Доступно в видавництвах Майкла Курланда і Titan Books
РОМАНИ ПРОФЕСОРА МОРІАРТІ
Пекельний пристрій
Смерть від газового ліхтаря
Велика Гра
Імператриця Індії
, Мислить Зло
СМЕРТЬ ПРИ ГАЗОВОМУ СВІТЛІ
Друковане видання ISBN: 9781783293285
Електронне видання книги ISBN: 9781783293292
Опубліковано видавництвом Titan Books,
підрозділом Titan Publishing Group Ltd,
Саутуорк-стріт, 144, London SE1 0UP
Перше видання: травень 2014 р.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Це художній твір. Імена, персонажі, місця і події або є продуктом уяви автора або використовуються вымышленно, і будь-яке подібність з реальними людьми, живими чи мертвими, комерційними установами, подіями або локаціями є цілком випадковим. Видавець не має жодного контролю і не несе ніякої відповідальності за авторські або сторонні веб-сайти або їх зміст.
Авторське право No 1982, 2014 автор: Майкл Курланд. Всі права захищені.
Жодна частина цієї публікації не може бути відтворена, збережена в пошуковій системі або передана в будь-якій формі чи будь-якими засобами без попередньої письмової згоди видавця, а також іншим чином поширена у будь-якому палітурці чи обкладинці, відмінної від тієї, в якій вона опублікована, і без накладення аналогічних умов на наступного покупця.
Запис в каталозі CIP для цього видання доступна в Британській бібліотеці.
Чи сподобалась вам ця книга? Ми будемо раді почути відгуки наших читачів.
Будь ласка, напишіть нам за адресою: readerfeedback@titanemail.com
Щоб отримувати попередню інформацію, новини, конкурси та ексклюзивні пропозиції онлайн, будь ласка, підпишіться на розсилку Titan на нашому веб-сайті:
TITANBOOKS.COM
Тепер подумайте про час
Коли підкрадається гомін і вдивляється темрява
Наповнює широкий посудину Всесвіту.
Від табору до табору, крізь смердюче черево ночі...
ВІЛЬЯМ ШЕКСПІР
ПРОЛОГ
Коли я дивлюся на життя, все це обман.
ДЖОН ДРАЙДЕН
високий, кремезний чоловік у сірому сюртуку повільно йшов між двома рядами надгробків. Він не дивився ані вліво, ані вправо, а втупився на щось перед собою, чого не міг бачити літній чоловік, що йшов поруч з ним. Вони зупинилися біля нещодавно виритої могили, ще не покритим дерном, і високий чоловік присів навпочіпки і поклав долоні плиском на голу землю.
"Ось воно", - сказав він, переводячи відсутній погляд на свою супутницю. "От де вона лежить".
"Я подбаю про це, звичайно", - сказав старий, примружившись, щоб розгледіти номер на розфарбованої дошці, що позначав місце, де буде стояти надгробок. “ Як ніби вона була моєю власною дочкою. Чесне слово.
"Квіти?"
“ Кожен день. Чесне слово.
"Вона любить квіти". Високий чоловік встав і повернувся до свого супутника. "Я зустріну тебе біля воріт", - сказав він.
Старий секунду пильно дивився на нього, а потім сказав "Звичайно" і пішов.
Чоловік у сюртуку знову повернувся до голої землі. "Я тут", - сказав він.
День був похмурий, і туман був щільним. Той світ, який ще залишався, з радістю розвіявся перед наступаючими сутінками.
"Я знайшов для тебе ще одне", - прошепотів він. “Ще одна смерть за твою смерть. Ще одне горло за лезо. Це не допомагає. Бог свідок, це не допомагає. Бог знає— " Обличчя чоловіка спотворилося. “ Боже! — Боже! Він впав на коліна, його руки, стиснуті в два кулака, були у нього перед очима. “ Коли-небудь я стану перед Богом, який зробив те, що сталося з тобою, частиною Свого безсмертного плану, і тоді— і тоді...
Він встав і повільно розтиснув кулаки. Там, де нігті вп'ялися в долоні, утворилися напівкола крові. "Але до тих пір люди," прошепотів він, " богоподібні люди. Один за іншим вони попадають, як очерет, під мстивим вітром. І я - цей вітер".
Він простягнув руку, і в його пальцях опинився букет квітів, який він обережно опустив на вологу землю. Поряд з букетом він поклав маленький золотий амулет з хитромудрим малюнком. "Ось ще один", - сказав він. “Від останнього. Останній вбивця. Останній, хто помер перед вітром. Це знак, по якому ми їх дізнаємося, ти і я. Мітка Каїна. Пекельна мітка проклятих."
Знову вставши, він обтрусив штани. "Я люблю тебе, Енні," прошепотів він голій землі. “ Я роблю це не для тебе; я знаю, ти б не попросила про це, про вбивство. Я роблю це не для себе; я завжди був м'якою людиною, і мені від цього не легше. Я не люблю кров, момент страху. Але це все, що я можу зробити. Я не можу зупинитися. Я став вітром, і вони всі помруть".
Він повернувся і повільно пішов геть.
ОДИН
НІЧ І ТУМАН
Там були Двері, до якої я не знайшов Ключа
Там була Завіса, за якою я не міг бачити.
ЕДВАРД ФІТЦДЖЕРАЛЬД
Tбільшу частину березня 1887 року лондонський сіті був покритий густим, майже відчутним туманом, який насувався з Північного моря. Це охолоджував плоть, послаблювало дух і гнітило душу. Вдень він майже затуляв сонце, а вночі - зірки, місяць, вуличні ліхтарі і уми людей. У цьому тумані, вночі, були зроблені речі, які краще було б не доводити до кінця.
Рано вранці у вівторок, восьмого березня, місто оповив туман; вологий дискомфорт, поглинає світло і приглушавший звуки. Констебль поліції Вільям Альбертс здійснював свій обхід рівним, розміреним кроком, захищений від огортає туман своєї товстої синьою шинеллю і Величчю Закону. Уривчасте відлуння його кроків звучало різко і голосно, на порожній вулиці, коли він звернув з Кенсінгтон-Гір на Риджентс-Гейт і флегматично покрокував повз ряд величних маєтків.
П. К. Альбертс зупинився і схилив голову набік. Десь у тумані попереду нього пролунав — що?— якийсь ковзний, шарудить звук, який він не міг ідентифікувати. Можливо, звук, видаваний кимось, намагаються безшумно пересуватися в ночі, але видається расшатавшимся каменем мостовий.
Він почекав, поки шум повториться, повернувшись обличчям туди, звідки, на його думку, він долинав, і напружуючи зір, щоб пронизати чорну, оповиту туманом ніч.
Там! Тепер вже далі — невже це знову він? Приглушений звук; може бути, хто-то намагається прослизнути повз нього в темряві? Шарудить звук; може бути, щури? Щури водилися навіть на Риджентс-Гейт. Навіть у підвалах дворянських особняків час від часу влаштовували щурячі гнізда. П. К. Альбертс здригнувся. Він не любив щурів.
Але ось — інший звук! На цей раз кроки, гарні, чесні британські кроки, топающие з-за рогу Кенсінгтон-Гір і наближаються до того місця, де стояв констебль Альбертс.
З туману з'явився огрядний чоловік у куртці "Макфарлейн", застебнутій до підборіддя, і темно-сірому казанку, надвинутом на очі. Сірий шарф ручної в'язки приховував більшу частину його обличчя, залишаючи видимими тільки широко посаджені карі очі і натяк на те, що, ймовірно, було великим носом. На секунду чоловік здригнувся, побачивши стоїть там констебля Альбертса, потім кивнув, дізнавшись форму. “ Добрий вечір, констебль.
“ Добрий вечір, сер. Альбертс доторкнувся кінчиком вказівного пальця до полів свого шолома. “ Трохи запізно, чи не так, сер?
"Так воно і є", - погодився чоловік, роблячи паузу, щоб заглянути Альбертсу в обличчя. “Я вас не пригадую, констебль. Ви новачок в цій ділянці, не так?"
"Так, сер", - зізнався Альбертс. “П. К. Альбертс, сер. Ви живете десь поблизу, сер?"