Курланд Майкл : другие произведения.

Смерць ад газавага святла (прафесар Марыярці, № 2)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Змест
  
  Вокладка
  
  Таксама Майклам Курландом
  
  Тытульны ліст
  
  Аўтарскія правы
  
  Эпіграф
  
  Пралог
  
  Першае: Ноч і туман
  
  Другое: Раніца
  
  Трэці: Бэйкер-стрыт, 221Б
  
  Чацвёртае: міс Сесілія Перрин
  
  Пятае: Скотленд-Ярд
  
  Шосты: Ліса
  
  Сёмая: Інтерлюдія: Вецер
  
  Восьмае: Ганчакі
  
  Дзевяты: Пагоня
  
  Дзесяты: Малюем вокладку
  
  Адзінаццаць: Джэнтльмены Джэнтльменаў
  
  Дванаццаць: Інтерлюдія: Не Быць
  
  Трынаццаты: Праблема
  
  Чатырнаццаты: Мастацтва выяўлення
  
  Пятнаццаць: Сціплае прапанову
  
  Шаснаццаць: Гульня
  
  Семнаццаць: Свечка
  
  Васемнаццаць: Рычард Плантагенет
  
  Дзевятнаццаты: Вялікае рабаванне цягніка
  
  Дваццаць: Заўсёды Самы Цёмны
  
  Дваццаць Адзін: навыварат
  
  Дваццаць два: Тэт-а-Тэт
  
  Дваццаць Тры: Магчымае
  
  Дваццаць чатыры: Інтерлюдія: Вечар
  
  Дваццаць пяць: Агонія
  
  Дваццаць шэсць: Інтерлюдія: Экстаз
  
  Дваццаць Сем: Выратаванне
  
  Дваццаць восем: Дар
  
  Інфармацыя пра аўтара
  
  Таксама Даступна ў Titan Books
  
  Змест
  
  Вокладка
  
  Таксама Майклам Курландом
  
  Тытульны ліст
  
  Аўтарскія правы
  
  Эпіграф
  
  Пралог
  
  Першае: Ноч і туман
  
  Другое: Раніца
  
  Трэці: Бэйкер-стрыт, 221Б
  
  Чацвёртае: міс Сесілія Перрин
  
  Пятае: Скотленд-Ярд
  
  Шосты: Ліса
  
  Сёмая: Інтерлюдія: Вецер
  
  Восьмае: Ганчакі
  
  Дзевяты: Пагоня
  
  Дзесяты: Малюем вокладку
  
  Адзінаццаць: Джэнтльмены Джэнтльменаў
  
  Дванаццаць: Інтерлюдія: Не Быць
  
  Трынаццаты: Праблема
  
  Чатырнаццаты: Мастацтва выяўлення
  
  Пятнаццаць: Сціплае прапанову
  
  Шаснаццаць: Гульня
  
  Семнаццаць: Свечка
  
  Васемнаццаць: Рычард Плантагенет
  
  Дзевятнаццаты: Вялікае рабаванне цягніка
  
  Дваццаць: Заўсёды Самы Цёмны
  
  Дваццаць Адзін: навыварат
  
  Дваццаць два: Тэт-а-Тэт
  
  Дваццаць Тры: Магчымае
  
  Дваццаць чатыры: Інтерлюдія: Вечар
  
  Дваццаць пяць: Агонія
  
  Дваццаць шэсць: Інтерлюдія: Экстаз
  
  Дваццаць Сем: Выратаванне
  
  Дваццаць восем: Дар
  
  Інфармацыя пра аўтара
  
  Таксама Даступна ў Titan Books
  
  Даступна ў выдавецтвах Майкла Курланда і Titan Books
  
  РАМАНЫ ПРАФЕСАРА МАРЫЯРЦІ
  
  Пякельнае прылада
  Смерць ад газавага ліхтара
  Вялікая Гульня
  Імператрыца Індыі
  , Думаючая Зло
  
  СМЕРЦЬ ПРЫ ГАЗАВЫМ СВЯТЛЕ
  Друкаванае выданне ISBN: 9781783293285
  Электроннае выданне кнігі ISBN: 9781783293292
  
  Апублікавана выдавецтвам Titan Books,
  падраздзяленнем Titan Publishing Group Ltd,
  Саутуорк-стрыт, 144, Лондан SE1 0UP
  
  Першае выданне: май 2014 г.
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  
  Гэта мастацкі твор. Імёны, персанажы, месцы і здарэнні альбо з'яўляюцца прадуктам ўяўлення аўтара, альбо выкарыстоўваюцца вымышленно, і любое падабенства з рэальнымі людзьмі, жывымі або памерлымі, камерцыйнымі ўстановамі, падзеямі або лакацыямі з'яўляецца цалкам выпадковым. Выдавец не мае ніякага кантролю над і не нясе ніякай адказнасці за аўтарскія або іншыя вэб-сайты або іх змест.
  
  Аўтарскае права No 1982, 2014 аўтар: Майкл Курланд. Усе правы абаронены.
  
  Ніякая частка гэтай публікацыі не можа быць прайграная, захавана ў пошукавай сістэме або перададзена ў любой форме або любымі сродкамі без папярэдняга пісьмовага дазволу выдаўца, а таксама іншым чынам распаўсюджаная ў любым вокладцы або вокладцы, выдатнай ад той, у якой яна апублікаваная, і без накладання аналагічных умоў на наступнага пакупніка.
  
  Запіс у каталогу CIP для гэтага выдання даступная ў Брытанскай бібліятэцы.
  
  Ці спадабалася вам гэтая кніга? Мы будзем рады пачуць водгукі нашых чытачоў.
  Калі ласка, напішыце нам па адрасе: readerfeedback@titanemail.com
  
  Каб атрымліваць папярэднюю інфармацыю, навіны, конкурсы і эксклюзіўныя прапановы онлайн, калі ласка, падпішыцеся на рассылку Titan на нашым вэб-сайце:
  TITANBOOKS.COM
  
  Зараз падумайце аб часу
  Калі падкрадаецца нараканьні і ўзіраецца цемра
  Напаўняе шырокі посуд Сусвету.
  Ад лагера да лагера, скрозь смуроднае чэрава ночы...
  УІЛЬЯМ ШЭКСПІР
  
  ПРАЛОГ
  
  
  
  Калі я гляджу на жыццё, усё гэта падман.
  ДЖОН ДРАЙДЕН
  
  высокі, каржакаваты мужчына ў шэрым сурдуце павольна ішоў паміж двума радамі надмагілляў. Ён не глядзеў ні налева, ні направа, а ўтаропіўся на што-то перад сабой, чаго не мог бачыць пажылы мужчына, які ішоў побач з ім. Яны спыніліся ў нядаўна выкапанай магілы, яшчэ не пакрытай дзірваном, і высокі мужчына прысеў на кукішкі і паклаў далоні плазам на голую зямлю.
  
  "Вось яно", - сказаў ён, пераводзячы адсутны погляд на сваю спадарожніцу. "Вось дзе яна ляжыць".
  
  "Я паклапачуся пра гэта, вядома", - сказаў стары, прыжмурыўшыся, каб разглядзець нумар на размаляванай дошцы, обозначавшей месца, дзе будзе стаяць надмагілле. “ Як быццам яна была маёй уласнай дачкой. Сумленнае слова.
  
  "Кветкі?"
  
  “ Кожны дзень. Сумленнае слова.
  
  "Яна любіць кветкі". Высокі мужчына ўстаў і павярнуўся да свайго спадарожніка. "Я сустрэну цябе каля брамы", - сказаў ён.
  
  Стары секунду пільна глядзеў на яго, а потым сказаў: "Вядома" і сышоў.
  
  Мужчына ў сурдуце зноў павярнуўся да голай зямлі. "Я тут", - сказаў ён.
  
  Дзень быў пахмурны, і туман быў шчыльным. Той свет, які яшчэ заставаўся, з радасцю разышоўся перад надыходзячымі змярканнем.
  
  "Я знайшоў для цябе яшчэ адно", - прашаптаў ён. “Яшчэ адна смерць за тваю смерць. Яшчэ адно горла за лязо. Гэта не дапамагае. Бог сведка, гэта не дапамагае. Бог ведае— " Твар мужчыны скрывіўся. “ Божа! — Божа! Ён упаў на калені, яго рукі, сціснутыя ў два кулака, былі ў яго перад вачыма. “ Калі-небудзь я стану перад Богам, які зрабіў тое, што здарылася з табой, часткай Свайго несмяротнага плана, і тады— і тады...
  
  Ён устаў і павольна расціснуў кулакі. Там, дзе пазногці ўпіліся ў далоні, утварыліся паўкола крыві. "Але да тых часоў людзі," прашаптаў ён, " богападобныя людзі. Адзін за адным яны загінуць, як трыснёг, пад мсцівым ветрам. І я - гэты вецер".
  
  Ён працягнуў руку, і ў яго пальцах апынуўся букет кветак, які ён асцярожна апусціў на вільготную зямлю. Побач з букетам ён паклаў маленькі залаты амулет з мудрагелістым малюнкам. "Вось яшчэ адзін", - сказаў ён. “Ад апошняга. Апошні забойца. Апошні, хто памёр перад ветрам. Гэта знак, па якім мы іх даведаемся, ты і я. Пазнака Каіна. Пякельная пазнака праклятых."
  
  Зноў устаўшы, ён абтрос штаны. "Я люблю цябе, Эні," прашаптаў ён голай зямлі. “ Я раблю гэта не для цябе; я ведаю, ты б не папрасіла аб гэтым, аб забойстве. Я раблю гэта не для сябе; я заўсёды быў мяккім чалавекам, і мне ад гэтага не лягчэй. Я не люблю кроў, момант страху. Але гэта ўсё, што я магу зрабіць. Я не магу спыніцца. Я стаў ветрам, і яны ўсе памруць".
  
  Ён павярнуўся і павольна пайшоў прэч.
  
  АДЗІН
  
  НОЧ І ТУМАН
  
  
  
  Там была Дзверы, да якой я не знайшоў Ключа
  Там была Заслона, за якой я не мог бачыць.
  ЭДВАРД ФІЦДЖЭРАЛЬД
  
  Tбольшую частку сакавіка 1887 года лонданскі сіці быў пакрыты густым, амаль якія адчуваюцца туманам, які насоўваўся з Паўночнага мора. Гэта ахалоджваў плоць, аслабляе дух і прыгнятала душу. Днём ён амаль заслонял сонца, а ноччу - зоркі, месяц, вулічныя ліхтары і розумы людзей. У гэтым тумане, ноччу, былі зробленыя рэчы, якія лепш было не даводзіць да канца.
  
  Ранняй раніцай у аўторак, восьмага сакавіка, горад ахутаў туман; вільготны дыскамфорт, поглощавший святло і приглушавший гукі. Канстэбль паліцыі Уільям Альбертс здзяйсняў свой абыход роўным, мерным крокам, абаронены ад окутывающего туману сваёй тоўстай сіняй шынялём і Веліччу Закона. Адрывістае рэха яго крокаў гучала рэзка і гучна на пустой вуліцы, калі ён збочыў з Кенсінгтон-Гор на Риджентс-Гейт і флегматычна пакрочыў міма шэрагу велічных асабнякоў.
  
  П. К. Альбертс спыніўся і схіліў галаву набок. Дзе-то ў тумане наперадзе пачуўся яго — што?— нейкі слізгальны, шархоткі гук, які ён не мог ідэнтыфікаваць. Магчыма, гук, які выдаецца кім-то, якія спрабуюць бясшумна перасоўвацца ў ночы, але што выдаецца расшатавшимся каменем маставой.
  
  Ён пачакаў, пакуль шум паўторыцца, павярнуўшыся тварам туды, адкуль, па яго думку, ён чуўся, і напружваючы зрок, каб зваліць чорную, окутанную туманам ноч.
  
  Там! Цяпер ужо далей — няўжо гэта зноў ён? Прыглушаны гук; можа быць, хто-то спрабуе праслізнуць міма яго ў цемры? Шархоткі гук; можа быць, пацукі? Пацукі вадзіліся нават на Риджентс-Гейт. Нават у падвалах дваранскіх асабнякоў час ад часу ладзілі пацучыныя гнёзды. П. К. Альбертс здрыгануўся. Ён не любіў пацукоў.
  
  Але вось — іншы гук! На гэты раз крокі, добрыя, сумленныя брытанскія крокі, топающие з-за кута Кенсінгтон-Гор і набліжаюцца да таго месца, дзе стаяў канстэбль Альбертс.
  
  З туману з'явіўся мажны мужчына ў куртцы "Макфарлейн", зашпіленай да падбародка, і цёмна-шэрым кацялку, насунутым на вочы. Шэры шалік ручной ношкі хаваў большую частку яго асобы, пакідаючы бачнымі толькі шырока пасаджаныя карыя вочы і намёк на тое, што, верагодна, было вялікім носам. На секунду мужчына уздрыгнуў, убачыўшы які стаяў там канстэбля Альбертс, затым кіўнуў, даведаўшыся форму. “ Добры вечар, канстэбль.
  
  “ Добры вечар, сэр. Альбертс дакрануўся кончыкам паказальнага пальца да палёў свайго шлема. “ Трохі пазнавата, ці не так, сэр?
  
  "Так яно і ёсць", - пагадзіўся мужчына, робячы паўзу, каб зазірнуць Альбертсу ў твар. “Я вас не памятаю, канстэбль. Вы пачатковец у гэтым участку, ці не так?"
  
  "Так, сэр", - прызнаўся Альбертс. “П. К. Альбертс, сэр. Вы жывяце дзе-то паблізу, сэр?"
  
  “Я ведаю, канстэбль; на самай справе, ведаю." Мужчына паказаў пухлым пальцам у туман. “Там знаходзяцца валодання майго гаспадара. Я Лемінг, дварэцкі ў Уолбайн-хаўс.
  
  "А!" Альбертс сказаў, адчуваючы, што павінен адказаць на гэта адкрыцьцё. Некалькі крокаў яны ішлі моўчкі.
  
  "У мяне сям'я ў Ислингтоне", - падахвоціўся Лемінг. “Быў у гасцях ўвесь дзень. Жудасна позна вяртацца".
  
  "Менавіта так, сэр", - пагадзіўся Альбертс.
  
  "Спазніўся на аўтобус", - патлумачыў Лемінг. “Давялося згарнуць на нумар дваццаць сем па Мэрилебон-роўд, а потым ісці пешшу з гэтага боку Паддингтонского вакзала. Кажу вам, канстэбль, Гайд-парк недастаткова асветлены ноччу. Асабліва ў гэты вечны туман. Я, не схаваю, чалавек нервовага склада. Я два ці тры разы ледзь не выскачыў са сваёй скуры, пакуль перасякаў парк; спалоханы чым-то, па-мойму, не больш небяспечным, чым бялку ".
  
  Яны падышлі да ўваходу ў Уолбайн-хаўс: масіўнай дубовай дзверы, агароджы каванымі варотамі. "Ва ўсякім выпадку, я прыбыў дадому раней за яго светласці", - сказаў Лемінг, дастаючы бірулька з-пад свайго "Макфарлейна" і ўстаўляючы кароткі круглы ключ у недарэчна новы замак на старажытных браме.
  
  "Яго светласць?" спытаў канстэбль Альбертс.
  
  Лемінг расчыніў вароты. "Шаноўны лорд Вальбайн," сказаў ён. Ён паднёс звязак ключоў да твару і перабраў іх, спрабуючы знайсці ключ ад уваходнай дзвярэй у цьмяным святле маленькай газавай лямпы, якая вісела злева ад масіўнай дубовай дзверы. “ Я служыў яго бацьку, пакуль ён не памёр два гады таму, а цяпер служу яго светласці.
  
  "А!" Альбертс здзівіўся, адкуль мажны дварэцкі ведае, што яго новая светласць ўсё яшчэ адсутнічае ў Уолбайн-Хаўс.
  
  "Тады, спакойнай ночы, канстэбль," сказаў Лемінг, прыадчыняючы велізарную дзверы як мага менш і праціскаючыся паперадзе ў шчыліну.
  
  "Спакойнай ночы," сказаў Альбертс хутка зачыняецца дзверы. Ён пачакаў, пакуль не пачуў, як знутры павярнуўся замак, а затым працягнуў свой мерны крок ўздоўж Риджентс-Гейт. Цяпер стаяла мёртвая цішыня; больш ніякай мітусні, ніякіх мудрагелістых гукаў, толькі лёгкі шолах ветру ў кронах далёкіх дрэў і рэха яго ўласных крокаў, адлюстроўваецца ад цагляных фасадаў асабнякоў ў георгаў стылі, якія стаялі адзін насупраць аднаго на іншы баку шырокай вуліцы.
  
  На Кромвель-роўд канстэбль Альбертс на імгненне спыніўся пад вулічным ліхтаром і задуменна агледзеўся па баках. У яго паўстала непрыемнае адчуванне, што за ім назіраюць. Кім, ён не мог сказаць, але не праходзіла адчуванне, жудаснае паколванне ў задняй частцы шыі. Ён павярнуўся і пайшоў назад па цёмным, окутанному туманам тратуары.
  
  Аднекуль здалёк, з Кромвель-роўд, данёсся грукат надыходзячага экіпажа, які станавіўся ўсё гучней, пакуль прыкладна праз дваццаць секунд з-за кута на Риджентс-Гейт не выехаў чатырохколавы экіпаж. Кеб імчаўся па вуліцы, конь подбадривалась выпадковымі ўзмахамі бізуна вазніцы. "Занадта хутка", - крытычна адзначыў Альбертс.
  
  На паўдарогі да Риджентс-Гейт, насупраць Уолбайн-хаўса, джарвей спыніў сваю конь. З таго месца, дзе стаяў Альбертс, ён мог разгледзець постаць мужчыны ў цыліндры і вячэрнім касцюме, які выходзіць з чатырохколавага аўтамабіля і кідае манетку перавозчыку. Шаноўны лорд Уолбайн, відавочна, толькі што вярнуўся дадому на ноч. Лемінг, падумаў Альбертс, быў правоў.
  
  Чатырохколавы аўтамабіль крануўся з месца і загрукатаў далей па вуліцы, калі яго светласць заехаў у Уолбайн-хаўс. П. К. Альбертс аднавіў свой рытм, і яго крокі зноў былі адзіным гукам, раздававшимся на абсаджанай дрэвамі вуліцы. Ён ішоў роўным метадычным крокам па кірунку да Кенсінгтон-Гор.
  
  Констеблю Альбертсу спатрэбілася амаль дзесяць хвілін, каб аб'ехаць Кенсінгтон-Гор, вярнуцца да Куінз-Гейт, а затым перасекчы Кромвель-роўд да кута Риджентс-Гейт. Калі ён зноў павярнуў на Риджентс-Гейт, адкуль-то наперадзе раптам данеслася какафонія пляскаюць дзвярэй і тупату ног бягуць. Слабы святло ліхтара кідаўся туды-сюды па вуліцы. Яго цьмяны прамень злавіў Альбертс. "Канстэбль!" пачуўся настойлівы шэпт, які выразна разьнеслася па ўсёй вуліцы. “ Канстэбль Альбертс! Ідзіце хутчэй!
  
  Альбертс паскорыў крок, не пераходзячы на бег. "Я тут", - крыкнуў ён. "У чым цяпер праблема?"
  
  Дварэцкі, Лемінг, стаяў пасярод вуліцы ў кашулі без пінжака, з шырока расплюшчанымі вачыма, дыхаючы як чалавек, за якім толькі што гналіся прывіды. Пажылая жанчына ў паліто, няправільна зашпіленым над спехам надзетага хатняга сукенкі, выглянула з-за яго спіны.
  
  "Калі ласка," сказаў Лемінг, " не маглі б вы прайсці з намі ўнутр?"
  
  "Калі я спатрэблюся", - сказаў Альбертс, мацней сціскаючы сваю дубінку. "У чым, здаецца, праблема?"
  
  "Гэта 'ваша светласць", - сказала пажылая жанчына. "Ён толькі што ўвайшоў, а цяпер 'ён не адкрывае' дзверы".
  
  "Яго светласць нядаўна вярнуўся дадому," патлумачыў Лемінг, " і адразу ж пайшоў у свой пакой. Місіс Беддоуз, як звычайна, павінна была прынесці яму шклянку пуншу на ноч".
  
  “ Ён сам патэлефанаваў, - запэўніла Альбертс місіс Беддоуз, - як заўсёды.
  
  "Але дзверы спальні была зачыненая, калі яна выйшла на лесвічную пляцоўку", - сказаў Лемінг.
  
  "А 'я не адказваю' - гэта стук, " скончыла місіс Беддоуз, ківаючы галавой ўзад-наперад, як голуб.
  
  "Баюся, адбыўся няшчасны выпадак", - сказаў Лемінг.
  
  "Вы ўпэўненыя, што яго светласць ў сваёй спальні?" Спытаў Альбертс, гледзячы на адзінае асветленае акно на другім паверсе вялікага дома.
  
  "Дзверы зачынены знутры", - сказаў Лемінг. “Я быў бы ўдзячны, калі б вы паглядзелі, канстэбль. Прайдзіце сюды, калі ласка".
  
  П. К. Альбертс рушыў услед за Леммингом уверх па багата упрыгожанай мармуровай лесвіцы і па калідоры на другім паверсе да дзвярэй спальні яго светласці. Якая была зачыненая. Альбертс пастукаў па паліраваным цёмным дрэве дзвярны панэлі і паклікаў. Адказу не было.
  
  "Яго светласць калі-небудзь рабіў гэта раней?" Спытаў Альбертс.
  
  "Вядома, што яго светласць час ад часу замыкаў дзверы", - адказаў Лемінг. "Але раней ён заўсёды адгукаўся на стук, нават калі гэта было толькі для таго, каб крыкнуць:'Сыходзіце!"
  
  П. К. Альбертс на секунду задумаўся. "Нам лепш за ўсё пракрасціся ўнутр", - вырашыў ён. "Лорду Уолбайну можа спатрэбіцца дапамога".
  
  Лемінг уздыхнуў, палёгку ад таго, што хто-то іншы прымае рашэнне, адбілася на яго твары. “ Вельмі добра, канстэбль. Як скажаце.
  
  Двое мужчын наваліліся плячыма на дзверы ў серыі удараў. На чацвёртым дрэва вакол замка раскалолася. На шостым яно паддалося, і дзверы расчыніліся ўнутр.
  
  Альбертс увайшоў у пакой першым. Гэта была вялікая спальня, у якой дамінавала ложак з балдахінам. Шаноўны лорд Уолбайн, дванаццаты барон з такім імем, спакойна ляжаў у цэнтры ложка ў свежай лужыне ўласнай крыві. Дзе-то за апошнія дзесяць хвілін яго горла было акуратна перарэзаны ад ключыцы да ключыцы.
  
  ДВА
  
  РАНІЦА
  
  
  
  Мастацтва ў нас у крыві і можа прымаць самыя дзіўныя формы.
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  
  Бэнджамин барнетт разгарнуў "Морнинг геральд", склаў напалам і прысланіў да падстаўцы для тостаў. "Было яшчэ адно", - сказаў ён, узіраючыся ў дробна надрукаваны калонку і разбіваючы сваё першае яйка ўсмятку.
  
  "А?" Прафесар Джэймс Марыярці адарваўся ад свайго сняданку. "Што яшчэ?"
  
  "Забойства", - сказаў Барнетт. "Яшчэ адно 'загадкавае забойства сярод джентри", - прачытаў ён з відавочным задавальненнем.
  
  "Не выглядаеце такім задаволеным", - сказаў Марыярці. "Гэта можа навесці на падазрэнне, што вы зрабілі гэта самі".
  
  ""Трэцяе бязладдзе за столькі тыдняў", згодна з "Геральд", - сказаў Барнетт, пастукваючы лыжкай для яек па загалоўку. "Паліцыя зьбітая з панталыку".
  
  "Калі верыць газэтам," заўважыў Марыярці, - паліцыя заўсёды зьбітая з панталыку. За выключэннем выпадкаў, калі 'Інспектар Грегсон чакае хутчэйшага арышту'. Часам паліцыя 'зьбітая з панталыку' і "чакае хутчэйшага арышту" ў адным і тым жа абзацы. Я магу толькі пажадаць, каб у вас, журналістаў, быў больш шырокі выбар апісальных фраз на выбар. Гэта, безумоўна, дадало б чытанню газет элемент напружанага чакання, якога цяпер катастрафічна не хапае ".
  
  "У гэтай гісторыі дастаткова інтрыгі, каб парадаваць нават вас", - сказаў Барнетт. “Паліцэйскі канстэбль узламаў дзверы спальні ахвяры, якая была зачыненая знутры, і знайшоў яго які ляжыць на ложку ў лужыне ўласнай крыві, з горлам, перарэзаным так глыбока, што галава была амаль адрэзаная, і кроў усё яшчэ цякла з зияющей раны на шыі. Як табе такое напружанне?"
  
  Марыярці уздыхнуў і паківаў галавой. Зняўшы пенснэ, каб працерці яго ільняной сурвэткай, ён блізарука ўтаропіўся сваімі водянисто-шэрымі вачыма на Барнэта праз стол. "На самой справе гэта даволі сумна", - сказаў ён.
  
  “ Як гэта так, прафесар? - спытаў я.
  
  Марыярці падняў тоўсты том у папяровым пераплёце, які ляжаў побач з яго талеркай. "Гэта прыйшло з першай ранішняй поштай", - сказаў ён. “Гэта штоквартальны часопіс Брытанскага астрафізічнага грамадства. У гэтых дванаццаці дзясятках старонак больш таямніцы і невядомасці, чым за ўсе дзесяць гадоў існавання "Морнинг Геральд".
  
  "Магчыма, прафесар," сказаў Барнетт, " але сярэднестатыстычнага чытача газет цікавіць не тое, што адбываецца на Марсе, а тое, што адбываецца ў Чэлсі. Ён у любы час аддаў перавагу б мець справу з таямнічым забойствам, чым з таямнічай туманнасцю.
  
  "Верагодна, вы маеце рацыю", - сказаў Марыярці, адкладаючы часопіс у бок і узняты на пераноссе пенснэ. “Тым не менш, ёсць некаторы невялікае суцяшэнне, слабы пробліск надзеі на будучыню чалавечай расы, які можна атрымаць з сучаснай навуковай тэорыі. Я чытаю свае дзённікі, і яны суцяшаюць мяне ".
  
  "Якога роду суцяшэнне, прафесар?" Спытаў Барнетт, адчуваючы, што згубіў нітку размовы.
  
  "Я знаходжу суцяшэнне ў тэорыях, выкладзеных прафесарам Гершэлем, сярод іншага, адносна туманнасцяў", - сказаў Марыярці, наліваючы сабе кубак кавы з вялікай срэбнага самавара, які стаяў на кукішках на адным канцы стала. "Яны маглі б выказаць здагадку, што сусвет больш на некалькі парадкаў велічыні, чым меркавалася раней".
  
  "Гэта цябе суцяшае?"
  
  “Так. Гэта паказвае на тое, што чалавецтва, абмежаваную гэтай маленькай планетай у выпадковым кутку Сусвету, не мае ніякага рэальнага значэння".
  
  Барнетт асцярожна паклаў лыжку на край сваей талеркі. Ён ведаў, што Марыярці пускаўся ў гэтыя антычалавечныя выкрывальныя прамовы, па меншай меры часткова, каб пазлаваць яго, але ў той жа час ён ніколі не бачыў ніякіх прыкмет таго, што прафесар не быў цалкам сур'ёзны ў тым, што казаў. "Я мяркую, вы не хацелі б напісаць артыкул для маёй службы навін на гэтую агульную тэму, прафесар?" Спытаў Барнетт.
  
  "Ба!" - адказаў Марыярці.
  
  "Я, напэўна, мог бы замовіць пару сотняў амерыканскіх газет, каб надрукаваць гэты артыкул".
  
  "Павінен прызнацца, перспектыва таго, што мае словы будуць прагна перачытваць за слоічак джэма ў Чыкага, не ўяўляе для мяне асаблівага зачаравання", - сказаў Марыярці. “Тое, што мае фразы вымаўляюцца ў Сан-Францыска, або мае ідэі горача абмяркоўваюцца ў Дэ-Мойне, аднолькава мала прыцягвае. Не, баюся, мой дарагі містэр Барнетт, што ваша прапанова не заахвоціць мяне да журналісцкай кар'еры.
  
  "Я шкадую аб гэтым, прафесар", - сказаў Барнетт. "Свет страціў вялікага эсэіста, калі вы вырашылі прысвяціць сябе жыцця, э-э, навуцы".
  
  Прафесар Марыярці падазрона паглядзеў на Барнэта. "Калі я забраў вас з турэцкай турмы амаль два гады таму," сказаў ён, - вы былі так жа пазбаўлены сарказму, як і пакрытыя брудам. Я больш не адчуваю ніякай бруду".
  
  - Тушы, прафесар. Барнетт ўсміхнуўся і наліў сабе кубак кавы.
  
  * * *
  
  Бенджамін Барнетт ўпершыню сустрэўся з прафесарам Джэймсам Марыярці ў Канстанцінопалі амаль два гады таму, у той момант, калі за прафесарам гналася па вуліцы Двух вежаў банда забойцаў ў брудна-карычневых бурнусах. Барнетт і яго сябар прыйшлі прафесару на дапамогу, за што ён горача падзякаваў іх, хоць і расцаніў напад як нязначную непрыемнасць, з якой ён мог бы даволі лёгка выблытацца без старонняй дапамогі. Што, па прызнанні Барнэта, калі ён бліжэй пазнаў прафесара, было, хутчэй за ўсё, праўдай.
  
  Марыярці адказаў узаемнасцю, вызваліўшы Барнэта з золкі рамак турмы Мустафы II, дзе ён утрымліваўся за нязначнае злачынства ў выглядзе забойства свайго сябра і сур'ёзную неасцярожнасць у шпіянажы супраць урада гэтага самага асвечанага дэспата султана Абд-уль Хаміда, шаха шахаў, другога носьбіта гэтага імя. Абодва злачынствы, у якіх ён быў аднолькава невінаваты, і за кожнае з якіх з роўнай верагоднасцю маглі задушыць у любы момант па капрызе Бліскучай Парты.
  
  Але Марыярці запатрабаваў пэўную цану за сваё выратаванне. "Чаго я хачу ад вас, - сказаў ён Барнетту, - так гэта двух гадоў вашай жыцця".
  
  "Чаму?" Барнетт спытаў.
  
  "Вы добрыя ў сваёй прафесіі, і вы мне пригодитесь".
  
  “ А па сканчэнні двух гадоў?
  
  "Пасля гэтага твая лёс зноў будзе належаць толькі табе".
  
  "Я прымаю!"
  
  У той час гэта здавалася выгаднай здзелкай. І нават калі Марыярці патаемна перавёз Барнэта праз усю Еўропу і яны стаялі тварам да асобе ў падвальнай лабараторыі прафесара ў доме на Расэл-сквер, гэта працягвала здавацца такім. Марыярці сцвярджаў, што з'яўляецца кансультантам і спецыялістам па рашэнні праблем, але ён быў дзіўна расплывістым у дэталях. Дамогшыся клятвы маўчання ў дачыненні да сваіх спраў, ён прыцягнуў Барнэта да працы. Барнетт быў замежным карэспандэнтам New York World, які жыве ў Парыжы, калі ён адправіўся ў Турцыю, каб даць справаздачу аб хадавых выпрабаваннях новай падводнай лодкі, і апынуўся ў турме Османлы. Марыярці хацеў выкарыстоўваць свае навыкі рэпарцёра. З дапамогай Марыярці Барнетт адкрыў амерыканскую службу навін, кабельнае тэлебачанне для амерыканскіх газет, якое публікуе брытанскія і еўрапейскія навіны. Гэта дало Барнетту арганізацыю прыкрыцця для расследавання усяго, што хацеў расследаваць Марыярці. Да здзіўлення абодвух мужчын, служба хутка пачала зарабляць грошы і неўзабаве зажыла ўласным жыццём як законная навінавая арганізацыя.
  
  Паступова да Барнэта дайшло, што ўяўленні Марыярці аб законе і маралі разыходзіліся з уяўленнямі астатняга віктарыянскага грамадства. Марыярці, прама скажам, быў злачынцам. Шэрлак Холмс, бліскучы дэтэктыў-кансультант, лічыў Марыярці адным з самых предосудительных зладзеяў Лондана, пакуль яшчэ не павешаных. Магчыма, гэта было перабольшаннем. Холмс амаль дзесяць гадоў спрабаваў выкрыць Марыярці ў тым ці іншым гнусном задуму, але так і не атрымаў поспех. Ён сарваў адзін або два плана прафесара і затрымаў пару паслугачоў; але яму так і не ўдалося звязаць разгляданая злачынства з былым прафесарам матэматыкі, цяпер якія жывуць на Расэл-сквер. Гэта, несумненна, прывяло да пэўнай прыкрасці і тэндэнцыі бачыць Марыярці пад кожным кустом і злавесны змова за кожным злачынствам.
  
  Прафесар Марыярці не быў простым злачынцам, як і простым чалавекам. У яго была свая мараль, такая ж строгая, як і ў яго сучаснікаў, ці яшчэ стражэй. Але яно адрознівалася як па тоне, так і па змесце ад таго самаздаволенага самаздаволення, з якім падданыя Вікторыі ставіліся да "ніжэйшых пародам без закона", якія мелі няшчасце нарадзіцца на Барнэа, або ў Абісініі, або ў Уайтчепеле.
  
  Марыярці трымаў Барнэта ізаляваным ад большай часткі сваёй злачыннай дзейнасці, знаходзячы Барнэта больш карысным як непрадузятага збіральніка інфармацыі. У выніку ў Барнэта былі толькі намёкі на арганізацыю, якой камандаваў Марыярці, або на дзейнасць, якой ён кіраваў. Барнетт сапраўды ведаў, што ўсе грошы, якія Марыярці зарабляў на сваёй дзейнасці, акрамя тых, што былі неабходныя для ўтрымання яго хатняга гаспадаркі, ішлі на падтрымку яго навуковых эксперыментаў. Марыярці лічыў сябе навукоўцам, і іншая яго дзейнасць, легальная і нелегальная, была ўсяго толькі сродкам фінансавання яго даследаванняў навуковага невядомага.
  
  * * *
  
  Барнетт ўтаропіўся на высокага, падобнага на ястраба мужчыну, які сядзеў насупраць яго за сталом для сняданку. Марыярці быў загадкай: прызнаны злачынец, ён валодаў самымі высокімі інтэлектуальнымі і маральнымі стандартамі, якія Барнетт калі-небудзь ведаў; відавочны мізантроп, ён спакойна падтрымліваў некалькі дабрачынных арганізацый у самых бездапаможных раёнах Лондана; перакананы рэаліст, ён выяўляў нястрымную схільнасць да рамантыкі. Магчыма, ён і не шукаў прыгодаў, але як бы ён ні хаваўся ад іх, яны беспамылкова вышуквалі яго.
  
  "Ты заўсёды цікавіўся галаваломкамі", - сказаў Барнетт, перарываючы ланцужок сваіх думак, калі Марыярці заўважыў яго пільны погляд. “ Вам не падабаецца вобраз чалавека, забітага ў замкнёным пакоі?
  
  Марыярці на імгненне задумаўся над пытаннем. "Не асабліва", - сказаў ён. “Мне трэба было б больш інфармацыі, чым паказана у "Морнинг Геральд", перш чым я знайду яе озадачивающей. Мяркуючы па тым, як яны гэта робяць, існуе занадта шмат магчымых адказаў толькі таму, што занадта шмат незададзеных пытанняў ".
  
  "Напрыклад?"
  
  “ А што, напрыклад, з вокнамі?
  
  “ Зачынена. Тут так сказана.
  
  “ Вядома. Але што гэта за замкі? Я мяркую, ёсць джэнтльмены, якія могуць адкрыць зачыненае акно звонку.
  
  “ А потым сышлі праз акно, замкнуўшы яго за сабой?
  
  “ У некаторых выпадках так, у залежнасці ад тыпу замка. Або, напрыклад, забойца мог схавацца ў шафе ці пад ложкам і не выходзіць адтуль да тых часоў, пакуль не было знойдзена цела.
  
  "Я пра гэта не падумаў", - сказаў Барнетт.
  
  "Я магу пералічыць пяць іншых спосабаў, якімі можна было абысці меркаваную "зачыненую пакой"", - сказаў Марыярці.
  
  "Бяру свае словы назад", - сказаў Барнетт, кладучы газету асабовым бокам уніз на стол побач з противнем. “Ніякай галаваломкі няма. Я памыліўся".
  
  "Аднак у гэтым справаздачы ёсць некалькі цікавых момантаў", - сказаў Марыярці.
  
  "Якія прадметы вы знаходзіце цікавымі?"
  
  "Ах!" - сказаў Марыярці. “Патрабуюцца дадатковыя прыклады. Ёсць, напрыклад, пытанне аб матыве. Існуе пяць матываў для забойства: прагнасць, пажада, страх, гонар і вар'яцтва. Што гэта было?"
  
  “ Скотленд-Ярд прытрымліваецца думкі, што лорд Уолбайн быў забіты рабаўніком.
  
  "Значыць, прагнасць," сказаў Марыярці. “Але, несумненна, перад намі самы незвычайны рабаўнік: той, хто ідзе прама ў гаспадарскую спальню, калі ў каморы ёсць шафы, набітыя срэбрам; той, хто ўкладвае яго светласць ва ўвесь рост на ложак і пераразае яму горла замест таго, каб па-сяброўску злёгку пастукаць тупым прадметам па галаве. А потым той, хто знікае ў замкнёным пакоі.
  
  "Вы толькі што намякнулі, што ведаеце некалькіх чалавек, якія маглі б гэта зрабіць", - сказаў Барнетт.
  
  “ Ах, так. Але мы зноў вяртаемся да пытання аб матыве. Навошта рабаўніку спатрэбілася дадаткова зачыняць за сабой пакой? Чаму б проста не вылезці з акна і не спусціцца па вадасцекавай трубе?"
  
  "Я не ведаю", - адказаў Барнетт.
  
  “ І калі гэта сапраўды была перарваная крадзеж з узломам, то як быць з забойствам Айседоры Стэнхоуп, адваката, на мінулым тыдні? Ці шаноўнага Джорджа Венна да гэтага? Усе з перарэзанымі глоткамі; усё ў сваіх спальнях. У аднаго жонка спіць у суседняй спальні, у іншага верная сабака ціхамірна ляжыць ля падножжа лесвіцы. І ні ў адным з злачынстваў не прапала нічога каштоўнага. Сапраўды, незвычайны рабаўнік!
  
  Барнетт адклаў лыжку і ўтаропіўся праз стол на свайго суразмоўцы. Марыярці нават не зірнуў на ранішнія газеты. Больш таго, Барнетт быў гатовы паклясціся, што за апошнія тры тыдні не бачыў ні адной газеты. Марыярці пагарджаў газеты і рэдка іх адкрываў. Адной з абавязкаў Барнэта было весці тэчку з бягучымі крымінальнымі гісторыямі і іншымі матэрыяламі, якія маглі зацікавіць прафесара, але выразкі за апошнія тры тыдні ляжалі ў скрынцы, не адсартаваныя і не падшыты, на стале Барнэта. І ўсё ж нейкім чынам Марыярці ведаў падрабязнасці трох узаемазвязаных забойстваў, паколькі, здавалася, ён заўсёды быў у курсе ўсяго, што адбывалася ў Лондане, і большай часткі таго, што адбывалася ва ўсім свеце.
  
  “ Значыць, у вас ёсць іншая тэорыя? - выказаў здагадку Барнетт.
  
  "Ніколі не варта будаваць тэорыі, абапіраючыся на недастатковыя факты", - сказаў Марыярці. “Гэта практыка, найбольш разбуральная для разумовых здольнасцяў. Як я ўжо сказаў, ёсць некалькі відавочных пытанняў, якія варта задаць. Адказы павінны даць дакладнае ўяўленне аб забойцы і яго матывы.
  
  "Напрыклад?"
  
  Марыярці паківаў галавой. "Я не разумею вашага захаплення гэтым", - сказаў ён. “Звычайная серыя забойстваў, у якіх няма нічога, што магло б рэкамендаваць іх знаўцу. Нагадвае Рэма ў Дзюсельдорфе некалькі гадоў назад або сумна вядомыя забойства ў Філадэльфіі Фокс у 78-м. Адзіная загадка ў такіх выпадках - як паліцыя можа быць настолькі неэфектыўнай ".
  
  "Наколькі я памятаю," сказаў Барнетт, " яны так і не злавілі "Філадэльфію Фокс"".
  
  "Менавіта гэта я і хачу сказаць", - сказаў Марыярці.
  
  "Калі б расследаванне было даручана вам," спытаў Барнетт, " што б вы зрабілі?"
  
  "Я устрымліваюся ад адказу, які прыходзіць мне на розум," сказаў Марыярці з намёкам на ўсмешку, " паколькі гаворка ідзе аб даволі грубых выразах. Аднак— " Прафесар зноў зняў лінзы пенснэ і пачаў праціраць іх сурвэткай. Робячы гэта, ён рассеяна глядзеў праз стол на карціну вэрна, там, якая вісела над буфетам, - карціну алеем памерам тры на пяць футаў, азагалоўленую "Пейзаж з кавалерыяй".
  
  Барнетт з цікавасцю назіраў, як прафесар працірае лінзы і невідушчым позіркам глядзіць у іншы канец пакоя. Ён назіраў за разважаннямі Марыярці, што было для Барнэта такім жа уражлівым падзеяй, як назіранне за гульнёй Нормана-Неруды на скрыпцы або за крамзолямі У. С. Гілберта. Прама перад вамі адбывалася нешта неверагоднае, і калі вам вельмі шанцавала, заўсёды быў шанец, што што-то з таго, што гэта было, перадасца і вам.
  
  "Пытанне аб матыве," сказаў Марыярці, папраўляючы пенснэ на носе, " ўяўляецца найбольш шматабяцальным. З пяці, якія я прывёў, мы можам выключыць толькі адно: вар'яцтва. Я б засяродзіўся на мінулым гэтых траіх мужчын, каб усталяваць, што ў іх было агульнага, паспрабаваць знайсці агульны назоўнік для нашага забойцы. "
  
  "Я не ведаю, прафесар", - сказаў Барнетт. “Спосаб, якім былі забітыя тыя трое, здаецца мне даволі вар'ятам. Пераразаюць ім глоткі ў іх уласных ложках, а потым крадуцца міма зачыненых дзвярэй і спячых сабак.
  
  "Перарэзванне ім горла можа быць актам вар'яцтва," сказаў Марыярці, - але мне здаецца, што наступны бяскрыўдны сыход быў у вышэйшай ступені разумным".
  
  Містэр Моуз, дварэцкі Марыярці, з'явіўся ў дзвярах сталовай. "Прашу прабачэння, прафесар," сказаў ён сваім скрыпучым голасам, - але вас хоча бачыць джэнтльмен. Індыйскі джэнтльмен. Я ўзяў на сябе смеласць размясціць яго ў гасцінай.
  
  Марыярці дастаў кішэнныя гадзіны і адкрыў іх. "І, здаецца, на дзевяць хвілін раней," сказаў Марыярці. “ Карткі няма?
  
  “ Ніякіх, сэр. Ён згадаў аб недахопе, сэр. Папрасіў прабачэння за тое, што ў яго няма. Прадставіўся Сінгхам.
  
  "Зразумела," сказаў Марыярці. - Скажыце джэнтльмену, што я падыду да яго праз некалькі хвілін.
  
  “ На дзевяць хвілін раней? - Спытаў Барнетт, калі містэр Моуз пайшоў, каб супакоіць наведвальніка.
  
  "Цяпер без дзевяці дзесяць", - сказаў Марыярці. "Гэта таксама прыйшоў з першай поштай". Ён дастаў канверт з кішэні пінжака і працягнуў яго праз стол Барнетту. "Што ты пра гэта думаеш?"
  
  Канверт быў з шчыльнай, злёгку шэрай паперы, з якой Барнетт быў незнаёмы, як і папера ўнутры. Адрас на канверце: "Джэймса Марыярці, доктар філасофіі, Расэл-сквер, 64, Сіці", быў напісаны круглым плыўным почыркам з шырокім наканечнікам. Почырк на самай лісце быў больш каравым і вуглаватым, напісаным надзвычай тонка завостраным пяром.
  
  "Дзве розныя рукі", - адзначыў Барнетт. "Давайце паглядзім, што напісана ў запісцы".:
  
  Джэймс Марыярці, доктар медыцынскіх навук.—
  
  Зайду да вас заўтра ў дзесяць раніцы. Спадзяюся заспець вас у гэты момант дома. Спадзяюся зацікавіць вас немагчымым, але патэнцыйна прыбытковым справай. Некалькі чалавек паведамілі мне, што вы - чалавек, з якім, хутчэй за ўсё, варта пагаварыць па гэтай нагоды. З найвялікшымі надзеямі і вялізнай патэнцыйнай падзякай, мяне клічуць Сінгх.
  
  "Вельмі цікава стылістычна, хоць і не вельмі інфарматыўна". Барнетт паднёс запіску да святла. “Я не пазнаю гэтую паперу. Ні вадзянога знака. Ні герба. Але гэта шчыльная, дарагая папера, магчыма, з тых, што выкарыстоўваюцца для друку запрашэнняў. Дзіўнага фармату, амаль квадратная."
  
  "Аб чым табе ўсё гэта кажа?"
  
  "Ну," Барнетт задумаўся. - На самай справе нічога звыш таго, што тут сказана. Джэнтльмен па імі Сінгх зойдзе ў дзесяць, і ў яго ёсць да вас якое-то прапанова.
  
  "Разумны выснову," сказаў Марыярці, - які пацвярджаецца тым фактам, што джэнтльмен сапраўды з'явіўся крыху раней прызначанага гадзіны. І больш нічога?
  
  "Не, не зусім".
  
  “ Ёсць якія-небудзь здагадкі адносна цалкам розных рук на пасланні і канверце?
  
  “ Няма. Прызнаю, гэта цікава. Але мне ў галаву не прыходзіць гатовага тлумачэння. Аб чым гэта табе кажа?
  
  "Гэта, а таксама незвычайная форма паперы, сапраўды даюць поле для разважанняў", - сказаў Марыярці, паднімаючыся на ногі, "але няма сэнсу патураць гэтай згубнай звычцы, калі аб'ект нашых разважанняў чакае нас у гасцінай".
  
  “ Вы хочаце, каб я прысутнічаў пры сумоўі?
  
  "Калі табе падабаецца".
  
  “Дзякуй, але я думаю, што няма. Мне сапраўды пара ў офіс".
  
  “ Я думаў, што цудоўная міс Перрин займаецца справамі Амерыканскай службы навін.
  
  "Гэта так, і вельмі добра", - сказаў Барнетт. “Яна жалезнай рукой кіруе штатам з дзевяці рэпарцёраў, чатырох сакратароў-машыністак, трох тэлеграфістак і разномастных насільшчыкаў, хлопчыкаў-пажей, хлопчыкаў на пабягушках і да таго падобнага. Зусім выключная маладая лэдзі.
  
  "Яна карыстаецца такім аўтарытэтным становішчам?" Спытаў Марыярці.
  
  "Яе адзінае шкадаванне, па меншай меры, так яна мне паведаміла, заключаецца ў тым, што яе адміністрацыйныя абавязкі пакідаюць ёй мала часу для ліста".
  
  "Што ж, тады вам лепш сысці," сказаў Марыярці, - пакуль юная лэдзі не выявіла, што ў вас няма неабходнасці. Я паклапачуся аб патэнцыйна прыбытковым містэрам Сингхе.
  
  "Я збіраюся даручыць пары маіх рэпарцёраў папрацаваць над гэтымі забойствамі", - сказаў Барнетт. "Я перакананы, што там ёсць нейкая гісторыя".
  
  "Цалкам магчыма, Барнетт," сказаў Марыярці, усміхаючыся яму зверху ўніз, " але вы цалкам ўпэўненыя, што пра гэта варта распавядаць?"
  
  ТРЫ
  
  БЭЙКЕР - СТРЫТ , 221Б
  
  
  
  Падман, па яго словах, быў немагчымы для чалавека, приученного да назірання і аналізу. Яго высновы былі гэтак жа безошибочны, як і многія палажэнні Еўкліда.
  ДОКТАР ДЖОН УОТСАН Х.
  
  Зхерлок Холмс жэстам запрасіў наведвальніка сесці. "Праходзьце, гэта вельмі прыемна", - сказаў ён. “Сардэчна запрашаем, мілорд. Я паслаў хлопчыка-рассыльного ўніз за гарбатай. А пакуль, чым я магу быць вам карысны?
  
  Граф Арундейл з агідай агледзеў застаўленае розным начыннем памяшканне гасціную вядучага ў свеце дэтэктыва-кансультанта. Кошык з газетнымі выразкамі на пісьмовым стале, нагрувашчванне хімічных прыбораў на сасновым стале справа ад каміна, стос канвертаў, прымацаваных да каміннай паліцы усходнім нажом з тонкім лязом; ці мог сапраўды існаваць геній сярод такога беспарадку? Ён запахнул крысы свайго ранішняга пінжака і асцярожна прысеў на краёчак старога скуранога канапы. “ Прыемна? - спытаў ён. “ Несумненна, у чалавека з вашай рэпутацыяй і раней былі знакамітыя кліенты.
  
  "Я меў на ўвазе праблему, якая прывяла вас, мілорд", - сказаў Холмс. “Прыемна мець справу, якое трэніруе інтэлект. Тыя, што трапляліся мне на шляху за апошнія некалькі месяцаў, сведчылі аб сумным заняпадзе ўяўлення ў крымінальных колаў. Што тычыцца маёй кліентуры, то мы прымаем тут, самых розных. Апошнім чалавекам, што сядзелі там, дзе вы сядзіце, быў герцаг, а да гэтага, калі я правільна памятаю, была жанчына, якая забіла сваіх першых трох мужоў і замышляла смерць чацвёртага.
  
  "Цікава," прамармытаў лорд Арундейл.
  
  "Значна цікавей, чым герцаг," пагадзіўся Холмс. “Правячы манарх еўрапейскага каралеўства сеў у крэсла злева ад вас, а карлік, які малюе акварэллю, сеў у крэсла побач з вамі. Кароль быў грубіянаў; карлік, цалкам магчыма, геній. Чым магу служыць вам, мілорд?
  
  "Ну, вы, здаецца, ужо ведаеце", - сказаў лорд Арундейл, уражаны паводзінамі Холмса. “Вы задаволеныя праблемай, якая прывяла мяне сюды да таго, як у мяне была магчымасць расказаць вам, у чым яна заключаецца. Мне сказалі, што вы валодаеце свайго роду празорлівасцю, якое дазваляе вам выяўляць дзеянні злачынцаў у адсутнасць доказаў, бачных звычайнай паліцыі. Аднак я не быў праінфармаваны аб тым, што вы можаце прадказаць праблему, з якой да вас звернецца кліент, да таго, як у яго з'явіцца магчымасць растлумачыць яе вам. Шчыра кажучы, сэр, гэта практыкаванне дзівіць мяне сваёй мэтанакіраванасцю! "
  
  "Не, няма," хутка сказаў Холмс. - Прашу прабачэння, калі я здаюся трохі рэзкім. Растлумачце гэта дзеяннем лекі, якое я прымаю, мілорд. Мой які лечыць лекар, доктар Ватсан, прапісаў мне сее-што ад прыступаў летаргіі, і часам гэта прыводзіць да таго, што я здаюся трохі запальчывым ".
  
  “ Значыць, вы не сцвярджаеце, што валодаеце празорлівасцю або іншымі экстрасэнсорнымі здольнасцямі?
  
  “ Зусім не, мілорд. Якімі б здольнасцямі я ні валодаў, яны цвёрда заснаваныя на веданні адпаведных навук, шырокім вывучэнні гісторыі злачыннасці і вывастранай здольнасці да дэдуктыўным разваг.
  
  "Значыць," настойваў лорд Арундейл, " вы на самой справе не ведаеце, што прывяло мяне сюды, і проста зрабілі агульнае здагадка, што я прапаную цікавае, э-э, справа?
  
  “ Наадварот, мілорд. Я дакладна ведаю, навошта вы тут. Вы прыйшлі параіцца са мной адносна ўчорашняга забойства на Риджентс-Гейт. А, вось і Білі з гарбатай. Як вам падабаецца ваш, мілорд?
  
  Лорд Арундейл дазволіў наліць сабе чай, дадаць малака і цукру, пакуль абдумваў гэта. "Вы маеце рацыю," сказаў ён нарэшце. “І калі гэта фокус, то гэта сапраўды разумны фокус. Хоць забі, я не разумею, адкуль ты ведаеш. Вы павінны прызнаць, што гэта хутчэй папахвае празорлівасцю або больш мудрагелістым фокусам.
  
  "Зусім не, мілорд", - адказаў Холмс. "У рэшце рэшт, гэта мая прафесія - выводзіць неабвержныя факты з таго, што іншым здалося б беднымі доказамі".
  
  Лорд Арундейл задуменна пацягваў чай. "Якія высновы вы зрабілі?" спытаў ён.
  
  Холмс адкінуўся на спінку крэсла, сашчапіўшы тонкія, адчувальныя пальцы пад падбародкам. “ Толькі даволі відавочныя факты аб тым, што да вам звярнуліся адзін або некалькі чыноўнікаў высокага ўрадавага рангу, верагодна, члены кабінета міністраў, з просьбай, каб я ўзяў расследаванне на сябе; што вы ўжо былі ў Скотленд-Ярдзе і атрымалі адабрэнне камісара паліцыі, хоць дэтэктыў-інспектар, які вядзе гэтую справу, лічыць, што я буду толькі перашкаджаць.
  
  “ Дзіўна! - Усклікнуў лорд Арундейл. “ У вас, павінна быць, ёсць агенты ў паліцыі.
  
  “ Запэўніваю вашу светласць...
  
  Лорд Арундейл паставіў кубак на паднос і паківаў галавой. “ У гэтым няма неабходнасці, - сказаў ён. “ Ёсць што-небудзь яшчэ?
  
  “ Толькі тое, што ёсць які-небудзь факт або падказка вялікай важнасці, якія былі утаены ад грамадскасці і з якімі вы прыйшлі мяне азнаёміць.
  
  "Божа мой, сэр!" Сказаў лорд Арундейл. "Вы павінны растлумачыць мне, як вы вывелі усё гэта з простага прысутнасці ў вашай гасцінай пэра сярэдніх гадоў у ранішнім пінжаку".
  
  "У кожнай прафесіі павінны быць свае сакрэты, мілорд," сказаў Холмс, паціраючы рукі. “Я навучыўся ў майго сябра доктара Ватсана, які дзяліў са мной гэтыя пакоі да сваёй жаніцьбы, не раскрываць занадта лёгка, як я дасягаю гэтых эфектаў. Тлумачэнне перакладае іх з разраду цудоўных у разрад звычайных. Аднак я хацеў бы звярнуць вашу ўвагу на некалькі дадатковых фактаў, якія я адзначыў."
  
  "І гэта так і ёсць?"
  
  “ Па-першае, я выпадкова звярнуў увагу на экіпаж, у якім вы прыехалі; не на ваш уласны, а на адзін з тых, што знаходзяцца на службе Скотленд-Ярда. Затым я заўважыў характэрную чырвона-карычневую гліну, прыляплю да ўздыму вашага правага чаравіка. Несумненна, яна была выяўленая раней сёння, паколькі малаверагодна, што ваш камердынер не сачыў за тым, каб вашы туфлі чысціліся кожны вечар. У ваколіцах Лондана ёсць некалькі месцаў, дзе вы маглі б яго падчапіць, але найбольш верагодным з'яўляецца іст-энд Сэнт-Джэймс-парку, насупраць урадавых устаноў.
  
  "Я пачынаю разумець", - сказаў лорд Арундейл. “Але я ўсё яшчэ думаю, што гэта па-чартоўску разумны. Уяўляю, як ведаць кожны кавалак бруду ў Лондане".
  
  "Здзяйсняючы злачынства, праніклівы злачынец імкнецца ліквідаваць або замаскіраваць факты, навакольныя яго ўчынак", - сказаў Холмс. “Дзе ён, хутчэй за ўсё, собьется з шляху, так гэта ў дробязях, такіх як бруд на яго абутку або пыл на вопратцы. Таму, мілорд, вы можаце бачыць, што прафесійны следчы павінен вывучыць такія дэталі.
  
  "Цудоўна," сказаў лорд Арундейл. Ён узяў маленькі скураны футляр, які прынёс з сабой, і дастаў з яго канверт. “ Што вам вядома пра забойства лорда Уолбайна?
  
  “ Не больш таго, што было ў ранішніх газетах, мілорд.
  
  "Такім чынам, вось кароткае выклад усіх якія адносяцца да справы фактаў," сказаў лорд Арундейл, працягваючы канверт Холмсу, - падрыхтаванае інспектарам, адказным за паліцэйскае расследаванне. Таксама сюды ўключаны справаздачы аб забойствах шаноўнага Джорджа Венна і Айседоры Стэнхоуп."
  
  "Я неадкладна прачытаю гэта, ваша светласць," сказаў Холмс. “ Я таксама хацеў бы агледзець пакоі, у якіх былі здзейснены тры злачынствы.
  
  "Меры прыняты", - сказаў лорд Арундейл. "Інспектар Лестрейд сказаў, што вы хацелі б, як ён выказаўся, 'прапаўзці па пакоях на карачках з біноклем для чытання".
  
  "Ах, так гэта Лестрейд, ці не так?" - ускрыкнуў Холмс. "Гэта ў якой-то ступені дапамагае".
  
  “ Значыць, вы знаёмыя з інспектарам Лестрейдом. Ён зрабіў на мяне добрае ўражанне. Здаецца, ён добра ведае сваю працу. Сцвярджаў, што напаў на некалькі шматспадзеўных зачэпак, хоць даволі расплывіста патлумачыў, у чым яны заключаюцца. Сказаў, што, па яго думку, арышт батлеров дасць вынікі."
  
  "Якога роду вынікі?" Пацікавіўся Холмс.
  
  “ Ён не сказаў. Ён сказаў, што, па яго думку, прыцягваць вас да гэтай справы было зусім неабавязкова, хоць ён прызнаў, што вы аказалі некаторую дапамогу рэгулярным сілам у мінулым. 'Асаблівыя абставіны", - як ён выказаўся. Калі б прэм'ер-міністр не адчуваў, што ў дадзеным выпадку патрабуецца зусім незвычайная далікатнасць, міністр унутраных спраў і я былі б цалкам ўпэўненыя, што перададзім справу ў яго рукі ".
  
  "Звычайна ён цалкам адэкватны", - пагадзіўся Холмс. “Але тады звычайны выпадак менавіта такі - звычайны. Злачынства з прымяненнем грубай сілы, здзейсненае неабдумана, для раскрыцця якога не патрабуецца ні спецыяльных ведаў, ні лагічных разваг.
  
  "Сапраўды, слабая пахвала", - сказаў лорд Арундейл. "Вы не думаеце, што Лестрейд здольны?"
  
  “ Так, як бульдог. Гэты чалавек упарты, бязлітасны, адважны, сумленны і адданы. Але як сышчык, я баюся, што больш тонкія пахі злачынства выслізгваюць ад яго носа.
  
  Лорд Арундейл працягнуў сваю кубак, каб яе зноў напоўнілі. "У асноўным, гэта тое, што сказаў прэм'ер-міністр", - сказаў ён Холмсу. “Міністр унутраных спраў перакананы, што сталічная паліцыя можа і павінна справіцца з гэтай праблемай, але прэм'ер-міністр палічыў, што гэта можа быць занадта далікатна для падыходу "бульдога". І вас вельмі рэкамендаваў, калі вы прабачце маю расплывістасць, член Каралеўскай сям'і.
  
  Холмс кіўнуў. "Калі ласка, падзякуйце ад мяне яе вялікасць", - сказаў ён. "Я мяркую, што менавіта гэта 'асаблівая акалічнасць', аб якім я пакуль нічога не ведаю, робіць гэтыя злачынствы далікатнымі і прыцягвае да мяне ўвагу лорда Солсберы, прэм'ер-міністра".
  
  "Дакладна," пагадзіўся лорд Арундейл. “ Маркіз Солсберы сапраўды занепакоены гэтымі забойствамі. Яго турбуе, калі быць больш дакладным, ці ёсць у яго падставы для турботы.
  
  "Зразумела". Холмс на імгненне задумаўся. "Я павінен разумець, што злачынствы могуць мець якое-небудзь палітычнае значэнне, але ў цяперашні час невядома, ці маюць яны на самой справе ці не?"
  
  "Так", - сказаў лорд Арундейл. “Вось, сцісла, і ўсё. Злачынства сапраўды могуць быць справай рук вар'ята ці каго-то з даўняй нянавісцю да чацвярым забітым мужчынам з-за нейкай таямніцай крыўды. Але яны таксама могуць быць часткай заблытанага змовы любы з трох вялікіх еўрапейскіх дзяржаў супраць ўрада яе вялікасці. І мы павінны высветліць, якая з гэтых магчымасцяў адпавядае рэчаіснасці. І мы павінны даведацца пра гэта як мага хутчэй; кожны дзень прамаруджання можа абярнуцца катастрофай.
  
  “ Чацвёра? - Перапытаў Холмс. “ Мне вядома толькі пра траіх.
  
  "Лорд Джон Дарби быў знойдзены мёртвым каля трох тыдняў таму", - сказаў лорд Арундейл. Ён на імгненне утаропіўся ў сваю кубак, а затым асушыў яе і вярнуў на паднос. “ Лорд Джон быў малодшым братам графа Монкрейта.
  
  "Я памятаю, што тады звярнуў на гэта ўвагу", - сказаў Холмс. “Але паведамлялася, што гэта была натуральная смерць. Здаецца, у газетным справаздачы гаварылася аб сардэчным прыступе".
  
  “Лорд Джон быў знойдзены на абеднай стале ў сваёй кватэры ў Таттершем-Корт. У яго было перарэзалі горла. Срэбнае сервіравальную страва было пастаўлена на падлогу каля стала, каб сабраць кроў."
  
  "Паслухайце, гэта захапляльная дэталь!" Холмс працягнуў благія руку да пачку цыгарэт, якая стаяла на каміннай паліцы. “Ці магу я прапанаваць вам цыгарэту, мілорд? Гэта віргінскі тытунь, выраблены для мяне кампаніяй K. K. Tamourlane & Sons. Траўка шкодная, але я знаходжу, што яна абвастрае разумовыя працэсы. "
  
  "Не, дзякуй," сказаў лорд Арундейл. “ Але калі вы не пярэчыце супраць паху цыгары...
  
  “ Зусім няма. Холмс прыкурыў ад газавай гарэлкі і паднёс яе да кончыка сваёй цыгарэты, у той час як лорд Арундейл дастаў доўгую цыгару шаравата-карычневага колеру з портсигара з ціснення скуры і зрабіў рытуал падрыхтоўкі яе да запалцы. "Прашу вас, працягвайце распавядаць пра дзіўнай смерці лорда Джона Дарби," сказаў Холмс, запальваючы цыгару лорда Арундейла, перш чым кінуць агарак свечкі ў камін.
  
  Лорд Арундейл глыбока зацягнуўся. "Звычайна я пакідаю гэта пасля ежы," сказаў ён. “ На чым я спыніўся? Ах, ды. На стале ляжаў лорд Джон — вялікая штука, на ёй лёгка маглі размясціцца дванаццаць чалавек. Французская, я мяркую. Твор мастацтва мяжы стагоддзяў. Яго рукі былі раскінутыя ў бакі, але кулакі сціснутыя. Цікава, як чалавек запамінае ўсе дробныя дэталі".
  
  “ Вы бачылі цела, мілорд?
  
  Лорд Арундейл устаў і падышоў да эркеру. Отдернув запавесу, ён утаропіўся на рух ўнізе. "Я знайшоў гэтую чортаву штуковіну!" - сказаў ён Холмсу.
  
  “ Як, па-вашаму, колькі часу лорд Джон быў мёртвы, калі вы знайшлі яго?
  
  Лорд Арундейл павярнуўся і паглядзеў на Холмса. "Я не магу дакладна сказаць", - сказаў ён. “Пошук трупаў, бачыце, не зусім у маёй кампетэнцыі. Як бы тое ні было, у мяне склалася ўражанне, што інцыдэнт адбыўся зусім нядаўна. Кроў здавалася зусім свежай ".
  
  “ Хто-небудзь яшчэ быў там у гэты час?
  
  “ Квимби, камердынер лорда Джона. Ён пусціў мяне. Гэта было каля паловы восьмага раніцы. Ён прабыў там усю ноч. Яго пакой побач з парадным холам.
  
  “ Бачыў ці ён што-небудзь ці чуў ноччу?
  
  “ Нічога. Напярэдадні позна ўвечары ён ўпусціў лорда Джона. Ён не ўпэўнены ў часе, але, паводле яго ацэнак, каля двух. Затым ён лёг спаць. Ён яшчэ не пайшоў будзіць лорда Джона, калі я прыбыў на наступную раніцу, не атрымаўшы ніякіх інструкцый па гэтай нагоды.
  
  “ Іншых слуг няма?
  
  “ Нікога няма. Ёсць пакаёўка і кухарка, але яны жывуць двума паверхамі вышэй, у памяшканнях для прыслугі. Шматкватэрны дом спраектаваны так, што на верхнім паверсе размешчаны памяшканні для прыслугі.
  
  "Зразумела," сказаў Холмс. “ Якога роду ахова ўстаноўлена ў будынку ў начны час?
  
  “ На кожным паверсе ўсю ноч дзяжурыць парцье, а ля ўваходных дзвярэй - швейцар у форме. У будынак ёсць яшчэ два ўваходу, але ў восем гадзін абодва зачыняюцца знутры на завалу.
  
  Холмс з хвіліну моўчкі разважаў. "Я здзіўлены," сказаў ён, - што Лестрейд яшчэ не арыштаваў камердынера".
  
  “ Квимби? - Спытаў лорд Арундейл. “ Вы думаеце, ён можа быць вінаваты?
  
  "Ні на секунду", - сказаў Холмс. "Я, аднак, здзіўлены, што Лестрейд падзяляе маё меркаванне".
  
  "Сталічная паліцыя пакуль не была паінфармаваная аб злачынстве", - сказаў лорд Арундейл.
  
  Холмс ускочыў на ногі. "Што?" - закрычаў ён. “Вы схавалі забойства ад уладаў? Паслухайце, сэр. Правасуддзе каралевы не можа дазволіць такой вольнасці нават пэру каралеўства.
  
  Лорд Арундейл падняў руку. "Прашу вас, супакойцеся", - сказаў ён. “Прэм'ер-міністр быў апавешчаны; міністр унутраных спраў, які, як вы ведаеце, адказвае за сталічную паліцыю, быў апавешчаны; лорд Вярхоўны канцлер быў апавешчаны; і яе вялікасці паведамілі. Я думаю, вам прыйдзецца прызнаць, што фармальнасці былі выкананыя — магчыма, на больш высокім узроўні, чым звычайна, вось і ўсё.
  
  "Зразумела," сказаў Холмс, вяртаючыся на сваё месца. “ І чаму была ўжытая гэтая незвычайная працэдура?
  
  Лорд Арундейл вярнуўся на канапу. “ Я растлумачу.
  
  “ Вы завалодалі маёй увагай, мілорд.
  
  “ Мне давядзецца расказаць вам усю паднаготную. Тым ранкам я прыехаў на кватэру лорда Джона, каб адвесці яго на спецыяльнае экстранае пасяджэнне Камітэта па кантынентальнай палітыцы. Гэта група прыкладна з дванаццаці чалавек, якія кансультуюць прэм'ер-міністра па пытаннях, якія ўплываюць на адносіны Вялікабрытаніі з вялікімі дзяржавамі Еўропы. Камітэт, у склад якога ўваходзяць вядучыя розумы ўрада, займаецца толькі пытаннямі, якія прадстаўляюць сур'ёзную і неадкладную заклапочанасць. Само існаванне гэтага камітэта трымаецца ў строгім сакрэце ".
  
  "Я не ведаў аб гэтым", - пракаментаваў Холмс.
  
  "Ваш брат Майкрофт з'яўляецца членам клуба", - сказаў лорд Арундейл Холмсу.
  
  "Ён вельмі стрыманы ў сваёй працы", - адказаў Холмс.
  
  "Менавіта так," пацвердзіў лорд Арундейл. “ У любым выпадку, Квимби папрасіў мяне пачакаць, пакуль ён абудзіць свайго гаспадара.
  
  “ У сталовай? - спытаў я.
  
  “ Не, у гасцінай. Але калі я выпадкова згадаў, што ў той раніца яшчэ не снедаў, Квимби прапанаваў папрасіць кухарку прыгатаваць для мяне адзін з сваіх французскіх амлетаў, пакуль я чакаю. Я быў згодны і таму прайшоў у сталовую, дзе застаў лорда Джона.
  
  "Усё, здаецца, зусім ясным", - сказаў Холмс. “Але чаму вы не апавясцілі улады?" Вядома, той факт, што гэты чалавек быў членам Камітэта па кантынентальнай палітыцы, сам па сабе не з'яўляецца дастатковай прычынай не выклікаць паліцыю, калі вы выявіце яго акрываўлены труп.
  
  Лорд Арундейл на секунду задумаўся над гэтым пытаннем, падшукваючы дакладную фармулёўку свайго адказу. "У лорда Джона Дарби быў старэйшы брат", - сказаў ён нарэшце, старанна падбіраючы словы, як чалавек выбірае патрэбныя залатыя запанкі для кашулі з скрыні, поўнага амаль аднолькавых залатых запінак для кашулі. “ Што-то сярэдняе па ўзросце паміж лордам Джонам і графам Монкрейтом. Яго клічуць Крэсаў. Лорд Крэсаў Дарби. Гэта старажытная прозвішча.
  
  “ Так? - Падбадзёрваючы сказаў Холмс, калі лорд Арундейл зноў змоўк.
  
  "Я хадзіў у школу з Крэсаў", - сказаў лорд Арундейл. “Хоксли, а затым Кембрыдж. Мы былі поўныя рашучасці разам паступіць на дзяржаўную службу. Крэсаў была — ёсць — бліскучай. Ён збіраўся стаць першым прэм'ер-міністрам, прызначаным да свайго саракагоддзя. Я павінен быў стаць яго міністрам замежных спраў. Мы старанна спланавалі дэталі. Лорд Арундейл уздыхнуў і паківаў галавой. "Магчыма, гэта было праява пыхі", - сказаў ён. “Але ў любым выпадку, лорд Крэсаў Дарби цалкам сышоў з розуму на працягу трох гадоў. Былі выкліканыя ўсе спецыялісты ў Англіі і на Кантыненце, і ніхто з іх не падаваў ніякай надзеі ".
  
  "Якую форму прыняло гэта вар'яцтва?"
  
  “Ён уяўляў, што вакол яго плятуцца заблытаныя змовы; што зусім незнаёмыя людзі на вуліцы былі наняты нейкім нябачным агенцтвам, каб сачыць за ім паўсюль; што ўсё, што адбываецца ў любой кропцы свету, якім-то чынам, накіравана супраць яго. Ён стаў надзвычай хітрым і вёрткім, падслухоўваў у дзвярных праёмах і хаваўся за парцьеры, спадзеючыся падслухаць, як хто-небудзь кажа аб ім.
  
  “ Бацька адправіў яго ў санаторый у Базелі, дзе яму прызначылі новае лячэнне, якое, як лічылася, давала хоць нейкую надзею.
  
  "Якога роду тэрапія?" Спытаў Холмс.
  
  "Я ніколі не быў у гэтым упэўнены", - сказаў лорд Арундейл. “Што-то звязанае з гарачымі салянымі ваннамі і жаданнем пацыента бегаць і крычаць, я мяркую. Ва ўсякім выпадку, ён збег з санаторыя. На працягу двух гадоў аб ім нічога не было чуваць. Затым, так ужо здарылася, што на трыццаць другі дзень нараджэння Крэсаў стары граф атрымаў паведамленне ад свайго адваката з Мюнхена. Лорд Крэсаў Дарби, вядомы пад імем Рычард Плантагенет, паўстаў перад судом за жорсткае забойства двух прастытутак."
  
  Холмс пстрычкай адправіў цыгарэту ў камін. "Я памятаю гэта справа", - сказаў ён. “Хоць сапраўдная асобу чалавека, называвшего сябе Рычардам Плантагенетом, так і не была ўстаноўлена. Не было ніякіх сумненняў у яго віне".
  
  "Ні ў якім выпадку", - пагадзіўся лорд Арундейл. “Ён забіў двух вулічных прастытутак, перарэзаўшы ім горла брытвай, а затым жахлівым чынам знявечыў іх цела. Мяркую, няма прыемнага спосабу калечыць цела. Судовы працэс абышоўся старому графу Монкрейту ў цэлае стан. Як вы разумееце, ён не дамагаўся прызнання Крэсаў невінаватым, а проста хацеў, каб яго пазбеглі смяротнага пакарання і каб імя сям'і заставалася ў таямніцы.
  
  “ А што здарылася з лордам Крэсаў?
  
  “Ён быў прызнаны вінаватым і цалкам шалёным. Ён быў змешчаны ў Баварскай дзяржаўную турму-бальніцу для шалёным злачынцаў у Форххайме на ўсё астатняе жыццё".
  
  "Зразумела", - сказаў Холмс. "І таму, калі вы ўбачылі яго брата, які ляжыць мёртвым з перарэзаным горлам, вы, натуральна, выказалі здагадку, што лорд Крэсаў, павінна быць, збег і вярнуўся ў Англію".
  
  "Гэта дакладна".
  
  “ І каб выратаваць гэтага графа і яго сям'ю ад гора і ганьбы...
  
  "Я не стаў апавяшчаць паліцыю, а адправіўся прама да лорда-камергеру".
  
  "Хто пагадзіўся з табой?"
  
  "Вядома".
  
  "Ба!" Холмс сказаў. “Вы не стаіце вышэй закона, мілорд — ні як прадстаўнік шляхты, ні як член урада. Дзеянні, якія вы здзейснілі, могуць толькі разбурыць маральныя асновы брытанскага правасуддзя. Нічога добрага з гэтага не выйдзе ".
  
  "Я чуў," сказаў лорд Арундейл, " што вы не заўсёды дзейнічаеце ў рамках закона. Мяне няправільна інфармавалі?"
  
  Холмс сурова паглядзеў на лорда Арундейла. "Часам я дзейнічаў па-за законам", - сказаў ён. “Але гэта і пастаноўка сябе вышэй закона - дзве розныя рэчы. Калі вы дзейнічаеце па-за законам, вы ўсё роўна падпарадкоўваецеся яму з-за магчымасці затрымання. Але калі вы дзейнічаеце вышэй закона — калі рабаўнік, напрыклад, можа спачатку пайсці і разабрацца ў сваім злачынстве з лордам—камергером, - тады для вас няма закона. І калі ёсць закон для адных, але не для іншых, тады закону няма. Бо закон, які ўжываецца нераўнамерна, з'яўляецца несправядлівым законам, і яму не будуць падпарадкоўвацца ".
  
  "У вас цвёрдае меркаванне, сэр," сказаў лорд Арундейл.
  
  "Так мне паведамлялі," сказаў Холмс, - і не адзін раз.
  
  Лорд Арундейл акуратна паклаў цыгару на край вялікі латуневай попельніцы, якая стаяла перад ім на стале. “ Я прыйшоў сюды не за вашым ухвалой, містэр Холмс, - сказаў ён. “ І я прыйшоў сюды не за вашым вымовай. Я прыйшоў за вашай дапамогай у злоў забойцы.
  
  “ Вы телеграфировали ў Форчхайм?
  
  "Я так і зрабіў".
  
  “ Лорд Крэсаў, я мяркую, не збег?
  
  “ Сапраўды, ён гэтага не рабіў. Адкуль вы гэта ведаеце?
  
  “ На дадзены момант гэта не мае значэння, мілорд. Такім чынам, смерць лорда Джона і астатніх зноў застаецца загадкай.
  
  "Нават калі так".
  
  “І вы падазраяце магчымую палітычную матывацыю. Ці былі якія-небудзь іншыя ахвяры звязаны з Камітэтам па кантынентальнай палітыцы ці іншым чынам ўцягнутыя ў дзейнасць урада?"
  
  "Айседора Стэнхоуп, адвакат, была агентам аўстрыйскага ўрада", - сказаў лорд Арундейл. “У Джорджа Венна не было вядомых сувязяў з якім-небудзь урадам, але, як кажуць, ён часта ездзіў у Парыж. Мэта гэтых паездак пакуль невядомая. Гэта высвятляецца ".
  
  “ А што наконт лорда Уолбайна?
  
  “ Ціхі чалавек з незалежным дастаткам. Рэдка пакідаў Лондан, хіба што для таго, каб вярнуцца ў свой радавы маёнтак каля Сток-он-Трэнт, ды і то не часцей двух разоў у год. Адзінае, што нам удалося высветліць пра баронаў, - гэта тое, што ў яго была даволі вялікая калекцыя, скажам так, экзатычнай літаратуры ў патаемных кніжных шафах у бібліятэцы.
  
  "Якія дзіўныя рэчы даведаешся аб сваім блізкім, калі вымушаны рыцца ў ягоных рэчах", - пракаментаваў Холмс.
  
  “ Вы возьмецеся за гэтую справу? - Спытаў лорд Арундейл.
  
  "Я так і зраблю", - сказаў Холмс. “Як праблема, гэта не зусім пазбаўлена цікавасці. Калі я ўбачыў, што вы прыбылі, мілорд, я быў упэўнены, што ў вас знойдзецца што прапанаваць стымулюючае. І ты так і робіш".
  
  "У цябе ёсць якія-небудзь ідэі?"
  
  "Мой дарагі лорд Арундейл," сказаў Холмс, пасмейваючыся, " баюся, у вас склалася перабольшанае ўяўленне аб маіх здольнасцях. Нават я не магу раскрыць злачынства, пакуль не разбяруся ў яго дэталях.
  
  "Што ж, жадаю вам поспеху", - сказаў лорд Арундейл. "Любая дапамога, якая вам спатрэбіцца, будзе неадкладна аказана Скотланд-Ярдом".
  
  "Гэта павінна апынуцца новым вопытам", - сказаў Холмс. "Вы разумееце, мне давядзецца расказаць інспектару Лестрейду і яго людзям пра абставіны смерці лорда Джона Дарби".
  
  Лорд Арундейл падняўся на ногі. “ Я пакідаю гэта вам, - сказаў ён. “ Калі вы адчуваеце, што павінны, то зрабіце гэта. Што тычыцца вашага ганарару...
  
  "Мае ганарары адпавядаюць стандартным графіку", - сказаў яму Холмс. "Я адпраўлю свой рахунак у Міністэрства замежных спраў".
  
  "Гэта будзе здавальняюча", - сказаў лорд Арундейл. "Ёсць яшчэ адна апошняя рэч, якую вам варта ведаць".
  
  "І гэта так і ёсць?"
  
  “Я толькі што атрымаў другую тэлеграму з Форххайма. Атрымаўшы паведамленне аб смерці свайго брата, лорд Крэсаў забіў ахоўніка і збег з прытулку. Гэта было ўчора. Як мяркуецца, ён накіроўваецца назад у Англію, магчыма, каб адпомсціць за смерць свайго брата. Калі яго не затрымаюць на Кантыненце, ён павінен быць тут на працягу тыдня."
  
  "Гэта," сказаў Холмс, "павінна было б зрабіць усё сапраўды вельмі цікавым".
  
  ЧАТЫРЫ
  
  МІС СЕСІЛІЯ ПЕРРИН
  
  
  
  Невялікая каштоўнасць
  прыгажосці, выдаленай ад святла....
  ЭДМУНД УОЛЕР
  
  За няпоўныя два гады офісы Амерыканскай службы навін выраслі з адной маленькай пакоі на верхнім паверсе дома 27 па Уайтфрайарс-стрыт у шэраг памяшканняў, якія займалі ўвесь верхні паверх і некалькі пакояў на першым паверсе. Паверхам ніжэй размяшчаўся дом продкаў фірмы McTeague, Burke, Samsone & Sons, якая вырабляла і пастаўляла розныя друкаваныя фарбы для газэтаў за вуглом на Фліт-стрыт. Бенджамін Барнетт час ад часу кідаў прагныя погляды на дзверы з матавага шкла фірмы McTeague et al. калі ён падымаўся па лесвіцы ў свае перапоўненыя валодання; але ён ведаў, што фірма "інкі" не зменіць месцазнаходжанне і не спыніць сваё існаванне ў агляднай будучыні. Бо, як сказаў Барнетту малодшы Сэмсон, джэнтльмен, якому пераваліла за сёмы дзясятак, у характэрна гаваркі момант: “Гэта была сумесь Мактига, якой былі пафарбаваны старонкі першага нумара Daily Courant за 1702 год. Густая, смалістая маса, якую выкарыстоўвалі ў тыя часы. Калі б вы цяпер выкарыстоўвалі яе ў адной з гэтых выдатных ротары тыпу modrun, яна размазалася б па ўсёй паперы. І менавіта "Мактиг Инкс" надрукавала шэсць з адзінаццаці штодзённых газет, якія выйшлі ў радыусе трох міль ад гэтага месца сёння раніцай. Так, малады чалавек, я кажу вам, што да таго часу, пакуль газетная папера павінна быць выпацканыя чарніламі, журналісты будуць бегаць да дзвярэй, каб сфармуляваць гэта ".
  
  І так да таго часу, пакуль друкаваныя станкі на Фліт-стрыт працягвалі грукатаць, капіравальны стол і дыспетчарскую Амерыканскай службы навін падзялялі незлічоныя колькасці друкарскай фарбы. І кожны раз, калі звінеў маленькі званочак на сцяне дыспетчарскай, хлопчык на пабягушках узьбіраўся на два пралёта вузкай драўлянай лесвіцы, каб забраць каштоўныя лісты з копіямі і вярнуць іх дыспетчару для рэгістрацыі і перадачы телеграфистам.
  
  У аўторак днём, паднімаючыся па лесвіцы, Барнетт заўважыў, што скрозь матавае шкло на дзверы крамы чарнілаў не пранікае святло. У той дзень яны былі зачыненыя. Мактиг і інш. быў узорам сучаснага працадаўцы-сацыяліста, які ўсю суботу быў выхадных і закрываў магазін на разнастайныя малавядомыя святы ў сярэдзіне тыдня. Радасць супрацоўнікаў па нагоды скарочанай рабочай тыдні, магчыма, была змякчана звычаем МаКтигов запрашаць выступоўцаў-сацыялістаў на лекцыю ў працягу паўгадзіны пасля абеду.
  
  Наверсе лесвіцы дзверы ў яго ўласны кабінет была, як звычайна, расчыненыя насцеж. Барнетт адхіліўся ад спускаецца хлопчыка на пабягушках і накіраваўся ва ўнутраныя кабінеты міма маленькіх, загрувашчаны сталоў тых, хто займаецца творчай журналістыкай. Чацвёра сакратароў — трое джэнтльменаў рознага ўзросту і маладая лэдзі суровага выгляду — паднялі галовы і абмяняліся рознымі ветлівымі прывітаннямі, калі ён праходзіў міма. Рэпарцёры — два маладых, энергічных джэнтльмена і пажылая лэдзі па прозвішчы Бернсайд, якая была аўтарытэтам у Каралеўскай сям'і, — усё рабілі выгляд, што занадта занятыя або занадта глыбока пагружаныя ў творчы працэс, каб заўважыць яго скон.
  
  Міс Сесілія Перрин сядзела за сваім сталом ва ўнутраным кабінеце, пільна ўглядаючыся ў паўстаронкі тэксту, надрукаванага на пішучай машынцы "Рэмінгтон Стандарт". Міс Перрин прыйшла да яго на працу ў той самы дзень, калі амаль два гады таму адкрылася Амерыканская служба навін. Яе пякучым жаданнем з ранняга падлеткавага ўзросту, па адной з тых невытлумачальных прычын, якія фарміруюць нашу жыццё па-за нашага кантролю, было стаць журналістам. Цяпер, у Вясёлай Краіне Англіі, калі Вікторыя была каралевай і ўсё было ледзь ці не лепш, чым калі-небудзь, лэдзі не працавала ў газеце. Аб, магчыма, на старонцы свецкай хронікі была б жанчына-карэспандэнт, але яна, вядома ж, ніколі б не пераступіла парог гэтага офіса газеты. Нават сакратары і машыністкі традыцыйна былі мужчынамі, а супраць традыцыі спрэчцы няма.
  
  Такім чынам, Амерыканская служба навін, хоць і не была сапраўднай газетай, была настолькі блізкая да журналістыкі, наколькі міс Сесілі Перрин магла наблізіцца. Спачатку яны амаль нічога не пісалі самі; замест гэтага яны куплялі апавяданні, якія ўжо з'яўляліся ў лонданскіх штодзённых газетах, робячы невялікія змены, каб зрабіць іх зразумелымі амерыканскім чытачам. Затым, раз у дзень, адзін з іх хадзіў у галоўнае паштовае аддзяленне на Ньюгейт-стрыт, каб адправіць апавяданні па тэлеграфу ў Нью-Ёрк.
  
  Сесили Перрин даказала, што ад прыроды бліскуча спраўляецца з усімі арганізацыйнымі дэталямі вядзення бізнесу, і гэты факт здзівіў яе не менш, чым парадаваў Барнэта. Яна была спакойнай і ураўнаважанай і значна лепш ўмела звяртацца з людзьмі, чым Барнетт. А яшчэ на яе было прыемна глядзець.
  
  Барнетт некаторы час моўчкі назіраў за ёй, пакуль яна вывучала старонку з копіяй ў сваёй пішучай машынцы, адзначыўшы, як адзіны прамень сонечнага святла, скажоны нейкім прызматычная эфектам старадаўніх шкляных панэляў у маленькім акне, высвятляе светла-каштанавыя валасы, выкладзеныя ў искусном беспарадку на прывабным авальным твары Сесили. Яна была прыгажосцю ў спакоі, узорам грацыёзнай элегантнасці, нават калі яе твар было скажонае жахлівай канцэнтрацыяй творчасці. Па крайняй меры, так думаў Барнетт, гледзячы на яе.
  
  "Добрай раніцы, міс Перрин", - сказаў ён, калі яна адчула яго прысутнасць у сябе за спіной. "У нас там ажыўлены маленькі вулей".
  
  "Добры дзень, містэр Барнетт," шматзначна сказала Сесілія Перрин, сустрэўшыся з ім позіркам сваіх ясных блакітных вачэй. "Паколькі вы з'яўляецеся ўладальнікам гэтага ўстановы, я не буду спрабаваць рэгуляваць вашыя прыходы і сыходы, але я абавязаны паказаць, што калі працадаўца прыходзіць у офіс у палове другога папаўдні, гэта не спрыяе фарміраванню добрага адносіны да працы ў супрацоўнікаў".
  
  "Ах, міс Перрин," сказаў Барнетт, " хай персанал лічыць вас жестокосердной ведзьмай, здольнай ачарніць нават свайго працадаўцы за ўяўнае спазненне. Але мне, сам-насам з закрытай дзвярыма, — ён зачыніў дзверы, — прызнайся, што ты стаміўся кіраваць іншымі, пакуль яны пішуць апавяданні і дамагаюцца прызнання і падзагалоўкам. Скажы мне, што ты сам хочаш выбрацца ў вялікі горад, каб у цябе перад носам зачынілі дзверы, і трываць абразы, якія лэдзі ніколі не павінен чуць, і эпітэты, якія лэдзі нават не павінна разумець.
  
  "Ну, містэр Барнетт," сказала Сесілія, - у вашых вуснах гэта гучыць так прывабна, што я чырванею, прызнаючы, што гэта сапраўды можа быць так, з-за страху, што людзі палічаць мяне не больш чым дилетанткой!"
  
  “Ніколі, Сесили. Ты занадта прыгожая жанчына для гэтага!" Сказаў Барнетт, падыходзячы да свайго стала і сядаючы ў крэсла. "Я магу называць цябе Сесили, ці не так?"
  
  "Можаш," сказала Сесілія. “ А я буду клікаць цябе Бенджамінам, таму што гэта тваё сапраўднае імя, ці не так?
  
  "Гэта так, і я быў бы ганарлівы пачуць гэта з вашых вуснаў", - сказаў ёй Барнетт напышлівым жэстам, смахнувшим палову яго ранішняй пошты са стала на падлогу.
  
  Бенджамін Барнетт карміў празмерную любоў да тэатра. У юнацтве, у Нью-Ёрку, ён гуляў у шматлікіх аматарскіх тэатральных пастаноўках "П'яніца, або Яго амерыканскі стрыечны брат". Сесили Перрин вырасла ў тэатры. Яе маці, Лора Крофт, была адной з найвялікшых выканаўцаў галоўных роляў у меладраматычных 60-х. Яе бацька быў вядомым злыднем, пакуль прыкладна дзесяць гадоў таму не памерла яе маці і бацька не сышоў са сцэны, прысвяціўшы сябе вывучэнню лінгвістыкі.
  
  Барнетт і Сесили часта хадзілі ў тэатр разам, звычайна ў суправаджэнні Элтана Перрина, бацькі Сесили. Для ўласнага забавы яны часам прымалі паставы удзельнікаў меладраматычная сцэны ў прыватнай гутарцы.
  
  Барнетт знаходзіў гэта баўленне часу прыемным па іншай прычыне. Прыкладна на працягу апошняга года ён быў па вушы закаханы ў свайго офіс-мэнэджэра, разумную, праніклівы, прыгожую, таленавітую, у агульным, выдатную Сесили Перрин. Не тое каб любоў была для яго новым пачуццём; на самай справе, ён ужо шмат разоў ўлюбляўся раней. Але яго мінулыя закаханасці былі бесклапотнымі і мімалетнымі, ніколі не былі глыбокімі, сур'ёзнымі або асэнсаванымі, поўнымі прыемных эмоцый і пазбаўленымі ні думак, ні болю.
  
  Але на гэты раз гэта было па-сапраўднаму, і інтэнсіўна, і сур'ёзна, і па-чартоўску, раздражняльна балюча. І з кожным днём гэта станавілася ўсё горш і больш інтэнсіўна, замест таго, каб паляпшацца. Барнетт апынуўся ў невыносным становішчы, паколькі не мог прызнацца ў любові Сесили Перрин, і неабходнасць зрабіць гэта станавілася непераадольнай. Каханне звычайна не з'яўляецца нямым пачуццём. І самае блізкае, да чаго ён мог прыйсці, каб выказаць свае пачуцці ўслых, было ў меладраматычная жарце, якой яны абмяняліся. Гэта прынесла яму невялікае суцяшэнне, але гэта было лепш, чым поўнае маўчанне.
  
  Нежаданне Барнэта казаць Сесили аб сваіх пачуццях было абумоўлена яго кантрактам з прафесарам Марыярці. Пакуль ён быў вымушаны выконваць загад прафесара і ў любы момант мог быць вымушаны здзейсніць злачыннае дзеянне, як ён мог прасіць якую-небудзь дзяўчыну, тым больш за такую выдатную, як Сесили Перрин, выйсці за яго замуж і падзяліць з ім жыццё?
  
  І таму, за выключэннем выпадковых тэатральных выбліскаў, па-майстэрску замаскіраваных пад меладраму, ён захоўваў маўчанне. Ён так і не патлумачыў міс Перрин дакладнай прыроды сваіх адносін з прафесарам Марыярці або дзіўнага стаўлення прафесара да закона. Наколькі шмат з гэтага яна вывела або выказала здагадку з абставінаў і падзей апошніх двух гадоў, ён не ведаў. Гэта была тэма, якую, па маўклівай дамове, яны не абмяркоўвалі. Не ведаў ён і таго, што міс Перрин падумала пра яго дзіўным дваістым дачыненні да яе, і, быўшы ўсяго толькі мужчынам, не мог нават выказаць здагадку.
  
  "У мяне было цяжкае раніцу, але карыснае", - сказаў Барнет Сесили, нахіляючыся, каб сабраць раскіданую пошту. "І ты, па крайняй меры, павінна быць задаволеная вынікамі".
  
  “ Я ўвесь ўвагу, Бенджамін, і маё сэрца трымціць ад хвалявання!
  
  - Джон Пэммери звольнены з "Экспрэса".
  
  “ Галоўны рэдактар? Калі?
  
  “Гэтым раніцай. Па яго словах, гэта наспявала некаторы час. Палітычны спрэчка з новым кіраўніцтвам. Такім чынам, з сённяшняга дня ён працуе на нас!"
  
  "Праўда?" Спытала Сесили, яе голас быў дзіўна роўным. "Гэта міла".
  
  Барнетт ўлавіў інтанацыю ў яе голасе. "Вы не задаволеныя", - сказаў ён. “Я думаў, навіны парадуюць вас. Цяпер скажыце мне, у чым праблема. Вам не падабаецца гэты чалавек? Ты злуешся, што я спачатку не параіўся з табой? Я адчуваў, што павінен дзейнічаць хутка, інакш магу страціць шанец, а значыць, і мужчыну."
  
  "Я не, як ты выказаўся, раздражнёная!" Сесілія сказала, тряхнув галавой. “Я хутчэй пакрыўджаная. Я думаў, што раблю тут добрую працу ".
  
  - Але ты такая, Сесили. Выдатная праца.
  
  “Калі я так добра выконваю сваю працу, чаму мяне замяняюць? Несумненна, менавіта гэтым містэр Паммери і будзе тут займацца — маёй працай!"
  
  Барнетт ўздыхнуў. Чаму так атрымалася, што ён больш не мог сказаць Сесили правільныя рэчы? Здавалася, яна знаходзіла нейкі крыніца болю або гневу ва ўсім, што ён казаў і рабіў апошнія некалькі месяцаў. Ён не разумеў, што змянілася. Ён ведаў, што быў настолькі аслеплены сілай сваіх пачуццяў да Сесили, што не мог быць упэўнены, змянілася цяпер яго паводзіны ці яе стаўленне. Але што б гэта ні было, гэта стварала не зусім трэння, а хутчэй пачуццё закалоту ў яго адносінах з ёй.
  
  "Мне шкада, Сесили", - сказаў Барнетт. “Я думаў, ты разумееш. Увесь мінулы год ты лаяла мяне за тое, што я трымаю цябе за пісьмовым сталом. Гэта, як вы заўважылі, не журналістыка. Наймаючы містэра Паммери, я ўсяго толькі спрабаваў вызваліць вас ад працы офіс-мэнэджэра, каб вы маглі стаць адным з галоўных карэспандэнтаў Амерыканскай службы навін. Вы будзеце выконваць тую ж працу, што і я сам, — асвятляць тыя гісторыі, якія найбольш важныя для нас, або якія патрабуюць асаблівага разумення амерыканскага рынку ".
  
  Сесілія скептычна паглядзела на яго. "Мяркую, ад мяне не чакаюць, што я буду прысвячаць сябе такім 'важным' гісторыям, як дабрачынны базар герцагіні Мальфи або любімыя вячэры нашай Дарагі каралевы. Ці гэта я?"
  
  "Зусім няма", - запэўніў яе Барнетт. “Міс Бернсайд вельмі добра распавядае гэтыя гісторыі, і яна была б вельмі засмучаная, калі б вы ўзяліся за іх. 'Ад кожнага па здольнасцях", як любіць паўтараць прафесар Марыярці.
  
  "Што гэта павінна азначаць?" Спытала Сесілія.
  
  "Гэты хлопец, які праводзіў вялікую частку дня ў Брытанскім музеі, гэта пастаянна паўтараў", - сказаў ёй Барнетт. “Што-то звязанае з абрыдлівай эканамічнай тэорыяй, якую ён распрацоўваў. У прафесара Марыярці было шмат доўгіх спрэчак з чалавекам у Чытальнай зале, перш чым ён вярнуўся ў Нямеччыну ці яшчэ куды-небудзь.
  
  "І якія мае здольнасці?" Спытала Сесілія. "Якога роду падзеі я павінна асвятляць?"
  
  "Цяпер у мяне ёсць для вас на прыкмеце тэма, якая, як я мяркую, здасца вам цікавай", - сказаў ёй Барнетт.
  
  Сесілія падабрала пад сябе ногі на крэсле, падабраўшы зморшчыны спадніцы, і пільна паглядзела на Барнэта. У яе вачах бліснула нейкае пачуццё, якое Барнетт не мог зразумець. "Разъясни", - сказала яна.
  
  "Забойства", - канстатаваў Барнетт, гледзячы ў бліскучыя возера чыстага блакіту, якія былі вачыма Сесили.
  
  "Чароўна," пагадзілася яна. “ І каго я павінна забіць?
  
  "Вы," сказаў ёй Барнетт, " павінны далажыць. Хто-то іншы здзяйсняў забойствы".
  
  Сесілія павярнула галаву ў бок і задуменна паглядзела скрозь шкляное акно ў сцяне офіса. "Чаму?" - спытала яна. “Я, вядома, цаню камплімент. Але я магу прадбачыць мноства праблем, якія ўзнікнуць, калі я паспрабую асвятляць гісторыі пра забойствы. Я ўпэўнены, вы, павінна быць, ужо зразумелі гэта. "
  
  "Будуць цяжкасці", - пагадзіўся Барнетт. “Прыцягненне жанчыны-журналіста да расследавання забойства і рэпартажу аб ім будзе арыгінальнай ідэяй для ўладаў, і я ўпэўнены, што яны адрэагуюць арыгінальным чынам. Але я думаю, вы выдатна справіцеся з гэтай гісторыяй, калі джэнтльмены з крымінальнага вышуку не будуць чыніць занадта шмат перашкод на шляху вашых журналісцкіх пачынанняў. Я думаю, варта паспрабаваць, калі ты хочаш ".
  
  "Паспрабаваць?" Сесілія ўсміхнулася. “Адно з вашых амерыканскіх выразаў? Наколькі дарэчы ў дадзеным выпадку. Я, вядома, гатовая 'паспрабаваць", калі вы думаеце, што з гэтага можа атрымацца што-тое добрае. Але скажыце мне, як вы думаеце, чаму чытачы двухсот газет у Злучаных Штатах зацікавяцца забойствам у Вялікабрытаніі?"
  
  "Цікавасць публікі — брытанскай або амерыканскай - да сенсацыйнай не варта недаацэньваць", - сказаў ёй Барнетт. "І я, са свайго боку, зусім шчаслівы, спрабуючы задаволіць гэты інтарэс".
  
  "Вельмі добра, містэр Барнетт", - сказала Сесілія. “Якой бы агідным ні здавалася нам гэтая ідэя, мы даследуем сенсацыйнае і даследуем неверагоднае дзеля нашых чытачоў. Я напішу серыю старанна аргументаваных артыкулаў, якія зачароўваюць пераканаўчай логікай сваіх высноў і демонстрируемым ў іх велізарным разуменнем чалавечай прыроды. І я падпішу іх К. Перрин, каб ніхто з нашых чытачоў не быў шакаваны весткай аб тым, што прадстаўніца прыгожага полу пагрузілася ў брудную, выварат жыцця ў найвялікшым мегаполісе свету ".
  
  "Я падумаў, што гэтая ідэя зацікавіць вас, міс Перрин", - сказаў Барнетт. "Але спачатку, вядома, нам прыйдзецца адправіцца ў іншы свет і злавіць нашага злачынца".
  
  “ І якога чалавека, ці магу я спытаць, мы шукаем?
  
  "За апошні месяц у Лондане адбылося тры забойствы," сказаў ёй Барнетт, " і ўсе яны, па-відаць, былі ўчынены адным і тым жа чалавекам. Усе ахвяры належалі да вышэйшага класу, і ўсе тры забойствы былі здзейсненыя пры абставінах, якія былі калі не немагчымыя, то, па меншай меры, вельмі малаверагодныя.
  
  Сесілія Перрин кіўнула. "Лорд Уолбайн," сказала яна, " і шаноўны Джордж Венн, і Айседора Стенхоуп. Вельмі цікавыя выпадкі.
  
  "Гэта яны", - пагадзіўся Барнетт. "Я заўважыў, што ў вас ўвайшло ў звычку самастойна перапісваць усе гісторыі пра забойствы, вось чаму я вырашыў, што вас зацікавіць гэта заданне".
  
  "Я лічу сябе кампетэнтным пісьменнікам, г-н Барнетт, як вы ведаеце", - сказала Сесілія. “Але я б не стаў цалкам пацвярджаць сваю кампетэнтнасць дапытваць інспектара Скотленд-Ярда такім чынам, каб выклікаць яго павагу, і іншым чынам праводзіць неабходнае расследаванне. Гэта маё адзінае сумнеў ".
  
  "Я буду дапамагаць вам у першыя некалькі разоў, калі вы будзеце праводзіць падобныя гутаркі, пакуль вы не пераадолее свае нясмелыя пачуцці і джэнтльмены з крымінальнага вышуку не прызвычаяцца да вашага прысутнасці".
  
  "Я была б ўдзячная за такую дапамогу", - сказала Сесілія.
  
  "Гэта даставіць мне задавальненне", - сказаў ёй Барнетт. "Я таксама зачараваны таямнічымі забойствамі".
  
  "Захапленне, якое, я спадзяюся, падзяляюць астатнія вашы суайчыннікі", - сказала Сесілія. "Паколькі мы абодва працуем над гэтым, на публікацыю гісторый спатрэбіцца больш за трох чвэрцяў нашай агульнай падпіскі, каб аплаціць наш час ".
  
  "У нас будзе больш за дзевяноста працэнтаў", - запэўніў яе Барнетт. “У гэтай гісторыі ёсць адзін элемент, якога ніколі не можа быць у чыста амерыканскім забойстве: высакароднасць. Двое з трох ахвяр былі высакароднай крыві. Табе прыйдзецца не забыцца абыграць гэта ".
  
  "Так, сапраўды," ласкава пагадзілася Сесили. “ Я вывучу радавод містэра Стэнхоупа, нябожчыка адваката. Магчыма, дзе-то па гэты бок Кнігі Страшнага Суда мы зможам знайсці часцінку высакароднай крыві, якая ў вельмі разбаўленых колькасцях цячэ і па яго венах.
  
  "Нядрэнная ідэя", - з энтузіязмам падтрымаў яе Барнетт. "Даручы каму-небудзь заняцца гэтым".
  
  "Божа мой", - сказала Сесілія. "Я думала, што пажартавала".
  
  "Амерыканцы вельмі сур'ёзна ставяцца да брытанскаму дваранству, - сказаў ёй Барнетт, - паколькі яны пазбаўленыя аднаго з сваіх".
  
  "Гэта іх уласных рук справа", - сказала Сесілія. "Калі б яны заставаліся лаяльнымі брытанскімі падданымі сто гадоў таму, то цяпер сярод іх жыла б свая ведаць, і ім пашанцавала ў гэтым дачыненні да так жа, як ірландцам".
  
  Іх размова была перапынены невысокім чалавекам у яркім клятчастым касцюме з бездакорна чыстым шэрым кацялком, моцна заціснутым пад левай рукой, які прабег паміж сталамі ў прыёмнай і важна пастукаў ва ўнутраную дзверы кабінета.
  
  Барнетт расчыніў дзверы. "Што ж," усклікнуў ён, " калі гэта не Бормотун!"
  
  "Вядома, гэта так", - адказаў маленькі чалавечак. "Хто сказаў, што гэта не так?" "Ражаны" Толливер быў такім жа жыхаром дома 64 па Расэл-сквер, займаў пакой з нізкай столлю пад карнізам і служыў прафесару галоўным фактотом і лилипутом ва ўсёй працы.
  
  "Прывітанне, мама", - сказала Сесілія. "Божа, ты сёння выглядаеш ахайна".
  
  "Добры дзень, міс Перрин," сказаў Ражаны, прыціскаючы кацялок да грудзей і робячы два дакладных ківу галавой у яе бок. “ Вы самі - рэдкае ўвасабленне вытанчанай прыгажосці, міс Перрин. Дапамажыце мне, калі гэта не так!
  
  "Што ж, дзякуй табе, мама," сказала Сесілія.
  
  "У мяне паведамленне для містэра Барнэта ад прафесара", - сказаў Маммер. "У яго руку", - сказаў мне прафесар".
  
  "Што ж, тады вось мая рука", - сказаў Барнетт, працягваючы руку.
  
  Толливер ўважліва агледзеў прыдатак. "Падобна на тое", - прызнаў ён, выцягваючы канверт з патайной кішэні паміж двума гузікамі свайго клятчастага пінжака і перадаючы яго Барнетту. “Вось. Цяпер мой абавязак выкананы, і я павінен спяшацца. Добры дзень, міс Перрин. Добры дзень усім. Акуратна паправіўшы кацялок на прилизанных чорных валасах, ён акуратнай хадой накіраваўся да ўваходных дзвярэй і выйшаў.
  
  "Які чароўны маленькі чалавечак", - сказала Сесілія.
  
  "Так яно і ёсць", - пагадзіўся Барнетт, калі самы нізкарослы у свеце давераны чалавек і кішэннік знік за дзвярыма.
  
  Барнетт ўскрыў канверт і дастаў з яго лісток паперы, які ляжаў ўнутры. Жалезныя дарогі, гаварылася ў запісцы акуратным почыркам Марыярці, з асаблівым акцэнтам на Лондан і Паўднёва-Заходнюю. M.
  
  "Заданне для нас", - сказаў Барнетт, засоўваючы запіску ў кішэню. “Назначце каго-небудзь даследаваць Лондан і Паўднёва-Заходнюю чыгуначную лінію. Пералічыце гэта на спецыяльны рахунак".
  
  "Якога роду даследаванні?" Спытала Сесілія, з цікаўнасцю гледзячы на яго.
  
  Барнетт паціснуў плячыма. "Генерал", - сказаў ён. “Чым бы яны ні займаліся ў гэтыя дні. Я не ведаю. Скажыце ім, што гэта для параўнання брытанскіх і амерыканскіх жалезных дарог".
  
  "Выдатна", - сказала Сесілія. "Для чаго гэта?"
  
  "Я не ведаю", - сказаў Барнетт. “Шляху прафесара Марыярці загадкавыя. Як вы ведаеце, ён кансультант. Магчыма, у яго заказ ад жалезнай дарогі або, магчыма, ад канкуруючай жалезнай дарогі. Ён вельмі маўклівы."
  
  "Хммм," сказала Сесілія.
  
  "Што ж," сказаў Барнетт, "давайце адправімся ў Скотленд-Ярд і паглядзім, з кім мы можам пагаварыць аб гэтых забойствах".
  
  ПЯЦЬ
  
  СКОТЛЕНД - ЯРД
  
  
  
  Простая тэорыя ў Ярдзе не заахвочваецца.
  АРТУР Х. ГОДЗЕ
  
  Кеб праехаў пад аркай і загрукатаў па старажытнай, ладна пашарпанай бруку Скотленд-ярда. Згарнуўшы, каб прапусціць зграйку свабодных ад дзяжурства афіцэраў, якія накіроўваліся праз дарогу "па-хуткаму" у гатэль Clarence, перш чым яны разыйдуцца па дамах на ноч, ён спыніўся перад брудна-жоўтым цагляным будынкам, у якім размяшчалася ўпраўленне сталічнай паліцыі.
  
  "Вось мы і прыехалі", - сказаў Барнетт, дапамагаючы Сесили Перрин выйсці з таксі і кідаючы таксісту манету. "Аддзел крымінальных расследаванняў знаходзіцца ў будынку злева".
  
  Канстэбль, які ахоўваў вузкі ўваход у аддзел крымінальнага вышуку, кіўнуў у адказ на пытанне Барнэта. “ Гэта, павінна быць, інспектар Лестрейд. "Ён праверыў невялікую дошку для запісаў на сцяне побач з сабой. “ Так атрымалася, што інспектар у дадзены момант на месцы. Пакой 109. Вы павінны пачакаць тут, пакуль я не паклічу афіцэра ў форме, які суправодзіць вас наверх.
  
  “ Чаму, канстэбль? Сесілія міла ўсміхнулася. “ Мы не выглядаем небяспечнымі, ці не так?
  
  "Прабачце мяне, міс," сказаў канстэбль. “ Такія правілы. З таго часу, як тры гады таму ў Двары адбыўся выбух, зладжаны тымі анархістамі, калі ўсе паліцэйскія і грамадзянскія былі разнесеныя ў пух і прах, прычым трое з іх загінулі, які-то канстэбль варта тут дзень і ноч, у гэтым халодную дзвярным праёме, і сочыць за тым, каб усіх наведвальнікаў належным чынам праводзілі наверх. Тыя, хто апрануты уладай, павінны былі паставіць тут будку для канстэбля, але прайшло ўжо тры гады, а яны гэтага не зрабілі. Цяпер, калі пайшлі размовы аб новым будынку, я мяркую, што яны гэтага ніколі не зробяць ".
  
  "Я думаў, выбух быў звонку", - сказаў Барнетт.
  
  "Так, сэр", - пагадзіўся канстэбль. “Вось тут, направа. У піўной. Вы ўсё яшчэ можаце бачыць пашкоджанні на цаглінах".
  
  "Але там няма дзяжурнага канстэбля", - сказала Сесілія.
  
  "Не, міс".
  
  "Тады хто-небудзь усё роўна мог бы кінуць динамитную бомбу прама туды, дзе была апошняя".
  
  "Так, міс".
  
  "Я не разумею".
  
  “ Не, міс. А, вось і яшчэ сёй-той. Канстэбль Хокінс, будзьце ласкавы, праводзіце гэтых двух чалавек у пакой 109. Інспектар Лестрейд.
  
  Пакой 109 была маленькай, з адным малюсенькім, пакрытым сажай акном, надзвычай захламленых і, калі яны ўвайшлі, відавочна пазбаўленай чалавечага жыцця. Канстэбль Хокінс, невысокі, негаманлівы мужчына, чыя форма выглядала так, быццам была пашытая для каго-то больш прысадзістага і значна больш масіўнага, відавочна, адчуваў, што яму не варта пакідаць іх адных у пакоі. Таму ён стаяў, моўчкі і няёмка ерзая, супраціўлялася ўсім спробам завязаць размову і моцна чырванеючы, калі Сесілія заговаривала з ім.
  
  Прайшло каля дзесяці хвілін, перш чым інспектар Лестрейд вярнуўся ў пакой, таропка ідучы па калідоры з пачкам дакументаў у скураной папцы пад пахай. “Ha! Я цябе ведаю, " сказаў ён Барнетту, моцна паціскаючы яму руку. “ Цябе клічуць Барнетт.
  
  "У вас добрая памяць, інспектар," сказаў Барнетт. “ Прайшло амаль два гады з таго часу, як мы бачыліся ў тым доме на Літл-Джордж-стрыт.
  
  "Гэта таксама было логава анархістаў", - сказаў Лестрейд. "Вам, джэнтльмены, пашанцавала, што вы выбраліся адтуль жывымі". Ён азадачана агледзеўся. “ Калі я сыходзіў, тут хто-то быў.
  
  “ Калі мы прыбылі, інспектар, тут нікога не было, - запэўніў Лестрейда канстэбль Хокінс, стоячы ў поўнай баявой гатоўнасці, як маленькая фігурка з скрынкі з алавянымі салдацікамі.
  
  "Дзякуй, Хокінс," сказаў Лестрейд. “ Вы можаце ісці. "Ён павярнуўся да Барнетту. “ А хто ваша чароўная спадарожніца?
  
  “ Міс Сесілія Перрин, дазвольце прадставіць дэтэктыва-інспектара Джайлз Лестрейда з Крымінальнага вышуку. Інспектар Лестрейд, міс Перрин - мой каштоўны супрацоўнік у Амерыканскай службе навін.
  
  "Вельмі прыемна, міс Перрин", - сказаў Лестрейд, выглядаючы на ўвесь свет, як пазьней сказала Сесілія, нецярплівым мядзведзем, калі ўзяў яе за руку і ветліва паціснуў яе. “ З шчырым задавальненнем, запэўніваю вас.
  
  "Зачараваная, інспектар," сказала Сесілія. “ Усе інспектары Скотленд-Ярда такія галантныя?
  
  "Вы зловіце больш мух на мёд, міс," сказаў Лестрейд. “ Ветлівасць заўсёды акупляецца, і вам гэта нічога не варта. Па крайняй меры, так я кажу сваім людзям.
  
  "І вось я падумала, што гэта я," сказала Сесілія, надувшись, "а замест гэтага выявіла, што гэта рэгламент".
  
  "Ну, эм, міс", - сказаў Лестрейд, усвядоміўшы, што яго тактоўнасць не адпавядае яго манерам. "Я магу запэўніць вас, што ў вашым выпадку прытрымлівацца правілах - адно задавальненне".
  
  "Выдатнае выздараўленне, інспектар," Барнетт сказаў, усміхаючыся.
  
  "Эм", - сказаў Лестрейд. “І што я магу для вас зрабіць? Спадзяюся, ніякіх праблем?"
  
  "Нічога для паліцыі, інспектар," сказаў Барнетт. “ Не, мы прыйшлі сюды па справе, але гэта наша справа, а не ваша.
  
  “Ах! І як жа гэта?"
  
  "Мы плануем артыкул або серыю артыкулаў аб забойствах, якія адбыліся ў вас тут, у Лондане", - сказала Сесили.
  
  "Цяпер гэта ахоплівае вялікую тэрыторыю, міс", - сказаў Лестрейд. "Тут, у Лондане, адбылося вельмі шмат забойстваў за тыя дваццаць шэсць гадоў, што я працую ў паліцыі".
  
  "Мы мелі на ўвазе нядаўнія падзеі", - сказаў Барнетт. "Лорд Уолбайн—"
  
  "Ён!" - сказаў Лестрейд. “Праходзьце, сядайце. Проста прыбярыце паперы з гэтага крэсла, містэр Барнетт. Я прышлю каго-небудзь і подшью іх. Варта было зрабіць гэта некалькі тыдняў таму. Дэпартамент - гэта не што іншае, як лабірынт папяровай цяганіны. Дзіўна, што хто-небудзь з нас наогул выконвае якую-небудзь працу, улічваючы ўсе паперы, якія нам даводзіцца запаўняць кожны раз, калі мы робім крок. "
  
  Сесілія хупава прысела на краёчак старога драўлянага крэсла, які Лестрейд падсунуў ёй. Рушыўшы ўслед радзе Лестрейда і скінуўшы паперы на падлогу, Барнетт апусціўся ў старадаўняе крэсла з гнутай драўлянай спінкай. Крэсла трывожна скрипнуло, але вытрымала.
  
  "Такім чынам," сказаў Лестрейд. “ Што вы хочаце ведаць аб забойстве лорда Уолбайна? Прызнаю, гэта загадка.
  
  "І Калі Джордж," дадала Сесілія, " і Айседора Стэнхоуп, адвакат.
  
  "Ну што ж," сказаў Лестрейд, - цікава, што мы думаем, што толькі што раскрылі забойства Венна і Стэнхоуп".
  
  "Гэта праўда?" Спытаў Барнетт.
  
  "Так і ёсць", - сказаў Лестрейд з надзвычай самаздаволеным выглядам. "І, як гэта бывае, у такіх выпадках арышты чакаюцца з хвіліны на хвіліну".
  
  “ Тады можна вас павіншаваць, ці не так, інспектар? - Спытаў Барнетт. “ Вы раскрылі складанае справа і прыцягнулі небяспечнага забойцу да адказнасці. Тады хто ж быў забойцам і які быў яго матыў?
  
  "Што ж," сказаў Лестрейд, зірнуўшы на дзверы, " на дадзены момант гэта канфідэнцыйна. Быў аддадзены загад арыштаваць вінаватых, але да тых часоў, пакуль я не буду ўпэўнены, што яны затрыманыя, я б не хацеў, каб гэтая навіна з'явілася ў прэсе ".
  
  "Даю вам слова, інспектар," сказаў Барнетт.
  
  "Вы сказалі, злачынцы?" Спытала Сесілія. "У забойствах быў замешаны не адзін чалавек?"
  
  "Так яно і было," пагадзіўся Лестрейд. “ Кожнага з двух забітых джэнтльменаў прыкончыў яго уласны дварэцкі!
  
  "Гэта зрабіў дварэцкі?" Спытаў Барнетт.
  
  “Неверагодна, ці не праўда? Але ніхто не ведае, да чаго давядуць некаторых людзей прагнасць або страх ".
  
  "Які быў іх матыў?" Спытала Сесілія. “Гэта была прагнасць, ці не так? Кожны з іх сістэматычна краў у свайго працадаўцы і вось-вось павінен быў быць злоўлены з доказамі злачынства".
  
  “ Ну, міс, мы не знайшлі ніякіх указанняў...
  
  “Тады бойцеся! Яны абодва былі членамі тайнага грамадства анархістаў, і іх злосны капітан загадаў ім забіць сваіх гаспадароў пад страхам якога-небудзь жудаснага калецтва або смерці".
  
  "Мы крыху падумалі над гэтай тэорыяй, міс," сур'ёзна сказаў Лестрейд.
  
  "У вас ёсць?" Барнетт здаваўся здзіўленым.
  
  “ Так, сэр. Ці бачыце, у кішэні камізэлькі лорда Уолбайна, калі яго забілі, быў таямнічы абрывак газеты.
  
  "Як займальна!" Сказаў Барнетт. "Гэта была выразка з лонданскай газеты?"
  
  - Мы мяркуем, гэта было з сакрэтнага падзелу “Морнинг Кроникл". Тое, што яны называюць калонкай агоніі. Але гэта была не зусім выразка - хутчэй, разрыў", - сказаў Лестрейд.
  
  "Што там было напісана?" Спытала Сесілія.
  
  “Яно было вырванае з сярэдзіны сакрэтных старонак. Адна калонка шырынёй прыкладна на паўцалі вышынёй. На адным баку было напісана: "Дзякуй, Сэнт-Сайман, што памятаеш рыцараў '. На другім баку было напісана: 'Чатырнаццаць цэлых чатыры дзесятых на шэсць цэлых трынаццаць дзесятых: тры-чатыры-сем'. Запісана, ці ведаеце; не проста лічбы.
  
  “ Дзве асобныя рэкламы?
  
  “ Цалкам дакладна, міс. Па адным на кожным боку ліста, як і варта было чакаць. Наколькі нам вядома, не звязаныя. Які з іх меў дачыненне да беднаму лорду Уолбайну, я паняцця не маю. Але вы павінны прызнаць, што яны абодва дзіўныя. Успомніце аб якім-небудзь таемным грамадстве."
  
  "Як гэта паўплывае на двух дварэцкіх?" Спытала Сесілія.
  
  “ Ну, бачыце, міс, яны абодва члены аднаго клуба.
  
  "Клуб?" Спытаў Барнетт. "Я не ведаў, што існуюць клубы для дварэцкіх".
  
  "Тут ёсць клуб для дварэцкіх і камердынераў", - сказаў яму Лестрейд. “Ён вядомы як "Джэнтльмены джэнтльменаў" і размешчаны недалёка ад Оксфард-стрыт у Соха. Марджери, якая была дварэцкі нябожчыка шаноўнага Джорджа Венна, і Лиззард, які быў асабістым камердынер нябожчыка містэра Стэнхоупа, абодва з'яўляюцца членамі грамадства згаданых джэнтльменаў з добрай рэпутацыяй."
  
  “ Паслухайце, інспектар, - сказаў Барнетт, - вы ж не можаце ўсур'ёз меркаваць, што гэтыя двое мужчын забілі сваіх працадаўцаў проста таму, што яны члены аднаго клуба?
  
  “Гэта было ўсяго толькі адпраўной кропкай для таго, што я хацеў бы назваць выдатным прыкладам каштоўнасці добрай методичной працы паліцыі. Улічваючы гэты факт, мае людзі выйшлі, пастукалі ў дзверы і задалі пытанні. Ніякай фантазіі разглядаць сляды пад мікраскопам, вывучаць бруд пад пазногцямі ахвяры або яшчэ якую-небудзь падобную лухту. Вельмі хутка мы высветлілі, што Марджери праводзіць свабодныя дні на іпадроме, а ў Лиззарда ёсць сяброўка на "Уэмблі".
  
  "Вядома, нават камердинерам дазволена мець сябровак", - сказала Сесілія. "Я б падумала, што мець сябровак - адно з неад'емных правоў мужчыны".
  
  Лестрейд паблажліва ўсміхнуўся. “ Так, але вядома, што мужчына можа пайсці на многае, каб утрымаць жанчыну, і часам набліжаецца да злачынцу.
  
  "О, значыць, ён пакінуў яе ў сябе?" Спытала Сесілія.
  
  "Я меў на ўвазе фігуральна, міс", - сказаў Лестрейд. “Ён, несумненна, спрабаваў зацікавіць яе. Ва ўсякім выпадку, ён траціў значна больш, чым можна было меркаваць па яго сродках, як і Марджери.
  
  “ Значыць, вы думаеце, што яны забілі сваіх працадаўцаў з-за грошай?
  
  "Мы не думаем, што яны зрабілі гэта самі", - сказаў Лестрейд. “Зусім няма. Падабенства метадаў, выкарыстаных у двух забойствах, па-відаць, паказвае на тое, што абодва забойства здзейсніў адзін чалавек. Наша тэорыя заключаецца ў тым, што Марджери і Лиззард, альбо з ведама адзін аднаго, альбо без ведама, нанялі аднаго і таго ж чалавека для здзяйснення забойства. Пасля таго, як мы схватим іх, мы зможам напалохаць аднаго з іх, каб ён раскрыў, хто быў сапраўдным забойцам. І, калі мы зловім яго, у нас гэта цалкам можа атрымацца забойца лорда Уолбайна.
  
  - Значыць, вы сапраўды думаеце, што гэта быў адзін і той жа чалавек, " спытала Сесілія.
  
  “ Так, міс. Але, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе, гэта не частка таго ж змовы. Мы нічога не змаглі расстарацца аб дварэцкім лорда Уолбайна, нейкім Лемминге па імі; і на момант забойства ў яго светласці не было камердынера, апошні з якіх з'ехаў у Чыкага адкрываць галантерейную краму са сваім швагер два тыдні таму.
  
  "Што ж, я рады бачыць, што Скотленд-Ярд працуе так эфектыўна", - сказаў Барнетт. “Міс Перрин або я будзем падтрымліваць з вамі сувязь па меры прасоўвання справы. Вядома, калі вы не пярэчыце, каб ваша імя было надрукавана ў двухстах амерыканскіх газетах.
  
  "Ну, цяпер," сказаў Лестрейд, - Скотленд-Ярд не заахвочвае агалоску асабістых дадзеных; але калі гэта павінна быць у амерыканскіх газетах, я не бачу, якія могуць быць праблемы. Натуральна, я буду рады цалкам інфармаваць вас і міс Перрин аб ходзе расследавання.
  
  "Дзякую вас, інспектар", - сказаў Барнетт. "Нашым амерыканскім чытачам будзе цікава азнаёміцца з усімі драбнюткімі падрабязнасцямі таго, як праводзіцца расследаванне Скотленд-Ярда".
  
  "Я думаю, што магу прывесці ім даволі наглядны прыклад", - сказаў Лестрейд, стараючыся не выглядаць занадта саманадзейным. “Гэта не пытанне геніяльнасці — я не прэтэндую на тое, каб быць геніяльным, — а пытанне накіравання ўсталяванай працэдуры і забеспячэння выканання ўсёй дэталёвай працы. Гэта тое, што захоплівае вашых забойцаў ".
  
  "Што ж, вялікае вам дзякуй, інспектар," сказаў Барнетт. “ Нам пара. Хто-небудзь з нас будзе наведваць вас штодня, каб даведацца апошнія падрабязнасці.
  
  “ Я буду шчаслівы аказаць вам паслугу.
  
  “Дзякуй. Калі вы не пярэчыце, я думаю, мы адправімся зараз на месцы злачынстваў, каб лепш апісаць іх нашым чытачам".
  
  "Вядома", - сказаў Лестрейд. “Скотленд-Ярд заўсёды спрабуе дапамагчы журналістам, калі гэта магчыма. Вы не распавядзеце цяпер аб арыштах?"
  
  “ Даю слова, інспектар. Ні слова аб іх імёнах, пакуль мы не пачуем, што яны ў бяспецы за кратамі.
  
  "Было прыемна пазнаёміцца з вамі, інспектар Лестрейд," сказала Сесілія. - Прыемна ўсведамляць, што наша бяспека знаходзіцца ў такіх ўмелых руках.
  
  "Мы робім усё, што ў нашых сілах, міс", - сказаў Лестрейд, праводзячы іх да дзвярэй і прамяніста ўсміхаючыся ім, калі яны сыходзілі.
  
  * * *
  
  "Ты асёл, Лестрейд", - прамовіў голас за спіной інспектара, калі ён агледзеў калідор. Ён павярнуўся і ўбачыў Шэрлака Холмса, які сядзіць у крэсле, з якога толькі што ўстаў.
  
  “ Холмс! Адкуль вы ўзяліся? Я думаў, што вы сышлі.
  
  “Мне надакучыла сядзець тут і чакаць вашага вяртання, - сказаў Холмс, - таму я пачаў праглядаць вашыя тэчкі. Калі я ўбачыў надыходзячую вашу кампанію, я схаваўся паміж картатэкай і сцяной, вунь там".
  
  "Зразумела", - сказаў Лестрейд. "І чаму вы гэта зрабілі?"
  
  “ Гэты малады чалавек, Барнетт, складаецца на службе ў прафесара Марыярці, як вам добра вядома. Мне прыйшло ў галаву, што было б нядрэнна паслухаць, што ён скажа, калі будзе думаць, што за ім ніхто не назірае.
  
  “ І што? І што ён сказаў?
  
  “ Нічога. Гэты прыдурак канстэбль ніколі не пакідаў іх у спакоі. Якая прыкрасць — гэта магло б быць вельмі павучальна.
  
  "Ты ўсё яшчэ не забыўся пра прафесара, а, Холмс?" Лестрейд усміхнуўся. “Ну, я не думаю, што на гэты раз ён твой забойца. Я не зусім магу ўявіць яго заўсёднікам "Джэнтльменскіх кавалераў".
  
  "Лестрейд, вы непапраўныя", - сказаў Холмс. "Вы сапраўды верыце, што гэтыя небаракі батлеры мелі нейкае дачыненне да злачынстваў?"
  
  "Я веру ў гэта дастаткова добра, каб затрымаць іх па падазрэнні", - сказаў Лестрейд. "Я не ўспрымаю гэта як жарт".
  
  "Што ж, рабіце гэта, калі вам так заўгодна", - сказаў яму Холмс. “Але я хачу, каб вы распачалі яшчэ адно дзеянне. Я мяркую, вы абавязаны прытрымлівацца маім інструкцыям?"
  
  "Так і ёсць", - сказаў Лестрейд. “Загад ёсць загад, што б я ні думаў, і мне так загадалі. Што вы хочаце, каб я зрабіў?"
  
  "Я думаю, гэтыя двое прыйшлі, каб выпампаваць з вас інфармацыю", - сказаў Холмс. “І калі гэта так, то Марыярці якім-то чынам ўграз у гэтым па вушы, і я мае намер высветліць, якім чынам. Я хачу, каб вы вылучылі дзесяць вашых лепшых людзей у цывільным, якія з гэтага моманту будуць прытрымлівацца за Марыярці, куды б ён ні скіраваўся, і дакладваць вам аб кожным яго кроку.
  
  "Калі вы так кажаце, містэр Холмс," сказаў Лестрейд. “ Дзесяць з маіх лепшых. Ён не зробіць ні кроку без нашага ведама.
  
  "Глупства", - сказаў Холмс. “Вядома, ён гэта зробіць. Я проста спадзяюся, што гэта раззлуе яго настолькі, што ён зробіць памылку. Невялікая памылка, гэта ўсё, пра што я прашу ".
  
  "Гм," сказаў Лестрейд.
  
  ШЭСЦЬ
  
  ЛІСА
  
  
  
  Быў гэта сябар ці вораг, які распаўсюджваў гэтую хлусню?
  Няма, хто, акрамя немаўлятаў, задае такія мудрыя пытанні,
  Гэта быў адзін з маіх самых заклятых ворагаў.
  DANTE GABRIEL ROSSETTI
  
  А.Л. Д. Потс быў з Марыярці з самага пачатку, і мала хто ведаў, як далёка гэта зайшло ў мінулым. Павольна і з вялікай любоўю, на працягу многіх гадоў, ён ператварыў верхні падвал у доме па адрасе Расэл-сквер, 64 ў велізарную, добра абсталяваную падвальных лабараторыю і майстэрню.
  
  Ложак старога стаяла ў куце майстэрні. Ён рэдка падымалася наверх і амаль не выходзіў з хаты, за выключэннем рэдкіх візітаў у абсерваторыю прафесара на Кримптон-Мур. І ён быў шчаслівы. Прафесар Марыярці праводзіў шмат часу ў склепе са старым Поттсом. Менавіта тут ён сканструяваў тонкі апарат, з дапамогай якога вывучаў космас і правяраў свае фізічныя і астранамічныя тэорыі.
  
  На працягу мінулага года даўніна Потс дапамагаў Марыярці вырабіць механізм, які мог вызначаць хуткасць святла з дакладнасцю больш за трох частак на тысячу. Разам яны эксперыментавалі з серыяй вакуумированных шкляных клапанаў з залітаваным электродамі з розных рэдкіх матэрыялаў і назіралі захапляльныя і пакуль невытлумачальныя вынікі пры прапусканні электрычнага току. Магчыма, яны таксама сканструявалі прылада, якое дазволіла б абысці электрычную сігналізацыю, не адключаючы яе, і прыбор, які дазволіў бы пачуць, як падаюць шклянкі ў насценным сейфе апошняй мадэлі. Калі гэта так, то, магчыма, годна вымовы, што такія прыземленыя практычныя інжынерныя праекты былі неабходныя для падтрымкі імкнення прафесара да чыстай навуцы. Але так уладкованы свет.
  
  Калі Барнетт спусціўся ў майстэрню праз некалькі дзён пасля свайго візіту ў Скотленд-Ярд, ён выявіў, што Марыярці і олд Потс разам працуюць над новай канструкцыяй астранамічнага тэлескопа з лёгкай рамай, спецыяльна сканструяванага для ўзняцця высока над зямлёй на гіганцкім вадародным шары. Тэлескоп быў замацаваны на вялікім прынадзе на цэнтральным стале, у той час як прафесар Марыярці, закатав рукавы кашулі, вырабляў апошнія рэгулявання ў серыі ўсталявальных шруб па краі тэлескопа. Даўніна Потс, загарнуўшыся ў свой лабараторны халат, рушыў услед за прафесарам і нанёс маленькія кропелькі цэменту на кожны шруба, каб замацаваць яго надоўга.
  
  "Што ж, падобна на тое, вы амаль скончылі, прафесар", - пракаментаваў Барнетт, падыходзячы, каб агледзець складаны, падобны на павуцінне механізм, які ўтрымлівае адпаліраваныя люстэрка.
  
  "Лепш бы так і было", - сказаў Марыярці. "Яно паднімецца на наступным тыдні, калі надвор'е на балотах застанецца яснай".
  
  “ Значыць, вы адпраўляецеся ў Кримптон-Мур? - Спытаў Барнетт.
  
  Марыярці кіўнуў. Маёнтак, якое ён утрымліваў на Кримптон-Мур, ўключала рэзідэнцыю, майстэрню і абсерваторыю, у якой знаходзіўся яго каштоўны двенадцатидюймовый рэфлектар. Гэта было месца большасці яго астранамічных назіранняў. "Прынц Цзэн Лі-Чанг ўжо ў рэзідэнцыі, рыхтуе паветраны шар", - сказаў ён. “Яго сын сцвярджае, што ўдасканаліў новую эмульсію для фотопластинок, якая больш чым падвоіць іх адчувальнасць. Калі ўсё пройдзе так, як было абяцана, мы атрымаем некалькі захапляльных здымкаў ".
  
  "Што вы чакаеце даведацца з гэтых эксперыментаў з паветранымі шарамі, прафесар?" Спытаў Барнетт. “І, калі ласка, не ашуквайце мяне сваім звычайным адказам, што вы прасоўваеце чалавечыя веды. Я ўпэўнены, што гэта так. Але ў якасці адказу вам прыйдзецца прызнаць, што ён даволі расплывісты."
  
  Марыярці фыркнуў. "Вы, журналіст, занепакоеныя тым, што адказ будзе 'даволі расплывістым'? Сапраўды, настаў тысячагоддзе".
  
  "Я пытаюся выключна з уласных інтарэсаў, прафесар", - запэўніў яго Барнетт. "Вялікая публіка, якая чытае газеты, ці не стане турбаваць сябе разглядае Марса, калі не адчуе, што хто-то там, наверсе, глядзіць у адказ".
  
  Прафесар Марыярці зрабіў апошнюю рэгуляванне мацавання тэлескопа з алюмініева-бронзавага сталі і паклаў маленькую адвёртку назад у футарал. Ён павярнуўся і з цікавасцю паглядзеў на Барнэта. "Вось гэта, - сказаў ён, - сапраўды захапляльная ідэя!"
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  "Ах, Бенджамін, ты сам не ведаеш, што кажаш", - адказаў Марыярці. “Некаторы час я разважаў аб тым, як зацікавіць звычайнага чалавека ў цяжкіх навуках. Магчыма, вы толькі што далі мне каштоўны савет: 'Што-то глядзіць у адказ'. Мне падабаецца, як гэта гучыць! І, сапраўды, ёсць вялікая верагоднасць, што што-то глядзіць у адказ ".
  
  "Я мяркую, што вы кажаце не з рэлігійнай пункту гледжання, прафесар", - сказаў Барнетт.
  
  “ Рэлігійна? Сапраўды, няма. Ні рэлігійна, ні метафарычна, ні псыхічна, ні фігуральна. Дзе-то там, містэр Барнетт, ёсць розум, праўзыходныя наш уласны. Як магло быць інакш? І гэтыя істоты, магчыма, нават цяпер назіраюць за намі з такім жа стараннасцю, з якім гименоптеролог вывучае калонію мурашак. І для мэт, гэтак жа недаступных нашаму разуменню, калі мэты гименоптеролога недаступныя разуменню мурашкі ".
  
  "Ты сапраўды ў гэта верыш?"
  
  "Мяне змушае да такой высновы непазбежная логіка сусвету", - сказаў Марыярці.
  
  “ Але розум, праўзыходны наш уласны?
  
  Марыярці ўсміхнуўся. "Я вельмі баюся, - сказаў ён, - што любы розум, які мы знойдзем — або які знойдзе нас — будзе пераўзыходзіць наш уласны".
  
  "Вы кажаце, як перакананы атэіст", - сказаў Барнетт, сядаючы на драўляную лаву, якая стаяла ўздоўж вялізнага працоўнага стала.
  
  Марыярці паціснуў плячыма. "Справа не ў тым, што я не веру ў Бога, - сказаў ён, - проста я не бачу неабходнасці ўцягваць у раўнанне якое-то несмяротнае істота, каб растлумачыць прылада сусвету".
  
  Ахмістрыня Марыярці, місіс Х., з'явілася на лесвічнай пляцоўцы, якая вядзе ў склеп. "Я спадзяюся, вы гатовыя падаць сваю фурманку, прафесар", - сказала яна, скрыжаваўшы рукі на строгай грудзей свайго туга накрухмаленага чорнага сукенкі. "Подвода чакае".
  
  "Цудоўна, місіс Х.", - сказаў Марыярці, закочваючы рукавы і засоўваючы рукі назад у свой шэры сурдут. “Інструмент гатовы, і ўпакоўка падрыхтавана. Застаецца толькі апусціць тэлескоп у скрыню і закалоць яго цвікамі.
  
  Місіс Х. чмыхнула. “ Я паведамлю рамізнік, што вы будзеце на працягу гадзіны, - сказала яна.
  
  "Спадзяюся, мае інструкцыі былі выкананыя?" - Спытаў Марыярці.
  
  "Безумоўна, прафесар", - адказала яму місіс Х. "Подвода знаходзіцца за вуглом на Мантэгю-стрыт, побач з гатэлем. Містэр Моуз чакаў яе прыбыцця".
  
  "Цудоўна!" Сказаў Марыярці. “Затым гэты вялікі скрыню, у якім амаль адразу ж будзе знаходзіцца тэлескоп, і гэтыя іншыя пяць скрынь, якія ўжо прыбітыя цвікамі, павінны быць вынесеныя праз выхад з жылога памяшкання і пагружаныя ў фурманку. Неабходна выконваць вялікую асцярожнасць; гэта далікатны апарат ".
  
  “ Я паклапачуся пра гэта, прафесар.
  
  “Я ведаю, што вы гэта зробіце, місіс Х. Вы ўзор правільнага вядзення хатняга гаспадаркі. Вы вядзеце гэта гаспадарка з эфектыўнасцю, якая дзівіць нават мяне. Пастаянна радавацца зносінам з вамі. Калі ласка, дашліце да мяне гэтага Бормотуна прама цяпер".
  
  "Вельмі добра, прафесар". Місіс Х кіўнула і выйшла.
  
  Тое, што Марыярці называў "выхадам з гатэля", было чорным ходам, які вёў праз звілісты лабірынт завулкаў і дзве па-майстэрску замаскіраваныя дзверы ў якія падзяляюць сценах да бакавога ўваходу ў гатэль на Мантэгю-стрыт. "Чаму вы сыходзіце гэтым шляхам, прафесар?" Спытаў Барнетт. "Вы ўпотай выносьце гэта абсталяванне?"
  
  "Я ніколі не крадусь", - цвёрда сказаў Марыярці. "Паколькі мой бізнэс нікога больш не тычыцца, я не разумею, як мае спробы пазбегнуць цікаўных вачэй могуць лічыцца 'крадущимися'".
  
  "Я бяру свае словы назад, прафесар", - сказаў Барнетт. “Я не ведаў, што за намі назіраюць. Чые гэта вочы і што яны спрабуюць высветліць?"
  
  "Добры пытанне," сказаў Марыярці, " і годны фактычнага адказу. На дадзены момант у мяне ёсць толькі здагадка, але я чакаю — Ах! Магчыма, цяпер мы зможам гэта высветліць; вось Бормотун.
  
  "Я не хацеў турбаваць вас, пакуль вы працавалі тут, унізе, прафесар", - сказаў маленькі чалавечак, спускаючыся па драўлянай лесвіцы.
  
  "Клапатліва з твайго боку, Мама," сказаў Марыярці. “ Табе гэта ўдалося?
  
  "Вядома, я гэта зрабіў, а ты як думаеш?" - сказаў Ражаны з абражаным выглядам.
  
  "З якім вынікам?"
  
  “ Я патэлефанаваў высокаму джэнтльмену, які хістаўся звонку, складаючы кампанію адміралу, і выявіў у яго ў мяшку роззер.
  
  "Вось бачыце", - сказаў Марыярці, паварочваючыся да Барнетту. "Усё так, як я і падазраваў".
  
  "Што такое?" Спытаў Барнетт.
  
  “За гэтым домам назіралі апошнія два дні. Пастаянна, па меншай меры, трое мужчын. Цяпер Толливер залез у кішэню высокага джэнтльмена, які сноўдаўся па вуліцы ля статуі лорда Хорнблауэра, і знайшоў у яго паперніку паліцэйскі значок.
  
  "Ат правоў", - пагадзіўся Толливер. "Га кажа, што я гэтага не рабіў?"
  
  "Гэты раптоўны цікавасць да нашых справах звязаны з вашым візітам у Крымінальны вышук", - сказаў Марыярці Барнетту. “ Магчыма, існуе нейкая сувязь паміж гэтай перапіскай і тым фактам, што містэр Шэрлак Холмс быў наняты для аказання дапамогі паліцыі ў расследаванні тых забойстваў, якія вас так зацікавілі.
  
  "Адкуль вы гэта ведаеце?" Спытаў Барнетт. “Шэрлак Холмс, вядома, вам не казаў. Падобна, ён не вельмі высокай думкі пра вас".
  
  "Кожны раз, калі дзе-небудзь у раёне вялікага Лондана крадуць кашалёк, Холмс упэўнены, што за гэтым стаю я", - сказаў Марыярці. "Гэта становіцца стомным".
  
  “ Адкуль вы ведаеце, што ён дапамагае Скотленд-Ярду раскрываць забойствы?
  
  Марыярці усміхнуўся. “ Я гаварыў з яго кватэрнай гаспадыняй.
  
  “ Яго кватэрная гаспадыня?
  
  “ Так. Клічуць місіс Хадсон. Чароўная лэдзі. Трохі глуховата. Я пераапрануўся святаром-нонканфармістам і адправіўся на Бэйкер-стрыт у той час, калі Холмса, як я ведаў, не будзе дома. Я сказаў місіс Хадсон, што мне тэрмінова патрэбныя паслугі вялікага чалавека. Я быў вельмі засмучаны, што яго не аказалася дома. Я сказаў ёй, што мне патрэбен Холмс у сувязі з справай, звязаных з палітыкам, маяком і дрэсіраваныя бакланом. Яна сказала мне, што гэта як раз то справа, якім містэр Холмс быў бы рады заняцца, але ў дадзены момант ён працуе з паліцыяй над загадкавымі забойствамі гэтых арыстакратаў.
  
  "Зразумела", - сказаў Барнетт.
  
  Я сказаў чароўнай лэдзі, як мне шкада, што я не змог дачакацца містэра Холмса. Яна папрасіла мяне застацца, сказаўшы, што ўпэўненая, што Холмс захоча пагаварыць са мной. Я сказаў што-то накшталт таго, што я сам так думаў, але я сапраўды не мог застацца".
  
  Барнетт паківаў галавой. "Вам прыйдзецца прызнаць, што ва ўсім гэтым ёсьць пэўная справядлівасьць", - сказаў ён. “ Пакуль вы з барадой фальшывай расспрашиваете кватэрную гаспадыню Шэрлака Холмса, за вашым домам сочыць Скотленд-Ярд.
  
  "У гэтым сапраўды ёсць элегантная сіметрыя", - прызнаў Марыярці. “Але я запэўніваю вас, што не было ніякай накладной барады. Царкоўныя барановыя адбіўныя - гэта ўсё, на што я здольны".
  
  Бормотун саскочыў з лаўкі, дзе ён разглядаў тэлескоп. "У вас тут нядрэнны агурочак, прафесар", - сказаў ён. "Вам ад мяне яшчэ што-небудзь трэба?"
  
  Марыярці з хвіліну абдумваў гэта. "Так", - сказаў ён. “Падыдзіце да таго шафе ў куце і адкрыйце яго. Містэр Потс, калі ласка, аддайце Бормотуну ваш ключ".
  
  Толливер ўзяў ключ у старога Потс і адскочыў у кут. Ён адкрыў шафа, і на секунду Барнетт адчуў, як яго сэрца шалёна затыхкала ў грудзях, і ў яго перахапіла дыханне. Там, ўнутры шафы, быў прафесар Марыярці!
  
  Барнетт паўабернуўся, каб пераканацца, што прафесар ўсё яшчэ на самай справе стаіць побач з ім, а затым падышоў да шафы, каб зразумець, што ён толькі што ўбачыў. Нават з адлегласці ў чатыры фута здавалася, што гэта Марыярці, зачынены ў вузкіх рамках маленькага шафкі. Ён нахіліўся, каб разгледзець бачанне. "Манекен!" - усклікнуў ён.
  
  "Сапраўды", - сказаў Марыярці. “Гэта было зроблена па майму загаду некаторы час таму. Эмберли, фальсіфікатар, зрабіла твар з пап'е-машэ, размаляваць яго з дапамогай сцэнічнага грыму, растворанага ў воску. Вы думаеце, гэта добра? Вы разбіраецеся ў гэтым лепш за мяне, бо мой твар я рэдка бачу, хіба што ў люстэрку наадварот.
  
  “ Смачна? - Усклікнуў Барнетт. “ Цудоўна! Выдатна!
  
  "Рады гэта чуць", - сказаў Марыярці. "Таму што на працягу наступных двух тыдняў гэтым дурнем буду я". Ён павярнуўся да даўніны Поттсу. "Як ты думаеш, ты зможаш зрабіць для яго рамку, якую Ражаны зможа насіць на плячах?"
  
  Даўніна Потс задуменна паглядзеў на Толливера і на манекен. "Адпачні пару гадзін", - сказаў ён.
  
  "Выдатна", - сказаў Марыярці. “Тады я сыходжу са сваім тэлескопам. Мама, ты будзеш мной, пакуль мяне не будзе. Выконвайце парадаў Барнэта на гэты конт. Гэта павінна ўтрымаць сабак далей ад Кримптон-Мур, пакуль я буду заканчваць гэтыя назірання.
  
  "Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, прафесар", - сказаў Бормотун.
  
  Марыярці павярнуўся да Барнетту. "Я пакідаю вас адказным за ўсе мае дзеянні, якія ўваходзяць у вашу кампетэнцыю ў маю адсутнасць", - сказаў ён. “Не выяўляйце празмернага энтузіязму. Я ўбачу цябе праз два тыдні.
  
  "Да пабачэння, прафесар," сказаў Барнетт. “ Ўдачы!
  
  "У самай справе?" Сказаў Марыярці. “Будзем спадзявацца, што ўдача згуляе невялікую ролю ў любым з нашых пачынанняў на працягу наступных двух тыдняў. Бо, калі вы заклікаеце сардэчна, вам, магчыма, прыйдзецца здавольвацца іншым. Да пабачэння, містэр Барнетт."
  
  СЕМ
  
  ІНТЕРЛЮДІЯ: ВЕЦЕР
  
  
  
  Ты не будзеш аблытаны перадвызначаным злом вакол
  , а затым кідаць маё падзенне ў грэх!
  ЭДВАРД ФІЦДЖЭРАЛЬД
  
  Упалове на адзінаццатую вечара ён скончыў сваю дзённую працу, якая была справай усяго яго жыцця; штодзённае паўтарэнне, якое складала яго жыццё, а цяпер было ўсяго толькі бессэнсоўным плямай, отмечающим якое сыходзіць час. У дзесяць трыццаць ён зможа вярнуцца да жыцця; да новага жыцця, якая выцягнула перад ім свае бясконцыя дні: дні пошукаў, дні палявання, дні помсты, дні, поўныя бясконцай жарты, якая стала яго жыццём, жартам, якая была смерцю. У палове на адзінаццатую, калі сонца шчасна сяло, начны стварэнне, у якое ён ператварыўся, зноў магло блукаць па вуліцах Лондана і высочваць сваю здабычу.
  
  Але ён павінен быў высочваць патрэбныя вуліцы, таму што яго здабыча была хітрай; бясшумна красціся па пастаянна змяняюцца вуліцах, таму што яго здабыча была хітрай. І яго здабыча была разумная, таму што яны хадзілі пад выглядам джэнтльменаў; але ён пазнаў у іх таемных д'яблаў па знаку Каіна, схаваны знака Каіна, які яны насілі.
  
  Ён ішоў на захад у Лонг-Акру хуткім, слізгальным крокам, яго шырокі плашч быў падабраны вакол яго коренастой фігуры, і ён абдумваў, куды ісці; дзе лепш за ўсё паляваць на ненавісных людзей, злых людзей, асуджаных людзей.
  
  Менавіта паляванне дапамагала яму выжыць. Ён не хацеў жыць. Яго жаданнем, яго марай, яго пажадлівасцю было толькі памерці; далучыцца да сваёй каханай Эні. Але спачатку трэба было зрабіць гэтую працу. Ён быў ветрам.
  
  Была субота, апошняя субота сакавіка, і гэта было добра. Туман, усёпаглынальнай туман, вярнуўся сёння ўвечары, і гэта таксама было добра. У сераду яны выйшлі, людзі, якіх ён шукаў. У сераду яны гулялі, яны пілі, яны тварылі каму няма назову рэчы з нявіннымі дзецьмі. У гэтую сераду, з дапамогай безназоўнага бога, яшчэ адзін з іх памрэ.
  
  Часта яны мянялі месца, дзе сустракаліся, будынак, у якім аддаваліся сваім задавальненням. Сваім жахлівым задавальненням. У іх павінна быць якое-то сродак сувязі адзін з адным, нейкае д'ябальскае паштовае аддзяленне, з дапамогай якога яны маглі б ведаць, калі трэба пераапранацца і куды потым ісці. Але хоць ён шукаў нейкі ключ да разгадкі таго, што гэта было, у пакоях тых, каго ён ужо забіў, і хоць ён быў умельскі ў чытанні такіх падказак, ён яшчэ не знайшоў яго.
  
  Але ў яго былі свае казлы-Юды, тыя, каго ён ведаў, каго па няведанні пашкадуюць, каб яны маглі прывесці яго да тых, каго ён шукаў.
  
  Ён паскорыў крок. Не выпадала прыходзіць у "Алегра" пасля заканчэння вячэрняга прадстаўлення. "Алегра" заўсёды пачыналася з невялікім спазненнем, спрабуючы ўціснуць чатырнаццаць абаротаў, тады як большасць устаноў здавольваліся дванаццаццю. Але ў гэтыя вечары гэта саслужылі яму добрую службу. Гэтаму казлу-Юду падабаліся прыгожыя дзяўчыны, і ў "Алегра" была чарга з добранькіх дзяўчат. У гэтага казла-Юды была ложа ў "Алегра", бліжэйшай да сцэны.
  
  Ён спыніўся праз дарогу ад "Алегра", далей ад актинического святла, які падаў на ўваход у тэатр ад яркіх газавых ліхтароў, убудаваных у багата упрыгожаны шацёр над галавой. З гэтага засені становішча ён мог бачыць усіх, хто выходзіў з тэатра праз вестыбюль, застаючыся незаўважаным. Пры неабходнасці ён мог у некалькі крокаў, каб дабрацца да стаянкі таксі, калі б давялося кідацца ў пагоню.
  
  Прайшло пяць хвілін, потым дзесяць, пакуль ён стаяў у сваім цёмным куце, ахінуты наползающим туманам. А потым вестыбюль "Алегра" пачаў запаўняцца, і заступнікі тых мастацтваў, якія былі прадстаўлены вячэрнімі забаўкамі, падрыхтаваліся разыходзіцца па дамах. Або яшчэ куды-небудзь.
  
  Вось ён — там! Высмаглы чалавечак з нямецкімі вусамі, апошні барон старажытнага роду, злы чалавек, які аб'яднаўся з іншымі людзьмі, каб адчуваць боль, казёл Юда. Маленькі чалавечак не рушыў да чарадзе кебаў; магчыма, сёння вечарам ён прыехаў у сваім уласным экіпажы. І сапраўды, цяпер ён быў там, прадзіраючыся скрозь натоўп, выходзячы на тратуар і гледзячы ўдалячынь па вуліцы, нецярпліва прытупваючы нагамі, таму што яго карэты там яшчэ не было.
  
  І вось з-за вугла выехалі прыватныя экіпажы, выстроившиеся ў шэраг, толькі што з якога-то куратніка ў суседнім квартале, дзе кіроўцы чакалі, пакуль хлопчык-пасыльны з тэатра не падбег паведаміць ім, што прадстаўленне пачынаецца.
  
  Трэцяя, цьмяна-чорная карэта з чырвоным узорам, належала маленькаму барону з нямецкімі вусамі. Чалавек, які стаў ветрам, сышоў з тратуара і падышоў да экіпажу з далёкай боку, імкнучыся не трапляцца на вочы фурману і напружваючы слых, каб пачуць, што сказаў козел-Юда.
  
  "Пачакай тут, Хакамор", - сказаў козел-Юда свайму кіроўцу. “ Праз некалькі хвілін да мяне далучыцца чароўная маладая кампаньёнка, а потым мы адправімся да Бреннену на позні вячэру.
  
  Слухач, які стаў ветрам, ляпнуў кулаком па раскрытай далоні. Такім чынам! У барона было спатканне з адной з танцорак; іншага тлумачэння быць не магло. Яшчэ адзін бедны нявінны чалавек вось-вось павінен быў трапіць у яго сеткі. І калі б барон збіраўся на позні вячэру да Бреннену, ён не стаў бы гэтым вечарам наведваць іншых сваіх сяброў, а значыць, ад яго было б мала толку ў ролі казла адпушчэння.
  
  Планы барона павінны былі быць парушаныя.
  
  Ён спусціўся па вузкім завулку да выхаду на сцэну "Алегра", дзе жменька маладых кавалераў у вячэрніх касцюмах намагалася праціснуцца міма швейцара. "Добры вечар, Тинкер," сказаў ён, прадзіраючыся міма маладых людзей да брамы.
  
  "Добры вечар, выкладчык", - сказаў швейцар, адкрываючы для яго засаўку. “Рады зноў вас бачыць. Вы вяртаецеся да нас?"
  
  "Гэта можа здарыцца", - сказаў ён. “Ніколі нельга сказаць, што здарыцца ў гэтым жыцці. Але цяпер, проста невялікі візіт".
  
  Ён падняўся па вінтавой жалезнай лесвіцы да распранальня і пастукаў у дзверы жаночага хору. "Хто-небудзь з вас, лэдзі, павінен быў сустрэцца ля ўваходу з худым джэнтльменам з моржовыми вусамі?" ён патэлефанаваў.
  
  Дзверы адчыніліся, і выйшла прывабная стройная дзяўчына ў ружовым халаце. У яе былі доўгія каштанавыя валасы, якія атачалі яе авальнае асоба тугімі валасамі. "Так", - сказала яна. “ Перадайце яму, калі ласка, што я вярнуся ўсяго на пару хвілін.
  
  Павінна быць, яна зусім пачатковец у хоры "Алегра", падумаў ён. Ён ніколі не бачыў яе раней. Ён бы запомніў. У Эні былі такія ж валасы. "Я не ад барона, дарагая", - сказаў ён ёй. "Я прыйшоў папярэдзіць цябе".
  
  "Што?" Дзяўчына уперла рукі ў бакі і злосна паглядзела на яго. “Паслухайце, містэр. Я не ведаю, хто вы, і мне ўсё роўна. Але я хачу табе сёе-тое сказаць. Тое, чым я займаюся, - гэта мая асабістая справа, і мне не патрэбныя ўрокі прыстойнасцяў або якіх-небудзь іншых свецкіх манер! Так што можаш проста прыбірацца адсюль са сваім синезубым носам!"
  
  "Не, не, вы няправільна зразумелі", - сказаў ён, блакуючы яе спробу зачыніць дзверы. “Паверце мне, мяне не цікавяць вашы дзеянні, юная лэдзі, правільныя або непрыстойныя. Рабі, што хочаш, з кім хочаш, дзеля ўсяго мяне. Мяне хвалююць тваё здароўе і твая кар'ера ".
  
  Яна перастала спрабаваць зачыніць дзверы і паглядзела яму ў твар. "Так мне сказаў барон", - сказала яна. “Ён зацікаўлены ў маёй кар'еры. У чым ваш інтарэс?
  
  "Я не хачу, каб у цябе былі сур'ёзныя непрыемнасці", - сказаў ён.
  
  "Якога роду непрыемнасці?"
  
  "Не таго гатунку", - сказаў ён ёй, старанна імправізуючы. "За жонкай барона сочаць дэтэктывы".
  
  "Дэтэктывы!"
  
  “ Цалкам дакладна. І яна поўная рашучасці даставіць яму непрыемнасці. Яе не будзе хваляваць, што здарыцца з табой у працэсе. Калі яны зловяць цябе з ім, гэта загубіць тваю кар'еру яшчэ да таго, як яна належным чынам пачнецца.
  
  “ Слухай, а які ў цябе ў гэтым інтарэс?
  
  "Нічога", - сказаў ён ёй. “Я не хачу бачыць, як табе прычыняюць боль. Ты нагадваеш мне маю ўласную дачку".
  
  "Пра", - сказала яна. “Паслухайце, я не ведала, што ён быў жанаты, містэр. Шчыра, я не ведала".
  
  "Вядома, няма", - сказаў ён. "Ён, вядома, не сказаў бы табе".
  
  "Што мне трэба рабіць?"
  
  “ Не хадзі з ім. Ні сёння, ні калі-небудзь яшчэ, калі хочаш быць у бяспецы.
  
  "Я не буду", - сказала яна з сумным выглядам. Магчыма, гэта была думка пра ўсіх тых выдатных абедах, якія яна прапусціць.
  
  "Ты павінна папярэдзіць іншых дзяўчат", - сказаў ён.
  
  "Я так і зраблю".
  
  “ Напішы яму запіску. Ён чакае ля ўваходу.
  
  "Што я павінен сказаць?"
  
  “ Скажы яму, што адна з тваіх сябровак захварэла, і ты павінен застацца і паклапаціцца пра яе. Папрасі хлопчыка-пасыльнага аднесці гэта яму на вуліцу.
  
  “ Добра, містэр. Паслухайце, я не ведаю, хто вы, але, мяркую, мне варта падзякаваць вас.
  
  "Для мяне гэта задавальненне, запэўніваю вас, міс", - сказаў ён ёй. "Напішыце гэтую запіску зараз жа!"
  
  "Я так і зраблю".
  
  Ён прыўзняў капялюш і пакінуў яе, ціхенька насвістваючы сабе пад нос. Вярнуўшыся на вуліцу, ён абышоў дом спераду, дзе казёл Юда чакаў яго ў экіпажа, нецярпліва прытупваючы нагамі і злосна пазіраючы на свае кішэнныя гадзіны.
  
  Ён перайшоў вуліцу і спыніўся каля невялікага шэрагу извозчичьих двуколок, якія былі пакінутыя пасля таго, як большая частка натоўпу ўжо разышлася.
  
  Вось і хлопчык-паж падышоў, азіраючыся ў пошуках чалавека, якога апісала хористка. Ён з сумневам ўтаропіўся на маленькага барона, а затым вырашыў, што гэта, павінна быць, ён.
  
  Ён падышоў да барону і працягнуў банкноту. Барон ўзяў яе, а затым злосна паглядзеў на хлопчыка, які ўсё яшчэ стаяў побач з ім, чакаючы чаявых. Хлопчык дакрануўся да сваёй кепкі і ўцёк.
  
  Мілы маленькі козлік-Юда, падумаў чалавек, які стаў ветрам.
  
  Маленькі барон вгляделся у запіску, паднёсшы яе бліжэй да твару. Затым ён ступіў пад навес, спрабуючы знайсці дастаткова святла, каб прачытаць яе. З хвіліну ён пільна глядзеў на яе, затым, люта вылаяўшыся, скамячыў паперку ў маленькі шарык і кінуў яго ў канаву.
  
  Мужчына назіраў, як яго козел-Юда тупае да чорнай карэце, відавочна дрыжучы ад лютасьці да каранёў вусоў. Барон аблаяў свайго фурмана і залез у карэту, злосна бразнуўшы за сабой дзверцы.
  
  Чалавек, які стаў ветрам, падышоў да першага экіпажу ў чарзе. "Бачыце гэтую карэту?" спытаў ён рамізніка. “ Я хачу, каб вы ішлі за ёй.
  
  "Навошта, прыяцель?" - спытаў таксіст, калі мужчына забраўся на борт.
  
  “ За дадатковую крону звыш кошту праезду. Полсоверена, калі не страціш!
  
  "Полсоверена?" усклікнуў таксіст. "Выдатна, прыяцель, ты адгадаў!"
  
  Кучар карэты ляснуў лейцамі, і казёл-Юда крануўся з месца па цёмнай вуліцы. Прама за ім імчаў помсны вецер.
  
  ВОСЕМ
  
  ГАНЧАКІ
  
  
  
  Калі аднойчы чалавек патурае сабе ў забойстве, вельмі хутка ён перастае думаць аб рабаваннях; а ад рабавання ён пераходзіць да п'янства і парушэння суботы, а ад гэтага да невежливости і проволочкам.
  ТОМАС ДЭ КВІНСІ
  
  вандроўны вулічны мастак, патрапаны, пакамечаны мужчына ў старажытнай кепцы, упрыгожанай мешанінай з бітых каляровых крэйд, крэйдавых абломкаў і крэйдавай пылу, апусціўся на калені перад сваёй працай на тратуары на рагу Расэл-сквер каля брытанскага музея, недалёка ад таго месца, дзе разносчыкі даведнікаў выстаўлялі свой сумніўны тавар перад велізарным мармуровым фасадам музея. Хутка, спрытнай, упэўненай рукой вулічны мастак накідаў шэраг малюнкаў на плошчах тратуара перад сабой. Яго сюжэты былі ўзятыя з вялікага горада, які акружаў яго і быў яго жыццём. Крыштальны палац з'явіўся на першай плошчы, акружаны дрэвамі, з чарадой экіпажаў уздоўж пад'язной алеі на пярэднім плане. Наступнай тэмай былі будынка парламента, бачныя з Вестмінстэрскага моста, дзе па Тэмзе праходзіў самотны буксір. Затым здаўся заходні фасад Вестмінстэрскага абацтва, і парад добра апранутых джэнтльменаў і лэдзі быў хутка адзначаны мелам і велічна, па двое, накіраваўся да вялікіх дзвярэй.
  
  Каржакаваты мужчына ў паношаным кацялку, які прагуляў на рагу Расэл-сквер, падышоў і ацэньвальна ўтаропіўся на рознакаляровыя малюнкі крэйдай. "Гэта вельмі міла", - сказаў ён. “Сапраўды, вельмі міла. Вось, калі ласка!" І ён кінуў двухпенсовую манету ў шапку артыста.
  
  “Дзякуй вам, губернатар, сапраўды дзякуй. Вельмі ласкава з боку вашай міласьці так сказаць", - сказаў мастак, прысаджваліся на кукішкі. Ён кінуў крэйды назад у вечка і ўтаропіўся на сваю працу. “ Прафесар дома ці не? - спытаў ён напаўголасу.
  
  "Што?" Мужчына адхіснуўся ад нечаканасці на секунду здалося, што ён ледзь не задыхнуўся.
  
  "Не будзь такім відавочным, дружа", - сказаў мастак. "Працягвай глядзець на тратуар і адкажы на маё пытанне, калі зможаш".
  
  "Я не разумею, аб чым вы кажаце", - абурана сказаў каржакаваты мужчына.
  
  "Не будзьце смешным", - сказаў мастак. “Вы дэтэктыў Крымінальнага вышуку па імя Гордан. Я Шэрлак Холмс".
  
  "Ну, я буду—" пачаў дэтэктыў Гордан, гледзячы зверху ўніз на мурзатага мастака.
  
  “ Цалкам! Такім чынам, прафесар ўнутры ці выйшаў?
  
  “ Ён з'ехаў у сваім экіпажы каля гадзіны таму. Мэйс і Стывенс рушылі ўслед за ім.
  
  “ Першы раз выязджаеш сёння?
  
  "Так, сэр".
  
  “ А мінулай ноччу?
  
  “ Прыйшоў у чатыры гадзіны папаўдні і выйшаў толькі гадзіну назад.
  
  “ Меншага я і не чакаў.
  
  "Як гэта, сэр?" - спытаў я.
  
  Холмс устаў і пацягнуўся, каб трохі пазбавіцца ад затекших ног. "Цела сэра Джэфры Крукстаффа, міністра па справах калоній ва ўрадзе яе вялікасці, было знойдзена сёння раніцай", - сказаў ён дэтэктыву. “ Ён быў забіты ў сваім кабінеце дзе-то паміж двума і чатырма гадзінамі ночы, наколькі можа судзіць спецыяліст па выкрыцці. Было б залішне чакаць, што Марыярці быў за мяжой і не меў алібі на гэта час. І на гэты раз, чорт бы яго пабраў, паліцыя - гэта яго алібі ".
  
  “ Сэр Джэфры Крукстафф? - Спытаў дэтэктыў Гордан. “ О, сэр, гэта неверагодна!
  
  "Я згодны," суха сказаў Холмс.
  
  “ Так бо сэр Джэфры знаходзіўся пад кругласутачнай аховай. Ён сцвярджаў, што атрымліваў пагрозы расправы ад нейкага ўсходняга тайнага грамадства.
  
  "Цалкам дакладна", - пацвердзіў Холмс. “Па крайняй меры, яго рэзідэнцыя была пад аховай. Сэр Джэфры пакінуў за сабой права перасоўвацца без нагляду па-за межамі свайго дома. Што, магчыма, было па-дурному. Ён скарыстаўся гэтым правам мінулай ноччу, вярнуўшыся дадому, не менш чым за два гадзіны да сваёй смерці. Тым не менш, ён быў забіты дома, а не на вуліцы. У момант яго смерці звонку дома знаходзіліся чатыры канстэбль, а ўнутры - двое супрацоўнікаў крымінальнага вышуку ў цывільным. І ўсё ж знайшлі яго ляжалым папярок пісьмовага стала з перарэзаным горлам."
  
  Гордан паківаў галавой. "Я сам выконваў гэты абавязак два тыдні таму", - сказаў ён. “Амаль два тыдні начаваў у яго пярэднім пакоі. І, па праўдзе кажучы, сэр, я ніколі не ўспрымаў іх пагрозы смерці сур'ёзна. Ніхто з нас не ўспрымаў. Інспектар Грегсон запрасіў нас туды толькі з-за становішча сэра Джэфры, вы ведаеце.
  
  "Я ведаю".
  
  “ Забіты усходнім тайным грамадствам. Што ты ведаеш?
  
  "Гэта было не нейкае ўсходняе таемнае грамадства", - адрэзаў Холмс. “Гэта была тая ж рука, якая забіла лорда Уолбайна, і Венна, і Дарби, і Стенхоупа. Гэта была заходняя рука. І, калі я не памыляюся ў сваім здагадцы, той, хто забяспечыў руку, быў прафесарам Джэймсам Марыярці, які забяспечыў мозг."
  
  "Я не магу адказаць на гэтае пытанне, сэр," сказаў Гордан, " але я магу вызначыць яго месцазнаходжанне. Прафесар быў у сябе дома ўсю ноч і выйшаў адтуль толькі гадзіну назад".
  
  "Ва ўсякім выпадку, менавіта тады вы бачылі, як ён выходзіў," заўважыў Холмс. "Марыярці - ціхая птушка, і калі б ён не хацеў, каб вы бачылі, як ён выходзіць, чаму б тады ён выйшаў так, каб вы яго не бачылі".
  
  "Прашу прабачэння, сэр", - сказаў дэтэктыў Гордан з выглядам, нібы просячы чалавека, які занадта часта перапыняў сваіх начальнікаў інфармацыяй, якую яны не хацелі чуць. “Справа не толькі ў тым, што мы не бачылі, як ён выходзіў. Мы на самай справе, так сказаць, бачылі яго дома ".
  
  - Вы бачылі яго дома?
  
  “Так, сэр. Па меншай меры, прыкладна да гадзіны ночы, калі ў доме выключылі ўнутранае асвятленне".
  
  "Зразумела", - сказаў Холмс. "Прыемна гэта ведаць".
  
  “ Гэта здымае з яго падазрэнні, ці не так, сэр?
  
  "Наадварот", сказаў Холмс. “Гэта робіць мяне больш падазроным, чым калі-небудзь. Значна больш падазроным. Што менавіта вы мелі на ўвазе, калі сказалі, што бачылі яго?"
  
  “ Мы так і зрабілі, сэр. Толькі гэта. У яго вокны.
  
  “Зразумела. Што гэта было за акно?"
  
  “ Першы паверх, містэр Холмс. Вокны выходзяць на Расэл-сквер. Справа ад дзвярэй.
  
  "Акно ў кабінеце?"
  
  “ Як скажаце, містэр Холмс. Я ніколі не быў ўнутры дома і не магу дакладна сказаць. Тое, што мы маглі бачыць звонку, было падобна на працоўны кабінет.
  
  “ Што менавіта ты ўбачыў? Яго цень на жалюзі?
  
  “ Не, сэр. Шторы былі рассунутыя. Мы маглі бачыць усю пакой.
  
  "Дзіўна", - сказаў Холмс. "А скажыце мне, што менавіта вы заўважылі ў пакоі?"
  
  “Мы бачылі прафесара. Ён сядзеў за сталом або чым-то ў гэтым родзе. Я не стаў бы прысягаць, што гэта быў стол, з-за вугла, вы ведаеце ".
  
  "І што ж ён рабіў?"
  
  “Здавалася, ён на што-то глядзеў. Мы не маглі разглядзець, на што".
  
  “ На што-то глядзіць? На што-то ў яго на стале?
  
  “ Не зусім так, містэр Холмс. Што-то ў баку. Была частка пакоя, якую не было відаць з акна, і ён глядзеў у тым кірунку. Магчыма, што-то на сцяне. Або што-то лунае ў паветры.
  
  "У паветры?"
  
  “Ну, вы ведаеце, сэр. Хто-то затрымаў".
  
  “ З ім там быў хто-то яшчэ?
  
  “ Наколькі мы маглі бачыць, сэр, містэр Барнетт некалькі разоў заходзіў у пакой, але не затрымліваўся.
  
  “ Але там мог быць хто-то яшчэ?
  
  "Так, сэр".
  
  “І прафесар Марыярці глядзеў на што-тое, што магло быць на сцяне ці было паднята гэтым магчымым чалавекам, якога вы не маглі бачыць. Ён глядзеў на гэты прадмет, чым бы ён ні быў, усе гэта час?"
  
  "Ну, магчыма, усё гэта час было не адно і тое ж", - сказаў дэтэктыў Гордан. "Час ад часу ён перакладаў погляд, як быццам глядзеў то на адно, то на іншае".
  
  Холмс засунуў сваю набітую мелам кепку ў адзін з бакавых кішэняў свайго прасторнага пінжака. "У вашым апісанні ёсць што-нешта ненатуральнае", - сказаў ён. “ Шкада, што мяне не было побач, каб убачыць усе сваімі вачыма.
  
  “ Што вы маеце на ўвазе, містэр Холмс?
  
  “Я не ўпэўнены. Марыярці сядзеў за сваім сталом, разглядаючы спачатку адно, потым іншае".
  
  "Цалкам дакладна".
  
  - І гэта надоўга зацягнулася?
  
  “ З дзевяці вечара прыкладна да гадзіны дня.
  
  “ За гэты час ён наогул не выходзіў з кабінета?
  
  “ Я б не стаў у гэтым прысягаць, сэр. Але калі і так, то не больш чым на некалькі хвілін. Скажам, максімум на дзесяць.
  
  "Які дзіўны вобраз", - сказаў Холмс. “Марыярці знаходзіўся ў сваім кабінеце з рассунутымі шторамі, сядзеў за пісьмовым сталом і глядзеў на што-то на сцяне або ў паветры перад сабой. І ён рабіў гэта на працягу чатырох гадзін".
  
  “ Калі вы так кажаце, містэр Холмс, гэта сапраўды гучыць дзіўна. Але ў той час гэта выглядала цалкам натуральна.
  
  "Я ўпэўнены, што так яно і было", - сказаў Холмс.
  
  "Што ж, - сказаў дэтэктыў Гордан, - вось ён і ідзе, так што, калі ў вас ёсць якія-небудзь пытанні, вы можаце задаць іх яму самі".
  
  Холмс імгненна ўпаў на калені, калі на Мантэгю-Плейс паказалася карэта Марыярці. "Я аддаю перавагу глядзець так, каб за мной не назіралі", - сказаў ён Гордану, выцягваючы з кішэні каўпачок з мелам і прыступаючы да іншага здымку.
  
  Дэтэктыў Гордан адышоў, каб адпачыць на прыступках музея, а Холмс з энтузіязмам пачаў маляваць сабор Святога Паўла ружовым мелам, калі чатырохколавы аўтамабіль Марыярці праехаў перад Брытанскім музеем і спыніўся на Расэл-сквер, 64. Двуколка, запрэжаная двума буйнымі мужчынамі ў чорных кацялках, якія з усіх сіл імкнуліся здавацца незаўважнымі, павярнула на Мантэгю-стрыт як раз перад тым, як экіпаж Марыярці спыніўся.
  
  Дзверцы карэты адчыніліся, і з'явілася нязграбная постаць прафесара ў чорным паліто, зашпіленым да самай шыі. Холмс ўтаропіўся на знаёмую постаць. Гэта сапраўды быў Марыярці; ні з чым нельга было зблытаць масіўны лоб пад цыліндрам, злёгку выпуклыя вочы, клювообразный нос. Але што-то было не так; чаго-тое, чаго Холмс не мог падабраць назвы. Марыярці падняўся па прыступках да сваёй ўваходных дзвярэй хуткай хадой, робячы незвычайна кароткія крокі. Калі ён падышоў да дзвярэй, яна адкрылася, і ён знік ўнутры.
  
  Што было не так? Холмс пракруціў у галаве тое, што ён толькі што ўбачыў. Што-то—
  
  Холмс адкінуўся назад, прыняўшы сядзячае становішча на тратуары, і падкінуў кавалачак мелу ў паветра. "Цудоўна!" - закрычаў ён. "О, цудоўна!" Ён зарагатаў.
  
  Дэтэктыў Гордан падышоў да Холмсу ззаду, імкнучыся выглядаць нязмушана. “ У чым справа, містэр Холмс? - спытаў ён кутком рота, пільна гледзячы на ружовы купал сабора Святога Паўла.
  
  “ Вы бачылі гэта, ці не так? Холмс ахнуў. - Вы бачылі, як Марыярці увайшоў у дом.
  
  "Я так і зрабіў", - збянтэжана адказаў Гордан.
  
  "Вы гэта зрабілі!" Холмс зноў зарагатаў. “О, гэта пышна. Я павінен аддаць яму належнае за гэта".
  
  Дэтэктывы Мэйс і Стывенс, два грузных джэнтльмена, якія ехалі ў экіпажы, які рухаўся за карэтай Марыярці, рысцой прайшлі па вуліцы, гатовыя заняць свае назіральныя пасты. "Гэта, павінна быць, вашы сябры," сказаў Холмс. “ Паклічце іх сюды, дэтэктыў Гордан. Паклічце іх сюды.
  
  "Але, містэр Холмс," сказаў Гордан, " прафесар Марыярці можа ўбачыць нас разам. Для групы назірання вельмі дрэнна дазваляць аб'екту бачыць іх усіх разам".
  
  Гордан выглядаў збянтэжаным, калі гэта заява таксама выклікала ў Холмса смех. Ён паціснуў плячыма і зрабіў знак Мэйс і Стивенсу далучыцца да іх, а затым патлумачыў ім, хто такі вулічны мастак у лахманах, пакуль Холмс ўставаў і отряхивался.
  
  "Джэнтльмены", сказаў Холмс, абмяняўшыся поціскамі рукі з двума паліцэйскімі, - не трэба турбавацца аб тым, што прафесар Марыярці пабачыць нас разам. Калі ўжо на тое пайшло, не трэба працягваць сачыць за яго домам. Прафесар выставіў вас траіх дурнямі. Ён амаль выставіў мяне дурнем.
  
  “Што гэта? Што вы маеце на ўвазе, містэр Холмс?" Спытаў дэтэктыў Гордан.
  
  “Ну, чувак, ты ж бачыў гэта. Ты проста не ведаеш, што ты бачыў".
  
  “ Што бачылі, містэр Холмс? - Спытаў дэтэктыў Стывенс.
  
  “ Джэнтльмен, які толькі што выйшаў з карэты, містэр Стывенс. Джэнтльмен, за якім вы сачылі апошнія некалькі дзён. Гэта зусім не прафесар Марыярці!
  
  "Што?" Спытаў Стывенс.
  
  "Але," запратэставаў Гордан, " як вы маглі пераблытаць гэта асоба? У прафесара вельмі характэрная знешнасць".
  
  "Сапраўды, гэта так", - пагадзіўся Холмс. “І гэта стала вашым падзеннем. Вы былі так паглынутыя яго асобай, што не звярнулі ўвагі на яго ногі!"
  
  “ Яго ногі? - Спытаў Гордан.
  
  “ І яго рукі. Табе сапраўды варта было звярнуць увагу на яго рукі. Я б сказаў, што рухі яго рук былі цалкам вартыя ўвагі.
  
  "Але, містэр Холмс," запратэставаў Гордан, " наколькі я памятаю, яго рукі не рухаліся.
  
  “ Дакладна. Яны гэтага не зрабілі. І хіба гэта не было вельмі характэрна?
  
  "Баюся, я не разумею, містэр Холмс," сказаў Гордан.
  
  Стывенс і Мэйс няёмка адвялі вочы, нібы жадаючы адхіліцца ад гэтага вар'ята, якога камісар паліцыі часова прыставіў да іх.
  
  Холмс перавёў погляд з аднаго на іншага і зноў зарагатаў. “ Хлопцы, няўжо вы не разумееце? Гэта быў зусім не Марыярці. Гэта быў васковай манекен. Гэта тое, што вы бачылі мінулай ноччу, і гэта тое, што мы толькі што бачылі якія выходзяць з карэты.
  
  “ Васковай манекен, сэр? Хадзячы? - Спытаў Гордан.
  
  "Мяркуючы па хадзе, я б сказаў, што яго нёс на плячах карлік", - сказаў Холмс.
  
  Гордан выглядаў здзіўленым. "Карлік!" - усклікнуў ён. "Мама Толливер!"
  
  "Цалкам дакладна!" Сказаў Холмс. “Чаму, прыяцель, ты не заўважыў гэты кароткі крок? Гэта не павінна было ўвесці нас у зман ні на секунду".
  
  "Ну, сэр, што нам цяпер рабіць?" - Спытаў Гордан.
  
  "Мы выклікаем яшчэ некалькі чалавек, каб акружыць дом", - сказаў Холмс. “Непрыкметна, вельмі незаўважна. А затым, дзейнічаючы на аснове атрыманай інфармацыі, мы атрымліваем загад ад міністра ўнутраных спраў і прыступаем да ператрусу дома зверху данізу ".
  
  “ Атрыманая інфармацыя? Ад каго, сэр?
  
  “ Ад мяне, дэтэктыў Гордан, ад мяне! Цвёрда сказаў Холмс.
  
  ДЗЕВЯЦЬ
  
  ПАГОНЯ
  
  
  
  Паднімаючыся па лесвіцы,
  я сустрэў чалавека, якога там не было.
  Сёння яго там зноў не было.
  Я б хацела, я б хацела, каб ён трымаўся далей.
  Х'ЮЗ МИРНС
  
  Натоўп дародных паліцэйскіх у дрэнна якая сядзіць грамадзянскай вопратцы ўварвалася ў парадную дзверы дома 64 па Расэл-сквер, калі містэр Моуз адказаў на званок. Пяцёра з іх схапілі магутнага дварэцкага і спрабавалі ўціхамірыць яго і надзець на яго кайданкі, калі Барнетт, апрануты ў мышино-шэры халат, узброены вялікім рэвальверам, выбег з сталовай, каб паглядзець, з-за чаго падняўся перапалох. "Што гэта?" - закрычаў ён. “Адпусціце яго, хлопцы, і падніміце рукі ўверх! Місіс Х., збягаюць на вуліцу і свістам выклічце паліцэйскага".
  
  "Ну жа, ну ж, містэр Барнетт," сказаў Шэрлак Холмс, з'яўляючыся ў дзвярах. “ Вы выдатна ведаеце, што гэтыя людзі - паліцыянты. А цяпер пакладзі свой рэвальвер і вядзі сябе як джэнтльмен.
  
  "Містэр Холмс!" Барнетт усклікнуў. “Гэта ваша ідэя? Не маглі б вы, калі ласка, сказаць мне, што адбываецца? Калі вы адказныя за навала здаравенных дзікуноў у гэтым калідоры, ажыцьцявіце ці вы якую-небудзь спробу прымусіць іх паводзіць сябе цывілізавана? У вас ёсць ордэр на арышт містэра Моуса? Калі так, то па якім абвінавачанні?"
  
  "Ніхто не спрабуе арыштаваць вашага прыслужніка", - сказаў Холмс. “Нам проста здалося, што элемент нечаканасці можа апынуцца карысным. У нас сапраўды ёсць ордэр на ператрус гэтага дома. І мы маем намер зрабіць гэта неадкладна ".
  
  "Гэта выдатна", - сказаў Барнетт. “Пакажыце мне ордэр і, калі ён у парадку, ідзіце і трэба пашукаць у дом. Няма неабходнасці груба звяртацца з дварэцкі".
  
  "Дзе ваш гаспадар?" - Спытаў Холмс, падаючы знак паліцыянтам адпусціць містэра Моуза.
  
  "У мяне няма гаспадара", - сказаў Барнетт. “Я амерыканец. Георг Трэці быў апошнім чалавекам, считавшим сябе нашым гаспадаром, і ён памёр за апошнія шэсцьдзесят сем гадоў".
  
  Містэр Моуз абтрос пінжак і штаны. "Калі хто-небудзь з вас, джэнтльмены, пажадае выйсці вонкі," сказаў ён з перабольшанай ветлівасцю ў голасе, " я быў бы рады, каб падаць яму ўрок добрых манер. Ці хто-небудзь з вас траіх?
  
  "Я прыношу свае прабачэнні, містэр Моуз," бестурботна сказаў Холмс. “ Гэтыя джэнтльмены проста перашчыравалі, я ўпэўнены, пачуўшы аб вашай рэпутацыі баксёра. Ніхто не пацярпеў.
  
  "Пашанцавала, што так атрымалася", - сказаў містэр Моуз. “Ўрывацца сюды вось так. Хапаць чалавека і важдацца з ім. Як ты думаеш, дзе ты знаходзішся, Францыя?"
  
  "Паліцыя хацела б задаць некалькі пытанняў прафесару Джэймсу Марыярці", - сказаў Холмс. "Дзе ён?"
  
  "У гэты момант яго няма дома", - сказаў Барнетт. "Калі б вы папярэдзілі аб сваім прыездзе, я ўпэўнены, ён застаўся б паблізу, каб павітаць вас".
  
  "Куды ён пайшоў?" Спытаў Холмс. "І калі ён пайшоў?"
  
  "Чаму?" Спытаў Барнетт.
  
  "Што вы маеце на ўвазе пад "чаму"? Холмс патрабавальна паглядзеў на Барнэта. "Якое менавіта з слоў вы не зразумелі?"
  
  "Я маю на ўвазе, чаму вы хочаце гэта ведаць?" Сказаў Барнетт, злосна гледзячы на Холмса, скрыжаваўшы рукі на грудзях і роўным голасам. “Якое права вы маеце ўрывацца сюды, нападаць на жыхара дома і патрабаваць расказаць хоць што-небудзь пра прафесара Марыярці? Навошта вы прывялі з сабой пятнаццаць паліцэйскіх? На якой падставе вы атрымалі ордэр на ператрус у гэтым доме? Містэр Холмс, я думаю, магчыма, вы зайшлі занадта далёка."
  
  "Я думаю, што няма, містэр Барнетт", - сказаў Холмс, размахваючы перад ім складзеным дакументам. “Вось ордэр. На падставе атрыманай інфармацыі паліцыя павінна правесці ператрус у памяшканні па адрасе Расэл-сквер, 64, і на любы прылеглай тэрыторыі. Яны павінны шукаць любыя прадметы, аб'екты, асабістае маёмасць, інвентар, хатнюю абстаноўку, зброю або іншыя прадметы, не названыя ў гэтым дакуменце, якія маглі б дапамагчы звязаць прафесара Джэймса Марыярці або іншых асоб, пакуль не названых у гэтым дакуменце, з забойствам сэра Джэфры Крукстаффа або з іншымі злачынствамі, звязанымі з паказаным забойствам або вынікаючымі з яго ".
  
  "Забойства?" фыркнуў містэр Моуз. “ Значыць, цяпер вы абвінавачваеце нас у забойстве!
  
  "Барахло?" Спытаў Барнетт. “Барахло? Чаму не абломкі?"
  
  “Вы можаце смяяцца, - сказаў Холмс, - але вы таксама адыдзе ў бок, пакуль мы будзем абшукваць дом. І дзе прафесар Марыярці? Мы б вельмі хацелі пагаварыць з ім у сувязі з гэтым забойствам".
  
  Барнетт разгарнуў паперу і зірнуў на яе. "Дык вось як выглядае ордэр", - сказаў ён. “Мяркую, усё ў парадку, я ніколі раней такога не бачыў. Гэта, вядома, выглядае афіцыйна, з чырвонай пячаткай у адным куце і сіняй ў іншым. Зроблена па загадзе яе вялікасці, так? Іду ў заклад, што калі б я спытаў яе вялікасць прама зараз, яна б нічога пра гэта не ведала. Што менавіта ўяўляе сабой гэтая закавычка ўнізе, гэта чарнільная пляма?"
  
  "Гэта подпіс суддзі", - сказаў яму Холмс. “Запэўніваю вас, яна ў поўным парадку. І, зацягваючы з намі, вы нічога не даможацеся. Дом цалкам акружаны, і ніхто не ўвойдзе і не выйдзе, пакуль мы не завершым нашы пошукі ".
  
  "Працягвайце", - сказаў Барнетт. “Я ўжо сказаў вам працягваць. Але лепш, каб гэты дакумент быў законным. Я маю намер адправіць яго адвакату прафесара Марыярці, і калі ён паведаміць мне, што гэта справа фальшывае або што вы якім-небудзь чынам перавысілі свае паўнамоцтвы па ім, мы, вядома, паглядзім, якія юрыдычныя праблемы мы можам стварыць вам і вашым сябрам з паліцыі. Ён павярнуўся. "Місіс Х.!" паклікаў ён.
  
  Ахмістрыня з'явілася ў дзвярах сталовай, сашчапіўшы пальцы на поясе. “ Так, містэр Барнетт?
  
  "Не маглі б вы, калі ласка, паказаць містэру Холмсу і яго сябрам усё, што яны хацелі б бачыць у доме", - сказаў ёй Барнетт. "Не заахвочвайце іх ладзіць беспарадак больш, чым гэта абсалютна неабходна".
  
  "Вельмі добра, містэр Барнетт", - сказала місіс Х. з абыякавым тварам.
  
  "Хай Люсіль прыбярэ посуд для сняданку," дадаў Барнетт. “ Я зараз падымуся і оденусь.
  
  Місіс Х кіўнула, а затым павярнулася і сфокусировала погляд на Шэрлака Холмса. "Містэр Холмс", - сказала яна.
  
  "Місіс. Х.," сказаў Холмс.
  
  "У гэтым жыцці нельга чакаць падзякі," сказала яна дэтэктыву, " але чалавек мае права чакаць ветлівасці. Я лічу такія паводзіны ў вышэйшай ступені халодным і нецывілізаваным".
  
  "Я не абавязаны быць вам удзячным, місіс. Х., - сказаў Холмс, - і не абавязаны праяўляць больш ветлівасці, чым прынята паміж мужчынам і жанчынай у нашы дні".
  
  “Я казала не пра які-небудзь свой абавязак перад сабой, містэр Шэрлак Холмс, - сказала місіс. Х., - а пра доўг падзякі, які, як можна было б падумаць, вы ў даўгу перад вашым старым сябрам і настаўнікам, прафесарам Джэймсам Марыярці — чалавекам, які прытуліў вас і ставіўся да вас як да сына. Чалавек, у дом якога вы цяпер так груба ўрываецеся і разоряете.
  
  “ Спусташае, місіс Х.? Наўрад ці спусташае, адважуся сказаць.
  
  “ Няма? А як яшчэ ты называеш збіваць беднага містэра Моуса? І паглядзі на ўсіх гэтых мужчын, якія сваімі бруднымі чаравікамі забіваюць бруд у дыван.
  
  "Што ж, называйце гэта як хочаце, місіс Х.", - сказаў Холмс. “Ва ўсім, што адбываецца з гэтым домам або з прафесарам Марыярці, калі ўжо на тое пайшло, ён вінаваты сам. У сваім імкненні да злачынства для задавальнення сваіх уласных таемных жаданняў, у сваім асалодзе злом ён паставіў сябе і сваіх саўдзельнікаў за межы чалавечага аблічча. І ўсе благія наступствы, ад якіх ён пакутуе, ён наклікаў на сваю галаву уласнай рукой ".
  
  "Аб чым вы кажаце, Шэрлак Холмс?" Спытала місіс Х. “ Ні разу за пятнаццаць гадоў прафесар Марыярці і пальцам не паварушыў, каб прычыніць вам шкоду, і ўсё ж вы працягваеце гэтую бессэнсоўную вендэту насуперак усякім разумным довадам. А цяпер вы выклікаеце паліцыю па якім-то сфабрыкаванай ордэры! Я хутчэй думаю, што гэта заходзіць занадта далёка, і я ўпэўнены, што прафесар таксама так падумае."
  
  "Што думае прафесар Джэймс Марыярці, мяне не тычыцца", - сказаў Холмс. “Ні цяпер, ні калі-небудзь яшчэ. Вы пакажаце нам наваколлі, місіс. Х., ці мы самі знойдзем дарогу?"
  
  Місіс Х. чмыхнула. "Сюды", - сказала яна. "Глядзі, не наступі чаравікамі на дыван".
  
  Пошукі пачаліся на верхнім паверсе, дзе мама Толливер спала пад карнізам, і павольна прасоўваліся ўніз. Рослыя паліцыянты стаялі на кожнай пляцоўцы як пярэдняй, так і задняй усходаў, каб пераканацца, што нічога не было зьнесена ў адным кірунку, у той час як пошукавікі глядзелі ў адным.
  
  На верхнім паверсе не было выяўлена нічога цікавага.
  
  На другім паверсе місіс Х. гучна запратэставала, калі памагатыя Холмса, тупаючы сваімі вялікімі нагамі, ўвайшлі ў спальню прафесара Марыярці. Барнетт проста з цікавасцю назіраў за ходам ператрусу. Ён думаў, што Марыярці будзе ў большай лютасці ад маючага адбыцца ўварвання ў яго лабараторыю, чым ад ператрусу ў яго спальні.
  
  Шэрлак Холмс кіраваў гэтай працай, а сам быў заняты тым, што прастукваў сцены і вымяраў прастору паміж шафамі ў пошуках схаваных праходаў або патаемных панэляў. Ператрус здаваўся пільным і завершаным, але Барнетт, назіраючы за Холмсам, усё больш і больш пераконваўся, што сэрца дэтэктыва не ляжала да гэтай справы. Холмс зрабіў усе дзеянні з клопатам аб дробязях, якая была яго адметнай рысай: кожны высунуў скрыню і зазірнуў у яго, зазірнуў пад дываны, пастукаў па расколін у падлозе, паслаў каго-то ўніз па кухоннага ліфта паглядзець, што можа быць схавана ў шахце. Але якім-то чынам Барнетт адчуў, што ён ведаў, што пацярпеў паразу яшчэ да таго, як пачаў; што прафесар не гойсаў па хаце і што ў падвале не было нічога, што магло б звязаць Марыярці з якім-небудзь злачынствам.
  
  Ператрус у доме заняў большую частку дня. Сам Холмс правёў два гадзіны ў падвальнай лабараторыі, капаючыся ў ретортах, зазіраючы ў пыльныя банкі і каністры, праглядаючы чаркі фотопластинок і іншымі спосабамі шукаючы доказы.
  
  Бормочущий настойваў на тым, каб ісці за двума паліцыянтамі, кажучы ім, што ім становіцца то цяплей, то халадней наўздагад, пакуль яны, нарэшце, не паспрабавалі прагнаць яго. На што ён з абурэннем нагадаў ім, што, у рэшце рэшт, гэта яго дом, а не іх, і ён можа хадзіць, куды яму заманецца. Містэр Моуз дэманстратыўна пералічыў срэбны сервіз у каморы пасля таго, як паліцэйскія скончылі там ператрус. Місіс Х. ішла наперадзе групы, паказваючы на тое, што ім варта агледзець, і пагардліва фыркаючы, калі яны гэта рабілі. Яна ўвесь час папярэджвала іх, каб яны сачылі за сваімі нагамі, і не закраналі прадметы плячыма, пакуль не прымусіла аднаго канстэбля так разнервничаться, што ён перакуліў четырехфутовую вазу Цзэн, спрабуючы пазбегнуць сутыкнення з гардэробам.
  
  Паднялася хваля ўзбуджэння, калі адзін з паліцэйскіх выявіў у кабінеце бюст Марыярці. Холмс падышоў і з цікавасцю агледзеў размяшчэнне рамянёў, якія дазвалялі матухне Толливер насіць прылада на плячах. Затым ён паклікаў Барнэта. "Што, уласна, гэта тут робіць?" - Спытаў Холмс, обвиняюще паказваючы пальцам на абразлівы прадмет.
  
  "Падобна на тое, ён нічога асаблівага не робіць", - адказаў Барнетт.
  
  “ Магчыма, - сказаў Холмс, - але мы абодва ведаем, чым яно займалася апошнія некалькі гадзін. Яно і Толливер. Як доўга ён разгульвае з гэтым прыладай на плячах?
  
  "Спытай яго", - сказаў Барнетт.
  
  Быў выкліканы Ражаны, і пытанне быў зададзены яму. "Чорт вазьмі!" - сказаў ён. “Вы раскрылі мой сакрэт. Я ўвесь час хаджу ў касцюме прафесара".
  
  "І як доўга?" Спытаў Холмс.
  
  “ О, гады і яшчэ шмат гадоў.
  
  "Зразумела," сказаў Холмс. “ Без сумневу, каб забяспечыць Марыярці алібі на час здзяйснення ім якога-небудзь д'ябальскага ўчынку.
  
  "Нічога падобнага!" Сказаў Толливер. "Як ты смееш так казаць пра прафесара!"
  
  "Тады навошта ты носіш манекен?"
  
  "Гэта надае мне росту", - патлумачыў Толливер. "А табе б хацелася ўвесь час быць ростам усяго чатыры фута?"
  
  "Ба!" Сказаў Холмс.
  
  "Менавіта так я і стаўлюся да гэтага", - пагадзіўся Бормотун.
  
  Тры гадзіны праз Холмс, не знайшоўшы нічога, які прадстаўляе афіцыйны цікавасць, сабраў сваіх паслугачоў ў холе і падрыхтаваўся сыходзіць.
  
  "Я спадзяюся, вы цалкам задаволеныя", - сказала місіс Х ледзяным голасам.
  
  "Не зусім", - сказаў Холмс. "Але, з іншага боку, мы яшчэ не скончылі расследаванне".
  
  "Што цяпер?" Спытаў Барнетт. "Вы збіраецеся зносіць дом па цаглінцы?"
  
  "Зусім няма", - сказаў Холмс. “Мы скончылі з гэтым домам. Але ў мяне ёсць другі ордэр, які я зараз збіраюся выканаць. Як бачыце, я быў гатовы да гэтага!"
  
  "Аб чым вы кажаце?" Спытаў Барнетт. "Аб якім другім ордэры?"
  
  Холмс выцягнуў з унутранай кішэні пінжака яшчэ адзін лісток паперы афіцыйнага выгляду і памахаў ім. "Абшукаць памяшкання і прыбудовы уладанняў Марыярці на Кримптон-Мур!" - усклікнуў ён з ноткай трыумфу ў голасе. "Не думаў, што я ведаю пра гэта, а ты?"
  
  "Па праўдзе кажучы, - сказаў Барнетт, "гэтае пытанне не прыходзіў мне ў галаву".
  
  "У Паддингтоне нас чакае спецыяльны цягнік, які адвязе нас у Кримптон", - сказаў Холмс. “Мы павінны быць там у прыцемках. І калі нам прыйдзецца выдаткаваць на пошукі ўсю ноч і ўвесь заўтрашні дзень, што ж, тады мы так і зробім. "Ён павярнуўся і выйшаў за дзверы, за ім рушылі ўслед заўсёднікі Бэйкер-стрыт.
  
  Блэкбэрн і дарвен павярнуўся да місіс. Х., калі дзверы зачыніліся за апошнім дородным мужчынам. "Прафесар будзе незадаволены", - сказаў ён.
  
  ДЗЕСЯЦЬ
  
  МАЛЯВАННЕ ВОКЛАДКІ
  
  
  
  Набліжаючыся да хованцы, адзін дубец павінен выйсці наперад і размясціцца з зацішнага боку ад яго, дзе ён часта можа ўбачыць, як ліса выслізгвае, як толькі спускаюць сабак.
  Э. Д БРИКВУД
  
  Зхерлок Холмс вывучаў карту Дэвон, якая ляжала раскрытай ў яго на каленях, пакуль спецыяльны паліцэйскі цягнік імчаўся на захад. У памяранцава-жоўтым святле ліхтара, запазычанага ў аднаго з афіцэраў, каб разагнаць насоўваюцца змярканне, ён вгляделся ў сваё четырехдюймовое шкло ў павуцінне чорных ліній і штриховок на жорсткай паперы. Інспектар Лестрейд, далучыўся да Холмсу ў Паддингтоне, задаволіўся тым, што моўчкі сеў у процілеглым куце вагона.
  
  "Ба!" Нарэшце прамовіў Холмс, адкідаючы карту ў бок. "Гэта бескарысна".
  
  Інспектар Лестрейд паварушыўся і паглядзеў на Холмса. "Бескарысна?" спытаў ён. “Я мог бы сказаць вам гэта да таго, як вы адкрылі карту. Навошта нам патрэбна карта? Мы ведаем, куды ідзем".
  
  "Як скажаце", - сказаў Холмс. “Але ў вас свае спосабы, а ў мяне свае. Я б аддаў пяць фунтаў прама зараз за буйнамаштабную артылерыйскую карту гэтага раёна".
  
  Лестрейд паблажліва зірнуў на Холмса. "Валодання прафесара Марыярці знаходзяцца ў Кримптоне-на-Муры," цярпліва патлумачыў ён, як разумнаму васьмігадовага дзіцяці. “ Для чаго мы спыняемся на станцыі Моссбек. Адзіная магчымая блытаніна - гэта Гримпон, вёсачка на другім баку пусткі, куды можна трапіць праз станцыю Коритон. Мясцовы дом называецца Sigerson Manor, відавочна, у гонар сям'і, якая пабудавала гэты дом і займала яго каля двухсот гадоў. Апошні Сигерсон памёр каля пятнаццаці гадоў таму, і маёнтак стаяў закінутым, пакуль ім не завалодаў прафесар Марыярці.
  
  Ён усміхнуўся усмешкай ціхага задавальнення і дадаў: "Мы даследуем гэтыя рэчы ў Ярдзе".
  
  "Я ўсё гэта ведаю", - сказаў Холмс.
  
  "Вы ведаеце?" Лестрейд нахіліўся наперад і паляпаў Холмса па калене. "Ваша апантанасць прафесарам Марыярці вельмі ўражвае", - сказаў ён. “ Вы, павінна быць, марнуеце ўвесь свой вольны час і грошы, пераследуючы яго паўсюль. Кажу вам, містэр Холмс, я толькі спадзяюся, што на гэты раз вы маеце рацыю. Вы і раней выстаўлялі нас дурнямі, апраўдваючыся сваімі абвінавачваннямі.
  
  "Я ведаў пра маёнтак Сигерсонов ўсю сваю жыццё", - сказаў Холмс Лестрейду. “Сигерсоны былі маімі далёкімі сваякамі. Я ведаў аб куплі нерухомасці Марыярці, калі гэта адбылося пяць гадоў таму. А што тычыцца таго, што вы называеце маёй 'апантанасцю' Марыярці, — ён зрабіў паўзу, каб загасіць ліхтар, - той факт, што гэты чалавек прама цяпер не разьбівае камень ў Дартмуре, замест таго каб жыць у раскошы ў асабняку на Расэл-сквер і загарадным маёнтку ў Кримптон-ён-тыя-Мур, сведчыць аб яго геніяльнасці, а не аб яго сумленнасці. Марыярці - увасабленне брыдоты, Лестрейд; у гэтай стервятниковой галаве - розум увасобленага д'ябла. А я - яго закляты вораг.
  
  "Усё гэта вельмі добра, містэр Холмс", - сказаў Лестрейд. “Але вы не можаце даказаць ні слова з гэтага. Мы знайшлі каго-то забітым у пустым доме, і вы пробормотали: 'Марыярці!' Але гэта было не так. Была выкрадзена дзяўчына, і вы хацелі, каб мы закавалі прафесара ў кайданы. Але гэта зрабіў які-то рускі, а зусім не прафесар. Прафесар можа быць такім, як вы кажаце, і нават больш, але я, напрыклад, вельмі стаміўся прасіць прабачэння перад ім. Калі вы не можаце дамагчыся, каб яго асудзілі за злачынства, містэр Холмс, калі вы нават не можаце дамагчыся, каб яго затрымалі па падазрэнні, то хіба не мае сэнсу проста пакінуць яго ў спакоі?
  
  Холмс склаў карту і падышоў да акна, адкуль стаў глядзець на маркотную сельскую мясцовасць Девоншира. "Я не магу", - сказаў ён. “Паколькі я яго закляты вораг, ён - мая страсць, цэнтр маёй энергіі. Без Марыярці Шэрлак Холмс - проста дэтэктыў ". Ён падняў правую руку і сціснуў яе ў кулак. “Але звярніце ўвагу на наступнае: без Шэрлака Холмса, які ішоў бы па яго слядах, хапаў яго сакрэтныя паведамленні, затрымліваў яго паслугачоў, разгадваў яго намеры і, такім чынам, зрываў яго планы, прафесар Джэймс Марыярці да цяперашняга часу кантраляваў бы найбуйнейшую злачынную імперыю, якую калі-небудзь бачыў свет. Па параўнанні з ім сумна вядомы Джонатан Уайлд выглядаў бы нязграбным аматарам!"
  
  “ Гэта вы так кажаце, містэр Холмс. Гэта вы кажаце апошнія сем гадоў. І ўсё ж факт застаецца фактам: калі б вы сказалі тое ж самае ўслых ў любым грамадскім месцы, прафесар Марыярці падаў бы на вас у суд за паклёп. І калі ваш сябар доктар Ватсон напіша хоць адно слова, якія няславяць прафесара Марыярці, у любым з справаздач аб вашых справах, якія ён пісаў для часопісаў, яго могуць прыцягнуць да адказнасці за паклёп ".
  
  "Не бойцеся гэтага, Лестрейд", сказаў Холмс. "Я прасіў добрага доктара нават не згадваць Марыярці ні ў адной з яго маленькіх павучальных гісторый пры маім жыцці, калі толькі гэта не тычыцца яго непасрэднага знаходжання, па наказу яе вялікасці, у якім-небудзь папраўчай установе".
  
  "Што ж, будзем спадзявацца, што цяпер самае зручны час", - сказаў Лестрейд. “ Калі вы дзейнічалі самастойна, так сказаць, у якасці неафіцыйнага дэтэктыва, летаніна па слядах прафесара была вашым справай. Але цяпер вы дзейнічаеце з афіцыйнай санкцыі, і гэта прыцягвае да справы Скотланд-Ярд. Міністру ўнутраных спраў не спадабаецца, калі выбітны навуковец падасць пазоў супраць Скотленд-Ярда за ілжывы арышт або пераслед ".
  
  "Менавіта міністр унутраных спраў прыцягнуў мяне да гэтай справы", - нагадаў Холмс Лестрейду. "Ён не можа вінаваціць Ярд ў маіх дзеяннях".
  
  "У міністраў унутраных спраў вельмі выбарчая памяць", - сказаў Лестрейд. “Калі вам ўдасца затрымаць забойцу, ён будзе вельмі задаволены сабой за тое, што прызначыў вас. І прэса, і Палата прадстаўнікоў ва ўсіх падрабязнасцях пачуюць, якім ён быў разумным. Калі вы пацярпіце няўдачу, ён, несумненна, зробіць вымову членам камісіі за іх нядбайнасць у гэтым важным пытанні ".
  
  "Надзел паліцэйскага," працытаваў Холмс, - не з прыемных".
  
  "Гэта так, містэр Холмс," пагадзіўся Лестрейд. "І вінаватыя ў гэтым не крымінальнікі, а чортавы ханжы"палітыкі.
  
  "Вы вельмі праніклівы, інспектар," сказаў Холмс.
  
  "Дзякуй, містэр Холмс," адказаў Лестрейд. “ За дванаццаць гадоў службы ў паліцыі сёе-чаму вучышся.
  
  Сонца ўсё яшчэ стаяла над гарызонтам, калі спецаўтамабіль пад'ехаў да станцыі Моссбек. Мясцовы канстэбль, якога папярэдзілі па тэлеграфе, здолеў сабраць тры адкрытых фургона для перавозкі Холмса, Лестрейда і пятнаццаці афіцэраў у цывільным са Двара. Фургоны, старажытныя транспартныя сродкі, якія, безумоўна, калі-то адпавядалі якому-небудзь стандартным узоры дызайну, за дзесяцігоддзі інтэнсіўнай эксплуатацыі і выпадковага рамонту набылі унікальныя рысы. Яны сядзелі на дарозе за станцыяй, як троіца старых вясковых п'яніц, відавочна гатовых зрабіць усё, што ад іх спатрэбіцца, але сумняваюцца ў тым, ці змогуць яны пераадолець першую купіну пад якім-небудзь грузам. Тры коні, відавочна, былі прабабушками, і любы член R. S. P. C. A., які выпадкова праходзіў міма і бачыў, як іх запрагаюць у фургоны, напэўна, выклікаў бы бліжэйшага паліцэйскага.
  
  Бліжэйшы паліцэйскі, каржакаваты вясковы канстэбль па імя Виггз, горда стаяў побач з паніклай галавой пярэдняй коні. "Даволі часта да нас звяртаюцца з просьбай супрацоўнічаць са Скотланд-Ярдом, - сказаў ён Лестрейду, - але мы вельмі рады ўнесці сваю лепту".
  
  "Што гэта?" Спытаў Холмс, абводзячы узмахам рукі коней і фургоны.
  
  “ Што вы маеце на ўвазе, сэр? - Спытаў Виггз, выпрастаўшы плечы і злосна гледзячы на Холмса. “Транспарціроўка для пятнаццаці-дваццаці афіцэраў - гэта тое, аб чым нас пыталіся раней, і гэта тое, аб чым мы даведаліся. 'Не так-то проста зладзіць аблаву на транспарт для дваццаці афіцэраў у любы момант, вось так".
  
  "Усё ў парадку", - сказаў Лестрейд. “Вы вельмі добра папрацавалі. Я ўпэўнены, што містэр Холмс не хацеў нікога пакрыўдзіць".
  
  “ Містэр Холмс? - Спытала Виггз. “ Містэр Шэрлак Холмс?
  
  Холмс прызнаў гэты факт.
  
  “ Што ж, я шчыра ганаруся знаёмствам з вамі, містэр Холмс. Я чытаў вашу манаграфію па ідэнтыфікацыі цыгарэтнага попелу.
  
  Упершыню на памяці Лестрейда Холмс выглядаў здзіўленым. “ У вас ёсць?
  
  Канстэбль Виггз кіўнула. “ Гэта было ў даведачнай бібліятэцы паліцыі Паўднёвых акругаў. Тут мала хто паліць цыгары ці цыгарэты; у асноўным яны паляць трубку і жуюць яе. Але калі ў тутэйшых краях калі-небудзь будзе здзейснена цяжкае злачынства якім-небудзь дзіваком, які попыхивает трихинопольской цыгарай, што ж, я загадаю яму астыць.
  
  Холмс падазрона ўтаропіўся на Виггза, але канстэбль, здавалася, гэтага не заўважыў. Ён на імгненне перавёў погляд на Лестрейда, а затым зноў павярнуўся да Виггзу. "Я ўпэўнены, што вы пагадзіцеся, канстэбль", - сказаў ён. “Нам лепш за ўсё сесці на гэтыя, э-э, фургоны і працягнуць шлях. Сонца вось-вось апусціцца за заходнія пагоркі".
  
  “ Далёка да маёнтка Сигерсонов? Лестрейд спытаў Виггз.
  
  "Не больш трох міль," сказала яму Виггз. - У той бок. Ты туды направляешься?
  
  "Цалкам дакладна", - адказаў Лестрейд. "Наколькі вам вядома, там адбываецца што-небудзь цікавае?"
  
  “Так. Сапраўды, дзіўныя і дзіўныя рэчы. Яны будуюць аэрастат, прафесар і тыя людзі, якія жывуць там з ім".
  
  "Што-што?"
  
  “Аэрастат. Як паветраны шар. Гэтыя сучасныя часы, у якія мы жывем, - сапраўды часы прагрэсу і вынаходак. Яны ўвесь дзень запраўляюць яго вадародам, які робяць самі ".
  
  "Паветраны шар!" Ускрыкнуў Холмс. “Давай, Лестрейд, грузі сваіх людзей у гэтыя фургоны. Мы павінны як мага хутчэй адправіцца туды".
  
  "Вельмі добра, містэр Холмс", - сказаў Лестрейд. Ён павярнуўся і, аддаўшы серыю дакладных каманд, размеркаваў сваіх людзей па трох фургонам.
  
  Холмс падняўся ў вагон наперад побач з Виггс канстэбль, які сабраў павады і ткнуў старажытныя Марэ ў рух. "Дзе гэты аэрастат?" Холмс пытаецца. “ На ніжнім полі, я мяркую. Або на ўсходняй лужку, за афіцыйнай часткай, дзе яна спускаецца да пад'язной дарожцы перад домам? Наколькі я разумею, Марыярці пабудаваў абсерваторыю. Дзе гэта? Я б паставіў яго на стары каменны падмурак збожжасховішчы."
  
  "Вы, павінна быць, добра знаёмыя з гэтым участкам, містэр Холмс," сказала Виггз. “ Вы бывалі тут раней?
  
  "Не ў працягу многіх гадоў", - сказаў Холмс.
  
  "Ну," сказала яму Виггз, " абсерваторыя знаходзіцца там, дзе было разбуранае збожжасховішча, як ты і казаў. І аэрастат запаўняецца на лужку перад асабняком. Вельмі многія маладыя людзі з гэтага раёна прыехалі паглядзець на мерапрыемства ".
  
  "Вы чуеце гэта, Лестрейд?" Запатрабаваў адказу Холмс, нахіляючыся, каб пагаварыць з інспектарам, які сядзеў у фургоне спіной да сядзення фурмана. "Якія нервы, якія неперасягненыя нервы ў гэтага чалавека".
  
  "Баюся, я гэтага не разумею", - сказаў Лестрейд.
  
  "Божа мой, ён ўцякае!"
  
  “ На паветраным шары? Я не бачу яго, містэр Холмс. Куды ён мог накіравацца?
  
  “ Францыя. Ён павінен ведаць, што нашы людзі шукаюць яго ў партах ла-Манша, так што хітры д'ябал праплыве прама ў іх над галовамі! Як толькі ён дабярэцца да Дьеппа, для яго адкрыецца ўвесь Кантынент".
  
  "Я ўсё яшчэ не разумею гэтага, містэр Холмс", - сказаў Лестрейд. "Французскае ўзбярэжжа, павінна быць, у пяцістах мілях адсюль".
  
  "Што гэта значыць для чалавека, якога выносяць патокі верхніх слаёў атмасферы?" Спытаў Холмс. "Кажу вам, Лестрейд, Марыярці выслізгвае ад нас!"
  
  "Але чаму?" Лестрейд настойваў. "Мы нічога не маем супраць яго".
  
  "Ах, але ён гэтага не ведае", - сказаў Холмс. "Вінаватыя ўцякаюць, калі іх ніхто не перасьледуе".
  
  "Гэта было б несправядліва," кінуў канстэбль Виггз праз плячо. "Бязбожнікі ўцякаюць, калі ніхто іх не мае; але праведныя смелыя, як леў'. Выслоўі.
  
  Холмс павярнуўся і злосна паглядзеў на рахманага Виггза. "Дзякуй, канстэбль," сказаў ён.
  
  Верхняя частка сонца схавалася за невысокім пагоркам на паўднёвым-захадзе. "Праз дваццаць хвілін стане зусім цёмна", - сказаў Лестрейд. "Як гэты паветраны шар будзе арыентавацца ў цемры?"
  
  “Гэта будзе ў руках чалавека, які апісаў дынаміку Астэроіда. Вы сапраўды думаеце, што вызначыць, у якім кірунку ляжыць ўзбярэжжа Францыі, будзе для яго непасільнай задачай?"
  
  "Мяркую, што няма", - сказаў Лестрейд.
  
  "А мы не можам ехаць хутчэй?" Запатрабаваў Холмс. "Пакуль мы дабяромся туды, сцямнее!"
  
  "Вы сказалі, што вас перавязуць праз пятнаццаць," сказаў канстэбль Виггз. “ Вы нічога не казалі аб гонках.
  
  "Чорт вазьмі, хлопец, я мог бы бегаць хутчэй", - сказаў Холмс.
  
  "Гэта ты мог бы," пагадзілася Виггз.
  
  "Тады я гэта зраблю!" - Усклікнуў Холмс, саскочыў з фургона і хутка знік на дарозе наперадзе.
  
  На працягу наступных дваццаці хвілін апошнія прамяні дзённага святла паступова патухлі і зніклі. Коней, не палохала цемра, яны працягвалі па-стаічнаму цягнуцца па цэнтру грунтавай дарогі.
  
  Прыкладна праз дзесяць хвілін пасля таго, як рассеяліся апошнія змярканне, яны натыкнуліся на Холмса, які стаяў пасярод дарогі і чакаў іх. "Слава богу, вы своечасова", - сказаў ён. “Марыярці і яго людзі прама за тым узгоркам. Уся лужок асветленая электрычным асвятленнем ярка, як апоўдні. У цэнтры лужка прывязаны вялікі чорны паветраны шар, і прафесар Марыярці, наколькі я магу судзіць, амаль гатовы падняцца. Натоўп мясцовых жыхароў з кошыкамі для пікніка сабралася ў далёкім канцы лужка, там, дзе дарога робіць паварот, і яны сядзяць там, обгладывая курыныя костачкі і назіраючы за відовішчам. Кажу вам, Лестрейд, у гэтага чалавека больш нахабства, чым у прынца Валійскага, сабраць натоўп, каб паглядзець на яго ўцёкі. Мы павінны спяшацца!
  
  Лестрейд слёз з фургона і сабраў вакол сябе сваіх людзей. "Мы да вашых паслуг, містэр Холмс", - сказаў ён.
  
  "Няма часу на хітрасці", - сказаў Холмс. “Мы адправімся прама за пагорак і арыштуем Марыярці і ўсіх яго паслугачоў. Ён не павінен паляцець на гэтым паветраным шары. І калі я не памыляюся, доказы ягоных злачынстваў будуць разам з ім у паветраным шары. Вы ўзброеныя?
  
  "Як вы і загадвалі," сказаў Лестрейд, " перад ад'ездам мы праверылі пяць пісталетаў. Я аддаў іх тым пяці мужчын, якія лепш за ўсё справяцца з імі".
  
  "Гэтага павінна быць дастаткова", - сказаў Холмс. “Я мяркую, што ў нас досыць вялікія сілы, так што супраціў будзе невялікім. Хадзем, мы павінны прыбыць да таго, як шар ўзляціць".
  
  Лестрейд і яго людзі з цяжкасцю ўзбіраліся на пагорак няроўнай лініяй ззаду Холмса. Пакуль яны падымаліся, яны маглі бачыць зарыва жаўтлявага святла, якое разлівалася з далёкай боку. На вяршыні пагорка, побач з бязладным нагрувашчваннем масіўных камянёў, якія былі рэшткамі якога-то неалітычнага храма, Холмс сабраў свой атрад. У некалькіх сотнях ярдаў перад імі, ўніз па спадзістым, поросшему хмызняком схіле, распасціралася шырокае прастору плоскай, добра укатанай зямлі, якая называлася усходняй лужком. За ім, амаль нябачнае за асвятлялі вакол электрычных лямпаў, размяшчалася масіўнае усходняе крыло асабняка. Пабудаваны больш за дзвесце гадоў таму з вялікіх блокаў мясцовага каменя, гэта быў першапачатковы дом, які на працягу стагоддзяў масьціўся пакаленнямі Сигерсонов, пакуль не стаў складаць менш за трэць гэтага будынка.
  
  У далёкім канцы лужка, бліжэй да дому, былі ўзведзены два нізкіх хлява. У адным размяшчалася электрастанцыя, мяркуючы па пучку правадоў, якія выходзяць з вяршыні і вядучых да мноства электрычных лямпачак, развешаных на навакольных дрэвах і слупах. У іншым знаходзілася нейкае абсталяванне. Пара доўгіх шлангаў, якія выходзяць з другога хлява, вілася праз лужок да цэнтру, дзе, утрымоўваны на зямлі некалькімі тоўстымі трасамі, лунаў гіганцкі аэрастат. Прылада складалася з трох вялікіх противогазных балонаў, падзеленых вялікім металічным кольцам, у якім была падвешаная абцягнутая тканінай гандола. Усе будынак было пафарбавана ў чорны колер і ўзвышалася прыкладна на дзесяць паверхаў. Вярхушка знікала ў цёмным небе над электрычнымі агнямі і была бачная толькі як чарнільная пляма, заслоняющее зоркі.
  
  Пакуль яны глядзелі, шлангі з хлява адлучаліся ад злучэнняў з процівагазнымі балонамі. Раптам дзве ўспышкі, падобныя на вялізныя ракеты, ўзняліся ў ноч, пакідаючы за сабой струмень белага святла, калі яны набіралі вышыню.
  
  "Паглядзіце на гэта!" Усклікнуў Лестрейд. "Павінна быць, гэта нейкі сігнал".
  
  "Хутчэй!" Крыкнуў Холмс. "Нельга губляць часу!" Ускочыўшы, ён павёў свой маленькі атрад ўніз па схіле да лужку ўнізе. Калі яны дасягнулі краю лужка, два страховочных троса абарваліся, і паветраны шар узняўся ўвысь, цягнучы за сабой трэці трос, падобны на пупавіну.
  
  "Вунь ён!" Закрычаў Холмс, кідаючыся наперад як вар'ят, каб дабрацца да гандолы, пакуль яна не паднялася занадта высока. "Мы павінны спыніць яго!" Ён скокнуў на дно гандолы і здолеў ўхапіцца за яго пальцамі, але чапляцца было не за што, і ён упаў.
  
  “Стойце! Стойце!" - закрычалі паліцыянты, прабягаючы па лужку. Адзін з іх выхапіў пісталет і стрэліў у які ўздымаецца паветраны шар.
  
  "Вярніся сюды!" - крыкнуў іншы, спыняючыся, каб прыцэліцца ў хутка ўзнімальную гандолу. "Вярніся імем закона!"
  
  Як толькі пачалася страляніна, яна стала заразлівай, і на працягу некалькіх секунд шквал агню з стралковай зброі быў накіраваны на вялікі чорны аб'ект, які хутка знікаў у велізарнай, напоўненай зоркамі чары начнога неба. Двое паліцэйскіх дабраліся да адзінага троса, які, паднімаючыся з пластоў маткоў на зямлі, усё яшчэ быў прымацаваны да узнімальнай гандоле. Адзін з іх скокнуў за ім і быў ужо на вышыні пятнаццаці футаў, перш чым, усвядоміўшы ўсю дурасць таго, што робіць, адпусціў яго і ўпаў на зямлю.
  
  Людзі Марыярці нырнулі ў пошуках хованкі пад усім, што было пад рукой, калі гэтая дзіўная ўзброеная банда з'явілася сярод іх і пачала страляць па іх каштоўнага аэростату. Мясцовыя жыхары, якія ў асноўным сядзелі разам на краі лужка, бліжэйшай да дарозе, пачалі віскатаць і выць. Большасць з іх ўцяклі ў ноч, але некаторыя спакойна назіралі, магчыма, падазраючы, што ўсё гэта было часткай забавы.
  
  Паступова страляніна і крыкі сціхлі, пакуль праз дзве хвіліны невялікая група супрацоўнікаў Скотленд-Ярда не сабралася моўчкі пасярод лужка, утаропіўшыся ў неба.
  
  * * *
  
  "Што ўсё гэта значыць?" - раптам пачуўся цвёрды, павучальны голас прама ў іх за спінамі. "Інспектар Лестрейд, вы сышлі з розуму?"
  
  Лестрейд тузануўся, як чалавек на вяровачцы, і ўтаропіўся на высокую постаць у цёмным. "Прафесар Марыярці!" выдыхнуў ён.
  
  "Я адмаўляюся верыць, што вы не чакалі знайсці мяне тут", - сказаў Марыярці. "Такім чынам, у чым менавіта сэнс гэтай шарады?"
  
  “ Я— мы— думалі, што ты на тым паветраным шары.
  
  "Зразумела", - сказаў Марыярці. “Кожны раз, калі вы бачыце аэрастат, які ўздымаецца ў неба, вы, натуральна, мяркуеце, што я на борце. І гэта, вядома, тлумачыць, чаму вы стралялі ў яго".
  
  "Ах, ну, не зусім—"
  
  Шэрлак Холмс шырокімі крокамі накіроўваўся да іх праз лужок. "Марыярці!" закрычаў ён.
  
  "Холмс!" Марыярці павярнуўся і пагразіў яму кулаком. “Цяпер я разумею. Гэтая ідыёцкая выхадка - вашых рук справа".
  
  "У мяне ёсць ордэр, Марыярці," крыкнуў Холмс, размахваючы дакументам над галавой, " на ператрус гэтай уласнасці, дома і прылеглай тэрыторыі.
  
  "І страляць па любому аэростату" які вы выявіце ўзнімальным, калі з'явіцеся? Запатрабаваў Марыярці. “ У самой справе, Холмс...
  
  "Мінулай ноччу ў Лондане адбылося забойства, - сказаў Холмс, - і ў мяне ёсць падставы меркаваць, што вы да гэтага датычныя".
  
  "У Лондане кожны тыдзень адбываецца каля трох забойстваў, калі верыць статыстычных зводках", - сказаў Марыярці. “І вы верыце, што я датычны да кожнага з іх. Хіба гэта нагода страляць з рэвальвераў ў зусім нявінных хлопчыкаў-падлеткаў?"
  
  “ Якія хлопчыкі?
  
  "На аэрастаце ёсць два хлопчыка-падлетка, якія працуюць з абсталяваннем", - сказаў яму Марыярці. "І калі хто-небудзь з іх пацерпіць, ты адкажаш за гэта!"
  
  "Мы думалі, вы на паветраным шары, прафесар", - сказаў Лестрейд, як ён спадзяваўся, прымірэнчым тонам. "Містэр Холмс сказаў, што вы ратуецеся".
  
  “ Ўцякаеш? Ад чаго? Аэрастат прывязаны, як вы можаце самі пераканацца, калі папрацуеце паглядзець. "Марыярці паказаў на трос, які ўсё яшчэ разматывался з зямлі і цягнуўся за паветраным шарам у неба.
  
  Джэнтльмен-кітаец ў цёмнай мантыі і абліпальнай шапачцы паспешліва перасёк лужок з боку дома. "Яны здаровыя", - крыкнуў ён Марыярці. “Мой сын хоча, каб яго праінфармавалі аб тым, што тут адбываецца, але ні адзін з іх не пацярпеў ад кананады. Што тут адбываецца?"
  
  "Джэнтльмены", сказаў Марыярці, " дазвольце прадставіць вам майго сябра і калегу, прынца Цзэн Лі-Чанга, чатырнаццатага у чарзе на трон Кітайскай імперыі. Яго сын Лоў, у якога вы стралялі ў аэрастат, пятнаццаты ў чарзе. Яны тут у выгнанні, пад асабістай абаронай яе вялікасці каралевы Вікторыі. Прынц Цзэн, дазвольце мне прадставіць інспектара Джайлз Лестрейда з Скотленд-Ярда і містэра Шэрлака Холмса.
  
  "Вы стралялі ў майго сына?" Патрабавальна спытаў Цзэн, пераводзячы позірк то на Лестрейда, то на Холмса. “Навошта вы гэта рабілі? Вы агенты ўдавее імператрыцы?"
  
  Лестрейд ўздыхнуў. "Баюся, мы здзейснілі памылку", - сказаў ён. "Калі ласка, прыміце мае прабачэнні і прабачэння Скотленд-Ярда".
  
  “ Памылка! Марыярці фыркнуў. “ Вы вернецеся ў форму заўтра, Лестрейд, калі прынц Цзэн паскардзіцца яе вялікасці. Вам пашанцуе, калі вы не пазбавіцеся пенсіі.
  
  "У маёй краіне," умяшаўся прынц Цзэн, - яны былі б забітыя тысячай нажоў за тое, што стралялі ў каралеўскага нашчадка".
  
  "Дазвольце мне паспрабаваць растлумачыць, прафесар", - сказаў Лестрейд.
  
  "Я не магу ўявіць ніякага магчымага тлумачэння таго, што тут толькі што адбылося," сказаў Марыярці, - але будзе цікава паслухаць, як вы паспрабуеце. На жаль, зараз у мяне няма часу. Нам трэба будзе шмат працы, прынцу Цзэну, мне і двум хлопцам, і прама зараз мы не можам марнаваць час. Мы пачынаем начныя астранамічныя назірання з дапамогай спецыяльна сканструяванага тэлескопа, усталяванага на аэрастаце ".
  
  "Гэта вы так кажаце," сказаў Холмс, " але тады што вы тут робіце?"
  
  Марыярці павярнуўся і злосна паглядзеў на яго. “Хлопцы там, наверсе, выстаўляюць фотапласцінцы. Яны спускаюць іх на маленькіх парашутах, прымацаваных да страховачнымі тросе, які таксама змяшчае тэлеграфны провад. Мы застаемся тут, каб праявіць нумарныя знакі. Цяпер, калі ласка, пакіньце нас у спакоі на рэшту ночы. У вас ёсць ордэр — ідзіце і трэба пашукаць у дом. Паспрабуйце ўстрымацца ад стральбы па мэблі. "
  
  “ Забойцы! - Усклікнуў прынц Цзэн.
  
  "Я думаю, нам лепш сысці", - сказаў Лестрейд. “Нам не абавязкова абшукваць дом. Цяпер мы проста вернемся ў горад. Ці можам мы як-небудзь пагаварыць пра гэта, прафесар? Я маю на ўвазе, не залучаючы ў дыскусію яе вялікасць?
  
  "У панядзелак", - сказаў Марыярці. “Зайдзі да мяне на Расэл-сквер у панядзелак. Я пагавару з прынцам".
  
  "У мяне ёсць ордэр," сказаў Холмс. “ Я маю намер абшукаць дом.
  
  Лестрейд перавёў погляд з Холмса на Марыярці і прынца Цзэн, які глядзеў на іх з непрыхаванай варожасцю. "Хадзем, містэр Холмс," сказаў ён. "Мы зараз пойдзем".
  
  АДЗІНАЦЦАЦЬ
  
  ДЖЭНТЛЬМЕНЫ ДЖЭНТЛЬМЕНАЎ
  
  
  
  Такім чынам, у пачатку свет быў уладкаваны так, што пэўныя азнакі папярэднічалі пэўным падзеям.
  MARCUS TULLIUS CICERO
  
  Uзавулак Сэджвік-лейн цягнуўся на два кварталы на поўдзень ад Оксфард-стрыт, рэзка абрываючыся ў высокай цаглянай сцяны ззаду бальніцы Добрых сясцёр. Нягледзячы на ўсе намаганні жыхароў і ўладальнікаў крам, завулак набыў благую славу па меры таго, як чалавек пераадольваў дзвесце ярдаў у даўжыню гэтага апошняга квартала.
  
  Віну, калі такая наогул была, можна было ўскласці на дзверы бальніцы Добрых сясцёр. Масіўная задняя дзверы, абабітая цяжкай жалезнай пласцінай, утыканные шыпамі і пакрытая пластамі брудна-зялёнай фарбы, была адзіным знакам адрознення, які Добрыя Сёстры падарылі Аппер-Сэджвік-лейн. І ім ніколі не карысталіся.
  
  Парадная дзверы бальніцы знаходзілася на Бевертон-стрыт, у трох з паловай кварталах паўкругам ад завулка. Менавіта туды прыязджалі і ад'язджалі экіпажы, і менавіта там ўважлівыя лекары ўсміхаліся і ківалі сваім рэспектабельным пацыентам.
  
  Гэтая запячатаная дзверы была прадметам шматлікіх спекуляцый на Аппер-Сэджвік-лейн. Хадзілі чуткі, што ў самыя цёмныя гадзіны самых чорных начэй зялёная дзверы адчынялася.
  
  Хадзілі чуткі, што ў месяцовай цемры таямнічыя падводы з абкручанымі пазадкамі коламі павольна стукалі па старажытным бруку і вярталіся назад да зялёнай дзверы. Затым нябачныя рукі адчынялі дзверы, і ўнутр заносілі трупы, загорнутыя ў белае палатно. Чаму казалі, што каляскі дастаўлялі цела ў бальніцу, а не везлі іх, ніколі не абмяркоўвалася. Менавіта гэта і адбылося, усе гэта ведалі. Самі яны гэтага не бачылі, але маглі б назваць дваіх ці траіх, хто бачыў, калі б не паабяцалі трымаць рот на замку.
  
  Затым паўстаў пытанне з эпіграфам, обведенным вакол бальнічнай сцяны, які жыхары завулка заўсёды называлі "гэтымі словамі". Поўнае і правільнае назва Бальніцы Добрых Сясцёр было "Хоспіс і санаторый Святога Міласэрнасці Добрых Сясцёр аб Цудоўных Шнарах на Скрываўленай целе Нашага Госпада і Збаўцы Ісуса Хрыста". Архітэктар і будаўнік бальніцы, нехта Мэцью Крейтон, ахінуў верхні паверх будынка фрызам з глыбока высечаным на ім назвай, якое павінна было пратрымацца да таго часу, пакуль апошняя труба не зробіць хоспісы непатрэбнымі. І тая частка гэтага поўнага імя ўласнага, якая па нейкай зламыснай выпадковасці з'явілася на Верхняй баку Сэджвік-лейн, на вышыні двух футаў і пяці паверхаў, з глыбокім рэльефам, абвяшчала: ARS OF THE BLOODY BODY.
  
  Аппер-Сэджвік-лейн так і не акрыяла ад гэтага прыніжэньня.
  
  "Менавіта такімі выпадковымі падзеямі," сказаў містэр Натаниэль Палмар Барнетту, " вызначаюцца лёсы людзей і нацый. Калі б не інфантыльнае пачуццё гумару Мэцью Крейтона — бо няма ніякіх сумненняў у тым, што размяшчэнне надпісы на гэтым сумна вядомым фрызе было наўмысным, — то Аппер-Сэджвік-лейн, магчыма, не прыйшла б у такое павольнае заняпад за апошнія сто гадоў. Калі б гэтага не адбылося, то гэты выдатны старадаўні асабняк, які некалі належаў адміралу сэру Джорджу Толлбойсу, ніколі б не быў даступны па такой дзіўна разумнай цане. А калі б гэтага не было, то Джэнтльмены з Джэнтльменаў, з-за адсутнасці гэтага дома, ніколі б не з'явіліся на святло.
  
  "Гэта было б ганьбай", - сказаў Барнетт, праводзячы рукой па цёмным дрэве чырвонага дрэва ў пярэднім пакоі, ўкрытага пацінай стогадовай паліроўка і ваксаванне.
  
  "Было б," пагадзіўся містэр Палмар, "сапраўды было б". Ён правёў яе ў гасціную для гасцей: вялікі пакой з мноствам крэслаў у пярэдняй часткі, ўраўнаважаных старажытных, часта выкарыстоўваліся більярдавым сталом у задняй часткі. “Так, мы многім абавязаны Мэцью Крейтону. 'Бо яго праца працягваецца, - як кажа паэт, - далёка за межамі яго разумення'. Калі б не капрызны будаўнік і незнарокавы дабрадзей, нас бы тут не было ".
  
  “ Нечаянный дабрадзей?
  
  Містэр Палмар паказаў на вялікі партрэт алеем, які вісеў на сцяне ззаду іх. Выкананы ў мудрагеліста рэалістычным стылі 40-х гадоў, ён адлюстроўваў дзябёлага джэнтльмена з халерычнага выразам твару, апранутага ў паляўнічы тўідавага касцюм і таго, які трымае драбавік на згіне правай рукі і звязак мёртвых птушак у левай.
  
  Барнетт вгляделся ў медную таблічку пад партрэтам. "Сэр Гектар Биллисгейт", - прачытаў ён. "Ён быў вашым дабрадзеем?"
  
  "Гэта складаная гісторыя, звязаная з нечаканай смерцю, пакінутым спадчыннікам і джэнтльменам, чый густ да розыгрышах захаваўся нават да магілы", - сказаў містэр Палмар.
  
  "Чароўна!" Шчыра сказаў Барнетт. Ён дастаў маленькі нататнік, які быў яго рэпарцёрскай маскіроўкай. "Калі вы не супраць распавесці мне пра гэта ..."
  
  "Карацей кажучы," сказаў містэр Палмар, " сэр Гектар, хоць і быў прысвечаны ў рыцары за заслугі перад каронай, быў усяго толькі збяднелым малодшым сынам баронета. Бедны толькі з пункту гледжання сваёй сям'і і класа, вы разумееце. Для яго было пастаяннай барацьбой утрымліваць сваю кватэру ў горадзе, розныя паляўнічыя домікі, правы на рыбалку і да таго падобнае. Ён наўрад ці калі-небудзь забіваў за год столькі стварэнняў, колькі яму хацелася б. І яго даход спыніўся пасля яго смерці, асноўная сума вярнулася да спадчынным маемасці, якое пераходзіла ад старэйшага сына да старэйшаму сыну ".
  
  "Зразумела", - сказаў Барнетт. "У мужчыны не было грошай".
  
  "Нічога, што можна было б назваць яго ўласнасцю, - пагадзіўся містэр Палмар, - акрамя каштоўнасці тых рэчаў, якія ён набыў за сваё жыццё — вінтовак, драбавікоў, рыбалоўных снастей, партрэтаў людзей, тых, што забіваюць жывёл рознымі спосабамі, і выдатнага разнастайнасці адзення для прагулак па лесе і стральбы па чым папала або пераходу ўброд горных ручаёў з вудай".
  
  "Такім чынам," сказаў Барнетт.
  
  "За доўгія гады іх адносін," працягваў містэр Палмар, - сэр Гектар ўсё больш і больш апыняўся ў даўгу ў свайго камердынера Феллоуза. Гэта быў паступовы працэс — пара фунтаў пазыку тут, нявыплачаная чвэрць зарплаты там, — але ў рэшце рэшт агульная сума перавысіла дзвесце фунтаў. Што, хаця і было параўнальна невялікай сумай для чалавека класа сэра Гектара, для Феллоуза было цэлым станам.
  
  Сэр Гектар быў у некаторым родзе жартаўніком. Ён паабяцаў Феллоузу, які быў маладзейшы за яго прыкладна на дваццаць гадоў, што пакіне яму ўсё ў сваім завяшчанні. 'Да апошняга пені, які ў мяне ёсць", як ён выказаўся.
  
  "Але," умяшаўся Барнетт, - я думаў, у яго няма сваіх грошай".
  
  "Дакладна", - пагадзіўся містэр Палмар. “І калі ён памрэ, яго даход спыніцца. Але яго маёмасць засталося часткай яго стану — тыя рэчы, якія ён купіў за гэтыя гады. І некалькі адзінак агнястрэльнай зброі самі па сабе каштавалі сотні фунтаў. Сэр Гектар не паскупіўся."
  
  "Зразумела", - сказаў Барнетт. "Гэтага ўсё яшчэ недастаткова для пакупкі будынка і фінансавання прыватнага клуба".
  
  "Ах," сказаў містэр Палмар, " але менавіта тут рука лёсу бярэ верх, і дзіўная ланцуг падзей ператварае розыгрыш у спадчыну. Магу я прапанаваць вам келіх шэры?"
  
  Барнетт узяў херас, які апынуўся асабліва вытанчаным Garrett d'en Austine '67. Ён пригубил яго, смакаваў, пракаментаваў яго якасць.
  
  "Дварэцкія і камердинеры," сказаў містэр Палмар, - асабліва добра разбіраюцца ў вінах, асабліва ў мацаваных вінах". Ён сербануў з свайго куфля і працягнуў гісторыю, якую ніколі не стамляўся расказваць.
  
  Сэр Гектар даволі раптоўна памёр аднойчы раніцай у верасні 1878 года. І ён аказаўся верны свайму слову. Дакладна так жа добры, і не лепш. Феллоуз стаў рэшткавым спадчыннікам, што азначала, што ён павінен быў атрымаць усё, што засталося пасля таго, як усе канкрэтныя завяшчання былі выкананы. Што хутка стала відавочным пры абвяшчэнні завяшчання, так гэта тое, што канкрэтныя завяшчання паглынуць ўсё нерухомую і асабістае маёмасць сэра Гектара. Адзінае, што засталося ў Феллоуза, - гэта трохі сапраўдных грошай, якія былі пры сэре Гекторе і ў яго кватэры на момант яго скону. Гэта склала, калі я правільна памятаю, крыху больш за трынаццаць фунтаў. Феллоуз быў некалькі расчараваны."
  
  "Я магу гэта зразумець".
  
  “Але потым высветлілася, што малодшы брат сэра Гектара, Сідні, які займаўся стральбой ў Бенгаліі, трапіў у няўчасны і вельмі фатальны няшчасны выпадак. Ён пільнаваў казу, каб прыцягнуць тыгра, калі каза, магчыма, адчуўшы, што тое, што зараз адбудзецца, не ў яго інтарэсах, боднула сэра Сіднэя ў жывот. У яго разарвалася селязёнка. Спатрэбілася некаторы час, каб навіны аб гэтым дасягнулі Англіі. На самай справе гэта адбылося за некалькі месяцаў да смерці сэра Гектара."
  
  "Зразумела," сказаў Барнетт. “ І сэр Гектар быў спадчыннікам Сідні?
  
  “Сідні быў яшчэ досыць малады, каб яго не закранулі намёкі на смяротнасць. Ён так і не склаў завяшчання. Але ў іх абодвух была пажылая цётка па імені Агата, якая памерла прыкладна за тыдзень да сэра Гектара. І такім чынам, вы бачыце, прыкладна праз месяц пасля Сіднэя, хоць у той час ніхто гэтага не ўсведамляў ".
  
  "Так?"
  
  “Дама Агата пакінула сваё значнае асабістае стан Сіднэя, даўняму свайму фаварыту, на сродкі да існавання і для выкарыстання на любыя добрыя справы, якія ён палічыць дарэчнымі. Але паколькі Сідні памерла раней лэдзі Агаты, яе стан перайшло да сэра Гектору. Ён памёр, так і не даведаўшыся, што стаў мільянерам."
  
  “ А камердынер? - спытаў я.
  
  “Як рэшткавы спадчыннік, Феллоуз раптам апынуўся чалавекам са значным станам. Паколькі яго мімавольная дабрачынніца, дама Агата, пажадала выкарыстоўваць частку свайго стану на добрыя справы, Феллоуз вылучыў "Джентльменз Джентлменз" як клуб для дварэцкіх і камердынераў, якія знаходзяцца на службе ў Лондане, а таксама шчодры фонд для клопату аб былых або якія выйшлі на пенсію мужчын гэтых прафесій, якія перажылі цяжкія часы ".
  
  "Выдатны жэст", - сказаў Барнетт, адрываючыся ад свайго нататніка. "Феллоуз сам пражывае тут?"
  
  "Больш няма", - сказаў містэр Палмар.
  
  "Зразумела", - сказаў Барнетт. "Ён, э-э, памёр?"
  
  “У пэўным сэнсе. Ён пераехаў у Парыж. Вярнуўшы сабе прозвішча, якую я не маю права вам назваць, ён заняўся жывапісам алеем. Такім чынам, ці ёсць які-небудзь іншы спосаб, якім я магу быць вам карысны?"
  
  "Я думаю, так", - сказаў Барнетт. “ Што прывяло мяне сюды ў першую чаргу, містэр Палмар, так гэта справаздачу Скотленд-Ярда аб тым, што двое джэнтльменаў, арыштаваных па падазрэнні ў забойстве сваіх працадаўцаў на мінулым тыдні, абодва з'яўляюцца членамі гэтага клуба.
  
  "А!" - сказаў містэр Палмар. “Лиззард і Марджери. Так, гэта сапраўды яны. Дазвольце мне адзначыць, выключна ў інтарэсах дакладнасці, што яны абодва дварэцкія. У сучасным ужытку фраза 'джэнтльмен джэнтльмена' належным чынам дастасоўная толькі да камердынеру.
  
  "Я разумею", - сказаў Барнетт. “Дзякуй, што зрабілі гэта адрозненне. У маёй прафесіі мы, вядома, імкнемся да дакладнасці слоў. Але нам патрэбна любая дапамога, якую мы можам атрымаць. Вы ведаеце Лиззард і Марджери? Ці можаце вы расказаць мне што-небудзь пра іх?"
  
  "На самой справе я не занадта добра ведаю ні аднаго з іх", - сказаў Палмар. “Як кіраўнік клубам, я, вядома, знаёмы з усімі нашымі членамі, але і Лиззард, і Марджери былі прыкметна стрыманыя ў сваіх выказваннях. У гэтым няма нічога незвычайнага, вы павінны разумець; іх прафесія, як правіла, заахвочвае звыклую ўтоенасць. Аднак я мяркую, што змагу пазнаёміць вас з кім-то, хто дастаткова добра ведае іх абодвух.
  
  "Я быў бы вам вельмі ўдзячны", - сказаў Барнетт.
  
  “ Я пайду пагляджу, ці тут ён. Містэр Палмер папрасіў прабачэння і выйшаў у калідор, абабіты цёмнымі драўлянымі панэлямі. Барнетт пацягваў шэры і разважаў пра множным забойстве. Ён сабраўся з думкамі і пачаў складаць загалоўны абзац для артыкула, якую ён напіша для Амерыканскай службы навін. Трохі філасофіі для пачатку. Гэта прымусіла б чытача адчуць, што ён даследуе стан чалавека, а не проста патурае хваравітаму цікаўнасці.
  
  Як рабізна на сажалцы, запісаў Барнетт ў сваім нататніку, зыходзіць ад кожнага каменя, якім бы нядбайным ён ні быў кінуты, так і непрадказальныя наступствы ўзнікаюць з кожнага чалавечага ўчынку, якім бы нязначным ён ні здаваўся.
  
  Барнетт зрабіў паўзу, каб пагрызці аловак і статута на старонку. "Чытаецца даволі добра", - вырашыў ён. У рэшце рэшт, у выніку гэтай серыі забойстваў прафесар Марыярці, які зусім не быў звязаны з злачынствамі, адчуў сур'ёзныя нязручнасці з-за неабгрунтаванага увагі Шэрлака Холмса і Скотленд-Ярда. Але, несумненна, любая з ахвяр аддала перавагу б выпрабаваць сур'ёзныя нязручнасці, чым дапусціць, каб яму перарэзалі горла.
  
  Барнетт вырашыў папрацаваць над тэкстам сваёй артыкулы пазней, спачатку зрабіць некалькі нататак і паспрабаваць стварыць што-то, што сапраўды варта было б сказаць. ЗАЎВАГА: на пакінутай частцы старонкі ён буйна напісаў: Забойства - горшае злачынства з усіх. Чаму? Таму што гэта адзінае, што нельга вярнуць назад і за што нельга папрасіць прабачэння.
  
  Нядрэнная думка, вырашыў Барнетт, складаючы нататнік і засоўваючы яго назад у кішэню. Трохі паспрабаваўшы, ён зможа атрымаць з яго ад пяцісот да тысячы слоў.
  
  Палмар вярнуўся ў хол. З ім быў хударлявы, сутуловатый мужчына, чые разумныя карыя вочы глядзелі на звычайна сур'ёзнае твар. "Містэр Барнетт, - сказаў ён," дазвольце мне прадставіць містэра Квимби. Містэр Квимби да нядаўняга часу быў камердынер лорда Джона Дарби. Ён спыніўся каля нас пасля сумнай скону яго светласці і меў магчымасць дастаткова добра пазнаёміцца як з Лиззардом, так і з Марджери.
  
  "Вельмі прыемна", - сказаў Барнетт. “Калі ласка, сядзьце сюды. Вы не пярэчыце, калі я задам вам некалькі пытанняў? Спадзяюся, містэр Палмар патлумачыў, навошта я тут".
  
  "Журналіст," сказаў Квимби, працягваючы стаяць.
  
  Барнетт адчуў варожасць. "Дакладна", - сказаў ён, імкнучыся выглядаць як мага больш адкрытым і сумленным. "Я хацеў бы пагаварыць з вамі пра вашых сяброў Лиззарде і Марджери".
  
  "Чаму?"
  
  "Я спрабую сабраць інфармацыю аб падзеях, звязаных з забойствамі іх працадаўцаў".
  
  "Яны не неслі адказнасці".
  
  "Я таксама ў гэтым перакананы", - сказаў Барнетт.
  
  “Скотленд-Ярд, падобна, не збіраецца. Яны былі змешчаныя пад арышт".
  
  “ Я ведаю. Я мяркую, што інспектар Лестрейд дзейнічаў паспешліва.
  
  "Гэта так," пагадзіўся Квимби. “ І менавіта газеты прымусілі яго гэта зрабіць. Доўгія гісторыі пра тое, што ніхто не быў у бяспекі, нават ведаць. Нават у сваіх уласных дамах або ў сваіх ложках. Людзі пачыналі хвалявацца, і міністр унутраных спраў павінен быў што-то распачаць. Скотленд-Ярду прыйшлося каго-небудзь арыштаваць, і прытым вельмі хутка, проста каб паказаць, што яны выконваюць сваю працу ".
  
  "Магчыма, у тым, што вы кажаце, што-то ёсць", - прызнаў Барнетт. "І калі абурэнне журналістаў прывяло да таго, што вашыя сябры апынуліся ў турме, то, магчыма, аднаўленне абурэння можа зноў прывесці да іх вызвалення".
  
  "Уладам у любым выпадку хутка прыйдзецца іх адпусціць", - сказаў Квимби, задаволена ківае. “Усе пяць забойстваў былі здзейсненыя адным і тым жа спосабам, і апошняе, калі яны ўжо сядзелі за кратамі. У гэтым ёсць рацыя."
  
  "Пяць?" Здзіўлена перапытаў Барнетт. "Я ведаю толькі аб чатырох".
  
  "Пяць," сказаў Квимби. - І я адзіны, хто павінен ведаць.
  
  "Давайце паглядзім," сказаў Барнетт, загінаючы пальцы. - Ёсць Венн, і Стенхоуп, і лорд Уолбайн, і сэр Джэфры Крукстафф...
  
  "І мой нябожчык гаспадар," дадаў Квимби. “ Лорд Джон Дарби.
  
  "Яго забілі?" Спытаў Барнетт. “Я не памятаю, каб чуў пра гэта. Калі гэта адбылося?"
  
  “ Яго цела было знойдзена рана раніцай у аўторак, пятнаццатага лютага.
  
  "Табой?"
  
  “ Не, сэр. Ад графа Арундейла.
  
  "У яго спальні?"
  
  “ Не, сэр. У сталовай.
  
  "Зразумела". Барнетт адкінуўся на спінку крэсла, які трывожна зарыпеў. Ён зноў падаўся наперад. "Што прымушае вас думаць, што смерць вашага гаспадара звязаная з астатнімі?"
  
  “ У яго было перарэзалі горла. І ніхто не мог ні ўвайсці, ні выйсці. Неверагоднае злачынства, містэр Барнетт. Адзіны, хто мог яго здзейсніць, быў я.
  
  Барнетт кіўнуў. "Я так разумею, вы не забівалі лорда Джона," сказаў ён.
  
  "Не, сэр", - сказаў Квимби. “Працаваць з ім было не асабліва лёгка, але ў мяне не было прычын жадаць пазбавіцца свайго становішча. Акрамя таго, я не выношу выгляду крыві.
  
  "Зразумела," сказаў Барнетт. - У такім выпадку, калі б вы па якой-то прычыне хацелі прыкончыць яго светласць, вы б ўжылі яд.
  
  Квимби паківаў галавой. "Я б не змог так паступіць з добрай ежай", - сказаў ён. "Не, сэр; калі я калі-небудзь вырашу каго-небудзь прыкончыць, я думаю, што скарыстаюся вельмі вялікім, вельмі тупым інструментам".
  
  Барнетт дастаў свой нататнік. "Магу я задаць некалькі пытанняў адносна вашага нябожчыка працадаўцы і двух вашых сяброў Лиззарда і Марджери?" сказаў ён.
  
  "Я дапамагу вам," сказаў Квимби, - таму што я жыву ў страху, што інспектар Лестрейд вырашыць дадаць трэцяга слугу да тых двух, якія ў яго ўжо ёсць у quod.
  
  "Гэта адзін з маіх пытанняў", - сказаў Барнетт. “Чаму ён гэтага не зрабіў? То ёсць, чаму я нічога не чытаў пра смерць лорда Джона Дарби?"
  
  Квимби наліў сабе келіх шэры з графіна, а затым асцярожна сеў на адзін з крэслаў з цвердай спінкай побач з мяккім крэслам, у якім уладкаваўся Барнетт. "Гэтага я не магу вам сказаць, містэр Барнетт", - сказаў ён. “Лорд Арундейл - дастаткова ўплывовы чалавек, каб спыніць чуткі аб забойстве, і ён гэта зрабіў. Але якая ягоная матывацыя, я не ведаю".
  
  “ Паліцыя ведае аб забойстве? - спытаў я.
  
  “ Я не ўпэўнены. Думаю, што няма. У паліцыі працуе прыватны дэтэктыў - нейкі містэр Холмс, — які ведае пра гэта. Ён падрабязна распытваў мяне. Ён таксама лічыць Лиззард і Марджери невінаватымі; ён мне так і сказаў.
  
  "Аб чым ён цябе пытаўся?"
  
  “ Усё, што толькі можна прыдумаць. Ён спытаў мяне, як доўга я працую ў яго светласці, ці былі ў яго светласці якія-небудзь ворагі, пра якіх я ведаю, якія кнігі любіць чытаць яго светласць.
  
  "Кнігі?"
  
  “ Так, сэр. Менавіта гэта ён і спытаў.
  
  “ І што вы адказалі? Якія кнігі любіў чытаць лорд Джон?
  
  "Я не магу прыгадаць, каб калі-небудзь бачыў яго светласць з кнігай у руках, калі толькі гэта не быў Брэдшоў".
  
  “ Ён абмежаваўся чытаннем чыгуначных раскладаў, так?
  
  “ Яго светласць сапраўды ўзяў газету, сэр. "Дэйлі газетт".
  
  “ Зразумела. Ці можаце вы адзначыць што-небудзь яшчэ характэрнае альбо ў пытаннях містэра Холмса, альбо ў вашых адказах?
  
  “Мне цяжка сказаць, сэр. Быць дапытаным - гэта новы вопыт для мяне".
  
  “ Такім чынам, містэр Холмс, здавалася, быў асабліва задаволены або засмучаны якім-небудзь з вашых адказаў?
  
  “ Не, сэр. У якой-то момант ён зрабіў мне камплімент па нагоды маёй назіральнасці.
  
  "Калі гэта было?"
  
  “Ён спытаў мяне, не прапала ці чаго-небудзь з дома, альбо з асобы яго светласці. Я адказала адмоўна, магчыма, за выключэннем тонкай залатой ланцужкі, якую яго светласць часам насіў на шыі. Я сказаў, што не магу быць упэўнены, што яно было знята, паколькі яго светласць не заўсёды яго насіў.
  
  “ Вы правяралі, дзе яно захоўвалася, калі лорд Джон яго не насіў?
  
  “ Містэр Холмс таксама пытаўся ў мяне пра гэта. Я сказаў яму, што не магу сказаць, таму што паняцця не маю, дзе яго светласць захоўваў гэта. Іншыя яго асабістыя ўпрыгажэнні захоўваліся ў скрыначцы на туалетным століку, але я ніколі не бачыла там ланцужкі. Калі я згадала пра гэта, містэр Холмс зрабіў мне камплімент.
  
  “ Ланцужок была знойдзеная сярод рэчаў яго светласці?
  
  “Я так не думаю. Я прысутнічаў пры папярэдняй інвентарызацыі, праведзенай сямейным адвакатам, і ў той час яго не знайшлі ".
  
  “ У лорда Джона было што-небудзь падвешанае да гэтай ланцужку?
  
  “Так, але я не магу сказаць табе, што менавіта. Ён заўсёды насіў гэта пад кашуляй, побач з скурай".
  
  "Зразумела", - сказаў Барнетт. “Цікавая асаблівасць, хоць, верагодна, не мае дачынення да злачынства. Прадмет не мог быць вельмі вялікім, і калі б ён уяўляў вялікую каштоўнасць, я ўпэўнены, што пра яго існаванне ведаў бы хто-небудзь іншы з членаў сям'і.
  
  "Верагодна, гэта так", - пагадзіўся Квимби.
  
  "Што я лічу самым цікавым, дык гэта сакрэтнасць", - сказаў Барнетт. “Я магу зразумець, чаму забойца не хацеў афішаваць гэта, але чаму граф Арундейл хацеў схаваць інфармацыю аб забойстве, я не ведаю. Але я зраблю ўсё магчымае, каб высветліць. Мяркую, няма ніякіх шанцаў, што гэты граф прыкончыў вашага боса?
  
  “ Ўпусцілі яго? Няма, сэр. Забойства, несумненна, адбылося да прыбыцця графа.
  
  "Шкада," сказаў Барнетт з бессердечием гэтага газэтчыка. “ Цяпер пра Лиззар і Марджери. Наколькі добра вы іх ведаеце?
  
  "Даволі добра," адказаў Квимби. - Настолькі добра, наколькі можна даведацца пра чалавека за кароткі час. Мы ўсе, так бы мовіць, у адной лодцы, і гэта дало нам моцную агульнасць інтарэсаў. Намі авалодала велізарнае жаданне высветліць, хто здзейсніў гэтыя забойствы і як яны былі здзейсненыя, яшчэ да таго, як мы выявілі, што нас саміх могуць абвінаваціць у іх ".
  
  "Вы прыйшлі да якіх-небудзь высноў?" Спытаў Барнетт.
  
  “Не, сэр, да жаль, няма. Вядома, гэта не тая вобласць, у якой мы асабліва кампетэнтныя. Вось чаму я быў так рады выявіць, што містэр Холмс праяўляе цікавасць да гэтай праблеме. Пра яго высокай думкі".
  
  “ Па-вашаму, няма ніякіх шанцаў, што хто-небудзь з вашых сяброў сапраўды мог прыкласці руку да гэтых, э-э, злачынстваў?
  
  “ Ніякіх шанцаў, сэр. Ні ў каго з іх не было матыву. Наадварот, яны абодва страцілі добрыя пасады пасля смерці сваіх працадаўцаў.
  
  "Скотленд-Ярд сцвярджае, што ім заплаціў нейкі трэці чалавек, каб яны альбо самі здзейснілі злачынства, альбо дазволілі каму-то іншаму атрымаць доступ у спальні".
  
  “ Я не магу ў гэта паверыць, містэр Барнетт. Ні адзін з іх не з тых людзей, якія маглі б забіць свайго працадаўцы. Акрамя таго, ні адзін з іх не быў у тым становішчы, калі жаданне неадкладнай фінансавай выгады пераважвала б патрэба ў гарантаванай занятасці ".
  
  “ Я так зразумеў, што Марджери была заядлай аматаркай іпадромаў.
  
  “ Так, сэр. У яго ёсць тое, што, па-мойму, называецца "сістэмай", сэр. З яе дапамогай ён назапасіў зусім трохі грошай.
  
  "Ты хочаш сказаць, што ён пераможа?"
  
  "Не заўсёды, але, безумоўна, больш, чым ён губляе".
  
  “ А што наконт Лиззарда? Ходзяць чуткі, што ў яго ёсць сяброўка на "Уэмблі".
  
  “ Містэр Лиззард сустракаецца з дамай, якая жыве на Уэмблі, сэр. Гэта чыстая праўда.
  
  “ Ці Было жалаванне яго прыслужніка дастатковым для яго, э-э, патрэбаў у гэтым дачыненні?
  
  Квимби на імгненне задумаўся над гэтым. "На самой справе, сэр," сказаў ён, - памер зарплаты містэра Лиззарда у дадзеным выпадку не мае значэння, паколькі лэдзі, аб якой ідзе гаворка, з'яўляецца адзінай уладальніцай публічнага дома. Яна папрасіла містэра Лиззарда увайсці ў гэты бізнэс у якасці яе партнёра, адчуваючы, як яна кажа, што прысутнасць мужчыны ў установе пажадана ".
  
  "Гэта гучыць як вытанчанае прапанову рукі і сэрца", - пракаментаваў Барнетт.
  
  "Я не сумняваюся, што лэдзі думае аб шлюбе," сказаў Квимби, " але гэта прамое дзелавое прапанову. Я б выказаў здагадку, што яна чакае, калі містэр Лиззард зробіць прапанову.
  
  "Зайздроснае становішча для джэнтльмена," Барнетт сказаў, " калі ён любіць лэдзі. І з гэтага, вядома, магло б здацца, што Лиззард не адчуваў ніякай вострай патрэбы ў сродках ".
  
  "Я б сказаў, што гэта было так", - сказаў Квимби.
  
  "Дзякуй вам за вашу дапамогу ў гэтым", - сказаў Барнетт. “ Ці ёсць што-небудзь яшчэ, якая прыцягнула вашу ўвагу за гэтыя апошнія тыдні, аб чым я забыўся спытаць, што, па вашаму думку, можа мець якое-небудзь стаўленне, хай і нязначнае, да пытання аб забойствах вашых наймальнікаў?
  
  "Што ж, сэр," сказаў Квимби, "як я ўжо заяўляў раней, вобласць крымінальнага расследавання знаходзіцца па-за майго поля зроку; я сапраўды не магу сказаць, што магло б зацікавіць дасведчанага следчага". Ён зрабіў паўзу. “ Аднак ёсць адна рэч, якую я знаходжу цікавай.
  
  "І гэта так і ёсць?"
  
  “ Ну, сэр, магчыма, гэта толькі ўскосна звязана з самімі забойствамі, але ўсё роўна цікава. Тут быў яшчэ адзін джэнтльмен, які задаваў пытанні. І, нягледзячы на адсутнасць агалоскі гэтага пытання, ён, падобна, ведаў падрабязнасці забойства майго гаспадара, лорда Джона Дарби.
  
  "Гэта цікава", - пагадзіўся Барнетт.
  
  “ Не толькі гэта, сэр, але ў гэтым ёсць нешта яшчэ больш цікавае.
  
  "Так?" Настойваў Барнетт.
  
  “ Ну, сэр, ён называў сябе містэрам Плантагенетом, але быў дакладнай копіяй лорда Джона. Мог бы быць яго братам.
  
  ДВАНАЦЦАЦЬ
  
  ІНТЕРЛЮДІЯ: НЕ БЫЦЬ
  
  
  
  Ліхаманка, званая "Жыццём",
  Нарэшце пераможана.
  ЭДГАР АЛАН ПА
  
  Таяноч была доўгай і фізічна выматвальнай; але яго забаўкай была гульня жыцця, гульня праўды, д'ябальская гульня, адзіная гульня, у якую варта было гуляць. І ў гэты вечар гульня была пікантнай і асабліва выдатнай. Десмону Шовелену не хацелася пакідаць ўбогае будынак, у якім хаваўся яго асабісты клуб.
  
  На гэты раз дзве дзяўчынкі, старэйшая - закаранелая вулічная дзяўчынка, грубая і сквернословящая. Але малодшай — не больш шаснаццаці, стройнай, з бледнай, бездакорнай скурай і выдатным спалоханым тварам. Далікатны кветка, які можна знайсці сярод вулічных пустазелля, з якімі яны звычайна практыкаваліся ў сваім мастацтве. Дзе Увасоблены Майстар знайшоў такую дзяўчыну? Ён зразумеў, што лепш не гадаць. І, па праўдзе кажучы, Шовелена сапраўды не цікавіла мінулае дзяўчыны. Менавіта яе стройнае, незаплямлены цела, яе маладосць, яе нявіннасць і яе здольнасць выклікаць жах здаваліся яму такімі звышнатуральна узбуджальным. У скатаванай нявіннасці ёсць асаблівая якасць — мацнеў ад болю жах у шырока раскрытых вачах; страх, змяшаны з нявер'ем, і пастаянная надзея на збавенне, — якое высока цэніцца знаўцам.
  
  Аздоблены ружамі фургон чорнага дрэва brougham імчаўся па пустых вуліцах лонданскага Вест-Энду, яго падкаваныя сталлю колы выбівалі алегра па тратуары. Шовелен выцягнуў сваё апухлая цела на шырокім мяккім сядзенні і ляніва назіраў, як газавыя ліхтары стройнай працэсіяй праплываюць за акном карэты, якое было зачынена з-за перадсвітальнай прахалоды. Нягледзячы на тое, што жыццё была стомнай і сумнай, разважаў ён, былі кароткія моманты, якія ўспыхвалі пякельным агнём.
  
  Часам яму здавалася, што ў пэўны момант складаных, працяглых цырымоній гэтай гульні гульняў рабы па-сапраўднаму ўсвядомілі гэта. Ён мог бачыць гэта ў іх вачах; ён мог назіраць, як разуменне расце па меры стараннага паўтарэння болю, разьмеркаваных пакут, пакуль яно не перасягне страх і не выйдзе за межы слабой плоці. Так было і з гэтай дзяўчынай; веданне расло пад крыкамі. Веданне, якое было больш, чым мудрасць: што ўсё безнадзейна, і што выйсця няма; што жыццё не мае больш сэнсу, чым смерць, і што боль — фізічная боль, бясконцая боль, пачуццёвая пераважная боль — была самым блізкім да рэальнасці, што толькі можна было знайсці. Усе яны, вядома, сказалі, што ўдзячныя; ён прымусіў іх сказаць гэта. Гэта было адно з правілаў. Пакорлівая ўдзячнасць за боль, якая надавала ім сэнс і запэўнівала іх, што яны ўсё яшчэ жывыя.
  
  Карэта павярнула з Олд-Лондан-роўд на Бэнтам-Уэй, і фурман зменшыў хуткасць, калі яны пад'ехалі да брамы Інфант-Корта, невялікага закрытага кола, на які выходзілі фасады трох рэзідэнцый: герцага, яшчэ адной каралевы ў выгнанні і яго ўласнай.
  
  Шовелен быў у дастатковай ступені выведзены з задуменнасці тым, што карэта замарудзіла ход і спынілася перад варотамі, каб паглядзець, як двое ахоўнікаў — у форме з камічнай оперы прыдворных войскаў свергнутой каралевы - адкрылі вароты і махнулі карэце праязджаць. Ён усміхнуўся, калі за ім зачынілі вароты. Яго ахоўвалі, як каралеўскую асобу. Застегнув камізэлька і верхнюю гузік пінжака, ён дазволіў фурману спусціцца і адкрыць для яго дзверцы экіпажа, а затым асцярожна выйшаў і валюхаста накіраваўся да сваёй параднай дзверы. Фурман, які ведаў звычаі свайго гаспадара, ўскараскаўся назад на вадзіцельскае сядзенне і крануў карэту з месца, не спыняючыся для далейшых інструкцый. Шовелен чакаў, што яго слугі будуць весці сябе як аўтаматы, без падказак, без прызнання, без падзякі. Калі ён працягне руку за вячэрнім келіхам брэндзі, лепш, каб гэта было там. Як яно туды трапіла, яго не датычылася.
  
  Ад прыслужніка не патрабавалася і не чакалася, што ён будзе дзяжурыць ля ўваходных дзвярэй пасля паўночы; Шовелен не давяраў нічыёй асцярожнасці, акрамя сваёй уласнай. Ён адкрыў дзверы двума сваімі ключамі, запаліў свечку драўлянай бяспечнай запалкай і, цяжка ступаючы, падняўся па шырокай лесвіцы ў сваю спальню.
  
  Яго спальня ўяўляла сабой прастакутную пакой, значна даўжэй, чым у шырыню. Старадаўняя ложак з балдахінам на чатырох слупках стаяла ў далёкім канцы, далей ад вокнаў. Насупраць дзвярэй стаялі тры аднолькавых шифоньера і спецыяльна пабудаваны шафа-купэ трайнога памеру. Дэсманд Шовелен не сумняваўся, што можна быць удалечыні ад сваёй шырокай калекцыі касцюмаў і амуніцыі. Што б чалавек ні рабіў, ён павінен быць правільна апрануты для гэтага выпадку; і ад яго могуць запатрабаваць самых дзіўных учынкаў ў самыя кароткія тэрміны.
  
  Злева ад дзвярэй, у вялікіх створкавыя вокнаў, стаяў яго туалетны столік; і менавіта да яго ён накіраваўся, раскідваючы сваю вопратку направа і налева, калі ўваходзіў у спальню. Ён затрымаўся толькі для таго, каб запаліць газавую паліцу на сцяне і дзве свечкі з пчалінага воску ў простых парцалянавых падсвечніках на туалетным століку. Пінжак з сливового аксаміту ён павесіў на ручку высоўнай скрыні, камізэлька з залатой парчы павесіў на спінку крэсла, гальштук павесіў на латуневы кручок газавай лямпы. Начныя нагрузкі зрабілі Шовелена шчаслівым. Калі ён быў падаўлены, ён быў празмерна акуратны.
  
  Ён вывучаў свой твар у вялікім люстэрку на туалетным століку. Ён чуў, што здароўе цела і моц духу можна вызначыць, вывучаючы вочы. Шырока адкрыўшы павекі, ён утаропіўся на сябе праз шкло. Яму здалося, што зрэнкі маюць ненатуральны бляск, які сведчыць хутчэй пра гниении, чым пра здароўе. Ён страсянуў галавой, нібы адганяючы ненатуральную думка. Павінна быць, гэта з-за святла свечак або позняга гадзіны. Ён агледзеў свае шчокі. Яны здаваліся яму чырвонымі і апухлымі, і ён мог адрозніць малюсенькія сінія ніткі трэснутых вен пад скурай. Ён адсунуўся ад люстэрка. Я вяду нездаровы лад жыцця, падумаў ён. Гэтая думка, здавалася, пацешыла яго.
  
  Што гэта было? Нейкі рух у люстэрку? Што-то ззаду яго, які-то вялікі чорны прадмет, мільганула ў поле яго зроку ў цьмяным святле газавай лямпы.
  
  У пакоі з ім хто-то быў. Ён не чуў, як адчыніліся ці зачыніліся дзверы, але тым не менш—
  
  Шовелен не верыў у прывіды, але з амаль звышнатуральным жахам усхапіўся на ногі і павярнуўся тварам да невядомаму, няпрошанаму госцю. Ён ухапіўся за крэсла з цвердай спінкай, на якім сядзеў, і падняў яго на вышыню грудзей, агрэсіўна выставіўшы ножкі крэсла перад сабой, аглядаючы пакой праз трысняговыя дно.
  
  Спачатку ён падумаў, што памыліўся, так цяжка было разгледзець гэтага чалавека, але праз некалькі секунд дзеянні мужчыны зрабілі яго бачным. Шовелен зразумеў, што гэта быў не адзін з яго слуг, а высокі, нязграбны мужчына, якога ён ніколі раней не бачыў, апрануты ў што-то падобнае на вячэрні касцюм, прыкрыты шырокім чорным плашчом, які кружыўся вакол яго, яго твар хавала шыракаполы капялюш дзіўнага дызайну. Мужчына, здавалася, мацаў па кішэнях кінутага Шовеленом пінжака. Гэта было неверагодна! Прама тут, ва ўласнай спальні Шовлена, калі Шовлен ў пятнаццаці футаў ад яго размахвае цяжкім крэслам!
  
  "Хто вы?" Патрабавальна спытаў Шовелен, з некаторай гонарам адзначыўшы спакой свайго голасу. “Як вы сюды патрапілі? І што, у імя ўсяго святога, па-твойму, ты робіш?"
  
  Мужчына з раздражнёным бурчаннем адкінуў пінжак у бок і пачаў спрытна обшаривать кішэні камізэлькі. Прысутнасць Дэсмонда Шовелена, які павольна набліжаўся да яго з драўляным крэслам, трымаюць на ўзроўні пояса, здавалася, ніколькі яго не спыніла.
  
  Шовелен вырашыў, што гэта вызначана вар'ят, які ўцёк з якой-небудзь мясцовай лякарні. Любы рабаўнік пабег бы ў яго прысутнасці, а любы, у каго ёсць віды на яго, не стаў бы спыняцца, каб обшарить кішэні яго курткі. Шовелен разважаў, ці не паклікаць на дапамогу. План здаваўся нядрэнным, за выключэннем таго факту, што яго амаль напэўна ніхто не пачуе. Калі б яму ўдалося прайсці міма мужчыны да яго ложка, ён мог бы скарыстацца шнурком званка. Цяпер у каморы прыслужніка не было нікога, хто мог бы пачуць звон званочка, але праз чатыры з паловай гадзіны, калі дварэцкі спусціцца ўніз, каб пачаць свой працоўны дзень, ён убачыць маленькі сігнальны сцяжок на табло выкліку і прыйдзе даведацца, у чым справа.
  
  Мужчына скінуў камізэлька і ўпершыню павярнуўся да Шовелену. "Дзе гэта?" ён спытаў мерным, разважлівым тонам чалавека, які не бачыць у сваім пытанні нічога незвычайнага. Гэта магло быць "Які гадзіну?" або "Неапраўдана холадна, ці не праўда?" ад знаёмага на іпадроме. Але гэта было не так. Гэта быў незнаёмы ў плашчы, які знаходзіўся ў яго спальні ў чатыры гадзіны раніцы.
  
  "Дзе гэта?" - паўтарыў мужчына.
  
  "Што?" Спытаў Шовелен. "Глядзі, дружа". Ён зрабіў два крокі наперад і тыцнуў прывіда крэслам. “Я не ведаю, як ты сюды трапіў, ці што, па-твойму, ты робіш, але мне не смешна. Калі падумаць, то як ты наогул сюды трапіў?"
  
  Мужчына адкінуў крэсла ў бок, як неістотную рэч, і схапіў Шовелена левай рукой за каўнер кашулі. "Цацанка", - сказаў ён, прымушаючы Шовелена апусціцца на калені. "Дзе ты яго захоўваеш?" - спытаў я.
  
  Вантробы Шовелена скрутило вузлом ад страху. Ён адчуваў велізарнае жаданне захоўваць спакой, быць разважлівым, падтрымліваць гутарку са сваім няпрошаным госцем на сяброўскім узроўні. "Цацанка?" - спытаў ён. “Што належыць мне, то належыць і табе, запэўніваю цябе. Табе варта толькі спытаць. Якая цацанка? Я не захапляюся цацанкамі. У мяне шырокая калекцыя гальштукаў...
  
  "Цацанка", - паўтарыў мужчына. "Прылада, пячатка, знак д'ябла".
  
  "Д'ябальскі—" Дзіўнае выраз прамільгнула на твары Дэсмонда Шовелена; выраз разумення і страху. Яго правая рука сама па сабе пацягнулася ўніз і дакранулася да кішэні для брелка, вшитого ў верхнюю частку задняй паясы.
  
  "Такім чынам!" сказаў мужчына. Адвёў руку Шовелена ў бок, сунуў руку ў маленькі кішэню і выцягнуў круглы залаты медальён, выкананы ў выглядзе мініяцюрных кішэнных гадзін. Ён адкінуў вечка і зазірнуў унутр, і д'ябал, узяўшыся ў бокі, утаропіўся на яго ў адказ. Раўнамерна па знешняй баку гравюры, акружаючы і абмяжоўваючы д'ябла, былі выведзеныя загалоўныя літары D C L X V I.
  
  "А, гэтая цацанка", - сказаў Шовелен.
  
  Мужчына падняў Шовелена і шпурнуў яго праз увесь пакой. Шовелен стукнуўся аб падлогу, заскользил і пакаціўся, моцна стукнуўшыся аб высокія дубовыя борцікі ложка з балдахінам. Ён адчуў, як унутры яго нешта зварухнулася і зламалася, і моцная боль засяродзілася ў левай баку грудзей. Ён не страціў прытомнасці, але бурбалка розуму лопнуў ў яго мозгу, і ён пачаў хныкаць, як спалоханы дзіця.
  
  Глыбока ўнутры Шовелена была кропка ўсведамлення, назіральнік, які заставаўся адхіленым, насмешлівым і злёгку здзіўленым, у той час як яго цела сотрясалось ад страху і згортвалася ў тугі маленькі камячок на падлозе. Гэта было цікава; ён заўсёды меркаваў, што так і будзе.
  
  "Я заб'ю цябе", - сказаў цёмны чалавек, ідучы праз пакой. "Не блевай; нікога з астатніх не вырвала".
  
  Шовелен, абараняючыся, падняў правую руку перад тварам.
  
  Адкуль-то высокі цёмнавалосы мужчына дастаў кій. Ён паглядзеў на Шовелена амаль з спагадай. "Я павінен гэта зрабіць, вы разумееце", - сказаў ён. "Я вецер".
  
  Шовелен падавіўся, і яго вырвала прама на сваю белую кашулю.
  
  Высокі мужчына павярнуў кій і выцягнуў тонкі нож з вострым, як брытва, девятидюймовым лязом. "Вецер", - сказаў ён. Ён схіліўся над Шовеленом.
  
  ТРЫНАЦЦАЦЬ
  
  У ЧЫМ ПРАБЛЕМА
  
  
  
  Законы былі створаны для таго, каб іх парушаць.
  КРЫСТАФЕР НОРТ
  
  Fабо апошнія пяць дзён, з вечара свайго вяртання з абсерваторыі, прафесар Марыярці не выходзіў з свайго пакоя. Акружаны велізарнай стосам кніг, у асноўным узятых напракат у адной з бібліятэк Брытанскага музея, ён праводзіў кожны дзень, загарнуўшыся ў свой сіні халат, расцягнуўшыся на ложку за чытаннем або ходзячы ўзад-наперад па маленькаму прамавугольніка падлогі паміж ложкам і туалетным столікам, папіваючы чай і курэння турэцкія цыгарэты асаблівай маркі.
  
  "Больш за ўсё я пярэчу супраць цыгарэт", - сказала місіс Х. Барнетт за сняданкам у наступную пятніцу. “Спатрэбяцца месяцы, каб выветрить пах з штор і пологов на ложках. І калі ён сам не паліць гэтыя гадасці, ён не выносіць паху ".
  
  "Я знаходжу гэтыя перыядычныя выезды прафесара вельмі стомнымі", - сказаў Барнетт. “Гэта ўжо пяты раз за тыя два гады, што я тут, калі ён надоўга знікае ў сваёй спальні, і гэта заўсёды адбываецца ў самыя непадыходныя моманты. Тут усё павінна спыніцца, пакуль Марыярці кладзецца спаць і чытае аб трубкозубах ".
  
  "Вы няправільна зразумелі", - сказала місіс. Х., нахіляючыся наперад і размахваючы маффином з алеем перад тварам Барнэта. “Ён не адступае, у самай справе! На гэты раз прафесар працуе. Я працую з ім шмат гадоў і магу сказаць напэўна. Розніца ў тым, што ён паліць гэтыя цыгарэты. Калі надыходзіць апатыя, містэр Барнетт, ён паліць трубку. Калі справа тычыцца працы, гэта тыя брыдкія цыгарэты. А потым ён просіць прынесці яму канкрэтныя кнігі. Калі ён у чарговы раз злуе і адасабляцца ад свету, ён проста перабірае калекцыі ў бібліятэцы Гренвилла або Каралеўскай бібліятэцы Брытанскага музея ў алфавітным парадку ".
  
  "Такім чынам, прафесар старанна працуе там, наверсе, ходзячы ўзад-наперад", - сказаў Барнетт.
  
  "Гэта цалкам дарэчы", - сказаў маммер Толливер са свайго месца ў вялікім крэсле на чале абедзеннага стала, дзе ён еў страва са свежымі гарачымі кексы і керамічны гарлачык з джэмам. “І на гэта прыемна глядзець. Не тое каб вы маглі бачыць працэс — так бы мовіць, кручэнне колаў — гэта вынікі! Прафесар Марыярці сядзіць у сваім пакоі і разважае, і свеце лепш быць асцярожней!"
  
  Барнетт наліў трохі свежых вяршкоў у свой кавы і размешал іх адной з прыгожых лыжачак з карункавым узорам часоў каралевы Ганны з таго, што місіс Х настойвала называць "старым сервізам". "Як ты думаеш, аб чым ён думае, ходзячы ўзад-наперад і пыхкаючы турэцкім дымам?" ён спытаў.
  
  "Калі-то гэта было аб гравітацыі", - сказала місіс Х. "Аб тым, як яна ўтрымлівае ўсе зоркі і планеты на сваіх месцах. Ён назіраў у свой тэлескоп за гэтым астэроідам, які ён называе "кавалкам скалы, які верціцца вакол сонца', і было зусім трохі позна дабрацца туды, дзе ён павінен быў быць. Што ж, прафесар падняўся ў свой пакой і заставаўся там тыднямі, ходзячы ўзад-наперад і разважаючы пра гэта. Іншыя навукоўцы, магчыма, проста вырашылі б, што іх назірання былі памылковымі, але не прафесар! Калі ён спусціўся, ён напісаў пра гэта артыкул, у якой распавядаецца, як усе часткі Сусвету звязаны адзін з адным. Проста назіраючы за гэтым малюсенькім каменным шарыкам ў космасе ".
  
  - Дынаміка астэроіда, " сказаў Барнетт. “ Я бачыў гэта.
  
  “У іншы раз ён сканструяваў ахоўны газавы каўпак, які перакрываў бы падачу газу, калі б полымя згасла. А потым аднойчы ён напісаў эпічную паэму на класічным грэцкай мове ў гонар нямецкага археолага па імя Шліман.
  
  "Ці Было што-небудзь смачнае?" Спытаў Барнетт.
  
  Місіс Х. ўсміхнулася. Яна старанна прожевала і праглынула кавалачак маффина з алеем, перш чым адказаць: "Для мяне гэта было па-грэцку".
  
  Толливер фыркнуў. Барнетт нахмурыўся.
  
  "Гэта калі "я" становіцца рэальнай праблемай, калі прафесар "е" гучыць вось так", - прапанаваў Толливер. "Ну, я памятаю адзін раз, калі "ён прыдумаў", як прымусіць цэлае будынак знікнуць без следу".
  
  "Навошта яму гэта рабіць?" Спытаў Барнетт.
  
  "Гэта быў банк", - патлумачыў Толливер.
  
  "Ах!" - сказаў Барнетт. "Цікава, аб якой задачы ідзе гаворка на гэты раз — нябесным раўнанні або зямной галаваломцы".
  
  "Я думаю, гэта тое, што можна было б разгледзець у сферы бізнесу", - выказаў меркаванне Ражаны. “Гэты індыйскі джэнтльмен, кажа, яго завуць Сінгх, быў у прафесара два дні на гэтым тыдні. Ён адзіны хлопец, якога прафесар прыме".
  
  "О, так", - сказаў Барнетт. “Аўтар той дзіўнай запіскі. Што ён за чалавек? Як вы думаеце, у яго ёсць заказ для прафесара Марыярці?"
  
  Місіс Х. паднялася са свайго месца, шмыгнула носам, прамармытала: "А цяпер мне трэба заняцца сваёй працай", - і выйшла з пакоя.
  
  "Ёй не падабаецца чуць аб такіх рэчах", - пракаментаваў Толливер, паказваючы срэбнай лыжачкай на аддалялася спіну місіс Х."Ёй падабаецца лічыць, што "оу, мы ўсе жывем за кошт багацця, якое мы атрымалі ў спадчыну ад памерлых дзядзькоў. Той факт, што мы час ад часу парушаем закон у пагоні за нашымі сумленна заробленымі грошыкамі, з'яўляецца меркаваннем, на якім місіс Х. не любіць зацыклівацца. Яна сапраўдная прыстойная лэдзі."
  
  "Ёсць тыя з нас, каму не падабаецца, калі ім пастаянна нагадваюць аб беззаконьнях нашых, Маммер", - сказаў Барнетт. "Незалежна ад таго, наколькі справядлівымі мы можам сябе адчуваць у дачыненні да нашай канкрэтнай маралі, і незалежна ад таго, наколькі пераканаўчыя лагічныя довады мы можам прывесці ў апраўданне нашых дзеянняў, калі гэтая мараль або гэтыя дзеянні занадта моцна адрозніваюцца ад тых, у якія мы былі выхаваны верыць, барацьба за поўнае перакананне саміх сябе ніколі не будзе цалкам выйграная".
  
  Толливер паглядзеў на Барнэта, схіліўшы галаву набок і прыадчыніўшы рот - пастава, якая, па яго цвёрдым перакананні, азначала поўнае глыбокай пашаны трапятанне. Барнетту гэта больш здалося, што маленькі чалавечак толькі што праглынуў нешта, нечакана аказалася жывым. "Часам ты прыгожа кажаш", - сказаў Акцёр. "Прама як прафесар".
  
  "У тваёй прамовы таксама ёсць пэўны зачараванне, Маммер", - сказаў Барнетт. "У цябе самая дзіўная сумесь дыялектаў і вулічнага жаргону, якую я калі-небудзь чуў".
  
  "Гэта з-за таго, дзе я вырас", - сказаў Акцёр. “Якія былі паўсюль. Мае бацькі былі путешествующими людзьмі, яны былі. Даўжэй за ўсё, наколькі я памятаю, мы заставаліся ў адным месцы каля трох месяцаў. І гэта было, калі мой бацька зламаў руку. У тым сезоне мы прапусцілі ўсе спаборніцтвы з перашкодамі на поўначы Англіі ".
  
  “ Ваш бацька не быў жакеем, ці не так? - Спытаў Барнетт.
  
  “Не-а, вядома, няма. 'Яна працавала ў натоўпе, як і мая мама. Яна таксама выглядала па-сапраўднаму элегантна, калі працавала. 'Гэта быў лепшы соус, які я калі-небудзь бачыў. Ні з кім не працаваў. Сам ачысьціў пазнаку. Яны называлі яго 'Легкадумны Гары Толливер'.
  
  "Зразумела", - сказаў Барнетт. "Значыць, ты проста працягваў сямейную традыцыю, калі стаў кішэньніка".
  
  “Мой бацька навучыў мяне ўсім, што я ведаю. 'Ён быў лепш таго, кім я калі-небудзь быў. 'Вядома, у яго ёсць натуральнае перавага перада мной, ён некалькі вышэй ростам ".
  
  “Я б падумаў, што быць невысокім было б больш пажадана. Ты можаш як бы растварыцца ў натоўпе і знікнуць, пакуль падымаецца шуміха".
  
  "Гэта так не працуе", - сказаў Толливер. "Разгледзім адпаведныя памеры лісы і паляўнічага на ліс".
  
  "На першы погляд," з сумненнем прамовіў Барнетт, "гэта здаецца лагічным".
  
  "Вядома, гэта было выдатна, пакуль я выглядаў маленькім нявінным", - сказаў Толливер. “Мяне вазілі ў калясцы, я залазіў у кішэні штаноў, калі мы перадавалі цукеркі. Я маю на ўвазе, нават калі б хто-небудзь убачыў гэта дзеянне мімаходам, хто б у гэта паверыў? Я як цяпер чую гэта: лорд Сесіл паварочваецца да свайго суседа і кажа: 'Паслухайце, палкоўнік, вы гэта бачылі?'
  
  'Што?" - спытаў палкоўнік.
  
  "У сэра Генры проста 'аб'яву' абчысцілі кішэню!'
  
  "Ёй-богу!' - усклікае палкоўнік. 'Што за дурацкае ўяўленне! І дзе гэты мярзотнік, што гэта зрабіў?'
  
  "Вунь той нягоднік, вунь там', - кажа лорд Сесіл, паказваючы на дзіцячую калыску.
  
  "Што, маленькі чалавечак у капелюшы ад сонца, якому не можа быць больш трох гадоў?' - пытаецца палкоўнік. І даволі хутка, як бачыце, тэма размовы змяняецца па ўзаемнай згодзе".
  
  "Ты, павінна быць, была чароўным дзіцем", - сказаў Барнетт.
  
  "Быў", - пагадзіўся Толливер. "Доўгія гады".
  
  * * *
  
  Барнетт дапіў каву і падняўся наверх, каб пабачыцца з прафесарам Марыярці, перш чым пакінуць дом. Ён сустракаўся з міс Сесілі Перрин за ленчем у Хемпельмайера. Яму трэба было задаць ёй пытанне, які мог бы зрабіць гэта падзея адным з самых важных у яго жыцці, але спачатку трэба было паклапаціцца аб некаторых дэталях.
  
  Да здзіўлення Барнэта, Марыярці быў на нагах і апрануты па-дзённаму. Яго тўідавага касцюм наводзіў на думку пра паездку ў вонкавы свет, і, верагодна, у кірунку, аддаленым ад горада. Марыярці апісваў вопратку як "просты касцюм", але, тым не менш, звычайна ён быў правільна апрануты. "Заўсёды трэба правільна маскіравацца", - сказаў ён. А паколькі джэнтльмены ў горад не ходзяць у тўідавага касцюмах, прафесар, верагодна, накіроўваўся за горад.
  
  "Я як раз спускаўся", - сказаў ён Барнетту. “За кароткі час трэба будзе правесці шмат працы. Я выдаткаваў шмат гадоў, збіраючы з лонданскіх крымінальных колаў таленавітую і здольную каманду памочнікаў. Тых, каго Шэрлак Холмс называе маімі 'паслугачамі'. Гэта мужчыны і жанчыны, якія, будзь яны лепш народжаныя або ім быў бы прадастаўлены якой-небудзь шанец у жыцці, цяпер з гонарам служылі б Англіі ў якасці дзяржаўных дзеячаў, салдат або рамеснікаў. Але ў іх не было такога шанцу, таму замест гэтага яны служаць мне. І вось праца, якая запатрабуе ўсіх талентаў, усіх навыкаў, усіх мазгоў, якія я так старанна сабраў ".
  
  "Я так разумею, там ёсць праца", - сказаў Барнетт.
  
  - Праца! "Марыярці з задаволеным выглядам пацёр рукі. “ Мой дарагі Барнетт, мы збіраемся здзейсніць злачынства стагоддзя, ты і я.
  
  "Зразумела, прафесар", - сказаў Барнетт. "Толькі мы двое?"
  
  "Я мяркую, нам спатрэбіцца невялікая дапамогу", - сказаў Марыярці. “Дваццаці пяці ці трыццаці чалавек павінна быць дастаткова. І вынаходкі ўсіх маіх вопытных майстроў. У мяне ёсць заданне для Бенлеви, якое павінна спадабацца яму; і старога аптэкара Русу, і Гилчестеру, майстру маскарадаў. І мне трэба знайсці каго-небудзь, хто шые форму.
  
  "Гэта гучыць шырока", - сказаў Барнетт.
  
  Марыярці сабраў некалькі малюнкаў на лістах паперы, якія ляжалі ў яго на ложку, і склаў іх разам з некаторымі чертежными і геадэзічнымі інструментамі ў невялікі партфель. "Я адважуся сказаць, што ні адна іншая арганізацыя, акрамя маёй, не змагла б зрабіць такую спробу", - сказаў ён. "І, вядома, ні адзін іншы мозг, акрамя майго, не змог бы распрацаваць план, неабходны для пранікнення ў цесна пераплецена гняздо грозных абарончых збудаванняў, якія ахоўваюць наш прыз".
  
  "Што менавіта?"
  
  Марыярці ўзяў "Морнинг Геральд" і кінуў яе Барнетту. "Вывучы першую старонку", - сказаў ён.
  
  "Я думаў, ты ніколі не чытаеш газет", - сказаў Барнетт.
  
  "Толькі па справе", - адказаў яму Марыярці. "Ніколі для задавальнення".
  
  Барнетт разгарнуў " Геральд" і прагледзеў артыкула на першай паласе. "Паліцыя зьбітая з панталыку апошнімі слэшерскими выхадкамі", - прачытаў ён.
  
  "Без сумневу", - пракаментаваў Марыярці.
  
  Барнетт паглядзеў на яго, а затым зноў на газету. “ Значыць, справа не ў гэтым. Ён вывучыў загалоўкі. "Французскі чыноўнік, затрыманы немцамі ў Эльзас—Буланже, пратэстуе".
  
  Марыярці зашпіліў партфель, не падымаючы вачэй.
  
  "Законапраект аб самакіраванні зноў будзе прадстаўлены на разгляд парламента".
  
  Марыярці усміхнуўся.
  
  - "Лорд Іст прыбывае на Драконию".
  
  "А!" - сказаў Марыярці. “Вы маглі б больш падрабязна азнаёміцца з гэтым артыкулам. У ёй ёсць пэўныя цікавыя моманты".
  
  Барнетт прачытаў: “Лорд Іст, віцэ-кароль Індыі да таго часу, пакуль у лютым мінулага года яго не змяніў сэр Гары Уіцінгтан, прыбыў у Ліверпуль учора днём на борце парахода "Англа-Індыйская лінія" Дракония. Яго светласць адправіцца прама ў Лондан, каб прыняць меры па прыёме і транспарціроўцы па праве вядомай калекцыі індыйскіх артэфактаў Лорда Растануць.
  
  “Калекцыя, якая ўяўляе сабой шырокі збор археалагічных матэрыялаў, твораў мастацтва, каштоўных металаў і самацветаў з усяго індыйскага субкантынента, была перададзена лордам Востом ў бестэрміновую арэнду кароне для паказу ў абраных месцах па ўсім Лондане з нагоды надыходзячага залатога юбілею яе вялікасці.
  
  Калекцыя “Лорд Іст" павінна прыбыць у Плімут на борце лінкора Яе Вялікасці "Хорнблауэр" для транспарціроўкі па чыгунцы ў пяць музеяў Лондана, якія былі прызначаныя захавальнікамі на час святкавання Залатога юбілею, пасля чаго будзе абрана пастаяннае выставачнае месца і пабудавана падыходнае жыллё для калекцыі.
  
  “Спецыяльны цягнік, які плануецца перавезці неацэнны скарб лорда Растануць, будзе складацца з дваццаці вагонаў — дзесяці таварных для калекцыі і дзесяці спецыяльных вайсковых вагонаў для ваеннага суправаджэння. Прымаюцца незвычайныя меры засцярогі для аховы скарбы, якому, як мяркуюць нашаму карэспандэнту, пагражае індыйскае тайнае таварыства, якое ставіць сваёй мэтай звяржэнне брытанскага валадарства.
  
  "Лорд Іст насіў тытул віцэ-караля на працягу апошніх шасці гадоў і, як правіла, лічыцца, быў найбольш эфектыўным ў распаўсюдзе брытанскага праўлення па ўсім субкантыненту і распаўсюдзе цивилизующего ўплыву брытанскіх законаў і звычаяў на кожны куток гэтай велізарнай краіны".
  
  "Ён таксама," сказаў Марыярці, перарываючы чытанне Барнэта, " атрымаў поспех у разграбленні пятитысячелетней цывілізацыі такіх прадметаў, якія былі дастаткова безгустоўным або каштоўнымі, каб прыцягнуць яго ўвагу, і ў працэсе пашкодзіў, знявечыў або цалкам знішчыў усё, да чаго дакранаўся, чаго не жадаў або не разумеў. Гэты чалавек - вандал.
  
  Барнетт адклаў газету ў бок. "Я здагадваюся, у чым праблема, над якой вы разважалі апошнія некалькі дзён", - сказаў ён. "Прымаючы пад увагу гэтую артыкул у спалучэнні з тым фактам, што ў апошні час вас наведваў джэнтльмен індыйскага паходжання".
  
  “ Ах, Барнетт, у цябе ўсё-такі ёсць што-то ад даследчыка. Што да лепшага, паколькі менавіта для гэтага я ў асноўным наймаў вас на працягу апошніх двух гадоў. "Марыярці выйшаў з пакоя і накіраваўся наперадзе Барнэта ў яго кабінет. "Я мяркую, вы хочаце пагаварыць са мной", - сказаў ён, уладкоўваючыся ў скураным крэсле за сваім масіўным пісьмовым сталом.
  
  "Некалькі слоў, прафесар," сказаў Барнетт. “ Мне хутка трэба будзе сысці з хаты, але я падумаў, што лепш паведаміць вам аб прынятым мною вырашэнні.
  
  Некалькі секунд Марыярці моўчкі вывучаў Барнэта. "У вас ёсць маё адабрэнне і мае блаславення, чаго б яны ні каштавалі", - сказаў ён. “Стан шлюбу не для мяне. Па сваёй прыродзе гэта не могуць быць раўнапраўныя адносіны, і я б не стаў прымаць удзел ні ў якіх няроўных адносінах. Але я думаю, што вы, калі можна выкарыстоўваць метафару, з тых караблёў, якім патрэбен руль ".
  
  Твар Барнэта стала ярка-ружовым. "Паслухайце, прафесар," сказаў ён, гледзячы зверху ўніз на Марыярці, - як вы можаце ведаць, аб чым я збіраюся спытаць вас, перш чым я гэта зраблю?
  
  “ Элементарная праблема, мой дарагі Барнетт. Наколькі я разумею, наша пагадненне мінае крыху больш чым праз месяц?
  
  "Гэта так".
  
  “Так. І гэта не давала табе спакою. За апошнія тыдні ты некалькі разоў ўскосна згадваў аб гэтым факце. Звычайна за вячэрай. Такім чынам, пасля двух гадоў гарманічнага зносін вы хочаце ісці сваім уласным шляхам ".
  
  "Адкуль вы ведаеце, што я не хачу працягнуць кантракт яшчэ на год ці два?" Спытаў Барнетт.
  
  “Здаецца відавочным, што ў такім выпадку гэта не займала б вашых думак. Вы ведаеце, што я знаходжу, што наша размова здавальняючым, таму вы не можаце турбавацца аб тым, ці не збіраюся я выкінуць вас. Павінна быць, вы рыхтуецеся разарваць сувязь. Але дакладна гэтак жа, калі б вы ўжо дакладна вырашылі сысці, вы, несумненна, паведамілі б мне неўзабаве пасля прыняцця рашэння. Ты б, калі можна так выказацца, зняў гэта цяжар са сваёй грудзей.
  
  "Магчыма", - прызнаў Барнетт.
  
  “Такім чынам, калі мае назіранні і высновы завялі мяне так далёка, я сутыкнуўся з наступным пытаннем: вось мой давераны супрацоўнік, які плануе пакінуць маю службу. Але яго планы не вызначаныя, інакш ён, безумоўна, паведаміў бы мне. Такім чынам, яго сыход звязаны з якім-то будучым падзеяй, якое можа адбыцца не так, як чакалася. Спачатку, прызнаюся, я разглядаў магчымасць таго, што вы атрымалі прапанову ад якой-небудзь іншай арганізацыі; магчыма, што-то цалкам законнае, што-то якое прапануе большае ўзнагароджанне або больш цікавыя і разнастайныя заданні ".
  
  "Прафесар—"
  
  Марыярці падняў руку. “Але, падумаўшы, - сказаў ён, - я зразумеў, што гэтага не можа быць. Вы тут не нешчаслівыя. Вы адзін з тых, хто знаходзіць неабходную жыццёвую сілу ў нашых пачынаннях. Хуткае мысленне, хуткая рэакцыя, ўсюдыісны пах небяспекі - усё гэта служыць вам абязбольвальным і стымулюючым сродкам ".
  
  "Я прызнаю, што адчуваю сябе больш бадзёрым, нават больш энергічным, калі рызыкую сваім жыццём і свабодай на вашай службе", - сказаў Барнетт. "Але я не зусім упэўнены, што гэта самы разумны спосаб дасягнуць такога выніку".
  
  "Так далёка завяла мяне мая логіка", - сказаў Марыярці. “Далейшыя разважанні зрабілі відавочным, што вы рыхтаваліся зрабіць прапанову рукі і сэрца міс Сесілі Перрин. Калі яна пагодзіцца, вы захочаце звольніцца з маёй працы, паколькі гэта не па-рыцарску - прасіць яе выйсці замуж за чалавека, які, як мяркуецца, можа быць асуджаны за крымінальнае злачынства.
  
  "Гэта так", - сказаў Барнетт.
  
  "Таму я прапанаваў вам сваё адабрэнне і благаслаўлення".
  
  "Бессэнсоўна спрабаваць нешта ўтаіць ад вас, прафесар", - сказаў Барнетт. "Я сустракаюся з міс Перрин за ленчем і разлічваю абмеркаваць з ёй гэтую тэму ў гэты час".
  
  "Я таксама сумняваюся, што вы здзівіце юную лэдзі", - пракаментаваў Марыярці. "На маю вопыту, хоць мужчына і робіць прапанову, ён часта даведаецца пра гэта апошнім".
  
  "Баюся, што мне давядзецца адмовіцца ад сваіх паслуг вам, за выключэннем тых, якія паступаюць праз Амерыканскую службу навін", - сказаў Барнетт. "Гэта індыйскае прадпрыемства, верагодна, будзе апошнім, у якім я буду прымаць непасрэдны ўдзел".
  
  "Вы ўпэўненыя, што хочаце прыняць удзел у гэтым?" Спытаў Марыярці. "У рэшце рэшт, застаўся ўсяго месяц, а вяселле на носе—"
  
  "Лэдзі яшчэ не прыняла мяне", - сказаў Барнетт. “Я, вядома, спадзяюся, што яна прыме, але калі няма, мне, напэўна, спатрэбіцца што-небудзь, каб адцягнуцца ад яе адмовы. І калі яна пагодзіцца, што ж, я ўпэўнены, што шлюб будзе доўжыцца некалькі месяцаў. І, прачытаўшы апісанне ў газеце— " Ён зрабіў паўзу. “ Што ж, дазвольце мне сфармуляваць гэта так. Калі вы плануеце забраць груз скарбаў з "Хорнблауэра" або з ваеннага цягніка, гэта тое, чаго я ні за што на свеце не прапушчу!"
  
  ЧАТЫРНАЦЦАЦЬ
  
  МАСТАЦТВА ВЫЯЎЛЕННЯ
  
  
  
  І вось, паміж заходам і зарой,
  Яго дзённая праца і яго начная праца скончаны;
  І вось, паміж надыходам цемры і світаннем,
  Яго няма, і ніхто не ведае аб такім.
  АЛДЖЕРНОН ЧАРЛЬЗ СУИНБЕРН
  
  "Я, калі вы незадаволеныя маімі справаздачамі або прагрэсам, якога я дамогся ў расследаванні, "сказаў Шэрлак Холмс, устаючы са свайго крэсла з адкідной спінкай і устремляя востры, пранізлівы погляд на чалавека, які сядзіць насупраць за сталом," тады, у што бы то ні стала, паклічце іншага следчага. З гэтага моманту я буду лічыць сябе адхіленым ад справы і не буду выстаўляць рахунак. Калі ласка, патэлефануеце вашаму клерку і папытаеце яго забраць маё паліто ".
  
  "Не, не, містэр Холмс, вы няправільна зразумелі", - сказаў граф Арундейл, ускокваючы на ногі і заспакаяльна кладучы руку на плячо Холмса. “Мы ўсе засмучаныя тым, што гэты забойца не быў затрыманы, але я задаволены тым, што ні адзін чалавек не змог бы зрабіць больш, чым вы, распачаўшы гэтую спробу. Вашы справаздачы сапраўды поўныя дэталяў, якія былі ўпушчаныя з-пад увагі звычайнай паліцыяй.
  
  Холмс адкінуўся на абцягнутае парчой сядзенне свайго крэсла і змрочна ўтаропіўся праз стол. "Я прыношу прабачэнні за тое, што так лёгка крыўджуся, мілорд", - сказаў ён. “Але гэта прыкрая праблема, з якой вы мяне азнаёмілі. З кожным наступным забойствам наш забойца прымудраецца станавіцца ўсё больш незаўважным. Гэта супярэчыць майму вопыту. Ёсць што—то — нейкі істотны факт, - што звязвае гэтыя забойствы, які я не ў стане ўлавіць. Я ўпэўнены, што гэта значыць, у тых дакументах, якія кідаюцца мне ў вочы. Я перачытваў іх незлічоная колькасць гадзін, як паліцэйскія справаздачы, так і мае ўласныя нататкі. Я адчуваю, што адказ ёсць, часам мне здаецца, што я амаль знайшоў яго, і ўсё ж ён выслізгвае ад мяне ".
  
  "Вы далі нам апісанне забойцы", - адзначыў лорд Арундейл. “Тое, што звычайная паліцыя была не ў стане зрабіць. І гэта пры тым, што ніхто не бачыў гэтага чалавека".
  
  “Ба! Апісанне, якое падышло б тысячам мужчын, разгульваюць у гэты момант па Лондане". Холмс ўдарыў кулаком па краі стала. “ Кажу вам, мілорд, гэта зводзіць з розуму!
  
  Дварэцкі лорда Арундейла, старажытны слуга ў чырвоных аксамітных брыджах да каленяў і куртцы з ластаўчыным хвастом, пастукаў у дзверы кабінета і адчыніў яе. "Прыбыў граф д Ивер, мілорд," абвясціў ён, прамаўляючы імя "Дивер".
  
  "Праводзіце яго, Тресхэмптон," сказаў лорд Арундейл. Ён павярнуўся да Холмсу. “Прозвішча вымаўляецца як "слановай Ивер", - патлумачыў ён, цалкам падкрэсліваючы яе французскае паходжанне. “Граф зацікаўлены ў гэтай справе. У яго ёсць тое, што мы б назвалі з юрыдычнага пункту гледжання "інструкцыяй па назіранні" ад лорда-захавальніка друку. Сама яе вялікасць вельмі занепакоеная. Па відавочным прычынах яна не жадае, каб пра гэта стала вядома. Д Ивер, як мне далі зразумець, рэгулярна выязджае за мяжу па даручэнні Міністэрства ўнутраных спраў з даручэннямі канфідэнцыйнага характару. Яго лічаць вельмі праніклівым і здольным. Некаторыя людзі знаходзяць яго даволі грубым — я вас папярэджваю.
  
  “ Я разумею, мілорд, - задуменна сказаў Холмс, - але, вядома...
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  “ Нічога— нічога важнага. Але скажыце мне — граф д Ивер? Вядома, гэта не брытанскі тытул, ні па стылі, ні па назве.
  
  "Тытул французскі," сказаў лорд Арундейл, " але слановай Иверы апошнія сто гадоў ангельцы. Прадзед цяперашняга графа, або хто-то ў гэтым родзе, апярэдзіў Рабесп'ера на адзін скачок. Выбраўся з рэвалюцыйнай Францыі з трыбухамі, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе."
  
  Граф быў хударлявым, вытанчанага выгляду мужчынам з акуратна падстрыжанай бародкай, якая надавала яго твару вуглаватыя выраз. Стагоддзе, праведзенае яго сям'ёй у Англіі, не адбілася на яго гусце ў вопратцы; сіні двухбортным пінжак з хусткі прыкрываў белы камізэлька ў кветачку з ледзь прыкметным карункамі ўздоўж каўняра. Уражанне было настолькі небританским, настолькі парыжскім, што выходзіла за рамкі густу гэтага лонданскага джэнтльмена. Але граф д Ивер зносіў гэта добра. Кожнае яго рух адлюстроўвала щегольство і самаўпэўненасць, якія ясна давалі зразумець, што ён не шануе ніякай думкі, акрамя свайго ўласнага. Ён увайшоў у пакой і спыніўся пасярод дывана, яго погляд кідаўся па баках, як у драпежнага жывёлы ў пошуках свайго абеду.
  
  Граф Арундейл ўстаў і прадставіў нас адзін аднаму. "Містэр Холмс як раз збіраўся абмеркаваць са мной некаторыя высновы, да якіх ён прыйшоў", - сказаў ён.
  
  “ Я чытаў вашы справаздачы, - сказаў д Ивер, гледзячы на Холмса зверху ўніз са сваім арліным носам, - і справаздачы паліцыі. Паліцыя - няўклюда. Вы праяўляеце трохі ўяўлення, містэр Холмс. Але ўсё ж, падобна на тое, мы зусім не наблізіліся да пайманне нашага забойцы.
  
  "На жаль, гэта праўда", - прызнаў Холмс. “Працаваць пакуль не было над чым. Першыя чатыры забойствы адбыліся да таго, як мяне выклікалі. Такім чынам, я не мог агледзець месцы злачынстваў да тых часоў, пакуль тузін іншых людзей не разабрала найбольш навадныя на разважанні доказы. Тры пакоі для забойстваў былі прыбраныя да таго, як я іх убачыў. Тым не менш, было выяўлена некалькі цікавых фактаў. Я ініцыяваў некалькі кірункаў расследавання, але пакуль усе яны аказаліся безвыніковымі".
  
  "У вашым апошнім справаздачы ёсць апісанне чалавека, якога вы лічыце забойцам," сказаў д Ивер. “ Наколькі гэта здагадкі?
  
  "Я ніколі не будую здагадак", - сказаў Холмс. “І калі б я быў схільны будаваць здагадкі, я, вядома, не стаў бы рабіць гэтага ў сваіх справаздачах. Тое, што я выклаў вам, - гэта маё ўзважанае меркаванне, заснаванае на расследаванні і дэдукцыі. Яно можа апынуцца няслушным ў адной або двух дэталях, але ў цэлым яно дакладнае. "
  
  Граф д Ивер ўзгрувасціўся на адзін з крэслаў з адкідной спінкай, яго цела было нацята і злёгку нахілена наперад, рукі скрыжаваўшы на масіўным залатым набалдашнике кія чорнага дрэва. "Можа, яно і дакладнае," адрэзаў ён, - але карыснае - няма! Ваша апісанне гэтак жа расплывіста, як легендарны 'высокі цёмнавалосы мужчына' варажбіткі."
  
  "Магчыма, адрывачна, граф д Ивер," сказаў Холмс, " але наўрад ці расплывіста. Рост мужчыны ад пяці футаў дзесяці да шасці футаў, важыць каля дванаццаці стоун, ён не падлетак і не старац — я ацэньваю яго ўзрост у сорак-сорак пяць, але тут я мог бы памыліцца. У яго светла-каштанавыя валасы сярэдняй даўжыні, апранаецца як джэнтльмен, вонкава не знявечаны і, верагодна, з'яўляецца усходнееўрапейцам. Калі так, то ён свабодна гаворыць па-ангельску ".
  
  “ Няўжо? - Спытаў Слановай Ивер, і ў яго голасе прагучала арыстакратычнае сумнеў. “ І гэта апісанне чалавека, якога ніхто не бачыў, складзена па кавалачках з вашага агляду пакояў, дзе эксперты Скотленд-Ярда не змаглі знайсці ніякіх доказаў. Скажыце мне, ці ёсць што-небудзь яшчэ, што выслізнула ад прафесіяналаў?"
  
  "Некалькі прадметаў," сказаў Холмс, відавочна, не звяртаючы ўвагі на саркастычны тон слановай Ивера. “Гэты чалавек у добрай фізічнай форме, атлетичный і дужы. Ён выбірае свае ахвяры старанна, не наўздагад. Ва ўсіх забітых мужчын ёсць — што тычыцца забойцы — што-тое агульнае.
  
  Д Ивер нахіліўся наперад у сваім крэсле, яго вочы, падобныя на цёмныя свярдзёлак, ўпіліся ў Холмса. “ І гэта?
  
  Холмс паківаў галавой. “ Гэтага я не магу вам сказаць. Менавіта гэты момант выслізнуў ад мяне.
  
  “ Значыць, гэта не праца вар'ята? - Спытаў лорд Арундейл.
  
  "Наадварот, мілорд", - сказаў Холмс. “Гэта, відавочна, праца вар'ята. Але забойства не выпадковыя. У гэтага вар'ята ёсць схема, мэта, фіксаваны задума. І ён ведае што-тое, чаго не ведаем мы.
  
  "Што вы маеце на ўвазе?" Спытаў лорд Арундейл.
  
  “ Зірніце на гэта з іншага боку, мілорд. Выкажам здагадку, што забойца ненавідзіць чырвоны колер і забівае ўсіх, каго бачыць апранутым у чырвонае. Што ж, тады заканамернасць павінна быць відавочнай, але мы яе не бачым. Мы дальтоники. Мы не можам раскрыць гэта гіпатэтычнае справа да таго часу, пакуль хто-небудзь, не які пакутуе барваслепасць, выпадкова не згадае, што ўсе ахвяры былі апранутыя ў чырвонае ".
  
  “ Вы мяркуеце, што гэтыя ахвяры якім-небудзь чынам звязаны адзін з адным? - Спытаў граф д Ивер.
  
  “Так, я б сказаў так. Што-то пэўны, акрамя відавочнага падабенства полу і класа".
  
  “ Чаму? Якія ў вас ёсць доказы гэтага?
  
  “ Доказы? У мяне няма нічога настолькі веского, каб называцца 'доказам'. У мяне ёсць, хутчэй, намёкі, здагадкі; нічога лепшага. Аднак у мяне таксама ёсць свае веды і вопыт, і на гэтым я засноўваю сваю выснову ".
  
  “ Вы не знайшлі нічога, што пацвердзіла б мае асцярогі адносна сувязяў з замежнікамі? - Спытаў лорд Арундейл.
  
  "Ніякіх", - сказаў Холмс. "Менавіта ў пошуках гэтай магчымасці я збіўся з шляху некалькі дзён таму і апынуўся ў загарадным маёнтак майго старога сябра прафесара Джэймса Марыярці".
  
  "Я чытаў пра гэта", - сказаў лорд Арундейл. “У паліцэйскім справаздачы аб рэйдзе не было падрабязнасцяў. У мяне было адчуванне, што многае ўпушчана".
  
  “Гэта не мае значэння, мой спадар. Гэта была памылка. Часам спецыяльныя веды могуць збіць з шляху праўдзівага. Веданне таго, што ёсць адзін вялікі злыдзень, які яшчэ не павешаны, можа часова асляпіць чалавека ад таго факту, што іншыя ліхадзейства могуць суіснаваць. Я яшчэ не да канца ўпэўнены, што Марыярці не мае дачынення, але павінен прызнаць, што на гэта паказвае перавага доказаў ".
  
  "Гэтыя 'намёкі' на агульную сувязь паміж ахвярамі", - сказаў граф д Ивер. "На якога роду фактах, падказках яны заснаваныя?"
  
  Холмс павярнуўся тварам да графу. "Я б аддаў перавагу пачакаць, пакуль у мяне не будзе магчымасці сабраць яшчэ некалькі фактаў", - сказаў ён. “Мне не падабаецца выкладаць свае высновы па частках такім чынам. Я пагадзіўся інфармаваць вас аб маіх поспехах толькі з-за незвычайных абставінаў і таму, што яе вялікасць зацікаўлена. Гэта не мой звычайны спосаб дзеянняў, і мне гэта не падабаецца.
  
  "Мой дарагі містэр Шэрлак Холмс," сказаў граф д Ивер, - у нас няма часу, каб вы збіраліся. Ёсць рашэнні, якія павінны быць прыняты цяпер, і каб прыняць іх разумна, мы павінны валодаць усёй даступнай інфармацыяй. Я ўпэўнены, вы разумееце. Ён усміхнуўся. Яго зубы былі роўнымі і белымі і выраблялі ўражанне вострых.
  
  "Дазвольце нам распавесці вам, што адбываецца, містэр Холмс", - сказаў лорд Арундейл. “За апошнія шэсць тыдняў у Лондане было забіта шэсць чалавек. Усё джэнтльмены з вышэйшага грамадства. Усе, відавочна, забітыя адной рукой, калі знаходзіліся ва ўласным доме — у некаторых выпадках у сваіх спальнях. Паліцыя была нямоглая спыніць гэтыя напады".
  
  "Цяжка спыніць тое, чаго вы не ў стане прадбачыць", - пракаментаваў Холмс.
  
  "Містэр Холмс," сказаў лорд Арундейл, "людзі становяцца неспакойнымі".
  
  "Людзі," сказаў Холмс, "ведаюць толькі аб пяці з шасці забойстваў".
  
  "І гэта таксама добра," сказаў граф д Ивер.
  
  “Улічваючы, наколькі избирательен наш забойца, - пракаментаваў Холмс, - становіцца ясна, што для пераважнай большасці жыхароў Лондана было б лепш не турбавацца аб тым, што іх пераедзе трамвай. Калі толькі гэта не мужчына старэй трыццаці пяці гадоў, з прыбыткам, які перавышае дваццаць тысяч фунтаў у год, і не прэтэндуючы на арыстакратызм, ён амаль напэўна не апынецца ў маленькім спісе нашага забойцы.
  
  "Справа ў тым," сказаў лорд Арундейл, " што калі таямнічы забойца можа забраць гэтыя шэсць жыццяў без таго, каб мы змаглі спыніць яго, то ніхто ў Лондане не знаходзіцца ў бяспецы. І людзі, нават звычайныя людзі, якія, па агульным прызнанні, не з'яўляюцца мішэнямі, пачынаюць гэта адчуваць. У горадзе нарастае пэўны нервовае напружанне ".
  
  "Я прызнаю гэта", - сказаў Холмс.
  
  "Апошнія буйныя беспарадкі ў Лондане былі больш за дваццаць гадоў таму," сказаў лорд Арундейл, - але гэта можа справакаваць пачуцці, якія прыводзяць да беспарадкаў".
  
  Холмс пастукаў пальцам па стале. “Пачуццё, якое прыводзіць да беспарадкаў, - сказаў ён, - лягчэй справакаваць тым паводзінамі, якому ў цяперашні час патурае паліцыя. Па, я мяркую, падгаворванні Міністэрства ўнутраных спраў.
  
  "Мы павінны заняць іх справай", - сказаў граф д Ивер. “Няхай яны адчуваюць, што яны чагосьці дамагаюцца. Гэта неабходна для іх маральнага духу".
  
  “ Шукае ўсіх, хто калі-небудзь быў арыштаваны за злачынства за апошнія пятнаццаць гадоў? - Спытаў Холмс. “ У Скотленд-Ярда няма людзей для такой працы. У выніку людзі, якіх яны затрымліваюць, падвяргаюцца ганенням проста таму, што ў паліцыі няма часу, каб правільна выконваць сваю працу. Вы выклікаеце асцярогі ў крымінальных колаў, а гэта не самы лепшы спосаб падтрымліваць закон і парадак ".
  
  "Несумненна", - сказаў граф д Ивер. “Але мэтазгоднасць - не лепшая аснова для падтрымання правапарадку. Скажыце мне, якія вы знайшлі доказы, якія, па вашаму думку, паказваюць на тое, што ахвяры гэтых забойстваў маюць нейкую асаблівую сувязь?
  
  - Акрамя драматычнага сведчанні іх агульнай лёсу? Холмс адкінуўся назад і переплел пальцы. “Я раскажу вам, - сказаў ён, - але папярэджваю, што на вас гэта не зробіць такога ўражання, як на мяне. Гэта тонкі скрутак, які бачыць толькі дасведчаны назіральнік. І прама зараз гэтыя доказы носяць папярэдні характар, паколькі я не ведаю, куды яны вядуць. Мне трэба больш часу. Мне патрэбныя дадатковыя доказы ".
  
  "Вы думаеце, што яшчэ некалькі забойстваў дадуць вам неабходныя доказы?" - Спытаў лорд Арундейл.
  
  “ Цалкам дакладна, мілорд. І паколькі няма ніякіх прыкмет таго, што забойца плануе спыніцца, я мяркую, што неабходныя доказы хутка з'явяцца.
  
  Д Ивер нахмурыўся. “ Бессардэчная кропка гледжання.
  
  “Калі б я мог злавіць забойцу цяпер, - сказаў Холмс, - я б гэта зрабіў. З іншага боку, калі б ён спыніў забойства цяпер, не назваўшы сябе, я б палічыў гэта пераважней, чым здзейсніць апошняе забойства, якое завабіць яго ў пастку. Я не бессардэчны, проста рацыянальны. "
  
  Лорд Арундейл ўздыхнуў. "Я рады, што гэта не падобна на палітычнае злачынства", - сказаў ён. “Я б не хацеў, каб мяне абвінавачвалі ў тым, што я вырашаю, якая з вялікіх еўрапейскіх дзяржаў знішчае ангельскую арыстакратыю. Яшчэ менш мне хацелася б прадпрымаць нейкія дзеянні супраць такой улады або вінаваціць яе на якім-небудзь грамадскім форуме ў такім мярзотныя ўчынак ".
  
  “ Вінаваціць? Граф д Ивер фыркнуў. “ Размовы ніколі нікога не даводзілі да хрыпаты. Адплата - вось ключ да міжнародных адносінах. Вока за вока. Ён нецярпліва пастукваў кіем па драўлянай падлозе. "А зараз," звярнуўся ён да Холмсу, " раскажыце нам вашу тэорыю аб злучным звяне паміж забойствамі.
  
  Холмс задумаўся. "Пэўныя падабенства паказваюць на агульную справу", - сказаў ён. "Напрыклад, забойца абшукваў небудзь пакой, альбо цела кожнай з ахвяраў".
  
  "Гэта гучыць зусім нармальна", - сказаў лорд Арундейл. "Не тое каб я валодаў нейкімі вялікімі ведамі пра тое, што нармальна для забойцы; але я павінен думаць, што калі хто-то збіраецца ўзяць на сябе праца, каб забіць каго-то, ён хацеў бы што-то ад гэтага атрымаць".
  
  "Рабаванне не было матывам ні для аднаго з гэтых забойстваў", - сказаў Холмс.
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў граф д Ивер. “Гэта многае вызначаецца з справаздач. Не галоўны матыў, вядома. Але хуткі пошук нейкага надзвычай партатыўнага багацця? Я маю на ўвазе, што чалавек, які здзейсніў забойства, цалкам верагодна, гатовы да крадзяжу.
  
  "У лорда Уолбайна пры сабе былі кішэнныя гадзіны," сказаў Холмс, " вырабленыя Пронзини і Уилкоксом. Адна толькі перагародчатая інкрустацыя корпуса павінна была б зрабіць яго нацыянальным здабыткам. Я не магу прыдумаць нічога больш партатыўнага. Нават самы заняпалы скупшчык крадзенага адчуў бы сябе вінаватым, прапанаваўшы за яго менш за пяцьсот фунтаў.
  
  "Злыдзень, кім бы ён ні быў, мог гэтага не заўважыць", - сказаў лорд Арундейл.
  
  "У Айседоры Стэнхоуп была рубінавым шпілька памерам з яйка малінаўкі", - сказаў Холмс. “У Джорджа Венна на століку ля ложка ляжала пяцьдзесят фунтаў банкнотамі Банка Англіі. У сэра Джэфры Крукстаффа у кішэні ляжаў масіўны залаты партабак, а ў верхнім скрыні яго сакрэтніка захоўвалася шырокая калекцыя манет. Нічога з гэтага не было патурбаваны."
  
  "Значыць, нічога не было скрадзена?" спытаў слановай Ивер.
  
  - Я мяркую, - асцярожна пачаў Холмс, - што што-то было выкрадзена. Забойца шукаў і знаходзіў які-небудзь маленькі прадмет на месцы кожнага з сваіх забойстваў. Гэты прадмет - тое, што ён забраў з сабой.
  
  “ Які прадмет? - Спытаў лорд Арундейл.
  
  "Гэтага я не ведаю", - сказаў Холмс. "Лагічныя высновы дазваляюць выказаць здагадку, што ён быў невялікім, нічым не характэрным, яго лёгка было схаваць пры чалавеку і ён не ўяўляў асаблівай каштоўнасці".
  
  - Вы кажаце, што забойца-той забраў у кожнай з сваіх ахвяр? Як вы думаеце, што гэта магло быць? - Спытаў граф д Ивер.
  
  "Магчыма, ключ," выказаў здагадку Холмс. “ Ці якой-небудзь медальён або пячатку.
  
  “ Ключ да чаго? - Спытаў лорд Арундейл.
  
  Холмс усміхнуўся. “Я б вітаў ідэі на гэты конт, мілорд. Адзінае, што я б выказаў здагадку, гэта тое, што, якім бы ні быў прадмет, у кожнай з ахвяраў ён быў ідэнтычным".
  
  Граф д Ивер моўчкі ўтаропіўся на Холмса, яго думкі, відавочна, былі дзе-то далёка. Лорд Арундейл задуменна стукаў пазногцямі па паліраванай паверхні свайго стала. “Нейкі маленькі прадмет, “ сказаў ён, - канфіскаваны ў кожнай з ахвяраў і ідэнтычны ў кожным выпадку. Чаму вам здаецца, што ў кожным выпадку гэта адзін і той жа прадмет?"
  
  "Забойца, несумненна, шукаў якой-то канкрэтны прадмет", - сказаў Холмс. “Такая настойлівасць паказвае на тое, што прадмет, якім бы ён ні быў, павінен быць якім-небудзь чынам часткай матыву злачынства. Вядома, было б празмернай даверлівасцю меркаваць, што ў кожным канкрэтным выпадку гэта быў іншы аб'ект.
  
  "Я нічога пра гэта не ведаю", - сказаў граф д Ивер. “Магчыма, наш забойца - свайго роду фетышысты. Магчыма, ён проста хоча атрымаць які-небудзь маленькі сувенір ад кожнай з сваіх ахвяр. Што-небудзь, што можна было б надзець на ланцужок ад гадзін.
  
  "Магчыма". Холмс ўстаў. “Ці ёсць яшчэ які-небудзь спосаб, якім я магу дапамагчы ці адукаваць каго-небудзь з вас, джэнтльмены, у дадзены момант? Няма? Тады я вярнуся да сваіх расследаваннях. Магчыма, калі пашанцуе, я змагу прадухіліць яшчэ адно забойства. Але я не настроены аптымістычна, мілорд. Я баюся, што пральецца яшчэ больш крыві, перш чым мы дабяромся да сутнасці гэтай справы.
  
  "Трымайце нас у курсе," сказаў лорд Арундейл.
  
  "Я так і зраблю, мілорд," запэўніў яго Холмс.
  
  ПЯТНАЦЦАЦЬ
  
  СЦІПЛАЕ ПРАПАНОВУ
  
  
  
  Калі Хлорис прыходзіць у храм,
  Натоўпу пакланяліся перад яе падзеннем:
  Яна можа ўваскрэсіць мёртвых з магіл,
  І ўспомніць усе жыцця, акрамя маёй.
  Я толькі па каханні створаны
  Для таго, каб быць ахвярай за чалавецтва.
  ДЖОН ДРАЙДЕН
  
  Калічалавек знаходзіцца ва ўладзе моцных эмоцый, нязначныя падзеі могуць мець велізарнае значэнне. Бенджамін Барнетт спыніўся каля кветкавага кіёска па шляху на ленч з Сесили Перрин і купіў букецік фіялак. Затым, прайшоўшы апошнія некалькі кварталаў да рэстарана, ён злавіў сябе на тым, што глядзіць на кветкі і думае, якім вартым жалю, недарэчным падарункам яны былі для жанчыны, на якой чалавек збіраўся ажаніцца. Гэтая думка ператварылася ў перакананне, і таму ён спыніўся ў кандытарскай і абраў фунт шакаладных цукерак, якія былі загорнутыя ў прыгожую паперу і перавязаныя банцікам. Але потым, пасля таго як ён заплаціў за шакалад, нерашучасць вярнулася, і ён выявіў, што не можа зрабіць выбар паміж кветкамі і шакаладнымі цукеркамі.
  
  Барнетт зразумеў, што праблема была не ў падарунках. Яму б хацелася падарыць ёй што-небудзь важнае — кальцо, падвеску, брошка, абсыпаную каштоўнымі камянямі, - але ён не мог гэтага зрабіць. Гэта было б у вельмі дрэнным тоне да тых часоў, пакуль ён афіцыйна не папросіць яе рукі ў яе бацькі. Але ў дадзеных абставінах, абмяжоўваючыся сімвалічным падарункам, кветкі былі прыемныя. Шакалад быў прымальным. Ад самага немінучага прапановы рукі ў яго сталі ліпкімі, а сэрца забілася ў грудзях з патроенай частатой. Ён, вядома, хацеў папрасіць яе — больш за ўсё на свеце ён хацеў, каб Сесілія Перрин стала яго жонкай. Ён цвёрда меў намер папрасіць яе. Але не быў упэўнены, што сапраўды зможа. Ён адчуў, як яго сэрцабіцце пачасцілася, калі ён проста ішоў з букетам кветак пад пахай і фунтам шакаладных цукерак пад локцем іншы і думаў аб тым, каб зрабіць прапанову Сесили.
  
  Што, калі яна адмовіць мне? падумаў ён. Што, калі яна пяшчотна ўсміхнецца мне і скажа: “Бенджамін, ты ведаеш, што я сапраўды люблю цябе, але як брата. Я ніколі не думаў пра цябе па-іншаму! У рэшце рэшт, гэта магло здарыцца. Ён ведаў, што яна любіць яго, але не быў упэўнены, што справа ідзе далей. Што, калі яна пасмяецца над ім?
  
  У цэлым, вырашыў Барнетт, жанчынам у гэтым грамадстве жылося значна лепш, чым мужчынам. Прасіць даводзілася мужчынам. Усе, ад "ці Магу я запрасіць вас на танец?" да "Вы выйдзеце за мяне замуж?" Калі жанчыне адмаўлялі, то гэта было ўскосна, таму што яе не пыталіся; і калі ніхто не ведаў, што яна чакала, што яе папросяць, то гэта заставалася асабістым горам. Рамантычныя сляды ўпушчанай магчымасці ў мінулым можна было ўбачыць у выглядзе таямніцай тугі ў вачах, зацкаваных любоўю. Мужчына быў адкінуты як публічны акт, прамое выстаўленне сваіх самых патаемных жаданняў і самых патаемных пачуццяў на пасмешышча натоўпу, прыніжэньне, якое можна было адчуць як фізічную боль, як нож пад лыжачкай.
  
  Калі Барнетт падышоў да ўваходных дзвярэй "Хемпельмайера", яму ўсё яшчэ даводзілася выбіраць паміж шакаладам і кветкамі. Ён быў перакананы, што, увайшоўшы з імі абодвума, ён будзе выглядаць недарэчна. І калі ёсць што-тое, чаго закаханы мужчына трываць не можа, бо гэта выглядаць смешным. Асабліва з тых часоў, як ён разумее, што на словах і на справе ён ужо дастаткова смешны без старонняй дапамогі. Па крайняй меры, так сцвярджаў містэр Уайлд, любімы эпиграмматист Амерыканскай службы навін. Але, з іншага боку, містэр Уайлд, падобна, не вельмі любіў жанчын.
  
  Барнетт паглядзеў на свае два пакупкі і зразумеў, што яму прыйдзецца прымаць адвольнае рашэнне.
  
  “ Вы жанатыя? - спытаў ён пажылога швейцара, які адчыніў перад ім мудрагеліста дзверы са шклом і латунню.
  
  "За апошнія дваццаць восем гадоў, сэр", - сказаў швейцар. “Дзевяць малых. Некаторыя з іх ужо не такія маленькія".
  
  "Што ж, тады трымай", - сказаў Барнетт, працягваючы мужчыну старанна загорнутую скрынку шакаладных цукерак. "Падарунак для тваёй жонкі".
  
  “ Дзякую вас, сэр. Швейцар дакрануўся косткамі пальцаў да палёў сваёй форменнай фуражкі. “ Вялікае вам дзякуй.
  
  Сесілія, як прынцэса, сядзела на мяккім плюшавым канапе ў прыёмнай, чакаючы Барнэта. “ Ты як раз своечасова, - сказала яна. “ Вы спазніліся на чвэрць гадзіны.
  
  "Выбачайце", - сказаў Барнетт. “Я не заўважыў, які гадзіну. Мае гадзіны, павінна быць, адстаюць. Я спыніўся, каб купіць вам кветкі. Фіялкі. Вось." Ён сунуў ёй букет.
  
  "Што ж, гэта вельмі міла", - сказала Сесілія няшчырым голасам. “ Вельмі прадбачліва з вашага боку. "Яна ўстала і ўзяла загорнуты ў папяросную паперу букет, трымаючы іх на адлегласці выцягнутай рукі, як быццам ад іх зыходзіў непрыемны пах. "Я проста пакіну іх у гардэробе да заканчэння нашага вячэры".
  
  "Я зраблю гэта", - сказаў Барнетт, збіраючы расліны. "Мне ўсё роўна трэба павесіць паліто". Ён здаў паліто і кветкі ў гардэроб і вярнуўся. Невысокі мітуслівы мужчына з акуратнымі вусамі праводзіў іх да століка, уручыў меню і горда адышоў. Барнетт паглядзеў праз стол на Сесили. "Вы б аддалі перавагу шакалад?" спытаў ён. "Мне спатрэбіцца ўсяго секунда, каб памяняцца месцамі са швейцарам".
  
  Сесілія адарвала погляд ад меню. "Што гэта?" - спытала яна. "Што замяніць?"
  
  “ Фіялкі. Я не ведаў, што ты не любіш фіялкі. Вельмі нешматлікія людзі адчуваюць да іх натуральную антыпатыю. Проста мне не пашанцавала, што ты адна з іх. Што ж, жыві і вучыся, я заўсёды кажу. Цяпер, калі я навучыўся, я ніколі больш не буду абражаць твае далікатныя ноздры водарам фіялак ".
  
  "Бенджамін, дарагі, я люблю фіялкі", - сказала Сесілія, гледзячы на яго па-над свайго меню. “Запэўніваю цябе, я вельмі рада, што ты прынёс мне фіялкі. Я пастаўлю іх у ваду, як толькі змагу, і буду паўсюль насіць вазу з сабой, пакуль небаракі не звянуць і пялёсткі не опадут. Я люблю фіялкі".
  
  "Па тым, як вы звярталіся з бедняжками, калі я ўручаў іх вам, у мяне склалася зусім супрацьлеглае меркаванне", - сказаў ёй Барнетт.
  
  "Прабач," сказала Сесілія. “ Я адцягнулася. Я была зла. Я ўсё яшчэ злуюся, калі ўжо на тое пайшло. Але я прыношу прабачэнні за тое, што сарвалася на цябе.
  
  "Злуеш?" Спытаў Барнетт. “Чаму ты злуешся? Паслухай, Сесілія, калі хто-то пакрыўдзіў цябе, скажы мне пра гэта і дазволь мне таксама раззлавацца".
  
  "Абставіны згаварыліся абразіць мяне, Бенджамін," сказала Сесілія. “ Баюся, гэта апошняя акалічнасць выклікала рэакцыю, зусім не адпаведную яго прычыне. Віна, я мяркую, заключаецца ў тым факце, што мяне выхоўваў мой бацька. А мой бацька - чалавек, вельмі нязносны да задушлівай глупствы умоўнасцяў і косному ідыятызму звычаяў ".
  
  "Зразумела", - сказаў Барнетт, які нічога не зразумеў. “Які-то звычай раззлаваў вас? Што гэта за звычай?"
  
  "Вы калі-небудзь задумваліся аб тым, наколькі няроўнымі з'яўляюцца адносіны паміж мужчынамі і жанчынамі ў нашым грамадстве?" Спытала Сесілія, пільна гледзячы праз стол на Барнэта. “ Ты калі-небудзь задумвалася, як шмат свабоды ў мужчын у паўсядзённых размовах і камерцыі і як гэта удушающе - быць жанчынай?
  
  "Я не зусім упэўнены, што вы маеце на ўвазе", - сказаў Барнетт, злёгку збянтэжаны інтэнсіўнасцю, з якой яго любімы чалавек казаў на тэму, над якой ён ніколі асабліва не задумваўся.
  
  "Я прыехала ў гэты рэстаран на пятнаццаць хвілін раней за цябе", - сказала Сесілія.
  
  “ Я ж сказаў табе, што шкадую...
  
  Сесілія падняла руку, каб спыніць яго. "Толькі не ты", - сказала яна. “Я папрасіла дазволу сесці, калі прыйшла. Менеджэр паведаміў мне, што ў яго установе жанчынам без суправаджэння не месца. Тое, як ён сказаў 'без суправаджэння', само па сабе было абразай. Я сказаў яму, што мой эскорт хутка прыбудзе. Ён адказаў, што, калі мой эскорт прыбудзе, ён будзе рады пасадзіць нас абодвух ".
  
  Барнетт на імгненне задумаўся над гэтым, а затым яго твар пачырванеў, і ён пачаў падымацца, але Сесілія пацягнулася і паклала руку яму на плячо. "Калі ласка, не ладзіў сцэн", - сказала яна. "Гэта нічога не дасць, акрамя таго, што я адчую сябе яшчэ горш".
  
  "Хто-то павінен навучыць такога грубіян праяўляць належную павагу да лэдзі!" Барнетт усклікнуў.
  
  "Магчыма," сказала Сесілія, " але сварка ў грамадскім месцы не прывядзе да дасягненню гэтай мэты. Калі б я думала, што гэта магчыма, я б сама яе пачатку.
  
  Барнетт расслабіўся на сваім сядзенні. "Так, - сказаў ён, - я думаю, вы б так і зрабілі".
  
  "Гэта ўсяго толькі сімптом становішча жанчын у нашым сучасным грамадстве", - сказала Сесілія. "Гэта тое, што мяне злуе!"
  
  "Я не думаю, што гэта справядліва", - сказаў Барнетт. “Гэты дурань, гэты нягоднік, відавочна, non compos mentis. Любы, хто здольны зблытаць такую лэдзі, як вы, з ... э-э... жанчынай, не павінен знаходзіцца ў становішчы, калі яму даводзіцца рабіць такія тонкія высновы.
  
  "Гэта не мая кропка гледжання", - настойвала Сесили. “Мяне хвалюе і злуе няроўнасць сітуацыі. Калі мужчына хоча паесці тут у адзіноце і досыць добра апрануты, менеджэр не патрабуе прад'явіць доказы яго высакароднага паходжання. Калі жанчына, незалежна ад таго, наколькі добра яна апранутая, жадае паабедаць, але ў дадзены момант у яе няма суправаджальніка, менеджэр можа смела выказаць здагадку, што яна "не лепш, чым павінна быць". Па-першае, якое ў яго права меркаваць што-небудзь падобнае? Па-другое, нават калі б гэта было так, хіба гэта падстава пазбаўляць яе права паабедаць?
  
  "Такім чынам, Сесілія", - сказаў Барнетт. "Жанчыны ў гэтым грамадстве абаронены; ў цэлым, з імі звяртаюцца нашмат лепш, чым з мужчынамі".
  
  “ Абаронены ад каго? - Патрабавальна спытала Сесілія. “ Абаронены ад чаго?
  
  “Ты вельмі незалежная асобу, Сесили, рашуча настроеная ва ўсім паступаць па-свойму. І я захапляюся табой за гэта", - сказаў Барнетт. "Але большасць лэдзі атрымліваюць асалоду ад абаронай свайго асаблівага статусу".
  
  "Ты так думаеш?" Спытала Сесілія. “Паспрабуй спытаць каго-небудзь з іх. Ты можаш быць здзіўлены".
  
  Барнетт зразумеў, што цяпер непадыходны час для прапановы рукі і сэрца. Верагодна, яму варта адкласці гэтае пытанне да другога дня. Але ён выдаткаваў ўсю раніцу, набіраючыся адвагі, і, верагодна, у другі раз будзе яшчэ цяжэй. Ён вырашыў пачакаць да дэсерту.
  
  Падчас вячэры яны казалі аб шматлікіх рэчах. Адна з адметных рысаў добрага журналіста - шырокае і пытливое цікаўнасць. Размова вар'іраваўся ад магчымасці новай вайны ў Еўропе да заяваў шатландскага вынаходніка аб тым, што ён ўдасканальвае машыну, якая можа лятаць. Пытанне аб правах і прыніжэнні жанчын паступова адышоў у мінулае, хоць Барнетт быў упэўнены, што ён не забыты. Яму прыйдзецца трохі падумаць над гэтым.
  
  Бліжэй да канца асноўнага стравы яны перайшлі да тэмы серыі забойстваў. Сесили была цалкам паглынутая артыкуламі, якія яна пісала аб забойствах. "Павінна быць што-тое, што звязвае гэтыя злачынствы", - настойвала яна Барнетту. "Небарака, відавочна, знаходзіцца ва ўладзе нейкага непераадольнага цягі, якое прымушае яго шукаць менавіта гэтых ахвяр".
  
  "Пад 'небаракам", я мяркую, вы маеце на ўвазе таямнічага чалавека, які перарэзаў горла зусім бяскрыўдным мужчынам сярэдніх гадоў у іх уласных спальнях", - сказаў Барнетт.
  
  Сесілія задуменна ковыряла ў сваёй талерцы рэшткі адварнога сіга. “Чалавек, які здзейсніў жудаснае злачынства, - сказала яна, - паставіў сябе па-за рамак звычайнага чалавечага зносін. Гэта нялёгка зрабіць, нялёгка прыняць рашэнне. Каб зрабіць выбар на карысць ізаляцыі ад астатняга чалавецтва, павінна быць настойлівая неабходнасць. Можна адчуваць агіду да гэтага ўчынку і ў той жа час шкадаваць чалавека, які адчуваў сябе вымушаным здзейсніць яго ".
  
  "Я б аддаў перавагу зберагчы сваю жаль да ахвяраў", - сказаў Барнетт. “Самае жахлівае ў такім забойцу, як гэты, тое, што ён не ізаляваны ад грамадства. Нам было б лягчэй дыхаць, калі б гэта быў ён. Ён ўкаранёны ў нашу асяроддзе і скрыты пад маскай меркаванай невінаватасці. Ні ў яго знешнасці, ні ў манерах няма нічога, што паказвала б на тое, што ён тайны перерезатель горла. Ён, верагодна, абмяркоўвае кожнае забойства са сваімі сябрамі і пампуе галавой, дзівячыся, што хто-то мог здзейсніць такое жудаснае дзеянне ".
  
  "У такога чалавека няма сяброў", - сказала Сесілія. "Гэта адзін з прыкмет ненармальнасці, якая прымушае чалавека адчуваць сябе вымушаным здзейсніць злачынства такога роду".
  
  "Чаму вы так упэўнены ў гэтым?" Спытаў Барнетт. “Магчыма, ён самы папулярны чалавек у сваім клубе. Магчыма, яму прыйдзецца наняць двух сакратароў па зносінам, каб адказваць на ўсе яго запрашэння".
  
  Сесілія паклала відэлец і адсунула талерку ў бок. "Я так не думаю," сказала яна. "Я сее-што прачытаў, можна сказаць, правёў даследаванне, прысвечанае перадгісторыі гэтага тыпу забойцаў, і я б сказаў, што амаль напэўна ён вельмі самотны чалавек".
  
  Адзін афіцыянт вярнуўся, каб уручыць ім меню дэсертаў, у той час як іншы пракраўся за першым і прыбраў рэшткі рыбы, якія стаялі перад Сесили.
  
  “ Такім чынам, - сказаў Барнетт, пасля таго, як афіцыянт сышоў рыхтаваць ванільнае суфле для дэсертаў, - што вы выявілі ў сваім даследаванні, што паказвае на тое, што наш забойца - такі самотны чалавек? Вы думаеце, ён быў вымушаны здзяйсняць гэтыя злачынствы з-за просты нуды?"
  
  "Няма", - сказала яму Сесілія. “Ты няправільна разумееш. Я мяркую, што гэтым чалавекам настолькі рухае патрэба здзейсніць гэтыя злачынствы, што ў яго няма часу на нармальныя чалавечыя жаданні, такія як зносіны, каханне ці адпачынак ".
  
  "А як наконт ежы?" Спытаў Барнетт.
  
  "Я б сказала, што ён есць так, як есць жывёла", - сказала Сесілія. “Ён паглынае ежу, якая дае яму неабходную энергію для працягу жыцця. Я сумняваюся, што яго хвалюе, што ён есць, і ён нават не ведае, што знаходзіцца ў талерцы, які стаіць перад ім.
  
  “ І на чым жа вы засноўвае гэты суровы вобраз чалавека, рухомай сіламі, больш магутнымі, чым ён сам?
  
  "Аб маім даследаванні аналагічных злачынстваў, учыненых у нядаўнім мінулым", - сказала Сесілія. “Дюссельдорфским забойцам пятнаццацігадовай даўніны быў чалавек па імя Рэм. Калі паліцыя затрымала яго, ён жыў у пустым пакоі без мэблі, і толькі на падлозе ляжала пара коўдраў для сну. Адзінай адзеннем, якая ў яго была, было некалькі змен ніжняга бялізны і адна запасная кашуля. І гэта быў некалі рэспектабельны мужчына з сярэдняга класа ".
  
  “ Каго ён забіваў, - спытаў Барнетт, “ і чаму?
  
  "Ён забіў трох сусветных суддзяў, двух судовых клеркаў, двух судовых прыставаў і чалавека, які кіраваў турэмным фургонам, перш чым яго схапілі".
  
  “ Павінна быць, ён меў зуб на суды.
  
  “Яго жонка была арыштаваная, прызнаная вінаватай у забойстве і прысуджаная да рудніка. Тры гады праз высветлілася, што яна не вінаватая, і яе вызвалілі. Было занадта позна; цяжкі працу і жудасныя ўмовы на шахтах аслабілі яе да такой ступені, што медыцынская дапамога была ўжо немагчымая. Дзяржава выдзеліла ёй трыццаць залатых марак у якасці кампенсацыі. Яна памерла шэсць месяцаў праз. Праз год пасля гэтага пачаліся забойствы.
  
  "Я б сказаў, што ў гэтага чалавека была справядлівая крыўда", - пракаментаваў Барнетт. “Уявіце, якія эмоцыі, павінна быць, сабраліся ў яго ўнутры. Нядзіўна, што яны выйшлі ў выглядзе серыі скарачэнняў ".
  
  "Ён, безумоўна, дзейнічаў пад уплывам моцнага падахвочванні", - пагадзілася Сесілія. “Як і Вар'яцкі Бамбавік Парыжа ў 1878 годзе, які разгульваў паўсюль, пакідаючы пякельныя прылады ў камерах захоўвання на чыгуначных станцыях. Як і містэр Пинкли з Чыкага, які ўзяў за правіла дарыць вулічным дамам цукеркі, закрашанае мыш'яком.
  
  У гэты момант прынеслі суфле, і Барнетт ўтаропіўся на сваё. Яно было вельмі прывабным, узвышаючыся над талеркай на цэлых тры цалі. "Мыш'як, так?" спытаў ён.
  
  Сесілія засмяялася. "Не хвалюйся", - сказала яна яму. "Я чула, што ім пасыпаюць амлеты, але ніколі - суфле".
  
  Барнетт падняў на яе вочы і ўхмыльнуўся. "Нельга быць занадта асцярожнай", - сказаў ён.
  
  "Так мне выклікалі", - сказала Сесілія.
  
  Яны елі дэсерты ў задуменнага маўчанні. Барнетт зразумеў, што час прыйшоў. Ён глыбока ўздыхнуў. “ Сесілія, - сказаў ён, - я хацеў бы цябе сёе пра што спытаць.
  
  “ Так, Бенджамін? - спытаў я.
  
  Ён яшчэ раз глыбока ўздыхнуў. “ Я, э-э, хацеў бы папрасіць тваёй рукі ў твайго бацькі.
  
  Сесілія асцярожна паклала відэлец на край талеркі і вадзіла па ім пальцам, пакуль яна не заняла ідэальнае становішча. Маўчанне зацягнулася.
  
  "Скажы што-небудзь, Сесили," нарэшце выпаліў Барнетт.
  
  Яшчэ адно доўгі імгненне адказу не было. Вочы Сесили кідаліся па баках, як быццам яна адчувала сябе за сталом у пастцы і адчайна шукала выйсце. Затым яна павярнулася да Барнетту і ткнула ў яе пальцам. "Я ўпэўненая, ты гэтага не ўсведамляеш," сказала яна, - але тое, што ты толькі што сказаў, даказвае мой пункт гледжання. Гэта так тыпова. І ты нават не ўсвядоміш, што ты зрабіў".
  
  "Што вы маеце на ўвазе, кажучы "не ў курсе'?" Запатрабаваў адказу Барнетт, яго голас злёгку задрыжаў ад намаганні здушыць гнеў і здзіўленне з нагоды такой рэакцыі. "Я толькі што зрабіў табе прапанову рукі і сэрца, вось што адбылося".
  
  "Не, гэта не так", - сказала яна. “Ты толькі што паведаміў мне, што збіраешся зрабіць прапанову майму бацьку. Ты хочаш выйсці замуж за майго бацькі? Калі няма, то чаму ты збіраешся спытаць яго?"
  
  Барнетт вырашыў, што сёння не яго дзень. Магчыма, у астралогіі ўсе-ткі што-то есць. "Такі звычай", - сказаў ён. “На самой справе я пытаюся ў вас, вы гэта ведаеце. Але твой бацька павінен аддаць цябе.
  
  "Чаму?" - спытала яна. "Выкажам здагадку, бацька скажа "не"?"
  
  "Я, э-э, не падумаў пра гэта", - сказаў Барнетт. "Шчыра кажучы, калі ты скажаш "так", мне напляваць, што скажа твой бацька".
  
  "Гэта вельмі смела з твайго боку", - сказала яна.
  
  Барнетт з лёгкім срэбным звонам выпусціў відэлец на талерку. "Добра!" - сказаў ён. “Я пытаюся не твайго бацькі, я пытаюся цябе. Сесілія, ты выйдзеш за мяне замуж?"
  
  "Я не ведаю", - сказала яна.
  
  "Што?"
  
  Сесілія нахілілася наперад і ўзяла яго за руку. "Я б хацела выйсці за цябе замуж", - сказала яна яму. "Але я не ўпэўненая, што табе сапраўды спадабалася б быць жонкай такога тыпу, які быў бы я".
  
  "Сесілія, я люблю цябе", - сказаў Барнетт. “Гэты стол занадта шырокі, каб я мог як след абняць цябе, але я люблю цябе больш за ўсё на свеце хачу, каб ты стала маёй жонкай. Я ведаю, гэта банальна, але так яно і ёсць. Я люблю цябе ўжо некаторы час. На самай справе, з таго дня, як ты ўпершыню пастукаў у дзверы Амерыканскай службы навін."
  
  "Табе спатрэбілася дастаткова часу, каб сабрацца з духам і заявіць пра гэта", - сказала яна.
  
  "У мяне былі абавязацельствы", - сказаў Барнетт. "На тое былі прычыны".
  
  "Не, не звяртай увагі", - сказала яна. “Гэта было несумленна з майго боку. Я ўжо некаторы час ведаю пра тваіх пачуццях да мяне. І для мяне гэта вялікі гонар".
  
  "Ўсцешаны", - сказаў Барнетт. "Што азначае, што ты мяне не любіш".
  
  "Не, гэта не так", - сказала Сесілія. “Бенджамін, дарагі, я сапраўды люблю цябе. Я нават хачу выйсці за цябе замуж. Я проста не думаю, што ты сапраўды хочаш ажаніцца на мне.
  
  "Ад усяго сэрца", - сказаў Барнетт.
  
  “ Ты хочаш, каб я стала тваёй жонкай.
  
  "Так".
  
  "Ты хочаш стварыць для мяне дом".
  
  "З табой".
  
  “ Ты хочаш, каб я звольніўся з працы.
  
  "Вядома".
  
  “Ну, я хачу выйсці за цябе замуж, Бенджамін, але ў мяне няма жадання кідаць сваю кар'еру. Я хачу быць рэпарцёрам. Я не хачу проста сядзець дома і няньчыцца з дзецьмі — калі ў нас наогул будуць дзеці ".
  
  "Чаму бы і няма?" Спытаў Бенджамін. "А што дрэннага ў сыходзе за немаўлятамі?"
  
  "Вось што я табе скажу", - сказала Сесілія. "Я захаваю сваю працу, а ты застанешся дома і присмотришь за дзецьмі".
  
  "Сесили!" Бенджамін быў відавочна шакаваны.
  
  "Такія мае ўмовы", - сказала Сесілія. "У цябе ёсць сустрэчная прапанова?"
  
  "Не кажы глупства", - сказаў Барнетт.
  
  "Ты лічыш гэта недарэчным, ці не так?" Спытала Сесілія. “Усё сваё жыццё я хацела быць рэпарцёрам. І цяпер, калі я толькі пачаў здымацца, калі я здымаюся ў серыяле, які трапіў ва ўсе нашы спісы, калі мне прапанавалі працу ў гарадскім аддзеле "Хронік", ты думаеш, што я павінен адмовіцца ад гэтага толькі таму, што ты любіш мяне, а я люблю цябе. Што ж, кажу вам, спадар Барнетт, гэта не адмыецца. Гэта проста не адмыецца!"
  
  "Ты любіш мяне?" - Спытаў Барнетт.
  
  "Вядома, я люблю цябе", - адказала Сесілія. "Як ты думаеш, што я табе казала?"
  
  "Пра", - сказаў ён. "Але — цяпер дазволь мне паглядзець, ці правільна я гэта разумею — ты не хочаш выходзіць за мяне замуж, таму што тады табе прыйшлося б сядзець дома і няньчыцца з дзецьмі, калі б у нас былі дзеці, замест таго, каб свабодна працягваць сваю кар'еру журналіста".
  
  "Гэта дакладна", - сказала Сесілія. “Хоць у тваіх вуснах гэта гучыць жудасна. Што дрэннага ў тым, што жанчына хоча што-то зрабіць са сваім жыццём?"
  
  "Я, э-э, не ведаю", - прызнаўся Барнетт. “Я ніколі пра гэта асабліва не задумваўся. Я маю на ўвазе, у прынцыпе, я не бачу ў гэтым нічога дрэннага. Я думаю, што жанчыны, безумоўна, павінны быць гэтак жа вольныя ў сваіх дзеяннях, як і мужчыны. Але калі я думаю аб сваёй жонцы, я павінен прызнацца, што ўяўляю яе дома, кіруючай хатнім гаспадаркай, у той час як я змагаюся з вонкавым светам ".
  
  "Я згодная, гэта выдатны вобраз", - сказала Сесілія. “І, несумненна, ёсць шмат жанчын, якія вельмі хацелі б заняць тое становішча, якое вы сабе ўяўляеце. Вось чаму я думаю, што, хоць я мог бы любіць цябе, нам не варта ажаніцца. Гэта было б удушающе для мяне і жудасна несправядліва ў адносінах да цябе. Я павінна быць вольная, Бенджамін, каб скарыстацца ўсім, што можа прапанаваць жыццё!
  
  "Што ж," сказаў Бенджамін, " калі ты павінен..." Ён утаропіўся ў свой кавы. “Я прызнаю, што на самай справе я не вельмі задумваўся аб тым, чаго я хачу ад жонкі. Тое, што ў мяне ёсць, - гэта ў асноўным напалову якія сфармаваліся вобразы, на якіх мы з табой сядзім ля вогнішча і трымаем адзін аднаго ў розных, э-э, позах ".
  
  "Мне вельмі шкада, Бенджамін," сказала Сесілія.
  
  Барнетт павольна падняў вочы і сустрэўся з ёй позіркам. - "Кронікл"? - Спытаў ён.
  
  "Я збіралася расказаць табе аб гэтым", - сказала яна.
  
  ШАСНАЦЦАЦЬ
  
  ГУЛЬНЯ
  
  
  
  Давайце знойдзем якое-небудзь рашэнне ў сузіральнай манеры
  І спакойным размяшчэнні духу,
  Вольным ад усякага роду запалу
  .
  У. С. ГІЛБЕРТ
  
  Я звычайна лічу, што праца дапамагае пазбавіцца ад смутку. Бенджамін Барнетт нагадаў сабе пра гэта, засяродзіўшы сваю энергію на бягучай працы. Спачатку адбылася неабходная рэарганізацыя персаналу Амерыканскай службы навін ў адсутнасць Сесили Перрин. Затым была дэталёвая праца для прафесара Марыярці, калі ён удасканальваў свае планы немагчымага злачынства. Але смутак засталася. Здавалася, ён не мог зрабіць нічога такога, што нейкім пакручастым чынам не нагадвала б яму пра Сесили. Яна сышла з офіса Амерыканскай службы навін, каб заняць пасаду рэпарцёра ў Morning Chronicle. Ён не зайздросціў ёй за гэта. Гэта быў той вопыт, які яна не магла атрымаць на Службе. І яна была вельмі шчырая ў сваім жаданні атрымаць гэты вопыт. Пры прыёме на новую пасаду ёй зрэзалі зарплату.
  
  Амерыканская служба навін на самай справе не страціла міс Перрин як пісьменніцу, паколькі яны маглі свабодна купляць яе апавяданні з Chronicle для American wire. Але офіс вызначана быў пусты без яе. У размове з генеральным мэнэджэрам Chronicle, які быў адначасова абураны і прасіў прабачэння па нагоды набыцця Сесили Перрин, Барнетт высветліў, як і чаму было зроблена прапанова аб працы. "Морнинг Кроникл" раптам ўсвядоміла, што востра мае патрэбу ў жанчыне-репортере. Гэта адкрыццё стала прамым вынікам таго, што лорд Хогбайн у сваім завяшчанні пакінуў газету шестидесятилетней даўнасці сваёй жонцы. А лэдзі Хогбайн, якая ўжо выдаткавала вялікую частку нерастраченного стану Хогбайн на стварэнне жаночага каледжа ў Оксфардзе, прытулку для маці-незамужніх ў Стэпавы і прафесійнай школы для жанчын-машыністак у Бетнал-Грын, была ўзрушаная, выявіўшы, што ў рэпарцёрскім штаце "Морнинг Кроникл" няма жанчын. Сесили Перрин была адной з нямногіх вопытных рэпарцёраў, якая да таго ж апынулася лэдзі.
  
  "Яна сапраўды любіць мяне, вы разумееце", - сказаў ён Марыярці ў канфідэнцыйнай размове ў адзіноце кабінета прафесара. “Яна лічыць непрымальнай перспектыву шлюбу. Яна не жадае адмаўляцца ад сваёй волі, каб стаць жонкай якога-небудзь мужчыны ".
  
  "Разумная дзяўчына", - сказаў Марыярці. "Жонка - гэта адзінае становішча прымусовай працы, што застаўся ў цывілізаваным свеце з часоў абвяшчэння містэрам Лінкальнам Эмансіпацыі".
  
  Барнетт чмыхнуў і выйшаў з пакоя. Ён адчуваў патрэбнасць даверыцца каму-небудзь, але гэта было не тое, што ён хацеў пачуць.
  
  Марыярці адправіў Барнэта ў Плімут сустракаць "Хорнблауэр", калі той пришвартуется. "Мае планы амаль завершаны", - сказаў ён. “Але ёсць пэўная інфармацыя, якая отрывочна або адсутнічае. Вы рэпарцёр. У вас ёсць бясспрэчны доступ да розных афіцыйным асобам і гістарычнае права задаваць дурныя пытанні. Высветліце ўсё, што зможаце, аб перавозцы скарбы.
  
  "Што менавіта вы хочаце ведаць?" Спытаў Барнетт.
  
  "Падрабязнасці", - сказаў яму Марыярці. “Мне патрэбныя ўсе дробязныя, нязначныя дробязі. Усе, якім бы дробным або ўяўным нязначным, уяўляе для мяне цікавасць".
  
  "А калі яны не захочуць мне нічога расказваць?" Спытаў Барнетт. “У рэшце рэшт, яны будуць перавозіць неацэнны скарб. Паліцыя і армія могуць быць дастаткова разумныя, каб захацець захаваць свае дакладныя планы ў сакрэце ".
  
  "Не звяртайцеся да ваенных або паліцыянтам уладам", - сказаў Марыярці. “Вазьміце інтэрв'ю ў лорда Растануць. Ён з тых назойлівых людзей, якія настойваюць на тым, каб ведаць кожны аспект плана. На самай справе, ён, верагодна, сам распрацаваў план. Ён ўяўляе сябе жудасна разумным."
  
  Такім чынам, Барнетт прыбыў у Плімут за дзень да таго, як лінкор Хорнблауэр павінен быў прышвартаваўся да вайсковага прычала. У той вечар у сваім гатэлі лорд Іст дазволіў джэнтльменам з прэсы ўзяць у яго інтэрв'ю. Ён і яго світа займалі цэлы паверх, і, падобна, яны прывезлі з сабой дастаткова мэблі і прылад, каб падрыхтаваць экспедыцыю ў Тыбет. Лорд Іст быў невысокім таўстуном, чыё некалі светлае твар стала бурачна-чырвоным ад шматгадовага знаходжання пад індыйскім сонцам. Ён быў апрануты ў лепшае падабенства усходняга ўладара з Сэвил-Роу і трымаў у руках хупавую кій з цёмна-карычневага дрэва, упрыгожаную вытанчанай інкрустацыяй з слановай косткі.
  
  "Заўсёды рады пагутарыць з вамі, газетчыкі", - сказаў лорд Іст дзесятку клапатлівых рэпарцёраў, якія сабраліся ў яго прыёмнай. Ён узлез на ротанговую ўслончык для ног, якую адзін з яго слуг-індусаў клапатліва паставіў перад яго нагамі. “Сярэднестатыстычны брытанец недастаткова ведае аб імперыі, якую мы стваралі для яго апошнія сто гадоў. Індыйскі субкантынента - шырокі і зачаравальны рэгіён, больш чым у дзесяць разоў перавышае памеры гэтых маленькіх выспаў. І мы зрабілі яго сваім; паслалі лепшых прадстаўнікоў нашай пароды, нашых сыноў і братоў, і зрабілі яго нашым. Мы аб'ядналі каля двухсот дробных каралеўстваў пад брытанскім валадарствам. Я ганаруся сваёй невялікай роляй у гэтым вялікім дасягненні ".
  
  Каржакаваты мужчына з вялізнымі моржовыми вусамі, што стаяў у левым шэрагу ад натоўпу рэпарцёраў, падняў руку. "Скажыце нам, ваша светласць," крыкнуў ён, - вы б сказалі, што гэта было так жа карысна для тубыльцаў, як і для брытанцаў?"
  
  Лорд Іст раздражнёна паглядзеў на яго зверху ўніз. "Што гэта было?" - спытаў ён.
  
  "Гэта заваёва", - сказаў мужчына з лёгкім, неопределимым сярэднееўрапейскім акцэнтам. “Гэтыя аб'яднання — маглі б вы сказаць, што яны ў цэлым пайшлі на карысць карэнным народам, аб якіх ідзе гаворка? Можа быць, адукацыйны?
  
  "Хто вы, сэр?" Патрабавальна спытаў лорд Іст.
  
  “ Генрых фон Герцаг, ваша светласць. Berliner Tagenblatt."
  
  Лорд Іст прыняў позу на лавачцы для ног, якой пазайздросцілі б многія гераічныя скульптуры. "Сардэчна запрашаем у Англію, містэр Герцаг", - сказаў ён, і ў ягоным голасе прагучала халоднае незадавальненне, якое бывае толькі ў лепшых дзяржаўных школах. “Безумоўна, прыемна бачыць вас сярод нас. Адказваючы на ваша пытанне, тое, што добра для Брытаніі, добра і для імперыі. Гэта павінна быць відавочна ".
  
  Карэспандэнт Berliner Tagenblatt запісаў адказ і, падобна, застаўся ім задаволены. Нават задаволены. Магчыма, ён уяўляў, як гэта прагучыць для двух мільёнаў яго нямецкіх чытачоў-англофобов. "Дзякуй, ваша светласць", - крыкнуў ён.
  
  Лорд Іст агледзеўся. “ Што-небудзь, э-э, яшчэ? - спытаў ён.
  
  “ Скарб, ваша светласць, - паклікаў мускулісты джэнтльмен у пінжаку ў шырокую клетку, які больш падышоў бы па іншых звестках іпадрома, чым рэпарцёру.
  
  Лорд Іст ўтаропіўся на яго зверху ўніз. "Я не ведаў, што тут прадстаўлены 'ружовыя' аан, " адважыўся сказаць ён і шырока ўсміхнуўся, калі пачуў смех, якога так імкнуўся дамагчыся.
  
  “ Джеймсон, ваша светласць. "Дэйлі Тэлеграф", - сказаў мускулісты рэпарцёр, далучаючыся да агульнай хихиканью. “ Прашу прабачэння за непрыстойны нарад, але мяне выклікалі сюды зусім з іншым заданнем.
  
  “ У самай справе? Заўважыў лорд Іст. "Мяркую, вы паставілі на пераможцу". Задаволены тым, што яго рэпутацыя остроумца не пацярпела, яго светласць прыняў іншую позу. "Калекцыя Лорда Растануць," сказаў ён, - як я магу вам гэта апісаць?
  
  У натоўпе пачуўся шоргат, рэпарцёры дасталі свае нататнікі і облизали кончыкі алоўкаў.
  
  "Індыя - краіна неверагодных кантрастаў", - пачаў яго светласць. “Веліч мінулых эпох акружае чалавека ў Індыі, схаванае пад брудам і убоствам сучаснасці. Калі я ўпершыню прыбыў у Калькутту дванаццаць гадоў таму ў якасці пастаяннага дырэктара Паўночна-Усходняй і Паўднёвай Індыйскай жалезнай дарогі, я вырашыў прысвяціць сваю працу выратавання як мага большай часткі хутка знікаючага сховішчы незаменных ведаў і археалагічнай прыгажосці. Я клапаціўся аб навучанні і задавальненні ўсяго народа імперыі, і асабліва народа самой Індыі, каб яны маглі даведацца пра сваё ўласнае мінулае да таго, як яно будзе знішчана па цаглінцы. Я таксама імкнуўся да будучыні, каб тыя, хто прыйдзе пасля нас, маглі мець некаторыя веды аб тых, хто быў да нас. Я не паскупіўся на гэтыя набыцця ні сваім часам, ні станам, і ў выніку дваццаць тон унікальных і незаменных археалагічных скарбаў прыбудуць заўтра на борт лінкора Яе Вялікасці "Хорнблауэр".
  
  Калі лорд Іст спыніўся, каб перавесці дух, чалавек, які стаяў справа ад Барнэта, джэнтльмен па прозвішчы Хігінс, карэспандэнт Pall Mall Gazette, нахіліўся да Барнетту і прашаптаў: "Ты ведаеш, ён скраў усё гэта".
  
  “ Скраў? - Прашаптаў Барнетт.
  
  “ Менавіта. О, ёсць і іншыя словы. Адзін прадмет быў 'канфіскаваны", іншы - "канфіскаваны", калоны і фрызы былі 'выратаваны' з таго месца, дзе яны стаялі дваццаць стагоддзяў. Індыйскае скарб не было набыта на асабістае стан лорда Растануць, індыйскае скарб - гэта асабістае стан лорда Растануць. Ты ж ведаеш, ён не аддае іх Кароне, а толькі пазычае.
  
  Барнетт кіўнуў. "Я не здзіўлены," прашаптаў ён. “ Кажуць, гісторыя напісана на спінах тых, хто прайграў.
  
  Хігінс ўтаропіўся на яго. "Я не думаю, што гэта дакладна тое, што яны кажуць, - сказаў ён, - але я мяркую, што гэта дастаткова блізка для тэлеграфнай сувязі".
  
  "Гэта, павінна быць, прымушае вас нервавацца, лорд Іст", - выказаў здагадку адзін з рэпарцёраў.
  
  "Вельмі нямногае прымушае мяне нервавацца, малады чалавек", - сказаў лорд Іст. "Што вы мелі на ўвазе?"
  
  "Ахоўваю усё гэта скарб", - сказаў рэпарцёр. “Выпраўляю яго ў цэласці і захаванасці ў Англію. Вязу па сушы ў Лондан".
  
  Лорд Іст адкінуўся назад, упёршы рукі ў бакі, і прымудрыўся надаць сабе надзвычай самаздаволены выгляд. “Адным з кіруючых прынцыпаў майго віцэ-каралеўства, а да гэтага майго знаходжання на пасадзе пастаяннага дырэктара Паўночна-Усходняй і Паўднёвай Індыйскай жалезнай дарогі, было тое, што добра ўзброенае апалчэнне больш чым годна любой групы разбойнікаў. Іншая справа, што дбайнае планаванне і падрыхтоўка перад бітвай шматкроць акупляюцца, калі бітва пачынаецца. Не, малады чалавек, я не нервуюся. Я ўпэўнены ў сабе. "
  
  "Прашу прабачэння, мілорд, але не існуе якой-небудзь тайнай арганізацыі карэнных індзейцаў, якая пагражае вярнуць скарб Лорда Растануць індыйскаму народу?" Крыкнуў Хігінс.
  
  "Я атрымліваў пагрозы ад такой групы", - прызнаў лорд Іст. “Але я не ўспрымаю іх сур'ёзна. Яны называюць сябе Хатшикха на Тиввиха. Гэта азначае 'Сямёра без асоб".
  
  "Рамантычна", - пракаментаваў адзін з рэпарцёраў.
  
  "Варварства," сказаў лорд Іст.
  
  "Яны ўжо замахваліся на скарб?" Спытаў Хігінс.
  
  Лорд Іст фыркнуў. "Яны нічога не адважацца зрабіць", - сказаў ён. “Размовы нічога не каштуюць. Лісты, прышпіленыя да маёй падушцы ў спробе напалохаць мяне, не дасягаюць жаданага эфекту. Але я сумняваюся, што яны сапраўды зайшлі далей гэтага ".
  
  "Тады я так разумею, што вы не турбуецеся аб гэтай групе індзейцаў, ваша светласць", - сказаў Барнетт.
  
  “ Зусім няма. Мяне больш турбуюць звычайныя злодзеі. Калекцыя лорда Растануць была б прывабнай мішэнню.
  
  "Але, лорд Іст," сказаў Хігінс, " як далёка мог зайсці злодзей ці нават група злодзеяў з десятифутовой статуяй або двадцатипятифутовой калонай?"
  
  "Цалкам дакладна", - пагадзіўся лорд Іст. “Але больш дробныя часткі ўразлівыя. Жазло Паталипутры даўжынёй дваццаць два цалі, абсыпаны дыяментамі і рубінамі, лічыцца сімвалам улады, дадзенай Аляксандрам Македонскім Чандре Гупте, вядомай грэкам як Сандрокотт, цару прасий. Буда Катиавар, выразаны з суцэльнага кавалка чырвонага сердаліка, вышынёй пятнаццаць з чвэрцю цаляў. Кінжал Аллад-вуд-дзіна Халджи, падарунак яму ад Маліка Кафура, у якога, як мяркуюць, у рукаяць або ножны быў устаўлены каштоўны камень для кожнага забітага ім індуісцкага святара. У ім больш за шэсцьсот каштоўных камянёў. У мяне больш двух тысяч такіх прадметаў; маленькіх, лёгка пераносіце, якія прадстаўляюць вялікі гістарычны цікавасць і каштоўных па-за залежнасці ад іх памеру ".
  
  “ Ці можаце вы апісаць прынятыя вамі меры засцярогі, ваша светласць? Патэлефанаваў Хігінс.
  
  Барнетт згодна кіўнуў. “Так, калі ласка, зрабіце гэта. Менавіта такія дэталі очаруют нашых амерыканскіх чытачоў".
  
  "Калі толькі вы не баіцеся, што апублікаванае апісанне вашых мер бяспекі прыцягне тых самых разбойнікаў, якіх вы стараецеся пазбягаць", - выказаў меркаванне фон Герцаг, набіваючы тытунь у вялікую трубку, якую ён дастаў з унутранай кішэні.
  
  Лорд Іст злосна паглядзеў на немца. "Мае меры бяспекі распрацаваны так, каб перашкаджаць любым спробам крадзяжу", - сказаў ён. "І тыя злачынцы, якія не будуць збянтэжаныя, будуць альбо затрыманыя".
  
  "Вельмі мудра, ваша светласць," сказаў Хігінс.
  
  "Вы, напэўна, памятаеце, што ў мяне ёсць некаторы досвед працы з чыгункамі і чыгуначным транспартам", - сказаў лорд Іст. “Дазвольце мне апісаць мой план.
  
  - Заўтра, калі “Хорнблауэр" прычаліць, я падымуся на борт, каб правесці інвентарызацыю калекцыі. Гэта зойме тры дні, паколькі я маю намер асабіста агледзець кожны прадмет і зверыць яго са сваім спісам. Тым часам будзе сабраны і падрыхтаваны спецыяльны цягнік".
  
  "Не маглі б вы апісаць нам цягнік, ваша светласць?" Папрасіў Барнетт.
  
  - Паравоз "Драммонд", разлічаны на дваццаць адну машыну, " сказаў лорд Іст. "Дзесяць спецыяльна падрыхтаваных таварных вагонаў для збору ахвяраванняў; сем вайсковых вагонаў для двух рот бенгальскай пяхоты Яе Вялікасці; тры дэсантных вагона для аднаго ўзвода Дваццаць трэцяй лёгкай кавалерыі, якія паедуць са сваімі коньмі; і адзін гвардзейскі фургон, які замыкае шэсце, у якім размесцяцца некалькі адборных трапных стралкоў разам з звычайнай чыгуначнай аховай".
  
  Лорд Іст спыніўся, каб перавесці дух і дачакацца, калі яго дагоняць таропка якія пішуць рэпарцёры. "Дзесяць таварных вагонаў будуць устаноўлены як адзінае цэлае паміж Бенгальскім футом," працягнуў ён, " і ўсе вагоны ад вугальнага тэндэру да фургона аховы будуць злучаныя паміж сабой адмысловым электрычным провадам, прызначаным для падачы гучнай сігналізацыі, калі ён абарвецца дзе-небудзь па ўсёй даўжыні. Гэта прадухіліць любыя спробы перагнаць адзін або некалькі вагонаў на бакавы шлях пры аб'ездзе павароту, а затым паўторна падлучыць астатнія вагоны. Дазвольце мне сказаць, што гэты метад сапраўды быў апрабаваны некалькі гадоў таму ў Пенджабе.
  
  “Цяпер рыхтуюцца самі таварныя вагоны для прыёму скарбаў. Гэтая падрыхтоўка складаецца з двух частак. Першы - гэта праверка колаў, восяў, счэпных механізмаў і ўсяго знешняга выгляду кузава, бакавін, дна і верху. Другі - ашалёўка салона кожнага аўтамабіля пластом бясшвоўнага белага мусліна. "
  
  Физерби-Ффолкс з "Манчэстэр Реджистер" адарваў аловак ад старонкі нататніка і падняў галаву, яго акуратна падстрыжаныя вусы падазрона таргануліся. "Белы муслін?" спытаў ён. "Вы хочаце, каб бакі былі абцягнутыя тканінай?" З таго часу, як ён сабраў лонданскія газеты з расповедам аб паспяховым пералёце орнитоптера Квигсли праз Ла-Манш толькі для таго, каб выявіць, што ўсё гэта было старанна прадуманай містыфікацыяй, ён круціў у зубах кожную новую манету, разглядаў усе нататкі пад лупай для чытання і подкручивал вусы пры найменшай незвычайнай або нечаканай дэталі ў любы гісторыі.
  
  "Так, гэта дакладна", - сказаў лорд Іст. "У драўляных сценах або металічным каркасе могуць быць люкі або патаемныя панэлі, але цяжка схаваць панэль або дзверы ў суцэльным белым муслине".
  
  Физерби-Ффолкс на імгненне задумаўся, а затым кіўнуў. "Зразумела, ваша светласць", - сказаў ён.
  
  “Кожны грузавы вагон будзе мець тры трохкутных каркаса, вырабленых з металічных труб, размешчаных на роўнай адлегласці адзін ад аднаго па цэнтральнай лініі падлогі вагона. Буйныя аб'екты, такія як мармуровыя калоны і каменныя скульптуры, якія будуць размешчаны на спецыяльных апорных рамянях па-над гэтых рам. Скрыні з скарбамі таксама будуць размешчаны на металічных прутах амаль па ўсёй даўжыні фургонаў, якія будуць замацаваны на трохкутных рамах, пакідаючы як раз досыць месцы, каб абыйсці іх ".
  
  "Ваша светласць," перапыніў яго Барнетт, " прабачце мяне, але менавіта ў чым перавага такога пагадненьня?"
  
  “ Гэта прадухіляе выкарыстанне цэлага набору трукаў, звычайных для разбойнікаў і злодзеяў. Менавіта такім чынам захоўвалася скарб, калі яго перавозілі па Індыі, і калі гэта перашкодзіла індыйскім разбойнікаў, мой добры сябар, будзьце ўпэўненыя, тут яно ўвянчаецца поспехам.
  
  Трохкутныя рамы служаць для ўтрымання скарбаў на вышыні трох футаў ад падлогі фургона і па крайняй меры двух футаў з кожнага боку. Схаваць іх няма дзе, так як усё відаць. Больш таго, з таго моманту, як скарб будзе змешчана на гэтыя падстаўкі, і да таго моманту, калі яно будзе знята, ні адзін чалавек не зможа трапіць ні ў адну з калёс ".
  
  "Вынаходліва," сказаў Барнетт.
  
  "Сапраўды так", - пагадзіўся лорд Іст. "Вам даводзіцца ўставаць вельмі рана па раніцах, каб пусціць мне пыл у вочы!"
  
  СЕМНАЦЦАЦЬ
  
  СВЕЧКА
  
  
  
  О, Усход ёсць Усход, а Захад ёсць Захад, і гэтыя двое ніколі не сустрэнуцца,
  Пакуль Зямля і Неба не паўстануць перад вялікім Божым судзілішчам;
  Але няма ні Усходу, ні Захаду, ні Мяжы, ні Пароды, ні Нараджэння,
  Калі два моцных чалавека стаяць тварам да твару, хоць яны і прыйшлі з краю зямлі!
  РЭДЗЬЯРД КІПЛІНГ
  
  Bэнджамин барнетт ўстаў і сабраў свой рэчавы мяшок у пяць гадзін наступнага раніцы. Самы ранні цягнік на Лондан адпраўляўся з Плімута ў 6:08, і ўсё купэ першага класа было ў яго поўным распараджэнні. Ён расцягнуўся папярок сядзенні і паспаў яшчэ два гадзіны, а затым выкарыстаў наступныя тры гадзіны, каб прагледзець свае запісы і аформіць іх ва ўсёабдымны справаздачу і аналіз філасофіі лорда Растануць па набыцці і ахове індыйскіх скарбаў. Да таго часу, калі цягнік прыбыў на станцыю Ватэрлоо, у яго былі гатовыя дзве версіі гісторыі пра скарбы Лорда Растануць: адна для Амерыканскай службы навін, а іншая для прафесара Джэймса Марыярці.
  
  “Хм, - сказаў Марыярці, прачытаўшы справаздачу Барнэта аб інтэрв'ю, - усё так, як я і меркаваў. Лорд Іст не адважваецца на невядомае. Ён працягвае выкарыстоўваць тыя ж рытуалы для абароны сваіх скарбаў, якія практыкаваў, калі здабываў здабычу ў Індыі ".
  
  "Я мяркую, што чалавек пачынае давяраць тым метадам, якія працавалі ў яго ў мінулым", - пракаментаваў Барнетт.
  
  "Лёгка вытлумачальны і вельмі чалавечны", - прызнаў Марыярці. “Я, вядома, не магу вінаваціць яго за гэта. Больш за тое, гэта сапраўды спрашчае маю задачу".
  
  "Як скажаце", - сказаў Барнетт. “Хоць я не разумею, як вы збіраецеся падабрацца да цягніка. Ён ніколі не спыніцца з моманту адпраўлення з Плімута да прыбыцця ў Лондан, ні разу. І калі вам нейкім чынам атрымаецца спыніць гэта, полк вельмі буйных гвардзейцаў з зараджанымі стрэльбамі абкружыць цягнік за лічаныя секунды, а атрад лёгкай кавалерыі саскочыць са сваіх вагонаў, каб пераследваць любога, хто з'явіцца ў іх на шляху.
  
  "Ваенны эскорт так ці інакш не паўплывае на мой план", - сказаў Марыярці. "Не мае значэння, ці ахоўвае скарб рота мужчын ці палявая армія, яно павінна быць вывезена".
  
  "Вы хочаце сказаць, што скарб пакіне Плімут, але не дабярэцца да Лондана?" Спытаў Барнетт.
  
  Марыярці ўсміхнуўся. "Перафразуючы былога лорда Адміралцейства, - сказаў ён, - я не кажу, што скарбы не прыбудуць у Лондан, я проста кажу, што яны не прыбудуць гэтым цягніком".
  
  Містэр Моуз адкрыў дзверы кабінета. “ Прашу прабачэння, - сказаў ён. “ Да вас дэлегацыя, прафесар. Шэсць джэнтльменаў. У іх няма візітных картак.
  
  Марыярці падняў вочы. “ Джэнтльмены, вы кажаце, містэр Моуз?
  
  “ У некаторым родзе, прафесар. Джэнтльмены ночы, джэнтльмены ў масках, джэнтльмены Таемных Шляхоў. Я мяркую, што ўсе гэтыя назвы ўжываліся да нашых гасцям, прафесар.
  
  Барнетт усміхнуўся дворецкому. "Што ж, містэр Моуз, вы мяне поражаете", - сказаў ён. "У вас ёсць скрытыя глыбіні".
  
  “Так? 'Га кажа?" - патрабавальна спытаў містэр Моуз, яго твар заставаўся абыякавым.
  
  "Ці ведаем мы каго-небудзь з гэтых джэнтльменаў, містэр Моуз?" - спытаў прафесар Марыярці.
  
  "Так, сэр", - адказаў містэр Моуз. - А вось і “Снукер", і "Твіст", і "Аппер Макхеннори", і "Двухпенсовик", і палкоўнік Моран, і Мастак Персі.
  
  "Ну-ну," сказаў прафесар Марыярці, паціраючы кончык носа, " ўражлівая галерэя нягоднікаў. Што магло звесці іх усіх разам; і што, чорт вазьмі, магло прывесці іх сюды, каб пабачыцца са мной? Ён паправіў пенснэ. “ Ну, лепшы спосаб высветліць гэта - прывесці іх сюды і дазволіць ім расказаць мне. містэр Моуз, калі не пярэчыце.
  
  "Вы хочаце, каб я сышоў?" - Спытаў Барнетт, калі містэр Моуз ціха зачыніў за сабой дзверы.
  
  "Зусім няма", - сказаў Марыярці. “Мяркую, вы ўжо ведаеце аднаго або двух з гэтых джэнтльменаў. Вы аказалі б мне паслугу, калі б ціхенька селі ў кутку і, э-э, паназіралі".
  
  "З задавальненнем, прафесар", - сказаў Барнетт, і ён казаў чыстую праўду. Гэта была захапляльная сустрэча з любой кропкі гледжання. “ Давай паглядзім— Твіст я, вядома, сустракаў; кіраўнік Гільдыі жабрачых. Я, здаецца, ганаровы член.
  
  "Гэта так", - сказаў Марыярці. “А Снукер - подлы злодзей. Атрымаў сваю назву з-за свайго любімага метаду працы, які заключаецца ў тым, каб прыкінуцца спячым на чыгуначных вакзалах або ў вестыбюлях гатэляў, а затым прачнуцца і спакойна сысці з некалькімі месцамі багажу. З Аппером Макхеннори вы мімаходам сустракаліся два гады таму; ён даў вам пару ўрокаў па адчыненню больш простых замкаў-тумблераў.
  
  Барнетт кіўнуў. "Высокі хлопец з пясочнага колеру валасамі," сказаў ён.
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў Марыярці. “Эксперт у сваёй справе. Спецыялізуецца на невялікіх насценных сейфах, такіх, якія можна знайсці ў прыватных дамах або на невялікіх прадпрыемствах".
  
  “ А Двухпенсовик? - Спытаў Барнетт.
  
  "'Йоб' - гэта зваротны слэнг", - сказаў Марыярці. “Двухпенсовик, якому зараз за пяцьдзесят, апранаецца і выглядае як малодшы сын графа. Яго ненадзейнае, але цалкам прыбытковы занятак - ладзіць вечарыны ў Вэст-Эндзе або іншых прытонах багатыроў і обшаривать кішэні ўсіх паліто ў гардэробе.
  
  "Ты сапраўды можаш гэтым зарабляць на жыццё?" - Спытаў Барнетт.
  
  "Можна," сказаў Марыярці, " калі ў цябе знешнасць графскага сынка і мараль вулічнага валацугі. Ён таксама заводзіць сяброўства з пакаёўкамі, каб пранікаць у дамы, пакуль гаспадары ў ад'ездзе." Марыярці зняў пенснэ і задуменна працёр шкла. Барнетт мог сказаць, што звычайна невозмутимому прафесару было гэтак жа цікава, як і яму самому, даведацца пра мэты маючай адбыцца дэлегацыі.
  
  "Палкоўнік Себасцьян Моран," працягнуў Марыярці, " верагодна, самы небяспечны чалавек у Лондане. Я выкарыстаў яго для некалькіх заданняў, і ён добра з імі справіўся. Палкоўнік разумны, прилежен і падпарадкоўваецца загадам, але ён так жа нестабільны, як бутэлька нітрагліцэрыну. Калі-небудзь хто-небудзь пакрыўдзіць яго не ў той бок, і ён зробіць што-небудзь няўдалы. Ён валодае стрыманасцю чалавека, які ў адзіночку паляваў на бенгальскіх тыграў-людаедаў у Індыі, але яго звольнілі з індыйскай арміі за інцыдэнт з удзелам маладой мясцовай дзяўчыны і яго вельмі запальчывы характар.
  
  “Мастак Персі цяпер - лагодны, абыходлівы чалавек, які кіруе невялікі, вельмі эксклюзіўнай галерэяй прадметаў мастацтва і антыкварыяту. Яму не падабаецца мець зносіны з падонкамі, але вядома, што ён добра плаціць за рэдкія кавалачкі золата або лазурита, якія чалавек можа выпадкова знайсці ў ходзе сваіх сур'ёзных пачынанняў ".
  
  "Чароўная кампанія", - пракаментаваў Барнетт. “Гучыць так, як быццам мы збіраемся забаўляць персанажаў сярэднявечнай п'есы аб маралі. 'Ўвайдзіце ў злосць і сквапнасць; выйдзіце з сквапнасці і юрлівасці. Рэўнасць кажа з кожным чалавекам".
  
  Марыярці выглядаў так, нібы збіраўся пракаментаваць гэта, але трохкратны стук містэра Моуса у дзверы кабінета перапыніў яго. "Сюды, джэнтльмены," сказаў дварэцкі, адкрываючы дзверы і адыходзячы ў бок, каб прапусціць у пакой дзіўную кампанію гасцей.
  
  Твіст, які ішоў наперадзе, прабег па дыване і заскочыў у чырвонае скураное крэсла збоку ад вялікага дубовага стала Марыярці. "Добрай раніцы, прафесар," сказаў ён, абводзячы позіркам пакой. “ Добрай раніцы, Арабі Бэн. Даўнютка не здаралася.
  
  “ Арабі Бэн? - Спытаў Марыярці, здзіўлена зірнуўшы на Барнэта.
  
  "Маё, э-э, мянушка ў гільдыі містэра Твіста", - сказаў Барнетт, стараючыся не выглядаць збянтэжаным.
  
  "Гэта мянушка ёсць у Кнізе Маунда", - сказаў Твіст. “Якую я падпісаў асабіста, як гэтыя два гады таму. Разумееце, таму што ён праявіў такую цікавасць. Гэта дае мне права прасіць міласціну на любым куце лонданскай вуліцы, дзе больш нікога няма.
  
  "Выключнае адрозненне, г-н Барнетт," сказаў Марыярці. “ І тое, якое пры некаторых дзіўных абставінах можа апынуцца карысным. Ніколі не ведаеш, куды завядуць зменлівасці лёсу.
  
  Твіст, пачварны маленькі чалавечак з павязкай на правым воку, ўхмыльнуўся Марыярці. "Многія паступаюць і горай", - сказаў ён.
  
  Барнетт агледзеў астатніх, калі яны ўвайшлі, і выявіў, што без працы адрознівае іх. Аппер Макхеннори ён запомніў: высокі, сур'ёзны на выгляд мужчына, апрануты як выдатны рамеснік, якім ён і быў. У Снузера была знешнасць бубнача з Манчэстэра, які нейкім чынам страціў сваю сумку з ўзорамі. У двухпенсового юнака, высокага, бледнага мужчыны амаль без падбародка, быў нейкі прывідны, расплывісты, арыстакратычны выгляд, як быццам ён зайшоў у пакой па памылцы і спадзяваўся, што з'явіцца яго камердынер і скажа яму, дзе ён павінен быць. Палкоўнік Моран увасабляў сабой моцнага, грубоватого каланіяльнага афіцэра ў цывільным. З яго шырокімі плячыма і цвёрда пастаўленымі нагамі, ён рабіў уражанне старанна кантраляванай сілы. Яго густыя вусы не маглі схаваць намёку на садистскую жорсткасць, які віднеўся ў скрыўленых кутках яго тонкогубого рота. Мастак Персі быў маленькім, мясістым чалавечкам з занадта вялікай колькасцю залатых кольцаў на пухлых пальцах і рашучым, раздражняльным выглядам.
  
  Усе шасцёра размеркаваліся па кабінету, кожны па сваім перавагам. Барнетт адзначыў, што ўсе яны інстынктыўна трымаліся далей ад вокнаў. Марыярці падняўся, каб павітаць іх. "Добры дзень, джэнтльмены", - сказаў ён. “Гэта мой калега, Бенджамін Барнетт. Чым абавязаны гонару гэтага візіту?"
  
  "Гэта падобна на кансультацыю, прафесар", - сказаў Аппер Макхеннори.
  
  "Мы тут, каб папрасіць вас дапамагчы нам, прафесар", - сказаў Дрымотны.
  
  "Карацей кажучы," сказаў палкоўнік Себасцьян Моран, паклаўшы на плячо сваю малаккскую кій і машынальна подкручивая кончыкі сваіх акуратных усаў, "мы дэлегацыя, дасланая сюды нашымі паплечнікамі па злачынстве, каб прасіць вас аб дапамозе".
  
  "Вы ніколі не саромеліся ў выразах, палкоўнік," ухвальна сказаў Мастак Персі. "'Паплечнікі па злачынстве'. Так, у межах гэтай выдатнай пакоя, — я асабліва захапляюся карцінай Беркмана злева ад дзвярэй — я прызнаю справядлівасць гэтага апісання. Цудоўна. "
  
  "Прашу прабачэння," сказаў Двухпенсовик, - але я мяркую, што мы ствараем гук, не спрыяючы абмене інфармацыяй". Ён павярнуўся да Марыярці. “Прафесар, мы прыйшлі пабачыцца з вамі ад імя Грамадства жабрачых аматараў. Мы - адмыслова сфармаваны камітэт гэтага грамадства, упаўнаважаны прадстаўляць ўсіх членаў ў нашых дыскусіях з вамі".
  
  Марыярці адкінуўся на спінку крэсла і нахіліўся наперад, пільна ўглядаючыся ў кожнага з сваіх наведвальнікаў. "Грамадства жабрачых аматараў," сказаў ён нарэшце. "Я не думаю, што знаёмы з гэтым".
  
  "Гэта зусім новая арганізацыя, прафесар", - сказаў Аппер Макхеннори. "Наша група з розных куткоў снайда вырашыла, што мы павінны сабрацца разам і абмеркаваць тэмы, якія прадстаўляюць узаемную выгаду".
  
  "Напрыклад, аб тым, аб чым мы збіраемся вам расказаць," перабіў Твіст.
  
  “У Лондане адбываюцца рэчы, - сказаў Двухпенсовик, “ якія супярэчаць агульным інтарэсам нас, рамеснікаў злачыннага свету. Таму мы вырашылі сабрацца разам і абмеркаваць гэтыя рэчы. Але вы можаце бачыць, якія праблемы выкліча спроба з боку нашых калектыўных братоў сабрацца разам. Улады не сталі б заахвочваць такое сход. Асабліва ў цяперашні час, яны паставіліся б да гэтага няўхвальна. Яны зрабілі б усё магчымае, каб перашкодзіць гэтаму ".
  
  “ У цяперашні час? - Спытаў Марыярці.
  
  "Вы па-чартоўску добра сказалі гэта, прафесар", - сказаў Твіст. "Цяперашнія часы адрозніваюцца ад іншых часоў, з-за таго, што які-то чортаў вырадак збіраецца знішчыць ірыска".
  
  “Ах! Забойства", - сказаў Марыярці.
  
  "Сапраўды," пагадзіўся Двухпенсовик. “ І вось мы заснавалі клуб. Гэта была ідэя Мастака Персі...
  
  Персі сціпла паціснуў плячыма. "Гэта залежыць ад найму кампетэнтнага адваката", - сказаў ён. “Дорага, але ў цяжкія часы яно таго варта. Мой павераны паказаў, што джэнтльменскі клубы цалкам легальныя, даволі распаўсюджаныя ў Лондане, могуць прымаць у члены любога, каго пажадаюць, і могуць не дапускаць да наведвання старонніх, калі яны пажадаюць. Такім чынам, мы заснавалі клуб. Грамадства жабрачых аматараў. Мы арандавалі першы паверх і падвал мэблевага склада і даволі прыгожа абставілі яго."
  
  "Сховішча?"
  
  "Для прыватных гутарак", - патлумачыў Снукер.
  
  "А!" - сказаў Марыярці. Барнетт, які за два гады даволі добра вывучыў яго настроі, мог сказаць, што той з усіх сіл стараўся не выглядаць здзіўленым. Бо звычайны чалавек не мог сказаць, калі прафесару было весела, яго спроба схаваць гэта спрацавала даволі добра. “ Такім чынам, цяпер тут ёсць клуб — без сумневу, з більярднымі сталамі і чытальнай залай — для джэнтльменаў, якія крадуць кашалькі, кішэннікаў, сводников...
  
  "Сэр!" Палкоўнік Моран рэзка сказаў, яго твар пачырванеў. “Мы можам час ад часу займацца дзейнасцю, якая тэхнічна супярэчыць законах гэтай расьпешчаны краіны, але ніхто з нас не адчувае недахопу ў павазе да дамам. У нашай групе не вітаюцца сводники!"
  
  "Прыміце мае прабачэнні, палкоўнік," сказаў Марыярці. “Я паддаўся спакусе алітэрацыя. Такім чынам, ва ўсякім выпадку, вы выявілі, што можна зрабіць зладзейскай прытон рэспектабельным, надаўшы яму фасад джэнтльменскага клуба.
  
  "Што ж," сказаў Аппер Макхеннори, усміхаючыся, "да гэтага часу гэта спрацоўвала".
  
  "Ці можам мы вярнуцца да мэты гэтага візыту?" Сказаў палкоўнік Моран, нецярпліва пастукваючы кіем па наска чаравіка.
  
  "Вельмі добра", - сказаў Двухпенсовик. “Прафесар Марыярці, ад імя ўсіх членаў Грамадства жабрачых аматараў мы просім вашай дапамогі. Мы павінны паклапаціцца аб тым, каб гэты подлы забойца, які блукае па Вест-Энду, быў затрыманы.
  
  "Зразумела", - сказаў Марыярці. “І адкуль такая цікавасць? Магчыма, пачуццё грамадзянскага абавязку?"
  
  "Цьфу!" Твіст усклікнуў, падаўшыся наперад на сваім крэсле. “Роззеры "як былі" жахліва нас раздражнялі. Зьбіваю сваіх хлопцаў з ног на скрыжаваннях, ганяюся за сляпымі і кульгавымі жабракамі па вуліцы. Кажу табе, гэта нядобра."
  
  "Я табе веру", - сказаў Марыярці. "Выгляд кульгавага жабрака, які ўцякае ад бобі, павінен умацаваць давер тваіх кліентаў".
  
  "Вы б не палічылі гэта смешным," пракаментаваў Мастак Персі, " калі б вашых людзей мела і арыштоўвала паліцыя кожны раз, калі яны заходзяць у шыкоўны раён. І трымаць іх далей ад шыкоўных кварталаў неразумна. Крадзеж у бедных супярэчыць старажытным англійскім традыцыям; гэта благі тон і не прыносіць ўзнагароджання ".
  
  Марыярці падняў брыво. "А як наконт вялікай і якая расце масы сярэдняга класа?" ён спытаў. "Вядома, вы ўсё яшчэ можаце красці ў уладальнікаў крам, фабрык, коміваяжораў, уладальнікаў гасцініц, банкаўскіх клеркаў і розных гандляроў, мяшчан і прафесіяналаў?"
  
  "Вы не разумееце вялікадушнасці сітуацыі", - сказаў Твіст. "Як ні дзіўна, калі пакутуюць багатыя, менавіта сярэдні клас адчувае найбольшую пагрозу".
  
  "Гэта праўда", - сказаў Двухпенсовик. “Цяпер, калі гэты вар'ят разгульвае па акрузе і забівае арыстакратыю, вы маглі ясна бачыць, наколькі гэта ўскладніць маю прафесію. Проста гузы, натуральна, будуць больш асцярожныя ў дачыненні да таго, каго яны пускаюць у свае асабнякі. Нават падчас самых вар'ятаў пакліканых вечароў яны не пацерпяць, каб ім перарэзалі горла толькі за прывілей абчысціць іх кішэні ".
  
  Вельмі прыгожа сказана, падумаў Барнетт і зрабіў пазнаку выкарыстоўваць гэта ў будучай артыкуле.
  
  "Але самае дзіўнае ва ўсім гэтым," працягнуў Юнак, " гэта рэакцыя вашага буржуа-крамніка. Ён адчувае асабістую пагрозу і піша аб гэтым лісты ў "Таймс". Грамадскі рэзананс прымушае паліцыю адмяніць усе звальненне і прыцягнуць дапаможных супрацоўнікаў, а таксама выставіць бачны патруль на кожнай вуліцы. Супакойвае масы, хіба вы не бачыце ".
  
  "І, проста дзеля прыколу, таму што ім больш няма чым заняцца, - дадаў Снукер, - роззеры арыштоўваюць усіх, каго бачаць, за "падазронае слоняние без справы'. А цяпер я скажу вам, прафесар, што гэта сумны дзень, калі хлопец не можа крыху пабадзяцца без справы без таго, каб яго не пасадзілі ў турму за яго непрыемнасці!
  
  Марыярці адкінуўся на спінку крэсла і падціснуў вусны. "Цікавую сцэну вы малюеце, джэнтльмены", - сказаў ён. “І сапраўды, сумная гісторыя заключаецца ў тым, што гэты невядомы забойца выводзіць з бізнэсу ўвесь крымінальны клас Лондана. Што менавіта вы хочаце, каб я з гэтым зрабіў? Дапамагчы вам скласці ліст у Times? Пазбавіць вас ад паліцыі? Што?"
  
  "Ведаеш, яны і ў цябе на спіне", - сказаў Мастак Персі, а затым паднёс руку да рота, нібы спалохаўшыся ўласнай дзёрзкасці.
  
  Марыярці злёгку павярнуў галаву і некаторы час изучающе разглядаў Персі. “ Прашу, скажы мне, Персі, аб чым ты кажаш?
  
  "Адзін з маіх кліентаў, ты ведаеш", - сказаў Персі. “Калекцыянер георгианского фарфору. Хоць я не магу ўявіць, чаму, хоць забі. Выродлівыя, агідныя, злосныя начныя гаршкі - гэта таксама яны. Але яны яму падабаюцца. Яго клічуць Лестрейд."
  
  Прафесар Марыярці засмяяўся. “Джайлс Лестрейд, калекцыянер начных гаршкоў ў георгаў стылі! У гэтага чалавека каму няма назову глыбіні".
  
  “ Значыць, вы яго ведаеце? Інспектар Скотленд-Ярда. Па праўдзе кажучы, я заўсёды крыху нервуюся, калі ён прыходзіць у краму. Ну, у апошні раз, калі ён прыходзіў, гэта было каля трох дзён таму, з ім быў адзін з яго прыяцеляў з Скотленд-Ярда, і яны вялі размову, які я міжволі падслухаў, пакуль яны разглядалі фарфор.
  
  "І што яны сказалі?" Спытаў Марыярці.
  
  “ Інспектар Лестрейд сказаў, што Шэрлак Холмс— ён...
  
  "Я ведаю, хто ён", - прагыркаў Марыярці. "Працягвай".
  
  “ Ну, інспектар Лестрейд сказаў, што Шэрлак Холмс па-ранейшаму перакананы, што вы, прафесар Марыярці, несяце адказнасць за гэтыя забойствы. Хлопец, які быў з ім, па імя Грегсон, сказаў, што гэта была дакучлівая ідэя Холмса, і з гэтым нічога нельга было зрабіць. І ён спадзяваўся, што ім не прыйдзецца занадта доўга адрываць занадта шмат людзей ад іх іншых абавязкаў, пакуль Холмс прымушае іх паўсюль сачыць за вамі. Падобна, містэр Холмс займае якое-то аўтарытэтнае становішча ў Скотленд-Ярдзе, па меншай меры, у тым, што тычыцца гэтага расследавання.
  
  Марыярці кіўнуў і дазволіў свайму погляду ненадоўга затрымацца на кожным з гасцей. Яны маўчалі, пакуль ён рыхтаваўся загаварыць. "Вы хочаце сказаць, што мае інтарэсы супадаюць з вашымі, у гэтым пытанні", - сказаў ён. “Я не буду аспрэчваць гэта; збольшага гэта так. Але не цалкам. Калі забойца нарэшце будзе затрыманы, і ўзровень актыўнасці паліцыі зноў прыйдзе ў норму, вы, джэнтльмены, вольныя аднавіць або працягнуць сваю ганебную дзейнасць. Але гэта не пазбавіць мяне ад увагі майстры-шпіка. Шэрлак Холмс непазбежна западозрыць мяне ў любым жахлівым злачынстве, якое ўсплыве на святло ў наступны раз ".
  
  "Ён, безумоўна, страціць свой афіцыйны статус, калі гэта справа будзе раскрыта", - сказаў Мастак Персі.
  
  "Гэта так", - прызнаў Марыярці. “Што яшчэ раз знізіць яго назойлівасць да больш памяркоўнага ўзроўню. Гэта тое, чаго вы ад мяне хочаце — раскрыць злачынства? Затрымаць забойцу?
  
  Усе шасцёра няёмка пераміналіся з нагі на нагу, усе выглядалі злёгку няшчаснымі, за выключэннем палкоўніка Марана, які выглядаў драчливым. Барнетт быў на імгненне збянтэжаны гэтым, але раптам зразумеў: для гэтых людзей прасіць прафесара Марыярці раскрыць злачынства было ўсё роўна што прасіць архіяпіскапа Кэнтэрбэрыйскага здзейсніць яго. Гэта была поўная супрацьлегласць звычайнаму.
  
  "Не абавязкова, прафесар", - сказаў Снукер.
  
  "Чаго мы хочам, дык гэта каб вы адвязаліся ад нас ад роззеров", - сказаў Твіст. "Злавіць джэнтльмена, якая ажыццяўляе гэтыя агіднасці, здаецца самым простым спосабам, але калі вы прыдумаеце іншы, з намі будзе Джонник".
  
  Прафесар Марыярці устаў і зняў з пераносся пенснэ. "Гэта цікавая сітуацыя і цікавая праблема", - сказаў ён, праціраючы лінзы насоўкай. “ Калі я пагаджуся і затрымаю гэтага забойцу, што вы загадаеце мне з ім зрабіць?
  
  “Як палічыце патрэбным. Калі вы хочаце перадаць яго роззерсам, гэта Джонник", - сказаў Твіст. Усе астатнія згодна кіўнулі, выглядаючы яшчэ больш смущенными.
  
  Марыярці рэзка падняў галаву. “ Нават калі ён адзін з вашых? - спытаў ён.
  
  "Гэта не так," цвёрда сказаў Аппер Макхеннори.
  
  "Але калі гэта так?"
  
  "Пагадненне застаецца ў сіле, як паказана", - сказаў Мастак Персі. "Рабіце з гэтым хлопцам усё, што хочаце, пры ўмове, што вы прымусіце сілы закона і парадку накіраваць сваю ўвагу ў іншае месца".
  
  “ Зразумела. Ніякіх скаргаў ад вас, джэнтльмены, ці вашых калегаў, незалежна ад таго, хто апынецца забойцам?
  
  "Ні аднаго!" сказаў палкоўнік Моран з залішняй напорам. Астатнія кіўнулі.
  
  "І якое ж," спытаў Марыярці, " будзе маё ўзнагароджанне за ліквідацыю гэтага перашкоды з шляхоў няправедных?"
  
  “ Чаго ты хочаш? - Спытаў Аппер Макхеннори.
  
  Марыярці на імгненне задумаўся. "Я хачу ад вас — ад жабрачых аматараў - таго ж, што Шэрлак Холмс атрымлівае ад урада".
  
  "Гэта гучыць не так ужо неразумна", - сказаў Твіст. "Казначэй яе вялікасці, наколькі я разумею, не вядомыя сваёй шчодрасцю".
  
  "Колькі канкрэтна гэта будзе каштаваць?" Спытаў Мастак Персі. "Проста для даведкі, ты ведаеш".
  
  “Мне трэба будзе высветліць, якія грашовыя ўмовы містэра Холмса, - сказаў Марыярці, - але, як кажа Твіст, яны, безумоўна, не празмерныя. Аднак майце на ўвазе, што ёсць яшчэ палова сумы. Мне патрэбна такая ж падтрымка ад вашых людзей, якую Холмс атрымлівае у Скотленд-Ярдзе.
  
  "Падтрымка?"
  
  “ Цалкам дакладна. Вы будзеце маімі вачыма і вушамі. Вы будзеце збіраць для мяне інфармацыю, апытваць людзей, сачыць за людзьмі, хавацца ў дзвярных праёмах, хапацца за доказы і прыносіць іх сюды для майго азнаямлення. Я скажу вам, што я патрабую зрабіць па меры паступлення задач. Як вы падзеліце працу, залежыць ад вас, за выключэннем таго, што я чакаю, што вы будзеце вельмі асцярожныя ў выбары падыходных людзей для гэтай працы. "
  
  "Лонданскі Маунд - тваё пакліканне", - сказаў Твіст. "Кожны стукарь, майстар па тонкай дроце, забиватель цвікоў, завинчиватель напарсткі, праныра, касір, блюи-хантэр і тошерщик ў кнізе".
  
  "Выдатна", - сказаў Марыярці. “Меншага я і не чакаў. А як наконт астатніх з вас? А што наконт разнастайных жабрачых аматараў?"
  
  Палкоўнік Себасцьян Моран устаў і рашуча заціснуў кій пад пахай. "Яны пойдуць з намі, прафесар", - сказаў ён. “Я паклапачуся пра гэта! І калі вам раптам спатрэбяцца мае паслугі, так атрымалася, што ў дадзены момант я знаходжуся на волі. Вольнасць, дазвольце мне сказаць, якой прыйдзе канец, калі вы схапіце гэтага пагарджанага маньяка і пазбавіце нас ад "роззеров".
  
  "Прасіце, і вы атрымаеце", - сказаў Марыярці. “Такая дапамога, якая мне сапраўды спатрэбіцца, будзе аплачана па маім звычайным расцэнках, так што просьбы не павінны здацца занадта цяжкімі. Гэтыя выдаткі будуць перададзеныя вашага сяброўства разам з маім рахункам ".
  
  Мастак Персі склаў далоні разам. "Мы, вядома, чакаем ад вас разумнай стрыманасці ў пытанні выдаткаў", - сказаў ён. "Некаторыя ўдзельнікі будуць звольненыя з больш высокай стаўкай, чым астатнія".
  
  "Я буду мець гэта на ўвазе", - паабяцаў Марыярці.
  
  "Мы дзякуем вас", - сказаў Двухпенсовик, устаючы і зашпільваючы сваё честерфилдское паліто. “Ад імя ўсіх членаў клуба мы дзякуем вас за тое, што мы збіраемся атрымаць", - сказаў біскуп лэдзі з хору. Як адзін з тых, чые сродкі да існавання самым непасрэдным чынам залежаць ад празмерна амбіцыйных спроб Скотленд-Ярда, я асабіста дзякую вас. Калі вы пачнеце?"
  
  "Прама цяпер у мяне ёсць сёе-тое, чым я буду цалкам заняты на працягу наступных некалькіх дзён", - сказаў Марыярці. "Але калі палкоўнік Моран не пярэчыць пачакаць у бібліятэцы, скажам, два гадзіны, я падрыхтую спіс розных справаздач і расследаванняў, якія я запатрабую ад вас правесці неадкладна, каб інфармацыя чакала мяне, калі я вярнуся".
  
  "Я пабягу праз вуліцу ў Брытанскі музей", - сказаў палкоўнік Моран. "Мне не склала б працы пацешыцца некалькі гадзін у зале Маўзалея".
  
  "Вельмі добра", - пагадзіўся Марыярці, выклікаючы містэра Моуса. Шасцёра жабрачых аматараў ўрачыста паціснулі руку прафесару, а затым дазволілі вывесці сябе з пакоя.
  
  "Захапляльнае сход, прафесар", - сказаў Барнетт, калі пакой апусцела. “Цяжка паверыць, што гэтыя людзі - прафесійныя злачынцы. Яны вельмі добра выхаваныя і ветлівыя".
  
  "Вы бачылі, як яны паводзяць сябе найлепшым чынам", - сказаў Марыярці. “Цыркавы леў можа здацца цалкам ручным, калі ён скача з месца на месца, падпарадкоўваючыся толькі ласкаваму побуждению дрэсіроўшчыка. Калі б вы сустрэлі гэтых людзей у іх роднай асяроддзі, яны, магчыма, паводзілі б сябе хутчэй як дзікія жывелы, якімі яны і з'яўляюцца. Сноузер скраў бы твой чамадан, Мастак Персі зняў бы з цябе залатыя запанкі, Двухпенсовик залез бы да табе ў кішэню, а палкоўнік Моран перарэзаў бы табе горла.
  
  Барнетт задумаўся. "Можа быць, і так, прафесар", - сказаў ён. "Але, тым не менш, гэта была сапраўдная сустрэча, і я рады, што прысутнічаў на ёй".
  
  "Такім чынам", - сказаў Марыярці, пераводзячы позірк у кут, дзе Барнетт як раз падымаўся са свайго крэсла. "І якое было ваша ўражанне ад гэтай падзеі?"
  
  "Што ж, прафесар," сказаў Барнетт, - я думаю, яны вас добранька ашукалі, як сказалі б у нас дома. Скотленд-Ярд палюе за гэтай птушкай ўжо месяц, але яны так і не наблізіліся да яго. Падобна, ён не пакідае пасля сябе ніякіх доказаў — толькі трупы. Нават Шэрлак Холмс нічога не дабіўся ў сваім расследаванні. І вы выходзіце на вельмі халодны след, па якому ўжо пратапталі ўсе дэтэктывы, сышчыкі-аматары і журналісты Лондана. Я не разумею, як вы збіраецеся з гэтым справіцца. Скажыце мне, прафесар, вы сапраўды збіраецеся паспрабаваць разгадаць гэтую загадку, ці вы проста пагадзіліся зірнуць на яе, каб пацешыць сваіх сяброў?"
  
  "Я сумняваюся, што гэтыя людзі засталіся б задаволеныя, калі б я не змог дамагчыся вынікаў", - сказаў Марыярці. "Але гэта не так безнадзейна, як паказвае ваш аналіз".
  
  "Вы хочаце сказаць, што ў вас ёсць якая-небудзь зачэпка адносна таго, хто забойца?" Спытаў Барнетт.
  
  "Зусім няма", - сказаў Марыярці. “Але я распазнаю сем асобных падыходаў да праблемы. Аднак усё гэта пакуль варта адкласці. У нас прызначаная сустрэча з багажным вагонам.
  
  ВАСЕМНАЦЦАЦЬ
  
  РЫЧАРД ПЛАНТАГЕНЕТ
  
  
  
  Дон Десперадо
  Ішоў па Прада,
  І там сустрэў свайго ворага.
  ЧАРЛЬЗ КІНГСЛІ
  
  Qуинси Хоуп была мёртвая. Яго цела з перарэзаным ад вуха да вуха горлам ляжала дагары на падлозе ў кабінеце для кансультацый, рукі крыжападобна раскінуць, ногі, як ні дзіўна, акуратна паднятыя на сядзенне скуранога канапы. Ён усё яшчэ быў у вячэрнім касцюме, дакладна такім жа, як і тады, калі вярнуўся дадому за паўгадзіны да таго, як яго знайшлі, не хапала толькі капелюша і туфляў.
  
  “Я ні да чаго не дакранаўся, сэр, запэўніваю вас. Ні да чаго. Я не мог", - сказаў Гэммидж, камердынер, містэру Шэрлаку Холмсу. Высокі, худы, сутуловатый мужчына, адзенне якога здавалася занадта вялікі для яго фігуры, Гэммидж стаяў прама ў пакоі, тупаючы ля дзвярэй, і, здавалася, быў на мяжы слёз. “Усё было дакладна так жа, калі я знайшоў майстра, і з тых часоў у пакой ніхто не ўваходзіў. Я адлучаўся толькі для таго, каб выйсці на вуліцу і свіснуць паліцэйскаму. Якая жахлівая рэч, сэр.
  
  "Вы паступілі правільна, Гэммидж," заспакаяльна сказаў Холмс. “ Што гэта за пакой? Гэта была доўгая прастакутная пакой на першым паверсе, справа ад галоўнага ўваходу ў вялікі раскошны дом Куінсі Хоупа. Насупраць зробленай з панэлямі дзвярэй стаяла зручная скураная канапа, на якой былі пахаваныя ногі трупа, ад каленяў, абцягнутых чорнымі штанамі, да пальцаў ног, абцягнутых чорнымі шаўковымі панчохамі. Злева, у фасадных вокнаў, стаялі нізкі стол і некалькі крэслаў; справа - масіўны плоскі пісьмовы стол і крэсла, па баках - высокі шкляны шафа і драўляны назіральнай стол.
  
  "Гэта кабінет для кансультацый Хоуп, містэр Холмс," сказаў інспектар Лестрейд. “ Містэр Хоўп, мяркуючы па ўсім, быў кімсьці накшталт лекара.
  
  "Якога роду?" Пацікавіўся Холмс.
  
  "Ну, ён быў— я сапраўды не ведаю," сказаў Лестрейд. “ Гэммидж?
  
  "Я не магу сказаць, джэнтльмены", - сказаў ім Гэммидж. “Я служыў толькі камердынер ў містэра Хоупа. Было некалькі чалавек, якія прыходзілі днём і дапамагалі гаспадару ў яго медыцынскай практыцы. Я сапраўды нічога пра гэта не ведаю.
  
  “ А як наконт іншых слуг? - Спытаў Лестрейд.
  
  “ Ну, сэр, Фрэйзер, дварэцкі, магчыма, ведае больш аб справах гаспадара.
  
  “ Цалкам дакладна. Тады прывядзіце яго сюды. Скажыце, што з ім хоча пагаварыць Скотленд-Ярд.
  
  Гэммидж злёгку адхіснуўся. "Мне вельмі шкада, сэр," сказаў ён з выглядам чалавека, які ведае, што, што б ні здарылася, гэта ўсё яго віна", - але Фрэйзера сёння ўвечары тут няма. У яго і іншых слуг сёння выхадны. Я мяркую, усе яны разышліся па хатах да розных сваякам.
  
  "Усё прапала, так?" Спытаў Лестрейд, ваяўніча выставіўшы галаву наперад.
  
  "Я мяркую, што так, сэр", - сказаў Гэммидж, нервова счэпленыя рукі падчас размовы. Яго вочы замітусіліся па пакоі, як у птушкі ў клетцы, якая думае, што нябачны драпежнік якім-то чынам пранік у яе клетку. “ Я пайду і праверу, калі хочаш.
  
  “ Што з табой такое, Гэммидж? Лестрейд падазрона спытаў. “ Цябе што-то турбуе?
  
  “ Не, сэр, толькі...
  
  “ Так, так, толькі што, Гэммидж?
  
  “ Толькі, інспектар, я б хацеў пакінуць гэты пакой, калі дазволіце. Я сапраўды губляю прытомнасць ад таго, што знаходжуся тут з целам гаспадара і ўсё такое. Ці бачыце, гэта не тое, да чаго я прывык, а ў мяне заўсёды было слабое целасклад.
  
  Лестрейд ткнулся носам прама ў твар небараку камердынеру, прымусіўшы яго міжволі адскочыць назад. - Ты ўпэўнены, што гэта ўсё, Гэммидж? Ты ўпэўнены, што нічога больш пра гэта не ведаеш? Ведаеш, табе лепш казаць прама зараз; гэта пазбавіць цябе ад мноства непрыемнасцяў пазней.
  
  Гэммидж збялеў. "Я не вельмі добра сябе адчуваю", - сказаў ён і паваліўся як нежывы на падлогу.
  
  "Вельмі разумна, Лестрейд," рэзка сказаў Холмс. “ Вам удалося пазбавіць свядомасці адзінага чалавека, які знаходзіўся тут у час здзяйснення злачынства; адзінага, хто мог бы распавесці нам што-небудзь аб тым, што тут адбылося.
  
  "Гэта вы так кажаце, містэр Холмс," сказаў Лестрейд, без усялякага спагады гледзячы на Гэммиджа, які, скрукаваўшыся, ляжаў на дыване. "Я кажу, што ён прыкідваецца; і я кажу, што ён, верагодна, мог бы расказаць нам многае з таго, што тут адбылося; і я кажу, што гэта вельмі дзіўнае акалічнасць, што ў астатніх слуг сёння выхадны, але гэты застаецца".
  
  "Давайце будзем сумленныя, Лестрейд", сказаў Холмс. “Вам падабаецца вінаваціць слуг у злачынствах, таму што вы ўсё яшчэ пакутуеце прыроджаным павагай да вышэйшых класах. Кожны раз, калі вы чуеце, як хто-то прамаўляе з запинкой галосныя, вам інстынктыўна хочацца тузаць сябе за чуб. Калі б злачынныя класы бралі ўрокі прамоўніцкага мастацтва, колькасць арыштаў у Скотленд-Ярдзе скарацілася б удвая ".
  
  "Паслухайце, містэр Холмс, гэта наўрад ці справядліва," запратэставаў Лестрейд, ідучы за консультирующим дэтэктывам, які апусціўся на карачкі і пачаў аглядаць падлогу ў пакоі для забойстваў з дапамогай павелічальнае лінзы. “Звычайна мы заканчваем арыштам ніжэйшых чыноў, таму што большасць злачынстваў здзяйсняецца ніжэйшымі чынамі. У рэшце рэшт, гэта мае сэнс. Герцагу з прыбыткам у сто тысяч чыстымі ў год няма чаго хапацца за чый-то кашалёк.
  
  “ Я згодны з вамі, Лестрейд, але забойства не ведае сацыяльных межаў. Не маглі б вы дадаць газу на сцяне? Мне трэба больш святла.
  
  "Гм", - сказаў Лестрейд, робячы, як яму было сказана. "Я не ведаю, што вы чакаеце знайсці, поўзаючы па дыване".
  
  “ Шчыра кажучы, Лестрейд, я таксама не ведаю, што чакаю знайсці. Вось чаму я шукаю.
  
  Камердынер сеў, секунду азіраўся па баках з збянтэжаным выразам на твары, а затым падняўся на ногі. "Ці магу я яшчэ што-небудзь зрабіць для вас, джэнтльмены?" - слаба спытаў ён, трымаючыся за вушак для апоры.
  
  Лестрейд развярнуўся і рушыў на камердынера, пагрозліва падняўшы палец.
  
  “ Ну так, Гэммидж, - сказаў Шэрлак Холмс, адрываючы погляд ад дывана і перарываючы Лестрейда, які збіраўся загаварыць. - Я быў бы ўдзячны, калі б вы падняліся ў спальню вашага гаспадара і агледзеліся. Паглядзіце, не было ці што-небудзь парушана, і асабліва паглядзіце, не прапала ці чаго-небудзь ".
  
  "Вельмі добра, сэр", - сказаў Гэммидж і ўзбег уверх па лесвіцы.
  
  "Ба!" - сказаў Лестрейд. “Вы чакаеце, што чаго-то не хапае? Чаго?"
  
  "Я нічога не чакаю", - сказаў Холмс. "Але я хацеў бы ведаць".
  
  - Але, Холмс, як вы збіраецеся што-то пазнаць з таго, чаго тут няма?
  
  "Тое, што тут, - сказаў Холмс, асцярожна здабываючы кавалачак карычневай матэрыі з зялёнага дывана і укладваючы яго ў маленькі канверт, - наводзіць на разважанні, але тое, чаго тут няма, наводзіць на разважанні яшчэ больш, і я разлічваю, калі пашанцуе, шмат чаму навучыцца з гэтага".
  
  - Чаго тут няма? Лестрейд азадачана агледзеўся. “ Аб чым, чорт вазьмі, вы кажаце, Холмс? Чаго тут няма?
  
  “ Туфлі ахвяры, Лестрейд. Яны зніклі. Разам з яго цыліндрам. Я ўскладаю вялікія надзеі на туфлі ахвяры, хоць, шчыра кажучы, не чакаю шмат ад капелюшы.
  
  “ Ты думаеш, зніклыя туфлі важныя?
  
  "Вельмі!"
  
  Лестрейд паціснуў плячыма. “ Як скажаце, містэр Холмс. Але мы, верагодна, знойдзем іх пад канапай або ў спальні.
  
  “ Я зазірнуў пад канапу, Лестрейд. І ён так і не падняўся ў спальню.
  
  “ Тады навошта пасылаць туды гэтага камердынера?
  
  “ Магчыма, забойца дабраўся да спальні.
  
  "Аб". Лестрейд гэта абдумаў. "Глупства!" - сказаў ён. “Прапалі туфлі. Знікла капялюш. Я б сказаў, што ўсё, што паказвае на тое, што ў яго была новая пара чаравік. Забойца, верагодна, забраў іх для сябе.
  
  "Магчыма, Лестрейд", сказаў Холмс. “ Гэта добрая думка. Толькі...
  
  "Толькі што, Холмс?" Лестрейд выглядаў задаволеным кампліментам. “Проста спытаеце мяне. Я буду рады скарыстацца маім шматгадовым прафесійным вопытам. Што вас турбуе ў гэтай справе?
  
  “ Толькі, Лестрейд, калі ён узяў туфлі Хоуп, тое, што ён зрабіў са сваімі?
  
  “ Ну— забраў іх з сабой, я мяркую.
  
  “ Перастаньце, Лестрейд. Вы думаеце, што ў нашага забойцы развіўся інстынкт скнарнасць для яго сёмага забойства? А як наконт ўсіх гэтых выдатных пінжакоў, камізэлек, гальштукаў і разнастайнай мужчынскі мэблі ў селішчах кожнай з папярэдніх ахвяр?
  
  "Цалкам магчыма, што гэтаму хлопцу спатрэбілася пара чаравік", - настойваў Лестрейд. “Магчыма, у адным з яго ўласных чаравік раптам ўтварылася дзірка або верх аддзяліўся ад нізу. І ён не пакінуў сваіх, таму што баяўся, што мы выявім на іх якой-небудзь апазнавальны знак.
  
  “ Значыць, ён забраў іх з сабой, каб незаўважна выкінуць?
  
  “ Дакладна, містэр Холмс. Вось так.
  
  “Я так не думаю, Лестрейд. Я думаю, што ён узяў абутак ахвяры, таму што хацеў абутак ахвяры; але не для таго, каб насіць. Я думаю, ён хацеў самі туфлі або што-тое схаванае ў іх. Але, калі пашанцуе, мы хутка даведаемся, маеце рацыю вы ці я. Лестрейд, загадай сваім людзям прачасалі тэрыторыю на дзесяць кварталаў ва ўсіх напрамках. Папытаеце іх старанна агледзець вадасцёкавыя жолабы і смеццевыя бакі, а таксама любое іншае месца, дзе яны могуць схавацца. Загадайце ім прынесці назад любы прадмет адзення, які яны знойдуць, асабліва абутак або яе часткі. "
  
  “ Зразумела, містэр Холмс. Якімі б ні апынуліся туфлі, я згодны, што іх будзе карысна знайсці. Я пашлю на станцыю дывізіі за вялікімі ліхтарамі ў "яблычак" і накірую туды некалькі чалавек.
  
  “ Вельмі добра. Дзе гэты судмедэксперт? Мы тут ужо паўгадзіны.
  
  “ Доктар Пилшард не любіць выходзіць з дому пасля паўночы, містэр Холмс. Мы папросім некалькіх нашых людзей адвезці цела ў бальніцу Святога Лукі ў фургоне для перавозкі трупаў, і раніцай ён агледзіць яго.
  
  “ Гэта яго стандартная практыка? Добра, пашліце каго-небудзь за доктарам Пилшардом і паведаміце яму, што я хачу, каб цела было агледжана на месцы, і я хачу, каб яно было агледжана як мага хутчэй. Гэты чалавек атрымлівае ганарар у дзве гинеи за кожнае раздзеленае цела; хай ён зробіць што-небудзь, каб заслужыць гэта!"
  
  Лестрейд паківаў галавой. Ён не бачыў, што зменяць некалькі гадзін, але камісары, у сваёй бясконцай мудрасьці, палічылі мэтазгодным прызначыць Шэрлака Холмса адказным за гэта расследаванне, а загад ёсць загад. Ён выйшаў з пакоя, свіснуў пары сваіх людзей у цывільным і адправіў іх дадому. Калі ён вярнуўся ў пакой, Холмс, поўзаючы па дыване, дабраўся да галавы ахвяры і засяродзіў на яе сваю ўвагу. Гэта было малапрывабная відовішча: разинутая пашчу, вытаращенные вочы, які ляжыць у лужыне напалову згуслаю крыві.
  
  "Дапамажы мне перасунуць канапу, Лестрейд", сказаў Холмс, асцярожна апускаючы ногі трупа на падлогу. “Я не хацеў дакранацца да цела, пакуль яго не агледзіць судмедэксперт, але час ідзе, і забойца сыходзіць усё далей. Я паспрабую турбаваць яго як мага менш. Давай проста паставім канапу злева, уздоўж сцяны. Туды. Асцярожна, куды наступаешь!"
  
  Яны апусцілі кушэтку, і Холмс агледзеў вялізную лужыну крыві, якая цяпер выявілася. "Як я і думаў", - сказаў ён, апускаючыся на калені і ўзіраючыся ў падзорную трубу. “Небарака, несумненна, быў забіты прама на гэтым месцы. Мяне турбавала малое колькасць крыві пад галавой і вакол яе, улічваючы глыбіню раны. Але невялікі нахіл падлогі тлумачыць гэта. Усё гэта схавана пад канапай.
  
  "Вядома, так яно і было", - пагадзіўся Лестрейд.
  
  Ля ўваходных дзвярэй пачуўся шум, і адзін з афіцэраў, якія дзяжурылі звонку, увайшоў і рэзка спыніўся перад інспектарам Лестрейдом. "Прашу прабачэння, сэр," сказаў ён, "але звонку толькі што пад'ехаў джэнтльмен у экіпажы, які патрабуе доступу".
  
  "А!" сказаў Лестрейд. “ Адзін ахвяры?
  
  "Не, сэр", - адказаў канстэбль. "Кажа, што ён адзін камісара, сэр".
  
  "Гэта праўда?" Сказаў Лестрейд. “Як цікава, у гадзіну ночы. У хлопца, павінна быць, вялікі інтарэс. Як яго завуць?"
  
  “ Ён кажа, што ён граф д Ивер, сэр.
  
  Шэрлак Холмс адарваў погляд ад трупа. “ Слановай Ивер? - спытаў ён. “ Упусціце яго светласць, канстэбль!
  
  "І хто ж такі 'яго светласць'? Запатрабаваў адказу Лестрейд, калі канстэбль адступіў да ўваходных дзвярэй.
  
  "Як мне патлумачылі," сказаў Холмс, " у яго ёсць службовае пасведчанне ад Таямніцай друку. Я не ўпэўнены, што гэта на самай справе азначае, але мяркую, што яно распаўсюджваецца на наведванне месца злачынства".
  
  "У яго можа быць "інструктаж па назіранні", - сказаў Лестрейд, - але як ён даведаўся, што ёсць за чым назіраць? Як ён даведаўся аб злачынстве так хутка і ў такі непрыдатны для таго час?"
  
  "Мы спытаем яго," сказаў Холмс, падымаючыся на ногі. - Мне самому цікава, як— і чаму.
  
  Граф д Ивер уварваўся ў дзверы з тым лішкам энергіі, які, здаецца, уласцівы многім людзям не зусім нармальнага росту. "Што тут адбываецца?" ён звярнуўся да пустой зале. “ Хто тут галоўны? Я хачу бачыць — О, вось і вы, Холмс. Божа мой! Ён вызначана мёртвы, кім бы ён ні быў. Хто б мог падумаць, што ў чалавечым целе так шмат крыві?"
  
  "Мяркую, пытанне рытарычнае, мілорд", - сказаў Холмс. "Дазвольце мне прадставіць інспектара Лестрейда, які адказвае за расследаванне у Скотленд-Ярдзе".
  
  "Лестрейд," сказаў д Ивер, злёгку кіўнуўшы. “ Я чуў гэта імя. Аб вас добра адгукаюцца.
  
  "Дзякую вас—"
  
  “ Што, шчыра кажучы, я лічу дзіўным: сем трупаў і ні аднаго арышту, калі не лічыць ідыёцкага затрымання пары слуг.
  
  "Мы робім усё, што ў нашых сілах, мілорд, мы не можам усё быць Шерлоками Холмсами", - сказаў Лестрейд, і яго твар пачырванеў ад стрымванага гневу.
  
  "Падобна, ад гэтага было б мала толку, калі б вы былі там", - холадна пракаментаваў д Ивер, пільна гледзячы на Холмса. “Ну, вы дамагліся якога-небудзь прагрэсу, містэр Холмс?" Вы знайшлі якія-небудзь зачэпкі?
  
  "Я знаходжуся тут усяго каля трыццаці хвілін, мілорд," спакойна сказаў Холмс. “Пошук інфармацыі — доказаў, калі хочаце, - справа карпатлівае і адымае шмат часу. Магчыма, калі вы хочаце пагаварыць, нам лепш выйсці ў вестыбюль. Лепш як мага менш чапаць вобласць непасрэдна вакол цела, баючыся знішчэння магчымых доказаў."
  
  “ Знішчаеце доказы? Д Ивер фыркнуў. “ Як адно маё прысутнасць у пакоі можа знішчыць якія-небудзь доказы?
  
  "Валасоў можа быць доказам, мілорд," сказаў Холмс, устаючы і сам накіроўваючыся ў пярэдні пакой, так што д Ивер быў вымушаны рушыць услед за ім. “ Ці трохі пуху, або плямка бруду, якое ляжыць на дыване. Проста прайшоўшыся па такім малюсенькім прадмеце, вы можаце выдаліць яго; ці ж вы самі можаце ненаўмысна пакінуць валасок або некалькі парушынак, тым самым заблытаўшы рэальныя доказы ".
  
  Д Ивер ўтаропіўся на Холмса, спрабуючы зразумець, ці кажа знакаміты дэтэктыў-кансультант сур'ёзна. "Абсурдна," няўпэўнена вымавіў ён.
  
  "Зусім не, мілорд", - запэўніў яго Холмс. “Самая нязначная дробязь можа мець велізарнае значэнне для чалавека, навучанага назіраць і натренированного ў лагічных высновах з таго, што ён назірае. Аднойчы я раскрыў загадкавае забойства, завёўшы гадзіны; а ў іншы раз я раскрыў жудасную таямніцу, таму што ў спякотны дзень звярнуў увагу на глыбіню, да якой пятрушка впиталась ў алей. З іншага боку, аднойчы я зняў з чалавека па імя Эстерманн абвінавачванне ў забойстве сваёй жонкі з-за таго, што заўважыў нешта настолькі крохкае, як павуцінне.
  
  Д Ивер задуменна падціснуў вусны, працягваючы пільна глядзець на горбоносого дэтэктыва-кансультанта. "Калі вы можаце зрабіць так шмат з такога малога," сказаў ён, " чаму ў вас няма падрабязнасцяў па гэтай справе? Пакуль сем забойстваў, містэр Холмс".
  
  "Я дасведчаны аб колькасці загінулых, мілорд", - сказаў Холмс. “Гэта ўсяго толькі другая магчымасць, якая ў мяне была, прыбыць своечасова, каб паспрабаваць выратаваць якую-небудзь з гэтых дробных дэталяў, перш чым яны будуць сцёртыя ў пыл ордамі паліцыянтаў інспектараў, чыноўнікаў Міністэрства ўнутраных спраў, рэпарцёраў, цікаўных і прыбіральшчыц. Я спадзяюся распрацаваць што-небудзь з таго, што мы тут знойдзем ". Заўважыўшы, што Лестрейд адчайна сігналіць з-за галавы графа д Ивера, Холмс працягнуў: "ці Магу я спытаць, як здарылася, што вы тут, мілорд?"
  
  “ Паслухайце, Холмс, вы ведаеце аб маім становішчы і маіх інтарэсах.
  
  "На самай справе, мілорд", - сказаў Холмс. “Я стаўлю пад сумненне вашу інфармацыю. Як вы даведаліся, што трэба прыйсці сюды?"
  
  "А!" - сказаў д Ивер. “Цяпер я разумею. Вы дзівіцеся, як я так таямніча з'явіўся ў падыходны момант на — як вы гэта называеце? — месцы злачынства. Гэта ўсё?"
  
  "Так, мілорд".
  
  “Гэта не так ужо дзіўна. Камісар паведаміў графа Арундейла, калі паступіла паведамленне, Арундейл апавясціў мяне. І вось я тут. Прызнаюся, я быў вельмі рады магчымасці ўбачыць фактычнае месца аднаго з гэтых бессэнсоўных забойстваў так хутка пасля таго, як яно адбылося; але я не быў гатовы да з'яўлення гэтага трупа. Па параўнанні з гэтым смерць выглядае вельмі непрывабна. З такім жа поспехам можна не бачыць нічога падобнага неўзабаве пасля ежы ".
  
  Мяккія крокі Гэммиджа, камердынера, спускаўся па лесвіцы, перапынілі размову. Ён выглядаў здзіўленым, калі тры пары вачэй павярнуліся, каб паглядзець, як ён спускаецца. "Я не выявіў нічога падазронага, містэр Холмс", - сказаў ён. "Наколькі я магу судзіць, ніхто не быў у спальні гаспадара з тых часоў, як ён пакінуў яе сёння ўвечары".
  
  “ А капялюш і туфлі? - Спытаў Холмс.
  
  “ Доказаў няма, містэр Холмс.
  
  "Ну жа," сказаў граф д Ивер, " гэта гучыць цікава. Капялюш і туфлі?"
  
  "Прапалі, мілорд," сказаў Лестрейд. “ Я паслаў некалькі чалавек на іх пошукі.
  
  “ Які належыць ахвяры?
  
  "Так, мілорд", - сказаў Холмс. "Вячэрні касцюм: чорная шаўковая капялюш і чорныя лакіраваныя туфлі".
  
  “ Выкрадзены забойцам? Як гэта займальна. Для чаго?
  
  "Містэр Холмс ведае," сказаў Лестрейд, "але ён нічога не кажа".
  
  "У мяне ёсць тэорыя, вось і ўсё", - сказаў Холмс. "Выяўленне чаравік пакажа, ці мае рацыю я".
  
  "І калі іх не знойдуць, - сказаў Лестрейд, - гэта дакажа, што я мае рацыю: іх ўзялі, каб замяніць абутак забойцу".
  
  "Гэта сапраўды здаецца дзіўным, - сказаў граф д Ивер, "забіраць туфлі і цыліндр ахвяры".
  
  Дзверы бібліятэкі, размешчанай далей па калідоры ад таго месца, дзе яны стаялі, адчыніліся, і з'явілася група з двух чалавек у цывільным. "Мы праверылі увесь першы паверх, інспектар", - сказаў Лестрейду той, што быў вышэй. “Наколькі мы можам судзіць, забойца ніяк не мог увайсці ў памяшканне або выйсці з яго. Усе вокны надзейна зачыненыя; задні выхад замыкаецца знутры на падвойныя засаўкі; лесвіца ў склеп, вядучая ў кладоўку прыслужніка, мае дзверы, якая зачыняецца і замыкаецца на завалу ў верхнім канцы. Гэта ейны шчуплы завалу, але, тым не менш, ён не быў узламаны ".
  
  Лестрейд кіўнуў. "Тое, чаго мы і чакалі", - сказаў ён. "На ўсялякі выпадак, Макдональд, правер таксама наверсе".
  
  "Так, сэр!" - сказаў Макдональд, робячы нядбайны жэст, чым-то які нагадвае прывітанне, і двое мужчын у цывільным павярнуліся і накіраваліся ўверх па шырокай лесвіцы.
  
  "Калі вы не пярэчыце, мілорд, я хацеў бы вярнуцца да агляду ахвяры і пакоі забойства," сказаў Холмс.
  
  "Калі вы не пярэчыце, містэр Холмс," адказаў граф д Ивер, "я б хацеў паглядзець". Ён падняў руку, перарываючы рэпліку Холмса. "Я буду стаяць у дзвярах," паабяцаў ён, " і не побеспокою вас, за выключэннем, магчыма, вельмі рэдкіх пытанняў. Я ведаю, вы лічыце мяне занадта крытычным, але, магчыма, гэта таму, што я не разумею складанасці вашай задачы. Я пачынаю разумець, што гэта так, з нашага толькі што які адбыўся размовы. Магчыма, калі мне будзе дазволена паназіраць, гэта дасць мне належнае разуменне цяжкасцяў вашай прафесіі.
  
  "Магчыма, мілорд," суха адказаў Холмс. “ У любым выпадку, калі вы хочаце моўчкі назіраць з дзвярнога праёму, калі ласка, рабіце гэта.
  
  У хол увайшоў адзін з афіцэраў, якія ахоўвалі ўваходныя дзверы. "Прашу прабачэння, сэр," сказаў ён Лестрейду, - але звонку рэпарцёр, які хоча пагаварыць з кім-небудзь з начальства.
  
  “ Рэпарцёр? Лестрейд рэзка павярнуўся.
  
  - "Морнинг Кроникл", сэр.
  
  "Перадайце" Морнинг Кроникл", каб яны вярнуліся раніцай", - сказаў Холмс. “Мы не можам турбавацца пра гэта цяпер. Скажыце яму, што раніцай у нас будзе поўны справаздачу аб злачынстве для прэсы. Скажам, у сем трыццаць.
  
  “ Прашу прабачэння, містэр Холмс, але гэта маладая лэдзі.
  
  Холмс выглядаў раздражнёным. "Што такое маладая лэдзі?"
  
  “ Рэпарцёр, сэр.
  
  “ Маладая лэдзі? Лестрейд быў відавочна шакаваны. - Рэпарцёр з Morning Chronicle?
  
  “ Так, сэр. З ёй джэнтльмен, мастак-зарисовщик. Яны хацелі б агледзець, э-э, пакой, інспектар. Дзе знаходзіцца ахвяра, вы ведаеце. І яна кажа, што яе ўкладваюць спаць у тры, так што ёй сапраўды хацелася б атрымаць інфармацыю цяпер ".
  
  “ Яе ўкладваюць спаць у тры? - Спытаў граф д Ивер, выглядаючы крыху здзіўленым. “ Хто?
  
  "Няма, няма", - пачуўся меладычны жаночы голас ад уваходнай дзвярэй, і ў хол увайшла рэпарцёр "Морнинг Кроникл" міс Сесілі Перрин. За ёй ішоў невысокі мужчына ў карычневым кацялку, з шырокімі моржовыми вусамі і нататнікам для малявання. "Гэта газета, якую кладуць спаць у тры гадзіны", - патлумачыла Сесили Перрин, расшпільваючы сваю шырокую карычневую накідку з тюленьей скуры і перакідваючы яе праз руку. "Менавіта таму я хацеў бы даведацца некаторыя падрабязнасці злачынства цяпер, каб у маіх чытачоў была магчымасць даведацца ўсё аб ім за ранішняй вэнджанай рыбай".
  
  “ Міс Сесілія Перрин, ці не так? - Спытаў Шэрлак Холмс. “ Я думаў, вы каштоўны супрацоўнік Амерыканскай службы навін.
  
  "Жыццё змяняецца, містэр Холмс," сказала Сесілія. “ Добрай раніцы, інспектар Лестрейд. Я бачу, вам цікава, што я тут раблю. Мой рэдактар паслаў хлопчыка з каляскай за мной і маім калегам сюды, калі атрымаў вестку аб забойстве. Ён не дазволіў бы ні позняга часу, ні туману, ні золкай надвор'і перашкодзіць яго рэпарцёрам зрабіць добры рэпартаж ".
  
  "І як, калі вы не пярэчыце, я спытаюся, ён даведаўся аб забойстве?" Спытаў Лестрейд.
  
  "Паняцці не маю", - сказала Сесілія Перрин. “Я думаю, у яго ёсць сябар у Скотленд-Ярдзе. Вам прыйдзецца спытаць яго".
  
  Граф д Ивер ступіў наперад і ўзяў Сесили за руку. "Дазвольце прадставіцца," сказаў ён, згінаючыся ў пасавай паклоне, што было амаль пародыяй на кантынентальны паклон. “ Граф д Ивер да вашых паслуг.
  
  "Зачараваная", - сказала яна. “Міс Сесілі Перрин, крымінальны рэпарцёр з "Морнинг Кроникл". А гэта містэр Уільям Дойл, мастак-зарисовщик з той жа газеты".
  
  У гэты момант бразнулі ўваходныя дзверы, і адзін з людзей Лестрейда ў цывільным уварваўся ў пакой міма міс Перрин і містэра Дойла і спыніўся, цяжка дыхаючы, перад інспектарам. "Мы знайшлі гэта, сэр!" - абвясціў ён, размахваючы свертком, загорнутым у цырату. “І да таго ж нам пашанцавала, што мы заўважылі гэта ў такім тумане. Усё гэта было загорнута ў гэты кавалак цыраты, сапраўды гэтак жа, як і цяпер, і скінута з адной з гэтых лесвічных клетак, якая вядзе да дзвярэй у склеп збоку ад асабняка на Петтигрю-Корт ў суседнім квартале ".
  
  "Выдатная праца, Томпсан," сказаў Лестрейд, беручы скрутак. “ Зараз паглядзім. Ён павярнуўся да Холмсу. “ Такім чынам, містэр Холмс, не маглі б вы паспрабаваць апісаць змесціва гэтай цыраты, перш чым я яе выдам?
  
  "Вядома, Лестрейд", сказаў Холмс. “ Адзін чорны шаўковы цыліндр; адна пара чорных лакіраваных туфляў.
  
  "І гэта ўсё?"
  
  “Я думаю, вы выявіце, што адзін або абодва чаравіка былі разрэзаныя або разарваныя на часткі. І вы напэўна выявіце плямы крыві на абодвух чаравіках".
  
  "Плямы крыві!" Лестрейд разарваў скрутак. “Вось капялюш. Туфлі — так, яны ўнутры". Ён кінуў беглы погляд на капялюш, а затым адклаў яе ў бок і паднёс туфлі да святла. “Так, яны сапраўды, здаецца, забрызганы якім-то плямай. Кроў! Я думаю, гэта кроў. Дзіўна, Холмс; як вы ўвогуле прыйшлі да такой высновы? Але яны, падобна, цэлыя. Ён працягнуў пару туфляў Холмсу. "Падобна на тое, ні на адным чаравіку не было зроблена ні разрываў, ні парэзаў".
  
  Холмс узяў туфлі і агледзеў іх па чарзе. Ён панюхаў, ён ўгледзеўся, ён паднёс да іх павелічальнае шкло. "А!" - сказаў ён. “Лестрейд, паслухайце! Забойцы не было неабходнасці знішчаць туфлі. Справа ўвачавідкі!" Ён узяў левы туфель і, пакуль Лестрейд выглядваў з-за яго рукі, а астатнія гледачы стоўпіліся ў яго за спіной, рэзка павярнуў абцас. Яна павярнулася на падлогу-абароту, адкрываючы старанна выразанае аддзяленне ў скуры. "Гэта тое, за чым забойца паляваў", - сказаў Холмс. “Зьмест гэтага аддзялення. Які, я адзначаю, у яго зараз ёсць.
  
  "Вы чакалі знайсці гэта?" Спытаў Лестрейд.
  
  "Што-то накшталт гэтага", - сказаў Холмс. “Забойца што-то шукаў, як і ва ўсіх іншых забойствах, і нейкім чынам выявіў, што гэта было схавана ў адным з чаравік. Верагодна, ахвяра распавяла яму, спадзеючыся, што яе падоўжаць яшчэ на некалькі імгненняў. Гэта недарэчнае справа ".
  
  "Тады навошта ён узяў цыліндр?" Спытаў Лестрейд. "У ім таксама што-то было схавана?"
  
  “ Так, інспектар, так яно і было.
  
  "Што?"
  
  “ Скрываўленыя туфлі. Забойца не хацеў чакаць у доме ахвяры, каб даведацца таямніцу туфляў. Магчыма, ён чуў, як камердынер спускаўся наверх. Ён таксама не хацеў, каб яго бачылі на вуліцы з парай скрываўленых чаравік. Таму ён схаваў сваю ўласную капялюш пад верхняй вопраткай — верагодна, складаны верх — і запазычыў капялюш ахвяры ".
  
  “ Чаму б яму не схаваць туфлі пад яго ўласнай капелюшом, ці паліто або плашчом, ці яшчэ пад што-небудзь?
  
  “ Уся гэтая кроў, Лестрейд. Памятаеце, кроў была нашмат свежае, калі ён сыходзіў з чаравікамі.
  
  "Гэта так", - прызнаў Лестрейд.
  
  "Чароўна!" Ціха сказала Сесили Перрин, робячы непрыкметныя паметкі алоўкам у сваім маленькім нататніку.
  
  "Сапраўды, выдатная дэдукцыя," пагадзіўся граф д Ивер.
  
  "Элементарна", - пракаментаваў Холмс. "Рэальны пытанне ў тым, што гэта быў за прадмет, які калі-то быў схаваны ў гэтым неглыбокім прасторы?"
  
  Лестрейд узяў туфель і ўтаропіўся на полы абцас. "Каштоўныя камяні?" выказаў меркаванне ён.
  
  "Гэта магчыма", - сказаў Холмс. Ён дастаў тонкую лінейку з слановай косці і старанна вымераў паражніну, зрабіўшы яе накід ў сваім кішэнным нататніку і запісаўшы вынікі вымярэнняў.
  
  "Што ж," сказаў граф д Ивер, " усё гэта было вельмі цікава. Дзякую вас за цярпенне, містэр Холмс. І вас, інспектар. Я больш не буду стаяць у вас на шляху. Я толькі спадзяюся, што сумная скон містэра, э-э, Хоупа прывядзе нас да разгадкі гэтых праклятых — прашу прабачэння, міс Перрин, — забойстваў. Я з цікавасцю буду чакаць вашага справаздачы па гэтай справе. "І з гэтымі словамі ён адрывіста кіўнуў кожнаму з іх, акуратна паправіў цыліндр на галаве і выйшаў за дзверы.
  
  - Да пабачэння, граф, " прамармытаў Шэрлак Холмс, гледзячы ўслед удаляющемуся арыстакрату з збянтэжаным выразам твару.
  
  Апынуўшыся на вуліцы, граф д Ивер зашпіліў паліто, кіўнуў двух констеблям каля дзвярэй і паспяшаўся ўніз па прыступках на тратуар. Ён агледзеў вуліцу ў пошуках свайго экіпажа. Згусціўся туман, і было цяжка бачыць далей, чым на некалькі футаў у любым кірунку. Карэты нідзе не было відаць, але яна магла знаходзіцца не больш чым у чатырох-пяці ярдаў далей па кварталу і была зусім нябачная. Ён мог бы спытаць аднаго з афіцэраў, дзе спыніўся яго кучар, каб пачакаць, але чаму-то здавалася зневажальным не ведаць, куды падзеўся твой уласны экіпаж.
  
  Ён накіраваўся налева, у тым кірунку, у якім рухалася машына, калі яны спыніліся. З унутраным смехам ён зразумеў, што так яму і трэба, калі б яго кіроўца аб'ехаў на машыне квартал і спыніўся ў некалькіх футах ад асабняка Хоуп. Затым двое афіцэраў ўбачылі б, як ён адступае назад - само падабенства чалавека, які не ведае, дзе знаходзіцца яго ўласная карэта. Ён заўсёды мог вярнуцца ў дом на хвілінку, як быццам што-то забыўся; тады, магчыма, яны б гэтага не заўважылі. Граф д Ивер быў чалавекам, які трываць не мог збянтэжанасці, і ён знаходзіў магчымасць збянтэжанасці ў кожным трывіяльным ўчынак.
  
  Наперадзе паказаўся экіпаж. Яго гэта быў экіпаж або маладой журналісткі? Яшчэ некалькі крокаў і—
  
  Рука, мускулістая правая рука, з'явілася з ніадкуль і абхапіла яго за горла, прымушаючы падняць падбародак, пераразаючы трахею, душачы любую спробу закрычаць, уздыхнуць. "Вітаю, губернатар", - сказаў мяккі, глыбокі, дзіўна знаёмы голас у яго за вухам. "Давайце пройдзем гэтым шляхам, добра?" І яго без намаганняў пацягнулі, стукаючы абцасамі па тратуары, ў невялікі завулак побач з асабняком Хоуп.
  
  “ Што? — хто? — чаму? — Ён выціснуў з сябе словы, калі ціск вакол яго трахеі крыху аслабла.
  
  “ Што ж, - прамовіў нізкі голас, - мы становімся зусім маленькімі журналістамі, ці не так, граф? Хто, што, чаму, калі, дзе - усе гэта пытанні, якія неўзабаве перастануць вас хваляваць.
  
  "Мой кашалёк ў нагруднай кішэні майго пінжака", - выдыхнуў граф д Ивер. “Вазьміце яго. У ім сорак ці пяцьдзесят фунтаў. Толькі, дзеля Бога, дайце мне дыхаць!"
  
  “ Твой кашалёк, слановай Ивер? голас настойваў. “ Ну і навошта мне твой кашалёк? Пяцьдзесят фунтаў мяне не цікавяць. Мне патрэбны ты.
  
  "Я?" Граф паспрабаваў выкруціцца з жалезнай хваткі, раптам усвядоміўшы, чаму нападнік назваў яго па імені. Гэта не было выпадковым вулічным злачынствам; ён не быў выпадковай ахвярай. “Хто ты? Што табе ад мяне трэба? Што, па-твойму, ты робіш?"
  
  "Вы можаце называць мяне Рычард Плантагенет", - вымавіў голас. "І я хачу адпомсціць". Якім-то чынам мяккая настойлівасць гэтага голасу была больш жахлівай, чым тысячы лямантуючы фанатыкаў.
  
  “ Помста? Помста каму? "Слановай Ивер задаў пытанне так рэзка, як толькі мог. “ І якое гэта мае дачыненне да мяне? Вы не даможацеся маёй дапамогі, калі прыдушыце мяне да смерці!"
  
  "Помста цябе, слановай Ивер", - сказаў голас мякка, спакойна, разважліва. “І ты не можаш дапамагчы. Аднак вы маглі б задаволіць маю цікаўнасць, патлумачыўшы, чаму вы забіваеце гэтых джэнтльменаў, перш чым я выражу вам сэрца.
  
  "Я?" граф д Ивер адчуў, як яго сэрца калоціцца аб грудную клетку, нібы спрабуючы вырвацца вонкі. “ Я нічога не зрабіў! Я нікога не забіваў! Ты робіш жудасную памылку! Не рабі гэтага! Давай разважаць разумна. Плантагенетов? Я не ведаю нікога па імя Плантагенетов." І ўсё ж у яго было жудаснае адчуванне, што адкуль-то ён ведае гэты голас.
  
  "Гэта так", - прызнаў голас, абдаючы яго вуха гарачым, жахлівым дыханнем. “Ты не ведаеш мяне пад гэтым імем. Але я ведаю цябе! Я ведаю вас пад усімі вашымі разнастайнымі імёнамі: граф д Ивер; Кіраўнік Клуба; Пякельны Сабака; Увасоблены Майстар Старажытнага і Злога Ордэна Пякельнага Полымя. Я ведаю вас!"
  
  Д Ивер адчуў імгненны шок, ледзь ці не большую, чым фізічны боль. Ён гэтага не чакаў. Ён вывярнуў руку і нанёс хуткі ўдар пяткай назад, распачаўшы раптоўную адчайную спробу вызваліцца. Ён адчуў, як пятка моцна ўрэзалася ў нагу яго выкрадальніка. Але, нягледзячы на яго выкручвання і выспяткі, а таксама на стогн, які выклікаў ўдар у Плантагенетов, рука так і не расшчапіліся на яго шыі.
  
  "Ты робіш якую-небудзь памылку", - настойваў ён, адмаўляючыся ад барацьбы. "Я паняцця не маю, аб чым ты кажаш!"
  
  "Няма?" - пачуўся мяккі голас Рычарда Плантагенетов. “Шкада. Тады ты памрэш ні за што. Таму што, скажаш ты мне, чаму забіваеш астатніх, ці не, я ўсё роўна заб'ю цябе. І на працягу наступных некалькіх хвілін таксама. Я падыму руку, — ён злёгку націснуў знізу ўверх, і востры камяк болю працяў заднюю частку шыі слановай Ивера і пранік у ягоны мозг, — і табе будзе вельмі нязручна. І тады ты будзеш мёртвы".
  
  "Пачакай, пачакай, паслухай," прахрыпеў слановай Ивер. “ Дай мне сказаць.
  
  "Гавары".
  
  Д Ивер зрабіў некалькі глыбокіх удыхаў, спрабуючы супакоіцца. Заўсёды ёсць спосаб звярнуць любую сітуацыю ў сваю карысць, калі ты досыць разумны. Нават гэтую.
  
  Ціск на яго горла ўзмацніўся. “ Чакаеш, што хто-небудзь прыйдзе і выратуе цябе? Гэтага не здарыцца; даю табе слова, гэтага не будзе. Гавары.
  
  "Я той, за каго вы мяне выдаеце," выдыхнуў слановай Ивер, выціскаючы словы праз сцятае дыхальнае горла.
  
  "Я ведаю, што гэта так", - разважліва сказаў іншы. “Ты думаў, я здагадваюся? Гэта тое, што ты хацеў мне сказаць?" Ціск зноў узмацніўся.
  
  “Пачакай! Пачакай! Падумай! Калі ты ведаеш, хто я, калі ты ведаеш, хто былі тыя людзі, якія загінулі — тады як ты можаш думаць, што я забіў іх? Я быў іх гаспадаром; я быў іх правадыром. Я не быў іх ворагам. Той, хто здзяйсняе гэтыя забойствы, напэўна, палюе і за мной. Ты можаш бачыць гэта, кім бы ты ні быў.
  
  "Мы браты, як і ўсе людзі", - шэпт прагучаў ля яго над вухам. “Я твой брат, а ты мой брат; ты забіў майго брата, і я павінен забіць цябе. Проста, не ці праўда?"
  
  "Не ўсё так проста," настойваў слановай Ивер. “ Я не забіваў твайго брата.
  
  "Хто гэта зрабіў," спытаў мяккі голас, " і чаму?
  
  "Я спрабую высветліць, хто стаіць за гэтымі забойствамі", - сказаў д Ивер. “Вы думаеце, што я не стаю? Хто ваш брат?"
  
  "Быў", - паправіў голас. "Маім братам быў лорд Джон Дарби; цяпер ён прах".
  
  "Крэсаў!"
  
  Рука мацней сціснула яго горла. "Вы можаце называць мяне Рычардам Плантагенетом", - сказаў чалавек, які калі-то быў лордам Крэсаў Дарби.
  
  “ Вядома, вядома! Прашу прабачэння. Гэта Плантагенетов. Дзе ты быў, Кр-Плантагенетов?
  
  “ У ад'ездзе. Я праводзіў эксперыменты. Памятаеш, як мы звычайна эксперыментавалі, слановай Ивер? Я зрабіў больш — значна больш. Але хто-то забіў майго брата, і таму я вярнуўся. Каб пагаварыць з табой; магчыма, каб забіць цябе.
  
  “ Толькі не я, Плантагенетов. Дапамажы мне злавіць чалавека, які на самай справе гэта робіць. Мне патрэбна твая дапамога.
  
  “ Калі я павінен табе верыць.
  
  “Паслухай, ты ведаеш, хто я. Ты ведаеш, дзе я жыву. Ты ведаеш, як знайсці клуб. Калі я маню цябе, ты можаш забіць мяне пазней".
  
  “ Гэта так. Хватка на яго горле аслабла, але не аслабла. “ Я хачу знайсці забойцу майго брата. Гэта адцягвае мяне ад іншай працы.
  
  "Я дапамагу вам", - настойваў слановай Ивер. "У нашых інтарэсах, каб знайсці забойцу і ліквідаваць да таго, як Скотлэнд-Ярд дабярэцца да яго".
  
  "І што?"
  
  "Яго матыў павінен глыбока тычыцца нас, паколькі ўсе, каго да гэтага часу апазналі забітымі гэтым маньякам, былі аднымі з нас".
  
  "Хто-небудзь з групы?"
  
  “ Я так не думаю. Поедемте са мной дадому; мая карэта вунь там. Мы абмяркуем магчымыя варыянты.
  
  "Дастаткова справядліва". Хватка на яго горле аслабла.
  
  Разам яны выйшлі з ценю.
  
  Пачуўся стукат высокіх абцасаў па тратуары, і фігура ў плашчы хутка накіравалася назад уверх па вуліцы.
  
  "Як доўга яна там стаяла?" спытаў слановай Ивер.
  
  “Я не ведаю. Я яе не чуў. Хто яна?"
  
  “ Дзяўчына-рэпарцёр. Павінна быць, яна пачула занадта шмат. Схапеце яе — ціха. Я подогоню свой экіпаж.
  
  Буйная постаць аддзялілася ад слановай Ивера і бясшумна панеслася ўверх па вуліцы. Пачуўся дзіўны гук, які мог быць пачаткам дзявочага крыку, раптам оборвавшегося. Двое афіцэраў, якія стаялі ля ўваходных дзвярэй, пачулі гэта і пабеглі па вуліцы, пасвяціў ліхтарамі.
  
  Граф д Ивер выйшаў з карэты і дапамог ім агледзецца. Яны нічога не знайшлі. Нікому і ў галаву не прыйшло зазірнуць у карэту графа д Ивера.
  
  ДЗЕВЯТНАЦЦАЦЬ
  
  ВЯЛІКАЕ РАБАВАННЕ ЦЯГНІКА
  
  
  
  За Бір (або Бере) Феррерс (51½. м.) мы перасякаем Таві і огибаем заходні бераг Тамара (с. 151). 55. M. St. Budeaux (для Saltash, стар 151); 57 M. Ford; 58 M. Devonport & Storehouse (гл. стар 150, 151). Затым мы праязджаем прыгарадныя станцыі Норт-роўд і Матли і заязджаем на канчатковую прыпынак Friary у Плімут (62½. м.).
  БЕДЕКЕРОВСКАЯ Вялікабрытанія
  
  У Барнэта і прафесара Марыярці сышло амаль два дні на тое, каб дабрацца да Плімута. Марыярці неаднаразова выходзіў з цягніка, каб параіцца з дзіўным наборам агентаў, якія чакалі яго ў такіх месцах, як Уэстон-сюпер-Мэр, Тонтон, Ньютан-Эбат, Тотнес, Доліш, Тинмут, Пейнтон, Окехемптон, Тависток і дзевяці іншых, яшчэ больш дробных мястэчках. Барнетту, які рушыў услед за ім, здалося, што прафесар быў задаволены вынікамі гэтых канферэнцый.
  
  Барнетт прыслухоўваўся да звычайна кароткім размоў, але яны казалі яму вельмі мала, а Марыярці не паведаміў ніякай дадатковай інфармацыі. "Падмацаванне з ямы трымаецца?" Марыярці спытаў невысокага валійца, які зняў дом у Доулише для сябе і сваёй каманды. "Без найменшай дрыжыкаў", - адказаў яму валіец. "Фальшывыя шпалы скончаны?" - спытаў ён худога кокнуць, які адкрыў майстэрню ў Тинмуте. "Працуй, як у сне", - паведамілі яму. “ Як нос Тобі? - спытаў ён стройнага мужчыну ў паношаным тўідавага гарнітуры, які чакаў іх на станцыі "Тотнес". "Яго нос, яго лёгкія, яго голас і яго б'ецца сэрца - усё гэта задаволіць вашыя патрэбы", - сказаў яму мужчына ў тўідавага гарнітуры. На кожным прыпынку Марыярці перадаваў канверт чакае яго чалавеку. "Вось вашыя інструкцыі з гэтага моманту; будзьце лімітава асцярожныя", - казаў ён кожнаму.
  
  У Плімут лорд Іст поўным ходам рыхтаваўся да пагрузцы цягніка з скарбамі, якая павінна была адбыцца на наступную раніцу. Дзве роты бенгальскай пяхоты Яе Вялікасці, што стаялі лагерам у парку ля заходняй сцяны Цытадэлі, перамясціліся на чыгуначную зборную пляцоўку і дзелавіта патрулявалі тэрыторыю паміж Яго Правасхадзіцельства Хорнблауэром і чарадой чыгуначных таварных вагонаў, якія былі старанна падрыхтаваны для прыёму скарбаў. Дваццаць трэці полк лёгкай кавалерыі забаўляў сябе тым, што раз'язджаў галопам па Плимуту, дэманструючы гараджанам майстэрства дакладнай верхавой язды.
  
  Барнетт і Марыярці знялі пакоя ў "Герцоге Кларенсском", старажытнай і шаноўнай гасцініцы ў некалькіх кварталах ад месца дзейнасці "Лорда Растануць". Калі яны прыбылі, Барнетт адправіўся ў свой пакой і некалькі гадзін праваляўся ў сьвядомасьці, змучаны бяздзейнасцю падчас паездкі на цягніку. Затым ён хутка памыўся губкай і надзеў, сярод іншага, свежы каўнерык. Марыярці чакаў яго ў чытальнай зале для джэнтльменаў на другім паверсе, доўгай, вузкай пакоі з нізкімі бэлькамі, якая выходзіла вокнамі на вуліцу праз фасад гатэля. Згодна з таблічцы на сцяне, ён быў цалкам абсталяваны мэбляй і прыстасаваннямі з адмиральской каюты, каюты капітана і кают-кампаніі 96-гарматнага лінейнага карабля Яго правасхадзіцельства "Нястомны", які даставіў адмірала Пелле ў Егіпет у 1803 годзе і быў выратаваны, калі яго ператварылі ў драбы ў 1836 годзе.
  
  "Па-чартоўску выдатная гісторыя", - сказаў Марыярці, калі Барнетт настаяў на тым, каб зачытаць яму таблічку, "па-чартоўску нязручная мэбля".
  
  "Верагодна, таму адмірал і пакінуў яго тут", - сказаў Барнетт, падыходзячы да акна і гледзячы на вуліцу ўнізе. "Які гадзіну, прафесар?"
  
  "Дзесяць хвілін восьмага", - сказаў Марыярці, адкрываючы кішэнныя гадзіны, спраўджваючыся з імі, а затым зноў зачыняючы. "У вас прызначанае спатканне?"
  
  "Няма", - сказаў Барнетт. “Аднак думка пра ежу прыходзіла мне ў галаву. Мне проста цікава, чаму ў гэты час на вуліцы так шмат людзей. Але цяпер, калі я добра прыгледзеўся да тых, хто праходзіць унізе, мне здаецца, што прыкладна кожны чацвёрты - паліцэйскі ".
  
  Марыярці падышоў, працёр пенснэ і выглянуў у акно. "Я думаю, вы маеце рацыю", - сказаў ён. "Немагчыма памыліцца з асабліва шчыльнай скурай для абутку і асаблівай гладкасці, з якой паліцэйскі ў цывільным папраўляе свой кацялок".
  
  "Вы ж не думаеце, што наша прысутнасць тут як-то звязана з іх прысутнасцю тут, ці не так?" Спытаў Барнетт. “ Я б падумаў, што лорд Іст палічыць розныя воінскія часткі дастатковай аховай для сваіх скарбаў.
  
  "Я ўпэўнены, што так яно і ёсць", - сказаў Марыярці. “Паліцыя тут для таго, каб абараніць заўтрашнія натоўпу разявак ад таго, каб у іх абчысцілі кішэні. Сёння тут, напэўна, сабралася ўся банда прайдзісветаў ў Англіі ".
  
  "А", - сказаў Барнетт, працягваючы задуменна глядзець у акно. "Значыць, вы не думаеце, што прысутнасць гэтых плоскостопых джэнтльменаў ў кацялках перашкодзіць вашым планам?"
  
  "Няма", - сказаў Марыярці. “Гэта тонкі допыт? Вы разумееце, што ёсць некаторыя рэчы, якія не варта было б друкаваць, нават у амерыканскай газеце".
  
  "Няма, няма", - паспешліва сказаў Барнетт. "Я проста пацікавіўся".
  
  “Цяпер нішто не можа перашкодзіць маім планах, - сказаў яму Марыярці, - акрамя моцнага паводкі. Якога я не чакаю. Павячэраем тут, у гатэлі, ці ў вас ёсць прапанова лепей? Магчыма, у якім-небудзь установе, дзе збяруцца вашыя суайчыннікі з прэсы.
  
  "Што ж," задумаўся Барнетт. - У камерцыйным гатэлі “Рэйлэйл Армс", верагодна, спыніцца большасць лонданскіх рэпарцёраў. Але я сумняваюся, што рэстаран вельмі добры; рахункі рэпарцёраў не дацягваюць да першакласных меню ".
  
  "Тым не менш," сказаў Марыярці, "нам, магчыма, варта было б павячэраць у гэтай установе, калі там падаюць так позна".
  
  "Я мяркую, што сталовая адкрыта даволі позна", - сказаў Барнетт. "Яны абслугоўваюць падарожнікаў".
  
  "Што ж, тады адправімся ў шлях!"
  
  У "Рейлэйл Армз" да дзесяці гадзін падавалі вячэру "шведскі стол", і, як і чакаў Барнетт, там было поўна рэпарцёраў, якія прыйшлі паназіраць за падзеямі наступнага раніцы. Да вялікага здзіўлення Барнэта, звычайна асацыяльны прафесар Марыярці быў вельмі рады пазнаёміцца з калегамі Барнэта і, здавалася, быў зачараваны гісторыямі, якія яны расказвалі. Здзіўленне Барнэта зменшылася, калі ён зразумеў, што прафесар па-майстэрску пераварочваў кожную з гісторый, каб атрымаць апошнюю макулінку інфармацыі аб лорде Исте, скарб і паездцы на цягніку. Што, паколькі менавіта таму яны ўсе былі там — так ці інакш, — было няцяжка зрабіць.
  
  "Паслухайце, Барнетт, - сказаў Гары Инглстоун, штатны рэпарцёр Morning Chronicle, які толькі што прыехаў прама з Лондана, спыняючыся ля іх століка, - "Катерби-Каор" некалькі занепакоены вашай юнай лэдзі".
  
  Барнетт здушыў заўвагу, якое сарвалася з яго вуснаў пры нявінным ўжыванні Инглстоуном фразы "ваша юная лэдзі". Нацягнутая ўсмешка скрывіла яго твар. "Чым занепакоены ваш рэдактар?" - спытаў ён. "Калі вы маеце на ўвазе міс Перрин, былую супрацоўніцу Амерыканскай службы навін, то яна адзін з самых кампетэнтных рэпарцёраў, якіх я калі-небудзь ведаў, акрамя таго, што валодае дастатковымі арганізатарскімі здольнасцямі, каб кіраваць офісам у адзіночку".
  
  "Вось што робіць гэта такім загадкавым", - пракаментаваў Инглстоун, сядаючы за іх столік і з радасцю прымаючы прапанову Марыярці выпіць чаго-небудзь. "Добры пасляабедзенным кларэт," сказаў ён афіцыянту.
  
  "Што?" Спытаў Барнетт.
  
  "Прашу прабачэньня?" Инглстоун выглядаў зусім збітым з панталыку.
  
  "Што так цябе бянтэжыць?"
  
  Инглстоун абдумаў нядаўні размову, спрабуючы намацаць страчаную нітку. “ Ах так, знікненне міс Перрин. Здаецца, я згадваў пра гэта, даўніна.
  
  "Што вы маеце на ўвазе, кажучы пра яе "знікненні"? Патрабавальна спытаў Барнетт. “ Калі яна знікла? Аб чым вы кажаце?
  
  “ Яшчэ раз прабач, дружа. Я павінен быў здагадацца, што ты будзеш занепакоены. Былы працадаўца і ўсё такое. Мне павінна было прыйсці ў галаву, што ты не ведаеш. Што ж, кажу вам, толькі паміж намі, калі яна хутка не з'явіцца, яна страціць працу, лэдзі Хогбайн ці не лэдзі Хогбайн. Ах! Кларэт; дзякуй, Биннс. Гэта Биннс, ці не так? Я згадаю вас у дэпешах. Биннс з "Рейлэйл Армз". Збаўца.
  
  "Знікненне," падказаў Барнетт.
  
  “О, так. Ну, справа вось у чым, даўніна. Лэдзі пайшла на заданне мінулай ноччу. Не, цяпер, павінна быць, позапрошлая ноч. Дойл пайшоў з ёй. Таварыш мастак. Выдатная праца. Што ж, Дойл пайшоў, каб адвесці экіпаж назад у Уорэн. Ён павярнуўся да прафесара Марыярці. "Так мы называем выдатную агульную пакой, прызначаную для рэпарцёраў, 'Уорэн".
  
  "Як разумна з вашага боку," ветліва прамармытаў Марыярці.
  
  - Так, міс Перрин так і не з'явілася ў “карэце". У рэшце рэшт Дойл вырашыў, што яна здабывае нейкую інфармацыю, і вярнуўся ў "Уорэн" адзін. І, ну, карацей кажучы, яна так і не вярнулася.
  
  “ Так і не вярнуўся? Ты маеш на ўвазе, у офіс?
  
  “Так. Катерби-Каорс паслала каго-то да яе дадому, і яе бацька быў вельмі занепакоены яе адсутнасцю. Сцвярджаў, што яе там таксама не было. І ўжо дакладна не ў яе звычаях было адсутнічаць ўсю ноч. Але калі лэдзі збіраецца стаць рэпарцёрам — ну, вы ведаеце, патрабаванні працы і ўсё такое. У любым выпадку, Катерби-Каор быў у лютасці. Ён нават спазненняў не выносіць, так што можаце сабе ўявіць, як ён перажывае з-за неабгрунтаванага адсутнасці. Ён быў гатовы неадкладна звольніць яе, пакуль не прыйшла запіска.
  
  "Аб запісцы?"
  
  Міс Перрин была дастаткова тактоўная, каб даслаць цыдулку. Яна сказала, што ёй патрэбна зачэпка вельмі важная, і каб я не чакаў яе аповяду, а напісаў яго такім, які ён ёсць. Яна сказала, што, магчыма, затрымаецца на некалькі дзён. Што ж, "Катерби-Каор" цалкам можна было звязаць. Трэба было атрымаць ад Дойла інфармацыю аб забойстве, якое яна асвятляла. Слаўны хлопец, Дойл; добры мастак, але не рэпарцёр. "Катерби-Каорс" дала міс Перрин тры дні на тое, каб з'явіцца з рэпартажам ў руках, і лепш бы гэта быў кароткі аповяд. Гэта быў тэрмін "Катерби-Каорс" - "дилли".
  
  Барнетт павярнуўся да Марыярці. "З ёй што-небудзь здарылася", - сказаў ён.
  
  Марыярці задумаўся. "Я мяркую, вы маеце рацыю", - сказаў ён. "Яна асвятляла гэтую серыю забойстваў?"
  
  “ Так. Барнетт адчуў, як кроў адхлынула ад яго асобы. “ Божа мой! Вы ж не думаеце...
  
  Марыярці працягнуў руку, спыняючы яе. "Не, не хачу", - сказаў ён. "Захоўвай спакой".
  
  Инглстоун перакладаў погляд з аднаго на іншага. "Паслухайце!" сказаў ён. “ Вы не думаеце, што з міс Перрин што-небудзь здарылася?
  
  "З міс Перрин вызначана што-то здарылася", - сказаў Марыярці. “Нават маё даволі павярхоўнае знаёмства з ёй за апошнія два гады кажа мне, што яна не збегла. І яна, вядома ж, не бадзяецца па якой-небудзь лонданскай вуліцы, пераследуючы падазраванага. Калі б гэта было так, яна знайшла б лепшы спосаб паведаміць пра гэта, чым кароткая запіска. І яна, вядома, паведаміла б свайму бацьку.
  
  "Але—"
  
  “ З іншага боку, г-н Барнетт, характар гэтага забойцы, з якім мы маем справу, паказвае, што ён не нападае на жанчын; што ён не робіць памылак, якія дазволілі б міс Перрин заспець яго знянацку; і што ён не хавае цела. Такім чынам, паколькі цела не было знойдзена, мы павінны зрабіць выснову, што, што б ні здарылася з міс Перрин, гэта не было справай рук нашага шматразовага забойцы.
  
  "Гэта вельмі абнадзейвае", - сказаў Барнетт. “Магчыма, яна ляжыць, сьцякаючы крывёй, на якой-небудзь вуліцы, зрэзаная якім-небудзь маньякам, але, па меншай меры, гэта іншы маньяк! Я павінен вярнуцца ў Лондан!"
  
  "Навошта?" Спытаў Марыярці.
  
  “Што вы маеце на ўвазе, навошта? Каб знайсці Сесили. Здаецца, больш ніхто нават не шукае".
  
  "Я выпраўлю гэта", - сказаў Марыярці. "Я адпраўлю тэлеграму ў дзяжурную частку, і праз гадзіну яе будуць шукаць пяцьсот чалавек".
  
  "Паслухайце, хлопцы, вы, здаецца, сапраўды сур'ёзна ставіцеся да гэтай справы", - сказаў Инглстоун. "Вы ж не думаеце, што з юнай лэдзі сапраўды здарылася нешта непрыемнае, ці не так?" Ён усміхнуўся. "Ну, калі так, то да старога "Катерби-кагору" было б самае то, скажу я вам.
  
  Барнетт секунду недаверліва глядзеў на Инглстоуна, не ўпэўнены, што правільна пачуў. Якім бессардэчна можна быць па адносінах да таго, каго не вельмі добра ведаеш. І Инглстоуну, падобна, не здалося, што ён сказаў нешта наогул дзіўнае.
  
  "Я, мабыць, перадам тэлеграму цяпер", - сказаў Марыярці, устаючы і накіроўваючыся да дзвярэй. "Сустрэнемся ў вестыбюлі, Барнетт".
  
  Барнетт таксама падняўся. "Было прыемна пабалбатаць з табой, Инглстоун", - сказаў ён. “Мы павінны як-небудзь паўтарыць гэта. Ты не супраць заплаціць, ці не так? Добры хлопец!" З гэтымі словамі ён ляпнуў Инглстоуна па спіне і паспяшаўся следам за Марыярці.
  
  "Я кажу!" - Усклікнуў Инглстоун.
  
  "Я сапраўды думаю, што мне варта вярнуцца ў Лондан", - сказаў Барнетт Марыярці, дагнаўшы яго ў вестыбюлі.
  
  "Я даў тэлеграму парцье", - сказаў Марыярці. “Яна будзе адпраўлена па правадах праз дзесяць хвілін і на працягу гадзіны будзе дастаўлена на Расэл-сквер, 64. Цяпер дзесяць гадзін. Да паўночы пяцьсот чалавек будуць шукаць юную лэдзі. Да заўтрашняй раніцы першы справаздачу аб пошуках будзе чакаць мяне на стойцы рэгістрацыі гэтага гатэля. Калі раней паступіць якое-небудзь пэўнае паведамленне пра яе месцазнаходжанне, я буду неадкладна паведамлена. Паверце мне, Барнетт, я разумею, што вы адчуваеце; але без вашага прысутнасці нічога нельга было б зрабіць, а вы патрэбныя мне тут.
  
  "Я цаню гэта", - сказаў Барнетт. “Я, вядома, не хачу кідаць цябе. Але мы абодва ведаем, што любы з пяцідзесяці чалавек мог бы зрабіць тое, што ты хочаш, каб я зрабіў заўтра. Я ніякім чынам не з'яўляюся неабходным удзельнікам вашага плана. Я павінен сесці на бліжэйшы цягнік да Лондана.
  
  Марыярці паклаў руку на плячо Барнэта і пільна паглядзеў на яго. "Зразумей мяне", - сказаў ён. “Я не бяздушны чалавек. Калі б у Лондане вы маглі зрабіць што-небудзь, што дапамагло б у пошуках Сесили Перрин, я б наняў для вас, адмысловага спецыяліста і даручыў вам гэта зрабіць. Калі б мая прысутнасць магло як-то дапамагчы, я бы далучыўся да вас ".
  
  "Дзякуй, прафесар", - сказаў Барнетт. “Я ўпэўнены, што вы маеце рацыю; і я цаню тое, што вы кажаце, больш, чым магу выказаць словамі. Проста гэта—"
  
  “Больш таго, - сказаў Марыярці, - якім бы ні было ваша меркаванне аб сабе, факт застаецца фактам: вы сапраўды патрэбныя мне тут. Вы не незаменныя, але вы разумныя, кампетэнтныя і знаходлівыя, і чалавек, з якім я павінен быў бы замяніць вас, магчыма, пазбаўлены аднаго або некалькіх з гэтых добрых якасцяў.
  
  “ Я абяцаю вам вось што, Барнетт: калі ад міс Перрин паступіць якое—небудзь вестку - наогул - і вам здасца пажаданым паехаць у Лондан, я неадкладна распараджуся, каб для вас падрыхтавалі гэта спецыяльнае страва. У любым выпадку, мы абодва сядзем на бліжэйшы цягнік, наступны ў Лондан. Я сыду на паўдарогі, але ты паедзеш далей.
  
  “ Наступны цягнік? - Спытаў Барнетт.
  
  “Так. Сёння вечарам цягнікоў па раскладзе больш няма, а першы цягнік, які адпраўляецца заўтра раніцай, гэта, давайце паглядзім, — ён дастаў свой расклад, - цягнік у 6: 08 па суботах не ходзіць, так што мы будзем у 7:42. Гэтага будзе дастаткова?"
  
  "Я мяркую," з няшчасным выглядам Барнетт сказаў, "што так і павінна быць".
  
  У тую ноч ён спаў урыўкамі. Калі б яго спыталі, ён пакляўся б, што наогул не спаў. Складаныя вобразы працягвалі узнікаць у яго галаве, няпрошаныя. Вобразы мноства спосабаў, якімі Сесили, выпадкова ці наўмысна, магла выявіць таямнічага забойцу. І тады вобраз разгортваўся і станавіўся жахлівым, паколькі забойца, у сваю чаргу, знаходзіў Сесили. Розум Барнэта паўстаў супраць найгоршых магчымасцяў, але нават тыя, якія яго розум прыняў бы, не дазвалялі яму спыняцца на іх.
  
  Пагрузка скарбаў павінна была пачацца за гадзіну да ўзыходу сонца, якое, згодна з Календары Уитекера, павінна было адбыцца ў 5:42. І вось, у пачатку пятага сырым, промозглым раніцай першай суботы красавіка Барнетт выявіў, што апранаецца пры свечках, каб пайсці паглядзець, як у перадсвітальнай цемры вялікія, старанна ахоўваюцца скрыні грузяць у таварныя вагоны для адпраўкі ў Лондан. І ўнесці сваю невялікую лепту ў тое, каб яны не прыбылі.
  
  Рэпарцёры, мастакі-зарисовщики і тыя з бяздзейных цікаўных, хто мог падняцца з ложка ў такі час, павінны былі сабрацца на трох'яруснай трыбуне, спецыяльна ўсталяванай на таварным двары для гэтага мерапрыемства. Гэта дало б ім цудоўны агляд таго, што адбываецца і ў той жа час прыбралі б іх з дарогі. Сапраўдныя натоўпу збяруцца пазней раніцай, калі будзе ўзмоцненая вайсковая ахова і цягнік з скарбамі будзе гатовы да працы.
  
  Барнетт задаваўся пытаннем, як яны збіраліся перанесці скарбы з карабля ў таварныя вагоны ў цемры; нават з улікам таго, што маршрут быў пазначаны паласой ліхтароў, гэта не здавалася разумнай працэдурай з пункту гледжання бяспекі. І сапраўды, калі ён і прафесар Марыярці прыбытку і занялі свае месцы ў першым шэрагу трыбуны, самым яркім прадметам вакол быў ліхтар кандуктара, які нёс чыгуначны ахоўнік. Не было відаць ні шэрагу ліхтароў, ні якога-небудзь бачнага руху з боку таго, што, па думку Барнэта, паказвала на яго правасхадзіцельства Хорнблауэр, у чвэрці мілі ад яго, у басейне Стоунхаус. "Мы не рана?" - прашаптаў ён ахоўніку, азіраючыся на дзесяць ці пятнаццаць іншых чалавек, ужо якія знаходзіліся на трыбунах.
  
  "Не, сэр, вы жартуеце", - сказаў яму ахоўнік з моцным акцэнтам ураджэнца паўночных графстваў. І нібы чакаючы толькі яго словы, увесь таварны склад раптам заліло яркім белым святлом.
  
  Барнетт міргнуў, прыжмурыўся і прыкрыў вочы ад яркага святла. "Што гэта, чорт вазьмі, такое?" - ні да каго канкрэтна ён не звяртаўся.
  
  "Падобна на тое, у іх ёсць чатыры апарата Драммонд, устаноўленыя ў вежах", - сказаў Марыярці. "Цяпер мы купаемся ў свеце, такім жа яркім, як сонца, хоць і больш абмежаваным па маштабе".
  
  "Драммонд?" Барнетт выглянуў скрозь пальцы. Яго вочы пачалі прывыкаць, і ён мог крыху бачыць паміж пальцамі, паколькі зачыніў вялікую частку святла рукамі. Прафесар меў рацыю: калі б не мудрагелістыя цені, слепнучы чатырма крыніцамі святла, на абмежаванай плошчы таварнага склада мог быць дзённае святло.
  
  “Святло генеруецца шляхам прыкладання полымя газападобнага вадароду, згараючага ў патоку кіслароду, да асяродку з аксіду кальцыя. Вы павінны быць добра знаёмыя з гэтым прынцыпам, паколькі любіце наведваць мюзік-холы ".
  
  “ Мюзік-холы? - Спытаў Барнетт.
  
  "Аксід кальцыя, магчыма, больш вядомы як вапна", - патлумачыў Марыярці.
  
  "У цэнтры ўвагі!"
  
  “Правільна. Той жа святло, які асвятляе вашых любімых спевакоў, жанглёраў і акрабатаў, але ў значна большым маштабе. Такога роду апараты Драммонд звычайна можна знайсці на маяках, дзе прамень бачны за дваццаць міль. Адзінае адрозненне заключаецца ў форме люстранога адбівальніка: парабалічны на маяках і, я б выказаў здагадку, канічны тут. Як бачыце, ён ахоплівае значна больш шырокае поле. "
  
  "Зразумела", - сказаў Барнетт. І ён ужо пачаў разумець. Ён адняў рукі ад твару і агледзеўся. “Гэта сапраўдны шок - імгненна ператварыцца з апраметнай цемры на дзённае святло. Я не ўпэўнены, што чалавечы вачэй быў створаны для такога роду пераходаў ".
  
  Трыбуна цяпер хутка запаўнялася прадстаўнікамі прэсы. Пляцоўка перад імі, грузавая платформа з адным з адмыслова падрыхтаваных таварных вагонаў, болю да яе, была на здзіўленне пазбаўленая жыцця і руху. Гэта нагадала Барнетту сцэнічную дэкарацыю за некалькі імгненняў да таго, як падняўся заслону ў першым акце. Што, як ён зразумеў, верагодна, было справядлівай ацэнкай. Лорд Іст арганізаваў гэтае шоў для прэсы, і ён збіраўся паклапаціцца аб тым, каб яны апраўдалі свае грошы. Якімі б ні былі матывы, лорд Іст прагнуў увагі грамадскасці, і ён выдаткаваў трыццаць гадоў на тое, каб навучыцца заставацца ў ім.
  
  Шарэнга салдат у чырвоных мундзірах выступіла ў цэнтр увагі злева, з боку "Хорнблауэра" і "Скарбы лорда Усходу". Узначальвалі іх, верхам на трох энергічных конях, палкоўнік, брыгадзір і лорд Іст. Гэта было, як і было задумана, натхняльнае відовішча.
  
  Калі рэпарцёры змоўклі пры набліжэнні лорда Растануць, Марыярці нахіліўся да Барнетту і прашаптаў: "Гатовы?"
  
  "Так", - адказаў Барнетт, адчуваючы, як яго сэрца забілася хутчэй.
  
  Марыярці кіўнуў. "Мы павінны падзякаваць гэтага таямнічага забойцу за адно", - пракаментаваў ён.
  
  “Мы робім? Што гэта?"
  
  "Калі б не ён, Шэрлак Холмс нават цяпер сядзеў бы ззаду нас, пераапрануты вандроўным цветовщиком, дыхаючы нам у патыліцу".
  
  "За вамі сапраўды сачылі трое супрацоўнікаў Скотленд-Ярда," нагадаў Барнет Марыярці.
  
  “ Так, але нам удалося адцягнуць іх без асаблівых праблем. Ад Холмса было б значна цяжэй пазбавіцца. Нават цяпер ён, павінна быць, марнуе ўвесь вольны час, не разумеючы, куды я падзеўся. Менавіта гэтыя дробязі робяць жыццё годнай таго, каб яе пражыць".
  
  "Вы помсны чалавек, прафесар", - сказаў Барнетт.
  
  "Глупства!" Прашаптаў Марыярці. “Я б з радасцю адмовіўся ад дзіцячага задавальнення, якое атрымліваю, замінаючы яму, калі б ён перастаў пераследваць мяне паўсюль і шпіёніць за мной. Я думаю, што Іст вось-вось загаворыць.
  
  "Сардэчна запрашаем!" - Пракрычаў лорд Іст прысутным на трыбуне, манеўруючы сваёй канём ўшчыльную да парэнчаў. “Я прыношу прабачэнні за тое, што падняў вас усіх у такі недарэчны гадзіну, каб вы маглі назіраць за пагрузкай, але мы хочам бесперашкодна дабрацца да Лондана ў светлы час сутак. Я ўпэўнены, вы разумееце ". Пакуль ён казаў, яго конь пачала апісваць невялікі круг. Яго светласць, спрабуючы не звяртаць на гэта ўвагі, паступова паварочваўся ў сядле, пакуль не апынуўся размаўлялым па-над крупы жывёлы. Затым, у раптоўным прыступе гневу, ён прышпорыў жывёла, каб прымусіць яго слухацца паводдзям. Конь у адказ рэзка взбрыкнула заднімі нагамі, у выніку чаго яго светласць страціў страмёны і ледзь не паляцеў галавой праз круп на зямлю ўнізе. Ён з цяжкасцю ўтрымаўся на нагах, ухапіўшыся за сядло абедзвюма рукамі, падцягнуўся і люта разгарнуў каня тварам да групе. "Ваенны конь", - сказаў ён раздражнёным шэптам, які разнёсся па полі. "Заўсёды і ва ўсім аддавай самае лепшае ваенным!"
  
  Салдаты цяпер ўтварылі падвойную лінію, якая вядзе адкуль-то злева ад асветленай зоны да пагрузнай платформе. Вось-вось павінна была пачацца перавозка калекцыі "Лорд Іст" з лінкора на чыгуначны склад. "Спатрэбіцца ледзь больш двух гадзін, каб пагрузіць усю калекцыю ў дзесяць таварных фургонаў", - патлумачыў лорд Іст, зноў авалодаўшы сваім ротам. “Але вы павінны разумець, што гэта, вобразна кажучы, толькі верхавіна велізарнага айсберга. Сотні і сотні чалавека-гадзін ўжо былі выдаткаваныя на падрыхтоўку. Вываз калекцыі на бераг і пагрузка на багажныя каляскі, якія даставяць яе сюды, быў працэсам, які пачаўся ўчора вечарам і быў завершаны зусім нядаўна ".
  
  "Ён не хоча, каб мы думалі, што гэта было лёгка", - прамармытаў хто-то ззаду Барнэта.
  
  "Дзе афіцыйны фатограф?" Лорд Іст устрывожыўся. “Я хацеў, каб увесь працэс быў захаваны на шкляных пласцінах. Тут робіцца гісторыя!"
  
  З'явілася першая кантактная каляска, якую паміж двума радамі салдат штурхалі да пагрузнай платформе восем рабочых, якія, мяркуючы па іх вонкавым выглядзе і адзенні, павінна быць, былі прывезены з Індыі лордам Востом. У ім стаялі дванаццаць вялікіх статуй розных старажытных багоў і багінь розных індыйскіх рэлігій, бажаствоў, якія былі б вельмі здзіўлены, калі б яны на адной маленькай калясцы. Рабочыя хутка і эфектыўна знялі скульптуру з каляскі і змясцілі ў таварны вагон, замацаваўшы дэталі на месцы з дапамогай комплексу вяровак і будаўнічых лясоў.
  
  Цяпер у пагрузцы наступіла паўза і некаторы адступленне, у той час як афіцыйны фатограф замітусіўся і ўсталяваў свой апарат збоку ад трыбуны. Лорд Іст і яго акружэнне прынялі розныя паставы, якія павінны былі нагадваць аб ранніх этапах аперацыі, перш чым працягнуць працу.
  
  На наступным калясцы ляжала нешта, падобнае на груз цаглін. Пры выглядзе гэтага відовішча аўдыторыя лорда Растануць вылілася прыглушаным гулам, паколькі рэпарцёры спрабавалі адгадаць гісторыю і прызначэнне грузу. Некаторыя прапановы адносна таго, як можна было б выкарыстоўваць цэглу, былі даволі вынаходлівымі. “ Абпаленыя на сонца цэглу, - патлумачыў лорд Іст, - якія ўтвараюць выдатны фрыз, які агінаў сцяну храма, якому чатыры тысячы гадоў. Даволі прыгожа. Па-мойму, пара паляўнічых, пристающих да льву. Усе цэглу былі пранумараваны кітайскім мелам, калі мы разбіралі іх, але многія лічбы, падобна, сцерліся ў шляху. Або, магчыма, за пяць гадоў захоўвання. Тым не менш, я спадзяюся, што мы зможам сабраць яго нанова; гэта сапраўды было цудоўна ".
  
  Кароткая, але істотная ролю Барнэта ў генеральным плане прафесара Марыярці па набыцці калекцыі Лорда Растануць павінна была пачацца па меры загрузкі трэцяга куфра з скарбамі. Тое, што ён павінен быў зрабіць, было ясна і не занадта складана, улічваючы вядомыя звычкі яго братоў-рэпарцёраў. Іншая справа, чаму ён павінен быў гэта зрабіць. Марыярці не дзяліўся сваімі планамі. Аднаму было дастаткова згуляць сваю ролю; ад яго не патрабавалася разумець, што ён робіць і чаму. Барнетт думках паціснуў плячыма, рыхтуючыся дзейнічаць.
  
  Трэці фургон быў ужо загружаны і апячатаны; чацвёрты вось-вось павінны былі вкатить на сваё месца перад платформай. Лорд Іст пад'ехаў да пагрузнай платформе, каб прасачыць, як яго самы каштоўны груз ўкладваецца на месца.
  
  Барнетт ненадакучліва падняўся на адзін шэраг трыбуны і прайшоў да сярэдзіны. Яго калега Инглстоун сядзеў праз некалькі месцаў ад таго месца, дзе цяпер знаходзіўся Барнетт, з усіх сіл стараючыся не звяртаць увагі на існаванне Барнэта. Павінна быць, ён усё яшчэ перажывае з-за неабходнасці аплаціць рахунак мінулай ноччу, вырашыў Барнетт. Ён саслужыць добрую службу ў якасці мімавольнага саюзніка Барнэта.
  
  Барнетт слізгануў уздоўж лаўкі і ляпнуў Инглстоуна па спіне. “ Як пажываеш, сябар? клапатліва спытаў ён. “ Добра спалася?
  
  "Настолькі добра, наколькі можна было чакаць, даўніна," холадна сказаў Инглстоун. “ Ты павінен мне чатырнаццаць шылінгаў.
  
  "Праўда?" Барнетт адкінуўся назад, паклаўшы локці на сядзенне ззаду. Ён казаў досыць гучна, каб рэпарцёры на суседніх сядзеннях маглі іх пачуць. "Добра, тады я табе скажу вось што: я дам табе шанец паквітацца".
  
  "Ну і як?" Раздражнёна спытаў Инглстоун. "Гаворка ішла не аб заклад, даўніна; гэта былі чыстыя наяўныя".
  
  "Ах, так", - сказаў Барнетт. "Але ёсць заклад і яшчэ раз пары". Ён паказаў на першы куфар з скарбамі, які цяпер загружалі ў фургон. “ Стаўлю пяць фунтаў на нос, што ў гэтай скрынцы нічога няма.
  
  Инглстоун павярнуўся і ўтаропіўся на яго. “ Што вы маеце на ўвазе? - спытаў ён. “ Куфар з скарбамі?
  
  "Ты адгадаў", - сказаў Барнетт. "Стаўлю пяць фунтаў, што так званы куфар з скарбамі пусты".
  
  "Што ты хочаш сказаць, Барнетт?" - патрабавальна спытаў аглядальнік "Іўнінг Стандард", яго вусы набрыньвалі.
  
  Першы куфар ўжо быў на месцы ў таварным вагоне, а другі падымалі наверх. "Я кажу, што яны пустыя", - сказаў Барнетт.
  
  "Гэта недарэчна!" - заявіла газета "Морнинг Интеллидженсер-Віг". "Ты разумееш, што кажаш?"
  
  "Вы бачылі што-небудзь ўнутры гэтых куфраў?" Запатрабаваў адказу Барнетт. “Я кажу, што на гэта ёсць прычына. Я кажу, што яны пустыя!"
  
  Генрых фон Герцаг, брытанскі карэспандэнт Berliner Tagenblatt, глыбакадумна кіўнуў галавой. "Магчыма", - сказаў ён. "У гэтым ёсць сэнс".
  
  Барнетт быў рады гэта чуць, таму што адзінае, што яго турбуе, гэта тое, што яго абвінавачанне не мела ніякага сэнсу, наколькі ён мог судзіць. "Вядома, мае", - пагадзіўся ён.
  
  "Якога роду сэнс?" - Спытаў Джеймсон з Daily Telegraph.
  
  "Лорд Іст стварае ўсю гэтую мітусню, усю гэтую падрыхтоўку, усю гэтую дэманстрацыю, каб прыцягнуць увагу да цягніка з скарбамі", - патлумачыў фон Герцаг. “Але сапраўдныя скарбы адпраўляюцца інакш. Разумны чалавек, лорд Іст.
  
  Барнетт кіўнуў. "Я павялічу цану да дзесяці фунтаў", - сказаў ён. “Ёсць жадаючыя? Стаўлю дзесяць фунтаў за той, што гэтыя скрынкі пустыя, як сэрца рэдактара".
  
  "Гэта лухта!" Сказаў Инглстоун. “Наколькі я разумею, у гэтым няма ніякага сэнсу. Ты разумееш, пра што гаворыш, Барнетт?"
  
  Цяпер другі куфар быў на месцы. "Стаўлю дзесяць фунтаў, што згодны", - сказаў Барнетт.
  
  "Кінь, Барнетт", - сказаў Джеймсон. “Не спрабуй зарабіць на сваіх сябрах. Калі ты што-небудзь ведаеш, раскажы. Не сядзі проста так з самаздаволеным выглядам".
  
  Каляску з трэцім куфрам падымалі на пагрузную платформу. "Праверыць дастаткова проста", - сказаў Барнетт. “Ёсць жадаючыя? Дзесяць фунтаў; лёгкія грошы".
  
  “ Як бы вы ўсталявалі змесціва куфраў? von Hertzog asked.
  
  "Адкрый адзін," сказаў Барнетт.
  
  "Ты ў гульні!" Инглстоун прыняў рашэнне. “Дзесяць фунтаў кажуць за тое, што ты памыляешся; што гэтыя скрыні сапраўды поўныя прадметаў з калекцыі Лорда Растануць. Але зразумейце, што гэта заклад не мае нічога агульнага з чатырнаццаццю шылінгі, якія вы мне павінны.
  
  "Справядліва", - сказаў Барнетт. “Вы можаце адняць гэта з майго выйгрышу. Ну што, пойдзем высвятлім? Яго светласць не можа пярэчыць супраць разумнай просьбы адкрыць адзін з куфраў. Мы ўсе паабяцаем не дакранацца адзін да аднаго, ці не так, хлопчыкі?
  
  Цяпер, калі гэта прапанова была вылучана, рэпарцёры не маглі пакінуць яго ў спакоі. Ім стала неабходна высветліць, ці з'яўляецца праўдай магчымасць, якую ніхто з іх нават не разглядаў пяць хвілін таму, якая была вельмі малаверагоднай, якая на самай справе была не іх справай. Усе разам яны пакінулі трыбуну і накіраваліся да пагрузнай платформе, куфра з скарбамі, таварнаму фургона і лорду Исту.
  
  Чацвёра паліцэйскіх у цывільным, якія ахоўвалі трыбуну, рушылі, каб спыніць іх па меры набліжэння. "Джэнтльмены, джэнтльмены, калі ласка!" - закрычаў адзін з іх, шырока раскрываючы рукі, як быццам хацеў сам абняць групу.
  
  "Гэй, ну што гэта?" - раўнуў другі, падбягаючы да пярэдняй частцы групы. Двое іншых таксама падбеглі да пярэдняй часткі, каб няўпэўнена ўстаць паміж рэпарцёрамі і платформай.
  
  Лорд Іст пачуў шум і, павярнуўшыся, убачыў групу надыходзячых да яго карэспандэнтаў. На секунду ён выглядаў збітым з панталыку, але потым узяў сябе ў рукі і накіраваў сваю конь да групы, змясціўшы сябе і сваю конь паміж рэпарцёрамі і платформай. "Вас, джэнтльмены, прасілі заставацца на трыбуне", - строга сказаў ён. “Вы павінны разумець, што мы не можам парушаць нашы меры бяспекі, нават дзеля таго, каб дагадзіць прэсе. Калі ласка, неадкладна вяртайцеся туды, адкуль прыйшлі".
  
  Трэці куфар цяпер знаходзіўся ўнутры таварнага фургона, акуратна усталяваны на яго апорную раму, і індыйскія возчыкі выходзілі з фургона, калі чацвёрты куфар падымалі на каляску. "Калі вы не пярэчыце, мілорд," звярнуўся да яго Барнетт, " мы б хацелі, каб зазірнуць унутр гэтага скрыні.
  
  “ Скрыначка? Лорд Іст на імгненне разгубіўся. “ Вы маеце на ўвазе куфар з скарбамі, сэр?
  
  - Так, мілорд, - адазваўся Хігінс з Pall Mall Gazette. "Падобна на тое, ёсць некаторыя сумневы адносна таго, ці сапраўды скарб знаходзіцца ў скрынях, ці гэта проста выкрут".
  
  “ Выкрут, джэнтльмены? Лорд Іст выглядаў шакаваным. Яго толькі што, абвінавацілі ў чым-то небританском.
  
  "Мяркуецца, мілорд," сказаў Инглстоун, - як бы недарэчна гэта ні гучала, што вы выкралі скарб нейкім альтэрнатыўным спосабам, адначасова пераконваючы нас у тым, што яно ўсё яшчэ знаходзіцца ў гэтых скрынях. Такім чынам, як мяркуецца, прадухіляюцца магчымыя злачынныя замаху на калекцыю".
  
  Лорд Іст на секунду задумаўся. "І чаму я павінен гэта рабіць?" - спытаў ён. “Скарб у поўнай бяспецы там, дзе яно ёсць. Безумоўна, у большай бяспецы, чым у любым іншым месцы, куды я мог яго схаваць. Мне не падабаюцца гэтыя вакольныя метады, аб якіх вы кажаце, і я да іх не звяртаюся. У іх няма неабходнасці."
  
  “ Значыць, мілорд, скарб сапраўды ў скрынях? - Спытаў Инглстоун з надзвычай задаволеным выглядам. “ Вы гэта сцвярджаеце?
  
  "Вось мая друк", - сказаў лорд Іст, паказваючы сваім дубцом на вечка чацвёртага куфра, які цяпер загружалі ў таварны фургон. Ён паказаў на палоску стужкі, якая перасякала адтуліну ў вечку, запячатаную зверху і знізу. “ Яна не была зламаная.
  
  "Вы дазволіце нам праверыць?" - спытаў Герцаг фон.
  
  "Я, безумоўна, не буду гэтага рабіць!" Рэзка сказаў лорд Іст. Ён махнуў куфрам у фургон. “Джэнтльмены, гэта абуральна! Як вы можаце задаваць мне пытанні! Куфар будзе адкрыты ў Каралеўскім музеі Антарыё ў прысутнасці прадстаўніка яе імператарскага вялікасці, і ні на ёту раней. Калі ласка, вярніцеся на свае месцы."
  
  Рэпарцёры, няўпэўнена шэпчучыся, вярнуліся на трыбуну. Барнетт назіраў, як лорд Іст праверыў ўнутраную частку таварнага вагона, а затым загадаў зачыніць яго і апячатаць звонку.
  
  Частка працы Барнэта, чаго б яна ні дасягнула, была выканана. Цяпер нічога не заставалася, як чакаць цягніка, які даставіць Марыярці на станцыю Хэмпермайр, а яго самога - у Лондан. Як маленькі нумар, які ён толькі што разыграў, прасуне справа, ён не ведаў, і ў дадзены момант яму было ўсё роўна. Дзе-то ў Лондане знікла Сесілія Перрин; дзе-то ў Лондане яна была ў гэты самы момант. У якім стане яна была, Барнетту не хацелася гадаць. Як ён знойдзе яе, ён паняцця не меў. Але калі яна ўсё яшчэ жывая, ён знойдзе яе.
  
  Ўзыходзіла сонца, і мясцовасць за межамі цэнтра ўвагі толькі пачынала станавіцца бачнай. Марыярці і Барнетт пакінулі трыбуну і вярнуліся ў гатэль. Калі яны прыбылі, Марыярці чакала тэлеграма. Ён адкрыў яе і прачытаў за секунду. "Нічога", - сказаў ён. “Прабачце, Барнетт. Пакуль ніякіх слядоў лэдзі".
  
  "Я знайду яе", - сказаў Барнетт.
  
  "Вядома, ты зробіш гэта", - сказаў яму Марыярці.
  
  ДВАЦЦАЦЬ
  
  ЗАЎСЁДЫ САМЫ ЦЁМНЫ
  
  
  
  Мне прысніўся сон, які не зусім быў сном.
  Яркае сонца згасла, і зоркі
  блукалі нажыліўся, пацямнеў, у вечным прасторы,
  Пазбаўленыя Прамянёў і сцяжынак, і ледзяная Зямля
  слепа гайдалася і чарнела ў безлунном паветры;
  Раніцу прыходзіла і сыходзіла — і не прыходзіла, не прыносячы дня....
  ДЖОРДЖ ГОРДАН, ЛОРД БАЙРАН
  
  Зэсили Перрин прачнулася. Павольна, цьмяна да яе вярнулася свядомасць, і яна з здзіўленнем зразумела, што ўвесь гэты час спала. Яна паняцця не мела, як доўга праспала; у апраметнай цемры вакол не было ніякай магчымасці вызначыць працягу часу. Яна паднялася з матрац, набітага сырой саломай, які служыў ёй матрацам на халодным каменным падлозе, і вобмацкам абыйшла гладкія каменныя сцены. Яна не ведала, што спадзявалася знайсці, і ў любым выпадку яе ощупывающие пальцы не натрапілі ні на што, акрамя вільготнага каменя. Камера, у якой яна знаходзілася, была прыкладна шасці квадратных футаў і вышэй, чым яна магла дацягнуцца пальцамі цалкам выцягнутых рук. У ёй знаходзіліся тикинг, набіты саломай, начны гаршчок і Сесілія. Дзверы ў куце адной са сцен была не больш за фута ў шырыню і чатырох футаў у вышыню і не мела ні вочка, ні дзвярной ручкі.
  
  Яна не была ўпэўненая, як і чаму апынулася там, дзе была. Яна памятала, як выйшла з асабняка Хоуп і накіравалася да свайго экіпажу. Яна праходзіла міма завулка, дзе граф д Ивер быў заняты сур'ёзным размовай з нейкім высокім мужчынам. Яна ўспомніла, што здзівілася, хто гэты чалавек і адкуль ён узяўся ў такі позні час. Затым, падпарадкоўваючыся пустых капрызе, яна павярнулася, каб паспяшацца назад у асабняк; ёй у галаву прыйшоў не надта пытанне, які яна хацела задаць містэру Холмсу. Гэта пачакае, але, у рэшце рэшт, цяпер яна была там. Ззаду яе пачуліся хуткія крокі, і буйны, моцны мужчына схапіў яе ззаду. Яна інстынктыўна пачала крычаць, але нападнік імгненна заціснуў ёй рот велізарнай рукой, ператварыўшы яе крык у не больш чым гучны ўсхліп. Затым ён аднёс яе на невялікую адлегласць, дзе якой-то іншы чалавек накінуў ёй на твар салодка пахла анучу. Павінна быць, яго атруцілі хлараформам або якім-то падобным рэчывам, таму што ў наступнае імгненне Сесілія ўсвядоміла, што знаходзіцца ў гэтай камеры.
  
  Павінна быць, гэта граф д Ивер і чалавек, з якім ён размаўляў, зрабілі з ёй такое; так яна вырашыла яшчэ раз, як рабіла гэта тузін раз да гэтага. Але ў гэтым не было ніякага сэнсу. Навошта графу, прадстаўніку Дзяржаўнай друку і, такім чынам, каралевы, выкрадаць Сесили Перрин? Навошта яму наогул каго-небудзь выкрадаць, калі ўжо на тое пайшло? Што яму ад яе было трэба? Чаму ніхто не прыходзіў да яе ў камеру — акрамя чалавека ў чорным - з тых часоў, як яна была там?
  
  Чалавек у чорным! Чатыры разы з тых часоў, як яна ачулася ад наркатычнага сну і выявіла сябе ў гэтай невыразнай каменнай камеры, уваходзіў чалавек у чорным. Ён не папярэдзіў; раптам яна пачула, як адсоўваюцца засаўкі, і дзверы адчыняецца. Камера была залітая яркім святлом — наколькі яркім, яна не магла сказаць, бо ў яе цемры свечка здалася б сонцам, — і ў яе ўвайшоў чалавек, апрануты ва ўсё абліпальную чорнае, аж да чорнага каптура і чорнай маскі.
  
  Спачатку яна спрабавала загаварыць з ім, угаварыць яго, маліць, крычаць на яго, але беспаспяхова. Чатыры разы ён ставіў міскі з прагорклай кашай і кубкі з вадой. Тры разы ён паварочваўся і сыходзіў, моўчкі, без жэстаў. У чацвёрты раз ён працягнуў руку і дакрануўся да яе пляча; коратка, выпрабавальна. І гэта было самым жахлівым з усяго. Ён не дакранаўся да яе так, як мужчына датыкаецца да жанчыны, нават не злорадным, патэнтаваная дакрананнем выкрадальніка да сваёй палонніцы. Гэта было невымерна горш. У гэтым дакрананні не было нават намёку на пажадлівасць. Ён дакранаўся да яе так, як фермер датыкаецца да прызавы свінні, каб праверыць яе пругкасць скуры, адчуць мускулы і тое, наколькі добра яна кармілі.
  
  Яна не магла сказаць, як доўга яе трымалі ў палоне. Яе кармілі чатыры разы, але з якімі інтэрваламі? Яна з'ела зусім трохі кашы і ўсё яшчэ не была галодная; але гэта не было прыкметай. Яна адчувала сябе няшчаснай, спалоханай і самотнай, і такія пачуцці не давалі ёй галадаць тыднямі, а не проста днямі.
  
  Сесілія адскочыла ў кут; цяпер пачуўся той самы гук, шчоўк-шчоўк-шчоўк трох кінутых нітаў. Вузкая драўляная дзверы расчыніліся, і ў маленькую камеру лінуў святло. Высокі чалавек у чорным зноў прыйшоў наведаць мяне. На гэты раз ён не прынёс кашы. На гэты раз ён узяў яе за руку і пацягнуў, як лялька, ў вузкі каменны калідор за дзвярыма. Яна падавіла парыў закрычаць, цьмяна адчуваючы, што гэта даставіла б яму задавальненне, і захоўвала пасіўнае маўчанне, пакуль ён падштурхоўваў яе наперадзе сябе па калідоры. Здавалася, ён не заўважаў яе маўчання, гэтак жа як не звяртаў увагі на яе плач і маленні падчас сваіх папярэдніх візітаў.
  
  Сесілія паспрабавала падрыхтавацца да ўсяго, што магло адбыцца. У галаве ў яе панаваў хаос, і яна зразумела, што паняцця не мае, да чаго сябе рыхтаваць. Гэта было настолькі па-за межамі яе вопыту, што здавалася шэрагам неверагодных падзей, адным доўгім кашмарам, ад якога яна не магла прачнуцца.
  
  Святло, які здаваўся такім асляпляльным з чорнай камеры, як аказалася, зыходзіў ад шэрагу газавых свяцілень, устаноўленых высока ў сцяне калідора. Мяркуючы па тым, як труба праходзіла па знешняй баку сцены, прама пад столлю, было відавочна, што каменны калідор і шэраг яго камер былі пабудаваны задоўга да з'яўлення газавага асвятлення. Яна была палонніцай ў старажытным склепе нейкага вялікага дома, дома чалавека досыць важнага, каб планаваць трымаць палонніц ў сваім ўласным склепе, яшчэ ў тыя часы, калі ўплывовыя арыстакраты маглі разлічваць мець некалькі ўласных палонніц. І зараз цяперашні ўладальнік дома выкарыстаў які дастаўся яму па спадчыне склеп у мэтах, якія ўлады дзевятнаццатага стагоддзя не ўхвалілі б, калі б толькі ведалі. Гэта быў факт, які варта было прыбраць. Магчыма, бескарысны, але, тым не менш, факт. Збор і сартаванне фактаў займалі яе розум, і гэта само па сабе было карысна.
  
  Чалавек у чорным спыніўся ў канцы калідора, каб адамкнуць тоўстую драўляную дзверы, а затым замкнуць яе за сабой. Проста звычка? Або ў той пякельнай чорнай вязніцы былі і іншыя вязні?
  
  Мінуўшы яшчэ тры замкнёныя дзверы і шрубавую жалезную лесвіцу, яны, нарэшце, апынуліся ў пакоі, добра абсталяваным кабінеце з тоўстым дывановым пакрыццём на падлозе і сценамі, уставленными кніжнымі шафамі з кнігамі ў скураных вокладках. Нягледзячы на ўсе яе прыгожае ўбранне, у пакоі было што-то дзіўнае, і Сесили спатрэбілася хвіліна, каб зразумець, што менавіта: у ёй не было вокнаў.
  
  За старажытным, упрыгожаным разьбой дубовым сталом у цэнтры пакоя, седзячы на крэсле, які служыў б тронам ў многіх меншых каралеўствах, сядзеў невысокі мужчына, апрануты ў чорны аксамітны касцюм для адпачынку, яго твар было ўтоена за велізарнай маскай арлекіна. Сесили падумала, што ён падазрона падобны на "графа д Ивер" — памер і целасклад былі прыкладна такімі, — але яна не была ўпэўненая.
  
  Мужчына ў чорным падвёў Сесили да пярэдняга краю стала, тварам да арлекину, і адпусціў яе. Арлекін пільна паглядзеў на яе, яго блакітныя вочы глядзелі скрозь прарэзы ў масцы, і нічога не сказаў.
  
  Сесілія адчула, як сумесь моцных эмоцый спрабуе вырвацца на паверхню адначасова; страх, здзіўленне, нянавісць і лютасць ускіпеў ў ёй, прымушаючы сэрца гучна стукаць у грудзях, твар чырванець, рукі адчуваць напераменку то жар, то холад. Ёй хацелася плакаць, галасіць, маліць, ударыць з усіх сіл чалавека ў чорным, кінуцца праз стол і прыдушыць самаздаволенага арлекіна. І таму яна нічога не зрабіла. Яна адчувала, што арлекін чакае, калі яна загаворыць, магчыма, будзе прасіць, прасіць, патрабаваць; і таму, сабраўшы ўсе самавалоданне, якое толькі было ў яе стомленым, испуганном целе, яна захоўвала маўчанне.
  
  "Сардэчна запрашаем!" - сказаў нарэшце арлекін нізкім голасам. (Штучна нізкім? Голас слановай Ивера, паніжаны для эфекту або маскіроўкі? Яна не была ўпэўненая.) “ Вы ведаеце, чаму вы тут? - спытаў я.
  
  “ Што? Адзіны склад вырваўся ў Сесили міжвольна, настолькі шакаваная яна была пытаннем. "Паслухай, ты", - сказала яна, паклаўшы рукі плазам на стол перад сабой і агрэсіўна нахіліўшыся наперад да чалавека ў масцы. “Мяне выкралі, напампавалі наркотыкамі, замкнулі ў чорнай, сырой камеры, кармілі нейкай агіднай кашай, за мной даглядала гэтая малпа ззаду мяне, і ты хочаш ведаць, ці ведаю я, чаму я тут! Я тут супраць сваёй волі, відавочна, па вашаму загаду, і вы будзеце пакутаваць за гэта. Вы не можаце чакаць, што падобнае сыдзе вам з рук у цэнтры Лондана ў 1887 годзе, як быццам вы былі нейкім феадалы. Мае сябры шукаюць мяне, і ты яшчэ пашкадуеш аб гэтым. Не думай, што яны мяне не знойдуць!"
  
  Мужчына ў чорным схапіў яе за валасы і падняў прама ўверх, адсунуўшы ад стала, фактычна адарваўшы ад падлогі адной рукой. Раптоўнасць гэтага ўчынку, шок і нечаканасць, а таксама амаль невыносная боль прымусілі яе закрычаць і выклікалі слёзы на вачах. Яна схапіла яго за руку як раз у той момант, калі ён адпусціў яе валасы, прымусіўшы яе цяжка ўпасці на падлогу. "Стаяць!" загадаў ён, - першае слова, якое ён прамовіў у яе прысутнасці.
  
  Сесілія з цяжкасцю паднялася на ногі, палілі слёзы ёй вочы. "Вы ўблюдкі!" закрычала яна праз стол. “ Калі б Бенджамін быў тут...
  
  "Ты тут як паслушніца, просьбітак, рабыня", - сказала арлекіна, як быццам нічога толькі што не адбылося, як быццам яна захоўвала значную маўчанне. “Спачатку была некаторая дыскусія аб тым, што вы можаце ведаць ці не ведаць; але было зразумела, што гэта не мае значэння. Што будзе расці ў вас, што стане першарадна важным, так гэта ваша ўласнае веданне свайго стану. І гэта будзе мяняцца з дня ў дзень, ад імгнення да імгненню ".
  
  Яна ўтаропілася на яго. "Аб чым ты кажаш?" патрабавальна спытала яна. “ Ты разумееш, што робіш — што ты нарабіў? Ты, павінна быць, вар'ят!
  
  "Я - Увасоблены Майстар", - працягнуў арлекін, ігнаруючы яе выбліск. “З часам ты пазнаемішся з іншымі майстрамі. Цябе забяруць адсюль і даставяць да месца тваёй службы. Ты даведаешся, што значыць быць рабом".
  
  "Паслухай!" Сесілія закрычала, гнеў на гэтага чалавека, такога самаздаволенага пад яго дурной маскай, пераважаў яе страх. "Ты—"
  
  Арлекін павярнуўся да чалавека ў чорным. “ Час прыйшоў, Плантагенетов? ён спытаў.
  
  Чалавек у чорным кіўнуў.
  
  Арлекін ўсміхнуўся. Гэта была непрыемная ўсмешка. "Вазьмі яе!" загадаў ён.
  
  "Цяпер паслухай—" - сказала Сесілія.
  
  Мужчына па імя Плантагенетов абхапіў яе правай рукой, прыціскаючы рукі да баках. Яна спрабавала супраціўляцца, але не магла паварушыцца ў яго жалезнай хватцы. Яго левая рука поднеслась да яе твару, у яе была салодка пахнуць ануча.
  
  "Няма!" закрычала яна...
  
  ДВАЦЦАЦЬ АДЗІН
  
  ВЫВЕРНУТЫ НАВЫВАРАТ
  
  
  
  У нерухомым паветры неслышна музыка;
  У грубым мармуры нябачная прыгажосць;
  Каб абудзіць музыку і прыгажосць, трэба
  дотык майстры, вострае разец скульптара.
  ГАРАЦЫЙ БОНАР
  
  Апасля беспрэцэдэнтнай падарожжа праз некаторыя з Англіі самыя прыгожыя мясцовасці, Гасподзь Усходу скарб цягнік прыбыў у Лондан неўзабаве пасля чатырох гадзін, у суботу днём, і прыехаў адпачываць на спецыяльна адведзеных для сайдынгу ў Хэмптан-Корт. Яно заставалася там, запячатанае і акружанае ваенным эскортам, да двух гадзін наступнага дня, у нядзелю, калі асабісты прадстаўнік яе імператарскага вялікасці, суровы і неверагодна холеричный герцаг Дэнвэрскія, васьмідзесяцігадовы стары, моцна які трымаўся ў сядле, афіцыйна пад'ехаў, каб прыняць перадачу Калекцыі Лорда Растануць у якасці бестэрміновай пазыкі на імя яе вялікасці.
  
  Пломбы на кожным з спецыяльных таварных вагонаў цяпер былі зламаныя, і велізарныя дзверы адкаціліся ў бок, адна за іншы. Змесціва першых трох фургонаў — скульптуры, калоны, сцены, фрызы і вялікія каменныя скрыні — прарабіла ўвесь шлях у выдатным стане. Чацвёртая фурманка, у якой знаходзіліся пяць вялікіх куфраў з скарбамі, выглядала такой, якой была, калі яе запячаталі. Лорд Іст ўласнаручна ўрачыста адкрыў першы куфар.—
  
  —які быў пусты.
  
  У спешцы, надыходзячай да вар'яцтва, вечка астатніх чатырох куфраў былі сарваныя, адкрыўшы немагчымае: у кожным куфры не было нічога, акрамя паветра, пылу і адной маленькай жамчужыны, якая была знойдзена захрасла ў расколіне на дне трэцяга куфра.
  
  Уся фарба адхлынула ад аблічча лорда Растануць, і, калі б не імгненная дапамогу двух яго верных таварышаў-індзейцаў, ён бы зваліўся як нежывы на падлогу фургона. "Гэта немагчыма!" - крычаў ён герцагу Денверскому, калі яго памочнікі дапамагалі яму пералезці праз борт фургона і спусціцца на зямлю. “Кажу вам, гэта зусім немагчыма! Яны не могуць знікнуць!"
  
  Герцаг Дэнвэрскія разгарнуўся ў сядле і звярнуўся да свайму які суправаджае, капітана-камандзіра хатняй гвардыі. “ Злучыце мяне з Шэрлакам Холмсам! ён загадаў.
  
  * * *
  
  Бенджамін Барнетт вярнуўся ў дом на Расэл-сквер толькі позна ўвечары ў нядзелю, выдаткаваўшы кожную хвіліну з таго часу, як вярнуўся ў Лондан у суботу днём, робячы усё магчымае, каб высветліць, што здарылася з Сесили Перрин. Наколькі яму ўдалося высветліць, яна пакінула асабняк Хоупов крыху пазней двух гадзін ночы ў чацвер, трыццаць першага сакавіка, а затым знікла з твару зямлі. Здавалася, прасунуцца далей ён не мог.
  
  Калі ён увайшоў у дом, прафесар Марыярці быў у сваім кабінеце і чытаў апошні выпуск Evening Standard. "А!" сказаў Марыярці, запрашаючы яго ў пакой. “Вандроўнік вяртаецца. Ты выглядаеш змучаным. Ты што-небудзь еў? Выпі шклянку хераса".
  
  "Не, дзякуй", - сказаў Барнетт, апускаючыся на скураны канапа і стаскивая чаравікі. “Я не сядаў, павінна быць, дваццаць чатыры гадзіны. Прызнаюся, у мяне засталося не так ужо шмат сіл.
  
  "Нядзіўна", - сказаў Марыярці. “Вы былі вельмі занятыя, хоць гэта была бязмэтная занятасць безгаловага кураня. Ты снуешь сюды, ты снуешь туды, ты нічога не даб'ешся".
  
  "Вы сачылі за мной!" Абвінаваціў Барнетт.
  
  "Глупства!" Адказаў Марыярці. “Але большасць месцаў, дзе вы былі, большасць людзей, з якімі вы размаўлялі, знаходзяцца пад наглядам маіх агентаў, якія на дадзены момант практычна паўсюдныя. Я ж казаў табе, што ў мяне на вуліцы будзе пяцьсот чалавек. У дадатак да паслугачам, якіх я звычайна наймаю ў такіх выпадках, кожны член Гільдыі жабракоў Твіст цяпер уважліва сочыць за міс Сесілі Перрин. Я прапанаваў ўзнагароду ў сто фунтаў за любое слова. Большае было б контрпрадуктыўна ".
  
  "Гэта вельмі міла з вашага боку", - сказаў Барнетт. “Але што добрага гэта дасць? Як яны пазнаюць яе, калі ўбачаць?"
  
  "Містэр Дойл, мастак па эскізах, быў настолькі ласкавы, што напісаў партрэт па памяці, які я прайграў невялікім шрыфтам". Марыярці ўзяў ліст паперы са свайго стала і, пстрыкнуўшы запясцем, працягнуў яго праз увесь пакой Барнетту. "Я думаю, падабенства добрае".
  
  Барнетт ўтаропіўся на фатаграфію на картцы памерам чатыры на пяць цаляў. "Цудоўна добрая," пагадзіўся ён, спрабуючы не звяртаць увагі на камяк, які ўстаў у яго ў горле. “Яны, безумоўна, павінны даведацца яе, калі ўбачаць, з дапамогай гэтага. Але калі выказаць здагадку, што яны гэтага не зробяць?"
  
  "Заўсёды магчыма," сказаў Марыярці. - Я распачаў некаторыя іншыя крокі, якія могуць прывесці да міс Перрин. Я не хачу несьці ілжывыя надзеі...
  
  "Што гэта?" Запатрабаваў адказу Барнетт. "Калі ласка, скажы мне, што ты робіш".
  
  Марыярці паківаў галавой. "Яны могуць ні да чаго не прывесці", - сказаў ён. “Але тады, калі гэтак, я прыдумаю што-небудзь яшчэ. Магчыма, з'явіцца нейкая тонкая нітачка інфармацыі, нейкі слабы намёк; гэта ўсё, што мне трэба, тонкая нітачка. Вядома, што я раблю цуды з дапамогай тонкай нітачкі ".
  
  Барнетт змрочна ўтаропіўся на Марыярці, а затым паківаў галавой. "Я ведаю, ты спрабуеш падбадзёрыць мяне", - сказаў ён. “І не думай, што я цябе не ўдзячны. Я такі. Я ніколі раней не бачыў, каб ты так перажываў з-за чужой праблемы; і я ведаю, ты, напэўна, лічыш слабасцю з майго боку быць такім эмацыйным па гэтай нагоды ...
  
  "Не мець эмоцый - значыць быць нечеловеком, містэр Барнетт", - сказаў Марыярці. “Трук, якому мы, брытанцы, вучымся, - гэта не паказваць іх. Магчыма, я навучыўся гэтаму трука лепш, чым большасць. Але вы не брытанка. І вашы эмоцыі цалкам зразумелыя. Аднак вы не павінны дазваляць ім затуманивать ваш розум, які прынясе значна больш карысці ў справе выздараўлення міс Перрин.
  
  "Магчыма, яна ўжо мёртвая", - сказаў Барнетт, упершыню прамаўляючы ўслых тое, што займала яго думкі за апошнія паўтара дня.
  
  "Я сумняваюся ў гэтым", - сказаў Марыярці. “Калі б той, хто выкраў яе, хацеў яе смерці, ён бы проста забіў яе. У рэшце рэшт, гэта нашмат менш праблем".
  
  "Магчыма—" Барнетт зрабіў паўзу. “ Лёс горш за смерць...
  
  "Не мучайце сябе, містэр Барнетт", - сказаў Марыярці. “Акрамя таго, насуперак пісьменнікам-рамантыкам, няма лёсу горш смерці. Любая боль, абурэнне або жах, якія міс Перрин можа выпрабаваць ад рук сваіх выкрадальнікаў, знікнуць з часам — і з любоўю. Смерць, містэр Барнетт, не знікне."
  
  Барнетт сеў. "Мяркую, вы маеце рацыю, прафесар", - сказаў ён. “Мяне зводзіць з розуму тое, што я нічога не раблю — па крайняй меры, нічога карыснага. Калі б толькі я мог што-небудзь зрабіць!"
  
  "Добранька прадпрыемствамі рэспублікі; ноччу", - сказаў Марыярці. “Адцягваючыся ад гэтага, па меншай меры, наколькі гэта магчыма. Я абяцаю табе, што заўтра ты приступишь да карыснай дзейнасці".
  
  Барнетт устаў і пацягнуўся. "Я веру вам на слова, прафесар", - сказаў ён. “Думаю, так і павінна быць. Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах. Сёння я сплю. Заўтра я пайду вашым інструкцыям. Калі пухіры на нагах дазволяць мне наогул хадзіць."
  
  "Папытаеце місіс Х. даць вам тазік, у якім можна замачыць ногі", - сказаў Марыярці. "У яе ёсць якое-то сродак, якое творыць цуды з пашкоджанымі нагамі".
  
  "Я зраблю гэта", - сказаў Барнетт. Ён паказаў на "Іўнінг Стандард", якую трымаў Марыярці. "Я чытаў аб вялікай таямніцы", - дадаў ён. “З замкнёнага таварнага вагона знікаюць дзве тоны каштоўных упрыгожванняў. Загадкавае адчуванне эпохі. Я быў часткай гэтага, прафесар, і, прызнаюся, паняцця не маю, як вам гэта ўдалося ".
  
  "Будзем спадзявацца, што ўлады застаюцца такімі ж озадаченными, як і вы", - сказаў Марыярці. Ён пацягнуўся да краю свайго стала і ўзяў маленькую бронзавую статуэтку, якую Барнетт ніколі раней не заўважаў. "Няхай поспех Розуму застанецца з намі".
  
  "Uma?" - Спытаў Барнетт.
  
  "Індуісцкая багіня", - сказаў яму Марыярці. “Жонка Шывы. Захапляльная, складаная рэлігія".
  
  "Гэта не частка, э-э, здабычы, ці не так?" Спытаў Барнетт, выглядаючы ўстрывожаным.
  
  "Усё роўна," сказаў Марыярці. “ Гэта не важна. Ідзі спаць.
  
  "Раскажы мне, як ты гэта зрабіў", - папрасіў Барнетт.
  
  “ Што зрабіў?
  
  “ Рабаванне. Раскажыце мне, як вы вынеслі дзве тоны каштоўнасцяў з замкнёнага фургона, калі ён быў акружаны ўзброенай аховай.
  
  Марыярці задумаўся. "Ненадоўга," сказаў ён.
  
  Барнетт кіўнуў.
  
  "Як і большасць рэчаў, якія здаюцца немагчымымі," сказаў Марыярці, " на самай справе гэта было даволі проста. Баюся, што, расказаўшы вам, я испорчу эфект".
  
  "Калі ласка, прафесар", - сказаў Барнетт. "У рэшце рэшт, я быў часткай гэтага".
  
  "Дакладна", - прызнаў Марыярці. "І гэта вельмі важная частка, хоць вы і не ведалі, што рабілі".
  
  "Што я такога зрабіў?"
  
  "Праблема заключалася ў тым, - сказаў Марыярці, - каб зацягнуць каго-небудзь у гэты апячатаны фургон".
  
  Барнетт кіўнуў. "Гэта сапраўды было праблемай", - пагадзіўся ён.
  
  І ты зрабіў гэта, " сказаў Марыярці.
  
  "Я гэта зрабіў?"
  
  “ З бліскучай спробай ўвесці ў зман. Ці бачыце, у мяне ўжо быў агент на месцы: адзін з індыйскіх насільшчыкаў быў маім чалавекам. Ён дамовіўся, што будзе сярод каманды, якая несла трэці куфар з скарбамі ў фургон.
  
  "А потым?"
  
  “ А потым, пакуль ты прыцягвала ўсеагульную ўвагу сваім мудрагелістым маленькім заклад, ён проста застаўся ў фургоне, пакуль астатнія з'язджалі.
  
  "Але гэта немагчыма", - сказаў Барнетт. “Лорд Іст агледзеў фургон пасля таго, як ён быў загружаны, і там не было месца, дзе хто-небудзь мог схавацца. Нават сцены былі абабітыя тканінай".
  
  "У самой справе," сказаў Марыярці. "І цікавае якасць любога такога аднатоннага матэрыялу заключаецца ў тым, што з адлегласці больш двух футаў або каля таго вы не можаце вызначыць, як далёка вы знаходзіцеся ад любога кавалка ідэнтычнай тканіны без вонкавага арыентыру".
  
  "Што гэта значыць?" Спытаў Барнетт. "Прызнаюся, мяне збілі з панталыку".
  
  "Уявіце стол, размешчаны, скажам, у пяці футах перад тканкавым заслонай", - сказаў Марыярці. “Вы глядзіце на стол, за якім заслону. Куды б вы ні паглядзелі, вы бачыце фіранку — над сталом, справа ад стала, злева ад стала, паміж ножкамі стала. Правільна?"
  
  "Я думаю, што так".
  
  “Я ведаю, гэта гучыць занадта відавочна, каб пра яго варта было гаварыць. Але цяпер выкажам здагадку, што я бяру кавалак тканіны, ідэнтычны фіранкі, і закрепляю яго паміж заднімі ножкамі стала, ад краю стала да падлогі. Калі вы паглядзіце на яго, вам здасца, што вы бачыце заднюю фіранку, але на самой справе вы будзеце глядзець на кавалак тканіны, які знаходзіцца на пяць футаў бліжэй да вас ".
  
  "Зразумела", - сказаў Барнетт.
  
  "І паміж гэтай тканінай і рэальныя заслонай, - сказаў Марыярці, - я мог бы схаваць чалавека, асла, маленькую гармату або што-небудзь яшчэ, што падышло б, і вы былі б гатовыя паклясціся, што маглі б ясна бачыць усе вакол, і там нічога не было".
  
  Барнетт гэта абдумаў. "Дык вось як ты гэта зрабіў", - сказаў ён.
  
  "Вось як ты гэта зрабіў", - адказаў Марыярці. “Вы адцягнулі натоўп дастаткова надоўга, каб мой агент апусціў тканкавую фіранку, якую ён загарнуў вакол адной з ашэсткаў для пераноскі куфра. Вось ён, які прысеў на кукішкі, як мяркуецца, у пустым прасторы паміж куфрам і сцяной. Лорд Іст думаў, што можа бачыць далёкую сцяну, але не змог."
  
  “ Значыць, фургон быў запячатаны разам з чалавекам ўнутры.
  
  "Менавіта так".
  
  “ Але як гэты чалавек выцягнуў скарб?
  
  "Па кавалачку за раз".
  
  "А ахоўнікі?"
  
  "Гэта было нябачна для ахоўнікаў".
  
  "Ты загіпнатызаваў іх?"
  
  Марыярці усміхнуўся. "Паслухайце, і я апішу астатнюю частку аперацыі", - сказаў ён. “Агент у таварным вагоне пачакаў, пакуль цягнік кранецца. Затым ён прыўзняў ўчастак падлогі з ліставога металу плошчай ў адзін квадратны фут з дапамогай вырабленага мной прылады, якое вельмі падобна на вялікі кансервавы нож. Пасля чаго ён узяў маленькую пілу для замочных свідравін і нетаропка выразаў ніжэйлеглыя дошкі. На выкананне гэтай задачы яму было адведзена дзве гадзіны.
  
  "Наступным крокам было спыніць цягнік у дакладна зададзеным месцы".
  
  "Прасцей простага", - пракаментаваў Барнетт.
  
  "Сапраўды," пагадзіўся Марыярці, " калі я правільна истолковываю гэта варварскае выраз. Асабліва 'нескладана', калі ўлічыць, што машыніст амаль напэўна не збіраўся прапускаць сігнал небяспекі на семафорном ретрансляторе. І калі ўлічыць, што жалезныя дарогі выкарыстоўваюць 'пазітыўную' сістэму сігналізацыі, якая гарантуе, што нармальны стан сігнальнага рычага будзе 'небяспечным'. Гэта азначае, што калі з семафорным прыладай адбываецца якое-небудзь натуральнае няшчасце, яно прымае становішча "небяспека", а не становішча 'бяспека' або 'асцярожнасць' ".
  
  “ Натуральнае няшчасце?
  
  “ Дакладна. У дадзеным выпадку выпадкова абарваўся моцна проржавевшей кабель. Неабходна строга пагаварыць з аддзелам тэхнічнага абслугоўвання. 'Абрыў', як вы кажаце. Хімікам вядомыя рэчывы, якія могуць неверагодна паскорыць карозію любога металічнага прадмета ".
  
  "І сігнал змяніўся на 'небяспека'?
  
  “ Менавіта так. І машыніст каравана лорда Растануць спыніў цягнік. Што яшчэ яму заставалася рабіць?
  
  "А потым?"
  
  “Паміж металамі — тым, што вы назвалі б рэйкамі, — у палатне шляху адкрыўся люк. Старанна замаскіраваны пад дзве драўляныя шпалы і прастора паміж імі, люк закрываў адмыслова сконструированную камеру, заглыбленых у насыпу. Люк быў размешчаны такім чынам, каб знаходзіцца прама пад адтулінай у падлозе вагона, калі цягнік спыніўся па сігнале."
  
  "Так проста?" Барнетт здзівіўся. "І скарб было проста раздадзена?"
  
  "Няма, няма, прыпынак будзе недастаткова доўгай для гэтага", - сказаў Марыярці. “Я прыкінуў тры хвіліны. Так атрымалася, што ім спатрэбілася сем гадоў, але нават гэтага было б недастаткова для перавозкі такой колькасці тавару. Не, містэр Барнетт, падчас гэтай старанна падрыхтаванай паўзы адбылося тое, што ў фургон былі загружаныя пэўныя матэрыялы. А затым да таго, хто ўжо быў там, далучыўся другі чалавек.
  
  “Гэты другі чалавек быў экспертам у старажытным рамястве прайгравання пячатак. І ён прынёс з сабой неабходнае абсталяванне, а менавіта лыжку, свечку і бохан хлеба".
  
  Барнетт зноў сеў на канапу. Марыярці, відавочна, атрымаў поспех у сваёй спробе адцягнуць памочніка ад яго праблем, па меншай меры, на дадзены момант. "Бохан хлеба?" Спытаў Барнетт.
  
  "Лепшы спосаб прайграць васковую друк за разумны прамежак часу," сказаў Марыярці, - гэта зрабіць адбітак з дапамогай вільготнага хлеба, які вы расцерці паміж далонямі. Выкананы спецыялістам, ён гэтак жа эфектыўны, як і любы іншы метад. Што робіць эксперт у гэтым выпадку, так гэта выкарыстоўвае распаленую дрот, каб аддзяліць друк ад куфра з скарбамі, папярэдне зрабіўшы з яе адбітак хлеба на выпадак, калі яна зламаецца пры выманні. "
  
  "Так, але навошта турбавацца?" Спытаў Барнетт. "Чаму б проста не выявіць скрыні?"
  
  "Гэта ўносіць дадатковы элемент блытаніны", - сказаў Марыярці. “На маю вопыту, злачынства павінна быць альбо настолькі простым, каб не было месца для пошуку рашэння, альбо настолькі заблытаным, каб было занадта шмат месцаў для пошуку. У дадзеным выпадку я выбраў апошняе ".
  
  “ Што вы маеце на ўвазе, прафесар?
  
  Марыярці на секунду задумаўся. “У простым злачынстве, “ патлумачыў ён, - вы ведаеце ўсе элементы, але яны нікуды вас не прывядуць. Чалавека б'юць па галаве і адбіраюць яго кашалёк. Калі ён прыходзіць у сябе, вакол нікога. Вы ведаеце ўсё, што адбылося, але калі ён не даведаўся нападніка, спрабаваць вярнуць сумачку практычна безнадзейна.
  
  “У складаным злачынстве неабходна адсачыць так шмат фактараў, што губляецца шмат часу, перш чым выясняешь, якія з іх маюць дачыненне да справы. Пячаткі на скрынях зламаныя, і яны аказваюцца пустымі. Але вы не ведаеце, калі былі вывезеныя скарбы. Да таго, як скрыні пагрузілі на цягнік? Пасля таго, як цягнік пакінуў Плімут? Пасля таго, як ён прыбыў у Хэмптан-Корт? Кожны з іх павінен быць даследаваны. Бачыце, гэта ўсё заблытвае.
  
  "Што ж усё-такі адбылося?" Спытаў Барнетт.
  
  “Пасля таго, як цягнік зноў крануўся, мае агенты адкрылі скрыні з скарбамі, дасталі ўсе цацанкі, зачынілі і вельмі старанна запячаталі скрыні. Затым, адразу пасля таго, як цягнік праходзіў праз станцыю Хэмпермайр, яны рассцілалі на падлозе газету і асцярожна апускалі кожны прадмет у таз з масляністымі растворам з невялікім колькасцю креозот, які окрашивал прадмет у цьмяна-карычневы колер. Затым яны кінулі яго ў яму. Каштоўнасці былі раскіданыя на працягу шасці міль шляху і зусім нябачныя, калі толькі вы не шукалі іх. Нават тады іх было б лёгка не заўважыць ".
  
  "Вы былі ў Хэмпермайре", - сказаў Барнетт.
  
  “ Дакладна. І Тобі чакаў мяне.
  
  "Тобі?"
  
  “ Ганчак, якую я пазычыў у аднаго. У Тобі выдатны нюх. Я думаю, ён мог бы ўлавіць пах креозот у млыне для перачнай мукі падчас буры.
  
  "А!" - сказаў Барнетт.
  
  "Астатняе відавочна", - сказаў Марыярці. “Двое ў фургоне усё прыбралі, не пакінуўшы ніякіх слядоў, і выкінулі смецце на рэйкі, дзе іншыя агенты неадкладна яго прыбралі. Затым яны самі забраліся ў старанна падрыхтаваную яму, калі цягнік быў вымушаны спыніцца з-за статка кароў, які невытлумачальным чынам прарвалася праз іх агароджу і выйшла на рэйкі. Яны нацягнулі на дзірку ў падлозе спецыяльна падрыхтаваную металічную лату і, подожгв тонкую палоску магнію, якая выходзіла знізу, прымусілі яе припаяться да месца ".
  
  Барнетт некаторы час абдумваў гэта. "Вельмі спрытна", - сказаў ён. “Яны ніколі не здагадаюцца аб гэтым. Гэта будзе адной з загадак стагоддзя".
  
  "Я сумняваюся ў гэтым", - сказаў Марыярці. “Улады рана ці позна ўбачаць, як гэта было зроблена. Асабліва калі, як я падазраю, яны заклічуць Шэрлака Холмса. Але да таго часу, як яны гэта высвятляць, сляды настолькі астынуць, што ўсе іх зачэпкі ўпруцца ў тупік. Я мяркую, што ваша невялікая спроба збіць з панталыку нават містэра Холмса выслізне.
  
  "Я шчыра спадзяюся на гэта", - сказаў Барнетт. "У мяне з'явілася выразнае агіду да турэмнай ежы". Ён устаў і, узяўшы туфлі ў руку, накульгваючы, выйшаў з кабінета і пачаў падымацца па лесвіцы.
  
  ДВАЦЦАЦЬ ДВА
  
  ТЭТ-а-ТЭТ
  
  
  
  “Ён ведае, што я ведаю, і я ўпэўненая, што ён ведае, што я ведаю, што ён ведае. Але, нягледзячы на ўсё гэта, ці магу я выказаць здагадку, што ён ведае, што я ведаю, што ён ведае, што я ведаю, што ён ведае?"
  "Я гэтага не разумею", - адказала баранэса. "І я б хацеў, каб ты спыніў; у мяне з-за цябе моцна баліць галава!"
  Д'арсі СЕН-МІШЭЛЬ
  
  У дзесяць гадзін раніцы наступнага дня Шэрлак Холмс быў ля ўваходных дзвярэй дома 64 па Расэл-сквер і тузаў за шнурок званка. “ Перадайце свайму гаспадару, што я хачу яго бачыць, - абвясціў ён, калі дварэцкі адчыніў дзверы.
  
  "Так, сэр", - адказаў містэр Моуз, кланяючыся і адыходзячы ў бок з пародыяй на бутлерианскую важнасць. “Вы сёння адзін, сэр? Калі ласка, прытрымлівайцеся за мной у кабінет. Прафесар чакае вас. Я паведамлю яму, што вы тут, і ён адразу ж спусціцца.
  
  “ Ён чакае мяне, ці не так? - Спытаў Холмс, уваходзячы ў кабінет і злосна аглядаючы абстаноўку.
  
  "Так, сэр", - адказаў містэр Моуз. "Так ён мне сказаў, сэр".
  
  Дзесяць хвілін праз, калі Марыярці спусціўся ўніз і ўвайшоў у кабінет, ён выявіў Холмса, схіленага над пісьмовым сталом і бессаромна які корпаўся ў трэцім ніжнім скрыні. "Што-небудзь шукаеце?" - Запатрабаваў Марыярці, абышоўшы свой стол і бразнуўшы скрыню.
  
  Холмс адхапіў руку. “ Заўсёды, прафесар, - сказаў ён. “ І калі-небудзь я гэта знайду. - Ён адступіў да чорнага скуранога крэсла па другі бок стала. “Я адчуваю да вас ненаеднае цікаўнасць, прафесар Марыярці. Кожная дробязь, якую вы робіце, уяўляе для мяне цікавасць. Кожны маленькі кавалачак паперы ў гэтым пакоі дапамагае, у якой-то меры, дапоўніць маё ўяўленне пра вас і вашай дзейнасці ".
  
  “ Не маглі б вы агледзець ніжні скрыню? - Спытаў Марыярці. “ Мяркую, вы ўжо агледзелі два верхніх.
  
  "Вельмі ласкава з вашага боку," сказаў Холмс. “ Магчыма, у іншы раз.
  
  Марыярці уладкаваўся ў крэсле за сваім сталом і, не міргаючы, паглядзеў на Холмса. "Вы страцілі ўсялякі сорам, Холмс", - сказаў ён. “ Усяго некалькі тыдняў назад вы з атрадам тупоголовых паліцэйскіх абшукалі гэты дом ад гарышча да склепа, даследавалі змесціва кожнага скрыні, падрапалі мэбля, погнули засні, сарвалі фіранкі, разбілі фарфор і, без сумневу, скралі срэбра. Пасля гэтага фарсу пройдзе шмат часу, перш чым вы даможацеся, каб які-небудзь суддзя выдаў вам яшчэ адзін ордэр на арышт маёй уласнасці. І ўсё ж вы зноў тут, роетесь ў маім стале. "
  
  "Ваш дварэцкі загадаў мне пачакаць тут," мякка сказаў Холмс. “ Я проста забаўляўся, пакуль чакаў.
  
  "Я прызнаю, што мне трэба было замкнуць скрыні і тумбачкі да вашага прыходу", - сказаў Марыярці. "Але я ўвесь час забываю, Холмс, што вы здольныя на такія агідныя манеры".
  
  Холмс усміхнуўся. "Магчыма, вы маеце рацыю", - прызнаў ён. “Але толькі ў тым, што тычыцца маіх адносін з вамі, Марыярці. Запэўніваю вас, што калі справа даходзіць да астатняга чалавецтва, мяне лічаць ветлівым, а мае манеры безукоризненны. У нашых адносінах ёсць што-тое, што выяўляе мае горшыя якасці. Я думаю, магчыма, справа ў тым факце, што кожны раз, калі я бачу цябе тым, хто сядзіць там у сваім мешковатом паліто, паласатых штанах і бездакорна завязанном гальштуку, з карцінай коштам у дзесяць тысяч фунтаў, вісіць у цябе на сцяне, з бібліятэкай, запоўненай рэдкімі кнігамі, і вінным склепам, запоўненым рэдкімі вінамі, я не магу не думаць аб тым, што, калі б у гэтым свеце была хоць нейкая справядлівасць, ты насіў бы шэрую вопратку і праводзіў час, шпацыруючы па бегавой дарожцы ў Дартмуре ".
  
  “ Правасуддзе, Холмс? Калі б існавала хоць нейкая справядлівасць, дзяржава, правіламі якога вы так захапляецеся, вы былі б вымушаныя марнаваць свой час на якую-небудзь прафесію, больш адпаведную вашым талентам, напрыклад, чытаць займальныя лекцыі ў мюзік-холах і вызначаць прафесіі дзесяці выпадковых уладальнікаў квіткоў. Замест гэтага ты праводзіш свае дні, пераследуючы мяне паўсюль і раздражняючы пры кожным зручным выпадку.
  
  "Ваш дварэцкі сказаў, што вы мяне чакаеце," сказаў Холмс.
  
  "Так я і зрабіў", - адказаў Марыярці.
  
  “ Чаму? У мяне не было прызначана з вамі ніякай сустрэчы.
  
  "Учора адбылося сур'ёзнае злачынства, ці не так?" Пацікавіўся Марыярці. ""Немагчымае' злачынства, як назвала гэта адна з газет. Вядома, не было вялікага скачка логікі, каб выказаць здагадку, што вас выклічуць. І нават больш за тое, вы б неадкладна кінуліся да мяне. Без сумневу, спадзеючыся знайсці на дыване вялікую кучу скрадзеных артэфактаў.
  
  "У самой справе," самаздаволена пагадзіўся Холмс. “ Я амаль уражаны, што не даведаўся. Мяркую, вы не пярэчыце, калі я зазірну пад дыван?
  
  Марыярці ўздыхнуў. “Зразумейце, Холмс, для мяне вялікі гонар, што вы падазраяце мяне ва ўсіх злачынствах у Лондане, якія вы не можаце раскрыць. Аднак з часам гэта пачынае надакучаць".
  
  "Не тыя злачынствы, якія я не магу раскрыць, прафесар", - сказаў Холмс, нацягнута усміхаючыся. “У некалькіх выпадках я раскрыў іх да свайго задавальненню, я проста быў не ў стане ўявіць дастаткова доказаў, каб перадаць справу на разгляд прысяжных. Вось дзе вы паказалі сябе такім д'ябальску разумным, мой дарагі прафесар Марыярці. Я ведаю, што вы махляр, але я не магу гэтага даказаць. Аднак мы з вамі ведаем, што я не перастану спрабаваць; і аднойчы мне гэта ўдасца. І тады вы зменіце свой чорны цельпукаваты плашч на турэмна-шэры. Але хопіць аб гэтай вясёлай гутарцы; я хачу пагаварыць з вамі аб цягніках і скарбах.
  
  “ Як ні дзіўна, Холмс, я таксама хачу пагаварыць з вамі, хоць і на іншую тэму. Можа быць, спачатку абмяркуем лёс калекцыі Лорда Растануць, а потым пяройдзем да больш важных пытаннях?
  
  Пачуўся стук у дзверы. "Гэта, павінна быць, містэр Барнетт", - сказаў Марыярці. "Я папрасіў яго пасядзець з намі сам-насам, калі вы не пярэчыце?" Затым, не чакаючы адказу Холмса, ён паклікаў Барнэта увайсці.
  
  "Добрай раніцы, прафесар", - сказаў Барнетт, уваходзячы ў дзверы з кубкам кавы ў руцэ. Ён выглядаў адпачылым. "Добрай раніцы, містэр Холмс". Ён сеў на скураны канапа і сербануў кавы.
  
  "Гэта мае ўсе прыкметы злачынства Марыярці", - сказаў Холмс, ігнаруючы Барнэта. “Я адчуваю вашу руку ў гэтым пачынанні дакладна так жа, як знаўца мастацтва можа распазнаць працу Гойі або вэрна, там, незалежна ад таго, падпісана палатно або няма. А потым, калі я даведаўся, што вы сапраўды прысутнічалі пры пагрузцы таварных вагонаў, як я мог сумнявацца далей? Прысутнічаў Марыярці; было выкрадзена стан: Quid hoc sibi vult?"
  
  "Я быў там", - сказаў Марыярці. “Я не прыношу прабачэнні за сваю прысутнасць. Гэта было проста вульгарнае цікаўнасць. І, па праўдзе кажучы, яно не было задаволена. Нам не ўдалося ўбачыць скарб, як, я ўпэўнены, вы ведаеце.
  
  "Гэта праўда", - пракаментаваў Барнетт. “Я згадаў пра гэта ў той час. Гучна. Адкуль нам было ведаць, што гэта наогул было ў тых скрынках? Чаму лорд Іст не адкрыў іх? Што ён хаваў? Задаваць гэтыя пытанні - мой абавязак як журналіста".
  
  Холмс павярнуўся і адарыў Барнэта хмурным поглядам, затым перавёў погляд на Марыярці. "У мяне ўжо ёсць указанні на метад", - сказаў ён. “Я мяркую, што падлогу таварнага вагона быў пашкоджаны. Я выявіў, што цягнік двойчы спыняўся па дарозе ў Лондан - абодва разы ненадоўга, абодва разы выпадкова. Магчыма, гэта недахоп маёй натуры, што я не давяраю падобным выпадковасцямі.
  
  "І што?" Патрабавальна спытаў Марыярці. "Вы хочаце адправіць мяне ў турму зараз ці пачакаць, пакуль не атрымаеце якія-небудзь доказы таго, што я сапраўды быў замяшаны?"
  
  "Не пытайцеся мяне, чым бы я хацеў займацца, прафесар", - сказаў Холмс, яго доўгія пальцы неспакойна пастуквалі па падлакотнік крэсла. "Вы вельмі добра ведаеце, чым бы я хацеў займацца".
  
  "Цьфу!" сказаў Марыярці. “ Давайце пяройдзем ад фантастычнага да дарэчнаму, містэр Холмс. Ён працягнуў руку і, адкрыўшы ніжні скрыню свайго стала, выцягнуў тоўстую стос тэчак. "Я хацеў бы абмеркаваць з вамі сем забойстваў, якія адбыліся з дваццаць другога лютага".
  
  Холмс устаў і паказаў на тэчкі. "Гэта," сказаў ён з лёгкай дрыготкай у голасе, " афіцыйныя дакументы!
  
  "Не зусім", - сказаў Марыярці. “Гэта проста дакладныя расшыфроўкі афіцыйных файлаў. Завераныя копіі ўсіх матэрыялаў, якія змяшчаюцца ў файлах".
  
  "Дзе вы іх узялі?" Запатрабаваў адказу Холмс.
  
  "Ад Джайлз Лестрейда", - сказаў Марыярці. “У гэтым няма ніякага сакрэту. У рэшце рэшт, я працую над гэтай справай".
  
  "Ты што?"
  
  “Я прапанаваў свае паслугі Скотленд-Ярду, і яны былі прынятыя. Зразумела, без ганарару. У мяне ёсць прыватны кліент, але няма канфлікту інтарэсаў, паколькі адзіная клопат майго кліента - затрымаць забойцу.
  
  Холмс зачаравана ўтаропіўся на Марыярці. "Я ў гэта не веру," прамармытаў ён.
  
  "Чаму няма?" Спытаў Марыярці. "У рэшце рэшт, я кансультант".
  
  "Давайце пакуль не будзем абмяркоўваць, хто вы такі", - сказаў Холмс. "Я спрабую зразумець, што вы атрымаеце ад гэтага".
  
  "Аплачана", - сказаў Марыярці. "Я атрымаю ганарар ад майго прыватнага кліента".
  
  "Гэта, вядома, так", - сказаў Холмс. “Шчыра кажучы, прафесар, я ўжо амаль прыйшоў да высновы, што вы не маюць дачынення да забойстваў, калі пачуў аб рабаванні. Тады я быў упэўнены. Паколькі вы так яўна замешаны ў рабаванні, у вас на самай справе не было б часу прыняць удзел у разні прадстаўнікоў вышэйшага класа.
  
  Марыярці паляпаў па стосе папак перад сабой. "Я чытаў гэтыя справаздачы, Холмс", - сказаў ён. "І я хацеў бы паглядзець, наколькі вашы высновы адпавядаюць з маімі".
  
  Холмс адкінуўся на спінку крэсла і переплел пальцы. Хвіліну ён задуменна глядзеў на Марыярці па-над складзеных рук рупарам. "Працягвайце", - сказаў ён.
  
  "Пачнем з асноў", - сказаў Марыярці. "Адзін забойца".
  
  "Згодны".
  
  "Мужчына".
  
  "Згодны".
  
  “ Крыху за сорак.
  
  "Хутчэй за ўсё".
  
  "Рост ад сярэдняга да крыху вышэй".
  
  "Гэта ўсё ёсць у маім справаздачы!" Сказаў Холмс. "Усё, што вы робіце, гэта зачытвае мне мой уласны справаздачу".
  
  "Які справаздача?" Спытаў Марыярці. "У гэтых файлах такога справаздачы няма".
  
  "А!" Сказаў Холмс. “Я перадаў гэты справаздачу непасрэдна лорду Арундейлу. Мяркую, ён так і не знайшоў час вярнуць яго ў файлы Скотленд-Ярда".
  
  "Я сам заўважыў гэтую прискорбную тэндэнцыю", - сказаў Марыярці. “Падобна на тое, арыстакратыя мала клапоціцца аб вядзенні запісаў. За выключэннем генеалагічных табліц, вядома. Скажыце, якія яшчэ назірання пра забойцу вы падрабязна выклалі ў гэтым няма тут справаздачы?
  
  Барнетт, з цікавасцю назіраў за гэтым абменам рэплікамі, мог бачыць, як ветлівы размова з Марыярці, як паведамленне гэтаму сябру і настаўніку інфармацыі аб тым, што ён ператварыўся ў ворага, прымусілі мышцы сківіцы Холмса напружыцца, а вусны скласціся ў міжвольна грымасу. Але Холмс высілкам волі справіўся са сваімі пачуццямі. "Я мяркую, што ён замежнік", - сказаў дэтэктыў. "Верагодна, восточноевропейец".
  
  "Лагічная інтэрпрэтацыя", - пагадзіўся Марыярці. "Але калі гэта так, то ён амаль напэўна гаворыць па-ангельску як родны".
  
  "Я сапраўды не люблю перарываць, і я б ні за што на свеце не сумняваўся ні ў кім з вас, але адкуль вы двое ўзялі гэтыя паняцці?" Спытаў Барнетт. “Я сачыў за гэтымі забойствамі, як вы ведаеце, і вы страцілі мяне некаторы час таму, адразу пасля таго, як вырашылі, што гэта быў мужчына. Для мяне нават гэта ўсё яшчэ было б здагадкай ".
  
  "О, перастаньце, містэр Барнетт", - сказаў Холмс, паварочваючыся, каб паглядзець на яго. “Па-першае, усе гэтыя злачынствы здзяйсняюцца позна ноччу. Жанчыну, шныряющую паблізу ў такі позні час, напэўна, заўважылі б.
  
  “ Жанчына ў мужчынскай вопратцы? - Выказаў здагадку Барнетт, проста каб падтрымаць свой пункт гледжання.
  
  "Тады ўзнікае пытанне просты фізічнай сілы", - сказаў Марыярці, пастукваючы пальцамі па стале. "Нападнік, падобна, лёгка адолеў кожную з ахвяр".
  
  "Наркотыкі," выказаў здагадку Барнетт.
  
  "Няма ніякіх прыкмет таго, што хто-небудзь з іх што-небудзь еў або піў перад смерцю", - сказаў Холмс. "У дачыненні да некаторых з іх можна з упэўненасцю сказаць, што яны гэтага не рабілі".
  
  "Добра," сказаў Барнетт, адмаўляючыся ад гэтага пункта, " але як наконт астатняга?"
  
  "Мы мяркуем, што забойца -адзіночка, таму што забойства ўнікальныя, кожнае падобна на іншыя аж да драбнюткіх дэталяў", - сказаў Марыярці. “У больш чым аднаго чалавека, напэўна, было б больш чым адно меркаванне адносна таго, як правільна нанесці ўдар нажом чалавеку, па меншай меры, у некаторых дробных дэталях. І потым, вы заўважылі, як лёгка наш забойца апранае мантыю-нябачнік? Як ні цяжка аднаму чалавеку знікнуць так жа лёгка, як нашаму забойцу, дваім гэта, па меншай меры, удвая цяжэй.
  
  "Узрост больш верагодны", - сказаў Холмс. “Не стары, таму што для забойстваў патрабавалася фізічная сіла, а для знікненняў — фізічная спрыт, якімі б падстроенай яны ні былі. І ўсё ж не малады чалавек з-за асцярожнасці, выяўленай пры здзяйсненні злачынства, і эканоміі жорсткасці ў тым, што, відавочна, з'яўляецца забойствамі на глебе страсці ".
  
  "Запал?"
  
  "Верагодна, помста", - сказаў Марыярці. "Вось чаму мы даручылі гэта замежніку".
  
  "Ангельцы, я так разумею, няздольныя на акты помсты?" Пацікавіўся Барнетт.
  
  "Зусім няма", - сказаў Марыярці. “Але звычайна яны пускалі ў ход кулакі ці якое-небудзь подручное зброю, і рабілі гэта неадкладна і публічна. Ангельцы не вераць, у адрозненне ад італьянцаў, што помста - гэта страва, якое лепш за ўсё ёсць халодным ".
  
  "І вашыя палкія лацінаамерыканскія расы, верагодна, не здзейснілі б такога хірургічнага забойства, якім было кожнае з гэтых", - сказаў Холмс. "Гэта, вядома, не з'яўляецца канчатковым, гэта проста паказвае кірунак для расследавання".
  
  "Я не перакананы", - сказаў Барнетт.
  
  "На шчасце, гэта не істотна", - сказаў Марыярці.
  
  "А што наконт выкрадання міс Перрин?" Спытаў Барнетт. "Як вы гэта ўвязвае?"
  
  Холмс падціснуў вусны. "Гэта праблема", - сказаў ён. "Гэта, безумоўна, не супадае з узорам забойцы, і ўсё ж было б празмернай даверлівасцю меркаваць, што гэта можа быць не звязана". Ён усміхнуўся. “ Лестрейд лічыць, што забойца вяртаўся на месца свайго злачынства. Гэта прымушае паверыць у конкурсныя экзамены на званне дэтэктыва-інспектара.
  
  "Ці ёсць у вас якая-небудзь інфармацыя, якой няма ў гэтых справаздачах, Холмс?" Спытаў Марыярці.
  
  “ Па нагоды забойстваў або знікненняў?
  
  "Альбо тое, альбо іншае", - сказаў Марыярці. "Мы зацікаўлены ў абодвух".
  
  “ Толькі той, магчыма, мае дачыненне да справы факт, што на працягу апошніх некалькіх дзён за мной сачыла банда вулічных хуліганаў. Аднак я моцна падазраю, што гэты "хто-то" - ты.
  
  Марыярці кіўнуў. "Я прызнаю гэта", - сказаў ён.
  
  "Недаравальная вольнасць," заявіў Холмс.
  
  Марыярці усміхнуўся. "Зусім няма", - адказаў ён. “ Сапраўды, дзіўна чуць гэта ад вас, улічваючы, што значная частка паліцэйскіх у цывільным варта за мной паўсюль, калі яны не занятыя іншымі справамі. Паварочвайце, Холмс.
  
  Холмс змрочна ўсміхнуўся. “ Помста, прафесар?
  
  “ Наадварот, Холмс. Мне прыйшло ў галаву, што той, хто схаваў міс Перрин ад вачэй грамадскасці, не можа задаволіцца адным гэтым трыумфам і пачаць паляванне на больш буйную дзічыну. Калі так, то я хацеў, каб мае агенты былі пад рукой, калі ён гэта зробіць. На жаль, гэтая ідэя, падобна, не прыйшла яму ў галаву. Наколькі я разумею, за апошнія некалькі дзён на вас не было здзейснена ніякіх нападаў з мэтай забойства, аб якіх я не ведаў бы?
  
  "Вы думаеце, хто-то можа паляваць за мной?" - Спытаў Холмс, відавочна здзіўлены гэтай думкай.
  
  "Я думаю, гэта магчыма", - сказаў Марыярці. "Я не думаю, што гэта верагодна, але я вырашыў, што за табой стаіць прыглядаць".
  
  "Добра!" Сказаў Холмс. “Вы падазраяце, што міс Перрин маглі выкрасці з-за таго, што яна што-то ведала? Але яна не ведала нічога такога, што не было б апублікавана на наступны дзень у дзесяць ранішніх газетах".
  
  "Магчыма, выкрадальніца не ведала пра гэта", - сказаў Марыярці. "Ці, магчыма, яна знайшла што-то, аб чым мы не ведаем".
  
  "На самай справе, Марыярці", - сказаў Холмс. “Прызнаюся, мне не падабаецца гэтая змена роляў, якімі б ні былі вашы апраўдання. Давайце глядзець на рэчы з правільнай пункту гледжання: вы злачынец, а я дэтэктыў ".
  
  "Адна з першых рэчаў, якія вы павінны зразумець аб катэгорыях, Холмс," сказаў Марыярці, чытаючы дэтэктыву лекцыю сухім, павучальным тонам, які ён так любіў, - гэта тое, што яны не з'яўляюцца нязменнымі".
  
  "Паслухайце, прафесар," сказаў Холмс. “ Як навуковец, вы, вядома, не можаце сцвярджаць, што ісціна не з'яўляецца фіксаванай велічынёй.
  
  “Не, сэр, але я магу сцвярджаць і сцвярджаю, што наша ўспрыманне ісціны пастаянна мяняецца. Тое, што лічылася "ісцінай" у навуцы пакаленне таму, цяпер смешна. А чалавечыя справы, містэр Холмс, мяняюцца яшчэ хутчэй. Акрамя таго, чалавечыя істоты значна складаней, чым вы пра іх думаеце. Недастаткова чытаць мазалі на пальцах мужчыны і ведаць, што ён разьбяр коркаў. Каб зразумець яго, вы таксама павінны ўмець чытаць ў яго душы: ведаць яго страхі, яго патрэбы, яго амбіцыі, яго жаданні і яго таемны сорам ".
  
  "Усё гэта вы, несумненна, усведамляеце ў адно імгненне, а, прафесар?" Самазадаволена сказаў Холмс.
  
  “ Я не прэтэндую на званьне дэтэктыва, Холмс. Сэрца зорак, па-мойму, значна больш празрыстыя, чым сэрца людзей.
  
  "Вы збіраецеся настойваць на сачэнне за мной?" Запатрабаваў адказу Холмс.
  
  "Не, калі гэта вас турбуе", - сказаў Марыярці. “Я б і не марыў пра гэта. Вы збіраецеся працягваць сачыць за мной, Холмс?"
  
  "Вядома", - сказаў Холмс. Ён устаў. “Калі вы зможаце назваць імя гэтага вар'ята забойцы або знайсці міс Перрин, я буду першым, хто поаплодирует. Але я па-ранейшаму мае намер усталяваць вашу дачыненне да рабаўніцтва цягніка з скарбамі.
  
  "Вы зразумееце, калі я не пажадаю вам поспехаў", - суха сказаў Марыярці.
  
  "Ёсць ці якія-небудзь іншыя дзеянні, якія вы распачалі ў сувязі з гэтымі забойствамі, аб якіх вы не згадалі?" Холмс спытаў.
  
  "Відавочная мера," сказаў Марыярці, - у спробе выклікаць нейкую рэакцыю". Ён працягнуў Холмсу складзены нумар "Морнинг Тэлеграф". “Я змясціў невялікае рэкламнае аб'яву ў некалькіх штодзённых газетах. Вось яго першае з'яўленне ".
  
  Барнетт ўстаў і прачытаў праз плячо Холмса.
  
  СТРАЧАНА — некалькі маленькіх медальёнаў.
  Ідэнтычны дызайн. Вырабіце квадрат Расэла, 64. узнагарода.
  
  "Цікавая думка," сказаў Холмс. “ Калі гэта сапраўды медальён, які забойца забіраў у сваіх ахвяр.
  
  "Гэта найбольш падыходнае слова для апісання любых аб'ектаў", - сказаў Марыярці.
  
  "Вы не думаеце, што забойца адгукнецца на ваша аб'ява?" Спытаў Барнетт. “Я маю на ўвазе, што яму прыйдзецца прыкласці нямала намаганняў, каб забраць гэтыя рэчы, чым бы яны ні былі. Наўрад ці ён перадасць іх вам.
  
  "Гэта так", - пагадзіўся Марыярці. “Але ў гэтым свеце адбываюцца дзіўныя рэчы, асабліва калі хто-то іх заахвочвае. У яго можа быць алчная гаспадыня, якая здзіўляецца, навошта ён збірае так шмат аднолькавых артэфактаў. Або ён можа проста пакінуць іх дзе-небудзь пасля таго, як выкарыстаў для таго, для чаго ён іх выкарыстоўвае. Ці подлы злодзей можа па нейкай неверагоднай выпадковасці сцягнуць іх з скрыні свайго бюро, дзе ён іх схаваў. Ніколі нельга сказаць напэўна, ці не так, Холмс?
  
  Холмс адклаў газету. "Я павінен ісці," сказаў ён. Ён пацягнуўся да маленькай бронзавай статуэтцы Розумы, якая стаяла на рагу стала Марыярці. “ Я позаимствую гэта на некаторы час, калі вы не пярэчыце, прафесар.
  
  - Вы што? Марыярці ускочыў на ногі. “ Паслухайце, Холмс...
  
  "Я трымаю ў руцэ," сказаў Холмс, падымаючы прадмет на ўзровень вачэй, - маленькую бронзавую статуэтку, інкруставаны каштоўнымі і напаўкаштоўнымі камянямі, відавочна, індыйскага паходжання. Калі я быў тут у апошні раз, яго тут не было. Сапраўды, я магу з упэўненасцю сказаць, што ў доме яго нідзе не было. І цяпер, неўзабаве пасля таго, як было выкрадзена велізарнае індыйскі скарб, я знаходжу яго тут, на вашым стале. Вядома, ведаючы пра мае падазрэнні, вы хочаце, каб я забраў гэтую статуэтку з сабой і параўнаў яе з усімі прадметамі з спісу лорда Растануць, не так, прафесар? Вы хочаце выставіць мяне напаказ, даказаць, што мае падазрэнні былі марныя, пасмяяцца апошнім — не так, прафесар Джэймс Марыярці?
  
  Марыярці злосна паглядзеў на свайго хударлявага, напружанага праціўніка. "Я адчуваю спакуса сказаць "няма", - сказаў ён. “Жаданне раззлаваць вас так жа моцна, як вы мяне, амаль непераадольна. Вы ведаеце, што не маеце права здымаць гэтую бронзу без майго дазволу, пакуль не атрымаеце ордэр з указаннем верагоднай прычыны. Гэта было б перабольшаннем, якое вы б не разглядалі пры іншых абставінах. Я адчуваю моцнае спакуса прымусіць вас выйсці на вуліцу, свіснуць паліцэйскаму і прымусіць небараку смотаться на пошукі якога-небудзь магістрата, які не ведае пра вашай вендетте супраць мяне і, магчыма, мог бы выдаць такі ордэр. Але тады мне прыйшлося б мірыцца з тым, што ты паўдня сядзіш тут і пялишься на мяне, прыціскаючы бронзу да грудзей і варожачы, быў выдадзены ордэр або няма.
  
  “ І таму я не буду. У мяне няма часу на падобныя фантазіі. Вазьміце гэтую штуку, Холмс. Дайце мне распіску ў атрыманні. І калі вы будзеце вымушаныя вярнуць яго, я устаўляючы квітанцыю ў рамку і павешу побач з Дакладна коштам у дзесяць тысяч фунтаў, супраць якога вы так пярэчыце.
  
  Холмс дастаў свой маленькі нататнік і надрапаў распіску на старонцы, якую вырваў і працягнуў Марыярці. "Я вярнуся на працягу двух дзён, прафесар", - сказаў ён. “ Альбо вярнуць бронзу, альбо забраць цябе. Як ты думаеш, што гэта будзе?
  
  "Я чакаю выбачэнняў," сказаў Марыярці Холмсу, "калі вы вернеце бронзу".
  
  "Я чакаю прызнання," адказаў Холмс, " калі завяду вас у турму. Як вы думаеце, хто-небудзь з нас будзе задаволены тым, што мы на самай справе атрымаем? Але хопіць! Як бы мне ні падабалася наша невялікая размова, мне сапраўды пара ісці.
  
  "Калі вы павінны—" пачаў Марыярці.
  
  Холмс павярнуўся да Барнетту. "Зносіны з прафесарам Марыярці фармуе ўва мне стаўленне, разбуральнае мае манеры і пачуцці", - сказаў ён. "Я хачу, каб вы ведалі, што я ведаю аб вашай прыхільнасці да міс Перрин, і я цалкам спачуваю пачуцця страты, якое вы, павінна быць, цяпер выпрабоўваеце".
  
  Барнетт ўдзячна кіўнуў. "Гэта хутчэй адчуванне бескарыснасці", - адказаў ён. “Я мала што магу зрабіць карыснага. Я магу быць чым-то заняты, што гэта адцягвае мяне ад праблемы, але не набліжае да пошуку міс Перрин.
  
  “Я і мае часовыя супрацоўнікі з Скотленд-Ярда робім усё магчымае, каб знайсці і выратаваць дзяўчыну. Я малюся, каб нам гэта ўдалося". Холмс кіўнуў Марыярці. “ Не дакучай сябе тым, каб праводзіць мяне.
  
  Кінуўшы апошні позірк на пакой, Холмс мэтанакіравана падышоў да ўваходных дзвярэй і адчыніў яе. - Да пабачэння, прафесар, " крыкнуў ён, уваходзячы ў дзверы і захлопывая яе за сабой.
  
  "Унікальны чалавек", - пракаментаваў Барнетт.
  
  "Дакладна", - пагадзіўся Марыярці. “За што я глыбока ўдзячны. Больш чым адзін Шэрлак Холмс на гэтай планеце адначасова - гэта ідэя, пра якую я не хачу думаць".
  
  "Скажыце мне, прафесар, - спытаў Барнетт, - гэта тая статуэтка, што была скрадзеная?"
  
  "Так", - сказаў Марыярці.
  
  "Ці можа Холмс даказаць гэта?" - спытаў Барнетт.
  
  "Гэта яшчэ трэба будзе высветліць", - адказаў Марыярці.
  
  З вуліцы за домам пачуўся гучны грукат, за якім амаль адразу рушыў услед моцны грукат. Марыярці і Барнетт ўскочылі на ногі. Перш чым гук аварыі заціх удалечыні, да какафоніі далучыліся галасы некалькіх якія крычаць людзей і пранізлівы жаночы крык.
  
  Барнетт кінуўся да ўваходных дзвярэй і выбег на вуліцу, Марыярці рушыў услед за ім. Там, на тратуары перад домам, перавярнулася вялікая каляска для птушкі; яе колы ўсё яшчэ круціліся ў паветры. Конь, па-відаць, вырвалася і ў вар'яцкім шаленстве панеслася па дарозе. Прама за ёй імчаўся невялікі крыты фаэтон, кучар якога нахлестывал конь яшчэ мацней.
  
  "Божа мой!" - закрычала пажылая жанчына, хутаючыся ў шаль, калі вакол сцэны пачалі збірацца разявакі. “Я ніколі не бачыла нічога падобнага. “Ён зрабіў гэта знарок ", - сказаў ён. Выехаў прама на тратуар, прама на небараку. У яго не было ні адзінага шанцу! Гэта было забойства!"
  
  "Супакойся, жанчына!" Загадаў Марыярці. "Хто каго забіў?"
  
  "Джоні, які быў на даху вазы", - ўсхліпвала пажылая лэдзі. “Джоні, які заскочыў у іншую двуколку і ўцёк пасля таго, як яна покатила каляску да тратуары. 'Ён наўмысна накіраваў каляску прама вунь на таго беднага джэнтльмена!" Яна паказала. На зямлі, амаль погребенное пад скрынямі з перапалоханымі гусямі, ляжала несвядомае цела Шэрлака Холмса.
  
  ДВАЦЦАЦЬ ТРЫ
  
  МАГЧЫМАЕ
  
  
  
  Ісціна падобная паходні, і чым больш яе падтрасаюць, тым ярчэй яна гарыць.
  СЭР УІЛЬЯМ ГАМІЛЬТАН
  
  Здапамогай захавальніка егіпецкай калекцыі Брытанскага музея і адстаўнога сяржанта марской пяхоты, якія абодва праходзілі міма ў момант здарэння, Марыярці і Барнетт аднеслі Шэрлака Холмса ў пярэднюю спальню і асцярожна паклалі яго на ложак. Твар Холмса было ў крыві, але дыханне роўным. Марыярці праверыў яго пульс і адцягнуў павека, каб агледзець вачэй.
  
  "Як ён?" Спытаў Барнетт.
  
  "Жывы", - адказаў Марыярці. “Без свядомасці — магчыма, пакутуе ад страсення мозгу. Наколькі я магу судзіць, пераломаў няма. Мой вопыт у медыцынскіх пытаннях не ідзе далей". Ён дастаў свой насоўку і асцярожна прамакнуў скрываўлены твар Холмса. "Дзякую вас, джэнтльмены, за вашу дапамогу", - сказаў ён сяржанту і куратару. “ Вам лепш пакінуць свае імёны, паколькі паліцыя, магчыма, пажадае распытаць вас аб гэтым інцыдэнце.
  
  Абодва мужчыны заявілі, што на самай справе не назіралі за тым, што адбылося, але дазволілі Барнетту запісаць іх імёны, перш чым паспяшацца ўніз.
  
  Місіс Х. з'явілася ў дзвярах спальні з тазам цёплай вады і губкай і прагнала Марыярці і Барнэта ў бок. "Я паклапачуся пра яго", - сказала яна. “ Я адправіў містэра Моуса на Кавендыш-сквер за доктарам Брекстоуном.
  
  "Я не ведаю, што б я рабіў без вас, місіс Х.", - сказаў Марыярці.
  
  Яна чмыхнула. “ Я таксама, прафесар, і гэта праўда!
  
  "Выдатная жанчына", - сказаў Марыярці Барнетту, калі яны спускаліся па лесвіцы ў кабінет. "Яна адначасова надзейная і смиренна ў сваім пэўным веданні свайго належнага месца, якое, несумненна, знаходзіцца па правую руку ад Бога". Ён узяў бронзавую статуэтку, якую падабраў з таго месца, дзе яна ўпала побач з Холмсам, і вярнуў яе на кут свайго стала. “ Вельмі цікава, - сказаў ён. “ Сапраўды, вельмі цікава.
  
  "Місіс Х.?" спытаў Барнетт.
  
  “ Не, няма; той, э-э, інцыдэнт.
  
  "Гэта, безумоўна, так", - пагадзіўся Барнетт. “Хто мог здзейсніць падобнае? Я не думаю, што ёсць якія-небудзь сумневы ў тым, што гэта было наўмысна?"
  
  "Я б так не падумаў", - суха сказаў Марыярці. “Звычайна ніхто не рыхтуе ўцёкі пасля няшчаснага выпадку. Пытанне ў тым, чаму на Холмса напалі і чаму ў такім незвычайным месцы і ў такі час?
  
  "Я ўпэўнены, што ў гэтага чалавека шмат ворагаў", - сказаў Барнетт.
  
  "Я здзіўлены, што ў яго наогул ёсць сябры", - пракаментаваў Марыярці. "Вядома, заўсёды ёсць яго верны сабака, доктар Ватсан; але вы павінны заўважыць, што Холмс ніколі не быў жанаты".
  
  "Вы таксама, прафесар", - сказаў Барнетт.
  
  Марыярці з хвіліну злосна глядзеў на Барнэта, затым кіўнуў. "Тушы!" - сказаў ён. "Але, тым не менш—" Ён змоўк і з хвіліну задуменна глядзеў на вокны.
  
  "Што гэта?" Спытаў Барнетт.
  
  "Мне прыйшло ў галаву, што мы, верагодна, толькі што атрымалі першы водгук на нашу рэкламу", - павольна вымавіў Марыярці.
  
  "У нас ёсць?"
  
  “ Сапраўды. Гэта адбылося ў форме нападу на Шэрлака Холмса.
  
  "Ты думаеш, гэта быў забойца, які быў там?"
  
  "Няма", - сказаў Марыярці. “Гэта-то мяне і збянтэжыла спачатку. Гэта не яго метад. Як ні дзіўна, я мяркую, мы ўзялі дрэва з больш чым адным яблыкам. Хто-то яшчэ быў напалоханы рэкламай, настолькі напалоханы, што адчуў неабходнасць прамых і рашучых мер. Ён, павінна быць, прыйшоў паглядзець, ці азначае рэклама тое, чаго ён баяўся. Магчыма, ён хацеў зайсці ўнутр, але ў гэтым не было неабходнасці. Ён даведаўся пра ўсё, што яму трэба было ведаць, звонку, і быў гатовы неадкладна распачаць дзеянні ".
  
  "Але чаму супраць Холмса?" Спытаў Барнетт.
  
  "Гэта была яго падказка", - сказаў Марыярці. “Прысутнасць Холмса, павінна быць, што—то значыла для яго - відавочна, што-тое, чаго яно не азначае для нас. Ён распазнаў у дэтэктыве дачыненне да гэтай пагрозе.
  
  "Прыцягнута за вушы", - сказаў Барнетт. Марыярці проста ўсміхнуўся.
  
  Бразнулі ўваходныя дзверы, і ў пакой, кульгаючы, увайшоў маммер Толливер. "Ён збег," абвясціў ён.
  
  "Вельмі шкада", - сказаў Марыярці. "Хто?"
  
  “ Хлопец, за якім я сачыў. Хлопец, які наехаў на беднага містэра Холмса каляскай.
  
  "Вы сачылі за ім?" Здзіўлена спытаў Барнетт.
  
  “Ну, я быў там, каб прасачыць за містэрам Холмсам. Але калі фурманка 'прикончила' яго, я не думаў, што мы куды-небудзь паедзем якое-то час. І я падумаў, што прафесара можа зацікавіць хлопец, які гэта зрабіў. Таму я зазірнуў на багажную паліцу ў задняй частцы фаэтона' у што ён заскочыў. Кажу вам, спадар Барнетт, гэта была выдатная паездка!
  
  "Іду ў заклад, так яно і было, мама", - сказаў Барнетт, прадставіўшы маленькага чалавечка, чапляюцца за багажнік ў некалькіх цалях ад праезнай часткі, калі фаэтон нёсся па дарозе за скаку галопам канём. Гэты вопыт пазбавіў звычайна бестурботнага Толливера яго хваравіта набытых нерваў.
  
  “ Як вы яго страцілі? - Спытаў Марыярці.
  
  "Я ўпаў", - ваяўніча заявіў Выканаўца. “Але гэта была не мая віна. 'Ён загарнуў за кут, як быццам ні адзін экіпаж не мае права згортваць за кут, а затым у працэсе урэзаўся ў бардзюр. Але гэта не так ужо і важна, улічваючы, што "У мяне ёсць імя ".
  
  “ Ты ведаеш яго імя? Марыярці паляпаў маленькага чалавечка па спіне. “ Вельмі добра, Маммер. Сапраўды, выдатная праца. Я ганаруся табой. У чым справа?
  
  "Я чуў, што кіроўца называе яго 'Дивер', - сказаў Толливер.
  
  “ Дивер? - З сумневам перапытаў Барнетт.
  
  "Слановай Ивер," сказаў Марыярці. “ Граф д Ивер. Як дзіўна. Ты ўпэўнены, Толливер? Ты чуў, як ён сказаў "слановай Ивер"?
  
  “ Прама як буравеснік. Што б гэта ні было.
  
  - Не граф д Ивер?
  
  "Няма".
  
  “ Цікава. Але гэта, павінна быць, ён; супадзення могуць прасьцірацца толькі да такой ступені. Гэта вельмі каштоўная інфармацыя, Толливер; ты добра папрацаваў. Цяпер у мяне ёсць для цябе іншая праца. Паведамце жабрачых Аматараў, што я хачу, каб з гэтага моманту за графам д Ивер сачылі, куды б ён ні скіраваўся; і я хачу, каб яго рэзідэнцыя і любое іншае месца, якое ён часта наведвае, былі ўзятыя пад пастаяннае назіранне. Скажыце палкоўніку Морану, што камандуе ён, і што я прыцягну яго да адказнасці за любыя прамашкі. Марыярці надрапаў што-то на лістку паперы. “Вось адрас графа. Скажы Морану, што тых, хто варта за графам, нельга бачыць. Я хачу, каб ён прысылаў мне справаздачы кожныя тры гадзіны або часцей, калі таго запатрабуе сітуацыя.
  
  "Я зразумеў, прафесар", - сказаў Толливер. “Я ўжо ў дарозе. Я нават не зайду наверх, каб змяніць свой касцюм, які 'як—то пацярпеў у мінулым"з-за "нашага"... Я сыходжу!"
  
  Марыярці паціснуў руку карліку, і Толливер, накульгваючы, хутка выйшаў з пакоя.
  
  “ Граф д Ивер? - Спытаў Барнетт. “ Чалавек, які быў у асабняку Хоуп ў ноч знікнення Сесили?
  
  "Гэта маё меркаванне", - сказаў яму Марыярці.
  
  Барнетт ўстаў. “ Вы мяркуеце...
  
  "Я стараюся ніколі не меркаваць", - сказаў Марыярці. "Мы гэта высветлім".
  
  "Я павінен дапамагчы", - сказаў Барнетт. "Што я магу зрабіць?"
  
  “Так атрымалася, - сказаў яму Марыярці, - што ў мяне ёсць для вас іншае заданне. Яшчэ адно, асабліва адпаведнае вашым талентам і здольнасцям".
  
  "Калі ласка, прафесар, не спрабуйце ўзваліць на мяне нейкую бессэнсоўную працу толькі для таго, каб я быў заняты", - сказаў Барнетт.
  
  "Я б і не падумаў пра гэта", - сказаў Марыярці.
  
  * * *
  
  І вось Барнетт апынуўся ў экіпажы, пачаўшы пасляабедзенны расследаванне. Яго мэта: ніжняя частка Стрэнда з прылеглымі да яго вуліцамі і завулкамі, а таксама тэатральныя агенты і менеджэры, чые офісы размяшчаліся па ўсім раёне.
  
  "Што менавіта я павінен шукаць?" - спытаў ён Марыярці, перш чым прафесар падштурхнуў яго да дзвярэй.
  
  "Вы шукаеце праўду", - патлумачыў Марыярці. "Вы спрабуеце ўсталяваць асобу забойцы".
  
  “ У канторы тэатральнага агента?
  
  "Існуе вельмі мала магчымасцяў", - сказаў Марыярці. “Вельмі мала фасадаў, за якімі мог хавацца наш забойца. Я ўжо даследаваў большасць з іх: слесары, узломшчыкі —"
  
  "Некаторы час таму вы сказалі, што гэта быў не рабаўнік," перабіў Барнетт.
  
  "Некаторы час таму я сказаў, што гэта не быў хто-то, хацеў здзейсніць крадзеж з узломам", - адказаў Марыярці. “Цяпер мы шукаем не матыў, а падрыхтоўку і здольнасці. Мала хто настолькі дасведчаны і кампетэнтны ў галіне таемнага пранікнення, якім паказаў сябе наш забойца. Гэта набыты навык, а не прыроджаная здольнасць. Большасць з тых, хто, як вядома, набыў такі навык, ужо былі расследаваныя небудзь маімі ўласнымі людзьмі, альбо афіцыйнымі паслугачамі Холмса, але так і не знайшлі ніякай магчымасці.
  
  "І што ж?" Спытаў Барнетт.
  
  "Калі вы выключыце немагчымае," сказаў яму Марыярці, "прыйшоў час ўважліва агледзецца і паглядзець, што засталося".
  
  Першымі офісамі, якія наведаў Барнетт, былі офісы Simes & McNaughten, тэатральных агентаў, якія спецыялізуюцца на пастаноўках, бранююцца квіткі для Лондана і правінцый. Ён загаварыў з містэрам Саймсом, чалавекам, які выглядаў так, нібы мог бы паслужыць мадэллю для лялечнага Панч.
  
  "Чараўнікі, вы кажаце?" Спытаў Саймс. Ён падышоў да шафы і высунуў ніжні пыльны скрыню. “Я б сказаў, што за гэтыя гады мы справіліся з ладным колькасцю. У апошні час ні з адным. Раней яны былі вельмі папулярныя ў мюзік-холе. Збіралі вялікія грошы, выстаўлялі самыя высокія рахункі. Але цяпер яны накшталт як вымерлі. У шасцідзесятыя і сямідзесятыя былі па-сапраўднаму гучныя імёны. Мандерс, сучасны "Мерлін", быў фаварытам, можа быць, гадоў дваццаць. На пенсіі ў Сасэксе. Па-мойму, усё яшчэ тут. Разводзіць пчол."
  
  "Вы звярталіся з імі за апошнія некалькі гадоў?" Спытаў Барнетт.
  
  "Цяпер я спецыялізуюцца на выступах з жывёламі", - сказаў Саймс, махнуўшы рукой у бок плакатаў на навакольных сценах. “Цюлені, сабакі, мядзведзі, галубы. Ніякіх штукароў. Яны занадта темпераментны. Большасць з іх у нашы дні замежнікі. Італьянцы і да таго падобнае."
  
  "Дзякуй, што надалі мне час", - сказаў Барнетт.
  
  Ён наведаў яшчэ тры тэатральных агенцтва з аналагічнымі вынікамі. Але затым ён прыбыў у офісы Дзітмара Форбиса, тэатральнага прадстаўніка ва ўсіх буйных гарадах.
  
  Дзітмар Форбис быў высокім, хударлявым мужчынам з глыбока пасаджанымі праніклівымі вачыма, бездакорна апранутым і з густам у пашыты ўручную чорны касцюм-мяшок. У Барнэта склалася ўражанне, што гэтага чалавека няправільна выбралі ў якасці тэатральнага агента. Ён быў занадта змрочны і занадта элегантны. Барнетт вырашыў, што па знешнасці і схільнасцям Форбис павінен быць гробовщиком каралеўскай сям'і. “ Вы кажаце, гэта для газетнай артыкула, містэр Барнетт? - Спытаў Форбис.
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў яму Барнетт. "Верагодна, атрымаецца серыя п'ес пра мюзік-холах і водевилях".
  
  “ Вадэвіль, містэр Барнетт, - гэта амерыканскі феномен.
  
  "Я пішу для амерыканскага інфармацыйнага агенцтва", - сказаў яму Барнетт.
  
  "Зразумела", - сказаў Форбис. “Чараўнікі, вы кажаце. Так атрымалася, што я размаўляю з большасцю джэнтльменаў-чараўнікоў, якія працуюць сёння ў Лондане".
  
  "Ну што, - сказаў Барнетт з палёгкай ад таго, што нарэшце-то патрапіў у патрэбнае месца, - гэта так?"
  
  “Так, гэта так. Ведаеце, у асноўным гэта замежныя джэнтльмены. У асноўным італьянцы ці французы. Нават калі яны не італьянцы ці францужанкі, яны, як правіла, бяруць французскія або італьянскія імёны. Сіньёр Геспардо, Прыдворны Картачны кароль, напрыклад; на самай справе ён швед.
  
  “ Прыдворны Картачны кароль?
  
  “Так. Ён паказвае фокусы з ігральнымі картамі, але выкарыстоўвае толькі караля, даму або валета - прыдворныя карты".
  
  "Дзіўна", - пракаментаваў Барнетт.
  
  "Яны такія - усе яны." Форбис пацягнуўся за драўлянай скрыначкай на сваім стале. “У мяне ёсць карткі на ўсіх чараўнікоў, якія ў цяперашні час актыўныя. Іх, павінна быць, дваццаць ці трыццаць. Не думаю, што ты захочаш праглядзець іх усе. Як нам іх рассартаваць для цябе?"
  
  "Я б хацеў засяродзіцца на выканаўцах уцёкаў", - сказаў Барнетт, дастаючы свой нататнік і адкрываючы яго на чыстай старонцы. "Людзі, якія з'яўляюцца экспертамі па ўзломе замкаў і таму падобнага".
  
  "Гэта не тое, што яны робяць, ты ведаеш", - сказаў Форбис. “Ці, па крайняй меры, гэта не тое, што яны прызнаюць, што робяць. Мяркуецца, што яны валодаюць нейкай цудадзейнай сілай; няма нічога больш звычайнага, чым адмычка.
  
  "Што яны робяць?" Спытаў Барнетт. "Можаце прывесці мне прыклад?"
  
  Форбис паціснуў плячыма. “ Усё, што ты зможаш прыдумаць. І калі вы ўспомніце аб чым-тое, чаго яны яшчэ не рабілі, чаму б аднаго з іх не паспрабаваць гэта ". Ён памацаў у сябе за спіной і дастаў жменю рэкламных улётак. “ Я пакажу вам некалькі прыкладаў таго, што яны рэкламуюць. Вось— вось адзін. Ён памахаў ім праз стол.
  
  Чатырохколерная ілюстрацыя на рэкламнай афішы адлюстроўвала мужчыну ў вячэрнім касцюме з выцягнутымі перад сабой рукамі і спалучана далонямі. Ён быў скаваны усімі мажлівымі разнавіднасцямі кайданкоў і ланцугоў, але ў яго ясных блакітных вачах гарэў упэўнены бляск. У верхняй частцы гравюры была паўкруглая надпіс "КРЫС КАЛОНІІ - КАРОЛЬ НАРУЧНІКАЎ".
  
  "Ён кідае выклік нейкіх уцёкаў", - сказаў Форбс. “Назавіце гэта, і ён выкруціцца. У мінулым годзе ён збег з дапамогай запатэнтаванага смирительного камізэлькі, які выкарыстоўваўся ў псіхіятрычнай лякарні Биверстрим".
  
  "Вось такі хлопец мяне цікавіць", - з энтузіязмам сказаў Барнетт, запісваючы імя ў верхнюю радок свайго нататніка. "Я магу з ім звязацца?"
  
  “Баюся, што ў дадзены момант ён у Парыжы. Так атрымалася, што ён у турме".
  
  “ У турму? Цяпер Барнетт вызначана зацікавіўся. “ На які тэрмін і за якое злачынства, вы ведаеце?
  
  “Па-мойму, апошнія чатыры ці пяць месяцаў. Адмаўляецца плаціць аліменты сваёй былой жонцы".
  
  "А", - сказаў Барнетт, падводзячы рысу пад імем. "Я мяркую, вы дастаткова ўпэўненыя ў сваіх фактах, то есць у тым, што гэты хлопец усё яшчэ ў турме?"
  
  "Я атрымаў ад яго ліст літаральна на мінулым тыдні", - сказаў Форбис. “Так атрымалася, што ён просіць грошай. Артысты як дзеці — большасць з іх зусім няздольныя самастойна спраўляцца са сваімі справамі. Вось яшчэ адзін хлопец. Форбис выцягнуў з чаркі рэкламную брашуру. “Морыц Выдатны Чараўнік, так ён сябе называе. Яго спецыяльнасць - выбірацца з зачыненых багажнікаў параходаў. На самай справе вельмі сумнае ўяўленне. На працягу дваццаці хвілін гледачам не на што глядзець, акрамя гэтага куфра ў цэнтры сцэны. Затым раптам з'яўляецца Морыц, размахваючы рукамі, як быццам ён зрабіў што-небудзь разумнае. Вы разумееце, што калі б вы былі тэатральным мэнэджэрам з Мидлендса, я б не так апісаў гэты паварот. Але, толькі паміж намі, эфект менавіта такі ".
  
  "Гучыць не зусім так, як я меў на ўвазе", - сказаў Барнетт.
  
  "Не вінавачу цябе", - сказаў Форбис. "Давай паглядзім, што ў мяне яшчэ ёсць?" Ён пакапаўся ў скрынцы з карткамі. “Вось прафесар Чардино - Чалавек—невідзімка. Менавіта так ён пазіцыянуе сябе. Працуе са сваёй дачкой; праводзіць вельмі цікавую сцэнічную прэзентацыю. Гэта свайго роду выклік аўдыторыі. Залучае іх. Ён ўцякае ад рэчаў, якія людзі прыносяць з сабой у тэатр. Валізкі, скрынкі, палатняныя сумкі, нажныя кайданы, наручнікі, клеткі для жывёл, усё, што толькі можна прыдумаць. Вонкава гэта можа гучаць як учынак Морыца Цудоўнага, але я магу запэўніць вас, што эфект цалкам іншы. Гэты чалавек выдатна валодае сцэнічным прысутнасцю і сцэнічнай індывідуальнасцю. Ён прымушае публіку клапаціцца аб тым, што з ім адбываецца ".
  
  "Якім чынам?" Спытаў Барнетт.
  
  Форбис засяроджана нахмурыўся, яго правая рука хапала паветра ў пошуках патрэбнага слова. "Дазвольце мне апісаць гэта", - сказаў ён. “Чардино зачынены ў карцэры — якім бы ён ні быў — звычайна камітэтам гледачоў. У ходзе сваёй гутаркі з камітэтам і аўдыторыяй ён пераканаўся ў складанасці таго, што збіраецца зрабіць, і заваяваў сімпатыі сваёй аўдыторыі. Затым яго дачка накрывае яго і ўсё, у што б ён ні быў зачынены, вялікі тканінай. Надыходзіць перыяд чакання. Дачка, пастаяўшы з хвіліну ў чаканні, пачынае нервова хадзіць, відавочна занепакоеная. Чуецца прыглушаны размова аб "падачы паветра" або аб чым-то іншым, магчыма, мае дачыненне да справы. Гледачы сядзяць на краешках сваіх крэслаў. І тады гэта адбываецца! Часам ён з'яўляецца з-пад тканіны; часам яна адсоўвае тканіна ў бок, і ён цалкам знікае. Часам яна прыўздымае тканіна, каб прыкрыцца і самой, а потым яна падае, і Чардино займае месца сваёй дачкі, і цяпер гэта яна зачынены ўнутры ўтрымліваючага прылады. Аднойчы грамадства трунар з нейкага правінцыйнага мястэчка прывезла з сабой труну, яны адвезлі яго на мясцовы ўчастак зямлі і пахавалі ў ім. Праз некаторы час, калі нічога не адбылося, яны выкапалі труну і, адкрыўшы яго, выявілі, што яго няма. Ён апярэдзіў іх і вярнуўся ў тэатр ".
  
  "Чаму ён называе сябе Чалавекам-нябачнікам?" Спытаў Барнетт.
  
  "Чардино спецыялізуецца на тым, каб уваходзіць і выходзіць з самых немагчымых месцаў, часта застаючыся незаўважаным".
  
  Барнетт зрабіў яшчэ адзін запіс у сваім нататніку. “ Што гэта за месца?
  
  "Добра, дай-ка я пагляджу". Форбис сверился са сваёй карткай. “Ён быў зачынены ў вежы замка Вальдбек і збег, калі дзве роты гвардзейцаў атачылі будынак. Яны нічога не бачылі. У іншы раз ён быў зачынены ў сховішча Bombeck Frères ў Парыжы, і было выяўлена, што яго няма на наступную раніцу, калі гадзінны замак дазволіў кіраўніку адкрыць дзверы. Гэты чалавек - вялікі шоўмэн ".
  
  Барнетт павольна кіўнуў. "Я б вельмі хацеў сустрэцца з прафесарам Чардино", - сказаў ён. "Падобна на тое, што ён менавіта той чалавек, якога я шукаў".
  
  "Цікава пагаварыць", - пагадзіўся Форбис. Ён перавярнуў яшчэ некалькі картак. “Затым ёсць дзіўны доктар Пільна - вядучы эскапист свету. Ці бачыце, гэта накшталт як рыфмуецца.
  
  “ Ён таксама збягае з розных месцаў?
  
  “О, так. Магчыма, не так добры, як Чардино, але вельмі эфектны, з вялікай колькасцю завитушек. Апошнія пяць гадоў ён спрабуе арганізаваць уцёкі з Лонданскага Таўэра, але ўлады яму гэтага не дазваляюць. Натуральна, ён гуляе з усіх сіл. Да цяперашняга часу ён атрымаў амаль столькі ж агалоскі з-за таго, што ўлады адмаўляюцца дазволіць ўцёкі, колькі ён атрымаў бы з-за паспяховага яго ажыццяўлення ".
  
  Барнетт запісаў імя Пільна ў свой нататнік. “ Ёсць яшчэ якія-небудзь? - спытаў ён.
  
  "Ну, калі вас асабліва цікавяць escapes, то вось Уол і Бисби", - сказаў Форбис, дастаючы іншую картку. “Так атрымалася, што вы можаце ўбачыць іх прама цяпер ў "Арыёне". Іх спецыяльнасць - праходзіць скрозь цагляную сцяну, якая будуецца прама на сцэне на вачах у гледачоў ".
  
  Барнетт ўздыхнуў. "Я бачу, што мне спатрэбіцца больш падрабязнасцяў аб усіх гэтых людзях, калі я хачу, каб правільна выконваць сваю працу", - сказаў ён. “Я ненавіджу вось так навязвацца вам. У цябе ёсць трохі вольнага часу? Магчыма, мы маглі б абмеркаваць гэта за выпіўкай у "Кройдене"?
  
  Форбис схапіўся за капялюш. "Вельмі рады," сказаў ён.
  
  ДВАЦЦАЦЬ ЧАТЫРЫ
  
  ІНТЕРЛЮДІЯ: ВЕЧАР
  
  
  
  Аб лондонце заўсёды можна судзіць па яго клубах.
  АРТУР УІЛЬЯМ БЭКЕТ
  
  Ачышчальны дождж ліў роўна, мякка, ласкава, барабанная дроб, якую ён вырабляў па мокрай бруку, заглушала паўсядзённыя шумы навакольнага горада. Ён стаяў на тратуары на куце Мантэгю-стрыт і Аппер-Кіцінга-Плейс, чакаючы сваю ахвяру, загарнуўшыся ў свой вялікі плашч ад дажджу. Не тое каб ён пярэчыў супраць дажджу; ачышчальнага дажджу, затемняющего дажджу, які абараняе дажджу, дажджу, які змываў кроў, які ачышчаў рукі, калі не розум. Дождж, які абнавіў усё на сваім шляху, але не змог прынесці забыцця. Памяць - гэта боль, але непенте прынясе смерць, таму што ў яго не было нічога, што падтрымлівала б яго жыццё, акрамя памяці. Яго дзеянні цяпер былі працягваецца вынікам успамінаў, якія выходзілі за рамкі болю, і місіі, якая выходзіла за рамкі жыцця. Ён быў ветрам.
  
  Ён быў задаволены ўсе гэтыя дні, з тых часоў— з тых часоў— Думкі закруціліся віхурай, калі яго свядомы розум адкінуў думка, падкінутую падсвядомасцю. Гэты жудасны вобраз павінен быць падаўлены любой цаной. Гэтага не здарылася. Не магло здарыцца. Чырвоная смуга гора і болю прайшла перад яго вачыма, а затым усё зноў стала ясна. Ён быў задаволены, што ўсе гэтыя бясконцыя дні, якія прайшлі з тых часоў, як ён стаў ветрам, прытрымліваліся аднаго і таго ж бессэнсоўнаму шляху развіцця. Дэталі цалкам займалі яго свядомасць, міласэрна запаўнялі яго думкі, пакуль ён здзяйсняў смерці, адну за іншы, Тых, хто павінен быў памерці. Ён заўсёды быў вельмі ўважлівы да дэталяў, нават у сваім мінулым жыцці, якая калі-то была такой важнай, а цяпер стала такой бессэнсоўнай. За выключэннем таго, што гэта дало яму навыкі, неабходныя для выканання яго новых задач.
  
  Падобна чалавеку, які трапіў на вобад вялізнага колы, асуджанаму прытрымлівацца па адным і таго ж бясконцага эліпсе, паварот за паваротам, змяняючы толькі пейзаж, ён высочваў, пераследваў, знаходзіў, уваходзіў, абшукваў, забіваў і моўчкі сыходзіў.
  
  Гэтая праца на якое-то час настолькі запоўніла яго свядомасць, што далейшыя разважанні былі залішнія, а спроба - цяжкай. Гэты цыкл часова здушыў боль, ненадоўга притупил гложущую тугу, якая запоўніла калодзеж яго душы. Але ў апошні час гэтага было недастаткова. Працэс станавіўся занадта аўтаматычным, занадта лёгкім; хоць ён па-ранейшаму старанна падыходзіў да кожнага падзеі, яно больш не запаўняла ўсе яго свядомасць. Цяпер боль засталася. Туга ўзмацнілася.
  
  Цяпер безыменныя багі, якія кіравалі ім, патрабавалі, каб ён ішоў далей. Ён павінен рызыкнуць сабой і ўсё ж перамагчы. Яны ўсе павінны памерці. Ён павінен высачыць іх да іх логава і знішчыць іх усіх. Ён павінен увайсці ў сам пекла ў абліччы д'ябла і пакончыць з гэтым раскладаннем і ўсім яго мярзотным, агідным спараджэннем.
  
  Па Мантэгю-стрыт з грукатам і плёскатам праехаў чатырохколавы аўтамабіль і спыніўся перад домам, за якім ён назіраў. Джарви саскочыў са свайго сядзення і пастукаў у парадную дзверы. Праз некалькі секунд яна прыадчыніліся, а затым зноў зачыніліся, і джарви вярнуўся на сваё промокшее сядзенне. Дзве хвіліны праз добра захутаны джэнтльмен выйшаў з хаты і схаваўся ў таксі, якое тут жа з'ехала.
  
  Цудоўна, цудоўна, падумаў чалавек, які ператварыўся ў вецер. Сёння конь нікуды не будзе спяшацца. І джарви не будзе азірацца па баках, каб яму ў твар не біў дождж. Ён выцягнуў з-за плота пацёрты ад гумы ровар і нетаропка кінуўся пад дажджом у пагоню за джэнтльменам у чатырохколавым аўтамабілі.
  
  Першыя дваццаць хвілін гроулер рухаўся няпэўна на поўнач па пустых вуліцах, а ровар асцярожна круціў педалі ззаду. Квадрацыклы прогрохотал міма Риджентс-парку і Мэрилебона ў бок Кэмдэн-Таўн, а затым павярнуў на ўсход і мінуў Жывёльны рынак і Пентонвилльскую турму. Праз некалькі хвілін машына заехала ў раён Лондана, з якім веласіпедыст быў зусім незнаёмы. Круцячы педалі, ён азіраўся па баках з простым задавальненнем дзіцяці, осматривающего новую гульнявую пляцоўку. Дзесяць хвілін праз, на ціхай жылы вуліцы з добра аддзеленымі адзін ад аднаго дамамі, чатырохколавы аўтамабіль затармазіў. Веласіпедыст спыніўся на прыстойным адлегласці ззаду і схаваў сваю машыну з-пад увагі за зручнай жывой загараддзю.
  
  Пасажыр штурхнуў дзверцы экіпажа і, зірнуўшы вонкі і кісла паназіраўшы за ўсё яшчэ льющим дажджом, асцярожна спусціўся ўніз, падняўшы каўнер і шчыльна захутаўшыся ў паліто для абароны. Ён няўпэўнена агледзеўся па баках, нібы не зусім разумеючы, што рабіць далей. Затым, зрабіўшы знак джарви заставацца на месцы, мужчына павольна пайшоў па вуліцы, углядаючыся ў дамы па абодва бакі, як быццам спрабуючы разглядзець дэталі іх асветленых газам інтэр'ераў скрозь запацелыя ад дажджу вокны. Прайшоўшы полквартала, ён знайшоў тое, што шукаў. Па якім знаку ён вызначыў гэта, назіральнік быў занадта далёка, каб вызначыць. Мужчына павярнуўся і махнуў квадрацыклы, каб той ад'язджаў, а затым паспяшаўся па кароткай дарожцы да дзвярнога праёму.
  
  Назіральнік паспяшаўся ўверх па вуліцы, пакуль не апынуўся зусім побач, а затым бясшумна пераскочыў праз нізкую сцяну, окаймлявшую дарожку, якая вядзе да дому, і схаваўся, прыгнуўшыся за ёй. Ён назіраў, як яго ахвяра тузанула за шнурок званка і нецярпліва переминалась з нагі на нагу, чакаючы адказу.
  
  Драўляная панэль злева ад дзвярэй ад'ехала ў бок, агаліўшы шчыліну прыкладна ў чатыры квадратных цалі прыкладна на ўзроўні таліі. Мужчына дастаў з кішэні нешта, падобнае на маленькую залатую манету або медальён, і, трымаючы яго паміж вялікім і паказальным пальцамі, уставіў у адкрытую панэль на час, дастатковую для таго, каб той, хто быў з іншага боку, мог як след разгледзець яго. Затым, паколькі адразу нічога не адбылося, ён паклаў прадмет назад у кішэню і аднавіў сваё ерзание.
  
  Праз некалькі імгненняў з-за панэлі высунулася рука, якая трымала ў выцягнутай руцэ кавалак чорнай тканіны, які чакае джэнтльмен хутка выхапіў. Рука была неадкладна прыбрана, і панэль зачынілася. Мужчына хутка зняў капялюш і нацягнуў на галаву чорную тканіну. Аказалася, што гэта маска для асобы, якая закрывала ўвесь твар да носа, пакідаючы адкрытымі толькі рот і падбародак.
  
  Калі ён належным чынам паправіў маску, мужчына тройчы пастукаў у дзверы, і яна расчыніліся. Мужчына, апрануты ва ўсё абліпальную чорнае і ў такой жа масцы, агледзеў яго, а затым хутка пусціў у дом. Як толькі мужчына знік ўнутры і дзверы за ім зачыніліся, па дарожцы да дзвярэй падышоў іншы мужчына, і працэс допуску пачаўся нанава. Назіральнік зразумеў, што павінен быць пратакол, які забараняе аднаму чалавеку падыходзіць да дзверы да таго, як ўпусцяць чалавека наперадзе.
  
  Назіральнік застаўся сядзець на кукішках, у той час як яшчэ чацвёра джэнтльменаў надзелі маскі і ўвайшлі ў дом. Павінна быць, вырашыў ён, гэта маленькі медальён, пазнака д'ябла, які быў бачны праз адкрытую панэль. Ён дастаў скураны кашалек з адмысловага кішэні плашча і асцярожна пакапаўся ў адным з аддзяленняў. Вось ён, залаты медальён, які ён зняў з чаравіка сваёй апошняй ахвяры. У яго яшчэ не было магчымасці пазбавіцца ад яго. Цяпер ён быў рады. Гэта будзе яго пашпарт. Цяпер прыйшоў час яму пераймаць тым, каго ён толькі што назіраў, надзець маску д'ябла і ўвайсці ў гэтае пекла.
  
  Дом быў вялікім і багата обставленным, у ім было шмат пакояў. Чалавек, які быў ветрам, атрымаўшы доступ, хадзіў з пакоя ў пакой, хаваючыся за ўсюдыіснай маскай. Цяпер ён быў заадно са слугамі д'ябла, назіраючы за працай гэтага асаблівага падраздзялення пекла. Усе мужчыны, нават слугі, былі ў масках. Жанчыны, напаўголыя потаскушки, якія блукалі з пакоя ў пакой і станавіліся даступнымі для любога мужчыны ў масцы, які паклікаў іх пальцам, былі обитательницами публічных дамоў. Яны вынялі максімум карысці з таго, што паднесла ім лёс, прадаўшы адзіныя навыкі, якія ў іх былі.
  
  Ён быў знаёмы з гэтымі дзяўчатамі; вобраз яго жыцця прыводзіў яго ў судотык з многімі з іх, і на яго заўсёды вырабляла ўражанне іх думцы жизнерадостие. Але ў гэтым доме весялосць здавалася найграным; пад надзьмутымі вуснамі, у глыбіні какетлівых вачэй таілася цень страху.
  
  Пакоі былі прызначаныя для розных задавальненняў. У адным круцілася кола рулеткі, акружанае мужчынамі ў масках і жанчынамі ў дезабилье; у іншым сталы chemin-de-fer і vingt-et-un былі занятыя тым, што аддзялялі мужчын у масках ад іх манет. Усе аперацыі ў гэтым доме праводзіліся наяўнымі, паколькі людзям у масках, якія стараліся не пазнаваць адзін аднаго, было нялёгка даць крэдыт.
  
  Гэтыя дзіцячыя гульні, у якіх мужчыны, прячущиеся за маскамі, адчувалі асаблівы недозволенный трапятанне, былі не тым заняткам, на якое быў запрошаны назіральнік. Перадумова гэтага джэнтльменскага клуба, дзе джэнтльмены хаваліся за маскамі, а д'ябал выглядваў скрозь прарэзы для вачэй, павінна быць, заключалася ў тым, што ў сценах гэтага дома дробныя заганы былі ўсяго толькі прэлюдыяй да самому гэтаму злу.
  
  Дзе-то ў гэтым будынку павінна існаваць гэта цёмны зло. І ён павінен знайсці яго. Ён прайшоў глыбей у будынак, падняўся па лесвіцы, мінуў некалькі зачыненых дзвярэй і там выявіў тое, што чакаў знайсці. І, нягледзячы на сваё прадбачанне, нягледзячы на свае ўласныя дзеянні за апошнія шэсць тыдняў, гэты некалі мяккі чалавек, які ператварыўся ў вецер, быў у жаху.
  
  Верыць, нават на падставе найлепшых доказаў, у тое, што людзі могуць паводзіць сябе як адроддзі пекла, - гэта інтэлектуальнае практыкаванне; сутыкнуцца з такім паводзінамі - гэта выворачивающая навыварат ісціна. Калі лилльский кат, адданы сваёй справе чалавек, аддзяліў галаву Жыля дэ Рэ ад яго стройнага цела, ён дзейнічаў па загадзе суда і ведаў аб злачынствах сеньёра толькі з другіх рук. Магчыма, калі б ён убачыў перад сабой зламаныя, закатаваныя цела больш сотні маленькіх дзяцей, ахвяр вар'яцкага барона, яго рука, магчыма, задрыжала б, сякера саслізнуў, і праца не была б такой акуратнай.
  
  Чалавек, які стаў ветрам, зацяў сваё сэрца і вырашыў заставацца прафесіяналам у сваёй працы, незалежна ад таго, што ён бачыў. Ён бачыў пакоя, прысвечаныя дзіўным і жахлівым варыянтам сэксуальных інстынктаў чалавека. Ён бачыў пакоі, абсталяваныя для рабства і катаванняў. Ён бачыў прылады болю такога тонкага і вытанчанага дызайну вырабу, што было ясна, што вырабілі іх рамеснікі лічылі іх творамі мастацтва. І ён убачыў гэтыя пакоі і гэтыя інструменты ў дзеянні.
  
  Слуга ішоў па калідорах, шэпчучы "Аўкцыён, аўкцыён" ўсіх, каго сустракаў. Чалавек, які быў ветрам, плыў ззаду астатніх і рушыў услед за імі ў аўкцыённы зала. Ён убачыў дастаткова. Ён ведаў, што павінен рабіць. Ён затрымаецца ў гэтым пакоі, акружаны Тымі, Хто павінен памерці, дастаткова надоўга, каб убачыць, што яны тут зрабілі. Затым ён сыдзе і падрыхтуецца. Тады ён вернецца.
  
  Дзіцячыя маскі, за якімі хаваліся гэтыя адроддзі сатаны, каб практыкаваць свае вычварэнствы, зрабілі ўсё занадта лёгкім для гэтага шпіёна ў іх асяроддзі. Але шпіён павінен быў мець пры сабе прылада — залаты медальён, — каб пранікнуць у гэты дом праклятых; гэта была іх надзейная абарона ад знешняга свету. Медальёны ў руках іх уладальнікаў былі старанна абаронены. Назіральнік змрочна ўсміхнуўся пры гэтай думкі. Гэтак жа старанна ахоўвалася і сама жыццё — і ён забраў адно так жа лёгка, як і іншае.
  
  Невысокі мужчына узлез на нізкі столік у цэнтры пакоя, устаўшы з маленькага зэдліка, які быў пастаўлены з аднаго боку спецыяльна для гэтай мэты. Ён быў цалкам апрануты ў чорнае, як і большасць астатніх, і ў масцы; але яго абшэўкі былі оторочены малінавым шнуром, а маска была з малінавага шоўку.
  
  "Ціха!" - прашаптаў пухлы мужчына, які стаяў побач з назіральнікам, свайму таварышу. "Гэта Увасоблены Майстар!"
  
  Назіральнік паморшчыўся, і яго рукі міжволі сціснуліся ў кулакі. Значыць, гэта быў той самы чалавек! Перад ім быў кіраўнік д'ябальскага клана. Ён павінен навучыцца пазнаваць гэтага чалавека. Магчыма, так званы "Гаспадар" не заўсёды насіў малінавае; у чыста чорным, у асяроддзі сваіх паразітаў, яго было б цяжэй вылучыць. Назіральнік падышоў бліжэй, каб разгледзець вушы і запомніць форму мочкі. Па гэтым ён даведаецца Увасобленага Д'ябла, калі яны сустрэнуцца ў наступны раз, незалежна ад таго, як той будзе апрануты.
  
  "Сардэчна запрашаем", - сказаў Увасоблены Майстар глыбокім, загадным голасам. "Сёння тры прадмета". Ён махнуў рукой, і ў пакой увайшлі трое слуг, кожны з якіх быў гігантам. Кожны з іх нёс на сваіх шырокіх плячах жанчыну. Тры жанчыны былі звязаны шаўковымі шнурамі і з кляпами ў роце, на кожнай была белая кашуля і, наколькі мог судзіць назіральнік, больш нічога. Дзве жанчыны былі пасіўныя, а трэцяя энергічна, але зусім безвынікова выгіналася і брыкалася ў руках несшего яе волата.
  
  Пасля "агляду" жанчын, які быў гэтак жа зневажальным, калі і абразлівым, пачаўся аўкцыён. У пакоі панавала атмасфера непрыстойнага весялосці па меры таго, як прасоўваліся таргі за кожную з прыгожых, перапалоханых жанчын у рабстве. Таргі на гэтым карнавале распусты заставаліся ажыўленымі, і колькасць прапаноў хутка вырасла да сотняў фунтаў за кожную з жанчын. Самай дарагой была энергічная дзяўчына, якая працягвала змагацца, нават знаходзячыся ў магутных абдымках абыякавага слугі. Таргі завяршыліся на шасцістах дваццаці пяці фунтах. І так назіральнік падумаў, павінна быць, маю Эні прадалі адной з гэтых свіней у пакоі, вельмі падобнай на гэтую. А потым ён вырашыў больш не думаць пра гэта.
  
  Тры пераможцы гэтага бязбожнага аўкцыёну не ўзялі з сабой дастаткова вялікіх кашалькоў, каб выкупіць свае прызы. Дамоўленасць заключалася ў тым, што яны павінны былі вярнуцца на наступны вечар з патрабаванымі наяўнымі. Каб апазнаць падыходнага джэнтльмена ў масцы і пераканацца, што ён займеў набытую ім дзяўчыну, кожны з іх разарваў напалову фунтовых банкноту і аддаў адну палову Воплощенному Майстру, каб той параўнаў яе на наступны вечар.
  
  "Заўтра," сказаў Увасоблены Майстар, узмахам рукі паказваючы на трох перапалоханых жанчын.
  
  "Заўтра, і заўтра, і яшчэ раз заўтра", - падумаў назіральнік.
  
  "Заўтра вы, трое шчасліўчыкаў, атрымаеце свае ўзнагароды!" Увасоблены Майстар пляснуў у ладкі, і тры трафея былі вынесеныя. "Заўтра ўвечары", - сказаў ён. "Табе ёсць чаго чакаць з нецярпеннем".
  
  І ўсе нашы ўчорашнія дні асвятлялі дурням шлях да пыльнай смерці, сказаў сабе назіральнік, развітваючыся. Цяпер у яго быў дзень, каб падумаць і скласці план. Пыльная смерць.
  
  ДВАЦЦАЦЬ ПЯЦЬ
  
  АГОНІЯ
  
  
  
  Як жа тады быў апрануты Д'ябал?
  О, ён быў у сваім лепшым нядзельным касцюме;
  яго сурдут быў чырвоным, а брыджы - сінімі,
  І там, дзе тырчаў хвост, зеўрала дзірка.
  РОБЕРТ САЎЦІ
  
  Sхерлок Холмс не быў удзячны. Пасля сутыкнення з каляскай для перавозкі птушкі ён прачнуўся з моцнай галаўным болем, ушибленными сцягном і левай нагой і ў дрэнным настроі.
  
  "Як ты сябе адчуваеш?" - спытаў мажны мужчына, склонившийся над ім, калі ён адкрыў вочы.
  
  Холмсу спатрэбілася хвіліна, каб угледзецца ў твар мужчыны. "Агідна", - сказаў ён. "Хто вы, чорт вазьмі, такі?"
  
  "Я доктар Брекстоун", - сказаў яму мужчына, старанна вымаўляючы словы. “Прафесар Марыярці паслаў за мной. Вы патрапілі ў вельмі сур'ёзны няшчасны выпадак. Ты памятаеш што-небудзь аб тым, што адбылося?
  
  Холмс разгублена агледзеўся, збіраючыся з думкамі і энергіяй. Затым ён зноў засяродзіўся на Брекстоуне. “Дзякуй вам, доктар, за ўсё, што вы для мяне зрабілі. Я памятаю, што адбылося. Цяпер я ў парадку. Мне трэба ісці."
  
  "Дарагі мой!" - сказаў доктар Брекстоун. “Вы павінны заставацца на месцы, па меншай меры некалькі гадзін. Я яшчэ не зусім упэўнены, што вы пазбеглі сур'ёзных унутраных пашкоджанняў. І галава, дарагі мой, не самае падыходнае месца для ўнутраных пашкоджанняў! Вам пашанцавала, што вы засталіся жывыя і не пацярпелі больш сур'ёзна, чым здаецца. Але я сапраўды павінен настойваць, каб вы заставаліся ляжаць тут па меншай меры яшчэ некалькі гадзін. Магчыма, на ноч.
  
  "Глупства," сказаў Холмс, сядаючы і свешивая свае тонкія ногі з ложка. “ Дзе мая адзенне? І, дарэчы, хто мяне распраналі?
  
  "Я не ведаю", - сказаў доктар. “Але ваша адзенне там, на тым крэсле. Цяпер, па меншай меры, пасядзіце спакойна хвілінку і дайце мне на вас зірнуць. "Ён зазірнуў Холмсу ў правае вока, затым у левы. "Паглядзіце па баках," сказаў ён. “ Вельмі добра. Зрэнкі здаюцца нармальнымі. Каардынацыя ў парадку. Скажы мне, ты ведаеш, дзе знаходзішся?"
  
  "Мой дарагі доктар," сказаў Холмс, з цяжкасцю паднімаючыся на ногі, - я не пакутую ні ад абмарачэння розуму, ні ад афазіі, ні ад амнезіі, ні ад чаго-небудзь яшчэ, акрамя моцнай галаўнога болю і настойлівай патрэбы адправіцца ў шлях. Ён разгойдваўся ўзад-наперад і ледзь не ўпаў наперад, але быў выратаваны доктарам Брекстоуном, які схапіў яго за руку і дапамог яму зноў сесці на ложак. "Ну, магчыма, я трохі бадзяюся", - прызнаўся Холмс. “Але праз некалькі хвілін я буду ў парадку. Яшчэ раз, я вельмі ўдзячны вам за вашыя намаганні. Вы, вядома, можаце даслаць мне рахунак.
  
  “Рахункі не будзе. Прафесар Марыярці паклапоціцца пра гэта", - сказаў Брекстоун. “Калі вы цвёрда вырашылі сысці, то, калі ласка, апраніцеся і паходзіце па хаце хвілін пятнаццаць-дваццаць, перш чым сысці. Гэта дасць субдуральных гематомы або чаму-то яшчэ, што можа хавацца ўнутры вашага чэрапа, шанец заявіць аб сабе, пакуль я ўсё яшчэ тут, каб што-то з гэтым зрабіць ".
  
  Холмс пацёр галаву над левым вухам. "Як скажаце, доктар," неахвотна пагадзіўся ён. - У любым выпадку мне трэба час, каб падумаць. Я знайду пакой, па якой буду хадзіць узад-наперад у працягу наступных дваццаці хвілін і выкурыў трубку махоркі. Я заўсёды лепш за ўсё цямлю, калі расхаживаю ўзад-наперад ".
  
  "Я пайду скажу прафесара Марыярці, што вы ў свядомасці", - сказаў Брекстоун. "Калі адчуеце найменшае галавакружэнне або млоснасць, неадкладна дайце мне ведаць".
  
  Паўгадзіны праз Холмс з'явіўся ў дзвярах кабінета Марыярці. "Я прыношу прабачэнні за дастаўленыя нязручнасці, прафесар", - сказаў ён. "І я дзякую вас за аказаную медыцынскую дапамогу".
  
  "Хто-то спрабаваў забіць вас, Холмс", - сказаў Марыярці, гледзячы ўніз з верхняй паліцы, дзе ён перабіраў калекцыю вялікіх астранамічных атласаў. Ён абраў адзін і спусціўся са драбінак, трымаючы яго пад пахай.
  
  "Я ў курсе гэтага", - сказаў Холмс. "Павінен прызнацца, прафесар, што на імгненне я быў здзіўлены, прачнуўшыся ў гэтым доме".
  
  Марыярці задуменна паглядзеў на Холмса, калі той падышоў да свайго стала і паклаў на яго масіўны атлас. "Здзіўлены, што я прыняў вас, або здзіўлены, што дазволіў вам прачнуцца?" Ён усміхнуўся. “ Мяркую, трохі і таго, і іншага.
  
  Холмс злосна паглядзеў на яго і апурыста падышоў да пісьмовага стала. "Я здзіўлены, што вы не скарысталіся магчымасцю пазбавіцца ад гэтай статуэткі", - сказаў ён. "І цяпер, баюся, і я, і гэта павінна быць у шляху". Ён схапіў бронзавую статуэтку з кута стала і ганарліва выйшаў з пакоя.
  
  “ Беражыце сябе, Холмс! - Крыкнуў Марыярці ў спіну удаляющегося дэтэктыва. "Здаецца, у цябе ёсць што-то такое, што абуджае прагу забойства ў зусім незнаёмых людзей; так што ты можаш уявіць, што адчуваюць твае сябры". Ён усміхнуўся, пачуўшы гук хлопнувшей ўваходных дзвярэй, а затым выйшаў у хол, каб пераканацца, што Холмс сапраўды сышоў. Вярнуўшыся да свайго стала, Марыярці пагрузіўся ў пыльныя любаты патрапанага астранамічнага атласа, поўны рашучасці правесці некалькі гадзін даследаванняў, перш чым Барнетт ці хто-небудзь з паслугачоў палкоўніка Марана вернуцца з справаздачай, які верне яго ў гэты свет.
  
  Вывучаючы зацікавілі яго слупкі лічбаў у астранамічным атласе, Марыярці раптам успомніў аб адным наборы лічбаў, выцягнуў са свайго стала тэчку Скотленд-Ярда і стаў уважліва корпацца ў ёй у пошуках копіі газетнага фрагмента, які быў знойдзены пры лорде Уолбайне, калі той быў забіты. Затым ён падышоў да запертому шафы, дастаў мноства карт, наметок і атласаў ваколіц Лондана і расклаў іх адкрытымі на сваім стале.
  
  Здзейсніўшы кабалістычныя рытуалы над кожнай з карт з дапамогай лінейкі і кавалка аборкі, Марыярці патэлефанаваў містэру Моусу і папрасіў яго спусціцца ў склеп і забраць стос штодзённых газет за апошнія тры месяцы. Затым ён зачыніў дзверы ў кабінет і пакінуў паведамленне, што не хоча, каб яго турбавалі ні па якой нагоды, акрамя самых тэрміновых навін.
  
  Яго патрывожыў Барнетт. У два гадзіны ночы Барнетт уварваўся ў парадныя дзверы, уварваўся ў кабінет і ледзь не патанчыў джыга ля пісьмовага стала Марыярці. "Я злавіў вашага забойцу!" абвясціў ён, шырока ўсміхаючыся і размахваючы перад сабой канвертам аліўкавага колеру.
  
  Марыярці адарваў погляд ад велізарнай горы кніг, дыяграм, нататнікаў, газет і розных чарцёжных і вымяральных матэрыялаў, якія цяпер пакрывалі яго стол. "Дзе?" ён спытаў.
  
  “Ну, я пакуль не ведаю, прафесар, дзе ён знаходзіцца; але я ведаю, хто ён такі. І ў мяне ёсць даволі добрае ўяўленне аб тым, чаму ён гэта робіць. "Прыўзняты выраз раптам сышло з твару Барнэта, і ён стомлена паківаў галавой. “Што, я мяркую, выдатна, пасля столькіх гадоў — пякельная сенсацыя і ўсё такое. Адзінае, Сесілія ўсё яшчэ знікла, і я не разумею, як гэта наблізіць мяне да яе пошуку.
  
  "Я мяркую, што гэта ўзаемазвязаныя праблемы", - сказаў Марыярці. Ён пастукаў алоўкам па стосе карт і газет. "І я веру, што змагу знайсці юную лэдзі".
  
  "Ты жартуеш!" Ускрыкнуў Барнетт.
  
  "Запэўніваю вас, я б ніколі не стаў жартаваць аб падобных рэчах", - сказаў Марыярці. “Я цалкам сур'ёзны. Але спачатку раскажыце мне пра забойцу".
  
  "Ён застанецца," сказаў Барнетт. “ Я маю на ўвазе— прабачце, прафесар, але калі вы ведаеце, дзе Сесілія...
  
  Марыярці сашчапіў рукі і адкінуўся на спінку крэсла. "На дадзены момант гэта ўсяго толькі здагадка", - сказаў ён. "Гэта яшчэ трэба будзе пацвердзіць".
  
  "Ну, калі вы думаеце, што ведаеце хоць бы, дзе можа быць Сесілія, калі ёсць адзін шанец з дзесяці або адзін з ста, дайце мне адрас", - сказаў Барнетт, нахіляючыся над сталом і кажучы з нязвыклай настойлівасцю. "Я подтвержду гэта ў вельмі кароткі тэрмін, паверце мне!"
  
  Марыярці паківаў галавой. “ Даруй, Барнетт. Я не хацеў даводзіць твае чаканні да крайнасці. Спатрэбіцца яшчэ трохі пошукаў, перш чым мы зможам усталяваць цяперашняе месцазнаходжанне малады лэдзі; і гэта залежыць ад таго, ці мае рацыю я адносна таго, хто яе павёз і куды. Але паслядоўная логіка, і я ўпэўнены, што мы знойдзем яе да таго, як скончыцца гэты нованароджаны дзень. У мяне ёсць ключ, але я яшчэ не ўпэўнены, што ў мяне правільны замак."
  
  Барнетт зноў сеў у крэсла тварам да стала. "Я гэтага не разумею", - сказаў ён.
  
  "Я растлумачу", - запэўніў яго Марыярці. “Але спачатку раскажыце мне, што вы высветлілі пра забойцу. Хто ён і чаму ён гэта робіць? Мяркуючы па вашаму паводзінам, я мяркую, што вы цалкам упэўненыя ў сваіх фактах.
  
  "Я б сказаў, што так", - пагадзіўся Барнетт. “Вы мелі рацыю, прафесар, што, я ўпэўнены, вас не здзіўляе. Гэты чалавек — прафесійны штукар, майстар ўцёкаў. Называе сябе прафесарам Чардино - Чалавекам—нябачнікам.
  
  "Вельмі ўдала, улічваючы тое, што мы ведаем аб яго здольнасцях", - пракаментаваў Марыярці. "Што прымушае вас выбраць менавіта гэтага штукара з мноства выканаўцаў, якія павінны быць актыўныя сёння на сцэне?"
  
  Барнетт кінуў аліўкавы канверт, які трымаў у руках, на вялікую карту Вялікага Лондана, які займаў адну бок стала Марыярці. "Я не буду турбаваць сябе расповедам пра тое, што прыцягнула мяне ў ім у першую чаргу", - сказаў ён. “Дазвольце мне проста сказаць, што яго імя хутка прывяло да ўсяго астатняму. І калі я пашукаў пацверджання, усе часткі ўсталі на свае месцы, як быццам яны чакалі, што я натраплю на іх. Перш за ўсё, ён знік з поля зроку, пераехаў з сваёй звычайнай тэатральнай начлежкі і апошнія чатыры месяцы адмаўляўся ад любых прапаноў працы, хоць на яго вельмі вялікі попыт. Яго дачка...
  
  "А!" - перабіў Марыярці. “Гэта цікава. У яго ёсць дачка!"
  
  “У яго была дачка. Эні. Каля васемнаццаці гадоў. Яна памерла сёмага студзеня пры загадкавых абставінах".
  
  "Чароўна!" Сказаў Марыярці. "Працягвайце, у якім сэнсе гэтыя абставіны былі загадкавымі?"
  
  "Смерць афіцыйна пазначаная як вынік "траўмаў, атрыманых у выніку вулічнай аварыі'. Як мяркуецца, яе выкінулі з экіпажа. Але з апісання лечыць лекара, якога я выпадкова застаў на дзяжурстве ў аддзяленні неадкладнай дапамогі бальніцы Святога Лукі, вынікае, што дзяўчыну, верагодна, катавалі. І на працягу некалькіх дзён. Лекар не хацеў прама казаць пра гэта, бо ў яго не было спосабу даказаць гэта, і ў яго маглі ўзнікнуць сур'ёзныя непрыемнасці, калі б ён быў няправы. Але гэта, відавочна, тое, што ён меў на ўвазе ".
  
  "Вы сапраўды былі занятыя, Барнетт", - сказаў Марыярці. "Што-небудзь яшчэ?"
  
  “Падпарадкоўваючыся нейкаму няяснага імпульсу, я адправіўся на могілках, дзе пахаваная мая дачка. Я думаю, што ў глыбіні душы ў мяне была ідэя даведацца адрас прафесара ў далакопа — так клічуць хлопца, які даглядае за магіламі, ці не так?
  
  "Звычайна", - пагадзіўся Марыярці. “Гэта таксама назва жука роду Necrophorus. Працягвайце".
  
  “ Так, ну, я меркаваў, што прафесар Чардино мог бы час ад часу наведваць магілу сваёй дачкі.
  
  “ І пакінуць сваю візітоўку?
  
  Барнетт паціснуў плячыма. “Ён мог што-небудзь пакінуць. Магчыма, кветкі, па якім хто-то з дэдуктыўным геніем прафесара Джэймса Марыярці мог бы прасачыць шлях да фларыста".
  
  "Няўжо ён гэта зрабіў?"
  
  “ Так атрымалася, што ён так і зрабіў. Да жаль, па сведчанні далакопа, які, калі падумаць, ці сапраўды быў трохі падобны на жука, іх заўсёды куплялі ў цветочника прама на вуліцы. Невялікая падстаўка на адкрытым паветры.
  
  "Шкада," сказаў Марыярці. “ І ніякай паштоўкі з магільшчыкам?
  
  "Не," сказаў Барнетт. - Але, - ён махнуў рукой на аліўкавы канверт, — ён пакінуў сее-што яшчэ!
  
  Марыярці пацягнуўся да канверта і разарваў яго. "Ну", - сказаў ён, выкладваючы змесціва на адзінае вольнае месца на стале. "Што гэта?" Ён узяў два маленькіх прадмета, якія былі ў канверце, і ўважліва агледзеў іх, параўноўваючы адзін з адным. “ Аднолькавыя медальёны, за выключэннем тых адрозненняў, якія можна было б чакаць па зносу і абыходжання з імі, а таксама малюсенькага адтуліны, просверленного ў верхняй часткі аднаго з іх. Як мяркуецца, гэта звяно залаты ланцужкі, паколькі самі медальёны здаюцца залатымі.
  
  "Вось і ўсё, прафесар", - сказаў Барнетт, усміхаючыся. "Я думаю, гэта тое, што вы шукалі".
  
  "Тое, што шукаў Холмс", - сказаў Марыярці. “Я не сумняваюся. Дзе менавіта вы іх знайшлі?"
  
  “ На магіле, зарытой ў зямлю.
  
  “ А. І што заахвоціла вас капацца ў гразі?
  
  “ Магільшчык. Ён сказаў мне, што Чардино падоўгу сядзеў ля магілы, размаўляючы са сваёй дачкой. І ён думаў, што Чардино часам пакідаў там што-небудзь акрамя кветак. 'Цацанкі", - называў ён іх. Я пашукаў і знайшоў дзве.
  
  “Вы сапраўды гэта зрабілі. Цікаўныя рэчы, гэтыя." Марыярці узважыў два медальёна ў руцэ. "Яны распавядаюць усю гісторыю - і гэта жудасная гісторыя".
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "У гэтага знака цікавая гісторыя", - сказаў Марыярці. “О, не гэтыя канкрэтныя цацанкі, вядома; але дызайн, ўзор, ідэя, якая стаіць за гэтым. Гэта ўсё тлумачыць таму, хто разбіраецца ў такіх рэчах ".
  
  "І ты гэта робіш?"
  
  "Сапраўды", - сказаў Марыярці. “Як вы ведаеце, мяне заўсёды цікавіла цёмны, мудрагелістае, эзатэрычнае - цёмныя куткі чалавечага розуму. Я бачыў, як вы час ад часу праглядалі маю калекцыю кніг на гэтыя тэмы".
  
  "Якое дачыненне гэта мае да таго?" Спытаў Барнетт.
  
  "Я растлумачу", - сказаў Марыярці. “Давайце разгледзім гэтыя медальёны. На адным баку: сатанінская фігура, шырока расставившая ногі, подбоченившаяся, пільна глядзіць на назіральніка. Вакол малюнка на роўнай адлегласці адзін ад аднаго размешчаны літары D C L X V I. На адваротным баку, — Марыярці перавярнуў медальён, — кветкавы ўзор, што абвівае ажурныя літары Hc. Вы згодныя?
  
  Барнетт, які ўзяў у рукі іншай медальён, уважліва разгледзеў яго і кіўнуў. "Па-мойму, менавіта так гэта і выглядае", - сказаў ён.
  
  "Давайце разгледзім яго спераду назад", - сказаў Марыярці, падносячы свой медальён да святла настольнай лямпы і разглядаючы яго праз маленькую лінзу. “ Прыемнай зьнешнасьці фігура, пільна глядзіць на цябе, - хлопец па імі Азазель, лідэр Неспящих.
  
  "Тыя самыя Неспящие?"
  
  “Цалкам дакладна. Сімволіка вельмі цікавая. Гісторыя ёсць у Кнізе Быцця, у скарочанай форме." Марыярці працягнуў руку за спіну за старой Бібліяй ў чорным скураным пераплёце і адкрыў яе. "Вось яно: Быццё Шостае: 'І было так, што, калі людзі пачалі множыцца на твары зямлі і ў іх нарадзіліся дочкі, сыны Божыя ўбачылі дачок чалавечых, што яны прыгожыя; і яны ўзялі ім у жонкі ўсіх, каго тыя абралі.
  
  “І сказаў Гасподзь: дух Мой не заўсёды будзе змагацца з чалавекам, бо ён таксама плоць; але дзён яго будзе сто дваццаць гадоў.
  
  “У тыя дні на зямлі былі волаты; а таксама пасля таго, калі сыны Божыя ўвайшлі да дачок людзкіх, і яны нарадзілі ім дзяцей, тыя ж самыя сталі магутнымі людзьмі старажытнасці, знакамітымі мужамі.
  
  "І ўбачыў Бог, што вяліка бязбожнасьць чалавека на зямлі, і што ўсе ўяўленне і намеры яго сэрца былі толькі злом пастаянна".
  
  Марыярці закрыў кнігу. "Адразу пасля гэтага Бог просіць Лістапада пабудаваць сабе каўчэг".
  
  "Прабачце, прафесар, але я нічога з гэтага не разумею", - сказаў Барнетт. "Я ніколі не надаваў асаблівай увагі ў нядзельнай школе".
  
  "Дазвольце мне падрабязна расказаць вам пра гэта", - сказаў Марыярці. “І я запэўніваю вас, што гэтаму вас не вучылі ў нядзельнай школе. Старыя міфы часам распавядаюць нам дзіўна шмат аб чалавечым несвядомым. 'Сыны Божыя' былі анёламі; у прыватнасці, у гэтай казцы гаворка ідзе аб групе анёлаў, вядомых як Неспящие, асаблівай працай якіх было прыглядаць за людзьмі ".
  
  "Узначалены гэтым хлопцам", - сказаў Барнетт, пастукваючы па медальону. "Азазель".
  
  “Правільна. Такім чынам, гэтыя Неспящие назіралі за 'дочкамі чалавечымі", і ім спадабалася тое, што яны ўбачылі. Яны пажадалі гэтых выдатных чалавечых жанчын, і таму ў рэшце рэшт яны спусціліся і жаніліся на іх ".
  
  "Натуральна".
  
  “Анёлы, я мяркую, могуць быць вельмі пераканаўчымі. Але паколькі яны былі анёламі, іх дзеці былі не чалавечымі дзецьмі, а нефилимами, або гігантамі. І гэтыя гіганты былі непаслухмянымі дзецьмі. Пачакай секунду. Марыярці падышоў да кніжнай шафы і правёў пальцамі па карэньчыкі кніг. “Вось адна. Уся гісторыя змяшчаецца ў Кнізе Эноха. Іншая і больш доўгая версія гісторыі, чым у Кнізе Быцця. 'І было так, што, калі дзеці чалавечыя размножыліся, у тыя дні нарадзіліся ў іх выдатныя і мілавідныя дачкі. І анёлы, дзеці нябёсаў, убачылі іх і пажадалі, і сказалі адзін аднаму: "Прыйдзі", абярэм жонак з ліку дзяцей чалавечых і зачнем нам дзяцей'."
  
  Марыярці правёў пальцам ўніз па старонцы. "Вось яшчэ; цяпер мы пераходзім да гігантам: 'І калі людзі больш не маглі іх падтрымліваць, гіганты звярнуліся супраць іх і зжэрлі чалавецтва, і яны пачалі грашыць супраць птушак, звяроў, рэптылій і рыб, пажыраць плоць адзін аднаго і піць кроў'. Марыярці закрыў кнігу. "Гэта, згодна адной легендзе, было крыніцай зла на зямлі".
  
  Барнетт гэта абдумаў. "Гэта цікава, - сказаў ён, - нават зачаравальна, але якое дачыненне мае старажытная легенда да таго, што адбываецца сёння?"
  
  “Падумай пра гэта з іншага боку, Барнетт. Што за людзі абралі б сваім сімвалам Азазеля, прабацькі зла? Што яны кажуць пра сябе? Яны альбо дурні, альбо ашуканцы, альбо... Яны злыя!"
  
  “ Зло. Барнетт ўтаропіўся на медальён, які трымаў у руцэ. "Гэта тэрмін, які, здаецца, больш не мае прамога дачынення да сённяшняга дня і эпохі; але вы прымушаеце яго здавацца ведаюць, што моцны".
  
  “Яны ажыўляюць яго, а не я. Любы чалавек, які не верыць у існаванне зла — чыстага, наўмыснага, цнатліва зла — або які лічыць, што гэта засталося ў мінулым, на самай справе не ўсведамляе свет, у якім ён жыве. Але зло, мой сябар, ўнутры нас. Нам не патрэбны Азазель, каб ўвасобіць яго ў жыццё ".
  
  "Што з гэтымі літарамі па краі медальёна?" Спытаў Барнетт.
  
  "Сапраўды, ёсць і іншая палова гісторыі", - сказаў Марыярці. “Думайце аб гэтых літарах як аб рымскіх лічбах: D C L X V I. Шэсцьсот шэсцьдзесят шэсць".
  
  Барнетт выглядаў збянтэжаным. “ І што?
  
  "Адказ на гэта, зноў жа, у Бібліі - на гэты раз у Кнізе Адкрыцьцё". Марыярці прагартаў апошнія некалькі старонак сваёй Бібліі. “Вось яна — кіраўнік трынаццатая:
  
  "І стаяў я на пяску марскім і ўбачыў зьвера, які выходзіў з мора, з сямю галовамі і дзесяццю рагамі, і на рагах у яго дзесяць карон, і на галовах яго імя блюзнерскі'.
  
  "І затым, у канцы кіраўніка, пасля апісання таго, наколькі злы звер: 'Вось мудрасць. Які мае розум, хай злічыць лік звера, бо гэта лічба чалавечая; і лік яго шасьцьсот шэсьцьдзясят шэсьць".
  
  "Што гэта значыць?" Спытаў Барнетт.
  
  "Ніхто не ўпэўнены", - сказаў Марыярці. “Кніга Адкрыцьця, безумоўна, самая малавядомая кніга Бібліі. Найбольш распаўсюджанае перакананне складаецца ў тым, што ён нейкім чынам ўяўляе Антыхрыста з дапамогай якога-то кабалістычныя кода злічэння ".
  
  Барнетт адкінуўся на спінку крэсла і ўтаропіўся на свой медальён, разважаючы аб тым, што за людзі аддалі перавагу б менавіта такую сімволіку на ручках сваіх гадзін. Ён выявіў, што стаміўся ад дзённых нагрузак, але ўсё яшчэ гарыць жаданнем ісці далей. "Што на абароце?" ён спытаў.
  
  Марыярці перавярнуў медальён, які трымаў у руцэ. “Кветкі, намаляваныя вакол літар, - гэта Вератрум, звычайна званы морозником. У старажытныя часы лічылася, што ён вылечвае вар'яцтва, і мяркуецца, што вяшчун і лекар Мелампус выкарыстаў яго для лячэння вар'ятаў дачок Претуса, цара Аргоса."
  
  "Вы, здаецца, жудасна шмат ведаеце аб гэтых медальёнах, прафесар", - сказаў Барнетт. “Я ведаю, што вы валодаеце самым уражлівым запасам эзатэрычных ведаў. Ты шмат разоў казаў мне, што няма ні кроплі інфармацыі, якую не варта было б ведаць. Але гэта набліжаецца да прадбачанні. Ты калі-небудзь бачыў адну з гэтых цацанак раней?"
  
  “ Вы падазраяце мяне ў ясновидении? - Спытаў Марыярці. “Не, я ніколі не бачыў нічога дакладна падобнага гэтым, але я чакаў сутыкнуцца з чым-то падобным у любы час за апошнія пятнаццаць гадоў. Мне здавалася непазбежным, што калі-небудзь я буду глядзець на сімвал, вельмі падобны на гэты ".
  
  "Гэта нова для мяне", - пракаментаваў Барнетт. “Я мяркую, што для вас гэта мае нейкае асаблівае значэнне. Што гэта значыць?"
  
  "Літары HC на абароце кажуць самі за сябе", - сказаў Марыярці. "Тое, што яны пакінулі ініцыялы, з'яўляецца прыкладам крайняга ганарлівасці тых, з кім мы маем справу".
  
  "ХК?"
  
  "Клуб пякельнага полымя", - сказаў Марыярці. "Новае ўвасабленне ганьбы трохсотгадовай даўніны".
  
  "Клуб пякельнага полымя"? Барнетт выглядаў задуменным. "Гэта што-то нагадвае", - сказаў ён. "Калі-то ў мінулым я ўжо сутыкаўся з гэтым імем, але, хоць забі, не магу ўспомніць дакладна, дзе і калі".
  
  "Звычайна ў падручніках гісторыі ёсць пара радкоў", - сказаў Марыярці. “Пацешны водсвет да часу Рэстаўрацыі. Калі Карл Другі вярнуўся ў Англію, праз дзесяць гадоў пасля таго, як яго бацька страціў галаву, ён здзівіўся, чаму яго так доўга не было. У адказ на дзесяць доўгіх гадоў праўлення чапурыстых старых пурытан купка маладых атожылкаў шляхты пачала ладзіць пагромы. У рэшце рэшт, ім не дазвалялася нават танцаваць, пакуль суровыя старыя Кромвеллы ўсталеўвалі правілы. Таму яны называлі сябе Клубам Пякельнага полымя. Яны пілі, і яны гулялі ў азартныя гульні, і яны распутничали, і яны скакалі верхам па палях іншых людзей, і яны цалкам атрымлівалі асалоду ад сабой ".
  
  "Хлопчыкі ёсць хлопчыкі," прамармытаў Барнетт.
  
  Марыярці кіўнуў. “І падобна на тое, што некаторыя хлопчыкі застануцца хлопчыкамі ў сорак гадоў, калі ім не дазволяць гэтага ў дваццаць. Але ў сорак гадоў у некаторых з іх развіваюцца вельмі прасунутыя ідэі аб тым, як зладзіць пекла.
  
  “Паступова клуб "Пякельнае полымя" стаў чымсьці іншым, чым быў спачатку. Я мяркую, што гэта адбылося, калі 'хлопчыкі', якія проста хацелі крыху пабегаць і час ад часу пасеяць дзікі авёс, наеліся страчаных хваляваннем маладосці і сышлі з клуба, каб заняцца больш сур'ёзнымі заняткамі. Тыя, хто застаўся, былі, скажам так, больш сур'ёзна адданыя мэтанакіраванасць імкненню да задавальненням. І задавальнення, якія яны пераследвалі, паступова станавіліся ўсё больш і больш эгаістычнымі, незаконнымі і садысцкімі. Яны займаліся выкраданнямі, згвалтаваньнямі, катаваннямі і забойствамі.
  
  “Вельмі міла гучыць. Што з імі здарылася?" - Спытаў Барнетт.
  
  “Яны былі падушаныя па прамым загадзе самога караля Карла, які ніколі не блытаў свабоду з уседазволенасцю. Яны былі зноў падушаныя каралеўскай камісіяй, прызначанай каралём Вільгельмам. Лічыцца, што ў гэты час яны ўсвядомілі мудрасць стварэння цалкам сакрэтнага грамадства ".
  
  "Значыць, гэта ўсё?" Спытаў Барнетт, калі Марыярці зрабіў паўзу.
  
  “Клуб зноў ненадоўга усплыў на паверхню каля шасцідзесяці пяці гадоў таму, падчас праўлення Георга Чацвёртага. У той час яго імя не было пазначана. Дом у Чесвикшире згарэў дашчэнту, наколькі было вядома, чыста выпадкова. У абгарэлых руінах дома, які, як лічылася, быў незанят, была знойдзена узорная калекцыя прыстасаванняў, прызначаных для ўціхамірвання і катаванняў людзей, а таксама абгарэлыя целы трох маладых жанчын. Наступнае расследаванне выявіла той факт, што некалькі мужчын, па апісанні падобных на джэнтльменаў, былі заўважаныя як яны ўцякалі з будынка падчас пажару. Адным з прадметаў, выратаваных з агню, быў амулет з дзіўным малюнкам на ім — вельмі падобным на той, які вы зараз трымаеце ў руцэ.
  
  "Дык вось што ты меў на ўвазе, калі сказаў, што чакаў гэтага?" Спытаў Барнетт.
  
  "Сапраўды", - адказаў Марыярці. “З тых часоў, як я даведаўся аб падзеях, звязаных з домам у Чесвикшире, і ўсвядоміў сувязь з, як мяркуецца, зніклым клубам "Пякельнае полымя", я чакаў, што калі-небудзь натраплю на гэты медальён. Ёсць некаторыя злаякасныя новаўтварэнні, якія не паміраюць самі па сабе, але іх прыходзіцца выдаляць зноў і зноў. Я перакананы, што гэта адно з такіх ".
  
  Барнетт ўтаропіўся на залаты знак, які трымаў у руках, перагортваючы яго з адваротнага боку на асабовую і пільна ўглядаючыся ў яго, як быццам чакаў прачытаць у яго глыбінях нейкую вялікую таямніцу. Якой каталог жахаў ўяўляла гэта маленькае прылада. Барнетту здалося, што д'ябал на пярэдняй панэлі — Азазель, па словах Марыярці, — хмыліўся яму ў газавым святле. "Падобна на тое," сказаў Барнетт, "што Чардино зрабіў эфектыўную працу па выдаленні за ўсё ў адзіночку".
  
  Марыярці кіўнуў. "Ён прайшоў скрозь сяброўства ў Клубе Пякельнага полымя, як каса скрозь пшаніцу", - сказаў ён. "У пэўным сэнсе, будзе шкада спыняць яго; на самай справе, я не зусім упэўнены, што няма лепшага рашэння".
  
  "Што б гэта магло быць?" Спытаў Барнетт.
  
  "Я пакуль не ведаю", - прызнаўся Марыярці. “Гэта праўда, што з меркаванняў гуманізму нашага сябра штукара варта перасцерагчы ад бязладных забойстваў; але ці сапраўды яго забойства настолькі бязладна? І хіба не ў роўнай ступені дакладна і тое, што джэнтльменаў-членаў гэтага клуба варта адгаворваць ад ... ад таго, што яны робяць?"
  
  "Вы думаеце, што клуб "Пякельнае полымя" нясе адказнасць за смерць дачкі Чардино?" Спытаў Барнетт.
  
  "А ты не?" Адказаў Марыярці.
  
  "Як ты думаеш, адкуль ён ведае, хто гэтыя члены і дзе іх знайсці?"
  
  Марыярці паківаў галавой. "Бессэнсоўна меркаваць", - сказаў ён. "Мы павінны высветліць!"
  
  Барнетт кіўнуў. "І як жа мы збіраемся гэта зрабіць?" - спытаў ён. “Мне не здаецца, што мы сапраўды прасунуліся нашмат далей. Мы ведаем, хто забойца і каго ён забівае, і можам здагадвацца, чаму; але мы не ведаем, дзе ён знаходзіцца або дзе можна знайсці яго ахвяр да таго, як яны стануць яго ахвярамі. Я мяркую, мы заўсёды маглі б змясціць аб'яву ў газеце, які заклікае членаў клуба "Пякельнае полымя" выйсці наперад і выратавацца, або ўсталяваць кругласутачную ахову на царкоўным могілках у надзеі, што Чардино зноў наведае сваю дачку, перш чым заб'е яшчэ занадта шмат гэтых чароўных людзей.
  
  "На самой справе ўсё не так дрэнна", - сказаў Марыярці. "Я веру, што змагу знайсці клуб "Пякельнае полымя"".
  
  "Ты можаш?"
  
  “Так. Я думаю, што так. Месцазнаходжанне клуба амаль напэўна часовае, але я веру, што ў мяне ёсць ключ да іх вандраванняў ".
  
  “Ключ ... Гэта тое, што ты сказаў пра месцазнаходжанне Сесили. Божа мой! Ты ж не думаеш, што яна ў іх?"
  
  "Прабачце, я думаў, вы ўжо здагадаліся пра гэта", - сказаў Марыярці. “Гэта адзіны лагічны адказ. Вядома, я не ведаў, пакуль ты не ўвайшоў, што гэтыя людзі, за якімі мы палюем, з'яўляюцца найноўшым увасабленнем Клуба Пякельнага Полымя.
  
  Барнетт глыбока ўздыхнуў. "Я не хацеў думаць пра гэта", - сказаў ён. “Я маю на ўвазе, я ведаў, што хто-то павінен быў забраць яе, паколькі ясна, што яна была выкрадзена. Калі б здарылася што—то яшчэ, улады ўжо знайшлі б яе — ці яе цела - да цяперашняга часу. Але я не хацеў думаць пра тое, хто — або чаму — забраў яе. Як ты думаеш, што з ёй адбываецца?"
  
  "Меркаваць гэта так жа бессэнсоўна, як меркаваць што-небудзь яшчэ", - сказаў Марыярці. “Мы знойдзем яе і забярэм у выкрадальнікаў. Калі пашанцуе, мы зробім гэта да канца дня. А цяпер, паколькі раніцу хутка набліжаецца, я збіраюся трохі паспаць."
  
  "Адкуль ты ведаеш, дзе Сесілія?" Спытаў Барнетт.
  
  “ Я не — пакуль няма. Але я гэта зраблю. Прыходзь да мяне сюды пасля сняданку, скажам, у дзевяць трыццаць.
  
  "Як наконт паловы на дзевятую?" Прапанаваў Барнетт.
  
  "Самае карыснае, што мы маглі б зрабіць за гэты дадатковы гадзіну," сказаў яму Марыярці, " гэта паспаць. І я, са свайго боку, мае намер гэта зрабіць".
  
  Барнетту прыйшлося здавольвацца гэтым, але ён дрэнна спаў. Бліжэй да раніцы ён, нарэшце, праваліўся ў глыбокі сон, а праз некалькі гадзін яму давялося з цяжкасцю вылезці з ложка, калі місіс Х. пастукала ў яго дзверы і сказала, што сняданак гатовы.
  
  Марыярці не было за сняданкам. Барнетт адчуваў, як падчас ежы ў ім нарастае напружанне, з якім ён стаў так добра знаёмы за апошнія некалькі дзён. Складаецца з усіх эмоцый, якія зводзяць мышцы курчай і аддаюцца пад лыжачкай: расчаравання, віны, гневу, страху, трывогі і расце пачуцці бездапаможнасці. Гэта пачуццё да цяперашняга часу ператварылася ў пастаянны вузел болю, скручивающийся глыбока ўнутры яго. Думкі, аб якіх ён не дазваляў сабе думаць, выяўляліся, як вострыя нажы, якія ўпіваліся ў яго жывот. Ён дрэнна еў.
  
  Калі ён сканчаў, у пакой увайшоў Марыярці. Да здзіўлення Барнэта, ён убачыў, што прафесары ўжо не было ў доме і, відавочна, ён толькі што вяртаўся. "На хуткую руку кубачак кавы", - сказаў Марыярці. "У нас ёсць праца!"
  
  Барнетт падняўся. “ Якога роду праца?
  
  "Сядай", - настойваў Марыярці. "Мне патрэбен мой кавы". Ён плюхнуўся ў крэсла. "Я узламаў код", - сказаў ён. "Я проста правяраў свае вынікі і цяпер упэўнены".
  
  "Які код?" Спытаў Барнетт, баючыся, што Марыярці пайшоў па якім-то зусім новага шляху і страціў цікавасць да клубу "Пякельнае полымя" і зніклай Сесили. Цікавасць прафесара да любога прадмету, акрамя матэматыкі і астраноміі, з вялікай верагоднасцю мог быць мімалётным.
  
  "Успомніце мінулае", - сказаў Марыярці. "Вы памятаеце, што сярод рэчаў нябожчыка лорда Уолбайна быў кавалачак газетнай паперы?"
  
  "Смутна," адказаў Барнетт.
  
  - Гэта было з калонкі "Агонія" ў "Морнинг Кроникл", " нагадаў яму Марыярці, наліваючы сабе кавы з вялікага срэбнага кафейнік, які стаяў перад ім. "На адным баку было напісана: 'Дзякуй, Сэнт-Сайман, што ўспомніў пра рыцараў". На іншы: 'Чатырнаццаць цэлых чатыры дзесятых на шэсць цэлых трынаццаць дзесятых, двукроп'е, тры-чатыры-сем".
  
  "Што-то ў гэтым родзе", - пагадзіўся Барнетт.
  
  "Запэўніваю вас, менавіта так усё і было", - сказаў Марыярці. “ Цяпер, прачытаўшы справаздачу аб смерці Куінсі Хоупа, чыя таямнічая прафесія, дарэчы, апынулася лекарам—шарлатанам...
  
  “ Шарлатан?
  
  “Сапраўды. Ён лячыў людзей ад любых хвароб, змяшчаючы стрыжневыя магніты на розныя часткі іх анатоміі і замацоўваючы іх скотчам. Ва ўсякім выпадку, прачытаўшы паведамленне аб яго смерці, я адзначыў, што адным з прадметаў, знойдзеных у яго пакоі ў момант смерці — мяркую, у якой-то пярэднім пакоі або пакоі чакання, — была ранішняя газета. Я дастаў копію гэтай артыкулы з нашай тэчкі ў склепе і ўважліва прагледзеў калонку "Агонія". Я не знайшоў згадкі пра Сэнт-Саймоне або кім-небудзь з рыцараў, але я знайшоў гэта: 'Дзевяць цэлых адзінаццаць на пяць цэлых дзве дзесятых, двукроп'е, чырвоны святло".
  
  Барнетт кіўнуў. “ Ты думаеш, гэта шыфр?
  
  "Так і ёсць".
  
  "Якім чынам граф д Ивер замяшаны ў гэтым?" Спытаў Барнетт. "Калі гэта ён напаў на Шэрлака Холмса, ён павінен нешта ведаць".
  
  "Мае людзі сачылі за яго домам з учорашняга дня", - сказаў Марыярці. "Ён яшчэ не вярнуўся дадому".
  
  "Ты думаеш, ён адзін з іх?" Спытаў Барнетт. "Ён член клуба "Пякельнае полымя"?"
  
  Марыярці задуменна падціснуў вусны. "Я веру, што гэта так", - сказаў ён. "Больш таго, я веру, што сам слановай Ивер - Увасоблены Майстар".
  
  "У чым справа?"
  
  “ Увасоблены Майстар, як называе сябе лідэр гэтай д'ябальскай арганізацыі. Вы можаце здзівіцца, чаму я веру ў гэта слановай Иверу на падставе такога малога колькасці відавочных доказаў. Індуктыўная ланцуг трывалая, і звёны яе надзейныя. Члены — калі я магу іх так назваць — клуба "Пякельнае полымя" павінны насіць маскі, калі фізічна прысутнічаюць у клубе, і, такім чынам, не ведаюць асобы адзін аднаго. Гэта адно з самых строгіх правілаў гэтай пагарджанай арганізацыі. Адзіны чалавек, які ведае імя члена, за выключэннем таго, хто яго прапанаваў, - гэта іх шэф, Увасоблены Майстар ".
  
  "І што ж?" Спытаў Барнетт, адчуваючы, што страціў адно з звёнаў ланцуга Марыярці.
  
  - Такім чынам, містэр Барнетт, адзіны чалавек, які мог ведаць па імёнах, што ўсе ахвяры нашага вар'яцкага чараўніка былі членамі клуба “Пякельнае полымя", - гэта Увасоблены Майстар. Паколькі ні адна з ахвяраў, па-відаць, не зрабіла незвычайных мер засцярогі для сваёй бяспекі перад тым, як яго забілі, я думаю, мы можам выказаць здагадку, што Увасоблены Майстар не паведаміў сваім вучням аб тым, што ім пагражае смяротная небяспека. Але яму самому, павінна быць, было, па меншай меры, вельмі цікава, хто знішчае яго сяброўства.
  
  “Калі мы выкажам здагадку, што Увасобленым Майстрам з'яўляецца слановай Ивер, гэта патлумачыла б яго гарачы цікавасць да ходу расследавання забойства Холмса і яго таемнае прысутнасць за межамі гэтага дома ў адказ на маё аб'яву. З чаго ён, павінна быць, сказаў на заканчэнне, што мы ведаем больш, чым мы на самай справе валодалі. Такім чынам, гэта тлумачыць яго напад на беднага Холмса. Ён, павінна быць, запанікаваў, калі ўбачыў, што Холмс выходзіць з гэтага дома. Будзь у яго час на разважанні, я ўпэўнены, ён бы гэтага не зрабіў. Хоць, падобна, ён сапраўды прыйшоў гатовым напасці на каго-то ".
  
  "А ён не баяўся, што яго пазнаюць, седзячы там?" Спытаў Барнетт.
  
  "Я б выказаў здагадку, што ён быў переодет", - сказаў Марыярці. "Памятаеце, што выканаўца апазнаў яго па выпадкова пачутаму імя, а не па знешнасці".
  
  Барнетт ўстаў і зноў напоўніў свой кубак кавы. Затым вярнуўся на сваё месца і спакойна пацягваў, абдумваючы ідэі Марыярці. "Што наконт гэтага кода?" ён спытаў.
  
  "Ах, так", - сказаў Марыярці, дастаючы грувасткі прадмет з вонкавага кішэні пінжака і перадаючы яго праз стол Барнетту. “Я ўсё думаў, калі вы спытайце. Калі ласка, вывучыце гэта; на гэтым я засноўваю сваё абгрунтаванне ".
  
  Барнетт узяў грувасткі прадмет і выявіў, што гэта "Поўная карта Джарвіса і Браффа Вялікага мегаполіса Лондана і яго ваколіц, на якой паказаны ўсе лініі амнібус, трамвая і метро, а таксама славутасці", закрытая спецыяльным "Запатэнтаваным згібам".
  
  "Што гэта?" Спытаў Барнетт, з хвіліну разглядаючы яго і не улоўліваючы ніякага сэнсу, акрамя таго, што было пазначана на вокладцы.
  
  Марыярці ўздыхнуў. "Гэта карта", - сказаў ён. "Гэта таксама тое, што мы, узломшчыкі кодаў, называем "ключом'".
  
  Барнетт разгарнуў карту, якая была зачынена чым-то накшталт зігзагападобнай зморшчыны-гармонікі. На выгляд гэта было не больш чым тое, што рэкламавалася: карта Лондана. “ Гэта той самы "ключ", аб якім ты казаў мінулай ноччу?
  
  Прафесар кіўнуў. “ Так і ёсць.
  
  "Гэта выдатна", - сказаў Барнетт, раскладваючы карту на стале. "І што ж на ёй напісана?"
  
  "Гэта дае нам бягучае месцазнаходжанне клуба "Пякельнае полымя", - патлумачыў Марыярці. “Яны не затрымліваюцца надоўга на адным месцы. Яны не хацелі б рызыкаваць тым, што суседзі стануць занадта прыязнымі. Але тады ў іх узнікае праблема з інфармаваннем сваіх членаў аб новым месцазнаходжанне клуба, за адсутнасцю лепшага тэрміна ".
  
  “На гэтай карце, - сказаў Барнетт, паказваючы на вялікі пятицветный прастакутнік на стале перад ім, “ паказана размяшчэнне кожнага месца ў Лондане. Але наколькі я бачу, гэта не канкрэтна".
  
  "Няма", - пагадзіўся Марыярці. "Але кодавае паведамленне ў калонцы "Агонія" паказвае на гэта".
  
  "Як гэта працуе?"
  
  "Гэта геніяльна проста". Марыярці ўстаў і на секунду выйшаў з сталовай, вярнуўшыся з свайго кабінета з восемнадцатидюймовой сталёвы лінейкай. "Я дазволю вам разабрацца з гэтым самастойна". Ён працягнуў правіла Барнетту. “ Давайце пачнем з запіскі, знойдзенай на целе нябожчыка лорда Уолбайна. 'Чатырнаццаць цэлых чатыры дзесятых на шэсць цэлых трынаццаць дзесятых'. Што вы пра гэта думаеце?
  
  Барнетт дастаў аловак і запісаў лічбы на палях карты. "Памеры," сказаў ён.
  
  "Менавіта так", - пагадзіўся Марыярці.
  
  "Ну, гэта было не так ужо цяжка высветліць пасля таго, як вы далі мне лінейку", - сказаў Барнетт. "Але што менавіта я павінен вымераць?"
  
  "Ёсць некалькі магчымасцяў". - Сказаў Марыярці. “ Зверху, знізу, з любога боку; або, калі ўжо на тое пайшло, з якой-небудзь адвольнай кропкі на карце — скажам, з вяршыні Вежы ці варот Сярэдняга Храма. На шчасце для нас, яны былі не такімі ўжо незаўважнымі. Вымярэнне з левага боку, а затым зверху ўніз дазволіць дасягнуць нашай мэты ".
  
  Барнетт няўпэўнена трымаў лінейку, гледзячы на карту. “ Я не ўпэўнены, - сказаў ён.
  
  "Уся справа ў адсутнасці навуковай падрыхтоўкі", - сказаў Марыярці. “Навукоўцы ніколі не губляюцца ў здагадках, як выправіць чужыя працы. Я прапаную вам пачаць з адзнакі першага вымярэння ўздоўж верхняга і ніжняга палёў карты. Звярніце ўвагу, што лінейка адзначана ў цалях і шаснаццатых долях. Я выказаў здагадку, што гэта правільныя дробу, паколькі гэта звычайная разметка для падобных правілаў, і апынуўся мае рацыю. Такім чынам, ваша першае вымярэнне - чатырнаццаць і чатыры шаснаццатых цалі ад левай мяжы. "
  
  Барнетт старанна адзначыў гэта адлегласць па верхнім краі, а затым зноў па ніжнім, як праінструктаваў Марыярці. Затым ён асцярожна паклаў лінейку паміж двума адзнакамі і адмерыў шэсць і трынаццаць шаснаццатых цалі ўніз ад вяршыні, адзначыўшы месца маленькай кропкай алоўкам. "Я бачу, вы былі тут раней за мяне", - сказаў ён, заўважыўшы другую маленькую кропку амаль прама пад сваёй.
  
  "Баббингтон-Гарденс," сказаў Марыярці. “ Паўночна-заходні кут.
  
  "Гэта тое, што я разумею", - пацвердзіў Барнетт.
  
  "Што ж, гэта была мая першая прыпынак сёння раніцай", - сказаў Марыярці. “Маё меркаванне заключалася ў тым, што апошні лік — тры-чатыры-сем — было пазначэннем адпаведнага будынка і, такім чынам, амаль напэўна нумарам дома. Я знайшоў яго праз два дамы ад кута, па ўсходняй баку вуліцы. У цяперашні час у ім няма жыхароў. Безумоўна, гэта наводзіць на разважанні, калі не з'яўляецца доказам. "
  
  "Хіба вы не ўварваліся ў дом, каб агледзецца?" Спытаў Барнетт.
  
  "Вядома, няма!" Сказаў Марыярці, выглядаючы крыху здзіўленым. “Гэта было б незаконна. Але я пагаварыў з жыхарамі дамоў па абодва бакі".
  
  "Ты гэта зрабіў?"
  
  “Пад выглядам інспектара па лічыльніках вады. Мяне не перастае здзіўляць, якую інфармацыю людзі з радасцю прадастаўляюць інспектару па лічыльніках вады. Я даведаўся, што дом быў заселены да сярэдзіны сакавіка, што, па-відаць, ён выкарыстоўваўся як свайго роду клуб, што джэнтльмены прыязджалі ў экіпажах у любы час дня і ночы і што часам аднекуль знутры даносіліся дзіўныя гукі. Я таксама даведаўся, што суседзі, якія спрабавалі наведаць мяне па-суседску, атрымлівалі грубы адпор у дзверы ".
  
  "Гучыць так, нібы гэта павінна быць тое самае месца", - сказаў Барнетт.
  
  Марыярці згодна кіўнуў. "Было б празмернай даверлівасцю меркаваць, што гэта супадзенне", - сказаў ён. "Але проста каб быць упэўненым, затым я накіраваўся па адрасе, паказанаму ў газеце "Хоўп"".
  
  Барнетт груба адмерыў названыя адлегласці і знайшоў карандашную пазнаку Марыярці на карце. "Гейдж-стрыт", - сказаў ён. "Наколькі дакладная гэтая сістэма, прафесар?"
  
  "Калі вы будзеце асцярожныя ў сваіх вымярэннях, яны будуць дастаткова дакладнымі для патрэбнай мэты".
  
  "Ну, калі гэта так," спытаў Барнетт, " тое наколькі бяспечны код? Калі вы знайшлі яго так хутка, чаму гэтага не зрабілі іншыя?"
  
  "Яны павінны ведаць, што шукаць", - сказаў Марыярці. "Нават калі хто-то здагадаецца, што гэта код каардынатаў карты, ён павінен ведаць, якую карту выкарыстоўваць".
  
  "Ты гэта зрабіў", - сказаў Барнетт.
  
  "У мяне быў спіс рэчаў забітых мужчын", - сказаў Марыярці. "У дваіх з іх былі карты Jarvis & Braff досыць блізка да іх асобам, калі яны былі забітыя, каб яны былі згаданыя ў вопісах".
  
  “ А астатнія гэтага не зрабілі?
  
  "Як мяркуецца," сказаў Марыярці, " астатнія захоўвалі свае копіі карты ў непримечательном месцы — магчыма, у бібліятэцы або на стале ў холе. Паколькі гэта так, існаванне карты не было адзначана. На самай справе, Барнетт, я павінен быў думаць, што гэта відавочна.
  
  “Тое, што відавочна для вас, прафесар, не абавязкова відавочна для іншых. Калі б гэта было не так, вы маглі б працаваць у мяне, а не я ў вас".
  
  Марыярці пачаў хмурыцца, а затым аддаў перавагу замест гэтага ўсміхнуцца. "Дотык, Барнетт, выразнае дотык", - прызнаў ён.
  
  Барнетт дастаў сваю кававы кубак з-пад карты. “ Што вы знайшлі на Гейдж-стрыт? - Спытаў ён. “ І, дарэчы, чаму вы не папрасілі мяне суправаджаць вас?
  
  "Гэта было толькі ў мэтах выведкі", - сказаў Марыярці. “Я ведаў, што клуба больш няма. Яго цяперашняе месцазнаходжанне паказана ў калонцы "Агонія" у Ранішняй хроніцы за мінулую сераду. І табе трэба было выспацца. Ён переплел пальцы і выцягнуў рукі перад сабой далонямі наперад. “Я знайшоў дом амаль адразу, нягледзячы на адсутнасць названага чырвонага святлафора, таму што ён таксама ўсё яшчэ быў пусты. Выдатны старадаўні асабняк, размешчаны на ўласным участку зямлі, акружаны пастаянна надыходзячымі атрадамі аднолькавых радавых дамоў. Ён ідэальна падыходзіў для іх мэтаў. Паколькі суседзі ў дадзеным выпадку нічога не маглі мне сказаць, я даследаваў інтэр'ер ".
  
  "Вы ўзламалі дзверы?" Спытаў Барнетт. “Як вам не сорамна, прафесар. Гэта супрацьзаконна".
  
  "Я нічога не ламаў", - настойваў Марыярці. "Ўваходная дзверы былі прыадчынены, і я ўвайшоў".
  
  "Я мяркую, там нікога не было", - сказаў Барнетт.
  
  “ Вы правільна мяркуеце. У доме не было ні насельнікаў, ні становішча. Адзінае, што я знайшоў, якое пацвярджае маю тэорыю, - гэта малюнак адтулін для шруб і засовы ў крысах, сценах і столях некаторых пакояў, наводзіць на думку аб прыборах, якія, павінна быць, былі там замацаваны. І гэта. "Марыярці сунуў руку ў кішэню і дастаў невялікі скураны шматок, які трымаў на далоні. “ Я знайшоў гэта — гэты артэфакт — выпадкова, у расколіне ў ліштвы ў адной з пакояў.
  
  Барнетт узяў яго і ўважліва агледзеў. На яго погляд, гэта была ўсяго толькі кароткая, жорсткая, обесцвеченная палоска скуры, завязаная вузлом. "Што яна робіць?" - спытаў ён.
  
  Марыярці узяў прадмет з рук Барнэта. "Я памятаю, як аднойчы чытаў апісанне адміралам Крепышом жыцця ў старым парусным флоце", - сказаў ён, перакідаючы кавалачак скуры з рукі ў руку, як штукар, які збіраецца паказаць фокус. “Ён быў мічману прыкладна ў часы Нэльсана, і адным з яго самых яркіх успамінаў аб тым перыядзе была лупцоўка, на якую яго прымушалі глядзець. Бізун была завязаная маленькім вузельчыкам на канцы, каб яна не расщеплялась. Пасля кожнага выкарыстання — пасля таго, як якому-небудзь беднаму мараку распороли спіну за якое-небудзь нязначнае парушэнне — канцы канчукі мачыў у салёнай вадзе, каб выдаліць кроў. Таму што, бачыце, калі б яны далі крыві высахнуць, скура стала б жорсткай, і пры наступным выкарыстанні канчукі кончык разам з вузлом і ўсім іншым мог бы отломиться.
  
  Барнетт з раптоўным жахам паглядзеў на маленькі скураны вузельчык. “ Вы хочаце сказаць...
  
  "Той, хто карыстаўся гэтым," сказаў Марыярці, трымаючы маленькую штучку паміж вялікім і паказальным пальцамі, "не ведаў аб салёнай вадзе".
  
  ДВАЦЦАЦЬ ШЭСЦЬ
  
  ІНТЕРЛЮДІЯ: ЭКСТАЗ
  
  
  
  Хіба вы гэтага не чулі? — Няма; гэта быў усяго толькі вецер.
  ДЖОРДЖ ГОРДАН, ЛОРД БАЙРАН
  
  Уяго будзе толькі адзін шанец, і ён павінен дзейнічаць бездакорна, каб дамагчыся поспеху, каб выжыць. Але так было ўсю яго жыццё, кожны ўцёкі быў складаней, крытычней папярэдняга, кожны не дапускаў права на памылку.
  
  Гэтая думка прыйшла да яго мінулай ноччу, калі ён насіў маску д'ябла і шпіёніў за д'ябальскімі забаўкамі. Якая задавальняе схема, якой ён ішоў — пераслед, канфрантацыі, смерць гэтых д'ябальскіх бесенят аднаго за іншым — больш не будзе служыць. Гэта дзіўнае знішчэнне задаволіла яго патрэбнасць, яно задаволіла яго душу. Але обрывание лісця не заб'е дрэва; ён павінен нанесці ўдар глыбей і мацней і раздушыць корань, каб яно не змагло зноў адрадзіцца да жыцця.
  
  Распрацаваны ім плян быў просты, але дэталі патрабавалі доўгіх разважанняў і падрыхтоўкі. Ён думаў усю ноч і рыхтаваўся ўсё раніца. Неўзабаве пасля паўдня ён быў гатовы прыступіць да працы.
  
  Быў амаль гадзіну дня, калі ён пад'ехаў да дому д'ябла ў сваім арандаваным фургоне. Ён злез з кіроўчага сядзення, старанна абтрос ад пылу свой касцюм у зялёна-карычневую клетку і старанна паправіў карычневы кацялок, перш чым з важным выглядам накіравацца да ўваходных дзвярэй. З свядомым уменнем, набытым за ўсё жыццё ўвядзення людзей у зман, як на адлегласці сцэны, так і тварам да твару, ён стаў той роляй, якую гуляў. На яго твары, ды і ва ўсім яго характары, чыталася самаздаволенне, якое было устойлівым супраць любых выпадковых роспытаў.
  
  На яго настойлівы стук дзверы адчыніліся, і на парозе з'явіўся высокі мужчына з ястрабіных носам, апрануты як дварэцкі, з унікліва, незацікаўленых выглядам добра вышколенного хатняга слугі.
  
  Гэтага месца не патрэбен такі чалавек, як дварэцкі. "Ясна, што мы абодва хлусы", - падумаў ён, сардэчна зірнуўшы на чалавека з ястрабіных носам. Але я лепш. "Добры дзень," сказаў ён, дакранаючыся да палёў свайго кацялка. - Я так разумею, гэта Аппер Пондбери Кресент, 204?
  
  Чалавек з ястрабіных носам старанна абдумаў пытанне, перш чым вырашыцца. "А што, калі гэта так?" нарэшце спытаў ён.
  
  "Дастаўка". Ён тыцнуў вялікім пальцам праз плячо, паказваючы на фургон. Мужчына ў касцюме прыслужніка паглядзеў у тым напрамку, чытаючы вялікую, сьвежапафарбаваную шыльду, якая вісела на баку транспартнага сродку. ГЕЙТСКИЛЛ І СЫН, абвяшчала надпіс, ВИНОТОРГОВЦЫ.
  
  “ Я сам іх прынёс. Зняўшы кацялок, ён выцер лоб вялікім амаль белым насоўкай. “ Я Гейтскилл. Мне сказалі, што трэба спяшацца, таму я адразу ж прывёў іх. У звычайнага картэра выхадны на гэтым тыдні. Маці сур'ёзна хворая. Стритхэм або што-то ў гэтым родзе. Па-чартоўску непрыдатны для таго час. Берці на Кантыненце ў паездцы за пакупкамі. Гэта сын. І вось я тут. Куды ты іх хочаш?"
  
  "Што?" спытаў гарбаносы псеўда-дварэцкі.
  
  Псеўда-Гейтскилл выцягнуў пачак заказаў на пастаўку і прагартаў іх. "Вось гэта," сказаў ён. “ Дванаццаць бутэлек лепшага кларета. Куды ты іх хочаш? Мой хлопец дапаможа табе занесці іх. "Ён паказаў на цыбатага юнака, які сядзеў, звесіўшы ногі праз заднюю дзверцы фургона. “ Наёмны хлопец. Не занадта яркі, але жадаючы. Лепш за ўсё прахалоднае месца."
  
  "Як гэта?" - спытаў Гарбаносы. "Лепш для чаго?" Лёгкае замяшанне адбілася на яго надменном твары.
  
  "Бардовы," нецярпліва патлумачыў Гейтскилл. “ Лепш за ўсё ў прахалодным месцы. Захоўваць у такім выглядзе гадамі. Дзесяцігоддзямі. Лепш не пераязджаць занадта шмат. Паварочвайце кожную машыну на чвэрць абароту кожныя пяць гадоў або каля таго.
  
  Гарбаносы мужчына ўтаропіўся на двухфутовые бочачкі, акуратна складзеныя ў задняй частцы фургона. "Я не ведаю", - сказаў ён.
  
  "Вінны склеп лепш за ўсё", - сказаў гандляр. “Як вы маглі здагадацца па назве. Віно".
  
  "Мяне пра гэта не інфармавалі", - сказаў мужчына з ястрабіных носам.
  
  Чалавек, які быў ветрам, паціснуў плячыма, як гандляр. "Сее-хто забыўся табе сказаць", - сказаў ён. “Для мяне гэта не мае значэння. Мне заплацілі. Я забяру іх з сабою ці пакіну тут, на вуліцы, як вам будзе заўгодна. Але, ведаеце, у мяне ёсць час не на ўвесь дзень. Выкажам здагадку, мы з хлопцам проста складзем "фиркинс" акуратненька, як на тратуары? Тады ты і твае сябры можаце рабіць з імі ўсё, што вам заманецца, на вольным часе.
  
  "Няма — ну —" Ён зрабіў паўзу, каб падумаць, супаставіць магчымасці памылкі адзін з адным. Відавочна, яго гаспадара там не было, каб параіцца. “ Вы кажаце, у склепе?
  
  "Лепшае месца". Вецер кіўнуў.
  
  “Ну, тады зайдзі з чорнага ходу. Ззаду ёсць уваход у склеп. Няма неабходнасці ісці праз дом".
  
  "Сапраўды, у гэтым няма неабходнасці", - пагадзіўся чалавек, які быў ветрам, падаючы знак хлопцу, якога ён наняў, каб той прынёс з сабой першую птушку, пакуль яны будуць шукаць дзверы ў падвал.
  
  Праз паўгадзіны яны былі выгружаны, і маленькія бочачкі былі акуратна складзеныя на старой паліцы ў каменным склепе. "Гэта павінна захаваць іх прахалоднымі", - сказаў прадавец дворецкому. “Я думаю, ваш гаспадар знойдзе, што ўраджай пераўзыходзіць яго чакання. Проста дайце ім настаяцца дзень або каля таго, перш чым прыступіць да першага".
  
  "Значыць, яно добрага якасці?" спытаў дварэцкі.
  
  "Чароўна", - запэўніў яго гандляр. “Тая, цяпер. Мне трэба ісці".
  
  ДВАЦЦАЦЬ СЕМ
  
  ВЫРАТАВАННЕ
  
  
  
  Вось мілыя хлопчыкі; тое, што смерць забараняе маім жыцці,
  Тое, што дазваляе вашым жыццям кіраваць, нягледзячы на смерць.
  КРЫСТАФЕР МАРЛОЎ
  
  Бліжэй да вечара зноў пачаўся дождж, халодны, проливающийся скрозь парывы халоднага вясновага ветру. Да заходу ён падаў бесперапынна на працягу некалькіх гадзін і абяцаў працягвацца бясконца. Навіслыя аблокі зачынілі тое, што засталося ад змяркання, заўчасна затемнив неба. Гняды кабылка, для якога дождж быў усяго толькі яшчэ адным пакоры, спакойна брыў па залітым лужынамі вуліцах, а чатырохколавы экіпаж падскокваў і кренился ззаду. Барнетт нахіліўся наперад на сваім вільготным скураным сядзенні і ўтаропіўся ў спатнелыя акно на якія рухаюцца змрочныя цені праносяцца міма пейзажаў: будынкаў, тратуараў, ліхтарных слупоў, апорных слупоў, выпадковых людзей, якія спяшаюцца схавацца ад дажджу. Усё гэта мела нейкі нерэальны выгляд, як быццам не існавала асобна, а было змешчана туды, як сцэнічная дэкарацыя, па капрызе якога-то богападобнымі рэжысёра.
  
  Барнетт адчуваў сябе захопленым гэтым светам нерэальнасці; па нейкай прычыне, якую ён не мог зразумець, ён адчуваў сябе дзіўна адарваным ад самога сябе, ад таго, дзе ён быў і што рабіў. Ён рэзка трасянуў галавой, спрабуючы прагнаць туман у галаве, і павярнуўся да прафесара Марыярці. "Колькі яшчэ?" ён спытаў.
  
  Марыярці на імгненне выглянуў вонкі, каб зарыентавацца. “ Яшчэ дзесяць хвілін, і мы будзем на месцы, - сказаў ён. “ Баюся, крыху ранавата для нашых патрэб. Магчыма, нам прыйдзецца ненадоўга схавацца ў якім-небудзь пад'ездзе.
  
  "Не ведаю, ці змагу я вынесці чаканне, калі мы апынемся ў поле зроку дома", - сказаў Барнетт. “У мяне такое пачуццё, быццам я чакаю ўжо некалькі стагоддзяў. Акрамя таго, мне не падабаецца думаць пра тое, што можа адбывацца ўнутры гэтага дома, пакуль мы чакаем звонку.
  
  "Трэніруйце цярпенне", - настаўляў Марыярці. “Гэта адзіная дабрачыннасць, якая саслужыць вам добрую службу практычна пры любых абставінах. У дадзеным выпадку гэта важна. Калі мы ворвемся раней прызначанага часу, то, напэўна, причиним больш шкоды, чым карысці. Аднаму Богу вядома, што гэтыя добрыя грамадзяне і вопытныя члены клуба, якіх мы плануем наведаць, могуць нарабіць ў паніцы ".
  
  "Я думаў, вы атэіст", - пракаментаваў Барнетт.
  
  "Я таксама прагматык", - сказаў Марыярці. "Такім чынам, што мы павінны зрабіць, так гэта пранікнуць да іх і ў зручны момант выратаваць міс Перрин".
  
  "Калі яна там", - сказаў Барнетт. Ён раптам выявіў, што кусае ніжнюю губу, і свядома стрымаўся.
  
  "Калі яе там не апынецца," змрочна сказаў Марыярці, " мы выклічам у аднаго з прысутных там джэнтльменаў моцнае жаданне сказаць нам, дзе менавіта яна знаходзіцца! Даю вам слова, Барнетт, яшчэ да канца гэтай ночы мы знойдзем і вернем на радзіму вашу лэдзі.
  
  "Я малюся, каб гэта было так", - сказаў Барнетт. “Яна знаходзіцца ў іх руках ужо чацвёрты дзень. Непрыемна думаць пра тое, што магло з ёй здарыцца да цяперашняга часу".
  
  Марыярці паглядзеў на яго. "Гэта асуджана на правал", - сказаў ён. “Што б ні здарылася з міс Перрин, гэта ўжо адбылося; вы нічога не можаце зрабіць, каб гэта змяніць. І што б гэта ні было, ты не павінен вінаваціць у гэтым яе ці сябе. Ты павінен прыняць гэта і ісці далей ".
  
  "Вы хочаце сказаць, што нічога не варта рабіць з тым, што засталося ў мінулым?" Спытаў Барнетт.
  
  "З мінулага можна атрымаць урокі", - сказаў Марыярці. Затым, пасля паўзы, ён мякка дадаў: "Помста, часам, прымальная".
  
  Праз некалькі хвілін чатырохколавы аўтамабіль спыніўся, і кіроўца адкрыў малюсенькі злучальны люк на даху, выліўшы невялікую лужынку вады на сядзенне побач з Барнеттом. "Мы тут, прафесар, як вы і сказалі", - пракрычаў ён ўніз. "Прама за вуглом ад дома, аб якім ідзе гаворка".
  
  "Вельмі добра, Дермот", - адказаў прафесар. "Ці ёсць хто-небудзь з нашых людзей у якасьці сьведкі?"
  
  Разносчык прыклаў вуха да маленькага адтуліны, каб скрозь шум ветру пачуць пытанне прафесара. "Ёсць пара асоб, якія ходзяць па падваротнях ў наступным квартале", - адказаў ён. "Але што тычыцца таго, што гэта такое, я не магу дакладна сказаць з такога адлегласці, улічваючы непагодлівае надвор'е, і ўсё такое".
  
  "Што ж, пойдзем паглядзім, што мы зможам убачыць", - сказаў Марыярці, ківаючы Барнетту. “Пачакай тут, Дермот. З такім жа поспехам вы маглі б залезці ў карэту і заставацца ў цяпле і сухасці, пакуль не спатрэбіцеся.
  
  "Занадта позна", - крыкнуў Дермот ўніз і засунуў вечка люка.
  
  Барнетт рушыў услед за Марыярці праз вуліцу, якая, як ён заўважыў па паказальніку на куце, называлася Аппер Пондбери Кресчент. Вуліца, абрамленая акуратнымі шэрагамі добра размешчаных дамоў, зручна размешчаных у баку ад тратуара, разыходзілася ў абодва бакі толькі з найменшым намёкам на выгіб. "Як вы думаеце, - спытаў Барнетт прафесара, - што робіць гэта паўмесяцам?"
  
  Марыярці зірнуў на свайго партнёра. "Дзівацтвы дзелавога мэнэджара лорда Пондбери," выказаў здагадку ён. "Любоў да тэрміна 'паўмесяц' выявілася, калі ён ператварыў прыватны паляўнічы запаведнік яго светласці ў шэсцьдзесят пяць асобна якія стаяць таунхаусов.
  
  Маммер Толливер з'явіўся з-за жывой загарадзі і падбег рысцой. "Добрай раніцы, прыяцель," сказаў ён, ківаючы Барнетту. “ Добрай раніцы, прафесар. Вунь той дом. Ён паказаў праз вуліцу на дом прыкладна ў сярэдзіне квартала. "Той, у якога каменная сцяна вышынёй па грудзі цягнецца ўздоўж дарожкі да ўваходных дзвярэй".
  
  “ Вышынёй па грудзі? - Спытаў Барнетт, узіраючыся праз паўзмрок у дом, на які паказаў Толливер.
  
  Бормочущий ўтаропіўся на яго. "Мая грудзі", - патлумачыў ён. "Твая задніца".
  
  Барнетт паглядзеў на маленькага чалавечка зверху ўніз. "Не будзь грубым", - сказаў ён. "І што ты разумееш пад 'зранку'? Так атрымалася, што цяпер восем вечара. На самай справе, праз дзесяць хвілін.
  
  "Я б сказаў, што дзе-то ўжо раніца", - холадна сказаў Балака, апусціўшы для выразнасці свае словы. "Ты што, зусім не разбіраешся ў навуцы?"
  
  "Прибереги свае вартавыя вастрыні для іншага разу, Маммер," сказаў Марыярці, падазрона утаропіўшыся на дом праз дарогу. “ Ты ўпэўнены, што гэта тое самае месца?
  
  "Гэта тое самае месца, прафесар, памылкі быць не можа", - сказаў Бормотун.
  
  "Вы знайшлі зялёны крыж?" Спытаў Марыярці. "Гэта абазначэнне ў рэкламе за гэты месяц — зялёны крыж", - патлумачыў ён Барнетту.
  
  "На пярэднім акне справа ад дзвярэй намаляваны мальтыйскі крыж з зялёнага шкла", - сказаў Акцёр. "Ведаеце, як на вокнах у царкве".
  
  “ Вітражныя шкло? - Выказаў Здагадку Барнетт.
  
  "Ты адгадаў", - пагадзіўся Бормотун. "Гэта вельмі добра відаць, калі ты знаходзішся прама перад ім, з-за святла ззаду яго; але ты амаль не бачыш яго з абодвух бакоў, таму што акно крыху ссунута".
  
  "Вельмі добра", - сказаў Марыярці. “Павінна быць, гэта сапраўды тое месца. Было шмат руху, пакуль вы назіралі?"
  
  "Вельмі мала заходзіў і выходзіў", - сказаў Толливер. “Група джэнтльменаў ўвайшла неўзабаве пасля таго, як я ўладкаваўся тут сам і іншыя хлопцы — гэта было каля шасці гадзін. Неўзабаве пасля таго, як пачаўся дождж. З тых часоў прыйшлі шасцёра і двое сышлі. Яны з'ехалі разам у пастцы. І, вядома, адно дзіўнае падзея."
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  Толливер адвёў Марыярці і Барнэта на некалькі дамоў далей ад таго месца, дзе яны стаялі, і паказаў на ровар, які быў добра схаваны ў кустоўі збоку ад дома. “ Які-то джэнтльмен пад'ехаў на гэтай штуковине і выкінуў яе тут, старанна хаваючы з вачэй далоў. Затым ён падышоў да дома, за якім мы назіраем, і адразу ж схаваўся за вуглом дома. Я не магу сказаць, зайшоў ён ўнутр або няма, але ён не скарыстаўся параднай дзвярыма. Гэта было хвілін дзесяць-пятнаццаць таму.
  
  "Ну жа, як гэта чароўна!" Марыярці усклікнуў.
  
  "Я б проста выказаў здагадку, што гэта быў слуга, магчыма, трохі ўтойлівы з-за таго, што спазняўся на працу, адчуваючы неабходнасць скарыстацца чорным ходам, - сказаў Скамарох, - калі б не асаблівыя абставіны, звязаныя з гэтым роварам".
  
  "Гэта сапраўды незвычайнае акалічнасць", - пагадзіўся Марыярці. "Што вы пра гэта думаеце, Барнетт?"
  
  "Вы злавілі мяне", - сказаў Барнетт. "Хто-то яшчэ сочыць за домам?"
  
  "Магчыма", - сказаў Марыярці. “Але ён, павінна быць, сапраўды блізарукі, раз яму даводзіцца назіраць за гэтым з такой блізкай адлегласці. Колькі ў нас тут яшчэ нашых людзей, Мама?"
  
  "На дадзены момант чатырнаццаць," сказаў Толливер. “ Раскіданыя уверх і ўніз па вуліцы ў зацішных месцах.
  
  "Добра, добра", - сказаў Марыярці. “Гэтага павінна быць дастаткова. Зараз давайце устроимся ямчэй і пастараемся заставацца адносна сухімі. З хвіліны на хвіліну павінны пачаць прыбываць удзельнікі. Маммер, як ты думаеш, ты зможаш падабрацца досыць блізка да гэтай дзверы, каб атрымаць добры агляд? Я хачу ведаць, якая працэдура ўваходу."
  
  "Адно з нешматлікіх пераваг маленькага росту", - сказаў Толливер. “Я магу схавацца на палове прасторы, якое спатрэбілася б чалавеку стандартнага росту. Я паспрабую".
  
  "Добры хлопец, Маммер", - сказаў Марыярці, паляпаў яго па спіне. “Памятай, асцярожнасць - гэта лозунг. Для вас важней, каб вас не заўважылі, чым каб вы разглядзелі кожную дэталь ".
  
  "Не хвалюйцеся, прафесар", - весела сказаў Бормотун. “Мяне могуць убачыць, але не зловяць. І яны таксама нічога не западозраць. Вось, паглядзі на гэта! Толливер скінуў паліто і запахнул куртку. Затым, зняўшы з галавы наскрозь прамоклы кацялок, ён дастаў з яго ўнутраных кішэняў крамнінную кепку. Ён надзеў кепку і шчыльна нацягнуў яе на вушы. Горбіцца і выстаўляючы плечы наперад, ён крыху схіліў галаву набок і дазволіў нявіннаму выразе асобы сцерці звычайную хітрую ўсмешку са свайго твару.
  
  Барнетт міргнуў. На яго вачах адбылося цудоўнае ператварэнне: франтаваты маленькі чалавечак ператварыўся ў вулічнага хлапчука. Пятнаццаць гадоў сцерліся з яго знешнасці, і ніхто, убачыўшы яго цяпер, не паверыў бы, што ў яго на розуме можа быць што-то большае, чым пошук заблукалага мяча.
  
  Бормочущий выцер нос рукавом і ўтаропіўся на Марыярці. “ Што думаеш назіральнік, губернатар? - спытаў ён гугнявым хныканьем дзіцяці з трушчоб. "Ты позируешь, што я буду рабіць?"
  
  "Маммер, ты мастак!" Марыярці усклікнуў.
  
  "Гэта глупства, прафесар", - сказаў Акцёр. "А цяпер, калі вы мяне прабачце, я пайду потренируюсь ў мастацтве". І, падскокваючы і хлюпаючы, ён пабег уніз па вуліцы.
  
  * * *
  
  Чалавек, які быў ветрам, знаходзіўся ў падвале дома д'ябла. Ён крадком адкрыў маленькае акенца над даўно закінутых складскіх памяшканнем, калі дастаўляў бочкі з віном. І цяпер ён быў сярод бочак. Ён мог чуць крокі, слабыя, наверсе, калі д'ябальскія дэманы падымаліся наверх адзін за іншым. Гэта было добра. Ён зняў паліто і закасаў рукавы. Часу было дастаткова. Жудасна усміхаючыся, ён пацягнуўся да бліжэйшага бочонку.
  
  * * *
  
  Сыны Азазеля пачалі прыбываць у свой клуб неўзабаве пасля таго, як Марыярці і Барнетт ўладкаваліся глядзець. Адзін за адным, праз кароткія прамежкі часу, скрозь шум дажджу чуўся сокат конскіх капытоў, і дзе-то ў гэтым квартале Аппер-Пондбери-Кресент спыняўся экіпаж. Дзве карэты, тры двухколкі, чацвёрка квадрацыклаў і элегантнае бричковое крэсла з чорнай брызентавай панэллю, якая зачыняе тое, што, павінна быць, было гербам на дзверцах з чорнага дрэва, — усё гэта прыбыло ў працягу першых паўгадзіны. З кожнай машыны выйшаў па аднаму чалавеку ў шчыльным плашчы і накіраваўся да параднай дзверы дома Пякельнага Полымя. Калі адзін з гэтых джэнтльменаў набліжаўся па пятах за іншым, ён чакаў на тратуары, нецярпліва прытупваючы нагамі, у той час як першага сустракалі ля дзвярэй.
  
  Толливер кінуўся назад праз вуліцу, калі апошні экіпаж схаваўся за вуглом. "Цяпер я вызначыў яе месцазнаходжанне, прафесар," сказаў ён. “Яны падыходзяць да дзвярэй і тузаюць за шнурок званка. Затым гэта маленькае адтуліну— якое знаходзіцца побач з дзвярыма - злева — адкрываецца знутры. Джэнтльмен, які звонку, засоўвае што-то ў адтуліну, каб джэнтльмен, які ўнутры, мог паспрабаваць. Я не змог добра разгледзець гэты прадмет, але я думаю, што гэта адна з такіх медалёў, як у цябе. Затым джэнтльмен, які знаходзіцца ўнутры, уручае джэнтльмену, які знаходзіцца звонку, маску, якую той хутка апранае сабе на твар. Затым дзверы, нарэшце, адкрываецца, і джэнтльмен, які знаходзіцца звонку, уваходзіць ўнутр. Вы мяне зразумелі, прафесар?
  
  "Я трымаю цябе, Маммер". Марыярці павярнуўся да Барнетту. "Гэта тлумачыць адну рэч", - сказаў ён. “Я задаваўся пытаннем, чаму ні на адным з целаў не было знойдзена масак, паколькі яны захавалі звычку хадзіць у масках. Мілае маленькае рашэнне праблемы. Гэта таксама азначае, што ў нас не ўзнікне ніякіх праблем з уваходам у дом.
  
  "Як мы збіраемся гэта зрабіць, прафесар?" Спытаў Барнетт. "Я гатовы да ўсяго, што павінна быць зроблена".
  
  "Падобна на тое, што мы з табой будзем адзінымі, хто ўвойдзе наўпрост", - сказаў Марыярці. “У кожнага з нас ёсць медальён, і кожны з нас замаскіраваны пад джэнтльмена. Гэтага павінна быць дастаткова, каб патрапіць унутр.
  
  "Аб ' кей", - сказаў Барнетт, падымаючы каўнер паліто і папраўляючы капялюш. "Паехалі!"
  
  "Памятаеце, па адным", - папярэдзіў яго Марыярці. “Я пайду першым і буду чакаць вас ва ўнутраным калідоры. Калі па нейкай прычыне гэта апынецца занадта прыкметным, я буду ў першай якая трапіла пакоі. Пастарайся не размаўляць."
  
  "Прабачце мяне, прафесар, перш чым вы пойдзеце," сказаў Толливер, " але калі вы хочаце, каб я і іншыя хлопцы далучыліся да свята?
  
  "Уважліва назірайце звонку", - сказаў яму Марыярці. “Вось, вазьміце гэта; гэта паліцэйскі свісток. Калі вы мне спатрэбіцеся, я падам сігнал, кінуўшы што-небудзь у адно з пярэдніх вокнаў. Затым вы дзьме ў свісток, каб сабраць нашых людзей і ўвайсці прама праз парадную дзверы. У адваротным выпадку, проста будзьце гатовыя аказаць падтрымку, калі нам прыйдзецца хутка сыходзіць ".
  
  "Цалкам дакладна, прафесар," сказаў Толливер. “ Я перадам дзецям, каб яны трымаліся далей ад старонніх вачэй, але былі гатовыя дзейнічаць, калі яны пачуюць свісток.
  
  "Хто гэтыя 'хлопцы'?" Спытаў Барнетт.
  
  "Палкоўнік Моран," прадставіўся яму Толливер, " і некалькі яго прыяцеляў з Грамадства жабрачых аматараў. Палкоўнік глядзіць на яго так, нібы яму хочацца што-небудзь ударыць; і я ўпэўнены, што сядзенне на кукішках пад ганкам пад дажджом таксама не ідзе на карысць яго характары ".
  
  "Раскажы яму, як ідуць справы", - сказаў Марыярці. “Скажы яму, што адказ на яго праблему знаходзіцца ўнутры, і я выцягну яго вонкі. Я спадзяюся на цябе, Мама. Пойдзем, Барнетт, цяпер няхай прама за мной.
  
  Барнетт стаяў на тратуары перад домам, цярэбячы маленькі медальён і назіраючы, як Марыярці прапускаюць праз парадную дзверы. Затым надышла яго чарга. З гучна колотящимся сэрцам ён падышоў да дзвярэй і пацягнуў за драўляную ручку званка.
  
  * * *
  
  Яго падрыхтоўкі былі амаль завершаны. Апошняя праверка — не магло што—небудзь пайсці не так - і ён падымецца наверх і далучыцца да свята. Святы? Ён усміхнуўся. "Еш, пі і весяліся, - падумаў ён, - бо ўжо амаль заўтра".
  
  * * *
  
  Марыярці чакаў Барнэта ў маленькай пакоі злева ад уваходу, па-за межамі чутнасці сустракае ля дзвярэй. Барнетт агледзеўся. "Як празаічна", - прашаптаў ён прафесару. "Гардэроб".
  
  "Празаічны заўсёды змешваецца з мудрагелістым і жахлівым", - пракаментаваў Марыярці. “Кат Нюрнберга носіць парадны касцюм і белыя пальчаткі і карыстаецца вострым з абодвух бакоў сякерай. Мангольскія орды вынайшлі гульню ў пола, але замест мяча яны выкарыстоўвалі чалавечую галаву. Замак Улада Цепеш быў вядомы сваім выдатным выглядам на Карпацкія горы. Іду ў заклад, тут таксама ёсць туалет і, цалкам верагодна, кухня.
  
  Барнетт злёгку паківаў галавой. "Вас калі-небудзь што-небудзь здзіўляла, прафесар?" ён спытаў.
  
  "Мяне ўсё пастаянна здзіўляе", - адказаў Марыярці. "Я думаю, гэта той кірунак, у якім мы хочам рухацца".
  
  Яны пайшлі па калідоры, зазіраючы па дарозе ў кожны пакой. Барнетт спрабаваў выглядаць бестурботным пад сваёй маскай, але ў яго не пакідала адчуванне, што кожная пара вачэй, якія звернуцца ў яго бок, неадкладна раскрыюць яго маскіроўку, і што ў любую секунду хто-небудзь з добра апранутых мужчын у масках, расхаживающих па зале, драматычна тыцне пальцам у кірунку яго носа і усклікне: “Гэты чалавек у пакамечаным касцюме, відавочна, не адзін з нас! Затрымаеце яго!"
  
  Але іншыя людзі ў масках у калідорах і пакоях гэтага пякельнага клуба не бачылі ніякай розніцы паміж Марыярці або Барнеттом і самімі сабой. І, як са здзіўленнем адзначыў Барнетт, не бачачы іх асоб, ён не мог заўважыць ніякай розніцы паміж імі і іншымі мужчынамі. Ён не быў упэўнены, якую розніцу чакаў убачыць, але як толькі ён прывык бачыць маску замест асобы, у гэтых людзей з Пякельнага Полымя не было бачных Барнетту стигматов. У сваёй вопратцы і манеры трымацца яны не выглядалі б недарэчна, хадзіў узад-уперад з важным выглядам па калідорах гатэляў "Багатель", "Карлтон" або "Дыяген". Магчыма, у іншыя вечары яны паступалі менавіта так.
  
  Пакоі побач з кароткім вестыбюлем былі адведзены для азартных гульняў. Там былі тры маленькія пакоі, абсталяваныя для баккары, vista і вінг-э-эн, і вялікая пакой з двума коламі рулеткі і сталом для пікету. За гэтымі сталамі панавала ажыўленне, і стаўкі былі высокія. Назірала За гульнямі пара сцюардаў ў строгіх чорных строях, на якіх былі аднолькавыя маскі з пап'е-машэ, змадэляваныя ў выглядзе ўсміхаюцца асоб, пафарбаваных фарфорава-белай фарбай, з чорнымі бровамі і тонкімі, як аловак, чорнымі вусамі. Усе дылеры і круп'е былі прывабнымі жанчынамі гадоў дваццаці з невялікім; іх яркая адзенне і нязмушаныя манеры выдавалі іх прыналежнасць да таго пласту грамадства, які французы называюць demi-monde, у ангельцаў для гэтага няма ветлівага тэрміна.
  
  Гэта была мудрагелістая сцэна, па якой Барнетт выявіў, што блукае; мужчыны ў масках і жанчыны ў пунсовым з дзікай інтэнсіўнасцю гулялі ў картачныя гульні пад актиническим святлом мноства газавых свяцілень, якія былі раскіданыя па сценах, як перакручаныя гаргуллі. Ішла і іншая гульня, больш тонкая, з подталкиваниями, подмигиваниями, кив-камі і ўскоснымі размовамі, чырванню і хіхіканнем з боку прадстаўніц поўдня. У гэта таксама гулялі з апантанай інтэнсіўнасцю, хоць Барнетт не мог з таго, што ён падслухаў, выразна адрозніць правілы, узнагароды або штрафы. Гульня, вонкава сексуальная па змесце, мела прысмак зла і раскладання. Барнетт адзначыў цынічную калянасць ў вачах жанчын, і яму здалося, што ён заўважыў у вачах некаторых з іх бляск страху.
  
  "Што ты думаеш?" - прашаптаў ён Марыярці, калі яны ўдваіх стаялі ў адасобленым куце вялікага пакоя каля стала для пікету.
  
  Марыярці доўга глядзеў на яго, нібы разважаючы, які з мноства спосабаў адказу на гэтае пытанне ён абярэ. "Я думаю, мы знаходзімся на перыферыі зла", - сказаў ён. “Мы павінны рухацца ўнутр, да цэнтру. Прыгатуйцеся да сцэнах, якія вам не спадабаюцца, і паспрабуйце не выдаваць сябе заўчаснай рэакцыяй на тое, што вы бачыце. Сливайся са сваім асяроддзем, якім бы непрыемным гэта ні было.
  
  Барнетт агледзеўся. "Калі мне давядзецца гуляць, я буду гуляць", - сказаў ён. “У мяне была трэніроўка. Як вы думаеце, у якім баку цэнтр?"
  
  "Я назіраў," сказаў Марыярці, " і, наколькі я магу вызначыць, дзверы ў процілеглым куце гэтага пакоя, падобна, з'яўляецца парталам у апраметную бясконцых і пякельных асалод. Яна вядзе ў калідор, а калідор вядзе— цікава, да чаго? Я бачыў, як некалькі джэнтльменаў ў масках прайшлі па ім, але ні адна з, э-э, лэдзі. Вы гатовыя?
  
  "Я спадзяюся на гэта", - прашаптаў Барнетт.
  
  "Моцная верхняя губа!" Сказаў Марыярці. - Або, па крайняй меры, вядзі сябе так, як быццам твая верхняя губа напружана, як і належыць ангельцу. Зараз вы адпраўляецеся ў святая святых гэтага благаславёнага клуба, за любаты якога вы плаціце Гаспадару Ўвасаблення яго дваццаць гінэяў у месяц".
  
  "Падазраю, я атрымаю больш, чым стаяць мае грошы", - прамармытаў Барнетт. "Вядзіце, прафесар".
  
  * * *
  
  Цяпер ён быў сярод іх. Яны ўсміхаліся, смяяліся і гулялі ў свае д'ябальскія гульні; і ён усміхаўся і смяяўся пад сваёй маскай і добра вёў сваю ўласную гульню. Ён дастаў свой гадзіннік, падарунак бургамістра Фюрта пасля паспяховага ўцёкаў з старажытных падзямелляў Ратушы: было ўжо чвэрць на адзінаццатую. Праз сто пяць хвілін усе гульні заканчваліся. Апоўначы, гадзіну ведзьмаў. Ён зноў гучна засмяяўся, але ніхто гэтага не заўважыў.
  
  * * *
  
  Дом быў падзелены на чатыры секцыі, якія, падобна ўзроўнях пекла ў "Пекле" Дантэ, былі падзеленыя ў адпаведнасці з грахамі, якім аддавалі перавагу насельнікі. Кожны ўзровень большага граху быў даступны толькі ў адным месцы, праз ўзровень меншага граху. Марыярці і Барнетт перайшлі ад Першага ўзроўню - Азартных гульняў і Распусты; затым да Другога ўзроўню — розным экзатычным Вычварэнствам з Жадаючымі — ці Паддаюцца Перакананні -Жанчынамі. Пакой, у якую яны ўвайшлі, вялікая, пышна ўпрыгожаная і ў той жа час злёгку нясмачная, нішто так не нагадвала гасціную ў дарагім бардэлі. Што, безумоўна, было зроблена наўмысна і ні ў якай меры не было недакладным.
  
  Барнетт прабег позіркам па шпалерам з чырвонага плюшу ў кветачку; крэслаў і кушеткам з глыбокімі падушкамі, абцягнутым тканінай у тон; вычварным і безгустоўным канделябрам, упрыгожаным кветкамі, херувімамі і дзіўна пачуццёвымі анёлкаў жаночага полу; і не менш пачуццёвым дамам, развалившимся на канапах, апранутым ў фантастычныя ўборы. "Калі не лічыць гэтых ідыёцкіх масак," прашаптаў Барнетт, " гэта можа быць любы з пяцідзесяці клубаў Лондана, якія абслугоўваюць адно і тое ж 'спартыўнае' насельніцтва".
  
  - Нема пакаяцца ў злачынстве, " прамармытаў Марыярці. - Я знаходжу, што Ювеналія можна цытаваць у самыя непадыходныя моманты.
  
  "Як гэта?" Ціха спытаў Барнетт.
  
  Марыярці злёгку паківаў галавой з прытворнай раздражненнем. "Вашы амерыканскія школы проста не вераць у класічную адукацыю", - пракаментаваў ён. "Нядзіўна, што ваша ангельская проза такая плоская і пазбаўленая слыху; вы ўсё невуцкія ў латыні".
  
  "Абмяркуйце мае недахопы ў адукацыі ў іншы раз, прафесар", - цвёрда папрасіў Барнетт. "Што вы сказалі?"
  
  "Груба кажучы, 'Ніхто ніколі не дасягаў вяршынь заганы з першай спробы'. У рэшце рэшт, гэтым хлопцам трэба з чаго-то пачынаць.
  
  Раптам з адной з суседніх пакояў пачуўся крык — пранізлівы крык невыноснай агоніі. Барнетт рэзка павярнуў галаву, шукаючы крыніца гуку, але ніхто з астатніх у гасцінай ніяк не адрэагаваў, за выключэннем некалькіх жанчын, якія нервова таргануліся.
  
  Барнетт учапіўся ў рукаў Марыярці. "Што гэта было?" патрабавальна спытаў ён.
  
  "Нядбайна, містэр Барнетт", - з цяжкасцю прашаптаў Марыярці. “Заставайцеся нядбайнымі. Такога роду рэчы павінны адбывацца пастаянна. Памятаеце аб ролі, якую вы гуляеце. Вы добра прывыклі да такіх гукаў. Сапраўды, менавіта таму вы тут."
  
  Барнетт выпрастаў спіну і падняў галаву з пародыяй на бестурботнасць. "Што менавіта адбываецца ўвесь час, - спытаў ён, - з-за чаго дзяўчыны крычаць у аддаленых пакоях?"
  
  Марыярці нядбайна прыхінуўся да шпалерам з малюнкам. "Ты сапраўды не захочаш ведаць", - сказаў ён. "Дастаткова сказаць, што ўяўленні людзей аб сэксуальным задавальненні могуць быць далёкія ад вашых уласных".
  
  “ Ты маеш на ўвазе— Але чаму яны з гэтым мірыліся? Я маю на ўвазе жанчын?
  
  “Усе гэтыя дамы прывезены адкуль-то для абслугоўвання ў гэтым доме. Гэта звычайная практыка ў лонданскіх дамах падобнага роду, хоць гэтыя людзі здабываюць з гэтага больш пераваг, чым іншыя. Яны служаць каля двух месяцаў, што, верагодна, з'яўляецца перыядам знаходжання дома ў якім-небудзь адным месцы, а затым адпраўляюцца назад туды, адкуль яны прыйшлі, з пэўнай сумай грошай на руках. Пры неабходнасці, як гэта часта бывае, іх, э-э, ран спачатку аказваюць дапамогу ў бальніцы далёка адсюль, дзе прычыны іх траўмаў па ўзаемнай згодзе ігнаруюцца.
  
  "Жудасна!" Сказаў Барнетт. "Значна горш, чым усе гісторыі, якія я чуў пра бардэлях ў Францыі".
  
  "Вашы даследаванні распусты зайшлі недастаткова глыбока", - пракаментаваў Марыярці. “У Парыжы шмат падобных месцаў, як, зрэшты, і ў Берліне, Вене, Празе, Варшаве і любой іншай еўрапейскай сталіцы. За магчымым выключэннем Рыма - італьянцы, падобна, не так схільныя институционализировать сваё гвалт. Што тычыцца таго, што адбываецца ў такіх дамах у Асманскай імперыі і арабскай свеце, то па параўнанні з імі нашы сябры тут выглядаюць дылетантамі ".
  
  Барнетт агледзеўся. "У тваіх вуснах гэта месца гучыць як вечарынка ў садзе", - пракаментаваў ён.
  
  "Вы памыляецеся", - адказаў Марыярці. “Я сказаў, што гэта было жудасна, а не унікальна. Акрамя таго, гэта ўсяго толькі, скажам так, сярэдні ўзровень вопыту. Верхнія ўзроўні, для якіх яны выкрадаюць жанчын з вуліцы і выкідаюць трупы назад на вуліцу, верагодна, больш адпавядаюць вашым патрабаванням ".
  
  Барнетт зноў сутаргава ўчапіўся ў рукаў Марыярці, а затым прымусіў сябе адпусціць. "Калі вы можаце ў гэта паверыць, я на імгненне забыўся", - сказаў ён. "Давайце працягнем!"
  
  "Мы павінны знайсці дзверы, праз якую прысвечаныя адпраўляюцца практыкаваць заганы, пра існаванне якіх мала хто нават ведае", - сказаў Марыярці.
  
  "Вы чакаеце знайсці Сесили на гэтым наступным узроўні?" Спытаў Барнетт. "І ўсё ж вы думаеце, што з ёй усё яшчэ усё ў парадку?"
  
  "У іх павінны быць камеры," сказаў Марыярці, " дзе трымаюць жанчын для, э-э, будучага выкарыстання. Я чакаю, каб знайсці лэдзі ў адной з гэтых клетак, і я чакаю знайсці клеткі глыбока ў сэрца звера ".
  
  "Клеткі?"
  
  “Так. Цяпер у закінутых дамах былі таблічкі, што некаторыя з іх пакояў выкарыстоўваліся як камеры".
  
  "Ну, тады—" пачаў Барнетт.
  
  "Хапайце гэтага чалавека!" - раптам пачуўся рэзкі, камандны голас аднекуль з-за спіны Барнэта. “Не дайце яму збегчы! Ён не адзін з нас, ён шпіён! Будзь напагатове, зараз жа!"
  
  Барнетт здрыгануўся пры гэтых словах, павярнуўшыся і чакаючы адчуць цяжкую руку на сваім плячы. Да яго здзіўлення і аблягчэнні, невысокі ўладны мужчына, выкрикивавший каманды, абвінавачанага пальцам паказваў не на Барнэта, а на стройнага мужчыну, які ціха сядзеў за піяніна.
  
  "Вось, цяпер", - сказаў абвінавачаны, паднімаючыся на ногі. “Што ўсё гэта значыць? Хто вы такі, сэр, і што вы разумееце пад такім абвінавачваннем?" Ён здаваўся хутчэй здзіўленым, чым ўстрывожаным. "Гэта тваё ўяўленне аб весялосць, малы?"
  
  Некалькі мужчын, апранутых як слугі клуба, з'явіліся з розных дзвярных праёмаў, як быццам чакалі каманды, і падышлі бліжэй, каб акружыць высокага, стройнага мужчыну.
  
  "Я - Увасоблены Майстар", - абвясціў маленькі чалавечак. "А ты шпіён!"
  
  "Што прымушае вас так думаць?" - спытаў стройны мужчына, ігнаруючы навакольных сервиторов з цудоўнай бесклапотнасцю. “Вы абсалютна ўпэўненыя, што маюць рацыю? Памятайце, Настаўнік, раскрыццё сяброўства было б вельмі дрэнным прэцэдэнтам, асабліва для вас. Вы ўпэўненыя, што хочаце рызыкнуць гэтым перад усімі гэтымі іншымі членамі?" Узмахнуўшы рукой, стройны мужчына звярнуў увагу на групу людзей у масках, якія спынілі свае заняткі і павярнуліся, каб назіраць за тым, што адбываецца.
  
  "Я ўпэўнены", - раўнуў Увасоблены Майстар. "Тым больш, што я магу назваць ваша імя, а затым даказаць гэта, выкрыў вас ... містэр Шэрлак Холмс!" Ён пацягнуўся да масцы і сарваў яе, агаліўшы рэзкія рысы консультирующего дэтэктыва.
  
  "Павінен аддаць вам належнае, граф", - сказаў Холмс, адступаючы да сцяны. “Вы спрытна раскрылі маю асобу. Але, у рэшце рэшт, вы цалкам ўпэўненыя, што я не член клуба?" Ён моцна ўзяўся за свой кій і узмахнуў ім у кірунку аднаго з сервиторов, які набліжаўся да яго ззаду. Мужчына з гатоўнасцю адскочыў назад.
  
  "Думаў, ты зможаш абдурыць нас сёння днём, - сказаў Увасоблены Майстар, задаволена скривившись, "капаючыся ў склепе".
  
  “ У склепе? - Здзіўлена перапытаў Холмс. - Аб чым вы кажаце, граф д Ивер? - спытаў я.
  
  Граф праігнараваў зварот Холмса да яго па імені. “Я пачуў пра гэта, як толькі вярнуўся сёння днём, - сказаў ён, - і назіраў праз патаемны вочка, каб убачыць, хто паспрабуе пракрасціся ў дом гэтым вечарам, чаго не варта было рабіць. І гэта былі вы, містэр Холмс, гэта былі вы. У ходзе гэтага расследавання ў мяне было прадчуванне, што вы апынецеся для нас занадта разумным.
  
  "Мяркую, няма сэнсу паведамляць вам, што гэты дом акружаны?" Пацікавіўся Холмс, адступаючы да бліжэйшай сцяны. Шлях да ўваходных дзвярэй цяпер быў перацяты двума грубоватого выгляду слугамі дома.
  
  "У гэтым не было б ніякага сэнсу", - злосна заявіў Увасоблены Майстар. “Гэта не так, і гэта нічога б для цябе не змяніла, калі б гэта было так. Вазьмі яго!"
  
  Пяцёра дужых слуг падскочылі да Холмсу, які падняў свой кій і закруціўся ёю вакол сябе, прымушаючы яе спяваць, адбіваючыся ад іх. У адно імгненне двое з іх былі пабітыя, а тыя, што засталіся трое пачціва кружылі па-за дасяжнасці хударлявага дэтэктыва і яго трохфутавага попелу.
  
  Барнетт сабраўся з духам, каб кінуцца на дапамогу Холмсу, але адчуў ўтрымлівальную руку Марыярці на сваім плячы. "Да іншай дзверы!" Настойліва прашаптаў Марыярці. “Вунь тая дзверы. Я прывяду Холмса. Прыгатуйцеся адкрыць яе для нас, калі мы прыбудзем, і шчыльна і хутка зачыніце, як толькі мы скончым. А цяпер ідзіце!
  
  Барнетт бачком падышоў да дзвярэй, на якую звярнуў увагу Марыярці, і ўзяўся за ручку. Пераканаўшыся, што яна лёгка адчынілася, ён кіўнуў прафесару у знак гатоўнасці.
  
  Шырокім жэстам прафесар Марыярці сарваў з сябе маску і двойчы рэзка дзьмухнуў у паліцэйскі свісток. Усё ў пакоі на секунду застылі на сваіх месцах, утварыўшы мудрагелістую карціну, якая назаўжды запечатлелась ў памяці Барнэта.
  
  "Сюды, містэр Холмс," паклікаў Марыярці. “ Я павінен папрасіць вас заставацца на месцах. Вы ўсе арыштаваныя! Констебли, вазьміце пад варту гэтых людзей!
  
  Не чакаючы высвятлення, дзе знаходзяцца гэтыя констебли або адкуль яны маглі ўзяцца, "Хеллфайры" у масках, якія знаходзіліся ў пакоі, усе як адзін кінуліся да далёкіх дзвярэй. Граф д Ивер крычаў ім, каб яны спыніліся, крычаў, што Марыярці - махляр, што гэта не так; але яны не спыняліся, каб паслухаць. Праз некалькі секунд ва ўваходныя дзверы, усё мацней ўціскаць чалавечыя цела. Двое мужчын ўжо страцілі раўнавагу і ляжалі пад заплечнікам, без асаблівай надзеі падняцца. На вачах у Барнэта яшчэ адзін мужчына быў узняты з дзвярнога праёму некалькімі іншымі людзьмі і паспешліва перанесены праз мноства галоў на зямлю ззаду.
  
  Холмс вырваўся і падскочыў да таго месца, дзе побач з кушэткай стаяў Марыярці, вялікі, ваяўніча цвёрды. “ Сюды, - сказаў Марыярці, і яны ўдваіх прайшлі праз пакой да дзвярэй, якую Барнетт ахоўваў для іх. Праз секунду яны прайшлі праз яе, і Марыярці адкінуў два цяжкіх завалы з далёкай боку.
  
  "Гэта павінна затрымаць іх на некалькі хвілін", - сказаў прафесар. "У нас дастаткова часу, каб зрабіць тое, што мы павінны, калі мы дабяромся да гэтага".
  
  "Рады бачыць вас, Марыярці," выдыхнуў Холмс, прыхінуўшыся да сцяны, каб аддыхацца. “ Ніколі не думаў, што пачую ад сябе такія словы. Хоць ты сапраўды з'яўляешся ў самых дзіўных месцах.
  
  "Я таксама не чакаў заспець вас тут, Холмс", - пракаментаваў Марыярці. "І што, дзеля ўсяго святога, вы рабілі ў падвале?"
  
  "Але я не быў у склепе, даўніна", - адказаў Холмс. "Я паняцця не маю, што гэта было".
  
  "Цікава," сказаў прафесар, " вельмі цікава. Але хадзем, нам яшчэ трэба папрацаваць. Мы можам параўнаць запісы як-небудзь у іншы раз".
  
  "Вы разумееце, што з гэтага боку гэтай дзверы амаль напэўна няма выхаду з гэтага незвычайнага ўстановы?" Спытаў Холмс. “Нам удалося рушыць наперад яшчэ на адзін крок глыбей у сетку. Як толькі граф д Ивер і яго памагатыя пераадолеюць хвіліннае замяшанне, якім бы выдатным яно ні было, яны, несумненна, атакуюць гэтую дзверы пераканаўчай дэманстрацыяй сілы.
  
  "Дакладна", - прызнаў Марыярці. “Але тое, за чым мы сюды прыйшлі, безумоўна, знаходзіцца наверсе па гэтай лесвіцы. Я б не паехала, не дасягнуўшы сваёй мэты, і я цалкам ўпэўненая, што містэр Барнетт не дазволіў бы, калі б я паспрабавала гэта зрабіць ".
  
  Холмс зірнуў на Барнэта, усё яшчэ ў масцы. “ Так вось вы хто, - сказаў ён. “ Павінен быў здагадацца. Рады, што вы тут. А цяпер, што менавіта нам трэба? Ах! Вядома! Міс Перрин, я павінен быў здагадацца.
  
  Яны асцярожна падняліся па вузкай лесвіцы, Марыярці ішоў наперадзе, і прыкладна праз трэць шляху апынуліся ў калідоры, які праходзіў па сярэдзіне верхняга паверху. З кожнай боку размяшчаліся пакоі, і кожная з пакояў была забяспечаная цяжкай, трывалай дзвярыма з моцным завалай, прымацаваным звонку.
  
  Марыярці расчыніў дзверы ў бліжэйшую пакой і выявіў, што яна пустая; але ў цэнтры пакоя на падлозе была прымацаваная пара стоек з скуранымі папружкамі, продетыми праз рым-балты ў стойках. Барнетту не хацелася разважаць пра тое, для чаго можна было б выкарыстоўваць такі апарат.
  
  У суседнім пакоі, куды яны завіталі, была дзяўчына, апранутая ў белую кашулю, якая ў жаху адскочыла ад іх, калі яны адкрылі дзверы. Кашуля была разарваная на шматкі, і яны маглі бачыць паласы на яе спіне і сцёгнах ў тых месцах, дзе яе білі. Гэта была не Сесілія Перрин.
  
  "Усё ў парадку, міс," сказаў Шэрлак Холмс, уваходзячы ў пакой. “ Мы прыйшлі забраць вас адсюль. Усё ў парадку, праўда. Мы не причиним цябе шкоды." Ён працягваў размаўляць з дзяўчынай і павольна накіраваўся да яе, у той час як яна, з шырока расплюшчанымі вачыма, страціўшы дар прамовы ад страху, адступіла ў самы далёкі кут пакоя.
  
  "Паслухайце, Холмс, на гэта няма часу", - сказаў Марыярці. Ён павярнуўся да дзяўчыны. “У любую хвіліну можа выліцца жудасны скандал. Тыя людзі, якія зрабілі гэта з табой, паспрабуюць перашкодзіць нам вызваліць цябе, і астатніх. Табе лепш пайсці з намі зараз і дапамагчы з іншымі дзяўчатамі, калі мы іх вызвалім. Паглядзім, ці зможам мы знайсці пакой, дзе вы зможаце замкнуць дзверы на засаўку знутры. Калі ўсё скончыцца, я прасачу, каб вас і любых іншых прысутных тут дам вывезлі з гэтага месца і паклапаціліся аб іх. Належным чынам. Вы разумееце?
  
  "Так, сэр", - адказала дзяўчына, але ў яе голасе чуліся сумнеў і страх.
  
  Марыярці сунуў руку пад куртку, за спіну, і, пакапаўшыся секунду, выцягнуў доўгую плоскую скураную дубінку. "Ідзі сюды, дзяўчынка," сказаў ён. “ Вазьмі гэта. Калі хто-небудзь наблізіцца да цябе, пакуль мы занятыя іншымі справамі, стукні яго ім у твар. Цэлься ў нос. Гэта іх збянтэжыць ".
  
  Дзяўчына нерашуча падышла і ўзяла прапанаваны інструмент. "Я так і зраблю", - сказала яна, асцярожна паляпаў ім па далоні. Яна зморшчылася, выявіўшы, што прылада апынулася на здзіўленне балючым. "Я так і зраблю," паўтарыла яна, гледзячы прама ў вочы Марыярці. Яе голас добра сябе адчуваў. “ Я так і зраблю! О, вядома, я так і зраблю.
  
  "Вельмі добра", - сказаў Марыярці. "Цяпер трымайся бліжэй да нас".
  
  Яны вярнуліся ў калідор. "Сумняваюся, што ў нас шмат часу," сказаў Марыярці. “ Кожнаму з вас адведзена пакой. Пазбаўцеся ад усіх якія знаходзяцца ў ім людзей у масках, як палічыце патрэбным, — так хутка, як зможаце. Я прапаную неадкладна адкрыць усе гэтыя дзверы і вызваліць яшчэ якіх-небудзь палонных юных лэдзі.
  
  "Я думаю — так", - сказаў Холмс, азіраючыся на дзіўнае, жудаснае абсталяванне ў пакоі, якую яны толькі што пакінулі. “Які жах. Цяжка паверыць, што гэтыя людзі - ангельцы".
  
  "Часам мне цяжка паверыць, што нашы парламенцкія прадстаўнікі - ангельцы", - суха заўважыў Марыярці. “Давайце працягнем; мне здаецца, я чую стук знізу. Калі хто-небудзь з вас выпадкова заўважыць акно, якое выходзіць на фасад дома — а гэта будзе вунь тая бок, вунь там, — будзьце ласкавы, перанясіце праз яго які-небудзь прадмет мэблі.
  
  Холмс задуменна паглядзеў на Марыярці. “ Хто-небудзь з вашых паслугачоў унізе? - Спытаў ён. “ Што ж, я буду рады іх убачыць. Мне здаецца, усе вокны забітыя дошкамі; здаецца, што з гэтага боку ўсіх пакояў ёсць фальшывая сцяна.
  
  У трэцяй пакоі, у якую ўвайшоў Барнетт, ён выявіў, што глядзіць на сцэну, якую ніколі не забудзе. Пол быў голым і посыпанным пілавіннем, а ў цэнтры яго ўзвышаўся шестифутовый дубовы Крыж, які дамінаваў у пакоі. Сесили Перрин, апранутую толькі ў доўгую белую кашулю, толькі што знялі з ланцуга, прымацаванай да сцяны, і невысокі, каржакаваты мужчына ў башлыку цягнуў яе за рукі, звязаныя тоўстым шнуром.
  
  Мужчына па-дурному хіхікнуў і пацягнуў Сесили да дубовым пыточному прылады. Ён размахваў кароткім шматжыльным дубцом, якім час ад часу махаў ў пустым паветры, нібы для таго, каб папрактыкавацца ў асалодах, якія рушаць услед за гэтым.
  
  "Божа мой!" Барнетт закрычаў.
  
  Сесілія павярнулася і абыякава ўтаропілася на другога чалавека ў башлыку, які цяпер стаяў у дзвярным праёме.
  
  Мужчына з дубцом адштурхнуў Сесили ў бок і рэзка павярнуўся. - Што ты тут робіш? раздражнёна запатрабаваў ён. “ Прэч! Прэч! Гэта мая пакой. Мая! Яна мая! Прэч! Ты ведаеш, што гэта не так! Ён падскокваў уверх-уніз ад ўзбуджэння і гневу і замахаў дубцом на Барнэта. "Сыходзь!"
  
  Барнетт схапіўся за дубец, вырываючы яго з рук мужчыны. "Ты вырадак!" - закрычаў ён, ледзь усведамляючы, што кажа. “Ты смоўж! Што ты робіш з гэтай жанчынай?"
  
  "Яна мая", - настойваў каржакаваты мужчына вісклявым голасам. “Я заплаціў за яе, ці не так? а цяпер ты проста прэч адсюль, ці я данясу на цябе Воплощенному Майстру. Знайдзі сваю ўласную самку!"
  
  Барнетт адчуў, як кроў прылівае да яго твару, і покрыва розуму падняўся з прымітыўных эмоцый, якія хаваліся пад ім. Нібы адхілены назіральнік, стрыманы і адхілены, ён назіраў, як сам падымае кароткі дубец і зноў і зноў апускае яго цяжкую дзяржальню на галаву каржакаватага мужчыны. Мужчына ўпаў на падлогу, і Барнетт спыніўся — не з спагады, а таму, што мэта яго лютасьці цяпер была па-за дасяжнасці.
  
  Паступова туман перад яго вачыма рассеяўся, і ён паглядзеў на Сесили. Затым хутка адвёў погляд. Ён не хацеў бачыць яе такой, ён не хацеў калі-небудзь думаць аб ёй такі, звязанай і бездапаможнай, падуладнай прыхамацяў злых людзей.
  
  Ён падышоў да таго месца, дзе яна ляжала, і хутка, пяшчотна развязаў ёй рукі. "Сесілія," сказаў ён, - што яны з табой зрабілі?" Да свайго здзіўлення, ён выявіў, што плача.
  
  "Бенджамін?" прашаптала яна. “ Гэта ты?
  
  Ён зняў маску — ён забыўся, што яна ўсё яшчэ на ім, — і доўга прыціскаў яе да сябе. У куце ляжаў халат, якім ён схаваў яе. "Ты можаш ісці?" спытаў ён. “ Нам трэба спяшацца.
  
  "Так", - сказала яна. "Звязі мяне адсюль".
  
  У агульнай складанасці ў розных пакоях гэтага верхняга паверху знаходзілася сем жанчын і ў той момант пяцёра мужчын. Марыярці обездвижил мужчын, звязаўшы ім вялікія пальцы рук за спіной кароткімі кавалкамі дроту, якія ён дастаў з аднаго з сваіх незлічоных кішэняў. Да гэтага часу яны пачулі роўны стук, які даносіцца з-за дзверы ўнізе.
  
  "Іншага выйсця няма", - сказаў Холмс. “Я перакаштаваў усе дзверы. Як мяркуецца, мы маглі б знайсці шлях на дах, але што тады? Да зямлі яшчэ далёка".
  
  "Я прапаную прыбраць фальшывую сцяну ў адным з пакояў, якія выходзяць на фасад дома", - сказаў Марыярці. "Калі я змагу дабрацца да акна, я змагу паклікаць на дапамогу".
  
  "Што добрага могуць зрабіць нам вашыя людзі цяпер?" Спытаў Холмс. "Яны там, унізе, а мы тут".
  
  “Група рашучых людзей, штурмавікоў ўваходныя дзверы, “ паказаў Марыярці, - па меншай меры, забяспечыла б гэтак неабходны адцягвае манеўр. Хутчэй за ўсё, гэта завяршыла б працу па паніцы сярод радавых".
  
  "Магчыма, я змагу чым-небудзь дапамагчы", - пачуўся глыбокі, добра пастаўлены голас у іх за спіной.
  
  Усе павярнуліся. Высокі мужчына ў элегантным вячэрнім касцюме ветліва пакланіўся ім, перш чым зняць маску, скрывавшую яго твар. "Дазвольце прадставіцца", - сказаў ён з ледзь заўважным намёкам на сярэднееўрапейскі акцэнт, які афарбоўвае яго бездакорны англійская. "Мяне клічуць Адольфус Чардино".
  
  "А!" - сказаў Марыярці.
  
  "Хто вы?" Запатрабаваў адказу Холмс, засланяючы сабой сем маладых лэдзі.
  
  "У цяперашні час гэта не мае значэння", - сказаў Чардино. "Важна тое, што я магу дапамагчы вам у вашых спробах з'ехаць". Ён дастаў з кішэні вялікі гадзіннік, вялікія гадзіны і зірнуў на іх. “ І я б настойліва параіў вам паспяшацца; было б разумна сысці ў працягу наступных чатырнаццаці хвілін.
  
  "Чаму?" падазрона спытаў Холмс.
  
  "Ну, вось бачыш, праз чатырнаццаць хвілін будзе апоўначы", - сур'ёзна сказаў яму Чардино. "А заўтра — іншы дзень".
  
  "Як мы выберамся?" Спытаў Марыярці.
  
  "Выконвайце за мной," сказаў Чардино. Ён павёў іх па калідоры да маленькай дзверы.
  
  Яны памаўчалі. "Гэта," сказаў Холмс, паказваючы на дзверы, " камору. Я мяркую, гэты чалавек мае патрэбу ў паслугах псіхіятра.
  
  "Калі будаваліся гэтыя дамы," сказаў Чардино, адкрываючы дзверцы шафы, " каля васьмідзесяці гадоў таму тагачасныя будаўнікі аддзялілі столь аднаго ўзроўню ад падлогі наступнага з дапамогай воздухонепроницаемого прасторы, каб звесці да мінімуму перадачу гуку з аднаго паверху на іншы — практыцы, якой не перашкаджала б пераймаць сучасным архітэктарам. У гэтым будынку прастору мае глыбіню ў два фута ".
  
  "Адкуль вы ведаеце пра гэта?" - Спытаў Холмс.
  
  "Разбірацца ў такіх рэчах - мая прафесія", - сказаў Чардино. "Менавіта такія веды дазваляюць мне тварыць цуды". Ён апусціўся на калені і памацаў пальцамі ў куце шафы. "Тут ёсць панэль доступу", - сказаў ён. "Сюды!" Ён пацягнуў ўверх, і падлогу шафы падняўся.
  
  "Як табе гэта падабаецца!" - Усклікнуў Барнетт.
  
  "Якога роду цуды?" спытаў Холмс.
  
  "Усё як звычайна", - сказаў Чардино. "З'яўляцца, знікаць, ўцякаць - тое, чаго можна чакаць ад тэатральнага штукара".
  
  "О," сказаў Холмс.
  
  Гукі з лесвіцы ўзмацніліся. Цяпер дадаўся рубящий, патрэскваць гук.
  
  "Яны знайшлі сякеру", - сказаў Марыярці. "Калі мы збіраемся сыходзіць, мы павінны зрабіць гэта хутка".
  
  "Калі адзін з вас, джэнтльмены, папрацаваць паказаць дарогу," сказаў Чардино, " я б прапанаваў дамам ісці за ім, а затым двум іншым джэнтльменам. Вам прыйдзецца ісці адно за адным.
  
  "Куды?" Спытаў Барнетт.
  
  "Тут няма святла", - сказаў Чардино. “Я працягнуў шнур. Трымаеце яго ў левай руцэ. Ён заканчваецца ў адтуліны, вядзе ў іншы шафа паверхам ніжэй".
  
  "А яны не ўбачаць, як мы выходзім з туалета?" Спытаў Барнетт.
  
  "Гэта ў пакоі, з якой рэдка карыстаюцца", - сказаў Чардино. “І я зраблю ўсё магчымае, каб адцягнуць іх. Павер мне. Я добра разбіраюся ў мастацтве адводу вачэй. А цяпер паспяшайся!"
  
  Холмс выглядаў тым, хто сумняваецца, але ўзяў ініцыятыву на сябе. Пасадка была цяжкай, але яму ўдалося протиснуть сваё долговязое цела ў маленькае адтуліну. "Вось шнур", - данёсся яго голас з чорных глыбінь. "Я працягну". Імгненне праз ён знік у вузкім, непроглядно-чорным прасторы пад падлогай.
  
  Тры выратаваныя дзяўчыны без лішніх слоў нырнулі ў якое ўтварылася прастору і папаўзлі следам за Холмсам, але чацвёртая заўпарцілася.
  
  "Я не магу!" - закрычала яна. "Я проста не магу!"
  
  "Гэта адзіны выхад", - сказаў Барнетт. "Ну жа, взбодрись".
  
  "Я заўсёды баялася цёмных месцаў", - сказала яна, пачаў адступаць ад ямы і ківаючы галавой, яе вочы былі дзікімі. “Ідзі без мяне, калі павінен. Я проста не магу туды спусціцца".
  
  Чардино узяў яе твар у далоні і зазірнуў у вочы. "Ты павінна сысці," сказаў ён ясна і проста. “ Ты можаш гэта зрабіць; на гэты раз ты можаш. Вы ні аб чым не будзеце думаць. Вы ачысціце свой розум ад усіх думак. Вы зачыніце вочы і ўявіце яркі луг, калі вы паўзе на карачках, ідучы за шнуром. Пакуль вы будзеце рабіць гэта, у вашай галаве не будзе ніякіх іншых думак, і вы будзеце чуць толькі гук майго голасу. Я буду казаць вам, што вы можаце гэта зрабіць — вы можаце гэта зрабіць. Для цябе гэта не складана. Не ў гэты раз. Не з маім голасам, які вядзе цябе па яркаму лузе, які быў бы там, калі б твае вочы былі адкрытыя. Але яны застануцца зачыненымі. Ты чуеш мяне, дзяўчынка?"
  
  "Так," сказала яна, гледзячы яму ў вочы. “ Так, я чую цябе.
  
  "Ты разумееш?"
  
  "Так, я разумею".
  
  “Тады ідзі! Памятай, я з табой. Ты пачуеш мой голас, як цяпер, які суцяшае цябе. Дзеля маёй дачкі, ідзі!"
  
  Дзяўчына павярнулася і спусцілася ў яму. Праз секунду яна знікла з-пад увагі.
  
  Сесили Перрин была наступнай. Яна лёгка саскочыла ў яму і папаўзла.
  
  Дзве іншыя дзяўчыны рушылі ўслед за імі. Калі Барнетт збіраўся пайсці за імі, ён пачуў трэск быццам ламаліся прадметаў. "Гэта з лесвіцы; яны, павінна быць, прорубились!" - усклікнуў ён.
  
  "Ідзіце!" - скамандаваў Марыярці. "Я хачу перакінуцца парай слоў з прафесарам Чардино, але я адразу ж пайду за вамі".
  
  Барнетт павярнуўся і спусціўся ў яму. Ён знайшоў вяроўку, тонкую, вельмі грубую аборку, і рушыў услед за ёй у цемру. Наперадзе сябе ён чуў слізгальны, глухі гук дзяўчыны, якая ішла наперадзе яго. Ззаду яго нічога.
  
  Ісці было нялёгка; ён выявіў, што пераступае праз бэлькі праз кожныя некалькі футаў і подныривает пад бэлькі іншымі нагамі. Аднак, як толькі ён асвоіў метад поўзання, ён выявіў, што можа рухацца устойліва. Але дзе быў Марыярці? Ён павінен быў быць побач з ім.
  
  Раптам над галавой пачуўся грукат, тупат ног, ляпанне дзвярэй. Калі б Марыярці не быў цяпер у шляху, ён бы ніколі гэтага не зрабіў. Калі б люк у каморы не быў зачынены, то, верагодна, ніхто з іх не выжыў бы. Граф д Ивер, несумненна, не пакінуў бы нікога з іх у жывых.
  
  Там, перад ім, быў пробліск святла знізу. Па меры таго, як ён поўз, ён хутка станавіўся выразней, а затым ён выявіў, што глядзіць уніз, на святло адзінай свечкі ў пустой каморы. Ён апусціўся на падлогу, старанна абыходзячы свечку. Дзверы была адкрыта, і астатнія чакалі яго ў пакоі за ёй.
  
  Здавалася, прайшоў гадзіну, хоць, магчыма, прайшло не больш хвіліны, перш чым ногі Марыярці з'явіліся ў люка, і прафесар саскочыў у шафу. “ Усё шчасна дабраліся? - Спытаў ён, азіраючыся па баках. “ Па словах нашага сябра, ўваходная дзверы злева. У нас няма лішняга часу. Ні за што не спыняйцеся! Людзі ў масках, павінна быць, падняліся наверх у адказ на крыкі слановай Ивера. Якое-то час яны будуць занятыя пошукамі нас. Тут, унізе, нам не перашкодзяць. Трымайцеся бліжэй адзін да аднаго.
  
  "Што з Чардино?" Спытаў Барнетт.
  
  "Ён адцягвае нашых праціўнікаў, перамяшчаючыся з пакоя ў пакой і зацягваючы іх углыб дома", - сказаў яму Марыярці. "Пойдзем!" Ён вывеў іх з маленькай пакоі і павёў па кароткім калідоры налева, які заканчваўся зачыненымі дзвярыма. Яны нікога не сустрэлі. Холмс, узяўшы на сябе ініцыятыву, асцярожна прыадчыніў дзверы, зазірнуў унутр і затым зачыніў яе.
  
  "Як вы і думалі, гэта пярэдні пакой," прашаптаў Холмс. “ Парадная дзверы направа, ігральныя залы налева. Наколькі я мог бачыць, іх шасцёра, яны стаяць каля дзвярэй і з усіх сіл імкнуцца выглядаць зласлівымі. Д Ивер, павінна быць, папярэдзіў іх.
  
  “ Шэсць? Марыярці на секунду задумаўся. "Усё роўна; нам прыйдзецца прыспешыць іх". Ён схапіў крэсла. “Хай дамы застануцца тут. Надзеньце маскі — гэта можа выйграць нам секунду.
  
  Барнетт глыбока ўздыхнуў і падрыхтаваўся рушыць услед за Марыярці. Ён вырашыў, што становіцца фаталистом.
  
  "Зараз жа!" - Прашаптаў Марыярці, і яны ўтрох нырнулі ў дзверы: Холмс у цэнтры, Барнетт прыціскаецца да сцяны злева, а Марыярці — яго крэсла знаходзіцца на ўзроўні грудзей — справа. Шасцёра ля дзвярэй на імгненне замерлі, утаропіўшыся на надыходзячую сёмуху. Магчыма, іх збянтэжыў крэсла. Але затым, разразившись лаянкай, якія былі б недарэчныя ў любым рэспектабельным мужчынскім клубе, яны кінуліся на абарону. Праз секунду Барнетт выявіў, што на яго напалі некалькі мужчын буйней яго.
  
  Плошча была занадта малая для якіх-небудзь эфектыўных удараў рукамі, нагамі або колотушек з абодвух бакоў, і не было месца для выкарыстання палак або трысьцін. Барнетт знаходзіў усё, што ў яго сілах, - заставацца на месцы, у той час як Холмс, дэманструючы бліскучы бокс, адбіваўся ад траіх мужчын і сапраўды дамогся невялікага прагрэсу.
  
  Марыярці, адбіўшыся крэслам ад гіганцкага ахоўніка ў дзверы, кінуўся да маленькай дзверы распранальні справа ад хола. Апынуўшыся ўнутры, ён працягнуў свой крэсла праз маленькае акно, якое выходзіць на вуліцу, а затым пабег назад у хол як раз своечасова, каб адцягнуць Барнэта ад аховы.
  
  Прыкладна праз дваццаць секунд пасля таго, як крэсла вылецеў у акно, яны пачулі стук за ўваходны дзвярамі. Яшчэ праз хвіліну уварваўся палкоўнік Моран, з кастэтамі на кожным кулаку, на чале лятучага атрада паслугачоў Марыярці. Палкоўнік Моран расьсеяў супраціў перад сабой, як дзіця раскідвае шарыкі, і праз некалькі секунд шлях быў вольны.
  
  "Добра!" Крыкнуў Марыярці. "А зараз выходзьце, хутка, усё!"
  
  "Давайце ачысьцім гэта месца", - настойваў палкоўнік Моран.
  
  "Паверце мне, палкоўнік", - сказаў яму Марыярці. “Гэта будзе зроблена. Але вы адводзіць хлопчыкаў адсюль, і далей — зараз жа!"
  
  Звычкі ваеннай жыцця былі занадта ўкаранёнымі, каб дапускаць спрэчкі. Моран ледзь утрымаўся, каб не аддаць гонар. "Так, сэр", - сказаў ён і, сабраўшы свой атрад перад сабой, накіраваўся назад да дзвярэй.
  
  "Давайце позовем дам, Барнетт", - крыкнуў Марыярці. "Цяпер хутка!" Ён падышоў да дзвярэй, за якой яны чакалі, і выправіў іх у хол, як квактуха.
  
  Барнетт спыніўся каля дзвярэй распранальні і, схапіўшы бярэмя накідак і паліто, накінуў па аднаму на плечы кожнай дзяўчыны, калі яна выйшла пад дождж. Марыярці, убачыўшы, што яны шчасна выйшлі, кінуўся назад да дзвярэй вялікага ігральнага залы. "Хутчэй!" крыкнуў ён служанкам, якія сноўдаліся без справы ў чаканні вяртання людзей у масках. “Выходзьце на вуліцу! Няма часу тлумачыць! Паліцыя набліжаецца! Варушыцеся — варушыцеся!"
  
  Настойлівасць у яго голасе, павінна быць, перадалася жанчынам, таму што яны выскачылі з пакоя і далучыліся да яго ў вар'яцкім кідку праз знешнюю дзверы.
  
  Барнетт спыніўся на тратуары прыкладна ў ста футаў ад дома, каб сабраць юных лэдзі, якія знаходзяцца на яго ўтрыманні. “ За вуглом, - сказаў ён ім. “ Там экіпаж. Мы ўсе не змесціцца...
  
  "У мяне ёсць чатырохколавы ровар у суседнім квартале", - падахвоціўся Холмс. "Жудасна крыўдна, ці не так?"
  
  "Што?" Спытаў Барнетт.
  
  “Свістам паклікаўшы паліцэйскага, мы нічога не даможамся. Адзін ці два бобі не змаглі б перашкодзіць гэтаму сборищу разысціся па ўсім Лондане. Нам пашанцуе, калі мы затрымаем больш, чым парачку з іх. Я ніяк не змагу своечасова даслаць сюды групу налётчыкаў з Скотленд-Ярда, каб хоць чым-небудзь дапамагчы.
  
  "Я б не турбаваўся пра гэта", - сказаў Марыярці, падыходзячы да іх ззаду. Ён дастаў гадзіннік і ўтаропіўся на цыферблат.
  
  “ Чаму? - Патрабавальна спытаў Холмс.
  
  "Часу няма", - сказаў Марыярці, зачыняючы гадзіны і прыбіраючы іх. "Кладзіцеся!" - загадаў ён. “Усе мы. Зараз жа! Я проста спадзяюся, што мы дастаткова далёка. Ён упаў ніцма на тратуар, і астатнія рушылі ўслед за ім. Барнетт зрабіў усё магчымае, каб абараніць Сесили ад таго, што павінна было адбыцца.
  
  Да нас падбег Ражаны. "Што адбываецца, прафесар?" патрабавальна спытаў ён, гледзячы на групу зверху ўніз.
  
  Рука Марыярці паднялася, схапіла Толливера за лацкан і пацягнула яго ўніз, на тратуар. Секунду праз зямля прыўзнялася, і паветра напоўніўся гукам, які быў за межамі гуку. Здавалася, гэта працягвалася і працягвалася, а затым, раптам, спынілася. Яшчэ некалькі секунд быў чутны новы гук, выходны адусюль — пырскі, чмокающие гукі вялікіх прадметаў, якія даюць пра іншыя вялікія аб'екты або аб зямлю. А затым і гэта сціхла.
  
  Барнетт падняў галаву. Там, дзе раней быў дом, цяпер гарэла некалькі ачагоў. Але — і гэта на імгненне не ўкладвалася ў яго ў галаве — дома больш не было.
  
  "Поўнач", - сказаў Марыярці. “Пачатак новага дня і канец старога. Пойдзем дадому".
  
  ДВАЦЦАЦЬ ВОСЕМ
  
  ДАР
  
  
  
  Таму яна пайшла ў сад зрэзаць капусны ліст, каб спячы яблычны пірог; і ў той жа час вялікая мядзведзіца, якая ідзе па вуліцы, зазірае ў краму. “Што? без мыла?" Такім чынам, ён памёр, і яна вельмі неабачліва выйшла замуж за цырульніка; і там прысутнічалі Пикнини, і Джоблилли, і Гарьюли, і сам Вялікі Панджандрам з маленькай круглай гузікам наверсе, і ўсе яны пачалі гуляць у гульню "лаві, як умеюць лавіць", пакуль у іх не скончыўся порах на абцасах.
  СЭМЮЭЛ ФУТ
  
  Bарнетт выдаткаваў вялікую частку дня на складанне лісты. Яно было настолькі кароткім, наколькі гэта было магчыма, улічваючы ўсё, што яму давялося ў яго ўкласці. Ён перапісваў гэта чатырнаццаць разоў і кожны раз пераконваўся, што гучыць гэтак жа моцна, як і ў мінулы раз. Кожны раз, калі ён спрабаваў змякчыць тон, гэта гучала для яго легкадумна; а ён не хацеў здавацца легкадумным.
  
  Выходзь за мяне замуж, Сесили, гаварылася ў лісце. І далей тлумачылася, чаму. У ім гаварылася аб любові, разуменні, узаемадапамогі і даверы. Гэта тычылася права жанчыны на кар'еру, і таго, як ён разумеў гэта і быў гатовы паважаць. (Педант!) Гэта абышло бокам пытанне аб поўнай незалежнасці жанчын, паказаўшы, што, хоць ён сам больш за ўсё на святле верыў у гэта, гэта не змяніла б ні законаў, ні звычаяў Вялікабрытаніі.
  
  Яно займала шэсць старонак, напісаных яго дробным почыркам.
  
  Бліжэй да вечара ён адправіўся ў дом Сесили Перрин. Прайшоў тыдзень з таго часу, як выбухнула будынак клуба, і Сесили ўсе гэта час была прыкавана да ложка, за ёй заляцаўся бацька. Першыя тры дні пасцельнай рэжыму былі прызначаныя для яе здароўя і аднаўлення сіл. Апошнія чатыры былі хутчэй для яе бацькі. Стары, здавалася, адчуваў, што ў яе цяжкім выпрабаванні была якая-то яго віна, таму Сесілія засталася дома яшчэ на некалькі дзён, каб дазволіць яму патурбавацца аб ёй.
  
  Блэкбэрн і дарвен прыходзіў кожны дзень, прыціскаючы да грудзей якой-небудзь маленькі ідыёцкі падарунак, калі ўваходзіў у яе пакой. У гэты дзень ён прынёс расліна ў чыгуне і паставіў яго на падваконнік. Затым ён ветліва поболтал з Сесили на працягу двух гадзін — пазней ён не мог успомніць, аб чым яны гаварылі. Устаючы, каб сысці, ён працягнуў ёй канверт.
  
  "Прачытайце гэта на вольным часе," сказаў ён ёй, - пасля таго, як я пайду. Гэта раскажа вам, што я адчуваю. Чаму-то я баюся, што калі я паспрабую зрабіць гэта асабіста, мы отвлекемся і поссоримся, а гэта апошняе, чаго я хачу. Адкажы мне, калі будзеш гатовы. "
  
  Затым ён паціснуў ёй руку і пайшоў. Словы, якія ён меў намер дадаць, замерлі ў яго на вуснах. Ён рэпеціраваў іх, але не мог вымавіць. Ён планаваў сказаць, што гэтым лістом ён яшчэ раз прапануе ёй выйсці за яго замуж, і што, калі яна адмовіць яму на гэты раз, яму прыйдзецца перастаць прыходзіць. Бачыць яе стала б занадта балюча.
  
  Гэта было тое, што ён меў намер сказаць ёй. Але ў апошні момант у яго прапала мужнасць. Выкажам здагадку, яна скажа "не" — яна, верагодна, сказала б "не" — яна ўжо аднойчы казала "не". Ці хопіць у яго на самай справе смеласці сысці і больш не бачыць жанчыну, якую ён любіў? Верагодна, гэта быў самы мудры ўчынак, але прагучаў так канчаткова. Магчыма, калі ён застанецца тут, то калі-небудзь зробіць ёй прапанову ў трэці раз, і на гэты раз яна скажа "так".
  
  Ён пакруціў галавой, выходзячы з хаты. Ніколі б ён не паверыў, што можа так сябе паводзіць. Каханне, падумаў ён, - гэта нестабільнае, нядобрае, цалкам дэмаралізуе пачуццё.
  
  * * *
  
  Вярнуўшыся на Расэл-сквер, Марыярці прымаў госця. Барнетт даведаўся ў наведвальніках індыйскага джэнтльмена, які назваўся Сінгхам. “ Гэты дом, - казаў госць, калі Барнетт увайшоў у кабінет, “ выбух цалкам разбурыў яго?
  
  "Абсалютна", - сказаў Марыярці. “Па маіх падліках, у склепе было, па меншай меры, дзвесце фунтаў пораху. Быў адзін камін, які стаяў цалкам, ад склепа да каміннай трубы, як сярдзіты цагляны палец, які паказвае ў неба, але ўсё астатняе знікла. Абломкі клуба "Пякельнае полымя" былі знойдзены ў чвэрці мілі адсюль. "
  
  “ Колькі целаў? Паведамленні ў газетах розніліся.
  
  “ Дваццаць шэсць, у якіх яны маглі быць упэўнены.
  
  Сінгх кіўнуў. “ Прафесар Чардино верыў у мсцівага Бога. Сапраўды, цікавы выпадак.
  
  Барнетт з цікаўнасцю паглядзеў на стройнага, щеголеватого індыйскага джэнтльмена, які павярнуўся і працягнуў яму руку, калі Марыярці прадстаўляў іх. "Містэр Сінгх," патлумачыў Марыярці, - прыбыў, каб дамовіцца аб транспарціроўцы скарбы. Яно вяртаецца тым, у каго было выкрадзена — духоўна, калі не фактычна ".
  
  "А, містэр Барнетт," сказаў Сінгх, беручы яго за руку і энергічна паціскаючы яе, " прыемна пазнаёміцца з вамі. Дазвольце мне пахваліць вас за тое, як добра вы спраўляецеся са стрэсам".
  
  "Дзякуй", - сказаў Барнетт. "Я ўдзячны за любы камплімент, але які выпадак вы маеце на ўвазе?"
  
  "Інцыдэнт з пагрузкай цягніка з скарбамі", - патлумачыў Сінгх. "Ваша невялікая спроба збіць з панталыку была праведзена па-майстэрску!"
  
  "Што ж, яшчэ раз дзякуй", - сказаў Барнетт, усміхаючыся. "Ты быў там?"
  
  "Ах, так", - сказаў Сінгх. “Вы, вядома, не пазналі б мяне, апранутага ў дхоти і дзелавіта загружающего скрыні з скарбамі. Я быў усяго толькі дэкарацыяй — чорнарабочым на асле".
  
  Барнетт ткнуў у яго пальцам. “ Ты...
  
  "Сапраўды," пагадзіўся індзеец. “ Такая жыццё.
  
  Містэр Моуз з'явіўся ў дзвярах кабінета. "Містэр Шэрлак Холмс тут і хацеў бы пагаварыць з вамі", - паведаміў ён прафесару.
  
  “ Ах так, Холмс. Яго чакаюць, " сказаў Марыярці. “ Запрасіце яго.
  
  Холмс прайшоў праз дзверы да стала Марыярці, не звяртаючы ўвагі на прысутнасць каго-небудзь яшчэ ў пакоі. "Цяпер я злавіў вас, прафесар Марыярці!" - усклікнуў ён. "Прафесар злодзеяў!"
  
  Марыярці ўсміхнуўся. "Містэр Холмс," сказаў ён. “ Дазвольце мне прадставіць...
  
  “ Вашы сябры? Холмс усміхнуўся. “Я неўзабаве прадстаўлю вас суддзі - і добрым брытанскім прысяжным. Вы зайшлі занадта далёка!"
  
  "Аб чым мы гаворым?" Мякка пацікавіўся Марыярці. "Ці ёсць у вас нейкая мэта за гэтай тырадай, або проста вы з'елі што-то, што вам не падабаецца?"
  
  "Гэтая статуэтка," сказаў Холмс. “ Гэтая цацанка. Бронзавая статуэтка багіні Розумы, аднаго з мужа і жонкі Шывы. Па словах лорда Растануць, яна варта тысячы. Гэта адзін з двух ідэнтычных фрагментаў, узрост якіх перавышае тысячу гадоў. Холмс сверился з шматком паперы, які насіў з сабой. - Адзін належаў лорду Исту, а іншы - махарадже Раджастана. - Ён падняў вочы і злосна паглядзеў на Марыярці. "І як жа адно з гэтых неацэнных твораў трапіла ў вашыя рукі?" Ён усміхнуўся і скрыжаваў рукі на грудзях.
  
  "Дазвольце мне прадставіць вас," сказаў Марыярці, паказваючы на Сінгха, " Махарадже Раджастана. Ваша Высокасць, містэр Шэрлак Холмс. Трохі невежлив, але добры, салідны следчы. Калі яго магчымасці не перавышаюць яго магчымасцяў."
  
  Індзеец працягнуў руку. “ З задавальненнем, містэр Холмс, - сказаў ён. “ Я, вядома, чуў пра вас.
  
  Холмс злосна паглядзеў на Махараджу, а затым зноў на Марыярці. Ён уздыхнуў, і на яго твары з'явілася выраз пакоры. “ Я ўпэўнены, у вас ёсць якія-небудзь спосабы, каб ідэнтыфікаваць сябе? - спытаў ён Махараджу.
  
  "Ну, вядома", - пагадзіўся Махараджа, дастаючы пашпарт. “Калі ёсць якія-небудзь сумневы, то мяне ведае лорд Пиндхерст, міністр па справах імперыі яе вялікасці, а таксама яе вялікасць каралева Вікторыя. Сапраўды, я сёння абедаў з ёй".
  
  "Я ўпэўнены, што вы гэта зрабілі", - сказаў Холмс, вяртаючы дакумент Махарадже. “І я ўпэўнены, што вы падарылі статуэтку прафесара Марыярці. Я нават не буду пытацца ў вас, якую паслугу аказаў прафесар наўзамен, ваша высокасць. Рады пазнаёміцца з вамі, нягледзячы на, э-э, абставіны. Ён зноў павярнуўся да Марыярці. “У гэтым моманце ёсць пэўная непазбежнасць, прафесар. Мне трэба было гэтага чакаць, але я заўсёды быў аптымістам".
  
  "Мне шкада расчароўваць вас", - прамармытаў Марыярці.
  
  "У мяне не было магчымасці належным чынам падзякаваць вас за тое, што прыйшлі мне на дапамогу ў тым пекле", - сказаў Холмс. "Гэта было вельмі па-спартыўнаму з вашага боку".
  
  "Не думайце пра гэта", - сказаў Марыярці. “Што вы там рабілі, Холмс? Гэта было нечаканае задавальненне".
  
  "Вы ж не думаеце, што вы адзіны, хто чытае калонкі "Агонія", ці не так?" - Спытаў Холмс. “ Я — запазычыў— адну з гэтых прыгожых медалёў у каго-то, каму яна нейкі час не спатрэбіцца, пакінуў яго мірна ляжаць у кустах і ўвайшоў. Дарэчы, прафесар, гэты хлопец, Чардино, ён быў забойцам, ці не так?
  
  "Так яно і было", - пагадзіўся Марыярці.
  
  "Зразумела". Холмс на імгненне задумаўся. “Забойства нельга апраўдаць ні пры якіх абставінах, але ёсць некаторыя, якія падыходзяць бліжэй, чым іншыя. Ці ёсць што—небудзь, што мы павінны зрабіць - я маю на ўвазе, у сувязі з яго смерцю?
  
  "Я распараджаюся яму ўсталяваць надмагілле побач з магілай яго дачкі", - сказаў Марыярці. "Вы можаце ўнесці свой уклад".
  
  "Што там будзе напісана?" - Спытаў Холмс.
  
  "Я думаю, "Любіць бацька', " адказаў Марыярці.
  
  "Я падпішуся", - сказаў Холмс. "Ён, несумненна, быў такім".
  
  "Трохі навін, якімі вы, магчыма, захочаце падзяліцца са сваімі сябрамі ў Скотленд-Ярдзе", - сказаў Марыярці. "Адзін з гэтых д'яблаў Пякельнага полымя пазбег выбуху".
  
  "Так?" Сказаў Холмс.
  
  “ Так. Палкоўнік Моран бачыў, як ён выбіраўся з-пад абломкаў, і пазнаў яго, але ў мітусні ён збег.
  
  "Хто гэта быў?"
  
  “ Лорд Крэсаў Дарби. Палкоўнік Моран ведаў яго шмат гадоў таму ў Індыі.
  
  “ Плантагенет! - Ускрыкнуў Холмс.
  
  "Гэта той хлопец", - пагадзіўся Марыярці. “Палкоўнік Моран называе яго самым небяспечным чалавекам, якога ён калі-небудзь ведаў. Любіць рэзаць прастытутак. Я б параіў вам прыкласці намаганні, каб знайсці яго, інакш мы атрымаем ад яго вестку такім чынам, які нам не спадабаецца.
  
  "Я перадам паведамленне далей", - сказаў Холмс. "Што ж, бывайце, джэнтльмены". Ён насунуў на вочы капялюш на галаву і павярнуўся, каб сысці.
  
  "Прыходзь як-небудзь зноў і развлеки нас", - сказаў Марыярці. "Au revoir, Holmes."
  
  "Прашу прабачэння, сэр", сказаў містэр Моуз, калі Холмс прайшоў міма яго. "Толькі што прыбыў пасыльны з акругі з гэтым". Ён працягнуў канверт. “ Яно адрасавана містэру Барнетту.
  
  Барнетт выхапіў паперку з рук містэра Моуса. Падобна на тое— гэта, безумоўна, быў почырк Сесили. Ён разарваў яго.
  
  Толькі адно слова на шчыльнай паперы ўнутры: Так.
  
  “ Злавіце яго, хто-небудзь! - Крыкнуў Марыярці. “ Дапамажыце яму сесці на крэсла. Містэр Моуз, прынясіце брэндзі. Я думаю, небараку трэба выпіць!
  
  ІНФАРМАЦЫЯ ПРА АЎТАРА
  
  
  
  Мичаэль Курланд - аўтар больш за трыццаць кніг, але, мабыць, найбольш вядомы сваёй серыяй раманаў з прафесарам Марыярці ў галоўнай ролі. Першы том, "Пякельнае прылада", быў намінаваны на прэмію Эдгара і атрымаў выдатныя водгукі, у тым ліку ад Айзека Азімава: "Майкл Курланд зрабіў Марыярці цікавей, чым Дойл калі-небудзь рабіў Холмса". За ім рушылі ўслед "смерць ад газавага ліхтара", "Вялікая гульня", "Імператрыца Індыі" і "Хто думае ліха", апублікаваныя за больш чым трыццацігадовы перыяд.
  
  Курланд таксама добра вядомы як пісьменнік-фантаст, аўтар кніг "Дзяўчынка-аднарог", а таксама бэстсэлераў "Дзесяць маленькіх чараўнікоў" і "Даследаванне магіі", сумленных дэтэктыўных гісторый, дзеянне якіх разгортваецца ў свеце, дзе дзейнічае магія. Ён рэдагаваў некалькі анталогій пра Шэрлака Холмсе і напісаў навукова-папулярныя кнігі, такія як як раскрыць забойства: даведнік крыміналіста. Ён жыве ў Каліфорніі.
  
  ТАКСАМА ДАСТУПНА Ў TITAN BOOKS
  
  РАМАНЫ ПРАФЕСАРА МАРЫЯРЦІ
  МАЙКЛ КУРЛАНД
  
  Захапляльны і красамоўны дэтэктыўны серыял з удзелам заклятага ворага Шэрлака Холмса, прафесара Джэймса Марыярці. З дапамогай амерыканскага журналіста Бенджаміна Барнэта і яго сумна вядомай сеткі інфарматараў, злачынцаў і 'спецыялістаў' Марыярці паказвае сябе значна большым, чым проста "Напалеонам злачыннасці", якія працуюць па абодва бакі закона, але заўсёды ў сваіх уласных мэтах.
  
  Пякельнае прылада
  Смерць ад газавага ліхтара
  Вялікая гульня (ліпень 2014)
  Імператрыца Індыі (верасень 2014)
  Хто думае зло
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ПАХВАЛА РАМАНАЎ МАРЫЯРЦІ
  
  "Майкл Курланд зрабіў Марыярці цікавей, чым Дойл калі-небудзь рабіў Холмса". Айзек Азімаў
  
  “Гэтак жа паспяховы, як і яго папярэднікі, у ажыўленні Еўропы канца святла".... дзеянне разгортваецца падобна сучаснаму шпіёнскай трылеру ". Спіс кніг
  
  "Цудоўна складаны і шчодра вознаграждающий раман"... дастаткова Сюрпрызаў... Гэта не звычайная стылізацыя пад Холмса... Незвычайныя задавальнення, якія дае такое напісанне ". Publishers Weekly
  
  "Курланд піша ў стылі , які можа заслужыць хвалу толькі ад нерэгулярных работнікаў Бэйкер - стрыт... З якога б нябеснага фарпоста ён цяпер ні знаходзіўся, Конан Дойл, павінна быць, выпраменьвае сваё адабрэнне ". Кніжнае агляд Заходняга ўзбярэжжа
  
  "У свеце, які часам здаецца перапоўненым стилизациями, сапраўды прыемна знайсці аўтара з новай ідэяй, якая прадстаўлена з некаторай вынаходлівасцю". Baker Street Journal
  
  "Для чытачоў, якім падабаецца Шэрлак Холмс, і для тых, хто любіць віктарыянскі дэтэктыўныя трылеры, "Смерць пры газавым святле" - выдатны буйабес, які трэба смакаваць патроху". Кабінетны дэтэктыў
  
  "Раманы Курланда - гэта захапляльны новы погляд на свет Шэрлака Холмса". Дункан (Аклахома) Банэр
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  Спараджэнне начных кашмараў
  
  ДЖЭЙМС ЛАВГРОУВ
  
  Серыя выбухаў абрынулася на Лондан, прычыніўшы незлічоныя шкоду і выносячы жыцця. Тым часам была заўважаная дзіўна апранутая фігура, бродящая па дахах і брудных завулках сталіцы. Шэрлак Холмс лічыць, што гэты дзіўны чалавек у масцы можа быць ключом да нападаў. Ён рухаецца з незвычайнай спрытам сучаснага дамкрата на пружинистых абцасах. Ён валодае зброяй і даспехамі беспрэцэдэнтнай складанасці. Ён вядомы толькі пад імем барон Кошемар, і ён здаецца ўвасабленнем злачыннасці і подласці. Але ці так ён на самай справе, якім здаецца? Холмс і яго верны спадарожнік доктар Ватсан вось-вось адправяцца ў адно з сваіх самых дзіўных і хвалюючых прыгод.
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  Багі вайны
  
  ДЖЭЙМС ЛАВГРОУВ
  
  1913. Згушчаюцца хмары вайны. Вялікія імперыі свету змагаюцца за перавага. Еўропа ў роспачы, парахавая бочка, якая чакала іскры. Цела выяўлена на беразе ніжэй Бізуны-Хед, усяго ў мілі ад катэджа для састарэлых Шэрлака Холмса. Мясцовая паліцыя перакананая, што гэта самагубства. Ахвяра, малады чалавек, які нядаўна перажыў расчараванне ў каханні, а Бізуны-Хед сумна вядомы як месца, дзе адчайныя кідаюцца насустрач сваёй смерці. Але Холмс падазрае забойства. У ходзе расследавання яны з Уотсанам раскрываюць змова з шакавальнымі наступствамі. Падобна на тое, ёсць некаторыя людзі, якія не толькі актыўна вітаюць ідэю сусветнай вайны, але і шукаюць боскай дапамогі, каб ўвасобіць яе ў рэальнасць...
  
  
  
  ДАСТУПНА Ў ЧЭРВЕНІ 2014 ГОДА
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  Воля мёртвых
  
  ДЖОРДЖ МАН
  
  Багаты пажылы чалавек разбіўся да смерці, і яго завяшчанне нідзе не знойдзена. Трагічны няшчасны выпадак або што-то больш злавеснае? Пляменнік нябожчыка прыходзіць на Бэйкер-стрыт прасіць дапамогі Шэрлака Холмса. Ён баіцца, што без завяшчання застанецца без гроша ў кішэні, і ўсе спадчыну пяройдзе да яго стрыечнаму брату. Але як толькі Холмс і Ватсан пачынаюць сваё расследаванне, з'яўляецца таямнічы новы прэтэндэнт на спадчыну. Даказвае гэта, што стары быў забіты? Тым часам інспектар Чарльз Бейнбридж спрабуе раскрыць справу "жалезных людзей", механічных гігантаў на паравой цязе, якія здзяйсняюць дзёрзкія рабавання ювелірных вырабаў. Але як спыніць машыну, якая не адчувае болю і не мае патрэбу ў адпачынку? Яму таксама, магчыма, прыйдзецца звярнуцца да вопыту Шэрлака Холмса.
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  Скрыначка для Духаў
  
  ДЖОРДЖ МАН
  
  Лета 1915 года. Калі цэпеліны праліваюць смяротны дождж на даху Лондана, вядомыя члены грамадства пачынаюць паводзіць сябе хаатычна: член парламента кідаецца голым у Тэмзу пасля вымаўлення пранямецкай прамовы ў Палаце прадстаўнікоў; старшы ваенны саветнік прапануе здацца, перш чым скарміць сябе тыгру ў лонданскім заапарку; знакамітая суфражистка раптам адракаецца ад жаночага вызвольнага руху і кідаецца пад цягнік.
  
  
  
  ДАСТУПНА Ў ЖНІЎНІ 2014 ГОДА
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  Армія доктара Мора
  
  ГАЙ АДАМС
  
  На вуліцах Лондана знаходзяць мёртвыя цела з ранамі, якія можна растлумачыць толькі працай лютых істот, якія не з'яўляюцца выхадцамі горада. Шэрлака Холмса наведвае яго брат Майкрофт, які выдатна ведае, што цела з'яўляюцца візітнай карткай доктара Мора, вивисекциониста, які працаваў на брытанскі ўрад, ідучы па слядах Чарльза Дарвіна, да таго, як яго эксперыменты прыцягнулі негатыўнае ўвагу і праца была спыненая. Майкрофт лічыць, што эксперыменты Мора працягваюцца, і ён даручае свайму брату высачыць вучонага-махляра, перш чым сітуацыя абвострыцца яшчэ больш.
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  Дыханне Бога
  
  ГАЙ АДАМС
  
  У снезе знойдзена раздушанае да смерці цела. Паблізу ад яго няма слядоў, як быццам чалавека забіў сам паветра. Гэта першае з серыі нападаў, у выніку якіх была забітая жменька самых вядомых лонданскіх акультыстаў. Расследуючы гэтую справу, Шэрлак Холмс і доктар Ватсан адпраўляюцца ў Шатландыю, каб сустрэцца з адзіным чалавекам, які, як ім сказалі, можа дапамагчы: Алістера Кроўлі. Па меры таго як цёмныя сілы атачаюць іх, рацыяналістычным перакананні Холмса пачынаюць падвяргацца сумневу. Неверагодныя і бязбожнікі ідуць па іх следзе, збіраючы групу самых вопытных акультных розумаў у краіне: доктара Джона Сайленса, так званага "Доктара-экстрасэнса"; даследчыка звышнатуральнага Томаса Карнакки; эксперта па рунам і демонолога Джуліяна Карсвелла.
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ПРАФЕСАР Марыярці
  Сабака Д ' Эрбервиллей
  
  КІМ НЬЮМАН
  
  Уявіце сабе перакручаных злых двайнят Холмса і Ватсана, і вы атрымаеце небяспечны дуэт прафесара Джэймса Марыярці — падступнага, змееподобного, неверагодна разумнага, жахліва непрадказальнага — і палкоўніка Себасцьяна 'Башера' Марана — жорсткага, неполиткорректного, распуснае. Разам яны кіруюць лонданскай злачыннасцю, валодаючы як паліцыяй, так і злачынцамі.
  
  Універсальны магазін для ўсяго незаконнага, ад забойстваў да высакакласных рабаванняў, Марыярці і Моран прымаюць паток гнюсных наведвальнікаў у сваіх пакоях на Кондуит-стрыт, ад хрысціянскіх фанатыкаў Амерыканскага Захаду да крыважэрных Сі Фан і парыжскіх вампіраў, а таксама нейкай міс Ірэн Адлер...
  
  “Гэта дасціпныя, часта вясёлыя рэчы. Аўтар адлюстроўвае непрыстойную адваротны бок цывілізаванага свету Холмса, высмейвае "запрошаных зорак' з сучасных раманаў і ўрываецца на тэрыторыю больш залімітавую, чым нават адважваўся Конан Дойл ". Файнэншл Таймс
  
  "[A] Разумная, вясёлая сумесь цэлага шэрагу літаратурных крыніц... Гэта экстравагантна жудаснае, гатычную і гратэскнае твор". The Independent
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"