвлене масло.
  
  Коли ми виконували це останнє завдання, ми почули кроки над нами на пірсі і голоси псевдо-англійців, які почали підніматися на борт катера. Всі вони говорили по-англійськи, ті, хто говорив, і акцент був легким. І все ж з усього безлічі доморощених акцентів, якими пронизані Британські острови і які дозволяють одній людині зневажати іншого, що виріс в двадцяти милях на північ від нього, цього не було ні в одному.
  
  Приблизно через десять хвилин посадка була завершена, пук парової машини стало голосніше і глибше, і "Ізольда" відчалила від пірсу. Пролунав легкий, але приємний бавовна, коли пробку витягли з бочки з маслом, і вона почала свою подорож, сховавшись із виду за паровим катером, розхлюпуючи на ходу червоне масло.
  
  "Нам краще вилізти з води," сказав Холмс. - Я втрачаю чутливість в руках і ногах.
  
  "Холодні ванни сильно переоцінюють", - погодилася я, нестримно тремтячи, коли кинулася назад у човен. Я притримав його, поки Холмс забирався на борт, потім ми обидва деякий час витиралися рушником і знову одягали одяг.
  
  "Давайте вирушати", - сказав Холмс через кілька хвилин. "З кожною миттю вони йдуть все далі вперед, і, крім того, вправи у веслуванні розігріють нас".
  
  Я взявся за одну пару весел, Холмс - за іншу, і ми вивели наше маленьке суденце на озеро. Сонце стояло просто над головою, і невелике, але чітко видиме червона пляма повільно розширювалася, прямуючи в бік удаляющегося парового катера, який був вже досить далеко, щоб я міг закрити його зображення великим пальцем витягнутої руки.
  
  Ми енергійно гребли слідом за "Ізольдою", легко розсікаючи ніжні хвилі, залишені її кільватерним слідом. Якщо вона була ледь видно нам, то, безсумнівно, наше маленьке суденце було не більш ніж плямкою для будь-якого з її компанії, хто випадково обернувся б у бік берега. Незабаром вона повністю зникла з очей, і ми пішли за нею, не зводячи очей з невеликого червоного плями, видимого під яскравим сонцем.
  
  Приблизно через півгодини, коли слабкий водянисто-червоний слід вивів нас у поле зору парового катера. Вона прямувала до нас, відходячи від великої чорної баржі, яка мала дивну надбудову і, здавалося, була оснащена якимось двигуном ззаду. У всякому разі, баржа повільно рухалася своїм ходом, навіть коли "Ізольда" відчалив. Палуба "Ізольди" була переповнена чоловіками, і, оскільки здавалося ймовірним, що в каюті було ще більше чоловіків, все виглядало так, як ніби команда чорної баржі поверталася додому на ніч.
  
  
  
  Ми трохи змінили наш курс, щоб створити видимість, що прямуємо до протилежного берега, і спробували виглядати як два джентльмена середніх років, які були захоплені веслуванням, можливо, повертаючи собі молодість. Коли "Ізольда" наблизилася до нас, ми доброзичливо, але безкорисливо помахали рукою, і двоє матросів на палубі відповіли такими ж привітаннями. Цікаво, хто кого дурить? Я сподівався, що це ми, вони, або у нашої історії може бути зовсім інший кінець, ніж ми припускали.
  
  "Що тепер?" - Запитав мене Холмс, коли стало ясно, що паровий катер не збирається розвертатися і досліджувати нас більш уважно.
  
  "Чорна баржа," сказав я.
  
  "Звичайно", - сказав мені Холмс. "Я повторюю, що тепер?"
  
  "Оскільки він все ще працює, хоча і просувається незначно, на борту все ще є люди", - сказав я. "Так що просто підтягуватися до борту і дертися на палубу, ймовірно, не самий розумний варіант".
  
  Холмс вийняв весла з води і повернувся, щоб люто поглянути на мене. "Проникливе спостереження", - сказав він. "Я повторюю, що тепер?"
  
  “Ми могли б доплисти до нього під водою, якщо б вода не була такою холодною; якщо б ми могли заплисти так далеко під водою. Ми могли б підійти до борту і борсатися, заявляючи, що терпимо лихо, і подивитися, чи вирішать ті, хто на борту, врятувати нас.
  
  "Або просто пристреліть нас і викиньте за борт", - прокоментував Холмс.
  
  "Так, така можливість існує", - погодився я.
  
  Холмс глибоко зітхнув. "Тоді, думаю, нічого не поробиш", - сказав він, прибираючи весла і відкидаючись на спинку сидіння, щоб подивитися на затягнуте хмарами небо. "Ми плаваємо тут до темряви і проводимо час, молячись, щоб не було дощу".
  
  Що ми і зробили. Наші молитви були почуті: деякий час пішов легкий, але надзвичайно холодний дощик, але потім він зник, змінившись холодним вітром.
  
  Єдине, що я повинен сказати про Холмса, це те, що, якщо не вважати його періодичної зацикленості на мені як на джерелі всього сущого зла, він хороший товариш: надійний і стійкий до негоди, розумний і швидко тямуща у важких ситуаціях; вірний союзник і, як я мав можливість переконатися в минулому, грізний ворог. Поки ми чекали, я зловив себе на тому, що думаю про Холмса і нашому минулому. Про що думав Холмс, я не можу сказати.
  
  В той вечір стемніло з вражаючою швидкістю. До десяти хвилин на дев'яту я вже не міг подивитися на свої кишенькові годинники, не зачепив сірником — світло, звичайно, був добре прихований від сторонніх очей. З чорної баржі теж не було видно вогнів. Якщо в каютах горіли лампи, вікна та ілюмінатори повинні були бути добре зашторені. Ми почекали ще деякий час — скільки саме, я не можу сказати, так як мені не хотілося запалювати ще один сірник, — потім, як можна тихіше налягаючи на весла, попрямували в бік баржі. Місяць являла собою тонкий серп, світла було мало, і знайти баржу виявилося так само важко, як ви могли б собі уявити чорну баржу майже в безмісячну ніч. Деякий час ми могли чути болісно повільний гул мотора баржі, але неможливо було сказати, з якого саме боку він долинав. І звук так добре розлігся над водою, що, здавалося, він не посилювався і не слабшав, в якому би напрямку ми не веслування. А потім він припинився. Тільки коли на палубу вийшов чоловік з ліхтарем, що прямував з кормової рубки в носову, ми змогли точно визначити напрямок нашого руху. Ще через п'ять хвилин ми були під кормовим навісом баржі, де прив'язали човен до лівого борту і зупинилися, щоб подумати.
  
  "Підніміться на палубу, знайдіть один-два тупих предмета, які можна використовувати в якості зброї, і спускайтеся вниз або, принаймні, всередину, як можна швидше", - сказав Холмс.
  
  "Вперед чи назад?" - Запитав я.
  
  "Ми на кормі," сказав Холмс, " так що давайте не будемо втрачати часу і підемо вперед.
  
  Я погодився. Ми подтащили човен до борту баржі, наскільки могли, не відв'язуючи її, і я намацав зачіпку. “ Добре! - прошепотів я. - Добре! "Благочестя і добрі справи дійсно винагороджуються в цьому житті".
  
  “ Що? - Пробурмотів Холмс.
  
  "Тут збоку прикріплена сходи", - сказав я йому. Я взявся за неї обома руками і почав підніматися, Холмс пішов за мною. Опинившись на палубі, ми попрямували до задньої каюті, намацуючи шлях уздовж поручнів. Я добрався до якогось перешкоди; великого металевого предмета, накритого брезентом і гуттаперчевым козирком від негоди, і зупинився, щоб на дотик обійти його і визначити, що це таке, — подібно сліпому, який намагається описати слона. Але після кількох миттєвостей хапання і обмацування обриси слона стали чіткими.
  
  "Добре, я буду!" Я сказав, чи, можливо, це було щось міцніше.
  
  "У чому справа?" спитав Холмс, який стояв прямо у мене за спиною.
  
  
  
  “Це трехдюймовое морське знаряддя, ймовірно, "Хоскінс енд Рід". Воно стріляє девятифунтовым снарядом з точністю більше трьох миль. Це новітня розробка артилерії. Есмінці Королівського військово-морського флоту оснащуються ними навіть зараз ".
  
  "Я не знав, що ви так добре знайомі з військово-морської баллистикой", - сказав Холмс. В його голосі звучали смутні звинувачують нотки, але так часто буває, коли він говорить зі мною.
  
  "Я добре знайомий з широким спектром речей", - сказав я йому.
  
  Ми продовжили наше просування до кормовій рубці. Я сподівався наткнутися на страхувальний штир, або відрізок залізної труби, або що-небудь ще, що можна було б відкрутити і використовувати в якості зброї, але нічого не попалося під руку.
  
  Ми підійшли до дверей рубки, і Холмс відчинив її. Всередині було так само темно, як і зовні. Ми увійшли. Безшумно прокрадываясь вперед і обмацуючи стіну, ми змогли переконатися, що знаходимося в коридорі невідомої довжини з дверима по обидва боки.
  
  Раптово в коридор хлинув світло, коли відчинилися двері далі по коридору. В дверях стояв чоловік, розмовляючи з ким-то всередині кімнати, але через секунду він напевно вийшов би в коридор. Я потягнув Холмса за рукав і вказав на те, що тільки що висвітлив світ: сходи, або, як на кораблі називають все, що має сходинки, трап, провідний наверх. Швидко піднімаючись, ми могли залишитися непоміченими. Ми так і зробили. Нагорі сходів була двері, яку я відкрив, і ми увійшли. Двері голосно грюкнула натисніть на закриття, і ми зробили паузу, очікуючи, попередить звук тих, хто внизу. Холмс прийняв позу барицу "стоїть сарана" зліва від дверей, готовий душею і тілом зустріти будь-кого, хто міг би увійти. Я схопив гайковий ключ з найближчої полиці і встав, приготувавшись, з правого боку.
  
  Не було чутно ні квапливих кроків по сходах, ні шепочуть голосів знизу, так що через кілька миттєвостей ми розслабилися і озирнулися. Олійна лампа на підвісках, вмонтоване в стелю, відкидала тьмяне світло на кімнату. Здавалося, це рульова рубка великого судна з передніми вікнами, закритими важкими портьєрами. У центрі знаходився величезний корабельний штурвал з сигнальними трубами і корабельним телеграфом, в задній частині - картографічний шафа і штурманський стіл, а також різне морське обладнання, розкидані тут і там по всьому приміщенню. Капітанське крісло було привинчено до палубі зліва, прошу вибачення, по лівому борту, а поруч примостився навпочіпки корабельний компас. По інший бік стільця стояв кована металом шкіряний скриню, досить великий, щоб вмістити який зігнувся навпіл пристойного чоловіка зростання.
  
  "Рульова рубка баржі," прошепотів Холмс. “ Як дивно.
  
  "У нього дійсно є двигун", - сказав я.
  
  “Так, але я сумніваюся, що він зможе розвивати швидкість більше трьох-чотирьох вузлів. Здавалося б, румпель було б достатньо". Він зняв масляну лампу з кріплення і почав повільний огляд кімнати, нахиляючись, принюхуючись, вдивляючись і обмацуючи стіни, підлога і розкидані всюди уламки приладів. Скриня була надійно замкнений, і, здавалося, більше в кімнаті не було нічого цікавого. Через кілька хвилин він випростався і поставив ліхтар на штурманський стіл. "Це дуже дивно", - сказав він.
  
  "Справді, - погодився я. "Це не рульова рубка шаланди — це командний місток військового корабля".
  
  "Скажімо, швидше його модель у натуральну величину", - сказав Холмс. "У штурманському шафі немає карт, а карта, прикріплена до цього столу, - карта Неаполітанської затоки Королівського військово-морського флоту".
  
  "Можливо, - припустив я," ми знайшли легендарний швейцарський військово-морський флот".
  
  "Думаю, що ні", - сказав Холмс. "Я знайшов це". Він простягнув мені синю кепку, щоб я її розглянув. Це була кашкет моряка британського військово-морського флоту, а збоку золотою ниткою були вишиті слова "Королівська Високість ЕДГАР".
  
  “Ройял Едгар" - есмінець, - сказав я Холмсу. - Класу “Ройял Генрі". Чотири труби. Шість торпедних апаратів. Два четырехдюймовых і вісім дводюймових знарядь. Максимальна швидкість трохи менше тридцяти вузлів."
  
  "Звідки вам це відомо?" - Запитав Холмс, і в його голосі почулася прихована підозрілість.
  
  "Нещодавно я виконував якусь роботу для Адміралтейства", - пояснив я. "Я, звичайно, взяв за правило вивчати назви та рейтинги всіх кораблів Її Величності, що знаходяться в даний час в строю".
  
  Він потряс кепкою у мене перед носом. "Ти хочеш сказати, що вони довіряють тобі,—" Він зробив паузу і глибоко зітхнув. "Неважливо," закінчив він. Він вказав в інший кінець кімнати. "У цьому скрині може зберігатися щось важливе, але інша частина кімнати не представляє інтересу".
  
  "За винятком капелюхи", - сказав я.
  
  "Так", - погодився він. "Це дуже цікаво".
  
  "Я не захопив з собою відмичок, - сказав я, - і якщо ми взломаем скриня, то оголосимо про свою присутність".
  
  "Цікава головоломка," погодився Холмс.
  
  
  
  У нас так і не було можливості розібратися з цим. Знизу долинали гуркіт, глухий удар, вереск і звуки голосів. Ні — з палуби зовні. Холмс закрив ліхтар, і ми відсунули одну з штор, щоб подивитися, що відбувається.
  
  Паровий катер повернувся і пришвартовувався біля борту. Якщо люди, що виходять з нього, побачать нашу веслову човен, прив'язану до корми, життя в найближчі кілька хвилин стане цікавіше. Але гребний човен вже повернула назад і зникла з очей, і було б нещасним випадком, якби вони її побачили.
  
  Почулися уривчасті накази — як я помітив, німецькою, — і вісім або десять осіб, які піднялися на борт, заметушилися, щоб зробити те, заради чого вони піднялися на борт. Троє з них попрямували до дверей в кормовій рубці під нами, і двоє чоловіків всередині відкрили двері, щоб привітати їх.
  
  "Якщо вони піднімуться сюди..." Сказав Холмс.
  
  "Так", - сказав я, згадуючи планування затемненої кімнати. "Тут ніде сховатися".
  
  "За цими фіранками знаходиться єдина можливість", - прошепотів Холмс. "І це не дуже хороша версія".
  
  "Що ж," сказав я, почувши тупіт чобіт по сходах, "доведеться обійтися цим".
  
  Ми відійшли на дальній стороні штор і розправили їх за лічені секунди до того, як я почула, як відчинилися двері і дві — ні три пари кроків увійшли в кімнату.
  
  "Лампа, мабуть, згасла", - сказав один з них по-німецьки. "Я запалю її".
  
  "У цьому немає необхідності", - відповів інший на тій же мові, і в його голосі прозвучала владність. “Все, що нам треба звідси, - це скриня. Посвітіть туди—сюди. Так, ось він. Ви двоє, підніміть його.
  
  "Так, ваша світлість".
  
  "Зніміть це негайно і занурте на катер", - наказав владний голос. "Це повинно супроводжувати нас в поїзді до Трієста".
  
  "В цю хвилину, ваша світлість". І під неголосну какофонію ударів і стогонів скриня підняли і винесли за двері. Через кілька секунд стало зрозуміло, що його світлість пішов з скринею, і ми знову залишилися одні в кімнаті.
  
  "Що ж," сказав я, виходячи з-за фіранки. “ Трієст. Якби ми тільки знали...
  
  Холмс підняв руку, закликаючи мене до мовчання. Він з зосередженою люттю дивився у вікно на наших недавніх гостей, коли вони виходили на палубу через двері нижнього поверху.
  
  "Що це?" - Запитав я.
  
  "Хвилинку," сказав він.
  
  На секунду "його світлість" повернув голову, і його профіль висвітлив ліхтар, який ніс один з матросів. Холмс відсахнувся і ляснув себе рукою по лобі. "Я не помилився!" - сказав він. "Я знав, що впізнав голос!"
  
  “ Хто, його світлість? - Запитав я.
  
  "Він!" - сказав він. "Це він!"
  
  "Хто?"
  
  "Його звуть Вільгельм Готтсрайх Сигізмунд фон Ормштейн", - сказав мені Холмс. "Великий герцог Кассель-Фельштейнский і спадковий король Богемії".
  
  "Це справді він?" Запитав я. "А звідки ви знаєте його світлість?"
  
  "Одного разу він найняв мене", - сказав Холмс. "Я не буду більше говорити про це".
  
  “ Це справа ніяк не пов'язано з нашої нинішньої, е-е, проблемою? - Запитав я.
  
  "Нічого", - запевнив він мене.
  
  "Тоді я теж не буду більше говорити про це". Що б це не було, це, мабуть, сильно подіяло на Холмса, але зараз був не час ятрити старі рани. "Я так розумію, він мало використовує англійську?" - Запитав я.
  
  "Він мало поважає все британське", - підтвердив Холмс. "І я вважаю, що він не відчуває ніжності ні до кого, крім себе самого і, можливо, членів своєї найближчої родини".
  
  "Справжній принц", - сказав я.
  
  Останні з наших відвідувачів піднялися на борт парового катера, і він відчалив від баржі. "Цікаво, що спонукало нас нанести нічний візит", - сказав я.
  
  "Нічого хорошого", - висловив свою думку Холмс.
  
  Пролунав хлюпає звук, схожий на віддалену відрижку під водою, потім ще один, і баржа з гучним скрипом і серією клацань накренилася на правий борт.
  
  "Ось вам і відповідь", - сказав Холмс, коли ми обидва схопилися за найближчу опору, щоб утриматися на ногах. “Це були вибухи. Вони топлять цей корабель. Вона буде під водою через десять хвилин, якщо тільки не розвалиться на частини раніше. Тоді це буде швидше. Набагато швидше. "
  
  "Можливо, нам слід піти", - запропонував я.
  
  
  
  "Можливо, - погодився він.
  
  Ми поспішили вниз по трапу на палубу.
  
  “Hilfe! Hilfen sie mir, bitte!"
  
  Слабкий крик про допомогу долинув звідкись спереду. “ Ми йдемо! - Крикнув я в темряву. “Wir kommen! Wo sind Sie?"
  
  “Ich weiss nicht. У ейнем данклен Раум, - послідувала відповідь.
  
  ""В темному місці' не допомагає, " пробурмотів Холмс. - Там не могло бути темнішим, ніж тут.
  
  Баржа вибрала цей момент, щоб нахилитися і ще більше завалитися на правий борт.
  
  "Hilfe!"
  
  Ми насилу пробралися в передню рубку. Крик про допомогу долинав звідкись зліва від дверей. Я навпомацки пробирався вздовж стіни, поки не добрався до ілюмінатора. "Привіт!" Я покликав всередину, постукавши в скло.
  
  "О, слава Богу", - вигукнув чоловік по-німецьки. “Ви мене знайшли! Ви повинні, заради всього Святого, розв'язати мене, перш ніж це нещасне судно піде до дна".
  
  Ми з Холмсом увійшли в двері і не пройшли за коротким коридором, поки не дійшли до повороту наліво.
  
  "Ой!" вигукнув Холмс.
  
  "Що?"
  
  Я почув шкрябаючий звук. "Зачекайте секунду", - сказав Холмс. "Я тільки що вдарився головою".
  
  "Вибач", - сказав я.
  
  "Не потрібно", - сказав він мені. “Я тільки що вдарився головою об ліхтар, що звисає зі стелі. Дай мені секунду, і я запалю його".
  
  Він дістав з кишені маленький водонепроникний футляр з восковими сірниками і через кілька секунд запалив ліхтар. "Вперед!" - сказав він.
  
  Відкривши третю двері по коридору, я побачив невисокого огрядного чоловіка у білій сорочці, темних брюках в смужку і жилеті, прив'язаного до великого дерев'яного стільця. Через зусиль, докладених при спробі до втечі, його обличчя вкрилося смугами поту, а велика частина сорочки випала з-за пояса, але тонкий чорний галстук все ще був зав'язаний належним чином. "Світло!" - сказав чоловік. "О, благословляю вас, друзі мої, хто б ви не були".
  
  Ми намагалися відв'язати його як можна швидше, оскільки баржа під нами зробила серію тривожних ривків і стусанів і накренилася ще більш різко. Тепер, в додаток до його крену на правий борт, спостерігався рішучий крен в кормову частину.
  
  
  
  "Дякую, дякую", - сказав товстун, коли мотузка зісковзнула з його ніг. “Вони залишили мене тут вмирати. І заради чого?"
  
  "Справді, для чого?" Відповів я.
  
  "Все це почалося..."
  
  "Давайте почекаємо, поки не покинемо це судно," втрутився Холмс, або через кілька хвилин ми будемо розмовляти під водою".
  
  Ми допомогли нашому толстому товаришеві піднятися, хоча наші ноги були набагато твердіше його, і, сильно сковзаючись, ми рушили по палубі. Тривожна дрож пробігла по судну, коли ми дісталися до корми, і ми швидко опустили нашого нового друга в човен і пішли за ним вниз. Ми з Холмсом взялися за весла й енергійно відштовхнулися від потопаючої баржі, але не встигли ми проплисти й п'ятнадцяти-двадцяти ярдів, як судно з сильним бульканням пішло під воду, створивши хвилю, яка затягла нас назад в центр величезного виру, а потім підкинула в повітря, як тріску у водоспаді. В одну мить ми промокли наскрізь, і наше кволе суденце налилося водою, але якимось дивом ми всі ще були в човні, і вона все ще була на плаву. Холмс почав вичерпувати воду своєю кепкою, а наш гість - своїм правим черевиком, в той час як я продовжував докладати зусиль, щоб відвести нас подалі від цього місця.
  
  Я зорієнтувався за незмінною Полярній зірці і попрямував на південний схід. Через деякий час Холмс приєднав свої зусилля до моїх, і ми вже веслування по темних водах з розумною швидкістю, незважаючи на те, що наше судно все ще було наполовину заповнений водою. Наш пухкий товариш по кораблю продовжував вичерпувати воду, поки не вибився з сил, потім кілька хвилин важко дихав і знову почав вихлюпувати воду.
  
  Минуло, напевно, півгодини, перш ніж ми помітили вдалині вогні, вказують на те, що берег був десь попереду нас. Ще півгодини, і ми носом уперлися в пляж. Невеликий, крутий, кам'янистий пляж, але, тим не менш, трохи сухої землі, і ми були вдячні. Ми втрьох вибралися з підводного човна і, як один, впали на грубий пісок, де і лежали, змучені і нерухомі. Повинно бути, я спав, але поняття не маю, як довго. Коли я в наступний раз відкрив очі, вже зійшов світанок, а Холмс вже встав і робив зарядку біля кромки води.
  
  "Ну ж, устань, мій друг", - сказав він, — повинно бути, він був п'яний від фізичних вправ, раз звернувся до мене таким чином. — "Ми повинні зробити приготування і відправитися в шлях".
  
  
  
  Я сів. “ Куди ми прямуємо? - Запитав я.
  
  "Звичайно, це має бути очевидно", - відповів Холмс.
  
  "Зроби мені приємне," сказав я.
  
  "Трієст," сказав Холмс. “ Куди б не вирушив Вільгельм Готтсрайх Сигізмунд фон Ормштейн, туди підемо й ми. Що б не відбувалося, він лідер або один з лідерів.
  
  "Це говорить про твою неприязні до нього?" Запитав я. "Тому що ти часто говорив те ж саме про мене, і це рідко було так".
  
  "Ах, але при нагоді..." Сказав Холмс. “Але в даному випадку це мої знання про цю людину. Він не був членом якої-небудь організації, яка не дозволяла б йому бути лідером або, принаймні, вірити, що він лідер, тому що він пихатий і сам легко піддався на вмовляння".
  
  Наш пухкий один випростався. "Це ви говорите по-англійськи?" - запитав він по-німецьки.
  
  "Ja", сказав я, переходячи на цю мову. "Це не має значення".
  
  "Це те, що говорили ті свині, які викрали мене, коли не хотіли, щоб я розумів", - сказав він, насилу підводячись на коліна, потім на ноги. "Але вони продовжували забувати, а я багато чого розумів".
  
  "Добре!" Сказав я. "Ми знайдемо всі сухий одяг для себе, і ти нам все розповіси".
  
  Він підвівся і простягнув мені руку. "Я герр Паулюс Гензель, і я дякую вас і вашого супутника за порятунок мого життя".
  
  "Від імені містера Шерлока Холмса і від себе особисто, професора Джеймса Моріарті, я приймаю вашу подяку", - сказав я йому, беручи простягнуту руку і міцно потискуючи її.
  
  "У мене є одяг в моєму — про— я не насмілюся повернутися в свій готель". Руки нашого друга злетіли до рота. "Припустимо, вони там чекають мене?"
  
  "Ну ж," сказав Холмс. - Вони вважають, що ви мертві.
  
  "Я б не став переконувати їх у цьому", - сказав він.
  
  Ми пройшли пішки близько трьох миль назад в наш готель, зняли номер для герра Гензеля і приступили до омовению і зміну одягу. Ми доручили консьєржа забезпечити нашого пухкого одного відповідним одягом, і він поставився до цього так, ніби постояльці готелю Athenes поверталися мокрими і забрудненими кожен день у році. Можливо, так воно і було.
  
  Було трохи більше восьми, коли ми зустрілися в ресторані готелю за сніданком. "Отже," сказав Холмс, намазуючи круасан апельсиновим джемом і повертаючись до герру Гензель, " я досить довго стримував свою цікавість, і цілком можливо, що ви маєте корисною для нас інформацією. Почни з того, що ти робив на тій баржі, якщо не заперечуєш.
  
  Герр Гензель допив свою величезну чашку гарячого шоколаду, поставив її на стіл з задоволеним подихом і витер вуса. "Це просто", - сказав він, знову наповнюючи чашку з великого глека на столі. “Я готувався померти. І якщо б вас, джентльмени, не було на борту, я, безсумнівно, так би і поступив.
  
  "Що змусило ваших товаришів ставитися до вас так недружньо?" - Запитав я.
  
  "Вони не були моїми компаньйонами", - відповів він. "Я власник костюмерній компанії "Гензель і Гретель". Він постукав себе по грудях. “Я другий Гензель, як ви розумієте. Перший Гензель, мій батько, пішов з бізнесу кілька років тому і присвятив себе бджільництву".
  
  "Справді?" спитав Холмс. “ Я б хотів з ним познайомитися.
  
  "Звичайно", - погодився Гензель. "Я впевнений, що він хотів би подякувати людини, який врятував життя його синові.
  
  "Так, це так", - погодився Холмс. "Продовжуйте свою розповідь".
  
  “ Так. Вчора я доставив велике замовлення костюмів якомусь графу фон Крамму в "Адлерхоф".
  
  "Ха!" Втрутився Холмс. Ми подивилися на нього, але він просто відкинувся на спинку стільця, схрестив руки на грудях і пробурмотів: "Продовжуйте!"
  
  "Так", - сказав Гензель. “Ну, це були військово-морські костюми. Форма офіцерів і простих моряків. Від взуття до кашкетів, з відзнаками, стрічками і всім іншим".
  
  "Чарівно", - сказав я. "Форма королівського військово-морського флоту Великобританії, без сумніву".
  
  "Ну так", - погодився Гензель. "І їх цілком достатньо, щоб нарядити весь акторський склад для шоу Гілберта і Саллівана "Штанці".
  
  "І назва корабля, яке ви вишили на кришках," вставив Холмс. - Чи це Могло бути "Королівський Едгар"?
  
  "Дійсно, так і було", - сказав Гензель, виглядаючи ураженим. "Як ти..."
  
  "Дуже схоже на це?" - Запитав Холмс, витягаючи з кишені знайдену нами кепку і кладучи її на стіл.
  
  Гензель підняв його, уважно оглянув, пом'яв ганчірочку в руках і понюхав. "Ну так, - погодився він, "це один із наших".
  
  "Продовжуй", - сказав я. "Як ти виявився пов'язаним в тій хатині?"
  
  "Це було, коли я запитав про спідню білизну", - сказав Гензель. "Граф фон Крамм, здавалося, образився".
  
  “ Нижня білизна?
  
  Гензель кивнув і відкусив великий шматок ковбаси. "Нас попросили надати даний нижню білизну, і я доклав чимало зусиль, щоб виконати його прохання".
  
  "Для чого?" спитав Холмс.
  
  Гензель широко і виразно знизав плечима. "Я не питав", - сказав він. “Я припустив, що це для якоїсь постановки, яку він планував поставити. Я придбав необхідну нижню білизну на Військово-морських складах в Портсмуті, так що їх справжність була гарантована ".
  
  "Ти думав, що для п'єси?" Запитав я. "Хіба це не звучить як надмірний реалізм?"
  
  Ще одне знизування плечима. "Я чув, що коли Унтермейер ставить виставу в театрі Кениглихе, він кладе дрібниця по кутах м'яких диванів і крісел, і всі двері і вікна на знімальному майданчику повинні відкриватися і закриватися, навіть якщо ними не можна користуватися під час представлення".
  
  "Хто ми такі, щоб сумніватися в театральному генії?" Холмс погодився. "Якщо театральні матроси графа Крамма повинні носити морське нижня білизна, чому ж тоді так тому і бути".
  
  "Насправді", - сказав Гензель. "Але чому тільки п'ять комплектів?"
  
  Холмс обережно поставив чашку з кавою. “ Всього п'ять комплектів?
  
  "Абсолютно вірно".
  
  “ І скільки комплектів, е-е, верхнього одягу?
  
  “ Тридцять п'ять повних мундирів. Дванадцять офіцерів, інші прості матроси.
  
  "Як дивно, - сказав я.
  
  Гензель кивнув. “Саме це я і сказав. Ось чому я опинився прив'язаним до цього стільця, принаймні, я так вважаю".
  
  Холмс подивився на мене. "Граф фон Крамм," сказав він, - або, як я його краще знаю, Вільгельм Готтсрайх Сигізмунд фон Ормштейн, великий герцог Кассель-Фельштейнский і спадковий король Богемії, не любить, коли його допитують".
  
  "Зрозуміло, - сказав я.
  
  
  
  “ Фон Крамм - один з його улюблених псевдонімів.
  
  "Цей чоловік - король?" - Запитав Гензель з ноткою тривоги в голосі. "Немає місця, де можна сховатися від короля".
  
  "Не лякайтеся", - сказав йому Холмс. "До теперішнього часу він забув про ваше існування".
  
  "Ах, так", - сказав Гензель. "Це про королів".
  
  Холмс підвівся. "Я думаю, ми повинні відправитися в Трієст", - сказав він. "Тут діється диявольська робота".
  
  "Так, - погодився я. “Мені потрібно відправити телеграму. Я відправлю відповідь у Трієст".
  
  "Мені, я думаю, пора додому", - сказав Гензель.
  
  "Так, звичайно", - погодився Холмс. Він взяв Гензеля за руку. “ Ви заслужили подяку ще однієї королівської персони, і я подбаю, щоб з часом ви були належним чином винагороджені.
  
  "Ви п - збираєтеся п-п-винагородити мене?" Гензель затнувся. “Але, ваша світлість, ваша королівська високість, я поняття не мав. Я маю на увазі..."
  
  Холмс уривчасто засміявся. "Ні, мій дорогий", - сказав він. “Не я. Благородна леді, на плечах якої лежить тягар найбільшої імперії в світі".
  
  "Про", - сказав Гензель. "Вона".
  
  
  
  
  
  Місто Трієст розташований на березі Трієстської затоки, який є північної краєм Адріатичного моря, і оточений горами, де він не виходить до води. Місто сходить до римських часів, і його архітектура являє собою попурі з усіх періодів з тих пір і по теперішній час. Хоча він, імовірно, є частиною Австрійської імперії, її громадяни в основному говорять по-італійськи і більше стурбовані подіями в Римі та Венеції, ніж у Відні і Будапешті.
  
  Подорож зайняло у нас два дні по самому прямим маршрутом, який ми змогли знайти. Але ми примирилися з думкою, що фон Ормштейн і його банда псевдоанглийских моряків не могли прибути набагато раніше за нас.
  
  Під час подорожі ми обговорили те, що нам вдалося з'ясувати, і виробили план дій. Це неминуче було розпливчастим, оскільки, хоча тепер у нас було досить гарне уявлення про те, що планував фон Ормштейн, ми не знали, які ресурси виявляться в нашому розпорядженні, щоб перешкодити йому здійснити свій підступний план.
  
  
  
  Перед від'їздом з Ліндау ми з Холмсом послали Майкрофту телеграму:
  
  
  НАДІШЛІТЬ НАЗВИ І РОЗТАШУВАННЯ ВСІХ ЕСМІНЦІВ КЛАСУ "РОЙЯЛ ГЕНРІ" ВІДПОВІСТИ ГЕНЕРАЛУ ЗА ТРИЕСТУ ШЕРЛОКУ
  
  
  Коли ми приїхали, нас чекав на відповідь. Ми усамітнилися в найближчій кав'ярні і уважно вивчили його за паруючим еспресо:
  
  
  ВІСІМ КОРАБЛІВ КЛАСУ ROYAL HENRY ROYAL ELIZABETH І ROYAL ROBERT З АТЛАНТИЧНИМ ФЛОТОМ В ПОРТСМУТІ ROYAL STEPHEN В ПЕРЕОБЛАДНАНОМУ СУХОМУ ДОЦІ ROYAL WILLIAM В БЕНГАЛЬСЬКІЙ ЗАТОЦІ ROYAL EDWARD І ROYAL EDGAR НА ШЛЯХУ ДО АВСТРАЛІЇ ROYAL MARY СПИСАНИЙ ПРОДАН УРУГВАЮ ІМОВІРНО ПЕРЕТИНАЄ АТЛАНТИКУ В МОНТЕВІДЕО ЯКІ НОВИНИ МАЙКРОФТ
  
  
  Я ляснув рукою по кавового столика. “ Уругвай!
  
  Холмс подивився на мене.
  
  "Уругвай розділений на дев'ятнадцять департаментів", - сказав я йому.
  
  "Це ті дрібниці, якими я відмовляюся обтяжувати свій розум", - сказав він. "Вивчення злочинності і злочинців дає достатньо інтелектуальних ..."
  
  "З яких одна," перебив я, "Флорида".
  
  Він зупинився з відкритим ротом. “ Флорида?
  
  "Саме так".
  
  "Лист ... 'Флорида тепер наша".
  
  "Це звичайна практика - називати військові кораблі в честь округів, штатів, департаментів або інших підрозділів країни", - сказав я. "У британського військово-морського флоту є Ессекс, Сассекс, Кент, і кілька інших, я вважаю".
  
  Холмс обдумав це. "Неминучий висновок", - сказав він. "Флорида..."
  
  "І нижня білизна," сказав я.
  
  Холмс кивнув. "Коли ви виключаєте неможливе," сказав він, - все, що залишається, якою б неймовірною вона не була, має хороші шанси виявитися правдою".
  
  Я похитав головою. "Та ви назвали мене Наполеоном злочинності," сказав я. “ Порівняно з цим...
  
  "А!" - сказав Холмс. “Але це не злочин, це політика. Міжнародна інтрига. Набагато більш груба гра. У політиків немає честі".
  
  Ми заквапилися до британського консульства на авеню Сан-Лючія і представилися консула, сивоусого, бездоганно одягнений державному діячеві по імені Обрі, попросивши його надіслати зашифроване повідомлення в Уайтхолл.
  
  Він запитально подивився на нас поверх окулярів у металевій оправі. "Звичайно, джентльмени", - сказав він. "До чого це призвело?"
  
  "Ми збираємося попросити уряд Її Величності надати нам лінкор", - сказав Холмс і зробив паузу, чекаючи реакції.
  
  Це було не те, чого можна було очікувати. "Зараз в порт не заходять британські лінкори", - сказав Обрі, схрестивши руки на своєму значному животі і відкинувшись на спинку стільця. "Підійде крейсер?"
  
  Холмс схилився над столом. "Ми говоримо серйозно," сказав він, його проникливі очі виблискували над тонким аскетичним носом, " і це не жарт. Навпаки, це має першорядне значення, і терміновість".
  
  "Я не сумніваюся", - відповів Обрі, м'яко піднявши очі. “Моя пропозиція була щирою. Якщо вам вистачить крейсера, я готовий надати його у ваше розпорядження. Це все, що у нас є. Є близько чотирьох або п'яти торпедних канонерських човнів Королівського військово-морського флоту, що працюють спільно з італійським військово-морським флотом, що займаються боротьбою контрабандистів і піратів у Середземному морі, але я не можу передбачити, коли одна з них прийде в порт ".
  
  “ Але ви готові надати крейсер у, е-е, наше розпорядження? - Запитав я.
  
  "Так", - сказав Обрі, киваючи. “Тобто у мене немає прямих повноважень на це, але повноваження були передані мені з Уайтхолла. Сьогодні вранці я отримав телеграму, що пропонує мені зробити все можливе, щоб допомогти вам, якщо ви з'явитеся. Повинен сказати, що за вісімнадцять років роботи на дипломатичній службі мені ніколи не давали подібних інструкцій. Від самого прем'єр-міністра, хіба ти не знаєш. Разом з довідкою з Адміралтейства.
  
  Холмс випростався. "Майкрофт!" покликав він.
  
  "Безсумнівно", - погодився я.
  
  "Корабель її Величності "Агамемнон" знаходиться в порту, - сказав Обрі, - і я передав капітанові Прейснеру прохання Адміралтейства підтримувати швидкість і чекати подальших інструкцій. А тепер, якщо б ви могли розповісти мені все це справа, можливо, я зміг би надати вам додаткову допомогу.
  
  
  
  "Давайте вирушимо негайно в докі", - сказав Холмс. "Ми все пояснимо по дорозі".
  
  Обрі потягнувся до кнопки дзвінка за своїм столом. "Викличте мій екіпаж", - сказав він чоловікові, який з'явився на його поклик. “ І принеси мою шинель, в повітрі прохолодно.
  
  Консул Обрі дав вказівки, і незабаром ми вже мчали вулицями Міста, прямуючи до муніципальних доків, де нас мав чекати катер, який доставить нас на Агамемнон. "На випадок, якщо щось піде не так, - сказав Холмс консула, - а є всі шанси, що так і буде, вам доведеться підготуватися".
  
  "Підготуватися до чого?" Запитала Обрі. "Яким чином?"
  
  Ми з Холмсом по черзі розповіли йому про те, що нам було відомо, і про наших припущеннях. "Можливо, ми неправильно передали всі деталі," сказав я, "але якщо події будуть розвиватися не зовсім так, як ми описали, я буду дуже здивований".
  
  "Але це неймовірно!" Сказала Обрі. "Як ти до всього цього додумався?"
  
  "Зараз немає часу", - заявив Холмс, коли екіпаж зупинився. “ Нам треба поспішати.
  
  "Удачі", - побажав Обрі. "Я повернуся в консульство і буду готуватися до вашого успіху або невдачі, залежно від того, до чого призведе це безумство".
  
  "Це, мабуть, звучить шалено", - погодився я. "Але це не наше божевілля, а божевілля нашого супротивника".
  
  "Ходімо", - сказав Холмс. “ Давайте піднімемося на борт катера.
  
  Ми скочили на борт парового катера. Боцман відсалютував нам, коли ми пробігали повз нього по трапу, потім двічі дмухнув у свисток, і ми відчалили. Гавань була забита судами, і ми лавірували між судами всіх видів і розмірів, пробираючись до величезної, нависає громаді триповерхового крейсера сучасної конструкції, який був нашим пунктом призначення.
  
  Коли ми дісталися до "Агамемнона", з палуби крейсера спустили трап, щоб зустріти нас. Море в гавані було спокійним, але перехід з хитної палуби парового катера на хитний трап біля борту крейсера, навіть при таких пологих хвилях, вимагав більше зусиль, ніж приносило задоволення статечному, не схильному до пригод людині моїх років.
  
  Флагманський офіцер капітана Прейснера зустрів нас, коли ми ступили на палубу, і повів на місток "Агамемнона", де Прейснер, худорлявий чоловік з кістлявим лицем і короткої загостреною сивою борідкою, насторожено вітав нас. Холмс, "сказав він, натягнуто кивнувши головою," професор Моріарті. Ласкаво просимо, я думаю, в "Агамемнон".
  
  "Капітан", - визнав я.
  
  Прейснер помахав перед нами листом жовтого паперу. “Адміралтейство просить мене надати вам будь-яку допомогу, якої ви потребуєте, не задаючи питань. Або, принаймні, не вимагаючи відповідей. Це, повинен сказати, самі дивні інструкції, які я коли-небудь отримував.
  
  "Можливо, це найдивніша місія, в якій ви коли-небудь брали участь", - сказав йому Холмс.
  
  Капітан Прейснер зітхнув. "І чомусь у мене таке відчуття, що це не принесе почестей мені або моїй команді", - сказав він.
  
  "Ймовірно, вас попросять не згадувати про це у вашому офіційному звіті", - сказав я йому. "І на вашому місці я б не заносив подробиці в свій журнал, поки у мене не буде часу гарненько подумати".
  
  "Так було завжди", - сказав Прейснер. "Що мені робити?"
  
  Я вказав на південь. “Десь там, не надто далеко, знаходиться есмінець з прапором "Юніон Джек" або, можливо, з Червоним прапором Енсіна. Ми повинні зупинити його і взяти на абордаж. Або, якщо це виявиться неможливим, потоп його.
  
  Прейснер втупився на мене, втративши дар мови. А потім перевів погляд на Холмса, який кивнув. "Потопити британський військовий корабель?" - недовірливо перепитав він.
  
  "А," сказав Холмс, " але це не так. І якщо нам не вдасться зупинити це, в гавані Трієста або якого-небудь сусіднього прибережного міста буде здійснено яке-небудь велике злочин, і в ній звинуватять британський військово-морський флот ".
  
  "Військова хитрість?" Запитав Прейснер. "Але ми не на війні, наскільки я знаю".
  
  "Тоді нам краще вважати це "прийомом заради миру", " сказав Холмс. "Хоча кінцевою метою навчань цілком може бути створення стану війни між Великобританією і кількома континентальними державами".
  
  "Есмінець Королівського флоту," задумливо промовив Прейснер, "це не есмінець Королівського флоту".
  
  "Ім'я на її боці вкаже, що вона - Королівський Едгар", - сказав я йому. “Насправді це списаний "Royal Mary", який був проданий Уругваю. Ми вважаємо, що уряд Уругваю перейменував її в "Флориду".
  
  "Ми збираємося воювати з Уругваєм?"
  
  “Зараз вона знаходиться в руках групи європейських шахраїв, е-е, джентльменів, які планують використовувати її, щоб спровокувати ворожість і, можливо, активні бойові дії проти Великобританії. Яким чином уругвайські влади передали гроші змовникам, ще належить з'ясувати. Цілком можливо, що уряд Уругваю нічого не знає про передбачувану продажу ".
  
  “Боже мій! Як ти — Не звертай на це уваги!" Прейснер розвернувся і пролаял серію наказів, які призвели величезний корабель в рух.
  
  Поки "Агамемнон" виходив з Трієстської затоки і прямував униз по Адріатичному морю, капітан Прейснер займався управлінням своїм кораблем, але як тільки ми опинилися у відкритій воді, він передав штурвал лейтенанту Виллитсу, своєму неразговорчивому першому помічникові з бульдожої щелепою, і покликав нас до себе. "Тепер розкажи мені, що ти знаєш, - сказав він, - і про що ти здогадуєшся, щоб ми могли спланувати подальші дії".
  
  Як можна швидше, але не упускаючи нічого важливого, ми розповіли йому нашу історію. Холмс узяв ініціативу в свої руки і своїм гугнявим, високим голосом виклав те, що нам було відомо, і як ми це дізналися.
  
  Прейснер сперся ліктями об виступ, що йде по передній частині містка, прямо під великими скляними вітровим склом, і втупився на неспокійний синьо-зелене море. “ І на підставі цих мізерних фактів ви реквізували один з лінійних крейсерів Її Величності і вирушили на пошуки есмінця, який може існувати, а може і не існувати, і який, якщо він існує, може планувати якусь шкоду британським інтересам, а може і ні? І лорди Адміралтейства погодилися з цією, е-е, малоймовірною інтерпретацією? він похитав головою. “Я підкорюся наказам, навіть якщо це означає підпорядкування ваші накази і гонки вгору і вниз по Адріатиці, але, чесно кажучи, я цього не бачу.
  
  "Ви не згодні з тим, що цілком ймовірно, що ця кліка заволоділаКоролівської Марією" і має намір завдати шкоди Великобританії?" Спитав Холмс.
  
  "Яку можливу вигоду для них могло б принести таку дію?" Запитав Прейснер. “Я погоджуюся з вашим висновком про те, що ці люди навчали екіпаж управляти британським військовим кораблем, і "Ройял Мері" цілком могла бути їм. І якщо вони планували прибути у Трієст, то, ймовірно, забирали корабель десь тут. Але не більш імовірно, що, захопивши корабель, вони спрямують його в який-небудь віддалений порт, щоб зробити своє лиходійство, якщо воно дійсно планується?"
  
  
  
  "Є кілька причин вважати, що, якого б роду атаку вони не планували, вона буде поблизу, і найближчим часом", - сказав я.
  
  "По-перше, - сказав Холмс," їх люди не можуть бути настільки добре навчені управління сучасним есмінцем".
  
  "По-друге," додав я, - кожен додатковий час, який вони витратять, збільшить ймовірність того, що їх перехопить який-небудь корабель Середземноморського флоту Її Величності. І одна спроба обмінятися сигналами затаврує її як самозванку.
  
  "Для досягнення максимального ефекту," сказав Холмс, - акцію протесту слід проводити поблизу великого міста, щоб за нею спостерігало якомога більше людей".
  
  "У цьому є сенс", - погодився Прейснер.
  
  "А ще є нижня білизна", - сказав я.
  
  "Так", - погодився Холмс. "Це видає всю гру".
  
  Капітан Прейснер переводив погляд з одного на іншого. "Це так?" - запитав він.
  
  Підійшов стюард з їдальні з паруючими чашками чаю для тих, хто був на бриджике, і завбачливо приготував дві для Холмса і мене.
  
  Я з вдячністю взяв чай і сьорбнув. Ні Холмс, ні я не були одягнені для холодного вітру, який вривався у відкриті двері містка. “Люди у формі Королівського військово-морського флоту повинні бути видні на палубі під час заходу, - сказав я капітанові Прейснеру, - щоб спостерігачі на березі повірили в маскарад. Але чому нижня білизна?"
  
  "І чому тільки п'ять?" Додав Холмс.
  
  Прейснер задумався. "Гарне питання", - сказав він.
  
  "Єдиний розумний відповідь полягає в тому, що ці п'ятеро чоловіків повинні пройти ретельний огляд при огляді їх тіл".
  
  "Їх тіла?"
  
  "Подумайте", - сказав Холмс. "Нижня білизна має сенс тільки в тому випадку, якщо очікується, що чоловіки будуть оглянуті".
  
  "Так, я розумію", - погодився Прейснер.
  
  "Але якщо вони виявляться живими, коли їх оглянуть, будь-які розбіжності швидко стануть очевидними", - сказав Холмс.
  
  "Як, наприклад, те, що вони не вільно говорять по-англійськи", - додав я.
  
  "Так ви думаєте, вони одягають трупи в британську військово-морську форму?" Запитав Прейснер.
  
  Холмс відвів погляд. "Можливо," сказав він.
  
  "Гей, вітрила в порт!" - матрос за межами містка передав сигнал дивиться вперед на топ-щоглі. Ми обернулися, щоб подивитися, але це дійсно був парус, верхній парус трищоглового барка, а не чотири труби британського есмінця, які повільно здалися в полі зору по лівому борту.
  
  Залишок дня ми бачили безліч кораблів, але вже настали сутінки, перш ніж ми знайшли корабель, який шукали. Вдалині, в декількох точках по правому борту, здався чотирищогловий есмінець. Лейтенант Уиллитс схопив схему розпізнавальних силуетів і провів пальцем по краю, уважно вдивляючись в ілюстрації. "Я не вірю, що в цьому районі може бути який-небудь інший чотирищогловий есмінець, - сказав він, - але не варто допускати помилку".
  
  Капітан Прейснер оглянув далекий корабель в бінокль і, ще до того, як Виллитс підтвердив його впізнання, повернувся до чергового матросу і тихо сказав: "Передайте сигнал всім бойовим постам".
  
  Матрос свиснув у трубку зв'язку і передав команду, і майже відразу ж на човні запанував упорядкований хаос, коли члени екіпажу кинулися до призначених місць.
  
  "На ньому немає ні прапорів, ні вимпелів", - оголосив Уиллитс, який спостерігав за наближенням кораблем в свій власний бінокль. “Але він не робить спроб ухилитися від нас. Здається, ззаду у неї якийсь маленький чорний корабель.
  
  "Було б підозріло, якби вона звернула вбік", - сказав Прейснер. “Вона не знає, що ми переслідуємо її. Підніміть наш власний прапор і прапор з кодом розпізнавання на сьогодні. І подивіться, чи зможете ви пізнати корабель ззаду.
  
  - Є, є, сер. - Уиллитс передав команду, і через кілька секунд на верхній частині передньої щогли "Агамемнона" майоріло кілька прапорів.
  
  "Відповіді немає", - сказав Уиллитс через хвилину. “Почекайте, він повертає вліво, намагаючись вислизнути від нас. Якщо він завершить поворот, то зможе показати нам свої п'яти. У нього має бути швидкість на три-чотири вузла більше.
  
  "Ймовірно, менше з непідготовленою машинною командою", - прокоментував Прейснер. "Але тим не менше—"
  
  "Тепер я можу розібрати її ім'я", - сказав Уиллитс, вдивляючись в бінокль. “Вона королівський Едгар, абсолютно вірно. Або стверджує, що це так. Інший корабель тримається з далекої сторони від неї, але, схоже, це якась велика яхта, пофарбована в чорний колір.
  
  "Без сумніву, контрабандист", - сказав Прейснер.
  
  "Я думаю, ви маєте рацію, сер".
  
  
  
  "Зробіть попереджувальний постріл по носі і подайте сигнал 'Повністю зупинитися", - розпорядився капітан. "Керманич, поверніть на двадцять градусів вправо".
  
  Одне з четырехдюймовых знарядь "Агамемнона" рявкнуло один раз, і на носі "Королівського Едгара" здійнявся фонтан води.
  
  Есмінець продовжував повертати, ігноруючи попередження. "Агамемнон" зробив ще один постріл, який впав у воду досить близько, щоб замочити будь-якого, хто стояв на носі "Королівського Едгара". Кілька секунд потому одне з дводюймових знарядь "Ройял Едгар" виплюнуло стовп полум'я, і де-то в носовій частині крейсера пролунав вибух. Через кілька секунд пролунав ще один вибух, і в середній частині корабля пролунав звук, схожий на стукіт сотні великих залізних горщиків.
  
  "Вони стріляють у нас!" - закричав лейтенант Уиллитс.
  
  "Вони ще великі дурні", - похмуро сказав капітан Прейснер і віддав наказ відкрити вогонь у відповідь.
  
  Всесвіт наповнилася страхітливими ревучим звуками, коли восьмидюймовые знаряддя Агамемнона випустили в повітря свої 120-фунтові розривні снаряди. Через дві хвилини стрільба з "Роял Едгара припинилася, і капітан Прейснер віддав наказ нашому власному кораблю припинити вогонь. У загальній складності з великокаліберних гармат крейсера було випущено не більше дюжини снарядів, але збитки, завдані есмінцю, вселяв віру в могутність сучасної науки. Судно лежало мертвим у воді і вже почало кренитися на один борт. З середини судна піднімалися клуби диму, а до носа наближався язик полум'я.
  
  Чорна яхта причалила до "Ройял Едгар", і люди пересідали на неї. Інші намагалися спустити рятувальну шлюпку за містком.
  
  "Ми повинні взяти її на абордаж, капітан," сказав Холмс.
  
  "Чому?" - запитав Прейснер.
  
  “ Там можуть бути документи.
  
  "Там можуть бути поранені", - додав лейтенант Уиллитс.
  
  "Я накажу спустити шлюпку і попрошу добровольців перевезти вас", - сказав нам Прейснер. “Але я не підведу "Агамемнон" до цього судна. І я попереджаю вас, що вона або вибухне, або піде до дна досить скоро і зовсім раптово.
  
  Були знайдені добровольці — людська раса ніколи не перестає мене вражати, — і капітанську гичку знизили. Ми озброїлися револьверами і ножами з ящика на містку, і незабаром нас перевезли на веслах до "Королівського Едгару", який анітрохи не опустився в воду, хоча вогонь все ще горів. Коли ми наблизилися, чорна яхта з ревом пронісся повз нас, прямуючи на південь. Огрядний чоловік у формі офіцера Королівського військово-морського флоту, нерухомо стояла в задній частині яхти, погрозив нам кулаком, коли проходив мимо.
  
  "Це був би король?" Я запитав Холмса.
  
  "Я вірю, що це так", - сказав мені Холмс. "Так, я вірю, що це так".
  
  Ми наказали нашим веслярам залишатися в гичке і швидко гребти проти при перших ознаках того, що ось-ось станеться щось неприємне.
  
  "А як щодо вас самих, губернатор?" - запитав боєць, який відповідає за веслову команду.
  
  "Ми пірнемо з корабля і швидко попливемо до "Агамемнона", - сказав я йому.
  
  "Ми, ймовірно, будемо там раніше вас", - додав Холмс.
  
  "Дуже добре, сер, - відповів боєць, але це його не переконало.
  
  З борту есмінця звисала пара мотузок, я вхопився за одну з них і підтягнувся. Холмс почекав, поки я опинюся на палубі, і пішов за мною по мотузці. На палубі було видно дуже мало пошкоджень. Якби не дим позаду нас і вогонь попереду, здавалося б, що нічого страшного немає.
  
  “ Як ви думаєте, чому вони втекли, - запитав Холмс, - замість того, щоб спробувати загасити пожежу?
  
  "Можливо, вони не були навчені цього", - відповів я. "Можливо, у них не було необхідного обладнання".
  
  "Можливо," погодився Холмс.
  
  Ми сіли в середину корабля. По якомусь невысказанному угодою ми обидва повернулись і пішли вперед. “ Якщо там є якісь корисні документи, - сказав я, - вони, ймовірно, на містку.
  
  "Якщо вони і були, - відповів Холмс, - то Вільгельм Готтсрайх, безсумнівно, забрав їх з собою".
  
  "Можливо", - сказав я.
  
  Ми підійшли до трапу, провідному на місток, і Холмс підвівся попереду мене. Він зупинився, як укопаний, у дверях, і я не зміг пройти повз. "У чому справа, Холмс?" запитав я, намагаючись зазирнути йому через плече.
  
  "Як я й побоювався, - сказав він, - але не міг змусити себе повірити..." Він увійшов у кімнату, і я увійшов слідом за ним.
  
  Там, вишикувавшись в ряд біля задньої стіни, стояли четверо чоловіків у формі рядових моряків Королівського військово-морського флоту. Їх руки і ноги були зв'язані, а роти заклеєні пластиром. Один з них, здавалося, був у непритомності; він лежав горілиць, утримуваний тільки мотузкою навколо грудей, яка була прикріплена до металевого гака в стіні. Решта троє були у свідомості: один нестримно тремтів, інший нерухомо дивився на вітрове скло, його обличчя застигло від шоку, а третій боровся, як загнаний звір, зі своїми кайданами; його зап'ястя були обдерті, а з чола текла кров.
  
  П'ятий чоловік з усе ще зв'язаними за спиною руками лежав долілиць на підлозі, зануривши обличчя у велику каструлю з водою. Він не рухався. Холмс підбіг до нього, підняв його голову і перевернув. Через кілька секунд він піднявся з нерухомого тіла. "Занадто пізно", - сказав він.
  
  Ми скористалися нашими ножами, щоб звільнити інших чоловіків, і, захопивши всі папери, які змогли знайти, не утруднюючи себе переглядом, повели чоловіків назад вниз по сходах і в кабріолет. Двадцять хвилин ми були на борту "Агамемнона", а "Королівський Едгар" все ще горів, але занурення у воду не зменшилася, і його крен, здавалося, не збільшився.
  
  "Ми не можемо залишити її в такому стані, - сказав капітан Прейснер, - і я не можу відбуксирувати її назад; буде поставлено дуже багато питань".
  
  "Вам доведеться потопити її", - сказав Холмс.
  
  Капітан Прейснер кивнув. "Накажіть головним батареям випустити есмінцю за десять снарядів кожна, контрольованим вогнем", - сказав він черговому офіцерові на містку.
  
  Приблизно через десять хвилин після того, як був зроблений останній постріл, есмінець видав переконливу відрижку і занурився в море носом вперед. Весь екіпаж "Агамемнона", отримавши інформацію про те, що це був корабель-побратим, який вони змушені були потопити, мовчки стояв по стійці смирно, спостерігаючи, як він йде до дна. Капітан Preisner відбувся салют до колишньої королівської Мері сховалася під хвилями, як і всі офіцери на містку.
  
  Капітан Прейснер зітхнув і розслабився. "Сподіваюся, мені більше ніколи не доведеться робити нічого подібного", - сказав він.
  
  Пізніше того ж вечора капітан Прейснер покликав нас у свою каюту. "У мене є для вас ліжко", - сказав він. "Ми повернемося в порт тільки завтра пізно ввечері".
  
  "Все гаразд, капітане, - сказав я. "Нам все ще потрібно скласти звіт для відправки назад в Уайтхолл".
  
  Прейснер подивився на нас. “ Ті люди, яких ви привели на борт, — ви говорили з ними?
  
  
  
  "Ми так і зробили".
  
  "І що?"
  
  "П'ять комплектів нижньої білизни," сказав Холмс.
  
  “ Але ви взяли з собою тільки чотирьох чоловік.
  
  "Вірно", - сказав Холмс. “Наш супротивник почав готуватися до нападу. Один з чоловіків вже потонув. Решта незабаром приєдналися б до нього, якби ми вчасно не натрапили на корабель. План полягав у тому, щоб переслідувати чорну яхту в гавані Трієста, підібравшись як можна ближче до міста. Потім зробити кілька пострілів по втікаючому судну, яке промахнеться і потрапить навмання по місту. Потім есмінець сам йшов назад у море. Невеликий вибух, ймовірно, викликаний вогнем яхти, привів би до того, що п'ятеро утоплеників були скинуті у воду, і місцеві жителі знайшли б їх у формі Королівського військово-морського флоту ".
  
  Капітан Прейснер довго дивився на нього, втративши дар мови. "І все це, - сказав він нарешті, - щоб дискредитувати Англію?" - запитав він. "Яка від цього користь?"
  
  "Великі пожежі починаються від маленьких іскор", - сказав Холмс. "Хто може сказати, до чого це могло призвести?"
  
  Прейснер похитав головою. "Божевільні", - сказав він.
  
  "Навіть якщо і так," погодився Холмс. “ Їх тут предостатньо.
  
  Пізніше, у нашій каюті, Холмс повернувся до мене і запитав: "Що ви плануєте робити після того, як ми відправимо наш звіт?"
  
  Я знизав плечима. "Світ думає, що я мертвий", - сказав я. "Можливо, я скористаюся цим і залишуся подалі від громадської уваги".
  
  "Я теж думав про щось подібне", - сказав мені Холмс. "Я завжди хотів поїхати в Тибет, можливо, поговорити з Далай-ламою".
  
  "Дуже цікавий чоловік", - сказав я йому. "Я впевнений, що ви вважали б така розмова плідним".
  
  Холмс довго дивився на мене, потім сказав: "добраніч, професор", - і вимкнув світло.
  
  "Спокійної ночі, Холмс," відповів я.
  
  OceanofPDF.com
  
  Дивний випадок зі жрицею вуду
  
  Керол Багге
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Втой момент, коли я сідаю писати цей звіт, грім розриває небо над Новим орлеаном, а блискавка прокреслює нерівні смуги на потемнілому горизонті, усеянном падаючими краплями дощу. Цей раптовий сплеск буйства Природи повністю відповідає історії, яку я збираюся розповісти.
  
  Мене звуть Люсьєн Брасі, і я капітан восьмого округу міста Новий Орлеан. Цей район включає в себе Французький квартал і його околиці — коротше кажучи, самий жорстокий і кримінальний район міста, який завжди приваблював людей з екстремальним поведінкою. Тут панує п'янка богемна атмосфера, можливо, принесена вітрами, що дують з солончаків байю, — але, яка б не була причина, люди відчувають в цьому місті свободу, яку, здається, більше ніде не відчувають. Цей ящик Пандори з людськими апетитами і імпульсами створив чудову музику, гостру їжу і яскраву, святкову атмосферу спілкування. Але Кресент-Сіті, як його називають, може бути кровожерливим, беззаконним місцем — і іноді найстрашніші правопорушення вчиняються нашими нібито добропорядними громадянами, які приносили йому податки.
  
  Є ті, хто стверджує, що в Новому Орлеані є відгомони Парижа, і вони цілком можуть бути праві; інші вбачають у його фресках суміш культур, схожу з іншими європейськими містами, такими як Канни або навіть Барселона; його неприваблива сторона, можливо, нагадує деякі райони Нью-Йорка або околиці Чикаго, а креольське вплив може нагадати Кінгстон або Порт-о—Пренс - але, перш за все, Новий Орлеан унікальний у своєму роді. Вона належить самій собі.
  
  Новий Орлеан - релігійний місто, але ще більш забобонний. Суміш християнства і африканського вуду стикається і змішується в чому подібно водам річки Міссісіпі, що впадає в затоку, — пінополіуретанові і зустрічні течії, які створюють зрадницькі припливи, коли весняні дощі розливають велику ріку в її низьких, мулисто-глинистих берегах. Але, подібно змішання культур в цьому роздутий маленькому містечку, зіткнення стилів, мови і передань в кінцевому підсумку змішується, і досить скоро ви вже не можете сказати, де закінчується річка і починається затока.
  
  Моя родина така ж. Моя мати була англійкою, а мій батько був каджуном, що по-нашому означає "акадиец", нащадками французів, які були вигнані з Нової Шотландії під час Великого вигнання 1755 року і бігли аж до Луїзіани, неухильно просуваючись на південь, ніби континент був занадто слизьким, щоб утримати їх, поки у них не скінчилася суша, і врешті-решт вони заселили протоки в Біг Ізі і навколо нього. Чому вони це так називають, я ніколи не зрозумію, але це так. Так що я виріс, кажучи по-французьки, по-англійськи і на тій дивній суміші того й іншого, яку ми, каджуны, називаємо "патуа", а всі інші називають піджин-інгліш. Мої батьки відправили мене в кращі школи, і хоча я пишаюся своєю спадщиною, мені подобається думати, що моя англійська не гірше, ніж у будь-якого англиканца.
  
  З неабияким трепетом я спостерігав, як мадам Селеста піднімала своє величезне тіло по сходинках будівлі поліцейської дільниці на Ройял-стріт одним теплим і вітряним лютневим днем у п'ятницю. В повітрі вже витало передчуття: карнавал йшов п'ятий тиждень, і Марді Гра була не за горами. Запах лаванди і сандалового дерева передував появі мадам Селести в поліцейській дільниці — вона сама змішує всі свої парфуми і зілля, і зазвичай її запах можна відчути за півкварталу.
  
  Ніхто так не символізує союз релігії і забобонів, як мадам Селеста. Креолка-квадрун таємничого походження, вона, на загальну думку, найвідоміша і могутня королева вуду в світі. Побожна католичка, її, як кажуть, поважає і боїться сам папа римський. Вдень вона тче тканини і шиє красиві сукні і шарфи, які продає на Французькому ринку, але по ночах вона, ймовірно, проводить опівнічні ритуали вуду за собором Святого Людовіка. Ніхто не знає, скільки їй років, і ніхто не може згадати, щоб вона коли-небудь була молодою. Кажуть, що вона жила тут вічно і що вона нащадок циганки, яка продала свою душу (тіло) дияволу — і що Селеста була продуктом цього нечестивого союзу. Кажуть, що вона може викликати духів глибокої ночі, щоб ті виконали її наказ, і що в її присутності в переддень Дня Всіх Святих - значить мати можливість зазирнути крізь тонку мембрану, що відокремлює живих від тих, хто перейшов в інший світ. У місті привидів мадам Селеста займає своє власне місце; деякі навіть стверджують, що вона сама привид і що вона ніколи не спить, а сидить в оточенні своїх свічок і зіль, плетучи свої заклинання пізно вночі.
  
  Поки я спостерігав з вікна, вона піднімалася сходами одну за одною, піднімаючи одне слонове коліно, щоб спертися про інше, перш ніж зробити наступну сходинку, все це час важко дихаючи. Яким би не було її походження, примарне чи ні, мадам Селеста являє собою дуже міцну матеріальну оболонку. Вона, мабуть, важить близько трьохсот фунтів, і в неї голос, який наводить на думку про поєднанні сирени і сваебойной машини. Її апетит настільки ж величезна, як і її зростання — одного разу в устричному барі Lou's Cajun вона з'їла чотири дюжини устриць, а потім три дюжини раків, ще навіть не приступивши до основної страви.
  
  Її величезна груди здіймалася й опускалася, поки вона виконувала важку задачу підйому по сходах, а піт виступив у неї на чолі, як намистинки, вискакують з намиста. Мій сержант, молодий Френк Пірс, виглянув у вікно і попрямував до задньої двері, заявивши, що йому раптом захотілося покурити. Мадам Селеста викликає повагу у одних людей і непідробний жах у інших. Пірс був добрим католиком і ходив на службу божу щонеділі, але у нього був досить здоровий страх перед дияволом, щоб думка про зустріч з одним з його нащадків змусила його, як дитину, вибігти через задні двері, залишивши тільки що відкриту пачку сигарет на самому видному місці на столі.
  
  Моя власна спроба виразити презирство до боягузтва була зведена на немає нападом швидкого сглатывания, що охопило мене, коли я почув, як дзвіночок на дверях почав дзвеніти, сповіщаючи про прибуття нашого найяснішого гостя. Двері відчинилися перш, ніж я встиг дотягнутися до неї, і в кімнату увійшла мадам Селеста.
  
  Її величезна фігура була одягнена в шари різнобарвної тканини — бірюзово-блакитний жилет поверх лляної сукні кольору морської хвилі, увінчаного безліччю бордових і золотих шарфів, переплетених навколо її опуклої шиї. Завершувала ансамбль висока шапка з павиним пір'ям, недбало зсунутий набік, — або, можливо, вона трохи збилася під час підйому по сходах. Її прикраси були настільки ж невтримні; вона носила по кільцю на кожному пальці і передзвін кольорового намиста на срібній нитці навколо шиї. Сережки, свисавшие з мочки кожного вуха, переливалися ніжним сріблястим відтінком.
  
  Вона доковыляла до найближчого стільця і важко опустилася, як ніби напруга, якого вона зазнала, було непосильним для будь-якої людини, і витерла спінений лоб витонченим маленьким носовою хусткою. Її руки були надзвичайно крихкими, гладкими і м'якими на вигляд, з витонченими пальцями і ямочками на костяшках. Її шкіра була досить світлою, того відтінку, який часто називають кава з молоком. Як уродженка квадруна, її предки, ймовірно, були сумішшю африканки і француженки, а також іспанки або, можливо, американських індіанців, як і у випадку з багатьма нашими чорношкірими креолками, багато з яких прибули сюди через Гаїті.
  
  Я сів за свій стіл навпроти неї і взяв свій кращий професійний вигляд.
  
  “ Чим я можу бути вам корисний, мадам Селеста?
  
  Вона кинула на мене гострий погляд і ще раз провела хусткою по лобі, перш ніж відповісти. У ніздрі вдарив аромат сандалового дерева, і мені довелося заплющити очі, щоб не чхнути.
  
  "Tiens, c'est trop chaud", сказала вона глибоким, як води могутньої Міссісіпі, голосом. Її акцент був штучним, і вона говорила не на звичайному креольському діалекті, а на більш утвореному французькою. Нахилившись вперед, вона подивилася мені в очі. — Мосьє, je voudrais, я хочу повідомити про вбивство.
  
  Я нахилився вперед, спершись ліктем на стіл. “ Вбивство? Коли це сталося?
  
  Вона нетерпляче похитала головою. “Ні, се не так давно ... Цього ще не сталося. Але це відбудеться, незважаючи ні на що".
  
  Я відкинувся на спинку стільця так раптово, наче мене штовхнули. Я не знав, що сказати; за всі роки моєї роботи в поліції мені ніколи не робили подібного пропозиції. Якби це йшло від когось іншого, а не від мадам Селести, я б посміявся над цим, як над дурним жартом, але, забобонний ти чи ні, до її словами не можна ставитися легковажно. Коли кілька років тому вона передбачила розлив Міссісіпі, деякі люди посміялися над цим — після трьох посушливих літніх сезонів поспіль ніхто не думав, що це можливо. Але дійсно, в тому серпні небеса розверзлись і день за днем обрушували потоп, поки, нарешті, велика річка не здулася і не викотилася з берегів, як товста баба, звалилася з ліжка. Будинки були зруйновані, худоба загинула, урожай похований під лавиною води. А мадам Селеста сиділа й шила свої тканини, і ткала своє полотно, і просто кивала сама собі. Після цього всі слухали, коли їй було що сказати.
  
  Я взяв себе в руки і подивився їй в очі, щоб зрозуміти, чи не відчуває вона мене якимось чином, але побачив тільки щирість і турботу. Її темно-карі очі були великими і майже ідеально круглими, а не мигдалеподібної форми, яку іноді можна побачити у креолок. Її пухкі губи були нахмурені, а лоб насуплений; було ясно, що вона щиро стурбована тим, що розповідала мені.
  
  “ Кому, на вашу думку, загрожує смерть? - Запитав я нарешті.
  
  Вона нетерпляче похитала головою. “На жаль, тут немає ніякої віри, месьє; тут тільки факт! Я кажу вам, що він помре, безсумнівно, поки я сиджу тут перед вами!"
  
  "Тоді дуже добре", - відповів я так спокійно, як тільки міг. "Хто помре?"
  
  Якщо я був не готовий до її першою заявою, то від другого у мене закрутилася голова.
  
  "Charles Latille."
  
  Я відчув, як кров ударила мені в голову, і кімната закрутилася у мене перед очима. На мить все потемніло. Потім я проковтнув, глибоко зітхнув і витер лоб.
  
  "Vous connais, monsieur?"
  
  "Так, я знаю його", - нарешті відповів я. Не в змозі зібратися з думками, я мимоволі потягнувся за чашкою кави, але, схоже, поставив її не на те місце.
  
  Шарль Латиль був моїм найкращим другом. Всі мої найперші дитячі спогади включали Чарльза; я не міг згадати час, коли його не було поруч. Ми разом були хлопчаками і виросли, граючи в затоках Луїзіани і навколо них. До того часу, коли ми стали юнаками, ми стали нерозлучні.
  
  А менше ніж за місяць до цього я був заручений з його сестрою Эванджелиной.
  
  “ Ви абсолютно впевнені, що він помре?
  
  Вона кивнула, а потім знизала плечима. "Без сумнівів ... Jordi pou mwen, demen pou vou."
  
  
  
  Я дізнався французький креольський діалект; у перекладі це означає "Сьогодні для мене, завтра для тебе".
  
  "Чи можу я запитати вас, як ви прийшли до цього знання?"
  
  Вона серйозно подивилася на мене. “ У мене було видіння.
  
  Ці слова, вимовлені більшістю людей, здалися б будь-якій розсудливій людині безглуздими. Але мадам Селеста не була більшістю людей.
  
  "І в цьому баченні?—"
  
  “ Я передбачав його смерть.
  
  “ Ви випадково не бачили, як його вбили? Або хто був убивця?
  
  Вона похитала головою. “Je regrette a dit, mais non. Бачення іноді бувають туманними, коли вони приходять... Це перше, дуже погане передчуття, але не так багато інформації. Про це я жалкую ".
  
  "Що ви пропонуєте мені робити з цією інформацією?"
  
  Вона похитала головою. — Я не знаю, мосьє, але мій обов'язок повідомити вам про це, чи не так?
  
  Настало коротке мовчання, потім вона підібрала тканину спідниці і важко піднялася на ноги, злегка пихкаючи і поправляючи капелюх, яка ще більше з'їхала набік.
  
  "Що ж, спасибі, що прийшли, мадам", - сказав я, проводжаючи її до дверей. "Я зроблю все, що зможу".
  
  Вона повернулася до мене. “Прошу уваги, месьє — стежте за своїм другом і будьте обережні. Боюся, ви теж в небезпеці. Sa ki jwé vek chyen yè trape depise yè."
  
  Я теж дізнався цю прислів'я; у вільному перекладі з французької креольського вона означає "Той, хто грає з собаками, ловить бліх".
  
  Вона поклала долоню з ямочками на моїй руці, і я відчув тепло її тіла крізь свою формену куртку. "Будь обережний", - повторила вона і пішла, слабкий дзвін її прикрас доносився за нею, коли вона спускалася сходами.
  
  Приголомшений, я повернувся до свого столу і сів, ледве усвідомлюючи, що відбувається навколо. Мені потрібно було зібратися з думками, зробити все можливе з бентежливого ради цієї незвичайної жінки. Що я міг зробити, щоб захистити свого друга — або себе, якщо вже на те пішло — від невідомих нападників? Мені здавалося, що у мене було достатньо інформації, щоб бути глибоко стурбованим, але недостатньо, щоб бути корисним.
  
  Поки я сидів, розмірковуючи, сержант Пірс скористався можливістю здатися, тихо прокрадываясь назад у кімнату.
  
  
  
  "Забув що-небудь?" Запитав я, вказуючи на пачку сигарет, все ще лежала на його столі. Він глянув на них і почервонів від коміра до лінії волосся. Він був светловолос, веснянкуватий, з мідними волоссям кольору новенького пенні і легко червонів. Я з самовдоволеним задоволенням спостерігав, як він нервово кашлянув, сів за свій стіл і прикинувся зайнятим.
  
  Не встиг Пірс сісти, як двері знову відчинилися, і в поліцейську ділянку ввійшов чоловік, якого я ніколи раніше не бачила. Він був високим і худорлявим, значно вище шести футів, з чорними волоссям і довгастим різким особою. Його очі були настільки глибоко посаджені, що спочатку я не могла розібрати їх колір, хоча вони здавалися сірими або карими. Риси його обличчя були худорлявими і, як мені здалося, досить аристократичними, хоча на його виснажених щоках грав нездоровий рум'янець, який примусив мене задуматися, чи не страждає він однією з тих лихоманок, які час від часу вражають цей заболочений містечко. Він був одягнений як джентльмен, і покрий його жилета був явно європейським — я спочатку припустив, що британським. В його поставі теж були ознаки іноземця. Люди в цьому кліматі ведуть себе так, немов економлять кожну частинку енергії, яка у них є, щоб протистояти спеки; але у цієї людини були швидкі, енергійні рухи собаки, почуявшей птицю.
  
  “ Чим можу бути корисний, сер? - Запитав я, встаючи з-за столу.
  
  Мій відвідувач побіжно оглянув кабінет, перш ніж відповісти. Було щось у його манерах і в обводі глибоко посаджених очей, що підказало мені, що він втратив дуже небагато. Дивитися було особливо нема на що — крім мого столу і того, який обіймав сержант Пірс, уздовж стіни стояли кілька картотечних шаф, дошка оголошень з застарілими оголошеннями, карта міста на далекій стіні і, звичайно, неминучий стельовий вентилятор. Я глянув на свого сержанта, який нишпорив у шухлядах свого столу, щось шукаючи, та не зміг придушити подиху. Якщо не вважати його страху перед мадам Селестою, Пірс був міцним хлопцем, відданим і прагнуть догодити; але він був трохи незграбним. З якоїсь причини я зловив себе на тому, що турбуюся про враження, яке він справляє на нашого відвідувача.
  
  "Чому б тобі не піти на весь день, Пірс?" - Запитала я.
  
  "Насправді, сер?" Сказав Пірс.
  
  "Так, так, продовжуйте", - нетерпляче відповіла я, бажаючи скоріше залишитися наодинці з цим таємничим людиною.
  
  "Що ж, з-спасибі, сер," пробурмотів Пірс і поспішно вийшов, на цей раз не забувши прихопити з собою сигарети.
  
  
  
  Я звернувся до високого незнайомця вдруге. "Отже, сер, чим я можу вам допомогти?"
  
  Очевидно, закінчивши огляд нашого маленького офісу, він переключив свою увагу на мене. Коли ці очі були спрямовані на мене, я відчув себе лабораторної пацюком під мікроскопом — у його погляді була така напруженість і сила особистості, з якими я рідко стикався.
  
  "Ви капітан Брасі?" запитав він, знімаючи капелюх, зшиту дорого, але досить поношений.
  
  "Так," відповів я. “ А ти?—
  
  “ Мене звуть Алтамон. Жан-Поль Алтамон.
  
  “ Чим я можу вам допомогти, містере Алтамонт?
  
  “Я шукаю свою тітку, у мене є підстави вважати, що вона нездорова. Я вважаю, вона живе у Французькому кварталі, але я не знайомий з цим містом і подумав, що ви могли б допомогти мені знайти її. Його акцент був явно англійською, чітким і акуратним, як покрий його одягу.
  
  “ Я розумію, що ви англієць, сер, і все ж ваше ім'я, за вашими словами, французьке.
  
  Мій відвідувач мить пильно дивився на мене, потім посміхнувся. "Я французького походження, але моя сім'я кілька поколінь жила в Англії".
  
  "Зрозуміло". Я кивнув. Щось в цьому загадковому людині не звучало правдиво; у мене було відчуття, що він щось приховує від мене.
  
  “ Значить, твоя сім'я з Акадии? - Запитала я, прекрасно знаючи відповідь.
  
  Він якусь мить дивився на мене, потім кивнув.
  
  "Так, це вірно".
  
  Я обернувся до свого супутника і глибоко зітхнув.
  
  “ Ви явно не той, за кого себе видаєте, сер. Не могли б ви розповісти мені про причини вашого обману?
  
  Мить він похмуро дивився на мене, потім, на мій подив, посміхнувся.
  
  “Що ж, я дійсно повинен привітати вас, капітане. Що ж мене видало?"
  
  "Я сам наполовину акадиец," відповів я, " і Алтамонт - не одна з наших прізвищ. Можливо, французька, але не акадийская. Існує обмежене число прізвищ предків сімей, які втекли з Нової Шотландії в минулому столітті, і вашої серед них немає.
  
  
  
  "Я розумію", - спокійно відповів він, кинувши на мене пильний вивчаючий погляд. “Якщо я скажу тобі, хто я, ти не повинен нікому розкривати мою особистість — ні кому, ти розумієш? Ти можеш мені це пообіцяти?"
  
  "Я думаю, що можу погодитися з цим, за умови, звичайно, що ви не вчинили жодного злочину".
  
  Короткий, різкий сміх зірвався з її губ. “ Можу запевнити вас, що я не злочинець, хоча, можливо, я провів дуже багато часу в суспільстві людей такого сорту.
  
  "Тоді дуже добре", - відповів я, з кожною миттю виявляючи все більшу цікавість. "Хто ж ти тоді?"
  
  Відповідь, коли він прийшов, вразив мене як удар грому.
  
  “ Мене звуть Шерлок Холмс.
  
  Я витріщився на нього на мить, потім досить важко опустився на найближчий стілець.
  
  Він посміхнувся. “ Я бачу, ви чули про мене.
  
  “ Але— але я думав, ви померли. ... Я маю на увазі, доктор Ватсон...
  
  Я замовк, не в силах продовжувати. Це друге потрясіння за день зовсім вибило мене з колії.
  
  Він зітхнув. “ Так, бідний Ватсон. Я дозволив йому повірити, що я мертвий, тому що хотів, щоб певні елементи, скажімо так, теж в це повірили. Якщо б вони запідозрили, що я все ще живий, я був би в значній небезпеці.
  
  Я моргнув, не в силах повірити, що переді мною справді стоїть сам великий детектив, про подвиги якого я так жадібно читав, намагаючись слідувати його методів, коли я був детективом, до того, як мене підвищили до окружного капітана.
  
  “ Що привело тебе в Новий Орлеан? - Запитала я, коли, нарешті, до мене трохи повернулося самовладання.
  
  “ Справа міжнародної важливості. Я дію як емісар мого брата Майкрофта. Більшого я сказати не можу.
  
  "Чому ви прийшли до мене з історією про вашу тітці?" - Запитала я, знову озираючись у пошуках своєї втраченої кавової чашки.
  
  “О, все це абсолютно вірно. У мене справді десь тут є тітка; мій брат порадив мені відвідати її".
  
  "Чому ви не пішли в контору місцевого клерка замість того, щоб прийти сюди?"
  
  "Боюся, цього я теж не можу розкрити", - відповів він, закурюючи цигарку. Він запропонував мені сигарету, але я похитав головою. Я завжди шкодував про цю звичкою, яка руйнує зуби і шкіру — і, що ще гірше, руйнує смакові рецептори.
  
  
  
  "Що ж, містере Холмс," сказав я, " для мене більш ніж честь познайомитися з вами — насправді, я абсолютно приголомшений. Я сумніваюся, що в цьому місті — чи в цій країні — знайдеться хоч один представник закону, який не хотів би зустрітися з вами і потиснути вам руку.
  
  "Що ж, така слава", - відповів він, знизуючи плечима. "Але я дякую вас", - щиро додав він. "Сподіваюся, я буду гідним вашої довіри".
  
  “Але ти вже це зробив! Я багато разів перечитав всі справи доктора Ватсона. Одним з моїх улюблених завжди була справа про Лізі Рудих. Я ніколи не міг зрозуміти, як тобі вдалося —"
  
  "Мій дорогий капітане," перебив він, " у доктора Ватсона є звичка романтизувати дійсність. З жалем змушений це сказати, але ви повинні поставитися до його розповіді про наших маленьких пригодах з часткою скептицизму.
  
  “ Але інцидент на Рейхенбахском водоспаді! Звичайно, це не...
  
  Він здригнувся, незважаючи на спеку. "Ні, це правда, я дійсно зустрічався з Моріарті і боровся з ним біля обриву".
  
  “ Але ти вижив! Як, чорт візьми, ти...
  
  Він змусив мене замовкнути, приклавши палець до губ. "Чому б нам не залишити це доктору Ватсону, щоб він розповів як-небудь?"
  
  Я кивнула, бажаючи поставити йому так багато питань, але розуміла, що це було б небажано.
  
  "А тепер," сказав він, - я бачу, що у вас є свої проблеми. Можливо, ви хотіли б розповісти мені, чому візит цієї незвичайної жінки так засмутив вас?"
  
  "Звідки ти знаєш, що я..." - почала я, але мій голос затремтів.
  
  “ Судячи за станом вашого столу, я вважаю вас надзвичайно обережною людиною, і все ж ви не звернули ніякої уваги на розв'язаний шнурок, який бовтався на вашому лівому черевику з тих пір, як я прийшов. Крім того, ви двічі звільняли чашку кави і забували, куди її поставили. Ви справляєте враження людини, якого дуже сильно відволікають неприємні новини. Я б не здивувався, якщо б це було прямо пов'язане з жінкою, яка пішла відразу після мого приходу.
  
  Мої плечі поникли, і я опустилася на стілець. Зовні накрапав дрібний дощ. Я чув стукіт коліс карет і цокіт кінських копит по Ройял-стріт, вони злегка ковзали на мокрих булижник, коли вони завертали за ріг на Конті-стріт. Рух набирав обертів, чулися голоси продавців, які продавали свої товари на кутах вулиць, перш ніж відправитися на вечірній Французький ринок. Я поглянув на настінний годинник; було майже шість, в цей час повинні були змінитися чергові. Моя власна зміна підходила до кінця, і скоро повинен був прибути лейтенант Догерті, щоб заступити на вечірню вахту.
  
  Я підняв очі на свого відвідувача, який стояв, притулившись до дерев'яних поручнів, отделявшим мій стіл від столу сержанта. Навіть стоячи там недбало, він володів владним виглядом, який справляв враження особистої сили і величезної сили волі. Я спробував уявити, що за злочинець посмів перечити йому, і тоді я теж здригнувся, втішений тим, що професор Моріарті дійсно знаходиться біля підніжжя Рейхенбахського водоспаду.
  
  - Може бути, ви не відмовитеся випити зі мною кави в кафе “Дю Монд"? - Запитав я.
  
  "У що б то не стало", - відповів він.
  
  Лейтенант Догерті прибув у відділок, як зазвичай, пунктуально, і, хоча він кинув на Холмса допитливий погляд, я не став нічого пояснювати або представляти, а просто дав йому список чергових на ніч. Якщо не вважати візиту мадам Селести, день видався спокійним, і було трохи більше шести годин, коли ми з Холмсом вислизнули в сирі лютневі сутінки, і у мене закрутилася голова від запаморочливого відчуття, що я перебуваю в суспільстві великого сищика. Ми швидко завернули за кут на Конті-стріт і попрямували на південь, на Французькому ринку.
  
  Річка Міссісіпі звивається через місто Новий Орлеан подібно сплячої змії, немов не бажаючи віддавати свої води моря, повільно просочуючись в затоки південної Луїзіани, поки, нарешті, не прибуде в свій кінцевий пункт призначення, неминуче вливаючись в океан, точно так само, як всі ми повинні врешті-решт повернутися туди, звідки прийшли. Французький квартал розташований вздовж тієї частини річки, де вона згинається і збирається навколо шматка суші, выгибаясь, як спина горбатого кита.
  
  У дальньому кінці ряду кіосків і магазинів, на Декейтер-стріт, вздовж широких плоских берегів Міссісіпі, знаходиться Café du Monde, перлина в короні Французького ринку. Тут беньеты завжди свіжі і гарячі, кава гіркуватий насичений і зі смаком цикорію, а панорама могутньої ріки служить фоном для всіх форм людського суспільства, які щодня стікаються в галасливий порт Нового Орлеана.
  
  В житті, повної невизначеності, Café du Monde уособлює певну сталість: відкрите двадцять чотири години в добу з моменту свого відкриття у 1862 році, він є центральним місцем зустрічей у нашому місті. Жебраки і принци, бродяги і графи — незалежно від соціального становища, кожен зрештою знаходить свій шлях на широкий ринок під відкритим небом, довгий і низький, як верф, розташований на березі похмурою каламутної річки, яка допомогла зробити це місто таким, який він є. І рано чи пізно все виявляються у Café du Monde.
  
  Коли ми з Холмсом наближалися по тьмяно освітленими вулицями, я не міг стримати зітхання захвату. Скільки б разів я не спостерігав це видовище, воно незмінно хвилювало моє серце. Гребні і пакетботы ковзали по мутних водах річки, коли на місто опустилися сутінки, і на прилавках торговців засвітили ліхтарі. Це був один з тих вечорів, коли колір річки в точності відповідав кольору неба в сутінках; обидва були тривожно-сірого відтінку, зернисті і густі, як каву зі смаком цикорію, якими славиться наше місто. Гомін покупців і продавців на ринку змішувався з більш жвавою балаканиною і випадковими вибухами сміху відвідувачів, що сиділи на березі річки за столиками кафе на відкритому повітрі. Парочки прогулювалися по Місячній доріжці - грунтовій доріжці, що йде вздовж річки, огинаючої Французький квартал.
  
  На французькому ринку можна було знайти практично все, що завгодно. Тут були торговці рибою і фруктами, пекарі і м'ясники, кравчині і табачники. Торговці в накрохмалених білих фартухах схилилися над своїми товарами, поки потенційні покупці оглядали ряд прилавків, схиляючись над столами і полицями з різними товарами. Незважаючи на похмурі лютневі сутінки, у повітрі витало святковий настрій. До Марді Гра залишалося всього кілька тижнів, і серед відвідувачів кафе відчувалося наростання передчуття.
  
  Однак я був не в особливо святковому настрої; як і мій супутник, наскільки я міг судити. Він спостерігав за тим, що відбувається перед нами відчуженим поглядом, його обличчя не виражало ніяких емоцій. З наближенням заходу вітер стих, і ледь відчувався легкий подих вітерця, коли ми сіли за столик біля кромки води. З'явився стривожений офіціант, щоб прийняти наше замовлення; я попросив кави і пампушки, в той час як Холмс замовив тільки каву. Після того, як офіціант поспішно пішов, я скористався моментом, щоб уважніше спостерігати за великим детективом. Рум'янець, який я помітив раніше на його щоках, став більш помітним, а на лобі виступив піт, коли він зняв капелюха. Я не думав, що це хороший знак; такий худорлявий чоловік, як він, не повинен відчувати надмірного напруги від нашої короткої прогулянки, і я побоювався, що він дійсно хворий. Наш клімат не особливо сприятливий для здоров'я — гаряча, волога погода значно збільшує захворюваність лихоманкою і іншими інфекціями.
  
  “ Містер Холмс, ви добре себе почуваєте? - Запитав я.
  
  Або він не розчув мого питання, або вважав за краще проігнорувати його. Замість цього він повернувся і подивився на чоловіка, що сидить за сусіднім столиком.
  
  "Про людей так багато можна сказати по їх взуття", - зауважив він майже про себе. “Наприклад, он той чоловік пережив період депресії після того, як від нього пішла дружина, але сьогодні ввечері, схоже, у нього все налагоджується. Він почав шкодувати, що приїхав сюди з Ірландії, де був більш заможним, але, можливо, прихильність його нової дружини змінить це.
  
  Я доклав усіх зусиль, щоб краще вивчити цю людину, але, судячи з того, що я зміг розгледіти, ні в нього, ні в його взуття не було нічого незвичайного. Він був середнього зросту, з широким ірландським особою і копицею рудувато—каштанового волосся - абсолютно звичайна людина, яких можна побачити працюють в доках.
  
  "Ви дивуєте мене, містер Холмс", - сказав я. "Крім того факту, що він ірландець, що ви ясно бачите по його обличчю, я поняття не маю, як ви прийшли до своїх висновків".
  
  Холмс знизав плечима. "Ви праві щодо його особи, хоча я уклав, що він ірландець, за покроєм його черевиків — дублінського виробництва, судячи з їхнього вигляду".
  
  "Цілком справедливо," відповів я, " але його дружина пішла від нього — як, чорт візьми, ви прийшли до такого висновку?"
  
  “Якщо ви подивитеся на його черевики, то помітите, що вони давно не чищены. І все ж недавно — можливо, навіть сьогодні - була зроблена спроба навести порядок, і по верхівках недбало завдали трохи лаку — поспішна робота, але обнадійлива. Туфлі прийшли в непридатність, тому що утримувати їх в чистоті було обов'язком його дружини; але як тільки вона пішла, він упав духом і дозволив своїм черевиків прийти в непридатність — ви можете помітити, що шнурки теж обтрепались, — тому що він був пригнічений втратою її. Туфлі добре зшиті, з дорогої шкіри, так що, як я розумію, він був заможнішим в Ірландії, коли зміг дозволити собі таку пару взуття.
  
  Я похитав головою. “ Воістину вражаюче, містере Холмс. А нова подруга?
  
  Холмс дозволив собі злегка посміхнутися. “Що ж, новий шар лаку вселяє надію, а також трохи марнославства, але я повинен визнати, що трохи лукавлю на цей рахунок. Наш друг, очевидно, з кимось зустрічається, тому що кожні кілька миттєвостей він з тривогою озирається по сторонах, щоб подивитися, чи не приїхала вона. Людина не дивиться по сторонах з таким нетерпінням у пошуках випадкової зустрічі з одним; отже, я роблю висновок, що він зустрів когось, хто йому сподобався ".
  
  Не встиг Холмс заговорити, як його правота була доведена. Дуже приваблива молода леді увійшла в кафе з боку продавців кіосків, і як тільки наш чоловік побачив її, він практично схопився зі стільця, щоб привітати її. Я повернувся до Холмсу і похитав головою.
  
  “ Я вітаю вас, містер Холмс, — все, що я чув про вас, правда.
  
  "Я радий виправдати ваші очікування, капітан", - відповів він, коли стривожений офіціант приніс наш кави і мою тарілку з бигнеями, які завжди подавалися по три за раз.
  
  Я відкусила шматочок, насолоджуючись хрусткою скоринкою і м'якою, гарячої внутрішньою частиною, тільки що з фритюрниці. Беньє — це насправді просто квадратні пончики з обсмаженого тіста, посипані цукровою пудрою, але є щось таке в тому, щоб їсти їх в кафе під відкритим небом на березі річки, що ніколи не розчаровує.
  
  Холмс сьорбнув кави. "Це самий незвичайний кави — у нього якийсь обсмажений присмак, якщо дозволите так висловитися".
  
  Я посміхнувся. “ Знаєте, це забавно, містер Холмс, — мої предки-каджуны додавали обсмажений корінь цикорію, який вони називали цикорієм, в свою каву, коли були важкі часи і кави було мало, розумієте, щоб він довше зберігався? І тепер кави з цикорієм - одна з тих речей, заради яких люди приїжджають в Новий Орлеан. Іронічно, тобі не здається? "
  
  “Дійсно, капітан. Насправді, я помітив, що цілі життя можуть перекинутися з-за однієї-єдиної іронії подібної". Він відкинувся на спинку стільця і спрямував на мене проникливий погляд темних очей. - А тепер, капітан, чому б вам не розповісти мені, що вас так засмутило?
  
  Я глибоко зітхнув і переказав Холмсу все, що сталося в ділянці безпосередньо перед його прибуттям.
  
  "Я знаю, ти, мабуть, вважаєш мене дурнем за те, що я піддався слів так званої жриці вуду—"
  
  “ Я нічого подібного не думаю, капітан, можу вас запевнити.
  
  “ Бачте, Шарль Латиль - мій близький друг, і до того ж я заручений з його сестрою Эванджелиной.
  
  "Эванджелина," задумливо промовив він. “ Хіба не так звали героїню в дуже романтичній казці про твоїх акадийских предків?
  
  
  
  “ Так— Лонгфелло написав про це вірш. Це історія про вірною дівчині з Акадии, яка слідує за своїм коханим навіть після того, як він був вигнаний.
  
  "Так, так, здається, я пригадую, що в якийсь момент натикався на це".
  
  “О, містер Холмс, моя Эванджелина у точності схожа на ту, що зображена в легендою! Більш чарівне створіння ніколи не ступало ногою на землю Луїзіани!" Я знав, що це нерозумно з мого боку, але нічого не міг з собою вдіяти. Від краси ночі, річки і радісного збудження в присутності великого детектива у мене був піднесений настрій. “ У неї ангельське личко і відповідний темперамент. І її очі — вони темно-карі, містер Холмс, такі темні, що при тьмяному освітленні здаються чорними. У них теж така глибина — в цих очах можна загубитися".
  
  “ Що ж, будьте впевнені, що ви цього не зробите, капітан; другові може знадобитися ваша допомога.
  
  Я посерйознішала, засоромившись того, що у своєму запалі забула, в якій небезпеці перебував Чарльз.
  
  “ Що ви думаєте, містере Холмсе? Хто міг стояти за цим? Хто хотів заподіяти шкоду Чарльзу?
  
  “ Саме це я і збирався запитати у вас, капітане. Дійсно, хто?
  
  Я зробив ковток кави і втупився на пари, які прогулюються рука об руку по березі річки. Сутінки перетворилися в сутінки, і до того часу всі газові ліхтарі вздовж Місячної доріжки були засвічені, їх відбите світло м'яко відбивався на воді.
  
  “Ну, в судноплавному бізнесі існує жорстка конкуренція ... насправді, Чарльз буквально днями мені зізнався, що у нього зовсім не все добре з фінансами. І, відверто кажучи, не всі його конкуренти є — ну, законними громадянами.
  
  “ Ви, звичайно, маєте на увазі так звану італійську мафію.
  
  "Ти знаєш про це?"
  
  Він кивнув. “За свою кар'єру я стикався з членами різних злочинних організацій, як тут, так і за кордоном. Ваша італійська мафія досить недавно завезена в цю країну, якщо я не помиляюся?"
  
  “ Так, хоча на Сицилії це сходить до дванадцятого століття, коли французи контролювали і гнобили жителів цього острова. Насправді, я чув, що це слово походить від перших ініціалів фрази, "Morte all Francia Italia anelia", що по-італійськи означає "Смерть французам - крик Італії".
  
  Він схилив голову набік. “ Справді? Схоже, ви досить багато знаєте про організацію.
  
  
  
  “ І на те є вагомі причини. Можливо, ви чули про події минулого жовтня?
  
  Він кивнув. “ Так. Ваш суперінтендант поліції. Хеннессі потрапив у засідку і був убитий в результаті перестрілки — здається, в ніч на п'ятнадцяте жовтня?
  
  “Так. Він деякий час займався діяльністю італійської мафії в доках. Широко поширена думка, що вони вбили його ".
  
  “ І все ж дев'ятнадцять осіб, звинувачених у змові, наскільки я пам'ятаю, так і не були засуджені.
  
  Я пирхнув від огиди. “Ганебно паскудне робота з нашого боку. Замість того, щоб переслідувати тільки винних, вони оточили кількох бідних робітників — деякі тільки що зійшли з корабля, і їх навіть не було в Новому Орлеані, коли був убитий Хеннессі!"
  
  "Ходили також чутки про втручання присяжних".
  
  Я знизав плечима. “Безсумнівно. Але до того часу яке це мало значення? Все в місті були охоплені антиитальянским запалом. І пішли за цим події були ганебними, містер Холмс, — ганебними!
  
  "Ви маєте на увазі вбивство підсудних?"
  
  Я здригнувся. “Розлючений натовп із шести тисяч громадян витягла їх з тюремних камер. Вони були холоднокровно вбиті, містере Холмсе! Мені ніколи не було так соромно за своє місто".
  
  “ Вважаю, що дев'ять осіб були застрелені, а двоє повісили?
  
  “Так, і нікому так і не було пред'явлено обвинувачення у їх смерті. Система правосуддя, яка закриває очі на таку пародію, дійсно погана. Я все ще приголомшений таким очевидним проявом забобонів і мстивості. Чи знаєте ви, що італійський уряд був настільки обурений, що розірвало дипломатичні відносини з цією країною?"
  
  Холмс провів довгим пальцем по краю своєї кавової чашки. “ Здається, я щось чув на цей рахунок.
  
  “ По-моєму, абсолютно вірно, містере Холмс. Однак, повинен вам сказати, що ця точка зору не користується популярністю, принаймні, серед неіталійського населення цього міста. З тих пір всі були більш ніж трохи на взводі, і підозри між різними культурними групами стали більш вираженими, межі між ними більш чіткими ".
  
  Холмс похитав головою. “Це сумно. Але ви вважаєте, що хтось із цих найбільш безжальних персонажів може намагатися залякати вашого друга?"
  
  
  
  “Це можливо. Чого я не розумію, так це чому вони не погрожували йому безпосередньо".
  
  “ Можливо, так воно і є, але він ще не сказав тобі.
  
  “Це було б схоже на Чарльза. Ми разом вчилися в школі — у нас немає секретів один від одного".
  
  Холмс підняв брову і поставив чашку з кавою. Руки у нього були довгі і тонкі, але, як мені здалося, володіли великою силою.
  
  "Мій дорогий капітане Брасі, часто люди, від яких ми найменше очікуємо наявності секретів, дивують нас тим, що приховують від нас самі темні речі".
  
  Холмс оглянув кафе, немов побоюючись, що хтось може підслухати нашу розмову. Потім він повернувся до мене і знизив голос:
  
  “ А що щодо цієї жриці вуду, мадам Селеста — що ви про неї знаєте? Були у неї якісь причини бажати вашому другу зла?
  
  “Наскільки я знаю, немає. Всі знають, хто вона, але я поняття не мав, що вона була знайома з Чарльзом ".
  
  “Можливо, це її робота - знати все. У будь-якому випадку, я думаю, що візит до мадам Селесте показаний".
  
  Ми швидко допили каву і попрямували до центру Французького кварталу. Знайти резиденцію мадам Селести було важко; здавалося, все в окрузі знали, де вона живе. Це було недалеко від ресторану Antoine's, коханого місцевими жителями, так і зростаючим потоком туристів і відпочиваючих, які переповнювали наше місто в цей час року. Хоча їх присутність було корисно для нашої економіки, воно ускладнювало мою роботу; охороняти їх від кишенькових злодіїв, грабіжників і удавленников було все одно що намагатися захистити велике, безтурботне стадо овець від зграї голодних вовків. Ви завжди могли помітити туристів з їх флегматичними, пасивними особами, часто тащащих за собою виводок таких незграбних дітей з смутними особами, разглядывающих хитромудрі ковані балкони Французького кварталу. Їх вигляд змусив мене поморщитися, тому що вони легка здобич для всюдисущих кримінальних елементів нашого міста — з таким же успіхом у них могли б висіти на шиї таблички з написом "будь ЛАСКА, ОГРАБЬТЕ МЕНЕ" або "НЕ ДИВІТЬСЯ ДАЛІ — ЛЕГКА ЗДОБИЧ". Однак, якимось чином наш зростаючий рівень злочинності не відлякує їх, і вони продовжують прибувати, вистрибуючи з своїх автобусів і залізничних вагончиків, як лемінги, зриваються зі скель в море внизу.
  
  Ми з Холмсом протискувалися крізь густіючу натовп роззяв, поки не дісталися до будинку мадам Селести. Її квартира перебувала в досить елегантних мебльованих кімнатах на Роял—стріт - природно, на другому поверсі, враховуючи її відраза до під'їздів.
  
  Незабаром ми виявили, що мадам Селеста не призначала зустрічей і не дотримувалася графік роботи. Голосно постукавши, ми спробували відкрити двері, але вона була надійно замкнені, всередині не було ніяких ознак життя. Ми обійшли будинок і підійшли до чорного ходу, де до дверей була приклеєна записка: "Тимчасово повертаємося на час", - досить туманне обіцянку, щоб ми охолодили запал в устричному барі через дорогу, утішивши себе кількома дюжинами очок blue points. Нарешті, після години очікування, я залишив записку, в якій повідомляв, що хотів би побачитися з нею при першій же можливості. Коли Холмс запропонував нанести візит Чарльзу і Эванджелине, я негайно погодився, і ми сіли в трамвай на Сент-Чарльз-авеню.
  
  Чарльз і Эванджелина Латиль жили в одному з величних будинків на Сент-Чарльз-стріт в тій частині міста, яка відома як Гарден Дістрікт. Латильи були не акадийцами, як сім'я мого батька, а чистокровними французькими креолами, і могли простежити свій родовід протягом століть до провансальської знаті; одна з гілок сім'ї влаштувалася в Новому Орлеані в середині 1700-х років. Латильи, які оселилися в Новому Світлі, були практичними людьми і заснували судноплавний бізнес, який більш чи менш не слабшав аж до Чарльза, який взяв на себе управління фірмою після смерті свого батька кілька років тому. Хоча, можливо, йому не вистачало гострого ділового чуття своїх предків, Чарльз робив все можливе, щоб продовжувати в тому ж дусі і прогодувати себе і свою сестру.
  
  Коли ми з Холмсом піднімалися по сходах до головного входу в будинок, я обернувся, щоб подивитися на нього. Хоча він намагався приховати це, він захекався і оперся о поруччя ганку, щоб не впасти. Я подзвонив.
  
  “ Ви впевнені, що з вами все гаразд, містере Холмсе? - Запитав я.
  
  "Все в порядку, спасибі", - відповів він, безуспішно пригнічуючи кашель. Він явно брехав, але в цей момент двері відчинилися, і в мене більше не було можливості розпитувати його далі.
  
  Ми увійшли в будинок, впущенные Эстме, древнім октороном, який служив у Латильев, скільки себе пам'ятав, і чия сім'я служила їм протягом трьох поколінь. Її обличчя було вкрите тонкою мережею зморшок, як тонкий мереживний носовичок, який багато разів складали. Проте очі в неї були ясні, а спина пряма і міцна, як молоде деревце, хоча при ходьбі вона злегка приволакивала одну ногу. Її волосся тільки з чорних стали сивими, і кілька пасом вибилися з-під зеленої бандани, яку вона носила взимку і влітку.
  
  "До побачення, міс Люсьєн," сказав Эстме, з сумнівом поглянув на Холмса. Эстме нелегко дарувала свою прихильність, і навіть після стількох років нашого спілкування я не був цілком упевнений, схвалює вона мене. Моя родословная безумовно не відповідала родоводу Латилье - і час від часу впродовж багатьох років Эстме абсолютно ясно давала зрозуміти, що знає про це. Соціальний статус має значення в Новому Орлеані; походження і родовід важливі, і для слуг великих сімей не було рідкістю дивитися зверхньо на будь-якого, хто не відповідав соціальним станом їх господарів.
  
  "Привіт, Эстме", - відповів я, простягаючи їй свій капелюх. "Як твій люмбаго останнім часом?"
  
  “О, не можу сказати, що я можу скаржитися. Це страшенно непокоїло мене в минулому місяці, але з якоїсь причини в останні тижні це не повертався".
  
  "Можливо, це із-за тієї нової мазі, яку доктор дав вам, щоб ви втирали в неї", - припустив Холмс.
  
  Эстме втупилася на нього, її довга щелепа відвисла від подиву, але як раз в цей момент Эванджелина вилетіла в коридор, і я геть забув про Эстме і її прострілі. Моя кохана була одягнена в просте лимонно-жовте плаття, без воланів і дрібнички, але моє серце мало не зупинилося при вигляді неї. Її синяво-чорне волосся, зазвичай зібрані в ідеальний шиньйон, були розпатлане і звисало на шию вологими локонами.
  
  "Люсьєн, дорогий, слава богу, ти прийшов!" - Вигукнула Эванджелина, обвиваючи мене своїми ароматними білими руками, і я відчув слабкість від сп'яняє суміші любові і бажання. Вона явно плакала. Її гарненький ротик тремтів, а темні вії обважніли від сліз.
  
  “ У чому справа, Еві, люба?
  
  “ Це— це Чарльз. Йому недобре. Слава богу, ви прийшли!
  
  "У чому справа?" - Запитала я, страх проймав мене до кісток.
  
  "Ходімо подивимося самі", - відповіла вона, потім, кинувши швидкий погляд на Холмса, опустила очі. "Прошу вибачення, сер, де мої манери?"
  
  "Зовсім ні, мадам, я ясно бачу, що ви засмучені," м'яко відповів він. “ Можливо, я навіть зможу чимось допомогти.
  
  “ Дозволь мені представити тобі мою наречену, Еванджелін Латиль. Еві, це містер— - Я завмер. У запалі подій я забув псевдонім Холмса.
  
  "Алтамонт, Жан-Поль Алтамонт," рівне промовив Холмс, ледь збившись з ритму. Я віддав, як я сподівався, тихий зітхання полегшення.
  
  "Рада познайомитися з вами, містер Алтамонт," сказала Эванджелина. “ Сподіваюся, ви вибачте просторікування дурної жінки, але я жахливо турбуюся про свого брата.
  
  "Я впевнений, що це цілком зрозуміло", - відповів Холмс. "Де він?"
  
  "Сюди", - сказала вона, ведучи нас вгору широкими центральними сходами з вестибюля. Не було ніяких ознак грозного Эстме, який розсудливо пішов. Я виріс у будинку Латилье так само, як і в своєму власному, і знав кожну подряпину на товстих дубових перилах, кожну зазубрину на кленовій обшивці, кожен сучок на половицах. Я залишив частинки своєї душі в гілках величезного в'яза, на який ми зазвичай піднімалися на задньому дворі, і хлопчик в мені затримався під величезними магноліями, окаймлявшими палісадник, шукаючи тінь від їх широких листків, вдихаючи їх аромат, м'який. Я була не більш чужий у цьому будинку, ніж у своїй власній, і все ж, коли я пішла за Эванджелиной по коридору в спальню Чарльза, мене знову пройняв озноб. Це було швидко і різко, коротко, як політ ластівки, але це приголомшило мене. Я обернувся, щоб подивитися на Холмса, відчув він що-небудь, але його губи були стиснуті, погляд гострий, як ніби він вивчав все навколо. Мені не сподобалася його блідість; його щоки неприродно розчервонілися, і на обличчі виступив піт, хоча вечір був досить прохолодний.
  
  Однак, коли ми дісталися до кімнати Чарльза, я була ще більше вражена, побачивши свого друга. Він лежав, зіщулившись, на своєму ліжку, натягнувши ковдру до підборіддя, вчепившись в нього тремтячими кісточками пальців. Коли ми увійшли в затемнену кімнату, я почув, як він тихо застогнав — здавалося, він лише смутно усвідомлював нашу присутність. Я повернувся до Эванджелине.
  
  “ І давно він в такому стані? - запитав я.
  
  “З сьогоднішнього дня. Йому стало погано після обіду".
  
  "Чому ти не покликала лікаря?" Нетерпляче запитала я. Як тільки ці слова злетіли з моїх губ, я пошкодувала про них. Бідна Эванджелина залилася сльозами і не змогла відповісти. Я проклинала себе за непотрібну різкість у своєму голосі, але це був важкий день, і мої нерви були на межі. На довершення всього, я не могла не задатися питанням, чи не пов'язано плачевний стан моєї подруги якимось чином зі страшним попередженням мадам Селести. Я не хотів капітулювати перед забобонами, але коли виростаєш у південній Луїзіані, важко позбутися від подібних думок. Яким би безглуздим не був мій логічний розум, думка вдарила мені в голову, як патока в кукурудзяний хліб: Шарль Латиль став жертвою прокляття вуду.
  
  Містер Холмс, проте, здавалося, не мав подібних пристрастей; він був втіленням раціональності і дії. Він схилився над Чарльзом і перевірив його пульс, потім поклав руку йому на чоло. Чарльз підняв на нього очі.
  
  "Ви — лікар?" Його голос був тонким і надтріснутим.
  
  Холмс похитав головою. “ Ні, містер Латиль, хоча я, можна сказати, володію деякими медичними знаннями. Вибачте мою прямоту, але ви виглядаєте так, наче вам не завадила б медична допомога. Твій друг і твоя сестра дуже турбуються про тебе.
  
  "Зі мною все буде в порядку", - слабо пробурмотів Чарльз. "Ймовірно, просто невелике харчове отруєння". Він подивився на мене вибачається поглядом. "Ймовірно, я з'їв занадто багато устриць за обідом".
  
  Це було так схоже на Чарльза - соромитися того, що він вважав слабкістю. Незважаючи на зростання більше шести футів, він був тендітної статури, як і його сестра. Довготелесий і веретеноподібний, як переувлажненное кімнатна рослина, він ніколи не був особливо сильним в дитинстві і був об'єктом цькування в школі. Насправді, наша дружба зміцнилася дуже рано, коли я врятував його з лап великої наполовину каджуна, наполовину чокто по імені Афаліна Джо. Джо, чиє прізвисько походить від його надзвичайно величезного хоботка, наполовину задушив Чарльза, наполовину налякав до смерті, коли я з'явився і запропонував йому вибрати кого-небудь, хто більше здатен захистити себе. Я не особливо високий, але всі чоловіки Брасі складені як бики — мій батько походив з довгої низки забіяк в барах. Він навчив мене, як протистояти будь-якому супротивникові, і я зміг дати Афалине Джо їжу для роздумів на деякий час. Він більше ніколи не наближався до Чарльзу.
  
  Ця звичка рятувати мого друга з колотнеч зберігалася протягом всього нашого дитинства — в ньому було щось таке, можливо, м'якість, що привертало до нього хуліганів. Яка б не була причина, він був мені ближче всього до брата, і я взяла на себе турботу про її безпеку, поки ми росли. Я ніколи не шкодувала про це — він був розумний і добрий, і за ним завжди полювали гарненькі дівчата, так що я, так сказати, вибрала те, що у нього залишилося.
  
  У Чарльза були такі ж темні волосся і блідий колір обличчя, як у його сестри, але в той момент його обличчя було зоряно-білим, як риб'яче черево, а з щік весь зійшов рум'янець. Я спробував посміхнутися, зробити вигляд, що мене це не турбує. Сльози Эванджелины висохли, але на її обличчі була маска заклопотаності. Вона стояла в ногах ліжка, заламуючи руки.
  
  "Які у вас симптоми, якщо не заперечуєте, я запитаю?" сказав Холмс.
  
  "Блювота, болі в животі, пітливість, судоми — дуже схоже на харчове отруєння", - відповів він.
  
  “Зрозуміло. А де ви обідали?"
  
  Він видавив слабку посмішку. “ Там же, де й завжди, — у Антуана.
  
  "Ах так," зауважив Холмс. “ Судячи з того, що я чув, цілком респектабельне місце.
  
  "Найкращий", - сказав Чарльз. “ Значить, ти не місцевий?
  
  Холмс проігнорував питання. “ Що ж, ви маєте рацію в своєму припущенні, що свіжі морепродукти не завжди ведуть себе пристойно, незалежно від кваліфікації шеф-кухаря. У всякому разі, безпосередня небезпека вам, схоже, не загрожує. Він повернувся до мене. “ Я пропоную дати твоєму другові трохи відпочити.
  
  "Дуже добре", - сказав я.
  
  Перш ніж ми пішли, Эванджелина збила подушки свого брата і ніжно поцілувала його в щоку. Ми залишили двері за собою прочиненими і навшпиньках пройшли по коридору, тихо спустившись по головній сходах. Коли ми увійшли в прихожу, Эстме йшла з боку кухні, несучи в руці миску з молоком.
  
  "Цей чортовий кіт втік!" - пробурмотіла вона, прямуючи до задньої двері, що вели в сад.
  
  "Вибачте, я на хвилинку," сказав Холмс. “ Ви сказали, що втратили свою кішку?
  
  Эстме зупинився і повернувся до нас обличчям. “Знаєте, пане, це сама дивна річ. Ніколи не бачив, щоб кішка раніше відмовлялася від миски з молоком".
  
  "Як давно вона зникла?" Поцікавився Холмс.
  
  Эстме знизала плечима. “Я тут весь день. І зазвичай вона складає мені компанію, поки я нарізаю овочі, так що..."
  
  Холмс кивнув. “ Зрозуміло. Чи Не будете ви так люб'язні повідомити мені, коли кіт з'явиться знову?
  
  Эстме моргнув. “ Це Джес кіт, сер.
  
  Саме такою була моя реакція, і я розповів Холмсу про все, коли ми прямували до тролейбусу на Сент-Чарльз-авеню. У мене є будиночок на березі Байю, прямо навпроти Нижнього Дев'ятого округу, і я переконав містера Холмса зупинитися у мене, а не бронювати готель в місті. Повинен зізнатися, мої мотиви були частково егоїстичними: думка про те, що я буду приймати у себе видатного детектива в світі, приводила мене в захват. Можливо, у мене буде час поміркувати над деякими з його найбільш складних справ і, можливо, навіть запитати його про кількох моїх нерозкритих. Хоча я дослужився до капітана ділянки, в душі я завжди був детективом міської поліції; мої найщасливіші дні були, коли я збирав докази і переслідував злочинців за нашими брудним, засипаним піском вулицями. І я знову зайнявся справою, але на цей раз за допомогою незрівнянного Шерлока Холмса.
  
  "Чому тебе так зацікавило кіт Эстме?" - Запитала я, коли трамвай загуркотів по рейках. Було пізно, і вагон був майже порожній, кондуктор з сонними очима сидів за кермом, низько натягнувши кепку на обличчя. "Звичайно, зникнення кішки - суща дрібниця".
  
  "Мій дорогий капітане Брасі," відповів він, "іноді все справа вирішується за сущого дрібницю, як ви це називаєте".
  
  Деякий час я мовчав, потім обернувся до нього. "Містер Холмс, це може здатися дурним питанням, але ... ви вірите в прокляття?"
  
  “ Вірите в них? Ну, я думаю, ви могли б сказати, що я вірю в силу навіювання — в те, що коли людина вважає себе проклятим його життя цілком може обернутися погано.
  
  "Але ти думаєш, що одна людина здатна накласти закляття на іншого?"
  
  "Є багато видів чар, капітан", - задумливо відповів він. “І багато речей між народженням і смертю ми не розуміємо. Тому, вважаю, я повинен був би сказати, що я дійсно вірю, що людина може підпасти під чужі чари ".
  
  Тоді я не міг знати, як його слова будуть переслідувати мене в наступні дні.
  
  В той вечір я приготував вечерю для нас двох - раків з "брудним рисом", фірмове блюдо каджунцев, і Холмсу, здавалося, їжа сподобалася. Я вмовила його лягти на диван, поки я буду мити посуд; закінчивши мити посуд, я повернулася до вітальні й побачила, що він міцно спить. Я накрив його ковдрою, вимкнула світло і навшпиньки пішла в свою постіль, розчарована, що не буде нічного обговорення минулих справ, але і відчув деяке полегшення. Я була виснажена. Я відразу ж заснув, і ніч була наповнена тривожними снами, в яких невідомий у масці переслідував мене по болотах і протоках.
  
  Десь в ночі ухнула сова.
  
  Рано вранці наступного дня Холмс вирушив зі мною на станцію. Хоча оголошувати перекличку було обов'язком сержанта Пірса, до пів на дев'яту він все ще не з'явився, тому я зробив це сам, а потім відпустив своїх людей на їх звичайні чергування. Останні кілька днів були досить тихими, але коли Карнавал в самому розпалі, завжди трапляються крадіжки сумок, кишенькові злодії і бійки в барах - звичайні дрібні злочини перед Марді Гра. У нас також було кілька агентів під прикриттям, яким було доручено прикривати зростаюча присутність мафії в доках.
  
  На мій превеликий подив, незабаром після того, як пішов останній чоловік, на вулиці з'явилася мадам Селеста. Її зустріч з ганком була повторенням тієї ж героїчної боротьби, що і раніше, і, увійшовши в офіс, вона широким жестом витерла чоло, ніби тільки що поодинці проклала рейки для трансконтинентальної залізниці.
  
  "Вибачте, пане, це неприємно!" пробурчала вона, коли я жестом запросив її сісти.
  
  "Велике вам спасибі, що повернулися побачитися з нами", - сказав я.
  
  Холмс стояв біля столу мого сержанта; Пірс ще не з'являвся.
  
  “ Мадам Селеста, я хотів би познайомити вас з моїм колегою містером Алтамонтом.
  
  "Жан-Поль Алтамон до ваших послуг, мадам," сказав Холмс, виходячи вперед.
  
  Мадам Селеста критично оглянула його з ніг до голови. Проте, очевидно, він викликав її схвалення, і вона обдарувала його широкою посмішкою. Зуби в неї були коричневі й рівні, як залізничні шпали.
  
  - Alors, enchanté, мосьє, - сказала вона, простягаючи йому пухку руку. На мій подив, він взяв його і поцілував велике кільце із зеленим сапфіром на її середньому пальці.
  
  “ Це честь для мене. Ваша слава випереджає вас, мадам, " галантно відповів він.
  
  "Vraiment, месьє?" - запитала вона, сміючись, як дитина.
  
  “Так, абсолютно вірно. Навіть там, звідки я родом, про вас чули".
  
  
  
  "О, а де це, месьє?" запитала вона з кокетливою посмішкою.
  
  "Я з півночі," невизначено відповів Холмс, сідаючи навпроти неї.
  
  Очевидно, захоплена його лестощами, вона не стала наполягати на тому, щоб він був більш конкретний.
  
  “ Отже, мосьє, що привело вас сюди?
  
  “ Деякі сімейні справи і можливість відвідати мого тутешнього колегу.
  
  Його слова зігріли мене, і я почервоніла при думці про те, що великий детектив назве мене "колегою".
  
  "Мадам Селеста", - почав я, підбадьорений тим фактом, що вона, очевидно, була так захоплена Холмсом. "Я хотів би знати, чи можемо ми розпитати вас докладніше про вчорашній візит?"
  
  Вона подивилася на мене, потім на Холмса, і її обличчя потемніло.
  
  "Це поганий бізнес ... ва!" - додала вона, що в даному контексті означало щось начебто "Кыш!" або "Забирайся!"
  
  “Так, дійсно. Я не можу не погодитися з вами", - відповів Холмс. "Але, боюся, ви розповіли капітанові Брасі не всю історію".
  
  Мадам Селеста моргнула і широко розкрила очі.
  
  "Mais certainement, се не так, і се справді", сказала вона, кажучи дуже швидко і виключно по-французьки. "C'est un couchemare, vraiment."
  
  Холмс кивнув. “ Так, дійсно кошмарний сон, особливо якщо вбивство, якого ви, схоже, побоюєтеся, дійсно відбулося. Але ця інформація прийшла до вас не у видінні, як ви стверджуєте. "Він нахилився до неї. "Кого ти намагаєшся захистити?"
  
  “ Це ніяка не захист, мосьє, - відповіла вона, обурено випростуючись і обмахуючись обличчя носовою хусткою, пахне бузком. "Ви повинні зрозуміти, коли до мене приходять люди, е-е, це та ж впевненість, що і на сповіді — я ніколи не зможу порушити свою священну клятву!"
  
  “ Але ви прийшли попередити капітана Брасі, що його товариш у небезпеці.
  
  "Так, так, - нетерпляче відповіла вона. “Але більшого я сказати не можу! Це заборонено". Вона повернулася до мене з благальним поглядом. — Будь ласка, зрозумійте мене правильно, мій капітан, я не бажаю вашому другу зла, але у мене є клятва, яку я повинен стримати, священна клятва вудуна.
  
  "Вона має на увазі вуду," пояснив я Холмсу. “ Вудун - це інша назва.
  
  “Ця людина, я допомагав йому раніше, так? Можливо, я намагаюся зцілювати хвороби або плету трохи тканини ... Але іноді вони просять мене накласти грі-грі—заклинання — і я кажу, що не буду цього робити — я не роблю ле Петро!"
  
  "Петро - це чорна магія", - сказав я Холмс, і він кивнув, коли вона повернулася до мене.
  
  “ Отже, нехай вони йдуть, а я прийшов попередити вас, мосьє — ви можете врятувати життя своєму другові. Ви і месьє Алтамон повинні наглядати за ним, чи не так?
  
  Бідна жінка була абсолютно схвильована і переводила погляд з мене на Холмса з тужливим виразом обличчя. Він ніжно поплескав її по руці.
  
  “ Я розумію, мадам, ви не можете сказати нам, хто приходив просити вас про послуги, тому що ваша священна клятва забороняє це.
  
  "Exactement, monsieur—c'est ça!" Вона виглядала відчула величезне полегшення.
  
  "Велике вам спасибі за приділений час, мадам, я вам дуже вдячний", - сказав Холмс, проводжаючи її до дверей. “ Ви були дуже корисні.
  
  "Vraiment, monsieur?"
  
  “Так, дуже. Будь ласка, будьте впевнені, що капітан Брасі і я зробимо все можливе, щоб убезпечити його друга".
  
  “Так, так, ти повинен. Merci, monsieur, merci."
  
  "Ви теж повинні бути обережні", - відповів Холмс. "Будь ласка, дозвольте мені відвідати вас завтра".
  
  — Велике спасибі, - відповіла вона і, змахнувши надушенным носовою хусткою, вийшла.
  
  Холмс спостерігав, як вона спускалася по сходах, що зайняло у неї майже стільки ж часу, скільки і підйом. "Чудова жінка", - розмірковував він. "Вона була дуже хороброю, прийшовши сюди ... Але я боюся, що вона теж зараз в небезпеці".
  
  Я задавалася питанням, який злий людина або люди могли піддати небезпеці не тільки Чарльза, але і знамениту мадам Селесту.
  
  "Тут вуду вважається релігією, майже такий же, як католицизм або будь-яка інша релігія", - сказав я Холмсу.
  
  “Я так розумію. Очевидно, вона дуже серйозно ставиться до своїх обов'язків".
  
  "Особисто я не бачу такої вже великої різниці", - зауважив я. "Іноді я думаю, що вся релігія - це просто привід для потурання соціально прийнятним забобонам".
  
  “ Можливо, й так. У будь-якому випадку, ми маємо справу з дуже хитрим і різнобічним супротивником ", - зауважив Холмс, коли сержант Пірс, спотикаючись, увійшов у ділянку з таким виглядом, ніби минулої ночі він пережив найсильніший напад з пляшкою віскі.
  
  "Доброго ранку", - сказав Пірс, глянувши на холмса; потім він пробурмотів щось про те, що сьогодні карнавал, і сів за свій стіл.
  
  "Як ви довідалися, що вона щось приховує від мене?" - Запитав я, але Холмс вже одягав пальто.
  
  “Я дуже жалкую, але у мене є інші справи, якими потрібно зайнятися. Можливо, ми могли б зустрітися близько полудня в будинку вашого друга? Я думаю, ми обидва хотіли б подивитися, як у нього йдуть справи".
  
  Ми домовилися зустрітися під час ланчу у Латиль, і Холмс пішов. Залишок ранку я присвятив розбору давно забутих паперів; потім, незадовго до полудня, я звернувся до свого сержантові.
  
  “ Пірс, подмени мене, гаразд? Я відлучуся ненадовго.
  
  "Так, сер". Він відкашлявся і нахилився вперед над своїм столом.
  
  “ Сер, щодо того джентльмена...
  
  "Так, Пірс?"
  
  Він вивчав свої нігті. “ Ну, сер, я хотів запитати...
  
  “ Його звуть Алтамонт, Пірс. Він з півночі.
  
  “О. Зрозуміло. Значить, він—"
  
  "Він допомагає мені в одному або двох невеликих справах".
  
  “ Розумію, сер. Дуже добре, сер.
  
  “ Побачимося пізніше, Пірс.
  
  "Так, сер".
  
  Хоча Холмс, здавалося, вважав, що Чарльзу не загрожує безпосередня небезпека, я турбувався про свого друга і намагався побачити його. Коли я йшов по Ройял-стріт, з вікна одного із старих будинків у Кварталі долинули звуки гітари, і я на мить зупинився, щоб прислухатися. Ходять чутки, що в родині Брасі є циганська кров, і я в це вірю. Коли я чую звуки гітари, все інше не має значення. Стук кирки за кетгуту вводить мене в транс, майже так само, як алігатор затихає, якщо ви погладите його по голові, прямо між очей. Мій батько грав на гітарі, як і його батько, і, наскільки я себе пам'ятаю, Брасом завжди грав на гітарі.
  
  Коли я приїхав, Эванджелина зустріла мене в дверях.
  
  "О, Люсьєн, слава богу, ти прийшов!" вигукнула вона, кидаючись в мої обійми.
  
  “ У чому справа, Еві? - Запитала я, погладжуючи її чорні кучері.
  
  
  
  "Я так налякана!"
  
  “ Це Чарльз? З ним все в порядку?
  
  "Так, я в порядку, спасибі".
  
  Я обернулася і побачила свого друга, що стоїть в коридорі і виглядає набагато краще, ніж напередодні.
  
  "Я радий бачити тебе на ногах!" Сказала я, беручи його за плечі і вивчаючи його обличчя. Він був трохи блідий, але до нього трохи повернувся колишній колір обличчя, і його голос зазвучав набагато сильніше.
  
  "Тоді в чому справа?" Я запитав, повертаючись до Эванджелине. "Що сталося?"
  
  "Іди сюди, і я тобі покажу", - відповів Чарльз, прямуючи у вітальню. Як раз в цей момент пролунав дзвінок у парадні двері, і ми всі обернулися.
  
  "Про, це, мабуть, містер Х. Алтамонт", - сказала я, поспішно виправляючи свою помилку.
  
  Еві пішла відкривати двері, і дійсно, це був Холмс, виглядав трохи захеканим, як ніби у нього був напружений ранок.
  
  "Добрий день, міс Латиль," сказав він, піднімаючи капелюх при вході.
  
  "Здрастуйте, містер Алтамонт," сором'язливо сказала вона, опускаючи очі.
  
  "Приємно бачити, що ви виглядаєте набагато краще", - сказав Холмс Чарльзу.
  
  "Спасибі вам — і спасибі вам за вашу турботу", - трохи розгублено відповів Чарлз.
  
  Холмс подивився на нього, потім знову на мене. “ У чому справа?
  
  "Щось трапилося," сказав я, - але я поки не знаю, що".
  
  "Боюся, минулої ночі у нас був невеликий акт вандалізму", - сказав Чарльз. "Насправді нічого особливого, можливо, просто розіграш, але Еві досить налякана".
  
  "Що сталося?" - Запитав я.
  
  "Хтось кинув камінь у вікно нашій вітальні!" Еві закричала.
  
  "Напевно, це просто розіграш на Марді Гра", - сказав Чарльз.
  
  "Насправді," сказав Холмс. - А тут це звичайна справа?
  
  Чарльз знизав плечима. “ У цей час може статися все, що завгодно.
  
  Еві потягнула його за рукав. “ Розкажи їм про записці!
  
  “ Яка записка? - Запитав я.
  
  Чарльз зітхнув і, діставши з кишені аркуш паперу, простягнув його мені. “Це було прикріплено до каменя мотузкою. Я впевнений, що це просто дурний розіграш".
  
  Я глянув на листок — звичайний клаптик білого паперу, а на ньому був грубо надряпаний чорний почерк. Я зблід і простягнув листок Холмсу. Чорна Рука був символом жорстокої гілки італійської мафії.
  
  "Цікаво", - сказав він, вивчаючи його. "Ти знаєш, що означає цей символ?"
  
  “ Ці кляті даго! - закричала Еві. “ Це попередження — вони хочуть схопити Чарльза!
  
  Я звик чути грубі зауваження в поліцейській ділянці, але я був приголомшений, почувши, як моя Еві використовує такі вирази.
  
  "Хм," задумливо промовив Холмс. “ Можливо. Можу я поглянути на місце, куди впав камінь?
  
  "Звичайно," сказав Чарльз, глянувши на мене.
  
  "О, містер Алтамонт - детектив з півночі...", - поспішно сказала я.
  
  “А, зрозуміло. Ну, це прямо тут", - сказав Чарльз, ведучи нас у вітальню. “Боюся, вікно досить сильно потрощило. Еві хотіла, щоб Эстме прибрала його, але я подумала, що ти, можливо, захочеш глянути. Я теж залишила камінь там.
  
  Біля підніжжя одного з французьких вікон у вітальні була розкидана купа скла. Холмс підійшов до вікна і відсунув фіранку, вивчаючи тканина. "Це вікно виходить на вулицю, так що будь-хто міг пройти повз, кинути камінь і втекти".
  
  "Так", - сказав Чарльз. “Я навіть не чув цього — я спав - але Еві чула. Це розбудило її, і вона прийшла за мною".
  
  "Я так злякалася!" - сказала Эванджелина. "Я подумала, що хтось вдерся".
  
  Холмс більше нічого не сказав, але опустився на коліна, щоб уважно вивчити склянку, що стояв на підлозі, під збільшувальним склом, яке він дістав з кишені. Я вивчав ту ж саму завісу, яка, здавалося, так зацікавила його, але не побачив у ній нічого незвичайного.
  
  "Дуже добре," нарешті сказав Холмс. - Я бачу, тут замішані темні сили.
  
  "Так ти думаєш, це Чорна Рука?" Сказав Чарльз. Він намагався здаватися безтурботним, але я могла сказати, що він був наляканий.
  
  "В даний час я не можу сказати," відповів Холмс, " хоча я дізнався декілька дуже цікавих фактів на місці злочину. Спасибі вам за те, що ви так добре зберегли це".
  
  "Це вплив Люсьєна", - відповів Чарлз. "Ти знаєш, що він був детективом, поки його не підвищили до капітана?"
  
  
  
  "Е—е, так, ми з Жан-Полем давно знайомі", - сказала я.
  
  "Забавно," сказала Еві. - Я ніколи не чула, щоб ти про нього говорив.
  
  "Що ж," сказав Холмс, " мені потрібно терміново зателефонувати в інше місце, і я сподіваюся, ви вибачте мене. Я раджу вам не висовуватися", - сказав він Чарльзу. "Не ходи завтра в свій офіс, якщо зможеш цього уникнути".
  
  "Дуже добре", - сказав Чарльз. “Справи у будь-якому випадку йдуть не дуже добре — сумніваюся, що хтось буде сильно мені нудьгувати. А завтра ввечері бал у Комуса, так що я просто відпочину перед ним. Вважаю, йти на бал не представляє ніякої небезпеки?
  
  "Ні, все буде в порядку", - сказав Холмс, повертаючись до мене. "Ви можете супроводжувати мене до наступного пункту призначення?"
  
  Я подивилася на Чарльза, який кивнув. “ У нас все буде в порядку— правда.
  
  "Добре", - сказав я. "Пішли за мною, якщо що-небудь трапиться".
  
  "Ми так і зробимо", - сказав він і пішов за нами до дверей.
  
  "Де цей ваш доблесний слуга?" Поцікавився Холмс, озираючись по сторонах.
  
  "О, Эстме в саду ховає бідну кішку", - відповів Чарлз.
  
  "Боже мій," сказав Холмс. - Той самий кіт, який пропав вчора?
  
  “ Боюся, що так. Бідолаха тільки що померла — абсолютно несподівано. Наскільки я знаю, вона навіть не хворіла.
  
  "Хм", - сказав Холмс. "Вона була старою кішкою?"
  
  "Ні, тиха дівчина, насправді — насправді, я віддав її Еві всього рік тому".
  
  "Бідна Гарбуз!" Сказала Еві і знову заплакала. "Не будемо про це говорити — це дуже сумно!"
  
  "Що ж, мені шкода це чути", - сказав я. Я знав цього кота — пухкого рудого смугастого, дуже ласкавого і відданого Эванджелине.
  
  "Я теж", - сказав Холмс. "Смерть домашньої тварини може бути таким сумом".
  
  "З тобою все буде гаразд, люба?" - Запитала я Еві, яка кивнула зі сльозами на очах.
  
  “ Ти прийдеш за нами завтра, щоб супроводити на бал?
  
  "Я б не пропустив це", - відповів я. "Я думаю, нам всім потрібно трохи повеселитися у розпал цих тривожних подій".
  
  Ми з Холмсом вийшли на вулицю і пішли по проспекту до трамвайної зупинки. Коли ми були досить далеко від дому, він обернувся до мене.
  
  
  
  “ Ви не складете мені компанію у мадам Селести?
  
  "Так, але—"
  
  “Ми повинні діяти швидко і рішуче — боюся, ваш друг у великій небезпеці. Я побоююся за безпеку мадам Селести".
  
  Я втупилася на нього, поки ми забиралися у візок. “ Але ти тільки що сказав...
  
  "Неважливо, що я сказав!" нетерпляче перебив він. - У мене були на те причини. Але смерть кота, крім усього іншого, переконала мене, що він у небезпеці.
  
  - А при чому тут кіт? - запитав я.
  
  "Мій дорогий капітане Брасі," відповів він, - хіба ви не розумієте? Кішка була отруєна".
  
  "Отруєний!"
  
  “Я впевнений в цьому, як і ваш друг. Йому дуже пощастило, що він втік ... Я припускаю, що отруйник, швидше за все, використовував оксид миш'яку. Вбивця експериментував на кішці, але смертельна доза для кішки не зовсім така, як для людини — на щастя для вашого друга.
  
  "Але що завадить їм спробувати знову?" - Запитав я.
  
  "Камінь у вікні вказує на те, що вони вже пробують іншу тактику", - відповів він. "Отруєння, яке не спрацював один раз, може виглядати як харчове отруєння, але повторний інцидент ... що ж, це виглядало б підозріло".
  
  “А як же тоді камінь? Що ти такого цікавого знайшов в завісі?"
  
  "Мене цікавить те, що я не знайшов", - сказав він. "Але ось ми й тут — я тільки сподіваюся, що ми не дуже спізнилися!"
  
  Я пішов за ним від тролейбуса вниз, в саме серце Французького кварталу, з усіх сил намагаючись встигати за його широкими кроками. Я не міг не думати про моєму англійською колеги, доктора Ватсона, коли йшов за Холмсом по велелюдним вулицями Кварталу. Я відчував до нього спорідненість, і мені випала честь побувати, так би мовити, на його місці, хай і ненадовго.
  
  Коли ми дісталися до будинку Селести, всі вікна першого поверху були темними. Однак Холмс підійшов до вхідних дверей і голосно постукав. Не отримавши відповіді, він спробував відкрити двері, але вона була замкнена.
  
  "Сподіваюся, ми не дуже запізнилися", - сказав він, поспішаючи до чорного ходу. Ми виявили, що зовнішня двері прочинені, і дрож пробігла у мене по спині, коли Холмс легенько штовхнув двері й увійшов. Ми опинилися на кухні, де було темно і тихо. Зі стелі звисали жмутки сушених трав, а аромат шавлії і розмарину змішувався з запахом андуйской ковбаси, що линули з каструлі з тушкованим м'ясом, остигає на плиті. Я пішов за Холмсом по вузькому коридору в бічну вітальню.
  
  Там, на бордовому східному килимі, з перерізаним горлом, лежала мадам Селеста. Кров на її шиї засохла і запеклася — очевидно, вона пробула там деякий час. Кілька жирних мух ліниво кружляли навколо рани. Її відкриті очі дивилися на повільно обертається вентилятор. На ній був її звичайний шар різнобарвної тканини, бірюзовий поверх яскраво-жовтого. М'який сірий шарф лежав поруч з нею — він не зміг захистити її горло від ножа, який акуратно перерізав яремну вену.
  
  "О, ні", - тихо сказав я, і нахилився, щоб закрити її незрячі очі.
  
  Холмс деякий час мовчки дивився на неї, потім різко вдарив себе кулаком по лобі і вилаявся собі під ніс. Він різко повернувся і вийшов з кімнати.
  
  Я в замішанні пішов за ним. “ Хіба ви не збираєтеся оглянути місце злочину?
  
  "У цьому немає необхідності", - відрізав він. "Я чудово знаю, хто її вбив".
  
  
  
  
  
  Як я не старався, мені не вдавалося змусити Холмса розповісти мені те, що він знав.
  
  "Але чому ти не хочеш мені сказати?" Я благала, поки ми йшли до будівлі ділянки.
  
  “ У мене є свої причини, капітан. І я маю намір залучити цього лиходія до відповідальності, але я повинен попросити вас довіритися мені. "Він на мить зупинився і подивився на мене, його різко окреслені риси були серйозними. “Я знаю, це важко для тебе, але, будь ласка, повір мені, коли я кажу, що у мене є план, і що мені треба твоє співпрацю. Я обіцяю, що ти недовго будеш в невіданні".
  
  Мої очі зустрілися з його, і я відчула всю силу його особистості в цих сірих очах — глибоко посаджених і проникливих, як у яструба. Я не був людиною, звикли отримувати накази від інших, і мені не подобалося, коли мене тримали в невіданні, але, зрештою, це був великий Шерлок Холмс — як я міг відмовити йому?
  
  "Дуже добре", - сказав я. "Скажи мені, що ти хочеш, щоб я зробив".
  
  
  
  “ Тепер, що стосується завтрашнього балу ... Як ви думаєте, ви могли б роздобути для мене запрошення?
  
  Я зітхнув. "Це може виявитися важким".
  
  Він підняв брову. “ Правда? Можливо, тобі слід пояснити.
  
  Поки ми йшли, я розповіла йому про the krewes з Нового Орлеана — приватних клубах, кожен з яких спонсорує свої власні атракціони на Марді Гра. У кожного клубу також був свій бал, і кожен рік вони старалися перевершити один одного в елегантності і стилі. Латильи були членами—засновниками Comus - найстарішого і найпрестижнішого з усіх клубів, — і Чарльзу завжди вдавалося роздобути для мене запрошення, але отримати їх було дуже важко.
  
  "Але я негайно поговорю про це з Чарльзом", - уклала я.
  
  “ Добре, це життєво важливо. Тепер у вас повинен бути напоготові резервний загін поліцейських, але вони не повинні давати про себе знати ніяким чином і повинні діяти тільки за вашим сигналом. Це створює якісь проблеми?"
  
  “Ні. Я можу розставити їх зовні, навколо будинку; буде темно, і ніхто їх не побачить".
  
  “Добре, добре. Нам потрібно розставити пастки, але очевидне присутність поліції відлякає нашу здобич".
  
  “ Значить, ви відчуваєте, що на балу щось станеться - що вбивця розкриє свої карти?
  
  "Так, я думаю, що можу з упевненістю гарантувати це".
  
  “ А Чарльзу або Эванджелине буде загрожувати яка-небудь небезпека?
  
  “Я б збрехав вам, якщо б сказав "ні", капітан. Але я також думаю, що ми повинні нанести удар, і це наш найкращий шанс".
  
  Я зітхнув. “ Дуже добре.
  
  Решту дня я провів, слідуючи інструкціям Холмса. Мені вдалося переконати Чарльза, що роздобути запрошення для "містера Алтамонт" був необхідний - і, врешті-решт, ми роздобули його і для сержанта Пірса. Я відправив півдюжини людей з підкріплення зайняти позиції зовні будинку, де повинен був проходити бал. Це було в одному з численних величних будинків на Сент-Чарльз-авеню, на розі Наполеон-стріт.
  
  До такого пізнього терміну було доступно не так вже багато костюмів, але, нарешті, я зміг купити що-небудь і для Холмса, і для Пірса, хоча мені довелося за них щедро заплатити. Для Холмса я знайшов чорний костюм прелата, який міг би носити французький католицький священик. Я згадав, що в одному з оповідань доктора Ватсона Холмсу довелося переодягтися священиком, тому я подумав, що це відповідний вибір.
  
  В той вечір ми з Холмсом приїхали до Латильям, щоб супроводити Чарльза і Эванджелину на бал. Коли я побачив Еві, що йде по коридору в своєму костюмі, я зрозумів, що все, що я коли-небудь відчував до інших жінок, було всього лише генеральною репетицією того, що я відчував зараз - повного сп'яніння. Вона була одягнена як герцогиня, в атласну сукню з білою хутряною оторочкою, та коли вона увійшла в фойє і ці темні очі зустрілися з моїми, я відчув всю силу цього сп'яніння, немов потужний наркотик, разливающийся по всьому моєму тілу. Чарльз був одягнений в костюм тореадора і виглядав дуже ефектно в своєму червоному поясі, сорочці з воланами і чорних черевиках. Я був одягнений як трефовий валет і ретельно сховав револьвер у своїх вільних штанах в стилі панталон.
  
  Ми всі пройшли пішки кілька кварталів до місця проведення вечірки і, увійшовши в великий хол, виявили, що свято в самому розпалі. Люди в хитромудрих костюмах і масках кружляли по танцполу, офіціанти розносили страви з їжею. Напої лилися рікою, як завжди в цьому місті. Я налив Эванджелине пуншу з блискучою срібної чаші для пуншу і проводив її в бальний зал, де грав невеликий оркестр.
  
  Слідуючи раді Холмса, я не планував випускати Чарльза і Эванджелину з уваги весь вечір. Єдине конкретне зазначення, яке він мені дав, - бути на озері опівночі. В глибині ділянки був невеликий ставок для катання на човнах, і він, здавалося, думав, що все, що повинно було статися, станеться саме там. Я бачив, як він розмовляв наодинці з Чарльзом, але поняття не маю, що вони сказали один одному.
  
  Поки я спостерігала, як Еві ходить по кімнаті, вітаючи людей, до мене підійшов сержант Пірс. Він виглядав нещасним у своєму костюмі. Він був одягнений як осел — це було найкраще, що ми змогли зробити в останній момент. Його ліве вухо сумно звисало набік, а щільна сіра тканина костюма здавалася незручною і гарячою. Довгий, прикрашений пензликами хвіст волочився за ним.
  
  "Здрастуйте, сер".
  
  "Привіт, Пірс".
  
  “ Все йде за планом, сер?
  
  “ Я сподіваюся на це, Пірс, я сподіваюся на це.
  
  
  
  Вечір добігав кінця, але не було ніяких ознак якоїсь підозрілої активності, і я почав задаватися питанням, чи не помилився Холмс на цей раз. Коли наблизилася опівночі, я опинилася на іншій стороні бального залу від Чарльза і Еві, спостерігаючи за ними на відстані.
  
  Завсідники вечірок стовпилися навколо мене у всі сжимающемся кільці божевілля, маски на їхніх обличчях застигли в гротескних пародіях на людські емоції. В цьому році в Карнавалі було щось божевільне - здавалося, якби ми їли, пили і танцювали досить старанно, ми могли б якимось чином стерти плями нашого гріха і змити кров тих одинадцяти убитих італійців з нашої колективної совісті.
  
  Я був недалеко від французьких дверей, що вели на терасу, і міг бачити Холмса в іншому кінці залу, по іншу сторону оркестру, недалеко від того місця, де Чарльз стояв, розмовляючи з кількома друзями. Пірс стояв біля вхідних дверей, відчуваючи себе ніяково в своєму костюмі, його довгий хвіст був опущений, ліве вухо звисало набік.
  
  В іншому кінці кімнати Эванджелина сиділа з кількома іншими жінками на стільцях в ряд уздовж стіни, у своїх прикрашених пір'ям регаліях, оброблених хутром та атласом. Незважаючи на мої побоювання з приводу майбутнього вечора, я не міг не захопитися білизною її шиї, витонченістю зап'ястя, коли вона обмахувала віялом перед своїм закритим маскою особою. В цей момент я зрозумів, що любив її з тих пір, як себе пам'ятаю, і моє серце досі тріпотіло при вигляді неї. Вона потягнулася, щоб розправити складки мереживних спідниць на щиколотках, і мені здалося, що я чую шелест шовку навіть крізь гуркіт музики і сміху і вдихаю слабкий аромат її парфумів, темний, з присмаком зів'ялих троянд, що виходить від її опушеною шиї.
  
  Я озирнувся в пошуках Холмса. Йому вдавалося злитися з натовпом, не привертаючи до себе занадто багато уваги, незважаючи на насторожену позу своєї довгої, довжезною фігури. Я подумав, що його костюм йому йде: чорний, як його зачесане назад волосся, чорний, як душа демонів, які полювали за моїм другом. Холмс зловив мій погляд і кивнув, показуючи, що поки все йде за планом. Я подивився на годинник — було без десяти дванадцять. В глибині мого живота почало проростати холодне насіння страху, і мій рот втратив всю свою вологу.
  
  Я намагався зберегти свій пост, в той час як натовп теснила мене все більше і більше — мені ставало все важче тримати в полі зору Чарльза і Эванджелину. Пухкий, веселий чоловічок, одягнений лепреконом, танцював переді мною, божевільно посміхаючись, коли його товсте, мініатюрне тіло оберталося, а короткі ноги були одягнені у футболки зеленого кольору. Його ноги забігали в такт музиці, яка, здавалося, ставав все голосніше. У мене закрутилася голова, коли я дивилася, як він крутиться, пензлик на його зеленої гостроверхій шапці підстрибує вгору-вниз, як приманка, болтающаяся перед фореллю. Він весело підморгнув мені, переступаючи з ноги на ногу, наче ми були в якомусь спільному змові, і йому подобалося ділитися нашим маленьким секретом. Я ніколи в житті не бачив цієї людини раніше, але, не знаючи, що ще зробити, я підморгнув йому у відповідь, сподіваючись, що він ускачить мучити яку-небудь іншу бідну душу.
  
  Але, на мій жах, він залишився прямо переді мною, підстрибуючи шкарпетками, радісно розмахуючи руками, танцюючи свою маленьку джигу, як ніби він дійсно був одним з Маленьких Людей, що вийшли з лісу, щоб накласти на мене закляття. Фальшива борода, прилиплий до його підборіддя, почала обвисати і відвалюватися клаптями, коли піт потік з-під маски по обличчю, розмикаючи клей. Він все ще танцював і все ще підморгував; і я відчувала себе так, немов потрапила в якийсь пекельний сізіфова кошмар, приречена вічно стикатися з цим демонічним карликом. Якщо я рухався наліво, він рухався наліво; коли я повертав направо, він слідував за мною. Я вже почав сумніватися, чи був цей чоловік серйозно неврівноважений.
  
  Оркестр заграв "Якщо коли-небудь я перестану любити тебе", пісню, яка близько двох десятиліть тому стала офіційним гімном Марді Гра. Музика була такою ж запам'ятовується, як і тексти пісень, але коли натовп почула перші звуки музики, всі зааплодували і почали підспівувати.
  
  
  Якщо коли-небудь я перестану любити
  Якщо коли-небудь я перестану любити
  Нехай місяць перетвориться на зелений вершковий сир
  Якщо коли-небудь я перестану любити
  
  
  Я абсолютно втратив Холмса і Чарльза з виду. Юрба стала такою щільною, що тиснява тел сильно заважала рухатися. Висока, худорлява жінка, повністю одягнена в білі пір'я страуса, ковзнула переді мною. Безглуздий плюмаж капелюхи був нахлобучен у неї на голову, загороджуючи мені огляд. З-за неї і божевільного лепрекона я не могла бачити Чарльза і його сестру. Раптово запанікувавши, підкоряючись імпульсу і розпачу, я почала танцювати. Я спілкувалась так само шалено, як і мій одягнений в зелену мучитель, похитуючись з боку в бік, наче одержима, з напівзакритими очима. Якимось чином мені вдалося досить незграбно скинути страусину капелюшок на підлогу, сподіваючись, що це буде виглядати випадково, і таким чином я знову потраплю в полі зору. Роздратована і бачачи, що я не роблю ніяких спроб підняти його, вона нахилилася, щоб підняти його, в той час як я робив жести каяття. До того часу шум в кімнаті став настільки гучним, що про розмову не могло бути й мови.
  
  Я виглянув з-за сутулою спини леді—страуса, коли вона нахилилася, щоб підняти свій капелюх, - але Эванджелины ніде не було видно! Паніка охопила мене, як електричний розряд, і я зібрався з силами, щоб проштовхнутися крізь натовп, яким би щільним вона не була, але раптово вона з'явилася знову, киваючи й посміхаючись, все ще витончено тримаючи в пальцях віяло. Але тепер віяло був між мною і її обличчям, і я витягнув шию, щоб подивитися, як вона нахилилася, щоб щось сказати проходить повз гультяя, чоловікові, одягненому як кавалер вісімнадцятого століття.
  
  
  Хай місяць перетвориться на зелений вершковий сир
  Якщо я коли-небудь перестану любити
  
  
  Натовп все ще співала, а лепрекон все ще підстрибував, штовхався і джигировал. Він важко дихав, і до того часу я був переконаний, що чоловік серйозно не в собі. Його очі выпучились з—під маски, як переварені яйця, - божевільний, одержимий погляд божевільного.
  
  Як раз в цей момент великі мідні години у фойє пробили північ, привівши гуляк у ще більшу шаленство. Опівночі — мені потрібно було потрапити в сад! Мені якимось чином вдалося протиснутися ліктем по іншу сторону від пернатої леді, розштовхуючи людей по обидві сторони від мене. Я протиснулась крізь натовп, обливаючись потом і напружуючись, щоб вирватися з жахливих лещат людства. Глибоко зітхнувши, я вислизнула через французькі двері на терасу. Музика і спів у будинку піднялися до хрипкого крещендо, і звуки п'яних голосів пішли за мною у внутрішній дворик.
  
  
  Якщо коли-небудь я перестану любити
  Якщо коли-небудь я перестану любити
  
  
  Я зачинила за собою двері, роблячи все можливе, щоб заглушити звук. Я зробила ковток свіжого повітря і вийшла в ніч.
  
  
  
  Вечір був м'яким і насиченим, повним обіцянок, але в животі у мене було порожньо від страху і передчуття, коли я поплескав по револьверу, висевшему у мене на боці, радіючи тому, що він вселяє довіру в кишені мого костюма. Сад був глибоким, з обох сторін облямованим живоплотом, і кілька звивистих доріжок перетиналися у всіх напрямках, зрештою приводячи до похилу галявині, на дні якої знаходилося озеро. Повітря було насичене ароматом бугенвіллія, а ніжний скрекіт цвіркунів змішувався з кваканьем жаб-піскунов. На деяких стежках горіли смолоскипи, але інші були занурені в темряву, і їх напрям залишалося загадкою. Я пішов за однією з освітлених доріжок, ступаючи обережно, щоб не підвернути ногу або що-небудь в цьому роді. Прямуючи до ставка, принаймні, мені так здалося, я звернув на тьмяно освітлену стежку; половина смолоскипів вже догоріла. Я подумав про те, щоб повернути назад, але мені здалося, що це шлях до озера, тому я подався вперед.
  
  Я примружився і напружив зір, намагаючись роздивитися далі вперед, але мій кругозір був сильно обмежений. Я вирішив повернутися, але як раз в цей момент підійшов до розвилки з трьома шляхами і не був упевнений, який зворотний шлях. Я пішов з того, що, як мені здавалося, було моїм початковим шляхом, але ніч раптово, здавалося, сомкнулась навколо мене. Я навпомацки пробирався і спотикався кілька ярдів, намагаючись розгледіти, моє серце калатало десь у горлі. Скрип вічок, здавалося, ставав все голосніше - потім я завернув за ріг і раптово опинився обличчям до ставка. Так само раптово місяць вийшла з-за хмари, кинувши свій блідо-блакитний світло на озеро, покрите листям латаття, їх білі квіти були слабкими і примарними в місячному світлі. Я міг бачити темні обриси ів, що нависають над водою, їхнє листя ледь торкалися берега. Всього в декількох ярдів від мене серед верб примостився невеликий елінг, його пофарбовані в білий колір дошки тьмяно поблискували у відбитому місячному світлі. Сцена виглядала нереальною — в ній було щось казкове, як в уявному пейзажі. Все це було занадто ідеально, як на картині — плакучі верби, човновий сарай, нерухомість води під прохолодним світлом повного місяця.
  
  Мої м'язи боліли від напруження, а в горлі була пустеля, в якій не залишилося ні краплі слини. В кущах, росли збоку від елінгу, почувся шурхіт. Я зробив кілька кроків у той бік.
  
  - Хто там? - запитала я. Люто прошепотіла я.
  
  Знову шерех, потім кілька здавлених стогонів.
  
  там?" - Хто це - знову прошепотів я, на цей раз голосніше.
  
  
  
  З глибини кущів долинув голос. - Це ви, сер? - запитав я.
  
  Я зітхнула. “Так. Виходь, Пірс".
  
  "Йду, сер ... Просто це—" Знову бурчання, за яким слід стогін.
  
  - Що таке, Пірс? Я зробила ще кілька кроків у бік кущів.
  
  "Ну, сер, я... я ... Я трохи застряг, сер".
  
  "Як, чорт візьми, тобі це вдалося?"
  
  “ Якщо б я знав, сер, я міг би відклеїтися ... Але, боюся, сер, мені потрібна деяка допомога.
  
  "Заради Бога, Пірс, говори тихше, або ти все зіпсуєш!" Сказала я, нахиляючись, щоб допомогти йому. Якимось чином хвіст його костюма обвився навколо тисового куща.
  
  "Вибачте, сер".
  
  Я спробувала розмотати хвіст, але матеріал пошарпався і прилип до липкій соку гілок.
  
  “ Боюсь, тобі доведеться його зняти, Пірс.
  
  “ Прошу вибачення, сер?
  
  "Костюм — зніми його".
  
  “ Але, сер...
  
  "Зніми це!" - крикнув я.
  
  “ Але тоді я буду голим, сер.
  
  "Хіба на тебе нічого немає під одягом?"
  
  "Ну, так, сер, мій профспілковий костюм, але це навряд чи—"
  
  "ТСС!" - І тут мені здалося, що я почула кроки на стежині, з якої прийшла. Я пірнула в кущі поруч з Пірсом.
  
  "Не говори ні слова," прошепотів я, витягаючи пістолет із внутрішньої кишені.
  
  Місяць зникла за хмарою, і на озеро знову опустилися тіні. Я встав і примружив очі, вдивляючись поверх кущів. Краєм ока вловив рух праворуч від себе. У цей момент хмара розсіялася, і озеро знову засвітилося місячним світлом. На далекому березі озера, як на долоні, стояло Чарльз. Червоний пояс навколо талії робив його ідеальною мішенню, і я зробила крок до нього, але він простягнув до мене руку, зупиняючи мене. Я почав кликати його, але завагався — що, чорт візьми, він тут робив?
  
  Біля входу на одну з доріжок почулися легкі кроки, і я поглянув в тому напрямі. Там, на краю доріжки, стояла Эванджелина. Її облямовані хутром манжети і комір відливали білизною кістки у блідому місячному світлі, а алое атласну сукню мало вигляд чорних плям засохлої крові. Я спробував заговорити, щоб попередити її, але не зміг вимовити ні слова — тільки хрипке каркання; в горлі у мене було так само важко, як у жаб-биків на березі. Я вибрався з кущів і попрямував до неї, але вона мене не помітила; її увага була прикута до Чарльзу. Вона простягла до нього праву руку — можливо, щоб попередити його. Я набрав у груди побільше повітря і відкашлявся, щоб заговорити, але в цей момент пролунав постріл.
  
  Я знайшов дар мови в той самий момент, але звуки пострілів заглушили мої слова.
  
  “ Еві! Чарльз! Бережись!
  
  Але було надто пізно, і я спостерігав, як мій друг впав на землю. Эванджелина повільно повернулася до мене, і саме тоді я побачив холодний твердий блиск металу в місячному світлі.
  
  У цей момент мого світу прийшов кінець.
  
  Моя люба, моя дорога Эванджелина тримала пістолет, з якого стріляли у Чарльза, і тепер він був спрямований на мене. І все ж мій мозок відмовлявся сприймати те, що говорили мені очі, як правду. Настала жахлива тиша, коли жаби, цвіркуни і всі нічні створення, здавалося, затамували подих.
  
  "Еві— ні!" Я закричала, але в тиші ночі пролунав другий постріл. Інстинкт взяв верх над моїм тілом, і я пригнувся одночасно з кидком на неї, якимось чином ухитрившись схопити руку, яка тримає пістолет.
  
  "Пірс!" Я закричав, вириваючи у неї пістолет. Сержант Пірс з'явився з кущів, одягнений тільки в свій червоний костюм профспілки, і вистрибом подався до нас. Еві сичала і звивалася, як одержима, але вдвох ми придушили її.
  
  "Держи її!" Я крикнула Пірсу, коли кинулася вздовж берега туди, де без свідомості лежав Чарльз. Нахилившись, щоб оглянути його, я обережно зняла з нього маску. На мій подив, під чорною маскою ховався зовсім не мій друг, а Шерлок Холмс! Куля потрапила йому в ліве плече — всього на кілька дюймів нижче, і вона пронизала його серце. Він лежав, задихаючись, затискаючи рану, з якої рясно текла кров.
  
  Він був одягнений в той же костюм тореадора, який я бачила на Чарльза, доповнений червоним поясом і шкіряними чоботами. Я могла бачити, що на відстані і в темряві його легко можна було прийняти за Чарльза. Обидва були високими, черноволосыми і однаково худорлявої статури, і хоча Холмс був жилавим і спортивний і мускулистий, при місячному світлі і на відстані ста ярдів або більше таких відмінностей було не розгледіти. Він помінявся місцями з Чарльзом, і ми з Эванджелиной були обмануті цим.
  
  Холмс глибоко, переривчасто зітхнув і спробував заговорити.
  
  "Шшш", - сказав я. “Побережи сили. Я повернувся до свого сержанта, який міцно тримав извивающуюся Эванджелину, заломивши їй руки за спину. “ Пірс, хлопець, дуй в свисток!
  
  Пірс виглядав пригніченим. “ Це— це по кишені мого костюма, сер.
  
  "О, заради Бога", - пробурмотіла я. Але це було неважливо — на звуки стрілянини до нас на допомогу прибіг мій резервний загін у формі. Кілька відвідувачів вечірки теж йшли по стежці до озера, перебуваючи в різному ступені сп'яніння.
  
  "Допоможіть!" Я закричав. “Сюди! Хто-небудь, допоможіть мені відвезти його в лікарню". Хоча я намагався зупинити кровотечу, накласти джгут було неможливо, і кров просочувалася на землю навколо нас. Холмс зробив ще одну відважну спробу заговорити.
  
  “ Чарльз... він в безпеці?
  
  "Я в порядку, спасибі".
  
  Я обернувся і побачив Чарльза, який стояв поруч з нами, тепер одягненого в костюм Холмса.
  
  “ І я повинен подякувати за це тебе.
  
  "Не—зовсім—розраховував..." Холмс пробурмотів; і потім він втратив свідомість.
  
  Сержант Пірс і двоє поліцейських у формі обережно підняли його і понесли до хати. Я бачив, що його травма, при належному лікуванні, не повинна бути небезпечною для життя, і я був вдячний за це.
  
  Я звернув свою увагу на Эванджелину, яку тримали в наручниках двоє чоловіків у формі. Я ледве міг дивитися на неї. Я був здивований, не розуміючи, як вона з усіх людей — могла так вчинити.
  
  “ Чому, Еві? - Запитав я. Я не чекав відповіді, але повинен був запитати.
  
  Її чорні очі, які я так любив, тепер були твердими, як шматки вугілля.
  
  Вона з ненавистю глянула на свого брата. "Все своє життя я прожила в його тіні", - прошипіла вона, її тіло напружився від люті. “Чарльз ходить в кращу школу, Чарльз успадковує бізнес, Чарльз отримує будинок. І чому? Тому що я друга дитина і жінка! Все своє життя я відчував себе громадянином другого сорту, покинутим людиною, що живе з ласки інших людей! А потім я повинен сидіти і дивитися, як він дозволяє спадок вислизати у нього з рук, бо він такий нікудишній бізнесмен! Це було останньою краплею — я більше не міг цього терпіти!"
  
  “ Але я збирався одружуватися на тобі! Я б підтримав тебе.
  
  "На зарплату поліцейського!" Вона практично выплевывала ці слова, її голос сочився презирством. “В будиночку на березі Байю. Що б це була за життя? Сама готую і убираюсь — ні, дякую! Я була призначена для кращого!"
  
  Мій голос тремтів, коли я задала питання, яке, як я вже тоді знала, був безглуздим.
  
  “ Значить, ти ніколи не любив мене?
  
  Вона подивилася на мене так, ніби оцінювала кінь, перш ніж вирішити, купувати її чи ні.
  
  “ Каджун-напівкровка, чиї предки бродили по землі, як багато цигани, — чи краще жебраків! Я Латиль — я походжу з давньої, шляхетного роду! Як я міг коли-небудь полюбити когось на кшталт тебе?"
  
  "Виведіть її," пробурмотіла я, відвертаючись, " і замкніть її. Чарльз поклав руку мені на плече, але втішити мене було неможливо — моє серце було переповнене гіркотою і зрадою. Я повільно брів до дому в тумані, ледве усвідомлюючи, що мене оточує.
  
  Я погано пам'ятаю, як пройшли наступні кілька годин. Я пам'ятаю, що Чарльз був там, і я пам'ятаю, як сиділа на терасі і пила те, що він мені дав — якийсь бурбон, я вважаю. Коли до мене трохи повернулося самовладання, я відправився в лікарню, щоб дізнатися, як справи у Холмса.
  
  Я знайшов його таким, що сидить на своєму ліжку з білою пов'язкою на плечі.
  
  "Здрастуйте, капітане, - сказав він, коли я увійшов в його кімнату. Його голос був слабким, але він, здавалося, був насторожі.
  
  "Як ти себе почуваєш?" Запитала я, сідаючи поруч з його ліжком.
  
  "Я очікував чогось кращого, ніж ви є", - сухо зауважив він. "Я дуже жалкую, що це, мабуть, стало для вас шоком".
  
  Я похитав головою. “ Насправді це не ваша вина, містере Холмс. Я був введений в оману, а не вами. Але одного я не розумію: замість того, щоб залишити мене в невіданні, чому ти раніше не розповів мені, що відбувається?
  
  “ Мій дорогий капітане Брасі, як ви думаєте, чи повірили б ви мені, якщо б я сказав вам, що ваша наречена, жінка, яку ви обожнювали більше всього на світі, була холоднокровною вбивцею?
  
  
  
  Я вагався, коли мене вразило повне усвідомлення її злочинів.
  
  "Ні", - сказав я нарешті. "Насправді, я, ймовірно, викликав би тебе на дуель, щоб захистити її честь".
  
  “ Та хіба ви не попередили б її також про те, що я підозрюю її, і не розповіли б їй про своїх нечемних звинуваченнях?
  
  "Звичайно".
  
  “ Тоді ви розумієте, в якому скрутному становищі я опинився. Як це не прикро, було важливо тримати вас в неведенні як можна довше.
  
  Я повинен був визнати, що він був правий. Тільки пряме, неспростовний доказ переконало мене в тому, що Эванджелина — мій дорогоцінний ангел — могла бажати зла кому завгодно, не кажучи вже про власний брата. Навіть тоді це було схоже на поганий сон, кошмар, від якого незабаром я прокинуся з полегшенням, дізнавшись, що все це був лише сон.
  
  “ Коли ви вперше почали підозрювати її? - Запитав я.
  
  “Дивне зникнення домашньої кішки, сталося якраз у той час, коли захворів ваш друг, вказувало на визначену ймовірність отруєння. В Англії ми вважаємо отрута традиційно жіночим способом позбавлення від людей ".
  
  Я кивнув. “Так, тут все так само. Я просто не міг уявити Эванджелину..."
  
  “Потім, коли кішка виявилася мертвою, я був абсолютно впевнений, що це була отрута, а також що це був хтось з домочадців. Я подумав про Эстме, старої служниці, але мотив для неї здавався малоймовірним. Чому, наприклад, вона вбила Чарльза, а не його сестру?
  
  Я зітхнув. “ Зараз все це здається таким логічним, але тоді я не зміг би...
  
  Холмс поклав руку мені на плече. "Звичайно, ви не могли; хто б на вашому місці зробив це?"
  
  “ Значить, це Эванджелина пішла до мадам Селесте, щоб спробувати змусити її накласти прокляття на Чарльза?
  
  “ І, в іншому випадку, купити у неї трохи отрути— Але бідна мадам Селеста була принциповою жінкою, і вона не зазнала нічого подібного.
  
  “ Тому вона прийшла попередити мене.
  
  “ Так, і тим самим вона вирішила свою долю. Якимось чином твоя наречена дізналася, що Селеста приходила до тебе, і вирішила змусити її замовкнути, поки вся історія не виплила назовні.
  
  Я похитав головою. “ Бідна Селеста. Я відчуваю себе відповідальним за її смерть. Якби тільки я міг...
  
  
  
  “Мій дорогий капітане, будь ласка, не звинувачуйте себе. Минуле розтрощить вас, якщо ви продовжите зациклюватися на ньому".
  
  Я подивилася на його серйозне, проникливе обличчя і кивнула. “Дуже добре. Я постараюся зробити, як ти кажеш, але це може зайняти деякий час..."
  
  "Зрештою," продовжив він, " я і тут винен. Я не міг передбачити, на що здатна міс Латиль. Я ніколи не думав, що вона так безжально вб'є бідну мадам Селесту ... Думаю, ми ніколи не дізнаємося, як їй вдалося роздобути отрута, " задумливо додав він.
  
  Я фиркнула. “Я впевнена, що це було неважко — в кінці кінців, це Новий Орлеан. Тут можна купити все, що захочеш. Коли ти точно дізнався, що це була Еві?"
  
  “ Коли я побачив розбите вікно.
  
  “Так, я пам'ятаю, ти вивчав фіранку. Що ти там побачив, що тебе так зацікавило?"
  
  "Як я вже згадував у той час, це було те, чого я не бачив".
  
  "І що ж це було?"
  
  “Скло. Камінь, кинутий з вулиці, потрапив би у вікно з такою силою, що скло розлетілося б на друзки, і кілька осколків неминуче б застрягли в портьєрах. Але в фіранках взагалі не було ніяких осколків — лише кілька були розкидані по підлозі, наче їх туди поклали. Я думаю, що вона розбила вікно зсередини, а потім розкидала трохи скла по підлозі, щоб створити враження, що воно було розбите зовні. В кущах біля будинку було кілька осколків, що також підтвердило мою теорію — якби камінь дійсно був кинутий, кількість скла всередині будинку було б набагато більше. В той момент я зрозумів, що весь інцидент було інсценовано — і, швидше за все, людиною, яка його "виявив".
  
  “ Значить, Эванджелина підкинула камінь і записку, щоб збити нас з пантелику, пустити підозра на Мафію — Чорну Руку?
  
  Він кивнув. “ Хитрість могла б спрацювати, якби вона обережніше. Тому я придумав цю маленьку шараду на вечірці, щоб заманити її в пастку — так сказати, змусити діяти.
  
  "Я не знаю, що і сказати, містер Холмс", - сказав я нарешті. "Я відчуваю себе ... соромно, я вважаю, що я міг бути настільки засліплений любов'ю ..."
  
  "Ви не перший чоловік, на якого так сильно вплинули так звані представниці слабкої статі", - сухо відповів він. "Чи знаєте ви, наприклад, про шлюбних звички богомола?"
  
  
  
  Я повинен був визнати, що ця частина таємниці досі вислизала від мене.
  
  “Самка ініціює секс, відриваючи самцю голову. Фактично, самець богомола не може паруватися, поки його голова прикріплена до тіла. Це завжди вражало мене як важлива паралель з людським досвідом ".
  
  Я мовчав, поки він закурював сигарету, клацанням відправивши сірник в сміттєву корзину. Проходила повз медсестра — невисока, кремезна блондинка з опуклою попкою — широкими кроками підійшла до Холмсу і вихопила у нього цигарку.
  
  "Тут заборонено курити, сер!" - вигукнула вона. "Особливо не для людини в вашому стані!" - додала вона, кинувши похмурий погляд на його медичну картку.
  
  “ Що вона мала на увазі? - Запитав я, коли вона пішла.
  
  Холмс знизав плечима. “Про, здається, у мене щось на зразок лихоманки - мабуть, супроводжується сухим кашлем. Без сумніву, це тому, що я так незвичний до вашого клімату. Неважливо, вони дають мені хінін або щось в цьому роді, але ... Ну, ти ж знаєш професію лікаря. Він зітхнув. “ Хоча, по-моєму, це дійсно занадто тяжко - не мати права курити.
  
  Я відчув полегшення від того, що мені поставили діагноз за симптомами, які я спостерігав раніше, хоча я і не сказав йому про це; він здавався досить роздратованим з-за того, що йому відмовили в його дорогоцінному тютюні. Однак його поведінка, безумовно, посилило натяки доктора Ватсона на повну байдужість Холмса до власного здоров'я.
  
  "Я повинен віддати належне твоїй колишній нареченій", - продовжив він. “Вона небезпечний супротивник - і різносторонній, який використовує будь-які засоби для досягнення своїх цілей — отрута, різанину, стрілянину. Вона вдавалася до останнього, тільки коли по-справжньому впадала у відчай. Думаю, вона знала, що я розкусив її. Він похитав головою. "При всьому моєму смирення, я повинен визнати, що не очікував, що вона вдасться до перестрілці, і вже точно не був готовий до того, що вона виявиться таким хорошим стрільцем!"
  
  “ Але чому вона була на озері рівно опівночі? - Запитав я.
  
  "О, це було дуже просто влаштовано", - відповів він, простягаючи мені зім'яту записку.
  
  
  
  Зустрінемося біля озера опівночі. Я знаю твій секрет.
  
  
  
  “ Я поклала його в сумочку, яку вона взяла з собою на бал, знаючи, що рано чи пізно вона віддалиться попудрити носик. Якщо б вона була невинна, вона б показала це вам — той факт, що вона приховала це, дав мені зрозуміти, що я був правий. Після цього було просто помінятися костюмами зі своєю подругою і з'явитися на озері, щоб вона прийняла мене за свого брата, і, я сподівався, показати їй свої сили, що вона і зробила ".
  
  “ Значить, вона думала, що записку написав Чарльз?
  
  “Я не думаю, що вона знала, хто написав записку, але вона повинна була це з'ясувати. Коли вона побачила мене, думаючи, що я Чарльз, вона сильно прорахувалася і спробувала усунути його раз і назавжди — ймовірно, сподіваючись підставити того, хто написав цю записку. Дуже винахідлива жінка. Шкода, що у неї зовсім відсутнє моральне почуття.
  
  Я подивився на нього, злегка приголомшений його прямотою. “ Ви безумовно не соромитеся у виразах, містере Холмс.
  
  Він підняв брову. “Чи є для цього якась причина? Чи Не краще тобі знати, чого ти так дивом уникнув?"
  
  Я зітхнула. "Не знаю, це зменшує біль прямо зараз, але, думаю, коли-небудь я буду вдячна".
  
  "Я навряд чи очікую, що ти відчуєш подяку", - відповів він, скривившись і змінюючи положення в ліжку.
  
  “ Може бути, зробити ін'єкцію морфію— - припустив я, але він похитав головою.
  
  “У мене все ще є робота, яку потрібно зробити. Я не можу дозволити собі впадати в ступор будь-якого роду — мені потрібно, щоб мої розумові здібності повністю функціонували ".
  
  
  
  
  
  Після подій тієї ночі я вирішив узяти невелику відпустку. Мене мучив єдине питання: як я міг не побачити Эванджелину такою, якою вона була насправді? Це було питання, яке я буду задавати собі знову і знову в найближчі місяці. Маска, яку вона носила, засліплювала мене разом з її красою, і я був її приреченим рабом, її пішаком — поки не розгорнулися події тієї жахливої ночі, розбили мого золотого ідола вщент, залишивши мене збитим з пантелику і спустошеним.
  
  Чарльзу теж була потрібна зміна обстановки, і він відправився у Францію, щоб побродити по землях своїх предків в Провансі. Суд над Эванджелиной прийшов і закінчився; ми з Холмсом обидва давали свідчення, як і сержант Пірс, але в результаті був скасований висновок. Я навіть не залишився в суді на оголошення вироку, але на наступний день прочитав про це в газетах. Холмс залишився в Новому Орлеані, щоб зайнятися справою, за якою він приїхав сюди, хоча я його майже не бачив. В основному я сидів у своїй хатині, грав на гітарі і дивився на протоку.
  
  Кілька тижнів тому я прочитав у газетах, що президент Харрісон призначив грошову компенсацію всім сім'ям вбитих в'язнів під час самосуду натовпу у в'язниці, наступного за процесом у справі про вбивство Хеннессі. Через кілька днів після цього я отримав телеграму.
  
  
  БІЗНЕС УСПІШНО ЗАВЕРШЕНО — ПОВЕРТАЮСЯ ДО ЛОНДОНА. З ПОВАГОЮ ДО ВАС І МІСТЕРУ ЛАТИЛЛЕ.
  
  
  Воно було підписано Дж. П. Алтамонтом.
  
  Я не сумнівався, що "громадським діячем", на якого працював Холмс, був не хто інший, як сам президент Харрісон, і що його робота полягала у розслідуванні випадків лінчування. Я не звинувачував президента — об'єктивне, неупереджене розслідування з боку Поліцейського управління Нового Орлеана було б неможливо — насправді, я уявляв, що жодна американська поліція не змогла б виконати цю роботу. Можливо, люди Пінкертона могли б це зробити, але навіщо залучати їх, коли до ваших послуг Шерлок Холмс?
  
  Я акуратно поклала телеграму на комод, щоб не забути показати її Чарльзу, коли він повернеться, і вийшла на ганок, звідки відкривався вид на протоку. Це був м'який, ласкавий день: цвіркуни передавали одна одній свої таємні послання, жаби-пискуны писнули, жаби-бики зарычали і проковтнули, а міріади інших мешканців протоки почали свою вечірню серенаду.
  
  Эванджелина. Ім'я спливло у мене в голові. Де—то була інша Эванджелина, добра і правдива — героїчна дівчина з легенди, - але це була не моя Эванджелина. Ні, моя була істотою гордим і пристрасним, але не з любові, а з-за багатства, положення і всього того, чого, на її думку, вона заслуговувала. І цілеспрямовано переслідуючи ці цілі, вона мало не знищила всіх, хто був їй ближче всього.
  
  Але успіх і соціальний статус - це блукаючі вогники, тонкі і випаровуються, як болотний газ, який піднімається, і розчиняється літнім вечором, коли над протокою опускаються сутінки. Зрештою, все це зникає, як ранковий туман над річкою, згорілий від денної спеки. Вічна тільки любов. Тільки вона здатна протистояти негативним, руйнівним силам, які обрушуються на всіх нас — хворобам, негодам, старості та смерті. Тільки любов може піднятися над часом і звільнити наш дух з цієї тимчасової в'язниці.
  
  Хотів би я сказати це Эванджелине, але це не те, що одна людина може передати іншому. По-справжньому важливі уроки життя засвоюються тільки одним способом — поодинці і з особистими стражданнями. Вони ніколи не даються легко, але одного разу засвоєні, вони стають твоїми назавжди. Эванджелина була за межами розуміння цих речей — вона була поміщена у в'язницю власного дизайну. Хоча це означало залишити частину себе позаду, я повинен був відпустити її, відпустити, щоб вона коли-небудь стала не більш ніж спогадом, як напівзабута мелодія, яка в один прекрасний день звучить у тебе в голові, а на наступний йде, щоб ніколи не повернутися.
  
  Я сидів, спостерігаючи, як день повільно переходить в сутінки, потім в сутінки. Повітря все ще висів над протокою, що ніч була насичена дощем, який, ймовірно, незабаром проллється, оскільки повітря став занадто важким, щоб утримувати дощові краплі, і, нарешті, випустив їх, щоб вони м'яко опустилися над містом, змиваючи денну сажу і кіптява. Підуть дощі, добрі очищаючі дощі, несучи з собою смак гріха і печалі, ненависті і приниження, страху і божевілля. І з приходом ранкового світла все почнеться спочатку, новий початок для нашого неспокійного, але хороброго міста. Я вмостився в своєму кріслі в очікуванні наближення світанку.
  
  OceanofPDF.com
  
  Пригода зниклого детектива
  
  Гері Ловизи
  
  Ось дивна історія для тебе, шановний читачу, яка, можливо, є самим фантастичним пригодою за всю кар'єру Шерлока Холмса. Я залишив його для нащадків, заховав разом з моїми особливими паперами Cox & Co., щоб розкрити в майбутньому і вчинити з ним так, як вважатимуть за потрібне мої спадкоємці. Ось обставини цієї історії в тому вигляді, в якому я почув їх з вуст самого Холмса ...
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Aви знаєте, Ватсон, моє повернення в Лондон після подій у Рейхенбахського водоспаду сталося не в 1894 році, як ви написали у своєму цікавому звіті про справу Морана для популярної преси. Зараз я розповім вам реальну історію про те, що сталося в ті зниклі роки, коли ви й весь світ вважали мене мертвим.
  
  Це було під час подій в Райхенбахе. Моріарті був мертвий, знищений лютою міццю Рейхенбахського водоспаду. Я бачив, як його тіло розбилося про зазубрені скелі внизу. Я бачив, як його голова була розбита про ті ж самі камені. Потім я нез'ясовним чином втратив рівновагу, підхоплений, без сумніву, якимось дивним раптовим поривом вітру, який змусив мене впасти в таємничий вир кружащегося туману внизу. Я потрапив у холодну і напружену атмосферу, абсолютно несхожу ні на що, що я коли-небудь відчував раніше. Моє падіння, здавалося, відбувалося поетапно, повільно, непевно, навіть мляво. Я взагалі не міг цього зрозуміти. Це було найвищою мірою неприродне справа, і воно зовсім не скидалося на те, як Професор зустрів свою своєчасну кончину всього кілька хвилин тому. Моє падіння носило кілька трансцендентний характер. Можливо, воно було навіть дивним, оскільки було вкрай незвичайним і, здавалося, суперечило тому, що я знаю про наших законах фізики і гравітації.
  
  Та остання зустріч з Моріарті і отримана в результаті травма призвели до довгого одужання. Якби не добра допомогу ізольованою пари горян, я напевно перейшов би з коматозного стану смертельне. Як би те ні було, я провів багато часу в стані передсмертного сну, загубившись у миазмах думок, мій розум грав зі мною злі жарти, мучили кошмари мій мозок, навіть коли моє тіло лежало нерухомо і безмовно, ведучи, мабуть, повне рослинне існування.
  
  Через деякий час я вийшов з коми і, поступово приходячи в себе, врешті-решт відчув себе досить добре, щоб допитати своїх швейцарських рятувальників. Як ви можете собі уявити, у мене було багато питань. Ганс і Герда були простою фермерської парою, у яких був невеликий ділянку землі нижче Інтерлакена. Вони розповіли мені про те, як Ганс знайшов мене на дні самотнього яру, мабуть, неушкодженого. Спочатку він подумав, що я просто сплю, але незабаром виявив, що я перебуваю у владі якогось задумливого стану, і після того, як він покликав Герду, подружжя відвели мене в свою маленьку каюту, щоб подбати про мене.
  
  Прийшовши до тями, я виявив, що сильно схуд і був надзвичайно слабкий. Трохи прийшовши в себе, я з великим інтересом вислухав історію Ганса і Герди. Я не став розповідати їм про Моріарті, ні про мою метушні на уступі біля Грейт-Фоллс. Це здавалося б недоречним з тим фактом, що кілька незначних пошкоджень, які я отримав, були дуже незначними для того, хто пережив таке сильне падіння. Це не мало сенсу, і це було лише початком серії інцидентів і дій, які в той час мали для мене мало сенсу. Але до кінця цього дивного оповідання все буде пояснено.
  
  Насправді, досить рано я почав вірити, що тут може ховатися більш значна таємниця, ніж здається на перший погляд. Бачте, точно так само, як Моріарті зустрів свою смерть, стрибнувши з водоспаду — і я власними очима бачив, як він зустрів свою загибель, перш ніж я сам кинувся вниз, — я теж повинен був загинути від свого власного неймовірного падіння. Проте було щось в цьому тумані, в вітрі, можливо, в різних повітряних течіях і висхідних потоках? Я не знаю напевно, але щось врятувало мене і, мабуть, з великою ніжністю опустило на соковиту зелену галявину на дні яру, де пізніше мене знайшов Ганс.
  
  У мене взагалі немає цьому пояснення. Я не можу пояснити відсутність травм або своє коматозний стан. Я не людина науки, за винятком того, що стосується кримінальних елементів. Можливо, мій друг, шановний професор Челленджер, зробив би з цього щось більше. Досить сказати, що я був задоволений результатами сформованої ситуації. Моріарті був мертвий, а я був живий.
  
  Перш ніж я покинув район нижче Інтерлакена, я запитав своїх добрих господарів, не пам'ятають вони або ті, хто живе в сусідньому селі, кого хтось шукав. Я також запитав їх, не пропав без вести якийсь турист або надходили повідомлення про те, що хтось загинув в результаті нещасного випадку біля водоспаду. Ганс і Герда сказали мені, що їм нічого подібного невідомо, але коли я сказав Гансу розпитати у селі, він повернувся з дійсно цікавими новинами. Хоча по мені, мабуть, взагалі не нудьгували, схоже, що англієць, можливо, перебував у той час у відпустці, насправді загинув, спускаючись з водоспаду в той самий день, коли я спускався сам. Мені сказали, що тіло було забрано і поховано на місцевому цвинтарі приїжджим з Лондона.
  
  Я зітхнув з полегшенням. Без сумніву, Моріарті. Мені тільки здалося дивним, що ви, добрий Ватсон, або мій брат Майкрофт, досі не знайшли мене.
  
  Кілька місяців потому, прощаючись з Гансом і Гердою, я вирішив забронювати на кілька днів невелику кімнату в готелі в нижній селі. Це було надійне маленьке містечко, одна з тих жвавих альпійських перепочинку, і я почав відчувати себе більш співзвучним світу, від якого я так довго був відчужений після своєї травми. Ганс і Герда, втілення порядності і щедрості, вели відокремлене життя у відокремленому місці. Тепер я повернувся в село, серед людей і діяльності, і почав повертатися до себе раніше. Так адже мені навіть вдалося знайти англійську газету, щоб бути в курсі подій у світі і повертатися додому. Це був номер лондонській "Таймс", і я почав недбало його переглядати.
  
  Було приємно знову відчути в руках "Таймс", відчути запах газетного паперу, побачити добре запам'ятовуються великі літери заголовків і безліч вузьких колонок дрібного і щільно набитого тексту для різних новин з усього світу.
  
  Тим не менш, одна замітка під обкладинкою привернула мою увагу, як ніяка інша в моєму житті. Я прочитав її з потрясінням і тривогою. Жах, який я відчув, тривога і замішання були такими, яких я ніколи раніше не відчував. У мене закрутилася голова, підкошувалися коліна, серце шалено калатало. Я прочитав це ще раз, дуже уважно. Повідомлення було досить простим і буденним:
  
  
  Британський монарх, король Альберт Крістіан Едвард Віктор, колишній герцог Кларенс і Эйвондейл і онук покійної королеви Вікторії, завітає честь посвячення в лицарі містерові Джеймсу Моріарті. Добре відомий і шанований професор математики, який раніше працював в одному з наших найпрестижніших університетів, є автором різних відомих наукових робіт, в тому числі "Динаміка астероїда", яка була добре прийнята в академічних колах. Його вшановують за неоціненну службу короні. Церемонія відбудеться 24-й квітневий день 1892 року від Різдва Христового, в Букінгемському палаці.
  
  
  Я подумав, що це, мабуть, якась дивна жарт чи навіть помилка, або, можливо, я раптово зійшов з розуму з-за травми. Вікторія мертва? Едді, новий король! Чому, хіба в темних колах ходили чутки, що він перебуває під підозрою у вбивствах Різника? Але тим більше, Моріарті, живий! Це було незбагненно! Я бачив, як він помирав! Його тіло було поховано. Тепер, якщо вірити цій новині, він був не тільки живий, але і отримав лицарське звання! Це було безглуздо, обурливо, і новина шокувала мене в повне здивування, збентеження і розгубленість. Тим не менш, це дало мені багато поживи для роздумів, і це була їжа, яка не залишалася в шлунку.
  
  Я уважно прочитав цю газету від початку до кінця. Це був моторошний досвід. Здавалося, що головна проблема полягала в тому, що весь світ, який я знав усе своє життя, безповоротно і незбагненно зійшов з розуму. Все було перевернуто з ніг на голову і неправильно!
  
  Отже, ось дещо з того, що я почерпнув з свого прочитання цього єдиного випуску. Наше Милостиве Величність королева Вікторія була, фактично, мертва, як і її син Едуард. Я знайшов статтю, в якій говорилося про Слідчому суді, який нещодавно визнав їх смерть в результаті дорожньої аварії від будь-яких причин, крім природних, хоча, мабуть, ходило безліч чуток і питань про те, що це зовсім не було нещасним випадком! Розтин королівських осіб не проводилося. Тривожний поворот подій за обставин, що склалися. В інших областях на мене обрушилися новини, і вони були самими несообразными з фактами, які я знав. Одним з найбільш дивних було те, що військова диктатура встановлювала контроль в Сполучених Штатах і що виникла загроза виходу п'яти західних штатів зі складу Союзу. Здавалося, що це знову громадянська війна. Росія була в сум'ятті, уряд Франції загинуло, а об'єднана Німеччина раптово повстала з попелу Пруссії Бісмарка і, здавалося, готувалася до світової війни.
  
  Було і ще щось, але я не буду втомлювати вас подробицями багатьох, здавалося б, тривіальних речей, які самі по собі здавалися незначними, але для мого ока та історичних знань були не менш тривожними і фантастичними самим своїм існуванням.
  
  Щось дуже велике і далеке відбувалося по всьому світу. Все було дуже неправильно. Я не міг цього зрозуміти, але якщо б я не знав краще, то був би змушений визнати, що це міг бути якийсь зловісний змову, наведений в дію Моріарті. Фантастична думка, безсумнівно, і абсолютно необґрунтована, оскільки він був мертвий. Тим не менш, хоча логіка підказувала мені, що це правда, моя інтуїція говорила мені інше. Ви знаєте, я рідко прислухаюся до емоцій; при моїй роботі їм не можна довіряти. Тим не менш, питання не давав мені спокою. В тій газеті говорилося, що Моріарті живий. Як це могло бути? Як Моріарті міг бути живий — і був присвячений в лицарі, — коли я знав, що він мертвий?
  
  Раптом мене пронизала леденить думка — чи міг це бути хтось зовсім інший, хто впав з водоспаду? Хтось, замаскований під Моріарті? Навіть обмірковуючи цю думку, я розумів, що це просто неможливо, тим не менш якесь розслідування здавалося виправданим.
  
  Тепер я знав, що повинен знайти цю могилу тут, в селі, і визначити, що знаходиться всередині.
  
  
  
  
  
  Наступна ніч була хмарна і безмісячної - альпійська версія тих вечорів, які ви, можливо, пам'ятаєте, багато років тому огортали вересові пустки навколо Баскервіль-Холу похмурим мороком. Це був ідеальний вечір для того темного справи, яке у мене було в ту ніч з моїм заклятим ворогом, який тепер, схоже, переслідував мене до смерті, як переслідував при житті.
  
  Я заручився допомогою доброго Ганса в моєму нічному розслідуванні, розповівши йому рівно стільки, щоб він зрозумів, як важливо для мене було побачити тіло в цьому труні. Він був дещо стурбований подібною діяльністю, але погодився допомогти, коли я ясно дав зрозуміти, що це важливо для мене.
  
  Тепер я повинен був бути впевнений, що в труні Моріарті знаходиться його тіло!
  
  
  
  
  
  Було вже за північ, і село було щільно затягнута на вечір, коли ми з Гансом вислизнули через задні двері моїй маленькій готелі, і він повів мене на маленьке кладовище на околиці села.
  
  Ми тихо пройшли через різьблену дерев'яну арку і опинилися на невеликій обгородженій території з похованнями, увінчаними пам'ятниками і статуями з каменю і дерева. Зрештою Ганс привів мене до однієї такої самотньої могили у відокремленому місці. Знак являв собою простий дерев'яний хрест, напис на якому Ганс переклав для мене.
  
  "Тут написано: 'Англієць, помер у травні 1891 року", " прошепотів Ганс.
  
  Я кивнув. Я уважно роззирнувся навколо. Нікого не було. Все було тихо й умиротворено. Ми з Гансом почали копати.
  
  Я не можу висловити вам хвилювання, яке охопило мене, коли моя лопата вп'ялася в тверду, холодну землю і нарешті натрапила на кришку соснового ящика, в якому знаходилося те, що я шукав.
  
  Настав момент істини. Ми з Гансом швидко прибрали залишки бруду, щоб відкрити кришку простого дерев'яного гроба. Ганс подивився на мене, і я кивнув, потім він почав відкривати труну ломом.
  
  З гучним скреготом іржавих цвяхів кришка нарешті відвалилася, і ми побачили, що перед нами лежить висока чоловіче тіло, загорнуте в савани. Я жестом відіслав Ганса. Я швидко опустився на коліна перед трупом. Спритно зняв саван, поки не зміг повністю розглянути особа.
  
  На шкірі обличчя спостерігалося деяке розкладання і природна активність паразитів, але холодний клімат гарантував, що їх залишилося більш ніж достатньо, щоб я міг зробити цілком певний висновок. Я застиг від подиву і деякого страху, кров застигла у мене в жилах, тому що особа, на яку я дивився, було зовсім не особою професора Джеймса Моріарті. Це було обличчя Шерлока Холмса! Це було моє власне обличчя!
  
  Ганс запитав мене, чи все в порядку. Він сказав, що я погано виглядаю. Ганс не став пильно розглядати обличчя трупа, в той час як я не міг відвести від нього очей. Можете собі уявити мою реакцію. Я взагалі не знав, що з усім цим робити. Спочатку я подумав, що це якийсь розіграш. Зрештою, я був тут і живий, чи не так?
  
  Ви знаєте мої методи, а я ніколи не будую теорій, поки не отримаю всі факти. Я говорив це знову і знову, що розкриття справ — це питання усунення неможливого, і тоді все, що залишається, яким би неймовірним воно не було, має бути правдою. Я відчував, що те, що я спостерігав, створювало наслідки, які незабаром перевірять цю максиму до самого краю. Бачте, цей труп переді мною був мовчазним свідком правди про цю дивну подію, і я поклявся, що він розповість мені все, що знає, перш ніж закінчиться ця темна ніч.
  
  "Ганс," наказав я. “ Піднеси ліхтар ближче, я повинен оглянути тіло.
  
  Потім я почав те, що можна описати тільки як дуже методичний і детальний обшук трупа, щоб виключити всі припущення до тих пір, поки я не доберуся до істини в цьому питанні.
  
  Те, що я виявив, було ще більш дивним і шокуючим, ніж все, що ви могли б коли-небудь викласти в своїх невеликих звітах про мої справи для популярної преси. Насамперед, труп належав справжньому людині, а не який-небудь статуї або манекену. Судячи з усього, чоловік зустрів свою смерть десь протягом минулого року. В результаті падіння у нього були сильні удари і кілька зламаних кісток, на які я відразу звернув увагу. Однак у вищій ступеня мене зацікавили його фізичні характеристики. Труп був мого віку, мого зросту, мого ваги, носив мою одяг і мав точну зовнішність за всіма параметрами. Я був вражений і стривожений. Зайве говорити, що огляд тіла був настільки детальним, наскільки це було можливо, при світлі ліхтаря, який так наполегливо тримав мій вірний Ганс. І чим більше я дивився, тим більше приходив до одного висновку. Це був я! Сумнівів не було. Я навіть оглянув підошву правої ноги трупа. Там я знайшов шрам, точна копія якого була на моїй правій нозі. Я придбав його ще маленьким хлопчиком. Ніхто, крім Майкрофта та мене, не знав про це. Кажу вам, це було надприродно. Труп був не просто кимось, хто був схожий на мене чи був загримований під мене. Це була не якась копія, а оригінал. Я дивився на мертве тіло Шерлока Холмса!
  
  Це було відкриття, яке перевернуло мій світ у багатьох відносинах. Воно дозволило, навіть вимагає, щоб у моїх думках тепер виникло безліч питань, які я досі ігнорував. Безсумнівно, щось таємниче спіткало мене в Рейхенбахе. Цей туман, моє падіння, кома - тепер це почало набувати якийсь сенс. Але що, власне, це віщувало? Щось дивне, без сумніву, можливо, надприродне. Сама думка про це мене сильно здивувала.
  
  Хоча я був спантеличений цим відкриттям і піднятими їм питаннями, мені довелося відкласти їх в сторону. Все, що я тепер знав напевне, було таке: оскільки Моріарті, мабуть, живий, я повинен негайно повернутися додому, в Лондон.
  
  Бо я був впевнений, що всі, кого я там знав, були у великій небезпеці. Світ, який я знав, більше не існував, і якимсь чином я опинився в новому світі, або іншому, можливо альтернативному. Тут, у Рейхенбахе, я помер, у той час як Моріарті якимось чином вижив і був вільний будувати свої плани.
  
  Тепер я боялася за Майкрофта.
  
  Я боявся за вас, Ватсон.
  
  Я боявся за Англію, імперію, весь світ.
  
  
  
  
  
  Поїзд-катер доставив мене на вокзал Вікторія у центрі Лондона, як завжди, за розкладом. Я помітила знайому будівлю, але тепер воно було задрапіровано чорними поясами і прапорами на знак жалоби і в пам'ять нашої дорогої покійної королеви. Це було похмуре повернення додому.
  
  Я був переодягнений у старого моряка. Я знав, що найкраще буде, так сказати, отримати уявлення про місцевості, а потім визначитися з планом дій, перш ніж я оголошу про свою присутність.
  
  Чесно кажучи, в той момент я не був упевнений, що робити. Вперше в житті я був не в собі, але я знав, що в моєму світі або світах є один якір, і це були ви, добрий Ватсон, і наші кімнати в будинку 221B. Отже, я попрямував на Бейкер-стріт, очевидно, літній моряк на пенсії, трохи напідпитку і переживає важкі часи. Остання частина моєї маскування була правдивіше, ніж я хотів би визнати.
  
  В полі зору з'явилася Бейкер-стріт, яка здавалася такою ж, як завжди, але коли я підійшов до будівлі, в якій розміщувався 221B, моє серце впало, і мене охопив смуток. Будівля була закрита і забито дошками. Виявилося, що сильна пожежа знищила все будова багато місяців тому.
  
  Я підбіг до нашого дому і з недовірою подивився на заколоченное будівля, потім на людей, що проходять повз по вулиці, відчайдушно шукаючи доброзичливе або впізнаване обличчя. Місіс Хадсон, Біллі, Віггінс, хто завгодно!
  
  "Добра людина!" Я крикнув сусідові. "Чи Можете ви розповісти мені, що сталося з цим будинком і людьми, які тут жили?"
  
  "Так, тато", - відповів він, сумно хитаючи головою. "Нічого сказати, великий пожежа в минулому році, справжня ганьба".
  
  “ А що з доктором? - Випалив я.
  
  “О, доктор? Доктор поїхав, ніхто не знає куди. Леді, якій належав будинок, як я чув, живе з сестрою в Кенті ".
  
  Я зітхнув з полегшенням. Принаймні, ви і місіс Хадсон були живі. Але де?
  
  “ А що щодо містера Шерлока Холмса? - Запитав я з великим трепетом, ніж припускав.
  
  “ Так, детектив? Помер у минулому році. Кажу вам, це розбило бідному докторові серце.
  
  Я кивнула головою, відчуваючи себе так, ніби перебуваю у сні. Або у кошмарному сні. Цього просто не могло бути. Я кинула останній погляд на кімнати, які ми так довго ділили в більш щасливі дні, і продовжила свій шлях.
  
  Боюся, що в клубі "Діоген" я отримав ще гірші новини. Після Бейкер-стріт я відразу ж зловив кеб і попрямував на Пел-Мелл. Там я увійшов у це поважне заклад, куди допускався тільки в Кімнату для відвідувачів, де ліврейний дворецький повідомив мені, що містер Майкрофт Холмс більше не є членом клубу "Діоген".
  
  "Чому це?" Запитав я, все ще переодягнений старим колишнім моряком.
  
  Дворецький подивився на мене з явним роздратуванням тому, що його попросили пояснити подібні речі одному з нижчих класів, але потім знизав плечима й додав: "Я чув, що він був убитий в травні минулого року, незабаром після того, як його знаменитий брат помер на відпочинку в Швейцарії".
  
  "Убитий," прошепотіла я. “ О, Майкрофт, тепер я розумію...
  
  "Сер?" поцікавився дворецький.
  
  "Нічого", - відповів я. "Я зараз піду".
  
  
  
  
  
  На вулиці перед клубом "Діоген" я застиг, приголомшений, здавалося, що все втрачено. Майкрофт, мій брат, мертвий? Убитий? Убитий, без сумніву, поплічниками Моріарті незабаром після того, як професор повернувся в Лондон з Рейхенбаха. Світ в сум'ятті, в той час як Моріарті з тих пір отримав лицарське звання і тепер був сером Джеймсом! Я чинив опір нахабства всього цього.
  
  Тепер я знав, Ватсон, що повинен знайти вас, і, можливо, разом ми змогли б щось зробити з цим самим дивним і катастрофічних поворотом подій. Я намагався знайти вас в звичайних місцях, в лікарні Сент-Бартс, у вашому офісі на вулиці Святої Анни, навіть на вашій старій полкової базі. Вас ніхто не бачив кілька місяців. Хтось розповів мені сумну історію про те, як у тебе були важкі часи, що ти важко сприйняв звістку про мою смерть, що ти почав пити. Я був приголомшений. Насправді, вражений. Це було зовсім не схоже на тебе, старий, - взагалі зловживати спиртним. Дозволити собі настільки прив'язатися до випивки, як мені говорили, було для мене абсолютно незбагненно. Спочатку я взагалі в це не повірив. Однак чутки, які я чув під час своїх подорожей, розповідали мені про колись гордій доктора медицини, який глибоко поринув у сумнівний комфорт, забезпечуваний пляшкою.
  
  І тому знадобилося змінити тактику, і я почав шукати вас в тих самих убогих закладах, які відвідують жителі нашого великого міста, прагнуть втопити минуле і своє власне місце в ньому у випивці.
  
  Кажу вам, одягнений як так звана стара сіль семи морів, я зміг досить добре вписатися в компанію тих, хто часто відвідував подібні заклади, і дізнатися багато цікавих ласих шматочків, поки вистежував вас. Найтривожнішим з яких є те, що прості люди вірять, що добра королева Вікторія була убита, а злочин приховано. Люди ненавидять короля Едді, вони неспокійні й налякані. Багато хто вважає, що він прагне відновити монархію в її повному могутність і незабаром він розпустить парламент і вимагатиме відставки і скасування посади прем'єр-міністра. Це, звичайно, неймовірно, і я відношу ці чутки до забобонів простого народу і малоосвічених класів. І все ж вони твердо вірять в це, я можу вам сказати. Темна пелена, здається, опустилася на наше місто — темна пелена, я б тримав парі, під назвою Мориатрия.
  
  Але спочатку про головне. Я повинен був знайти вас, Ватсон, і в цій самій ефективної маскування лише днем пізніше я натрапив на "Півня і ворону", зубожілий Іст-ендський паб. Там я побачив видовище, якого, як я думав, ніколи в житті не побачу. Там я побачив знайому постать, яка сидить за одиноким столиком, ссутулившуюся і, очевидно, втратила свідомість від занадто великої кількості випитого.
  
  Я обережно підійшов і штовхнув тебе ліктем, щоб розбудити.
  
  
  
  Ти підняв роздратований погляд, твої очі почервоніли від випивки, і гаркнув: “Рухайся далі! Рухайся далі! Хіба ти не бачиш, що я хочу, щоб мене залишили в спокої в моєму нещастя!"
  
  Моє серце розривалося, коли я бачив тебе таким, старий друг, грубим і розпатланим, з затуманеними очима і нещасним. Лише безнадійний п'яниця. Вам навряд чи довелося б гірше, якщо б ви докурили трубку з опіумом.
  
  Я сів навпроти тебе і оглянув тебе. Ти сильно змінилася за час моєї відсутності, причому в гіршу сторону. Ти виглядала жахливо, але я сподівався, що ванна, гоління і хороша їжа нічого не змінять.
  
  “Бармен! Бармен!" Я замовив. "Принесіть нам кавник вашого міцного кави!"
  
  "Так, друже, зараз піднімуся", - відповів бармен.
  
  Потім твоя голова відірвалася від стільниці, і ти зробила героїчну спробу сфокусувати погляд через маленький столик, щоб побачити, хто я такий.
  
  Звичайно, я був переодягнений, і ви мене не впізнали.
  
  “Забирайся! Залиш мене в спокої!" - гаркнув ти. Потім твоя голова впала назад на стіл, ледь прийшовши до тями.
  
  Бармен приніс кавник з паруючим кави. Я налив велику чашку і поставив її перед тобою.
  
  "Пий," наказав я.
  
  Ти знову подивилася на мене, вилаялася і потягнулася, щоб схопити найближчу пляшку віскі, що стояла на столі, яку я тут же розбив на підлогу на дюжину осколків.
  
  “Гей! Що за...?"
  
  “ Пийте кави, Ватсон! - Твердо сказав я. “ Ви потрібні мені тверезим і в здоровому глузді.
  
  Що ж, це привернуло вашу увагу. Ваша голова відірвалася від рук, і ви ще раз поглянули на стару сіль перед собою. Твоя голова розгойдувалася від занадто великої кількості випитого, але ти утримував свій погляд досить довго, щоб побачити мене наскрізь.
  
  "Холмс?" - прошепотіли ви тихим переляканим зітханням. “ Чи може це бути?
  
  "Так, добрий Ватсон, це я, але стежте за моєю маскуванням, я поки не хочу, щоб мене виявили", - сказав я.
  
  "Але ... але ти мертвий?" ти затнувся.
  
  "Ще не зовсім", - спробував я тебе заспокоїти.
  
  "Тоді ти, мабуть, якась галюцинація?"
  
  “ Ватсон, справді! - Різко відповів я.
  
  Потім твої очі розширилися, як блюдця, і слабка посмішка з'явилася на твоїх потрісканих губах. З твоїх очей потекли сльози.
  
  "Холмс," прошепотіли ви, "Холмс".
  
  "Тсссссс!" Я попередив.
  
  "Так, я розумію".
  
  Я знайшов вас, мій добрий Ватсон, мій якір у цьому світі!
  
  
  
  
  
  Після півдюжини чашок міцної, але брутального напою бармена ваша поведінка і душевний стан поступово повернулися до того, що я знаю і люблю.
  
  “ Холмс! Я не можу в це повірити!
  
  “ Говори тихіше, друже мій. Нам обом вигідно, що деякі люди продовжують вважати мене мертвим. Клич мене ... Сигерсон.
  
  Ви кивнули, спробували прояснити свій розум і, нарешті, запитали: “Але ти живий. Отже, скажи мені, що сталося?"
  
  Я посміхнувся: "Це те, що я сподівався, що ти зможеш мені сказати?"
  
  Ти довго мовчав, замислившись. Потім сказав: “Так, багато що сталося з тих пір, як ти поїхав. Але як це може бути? Ти мертвий! Що сталося в Швейцарії?"
  
  “Очевидно, я цілком живий, Ватсон. Тим не менш, це пригода я розповім вам повністю як-небудь іншим разом. Прямо зараз ви повинні відповісти мені на одне питання".
  
  "Що завгодно".
  
  “Ватсон, за деяким стандартам мене не було довго, але, звичайно, недостатньо довго, щоб у світі відбулися такі фантастичні події. У Лондоні ".
  
  "Я так розумію, що ви бували в 221Б?" - сором'язливо запитала ти.
  
  “ Дійсно, те, що від нього залишилося.
  
  "Значить, ти бачив..."
  
  “ Я бачив наслідки пожежі. Я також знаю про вбивство Майкрофта.
  
  "Мені дуже шкода".
  
  Деякий час ми мовчали.
  
  - А тепер, Ватсон, "попросив я," скажіть мені правду. Що тут відбувалося, поки мене не було?
  
  Ти заспокоїла руку, коли зробила ще один заспокійливий ковток гарячої кави. “Це жахливо. Королева мертва, новий король, Едді, хтивий розпусник. Ви б чули, які про нього ходять чутки; якщо хоча б половина з них правдива, то він чудовисько.
  
  Я кивнув.
  
  
  
  Потім ти обережно озирнувся і прошепотів мені: “Будь обережний. У короля всюди агенти. Агенти таємної поліції".
  
  "Правда?" Це була новина. Це виразно пахло Моріарті.
  
  Потім ви злякано прошептали: "Англія, весь світ, ми, здається, знаходимось у владі якоїсь жахливої дилеми, і я боюся, до чого все це може призвести".
  
  "Моріарті джерело цієї конкретної дилеми", - сказав я тихим голосом. “З моїм відсутністю і передбачуваної смертю ніхто не міг протистояти йому або його планам. Після вбивства Майкрофта наш ворог був наданий своїм самим сміливим і витонченим планами. Очевидно, у нього це непогано виходило, причому у світовому масштабі ".
  
  “ Що ти хочеш, щоб я зробив? ... Сигерсон?
  
  “ Ваш револьвер все ще при вас, Ватсон?
  
  "Звичайно", - відповіли ви, підбадьорившись від перспективи активних дій.
  
  "Де ти зараз живеш?" - Запитав я.
  
  - У мене є маленька кімнатка в "Свисті і стукіт", в чотирьох кварталах звідси.
  
  “Добре, йди до себе в кімнату і відпочинь. Зустрінемося там завтра", - сказав я. "І, Ватсон, залишайся тверезим".
  
  "Тобі не потрібно турбуватися про мене зараз, бачити тебе тут і живим - єдине справжнє ліки для мого хворого і змученого духу".
  
  “ Старий добрий Ватсон, разом ми розгадаємо цю головоломку.
  
  
  
  
  
  Зустріч з тобою знову, старий друг, в чому оживила мій занепалий дух, але те, що я побачив, до якого стану ти впав від випивки, не тільки засмутило мене, але і здивувало. Це також змусило мене замислитися. Це дійсно було зовсім не схоже на тебе.
  
  Насправді, тепер мені здавалося, що було багато подій, навіть враховуючи необмежену діяльність Моріарті, які не сходилися. Майкрофт мертвий? Убитий? Як тільки я оговтався від шоку, чим більше я думав про це, тим більше це здавалося абсолютно неможливим. Наші кімнати на 221B згоріли та були забиті? Що ж, це був шок, але це завжди було реальною можливістю. Чого не було можливо, так це того, що я, очевидно, був одночасно живий і мертвий. Потім була смерть королеви, що це було вбивство? Посвята Моріарті в лицарі, заворушення в Америці й інших місцях. Моє тіло у труні Моріарті! Всі самі безглузді події, наскільки я знав, що відбувалися в моєму світі.
  
  Це просто не сходилося. Все те, про що я згадав, ніколи не могло статися в тому світі, який я знав. Щось було не так, і я боюся, що ви теж берете участь у цьому, Ватсон, ще один доказ тези, який я неохоче виніс на обговорення в якості вірогідного пояснення цих дивних подій. До цього моменту я не хотів серйозно згадувати свою тезу в цьому оповіданні. Бачите, я вас знаю. Я знаю, що чоловік, якого я знаю, ні за що не став би безнадійним п'яницею. Не в моєму світі. Отже, ви не той чоловік, якого я знаю. Може, ви і Ватсон, але ви не мій Ватсон. Ви ... інший Ватсон. І, отже, з доказами у вигляді мого тіла в могилі і живого Моріарті, я повинен бути іншим Холмсом!
  
  Слідуючи цим міркуванням, я зрозумів, що Моріарті теж не був моїм Моріарті. Я також знав, що повинен проявляти крайню обережність. Мені було про що подумати. Це, безумовно, ставало цієї трехтрубной проблемою.
  
  Коли ми з тобою зустрілися на наступний ранок в твоїй кімнаті, ти виглядав набагато краще, і я пояснив тобі більшу частину цього. Я виклав тобі свою теорію. Я додав: “Тепер я вірю, що моє падіння крізь туман в Райхенбахе якимось чином перенесло мене в інший світ. Ваш світ. Світ, який майже ідентичний тому, який я знаю, але з різкими відмінностями ".
  
  Спочатку відповідь була цілком очікуваною. “Це здається абсурдним, Холмс, абсолютно і неймовірно неймовірним. Я впевнений, що поховав саме ваше тіло".
  
  - Не моє тіло, а інше. Кажу тобі, якимось чином я потрапив у твій світ, який відділений від мого власного. Якщо ви не вірите в це, Ватсон, принаймні, повірте, що таке можливо. Бо як ви поясните, що я тут, перед вами?
  
  Ти обдумав це, знаючи, що я ставлюся до цього серйозно. Я міг бачити, що навіть якщо ти не зовсім повірив у мою фантастичну історію, ти хотів у неї повірити.
  
  "Тим не менш, старий друг, коли ти виключаєш неможливе, все, що залишається, яким би неймовірним воно не було, має бути правдою", - сказав я. “Я пояснюю вам, що оскільки ваш і мій світи знаходяться в одному і тому ж місці, це неможливо. Цього не може бути. Отже, ці світи існують окремо".
  
  “Я не знаю, Холмс. По правді кажучи, я чув і бачив багато дивних речей за час моєї служби в медичній сфері і під час моєї військової служби в Афганістані та на Далекому Сході. Однак це просто неймовірно".
  
  “Так, це так, але проста неймовірність не скасовує суті справи. У Райхенбахе сталося щось дивне. Ми з Моріарті побилися. В твоєму світі і моєму. У моєму він впав і помер. У твоєму, я впав і помер. У той же час в моєму світі я провалився в туман, але не помер, замість цього я якимось чином був перенесений сюди, у ваш світ. У паралельному світі або альтернативному Челленджер, безсумнівно, зміг би пояснити це краще, ніж 1. Повинно бути, тому, коли я ексгумував тіло англійця, загиблого в Райхенбахе, це був не Моріарті, яким це повинно було бути — таким, яким воно було повинно бути, якщо б я був в своєму власному світі. Це був я сам! Кажу вам, я був шокований, але я знав, що це був дуже важливий факт. Це було моє тіло у труні! За всіма розрахунками та логікою речей, воно повинно було належати Моріарті! Це був ключ, який направив мене на цей шлях і викликав безліч дивних питань. Подальші події лише змусили мене більш серйозно поставитися до цієї тези", - уклав я.
  
  “ Я навіть не знаю, що сказати.
  
  "Тоді нічого не кажи, але подумай про це", - я продовжив. “Яким би фантастичним не був мій тезу, він повинен бути правдивим. Як би неймовірно це не звучало, це єдине, що відповідає всім фактам. Глазур'ю на торті була зустріч з тобою, старий. Побачивши, до якої глибини ти впав після моєї 'смерті', я усвідомив один простий, але незаперечний факт. Хоча ви, безсумнівно, мій хороший друг, Джон Х. Уотсон, ви не можете бути тим Джоном Х. Уотсоном, якого я знав стільки років. Звідси випливає, що цей світ теж не той світ, який я знав стільки років. Отже, я тут чужинець, заблукав, застряглий в твій світ".
  
  “ Холмс, але якщо те, що ви говорите, правда, тоді...
  
  “Так, Шерлок Холмс дійсно помер у Рейхенбахе. Це було його тіло, яке я бачив, це було його тіло, яке ви бачили — і дозвольте мені сказати вам, помилки бути не може - це був труп Шерлока Холмса. Ваш Шерлок Холмс".
  
  Настало довге мовчання.
  
  Ти кивнула в знак остаточної згоди, і я помітив, як глибока печаль знову прокралася в твої риси. Нарешті, ти рішуче подивилася на мене і навіть видавила слабку посмішку.
  
  “Ви двійник мого власного Ватсона, або я вашого Холмса, якщо хочете. Зараз це не має великого значення, поки ми розуміємо це і що це означає. Збадьорись, ще не все втрачено. Насправді, зовсім навпаки. Наприклад, я вважаю, що твоє захоплення пияцтвом, можливо, дійсно пішло нам на користь, оскільки це, безумовно, врятувало тобі життя.
  
  "Яким чином?" ви запитали.
  
  
  
  “ Простіше кажучи, Моріарті утримався від своєї помсти вам, оскільки я впевнений, що він насолоджувався вашим саморуйнуванням. Це відповідало б його збоченого его і почуттю справедливості, і це врятувало тебе від його поплічників. І ось тепер ми тут, обидва живі, і нітрохи не пошарпані.
  
  "Що ж, Холмс, приємно бачити вас знову, звідки б ви не були", - сказали ви, зобразивши добродушну посмішку.
  
  “Гарний чоловік, Ватсон. Схоже, гра знову в розпалі. І назва цієї конкретної гри - Моріарті. Тепер я приймаю той факт, що це не мій світ, і мені тут не місце. Більше всього на світі я хочу знайти спосіб повернутися в свій власний світ. Але, по-перше, я не можу з чистою совістю залишити цей світ напризволяще з випущеним на волю Моріарті, не зробивши нічого, щоб приборкати або зупинити його. Ти зі мною?"
  
  “ Ви ж знаєте, що це так, Холмс.
  
  “Отже, тепер ми повинні визначити, в чому полягає гра Моріарті. Це те, що ми повинні запитати себе, бо тільки тоді ми зможемо перешкодити цим планам і притягнути його до відповідальності", - сказав я.
  
  "Ще один злочин?" ви припустили.
  
  “ Не просто злочин. Зараз це вже за межею, якщо стежити за тим, що пишуть в популярній пресі. Я щодня читаю газети. Це досить дивно. Світова метушня, а на горизонті маячить щось гірше, вказує на якийсь величезний контролюючий фактор. Це може бути тільки Моріарті. Я повинен сказати, що Моріарті вашого світу набагато затьмарив Моріарті мого власного по своїй сміливості й своїм досягненням.
  
  “ Ну, я вже точно ніколи не очікував, що ви зробите йому комплімент, Холмс.
  
  “А чому б і ні? Він багато чого досяг за короткий час. Боюся, що у нас і так багато роботи".
  
  "Це виразно звучить саме так". Потім ти кинув на мене рішучий погляд і сказав: "Я готовий тобі допомогти всім, чим зможу".
  
  "Браво!" Потім я додав: “Але тут ми повинні бути обережні. Ми з Моріарті, схоже, пов'язані яким-то чином, який я поки не можу зрозуміти, але це пов'язано з тим, як я сюди потрапив. Я повинен бути впевнений, що все, що я зроблю, щоб зупинити його, не завадить мені повернутися в свій власний світ.
  
  “ Я не розумію, Холмс.
  
  "Досить просто", - відповів я. “Ми з Моріарті пов'язані, просте вбивство може перешкодити його планам, але я боюся, що це може назавжди залишити мене тут. Так не піде. Боюся, якщо я вб'ю його, то дуже специфічним способом. Можливо, я повинен якимось чином виманити його на останню зустріч.
  
  "Тоді що ж нам робити?"
  
  "Спочатку у мене є для тебе невелике доручення", - сказав я.
  
  Незабаром після цього ви вирушили в Скотленд-Ярд, а я сів і написав лист таємничого гостя з Далекого Сходу, який, як мені повідомили в газетах, нещодавно прибув в Лондон.
  
  
  
  
  
  З жахливої тривогою я вислухав новини про ваше повернення з Скотленд-Ярду дві години потому. Ви виглядали похмурим і неохоче розмовляли, і мені довелося трохи нетерпляче підказати вам.
  
  “Ну, викладай! А що з Лестрейдом і Грегсоном?" Сказав я. Ми сиділи у твоїй маленькій кімнаті в Іст-Енді. Це була бліда заміна нашим розкішних апартаментів в 22IB, але зійде і так. - Ви бачили їх і попросили приїхати сюди? - запитав я.
  
  Що ж, ви, очевидно, були дуже засмучені тим, що дізналися. У мене було погане передчуття щодо цієї справи, судячи з вашого вигляду.
  
  "Ватсон?" Я підказав. "З вами все в порядку?"
  
  "Холмс," відповіли ви " я ніколи не бачив ні Лестрейда, ні Грегсона. Їх не було у Скотленд-Ярді. Коли я навів довідки, мені сказали, що їх обох звільнили".
  
  "Звільнений!" Я випалив, здивування вплинуло навіть на моє звичайне поведінка.
  
  “ Так, нова адміністрація, Холмс...
  
  - Що за нова адміністрація? Я почав ходити по маленькій кімнаті, мріючи про свою трубці або хоча б голці з кокаїном.
  
  “Бачте, я навів певні довідки, дуже обережно, ніколи не згадуючи ні вашого, ані мого імені. Це незбагненно! Його Величність король призначив нового комісара Скотленд-Ярду. Спочатку я дізнався, що новий чоловік був героєм війни, армійським офіцером у відставці, навіть великим мисливцем на дичину, і я подумав ...
  
  “ Так, ну, а тепер викладайте, Ватсон!
  
  "... але ні, мені сказали, що його звуть ... Полковник Себастьян Моран".
  
  Мені довелося сісти. "Моран?" - Прошепотів я. “ В цьому напевно є рука Моріарті.
  
  
  
  “Стає тільки гірше. Моран перетрусив весь Ярд, він звільнив Лестрейда, Грегсона та інших, з ким у вас були хороші стосунки протягом багатьох років. Я чув, що він розширює штат агентів таємної поліції та наділяє їх особливими повноваженнями. Боюся, він прирікав Ярд на загибель ".
  
  "Дійсно, тепер вовк напевно охороняє курник, і я боюся за добрих людей нашого прекрасного Лондона".
  
  Більше сказати було особливо нічого. Довгий час ми мовчали, замислившись.
  
  “ Що ви хочете, щоб я зробив, Холмс?
  
  “ Я розшукаю Лестрейда і Грегсона. Тепер, коли вони безробітні, вони повинні бути вдома. Спочатку я спробую зв'язатися з Лестрейдом, " сказав я. Потім я передав вам конверт, в якому знаходилося лист, написаний мною годину тому. “Ви повинні особисто вручити це послання нашому шановному іноземному гостю. Він знаходиться в номері 600 Гранд-готелю, і я хочу, щоб ви дочекалися його відповіді ".
  
  Ви кивнули і з сумнівом подивилися на конверт і дивне ім'я, написане на ньому, запитавши: “Тубтен Г'яцо, Океан мудрості? Що це значить, Холмс?"
  
  “ Доставте це, Ватсон, а потім зустрінемося тут ввечері.
  
  
  
  
  
  У інспектора Джайлза Лестрейда була маленька квартирка на Грейт-Рассел-стріт. Я добирався туди по вулицях Лондона. Я продовжував носити свою маскування: сиву бороду, ріденький перуку з сивими пасмами, об'ємний костюм, з-за якого здавалося, що я набрав п'ятдесят фунтів зайвої ваги. По суті, я був старим колишнім моряком, знававшим кращі дні. Я йшов нетвердою ходою. Ніхто на вулиці не підходив до мене і не звертав на мене жодної уваги, як я і хотів. Я обережно пробирався з твоєї крихітної кімнатки в Іст-Енді в центр Лондона і околиці Грейт-Рассел-стріт.
  
  Великий Лондон, здавалося, зовсім не змінився з тих пір, як мене не було, принаймні, зовні. Однак під усіма прекрасними будівлями і скульптурами, жвавими натовпами і рухом двоколок, а також суєтою життя великого міста я з великим трепетом помітив ті маленькі і тривожні предмети, які складали ту темну пелену, яка, як я відчував, огорнула місто.
  
  Хоч істотних змін не відбулося, у людей з'явилася нова підлість, і я міг бачити страх в їх очах. Я ніколи раніше не бачив такого у добрих людей Лондона. Звичайно, люди займалися своїми повсякденними справами, як і завжди; але більш ніж коли-небудь вони робили це, не звертаючи уваги ні на кого навколо. Подібно до коней з шорами, вони не спілкувалися з незнайомцями, вони ніколи не дивилися в очі іншим. А поліція і констеблі — що ж, я бачив, що тепер люди боялися їх так, як ніколи раніше, — і ще більше детективів Скотланд-Ярду в цивільному. Як ви сказали, Ватсон, вони, мабуть, були організовані в якусь форму таємної поліції.
  
  Я бачив це все своїми очима, коли гуляв по вулицях Лондона. Тепер поліція в будь-який час виводить людей з вулиць для допиту, якщо є підозра, що вони зробили якесь негативне зауваження на адресу короля. Я чув, що деякі з них не повертаються. Лондонський Тауер був знову відкритий і використовується для особливого типу ув'язнених — так званих ворогів корони. Мені сказали, що підземелля під Тауером заповнені зловмисниками, які були ув'язнені за політичні злочини проти корони без пред'явлення звинувачень і будь-якого судового розгляду. Те, чого наша Добра королева Вікторія ніколи б не схвалила за всі роки свого правління нашим сувереном. Наш новий король, схоже, прагне до розширення повноважень монархії. Оскільки Моріарті є радником за троном, схоже, що він і король Едді починають програму, яка задушить нашу націю. Я боюся, до чого це в кінцевому підсумку призведе.
  
  Ще одна новина, яку я почув сьогодні, подорожуючи по місту: у Гайд-парку відбудеться мітинг з вимогою владнати невдоволення народу монархією. Схоже, це може стати початком масових громадянських заворушень в нашому місті. Я був сповнений рішучості відвідати цей мітинг пізніше в той же день і своїми очима побачити, яка ситуація в тому іншому Лондоні, частиною якого я тепер опинився.
  
  Тим часом, діставшись до квартири Лестрейда на Грейт-Рассел-стріт, я з подивом побачив у вікно, що колишній інспектор Скотленд-Ярду вже влаштувався з відвідувачем. Я посміхнувся своїй удачі, коли помітив, що його гостем був не хто інший, як інспектор Тобіас Гресгон, теж колишній співробітник Скотленд-Ярду. Тут, дійсно, була можливість, так би мовити, вбити двох зайців одним пострілом.
  
  Я знову понадіявся на свою маскування під старого моряка Сигерсона. Я ще не міг видати свою особистість, а ці люди навряд чи повірили б у те, що я хто такий в будь-якому відношенні. Для них, як і для всього цього світу, в якому я опинився, Шерлок Холмс був мертвий. Я б залишив його мертвим ще на деякий час.
  
  Мені доводилося постійно нагадувати собі, що насправді я не був їх Шерлоком Холмсом, а з іншого світу, відмінного від цього, і що, хоча я співчував проблемам, які я спостерігав тут, моє серце прагнуло повернутися в мій справжній дім. Бо насправді цей світ ставав для мене все більшим і більшим жахом.
  
  Але тепер про все по порядку. У Лестрейда і Грегсона мав ось-ось з'явитися відвідувач.
  
  Лестрейд відкрив двері, маленький чоловічок, як завжди, був схожий на тхора, його маленькі вусики і ніс зморщилися від огиди, коли він побачив мене.
  
  “Я не приймаю докучань, мій дорогий. А тепер забирайся", - сказав він, збираючись зачинити двері у мене перед носом.
  
  Моя нога в проломі чудово запобігла це, і я відповів потужним риком: “Лестрейд, я приніс вам вісточку від ворога вашого ворога. Вам цікаво?"
  
  “ Зараз же сюди! Що? Лестрейд щось спантеличено пробурмотів, але саме Грегсон, який стояв зовсім поряд, поклав руку на плече свого супутника і сказав: "Я думаю, ми повинні послухати, що хоче сказати людина".
  
  Лестрейд знизав плечима і відійшов від дверей. "Дуже добре". Потім, звертаючись до мене, він сказав: "Ти можеш увійти, старовина, і негайно порозумітися".
  
  Я посміхнувся і спокійно сказав: “Я служу ворога твого ворога. Мій господар повинен залишатися анонімним до того часу в майбутньому, коли для нього буде безпечно розкрити себе".
  
  "Шерлок Холмс мертвий, старина," сміливо заявив Лестрейд.
  
  "Це, мої добрі інспектори, ще належить з'ясувати", - рішуче прогарчав я. “Але це не те питання, на який потрібно відповідати зараз. Що зараз важливо, так це те, що ми протистоїмо Моріарті і його організації. Він повинен бути переможений, або Англія, і весь світ приречені!"
  
  “ Моріарті? - Перепитав Лестрейд. “ Але тепер він людина короля.
  
  "Та людина, що стоїть за королівським пригніченням народу, і ваша власна проблема, Лестрейд", - сміливо відповів я.
  
  Обидва чоловіки довгий час стояли мовчки.
  
  "Прекрасні слова, ким би не був ти, старина, але нас звільнили, король призначив ставленика Моріарті, Морана, комісаром Скотленд-Ярду, і у нас більше немає ніяких офіційних повноважень", - хрипко вимовив Грегсон.
  
  
  
  "Тим не менш, є способи", - прямо сказав я. “Що я і мій учитель хочемо знати, так це ось що. Тобі цікаво?"
  
  "Є", - гаркнув Лестрейд. “Я кажу вам, що на даний момент я дбаю не стільки про відновлення на моїй колишній посаді, скільки про те, щоб помститися тим, хто накликав на мене це злочин. Ми з Грегсоном обговорювали цей самий питання до вашої появи, але не знали, що робити.
  
  "Я вірю, що можу виправити цю ситуацію за допомогою певних дій", - сказав я з посмішкою.
  
  Потім я розповів Лестрейду і Грегсону, що у мене на думці, і вони пообіцяли зустрітися зі мною пізніше тим же ввечері.
  
  
  
  
  
  Повертаючись у вашу кімнату в Іст-Енді, Ватсон, я проходив повз Гайд-парку. Це було всього в парі кварталів від нашого старого житла на Бейкер-стріт, і там я побачив натовп людей, що слухали ораторів від різних політичних партій, публічно висловлюють свої претензії до корони і королю. Такий був звичай у Лондоні і парку протягом поколінь, і часто це було просто місце зустрічі дурнів або неврівноважених. Але не сьогодні. Сьогодні тут присутні тисячі громадян всіх класів і соціальних положень, які за останній рік відчули на собі жорстоке іго гноблення з боку цього нового монарха. Зробивши рідкісну спробу, члени Ліберальної та Консервативної партій об'єдналися, щоб домогтися відшкодування збитку короні. Я підійшов до трибуни спікера, щоб вислухати деякі скарги, і з великим інтересом слухав, як один за іншим підбурювачі описують дії, які суперечать нашому доброму англійським законодавством. Я ледве міг повірити в те, що чув, але потім я повинен був згадати, що це, незважаючи на всю свою симетрію і точність, була не моя Англія, не мій світ.
  
  Мені жорстко нагадали про цей факт, коли для розгону натовпу були залучені компанії міцних лондонських боббі, які, як я тепер помітив, нехарактерно носили вогнепальну зброю.
  
  "Це незаконне зібрання, і цим вам приказывается негайно розійтися за наказом короля", - зажадав від натовпу капітан поліції.
  
  Що ж, оратори почали підбурювати присутніх до насмішок над поліцією, і незабаром натовп освистала їх і веліла їм розійтися. До мого жаху, я помітив легку кавалерію, яка могла належати тільки гвардії Королівського двору, выстраивающуюся на березі озера. Це не було позитивною подією.
  
  Тривога і неспокій тепер росли і на обличчях натовпу. Капітан поліції зажадав ще раз: "Вам було наказано негайно розійтися або зіткнутися з наслідками".
  
  Що ж, можу вам сказати, це був прекрасний пикант, але все стало набагато гірше, коли дехто в натовпі перейшов від освистання констеблів до кидання предметів. Те, що відбулося далі, може увійти в підручники історії тільки як день кривавих вбивств. Тому що Домашня варта вихопила шаблі і, рушивши на натовп, раптово перейшла в дику атаку вістрями вниз і в сторони. Ефект був драматичним і катастрофічним, і після десяти хвилин хаосу я побачив, що там були десятки вбитих і сотні поранених.
  
  Залишки натовпу разом з різними ораторами перетворилися в натовп, і її членів гнали вперед і заарештовували. Я зміг пробратися в безпечне місце вздовж озера. Багатьом іншим пощастило менше. Одному богу відомо, куди були доставлені заарештовані і що з ними зробили.
  
  Коли я йшов вулицями Лондона на зворотному шляху в твою кімнату, я не міг припустити, яким кошмаром був цей світ. Коли Моріарті не був зупинений, здавалося, що сама цивілізація може бути приречена.
  
  
  
  
  
  Коли я повернувся в свою кімнату, ти була там і чекала мене.
  
  “Холмс! Боже мій! Що з вами сталося? Ви виглядаєте так, немов пройшли через битву при Ватерлоо!"
  
  “ Не Ватерлоо, Ватсон, а битва в Гайд-парку. Я підозрюю, що ви прочитаєте про різанині, влаштованій королівськими військами, в завтрашній "Таймс", - сказав я, починаючи приводити себе в порядок і переодягатися. "Але скажи мені, мій друг, ти бачив Тубтена Г'яцо і передав йому мій лист?"
  
  “Так, я це зробив. Він дуже старий чоловік, і йому довелося попросити хлопчика, який був поряд з ним, прочитати і переказати йому ваше повідомлення".
  
  "Дійсно, це дуже цікаво". Я не міг втриматися, щоб не підняти брови в цікавості від такої непослідовності.
  
  “ Холмс? - запитав я.
  
  "Неважливо", - відповів я. "Але скажіть мені, який був його відповідь?"
  
  “Його відповідь складався з одного слова. "Так".
  
  
  
  Я глибоко зітхнув, по правді кажучи, я сподівався, що це буде не так, але, знаючи факти так, як я їх знав, що я повинен був з'ясувати, яку роль зіграв наш далекий гість у цій дивній низці подій.
  
  “Ми повинні негайно йти, оскільки я вважаю, що він може бути в небезпеці. Тубтен Г'яцо також може бути єдиною людиною в світі, який може відповісти на мої запитання і, можливо, допомогти мені повернутися в мій власний світ. Ми повинні негайно поговорити з ним.
  
  
  
  
  
  Нам довелося пройти кілька кварталів, перш ніж ми змогли придбати "гроулер" з водієм, який доставив би нас через все місто в Гранд-готель. Готель являв собою значний будинок, одна з самих високих в Лондоні, з шістьма поверхами. Ми піднялися на новому "ліфті", або, як його зараз називають американці, "elevator", на верхній поверх. Насправді цей поверх займала ціла анфілада кімнат для особистого користування Його Святості і його досить численної свити ченців і слуг.
  
  Один чернець, очевидно, виконував обов'язки мажордома, повів нас чекати в маленькій кімнаті, поки розглядалася наше прохання про аудієнції у Океану Мудрості, як його шанобливо називали.
  
  “ Океан мудрості, Холмс? Хто цей дивний чоловік?
  
  “ Не чоловік, Ватсон, тому що це всього лише шістнадцятирічний хлопчик. В смертної формі його звали Тубтен Г'яцо, але він більш відомий як Його Святість Далай-лама Тибету. Він тринадцятий в лінії Далай-лам, які, як кажуть, були реинкарнированы першим з цієї лінії ще в п'ятнадцятому столітті ".
  
  "Але що щодо старого, з яким мене познайомили?"
  
  “Цей старий, представлений вам як Його Святість, був усього лише сурогатом. Очевидно, він взяв на себе цю роль в цілях захисту, припускаючи, що мета будь-якого замаху врятує життя його пана".
  
  “Зрозуміло. Досить загадково, чи не так?"
  
  “ Зрозуміло. Цей шістнадцятирічний юнак виконав тисячі миль сюди, в Лондон. Це надзвичайно незвичайну подорож для людини з його високим статусом і передбачає велику небезпеку в тій чи іншій формі. Я вірю, що він щось знає про мою ситуацію тут. Я не знаю, як це може бути, але я відчуваю, що він може мені допомогти ".
  
  “ Яким чином, Холмс?
  
  “Тибетська форма буддизму є потужною силою миру і любові, а також духом гармонії і справедливості в усьому світі. Вони мають довгу історію спіритизму і знання у багатьох езотеричних питаннях і можуть виявляти зміни в перебігу мирських подій", - додав я.
  
  “Добре, що було у твоєму записці для нього? Ти запитала його, чи знає він, як ти можеш повернутися у свій власний світ?"
  
  “Ні. Коли я прочитав в Times, що Його Святість приїхав в Лондон, я зрозумів, що це не могло бути простим збігом. Зрештою, ми з Моріарті знаходимося в Лондоні. Весь цей сценарій розвитку подій пов'язаний з Лондоном. Отже, я запитав його, чи була причина його приїзду сюди в тому, що він виявив певні аномалії в потоці мирських подій? Як ви сказали, його відповідь на це питання була "Так". Це зізнання я знаходжу дуже цікавим. Я також написав, що якщо це була його відповідь, то йому слід вжити заходів обережності, тому що його життя може бути в небезпеці. Ось чому ми зібралися тут сьогодні ввечері ".
  
  “ Що ми можемо зробити, Холмс?
  
  “ Не бійся, в нас є союзники, і я таємно розмістив їх, щоб викрити будь-яку небезпеку. Але, здрастуйте, ось повернувся мажордом, і він показує, що ми повинні слідувати за ним на аудієнцію до Його Святості ".
  
  
  
  
  
  Центральна кімната готельного номера була великою і являла собою багато обставлений зал для аудієнцій у далекосхідному стилі. Зі стін звисали великі і розкішні гобелени тханья з барвистими зображеннями Будди. В кінці кімнати стояв елегантний, але порожній трон, а збоку, перед великими вікнами, стояв молодий чоловік з поголеною головою, одягнений у витончений жовтий халат з намса шовку. Навколо нього метушилася дюжина тибетських ченців в оранжево-шафрановых одязі, лисих, як і їхній учитель, обговорюючи гострі питання, коли ми наблизилися.
  
  Тубтен Г'яцо побачив нас і жестом наказав своїм послідовникам замовкнути. Вони швидко вишикувалися у два довгі ряди по обидві сторони від Присутності, як його називали, в той час як ми пішли йому назустріч.
  
  "Ваша Святосте, я Сигерсон, а це мій друг, доктор Джон Х. Ватсон, який сьогодні передав вам записку", - сказав я. Ми потиснули один одному руки в західній форми вітання. Я читав, що Його Святість дуже цікавився сучасним світом і західними звичаями.
  
  Його Святість Далай-лама поблажливо посміхнувся, він був лише хлопцем, але в його обличчі, і особливо в очах, була глибина, яка змушувала вас відчувати, що ви перебуваєте в присутності набагато більш дорослого і мудрої людини. Передбачалося, що він був реінкарнацією останнього Далай-лами в лінії, висхідної до першого майстра, і я майже міг повірити, що це правда.
  
  Він здивував нас, заговоривши по-англійськи з явно британським акцентом: “Ласкаво просимо, друзі мої. Так, я говорю по-англійськи, містер Сигерсон, завдяки вчителю в монастирі в часи моєї юності. Я виявив, що зачарований усім британським і сучасним, і тому подумав, що найкраще вивчити мову сучасного світу, щоб познайомитися з ним особисто. Але, повертаючись до вашого питання, відповідь, звичайно ж, 'Так'. Ви праві. Бачте, протягом століть мій народ спостерігав бачення майбутнього в священному озері Лхамо Лхацо в Чокхоргьяле. Це було під час одного з таких пошуків бачення, де я побачив усе, що відбулося, і багато з того, що станеться ". Далай-лама раптово замовк. Він повернувся до своїх слуг, зробив їм знак, і вони швидко почали виходити з зали. Незабаром ми опинилися наодинці з Далай-ламою.
  
  Як тільки ми сіли обличчям один до одного в іншому кінці кімнати, Тубтен Г'яцо пильно подивився на мене і сказав: “Ти один з двох чоловіків, яких я бачив у своєму баченні. Ваші дії в один і той же час в обох світах призвели до розриву, до відкриття дверей між цими світами.
  
  Що ж, здавалося, це зайве підтвердження моєї теорії, і навіть якщо я не зовсім вірив, я знав, що це має бути правдою. Тим не менше я запитав: "Як це може бути?"
  
  "Краще б ви запитали, як такого може не бути?" Його Святість відповів, відповідаючи на моє запитання своїм власним. Він трохи помовчав, перш ніж продовжити: “Два точних події, що відбуваються одночасно в різних світах - але з протилежними результатами — можуть відкрити двері між цими двома світами. Тоді можна було б провалитися з одного світу в інший. Сигерсон, як ти себе називаєш, ти бачиш далеко, набагато далі, ніж більшість. Що каже тобі твій розум? Про що кажуть вам ваші факти?"
  
  "Те, що ти кажеш, може бути правдою", - тихо відповів я.
  
  "Може бути правдою?" підказав він.
  
  "Повинно бути правдою", - поправив я.
  
  Далай-лама кивнув своєю юною головою, милостиво посміхаючись, потім додав: “Інший, якого я бачив, був вашим запеклим ворогом. Я бачив усе це і багато іншого у своїх видіннях і боюся за наш мир, коли твій заклятий ворог не зупинений. Мій візит сюди, крім самого егоїстичного бажання побачити сучасний світ, полягав у тому, щоб подивитися, чи зможу я попередити тих, хто в цьому замішаний, щоб вони виправили цю помилку ".
  
  "Яка помилка?" - Запитав я.
  
  “У твоєму світі, Сигерсон, ти вбив свого ворога. В моєму світі, тут, він убив тебе. Цього ніколи не повинно було трапитися. Поєднання його життя з твоєю смертю в результаті цієї зустрічі викликало заворушення в моєму світі. Що змусило його зло проявити себе повною мірою. Рівновага змістилося. Ви повинні встановити його на колишній рівень ".
  
  “Я хочу повернутися у свій власний світ, ваша Святосте, але якщо те, що ви говорите, правда, я не можу з чистою совістю дозволити моєму ворогові знищити світ. Я знаю, на що він здатний, я бачив результати роботи його рук. Я згоден з вами, я повинен щось зробити, щоб зупинити його, " сказав я.
  
  “Є тільки один спосіб зробити це, і щоб ти зміг повернутися в свій законний світ. Ви обидва пов'язані дверима. Він все ще відкритий і чекає твого повернення ..."
  
  “Водоспад! Повинно бути, це він!" - випалили ви і додали: "Вибачте, Холмс".
  
  "Правильно, доктор", - продовжив Далай лама. “Містер Холмс, ви повинні ще раз відтворити пристрасть тій першій зустрічі, і на цей раз ви повинні здобути перемогу. Шукай туман, це твій дверний отвір".
  
  Я подивився в стомлені очі Тубтена Г'яцо, і на його обличчі була майже блаженна посмішка. Це молоде обличчя зовсім не поєднувалося з такими мирськими старими очима.
  
  “ А тепер, Сигерсон, скажи мені, що це твоє далеке бачення говорить тобі про мене?
  
  Я був приголомшений його проханням, але автоматично відповів: “Океан Мудрості здається підходящим назвою, і, якщо судити з вашої молодості, я бачу, що в найближчі роки вас і ваш народ чекають великі звершення. У тебе буде довге правління. Ти мудрий. Ти добрий. Ти розумієш зло".
  
  Стоїчне вираз обличчя Далай-лами не змінилося, коли він встав і сказав: "Аудієнція закінчена; бажаю вам успіху у ваших пошуках, Сигерсон".
  
  Коли ми встали, щоб піти, Його Святість додав: "Доктор Ватсон, будь ласка, затримаєтеся на хвилинку".
  
  Обидва чоловіки побачили здивування на моєму обличчі. Але я залишив вас, Ватсон, і вийшов з кімнати, щоб почекати вас в маленькій кімнаті, де ми були раніше.
  
  
  
  Ввійшов чернець, який виконував обов'язки мажордома, і сказав: "Ваш друг скоро буде повернуто вам".
  
  Я подякував і терпляче чекав. Мені залишалося тільки гадати, про що саме Далай-ламі потрібно поговорити з вами наодинці, без моєї присутності.
  
  Поки я чекав, я почув шум в коридорі, і раптово в кімнату увійшли Лестрейд і Грегсон, а за ними - четверо дужих лондонських боббі. Вони тримали в кайданах не кого іншого, як полковника Себастьяна Морана, в той час як Лестрейд тримав у руках дивного вигляду гвинтівку. Це був сумно відомий пневматичний пістолет Морана.
  
  "Як ви і сказали, він був на іншій стороні вулиці, маючи намір ще раз вистрілити в старого біля вікна". Лестрейд припустив: "Старий, про який ви говорили, буде метою".
  
  “ Зі старим все в порядку? - Запитав я.
  
  "Легке поранення, але цього достатньо, щоб зв'язати Морана і його пістолет з передбачуваним вбивством", - припустив Грегсон з посмішкою.
  
  “Ви не можете арештувати мене! Я комісар Скотленд-Ярду!" Моран зажадав з великою помпою.
  
  "Не зовсім", - переможно сказав Грегсон. “Можливо, у нас більше немає офіційної влади, але все ще діють закони проти вбивств. Це цивільний арешт, все цілком законно. Ви заарештовані за замах на вбивство Його Святості Далай-лами Тибету. Можливо, за цей злочин вас не посадять у в'язницю на суді присяжних через впливових друзів, але ваші дні в якості комісара Скотленд-Ярду закінчилися!"
  
  "Виведіть його!" Лестрейд наказав констеблям, і незабаром Моран зник.
  
  "Для нього справи підуть погано, а для Лестрейда і мене зараз краще", - сказав Грегсон. "Хто знає, може бути, його навіть поновлять на посаді?"
  
  
  
  
  
  Як тільки Лестрейд і Грегсон пішли, незабаром після цього ви повернулися до мене, Ватсон, зі своєї приватної аудієнції у Далай-лами.
  
  “ Ну? Повинен визнати, я заінтригований. Що він хотів сказати? - Запитав я, повний цікавості.
  
  Ви здавалися дивно стриманим, але в кінці кінців просто посміхнулися мені, по-братськи зворушливо поклавши руку мені на плече. “Не бійтеся, Холмс. Його Святість все пояснив. Він дійсно бачить майже так само далеко, як і ти. Ми повинні знайти спосіб змусити Моріарті повернутися до Рейхенбахскому водоспаду ".
  
  Я кивнув. “ Ти чогось недоговариваешь.
  
  Ви проігнорували моє питання, і тому я не став наполягати. Замість цього мої думки звернулися до нагальної проблеми.
  
  Я думав про цю зв'язку між Моріарті і мною. Це мало сенс, і слова Тубтена Г'яцо, здавалося, підтверджували відомі мені факти. Проте доставити Моріарті в Рейхенбах ще раз, причому одного, без поплічників, може виявитися важким, якщо не неможливим. Тепер він був могутній, у нього було місце поруч з королем, і він був блискучим злочинцем. Мій план був би майже нездійсненний, але я повинен був знайти спосіб здійснити його.
  
  "Можна це зробити, Холмс?" ви запитали мене, ніби прочитавши мої думки.
  
  "Я не знаю", - відповів я. Потім я розповів вам про події, що відбулися за останні півгодини, коли Грегсон і Лестрейд заарештували Морана.
  
  "Моран?" - перепитав ти, виявляючи явне здивування.
  
  "Так, Моран зі своїм духовим пістолетом, ідеальним безшумним зброєю для вбивства", - різко відповів я.
  
  “ Але чому Моран, Холмс? Моран щось знає?
  
  “Ні. Не Моран, Ватсон, Моріарті. Він повинен підозрювати. Цікаво, що б це могло бути? Що ж, як би там не було, тепер, коли Моран зник, він напевно буде попереджений.
  
  "Це здається ключовим ходом", - наважився ти.
  
  Я дивився на тебе, стоїть там, Ватсона з іншого світу і в той же час так схожого на мого справжнього друга. “Дійсно, ти прав. Висновок Морана з гри - ключова подія. Хід, який Моріарті не зможе прийняти легко. Якщо я знаю своїх Моріарті, а я думаю, що знаю, це подія буде нескінченно турбувати його. Можливо, ми зможемо зіграти на цьому з хорошим ефектом ".
  
  “ Що ж, Лестрейд і Грегсон спробували ...
  
  “Моріарті знає, що Лестрейд і Грегсон ніколи не змогли б здійснити такий переворот в поодинці. Він щось запідозрить, побачить натяк на мою причетність до цієї справи. Він пошле своїх агентів розпитати про старого моряка, який називає себе Сигерсоном. Це теж добре. Можливо, ми зможемо трохи підштовхнути ці підозри до страхам, які він не зможе ігнорувати ".
  
  “ Яким чином, Холмс?
  
  
  
  "Я відчуваю, що чутки про мою смерть сильно перебільшені і занадто довго залишалися невиправленими", - сказав я з посмішкою. У мене була ідея, яка могла б вирішити проблеми не тільки цього світу, і мої власні, але і ваші. Ти втратив свою честь і випив за мою смерть. Тепер ти будеш виправданий.
  
  "Ватсон," сказав я, " я змушу Моріарті запідозрити в певних колах, що я, можливо, насправді живий. Це приверне його увагу. Він не зміг утриматися від того, щоб самому з'ясувати правду і залагодити цю справу раз і назавжди ".
  
  “ Браво, Холмс! Це приведе їх на Піккаділлі! Але як ми це зробимо?
  
  Я довго мовчав. Мені потрібно було багато чого обміркувати. Я почав сумувати за своєю трубці і клубящимся хмар корисного тютюнового диму, який завжди допомагав у таких справах. Я знав, що це має бути зроблено як слід. Я не міг перегравати, проявляючи зайву сміливість, або бути бідним у своєму підході. Нарешті, я дістав ручку і папір і написав три листи. Перші два були майже ідентичні. Кожне з них було адресовано Лестрейду і Грегсону за місцем проживання. Я сказав їм, що я справді живий, що це я керував ними, переодягнувшись старим моряком Сигерсоном. Потім я пояснив вашу роль, Ватсон, в моєму плані. Я сказав їм, що ви завжди діяли за моїм прямим наказам.
  
  Наступне, третє і найважливіше лист, адресований професор Джеймсу Моріарті. Послання було коротким, простим і безпосереднім. У ньому говорилося: "Якщо ви шукаєте правду, тоді шукайте те, що знаходиться в могилі Шерлока Холмса". Лист без підпису.
  
  Потім я віддав вам ці три листа і попросив вас доставити перші два Лестрейду і Грегсону. Третє лист, який я доручив вам залишити в пабі Вест-Енду в руках бармена Рейнольдса. Я знав, що послання обов'язково дійде до передбачуваного адресата і зацікавить його. Потім, незважаючи на ваші заперечення, я взяв з вас обіцянку, що ви залишитеся в Лондоні і будете чекати мого повернення.
  
  Відразу після цього я знову сів на морський поїзд, відправившись на Континент і в Інтерлакен, один.
  
  
  
  
  
  Ввечері першого дня я прибув в маленьке село у могутнього водоспаду і зняв кімнату в місцевому готелі. Там я привів свій план в дію. Я зв'язався з добрим Гансом, і тієї ночі ми пробралися на цвинтарі, розкривши могилу. Ми перенесли тіло в інше місце і закрили могилу. Тепер вона була порожня, за винятком одного маленького предмета.
  
  На наступну ніч з укриття, використовуючи свою підзорну трубу, я постійно спостерігав за могилою Шерлока Холмса.
  
  Як я і очікував, після півночі я помітив високу худорляву фігуру, крадькома наближається до цвинтаря з закритим ліхтарем. Він був один і ніс лопату. Я з цікавістю спостерігав, як він прибирав землю з могили "англійця, який помер у травні 1891 року". Чим більше він копав, тим швидше копав. Як тільки він торкнувся дерева простого гробу, він зупинився, підніс ближче свій ліхтар і спритно счистил залишилася бруд. Нарешті, йому вдалося відкрити кришку труни, і після того, як він зробив це, він стояв нерухомо і безмовно, як статуя. Я цілком міг уявити його жах, тому що в труні не було тіла. Це, звичайно, було шокуюче, але, з іншого боку, цей труну теж був не зовсім порожній. Висока постать повільно піднесла ліхтар ближче до труни, і він нахилився, щоб розглянути щось всередині. Раптово він простягнув руку і витягнув невеликий конверт. Це був той самий, який я залишив там напередодні ввечері. Зовні було написано просто: “Моріарті". Всередині була невелика записка, яку він витягнув, акуратно розгорнув і почав читати. Це теж було коротко і просто. На ньому було написано: "Зустрінемося на світанку, на висотах, що піднімаються над Рейхенбахским водоспадом". Воно було підписано ініціалами "Щ. Х.".
  
  Моріарті зім'яв записку і конверт і в гніві кинув їх у порожню труну. Він роззирнувся в темряві, швидко погасив ліхтар і раптово видав гучний загрозливий крик чисто тваринної люті. Я ніколи в житті не чув нічого подібного. Це викликало похмуру посмішку на моєму обличчі.
  
  Було далеко за північ, я зібрав свої речі і почав свій шлях до висот із видом на Рейхенбахский водоспад, де я повинен був чекати Моріарті і нашої долі.
  
  
  
  
  
  Світанок у Рейхенбахе - прекрасне видовище, Ватсон, і мені, звичайно, було шкода, що на цей раз ви його пропустили. У моєму власному світі ти супроводжував мене до водоспаду, а потім в останню хвилину був відкликаний Моріарті під якимось приводом, щоб ми з ним залишилися наодинці. Тепер у подібних хитрощі не було необхідності, оскільки це були б просто Моріарті і Холмс, як і було задумано з самого початку. Дві первісні сили вступили у вічну боротьбу між добром і злом.
  
  
  
  Я зняв маскування, в ній більше не було необхідності, і я був одягнений у свій звичайний одяг, а також у важкі похідні черевики й куртку. На Рейхенбахе було досить прохолодно, незважаючи на те, що сонце тільки що зійшло.
  
  Я подивився на водоспад внизу, щоб визначити місцезнаходження того дивного туману, з яким я зіткнувся під час свого першого візиту сюди більше року тому. Звичайно, він все ще був там, туманний туман, який, здавалося, мерехтів і зміщувався, переміщаючись в різні місця уздовж краю водоспаду. Я почав здогадуватися, що якщо дивний туман володів властивостями пересування — або, принаймні, здатністю змінювати місце розташування, це могло бути причиною того, що в нашій первісної зустрічі в моєму власному світі Моріарті загинув при падінні, в той час як я провалився в туман і був перенесений сюди. Туман, мабуть, був дверним прорізом. Це здавалося цілком можливим, і я виявив, що насолоджуюся очевидним логічним вирішенням цієї самої дивної з проблем раз і назавжди, коли раптом почув кроки позаду себе.
  
  Це був Моріарті! Він миттєво опинився поруч зі мною, міцно обхопив мене руками, притиснувши мої власні руки до боків, і швидко потягнув мене до виступу.
  
  “Отже, містер Холмс, я знаю, що цього не може бути, але це так! Ви, здається, мене переслідуєте вічно. Невже я ніколи не зможу звільнитися від вас? Що ж, я буду вільний від вас, Холмс. Я вбив тебе одного разу, в цьому я був упевнений, і я вб'ю тебе знову, і на цей раз ти залишишся мертвим!
  
  "Моріарті!" Я загарчав, вражений тим, що я міг бачити в ньому. Бо цей Моріарті не був старим, згорбленим, книжковим професором, якого я знав з свого світу. Цей чоловік здавався молодшим і, безумовно, набагато сильніше. Я не міг зрозуміти чому — але тоді чому це має бути не так? Далай-лама сказав мені, що, хоча цей світ схожий на мій власний, він також відрізняється від мого власного світу. Хіба я не бачив цього сам?
  
  Раптово я зрозумів, що цей Моріарті вбив Холмса з цього світу в їх першій зустрічі. Він легко міг зробити те ж саме і зі мною. Він був більше, сильніше, ніж Моріарті з мого власного світу. Я відчув, що мене невблаганно тягнуть до виступу. Я чув вируючу воду, разбивающуюся внизу, відчував бризки зі скелі, сонце сліпило мені очі, коли я наближався до своєї загибелі.
  
  “На цей раз вам не втекти, Холмс! На цей раз ви полетите з обриву і помрете!" Моріарті прогарчав ці слова мені на вухо.
  
  Я намагалася відбитися від нього, але він був сильніший і міцно тримав мене. Я не могла вивільнити свої руки, які він притискав до моїх боків. Я не могла розірвати його хватку наді мною. Саме тоді я зрозумів, що збираюся померти. Він збирався зробити це знову! Він збирався скинути мене з уступу в водоспад, щоб я розбився на смерть на каменях внизу.
  
  І тут я відчув сильний удар, як ніби від якогось потужного зіткнення, і нас повністю розвернуло. Потім, добрий Ватсон, я побачив ваше обличчя, і ви билися з Моріарті.
  
  “Холмс, я тут. Далай-лама знав, що вам знадобиться моя допомога!"
  
  "Я говорила тобі залишатися в Лондоні!" Випалила я, намагаючись вивільнити руки.
  
  "Ха-ха!" - ти засміявся, б'ючи Моріарті ударами кулака і намагаючись розборонити нас.
  
  Потім я розірвав хватку Моріарті і звільнився. Я негайно втрутився, щоб захистити тебе від його ударів. Ви б'єте його знову, і ще раз, примушуючи його відступити назад, де він, здавалося, завагався, втратив рівновагу. Потім, коли Моріарті зісковзнув з водоспаду, я з жахом спостерігав, як він раптово схопив тебе за пальто, і ти пішов за ним зі скелі.
  
  “ Ватсон! - Вигукнув я.
  
  "Холмс, не треба, я радий, що все так закінчилося ..." І ваш голос затих, коли ви впали на камені внизу.
  
  Я стояв біля прірви, коли ви з Моріарті пірнали вниз, до водоспаду і миттєвої смерті внизу.
  
  Все було скінчено. Я подивився вниз і побачив, що ви з Моріарті лежали, покалічені, на каменях водоспаду, і незабаром вас затягла під воду яра вода річки. Мить вас обох не було.
  
  "Нарешті Моріарті мертвий", - прошепотів я, тремтячи від горя, "але якою ціною? Мій добрий Ватсон, мертвий! Що мені тепер робити?"
  
  І тоді мені згадалися слова Тубтена Г'яцо: "Шукай туман, це твій дверний проріз."
  
  Я озирнувся і побачив, що туман був приблизно в двадцяти ярдів від мене, і я попрямував до нього, наче уві сні. Він мерехтів самим неприродним способом, і тепер я цілком міг повірити, що це дійсно могла бути якась форма трансцендентного або надприродного проходу між світами, як мені сказав Далай-лама.
  
  Моріарті в цьому світі, і в моєму власному світі, тепер був мертвий. Я виконав свою місію. Я задавався питанням, чи був я доставлений сюди саме з цієї причини в першу чергу? На це питання у мене не було відповіді. Можливо, Тубтен Г'яцо знав більше, ніж говорив? Можливо, він розповів вам, Ватсон, і саме тому, здоровань, ви не послухалися мого наказу залишитися в Лондоні? І все ж ваш непослух врятувало мені життя і дозволило виконати цю місію.
  
  Тепер прийшов час повернутися додому, в мій власний світ, якому я належав. Ворота чекали мене. На жаль, я залишав позаду світ, де були мертві не тільки Моріарті і Холмс, але і ваше друге "я". І все ж зараз, більше, ніж коли-небудь, я прагнув вирватися з цього жахливого світу і повернутися додому, в мій рідний Лондон, до мого улюбленого Ватсону, в наш власний будинок 221B, з Майкрофтом, місіс Хадсон і навіть з суворим обличчям старого Лестрейда.
  
  Я попрямував до туману. Як тільки він завмер піді мною, я уважно подивився на нього зверху вниз. Я знав, що мені потрібно робити. Я не міг жити в цьому світі. Не після смерті мого найкращого друга, який віддав своє життя, щоб врятувати мою власну. Але те, про що я думав, теж було незбагненно. Якщо б я був неправий, я б зробив те, чого Моріарті просто не зміг зробити. Я міг би покінчити з собою, вчинити суїцид.
  
  Я подивилася на клубящийся туман внизу. Я зробила глибокий вдих. Мерехтіння, здавалося, кликало мене. Я подумав про тебе, доброму другові, і про дім, і про всіх людей, яких я хотів побачити знову, і я пірнув у цей дверний проріз і свою долю.
  
  
  
  
  
  "З вами все гаразд, містер?" Я почув голос, що говорив наді мною.
  
  Я повільно приходив до тями, вдихаючи холодне гірське повітря, відчуваючи бруд і траву під своїм тілом, я відчував, як тремтять мої плечі і все тіло. Я відкрив очі і побачив доброго Ганса.
  
  “ З тобою все в порядку? Дивне місце для сну, чи не так?
  
  "Ганс?" - Запитав я.
  
  “Так, це моє ім'я. Але звідки ти це знаєш?" обережно відповів він.
  
  "Ви мене не знаєте?"
  
  “Ні, сер. Я повинен знати? Я ніколи не зустрічав вас до цього моменту".
  
  Я кивнув. "Ні, звичайно, ні, ви мене не знаєте".
  
  
  
  
  
  По дорозі в Лондон я купив номер "Таймс" і прочитав його з новим почуттям радості, коли дізнався про плани щодо святкування Дня народження королеви Вікторії. До неї повинен був приєднатися її син Едвард, спадкоємець престолу. Я зітхнув з полегшенням, світ, який я знав, світ, до якого я належав, був тут, і я був у нього на своєму законному місці. Я з цікавістю читав місця, де нещодавно був обраний новий американський президент, і не було ні найменшого натяку на військове повстання або спадкоємність; де уряд Франції все ще перебувало у звичайній метушні, але ще не пало; і де в Німеччині і Росії панував спокій. Тепер здавалося, що все було так, як і повинно бути.
  
  Я також помітив невеличку замітку, заховану на останніх сторінках, про Едді. Тут він не був королем, просто молодшим членом королівської родини. У ньому просто говорилося, що Альберт Крістіан Едвард Віктор, герцог Кларенс і Эйвондейл, онук королеви Вікторії, був госпіталізований у зв'язку з важкою хворобою, яка передувала його раптову кончину. Тепер ходили чутки, що сумно відомий розпусник заразився сифілісом і що саме ця хвороба повільно зводила його з розуму. Схоже, хвороба завдала юному члену королівської родини остаточний шкоди. Тепер у нього не було ні найменшого шансу коли-небудь стати королем.
  
  Я закрив газету і сховав її. Поїзд під'їжджав до вокзалу Вікторія. Не можу висловити радість, яку я відчув. Мене довго не було. Тепер я знову був удома. Я негайно найняв візника, який відвіз мене на Бейкер-стріт до наших номерами за адресою 221B.
  
  У мене була історія, яку ніхто — навіть ви, Ватсон — ніколи не зміг би записати, бо хто б у це повірив? Але я все одно розповідаю вам, мій старий друг. Ви можете помістити це розповідь серед інших ваших паперів в свій старий сейф. Можливо, коли-небудь в майбутньому таємниці часу і простору будуть досить добре вивчені, щоб моя розповідь міг здатися правдоподібним. Мені це вже здається неймовірним, хоча я пережив це зовсім недавно. І, як я сказав вам минулого тижня після повернення, було приємно побачити вас після стількох років, мій дорогий Ватсон. Було приємно побачитись з тобою.
  
  OceanofPDF.com
  
  Золотий хрест
  
  Майкл Коллінз
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Тадеуш Ян фортуновский прибув до Америки навесні 1893 року, не кажучи по-англійськи. Три місяці тому він був заарештований за вбивство відомого кіннозаводчика, світської левиці і колишнього віце-губернатора Каліфорнії Коліна "Кондора" Кемерона. Сенсаційна подія в той час, але, зрештою, не більше ніж забутий інцидент у бурхливій історії міст Бруклін і Нью-Йорк, і я б ніколи не почув про цей злочин, якби Ян Тадеуш не був моїм дідусем.
  
  У травні 1893 року йому був майже двадцять один рік, він народився і виріс у польських батьків в маленькому містечку в Литві, який в той час був частиною імперії царя всія Русі. Імперія, де поляки і литовці ненавиділи один одного, де обидва ненавиділи росіян, де всі троє ненавиділи євреїв, і де козаки ненавиділи всіх, включаючи один одного. Нікого не хвилювало, кого ненавидять євреї.
  
  Він помер до мого народження, але його вдова — його друга дружина, а не моя бабуся — розповіла мені його історію у вітальні багатоквартирного будинку на Сьомій вулиці в нижньому Манхеттені, де вона жила одна після смерті Тадеуша. Вона розповіла багато історій про це далекому світі нетерплячому хлопчикові, якого теж звали Тадеуш — Даніель Тадеуш, — і який колись був Фортуновски, але тепер став Фортуною. (Це зміна зробив мій батько, і старий Тадеуш більше ніколи не розмовляв зі своїм єдиним сином.)
  
  “Це був час великих змін, Деніел. Час індустріалізації, коли амбітному п'ятнадцятирічного підлітка в маленькому селі царської Литви майже нічого не залишалося робити, крім як орати поля за повільними кіньми".
  
  Амбіції були в містах. Тадеуш поїхав у місто, щоб працювати на ливарному заводі і відправляти гроші додому. Але дізнатися, що він працював по дванадцять годин на день, шість днів на тиждень, виробляючи товари, що цар, князі, графи і промисловці продали б набагато дорожче, ніж вони заплатили за їх виробництво, і, отже, розбагатіли б і зажили хорошим життям. Дізнатися, за словами великого президента Сполучених Штатів Америки Авраама Лінкольна, що тиранія - це коли один чоловік каже іншому: "Ти трудишся, щоб виробляти їжу, а я буду це є", і що він, Тадеуш, і його колеги по роботі не були серед тих, хто став би їсти цю їжу.
  
  Тадеуш читав Маркса і Енгельса, Бакуніна та Бланки і дізнався, що бідняк поодинці безсилий, сила виходить від спільноти. Він довідався також, що цареві, князів, графів і промисловцям не подобалося, коли ті, хто працював на них, володіли такими знаннями. Насправді, цар ненавидів це більше, ніж поляків, польські князі ненавиділи це більше, ніж росіян, литовські графи ненавиділи це більше, ніж поляків і росіян, і всі вони ненавиділи це навіть більше, ніж євреїв. Тому вони послали козаків — козаки, як і раніше ненавиділи всіх, і їм було все одно, чиї голови вони розбивають, лише б їм добре платили.
  
  Тадеуша Яна багато разів били і ще більше раз кидали у в'язницю. Були переслідування, безробіття, в'язниця, голод і мало роботи для войовничого соціаліста. Тому, коли настав час його служби в царській армії, Тадеуш вирішив відправитися в країну великого Авраама Лінкольна, де все було б краще.
  
  На жаль, до того часу він вже говорив по-польськи, по-російськи і трохи по-німецьки, але не по-англійськи, а ливарна робота була недоступна навіть кваліфікованому людині без англійської. Єдиною роботою була некваліфікована відрядна в потогонном цеху. За винятком того, що у Тадеуша був ще один навик — він вмів поводитися з кіньми, — а англійська не був потрібний для того, щоб розмовляти з кіньми або чистити стайні. Молодий росіянин, з яким він познайомився на кораблі, знайшов йому роботу на іподромі на цілющому морському повітрі Шипсхед-Бей в Брукліні.
  
  
  
  Він пробув на іподромі три місяці, коли Коліна "Кондора" Камерона знайшли вмираючим в стійлі для коней в одній зі стаєнь, де працював Тадеуш. Потужний протест піднявся по всьому Брукліну і Нью-Йорку. Кемерон був багатим і заслуженим спортсменом і державним службовцям з далекої Каліфорнії, чиє раннє бачення і важка праця допомогли побудувати залізницю від узбережжя до узбережжя і таким чином зробили країну єдиною нацією, де товари родючого, але далекого Заходу могли продаватися на густонаселеному Сході на благо всіх.
  
  Не відразу стало ясно, як хайроллер зустрів свій кінець, адже кінь у фатальному стійлі запанікувала і розтоптав його в сотні місць. Однак, на думку лікаря іподрому, травми, отримані конем, були нанесені після смерті, тим більше що Камерон часто їздив верхи на жеребці, і його не злякало б присутність спортсмена в поодинці.
  
  Необхідно було провести розтин, але членам жокейського клубу Коні-Айленда, світським левицям і промисловцям, які мають готелі на курорті і коней на іподромі, а також місцевим політичним владі на чолі з шефом поліції Джон Дж. Маккейном не потрібно було чекати. Вони знали вбивцю — Тадеуша Яна Фортуновского.
  
  
  
  
  
  Непрямі докази проти Тадеуша були для кінця дев'ятнадцятого століття сильними, переконливими і викликали тривогу як у влади, так і громадськості. "Він приїхав в Америку, твій дідусь, очікуючи побачити країну Авраама Лінкольна", - сказала мені моя зведена бабуся у вітальні багатоквартирного будинку на Сьомій вулиці. “Коли він виявив лише іншу країну царів і принців, з таким же багатством і владою, з такими ж замками на пагорбах, це було великим потрясінням. Велика печаль і великий гнів. Він був людиною, як би це сказати по-англійськи, Цілісним?
  
  “ Чесність, бабуся?
  
  “Так, чесність. Тадеуш приїхав в Америку не для того, щоб мовчати".
  
  Тадеуш намагався створити профспілку серед конюхів і хлопчиків-фізкультурників. Він виголошував промови, бився з приватною поліцією Маккейна, був побитий і посаджений у в'язницю. Але конюхи-іммігранти і хлопчики-фізкультурники з Шипсхед-Бей усе ще мріяли вкрасти свої власні королівства на цій багатій на новій землі, тому відгукнулися всі.
  
  Тадеуш був гарний у своїй роботі і зазнав невдачі в спробі організувати організацію, тому він все ще працював на іподромі, коли був убитий Кондор Камерон. Він був небезпечним анархістом, агітатором, злочинцем. Він кинув виклик поліції і політиків. Його бачили ворогуючим з Камероном у стайні усього за годину до того, як був виявлений вмираючий чоловік, працював він там або, як говорили багато, ховався в іншому стійлі після вбивства, і був у нього при собі ножа.
  
  У 1893 році судова експертиза тільки зароджувалася. До іноземцям, анархістів і непокірної бідноті вищі класи, поліція, яка працювала на них, та корінні мешканці ставилися з підозрою. Тадеуш був заарештований на місці і практично визнаний винним. Розтин переконливо показало, що Кемерон не був убитий конем, і стало остаточним доказом провини Тадеуша.
  
  Те, що розтин також показало, що бізнесмен і політик помер не від ножового поранення, а був застрелений з близької відстані, нічого не значило. У іноземного агітатора завжди був пістолет, це всі знали. Те, що пістолет не був знайдений, було відкинуто. Всі знали, що анархісти хитрували, замітаючи свої сліди. Хто ще міг, або зробив би це? У Кемерона не було відомих ворогів, він не був одружений, пішов на пенсію з усіх державних служб, його любили всі на іподромі, він ніколи не пропускав нагоди швидко виплатити програне парі або борг і був відкрито щедрий до всіх своїм жінкам, працівникам і прислугу. Навіть його останні слова, про які повідомили два хлопця-фізкультурника, що знайшли його за кілька хвилин до смерті, здавалося, прокляли Тадеуша.
  
  "Коли ми знайшли його, сер, "сказав шефові Маккейну один з хлопчиків"фізкультурників, - прошепотів він щось про "наших війнах" або, може бути, про "наших законах"".
  
  Інший нетерпляче підхопив: "Я чув 'наші соломинки" або, може бути, "наші береги", сер".
  
  Відомо, що хто ще на іподромі в той день порушував закони штату і міста? Чи тягав тюки соломи в стайні? Або недавно прибув на наші береги? Те, що Тадеуш стверджував, що був відправлений з дорученням іншу стайню в той час, коли його "бачили" ворогуючим з Кемероном, і не повернувся до смерті Кемерона, було зустрінуте з презирством, оскільки всі, хто був пов'язаний з стайнею Кемерона, категорично заперечували, що посилали його з яким-небудь дорученням.
  
  
  
  
  
  "Це було," розповідала вдова Тадеуша його онукові в напівтемній вітальні залізничної квартири на Сьомій вулиці, - коли чоловік прийшов до Тадеуша".
  
  "Який чоловік, бабуся?"
  
  
  
  “ Твій дідусь ніколи не знав його імені. Англієць з швидкою мовою і не дуже гарною німецькою. Чоловік, який врятував його.
  
  “Спас дідуся? Він був детективом?" Вважаю, я вже почав подумувати про те, щоб стати поліцейським, як мій батько.
  
  “Тадеуш теж задавався цим питанням, але якщо так, то він був дуже дивним детективом. Все це було задовго до того, як я зустріла Тадеуша, але він ніколи не забував англійця ". В її очах було відсторонене вираз. “Високий чоловік, він сказав мені, вище шести футів, і такий худий, що здавався набагато вище. Але більше всього Тадеушу запам'яталися його очі. Вони були сповнені ентузіазму, у вогні, і, здавалося, прожарювали Тадеуша наскрізь, як розпечені ножі, що прокладають собі шлях до істини. "Орел, выискивающий видобуток", - сказав Тадеуш, з його тонким яструбиним носом і сильним, рішучим підборіддям".
  
  Відсторонений вираз обличчя стало сумним. “Тадеуш був у в'язниці шефа поліції Маккейна, коли до нього прийшов англієць. Спочатку Тадеуш злякався. Чоловік був одягнений так, як одягалися всі багаті люди, які володіли кіньми на іподромі. У високу сіру капелюх і білу сорочку з краваткою, довгий сірий сюртук, сірі штани і низькі сірі черевики. Як принци та графи у себе вдома.
  
  Без передмов та пояснень англієць наказав на своєму поганому німецькою: "Розкажіть мені все, що ви пам'ятаєте з дня вбивства, молода людина".
  
  "Чому?" Заперечив Тадеуш. “Хто ви? Як ви потрапили до мене?"
  
  Англієць посміхнувся. “ Значить, ви не плазуєте і не проси милостиню, а? Чудово! Мої інстинкти вірні. Я вірю, що ви невинні, молодий чоловік. Я був у стайні і в стійлі, і є ознаки, але у нас мало часу. Ця людина Маккейн і дружки покійного Кондора Камерона хочуть дістати твою голову як можна швидше. Вбивство погано позначається на бізнесі, а вас затаврували як небезпечного агітатора. Отже, не має значення, хто я, поки я подорожую інкогніто. Що стосується того, що я тут, скажімо так, у мене є впливові друзі. Тепер все, що ти пам'ятаєш, і швидко."
  
  Тадеуш відчув раптову хвилю безнадії. "Але я нічого не пам'ятаю".
  
  “Нісенітниця! Ти пам'ятаєш, але ти не знаєш, що пам'ятаєш. Опиши свої дії в той день. Всі. Нічого не прогав. З самого початку".
  
  Тадеуш, який по натурі був сміливим і скептичною, сказав: “Я відкрив очі, і коли вони звикли до темряви, побачив, що перебуваю в своїй кімнаті в багатоквартирному будинку. Я позіхнув і підвівся з ліжка. Я почухався, хлюпнув водою на обличчя, протер зуби солоною водою та...
  
  “ Цей багатоквартирний будинок знаходиться в Нью-Йорку або в Брукліні? Англієць перервав його:
  
  Саме тоді Тадеуш зрозумів, що англієць точно знає, що робить. Він знав, що Тадеуш насміхається над ним, але йому було все одно, тому що кожна незначна деталь була саме тим, чого він хотів.
  
  "Бруклін, сер", - сказав Тадеуш, і в ньому зародилася слабка надія. “Але не Шипсхед-Бей. Це занадто дорого. Місце для багатих".
  
  Англієць сухо відповів: “Так, молода людина, це так. Але я пропоную вам поки утриматися від подібних коментарів. Ми не хочемо, щоб ваші обвинувачі прийшли в таку лють, що порушили справу проти вас, незважаючи на докази вашої невинності. Тепер продовжуйте свою розповідь. Відбувалося щось незвичайне до того, як ви покинули свою кімнату? "
  
  “ Ні, нічого... Тадеуш моргнув. “ Ні, не раніше, але коли я йшов. Чоловік...
  
  "Був на вулиці", - знову перебив англієць. "Людина, яка нічого не робив, коли всі інші поспішали на роботу".
  
  Тадеуш був вражений. “Так ... так, сер. Притулився до стіни навпроти багатоквартирного будинку. Він був поруч з вуличним ліхтарем, і я помітив його".
  
  Високий англієць похмуро кивнув. “ Все так, як я і думав. Це було не спонтанне злочин, а добре сплановане. Ви бачили обличчя цієї людини?
  
  “ Ні, сер. Він низько насунув кепку і стояв у тіні.
  
  “Так, він би так і зробив. Продовжуй!"
  
  Тадеуш поїхав на паровозі на іподром біля моря. Більше він не бачив причаївся людини. Опинившись на іподромі, він почистив п'ять стійл, розстелив свіжу солому і почистив трьох коней Кондора Камерона після ранкового тренування. У цей момент Тадеуш взяв невелику перерву, посидівши на сонечку біля стайні і подихати морським повітрям, коли до нього підбіг конюх, якого він ніколи не бачив, і сказав, що тренер містера Кемерона хоче, щоб він відправився в далеку стайню з якою-небудь упряжжю. Його не було більше години, і незабаром після того, як він повернувся і відновив прибирання стійл в своїй стайні, двоє хлопчиків-фізкультурників знайшли вмираючого Камерона.
  
  
  
  “Звичайно. Так би все і сталося", - сказав англієць. Він обернувся до дверей у кінці коридору. “Майте добре серце, молодий чоловік. Я скоро повернуся з ключем від вашого скрутного становища і від вашої камери.
  
  А потім він зник.
  
  
  
  
  
  Тадеуш чекав цілий день. Один у своїй камері, час від часу йому підсовували їжу, він мовчав, його охопив розпач. Що міг зробити англієць, щоб допомогти йому? Хіба він не був іноземцем, над яким посміялися б бос Маккейн і багатії? Англієць був божевільним, втік з якоюсь психлікарні.
  
  Настала темрява, і Тадеуш ліг на свій солом'яний матрац, закривши очі від слабкого світла, проникавшего з кам'яного коридору за межами камери, борючись зі своїм страхом. Але він був молодий, володів сильною волею, юнацьким оптимізмом, який ще не був зломлений вагою бідності та несправедливості, і незабаром заснув.
  
  "Tadeusz!"
  
  Очі Тадеуша відчинилися, його рука швидко потягнулася до ножа. Потім все повернулося. Він був у в'язниці, у нього відібрали ніж, і ... Чоловік, якого він ніколи раніше не бачив, дивився на нього зверху вниз і енергійно тряс. На чоловікові був дешевий костюм, брудний і погано сидить, штани трималися на мотузці, просмикнути в петлі для ременя. Його куртка була порвана і забризкане брудом, комір м'ятою сорочки розстебнутий, груба кепка насунута на розпатлане волосся і низько насунута на очі. Кремезний і згорблений, як людина, що все життя пропрацював в полі. Широке обличчя і товстий ніс.
  
  Тадеуш сіл, стиснувши кулаки, і крикнув по-німецьки: “Відійди! Що ти?"
  
  “Зберися, чорт би тебе побрал. Часу мало!"
  
  Тадеуш витріщив очі. “Engländer? Англієць?
  
  “ Лети швидше, наша пташка, можливо, вже злетіла!
  
  Тадеуш витріщив очі. На його очах згорблений і брудний чорнороб, здавалося, перетворювався, як текуча рідина, до високого, худорлявого англійського джентльмена з палаючими очима, які тепер горіли, як у ширяючого орла побачив внизу свою здобич. Гротескним контрастом залишалися тільки товсте, грубе обличчя і поношений одяг.
  
  Тадеуш схопив куртку, накинув капелюх на розпатлане волосся і пішов за англійцем, поспешившим до відкритої двері камери. Тільки тоді Тадеуш побачив, що вони не одні. Інший чоловік чекав зовні камери. Добре одягнений, щільний чоловік з масивним золотим ланцюжком від годинника на широкому животі і в жилеті, який похмуро дивився як на Тадеуша, так і на англійця. Шеф поліції Джон Дж. Маккейн власною персоною!
  
  Могла бути тільки одна причина, по якій Маккейн був там. Все це було прийомом!
  
  Тадеуш чув про таких смертоносних трюках, які здійснюються ЧК, жахливою російською таємною поліцією, щоб змусити замовкнути дисидентів так, щоб ніхто не знав, навіть родина бідолахи. Вони просто перестали існувати, зникли. Вони збиралися вбити його!
  
  Наосліп Тадеуш кинувся вперед, щоб врятуватися втечею.
  
  І виявив, що його утримує, немов якась невидима стіна, дивно сильна хватка високого англійця. “ Заспокойся, Тадеуш. Ви неправильно зрозуміли, хоча я віддаю належне вашим інстинктам і швидкості реакції. Маккейн тут тільки для того, щоб йому показали його помилку, хоча він і не хоче слухати чи вірити ".
  
  Тадеуш міг тільки дивитися на сердитого самозваного начальника поліції і політичного боса і, заїкаючись, бурмотіти: "... але ... але ..."
  
  Маккейн загарчав на англійця: “Ти нічого не можеш мені показати. Ти можеш обдурити містера Вандербільта і Даймонд Джима, але тобі не обдурити мене. Я поліцейський, і факти очевидні. Цей анархіст - вбивця, і він напевно трапиться ".
  
  “ Ваші так звані факти так само марні, як і ваші знання про вашої власної професії. Винні більше не 'гойдаються', як ви так гарно висловилися, в штаті Нью-Йорк, але їх страчують на новому електричному стільці, де, я з упевненістю передбачаю, що ви коли-небудь закінчите свою порочну життя. А тепер, сер, відійдіть в сторону, і ми завершимо нашу справу.
  
  Маккейн пробурчав щось нерозбірливе, але відступив убік і пішов за Тадеушем і англійцем до виходу з в'язниці, де десять поліцейських у формі чекали біля двох великих екіпажів.
  
  
  
  
  
  Маккейн вважав за краще сісти на зовнішнє водійське сидіння, звідки він міг координувати дії своїх людей, і два екіпажі помчали в розгортання світлі світанку. Залишившись наодинці з Тадеушем в таксі, англієць пояснив, що зв'язки на батьківщині серед високопоставлених осіб, включаючи принца Уельського та американку, дочка людини, який був провідною фігурою в будівництві іподрому в Шипсхед-Бей, змусили Маккейна прислухатися до нього.
  
  "Але куди ми прямуємо?"
  
  “ Викрити справжнього вбивцю, молодий чоловік. Якщо ми не запізнимося. І англієць висунувся з вікна таксі. “ Швидше, швидше!
  
  Продовжуючи перестерігати англійця, вони невдовзі опинилися на темній вулиці, звідки відкривався вид на річку і Нью-Йорк за нею. Ряди ветхих багатоквартирних будинків тяглися вздовж вулиці з обох сторін, і англієць наказав екіпажу зупинитися. Вискочивши надвір, він крикнув Маккейну: “Поставте трьох своїх людей спереду і ззаду і накажіть їм затримувати будь-кого, хто спробує покинути цю будівлю. Всі інші, слідуйте за мною!"
  
  З цими словами англієць увірвався в незамкнені вхідні двері вестибюля і, піднімаючись наверх так само швидко, як лісовий кіт, нарешті зупинився біля дверей на третьому поверсі, приклавши довгий тонкий палець до губ.
  
  “ Якщо ви накажете своїм людям виламати двері, шеф Маккейн, ми все увійдемо. Але будьте швидкі і впевнені, наша здобич - людина високої обережності, великої майстерності поводження з пістолетом і відважного серця. Його недовго застати зненацька або взяти легко. Я тільки молюся, щоб він все ще був усередині.
  
  Четверо поліцейських у формі встали по обидві сторони від тарана, який вони принесли з собою, і атакували двері. Він вибухнув з тріском розколотого дерева, і вони опинилися всередині, високий англієць попереду, його ніздрі роздувалися, а очі горіли, як у провідної гончака, почуявшей наближення лисиці. Тадеуш йшов впритул позаду, бачачи попереду своє можливе спасіння, поліцейські розташувалися позаду нього, а шеф поліції Маккейн розсудливо увійшов останнім.
  
  Неясна в напівтемряві раннього світанкового світла, що ллється з єдиного вікна, фігура пронеслася через середні кімнати без вікон до кухні в задній частині вузької залізничної квартири. У несподівано відкрилася другий двері на кухні постать різко розвернулася, і повітря швидко розірвали два постріли. Поліцейський скрикнув і схопився за праву руку, його пістолет упав на підлогу. Високий англієць щось пробурчав і, спіткнувшись об кухонний стіл, вхопився за нього, щоб не впасти.
  
  Два постріли, два влучення, і Тадеуш зрозумів, що краще не вагатися ні долі секунди, кинувшись на людину, перш ніж той встиг вистрілити знову. Удар вибив у чоловіка пістолет, але Тадеуш виявив, що його схопив, наче якийсь величезний ведмідь, і жбурнув на підлогу. В одну мить чоловік відчинив двері і майже пройшов всередину, коли пролунав одиночний постріл. Тікає чоловік спіткнувся, уповільнив крок, і залишилися троє поліцейських повалили його на підлогу у вузькому коридорі, який вів до такої ж вузькими сходами на дах.
  
  "Тримайте його міцно," попередив високий англієць, все ще спираючись на стіл з револьвером в руці. “ Він розумний і вміє поводитися з пістолетом.
  
  Тадеуш зрозумів, що це був сам англієць, який справив останній постріл, зупинив людину, яка тікає.
  
  "Як і ви, сер", - вигукнув він, а потім побачив пляму крові на брудній сорочці англійця в декількох дюймах вище пояса. "Сер, ви поранені!"
  
  “ Проста подряпина, молодий чоловік. Це не має значення.
  
  Маккейн покликав інших своїх людей, і поки четверо тримали пістолети націленими на пораненого, що залишилися п'ятеро підняли його на ноги, витяг всередину і посадили на кухонний стілець, де він і сів, його тверді, ясні очі були спрямовані тільки на переодягненого англійця, як ніби він відчував, хто був самим небезпечним супротивником в кімнаті.
  
  “ Ось, Маккейн, вбивця Кондора Камерона.
  
  
  
  
  
  Тадеуш здивовано втупився на чоловіка. "Але ... це той чоловік, який сказав мені, що тренер хотів, щоб я переніс упряж в іншу стайню!"
  
  Шеф поліції Маккейн насупився. "Що він говорить?"
  
  Англієць переклав, і Маккейн вилаявся. "Чорт візьми, це чиста нісенітниця".
  
  “ Навпаки. Ви помітите, що, хоча наш бранець на двадцять п'ять років старше, він дивно підтягнутий, тому виглядає набагато молодше і, на розумній відстані, майже вдвічі більше Тадеуша. Особливо якщо носити однаковий одяг, виконувати одну і ту ж роботу в одному і тому ж місці і ніколи раніше не бувати в Шипсхед-Бей.
  
  "Простий збіг", - огризнувся Маккейн.
  
  “Збіг не є частиною цього злочину. Як тільки цей чоловік прибув у Бруклін, доля Кондора Камерона була вирішена ".
  
  Не звертаючи уваги на свою рану, тонка усмішка промайнула на кам'яному обличчі бранця, але він не вимовив ні слова, втупившись у стіну.
  
  "Ти говориш загадками", - усміхнувся Маккейн. "Хто ж цей передбачуваний вбивця і який, скажи на милість, був його мотив?"
  
  
  
  “ Крок за кроком, будь ласка. Такий науковий метод, " спокійно сказав англієць. “Коли містер Вандербільт вперше розповів мені про злочин і розшук негідника, у мене виникли сильні сумніви. Я вирішив провести розслідування і відразу дізнався, що молодий Тадеуш взагалі не говорив по-англійськи і тому не зміг би сперечатися з людиною, який говорив тільки по-англійськи. Зі своїм мізерним заробітком на іподромі він міг дозволити собі тільки загальну кімнату, ледь міг купити їжу і час від часу необхідний одяг. Де ж тоді він взяв гроші на покупку пістолета? Мій візит в його камеру підтвердив мої умовиводи. Характер важливий у розслідуванні, і я відразу побачив, що молодий чоловік настільки чесний, що не здатний на такий злочин, крім як в цілях самооборони, і не було ніяких доказів, що Камерон був озброєний ".
  
  Англієць похитав головою. “Ні, хлопчик був невинний. Отже, вбивцею мав бути хтось інший на іподромі в той день. Але Кемерон був мало відомий в Нью-Йорку, його любили в колах перегонів, і він не займався діяльністю, яка могла б викликати таке насильство. Логічно, що злочин повинно було відбуватися з його минулого. В цей момент я згадав про джерело його багатства — трансконтинентальної залізниці - і зрозумів, якими були його передсмертні слова".
  
  "Дивовижний подвиг," усміхнувся Маккейн, - оскільки те, що розповідав нам бідолаха Кондор, ніколи не викликало сумнівів. Його убивця був з чужих берегів і порушив наші закони, і ці слова прямо вказували на цього анархіста!"
  
  Але до того часу ніхто на кухні не дивився на пихатого вождя і не слухав його, навіть його власні люди. Всі вони дивилися на англійця, немов загіпнотизовані, як силою голосу, так і словами. Всі, крім ув'язненого, який, здавалося, посміхнувся якоїсь особистої жарту.
  
  “Ні, Маккейн. Те, що почули ці охоплені панікою хлопчики на тренуванні, було єдиним словом. Або, якщо бути точним, трьома словами, з яких їх збиті з пантелику уми насправді почули тільки останнє. Це слово було не 'наші закони', а 'поза законом'. І два слова, які передували слова "поза законом', були "the" і 'California '. Камерон говорив нам, що його вбивця був одним з каліфорнійських поза законом ".
  
  Укладений ніяк не відреагував, просто спостерігав і чекав з терпінням людини, яка знає, що те, за чим він спостерігає, прийде так само неминуче, як зимовий сніг у високих горах.
  
  Маккейн бачив, що швидке рішення вбивства, якого домагалися його друзі-бізнесмени, вислизає. “ Ви хочете сказати, що така людина, як Камерон, був пов'язаний з бандою шахраїв в Каліфорнії?
  
  "Це буде залежати від того, яке ваше визначення понять "зв'язаний" і "шахрай"", - сухо сказав англієць. "Так вийшло, що я приїхав в Нью-Йорк прямо з Каліфорнії, де в даний час панує фурор, пов'язаний з вбивством Кемерона".
  
  "Який фурор?" Зажадав відповіді Маккейн.
  
  “ Судовий процес і остаточне засудження одного з лідерів так званих Каліфорнійських злочинців.
  
  
  
  
  
  Голос англійця, здавалося, заповнив всю крихітну кухню. “Все почалося з відчаю уряду, який хотів побудувати трансконтинентальну залізницю, і хабарництва, продажності, корупції, торгівлі впливом і причіпок членів цього уряду в поєднанні з сумно відомою Великою четвіркою залізничних баронів — Коллисом Хантінгтоном, Ліландом Стенфордом, Марком Хопкінсом і Чарльзом Крокером. В результаті того, що справедливо було названо абсолютно новою формою розкрадання, жахливий восьминіг тепер мертвою хваткою вчепився в штат Каліфорнія, і особливо фермерів, що вирощують пшеницю в долині Сан-Хоакін. Це називається Південно-Тихоокеанська залізниця.
  
  Всупереч його бажанням, у Маккейна було досить справжнього поліцейського, щоб звернути увагу на один факт. “ Це компанія Кемерона!
  
  "Абсолютно вірно," кивнув англієць. “Велика четвірка" найбільш помітна, але є й інші, не менш багаті й могутні, і одним з них був Кондор Камерон. Про нього не згадували, тому що, в той час як Хантінгтон був ідейним натхненником, Стенфорд - публічною особою, Хопкінс - архіваріусом, а Крокер - польових босом, Кемерон був виконавцем. Чоловік, який керував безжальним примусом цілих громад погоджуватись з усіма вимогами залізниці, виселенням фермерів і власників ранчо і вбивствами всіх, хто намагався протистояти залізниці. Звідси і його прізвисько. Англієць подивився прямо на мовчазного бранця: "чи Не так, містер Еванс?"
  
  Коли це нарешті сталося, голос укладеного був низьким і твердим, як ковадло. “Кондор - падальник. Стерв'ятник. Коли ви бачите кондора, значить, хтось помер".
  
  "Абсолютно вірно", - сказав англієць і звернувся до Маккейну: "Основним мотивом було і залишається безжалісне руйнування Південній частині Тихого океану і вбивство дрібних фермерів, власників ранчо і чорноробів, які дійсно завоювали Захід. Безпосереднім мотивом був фурор в Каліфорнії, про який я говорив раніше, викликаний тим, що фермери чинили опір, і залізниця домоглася судового рішення в 1878 році, яке, на думку фермерів, тхнуло політичною корупцією та упередженістю, оскільки губернатор Каліфорнії був також президентом Південної частини Тихого океану — Ліланд Стенфорд."
  
  "Ти жартуєш?" Очі Маккейна розширилися від заздрості до такої нахабної корупції.
  
  "Ви цілком можете гадати", - похмуро сказав англієць. “До 1880 року долина кипіла, і в містечку під назвою Мидийное болото маршал США і троє залізничників, выселявших фермерів, зіткнулися з розгніваними фермерами. Всі були озброєні, як це прийнято у вашій країні, і хтось вистрілив першим. Загинули шість поселенців і один помічник шерифа залізниці, а залізничник, який убив всіх шістьох поселенців, сам був застрелений пізніше в той же день "невідомими особами'. Штат висунув звинувачення 'поваленні уряду' і 'втручання в діяльність маршала США' проти сімнадцяти поселенців. П'ятеро були засуджені лише за менш тяжке обвинувачення, відсиділи п'ять місяців у місцевій в'язниці, де їх камери ніколи не закривалися, й вони приходили і йшли, коли їм заманеться. Коли вони були звільнені і повернулись додому, їм був наданий героїчний прийом.
  
  “Залізниця продовжувала виселяти і розоряти, фермери продовжували чинити опір. П'ять років тому Південна частина Тихого океану стала об'єктом серії пограбувань поїздів. Уряд Каліфорнії швидко назвало злочинців 'Каліфорнійськими злочинцями', призначило нагороду за голови лідерів, Джона Зонтага і Крістофера Еванса, і з допомогою залізниці початок розшук. Два місяці тому Еванс і Зонтаг потрапили в засідку, влаштовану великим загоном маршалів і залізничних детективів. Зонтаг помер від правця через загоюються ран. Еванс втратив руку, око і отримав пошкодження мозку, і навіть зараз постає перед судом, який, безумовно, буде спрямований проти нього. Однак інші члени "Розбійників" не були схоплені, і там сидить один з них: містере Ендрю Еванс, двоюрідний брат, я вважаю, людини, якого судять ".
  
  У тиші, коли висхідний літнє сонце повільно окрашивало світло на кухні в блідо-золотий, укладений в кріслі сказав: “Вони дозволили Джону померти, і вони замкнуть Кріса назавжди. З "Розбійниками" покінчено, але одного разу зникне і Південна частина Тихого океану ".
  
  “ Тоді навіщо вбивати Камерона, містер Еванс? Чому б не дозволити часу, історії і творцеві покарати його?
  
  
  
  Очі укладеного потемніли: “Життя коротке, а правосуддя повільно. Вони вбили всіх нас своєю жадібністю, я убив одного з них заради нас".
  
  “ Ти чудовий стрілець. Навіщо ризикувати, підходячи так близько, щоб тебе бачили з ним? Це погубило тебе.
  
  Тепер Ендрю Еванс знову подивився на англійця. “Я хотів, щоб він знав, чому вмирає, і він знав. Він заслужив те, що отримав".
  
  “ Я трохи співчуваю вашій справі, сер, але не вашим методів. Ви б дозволили хлопчику понести покарання за злочин.
  
  "Коли вони не залишають тобі вибору, ти робиш те, що маю", - тихо сказав Еванс. “І ти справді думаєш, що знайшов би мене все ще в Брукліні, якби я не боявся, що вони засудять хлопчика?" Якщо б це сталося, я б негайно заявив про себе. Але я також спостерігав за твоїми діями, англієць, і коли я побачив, як ти прибув з Маккейном і його людьми, я зрозумів, що ти здогадався про істину, і не було ніяких причин не рятувати себе. Я тільки хотів би, щоб ти був найгіршим стрільцем.
  
  Англієць схилив голову в бік Еванса. "Мої вибачення, але я не міг бути впевнений, що Тадеуша виправдають без вашої упіймання".
  
  Маккейн пробурчав: “Я впевнений, що це дуже гарні почуття. Але все, що зробив Кемерон, це заробив стільки грошей, скільки міг, для залізниці і для себе, і в цьому немає нічого незаконного або аморального. Це називається вільним підприємництвом, і саме тому Америка - велика нація. Ця людина - холоднокровний вбивця, якого підсмажать, раз ти кажеш мені, що ми більше ними не займаємося ".
  
  Англієць гидливо сморщил свій суворий ніс. “Я вважаю дії Еванса неправильними, Маккейн, але він в десять разів краще за тебе, і я буду поруч, щоб простежити за справедливим судом над ним. Ви можете на це розраховувати".
  
  Маккейн люто подивився на своїх поліцейських і гаркнув: "Приберіть його, чорт забирай".
  
  Укладений благополучно сів у перший вагон, Тадеуш і англієць забралися в другий, щоб відправитися в зворотний шлях. Ледь карета рушила, як Тадеуш з нестримним юнацьким цікавістю випалив по-німецьки: "Мій герр, як ви дізналися, що Еванс був убивцею?"
  
  Англієць розсміявся. “Елементарно, мій хлопчик. Завжди з підозрою ставитися до будь-якого рішення, настільки зручним для влади. Справжній вбивця рідко так чітко вписується в забобони всіх зацікавлених сторін, як це зробили ви: молодий, бідний, іноземець, войовничий, відвертий, безсилий і, по суті, беззахисний. Як тільки я поспостерігав за вашим характером, переконався, що ви не говорите по-англійськи, і зрозумів, якими, мабуть, були передсмертні слова Кондора Камерона, решта стало простим ".
  
  Моя зведена бабуся сміялася в багатоквартирному будинку на Сьомій вулиці. “Твій дідусь сказав мені, що він мало не вдарив англійця. 'Але як все це привело вас до людини, про існування якого ніхто не підозрював !?"
  
  “ Ах, це само по собі було ключем до розгадки. Згідно з моєю теорією про мотив, наш вбивця був незнайомцем в Шипсхед-Бей. Очевидно, він був "конюхом", який відіслав вас геть і якого бачили ворогуючим з Кемероном. Він був би схожий на вас за загальним статури, кольору шкіри і рисами особи, і на ньому повинна була бути практично ідентична одяг. Отже, він, мабуть, спостерігав за іподромом і його працівниками принаймні кілька днів, щоб знайти когось, хто має доступ в стайню, хто був би досить схожий на нього, і вивчити звички Кемерона ".
  
  У цей момент, за словами моєї зведеної бабусі, Тадеуш сказав, що почав помічати натяк на строгу логіку англійця.
  
  “Людини з Заходу, розшукуваного місцевою поліцією, і, звичайно ж, з обмеженими засобами, не знайшли б ні в одному з гранд-готелів. Обережні розпитування в декількох мебльованих кімнатах по сусідству про таку людину, який виявив великий інтерес до бігу, був відсутній весь день і приїхав з Далекого Заходу, швидко виявили нашого містера Еванса, який не спромігся приховати своє ім'я, вважаючи, що в далекому Нью-Йорку воно нічого б не означало ".
  
  “ Як тільки я дізнався, що він звільнив свою кімнату за день до вбивства, і дізнався, що того ранку він спостерігав за вами, щоб дізнатися, у що ви одягнені, логічно було припустити, що він зняв нову квартиру поряд з вашою кімнатою. Кілька пенні вуличних хлопчаків, які сьогодні населяють бідні райони всіх міст і яким нічого робити, крім як спостерігати за всім, що відбувається в цьому районі, незабаром підвернулися Еванс і його нове житло. Решту ти знаєш.
  
  З цими словами, за словами Тадеуша, англієць відкинувся на спинку стільця і занурився в похмуре мовчання, наче після розповіді цієї історії світ раптово перетворився в темне, пусте місце.
  
  
  
  
  
  Тадеушу повернули роботу на трасі Шипсхед-Бей, і, по натяку англійця на можливі судові позови, виплатили солідну компенсацію за незаконне позбавлення волі. Він витратив ці гроші на те, щоб самому переїхати в кімнату краще та почати уроки англійської.
  
  Через місяць після того фатального ранку Бруклін прокинувся від шокуючої новини про таку зухвалу втечу Ендрю Еванса. Пішов великий протест проти шефа поліції Маккейна з натяками на те, що він боявся публічного судового розгляду, яке розкрило б як його спробу засудити невинну людину, так і сумнівну історію Кондора Камерона. Маккейн рішуче спростував подібну "мерзотну наклеп", швидко звільнив чотирьох тюремних наглядачів за грубе невиконання службових обов'язків і присягнувся, що Еванс скоро буде спійманий.
  
  Кілька днів потому високий англієць з'явився на іподромі, де все ще працював Тадеуш. “Я сумніваюся, що Маккейн або хто-небудь ще з правоохоронних органів-коли знову побачить Ендрю Еванса, і тому, оскільки будь-який судовий процес зараз малоймовірний, мені пора йти. Поїдь зі мною в докі до корабля, який знову доставить мене в Європу".
  
  "Я не можу, сер", - обережно відповів Тадеуш на своєму незміцнілому англійською. "Я повинен працювати".
  
  “Тут, юначе, я поговорив з вашими роботодавцями. Проблем не буде".
  
  Посміхаючись, Тадеуш нетерпляче забрався в екіпаж англійця, і кучер погнав упряжку геть. Англієць на дивною, але корисної суміші свого поганого німецького і початківця англійської Тадеуша запитав: "Як багато з того, чому був убитий Кондор Камерон, ти розумієш, Тадеуш?"
  
  "Не се так вже багато, сер", - змушений був визнати мій дідусь. Англійський, це було занадто, ах ... ах... що це? Ах... швидко? Так, швидше.
  
  "Я так і думав". Англієць кивнув, дивлячись у вікно карети, як повз теплим літнім ранком проносяться багаті міські будинки й убогі багатоквартирні будинки Брукліна. “У минулому році я багато подорожував по вашій новій країні та бачив, як іде велика боротьба. Це первісне суперництво, яке існує і в моїй власній країні, і у вашій колишній нації, але Америка молода і необузданна, і боротьба тут неприкрита. Це відбувається між силами справедливості та людяності, а також силами багатства і влади ".
  
  Англієць відвернувся від вікна і глянув на Тадеуша. “Вбивство Кондора Камерона було невеликим моментом у цій боротьбі. Ви це розумієте?"
  
  "Думаю, так", - повільно вимовив мій дідусь. "Так, сер".
  
  "Добре". Дивний англієць знову виглянув у вікно, де починалися кишать людьми нетрі доків, натовпи людей заполонили вузькі вулички, а кучер, лаючись, протискався крізь натовп. “В штаті Небраска, де починаються великі західні рівнини цієї країни, є молодий конгресмен, який балотується у ваш сенат. Його звуть Брайан, і я передбачаю йому велике майбутнє. Коли ми розмовляли, він використав образ, який визначає його погляд на це зіткнення протиборчих сил — 'розп'яття людства на золотому хресті".
  
  Коли він знову відвернувся від вікна, англієць пильно подивився на Тадеуша. “Ваша нова нація стоїть на роздоріжжі, і я боюся, що в наступному столітті вона вибере невірний шлях, як, як я тепер підозрюю, моя власна країна вступила в цьому столітті. Нація може бути великою силою людського духу і потенціалу, або це може бути імперія. Вона не може бути і тим, і іншим ".
  
  Моя зведена бабуся розповіла мені, що мій дідусь сказав, що англієць знову просидів залишок шляху до свого корабля у похмурому мовчанні. Але коли вони під'їхали, коли кучер тримав дверцята екіпажу відкритою, він повернувся до Тадеушу і сказав: "чи Знаєш ти, Тадеуш, де ти опинишся в цій боротьбі, про яку я казав?"
  
  "Я, сер," сказав мій дідусь, "буду відстоювати справедливість".
  
  Англієць кивнув. “Саме там я простояв всю свою життя. Не закон, який завжди створюють ті, хто у влади, і який неминуче закінчується на користь них та їхніх поглядів, чи навіть істина, а справедливість. Але що таке справедливість, Тадеуш? Знаємо ми? Хто-небудь знає?"
  
  З цими словами, за словами моєї зведеної бабусі, англієць посміхнувся моєму дідусеві, звелів кучеру відвезти його назад в Шипсхед-Бей і, наостанок помахавши рукою, піднявся сходнями, щоб піти за своїм багажем на борт корабля.
  
  Ян Тадеуш Фортуновски більше ніколи його не бачив і ніколи не знав його імені, але мені здається, що я знаю його ім'я, і іноді я задаюся питанням, чи не була ця історія мого дідуся першим насінням, яке підштовхнуло мене, Дена Форчуна, до моїх власних пошуків справедливості.
  
  OceanofPDF.com
  
  Бог голого єдинорога
  
  Яйцеклеточный Гамлет
  
  
  
  
  
  (творіння Річарда Лупоффа)
  
  
  
  Я
  
  Я був холодний зимовий вечір, і звук позвякивающих каретних дзвіночків, прикріплених до упряжі каретних коней, проникав і в клубящийся жовтий туман Лаймхауса, де Темза робить повороти і вири, і темні силуети Ласкаров миготять в затінених переходах, і в давні скла з брижами у вікнах моєї скромної квартири, нагадуючи навіть сумного самотній людині, що в місті ще повно гуляк, налаштованих радісне свято Різдва.
  
  Мої думки повернулися до більш ранніх і веселим сезонів відпусток, сезонах, проведених в моїй юності серед диких племен варварського Афганістану, перш ніж куля Джезайля обірвала мою кар'єру на службі Її Величності, в результаті чого я був відряджений додому і, в кінцевому рахунку, повернення до цивільного життя. Вдома, в Лондоні, я намагався задовольнити свої скромні потреби, відкривши практику на Харлі-стріт, але був змушений погодитися на житло в іншої людини мого класу і положення, щоб звести кінці з кінцями.
  
  Це було початком мого довгого і щасливого співпраці з видатним детективом—консультантом нашого часу - можливо, і всіх часів. Переконаний холостяк, мій колега весь той час, що я його знав, ставився до особам жіночої статі з безмежним лицарством і добротою, але лише одного разу дозволив собі плекати романтичні почуття до представниці більш ніжного статі і всі роки, що послідували за інцидентом, утримувався від того, щоб коли-небудь вимовляти ім'я залученою в це особи.
  
  З нагоди кожного з моїх одружень він бурхливо вітав мене і мою наречену, допомагав пакувальникам і візникам вивозити мої особисті речі з нашої холостяцького барлогу і виявляв дружній, хоча і дещо відсторонений інтерес до мого благополуччю до тих пір, поки мінливості долі не вимагали припинення мого сімейного стану і мого повернення в нашу квартиру на Бейкер-стріт.
  
  Тепер з усім цим було покінчено. Великий детектив зник з поля зору смертних, стрибнувши з парапету над Рейхенбахским водоспадом назустріч своєї передбачуваної смерті — ціною, яку він, здавалося, був готовий заплатити за те, щоб позбавити світ від самого небезпечного людини на світі. Мій власний останній досвід в море подружжя був винесений на гострі скелі катастрофи, і, повернувшись на 221B, я виявив, що мій старий будинок зайнятий незнайомцем. За зверненням до вічно відданою місіс Хадсон, серед самого жалюгідного заламування рук і пролиття сліз мені повідомили, що навіть речі мого компаньйона — я б сказав, мого колишнього компаньйона — були вилучені: замок, колодка і персидська туфля. Добра жінка з трепетом повідомила мені, що зникли знаменитий кинджал, папки з газетними вирізками, фонограф і бюст, газоген і сумно відома голка. Передана в дар Музею Блэков Скотленд-Ярду, де наші старі друзі Грегсон і Лестрейд могли б вивчити їх на дозвіллі.
  
  Навіть патріотичні ініціали В. Р., зазначені кульовими отворами, вибитими в дорогоцінних панелях з червоного дерева місіс Хадсон, були залатані і покриті лаком, так що всі сліди колишнього перебування були стерті, і тільки фальшива і стерильна псевдогомность відзначала кімнати, які ми з подругою так довго займали.
  
  Дізнавшись про такий поворот подій, я був настільки приголомшений, що ледве зміг прийняти запропоновану місіс Хадсон копчену рибу і булочки, запивши їх келихом "Шато Фронтенак" 89-го року, перш ніж повернутися в холодну ніч.
  
  Я був невтішний.
  
  В стані фінансового, а також емоційного зубожіння я бродив по вулицях найбільшого з міст, шарахаючись від добре набитих тел запізнілих покупців і ранніх гуляк, прокладаючи свій шлях під керівництвом якогось погано зрозумілого інстинкту по кварталах, непомітно, але неухильно стає все більш убогими, які користуються поганою репутацією і небезпечними. Нарешті я виявив, що стою перед фасадом будівлі, якій невдовзі належало стати моїм житлом.
  
  Газовий ліхтар у мене за спиною переривчасто блимав, відкидаючи дивні і моторошні тіні. Цокіт залізних підків коней по каменям змішувалося зі скрипом збруї і випадковими віддаленими криками про те, що в Лаймхаусе краще не розслідувати, інакше самозваний самаритянин розділить нещастя того, кого він намагався втішити.
  
  Пожелтевшее оголошення на картоні у вікні першого поверху извещало, що в будівлі вільна квартира — стан картону вказувало на те, що в квартирі деякий час ніхто не жив, — і завдяки цьому дотепного умовиводу я незабаром зміг виторгувати у невоспітанного і неввічливого домовласника ціну, відповідну мою небезпечно тонкому гаманцю.
  
  Я добре засвоїв уроки спостережливості і дедукції, уділені моїм давнім колегою, і тепер ці уроки відплатити мені за незліченні приниження, заощадивши значну суму фунтів стерлінгів для моєї знаходиться під загрозою скарбниці.
  
  Ледве я освоївся у своїх нових володіннях, як почув легкі кроки на сходовому майданчику перед моїми покоями, потім стукіт маленької, але рішучої ручки у важку двері, за якої довго не доглядали.
  
  На мить я дозволив своїй уяві представити, що двері відчиняться і за нею з'явиться одягнений в елегантний уніформу баттонс - вуличний араб зразок тих, що іноді наймає мій партнер, — а може бути, навіть домашня постать самого мого партнера. Але не встиг я піднятися з подушок потертого, але зручного крісла, як реальність обрушилася на мою свідомість, і я зрозумів, що ніхто з них не знав, де знаходиться моє нове житло. Набагато більш імовірно, що мій відвідувач виявиться яким-небудь темним мешканцем Лаймхауса, які прибули сюди, щоб випробувати характер нового мешканця.
  
  Я витягнув маленький, але потужний револьвер з свого місця серед речей і сунув його в кишеню халата, потім обережно підійшов до дверей кімнати і відсунув засув. Голосно протестуючи проти такого накладення на свої рідко експлуатуються петлі, двері від'їхала назад і ще далі назад, поки в отворі на сходовому майданчику не з'явився єдиний чоловік на всій землі, від якого я менше всього чекав, що він може простежити за моїм новим місцезнаходженням або мати якусь причину коли-небудь заходити до мене сюди.
  
  Навряд чи я міг повірити власним очам. Ми, мабуть, цілих п'ятнадцять секунд стояли, зображуючи безмовну картину — я з широко розкритими очима і, я впевнений, з відвислою від подиву щелепою. Я раптово і з тривогою усвідомив, якою убогій обстановці застав мене мій відвідувач, і ту убогість, якої, боюся, я дозволив проникнути в мої особисті володіння. Мої волосся, коли-то насиченого коричневого відтінку, з роками ставали все більш сивим і недоглянутими. Мої вуса пожовкли від нікотину і забруднилися винами і портвейну. Мій халат був поношений і помережаний слідами численних одиноких трапез.
  
  У той час як моя відвідувачка була самою захоплюючою дух фігурою, яку я коли-небудь бачив: швидше приваблива, ніж красуня, вона перенесла роки, що минули з моменту останньої зустрічі з витонченістю і незворушністю, які зробили її на одному етапі кар'єри самою відомою красунею оперної сцени, а на іншому - жінкою, заради якої ризикували троном - і врятували.
  
  "Я можу увійти?" - запитала Жінка.
  
  Почервонівши до коренів волосся, я відступила назад і показала, що вона може не просто увійти, але буде найбажанішою і почесною гостею. "Я повинен вибачитися," пробурмотів я, " за свою хамську поведінку. Чи Можете ви пробачити мене, міс... я б сказав, мадам— Ваша високість— " Я запнулася, не знаючи, як навіть звернутися до моєї шановної гості.
  
  І все ж, навіть коли я заїкався і червонів, я не міг втриматися від того, щоб не помилуватися зовнішністю Цієї Жінки.
  
  Вона була такою ж високою, якою я її пам'ятав, на долоню вище за мене і майже одного росту з моєю давньою колегою. Її волосся, укладене високо на прекрасною голові за європейською модою того часу, відливали блиском кольору воронячого крила, який, здавалося, відкидав світло моєї мерехтливої гасової лампи при кожному русі полум'я. Риси її обличчя були досконалі, такими ж досконалими, якими я запам'ятав їх при нашій першій зустрічі багато років тому, а її фігура, підкреслена щільно облягає одягом тієї епохи, яку вона несла з апломбом людини, що давно звик до уваги кращих модельєрів і кутюр'є Континенту, була граціозною і привабливою, як у школярки.
  
  До того часу вона вже увійшла в мої скромні покої, і, коли я перевірив сходовий майданчик позаду неї, щоб переконатися, що у смердючій темряві не причаїлася підніжка для ніг, Жінка без сторонньої допомоги влаштувалася на дерев'яному стільці з простою спинкою, яким я користувався, орудуючи пером в тих скромних вправах по літературному прикраси, за які так часто дорікав мене мій колега.
  
  Я обернувся і подивився згори вниз на свою відвідувачку, сідаючи як можна ближче до її привабливою фігури, наскільки дозволяли пристойності. З такої близької відстані мені було видно, що її впевнений вигляд не був позбавлений якого-небудь елемента нервозності або навіть прикрості. Я спробував підбадьорливо посміхнутися Жінці, і вона відповіла так, як я і сподівався, її голос був настільки ввічливим, що в значній мірі приховував те, з якими труднощами вона зберігала рівновагу.
  
  "Чи можу я перейти прямо до справи, доктор?" запитала вона.
  
  “ Звичайно, звичайно, міс...е—е...
  
  "В особистих обставин ви можете звертатися до мене просто Ірен", - люб'язно відповіла вона.
  
  Я схилив голову на знак смиренній подяці.
  
  "Можливо, ви будете дещо здивовані, що я вас вистежила", - сказала Жінка. “Але я натрапила на справу найбільшою терміновості. Одного разу я вже звертався до вас і вашому колезі в годину серйозної кризи, і тепер, коли виникла проблема такого ж масштабу, я звертаюся до вас знову ".
  
  "Значить, ви не чули—" почав я.
  
  “ Навпаки, - перебила вона, - трагічна новина облетіла Континент подібно нової чуми, і самі напружені зусилля було докладено до того, щоб вона дійшла до високопоставлених осіб Прийміть мої співчуття, доктор, нехай і запізнілі. З мого боку було непростимо не зв'язатися з вами одразу, як тільки до мене дійшли новини, і я дійсно намагався це зробити, але не зміг знайти вас. Тільки з великим трудом я зміг знайти тебе зараз.
  
  Я кивком прийняв вибачення. Потім запитав: "Я сподіваюся, що ваша власна кар'єра була більш щасливою, ніж моя, мадам".
  
  “ На жаль, це не так. Вона схилила свою добре сформовану голову з грацією жінки вдвічі молодший за неї. “ Людина, заради якого я ризикував усім і чий трон врятував ваш соратник, виявився гідний тих, хто багато чим ризикував заради нього.
  
  Я простягнув їй хусточку, але це благородне створення прикусило губу, глибоко зітхнула і навіть видавило слабку, нещасну посмішку.
  
  "Дивна штука долі," нарешті продовжила вона. “ Був час, коли я відчувала, що більше ніколи не зможу довіритися ні одному чоловікові, не кажучи вже про своє серце. Але, на щастя, я помилялася. Тепер я дружина...
  
  Вона уважно оглянула кімнату, потім з заговорщическим видом нахилилася вперед і прошепотіла мені на вухо назва маленького, але стародавнього і життєво важливого королівства.
  
  "Я б подумав, що повинен був чути — матч такої важливості, ваша високість — чому про це не відомо всім без винятку?"
  
  “ Існують міркування королівського етикету, доктор, а також міркування суперництва і амбіцій. Мій чоловік вважається королем-холостяком, але з часом ви можете бути впевнені, що моя роль і моя особистість будуть розкриті. А поки я живу в комфорті і самоті і отримую велику радість від виховання мого сина: того, хто одного разу зійде на трон моїй приймальні батьківщини, коли його батько більше не буде правити ".
  
  Я в замішанні похитав головою. Ніколи, навіть у найсміливіших фантазіях, я не припускав такого повороту справ. "Прийміть мої найщиріші побажання всього найкращого, мадам," насилу видавив я. “ Але я вважаю...
  
  В цей момент я встав і налив собі келих міцного алкоголю. Потім продовжив: "... що ви прибули сюди з місією, яка не є суто соціального".
  
  Вона визнала, що це дійсно так. “Якщо б ти все ще був нашим співробітником, я б звернулася до нього зараз, як вже робила одного разу. Але оскільки це неможливо, ти повинен допомогти мені. Будь ласка, доктор, я не повинен був приходити сюди або яким-небудь чином порушувати ваше усамітнення, якщо б не надзвичайний характер нинішньої ситуації.
  
  З цими словами вона нахилилася вперед і м'яко поклала свої прохолодні пальці без рукавичок на тильну сторону мого зап'ястя. Як ніби гальванічний струм пройшов по її організму до мого від одного доторку її пальців, я відчув прилив енергії і натхнення. Жінка потрапила в біду. І ця Жінка прийшла до мене у важку хвилину. Я ніколи не зміг би бути таким підлим хвальком, щоб прогнати її, звичайно, не зараз, коли сама мантія мого наставника, здавалося, ось-ось впаде на мої власні невпевнені плечі.
  
  "Але, звичайно, ваша високість, Ірен". Я відчув, що червонію до самих коренів волосся при вимові її імені. "Будь ласка, будьте так люб'язні, зачекайте хвилинку, поки я принесу папір для заміток і письмовий прилад, щоб записати основні деталі вашого оповідання".
  
  Я встав і приніс папір і перо, потім швидко повернувся на своє місце навпроти моєї чарівної відвідувачки. На мить я подумав запропонувати їй чай і печиво з джемом, але стримався, згадавши про нинішній стан моєї комори і гаманця.
  
  "Прошу вас, продовжуйте," сказав я.
  
  “Дякую вас. Я вважаю, що вам немає необхідності згадувати про місцезнаходження або порядку мого нинішнього проживання, доктор", - почала Жінка. Побачивши мій кивок у відповідь, вона просто сказала: "Бог Голого Єдинорога був вкрадений".
  
  "Бог Голого Єдинорога", - вигукнув я.
  
  “ Бог Голого Єдинорога.
  
  "Ні," недовірливо випалила я.
  
  "Так", - холодно відповіла вона. "Бог оголеного єдинорога".
  
  “ Але як це може бути? Найбільше національне художнє скарб нації...
  
  "Шшш". Вона змусила мене замовкнути звуком, поглядом і поновленим натисканням пальців на зап'ясті. “Будь ласка. Навіть у більш звичних і безпечних місцях, ніж ті, що було б нерозумно згадувати назву моїй приймальні батьківщини.
  
  "Звичайно, звичайно," пробурмотів я, швидко приходячи в себе. - Але я не розумію, як Бога Голого Єдинорога можна вкрасти. Хіба це не так — але у мене тут є книга художніх репродукцій, давайте вивчимо гравюру статуї і подивимося ".
  
  “ Це закарбувалося в моїй пам'яті, доктор. Я бачу це перед очима день і ніч. На мій погляд, немає необхідності вивчати погану візуалізацію художника, але ви можете пошукати в своєму томі зображення шедевра великого скульптора Мендеса-Рубиросы ".
  
  Я перетнув кімнату і повернувся з важким томом в оливковій лляному палітурці і обережно відкрив його, перевертаючи кремові пергаментні сторінки, поки не натрапив на сталеву гравюру вищого досягнення скульптора Мендеса-Рубиросы, Бога оголеного єдинорога. Наскільки я пам'ятав, робота була відлита з платини і прикрашена дорогоцінними каменями. Очі бога були з рубінів, а очі єдинорогів, благоговійно скупчилися біля ніг божества, були з сапфірів і смарагдів. Роги єдинорогів були з найтоншої слонової кістки, інкрустованою філігранним золотом. Сама підстава скульптури являло собою цілісний блок полірованого онікса, інкрустований пекінським нефритом.
  
  - Але Бог Голого Єдинорога є національним надбанням, - Я ледве встиг отямитися. “ Якщо його крадіжка стане надбанням громадськості, під загрозою опиниться сама корона.
  
  
  
  "Абсолютно вірно", - погодилася жінка, відома як The Woman. “І було отримано повідомлення з загрозою, що скульптура буде виставлена на загальний огляд на площі Святого Григорія, якщо за її повернення не буде виплачений викуп у розмірі 80 трильйонів грудников. І крайній термін встановлений через сорок вісім годин. Ви можете бачити, доктор, в якому розпачі ми з чоловіком. Ось чому я прийшла до вас. Ви один — вашого шановного колеги більше немає серед нас — можете допомогти.
  
  Мільйон думок пронісся в моєму бідному мозку в цей момент.
  
  "Площа Святого Кривоноса," вигукнув я.
  
  "Площа Святого Кривоноса," підтвердила вона.
  
  "Але це національне місце збору самого сильного і непримиренного ворога вашої країни".
  
  “ Абсолютно вірно, доктор.
  
  Я задумливо погладив підборіддя, болісно відчуваючи непривабливу щетину неголених вусів, яка псувала мою зовнішність.
  
  "І 80 трильйонів грудников", - повторив я.
  
  "Так, 80 трильйонів грудников", - сказала вона.
  
  "Це буде приблизно сорок крон, дев'ять шилінгів і три пенси", - підрахував я.
  
  "Це — чи настільки близько, що не має практичного значення", - погодилася моя чарівна відвідувачка.
  
  "Сорок вісім годин," сказав я.
  
  "Приблизно два дні", - відповіла Жінка.
  
  "Зрозуміло", - я тягнув час, знову погладжуючи підборіддя. "І скажіть мені, ваша високість, — я маю на увазі, Ірен - ви і ваш чоловік відреагували на цю вимогу?"
  
  “Мій чоловік доручив своєму головному міністру тягнути час, поки я подорожую, в найсуворішій таємниці, ви, звичайно, розумієте, щоб звернутися до вас за допомогою. Ваш і— " Вона ненадовго замовкла й кинула погляд крізь затягнені туманом скла на газове світло за вікном, — ... бо, бачте, мій чоловік наполягає на жалюгідною надії, що він, можливо, пережив своє падіння.
  
  "Можливо все", - відповів я. “Останків виявлено не було. Один, можливо, навіть обидва з воюючих титанів, можливо, все ще живі. Але якщо це так - ах, якщо це так, чому ми не чули ні про те, ні про інше за минулі роки? І видатний брат мого колеги — ви, звичайно, пам'ятаєте його видатного брата, - заявив я.
  
  "Звичайно".
  
  
  
  "Сільський," прошепотіла я.
  
  “ У сільській місцевості? - луною повторила вона, явно приголомшена.
  
  "У сільській місцевості, повторив я.
  
  Жінка засунула тонкі аристократичні пальці однієї руки в оздоблений мереживом рукав і витягла звідти маленький витончений носову хустинку. Вона швидко промокнула очі. Якийсь внутрішній демон підказав мені згадати, що це був той момент, коли безпринципний людина чоловічої статі міг розпочати наступ під виглядом простого співчуття. Але поки я сидів, лаючи свою таємну слабкість, Жінка взяла себе в руки. Вона поклала хустку на місце і повністю оволоділа собою.
  
  "Тоді залишається тільки одне, доктор," твердо сказала вона. “ Ніхто інший не зможе допомогти. Ви повинні піти зі мною. Ви повинні надати нам свою допомогу.
  
  Я встав і, не кажучи ні слова, одягнувся в макінтош, макино, плащ, капелюх і калоші і простягнув руку вдячною і тремтячою Ірен.
  
  Гра, похмуро пробурмотів я собі під ніс на рівні, значно нижче чутного, починається.
  
  Залишаючи свої скромні покої, я зупинився, щоб встановити пастку для зломщиків, обмежувач для зломщиків, автоматичну дагерротипную машину і відро з водою на двері. Потім я потягнув за шнурок засувки і, повернувшись до моєї чарівної супутниці, сказав: "Я до ваших послуг, мадам".
  
  Ми спустилися по сходах, перевіряючи на кожному майданчику, немає грабіжників або зрадників, і благополучно вийшли в ніч Лаймхауса. Почав опускатися легкий туман, перетворюючи почорнілі від сажі залишки попереднього снігопаду в сіру і слизьку жижу. Ми з моїм супутником пробиралися темними, наповненим луною провулках, поки не вийшли на Вест-Індію-Док-роуд, місце стількох сумно відомих діянь і непояснених звірств.
  
  Тремтіння пробігла по моєму тілу, коли ми перетинали вимощену бруківкою площу. На мить я уявила собі, що це площа Святого Кривонога, і перед моїм внутрішнім зором виникла сріблясто-сіра, всіяна коштовними каменями фігура Бога оголеного єдинорога — національного художнього скарби адміністратора батьківщини Жінки та потенційної причини революції й анархії в цьому стародавньому, не має виходу до моря королівстві.
  
  Десь в ночі Лаймхауса пролунав крик - то бурлаки, обережно пробирающейся вгору по оповитою туманом Темзі, то якийсь бідної, нещасної жертви злочину, лютує на вулицях нещасливого району, мені не дано було знати.
  
  Повз проїхало таксі з запнутими фіранками, кучер в приглушеній темноті сидів на козлах, а збруя темних коней позвякивала і поскрипувала в такт рухам розпалених тварин.
  
  Ми з моїм супутником нервово брели у непроникному мороці, поки, залучені вогнями заклади нижчого класу, де самі покидьки Лаймхауса проводили свої жалюгідні ночі, нам не пощастило побачити, як під'їхало таксі і висадило пасажирів, парочку моряків розпусного виду, явно кілька пошарпаних і шукають місце, де можна було б витратити ті жалюгідні залишки свого матроського платні, які у них залишалися після того, як їх надули скупі власники і нечесні скарбники на їх кораблі.
  
  Я вже збирався покликати таксиста, коли мій супутник зупинив мене, наполегливо зашипев і натиснувши на руку.
  
  Перед таверною зупинилося друге таксі, і коли з нього вийшли кілька сумнівних пасажирів, ми забралися в кабіну, і Ірен тихо передала свої інструкції таксисту, який з цікавістю зазирнув через люк в пасажирський салон.
  
  Перше таксі поїхало, і мій супутник нахилився до мене зі словами: "Я вже подумав, доктор, що вам краще не сідати в перше-ліпше таксі".
  
  "Але його щойно доставили", - заперечив я. "Зловмисник ніяк не міг знати, що ми будемо шукати транспорт саме в цьому місці, щоб вчасно надіслати за нами таксі".
  
  У цей момент наша розмова була перервана спалахом світла і гучним пострілом з точки прямо перед нашим таксі. Інша машина вибухнула, піднявши стовп полум'я, і помаранчеві мови зметнулися вгору серед хмар чорного маслянистого диму.
  
  "Неймовірно". Я ахнула від подиву. "Як ти?"
  
  Жінка загадково посміхнулася, поки наш водій обережно об'їжджав перше таксі, тепер люто палаюче і практично загороджує перехрестя, де Вест-Індія-Док-роуд зустрічалася з звивистою вулицею, що вела вгору від Темзи в більш безпечний і респектабельний квартал, ніж Лаймхаус.
  
  Ми проїжджали по численних вулицях, деякі з них були жвавими і освітленими, як опівдні, інші - моторошними і затіненими, поки я не відчув, що ніяк не зможу простежити наш шлях, не кажучи вже про те, щоб визначити, де знаходився той момент, коли, нарешті, таксі зупинилося біля кіоску, звідки входили і виходили на вулицю люди, одягнені по всім параметрам.
  
  Я по-лицарськи погодився з Ірен в тому, що стосується вартості таксі, незважаючи на сумне моє фінансове становище, і ми вибралися з таксі на мокру бруківку ще в одній лондонській площі, оточеної магазинами і ресторанами, всі закриті в цей пізній час. Не кажучи ні слова, моя супутниця обережно повела мене до кіоску і потягнула за собою вниз по затемненій і недоглянутою сходах, поки ми не досягли платформи, освітленій абсолютно незнайомим мені способом освітлення. Полум'я, здавалося, було повністю укладена в мініатюрні скляні кульки і горіло з особливою регулярністю та стабільністю, які не допускали ні мерехтіння, ні руху. Як вони добували повітря для підтримки горіння, було загадкою за межами мого розуміння, але мій супутник відмовився залишатися нерухомим досить довго, щоб я міг розпитати.
  
  Вона провела мене повз великий розфарбованої дошки оголошень, що позначає район Лэдброук-Гроув, і, опустивши квитки в турнікет, ми перетнули платформу, щоб дочекатися — я не знав чого. Перед нами були залізничні колії, і моє припущення про те, що це якась станція, підтвердилося через декілька хвилин, коли підійшов поїзд незнайомого мені типу і моделі. Поїзд зупинився, і ми забралися в вагон, зайняли місця і їхали в дивному і незатишному мовчанні, поки мій супутник не вказав, що нам пора виходити з дивного вагона.
  
  
  
  II
  
  Ми вибралися назад на поверхню землі, і я виявив, що ми стоїмо на краю широкої рівної площадки розміром з поле для крикету, а то і більше, але поверхня якої складалася не з трави, а з твердого, шорсткого матеріалу, не володіє звичайної піддатливістю природного речовини.
  
  Мій супутник вів мене за руку затверділої поверхні, поки ми не опинилися поряд з самим дивним пристосуванням, яке, на мій подив, я коли-небудь бачив.
  
  
  
  Ця штуковина була довгою, як карета, і спиралася на колеса, два досить великих з одного кінця і одне маленьке з іншого. Його основна сутність, здавалося, являла собою ребристий циліндр довжиною приблизно в стрижень і покритий натягнутою тканиною, волого блестевшей під нічний моросью.
  
  На верхній стороні пристрою розташовувалися два відкритих сидіння з вигнутими щитками з целулоїду або изостекла перед кожним і набором незрозумілих циферблатів і ручок на одному з них. З боків і задній частині машини виступали короткі виступи, а до одного кінця було прикріплено велике дерев'яне пристрій, мало чим відрізняється від морського гвинта, прикріплене до чорного і потужному на вигляд пристрою, що нагадує те, яке, як я іноді бачив, що використовується на невеликих експериментальних морських суднах.
  
  Найдивовижнішим з усіх було те, що чотири вільно обертаються лопаті виступали з жердини, встановленого на верхній частині машини, їх кінці звисали під дією власної ваги без підтримки, і всі вони злегка поскрипували і розгойдувалися при кожній зміні крижаного, пронизливого вітру.
  
  Моя супутниця потягнулася до найближчого сидіння і дістала звідти головні убори для себе і для мене, без слів продемонструвавши, як слід носити. Кожен з них був зроблений з м'якої шкіри і повністю закривав черепну частина власника. Ремінець замикається під підборіддям власника, забезпечуючи тим самим щільне і надійне прилягання головного убору, а окуляри з прозорими лінзами можна надіти на місце для захисту очей від вітру та вологи або підняти на лоб, щоб забезпечити безперешкодний огляд в більш сприятливих умовах.
  
  Моя супутниця поставила одну струнку ногу на короткий виступ, який виступав збоку від машини, і граціозно піднялася на сидіння. Безмовними жестами вона висловила своє бажання, щоб я наслідував її дій, і, не бажаючи засмучувати цю милу і мужню жінку, я погодився, піднявшись на виступ, а звідти на друге сидіння. Там я виявив, що сиджу на не дуже незручною шкіряній подушці.
  
  Моя супутниця повернулася на своєму місці і жестами показала, що я повинен закріпити своє сидіння, закріпивши ремінь через коліна. Я знову погодився, подивився через плече моєї супутниці, як вона пристібається ременем безпеки, і ахнув від подиву, побачивши, як із сусідньої прибудови раптово з'являється покритий жиром механік, одягнений у брезентовий комбінезон, мчить по відкритому простору до нашої машині, стискає в руках дерев'яний елемент, який я мимоволі охрестив (подумки) повітряним гвинтом, і крутить його.
  
  Моя супутниця, привітавши прибуття механіка підняттям великого пальця однієї руки, відрегулювала деякі важелі управління перед собою, після чого автономний двигун у передній частині дивного маленького літального апарату закашляв і, забормотав, ожив. Прогрів двигун протягом декількох хвилин, мій супутник знову подав знак механіку, який витягнув пару непримітних колодок з-під коліс автомобіля, і ми поїхали вперед з вражаючою швидкістю, вітер шмагав повз нас, змушуючи мене бути вдячним за шолом і захисні окуляри, надані моїм супутником.
  
  Перш ніж я встиг хоча б задуматися про мету цього незвичайного подорожі з механічним приводом, мене відволік дивний звук вжик-вжик-вжик, що пролунав прямо над головою і, очевидно, ідеально відповідав нашому власному просування. Я підняв погляд вгору в надії виявити джерело дивних звуків і виявив, що вони виходять з чотирьох лопатей, встановлених на низькій вежі над кабіною пілота, де я сидів.
  
  Лопаті оберталися так швидко, що я ледве міг стежити за ними поглядом, і подив наростало, коли я відчув, що дивний апарат, до якого я був безпорадно прив'язаний, дійсно піднявся з поля, яке він перетинав, і рушив без підтримки в розрідженому повітрі.
  
  Повинно бути, я скрикнув від подиву, тому що мій супутник повернувся до мене з посмішкою, виражала таку абсолютну впевненість у собі, що я голосно розсміявся над своєю хвилинної панікою і подумки поклявся, що не дозволю нічому перешкодити мені насолодитися цим безпрецедентним досвідом. Бог голого Єдинорога міг бути відсутнім, великий детектив міг бути втрачений для світу, але зі мною все було в порядку, і я отримаю запропоноване мені задоволення, а про свої проблеми подбаю пізніше.
  
  Ми летіли — так, я використовую це слово навмисно і з повним усвідомленням серйозності його застосування — по великому колу над околицями Лондона, спостерігаючи за сходом сонця над далеким протокою на сході, пролітаючи над тими самими місцями, де ми з моїм зниклим супутником намагалися протистояти небезпекам і розгадувати головоломки, потім повернули в північному напрямку, пролітаючи над темно-зеленими лісами і світлими луками, залишаючи позаду Англію, Уельс, Шотландію та Оркнейські острови.
  
  
  
  Не було вимовлено ні слова — нічого не можна було розчути з-за рівного гудіння двигуна, який обертав повітряний гвинт, який забезпечував нам просування по небу, і змушував лопаті наших повітряних гвинтів здійснювати життєво важливі обертів, — але я був вражений, час від часу спостерігаючи, як моя супутниця наполовину вилазить зі своєї кабіни, тягнеться до коротких виступів з боків апарату і дістає маленькі краплеподібні ємності з пальним, які вона зливає в форсунку, встановлену на корпусі апарату перед її власним целлулоидным щитком.
  
  Сонце повністю зійшло, небо було блискучим північним блакитним, і тільки плямисті хмари чистого білого кольору усеивали його блакитну правильність, і виблискує на водній гладі під нами не було видно ні суші, ні творінь рук людських. Я не знаю, як довго ми летіли і як далеко просунулися на північ, за винятком того, що повітря навколо нас ставав все більш холодним, і я все більше вдячний за передбачливість, яка змусила мене тепло одягнутися перед тим, як залишити мої покої в Лаймхаусе, коли під нами і далеко з'явилося миготіння сліпучої білизни.
  
  Моя супутниця потягнулася до останнього залишився паливному баку, встановленого на машині, і вилила його вміст у форсунку, яку вона використовувала перед своїм щитом. Озирнувшись на мене через плече, вона вказала вперед і викрикнула кілька слів, які я не розчув через гулу двигуна і шуму повітря, доносившегося до моїх затягнутих у шкіру вух.
  
  Але незабаром я почав розуміти значення, якщо не фактичний зміст її мови, оскільки під ретельним керівництвом наше маленьке суденце попрямувала вниз і початок довгий, неухильне наближення до того, що я тепер дізнався як не що інше, як величезний паковий лід у північних полярних регіонах планети. Наше маленьке суденце просувалося все нижче і нижче, у міру того як темні води під нашими витягнутими колесами поступалися місце зазубреним білим айсбергам, паковому льоду і, нарешті, величезним льодовиках.
  
  Гористе утворення льоду прослизнула під нашим гудящим апаратом, коли ми мчали в нижніх шарах атмосфери, і з часом змінилося плоскої областю блискучого білого кольору. Ми перетнули це новий простір, і, нарешті, мій супутник описав вузькі кола, повільно знижуючись по спіралі перед освітою, що я спочатку прийняв за незвичайну проекцію незвичайної краси і правильності, і тільки через багато миттєвостей визнав за артефакт, створений зусиллями людини.
  
  
  
  Там — у самих північних просторах полярних крижаних полів — була справа рук людини. Я мало не розплакався від зухвалості і краси конструкції і був відвернений від цього ходу думок тільки приземлення корабля, в якому я їхав. Машина покотилася з щільно утрамбованому снігу і зупинилася біля входу в чудовий будинок.
  
  Штормовий вітер пронісся над блискучою крижаною шапкою і кинув грайливі снігові бризки на оголену нижню половину мого обличчя. Я провела язиком по губах, пробуючи чистоту танучих кристалів. На виблискуючих шпилях, які стояли перед нами, не було жодних ознак життя. Ні зустрічає, ні охоронець не вийшли з арочного входу в будівлю.
  
  Ще до того, як ми досягли його воріт, я запитав: “Ірен— що це за місце? Я думав, ми прямуємо у вашу столицю. Замість цього ми досягли північної полярної шапки планети, регіону, який завжди вважався нежилим, за винятком білих ведмедів, тюленів і чайок. І все ж ми знаходимо це прекрасна споруда ".
  
  Здивовано кліпаючи очима, я вигукнув: "Благаю вас, поясніть".
  
  Вона звернула до мене сліпучу посмішку, яка розтопила серця і зірвала оплески глядачів по всьому світу і яка привела її на бік однієї з коронованих осіб Європи у самому блискучому, хоча і таємному шлюбі, який тільки бачив століття. “ Прошу вас, проявіть терпіння ще на кілька хвилин, доктор. Вам все стане ясно, як тільки ми опинимося усередині Фортеці.
  
  “ Фортеця? - Безпорадно повторила я.
  
  “Фортеця самотності. Споруда, яка здається частиною крижини, на якій воно стоїть, насправді збудовано з мармуру, чистого білого мармуру, видобутого на секретному родовищі і доставленого сюди в найсуворішій таємниці. Всередині нього знаходяться ті, хто покликав вас. Ті, чиїм добровільним представником я маю честь бути ".
  
  Ми пройшли під високими порталами і по гучних коридорах, поки, нарешті, не увійшли в зал, займаний єдиним бронзовим гігантом, що сидить у напруженій позі медитації. Коли ми увійшли в кімнату, на мить здалося, що він завмер, але через кілька секунд я зрозумів, що він виконував серію найдивовижніших вправ на самоті.
  
  На моїх очах він змусив свої м'язи працювати один проти одного, напружуючись до тих пір, поки тонка плівка поту не покрила його могутнє тіло. Він щось тихо промовив, і я зрозумів, що він жонглює в розумі десятком цифр, множачи, ділячи, витягуючи квадратні і кубічні корені. Він звернувся до апарату, який створював звукові хвилі на частотах, які зникали за межами чутності для мене, але що він міг, судячи з виразу його обличчя, виявити.
  
  В кінці серії він подивився на мене і на мою супутницю. Голосом, який вселяв впевненість і послух, він заговорив. "Привіт, Патриція", - сказав він неофіційно. “Я бачу, він прийшов з тобою. Я, звичайно, знав, що він прийде".
  
  Він піднявся зі свого місця і попрямував до нас через кімнату, обіймаючи жінку, відому як Жінка, двома могутніми м'язистими руками з бронзи. І все ж, незважаючи на всю ніжність, яка була видна в цьому обіймах, це була явно братська — або, можливо, кузенская — ніжність, не більше того.
  
  Патриція, подумала я. Він назвав її Патріцією. Але хіба її звали не Ірен? У мене не було часу обдумувати цю головоломку, тому що бронзовий гігант відпустив її і повернувся до мене.
  
  "А ви, сер, - сказав бронзовий гігант, простягаючи могутню руку в мужньому вітанні, - ви не хто інший, як Джон Х. Ватсон, доктор медицини, чи не так?"
  
  Я потиснув йому руку так міцно, як тільки міг, і, зізнаюся, мені було приємно отримати її назад цілою і неушкодженою, кістки не потрощилися сильніше, ніж були, в лещатах бронзового людини. “ Дійсно. Можу я удостоїтися честі вручити вірчі грамоти, сер?
  
  Він обеззброююче посміхнувся і сказав: “Звичайно, звичайно. Мене звуть Кларк Севідж-молодший. У мене самого є кілька вчених ступенів, отриманих то тут, то там за ці роки. Більшість моїх друзів звуть мене просто Док. Для мене було б честю, якби ви робили так само ".
  
  З якоїсь причини я був скоріше задоволений, ніж ображений безцеремонністю і неформальністю цієї людини, і погодився називати його тим ім'ям, яке він віддає перевагу. Це був би Док. “Я вважаю, - сказав я у відповідь, - що ми могли б уникнути деякої плутанини, якщо б ви називали мене так, як завжди називав мій найдорожчий друг, якого я втратив на ці кілька років. Це був, просто кажучи, Ватсон.
  
  "Я буду щасливий зробити саме це", - сказав бронзовий гігант.
  
  "Але хіба я не чув, як ви зверталися до нашої супутниці як до Патриції?" Я вирішив, що це моя можливість самостійно розгадати головоломку.
  
  
  
  Док Севідж згідно кивнув своєю густою шевелюрою мідного кольору. “ Бачите, мій кузен.
  
  Стривожений, я сказав: "Але хіба вона не—" Я повернувся до Жінки і звернувся безпосередньо до неї. "Але хіба ви не колишня Ірен Адлер, а тепер Її Королівська високість—"
  
  "Будь ласка," перервала його чарівна молода жінка. “Доку я відома як його кузина Патриція Севідж. Вам і вашому колезі я відома в іншому вигляді. Давайте залишимо все як є, прошу вас.
  
  Її слова безмірно спантеличили мене, але я відчував, що в тих обставинах, в яких я виявився, у мене не було іншого вибору, крім як погодитися.
  
  "Ви повинні пробачити мене, Ватсон", - сказав бронзовий гігант. “Мій кузен допоміг мені в невеликому обмані, який був необхідний, щоб доставити вас сюди, в мою полярну фортеця Самотності. Якщо б у столицях світу поширився слух про зустріч, на яку ви були таємно викликані, неминуче сталася безпрецедентна за всю історію людської цивілізації спалах злочинності".
  
  — Ви хочете сказати... — ошелешено пробурмотів я, - ви хочете сказати, що Бог Голого Єдинорога не був вкрадений? За нього не вимагають викупу в розмірі 80 трильйонів грудников? Його не будуть виставляти на площі Святого Врицихлева, якщо викуп не буде виплачений? Вся ця процедура була свого роду містифікацією?"
  
  "О, пограбування цілком реально, доктор Ватсон", - заявила Жінка. “Бог голого єдинорога пропав, і все, що я вам описав, відбудеться, якщо його не знайдуть. Але це всього лише крихітна частина всесвітньої загрози ".
  
  "Абсолютно вірно", - сказав Док Севідж. “Я всього лише сам повернувся з подорожі по землі, вирвавшись з лап диявола, що не має аналогів в анналах злочинності. Те, що відбувається тут сьогодні, є не чим іншим, як військовою радою, військовим радою проти того, хто погрожує впорядкованої структури і справедливим дій усього світового порядку. Хто-то, сама особистість якого, не кажучи вже про його операційної базі є таємницею, загорнутої в головоломку, замкнені всередині енігми ".
  
  "Добре сказано", - я зааплодував. "Але тільки ми троє стоїмо між силами порядку і цивілізації і цим дияволом?"
  
  "Не ми троє, доктор", - сказала Жінка. “Зараз я мушу вас покинути. Моя роль зіграна, моя прощальна промова виголошена. Мені пора покинути сцену цієї драми і повернутися до мого чоловіка і догляду за моєю дитиною, щоб спостерігати і молитися за тими, в чиї руки, можливо, була віддана сама доля світу".
  
  Вона ще раз обмінялася цнотливим поглядом з бронзовим чоловіком, потім серцево потиснула мені руку і зникла з кімнати. Через мить я почув звук її машини, коли вона знову ожила, потім почалося її рівне гудіння і вжик-вжик-вжик, що означало, що її ротори оберталися, піднімаючи обтягнутий тканиною корпус у холодне повітря над арктичними просторами. Потім він повільно зник з поля зору.
  
  Я стояв один в кімнаті з бронзовим гігантом Доком Сэвиджем.
  
  "Будь ласка, ходімо зі мною, Ватсон", - сказав він нарешті. Я відчував, що у мене немає вибору, окрім як підкоритися. Севідж потужною ходою попрямував до дверного прорізу, відрегулював якийсь пристрій, яке я прийняв за автоматичну охорону нескінченно більш досконалого типу, ніж ті, що я встановив у своїй квартирі в Лаймхаусе, і відступив убік, коли я ввійшов у сусідню кімнату.
  
  Тут я опинився в приміщенні, яким міг би пишатися кращий чоловічий клуб Лондона, Чикаго чи європейська набережна екзотичного Шанхаю.
  
  Стіни, обшиті дерев'яними панелями, піднімалися до високої стелі з чудовою різьбою, з якого звисали старовинні ковані люстри. Свічки створювали атмосферу, в той час як майстерно приховані світильники штучного походження забезпечували додаткове освітлення. Уздовж стін ряд за рядом стояли книги в однакових наборах з найтоншої пряжі і сап'яну; тиснені вручну назви з найтоншої позолотою повертали кімнаті світло.
  
  Поверх східного килима з глибоким ворсом, нескінченно багатого і вишуканої роботи, невелика частина розкішного кам'яної підлоги була викладена перед великим пишним каміном, в якому весело палав надзвичайної краси багаття з найтоншим, але приємним ароматом.
  
  М'які крісла з дорогої шкіри і майстерно вирізьбленого темного дерева стояли по всій кімнаті, і кожне, за винятком двох явно незайнятих було зайнято чоловіком значного виду, хоча і злегка ексцентрично одягненим.
  
  В одному з крісел сиділа мускулиста фігура, вся в сірому. Сиве волосся, сірий колір обличчя, сіра туніка і штани. Поки я в жаху стояла в дверях кімнати, він звернув на мене мертвий, холодний погляд, окинувши мене від моїх міцних британських черевиків до моєї власної вицвілій шевелюри. Він коротко кивнув, але нічого не сказав.
  
  
  
  У кріслі поруч з ним сидів чоловік, весь у чорному, чорна одяг огортала його з голови до ніг, за винятком тих місць, де виднілися червоні відблиски його одягу. Комір його був піднятий, закриваючи обличчя, а поля чорного крислатого капелюха опущені. Між полями і коміром стирчали тільки блискучі очі і яструбиний ніс. Однією рукою він грав дивним кільцем кольору жирасоль, яке носив на пальці іншої.
  
  Поруч з ним сидів чоловік з разюче відкритим, із виразом обличчя, світлим хвилястим волоссям і блискучими блакитними очима. На ньому був облягаючий светр, вузькі штани в широку смужку з боків і високі начищені черевики. Якимось чином він справив на мене враження американця - як дивно, та більшість цих чоловіків. Але цей чоловік ніс у собі ще одне, відмінні відчуття того, що він великий спортсмен коледжу — продукт Єльського або Гарвардського університету, як я здогадався.
  
  За ним байдикував ще один молодий чоловік із відкритим обличчям, на цей раз одягнений у червоний костюм на блискавці, який гармоніював з його кучерявим рудим волоссям. А за ним ще два людини м'язистого атлетичної статури — один майже голий, одягнений тільки в позвякивающую збрую і позвякивающее зброю, інший в звичайному одязі, яка виглядала набагато більш старого, в той час як сам він здавався сильним і компетентним.
  
  Залишалися тільки двоє інших. Це була ще одна фігура в темному плащі й крислатому капелюсі, фігура, дивно нагадує людину з яструбиним носом, за винятком того, що в останньому випадку не було червоного світіння, що підкреслює похмурі відтінки одягу, який він носив, а замість цього була мережа сріблястих ниток, якими покривали його одяг, створюючи надприродне відчуття гігантської павутини.
  
  Інший був молодою людиною приємної зовнішності, хоча і з відтінком ліниво, притаманною дуже багатим людям. Він подивився на мене з відкритим, доброзичливим виразом обличчя, і тому я був ще більше вражений, звернувши увагу на його піднятий комір і монотонну забарвлення його досить звичайного на вигляд костюма - ніжно-нефритово-зеленого.
  
  
  
  III
  
  "Джентльмени," почув я голос Дока Севіджа у себе за спиною, " дозвольте мені представити нашого останнього члена — доктора Джона Х. Уотсона, покійного з Бейкер-стріт, 221Б, Лондон, Англія.
  
  "Доктор Ватсон," продовжив бронзовий гігант, " не могли б ви увійти і відчувати себе як вдома. Це наша бібліотека. Тисячі томів, які ви бачите уздовж стін цього залу, являють собою біографії, опубліковані і засекречені, людей, присутніх у нашій присутності. Навіть кілька ваших власних робіт, що стосуються вашого колишнього співробітника, потрапили в наші архіви, як і сам ваш співробітник не раз.
  
  “ Холмс— тут? Я ахнув. “ Так адже він ніколи не говорив мені ... він навіть не натякав...
  
  "Ні, Ватсон?" - відповів бронзовий гігант. "Ну, можливо, коли-небудь, коли він дізнається вас краще".
  
  "Можливо," погодився я, опустивши очі. “ Можливо...
  
  “ Не будьте суворі до себе, Ватсон. Тепер, коли для вас настав час бути корисними, ви тут, у Фортеці Самотності, і це ваш шанс надати послугу світу — і деяким людям в цьому світі. Але спочатку дозвольте мені представити інших наших учасників.
  
  Він взяв мене за лікоть, і я обійшла коло м'яких крісел, по черзі потискуючи руки кожному з чоловіків, яких я бачила раніше. Коли я підходила до кожного, він представлявся мені:
  
  “ Річард Бенсон — Месник, - представився чоловік у сірому.
  
  "Кент Аллард — Тінь," похмуро усміхнувся чоловік з яструбиним носом.
  
  "Гордон, Єльський університет 34—го року випуску - мої друзі називають мене Флеш".
  
  “ Кертіс Ньютон, сер, іноді відомий як капітан Фьючер.
  
  “ Джон Картер, колишній капітан кавалерії конфедерації.
  
  "Девід Іннес з Коннектикуту і Пеллюсидарская імперія".
  
  "Річард Вентворт," представився другий з одягнених у чорне чоловіків, " відомий деяким як Павук. Навіть коли він потиснув мені руку, я помітив, як підозру і ревнощі промайнули між ним і людиною, що назвала себе Тінню.
  
  І, нарешті, чоловік у зеленому костюмі священика. "Ом", - співучо промовив він, роблячи східний знак вітання складеними руками, перш ніж простягнути одну мені на західний манер. “ Джетро Дюмон з Парк-авеню, Нью-Йорк. Також відомий як доктор Чарльз Пали і—Зелений лама.
  
  “ Я задоволений, - зумів промурмотати я. - Мені і в голову не приходило, що хтось із вас - реальні люди. Я завжди вважав вас плодами уяви.
  
  
  
  "Як, втім, і те ж саме звинувачення було висунуто проти вашого хорошого друга і компаньйона з Бейкер-стріт, не так, Ватсон?" Це був бронзовий гігант, Кларк Севідж.
  
  Я визнав, що це дійсно так. "На мене нападають з обох сторін", - сказав я. "З одного боку, є ті, хто стверджує, що мій хороший друг і колега, чиї справи я вів в міру своїх скромних можливостей протягом багатьох років, є лише породженням моєї власної уяви і взагалі не існує в реальному світі".
  
  Я обвів поглядом блискуче зібрання, потім продовжив. "У той час як, з іншого боку, джентльмен, який служить моїм літературним агентом, доктор Артур Конан Дойл, сам був звинувачений у написанні тих розповідей, які я надаю йому і які він, у свою чергу, продає журналам від мого імені".
  
  По колу чоловіків у кімнаті прокотився співчутливий смішок згоди. Я знову подумав про томах, що покривали стіни цієї бібліотеки, — не про один з моїх товаришів, але чиї подвиги заслужили зусилля такого літописця, як я сам, якими б скромними не були його таланти.
  
  "І ця банда, це збіговисько авантюристів — бачу я перед собою всю їх різновид?" - Запитав я у всіх присутніх, сідаючи в багату і зручне крісло, запропоноване мені Доком Сэвиджем.
  
  Знову піднявся гул негучною дискусії, коли яскраво одягнені фігури обмінялися коментарями по моєму питанню. Потім один з них — я вважаю, це був випускник Єльського університету Гордон — відповів в ролі негласно призначеного представника для них усіх.
  
  “Ми, деякі відважні, лише нинішні представники руху, кількість яких обчислюється легіоном. З часів нашого засновника, чий портрет висить над каміном, і донині нас були сотні. Їх імена викарбувані на почесному сувої, який стоїть он там, біля вікна.
  
  Він вказав спочатку на картину, про яку говорив, потім на високе вузьке вікно, через затемнені скла термічно якого починала опускатися довга полярна ніч. Я першим підійшов до ревучому каміна і подивився вгору, на витончено виконане зображення в багатій рамці над ним. Художник виконав свою роботу в насичених тонах темно-коричневого, рожевого і бордового. Обличчя, що дивилося на мене у відповідь, випромінювало силу, інтелект і тонкий наліт безтурботного дотепності. Це був костюм французького шевальє минулого століття. На маленькій табличці з гравіюванням під полотном простим шрифтом було написано лише одне слово: д'артаньян.
  
  На мить віддавши безмовне данину поваги зображеної на портреті, я пройшов по розкішному килиму до свитка, на який раніше вказав американець Гордон. Його заголовком була проста фраза, початкові літери якій майстерно утворювали слово всього з одного слова, значення якого, боюся, я повинен визнати, абсолютно вислизнуло від мене. На початку сувою говорилося ПРО ПЕРСОНАЖІВ, ОБ'ЄДНАНИХ В ЛІГУ ЗАХИСНИКІВ. Таким чином, нижчезазначених імен було дійсно багато, включаючи не тільки всіх присутніх у залі (за винятком мене, звичайно), але і безліч інших, з яких випадковим чином були вибрані такі знайомі і незнайомі імена, як Жюль де Грендон, Ентоні Роджерс, сер Денніс Найланд Сміт, Джиммі Дейл, Арсен Люпен, Кімболл Киннисон, Ніколас Картер, Стівен Костиган і ще цілі колонки.
  
  "Чудова компанія", - не втримався я від вигуку, закінчивши читання позолоченого сувою. “Але, якщо мені буде дозволено взяти на себе сміливість запитати, як це міститься заклад? Чиїми зусиллями управляються ці заклади? Хто розводить вогонь, готує їстівні припаси, здійснює узливання?"
  
  "О, у нас повно лакеїв, доктор Ватсон, - повідомив молодий чоловік у червоному костюмі на блискавці. Я відразу впізнав у ньому Кертіса Ньютона. “Кожен з нас надає свій штат помічників для загальної служби Ліги. Серед моїх власних помічників - андроїд Ото, робот Грег і Саймон Райт, живий мозок ".
  
  "А мої" заявила Тінь зі зловісним смішком, "плейбой Ламонт Кренстон, мій шофер Мо Шревниц, чарівник зв'язку Бербанк і близький до самогубства Гаррі Вінсент".
  
  По черзі кожен із них назвав групу дивних помічників, кожен з яких був таким же дивним і ексцентричним, як і його роботодавець.
  
  "Кожен з них," уклав Док Севідж, "відбуває свій час на кухні, в оружейній або де-небудь ще в Фортеці і на інших віддалених аванпостах нашої Ліги в перервах між завданнями на особистій службі у свого роботодавця".
  
  "Я розумію", - заявив я, ліниво потягуючи напій, який з'явився, абсолютно непомічений, поруч з моїм м'яким кріслом. Я зупинився і, здивований, понюхав вміст свого келиха. Сарсапарилья.
  
  "І все ж я здивований одним питанням", - сказав я, звертаючись ще раз до всіх моїм господарям. У відповідь вони подивилися на мене з виразом цікавого очікування. “Навіщо, - нарешті я зважився запитати, “ ви викликали мене в цей редут? Ви, безсумнівно, група найбільш здібних і відважних героїв. Я не знаю, яка загадка стоїть перед вами, крім питання про викрадений Бога Голого Єдинорога. Звичайно, вам не потрібні мої власні скромні таланти для вирішення цієї проблеми, яка повинна згасати в ваших очах перед найдрібнішої із загадок.
  
  Голова зборів знову перейшов до Кларку Сэвиджу-молодшому. Він ходив взад і вперед, нарешті, зупинившись перед потрескивающим каміном, так що язики полум'я, звиваючись і танцюючи за його героїчною постаттю, відкидали жахливі тіні на багато прикрашену бібліотеку Ліги. Широко розставивши ноги, зчепивши руки за спиною, випнувши чудову груди і гордо піднявши голову, вся його фігура була підсвічена і полускрыта танцюючим полум'ям, він являв собою саму чудову картину чоловічої сили і грації, яку я коли-небудь бачив.
  
  “Джон Ватсон, - переконливо промовив він, - те, що я збираюся вам повідомити, - це інформація самого делікатного і в той же час надзвичайного характеру. Я клянусь вашою честю як молодшого юриста Персонажів, Об'єднаних в якості Захисників, нікому не розкривати це до тих пір, поки справа не буде доведена до тріумфального завершення. Чи даєте ви мені урочисте слово, Джон Ватсон?
  
  "Ви зрозуміли, сер", - прошепотів я. В горлі у мене стояв клубок, а очі в цей момент дивно наповнилися сльозами.
  
  "Дуже добре". Док Севідж продовжив: "Я повинен повідомити вам, що на свободі перебуває архизлодей, чиї підступні махінації повністю затьмарюють махінації найбільш сумно відомих лиходіїв у всіх анналах Ліги".
  
  "Чорніше кардинала Рішельє", - сказав чийсь голос.
  
  "Більш зловісний, ніж підступний доктор Фу Манчі", - додав інший.
  
  “ Більш блискучий, ніж революціонер Ай-Арц з планети Лемнис.
  
  “ Більш підступний, ніж Хитрун Худжі.
  
  “ Небезпечніше, ніж Блекі Дюкейн.
  
  "Більш безжалісний, ніж майстер розуму Рас Тавас".
  
  "Більш загрозливого, ніж сам Наполеон Злочинності", - вигукнув Док Севідж, підводячи підсумок списком.
  
  “ Кримінальний Наполеон? - Недовірливо перепитав я. “ Ви маєте на увазі... ви маєте на увазі збоченого генія професора Джеймса Моріарті? Але про нього нічого не чули з тих пір, як він разом з моїм великим колегою кинувся в Рейхенбахский водоспад. Ви хочете сказати, що він вижив?"
  
  “Можливо, він був убитий, Джон Ватсон, — з іншого боку, можливо, він втік, як і його суперник у епічної боротьби, яка досягла своєї кульмінації там, у Швейцарії. Багато людей вважали за потрібне зникнути, а що може бути кращим укриттям, ніж могила, а Ватсон?
  
  Севідж тепер ходив взад-вперед перед величезним каміном, його титанічна тінь розгойдувалася на дерев'яних балках і металевих канделябрах над нашими головами. Інші чоловіки в кімнаті сиділи мовчки, вичікуючи, спостерігаючи за обміном репліками між лідером і мною. Я мовчки поклявся не підвести мого відсутнього товариша в відстоювання його честі.
  
  "Згадуючи ім'я Злочинного Наполеона, - сказав я з деякою запалом, - згадуючи це, Док Севідж, ви опосередковано висуваєте звинувачення в тому, що мій власний співробітник якимось чином не зміг звільнити землю від цієї загрози".
  
  "Абсолютно вірно", - підтвердив Док Севідж. "Ваш колега — Шерлок Холмс знаходиться в руках диявола, перед яким професор Моріарті та інші дрібні спекулянти бліднуть до нікчемності".
  
  Він ступив уперед і став наді мною, підносячись в повітрі на цілих шість футів і більше. “Я тут тільки тому, що своєчасна допомога моєї кузини Патриції допомогла мені вирватися з лап цього архидемона. Я вислизнув з його мереж, але двом товаришам, з якими я переслідував зниклого Бога Голого Єдинорога, пощастило менше, ніж мені, і в даний час вони знаходяться в жахливому стані через божевільного генія, чиї зусилля ще можуть призвести до руйнування всієї крихкої структури цивілізації ".
  
  “ Двоє компаньйонів? - Тупо повторив я. - Двоє? Але хто вони можуть бути?
  
  Він низько присів, наблизивши свої мерехтливі очі з металевими вкрапленнями до моїм власним, і багатозначно тицьнув у мене пальцем. "У цей самий момент в лапах цього блискучого маніяка спочивають і Шерлок Холмс, і сер Джон Клейтон, лорд Грейсток, людина, відомий всьому світу як Тарзан із племені мавп".
  
  “ Холмс і Грейсток? В один і той же час? І ви теж майже такий же, Док Севідж? - Вигукнув я. “ Хто може бути цей диявол і як я можу допомогти визволити ваших спільників з його лап?
  
  "Вентворт, ви наш вищий інтелектуал", - гаркнув Док Севідж персонажу в павутинного плащі. “ Просвітіть доктора Ватсона щодо нашої стратегії, будь ласка, поки я піду ненадовго, щоб витягти кілька квадратних і кубічних коренів.
  
  Док Севідж повернувся на своє місце, а Павук почав говорити низьким, вкрадливим голосом, який, здавалося, майже гіпнотизував слухача.
  
  "Цей архидемон, безсумнівно, самий блискучий і спритний противник, з яким хто-небудь з нас коли-небудь стикався", - заявив він. “І все ж, Ватсон, як знають усі, хто бореться зі злочинністю і анархією в найпотаємніших куточках свого істоти, ніколи на світі не було лиходія, чий збочений мозок не змусив би його зробити одну фатальну помилку, яка з часом привела до того, що він постав перед судом і був покараний. Рано чи пізно, Ватсон, лиходії розплачуються за свої злодіяння.
  
  "Викрадення Тарзана, Холмса і Дока Севіджа повинно було статися на блискучій виставці європейського прогресу, де був виставлений Бог голого єдинорога".
  
  Це говорив Річард Генрі Бенсон, Месник. Кажучи це, він крутив у руках дивний кинджал і ще більше дивного вигляду пістолет. "Була замінена блискуча копія Бога оголеного єдинорога, заміна, яка вислизнула б від досвідченого ока самого вимогливого лапидариста, та все ж була виявлена простою жінкою".
  
  "Так, звичайна жінка". Капітан Джон Картер продовжив розповідь. "Жінка мінливої натури, чиї прихильники по-різному ідентифікували її як принцесу Дею Торіс Гелиумскую, як Джоан Рендалл, дочка комісара управління міжпланетної поліції, як Марго Лейн, вірну подругу і супутницю Тіні, як Джейн Портер Клейтон, леді Грейсток, і як міс Эвангл Стюарт з богемного кварталу Нью-Йорка, Грінвіч-Віллідж, серед інших".
  
  - Ця жінка, - вкрадливо втрутився Джетро Дюмон, - Та Жінка, якщо хочете, виявила хитромудру підміну і спробувала повідомити Шерлока Холмса, лорда Грейстока і Дока Севіджа. Вона попередила Грейстока і Холмса і розмовляла з Доком Сэвиджем, коли перші два члена Ліги, не підозрюючи про присутність Дока, рушили розкривати шахрайство і потрапили в пастку архидемона."
  
  "Я кинувся їм на допомогу," закінчив Севідж свою розповідь, " але лиходій був підготовлений. Він використовував Бога Голого Єдинорога, щоб заманити Холмса і Тарзана в пастку, і, використовуючи їх в якості приманки, мало не зловив в мережі і мене. Мені вдалося врятуватися, і нічого більше, а Холмс і Тарзан були викрадені разом з Богом Голого Єдинорога.
  
  — Значить, загроза, про яку говорила її Величність... Жінка, - пробурмотів я, запинаючись, - загроза виставити Бога Оголеного Єдинорога на площі Святого Кривоногого, була всього лише вивертом? Містифікація?"
  
  "Ні, доктор Ватсон," втрутилася Тінь, " ця загроза реальна, надто реальна. Але набагато більшу загрозу порядку та безпеки світу являє безумець, який в даний момент тримає в своїх лапах Шерлока Холмса і Тарзана з племені мавп ".
  
  "Зрозуміло, зрозуміло", - ошелешено пробурмотів я невиразно. “Але тоді— тоді яку роль ти вибрав для мене в цій драмі? Що може зробити скромний лікар, а іноді і біограф великих людей у цій надзвичайній ситуації?"
  
  "Ви," владно сказав Док Севідж, " повинні розкрити злочин, врятувати жертв і зберегти порядок у світовій цивілізації, доктор Ватсон.
  
  IV
  
  Я понишпорив у своєму халаті в пошуках трубки, відкинув даремний револьвер, яким так нерозумно погрожував Жінці, коли вона, здавалося, давним-давно увійшла в мою квартиру в Лаймхаусе, і почав ходити взад-вперед. Мій розум гарячково міркував. Мої думки кружляли, як уламки уламків, підхоплені виром. Що б зробив Холмс? це було все, про що я міг думати в той момент. Що б зробив Холмс, що б зробив Холмс?
  
  Нарешті я зупинився перед Доком Сэвиджем і запитав: "чи Залишив лиходій після себе якусь зачіпку - якусь крихту докази, якою б тривіальної або безглуздою вона вам не здавалася?"
  
  Зморшки спантеличенні і зосередженості прорізали глибокі борозни на лобі бронзового людини. Нарешті він сказав: "Можливо, є одна річ, Ватсон, але в той час вона здавалася мені настільки незначною, що я ледь звернув на неї увагу і не наважуюся згадати про це вам зараз".
  
  "Дозвольте мені самому судити про це, будь ласка", - гаркнув я в манері Холмса, на яку тільки був здатний. До мого задоволення, бронзовий чоловік відповів так, як завжди відповідали свідки на допиті Шерлока Холмса.
  
  "Диявол, очевидно, розробив якийсь сверхнаучное пристрій, яке зменшувало зростання його жертв до пігмеїв, і він пішов, тримаючи бідолаху Холмса під однією рукою, а Грейстока - під іншого".
  
  "Так," сказав я підбадьорливо, - прошу вас, продовжуйте.
  
  "Отже, доктор Ватсон," продовжив Севідж, - коли цей диявол залишив експозицію європейського прогресу, він, здавалося, щось бурмотів собі під ніс. Я ледве міг розібрати, що саме він говорив. Але мені здалося, що це щось на зразок Ангкор-Ват, Ангкор-Ват. Але що це могло означати, Ватсон?
  
  Я поблажливо посміхнувся і повернувся до присутніх, які сиділи в побожному мовчанні, спостерігаючи за протистоянням між Сэвиджем і мною. Мовчазним жестом дав зрозуміти, що готовий прийняти інформацію від будь-якого з них.
  
  "Це екзотичний наркотик?" - запитав один з них.
  
  "Ім'я самого диявола?" спробував інший.
  
  "Якась секретна формула?" запитав третій.
  
  “ Якийсь релігійний талісман?
  
  “ Лайнмен з Прінстона?
  
  “ Видатний вчений стародавнього Нептуна?
  
  “ Застарілий морський термін?
  
  “ Резиденція віджила свій вік монархії?
  
  "Ось і все", - бадьоро вигукнув я. “Я знав, що знання знаходиться десь серед вас. Ангкор-Ват - місто, загублене в джунглях язичницької Азії. Ми повинні шукати цього лиходія і його жертви в Ангкор-Вати.
  
  "Швидко," вигукнув я, повертаючись до Доку Сэвиджу, " негайно приготуйте транспорт. Ми вирушаємо в Ангкор-Ват цієї ночі".
  
  "Можна мені піти з тобою?" - запитала Тінь, крутячи на пальці кільце з топінамбуром.
  
  "Ні, ні, візьми мене", - втрутився Месник.
  
  "Я", - вигукнув Гордон з Єля.
  
  "Я!" - крикнув Девід Іннес. "Я знаю Тарзана особисто".
  
  Незабаром всі вони зіскочили зі своїх місць, штовхаючи один одного, щоб підійти до мене ближче, і сперечалися про те, хто з них повинен мати честь супроводжувати мене в моїй місії по порятунку Шерлока Холмса і Джона Клейтона, лорда Грейстока.
  
  "Це завдання тільки для Дока Севіджа і для мене", - сказав я їм так люб'язно, але виразно, як тільки міг. “Решта з вас повинні залишатися тут і тримати себе у готовність, якщо виникне необхідність у ваших послугах. А тепер, Севідж, - звернувся я до бронзового людині, - накажи кому-небудь з цих добре відомих лакеїв твого закладу приготувати транспортний засіб, що підходить для перевезення нас в загублене місто Ангкор-Ват у джунглях далекого Сходу.
  
  "Так, сер", - погодився він.
  
  Я заприсягся, що надалі твердість буде відмінною рисою мого способу дій.
  
  Протягом декількох хвилин команда гротескних істот підготувала одну з дивних літальних машин, які, як повідомив мені Док Севідж, були відомі як автожири, з великим запасом палива, страхітливого вигляду гармати Гатлінга передовій конструкції і поясами з боєприпасами. Майже до того, як у нас з'явився час серцево потиснути руки кожному члену Ліги, яку ми залишали позаду, Севідж і я були в повітрі над арктичними просторами.
  
  Не минуло й кількох годин, як наш чудовий автожир вжик-вжик-вжик пролетів над великим євразійським світовим островом, в якийсь момент пролетівши над самою площею Святого Кривоногого, де Бог Оголеного Єдинорога повинен був бути показаний на жаль Жінки і порушення стабільності європейської цивілізації, через якісь трохи більше двадцяти чотирьох годин, якщо Док Севідж і я потерпимо невдачу у нашій місії.
  
  Ми пролетіли над Німецькою та Австро-Угорською імперіями, полуварварскими слов'янськими державами на сході від них, небезпечно пролетіли через холодні засніжені перевали в зловісних Уральських горах і опинилися в Азії. Ніщо не зупиняло нас, ніщо не уповільнювало нас. Підручні Севіджа оснастили автожир численними допоміжними баками з пальним і завбачливо забезпечили нас з Сэвиджем величезною плетеним кошиком, наповненим вишуканими стравами.
  
  Ми пролетіли над велелюдним Бомбеєм, повернули на північ, розкидаючи обгризені кістки кабана на населені кочівниками піски пустелі Гобі, ширяли високо над кишать ордами китайців-язичників, завершуючи трапезу холодним омаром в майонезі (кидаючи порожні панцирі водних павукоподібних в руки благоговеющих жителів Сходу) і, нарешті, перетнули Тонкинский затока, привітно махаючи бродячим пароплавів, поки вони не відправилися за своїми маршрутами, поки ми знову не опинилися над сушею, і я не побачив далеко під колесами потяга. автожир - зелена пишність давніх джунглів.
  
  Незабаром мій супутник і пілот вказав вниз, на просвіт в джунглях. Крізь широко розставлені пальми я міг бачити піраміди і храми, колонади і пагоди античного мегаполісу, втраченого на тисячі років і лише пізно відкритого заново, до благоговінню і подив навіть європейських вчених.
  
  Док Севідж керував автожиром, і ми знижувалися, знижувалися, знижувалися в повитому димом тропічному повітрі, поки обтягнуті гумою колеса літального апарата не зупинилися на вершині найвищої піраміди Ангкор-Вата.
  
  Ми вибралися з автожира і зупинилися, милуючись древнім містом. У цій частині земної кулі був світанок, і де-то дике істота кричало, вітаючи сонце, в той час як величезні кішки безшумно поверталися додому після своїх нічних вилазок, а птиці з пір'ям, схожими на блискучі дорогоцінні камені, злітали в повітря в пошуках тропічних фруктів, якими можна було б поласувати.
  
  "У такому місті, як цей, є лише одне місце, де такий маніяк, як наш ворог, міг влаштувати свою штаб-квартиру", - прогарчав Док Севідж. "Це високому храмі сонця, і саме тому я висадив нас там, де зробив".
  
  Крізь моторошну тишу мегаполісу джунглів ми спускалися з гігантським гранітним щаблях пірамідального будівлі, зупиняючись то для того, щоб зойкнути в побожному захваті перед майстерністю якогось давно забутого азіатського ремісника, то для того, щоб вбити отруйну змію, то для того, щоб засадити в горщик мешканця повітряних просторів з блискучим оперенням просто заради розваги.
  
  Нарешті ми досягли землі і, пробравшись до величної колонаді, яка виходила у великий зал храму, знайшли тюремну камеру архидемона - але наша видобуток втекла з курника. Ми з Сэвиджем стояли біля пыточного пристрою маніяка, уражені не стільки його масивністю — оскільки воно було менше звичайної аптечки, — скільки шкідливими можливостями його складних органів управління.
  
  Очевидно, що диявол і його жертви були тут незадовго до нас, і лиходій втік в поспіху, кинувши свій пекельний пристрій, коли йому вдалося втекти. І все ж сама недбалість, проявлена зловмисником, наводила на думку, що у нього були такі ж погані речі, або навіть гірше, і він зберігав їх десь в іншому місці, куди він і доставив жертви на буксирі.
  
  Ми з Сэвиджем кинулися назад до автожир, зупиняючись тільки для того, щоб знайти такі зачіпки, які були необхідні для визначення місця призначення тікає диявола і його бранців.
  
  
  
  Так ми переслідували їх від Ангкор-Вата до шумного сучасного Токіо, звідти до оповитого таємницями острова Пасхи, де в подиві бродили серед дивних монолітних скульптур, поки Док Севідж не закликав таланти Зеленого Лами з дистанційного зв'язку. Це світило спонукало одну з дивних статуй розповісти Сэвиджу і мені, що вона бачила диявола і двох його бранців всього за кілька хвилин до нашого прибуття, які прямували заданим курсом американського поселення Пеорія в провінції Іллінойс.
  
  Ми мчали через Тихий океан, ротори автожира гулко били, коли ми тікали від дня назад у ніч.
  
  Ми пролетіли над блискучими вогнями гавані Сан-Франциско, піднялися на крижану висоту, пролітаючи над Скелястими горами, знову знизилися, щоб помахати ковбоям тут, заквасці там, і ми знову побачили схід сонця, перш ніж досягли Пеорії.
  
  У нас залишилося менше доби. Мій охоплений жахом уявний погляд представив сцену на площі Святого Віктора і неминучий розпад світового порядку, який повинен за цим послідувати, особливо в відсутність цих двох рятівників розсудливих і нормальних людей, Холмса і Грейстока.
  
  Кожен аванпост диявола, коли ми його виявляли, показував, що він залишив схожу, але більш огидно вдосконалену модель свого пекельного пыточного пристрої, корпус якого виблискував, панель управління була всіяна клавішами і важелями, кожен з яких був позначений якоюсь таємницею абревіатурою алфавітного або кабалістичного значення, відомої тільки катові і — я з жахом уклав — Шерлоку Холмсу і Джону Клейтону.
  
  З Іллінойсу слід вів до покинутого складу, розташованого на нижній Сьомий авеню в Нью-Йорку. Там ми з Сэвиджем виявили все нові і нові пристосування диявольського ремесла і почули, як удалині грюкнули двері в дальньому кінці будівлі, навіть коли наші чоботи гнівно загупали услід маніякові.
  
  Ми переслідували його по довгому тунелю, який, здавалося, йшов вниз і згинався під самою породою острова Манхеттен, потім пролунав гуркіт — спалах - моторошне відчуття скручування і вивертання, і ми з Севідж виявили, що стоїмо пліч-о-пліч біля того самого лондонського кіоску, куди Жінка привела мене на початку моєї дивної одіссеї.
  
  "Куди тепер?" Севідж судомно видихнув, звіряючись з хронометром, який він носив на зручному ремінці на зап'ясті однією з могутніх бронзових кінцівок.
  
  
  
  Я на мить задумався, гадаючи, куди у величезному мегаполісі міг податися маніяк. Раптом мене охопило натхнення. Я схопив бронзового гіганта за лікоть і разом з ним помчав до найближчого кіоску, де ми посіли другу карету в черзі. Я пробурмотів таксисту свої інструкції, і він швидко рушив з місця, копита коней цокали по лондонській бруківці, на мій превеликий полегшенню, поки ми не зупинилися перед знайомим старим будинком, де я провів багато щасливих років.
  
  Я кинув таксисту монетку, і ми з Сэвиджем помчали вгору по сходах, відчайдушно били в двері квартири на першому поверсі і переконували її мешканку, власницю і постійного менеджера закладу, приєднатися до нас у нашій місії нагорі і прихопити з собою ключ-пропуск.
  
  Коли ця добра жінка повернула ключ у замку верхньої квартири, Севідж відчинив двері одним ударом свого могутнього бронзового плеча, і я пройшов повз нього з револьвером у руці і оглянув сцену всередині.
  
  Там я побачив диявола, який сидить за своєю пекельною машиною і з маніакальною швидкістю орудующего її клавішами і важелями, в той час як на столі поруч з ним я побачив жалюгідні съежившиеся фігурки Шерлока Холмса і Джона Клейтона, танцюючих і вертящихся при кожному ударі по клавішах машини маніяка. З одного боку машини стояла величезна стопка сторінок, покритих машинописними написами. З іншого - ще більш висока стопка чистих сторінок, чекають, коли їх заповнять словами.
  
  У машині диявола був всього один аркуш, і кожен раз, коли він натискав кнопку, на сторінці з'являлася нова буква, і з кожним словом я бачив, як біль на обличчях двох героїв ставала все сильніше в міру того, як їх зростання зменшувався.
  
  “ Стій, диявол! - крикнув я.
  
  Маніяк повернувся на своєму сидінні і маніакально втупився на нас з Сэвиджем. Його волосся були сивими, особа сатанінськи красивим, але зазначеним ознаками тривалого розпусти і безмежного потурання своїм бажанням.
  
  “ Отже, Севідж, — він похмуро стиснув губи, — і Ватсон. Ви знайшли мене, чи не так? Що ж, невелика користь від цього вам буде. Жодна людина не може встати на шляху Альберта Пейсона Агріколи. Ви зіграли мені на руку. Бачите, ось двоє ваших співвітчизників. Усі інші у вашій ідіотською Лізі підуть за вами. І я один буду мати Богом Оголеного Єдинорога". І з цими словами він величним жестом вказав на стіл в протилежному кінці кімнати.
  
  Там, на тому самому червоному дереві, де стільки років простояв мій газоген між футляром для скрипки Холмса і його апаратом для підшкірних ін'єкцій, тепер покоїлося сріблясте велич шедевра Мендеса-Рубиросы, "Бог оголеного єдинорога".
  
  "А тепер," переможно прошепотів Агрікола, " я додам ще два трофея до своєї колекції ляльок і лушпиння.
  
  Він нахилився до клавіатурі свого пекельного пристрою і натиснув на цей важіль, потім на той. З кожним ударом я або відчував поштовх гальванічної динаміки, яке розвіє мій власний організм, або бачив, як бідний Севідж корчиться в бронзовій агонії.
  
  "Припини це", - мені вдалося завити на диявола. "Припини це або—"
  
  Він натиснув ще одну клавішу. РАПТОВО я ВІДЧУВ СЕБЕ НЕЙМОВІРНО ПІДНЕСЕНИМ І НАДІЛЕНИМ ВЛАДОЮ. Я НАТИСНУВ На КУРОК СВОГО РЕВОЛЬВЕРА, І АЛЬБЕРТ ПЕЙСОН АГРІКОЛА РОЗКИНУВ РУКИ В СТОРОНИ. ЙОГО ЛІКОТЬ зачепив важіль на апараті, і я прийшов у норму. Я побачив поруч зі мною Дока Севіджа, масажними свої болісно викривлені кінцівки. Я бачив, як Шерлок Холмс і Тарзан із племені мавп починали з нескінченною повільністю і все ж відчутно поступово повертали собі колишню форму і зростання.
  
  Альберт Пейсон Агрікола впав на килим з акуратно просвердленими діркою між очей.
  
  З рани, здавалося, не текла кров і не розбризкані мізки, а клаптик за клаптиком сухий, жовтої, з розмазаними відбитками паперу з деревної маси.
  
  OceanofPDF.com
  
  Також Майклом Курландом
  
  Антології Шерлока Холмса
  Мій Шерлок Холмс
  
  
  
  Романи професора Моріарті
  Пекельний пристрій
  Смерть від газового ліхтаря
  Велика гра
  Імператриця Індії
  
  
  
  Романи Олександра Брасса,
  Занадто рано померлі
  Дівчата в туфлях на високих підборах
  
  OceanofPDF.com
  
  Про авторів
  
  Майкл Меллорі ("Звір з піку Гуанмін") Незалежний журналіст у сфері розваг, працює в Лос-Анджелесі, Майкл Меллорі опублікував понад 250 журнальних і газетних статей. Він також є автором близько сімдесяти коротких оповідань, у тому числі "Цікавість вбиває", який отримав премію Дерринджера від Суспільства короткометражної детективної літератури за найкращий детективний розповідь "Флеш" 1997 року, і публікував короткометражні розповіді в самих різних виданнях, від журналу Discovery, бортового видання Hong Kong Airlines, до журналу Fox Kids. Його розповіді про Амелії Уотсон з'являлися в різних виданнях, і дванадцять з них зібрані в книзі "Пригоди другий місіс Вотсон". Перший роман Амелії Уотсон "Вбивство у ванні" зараз продається в книжкових магазинах.
  
  
  
  Керолін Уіт ("Вода з Місяця") Студентам Каліфорнійського університету в Сан-Дієго пощастило, що Керолін Уіт працює інструктором з листа, і це може підтвердити кожен, хто відвідував будь-якого з її письменницьких семінарів по всій країні. Вона є лауреатом премій "Агата", "Макавити", "Ентоні" і "Шеймус" за свої короткі оповідання, а її книга "Як писати забійну фантастику" була описана Booklist як незамінне керівництво для авторів детективів і саспенса".
  
  
  
  Пітер Бігл (“Містер. Сигерсон") Пітер Бігл вміє поводитися зі словами. І образами. І характеристиками. Про це можна прочитати в більш ніж дюжини романів і збірок оповідань, включаючи "Прекрасне і спокійне місце", "Останній єдиноріг" і "Я бачу по своєму поряд". Він також пише оповідання, сценарії, телепередачі і іноді лібрето, а також проводить письменницькі семінари, поряд з читаннями, лекціями і концертами. Концерти? Бігл — відома фолк—співачка, яка володіє чотирма мовами - англійською, французькою, німецькою та ідиш, - яка виступала на різних майданчиках Каліфорнії та кількох інших штатів. Як він сказав, "Спів і миття посуду - це єдині інші заняття, якими я займався за гроші".
  
  
  
  Лінда Робертсон ("Таємниця доктора Торвальда Сигерсона") Лінда Робертсон займається кримінальним правом в некомерційній юридичній фірмі з Сан-Франциско. Вона публікувала наукову літературу в San Francisco Chronicle, онлайн-журналі Salon, і Форумі CACJ (Каліфорнійських адвокатів у кримінальній правосуддя), а також є співавтором "Керівництва повного ідіота по нерозгаданим таємниць", в якому розглядаються найрізноманітніші теми, від НЛО і снігової людини до того, хто насправді написав п'єси Шекспіра.
  
  Це друга вилазка Робертсона в світ Шерлока Холмса, перша, "згадує місіс Хадсон, - з'явилася вМоєму Шерлока Холмса".
  
  
  
  Рис Боуен ("Справа про похмурому слуги") Автор надзвичайно популярних романів про констебле Эвансе, дія яких відбувається на її батьківщині по материнській лінії, в Уельсі, Рис Боуен зросла в Бат, Англія, і ходила в школу в Англії, Австрії та Німеччини. Після виходу своєї першої п'єси "Годинник кульбаби", спродюсированной Бі-бі-сі в Лондоні, Рис втекла у Сідней, Австралія, і влаштувалася працювати на австралійське мовлення. У 1966 році вони з чоловіком оселилися в Сан-Франциско, де вона і живе з тих пір, розважаючи англомовний світ відзначеними нагородами дитячими книгами, книгами для молоді, історичними романами та детективами. Її останній серіал "Таємниці Моллі Мерфі" розповідає про пригоди молодої ірландської іммігрантки в Нью-Йорку столітньої давності. Моллі зухвала, яскрава, розкута і, як говорили в Нью-Йорку століття тому, в ній багато сміливості.
  
  
  
  Білл Пронзини ("Витівка з божевільні") Різносторонній, плідний, з багатою уявою і один з кращих стилістів прози у відомої всесвіту, Білл Пронзини є автором шістдесяти романів, у тому числі три у співавторстві зі своєю дружиною, письменницею Марсией Мюллер, і двадцяти дев'яти до своєї популярної серії "Безіменний детектив". Він написав чотири науково-популярні книги, десять збірок оповідань і безліч невиданих оповідань, статей, есе, книжкових рецензій і малюнків на серветках, а також редагував або був співредактором численних антологій. Його роботи переведені на вісімнадцять мов і опубліковані майже в тридцяти країнах. Він отримав три премії Шеймуса, дві за кращий роман і нагороду за довічні досягнення від асоціації письменників-приватних детективів Америки, а також шість номінацій на премію Едгара "Письменники-детективщики Америки".
  
  
  
  Michael Kurland ("Reichenbach") Автор більше тридцяти романів і безлічі оповідань, статей та іншого мотлоху, Майкл Курланд відмовився від своєї театральної кар'єри і зайнявся літературною діяльністю, коли померла кінь. Дія його розповідей розгортається в епохах і місцях від стародавнього Риму до далекого майбутнього; скрізь, де читач не надто легко помітить анахронізми. Його роботи були номіновані на дві премії Edgars і Американську книжкову премію і з'являлися на багатьох мовах, іноді по три або чотири на одній сторінці. Вважається, що це фрагменти одного великого твору, дослідження унтерменшів. Курланд написав чотири романи та серію розповідей про професора Джеймса Моріарті. Детальніше можна дізнатися на веб-сайті: michaelkurland.com.
  
  
  
  Керол Бугге ("Дивний випадок зі жрицею вуду") Драматург, письменниця і педагог Керол Бугге збагатила нас різноманітністю своїх досягнень. Її п'єси ставилися в Players Club, театрі на вулиці Ван Дам, Manhattan Punchline і Playwrights Horizons в Нью-Йорку. І, як усім відомо, якщо ви можете зробити це там, ви можете зробити це де завгодно. Серед її детективних романів - "Зірка Індії" і "Привиди абатство Торре".
  
  
  
  Гері Ловизи ("Пригоди зниклого детектива") Визнаний шанувальник Холмса та обізнана людина, Гері Ловизи написав кілька попередніх пародій на Холмса, в тому числі "Пропажу британського барка Софі Андерсон" і "Велику гру Майкрофта". Він є автором довідкової бібліографії "Шерлок Холмс: великий детектив у м'якій обкладинці" і редактором "Paperback Parade", провідного в світі видання про колекційні книги в м'якій обкладинці. Як видавець, цей багатогранний джентльмен опублікував вірші про Холмса кількох авторів, а також безліч документальної літератури "Шерлокиана".
  
  
  
  Ловиси вітатиме або, принаймні, терпимо ставитися до коментарів, адресованим йому на його веб-сайті: www.gryphonbooks.com.
  
  
  
  Майкл Коллінз (Денніс Ліндсі) ("Золотий хрест") У 1967 році Денніс Ліндсі написав перший детективний роман Дена Форчуна, використовуючи псевдонім machine à écrire Майкла Коллінза. У той час він також був Марком Сэдлером, Джоном Кроу, Вільямом Арденом і Карлом Деккером. Зараз вийшло двадцять книг Дена Форчуна, останньою з яких є "Світ Форчуна", збірка оповідань. Він отримав безліч нагород, в тому числі премію Едгара і дві номінації на премію Едгара, і удостоєний безлічі нагород, в тому числі премії "Письменники-детективи Америки за довічні досягнення" та спеціальної подяки від західнонімецького Arbeitsgemeinschaft Kriminalliteratur.
  
  
  
  Річард Лупофф ("Бог голого єдинорога") Дія цієї фінальної історії розгортається в світі альтер-его Річарда Лупоффа, Ova "Гамлет". Бо, як добре висловилися французи, Ova Hamlet - це псевдонім Річарда Люпоффа. Ova - майстер пародії, що "Бог голого єдинорога" доводить поза всякої тіні сумніву.
  
  Лупофф і раніше бував у світі Шерлока Холмса в таких оповіданнях, як "Випадок з лікарем, у якого не було бізнесу", "Пригода бульварного вбивці" і "Пригода зі знаком Гурика". Розповідь Лупоффа "Випадок з безгрошовим шевальє", який з'являвся в попередній антології Холмса "Мій Шерлок Холмс", був обраний для перевидання у "Кращих американських детективних історіях 2004 року". І ми всі пишаємося ним.
  
  OceanofPDF.com
  
  Примітки
  
  1
  
  Ви повинні визнати, що це перший раз, коли ви бачите імена Ейнштейна і Понтія Пілата в одному абзаці один від одного. Вражає, так?
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  ШЕРЛОК ХОЛМС: ПРИХОВАНІ РОКИ. Авторське право No 2004, Майкл Курланд. Всі права захищені. Ніяка частина цієї книги не може бути використана чи відтворена яким-небудь чином без письмового дозволу, за винятком коротких цитат, що містяться в критичних статтях чи оглядах. За інформацією звертайтеся в St. Martin's Press, 175, П'ята авеню, Нью-Йорк, Нью-Йорк, 10010.
  
  "Звір з піку Гуанмін" авторське право No 2004 Майкла Меллорі. "Вода з Місяця" авторське право No 2004 Керолін Уіт. "Містер Сигерсон" авторське право No 2004 Пітера Бігла. "Таємниця доктора Торвальда Сигерсона" авторське право No 2004, Лінда Робертсон. "Справа похмурого слуги" авторське право No 2004, Рис Боуен. "The Bughouse Caper" авторське право No 2004 Білла Пронзини. "Райхенбах" авторське право No 2004 Майкла Курланда. "Дивний випадок зі жрицею Вуду" авторське право No 2004 Керол Бугге. "Пригоди зниклого детектива" авторське право No 2004 Гері Ловизи. "Золотий хрест" авторське право No 2004, Денніс Ліндсі. "Бог оголеного єдинорога" (вперше з'явився в журналі "Фантастика", серпень 1976 р.) авторське право No 1976, Річард Лупофф.
  
  
  
  
  
  www.minotaurbooks.com
  
  
  
  
  
  Дизайн : Філ Маццоні
  
  
  
  
  
  eISBN 9781466826137
  
  Перше видання електронної книги : червень 2012 р.
  
  
  
  
  
  Каталогізація даних Бібліотеки Конгресу у публікаціях
  
  Шерлок Холмс — Приховані роки / під редакцією Майкла Курланда.
  
  п. див.
  
  Зміст: Випадок зі скорботним слугою / Рис Боуен—Райхенбек / Майкл Курланд-Бог оголеного єдинорога / Річард Лупофф— містер Сигерсон / Пітер Бігл— Звір з піку Гуанмін / Майкл Меллорі—Вода з місяця / Керолін Уіт-Пригоди зниклого детектива / Гері Ловизи—Таємниця доктора Торвальда Сигерсона / Лінда Робертсон—Божевільний будинок / Білл Пронзини—Дивна річ жриці вуду / Керол Бугге-Золотий хрест / Майкл Коллінз.
  
  ISBN 0-312-31513-9 (he)
  ISBN 0-312-35156-9 (pbk)
  EAN 978-0-312-35156-4
  
  PR1309.H55S47 2004
  813'.087208351—dc22
  
  2004046802
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"