Тертлдав Гаррі : другие произведения.

Соў у Афіны

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Соў у Афіны
  
  Х. Н . Туртелтауб - псеўданім Гары Тертледава
  ЗАПІСКА АБ ВАГАХ, МЕРАХ І ГРОШАХ
  
  Я, як мог, выкарыстаў у гэтым рамане вагі, меры і манеты, якімі мае персанажы карысталіся б і з якімі сутыкаліся ў сваім падарожжы. Вось некаторыя прыблізныя эквіваленты (дакладныя значэння вар'іраваліся б ад горада да горада, што яшчэ больш ўскладняла сітуацыю):
  
  
  1 лічба = 3/4 цалі
  
  4 лічбы = 1 далонь
  
  6 далоняў = 1 локаць
  
  1 локаць = 1 1/2 фута
  
  1 плетрон = 100 футаў
  
  1 стадыён = 600 футаў
  
  
  12 халкой = 1 оболос
  
  6 оболоев = 1 драхма
  
  100 драхмай = 1 міна
  
  (каля 1 фунта срэбра)
  
  60 мін = 1 талент
  
  
  Як ужо адзначалася, усе яны прыблізныя. Для ацэнкі таго, наколькі шырока яны маглі вар'іравацца, талент у Афінах складаў каля 57 фунтаў, у той час як у Айгине, менш чым у трыццаці мілях адсюль, - каля 83 фунтаў.
  1
  
  З мужчынскага туалета андрон-асобы, якія могуць, сын Филодема, назіраў, як дождж барабаніць па двары дома яго бацькі. Яна капала з чырвонай чарапіцы на краі карніза. Кроплі пакінулі невялікія баразёнкі ў бруду; гэта быў самы моцны дождж, які Роўдс калі-небудзь бачыў, і больш моцны, чым звычайна для гэтак позняй зімы. Вясна - сезон паруснага спорту - хутка наступіць, але нябёсы, здавалася, пра гэта не ведалі.
  
  Нібы звер у клетцы, асобы, якія могуць разгойдваўся ўзад-наперад на сваім зэдліку. "Я хачу з'ехаць", - сказаў ён свайму стрыечнаму брату. "Я хачу быць на вуліцы і рабіць што-небудзь". Гэта быў прыгожы мужчына гадоў пад трыццаць, мускулісты і добра складзены, хоць і трохі ніжэй сярэдняга росту, з чыста паголеным тварам у стылі Аляксандра Македонскага.
  
  Яго стрыечны брат схіліў галаву ў знак згоды. Хоць Аляксандр быў мёртвы шаснаццаць гадоў, Соклей, сын Лісістрата, насіў густую, даволі калматую бараду. Ён быў на некалькі месяцаў старэй Менедема і вышэй яго на далонь і пару пальцаў. Аднак Соклей быў невысокага росту і, дзякуючы сваім сарамлівым манерам, звычайна ішоў прыкладу Менедема. Асобы, якія могуць мог быць вельмі многім, але наўрад ці калі-небудзь сарамлівым.
  
  "Я б таксама хацеў, каб усё праяснілася", - сказаў Соклей. "Калі мы прыедзем у Афіны досыць рана, то зможам паглядзець спектаклі ў "Вялікі Дионисии"". Як і асобы, якія могуць, ён вырас, кажучы па-грэцку з радоскі дорическим акцэнтам. Але ён вывучаў філасофію ў Ликейоне ў Афінах; як і ў многіх адукаваных элінаў, у гэтыя дні яго акцэнт набыў моцны аттический адценне. "Трагедыі, сатырычныя п'есы, камедыі ..." Ён з сумам уздыхнуў.
  
  "Камедыі ў нашы дні - штука небагатая", - сказаў асобы, якія могуць. "Дайце мне Арыстафана ў любы час".
  
  Соклей абцягнуў свой хітон спераду, нібы размахваючы велізарным фалас, які насіў камічны акцёр. "Многія з гэтых жартаў надакучылі за сто гадоў, якія прайшлі з тых часоў, як іх распавёў Арыстафана", - сказаў ён.
  
  "Тады чаму новыя паэты не могуць прыдумаць нічога лепей?"
  
  - Запярэчыў асобы, якія могуць; гэта быў стары спрэчка паміж імі.
  
  "Я думаю, яны могуць", - сказаў Соклей. "Менандр, напрыклад, у любы дзень можа параўнацца з тваім каштоўным Аристофаном".
  
  "О, глупства", - заявіў асобы, якія могуць. "Старыя п'есы - лепшыя".
  
  "Можа быць, Менандр надзене новае сукенка ў "Дионисии", - сказаў Соклей. “ Тады ўбачыш.
  
  “ Што бачыш? 'Спытаў бацька Менедема, падыходзячы да іх ззаду.
  
  "Прывітанне, дзядзька Филодем," сказаў Соклей. “ Як у цябе справы сёння?
  
  "Не так ужо дрэнна, дзякуй", - адказаў Филодем. Яму было бліжэй да шасцідзесяці, чым да пяцідзесяці, у барадзе і валасах серебрилась сівізна, але ён усё яшчэ трымаўся прама - дапамаглі практыкаванні ў гимнасионе. І ён захаваў вялікую частку сваіх зубоў, што дазваляла яму гаварыць як больш маладому чалавеку.
  
  "Калі мы дабяромся да Афін своечасова да "Вялікай Дионисии", асобы, якія могуць, магчыма, ўбачыць, які цудоўны комік Менандр", - сказаў Соклей.
  
  "Ах". Голас Филодемоса абвясціў шэрае неба і мокры двор. “Ніхто нікуды не сыдзе, пакуль такое надвор'е. Выйшлі ў мора з-за аблокаў, туману і яшчэ бог ведае чаго, а вы напрашиваетесь на крушэнне свайго карабля.
  
  "Хутка павінна праясніцца, бацька," сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Я сумняваюся ў гэтым", - адказаў Филодем.
  
  Асобы, якія могуць ўздыхнуў. Калі б ён сказаў, што чакае, што дрэннае надвор'е працягнецца доўга, ён быў упэўнены, што бацька і ў гэтым яму б запярэчыў. Яны ніколі не ладзілі. Асобы, якія могуць лічыў свайго бацьку упартым старым тупы. Филодем, са свайго боку, быў перакананы, што асобы, якія могуць быў неўтаймаваным юнцом, які нічога не паважаў. Часам здавалася, што кожны з іх поўны рашучасці даказаць правату іншага.
  
  У Филодема была і іншая важкая прычына не ладзіць з Менедемом. На шчасце, ён не ведаў, што яна ў яго была. Асобы, якія могуць быў поўны рашучасці ніколі гэтага не даведацца.
  
  Соклей сказаў: "Незалежна ад таго, дабяромся мы ў Афіны своечасова да "Дионисии", менавіта туды мы павінны даставіць "Афрадыту " у гэтым годзе".
  
  “О, так. Я згодны", - сказаў Филодем. "Менавіта там вы атрымаеце лепшыя цэны на тавары, якія прывезлі з Фінікіі ў мінулым сезоне".
  
  О, так. Я згодны. Гэтыя словы кіслым рэхам адгукнуліся ў галаве Менедема. Яго бацька ніколі б так хутка не пагадзіўся з ім, а калі б і пагадзіўся. Але Филодем даў свайму пляменніку адабрэнне, якога не даў свайму сыну. З двух маладых людзей Соклей звычайна быў асцярожны і разважлівы. Той, хто сумны, падумаў асобы, якія могуць. Гэта было не зусім справядліва. Ён ведаў гэта. Думка ўсё роўна сфармавалася.
  
  - Ты так імкнешся вярнуцца ў Афіны дзеля сваіх сяброў-філосафаў, як і дзеля гандлю, - хітра сказаў ён.
  
  Яго стрыечны брат нават не спрабаваў адмаўляць гэта, што сапсавала ўдар. Соклей проста схіліў галаву ў знак згоды і сказаў: "Вядома, я рады".
  
  “А як наконт цябе? Чаму ты так імкнешся трапіць у Афіны?" Спытаў яго бацька Менедема. Ён сам адказаў на сваё пытанне: “Ты гарыш жаданнем з-за ўсіх тамтэйшых распутниц, вось чаму - усіх нудных, няверных жонак, якія не клапоцяцца ні пра сваіх мужоў, ні пра тое, каб рабіць тое, што належыць. У любы дзень ты хутчэй поохотишься на парасят, чым на зайцаў ". З саркастычным задавальненнем ён выкарыстаў сленгавае абазначэнне жаночай пахвіны, пазбаўленай валасоў.
  
  Асобы, якія могуць ветліва ўсміхнуўся ў адказ. "Пранізваць іх дзідай весялей". Гэта таксама быў слэнг, відавочнага роду.
  
  Соклей фыркнуў. Филодем закаціў вочы. Ён сказаў: "Жартуй колькі хочаш пра адюльтере цяпер, але гэта даставіла цябе больш непрыемнасцяў, чым каму-небудзь іншаму, з таго часу, як Парыс збег з Аленай".
  
  Гэта было несправядліва. Бацька Менедема, несумненна, ведаў, што гэта несправядліва. Але ў гэтым было дастаткова праўды, каб абразіць. У Менедема сапраўды было хобі спакушаць чужых жонак, і з-за гэтага ў яго былі непрыемнасці. Спрабуючы прадухіліць далейшыя вастрыні Филодема, ён сказаў: "Ну, мы не будзем спыняцца ў Галикарнасе па шляху ў Афіны".
  
  У Галикарнасе быў муж, які забіў бы яго, ледзь убачыўшы, - які ледзь не забіў яго некалькі гадоў таму. Асобы, якія могуць спадзяваўся, што гэты хлопец загінуў, калі Пталямей аблажыў горад пару гадоў таму. Ён хацеў, каб горад паў і быў разрабаваны, але не тут-то было. Старэйшы сын Антыгона, Деметры, хутка перакінуў войска з паўднёва-усходу і змяніў яе.
  
  Филодем, несумненна, згадаў бы Галікарнаса, калі б не зрабіў гэтага. Нягледзячы на гэта, яго бацька ўхапіўся за гэта: "Жудасна, калі наша фірма не можа весці бізнес у полісе з-за таго, што ты абразіў жонку аднаго з бачных грамадзян".
  
  "Клянуся Зеўсам, яна не была разгневана", - сказаў асобы, якія могуць. “Яна атрымлівала асалоду ад кожнай хвілінай гэтага. З іншага боку, яе муж ..."
  
  "Няма сэнсу сварыцца з-за гэтага цяпер". Соклей зрабіў усё магчымае, каб памірыцца. “Мы не можам гэтага змяніць. Усё скончана. Гэта зроблена. Ні адзін чалавек не можа ўвайсці ў адну і тую ж раку двойчы.
  
  Гэта быў філасофскі лозунг; асобы, якія могуць ведаў гэта, нават калі ў яго было менш адукацыі, чым у яго стрыечнага брата. Калі Филодем і ведаў, то яму было ўсё роўна. "Я хачу, каб утрымаць яго ад таго, каб ён зноў скокнуў у гэтую раку пералюбы", - сказаў ён. Затым ён паказаў на Соклея. "І ты таксама, уласна кажучы".
  
  Соклей паморшчыўся. Мінулым летам у Юдэі ён пераспаў з жонкай карчмара. Цяпер ён быў вымазан дзёгцем той жа пэндзлем, што і асобы, якія могуць, - і бацька Менедема не саромеўся выкарыстоўваць гэтую пэндзаль, каб вымаляваць яго ў чорны колер. "Сэр, з гэтым таксама скончана", - сказаў Соклей.
  
  "Што гэта значыць?" Спытаў Филодем. “Што ты больш не будзеш гэтага рабіць? Я спадзяюся, што гэта так, ў імя багоў".
  
  "Я таксама спадзяюся", - сказаў Соклей. Ён атрымліваў асалоду ад сваёй маленькай вылазкай у адюльтер значна менш, чым асобы, якія могуць атрымліваў асалоду ад сваімі інтрыжкі. “Я спадзяюся на гэта, але хто можа ведаць напэўна? Будучыня - гэта кніга, якая яшчэ не разгорнута".
  
  Филодем натапырыўся. Ён хацеў абяцанняў, а не ваганняў. Аднак, перш чым ён паспеў што-небудзь сказаць, хто-то пастукаў у дзверы. Хатні раб паспяшаўся паглядзець, хто гэта. Імгненне праз мужчына вярнуўся да андрону і звярнуўся да Филодему: "Гэта твой сябар Ксантос, спадар".
  
  Соклей ускочыў з зэдліка, на якім сядзеў. "Ну, мне лепш вярнуцца ў дом майго бацькі", - сказаў ён. Ксантос быў сумленным, шчырым і прыязным - і смяротна сумным чалавекам, ніколі не употреблявшим ні слова, калі патрабавалася гаворка.
  
  "Прывядзі яго сюды, Бриаксис," сказаў Филодем. “ Адвядзі яго далей ад дажджу і прынясі віна. Ты застанешся і пагаворыш з ім, не так, сынок? Ён павярнуўся да Менедему з маленнем у вачах.
  
  “ Ты маеш на ўвазе, застацца і выслухаць яго? - Спытаў асобы, якія могуць, калі раб - і Соклей - накіраваліся да дзвярэй. Цяпер у яго быў шанец адпомсціць бацьку за тое, што той прыдзіраўся да яго з-за яго звычак, - быў і скарыстаўся ім. “Не, дзякуй, сэр. У мяне ёсць сякія-такія справы, якія мне трэба зрабіць наверсе, і, баюся, яны не затрымаюцца. Я ўпэўнены, што Ксантосу будзе што сказаць вельмі шмат - вельмі шмат цікавага. Бывай."
  
  Ён выйшаў з мужчынскі пакоі, калі Бриаксис падвёў да яе Ксантоса. Іншы гандляр, поўны і сівавалосы, памахаў яму рукой. Ён памахаў у адказ - і працягнуў ісці да драўлянай лесвіцы, якая дазволіла б яму збегчы. Ззаду сябе ён пачуў, як Ксантос прамармытаў прывітанне свайму бацьку і адважна ветлівы адказ Филодемоса. Пасмейваючыся, асобы, якія могуць працягнуў падымацца па лесвіцы.
  
  За зачыненымі дзвярыма жаночых пакояў другая жонка яго бацькі і рабыня ткалі тканіна з воўны. Рама ткацкага станка рыпала і дребезжала, пакуль Баукис працаваў. Менедему заўсёды здавалася немагчымым думаць аб ёй як аб сваёй мачыхі. Як ён мог, калі яна была на дзесяць ці адзінаццаць гадоў маладзейшы за яго?
  
  Яна што-то сказала рабыні, якая адказала. Закрытая дзверы приглушала гукі, так што асобы, якія могуць мог чуць галасы, але не словы. Абедзве жанчыны засмяяліся. Менедему стала цікава, якія жаночыя плёткі так забавілі іх.
  
  Ён прайшоў у свой пакой. У ёй стаялі ложак, зэдлік і камода. У дадзены момант, калі аканіцы былі зачыненыя з-за дажджу, тут было цёмна, змрочна і панура. Менедему было ўсё роўна. Усё, што заўгодна, уключаючы маркотную, змрочную пакой, было лепш, чым заставацца ў андроне і слухаць, як Ксантос рэпеціруе гаворка, якую ён збіраўся вымавіць на Асамблеі, або, што яшчэ горш, паўтарае гаворка, якую ён ужо вымавіў там.
  
  Праз некаторы час знізу пачуліся нарастальныя і спадаюць інтанацыі даволі казкі барытона Ксантоса. Асобы, якія могуць усміхнуўся пра сябе. Вядома ж, адзін яго бацькі быў у поўным разгары рытарычных разваг. Асобы, якія могуць задаваўся пытаннем, як доўга яго бацьку прыйдзецца трываць гэтае трызненне. Ксантос мог працягваць на працягу пары гадзін, не заўважаючы, што прымушае людзей вакол сябе жадаць смерці, ці ён быў мёртвы, або ўсе былі мёртвыя.
  
  Замест таго, каб памерці, асобы, якія могуць заснуў. Калі ён прачнуўся, Ксантос ўсё яшчэ працягваў дзейнічаць. Асобы, якія могуць пазяхнуў, пацягнуўся і ціха хіхікнуў. Филодем не мог параўнацца з ім у гэтым, як бы моцна яму гэтага ні хацелася. Калі б ён захроп і ўпаў са свайго зэдліка там, у андроне, Ксантос мог бы заўважыць. З іншага боку, ён мог быць настолькі захоплены ўласным красамоўствам, што не зрабіў гэтага. Тым не менш, ветлівы чалавек не стаў бы рызыкаваць.
  
  І Филодем быў ветлівы, асабліва з усімі, акрамя свайго сына. Асобы, якія могуць зноў усміхнуўся. Цяпер яго бацька расплачваўся за свае добрыя манеры.
  
  
  Калі Соклей устаў з ложка і адчыніў аканіцы, ён заміргаў ад радаснага здзіўлення. Учорашнія дажджавыя хмары рассеяліся. Неба было бліскучым, аксаміціста-цёмна-сінім, пераходзячым на ўсходзе ў ружовы. Што-то праляцела над галавой: мяркуючы па яго імклівай траекторыі ў паветры, верагодна, лятучая мыш вярталася туды, дзе яна хавалася ў светлы час сутак.
  
  Соклей вярнуўся да сваёй ложка і выцягнуў з-пад яе начны гаршчок. Пасля таго, як ён скарыстаўся чыгуном, ён выкінуў яго ў акно на вуліцу ўнізе. У такі ранні час дня яму не трэба было турбавацца аб тым, што ён забрызгает мінакоў яго змесцівам. Ён зноў засунуў гаршчок пад ложак, надзеў хітон і спусціўся ўніз паснедаць.
  
  Яго бацька ўжо сядзеў у двары з лустай хлеба, талеркай аліўкавага алею, у якое мачалі хлеб, і чарай неразведзенага віна. "Добры дзень, сынок", - сказаў Лисистрат. Ён быў малодшым братам Филодема і значна больш рахманым, чым бацька Менедема. "Як ты сёння?"
  
  "Нядрэнна, дзякуй," адказаў Соклей. “ Ты сам?
  
  "Цярпіма, памяркоўна", - сказаў яго бацька. "У мяне баляць косці, калі я ўстаю раніцай, але гэта ад таго, што я жыву так доўга". Ён усміхнуўся. “ Калі б мяне не было ў жывых, думаю, у мяне бы наогул нічога не балела.
  
  "Ну, няма", - сказаў Соклей. Ён пайшоў на кухню і вярнуўся з сняданкам, такім жа, як у яго бацькі. Ён як раз садзіўся побач з Лисистратом, калі дзяўчына-рабыня, пазяхаючы, выйшла са сваёй маленькай пакоі. "Прывітанне, Трайсса".
  
  "Вітаю цябе, малады спадар", - адказала яна па-грэцку з акцэнтам. Як і вынікала з яе імя, яна была родам з Фракіі. Яна была рудавалосай і курносой, на некалькі гадоў маладзейшы за самага Соклея. Яна зноў пазяхнула, затым пайшла прыгатаваць сабе сняданак. Лисистрат не быў рабовладельцем, які адмяраў рацыён сваім рабам да апошняга ячменнага зярнятка. Трайсса ела прыкладна той жа, што елі ён і яго сын.
  
  Соклей і Лисистрат абодва прасачылі за ёй поглядам. Лисистрат заўсёды здавольваўся тым, што назіраў за ёй: мужчына, які спаў з рабыняй ва ўласным доме, напрошваецца на непрыемнасці са сваёй жонкай. Соклей час ад часу прыводзіў яе да сябе ў пакой. Калі б яна выяўляла хоць нейкія прыкметы таго, што атрымлівае асалоду ад яго ўвагай, а не проста трывае яго, як належыць рабыні, ён бы займаўся з ёй сэксам часцей.
  
  Першыя прамяні сонца закранулі чарапіцы даху. Заспявалі некалькі птушак. Пазней, па вяртанні з поўдня, на Радос прыляціць яшчэ больш. - Цікава, - сказаў Лисистрат, - як доўга пратрымаецца такое надвор'е. Калі яна будзе добрай, вы неўзабаве зможаце выйсці ў моры.
  
  "Я спадзяюся на гэта!" Соклей усклікнуў. Думка аб плаванні ў Афіны так усхвалявала яго, што ён ледзь заўважыў, як Трайсса выйшла з кухні з хлебам і віном.
  
  Яго бацька ўсміхнуўся. "Афіны - твая каханая, гэта дакладна".
  
  "Я ніколі не казаў інакш", - адказаў Соклей. Ён засмяяўся, у асноўным над сабой. “Я б не змог, ці не так? - ва ўсякім выпадку, калі б хацеў сказаць праўду".
  
  "Мне было шкада, што прыйшлося так хутка прывезці цябе дадому з Ликейона", - сказаў Лисистрат. “ Аднак нам патрэбен быў добры тойхаркхос, а ты адзіны ў сям'і, у каго лепш за ўсіх разбіраешся ў лічбах.
  
  "Не, гэта асобы, якія могуць, ці ты кажаш не пра жанчын?" Соклей нявінна спытаў.
  
  Яго бацька закаціў вочы. “Ты ведаеш, што гэта не так. І ты таксама ведаеш, што я маю рацыю".
  
  Соклей з уздыхам апусціў галаву. Ён быў адзіным, хто лепш за ўсё падыходзіў для адсочвання грузу, які перавозіцца караблём, і таго, колькі грошай дастаўляла оболосу кожная рэч. Ён сапраўды ведаў гэта. Да таго ж ён умеў добра гандлявацца, хоць яго стрыечны брат мог бы быць яшчэ лепш.
  
  І ўсё ж... Ён зноў уздыхнуў. І ўсё ж яму хацелася працягнуць вучобу ў Афінах. Некаторым мужчынам пашанцавала - і яны былі дастаткова багатыя, - каб усё сваё жыццё імкнуцца да любові да мудрасці. Ён такім не быў. Яму прыйшлося вярнуцца на Радос, каб дапамагчы сваёй сям'і і пракласці свой уласны шлях у гэтым свеце. Хоць з таго сумнага дня прайшло пяць гадоў, ён усё яшчэ адчуваў сябе так, нібы вырваў сваё сэрца і пакінуў яго ззаду, калі адплываў з Пейрея.
  
  Большая частка яго ўсё яшчэ прагнула вярнуцца. Астатняе... Для астатняга было занадта позна. Ён працытаваў Гераклитоса напярэдадні ў доме дзядзькі Филодемоса. Ионийский філосаф, несумненна, меў рацыю: нельга ўвайсці ў адну і тую ж раку двойчы. Калі вы вяртаецеся назад, гэта ўжо не тая рака.
  
  І я таксама ўжо не той, падумаў Соклей. Веданне само па сабе ўсё яшчэ мела для яго значэнне. Гэта мела вельмі вялікае значэнне; ён спадзяваўся, што так будзе да канца яго жыцця. Аднойчы ён захацеў напісаць гісторыю свайго часу, якая магла б супернічаць з гісторыяй Герадота і Фукидида. Але ён быў больш практычным, больш трезвомыслящим, чым плача, нязграбны малады чалавек, які так неахвотна вярнуўся на Радос, калі яго выклікаў Лисистрат. Апошнія некалькі гадоў ён меў справу з гандлёвымі таварамі і грашыма, і яны непазбежна наклалі свой адбітак на тое, як працаваў яго розум.
  
  Ён сказаў: “Ведаеш, бацька, нейкая частка мяне баіцца вяртання ў Афіны? Я ніколі б не падумаў пра гэта".
  
  "Я магу зразумець чаму", - адказаў Лисистрат. “Калі ты ў маладосці вельмі моцна любіў гетеру, ці сапраўды ты хочаш убачыць яе зноў праз дваццаць гадоў?" Ты хочаш даведацца, што яна растолстела, пасівела і страціла пярэдні зуб? Ці Не лепш табе ўспомніць тую прыгажуню, якую ты ведаў калі-то даўно?"
  
  "Менавіта так", - пагадзіўся Соклей. “Менавіта так. Як Афіны могуць адпавядаць таму, якой я яе памятаю?"
  
  "Хутчэй за ўсё, яна гэтага не зробіць", - сказаў яго бацька. “Але горад у гэтым не вінаваты. Гарады звычайна не мяняюцца так моцна, па меншай меры, за некалькі гадоў. Мяняюцца людзі".
  
  "Так, я думаў аб тым жа". Соклей не думаў, што змены, якія ён убачыў у сабе, абавязкова былі да лепшага, але не бачыў сэнсу згадваць пра гэта Лисистрату. Ён баяўся, што бацька не пагадзіўся б з ім.
  
  У двор выпорхнул верабей. Соклей кінуў яму лустачку хлеба. Маленькая птушачка падскочыла, схіліла галаву набок, разглядаючы кавалачак, а затым дзеўбанула яго. Задаволеная, яна схапіла яго і паляцела.
  
  "Табе варта было б яшчэ наліць да гэтага крыху віна", - сказаў Лисистратос з весялосцю ў голасе.
  
  "Пастаў крыху віна для чаго?" - Спытала маці Соклея, выйшаўшы на двор.
  
  "О, добры дзень, Тимократ", - сказаў Лисистрат. "Соклей даў вераб'ю трохі крошак на сняданак, і я казаў, што яму таксама трэба было падаць віно".
  
  "Магчыма, ён не змог бы ляцець прама, калі б гэта было так", - сказала Тимократ. Ёй было крыху за сорак, у яе каштанавых валасах пачала прабівацца сівізна. Усміхнуўшыся Соклею, яна сказала: "Табе заўсёды падабалася карміць птушак".
  
  "Ну, чаму б і не, мама?"
  
  "Наогул без прычыны", - сказала яна, накіроўваючыся на кухню. "Проста пацешна, што ты не моцна змяніўся за гэтыя гады".
  
  "Аб". Гэта прымусіла Соклея пачасаць патыліцу. Тут ён думаў, што стаў іншым чалавекам, не такім, як той, што пакінуў Афіны, і яго маці ўсё яшчэ бачыла ў ім таго ж маленькага хлопчыка, які гуляў у гэтым двары, калі быў жывы Аляксандр Македонскай. Хто з іх меў рацыю?
  
  Тимократ таксама прынесла хлеб і віно. Усміхнуўшыся сыну і мужу, яна аднесла свой сняданак наверх, каб паесці ў жаночай палове. Эринну, малодшую сястру Соклея, заўсёды раздражнялі абмежаванні, якія элінскі звычай накладаў на рэспектабельных жанчын. Яна хацела выходзіць на вуліцу і займацца справамі, а не замыкацца ў доме. Яго маці, здавалася, была цалкам задаволеная тым, што вялікую частку часу праводзіла дома. Людзі розныя, Соклей падумаў з глыбокай неоригинальностью.
  
  Эринна пражыла са сваім другім мужам, Дамонаксом, апошні год (яе першы памёр пасля таго, як яны былі жанатыя ўсяго тры гады). Ва ўсякім выпадку, якое-то час яна не збіралася выходзіць з яго дома; іх маленькаму сыну Полидору было крыху больш за месяц. - Я рады, што ў Эринны нарадзіўся хлопчык, " сказаў Соклей.
  
  "Я таксама", - Лисистратос апусціў галаву. "І таму, што лепш мець хлопчыка, і таму, што..." Яго голас заціх.
  
  Соклей скончыў сваю думку: "Таму што Дамонакс мог бы выкрыць гэта, калі б гэта была дзяўчынка".
  
  "Так". Яго бацька зноў апусціў галаву. "Гадаваць дзіцяці або няма - прывілей мужа".
  
  “Я ведаю. Але Эринна была б вельмі незадаволеная, калі б Дамонакс вырашыў не падымаць гэтае пытанне", - сказаў Соклей. Калі яго сястра вярнулася да жыць у сямейны дом пасля страты свайго першага мужа, яна непакоілася, што ніколі больш не выйдзе замуж і ў яе ніколі не будзе магчымасці нарадзіць дзяцей. Нарадзіць дзіця, а потым страціць яго з-за капрызу мужа... Гэта было б жахліва цяжка.
  
  "У цэлым, твой швагер здаецца даволі разумным хлопцам", - сказаў Лисистратос.
  
  "У цэлым, так", - сказаў Соклей. “Калі справа даходзіць да аліўкавага алею, няма. Колькі раз нам трэба паўтараць яму, што мы не збіраемся напаўняць "Афрадыту " да борцікаў гэтым барахлом і цягнуць яго ў Афіны? Я думаў, вы з дзядзькам Филодемосом патлумачылі яму, чаму мы не можам гэтага зрабіць.
  
  "О, мы так і зрабілі", - адказаў яго бацька. “Але ён не можа быць разумным - або тым, што мы лічым разумным - па гэтай нагоды. У яго, ці ведаеце, таксама ёсць інтарэсы сваёй сям'і, аб якіх трэба турбавацца. Яны ўсё яшчэ не цалкам выпутались з даўгоў, і аліўкавы алей - гэта тое, што ў іх ёсць на продаж. І таму... Ён уздыхнуў і паціснуў плячыма.
  
  “Гэта добрае алей. Я ніколі не казаў, што гэта дрэннае алей. Але гэта непадыходны груз для гандлёвай галеры, улічваючы накладныя выдаткі, якія мы нясем з-за таго, што нам патрэбныя ўсе весляры. Соклей таксама ўздыхнуў. “Я амаль шкадую, што мы так добра справіліся з гэтым у мінулым сезоне паруснага спорту. Тады Дамонакс сапраўды змог бы зразумець, чаму мы не хочам больш мець з гэтым нічога агульнага ".
  
  "Асабліва не збіраюся ў Афіны", - сказаў Лисистратос.
  
  "Асабліва не збіраюся ў Афіны", - пагадзіўся Соклей. “Я не магу ўявіць горшага месца ў свеце, дзе можна было б паспрабаваць прывезці аліўкавы алей. Яны перасталі вырошчваць там зерне пару сотняў гадоў таму, па волі багоў, каб пасадзіць больш аліўкавых дрэў. Алей яны экспартуюць, а не імпартуюць. Зеўс на Алімпе, бацька, на Панафинейских гульняў пераможцам дораць амфару аліўкавага алею - іх уласнага аліўкавага алею.
  
  "Мы абодва ведаем, што..." - пачаў яго бацька.
  
  "Дамонакс таксама гэта ведае", - сказаў Соклей. “Ён вучыўся ў Ликейоне у Афінах да таго, як я туды трапіў. Як ён можа не ведаць гэтага?"
  
  Лисистрат сумна ўсміхнуўся. “Ну, сынок, калі хто-то ўступае ў сям'ю, ты атрымліваеш не толькі добрае. Ты атрымліваеш і ўсе праблемы, якія ён прыносіць з сабой. А Дамонакс і яго сям'я, верагодна, думаюць пра нас як пра купцы скупых шлюх ".
  
  Соклей апусціў галаву. “Гэта праўда. Але ёсць розніца - мы маюць рацыю." Ён ведаў, што вядзе сябе па-дурному. Яго бацька таксама. Яны абодва засмяяліся. Але не тое каб ён таксама не меў гэтага на ўвазе.
  
  
  Два дні запар свяціла яркае сонца, і Менедему захацелася паспяшацца ў Вялікую Гавань, каб пераканацца, што "Афрадыта " цалкам загружаная і гатовая да выхаду ў моры. Яго бацька сказаў: “Ты ж ведаеш, што не варта выходзіць занадта рана. Лепш пачакаць некалькі лішніх дзён, чым трапіць пад апошні моцны ўдар зімы".
  
  "Але іншыя зараз падымуць ветразі", - запратэставаў асобы, якія могуць. "Я не хачу, каб яны накінуліся на мяне".
  
  "Некаторыя шкіпера заўсёды выходзяць у моры раней, чым трэба было", - сказаў Филодем. "У большасці выпадкаў ім даводзіцца за гэта расплачвацца". Асобы, якія могуць кіпеў ад злосці. Назіраючы, як ён дыміцца, яго бацька злёгку ўсміхнуўся і дадаў: “Я збіраюся спусціцца на агору, даведацца, якія навіны. Я спадзяюся, што ты будзеш тут, калі я вярнуся".
  
  "Чаму б табе проста не наняць педагога, які вазіў бы мяне туды-сюды, як ты гэта рабіў, калі мне было сем гадоў?" З горыччу сказаў асобы, якія могуць. Яго бацька не звярнуў на гэта ўвагі. На самай справе ён не чакаў, што Филодем так паступіць. Але выраз самаздаволення на твары бацькі, калі той выходзіў на рыначную плошчу, пякло, як пот, што капае на адкрытую рану.
  
  Усё яшчэ кіпячы ад злосці, асобы, якія могуць пайшоў на кухню. Кухар Сикон выслухоўваў яго бурчанне ці даваў яму што-небудзь смачненькае, каб ён забыўся пра ворчании. Але Сикона там не было. Верагодна, ён таксама адправіўся на агору або на рыбныя рынкі ў гавані, каб паглядзець, што можна прынесці дадому на вячэру. Ячменная каша ўсё яшчэ кіпела на павольным агні. Асобы, якія могуць з'еў на сняданак. Цяпер ён спадзяваўся на што-небудзь лепей: тунца або васьмінога, магчыма. Калі ім гэта не ўдалося, ён зачэрпнуў яшчэ міску кашы. Яго бацька таксама паскардзіўся на тое, што ён есць у сярэдзіне раніцы. Але бацькі тут няма, падумаў ён і паеў. Аўсянка, нясмачная штука, падалася смачней з-за таго, што была забароненай.
  
  Калі ён вярнуўся ў двор, яго вушэй дасягнулі пырскі, якія не мелі нічога агульнага з дажджом. Па ўказанні другой жонкі Филодема рабыня выліла ваду з гидрии на кветкі і травы ў тамтэйшым садзе. "Цяпер будзь асцярожны", - сказаў яму Баукис. "Не прапусціце маяран".
  
  "Я не буду, спадарыня". Рабыня павярнула брую з вялікага цяжкага збана з вадой туды, куды яна паказала.
  
  "Так-то лепш", - сказала яна і апусціла галаву. Калі яна зноў падняла вочы, то ўбачыла Менедема. Яна ўсміхнулася. "Прывітанне".
  
  "Прывітанне," сур'ёзна адказаў ён. “ Як пажываеш?
  
  “Дастаткова добра. Рады гэтаму сонечнага святла", - сказаў Баукис.
  
  "Гэта міла, ці не так?" Асобы, якія могуць пагадзіўся. Дробязі, банальнасці ... Але ён мог глядзець на яе, пакуль яны размаўлялі. Тут, у сваім уласным доме, яна, вядома, была аголена. Асаблівай прыгажосцю яна не адрознівалася, але, калі не лічыць якія тырчаць наперад пярэдніх зубоў, была досыць прыгожай - а ў семнаццаць гадоў любая жанчына здаецца свежай, зіхатлівай і сталай. За апошнія некалькі гадоў яе постаць вызначана пасталела. Калі яна выходзіла замуж за Филодемоса, яна была амаль дзяўчынкай, з ледзь больш чым девичьими формамі. Не больш за.
  
  "Ты хутка пойдзеш у плаванне?" - спытала яна.
  
  "Ва ўсякім выпадку, хутка", - сказаў асобы, якія могуць. “Соклей хоча дабрацца да Афін як мага хутчэй, і я яго не вінавачу. Мы выйдзем у мора, як толькі бацька вырашыць, што надвор'е, хутчэй за ўсё, захаваецца.
  
  "Спадзяюся, табе ўсміхнецца ўдача". Баукис назірала за выразам яго твару, як ён назіраў за ёй - так было толькі з ветлівасці, калі размаўлялі два чалавекі. Калі б яе погляд падарожнічаў па ім, як яго погляд час ад часу спыняўся на яе круглявай грудзях або на соладка выгіне сцёгнаў... Калі яе погляд і кідаўся так, то толькі самым нядбайным чынам, чаго, напрыклад, не магла заўважыць цярплівая рабыня з гидрией.
  
  "Дзякуй", - адказаў асобы, якія могуць. Яго погляды былі такімі ж абачлівымі. Филодем быў у лютасьці, таму што ператварыў шлюбную здраду ў гульню. Але ён ведаў, што пералюб з маладой жонкай яго бацькі было, і не магло быць, не гульнёй. Ён зразумеў, што можа захацець яе неўзабаве пасля таго, як яго бацька ажаніўся на ёй. Толькі мінулай восенню ён зразумеў, што яна, магчыма, таксама хоча яго.
  
  Яны пацалаваліся ўсяго адзін раз. Яны ніколі не рабілі нічога большага, чым проста цалаваліся. Чаго б яшчэ ні хацела Баукис, яна таксама хацела стаць бацьку Менедема добрай жонкай. Хлусня з Менедемом можа выклікаць не проста скандал. Гэта можа прывесці да забойства.
  
  Паколькі яна не магла гаварыць аб любові, яна загаварыла аб падарожжах: "Афіны, павінна быць, цудоўнае месца".
  
  “Соклей ведае гэта лепш за мяне. Гэта яго другі дом", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  Гидрия высахла. Рабыня кінула на Баукис ўмольны позірк. Яна ўскінула галаву і пастукала нагой у сандалі па зямлі. "Ідзі напоўні яго зноў, Лидос", - сказала яна. “Ты бачыш, што некаторым раслінам тут усё яшчэ трэба больш вады. З-за нядаўніх дажджоў рэзервуар добры і поўны".
  
  "З-за нядаўніх дажджоў раслінам не трэба так шмат вады", - сказаў Лидос.
  
  "Яны засохне, калі ты не будзеш трымаць іх вільготнымі", - рэзка сказаў Баукис. - І калі ты не засохнешь, я знайду для цябе занятак, якое спадабаецца табе значна менш, чым паліў саду.
  
  Мармычучы нешта сабе пад нос на мове, які не быў грэцкім, раб узваліў гидрию на плячо і панёс яе назад да цыстэрны. Калі б было пазней лета і вадаём перасох, Баукис адправіў бы рабыню да калодзежа ў некалькіх кварталах адсюль. Асобы, якія могуць засмяяўся пра сябе. Хто мог адгадаць, калі жанчына вернецца ад калодзежа? Мужчыны размаўлялі на рынкавай плошчы. Жанчыны пляткарылі ў вусця калодзежа.
  
  Калі ўжо на тое пайшло, хто мог адгадаць, калі Лидос вернецца з цыстэрны - і гэта было толькі за домам? Мяркуючы па тым, як ён цягнуў ногі, накіроўваючыся туды, ён не спяшаўся працягваць сваю працу. Але з іншага боку, якой раб калі-небудзь спяшаўся, за выключэннем, можа быць, таго, каб выйсці і напіцца ў святочны дзень?
  
  Асобы, якія могуць таксама не збіраўся прыспешваць яго. Цяпер ён мог удосталь налюбавацца на Баукиса... пры ўмове, што не будзе рабіць гэта занадта адкрыта. Яны ўсё яшчэ былі не адны. Нібы ў доказ гэтага, у дом увайшоў кухар Сикон з змрочным тварам - павінна быць, купля рыбы прайшла няўдала. Ён уварваўся на кухню і падняў шум, прыступіўшы да падрыхтоўкі дзённай выпечкі. Магчыма, ён выплюхваў свой гнеў. Можа быць, ён думаў, што чым шумней ён будзе, тым больш занятым ўсе яго палічаць. Гэта быў яшчэ адзін стары як свет трук рабоў. Швейцар таксама сноўдаўся без справы, і рабыні наверсе. У доме, поўным рабоў, вы ніколі не маглі разлічваць на доўгі адзінота.
  
  Баукис не зрабіла і паўкроку да Менедему. Затым яна спынілася з сумнай - і больш чым спалоханай - усмешкай на твары. Яна не горш за яго ведала, чым рызыкуе жыццё ў доме, поўным рабоў. Ім пашанцавала, што іх не выявілі ў той адзіны раз, калі іх вусны дакрануліся да разумення.
  
  Мы не можам, - бязгучна сказала яна аднымі вуснамі. Яны казалі гэта адзін аднаму з тых часоў, як зразумелі, што абодва гэтага жадаюць.
  
  Я ведаю, аднымі вуснамі адказаў асобы, якія могуць. Яны таксама гэта казалі, кожны спрабаваў пераканаць іншага, абодва спрабавалі пераканаць саміх сябе.
  
  Апошнія дзве вясны, калі асобы, якія могуць ведаў, што сумуе па Баукису, але не падазраваў, што яны падзяляюць гэта жаданне, ён хацеў збегчы з Радоса як мага хутчэй. Цяпер... Цяпер, па меншай меры, частка яго хацела застацца і чакаць шанцу, які, магчыма, ніколі не надарыцца, шанцу, якім ён, магчыма, не скарыстаецца, нават калі ён надарыцца. Эліны згаджаліся, што каханне - гэта вар'яцкая, небяспечная запал. Што рабіць, калі хто-то ўсё роўна ў гэта трапіў? Па гэтай нагоды не было згоды.
  
  Ён пачаў прамаўляць аднымі вуснамі "Я люблю цябе", але не змог нават гэтага. Тут вярнуўся Лидос з гарлачом вады. Ён усё яшчэ бурчаў. У Баукис былі свае праблемы з хатнімі рабынямі, і асабліва з кухаркай, але яна была дастаткова мудрая, каб прыкідвацца, што не заўважае гэтага. Усё, што яна сказала, было: "О, добра, гэта не заняло занадта шмат часу", - і паказала яму расліны, якія ўсё яшчэ мелі патрэбу ў паліве. Калі ён нахіліўся, каб намачыць зямлю вакол іх, Баукис кінуў на Менедема яшчэ адзін погляд, поўны зацкаванага весялосці.
  
  І Менедему заставалася толькі апусціць галаву. Калі б ён закахаўся ў якую-небудзь іншую жонку на ўсім Радосе.... Доўгі час ён спрабаваў прымусіць сябе паверыць, што гэтага не было. Жыццё было б нашмат прасцей і нашмат бяспечней, - калі б гэта было не так. Але свет быў такім, які ён ёсць, а не такім, якім ён хацеў бы яго бачыць.
  
  У Лидоса скончыўся другі збан з вадой. Ён паглядзеў на Баукиса з нямой мальбою; сад быў амаль гатовы. Яна дакладна ведала, аб чым ён думае. "Ідзі набяры дастаткова вады, каб скончыць працу", - сказала яна.
  
  “ Аб, у імя багоў! Лидос з маленнем павярнуўся да Менедему. “ Малады спадар...
  
  Асобы, якія могуць ускінуў галаву. "Я бачу куток, які ўсё яшчэ сухі", - сказаў ён, перш чым Лидос паспеў працягнуць. “Жонка майго бацькі права. Калі ты збіраешся нешта рабіць, рабі гэта належным чынам. Гэта ўрок, які ты атрымліваеш у моры, а калі няма, то плаціш за гэта ".
  
  Лидос выдаў тэатральны стогн, як быццам толькі што асобы, якія могуць загадаў прадаць яго на руднікі. Калі гэта не змякчыла сэрца ні Менедема, ні Баукиса, ён зноў забраў гидрию, рухаючыся як старый-престарый чалавек, у якога балелі суставы.
  
  Баукис фыркнуў. "Павінна быць, жудасна, калі ператвараюць чалавека ў раба".
  
  “ Так, гэта так. "Асобы, якія могуць паглядзеў прама на яе, як бы кажучы, што яна зрабіла яго сваім.
  
  Яна шмат часу праводзіла ў памяшканні, што захоўвала яе скуру светлай. Ён зачаравана назіраў за чырванню, які падымаўся ад яе шыі да шчоках і лбе. Спыні гэта, аднымі вуснамі вымавіла яна.
  
  Вядома, яна была права. Чым больш такіх глупстваў ён зробіць, тым больш верагоднасць, што хто-небудзь заўважыць: яго бацька, што было б горшай катастрофай з усіх; або раб, які мог бы расказаць яго бацьку або вымагаць, хто мог здагадацца, што менавіта, пагражаючы распавесці; або нават Соклей, які ламаў галаву над тым, чаму асобы, якія могуць так імкнуўся прыбрацца з Радоса апошнія пару сезонаў плавання.
  
  Як і Баукис, асобы, якія могуць фыркнуў. Яго стрыечны брат часам занадта шмат думаў для свайго ж выгоды. Больш праніклівы чалавек, той, хто больш адчуваў і, магчыма, трохі менш думаў, цалкам мог бы зразумець, што было не так з Менедемом. Ці, можа быць, Соклею трэба было закахацца самому, перш чым ён змог распазнаць сімптомы ў іншых. Яны не былі - або асобы, якія могуць спадзяваўся, што гэта не былі чым-то такім, што можна было даведацца толькі з дапамогай розуму.
  
  Ён яшчэ раз крадком зірнуў на Баукис... і злавіў яе крадком кінуты на яго погляд. Іх погляды сустрэліся на імгненне, затым яны адвялі вочы. Яе рука накіравалася да лесвіцы, якая вядзе на другі паверх, яго - да каменнай лаве ва ўнутраным дворыку. Ён паказаў. “ Глядзі, вунь сценам яшчарка грэецца на сонейку. Ён думае, што прыйшла вясна.
  
  Рух яго рукі прымусіла шаравата-карычневую яшчарку кінуцца да краю лаўкі, саскочыць з яе і знікнуць сярод раслін у садзе. Баукис сказаў: “Я рады гэта бачыць. Яны ядуць насякомых. Ты калі-небудзь бачыў, каб у каго-небудзь у роце быў конік?"
  
  "О, так". Асобы, якія могуць апусціў галаву.
  
  Казаць пра ящерицах было дастаткова бяспечна. Калі Лидос вярнуўся з гидрией, ён не мог заўважыць нічога хоць бы найменшага непрыстойнасці. З кіслым выразам на твары раб апаражніў збан недалёка ад таго месца, дзе укрылось маленькае жывёла. Яно зноў ўцякло, на гэты раз праз двор. Ён знік у расколіне ва ўнутранай сцяне хаты з сырцовай цэглы.
  
  Асобы, якія могуць засмяяўся. "Небарака, павінна быць, падумала, што паводка Девкалиона захліснула яе".
  
  "Так". Баукис кінуў на Лидоса суровы погляд. "Ведаеш, табе не трэба тапіць расліны".
  
  "Прабач". Яго голас гучаў зусім не так.
  
  "У наступны раз будзь асцярожней", - сказаў яму Баукис. Яго ківок быў такім нецярплівым, такім нядбайным, што асобы, якія могуць заклікаў бы яго да гэтага, калі б не Баукис. Але яна сказала: "Будзь асцярожней, Лидос, ці ты пашкадуеш".
  
  Гэта дайшло. “Так, спадарыня. Я запомню", - сказаў раб, і на гэты раз асобы, якія могуць яму паверыў.
  
  "Глядзі, каб ты гэта зрабіў, таму што я таксама запомню", - сказаў Баукис. "А цяпер ідзі". Лидос паспяшаўся прэч, выносячы гидрию.
  
  "Ты вельмі добра з гэтым справіўся", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  “О, з рабамі не так ужо цяжка. Ведаеш, я таксама мела справу з рабынямі да замужжа", - сказала Баукис. Але потым яна одернула сябе. “Большасць рабоў не так ужо і жорсткія. З іншага боку, ёсць Сикон".
  
  "Так". На імгненне асобы, якія могуць пакінуў усё як ёсць. Баукис і Сикон варагавалі з тых часоў, як яна з'явілася ў доме Филодема. Яна хацела быць добрым кіраўніком хатнім гаспадаркай і была перакананая, што ён спрабуе спустошыць ўстанова з дапамогай набытай ім незвычайнай рыбы. Ён хацеў прыгатаваць як мага больш смачныя вячэры і быў перакананы, што яна хоча, каб усё ў доме харчаваліся ячменнай кашай, фасоллю і салёнай рыбай. Ісціна, як звычайна, ляжала дзе-то пасярэдзіне - па крайняй меры, так думаў асобы, якія могуць. Ён сказаў: "Кухары самі сабе закон, ты ж ведаеш".
  
  “ Праўда? Я б ніколі не заўважыла, " з'едліва заўважыла Баукис. Але потым яна памякчэла: "Я мяркую, лепш не сварыцца з ім увесь час".
  
  Мінулай восенню яны прыйшлі да папярэдняй перамір'я. Яно і так доўжылася даўжэй, чым чакаў асобы, якія могуць. Ён сказаў: "Я рады, што вы больш не сварыцеся". Гэта дало яму яшчэ адна нагода ўсміхнуцца Баукис. Гэта дало ёй яшчэ адна нагода ўсміхнуцца ў адказ. І ніхто, хто бачыў іх або слухаў, не змог бы заўважыць нічога незвычайнага.
  
  
  Соклей трымаў свайго пляменніка з перабольшанай асцярогай, нібы баяўся, што Полидор вось-вось выскачыць з яго рук і кінецца галавой наперад на бруд ўнутранага двара дома Дамонакса. Нягледзячы на ўсю яго клопат, і Эринна, і карміцелька былі побач, гатовыя выхапіць дзіцяці з яго нявопытных рук.
  
  Спрабуючы запэўніць іх, што ў яго ёсць хоць нейкае ўяўленне аб тым, што ён робіць, ён сказаў: "Ён сапраўды выглядае нашмат лепш, чым адразу пасля нараджэння".
  
  Яго сястра нахмурылася. "Што з ім было не так, адразу пасля нараджэння?" спытала яна раздражнёным тонам.
  
  "Ды будзе вам вядома, ён выглядаў проста выдатна", - дадала жанчына.
  
  “Добра. Добра. Выдатна. Я нічога такога не меў на ўвазе", - паспешліва сказаў Соклей. Жанчыны расслабіліся. Соклей паглядзеў на Полидора зверху ўніз. Дзіця цяпер быў здаровага ружовага колеру, а не чырванавата-фіялетавага, якім ён быў раней. Яго галоўка мела амаль конусападобную форму. Цяпер яно было нашмат круглыя і станавілася яшчэ больш з кожным разам, калі Соклей бачыў яго. Нават выраз яго твару, здавалася, больш насцярожаным, менш разгубленым, чым калі ён упершыню з'явіўся на святло.
  
  Аднак сее-што не змянілася. Соклей раптоўна ўсвядоміў, што анучы вакол жывата дзіцяці былі вільготнымі. Ён сунуў Полидора карміліцы і выцер рукі аб свой хітон.
  
  "Ну, ну", - сказала жанчына дзіцяці. “Мы паклапоцімся пра гэта. Ні аб чым не хвалюйся". Яна забрала яго.
  
  Вярнуўшыся, яна села на лаву, спусціла з аднаго пляча свой хітон і дала Полидору сваю грудзі. Соклей назіраў за смактаннем немаўля, зацікаўлены працэсам не менш, чым аголенымі грудзьмі. Ён таксама слухаў, як яго пляменнік корміць грудзьмі; ён і не падазраваў, што гэта можа быць так шумна. Ён чуў кожны глыток, які рабіў Полидор. Затым дзіця няправільна праглынуў і падавіўся. Карміцелька адабрала яго ад грудзей і прыціснула да свайго пляча, паляпваючы па спіне, пакуль ён не рыгнул: на здзіўленне гучны, на здзіўленне глыбокі гук. Потым яна спусціла яго ўніз і дазволіла яму яшчэ трохі поласкать сябе.
  
  "Ты хутка пойдзеш у плаванне, ці не так?" Спытала Эринна.
  
  "Што?" Калі Соклей канцэнтраваўся на чым-то, ён рабіў гэта, выключаючы ўсё астатняе вакол сябе. Яму давялося зрабіць паўзу і прымусіць сябе ўспомніць, што яго сястра сказала, перш чым ён змог апусціць галаву і адказаць: “Так, вельмі хутка, асабліва калі надвор'е застанецца такой жа добрай, як цяпер. Афіны!" Ён не мог стрымаць хвалявання ў сваім голасе.
  
  “ Афіны. Голас Эринны гучаў пакорліва - ці гэта была проста туга? Для яе пакінуць дом мужа было прыгодай. Адплыць у іншы горад? Калі яна вярнулася ў дом Лісістрата пасля страты свайго першага мужа, яна з бясконцым захапленнем слухала, як Соклей распавядаў ёй гісторыі пра далёкіх месцах, якія ён бачыў. Пры абмежаванай жыцця, якую рэспектабельныя жанчыны вялі сярод элінаў, слухаць было ўсё, што яна магла рабіць. Сама яна ніколі не ўбачыць аддаленых месцаў.
  
  Соклей паглядзеў на яе з некаторым непакоем. Як і ён, яна заўсёды была хударлявай. Аднак цяпер яна ўсё яшчэ захавала плоць, якую набыла, калі насіла Полидора. На яго погляд, яно не пасавала да яе постаці: здавалася дададзеным, а не натуральнай часткай яе. “ Як ты, мая дарагая? - спытаў ён, спадзеючыся, што яго непакой не выдадзена.
  
  "Стамілася", - адразу адказала яна. “Пасля нараджэння дзіцяці адчуваеш сябе так, нібы хто-то абрынуў на цябе сцяну. Не думаю, што ты можаш з гэтым зрабіць".
  
  "О, так". Карміцелька апусціла галаву. "Гэта праўда, клянуся багамі".
  
  “ Што?... На што гэта падобна? Я маю на ўвазе нараджэнне дзіцяці, " нерашуча спытаў Соклей. Як гэта часта бывала, цікаўнасць і прыстойнасці змагаліся ў ім. На гэты раз цікаўнасць перамагло.
  
  Не тое каб гэта яго моцна закранула. Эринна толькі засмяялася. "Гэта ні на што не падобна", - сказала яна. “Гэта самае цяжкае, што я калі-небудзь рабіла. Я думаю, гэта самае цяжкае, што хто-небудзь можа зрабіць ".
  
  "О, так", - зноў сказала карміцелька, а затым мякка спытала: "На што гэта падобна?' Мужчыны! Ёй не трэба было турбавацца аб тым, каб захаваць Соклея салодкім.
  
  "Я не магу дакладна ведаць, пакуль не спытаю, ці не так?" - сказаў ён, уражаны пагардай у голасе.
  
  Калі ён думаў, што яго пытанне прынясе яму менш карысці, то хутка пераканаўся, што памыляўся. "Мужчыны!" - зноў сказала карміцелька, на гэты раз не паспрабаваўшы панізіць голас. "Чаго ты не разумееш, дык гэта таго, што ты не можаш ведаць, нават калі спытаеш".
  
  “ Баюся, Горджия правоў. "Голас Эринны гучаў сумна. Яна ведала пра няўмольнае жаданне Соклея даведацца ўсё, што толькі магчыма. Сумна гэта або няма, але тут яна паківала галавой. “Калі ў цябе самой не было дзіцяці, ты не магла ведаць, на што гэта падобна. Гэта не так.. экіпіяваныя для гэтага." Гэта прымусіла карміцельку -Горджию - захихикать.
  
  Гэта раззлавала Соклея, па меншай меры, на імгненне. "Але..." пачаў ён. Затым ён развёў рукамі, прызнаючы паразу. "Не, я мяркую, што няма, так жа як ты не можаш зразумець, на што падобна отращивание барады". Ён пачухаў свой валасаты падбародак. Большасць элінаў яго пакалення, у тым ліку асобы, якія могуць, галілі асобы, як гэта рабіў Аляксандр. Соклей думаў, што барада робіць яго падобным на філосафа. Магчыма, ён меў рацыю.
  
  Хто-то пастукаў ва ўваходныя дзверы. Эринна сказала: "Гэта Дамонакс - я ведаю яго стук". Мяркуючы па тым, як адзін з хатніх рабоў паспяшаўся да ўваходу, ён таксама даведаўся стук свайго гаспадара.
  
  Дзверы зарыпелі, паварочваючыся на шарнірах, уманціраваным у падлогу і перамычку наверсе. Хатні раб звярнуўся да Дамонаксу занадта ціхім голасам, каб Соклей мог разабраць, што ён сказаў. Аднак яму не трэба было вывучаць логіку, каб зразумець, што гэта павінна было быць, таму што Дамонакс адказаў: “Ён такі? Што ж, добра. Ва ўсякім выпадку, я збіраўся пагаварыць з ім апошнія некалькі дзён.
  
  Муж Эринны увайшоў у двор. Ён быў прыгожым мужчынам вышэй сярэдняга росту, хоць і не такім высокім, як Соклей. У адрозненне ад свайго швагра, ён трымаўся з выглядам чалавека, які ведае, што ён чаго-то варта. Яго хітон быў з тонкай, мяккай белай воўны. Залатое кольца на ўказальным пальцы яго правай рукі бліснула на сонцы. Соклей усміхнуўся пра сябе. Дамонакс выглядаў і паводзіў сябе як багаты чалавек, як і належыць таму, чыё багацце заключана ў зямлі. Але Соклей ведаў, чыя сям'я на самай справе ў лепшым становішчы.
  
  "Прывітанне", - сказаў Дамонакс з усмешкай, обнажившей зубы, якія ён з усіх сіл стараўся захаваць белымі. "Як ты сёння?"
  
  “ Выдатна, дзякуй. Соклей працягнуў руку. “ А ты?
  
  "Лепш і быць не можа". Дамонакс паціснуў яе цвёрдай, мужнай хваткай. Як і Соклей, ён вучыўся ў Ликейоне. Таксама, як і Соклей, ён заправіў дарыйскі дыялект Радоса моцным аттическим акцэнтам. "Што ты думаеш аб сваім племяннике ў гэтыя дні?"
  
  "Гэта відавочна, пра найлепшы", - адказаў Соклей, гледзячы на Полидора, які заснуў у абдымках Горгии. “ У яго будзе сіла і прыгажосць боскага Ахиллеуса і досціп знаходлівага Адысея.
  
  Эринна паслала Соклею востры погляд. Яна разумела іронію, калі чула яе. Дамонакс не разумеў, ці не заўсёды разумеў. Ён самаздаволена апусціў галаву і сказаў: "Так, я таксама так думаю". Ён агледзеўся. “Табе што, віна не далі? Няма алівак або інжыра, каб паесці? Да чаго хіліцца гэта месца?"
  
  Не жадаючы, каб ні яго сястра, ні рабы Дамонакса патрапілі ў бяду, Соклей хутка загаварыў: "Я быў так заняты, захапляючыся тваім сынам і размаўляючы з Эринной, што нават не заўважыў".
  
  "Ласкава з твайго боку казаць такія рэчы, лепшы, але на самой справе існуюць стандарты", - сказаў Дамонакс. “ Чаму б табе не пайсці са мной у андрон, і мы прывядзем цябе ў парадак.
  
  Соклей хацеў бы працягваць размову з Эринной, якую ён любіў, чым сысці са сваім шваграм. У яго была даволі добрая ідэя, чаму Дамонакс хацеў пагаварыць з ім, і ён не чакаў шчаслівага выніку. Але ён не мог сказаць "не" без шакавальнага парушэнні прыстойнасцяў. Падавіўшы ўздых, ён сказаў: "Вядзі, а я пайду за табой".
  
  Вынікаючы па пятах за Дамонаксом, ён падняўся ў мужчынскую спальню. Як і ў большасці дамоў, яна была на прыступку вышэй ўзроўню ўнутранага двара і іншых пакояў першага паверха. Не паспеў ён взгромоздиться на зэдлік, як раб, впустивший Дамонакса ў дом, прынёс віно і алівы. Дамонакс і Соклей вылілі трохі віна на падлогу ў якасці дары Дыянісу.
  
  Калі Соклей выпіў, ён прыпадняў брыво. “Мой дарагі сябар! Гэта нельга змешваць слабей, чым адзін да аднаго. Гэта моцна нават падчас прыёму, але раніцай? Ты хочаш, каб рабам тваім прыйшлося несці мяне дадому? Што скажуць людзі?"
  
  "Адзін кубак не прымусіць цябе шалела на вуліцах у пошуках жанчын, каб згвалціць іх, як сатыр", - лёгка сказаў Дамонакс.
  
  Хіба ты не думаеш пра Менедеме? Але, хоць гэта і круцілася на кончыку мовы Соклея, ён гэтага не сказаў. У яго было больш прычын быць верным свайму стрыечнаму брату, чым швагер. Ён асцярожна сербануў з кубка - вялікага, глыбокага фаянса ў спартанскім стылі, а не з дробных вытанчаных киликейков з двума ручкамі, якія мясцілі не так ужо шмат. "Віно вельмі добрае", - прызнаў ён. "Адкуль яно?"
  
  Смяшок Дамонакса быў самоуничижительным. “ Баюся, проста мясцовы вінтаж.
  
  На Радосе выраблялі добрае віно, досыць добры, каб экспартаваць яго. Але ніхто не зблытаў бы нават самае лепшае віно з тым, што вырабляюць вінаробы Хіёса, Лесбас або Тасоса. Тое, што Дамонакс падаваў родосское віно, сведчыла аб тым, што стан яго сям'і пайшло на спад. Тое, што ён падаў добрае родосское віно, сведчыла альбо пра тое, што яны не зайшлі занадта далёка, альбо аб тым, што ў яго па-ранейшаму добры густ, нават калі ў нашы дні яму трэба быць больш асцярожным, каб не адмаўляць сабе ў ім.
  
  Соклей з'еў алівы. Выплюнуўшы костачку на падлогу андрона, ён сказаў: "Яны таксама смачныя".
  
  "Рады, што яны табе спадабаліся, мая дарагая", - адказаў Дамонакс. "Яны з сямейнай фермы". О, мор, падумаў Соклей. Я даў яму шанец. Але Дамонакс не кінуўся прама ў пралом, як салдат, які ўваходзіць у абложаны горад. Замест гэтага, кінуўшы на яго яшчэ адной з сваіх чароўных усмешак, ён спытаў: "Вы калі-небудзь бывалі на ферме?"
  
  "Ну, няма, пра найвялікшы, я ніколі гэтага не рабіў", - сказаў Соклей.
  
  "Ты павінен як-небудзь пабываць там", - сказаў Дамонакс. “Рады бачыць, што на зямлі ёсць жыццё, гэтак жа як і тут, у шумным полісе. Гэта ў заходняй частцы выспы, вы ведаеце, паміж Ялисосом і Камейросом - недалёка ад Даліны матылькоў.
  
  "А?" Соклей натапырыў вушы. "Цяпер я хацеў бы ўбачыць адзін з гэтых дзён". Жыццё на ферме цікавіла яго вельмі мала. Добра гэта ці дрэнна, але ён быў спараджэннем поліса, агоры. Ён быў упэўнены, што вельмі хутка сышоў бы з розуму, бачачы і размаўляючы толькі з адной і той жа жменькай асоб месяц за месяцам, год за годам; з навінамі, просачивающимися яшчэ доўга пасля таго, як яны былі свежымі, калі яны наогул калі-небудзь рабілі. З іншага боку, цікавае прыроднае з'ява...
  
  Дамонакс ўсміхнуўся і апусціў галаву. “Гэта нешта. Мірыяды і мірыяды матылькоў, якія сядзяць у даліне ў летнюю спякоту. Яны пакрываюць скалы, асабліва ў вадаспаду, як адзін з тых дываноў, якія персы клалі на падлогу.
  
  "Лета..." Соклей ўздыхнуў. “Да таго ж, ты ведаеш, зараз сезон паруснага спорту. Хутчэй за ўсё, я буду далёка ад Радоса".
  
  "Яны не рассейваюцца па выспе да пачатку восеньскіх дажджоў, а да таго часу ты звычайна бываеш дома", - сказаў Дамонакс. “Чаму б табе не патэлефанаваць мне, калі вернешся з Афін?" Гэта таксама павінна быць як раз падчас збору ўраджаю алівак. Алей, сабранае першымі, заўсёды самае лепшае, ты ж ведаеш, і калі ты будзеш побач, каб абмакнуць у яго ячменную булачку, калі яе дастануць з апошняй ямы для адстойвання... Ён зноў усміхнуўся усмешкай сладострастника.
  
  "Ты искушаешь мяне," сказаў Соклей.
  
  “Добра. Я маю намер", - адказаў Дамонакс. “Запрашэнне адкрыта, павер мне. І калі вы бачыце алей, выціснуты з алівак, калі вы спрабуеце яго на смак яшчэ да таго, як яно патрапіць у амфару... Да тых часоў вы не ведаеце, што гэта за алей. Родосское віно, можа, і не самае лепшае, але родосское алей, клянуся багамі, яно самае. І мы вырабляем адно з лепшых на любой ферме выспы."
  
  Цяпер мы падышлі да гэтага, Соклей сумна падумаў. "Ніхто ніколі не казаў, што ты гэтага не рабіў, пра дзівосны", - сказаў ён.
  
  Яго швагер кінуў на яго кіслы погляд, як зрабіў бы любы адукаваны чалавек. Сакрат любіў выкарыстоўваць гэта прывітанне, калі адчуваў сарказм, так што "цудоўна" азначала што-то накшталт "дзіўна па-дурному". Дамонакс працягнуў: "Ваша сям'я паступіла вельмі забудзем пра, узяўшы трохі майго аліўкавага алею на борт "Афрадыты" у гэты парусны сезон".
  
  Соклей не любіў сварак. Асабліва яму не падабаліся сваркі з людзьмі, з якімі яго звязвалі шлюбныя путы. Але яму таксама не падабаліся праблемы з гандлем, а гандаль была на першым месцы. Уздыхнуўшы, ён сказаў: "Ведаеш, мы ўжо абмяркоўвалі гэтую тэму раней - на самай справе, не адзін раз, - і ты можаш уліць мне ў горла шмат моцнага віна, але цябе ўсё роўна не спакусіць мяне".
  
  "Калі б ты толькі быў добрым розуме..." - сказаў Дамонакс.
  
  “ Няма. Соклей трасянуў галавой. “ Баюся, гэта ты вядзеш сябе неразумна, а не я, ці мой бацька, ці дзядзька, ці стрыечны брат. Ты ж ведаеш, куды акатос збіраецца гэтай вясной?
  
  "Афіны, вядома", - адказаў Дамонакс.
  
  "Гэта дакладна". Цяпер Соклей схіліў галаву ў знак згоды. "І паколькі ты вучыўся там так жа, як і я, ты таксама павінен быў чуць фразу 'соў у Афіны", ці не так?" Ён чакаў. Калі Дамонакс адказаў не адразу, яго голас стаў больш рэзка: "Не так ці што?"
  
  "Ну... так", - сказаў Дамонакс.
  
  "І ты таксама будзеш ведаць, што гэта значыць, ці не так?"
  
  Яго швагер злосна пачырванеў. “ Не гуляй са мной у еленхоса. Ты не Сакрат, клянуся егіпецкім сабакам!
  
  “Добра, мая дарагая. Выдатна. Калі ты хочаш, каб я патлумачыў табе гэта па літарах, я гэта зраблю, альфа-бэта-гама". Соклей таксама злосна выдыхнуў. "'У Афіны Совы' азначае адвезці што-то туды, дзе гэта ім не трэба. Афінам не патрэбныя совы, таму што яны ўжо чаканяць іх на сваіх манетах. І Афінам не трэба імпартнае аліўкавы алей, таму што ў Атыку яго і так вырабляюць больш, чым у любым іншым раёне Элады. Афіны імпартуюць збожжа, каб вырошчваць больш алівак. Вы і гэта ведаеце. Ты ведаеш гэта, але не хочаш думаць пра гэта. Якім аматарам мудрасці гэта робіць цябе".
  
  "Маёй сям'і трэба срэбра, якое прынясе алей", - сказаў Дамонакс. "Гэта вельмі добрае алей - ты гэта ведаеш".
  
  “Я таксама ведаю, што ў мяне няма шанцаў прадаць гэта ў Афінах, якім бы прыгожым яно ні было. Яны перанасычаныя тым, што робяць самі", - адрэзаў Соклей. "І я ведаю, што гэта непадыходны груз для гандлёвай галеры ў любым выпадку - недастаткова прыбытковы, нават калі яго прададуць". Ён падняў руку. “І не кажы мне пра мінулым сезоне. Так, мы зарабілі грошы, але мы зарабілі б больш з іншым грузам, які не змаглі перавезці з-за тваёй вялікай, грувасткай амфары, поўнай алею".
  
  "Тады што я павінен рабіць?" Запатрабаваў адказу Дамонакс.
  
  “ Тое, пра што мы ўвесь час казалі: размесціце яго на круглым караблі, дзе каманда невялікая, а накладныя выдаткі нізкія. Прадайце яго куды-небудзь, дзе яны не вырошчваюць так шмат самі па сабе, - можа быць, на Кос, або на Хіёса, або ў горада на фракійскімі ўзбярэжжа, дзе надвор'е прахаладней і не заўсёды атрымліваецца добры ўраджай.
  
  Яго швагер выпнуў ніжнюю губу і выглядаў панурым. "У цябе наогул няма ніякіх сямейных пачуццяў".
  
  “ Наадварот. Соклей трасянуў галавой. “ У першую чаргу я адданы свайму бацьку. У наступную чаргу я адданы дзядзьку Филодему і Менедему. Калі адзіны спосаб, якім я магу дапамагчы вам, - гэта прычыніць ім шкоду - і, між іншым, самому сабе, - што б вы хацелі, каб я зрабіў?
  
  "Адпраўляйся да крумкачам", - сказаў Дамонакс.
  
  Соклей падняўся на ногі. "Добры дзень," сказаў ён і выйшаў з андрона.
  
  Эринна зразумела, што што-то не так. "Куды ты ідзеш?" яна паклікала Соклея, калі ён ішоў праз двор.
  
  "Дадому". Ён праціснуўся міма спалоханага раба і выйшаў праз парадную дзверы ў дом Дамонакса. Асобы, якія могуць, без сумневу, зачыніў бы яе ў сябе за спіной. Замест гэтага Соклей зачыніў яе так ціха, як толькі мог. Наколькі ён быў занепакоены, Дамонакс быў няправы, і ён нічога не хацеў рабіць, каб апынуцца там са сваім шваграм - ці сваёй сястрой. Гэта не перашкодзіла яму кіпець, калі ён памчаўся прэч. О, няма. Наадварот.
  
  
  Асобы, якія могуць праводзіў столькі часу, колькі мог, па-за дома свайго бацькі. Па-першае, гэта перашкаджала яму і Филодему спрачацца. Па-другое, гэта ухіляе спакуса або, па меншай меры, магчымасць што-небудзь зрабіць супраць спакусы. І, у-трэцяе, ён быў чалавекам, якому падабаліся натоўпу, шум і ўзбуджэнне. Хадзіць на агору было нашмат весялей, чым сядзець і назіраць, як пачынаюць распускацца кветкі.
  
  Ганчары, разьбяры па дрэве і гарбароў выстаўлялі свае тавары з прылаўкаў, якія часам належалі іх сем'ям на працягу некалькіх пакаленняў. Ювеліры дэманстравалі латуневыя бранзалеты, блестевшие, як золата, каралі, расшытыя бісерам, і сярэбраныя кольцы. Фермеры з сельскай мясцовасці прапаноўвалі збожжа і аліўкавы алей, аліўкі ў расоле і воцаце, капусту і салата-латук, буракі і грыбы, яйкі ад качак і курэй. Дантыст залез у рот мужчыне жалезнымі абцугамі, каб вырваць гнілы зуб, у той час як вакол сабраўся натоўп, каб назіраць, паказваць на яго пальцамі і даваць парады. Пачуўшы стогн ахвяры, асобы, якія могуць падзякаваў багоў за тое, што яго ўласныя зубы былі цэлыя.
  
  Прабіраўся скрозь натоўп шарлатан, жанглюючы кубкамі, шарыкамі і нажамі. Час ад часу хто-небудзь кідаў яму оболос. Ён злавіў маленькія сярэбраныя манеткі, не губляючы кантролю над усім, што трымаў у паветры. Гратэскава мускулісты асілак падняў над галавой хлопца звычайнага росту і шпурнуў яго так, нібы той наогул нічога не важыў. Свайго роду мастак сядзеў на зэдліку перад участкам роўнага пяску. Для оболоса ён выкарыстаў доўгае пяро, каб намаляваць на пяску мужчынскі партрэт. Асобы, якія могуць назіраў за яго працай. Яго мазкі былі хуткімі і ўпэўненымі; ён ўлоўліваў сутнасць чалавека з мінімумам лішніх рухаў. Кожны партрэт выклікаў захапленне, пакуль наступны пакупнік не даваў яму трохі срэбра.
  
  "Вось". Асобы, якія могуць выняў з рота оболос і працягнуў яго мастаку. "Зрабі мяне".
  
  "Вядома, пра лепшы". Адправіўшы манету ў рот, мужчына яшчэ раз разгладзіў пясок. Хлопец, чый партрэт быў там, нешта прамармытаў сабе пад нос; яго фотаздымак праіснавала нядоўга. Некалькі ліній акрэслівае востры падбародак Менедема, яго прамы нос і моцныя скулы, бровы, якія былі амаль занадта кусцістыя, і лінію валасоў, отступавшую прыкладна на шырыню пальца ў кожнага скроні. Праз пару хвілін мастак падняў вочы. "Вось ты дзе, мой сябар: ты".
  
  "Падобны на мяне", - пагадзіўся асобы, якія могуць, які часта бачыў сваё адлюстраванне ў люстэрку з паліраванай бронзы. Аднак бядняк з сельскай мясцовасці, магчыма, паняцця не меў, як ён выглядае, пакуль гэты хлопец яму не паказаў.
  
  Калі асобы, якія могуць адвярнуўся, хто-то, толькі што падышоў, зірнуў на яго партрэт і сказаў: "Які сімпатычны хлопец". Ён прыхарошваецца. Нягледзячы на тое, што ён ужо быў не тым юнакоў, за якім палююць прыхільнікі, ён ніколі не стамляўся ад хвал.
  
  Непадалёк паўтузіна мужчын спрачаліся аб тым, што, верагодна, прынясе сезон перадвыбарчай кампаніі гэтага года ў войнах паміж маршаламі Аляксандра. "Попомните мае словы, хто-то пераможа над усімі астатнімі", - заявіў сівавалосы мужчына.
  
  "Я не ведаю аб гэтым", - сказаў хлопец маладзейшы. “Як толькі аднаму з гэтых брудных македонцаў здаецца, што ён на вяршыні, астатнія накідваюцца на яго і зноў цягнуць уніз. Падобныя рэчы могуць працягвацца доўга ".
  
  Асобы, якія могуць падышоў, каб далучыцца да іх, сказаўшы: “Гэта працягваецца ўжо доўгі час. Аляксандр мёртвы - колькі?- ужо шаснаццаць гадоў".
  
  Гаварылі мужчыны трохі пасунулася, каб даць яму месца. Калі чалавек не можа ўладзіць справы са сваімі суграмадзянамі на агора, ён не зможа зрабіць гэтага нідзе. Каржакаваты хлопец прыкладна ўзросту Менедема, чые шнары казалі пра тое, што ён змагаўся наймітам, схіліў галаву. "Дакладна", - сказаў ён. “ Шаснаццаць гадоў, а ў нас усё яшчэ ёсць Антыгон, Пталямей, Лисимах і Касандры, якія змагаюцца адзін супраць аднаго. Яго голас гучаў жыццярадасна - пакуль маршалы скандалаў, у наймітаў ніколі не будзе недахопу ў працы.
  
  "І Селевкоса", - дадаў хто-то яшчэ. “Не забудзьцеся Селевкоса, гэта далёка на ўсходзе. Антыгон спрабаваў раздушыць яго пару гадоў таму, але ў яго гэта не атрымалася.
  
  "Ты маеш рацыю", - сказаў асобы, якія могуць. “Ён падобны на гуляку, які чуе симпозию і запрашае сябе ўвайсці. Я думаю, астатнім чатыром прыйдзецца даглядаць за ім цяпер, калі ён ўнутры андрона, інакш ён сыдзе разам з мэбляй.
  
  "Вядома, за кожным, каго не можа перамагчы стары Аднавокі, трэба прыглядаць", - сказаў чалавек, падобны на найміта.
  
  "Аляксандр паказаў свету, што адзін чалавек можа павесці за сабой элінаў - і македонцаў таксама", - сказаў сівавалосы хлопец. "Цяпер, калі ён даказаў, што гэта магчыма, маршалы будуць працягваць стукаць да тых часоў, пакуль на нагах не застанецца толькі адзін, як гэта робяць панкратиасты на Алімпійскіх гульнях".
  
  "Яны паспрабуюць - гэта досыць відавочна", - сказаў асобы, якія могуць. “Але яны не змагаюцца так, як гэта робяць панкратиасты. Гэта не адзін на адзін. Яны заключаюць дагаворы адзін з адным - яны іх заключаюць, а затым парушаюць. Каб перамагчы аднаму чалавеку, яму давялося б перамагчы ўсіх астатніх адразу, а гэта яшчэ нікому не ўдавалася ".
  
  "Што, верагодна, азначае, што гэта немагчыма", - сказаў малады чалавек, які першым не пагадзіўся са старэйшым. "Хіба ты не бачыш гэтага, Ксеномен?"
  
  "Няма". Мужчына з сівымі валасамі трасянуў галавой. “Пяцьдзесят гадоў таму ты б сказаў мне, што ніхто ніколі не зможа кіраваць усімі элінамі. Затым Філіп Македонскай пайшоў і зрабіў гэта, а Аляксандр пасля ўтрымаў іх. Так што я не разумею, чаму тое ж самае не павінна быць справядліва і тут ".
  
  Гэта выклікала задуменнае маўчанне. Менедему стала цікава, што б сказаў па гэтай нагоды Соклей; яго стрыечны брат таксама любіў падобныя спрэчкі. Але ён упарта прытрымліваўся сваёй уласнай пункту гледжання: "Можа быць, гэта і можа здарыцца, але гэта не значыць, што гэта верагодна".
  
  "Ха!" - сказаў Ксеномен. “Раскажы гэта Антигону, не мне. Астатнія непакояцца аб ім больш за ўсё - і ім гэта неабходна".
  
  "Пталямей кусала яго пару гадоў таму, адабраўшы паўднёвае ўзбярэжжа Анатолі", - сказаў чалавек, падобны на найміта.
  
  "Але ў яго ўсё яшчэ ёсць Фінікія і мноства элінскіх гарадоў уздоўж заходняга ўзбярэжжа Анатолі", - сказаў асобы, якія могуць. "Гэта азначае, што ён усё яшчэ можа нарошчваць свой флот - і ён наймае піратаў дакладна так жа, як ён наймае людзей для барацьбы на сушы".
  
  Усе родосцы пробормотали што-то ў адказ. Іх поліс жыў гандлем. Яны ненавідзелі піратаў і выкарыстоўвалі свой флот, каб паспрабаваць здушыць іх. Асобы, якія могуць змагаўся з імі ў кожным з двух сваіх апошніх паходаў. Яму не патрэбен быў чалавек, які падбухторваў іх.
  
  Як і ўсе астатнія. Адзін з іх сказаў: "Калі ён наймае піратаў, то ў адзін выдатны дзень можа наняць іх супраць нас, калі мы не будзем рабіць тое, што ён нам скажа".
  
  Асобы, якія могуць адцягнуў варот сваёй тунікі і плюнуў сабе за пазуху, каб адвярнуць благое прадвесце. Трое іншых родосцев зрабілі тое ж самае. Ксеноменес сумна сказаў: "Усё, што мы хочам рабіць, гэта заставацца свабоднымі і аўтаномнымі - ну, сапраўды свабоднымі і аўтаномнымі".
  
  Многія полісы, якія звалі сябе гэтымі двума ганарлівымі імёнамі, былі вольныя рабіць усё, што скажа кантралюе іх маршал, і незалежныя ад астатніх маршалаў. Такі быў узровень, да якога дакацілася незалежнасць Грэцыі за апошняе пакаленне. Нават на Радосе нядоўгі час быў македонскай гарнізон, але пасля смерці Аляксандра ён быў выгнаны. Цяпер яна сапраўды была вольная і незалежная, магла весці справы як з Птолемеем, так і з Антигоном - а таксама з іншымі, больш аддаленымі маршаламі.
  
  Ксеноменес працягваў: “Але як мы можам спадзявацца захаваць нашу свабоду, калі адзін з македонцаў атрымае перамогу над астатнімі? Ён праглыне нас так жа, як праглынуў бы ўсё і ўсякае іншае".
  
  "Але ты ўсё яшчэ мяркуеш тое, чаго не даказаў: што адзін маршал можа перамагчы ўсіх астатніх", - сказаў асобы, якія могуць. "Пакуль вы не пакажаце гэта, гэта ўсё роўна што турбавацца аб тым, што адбудзецца, калі слон ўпадзе з неба, не паказаўшы, як слон наогул можа лётаць".
  
  Мужчына старэй кінуў на яго злосны погляд. Некалькі іншых родосцев засмяяліся, што толькі яшчэ больш раззлавала Ксеномена. Наступныя пару гадзін яны спрачаліся аб маршалах і аб усім астатнім, што прыходзіла ім у галаву. Час ад часу да коле далучаўся хто-то новы, як гэта зрабіў асобы, якія могуць, ці хто-небудзь з прысутных мужчын сыходзіў, каб заняцца чым-то іншым. Асобы, якія могуць не мог прыдумаць лепшага спосабу, каб прабавіць час - калі, вядома, гэта не зводзілася да зносін з жанчынай.
  
  Калі ён, нарэшце, вярнуўся да сябе дадому, яго бацька чакаў у андроне. Асобы, якія могуць ветліва схіліў галаву і накіраваўся да лесвіцы. Цяпер яму не хацелася працягваць спрэчку. Але калі Филодем ўладна махнуў рукой, у яго не было іншага выбару, акрамя як спыніцца, падысці і спытацца: "У чым справа, бацька?"
  
  - Як хутка "Афрадыта" зможа адплыць? Филодем адчаканіў:
  
  Асобы, якія могуць поковырял пальцам у вуху, варожачы, ці правільна ён пачуў. - Як хутка яна зможа адплыць? - паўтарыў ён, напалову не верачы сваім вушам.
  
  "Гэта тое, што я сказаў, ці не так?" раздражнёна адказаў яго бацька.
  
  "Так, сэр". Асобы, якія могуць задуменна нахмурыўся. “Пагрузка карабля і падбор каманды не зойме больш дня або двух. Гэта было б нават не так доўга, калі б нам не патрабавалася так шмат весляроў. Але большасць з іх - мужчыны, якія ўжо бралі ў рукі вёслы на караблі.
  
  "Тады ідзі і рыхтуйся," сказаў Филодем. “ Чым хутчэй, тым лепш. Клянуся барадой Пасейдона, гэта не можа быць занадта рана.
  
  “ Пачакай. "Асобы, якія могуць падняў руку. “ Усяго пару дзён таму ты скардзіўся, што я хацеў сысці занадта рана, каб цябе гэта задавальняла. Чаму ты раптам перадумаў?"
  
  Перш чым Филодем паспеў адказаць, раб прынёс яму чару віна. Ён здзейсніў невялікае паліваньне, затым асушыў чару. "Ах!" - сказаў ён, выціраючы рот рукою, а затым дадаў: “Я скажу табе, што прымусіла мяне перадумаць: у мяне толькі што быў яшчэ адзін сеанс з шваграм тваёй кузіны, вось што. Зеўс на Алімпе! Мяркуючы па тым, як ён азіраўся па баках, яму хацелася выпіць яшчэ віна.
  
  - Тата! - усклікнуў асобы, якія могуць. - Я думаў, ты пераканаў яго, што мы не збіраемся запраўляць “Афрадыту " яго аліўкавым алеем, і на гэтым усё скончылася.
  
  "Я падумаў тое ж самае", - сказаў яго бацька. “Я так і думаў, але я памыляўся. Адзіны спосаб пераканаць Дамонакса у чым-небудзь - гэта ударыць яго каменем па галаве. Нават тады ты павінен працягваць наносіць яму ўдары, таму што першы ўдар не праходзіць ".
  
  “Чаму ён не можа зразумець, што мы не заробім на яго нафты дастаткова грошай, каб яна таго каштавала? Мы досыць часта казалі яму", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Я думаю, ён разумее", - адказаў Филодемос, зазіраючы ў свой келіх з віном, як быццам спадзеючыся, што ў ім больш віна. “Я не думаю, што яго гэта не хвалюе, што не адно і тое ж. Ён перакананы, што мы абавязаны яму жыццём, незалежна ад таго, як гэта адаб'ецца на нашых перспектывах ".
  
  "Што ж, тады Фурыі забяруць яго," сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Гэта менавіта тое, што я сказаў яму, калі ўбачыў, што не магу дастукацца да яго іншым спосабам", - сказаў яго бацька.
  
  “ Рады за цябе. "Асобы, якія могуць схіліў галаву ў знак згоды. Яны з бацькам маглі - і сварыліся - па вельмі шмат якіх пытаннях. Аднак ні адзін з іх не цярпеў дурняў з радасцю.
  
  "Такім чынам, ты бачыш, вось чаму я хачу, каб ты паплыў", - сказаў цяпер Филодемос. "Калі ты сыдзеш, Дамонакс не зможа прыдзірацца да мяне па нагоды загрузкі нафты на гандлёвую галеру - па меншай меры, да пачатку наступнага паруснага сезону".
  
  “Я паклапачуся пра гэта. Ты ведаеш, я ўжо даўно хацеў з'ехаць", - сказаў асобы, якія могуць. Гэта было праўдай. Ён не змог бы пасварыцца са сваім бацькам, калі б іх падзяляла пара тысяч стадиев. Ён таксама не змог бы заняцца каханнем з жонкай свайго бацькі, нават калі б іх падзяляла пара тысяч стадиев. Частка яго шкадавала аб гэтым. Больш разумная частка - і вялікая частка таксама - не адчувала нічога, акрамя палёгкі. Павольная ўсмешка прабегла па яго твары. Замест гэтага я буду займацца каханнем з жонкамі іншых мужчын, падумаў ён.
  
  "Я ведаю, аб чым ты думаеш", - прагыркаў яго бацька і обвиняюще ткнуў у яго пальцам. “Ты зноў думаеш аб блудзе з усімі гэтымі распутными афинскими жанчынамі, вось што. Я магу сказаць.
  
  Асобы, якія могуць спадзяваўся, што бацька не заўважыў, як ён паморшчыўся. “ Я не разумею, аб чым ты кажаш, - сказаў ён з усім годнасцю, на якую быў здольны.
  
  "Чума мяне пабяры, калі ты гэтага не зробіш", - сказаў Филодем. Асобы, якія могуць з усіх сіл стараўся выглядаць нявінным. Ён быў вінаваты ў тым, у чым абвінаваціў яго бацька, так. Аднак па параўнанні з тым, чаго не ведаў яго бацька, гэта было сапраўдным дробяззю.
  
  Чым хутчэй ён адплыве ў Афіны, тым лепш.
  
  
  "Оймой!" Соклей сказаў у роспачы, а затым перайшоў з грэцкага на павольны, запинающийся, сярдзіты арамейская: "Мой спадар, ты злодзей".
  
  Финикиец Химилкон выглядаў пакрыўджаным. "Твой слуга не можа сабе ўявіць, чаму ты кажаш такія рэчы", - адказаў ён на сваёй роднай мове, а затым абедзвюма рукамі ўчапіўся ў сваю доўгую мантыю, нібы ў роспачы спрабуючы разарваць яе.
  
  Соклей вярнуўся да грэцкаму: “Чаму? Я скажу табе, чаму. Ты ўсю зіму паволі скупляў папірус, вось чаму, і цана, якую ты хочаш за яго, возмутительна.
  
  "Калі вас не задавальняе такая цана, купіце дзе-небудзь у іншым месцы". Грэцкі Химилкона, хоць і з гартанным акцэнтам, быў лепш, чым арамейская Соклея. На самай справе ён навучыў Соклея ўсім, што ведаў па-арамейску.
  
  "Падобна на тое, я больш нідзе не змагу нічога купіць", - сказаў Соклей. “Калі б я мог, я б зрабіў гэта, павер мне. Але больш ні ў каго іх няма, таму я вымушаны прыйсці да цябе. "Ён злосна паглядзеў на гандляра з Библоса. - Ты ведаў, што “Афрадыта " адправіцца ў Афіны ў гэтым сезоне.
  
  "Ты не трымаў гэта ў сакрэце, высакародны", - адказаў Химилкон. “ Як толькі ты вярнуўся з Фінікіі мінулай восенню, ты загаварыў аб тым, што плануеш паехаць у Афіны і прадаць тое-сёе з набытых тавараў. І нават калі б ты гэтага не зрабіў, наколькі разумным я павінен быў быць, каб зразумець, што на гэты раз ты захочаш адправіцца на захад, а не на ўсход?
  
  Кожнае слова з гэтага было нічым іншым, як праўдай і здаровым сэнсам. Нішто з гэтага не зрабіла Соклея больш шчаслівым. Ва ўсякім выпадку, ён знерваваўся яшчэ больш, сказаўшы: "Вы не маеце права ўтрымліваць нас дзеля выкупу, як пірат".
  
  “ Дзеля выкупу? Няма, на самай справе. Химилкон паківаў галавой. “ Я не хачу забіваць цябе, калі ты не заплаціш. Я не хачу, каб спаліць дашчэнту твой дом. Усё, чаго я хачу, - гэта рабіць тое, чаго хоча любы гандляр: я хачу атрымліваць прыбытак ".
  
  "Вы ведаеце, што ў Афінах выкарыстоўваецца больш папірусу, чым у любым іншым месцы ў свеце, за выключэннем, можа быць, Александрыі, і яны вырошчваюць яго ў Егіпце", - сказаў Соклей. - Ты хочаш, каб я заплаціў табе за тваю яе смяхотную цану, каб "Афрадыта " магла прадаць яе на афінскай агора.
  
  Финикиец хітра ўсміхнуўся яму. "Вы таксама можаце падняць цану, якую бераце за гэта".
  
  "Не так ужо далёка", - сказаў Соклей. “Ты ж ведаеш, мы будзем не адзінымі, хто гэта прадае. Калі нам прыйдзецца прасіць удвая больш, чым каму-небудзь іншаму, толькі для таго, каб вярнуць наша срэбра, мы не будзем весці там шмат бізнесу ".
  
  "Гэта будзе не так ужо дрэнна", - сказаў Химилкон. “Помні, вялікая частка папірусу паступае праз Радос - і калі ён паступаў праз Радос у апошні час, я яго купляў. У цябе будзе менш канкурэнтаў, чым ты думаеш ".
  
  “Але папірус заўсёды быў прадметам раскошы. Людзям гэта не абавязкова", - сказаў Соклей.
  
  “Вядома. Але гэта дакладна для ўсяго, што ты носіш на акатосе, ці не так?" Химилкон пацягнуў за залатое кальцо, якое насіў у левым вуху, нібы уладкоўваючы яго ямчэй. Ён пачухаў сваю кучаравай галавою чорную бараду. "Баюся, прычына, па якой ты больш за ўсё злуешся на мяне, о найлепшы, заключаецца ў тым, што ў мяне ёсць перавага ў гэтай гульні".
  
  Соклей баяўся, што ён мае рацыю. Родосец не збіраўся гэтага прызнаваць. "Не, на самай справе", - сказаў ён. “Мы заключылі мноства здзелак, у якіх у цябе было перавага. Памятаеш "паўліна" некалькі гадоў таму?
  
  "О так, я памятаю іх вельмі добра", - адказаў Химилкон. “ А калі вы плылі з імі ў Вялікую Элады, якую прыбытак вы выціснулі з италийских элінаў?
  
  “Аднак паўліны былі ўнікальныя. Папірус зусім не такі", - настойваў Соклей.
  
  Адзіным адказам Химилкона было поціск плячыма. "Калі цябе не хвалюе цана, якую я прызначу, мой спадар, ты можаш адплыць у Афіны без папірусу".
  
  "Добра". Соклей падняўся на ногі. Ўстаючы з крэсла, ён аўтаматычна нахіліў галаву; на старым складзе Химилкона ў гавані былі паліцы, якія выступаюць пад дзіўнымі кутамі, і нізкі столь. На паліцах ляжалі пакеты, цюкі і банкі з таварамі з усяго Ўнутранага мора і з краін далёка на ўсходзе і поўначы: финикиец меў справу з многімі рэчамі, акрамя папірусу. Соклею ў той момант было ўсё роўна. Ён сказаў: “Заўсёды прыемна гутарыць з табой, аб дзівосны. Бывай".
  
  Ён павярнуўся, каб сысці. Часам лепшыя здзелкі заключаць не ты. Ён зрабіў некалькі крокаў да дзвярэй, перш чым Химилкон голасам, поўным болю, крыкнуў: "Пачакай".
  
  "Чаму?" Спытаў Соклей. "Аб чым яшчэ нам трэба пагаварыць?" Ён спадзяваўся, што финикиец спыніць яго, але не разлічваў на гэта. Часам адзіны спосаб захаваць жыццё гандляру - гэта паказаць, што ты не баішся забіць і яго таксама. Часам. Судзіць, калі.... Судзіць, калі менавіта, - вось што робіць гандляра.
  
  "Калі ты збіраешся быць ... цяжкім, я мяркую, што змагу абыйсціся менш чым трыма драхмами, трыма оболоями за рулон з дваццаці лістоў", - сказаў Химилкон. “ Крыху менш, май на ўвазе.
  
  "Я б хацеў на гэта спадзявацца", - сказаў Соклей. "Адна драхма, два оболоя - гэта больш звычайная цана - гэта ўсяго толькі крыху больш за траціну таго, што вы спрабавалі з мяне выціснуць".
  
  "Гэта цана, калі ўсе прывозяць у Афіны шмат папірусу", - сказаў Химилкон. "Паколькі вялікая частка егіпецкіх паставак праходзіць праз Радос, і паколькі я скупаю запасы з мінулай восені, наўрад ці ў гэтым сезоне яны будуць такімі таннымі".
  
  "Гэта ты зараз так кажаш", - сказаў Соклей. “Але ўсё, аб чым нам трэба турбавацца, - гэта аб адным кругавым караблі з Александрыі, які ідзе прама ў Афіны. Іх асноўным грузам заўсёды з'яўляецца зерне, але іх капітаны перавозяць і іншыя рэчы, каб падзарабіць на баку, а папірус - гэта тое, што заўсёды прыносіць ім добрую прыбытак.
  
  "Гэта таксама магло б прынесці вам нядрэнную прыбытак", - сказаў Химилкон, з усіх сіл імкнучыся, каб ідэя гучала павабна.
  
  Соклей адмовіўся паказаць, што адчувае спакусу. - Мог бы, - шматзначна сказаў ён, - калі б вы далі мне магчымасць змяніць цану. У адваротным выпадку... Ён ускінуў галаву.
  
  Финикиец у меладраматычным роспачы прыціснуў абедзве рукі да твару. - І ты назваў мяне злодзеем! Мяркую, вы чакаеце, што я страчу ўсю прыбытак, якую з самага пачатку разлічваў атрымаць ад набыцця папірусу.
  
  "Ты нічога не атрымаеш, калі зробіш гэта занадта дарагім, каб каштаваць маіх намаганняў", - сказаў Соклей. “І ты павінен пакінуць мне магчымасць падняць цану і атрымаць уласную прыбытак у Афінах. Калі я не змагу ўзяць за яго хоць бы палову прыстойнай цэны, ніхто ў мяне нічога не купіць. З такім жа поспехам я мог бы і не парушыць яго, калі не магу прадаць ".
  
  Химилкон сказаў што-то рэзкае па-арамейску. Соклей сказаў што-то яшчэ, такое ж рэзкае, на тым жа мове, каб нагадаць Химилкону, што ён разумее. Яны крычалі адзін на аднаго па-грэцку. Химилкон знізіў цану на пару оболоев. Соклей пагардліва засмяяўся. Финикиец, выглядаў ўстрывожаным, зноў спусціўся.
  
  Гэта прымусіла Соклея падняцца - на оболос перакатам. Химилкон закрычаў так, нібы распаленае жалеза, апякала яго плоць. Соклей праігнараваў тэатральнасць, якая толькі зрабіла Химилькона яшчэ больш тэатральным. "Вы хочаце, каб мая жонка і мае дзеці памерлі з голаду!" - закрычаў ён.
  
  "Ты хочаш, каб я памёр з голаду", - запярэчыў Соклей.
  
  Химилкон спусціўся зноў - і яшчэ раз. Ён выявіў, што набыты ім папірус прынёс яму менш карысці, чым ён чакаў. Калі б ён не прадаў яго Соклею, каму б ён яго прадаў? Радос мог пахваліцца ўсяго двума ці трыма пісцамі, якія за пяць гадоў не скарысталіся тым, што ён назапасіў. Пакуль Соклей ясна даваў зразумець, што адправіцца ў Афіны без папірусу, калі финикиец не пагодзіцца на яго цану, у яго былі добрыя шанцы займець яго.
  
  І ён так і зрабіў. У рэшце рэшт, Химилкон прадаў яму пісьмовыя прыналежнасці за адну драхму, па чатыры обола за рулон: менш за палову таго, што ён прапанаваў спачатку. Соклей ведаў, што яму ўсё яшчэ давядзецца спадзявацца, што папірус ў Афінах у дэфіцыце. Гэта дазволіла б яму падняць цану продажу да такой ступені, што ён зарабіў б прыстойныя грошы. Калі б гэта было не так...
  
  "Калі гэта не так, - падумаў ён, - то " Афрадыта " з такім жа поспехам магла б перавозіць аліўкавы алей Дамонакса, нягледзячы на ўсю прыбытак, якую мы пакажам на папірусе ". Але затым ён страсянуў галавой. Аліўкавы алей было цяжкім і грувасткім і займала шмат месца. Папірус такім не быў і не стаў. І я б аддаў перавагу гандлявацца з перапісчыкамі, чым з гандлярамі алеем.
  2
  
  Яркае ранішняе сонца адбівалася ад марской вады ў Вялікі гавані Радоса. Асобы, якія могуць стаяў на карме "Афрадыты", трымаючы ў руках рулявое вясло. Ён быў гатовы адплыць у любы момант, нават калі "акатос" застанецца пришвартованным ля прычала. "У нас жа ёсць увесь наш груз, ці не так?" спытаў ён Соклея ў трэці раз з таго часу, як яны прыбылі на гандлёвую галеру на досвітку.
  
  "Так, мы цалкам загружаны", - адказаў яго стрыечны брат. "Калі, вядома, рабы Дамонакса не прибежат у апошні момант з парай сотняў амфар аліўкавага алею".
  
  "Лепш бы ім гэтага не рабіць, клянуся сабакам!" Сказаў Асобы, Якія Могуць. “Твой каштоўны швагер думае, што мы толькі ён адправіўся да паслязаўтра, ці не так? Тады хай яго рабы прынясуць алей - і хай яны цягнуць яго назад, калі ўбачаць, што мы сышлі.
  
  "Тады гэта будзе добрая жарт", - сказаў Соклей. “Мы пачуем пра гэта, калі вернемся дадому. Я ўпэўнены, што нашы бацькі даведаюцца пра гэта адразу". Ён уздыхнуў. "Сям'я". Мяркуючы па тым, як ён гэта сказаў, ён меў на ўвазе праклён.
  
  Наверсе, на прычале, бацька Менедема сказаў: "Падобна на тое, што ў вашай камандзе ўсё яшчэ засталося некалькі чалавек ўлегцы".
  
  Сям'я, падумаў асобы, якія могуць прыкладна так жа, як гэта сказаў Соклей. Услых ён адказаў толькі: "Ды, бацька". Павярнуўшыся да свайго келевстесу, ён сказаў: "Яны павінны быць тут з хвіліны на хвіліну, ці не так, Диокл?"
  
  "Яны павінны былі ўжо быць тут, шкіпер", - з няшчасным выглядам адказаў вясляр. Диоклес быў загарэлым мужчынам гадоў сарака пяці, з шырокімі плячыма і мазольнымі рукамі чалавека, шмат гадоў прапрацаваў за вяслом. “ Я сказаў ім прыйсці крыху раней. Калі яны вырашылі напрыканцы попьянствовать і затрымаць нас, я прымушу іх заплаціць, як толькі яны падымуцца на борт, вось убачыш, калі я гэтага не зраблю.
  
  Асобы, якія могуць не хацеў бы, каб Диокл злаваўся на яго. Так, ён быў дзе-то на пятнаццаць-дваццаць гадоў маладзей весляры, але Диоклес не шкадаваў мужнасці, а вялікае целасклад выгадна падкрэслівала яго насцегнавая павязка. Вялікую частку часу Диоклес быў настолькі лагодны, наколькі гэта магчыма для любога мужчыны. Хоць, калі гэта было не так...
  
  "Гэй, Афрадыта!" З падставы пірса данёсся вокліч. Басаногі мужчына, таксама апрануты толькі ў насцегнавая павязку - несумненна, марак - паспяшаўся да гандлёвай галерэі. "Гэй!" зноў крыкнуў ён. - Шукаеце іншага весляры? - спытаў я.
  
  “ Прывітанне, Телеутас. Цяпер асобы, якія могуць здаваўся няшчасным. Ціхім голасам ён спытаў Диокла: "Ён не адзін з тых, каму ты прислуживаешь, ці не так?"
  
  "Упэўнены, што няма", - тут жа адказаў Диокл. "Ён заўсёды з'яўляецца ў апошнюю хвіліну, шукае ўсё, што можа дастаць".
  
  "Хочам ці мы, каб ён быў на борце?" Спытаў Соклей. "Ён злодзей, нават калі ён не краў у сваёй каманды, і ён не храбрэйшы, чым павінен быць".
  
  “Я ведаю. Я ведаю", - сказаў асобы, якія могуць. “Ён таксама працуе так мала, як толькі можа. Але ён тут, а іншыя хлопцы " няма.
  
  Соклей прыкусіў ніжнюю губу. У Диокла быў такі выгляд, нібы ён адкусіў кавалак тухлай рыбы. Асобы, якія могуць адчуваў тое ж самае. Але ні яго стрыечны брат, ні келевсты не сказалі "не". З уздыхам асобы, якія могуць махнуў Телеутасу рукой, каб той працягваў. Марак ўхмыльнуўся і спусціўся па сходнях на "Афрадыту". У яго была свая падушка, каб абараніць зад ад жорсткай лаўкі весляроў, на якую ён неўзабаве прымасціўся.
  
  Чвэрць гадзіны праз адзін з выбраных людзей Диокла накіраваўся да "Акатосу". Назіраючы за ім, асобы, якія могуць спадзяваўся, што ён не зваліцца з пірса ў мора. Ён спусціўся па сходнях на борт "Афрадыты", хоць Соклею давялося падхапіць яго, каб ён не ўпаў ніцма на палубу юта.
  
  Наверсе, на прыстані, Лисистрат засмяяўся. Ён бачыў мноства маракоў, поднимавшихся на борт сваіх караблёў у такім стане. Филодем таксама, але бацька Менедема выглядаў незадаволеным, а не здзіўленым. Погляд, які ён кінуў на свайго сына, казаў аб тым, што, па яго думку, у Менедема ўвайшло ў звычку напівацца, як толькі Радос знікаў за гарызонтам. Гэта было несумленна і неправдиво, але асобы, якія могуць ведаў, што яго бацька не паслухаў бы яго, калі б ён так сказаў.
  
  Замест гэтага ён звярнуў сваю ўвагу на марака. "Прывітанне, Никодром", - сказаў ён, яго голас быў такім жа салодкім, як ариусианский без прымешак з Хіёса. “ Займі сваё месца, мая дарагая, мы збіраемся выціснуць з цябе ўсё віно.
  
  "Як пажадаеце, шкіпер," велічна сказаў Никодром. Ён знайшоў вольную лаўку для весляроў і сеў - ледзь не ўпаў зноў.
  
  "Можа быць, нам варта пачакаць яшчэ аднаго чалавека", - сказаў Соклей. "У такой форме, у якой ён знаходзіцца, ён не зможа выканаць ўдар да паўдня".
  
  "Мы перажывем гэта, і ён таксама", - адказаў асобы, якія могуць. "Працуючы, ён працверазее хутчэй, чым любым іншым спосабам". Яго смяшок быў зусім мярзотным. "І ён таксама будзе шкадаваць пра гэта больш, чым у любым іншым выпадку".
  
  "Мы не зробім вялікай прадстаўлення, пакідаючы гавань, калі ён будзе занадта п'яны, каб паспець своечасова", - сказаў Соклей.
  
  Асобы, якія могуць прыкусіў ўнутраную бок ніжняй губы. Гэта дайшло да мяне. Яму падабалася пакідаць Радос, калі усе лаўкі былі занятыя, а вёслы падымаліся і апускаліся так плаўна, як быццам "Афрадыта " была пяцёркай ў радоскім ваенна-марскім флоце. Большасць матросаў у той ці іншы час працавалі вёсламі на пяці ці меншай трырэмы ваенна-марскога флоту, так што надзея ні ў якім выпадку не была марнай. Аднак, калі б Никодромос быў п'яны, ён не змог бы сёння выглядаць як ваенны карабель.
  
  Ён усё яшчэ думаў, не перадумаць ці, калі хто-то іншы - не марак, а адзін з гультаёў, якіх можна сустрэць у любым порце Ўнутранага мора, - прабег па пірса, крычучы: "Я думаў, вы ўжо пагрузіліся тут, але сюды накіроўваецца атрад рабоў з амфара".
  
  Асобы, якія могуць і Соклей абмяняліся спалоханымі поглядамі. "Дамонакс!" усклікнулі яны хорам. Тое ж самае зрабілі іх бацькі на набярэжнай. Асобы, якія могуць зразумеў, што толькі што прыняў рашэнне за яго. "Отчаливаем!" - крыкнуў ён, і ільняныя вяроўкі, якімі "Афрадыта " была прывязаная да прычала, нацягнулі на носе і карме. Ён нахіліў галаву да Диоклу. “ Давай вылучацца, лепшы з лепшых.
  
  “ Вы маеце рацыю, шкіпер. Вясляр падняў маленькі бронзавы квадрацік на ланцужку і невялікі малаток, якім па ім можна было біць. Ён павысіў голас, пакуль той не даляцеў да самага носа: "Вы гатовыя, хлопцы?" Весляры ўзяліся за вёслы, гледзячы на яго ў чаканні каманды. Ён ударыў кулаком па квадрату, адначасова выкрыкваючы: "Риппа, пай!"
  
  Усе весляры пацягнулі, нават Никодром. Диокл зноў ударыў па карэ, а таксама выкарыстаў свой голас для грабка. "Риппа,пай!" На апошнім складзе мужчыны схапіліся. - Риппа,пай! "Афрадыта "рушыў наперад, на гэты раз крыху далей, трохі хутчэй, паколькі пачала набіраць абароты. “Риппапай! Риппапай!"
  
  “ Бывайце! Шчаслівага шляху! Лисистрат крыкнуў з канца прычала. Бацька Менедема нічога не сказаў, але памахаў рукой. Асобы, якія могуць адарваў руку ад рулявога вёслы, каб памахаць ў адказ.
  
  Соклей выглянуў з-за кармы "Афрадыты " у бок прычала, які яна толькі што пакінула. "Аб божа," сказаў ён праз пару хвілін. "Сюды ідуць гэтыя рабы - і да ўсіх крумкачам са мной, калі Дамонакс не з імі".
  
  "Раскажы мне, што адбываецца", - папрасіў асобы, якія могуць. "Я не магу цяпер азірацца праз плячо". Гандлёвая галера баразнілі спакойныя, але перапоўненыя вады Вялікі Гавані з некалькімі рыбацкімі лодкамі і парай круглых караблёў. Асобы, якія могуць усміхнуўся. “ Не перашкаджала б мне адарваць погляд ад таго, куды я іду, і ўрэзаць каму-небудзь, калі я не гляджу, а?
  
  "Спадзяюся, што няма", - сказаў Соклей. "За шкоду прагаласавалі б прысяжныя, калі б вы зрабілі што-то падобнае ..." Ён здрыгануўся пры гэтай думкі. "Я нават не хачу думаць аб гэтым".
  
  "Ну, я таксама", - сказаў асобы, якія могуць, накіроўваючыся да вузкага выхаду ў паўночнай частцы гавані. “ І нам не давядзецца гэтага рабіць, калі ты зробіш сваю працу і раскажаш мне, што там адбываецца.
  
  "Добра". Але затым, што зводзіла з розуму, яго стрыечны брат зноў зрабіў паўзу. "Прабач", - сказаў Соклей праз імгненне. “Круглы карабель толькі што прайшоў паміж намі і прычалам, таму я не мог бачыць. Цяпер я бачу. Рабы паставілі свае амфары, і Дамонакс што-то кажа нашым бацькам. Што б гэта ні было, ён засмучаны - ён б'е кулаком па далоні другой рукі. Настаўнік рыторыкі не змог бы зрабіць гэта лепш ".
  
  "Гэта нічога не зменіць у адносінах з маім бацькам", - прадказаў асобы, якія могуць.
  
  "Падобна на тое, ты маеш рацыю", - сказаў Соклей. “Дзядзька Филодем проста стаіць там, зноў і зноў матаючы галавой. Што гэта за радок у Іліядзе , дзе Ахіл моліцца Зеўсу, каб Патрокл прагнаў Гектара з караблёў ахайоев і сам вярнуўся цэлым і цэлым? Зеўс чуе, але?..
  
  "'Бацька выканаў яго адну малітву, але паківаў галавой у адказ на іншую', - тут жа працытаваў асобы, якія могуць; ён добра ведаў Гамера.
  
  “Дзякуй, мая дарагая. Гэта менавіта тая рэпліка, якую я хацеў пачуць", - сказаў Соклей. “Адзіная розніца ў тым, што твой бацька не выконвае ні адной з малітваў Дамонакса. І Дамонакс таксама злуецца ўсё больш і больш. Цяпер ён складвае рукі рупарам перад ротам - ён збіраецца паспрабаваць дакрычацца да нас."
  
  Ледзь адрозны над пашыраецца паласой вады, асобы, якія могуць пачуў: “Гэй, Афрадыта! Вяртайся і забяры якой-небудзь груз!"
  
  "Ці павінен я адказаць яму?" Спытаў Соклей. "Думаю, я мог бы крыкнуць на пірс".
  
  "Ні слова!" Сказаў Асобы, Якія Могуць. "Прыкладзі руку да вуха і прыкінься, што не можаш разабраць, што ён кажа". Соклей так і зрабіў. Ён не быў найвялікшым акцёрам, але праз чатыры ці пяць метраў марской вады яму і не трэба было быць такім.
  
  Дамонакс зноў закрычаў. На гэты раз Менедему сапраўды было цяжка разабраць, што ён кажа. Соклей заціснуў рукой вуха. Ён пачаў смяяцца. Тое ж самае зрабілі некалькі весляроў, якія таксама азірнуліся на тое месца, дзе яны былі. "Не сапсуеце гребок, годныя дубца нягоднікі!" Диокл прыкрыкнуў на іх. “ Член Пасейдона, ты і так досыць нязграбны.
  
  "Што тут смешнага?" Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Мой швагер скача ўверх-уніз па прыстані, як трохгадовае дзіця, калі ты кажаш яму, што ён не можа з'есці яшчэ кавалачак мядовага пірага", - адказаў Соклей.
  
  "Хто-то павінен задаць яму добрую чос, як вы робіце з трохгадовым дзіцем, у якога пачынаецца істэрыка, калі вы кажаце яму, што ён не можа з'есці больш ні кавалачка мядовага пірага", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Гэта было б выдатна", - пагадзіўся яго стрыечны брат. “Ён цяпер ля самага краю пірса. Можа, ён зваліцца ў ваду. Можа быць, твой бацька - ці мой - дапаможа яму ўпасці. Асобы, якія могуць чакаў у нецярплівым чаканні. Але затым Соклей трасянуў галавой. З расчараваннем у голасе ён працягнуў: “Не пашанцавала. Рабы збіраюць збаны з алеем і выносяць іх, і Дамонакс ідзе з імі".
  
  "Вельмі шкада", - сказаў асобы, якія могуць. "Мне б спадабалася, калі б ён замест гэтага палез у выпіўку".
  
  "Я проста спадзяюся, што ён не выместит гэта на Эринне, вось і ўсё". Соклей ўздыхнуў. "Сям'я".
  
  - Сям'я, - рэхам паўтарыў асобы, якія могуць і зноў звярнуў усю сваю ўвагу на Афрадыту. Вялікі, круглявы карабель насоўваўся на яе з вялікімі квадратнымі ветразямі, напоўненымі брызе з поўначы, трумах, поўнымі збожжа, або віна, або - па іроніі лёсу - аліўкавага алею. Круглы карабель быў прыкладна такім жа манеўраным, як лавіна. Як у Афрадыты, як у любога карабля ва Ўнутраным моры, у яе на носе былі намаляваныя вочы, але ці шмат ад іх было карысці, калі яна не магла паступіць па-свойму? І асобы, якія могуць мог бы паспрачацца, што ў круглага слупа з гусінай галавой на карме больш мазгоў, чым у чалавека, кіраўніка вёсламі.
  
  Асобы, якія могуць пацягнуў да сябе румпель рулявога вёслы па левым борце і адсунуў румпель правага борта як мага далей ад сябе. Грацыёзная, як танцорка, "Афрадыта " павярнула налева і праслізнула міма нязграбнага круглага карабля. Матросы на палубе круглага карабля, махалі рукамі, калі праплывала міма гандлёвая галера. Большая частка каманды "Афрадыты " была занадта занятая, каб памахаць ў адказ.
  
  Доўгія ўмацаваныя молы на ўсходзе і поўначы абаранялі Вялікую гавань Радоса ад штармоў. Праход паміж імі быў усяго ў пару плетров шырынёй. Бок аб Бок з маленькай рыбацкай лодкай, у якой каманды Сикон мог купіць вячэрні опсон, асобы, якія могуць вывеў "акатос" з гавані ў адкрытае мора.
  
  
  Як і кожны парусны сезон, Соклей выявіў, наколькі моцна змянілася рух "Афрадыты ", калі яна пакінула спакойныя вады гавані і смела ўвайшла ва Ўнутранае мора. Раней усё, што ён заўважаў, - гэта штуршок наперад кожны раз, калі апускаліся вёслы ў ваду. Цяпер лёгкі штуршок прымушаў судна разгойдвацца ўверх-уніз, калі яго нос слізгаў па хвалях і апускаўся ва западзіны паміж імі.
  
  Страўнік Соклея скрутило гэтак жа, як у акатоса. Сглотнув, ён паспадзяваўся, што ячменная каша, якую ён еў на сняданак, застанецца ў ім. Ён паглядзеў наперад з ютной палубы. Некалькі матросаў былі такімі ж зялёнымі, але толькі некалькі. Звычайна так і адбывалася. Соклей зноў праглынуў.
  
  "Бярыцеся за поручань, калі вам прыйдзецца аддаць яго назад, хлопцы," сказаў асобы, якія могуць, у цэлым па-добраму. “ Трумы і без таго досыць брудныя, каб дадаваць да іх ваніты. "Ён панізіў голас і спытаў:" З табой усё ў парадку, Соклей?
  
  "Са мной усё будзе ў парадку праз некалькі дзён", - адказаў Соклей. “Я б хацеў, каб гэта адбывалася не кожны парусны сезон, але гэта адбываецца. Мне трэба некалькі дзён, каб прывыкнуць да мора, вось і ўсё.
  
  "Ты выглядаеш трохі бялейшы, чым звычайна," сказаў асобы, якія могуць.
  
  “ Са мной усё будзе ў парадку ў... - Соклей спыніўся, яшчэ раз праглынуў, прыціснуў далонь да рота і зрабіў два хуткіх кроку да парэнчаў. Сняданак не застаўся на стале, але ён акуратна паклаў яго ў мора. “ Чума, - прахрыпеў ён, калі зноў змог гаварыць. "Прайшло шмат часу з тых часоў, як я па-сапраўднаму хадзіў і рваў".
  
  "Такое здараецца з многімі людзьмі", - сказаў яго стрыечны брат з натуральнасцю чалавека, якога марская хвароба не турбуе. "Можа быць, цяпер ты змірылася з гэтым, як некаторыя цяжарныя жанчыны, калі іх ванітуе па раніцах".
  
  "Я спадзяюся на гэта!" Соклей плюнуў, каб пазбавіцца ад агіднага прысмаку ў роце. Плявок не прынёс асаблівай карысці. Ён зачарпнуў крыху віна з амфары, прынесенай для каманды. Паласканне ім рота дапамагло больш. Ён выплюнуў адзін кавалак, затым праглынуў іншы. Яго страўнік не збунтаваўся неадкладна, што ён успрыняў як добры знак.
  
  Як толькі "Афрадыта " выйшла далёка з Вялікай Гавані, асобы, якія могуць зняў палову матросаў з вёслаў, дазволіўшы ім веславаць з усіх астатніх лавак. Для мацнейшага шыку ён пачаў з таго, што ўсе сорак лавак былі занятыя. У адкрытым моры ён звычайна выкарыстаў восем-дзесяць чалавек на борце і мяняў каманду кожныя пару гадзін. Такім чынам, ён мог прыцягваць свежых людзей да веславанні, калі яны сапраўды былі яму патрэбныя: ратуючыся ад піратаў або змагаючыся з імі, прасоўваючыся наперад супраць сустрэчнага ветру або адплываючы ад берага ў выпадку шторму.
  
  Гандлёвая галера абышла самую паўночную ўскраек поліса - і выспы Радос. Соклей паказаў на мармуровы храм Деметры, чыя зіготкая белая грамада вылучалася на фоне чырвоных чарапічных дахаў. "Нашы хаты дзе-то недалека адтуль", - сказаў ён. "Хацеў бы я выбраць сваю, але гэта ўсяго толькі іншая дах адсюль".
  
  "Я не шкадую, што сыходжу," сказаў асобы, якія могуць. “ Мяркую, я нават павінен выказаць падзяку твайму шурину.
  
  "За што?" Спытаў Соклей, а затым: “О! Ты маеш на ўвазе, за тое, што прыдзіраўся да нашым бацькам?"
  
  “ Вядома, хачу. Калі б ён не раззлаваў майго бацькі, мы б да гэтага часу тырчалі на Радосе, гулялі ў бабкі і круцілі б пальцамі. Самая галоўная прычына, па якой мы так хутка адплылі, заключаецца ў тым, што нашы бацькі хацелі, каб ён заткнуўся і убрался дадому.
  
  "Я ведаю", - сказаў Соклей. “І я дам табе яшчэ адну прычыну быць удзячным старому добраму тупоголовому Дамонаксу. Без яго ў нас не было б шанцу дабрацца да Афін досыць хутка, каб паспець на "Вялікую Дыянісію", а цяпер у нас ёсць. Кажу табе, мая дарагая, ты не дажывеш да таго часу, пакуль не ўбачыш тэатр у Афінах. Ні ў адным іншым полісе свету няма нічога падобнага."
  
  "Я з нецярпеннем чакаю гэтага", - сказаў асобы, якія могуць. "Гэта адна з прычын, па якой я хацеў адправіцца ў плаванне - не адзіная прычына, заўважце, але адна з іх".
  
  "Трагедыі, верагодна, будуць адраджэннем," сказаў Соклей, "але я працягваю казаць вам, што некаторыя добрыя паэты-комікі усё яшчэ пішуць".
  
  Як звычайна, яго стрыечны брат сказаў: “Дайце мне Арыстафана ў любы дзень. Я паверу, што любы можа параўнацца з ім, калі ўбачу гэта, але не раней".
  
  Гэта магло б выклікаць яшчэ адзін спрэчка, калі б Соклей дазволіў гэтаму здарыцца.
  
  Замест гэтага ён толькі ўсміхнуўся і паціснуў плячыма. Асобы, якія могуць быў верны Аристофану гэтак жа, як Гамеру. Аргумент гэтага не зменіць. Як у паэзіі, так і ў драматургіі ў Соклея былі больш сучасныя густы. Гэта таксама наўрад ці маглі змяніць аргументы.
  
  Апынуўшыся досыць далёка ад паўночнай ускрайку Радоса, асобы, якія могуць павярнуў "Афрадыту " налева, так што яна накіравалася на захад. Соклей паглядзеў на поўнач, у бок ахутаў смугой ўзбярэжжа Кариана. Як і на Радосе, восеньскія і зімовыя дажджы пакрылі яго яркай зелянінай. Калі гандлёвая галера вярталася ў канцы лета, сонца запекало яе да шэра-карычневага колеру. Невялікія выспы - Сайм, Халкэ, Телос - ляжалі наперадзе. Яны таксама выглядалі зялёнымі і вабнымі. Аднак Соклей з цяжкасцю ўяўляў сабе больш сумныя месца для жыцця.
  
  “ Думаеш, гэты брыз пратрымаецца, Диокл? - Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Думаю, так і павінна быць, шкіпер, ва ўсякім выпадку, на якое-то час," адказаў вясляр.
  
  "Што ж, тады давайце знойдзем якое-небудзь прымяненне ветразь". Асобы, якія могуць павысіў голас, каб крыкнуць камандзе: "Спусціць ветразь з рэі".
  
  Мужчыны паспяшаліся слухацца. Выкарыстоўваючы браилы - вяроўкі, якія цягнуліся ад верху квадратнага ветразі гандлёвай галеры да нізу, - яны хутка расправили яго, затым перакінулі рею з носа па правым борце назад на карму па левым борце, каб найлепшым чынам выкарыстаць вецер. Ветразь, пашыты з маленькіх кавалачкаў лёну, напоўніўся паветрам. Мачта злёгку парыпвала, прымаючы на сябе сілу ветру. Бронзавы таран Афрадыты , пазелянелы за ўвесь час знаходжання ў моры, яшчэ глыбей пагрузіўся ў ваду.
  
  "Бачачы ўсе квадраты, якія брайлы і швы ўтвараюць на ветразі, я заўсёды ўспамінаю ўрокі геаметрыі", - сказаў Соклей. “Што мы можам даказаць на малюнку перад намі? Якая плошчу гэтага прамавугольніка ці вунь таго?"
  
  "Урокі геаметрыі". Асобы, якія могуць здрыгануўся. “Усё, што я згадваю, калі думаю пра іх, - гэта школьны настаўнік са сваёй палкай. Часам ён пускаў кроў, брудны нягоднік".
  
  "Мяне не так ужо часта білі", - сказаў Соклей.
  
  "Не, ты быў адзіным, хто заўсёды выразна выучивал ўрокі", - сказаў асобы, якія могуць. "Іншыя хлопчыкі ў класе любілі цябе не за гэта".
  
  "Я ведаю". Соклей ўздыхнуў. “У мяне ніколі не было праблем з разуменнем таго, што мяне не любяць за тое, што ты робіш што-то няправільна. Каму патрэбен побач няўклюда? Але калі людзі ненавідзяць цябе за тое, што ты робіш правільна, робіш тое, што ад цябе чакаюць, - гэта заўсёды здавалася мне несправядлівым ".
  
  "Ты выставіў ўсіх нас у дрэнным святле", - сказаў яго стрыечны брат.
  
  "Тады табе таксама трэба было быць больш уважліва", - сказаў Соклей. "Тыя ўрокі былі не такімі ўжо цяжкімі".
  
  "Для цябе, можа быць, і няма", - сказаў асобы, якія могуць. “Наколькі я быў занепакоены, майстар, магчыма, гаварыў па-арамейску. Перыметр, і гіпатэнуза, і равнобедренная, і я не ведаю, што яшчэ. Ён зняў руку з руля і падняў яе. “І ты таксама не пачынай мне іх тлумачыць. Мне больш не трэба пра іх турбавацца".
  
  Вушы Соклея гарэлі. Ён як раз збіраўся прыступіць да ўроку геаметрыі. Як і вялікая частка таго, што ён вывучаў, матэматыка давалася яму лёгка. Тое, што гэта не тычылася Менедема і іншых хлопчыкаў, усё яшчэ бянтэжыла яго. Але калі справа была не ў тым, што яны не вучыліся, не надавалі ўвагі, то ў чым жа тады справа?
  
  Не паспеў ён у думках задаць гэтае пытанне, як асобы, якія могуць сказаў: “Некаторыя з нас добрыя ў адных рэчах, іншыя - у іншых. Ты ўбіраў ўрокі, як мяккая тканіна ўбірае ваду. Але, спадзяюся, ты не будзеш сцвярджаць, што лепш за мяне разбіраешся ў тым, як працуюць людзі.
  
  "О, я мог бы заявіць пра гэта, але гэта было б няпраўдай", - сказаў Соклей. "У гэтым ты мяне пераўзыходзіш". Ён тузануў сябе за бараду. "Цікава, чаму гэта павінна быць так".
  
  "Людзі былі б сумнымі, калі б усе былі такімі ж, як усе астатнія", - сказаў асобы, якія могуць. "Мы б усе хадзілі вось так, вось так" - ён выглядаў вельмі суровым і напружыўся так, што здаваўся амаль отлитым з бронзы" - "як быццам мы былі мноствам спартанскіх гаплітаў, што стаяць у фалангу".
  
  Смеючыся, Соклей сказаў: “Чаму ты не мог ператварыць нас усіх у добранькіх дзяўчат? Але калі б мы ўсе былі чароўнымі дзяўчынамі, які сэнс было б ганяцца за адной з іх?"
  
  "Заўсёды ёсць сэнс ганяцца за чароўнымі дзяўчатамі". Асобы, якія могуць казаў з вялікай перакананасцю. Але нават жарты з Соклеем не прымусілі яго перастаць звяртаць увагу на Афрадыту і брыз. "Падайце рэй яшчэ трохі наперад," крыкнуў ён матросам.
  
  Калі мужчыны зрабілі рэгуляванне і падпоркі зарыпелі, Соклей спытаў: "Як ты думаеш, мы зможам прайсці ўвесь шлях да Книда сёння?"
  
  Яго стрыечны брат паглядзеў наперад. Книдос ляжаў на канцы доўгай касы, выбітнай на захад у мора ад узбярэжжа Карии. Нарэшце асобы, якія могуць з шкадаваннем паківаў галавой. “Калі б мы выйшлі ў мора крыху раней днём, я сапраўды думаю, што паспрабаваў бы гэта і паплыў бы далей па зорках, калі б мы не былі там да заходу сонца.
  
  Аднак, як бы тое ні было, гэта занадта шмат, каб патрабаваць ад маракоў у іх першы дзень плавання. Мы причалим да Сайма."
  
  “ Добра. Соклей і сам паступіў бы гэтак жа. Зрэшты, часам Менедему падабалася прыспешваць падзеі. Соклей паказаў на маленькі востраў наперадзе. "Вы скарыстаецеся той бухтай на поўдні, дзе мы спыніліся некалькі гадоў таму?"
  
  "Не, я думаў кінуць якар у горадзе на паўночным узбярэжжы", - адказаў асобы, якія могуць. “Я ведаю, гэта не такі ўжо вялікі горад, але ў пэўным сэнсе гэта нават да лепшага. Мужчыны могуць зайсці ў карчму, не выпрабоўваючы спакусы збегчы.
  
  "Багі ведаюць, што гэта праўда", - пагадзіўся Соклей. “Ніхто ў здаровым розуме не захацеў бы дэзертыраваць ў Сайме. Незалежна ад таго, чаго ты спрабаваў пазбегнуць, што можа быць горш, чым заставацца там да канца сваіх дзён?"
  
  Асобы, якія могуць абдумаў гэта. Яму не спатрэбілася шмат часу, каб здрыгануцца. "Нічога, што я магу прыдумаць", - адказаў ён.
  
  
  Маленькія рыбацкія лодкі, якія вярталіся са сваёй дзённай працы, пагойдваліся вакол "Афрадыты ", калі яе насавыя якара сышлі ў моры перад горадам Сайм. Горад размяшчаўся ў абароненай бухце выспы, з якім у яго было агульная назва. Большасць рыбацкіх лодак самі прычальвалі да берага, і мужчыны на борце выцягвалі іх з вады далей, чым маглі выцягнуць вёслы. Асобы, якія могуць выцягнуў гандлёвую галеру на бераг у абароненай бухце, аб якой казаў Соклей. Яму не хацелася рабіць гэта тут. Калі ўзнікнуць праблемы, ён хацеў, каб мець магчымасць сысці ў спешцы. Ён не мог зрабіць гэтага на выкінутым на бераг караблі.
  
  "З гэтымі хлопцамі, верагодна, усё ў парадку", - сказаў Диокл, злёгку націскаючы на слова "верагодна".
  
  "Я ведаю", - сказаў асобы, якія могуць. “Калі б два ці тры іншых карабля былі тут з намі, я думаю, я б пасадзіў іх на пясок. Гэтым шляхам ... няма. Калі наступіць восень і мы не вернемся на Радос, хто-небудзь можа прыйсці за намі і сказаць: "Афрадыта? О, не, яна сюды не заходзіла. Павінна быць, яна трапіла ў бяду дзе-то ў іншым месцы. Хто мог ім зманіць? Я не думаю, што яны б так паступілі, майце на ўвазе, але навошта іх спакушаць?"
  
  "Ты не дачакаешся ад мяне ніякіх аргументаў, шкіпер", - сказаў келевстес. “Навошта іх спакушаць? наколькі я разумею, гэта правільна".
  
  Уверх і ўніз па ўсёй даўжыні "Афрадыты" маракі потягивались і скручвалі, напружваючы мышцы, якімі яны не карысталіся ўсю зіму. Некаторыя з іх націралі пухіры аліўкавым алеем. Телеутас, які выпадкова апынуўся на юне, нацер іх чым-то іншым з маленькай пляшкі, якую ён сунуў пад лаву. Асобы, якія могуць фыркнуў. "Хіба гэта не шкіпінар?" спытаў ён, здзіўлена ўскінуў бровы.
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў марак.
  
  “ Хіба гэта не абпальвае, як агонь? - Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Гэта не так ужо дрэнна", - адказаў Телеутас. “Гэта робіць плоць цвёрдай, а не мяккай, як алей. Я размаўляў у карчме з эпейротским матросам. Ён сказаў, што яны выкарыстоўваюць гэта там, наверсе, і я падумаў, што варта паспрабаваць.
  
  "Лепш ты, чым я," сказаў асобы, якія могуць.
  
  Іншы вясляр, былы лавец губак па імя Мосхион, спытаў: “ці Можам мы ўзяць лодку і сысці на бераг, шкіпер? Мы можам купіць сабе віна і ежы лепей, чым тут, на караблі. Можа быць, у горадзе таксама ёсць бардэль.
  
  "Я не ведаю аб гэтым", - сказаў асобы, якія могуць. “Гэта не тое, што можна назваць вялікім месцам, і караблі заходзяць сюды не так ужо часта. Але так, ты можаш пайсці і даведацца, калі ў цябе ёсць такое жаданне.
  
  Гандлёвая галера цягнула за сабой сваю лодку на вяроўцы, прывязанай да кармы. Лодка была новай. Старую яна страціла ў мінулы парусны сезон, на зваротным шляху на Радос з Фінікіі. Калі два пірацкіх карабля напалі ў лікійскіх берагоў, марак адвязаў старую лодку, каб дапамагчы "Афрадыце " адбіцца ад іх. Так яно і было, але яна не змагла вярнуцца і забраць лодку.
  
  Жаўнеры падцягнулі новую лодку да "акатосу" і залезлі ў яе. Яна несла з паўтузіна вёслаў - маленькіх па параўнанні з гребками ў дзевяць локцяў, якія прыводзілі ў рух "Афрадыту", - і магла змясціць тузін чалавек. Маракі нядоўга спрачаліся аб тым, хто будзе веславаць назад на карабель для наступнай групы, затым адправіліся ў горад Сайм.
  
  "Ты збіраешся сысці на бераг?" Спытаў Соклей.
  
  Асобы, якія могуць трасянуў галавой і паказаў велізарны зевок. “ Наўрад ці, мая дарагая. Магчыма, я больш ніколі не прачнуся. А як наконт цябе?
  
  "Я адчуваю спакусу", - адказаў яго стрыечны брат. “У рэшце рэшт, Сайм знаходзіцца менш чым у дні плавання ад Радоса. Гэта месца можна ўбачыць кожны раз, калі паглядзіш на захад. Тым не менш, я ніколі не быў у гэтым горадзе.
  
  "Так, і мы абодва ведаем, чаму: у гэта не варта ўдавацца", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Занадта дакладна". Соклей на імгненне задумаўся, затым паціснуў плячыма. “Я жыву на Радосе. Я спыняўся ў Афінах. Я наведаў Тарас і Сіракузы - полісы, якія з'яўляюцца полісамі, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе. Прабачце, але я не магу прыйсці ў захапленне ад Сайма. Гэта адзін крок наперад у параўнанні з вёскай - і таксама маленькі крок ".
  
  "Вось і я так думаю", - сказаў асобы, якія могуць. “Ну, калі мы збіраемся застацца на караблі, не павячэраць нам?" Які сиракузянин не пазайздросціў бы нашаму балявання?
  
  Соклей засмяяўся. Сіракузы славіліся сваёй вытанчанай кухняй. Некаторыя кухары з сіцылійскага горада нават напісалі кнігі са сваімі любімымі рэцэптамі прыгатавання опсона, рэцэптаў, поўных рэдкай, дарагі рыбы, спецый з усяго Ўнутранага мора і за яго межамі, а таксама сакавітых сыроў. У "Афрадыце " прадавалі грубыя, цвёрдыя ячменныя булачкі для сайтоса, аліўкі, лук і цвёрды, рассыпісты, салёны сыр для опсона ў якасці гарніру. Калі каманда хацела паспытаць рыбу, яны павінны былі перакінуць лескі праз борт і лавіць яе самі.
  
  Моцнае чырвонае віно ў амфарах выдатна падыходзіла да астатняй часткі трапезы. Горшага асуджэння асобы, якія могуць не мог прыдумаць. "Ад гэтага напою хочацца піць ваду", - сказаў ён.
  
  "Пітная вада шкодная для здароўя", - сказаў Соклей.
  
  "Ты думаеш, гэта віно?" Адказаў Асобы, Якія Могуць. "Ты можаш адчуць больш смалы ўнутры збана, чым вінаграду". Ён зноў сербануў і скорчил грымасу. - Вядома, улічваючы, які смак у сапраўды вінаграду, можа, гэта і да лепшага.
  
  “Гэта не павінна быць чым-то асаблівым. Гэта павінна быць проста віно", - сказаў яго стрыечны брат. "І нават калі гэта не самае лепшае, што калі-небудзь рыхтаваў Дионисос, яно не выкліча ў вас адтоку кішачніка, як гэта зрабіла бы вада".
  
  “ Што ж, гэта праўда. Асобы, якія могуць плюхнуў яшчэ пару кропель віна на палубу юта. "Мая падзяку, вялікі Дыяніс, за тое, што ты паклапаціўся аб тым, каб у нас не было галапуючы лайна ад віна, таму што мы, напэўна, выпілі б яго, нават калі б выпілі".
  
  "Гэта своеасаблівая хвала богу", - сказаў Соклей, усміхаючыся. "Але тады Дыяніс - своеасаблівы бог".
  
  "Што ты маеш на ўвазе?" Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Проста, напрыклад, Гамер мала што кажа пра яго", - адказаў Соклей. "Ён значна больш кажа аб іншых Олимпийцах - нават у Гефеста ёсць пара сцэн, дзе ён у цэнтры ўвагі, але ў Дыяніса гэтага няма".
  
  "Гэта праўда," задуменна вымавіў асобы, якія могуць. - Зрэшты, у шосты кнізе Іліяды ёсць такі ўрывак. Ты ведаеш, што я маю на ўвазе.:
  
  'Я б не стаў змагацца з багамі, насялялымі на нябёсах.
  
  Бо нават сын Дриаса, магутны Ликург, не,
  
  Мог бы доўга варагаваць з багамі, насялялымі на нябёсах.
  
  Аднойчы ён прагнаў паслугачоў Дыяніса, якія прыносяць вар'яцтва
  
  Побач са святым Нисейоном: яны ўсе
  
  Хай іх містычнае рыштунак ўпадзе на зямлю. Дыяніс, спалоханы,
  
  Пагрузіўся ў салёнае мора, і Феціда прыняла яго ў сваё ўлонне
  
  Пакуль ён баяўся. Бо гэты чалавек кінуў яго ў вялікі жах сваім крыкам“.
  
  
  "Так, верагодна, гэта тое месца, дзе паэт больш за ўсё кажа аб ім", - сказаў Соклей. "Але хіба не дзіўна, што бог - баязлівец?"
  
  "Дыяніс сапраўды адпомсціў пазней", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Але гэта было пазней", - нагадаў яму Соклей. "Ці можаш ты ўявіць сабе каго-небудзь з іншых алімпійцаў, нават Афрадыту, прыгнувшую ў моры з-за крыку смяротнага чалавека?"
  
  "Ну, няма," прызнаўся асобы, якія могуць.
  
  "І Герадот кажа, што прыйшоў Дыяніс з Егіпта, і Еўрыпід кажа, што ён прыйшоў з Індыі, і амаль усе кажуць, што ён прыйшоў з Фракіі", - сказаў Соклей. “Ніхто з астатніх алімпійцаў не іншаземец. І некаторыя абрады Дыяніса ..." Ён поежился, хоць вечар быў пагодлівы і мяккі. "Дайце мне такога бога, як Фобас Апалон, у любы дзень".
  
  "Абрады Дыяніса на Радосе не так ужо дрэнныя", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Не, не на Радосе", - пагадзіўся яго стрыечны брат. “Але Радос - акуратнае, сучаснае, цывілізаванае месца. Аднак нават на Радосе яны становяцца яшчэ больш дзікімі, калі вы пакідаеце наш поліс і іншыя гарады і адпраўляецеся ў сельскую мясцовасць. І ў некаторых глухіх месцах на мацерыковай частцы Элады... Мой дарагі сябар, Еўрыпід ведаў, пра што казаў, калі пісаў разьдзіраць сцэны ў "Бакхае".
  
  "Я аб гэтай п'есе толькі чуў", - сказаў асобы, якія могуць. "Я ніколі не бачыў яе ў выкананні і ніколі не чытаў".
  
  "О, ты павінен, лепшы!" Соклей усклікнуў. “Калі нам пашанцуе, можа быць, яны адновяць яго ў Афінах, пакуль мы там. Гэта... нешта асаблівае. Я не думаю, што калі-небудзь была іншая п'еса, якая так моцна паказвала б сілу бога ".
  
  "Калі такі вольны дух, як ты, кажа, што гэта, я мяркую, што павінен паставіцца да гэтага сур'ёзна", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Гэта дзівосная п'еса", - шчыра сказаў Соклей. “І паэзія ў прыпевам амаль незямная, яна так прыгожая. Ніхто іншы ніколі не пісаў нічога падобнага - і Еўрыпід таксама ніколі не пісаў нічога падобнага ".
  
  Асобы, якія могуць паважаў меркаванні свайго кузена, нават калі не заўсёды згаджаўся з імі. "Калі ў мяне калі-небудзь будзе шанец, я пагляджу на гэта", - сказаў ён.
  
  "Ты павінен", - сказаў Соклей. “На самой справе, табе варта знайсці каго-небудзь, у каго ёсць копія, і прачытаць яе. У полісе памерам з Радос іх павінна быць трохі - і, вядома, у Афінах іх будзе больш, чым некалькі.
  
  "Калі мне калі-небудзь прадставіцца такая магчымасць," паўтарыў асобы, якія могуць. Ён выплюнуў аліўкавую костачку ў заліў. З берага данесліся гукі хрыплай песні. Ён ухмыльнуўся. “Падобна на тое, мужчыны добра праводзяць час. Спадзяюся, Сайм раніцай усё яшчэ будзе на нагах, наколькі гэта магчыма".
  
  "Так і павінна быць", - сказаў Соклей. “Яны былі на Радосе учора і толькі што выйшлі ў мора. У іх не павінна ўзнікаць такога жадання разносіць нейкія месцы на кавалкі - яшчэ занадта рана адпраўляцца ў падарожжа ".
  
  Грукат, які рушыў за яго словамі, мог быць толькі гукам, якая разбілася амфары. Асобы, якія могуць уздыхнуў і сказаў: "Будзем спадзявацца, што ніхто ні пра чыю галаву гэта не разбіў". Ён дастаў свой гиматий. Маракі ганарыліся тым, што хадзілі ў адным хітоне незалежна ад надвор'я, але мантыя таксама служыла добрым коўдрай. Ён загарнуўся ў прастакутнік тоўстай ваўнянай тканіны і лёг на палубе юта.
  
  Соклей зрабіў тое ж самае. Круцячыся, спрабуючы ўладкавацца ямчэй, ён сказаў: “Мы ўсю зіму спалі ў ложках. Голыя дошкі ўжо не так зручныя".
  
  "Гэта не так ужо дрэнна", - сказаў асобы, якія могуць, абхапіўшы галаву рукамі. "Калі б цяпер ішоў дождж..." Ён пазяхнуў. На самай справе яму так ужо хацелася спаць; ён спрабаваў упэўніць у гэтым і сябе, і Соклея. Павінна быць, гэта спрацавала, таму што наступнае, што ён усвядоміў, - усходні гарызонт засвяціўся ружовым і залатым. Ён пазяхнуў і пацягнуўся. Што-то хруснула ў яго на спіне. Ён падняўся на ногі.
  
  Соклей ўсё яшчэ ляжаў і хроп. Звычайна, маючы магчымасць, ён клаўся пазней Менедема. Сёння ў яго не было магчымасці - асобы, якія могуць разбудзіў яго нагой. Вочы Соклея расчыніліся. “ Для чаго гэта было? - невыразна спытаў ён.
  
  “Пара ўставаць. Пара ісці", - адказаў асобы, якія могуць. Калі ён прачнуўся, ён прачнуўся. - У нас наперадзе цэлы дзень плавання. "Соклей застагнаў і нацягнуў гиматий праз галаву. Асобы, якія могуць зноў варухнуў яго, на гэты раз менш пяшчотна. Ён выклікаў яшчэ адзін стогн у свайго кузена, які вынырнуў з-пад мантыі, як чарапаха, высовывающая нос з панцыра. "Пойдзем, мая дарагая," весела сказаў асобы, якія могуць. “ Падабаецца вам гэта ці не, ружовашчокі світанак застаў нас.
  
  Як старый-престарый чалавек, Соклей ўстаў. "Мне гэта не падабаецца", - сказаў ён.
  
  
  Разведзенае віном страва і ячменныя булачкі, обмакнутые у аліўкавы алей, дапамаглі Соклею прывыкнуць да няспання. Па камандзе Диокла весляры наляглі на вёслы. Яны цягнулі з усіх сіл, нібы імкнуліся як мага хутчэй адвесці "Афрадыту " далей ад Сайма. Ні ў каго з іх не было забінтаванай галавы, таму Соклей выказаў здагадку, што амфара, выпушчаная напярэдадні ўвечары, не праламала чэрап.
  
  "Давайце трохі потренируемся", - сказаў асобы, якія могуць. "Па камандзе весляры - вёсламі правага борта ўтрымліваць гребок назад, вёсламі левага борта наперад".
  
  “ Вёслы левага борта... наперад! - Закрычаў Диокл. Весляры слухаліся даволі зладжана. "Афрадыта " разгарнулася, разгарнуўшыся амаль у сваю даўжыню. Калі нос карабля паказаў на поўнач, у моры, "келевстес" крыкнуў: "Абодва бакі... наперад!" "Акатос" памчаўся прэч.
  
  Першыя два гадзіны дзённага плавання Соклей правёў у спрэчках з Менедемом. “ Чаму ты хочаш спыніцца ў Книде? - спытаў ён.
  
  “ Э-э, гандляваць? Калі асобы, якія могуць здаваўся найбольш разумным, ён таксама здаваўся і найбольш раздражняльным. Так, ва ўсякім выпадку, здавалася Соклею.
  
  “Вельмі добра, пра лепшы: гандляваць. А што ў іх будзе ў Книдосе для гандлю?" Соклей ніколі не пераставаў задавацца пытаннем, ці не гучаў ён найбольш раздражняльна, калі больш за ўсё быў падобны на Сакрата.
  
  "Ну, звычайны парадак рэчаў, які ў іх там ёсць", - адказаў асобы, якія могуць.
  
  "Сапраўды, звычайны ход рэчаў", - пагадзіўся Соклей. “Калі б мы збіраліся куды-небудзь акрамя Афін, гэтага было б дастаткова. Але паколькі мы накіроўваемся ў Афіны, навошта марнаваць час у Книдосе? Чаму б не адправіцца прама на Кос? Шоўк Koan досыць асаблівы, каб атрымаць поспех дзе заўгодна. Багатым афінянам гэта спадабаецца, як і македонскай афіцэрам у гарнізоне Касандра.
  
  "Шоўк Коан не такі асаблівы, як мы думалі", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  “Тое, што я купіў мінулым летам у Сідоне, тое, што прывезлі з усходу, хавае яго ў цені. Я не думаў, што нават багі могуць ткаць такую тканіна".
  
  "Я таксама", - прызнаў Соклей. “Але ў гандляра была толькі гэтая дробязь, і мы атрымалі за яе добрую цану ад брата Пталямея, Менелая. Што тычыцца афінян, то шоўк Коан - лепшы з існуючых. Такім чынам, нам варта спыніцца на востраве Кос."
  
  "Чаму не Книдос і Кос?" Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  “ Таму што мы, верагодна, не знойдзем у Книдосе нічога такога, што варта было б узяць з сабой у Афіны. І таму, што, калі мы будзем спыняцца ў кожным звычайным полісе адсюль да Афін, мы ніколі не дабяромся туды своечасова для Вялікай Дионисии ".
  
  Яго стрыечны брат зняў правую руку з румпеля і пагразіў яму пальцам. “ Вось сапраўдная прычына, па якой ты хочаш паспяшацца. Цябе зусім не хвалюе гандаль. Якім гандляром гэта цябе робіць?"
  
  "Той, хто любіць драму", - сказаў Соклей. "А ты не?"
  
  "Вядома, хачу, але мне больш падабаецца прыбытак", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Я таксама", - сказаў Соклей. "І я кажу табе, што ў Книдосе недастаткова прыбытку, каб нам варта было спыняцца там".
  
  "Я капітан, клянуся сабакам Егіпта," сказаў асобы, якія могуць. “ Калі я захачу спыніцца ў Книде, будзь я пракляты, што так і зраблю.
  
  "Я тойхаркос", - запярэчыў Соклей. “Калі ты не хочаш слухаць мяне, калі справа тычыцца грузу і грошай, навошта браць мяне з сабой?“
  
  Яны хадзілі па крузе, ўзад і наперад. Яны рабілі гэта напаўголасу, не выказваючы асаблівага хвалявання, паколькі ні адзін з іх не хацеў, каб каманда ведала, наколькі сур'ёзна яны разыходзяцца ў меркаваннях. Час ад часу асобы, якія могуць перарываўся, каб паруліць караблём або аддаць загад людзям, якая кіравала ветразямі. Затым ён паварочваўся да Соклею і пачынаў усё спачатку. Калі ён сказаў: "Я капітан" ў чацвёрты раз, Соклей сапраўды выйшаў з сябе.
  
  “ Так, вы капітан. Euge! для цябе, - сказаў ён. “ Але што загадаеш рабіць астатняй камандзе, калі капітан ідыёт?
  
  "Не вучы мяне, як кіраваць караблём," адрэзаў асобы, якія могуць.
  
  “ Я не збіраюся. Я спрабую сказаць табе, куды ёй плыць, а гэта зусім іншая справа. Якое дачыненне мае тое, што мы купляем і прадаем, і гэта мая справа. Дазволь мне спытаць па-іншаму: ці зможам мы дабрацца да Каса да заходу сонца, калі вецер не сціхне?"
  
  Асобы, якія могуць выглядаў так, нібы хацеў сказаць "няма". Ён хацеў, але не мог. Соклей зразумеў бы, што ён хлусіць. Яны маглі б даплысці да Каса, нават калі б вецер верш, але гэта напружыла б весляроў. Соклей разумеў, чаму асобы, якія могуць не хацеў прымушаць іх занадта шмат працаваць на другі дзень шляху з Радоса.
  
  "Магчыма, ты палічыў за лепшае б адправіцца ў Галікарнаса - праліў паміж Касым і мацерыком нават блізка не мае шырыні ў сто стадиев", - салодка сказаў Соклей.
  
  Яго стрыечны брат кінуў на яго устрывожаны погляд і прамармытаў: "О, затыкніся". З-за яго рамана з жонкай гэтага выбітнага грамадзяніна ён не мог ступіць ў Галікарнаса без рызыкі - верагоднасць - быць забітым. Аднак праз імгненне ён узіраўся ў Соклея. “ Можа быць, гэты хлопец быў забіты падчас аблогі Пталямея пазамінулым летам.
  
  "Так, пра дзівосны, можа быць, і так", - сказаў Соклей. “З іншага боку, можа быць, і няма. Хочаш рызыкнуць?"
  
  На імгненне ён задумаўся, ці не здзейсніў ці памылку. Асобы, якія могуць выкарыстаў жахлівае колькасць шанцаў, і яму гэта падабалася. Тут, аднак, ён ускінуў галаву, што толькі даказвала, наколькі сур'ёзна бачны галикарнасиец ставіўся да адпраўкі яго праз Стыкс. Ён з сумам паглядзеў у бок Книдоса, які ляжаў прама па курсе, але затым трохі пацягнуў румпель у левай руцэ на сябе і адсунуў румпель у правай ад сябе. "Афрадыта " злёгку павярнула налева, каб абмінуць паўвостраў, на ускрайку якога знаходзіўся Книдос.
  
  "Мы паедзем на Кос", - сказаў асобы, якія могуць. “Цяпер ты шчаслівы? Можа, перастанеш прыдзірацца да мяне?" Калі б у мяне была жонка і яна вось так назола да мяне, я б прымусіў яе пашкадаваць пра гэта ".
  
  "Я думаю, што гэта добрае дзелавое рашэнне", - сказаў Соклей.
  
  "Я ведаю, што ты хочаш", - адказаў асобы, якія могуць. “Я не зусім упэўнены, што згодны з табой, але на гэты раз ты перамог. Ты упарты як асёл, ты ведаеш гэта?" Ён агледзеў Соклея з ног да галавы. - На гэтым падабенства таксама не сканчаецца.
  
  "Вялікае табе дзякуй, мая дарагая", - сказаў Соклей. Яго стрыечны брат не звярнуў на яго ўвагі, але засяродзіўся - найбольш дэманстратыўна засяродзіўся - на кіраванні караблём. Уражаны, Соклей прайшоў міма кряхтящих, потеющих весляроў і астатняй каманды "Афрадыты " на малюсенькую насавую палубу гандлёвай галеры. Кожны раз, калі ён стаяў там, наверсе, ён думаў пра паўліне, якога тры гады таму Афрадыта забрала на захад, у Вялікую Элады. Яны добра зарабілі на птушак у багатых италийских элінаў і ў больш багатага самнита, які наведаў Тарас, які купіў паўліна. Так, яны зарабілі добрыя грошы, але Соклей спадзяваўся, што больш ніколі ў жыцці не ўбачыць паўліна.
  
  Ён таксама падумаў пра Аристидасе, які правёў тут так шмат часу, выконваючы дазорную службу. Але косткі остроглазого марака былі пахаваныя ў Юдэі. Соклей стукнуў кулаком па парэнчах. Тамтэйшыя рабаўнікі лёгка маглі забіць і яго таксама.
  
  Як і большасць гарадоў паўднёва-заходняй Анатолі, Книдос быў намінальна вольным і аўтаномным. Таксама, як і большасць з іх, у ім знаходзіўся гарнізон з салдат Антыгона. Пара ваенных галер - вялікіх, широкоплечих ліній, поўных весляроў і марскіх пяхотнікаў, - патрулявалі перад гаванню. Соклей задумаўся, не кінецца ці хто-небудзь з іх даследаваць "Афрадыту". Ён бы не здзівіўся. Людзі Антыгона былі не менш пыхлівыя, чым тыя, хто ішоў за Птолемеем, Касандры, Лисимахом або, як ён выказаў здагадку, Селевком. Македонскія маршалы кіравалі цывілізаваным светам. Полісы, падобныя Родосу, полісы, якія сапраўды былі свабоднымі і аўтаномнымі, у нашы дні былі нешматлікія.
  
  Да палягчэння Соклея, пяцёркі працягвалі гойсаць ўзад-наперад, узад-наперад. Ён не думаў, што адзін з іх шкіпераў апынецца настолькі свавольным, каб абрабаваць "Афрадыту". Гэта абразіла б Родса. Ён так не думаў, але ў той жа час быў рады, што яму не прыйдзецца гэтага высвятляць.
  
  Таксама, да яго аблягчэнні, вецер дзьмуў хутчэй з усходу, чым з поўначы, калі гандлёвая галера пракладвала сабе шлях праз праліў паміж мацерыком і маленькім востравам Нисирос на захадзе. Асобы, якія могуць трымаў у вёслаў па восем чалавек з кожнага боку, каб ветразь дапамагаў караблю рухацца па вадзе. Калі б вецер павярнуў супраць "Афрадыты", яму прыйшлося б падняць ветразь на рею і пасадзіць больш людзей на вёслы, каб прасунуцца хоць колькі-небудзь прыстойна: альбо так, альбо лавіраваць, як круглае судна, і амаль гэтак жа павольна, як гэта было б на круглым караблі.
  
  Хацеў бы я, каб быў спосаб падысці бліжэй да ветру, чым гэта дазваляе квадратны ветразь, падумаў Соклей. Аднак праз імгненне ён паціснуў плячыма. Ён плаваў ад Сіцыліі да Фінікіі і ніколі не бачыў ніякага іншага рыштунку. Гэта занадта, верагодна, азначала, што ніякае іншае рыштунак не было практычным. Ён паспрабаваў уявіць сабе іншы спосаб мацавання ветразі, паспрабаваў і адчуў, што трывае няўдачу.
  
  Наперадзе з мора падымаўся Кос. Асобы, якія могуць паказаў на некалькі паўразбураных руін на паўднёва-заходнім узбярэжжы. "Хацеў бы я, каб Астипалея па-ранейшаму была галоўным горадам коан", - сказаў ён. "Мы б ужо былі амаль там".
  
  "Я б не хацеў жыць у тым, што засталося ад поліса пасля спартанскага разграблення і землятрусу", - сказаў Соклей. “Горад, які ў іх зараз ёсць, лепш размешчаны з усіх бакоў - ён выходзіць прама праз ла-Манш на Галикарнасос. І ён разбіты на разумную сетку, як на Радосе, так што ў незнаёмца ёсць некаторы шанец зарыентавацца. Вуліцы ў старым горадзе, верагодна, былі трасамі, якія вялі туды, куды ён хацеў ".
  
  "Кожнае тваё слова - праўда, мая дарагая", - адказаў асобы, якія могуць. "Але Астипалея прама тут, у нас пад носам, і нам яшчэ трэба будзе трохі павандраваць, перш чым мы дабяромся да поліса Кос".
  
  Галеры Пталямея гойсалі перад Касым. Ваенныя караблі Антыгона патрулявалі перад Галикарнасом. Соклей выказаў здагадку, што яны час ад часу сутыкаліся. У дадзены момант яны пакідалі адзін аднаго ў супакоі, за што ён быў належным чынам ўдзячны.
  
  Сонца як раз садзілася, калі "Афрадыта " увайшла ў гавань. Перш чым акатос паспеў увайсці, адзін з пяцёркі Пталямея паспяшаўся агледзець яе. На сцягах баявой галеры быў намаляваны арол ўладыкі Егіпта. "Легчы ў дрэйф!" крыкнуў афіцэр на носе.
  
  “ Оп! - Крыкнуў Диокл веслярам, і яны налеглі на вёслы.
  
  "На якой вы караблі?" - запатрабаваў адказу афіцэр. "Адкуль вы, што вязеце і куды накіроўваецеся?"
  
  "Мы "Афрадыта", пакінулі Радос і накіроўваемся ў Афіны", - адказаў Соклей. Борт баявой галеры выступаў з вады, як драўляная сцяна. Надводны борт у яе быў удвая больш, чым у "Акатоса"; яе палуба ўзвышалася на шэсць або сем локцяў над паверхняй мора. З яе уключин даносіўся пах перагару. На кожным транитном і зигитовом вёслах было па два весляры, па адным чалавеку на кожным самым ніжнім, або таламитовом, вясло. Усе весляры былі накрытыя пад насцілам, які утрымліваў марскіх пяхотнікаў і не даваў снарадам трапіць у мэта. Там, павінна быць, было як у духоўцы. Соклей задумаўся, як часта яны чысцілі трум. Мяркуючы па смуродзе, недастаткова часта.
  
  "Родианец, так?" перапытаў афіцэр. “ Якой фірмы?
  
  "Гэта справа Филодема і Лісістрата," сказаў Соклей.
  
  Афіцэр павярнуў галаву і загаварыў з некалькімі мужчынамі ззаду яго. Адзін з іх, павінна быць, паручыўся за існаванне фірмы, таму што хмыкнуў і спытаў: "Які ў вас груз?"
  
  “ Пунсовая фарба, чарніла і папірус, пчаліны воск, вышытае палатно, духі родосской ружы... Соклей адказаў, падумаўшы: І ніякага аліўкавага алею, хвала багам.
  
  “Добра. Праходзь, родианец", - сказаў афіцэр з ваеннай галеры. "Ведаеш, на першы погляд ты падобны на пірата".
  
  "Няўжо?" Соклей здзіўлена падняў брыво. "Ніхто ніколі не казаў мне гэтага раней". Ззаду яго паўтузіна матросаў захіхікалі і фыркнули. Афіцэр Пталямея пачухаў патыліцу, нібы не разумеючы, ці не здзекуецца над ім родосец. Занадта позна Соклей зразумеў, што яму варта было праглынуць свой сарказм. Диокл ўдарыў па бронзаваму квадрату. Весляры сагнулі спіны. "Афрадыта " слізганула да гавані. Пасля доўгага, трывожнага сядзення ў вадзе ваенная галера аднавіла сваё патруляванне.
  
  “ Вярніся сюды на хвілінку, пра лепшы, будзь так добры, - паклікаў асобы, якія могуць з ютной палубы. Прыйшоў Соклей. Ён прыйшоў з усім стараннасцю маленькага хлопчыка, якога бацька выклікаў на лупцоўку, і па той жа прычыне. Але ўсё, што сказаў асобы, якія могуць, было: "Табе лепш не мудрагеліць, калі карабель гэтага хлопца можа патапіць нас, нават не заўважыўшы, што ён гэта зрабіў".
  
  "Так, мая дарагая", - рахмана адказаў Соклей. І ўсё ж ён не змог утрымацца і дадаў: "Ведаеш, я не адзіны, хто калі-небудзь рабіў падобнае".
  
  "Ты кажаш пра мяне?" недаверліва спытаў асобы, якія могуць.
  
  Гэта было ўжо занадта. "Так, клянуся сабакам, я кажу пра цябе", - сказаў Соклей.
  
  Асобы, якія могуць працягнуў руку і тыцнуў яго ў рэбры. Ён падскочыў і віскнуў. Асобы, якія могуць засмяяўся. "Папаўся!" - сказаў ён. “Трапіўся двойчы, на самай справе. Я ведаю, што час ад часу дазваляю свайму мове балбатаць вальней, чым мог бы. Гэта ўсё роўна не значыць, што гэта добрая ідэя, незалежна ад таго, раблю гэта я, або ты. "
  
  "Клянуся сабакам", - зноў сказаў Соклей, на гэты раз зусім іншым тонам. "Можа быць, ты сталееш".
  
  Яго стрыечны брат выглядаў пакрыўджаным. "Гэта прыемна каму-то казаць?"
  
  "Некаторыя людзі так бы і падумалі", - адказаў Соклей. "Але тады яны б ўжо былі дарослымі, так што мне не трэба было б ім гэтага казаць". На гэты раз яго стрыечны брат выглядаў шчыра абражаным, з-за чаго ён адчуў сябе крыху лепш.
  
  
  Калі асобы, якія могуць прачнуўся ў ложку, яму спатрэбілася імгненне, каб успомніць, дзе ён знаходзіцца. Пачуўшы храп Соклея, які даносіўся з другога ложка не больш чым у локці ад яго, ён успомніў, што яны ўдваіх знялі пакой у гатэлі недалёка ад гавані Каса. Асобы, якія могуць пазяхнуў, пачухаўся і сеў. Затым пачухаўся зноў, больш старанна. Ён спадзяваўся, што не дзяліў ложак з маленькімі гасцямі, якія за гэта не заплацілі.
  
  Сонечнае святло пранікаў скрозь аканіцы на вузкім акне - і ліўся праз пару зламаных планак. Асобы, якія могуць ўстаў і скарыстаўся начным гаршком, якія стаялі пад ложкам. Соклей павярнуўся так, што адзін з сонечных прамянёў упаў яму на твар. Ён ускінуў руку, і гэтага аказалася дастаткова, каб абудзіць яго. “ Добры дзень, - сказаў ён, таксама пазяхаючы.
  
  “ І табе добрага дня. "Асобы, якія могуць працягнуў гаршчочак. “ Трымай. Я ўсё роўна збіраўся выставіць цябе з ложка, як толькі скончу карыстацца гэтым.
  
  “Дзякуй. Мне так шкада цябе расчароўваць". Соклей скарыстаўся начным гаршком, затым аднёс яго да акна. "Выходжу!" - крыкнуў ён, адкрываючы аканіцы. Ён выліў памыі на вуліцу ўнізе. Злосны віск сказаў, што хто-то, магчыма, дзейнічаў недастаткова хутка, пачуўшы яго папярэджанне. Ён павярнуўся назад да Менедему. “ Як ты думаеш, у гаспадара гасцініцы знойдзецца хлеб на сняданак?
  
  Асобы, якія могуць паціснуў плячыма. “ Калі няма, мы можам зайсці ў булачную або купіць што-небудзь у каго-небудзь на вуліцы. А потым - да Пиксодару.
  
  "Шкада, што ён не мог бачыць шоўк, які мы прадалі Менелаю", - сказаў Соклей. "Цікава, што б ён з яго зрабіў".
  
  "Ён бы зарабіў грошы, вось што", - сказаў асобы, якія могуць. “Але ён не змог бы падабраць такі шоўк. Ніхто з ткачоў Коана не зможа. Калі гэта калі-небудзь пачне паступаць з усходу рэгулярна, ім прыйдзецца знайсці іншую працу, таму што тое, што яны вырабляюць, і блізка не параўнаецца ".
  
  “ Я не буду з табой спрачацца. Я б не паверыў у гэта, калі б не бачыў уласнымі вачыма, але я бачыў. Соклей накіраваўся да дзвярэй. "Цяпер пытанне ў тым, ці ўбачу я сняданак сваімі вачыма?"
  
  Карчмар жаваў ячменную булачку, калі двое родосцев ўвайшлі ў галоўны зала. "Не, я не прадаю сняданкі", - сказаў ён, калі Соклей спытаў. “ Але ты можаш купіць у мяне ёсць трохі віна.
  
  Асобы, якія могуць паківаў галавой. "Навошта рабіць гэта час ад часу, а потым што-небудзь паесці пазней?" - сказаў ён. "Давай, Соклей, мы возьмем іх абодвух у адным месцы". Яго стрыечны брат не стаў пярэчыць. Погляд карчмара прапякаў ім спіны, калі яны выходзілі на вуліцу.
  
  Дом Пиксодароса знаходзіўся ўсяго ў некалькіх кварталах адсюль, праз вуліцу ад бардэля, поўнага прыгожанькіх хлопчыкаў. Раб, які адкрыў дзверы гандляра шоўкам, здзіўлена ўсклікнуў: "Родосцы!" Ён вельмі нізка пакланіўся, затым працягнуў на грэцкай з акцэнтам: "Калі ты не вярнуўся ў мінулым годзе, гаспадар думае, здарылася што-то дрэннае".
  
  "Не, у нас усё ў парадку", - адказаў асобы, якія могуць. “У мінулым годзе мы плылі на ўсход, а не на захад, вось і ўсё. Няма асаблівага сэнсу прыязджаць на Кос, калі ты направляешься ў Сідон, ці не так?
  
  Раб паківаў галавой. “Не, спадар, зусім ніякіх. Вы ўваходзіце. Вы абодва ўваходзіце. Мой гаспадар, ён рады бачыць вас." Ён саступіў убок, каб прапусціць іх у дзверы, затым паспяшаўся міма іх у дом, крычучы: “Гаспадар, гаспадар! Родианцы тут!"
  
  "Няўжо?" Асобы, якія могуць пачуў голас Пиксодара. У яго таксама быў акцэнт: дастатковы, каб хто-небудзь заўважыў, што ён не нарадзіўся элінаў. “Што ж, гэта сапраўды вельмі добрыя навіны. Прынясі ім віна і чаго-небудзь да яго, Ибаноллис".
  
  "Ибаноллис," прамармытаў Соклей, занатоўваючы імя ў памяці. “ Ибаноллис. Ибаноллис. Асобы, якія могуць ведаў, што цяпер яно ў яго кузена. Ён спадзяваўся на памяць Соклея больш, чым хацеў прызнацца нават самому сабе.
  
  Выйшаў Пиксодарос: пухлы, паспяховага выгляду карианец з пышнай чорнай барадой, у якой толькі пачыналі праступаць сівыя пасмы. "Вітаю вас, родосцы", - сказаў ён, кланяючыся Менедему і Соклею, перш чым выйсці наперад і паціснуць ім рукі. “Вельмі рады бачыць вас зноў. Я баяўся за вашу бяспеку: выходзіць у мора, цёмнае, як віно, - справа рызыкоўнае.
  
  Асобы, якія могуць ўсміхнуўся. Пиксодар, несумненна, выкарыстаў гамераўскай эпітэт, каб паказаць, што, хоць ён паходзіў з варварскага роду, ён быў прышчэплены да дрэва элінскай культуры. "У нас усё добра, як я і казаў твайму рабу", - адказаў ён; ён не спрабаваў вымавіць імя Ибаноллиса. “Мы адплылі на ўсход у мінулым годзе, вось і ўсё. У цябе, здаецца, усё выдатна атрымліваецца.
  
  "Мне пашанцавала", - сказаў Пиксодар з не па-эллински сціплым выглядам. Але гэта была праўда. Ён працягнуў: "Калі б у майго гаспадара былі дзеці, якія выжылі..." Ён паціснуў шырокімі плячыма. Стары Ксенофан памёр бяздзетным і пакінуў сваю справу рабу - цяпер вольнаадпушчаніку, - які быў яго правай рукой. Калі б у эліна быў сын - або нават дачка з мужам, - Пиксодар сам застаўся б рабом, замест таго каб валодаць рабамі. "Хадзем". Ён махнуў родосцам ў бок андрона. “ Выпі са мной віна. З'ясі аліўкі, сыр і хлеб. Такім чынам, ты адправіўся на ўсход, ці не так?
  
  "Так, у Сідон, і адтуль я адправіўся ў Юдэю", - сказаў Соклей.
  
  “Ну-ну. У вас, элінаў, заўсёды свярбелі ногі, ці не так?" Сказаў Пиксодар. "Я, я тут, і мне тут вельмі падабаецца". Увайшоў Ибаноллис з драўляным падносам, на якім стаялі віно і закускі. Ён наліў віна свайму гаспадару і родосцам. Пиксодар выплюнуў на зямлю аліўкавую костачку, затым спытаў: "Скажыце мне, пра высакародныя, бачылі ці вы які-небудзь ... незвычайны шоўк, калі былі ў Фінікіі?"
  
  Асобы, якія могуць і Соклей пераглянуліся. “ Значыць, ты ведаеш аб шоўку, які прывозяць з усходу? - Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  “Я чуў пра гэта. Я не бачыў гэтага", - адказаў карианин. “Я чуў, што гэта лепш за ўсё, што мы робім на Касе. Гэта праўда?"
  
  "Баюся, што так", - сказаў асобы, якія могуць. “Гэта такая тонкая і гладкая тканіна, што можна падумаць, гэта іншая тканіна. Ты ведаеш Закербала, сына Тенеса, сідонскага гандляра тканінамі?
  
  "Я чуў яго імя, але ніколі не меў з ім справы", - адказаў Пиксодарос. "Гэта той чалавек, у якога быў гэты усходні шоўк?"
  
  "Цалкам дакладна". Асобы, якія могуць схіліў галаву. “Я купіў у яго дванаццаць стрэл, заплаціўшы больш чым у два з паловай разы больш іх вагі ў шоўку Коан. І я прадаў усе дванаццаць нітаў брата Пталямея Менелаю ў кіпрскім Саламіне за сто восем мін срэбра". Калі б Пиксодарос не ведаў пра Закербале, у яго ўзнікла б спакуса сказаць, што ён даў фінікійскага купцу яшчэ больш. Але праўда магла вярнуцца сюды, і гэтая праўда была досыць уражлівай сама па сабе.
  
  Гэта, безумоўна, зрабіла ўражанне на Пиксодара. "Клянуся Зеўсам Лабраундеем!" - прамармытаў ён - Зеўс двухгаловага сякеры са сваім культавым цэнтрам у Лабраунде быў вядучым карианским богам. Гандляр шоўкам сабраўся з духам. “ Мне цяжка ў гэта паверыць.
  
  "Мой стрыечны брат кажа праўду", - сказаў Соклей. “Дай нам любую клятву, якую пажадаеш, і мы паклянёмся ў гэтым. Ты ведаеш нас дастаткова добра, каб ведаць, што мы таксама не лёгка клянемся".
  
  Мяркуючы па выразе асобы Пиксодароса, ён сапраўды ведаў гэта, і яму гэта не падабалася. Яго наступны пытанне быў тым, які таксама прыходзіў у галаву Менедему: "Колькі гэтага новага ўсходняга шоўку будзе дастаўлена ў зямлі вакол Ўнутранага мора?"
  
  "Я не думаю, што хто-то яшчэ можа сказаць", - адказаў асобы, якія могуць. “Пакуль я не трапіў у Сідон, я нават не чуў пра гэта. Я мяркую, што, паколькі вы самі гандляваць шоўкам, вестка дайшла б да вас раней, чым да большасці людзей.
  
  "Так, я б так падумаў". Карианин асушыў сваю кубак, затым зноў напоўніў яе. Ўздых прымусіў яго шырокія плечы поникнуть. “Усё, што я магу рабіць, гэта працягваць прадаваць тое, што я раблю. Усё роўна, наколькі добрыя гэтыя іншыя прадукты, я ведаю, што мой таксама добры. Любому, хто захоча яго, усё роўна прыйдзецца заплаціць адпаведную цану. Ён з выклікам паглядзеў на двух родосцев.
  
  "Ну, лепшы, калі мы былі тут два гады таму, мы заключылі выгадную здзелку на шоўк, фарбу і духі", - сказаў асобы, якія могуць. “Гэта нас цалкам задавальняла. Як усё атрымалася з твайго боку?"
  
  "Нядрэнна", - сказаў Пиксодарос. "Вы чакаеце, што кошты зноў будуць такімі ж?"
  
  "Вядома", - сказаў Соклей.
  
  "А чаму б і не?" Дадаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Таму што, калі вы адправіцеся ў Фінікію, вы самі здабудзе малінавую фарбу", - адказаў Пиксодар. "Вы заплацілі за яе менш, чым калі б купілі яе на Радосе".
  
  "Але нам прыйшлося самім вярнуць яго назад", - запярэчыў асобы, якія могуць. "Гэта нятанна, не з "Афрадытай".
  
  "І на нас напалі піраты ў лікійскія ўзбярэжжа", - сказаў Соклей. “Фарба амаль не трапіла сюды. Мы амаль не патрапілі сюды".
  
  "Оймой!" Ускрыкнуў Пиксодарос. "Раскажы мне сваю гісторыю".
  
  Асобы, якія могуць і Соклей распавялі гэта разам. Як звычайна, вялікую частку размовы вёў асобы, якія могуць. Ён не мог быць настолькі драматычным, як яму хацелася б, бо ведаў, што яго стрыечны брат ўнясе пару сухіх паправак, калі ён занадта далёка адыдзе ад фактаў. Нават без прыкрас гісторыя была добрай.
  
  Калі родосцы скончылі, Пиксодар пляснуў у ладкі і сказаў: “Эйге! Я рады бачыць вас абодвух тут і ў бяспецы".
  
  "Павер мне, мы рады быць тут і ў бяспецы", - сказаў Соклей. "Але цяпер ты разумееш, чаму мы бярэм столькі за малінавую фарбу".
  
  Хоць асобы, якія могуць схіліў галаву ў знак згоды, ён паслаў Соклею раздражнёны погляд. Цяпер было не час зноў брацца за справу. Соклей павінен быў ўсміхнуцца і расказаць іншую гісторыю, або анекдот, або што-небудзь у гэтым родзе. Асобы, якія могуць пацягнуўся за оинохоэ і зноў напоўніў віном свой кубак і кубак свайго стрыечнага брата. У Диккерса быў свой рытм, не менш, чым у мелодый на кіфары. Прымусь каго-небудзь гуляць занадта хутка, і ўсё атрымаецца няправільна, як і ў мелодыі. Соклей не заўсёды гэта разумеў.
  
  Каб пераканацца, што здзелка прайшла як мае быць, асобы, якія могуць спытаў: "Дасягнулі ці якія-небудзь навіны з Афін выспы Кос ў гэты парусны сезон?"
  
  Пиксодар вагаўся долю ўдару сэрца, перш чым ўскінуць галаву. Асобы, якія могуць ужо бачыў падобную рэакцыю варвараў, якія хацелі здавацца як мага больш эллинскими. Іх першым жаданнем было пагушкаць галавой, як рабілі большасць замежнікаў, і ім спатрэбілася гэта малюсенькае імгненне, каб узяць сябе ў рукі і ўспомніць, што ў элінаў усё па-іншаму. Карианин адказаў: “Не, пакуль няма. Караблі толькі пачынаюць выходзіць у мора гэтай вясной, і ні адзін з Афін сюды яшчэ не прыбыў.
  
  Соклей спытаў: "Заходзіў сюды які-небудзь карабель, які накіроўваўся ў Афіны, каб купіць шоўк?"
  
  Гэта быў законны пытанне. Асобы, якія могуць задаў бы яго, калі б Соклей не апярэдзіў яго. На гэты раз Пиксодар без ваганняў ускінуў галаву. "Не, ты першая", - адказаў ён і хітра ўсміхнуўся. "Можа быць, мне варта ўзяць з цябе больш, таму што я ведаю, што там ты заробіш больш".
  
  Соклей падскочыў, нібы ўкушаны асой. "Гэта не проста!" - усклікнуў ён.
  
  "Ён жартуе, мая дарагая," сказаў асобы, якія могуць. “ Ён хацеў напужаць цябе, і яму гэта ўдалося.
  
  Ўсмешка Пиксодароса стала шырэй, агаліўшы моцныя белыя зубы - ён не быў падобны на чалавека, які з узростам будзе пакутаваць з-за гэтага. “Я ведаю, што гэта несправядліва, сябры мае, і я б не стаў гэтага рабіць. Але час ад часу палохаць аднаго - вы б бачылі выраз свайго твару ". Ён гучна засмяяўся.
  
  "Аб". Соклей выглядаў па-дурному. Але затым яму ўдалося выдаць ціхі, самоуничижительный смяшок. Ён не раззлаваўся або, па меншай меры, не паказаў гневу, чаму асобы, якія могуць быў рады. Па-свойму, Соклей быў добрым гандляром, але ён мог забыцца. Але не тут.
  
  “ Цяпер паглядзім шоўк? - Спытаў асобы, якія могуць нядбайным тонам. "Калі гэта адпавядае вашым звычайным стандартам - а я ўпэўнены, што так і будзе, - не заключыць нам такую ж здзелку, як два гады таму?"
  
  "Думаю, так", - адказаў карианский вольнаадпушчанік. "Я зарабіў на гэтым грошы, і я мяркую, вы, джэнтльмены, таксама". Ён павысіў голас. “Ибаноллис! Родосцы ўжо гатовыя зірнуць на шоўк. Прывозьце лепшае, што ў нас ёсць ".
  
  "Я веру", - сказаў Ибаноллис. "Пачакай трохі".
  
  Шоўк быў вельмі добры, адны з самых тонкіх і празрыстых тканін коанских ткачоў. Але ён не мог параўнацца з усходняй тканінай, якую асобы, якія могуць атрымаў ад Закербала Сидонянина. Гандляры заўсёды выглядалі расчараванымі якасцю прапанаваных ім тавараў: гэта было часткай той ролі, якую яны гулялі. Тут, аднак, Менедему і Соклею было няцяжка здавацца спакойным, і асобы, якія могуць ведаў, што ім было б цяжка прыкідвацца пресыщенными з-за гэтага шоўку, калі б яны не бачылі іншага.
  
  Пиксодарос адчуў, што яны таксама не напускаюць на сябе абыякавасці. Ён сказаў: “Вы нагадваеце мне мужчын, якія вяртаюцца дадому да выродлівым жонкам з хаты выдатнай гетэры. Гэты ўсходні шоўк сапраўды настолькі пышны?"
  
  "Баюся, што гэта так, о найлепшы," сур'ёзна адказаў асобы, якія могуць. “ Аднак для свайго выгляду тое, што ў цябе тут ёсць, цудоўна. Ён адчуваў сябе мужчынам, хвалящим непрыгожую жонку за тое, як яна вядзе хатнюю гаспадарку.
  
  Пиксодарос з уздыхам сказаў: "Што ж, я магу спадзявацца, што усходні шоўк застанецца на ўсходзе да канца майго жыцця". Раптам ён занепакоіўся. "Ты ўсё яшчэ хочаш заключыць гэтую здзелку, ці не так?"
  
  "Мы б не прыйшлі сюды, калі б не ведалі", - запэўніў яго Соклей. "На дадзены момант шоўк Коан - лепшая тканіна, якую мы можам дастаць, і ў яе будзе гатовы рынак збыту ў Афінах".
  
  "Пакуль," прамармытаў карианин сабе пад нос. Асобы, якія могуць пашкадаваў, што яго стрыечны брат згадаў пра гэта, нават калі гэта было праўдай - магчыма, асабліва таму, што гэта было праўдай. Пиксодар прымусіў сябе расправіць плечы, як гэта мог бы зрабіць элін. "У мяне ўсё яшчэ ёсць лепшы шоўк, вырабляны ва Ўнутраным мора". Ён казаў так, нібы нагадваў сабе, а таксама родосцам.
  
  "Вядома, ведаеш", - заспакаяльна сказаў асобы, якія могуць. “Мы заўсёды рады мець з вамі справу. Так сказаў Соклей - вось чаму мы тут". Пиксодарос ўсміхнуўся. Нягледзячы на гэта, яму, павінна быць, было цікава, як доўга ён і яго сям'я змогуць заставацца квітнеючымі. Пры жыцці яго сына? Пры яго ўласнай? Ці толькі яшчэ год ці два? Асобы, якія могуць думаў, што гэта зойме больш часу, але ён не ведаў напэўна. Ён не хацеў бы весці бізнес з такім рызыкай, які навісае над ім. Мяркуючы па ўсіх прыкметах, Пиксодарос таксама. Але ён не турбаваўся пра гэта, а вольнаадпушчанік турбаваўся.
  
  Калі яны выйшлі з хаты Пиксодара, магчыма, гэта пачуццё палягчэння было часткай таго, што прымусіла Менедема паглядзець праз вуліцу. "Ведаеш, што я збіраюся зрабіць?" - сказаў ён. “Я збіраюся зазірнуць у тамтэйшы бардэль для хлопчыкаў. Хочаш пайсці са мной?"
  
  "Не, дзякуй," сказаў Соклей. “ Мне не вельмі падабаюцца хлопчыкі.
  
  "Я таксама, як правіла", - сказаў асобы, якія могуць. "Але сёння мне так хочацца".
  
  “ Забаўляйся. Тады ўбачымся ў гасцініцы, - сказаў Соклей.
  
  Содержателем бардэля быў тоўсты финикиец з кучаравай барадой. У яго грэцкай чуўся гартанны акцэнт. "Да вашых паслуг, мой спадар", - сказаў ён. "Выбірайце самі". Ён памахаў маладым людзям у галоўным зале. Няхай гэта жанчыны, яны б пралі, каб зарабіць яму дадатковыя грошы. Некаторыя з іх былі апранутыя ў шаўковыя сукенкі, якія маглі быць у жанчын (асобы, якія могуць падумаў, не шоўк ці гэта Пиксодара). Іншыя былі аголены.
  
  Асобы, якія могуць паказаў на хлопца гадоў пятнаццаці, у якога на твары было менш фарбы, чым у большасці хлопчыкаў. “ Я думаю, ён.
  
  "Ўслухваюся і падпарадкоўваюся", - з паклонам прамовіў гаспадар распусты. "Садьяттес, ідзіце з гэтым чалавекам".
  
  Лидиец, падумаў асобы, якія могуць, калі раб падняўся на ногі. "Пойдзем са мной", - сказаў хлопчык, звуча хутчэй пакорліва, чым панадліва. Пакой, у якую ён прывёў родосца, была маленькай і змрочнай, без мэблі, акрамя ложка, зэдліка з маленькім збанам на ім і начнога гаршка. Тут пахла потым. Садьятт зняў цераз галаву хітон. Ён апынуўся трохі тоўшчы і валасаты, чым чакаў асобы, якія могуць. Дасканаласць - доля багоў, падумаў асобы, якія могуць. Ён падыдзе. Усё яшчэ прыгожым пакорліва, Садьятт спытаў: "Чаго ты хочаш?"
  
  "Нічога асаблівага - усё як звычайна", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Добра". Замест таго, каб адразу нахіліцца, рабыня пацягнуўся за гарлачом. “Не дадасі ты спачатку трохі аліўкавага алею? Так ... прасцей."
  
  Асобы, якія могуць зняў свой уласны хітон. "Ну, чаму б і не?" ён адказаў. "Давай, нанёс трохі на мяне". Хлопчык з бардэля падпарадкаваўся, асцярожна адсоўваючы крайнюю плоць, калі падымаўся. Пальцы Садьяттеса былі ўмелымі і дасведчанымі. "Цяпер павярніся," сказаў асобы, якія могуць праз некаторы час. Хлопчык павярнуўся. Асобы, якія могуць атрымаў задавальненне. Садьятт не падаваў прыкмет таго, што бярэ што-то сваё, але хлопчыкі рэдка гэта рабілі. Асобы, якія могуць паляпаў яго па азадку, затым даў яму оболос. “Вось. Табе не трэба казаць гэтаму хлопцу з моднай барадой, што ў цябе гэта ёсць.
  
  "Я дзякую цябе, высакародны". Раб паклаў маленькую срэбную манету ў рот.
  
  Насвістваючы, асобы, якія могуць пакінуў бардэль для хлопчыкаў, што было вышэй сіл Садьятта. Калі ён вярнуўся ў гасцініцу, Соклей спытаў: "Як усё прайшло?"
  
  Ён на імгненне задумаўся, затым паціснуў плячыма. "Нічога асаблівага", - сказаў ён. "Усё як звычайна".
  
  
  "Риппапай!" Паклікаў Диокл. “Риппапай! Риппапай! Весляры сагнулі спіны; некаторыя з іх крахталі ад намаганняў пры кожным гребке. Соклей паглядзеў у бок анаталійскай мацерыка, які павольна проползал па правым борце. Затым ён наўмысна зноў паглядзеў па левым борце.
  
  Роўны гарызонт, здавалася, паднімаўся і апускаўся менш, чым гафрыраваны. Нібы паказваючы, наколькі ён гэта ўхваляе, ён сказаў: "Мне не падабаецца Икарийское мора".
  
  "Няма, а?" Асобы, якія могуць усміхнуўся яму. "Чаму я не здзіўлены?"
  
  "Таму што там самая бурная вада ва Ўнутраным моры?" Выказаў Здагадку Соклей. Ён праглынуў і моўчкі загадаў свайму страўніку заставацца там, дзе яму і належыць быць. На дадзены момант здавалася, што ён гатовы яго выслухаць.
  
  Яго стрыечны брат усміхнуўся. “ І ўвесь гэты час я думаў, гэта таму, што ты спачуваў Икаросу, які пацярпеў крушэнне дзе-то тут.
  
  "На самой справе, я спачуваю Икаросу", - сказаў Соклей. “Я спачуваю Дедалу, які, у рэшце рэшт, зрабіў крылы свайму сыну, нават больш. Хацеў бы я ведаць, што дрэннага ў імкненні да ведаў?"
  
  "Людзі павінны ў першую чаргу кіравацца здаровым сэнсам", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Няўжо?" Соклей падняў брыво. “І як чалавек можа мець уяўленне аб тым, што такое здаровы сэнс, не маючы ведаў? Выкажам здагадку, ты скажаш мне гэта".
  
  “ О, не, ты не разумееш. Асобы, якія могуць трасянуў галавой. “ Ты спрабуеш ўцягнуць мяне ў філасофскую дыскусію. Не, дзякуй, мая дарагая, я не хачу гуляць.
  
  "Нават калі ты пачаў гэта?" Соклей з дакорам кудахтал. “Ад сораму. Ты нагадваеш мне чалавека, які ладзіць сваркі ў карчмах, а потым ўцякае, перш чым у ход пойдуць кулакі.
  
  "Я б хацеў пагаварыць пра тое, куды мы ўкладзем грошы ў наступны раз", - сказаў асобы, якія могуць. "Да гэтага прыкладаюцца грошы".
  
  "Так яно і ёсць". Соклей паказаў на поўнач. “Мы накіроўваемся на Самос, а затым, я думаў, на Хіёса. Дзякуючы выдатнаму віну, якое яны там робяць..."
  
  "На самой справе, я падумваў аб тым, каб наогул адмовіцца ад Хіёса і адправіцца прама на Лесбас", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  “ Ты быў? Соклей разявіў рот. Гэта прагучала, як удар грому сярод яснага неба. “Клянуся сабакам Егіпта, чаму? Мы можам прывезці Ариусиан з Хіёса ў Афіны і атрымаць выдатную прыбытак. У свеце няма лепшага віна, чым Ариусиан ".
  
  "Так, і хіба хианцы не ведаюць пра гэта?" Адказаў Асобы, Якія Могуць. "З улікам таго, што яны бяруць, нам даводзіцца падымаць нашы цэны так высока, што наўрад ці хто-то можа дазволіць сабе купляць у нас".
  
  "У гэтым сэнс наяўнасці "акатоса", - сказаў Соклей. "Для сыпкіх грузаў, мы маглі б узяць круглае судна і не плаціць усім нашым веслярам".
  
  "На Лесбосе таксама робяць добрыя віна", - сказаў яго стрыечны брат. “Прызнаю, не зусім ариусианские, але досыць добрыя для "Афрадыты ". А ў Лесбас ёсць тое, чаго няма ў Хіёса.
  
  "Што?" Патрабавальна спытаў Соклей; ён нічога не мог прыдумаць.
  
  Але асобы, якія могуць змог: “Труфелі. Яны растуць недалёка ад Матыліну, і вясной яны заўсёды смачней за ўсё. Скажы мне, што багатыя афіняне і македонскія афіцэры ў гарнізоне не захочуць труфеляў.
  
  Соклей не мог, і ён ведаў гэта. "Труфелі," прамармытаў ён, міжволі заінтрыгаваны. “ Хіба гэта не цікава? Павінен аддаць табе належнае, мая дарагая - мне б гэта ніколі не прыйшло ў галаву. І ўсё ж... Я ненавіджу марнаваць лішняе час на дарогу."
  
  “ З-за Вялікай Дионисии? - Спытаў асобы, якія могуць, і Соклей апусціў галаву. Асобы, якія могуць прыбраў руку з румпеля і дакорліва пагразіў пальцам. “Прыбытак вышэй за ўсе, лепшы. Прыбытак вышэй за ўсё, драма на другім месцы".
  
  "Звычайна гэта добрае правіла", - сказаў Соклей. "Але Вялікая Дыянісія асаблівая".
  
  "Я скажу табе, што тут асаблівага", - сказаў асобы, якія могуць. "Звон сов, якімі афіняне закусывают труфелямі, і добрае лесбийское віно - гэта асаблівае, вось што".
  
  "Я ведаю, што мы павінны зарабляць грошы". Соклей сказаў гэта з адценнем сораму ў голасе. Нейкі калос кагатос, сапраўдны элінскі джэнтльмен, жыў за кошт зямлі, якой валодаў, і пагардліва глядзеў на гандаль. Дамонакс сцвярджаў, што ён менавіта такі джэнтльмен. Аднак, як заўважыў Соклей, яго швагер не грэбаваў грашыма, якія атрымліваюцца ад гандлю, асабліва калі ў іх мела патрэбу яго сям'я, што яны і рабілі вялікую частку часу.
  
  “ Што ж, тады рабі выгляд, што табе гэта падабаецца. "Асобы, якія могуць не пярэчыў супраць таго, каб быць гандляром, а калі і пярэчыў, то добра хаваў гэта, магчыма, нават ад самога сябе. “Калі б не такія людзі, як мы, усе калои к'агатои сядзелі б цяпер на голых падлогах і свярбелі, таму што хто б стаў прадаваць ім усё тое, дзеля чаго варта жыць? Ніхто, вось хто."
  
  "Атрыманне шанцу ўбачыць дзіўныя месцы - гэта частка таго, што робіць прафесію гандляра якая стаіць таго", - прызнаў Соклей. “ І я ніколі не быў у Матыліну, так што, - ён апусціў галаву, - добра. Калі гэта тое, што ты хочаш зрабіць, мы зробім гэта. Ты ведаеш, гэтага поліса не было б тут сёння, калі б афіняне не перадумалі падчас Пелопоннесской вайны.
  
  "Калі гэта афіняне рабілі што-небудзь, але мянялі сваё меркаванне?" Асобы, якія могуць спытаў больш чым пагардліва.
  
  "Яны б зладзілі разню ў горадзе пасля таго, як ён паўстаў супраць іх, і яны паслалі трирему з загадам зрабіць менавіта гэта", - сказаў Соклей. “Але потым яны перадумалі і паслалі іншы карабель ўслед за першым. Весляры на першым караблі марудзілі; ім не падабалася тое, што яны рабілі. Іншы карабель спяшаўся. Нягледзячы на тое, што пажар пачаўся на дзень пазней, ён дабраўся туды як раз своечасова, каб спыніць разню. Матыліну варта ўбачыць толькі з-за гэтага ".
  
  Асобы, якія могуць засмяяўся. “Калі гэта тое, што цябе цікавіць, добра. Яшчэ адна рэч, якая прымушае мяне хацець паехаць на Лесбас, - гэта сарафаннае радыё". Ён ухмыльнуўся. Диоклес усміхнуўся.
  
  Соклей сказаў: “Гэта праўда, што яны кажуць пра жанчын-лесьбіянак? Яны сапраўды вынайшлі гэты канкрэтны загана? Мяркуючы па тым, што я чуў аб паэзіі Сафо, яна пра гэта не кажа.
  
  "З-за таго пацешнага айольского дыялекту, на якім яны там кажуць, у палове выпадкаў цяжка зразумець, аб чым яны гавораць", - адказаў асобы, якія могуць. "Але калі ты маеш на ўвазе, вынайшлі яны смактаць мужчынскі член, што ж, Арыстафана ўпэўнены, што так яно і ёсць".
  
  "Гэта не значыць, што гэта праўда", - сказаў Соклей. "Арыстафана кажа шмат такога, што не адпавядае рэчаіснасці".
  
  Стрыечны брат праігнараваў яго. Асобы, якія могуць рэдка выпускаў магчымасць працытаваць паэта-коміка і цяпер не стаў выключэннем: “Мне здаецца, ты лямбда сярод лесьбіянак", - кажа ён. І ёсць гэты сучасны паэт, як-там-яго-завуць-Теопомпос, вось і ўсе - таксама:
  
  'Не кажучы ўжо аб гэтым старым метадзе, повторяемом нашымі вуснамі, які знайшлі дзеці лесбіянак".
  
  "Гэта не доказ, гэта ўсяго толькі зацвярджэнне", - сказаў Соклей.
  
  "Хочаш доказаў, знайдзі прыязную дзяўчыну на Матыліну", - адказаў асобы, якія могуць. “Яна памерае гіпатэнузу ў тваім трыкутніку. Бачыш, я ўсё-ткі крыху памятаю геаметрыю".
  
  Яны з Диоклом абодва знайшлі жарт вельмі пацешнай. Па нейкай прычыне, якую Соклей не мог зразумець, ён таксама зразумеў. Ён паспрабаваў у думках ўявіць прыгожую дзяўчыну з бардэля, рисующую трыкутнікі на пяску і якая распавядае навукоўцам тонам аб тэорыі, даказанай богападобныя Пифагором, - і чым больш ён стараўся, тым гучней смяяўся.
  
  "Ты нясеш лухту", - сказаў ён свайму кузену.
  
  "Дзякуй", - адказаў асобы, якія могуць, што па нейкай прычыне рассмяшыла іх абодвух больш, чым калі-небудзь. Нарэшце асобы, якія могуць сказаў: "Тады на Лесбас".
  
  "На Лесбас", - пагадзіўся Соклей. Праз некаторы час ён спытаў: “Колькі павінны каштаваць труфелі? У цябе ёсць якія-небудзь здагадкі?"
  
  Асобы, якія могуць паківаў галавой. “Колькі б нам ні давялося заплаціць, у Афінах мы бярэм больш, вось і ўсё. Наколькі я ведаю, труфелі там не вырошчваюць, так што яны заплацяць".
  
  "Ну так, вядома", - сказаў Соклей. “Але я ніколі раней не абменьваў іх. Я хацеў бы мець некаторы ўяўленне пра тое, як адрозніць добрыя ацэнкі ад дрэнных, і колькі я павінен плаціць за кожную ацэнку. Чым больш я ведаю загадзя, тым больш выгадныя здзелкі я магу спадзявацца заключыць ".
  
  "Спытай на якой-небудзь з нашых прыпынкаў па шляху ў Матыліну," прапанаваў асобы, якія могуць. "Чым бліжэй мы пад'язджаем да Лесбосу, тым больш верагоднасць, што гандляры на рынкавых плошчах мелі з імі справу".
  
  "У гэтым ёсць сэнс", - сказаў Соклей. “Так, у гэтым ёсць вельмі добры сэнс. Як цябе гэта прыйшло ў галаву?"
  
  "Талент," бесклапотна сказаў асобы, якія могуць. “ Чысты талент.
  
  Мала што раздражняла Соклея больш, чым тое, што яго стрыечны брат адмовіўся адрэагаваць на адну з яго кпінаў. "Замест гэтага павінна быць рацыянальнае тлумачэнне", - сказаў ён.
  
  Асобы, якія могуць паслаў яму паветраны пацалунак. "Ты такі мілы," пракурняўкала ён. - Салодкі, як воцат.
  
  - О, лесбіянка, - сказаў Соклей. Дзеяслоў, які адбываецца ад меркаванай схільнасці жанчын-лесьбіянак да падобных рэчаў, прымусіў яго і Менедема - і Диокла, і некаторых весляроў таксама - зноў зарагатаць.
  
  
  Асобы, якія могуць накіраваў "Афрадыту " да гавані Матыліну. Частка поліса размяшчалася на маленькім астраўку пасярод гавані. Астатнія размяшчаліся на самай Лесбосе, на поўнач ад астраўка. Сучасная сцяна з шэрага каменя абараняла частка Матыліну на мацерыковай частцы Лесбии. Як і Радос, гэтая частка горада была пабудавана па схеме сеткі; Менедему хапіла аднаго погляду, каб зразумець, што вуліцы на маленькім востраве, больш старой часткі Матыліну, разбягаліся ва ўсе бакі.
  
  "Я ўсё чакаю, калі з'явіцца ваенная галера і спытае, што мы тут робім", - сказаў Соклей.
  
  "Гэта адбылося на Песні, але не на Хиосе", - сказаў асобы, якія могуць. "Я думаю, мы дастаткова далёка зайшлі ва ўладанні Антыгона, каб людзі не так моцна турбаваліся пра адзінокай галеры".
  
  "Людзі ва ўладаньнях Антыгона таксама не так моцна турбуюцца пра тое, піраты не мы", - сказаў Соклей. "Магчыма, яны захочуць наняць нас, калі мы апынемся рэйдэрамі, але яны не клапоцяцца аб тым, каб патапіць нас".
  
  "Мяркуючы па ўсім, што я бачыў і чуў, стары Аднавокі клапоціцца ў першую чаргу пра сябе, у апошнюю чаргу і заўсёды, а таксама аб воронах ва ўсім астатнім", - сказаў асобы, якія могуць. “Калі ён можа атрымаць якую-небудзь карысць з піратаў, ён цалкам за іх. Калі ён не можа, ён не турбуецца ні пра тое, ні пра іншае ".
  
  Диокл паказаў на прычал недалёка ад моста, які злучае старую частку Матыліну з новай. “ Тут добрае месца, каб прышвартавацца, шкіпер, - сказаў ён.
  
  "Так, я бачу гэта", - пагадзіўся асобы, якія могуць і злёгку павярнуў гандлёвую галеру налева. Ён падвёў яе да выступоўцу пірса, затым схіліў галаву да весляру.
  
  “ Таму вёслы! - Крыкнуў Диокл. Пара гребков пагасіла тую частку інэрцыі, якая заставалася ў "Афрадыты ". Келевстес задаволена хмыкнуў. "Оп!" - сказаў ён, і весляры адпачылі. "Гребите вёсламі!" - дадаў ён. Калі яны слухаліся, матросы кінулі вяроўкі хто чакаў грузчыкам, якія пришвартовали "акатос" да пірса.
  
  “Якое судна? Які груз?" - спытаўся адзін з мужчын на прычале. У манеры айолика ён рабіў націск на кожным слове настолькі моцна, наколькі гэта было магчыма.
  
  "Мы "Афрадыта", з Радоса", - адказаў асобы, якія могуць. Яго дарыйскі вымову здаваўся тут яшчэ больш чужародным, чым у гарадах, якія будуць размаўляць на іанічнае мове, якія наведала гандлёвая галера па шляху на поўнач. “ У нас ёсць родосские духі, папірус і чарніла, шоўк Коан, малінавая фарба, пчаліны воск, бальзам і вышытае палатно з Фінікіі - ўсё ў такім родзе.
  
  "І што вы тут шукаеце?" спытаў мясцовы жыхар.
  
  "Віна, вядома," сказаў асобы, якія могуць, і хлопец апусціў галаву.
  
  Соклей дадаў: “І труфелі. Не маглі б вы назваць нам імёны пары дылераў?"
  
  Митиленянин выглядаў падкрэслена абыякавым. "Клянуся багамі, эліны - прагны народ," прамармытаў Соклей. Ён выняў з рота "оболос" і кінуў яго грузчыкам.
  
  Як толькі хлопец злавіў яго, яго паводзіны змянілася. "Я магу даць табе адзін глыток прама цяпер", - сказаў ён. Глыток? Асобы, якія могуць задумаўся, а потым успомніў, што Айолик выкарыстаў s замест t перад i. Грузчык працягваў: “І гэта значыць трымацца далей ад Аполлонидиса. Ён фальсіфікуе тое, што прадае".
  
  "Дзякуй, сябар", - сказаў Соклей. "Ведаць, ад каго варта трымацца далей, так жа важна, як ведаць, да каго ісці".
  
  "Паспрабуйце Онетора," прапанаваў мясцовы жыхар, " а пасля яго Неону. Брат Онетора, Онисимос, прадае віно. Neon і Onetor абодва больш ці менш сумленныя, але ў Onetor больш шанцаў атрымаць лепшыя труфелі, чым у Neon ".
  
  Цяпер асобы, якія могуць падарыў яму оболос. Грузчык рассыпаўся ў падзяках. Ціхім голасам Соклей сказаў: “Мы правядзем яшчэ сякія-такія праверкі, перш чым заключым здзелку. Гэты хлопец не можа ведаць, пра што кажа, ці ж ён можа быць стрыечным братам Онетора або Неону і атрымліваць долю ад любога бізнэсу, які ён вядзе.
  
  "Я ведаю гэта", - таксама ціха адказаў асобы, якія могуць. “Мы поспрашиваем на агора. Тым не менш, нам ёсць з чаго пачаць".
  
  Падобна вераб'ям, разбегающимся, калі сойка злятаецца падзяўблі семечкі, грузчыкі расступіліся, калі фанабэрысты салдат у трапяткім чырвоным плашчы пакрочыў па прычала да "Афрадыце". Ён быў шыракаплечы, па меншай меры, такога ж росту, як Соклей, і здаваўся вышэй з-за упрыгожанага грэбнем і ярка адпаліраванага бронзавага шлема, які ён насіў. Вочы ў яго былі шэрыя, у коратка падстрыжанай барадзе віднеліся вялікія рудыя пасмы. Калі ён загаварыў, македонская, лившийся з яго вуснаў, па параўнанні з айольским дыялектам здаваўся простым.
  
  Асобы, якія могуць стаяў ашаломлены, не ведаючы, як сказаць яму, што ён гаворыць на тарабарщине. Соклей ўзяўся за працу: "Мне вельмі шкада, пра лепшы, і я не хацеў цябе пакрыўдзіць, але я не магу зразумець, што ты кажаш". Ён стараўся гаварыць як мага больш аттически: гэта быў дыялект, якому людзі, якія вывучалі грэцкі, хутчэй за ўсё, ішлі і якім карысталіся.
  
  Пасля незразумелага македонскага лаянкі салдат паспрабаваў зноў. На гэты раз яму ўдалося вымавіць што-то па-грэцку, спытаўшы: “На якім караблі вы тут знаходзіцеся? Адкуль вы? Што вы можаце ўзяць з сабой?" Асобы, якія могуць распавёў яму. Ён ішоў дорическому грэцкай мове так жа добра, як амаль аттическому у Соклея, і задаў іншае пытанне: "Куды ты направляешься?"
  
  “ Афіны. Соклей загаварыў раней Менедема. Мяркуючы па тым, як яго мову лашчыў назва горада, ён сумаваў па ім так жа, як асобы, якія могуць, магчыма, сумаваў па адной з якія жылі там жанчын.
  
  "Афіны, так?" Македонец апусціў галаву, злёгку ўсміхнуўшыся, і сказаў што-то яшчэ на сваёй роднай гаворкі. Ён павярнуўся і пайшоў уніз па пірса, яго боты з сырамятны скуры глуха стукалі па абпаленым сонцам, забрызганным птушкамі дошках.
  
  "Што гэта было за апошняе слова?" Асобы, якія могуць спытаў Соклея.
  
  "Гэта прагучала як "Можа быць, я ўбачу цябе там', " адказаў яго стрыечны брат.
  
  "Мне таксама так падалося, але гэта малаверагодна, ці не так?" Сказаў Асобы, Якія Могуць. "Ён чалавек Антыгона, а Афіны належаць Касандросу".
  
  "Яны не любяць адзін аднаго", - пагадзіўся Соклей.
  
  "Верагодна, мы няправільна пачулі", - сказаў асобы, якія могуць. “Я б хутчэй паслухаў фракійцы, чым македонца. Па крайняй меры, фракійскі - сапраўдны замежны мову, і вы загадзя ведаеце, што ён не будзе мець для вас ніякага сэнсу. Калі ты чуеш, як размаўляюць македонцы, ты час ад часу улавливаешь якое-то слова, і ты чуеш іншыя фрагменты, якія гучаць так, як быццам яны павінны мець сэнс, але потым ты слухаеш яшчэ трохі і разумееш, што не ведаеш, аб чым у Тартаросе яны кажуць ".
  
  "Звычайна гэта што-то накшталт:'Здавайся прама цяпер. Аддай мне сваё срэбра', - сказаў Соклей. "Македонцы - не вельмі складаныя людзі".
  
  Так ненадакучліва, як толькі мог, асобы, якія могуць штурхнуў яго ў шчыкалатку, сказаўшы: “Ты сам даволі простодушен, каб кпіць над імі там, дзе лезбіянкі могуць пачуць цябе і прагаварыцца. Мы хочам весьці тут бізнэс, а не влипать ў непрыемнасці ".
  
  “Ты правы, мая дарагая. Мне шкада. Я буду асцярожней". Соклей быў значна больш гатовы, чым большасць элінаў, прасіць прабачэння, калі быў няправы. Гэта прымушала Менедема з цяжкасцю стрымліваць злосць на яго, але таксама выклікала лёгкае пагарду. Няўжо ў яго кузена не было пачуцця ўласнай годнасці?
  
  - Вы, маладыя джэнтльмены, збіраецеся сёння ўвечары ў гасцініцу ці будзеце спаць на борце карабля? - спытаў Диокл.
  
  “ Добры пытанне. Асобы, якія могуць павярнуўся да Соклею. “ Як наконт гэтага? Як ты ставішся да пасцелі сёння ўвечары, можа быць, з дзяўчынай-рабыняй у ёй, каб паказаць нам, чым славяцца жанчыны Лесбас?"
  
  "Магчыма, мы б знялі жыллё лепей у хаце радоскага проксена тут". Соклей паглядзеў на сонца. “Занадта позна пасылаць каго-небудзь да яго дадому гэтым вечарам. Для гэтага лепш за ўсё падыдзе заўтрашні дзень, і таму я б хацеў пераначаваць тут сёння ўвечары ".
  
  Трохі падумаўшы, асобы, якія могуць апусціў галаву. - У тваіх словах ёсць здаровы сэнс, " сказаў ён. “ Улічваючы ўсе абставіны, ты звычайна робіш менавіта так.
  
  "Дзякуй, я падумаю", - сказаў Соклей. “Я даволі добры ў тым, каб быць правым. Аднак адна з рэчаў, якія я выявіў, заключаецца ў тым, што гэта значна менш карысна, чым людзі думаюць ".
  
  "Гэта як-вы-гэта-называеце - парадокс", - сказаў асобы, якія могуць. "Што дрэннага ў тым, каб быць правым?"
  
  "Па-першае, вельмі многія пытанні не важныя, так што вы маеце рацыю ці не, на самай справе не мае вялікага значэння", - сур'ёзна сказаў Соклей. “Па-другое, людзей часта раздражняе іх істасьць. Яны думаюць, што ты лічыш сябе лепш, чым яны ёсць, калі ўсё, што ты на самай справе думаеш, гэта тое, што ты больш дакладны ".
  
  Асобы, якія могуць занадта часта назіраў, як Соклей глядзіць пагардліва на яго і на іншых людзей, каб быць цалкам перакананым гэтым. Аднак, сказаўшы гэта, ён выклікаў бы сварку. Замест гэтага ён узяў сабе пару ячных булачак, некалькі алівак і трохі вяленай рыбы. “ Чаму б табе не нам наліць віна? - спытаў ён. “ Гэта будзе не самы лепшы вячэру, але ён дапаможа нам пратрымацца.
  
  Яго стрыечны брат дастаў іх кубкі. "У доме проксеноса мы лепш павячэраем, чым у гасцініцы," сказаў ён. "Адзінае, што ўмеюць рабіць карчмар, - гэта смажыць усё, што вы прыносіце, у гарачым алеі". Соклей заліў віно з амфары грубага чырвонага колеру, якое піла каманда, затым развёў яго вадой з іншага збана.
  
  “ У гэтым ты, напэўна, маеш рацыю, - сказаў асобы, якія могуць, калі Соклей працягнуў яму чару. “ Я еў агідныя вячэры на заезных дварах.
  
  “А хто не падарожнічаў? Толькі мужчыны, якія ніколі не падарожнічаюць", - сказаў Соклей. "І гэта яшчэ адно з тых месцаў, дзе, нават калі я маю рацыю, ну і што?" Ён зрабіў глыток віна, затым падрыхтаваў вячэру для сябе. “Бачыш? Мая істасьць нават не прымусіла цябе прынесці мне ежу, хоць я наліў табе віна".
  
  "Ну, цяпер ты мяне збянтэжыў", - сказаў асобы, якія могуць, і гэта было праўдай; ён ведаў, што павінен быў прыняць сайтоса і опсона за Соклея гэтак жа, як і за сябе. "Я проста лянівы і бескарысны, вось і ўсё". Ён апусціў галаву.
  
  "Калі б ты быў на сцэне, яны б закідалі цябе агуркамі і мяккімі яблыкамі з-за таго, як ты переигрываешь", - сказаў Соклей. Асобы, якія могуць фыркнуў, хоць Соклей, верагодна, зноў быў правоў.
  
  
  Калі Соклей прачнуўся на юне "Афрадыты ", яму спатрэбілася час, каб успомніць, у гавані якога горада стаіць карабель. Кос? Самос? Хіёса? Не, гэта была Митилина, на Лесбосе. Вецер дзьмуў з поўначы і даносіў гарадскую смурод гною, дыму, поту і адкідаў з часткі поліса на самай Лесбосе прама ў гавань. Калі Соклей бываў у горадзе, ён праз некаторы час пераставаў заўважаць гэты пах. Аднак выхад у мора нагадваў яму пра гэта кожны раз, калі ён вяртаўся ў порт.
  
  Ён сеў, праціраючы вочы. Неба на ўсходзе, неба над мацерыковай Анатолией, было шэрым ад надыходзячага світання. Асобы, якія могуць усё яшчэ хроп побач з ім. Такое здаралася рэдка; часцей за ўсё асобы, якія могуць прачынаўся раней за яго. А Диокл ўсё яшчэ спаў, седзячы на лаве весляры, прыхінуўшыся да дошак карабельнага борта. Соклей зноў працёр вочы, разважаючы, ці верыць ім - ён не мог узгадаць, калі ў апошні раз апярэджваў келевстеса.
  
  Ён падняўся на ногі і галышом падышоў да парэнчаў, каб трохі супакоіцца. Нават рух аднаго чалавека надавала гандлёвай галерэі невялікае, але прыкметнае рух, дастатковую, каб абудзіць і Менедема, і Диокла. "Прывітанне," сказаў асобы, якія могуць. “ Не такая соня, як звычайна, а?
  
  "О, ідзі вой!" Сказаў Соклей. "Сон пазней, чым ты, не робіць мяне лянівым нягоднікам".
  
  “Няма, а? З якіх гэта часоў?" Асобы, якія могуць выбраўся з-пад свайго гиматия. Ён таксама не турбаваўся аб вопратцы падчас сну: ён выкарыстаў свой скамечаны хітон ў якасці падушкі. Ён падышоў і стаў побач з Соклеем.
  
  Диокл устаў і пацягнуўся. Соклей сказаў: "Я ўсё яшчэ думаю, што табе было б зручней, калі б ты легла, калі будзеш спаць".
  
  Вясляр паківаў галавой. “Можа, гэта і добра для іншых людзей, але не для мяне. Я прывык спаць седзячы, калі бяру вясло, і з тых часоў больш нічога не адчуваю правільным. Я не спрачаюся з тым, што робяць іншыя, і я не разумею, чаму хто-то іншы павінен спрачацца з тым, што раблю я ".
  
  "Я з гэтым не спрачаюся", - сказаў Соклей. "Гэта проста здаецца дзіўным".
  
  Асобы, якія могуць гарэзна ўсміхнуўся. “ А калі ў цябе з'яўляецца дзяўчына, Диокл, ты садзішся і сажаешь яе да сабе на калені?
  
  "Часам", - спакойна адказаў Диокл. "Гэты спосаб ані не горш любога іншага, табе не здаецца?"
  
  "Гэта даволі добра ў любым выпадку". Асобы, якія могуць павярнуўся да Соклею. “ Вось гэта было б карысна зрабіць філосафам, мая дарагая: я маю на ўвазе, высветліць, які спосаб лепш.
  
  "Як кажа Піндар, звычай - цар усяго", - адказаў Соклей. “Акрамя таго, тое, што больш за ўсё падабаецца аднаму чалавеку, іншаму падабаецца менш за ўсё. Дык хто ж можа сказаць, што лепш?"
  
  "Калі ты ідзеш у бардэль, дзяўчаты бяруць з цябе больш за ўсё за тое, што катаюцца на цябе, як на скакавы коні", - сказаў Диоклес. "Яны, павінна быць, думаюць, што гэта лепшае".
  
  "Не абавязкова", - сказаў Соклей. “Яны могуць спаганяць больш, таму што такім чынам ім даводзіцца выконваць большую частку працы. Калі яны проста нахіліцца наперад, чалавек ззаду іх нанясе ўдар сваім дзідай, і ім наогул нічога не трэба будзе рабіць ".
  
  Асобы, якія могуць засмяяўся. “Што ж, гэта цікавы спосаб, каб пачаць раніцу. Я б сказаў, весялей, чым сняданак".
  
  Неба на ўсходзе з шэрага стала ружовым, а затым залатым. Маракі, якія правялі ноч на "Афрадыце " замест таго, каб адправіцца ў Митилену выпіць і пазабаўляцца, паўставалі адзін за іншым. Неўзабаве яны ўжо спрачаліся аб тым, як лепш гэта зрабіць. Яны не атрымалі адказу, які задаволіў бы вучонага з Ликейона, але ім таксама было весела.
  
  Пасля ячменнай булачкі, обмакнутой ў аліўкавы алей, і кубкі разведзенага віна Соклей сказаў: "Можа быць, знойдзем агору і паглядзім, што можна даведацца аб виноторговцах і прадаўцах труфеляў?"
  
  “ Па-мойму, гучыць нядрэнна. "Асобы, якія могуць закінуў галаву і асушыў свой кубак. Ён выцер рот тыльным бокам далоні. “ Пайшлі.
  
  Яны падняліся па сходнях і спусціліся па набярэжнай. Праходзячы міма партовага грузчыка, Соклей спытаўся ў яго, дзе знаходзіцца рынкавая плошча. Митиленянин мог бы быць здзіўлены запушчаным выпадкам ідыятызму. Ён пачухаў патыліцу, пацягнуў сябе за ніжнюю губу, нахмурыўся і ў цэлым рабіў уражанне чалавека, якому было цяжка ўспомніць ўласнае імя, не кажучы ўжо аб чым-то больш складаным. Соклею не трэба было чытаць "Гіпакрата", каб ведаць, як вылечыць гэтую хваробу. Як і ў выпадку з іншым грузчыкам, ён даў яму оболос. Вядома ж, сільвер даказаў, што гэта правільны прэпарат. Розум расквітнеў на твары митиленянина. Ён паказаў на поўнач, у тую частку поліса на Лесбосе, і хутка, упэўнена даў указанні, скончыўшы: "Вы не можаце прапусціць гэта".
  
  “ Спадзяюся, што няма, - прамармытаў Соклей, калі яны пераходзілі мост.
  
  “ Ён сказаў, тут, на гэтай вуліцы? - Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Цалкам дакладна", - адказаў Соклей. Ён мог бачыць схему горада ў сваёй галаве і разумець, у які бок ім трэба ісці. Яму спатрэбіліся гады, каб зразумець, што большасць людзей не могуць гэтага зрабіць.
  
  З поўначы дзьмуў моцны вецер. - Добра, што мы сёння не падыходзім да Лесбосу, - сказаў асобы, якія могуць. Мы б нікуды хутка не дабраліся.
  
  "Не, мы б не сталі". Соклей спыніўся і працёр вочы: ветрык занёс у іх парушынку. Міма пранеслася яшчэ больш пылу. "Вось горад, у якім гипподамиева сетка не такая, якой вы хацелі б яе бачыць", - сказаў ён, зноў паціраючы. “Ім не трэба было рабіць так, каб усе вуліцы ішлі з поўначы на поўдзень і з усходу на захад. Паўночны вецер проста праносіцца па гэтым доўгім прамым праспектах".
  
  “ Калі вы збіраецеся ўсталяваць сетку... - пачаў асобы, якія могуць.
  
  Соклей трасянуў галавой. “Няма, няма. Калі б яны павярнулі яго на палову прамога кута, тады ўсё было б у парадку; вецер быў бы перакрыты. Аднак пры цяперашнім становішчы рэчаў гэта ... непрыемна.
  
  "Гэта дакладна". Цяпер яго стрыечны брат спыніўся, каб пацерці твар і прыбраць трохі пяску з вочы. “Жудасны вецер. Я рады, што мы не жывем тут круглы год".
  
  "Я б не хацеў жыць нідзе, акрамя Радоса", - сказаў Соклей, лічачы куты вуліц, каб ведаць, калі згарнуць.
  
  “ Нават у Афінах? - Хітра спытаў асобы, якія могуць.
  
  Соклей павінен быў падумаць пра гэта. Яму прыйшлося думаць так старанна, што ён амаль страціў рахунак паваротаў. Нарэшце, аднак, ён ускінуў галаву. “ Не, мая дарагая, нават не ў Афінах. Гэта выдатнае месца для вучобы, а тэатр - лепшы ў свеце, але ён ужо не той, што быў у часы Перикла, Сакрата і Платона. Людзі прайгралі занадта шмат войнаў, і яны ведаюць гэта. Яны па-ранейшаму называюць сябе свабоднымі і аўтаномнымі, як у нашы дні робяць многія полісы, але родосцы не прызнаюць гэта свабодай. І тое, што яны называюць дэмакратыяй... Ён зноў трасянуў галавой. "Деметрий Фалеронский кіруе справамі Кассандроса, і там ёсць македонскай гарнізон, каб пераканацца, што нічога дрэннага не здарыцца".
  
  “ А калі хто-небудзь скажа што-небудзь, што Деметрию не спадабаецца, ён знікне? - Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Часам - не заўсёды, я прызнаю", - адказаў Соклей. “Деметрий сам вывучаў філасофію, і з яго атрымліваецца мяккі тыран - памяркоўны тыран, калі не звяртаць увагі на супярэчнасць. Там усё магло быць горш. Але магло быць і нашмат лепш. І мы паварочваем... я думаю, сюды. Гэта, павінна быць, храм Геры, аб якім казаў той хлопец у гавані. Ён павярнуўся налева.
  
  "Я б сказаў, што так", - пагадзіўся асобы, якія могуць і рушыў услед за ім. Ён паказаў на доўгую прамую вуліцу. "І я б сказаў, што наперадзе агора".
  
  “Падобна на тое. І гучыць падобна". Соклей не змог стрымаць усмешкі. Па ўсёй Эладзе рынкавыя плошчы былі аднолькавымі, нават калі выглядалі па-рознаму. Агора была трапяткім сэрцам поліса, не толькі месцам, дзе людзі куплялі і прадавалі рэчы, але і дзе яны збіраліся, каб папляткарыць і абмяняцца навінамі. "Сідон і Ерусалім былі не такімі".
  
  "Я не ведаю наконт Ерусаліма - я там не быў, - але Сідона дакладна не было, і не толькі таму, што я не гаварыў на гэтай мове", - сказаў асобы, якія могуць. "Фінікійцы не клапаціліся аб тым, каб збірацца і абмяркоўваць рэчы так, як гэта робім мы".
  
  “ Юдэі таксама не ведалі. Соклей правёў пальцамі па валасах і прыгладзіў бараду, каб пазбавіцца ад крошак, якія маглі там затрымацца. "Але цяпер мы сярод элінаў".
  
  “ Іду ў заклад, што так і ёсць. - Асобы, якія могуць расправіў плечы і з важным выглядам увайшоў на агору, як быццам усё митиленяне, ніхто з якіх ніколі раней яго не бачыў, павінны былі дакладна ведаць, хто ён такі. Спешивший за ім Соклей не змог утрымацца ад ціхага смеху. Яго стрыечны брат заўсёды ўзначальваў працэсію, нават калі гэта была працэсія з аднаго чалавека. Гэта будзе працэсія з двух чалавек, падумаў Соклей і таксама зрабіў крок наперад з усіх сіл.
  
  І людзі сапраўды адарваліся ад сваіх пакупак, продажаў і спрэчак, калі два родосца выйшлі на рынкавую плошчу. "Вітаю вас, сябры!" гучна вымавіў асобы, якія могуць, яго дарыйскі акцэнт дапамагаў яму вылучацца сярод большасці іншых мужчын, якія гаварылі на свистящем айольском з дзіўным націскам. “Мы сышлі з "Афрадыты", "Акатоса" з Радоса, які прыбыў учора. Мы накіроўваемся ў Афіны і шукаем добрае віно, труфелі і ўсё астатняе, што можа спадабацца багатым афінянам.
  
  Паўтузіна рук ўскінуліся ўверх. "Вось, ідзіце паглядзіце, што ў мяне ёсць", - паклікалі мерчанты. Калі Соклей і асобы, якія могуць прабіраліся скрозь натоўп да краме гандляра вінным напоем, хлопец, чыім асноўным таварам, па-відаць, былі ільняныя вырабы, сунуў ім што-то і спытаў: "Што вы пра гэта думаеце?"
  
  "Камень?" Перапытаў Соклей. У той жа час асобы, якія могуць спытаў: "Кавалак дрэва"?
  
  Гэта прымусіла іх абодвух спыніцца і прыгледзецца больш уважліва. Соклей ўзяў кавалак - ён быў крыху менш мужчынскага кулака - у прадаўца бялізны і ўзважыў яго. "Гэта камень ", - сказаў ён. "Але ты маеш рацыю, асобы, якія могуць - гэта падобна на дрэва".
  
  Пасмейваючыся, асобы, якія могуць сказаў: “Ну, чэрап таго грыфона, які мы знайшлі пару гадоў таму, быў косткай, якая, здавалася, ператварылася ў камень. Можа быць, гэта тое, чым ён харчаваўся".
  
  Цяпер Соклей не смяяўся. Ён апусціў галаву. “ Можа быць, так яно і ёсць. - Ён павярнуўся да митиленянину, які паказаў ім гэта. "Гэта прыйшло з заходняй часткі вашага выспы, ці не так?"
  
  "Ну так, самы лепшы", - здзіўлена сказаў мясцовы жыхар. "Але як вы гэта даведаліся?"
  
  “Тэафраст, з якім я вучыўся ў Афінах, родам з Лесбас. Ён распавядае пра гэта дрэве, превратившемся ў камень, хоць я ніколі раней яго не бачыў. Ён нават напісаў кнігу пад назвай "Пра окаменении".
  
  "Клянуся сабакам!" Сказаў Асобы, Якія Могуць. "Я чуў аб кнігах аб некаторых дзіўных рэчах, але гэта, магчыма, самая дзіўная з усіх."
  
  "Не хацелі б вы купіць гэты кавалак, э-э, закамянелага дрэва?" - спытаў прадавец палатна. "Пяць драхмай - гэта не так ужо шмат, ці не так?"
  
  "За камень?" Перапытаў Соклей. "Ты жартуеш, пра дзівосны". Думка аб чэрапе грыфона нанесла яму боль, як і заўсёды. Але гэта была не тая боль, якую мог суняць камень, які выглядаў - ці, магчыма, быў - кавалкам дрэва.
  
  Адчуўшы гэта, митиленянин выглядаў расчараваным. "Па тым, як ты разбрасывался гэтымі гучнымі словамі, я падумаў, што ты думаеш, што пяць драхмай - гэта танна".
  
  "Што ж, дружа, табе лепш паспрабаваць што-небудзь новае", - сказаў Соклей. “Магчыма, я куплюсь на гэта, калі ты назавеш мне палову разумнай цэны. З іншага боку, я таксама магу адмовіцца. Кавалак дрэва - гэта не тое, што вам трэба мець, калі толькі вы не плануеце выбіць мазгі нягодніка-прадаўцу бялізны.
  
  "Ха!" - сказаў асобы, якія могуць. "Мне гэта падабаецца".
  
  Мяркуючы па тым, як мясцовы жыхар усміхнуўся, яму гэта таксама здалося пацешным. “Ты разумны хлопец, афинянин. Тады што ты скажаш пра трох драхмай?"
  
  "Я скажу дзве рэчы", - адказаў Соклей. "Па-першае, я не афинянин".
  
  "Ты кажаш як дзіця", - сказаў прадавец бялізны.
  
  "Я вучыўся там, але я з Радоса". Соклей быў хутчэй задаволены, чым няма, тым, што яго акцэнт можна было прыняць за аттический. Ён быў недастаткова задаволены, каб заплаціць тры драхмы. "Яшчэ я хачу сказаць: бывай". Яны з Менедемом адправіліся ў шлях.
  
  "Пачакайце!" - сказаў прадавец бялізны. "Колькі вы заплаціце?"
  
  "Я мог бы даць табе тры оболоя, калі б адчуў сябе шчодрым", - сказаў Соклей. "Я, вядома, не даў бы табе больш гэтага".
  
  "Тры абалонкі!" Митиленянин выглядаў так, нібы толькі што зрабіў вялікі глыток воцату, думаючы, што гэта віно. ён панура сунуў Соклею кавалак дрэва, які адначасова быў кавалкам каменя. “ Тады вазьмі яго, калі хочаш. Прыемнага апетыту.
  
  Соклей задумаўся, ці павінен ён узяць яго за любую цану. Але гэта абудзіла ў ім занадта моцнае цікаўнасць, каб сысці. Ён даў прадаўцу бялізны тры маленькія срэбныя манеты і ўзяў у яго камень, зроблены з дрэва. Митиленянин выглядаў значна менш суровым з грашыма ў руках. “ Што ты будзеш з імі рабіць? - Спытаў асобы, якія могуць, калі яны праходзілі праз агору.
  
  “Я не ведаю. Я, верагодна, забяру яго назад на Радос і захаваю як навіну", - адказаў Соклей. “ Няма асаблівага сэнсу выстаўляць гэта напаказ у Афінах - як я ўжо сказаў, Тэафраст і іншыя натурфилософы ўжо ведаюць аб падобных рэчах. Ён задуменна пощипал бараду. "Гэта азначае, што я запішу тры "абалонкі" на свой асабісты рахунак, а не на кошт фірмы".
  
  "Я не турбаваўся пра гэта", - сказаў асобы, якія могуць. "Ніхто не прыйдзе ў захапленне з-за палову драхмы".
  
  “О, я ведаю. Але гэта толькі справядліва", - сказаў Соклей. “Калі б вы нахілілі жанчыну наперад за тры оболоя, вы б не сталі браць гэтую плату з фірмы. У любым выпадку, табе лепш гэтага не рабіць.
  
  "Я мог бы, калі б за мной не назіраў хто-то накшталт цябе", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Лепш бы я злавіў цябе, чым твайго бацькі", - сказаў Соклей, на што яго стрыечны брат паглядзеў так жа кісла, як незадоўга да гэтага прадавец бялізны. Ён працягнуў: “Давайце паглядзім, ці зможам мы даведацца аб виноторговцах і людзях, якія прадаюць труфелі, ці не так? У рэшце рэшт, менавіта таму мы тут".
  
  Ім прыйшлося выдаткаваць паўтары драхмы, па оболу за раз, каб даведацца тое, што ім трэба было ведаць. Гэта занепакоіла Соклея менш, чым магло б быць, паколькі ён не чакаў нічога іншага. Яны таксама патрацілі некалькі оболоев на смажанага васьмінога: хлопец з жароўні, які выдае непаўторны пах, прагульваўся па агора.
  
  Сабраць імёны было нескладана. Два Соклея, аб якіх часта чулі, былі Онисимоса і яго брата Онетора. З гэтага ён заключыў, што грузчык на прыстані, верагодна, з усіх сіл стараўся расказаць пра людзей, якія сапраўды маглі б дапамагчы. Гэта прынесла яму палёгку і трохі здзівіла. Ён выдаткаваў значна больш, чым два оболоя ў іншых месцах, а дамогся значна меншага.
  
  Родосцы таксама атрымалі яшчэ адно імя: у гонар Файния, сына Посеида, радоскага проксена у Митилене. Соклей даў юнаку оболос, каб той пайшоў сказаць Файнию, што яны хацелі б наведаць яго, і прывёз яго адказ. Чвэрць гадзіны праз юнак знайшоў яго і Менедема на агора. Злёгку засопшыся, ён сказаў: “Лепшыя, ён ужо ведаў, што ваш карабель тут. Ён запрашае вас сёння ўвечары на вячэру і кажа, што вы можаце пераначаваць у яго дома, калі хочаце.
  
  Ззяючы, Соклей даў яму яшчэ адну манету. Ззяючы, юнак уцёк. Ззяючы, асобы, якія могуць сказаў: “Ён ведае, як казаць, як проксенос, клянуся Зеўсам. Цяпер паглядзім, якой стол ён накрые".
  
  
  Калі адзін з яго хатніх рабоў прывёў Менедема і Соклея ў двор, Файний пакланіўся амаль удвая. "Сардэчна запрашаем, сардэчна запрашаем, тры сайма сардэчна запрашаем, высакародныя!" - усклікнуў ён. Яму было каля сарака, валасы на скронях парадзелі, хоць гладка паголеныя твар дапамагала яму выглядаць маладзей. Верагодна, ён быў эфектным юнакоў; цяпер двайны падбародак і пачынаецца брыняць жывоцік казалі аб тым, што ён недастаткова часта наведваў спартзалу. Зноў пакланіўшыся, ён працягнуў: “Вы двое бясстрашна. Я не чакаў убачыць родосцев у пачатку паруснага сезону".
  
  "Калі мы выйдзем першымі, у нас больш шанцаў атрымаць прыбытак", - сказаў асобы, якія могуць. Ветліва ён дадаў: "ці Ёсць у вас што-небудзь, што мы маглі б узяць з сабой у Афіны?"
  
  Файниас паківаў галавой. “Дзякуй. Гэта з самых добрых памкненняў, але няма. У рэшце рэшт, я гандлюю аліўкавым алеем, і няма асаблівага сэнсу адпраўляць яго туды".
  
  Асобы, якія могуць кінуў на Соклея погляд, які казаў: Гэты хлопец можа гэта бачыць. Чаму твой брудны швагер не можа? Мяркуючы па выразе асобы Соклея, ён думаў аб тым жа. Асобы, якія могуць агледзеў ўнутраны двор. “ Прыгожае ў вас тут мястэчка, - сказаў ён. Пчолы гулі над кветкамі і травой у садзе. Мякка хлюпацеў фантан. Бронзавая Артэміда у палову натуральнай велічыні стаяла на калоне, нацягваючы лук.
  
  "Ты занадта добры, лепшы", - сказаў Файний. Пакуль ён казаў, з кухні выйшла рабыня і нарвала ў садзе трохі кервель. Асобы, якія могуць ўсміхнуўся ёй. Можа быць, Файниас скажа ёй, каб яна грэла яго ложак гэтай ноччу.
  
  Соклей, здавалася, не заўважыў жанчыну. Усё яшчэ думаючы аб справе, ён сказаў: "Яшчэ адна прычына, па якой мы выехалі крыху раней, - гэта трапіць у Афіны да Вялікай Дионисии".
  
  "Ах, ты хочаш пайсці ў тэатр, ці не так?" Файниас ўсміхнуўся. “Я цябе зусім не вінавачу. Раз ужо ты направляешься ў Афіны, то можаш добранька адпачыць. Як Соклей казаў на дорическом з прымешкай атычная, так і айольский дыялект Файния меў такое ж накладанне: ён быў відавочна адукаваным чалавекам. Час ад часу, аднак, праступала яго ўласная манера гаворкі. Ён працягнуў: "Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, каб хутчэй адправіць вас дадому".
  
  "Ты прынц проксеноя, пра лепшы", - сказаў асобы, якія могуць - ліслівасць, так, але ліслівасць, у якой шмат праўды. Як і любы проксі, Файний прадстаўляў інтарэсы грамадзян іншага поліса ў сваім родным горадзе і дапамагаў ім. Гэта магло запатрабаваць значных намаганняў і затрат. Некаторыя мужчыны браліся за гэтую працу дзеля яе прэстыжу, а затым адмаўляліся ад яе. Файниас, падобна, хацеў зрабіць усё правільна.
  
  Ён зноў пакланіўся ў адказ на камплімент Менедема. “ Вы вельмі добрыя, высакародны, як я і казаў вам хвіліну таму. Праходзьце ў андрон, калі не пярэчыце. Мы вып'ем віна, павячэраем, яшчэ віна - не сапраўдны сімптом, заўважце, але вы можаце адправіцца спаць задаволенай, калі гэта тое, што вы шукаеце. Вам гэта падабаецца?"
  
  “ Гэта вельмі радуе. Асобы, якія могуць адказаў хутка, перш чым Соклей паспеў гэта зрабіць. Плечы яго кузена падняліся і апусціліся ў лёгкім пожатии. Соклей рэдка клаўся спаць задаволеным віном. Што ж, вельмі шкада, падумаў асобы, якія могуць. Мне так хочацца, і ён можа пагадзіцца.
  
  "Гэта вельмі прыгожы андрон", - сказаў Соклей, калі яны ўвайшлі ў яго - як і большасць іншых, ён быў прыпадняты прыкладна на полкубтя над узроўнем ўнутранага двара і іншых пакояў. Рабы прыбіралі зэдлікі і расстаўлялі кушэткі для больш афіцыйнага вячэры. Пол ўпрыгожвала мазаіка з каляровага галькі. Сцены былі выфарбаваныя ў чырвоны колер да вышыні чалавечага пляча і охрай вышэй. Некалькі лямпаў - адны керамічныя, іншыя бронзавыя - звісалі з бронзавых ланцугоў, прымацаваных да потолочным бэльках. Асобы, якія могуць не думаў, што бачыў што-небудзь больш вытанчанае па гэты бок Тараса, а эліны-итальяноки дазвалялі сабе значна больш экстравагантныя забаўкі, чым іх субраты, якія жылі па берагах Эгейскага мора.
  
  “ Пацягніцеся. Расслабься. Адчувай сябе як дома, " сказаў Файниас і левым локцем абапёрся на адзін з канап.
  
  І зноў асобы, якія могуць і Соклей абмяняліся поглядамі. Дома яны амаль заўсёды елі, седзячы на табурэтках. Так паступала большасць элінаў. Гэтак жа паступіў і сам Файний, інакш яму не прыйшлося б пераносіць канапы ў андрон дзеля задавальнення меркаванага родосцев.
  
  Плецены каркас ложка Менедема зарыпеў пад яго вагой, калі ён уладкоўваўся на ім. На імгненне яму здалося, што ён праваліцца скрозь яго і грымнецца на падлогу з глухім стукам. Гэта быў бы выдатны спосаб набыць размяшчэнне гаспадара. Але канапа вытрымаў. Ён усміхнуўся родосскому проксеносу. "Вельмі міла".
  
  "Сапраўды, вельмі міла", - рэхам адгукнуўся Соклей. Яго голас гучаў крыху залішне сардэчна, як у звычайна чопорного мужчыны, які няўмела даглядае за гетерой. Абапёршыся на локаць, ён таксама выглядаў недарэчна.
  
  Два раба прынеслі віно, ваду, чару для змешвання і кубкі. Файний спытаў: "Ну што, спадары, вам падыходзіць адно з двух з вадой, ці вы аддаеце перавагу іншую сумесь?"
  
  "Гэта выдатна", - сказаў асобы, якія могуць. Соклей апусціў галаву. Асобы, якія могуць дадаў: "Мы яшчэ раз дзякуем вас за вашу дабрыню". Суадносіны віна і вады на дваіх было трохі крепковато, але зусім ледзь-ледзь - нават Соклей не стаў бы пярэчыць супраць гэтага, як ён мог бы, калі б Файний прапанаваў сумесь адзін да аднаго.
  
  Файний і два родосца здзейснілі невялікія паліваньня, перш чым выпіць. Соклей падняў свой кубак у знак прывітання. "За нашага гаспадара!" сказаў ён і выпіў. Асобы, якія могуць таксама. Соклей зрабіў яшчэ адзін, больш задуменны глыток. “Гэта вельмі смачна. Гэта лесбіянка?"
  
  "Гэта сапраўды так", - адказаў Файниас. "Вы гандлюеце віном, ці не так?"
  
  "Мы ўпэўненыя", - сказаў асобы, якія могуць. "Ад каго ты атрымаў?"
  
  "Ну, ад Анісіма, сына Диотемиды", - сказаў проксенос. "Ён жыве праз два дамы ад мяне".
  
  "Гэта той Онисим, чый брат прадае труфелі?" - Спытаў асобы, якія могуць, і Файний апусціў галаву. Родиец спытаў: "Уно-тор таксама жыве паблізу?"
  
  "На наступнай вуліцы на поўнач", - сказаў Файниас.
  
  "Не даставіць табе занадта шмат клопатаў запрасіць іх сюды, каб мы маглі пазнаёміцца з імі?" Спытаў Асобы, Якія Могуць. - Калі гэта будзе цяжка, лепшы, проста скажы мне “няма". Я не хачу злоўжываць тваім гасціннасцю.
  
  "Мяне гэта не турбуе", - сказаў Файниас. “Мне вельмі падабаецца Онисимос. Я не так добра ведаю Онетора, але ён, здаецца, дастаткова добрым хлопцам. Дазвольце мне спытаць майго кухары, ці можа ён дадаць пару гасцей у апошнюю хвіліну. Я ўпэўнены, вы ведаеце, як гэта бывае: чалавек, які запраўляе кухняй, думае, што ён запраўляе і домам таксама."
  
  "О, так". Асобы, якія могуць апусціў галаву, думаючы пра Сиконе. Соклей таксама, хоць кухар яго сям'і не быў такім ужо уладным тыранам.
  
  Проксі падняўся на ногі і пакінуў андрон. Праз імгненне са боку кухні данёсся пранізлівы крык. Асобы, якія могуць і Соклей ухмыльнулись адзін аднаму. Файниас вярнуўся праз пару хвілін, выглядаючы некалькі патрапаным. "Усё ў парадку", - абвясціў ён. "Я паслаў рабоў запрасіць двух братоў". Ён наліў у чару свежага віна з чары для змешвання. "Цяпер адбудзецца вось што: ні адзін з іх не зможа прыехаць у такі кароткі адпачынак, і Кандаулес разаб'е мне мазгі за тое, што я прымусіў яго рыхтаваць занадта шмат".
  
  "Мой вопыт паказвае, што не існуе такой рэчы, як занадта шмат опсона", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  Соклей выглядаў ўстрывожаным гэтым адкрытым заявай аб чэраваугоддзяў, але Файний толькі ўсміхнуўся. "Так, я сам гэта бачыў", - сказаў ён. “ Вось, не жадаеце ці яшчэ віна? - спытаў я.
  
  “ Дзякуй, лепшы. Асобы, якія могуць працягнуў сваю чару.
  
  Соклей зрабіў тое ж самае. Файний наліваў яму віно з чашы, калі раб паспяшаўся да ўваходных дзвярэй. "Спадар, Онисим тут", - паклікаў ён.
  
  "Добра, добра," сказаў Файниас. “ Прынясі ў андрон яшчэ дзве кушэткі - хутка, хутка, хутка. Яго брат таксама прыйдзе, ці я спадзяюся, што прыйдзе.
  
  Онисим, сын Диотемида, быў высокім, суровым мужчынам сярэдніх гадоў, з прадаўгаватым тварам, вялікім носам, адным пачарнелым пярэднім зубам і самымі валасатымі вушамі, якія асобы, якія могуць калі-небудзь бачыў. "Рады пазнаёміцца з вамі абодвума", - сказаў ён родосцам рокочущим басам. "Калі я правільна памятаю, я вёў справы з вашымі бацькамі дзесяць ці дванаццаць гадоў таму".
  
  "Я б не здзівіўся, высакародны", - сказаў асобы, якія могуць. "Лесбийское віно вядома, і наша фірма заўсёды аддавала перавагу купляць самае лепшае".
  
  Пара рабоў змучанага выгляду ўнеслі кушэткі. Онисимос толькі што адкінуўся на адну з іх, калі хто-то гучна пастукаў ва ўваходныя дзверы. Праз хвіліну ўвайшоў адзін з сыноў Диотемиды. Ён быў на пару пальцаў ніжэй свайго брата і блішчаў лысінай там, дзе сівыя валасы Анісіма, як і ў Файнии, толькі пачыналі радзець на скронях. Калі б не гэта, яны былі вельмі падобныя; асобы, якія могуць не стаў бы гадаць, хто з іх старэйшы.
  
  "Рады пазнаёміцца з вамі, родосцы," сказаў Онетор. Яго голас таксама быў нізкім, але не такім, як у Анісіма. Ён нахіліў галаву да Файнию. “І вельмі міла з твайго боку запрасіць мяне. Нам варта даведацца адзін аднаго лепей".
  
  "Менавіта пра гэта я і думаў", - адказаў Файниас. "І вячэру, і віно, і, магчыма, якія-то справы стануць прыемным падставай для таго, каб зрабіць менавіта гэта".
  
  "Ведаеце, мы маглі б заняцца бізнесам самі, вы і я", - сказаў Онетор. "Труфелі могуць надаць аліўкаваму масле свой густ, калі яны прасякнутай ім".
  
  "Гэта цікавая думка", - сказаў Файниас.
  
  "Гэта цікавая думка". Асобы, якія могуць і Соклей загаварылі хорам. Асобы, якія могуць задумаўся, колькі багатыя, перанасычаныя афіняне маглі б заплаціць за алей з такім экзатычным густам. Соклей, павінна быць, падумаў пра тое ж, таму што сказаў: "Мы маглі б мець справу і з табой, Файний".
  
  "Я б хацеў гэтага, лепшы - пры ўмове, што ты не будзеш занадта моцна гандлявацца". Проксенос усміхнуўся. Рабыня, якой асобы, якія могуць усміхнуўся, ўнесла паднос з боханамі пшанічнага хлеба. Ён зноў усміхнуўся. Яна хутка ўсміхнулася яму ў адказ і паклала бохан хлеба на нізкі столік перад канапай. - Зрэшты, гэта можа пачакаць, - сказаў Файниас. А пакуль мы павінны атрымліваць асалоду ад вячэрай, не турбуючыся аб такіх рэчах. Іншы раб паставіў на стол міску з маслам, каб падаць да сайтосу.
  
  Як і ўсе эліны з добрымі манерамі, і асобы, якія могуць Соклей елі хлеб левай рукой. Соклей сказаў: "Добрае алей, высакародны, а я трохі разбіраюся ў тым, з чаго робяць добрае алей, таму што муж маёй сястры экспартуе яго з Радоса".
  
  "Але не ў гэтым годзе, не з намі", - падумаў асобы, якія могуць.
  
  "Я б не стаў частаваць гасцей нічым, акрамя самага лепшага", - сказаў Файниас.
  
  "Вельмі добрае алей", - пагадзіўся Онетор. "Калі б вы замачылі труфелі ў адной або двух амфарах гэтага алею, вы маглі б потым разліць яго па маленькім лекифоям і прадаваць кожны па добрай цане".
  
  “ Значыць, ты мог бы. Асобы, якія могуць задуменна кіўнуў митиленянину. “ Сустрэча з табой можа апынуцца выгадным задавальненнем для ўсіх нас.
  
  “ Ты, вядома, ведаеш, якія словы трэба сказаць. "Онетор здаваўся менш напружаным, чым Онисимос, які засяродзіўся на ежы, забыўшыся аб усім астатнім. "Калои к'агатои глядзяць пагардліва на прыбытак, але без яе свет спыніўся б, і вельмі хутка".
  
  "Не так даўно мы з маім стрыечным братам казалі тое ж самае", - сказаў Соклей.
  
  "Толькі таму, што ў цябе шыкоўная радавод, гэта не значыць, што ты не дурань", - сказаў Онетор.
  
  "А вось і опсон", - сказаў Файниас. Калі што-то і магло адцягнуць ад размоў аб прыбытку, то гэта, хутчэй за ўсё, спрацавала. Калі раб прынёс вялікі паднос, проксенос працягнуў: "Кандаулес падрыхтаваў запечаныя кавалачкі брушка прыгожага вялікага тунца, якога ён купіў сёння днём на рыбным рынку".
  
  "О, Деметра". Онисимос ўсё-ткі мог гаварыць - і поўна глыбокай пашаны.
  
  "Хацеў бы я быць такім, як той хлопец з Киферы", - сказаў асобы, якія могуць. “Як яго завуць, Соклей? Ты ведаеш, каго я маю на ўвазе - хлопца, які звычайна апускаў руку ў кіпячую ваду і ўвесь час піў што-небудзь гарачае, каб хапаць опсон з стравы і ёсць яго, калі ён быў яшчэ занадта гарачым, каб да яго хто-небудзь іншы мог дакрануцца.
  
  "Филоксен," сказаў Соклей.
  
  “Филоксенос! Вось кім ён быў, усё дакладна", - сказаў асобы, якія могуць. “ Ты, павінна быць, посьпех маеш для сябе, Файниас, - нейкі паэт ці што-то у гэтым родзе кажа, што кавалкі жывата ў тлустага тунца - гэта тое, чаго бядняк ніколі не ўбачыць.
  
  "Здаецца, гэта Эрифос". Соклей прыдумаў гэта назва, нават калі асобы, якія могуць пра гэта не прасіў.
  
  Файниас сказаў: “Я і сам спраўляюся нядрэнна, дзякуй. Дзякуй носису, што ты такі добры". Нешматлікія пасьпяховыя эліны хавалі гэта ці не маглі пахваліцца гэтым. Адзіная прычына, па якой мог бачыць асобы, якія могуць сціпласць, заключалася ў тым, каб абдурыць зборшчыка падаткаў.
  
  Ад тунца падымаўся смачны пар. Асобы, якія могуць не-зусім - апёк руку, калі браў кавалачак з стравы. Ён не - зусім-апёк рот, калі паспрабаваў яго. Калі ён сказаў: "Мм, гэта добра", - ён сапраўды казаў з набітым ротам. Усе астатнія вымаўленыя кампліменты былі такімі ж прыглушанымі, так што ён не адчуваў ні найменшага збянтэжанасці. Адзіная скарга, якую ён мог бы выказаць, заключалася ў тым, што яму дасталася крыху менш тунца, чым яму хацелася б. Але ён разумеў і гэта: Кандаулесу раптам прыйшлося накарміць больш гасцей, чым ён чакаў.
  
  Але потым увайшоў раб з міскай тушеных вугроў, загорнутых у лісце буракоў, і ён перастаў турбавацца аб тым, каб атрымаць дастаткова опсона. Соклей сказаў: "Вядома, на Радосе няма больш прыгожага проксена ні ў адным полісе вакол Ўнутранага мора!" Ён зноў гаварыў з набітым ротам, але, здавалася, ніхто не пярэчыў.
  
  Завяршаў вячэру мядовы пірог, пасыпаны грэцкімі арэхамі. Адзін з арганізатараў сказаў: “Ты прынц гасціннасці, Файниас. Ты можаш пасадзіць мяне ў воз і адвезці дадому, таму што я занадта шмат з'еў, каб ісці пешшу.
  
  “ Рады, што вам спадабалася, сябры мае, - сказаў Файний, калі рабы прыбралі тое нямногае, што не было з'едзена. Яны зноў прынеслі віно, ваду і міску для змешвання.
  
  "Ты атрымаў гэтую банку ад мяне?" Спытаў Онисимос.
  
  "Вядома, самае лепшае", - сказаў Файниас. “Падаць што-небудзь яшчэ?" Перад вячэрай мы з родосцами пілі па адным на дваіх. Табе гэта падабаецца?"
  
  Онисимос апусціў галаву. Онетор сказаў: “Што-небудзь мацней і адвезці мяне дадому не падыдзе. Замест гэтага табе прыйдзецца несці мяне на руках".
  
  Паколькі гэта не была афіцыйная цырымонія, яны не сталі турбаваць сябе спачатку невялікім глытком чыстага віна ці малітвай да Дыянісу, якая суправаджала яе. Не было ні дзяўчат-флейтисток, ні іншых артыстаў. Родосцы і митиленейцы проста пілі і размаўлялі, пілі і размаўлялі. Рабы Файния налівалі ім віно, напаўнялі чары для змешвання і дадавалі алей у лямпы.
  
  Нядзіўна, што большая частка размоў круцілася вакол палітыкі. Файний і Онетор захапляліся Антигоном, гарнізон якога ўтрымліваў Лесбас. Онисим ў сваіх выпадковых каментарах пагарджаў ўсіх македонскіх маршалаў. "На жаль, яны нікуды не дзенуцца", - сказаў Соклей.
  
  "Можа быць, яны ўсё пераб'юць адзін аднаго, і ні адзін з іх не застанецца ў жывых", - сказаў Онисимос. "Дай Бог, каб гэта было так".
  
  "Нават калі гэта так, якой-небудзь стрыечны брат або генерал-лейтэнант з'яднае свае арміі, і кола зноў пачне круціцца", - прадказаў Соклей. "Такія рэчы будуць працягвацца да таго часу, пакуль ёсць людзі і бітвы". Ад гэтага Онисимос выглядаў яшчэ больш суровым, чым калі-небудзь.
  
  Менедема гэта таксама не асабліва ўзрадавала, але ён падумаў, што яго стрыечны брат мае рацыю. Ён сказаў: "Хацеў бы я любіць Антыгона больш, чым я".
  
  "Ён лепшы з македонцаў, безумоўна", - сказаў Файний.
  
  "Гэта магло быць, высакародны, і я б не стаў сварыцца з маім гаспадаром, нават калі б яго дабрыня была нашмат менш, чым ты праявіў да мяне і Соклею", - сказаў асобы, якія могуць. “ І ўсё ж я б схлусіў, калі б сказаў, што быў зусім шчаслівы са старым Аднавокім. Ён занадта сябруе з піратамі, каб мараку было зручна яго хваліць.
  
  "Яны нас не турбуюць", - сказаў Онетор.
  
  Гэта быў адказ, прама тут, у двух словах. Асобы, якія могуць ведаў гэта. Митиленяне не заўважалі зла, якое іх не датычылася. Але потым ён зразумеў, што яны з Соклеем зрабілі адно і тое ж. Ён не асабліва турбаваўся пра разбойнікаў на сушы, пакуль яго стрыечнаму брату не прыйшлося перасекчы Фінікію і Юдэю, каб дабрацца да Энгеди у Асфальтавага возера. Разважанні аб непрыемнасцях, якія звычайна цябе не датычаць, дастаўляюць большасці людзей больш клопатаў, чым таго каштуюць.
  
  Праз некаторы час Онисимос падняўся на ногі, сказаўшы: “Рады пазнаёміцца з вамі, родосцы. Я спадзяюся, мы зможам абмеркаваць сякія-такія справы. А цяпер мне лепш адправіцца дадому. Трохі няцвёрдай хадой накіраваўся да ўваходных дзвярэй.
  
  Як толькі ён апынуўся па-за межамі чутнасці, Файниас ціха загаварыў: "Яго жонка пілуе яго, калі ён заседжваюцца дома занадта позна".
  
  Онетор усміхнуўся. “Жонка майго брата пілуе яго, нават калі ён не заседжваецца дапазна. Мяркуючы па тым, што ён кажа, гэта ўсё, што яна калі-небудзь робіць".
  
  "Цікава, што б яна сказала", - заўважыў Соклей.
  
  "Якая розніца?" Сказаў Онетор. "У рэшце рэшт, яна ўсяго толькі жанчына". Ён асушыў свой кубак. “ Але мне таксама лепш пайсці дадому, пакуль я буду памятаць дарогу.
  
  "Можа, мне паслаць раба з паходняй?" Спытаў Файниас.
  
  “Не тады, калі я проста аб'язджаю квартал. Дзякуй за ветлівую прапанову, лепшы, і дзякуй, што запрасіў мяне", - сказаў Онетор. “ Вам з родосцами варта падумаць пра алеі з густам труфелі.
  
  "Мы зробім гэта," сказаў Файний, і асобы, якія могуць з Соклеем апусцілі галовы.
  
  Як толькі Онетор сышоў, асобы, якія могуць сказаў Файнию: "Я таксама не думаю, што мы доўга не пратрымаемся". Позех Соклея паказаў, што ён згодны.
  
  "Вось, у нас прыгатаваныя ложку для вас, высакародныя," сказаў радоскі проксенос. "Пойдзем са мной, і я пакажу табе". Ён зняў з ланцужка лямпу, каб асвятліць сабе шлях у заднюю частку дома. Асобы, якія могуць і Соклей рушылі ўслед за ім. Асобы, якія могуць асцярожна ставіў ногі, не жадаючы наступіць ў яму, якую ён не бачыць, і ўпасці. Файний паказаў наперад. “ Вось гэтыя два пакоі.
  
  Асобы, якія могуць падазраваў, што гэта былі каморы, пакуль рабы митиленянина не ўнеслі ложка. Гэта яго не турбавала. Файниас аказаў родосцам паслугу, приютив іх наогул. Ён не быў гаспадаром гасцініцы; у яго не так часта бывалі госці, каб трымаць пакоі пастаянна гатовымі для іх.
  
  Цяпер святло лямпы прабівалася з-пад дзвярэй. Файний сказаў: “Ноч крыху прахалодная, сябры мае, таму я спадзяюся, што вы будзеце спаць у цяпле. Убачымся раніцай."
  
  Ён накіраваўся да лесвіцы. “ Якую пакой ты хочаш? Асобы, якія могуць спытаў Соклея.
  
  "Я вазьму тую, што злева", - адказаў яго стрыечны брат і ўвайшоў.
  
  Калі асобы, якія могуць адкрыў іншую дзверы, ён не здзівіўся, выявіўшы рабыню, якая сядзела на ложку. Ён усміхнуўся, выявіўшы, што апынуўся з жанчынай, якую заўважыў раней. "Прывітанне, мілая", - сказаў ён. "Мяркуецца, што ты дапаможаш мне сагрэцца?"
  
  "Цалкам дакладна, сэр", - адказала яна, яе айольский акцэнт быў запраўлены чым-то іншым - яна не была эллинкой па нараджэнні.
  
  "Як цябе клічуць?" Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Людзі тут называюць мяне Клейс", - сказала яна. “Сыдзе. Я да гэтага прывыкла. Яны не могуць сказаць, з якім імем я нарадзілася".
  
  Асобы, якія могуць выказаў здагадку, што яна павінна была быць родам адкуль-небудзь з мацерыковай Анатолі. У яе было круглы твар, валявы нос, вельмі чорныя валасы і вочы, трохі цёмнага гармата на верхняй губе. Ён думаў, што яна на два ці тры гады старэйшы за яго - крыху за трыццаць.
  
  "Ну, Клейс," сказаў асобы, якія могуць, " усё ў парадку?" Некаторыя рабыні ненавідзелі аддавацца мужчынам. Асобы, якія могуць ведаў некалькіх мужчын, якім падабалася браць іх яшчэ больш, таму што яны ненавідзелі гэта. Для яго яны прыносілі больш праблем, чым каштавалі.
  
  Але Кляйс кіўнула - яшчэ адзін доказ таго, што яна не эллинка. "Так, усё ў парадку", - сказала яна. "Што яшчэ я магу зрабіць для забавы?" Яна ўстала і сцягнула праз галаву свой доўгі хітон. Яе грудзей былі поўнымі і цяжкімі, з вялікімі цемнымі соску.
  
  Асобы, якія могуць зняў туніку і схіліў да іх галаву - спачатку да адной, потым да іншай. Яна выдала ціхі, бязмоўныя гук. Усміхаючыся, асобы, якія могуць выпрастаўся. "Я спадзяюся, гэта будзе весела". Ён абняў яе за талію, якая апынулася на здзіўленне тонкай. "Давай даведаемся". Яны разам леглі на ложак.
  
  
  Соклею прыснілася, што на яго што-то ўпала, так што ён не мог паварушыць нагамі. Быў ён падчас землятрусу? Ці былі мяшкі з зернем, складзеныя ў чаканні адпраўкі на борт круглага карабля, падбіта і прыціснулі яго? Ён не ведаў. Ён не мог успомніць. Ён толькі ведаў, што апынуўся ў пастцы.
  
  Ён адкрыў вочы - і ўтаропіўся ў твар спячай жанчыны, усяго ў далоні або каля таго ад свайго ўласнага. Яе аголенае сцягно, цёплае і мяккае, ляжала па-над яго. Нядзіўна, што ён не мог паварушыцца - але яму і не снілася такая прыемная пастка.
  
  Яе вочы таксама адкрыліся. Яны былі зелянява-блакітнымі, валасы, обрамлявшие веснушчатый твар, - лісінае-рудымі. Як і Треисса на Радосе, яна была родам з земляў да поўначы ад Эгейскага мора. "Добры дзень, Гонгила", - сказаў Соклей. “Я падняў шум і разбудзіў цябе? Мне прысніўся дзіўны сон".
  
  Яна пахітала галавой. “Не, сэр. Я так не думаю". Яна таксама казала як Трайсса, хоць была на некалькі гадоў старэй. "Я толькі што прачнулася, я думаю".
  
  “ Добра. Соклей поерзал на вузкай ложка. Гонгила прыбрала сваю нагу з яго. Яго рука дакранулася да яе грудзей. Ён пакінуў яе там і ляніва, ці нават заўважаючы, што робіць, пачаў дражніць яе сасок вялікім і паказальным пальцамі.
  
  "Так рана?" спытала яна, злёгку нахмурыўшыся.
  
  На самай справе ён не думаў пра тое, каб авалодаць ёю, але яму ўсё яшчэ было каля трыццаці. Яе пытанне вырашыў яго. "Так, чаму б і не?" - сказаў ён. У рабыні ніколі не было адказу на гэтае пытанне. Соклей зрабіў усё магчымае, каб сагрэць яе. Ён не быў упэўнены, што справіўся з задачай найлепшым чынам, як і мінулай ноччу.
  
  Яна ўсё яшчэ дулась, нават пасля таго, як ён пачаставаў яе парай оболоев. Асобы, якія могуць альбо праігнараваў бы гэта, альбо падняў бы ёй настрой. Соклей, недастаткова чэрствы для аднаго, паспрабаваў іншае, сказаўшы: "У цябе прыгожае імя".
  
  "Не мой", - сказала Гонгила. "Вы, эліны, забралі мой, аддалі мне гэты". Мяркуючы па тым, як яна злосна паглядзела на Соклея, ён мог зрабіць гэта асабіста.
  
  "Але гэта вядомае імя сярод нас", - сказаў ён.
  
  “ Знакаміты? Як? Яе вочы назвалі яго як ашуканца.
  
  "Гонгила - першая Гонгила, аб якой я ведаю, - была сяброўкай вялікай паэткі Сафо тут, на Лесбосе, магчыма, трыста гадоў таму". Соклей не быў упэўнены дакладна, калі жыла Сафо, але гэтая Гонгила таксама не магла ведаць.
  
  “Хто памятае так доўга? Як?" - спытала рабыня.
  
  "Людзі запісвалі вершы Сафо", - адказаў Соклей. "Менавіта такімі яны іх і памятаюць - і людзей у іх".
  
  “Закавыкі. Знакі". Гонгила не ўмела чытаць. Соклей быў бы здзіўлены, калі б яна пісьменнай; нават сярод элінаў нешматлікія жанчыны былі пісьменныя. Яна адкінула пасму медных валасоў, што ўпала ёй на нос. Не ў апошнюю чаргу з-за сваёй незвычайнасці рудыя валасы зачароўвалі і прыцягвалі Соклея. Гонгила задуменна нахмурылася. “ Але гэтыя закавыкі, гэтыя пазнакі дапамагаюць запомніць гэта імя?
  
  "Цалкам дакладна". Соклей апусціў галаву.
  
  "Можа быць, усе-ткі што-небудзь для райзинга", - сказала фракийка; у яе грэцкай таксама быў айольский акцэнт. "Я проста падумала, што гэта для таго, каб сачыць за нафтай, грашыма і таму падобнымі рэчамі". Яна поколебалась, затым спытала: "Клейс таксама ёсць у вершах гэтай Сафо?"
  
  “ Так, яна была дачкой паэта.
  
  “ Жанчына-паэт? Гонгила звярнула ўвагу на жаночыя заканчэння.
  
  "Гэта дакладна", - зноў сказаў Соклей.
  
  "Як пацешна". Гонгила ўстала з ложку, выцягнула з-пад яе начны гаршчок, прысела на кукішкі над чыгуном, а затым надзела хітон. Соклей таксама памачыўся ў гаршчок. Потым ён таксама апрануўся. Ён заўважыў, што Гонгила разглядае яго так, нібы разглядаў нейкую нябачаную перш птушку, выпадкова забравшуюся на снасці "Афрадыты ". “ Ты ведаеш дзіўныя рэчы. Шмат дзіўных рэчаў, " заўважыла яна.
  
  "Так, гэта праўда", - пагадзіўся Соклей. Большасць людзей заўважылі гэта; не многія заўважылі гэта так хутка, як Гонгила.
  
  Хто-то пастукаў у дзверы. “ Ты там, мая дарагая? - Паклікаў Асобы, Якія Могуць. - Ты робіш што-небудзь, што не хочаш спыніць прама цяпер?
  
  "Не, мы паклапаціліся пра гэта", - адказаў Соклей.
  
  - А ты? Наколькі эфектыўна..., " сказаў асобы, якія могуць. “ Што ж, у такім выпадку выходзь і позавтракай.
  
  "Добра". У жываце ў Соклея завуркатала. Прачнуўшыся ў ложку з жанчынай, ён не заўважыў, наколькі прагаладаўся. Апетыты і яшчэ раз апетыты, падумаў ён.
  
  Ён адкрыў дзверы. Калі асобы, якія могуць зірнуў на Гонгилу, ён пачаў смяяцца. "Цяпер я разумею", - сказаў ён. “У цябе слабасць да рыжавалосым. Я бачыў тое ж самае з той тваёй кельцкай дзяўчынай у Тарасе некалькі гадоў таму.
  
  "Я б не назваў гэта слабасцю", - з годнасцю сказаў Соклей. "Хутчэй... густам". Ён чакаў, што яго стрыечны брат выдасць аристофанический каламбур па гэтай нагоды.
  
  Але асобы, якія могуць проста сказаў: “Пойдзем. З'еш трохі кашы і віна. Потым мы зможам пайсці пагаварыць з Онисимом і Онетором. Вы хочаце разам наведаць кожнага з іх па чарзе, або мы пагутарым з імі па асобнасці?"
  
  "Я б аддаў перавагу прыгатаваць іх асобна, калі ты не супраць", - адказаў Соклей, калі яны ішлі да андрону. “Так мы зэканомім час. Ты можаш гандлявацца за віно не горш за мяне, а я поторгуюсь з прадаўцом труфеляў.
  
  Асобы, якія могуць усміхнуўся. “Я мог бы здагадацца, што ты захочаш падзяліць стравы падобным чынам. Не марнуй столькі часу, задаючы пытанні аб трюфелях, што забываеш іх купіць".
  
  Файний ўжо снедаў у мужчынскі пакоі, калі ўвайшлі Соклей і асобы, якія могуць. “ Вітаю вас, лепшыя, - сказаў проксенос. “ Добрага дня вам абодвум. Гаворачы аб двух родосцах, ён выкарыстаў падвойнае лік. У яго прамовы гэта здавалася натуральным, але на Радосе было б безнадзейна старамодным. "Спадзяюся, вы прыемна правялі ночы".
  
  "Я сагнуў Клейса, як львіцу на тарцы для сыру", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  Файний засмяяўся. Соклей задумаўся, адкуль яго стрыечны брат узяў гэтую постаць прамовы, затым зразумеў, што, верагодна, яна запазычаная ў Арыстафана. Ён сказаў: “Мне таксама было добра з Гонгилой. Ты называеш усіх сваіх рабынь у гонар людзей з паэм Сафо?
  
  "Ты разумны, раз заўважыў гэта", - сказаў Файниас. "Не ўсе разумеюць".
  
  "Я гэтага не рабіў", - сказаў асобы, якія могуць. "Але ты маеш рацыю, высакародны - ён разумны хлопец".
  
  Радоскі проксенос працягнуў: “На самой справе, так. Так мне лягчэй запомніць, як іх называць. Я таксама не думаю, што я адзіны на Матыліну, хто робіць тое ж самае.
  
  "Гэта эфектыўна", - сказаў Соклей, запазычыўшы слова Менедема. "Для мяне гэта цалкам разумна". Увайшоў раб-мужчына з кашай для яго і Менедема. Салёная рыба і кавалачкі нарэзаных алівак ажывілі тое, што ў адваротным выпадку было б прэснай ячменнай кашай. Соклей поковырял лыжкай з рога. Паміж укусамі ён спытаў: "Вы сказалі, што дом Онетора знаходзіцца прыкладна ў квартале ад вас?"
  
  "Цалкам дакладна", - адказаў Файниас. "Прайдзіце адну вуліцу на поўнач, затым павярніце налева, адзін з іх жыве ў трэцім доме па левым баку вуліцы".
  
  “ Адна вуліца на поўнач, налева, трэці дом злева. Соклей апусціў галаву. “ Дзякуй. Я запомню гэта.
  
  "Ён таксама", - сказаў асобы, якія могуць. "І калі мы вернемся сюды ў наступным годзе, ён усё яшчэ будзе памятаць гэта". У яго голасе гучала напалову гонар, напалову насцярожанасць з нагоды памяці Соклея.
  
  "Я не вывучаны малпа", - сказаў Соклей. "Табе не трэба мной выхваляцца".
  
  "Няма нічога дрэннага ў тым, каб сачыць за тым, што адбываецца ў цябе ў галаве", - сказаў Файниас. "Я толькі хацеў бы быць у гэтым лепш".
  
  Скончыўшы з сняданкам, Соклей сказаў: “Я збіраюся адправіцца да Онетору. Мы ўсталі, і сонца ўжо ўзышло, так што яму таксама пара ўставаць".
  
  Калі ён пайшоў на поўнач ад дома Файниаса, вецер дзьмуў прама яму ў твар. Ён быў рады, што яму давялося прайсці ўсяго адзін квартал, перш чым павярнуць. Затым дома на паўночнай баку вуліцы, якая ідзе з усходу на захад, абаранілі яго ад самага моцнага ветру. Ён правёў пальцамі па валасах, імкнучыся выглядаць як мага больш ахайна.
  
  У трэцяга дома злева ён пастукаў у дзверы. "Хто там?" паклікаў хто-то знутры.
  
  “ Гэта дом Онетора, сына Диотемиды? - спытаў я.
  
  “Цалкам дакладна. Хто вы такі?"
  
  “ Я Соклей, сын Лісістрата, адзін з родосцев, з якімі Онетор вячэраў учора ўвечары. Я хацеў бы пагаварыць з ім пра справы.
  
  "Пачакай хвілінку". Неўзабаве дзверы адчыніліся. Рудавалосы раб-фракиец - мужчына - саступіў убок, каб ўпусціць Соклея. “Мой гаспадар заканчвае снедаць у андроне. Ён пытаецца, паеў ты.
  
  "Так, дзякуй", - адказаў Соклей. Фракиец правёў яго праз вестыбюль ва ўнутраны двор. Онетор паставіў кубак з віном, каб памахаць яму. Ён памахаў у адказ, сказаўшы: "Вітаю цябе, высакародны".
  
  "Вітаю". Адзін з іх зноў паднёс кубак да вуснаў. "Пасля мінулай ночы ў мяне разбалелася галава", - сказаў ён. “Яшчэ крыху віна, і ўсё пройдзе. Ты галодны? У нас поўна ежы."
  
  "Я еў з Файнием", - сказаў Соклей. "Спадзяюся, я не занадта рана для цябе".
  
  “О, няма. Не кажы глупства, лепшы". Онетор трасянуў галавой. “Сонца на небе, таму любы, хто не гатовы да бізнэсу, павінен вінаваціць толькі сябе. Я не распешчаны фарсі смоўж, каб выпаўзаць з-пад коўдры ў апоўдні. Мая жонка працавала на садовым падаконніку, які ты збіў. Я ўпэўнены, што яна цяпер знаходзіць сабе занятак наверсе.
  
  “ Добра. Тады ўсё ў парадку.... О, дзякуй. - У "андрон" увайшоў раб з чарай разведзенага віна для Соклея. Ён зрабіў глыток, затым працягнуў: "Раскажыце мне пра трюфелях, калі будзеце так ласкавы".
  
  “Што ты хочаш ведаць? Гатункі, цэны, што-то ў гэтым родзе?"
  
  “ Пакуль няма. Я спадзяваўся, ты проста раскажаш мне аб іх. Яны не растуць на Радосе, і я хацеў бы ведаць як мага больш, як для таго, каб больш распавядаць сваім кліентам, так і таму, што я сам цікавы гатунак ".
  
  "Так, я адчуў гэта ўчора ўвечары ў Файниаса", - сказаў Онетор. “У цябе манера гаварыць, як у Атыка. Ты вучыўся ў Акадэміі?“
  
  "Не, у Ликейоне, пры Теофрасте," адказаў Соклей. "Гэта яшчэ адна прычына, па якой я зацікаўлены: Тэафраст спецыялізуецца на раслінах, таму мне заўсёды падабаецца, калі ў мяне з'яўляецца магчымасць дапоўніць тое, чаго ён мяне навучыў".
  
  "Ну, добра", - адказаў Онетор. Соклей быў бы здзіўлены, калі б ён адмовіўся; мала хто мог утрымацца ад размовы аб тым, чым яны зарабляюць на жыццё. Прадавец труфеляў працягнуў: "Магчыма, вы чулі, а магчыма, і няма, што яны растуць пад зямлёй".
  
  "Так, я ведаў гэта", - сказаў Соклей. "Я таксама чуў, што яны лепш за ўсё растуць пасля сезонаў дажджоў, калі часта грыміць гром".
  
  "Я таксама гэта чуў, але я ў гэта не веру", - адказаў Онетор. “Я ніколі не бачыў, каб гэта мела хоць нейкае значэнне. Калі ў сезон дажджоў не так шмат дажджоў , гэта ўжо іншая гісторыя. Тады яны не так добрыя, але які ўраджай?"
  
  "Цалкам справядліва", - сказаў Соклей. “Гэта, безумоўна, лагічна. Якую глебу яны аддаюць перавагу?"
  
  “ Сэндзі, звычайна... Ты часта знаходзіш іх недалёка ад берага мора.
  
  "Як ты іх знаходзіш?" Спытаў Соклей. "Ты не можаш проста капаць наўздагад на пляжы".
  
  Онетор павагаўся, затым, здавалася, вырашыў, што адказваць бяспечней. "Калі б на Радосе былі труфелі, я не думаю, што сказаў бы вам", - сказаў ён. “Ты можаш ператварыцца ў канкурэнта. Але я таксама ніколі не чуў пра іх там, так што, мяркую, я ўсе роўна магу сёе-тое сказаць па гэтай нагоды. Па-першае, над імі расце пэўны від травы - мы называем яе трюфелевым лістом. Гэта дае мне падказку, дзе шукаць ".
  
  "На што падобная гэтая трава?" Спытаў Соклей. Онетор усміхнуўся і нічога не сказаў. "Добра, добра, забудзься, што я хацеў ведаць", - сказаў яму Соклей. “Ты сказаў, што гэта адно. Што іншае?"
  
  "Калі я палюю за труфелямі, у мяне ёсць памочнікі", - сказаў Онетор.
  
  "Якога роду дапамогу?"
  
  І зноў Онетор не адказаў. Соклей зразумеў, што даведаўся роўна столькі, колькі збіраўся. У "андрон" забрела сабака: дварняк з адтапыранымі вушамі і вывалившимся мовай. Адзін з іх пачухаў яе пад падбародкам і за вісячымі вушамі. Яго хвост адчайна віляў.
  
  "Прыязны звер," заўважыў Соклей.
  
  “Порпакс? Так, я б так сказаў". Адзін з іх зноў пачухаў сабаку. Яна паспрабавала заскочыць да яго на калені. "Асцярожней, глупышка," сказаў ён, адбіваючыся. - З-за цябе я пролью на сябе віно.
  
  "Вы назвалі яго ў гонар рукаяці шчыта?" Спытаў Соклей. Гэта было даволі распаўсюджанае імя для сабакі. "Ён абараняе ваш дом ад рабаўнікоў?"
  
  "Так, з яго атрымаўся нядрэнны вартавы сабака", - сказаў Онетор. Нібы ў доказ гэтага, Порпакс забрахаў, хоць, здавалася, не хацеў пераследваць Соклея. Родианец, на самай справе, задаваўся пытаннем, ці не занадта ён прыязны, каб стаць сапраўдным вартавым сабакам, ці не будзе ён шукаць ласкі перад злодзеямі, калі павінен быў ўкусіць. “ У яго ёсць і іншыя прымянення, - сказаў Онетор.
  
  "Напрыклад?"
  
  Соклей нічога не меў на ўвазе, задаючы гэтае пытанне; ён проста падтрымліваў гутарку. Але Онетор зноў адмовіўся адказваць. Самаздаволенне, з якім ён не адказаў, прымусіла Соклея задумацца, ці не звязаны Порпакс якім-небудзь чынам з гандлем труфелямі. Хоць гэта здалося яму малаверагодным - навошта сабаку мець справу з грыбамі? Порпакс з тявканьем ўцёк.
  
  Раб вярнуўся, на гэты раз з міскай ячменнай кашы і лыжкай. Соклей паківаў галавой. "Не, дзякуй", - сказаў ён. “ Як я ўжо сказаў твайму гаспадару, я паснедаў перад тым, як прыйсці сюды.
  
  Але адзін з іх сказаў: “Усё роўна паспрабуй гэта, высакародны. У яго дададзена трохі здробненых труфеляў, каб даць вам ўяўленне аб гусце".
  
  "У такім выпадку, я так і зраблю", - сказаў Соклей. Першае, што ён заўважыў, быў насычаны, амаль мясной водар, выходны ад кашы. Калі ён паспрабаваў яе, яго бровы ўзляцелі ўверх. Ён ведаў, што не павінен паказваць, наколькі ўражаны. Аднак часам мужчына проста не мог нічога з сабой парабіць. Калі б ён сказаў, што яму не падабаецца смак, Онетор зразумеў бы, што ён хлусіць. "Гэта... вельмі смачна", - нарэшце выціснуў ён і з'еў аўсянку так хутка, як толькі мог.
  
  "Рады, што вам спадабалася", - сказаў Онетор. "Я б не хацеў, каб вы куплялі, не ведаючы, што вы прапануеце".
  
  "Я магу зразумець чаму", - сказаў Соклей трохі сумна, а можа, і больш, чым трохі. Ён ведаў, што труфелі дарагія. Цяпер ён зразумеў прычыну. Яму было цікава, як шмат Онетор паспрабуе з яго выціснуць.
  
  "Як вы думаеце, вам было б цікава адвезці мой тавар у Афіны?" спытаў прадавец труфеляў.
  
  "Упэўнены, мне было б цікава", - адказаў Соклей. "Ці магу я сабе гэта дазволіць - гэта, верагодна, іншае пытанне".
  
  Онетор усміхнуўся яму. Ён умеў хмыліцца; ён і блізка не быў такім змрочным, як Онисимос. Ён сказаў: “За вышэйшы гатунак я бяру тры сайма па вазе труфеляў ў срэбры. Я не гандлююць. Калі вы хочаце іх, вы заплаціце столькі. У Матыліну вы не знойдзеце нікога танней, і вы не знойдзеце нікога з лепшымі таварамі ".
  
  Гэта мог сказаць любы гандляр. Мяркуючы па частаце, з якой імя Онетора ўсплывала на агора, ён быў вядучым гандляром труфелямі ў горадзе. Соклей выказаў здагадку, што ў Афінах ён мог бы ўзяць шэсць ці восем драхмаў за вага труфеляў ў кожнай драхмаў. Але, магчыма, ёсць спосаб лепей. "Табе абавязкова мець срэбра?" ён спытаў. "Ці мы можам абмяняць тавар на тавар і тое, і іншае перапрадаць з прыбыткам?"
  
  "Гэта залежыць ад абставінаў", - сказаў Онетор. "Што ў цябе ёсць?"
  
  "Папірус і чарніла з Егіпта..." Пачаў Соклей. Онетор паківаў галавой. Соклей сказаў: “Я сапраўды чакаў, што ў Афінах гэта будзе лепш. А яшчэ ў мяне ёсць шоўк Коан, які таксама стаіць на вагу срэбра.
  
  "Гэта прыгожая матэрыя, але яна мяне не цікавіць", - сказаў прадавец труфеляў. "Кос не так ужо далёка адсюль; шоўк даволі распаўсюджаны на Лесбосе".
  
  "Добра, лепшы," сказаў Соклей. “ У мяне ёсць выдатны пчаліны воск з Юдэі...
  
  "Любы можа знайсці пчаліны воск", - умяшаўся Онетор. "Усё, што вам трэба рабіць, гэта ведаць, як не быць ужаленным".
  
  "На "Афрадыце " прывезлі цудоўнае віно з Библоса, з такім жа салодкім букетам, як у Ариусиана", - сказаў Соклей. “Я гэта не выдумляю. Некалькі гадоў таму мы вазілі Ариусиана ў Вялікую Элады, і ў гэтага віна водар пад стаць яму ".
  
  "Хай усё будзе так, як ты кажаш, высакародны, і для мяне гэта не будзе мець вялікага значэння", - адказаў Онетор. “Онисим - вінароб ў нашай сям'і. Магчыма, яго зацікавіць гэты вінтаж здалёку, але мяне - няма, хіба што паспрабаваць кубачак. Што яшчэ ў цябе ёсць на гэты "акатос"?
  
  "Вышытая льняная тканіна з Месапатаміі," сказаў Соклей. “ Вытанчаныя духі з Радоса, выспы руж. І сапраўдны бальзам з Энгеди на Асфальтавым возеры ў Иудайе, лепшы бальзам ў свеце".
  
  "Бальзам, так?" Онетор нахмурыўся. “Што ты хочаш за гэта? Гэта тое, ад чаго я мог бы пазбавіцца тут, на Лесбосе".
  
  "Яны прадаюць яго ў Юдэі за ўдвая большы вага ў срэбры", - адказаў Соклей.
  
  "Часам яго прадаюць і тут, у Эладзе, за ўдвая большы вага ў срэбры", - шматзначна заўважыў Онетор.
  
  "Не заўсёды", - гэтак жа шматзначна адказаў Соклей. “І калі б я заплаціў удвая больш, а я заплаціў, я не збіраюся адпускаць гэта без прыбытку. Калі ты купіш яго ў мяне, ты таксама не прадасі яго па сваёй пакупной цане.
  
  “Усё гэта можа быць праўдай - калі вы заплацілі тое, што кажаце. Але хто пра гэта ведае?" Онетор кінуў на Соклея кіслы погляд. "Гандляры прыроджаныя хлусы".
  
  "Без сумневу, ты б ведаў, бо сам быў адным з іх", - сказаў Соклей. Выраз твару Онетора стала яшчэ больш азмрочылася. Соклей ветліва пакланіўся яму, седзячы. “Мы можам працягваць абражаць адзін аднаго, лепшы, ці можам заняцца бізнесам. Што б ты хацеў?"
  
  Цяпер митиленянин адкрыта ўтаропіўся на мяне. “Ты класны кліент, ці не так?
  
  "Я стараюся захоўваць сябе ў руках, і я хацеў бы быць нашым кліентам", - адказаў Соклей. “ Пагаворым аб бальзамаў і трюфелях ці будзем працягваць казаць пра тое, якім злодзеем кожны з нас лічыць іншага?
  
  Да яго здзіўлення, адзін з наведвальнікаў пачаў смяяцца. “Ты круты кліент, няхай мяне забяруць фурыі, калі гэта не так. Добра, мая дарагая, давай пагаворым аб тым, як абмяняць труфелі на бальзам, і пра тое, колькі бальзаму ты аддасі за вага драхмы маіх грыбоў. Можа быць, і духі таксама, цяпер, калі я пра гэта думаю.
  
  Соклей не чакаў, што хто-небудзь зацікавіцца бальзамам, пакуль ён не дабярэцца да Афін. Але ў яго было добрае ўяўленне аб тым, колькі ён мог спадзявацца атрымаць за яго там. Гэта, відавочна, было менш, чым ён мог атрымаць за труфелі. Паколькі адзін з прадаўцоў раззлаваў яго, ён назваў мяцежную цану за адкрыццё закусачнай. Як ён і спадзяваўся, прадавец труфеляў зароў, як кастрыраваны жарабя. Соклей прайграў, але, паколькі ён стартаваў так высока, знізіў цану, якая яму ўсё яшчэ падабалася.
  
  Адзін з прадаўцоў дапусціў памылку, так дакладна усталяваўшы кошт сваіх труфеляў, калі пачаўся гандаль. Ён ясна даў зразумець, што не спусціцца ўніз, але і не мог падняцца вышэй трох драхмаў срэбра за вага труфеляў, роўны вазе кожнай драхмы. Соклей быў больш гнуткім і скарыстаўся гэтым, калі таргаваўся як за бальзам, так і за духі. У рэшце рэшт, яны з митиленцем сышліся на цэнах, якія не занадта іх задаволілі.
  
  "Пакуль мы тут размаўляем, мой стрыечны брат таргуецца з тваім братам", - заўважыў Соклей.
  
  "Я спадзяюся, што Онисимос выйдзе з здзелкі цэлым і цэлым", - сказаў Онетор. “ Калі асобы, якія могуць хоць трохі так ж разумны, як ты, лепшы, то ён занадта добры для нас, небаракаў, якія да канца сваіх дзён застаюцца ў адным полісе.
  
  "Ты занадта высокай думкі пра мяне, высакародны," прамармытаў Соклей, ніколькі не незадаволены ліслівасцю Онетора. "І," шчыра працягнуў ён, " ты недастаткова аддаеш сабе. Я думаю, што гэта здзелка, у якой мы абодва ў канчатковым выніку атрымаем добрую прыбытак".
  
  "Я б не пярэчыў", - сказаў Онетор. "Якое-то час я думаў, што ты збіраешся ўгаварыць мяне вылезці з маёй скуры і прадаць яе на афінскай агора".
  
  “Хто ў цябе тут самая прыгожая гетэра? Я б атрымаў за яе лепшую цану", - сказаў Соклей. Онетор засмяяўся. Родосец спытаў: “ці Зможаце вы прыгатаваць труфелі сёння днём? Я папрашу матросаў прынесці бальзам і духі сюды, калі вам гэта спадабаецца".
  
  “Гэта мяне цалкам задавальняе. І калі вы збіраецеся набыць адну-дзве амфары алею файнии і закрасіць яго труфелямі, вы таксама можаце дамовіцца аб куплі лекифоя тут, у Матыліну, каб прадаваць алей у маленькіх слоічках. Калликрат, сын Каллигена, верагодна, зможа прадаць вам іх дастаткова, каб выканаць працу, не прымушаючы вас чакаць.
  
  Соклей задумаўся, ці дасьць гэты Калликрат Онетору адпор, але паспешлівыя ўцёкі мела значэнне. "Я пагавару з ім", - сказаў ён. "Дзе яго кераміка?"
  
  “Недалёка адсюль. Файний можа падказаць табе дарогу; ён купляе ўсе свае амфары у Калликрата", - сказаў Онетор. Ад гэтага Соклей адчуў сябе лепш. Калі радоскі проксенос купляў у Калликрата, то гэты чалавек, хутчэй за ўсё, карыстаўся вялікай рэпутацыяй.
  
  Калі яны з Менедемом сустрэліся ў доме Файния, ён застаў сваю кузіну радаму. "Мы возьмем Лесбию ў Афіны разам з Библианкой", - сказаў асобы, якія могуць. “Ты ведаеш, што я зрабіў? Ты ведаеш?" Ён быў амаль па-за сябе ад радасці.
  
  "Не," адказаў Соклей, - але я падазраю, што ты збіраешся сказаць мне".
  
  "Я абмяняў дзесяць слоікаў библианского на трыццаць яго лепшых", - сказаў асобы, якія могуць. “Дзесяць за трыццаць! Ты можаш у гэта паверыць?"
  
  "Euge!" Соклей і Файний загаварылі хорам. Проксі працягваў: “Як табе ўдалося выцягнуць такую здзелку з Анісіма? Ён адзін з самых певучих мужчын, якіх я ведаю".
  
  "Ты не скажаш яму?" спытаў асобы, якія могуць.
  
  "Клянуся Зеўсам, лепшы, я не буду", - паабяцаў Файний. "Гэта супярэчыла б майму абавязку проксена, і, акрамя таго, Онисиму варта было б гандляваць воцатам, ён такі кіслы".
  
  "Ну, я таксама так думаў", - сказаў асобы, якія могуць. “Мы гаварылі аб віне, і я пераканаўся, што мы паспрабавалі яго лесбіянку, перш чым ён паслаў рабыню ў гавань, каб прывесці маіх матросаў з гарлачом библийского для яго на спробу. Наогул-то, да гэтага мы выпілі даволі шмат яго віна. Ён думаў, што робіць мяне п'янай і гнуткую. Хоць у мяне было на розуме сёе-тое іншае.
  
  "Здаецца, я ведаю што", - сказаў Соклей. "Ты хітры нягоднік".
  
  “ Што ж, дзякуй, мой дарагі. Ззяючы, асобы, якія могуць павярнуўся да Файнию. “ Калі раб і матросы вярнуліся з библианцем, мы дасталі амфару. Што вам трэба ведаць аб Byblian, так гэта тое, што ў яго самы выдатны букет у свеце. Можа быць, ариусианское віно гэтак жа прыемна на смак, як з збанка, але я не магу ўспомніць ні аб якім іншым віне, якое было б смачней. "Ён панюхаў, усміхнуўся і працягнуў: "Калі Онетор панюхаў яго, ён быў так ўсхваляваны, што выглядаў амаль шчаслівым ".
  
  "Ён, павінна быць, быў ўсхваляваны", - сказаў Файниас.
  
  “О, ён быў у парадку. На самай справе, ён практычна задыхаўся ад жадання заключыць здзелку. А потым мы паспрабавалі Библиан, і гэта не выклікала дзівацтваў, як я баяўся.
  
  У радоскага проксена ўсё яшчэ было озадаченное выраз твару. Соклей патлумачыў: “Библиан - дзіўнае віно. Яно значна прыемней для носа, чым для неба. Але калі Онисимос перад гэтым выпіў шмат свайго ўласнага "Лесбійскага"...
  
  “ Цалкам дакладна. Цалкам дакладна, " умяшаўся асобы, якія могуць. “ Пасля таго, як вы вып'еце некалькі чараў віна, густ ва ўсяго амаль аднолькавы, калі толькі гэта не сапраўдная асліная мача. І Библиан не такі дрэнны, проста ў яго няма густу, адпаведнага яго букету. Таму, калі я пригубил яго і узнёс да нябёсаў, Онисимос не мог сказаць, што я даў яму больш, чым ён заслугоўваў ".
  
  "Звычайна ён гандлюе мясцовымі вінамі, а не такімі далёкімі, як Біблос, так што ён не мог ведаць такога аб вашым ўраджай", - сказаў Файниас.
  
  "Менавіта на гэта я і спадзяваўся, і менавіта гэта і адбылося", - радасна сказаў асобы, якія могуць. "Ён шмат ведае аб сваім уласным маленькім кутку бізнесу, і таму ён думаў, што ведае аб усім гэтым усё".
  
  Соклей сказаў: "Калі Сакрат абараняўся перад афінянамі, гэта была яго скарга на рамеснікаў у цэлым".
  
  "Паколькі прысяжныя, верагодна, былі поўныя такіх людзей, з яго боку было па-дурному скардзіцца ім у твар", - сказаў асобы, якія могуць. Перш чым Соклей паспеў запярэчыць, яго стрыечны брат працягнуў: “Што тычыцца мяне, то я ні ў якім разе не хачу мець справу з законам у Афінах. Па-мойму, там усё складаней, чым дзе-небудзь яшчэ ў Эладзе.
  
  "Гэта вялікі поліс, нашмат больш нават Радоса", - сказаў Соклей. "Нядзіўна, што там усё складаней". Сказаўшы гэта, ён не мог вярнуцца і задумаць сварку з-за насмешкі Менедема аб Скараціўшы. Асобы, якія могуць усміхнуўся яму. Ён прыкінуўся, што нічога не заўважыў, што толькі прымусіла Менедема яшчэ шырэй ухмыльнуться.
  
  Файниас сказаў: “Вы, людзі, якія вядуць справы ў многіх полісах, для мяне цуд. Як вам удаецца падтрымліваць усё ў парадку?"
  
  "Я нават не спрабую", - сказаў асобы, якія могуць. “Я проста разлічваю на Соклей. Ён ведае, якія ўсе розныя законы і звычаі, хто чаканіць цяжкія драхмы, а хто лёгкія, што добра ў кожным горадзе, а што не варта ёсць, і гэтак далей.
  
  "Я ўжо сказаў, што ён быў разумным хлопцам", - адказаў проксенос. "Я б сказаў, што ты сам нядрэнны, і ў гэтым я таксама быў бы правоў".
  
  "Асобы, якія могуць настолькі разумны, што нават думае, што зможа ўгаварыць мяне выканаць яго частка працы", - сказаў Соклей. “Але я досыць разумны, каб разумець гэта і не дазваляць яму занадта часта выходзіць сухім з вады"... .
  
  "Вельмі шкада!" - сказаў асобы, якія могуць з вялікім пачуццём.
  
  "Ідзі выццё", - адказаў Соклей. Ён, яго стрыечны брат і Файний ўсміхнуліся. Пасля ўдалага гандлёвага дня, чаму б і не?
  4
  
  "Наперад, вы , бараны", - крыкнуў Диокл, калі "Афрадыта " адышла ад прычала ў Митилене. “ Напружце спіну. Не падобна на тое, што вы сёння атрымаеце цеплавой ўдар.
  
  "Наконт гэтага ты маеш рацыю," сказаў асобы, якія могуць са свайго паста ў рулявога вёслы. Дзень быў халодны і пахмурны, неба такое шэрае, што ён не мог знайсці ні найменшага пробліску сонца. На самай справе гэта была менавіта тая надвор'е, пра якую папярэджваў яго бацька, калі выступаў супраць занадта ранняга выхаду ў мора. Ён яшчэ раз нагадаў сабе, што абавязаны дзякаваць Соклея за назойлівасць швагра за тое, што той прымусіў яго бацькі змяніць сваё рашэнне. Самому Менедему гэта ніколі асабліва не ўдавалася.
  
  Соклей сказаў: “Калі так і застанецца, то сёння мы, верагодна, цікава правядзем час за навігацыяй. Плывучы адсюль у Афіны, мы перасячом адзін з больш шырокіх беззямельных участкаў Эгейскага мора".
  
  "Гэта будзе не так ужо дрэнна", - сказаў асобы, якія могуць, спадзеючыся, што ён меў рацыю. "Мы будзем бачыць Псайру на захад ад Хіёса, калі будзем рухацца на захад, а Скірас і Эвбойя павінны з'явіцца над гарызонтам да таго часу, як Псайра схаваецца з-пад увагі за кармой".
  
  "Дакладна - да таго часу, пакуль надвор'е не пагоршыцца яшчэ больш", - сказаў Соклей. "Аднак, калі пачнецца дождж ці накрые туман..."
  
  Асобы, якія могуць плюнуў за пазуху сваёй тунікі, каб прадухіліць благое прадвесце. Праз імгненне яго стрыечны брат зрабіў тое ж самае. Дрэннае надвор'е была асноўнай прычынай, па якой караблі рэдка выходзілі ў мора з сярэдзіны восені да пачатку вясны. Штармы былі самай сур'ёзнай праблемай, але туман мог быць больш небяспечным. Няздольнасць вызначыць, дзе вы былі, або распазнаць арыенціры занадта позна... Што можа быць больш жахлівым?
  
  - Нават у тумане у нас ёсць вецер і хваля, - сказаў Диокл, - і мы закідвае вуду, каб заставацца ў бяспецы. Ведаючы, наколькі глыбока мора, і бачачы, што падымае свінец, калі ён тычыцца дна, мы павінны мець даволі дакладнае ўяўленне аб тым, дзе мы знаходзімся ".
  
  "Гэта дакладна", - гучна сказаў асобы, якія могуць, адрасуючы свае словы не толькі Соклею, але і камандзе. Ён не хацеў, каб людзі турбаваліся, што ён апынецца ў Візантыі, калі яго мэта - Афіны. Ён таксама не хацеў, каб яны турбаваліся, што ён вспорет жывот акатосу пра камень, які ўбачыць недастаткова хутка. Ён сам не хацеў турбавацца пра гэта, хоць і ведаў, што гэта можа здарыцца, калі ён не будзе асцярожны.
  
  Магчыма, Соклей таксама не хацеў турбавацца пра гэта. Ён змяніў тэму, сказаўшы хітрым голасам: “Ты што, оступаешься, лепшы? Ты ні словам не абмовіўся ні аб жонцы Файния, ні пра Онисимосе.
  
  "Я ніколі не бачыў Файния", - адказаў асобы, якія могуць. "І ён падарыў нам дзяўчынак, так што даглядаць за ёй было б не спартыўна з майго боку, ці не так?"
  
  "Гэта не заўсёды спыняла цябе", - заўважыў Соклей.
  
  Ён быў правоў. Не жадаючы прызнаваць гэтага, асобы, якія могуць сказаў: “На самой справе, я сапраўды зірнуў на Анісіма. Яна была прыкладна такога росту, - ён прыціснуў далонь адной рукі да грудзей, ледзь ніжэй узроўня саскоў, - і прыкладна такі шырыні, - ён зняў абедзве рукі з ручак, каб шырока раскінуць рукі, - так што, наколькі я разумею, Онисимосу можна давяраць.
  
  Хто слухаў матросы засмяяліся. Соклей сказаў: “Яна была недалёка ад нас па ўзросце, ці не так? Як ты думаеш, яна была такой тоўстай, калі ён ажаніўся на ёй?"
  
  "Я не ведаю, і мне не вельмі хочацца гэта высвятляць", - адказаў асобы, якія могуць. “Такіх жанчын больш, чым ты думаеш. Яны не могуць выйсці ў спартзалу, каб патрэніравацца, як гэта робяць мужчыны. Яны проста застаюцца ў жаночай палове і грызуць там увесь дзень напралёт. Некаторым мужчынам яны таксама падабаюцца такімі. Наколькі я ведаю, Онисимос шчаслівы з ёй. Але яна была не такой, як я хацеў ".
  
  Непадалёк ад карабля праляцела зграя пеліканаў. Асобы, якія могуць любаваўся іх вялікімі белымі крыламі. Ён падумаў, не подплывет ці хто-небудзь з іх да вады і не зловіць ці рыбу сваім доўгім, складчатые дзюбай, але ніхто гэтага не зрабіў. Соклей таксама прасачыў за імі позіркам. - У іх сапраўды галавы ў форме сякер, ці не так? - заўважыў ён.
  
  "Так яны і робяць!" Сказаў асобы, якія могуць; па-грэцку гэтыя два словы былі вельмі блізкія па гучанні. "Я ніколі раней пра гэта не думаў". Ён стукнуў сябе па лбе тыльным бокам далоні, не разумеючы, чаму б і няма.
  
  Соклей сказаў: “Я магу ўявіць сабе першую пару элінаў, якія калі-небудзь бачылі пеліканаў. Адзін з іх паварочваецца да іншага і пытаецца: "Што гэта такое?' А другі хлопец кажа: 'Я не ведаю, але ў яго галава як сякера'. І назва прыжылося б ".
  
  "Ты думаеш, так усё і адбылося?" Заінтрыгаваны асобы, якія могуць спытаў.
  
  “Я не ведаю. Я не магу гэта даказаць. Але я б не здзівіўся", - адказаў яго стрыечны брат. “Падобныя рэчы, павінна быць, здараюцца, калі людзі натыкаюцца на звяроў, якіх яны ніколі раней не бачылі. Ім трэба як-то іх назваць, і яны спрабуюць падабраць падыходнае назва. Іду ў заклад, што менавіта так гэтых буйных жывёл, якія жывуць у Ніле, празвалі рачнымі коньмі ".
  
  - Гіпапатамы, - задуменна вымавіў асобы, якія могуць і апусціў галаву. - Іду ў заклад, ты маеш рацыю.
  
  Ўмяшаўся Диоклес: “Часам людзі таксама ператвараюць рэчы ў жарт. У рэшце рэшт, як мы, эліны, называем тых вялікіх птушак, якія жывуць у егіпецкай пустыні, якія бегаюць хутчэй коней і лягаются, як мулы?
  
  - Страутой, " хорам адказалі асобы, якія могуць і Соклей. Яны абодва зарагаталі, таму што ў Эладзе больш распаўсюджаным значэннем слова, якое таксама азначала страўса , было верабей. Асобы, якія могуць сказаў: “Я проста бачу першага хлопца, які адправіўся ў Егіпет і добранька разгледзеў аднаго з іх. Ён паварочваўся да свайго аднаму і казаў: 'Клянуся Гераклам, гэта самы вялікі верабей, якога я калі-небудзь бачыў".
  
  "Я думаю, Егіпет зрабіў гэта з першымі элінамі, якія пабывалі там", - сказаў Соклей. “Мы прыдумалі імёны, якія не дазвалялі нам паказаць, наколькі мы былі ўражаныя. Інакш навошта б мы назвалі гэтыя высокія каменныя манументы обелисками? “
  
  "Ну, яны і сапраўды падобныя на шампуры, ці не так?" Сказаў Асобы, Якія Могуць. "Замест гэтага мы маглі б назваць іх фаласа , дастаткова проста".
  
  "Ты маеш рацыю, - сказаў Соклей, - я аб гэтым не падумаў". Яго ўсмешка была крывой. "Можа быць, гэта і да лепшага, што ў іх ёсць тое імя, якое ў іх ёсць".
  
  Сонца так і не выглянула. Аблокі не рассеяліся. Час ад часу "Афрадыта " прабіралася скрозь туман ці імжа. Нават калі асобы, якія могуць не спрабаваў ўгледзецца скрозь пырскі вільгаці, бачнасць заставалася дрэнны. Ён адправіў впередсмотрящего на насавую палубу, робячы усё магчымае, каб пазбегнуць непрыемных сюрпрызаў.
  
  "Я б хацеў, каб у нас усё яшчэ быў Аристидас", - сказаў Соклей.
  
  "Я таксама", - сказаў асобы, якія могуць. "Ты ж ведаеш, гэта не твая віна, што мы гэтага не робім".
  
  "Тады каго б ты абвінаваціў?" спытаў яго стрыечны брат.
  
  “ А як наконт апаганенага Юдэя, які спрабаваў абрабаваць цябе? Прапанаваў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Я недастаткова іх перестрелял", - панура сказаў Соклей.
  
  “ Мая дарагая, ты не магла б стрэліць больш, чым зрабіла, калі б толькі вы не былі двайнятамі - а можа быць, і не тады. Калі б ты не перестрелял так шмат з іх, ты, Мосхион і Телеутас таксама былі б забітыя. Гэта зрабіла б цябе больш шчаслівым? “
  
  "Я недастаткова ў іх страляў", - зноў сказаў Соклей, а затым вельмі ціха: "Телеуты". На яго твары адбілася агіду.
  
  Асобы, якія могуць падазраваў, што яго стрыечны брат не быў бы так засмучаны, калі б Телеутас не вярнуўся з падарожжа ў Юдэю. Да таго ж Аристидас падабаўся яму значна больш, чым іншы марак. Ён не мог абмеркаваць гэта са сваім стрыечным братам цяпер, калі Телеутас цягнуў вясло менш чым у дзесяці локцях ад яго. Што ён сапраўды сказаў, так гэта: “Ты зрабіў усё, што мог. Ты зрабіў лепшае, што хто-небудзь мог. На тваёй сумлення няма віны за кроў. Ты не ўчыніў граху. Ты не быў Дзіваком, які забіў свайго бацькі на раздарожжы. Табе варта перастаць раздзіраць сябе з-за гэтага.
  
  Соклей пачаў адказваць, затым спыніў сябе. Нарэшце, пасля доўгай паўзы, ён сказаў: “Гэта лагічна. Я стараюся быць лагічным чалавекам. Такім чынам, гэта павінна прымусіць мяне адчуваць сябе лепш. Але чаму-то гэта не дапамагае, ці не вельмі моцна ".
  
  "Не пярэчыш, калі я тое-сёе скажу, юны пан?" Спытаў Диокл, не збіваючыся з рытму, калі наносіў удар.
  
  "Калі ласка," сказаў Соклей.
  
  "Я не філосаф, так што, магчыма, я няправільна зразумеў", - сказаў вясляр. “Калі я разумею, я чакаю, што вы мне скажаце. Але мне здаецца, што ўся гэтая логіка добрая толькі для таго, што ў цябе ў галаве, калі ты разумееш, што я маю на ўвазе. Калі справа даходзіць да таго, што ў цябе ў сэрцы, у жываце і на яйках, логіка вылятае ў акно, як поўны гаршчок з дзярмом ".
  
  "У гэтым шмат праўды," сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Доля праўды ў гэтым, безумоўна, ёсць - але, я думаю, толькі частка", - сказаў Соклей. "Аднак, калі мы не выкарыстоўваем розум, каб кіраваць сваімі страсцямі, то хто мы, як не дзікія звяры?" Ён не дадаў, або так шмат пералюбцаў, як, верагодна, было б да сустрэчы з жонкай таго юдэйскага карчмара. Гэта ўжо сее-што, падумаў асобы, якія могуць.
  
  "Без сумневу, вы маеце рацыю", - сказаў Диокл. “Але я не думаю, што мы можам кіраваць усім пастаянна. Мы не былі б людзьмі, калі б маглі".
  
  "Мы павінны быць у стане", - упарта сказаў Соклей.
  
  "Гэта не тое, што сказаў Диокл, і ты гэта ведаеш", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  Яго стрыечны брат уздыхнуў. “ Значыць, гэта не так. Соклей паглядзеў на моры, як быццам з яго было досыць спрэчак.
  
  Асобы, якія могуць таксама глядзеў на мора, але па іншых прычынах. З-за воблачнасці і пырскаў дажджу ўсё, што яму заставалася, каб вызначыць кірунак, - гэта хвалі і брыз. Ён не мог знайсці сонца, і ні Лесбас, ні Псайра не падымаліся над звужаныя гарызонтам. Ён ненавідзеў хадзіць пад ветразем у падобных умовах. Навігацыя была чым-то сярэднім паміж здагадкай і дрэнны жартам. Калі б мора было спакойным, ён мог бы плаваць коламі і ніколі б пра гэта не даведаўся. Зараз ён гэтага не рабіў - ва ўсякім выпадку, ён быў амаль упэўнены, што не рабіў, - але спадзяваўся, што не адхіляўся занадта далёка на захад ці поўдзень. Гэта толькі збіла б яго з шляху. Іншы мог стаць прычынай непажаданай для яго сустрэчы з Псайрой або нават Хиосом.
  
  "Што ты думаеш аб нашым курсе?" ён спытаў Диокла.
  
  Вясляр праверыў вецер мокрым ад сліны пальцам, затым паглядзеў за борт - мора, отражавшее шэрае неба, сёння было якім заўгодна, толькі не вінна-чорным, - каб палюбавацца хвалямі. "Па-мойму, усё ў парадку, шкіпер," адказаў ён нарэшце. “ Больш нічога сказаць не магу, улічваючы цяперашнюю надвор'е. Як толькі праясніцца або як толькі мы наблізімся да сушы, мы будзем ведаць, дзе знаходзімся.
  
  "Гэта праўда", - сказаў асобы, якія могуць. "Чаго я не хачу, так гэта занадта хутка набліжацца да зямлі, калі вы рушыце ўслед за мной".
  
  "О, так". Диокл апусціў галаву. “Пасадзіць галеру на мель, каб высушыць бервяна, - гэта вельмі добра, калі яна не занадта цяжка нагружаная, каб потым зноў выйсці на плаву. Але сесці на мель, калі ты гэтага не хочаш, або прабіты жывот аб камень, якога ты ніколі не бачыў, - гэта зусім іншая справа.
  
  "Так". Менедему стала цікава, што сказаў бы яго бацька, калі б ён разбіў "Афрадыту". На самай справе, ён не задаваўся пытаннем - ён ведаў, па меншай меры, у агульных рысах. У чым-то падобным дробныя дэталі наўрад ці мелі значэнне.
  
  Ён спрабаваў глядзець ва ўсе бакі адразу: прама перад сабой; па левым і правым борце; за кармой міма лодкі, якая пагойдвалася на хвалях за "акатосом". Ніякай раптам вырисовывающейся зямлі. Ніякага пірацкага пентеконтера, выязджае з туману прама да Афрадыце. Нідзе ніякіх непрыемнасцяў. Ён усё роўна турбаваўся.
  
  Калі ён вымавіў гэта ўслых, Диоклес зноў апусціў галаву. “ Ты таксама малайчына. Ты шкіпер. Турбавацца - твая праца. Багі абароняць мяне ад капітана, які гэтага не робіць.
  
  
  Соклей праводзіў шмат часу, несучы вахту на цеснай насавой палубе "Афрадыты ". Збольшага гэта было адкупленьнем віны Аристидаса, лепшага назіральніка, якога ён калі-небудзь ведаў. Збольшага гэта было разумнае жаданне засцерагчы гандлёвую галеру у спалучэнні з веданнем таго, што "тойхаркхос" быў усяго толькі грузам - ці, што больш верагодна, баластам, - пакуль яна плыла ў адкрытым моры. І збольшага гэта была магчымасць паназіраць за птушкамі, рыбамі і іншымі істотамі ў той жа час, калі ён рабіў што-то карыснае.
  
  Лятучыя рыбы выскоквалі з вады і слізгалі па паветры, перш чым вярнуцца ў сваю звычайную стыхію. Крачка з чорнай шапачкай склала крылы, нырнула ў Эгейскае мора і адтуль вынырнула з серабрыстай рыбкай, выгінаецца ў дзюбе. Лятучыя рыбы, хутчэй за ўсё, перайшлі з вады ў паветра, каб не стаць здабычай. Крачка перайшла з паветра ў ваду, каб ператварыць рыбу ў здабычу.
  
  Ёй не ўдалося атрымаць асалоду ад уловам. Чайка пагналася за ёй і прымусіла яе выпусціць кільку, перш чым яна змагла праглынуць яе. Мосхион падняўся на насавую палубу, каб праверыць форштевень. Ён паказаў на чайку, якая схапіла оглушенную рыбу з паверхні мора і прагна праглынула яе. "З такім жа поспехам гэта мог быць македонец".
  
  "Чаму?" Спытаў Соклей. “Таму што ён палічыў за лепшае б жыць за кошт працы іншых, чым працаваць сам? Што тычыцца мяне, я думаў пра яго як пра пірата".
  
  "Шэсць оболоев да драхмы у любым выпадку, юны сэр", - адказаў Мосхион. Дэльфіны выскоквалі з вады і затым ныралі назад амаль без ўсплёску. На твары былога лаўца губак адбілася непадробнае задавальненне, калі ён паказаў на іх. “Я люблю дэльфінаў. Я думаю, што гэта самыя прыгожыя рыбы на свеце".
  
  “Я таксама люблю дэльфінаў. Якой марак іх не любіць?" Сказаў Соклей. “І яны прыгожыя, без сумневу. Але гэта ня рыбы.
  
  "Што?" Мосхион пачухаў патыліцу. “Тады што гэта? Капуста?" Ён засмяяўся ўласнаму досціпу.
  
  Усміхаючыся, Соклей сказаў: "Гэта капуста не больш, чым рыба".
  
  Марак зноў пачаў смяяцца, але весялосць знікла з яго твару, калі ён вывучаў Соклея. Мосхион нахмурыўся. Некаторым мужчынам, калі яны чулі меркаванне, з якім ніколі раней не сустракаліся, нічога так не хацелася, як сцерці яго з твару зямлі. Значыць, афіняне служылі Сакрату, падумаў Соклей. Мосхион не належаў да гэтай школе - не зусім. Але і недалёка сышоў ад яе. Ён сказаў: “Ну, чым яшчэ могуць быць дэльфіны, акрамя рыб? Яны жывуць у моры, ці не так? У іх бо няма ног, ці не так? Калі гэта не прымушае іх лавіць рыбу, то што ж тады прымушае?
  
  "Калі яны будуць падобныя на іншых рыб, гэта зробіць іх рыбамі", - сказаў Соклей. “Але, як заўважыў настаўнік майго настаўніка, аматар мудрасці па імя Арыстоцель, яны не такія, як іншыя рыбы. Гэта азначае, што яны павінны быць якім-небудзь іншым выглядам істот ".
  
  "Што ты маеш на ўвазе, яны не такія?" Запатрабаваў адказу Мосхион. "Я толькі што паказаў цябе, якімі яны былі, ці не так?"
  
  "Багавінне жывуць у моры, і ў іх няма ног", - сказаў Соклей. "Гэта робіць іх рыбамі?"
  
  “ Марскія водарасці? - Марскія водарасці не падобныя на рыбу, юны сэр, - нібы потешаясь над вар'ятам, сказаў Мосхион. Дэльфіны падобныя.
  
  “Статуя можа выглядаць як чалавек, але ці з'яўляецца статуя чалавекам? Калі вы папытаеце статую пазычыць вам драхму, яна дасць вам?"
  
  "Няма, але палова мужчын, якіх я ведаю, таксама гэтага не зробяць", - запярэчыў Мосхион, і Соклей міжволі засмяяўся. Марак працягваў: “Чым дэльфін адрозніваецца ад рыбы? Проста скажыце мне, калі ласка".
  
  "Я магу прыдумаць два важных спосабу", - адказаў Соклей. “Ты павінен ведаць, што калі трымаць дэльфіна ў моры і не дазваляць яму усплываць за паветрам, ён патоне. Любы рыбак, злавіўшы аднаго з іх у сетку, скажа вам гэта. А дэльфіны выношваюць дзяцей жывымі, як гэта робяць козы і коні. Яны не адкладаюць яйкі, як рыбы ".
  
  Мосхион падціснуў вусны і пачухаў куток падбародка. “Тады гэта пацешныя рыбкі. Я мяркую, ты маеш рацыю шмат у чым. Але яны ўсё роўна рыбы". Ён спусціўся з пярэдняй палубы ў насавую частку карабля.
  
  Соклей ўтаропіўся яму ўслед. Марак спытаў аб прычынах, па якіх дэльфіны не падобныя на рыб. Ён назваў іх. Што гэта яму дало? Нічога - ні адзінай, адзінай рэчы. "Вясёлая рыбка", - прамармытаў ён. Сакрат прыходзіў яму ў галаву незадоўга да гэтага. Цяпер афінскі мудрэц зрабіў гэта зноў; Соклей падумаў: калі яму даводзілася мець справу з такімі людзьмі, нядзіўна, што ён піў калівы цыкуты. Павінна быць, гэта прынесла палёгку.
  
  Мосхион не быў грубым або абразлівым. Ён нават вывучыў формы аргументаванай аргументацыі. Ён вывучыў іх ... а затым праігнараваў, калі яны прывялі да выніку, які яму не спадабаўся. З пункту гледжання Соклея, гэта было горш, чым наогул адмаўляцца спрачацца.
  
  Са свайго паста на карме асобы, якія могуць крыкнуў: "Калі ты збіраешся быць напагатове, мая дарагая, будзь дабра, глядзі наперад, а не на мяне".
  
  "Прабач," пачырванеўшы, сказаў Соклей. Ён зноў звярнуў сваю ўвагу на моры.
  
  Ён падумаў, ці не давядзецца яму праз імгненне крыкнуць: "Рок! "і даць свайму кузену як раз дастаткова часу, каб адвесці гандлёвую галеру далей ад небяспекі. Калі б ён расказваў гэтую гісторыю ў карчме - і асабліва калі б асобы, якія могуць распавядаў яе ў карчме, - усё пайшло б менавіта так. Але ён не ўбачыў ніякіх камянёў. Ён амаль нічога не бачыў: толькі ўгары шэрае неба і шэрае мора ўнізе. Яму хацелася б бачыць далей у моры, але, калі толькі рух Менедема не была нашмат горш, чым ён баяўся, на гэтым шырокім участку Эгейскага мора гэта мела значна меншае значэнне, чым, скажам, на Кикладских выспах. У гэтых перапоўненых водах можна было плюнуць за борт і натрапіць на востраў, дзе б ты ні знаходзіўся.
  
  Цемра апусцілася без асаблівага драматызму. З неба цадзілася святло. Па камандзе Диокла весляры наляглі на вёслы. Тыя, хто не гроб, паднялі ветразь. Якара пляснуліся ў моры. Асобы, якія могуць загадаў запаліць лямпы і падвесіць іх да форштевню і на карме. Ён сказаў: "Калі які-то ідыет плыве далей ноччу, мы павінны даць яму хоць бы шанец убачыць нас".
  
  "Хіба я спрачаўся?" Адказаў Соклей.
  
  “ Не пра гэта. "Асобы, якія могуць зрабіў паўзу, каб зачэрпнуць з кубка моцнага чырвонага віна, якое каманда піла на борце карабля. "Але Мосхион распавядаў пра тое, як ты спрабаваў сказаць яму, што дэльфіны - гэта ня рыбы".
  
  "Клянуся членам Пасейдона, гэта не так!" Соклей віскнуў. "Спытайце любога чалавека, які вывучаў гэтае пытанне, і ён скажа вам тое ж самае".
  
  "Можа быць, і так, пра лепшы, але, падобна, любы марак скажа табе, што ты не ў сваім розуме", - адказаў асобы, якія могуць.
  
  "Гэта зноў Апалогія Сакрата: людзі, якія добра ведаюць што-то адно, думаюць, што яны добра ведаюць усе рэчы з-за сваёй маленькай часцінкі ведаў".
  
  "Многія з нашых маракоў таксама былі рыбакамі", - сказаў асобы, якія могуць. "Калі яны не разбіраюцца ў рыбе, тое, што яны ведаюць?"
  
  “ Па-мойму, не вельмі. Але Соклей казаў голасам нашмат гучней шэпту. Ён памятаў, што было б неразумна злаваць людзей. З дзіўнай сумессю весялосці і раздражнення ён назіраў за палёгкай свайго кузена ад таго, што той успомніў.
  
  Ён таксама выпіў віна і з'еў невдохновляющий карабельны вячэру. Ён амаль думаў аб гэтым як аб спартанскім вячэры. Затым ён успомніў аб жудасным чорным булёне, які падавалі ў сталовых лакедемонян. Сузіранне гэтай гадасці зрабіла салата з алівак, сыру і лука значна больш апетытным.
  
  Аблокі і туман засталіся пасля таго, як наступіла поўная ноч. "Вельмі шкада", - сказаў Соклей, закутываясь ў гиматий. "Мне заўсёды падабаецца глядзець на зоркі перад сном".
  
  “ Не сёння. Асобы, якія могуць таксама уладкоўваўся ямчэй, наколькі мог, на юне.
  
  "Цікава, што яны сабой ўяўляюць на самай справе і чаму некаторыя з іх блукаюць, у той час як астатнія стаяць на месцы", - сказаў Соклей.
  
  "Гэта пытанні да багам, а не да людзям", - адказаў яго стрыечны брат.
  
  "Чаму б мне не спытаць іх?" Сказаў Соклей. "Мужчыны павінны задаваць пытанні і шукаць на іх адказы".
  
  "Працягвай і пытай, што хочаш", - сказаў асобы, якія могуць. "Аднак атрымаць адказы на гэтыя пытанні - зусім іншая гісторыя".
  
  Соклей пашкадаваў, што не змог з гэтым паспрачацца. Замест гэтага ён уздыхнуў і, апусціўшы галаву, сказаў: “Баюся, вы маеце рацыю. Пакуль мы не знойдзем які-небудзь спосаб працягнуць руку і дакрануцца да зорак, мы ніколі не зможам даведацца, што яны сабой уяўляюць і чаму свецяць ".
  
  "Што ж, мая дарагая, ты не лічыш сябе нікчэмнасцю - вось што я скажу", - са смехам адказаў асобы, якія могуць. "Як ты прапануеш дакрануцца да зорак?"
  
  “ Не маю ні найменшага падання. Хацеў бы я ведаць. Соклей пазяхнуў. "Я таксама не маю ні найменшага падання, як я збіраюся далей не спаць". Наступнае, што ён усвядоміў, гэта тое, што ён не спаў.
  
  Калі ён прачнуўся, неба ўжо светлело. Аднак гэта быў не той ружовашчокі світанак, аб якім пісалі паэты: ні ружова-залатога неба на ўсходзе, ні сонечных прамянёў, пробивающихся з мора. Толькі шэрасьць панурая, падобная да той, што была напярэдадні, прымушала ноч адыходзіць.
  
  Асобы, якія могуць ужо ўстаў. "Добры дзень, мая дарагая", - сказаў ён. "Ну вось, ты сышла і пазбавіла мяне задавальнення даць табе добрага выспятка, як я і збіраўся".
  
  “ Даруй, што пазбаўляю цябе тваіх простых радасцяў. Соклей ўстаў на ногі і пацягнуўся, каб расцерці затекшую спіну. Паціраючы вочы, ён дадаў: "Прама цяпер я і сам адчуваю сябе даволі проста".
  
  Па ўсёй даўжыні "Афрадыты" падымаліся матросы. Диокл ўжо ўстаў з лавы весляроў, дзе правёў ноч. Ён выглядаў такім адпачылым, як быццам спаў у спальні Вялікага персідскага цара. "Добры дзень, юныя госпада," звярнуўся ён да Соклею і Менедему.
  
  "Добры дзень," сказаў Соклей. “ Мы павінны прайсці праз праліў паміж Эвбеей і Андросом да заходу сонца, ці не так?
  
  "Спадзяюся, што так", - сказаў вясляр. "Калі мы знаходзімся дзе-то побач з тым месцам, дзе павінны быць, і калі наша сённяшняя навігацыя хоць бы напалову ў парадку, мы павінны гэта зрабіць".
  
  "А калі мы гэтага не зробім, усе будуць вінаваціць мяне". Асобы, якія могуць звярнуў гэта ў жарт, тады як многія капітаны былі б смяротна сур'ёзныя. Паказваючы ўверх, на неба, якое хавае ключ да разгадкі, ён сказаў: "У мяне сапраўды ёсць апраўданне таму, што я не выводжу нас на адлегласць адной лічбы ад нашага ідэальнага шляху".
  
  "Не будзем спрачацца, шкіпер," сказаў Диокл. - Я спадзяюся, ты доставишь нас туды, куды мы накіроўваемся. Калі б я так не думаў, я быў бы поўным ідыётам, калі б паплыў з табой, ці не так?
  
  Пасля таго, як ячменныя булачкі обмакнули ў алей і запілі разведзеным віном, матросы павольна разгарнулі шпілі і паднялі якары. Як толькі яны былі прыбраныя, з рэі спусцілі ветразь. Ён уздымаўся і пляскаў крыламі, а затым напоўніўся ветрам. Асобы, якія могуць накіраваў карабель на захад-паўднёва-захад.
  
  "Ва ўсякім выпадку, я спадзяюся, што гэта захад-паўднёва-захад", - сказаў ён з крывой усмешкай. "Гэта маё лепшае здагадка".
  
  "Я думаю, цяплей, чым учора", - сказаў Соклей. "Можа быць, аблокі і туман расьсеюцца, калі сонца падымецца вышэй".
  
  Мала-памалу ім гэта ўдалося. Сонца выглянула спачатку з-за хмар, усё яшчэ досыць шчыльных, каб чалавек мог без болю глядзець на яго дыск, а затым выглянула мацней. Неба з шэрага ператварылася ў туманна-блакітнае: усё яшчэ не зусім тая надвор'е, на якую спадзяваўся Соклей, але вызначана лепш. Гарызонт пашырыўся па меры таго, як рассейваўся туман.
  
  "Гэй, зямля!" крыкнуў вясляр. “ Зямля злева і за кармой.
  
  "Я думаю, гэта Псайра", - сказаў Соклей, прыкрываючы далонню вочы, каб паглядзець на ўсход.
  
  Асобы, якія могуць засмяяўся. “ Лепш бы так і было. Інакш мы сапраўды заблукалі.
  
  Крыху пазней Соклей заўважыў Скироса з носа па правым борце. Ён адчуў гонар за сябе. Яго вочы былі не лепш, чым у каго-небудзь іншага - больш таго, ён ведаў, што яны былі горш, чым у некалькіх маракоў. Але веданне таго, дзе знаходзіцца Псайра, дазволіла яму вырашыць у розуме геаметрычную задачу і прыкінуць, дзе павінен быць Скірас.
  
  І затым, калі дзень працягваў распагоджвацца, а гарызонт пашырацца, некалькі маракоў амаль адначасова паказалі прама наперад. "Там Эўбея!" - крыкнулі яны.
  
  "Добра", - сказаў асобы, якія могуць. “Мы прыкладна там, дзе і павінны былі быць. Ва ўсякім выпадку, мы крыху далей на захад, чым я думаў. Сёння мы пройдзем праз праліў паміж Эвбеей і Андросом, а затым накіруемся ў Афіны ".
  
  "Наперад, у Афіны!" Соклей не мог бы быць больш шчаслівым, калі б гэта сказаў яго стрыечны брат.... Ён падумаў пра гэта, затым усміхнуўся. Ён не мог бы быць больш шчаслівым, калі б асобы, якія могуць сказаў што -небудзь яшчэ.
  
  
  Калі праліў наблізіўся, асобы, якія могуць загадаў раздаць экіпажу зброю і шлемы. Мужчыны надзелі на галовы бронзавыя шлемы, большасць з якіх без грабянёў. Матросы, не стаялі на вёслах, узнялі дзіды, мячы і страховачныя загваздкі. Весляры схавалі сваю зброю пад лавамі, дзе яны маглі схапіць яго ў спешцы.
  
  "Я спадзяюся, што ўсё гэта пустая трата часу", - сказаў асобы, якія могуць. “Але многія з вас былі з намі пару гадоў таму, калі той пірат спрабаваў узяць нас на абардаж. Мы далі адпор развратному сыну шлюхі. Калі давядзецца, мы можам зрабіць гэта зноў ".
  
  "Я спадзяюся, мы зможам зрабіць гэта зноў", - падумаў ён. Ён зірнуў на Соклея, чакаючы, што яго стрыечны брат пачне аплакваць чэрап грыфона, які піраты забралі з сабой. Але Соклея нічога не сказаў. Магчыма, ён навучыўся мірыцца з стратай. Больш верагодна, ён зразумеў, што асобы, якія могуць паваліцца, як каменяпад, калі пачне скардзіцца на чэрап грыфона.
  
  Рыбацкія лодкі пакідалі "Афрадыту " з яшчэ большай гатоўнасцю, чым звычайна. Телеутас засмяяўся і сказаў: "З усімі жалезнымі вырабамі і бронзай, якія мы дэманструем, яны ўпэўненыя, што цяпер мы піраты". Яго шлем быў нізка насунуты на лоб, а лютая ўхмылка на вузкім, несамавітым твары рабіла яго падобным на чалавека, які хутчэй скраў бы, чым працаваў.
  
  Я ведаю, што ён крадзе, нагадаў сабе асобы, якія могуць. Соклей злавіў яго на гэта ў Лудайе. Калі ён калі-небудзь здзейсніць крадзеж на Афрадыце, ён знік. Але Телеута ніколі не лавілі на гэтым. Ніхто на гандлёвай галерэі не скардзіўся на злодзея. Магчыма, у яго было занадта шмат здаровага сэнсу, каб красці ў сваіх субратаў-элінаў. Асобы, якія могуць спадзяваўся на гэта дзеля яго самога.
  
  Праліў паміж выспамі быў менш шасцідзесяці стадиев у шырыню. Асобы, якія могуць правёў "Афрадыту " прама па яго сярэдзіне. Ён быў досыць блізка да берага, каб убачыць авечак, падымаючы пыл на пагорках над пляжам на Эвбее, і ўбачыць, як адна з тых маленькіх рыбацкіх лодак села на мель у вусце ручая на Андросе. Ён і ўся каманда ўважліва сачылі за бухтамі і скалістымі выступамі - гэта былі любімыя месцы хованкі піратаў.
  
  Аднак сёння ўсё здавалася такім мірным, як быццам нікому і ў галаву не прыходзіла займацца разбоем на моры. Калі асобы, якія могуць сказаў гэта ўслых, Соклей паківаў галавой. "Не вер гэтаму ні на імгненне, мая дарагая", - сказаў ён. “Дзе-то высока ў гэтых пагорках - верагодна, не ў адным месцы на гэтых пагорках - пірацкі дазорца назірае за намі і думае: Не, больш непрыемнасцяў, чым яны таго каштуюць. І гэта ўсё, што забяспечвае нашу бяспеку ".
  
  Менедему не спатрэбілася шмат часу, каб вырашыць, што яго стрыечны брат мае рацыю. Ён сказаў: "Што ж, хацеў бы я, каб дазорца, які выпусціў супраць нас той апошні пірацкі карабель у гэтых водах, падумаў тое ж самае".
  
  "Я таксама", - сказаў Соклей. Асобы, якія могуць схіліў галаву набок, чакаючы, што ён скажа яшчэ. Соклей ўлавіў яго чаканне і засмяяўся. “ Я сказаў усё, што мог, пра чэрапе грыфона.
  
  "Да наступнага разу, калі ты гэта зробіш," усміхнуўся асобы, якія могуць.
  
  Соклей зноў засмяяўся, на іншы ноце. “Магчыма, ты маеш рацыю. Я спадзяюся, што няма, але магчыма. Я думаю, што мы выберамся з гэтага канала ".
  
  "Гэта не вельмі доўга", - сказаў асобы, якія могуць. "Толькі здаецца, што нам спатрэбіцца цэлая вечнасць, каб прайсці праз гэта".
  
  "О, добра", - сказаў Соклей. "Я думаў, я адзіны, хто так думае".
  
  "Не, сапраўды, лепшы, і мне не сорамна ў гэтым прызнацца", - сказаў асобы, якія могуць. “У рэшце рэшт, мы праязджаем праз месца, дзе ў нас ужо былі праблемы. Калі ты думаеш, што я не нервуюся з-за пераходу, то ты сышоў з розуму. Мне падабаецца змагацца з піратамі не больш, чым табе.
  
  "Ты робіш гэта добра", - сказаў Соклей. "Калі б ты гэтага не рабіў, мы былі б цяпер рабамі або мёртвыя".
  
  “ За што я табе ўдзячны, - сказаў асобы, якія могуць, - але ў мяне ўжо было больш практыкі, чым я калі-небудзь хацеў. Ён павярнуў галаву з боку ў бок. Цяпер берагавая лінія Андросов хутка сыходзіла на паўднёва-ўсход, а Эвбеи - на паўночна-захад. “Цяпер мы дакладна прайшлі праз гэта. Любому, хто захоча пераследваць нас, трэба будзе доўгая пагоня, а мы не нашмат павольней пірацкага карабля.
  
  Соклей паказаў на захад. “ Вунь мыс Лауреон, а перад ім востраў Алены. Атыка!
  
  "Так, Атыка," суха пагадзіўся асобы, якія могуць. “ Калі ты памятаеш, пару гадоў таму мы таксама прихрамывали ў Сунион на тамтэйшым мысе, каб пахаваць нашых загінулых пасля бою.
  
  Яго стрыечны брат пачырванеў. “ Мы так і зрабілі. Але цяпер мы не хромаем. І ў нас не адабралі тое, што было галоўнай прычынай нашага прыезду ў Афіны. Ён паказаў вялікім пальцам на сябе, перш чым асобы, якія могуць паспеў загаварыць. "Так, я ведаю, што толькі што згадаў чэрап, але гэта было ў кантэксце таго, аб чым мы гаварылі".
  
  "Кантэкст". Асобы, якія могуць закаціў вочы і звярнуўся да нейкай нябачнай аўдыторыі: “Ён кідае адзін погляд на аттическую глебу і пачынае мармытаць аб кантэксце. Якім ён будзе, калі мы сапраўды ступім на Афіны? Хутчэй за ўсё, ніхто наогул не зможа зразумець яго грэцкі ".
  
  "О, ідзіце выць!" Соклей паказаў на паўднёва-ўсход, але не на Андросаў, а на нябёсы. "Якая, па-вашаму, фаза месяца?"
  
  Асобы, якія могуць азірнуўся праз плячо і ўбачыў поўню, белую і бледноватую на предвечернем небе. “ Першая чвэрць ... магчыма, паслязаўтра.
  
  "Я таксама так падумаў". Соклей празьзяў. “Гэта значыць, што гэта сёмае або восьмае лік Элафеболиона. Вялікая Дыянісія пачынаецца дзясятага чысла. Мы збіраемся зладзіць фестываль ".
  
  "Добра", - сказаў асобы, якія могуць. “Я люблю тэатр гэтак жа, як і любы іншы хлопец - калі, вядома, наступным хлопцам не будзеш ты, - але я таксама ведаю, што мы павінны займацца бізнесам. Я працягваю спадзявацца, што ты таксама гэта запомніш.
  
  "Як я мог забыць, калі ты нагадваў мне?" Соклей казаў з такой незвычайнай пяшчотай, што любы, хто яго не ведаў, быў бы ўпэўнены, што ён гаворыць шчыра, і быў бы ўдзячны.
  
  Асобы, якія могуць, які ведаў Соклея так жа добра, як і любы іншы чалавек на свеце, быў упэўнены, што яго стрыечны брат меў на ўвазе кожнае слова, і хацеў сутыкнуць яго праз парэнчы. Са сваёй уласнай мілай усмешкай ён сказаў: “Тады добра. Да тых часоў, пакуль мы разумеем адзін аднаго".
  
  "Звычайна мы так і робім". І зноў голас Соклея гучаў зусім пакорліва. І зноў асобы, якія могуць не быў падмануць. Але затым яго стрыечны брат раптоўнай сур'ёзнасцю. "Як ты думаеш, мы зможам абмінуць мыс Сунион сёння, магчыма, прайсці ўвесь шлях да гавані Анафлистос?"
  
  Вывучыўшы сонца, асобы, якія могуць паківаў галавой. - Я думаю, нам пашанцуе, калі мы дабяромся да Суниона. Хутчэй за ўсё, мы ляжам у адной з маленькіх бухточек на востраве Алены. Соклей выглядаў так, нібы толькі што асобы, якія могуць штурхнуў шчанюка. Крыху памякчэўшы, асобы, якія могуць дадаў: "Нават у гэтым выпадку ў нас не ўзнікне праблем з тым, каб заўтра дабрацца да Пейрея".
  
  Соклей просветлел. Асобы, якія могуць ведаў, што яго стрыечны брат так і зробіць. Ён мог бы сказаць, што карабель правядзе ноч у Персіі - або, калі ўжо на тое пайшло, у Тартаросе, - пры ўмове, што ён таксама сказаў, што прыбудзе ў гавань Афін на наступны дзень. Соклей сказаў: “Цікава, чаму Алена прывязаная да столькім астравоў. Ёсць яшчэ адзін, на захадзе, як мяркуецца, там яна ўпершыню пераспала з Парысам па шляху ў Трою".
  
  "Гэтага я не ведаю", - сказаў асобы, якія могуць. “Па праўдзе кажучы, я таксама не асабліва турбаваўся пра гэта. Калі я думаю пра Хелен, я хутчэй думаю аб тым, чаму Пэрыс хацела займець яе, чым пра тое, чаму яе памятаюць на астравах ".
  
  "Але ўсе ведаюць, чаму Парыс хацеў займець яе", - сказаў Соклей. "Іншае пытанне значна цікавей, таму што на яго няма відавочнага адказу".
  
  "Гэта робіць гэта больш цікавым?" Сказаў Асобы, Якія Могуць. Соклей апусціў галаву. Яны ўтаропіліся адзін на аднаго ў поўным узаемным неразуменні.
  
  "Афрадыта" увайшла ў бухту на паўночнай ускрайку выспы Алены, калі сонца схавалася за узвышшам мыса Сунион. Востраў цягнулася з поўначы на поўдзень і быў нашмат даўжэй, чым у шырыню. Нідзе на ім не было ні поліса, ні нават вёскі. Авечкі і козы блукалі па нізіннай пагорыстай мясцовасці, щипая траву і хмызнякі. Калі цемра апусцілася на мора і сушу, вогнішчы пастухоў запаліліся удалечыні, як залатыя зоркі.
  
  Ніхто не падняўся на карабель, каб спытаць аб навінах або паведаміць што-небудзь сваё. Гэта засмуціла Менедема. "Пастухі думаюць, што мы схватим іх і прададзім у рабства", - сказаў ён.
  
  "Мы б гэтага не зрабілі", - сказаў Соклей.
  
  “Не, вядома, няма. Мы не змаглі б прадаць іх у Афінах, нават калі б захапілі", - сказаў асобы, якія могуць. "Я б усё роўна не хацеў занявольвае свабодных элінаў - калі пастухі з'яўляюцца свабоднымі элінамі, а не ўжо паняволеныя, як свінапас Эвмей ў Адысею."
  
  "Яны не ведаюць, адкуль мы і куды накіроўваемся", - сказаў Соклей. "Наколькі яны могуць судзіць, мы маглі б быць тирренцами, якія прадалі б іх на нявольніцкіх рынках у Карфагене".
  
  “Я ведаю. Вось што мяне турбуе", - сказаў асобы, якія могуць. "Нават так блізка да Афін людзі непакояцца аб піратах і рэйдэры".
  
  "Гэта сумныя часы, калі людзі думаюць у першую чаргу пра сябе, а аб усім астатнім толькі потым", - сказаў Соклей, але праз імгненне сумна паківаў галавой. “Калі людзі не думалі ў першую чаргу пра сябе?
  
  Пасля Пелопоннесской вайны Трыццаць тыранаў выклікалі да сябе нянавісць. А да гэтага Фемистоклу прыйшлося падманам прымусіць вялікую частку элінаў пазмагацца з Ксеркс пры Саламіне."
  
  "Абодва разы афіняне," заўважыў асобы, якія могуць.
  
  "О, так", - сказаў яго стрыечны брат. “Афіны паказалі свету больш чалавека ў яго лепшым і горшым праяўленні, чым любы іншы афінскі поліс. Але думаць у першую чаргу аб сабе - значыць вяртацца задоўга да таго, як Афіны сталі такім вялікім горадам. Паглядзіце на Ахиллеуса у Іліядзе. Колькі моцных ахайоев загінула з-за таго, што ён застаўся ў сваім намёце пасля сваркі з Агамемнанам?
  
  "Добра, але Агамемнон таксама быў не мае рацыю, адабраўшы ў Ахиллеуса "Брисеи". Асобы, якія могуць падняў руку, перш чым яго стрыечны брат паспеў загаварыць. “Я ведаю, што ты збіраешся сказаць далей. Ты скажаш, што Агамемнон паставіў тое, што ён хацеў, вышэй таго, што было трэба ахайои. І ён гэта зрабіў ".
  
  Соклей выглядаў расчараваным з-за таго, што ў яго не было аргументаў. Ён зірнуў на месяц. Тое ж самае зрабіў і асобы, якія могуць. Цяпер, калі сонца пакінула неба, яно здавалася ярчэй і золотистее. Соклей сказаў: “У горадзе рыхтуюцца да фестывалю. І заўтра мы будзем там! Я не ведаю, як я буду спаць гэтай ноччу".
  
  Ён справіўся. Менедему прыйшлося абудзіць яго раніцай. Але Соклей не скардзіўся, асабліва калі асобы, якія могуць сказаў: “Прачніся і спявай, мой дарагі. Сёння мы адпраўляемся ў Афіны.
  
  - Афиназа, - летуценна паўтарыў Соклей. Затым ён паўтарыў гэта яшчэ раз, як бы для мацнейшай пераканаўчасці: “ У Афіны.
  
  
  - 0цр! - КРЫКНУЎ ДИОКЛ, і весляры "Афрадыты " наляглі на вёслы. Матросы кінулі вяроўкі партовым грузчыкам ў насцегнавыя павязках, якія пришвартовали "Акатос" да прычала. Ад аднаго толькі гуку галасоў партовых рабочых Соклей адчуў трапятанне. Які адукаваны чалавек не хацеў бы казаць так, як быццам ён родам з Афін? А тут былі гэтыя, верагодна, непісьменныя рабочыя, якія гаварылі на дыялекце Платона і Еўрыпіда. Яны казалі банальнымі фразамі, але пры гэтым гучалі добра.
  
  Па крайняй меры, так думаў Соклей. У шырокім дорическом стылі Радоса адзін з матросаў сказаў: “Кім гэтыя хлопцы уявілі сябе, у рэшце рэшт? Рабы маглі б выконваць сваю працу, але яны размаўляюць як купка прыдуркаў.
  
  Асобы, якія могуць паказаў на адну з доўгіх прамых вуліц Пейрея. "Па крайняй меры, гэты горад разумна спланаваны", - сказаў ён.
  
  "Гэта адно з першых месцаў, спраектаваных Гипподамосом з Мілета".
  
  Соклей адказаў. “Перыкл прымусіў яго гэта зрабіць. Прайшло трыццаць гадоў або каля таго, перш чым ён заклаў поліс Радос".
  
  "Ён што-небудзь зрабіў з самімі Афінамі?" - Спытаў асобы, якія могуць, узіраючыся ў бок велізарных будынкаў афінскага акропаля, размешчанага ў трыццаці пяці або сарака стадыях ад берага.
  
  "Баюся, што няма", - сказаў Соклей. “Я б хацеў, каб ён гэта зрабіў. Вуліцы там ўяўляюць сабой самую дзікую блытаніну, якую хто-небудзь калі-небудзь бачыў. Афіняне ганарацца тым, што ўмеюць знаходзіць дарогу - за выключэннем тых выпадкаў, калі яны таксама заблукалі.
  
  Яго стрыечны брат паказаў на падставу пірса. "Вось ідзе афіцэр, каб дапытаць нас". Сапраўды, гэты хлопец выглядаў пышна ў шлеме з грэбнем і малінавым плашчы, наброшенном на плечы, - гэтак жа пышна, як чалавек Антыгона, амаль дакладна так жа апрануты, быў у Митилене. - Такім чынам, за полдрахмы, - працягваў асобы, якія могуць, - хто ён - македонец або афинянин?
  
  Соклей агледзеў мужчыну з ног да галавы. Ён быў сярэдняга росту, хударлявы, з цёмнымі валасамі, аліўкавым колерам асобы, хударлявым тварам і іранічнымі бровамі. Больш, чым што-небудзь іншае, гэтыя бровы вызначылі Соклея. "Афинянин".
  
  "Мы даведаемся праз хвіліну", - сказаў асобы, якія могуць. “Пачакай, пакуль ён адкрые рот. Калі ў нас не ўзнікне праблем з яго разуменнем, ты перамог. Калі ён пачне вывяргаць ў наш бок лаянкі па-македонску, гэта зраблю я.
  
  “ Што вы за карабель і адкуль? Афіцэр задаў звычайныя пытанні на зусім зразумелай аттическом грэцкай. Асобы, якія могуць паморшчыўся. Соклей схаваў ўсмешку.
  
  "Мы "Афрадыта", з Радоса", - адказаў ён, як, здавалася, рабіў кожны раз, калі "Акатос" заходзіў у новы порт.
  
  “Ах. Родосцы". Афіцэр празьзяў. "Значыць, вы будзеце прыязныя з Птолемеем".
  
  Касандры, які кіраваў Афінамі на працягу апошняга дзесяцігоддзя праз Деметры Фалеронского, быў прыязны да Пталамей. Соклей апусціў галаву, не жадаючы адкрыта пярэчыць. "Мы стараемся быць такімі", - адказаў ён. "Але ж мы нейтральныя, таму стараемся быць прыязнымі да ўсіх".
  
  "Зразумела". Афинянин выглядаў менш шчаслівым. "Дзе ты спыняўся па дарозе сюды?"
  
  "Кос," сказаў Соклей, што парадавала хлопца - Кос належаў Пталамей, - а потым, - і Самос, і Хіёса, абодва ненадоўга, а потым Лесбас. У нас на продаж ёсць лесбийское віно і лесбійскія труфелі таксама.
  
  "Я разумею...". Спакутаваны твар афіцэра было створана для таго, каб хмурыцца. Апошнія тры выспы належалі Антигону, з якім Кассандрос быў далёка не прыязны. Пасля хвіліннага змрочнага роздуму мужчына вырашыў атрымаць з гэтага максімум карысці, спытаўшы: “Што задумаў стары Цыклоп? Ты бачыў што-небудзь цікавае па шляху?“
  
  “ Я гэтага не рабіў. Соклей павярнуўся да свайго кузену. - А ты, асобы, якія могуць?
  
  "Не магу сказаць, што я гэта зрабіў", - адказаў асобы, якія могуць. “ У яго ёсць ваенныя галеры ў гаванях і на патруляванні, але тады ён бы так і зрабіў, асабліва пасля таго, як пару гадоў таму Пталямей адабраў у яго вялікую частку паўднёвага ўзбярэжжа Анатолі. Памятаеце, Пталямей таксама аблажыў Галікарнаса, але ён не ўпаў. У голасе яго гучала расчараванне.
  
  Соклей ведаў чаму. Афіцэр не ведаў. Ён сказаў: “Так, я гэта памятаю. Гэта сын Антыгона Філіп вызваліў горад, ці не так?"
  
  "Няма, другога сына, старэйшага, таксама клічуць Деметриос", - сказаў Соклей.
  
  Гэта выклікала незадаволенае бурчанне афинянина. Ён служыў Деметрию Фалеронскому. Магчыма, ён не любіў яго. Пабурчэўшы, ён задаў наступны непазбежны пытанне: "Што ў цябе з сабой, акрамя віна і труфеляў?"
  
  "Шоўк Коана", - сказаў Соклей. Афіцэр ўхваліў Кос.
  
  "Родосские духі," дадаў асобы, якія могуць. Гэта таксама было бяспечна.
  
  "Папірус і чарніла", - сказаў Соклей. Папірус прыйшоў з Егіпта, а чарніла былі родосскими.
  
  "Пчаліны воск," сказаў асобы, якія могуць. Пчаліны воск можа быць здабыты дзе заўгодна пад сонцам. - Тканіна з вышыўкай. І малінавая фарба з Сідона.
  
  Сідон належаў Антигону, але ён не сказаў, што там была Афрадыта . Ён дазволіў афіцэру выказаць здагадку, што родосцы атрымалі яго ў сваім родным полісе, а не адправіліся самі ў Фінікію, што, у сувязі з іх прыпынкамі ў іншых месцах, якія належаць Антигону, магло выклікаць у хлопца яшчэ больш падазрэнняў. Як бы тое ні было, афіцэр сказаў: “Добра. Спадзяюся, вы з карысцю праведзяце час, гандлюючы тут. Вы ведаеце, што вам прыйдзецца абмяняць сваё срэбра на афінскіх сов?"
  
  "Так, лепшы", - сказаў Соклей у той жа час, як асобы, якія могуць сказаў: "Так, высакародны". Ні адзін з іх не зірнуў на іншага. Мянялы бралі за свае паслугі самавітыя камісійныя. Частку грошай яны пакідалі сабе, астатняе даставалася полісе. Абодва родосца мелі намер па магчымасці ўхіляцца ад афінскіх законаў. Мноства людзей у любым полісе больш турбаваліся пра вагу атрыманага срэбра, чым аб тым, намаляваная на ім афінская сава або ружа Радоса.
  
  Калі афіцэр павярнуўся, каб ісці назад па пірса, Соклей спытаў: "Прабач мяне, лепшы, але Ификрат, сын Лявона, усё яшчэ тут, радоскі проксенос?"
  
  Афинянин паківаў галавой. “Не, ён памёр два, можа быць, тры гады таму. Протомах, сын Алипетоса, у гэтыя дні ўяўляе тут ваш поліс".
  
  "Ні аднаго імя, якое я ведаю", - сказаў Соклей. Асобы, якія могуць схіліў галаву ў знак згоды. Соклей працягваў: "Яго дом тут, у Пейрее, ці ён жыве ў Афінах?"
  
  "Ён у Афінах, недалёка ад тэатра", - адказаў афіцэр, што прымусіла сэрца Соклея падскочыць ад радасці і, па выразе асобы Менедема, прымусіла яго кузена стрымаць смех. Афинянин дадаў: “Ён сам займаецца мармурам і іншым каменем. У яго добрае імя ў горадзе".
  
  "Рады гэта чуць", - сказаў Соклей.
  
  Як толькі салдат пакінуў прычал, ірвоту 'снікерс" вырваўся ў Менедема. "У проксеноса дом побач з тэатрам!" - сказаў ён. “Я ўпэўнены, што тваё сэрца разрываецца, таму што нам прыйдзецца прайсці пешшу ўвесь шлях да Афін, каб сустрэцца з гэтым Протомахосом. Свіння марыць аб памыях, авечка - пра клевере, а ты... ты марыш аб доме побач з тэатрам у Афінах. І цяпер твая мара спраўдзілася."
  
  Соклей хацеў сказаць яму, што ён нясе лухту - хацеў, але ведаў, што не зможа. Ён даволі хваравіта ўсміхнуўся ў адказ. “ Нам сапраўды трэба сустрэцца з гэтым хлопцам, табе не здаецца?
  
  “ Я не ведаю. "Голас Менедема гучаў адначасова разважліва і з сумневам. “ Я думаў аб продажы нашых тавараў на рынкавай плошчы прама тут, у Пейреусе, і таму мы не будзем...
  
  "Што?" Соклей віскнуў. “Ты што, з розуму сышоў? Тут прадаюць драўніну, алей і пшаніцу, а не такія..." Ён няёмка спыніўся, калі яго стрыечны брат зноў пачаў смяяцца, на гэты раз мацней, чым калі-небудзь. Соклей кінуў на яго пакрыўджаны погляд. “А Ты разыгрываеш мяне. Ха. Ha, ha. Ha, ha, ha." Гэта быў не смех. Ён паўтарыў пустыя склады, каб паказаць, наколькі пацешнай здалася яму жарт.
  
  Асобы, якія могуць паклаў руку яму на плячо. “ Мне шкада, мой дарагі. Мне сапраўды шкада. Я проста не мог выстаяць. Выраз твайго твару...
  
  "Не змог выстаяць?" Спытаў Соклей. "Ты нават не паспрабаваў".
  
  “ Ну, можа, і няма. "Асобы, якія могуць змераў позіркам сонца. “ Як ты думаеш, у нас ёсць час сёння з'ездзіць у горад і знайсці гэтага Протомахоса, або нам лепш пачакаць да заўтра?
  
  Соклей таксама паглядзеў на сонца: паглядзеў на яго і выпусьціў доўгі, журботны ўздых. "Заўтра было б лепш", - сказаў ён, - "і ты не ўяўляеш, як моцна я хацеў бы сказаць табе адваротнае". А потым, раптам, ён пстрыкнуў пальцамі. "Не, я бяру свае словы назад - нам лепш сысці прама цяпер".
  
  "І як табе ўдалося ўгаварыць сябе на гэта?" Асобы, якія могуць спытаў, забаўляючыся.
  
  “Проста. Заўтра альбо дзевятае, альбо дзесятае лік Элафеболиона". Яго погляд кінуўся да созревающей месяцы, якая абвясціла дату. “Я думаю, гэта будзе дзесятае. Калі гэта так, то гэта першы дзень Дионисии. Будзе вялікі парад і будуць адбывацца разнастайныя іншыя рэчы, і ніхто не захоча мець з імі справы. Вось чаму мы павінны сустрэцца з Протомахосом сёння.
  
  Яго стрыечны брат абдумаў гэта. “ Што ж, калі ты маеш рацыю, то ты маеш рацыю. Нам лепш сысці. Диокл, пакінь сёння ўвечары на борце дастаткова цвярозых людзей, каб пераканацца, што ні адзін з гэтых разумных, легкадумных афінян не сыдзе з "акатосом".
  
  "Я паклапачуся пра гэта, шкіпер," паабяцаў вясляр. “ Вы можаце на мяне разлічваць.
  
  “ Я ведаю. Я веру, " сказаў асобы, якія могуць. “ А цяпер мне лепш паспяшацца. Паглядзіце на Соклея, переминающегося з нагі на нагу, як камічны акцёр, які вось-вось обделается ".
  
  "Я не такі!" Соклей абурыўся і пераканаўся, што не прыўздымаецца на шкарпэткі левай нагі. "Я проста.. нецярплівы."
  
  "Так кажуць хлопчыкі, якія занадта рана здымаюцца пры першым наведванні бардэля", - парыраваў асобы, якія могуць. Соклей зноў віскнуў, яшчэ больш абурана, чым раней. Яго стрыечны брат засмяяўся і ляпнуў яго па плячы. “ Тады пайшлі.
  
  Аднаго кроку ў Пейрей было дастаткова, каб ўсхваляваць Соклея. Ён прымусіў сябе паспяшацца міма доўгай каланады, за якой размяшчаўся рынак на беразе гавані. Большая частка порта не каштавала таго, каб на яе глядзець: несамавітыя дома і крамы з сырцовай цэглы з чырвонымі чарапічнымі дахамі. Некаторыя з іх былі пабеленыя, а большасць - не. Выстаўленыя тавары былі таннымі і кідкімі, якія ён мог бы ўбачыць у любым буйным полісе вакол Ўнутранага мора. Але людзі казалі на аттическом грэцкай. Нават варвары, якія займаліся бізнэсам у Пейреусе, якіх было даволі шмат, казалі на аттическом, з прымешкай замежнага акцэнту. Пачуўшы гэта, Соклей ўсміхнуўся.
  
  Асобы, якія могуць паказаў. “ Што гэта за храм? Ён, безумоўна, вылучаецца сярод усяго гэтага сумнага барахла.
  
  "Гэта свяшчэнная агароджа Афіны і Зеўса", - адказаў Соклей. “Абодва бажаства намаляваныя ў бронзе. Афіна трымае дзіду; у Зеўса ў адной руцэ жазло, а ў іншы Перамога. Ёсць таксама выдатная карціна Аркесилаоса, якая паказвае Леосфена і яго сям'ю. Гэта што-то новенькае, а статуі - няма.
  
  “ Леостен? Асобы, якія могуць нахмурыўся. “ Я не магу ўспомніць гэта імя.
  
  "Афінскі палкаводзец, які змагаўся з македонцамі адразу пасля смерці Аляксандра, калі мы толькі ператвараліся з хлопчыкаў у юнакоў", - сказаў Соклей. “ Ён пару разоў збіваў іх у Беотии, але яны выйгралі вайну.
  
  “ Добра. Я памятаю гэта, " сказаў асобы, якія могуць. “ Хоць я не змог бы назваць яго імя, калі б ты перадаў мяне персідскага кату. Ён паказаў направа, на ўсход. “ І што гэта за вялікая штука?
  
  "Гэта крэпасць у Мунихии, гавань па суседстве", - сказаў яму Соклей. "Там поўна македонцаў Касандра".
  
  "Так і было б, ці не так?" Сказаў Асобы, Якія Могуць.
  
  “Што? Ты не думаеш, што афіняне сталі б у адзін шэраг з Касандры, калі б ён не стрымліваў іх?" Соклей з усіх сіл стараўся адлюстраваць ўзрушэнне. Яго стрыечны брат усміхнуўся. Ён працягваў: "Калі б паблізу не было македонцаў, Афіны - і ўсе іншыя полісы Элады - вярнуліся б да сварак паміж сабой, як гэта было да таго, як на іх наступіў Філіп".
  
  - Не ўсе астатнія полюса.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  “Фіваў больш няма. Аляксандр разбурыў іх".
  
  "Гэта праўда", - сказаў Соклей. “Я чуў, што людзі пачынаюць жыць на гэтым месцы. У адзін цудоўны дзень гэта зноў будзе горад".
  
  "Мяркую, што так", - сказаў яго стрыечны брат. Яны прайшлі праз Пейрей і накіраваліся да Афін ўздоўж Доўгіх сцен, якія вядуць у порт з вялікім горадам. Асобы, якія могуць кіўнуў салдатам на сценах. “ Яны былі б хутчэй македонцамі, ці не так?
  
  Соклей агледзеў мужчын. “ Магчыма. Ва ўсякім выпадку, яны буйней і светловолосее большасці афінян. Але Деметрий Фалеронский - гэта пальчатка на руцэ Касандра: Деметры робіць тое, чаго хоча Касандры. Так што, магчыма, гэта афіняне, якія выконваюць загад македонцаў.
  
  "Я думаў, гэтыя сцены будуць больш уражлівымі", - сказаў асобы, якія могуць. "Яны не такія высокія і не такія трывалыя".
  
  "Упершыню яны былі пабудаваныя ў часы Перыкла, і тады военачальнікі ведалі пра аблозе гарадоў менш, чым цяпер, таму збудаванні не абавязкова павінны былі быць такімі магутнымі, каб служыць", - адказаў Соклей. “Яны былі дастаткова моцныя, каб стрымаць націск спартанцаў. У канцы Пелопоннесской вайны Афіны не бралі штурмам. Спартанцы вымусілі яе здацца голадам, а затым прымусілі афінян знесці частка сцен.
  
  Асобы, якія могуць агледзеўся. "Зноў пабудавалі", - заўважыў ён.
  
  "О, так", - сказаў Соклей. "Афіняне зрабілі гэта, як толькі вырашылі, што гэта сыдзе ім з рук". Яго погляд таксама кідаўся туды-сюды. Дарога з Афін была не надта прывабнай: толькі грунтавая дарога, па абодвум бакам якой раслі трава і кусты. Нават у гэтым выпадку... “Ісці па гэтай дарозе, асобы, якія могуць... Ісці па гэтай дарозе - асаблівае справа. Па гэтай дарозе падарожнічаў Перыкл. Гэтак жа паступалі Айсхил, Сафокл і Еўрыпід. Так паступалі Фукидид - і Герадот таксама, хоць ён нарадзіўся ня тут. Сакрат прайшоў гэты шлях, і Платон, і Арыстоцель. А цяпер – Соклей і асобы, якія могуць."
  
  Асобы, якія могуць адышоў за куст, каб адпачыць. Калі ён вярнуўся, то сказаў: “Арыстафана, магчыма, памачыўся на гэты самы куст. Які гонар!" Ён запляскаў вачыма, як юнак, разыгрываючы сарамлівасць.
  
  "Да крумкачам з табой", - сказаў Соклей. “Я спрабую распавесці аб тым, што значыць для мяне прыезд у Афіны, і што я атрымліваю? Брудныя жарты!"
  
  - Арыстафана таксама жыў тут, і іншыя паэты-комікі, хоць ты не папрацаваў згадаць пра іх, - сказаў асобы, якія могуць. "Ты збіраешся сказаць мне, што камедыя не з'яўляецца часткай таго, што ўвасабляюць Афіны?"
  
  "Для ўсяго ёсць час і месца", - адказаў Соклей, больш слабы адказ, чым ён думаў. Ён неахвотна схіліў галаву да свайго кузену. “Добра. У чым-то ты маеш рацыю."
  
  “Дзякуй табе. Вялікае табе дзякуй!" - Усклікнуў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Хопіць", - сказаў Соклей. Яго стрыечны брат толькі пасмяяўся над ім. Ён прищелкнул мовай паміж зубамі. Ён мог бы прадбачыць, што гэта адбудзецца.
  
  Але асобы, якія могуць не быў скончаным насмешником. Паказваючы на акропаль, ён сказаў: "Гэта храм Афіны-Панны, ці не так?"
  
  "Так, гэта сапраўды Парфенон", - адказаў Соклей. Вечаровае сонца ярка ззяла на белым мармуры і на раскрашенном ў сінія, чырвоныя і жоўтыя тоны панафинейском фрызе.
  
  "Я бачыў шмат храмаў на сваім вяку," сказаў асобы, якія могуць, "але гэты не горш за іншых".
  
  Соклей апусціў галаву. “ Я таксама так думаю. Нам прыйдзецца з'ездзіць туды, каб ты змог убачыць культавую статую. Ён увесь з золата і слановай косці, у пяць ці шэсць разоў вышэй чалавечага росту. Няма нічога падобнага, акрамя вялікага Зеўса ў Алімпіі - і Фідзій таксама стварыў гэта малюнак ".
  
  “ Суцэльнае золата і слановая костка. На імгненне асобы, якія могуць загаварыў гэтак жа па-пірацку, як любы ликиец. Затым яго думкі звярнуліся да тых, якія маглі б быць у гандляра: "Цікава, колькі золата прыліпла да пальцах Фидия".
  
  "Ворагі Перыкла абвінавацілі Фидия ў гэтым, а таксама ў тым, што ён змясціў свой твар на адну з дэталяў ўпрыгожвання статуі Афіны, і ў многіх іншых рэчах, паколькі Перыкл, вядома, быў яго заступнікам, і, ударыўшы Фидия, яны маглі паставіць у няёмкае становішча чалавека, праз якога ён зрабіў тое, што зрабіў", - сказаў Соклей.
  
  “ Ну? Што здарылася? У голасе Менедема міжволі прагучаў цікавасць.
  
  “Ён не краў нічога з золата. Перыкл папярэдзіў яго, што яму могуць кінуць выклік, таму ён зрабіў так, каб залатыя пласціны для статуі было лёгка зняць. Калі афіняне знялі іх і ўзважылі, яны выявілі, што ні адзін з даручаных яму металаў не знік. Але потым яны пачалі крычаць: "Грэх!" - калі даведаліся, што ён змясціў свой партрэт на аднаго з воінаў на шчыце Афіны - менавіта пра гэта я казаў раней.
  
  - У нашы дні мужчыны пастаянна займаюцца падобнымі рэчамі, " заўважыў асобы, якія могуць.
  
  "Я ведаю, але гэта было больш за сто дваццаць гадоў таму, і тады яны гэтага не зрабілі", - сказаў Соклей. “І некаторыя кажуць, што твар Перыкла было там разам з яго асобай. Некаторыя кажуць, што Фидию давялося пакінуць Афіны. Іншыя кажуць, што яго прымусілі выпіць калівы цыкуты, як пазней Сакрата. Ён здрыгануўся. Асобы, якія могуць таксама. Яны назіралі, як чалавек памёр ад цыкуты. Усё было не так акуратна, як ўяўляў Платон. Соклей працягнуў: “Я не думаю, што яны забілі яго, але я не магу гэтага даказаць. Прайшло занадта шмат часу - нікога, хто ведаў праўду, не засталося ў жывых".
  
  Наперадзе маячылі сцяны Афінскага поліса. Яны былі вышэй і больш унушальна, чым Доўгія сцены. Увесь транспарт, які ідзе з Пейреуса ў порт, праходзіў праз адзіныя вароты. Мужчына, вядучы асла з паўтузіна амфар, прывязаных да спіны, выехаў з Афін у бок Соклея і Менедема. Стары, абапіраючыся на палку, увайшоў у горад наперадзе родосцев. Стражнікі задалі яму пару пытанняў, затым махнулі рукой, прапускаючы наперад.
  
  Адзін з стражнікаў падняў руку. Соклей і асобы, якія могуць паслухмяна спыніліся. На чысцюткай Гарышчы стражнік спытаў: “Хто вы? Што вам тут трэба?"
  
  "Мы гандляры з Радоса", - адказаў Соклей. “Мы спадзяемся весці бізнес у Афінах. Прама зараз мы шукаем проксена з нашага поліса".
  
  “ Праходзьце. "Ахоўнік ля варот адступіў у бок.
  
  "Гэта не зусім сапраўдны горад", - сказаў Соклей, паказваючы наперад пасля таго, як яны прайшлі праз вароты. "Там ёсць яшчэ адна сцяна, магчыма, у дзесяці або дванаццаці плетрах далей".
  
  "Так, я бачу гэта над дахамі дамоў і лавак", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  “У нас ёсць два варыянты размяшчэння тамтэйшых варот. Адны прывядуць нас у горад да поўначы ад Пникса, іншыя - да поўдня", - сказаў Соклей.
  
  "Што гэта за Пникс?" - спытаў яго стрыечны брат. "Ці варта на гэта глядзець?"
  
  "Гэта месца, дзе збіраецца Асамблея - ці, хутчэй, дзе яна збіралася яшчэ некалькі гадоў таму", - адказаў Соклей. "У гэтыя дні людзі збіраюцца ў тэатры". Ён не стаў падкрэсліваць - хто б мог гэта чуць, - што пасяджэння Асамблеі сталі значна менш важнымі, чым у вялікія дні Афін. У гэтыя дні Деметрий Фалеронский, ці афіцэры Касандра, або сам македонская маршал вырашалі, што тут адбываецца. Голас народа быў прыглушаны.
  
  "Гучыць не так ужо цікава, калі не глядзець", - сказаў асобы, якія могуць. "Давайце скарыстаемся паўднёвым уваходам - гэта больш кароткі шлях да акропаля і тэатру, ці не так?"
  
  Соклей апусціў галаву. “ Цалкам дакладна. Ты сапраўды памятаеш дарогу.
  
  "Трохі", - сказаў асобы, якія могуць. "Прайшло чатыры ці пяць гадоў - той гандлёвы рэйс, дзе я сустрэў чароўную лэдзі ў Галикарнасе, памятаеш?"
  
  "Я наўрад ці забуду", - сказаў Соклей. "Гэта была не тая лэдзі, якая была такой запамінальнай ..."
  
  "Гэта было для мяне," умяшаўся асобы, якія могуць.
  
  Соклей перабіў яго: “Гэта быў яе муж. Я не ведаю, забудзе яна ці не, але ён ніколі цябе не забудзе".
  
  "Верагодна, я не адзіны, аб кім яму варта турбавацца". Асобы, якія могуць паскорыў крок. “Пайшлі. Вось і вароты. Я бачу іх. Паспяшайся, добра? Мы сапраўды хочам знайсці дом проксеноса да заходу сонца.
  
  Ты сапраўды хочаш змяніць тэму, падумаў Соклей. Табе не падабаецца, калі табе нагадваюць пра разгневаных мужоў. Вы нават не згадалі аб ім-толькі пра яго жонцы. За чыёй жонкай вы тут пойдзеце? Гэта быў адзін з пытанняў, адказу на які ён спадзяваўся не пазнаць. Ён дагнаў свайго стрыечнага брата. Яны бок аб бок падышлі да брамы. Пазяхаў ахоўнік моўчкі махнуў ім рукой, прапускаючы ўнутр. Яны паехалі далей, у Афіны.
  
  
  Асобы, якія могуць з усіх сіл стараўся не тарашчыцца, як фермер з глыбінкі, упершыню трапіўшы ў горад, досыць вялікі, каб пахваліцца сцяной. Гэта было нялёгка. Падчас свайго апошняга візіту ў Атыку ён правёў большую частку часу ў Пейрее. Ён быў поўны рашучасці не паказваць, што там яго таксама ўразілі. Соклею давялося ледзь не сілай цягнуць яго ў Афіны, каб агледзецца.
  
  Першае, што яго ўразіла, было тое, наколькі вялікі гэты поліс. Радос сам па сабе быў нядрэнным горадам, але ён і блізка не падыходзіў да гэтага. Меркавалася, што Сіракузы на Сіцыліі шмат гадоў таму былі роўня Афінам, але бясконцыя грамадзянскія беспарадкі нанеслі там свой страты. У нашы дні толькі Александрыя заслугоўвала згадкі на адным дыханні - і Александрыя чэрпала свае багацці з усяго Егіпта, у той час як Афіны належылі толькі на Атыку... Атыку і розум яе грамадзян.
  
  І якімі б вялікімі яны ні былі, Афіны здаваліся яшчэ больш велічнай і больш унушальна. Погляд Менедема то і справа падымаўся да акропаля. "Яны ўклалі ў гэта ўсё, што ў іх было, ці не так?" - прамармытаў ён.
  
  "Гэта тое, што кажа Фукидид", - адказаў Соклей. Відавочна цытуючы, ён працягнуў: "Бо, калі б горад лакедемонян быў апусцелых, але храмы і падмуркі будынкаў засталіся, па сканчэнні доўгага часу ўзнікла б вялікае нявер'е ў іх магутнасьць'. Затым ён кажа: 'Але калі б тое ж самае здарылася з афінянамі, іх магутнасьць, верагодна, было б удвая больш, мяркуючы па вонкавым выглядзе іх горада".
  
  "Што ж, я павінен аддаць належнае даўніны", - сказаў асобы, якія могуць. “Ён трапіў у тую клетку ў цэнтры мішэні. Гэта месца" - ён зноў агледзеўся, спрабуючы падабраць прыдатную фразу, " ўласнасць на ўсе часы. Соклей ўсміхнуўся ў адказ. “ У чым цяпер справа? - спытаў я. - Што? - абурана спытаў асобы, якія могуць. “ Я сказаў што-небудзь смешнае? Я не хацеў.
  
  "Не смешна, пра лепшы, проста ... дарэчы", - адказаў яго стрыечны брат. "Вось які Фукидид хацеў зрабіць сваю гісторыю: ктема эс-эй". Ён вымавіў словы, якія абазначаюць ўладанне на ўсе часы , вельмі старамодна; асобы, якія могуць выказаў здагадку, што менавіта так іх напісаў Фукидид. Соклей дадаў: "Яго гісторыі ўжо сто гадоў, так што, падобна, ён атрымаў тое, што хацеў".
  
  "Гэта праўда", - сказаў асобы, якія могуць. "Мы спадзяемся, што хто-небудзь успомніць пра нас праз сто гадоў".
  
  “Так. Я спадзяюся". У голасе Соклея чулася рэзкасць.
  
  Асобы, якія могуць гадаў, чым жа ён так раззлаваў свайго кузена. Ён не хацеў незаслужана пакрыўдзіць Соклея; гэта пазбаўляла яго задавальнення. Затым ён успомніў, што Соклей таксама марыў пісаць гісторыю. Паляпаўшы яго па плячы, асобы, якія могуць сказаў: “Не турбуйся пра гэта, мой дарагі. Праз сто гадоў яны будуць казаць пра Соклеосе і Фукидиде, а не наадварот ".
  
  “Ты цудоўны ліслівец. Спадзяюся, у мяне хопіць мудрасці зразумець, калі мне ліслівяць", - сказаў Соклей.
  
  "Я не разумею, аб чым ты кажаш", - сказаў асобы, якія могуць. Соклей фыркнуў. Асобы, якія могуць зноў стаў сур'ёзным: "Калі мы павінны пачаць пытацца афінян, дзе знаходзіцца дом проксена?"
  
  "Няма яшчэ, клянуся сабакам", - адказаў Соклей. “Пачакай, пакуль мы не дабяромся да тэатра. Тады ў нас ёсць некаторы шанец атрымаць прамы адказ. Калі мы папросім цяпер, большасць гэтых кінутых нягоднікаў забяруць нашу абалонь, наплывут нам цудоўных указанняў, якія нікуды не вядуць, і пойдуць сваёй дарогай, смеючыся над тым, як яны ашукалі деревенщину з іншага горада.
  
  "Чароўныя людзі," сказаў асобы, якія могуць.
  
  "У многіх адносінах, так і ёсць", - сказаў яго стрыечны брат. “У многіх адносінах, май на ўвазе, але не ва ўсіх. Яны змагаюцца за сябе, у першую чаргу, у апошнюю чаргу і заўсёды. Як і большасць элінаў, вядома...
  
  "Я як раз збіраўся гэта сказаць", - уставіў асобы, якія могуць.
  
  "Так, але ты б не стаў распавядаць незнаёмцу мудрагелістую хлусня дзеля оболоса і смеху", - сказаў Соклей. “Многія так і зрабілі. Яны прымаюць клопат аб сабе далей, чым большасць элінаў. Яны прымаюць амаль усе далей, чым большасць элінаў, як добрае, так і дрэннае. Каб жыць у Афінах, не абавязкова спяшацца, але гэта дапамагае ".
  
  "Тады як жа табе гэта ўдалося?" Спытаў Асобы, Якія Могуць. Яго стрыечны брат ўмеў многае, але ніколі не быў хуткім, не так, як ён хацеў.
  
  "Па-першае, я навучыўся казаць як афинянин", - адказаў Соклей. "Па-другое, я вадзіў кампанію з аматарамі мудрасці, якія - па большай частцы - іншай пароды".
  
  "Пра", - сказаў асобы, якія могуць. У гэтым быў пэўны сэнс, але толькі пэўны. “Чаму філосафы розныя? Яны высветлілі, як жыць без грошай?"
  
  "Некаторыя з іх так і зрабілі, вырашыўшы не клапаціцца пра многае з таго, што большасць мужчын купляюць за грошы", - сказаў Соклей. Асобы, якія могуць паківаў галавой. Гэты шлях быў не для яго. Ён занадта любіў камфорт. Соклей працягнуў: “Але многія людзі, якія могуць вывучаць філасофію і гісторыю ўсю сваю жыццё, - гэта тыя, хто можа дазволіць сабе рабіць гэта з самага пачатку. Ім не трэба турбавацца аб тым, што ў іх ёсць оболос тут і оболос там, таму што яны паходзяць з багатых сем'яў. У іх больш срэбра, чым яны змогуць выдаткаваць, калі дажывуць да дзевяноста гадоў ".
  
  Рэзкасць вярнулася ў яго голас. Асобы, якія могуць успомніў, як яму было горка, калі бацька выклікаў яго дадому з Афін. "Што ж, мая дарагая, калі мы досыць разбогатеем, ты зможаш сысці з гандлёвага бізнесу і зноў праводзіць усе свой час у Ликейоне", - сказаў ён.
  
  "Для мяне занадта позна", - сказаў яго стрыечны брат. “Я занадта доўга жыў на свеце; я ніколі не мог быць абыякавым да грошай - або прымаць іх як належнае, як гэта робяць многія філосафы. І ведаеш, што мяне сапраўды раздражняе?
  
  "Скажы мне", - настойваў асобы, якія могуць. Час ад часу Соклею даводзілася выплюхваць тое, што грызла яго, ці ўпадаць у шаленства.
  
  "Яны не ведаюць, як ім пашанцавала", - сказаў ён зараз. “Памятаеш, я расказваў табе, што сустрэў Гекатея з Абдеры ў Ерусаліме, калі мы былі на усходзе ў мінулым годзе? Ён пісаў гісторыю ў Александрыі і выявіў, што юдэі згулялі ў ёй пэўную ролю. Так што ж ён зрабіў? Ён накіраваўся ў Ерусалім, каб паглядзець, што ён зможа даведацца пра іх. Ён не турбаваўся аб грошах - ён проста рабіў гэта. Я была так раўнівая, што хацела згарнуць яго худую шыю. Я быў там, турбуючыся аб тым, што я мог бы прадаць і што я мог бы купіць, а ён атрымліваў асалоду ад тым, што блукаў вакол і задаваў пытанні - гэта значыць, калі знайшоў каго-то, хто гаварыў па-грэцку, каб адказаць на іх ".
  
  "Ты той, хто вывучыў арамейская", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  Соклей адказаў на гэтай мове чым-то настолькі рэзкім, гартанным і злосна прыгожым, што трое ці чацвёра мінакоў павярнуліся і ўтаропіліся на яго. Асобы, якія могуць не думаў, што Соклей заўважыў гэта. Вярнуўшыся да грэцкаму, ён працягнуў: “Так, я той, хто вывучыў арамейская, і я, верагодна, таксама даведаўся больш пра иудаях, чым Гекатей. І мне гэта прынесла шмат карысці, таму што менавіта ён напіша кнігу, і яго запомняць ".
  
  “ Гэта ты паклаў жонку карчмара, - хітра заўважыў асобы, якія могуць.
  
  Яго стрыечны брат змрочна ўсміхнуўся. “ Я таксама. З гэтага таксама нічога не выйшла. Пасля мы абодва апынуліся больш няшчаснымі, чым былі б, калі б ніколі не клаліся разам у пасьцель.
  
  “Так, я ведаю. Гэта вельмі дрэнна. Мяркуецца, што так не павінна атрымлівацца". Адзіныя выпадкі, калі Менедему не дастаўляла задавальнення шлюбная здрада, былі тыя, калі муж жанчыны даведваўся пра гэта.
  
  Соклей не адказаў яму. Яны ішлі далей па вузкім, звілістых, смярдзючым вулачках Афін. Калі асобы, якія могуць не мог бачыць велічных будынкаў акропаля або тых, што па краях агоры на паўночна-захадзе, горад здаваўся проста яшчэ адным полісам, велізарным, але нічога незвычайнага ў вобразе жыцця большасці яго жыхароў. Збочыўшы з чарговага тупіка, ён пашкадаваў, што тут, як і ў Пейрее, няма акуратнай гипподамовской сеткі вуліц.
  
  Аднак такой удачы не было. Яму і Соклею прыйшлося отползти ў бок, калі жанчына крыкнула: "Вылажу!" - з акна другога паверха і выліла змесціва начнога чыгуна на брудную вуліцу ўнізе. Вакол смярдзючай лужыны пачалі гусці мухі. Мужчына ў гиматии перад родосцами выкрыкваў праклёны ў адрас жанчыны, таму што яго обрызгали памыі. Калі яна праігнаравала грубыя словы, ён запусціў каменем у акно. Той адляцеў ад драўлянага аканіцы, зламаўшы дзве планкі. Ён пайшоў сваёй дарогай, задаволены. З бяспечнай пакоі наверсе жанчына выкрыквала ў яго адрас свае ўласныя праклёны. Цяпер ён ігнараваў яе.
  
  "Сардэчна запрашаем у жыццё вялікага горада", - сказаў Соклей з крывой усмешкай, хоць падобная сцэна магла б адбыцца ў любым эллинском полісе, незалежна ад памеру.
  
  "Ён прамахнуўся міма нас, і мы потым у ім не хадзілі", - сказаў асобы, якія могуць. "Акрамя гэтага, каго гэта хвалюе?" Яны прайшлі яшчэ трохі, затым павярнулі на больш шырокую вуліцу, якая ішла прама на ўсход. Асобы, якія могуць паказаў наперад. “ Вунь тыя выгнутыя шэрагі крэслаў наперадзе - гэта, павінна быць, тэатр.
  
  "Так, гэта дакладна". Соклей апусціў галаву. "А ты бачыш вялікі ўчастак чарапічным даху за імі?"
  
  “Не вельмі добра. Ты вышэй за мяне." Асобы, якія могуць падскочыў у паветра, што прымусіла пару афінян вытаращить вочы. “Добра, ды, гэта там. Што гэта?"
  
  "Гэта Адэон", - адказаў яго стрыечны брат. “Перыкл загадаў пабудаваць яго для правядзення музычных спаборніцтваў на Панафинейских гульнях. Ён такі вялікі, што ўнутры ў яго дзевяноста калон, якія падтрымліваюць дах. Людзі кажуць, што ён зроблены па ўзоры шатра, у якім жыў Ксеркс, калі ўрываўся ў Элады, але я не ведаю, праўда гэта ці проста казка.
  
  "Калі гэта і няпраўда, то гэта добрая гісторыя", - сказаў асобы, якія могуць. "Большага і жадаць нельга".
  
  "Я магу папрасіць праўду", - сказаў Соклей трохі нацягнута. "Ці змагу я знайсці яе больш чым праз сто гадоў - гэта ўжо іншае пытанне".
  
  "Я нічога такога не меў на ўвазе", - сказаў асобы, якія могуць. Яго стрыечны брат пайшоў далей, не адказаўшы. Я пайшоў і падставіў яму спіну, з няшчасным выглядам падумаў асобы, якія могуць. Соклей станавіўся занадта крыўдлівым, занадта хутка, калі справа тычылася гістарычных пытанняў, хоць у іншых галінах ён мірыўся з вялікім, чым большасць элінаў. Замест таго каб паспрабаваць развесяліць яго, асобы, якія могуць памахаў проходившему міма афинянину. “Ок! Ты, там!"
  
  "Чаго ты хочаш?" - спытаў хлопец.
  
  “ Не маглі б вы сказаць нам, як дабрацца да дома Протомахоса, гандляра мармурам? Ён бо недалёка ад тэатра, ці не так?
  
  "Так, я ведаю, дзе яго дом", - сказаў афинянин і больш нічога не сказаў. Асобы, якія могуць нічога іншага і не чакаў. Ён даў мужчыну оболос. Сунуўшы манету ў гэты рот, афинянин працягнуў: “Гэта недалёка ад храма Дыяніса, у паўднёва-заходнім куце тэатральнай тэрыторыі. Гэта па левым баку вуліцы, калі ісці на поўдзень. Я забыўся, гэта дом другі ці трэці, але вы можаце пастукаць у дзверы і даведацца."
  
  "Дзякуй," сказаў асобы, якія могуць.
  
  - У любы час, прыяцель. Афинянин прыкусіў язык да шчакі, як бы кажучы: У любы час, калі ты мне заплаціш: магчыма, ён паляваў за оболосом, які толькі што атрымаў.
  
  "Ці можам мы знайсці яго па гэтым ўказанням?" - Спытаў асобы, якія могуць, калі мясцовы жыхар працягнуў свой шлях.
  
  "Я думаю, мы зможам знайсці патрэбную вуліцу ці, па меншай меры, звузіць яе да двух ці трох", - адказаў Соклей. "І хто-небудзь на адной з гэтых вуліц павінен ведаць' дзе знайсці дом Протомахоса. Магчыма, нам нават не прыйдзецца марнаваць больш срэбра.
  
  “Ha! Я паверу ў гэта, калі ўбачу, " сказаў асобы, якія могуць.
  
  Шэрая каменная сцяна, якая атачала святы ўчастак, замінала яму ўбачыць дах храма Дыяніса толькі мімаходам. Гэтая дах была з чырвонай чарапіцы, як і ў большасці бліжэйшых дамоў. Яны, аднак, выцвели на сонца, патрэскаліся і падвергнуліся выветрывання ў выніку, хто можа сказаць, колькі замаразкаў і ліўняў. Храм прастаяў там вельмі доўга.
  
  Асобы, якія могуць паказаў на вуліцу, якая вяла на поўдзень адразу за храмам. "Можа, паспрабуем па гэтай?"
  
  "Чаму бы і няма?" Адказаў Соклей. “Калі мы памыляемся, то не можам памыляцца далёка. Афинянин сказаў, што другі ці трэці дом разбураны, ці не так?"
  
  "Дакладна", - сказаў асобы, якія могуць. Калі яны падышлі да другога дома, ён пастукаў у дзверы.
  
  Некалькі сабак у доме пачалі выць: не маленькія тявкающие пакаёвыя сабачкі, а касторианские паляўнічыя ганчакі з гучнымі, глыбокімі галасамі. Асобы, якія могуць злавіў сябе на тым, што спадзяецца, што той, хто быў там, не адкрые дзверы. Ён уздыхнуў з палёгкай, калі ўсё, што ён пачуў, быў хрыплы крык: “Хто там? Чаго ты хочаш?"
  
  "Гэта дом Протомахоса, сына... э-э...?"
  
  "Алипетос," падказаў Соклей.
  
  "Не", - адказаў голас, перакрываючы брэх сабак. "Ён жыве па суседстве, праз дом".
  
  “ Хвала Артэмідзе за гэта, - прамармытаў асобы, якія могуць, калі яны падышлі да наступнага дому. “ Калі б яны адкрылі дзверы ў тое апошняе жыллё, гэтыя сабакі маглі б з'есці нас жыўцом.
  
  "Мы б нядоўга пражылі", - сказаў Соклей, бязлітасна дакладны. “А як бы табе спадабалася жыць па суседстве з гэтым рэкетам ўвесь час? Я люблю цішыню і спакой. На маім месцы я б адчуў спакусу перакінуць крыху атручанага мяса праз сцяну і пазбавіцца ад некалькіх гэтых стварэнняў ".
  
  “ І справа не толькі ў рэкеце. "Асобы, якія могуць заціснуў нос. “Я ведаю, што горада не могуць не быць смярдзючымі месцамі, але я не хачу, каб у мяне ў ноздрах ўвесь дзень было сабачае дзярмо. Да таго ж мух будзе больш, асабліва калі надвор'е пацяплее ".
  
  “ Значыць, ты палічыў за лепшае б спыніцца ў гасцініцы? - Спытаў Соклей.
  
  Асобы, якія могуць уздыхнуў і паківаў галавой. "Не, мы тут". Ён пастукаў у дзверы. Зноў хто-то ўнутры спытаў, хто ён такі. Ён назваў сваё імя і прозвішча Соклей, дадаўшы: "Гэта дом радоскага проксена, ці не так?"
  
  Дзверы адчыніліся. Стаяў там чалавек, павінна быць, быў самім Протомахом. Яму было каля пяцідзесяці, шыракаплечы, з трохі толстоватым жыватом, але ўсё яшчэ энергічны, з тварам, якое можна было б назваць дзіўна прыгожым, калі б не нос, які дзе-то пацярпеў няўдачу і загнуўся налева. "Заходзьце, сябры", - сказаў ён. “Карыстайцеся маім домам як сваім уласным, пакуль вы ў Афінах. Я чуў пра вашых бацькоў. Калі вы будзеце адпавядаць ім, у вас усё будзе нядрэнна. Пастарайся не звяртаць увагі на пах з суседняй пакоя; Демотимос разводзіць паляўнічых сабак.
  
  "Вялікае вам дзякуй", - хорам сказалі асобы, якія могуць і Соклей. Протомах саступіў убок, каб ўпусціць іх. "Пачатак", - падумаў асобы, якія могуць. Ён увайшоў ўнутр, Соклей ішоў за ім па пятах.
  5
  
  “Мы яшчэ раз дзякуем цябе за. Тваё шчодрае гасціннасць", - сказаў Соклей Протомахосу за сняданкам на наступную раніцу. Асобы, якія могуць, які таксама еў ячменную кашу і пацягваў разведзенае віном віно з андрона, схіліў галаву ў знак згоды.
  
  “ З задавальненнем, лепшыя. Протомахос зрабіў глыток з свайго кубка. Віно, якое ён падаў, не было ариусианским, але сыдзе; яно было нашмат лепш таго, што падавалі маракам на "Афрадыце ". Радоскі проксенос працягваў: “Я не ведаю, колькі ты паспееш зрабіць за наступныя сем дзён ці каля таго, улічваючы, што Вялікая Дыянісія пачынаецца сёння. Ты заплаціш сваім веслярам за тое, што яны напіліся ў імя госпада.
  
  Асобы, якія могуць паварушыўся, як быццам да гэтага часу пра гэта не думаў. Можа быць, і няма. Соклей падумаў. Гэта засмучала яго бережливую душу, але альтэрнатывай было прапусціць фестываль - і спектаклі, якія да яго прыкладаліся. "Мы проста павінны атрымаць з гэтага максімум карысці, высакародны", - сказаў ён. “ Я не шкадую, што твой дом так блізка да тэатру.
  
  Яго стрыечны брат ледзь не папярхнуўся віном. Протомахос усміхнуўся. “Ага! Дык ты ўсё-ткі прыйшоў на ўяўленні. Я задаваўся пытаннем, але казаць прама і пытацца няветліва. Так, гэта нядрэннае месца для пачатку, калі вы любіце драму ".
  
  "Я спадзяюся, што Менандрос прапануе камедыю ў гэтым годзе", - сказаў Соклей.
  
  "Ён павінен быў працаваць над адным", - сказаў Протомахос. "Я не ведаю, ці скончыў ён яго".
  
  "О, я спадзяюся на гэта", - сказаў Соклей. "Я спрабую пераканаць Менедема, што камедыя не пачынаецца і не заканчваецца Аристофаном".
  
  "Я смяюся над п'есамі Менандроса", - сказаў Протомахос. "Я не бачу, як ты можаш з гэтым зрабіць, калі толькі ты не мёртвы".
  
  Соклей зірнуў на Менедема, каб паглядзець, як яго стрыечны брат ўспрыме гэта. Асобы, якія могуць быў занадта ветлівы, каб прама сказаць і не пагадзіцца з гаспадаром. Замест гэтага ён змяніў тэму: “Я ўпэўнены, што мне спадабаюцца спектаклі. Дзеля бога, я таксама атрымаю задавальненне ад астатняй часткі фестывалю. Няма нічога дрэннага ў вялікай колькасці віна ці з жанчынамі, у якіх ёсць права на разгульнае жыццё на працягу некалькіх дзён ".
  
  "На гэтым фестывалі ёсць сёе-тое з гэтага, але менш, чым на Дионисиае ў іншых месцах", - папярэдзіў радоскі проксенос. “На самой справе, гэтага менш, чым было на меншым свяце ў мінулым месяцы. Я не хачу, каб у вас, хлопцы, узнікла няправільнае ўяўленне і з-за гэтага узніклі праблемы ".
  
  "Я ўжо ведаў гэта, правёўшы тут некаторы час", - сказаў Соклей. “ Мы сапраўды цэнім вашу клопат аб нас. "Асобы, якія могуць выглядаў так, нібы наогул не ацаніў яе, але Соклей нічога не сказаў па гэтай нагоды.
  
  Протомахос сказаў: “Калі вы хочаце паглядзець парад у горад з Акадэміі, вам лепш адправіцца на агору прама цяпер. Яна хутка запаўняецца як рабамі, так і грамадзянамі. Калі ты хочаш паспрабаваць шчасця з жанчынамі, гэта будзе твой лепшы шанец - калі, вядома, табе не захочацца куды-небудзь пайсці ноччу.
  
  "Ці павінны мы?" Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Чаму бы і няма?" Сказаў Соклей. "Калі мы збіраемся аддаць сябе богу, мы павінны зрабіць гэта цалкам".
  
  "У гэтым увесь дух", - сказаў Протомахос.
  
  "Ты таксама пойдзеш, лепшы?" Соклей спытаў яго.
  
  Ён трасянуў галавой. “Я пачакаю, пакуль працэсія дабярэцца да храма Дыяніса, каб выказаць сваю пашану богу. Я, ці ведаеце, афинянин, і не малады. Я бачыў "Дыянісію"... ну, да цяперашняга часу ўжо шмат разоў. Гэтая частка заўсёды адна і тая ж. "
  
  "Добра". Соклей падштурхнуў Менедема локцем. “Давай. Паспяшайся. Мы не хочам патрапіць туды і выявіць, што знаходзімся занадта далёка ад вуліцы Панафинейя, каб што-небудзь убачыць ".
  
  "Іду, іду". Асобы, якія могуць павярнуўся да Протомахосу. “Звычайна мне прыходзіцца падганяць яго, ты ж ведаеш. Але ён хоча ўбачыць гэта, і таму... Ён зрабіў выгляд, што збіраецца наліць сабе яшчэ віна. Калі Соклей закаціў вочы і раздражнёна ўздыхнуў, яго стрыечны брат засмяяўся і падняўся на ногі.
  
  Калі яны выйшлі з хаты радоскага проксена, людзі ўжо былі на вуліцах. Многія жанчыны выглядалі як рэспектабельныя жонкі і матроны: ні ў якім выпадку не ўсе яны былі рабынямі і беднякамі. Цяпер Соклей быў адзіным, хто засмяяўся.
  
  "Што тут смешнага?" Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Ты", - сказаў яму Соклей. "Ты так заняты тым, што оборачиваешься і глядзіш на іх усіх, што ледзь можаш хадзіць, і ты паняцці не маеш, каму з іх ўсміхнуцца ў першую чаргу".
  
  "Я рэдка бачу іх такую натоўп", - адказаў асобы, якія могуць. "Большасць сумленных жанчын, якія могуць сабе гэта дазволіць, праводзяць большую частку свайго часу ў памяшканні, так што я атрымліваю асалоду ад ... разнастайнасцю".
  
  "Калі ты будзеш тарашчыцца яшчэ пільней, афіняне вырашаць, што ты вясковец з Ахарнаи, якая ніколі раней не бывала ў вялікім горадзе", - сказаў Соклей. Асобы, якія могуць скорчил яму грымасу - Арыстафана напісаў камедыю пра ахарнайцах, - але працягваў разглядаць ўсіх добранькіх і нават не вельмі жанчын, якія прыйшлі адсвяткаваць свята.
  
  Людзі ўжо перадавалі кубкі з віном ўзад і наперад. Соклей піў, калі хто-то сунуў яму адзін. Віно было неразбавленным і не вельмі добрым. Ён зрабіў маленькі глыток, затым перадаў чару Менедему. Выпіўшы, асобы, якія могуць перадаў чару жанчыне. Яна ўсміхнулася, агаліўшы два чорных пярэдніх зуба. Пасля гэтага асобы, якія могуць з ёй не размаўляў. Яны з Соклеем паспяшаліся да агора. Вуліцы ўпрыгожвалі фаласы, некаторыя з гліны, некаторыя з лазы, некаторыя з обтянутыми тканінай плеценымі рамамі, упрыгожанымі стужкамі.
  
  Вялікая рынкавая плошча Афін размяшчалася на раўніне да паўночна-захад ад Акропаля. Вуліца Панафинейя, изрытая каляінамі грунтавая дарога, праходзіла праз яе з паўночна-паўночна-захаду на паўднева-ўсход. Грамадскія будынкі Афін межавалі з паўднёвай і заходняй бакоў: манетны двор і пара фантанаў на поўдні, а таксама крыта каланада, якая была не толькі поўная людзей, але і прымушала іх караскацца на дах, як малпаў. На захадзе размяшчаўся штаб генералаў, круглы Талоса, у якім па чарзе засядаў выканаўчы камітэт Савета старэйшын; Бультерион, дзе збіраўся ўвесь Савет, і Каралеўскі палац, па калонах якога таксама людзі ўзбіраліся на дах.
  
  Сама агора хутка запаўнялася. Скіфскія констебли, крычучы на дрэнным грэцкай, спрабавалі ўтрымаць натоўп ад таго, каб яна запоўніла вуліцу Панафинейя і заступіла шлях працэсіі. Кожны стараўся падабрацца як мага бліжэй. Соклей быў незвычайна буйным мужчынам. Асобы, якія могуць - не, але ён быў незвычайна добрым змагаром. Яны падабраліся бліжэй, чым большасць іншых.
  
  Соклей паказаў на паўночна-захад, у бок Дипилонских брамы і Акадэміі за сцяной. "Лодка бога прыйдзе з таго боку", - сказаў ён.
  
  Асобы, якія могуць поковырял пальцам у вуху. “ Бог - гэта што? Жудасны шум, ці не так? Мне здалося, ты сказаў 'лодка".
  
  “Я так і зрабіў. Ты ўбачыш", - сказаў Соклей. Хто-то наступіў яму на нагу. "Оймой!" усклікнуў ён. Як любы марак, ён заўсёды хадзіў басанож. У натоўпе гэта мела свае недахопы.
  
  “ Прабач, прыяцель, - сказаў хлопец, насталы на яго.
  
  "Табе пашанцавала, што ён не падобны на некаторых з гэтых шлюх", - сказаў асобы, якія могуць. “Вы ведаеце, што я маю на ўвазе: тыя, у каго "ІДЗІ ЗА МНОЙ" або што-то ў гэтым родзе напісана металам задам наперад на падэшве іх сандаляў, так што яны пакідаюць словы ў вулічнай пылу, калі ідуць далей. Зусім не весела, калі гэта ўпадзе табе на нагу.
  
  "Не, гэтага не было б", - пагадзіўся Соклей. Задуменна ён працягнуў: “Я мяркую, што гандаль, якую яны маглі б прапанаваць, будзе вар'іравацца ад поліса да полісе, у залежнасці ад таго, колькі мужчын у кожным месцы ўмеюць чытаць. Я ўпэўнены, што ім было б лепш тут або на Радосе, чым у Македоніі ".
  
  "Толькі ты..." пачаў асобы, якія могуць, але тут яму давялося спыніцца, таму што ён занадта моцна смяяўся, каб працягваць. Яму спатрэбілася некаторы час, перш чым ён змог працягнуць. "Толькі ты, мая дарагая, магла думаць аб шлюхе і пра тое, колькі грошай яна магла б зарабіць і чаму, а не пра тое, як яна зарабляе свае грошы".
  
  "Я ведаю, як яны зарабляюць свае грошы", - сказаў Соклей. "Аб адным я раней не задумваўся". Ён пачаў казаць, што так было цікавей, але стрымаўся. Для яго гэта так і было, але асобы, якія могуць ужо паказаўrn, што прымусіць яго пашкадаваць, калі ён скажа што-небудзь падобнае.
  
  За паўночным краем агоры загучалі флейты, барабаны і іншыя інструменты. Галовы павярнуліся ў тым напрамку. Афинянин выйшаў на вуліцу Панафинейи, каб лепей разгледзець. Адзін з афіцэраў-рабоў-скіфаў штурхнуў яго назад у натоўп, крычучы: “Што ты, па-твойму, робіш? Наколькі ты эгаістычны?" Як і многія варвары, ён не мог вымавіць некаторыя гукі грэцкай мовы. Паспрабаваўшы навучыцца вымаўляць гартанныя гукі на арамейскай, Соклей прасякнуўся да яго большай сымпатыяй, чым раней.
  
  У адрозненне ад афинянина, Соклей быў не толькі блізка размешчаны да вуліцы Панафинейя, але і дастаткова высокі, каб бачыць над натоўпу. Побач з ім асобы, якія могуць паварочваўся, каб паглядзець міма некалькіх чалавек перад сабой, і час ад часу падскокваў ў паветра, каб ненадоўга апынуцца над імі. Аднойчы ён таксама наступіў Соклею на пяткі. "Papai!" - Сказаў Соклей з болем і раздражненнем. "Няўжо ты павінен ІСЦІ за МНОЙ па пятах сваімі бруднымі нагамі?"
  
  “ Прабач. У голасе яго кузена зусім не было шкадавання. Ён зноў падскочыў. На гэты раз ён прамахнуўся міма Соклея, калі прызямліўся.
  
  "Вось і яны!" Словы пракаціліся па натоўпе.
  
  Некаторыя танцоры, якія ачолілі працэсію, былі апранутыя як сатыры: у абліпальныя касцюмы з казіных шкур, з хвощами, якія тырчаць фаласа даўжынёй з мужчынскае перадплечча і курносыми маскамі, якія нагадалі Соклею аб тым, як, па чутках, выглядаў Сакрат. Яны выкрыквалі непрыстойныя прапановы ў адрас добранькіх жанчын, якіх бачылі, часам нацэльваючы на іх свае фаласы, як дзіды. Некаторыя жанчыны выкрыквалі ўласныя непрыстойныя прапановы; Дыянісія, нават у яе змякчэлай версіі, отмечавшейся ў Афінах, была часам, калі стрыманасць выходзіла за рамкі дазволенага.
  
  За сатирами вынікалі менады ў ірваных туниках, якія наводзілі на думку, што яны разгульвалі па схілах гор. Некаторыя з іх неслі тирсы, якое панура плюшчом жазло Дыяніса. Іншыя неслі дымныя, потрескивающие паходні. У трэціх былі тамбурына. Пад акампанемент гэтай звонкага музыкі яны закрычалі: “Гэй, гэй, гэй! Эй, эй!" - крык паслядоўнікаў бога.
  
  Асобы, якія могуць штурхнуў Соклея локцем. - У імя бога віна, што гэта такое?
  
  "Я ж казаў табе", - адказаў Соклей. "Гэта лодка Дыяніса".
  
  Старажытнае драўлянае малюнак бога, трохі перавышае натуральную велічыню, сапраўды было протащено па вуліцы Панафинейя ў лодцы камандай злоўленых сатыраў. Ашалёўка амаль хавала чатыры вялікіх колы, на якіх кацілася сухапутная лодка. За выключэннем гэтых колаў, яна здавалася дасканалай ва ўсіх адносінах, ад намаляваных вачэй і таран на носу да кармы з гусінай галоўкай. Яшчэ два сатыра, якія граюць на флейтах, плылі ў лодцы з выявай Дыяніса. Галаву бога вянчаў вянок з лісця, як быццам ён атрымліваў асалоду ад відовішчам. У яго правай руцэ было яшчэ больш зеляніны, якая сімвалізуе урадлівасць і абнаўленне.
  
  "Гэта... вельмі дзіўна бачыць", - сказаў асобы, якія могуць, калі лодка наблізілася. "У любым выпадку, які сэнс у гэтым парадзе?"
  
  "Ты маеш на ўвазе, акрамя простага праслаўлення бога?" Соклей спытаў, і яго стрыечны брат апусціў галаву. Соклей сказаў: “Каля двухсот пяцідзесяці гадоў таму, маленькі гарадок Элевтерай, размешчаны на мяжы з Беотией, стаў часткай Атыкі. Каб сімвалізаваць аб'яднанне, яны пранеслі гэтую самую статую ад Элевтераи да храма ля падножжа афінскага акропаля - ад Элевтераи да гэтага месца павінна быць больш за дзвесце стадиев. Цяпер яны проста выносяць малюнак з храма і пераносяць у Акадэмію, крыху за межамі сцен, за дзень да Дионисии, а затым ладзяць працэсію, каб вярнуць яго назад у дзень пачатку фэсту ".
  
  Бразгаючы і поскрипывая, лодка праплыла міма. Вобраз Дыяніса усміхнуўся сваёй таямніцай усмешкай. Соклей бачыў гэта выраз на старадаўніх статуях юнакоў тут, у Афінах, і ў іншых месцах вакол Ўнутранага мора. Ўсмешка здавалася асабліва прыдатнай для бога, рытуалы якога былі агорнутыя таямніцай.
  
  Ззаду лодкі раздаўся хор хлопчыкаў, якія спяваюць дыфірамбы Дыянісу. Іх лідэр ішоў перад імі задам наперад, кіруючы сьпевамі. У такім выглядзе ён прарабіў увесь шлях ад Акадэміі. Соклей не захацеў бы спрабаваць гэта; ён баяўся, што ўпадзе на дно, верагодна, прама тут, дзе большасць людзей маглі бачыць, як ён гэта робіць, і смяяцца. Ці гэтая думка прыйшла яму ў галаву, як адзін з хлопчыкаў, вельмі прыгожы, гучна закашляўся ад пылу, паднятай лодкай Дыяніса. Ён пачырванеў да каранёў валасоў. Лідэр хору скорчил жудасную грымасу, ад якой хлопчыку магло стаць толькі горш. Людзі будуць памятаць падобную публічную памылку гадамі.
  
  "Небарака," прамармытаў асобы, якія могуць. “ Я б не супраць яго суцешыць.
  
  "Іду ў заклад, ты б гэтага не зрабіў, і я дакладна ведаю як", - сказаў Соклей.
  
  Асобы, якія могуць засмяяўся. “ Фестываль Дыяніса прызначаны для такіх рэчаў. "Ён агледзеўся. “ Хоць я б аддаў перавагу заняцца гэтым з жанчынай.
  
  "Я думаю, у цябе яшчэ будзе шанец", - сказаў Соклей. “Сёння ў цябе таксама будзе шанец наесціся мяса. А вось і ахвярныя жывёлы".
  
  Кіраваныя пастухамі, буйны рагатую жывёлу і авечкі брылі па вуліцы Панафинейя. Заблеяли авечкі. Буйны рагатую жывёлу мычаў і круціў галовамі з боку ў бок, адчуваючы сябе няёмка ў прысутнасці столькіх людзей. Як толькі малюнак Дыяніса вярталася ў свой храм, бог атрымліваў загорнутыя ў тлушч сцегнавыя косткі жывёл, у той час як гледачы дзялілі пакінутае мяса.
  
  Працэсію завяршалі яшчэ больш буйныя фаласы. Калі мужчыны, якія неслі іх, прайшлі міма, скіфскія констебли перасталі стрымліваць натоўп. Мужчыны і жанчыны пацяклі па вуліцы Панафинейи пасля параду. Некаторыя з іх размахвалі збанамі з віном і перадавалі іх ўзад і наперад. Іншыя спявалі абрыўкі дыянісійскіх гімнаў.
  
  "Пайшлі", - сказаў Соклей. “Давай адправімся ў храм. Мы можам узяць сваю порцыю ялавічыны або бараніны і аднесці яе назад у дом Протомахоса".
  
  "Ці нават хрюша", - сказаў асобы, якія могуць, і Соклей скорчил яму грымасу за вульгарнасць.
  
  Адзін канстэбль за адным адыходзілі ў бок. Ўся перапоўненая агора намагалася праціснуцца на вуліцу Панафинейя. Вынікам, вядома, было тое, што ніхто не рухаўся вельмі хутка. Соклей сказаў: “Ну, асобы, якія могуць, мы не будзем спяшацца ў храм"... асобы, якія могуць? Ён агледзеўся. Гэта мог быць яго стрыечны брат, целующий жанчыну ў дзесяці або дванаццаці локцях ззаду яго. З іншага боку, магло і не быць. У натоўпе обнималось даволі шмат пар, і гэтыя дзесяць ці дванаццаць локцяў былі настолькі запоўненыя людзьмі, што ён змог убачыць іх толькі часткова. Ён паціснуў плячыма і зрабіў некалькі крокаў на паўднёва-ўсход, у бок храма Дыяніса. Рана ці позна ён дабярэцца туды. Што ж тычыцца Менедема, то ён мог святкаваць Дыянісію любым зручным для яго спосабам.
  
  Даволі сімпатычная жанчына выдыхнула вінныя пары ў твар Соклею і запрокинула галаву, каб лепей разгледзець яго. "Ты сапраўды такі высокі?" - спытала яна і икнула.
  
  "Вядома, няма", - сур'ёзна адказаў ён. “Я стаю на хадулях. Я заўсёды так раблю".
  
  Яна паглядзела на яго ногі, каб зразумець, жартуе ён. Колькі яна выпіла віна? цікава, падумаў ён. На пару удараў павольней, чым трэба было, яна засмяялася. "Ты пацешны хлопец", - сказала яна. "І ты высокі". Магчыма, яна заўважыла гэта ўпершыню. Паслаўшы яму погляд, закліканы выглядаць панадлівым, але на самой справе больш затуманены, яна дадала: "Мне падабаюцца высокія".
  
  Калі б ён хацеў свайго ўласнага дыянісійскія прыгоды, ён падазраваў, што мог бы знайсці яго. Ён не хацеў, ці не з ёй. Ён сказаў: “Паглядзі на таго вялікага, прыгожага македонца вунь там. Ён паклаў на цябе вока." Калі жанчына павярнула галаву, Соклей протолкался скрозь натоўп, імкнучыся трымацца ад яе як мага далей. Да таго часу, як яна азірнулася, яго там ужо не было. Ён баяўся, што яна пойдзе за ім. Але калі яна і пайшла, то так і не дагнала.
  
  Крок сюды, тры туды, паўтузіна туды - і ён вярнуўся ў забудаваную частка Афін. Малады чалавек, які ўжо выпіў занадта шмат віна, перагнуўся праз нізкую сцяну, і яго зноў вырвала. Мужчына і жанчына - не, гэта быў не асобы, якія могуць і ніхто іншы, з палёгкай адзначыў Соклей, - нырнулі ў дом або, магчыма, у гасцініцу. Нейкая жанчына пранеслася скрозь натоўп, пританцовывая і пстрыкаючы кастаньет. Яна ўстала на дыбачкі, каб пацалаваць Соклея ў шчаку, затым адвярнулася, перш чым ён паспеў абняць яе.
  
  Яшчэ да таго, як ён дабраўся да храма, Соклей пачуў спалоханае мыканне і бляяньне жывёл, почуявших пах крыві тых, хто ўжо быў прынесены ў ахвяру. Неўзабаве ён сам адчуў гэты пах: цяжкі, іржавы пах, які прабіваўся скрозь усе астатнія гарадскія смуроду.
  
  Яшчэ больш рабоў-афіцэраў падтрымлівалі парадак на тэрыторыі храма, пакуль людзі выстройваліся ў чаргу за кавалкамі мяса. Бойня была грубай. Адзіным патрабаваннем было, каб усе кавалачкі былі прыкладна аднолькавага памеру, каб адзін чалавек у чарзе не забіраў больш, чым іншы. Каму-то дастаўся выдатны кавалак, каму-то кавалак, поўны храсткоў і тлушчу. Гэта была проста поспех, шанцаванне і калі хто-то выпадкова стаяў у чарзе.
  
  Вакол гулі мухі, іх станавілася ўсё больш з кожнай хвілінай, паколькі паток ахвярапрынашэнняў прыносіў усё больш патрахоў і крыві. Калі б яны харчаваліся толькі адкідамі, усё было б не так дрэнна. Але, вядома, яны спыняліся там, дзе ім заманецца. Адна трапіла ў мяккую плоць паміж левай брывом і стагоддзем Соклея. Ён матнуў галавой, як спалоханы конь. Муха, жужжа, паляцела прэч. Ён зачыніў яе далонню, але прамахнуўся. Імгненне праз іншая ўкусіла яго ззаду ў ікру. Ён ляпнуў сябе па назе. Муху раздушыла пад яго пальцамі. Ён выцер руку аб свой хітон і зрабіў крок да храма, адчуваючы сябе крыху лепш пасля таго, як забіў аднаго жука.
  
  Старажытныя, каравыя аліўкавыя дрэвы давалі цень ад цёплага вясновага сонца, пакуль чаргу змеилась наперад. Дрэвы, несумненна, былі па меншай меры такімі ж старымі, як і сам храм, і ён знаходзіўся ў такім дрэнным стане, што спатрэбілася б новы будынак, каб аддаць належнае Дыянісу. Паўночны вецер шамацеў шэра-зялёным лісцем над галавой. Птушкі скакалі і пырхалі з галінкі на галінку. Соклей спадзяваўся, што яны ядуць мух.
  
  "У імя бога, вось мяса ад ахвярапрынашэння", - сказаў святар і працягнуў кавалак жанчыне, якая стаяла перад Соклеем.
  
  "У імя бога, я дзякую цябе за гэта", - адказала яна і забрала яго прэч.
  
  Соклей заняў яе месца. Святар даў яму кавалак прыкладна такога ж памеру. "У імя бога, вось мяса ад ахвярапрынашэння". Голас яго гучаў скучающе. Колькі разоў ён казаў сёння адно і тое ж?
  
  "У імя бога, я дзякую цябе за гэта", - сказаў Соклей. Колькі разоў святар чуў гэта? Напэўна, столькі ж, колькі ён прамаўляў сваю рытуальную фразу.
  
  Калі Соклей прыбраў свой кавалак мяса, святар павярнуўся да наступнага мужчыну. "У імя бога..." Соклей трохі поковырял мяса. Яно здалося яму даволі апетытным. Ён аднёс яго назад у дом Протомахоса. Па шляху ён пачуў валтузню, сярдзіты крык, а затым хутка аддаляецца гук бягучых ног. Хто-то, верагодна, не зможа з'есці ахвярную порцыю, за якой ён так доўга стаяў у чарзе.
  
  Поварам проксеноса быў лидиец па імя Мирсос. Ён таксама калупнуў мяса, больш упэўнена, чым гэта рабіў Соклей. "Гэта добры кавалак, высакародны", - сказаў ён па-грэцку амаль без акцэнту. “Я думаю, ён лепш, чым той, што прынёс дадому мой гаспадар. Уіл, твой... стрыечны брат, ці не так?- таксама прынясеш мне кавалачак?"
  
  “Так, мой стрыечны брат. Я не ведаю. Нас падзяліла натоўп", - адказаў Соклей. Калі б асобы, якія могуць знайшоў жанчыну, якая спадабалася б яму, ён, магчыма, не вярнуўся б яшчэ якое-то час. Каб выкінуць гэтую думку з галавы, Соклей спытаў: "Што ты будзеш рабіць з наяўных у цябе мясам?" Тое, што ён рэдка еў мяса, выклікала ў яго яшчэ большую цікаўнасць.
  
  "Я прыгатую кандаулос, лидийское страва", - сказаў яму Мирсос. “Інгрэдыенты: адварное мяса, паніровачныя сухары, фрыгійскі сыр, аніс і тоўсты булён, у якім усё гэта тушыцца. Гэта вядомы дэлікатэс сярод майго народа, і вы, эліны, таксама прыйшлі пакаштаваць яго.
  
  "Я чуў пра гэта", - сказаў Соклей. “Хіба Менандрос не згадвае пра гэта ў "Кухар"? Як гэта адбываецца?
  
  'Багаты дурань з Ионии, які рыхтуе свае густыя супы-
  
  Кандаулос, ежа, узбуджаюцца пажада“.
  
  
  "Так, сэр, гэта густы суп", - адказаў Мирсос. "Я не чуў гэтых вершаў раней і не думаю, што яны ўзбуджаюць пажада".
  
  "Калі б асобы, якія могуць думаў, што гэта так, ён бы вярнуў цябе цэлую карову", - сказаў Соклей.
  
  Лидиец ўсміхнуўся. - Ён малады джэнтльмен, як і вы. - У яго ўласных валасах было больш, чым трохі сівізны. Ён працягнуў: “Ўзбуджае гэта пажада або няма, гэта смачна . І пасля таго, як я обслужу гаспадара і вас, родосцев,
  
  Я сам збіраюся сёння ўвечары з'ездзіць у горад, паглядзець, ці змагу я знайсці прыязную лэдзі. Я б зрабіў тое ж самае, нават калі б не еў кандаулос .
  
  - Так, у першую ноч "Дионисии" можа здарыцца ўсё, што заўгодна, ці не так? Нават калі фестываль тут быў не такім бурным, як у іншых месцах, у Соклея засталіся цёплыя ўспаміны пра яго ранейшым знаходжанні ў Афінах. Ён ні словам не абмовіўся аб планах Мирсоса павячэраць. Кухары заўсёды елі так жа добра, як і людзі, на якіх яны працавалі.
  
  Асобы, якія могуць вярнуўся ў дом Протомахоса позна ўвечары таго ж дня. Ён сапраўды прынёс кавалак мяса для кандаулоса. Ад яго пахла віном, і ён выглядаў задаволеным светам. “Протомахос можа казаць усё, што хоча. Гэта Дыянісія, усё ў парадку", - заявіў ён, пырскаючы вадой з фантана ва ўнутраным двары сабе на твар і праз галаву. “Калі ты не можаш знайсці жанчыну сёння, ты не вельмі стараешся. Цікава, колькі дзяцей, якія нарадзіліся гэтай зімой, не будуць падобныя на мужоў сваіх маці".
  
  "Часам лепш не задаваць пытанняў", - заўважыў Соклей.
  
  “ Ты так кажаш? Ты? - Асобы, якія могуць кінуў на яго савіны, напалову заплаканы погляд. “ Хлопец, які ніколі не перастае задаваць пытанні?
  
  “Я кажу гэта, так. Аб некаторых пытаннях лепш змаўчаць. Калі ты мне не верыш, падумай пра Ойдипусе, уладыку Фіваў. Яго недахопам было занадта вялікае прытрымліванне праўдзе. Гэта магчыма. Гэта нячаста, але магчыма."
  
  “ Добра, мая дарагая. Я не збіраюся зараз з табой спрачацца, гэта дакладна. Я не ў форме для гэтага. Ты разорвешь мяне на часткі. Асобы, якія могуць ціхенька рыгнул.
  
  "Гэта цябе я бачыў целующимся з жанчынай на агора, адразу пасля таго, як прайшоў парад?" Спытаў Соклей. “Натоўп ужо падзяліла нас, таму я не быў упэўнены. Калі гэта было так, то вы наогул не гублялі часу дарма.
  
  "Так, гэта быў я", - адказаў асобы, якія могуць. “Мы знайшлі ціхае мястэчка - ва ўсякім выпадку, у баку ад дарогі - і добра правялі час. А потым я сустрэў дзяўчыну-рабыню з жоўтымі валасамі, як пёры залаты жаўтушкі. Яна, верагодна, спадабалася б табе, Соклей; цябе, здаецца, падабаюцца варвары, якія выглядаюць незвычайна.
  
  "Мне падабаюцца рыжавалосыя жанчыны", - прызнаўся Соклей. "Я так разумею, табе вельмі спадабалася гэтая бландынка".
  
  “ Аб гэтым калодзежы. Асобы, якія могуць развёў рукі на пару далоняў адзін ад аднаго. Соклей фыркнуў. Яго стрыечны брат працягваў: “І я выпіў крыху віна - ну, можа быць, нават больш, чым трохі, - так што я падумаў, што вярнуся сюды, трохі паляжу, поужинаю, а потым пайду пагляджу, як ідуць справы сёння ўвечары. Яны будуць яшчэ больш дзікімі, ці я памыляюся ў сваіх здагадках.
  
  "Магчыма", - сказаў Соклей. “Аднак не забывай, тэатр адкрываецца заўтра раніцай, як толькі рассветет. Тры дні трагедый, затым адзін дзень камедый".
  
  "Так, так". Асобы, якія могуць адлюстраваў велізарны зевок. "Верагодна, мне прыйдзецца выкарыстоўваць галінкі, каб разлепить павекі, але гэта так". Ён спыніўся, каб прынюхацца. “Мм - гэта, павінна быць, кандаулос. Клянуся Зеўсам, я б аддаў перавагу адчуваць пах які рыхтуецца стравы, чым сабак па суседстве. І... Цікава, ці ведае Сикон, як зрабіць кандаулос? З мясам ахвярапрынашэння гэта было б вытанчанае страва, якое ён мог бы прыгатаваць, не прымушаючы жонку майго бацькі крычаць на яго з-за дарагоўлі інгрэдыентаў ".
  
  "Яны сапраўды сварацца, ці не так?" Сказаў Соклей.
  
  "Гэта лепш, чым было раней, але нават так..." асобы, якія могуць закаціў вочы. Які рушыў за гэтым позех выглядаў непадробным. “Я збіраюся спаць. Загадай каму-небудзь з рабоў Протомахоса пастукаць у дзверы перад вячэрай, добра? Не чакаючы адказу, ён накіраваўся ў пакой, адведзеную яму радоскі проксеном.
  
  Ён аўтаматычна думае, што я зраблю тое, што ён скажа. Соклей штурхнуў каменьчык у двары. Асобы, якія могуць заўсёды так думаў, з тых часоў, як яны абодва былі дзецьмі. У большасці выпадкаў ён быў правоў. Гэты дар прымушаць іншых людзей рабіць тое, што ён хацеў, зрабіў яго добрым шкіперам. Гэта таксама магло моцна раздражняць яго. Соклей сапраўды загадаў рабу абудзіць яго стрыечнага брата перад вячэрай. Затым ён пайшоў на кухню і наліў у чару віна. Можа быць, выпіўшы яго, ён супакоіўся б ад адчування, што яго выкарыстоўваюць.
  
  Ён сядзеў на лаўцы з аліўкавага дрэва ва ўнутраным двары, калі Протомахос спусціўся ўніз. Радоскі проксенос выглядаў самаздаволеным і шчаслівым. Вы святкавалі Дыянісію са сваёй жонкай? Соклей задумаўся. Гэта была не тая вольнасць, якую прадпісваў фестываль, але чаму-то гэта здавалася больш прыемным.
  
  "Прывітанне," сказаў Протомахос. Як і асобы, якія могуць, ён принюхался. - А, Кандаулос. Смачна пахне, ці не праўда?
  
  "Гэта, безумоўна, так", - сказаў Соклей.
  
  Яны павячэралі незадоўга да заходу сонца, пры святле лямпаў, якія асвятлялі андрон Протомахоса. Да расчаравання Соклея, асобы, якія могуць выйшаў да таго, як раб прыйшоў будзіць яго. Соклей быў бы не супраць, калі б яго кузена выкінулі з ложку. Асобы, якія могуць паглядзеў у бок кухні. "Калі лидийский суп так жа добры на смак, як і пахне ..." сказаў ён.
  
  Так яно і было. Калі ўжо на тое пайшло, на смак яно было нават лепш, чым пахла. Соклей не мог узгадаць, калі ў апошні раз еў што-небудзь настолькі сытная. "Калі б у нас увесь час было мяса, мы б занадта патаўсцеў, каб паказвацца ў спартзале, - сказаў ён, - але хіба мы не былі б шчаслівыя?"
  
  "Нішто так не насычае, як гэта", - пагадзіўся асобы, якія могуць. "Ну, ва ўсякім выпадку, нічога такога, што можна было б з'есці".
  
  Мирсос дастаў мядовы пірог з пластовага тэсту для прысмакі. Ён таксама быў вельмі смачным. Ставячы пірог перад мужчынамі ў андроне, ён сказаў: "Я сыходжу, каб далучыцца да свята, гаспадар". Ён не пытаўся дазволу. Ён распавядаў Протомахосу, што мае намер зрабіць.
  
  “Атрымлівай асалоду ад. Убачымся раніцай", - адказаў Протомахос. Чалавек, які ўвесь час спрабаваў прымусіць сваіх рабоў працаваць і не дазваляў ім час ад часу весяліцца, вельмі хутка сутыкнуўся б з імі. Радоскі проксі, відавочна, ведаў гэта.
  
  Даеўшы кавалак пірага, асобы, якія могуць падняўся на ногі. “ Я таксама збіраюся паглядзець, што там ноччу, - сказаў ён. “ А як наконт цябе, Соклей? Ніколі не ведаеш, з якой дзяўчынай ты можаш сутыкнуцца ў святочны вечар.
  
  “Я ведаю. Здаецца, у нашы дні ўсе астатнія камедыі выкарыстоўваюць гэта ў сюжэце", - сказаў Соклей. "Малады чалавек сустракае дзяўчыну, калі яе няма дома на свяце ..."
  
  "Калі яшчэ ён, верагодна, сустрэнецца з ёй?" Спытаў Протомахос. "Калі яшчэ яе, верагодна, не будзе дома?"
  
  "Цалкам дакладна, о найлепшы, але гэта робіцца так часта, што становіцца банальным", - сказаў Соклей. “ Альбо ён сустракае яе, калі яе няма дома, альбо застае яе сам-насам і робіць з ёй усё па-свойму, нават не ўсведамляючы, што яна дзяўчына, якую ён любіць, альбо...
  
  Радоскі проксенос зноў ўмяшаўся: “Такія рэчы сапраўды здараюцца. На самай справе, гэта здарылася з маім стрыечным братам, і Менандрос і іншыя комікі не падазравалі і аб палове таго бязладзіцы, які гэта выклікала паміж яго сям'ёй і сям'ёй дзяўчыны ".
  
  “О, так. Вядома", - сказаў Соклей. “Калі б гэтага не адбылося, ты не мог бы пісаць пра гэта п'есы і чакаць, што хто-то ўспрыме цябе сур'ёзна. Але паўтарэнне аднаго і таго ж зноў і зноў паказвае недахоп ўяўлення. Ва ўсякім выпадку, я так думаю ".
  
  "Што я думаю, так гэта тое, што ты ўсё яшчэ не сказаў, ці пойдзеш ты са мной", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Ва ўсякім выпадку, не прама цяпер", - адказаў Соклей. “Можа быць, я выйду на вуліцу пазней. Можа быць, я таксама пайду спаць. Ты задрамаў сёння днём. Я гэтага не рабіў."
  
  "Я збіраюся легчы спаць", - сказаў Протомахос. "У мяне наперадзе занадта шмат гадоў, каб адпраўляцца на дзікія гулянкі".
  
  Прыпаднятая брыво Менедема казала аб тым, што Соклей быў маладым чалавекам, вядучым сябе як стары. Прыпаднятая брыво Соклея казала аб тым, што яму ўсё роўна, што думае яго стрыечны брат. Ён пачакаў, не высмеет ці асобы, якія могуць яго ўслых і не распачнеце ці сварку. Асобы, якія могуць гэтага не зрабіў. Ён толькі паціснуў плячыма і накіраваўся да выхаду з андрона.
  
  “ Мне папрасіць раба падняць цябе, каб ты мог заўтра пайсці ў тэатр? - Крыкнуў яму ўслед Протомахос.
  
  Пасля доўгай паўзы ў дзвярах, каб падумаць, асобы, якія могуць неахвотна апусціў галаву. "Так, высакародны, калі ласка", - сказаў ён і затым сышоў.
  
  Протомах сапраўды адправіўся спаць крыху пазней. Соклей сядзеў у адзіноце ў андроне, час ад часу пацягваючы віно і слухаючы, як Афіны весяляцца вакол яго. Удалечыні некалькі жанчын крыкнулі: “Гэй, гэй, гэй! Эй, эй!" а затым выліліся п'яным смехам, малюючы менад. Значна бліжэй мужчына і жанчына застагналі, а затым ахнулі. Мяркуючы па мяккім ударам, якія суправаджалі гэтыя гукі, яны, верагодна, займаліся любоўю, прыхінуўшыся да сцяны.
  
  Хацеў бы я выйсці на вуліцу і добра правесці час, як асобы, якія могуць, не раздумваючы, замест таго каб стаяць у баку і назіраць. Соклей зноў узяў сваю чару, але выявіў, што яна пустая. Часам я магу-час ад часу. Чаму не цяпер? Ён паціснуў плячыма. Адзіны адказ, які ён змог знайсці, быў: яму гэтага не хацелася. Калі б мне не хацелася гэта рабіць, я б дрэнна праводзіў час, калі б я гэта зрабіў.
  
  Жанчына захіхікала прама каля дома. "Давай, мілая", - сказаў мужчына. "Мы можам легчы тут, на маім гиматии".
  
  Яна зноў хіхікнула. “ Чаму бы і няма?
  
  Чаму б і не? Соклей амаль заўсёды мог знайсці прычыны, чаму няма. Знайсці прычыны, чаму яму было цяжэй. Цяпер ён не мог знайсці ні аднаго, і таму застаўся там, дзе быў, слухаючы песні, смех і весялосць - і выццё сабак па суседстве, - пакуль Афіны святкавалі Дыянісію. Нарэшце, паціснуўшы плячыма, ён вярнуўся ў маленькую пакой, якую вылучыў яму Протомахос. Калі дзверы зачыніліся, звонку амаль не даносілася шуму.
  
  Апускаючыся ў дрымоту, Соклей падумаў: Нядзіўна, што аднойчы я захачу напісаць гісторыю. Хто яшчэ, як не абыякавы назіральнік, які назірае за тым, што адбываецца, з боку? Такім быў Герадот, горача жадаў толькі задаволіць сваё цікаўнасць. Фукидид і Ксенафонт, з другога боку, не толькі пісалі пра гісторыю, але і тварылі яе. Можа быць, я таксама калі-небудзь гэта зраблю. З гэтай надзеяй, наполнившей яго розум, ён заснуў.
  
  Было яшчэ цёмна, калі на наступную раніцу ў дзверы пастукаў раб. Грукат прымусіў Соклея ускочыць з ложка, яго сэрца шалёна калацілася, ён спалохаўся, што трапіў у эпіцэнтр землятрусу. Усё яшчэ аголены, ён зрабіў два крокі да дзвярэй, перш чым розум прагнаў сляпую паніку. "Я прачнуўся," крыкнуў ён, і стук спыніўся. Ён вярнуўся да ложка, каб надзець хітон. Зноў пачуўся стук, на гэты раз праз адну дзверы. Соклей ўсміхнуўся. Яго кузену гэта спадабалася б не больш - на самай справе, верагодна, спадабалася б менш, - чым яму.
  
  Ён адкрыў дзверы і прайшоў у "андрон", дзе Протомах снедаў хлебам з маслам і разведзеным віном. "Добры дзень", - сказаў проксенос. “ Спяваеш чаго-небудзь, а потым мы пойдзем у тэатр. Мы дабяромся туды да ўзыходу сонца, што павінна азначаць наяўнасць свабодных месцаў.
  
  "Мне гэта здаецца смачным", - сказаў Соклей. Раб, які рухаўся з марудлівай асцярожнасцю чалавека з пахмелля, прынёс яму таксама хлеб, алей і віно.
  
  Асобы, якія могуць увайшоў у "андрон" праз пару хвілін. Ён рухаўся амаль гэтак жа, як раб. "Добры дзень," сказаў ён ціха, як быццам гук уласнага голасу мог прычыніць яму боль.
  
  "Добры дзень", - хорам павіталіся Соклей і Протомахос. Соклей спытаў: "І як прайшла твая вясёлая ноч?"
  
  “ Тады прыемна. Я плачу за гэта цяпер, " адказаў асобы, якія могуць. Калі раб прынёс яму сняданак, ён адкусіў ад хлеба, але залпам выпіў віно. Праз некаторы час ён апусціў галаву. “Так лепш, клянуся егіпецкім сабакам. Здымае галаўны боль".
  
  Протомах падняўся са свайго зэдліка. “ Добра. Тады пойдзем у тэатр. Соклей нецярпліва рушыў услед за ім. Асобы, якія могуць таксама рушыў услед за ім, але з ціхім стогнам.
  
  Яны прабіраліся скрозь ранішнія прыцемкі. Уваход знаходзіўся ўсяго ў некалькіх кварталах да паўночна-ўсход ад дома Протомахоса. Людзі сцякаліся да яго з усяго горада, нават у такую рань. Людзі, далёкія ад Мансарды, казалі, што многія з іх прарабілі доўгі шлях, каб паглядзець сённяшнія спектаклі.
  
  Калі яны дабраліся да тэатра, Протомахос працягнуў слузе драхму, сказаўшы: "Гэта для нас траіх".
  
  "Вядома, лепшы", - сказаў мужчына і саступіў убок, прапускаючы іх.
  
  "Табе не трэба было гэтага рабіць", - запратэставаў Соклей. "Мы хацелі купіць тваё месца, каб хоць крыху паказаць, як мы ўдзячныя табе за тваю дабрыню".
  
  "Не турбуйся пра гэта", - адказаў Протомах. "Для чаго патрэбен проксі, як не для таго, каб паказваць сваім гасцям славутасці свайго ўласнага поліса?"
  
  "Вялікае табе дзякуй", - сказаў Соклей. Асобы, якія могуць апусціў галаву, як быццам баяўся, што яна адваліцца, калі ён не будзе асцярожны. Ён не вымавіў больш двух-трох слоў з тых часоў, як пакінуў дом проксеноса. Ён сапраўды выглядаў лепш, чым калі ўпершыню прыйшоў у "Андрон". Разам з віном халаднаватае, падбадзёрлівы паветра ранняга раніцы дапамагаў яму прыйсці ў сябе.
  
  Двое родосцев і Протомахос накіраваліся да орхестре, якая выступае паўкруглай пляцоўцы, дзе танчыў і спяваў хор. У вузкім каменным праходзе былі прарэзаны папярочныя канаўкі, каб ногі не слізгалі. Схіл быў адзін з васьмі, досыць круты, каб прадстаўляць небяспеку падзення.
  
  "Гэта павінна атрымацца нядрэнна", - сказаў Протомах і сышоў з праходу, каб сесці на каменную лаву. Соклей і асобы, якія могуць рушылі ўслед за ім. Усе лаўкі былі аднолькавымі, з прыпаднятай часткай для спін гледачоў і ніжняй часткай за ёй, дзе людзі ў наступным шэрагу маглі абапірацца нагамі.
  
  У жанчын была свая секцыя ў тэатры, злева ад Одеона. Гэтая зона была прыбудаваная пасля пабудовы Одеона, паколькі яна размяшчалася за вуглом велізарнага збудавання Перикла. Погляд у бок жанчын, здавалася, дапамог Менедему прыйсці ў сябе лепш, чым віно або свежае паветра, хоць многія з іх былі захутаныя ў вэлюму ад цікаўных поглядаў мужчын.
  
  Протомахос таксама выглядаў так. "У часы майго прадзеда гэта было месца толькі для мужчын", - заўважыў ён.
  
  "Так мне падабаецца больш". Так, асобы, якія могуць вяртаўся да жыцця.
  
  Соклей спытаў: “ці Ведаеш ты, о найлепшы, калі менавіта яны пачалі дапускаць жанчын у тэатр?“
  
  Проксенос паківаў галавой. “ Яны прыходзілі, колькі я сябе памятаю. Гэта ўсё, што я магу сказаць напэўна.
  
  "Хто-то павінен ведаць што-то падобнае". Соклей прищелкнул мовай паміж зубамі. "Цікава, хто".
  
  Паказваючы на каменнае крэсла ў цэнтры самага першага шэрагу, Протомахос сказаў: “Вось дзе сядзіць святар Дыяніса Элевтерия. Калі хто-то і можа сказаць вам, калі змяніўся звычай, то, верагодна, гэта той самы мужчына.
  
  Соклей тут жа пачаў падымацца і спускацца да яго, але асобы, якія могуць схапіў яго за руку, сказаўшы: "У яго зараз ёсць аб чым турбавацца, мой дарагі".
  
  "Мяркую, што так", - прызнаў Соклей. "Але я магу забыць, калі не спытаю, калі што-то ўпершыню прыйдзе мне ў галаву".
  
  "Ты?" засмяяўся асобы, якія могуць. “ Ты нічога не забываеш. Калі б ты калі-небудзь даведаўся імя сабакі Перикла, ты б памятаў яго да сканчэння вякоў.
  
  Ён быў правоў. Але калі Соклей сказаў: "Гэта іншая справа", ён зразумеў, што таксама меў рацыю, хоць яму было б цяжка растлумачыць розніцу паміж двума відамі памяці.
  
  Але асобы, якія могуць меў рацыю і ў тым, што ў святара на розуме былі іншыя рэчы. Сівабароды джэнтльмен-пораз ускокваў са свайго крэсла, каб пабалбатаць з тым ці іншым магістратам, што сядзелі ў першым шэрагу, і з высокапастаўленымі македонскай афіцэрамі, якім таксама дасталіся некаторыя з гэтых першых месцаў - дакладная прыкмета таго, як шмат, або, хутчэй, як мала, каштавалі афінскія свабода і аўтаномія ў нашы дні.
  
  Протомах сказаў: "Калі табе цікава, вось Деметрий Фалеронский". Ён паказаў на аднаго з высокапастаўленых асоб у першым шэрагу. Афинянин, які служыў губернатарам у Касандра, быў маладзей, чым здалося Соклею падчас яго папярэдняга знаходжання ў Афінах, - каля сарака пяці. Акрамя таго, ён быў дзіўна прыгожы; гэта Соклей запомніў дакладна.
  
  Усміхнуўшыся, асобы, якія могуць сказаў: "Нават калі нас гэта не цікавіць, ён усё роўна Деметрий Фалеронский". Протомах міргнуў. Соклей застагнаў. Так, яго стрыечны брат пачынаў адчуваць сябе лепш, і ён амаль жадаў, каб асобы, якія могуць гэтага не адчуваў.
  
  Увайшоў хор хлопчыкаў, спявалі тыя ж гімны, што і падчас працэсіі напярэдадні. За імі, на гэты раз на маленькай калясцы, а не на лодцы на колах, у якой яны ехалі па вуліцы Панафинейи, вынікала старажытная драўляная статуя Дыяніса.
  
  Як і кожны год, бог назіраў за спектаклямі, пастаўленымі ў яго гонар.
  
  Пара тузінаў юнакоў, якія дасягнулі паўналецця ў гэтым годзе, прайшлі маршам у орхестру ззаду хору. Магістрат ўручыў кожнаму з іх даспехі гоплита. Яны былі сынамі афінян, якія загінулі ў бітве за свой поліс. Гэты звычай мае даўнія карані. Юнакам гучна апладзіравалі, калі яны займалі свае месцы ў пярэдняй частцы тэатра. Большасць іх бацькоў ўпалі б, змагаючыся з македонцамі, якія цяпер дамінавалі ў полісе. Падбадзёрваць іх было адным з спосабаў паказаць, што людзі думаюць пра акупантаў.
  
  "Глядзі!" На гэты раз Протомахос паказаў на велічныя будынкі акропаля ззаду іх. “Сонца ўзышло. Пройдзе зусім няшмат часу, і яго прамяні закрануць і нас".
  
  "Яшчэ адзін аргумент, што зямля круглая", - сказаў Соклей Менедему. “Калі б яна была плоскай, сонца ўзыходзіла б ўсюды ў адно і тое ж час. Але, натуральна, высокая пляма на сферы ўлоўлівае святло, які праходзіць па краі крывой, раней, чым больш нізкае ".
  
  "Даруй, лепшы, але гэта занадта падобна на разважанні для гэтак ранняга раніцы", - адказаў асобы, якія могуць. Соклей фыркнуў.
  
  Асобы, якія могуць памахаў прадаўцу віна. Хлопец пачакаў ў праходзе, пакуль асобы, якія могуць асушыць маленькую гліняную кубак, затым зноў напоўніў яе з збана, які насіў на баку, як меч. Іншыя гандляры хадзілі ўзад і наперад па шэрагах з разынкамі, сушеным інжырам, маленькімі мядовымі пірожнымі, сасіскамі, лукам і лустачкамі сыру. Соклей сказаў: "Чым горш п'еса, тым лепш пойдуць справы ў людзей з ежай".
  
  "Гэта здаецца справядлівым". Асобы, якія могуць паглядзеў уніз на ўзвышэнне за орхестрой. "Мы дастаткова блізка да сцэны, каб пабіць акцёраў лукам, калі яны будуць вельмі дрэнна сябе паводзіць". Затым ён азірнуўся праз плячо на тысячы людзей, якія сядзелі ззаду яго. "І мы досыць блізка да сцэны, каб усе яны там маглі ўдарыць нас лукам, калі акцёры будуць вельмі дрэннымі".
  
  Протомахос засмяяўся. - Любы б зразумеў, што ты ў свой час хадзіў на некалькі спектакляў, высакародны, нават калі ты ніколі раней не быў у афінскім тэатры.
  
  "Яны збіраюцца ладзіць абуджэння ў першы дзень?" Спытаў Соклей. "Так яны рабілі, калі я быў тут студэнтам".
  
  Проксенос апусціў галаву. “Так, гэта дакладна; гэты звычай не змяніўся. У гэтым годзе яны таксама сыходзяць далёка ў мінулае. Гэта серыя фиванских п'ес Айсхила - Семела, Ксантри, Пенфей і п'еса "Сатыры", "Нянькі Дыяніса".
  
  Соклей прысвіснуў. “ Яны, павінна быць, датуюцца больш чым ста пяццюдзесяццю гадамі - да дзён Перикла. У "Пенфее " разглядаецца той жа эпізод, што і ў "Бакхаи" Еўрыпіда, ці не так?
  
  "Так". Протомахос зноў апусціў галаву. “П'еса Еўрыпіда адсунула ў цень усе астатнія п'есы пра Дионисе. Але Деметрий Фалеронский - хорегос для іх. Ён не толькі дастаткова багаты, каб выконваць першакласную працу, але і займаецца антыкварыятам, таму нядзіўна, што ён надзеў тое, чаго доўгі час ніхто не бачыў ".
  
  "Гэта павінна быць цікава". Соклей нахіліўся наперад на лаве.
  
  Як і асобы, якія могуць. На імгненне гэта здзівіла Соклея. Але, у рэшце рэшт, яго стрыечны брат быў адзіным, у каго не было сучасных густаў. А Айсхил з неэллинской сціпласцю назваў сваю ўласную працу "крошкі з балю Гамера".
  
  Выйшаў першы акцёр, разыгравший сцэну: ганец, які распавядае аб паведамленні аб тым, што дачка Кадмоса Семела чакае дзіцяці - дзіцяці, які павінен быў стаць Дыянісам. Яму адказаў гараджанін з Фіваў. Яны хадзілі ўзад і наперад. "Толькі два акцёра", - прашаптаў асобы, якія могуць Соклею.
  
  "Так, гэта дакладна", - прашаптаў у адказ Соклей. "Сафокл прадставіў трэцюю якая кажа частка".
  
  "Кажуць, Айсхил прадставіў другога", - уставіў Протомахос. "Да яго гэта быў усяго толькі адзін чалавек, які хадзіў туды-сюды з хорам". Соклей апусціў галаву; крывадушнікі, слова, обозначавшее акцёра, адбылося ад дзеяслова, які азначае адказваць.
  
  Хор жанчын, якім трэба было абмыць нованароджанага дзіцяці пасля яго нараджэння, танцаваў на орхестре, спяваючы песні. Выканаўцамі былі, вядома, мужчыны, як і акцёр, які Семелу; жанчыны не ўдзельнічалі ў спектаклях. Дзякуючы маскам і выдатнаму кантролі акцёраў над сваімі галасамі Соклей не адчуваў і нават не заўважаў гэтага недахопу.
  
  Ён сапраўды заўважыў, наколькі чапурыстым, фармальнымі і старамоднымі былі крокі і жэсты харыстаў. Вядома ж, Деметрий Фалеронский быў антикваром і рабіў усё магчымае, каб паставіць п'есу так, як яна магла б з'явіцца ў часы Айсхила. Нават музычнае суправаджэнне здавалася незвычайна павольным і стрыманым. Гэта зачаравала Соклея і прымусіла яго адчуць, што ён перанёсся ў мінулае. Цудоўная паэзія Айсхилоса тут таксама не пацярпела. Але не ўсе гледачы адрэагавалі аднолькава.
  
  З задняй частцы залы раздаўся крык: “Ну ж, вы, тупыя старикашки! Пагушкацца нагамі!"
  
  Протомахос засмяяўся. "Кожны крытык, ці думае, што ён крытык".
  
  Другая харавая інтерлюдія выклікала яшчэ больш свісту. Відавочна, што вельмі многія людзі, якія прывыклі да таго, што ўсё было так, як ёсць, не клапаціліся аб тым, што было раней. У іх свядомасці ўсё застаецца ў гэтым, сумна падумаў Соклей. Нядзіўна, што прайшло так шмат часу, перш чым Герадота прыйшла ў галаву ідэя даследаваць мінулае якім-небудзь сістэматычным чынам.
  
  Семела скончылася смерцю маці Дыяніса ад удару маланкі Зеўса - і відавочнай смерцю самога бога таксама. Ксантриай, які рушыў услед за ім, атрымаў сваю назву ад хору жанчын-чесальщиц воўны, якія абаранялі імя Семелы ад плётак і паклёпу пра яе саюзе з Зеўсам. Гера, жонка Зеўса, з'явілася, каб наладзіць фиванцев супраць новага сына Зеўса і маці бога-немаўля.
  
  - Вось што-то з шэрагу прэч якое выходзіць, - прамармытаў Соклей Менедему. - Абражаная жонка. Яго стрыечны брат скорчил яму грымасу.
  
  "Пенфей" Айсхила сапраўды тычыўся той ж тэмы, што і "Бакхай" Еўрыпіда: вяртанне дарослага бога ў Фівы, спроба цара Пенфея здушыць і арыштаваць яго і жудасная смерць Пенфея - яго разарванне - ад рук менад Дыяніса, сярод якіх была Агау, родная маці цара. Соклей падумаў, што п'еса Еўрыпіда, якую ён добра ведаў, зрабіла больш цікавыя і прымушаюць задумацца рэчы са старой знаёмай гісторыяй; Бакхаи праславіліся не дарма. Але Айсхилос і сам па сабе быў цудоўным паэтам.
  
  Як і любая сатырычная п'еса, "Нянькі Дыяніса" дазваляюць гледачам прыйсці ў сябе ад усёй сілы трагедый, якія яны толькі што назіралі. Гэта было гучна, непрыстойна і па-дурному, калі сатыры з якія тырчаць фаласа пераследвалі жанчын, вырастивших немаўля Дыяніса. Камедыя ўзнікла з тых жа каранёў, але развівалася ў іншым кірунку. Сатырычныя п'есы, сапраўды, выраслі вельмі мала, амаль не змяніўшыся з тых часоў, калі драма была чым-то новым у Эладзе.
  
  Пасля таго, як сатыры ў апошні раз панесліся са сцэны, акцёры трупы і хору выйшлі, каб раскланяться. Апладысменты былі гучнымі і шчодрымі; яны выканалі свае рэплікі, танцавалі і спявалі так добра, як толькі можна было пажадаць. Затым устаў Деметриос Фалеронский; пастаноўка належала яму. Ён падняў вочы на вялікую натоўп і пакланіўся, як гэта рабілі артысты.
  
  Ён таксама выклікаў ўхваляльныя воклічы тых, каму спадабаліся п'есы - і больш гучныя, то тут, то там, воклічы, якія, як падазраваў Соклей, зыходзілі ад членаў яго кланки. Але, у адрозненне ад акцёраў і харыстаў, ён не застаўся цэлым. "У наступны раз не падавайце нам нясвежую рыбу!" - крыкнуў нехта непадалёк ад родосцев.
  
  "Вашы п'есы былі яшчэ сумней, чым вы на пні!" - крыкнуў іншы мужчына аднекуль здалёк у тэатры. У яго былі лёгкія, як кавальскія мяхі з казінай скуры, таму што Соклей выразна чуў яго.
  
  Некаторыя з кпінаў, посыпавшихся на Деметриоса, не мелі ніякага дачынення да п'ес, якія ён толькі што прадставіў. "Якое гэта - быць катамитом Касандра, ты, широкозадый падобны да жанчыны мужчына?" - крыкнуў афинянин.
  
  "Ён не адказвае - гэта ўсё роўна што пукнуть у глухога", - сказаў хто-то яшчэ. Гэта выклікала ў Соклея спалоханы смяшок; звычайнай фразай, вядома, было крычаць на глухога чалавека. Аднак нейкім чынам тэатральны ўчастак, здавалася, выдаваў ліцэнзіі ўсім, а не толькі выканаўцам.
  
  "Да рысу крумкач з Кассандросом!" - крыкнуў іншы мужчына. "Афіны павінны быць свабоднымі!" Гэтыя словы выклікалі пахвальныя крыкі натоўпу. Тут і там мужчыны пагражалі Деметрию кулакамі.
  
  "У яго ёсць мужнасць," прамармытаў асобы, якія могуць.
  
  Соклей апусціў галаву. Нягледзячы на сыпавшиеся на яго абразы, уладыка Афін стаяў, усміхаючыся, махаючы рукой і кланяючыся натоўпе, як быццам гэта была не больш чым пахвала. "Вядома, за ім стаіць і македонскай гарнізон", - заўважыў Соклей.
  
  "Так, ты маеш рацыю", - сказаў Протомахос. “Мы ўжо выдаткавалі занадта шмат жыццяў і занадта шмат скарбаў. Калі б мы паўсталі супраць Деметры Фалеронского, людзі Касандра перабілі б нас. І праўда ў тым, што ў македонца магла быць значна больш агідная марыянетка. Такім чынам ... Мы крычым, але гэта ўсё, што мы, хутчэй за ўсё, будзем рабіць ".
  
  Радоскі проксенос быў правоў. Пасля таго, як афіняне пазбавіліся ад абразаў у свой адрас, яны досыць мірна пакінулі тэатр ваенных дзеянняў. Сонца прайшло па небе і было нізка на захадзе. - Мой зад скамянеў, як той кавалак дрэва, які ператварыўся ў камень, які ты купіў у Матыліну, Соклей, " сказаў асобы, якія могуць. Ён пацёр свае сцягна, і ён быў далёка не адзіным мужчынам, делавшим гэта.
  
  "Седзячы на каменнай лаве, ты адчуеш гэта", - пагадзіўся Соклей. Ён павярнуўся да Протомахосу. "Не маючы на ўвазе непавагі да твайго тавару, аб лепшы".
  
  "У мяне таксама баліць зад", - сказаў Протомахос. "Мяккага каменя не бывае".
  
  "Ці будзе заўтра яшчэ адна трылогія, або сучасныя трагедыі будуць аддзеленыя адна ад іншай?" Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Амаль напэўна адзінкавыя п'есы", - адказаў Соклей. Ён павярнуўся да Протомахосу. "Хто быў апошнім трагиком, які спрабаваў напісаць трылогію?"
  
  "Да крумкачам са мной, калі я памятаю", - сказаў проксенос. “У нашы дні іх ніхто не піша, таму што ўсе трагікаў ведаюць, што яны ніколі не знойдуць хорегоса, які мог бы дазволіць сабе напісаць цэлую трылогію. Деметрий Фалеронский можа, але вы павінны ведаць, што ён марнуе срэбра свайго заступніка, а не толькі сваё ўласнае. Знайсці хорегоса, які можа дазволіць сабе паставіць хаця б адну трагедыю, дастаткова складана, але тры і п'еса з сатирами? Ён ускінуў галаву.
  
  "Кажаце што заўгодна пра Деметриосе, але мне спадабаліся п'есы", - сказаў Соклей. “Мне таксама спадабалася пастаноўка. Павінна быць, так было ў старыя часы".
  
  "Так, цудоўны і ў той жа час крыху нязграбны", - сказаў Протомахос.
  
  “Яны ведалі, што яны пышныя. Яны не ведалі, што яны нязграбныя, не ведалі і ім было ўсё роўна", - сказаў Соклей.
  
  "Але мы ведаем", - сказаў асобы, якія могуць. “Гэта адрознівае прагляд п'ес для нас ад таго, чым гэта было б для іх. Мы ведаем, у што яны пераўтварыліся. Клянуся сабакам, мы і ёсць тое, у што яны ператварыліся".
  
  Соклей пачаў быў адказваць, але затым спыніў сябе. Зрабіўшы некалькі крокаў, ён пачаў спачатку: “Табе лепш быць асцярожнай, мая дарагая. Час ад часу ты кажаш што-тое, што паказвае, што ты значна разумнейшыя, чым звычайна паказваеш.
  
  “ Хто? Я? "Асобы, якія могуць прывык да насмешкам з боку Соклея. Здавалася, ён не ведаў, як ставіцца да пахвалу. Спалохана міргнуўшы, ён ператварыў гэта ў жарт, сказаўшы: "Павер мне, я паспрабую, каб гэта не паўтарылася".
  
  Протомахос засмяяўся. "З першага погляду відаць, што вы двое вельмі падабаецеся адзін аднаму".
  
  Гэта абразіла і Соклей, і Менедема. Яны абодва з абурэннем адмаўлялі гэта - так абурана, што таксама пачалі смяяцца. Соклей сказаў: “О, так. Мы выдатна ладзім.... калі мне не хочацца прыдушыць гэтага таўстаскурага, ўразіўшай, што я раблю прыкладна ў палове выпадкаў ".
  
  “ Толькі напалову? Асобы, якія могуць пакланіўся яму. “ Павінна быць, мне становіцца лепш. І я ні словам не абмовіўся аб тым, як часта шкадую, што не магу перакінуць цябе праз парэнчы.
  
  Яны прайшлі па маленькай вулачцы на поўдзень ад храма Дыяніса, той, што выходзіла на вуліцу, дзе жыў Протомахос. З іншага боку тэатра да іх падышлі дзве жанчыны. Яны балбаталі. Калі яны ўбачылі родосцев і Протомахоса, яны нацягнулі свае пакрывала вышэй і змоўклі.
  
  Адна з іх паспяшалася міма мужчын. Іншая скіравалася на тую ж вуліцу. Яна пайшла далей, не сказаўшы ні слова. Ціхім голасам Протомахос прамармытаў: "Мая жонка".
  
  "Аб". Соклей разважліва не глядзеў на яе. Ён кінуў погляд на Менедема. Да яго аблягчэнні, яго стрыечны брат праявіў, па-відаць, усёпаглынальнай цікавасць да кружащим над галавой ластаўкам. Выпадковыя сустрэчы пасля фестываляў былі віном і опьяняли сюжэты сучасных камедый. Аднак у рэальным жыцці яны маглі выклікаць непрыемнасці - асабліва з-за прыхільнасці Менедема да шлюбнай няслушнасці.
  
  Протомах пастукаў у дзверы. Раб адкрыў яе. Жонка Протомахоса ўвайшла першай. Мужчыны рушылі ўслед за ёй. Цяпер асобы, якія могуць не мог глядзець на птушак. Глядзеў ён на зад жанчыны і на тое, як яна рухала сцёгнамі пры хадзе? Або ён проста глядзеў прама перад сабой, як мог бы рабіць любы іншы? Соклей паверыў бы ў гэта любому іншаму. Пастаў свайго стрыечнага брата, хай нават выпадкова, побач з замужняй жанчынай, і хто мог сказаць, што можа здарыцца?
  
  Жонка Протомахоса паводзіла сябе цалкам прыстойна: яна рабіла выгляд, што мужчын, якія суправаджалі яе мужа, не існавала. Асобы, якія могуць не глядзеў, як яна ідзе да лесвіцы і, па-відаць, падымаецца ў жаночыя пакоі. Соклей быў досыць нервовым, каб яму не спадабалася, што асобы, якія могуць не назіраў за ёй.
  
  "Пайду пагляджу, як Мирсос спраўляецца з вячэрай," сказаў Протомахос і накіраваўся на кухню.
  
  Асобы, якія могуць ціхенька ўздыхнуў. Соклей адчуў, як па спіне ў яго прабег халадок. Ён спалохаўся так, нібы пачуў саву пры святле дня: на самай справе, нават больш. Ён мог бы, калі б пастараўся, адмахнуцца ад свайго страху перад савой як ад забабоны. Але ён ведаў, што азначае гэты ўздых. Кутком рота ён прашыпеў: “Яна жонка нашага гаспадара. Пастарайся запомніць гэта".
  
  "Так, мая дарагая", - сказаў асобы, якія могуць такім тонам, што, здавалася, ён ледзь чуў. “Хіба ў яе не самая захапляльная хада, якую ты калі-небудзь бачыў? З такой хадой яна, павінна быць, дрэнна ляжыць у ложку.
  
  "Цябе ўвесь час паўтары жмені", - адказаў Соклей з пачуццём, блізкім да адчаю.
  
  Асобы, якія могуць толькі ўсміхнуўся яму. Протомахос таксама выйшаў з усмешкай на твары. "Вустрыцы, - сказаў Мирсос", - паведаміў радоскі проксенос. Ўсмешка Менедема стала шырэй. Цяпер адчай Соклея было непадробным. Чаму кухар абраў менавіта гэты вечар для падрыхтоўкі вячэры, які многія лічаць узбуджальным?
  
  З надыходам змяркання гукі весялосці зноў паплылі праз сцены ў дом Протомахоса. Афинянин выняў з ракавіны яшчэ адну вустрыцы. "Магчыма, я сам схаджу, пагляджу, як можна пацешыцца", - сказаў ён. “Я увесь дзень прасядзеў у тэатры. Я таксама не хачу сядзець усю ноч. Як наконт вас, хлопчыкі?
  
  “ Мы? - перапытаў асобы, якія могуць. “ Баюся, сёння мы проста парачка няўдачнікаў. Але заўтра мы ўсе пойдзем у тэатр, а?
  
  Ты не з тых, хто корпаецца ў гразі, падумаў Соклей. Табе проста не хочацца выходзіць з дому на паляванне. Протомахос не заўважыў нічога незвычайнага. "Так, тэатр", - сказаў ён. "Я мяркую, што раніцай я буду тым, у каго галава баліць".
  
  Проксі сышоў з усмешкай паляўнічага на твары. Асобы, якія могуць пазяхнуў. "Мабыць, я пайду спаць," сказаў ён.
  
  - А ты? - Бясколернага спытаў Соклей.
  
  “ Так. Я стаміўся. Голас яго кузена гучаў зусім нявінна. Гэта толькі ўзмацніла падазрэньні Соклея.
  
  Але што яму заставалася рабіць, акрамя як самому легчы спаць? Ён меў намер не спаць як мага даўжэй, прыслухоўвацца і пераканацца, што асобы, якія могуць застаецца ў сваім пакоі. Аднак сон падкраўся незаўважна. Наступнае, што ён памятаў, гэта як раб біў у дзверы. "Пара ўставаць у тэатр, сэр", - сказаў мужчына.
  
  "Да крумкачам з..." Але да таго часу Соклей змірыўся з тым, што яму не спіцца. Ён устаў з ложка, палегчыўся і пайшоў у "Андрон" паснедаць. Протомах і асобы, якія могуць былі ўжо там. “ Як ты сёння? - Спытаў Соклей.
  
  "Што ж, дзякуй", - адказаў проксенос.
  
  "Проста выдатна", - дадаў асобы, якія могуць з усмешкай. Гэта магло азначаць усё, што заўгодна, або нічога. Соклей шчыра спадзяваўся, што гэта нічога не значыць.
  
  Ён ўзгрувасціўся на зэдлік. Раб, абудзілі яго, прынёс ячменнай кашы і разведзенага віна. "Еш," сказаў Протомахос, не выказваючы ніякіх негатыўных наступстваў свайго ўчорашняга разгулу. “ Чым хутчэй мы дабяромся да тэатра, тым лепш будуць месцы.
  
  Соклей назіраў за сваім стрыечным братам, пакуль той накладаў лыжкай кашу. Асобы, якія могуць не выказваў нічога незвычайнага. Падняўся ён наверх і паспрабаваў спакусіць жонку Протомахоса? Калі б ён паспрабаваў, ці ўдалося яму? Што б ні здарылася, жанчына не пайшла да мужа з расповедам пра згвалтаванне ці спробы згвалтавання. Гэта ўжо што-то. Але што асобы, якія могуць зрабіў? Пагражала ім неадкладнае высяленне або што горай? Ветлівае выраз твару Менедема было доказам супраць цікаўнасці Соклея.
  
  Як толькі Протомах скончыў снедаць, ён устаў. Асобы, якія могуць таксама. Да іх далучыўся Соклей. Протомахос сказаў: "Што ж, цяпер мы паглядзім, як нашы сучасныя паэты супрацьстаяць Айсхилосу".
  
  "Стаўлю на Айсхилоса," сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Мне падабаюцца некаторыя сучасныя працы", - сказаў Соклей. Протомахос апусціў галаву.
  
  Асобы, якія могуць сказаў: “Наколькі я разумею, вам абодвум гэта толькі на руку. Большасць сучасных трагікаў думаюць, што яны павінны адрознівацца, каб быць разумнымі, і большасць адрозненняў нікуды не падыходзяць. Ва ўсякім выпадку, так я гэта бачу".
  
  "Доля праўды ў гэтым, безумоўна, ёсць", - сказаў Протомахос. “Хоць, я думаю, толькі частка, пра найлепшы. Некаторыя вершы, напісаныя ў нашы дні, вельмі добрыя".
  
  Соклей увайшоў у тэатр, гатовы пагадзіцца з проксеном. На гэты раз, нягледзячы на пратэсты Протомахоса, ён і асобы, якія могуць заплацілі за месца гаспадара. Протомахос у адказ пагнаўся за прадаўцом мядовых пернікаў па праходзе, каб купіць што-небудзь з яго тавараў для родосцев. Як толькі ён апынуўся па-за межамі чутнасці, Соклей сказаў: "калі Ласка, скажы мне, што ты гэтага не рабіў".
  
  "Не зрабіў што?" Так, асобы, якія могуць быў напалову занадта невінаваты.
  
  “ Ведаеш што. Подыграй жонцы Проксена. Ты ведаеш, што ўсміхаўся на яе. Ты сам гэта прызнаў. Яе хада! Соклей ляпнуў сябе далонню па лбе.
  
  “ Добра. Я скажу табе, што я не заляцаўся да яе. Асобы, якія могуць нахіліўся і пацалаваў яго ў шчаку. “ Але, мой дарагі, я кажу табе праўду?
  
  Перш чым Соклей змог знайсці які-небудзь адказ на гэта, вярнуўся Протомахос з мядовымі праснакамі. Соклей сядзеў, еў і аблізваў пальцы... і хваляваўся. Ён не пераставаў хвалявацца, нават калі пачаліся спектаклі. Магчыма, яго ўласнае змрочны настрой зрабіла яго менш успрымальным да іх, чым ён быў бы ў адваротным выпадку - або, можа быць, асобы, якія могуць быў правоў, і яны сапраўды былі не вельмі добрыя. У той і наступны дзень прыкладна палова трагедый, якія ён бачыў, так дакладна імітавалі старыя ўзоры, што ён здзівіўся, навошта іх паэты турбавалі сябе тым, каб пісаць пяром на папірусе. Астатнія былі вызначана новымі, што, на яго погляд, не азначала, што яны палепшылі сваіх папярэднікаў.
  
  Адна з гэтых наватарскіх п'ес, "Долон " афинянина па імя Диомедон, якая ішла на трэці дзень трагедый, прывяла Менедема ў лютасць. "Гэта было абуральна", - працягваў ён, калі Соклей, ён і Протомахос пакідалі тэатр. "Нічога, акрамя возмутительности".
  
  “Як? У тым, як паэт звяртаўся з Адысеем?" Соклей падумаў, што ведае, што турбуе яго кузена.
  
  І ён апынуўся мае рацыю. Асобы, якія могуць апусціў галаву. “Тое, як ён дрэнна звяртаўся з Адысеем, ты павінен сказаць. Спадзяюся, ты ведаеш гісторыю з "Іліяды "?
  
  "Так, мая дарагая", - цярпліва сказаў Соклей. “У мяне няма тваёй страсці да Гамеру, але я ведаю вершы. Адысей і Дыямед шпіёняць для Ахайоя у моцных даспехах, і яны натыкаюцца на Долона, які шпіёніць для траянцаў. Яны заганяюць яго, ён моліць захаваць яму жыццё, але яны забіваюць яго замест таго, каб узяць пад варту для атрымання выкупу.
  
  "Гэта блізка, але гэта не зусім правільна, і адрозненні важныя". Асобы, якія могуць усё яшчэ кіпеў ад злосці. “У Іліядзе Долон моліць Дыямеда захаваць яму жыццё, і менавіта Дыямед адпраўляе яго ў дом Аіда. Але што зрабіў гэты так званы трагікаў? Ён ператварыў Адысея ў злыдня, вось што. Ён прымусіў яго правесці Долона, даць яму ілжывую клятву, што яму не прычыняць шкоды, калі ён загаворыць, а потым, калі ён раскажа ўсё, што ведае, што паэт прымушае Адысея рабіць? Ён прымушае яго павярнуцца да Диомеду і сказаць: "Ісціна растрачваецца марна на ворага", і затым Дыямед забівае Долона! Гэта не правільна".
  
  Протомахос сказаў: “Лепшы, паэты малявалі Адысея вераломным памагатым, па меншай меры, з часоў Сафокла. І вы не можаце адмаўляць, што гэта частка яго характару ў эпасах ".
  
  "Я гэтага не адмаўляю," сур'ёзна сказаў асобы, якія могуць. “ Гэта частка яго характару. Але гэта не адзіная ролю, і трагікаў паступаюць з ім няправільна, выстаўляючы яго такім, які ён ёсць на самай справе. Адысей - гэта софрон: ён выціскае максімум з таго, што ў яго ёсць. Ён не такі вялікі воін, як Ахиллеус, але ў адным пальцу ногі ў яго больш здаровага сэнсу, чым у Ахиллеуса ў галаве.
  
  "Гэта мала аб чым гаворыць", - уставіў Соклей.
  
  "Ну, няма", - пагадзіўся асобы, якія могуць. “Аднак Адысей - гэта чалавек, які ўсё можа рабіць добра. Ён перахітрыў цыклопа Паліфема, ён можа пабудаваць лодку або ложак, ён адважна змагаецца, калі гэта неабходна, ён можа ўзараць поле, і ён той, хто на сходзе Агамемнона не дае ахайоям здацца і сплысці дадому.
  
  "Ты захапляешся ім", - сказаў Протомахос.
  
  "Хто б не захапляўся такім чалавекам?" Сказаў Асобы, Якія Могуць. "Я маю на ўвазе, за выключэннем трагікаў, які думае, што ведае пра яго больш, чым Гамер".
  
  "Табе не здаецца, што сучасныя паэты маюць права браць тое, што ім трэба, з Іліяды і Адысеі?" Спытаў Соклей. "Ты ж ведаеш, мы б прапусцілі вялікую частку нашай трагедыі, калі б яны гэтага не зрабілі".
  
  “Браць тое, што ім трэба, - гэта адно. Вядома, яны могуць гэта зрабіць", - адказаў асобы, якія могуць. “Аднак наўмысна скажаюць тое, што яны бяруць, ператвараючы гэта ў супрацьлегласць таму, што было... Гэта заходзіць занадта далёка. І я думаю, што менавіта гэта і зрабіў гэты Диомедон. Вы заўважылі, што суддзі не прысудзілі яму прыз. Магчыма, яны адчувалі тое ж самае ".
  
  "У твайго кузена цвёрдыя погляды", - сказаў Протомах Соклею.
  
  “Ён свабодны элін. Ён мае на іх права", - адказаў Соклей. "Мы не заўсёды згаджаемся, але нам весела спрачацца".
  
  "Што ты думаеш пра Долоне?" спытаў яго проксенос.
  
  "Я і забыўся, што ў Іліядзе яго забіў Дыямед", - прызнаўся Соклей. "Калі гэта так, я думаю, што гэты паэт, магчыма, сам зайшоў занадта далёка".
  
  "Ну што ж", - сказаў Протомахос, паціскаючы плячыма. “Вам, родосцам, у апошні час пашанцавала ў вашым ўрадзе больш, чым нам. Я разумею, як афинянин мог бы захацець напісаць п'есу пра разумным, изворотливом палітыцы, які не спыняецца ні перад чым, каб атрымаць тое, што ён хоча ".
  
  "О!" Вочы Соклея пашырыліся. “Ты кажаш мне, што гэта не толькі з-за Адысея. Гэта з-за Дэмэт..."
  
  Асобы, якія могуць наступіў яму на нагу. - Калі гэта пра Деметрии Фалеронском, - прашыпеў ён, - то які ж ты ідыёт, што крычыш пра гэта на даху? Ты хочаш, каб македонцы пасярод ночы выламалі дзверы Протомахоса, каб павезці цябе і паглядзець, колькі цікавых рэчаў, якія яны могуць зрабіць з табой - і з нашым гаспадаром - і са мной? Для яго, відавочна, апошняе было самым важным.
  
  Але ён быў цалкам мае рацыю. Соклей прызнаў гэта, дадаўшы: "Нават калі так, гэта робіць мяне больш схільным дараваць Долона".
  
  "Ну ... можа быць," неахвотна пагадзіўся асобы, якія могуць. “ Мне па-ранейшаму ўсё роўна, што ён зрабіў, але наш добры гаспадар патлумачыў, чаму.
  
  "Камедыі заўтра", - сказаў Соклей. "Вам не прыйдзецца турбавацца аб тым, каб выявіць там непрыемныя палітычныя пасланні".
  
  "У часы Арыстафана мне б таксама не прыйшлося турбавацца аб тым, каб вынюхвае іх", - сказаў асобы, якія могуць. "Ён проста выходзіў і выкрыкваў іх людзям у твар".
  
  "Цяпер нам не сыдзе з рук тое, што ён зрабіў тады", - сказаў Протомахос. “Да канца сваёй кар'еры яму гэта таксама не сышло з рук. Паглядзіце на Ploutos. Гэта пра багацце, але гэта не пра людзей таго часу, або не вельмі пра іх. На самай справе, гэта прадчуванне тых камедый, якія паэты пішуць у нашы дні ".
  
  "Якія камедыі пішуць у нашы дні..." прамармытаў асобы, якія могуць.
  
  "Ён іх не вельмі любіць", - сказаў Соклей Протомахосу. “Я сказаў яму пачакаць, пакуль ён не пачуе што-небудзь ад Менандроса. Я вельмі спадзяюся, што ён скончыў тую працу, над якой, па вашых словах, ён працаваў ".
  
  "Я не ведаю ні таго, ні іншага", - адказаў радоскі проксенос. "Мы даведаемся гэта заўтра".
  
  "Так мы і зробім". Голас Соклея гучаў бадзёра.
  
  "Так мы і зробім". Голас Менедема гучаў зусім не так.
  
  У той вечар за вячэрай Протомах не зрабіў ні аднаго заўвагі з нагоды таго, што пойдзе святкаваць Дыянісію. Асобы, якія могуць не ўгаворваў яго пайсці ці задаваў пытанні аб тым, ці пойдзе ён. Соклей спадзяваўся, што гэта азначае, што яго стрыечны брат сапраўды не спакушаў і не спрабаваў спакусіць жонку проксена. Менедему падабалася нерваваць яго амаль гэтак жа моцна, як яму падабалася шлюбная здрада.
  
  Раніца наступнага дня выдалася халодным, з поўначы дзьмуў супраціўны вецер. Протомах закутался ў гиматий, перш чым адправіцца ў тэатр. Было досыць холадна, каб заахвоціць Соклея зрабіць тое ж самае, але ён гэтага не зрабіў. Асобы, якія могуць паводзіў сябе так, як быццам надвор'е не мела да яго ніякага дачынення. “ А вы, хлопцы, не збіраецеся замерзнуць? - Спытаў Протомахос.
  
  "Мы маракі", - адказаў Соклей. "Калі ты ў апошні раз бачыў марака ў чым-небудзь, акрамя хітона?"
  
  "Будзь па-твойму", - сказаў Протомахос. "Але калі твае зубы будуць стукаць занадта гучна, каб я мог пачуць рэплікі, я і раззлуюся на цябе".
  
  Ім дасталіся цудоўныя месцы. З-за халоднага надвор'я, многія людзі заставаліся дома да світання. Зубы Соклея сапраўды стукалі. Ён з усіх сіл сціснуў сківіцы, каб Протомахос гэтага не заўважыў.
  
  У першай камедыі акцёры расхаджвалі з важным выглядам. Яны не насілі на поясе вялікія фаласы, як гэта было б пару пакаленняў таму. Іх маскі былі больш рэалістычнымі, менш пародийными, чым яны былі б у ранейшыя часы. Сапраўды, мала што, акрамя самой п'есы, адрознівала іх ад трагічных акцёраў, і некаторыя выканаўцы працавалі ў абодвух тыпах драмы.
  
  Іх п'еса, на жаль, нічым не вылучалася. Куплет кульгаў - пару разоў, дастаткова моцна, каб прымусіць Соклея паморшчыцца. Нават па расплывістым стандартам камедыі сюжэт быў дурным. І жарты не апраўдаліся. Калі танцоры з хору закружыліся, аддзяляючы адно дзеянне ад іншага - яны пры гэтым не спявалі, як гэта было б у часы Арыстафана, - асобы, якія могуць павярнуўся да Соклею і сказаў: "Як наогул атрымліваецца такая дрэнная п'еса?"
  
  "Я не ведаю", - адказаў Соклей. "Але я магу прапанаваць табе яшчэ больш страшную думка, калі хочаш".
  
  “ Што гэта? Асобы, якія могуць казаў так, нібы сумняваўся, што Соклей зможа прыдумаць што-небудзь падобнае.
  
  Але Соклей зрабіў гэта: "Проста памятаеце, толькі Дыяніс ведае, колькі было напісана горшых камедый, камедый, якія нават маньяк не захацеў бы выносіць на сцэну".
  
  Яго стрыечны брат здрыгануўся. “ Ты маеш рацыю. Гэта палохае .
  
  Па меры таго, як спектакль зацягваўся, публіка станавілася ўсё больш і больш неспакойнай. Людзі крычалі на акцёраў. Яны кідалі лук, гарбуз і качаны капусты. Адзін з акцёраў, спрытна увернувшись ад удару, павярнуўся тварам да натоўпу. Вершамі больш плыўнымі, чым у паэта-коміка, ён сказаў,
  
  “Калі вы думаеце, што гэтыя радкі цяжка слухаць,
  
  Памятай - мы павінны вывесці іх вонкі ".
  
  
  Ўласныя словы рассмяшылі яго больш, чым словы паэта. Гародніна перасталі ляцець.
  
  "Вось і ўся рэпутацыя гэтага паэта-коміка," прамармытаў Соклей.
  
  "Так, але іншае пытанне ў тым, наколькі моцна акцёр нашкодзіў сабе сваім вострым мовай?" Сказаў Протомахос. "Некаторыя людзі не захочуць наймаць яго цяпер, баючыся, што ён зноў выйдзе з ладу".
  
  Нарэшце, на шчасце, камедыя скончылася. Наступная была лепш - але ж дрэннае віно лепш воцату. - Я не думаю, што Аристофану ёсць аб чым турбавацца ў гэтым годзе, - сказаў асобы, якія могуць.
  
  Соклей хацеў бы паспрачацца з ім. Ён ведаў, што не зможа, мяркуючы па тым, што яны бачылі да гэтага часу. Але затым "герольд" абвясціў трэцюю і апошнюю камедыю: "Колакс" Менандра!"
  
  "Зараз ты ўбачыш сее-што вартае", - сказаў Соклей.
  
  - Нядрэннае назва: Ліслівец, " сказаў асобы, якія могуць. “ Але што ён з ім будзе рабіць? Калі ён падыме шуміху, як гэтыя двое апошніх хлопцаў ... Ён адкінуўся назад і скрыжаваў рукі на грудзях, нібы кідаючы выклік Менандросу, каб вырабіць на яго ўражанне.
  
  Да вялізнага аблягчэнні Соклея, паэт не расчараваў яго. Яго партрэт лісліўцы быў палохала рэалістычным; напышлівы салдат, супраць якога выступаў галоўны герой, паходзіў з пароды, занадта распаўсюджанай з часоў Аляксандра. А яго поварам мог быць Сикон, наўпрост з дома Менедема.
  
  Ён вызначана казаў так жа самаўпэўнена , як і Сикон:
  
  “Паліваньне! Ты - той, хто варта за мной - дай мне долю ахвярніка.
  
  Куды ты глядзіш?
  
  Паліваньне! Пойдзем, мой раб Сосий. Паліваньне!... Добра.
  
  Pour! Давайце памолімся алімпійскім багам
  
  і алімпійскія багіні: для іх ўсіх, мужчын і жанчын.
  
  Вазьмі мову! З-за гэтага няхай яны дадуць выратаванне,
  
  Здароўе, асалода нашымі цяперашнімі выгодамі,
  
  І ўдачы ўсім нам. Давайце памолімся і за гэта ".
  
  
  Усё скончылася шчасліва, як і меркавалася ў камедыі, калі ліслівец ўгаварыў салдата падзяліцца добразычлівасцю дзяўчыны з яе суседам. П'еса выклікала больш апладысментаў, чым дзве іншыя, разам узятыя. Павярнуўшыся да Менедему, Соклей спытаў: "Што ты думаеш?"
  
  “ Гэта... было нядрэнна. "Голас Менедема гучаў дзіўна няўпэўнена, як быццам ён не хацеў прызнаваць гэта, але нічога не мог з сабой парабіць. “ Не, гэта было зусім нядрэнна. Гэта быў не Арыстафана ...
  
  "Мяркуецца, што гэта не Арыстафана," умяшаўся Соклей.
  
  "Я збіраўся сказаць менавіта гэта, калі б ты не даў мне шанец", - сказаў яго стрыечны брат з некаторым раздражненнем. “Гэта не Арыстафана, але мне спадабалася. Ты меў рацыю. Вось. Цяпер ты шчаслівы?"
  
  "Так", - сказаў Соклей, чым абяззброіў Менедема. Ён працягнуў: “Я быў амаль упэўнены, што мне гэта спадабаецца - мне заўсёды падабаліся камедыі Менандра. Але я мог толькі спадзявацца, што ты пагодзішся. Я рады, што ты гэта робіш.
  
  "Калі фільм не атрымае прыз за камедыю, значыць, хто-то зноў размеркаваў срэбра сярод суддзяў", - сказаў Протомахос.
  
  "У нас на Радосе такое таксама здаралася некалькі разоў", - сказаў Соклей. Асобы, якія могуць скорчил незадаволеную грымасу, каб паказаць, што ён аб гэтым думае. Соклей спытаў: “Наколькі гэта распаўсюджана тут? Я памятаю чуткі ў мае студэнцкія гады".
  
  "За апошнія дзесяць гадоў я бачыў больш сапраўды дрэнных рашэнняў, чым калі-небудзь мог успомніць", - адказаў радоскі проксенос. "Я падазраю, што гэта звязана з ..." Ён паціснуў плячыма. "Ну, ты разумееш, што я маю на ўвазе".
  
  Соклей не зразумеў, спачатку, але яму таксама не спатрэбілася шмат часу, каб зразумець, што меў на ўвазе Протомахос. "Шмат чаго прадаецца ў гэтыя дні?" - спытаў ён нядбайна, не называючы Деметры Фалеронского па імя: ён засвоіў свой ўрок.
  
  Протомахос апусціў галаву. “ Можна і так сказаць. Так, можна і так сказаць.
  
  Але затым кіраўнік судзейскай калегіі склаў далоні рупарам каля рота і абвясціў: "Уладальнік прыза за камедыю ў гэтым годзе - "Ліслівец" Менандроса!" Людзі, якія яшчэ не пакінулі залу, заапладыравалі і запляскалі ў ладкі. Хударлявы мужчына гадоў трыццаці пяці, які сядзеў у другім шэрагу, устаў, даволі збянтэжана памахаў рукой і затым зноў сеў.
  
  "Ён можа прыдумаць што-небудзь лепей", - сказаў Протомахос, няўхвальна кудахча. “Ён выйграе прызы ўжо дзесяць гадоў. Ён павінен паказаць, што, па яго думку, заслугоўвае іх. Ён паціснуў плячыма. “Што ж, нічога не зробіш. І праз пару дзён мы вернемся да нашай звычайнай жыцця. Дыянісія прыходзіць толькі раз у год.
  
  "Я рады, што мы прыбылі сюды своечасова", - сказаў Соклей. "Цяпер мы з Менедемом можам пачаць думаць аб атрыманні дастатковай прыбытку, каб пакрыць усе гэтыя дні прастою". Ён паглядзеў на поўнач і захад, у бок агоры. "Мы зробім гэта".
  6
  
  Ксеноклея прыціснулася да Менедему і заплакала ў цемры сваёй спальні. "Што ж нам рабіць?" - галасіла яна, але ціха, так што ні адзін гук не прасочвалася ні праз дзверы, ні праз аканіцы. "Дыянісія заканчваецца пасля сённяшняга вечара, і я цябе больш ніколі не пабачу".
  
  Цалуючы яе, ён адчуў салёны прысмак яе слёз. Ён думаў, што яна выявіць больш здаровага сэнсу; яна павінна была быць на тры ці чатыры гады старэйшы за яго, дзе-то за трыццаць. Ён паспрабаваў паставіцца да ўсяго легкадумна: “Што ты маеш на ўвазе, калі кажаш, што больш ніколі мяне не ўбачыш, мілая? Не кажы глупства. Усё, што табе трэба будзе зрабіць, гэта вызірнуць з гэтага вокны ў двор, і там буду я. Мы з стрыечным братам збіраемся правесці ў Афінах вялікую частку лета."
  
  Яна плакала мацней, чым калі-небудзь. "Гэта яшчэ горш", - сказала яна. "Я ўбачу цябе, але не змагу пагаварыць з табой, не змагу дакрануцца да цябе ..." - Сказала яна вельмі інтымна. "З такім жа поспехам ты можаш дазволіць паміраючаму ад голаду чалавеку ўбачыць банкет, але не даваць яму ёсць".
  
  Гэта было пахвальна і трывожна адначасова. Ён думаў, што знайшоў каханку, з якой можна пацешыцца ў "Дионисии". Але Ксеноклея думала, што знайшла... што? Палюбоўнік, які павязе яе, як Парыс павёз Элен? Калі так, яе чакала расчараванне. І цябе могуць чакаць непрыемнасці, сказаў сабе асобы, якія могуць. “ Табе трэба сее-што зрабіць, - сказаў ён ёй.
  
  “ Што? Гэта? Яе рука зноў самкнуўся на ім. Ён адчуў, што пачынае падымацца. Калі б ён сустрэў яе некалькімі гадамі раней, яны б ужо зноў займаліся любоўю. Яму патрабавалася крыху больш часу паміж раўндамі, чым у яго быў у дваццаць з невялікім.
  
  Але, нягледзячы на безуважлівасць, ён паківаў галавой. “Не, дарагая. Калі-небудзь у бліжэйшы час табе трэба будзе спакусіць свайго мужа. Нанёс што-небудзь шафрановое і накрась твар. Калі ён возьме цябе, выцягні свае тэпцікі ўверх, да даху. Ён ведаў, што цытуе клятву ў Лисистрате, але Арыстафана сказаў гэта лепш, чым ён мог.
  
  “Ты кажаш мне гэта цяпер? Калі паміж намі такое ?" Ксеноклея схапіла яго руку і паклала на сваю аголеную грудзі. Хоць у іх з Протомахосом былі замужняя дачка і маленькі ўнук, яе грудзі былі такімі ж цвёрдымі і якія тырчаць, як у маладой жанчыны, - верагодна, яна сама не карміла свайго дзіцяці грудзьмі.
  
  Асобы, якія могуць ведаў, што яна злосная. Ён таксама ведаў, што павінен рызыкнуць раззлавацца. "Так, дарагая," сур'ёзна сказаў ён. "Калі так здарыцца, што ты будзеш цяжарная, яму лепш думаць, што гэта яго дзіця".
  
  "А." Да яго аблягчэнні, гнеў Ксеноклеи выпарыўся. Яна ўздыхнула. "Пасля цябе ён будзе заплесневелого салёнай рыбай пасля кефалі".
  
  "Ты мілая", - сказаў ён і, узвышаючыся над ёй, выцягнуў яе ногі да столі, хоць на ёй не было тэпцік. Пасля гэтага яна зноў заплакала. "Не рабі гэтага," сказаў ён ёй, праводзячы рукой па пяшчотнаму выгібу яе сцягна. “ Гэта было весела. Нам спадабалася. Памятай гэта. Забудзься аб астатнім.
  
  "Усё скончана." Ксеноклея плакала мацней, чым калі-небудзь.
  
  "Можа быць, мы знойдзем іншы шанец, калі твой муж пойдзе на сімпозіум або што-то ў гэтым родзе", - сказаў асобы, якія могуць. "Але гэта было добра - такім, якім яно было, - нават калі мы гэтага не зробім".
  
  "Такім, якім яно было". Ксеноклее відавочна не спадабалася, як гэта прагучала. "Я хацела, каб гэта было ..." Яна ўздыхнула. "Але гэтага не адбудзецца, ці не так?"
  
  "Няма". Асобы, якія могуць быў па-свойму сумленны. “І нават калі б гэта было так, праз некаторы час ты б вырашыў, што хацеў бы захаваць гэта. Павер мне, мая дарагая, ты б так і зрабіла.
  
  "Ты не ўяўляеш, як гэта мала", - сказала Ксеноклея. Для каго-то накшталт Менедема, у якога аттический акцэнт асацыяваўся з мудрасцю і аўтарытэтам, яе словы мелі дадатковы вага з-за таго, як яна іх вымаўляла. Яна сказала: "Калі я ўсё-такі вазьму Протомахоса ў ложак, ён, хутчэй за ўсё, зваліцца як нежывы ад нечаканасці".
  
  "Зрабі гэта ў любым выпадку", - сказаў ёй асобы, якія могуць. Не важна, наколькі важкімі былі яе словы, ён заставаўся упэўнены ў тым, чаго патрабавала гэтая сітуацыя. “І, акрамя таго, каханне - хто ведае? Калі ты зробіш яго шчаслівым, можа быць, ён зробіць шчаслівай і цябе ".
  
  У голасе Ксеноклеи чуўся толькі дакор. “Наўрад ці! Ўсё, што яго хвалюе, - гэта ўласнае задавальненне. Вось чаму..." Яна не працягнула, не словамі, але моцна сціснула яго.
  
  “Ведаеш, ты мог бы навучыць яго. Я думаю, ён зможа навучыцца, калі ты гэта зробіш. Ён не дурны мужчына. Прыязныя жанчыны навучылі мяне", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  Жонка Протомахоса ўтаропілася на яго, яе вочы здаваліся велізарнымі ў цемры.
  
  Яна зноў засмяялася, на гэты раз на іншы ноце. “Пацешна, што пералюбнік дае мне парады аб тым, як лепш ладзіць з маім мужам“.
  
  "Чаму?" Спытаў асобы, якія могуць, пагладжваючы яе. “Ён будзе тут. Мяне няма. Ты павінна атрымліваць усё магчымае задавальненне, дзе б ты яго ні атрымлівала".
  
  "Ты гэта сур'ёзна", - здзіўлена вымавіла Ксеноклея.
  
  Асобы, якія могуць апусціў галаву. “ Так, вядома, разумею.
  
  "'Вядома', " рэхам паўтарыла яна і зноў засмяялася. “Нядзіўна, што ў цябе так шмат жанчын - не спрабуй сказаць мне, што ты ўпершыню гуляеш у гэтую гульню, таму што я ведаю лепш. Ты занадта добры ў гэтым, нашмат лепш. Але ты сапраўды хочаш, каб усё добра правялі час, ці не так?
  
  "Ну, так", - сказаў асобы, якія могуць. “Жыццё становіцца нашмат прыемней, калі ты робіш, і вялікую частку часу ты можаш, калі толькі трохі поработаешь над гэтым. Ты так не думаеш? Цяпер ён сціснуў яе ў абдымках і нахіліў галаву, каб падражніць мовай яе сасок.
  
  Яна цяжка ўздыхнула. “ Калі ты працягнеш гэта рабіць, я ніколі не захачу адпускаць цябе, а я павінна, ці не так?
  
  “ Баюся, што так. "Ён пацалаваў яе ў апошні раз, надзеў хітон і бясшумна спусціўся па лесвіцы. Дзверы спальні ціха зачыніліся за ім.
  
  Ён выглянуў у двор з цемры ля падножжа лесвіцы. Рабы не варушыліся. Добра. Ён паспяшаўся ў маленькую пакой, якую адвёў яму Протомахос. Ён амаль дабраўся туды, калі гудзеў казадой, нізка пікіруючага услед за матылькоў, праляцеў перад яго тварам і прымусіў яго ў трывозе адхіснуцца.
  
  "Дурная птушка," прамармытаў асобы, якія могуць. Вось і дзверы. Ён уздыхнуў з палёгкай. Ён дабраўся.
  
  Ён адсунуў засаўку, адчыніў дзверы, ступіў унутр і зачыніў яе за сабой на завалу. У пакоі было чарнільна цёмна. Лямпа не гарэла, але яму і не трэба было нічога, каб знайсці ложак. Ён зрабіў адзін крок да яго, калі з цемры пачуўся нізкі голас: "Добры вечар, сын Филодема".
  
  Асобы, якія могуць замёр. Лёд папоўз па яго спіне хутчэй, чым бялку, взбирающаяся па дрэве. Калі Протомахос злавіў яго, калі ён прабіраўся назад у свой пакой, гэта было амаль гэтак жа дрэнна, як заспець яго ў ложку з Ксеноклеей. "Я... я магу растлумачыць..." - пачаў ён, а затым змоўк, калі розум пачаў пераадольваць першы шок жаху. "Фурыі цябе пабяры, Соклей!" - вырвалася ў яго.
  
  Яго стрыечны брат ціха засмяяўся там, у цемры. “ Я проста хацеў, каб ты падумаў пра вялікі радыску у сябе ў задніцы або аб тым, што яшчэ Протомахос мог бы з табой зрабіць, калі б застукаў цябе са сваёй жонкай.
  
  “ Думаеш? Няма! "Асобы, якія могуць ускінуў галаву. “ Ты хацеў, каб я ўпаў, як мёртвы ад страху, і тваё жаданне амаль споўнілася. Яго сэрца ўсё яшчэ калацілася, як быццам ён бег ад марафона да горада. Але ён не адчуваў напружанне, а рэшткі панікі.
  
  "Калі б ты не зрабіў нічога дрэннага, табе не трэба было б баяцца", - заўважыў Соклей.
  
  "Калі я быў маленькім хлопчыкам, мая маці магла гаварыць са мной такім тонам", - сказаў асобы, якія могуць. “Я больш не маленькі хлопчык, і мая маці мёртвая. І нават калі б яна была ўсё яшчэ жывая, ты - гэта не яна.
  
  “Хто-то павінен наставіць цябе, - адказаў Соклей, - ці напалохаць, калі размовы не дапамогуць. Наш уласны вядучы..."
  
  "Цяпер, калі з Дионисией скончана, мы з яго жонкай, верагодна, скончылі, так што перастань хвалявацца", - сказаў асобы, якія могуць. "Калі б ён не пагарджаў ёю, яна б і не паглядзела на мяне, ці не так?"
  
  "Ён гэтага не робіць", - сказаў Соклей.
  
  "І адкуль ты гэта ведаеш?" Асобы, якія могуць усміхнуўся. "Я ведаю, што Ксеноклея сказала мне".
  
  "І я ведаю, што я бачыў у першы дзень "Дионисии", калі ты ўсё яшчэ ганяўся за іншымі жанчынамі па горадзе", - парыраваў Соклей. “ Я бачыў, як Протомахос спускаўся па лесвіцы з жаночай паловы з выглядам мужчыны, якому толькі што спадабалася з жанчынай. Як ты думаеш, наколькі былі праўдзівыя словы яго жонкі?
  
  "Я ... не ведаю." прамармытаў асобы, якія могуць сабе пад нос. Ксеноклея, безумоўна, гучала пераканаўча - але ж яна б так і зрабіла, ці не так? Ён паспрабаваў сабрацца з духам: "Наколькі табе вядома, Протомахос пераспаў з рабыняй, а не са сваёй жонкай - калі ён наогул з кім-небудзь пераспаў".
  
  "Адзіныя жанатыя мужчыны, якія спяць з рабынямі ў сваіх уласных дамах, - дурні", - сказаў Соклей. - "Ты збіраешся сказаць мне, што Протомахос такі дурань?"
  
  "Ніколі нельга сказаць напэўна", - адказаў асобы, якія могуць, але ён ведаў, што адказ быў слабым. Як ён сказаў Ксеноклее, ён не лічыў яе мужа якім-небудзь дурнем; па ўсіх прыкметах, гандляр камянямі быў вельмі разумным чалавекам. Паколькі гэта так, ён працягнуў: "Я ўжо казаў табе - што б ні адбылося паміж мной і Ксеноклеей, гэта не твая справа..."
  
  "Гэта адбудзецца, калі з-за таго, што ты зробіш, у нас у Афінах будуць непрыемнасці," умяшаўся Соклей.
  
  “Гэтага не адбудзецца, таму што паміж намі ўсё скончана. Я ж казаў табе пра гэта", - сказаў асобы, якія могуць. “ А цяпер, будзь добры, прэч з майго пакоя, куды цябе наогул няма чаго было заходзіць. "Калі Соклей праціснуўся міма яго - амаль урэзаўся ў яго, - накіроўваючыся да дзвярэй, асобы, якія могуць дадаў:" І не думай, што я гэта забуду, таму што я гэтага не забуду. Я ў цябе ў даўгу, і мы абодва гэта ведаем.
  
  “Я дрыжу. Я уздрыгваю. Я уздрыгваю". Соклей адкрыў дзверы і зачыніў яе за сабой. Ён не пляснуў ёю; гэта прыцягнула б да іх увагу. Імгненне праз яго ўласная дзверы адчыніліся, а потым зачыніліся. Завалу з глухім стукам ўстаў на месца.
  
  Асобы, якія могуць зноў замкнуў дзверы. Ён лёг, задаючыся пытаннем, ці зможа заснуць пасля таго спалоху, які зладзіў яму Соклей. Ён таксама задаваўся пытаннем, колькі хлусні ён пачуў ад Ксеноклеи. У свой час ён нямала нахлусіў, каб апынуцца ў ложку - або прыхінуўшыся да сцяны, або седзячы на зэдліку, або ў любых іншых позах - з жанчынай. Тое, што жанчына ўвесь час ашуквала яму па той жа прычыне, было, як ён думаў, чым-то новым.
  
  Навошта яна гэта зрабіла? Каб выклікаць спачуванне? Каб раззлаваць яго на Протомахоса? Ён паціснуў плячыма. Цяпер гэта наўрад ці мела значэнне. Лепш бы гэтага не было, сказаў ён сабе. "Дыянісійскія" скончылася. З заўтрашняга дня ён прыступіць да справы. І, якой бы ні была прыемнай Ксеноклея, ён з нецярпеннем чакаў яе. Ён пазяхнуў, поерзал, пацягнуўся... і заснуў.
  
  Калі ён прачнуўся на наступную раніцу, па двары Протомахоса барабаніў дождж. Было ўжо позна па сезоне, але не настолькі, каб запоздать. Ён быў рады, што "Афрадыта " ўжо стаяла пришвартованной ў Пейрее; плыць пад дажджом азначала напрошвацца на непрыемнасці.
  
  Асобы, якія могуць і Соклей выйшлі з сваіх пакояў адначасова. Яны абодва паспяшаліся да андрону. Калі яны ўвайшлі, радоскі проксі еў хлеб з маслам. "Добры дзень, лепшыя", - сказаў ён, праглынуўшы кавалачак. "Травы і кветкі ў гэтым годзе вырастуць пазней звычайнага і лепш, чым звычайна".
  
  "І мы испачкаемся ў гразі," сказаў асобы, якія могуць, гледзячы сабе пад ногі. Яны ўжо выпацкаліся. Раб прынёс сняданак для яго і яго стрыечнага брата. "Дзякую вас", прамармытаў ён і прыняўся за ежу.
  
  "У такі дзень, як сёння, на агору прыйдзе менш людзей", - сказаў Протомахос. "Магчыма, ты захочаш застацца тут і адпачыць, пакуль дождж не аціхне".
  
  Хоць асобы, якія могуць, па шэрагу прычын, зусім не пярэчыў б, Соклей загаварыў раней, чым ён паспеў гэта зрабіць: “Вялікі дзякуй, высакародны, але нам лепш спусціцца на карабель і забраць сёе-тое з нашых тавараў. Калі б вы маглі вылучыць для іх пару камор, мы былі б у вас у абавязку яшчэ больш, чым цяпер. Значна прасцей весці справы па-за межамі Афін, чым матацца туды-сюды ў "акатос".
  
  "Ты прилежен", - ухвальна сказаў проксенос. “Мужчыны, якія працуюць, нават калі ім не трэба далёка хадзіць. Дазвольце мне пагаварыць з маім кіраўніком, і мы вырашым, якое месца мы можам вылучыць для вас. У вас будзе ўсё, што вам трэба, я вам гэта абяцаю ".
  
  Калі двое родосцев пад дажджом накіраваліся да Пейрею, асобы, якія могуць сказаў: “Клянуся егіпецкім сабакам, Соклей, я не збіраўся падкрадацца да Ксеноклее, калі ў доме яе муж. Табе не трэба было вось так цягнуць мяне за вуха.
  
  "Гэта ты зараз так кажаш", - адказаў яго стрыечны брат. “Па-першае, я не хацеў рызыкаваць. Па-другое, нам сапраўды трэба брацца за працу".
  
  “ Пакуль ідзе дождж? Асобы, якія могуць абышоў лужыну, у якой плавала нешта гідкае.
  
  "Які самы просты спосаб скрасці перамогу?" Соклей сам адказаў на сваё пытанне: “Рухацца хутчэй свайго суперніка. Глядзі на Аляксандра зноў і зноў. Паглядзіце на Антыгона, калі ён фарсіраваным маршам напаў на Эвмена яшчэ да таго, як Эвмен даведаўся, што ён дзе-то паблізу.
  
  "Я не планую пранізваць дзідамі афінскіх купцоў, толькі выцягваць з іх срэбра", - адказаў асобы, якія могуць. Соклей быў не ў настроі слухаць жарты. Часцей за ўсё Менедему ўдавалася весці свайго стрыечнага брата. Сёння яму давялося ісці па брудных следзе Соклея.
  
  Яны пакінулі Афіны і накіраваліся да порце вялікага поліса паміж Доўгімі сценамі. Салдаты на гэтых сценах захуталіся ў плашчы, накідкі і гиматии. Яны ўсё яшчэ няшчаснымі выглядалі там, наверсе. Асобы, якія могуць і сам адчуваў сябе даволі няшчасным. Ён быў запырсканы брудам амаль па калена. Соклей таксама, але ён не звяртаў на гэта ўвагі. Калі асобы, якія могуць паскардзіўся, усё, што сказаў яго стрыечны брат, было: “У нас абодвух ёсць капялюшы ў "Афрадыце". Яны абароняць нас ад дажджу, калі мы зноў паедзем у Афіны.
  
  "Ўра", - сказаў кісла асобы, якія могуць. “Хоць я яшчэ ніколі не бачыў капялюш, у якой мае ногі заставаліся б сухімі. Мне амаль хочацца надзець штаны, як у кельта".
  
  "Варварская адзенне", - сказаў Соклей, што, безумоўна, было праўдай, і дадаў: "Акрамя таго, ты хочаш, каб мокрая, брудная поўсць пляскала па тваім икрам і клубах?" Гэта было не толькі дакладна, але і разумна - вельмі падобна на Соклея кіраваць абодвума адразу.
  
  Мала хто быў на дарозе ў Пейреус або, калі ўжо на тое пайшло, вяртаўся з порта. Калі б Соклей не выцягнуў яго з хаты Протомахоса, Менедема таксама не было б на дарозе. Ён панура плёўся наперад. Да яго аблягчэнні і немалога здзіўлення, Соклей не стаў чапляцца да яго па нагоды спакушэння Ксеноклеи - не тое каб яе моцна спакушалі. Паколькі наг быў таксама вельмі падобны на яго кузена, ён задаваўся пытаннем, чаму Соклей зараз стрымліваецца. Зрэшты, ён не быў настолькі здзіўлены, каб пытацца; гэта, верагодна, распаліла б Соклея.
  
  Яны ўжо былі ў порце, недалёка ад прычалаў, калі Соклей уздыхнуў і заўважыў: "Часам я сапраўды сумняваюся, мая дарагая, навучышся ты калі-небудзь".
  
  Вядома, я вучуся. Я магу зацягнуць у ложак жанчын, якія праігнаравалі б мяне, калі некалькі гадоў таму мая лінія была больш грубай. Асобы, якія могуць быў на валасок ад таго, каб сказаць гэта ўголас. Але гэта прывяло б да сваркі, якой яму не хацелася, і таму ён неахвотна праглынуў гэтыя словы. Замест гэтага ён мякка адказаў: “Глядзі, адсюль бачныя мачта і рэй "Афрадыты ". Я спадзяюся, што ўсё было ў парадку, пакуль мы святкавалі Дыянісію ".
  
  "Диокл паслаў бы вестку ў Афіны, калі б у яго былі сапраўдныя непрыемнасці", - сказаў Соклей. Ён зноў быў правоў. Яго таксама паспяхова адцягнулі, што зрабіла Менедема яшчэ больш шчаслівым.
  
  Асобы, якія могуць памахаў "Афрадыце ", калі яны з Соклеем падымаліся па пірса да гандлёвай галерэі. Хто-то на борце "Акатоса" памахаў у адказ. Прыжмурыўшыся ад дажджу, асобы, якія могуць крыкнуў: "Гэта ты, Диокл?"
  
  "Усё ў парадку, гэта я", - адказаў вясляр. “ Я дастаткова добра ведаю вас дваіх па вашаму росту побач адзін з адным. "Асобы, якія могуць быў амаль на галаву ніжэй Соклея. Не жадаючы, каб яму нагадвалі пра гэта, ён злосна паглядзеў на свайго кузена, як быццам у гэтым быў вінаваты Соклей. Нічога не падазравалы Диокл працягваў: "Тут усё ў парадку, юныя госпада".
  
  "Гэта добрыя навіны", - хорам сказалі асобы, якія могуць і Соклей. Асобы, якія могуць дадаў: "У каго-небудзь былі праблемы з святкаваннем фестывалю?"
  
  "Не настолькі, каб ты заўважыў", - адказаў Диокл. “Хто-тое - я забыўся, хто страціў зуб у бойку ў карчме. Яшчэ ў некалькіх мужчын падбітыя вочы і ўсё такое, а мы так уплетали капусту, што вы не паверыце, каб перамагчы пахмелле.
  
  "Я ніколі не знаходзіў у ім асаблівай карысці", - сказаў асобы, якія могуць. "Добра разведзенае віно на наступную раніцу дзейнічае лепш".
  
  "І Мы гэта рабілі", - сказаў Диокл. Телеутас, які, як гэта часта здаралася, прагуляў без справы, выдаў абураны лямант. Диокл апусціў галаву. “О, так, Телеутас кажа, што ў яго перарэзалі кашалёк у бардэлі. Але калі і так, то прайгралі ўсяго пару драхмайцев. Ён проста выдаткаваў вялікую частку сваёй зарплаты на віно, перш чым знайшоў сабе жанчыну.
  
  Марак зноў закрычаў. - Што значыць “калі"? Усё адбылося менавіта так, як я сказаў.
  
  Диокл паціснуў плячыма. “ Мяне там не было. Асобы, якія могуць і Соклей пераглянуліся. Яны адначасова паціснулі плячыма. Телеутас быў не занадта надзейным сведкам. Ён даказваў гэта шмат разоў. Злёгку ўсміхнуўшыся, Соклей што-то прамармытаў сабе пад нос. Асобы, якія могуць не мог разабраць, што гэта было, але здагадаўся даволі добра: забава, што выпадковы злодзей скардзіцца на крадзеж.
  
  "Мы збіраемся адвезці сёе-тое з нашых тавараў у дом проксена ў саміх Афінах", - сказаў асобы, якія могуць. "Такім чынам, мы з Соклеем зможам весці бізнес, не вяртаючыся сюды кожны раз, калі што-то прададзім".
  
  Соклей нырнуў пад палубу юта і з'явіўся з скуранымі мяхамі, у якіх былі пчаліны воск, папірус, вышытыя тканіны з усходу і труфелі, якія яны здабылі ў Матыліну. "Яны ўсе лёгкія", - сказаў ён. "Я магу ўзяць іх сам".
  
  "У мяне тут не так ужо шмат матросаў, шкіпер," занепакоена сказаў Диокл. "Калі вы не хочаце хадзіць туды-сюды ўвесь дзень, вам трэба будзе наняць каго-небудзь з гэтых шэзлонгаў на беразе гавані".
  
  "Што думаеш, Соклей?" Спытаў Асобы, Якія Могуць. "Ты разбіраешся з срэбрам".
  
  Яго стрыечны брат быў марудлівым чалавекам з оболос, што рабіла яго добрым тойхарх. Цяпер ён апусціў галаву без найменшага ваганні. "Так, нам лепш гэта зрабіць", - сказаў ён. “Сэнс пераносу падзей у Афіны ў тым, што мы не павінны ўвесь час ездзіць туды-сюды. Заплаці ім па тры оболоя кожнаму, чатыры, калі яны будуць віскатаць - гэта праца не на ўвесь дзень і не патрабуе якіх-небудзь навыкаў.
  
  "Дакладна", - сказаў асобы, якія могуць. Драхмы - шасці оболоев - у дзень хапіла б чалавеку на пражыванне і жыллё, хоць і не ў модным стылі. Аднак, улічваючы тое, як цэны працягвалі расці ў нашы дні, ён задаваўся пытаннем, як доўга гэта будзе працягвацца. Але непакой ўзнікла ў іншы раз. Цяпер ён склаў далоні рупарам каля рота і пракрычаў: “Праца грузчыка! Плата за паўдня! Хто хоча прынесці дадому трохі срэбра?"
  
  Некаторыя лайдакі хацелі драхму нават за паўдня работы па перавозцы грузаў. Адзін з іх сказаў: “Ты не ўяўляеш, як тут дорага, незнаёмы. У рэшце рэшт, гэта Афіны, а не які-небудзь маленькі поліс, дзе ніколі нічога не адбываецца.
  
  "Мы з Радоса", - адрэзаў асобы, якія могуць. "Мы ведаем, чаго варта драхма, клянуся егіпецкім сабакам, і калі што-то адбываецца ў нашым полісе, гэта адбываецца таму, што мы выбіраем гэта". Гэта дайшло да напышлівага афинянина. Асобы, якія могуць працягваў: "Калі ты не хочаш узяць чатыры оболоя" - ён хутка выявіў, што не можа прымусіць нікога ўзяць тры, - "што ж, вітаю цябе, сябар. Будзеш ты ці не?"
  
  "Я так і зраблю," сказаў хлопец, - але гэта не значыць, што ты не скнара".
  
  Асобы, якія могуць запляскаў вачыма, нібы юнак, дражніла прыхільніка. "Ты кажаш самыя прыемныя рэчы, мая дарагая", - прамармытаў ён - у маладосці ў яго было шмат практыкі ў гэтай ролі.
  
  "Падобны да жанчыны з вялікай азадкам", - прамармытаў афинянин сабе пад нос, і гэта была насмешка прама з вуснаў Арыстафана. Гэта было недастаткова гучна, каб асобы, якія могуць заўважыў гэта і выгнаў мужчыну. Калі яны рушылі назад у бок Афін, ён сапраўды даручыў гэтаму хлопцу цягаць збаны з віном на тычцы - самая цяжкая праца, якая ў яго была.
  
  "У нас тут сапраўдны парад", - заўважыў асобы, якія могуць, калі яны рушылі прэч ад набярэжнай. "Усё, што нам трэба, - гэта некалькі грымучая ланцугоў, і мы маглі б весці рабоў на рынак".
  
  "Я рады, што мы не займаемся гэтым бізнэсам - занадта рызыкоўна", - сказаў Соклей. “ Я мяркую, прадаваць варвараў час ад часу - гэта нармальна, але ты напрашиваешься на непрыемнасці, калі робіш гэта занадта часта.
  
  "Я не спрачаюся", - сказаў асобы, якія могуць. “Я таксама ніколі не хацеў быць работорговцем. О, можа быць, час ад часу, калі надарыцца магчымасць, але я б не хацеў, каб гэта ўвайшло ў звычку. Людзі глядзяць пагардліва на мужчын, якія купляюць і прадаюць іншых мужчын. Я сам. Я не зусім разумею чаму - мы не змаглі б жыць жыццём свабодных элінаў, калі б у нас не было вялікай колькасці рабоў, якія працавалі б на нас, - але людзі жывуць ".
  
  "Большасць мужчын, якія купляюць і прадаюць рабоў, не з тых, з кім аддаюць перавагу мець справу вышэйшыя класы грамадства - за выключэннем выпадкаў, калі ім патрэбна новая служанка, або рабочы, або што там у вас ёсць", - сказаў Соклей. “Думаю, збольшага ў гэтым уся справа. А з іншага боку, мы ўсе ведаем, што можа здарыцца з намі, калі вораг разграбит наш поліс. Не ўсе рабы - варвары. Эліны кажуць, што яны не апаноўваюць сваіх субратаў-элінаў, але гэта здараецца. Паглядзіце, што Аляксандр зрабіў з Фивами. Паглядзіце, што здарылася з афінянамі, якія адправіліся на Сіцылію падчас Пелопоннесской вайны.
  
  Мужчына сярэдніх гадоў, які трымаў у руках некалькі аладак, напоўненых аліўкавым алеем з густам труфеляў, падняў на гэта вочы. "Мой прадзед адправіўся на Сіцылію ваяваць супраць Сіракузах", - сказаў ён. “Ён так і не вярнуўся дадому. Я не думаю, што ён быў забіты ў баі, так што, хутчэй за ўсё, ён загінуў у шахтах. Яго жонка была цяжарная маім дзядулем, калі ён сплыў. Яны ледзь не выкрылі дзіцяці. Калі б яны гэта зрабілі, мяне б тут не было.
  
  Соклей сказаў: “У нашы дні катастрофы здараюцца таксама ўсё часцей і больш. Генералы лепш, чым раней, умеюць браць штурмам горада - мы казалі пра гэта, калі ўпершыню прайшлі паміж Доўгімі Сценамі, памятаеш, асобы, якія могуць? А македонскія маршалы заўсёды ваююць адзін з адным, таму полісы працягваюць падаць ".
  
  Асобы, якія могуць ўяўляў сабе, што Радос загіне ад рук Пталямея або Антыгона - хутчэй за ўсё, апошняга, паколькі яго родны поліс добра ладзіў з кіраўніком Егіпта. Лінуць ці рабагандляры ў горад, каб прадухіліць катастрофу? Вядома, яны лінуць. Яны заўсёды так рабілі. Прадставіць няшчасце, постигшее яго поліс, было ўсё, на што ён быў здольны. Ён не мог уявіць сябе паняволеных.
  
  Няма? падумаў ён. У цябе не было ніякіх праблем у тыя пару разоў, калі піраты нападалі на Афрадыту. Тады вы ведалі, што змагаецеся за сваё жыццё і за сваю свабоду.
  
  Калі яны зноў апынуліся ў Афінах, яны не маглі рухацца так хутка. Гэта было толькі збольшага таму, што звілістыя вуліцы былі поўныя афінян, занятых сваімі справамі, хоць так яно і было. Але сапраўднай праблемай была натоўп хлопчыкаў, якім працэсія мужчын, якія нясуць тавары, дастаўляла столькі ж задавальнення, колькі іх бацькам незадоўга да гэтага дионисийская працэсія. На самай справе хлопчыкам - адны ў хітонах, іншыя голымі, нягледзячы на халодную дажджлівае надвор'е, - было яшчэ весялей, таму што яны маглі выскачыць і сарваць гэты парад.
  
  “ Гэй, ты, маленькі нягоднік, спыні гэта! - Рука Менедема грукнулі па мокрым голага азадку хлопчыка гадоў васьмі, які ледзь не збіў з ног двух мужчын, якія несьлі збаны з дарагім библианским. Паколькі задніца - і рука - былі мокрымі, плясканне прагучаў дзіўна гучна. Хлопчык скакаў, крычаў і праклінаў Менедема з такой беглостью, з якой не змаглі б параўнацца ні адны з маракоў "Афрадыты ". Яго ўласная рука пляснула па здзіўленага месца, і ён памчаўся прэч, спрытны, як яшчарка.
  
  "Euge!" Сказаў Соклей. “ Можа быць, ты прымусіш каго-небудзь з іншых нягоднікаў двойчы падумаць.
  
  "Клянуся Зеўсам, я спадзяюся на гэта", - сказаў асобы, якія могуць. "Хто-то павінен гэта зрабіць".
  
  Яго стрыечны брат паказаў наперад. “Вось тэатр - ты можаш бачыць сядзенні, устаноўленыя на схіле, які вядзе да акропаля. Мы набліжаемся да тэатру Протомахоса".
  
  "Добра," сказаў асобы, якія могуць. “ Калі мы дабяромся туды, я папрашу аднаго з яго рабоў падцяпліць на кухні трохі вады і наліць яе ў таз. Тады я таксама змагу вымыць ногі і сагрэць іх.
  
  "Гэта добрая ідэя", - сказаў Соклей. "Протомахосу лепш бы мець дзве чашы".
  
  "Калі ён гэтага не зробіць," сказаў асобы, якія могуць, "я пайду першым". Ён ніколі не заўважаў позірку, які кінуў на яго Соклей. Ён прывык ісці першым. Амаль заўсёды так і было. І ён наогул не бачыў прычын, чаму б яму не працягваць у тым жа духу.
  
  
  Соклей і асобы, якія могуць з цяжкасцю падняліся па доўгім пандусе ў бок акропаля. З ярка-блакітнага неба ззяла сонца - дождж унесся ў моры. Ікры Соклея заныли, таму што трап быў стромкім, і ў яго было мала магчымасцяў ўзбірацца па схілах на борце карабля, асабліва з лекифосом трюфельного алею. Асобы, якія могуць нешта прабурчаў сабе пад нос. Ён быў значна лепшым спартсменам, чым Соклей, - некалькі гадоў таму ён ледзь не паехаў на Алімпійскія гульні ў якасці спрынтара, - але гэта адбілася і на ім.
  
  "Чаму чалавек Деметриоса не мог сустрэць нас дзе-небудзь, дзе нам не трэба было прыкідвацца горнымі казламі?" прамармытаў ён.
  
  "Усё ў парадку", - сказаў Соклей. “Рана ці позна я прывёў цябе сюды, каб ты мог добра разгледзець будынкі, карціны і статуі. Ва ўсім цывілізаваным свеце няма іншага падобнага месца. Нават карынфскі акропаль і блізка не параўнаецца з ім. І, акрамя таго, мы ўжо амаль на месцы, і шлях ўніз будзе лёгкім.
  
  “Ах. Гэта праўда". Асобы, якія могуць празьзяў.
  
  Прапілеі, вароты ў акропаль, вымалёўваліся перад імі. Паўтузіна простых дарыйскі калон падтрымлівалі ўваход. Прастора паміж двума сярэднімі было шырэй, чым паміж астатнімі. Людзі, якія ўваходзілі і выходзілі, праходзілі праз гэта прастора. Справа ад брамы стаяў храм Афіны Перамогі; злева - Пінакатэка, абедзенны зала з семнаццацьцю канапамі і аднымі з самых велічных карцін у Афінах. "У іх там ёсць партрэт Алкивиада", - сказаў Соклей. "І шмат іншых карцін таксама".
  
  "Хіба Алкивиад не марнуе вялікую частку свайго часу на тое, каб уцягваць Афіны ў непрыемнасці?" Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Так, і астатнія выцягнуць яе зноў", - адказаў Соклей.
  
  За Пропилаями стаяў каменны слуп з фаласам і барадатым тварам: гермось, падобная да тых, што стаяць на скрыжаваннях або перад многімі дамамі. Гэты быў больш большасці, але у астатнім звычайны. Асобы, якія могуць не звярнуў на гэта асаблівай увагі. Соклей і не думаў, што яго стрыечны брат зверне на гэта ўвагу.
  
  "Ты ведаеш, хто выразаў гэтую Герму?" - хітра спытаў ён.
  
  Асобы, якія могуць прагледзеў яго. “Няма. Ці павінен я?" - сказаў ён. "Кім бы ён ні быў, у ім не было нічога асаблівага, таму што я бачыў шмат работ лепей".
  
  "Ён не быў чым-то асаблівым як разьбяр па камені, няма, - прызнаў Соклей, - але ён быў такім у іншых адносінах: гэта зрабіў Сакрат".
  
  "А." асобы, якія могуць яшчэ раз зірнуў на яго, затым паціснуў плячыма. "Што ж, я разумею, чаму ён так і не разбагацеў".
  
  “ Насмешнікі! Пайшлі. Мы павінны былі сустрэцца з чалавекам Деметриоса у Парфенона.
  
  Яны спяшаліся бок аб бок. Соклей баяўся спазніцца і абразіць слугу Деметры. Але ён стукнуўся нагой аб камень, спатыкнуўся і ледзь не выпусціў лекитос. Асобы, якія могуць злавіў яго за локаць. “ Супакойся, мой дарагі. Ты ж не хочаш прыводзіць хлопца сюды і казаць: 'Оближи гэты кавалак зямлі, калі хочаш адчуць сапраўдны смак". Няма сэнсу прыпадабняцца Еврипиду, ці не так?"
  
  “ Еўрыпід? Аб чым ты зараз? Соклей ведаў, што яго голас гучыць сярдзіта. Ён цярпець не мог быць нязграбным, асабліва перад сваёй вытанчанай стрыечнай сястрой.
  
  - Хіба ты не ведаеш "Жаб" Арыстафана? Асобы, якія могуць усміхнуўся. “Калі Дыяніс спускаецца ў дом Аіда, каб вярнуць добрага трагікаў, Айсхил і Еўрыпід сыходзяцца ў меркаваннях. І Айсхил топіць Еўрыпіда, як круглы карабель, поўны дарагога мармуру Протомахоса, бо ён паказвае, што вы можаце змясціць, ' Ён страціў сваю бутэлечку з маслам, - у памер любога з прологов Еўрыпіда ".
  
  "О Так, я забыўся пра гэта". Соклей ведаў Еўрыпіда і любіў яго больш, чым Арыстафана. Ён у думках пачаў пралог да "Іфігеніі ў Таўрыдзе". Вядома ж, фраза цалкам падыходзіла. Meleagros? Зноў так. Разумніца Меланиппа? У гэтым няма ніякіх сумневаў. Арыстафана выдатна разбіраўся ў вершаскладання. Соклей вырашыў пажартаваць над сваім стрыечным братам, а не над паэтам-комікам: "Я думаў, ты назваў жонку Протомахоса "дарагі', а не самога мужчыну".
  
  Асобы, якія могуць толькі ўхмыльнуўся і высунуў мову, як быццам ён быў Горгоной на дне кубка для піцця. “Вось Парфенон. Дзе гэты Клеокритос, з якім мы павінны сустрэцца?
  
  "Ты ж ведаеш, я не магу выцягнуць яго з-пад дзясны і шчокі, як оболос", - сказаў Соклей. "Цяпер гэта ён спозніцца, і яму прыйдзецца прасіць прабачэння перад намі, а не наадварот".
  
  "Не затрымліваў дыханне", - сказаў асобы, якія могуць. “Наступны афинянин - або нават раб у Афінах - ад якога я пачую, што ён шкадуе аб чым-небудзь, будзе першым. Гэтыя людзі самыя грубыя з усіх, з кім я калі-небудзь сутыкаўся ". Пакуль ён казаў, яго галава адкінулася назад, каб ён мог лепш разгледзець фрыз над уваходам у храм. Ён прищелкнул мовай у знак неохотного адабрэння. "Груба або няма, але яны ведалі, што рабілі, калі стваралі гэта месца".
  
  "Так". Соклей апусціў галаву. "Фідзій зноў быў галоўным, хоць гэта было занадта шмат працы для яго, каб выконваць яе ў адзіночку".
  
  Свежапафарбаванымі рэльефы, здавалася, былі выразаныя учора, не больш стагоддзя таму. Целавыя тоны і жоўта-чырвоныя адзення вылучаліся на цёмна-сінім фоне. Здавалася, коні вось-вось рванутся наперад. Як і кентаўры. Паказваючы на іх, асобы, якія могуць сказаў: "Раней я думаў, што гэта істоты з міфаў".
  
  "Я таксама", - сказаў Соклей. "Цяпер, калі я ўбачыў чэрап грыфона, я не так упэўнены, як раней".
  
  Сагнуты сівабароды мужчына, абапіраючыся на палку, выйшаў з Парфенона і павольна, з цяжкасцю прабіраўся міма родосцев. Асобы, якія могуць сказаў: “Мы можам увайсці ўнутр?" Ты казаў пра статуі Афіны з тых часоў, як мы пакінулі Радос.
  
  “Чаму бы і няма? Мы не павінны затрымлівацца надоўга, на выпадак, калі прыйдзе Клеокритос, але малюнак створана для таго, каб ім захапляліся".
  
  Калі яны ўвайшлі ўнутр і пакінулі сонечнае святло ззаду, іх зроку спатрэбілася некаторы час, каб прывыкнуць да полумраку. Шырокі цэнтральны праход быў аддзелены ад вузкага знешняга па баках і задняй частцы сьвятыні калонамі, усталяванымі на двух узроўнях. Гэтая ўнутраная каланада прыцягвала ўвагу да велізарнай культавай статуі ў далёкім канцы сьвятыні.
  
  Соклей бачыў гэта раней. Нягледзячы на гэта, у яго перахапіла дыханне. Побач з ім асобы, якія могуць спыніўся як укапаны. "О," ціха сказаў ён. На самай справе гэта было не слова, а проста выраз здзіўлення і глыбокай павагі. Крок за крокам ён набліжаўся да статуі Афіны. Час ад часу ён зноў казаў: "Пра". Соклей не думаў, што аддае сабе справаздачу ў тым, што робіць.
  
  Малюнак багіні павінна было быць дваццаць пяць локцяў у вышыню або нават трохі больш: скажам, у сем разоў вышэй мужчыны. Усё, што магло б быць целам на жывы жанчыне, было зроблена з слановай косці, кавалачкі злучаліся так па-майстэрску, што Соклей не мог сказаць, дзе заканчваўся адзін і пачынаўся наступны. Адзенні Афіны, яе шлем з патройным грэбнем і валасы былі пакрытыя тонкімі палосамі бліскучага золата.
  
  Яна мерцала яшчэ мацней, таму што неглыбокі басейн з празрыстай вадой перад статуяй адлюстроўваў на яе святло звонку. Найменшы подых паветра - магчыма, нават крокі родосцев - хвалявалі паверхню вады, а таксама адлюстраванае святло.
  
  Афіна трымала ў правай руцэ крылатую Перамогу. Побач з яе моцай Перамога здавалася малюсенькай. Соклею прыйшлося нагадаць сабе, што яна на некалькі лічбаў вышэй яго. Левая рука багіні ляжала на вялізным шчыце і падтрымлівала яго. Дзе-то на шчыце былі партрэты Перыкла і Фидия, з-за якіх у скульптара было столькі непрыемнасцяў. Соклей падумаў, што мог бы знайсці Перикла, калі б пашукаў. Іншыя выявы далі яму ўяўленне аб тым, як выглядаў вялікі лідэр Афін. Фідзій? Ён ускінуў галаву. Быў чалавек сапраўды бессмяротны, калі яго ніхто не пазнаваў?
  
  Паміж шчытом і левай нагой Афіны круціўся і уставаў на дыбкі велізарны змей. Луска на яе спіне была выделана золатам, а на пузе - слановай косткай.
  
  Соклей і асобы, якія могуць стаялі на далёкім краі які адлюстроўвае басейна, гледзячы ўсё вышэй і вышэй на статую. Пасля доўгага, вельмі доўгага маўчання асобы, якія могуць сказаў: “Што ж, мая дарагая, ты была права, і мне не сорамна гэта прызнаць. У нас дома няма нічога падобнага да гэтага . Я рады, што ўбачыў гэта. Калі б я не ... Ну, які сэнс прыязджаць у Афіны, калі б я гэтага не бачыў?"
  
  "Асяродак статуі зроблена з дрэва", - сказаў Соклей. “У цэлым, на яе выдаткавана пару сотняў мінаяў золата і слановая костка, вядома. Гэта..."
  
  Яго стрыечны брат падняў руку. “ Не звяртай увагі на дэталі. Я не хачу ведаць. Я бачу, што гэта такое, і гэтага дастаткова.
  
  "Праўда?" Сказаў Соклей. "Я думаю, веданне таго, як гэта спалучаецца, робіць гэта больш цудоўным, а не менш".
  
  "Ты б так і зрабіў," сказаў асобы, якія могуць.
  
  Магчыма, тады яны і пасварыліся б, але хто-то паклікаў іх з боку ўваходу: "Хлопцы, вы тыя родосцы, з якімі я павінен сустрэцца?"
  
  Соклей і асобы, якія могуць адначасова павярнуліся. У ярка асветленым дзвярным праёме вырисовывался сілуэт мужчыны. “ Клеокрит? - Спытаў Соклей.
  
  "Гэта я", - адказаў ён. Вядома ж, ён не папрасіў прабачэння за спазненне. Соклей і асобы, якія могуць адышлі ад статуі, каб павітаць яго. Яны абодва працягвалі азірацца на гэта праз плячо. Клеокритос ціха засмяяўся. Яму было каля трыццаці пяці; дзякуючы чыста выбритому твару ён здаваўся маладзей. Ён казаў на чыстым аттическом грэцкай і выглядаў як элін. Нягледзячы на гэта, Соклей задаваўся пытаннем, ён свабодны чалавек ці раб. Нешматлікія свабодныя эліны падпарадкавалі б сябе іншаму чалавеку так, як ён падпарадкаваўся Деметрию Фалеронскому. Хвала багам, не мой клопат, падумаў Соклей. Пасля прадстаўлення і свецкай гутаркі Клеокритос працягнуў: "Значыць, у вас, хлопцы, ёсць што-то асаблівае на продаж, ці не так?"
  
  "Я б так сказаў". Соклей падняў сваю маленькую бутэлечку з маслам - і пераканаўся, што не страціў яе. "Аліўкавы алей, запраўленае лесбийскими труфелямі".
  
  "Гэта так?" У Клеокритоса былі вострыя, лісіныя рысы асобы. Ён мог раптам заўважыць качку, якая плавае ў краю сажалкі. “Так, босу магло спадабацца што-то падобнае. Ты разумееш, што табе прыйдзецца даць мне паспрабаваць? Я выглядаў бы поўным дурнем, купляючы што-то падобнае, не пераканаўшыся, што гэта тое, што ты кажаш.
  
  "Вядома, пра найлепшы". Соклей выцягнуў корак з збана. Ён схаваў нервовасць, якую адчуваў. Ён, як мог, ачысьціў труфелі, якія купіў у Onetor fine, каб надаць ім максімальны водар, але з тых часоў не спрабаваў алей. Цябе варта было паспрабаваць, дурань. Ён пашкадаваў, што яно не сапраўдныя даўжэй. Калі б гэта было крыху больш звычайнага аліўкавага алею для мовы....
  
  Клеокритос пагрузіў паказальны палец у банку, затым сунуў яго ў рот. Калі ў яго з'явілася выраз твару лісы, якая толькі што выцягнула качку з сажалкі, Соклей зразумеў, што алей - гэта ўсё, што павінна быць. "Так, так", - сказаў Клеокритос, а потым зноў: "Так, так".
  
  "Вось бачыш," сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Так, хачу". Клеокритос нахіліў галаву. "Ці магу я паспрабаваць яшчэ?" Соклей працягнуў яму лекитос. Ён рыбалоў вуснамі. “Гэта ўжо сее-што, не так? Я не думаю, што ваша цана таксама будзе таннай".
  
  "Труфелі каштуюць у некалькі разоў даражэй свайго вагі ў срэбры", - адзначыў Соклей.
  
  “О, так. Я ведаю. Деметриос купляў іх час ад часу." Клеокритос аблізаў палец, чысты, як егіпецкі кот. Ён уздыхнуў. “ Выкажам здагадку, ты скажаш мне, што ў цябе ў галаве. Давай паглядзім, наколькі гучна я закричу.
  
  "Міна за збан". У Соклея ніколі б не хапіла нахабства запытаць такую мяцежную цану, калі б ён не бачыў пастаноўку Деметриосом п'ес Айсхилоса. Сама магчымасць прадставіць трылогію і сатырычную п'есу сведчыла аб необычайном багацці. Гэтак раскошнае іх афармленне сведчыла не толькі аб багацці, але і аб пэўнай гатоўнасці свабодна марнаваць яго.
  
  “ Вы кажаце, фунт срэбра? Клеокрит узяў Соклея і Менедема за локці. “ Хадзем, госпада. Ён вывеў іх з Парфенона, зноў на сонечнае святло. Затым ён закрычаў, дастаткова гучна, каб прымусіць пару мінакоў у трывозе абярнуцца. "Вось", - сказаў ён. “Я не хацеў паганіць гэтым святыню. Вы рабаўнікі, а не родосцы".
  
  "Шкада, што ты так думаеш", - адказаў асобы, якія могуць. “Я ўпэўнены, што вышэйшыя афіцэры Касандра не сталі б гэтага рабіць - македонцы зробленыя з грошай, амаль дастаткова. Мы хацелі даць Деметриосу першы шанец займець нашу нафту, але... Ён са шкадаваннем паціснуў плячыма.
  
  Клеокрит здрыгануўся. Соклей усміхнуўся пра сябе. Такім чынам, паміж Деметрием Фалеронским і македонцамі, ад імя якіх ён кіраваў Афінамі, узніклі спрэчкі. Гэта не здзівіла Соклея. Верагодна, ён мог паведаміць гэтую навіну Антигону або Лисимаху. З іншага боку, магчыма, і няма. Хто сказаў, што яны ўжо не ведалі?
  
  "Самыя лепшыя, вы, вядома, бачыце, што ваша цана выходзіць за рамкі ўмеранай, за рамкі таго, што з'яўляецца разумным". Клеокрит казаў не толькі як афинянин, але і як чалавек, які вучыўся ў Акадэміі або Ликейоне.
  
  Соклей і асобы, якія могуць схілілі галовы адзін да аднаго так плаўна, быццам гулялі ў тэатральнай п'есе. "Мне шкада, высакародны, але для нас усё выглядае інакш", - адказаў Соклей. "Калі вы думаеце аб тым, колькі мы заплацілі за інгрэдыенты і на якую рызыку мы пайшлі, дастаўляючы іх у Афіны ..."
  
  "О, перастань!" Сказаў Клеокритос. "Гэты поліс бяспечны і моцны пад кіраўніцтвам Деметриоса і абаронай Кассандроса".
  
  Так вось якую формулу яны выкарыстоўваюць, ці не так? Калі я буду пісаць сваю гісторыю, мне прыйдзецца яе запомніць, падумаў Соклей. Услых ён сказаў: "Я не спрачаюся" - не спрачаюся публічна- "з тым, што вы кажаце пра полісе. Але плаванне па Эгейскага мора спалучана з рызыкай, і немалым. Менш двух гадоў таму на нас з стрыечным братам напалі піраты паміж Андросом і Эвбеей. Нам пашчасціла адбіцца ад іх, але яны скралі частку нашага самага каштоўнага грузу.
  
  Асобы, якія могуць паварушыўся пры гэтых словах. Магчыма, гэта было не зусім дакладна ў дачыненні да чэрапа грыфона, па меншай меры ў грашовым выразе. Соклею было ўсё роўна. Хто мог бы ўсталяваць сапраўдную цану за веды?
  
  Клеокритос ўздыхнуў. “Мой давернік захоча атрымаць гэта цудоўнае алей. Я ў гэтым не сумняваюся. Але ён не хоча, каб яго трымалі дзеля выкупу. Я дам табе шэсцьдзесят драхманов лекитос. Што скажаш?
  
  "Мы кажам, што прыйшоў час пагаварыць з афіцэрамі Касандра", - адказаў асобы, якія могуць, і Соклей апусціў галаву. З гідкай усмешкай асобы, якія могуць дадаў: "Магчыма, яны запросяць Деметры на вячэру і дадуць яму паспрабаваць".
  
  "Ты гідкі, заганны нягоднік", - сказаў Клеокрит. Асобы, якія могуць пакланіўся, як у адказ на камплімент. Чалавек Деметры Фалеронского што-то прамармытаў сабе пад нос. Нарэшце ён спытаў: "Колькі дакладна ў вас лекито алею з густам труфелі?"
  
  Асобы, якія могуць паглядзеў на Соклея. Соклей ведаў, што яго стрыечны брат так паступіць. “ Семдзесят адзін, - сказаў ён: як звычайна, лічба круцілася ў яго на кончыку мовы.
  
  Пасля некаторага мармытання і падліку на пальцах Клеокритос сказаў: "Я дам табе талент за большасць з іх".
  
  “ Шэсцьдзесят мін срэбра, так? Ты маеш на ўвазе афінскі вага? - Спытаў Соклей, і Клеокрит нецярпліва апусціў галаву. - Прамармытаў Соклей, перакідаючы ружанец на думках падліковай дошцы. Ціхім голасам ён сказаў Менедему: “Восемдзесят чатыры драхмая, тры оболоя лекитос, больш ці менш. Што ты думаеш?"
  
  "Гэтага павінна хапіць", - таксама ціха адказаў асобы, якія могуць. "Калі толькі ты не думаеш, што мы зможам выціснуць з яго - ці, можа быць, македонцаў - больш?"
  
  “Не, давай заключым здзелку. Гэта дае нам больш шанцаў працаваць над продажам іншых рэчаў іншым людзям". Соклей пачакаў, будзе ці асобы, якія могуць спрачацца. Калі асобы, якія могуць гэтага не зрабіў, ён павярнуўся да Клеокриту. “ Мы згодныя.
  
  “ Добра. Тады гэта вырашана, " сказаў Клеокритос. Соклей таксама так думаў. Гэтага таленту - за вылікам кошту новых інгрэдыентаў - камандзе хапіла б на тры месяцы. Няма, значна даўжэй, зразумеў ён: ён плаціў маракам родосскими манетамі, якія былі лягчэй тых, што чаканілі афіняне. - У цябе ёсць усе алей у доме Протомахоса? - спытаў Клеокрит.
  
  "Не, не ўсё", - адказаў Соклей. “Мы не ведалі, што прададзім усё гэта аднаму і таму ж чалавеку. Мы можам прывезці астатняе з Пейреуса заўтра, і вы зможаце забраць яго заўтра днём ці паслязаўтра. Вам гэта падабаецца?"
  
  “Так. Я думаю, што прыйду паслязаўтра", - адказаў Клеокритос.
  
  Асобы, якія могуць сказаў: “У доме Протомахоса у нас таксама ёсць віно з Лесбас і з далёкага Библоса. Лесбіянку, я мяркую, вы ведаеце. Аб Библиане я скажу толькі адно: яго букет супадае з водарам Ариусиана. Спытаеце ў сваіх знаёмых, не верыце вы мне. Яны скажуць вам, што я кажу праўду ".
  
  Яны маглі б таксама сказаць яму, што густ віна не адпавядае яго водару, але асобы, якія могуць нічога не сказаў пра гэта. Клеокритос сказаў: “Я спытаю. І, вядома, я спытаюся ў свайго дырэктара, ці не хоча ён папоўніць свае склепа. Калі ён адмовіцца, "чалавек Деметриоса з Фалерона паціснуў плячыма" - тады я жадаю табе ўдачы ў продажы твайго віна каму-небудзь іншаму. Ён выдаў сухі смяшок. "Я сумняваюся, што ў вас будзе занадта шмат праблем з яго утылізацыяй".
  
  "Добрае віно звычайна знаходзіць прытулак", - пагадзіўся Соклей.
  
  Клеокритос усміхнуўся. "У любым горадзе з македонскім гарнізонам добраму віну - або нават дрэннаму віну - даводзіцца папрацаваць, каб не знайсці прытулку". Ён накіраваўся назад да пандусе, які вёў уніз, у галоўную частку Афін. Праз плячо ён дадаў: “Убачымся паслязаўтра, лепшыя. Вітаю".
  
  "Прывітанне," хорам сказалі Соклей і асобы, якія могуць. Як толькі Клеокрит апынуўся па-за межамі чутнасці, асобы, якія могуць працягнуў: “ Ён таксама купіць віна. Не ведаю, як наконт паслязаўтра, але ён прыйдзе. Яго голас гучаў настолькі ўпэўнена, наколькі гэта было магчыма.
  
  "Так, я так думаю", - адказаў Соклей. “Ён, відавочна, прагне вытанчанай ежы і пітва - магчыма, яму таксама захочацца труфеляў. Калі яго кухар ўмее рыхтаваць кандаулос , як у Мирсоса, падумайце, як было б выдатна, калі б булён быў сдобрен труфелямі ".
  
  "У мяне слінкі цякуць", - сказаў асобы, якія могуць. “Частка мяне спадзяецца, што мы не прададзім іх усе. Калі мы прывязем трохі дадому Сикону і твайму кухару, мы зможам пакаштаваць іх самі".
  
  Соклей падумаў, не падражніць яго за тое, што ён ставіць асабістае задавальненне вышэй прыбытку. Ён не мог, па меншай меры, з чыстым сумленнем, не тады, калі сам адчуваў тое ж самае. Ён сказаў: "Хацеў бы я паглядзець, як Деметриос выкарыстоўвае пчаліны воск".
  
  "Цябе гэта ўжо турбуе?" Спытаў Асобы, Якія Могуць. Соклей трохі збянтэжана апусціў галаву. Яго стрыечны брат скорчил яму грымасу. “Не кажы глупства. Ты яшчэ нават не пачаў размаўляць са скульптарамі. Абавязкова знойдзецца які-небудзь пыхлівы афинянин або фанабэрысты македонец, які думае, што гэты поліс не можа жыць без яго бронзавай статуі, і менавіта для гэтага патрэбен пчаліны воск ".
  
  "Я ведаю, але я не магу не хвалявацца", - сказаў Соклей.
  
  Асобы, якія могуць засмяяўся. “ Праўда, мая дарагая? Ніколі б не падумаў. Ты, напэўна, таксама перажываеш з-за бальзаму ад Engedi, хоць наступны лекар, да якога ты зьвернешся, будзе тваім першым.
  
  З усім годнасцю, на якую толькі быў здольны, Соклей адказаў: "Я не абавязаны гэтага прызнаваць, і я таксама не мае намеру гэтага рабіць".
  
  "Я думаю, ты толькі што гэта зрабіў", - сказаў асобы, якія могуць і засмяяўся гучней, чым калі-небудзь. Ён працягваў: "Ты таксама не бачыў ніякіх пісцоў, але я гатовы паспрачацца, што ты турбуешся аб нашым папірусе і чарніла".
  
  “Няма. Гэта не так", - сказаў Соклей. “Я заўсёды магу прадаць папірус ў Афінах. Гэты поліс выкарыстоўвае яго больш, чым любыя тры іншыя ў Эладзе, уключаючы Радос і Александрыю. Я крыху турбуюся аб цане, якую мне прыйдзецца спаганяць, таму што Химилкон надзьмуў мяне - перахітрыў, на самай справе, але і надзьмуў таксама. Але я змагу прадаць яго, і чарніла, натуральна, пойдуць разам з ім ".
  
  Яны прайшлі праз Прапілеі і пачалі спускацца па пандусе. Клеокритос быў ужо амаль ўнізе. Яму не трэба было запавольваць крок, каб агледзець славутасці; ён мог прыходзіць сюды, калі яму заманецца. Асобы, якія могуць азірнуўся на Парфенон. "Калі хто-небудзь калі-небудзь разграбит гэта месца..."
  
  “ Прыкусі мову! - Усклікнуў Соклей. “Нават македонцы лічаць, што малюнак Афіны Фидием каштуе больш як мастацтва, чым як здабыча, а яны самыя прагныя людзі ў свеце. Калі яны пакінуць гэта ў спакоі, любы б так і зрабіў - я спадзяюся.
  
  "Ну, я таксама", - сказаў асобы, якія могуць. "Што гэта за фраза, якую выкарыстаў ваш любімы гісторык - 'здабытак на ўсе часы'? Яна таксама падыходзіць статуі".
  
  Соклей паспрабаваў прадставіць суровага Фукидида сваім - ці чыім-небудзь яшчэ - улюбёнцам. Ён адчуў, што трывае няўдачу. Жадаючы падкалоць самога сябе, ён сказаў: "Я ўпэўнены, што ты імкнешся стаць тым, хто прадае нашы ружовыя духі ўсім гетерам Афін".
  
  "Хто-тое ж павінен гэта рабіць", - весела сказаў асобы, якія могуць. "Яны добра плацяць".
  
  "Пераканайся, што атрымаеш гэта срэбрам, а не чым-то такім, што я не магу занесці ў бухгалтарскія кнігі", - сказаў Соклей.
  
  Яго стрыечны брат ўхмыльнуўся. “ Сапраўды, ўваходзь! Соклей паморшчыўся. Ён пакінуў сябе адкрытым для гэтага, і асобы, якія могуць, не губляючы часу, скарыстаўся гэтым. "Я ведаю розніцу паміж совамі і парасятамі, лепшы," дадаў асобы, якія могуць. "Калі я атрымаю што-то іншае, то гэта будзе разам з драхмайцами, а не замест іх".
  
  “Добра. Аднак, ведаючы цябе, я падумаў, што павінен пераканацца", - сказаў Соклей. Магчыма, ён быў несправядлівы; асобы, якія могуць падзяляў бізнес і задавальнення ... вялікую частку часу. Прыкрыўшы далонню вочы, Соклей паглядзеў на паўднёва-захад. “ Адсюль бачны ўвесь шлях да самага мора. Калі б у мяне было дастаткова добры зрок, я мог бы адрозніць "Афрадыту " сярод усіх іншых караблёў, прышвартаваўся ў Пейрее.
  
  "Ястраб не змог бы гэтага зрабіць, толькі не адсюль", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "А нават калі б і магла, яму было б усё роўна", - пагадзіўся Соклей. "Але мы павінны быць у стане зрабіць наша зрок вастрэй".
  
  "Якім чынам?"
  
  “Я не ведаю. Хацеў бы я ведаць. Прыклаўшы далонь да вуха, ты лепш чуеш. Прыклаўшы абедзве рукі да рота, ты робіш свой голас гучней. Мы павінны быць у стане зрабіць што-тое, што дапаможа нашым вачам ".
  
  "Мы павінны ўмець рабіць усё тое, чаго не ўмеем", - сказаў асобы, якія могуць. "Я б хацеў, напрыклад, умець рабіць гэта дзесяць раз у дзень".
  
  "Калі б ты мог, ты б ніколі не зрабіў нічога іншага", - сказаў Соклей.
  
  "Хто б захацеў займацца чым-то іншым, калі б ён мог рабіць гэта замест гэтага?"
  
  - Ты бессаромны нягоднік, " сказаў Соклей. Асобы, якія могуць крыва ўсміхнуўся і апусціў галаву. Раздражнёна фыркнув (а колькі раздражнёных фырканий прымусіў сябе выціскаць асобы, якія могуць?), Соклей працягнуў: “Мастацтва дазваляе нам рабіць тое, чаго мы ніколі не змаглі б зрабіць без яго. Мы можам перакінуць масты праз рэкі. Мы можам плаваць па морах. Мы можам будаваць храмы, падобныя Парфенону. Чаму мы не можам пашырыць наша зрок? "
  
  "Таму што мы не ведаем як", - адказаў асобы, якія могуць. Соклей прывёў выдатны, бездакорна лагічны аргумент - але той, які рассыпаўся дашчэнту, як танны кафейнік, калі асобы, якія могуць абрынуў на яго жорсткі, завостраны факт. “Мы таксама павінны ўмець лятаць. Птушкі могуць. Лятучыя мышы могуць і матылькі. Чаму не людзі?"
  
  "Икарос і Дэдал зрабілі гэта, калі верыць міфа", - сказаў Соклей.
  
  Асобы, якія могуць быў больш схільны, чым Соклей, сур'ёзна ставіцца да міфаў і легенд, але не да гэтай. "Гэта ўсяго толькі жаданне, а не праўда, і ты ведаеш гэта так жа добра, як і я", - сказаў ён. “Час ад часу які-небудзь бедны дурань, які думае, што гэта праўда, робіць сабе крылы, залазіць на дах або уцёс і скача з іх. Калі яму пашанцуе, ён зломіць шчыкалатку. Калі гэта не так, ён ламае сваю дурную шыю або расплющивает сябе, як аладку. Я маю рацыю ці я не маю рацыі?"
  
  "О, ты маеш рацыю, найлепшы, у гэтым няма сумневаў - пакуль". Соклей звярнуўся да адзінага аргументу, які быў у яго напагатове: “Але мы можам даведацца пра тое, чаго не ведаем цяпер. Алфавіт памяці дазваляе пранікаць далей, чым гэта было магчыма раней. Жалеза, відавочна, было чым-то новым у часы Гамера - ён называе яго 'цяжка каваным'. Паколькі ён цвёрды і танны, мы можам рабіць з ім тое, чаго не змаглі б з дапамогай адной бронзы. Можа быць, які-небудзь рамеснік прыдумае, як пашырыць наша зрок або прымусіць нас лётаць ".
  
  "Ну, можа быць," сказаў асобы, якія могуць. “ Але я не збіраюся затрымліваць дыханне. Ён зрабіў невялікі скачок з канца пандуса на бруд паўднёва-ўсходняга кута агоры. "Я збіраюся вярнуцца да Протомахосу".
  
  "Ты спадзяешся, што яго там няма", - у роспачы сказаў Соклей.
  
  Яго стрыечны брат ускінуў галаву. “ Не сярод белага дня. Рабы заўважаць і, хутчэй за ўсё, проболтаются. Але сёння ўвечары... Мы павінны паглядзець, што ён распачне. Ён паспяшаўся прэч. Ідучы за ім, Соклей разважаў, ударыць ці асобы, якія могуць па галаве лекифом, які ён нёс, выб'е з Менедема хоць кроплю здаровага сэнсу. Мяркуючы па наяўных у яго доказам, хутчэй за ўсё, няма. Шкада, падумаў ён. Як бы я хацеў, каб так і было.
  
  
  Асобы, якія могуць пакланіўся Клеокриту. "Вось алей, высакародны," сказаў ён, паказваючы на лекифов, што стаяць у двары Протомахоса.
  
  “ Дзесяць шэрагаў па сем збаноў плюс адзін. Хай Деметриос і яго сябры атрымаюць асалоду ад імі.
  
  "Якая прыгожая фаланга", - з усмешкай сказаў чалавек Деметры з Фалерона. Ён паказаў на пару мужчын, якія рушылі ўслед за ім. Большасць з іх выглядалі як рабочыя, нанятыя на дзень, каб насіць збаны з алеем. Гэтыя двое адрозніваліся ад астатніх: абодва былі лепш апранутыя і выглядалі ярчэй, чым іх таварышы. Яны неслі скураныя мяшкі добрага памеру. Яшчэ слугі Деметры, разважыў асобы, якія могуць. Клеокрит працягнуў: "У іх тваё срэбра".
  
  "Добра," сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Як толькі я удостоверюсь, што гэта патрэбнае колькасць, сардэчна запрашаем да масле", - дадаў Соклей.
  
  Ўсмешка Клеокрита знікла. "Ты ж не збіраешся адлічваць шэсць тысяч драхманов!" усклікнуў ён. “ Мы прабудзем тут увесь дзень. Ты ж не думаеш, што я стаў бы цябе падманваць?
  
  "Вядома, няма, пра лепшы", - ветліва сказаў Соклей. Асобы, якія могуць ведаў, што яго стрыечны брат хлусіць. Клеокрит, верагодна, таксама гэта ведаў. Але Соклей не даў яму падставы пратэставаць, працягнуўшы: “Ты маеш поўнае права пералічыць збаны з маслам, а таксама адкрыць іх і паспрабаваць, калі гэта здасца табе смачным. І мне не трэба пералічваць так шмат манет. Протомахос, ці магу я пазычыць твае шалі?
  
  "Вядома", - адказаў радоскі проксенос. Па яго загадзе раб прынёс велізарныя шалі. Іншы, крэкчучы, нёс каменную гіру. "Адзін талент", - сказаў Протомахос. “Працуючы ў камнерезном бізнэсе, я знаходжу такія вялікія гіры карыснымі. Гэты гіра ідэальна спалучаецца са стандартнымі гірамі, якія трымаюць у Толосе чыноўнікі, якія адказваюць за меры і шалі. Калі вы хочаце пайсці туды, я ўпэўнены, што метрономои пакажуць вам гэта ".
  
  "Усё роўна", - сказаў кісла Клеокритос, да відавочнага аблягчэнні раба, несшего груз. "Пастаў гэта на адну чашу вагаў, а я пакладу срэбра на іншую".
  
  Раб паклаў гіру на патэльню. Людзі з Клеокритом, у якіх былі грошы, паклалі свае мяшкі на іншую патэльню. Шалі не ураўнаважваюцца. Клеокритос стаў цьмяна-чырвоным. Ён дастаў з лямца тоўсты скураны кашалёк і пачаў сыпаць з яго манеты на шалі: драхму, тетрадрахму - у чатыры разы цяжэй - дидрахму, яшчэ адну тоўстую тетрадрахму. У агульнай складанасці яму давялося нагрузіць больш за пяцьдзясят драхмаў, перш чым вага канчаткова падняўся.
  
  "Ну вось!" зароў ён. “ Цяпер ты шчаслівая?
  
  "Вядома, высакародны", - сказаў асобы, якія могуць. "Я ведаю, што гэта, павінна быць, быў няшчасны выпадак". На гэты раз схлусіў ён. Ён не хацеў бянтэжыць чалавека Деметриоса Фалеронского больш, чым гэта было неабходна. Аднак якое супадзенне, падумаў ён, што ў Клеокритоса аказалася пры сабе дастаткова грошай, каб выправіць памылку на выпадак, калі мы кінем яму выклік. Без вагаў яны з Соклеем ніколі б не заўважылі, што плата паменшылася менш чым на адну сотую, але паўхвіліны срэбра самі па сабе былі кругленькай сумай. “ І ўсё ж мы хочам, каб усё было правільна, ці не так?
  
  "Дакладна", - сказаў Клеокритос. Гэта не было згодай. У адным слове прагучаў гнеў. Чалавек Деметриоса ні словам не абмовіўся аб віне, лесбиянке або библианке. Ён раўнуў на нанятых ім афінян. Яны паспяшаліся забраць лекифоев і пакінулі двор Протомахоса не столькі для таго, каб выратавацца ад іх, колькі для таго, каб прыбрацца далей ад Клеокрита.
  
  "У вас, хлопчыкі, больш нерваў, чым у мяне", - сказаў Протомахос, калі Клеокрит таксама сышоў. "Я б не рызыкнуў пакрыўдзіць Деметры Фалеронского".
  
  "Мне гэта падабаецца". Голас Соклея уздрыгнуў ад абурэння. “Яго чалавек спрабуе падмануць нас, але гэта мы павінны турбавацца аб тым, каб не пакрыўдзіць яго. Дзе ў гэтым справядлівасць?"
  
  “Ён кажа не аб справядлівасці, мая дарагая. Ён кажа пра ўлады", - сказаў асобы, якія могуць. “У такім полісе, як гэты, яны адбываюцца з розных месцаў. Ты павінен гэта ведаць - ты жыў тут нейкі час.
  
  "У любым выпадку, прыемна бачыць, што адзін з вас разумее", - сказаў проксенос. “Хадзіце асцярожна. Калі ў вас паўстануць праблемы з Деметриосом, я мала што магу для цябе зрабіць.
  
  "Мы будзем асцярожныя", - сказаў асобы, якія могуць, думаючы: "Ён не ведае пра Ксеноклее, інакш не захацеў бы папярэджваць мяне. Ён ведаў, якое акно наверсе выходзіць у яе спальню. Ён старанна не глядзеў у той бок. Няма сэнсу выклікаць у Протомахоса падазрэнні, калі ён і так гэтага не зрабіў. У поглядзе Соклея скразіла іронія. Асобы, якія могуць прыкінуўся, што нічога не заўважыў.
  
  "Табе, верагодна, гэта сыдзе з рук, і ніхто не скажа ні слова", - сказаў Протомахос.
  
  "Таму што мы маем рацыю?" Спытаў Соклей.
  
  "Няма, я ўжо сказаў вам, што гэта не мае да справы ніякага дачынення", - адказаў Протомахос. “Але вы родосцы. Пталямей не хоча абражаць Радос, Касандры не хоча абражаць Пталямея, а Деметрий Фалеронский не зробіць нічога, што магло б абразіць Касандра. Калі б ты быў родам з Самаса, або Митилины, ці з якога-небудзь іншага месца, якім валодае Антыгон, табе было б больш разумна прыбрацца з Афін да таго, як Клеокрит і Деметрий змогуць адпомсціць, таму што яны гэта зробяць.
  
  "Зноў сіла," прамармытаў Соклей. Протомахос апусціў галаву. Асобы, якія могуць паглядзеў на Соклей са сумессю павагі і жалю. Яго стрыечны брат мог вучыцца, і вучыцца хутка. Але яму даводзілася ўсё абдумваць, крок за крокам. Ён рэдка выкарыстаў сваё сэрца або страўнік, каб ацаніць, як усе працуе. Гэта павінен быў быць яго розум ці нічога.
  
  "Заўтра," сказаў асобы, якія могуць, " заўтра я прынясу на агору пару слоічкаў духаў і пачну крычаць аб тым, як гэта цудоўна. У некаторых лепшых гетер, напэўна, ёсць рабы, якія ходзяць за пакупкамі для іх. Як толькі рабыня што-небудзь унюхает, яна паведаміць пра гэта сваёй спадарыні. Тады я пагляджу, ці змагу весці з ёй справы.
  
  Радоскі проксенос засмяяўся. "Якім бізнесам ты збіраешся займацца?" Ён непрыстойна узмахнуў рукой.
  
  "Не пачынай, калі ласка", - сказаў асобы, якія могуць. "Соклей таксама даставаў мяне з-за таго, што я скарыстаўся гэтым у гандлі".
  
  "Я не хачу, каб ты дастаўляў гетерам непрыемнасці," сказаў Соклей, " па крайняй меры, не ў абмен на тавары фірмы. Калі вы збіраецеся быць цвёрдым, рабіце гэта ў свой вольны час і плаціце за гэта ".
  
  Протомахос паморшчыўся, хоць менавіта ён пачаў каламбуры. Мне не давядзецца за гэта плаціць, калі я зраблю гэта з жонкай, а не з гетерой, падумаў асобы, якія могуць. Але паколькі гаворка ішла аб жонцы Ксеноклеи, пра гэта значна лепш было змаўчаць.
  
  Павярнуўшыся да Соклею, Протомах спытаў: "А што ты будзеш рабіць, пакуль твой стрыечны брат будзе забаўляцца?"
  
  "У мяне яшчэ ёсць труфелі на продаж, і ў мяне ёсць библиец і лесбіянка", - адказаў Соклей. “Я думаю, першае, што трэба зрабіць, гэта паспрабаваць прадаць віно каму-небудзь з македонскіх афіцэраў Кассандроса. Усе ведаюць, як прагнуць македонцы, і ўсе ведаюць, колькі ў іх грошай ".
  
  Проксенос усміхнуўся. “Так, гэта добрая камбінацыя. Я жадаю вам абодвум поспехі, а ты, - ён паказаў на Менедема, - можаш ставіцца да гэтага так, як табе заманецца.
  
  "Я ведаю, што магу прадаваць духі", - сказаў асобы, якія могуць. "Ці змагу я што-небудзь купляць..." Ён паціснуў плячыма. "Я дазнаюся".
  
  "Вам дваім больш не спатрэбяцца шалі, ці не так?" Як і за імгненне да гэтага, Протомах выкарыстаў падвойнае лік, кажучы аб Менедеме і Сокле. Гэтая граматычная форма была распаўсюджаная ў грэцкай мове Гамера, у значна меншай ступені ў сучасным аттическом. Выкарыстоўваючы яе, Протомахос меў на ўвазе, што родосцы былі натуральнай парай. Погляд Менедема кінуўся да Соклею. Соклей таксама глядзеў у яго бок. Відавочна, яны абодва спрабавалі вырашыць, ці хочуць яны быць часткай такой пары.
  
  Адцягнуўшыся, асобы, якія могуць прымусіў сябе ўспомніць пытанне. “ Не, пра найлепшы. Аднак мы дзякуем табе за тое, што ты скарыстаўся імі.
  
  "Я павінен быў бы ўзяць з цябе дадатковую плату, якую ты атрымаў ад Клеокрита ў якасці камісійных". Протомахос ўсміхнуўся, паказваючы, што ён не меў на ўвазе гэта сур'ёзна.
  
  "Вазьмі гэта", - адразу ж сказаў асобы, якія могуць. “Ты праявіў да нас столькі дабрыні. Меншае, што мы можам зрабіць, гэта трохі адплаціць табе". Соклей выглядаў абражаным, але так хутка прывёў свой твар у парадак, што асобы, якія могуць падумаў, што проксі гэтага не заўважыў. Асобы, якія могуць ведаў, што яго стрыечны брат быў менш простодушен, чым ён сам: яшчэ адна рыса, якая рабіла Соклея добрым тойхархом.
  
  Протомахос, тым часам, паківаў галавой. “Няма, няма. Гэта вельмі ласкава з вашага боку, але я б не змог. Я тут, каб дапамагчы вам, родосцы, а не браць вашыя грошы".
  
  Асобы, якія могуць не настойваў. Гэта магло абразіць проксена. Ён вырашыў зрабіць што-небудзь прыемнае для Протомахоса, перш чым пакінуць Афіны. У рэшце рэшт, яго жонка зрабіла для мяне сёе-тое добрае.
  
  Цяпер асобы, якія могуць слізгануў позіркам па вокнах верхняга паверха. Ён не затрымаўся на тым, якое належала спальні Ксеноклеи. Ён ведаў, што лепш не рабіць нічога падобнага глупства. Ён спадзяваўся, што Ксеноклея ведае, як трымаць рот на замку - і як не выдаць нічога сваім паводзінамі. Жыццё б стала яшчэ складаней, калі б яна гэтага не зрабіла. Ён стараўся не думаць пра тое, наколькі ўсё можа стаць яшчэ больш складана. Соклей таксама лепш яго ўмеў разважаць пра рэчы, якія маглі пайсці не так.
  
  Да таго часу, калі два родосца адправіліся ў шлях на наступную раніцу, ніякай катастрофы не адбылося. "Весялецеся на агора", - сказаў Соклей Менедему.
  
  "Людзі б загаварылі, калі б я зрабіў гэта там", - адказаў асобы, якія могуць. Соклей захлынаўся, распырскваючы разведзенае віно. Протомахос гучна засмяяўся.
  
  Калі Соклей зноў змог гаварыць, ён сказаў: “Ты спрабуеш прадаць гетайрам, а я - македонскай афіцэрам. Я магу зарабіць больш грошай, але табе будзе весялей".
  
  "Ніколі нельга сказаць напэўна", - сказаў Протомахос. "У некаторых з гэтых македонцаў такія ж шырокія азадка, як у любога афінскага женоподобного".
  
  "Даруй, лепшы", - сказаў Соклей. "Якімі б ні былі прадстаўлення македонскага афіцэра аб забаўках, ні адзін македонская афіцэр не мой".
  
  Асобы, якія могуць дабраўся да агоры ў ранішніх прыцемках. У яго, вядома, не было прылаўка і нават падноса, які вісеў у яго на шыі, каб захоўваць тавары. У яго сапраўды было шмат маленькіх слоічкаў з духамі ў скураным мяшэчку, дзёрзкія манеры і гучны голас - і ён прыйшоў туды дастаткова рана, каб заслупаваць месца на вуліцы Панафинейя, дзе, напэўна, праходзіла б шмат людзей.
  
  Сонца кранула будынкаў акропаля, а на поўнач - вяршыні пагорка пад назвай Ликабеттос. Гэты быў вострым, канічным і бескарысным як крэпасць або для чаго-небудзь яшчэ, што асобы, якія могуць мог бачыць. Калі ўжо на тое пайшло, сам акропаль ужо і блізка не мог прытуліць усіх жыхароў Афін. Ён выказаў здагадку, што ў старыя часы гэта магло б адбыцца.
  
  Ён сунуў руку ў сумку і выцягнуў слоічак. "Выдатныя духі з Радоса!" - крыкнуў ён. Прадаючы гэта, ён не пашкодзіў бы свайму дорическому вымаўленню. "Салодка пахнуць ружовыя духі з Радоса, выспы руж!"
  
  Жанчына з грубымі рукамі і сагнутай спіной прачка спытала: "Можна мне панюхаць?" Ён вырваў корак. Яна панюхала, а затым ўсміхнулася. Яна спытала: "Колькі ты хочаш за такую маленькую слоічак?" Яна ўмела гандлявацца - першае, што яна зрабіла, гэта грэбліва адгукнулася аб таварах Менедема.
  
  Ён распавёў ёй.
  
  У яе адвісла сківіца. Пасля гэтага імгненні здзіўлення яна раззлавалася. "Ты разыгрываеш мяне!" - сказала яна і патрэсла кулаком перад яго тварам. Ён бы не захацеў з ёй сварыцца; яна выглядала страшэнна. "Я не зарабляю столькі грошай за месяц!"
  
  "Прабач, мая дарагая, але такая цана", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Тады ты брудны злодзей!" - усклікнула яна.
  
  Ён трасянуў галавой. Ён не хацеў, каб яна гэта казала. “ Не, вядома, - сказаў ён ёй, - таму што гэтая банка, - ён ўзважыў яе на далоні, - патрабуе шмат працы. Ружы павінны быць вырашчаны і сарваныя, салодка пахнуць пялёсткі сарваныя, вялікая іх частка уварена ў эсэнцыю і змяшаць з выдатным алеем - я не ведаю ўсіх дэталяў, таму што парфумеры трымаюць іх у сакрэце. Але я дакладна ведаю, што кожнаму, хто выконвае гэтую працу, таксама трэба плаціць, і гэта тое, што вы бачыце ў цане, якую я прызначаю ".
  
  Яна не назвала яго як ашуканца. Яна сказала: “Гэта па-чартоўску крыўдна, калі сумленныя людзі не могуць дазволіць сабе што-тое добрае, вось што я табе скажу. Хто будзе купляць па тваёй цане? Гэтыя ўблюдкі, якія кіруюць полісам і смокчуць нашу кроў, вось хто, яны, гаспадара бардэляў і модныя шлюхі. Фурыі забіраюць іх усіх, і цябе таксама. Яна памчалася, не даўшы Менедему магчымасці адказаць.
  
  Ён не ведаў, што мог бы ёй сказаць. Людзі, якіх яна назвала, былі тымі, хто мог дазволіць сабе тое, што ён прадаваў. Гетэры былі не зусім шлюхамі - яны забаўлялі мужчын, якіх выбіралі самі, а не мужчын, якія выбіралі іх, - але іх забавы ўключалі ці маглі ўключаць у сябе пераспаць са сваімі кліентамі, так што яны таксама былі не зусім не шлюхамі.
  
  О, багатыя гандляры таксама маглі купляць духі. З аднаго боку, наколькі верагодна, што яны былі сумленныя? І, з другога боку, яны з большай верагоднасцю куплялі яго для гетер, чым для сваіх жонак. Жонкі заўсёды былі побач. Мужчыну даводзілася працаваць, каб гетэра захацела застацца з ім. Ён павінен быў працаваць, і яму прыходзілася марнаваць срэбра.
  
  "Духі!" Асобы, якія могуць паклікаў зноў. Па меры таго, як сонца асвятляла рынкавую плошчу, прыходзіла ўсё больш і больш людзей. “Выдатныя духі з Радоса, выспы руж! Салодкія духі, без якіх не павінна абыходзіцца ні адна мілая жанчына!"
  
  Іншая жанчына, якая відавочна пражыла нялёгкае жыццё - і, у рэшце рэшт, якая іншая стала б хадзіць па крамах для сябе?- спытала яго, што ён хоча са сваіх тавараў. Ён адказаў ёй тым жа, што і прачке. Яна завішчала гучней, чым калі б ён задраў свой хітон і памахаў інтымнымі часткамі цела ў яе перад тварам. Былі мужчыны, якія займаліся падобнымі рэчамі, каб пацешыць сябе. Асобы, якія могуць лічыў гэта безгустоўшчынай, але што зробіш?
  
  Да яго падышла яшчэ адна жанчына, на гэты раз апранутая ў доўгую туніку з тонкай белай воўны. "Прывітанне", - сказала яна. "Ці магу я панюхаць твае духі?" У яе грэцкай чуўся слабы акцэнт.
  
  "Вядома", - ветліва адказаў ён. Яна выглядала і казала як рабыня каго-то паспяховага - менавіта такога чалавека ён шукаў. Ён выцягнуў корак і працягнуў банку ёй.
  
  Яна нахілілася наперад. Яе ноздры затрапяталі, калі яна ўдыхнула. "О так," ціха сказала яна. “ Гэта вельмі смачна. Якую цану вы просіце? Калі ён сказаў ёй, яна не завагалася. “Дазволь мне пагаварыць з маёй гаспадыняй. Яна цалкам можа купіць. Заставайся тут. Я вярнуся".
  
  - Хто твой гаспадар, мілая? - Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Яе клічуць Потейн, родианка", - сказала рабыня. "Калі б ты прыехала з Афін, ты б ведала багатых і знакамітых мужчын, у якіх яна была спадарожніцай жыцця". Спадарожніца - вось што спачатку азначала гетэра ; мужчынская форма слова, гетайрос, па-ранейшаму азначала гэта і нічога больш. У жаночым родзе былі спадарожнікі жыцця... а потым з'явіліся і спадарожніцы.
  
  Асобы, якія могуць спытаў: "А ты хто?" Дэманстрацыя таго, што ён клапоціцца аб рабыні, можа прымусіць яе больш настойліва настойваць на яго правасці перад сваёй спадарыняй.
  
  "Я?" Яна, здавалася, была здзіўленая пытаннем. "Тут мяне называюць Трайтой". Гэта было Аттическое для фракійскага. Яна не была рудавалосай, як рабыня з дома Соклея, але з светла-каштанавымі валасамі і карымі вачыма была святлей большасці эллинок.
  
  "Што ж, Трайтта, спадзяюся, ты прыспешыш да сваёй знакамітай спадарыні дзеля мяне", - сказаў асобы, якія могуць. Каб пераканацца, што яна сапраўды паспяшалася, ён даў ёй тры оболоя. Ён нічога не прасіў наўзамен - ні пацалунку, ні абяцанні, што дзяўчына пераканае гетеру купіць духі. Ён выявіў, што бясплатны падарунак звычайна спрацоўвае лепш, чым той, дзе бачныя абарваныя нітачкі.
  
  Рабыня ўзяла маленькія срэбныя манеты і заколебалась, чакаючы, што ён скажа ёй, чаго хоча. Калі ён больш нічога не сказаў, яна сунула манеты ў рот. "У вас цікавы спосаб вядзення бізнесу", - заўважыла яна.
  
  "Дзякуй," сказаў асобы, якія могуць, хоць і не быў упэўнены, што гэта была пахвала. Трайтта кіўнула - што даказвала б, што яна не была эллинкой па нараджэнні, калі б у яго былі хоць нейкія сумневы - і растварылася ва ўсе яшчэ расце натоўпе на агора. Асобы, якія могуць спрабаваў ўсачыць за ёй, але гэта было ўсё роўна што спрабаваць ўсачыць за адной дажджавой кропляй у навальніцу. Ён міргнуў, а потым больш не змог яе знайсці.
  
  Ён зноў пачаў распытваць аб духах і іх вартасцях. Трайтта, магчыма, была не адзінай рабыняй гетэры на рынкавай плошчы гэтай раніцай. Менедему было ўсё роўна, каму прадаваць духі. Яго турбавала толькі прадаць іх і атрымаць сваю цану.
  
  Да таго часу, як Трайтта вярнуўся, ён прадаў банку пухлому мужчыну, які так гучна настойваў, што купляў яе для сваёй жонкі, што пераканаў Менедема, што той хлусіць скрозь зубы. Некаторыя людзі так і не зразумелі, што лепшы спосаб зманіць - гэта не трубіць аб няпраўдзе на ўсю акругу, а легкадумна ставіцца да яе або, на самай справе, маўчаць аб ёй. Чаму мяне павінна хваляваць, каму дастануцца духі? Падумаў Асобы, Якія Могуць. Гэта не мая справа, інакш яго б не было, калі б гэты дурань не зрабіў так.
  
  Калі Треитта вярнулася на агору, асобы, якія могуць не заўважыў яе, пакуль яна не апынулася ў некалькіх кроках ад яго. У яго было апраўданне: яе спадарожнік прыцягваў да сябе ўсё погляды. Светлавалосы, длинноусый Кельтаў быў вышэй Соклея, прыгожы, шыракаплечы, з вузкай таліяй: ён быў падобны на панкратиаста або, магчыма, больш на напаўбога. Яго вочы былі колеру егіпецкіх ізумрудаў. Ён глядзеў скрозь Менедема, як быццам родосца не існавала.
  
  "Прывітанне," звярнуўся асобы, якія могуць да Треитте. “ Хто твой сябар?
  
  "Болгиос - целаахоўнік Потейна," адказала яна.
  
  Іду ў заклад, так і ёсць. У яго выдатнае цела. Асобы, якія могуць не сказаў гэтага ўголас, хоць яно круцілася ў яго на кончыку мовы. "Зразумела", - вось і ўсё, што ў яго вырвалася.
  
  Трайтта працягнула: “У яго ёсць грошы для цябе. Мая гаспадыня хоча пяць слоічкаў духаў".
  
  І сапраўды, Болгиос працягнуў тоўсты скураны мяшок, які бразнуў, калі асобы, якія могуць ўзяў яго. Рука Кельта, тыльны бок якой была пакрыта дробнымі валасінкамі, падобнымі на правалокі з найтонкага золата, была такой жа вялікай, як і ўсе астатнія часткі яго цела. Яно магло праглынуць цела Менедема, як бацька праглынае цела свайго маленькага сына, калі яны разам адпраўляюцца на шпацыр. Нікому б і ў галаву не прыйшло абрабаваць такога звера.
  
  "Дай-ка я пересчитаю срэбра", - сказаў асобы, якія могуць. На Навобмацак мяшочак утрымліваў прыкладна патрэбную колькасць срэбра - крыху менш двух миней.
  
  Вочы Болгиоса ўспыхнулі зялёным агнём. "Ты што, цяпер называеш маю каханку падманшчыцай?" спытаў ён з музычным акцэнтам.
  
  Асобы, якія могуць размякаў перад нешматлікімі людзьмі. Аднак, калі б ён сказаў "так", ён ведаў, што варвар разарваў бы яго на часткі. "Ні ў якім выпадку", - адказаў ён так ветліва, як толькі мог. “Але кожны можа памыліцца. Тут можа быць нават на адну або дзве совы больш, чым трэба. Я не хачу нічога, што не павінна было б належаць мне, але я хачу ўсё, што павінна ".
  
  Болгиос стаяў, разважаючы. Нарэшце, ён неахвотна кіўнуў. Так, ён хацеў зладзіць невялікі хаос. Цяпер яму прыйшлося змірыцца з думкай, што ў яго не будзе шанцу. "Ты кажаш так, як мог бы казаць сапраўдны мужчына," дазволіў ён. “ Пералічы срэбра.
  
  Асобы, якія могуць так і зрабіў, складаючы манеты купкамі, па дзесяць драхмаў у кожную. "Так і павінна быць," сказаў ён нарэшце, спадзеючыся, што ў яго голасе не прагучала занадта вялікага палягчэння.
  
  "Ён не атрымлівае нічога звыш таго, што павінен?" Болгиос спытаў Трайтту. Можа быць, кельтаў не ведаў, колькі павінен быў заплаціць Потейн. Можа быць, у яго проста былі праблемы са рахункам.
  
  "Няма". Фракийка пахітала галавой. "Усё добра". Болгиос хмыкнуў. Тое, што ўсё было добра, відавочна расчаравала яго.
  
  “ Вось духі. Асобы, якія могуць працягнуў Треитте маленькія слоічкі. “ Спадзяюся, яны даставяць задавальненне тваёй спадарыні. "Ён усміхнуўся сваёй самай чароўнай усмешкай. "Калі б я мог, я б хацеў сустрэцца з ёй і падзякаваць за яе бізнэс".
  
  "Цяпер яна не шукае кліентаў", - сказала Трайтта. "У яе ёсць усё, што ёй трэба".
  
  І ў яе быў Болгиос. Калі асобы, якія могуць выклаў сваю просьбу, варвар напружыўся. Асобы, якія могуць амаль бачыў, як валасы ў яго на патыліцы ўстаюць дыбам, як у сабакі перад тым, як звер ўкусіць. Спаў ці Болгиос з Потейн? Асобы, якія могуць не мог сказаць. Раўнаваў ён да якога-небудзь іншаму мужчыну, які раўнаваў? У гэтым у родосца не было ні найменшых сумневаў. Ён не спрабаваў падсаладзіць Треитту і пераканаць яе, як мог бы зрабіць, калі б яна вярнулася на агору адна.
  
  Яна і велізарны Кельт пайшлі бок аб бок. Дзякуючы высокаму росту Болгиоса і ярка-русай галаве, Менедему не склала працы высачыць іх, калі яны ішлі па рынкавай плошчы. Зноў жа, ён быў не адзіным, хто праводзіў Болгиоса позіркам. Слон, шествующий па агора, мог бы прыцягнуць больш увагі. З іншага боку, магло і не прыцягнуць.
  
  Узяўшы сябе ў рукі, асобы, якія могуць зноў адказаў на званок: “Выдатныя духі з Радоса, выспы руж! Духі, прыдатныя для лепшых гетер Афін!" Ён не ведаў, што Потейн быў адным з такіх, але любы, хто мог купіць Bolgios, не мог быць бедным. Да канца дня ён прадаў яшчэ некалькі слоікаў. Можа быць, дапамагла тая дадатковая лінія, якую ён прымацаваў да поля.
  7
  
  У свой час Соклей пабываў на ладным колькасці сімпозіумаў. Аднак нішто не падрыхтавала яго да гэтага ў Моунихии. Ён сёе-тое чуў пра вечарынках, якія ладзілі македонцы. Цяпер ён бачыў іх на свае вочы. Ён выявіў, што калі ён хацеў прадаваць віно людзям з поўначы, якія ўтрымлівалі Афіны для Касандра, то яму таксама даводзілася піць віно з імі. Калі б, вярнуўшыся ў дом Протомахоса, ён успомніў хоць бы чвэрць таго, што адбывалася вакол, у яго былі б гісторыі, якімі можна было б атрымліваць асалоду ад доўгія гады.
  
  Калі я вярнуся ў дом Протомахоса, тупа падумаў ён. Калі я не страчу прытомнасць тут або, можа быць, не ўпаду нежывы тут. Не ў апошнюю чаргу таму, што македонцы былі настолькі магутныя, усе прызнавалі, што яны сапраўды эліны, нават калі сапраўдны элін мог разабраць толькі адно слова з трох іх дыялектаў. Аднак, падобна да варварам, у якіх Демосфен абвінавачваў іх пакаленне таму, яны пілі віно чыстымі. І тое ж самае, воляй-няволяй, рабілі людзі, якія пілі з імі.
  
  Сімпозіум праходзіў не ў самай андроне, а ў вялікім пакоі ў адной з казармаў македонцаў ўнутры іх крэпасці ў Мунихии. Соучеником Соклея быў тетрархос - чалавек, які камандаваў чвэрцю фалангі: важны афіцэр па імя Алкетас. Чорнабароды хуліган гадоў сарака, ён быў тым самым хлопцам, які быў зацікаўлены ў куплі Библиана.
  
  Ён ударыў Соклея локцем у рэбры. "Нядрэнная тусоўка, а?" - зароў ён - ён мог выдатна гаварыць па-грэцку, калі яму хацелася (і калі ён не быў занадта п'яны, каб памятаць, як гэта робіцца).
  
  "Што ж..." - Сказаў Соклей і больш нічога не сказаў. Ён нават не мог сказаць Алкетасу, што ніколі не бачыў нічога падобнага, таму што гэта была не першая македонская гулянка ў прыморскай крэпасці акупантаў, на якой яму даводзілася прысутнічаць.
  
  Алкетас паглядзеў на сваю чару. "Але, мая дарагая, ты не п'еш!" усклікнуў ён. Ён паклікаў раба. Соклей здзіўляўся, як бедны раб што-то пачуў у грукаце, заполнившем пакой, але ён пачуў. Алкетас паказаў на вялізную чашу для змешвання ў цэнтры падлогі. Соклей таксама не разумеў, навошта македонянам спатрэбілася чаша для змешвання, паколькі яны не віно змешвалі з вадой. Раб набраў вады ў коўш і напоўніў келіх родосца, затым вярнуў яе яму.
  
  Нават ад водару чыстага віна, здавалася, кружылася галава. І пад пільным позіркам Алкетаса яму давялося зрабіць вялікі глыток з кубка. Чыстае віно (не тое, што ён прадаваў тетрархосу) было такім густым, што яго можна было жаваць, і салодкім, як мёд. Ён адчуў, як яно завуркатала, калі трапіла яму ў страўнік. Ён не хацеў занадта напівацца, але побач з македонцамі часта здавалася, што выбару няма.
  
  Двума канапамі далей афіцэр прыкладна таго ж ўзросту, што і Соклей, і Алкетас, ужо напіўся да страты прытомнасці. Ён расцягнуўся на спіне, яго рука, як у трупа, звісае да падлогі. Забытая кубак стаяла ў яго на жываце. Хлопец, які дзяліў з ім ложа, схапіўся за яе, але прамахнуўся - ён толькі перакуліў яе. Туніцы п'янага ў вусцілку мужчыны была вінна-чырвонай, як кроў, нібы ён быў смяротна паранены. Ён так і не паварушыўся. Раніцай ён адчуе сябе параненым, падумаў Соклей.
  
  У куце гуляла спалоханая дзяўчынка-флейтыстка. Здавалася, яна спадзявалася, што яе ніхто не заўважыў. Улічваючы некаторыя рэчы, якія маглі б адбыцца, калі б македонцы гэта зрабілі, Соклей не мог вінаваціць яе. Пакрыты шнарамі ветэран, які, несумненна, маршыраваў разам з Аляксандрам, з скурай, загарэлай, амаль да чарнаты за гады знаходжання на сонца, барабаніў голымі далонямі па стале ў свайго канапы. Яго пачашчаны рытм не меў нічога агульнага з песняй пра каханне, якую гуляла дзяўчына-флейтыстка.
  
  Яшчэ адзін ўдарны рытм данёсся з некалькіх канап за ветэранам. Двое маладых македонцаў сядзелі тварам да твару, па чарзе пляскаючы адзін аднаго. Плясь! Галава аднаго з іх тузалася ў бок, калі яго білі. Затым ён даваў аплявуху іншаму хлопцу. Ўдар! Час ад часу яны ненадоўга спыняліся і, гучна смеючыся, выпівалі яшчэ віна. Затым пачыналі зноў. Плясь!... Плясь!
  
  "Вы, македонцы, часта гуляеце ў гэтую гульню?" Соклей спытаў Алкетаса.
  
  "Што?" Спытаў афіцэр. Соклей паказаў на двух мужчын, якія адказалі аплявухай. Алкетас некаторы час разглядаў іх, а затым сказаў: "Не, я ніколі такога раней не бачыў". Ён паназіраў яшчэ трохі. “Выглядае пацешна, а? Хочаш паспрабаваць?"
  
  "Не, клянуся сабакам!" Ускрыкнуў Соклей. Ён быў гатовы на многае, каб прадаваць віно. Аднак, калі яму зноў і зноў пудрыць мазгі, гэта зайшло занадта далёка.
  
  "Як табе будзе заўгодна", - сказаў Алкетас, паціснуўшы плячыма. “Я проста спрабаваў ажывіць абстаноўку. Пакуль даволі сумны сімпозіум, ці не так?"
  
  "Гэта не тое слова, якое я б выкарыстаў, высакародны", - адказаў Соклей. З моцным віном, бурлівай у яго венах, ён ніяк не мог вырашыць, якое слова выкарыстоўваць, але сумным яно вызначана не было. Салдат задраў туніку іншай дзяўчыны-флейтистки і паваліў яе на канапу. Ён устаў ззаду яе, моцна штурхаючыся. Падобныя рэчы маглі адбывацца на многіх сімпозіумах. Соклей не быў шакаваны, хоць ён ніколі раней не чуў, каб чалавек выкрыкваў баявы кліч ў той момант, калі ён нікчэмніў сябе.
  
  Чацвёра македонцаў заспявалі хриплую песню на сваім дыялекце. Адзін за адным да іх далучыліся большасць іншых мужчын у пакоі. Смуглы ветэран перастаў барабаніць. Двое мужчын, якія білі адзін аднаго, не спыняліся, але яны спявалі паміж ўдарамі. Шум быў неапісальны - і, для Соклея, неспасціжны.
  
  Алкетас завыў ва ўсю глотку. Ён спыніўся толькі адзін раз, каб зноў пхнуць Соклея локцем і крыкнуць: "Спявай!"
  
  "Як я магу?" - адказаў родиец. “Я не ведаю слоў. Я нават не разумею іх".
  
  "Спявай!" Зноў сказаў Алкетас і зноў аддаўся песні. Здавалася, гэта будзе працягвацца вечна. З урыўкаў, якія Соклей знаходзіў то тут, то там, ён зразумеў, што гэта баявая песня часоў грамадзянскай вайны ў Македоніі некалькімі пакаленнямі раней. Іронія сітуацыі выклікала ў яго жаданне засмяяцца, але ён стрымаўся. Грамадзянская вайна, якую цяпер вялі македонцы, ахапіла большую частку цывілізаванага свету. Тое, пра што яны спявалі, было нейкай племянной бойкай, якая, хутчэй за ўсё, не засталася незаўважанай праўдзівымі элінамі на поўдні.
  
  Вядома, гэта не было так, як калі б у гэтых сапраўдных элінаў не было мноства ўласных фракцыйных разборак, як паміж гарадамі, так і ўнутры іх. Соклей уздыхнуў і пригубил віно; ўзняцце кубка дало яму падстава не спяваць. Фракцыйныя разборкі былі праклёнам Элады. Усе мужчыны, усе групы, усе полісы былі настолькі раўнівыя да сваіх правах і прывілеях, што адмаўляліся прызнаваць чые-небудзь яшчэ. Ён задаваўся пытаннем, які быў адказ і ці быў ён наогул. Калі так, то эліны так і не знайшлі яго.
  
  У пакой, пагойдваючыся, увайшлі яшчэ чатыры дзяўчыны-флейтистки. На іх былі кароткія хітоны - хітоны, якія былі б кароткія нават на мужчынах, - з тонкага шоўку Коан. Шоўк быў дастаткова тонкім, каб Соклей ўбачыў, што яны апалілі валасы паміж ног. Алкет забыўся сваю македонскую баявую песню. Соклей падумаў, што яго вочы цяпер вылезуць з арбіт.
  
  Дзяўчыны-флейтистки засталіся на адкрытым прасторы пасярод пакоя, дзе ні адзін з вядучых сімпозіума не мог схапіць іх, не саскочыўшы са свайго канапы. Імгненне праз шум македонцаў падвоіўся, таму што за музыкамі рушыла ўслед трупа танцуючых дзяўчат, на танцорка наогул нічога не было надзета. Іх памазаная алеем скура блішчала ў святле лямпаў і паходняў.
  
  "Цяпер мы сёе-чаго дасягнулі!" Алкетас шалёна ўзрадаваўся. Ён павярнуўся да Соклею. "Нарэшце-то справы крыху наладжваюцца, а?"
  
  "Так," ветліва адказаў Соклей. Так, калі табе падабаецца напівацца ў вусцілку і церабіць рабынь, дадаў ён пра сябе. Мяркуючы па ўсім, македонцам нічога лепш не спадабалася. Адна з танцорак зрабіла серыю сальта. Афіцэр падскочыў і злавіў яе ў паветры - не самая ўражлівая дэманстрацыя сілы, якую Соклей калі-небудзь бачыў. Нібы яны падрыхтавалі гэта, яна абхапіла нагамі яго жывот. Пад ўхваляльныя крыкі сваіх таварышаў ён аднёс яе назад на сваё ложа. Адтуль яны працягнулі.
  
  Пара іншых македонцаў таксама прыхапілі дзяўчат для сябе. Здаецца, яны казалі, што танцаваць - гэта вельмі добра, але іншыя рэчы былі весялей. Гэта пазбавіла мужчын, якія былі б задаволеныя паназіраць за танцорамі некаторы час, некаторага задавальнення, але македонцы не былі б тымі, кім яны былі, калі б трацілі шмат часу на клопат аб пачуццях іншых людзей.
  
  Двое мужчын, што распачалі спаборніцтва ў аплявуха, не звярталі ўвагі ні на флейтисток, ні на аголеных танцорак, ні на што іншае. Плясь!... Плясь! Соклей задумаўся, як доўга яны будуць гэтым займацца. Пакуль хто-небудзь не здасца? У такім выпадку, яны могуць прабыць тут вельмі, вельмі доўга. Плясь!... Плясь! Калі ў іх і былі мазгі, калі яны пачыналі, то да таго часу, калі яны скончаць, іх ужо не будзе.
  
  "Ідзі сюды, мілая!" Алкетас паклікаў да сябе адну з танцорак. Яна падышла, верагодна, не ў апошнюю чаргу таму, што на мясістай валасатай руцэ, якой ён паклікаў яе, быў цяжкі залаты бранзалет. Ён поерзал на канапе, спусціўшы ногі на падлогу, і развёў іх у бакі. “ Чаму ты не робіш мне прыемна?
  
  "Вось для чаго я тут, мой спадар", - сказала яна і ўпала на калені. Яе галава хістанулася уверх-уніз. Соклей гадаў, аб чым яна думае. Няўжо яна нарадзілася рабыняй і не ведала іншага жыцця?
  
  Або нейкае няшчасце наклікала на яе, такую долю? Яна гаварыла па-грэцку, як эллинка.
  
  Алкетас паклаў руку ёй на галаву, задаючы рытм. Яе цёмныя валасы рассыпаліся паміж яго пальцаў. Ён хмыкнуў. Яна адсунулася, зглытваючы і злёгку задыхаючыся. "Гэта было выдатна", - сказаў македонец. "Трымай". Ён даў ёй тоўсты тетрадрахм - вялікую плату за тое, што яна зрабіла.
  
  "Дзякую цябе, высакародны", - сказала яна. Відавочна, ёй няма дзе было захоўваць манету, але, тым не менш, яна знікла.
  
  Алкетас паказаў на Соклея. “ Паклапаціцеся і аб маім сябру.
  
  "Так, сэр". Яна апусціла галаву, што, верагодна, азначала, што яна была элінаў. Паглядзеўшы на Соклея, яна спытала: "Чаго б ты хацеў?"
  
  "Тое, што ты зрабіў для яго," адказаў Соклей з глухім збянтэжанасцю. Яму не падабалася выступаць на публіцы, але ён таксама не хацеў выводзіць дзяўчыну на вуліцу, у цемру, і прымушаць Алкетаса смяяцца над ім. У рэшце рэшт, ён спрабаваў ўсунуць мужчыну яшчэ віна.
  
  "Пасуньцеся трохі, сэр, калі вам заўгодна", - сказала дзяўчына. Соклей так і зрабіў. Яна апусцілася перад ім на калені і пачала. Некаторы час збянтэжанасць не дазваляла яму падняцца. Гэта таксама прымусіла б Алкета пасмяяцца над ім; македонянам падабалася кпіць над изнеженными элінамі. Але затым задавальненне, якое прыносілі яе вусны, прымусіла яго забыцца пра сумеўшыся і аб усім астатнім, акрамя таго, што яна рабіла. Як і тетрархос, ён прыціснуў яе галаву да сябе і застагнаў, калі яна давяла яго да вяршыні.
  
  Пасля гэтага ён падарыў ёй дидрахм: кампраміс паміж звычайнай коштам такіх рэчаў і яго жаданнем не здавацца занадта скупым пасля экстравагантнай шчодрасці македонца. І зноў яна прымусіла манету знікнуць, хоць была аголена.
  
  Соклей павярнуўся да Алкетасу, каб пагаварыць аб Библиане. Перш чым ён паспеў гэта зрабіць, усчалася бойка. Гэта была не гульня - македонцы перакульвалі канапы, калі білі адзін аднаго. Адзін разбіў кубак аб галаву іншага. Яшчэ больш людзей кінулася ў бойку, не для таго, каб разьвесьці яе, а каб далучыцца да яе. Разбілася яшчэ больш посуду. Крыкі болю змяшаліся з крыкамі радасці.
  
  Алкетас пракрычаў што-то па-македонску. Ён павярнуўся да Соклею і зноў перайшоў на зразумелы грэцкі: "Цяпер мы сёе-чаго дасягнулі!"
  
  "Няўжо?" Спытаў Соклей. Алкетас нават не папрацаваў адказаць. Ён кінуўся ў бойку, пускаючы ў ход кулакі і ногі. Кубак прасвістала міма галавы Соклея і разбілася аб раму канапы ззаду яго. Яму захацелася апынуцца дзе-небудзь у іншым месцы. Жаданне прынесла столькі ж карысці, колькі звычайна.
  
  
  "Добры дзень, почтеннейший," сказаў асобы, якія могуць, уваходзячы ў андрон Протомахоса. Сонца толькі што ўзышло. Дзень абяцаў быць цёплым і ясным. Ролер, птушка памерам з каўку, з сіне-зялёнай галавой і грудкі і каштанавай спінкай, сядзела на чарапічным даху на другім канцы двара. Яго карканне нагадала Менедему аб вароне, але ні ў адной вароны ніколі не было такіх цудоўных пёраў.
  
  "І цябе", - адказаў радоскі проксенос. Ён паказаў на чару для змешвання. “Выпі віна. Раб зараз прынясе табе кашу".
  
  "Дзякуй". Асобы, якія могуць наліў сабе чарку. Ён падняў яе ў знак прывітання. "За тваё здароўе". Калі ён выпіў, то падняў брыво. “Гэта моцная сумесь, асабліва для раніцы. Ёсць нейкая прычына?" Протомахос не быў падобны на чалавека, які пачынае дзень з выпученных вачэй, але больш чым адна кубак гэтага віна зрабіла б сваю справу. Асобы, якія могуць асцярожна сербануў. Як і сказаў проксенос, раб прынёс яму сняданак.
  
  "Я б сказаў, што ёсць". У голасе Протомахоса звінела гонар. У тым, як ён пацягнуў са сваёй кубкі, не было ні найменшай асцярожнасці. "Я збіраюся стаць бацькам".
  
  “ Віншую, лепшы! Гэта сапраўды вельмі добрыя навіны. Няхай гэта будзе сын. Асобы, якія могуць казаў так натуральна, як толькі мог. Адной з добрых навін, якія ён убачыў, было тое, што Ксеноклея, павінна быць, пераспала з Протомахосом досыць нядаўна, каб ён быў упэўнены, што ён стане бацькам. Асобы, якія могуць і сам не быў так упэўнены ў гэтым, але меркаванне Протомахоса было адзіным, што мела значэнне.
  
  “Я спадзяюся на гэта. Шмат гадоў таму ў нас быў сын, але ён памёр, не дажыўшы да свайго першага дня нараджэння". Ўсмешка Протомахоса згасла. “Так бывае ў многіх дзяцей. Ты ведаеш, што рызыкуеш, кахаючы іх, але ты сапраўды нічога не можаш зрабіць, калі яны ўсміхаюцца табе. А потым іх ванітуе, і... Ён развёў рукамі. Зрабіўшы яшчэ адзін глыток віна, ён працягнуў: “У нас таксама ёсць наша дачка, якая выйшла замуж і з'ехала ў дом свайго мужа. Ведаеш, я думаю, што буду гадаваць гэтага дзіцяці, нават калі гэта таксама апынецца дзяўчынка ".
  
  "Рады за цябе", - сказаў асобы, якія могуць. "Не шматлікія сем'і гадуюць дзвюх дачок".
  
  "Я ведаю, што гэта рэдка робіцца", - адказаў Протомахос. "Але з такой вялікай розніцай у гадах я магу сабе гэта дазволіць". Ён зноў пачаў падымаць сваю кубак, затым ўтаропіўся ў яе з ашаломленым выразам асобы: здавалася, ён быў заспеты знянацку, выявіўшы, што яна пустая. Аднак нават пасля таго, як ён напоўніў яго, здзіўленне не знікла. "Жанчыны забаўныя", - заўважыў ён ні да чаго канкрэтнага.
  
  "О, так", - сказаў асобы, якія могуць. Да гэтага часу ён ніколі асабліва не задумваўся пра звычаі выстаўляць нежаданых дзяцей напаказ. Гэта было проста тое, што людзі рабілі, калі ім было трэба. Аддаць дзіцяці, які мог быць яго , на разарванне стыхіі.... Ён адчуў дзіўнае палёгку ад таго, што Протомахос сказаў, што не зробіць гэтага.
  
  Калі б проксенос так рана не выпіў свой першы кубак моцнага віна, ён, магчыма, не пайшоў бы далей. Але ён зрабіў гэта: “З некаторых часоў мы з жонкай рабілі ўсё, што маглі, каб быць упэўненымі, што яна не зацяжарыць. У апошні час, аднак, яна вырашыла паспрабаваць завесці яшчэ аднаго дзіцяці. Я быў рады пагадзіцца - значна весялей канчаць ўнутр, чым праліваць насеньне ёй на жывот. Да таго ж весялей, чым у яе проктоне, хоць я не думаю, што там усе пагадзіліся б са мной.
  
  "Некаторыя мужчыны, верагодна, не сталі б гэтага рабіць", - сказаў асобы, якія могуць. "Што тычыцца мяне, то я згодны з табой". Ксеноклея не прымушала яго прымаць якія-небудзь з гэтых мер засцярогі. Добра, што ёй удалося ўгаварыць Протомахоса кінуць іх, не выклікаўшы ў яго падазрэнняў.
  
  "Сын," прамармытаў радоскі проксенос. “Я вельмі люблю нашага ўнука - не зразумейце мяне няправільна, - але сын - гэта нешта іншае. Спадзяюся, я дажыву да таго, каб убачыць яго дарослым. Ён паціснуў плячыма. “ Але гэта ў руках багоў, а не ў маіх.
  
  “ Так. "Асобы, якія могуць пстрыкнуў пальцамі. “ Ведаеш што, лепшы? У твайго ўнука будзе дзядзька або цётка, якія маладзейшы за яго.
  
  Протомахос ўтаропіўся на яго, затым зарагатаў. “Ты маеш рацыю, клянуся сабакам! Я аб гэтым не падумаў".
  
  Соклей увайшоў у андрон, пазяхаючы, з пачырванелымі і затуманенымі вачыма. "Прывітанне," сказаў асобы, якія могуць. “ Яшчэ адна доўгая ноч з македонцамі, мая дарагая?
  
  Яго стрыечны брат апусціў галаву - асцярожна, як быццам гэта прычыняла боль. “ Баюся, што так. Гэты сімпозіум быў не так дрэнны, як той, што быў пару тыдняў таму, калі ў канцы ён ператварыўся ў "бясплатна для ўсіх", але і гэтага было дастаткова ". Раб наліў яму кубак віна. "Дзякую вас", - сказаў ён, але міргнуў, калі паднёс кубак да вуснаў. “У нас што, тут сёння п'яныя македонцы? Гэта не можа быць слабым, чым адзін да аднаго, і гэта занадта моцна для першага прыёму раніцай.
  
  "У мяне ёсць свае прычыны для моцнага спалучэння", - адказаў Протомахос і патлумачыў, у чым яны заключаюцца.
  
  "Аб". Соклей зноў міргнуў, на гэты раз ад здзіўлення іншага роду. Да палягчэння Менедема, у яго кузена хапіла розуму не глядзець на яго. Соклей працягнуў: “Гэта цудоўныя навіны. Віншую!"
  
  "За што я дзякую цябе". Родосец Проксенос падняў свой кубак у знак прывітання. "І ў сувязі з гэтым я кажу, выпі!"
  
  Асобы, якія могуць быў досыць шчаслівы, каб дапіць рэшткі віна. Што б ні казаў пра яго Соклей, ён не быў чалавекам, які звычайна пачынае дзень з багатай выпіўкі. Калі б гэта было так, ён б турбаваўся пра гэта больш. Пры цяперашніх абставінах ён ведаў, што часам гэта можа сысці яму з рук.
  
  І Соклей таксама асушыў свой кубак. Ён сказаў: “Можа быць, яшчэ трохі віна здыме галаўны боль ад таго, што я выпіў мінулай ноччу. Клянуся Дыянісам, ты п'еш з македонцамі больш віна, чым спадзяешся прадаць ім. Ва ўсякім разе, так здаецца. "Ён абхапіў галаву абедзвюма рукамі.
  
  "Яны плацяць па нашых цэнах", - сказаў асобы, якія могуць. Яго стрыечны брат - асцярожна - апусціў галаву. Асобы, якія могуць працягваў: “І ты прадаў ім таксама трохі труфеляў. Ты не зможаш з'есці іх хутчэй, чым яны іх купяць ".
  
  "Я б хацеў, таму што яны лепш, чым ежа", - сказаў Соклей. “Але я рады, што здзейсніў продаж. Деметрий Фалеронский, падобна, сапраўды дастаткова злы на нас, каб не захацець больш купляць тое, што ў нас ёсць.
  
  "Я казаў табе, што гэта адбудзецца", - сказаў Протомахос.
  
  "Гэта не Деметрий", - сказаў асобы, якія могуць. “Ён, верагодна, не ведаў бы нашых імёнаў, калі б ты аддаў яго персідскага кату. Гэта ўсё той брудны Клеокритос - ён отплачивает нам тым, што больш нам не плаціць ".
  
  "Бывайце з ім!" - сказаў Соклей. “Чалавек, які думае, што яго падманулі, таму што мы злавілі яго на падмане нас.... Я проста шчаслівы не мець справы з такім чалавекам".
  
  "Клеокритосу ўжо даўно ніхто не кідаў выклік", - сказаў Протомахос. “Ён да гэтага не прывык. Деметрий Фалеронский утрымліваў Афіны для Касандра вось ужо дзесяць гадоў. Мы казалі пра гэта - ён не быў так суровы, як мог бы, - але ён мог бы, і ніхто не хоча высвятляць, ці зрабіў бы ён гэта або няма. Я захапляюся вашай мужнасцю за тое, што вы супрацьстаіце гэтаму чалавеку.
  
  "Мне гэта нават у галаву не прыходзіла", - сказаў Соклей. “Я проста хацеў, каб усе было правільна. Занадта шмат ашуканцаў разгуливало на свабодзе. Падобна на тое, мы сутыкаемся з гэтымі дробнымі ашуканцамі на кожным гандлёвым рэйсе. Яны спрабуюць выціснуць з нас некалькі драхманов тут і некалькі драхманов там, а потым, калі мы ловім іх на гэтым, яны здаюцца здзіўленымі - не, не здзіўленымі, сярдзітым - мы падымаем шум. Але калі б хто-небудзь паспрабаваў зрабіць іх з паловы обола, яны б закрычалі аб крывавым забойстве ".
  
  Асобы, якія могуць падняўся са свайго зэдліка і паклаў руку на плячо свайго стрыечнага брата. “Што ж, мая дарагая, мы сапсавалі Клеокриту весялосць, і мы скідаем рэчы, якія ён мог бы купіць, на македонцаў. Я б сказаў, што гэта добрая помста ".
  
  "Дастаткова добра", - пагадзіўся Соклей. "Але я быў бы шчаслівей, калі б нам не трэба было помсціць яму".
  
  "Я вярнуся ў камору і куплю сабе яшчэ духаў," сказаў асобы, якія могуць. “ Потым на агору. Ні адзін п'яны македонец не купляў тое, што я прадаю ўразнос".
  
  "Ты не прывёз для нас ніякіх непрыстойных гісторый", - сказаў Протомахос. "Не вельмі пашанцавала з гетерами?"
  
  Паціснуўшы плячыма, асобы, якія могуць адказаў: “Ну, лепшы, ёсць поспех, і яшчэ раз удача. Я прадаў шмат духаў, і прадаў іх па добрых цэнах. Але я меў справу з жанчынамі праз іх рабыняў, і я не спаў ні з адной з іх. Хоць, хто ведае? Я яшчэ магу.
  
  Ён паспяшаўся за духамі. Ззаду яго з андрона данёсся голас Соклея: "Калі асобы, якія могуць ўбачыць кучу конскага лайна, ён упэўнены, што за наступным вуглом знойдзе запрэжку, запрэжаную ў калясьніцу, якая проста чакае, калі ён заскочыць на яе і паедзе".
  
  Протомахос засмяяўся. Асобы, якія могуць пачаў абгортвацца і крычаць на Соклея за тое, што той казаў пра яго за яго спіной. Але потым стрымаўся. Тое, што сказаў яго стрыечны брат, не было абразай, і было праўдай. Асобы, якія могуць заўсёды спадзяваўся на лепшае. Чаму б і не? Некаторыя людзі чакалі горшага, каб засцерагчы сябе ад расчаравання. Што тычыцца Менедема, то гэта не было жыццём; гэта было ўсяго толькі існаванне і чаканне смерці. Ён хацеў ісці па жыцці, імкнучыся да большага, чым гэта.
  
  Раб замкнуў ўваходныя дзверы Протомахоса пасля таго, як ён сышоў. Да гэтага часу ён ужо дастаткова добра ведаў дарогу да агора, каб не глядзець уверх на велізарную хмурны гмах акропаля, каб зарыентавацца. Павярні сюды, павярні туды, не хадзі па вуліцы з булачнай на куце, таму што гэта тупік, і табе трэба будзе толькі разгарнуцца, падняць камень, перш чым ты зойдзеш да шаўца, каб ты мог шпурнуць яго ў яго брудную сабаку, калі звер зноў падбяжыць, рыкаючы.
  
  Да таго часу, як асобы, якія могуць дабраўся туды, сонца ўжо асвятляла агору. Ён надзеў петасос. Шыракаполы капялюш дапамагла б Геліёс не падсмажыць мазгі ўнутры чэрапа. Ён бурчаў не з-за гэтага. З'яўленне пазней, чым ён збіраўся, азначала, што іншыя гандляры ўжо заявілі свае правы на самыя адборныя месцы.
  
  Што ж, нічога не зробіш. Ён знайшоў мястэчка недалёка ад Размаляванай Стои, на паўночнай баку агоры. "Выдатныя духі з Радоса!" крыкнуў ён, трымаючы ў руцэ слоік. "Салодкія ружовыя духі з Радоса, выспы руж!"
  
  Аднак, нават калі ён рабіў свой рэкламны ролік, яго погляд не адрываўся ад карцін і іншых помнікаў, якія стаяць у цені крытай каланады. Яго духі, здавалася, не цікавілі нікога, акрамя людзей, якія не маглі сабе гэтага дазволіць. Прыкладна ў сярэдзіне раніцы цікаўнасць ўзяло верх. Гэта як Парфенон, сказаў ён сабе. Няма асаблівага сэнсу прыязджаць у Афіны, калі я гэтага не ўбачу.
  
  Самай вядомай з карцін на драўляных панэлях была карціна Полигнота "Марафонская бітва". Там былі афіняне (і бойотийцы з Плаці), оттеснявшие персаў да іх караблям, на якіх сядзелі барадатыя фінікійцы ў доўгіх вопратках. На іншых пано былі намаляваныя афіняне, якія змагаюцца са спартанцамі; Тесей і іншыя афіняне, якія змагаюцца з амазонкамі з аголенымі грудзьмі ў старажытныя часы; і ахайи адразу пасля падзення Троі, з траянскімі жанчынамі, сярод якіх была Касандра, захопленая перад Айасом. Паміж панэлямі віселі шчыты, абароненыя ад часу і зеляніны пластом смалы - яны належалі грамадзянам Спарты, якія здаліся на востраве Сфактерия, калі Пелапанескі вайна для Афін ішла паспяхова.
  
  Агледзеўшы ўсё, што было на што паглядзець, асобы, якія могуць купіў трохі смажанага васьмінога і кубак віна. Затым ён вярнуўся да хвалілі вартасцяў родосских духаў. За ўвесь той дзень ён нічога не прадаў. Аднак, чаму-то гэта хвалявала яго значна менш, чым ён думаў. Выгляд размаляванага дрэва прынёс яму прыбытак іншага роду.
  
  
  Соклей паморшчыўся, калі пакінуў Афіны праз народныя вароты і накіраваўся на ўсход, да падножжа гары Ликабетос. Да гэтага часу ён ніколі не вяртаўся наведаць каханую пасля ад'езду. Вяртанне ў Ликейон, аднак, адчувалася менавіта так. Ён правёў там самыя шчаслівыя дні сваёй юнай жыцця. Потым яму давялося з'ехаць. Цяпер ён вяртаўся, ды, але ён ужо не быў тым чалавекам, якім быў, калі лічыў гэта месца цэнтрам свайго жыцця. Гераклитос быў правоў. Нельга ўвайсці ў адну і тую ж раку двойчы. У другі раз рака была ўжо не тая, і ты таксама быў не той.
  
  Як гэта рабілася на працягу па меншай меры трох стагоддзяў, юнакі, якія навучаюцца валоданню зброяй і даспехамі, дэфіліравалі па раўніннай мясцовасці Ликейона, паміж аліўкавымі гаямі. Некаторыя з іх, верагодна, былі маладымі людзьмі, якія нядаўна атрымалі свае даспехі ў тэатры "Дыянісійскія". Голас інструктара пераследваў эфебов: “Налева!... Налева!,.. Не, ты, нязграбны дурань, гэта не твая левая бок!... Налева! Соклей ўсміхнуўся. Тыя ж самыя гнеўныя крыкі былі часткай фону, пакуль ён вучыўся тут.
  
  Праз імгненне яго ўсмешка знікла. Ці будзе афінская фаланга калі-небудзь зноў чаго-небудзь каштаваць? Ці Афіны былі б не больш чым контратакай Касандру і астатнім македонцам, якіх штурхалі ўзад-наперад па іх гульнявой дошцы? Усё было не так, як сто гадоў таму, калі гэты поліс быў блізкі да таго, каб стаць уладаром Элады - і калі Македонія была поўная глухіх вясковец, якія змагаліся паміж сабой і якіх амаль ніколі не бачылі ў самой Эладзе.
  
  Македонія, вядома, па-ранейшаму была поўная глухіх вясковец, якія ваявалі паміж сабой. Цяпер, аднак, яны рабілі гэта амаль на ўсёй тэрыторыі цывілізаванага свету, ад усходняй Элады да Персіі і за яе межамі. Соклей цьмяна прыпамінаў, што ў яго была падобная думка на тым ці іншым сімпозіуме. Ці Было гэта паляпшэннем? Ён сфармуляваў гэтае пытанне, мяркуючы, што адказ будзе, вядома, няма. Але калі б македонцы не ваявалі паміж сабой, хіба эліны не рабілі б гэта замест іх? Зыходзячы з усяго, што родосец ведаў пра гісторыю свайго народа, гэта здавалася занадта верагодным.
  
  Ён мімаходам убачыў і іншых мужчын, шпацыруюць паблізу, тых, што былі пад аліўкавымі дрэвамі і сярод іх, а не на адкрытым месцы. Яны таксама не маршыравалі пад кіраўніцтвам настаўніка, падпарадкоўваючыся адзінай волі. Яны ўсё падарожнічалі разам, усе шукалі - як і належыць свабодным людзям - веды і праўду.
  
  "Перипатетики," прамармытаў Соклей. Менавіта так Арыстоцель называў людзей, якія вучыліся ў яго і пад яго кіраўніцтвам, таму што яны расхаджвалі паўсюль - peripateo быў грэцкім дзеясловам - абмяркоўваючы тую ці іншую філасофскую тэму. Гэта імя захавалася пры Теофрасте, племяннике і пераемніку Арыстоцеля.
  
  Убачыўшы навукоўцаў, Соклей раптам захацеў разгарнуцца і пабегчы назад у Афіны, / вучыўся тут, падумаў ён. Я вучыўся тут, а цяпер вяртаюся гандляром. Скураны мяшочак з папирусом, які ён трымаў у левай руцэ, адразу здаўся мне весящим пяцьдзесят талентаў. Яны пазнаюць мяне. Яны запомняць. Хіба яны не будуць думаць пра мяне так, як рэспектабельныя жанчыны думаюць пра ўдаве, якой прыйшлося заняцца прастытуцыяй, каб пракарміць сябе і сваіх дзяцей?
  
  Ён прымусіў сябе працягваць ісці да аліўкавым дрэвам з шэрымі галінамі і бледнолистьем. Некаторым афінскім эфебам было б цяжэй ісці ў бой, чым яму, які ішоў цяпер наперад.
  
  Мужчына, які гаварыў у асноўным там, пад дрэвамі, быў щеголеватым хлопцам ў выдатным хітоне з гиматием, элегантна перакінутымі праз адно плячо. Яго валасы і барада былі сівымі, спіна па-ранейшаму прамы, а вочы па-ранейшаму праніклівымі, хоць яму было ўжо далёка за шэсцьдзесят. Калі Соклей ўбачыў яго, ён зноў ледзь не ўцёк. О, багі, гэта ж сам Тэафраст! Занадта рана, занадта рана! Я яшчэ не быў гатовы.
  
  Тэафраст казаў: "І, кажучы аб смешным, ёсць фраза: 'Вялікая рыба - гэта беднае нікчэмнасць'. Кажуць, што ўпершыню гэта слова было выкарыстана кифаристом Стратоником супраць Прописа Радоскага, які спяваў пад кифару. Пропис быў буйным чалавекам, але без асаблівага таленту. У гэтых некалькіх словах заключана шмат абразаў, паколькі гаворыцца, што Пропіс была вялікай, нікуды не прыдатнай, нікім і мела голасу не больш, чым у рыбы ".
  
  Двое маладых людзей разам з Теофрастом рабілі паметкі на ваксаваную таблічках. Абразы Стратоника былі вядомыя ўсюды, дзе гаварылі па-грэцку. Не так даўно, у Кіпрскім Саламіне, адзін з іх каштаваў яму жыцця.
  
  "Аднак нам варта звычайна не давяраць таму, што звычайна кажуць людзі", - працягваў Тэафраст. "Я дакладна ведаю, што, хоць насмешка сапраўды зыходзіла ад Стратоника, на самай справе яна была накіравана супраць акцёра Симикаса і ўзятая з старой прымаўкі 'Гнілая рыба не бывае вялікі'. Цяпер адну хвіліну, сябры мае, калі вы не пярэчыце. - Ён павярнуўся да Соклею, які набліжаўся да яго з-за аліўкавых дрэў. “ Так, мой добры сябар. Вы жадаеце...?
  
  Я не магу ўцячы. Яны ўсе будуць смяяцца трэба мной, калі я гэта зраблю. Толькі гэтая думка прымушала Соклея працягваць ісці наперад. "Вітаю цябе, Тэафраст, наймудрэйшы з людзей", - сказаў ён і адчуў некаторую гонар ад таго, што яго голас толькі злёгку задрыжаў.
  
  “ Прывітанне. "Тэафраст схіліў галаву набок. “ Я чуў твой голас раней, адзін, і хай вароны паб'юць мяне, калі я гэтага не чуў. І мне здаецца, я таксама бачыў тваю долговязую постаць. Ты родиец. Ты вучыўся тут. Ты цікавіўся... дай-ка паглядзець... гісторыяй і натуральнай філасофіяй, наколькі я памятаю. Ты... Соклей" сын... Ён раздражнёна пстрыкнуў пальцамі. “ Прашу прабачэння. У мяне было занадта шмат вучняў за занадта шмат гадоў. Я не магу ўспомніць імя твайго бацькі.
  
  "Гэта Лисистрат, спадар", - адказаў Соклей. Некаторыя з маладых людзей, якія былі з ім у Ликейоне, ўсё яшчэ былі тут, усё яшчэ вучыліся. Як ён ім зайздросціў!
  
  “ Лисистрат, ды. Тэафраст апусціў галаву. - Мне было сумна, калі табе давялося пакінуць нас. У цябе была добрая галава на плячах. Соклей міргнуў. Раптам яму здалося, што ён ідзе па паветры. Тэафраст.,. сказаў гэта... пра яго? Мужчына старэй працягнуў: 'Значыць, цяпер вы спадзяецеся вярнуцца да сваіх заняткаў? Мы былі б вам рады".
  
  "Дзякую цябе," прашаптаў Соклей. “ Дзякую цябе больш, чым магу выказаць, высакародны, але няма. Апошняе слова было адным з самых цяжкіх, якія яму калі-небудзь даводзілася прамаўляць, таму што яму хацелася закрычаць: Так! "Я прыйшоў прадаць цябе ..."
  
  Некалькі вучняў Теофраста захіхікалі. Двое з іх гучна засмяяліся. Шчокі Соклея запалалі. Вядома, гэтыя яркія маладыя людзі высмеялі б любога, хто быў вымушаны зарабляць на жыццё гандлем. Іх багацце дазваляла ім праводзіць тут столькі часу, колькі яны хацелі, не турбуючыся аб тым, як зарабіць на жыццё. На жаль, Соклею сапраўды трэба было турбавацца пра гэта.
  
  "Калі ласка, дай яму скончыць", - папрасіў Тэафраст. “Чалавек павінен жыць. Так, Соклей? Ты прадаеш...?"
  
  Было гэтую ветлівасць цяжэй вынесці, чым пагарду студэнтаў? Соклей не ведаў. Але калі б зямля раскрылася ў яго пад нагамі і скінуў яго ўніз, у дом Аіда, ён бы не шкадаваў, што пазбег гэтага жудаснага моманту. Яму давялося выціснуць адказ вуснамі, якія не хацелі прамаўляць яго: "Папірус, пра лепшы".
  
  "Папірус?" Цяпер Тэафраст зусім забыўся пра маладых людзей, якія шпацыравалі з ім. Ён паспяшаўся наперад з нецярплівай усмешкай на твары. “Ты на самай справе? Клянуся егіпецкім сабакам, гэта выдатныя навіны! Мы былі на зыходзе, і я задаваўся пытаннем, ці ўбачым мы іх калі-небудзь зноў.
  
  Ты сябар у бядзе! Ён устаў на дыбачкі і пацалаваў Соклея ў шчаку.
  
  Некалькі яго вучняў таксама паспяшаліся да яго, усе яны ўсклікалі аб тым, як моцна ім патрэбны папірус. "У вас таксама ёсць чарніла?" - спытаў адзін з іх.
  
  “ Так, ведаю. "Соклей спадзяваўся, што яго словы прагучалі не занадта холадна: гэты малады чалавек быў адным з тых, хто больш за ўсіх смяяўся, калі сказаў, што прыехаў у Ликейон па справе. Цяпер, калі аказалася, што ў яго ёсць тое, чаго хацеў гэты багаты, распешчаны хлопец, ён ацаніў ветлівасць - па крайняй меры, пакуль да яго не павярнуліся спіной.
  
  "Мне тут больш не месца", зразумеў Соклей, і боль ад гэтага ўсведамлення пранізала яго, як нажы, як агонь. Яны пайшлі сваім шляхам, я пайшоў сваім, і я магу разгарнуцца, вярнуцца назад і працягнуць з таго месца, на якім спыніўся. Калі я напішу сваю гісторыю-не, калі я напішу сваю гісторыю, гэта павінна быць з пункту гледжання дзелавога чалавека, а не аматара мудрасці.
  
  Слёзы защипали яму вочы. Ён на імгненне адвярнуўся, каб Тэафраст і астатнія не ўбачылі іх. Я мог бы гэта зрабіць. Нават Тэафраст думае, што я мог бы атрымаць поспех, калі б зрабіў гэта. Я мог бы -але не буду.
  
  Тэафраст пацягнуў яго за руку. "Вяртайся ў рэзідэнцыю, мой дарагі," сказаў ён. “ Я не хачу адпускаць цябе. Давайце заключым гэтую здзелку як мага хутчэй, каб, калі мы знойдзем што-небудзь вартае ўвагі, мы змаглі захаваць гэта для нашчадкаў ". Ён памахаў сваім студэнтам. “На сёння мы скончылі, сябры мае. Мы вернемся да прыроды смешнага ў іншы раз".
  
  "Я быў амаль тут пару гадоў таму, у іншай якасці", - сказаў Соклей і распавёў Теофрасту аб чэрапе грыфона і яго страты.
  
  Яго стары настаўнік здаваўся менш уражаны, менш зацікаўленым, чым ён чакаў. Паціснуўшы плячыма, Тэафраст сказаў: “Я прызнаю, што гэтыя незвычайныя косткі час ад часу знаходзяць. Аднак мой уласны погляд на іх такі, што яны хутчэй ставяцца да кампетэнцыі храмаў і сьвятароў, чым тых, хто вывучае філасофію ".
  
  "Чаму?" Спытаў Соклей. "Хіба веданне таго, што грыфон на самай справе быў сапраўдным зверам, а не чым-то з легенды, не з'яўляецца годным дадаткам да натурфіласофіі?"
  
  "Было б, ды, калі б косці прадэманстравалі гэта па-за усялякіх сумневаў", - грэбліва сказаў Тэафраст. “Але, паколькі яны так часта двухсэнсоўныя - мякка кажучы - і паколькі ў нас іх тут перад вачыма няма, гэта, безумоўна, толькі адно з многіх магчымых тлумачэнняў. Вы згодныя?"
  
  Ён усміхнуўся, як быццам быў упэўнены, што Соклей нічога не можа зрабіць, акрамя як пагадзіцца. Без чэрапа грыфона ў руцэ Соклей мог толькі ўсміхнуцца ў адказ. Будзь у Теофраста чэрап, ён, магчыма, сказаў бы тое ж самае. Што азначалі старыя косткі, падобна, яго не вельмі цікавіла. Калі б Тэафраст сказаў тое ж самае, у Соклея ўзнікла б спакуса праламаць чэрап аб яго галаву.
  
  Як бы тое ні было, ён павінен быў адпомсціць іншым спосабам. Яны вярнуліся да хаты сярэдніх памераў, дзе размяшчаўся Ликейон; гэта было недалёка ад дома полемарха, афінскага чыноўніка, які адказвае за ваенныя справы, - чалавека, чыя праца была значна менш важнай, чым у былыя дні. Раб прынёс віно, калі яны селі на каменную лаву ва ўнутраным двары. - І што ты хочаш за папірус, які быў так ласкавы прынесці нам? - спытаў Тэафраст.
  
  Ён ужо здзейсніў памылку, прызнаўшы, што Ликейону вельмі патрэбныя пісьмовыя прыналежнасці. І ён здзейсніў памылку' паставіўшы копію Соклея. Спачуванне, якое Соклей, магчыма, адчуваў - ужо адчуваў - да месца, дзе ён вучыўся, ўспыхнула і згасла, калі Тэафраст не праявіў цікавасці нават да таго, каб пачуць што-небудзь аб выкрадзеным чэрапе грыфона. І таму ён адказаў: "Чатыры драхмы за рулет, высакародны".
  
  "Што?" Тэафраст віскнуў. “Гэта рабаванне! У большасці выпадкаў гэта каштуе ўсяго траціну ад гэтай сумы".
  
  "Мне шкада, пра найлепшы", - адказаў Соклей. "Я прызнаюся, што быў абрабаваны пастаўшчыком, які прадаў яго мне" - што было праўдай - "і я не магу спадзявацца на меншую прыбытак" - што было менш чым праўдай.
  
  "Рабаванне," паўтарыў Тэафраст.
  
  "Мне шкада, што ты так лічыш", - сказаў Соклей. “Я павінен жыць, як ты сам сказаў. Калі вас не задавальняе мая цана, я лепш пагавару з людзьмі ў Акадэміі. Я хацеў спачатку прыйсці да вас з-за прыхільнасці, якую я адчуваў да гэтага месца, але ... Ён паціснуў плячыма.
  
  "Акадэмія?" Тэафраст выглядаў як чалавек, почуявший пах тухлай рыбы, калі пачуў назву іншы вядучай школы Афін. “Ты б не стаў мець з імі справы? У любым выпадку, нічога з таго, што яны высвятляюць, не варта запісваць. Соклей толькі паціснуў плячыма. Тэафраст злосна паглядзеў на яго. "Што ж, відавочна, што ты не захаваў ўсіх ідэалаў, якія мы спрабавалі цябе прышчапіць".
  
  Соклей зноў паціснуў плячыма. Тэафраст пачырванеў. Соклей атрымаў сваю цану.
  
  
  Протомах памахаў на развітанне сваім хатнім рабам, а таксама Менедему і Соклею. "Вітаю вас усіх", - сказаў ён. “У рэшце рэшт я вярнуся з вянкамі і стужкамі на галаве і носьбітам паходні, якія асвятлялі мой шлях дадому. Заўтра раніцай у мяне будзе балець галава, але час, якое ў мяне ёсць сёння, павінна таго каштаваць. Ён выйшаў за дзверы.
  
  Адзін з яго рабоў сказаў іншаму: "І ён усіх абудзіць, калі вернецца дадому, стукаючы, каб яго ўпусцілі".
  
  "Хіба не так заўсёды бывае?" адказаў другі раб. Яны абодва гаварылі па-грэцку. Можа быць, яны нарадзіліся ў рабстве і не ведалі іншай мовы, а можа быць, яны прыехалі з розных краін, і агульным у іх быў толькі грэцкі.
  
  Менедему было ўсё роўна, колькі шуму падыме Протомахос, калі ён, хістаючыся, вернецца дадому пасля сімпозіума. Яго хвалявала толькі тое, што радоскі проксенос пайшоў з дому і вернецца не раней, чым праз некалькі гадзін. Калі пашанцуе, ён зможа пракрасьціся ў пакой Ксеноклеи.
  
  “ Не кажы глупства, - прашаптаў Соклей, калі яны стаялі ў двары.
  
  "Я б і не падумаў быць дурным", - адказаў асобы, якія могуць, таксама ціха. "Дурных людзей ловяць".
  
  "Што ты можаш атрымаць ад яе такога, чаго не атрымаеш у бардэлі?" Спытаў Соклей.
  
  "Энтузіязм - і ты гэта ведаеш", - адказаў асобы, якія могуць.
  
  Яго стрыечны брат адвярнуўся. Асобы, якія могуць зразумеў гэта як якое азначае, што Соклей сапраўды ведаў пра гэта. Ці магло гэта таксама азначаць, што Соклей гэтага не ўхваляў, незалежна ад таго, ведаў ён гэта або няма... асобы, якія могуць не стаў турбавацца з гэтай нагоды. Ён правёў рукою па падбародку. Ён пагаліўся раніцай, таму яго твар было гладкім. Гэта было добра. Калі б ён цяпер намазал шчокі аліўкавым алеем і пачаў саскрабалі яго, хатнія рабы, напэўна, задаліся б пытаннем, чаму.
  
  Кухар Протомахоса падаў родосцам смачныя белыя ячменныя булачкі для сайтоса і якую-небудзь рыбу, запечаную ў сыры, для опсона. Сыр дапамог схаваць, што гэта за рыба, што, верагодна, азначала, што ў ёй не было нічога асаблівага. Пасля вячэры асобы, якія могуць сказаў: "Мирсосу гэта не сышло б з рук, калі б яго гаспадар быў тут".
  
  "Гэта было нядрэнна", - сказаў Соклей.
  
  "Не, гэта было нядрэнна, але гэта было не тое, што мы атрымлівалі, калі Протомахос еў з намі", - сказаў асобы, якія могуць. “Кухар павінен быў сам пакласці ў рот некалькі оболоев. Ці ж дарагі Протомахос сказаў: 'Мяне сёння тут не будзе, так што не дакучай сябе вялікімі марнаваннямі на вячэру".
  
  "Ён бы гэтага не зрабіў!" - у роспачы ўсклікнуў Соклей. “Я ўсё роўна не думаю, што ён бы гэта зрабіў. Не, ён бы не стаў - віно было такое ж, як у нас тут заўсёды.
  
  "Ці Было гэта?" Асобы, якія могуць задумаўся. “Так, я мяркую, што было. Але калі ў яго была адкрытая банка, зачэрпнуць трохі - гэта глупства". Іх канапы стаялі блізка адзін да аднаго ў андроне; яны маглі размаўляць, не баючыся, што іх подслушают.
  
  "Ты проста шукаеш прычыны для непрыязнасці да яго, каб адчуваць сябе лепш, прабіраючыся наверх і кладучыся з яго жонкай", - сказаў Соклей.
  
  Цяпер асобы, якія могуць адвярнуўся. У гэтым было больш праўды, чым ён хацеў прызнаць. Ён пазяхнуў і загаварыў гучным голасам, такім, якім хацеў, каб пачулі рабы Протомахоса: “Сёння я лягу спаць крыху раней. У мяне быў напружаны дзень на агора, і я стаміўся ".
  
  "Рабі як ведаеш," сказаў Соклей, а затым, панізіўшы голас, дадаў: - Мне замкнуць тваю дзверы звонку?
  
  “ Пацешна. Вельмі пацешна, " сказаў кісла асобы, якія могуць. - Табе варта было б пісаць камедыі. Ты б разбурыў свайго каштоўнага Менандроса.
  
  "Я не маю больш ўяўленні аб тым, як напісаць камедыю, чым ... чым я не ведаю што", - сказаў Соклей. "Чаго я не хачу рабіць, так гэта высвятляць, як напісаць трагедыю".
  
  Атрымаўшы апошняе слова, ён пайшоў у свой пакой. Ён не зачыніў за сабой дзверы. Гэта магло б паказаць рабам, што яны з Менедемом пасварыліся. Асобы, якія могуць ведаў, што яго стрыечны брат выяўляў стрыманасць не дзеля яго. Соклей выяўляў гэта, каб у іх не было праблем з вядзеннем бізнесу ў Афінах. Але прычына не мела вялікага значэння. Тое, што Соклей выяўляў стрыманасць, дзейнічала.
  
  Асобы, якія могуць пайшоў у свой пакой, зачыніў дзверы на завалу. Ён патушыў лямпу. Ніхто звонку не мог сказаць, што ён не збіраўся класціся спаць. Ён нават лёг на набіты поўсцю матрац. Каркас ложка зарыпеў, прымаючы яго вага. Ён злавіў сябе на тым, што пазяхае. Калі б ён сапраўды заснуў тут... Соклей быў бы ў захапленні, падумаў ён, але Ксеноклея - няма.
  
  Нежаданне даваць кузену шанец пазлараднічаць было б дастатковай прычынай, каб не спаць, нават без другога. Ён чакаў, чакаў і чакаў. Яму хацелася, каб месячнае святло пранікаў пад дзверы, каб дапамагчы яму ацаніць працягу часу, але пакой выходзіла не ў той бок, а месяц усё роўна яшчэ не ўзышла. І для гэтага цемра была лепш.
  
  Калі ён вырашыў, што прайшло дастаткова часу, і ён, верагодна, адзіны, хто тут не спаў, ён устаў з ложка і на дыбачках падышоў да дзвярэй. На паўдарозе ён спыніўся, каб пазяхнуць. Усе астатнія маглі б - і лепш бы спалі - спаць, а яму хацелася спаць. Тады навошта ты гэта робіш? спытаў ён сябе. Чаму б табе проста зноў не легчы і не ўстаць раніцай?
  
  Ён спыніўся пасярод цёмнай пакоі. Раней ён ніколі па-сапраўднаму не задаваўся пытаннем, чаму. Такога роду пытанні значна часцей прыходзілі ў галаву Соклею, чым яму. Адказ, які сфармаваўся ў яго галаве, быў: Таму што я магу. Таму што я заўсёды так рабіў, калі бачыў шанец.
  
  Ці Была гэтая прычына дастатковай? Соклей, вядома, сказаў бы "не". Але Соклей ляжаў у суседнім пакоі. Верагодна, ён быў незадаволены нават у сне. Асобы, якія могуць падумаў пра Ксеноклее, якая чакае зброі. Ён спадзяваўся, што жонка Протомахоса не спіць. Калі яна спала... Калі гэта так, я буду адчуваць сябе поўным ідыётам, калі буду красціся назад ўніз па лесвіцы. І пра, як Соклей будзе смяяцца, калі даведаецца пра гэта раніцай!
  
  Асобы, якія могуць бясшумна зняў засаўку з кранштэйнаў, якія ўтрымлівалі яго на месцы. Ён адкрыў дзверы. Яна злёгку парыпвала, калі калыхалася на дзюбелях, крепивших яе да перамычцы і плоскаму каменю з мантажным адтулінай, проделанным ў утрамбованном земляной падлозе пад ёй. Асобы, якія могуць выйшаў на двор, зачыніўшы за сабой дзверы. Ён агледзеўся. Усё было ціха і моўчкі. Пасля абсалютнай цемры ў яго спальні зорны святло быў яркім, як поўня.
  
  Сэрца шалёна калацілася ад сумесі прадчування і страху, якія ён заўсёды знаходзіў такімі опьяняющими, ён на дыбачках накіраваўся да лесвіцы. Ён падняўся. Раз, два, тры, чатыры, пяць... Рыпнулі шостая прыступка. Ён амаль да смерці спалохаўся, выявіўшы гэта, калі ў першы раз пракраўся ў спальню Ксеноклеи. Цяпер ён зрабіў доўгі крок уверх з пятай прыступкі на сёмую і працягнуў свой шлях, маўклівы, як леў, выслеживающий сваю здабычу. Львоў на Радосе, вядома, няма, але яны ўсё яшчэ блукаюць па анатолийскому мацерыка непадалёк.
  
  Верхняя пляцоўка. Направа, за кут. Яго сэрца забілася мацней, чым калі-небудзь. Калі хто-небудзь выявіць яго тут, ніякае апраўданне не будзе дастаткова важкім. Яго проктон зморшчыўся. Наколькі вялікія былі тыя радыскі, якімі афінянам дазвалялася караць пералюбцаў?
  
  Але потым ён забыўся пра радысцы, забыўся пра страх, забыўся пра ўсё. Бо слабы, мігатлівы жоўты святло лямпы прабівалася з-пад дзвярэй Ксеноклеи. Яна чакала яго! Ён паспяшаўся наперад і лёгенька пастукаў у дзверы пазногцем указальнага пальца.
  
  Ўнутры пачуліся крокі. Ксеноклея адчыніла дзверы. У Менедема адвісла сківіца. Яна стаяла аголеная і ўсміхалася, трымаючы лямпу. "Уваходзь", - прашаптала яна. "Паспяшайся".
  
  Як толькі ён гэта зрабіў, яна задула маленькі агеньчык. Цемра апусцілася, як тоўстае коўдру. "Я хацеў бачыць цябе часцей", - прамармытаў асобы, якія могуць.
  
  "Занадта небяспечна", - адказала Ксеноклея. Ён нешта прамармытаў, але яна, несумненна, была права. Яна пацягнулася, знайшла яго руку і паклала яе на мяккую, цвёрдую плоць сваёй грудзей. "Я тут".
  
  "О, так, дарагая," выціснуў Ён.
  
  Яна засіпела і міжволі зрабіла крок назад. "Будзь асцярожны", - сказала яна. “Яны баляць. Я памятаю, што так было і ў іншыя разы, калі я зацяжарыла".
  
  “ Прабач. Асобы, якія могуць сцягнуў праз галаву хітон. - Я буду вельмі асцярожны. Абяцаю.
  
  Ксеноклея засмяялася, але ўсяго на два ці тры ўдару сэрца. Затым яна сказала: “Нам лепш паспяшацца. Мы не можам ведаць напэўна, калі ён вернецца дадому".
  
  “ Я ведаю. "Асобы, якія могуць успомніў, як выскачыў з акна ў Тарасе, калі муж, поссорившийся са сваім братам, вярнуўся з сімпозіума на некалькі гадзін раней пакладзенага. Родианец знайшоў дарогу да ложка Ксеноклеи нават у цемры. Чаму б і не? Ён бываў там раней.
  
  Ён пацалаваў яе. Ён лашчыў яе. Ён дражніў яе грудзей, і не рабіў нічога большага, чым проста дражніў іх. Яго рука слізганула ўніз, паміж яе ног. Калі яны злучыліся, яна скакала на ім, як на скакавы каня. Гэта стрымлівала яго вага ад падзення туды, дзе яна была пяшчотнай. Ён працягваў пагладжваць яе таемнае мястэчка пасля таго, як яны злучыліся. Некаторым жанчынам гэта здавалася залішне, іншыя думалі, што гэтага цалкам дастаткова. Мяркуючы па тым, як Ксеноклея выгнула спіну і глуха загыркаў, яна была адной з апошніх.
  
  Яе апошні стогн асалоды быў амаль дастаткова моцным, каб
  
  Асобы, якія могуць заціснуў ёй рот рукой. Ён быў рады, што разбудзіў яе. Ён не хацеў, каб яна будзіла хатніх рабоў. Але затым яго ўласнае задавальненне захліснула яго, і ён перастаў турбавацца пра гэта ці аб чым-небудзь яшчэ.
  
  Яна расцягнулася на ім, не звяртаючы ўвагі на боль у грудзях. Ён правёў рукой па слізкім ад поту выгібу яе спіны. Пасля пацалунку ён спытаў: "Дзіця маё?"
  
  "Я не ведаю напэўна", - адказала Ксеноклея. “Я зрабіла тое, што ты сказаў - гэта было разумна, і я не магу сказаць, што гэта было не так. Так што я не магу ведаць напэўна, але магу сказаць вам, на што б я паставіў.
  
  "А.". Наколькі Менедему было вядома, ён раней не пакідаў кукушкиных яек у іншых гнёздах. Ён усё яшчэ не ведаў напэўна. Але калі б яго насеньне не было мацней, чым у мужчыны больш чым на дваццаць гадоў старэй... Тады гэта было б не так, і ў Протомахоса быў бы законны дзіця.
  
  Ксеноклея зноў пацалавала яго. Затым яна сказала: "Табе лепш спусціцца ўніз".
  
  "Што я б аддаў перавагу зрабіць, так гэта..."
  
  Яна страсянула галавой. “ Гэта зойме некаторы час, а ў нас можа не хапіць часу. Яна была права - права ў тым, што гэта было б рызыкоўна, і правы ў тым, што яго копью трэба было б трохі астыць ад варанай спаржы да стану праса. Калі б мы сустрэліся пяццю гадамі раней... Але тады, колькі часу патрабавалася Протомахосу паміж обходами? Дні, вядома. Бедны даўніна, падумаў асобы, якія могуць з бессердечием маладога чалавека.
  
  Родосец знайшоў ля дзвярэй свой хітон і надзеў яго. Ён адкрыў дзверы. “ Спадзяюся, у нас будзе больш шанцаў, - прашаптаў ён, выходзячы.
  
  " Я таксама, " крыкнула Ксеноклея яму ўслед. Ён зачыніў дзверы. Яна замкнула яе за ім. Спускаючыся на дыбачках па лесвіцы - зноў прапусціўшы скрыпучыя лесвіцу, - ён падумаў: Добра. Па крайняй меры, я быў з ёй ласкавы. Яна не стане распавядаць казкі свайму мужу. Тое, што яна цяжарная, таксама дапаможа ёй захоўваць спакой. Яна не захоча, каб ён задаваўся пытаннем, ці яго гэта дзіця.
  
  Ён выглянуў у двор з цемры ля падножжа лесвіцы. Усё ціха. Хутка, як яшчарка, ён шмыгнуў у свой пакой і зачыніў за сабой дзверы. Доўгі ўздых палёгкі. Цяпер тут няма Соклея. І Протомахоса ў засадзе таксама няма. Мне зноў усё сышло з рук.
  
  Ён лёг на ложак. Не паспеў ён заснуць, як хто-то - няма, не хто-небудзь, а Протомахос - пастукаў ва ўваходныя дзверы. “Упусці мяне! Упусці мяне! " крыкнуў ён - не, праспяваў. Наколькі ён быў п'яны? Відавочна, досыць п'яны. Наколькі мне пашанцавала? Асобы, якія могуць задумаўся. Відавочна, досыць удачлівы. І Ксеноклея была права - другі раўнд быў бы катастрофай. У любым выпадку, гэта было б пацешна, думаў асобы, якія могуць, пакуль раб ішоў праз двор, каб адкрыць дзверы Протомахосу. Увайшоў проксі, усё яшчэ гучна спяваючы, хоць і не вельмі добра. Нягледзячы на шум, асобы, якія могуць пазяхнуў, павярнуўся, пацягнуўся.... спаў.
  
  
  Гандляр тканінамі паківаў галавой. "Прабач, сябар", - сказаў ён, і яго шкадаванне здавалася шчырым. “У цябе вельмі прыгожая праца, і да таго ж вельмі тонкая. Я не кажу нічога іншага, так што не зразумейце мяне няправільна. Але чорт са мной, калі я ведаю, каму гэта трэба, і я не хачу купляць тое, у чым не ўпэўнены, што змагу прадаць. Я не хачу зацыклівацца на гэтым. Я б выкінуў сваё срэбра на вецер."
  
  "Дзякуй, што паглядзелі на гэта", - сказаў Соклей, акуратна складаючы вышытае палатно, якое ён купіў па шляху ў Ерусалім. Такі ж адказ ён чуў ад некалькіх іншых гандляроў тканінамі. Ён купіў гэта палатно, таму што вышыўка - сцэна палявання з зайцамі, притаившимися пад калючымі кустамі, і ганчакамі з чырвонымі мовамі, якія спрабуюць іх загнаць, - была дзіўна яркай і маляўнічай, нашмат лепш за ўсё, што ён бачыў у Эладзе. Финикиец, які прадаў яго яму, сказаў, што яно прывезена з усходу, з Месапатаміі. Паколькі яна была такой прыгожай, ён і прадставіць сабе не мог, што ў яго ўзнікнуць праблемы з яе продажам. Але яна таксама была незвычайнай, што прымусіла некаторых людзей ставіцца да яе з падазрэннем. Соклей спытаў: "ці Ведаеце вы каго-небудзь у вашым бізнэсе, хто быў бы больш схільны рызыкнуць?"
  
  "Прабачце," паўтарыў гандляр тканінамі і зноў паківаў галавой. “ Але ведаеце, што б я зрабіў на вашым месцы?
  
  “ Раскажы мне.
  
  “ Я б паспрабаваў прадаць яго якому-небудзь багатаму чалавеку, які любіць паляванне. У яго былі б грошы, каб купіць яго, і ён, магчыма, прыдумаў бы, што з ім рабіць - можа быць, павесіў яго на сцяну свайго андрона, каб яго сябры маглі любавацца ім на яго сімпозіумах ".
  
  Гэта была добрая ідэя - ці гэта было б добрай ідэяй для афінскага гандляра. Мясцовы жыхар гандляваў бы тут гадамі. Ён меў на ўвазе кліентаў, калі бачыў што-то накшталт тканіны.
  
  Соклей гэтага не зрабіў. Ён быў тут чужынцам, і афіняне былі чужымі для яго. "Чужынцы..." прамармытаў ён.
  
  "Што гэта?" - спытаў гандляр тканінамі.
  
  "Нічога, пра найвялікшы, сапраўды нічога", - адказаў Соклей. "Але я вельмі ўдзячны табе за тваю прапанову".
  
  “Я спадзяюся, ты зможаш разгрузіць гэта. Гэта вельмі прыгожа, без сумневу", - сказаў афинянин. "Але для мяне гэта абыйдзецца нятанна, і я не хачу марнаваць свае совы на тое, адкуль я, магчыма, не атрымаю іх назад".
  
  “Добра. Вітаю". Соклей выйшаў з крамы прыяцеля на яркі сонечны святло самых першых дзён лета. На Радосе было б яшчэ гарачэй, але тут было досыць цёпла. Цень Соклея расцяклася чорнай лужынай каля яго ног. Ён чуў, што ў Егіпце падчас сонцастаяння цені становяцца яшчэ карацей, пакуль яны амаль не знікаюць. Калі б вы вымералі розніцу ў кутах нахілу паўдзённай цені ў адзін і той жа дзень тут і ў Александрыі, і калі б вы дакладна ведалі, як далёка адсюль да таго месца, вы маглі б выкарыстоўваць геаметрыю, каб вылічыць, наколькі вялікі свет.
  
  Ты мог бы,.. калі б ведаў. Але ніхто не ведаў, па меншай меры, з неабходнай дакладнасцю. Соклей ўздыхнуў. Мы шмат чаго не ведаем.
  
  Адна з рэчаў, якой ён усё яшчэ не ведаў, заключалася ў тым, дзе ён будзе прадаваць вышытую тканіну. Але цяпер, дзякуючы дылера, у яго з'явілася ідэя. Ён быў рады, што надзеў свае петасо перад візітам да гэтага хлопца. У адваротным выпадку ён бы захацеў вярнуцца ў дом Протомахоса, каб купіць іх. Калі б ён спусціўся да мора з непакрытай галавой, яго мазгі маглі б зварыцца яшчэ да таго, як ён туды дабярэцца. Яму не хацелася ехаць у Пейрей пад дажджом, хлюпаючы па гразі. Яму таксама не вельмі падабалася доўгая прагулка па пякучай спякоце.
  
  Ён пасмяяўся над сабой. Ты хочаш, каб увесь час было сонечна, але мякка. Трохі падумаўшы, ён апусціў галаву. Так, гэта тое, чаго я хачу. У жаданні гэтага не было нічога дрэннага, пакуль ён разумеў, што жаданне гэтага не азначае, што ён гэта атрымае.
  
  Сёння ён накіроўваўся не ў Пейреус, а ў Мунихию, дзе на гарызонце ўзвышаўся велізарны форт, у якім знаходзіліся людзі Кассандроса. "Чаго ты хочаш?" - спытаў стражнік з доўгім дзідай. Ва ўсякім выпадку, Соклей думаў, што ён сказаў менавіта гэта; ён выкарыстаў македонскі дыялект, настолькі шырокі, што быў амаль неразборчив для таго, хто гаварыў на адной з найбольш распаўсюджаных разнавіднасцяў грэцкага.
  
  "Я хачу ўбачыць Алкета тетрархоса, калі вам заўгодна". Соклей адказаў так мякка, як толькі мог, і зрабіў усё магчымае, каб выкарыстоўваць аттический - стражнік быў бы больш звыклы да гэтага і, хутчэй за ўсё, зразумеў бы яго, чым родны дарыйскі мову Соклея.
  
  І хлопец нахіліў галаву, паказваючы, што варта за ім. "Хто ты?" - спытаў ён.
  
  “ Соклей, сын Лісістрата, родосец. Я прадаў віно Алкетаса. У мяне тут ёсць яшчэ сёе-тое, на што ён, магчыма, пажадае зірнуць.
  
  “ Пачакай. Не сыходзь. Не прыходзь. Пачакай. Македонец пастукаў па зямлі окованным жалезам канцом сваёй дзіды, каб пераканацца, што Соклей зразумеў паведамленне. Затым ён знік у нетрах крэпасці. Соклей чакаў. З яго капаў пот. Побач прагудзела пчала. Ён зняў капялюш і зачыніў яе. Яна паляцела. Ён зноў надзеў капялюш, спачатку старанна праверыўшы, ці няма ўнутры пчолы. Як раз у той момант, калі ён пачаў губляць цярпенне, вярнуўся гадзінны. "Цяпер ты ідзеш", - сказаў ён.
  
  Ён правёў Соклея міма трэніровачнага двара, дзе салдаты практыкаваліся пад пільным наглядам малодшага афіцэра з жалезнымі лёгкімі. "Апусціць дзіды!" зароў мужчына. Яны спусціліся. Яны былі такімі доўгімі, што некалькі шэрагаў наканечнікаў дзід выступалі за межы першай шарэнгі людзей - адна з прычын, па якой фалангі было так цяжка супрацьстаяць. Як вораг змог прабіцца скрозь гэты вожык копій да якія стаяць за ім салдатам? Персы так і не знайшлі адказу, па меншай меры, ад Марафона да часоў Аляксандра. Самае блізкае, да чаго яны прыйшлі, - гэта наняць элінаў, каб тыя змагаліся за іх. У рэшце рэшт, гэта таксама не спрацавала.
  
  Соклею гэта рух падалося дастаткова плыўным, але малодшы афіцэр прыйшоў у лютасць, выкрыкваючы абразы ў адрас мужчын па-грэцку, а затым, выбегшы, перайшоў на македонская. Соклей не зразумеў усяго, але гэта вызначана прагучала подстрекательски. Салдаты выглядалі разгоряченными, стомленымі і смирившимися - нават позабавленными - з праклёнамі малодшага афіцэра.
  
  "Вы ідзяце", - зноў сказаў ахоўнік. Ён апусціў сваю дзіду з вертыкальнага становішча ў гарызантальнае, каб пранесці яго па калідоры, раб, які ішоў з іншага боку, віскнуў і прыціснуўся да глінабітнай сцяне, каб не быць проткнутым. Македонец засмяяўся. Калідор выходзіў у другі двор, паменш. Ахоўнік паказаў. “ Туды.
  
  Ва ўнутраным двары Алкетас размаўляў з Дионисиосом - камендантам крэпасці - і двума іншымі афіцэрамі. Убачыўшы Соклея, ён памахаў рукой. "Прывітанне, родианец!" прагрымеў ён.
  
  "Вітаю", - адказаў Соклей. "Як ты сёння?"
  
  "Лепш і быць не можа", - адказаў македонец. “Што ў вас сёння ёсць? Вы прывезлі яшчэ віна з цікавых месцаў?"
  
  У нейкім сэнсе Соклей цярпець не мог прадаваць добрае віно каму-то накшталт Алкетаса. Падабаецца яму гэта ці не, але ён наліваў яго чыстым, і яго мова занадта немел, каб смакаваць яго пасля першых двух глыткоў. Мужчына, які п'е, каб ап'янець, а не для таго, каб атрымліваць задавальненне ад таго, што ён п'е, заслугоўвае таго, каб піць што-то на прыступку вышэй воцату. Прадаваць яму лесбіянак і библианок было ўсё роўна што выліваць іх прама ў начны гаршчок. З іншага боку, паколькі Соклей не мог ігнараваць гэта, гэта было значна больш выгадна.
  
  Сёння гэтае пытанне не ўзнікала. "Не віно", - адказаў Соклей. "У мяне ёсць сёе-тое, каб упрыгожыць твае пакоі, калі табе цікава".
  
  "О-хо!" Алкетас зрабіў рукамі изгибающиеся руху. "Яна бландынка?" Македонцы разам з ім засмяяліся.
  
  Соклей пакорліва ўсміхнуўся ў адказ. “Сёе-тое", я сказаў, о найлепшы, не хто-то. Не, тое, што ў мяне ёсць, гэта... гэта. Ён разгарнуў вышытую тканіну і раскінуў рукі, каб паказаць яе.
  
  Усе чацвёра македонцаў з захапленнем глядзелі на сцэну палявання. Дыянісій сказаў: “Гэта адбываецца з Месапатаміі, ці не так? “ Ён быў там самым старым мужчынам, яго валасы на верхавіне былі вадкімі і хутчэй сівымі, чым каштанавымі.
  
  “Так, высакародны, гэта так. Я атрымаў яго ў Юдэі, далей на захад", - адказаў Соклей. "Як ты даведаўся?"
  
  "Я бачыў падобнае, праязджаючы па гэтай краіне з "Аляксандрам", - сказаў Дыянісій. Грэцкі мову мог паказаць асаблівы статус чалавека, прымацаваўшы артыкул насупраць яго імя. А хто больш заслугоўваў асаблівага статусу, чым Аляксандр?
  
  Калі б ён быў жывы сёння, яму не споўнілася б і пяцідзесяці. Соклей на імгненне задумаўся, затым апусціў галаву. Гэта было дакладна, нават калі гэта здавалася неверагодным. Яму было трыццаць тры, калі ён памёр, і ён быў мёртвы шаснаццаць гадоў. Гэты сівы палкаводзец, вядома, не малады чалавек, але ўсё ж далёка не старажытны - ён, верагодна, быў маладзейшы за бацьку Соклея - верагодна, быў старэйшы за цара Македоніі, якому служыў. Гэта была вельмі цікавая думка.
  
  "Колькі ты хочаш за гэта?" Зараз спытаў Дионисиос. “Гэтыя рэчы каштуюць нятанна, я ведаю - калі толькі ты іх не ўкрадзеш. Але гэта цудоўнае фота, і я быў бы не супраць павесіць яго ў сябе на сцяне.
  
  "Ён прынёс гэта для мяне", - абурана сказаў Алкетас. Македонцы вельмі мала цырымоніліся паміж сабой.
  
  "Я б таксама не адмовіўся ад гэтага", - сказаў трэці салдат, хлопец за ўсё з трыма пальцамі на левай руцэ. І чацвёрты афіцэр, мужчына з лісіным тварам і каштанавымі валасамі, больш падобны на фракійцы, чым на македонца, таксама апусціў галаву.
  
  "Я дам табе за гэта пяцьдзясят драхмаў", - сказаў Дыянісій. "Я ведаю, што ты не ўзяў бы менш".
  
  На самай справе, Соклей быў бы рады атрымаць так шмат. Фінікійскі гандляр дадаў у тканіна камяк пчалінага воску, каб атрымаць дадатковы флакон родосских духаў. Але мужчына з лісіным тварыкам пачакаў ўсяго імгненне, перш чым сказаць: "Я дам табе шэсцьдзесят".
  
  “ Шэсцьдзесят пяць, клянуся Зеўсам! - Усклікнуў Алкетас.
  
  "Семдзесят!" - сказаў афіцэр з адсутнымі пальцамі. Македонцы ўтаропіліся адзін на аднаго.
  
  Соклей? Соклей ўсміхнуўся.
  
  Салдаты працягвалі павышаць цану за вышытую сцэну палявання. У перапынках паміж нумарамі яны выкрыквалі адзін аднаму абразы, спачатку па-грэцку, а затым, калі іх раздражненне разгарэлася, на шырокім македонскім дыялекце, на якім яны выраслі. Як і малодшы афіцэр у адным двары, Соклей мала што зразумеў з гэтага; тое, што ён змог разабраць, здавалася, больш агідным, чым любыя агульнаўжывальныя абразы ў грэцкай.
  
  У належнае час афіцэр з адсутнымі пальцамі сказаў: "Адна міна, восемдзесят драхмай". Ён чакаў. Соклей чакаў. Іншыя македонцы злосна ўтаропіліся на яго, але ніхто з іх больш не прапаноўваў цану. Афіцэр празьзяў. Ён сціснуў здаровую руку ў кулак і ўдарыў сябе ў грудзі. "Мая!" Яму магло быць усяго тры гады.
  
  - Мне ўсё роўна, наколькі гэта прыгожа, - панура сказаў Алкетас. Нішто не варта такога срэбра, калі ў ім няма маленькага парася, якога можна трахнуць. Паколькі яго апошняе прапанова была ўсяго на дзесяць драхмаў ніжэй, Соклею здалося, што ліс паскардзіўся, што вінаград прокис, пасля таго як выявіў, што не можа яго дастаць,
  
  "Мой!" паўтарыў афіцэр з адсутнымі пальцамі. Ён працягнуў руку, каб узяць тканіна ў Соклея.
  
  Родосец не аддаў яго яму. "Твой, калі я атрымаю сваё срэбра", - сказаў ён.
  
  "Пачакай", - сказаў яму хлопец і паспяшаўся прэч. Ён вярнуўся з скураным мяшком, які сунуў Соклею. “Вось. Ідзі і пералічы іх".
  
  Соклей міргнуў. Ён не мог узгадаць, калі ў апошні раз кліент рабіў яму падобнае запрашэнне. Ён узважыў мяшок. Гэта здавалася правільным. Паціснуўшы плячыма, ён адказаў: “Не бяры ў галаву, высакародны. Я давяраю табе". Македонец празьзяў. Соклей працягнуў яму квадрацік вышытага палатна. Яго ўсмешка стала шырэй. Ён быў шчаслівы. Соклей таксама быў шчаслівы. Адзінымі няшчаснымі людзьмі былі трое іншых македонцаў, тыя, каго афіцэр перакупіў. І Соклей ведаў, што яны справяцца з гэтым.
  
  
  Красільшчыкаў Адраст быў тоўстым фригийцем, які насіў шафрановый хітон з малінавай аблямоўкай, нібы для таго, каб паказаць, на што ён здольны. Яго магазін знаходзіўся ў Пейрее - на самай справе, недалёка ад таго месца, дзе была пришвартована "Афрадыта ". Калі ён злосна паглядзеў на Менедема, яго кусцістыя бровы сышліся разам, утварыўшы адзіную чорную паласу на лбе. "У вас прадаецца малінавая фарба?" - падазрона спытаў ён, добра валодаючы аттическим грэцкім, але з гартанным акцэнтам яго анаталійскай радзімы. "Да гэтага часу я ніколі не бачыў, каб хто-небудзь, акрамя фінікійцаў, прадаваў гэта - калі толькі ты не купіў гэта ў іх і не плануеш надзьмуць мяне, каб пакрыць тое, што ты заплаціў".
  
  "Зусім не, мой добры сябар", - адказаў асобы, якія могуць, з усіх сіл стараючыся не моршчыць нос ад смуроду нясвежы мачы, якая стаяла ў красильне. Усе яны пахлі так; ніхто не ведаў лепшага адбельвальнік, чым мача. Асобы, якія могуць працягваў: "На самой справе, я купіў фарбу ў финикийца".
  
  “Ha! Я так і ведаў, " сказаў Адрастос.
  
  Асобы, якія могуць падняў руку. “Калі ласка, пра лепшы, ты не даў мне скончыць. Я купіў яго ў фінікійскага красильщика ў Сідоне, калі ў мінулым годзе вазіў свой "акатос" на ўсход. З-за гэтага я магу спаганяць плату, як звычайна робяць фінікійцы, - без нацэнкі пасярэднікаў, як вы асцерагаліся.
  
  “ З Сідона, так? У голасе красильщика усё яшчэ гучала падазрэнне. “ З якім красильщиком вы там мелі справу?
  
  "Тенаштарт, сын Метены," адказаў асобы, якія могуць. “ Ты ведаеш яго?
  
  “Я ніколі з ім не сустракаўся. Я не ездзіў у Фінікію і не думаю, што ён калі-небудзь бываў у Афінах, хоць я чуў, што ён ездзіў у Элады", - сказаў Адрастос. "Але я ведаю аб ім і аб яго фірме". Ён патузаў сябе за кучаравай галавою чорную бараду. "Калі б вы не мелі з ім справы, я не думаю, што вы б пра яго ведалі".
  
  “ Вось слоічак з фарбай, якую я купіў у яго. - Родиец паставіў яе на прылавак паміж імі. “ Я магу прадаць цябе столькі, колькі ты захочаш, па такім жа добрым цэнах, якія ты атрымаеш ад любога жыхара Сідона або Библоса.
  
  Фригиец ўзяў збан, трымаючы яго на пухлай далоні і павольна паварочваючы іншы рукой. "Сапраўды, гэта той самы стыль прыгатавання збана, які выкарыстоўвае Тенаштарт". Ён вырваў корак і панюхаў. Фарба агідна смярдзела малюскамі, з якіх яна была зроблена, хоць асобы, якія могуць здзіўляўся, што Адраст можа што-то унюхаць скрозь рэзкі пах мачы, намачыла яго краму. Красільшчыкаў кіўнуў, а затым, нібы жадаючы паказаць, што ён сапраўды вывучыў элінскіх звычаі, таксама апусціў галаву. Асобы, якія могуць схаваў ўсмешку; ён бачыў, як іншыя варвары рабілі тое ж самае. Адраст сказаў: “Падобна на тое, гэта сапраўдная малінавая фарба. Ці магу я праверыць гэта з дапамогай шматкоў тканіны?"
  
  "Калі ласка, зрабі гэта, высакародны", - сказаў яму асобы, якія могуць. "Вось чаму я прынёс гэта".
  
  Адраст сунуў у банку куток анучы, затым выцягнуў яе. Ён вывучаў цёмна-чырвоны колер. “Так, гэта сидонийский малінавы, зусім дакладна. Гэта не так добра, як тое, што рабіў Цір да таго, як Аляксандр разрабаваў горад. Тирианский малінавы быў ярчэй і не выцветал, нягледзячы ні на што. Такі колер! Я быў усяго толькі юнакоў, пачаткоўцам займацца бізнесам майго бацькі - ты тады быў бы маленькім хлопчыкам. Ты больш не бачыш нічога падобнага. Людзі, якія ведалі, як гэта рабіць, мёртвыя, ці ж яны рабы, якія робяць што-то, што не мае нічога агульнага з фарбай. Гэта нядрэнна у параўнанні з тым, што можна атрымаць у нашы дні, але Тириану гэта не падыходзіць. Ён уздыхнуў.
  
  Асобы, якія могуць мог бы падумаць, што ён спрабуе збіць цану, але іншыя людзі, якія ведалі аб фарбавальніках, якія выраблялі фінікійцы, сказалі яму тое ж самае. "Гэта дастаткова добра, каб ты захацеў гэтага?" - спытаў ён.
  
  "О, так", - сказаў Адрастос. "Да тых часоў, пакуль я магу атрымаць прыстойную цану". Ён назваў адну.
  
  “Гэта непрыстойна. Гэта непрыстойна!" Асобы, якія могуць віскнуў. "Ты хочаш, каб я аддаў гэта". Ён назваў сваю ўласную, значна больш высокую цану.
  
  Адраст завыў, як воўк. "Любы финикиец, які паспрабаваў бы абвінаваціць мяне ў гэтым, я б кінуў яго ў чан з мочой". Ён кінуў на Менедема задуменны погляд, нібы прыкідваючы, як родосец будзе выглядаць ўвесь мокры.
  
  "Некаторыя людзі," заўважыў асобы, якія могуць, - думаюць, што яны адзіныя, хто займаецца гандлем. У полісе памерам з Афіны я заўсёды магу прадаць каму-небудзь іншаму".
  
  “Прадаваць, вядома. Красці ў сумленных людзей па вашым цэнах? Малаверагодна!" Сказаў Адрастос.
  
  Яны абмяняліся яшчэ некалькімі абразамі. Фригиец трохі падняўся. Асобы, якія могуць трохі апусціўся. Яны абодва загадзя ведалі, чым скончаць. Калі яны наблізіліся да гэтага месца, то сталі гандлявацца мацней. Нарэшце асобы, якія могуць спытаў: "Мы заключылі здзелку?"
  
  “ Так, родосец. Думаю, так. - Красільшчыкаў працягнуў руку, выпацканае малінавым, шафранавым, ватай і іншымі фарбамі. Асобы, якія могуць паціснуў яе. - І як хутка я змагу атрымаць фарбу? - спытаў Адрастос.
  
  "Мой карабель прышвартаваўся тут, у Пейреусе", - сказаў асобы, якія могуць. “Дазволь мне падысці, і я прынясу яго табе. Срэбра будзе чакаць цябе?"
  
  “О, так. Свет са скрыпам спыніўся б, калі б не срэбра", - адказаў Адраст. “Я плачу столькі, колькі кажу, я заплачу. Табе не трэба турбавацца аб гэтым".
  
  Калі якія-то людзі сказалі Менедему, што яму не аб чым турбавацца, ён занепакоіўся мацней, чым калі-небудзь. Аднак фригиец не зрабіў на яго ўражанні чалавека такога гатунку. Так, Адраст апранаўся безгустоўна, але як яшчэ красільшчыкаў мог прадэманстраваць сваё майстэрства? Майстэрня мужчыны была ахайнай. Ён нічога не мог парабіць з тым, як гэта пахла, не ў тым бізнэсе, якім ён займаўся. І совы, якіх ён даў Менедему, не павінны былі смярдзець. З усмешкай на гэта ганарыстасць асобы, якія могуць сказаў: “Добра, пра лепшы. Тады я вярнуся праз некаторы час з фарбай".
  
  Ён паспяшаўся да прычала, праслізнуўшы міма рыбака, які нясе кошык са шпротамі, некаторыя з якіх усё яшчэ злёгку варушыліся; іншага рыбака з кошыкам вугроў для пакупнікоў, якія маглі дазволіць сабе што-небудзь лепей шпрот; голага лаўца губак з налітымі крывёю вачыма ад знаходжання ў моры і парай губак падпахамі; седовласой жанчыны без чадры, якая прадае маленькія сырныя піражкі; брытагаловага егіпецкага марака, які выходзіць з бардэля з задаволенай ухмылкай на твары; і сетевика, цалкам прыкрытай сваім хусткай. тавары. Гулі мухі. Вакол скакалі вераб'і, дзяўблі то адно, то іншае. Сабака, у якой не хапала паловы левага вуха, грызла кавалак свіных вантробаў, які, павінна быць, выкінуў прадавец сасісак. Яна загыркаў, калі асобы, якія могуць праходзіў міма. Ён падняў нагу, каб штурхнуць яго, калі яно паспрабуе ўкусіць, і яно ў страху отпрянуло.
  
  Калі асобы, якія могуць наблізіўся да прычала, да якога была прывязаная "Афрадыта ", хто-то паклікаў яго па імені. Ён павярнуўся. Соклей махаў рукой. Асобы, якія могуць памахаў у адказ і сказаў: “Прывітанне! Што ты тут робіш? Я думаў, ты ў горадзе".
  
  “ Я прадаў трохі чарнілаў хлопцу, які лічыць сябе наступным Еврипидом, а потым выявіў, што пазбавіўся ад усіх слоікаў, якія мы прынеслі ў дом Протомахоса. Соклей выглядаў незадаволеным сабой. “ Ненавіджу здзяйсняць падобныя памылкі.
  
  "Нагадвае мне, што ты чалавек", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  Мяркуючы па выразу твару яго кузена, Соклей не хацеў, каб яму нагадвалі. Але ён таксама захаваў дастаткова чалавечнасці, каб заставацца ветлівым, што ў яго атрымлівалася не заўсёды. Ён спытаў: "А як наконт цябе?"
  
  "Я толькі што прадаў трохі малінавай фарбы красильщику, чыя крама знаходзіцца не далей чым у трох ці чатырох плетрах ад "Афрадыты", - сказаў асобы, якія могуць. “ Да таго ж атрымаў за гэта прыстойную цану.
  
  "Колькі?" Спытаў Соклей. Асобы, якія могуць адказаў яму. Ён апусціў галаву: "Так, гэта нядрэнна", - пагадзіўся ён. “ Нічога такога, што прымусіла б раўнаваць лидийского караля Круізу, але і нядрэннага.
  
  "Круазос збіраў падаткі і даніну", - сказаў асобы, якія могуць. "Мы павінны зарабляць нашы грошы".
  
  "Значыць, мы..." Соклей змоўк і паказаў на моры. "Клянуся сабакам Егіпта!" прашаптаў ён. “ Ты толькі паглядзі на гэта?
  
  Асобы, якія могуць паглядзеў. Да гавані набліжаўся велізарны флот з ваенных галер і транспартаў. Ён пачаў іх лічыць, але хутка здаўся. Іх павінна было быць нашмат больш сотні. Ён і Соклей былі не адзінымі, хто заўважыў іх. Паўсюль людзі на вуліцах і набярэжных кідалі ўсё, што рабілі, і паказвалі на моры, як Соклей.
  
  "Як ты думаеш, хто яны?" Ціха спытаў Соклей.
  
  "Ты сам сказаў: 'клянуся егіпецкім сабакам', " адказаў асобы, якія могуць. - Яны павінны належаць Пталамей. У адваротным выпадку афіняне і людзі Касандра паспрабавалі б закрыць ад іх гавань і даць ім адпор, а яны гэтага не робяць.
  
  Вядома, гэта было не так. Двое македонцаў Касандра памахалі афіцэраў на палубе надыходзячай ваеннай галеры - вялізнага карабля, па меншай меры, на шэсць чалавек, з двума веслярамі на ўсіх трох шэрагах вёслаў. Адзін з матросаў на галеры памахаў у адказ. Яго чырвоны плашч аблягаюць плечы; з мора дзьмуў лёгкі брыз.
  
  Дувший з мора вецер даносіў да берага смурод галер. Асобы, якія могуць паморшчыўся. "Фу!" сказаў ён з агідай. "Гэта смурод горай, чым тая, ад якой я сышоў у краме фарбаў Адрастоса".
  
  "Мноства людзей, сбившихся ў кучу на мностве ваенных караблёў, без вялікай колькасці вады для мыцця". Соклей, як звычайна, хацеў дакапацца да сутнасці. Звычайна гэта было годнасцю. Сёння гэта раздражняла Менедема.
  
  "Я ведаю, мая дарагая", - сказаў ён. “Што б ты ні думала, я не дурань. І якая б ні была прычына, гэта жудасная смурод".
  
  Транспарты пачалі швартоваться ўсюды, дзе было месца ўздоўж пірса. Аголеныя матросы кідалі вяроўкі партовым грузчыкам, якія замацоўвалі караблі. На прычалы з грукатам апусціліся сходы. Салдаты тупалі па сходнях, падымаліся па прычаламі і выходзілі на сушу. На іх былі шлемы і даспехі, а ў руках яны трымалі дзіды і шчыты. Грузчыкі прыбраліся з іх шляху так хутка, як толькі маглі.
  
  "Яны выглядаюць гатовымі да справы, ці не так?" Сказаў Соклей.
  
  "Вядома, ведаюць", - адказаў асобы, якія могуць.
  
  "Я не разумею," сказаў Соклей, " збіраецца Пталямей дапамагчы Касандру размясціць гарнізон у Афінах? Калі так, то ці перавядзе Касандры частку сваіх людзей куды-небудзь яшчэ?" Скажам, на поўнач, змагацца супраць Лисимахоса? Ніякіх чутак ні аб чым падобным не было. Мяркуючы па тым, як ён гэта вымавіў, ён успрыняў гэта як асабістую абразу.
  
  Але не ён адзін быў збянтэжаны. Македонцы, якія махалі надыходзячым флоту, падышлі да бліжэйшай калоны салдат. Адзін з іх задаў пытанне. Асобы, якія могуць не мог разабраць слоў, але гэта павінна было быць што-то накшталт: Што тут адбываецца?
  
  Зусім выпадкова надыходзячы салдат апусціў сваё доўгае дзіда - яно было больш чым у два разы вышэй чалавечага росту - і ўсадзіў яго македонцу ў жывот. Яго таварыш здзіўлена ўтаропіўся на яго, не верачы сваім вачам. Перш чым ён паспеў што-небудзь зрабіць, акрамя як статутам, іншы салдат праткнуў яго дзідай. Абодва мужчыны здалёк бульканне, крыкі болю, калі паваліліся на зямлю, іх кроў пралілася ў пыл. Яны памерлі, так і не даведаўшыся, чаму.
  
  "Наперад, людзі!" - крыкнуў афіцэр салдатам. "Цяпер мы авалодаем гэтым месцам".
  
  Яны рушылі наперад, стукаючы сандалямі. І, набліжаючыся, яны выкрыквалі свой баявы кліч: “Деметрий, сын Антыгона! Элелеу! Деметрий, сын Антыгона!"
  
  Асобы, якія могуць і Соклей ўтаропіліся адзін на аднаго, калі калона пранеслася міма. Салдаты звалі не Деметры Фалеронского. Гэта быў Деметрий, сын Антыгона Аднавокага, македонская маршал і смяротны вораг як Пталямея, так і Касандра. Як бы ён ні зрабіў, яго людзі хлынулі ў Пекей - і, наколькі Менедему было вядома, у Мунихию таксама - у пераважнай колькасці.
  8
  
  Соклей ніколі не думаў, што яго засьпеюць пры штурме горада. Ён агледзеўся ў пошуках якога-небудзь месца, дзе яны з Менедемом маглі б схавацца, - агледзеўся і нічога не ўбачыў. Ён не хацеў зрывацца і ўцякаць. Гэта прыцягнула б да яго ўвагу захопнікаў, і ўсе яны, хутчэй за ўсё, паслужылі б яму так жа, як служылі афіцэрам Кассандроса.
  
  Некаторыя людзі сапраўды ўцяклі. Салдаты Деметры, сына Антыгона, не пераследавалі іх. І некаторыя людзі кінуліся да прычала, каб даведацца, што адбываецца. Афіняне былі ненаедна цікаўныя нават больш, чым большасць элінаў.
  
  Адна з баявых галер, велізарная, ёй можна страх шасцёрка, наблізілася да берага. На носе стаяў вельмі высокі мужчына ў пазалочаным шлеме з высокім грэбнем, пазалочаным даспеху і цёмна-чырвоным плашчы, перекинутом праз спіну. Соклей паказаў на яго. "Гэта, павінна быць, Деметрий", - сказаў ён.
  
  "Я не ведаю, ці павінна гэта быць, але я думаю, што, верагодна, так яно і ёсць", - адказаў асобы, якія могуць.
  
  “Лічыцца, што яго бацька быў буйным мужчынам. Яго стрыечны брат Полемей быў буйным мужчынам. Мы бачылі гэта, калі ён быў на борце "Афрадыты " пару гадоў таму. Павінна быць, гэта перадаецца па спадчыне, " сказаў Соклей. “ І, акрамя таго, хто яшчэ, акрамя Деметриоса, стаў бы насіць такі модны нарад?
  
  Баявая галера падыходзіла ўсё бліжэй і бліжэй, пакуль не апынулася на адлегласці палёту стралы ад берага. Соклей падумаў, не сядзе на мель. Салдаты Деметриоса ўтварылі перыметр ўздоўж берагавой лініі, каб ніхто не падышоў занадта блізка, але добры лучнік мог бы стрэліць па караблі з-за яго. Ён мог бы гэта зрабіць, калі б знайшоў месца, каб нацягнуць лук. Натоўп разявак станавілася гушчы з кожнай хвілінай. Соклей і асобы, якія могуць абодва абапіраліся локцямі, каб не сплющиться, як аліўкі ў расоле.
  
  Мужчына на носе "шасцёркі" пачакаў яшчэ некалькі хвілін, каб даць натоўпе сабрацца яшчэ больш. Затым ён склаў далоні рупарам каля рота і крыкнуў: “Вітаю вас, жыхары Афін! Вітаю, свабодны народ Афін. Я Деметрий, сын Антыгона."
  
  "Я ж казаў табе," прашаптаў Соклей.
  
  "Цішэй," прашаптаў асобы, якія могуць у адказ, і Соклей паслухаўся.
  
  Деметрий на імгненне апусціў рукі, каб зірнуць на афінян і дазволіць ім убачыць яго. Ваенная галера знаходзілася досыць блізка да берага, каб ён мог пахваліцца не толькі сваімі памерамі, але і прыемнай знешнасцю. Ён быў прыкладна аднагодкам Соклея, румяны, як многія мужчыны з поўначы, з доўгім прамым носам і выступаючым наперад падбародкам.
  
  "Прывітанне!" - яшчэ раз вымавіў ён звонкім барытонам. “Мой бацька паслаў мяне сюды з місіяй, якая, як мы абодва спадзяемся, зробіць вас, афіняне, шчаслівымі. Тое, што я хачу зрабіць, вельмі проста. Мая мэта - вызваліць горад, выкінуць гарнізон Кассандроса з Мунихии і вярнуць вам вашыя ўласныя законы і вашу старую канстытуцыю. І, клянуся Афінамі, гэта ўсё, да чаго я імкнуся".
  
  Ён спыніўся. Ён чакаў. Афіняне паглядзелі адзін на аднаго. Завязаўся хуткі размова. Некалькі чалавек сказалі, што гэта не магло быць усім, чаго Деметрий і Антыгон хацелі ад Афін. Аднак многія выліліся захопленымі воклічамі. "Эге за Деметры!" - крычалі яны, і "Да чорта крумкач з Деметрием Фалеронским!", і "Фурыі забяруць Касандра і ўсіх, хто варта за ім!" У некаторых з іх была зброя. Цяпер яны кінулі іх на зямлю ў знак капітуляцыі.
  
  На галеры Деметрий падняў руку. “Афіняне, я абяцаю, што нага мая не ступіць у ваш поліс, пакуль гарнізон Касандра не сыдзе. Я спадзяюся і чакаю, што гэта адбудзецца хутка, таму што я шмат гадоў марыў убачыць Афіны ".
  
  Пачуліся ўхваляльныя воклічы і яшчэ больш воклічаў хвалы Деметриосу. - Магчыма, да таго часу ён сам не прыедзе ў Афіны, - сказаў Соклей кутком рота, - але вы заўважылі, што ён нічога не сказаў аб сваіх салдатах.
  
  "О так," адказаў асобы, якія могуць. “Я проста рады, што ты прадаваў чарніла нейкаму хлопцу, які ўяўляе сябе паэтам, а не віно ці труфелі афіцэрам Кассандроса ў іх крэпасці. Інакш ты апынуўся б там у пастцы".
  
  "Оймой!" Ускрыкнуў Соклей. "Я аб гэтым не падумаў, але ты маеш рацыю".
  
  Деметриос крыкнуў: “Хай у горад разнясецца вестка - на самай справе, я адпраўлю яе, - што я пагавару з любым прадстаўніком Деметриоса Фалеронского, якога дашлюць да мяне. Бо ён, несумненна, павінен бачыць, што яго час у Афінах прайшло, што поліс цяпер знаходзіцца ў маіх руках і што я буду вызваляць яго ў адпаведнасці з загадамі майго бацькі".
  
  "Давайце разбярэмся з нашымі справамі тут, а затым вернемся ў Афіны як мага хутчэй", - сказаў Соклей. "Я не ўпэўнены, што ў нас яшчэ доўга будзе такая магчымасць".
  
  "У гэтым больш сэнсу, чым мне б хацелася", - сказаў асобы, якія могуць. - Спадзяюся, людзям Деметриоса не прыйдзе ў галаву абрабаваць "Афрадыту".
  
  "Як ты прапануеш спыніць іх, калі яны гэта зробяць?" Змрочна спытаў Соклей.
  
  "Мы не можам", - адказаў яго стрыечны брат, і гэта было менавіта тое, што падумаў Соклей. "Вось чаму я спадзяюся, што яны гэтага не зробяць".
  
  Двое родосцев паспяшаліся на гандлёвую галеру. Калі яны дабраліся туды, то выявілі звычайна спакойнага Диокла ў далікатнай стане. - Клянуся багамі, юныя сэры, калі я ўбачыў гэтых салдат на прычалах, я падумаў, што мы станем чыімі-то опсонами. Можа быць, я памыляюся, я спадзяюся, што гэта так. Але ... Ён уздрыгнуў. “Гэта былі цяжкія некалькі хвілін, пакуль Деметриос не загаварыў. Афіняне гэта праглынулі, ці не так? Ён можа зачароўваць птушак прама з дрэў.
  
  "Аднак рана ці позна мы даведаемся, ці кажа ён праўду", - сказаў Соклей.
  
  "Гэта так", - пагадзіўся вясляр. “Што нам цяпер рабіць? Сядзець ціха і спадзявацца, што гэта так?"
  
  Гэта было рашэнне Менедема, а не Соклея. "Так, я думаю, што так яно і ёсць", - адказаў асобы, якія могуць. “ Нам прыйдзецца пакінуць больш за палову экіпажа, калі мы паспрабуем ўцячы цяпер, і хто ведае, ці дазволіць флот Деметриоса каму-небудзь сысці? Калі ён казаў хаця б частку праўды, з намі ўсё будзе ў парадку.
  
  "Калі хто-то сапраўды даставіць нам непрыемнасці, мы павінны крычаць ва ўсю глотку, што мы родосцы", - сказаў Соклей. “Рабаваць афінян - гэта адна справа для людзей Деметры - да гэтага часу Афіны былі на баку Касандра, а Касандры і Антыгон - ворагі. Але Родс прытрымліваецца нейтралітэту. Деметриос павінен быць - ну, лепш бы ён быў такім, калі ён разумны - асцярожны ў тым, каб не пакрыўдзіць яе."
  
  Асобы, якія могуць схіліў галаву. “ Ты маеш рацыю, лепшы! У гэтым ёсць сэнс, і я не ўпэўнены, што сам да гэтага дадумаўся.
  
  "У нас ёсць тойхарх з добрай галавой на плячах", - сказаў Диокл. Соклей ўхмыльнуўся; добрае меркаванне Диокла мела для яго значэнне. Затым ён успомніў, што Тэафраст казаў тое ж самае. Добрае меркаванне філосафа мела для яго значэнне таксама. Ці мела яно значэнне нашмат больш, чым меркаванне келевста? Соклей ускінуў галаву. Калі гэта не паказвала, як моцна ён змяніўся са студэнцкіх часоў, ён не мог уявіць, што магло б.
  
  Ён дастаў чарніла і дапамог Менедему аднесці банкі з пунсовай фарбай у краму Адраста. Асобы, якія могуць ўзяў грошы красильщика, не пералічваючы іх. Паказваць сільвер цяпер можа быць небяспечна.
  
  "Давай вернемся ў горад", - сказаў Соклей. "Чым далей мы будзем ад усіх гэтых салдат, тым больш мне гэта спадабаецца". Яго стрыечны брат быў у многіх адносінах сорвиголовой. Соклей хацеў прыдушыць Менедема за тое, што той звязаўся з жонкай іх гаспадара. Здавалася, яму гэта сышло з рук, але што, калі Ксеноклея адправілася наўпрост да Протомахосу пасля яго першых падлашчванняў з ёй? Праблема вось у чым. А што, калі яе дзіця апынецца падобным на Менедема? Магчыма, зноў непрыемнасці, хоць і не да наступнага візіту ў Афіны. Але асобы, якія могуць не выказваў жадання гуляць у небяспечныя гульні з салдатамі Деметры. Па крайняй меры, за гэта Соклей быў удзячны.
  
  Яны паехалі назад у Афіны. Дарога ў горад была больш шматлюднай, чым калі-небудзь бачыў Соклей. Ён не быў здзіўлены. Ён і асобы, якія могуць не маглі быць адзінымі, хто хацеў збегчы ад ізноў прыбылых македонцаў. Імя Деметры было ва ўсіх на вуснах. Дзе-то прама перад імі праходзіла раздзяляльная лінія паміж людзьмі, якія ведалі, што сын Антыгона захоплівае кантроль над афинскими гаванямі, і тымі, хто гэтага не рабіў. Будучы гандлярамі, якія вандруюць з горада ў горад, Соклей і асобы, якія могуць часта былі рэпарцёрамі, якія знаходзіліся на самай мяжы паміж тымі, хто ведаў, і тымі, хто хацеў высветліць. Не сёння; іх прыпынак у Адрастоса дазволіла іншым вырвацца наперад.
  
  Яны не паспелі сысці далёка, як ззаду іх пачуўся стук капытоў. Хрыплыя галасы крычалі: “Дарогу! Дарогу посланцам Деметры, сына Антыгона!" Кавалерысты прамчаліся міма хуткай рыссю. З такой хуткасцю, яны маглі дабрацца да Афін раней, чым хто-небудзь з пешых.
  
  Асобы, якія могуць уздыхнуў, калі коні пранесліся міма. "Шкада, што я больш не ездзіў верхам", - сказаў ён.
  
  "Толькі не я". На думку Соклея, у гэтым было столькі ж неразважлівасці, колькі і ў гусце яго кузена спаць з чужымі жонкамі. “Я магу захапляцца чалавекам, які ўмее трымацца на спіне каня, але гэта не значыць, што я хачу вельмі часта яму пераймаць. Спускацца далёка, зямля цвёрдая, а за што цябе трымацца? Твае калені. Не, дзякуй."
  
  "Ты быў тым, хто наняў асла, каб адправіцца на разведку, калі мы былі ў Італіі", - адзначыў асобы, якія могуць.
  
  "Гэта быў асёл", - сказаў Соклей, высакародна супраціве спакусе дадаць "І ты яшчэ адзін". “Ён быў маленькім, а я даволі буйны. Мае ногі амаль цягаліся па пылу, калі я сеў на яго верхам. Ён ішоў. Ён не ішоў рыссю або галопам."
  
  "І акрамя таго, тады табе было цікава", - сказаў асобы, якія могуць. Соклей не ўдастоіў гэта адказам, тым больш што гэта было праўдай.
  
  Яны рушылі далей. З Соклея градам ліў пот; ён пашкадаваў, што не выпіў крыху віна ці хоць бы вады перад ад'ездам з Пейрея. Але хто мог здагадацца, што людзі Деметриоса рабілі там, ззаду? Ён азірнуўся праз плячо. У неба не падымалася вялікае воблака чорнага дыму. Ва ўсякім выпадку, яны пачалі спальваць не дзеля забавы. Деметрий сказаў, што прыйшоў вызваляць Афіны. Вядома, розніца паміж тым, што казаў генерал, і тым, што ён рабіў, занадта часта была велізарнай.
  
  Соклей і асобы, якія могуць амаль вярнуліся ў Афіны, калі зноў убачылі коннікаў Деметры, на гэты раз рухаліся ў іншы бок. Разам з салдатамі ехаў усхваляваны грамадзянскі, які выглядаў не занадта задаволеным верхам, і Соклей ўлавіў абрывак размовы: кавалерыст сказаў: “Не хвалюйся, пра лепшы. Я ўпэўнены, мы што-небудзь прыдумаем.
  
  "Цікава, што гэта значыць", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Можа быць, у Деметры, сына Антыгона, усё-ткі не персідскага ката, калектыву Деметры Фалеронского", - адказаў Соклей.
  
  “ Можа быць. "Асобы, якія могуць брыдка засмяяўся. - Ці, можа быць, ён хоча, каб Деметрий Фалеронский думаў, што яго не чакае кат.
  
  "Магчыма", - прызнаў Соклей. “Македонцы вядуць гульню ад пачатку да канца, у Касандра тут, у Афінах, ужо даўно ўсё было па-свойму, як і ў Деметры Фалеронского. Калі іншаму Деметрию цяжка знайсці прычыны, каб зладзіць яму непрыемнасці, я ўпэўнены, што многія афіняне маглі б прапанаваць якія-небудзь.
  
  Як толькі родосцы ўвайшлі ў горад, Соклей выявіў, наколькі ён меў рацыю. Афіны віравалі, як вінаградны сок, ператвараецца ў віно. На працягу дзесяці гадоў людзям даводзілася маўчаць пра тое, што яны думалі. Вось што рабіла тыранія. Гэта была высакародная тыранія, але, тым не менш, гэта была тыранія. Цяпер...,
  
  Цяпер, ідучы праз горад да дому Протомахоса, Соклей пачуў многае з таго, аб чым людзі, павінна быць, думалі, а не казалі. "Фурыі забіраюць Деметриоса!" было папулярна. Як і "Да крумкачам з Деметриосом!" Хто-то сказаў: “Адзін з прыяцеляў Деметриоса падмануў мяне з домам. Я доўгі час нічога не мог з гэтым зрабіць, але цяпер я поквитаюсь ". Хто-то іншы дадаў: "Ёсць шмат брудных нягоднікаў, якіх лепш бегчы, пакуль мы іх не злавілі і не падрэзалі ім сухажыллі!" Магчыма, ён лаяўся метафарычна. З іншага боку, магчыма, гэта было не так. Калі б Соклей быў чалавекам, обогатившимся за гады праўлення Деметры Фалеронского, ён наўрад ці захацеў бы затрымлівацца ў Афінах, каб высветліць гэта.
  
  
  Незалежна ад таго, хто кіраваў Афінамі, бізнес павінен быў працягвацца. Асобы, якія могуць вярнуўся ў Пейрей на наступны дзень пасля таго, як людзі Деметры, сына Антыгона, захапілі порт, каб пераканацца, што "Афрадыта " засталася ў бяспецы. "Ніякіх праблем, шкіпер," далажыў Диокл. “ У салдат добрая дысцыпліна, і яны не рабуюць.
  
  "Гэта вялікае палягчэнне", - сказаў асобы, якія могуць і прывёз у Афіны яшчэ трохі духаў.
  
  На наступны дзень ён таргаваўся з рабыняй гетэры на агора, калі па рынкавай плошчы пракацілася адзіная фраза: "Ён сышоў!"
  
  “ Деметрий Фалеронский? - Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Гэта не мог быць ніхто іншы", - адказала рабыня. Яна была сярэдніх гадоў і несамавітай, але яе твар ззяла. "Можа быць, цяпер тут усё будзе лепш".
  
  "Спадзяюся, што так", - сказаў асобы, якія могуць, падумаўшы, з другога боку, можа быць, яны гэтага не зробяць. Ён прамармытаў сабе пад нос. Гэта было нешта больш верагоднае, што прыйшло б у галаву Соклею. Але нікому з тых, хто назіраў, як македонскія маршалы Аляксандра білі адзін аднаго ўзад і наперад, было лёгка паверыць, што любы з іх можа вырашыць праблемы поліса, проста з'явіўшыся і пстрыкнуўшы пальцамі. Як бы моцна яны ні хацелі быць, маршалы не былі багамі. Наконт самога Аляксандра асобы, якія могуць не быў так упэўнены.
  
  Пакуль ён і раб працягвалі гандлявацца, за першым хвалюючым подыхам слыху рушылі ўслед падрабязнасці. Мяркуючы па тым, што казалі людзі, Деметры, сын Антыгона, падаў Деметрию Фалеронскому ахоўны пропуск да мяжы Боотии, якая заставалася ў руках Касандра.
  
  "Вельмі шкада", - сказала жанчына. "Я хацела, каб яго павесілі на крыжы".
  
  “ Што ён з табой зрабіў? - Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "О, ён нічога мне не зрабіў", - адказала яна. "Але ён гадамі падлізваўся да македонцам, і мяне гэта дастала".
  
  "Зразумела," сказаў асобы, якія могуць. “ Але хіба Деметрий, сын Антыгона, таксама не македонец?
  
  "Ну, а што, калі гэта так?" - спытала рабыня ў адказ. "Ён сказаў, што мы станем свабоднымі, таму, вядома, я палічыў за лепшае б бачыць яго, чым Деметры Фалеронского".
  
  Сама яна наўрад ці была вольная, незалежна ад таго, хто з Деметриосов будзе камандаваць у Афінах. Ці будзе поліс свабодным? Падобна на тое, яна вызначана так думала. Мяркуючы па узбуджанай балбатні вакол, тое ж самае зрабілі і многія афіняне. На думку Менедема, іх аптымізм толькі даводзіў, што яны ўжо даўно не былі вольныя і не вельмі добра разбіраліся ў тым, чаго каштуюць абяцанні. Деметрий, сын Антыгона, паабяцаў бы што заўгодна, толькі б размясціць да сабе афінян, сапраўды гэтак жа, як асобы, якія могуць мог бы прывабіць дзяўчыну ў ложак. Роды пасля родаў? Магчыма, гэта была б зусім іншая гісторыя.
  
  Асобы, якія могуць паціснуў плячыма. Адзінае, што ён мог цяпер зрабіць, гэта пастарацца не трапляцца на шляху македонскіх салдат, якога б маршала яны ні лічылі сваім уладаром. Ён вярнуўся да торгу з рабыняй. Нарэшце, яны дамовіліся аб цане, якая задаволіла іх абодвух. Яна пайшла, каб забраць срэбра ў сваёй спадарыні.
  
  Яна вярнулася з ім сама, замест таго каб прывесці з сабой велізарнага кельцкага целаахоўніка. Асобы, якія могуць палічыў гэта разумным. Неўзабаве на агору павінны былі ўвайсці салдаты, верныя Деметрию, сыну Антыгона. Яны маглі адрэагаваць на велізарнай Кельта гэтак жа, як сабакі рэагуюць на дзіка.
  
  І сапраўды, салдаты Деметры ўвайшлі на агору пазней у той жа дзень. Аднак яны здаваліся хутчэй падарожнікамі, чым ваярамі. Некаторыя з іх разьзявілі рты, разглядаючы будынкі, выстроившиеся ўздоўж паўднёвай і заходняй бакоў рыначнай плошчы. Іншыя выцягвалі шыі, каб разгледзець яшчэ больш цудоўныя будынка акропаля. Хваля панікі пранеслася па агора, калі яны ўпершыню з'явіліся. Як толькі гандляры даведаліся, што яны не збіраліся рабаваць і забіваць, паніку як ветрам здзьмула. Замест гэтага афіняне пачалі спрабаваць прадаваць ім рэчы.
  
  Асобы, якія могуць таксама. Ён падняў адзін з сваіх маленькіх флакончык. “Духі! Выдатныя духі з Радоса, выспы руж! Порадуй якую-небудзь афінскую дзяўчыну, калі падарыш ёй духі!"
  
  Да яго падышоў салдат. "Колькі?" ён спытаў. Асобы, якія могуць адказаў яму. Ён нахмурыўся, затым трасянуў галавой. “Ты, павінна быць, жартуеш, прыяцель. За такія грошы я магу заплаціць ўзводу афінскіх дзяўчат, каб яны былі рады мяне бачыць ".
  
  "Ах, але тыя, каго ты атрымаеш з гэтым, стаяць звычайнага ўзвода", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Вядома, некаторыя лепш у ложку, чым іншыя, - сказаў салдат, - але ні адзін з іх не настолькі лепш", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  Вярнуўшыся ў дом Протомахоса на заходзе, ён выявіў, што ў Соклея ёсць навіны: “Яны вырылі траншэю вакол крэпасці ў Мунихии. Ні адзін з людзей Кассандроса не выберацца вонкі.
  
  “ Ты думаеш, крэпасць падзе? - Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Я не бачу, як гэта можа быць зроблена па-іншаму", - адказаў яго стрыечны брат. “Деметры, сына Антыгона, у Афінах таксама пакуль няма. Можа быць, ён сапраўды трымае абяцанні. Хіба гэта не было б дзіўна?"
  
  "Я б хацеў, каб ён прыйшоў", - сказаў асобы, якія могуць. “У нас яшчэ засталося крыху віна, труфеляў і духаў. Ён сын Антыгона. Ён не можа быць бедным. Можа быць, ён што-небудзь купіць цяпер, калі іншы Деметриос збег."
  
  "Можа быць, ён ці, можа быць, яго афіцэры", - сказаў Соклей. “Я, вядома, спадзяюся на гэта. Прама зараз яны абложваюць некаторыя з нашых лепшых
  
  кліенты."
  
  “ Няветліва з іх боку, ці не праўда? Заўважыў Асобы, Якія Могуць.
  
  Соклей падняў брыво. “ Так, гэта адзін з спосабаў выказаць гэта.
  
  Родосцы працягвалі спрабаваць весці бізнес у Афінах, але ніхто, здавалася, не гарэў жаданнем марнаваць шмат срэбра - ці, магчыма, паказваць шмат срэбра, - пакуль людзі не ўбачаць, якім майстрам стане Деметрий, сын Антыгона. Аблога крэпасці ў Мунихии працягвалася. Час ад часу некалькі чалавек уваходзілі або выходзілі падчас кароткіх перамір'яў. Людзі казалі, што Дыянісій, камандуючы, таргаваўся з Деметриосом аб умовах капітуляцыі. Асобы, якія могуць паняцця не меў, адкуль людзі, якія сказалі гэта, ведалі пра гэта, але кажуць, што ведалі.
  
  Деметрию не патрэбныя былі ўсе жаўнеры, якіх ён прывёў з сабой, каб падтрымліваць аблогу. Ён адправіў іншых на захад, у Мегару, каб адабраць гэты поліс у Касандра. У першыя дні існавання Элады Мегара была выбітным полісам, але ўзвышэнне Афін зацямніла яе. Яе сцены нядоўга трымалі людзей Деметры. Толькі маленні Афін пашкадаваць былога суперніка выратавалі горад ад разграблення.
  
  Протомахос, які паведаміў пра гэта Менедему і Соклею, працягнуў: “Деметрий мае некаторы прадстаўленне аб тым, што добра выглядае ў вачах элінаў. Верагодна, менавіта таму ён пашкадаваў гэта месца".
  
  "Гэта больш, чым робіць яго бацька", - сказаў Соклей. “Антыгон падобны на акулу. Спачатку ён адкусіў цябе нагу, а потым будзе турбавацца аб тым, што ты пра гэта думаеш".
  
  "Так я чуў", - пагадзіўся Протомахос. “Але Деметриос больш згаворлівым. Ён спытаў Стильпона, мегарского філосафа, не абрабаваў ці яго хто-небудзь з яго людзей, і Стильпон адказаў: "Не, я не бачыў, каб хто-небудзь выносіў якія-небудзь веды".
  
  Асобы, якія могуць і Соклей засмяяліся. Асобы, якія могуць сказаў: “Деметрий не спыніў усе рабаванні, наколькі я чуў. Яго людзі, магчыма, і пакінулі мегарцам іх нерухомую маёмасць, але яны сапраўды скралі вялікую частку рабоў у горадзе, магчыма, для сябе, магчыма, каб перапрадаць перакупнікам.
  
  "Я чуў тое ж самае", - сказаў радоскі проксенос. "Калі Деметрий пакідаў Мегару, ён сказаў Стильпону: 'Я пакідаю гэты горад свабодным людзям'. І СтОпон адказаў: "Я б сказаў, што так, таму што ты забраў усіх нашых рабоў".
  
  "Спрачацца з чалавекам, які толькі што захапіў твой горад, патрабуе мужнасці", - сказаў асобы, якія могуць. Протомахос апусціў галаву.
  
  Соклей спытаў: "Калі Деметрий пакінуў Мегару, то куды ён накіроўваецца?"
  
  "Гэтага я не ведаю," адказаў Протомахос. - Па-мойму, там, дзе ён можа даставіць сваім ворагам - і ворагам свайго бацькі - больш за ўсё непрыемнасцяў.
  
  Але гэта здагадка не дасягнула мэты. Соклей быў тым, хто высветліў' чым займаўся сын Антыгона пасля ад'езду з Мегара. Праз некалькі дзён пасля таго, як Протомах прынёс вестку аб ад'ездзе Деметры, Соклей сказаў: "Ён адправіўся ў Патры, ці, хутчэй, адразу за межы Патров".
  
  “ У Патры! - Усклікнуў Протомах. “ Гэта значна захад ад Карынфа, ці не так?- на паўночным узбярэжжы Пелапанеса. Што прымусіла яго пайсці туды?"
  
  "Не 'што", пра лепшы, а 'хто', " адказаў Соклей. Нешта ў яго голасе прымусіла Менедема рэзка падняць галаву. Яго стрыечны брат не глядзеў у яго бок, а з андрона праз двор. Тым не менш, асобы, якія могуць адчуў, што Сострей сапраўды звяртаецца да яго, і працягнуў: "Падобна на тое, Кратесиполис запрасіла яго нанесці ёй візіт".
  
  Асобы, якія могуць ведаў гэтае імя. І ўсё ж ён падумаў, што лепш дазволіць Протомахосу быць тым, хто адкажа. Адказаў радоскі проксенос: "Жанчына, якая не так даўно правілы Сикионом, недалёка ад Патрей?"
  
  "Гэта тая самая". Соклей апусціў галаву. "Яна ўдава Аляксандра, сына Полиперхона, і да гэтага часу лічыцца знакамітай прыгажуняй".
  
  "Полиперхон не занадта шмат значыў, ці не так?" Заўважыў Асобы, Якія Могуць. Ніхто не змог бы з ім паспрачацца; македонская афіцэр, чалавек пакалення Антыгона і, больш таго, Піліпа Македонскага, правілаў рознымі часткамі Элады неўзабаве пасля смерці Аляксандра Македонскага, але яму так і не ўдалося стаць буйным гульцом у войнах македонскіх маршалаў.
  
  "Не, мая дарагая, але гісторыя пра яго нявестцы - і пра Деметрии", - сказаў Соклей. “Ён пагнаўся за ёй, як ганчак за зайцам. Ён памчаўся ў Патры за ўсё з некалькімі афіцэрамі, і калі дабраўся туды, то паставіў сваю палатку далёка ад іх палаткі. Ён хацеў нанесці ... прыватны візіт Кратесиполису ".
  
  “Ён малады чалавек, ці не так? Прыкладна вашага ўзросту, родосцы?" Протомахос усміхнуўся ўспамінам. "Калі ты ў такім узросце, вялікую частку часу тваё дзіда застаецца ў сіле, і ты проста павінен ператварыць яго ў свінню - ці, ва ўсякім выпадку, ты думаеш, што робіш гэта".
  
  Цяпер асобы, якія могуць быў адзіным, хто глядзеў на ўнутраны двор так, нібы гэта была самая захапляльная рэч у свеце. Калі Протомахос і падазраваў пра гэта, то... Але, падобна, ён гэтага не рабіў. Голас Соклея ўсё яшчэ гучаў так жа рэзка, калі ён працягнуў: “Деметрий таксама ледзь не паплаціўся за сваю глупства сваёй шыяй. Сее-хто з людзей Кассандроса атрымаў вестку, што ён быў там, і ён ледзь уцёк ад іх, калі яны прыйшлі на покліч.
  
  Гісторыя была не аб шлюбнай здрадзе. Як гэта магло быць, калі Кратесиполис ўдава? Але гаворка ішла пра мужчыну, здзейсніла якую-то глупства з-за жанчыны і ледзь не загінуў з-за гэтага. Усяго на імгненне погляд Менедема кінуўся да Соклею. Яго стрыечны брат выглядаў амаль непрыстойна самаздаволеным. Так, яму падабалася распавядаць гэта, вядома ж.
  
  Сляпы - да шчасця - да побочному сцэнары, Протомахос сказаў: “Магчыма, Деметрий засвоіў свой ўрок. Магчыма, ён вернецца сюды і завершыць аблогу Мунихии. Клянуся Зеўсам, я спадзяюся на гэта. Бізнэс не вернецца ў нармальнае рэчышча, пакуль ён гэтага не зробіць.
  
  "Я таксама спадзяюся", - сказаў Соклей. "Але той, хто без розуму ад такіх жанчын, хутчэй за ўсё, будзе працягваць здзяйсняць вар'яцкія ўчынкі да канца свайго жыцця". Не, ён глядзеў не на Менедема. Але ён размаўляў з ім.
  
  "Ну, я не скажу, што ты памыляешся", - адказаў Протомахос. "Хоць, незалежна ад таго, без розуму ад жанчын або няма, тое, як ён патрапіў у нашы гавані, паказвае, што ён даволі добры палкаводзец".
  
  "Гэта праўда", - сказаў Соклей. "Тое, як ён зняў аблогу Галікарнасе Птолемеем пару гадоў таму".
  
  Там ён нанёс яшчэ адзін удар, хаця зноў жа ні адзін Протомахос гэтага не заўважыў. Асобы, якія могуць не мог думаць аб Галикарнасе, не успамінаючы аб непрыемнасцях, у якія ён трапіў з-за жонкі таго гандляра. Ён зноў зірнуў на Соклея. У апошні час у яго кузена усё было па-свойму, калі справа тычылася ахвяраванняў. Асобы, якія могуць ведаў, што гэта была яго ўласная віна; яго раман з Ксеноклеей даў Соклею мноства магчымасцяў. Але гэта не азначала, што асобы, якія могуць не атрымае задавальнення ад помсты. О, не, гэта зусім не тое.
  
  
  Людзі Деметры абстрэльвалі крэпасць у Мунихии з дапамогай машын для кідання дроцікаў і камянёў. Апынуўшыся ў пастцы ўнутры форта, Дыянісій і гарнізон адбіваліся, як маглі. Але яны былі ў вялікай меншасці, а з-за катапульт ўздым на зубчастыя сцены каштаваў чалавечага жыцця. Праз некалькі дзён пасля падзення Мегара людзі Деметры ўзялі крэпасць штурмам. Македонцы, якія знаходзіліся ўнутры, пакідалі зброю, калі ўбачылі, што не могуць стрымаць націск сваіх ворагаў; салдаты Деметры ўзялі Дыянісія жывым.
  
  І затым, замест таго, каб самім размясціць гарнізон у крэпасці Мунихия, людзі Деметры пачалі разбураць яе. Гэта ўразіла Соклея больш, чым усе астатняе, што яны зрабілі. "Можа быць, Деметрий сапраўды меў на ўвазе гэта, калі казаў, што хоча, каб Афіны былі свабоднымі", - заўважыў ён за вячэрай на наступны дзень пасля падзення крэпасці. "Хто б у гэта паверыў?"
  
  "Не я", - сказаў Протомахос, адкусваючы кавалачак вугра. “Я проста падумаў, што мы будзем пераходзіць ад аднаго замежнага правіцеля да іншага. Як наконт цябе, асобы, якія могуць?"
  
  “Я? Я проста спадзяюся, што цяпер мы зможам вырашыць сякія-такія справы", - сказаў асобы, якія могуць. “Я падаю Соклею турбавацца аб палітычнай баку справы. Ён з тых, каму падабаецца перажываць з-за таго, што ён не можа змяніць ".
  
  У гэтых словах было больш яду, чым асобы, якія могуць звычайна ўкладваў у свае словы. Соклей задумаўся, чым жа ён так раззлаваў свайго кузена. Ён нічога не мог прыдумаць. Ён проста быў самім сабой.... хіба не так?
  
  Перш чым ён паспеў сцяміць, што ён мог бы зрабіць, Протомахос сказаў: "Кажуць, Деметрий нарэшце-то ўвойдзе ў горад паслязаўтра, каб выступіць перад Сходам і аформіць усё афіцыйна'.
  
  На гэты раз Соклей не стаў чапляцца да таго, што яны, кім бы яны ні былі, маглі сказаць. Тое, што паведаміў проксенос, гучала занадта праўдападобна, каб ён мог з гэтым спрачацца. Соклей спытаў: “ці Ёсць які-небудзь спосаб, каб іншаземец далучыўся да Сходу, калі перад ім выступае Деметрий? Я хацеў бы пачуць гэта ўласнымі вушамі".
  
  "Я сумняваюся, што яны будуць удзельнічаць у пераклічка, не для такой сустрэчы, як гэтая", - адказаў Протомахос.
  
  "Я падумаў аб тым жа," нецярпліва сказаў Соклей. “ Хочаш пайсці, асобы, якія могуць? Ён стараўся гаварыць як мага прыязней.
  
  Яго стрыечны брат пачаў трэсці галавой, але замест гэтага паціснуў плячыма. "Ну, чаму б і не?" - сказаў ён. "Многія з тых, каго я хацеў бы ўбачыць, усё роўна былі б на сустрэчы".
  
  Сход сабралася ў тэатры, недалёка ад дома Протомахоса. Проксі і двое родосцев рана пакінулі яго дом, як яны гэта рабілі, каб паглядзець трагедыі і камедыі. Тым не менш, да таго часу, калі яны туды дабраліся, тэатр быў запоўнены больш чым напалову. Па-першае, уваход на Сход быў бясплатным. З іншага боку, пасля гэтак доўгага падпарадкавання Деметрию Фалеронскому і, праз яго, Касандра, афіняне, здавалася, імкнуліся вярнуць сабе свабоду. Гэта здалося Соклею добрым прадвесцем.
  
  Калі развіднела, і сонца нарэшце ўзышло, па сцэне важна прайшоў мужчына. Людзі паказвалі на яго пальцамі і што-то ўсклікалі адзін аднаму. Соклей падштурхнуў Протомахоса локцем. “Хто гэта? Я яго не пазнаю".
  
  "Гэта Стратокл, клянуся Зеўсам", - адказаў Протомахос. "Деметрий мог бы пачаць лепш".
  
  "Чаму?" Соклей натапырыў вушы пры намёку на скандал. “Хто ён? Што ён зрабіў?"
  
  "Ён распушчаны, пагардлівы шут", - сказаў Протомахос. “Ён гуляў у палітыку да Деметры Фалеронского, і не занадта добра. Раней у яго была гетэра па імя Филакион. Аднойчы яна прынесла з агоры некалькі шыйных костак і мазгоў на вячэру, і Стратокл сказаў: 'Вось з дапамогай гэтых рэчаў мы, палітычныя дзеячы, гуляем у мяч".
  
  Соклей выдаў гук агіды. Асобы, якія могуць сказаў: "Мілы хлопец!"
  
  "Хіба няма?" Протомахос апусціў галаву. “А потым быў час, праз год пасля смерці Аляксандра, калі македонцы адбілі наш флот у Аморгоса. Стратокл якім-то чынам першым даведаўся аб марскім бітве і сказаў усім, што гэта была перамога. Ён надзеў гірлянду і прапанаваў прынесці ахвяру багам і раздаць мяса. Затым, праз пару дзён, праўда дайшла да поліса. Усе пачалі праклінаць яго, і ён сказаў: "Навошта вінаваціць мяне, калі я зрабіў цябе шчаслівай на два дні?"
  
  "Сапраўды, выдатны хлопец," сказаў Соклей.
  
  Ён хацеў бы сказаць больш, але тут загаварыў Стратокл: "Афіняне, для мяне вялікі гонар прадставіць вам нашага вызваліцеля ад шматгадовай агіднай тыраніі, Деметры, сына Антыгона!" Магчыма, ён і быў ашуканцам, але ў яго быў звонкі барытон, які без працы напаўняў залу.
  
  Деметриос выйшаў і стаў побач з ім. Яны складалі дзіўную пару, таму што афинянин быў невысокім і каржакаваты, у той час як Деметры, які валодаў богападобныя целаскладам, узвышаўся над ім на галаву і плечы. "Вітаю вас, жыхары Афін!" сказаў ён, і яго голас таксама перасягнуў голас Стратокла. "Антыгон, мой бацька, клапоціцца аб свабодзе і аўтаноміі ўсіх полісаў Элады, і асабліва Афін, найвялікшага і найбольш вядомага поліса з усіх".
  
  Гэта выклікала ў яго бурныя апладысменты. Афіняне былі не больш, чым хто-небудзь іншы, застрахаваны ад таго, што іх хваляць. Деметриос працягваў: "Паколькі гэта так, мой бацька загадаў мне вам аднавіць вашу старажытную дэмакратычную канстытуцыю, якую тыраны занадта доўга тапталі".
  
  Зноў апладысменты, аглушальны роў. Соклей запляскаў у ладкі разам з астатнімі. Ён жыў у дэмакратычным горадзе і быў добрага меркавання аб дэмакратыі. Але ён не мог не задацца пытаннем, якія нітачкі Антыгон і Деметрий маглі б выкарыстоўваць для рэстаўрацыі.
  
  "Мой бацька таксама прасіў мяне перадаць вам, што ён рады даслаць вам 150 000 медимноев пшаніцы з Анатолі для вашых складоў і пякарань", - сказаў Деметриос. “ І ён таксама дашле вам дастаткова драўніны, каб пабудаваць сотню трирем і аднавіць ваш флот у тым харастве, якім ён калі-то валодаў.
  
  Пад захопленыя воклічы афінян з усіх бакоў асобы, якія могуць прамармытаў: "Ха!" Соклей апусціў галаву. Для аднаўлення флоту патрабавалася нешта большае, чым драўніна. Для гэтага патрабаваліся тысячы кваліфікаваных весляроў. Дзе Афіны маглі іх знайсці? Як яна збіралася за іх плаціць? Деметрий нічога не сказаў па гэтай нагоды. Ва ўсякім выпадку, у нашы дні трырэмы былі невялікай зменай флатоў. Чацвёркі, пяцёркі і шасцёркі - усе яны былі запоўненыя не толькі весьляроў, але і гэтак жа дарагімі марскімі пяхотнікамі - выконвалі асноўную частку працы. Некаторыя абяцанні Деметриоса былі менш экстравагантнымі, чым здаваліся.
  
  Такое магло прыйсці ў галаву двум родосцам. Падобна на тое, гэта не прыйшло ў галаву ні аднаму афинянину. Ну, гэта іх клопат, а не мая", - падумаў Соклей. Ён спадзяваўся, што гэта не будзе турбаваць афінян, але баяўся і чакаў, што так і будзе.
  
  Калі воплескі сціхлі, Деметрий пакланіўся прысутным афінянам і адступіў назад, зноў даўшы сцэну Стратоклу. Прамоўца сказаў: "З нашымі першымі ўказамі, калі мы зноў станем свабоднымі людзьмі, давайце уславім вялікіх Антыгона і Деметры за вызваленне нас ад ненавіснага прыгнёту Деметры Фалеронского і Касандра, яго лялькавода!"
  
  Пачуліся новыя ўхваляльныя воклічы. Деметрий, сын Антыгона, выглядаў па-майстэрску здзіўленым, як быццам ён і ўявіць сабе не мог, што Стратокл прапануе такое. "Глядзіце, які ён сціплы!" - усклікнуў хто-то ззаду Соклея.
  
  У Соклея былі іншыя ідэі. Ён зірнуў на Менедема, які таксама глядзеў у яго бок. "Подстроенная праца," аднымі вуснамі прамовіў Соклеос. Яго стрыечны брат апусціў галаву.
  
  "Хай гэта будзе спрыяльна", - працягнуў Стратокл: пачатковая формула указа. “Давайце ўсталюем пазалочаныя статуі Антыгона і Деметры ў калясніцы, каб згаданыя статуі стаялі побач са статуямі Гармодия і Аристогитона на агора, каб адна пара вызваліцеляў магла глядзець на іншую. Чую я чый-то супрацьлеглы голас?"
  
  Ніхто не выступіў супраць. Указ быў прыняты без адзінага смуты. Соклей палічыў яго экстравагантным, але ў думках паціснуў плячыма. Гармодию і Аристогитону прыпісвалі дапамогу ў звяржэнні тыраніі Гиппия і ўсталяванні дэмакратыі ў Афінах двумястами гадамі раней. Любы, хто чытаў Фукидида, як Соклей, ведаў, што ўсё далёка не так проста. Але да гэтага часу тое, у што верылі афіняне, было, па меншай меры, не менш важна, чым тое, што адбылося на самай справе.
  
  І - статуі! Таго, хто рабіў гэтыя пазалочаныя статуі, спатрэбіўся б пчаліны воск, каб пакрыць форму і атрымаць дробныя дэталі, якія ён збіраўся вылепіць. "Пчаліны воск", - прамармытаў Соклей. "Пчаліны воск". Ён не хацеў забываць.
  
  Стратокл не адступіў. "Хай гэта будзе спрыяльна," паўтарыў ён.
  
  "Давайце ўзнагародзім нашых вызваліцеляў ганаровымі каронамі коштам у тысячу талантаў срэбра, каб паказаць свету' што падзякай афінян нельга грэбаваць або ставіцца легкадумна. Чую я чый-то супрацьлеглы голас?"
  
  І зноў Деметрий выглядаў сціплым і здзіўленым. І зноў ніхто не выказаў нязгоды. І зноў указ быў прыняты шляхам усеагульнага адабрэння. Соклей павольна апусціў галаву. Афіны заплацяць, і заплацяць нямала, за прывілей вызвалення. Нават для такога багатага поліса, як гэты, дзвесце талентаў былі вялікімі грашыма.
  
  "Хай гэта будзе спрыяльна", - яшчэ раз сказаў Стратокл, і Соклей задумаўся, што будзе далей. Яму не давялося доўга чакаць: “Давайце освятим алтар Антигону і Деметрию, гэты алтар будзе вядомы як алтар Выратавальнікаў. І давайце освятим яшчэ адзін алтар, на якім Деметрий ўпершыню сышоў са сваёй калясьніцы і ступіў на зямлю Афін, той, які будзе вядомы як алтар Сыходнага Деметры. І хай першасьвятар, служачы алтара Выратавальнікаў, надалей называе год сваім імем, як гэта робіць архонт цяпер. Я чую голас суперніка?"
  
  Там стаяў Деметрий. Якім бы збянтэжаным ён ні выглядаў, яго людзі толькі што выгналі Касандра з Афін. Ён сказаў, што вызваліць горад. Што ён зможа зрабіць, калі перадумае? Усё, што захоча, падумаў Соклей. Афіняне, без сумневу, думалі гэтак жа. Стратокл не пачуў возражающих галасоў. Указ - дастаткова раболепный, каб выклікаць у Соклея лёгкую млоснасць, - быў прыняты без адзінага пратэсту з боку Сходу.
  
  І за гэтым рушыла ўслед яшчэ больш. Новаспечаныя свабодныя - па крайняй меры, так назваў іх Деметрий - жыхары Афін прагаласавалі за тое, каб дадаць да дзесяці родаў, паміж якімі яны падзялілі сваіх грамадзян, яшчэ два, якія будуць названыя Антигонидами і Деметриями. Яны прагаласавалі за правядзенне штогадовых гульняў у гонар Деметры і яго бацькі з ахвярапрынашэннямі і працэсіяй. І яны прагаласавалі за ўключэнне партрэтаў Антыгона і Деметры ў цырыманіяльны мантыю, преподносимую Афіне ў Парфеноне кожныя пяць гадоў, "разам з выявамі іншых багоў", як сказаў Стратокл. Як і папярэднія, гэтыя прапановы былі прыняты без пярэчанняў.
  
  Здавалася, гэта былі ўсе. Нібы ў доказ, Деметриос зноў ступіў наперад. Ён пакланіўся. "Жыхары Афін, я дзякую вас за вашу шчодрасць, і я ведаю, што мой бацька таксама ўдзячны вам", - сказаў ён.
  
  Соклей здушыў моцны пазыў да рвоты. Гэта не было велікадушнасцю. Гэта было самае агіднае праява падхалімства, якое ён калі-небудзь бачыў. Ён быў упэўнены, што ніхто ніколі так не ліслівіў нават Вялікім цароў Персіі. Але цяпер афіняне, які разьбіў персаў пры Марафоне, Саламіне і Платайе, якія захавалі свабоду ўсёй Эладзе, поўзалі на жыватах, каб пацалаваць пыл, па якой прайшоў Деметрий. І яны называлі гэта свабодай! Не, ён не хацеў ванітаваць. Ён папярэджваў, што трэба плакаць.
  
  Деметриос працягваў: “Ты быў добры да мяне і майму бацьку. Паколькі вы гэта зрабілі, мы таксама будзем добрыя да вас, як я абяцаў, і любымі іншымі спосабамі, якія здадуцца нам добрымі ".
  
  Як радаваліся афіняне! Деметрий яшчэ раз адлюстраваў смущенную ўсмешку. Ці, можа быць, гэта было не так ужо адпрацаваны. Можа быць, усе гэтыя хвалы, якія абваліліся на яго, сапраўды закружылі яму галаву. Ён, вядома, не мог чуць нічога падобнага раней. Так, ён быў правай рукой Антыгона, але Антыгон, па агульным меркаванні, не быў чалавекам, якому можна было бяспечна ліслівіць - у яго хапала розуму бачыць гэта наскрозь. Ён таксама не быў з тых, хто песціць сваіх сыноў, ні Деметриоса, ні Філіпаса.
  
  Сакрату даводзілася піць тут калівы цыкуты, падумаў Соклей. Ён поежился. Два гады таму ён бачыў, як Полемей піў калівы цыкуты. Смерць ад наркотыку не была такой акуратнай і філасофскай, як гэта ўяўляў Платон. Але цяпер афіняне знайшлі больш салодкі яд.
  
  Стратокл прапанаваў адкласці пасяджэнне. Гэта не выклікала больш спрэчак, чым любое іншае яго прапанову. Афіняне патокам пакінулі тэатр, мяркуючы па ўсім, цалкам задаволеныя тым, што яны зрабілі. Раніцу заставалася зусім юным.
  
  Пакуль яны з Менедемом былі сярод афінян, Соклей нічога не сказаў. Усё, што сказаў яго стрыечны брат, было: "Так, так". Гэта магло азначаць што заўгодна. Соклей ведаў, што, па яго думку, гэта азначала. Ён таксама пагадзіўся.
  
  Протомахос таксама быў прыкметна спакойны, калі ён і родосцы вярталіся да яго дадому. Апынуўшыся ўнутры, ён павёў іх да андрону і замовіў віна. Затым, пераканаўшыся, што ніхто з яго рабоў не знаходзіцца ў межах чутнасці, ён загаварыў нізкім, напружаным, лютым тонам: "Вы, маладыя людзі, вы прыехалі з поліса з сапраўды працуе дэмакратыяй, ці не так?"
  
  "Так," сказаў Соклей. Асобы, якія могуць апусціў галаву.
  
  Радоскі проксенос зрабіў вялікі глыток з свайго кубка. Затым працягнуў: “Што тычыцца мяне, то я ўжо не юнак. Я дастаткова дарослы, каб памятаць, як павінна развівацца дэмакратыя. Я ўспамінаю дні да таго, як Філіп Македонскі атрымаў перамогу пры Хайронии і падмяў пад сябе ўсю Эладу. Людзям тады было неабыякава, як пойдуць справы. Яны клапаціліся аб тым, каб рабіць тое, што правільна, рабіць тое, што лепш за ўсё. Іх турбавала што-то яшчэ, акрамя таго, каб нахіліцца і паказаць Деметриосу, якія ў іх шырокія зад ". З выразам агіды на твары ён асушыў кубак і зноў напоўніў яе да краёў.
  
  Соклей сказаў адзінае, што прыйшло яму ў галаву, і гэта магло прымусіць афинянина адчуць сябе крыху лепш: “У вас тут ужо даволі даўно не было сапраўднай дэмакратыі, высакародны. Можа быць, цяпер, калі гэта зроблена, вашы людзі зноў асвояцца з гэтым ".
  
  "Ты так думаеш?" Панура спытаў Протомахос. “Я не думаю, Стратоклу сёння давялося разыгрываць з сябе падхалімаў, але ў многіх іншых яшчэ не было такога шанцу. Яны возьмуць яго. І яны адпомсцяць ўсім, хто падтрымліваў Деметры Фалеронского. Пачакай і ўбачыш. Калі б Клеокритос не перайшоў мяжу са сваім гаспадаром, я б і ламанага гроша не паставіў на яго шанцы дажыць да старасці. А ты?
  
  "Ну, няма", - прызнаў Соклей. Проксі, хутчэй за ўсё, быў правоў. Кожны раз, калі адна фракцыя выцясняла іншую, першае, што яна звычайна рабіла, гэта отыгрывалась на сваіх сапернікаў. Соклей мог бы падрабязна расказаць пра гэта; ён чытаў Герадота, Фукидида і Ксенафонта. Але крыху эллинам патрабавалася чытаць гісторыкаў, каб зразумець, на што быў здольны іх народ. Протомах амаль напэўна гэтага не рабіў. Эліны, якія ведалі сябе, ведалі сабе падобных, маглі прадбачыць, што будзе.
  
  Асобы, якія могуць сказаў: "Да тых часоў, пакуль у горадзе не ўспыхне грамадзянская вайна" - магчыма, ён казаў пра эпідэміі, - "у нас усё будзе добра. І ты таксама павінен, лепшы, " дадаў ён, паказваючы на Протомахоса. "Яны, верагодна, захочуць купіць шмат мармуровых пліт, каб напісаць дэкрэты, якія яны прынялі сёння".
  
  "Так, я мяркую, што так і будзе". Протомахос, здавалася, быў не ў захапленні ад такой перспектывы. Але затым ён трохі просветлел. "Калі яны збіраюцца іх купіць, то з такім жа поспехам яны могуць купіць іх у мяне".
  
  "Вось гэта настрой!" - Асобы, якія могуць схіліў галаву. Ён здаваўся зусім прыязнай па адносінах да гандляру каменем. Ведаючы, як... асобы, якія могуць сябраваў з жонкай Протомахоса, і Соклей палічыў гэта дзіўным. Ён ведаў, што Менедему не варта кпіць над чалавекам, якога ён наставіў рогі, але яго стрыечны брат апынуўся нават лепшым акцёрам, чым ён чакаў.
  
  З высілкам Соклей прымусіў сябе адцягнуцца ад думак аб шлюбнай здрадзе. Камерцыя, сказаў ён сабе. Думай аб камерцыі. Павярнуўшыся да Протомахосу, ён спытаў: “Ты ведаеш, хто, верагодна, вырабіць статуі Антыгона і Деметры у іх калясьніцы? Я б хацеў убачыць яго як мага хутчэй - гэта будзе мой лепшы шанец прадаць увесь пчаліны воск, які я здабыў у Иудайе ".
  
  -Эугей, дарагі мой! " усклікнуў асобы, якія могуць. Ён прамяніста ўсміхнуўся Соклею. Звяртаючыся да Протомахосу, ён сказаў: "Хіба мой стрыечны брат не самы разумны хлопец?"
  
  О так, падумаў Соклей. Табе дастаткова падабаецца мой розум, калі я звяртаю яго да спосабаў зарабіць нам грошай. Але калі я выкарыстоўваю тую ж логіку, каб паказаць, што вы, магчыма, захочаце, каб выбраць іншы шлях для сваёй уласнай жыцця, вы не хочаце мяне чуць. Але што ў рэшце рэшт важней, срэбра або задавальненне? Ён прищелкнул мовай паміж зубамі. Асобы, якія могуць, без сумневу, вызначыў бы задавальненне інакш.
  
  Протомахос разыграў дыпламата: “Вы, родосцы, абодва преуспеваете. Што тычыцца скульптараў, я мяркую, што яны выберуць Гермиппа, сына Лакрита. Ён трэніраваўся пад кіраўніцтвам вялікага Лисиппа, і ў нашы дні ён лепшы ў полісе.
  
  "Лисипп быў выдатным скульптарам, гэта дакладна", - сказаў Соклей. "На Радосе ёсць яго партрэт Геракла - людзі захапляюцца ім".
  
  "А, гэты", - сказаў асобы, якія могуць. “Я ведаю, каго ты маеш на ўвазе. Так, ён мог прымусіць бронзу і мармур дыхаць, гэта дакладна".
  
  "Я таксама бачыў некаторыя з яго работ", - сказаў Протомахос. "Гермиппос не зусім у тым жа класе, але ў яго атрымліваецца дастаткова добра".
  
  Соклей ледзь было не заўважыў гэтага, але прамаўчаў. Людзі будуць захапляцца працай Лисиппа на працягу пакаленняў; яго імя будзе жыць. Аднак на кожнага Лисиппа даводзіцца колькі людзей, дастаткова поспех, каб зарабляць на жыццё, магчыма, нават досыць поспех, каб заваяваць некаторую рэпутацыю пры жыцці, але зусім забытых праз пяць гадоў пасля таго, як зямля накрые іх? Іншыя, акрамя Фукидида, пісалі аб Пелопоннесской вайне. Які перапісчык капіяваў іх працы ў нашы дні? Неўзабаве - калі гэта яшчэ не адбылося - мышы прогрызут апошні папирусный скрутак, у якім захоўвалася іх гісторыя, і тады яны знікнуць. Павінна быць, спявалі і іншыя барды, акрамя Гамера. Хто іх памятаў?
  
  Ты ўпэўнены, што хочаш напісаць гісторыю? Соклей задумаўся. Калі ты яе не напішаш, цябе, напэўна, забудуць, адказаў ён сам сабе. Калі вы гэта зробіце, у вас ёсць шанец выжыць. Любы шанец лепш, чым ніякага.
  
  Ён прымусіў сябе вярнуцца да бягучага справе. "Дзе ў гэтага Гермиппа крама?" спытаў ён Протомахоса.
  
  "Да поўначы і захаду ад агоры", - адказаў Протомахос. “Вуліца Панафинейя падзяляецца, адна дарога вядзе да Святым Брамы, іншая - да Дипилонским брамы. Крама Гермиппоса знаходзіцца па дарозе да Дипилонским брамы, у пары плетров ад памежнага каменя, які пазначае квартал Kerameikos.
  
  На наступную раніцу Соклей ўзяў свой кавалак пчалінага воску з каморы проксеноса і накіраваўся ўверх па вуліцы, якая вядзе да Дипилонским брамы. Да свайго аблягчэнні - і немалога здзіўлення - ён без асаблівых праблем знайшоў майстэрню Гермиппоса. Скульптар быў легковозбудимым мужчынам гадоў трыццаць з невялікім, з шырокімі плячыма і вялікімі рукамі. - Не, ты, ідыёт з вялікімі пальцамі, сюды ! Колькі разоў я павінен табе паўтараць? " крыкнуў ён каўбаса-місіянер змучанаму вучню, калі падышоў Соклей. Ён злосна паглядзеў на родосца. - І чаго ж ты хочаш?
  
  "Добры дзень, Гермипп", - сказаў Соклей, разглядаючы незавершаную працу: Афіна ў даспехах з мармуру, майстэрскае твор мастацтва, але ў ім няма нічога, што магло б прыцягнуць увагу для паўторнага агляду. Протомах добра ацаніў гэтага чалавека. “ Ты збіраешся рабіць пазалочаныя статуі Антыгона і Деметры?
  
  "Навошта вам гэта ведаць?" - падазрона спытаў скульптар. “Мне не патрэбныя новыя чалядніка; той, што ў мяне ёсць, дастаўляе мне досыць галаўнога болю. І калі ты думаеш, што зможаш выманіць у мяне што-то накшталт адкату за камісійныя, да чорта цябе. Я атрымаў гэта прама ад Стратокла.
  
  "Ты няправільна зразумеў, пра лепшы", - сказаў Соклей, імгненна узрадаваўшыся, што яму не даводзіцца кожны дзень мець справу з Гермиппом. "У мяне ёсць выдатны пчаліны воск, каб прадаць яго табе".
  
  Гэта прыцягнула ўвагу Гермиппоса. “Ты гэта робіш, а? Давай паглядзім. Некаторыя людзі спрабавалі прадаць мне каровіна дзярмо і называлі яго воскам".
  
  "Ніякіх каровіных экскрыментаў", - сказаў Соклей. "Вось". Ён дастаў камяк з мяшка. "Паглядзі сам".
  
  “Хм. Хм," Гермиппос міжволі выглядаў задаволеным. Ён працягнуў руку, каб памацаць пчаліны воск, калі Соклей паклаў яго на прылавак. Соклей зачаравана назіраў за сваімі рукамі. У яго былі доўгія, зграбныя пальцы, але на іх былі шнары ад незлічоных апёкаў і парэзаў. Яго далоні былі амаль такімі ж шурпатымі, як у весляры. Бледныя плямы, шнараў ад апёкаў цягнуліся амаль да самых перадплеччаў. Гермипп адшчыпнуў малюсенькі кавалачак воску пазногцямі вялікага і ўказальнага пальцаў, каб таксама паспрабаваць яго на густ. Причмокнув вуснамі, ён апусціў галаву. “Так, гэта сапраўдная артыкул. У мяне таксама былі людзі, якія спрабавалі прадаць мне сала, закінутыя рабаўнікі храмаў.
  
  "Я не гуляю ў гэтыя гульні", - сказаў Соклей. "Я атрымаю лепшую цану, якую змагу, але я прадаю тавары вышэйшай якасці".
  
  "Я ніколі не чуў нікога, хто не казаў бы гэтага". Гермипп павярнуўся да свайго вучня. "Зрабі што-небудзь карыснае для разнастайнасці - дай мне стамеску".
  
  Што-то мармычучы, малады чалавек падпарадкаваўся. Соклей не захацеў бы працаваць на Гермиппа. Ён таксама не хацеў бы быць Гермиппом ў майстэрні скульптара, працуючы бок аб бок з кім-то, каго ён увесь час абражаў. Занадта шмат смяротных гармат было занадта пад рукой. Што магло перашкодзіць гэтаму вучню усадзіць зубіла яму ў спіну або ўзяць малаток і размажджэрыць яму чэрап? Толькі ўласная стрыманасць гэтага хлопца, і Гермиппу, здавалася, падабалася здзіраць з яго скуру кожны раз, калі ён адкрываў рот.
  
  Скульптар зноў і зноў апускаў разец ў пчаліны воск, крэкчучы ад намаганні. Нарэшце ён крэкнуў ў апошні раз і, не сказаўшы ні слова папярэджання, кінуў разец назад подмастерью. Захоплены знянацку, хлопец выпусціў яго сабе на нагу - на шчасце, не вастрыём уніз. Ён усё роўна віскнуў. "Проста ў наступны раз будзь асцярожней", - адрэзаў Гермиппос. Ён яшчэ раз неахвотна кіўнуў Соклею галавой. "Ты не схаваў там ніякіх камянёў, каб усё здавалася цяжэй" чым ёсць на самай справе.
  
  "Няма", - сказаў Соклей. "Я выпісаў такі ж чэк, калі купляў яго ў финикийца".
  
  “ Значыць, ты не нарадзіўся дурнем. Гермипп змераў свайго вучня позіркам. “ У адрозненне ад некаторых людзей, якіх я мог бы назваць. Ён глыбока ўздыхнуў. “ Добра, родианец. Ты атрымаў гэта. Я хачу гэта. Колькі ты збіраешся выцягнуць з мяне?
  
  "Чатыры минея," адказаў Соклей.
  
  "Што?" Гермипп завыў. “Ах ты, катамит з цыстэрнай ў задніцы, пажыралыя гной! Фурыі цябе пабяры! Я мог бы купіць за гэта раба. Можа, Ці варта. Ад яго я б атрымаў больш карысці, чым ад гэтага двухногага асла. Ён тыцнуў вялікім пальцам праз плячо ў бок вучня.
  
  Соклей кінуў на змучанага юнака чульлівы погляд. Вусны вучня бязгучна шевельнулись. Затулі яго, прашаптаў ён аднымі вуснамі. Яму патрэбен воск. Нішто на твары Соклея не адлюстравала таго, што ён убачыў. У душы, аднак, ён усміхнуўся. Благі характар Гермиппа каштаваў яму грошай.
  
  "Я дам табе паўтары міны, і ты павінен быць рады атрымаць столькі", - прабурчаў скульптар.
  
  “Няма. Усяго добрага". Соклей падабраў камяк пчалінага воску і зрабіў выгляд, што збіраецца сыходзіць.
  
  Ад яго не выслізнула выраз трывогі, прамільгнуў на твары Гермиппа. “ Што ж, два минея, - сказаў Гермипп. Соклей не адклаў пчаліны воск. Ён пачаў сыходзіць. "Два з паловай!" Крыкнуў Гермипп. Соклей працягваў ісці. "Добра, тады тры!" - усклікнуў скульптар.
  
  Гэтага было дастаткова, каб Соклей спыніўся. У выніку ён прадаў воск за тры минея, семдзесят пяць драхманов. Калі Гермипп пайшоў за срэбрам, Соклей сказаў вучню: “Я з радасцю дам табе пяць драхмаў на чай. Прыходзь у дом Протомахоса, побач з тэатрам“.
  
  "Хацеў бы я сказаць, што мне гэта не трэба, але Гермиппос плаціць мне недастаткова добра, каб гэта было чым-то іншым, акрамя як хлуснёй", - сказаў малады чалавек. “Я буду там. Я... " Ён змоўк, таму што ў гэты момант вярнуўся Гермипп з срэбрам. Соклей старанна пералічыў яго, але скульптар не спрабаваў падмануць яго. Ён накіраваўся назад у дом Протомахоса1, цалкам задаволены сабой, нават нягледзячы на тое, што плаціў невялікія камісійныя.
  
  
  "Духі з Радоса!" Асобы, якія могуць падняў збан на агора. “Які мужчына зможа выстаяць перад жанчынай, якая карыстаецца духамі з Радоса, выспы руж? Вытанчаныя духі з Радоса!"
  
  Мноства людзей, здавалася, маглі выстаяць перад яго рэкламнай кампаніяй. Яны праходзілі міма, як быццам яго не існавала. Ён бачыў такое толькі ў самых вялікіх і вытанчаных полісах: Радосе, Тарасе, Сіракузах, а зараз і тут, у Афінах. У большасці устаноў людзі спыняліся і слухалі прэзентацыю, нават калі не збіраліся купляць. Што яшчэ ў іх было ў плане забаў? Аднак тут усё было па-іншаму. У афінян было больш магчымасцяў выбару, чым у большасці жыхароў гарадоў. Яны бачылі занадта шмат мужчын, якія спрабуюць прадаць занадта шмат розных рэчаў. Калі толькі яны не адчувалі жадання купіць - чаго, падобна, ніхто ў дадзены момант не адчуваў, - яшчэ адзін тавар іх не надта цікавіў.
  
  Некалькі салдат Деметры шпацыравалі па агора, пазіраючы то сюды, то туды. Яны казалі на самых розных грэцкіх дыялектах; асобы, якія могуць здзіўляўся, як яны разумеюць адзін аднаго. Адзін з іх, прыгожы, добра складзены мужчына сярэдніх гадоў, аддзяліўся ад сваіх сяброў і падышоў да Менедему са словамі: “Прывітанне, родианин. Мы сустракаліся раней".
  
  Асобы, якія могуць ненавідзеў людзей, якія так называліся. Гэты хлопец сапраўды падаўся знаёмым, але... Ён пстрыкнуў пальцамі. "Эвксенид з Фазелиса!" - усклікнуў ён, даведаўшыся гэтага чалавека - пару гадоў таму ён вазіў Эвксенида з Радоса ў Мілет. “ Клянуся сабакам, пра лепшы, які ў нас ёсць. Ты адзін з лепшых плотнікаў, якіх я калі-небудзь бачыў. Ты зрабіў рулявое вясло.... Што ты робіш у Афінах?
  
  “ Раблю катапульты. Гэта тое, што ў мяне атрымліваецца лепш за ўсё, " адказаў Эвксенид. Скажу табе, у афінян таксама ёсць барахло. Але яны гэтага не зробяць, па меншай меры, калі я скончу. Яго грэцкі, хоць у асноўным гэта дарыйскі дыялект, як у Менедема, утрымліваў адценні шыпенні і чхання; Фазелис, размешчаны на паўднёвым ўзбярэжжа Анатолі, быў горадам, населеным як элінамі, так і ликийцами.
  
  "Хіба катапульта - гэта не катапульта?" Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  Усе салдаты Деметры засмяяліся. "Паслухайце грамадзянскай!" Эвксенид усклікнуў з усмешкай на твары. “Не, на самай справе, мой сябар. Існуе два асноўных тыпу - трэнажоры для згінання, якія згінаюцца падобна лукам-переросткам, і торсионные рухавікі, якія выкарыстоўваюць скручаныя скруткі валасоў або сухажылляў для стварэння сілы рыўка. Торсионные рухавікі кідаюць мацней і далей, але большая частка таго, што ў іх тут ёсць, - гэта старамодны тып згінання, я гэта выпраўлю, ад Гефеста... калі я змагу накласці рукі на дастатковую колькасць сухажылляў. Гэта прымусіла яго занепакоіцца. Затым, раптам, ён паказаў на Менедема. “Ты гандляр. Вы выпадкова не ведаеце, у каго могуць быць запасы, ці не так?
  
  "Прабач, але няма", - адказаў родиец. "Аднак, калі б мне патрэбныя былі сухажыллі, я б пайшоў да мяснику або, можа быць, да сьвятара пасля ахвярапрынашэння".
  
  "Аб тым, што я збіраюся зрабіць", - сказаў Эвксенидис.
  
  "Ты спыніўся толькі павітацца, ці я сапраўды магу прадаць цябе духі?" Асобы, якія могуць спытаў: "Калі ў цябе ёсць каханая або гетэра, на якую ты хочаш зрабіць уражанне, няма нічога лепш".
  
  "Я прабыў у горадзе недастаткова доўга, каб прывязацца да жанчыны", - адказаў афіцэр Деметриоса. “Хоць мне тут падабаецца. Я быў бы не супраць пасталець, калі б у мяне была такая магчымасць".
  
  “Яны ніколі не дазволяць табе стаць грамадзянінам. Тут па гэтай нагоды турбуюцца яшчэ больш, чым у большасці полісаў", - папярэдзіў асобы, якія могуць.
  
  Эвксенид з Фазелиса толькі паціснуў плячыма. “Я не пярэчу. З таго, што я бачыў, тут добра ставяцца да іншапланецянам-рэзідэнтам. Ім было б лепш - у іх іх шмат, мне ўсё роўна, ці змагу я ажаніцца на афинянке або няма, і мне сапраўды ўсё роўна, атрымаю я права голасу ў Асамблеі ". У яго смешке прагучалі непрыемныя ноткі: "Акрамя таго, хто ведае, як доўга Асамблея пратрымаецца ў працы на гэты раз?"
  
  Ён мог гэта бачыць. Асобы, якія могуць таксама мог гэта бачыць. Ён здзіўляўся, чаму афіняне самі гэтага не бачаць. У агульнай складанасці яны пражылі без дэмакратыі ўсяго каля пятнаццаці гадоў. Ці Было гэтага дастаткова, каб ператварыць іх у сляпцоў і дурняў? Відавочна.
  
  Эвксенид сказаў: “Я ў даўгу перад табой і тваім стрыечным братам. Ты мог бы перадаць мяне людзям Пталямея, калі спыніўся на Касе. Вы, верагодна, атрымалі б нядрэнную невялікую ўзнагароду, але вы гэтага не зрабілі. Такім чынам, што я магу для вас зрабіць? "
  
  “ Ты можаш шапнуць Деметрию на вуха нашы імёны? - Спытаў Асобы, Якія Могуць. “ У нас усё яшчэ ёсць сякія-такія прадметы раскошы, якія могуць яму спадабацца, - труфелі з Матыліну, лесбийское і библийское віно і да таго падобнае. Калі ён атрымае аліўкавы алей з густам труфеляў ў доме Деметриоса з Фалерона, значыць, іншы Деметриос купіў яго ў нас.
  
  "Я зраблю гэта", - адразу ж адказаў Эвксенид. “З задавальненнем. Дзе вы спыніліся?"
  
  “У доме Протомахоса, радоскім проксеносе, трохі на поўдзень ад тэатра. Яго няцяжка знайсці - па крайняй меры, па стандартах гэтага месца".
  
  "О, так". Эвксенид апусціў галаву. “Фазелис таксама нялёгкі для незнаёмцаў, але Фазелис - маленькі гарадок. Калі ты заблудзішся тут, то можаш заблудзіцца на некалькі дзён. Добра, што ў мяне працуе пачуццё напрамкі. Ён павярнуўся, каб сысці. “Бывай, родианец. Я не забуду згадаць пра цябе вялікім босу.
  
  “ Дзякуй. Асобы, якія могуць спадзяваўся, што салдат казаў шчыра. Занадта шмат людзей абяцалі зрабіць што-то падобнае, а потым забывалі пра гэта, як толькі згортвалі за кут. Асобы, якія могуць паціснуў плячыма. Ён прыклаў намаганні. Калі Эвксенид справіцца, пышна. Калі няма... Што ж, Менедему і Соклею было не горш.
  
  Наплакавшись духаў на агора амаль да заходу - і прадаўшы дзве слоічкі тоўстаму хлопцу, які не сказаў, чым займаецца, але быў падобны на гаспадара публічнага дома, - асобы, якія могуць вярнуўся ў дом Протомахоса. Проксеноса там не было, што усяляла ў Менедема надзею прабрацца ў пакой Ксеноклеи пасля наступлення цемры. Але Соклей вярнуўся праз некалькі хвілін пасля яго, а Протомахос - праз некалькі хвілін пасля свайго стрыечнага брата. Ну што ж, падумаў асобы, якія могуць.
  
  Соклей выглядаў задаволеным сабой. "Я ездзіў па полісе, размаўляў з лекарамі", - сказаў ён. "Сёння прадаў шмат бальзаму з Энгеди".
  
  -Эуге, -сказаў Протомахос.
  
  "Эге, на самай справе", - дадаў асобы, якія могуць. "Колькі яшчэ ты мог бы прадаць, калі б ня траціў час на размовы аб справах з лекарамі?"
  
  Пачырванеўшы, Соклей сказаў: “Я шмат чаму вучуся, размаўляючы з імі. Гэта не патрабуе шмат часу, і аднойчы я мог бы дапамагчы мараку, які захварэе ці параніцца сам". Яму падабалася гуляць ролю лекара на борце "Афрадыты". Колькі карысці ён прынёс - гэта іншае пытанне. Але з іншага боку, наколькі добры той ці іншы лекар, часта залежала ад меркавання. Да шчасце, большасць весляроў былі маладыя і здаровыя і не мелі патрэбу ў асаблівай медыцынскай дапамогі.
  
  "Няма нічога дрэннага ў размовах аб справах", - сказаў Протомахос. “Я наслухаўся дастаткова размоў з будаўнікамі і скульптарамі, каб часам думаць, што мог бы пабудаваць храм або выразаць культавую статую, каб увайсці ў яго. Хутчэй за ўсё, я памыляюся, але я сапраўды так думаю.
  
  "Асобы, якія могуць хацеў бы пагаварыць аб справах з гетерами," хітра заўважыў Соклей.
  
  "Так, я б хацеў пагаварыць аб іх бізнэсе, чым аб лепшым сродку ад абмаражэння або молоткообразных пальцаў", - сказаў асобы, якія могуць. "Калі ты не лічыш, што адно цікавей іншага, гэта твая справа".
  
  "Для ўсяго ёсць час і месца", - сказаў Соклей. "Я не думаю аб парасятах кожную хвіліну кожнага дня".
  
  Протомах пагразіў яму пальцам. “ Я б сказаў, што ты занадта строгі да свайго кузену, пра лепшы. Мяркуючы па тым, што я бачыў аб Менедеме, ён не перасьледуе жанчын кожны гадзіну дня і ночы, як некаторыя мужчыны, якіх я ведаў.
  
  Было доўгі, вельмі доўгі маўчанне. Соклей ўтаропіўся ў столь. Асобы, якія могуць ўтаропіўся ў падлогу. Нарэшце, на некалькі удараў сэрца пазней, чым трэба было б, Соклей сказаў: "Што ж, магчыма, ты маеш рацыю".
  
  "Я ўпэўнены, што гэта так". Протомах, да вялізнага аблягчэнні Менедема, здавалася, не заўважыў нічога незвычайнага. Ён працягнуў: “Я ведаю, якімі могуць быць сваякі. Мы з братам да гэтага часу сварымся кожны раз, калі бачым адзін аднаго, а што тычыцца аднаго з маіх зятьев ... Ён закаціў вочы.
  
  “ Швагры! Оймой! Клянуся сабакам, ды! - Усклікнуў Соклей і пачаў распавядаць проксеносу аб некаторых рэчах, якія Дамонакс зрабіў і якія хацеў, каб ён зрабіў. Протомахос спачувальна выслухаў, і няспраўны момант прайшоў. Мужчына, з якім асобы, якія могуць настаўляў рогі, ніколі раней не хваліў Менедема за яго стрыманасць з жанчынамі. Ён думаў, што ажарсьцвеў да большасці рэчаў, якія маглі адбыцца, але гэта збянтэжыла яго. Гэта было ўсё роўна, што атрымаць хвалу за сумленнасць ад чалавека, чый дом ты толькі што абрабаваў.
  
  Праз тры дні родосцы і Протомахос збіраліся сесці вячэраць, калі хто-то пастукаў у дзверы. "Хто гэта?" Раздражнёна спытаў Протомахос. "Хто б гэта ні быў, чаму ён абраў менавіта цяпер, калі я адчуваю пах якая рыхтуецца рыбы?"
  
  "У некаторых людзей няма меркаванні", - пагадзіўся асобы, якія могуць, які мог патураць сваёй страсці да опсону не менш, чым іншым запалу, і значна больш адкрыта.
  
  Але замест якога-то зануды, які жадаў папляткарыць з Протомахом - асобы, якія могуць падумаў аб афінскім эквіваленце многословного сябра свайго бацькі Ксантоса, - гэта быў Эвксенид з Фазелиса. "Вітаю вас, родосцы", - сказаў ён. “Гэта лепшыя тунікі, якія ў вас ёсць? Мяркую, яны падыдуць. Деметриос запрашае вас на вячэру, і я павінен адвесці вас туды. Хадзем са мной, вы абодва.
  
  "Ты стрымаў сваё слова!" Выпаліў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Вядома, зрабіў", - сказаў Эвксенид. “Ты паступіў правільна па адносінах да мяне, так што меншае, што я магу зрабіць, - гэта быць справядлівым па адносінах да цябе. Пайшлі. Мы не жадаем прымушаць яго чакаць".
  
  "Пайшлі", - сказаў Соклей. "Толькі дай мне ўзяць труфелі, якія ў мяне яшчэ засталіся..."
  
  Эвксенид нецярпліва пераступаў з нагі на нагу, пакуль гэта рабіў Соклей. Протомахос сказаў: "Увесь гэты выдатны опсон, і ёсць яго можам толькі мы з жонкай". У яго голасе не было расчаравання; ён гучаў як чалавек, якому багі далі нагода выставіць сябе опсофагом.
  
  Эвксенид з Фазелиса выйшаў, двое родосцев цягнуліся за ім на буксіры. Хоць Эвксенид прабыў у Афінах ўсяго некалькі дзён, ён упэўнена рухаўся па лабірынце іх вуліц. Калі асобы, якія могуць заўважыў гэта, салдат паціснуў плячыма і сказаў: "Я ж казаў табе, у мяне заўсёды было добрае пачуццё напрамкі".
  
  Пасля гэтага асобы, якія могуць чакаў, што ён заблудзіцца. Але ён гэтага не зрабіў. Ён прывёў родосцев у вялікі дом на поўнач ад акропаля. Нязграбныя македонцы ў поўным ўзбраенні стаялі на варце перад дзвярыма. Адзін з іх што-то сказаў Эвксениду. Асобы, якія могуць не змог разабраць, што менавіта. Эвксенид з Фазелиса не толькі зразумеў, але і адказаў на тым жа дыялекце. Целаахоўнікі адышлі ў бок.
  
  Калі Эвксенид павёў родосцев ўнутр, ён заўважыў: "Гэта месца, дзе жыў Деметрий Фалеронский да таго, як ён, э-э, вырашыў пераехаць у іншае месца".
  
  "Пачакайце тут хвілінку, лепшыя", - сказаў раб у вестыбюлі. Ён паспяшаўся прэч, затым вярнуўся. Калі асобы, якія могуць ўвайшоў у двор, ён мімаходам убачыў вельмі прыгожую дзяўчыну, спяшалася да лесвіцы. Яму стала цікава, чым жа яны з Деметриосом займаліся. Побач з ім Соклей папераджальна кашлянуў, асобы, якія могуць кінуў на свайго кузена пакрыўджаны погляд. Пакончыць з сабой, скокнуўшы з вышыні, было б хутчэй і менш хваравіта, чым дазволіць сыну македонскага маршала застукалі яго за вынюхиванием палюбоўніцы.
  
  Деметрий, сын Антыгона, разваліўся на ложку ў андроне з кубкам віна. "Вітаю вас, родосцы", - сказаў ён, калі Эвксенид прадставіў яму Менедема і Соклея. Ён быў вельмі буйным і вельмі моцным і паблізу, мабыць, самым прыгожым мужчынам, якога асобы, якія могуць - ды і сам прыгожы хлопец - калі-небудзь бачыў. Як заўважыў родианец ў тэатры, у яго быў выбітны падбародак чалавека дзеянні. Да яго прыкладаліся широкогубый, пачуццёвы рот юрліўца; доўгі прамы нос і выступоўцы скулы; грыва светла-каштанавых валасоў; і вочы, зялёныя, як мармур. "Прабачце мяне за тое, што я не ўстаю," працягваў ён, "але ў мяне праходзіць ліхаманка".
  
  "Так, я толькі што бачыў яе, калі яна сыходзіла," ветліва адказаў асобы, якія могуць.
  
  Соклей зноў закашляўся, на гэты раз ад жаху. Але Деметриос адкінуў галаву і засмяяўся: "Вельмі спрытна," сказаў ён, - менавіта такую ляпнуў бы мой бацька", - Яго голас, калі ён не выкарыстаў яго, каб запоўніць тэатр Дыяніса, быў незвычайна роўным і музычным. Багі дабраславілі яго ўсім, што маглі даць чалавеку. Ён паказаў Менедему і Соклею на ложа па абодва бакі ад свайго, а Эвксениду - на іншае. Раб прынёс ім віна. "Я знайшоў некалькі амфар фазийского ў скляпах Деметры Фалеронского", ' сказаў ім сын Антыгона. "Я сам родам з поўначы і неабыякавы да паўночным вінам".
  
  Віно было салодкім, як мёд, - настолькі салодкім, што асобы, якія могуць падумаў, не подмешали ці ў яго мёд. Вінаробы Тасоса часам рабілі гэта. Яно таксама было чыстым. Соклей сказаў: “Высакародны, не маглі б вы прынесці нам, калі ласка, чару для змешвання і трохі вады? У адваротным выпадку вашым людзям, магчыма, прыйдзецца аднесці нас назад у дом нашага гаспадара".
  
  Деметриос зноў засмяяўся. “Як пажадаеш, хоць змешваць віно мне здаецца такой жа глупствам, як табе піць яго ў чыстым выглядзе. Калі мне патрэбна вада, я буду піць ваду; калі віно - віно. Што-то ад аднаго, што-то ад іншага? Каму гэта трэба?"
  
  Менедему хацелася аблаяць Соклея за тое, што той вядзе сябе як маленькая бабулька. Ён падумаў аб тым, каб працягваць піць віно, не разводзячы яго вадой. Ён баяўся, што ад гэтага яго стрыечны брат будзе выглядаць толькі горш. А Деметрий быў буйным мужчынам і прывык да неразбавленному віну. Сам асобы, якія могуць быў значна менш ростам і прывык піць яго змяшаным. Калі ён безнадзейна нап'ецца, у той час як яго гаспадар застанецца цвярозым, гэта ніяк не палепшыць яго становішча ў вачах македонца. І вось, калі Соклей змяшаў адну частку віна з двума часткамі вады - трохі для крэпасці, без сумневу, з павагі да Деметрию, але зусім ледзь-ледзь, - асобы, якія могуць адпіў разам са сваім стрыечным братам. Эвксемд Фазелисский піў свой тазийский без вады. Аднак ён быў салдатам і да цяперашняга часу, напэўна, прывык да македонскай звычаяў.
  
  Яны крыху пагаманілі. Деметрий валодаў жывым досціпам і дарма - калі гэта было так - да каламбурам, якія прымушалі Менедема скурчвацца і нават прымушалі Соклея пару разоў охнуть, які таксама быў цудоўны ў падобных відах спорту. "Калі ты думаеш, што я дрэнны, табе варта паслухаць майго бацькі", - сказаў Деметриос з усмешкай напамінку. "Моцныя мужчыны з крыкамі ўцякаюць, калі ён заводзіцца - табе лепш паверыць, што так яно і ёсць".
  
  Яго прыхільнасць да Антигону здавалася цалкам натуральнай. Ён быў адным з самых магутных людзей у Эладзе - няма, ва ўсім цывілізаваным свеце, - і ўсё ж ён заставаўся тым, хто любіць свайго бацькі і паслухмяным яму. Менедему, які высякаў іскры з свайго бацьку з таго часу, як у таго пачаў мяняцца голас, гэта падалося вельмі дзіўным,
  
  Калі звонку згусцелі змярканне, раб запаліў у андроне яшчэ больш паходняў і лямпаў, утрымліваючы цемру на адлегласці. Іншы раб ўнёс паднос, даверху застаўлены самымі выдатнымі, самымі белымі боханамі пшанічнага хлеба, якія асобы, якія могуць калі-небудзь бачыў. Яны былі яшчэ цеплымі з духоўкі і такімі лёгкімі і паветранымі, што родосец здзівіўся, як гэта яны не зляцелі з протівня і не павіслі ў паветры, як пушынкі дзьмухаўца. Аліўкавы алей, у якое наведвальнікі мачалі сайтос, было з тых, што асобы, якія могуць і Соклей з густам труфеляў прадалі Деметрию Фалеронскому.
  
  "Вельмі смачна," сказаў Эвксенид з Фазелиса, разламывая яшчэ адну бохан на кавалачкі, каб ўвабраць пабольш каштоўнага алею.
  
  "Гэта так, ці не так?" Деметрий, сын Антыгона, самаздаволена пагадзіўся. "Іншы Деметриос купіў гэта, але я той, хто атрымлівае ад гэтага задавальненне". Бляск у яго вачах паказваў, як моцна яму гэта спадабалася. Здавалася, ён атрымліваў асалоду ад ўсім, што траплялася яму на шляху - ежай, віном, жанчынамі, усеагульным прызнаннем. І ўсё ж ён быў таксама добрым салдатам - больш чым добрым салдатам - і замяніў свайго стрыечнага брата Полемея па правую руку ад Антыгона. Яму, верагодна, таксама падабалася служба ў арміі.
  
  Асобы, якія могуць ведаў, што ён раўнуе. Ён таксама ведаў, наколькі такая дурная рэўнасць. Малпа магла раўнаваць да прыгажосці Афрадыты, і гэта не прынесла б жывёле больш карысці. Деметриос не толькі валодаў сваімі разнастайнымі дарамі, у яго таксама быў шанец, каб максімальна выкарыстоўваць іх. Як амаль усім мужчынам, Менедему патрабавалася прысвячаць большую частку сваёй энергіі проста таго, каб жыць з дня ў дзень. Тое, што ён мог бы зрабіць, страцілася ў тым, што ён павінен быў зрабіць.
  
  Вярнуўшыся ў Юдэю, Соклей пагарджаў Гекатея з Абдеры за тое, што той мог падарожнічаць, калі яму заманецца, і меў вольны час для напісання гісторыі ... і за тое, што не ведаў, як яму пашанцавала. Спачуванне Менедема, калі ён пачуў пра гэта, было відавочна прыглушаным. Аднак цяпер, цяпер ён зразумеў.
  
  "У цябе ёсць яшчэ гэта алей?" - Спытаў Деметриос, аблізваючы пальцы.
  
  "Прабач, але няма", - сказаў асобы, якія могуць, у той час як Соклей з набітым ротам паківаў галавой. Асобы, якія могуць працягваў: "Ваш, э-э, папярэднік купіў усё, што мы прывезлі сюды".
  
  "Деметрий Фалеронский - чалавек з густам, тут ужо нічога не зробіш", - сказаў Деметрий, сын Антыгона. “Разумны хлопец і да таго ж прыемны малы. Шкада, што ён абраў іншы бок, а не бок майго бацькі. Цікава, дзе ён з'явіцца ў наступны раз і што ён там будзе рабіць. Пакуль ён не працуе супраць інтарэсаў бацькі, я жадаю яму ўсяго найлепшага ".
  
  Яго голас гучаў так, нібы ён казаў шчыра. Асобы, якія могуць сумняваўся, што мог бы быць такім абыякавым у адносінах да ворага. Але ён чуў не так ужо шмат афінян, якія шчыра пагарджалі Деметры Фалеронского. Так, яны былі рады бачыць аднаўленне сваёй старажытнай дэмакратыі (хоць некаторыя з прынятых імі дэкрэтаў стваралі ўражанне, што яны забыліся аб сэнсе праўлення самі). Але агульнае меркаванне было такое' што марыянетка Кассандроса магла быць і горш. Для чалавека, які правілаў як тыран на працягу дзесяці гадоў, прысуд мог быць значна суровей.
  
  Праглынуўшы, Соклей сказаў: “У нас больш няма алею, аб Деметрий, але ў нас ёсць труфелі з Лесбас. Вашы кухары могуць пагаліцца іх, калі хочаце, і замачыць габлюшку ў алеі. Або яны могуць прыгатаваць труфелі самі, калі вы аддаеце перавагу,"
  
  - Калі я б аддаў перавагу? Деметриос засмяяўся яшчэ адным з сваіх лёгкіх смешкі. “Хіба вы не заўважаеце, што ў вашых сем'ях кухары лічаць сябе лордамі, а ўсіх астатніх - іх падданымі? Мае вызначана так думаюць. Мірыяды салдат кідаюцца выконваць мае загады, але калі я загадаю кухару прыгатаваць рыбу на пару, а ён возьме намер яе запекчы, у мяне ў той жа вечар на вячэру будзе запечаная рыба ".
  
  "О, так", - сказаў асобы, якія могуць. "Кухар майго бацькі сварыўся з маёй мачахай з таго часу, як бацька ажаніўся ў другі раз некалькі гадоў таму".
  
  "Кухар маёй сям'і не такі тэмпераментны, як у Менедема", - сказаў Соклей. "Але бываюць моманты, калі ў яго жалезны капрыз, у гэтым няма сумневаў".
  
  “ Пасля вячэры пагавары з маімі слугамі. Я куплю ўсе труфелі, якія ў цябе засталіся, - сказаў Деметриос. - Дай людзям ведаць, што я хачу іх. Абяцаю, ты атрымаеш справядлівую цану.
  
  Цяпер асобы, якія могуць не глядзеў на Соклея. І ўсё ж ён быў упэўнены, што яго стрыечны брат рады не менш за яго. Слугам Деметриоса давялося б купляць пасля падобных загадаў, і ім давялося б плаціць цану, якая перавышае справядлівую. Деметриос быў адным з самых багатых людзей у свеце. Для яго сярэбраная драхма каштавала менш, чым бронзавы халкос для большасці простых смяротных, - ледзь ці нават дробязь.
  
  Рабы прыносілі адно страва за адным з опсоном: тушеных вугроў, стэйкі, выразаныя з брушка тунца, смажанага кізяка. Былі таксама вэнджаныя ялавічна рабрынкі. Яны, відавочна, належалі жывёле, забітаму наўмысна; гэта былі не тыя кавалкі, якія раздавалі наўздагад пасля ахвярапрынашэння. Асобы, якія могуць часам еў сьвініну, але ён не думаў, што раней спрабаваў наўмысна разабранага ялавічыну.
  
  Магчыма, здзіўленне адбілася на яго твары, таму што Деметрий сказаў: “Мы, македонцы, жывем бліжэй да герояў Гамера, чым большасць элінаў. Мы мясаеды, таму што ў нас ёсць больш шырокія зямлі для выпасу жывёлы ".
  
  "Я не скардзіўся, высакародны", - адказаў асобы, якія могуць. "Гэта кмен ў соўсе?" Ён рыбалоў вуснамі. "Смачна".
  
  "Я сапраўды веру, што гэта так, і чорны перац таксама з Аравіі", - сказаў Деметриос.
  
  За рабрынкамі рушылі ўслед садавіна, зацукраваныя у мёдзе, і тварожнік, таксама падсалоджаны. "Цудоўны вячэру", - сказаў Соклей. "Мы дзякуем вас за вашу дабрыню".
  
  - З задавальненнем. Ўсмешка Деметриоса літаральна свяцілася. Ён валодаў абаяннем, у гэтым няма сумневаў. Зрабіўшы глыток з свайго кубка з віном, ён працягнуў: "І якое месца займае Радос сярод усяго таго закалоту ў свеце, якое склалася пасля смерці Аляксандра?"
  
  Здавалася, гэта быў звычайны сяброўскі пытанне. Асобы, якія могуць адказаў на яго так: “Мы нейтралы і шчаслівыя быць нейтральнымі. Мы ні з кім не сварымся".
  
  Эвксенид з Фазелиса загаварыў: “Родосец, безумоўна, кажа праўду за сябе і свайго стрыечнага брата Деметры. Яны неслі мяне так жа, як неслі б каго-небудзь з людзей Пталямея пару гадоў таму.
  
  “Добра. Гэта добра". Ўсмешка Деметриоса заставалася чароўнай. Але ён працягнуў: “Тое, што было праўдай пару гадоў таму, можа быць менш праўдай цяпер. І нялёгка захоўваць нейтралітэт, калі цябе мала ў свеце буйных дзяржаў.... Што ён ледзь не сказаў? Каралеўства? Ні адзін з склочных маршалаў Аляксандра не прэтэндаваў на карону для сябе, хоць усе яны былі каралямі ва ўсім, акрамя назвы.
  
  "Пакуль мы вядзем справы з усімі, і пакуль мы застаемся вольнымі і аўтаномнымі, мы будзем захоўваць наш нейтралітэт", - сказаў Соклей.
  
  “О, так. Да тых часоў, пакуль." Голас Деметриоса таксама заставаўся шаўкавіста-мяккім. “Але калі вы вядзеце вялікую частку сваіх спраў з адным чалавекам, ну, натуральна, іншыя вашы суседзі задаюцца пытаннем, наколькі вы вольныя і аўтаномныя на самай справе. У рэшце рэшт, Афіны сцвярджалі, што яны вольныя і аўтаномныя да таго, як я вызваліў іх ".
  
  Радос вёў значна больш спраў з Егіптам Пталямея, чым з землямі любога іншага маршала ... уключаючы Антыгона. А зямлі Антыгона былі бліжэйшымі суседзямі Радоса. Менедему не спадабаўся абарот, які прыняў размова, тым больш што ён сумняваўся, што Афіны цяпер сталі хоць колькі-небудзь вальней і автономнее, чым да свайго "вызвалення".
  
  Соклей сказаў: “Вядома, высакародны, ты не можаш думаць пра Радосе. Так бо мы будавалі караблі для флатоў твайго бацькі. Калі сапраўдны нейтрал паводзіць сябе не так, я не ведаю, што было б ".
  
  “ Менавіта так. "Асобы, якія могуць прамяніста ўсміхнуўся праз ложа Деметры свайму кузену. Ніхто не мог параўнацца з Соклеем, калі справа даходзіла да падмацавання аргументаў добрымі, важкімі фактамі. Яго стрыечны брат быў такім лагічным, такім рацыянальным, што не пагадзіцца з ім здавалася немагчымым.
  
  І Деметриос не стаў з ім спрачацца. Усё яшчэ ўсміхаючыся, сын Антыгона сказаў: "Я спадзяюся, вы разумееце, сябры мае, што свабодныя і аўтаномныя полісы, такія як Афіны і Радос, часам могуць мець патрэбу ў абароне ад тых, хто паспрабуе прымусіць іх схіліцца ў ... няўдалым кірунку".
  
  "Не будучы афинянином, я б не адважыўся казаць ад імя Афін", - сказаў Соклей. "Што тычыцца Радоса, то, паколькі толькі мы, родосцы, выбіраем, як нам нахіляцца і будзем мы нахіляцца, пытанне не ўзнікае".
  
  "Я, вядома, спадзяюся, што гэтага ніколі не адбудзецца", - сказаў Деметриос. "Гэта магло б быць... сапраўды, вельмі сумна".
  
  Рабіў ён ім папярэджанне? Гэта гучала як папярэджанне. Асобы, якія могуць сказаў: "Я ўпэўнены, што ўсе мае суайчыннікі-родосцы будуць рады даведацца аб вашай заклапочанасці".
  
  “О, добра. Спадзяюся, што так і ёсць". Деметриос павярнуў галаву і крыкнуў, каб прынесьлі яшчэ віна. І вось яно з'явілася: гэта пышнае тазийское віно, густое, салодкае і моцнае нават пры змешванні. Рэшту вечара ніхто не турбаваўся аб такой абстрактнай рэчы, як нейтралітэт.
  9
  
  Соклей таргаваўся аб цане на энгединский бальзам з лекарам па імені Ификрат, калі ўваходныя дзверы ў дом афинянина адкрылася, і яго раб - здавалася, у яго быў толькі адзін раб - вывеў у двор стогнучага мужчыну з посеревшим ад болю тварам і прыціснутай адной рукой да пляча іншы. "Ён параніўся", - сказаў раб на дрэнным грэцкай.
  
  "Так, я бачу гэта", - сказаў Ификрат, а затым звярнуўся да Соклею: "Прабач мяне, пра лепшы. Мы вернемся да гэтага крыху пазней".
  
  "Вядома", - адказаў Соклей. "Ты не пярэчыш, калі я пагляджу?" Ён не быў лекарам і ніколі ім не стане, але ён прагна цікавіўся медыцынскімі пытаннямі - і, паколькі гэта рабіла яго найбольш блізкім да лекара на борце "Афрадыты", чым больш ён пазнаваў, тым лепш.
  
  "Зусім няма". Ификрат павярнуўся да пацыенту. “Што з табой здарылася?
  
  "Маё плячо," сказаў мужчына без усякай неабходнасці. Ён працягваў: "Я рамантаваў дах, паслізнуўся і ўпаў, ухапіўся адной рукой за край даху, і рычаг вырвала з сустава".
  
  Ификрат апусціў галаву. “Так, я б здагадаўся пра вывіх па тым, як ты трымаешся. Гэта тое, што я магу палегчыць. Мой ганарар - чатыры оболоя наперад. Пацыенты, якіх аднойчы пралячылі, праяўляюць прискорбную схільнасць да няўдзячнасці ".
  
  Паранены прыбраў руку з пляча і выплюнуў у яе маленькія срэбныя манеты. "Вось", - сказаў ён. “Вылечыць гэта. Гэта прычыняе невыносную боль".
  
  "Вялікае табе дзякуй". Ификрат паклаў манеты на каменную лаву, дзе сядзеў Соклей. Ён паклікаў свайго раба: "Прынясі мне скураны мяч, Севтес".
  
  “ Я прывяду яго. - Раб - Севес - нырнуў у дом, і праз імгненне вярнуўся з маленькім, пакрытым плямамі поту скураным мячом.
  
  "Для чаго ты збіраешся гэта выкарыстоўваць?" Уражаны Соклей спытаў.
  
  “Хто гэта? Ён крыху дзіўна размаўляе", - сказаў пацыент.
  
  "Ён родиец", - сказаў Ификрат, у той час як Соклей падумаў: "Яны ўсё яшчэ чуюць, што я дориец", Ификрат азірнуўся на яго. "Зараз ўбачыце". Ён сказаў мужчыну з вывихнутым плячом: "Кладзіцеся, калі ласка, на спіну".
  
  "Добра". Крэкчучы, з скажоным ад кожнага неасцярожнага руху асобай, мужчына падпарадкаваўся. "Што цяпер?" - спытаў ён з асцярогай.
  
  “Прыбяры іншую руку",... Так, гэта добра. Ификрат сеў на зямлю побач з пацыентам. Севес працягнуў яму скураны мяч. Ён ўклаў яго пацыенту пад мышку і утрымліваў на месцы пяткай, прасунуўшы нагу паміж рукой іншага мужчыны і яго целам. Затым ён схапіў мужчыну за перадплечча абедзвюма рукамі і тузануў за руку. Пацыент выдаў нешта, што магло б быць немым крыкам, калі б ён не стискивал зубы. Соклей нахіліўся наперад на лаўцы, каб лепш бачыць.
  
  Яшчэ адзін рывок і паварот. Яшчэ адзін крык параненага, на гэты раз менш прыглушаны. "Мне вельмі шкада, лепшы", - сказаў яму Ификрат. "Я павінен знайсці лепшы кут, каб..." Ён тузануўся яшчэ раз, без папярэджання, у сярэдзіне прапановы. Рэзкі бавоўна! узнагародзіў яго. Пацыент зноў пачаў крычаць, затым змоўк і замест гэтага з палёгкай уздыхнуў. Ификрат празьзяў. “Ну вось! Справа зроблена".
  
  "Так, я так думаю". Іншы мужчына асцярожна сеў, калі Ифик прыбраў мяч і яго нагу. “Усё яшчэ балюча, але не так, як раней. Дзякуй, сябар".
  
  "З задавальненнем". Ификрат казаў так, як быццам ён меў на ўвазе менавіта гэта. “Заўсёды прыемна атрымаць што-то, што я магу вылечыць. Яшчэ за чатыры оболоя я магу даць табе дозу макового соку, каб палегчыць боль.
  
  Яго пацыент абдумваў гэта, але нядоўга. “Дзякуй, але няма. Гэта амаль палова таго, што я зарабляю ў дзень. Я буду піць больш віна і дадаваць у яго менш вады ". Не будучы македонцам, ён нават не падумаў пра тое, каб піць віно наогул без вады.
  
  "Як хочаш," сказаў Ификрат. “ Пі пабольш віна, і яно падтупіць боль, хоць і не так добра, як макавы сок. Я так разумею, ты не хочаш, каб я перавязаў тваю руку ці прыматаў яе да твайго цела, каб было менш шанцаў, што яна зноў выскачыць?
  
  "Вы можаце перавязаць яго на сёння, калі хочаце", - сказаў пацярпелы. “Я не збіраюся вяртацца да працы цяпер. Але калі я не пайду заўтра, як я буду ёсць? Ніхто не накорміць маю сям'ю і мяне самога, калі я гэтага не зраблю".
  
  “Добра, лепшы. Я разумею гэта - а хто не разумее?" Сказаў Ификрат. “Але будзь асцярожны з гэтай рукой і выкарыстоўвай як мага менш на працягу наступнага месяца або каля таго. Вы павінны даць плячы як мага больш шанцаў на гаенне. Калі вы пастаянна ослабляете сустаў і мышцы, яно можа пачаць пастаянна выскокваць, і тады дзе вы будзеце? "
  
  "На паўдарозе да дому Аіда", - адказаў іншы мужчына. “Я таксама цябе разумею. Але" - ён паціснуў здаровым плячом - "Я павінен рызыкнуць. Хто можа зэканоміць паўтары драхмы у дзень? Ён падняўся на ногі. Ификрат зрабіў яму перавязь з кавалка тканіны, які выглядаў так, нібы быў выразаны са старога хітона. Пацыент апусціў галаву. “Яшчэ раз дзякуй. Баліць не так ужо моцна. Мае жонка і сын будуць здзіўлены, убачыўшы мяне дома так рана. Бывайце. Ён выйшаў за дзверы, не азірнуўшыся.
  
  Павярнуўшыся да Соклею, Ификрат ўздыхнуў. “Ты бачыш, як гэта бывае? Вось пацыент, якому я сапраўды магу дапамагчы - і любы ўрач ведае, колькім ён наогул не можа дапамагчы, - але маё лячэнне, хутчэй за ўсё, апынецца марным, проста таму, што мужчына не можа дазволіць сабе даць траўміраванаму члену належны адпачынак. Калі б у мяне быў оболос за кожны раз, калі я гэта бачыў, мне не трэба было б так старанна гандлявацца з табой, таму што я быў бы багаты ".
  
  “Ты вельмі добра справіўся там. Я ніколі раней не бачыў гэтага трука з скураным мячом", - сказаў Соклей. “ На Радосе ёсць лекар, які выкарыстоўвае складанае прыстасаванне з лябёдкамі для фіксацыі вывихнутых суставаў.
  
  "О, так, скамнон", - сказаў Ификрат. “Некаторыя ў Афінах таксама ім карыстаюцца і бяруць за гэта дадатковую плату. Я мог бы, але я ніколі не бачыў, каб гэта працавала лепш, чым больш простыя метады, або нават так добра, як яны. У рэшце рэшт, сэнс у тым - ці павінен быць - дапамагаць пацыенту, а не вырабляць ўражанне на самога сябе ".
  
  "Гэта больш падобна на прылада катаванні, чым на што-небудзь іншае", - сказаў Соклей.
  
  "Гэта непрыемна для чалавека, які прышпілены рамянямі", - сказаў лекар. “Нават у гэтым выпадку я б выкарыстаў гэта, калі б думаў, што гэта дае добрыя вынікі. Але паколькі гэта не дае ... няма. Такім чынам, на чым мы спыніліся?
  
  "Прама па два драхмаи за кожную драхму вагі бальзаму", - адказаў Соклей. “Я сапраўды не магу апусціцца ніжэй гэтай сумы, не ўлічваючы, колькі я заплаціў у Иудайе. І ты павінен ведаць, высакародны, калі ты раней купляў бальзам з Энгеди, што лепшай цэны ты не атрымаеш ні ў кога, нават у финикийца".
  
  Ификрат ўздыхнуў. “Хацеў бы я назваць цябе ашуканцам і злодзеем і пакалаціць цябе яшчэ трохі, таму што я сам не багаты. Але я ўжо купляла бальзам раней і ведаю, што вы кажаце праўду. Ведаеш, ты дзіўны гандляр; большасць гандляроў выхваляюцца і робяць заявы, якія, як я ведаю, ілжывыя, але ты, падобна на тое, што такім не з'яўляешся.
  
  "Ты не выкарыстоўваеш скамнон, калі мог бы", - сказаў Соклей. "Можа быць, мы не так ужо і адрозніваемся".
  
  "Вы атрымалі б лепшую цану за свой бальзам ў некаторых з тых, хто гэта робіць," сказаў лекар. “ Выстаўляючы сябе такімі пышнымі і дасведчанымі, яны выцягваюць з сваіх пацыентаў большую плату, чым я. Але незалежна ад таго, здаюцца яны ведаюць ці не, лепшых вынікаў яны не дамагаюцца. І, як я ўжо сказаў, мэта практыкаванні - вынік ".
  
  "Я магу зарабіць дастаткова грошай, каб задаволіць сябе, па два драхмаи за вага кожнай драхмы", - сказаў Соклей. "Табе падабаецца купляць па такой цане?"
  
  "Мае значэнне", - адказаў Ификрат. “Я заплачу табе дваццаць драхманов за дзесяць драхманов па вазе бальзаму. Гэтага мне хопіць на нейкі час - магчыма, нават да тых часоў, пакуль я не знайду іншага больш ці менш сумленнага гандляра.
  
  "За што я больш ці менш ўдзячны табе", - сказаў Соклей. Абодва мужчыны усмехнулись. Родосец працягнуў: "У цябе будуць шалі, каб ўзважыць бальзам?"
  
  "О, так". Ификрат апусціў галаву. “Я не змог бы абысціся без іх, не з тымі лекамі, якія я рыхтую. Я захоўваю гэта разам з лекамі - вунь у тым пакоі ззаду. Чаму б табе не пачакаць мяне тут хвілінку? Я прынясу срэбра, а потым мы разлічымся.
  
  "Вядома". Соклей схаваў крывую ўсмешку. Ификрат назваў яго больш ці менш сумленным, але не дазволіў яму ўвайсці без нагляду ў пакой з наркотыкамі. Соклей не пакрыўдзіўся. Некаторыя лекі былі каштоўныя нават у невялікіх колькасцях, якія лёгка было схаваць. Ификрат не ведаў яго дастаткова добра, каб быць упэўненым, што ён не стане красці. Ён бы таксама не дазволіў лекара блукаць без нагляду па сямейным складзе.
  
  Ификрат вярнуўся з пригоршней срэбра. "Пойдзем", - сказаў ён. Ён адкрыў дзверы, прапускаючы Соклея наперад.
  
  Пасля яркага сонечнага святла ў двары вачам родосца спатрэбілася некалькі удараў сэрца, каб прывыкнуць да полумраку ўнутры. Яго ноздры раздзьмуваліся, калі ён ўдыхаў. Пакой была поўная водараў: рэзкай мяты; вастрыні молатага перцу; цёмнага, цяжкага паху макового соку; далікатнага ладану і горкай міры; воцату; віна; чаго-тое, што казытала нос (гэта была морозник?); аліўкавага алею, знаёмага па кухні і гимнастическому зале; і іншых, якія Соклей не мог назваць. Шалі стаялі на маленькім століку побач з цяжкай воблака ступкой, песцікам і бронзавай лыжкай. Соклей зноў фыркнуў. "Цябе, павінна быць, падабаецца тут працаваць," заўважыў ён.
  
  “Што? Чаму?" Ификрат нахмурыўся, не ідучы за ім,
  
  "Пахі, вядома," сказаў Соклей.
  
  "Пра", - лекар фыркнуў з выглядам чалавека, які ўжо даволі даўно гэтага не рабіў. “Для мяне, вы разумееце, гэта проста пахі працы. Гэта ганьба, ці не так? Вось. Ён паклаў дзесяць сов на адну чашу вагаў. Чаша апусцілася. Ён працягнуў Соклею лыжку. “ Переложи свой бальзам на іншую патэльню, пакуль ён не ўраўнаважыцца.
  
  Як і Соклей, бальзам з Энгеди дадаў свой уласны салодкі водар да астатніх пахаў ў пакоі. Ификрат усміхнуўся, Соклей дадаў яшчэ трохі, соскребая ліпкую масу з лыжачкі пазногцем вялікага пальца. Апусцілася патэльня з бальзамам. Ён пачакаў, ці не трэба дадаць яшчэ трохі, але дзве патэльні наўрад ці маглі быць больш роўнымі,
  
  "Правільна разважыў", - сказаў Ификрат. Ён зняў драхмай з вагаў і працягнуў іх Соклею. "І акрамя таго, вось яшчэ дзесяць", - дадаў ён, аддаючы родосцу астатнія манеты. "Я вам вельмі ўдзячны".
  
  "А я - цябе, о найлепшы", - адказаў Соклей. "Я захапляюся лекарамі за тое, што яны так шмат робяць для палягчэння болю і пакут, якія з'яўляюцца часткай жыцця кожнага".
  
  "Ты ласкавы, родианец - баюся, больш ласкавы, чым заслугоўвае мая прафесія", - сказаў Ификрат. “Некаторы час таму ты бачыў мяне ў лепшым выглядзе. У гэтага чалавека была траўма, якую я ведаю, як лячыць. Але калі б ён прыйшоў да мяне, кашляючы крывёю, або з болем у грудзях, - ён прыклаў руку да сэрца, каб паказаць, які боль ён меў на ўвазе, - або з пухлінай у жываце, што я мог бы для яго зрабіць? Назірайце за ім і рабіце нататкі аб яго выпадку, пакуль ён альбо не памрэ, альбо не паправіцца самастойна, як гэта зрабіў Гіпакрат, я не змог бы вылечыць яго ні ад адной з гэтых рэчаў, ні ад мноства іншых апроч іх ".
  
  "Я бачыў працы Гіпакрата", - сказаў Соклей. "У мяне склалася ўражанне, што ён лячыў пацыентаў з самымі рознымі захворваннямі".
  
  "Ён спрабаваў вылечыць іх", - адказаў Ификрат. “Ці прынесла яго лячэнне карысць оболосу, верагодна, будзе іншы гісторыяй. Ні адзін чалавек не можа быць лекарам без таго, каб яму не тыкалі ў твар уласным невуцтвам тузін разоў на дню. Ты нават не ўяўляеш, як непрыемна назіраць, як пацыент памірае ад чаго-то, што здаецца нязначным, - і гэта, несумненна, было б так, калі б я толькі ведаў крыху больш ".
  
  "О, але я ведаю", - сказаў Соклей. Ификрат выглядаў няўпэўненым, пакуль не патлумачыў: “Я бачыў людзей на борце "Афрадыты ", паміраюць ад ліхаманкі пасля ранаў у жывот, якія, здавалася, павінны былі зажыць праз некалькі дзён. Вы можаце сказаць мне, чаму гэта адбываецца?“
  
  "Няма, і я б хацеў, таму што я таксама гэта бачыў", - сказаў лекар. “Жыццё далікатная. Трымайся за гэта моцна, бо ніколі не ведаеш, калі яно можа выслізнуць". З гэтым абнадзейваючым саветам ён адправіў Соклея дадому.
  
  
  Пасля першага пасяджэння Асамблеі, на якім Деметрий, сын Антыгона, аддаў ўшанаванні, якія маглі б збянтэжыць аднаго з дванаццаці алімпійцаў, асобы, якія могуць не вярнуўся. Ён убачыў усё, што хацеў, і больш, чым мог з гатоўнасцю пераварыць. Ён чакаў, што Соклей будзе працягваць хадзіць, калі зможа, але яго стрыечны брат таксама трымаўся далей ад тэатра. Відавочна, гэтага адзінага сеансу было дастаткова і для яго.
  
  Протомах, з другога боку, працягваў прысутнічаць кожны раз, калі склікалася Сход. Асобы, якія могуць не мог вінаваціць яго за гэта. У рэшце рэшт, ён быў афинянином, у яго была цікавасць да працэсу, якога не было ў родосцев. Ён таксама меў права гаварыць і галасаваць.
  
  Аднойчы раніцай, неўзабаве пасля таго, як асобы, якія могуць і Соклей прадалі Деметрию свае труфелі, Протомахос вярнуўся з тэатра з такім выразам твару, якое магло б быць у яго, калі б ён наступіў басанож на вялікую кучу сабачага лайна прама перад домам. Асобы, якія могуць вярнуўся з агоры, каб купіць яшчэ духаў, і ўжо збіраўся сыходзіць, калі уварваўся Протомахос. Абураны погляд гаспадара немагчыма было праігнараваць. "Клянуся Зеўсам, пра лепшы, што здарылася?" Спытаў Асобы, Якія Могуць. Ён не думаў, што Протомахос паглядзеў бы так жа, калі б толькі што даведаўся, што Ксеноклея змяняла яму, але ён не быў упэўнены.
  
  Да яго аблягчэнні, радоскі проксі не глядзеў на яго злосна. - Ты быў там, калі Деметрий ўпершыню прыехаў у Афіны, - сказаў Протомахос.
  
  "Так", - сказаў асобы, якія могуць: простае пагадненне здавалася дастаткова бяспечным.
  
  “ Ты бачыў, як мы прыніжалі сябе, абсыпаючы ўшанаваннямі яго і яго бацькі.
  
  "Так," паўтарыў асобы, якія могуць.
  
  "І, без сумневу, ты не думаў, што мы можам апусціцца яшчэ ніжэй", - працягнуў Протомахос. Ён адкінуў галаву і засмяяўся. "Паказвае, што ты ведаеш, ці не так?"
  
  "О божа", - асобы, якія могуць спалохаўся, што можа здагадацца, да чаго гэта прывядзе. "Што Стратокл зрабіў цяпер?"
  
  "Гэта быў не Стратольд", - адказаў проксі. “У нас у полісе больш, чым адзін ліслівец. Хіба нам не пашанцавала?" Па яго голасе было не падобна, што ён лічыць афінян шчасліўчыкамі.
  
  “ Тады хто? - спытаў асобы, якія могуць.
  
  "Кінуты валацуга па імя Дромоклид з Сфеттоса," сказаў Пра-томахос. “Сфеттос - вёска на далёкім схіле гары Химетос, тут, ў Атыку. У Химеттосе добры мёд; у Сфеттосе ёсць буяны. Гэты Дромоклейд прапанаваў, каб Деметрию аказваліся тыя ж ўшанаванні, што і Дэметры і Дыянісу, кожны раз, калі ён наведвае Афіны."
  
  “Оймой! Гэта даволі дрэнна", - сказаў асобы, якія могуць. “Няўжо ён не разумее, што ёсць розніца паміж тым, каб быць названым у гонар бога, і тым, каб самому быць ім? Я разумею, чаму некаторыя людзі кажуць, што Аляксандр быў напаўбогам - паглядзіце на ўсё, што ён зрабіў. Але Деметриос? Прабач, але няма."
  
  "У цябе ёсць трохі здаровага сэнсу, родианец", - сумна сказаў Протомахос. "Гэта больш, чым я магу сказаць пра Асамблеі".
  
  "Ты хочаш сказаць, што яны прынялі гэтую рэзалюцыю?" Асобы, якія могуць трывожна перапытаў.
  
  "Вядома, яны гэта зрабілі", - крыкнуў Протомах, патрабуючы віна. Калі раб паспяшаўся за ім, проксенос павярнуўся да Менедему. “ Прабач, лепшая, але мне трэба змыць гэты прысмак з майго рота. Далучышся да мяне?
  
  “Дзякуй. Я так і зраблю, я цябе зусім не вінавачу, " сказаў асобы, якія могуць. “ І выглядаў ці Деметрий такім сарамлівым і збянтэжаным, як тады, калі мы з Соклеем прыйшлі з табой?
  
  "Яго там нават не было", адказаў Протомахос. “Дромоклейд ўсё роўна гэта зрабіў. Я мяркую, Деметриос рана ці позна пачуе пра гэта, калі ўстане з пасцелі з той жанчынай, якая цяпер з ім. Асобы, якія могуць успомніў тую прыгожую дзяўчыну, якую ён мімаходам убачыў, калі яны са стрыечным братам абедалі з Деметриосом. Але Протомахос яшчэ не скончыў. Калі раб вярнуўся з віном - ён уключыў у яго і кубак для Менедема, - радоскі проксенос працягнуў: “Гэта быў не адзіны указ, які сёння выдаў наш новы Перыкл. Клянуся сабакам, няма! - нават блізка няма.
  
  Ён зрабіў паўзу, каб раб напоўніў кубкі. Віно не магло быць слабей, чым адзін да аднаго. Раб зрабіў добрую працу, ацэньваючы настрой свайго гаспадара. - Хачу я ведаць астатняе? - спытаў асобы, якія могуць.
  
  "Верагодна, няма, але я ўсё роўна скажу табе - мизери любіць кампанію", - сказаў Протомахос. “Яны збіраюцца перайменаваць месяц Моунихион ў Деметрион, у гонар-онор? ha!- аб перамозе, здабытай Деметрием пры Мунихии. Няцотны дзень паміж канцом аднаго месяца і пачаткам наступнага, які часам здараецца, калі вы не ведаеце дакладна, калі маладзік, яны таксама назавуць Деметрионом. А ты ведаеш Дыянісію, у якую хадзіў? Гэта больш не Дыянісія, клянуся Зеўсам. З гэтага часу гэта будзе "Деметры". - Яго гартань працавала, пакуль ён спусташаў свой кубак з віном. Затым ён зноў напоўніў яго.
  
  Асобы, якія могуць піў павольней, але наўрад ці быў менш устрывожаны. "Гэта... кладзем яго лапатай, ці не так?" сказаў ён. - Я спадзяюся, у Деметриоса хопіць здаровага сэнсу не ўспрымаць усю гэтую балбатню занадта сур'ёзна. Калі ён пачне верыць, што ён бог на зямлі... Што ж, гэта было б не так ужо добра - ні для яго, ні для каго іншага ". Деметрий здаўся яму славалюбным чалавекам. Ён быў рады, што гэта клопат Афін, а не яго ці Радоса.
  
  "Ты бачыш гэта - у цябе ёсць здаровы сэнс", - сказаў Протомахос. Соклей так не думае, падумаў асобы, якія могуць. І ты б таксама не стаў, калі б ведаў, што Ксеноклея, магчыма, носіць майго дзіцяці. Паколькі проксенос, на шчасце, гэтага не ведаў, ён працягнуў: “Я таксама гэта бачу. Такія людзі, як Стратокл і Дромоклейд?" Ён трасянуў галавой. “ І я ўсё яшчэ не сказаў табе самага горшага.
  
  “Ёсць яшчэ што-небудзь? Тата!" сказаў асобы, якія могуць. “Тады давай. Дай мне паслухаць. Пасля дзевяноста дзевяці удараў бізуном, які будзе соты?
  
  “ Менавіта так. Мяркуецца, што ў якасці дары мы, афіняне, освятим некалькі шчытоў ў Дэльфах. Узніклі рознагалоссі па нагоды таго, як лепш гэта зрабіць. Такім чынам, Дромоклейд, гэты нікчэмны лізаблюд, высунуў прапанову, каб народ Афін абраў чалавека, які прынясе ахвяру, атрымаў добрыя папярэджаньні, а затым звярнуўся да Деметрию - звярнуўся да бога-збаўцу, як гаворыцца ў сказе, - і атрымаў яго оракульский адказ аб тым, як лепш за ўсё правесці прысвячэнне. І што б ён ні сказаў, Афіны так і паступяць. І прапанова была прынята. Хто-то, верагодна, зараз заняты ліквідацыяй літар на камені ".
  
  "О божа", - зноў сказаў асобы, якія могуць. Гэтага было недастаткова. "Аб божа". Гэтага таксама было недастаткова. Ён у спешцы дапіў віно і наліў сабе яшчэ. Магчыма, гэтага было недастаткова, але мы былі на правільным шляху.
  
  "Мы перамаглі пры Марафоне", - з горыччу сказаў Протомахос. “Мы перамаглі пры Саламіне. Мы змагаліся са Спартай цэлае пакаленне. Я як раз ператвараўся з юнака ў мужчыну, калі мы далі македонцам усё, што яны хацелі, у Хайронее, гэта было прыкладна ў той час, калі ты нарадзіўся. Мы прайгралі, але ўпарта змагаліся. Мы аддалі гэтага ўсё, што ў нас было. Нават Леосфен паўстаў супраць македонцаў пасля смерці Аляксандра. А цяпер гэта! Ад гэтага хочацца плакаць ". Мяркуючы па страдальческому выразе яго твару, ён меў на ўвазе гэта літаральна.
  
  Асобы, якія могуць паклаў руку на плячо радоскага проксена. "Мне шкада, лепшы", - сказаў ён; ў палітычных пытаннях ён мог спачуваць Протомахосу і спачуваў. “ Цяпер цяжкія часы.
  
  "Фурыі забяруць усіх македонцаў - Деметры і Антыгона, Касандра, Лисимаха, Пталямея, Полиперхона, усіх іх!" Протомахос выбухнуў. Гэта з-за віна, падумаў асобы, якія могуць. Гэта занадта моцная сумесь, і яна дзейнічае на яго па-свойму. Але голас Протомахоса, калі ён працягваў, не гучала ні ў найменшай ступені п'яным. “ Ведаеш, такое магло здарыцца і з Родосом. Калі хто-небудзь з маршалаў калі-небудзь пераступіць парог вашых сцен, вы з скуры прэч ляжаце, каб ён таксама быў задаволены.
  
  Гэта прымусіла Менедема отхлебнуть з кубка, які ён зноў напоўніў. Ён плюнуў за пазуху свайго хітона, каб адагнаць благое прадвесце. "Няхай гэты дзень ніколі не наступіць", - сказаў ён. Калі гэта адбудзецца, ён баяўся, што Протомахос быў правоў. Лісліўцы жылі паўсюль, і ні адзін з македонскіх маршалаў - за магчымым выключэннем Антыгона - не паказаў сябе неўспрымальным да пахвалу.
  
  “Мы сказалі тое ж самае, родианец. Не забывай пра гэта", - адказаў Протомахос. "Тое, чаго ты жадаеш, і тое, што ты атрымліваеш занадта часта, не супадаюць". Ён паглядзеў на маленькія слоічкі з духамі, якія асобы, якія могуць паставіў, каб ён мог выпіць віна. “ Даруй, што я абцяжарваў цябе гэтым. Вяртайся на агору і падрыхтуй сабе трохі срэбра.
  
  "Усё ў парадку," спакойна сказаў асобы, якія могуць, " Не турбуйся пра гэта. Ты праявіў да мяне і Соклею ўсю дабрыню. На самай справе, больш, чым ты думаеш. - Самае меншае, што я магу зрабіць наўзамен, - гэта выслухаць цябе.
  
  "Міла з твайго боку так сказаць", - сказаў яму Протомахос. “Я хачу сказаць, што вы двое былі лепшымі гасцямі, якія ў мяне былі з тых часоў, як я стаў проксеносом. Мне будзе шкада, калі ты вернешся на Радос, і я буду рады бачыць цябе ў маім доме ў любы час.
  
  “ Вялікае вам дзякуй. Асобы, якія могуць зрабіў вялікі глыток віна, каб схаваць чырвань, які, магчыма, з'явіўся на яго шчоках. Ён не быў застрахаваны ад збянтэжанасці. Пачуўшы такую пахвалу ад мужчыны, з жонкай якога ён спаў, ён адчуў сябе па-дурному, не кажучы ўжо пра пачуццё віны. Але паказаць тое, што ён адчуваў, азначала б толькі наклікаць на сябе непрыемнасці, і тое, што Протомахос павінен быў сказаць тады, было б чым заўгодна, толькі не пахвалой.
  
  На дадзены момант радоскі проксенос нічога не заўважыў. "Я кажу табе толькі тое, чаго ты заслугоўваеш", - сказаў ён.
  
  Асобы, якія могуць дапіў віно, прыхапіў духі і ў спешцы пакінуў дом Протомахоса. Ён не хацеў выдаваць сябе, і ён не хацеў больш раздзіраць сваё сумленне. Прабіраючыся па звілістых вулачках Афін да агора, ён задаваўся пытаннем, чаму гэта яго турбуе. Гэтага не было ў час яго спраў у Галикарнасе, Тарасе, Эгіна і любым з некалькіх іншых гарадоў. Чаму тут? Чаму цяпер?
  
  Ты занадта доўга слухаў Соклея, і ён, нарэшце, пачаў дзейнічаць табе на нервы. Але асобы, якія могуць паківаў галавой. Усё было не так проста, і ён ведаў гэта. Збольшага гэта было звязана з тым, што ён даведаўся Протомахоса і палюбіў яго, чаго ў яго не было ні з адным з іншых мужоў, якіх ён абражаў. Збольшага гэта было з-за таго, што ён па-ранейшаму не быў упэўнены, колькі з таго, што Ксеноклея сказала пра Протомахосе, было праўдай, а колькі выдумана, каб падштурхнуць яе новага каханага.
  
  Збольшага справа было ў тым, што спакушаць чужых жонак было спортам, які пачынаў надакучаць. Вострыя адчуванні ад пранікнення ў незнаёмую спальню здаваліся менш. Рызыкі здаваліся больш. І ён прыйшоў да разумення, што тое, што ён атрымліваў ад жанчын, хоць і было ў сваім родзе лепш таго, што ён атрымліваў у бардэлі, было не зусім тым, чаго ён хацеў, ці не ўсім тым, чаго ён хацеў.
  
  Можа быць, мне патрэбна жонка. Гэтая думка так здзівіла яго, што ён рэзка спыніўся пасярод вуліцы. Мужчына ззаду яго, які вёў худога асла, нагружанага мяшкамі з зернем ці бобам, выдаў абураны лямант. Асобы, якія могуць зноў заварушыўся. Яго бацька загаварыў аб тым, каб знайсці яму нявесту. Да гэтага моманту ён сам не ўспрымаў гэтую ідэю сур'ёзна.
  
  І ў бацькі ёсць жанчына, якую я сапраўды хачу -і я думаю, што яна хоча мяне. Асобы, якія могуць прамармытаў сабе пад нос. На працягу апошніх некалькіх сезонаў плавання ён рабіў усё магчымае, каб пакінуць думкі аб Баукисе ззаду, калі Радос хаваўся за гарызонтам. Ёсць рэчы, якія ён бы не стаў рабіць, якімі б прывабнымі яны ні былі. Ва ўсякім выпадку, ён спадзяваўся, што гэтага не адбудзецца.
  
  Ён задаваўся пытаннем, чаму яна так прыцягнула яго. Яна не была асляпляльна прыгожай, нават калі ў яе былі прыемныя формы. Адзінае, аб чым ён мог думаць, так гэта пра тое, што ён ведаў яе лепей яшчэ да таго, як упершыню знайшоў прывабнай.
  
  Яна была для яго асобай, чалавекам, які яму падабаўся... а потым ён звярнуў увагу на яе цудоўныя сцягна і круглявую грудзі (значна больш мілую і круглявую зараз, чым калі яна з'явілася ў доме чатырнаццацігадовай дзяўчынкай). Ён ціха прысвіснуў. Ці магло гэта мець такое значэнне? Магчыма, магло.
  
  Вось і агора. Ён дабраўся да яе, не заўважыўшы апошняй паловы свайго падарожжа. Ён спрабаваў выкінуць Баукиса з галавы - спрабаваў, але беспаспяхова. Ён выдаў няшчасны гук, глыбока ў горле. Нават ён ведаў, наколькі небяспечнай можа быць закаханасць. І гэта было б небяспечна, нават калі б яна не была жонкай яго бацькі. Як любы элін, ён лічыў закаханасць хваробай. У многіх адносінах гэта была прыемная хвароба, але гэта не паляпшала прагноз. Вядома, прагноз для любога, хто закахаўся ў сваю мачыху - нават калі яна была на некалькі гадоў маладзейшы за яго, - быў дрэнным.
  
  Мітусня рынкавай плошчы прынесла палёгку. Вакол яго балбаталі і шапталіся людзі, і асобы, якія могуць не мог засяродзіцца на ўласных трывогах. Хто-то сказаў: “Цікава, як свет мог існаваць да таго, як ДеметриоЗеус стварыў яго. Я мяркую, што ўсе нашы продкі былі ўсяго толькі плёнам яго ўяўлення".
  
  "Фигососущие выдумкі", - адказаў хто-то іншы і дадаў у дадатак яшчэ адно непрыстойнае выраз.
  
  Асобы, якія могуць засмяяўся. Значыць, не ўсе афіняне былі ўражаныя тым, за што прагаласавала Сход. Гэта быў добры знак. Ён амаль спыніўся, каб пагаварыць аб палітыцы з людзьмі, якія кпілі над апошнім указам. Затым ён вырашыў замест гэтага працягнуць шлях, так як зразумеў, што яны, хутчэй за ўсё, не захочуць з ім размаўляць, асабліва калі яго акцэнт даказваў, што ён іншаземец, як толькі ён адкрываў рот. Мужчына можа сказаць сваім сябрам тое, чаго не стаў бы казаць незнаёмцу.
  
  Хто-то прадаваў часнык у тым месцы, дзе асобы, якія могуць гандляваў духамі. Гэта зноў прымусіла яго засмяяцца. У адрозненне ад Соклея, які быў схільны падоўгу дзьмуцца, Менедему было цяжка доўга заставацца змрочным. Ён знайшоў іншае месца, недалёка ад статуй Гармодия і Аристогитона ў цэнтры агоры. Большасць афінян верылі, што два маладых чалавека вызвалілі іх ад тыраніі пару стагоддзяў таму. З таго, што сказаў Соклей, на самай справе ўсё было не так. Аднак нават прыдзірлівы Соклей не мог адмаўляць, што тое, у што верылі людзі, часта дапамагала сфармаваць тое, што адбудзецца далей.
  
  “ Выдатныя ружовыя духі з выспы руж! - Паклікаў Асобы, Якія Могуць.
  
  Для гэтага, у адрозненне ад палітыкі, яго дорическое вымаўленне было перавагай. Ён трымаў на далоні слоічак з духамі. "Хто хоча салодка пахнуць родосские духі?"
  
  Як звычайна, да яго падыходзілі самыя розныя людзі і пыталіся, колькі каштуюць духі. Таксама, як звычайна, большасць з іх у роспачы адступілі, калі ён ім сказаў. І некаторыя з іх раззлаваліся, калі даведаліся пра гэта. Жанчына, якая прынесла ў горад кошык яек з фермы або з вёскі за гарадскіх сцен, усклікнула: “Як ты смееш прадаваць што-то такое дарагое? Як ты думаеш, што адчуваюць людзі, якім даводзіцца турбавацца аб кожным оболе?" Тое, што яна была там, голая, загарэлая і апранутая ў туніку, усыпаная латкамі і починками, сведчыла аб тым, што яна была адной з такіх людзей.
  
  Паціснуўшы плячыма, асобы, якія могуць адказаў: “На рыбным рынку адны людзі купляюць вугроў, тунца і кефаль. Іншыя купляюць кількі або салёную рыбу. Некаторыя людзі носяць залатыя бранзалеты. Іншым прыходзіцца здавольвацца бронзай".
  
  Як толькі гэтыя словы зляцелі з яго вуснаў, ён пашкадаваў, што абраў гэты прыклад. На жанчыне з кошыкам яек было бронзавае каралі. Дзень быў цёплы, і таннае ўпрыгожванне пакінула зялёны след на яе потнай скуры. Але яе адказ быў іншым: “Але там усё роўна ёсць сёе-тое для бедных людзей. Дзе я магу знайсці духі, якія хто-то накшталт мяне мог бы купіць? Нідзе. Усё, што я магу зрабіць, гэта пазайздросціць модным шлюхам, якія гэта атрымліваюць '.
  
  Ён зноў паціснуў плячыма. Што ён мог на гэта сказаць? Яна была права. Перш чым ён знайшоў якія-небудзь словы, яна павярнулася спіной і пакрочыла прэч з цудоўным пагардай. Ён закусіў губу. Ён не мог узгадаць, калі ў апошні раз простая жанчына - асабліва тая, з якой ён не спаў, - прымушала яго адчуваць сорам.
  
  "Мне таксама дазволена зарабляць на жыццё", - прамармытаў ён. Але паколькі "Афрадыта " перавозіла толькі прадметы раскошы - самы прыбытковы гатунак, - ён меў справу па большай частцы з багатымі мужчынамі і час ад часу з багатымі жанчынамі. Ён і Соклей былі багатыя самі, або досыць багатыя. Ён занадта часта прымаў як належнае тую жыцце, якую вёў. Яму ніколі не даводзілася турбавацца аб тым, адкуль возьмуць ежу ў наступны раз, або мучыцца з-за таго, выдаткаваць ці облос на ежу ці на арэнду. Як і нікому з яго знаёмых. Нават у сямейных рабоў было ... досыць.
  
  Але жыццё не была такі просты, не была такой прыемнай для большасці элінаў. Калі б гэта было так, ім не давялося б купляць шпроты для opson, калі яны маглі дазволіць сабе што-небудзь лепей алівак або трохі сыру. Яны не насілі б такую нікчэмную вопратку, як у таго прадаўца яек. Яны не агалілі б так шмат немаўлятаў, і яны не былі б такімі благімі.
  
  "Яна ткнула мяне ў нос тым, што цяперашні", з шкадаваннем падумаў родиец, і гэта пахне зусім не так салодка, як мае духі.
  
  Але калі б ён не прадаў гэтыя духі, ён бы даведаўся, на што падобна быць бедным - даведаўся знутры. І таму ён вярнуўся да пералічэння іх вартасцяў. І неўзабаве мужчына, чый двайны падбародак і выпнутымі жывот казалі аб тым, што яму не трэба турбавацца аб голадзе, купіў тры банкі. "Два для маёй гетэры," сказаў ён, падморгваючы, " і адзін для маёй жонкі, каб яна была мілая.
  
  'Ты хлопец, які ведае, як звяртацца з жанчынамі, пра лепшы", - адказаў асобы, якія могуць: збольшага ліслівасць купца, збольшага размова аднаго мужчыны з іншым. Пухлы афинянин, за якім, як сабачка, ішоў раб, не занадта гандляваўся з-за кошты. Яму таксама не трэба было турбавацца аб кожным оболе. Драхмай салодка зазвінеў у руках Менедема, калі той расплачваўся з ім.
  
  Афинянин важна выдаліўся. Яго раб, які за ўвесь час таргоў не вымавіў ні слова, панёс духі. Багач страціў бы годнасць, калі б хто-небудзь убачыў, як ён сам нясе іх. Жанчына з кошыкам яек не пасаромелася несці яе сама. Але, з іншага боку, у яе было не так ужо шмат годнасці, каб яго губляць.
  
  Асобы, якія могуць здзейсніў яшчэ адну здзелку незадоўга да таго, як павінен быў вярнуцца ў дом Протомахоса. Дзень апынуўся даволі прыбытковым. І ўсё ж, калі сонца схілілася да Пниксу і ён сапраўды накіраваўся назад у дом проксеноса, ён адчуў сябе менш шчаслівым, чым яму б хацелася.
  
  
  Соклей правёў языком па вуснах, атрымліваючы асалоду ад саладосцю таго, што ён толькі што з'еў. "Магчыма, гэта лепшы мядовы пірог, які я калі-небудзь спрабаваў, высакародны", - сказаў ён Протомахосу. "Мае кампліменты вашага кухару".
  
  "Сапраўды, вельмі прыгожа," пагадзіўся асобы, якія могуць.
  
  “Мирсос выдатна рыхтуе. Я быў бы апошнім, хто сказаў бы інакш", - адказаў Протомахос. “І ўсё ж я не думаю, што гэты пірог атрымаўся б такім смачным дзе-небудзь, акрамя Афін. Канюшынавы мёд з гары Хайметтос - лепшы ў свеце".
  
  “Ты згадваў пра гэта раней. Я, вядома, не буду з табой сварыцца, асабліва пасля таго, як паспрабаваў гэта", - сказаў асобы, якія могуць. "Цудоўна".
  
  "Так". Соклей пстрыкнуў пальцамі. "Ведаеш, мая дарагая, мы маглі б атрымаць за гэта добрую цану на Радосе".
  
  Яго стрыечны брат апусціў галаву. “ Ты маеш рацыю. Мы маглі б. Не толькі гэта, мы павінны.
  
  "Ты памятаеш, хто прадаў цябе гэты мёд?" Соклей спытаў Протомахоса.
  
  Выглядаючы злёгку збянтэжаным, проксенос паківаў галавой. “Баюся, што няма. Табе лепш спытаць Мирсоса. Ён купляе ежу і адначасова рыхтуе яе. Пакуль ён не абкрадзе мяне, я даю яму поўную свабоду дзеянняў ".
  
  "Разумны падыход", - сказаў асобы, якія могуць. "Калі ў цябе ёсць срэбра, чаму б не паесці як след?" Гэта было вельмі падобна на яго, хоць Соклей сумняваўся, што другая жонка яго бацькі пагадзілася б з гэтым. Мяркуючы па тым, што сказаў асобы, якія могуць, яна не раз сварылася з поварам у яго доме. Але затым яго стрыечны брат здзівіў яго, дадаўшы: "Мне шкада толькі тых, хто не можа дазволіць сабе такі добры опсон, добрае віно або мёд, а іх так шмат", - Соклей таксама часам турбаваўся аб гаротным становішчы бедных, але ён і ўявіць сабе не мог, што Менедему калі-небудзь прыходзіла гэта ў галаву.
  
  Протомахос сказаў: "Гэта занадта дрэнна для іх, але я не ведаю, што хто-небудзь можа з гэтым зрабіць".
  
  "Я таксама", - сказаў асобы, якія могуць. “Здаецца, ніхто нічога не хоча рабіць. У рэшце рэшт, гэта ўсяго толькі беднякі". Соклей пачухаў патыліцу. Такі з'едлівы сарказм быў зусім не ў стылі яго кузена. Што здарылася, што яго думкі прынялі такое кірунак? Соклей не хацеў задаваць гэтае пытанне ў прысутнасці Протомахоса, але ў яго зачесался грудок цікаўнасці.
  
  Паколькі яму таксама быў цікавы гиметтский мёд, ён пайшоў на кухню пагаварыць з Мирсом. Ликлийский кухар сам жаваў кавалак мядовага пірага. Ён не выглядаў ні ў найменшай ступені збянтэжаным. Рацыён іншых рабоў мог быць старанна отмерен - хоць Протомахос, як і бацька Соклея, не быў такім строгім, - але кухары заўсёды елі па крайняй меры так жа добра, як і мужчыны, якіх яны абслугоўвалі.
  
  "Мирсос" апынуўся менш інфарматыўным, чым хацелася б Соклею. "Я купіў яго ў жанчыны на агора", - сказаў ён. “У яе была вялікая банка гэтага напою, і пах падказаў мне, што гэта смачна. Прабачце, але я не ведаю яе імя".
  
  Соклей не хацеў блукаць па агора, нюхая адзін гаршчочак з мёдам за іншым. Ён шкадаваў аб неэфектыўнасці. Яго нос таксама мог апынуцца менш адчувальным, менш адукаваным, чым у Мирсоса1. Кухар, відавочна, дакладна ведаў, што яму трэба з мёду. Соклей гэтага не ведаў. Ён выцягнуў пару оболоев паміж зубамі і ўнутранай бокам шчокі. Як і любы іншы, ён авалодаў мастацтвам ёсць, не праглынаючы дробязь, хоць і чуў аб адным скряге, які калупаўся ў сваім лайне палачкай, каб вярнуць оболос, выпадкова трапіў яму ў горла. "Што-небудзь яшчэ ты можаш успомніць аб гэтай жанчыне?" - спытаў родиец, працягваючы бліскучыя ад сліны манеты.
  
  "Няма", - са шкадаваннем сказаў Мирсос, што прымусіла Соклея паверыць у яго сумленнасць. “Аднак я скажу, што лекары часта выкарыстоўваюць мёд у сваіх леках, каб схаваць непрыемны густ траў і да таго падобнага. Вы маглі б задаць адзін з іх. Некаторыя, вядома, абяруць самае таннае, але іншыя захочуць мець самае лепшае. "
  
  "Гэта добрая ідэя", - сказаў Соклей і аддаў яму грошы.
  
  На наступную раніцу ён вярнуўся ў дом Ификрата. Мужчына купіў лепшы бальзам; ён цалкам мог выкарыстоўваць і лепшы мёд. "Вітаю цябе, лепшы", - сказаў Ификрат. “ Я толькі што прыгатавала першакласную мазь ад гемарою.
  
  "Табе пашанцавала," прамармытаў Соклей.
  
  "Няма такой часткі цела, якая не магла б пайсці не так", - сказаў лекар. “Што прывяло вас сюды? Вы прыдумалі нейкі новы спосаб выцягнуць з мяне срэбра?" Папярэджваю цябе, гэта будзе нялёгка. У мяне не так ужо шмат грошай, каб іх выдаткаваць."
  
  "На самой справе, няма", - адказаў Соклей. "Я хацеў спытаць, карыстаецеся ці вы Химеттос мёд - і, калі выкарыстоўваеце, у каго вы яго купляеце".
  
  "Ах". Ификрат апусціў галаву. “Цяпер я разумею. Так, я выкарыстоўваю мёд Химеттос. Ён каштуе даражэй, чым мёд з іншых месцаў, але смак таго варта. Значыць, вы таксама лічыце, што гэта варта экспартаваць, ці не так?
  
  "Калі я змагу атрымаць за гэта прыстойную цану", - сказаў Соклей. "Хто табе гэта прадае?"
  
  "Хлопец, па імя Эразинид, сын Гиппомаха", - адказаў Ификрат. “Ён трымае пчол у горы і не так ужо часта бывае ў полісе. Вы можаце альбо чакаць яго і спадзявацца, што ён гэта зробіць, альбо пайсці і нанесці яму візіт. Калі ты паедзеш, табе захочацца ўзяць з сабой некалькі чалавек, каб аднесці назад збаны з мёдам, ці ж наняць асла.
  
  "О, так", - сказаў родианец з усмешкай. "Я сапраўды сёе-тое ведаю пра гэта".
  
  Ификрат усміхнуўся. “Я мяркую, ты мог бы. Верагодна, гэта весялей, чым рабіць мазь, каб мазаць чый-то бедны, запалёны проктон".
  
  "Я спадзяюся, што ты не выкарыстаеш ў гэтым мёд з Химеттоса", - сказаў Соклей.
  
  "Ну, няма", - адказаў лекар. “У гэтым няма асаблівага сэнсу. Хоць, улічваючы, што некаторыя людзі, якія прыходзяць да мяне на прыём, захворваюць гемароем ..."
  
  "Усё роўна," паспешліва сказаў Соклей. Ификрат гучна засмяяўся. Соклей працягваў: “Скажы мне, дзе на гары жыве гэты Эразинид. Я б палічыў за лепшае не праводзіць гадзіны, блукаючы па схілах, выкрыкваючы яго імя. Ён прымусіў Ификрата паўтарыць ўказанні некалькі разоў, каб пераканацца, што той іх правільна зразумеў.
  
  Як і ў любым іншым горадзе, у Афінах мноства мужчын наймалі аслоў на дзень. Соклей дамовіўся ў той жа дзень забраць аднаго з іх рана раніцай наступнага дня. За дадатковую пару оболоев афинянин, якому належала жывёла, пагадзіўся дазволіць яму скарыстацца некалькімі кошыкамі з вечкамі, якія ён мог бы прывязаць, і дастатковай колькасцю вяроўкі, каб прывязаць іх да аслу.
  
  "Я прывык завязваць вузлы на борце карабля", - сказаў Соклей. "Гэта будзе што-нешта іншае".
  
  “ Ты справішся. Голас чалавека з аслом гучаў упэўнена. Вядома, ён гучыць упэўнена, падумаў Соклей. Ён хоча быць упэўнены, што выцягне з мяне як мага больш грошай.
  
  Родосец ўзяў асла, калі сонца толькі пачало тычыцца будынкаў на акропалі. Уладальнік нават дапамог яму прывязаць да кошыка жывёле. Калі ён пацягнуў за ланцужок, асёл жаласна зароў, але падпарадкаваўся.
  
  Ён працягваў скардзіцца на працягу ўсяго шляху праз горад і ў сельскую мясцовасць. Соклатоса ванітавала ад яго рову. Ён падумаў аб тым, каб ударыць па ім, але пабаяўся, што гэта зробіць гук толькі гучней, таму ўстрымаўся. Мужчына, вядучы спакойнага асла з гары Хайметтос ў бок горада, усміхнуўся яму, калі яны праязджалі міма, і сказаў: "атрымлівай Асалоду ад сваёй пеўчай птушкай".
  
  "Дзякуй", - кісла адказаў Соклей. Жудасны шум сапсаваў яго задавальненне ад таго, што магло б стаць прыемнай прагулкай.
  
  Гара Химеттос знаходзілася прыкладна ў трыццаці стадыях да паўднёва-ўсход ад Афін: ў гадзіне шляху. Паколькі асёл быў упартым і шумным, Соклею яна падалася ў тры разы даўжэй. Ён ледзь заўважаў цудоўнае цёплае раніцу, акуратныя вінаграднікі, аліўкавыя гаі з пастаянна упершыню паказаў ролю фальклора садавінай, палітыя вадой садовыя ўчасткі, збытныя разнастайнымі гароднінай.
  
  Па меры таго, як дарога падымалася, асёл скардзіўся ўсё больш і больш. У рэшце рэшт нават Соклей, цярплівы чалавек, адчуў, што з яго хопіць. Ён падабраў тоўстую галінку, якая ўпала з аліўкавага дрэва, адламаў некалькі сучкоў і паляпаў галінкай па далоні. Асёл быў далёка не малады. Павінна быць, ён бачыў гэты жэст раней, таму што раптам змоўк. Соклей ўсміхнуўся. Ён працягваў несці палку. Асёл працягваў маўчаць.
  
  Мяркуючы па словах Ификрата, Эразинидес жыў прыкладна на паўдарозе да вяршыні гары, недалёка ад мармуровых кар'ераў, якія былі яшчэ адным прэтэндэнтам Химеттоса на славу. Соклей пашукаў Герму, выразаную з чырвонага каменя на скрыжаванні, і ўздыхнуў з палёгкай, калі ўбачыў калону з выразанымі на ёй асобай і геніталіямі Гермеса. "Па гэтай дарозе налева", - сказаў ён аслу. Яму не падабалася падымацца наверх, але пагроза палкай ўтрымала яго ад вялікага шуму.
  
  Да вушэй родосца данёсся слабы на адлегласці гук лязгающих па каменю кирок. Хто-то закрычаў. Соклей не мог разабраць слоў, але даведаўся тон; гэта быў бос, які аддае загады рабочым. Некаторыя рэчы не мяняюцца незалежна ад таго, дзе ты знаходзішся і ў якой прафесіі. Нават у Юдэі, дзе сам мову быў іншым, адказныя людзі гучалі гэтак жа безапеляцыйна, гэтак жа нецярпліва, як і ў Эладзе.
  
  Уздоўж дарожкі цягнуліся зараснікі хмызняку - наўрад ці яна больш заслугоўвала назвы дарогі. Час ад часу яна адкрывалася, каб паказаць ферму. Чым далей ад галоўнай дарогі, якая вядзе з Афін, аддаляўся Соклей, тым менш і убогее здаваліся фермы. Родосец задумаўся, колькі пакаленняў мужчын обрабатывало іх. Столькі, колькі іх ёсць, падумаў ён, не менш.
  
  Гулі пчолы. Спачатку Соклей наўрад ці звярнуў на гэта ўвагу. Калі заўважыў, то ўхмыльнуўся: ён успрыняў іх як знак таго, што прыйшоў па адрасе. Яму таксама было цікава, які нектар яны знайшлі, каб піць гэтым выжженным сонцам летам, калі большасць палёў і лугоў былі жоўтымі і сухімі. Што-то, ён выказаў здагадку, інакш пчол наогул не было б.
  
  Яшчэ адна маленькая ўбогая ферма, на гэты раз з паўразбураным адрынай. Усяго пара стадиев да дома Эразинидеса - калі я на правільным шляху. Я думаю, што так. Зеўс, я спадзяюся, што так. І тады Соклей забыўся пра пчол, аб мёдзе, пра Эразинидах - пра ўсё, акрамя сабакі, якая з воўчым брэхам неслася да яго. Да таго ж ён быў ненашмат менш ваўка і не быў утаймавальнікам.
  
  Асёл выдаў пранізлівы роў, які Соклей дараваў. Ён вырваў ланцужок ў яго з рук і кінуўся бегчы. Сабака, аднак, не звярнула на гэта ніякай увагі. Сабака хацела займець Соклея. Магчыма, яна думала, што ён прыйшоў абрабаваць ферму. Ці, можа быць, яна проста хацела паспытаць чалавечай плоці. Ён бы не здзівіўся, калі б не гэтыя вялізныя жоўтыя зубы і шырокі, чырвоны, слінявы рот.
  
  Калі б ён бег, як асёл, сабака напаткала б яго ззаду. Толькі упэўненасць у гэтым ўтрымлівала яго ад таго, каб разгарнуцца і ўцячы. Замест гэтага ён сабраўся з сіламі, падняўшы палку, якую ўзяў, каб пабіць асла. Адзін шанец, сказаў ён сабе. Гэта ўсё, што я атрымліваю.
  
  Сабака з брэхам кінулася на яго. Ён размахнуўся з усіх сіл - і трапіў ёй прама ў кончык носа. Гэтыя жахлівыя, глыбокія скуголенні, нібы па чараўніцтве, змяніліся крыкамі агоніі.
  
  "Сюды, ты, брудная пачвара!" Закрычаў Соклей. "Паглядзім, як табе гэта спадабаецца!" Ён зноў ударыў сабаку, на гэты раз па рэбрах.
  
  Цяпер, взвизгнув, сабака пабегла ад Соклея хутчэй, чым бегла да яго. Цяпер, раз'юшаны, ён пабег за ёй. Калі ён зразумеў, што не зловіць яго, ён нахіліўся, падняў камень і кінуў яго. Ён трапіў сабаку ў зад і выклікаў яшчэ адзін пранізлівае выццё болю.
  
  “Зараз жа сюды! Што, па-твойму, ты робіш?" Фермер выйшаў з дома, размахваючы кіем.
  
  "Праганяю тваю ненавісную багамі сабаку". Соклей зноў падняў сваю палку. Ён быў досыць злы, каб быць гатовым да бойкі, калі б праціўнік захацеў яе. “ Вось што ты атрымаеш за тое, што дазволіш монстру разгульваць на волі. Калі ён зноў нападзе на мяне па шляху ў Афіны, я заб'ю яго.
  
  Многія мужчыны былі свирепее яго. Але ён быў буйней большасці і ўсяго ўдвая маладзейшы за фермера, чые вадкія валасы і барада былі белымі. Мужчына пагразіў яму кулаком, але затым сышоў у сваё жыллё. Сабака выглянула з-за руінаў хлява. Здавалася, ён больш не хацеў мець нічога агульнага з родосцем, і гэта цалкам задавальняла яго.
  
  Ён вярнуўся за аслом, які без яго кіраўніцтва рухаўся хутчэй, чым калі-небудзь з ім. Падобна на тое, ён не лічыў яго героем за тое, што адагнаў сабаку. Замест гэтага, яно магло б абвінаваціць яго ў тым, што ён наогул наблізіў яго да сабакі. Ён пайшоў далей, уверх па заходнім схіле гары Химеттос,
  
  "Гэта ферма Эразинида, сына Гиппомахоса?" паклікаў ён мужчыну, срезавшего матыкай пустазелле.
  
  Фермер тыцнуў вялікім пальцам у бок дарогі. “ Наступная ферма вышэй па схіле, незнаёмы, па левы бок ад дарогі.
  
  "Дзякуй". Соклей пабрыў далей. Як і асёл, да няшчасця. Ферма Эразинидеса была прыкметна зелянейшая, чым тыя, міма якіх ён праязджаў. Неўзабаве ён зразумеў, чаму: у некалькіх локцях ад фермы з расколіны ў скалах біў крыніца. Тут і там вада цякла па каналах.
  
  Соклей апусціўся на калені ля ручая, каб вымыць галаву і рукі, напіцца і напаіць асла. Калі ён падняўся на ногі, з яго барады капалі кроплі, з хлява выйшаў каржакаваты мужчына сярэдніх гадоў і сказаў: “Прывітанне, сябар. Зрабіць што-небудзь для цябе?"
  
  "Вы Эразинидес?" Спытаў Соклей. Фермер апусціў галаву. Соклей назваў сваё імя і сказаў: “Лекар Ификрат сказаў мне, што купляе свой мёд у вас. Я хацеў бы зрабіць тое ж самае".
  
  “Ификрат - добры чалавек. Ён не думае, што ведае ўсё, як гэта робяць некаторыя лекары", - сказаў Эразинидес. “Адкуль ты, дружа, гаворыш на такім цікавым ... грэцкай? Гучыць як дарыйскі фрагменты, якія ты чуеш у трагедыі".
  
  "Я з Радоса", - адказаў Соклей. Ён ведаў, што на яго акцэнт моцна паўплываў аттический. Яму было цікава, што б Эразинид сказаў пра манеры гаварыць Менедема. "У вас ёсць мёд на продаж?"
  
  "О, так". Але афинянин, здавалася, не спяшаўся гандлявацца. - Дзевяць караблёў з Радоса, пад камандаваннем Тлеполемоса, - прамармытаў ён, не зусім цытуючы Илиадский каталог караблёў, але паказваючы, што ён гэта ведаў. “ Як ты думаеш, тады родосцы таксама казалі дзіўна?
  
  "Я не ведаю, найлепшы", - адказаў Соклей. Эразинидес, відавочна, хацеў пагутарыць, перш чым перайсці да справы. Сяляне часта так рабілі. "Вы ведаеце, мы думаем, што наш акцэнт звычайны, а ўсе астатнія дзіўныя".
  
  "Гэта факт?" Смех Эразинидиса паказаў, што калі гэта факт, то пацешны. "Павінна быць, з-за таго, што я жыву далёка ад Афін".
  
  Улічваючы цяперашнюю вядомасць Афін, у яго словах быў сэнс. Але ён быў з тых, хто сказаў бы тое ж самае, калі б жыў у Фесаліі, дзе быў свой уласны глухое гоман. Соклей сказаў: "Звычай - цар усяго" - паэтычная ісціна Пиндара, працытаваная Герадотам. Пчолы гулі над канюшынай побач з адрынай Эразинидов. Паказваючы ў той бок, Соклей спытаў: "Ты збіраеш свой мёд у дзікіх пчол або трымаеш свае ўласныя вуллі?"
  
  "О, у мяне ёсць свой уласны", - адказаў Эразинидес. "Збіраць дзікі мёд - гэта ўсё роўна што спрабаваць пабудаваць дом з плаўніка - ты знойдзеш няшмат, але ніколі не знойдзеш столькі, каб цябе падышло".
  
  "Цябе не джалілі, калі ты браў соты?" Спытаў Соклей.
  
  Фермер апусціў галаву. “ Час ад часу. Я нашу петасо з самай тонкай вэлюмам, якую толькі магу дастаць, каб яны не былі бачныя на маім твары. Пасля гэтага, - ён паціснуў плячыма, - я выбіраю ўкусы і займаюся сваімі справамі. Яны мяне не вельмі непакояць. Некаторым людзям не так шанцуе. У мяне быў сусед, хлопец, па імя Амейнокл, які хрыпеў, задыхаўся і адчуваў праблемы з дыханнем кожны раз, калі яго ужаливали.
  
  - У цябе быў сусед? - Спытаў Соклей.
  
  "Цалкам дакладна". Эразинидес зноў апусціў галаву. “Гэта здаралася занадта часта, небарака. У яго перахапіла горла, і ён... можна сказаць, задыхнуўся да смерці".
  
  Соклей задумаўся, што Ификрат мог з гэтым зрабіць. Нічога, што было б занадта верагодна. Як і сказаў Эразинидес, лекар не спрабаваў схаваць свайго невуцтва. - Ты разливаешь мёд па банкам аднолькавага памеру? - спытаў Соклей.
  
  “О, так. Раней я гэтага не рабіў, але для бізнесу лепш, калі я раблю. Я купляю лекитои у знаёмага ганчара. Я магу дастаць іх нядорага - ён робіць шмат фляжак для алею, таму што яны заўсёды патрэбныя людзям: альбо для захоўвання аліўкавага алею дома, альбо - у моднай глазуры - для пахавальных дароў. Я іх не купляю, таму што яны каштуюць даражэй.
  
  "Колькі каштуе банка?" Спытаў Соклей.
  
  “ Дванаццаць драхмай.
  
  Гэта было недалёка ад таго, чаго чакаў родианец. Больш гадзіны ці каля таго, адцягваючыся на палітыку, жанчын, пчол, віно, злых сабак і ўсё астатняе, што прыходзіла на розум, ён таргаваўся з Эразинидами да васьмі драхмай лекифос. Ён расплаціўся бліскучымі афинскими совамі; фермер ясна даў зразумець, што яму не патрэбныя духі, або бальзам, або што-небудзь яшчэ, што Афрадыта прывезла ў Афіны. Эразинид дапамог яму абкласці лекифои у кошыка на спіне асла і даў яму саломы, каб набіць іх паміж сабой, каб яны не парваліся.
  
  "Вялікае вам дзякуй", - сказаў фермер, сыходзячы. "Вы, родосцы, рыхтык добрым народам, нават калі кажаце пацешна".
  
  Праходзячы міма фермы са страшнай ганчака, Соклей моцна сціснуў сваю палку. Сабака яго не турбавала. Ён працягваў ісці, спускаючыся з гары і вяртаючыся да водовороту, якім былі Афіны.
  
  
  "Пачакай хвілінку", - сказаў асобы, якія могуць. "Хіба Деметрий ўжо не жанаты?"
  
  Чалавек, які паведаміў яму гэтую навіну, прадавец сасісак па імя Клеон, схіліў галаву. "Цалкам дакладна", - сказаў ён. “ Ён даўным-даўно ажаніўся на Філе - дачкі Антипатра, ты ж ведаеш, той, якая раней была замужам за Кратеросом. У яго было абаяльна брыдкі твар, якое цяпер ён сказіў ў абаяльна палкай ўхмылка. “Але яна нашмат старэй Деметриоса, і Антигону прыйшлося ўгаворваць яго ажаніцца на ёй дзеля яе крыві і сувязяў. На гэты раз, магчыма, ён хоча крыху павесяліцца ".
  
  Па ўсёй афінскай агора людзі абмяркоўвалі гэтую навіну. "Ён, безумоўна, любіць павесяліцца", - сказаў асобы, якія могуць. "Той маленькі званок, які ён нанёс, каб пазабаўляцца з як-там-яго завуць-Кратезиполис, ледзь не каштаваў яму шыі". Клянуся сабакам! падумаў ён. Я звучу як Соклей. Деметриос занадта дзікі нават для мяне. Хто б мог такое ўявіць? Ён працягнуў: “Дык хто ж гэтая новая жанчына? Эўрыдзіка, ты сказаў, яе звалі?
  
  "Цалкам дакладна, мая дарагая", - адказаў Клеон. “Яе кроў блакітная, як неба. Яна нашчадак Мільтыад, героя Марафону. Раней яна была замужам за Офелисом, царом Кирены на захад ад Егіпта, але пасля яго смерці вярнулася ў Афіны.
  
  "Філа, Кратезиполис, а цяпер Эўрыдзіка," задуменна вымавіў асобы, якія могуць. “ Деметрию, павінна быць, падабаюцца ўдавы.
  
  "Ну, яны ўжо ведаюць як". Клеон зноў ухмыльнуўся. “Табе не трэба вучыць іх, як ты робіш з дзяўчатамі. Акрамя таго, не падобна на тое, што Деметриос збіраецца быць верным гэтаму чалавеку больш, чым любому іншаму.
  
  "Не, я мяркую, што няма", - сказаў асобы, якія могуць. "Да гэтага часу дакладна не бачыў". Ён успомніў прыгожую дзяўчыну, якую мімаходам бачыў у доме Деметриоса. Деметрий мог рабіць усё, што хацеў. Асобы, якія могуць ўздыхнуў. Гэта гучала пышна.
  
  Клеон сказаў: "Мне проста цікава, ці будзе ён скупіцца на гэта ці задаволіць баль, прынясе ў ахвяру жывёл і раздасць мяса і віно". Як і большасць афінян, з якімі асобы, якія могуць сустракаўся, ён не выпускаў з-пад увагі галоўнага шанцу. Як цяпер: ён сунуў свой паднос Менедему, пытаючыся: "Ты збіраешся што-небудзь купіць ці так і будзеш стаяць без справы і гаварыць?"
  
  "Вось," асобы, якія могуць працягнуў яму "оболос". Клеон вярнуў кавалак сасіскі. У ім было так шмат часныку і фенхеля, што Менедему спатрэбілася адкусіць пару кавалачкаў, каб пераканацца, што яно прыгатавана з свініны. Калі мяса і было не такім свежым, як магло б быць, то з-за спецый ён гэтага не заўважыў.
  
  "Сасіскі!" Крыкнуў Клеон, сунуўшы манету ў рот. “Вазьмі свае сасіскі! Деметриос аддае свае Эвридике, але ў мяне ёсць сасіскі для ўсіх!"
  
  Асобы, якія могуць фыркнуў. Нядзіўна, што Арыстафана запісаў прадаўца сасісак ў свае Рыцары. Адзінае, што искупало вульгарнасць Клеона, так гэта тое, што ён, здавалася, не заўважаў гэтага, як сабака, вылизывающая свае палавыя органы. Ён працягваў расхвальваць свой тавар і адпускаць грубыя жартачкі з нагоды вяселля Деметры. Многія афіняне таксама смяяліся, і некаторыя з іх купілі яго тавар.
  
  Падняўшы маленькую слоічак з духамі, асобы, якія могуць крыкнуў: “Выдатны водар з Радоса! Еш сасіскі Клеона і не воняй потым!" Клеон зрабіў яму непрыстойны жэст. Засмяяўшыся, ён вярнуў яе.
  
  Неўзабаве родосец вярнуўся да сваёй звычайнай рэкламнай гаворкі. Іншы адпусціў добрую жарт, але наўрад ці прыцягнуў каго-то, хто мог дазволіць сабе гэтыя духі. Шкада, падумаў ён.
  
  Ён працягваў тэлефанаваць. Пара жанчын і адзін мужчына спыніліся і спыталі, колькі ён хоча за духі. Калі ён сказаў ім, яны паспешна рэтыраваліся, як і большасць патэнцыйных пакупнікоў. Гэты чалавек апынуўся жорсткім. Асобы, якія могуць даў па меншай меры столькі, колькі атрымаў, як і ў выпадку з Клеоном,
  
  Мужчына, які прадаваў віно з кубка, прагульваўся па агора. У такі цёплы дзень, як гэты, ён займаўся ажыўленым бізнесам; асобы, якія могуць памахаў яму рукой і выдаткаваў яшчэ адзін оболос. Віно было далёка ад лепшага, якое калі-небудзь піў родосец, але ён і не чакаў нічога лепшага. Ніхто не прадаваў ариусианское, тазийское або лесбийское віно за "оболос". Гэта астудзіла яго і утолило смагу, гэта было ўсё, што ён меў на ўвазе.
  
  Да яго падышла іншая жанчына. Яна была прыкладна яго ўзросту і нядрэнна выглядала: стройная, цёмнавалосая, з яркімі вачыма, з цудоўнымі белымі зубамі. Ён усміхнуўся і сказаў: “Прывітанне, мая дарагая. Як ты сёння?"
  
  "Што ж, дзякуй", - адказала яна. У яе беглым грэцкай быў акцэнт, які гаварыў аб тым, што гэта не яе родную мову. Надзеі Менедема ўзраслі - верагодна, гэта азначала, што яна была рабыняй, магчыма, рабыняй каго-то паспяховага. Яна спытала: "За колькі ты прадаеш свае духі?" Калі ён расказаў ёй, яна не завагалася. Усё, што яна сказала, было: "Ты можаш пайсці са мной у дом маёй каханкі?"
  
  "Гэта залежыць ад таго," сказаў асобы, якія могуць. “ Хто твая палюбоўніца і ці можа яна дазволіць сабе куплю?
  
  "Яна можа дазволіць сабе купіць", - сур'ёзна сказала рабыня. "Яе клічуць Меліта, і яна не самая вядомая гетэра ў Афінах".
  
  "Я ўпэўнены, што яна хараство горада", - сказаў асобы, якія могуць. Рабыня пачала ківаць-у знак згоды, зноў даказваючы, што яна не эллинка па паходжанні, але затым скорчила яму грымасу. Ён дзёрзка усміхнуўся ў адказ; імя гетэры гучала як слова, якое пазначае мёд.
  
  "Ты прыйдзеш?" Рабыня Меліціны спытала зноў.
  
  "Я б з задавальненнем", - адказаў асобы, якія могуць. Жанчына кінула на яго востры погляд. Ён глядзеў у адказ з такім нявінным выглядам, як быццам гэта заўвагу можна было разумець толькі адным чынам. Праз імгненне яна паціснула плячыма і накіравалася да выхаду з агоры. Падхапіўшы флаконы з духамі, якія стаялі на утрамбаванай зямлі ля яго ног, асобы, якія могуць рушыў услед за ёй.
  
  Звонку дом Меліціны не ўяўляў сабой нічога асаблівага, але эліны, якімі б заможнымі яны ні былі, не мелі звычкі выстаўляць напаказ тое, што ў іх было. Чым больш яны выпендривались, тым больш было верагоднасьці, што хто-то паспрабуе адабраць тое, дзеля чаго яны з такой цяжкасцю дамагаліся. Мужчына, які адкрыў дзверы рабу і Менедему, выглядаў не так злосна, як кельт, які абслугоўваў папярэдняга кліента Менедема, але родосцу не хацелася з ім сварыцца: яго шырокія плечы і магутныя рукі казалі аб тым, што ён можа пастаяць за сябе ў бойцы, а пляскаты нос казаў пра тое, што ў свой час ён пабываў у некалькіх бойках. Ён і рабыня абмяняліся некалькімі словамі на мове, які не быў грэцкім. Тое, як ён паглядзеў на яе, падказала Менедему, што не варта турбаваць яе ў яго на вачах.
  
  Жанчына паднялася наверх. Нават у доме, які належаў Мелите, яна жыла на жаночай палове. Яна спусцілася ўніз з рабыняй, закутанной ў вэлюм, як быццам была цалкам рэспектабельнай. Але ўсяго на імгненне ветрык сарваў покрыва. Асобы, якія могуць здзіўлена усклікнуў: “Добра! Ты быў у Деметриоса, калі мы з маім стрыечным братам прыйшлі вячэраць.
  
  "Гэта дакладна". Меліта апусціла галаву. "Ты нядоўга бачыў мяне, ні тады, ні зараз".
  
  "Не, я гэтага не рабіў". Асобы, якія могуць усміхнуўся сваёй самай чароўнай усмешкай. “Але я ўспомніў цябе. Цябе варта памятаць".
  
  “ Я дзякую цябе за тое, што ты так сказаў. - Да расчаравання Менедема, гетэра здавалася хутчэй здзіўлена, чым впечатленной. Яна працягвала: "Я спадзяюся, вы не рассердитесь, калі я скажу вам, што адна з рэчаў, якія я бачыла, заключаецца ў тым, што мужчыны - асабліва маладыя мужчыны - скажуць амаль усё, што заўгодна, калі яны думаюць, што гэта дасць ім больш шанцаў зацягнуць жанчыну ў ложак".
  
  "Я не разумею, аб чым ты кажаш", - спакойна адказаў асобы, якія могуць. Рабыня чмыхнула. Яе спадарыня гучна засмяялася. Пакланіўшыся Мелите, асобы, якія могуць працягнуў: “Мая дарагая, адна з рэчаў, якую ты таксама павінна была ўбачыць, заключаецца ў тым, што казаць праўду часта працуе лепш за ўсё. Я казаў праўду, калі сказаў, што пазнаў вас.
  
  "Так ты і быў". Меліта не дала яму яшчэ раз зірнуць на свой твар. Яна выкарыстала вэлюм, як гоп-ля выкарыстоўвае шчыт, уставіўшы яе паміж сваімі вачыма і рысамі яе асобы, пакідаючы яго гадаць аб тым, аб чым яна думала. Яму здалося, што ў яе голасе ўсё яшчэ гучала весялосць, калі яна сказала: “Пазнаў ты мяне ці не, але табе трэба зразумець, што я не шукаю новага ... аднаго. У мяне іх столькі, колькі захачу".
  
  "Я ўпэўнены, што так яно і ёсць, калі ты можаш прылічыць да іх Деметры". Асобы, якія могуць казаў так, як быццам яе папярэджанне яго ніколькі не занепакоіла. Такая была і гульня. Аднак, што б ён ні казаў, ён не мог не ўспомніць, што, калі пару гадоў таму Соклей прадаў шоўк Коан гетере ў Мілета, яна заплаціла яму срэбрам і аддалася яму сама. Менедему не хацелася думаць, што яго начытаны стрыечны брат зможа перасягнуць яго ў дачыненні да жанчын. Яму не хацелася так думаць, але тут гэта магло быць праўдай.
  
  Мелит сказаў: “Деметрий гуляе з жанчынамі, як дзіця гуляе з салдацікамі, выразанымі з дрэва. Бо ён той, хто ён ёсць, ён можа гэта рабіць. Але ні адна жанчына не стала б мірыцца з гэтым з боку звычайнага мужчыны.
  
  Асобы, якія могуць выпрастаўся ва ўвесь рост, які быў значна менш боскага росту Деметры. "Калі б ты пазнаў мяне, ты б выявіў, што я таксама не звычайны чалавек".
  
  “Так? Ты б таксама падарыў мне залатыя бранзалеты і караляў, лалы і смарагды на адну ноч, як гэта зрабіў Деметрий?" Спытала Меліта.
  
  Адступаючы, асобы, якія могуць адказаў: “Я не сцвярджаў, што ў мяне ёсць грошы Деметры. Але я б даў срэбра ў належнай меры. І я б даў табе тое, чаго, адважуся сказаць, не даў Деметриос.
  
  "А ты б хацеў?" - спытала гетэра. "І што гэта?"
  
  Джой схіліла галаву набок, вывучаючы яго. Ён адчуваў яе погляд, нават калі ён заставаўся незразумелым за вэлюмам. "Ты такі дзёрзкі", - сказала яна, асобы, якія могуць зноў пакланіўся, хоць і не быў упэўнены, што яна зрабіла яму камплімент. Яна працягнула: “Адна з рэчаў, якую гетэра не павінна рабіць, - гэта казаць аб сваіх сябрах. Вось як і чаму яны застаюцца з ёй сябрамі".
  
  Гетэры, як выдатна ведаў асобы, якія могуць, былі не больш неўспрымальныя да плёткам, чым любы іншы народ. І ўсё ж яму не вельмі хацелася ведаць, наколькі Деметрий пачытаў Афрадыту. Ён быў больш зацікаўлены ў тым, каб выказаць сваю пашану багіні.
  
  Але калі Меліта сказала: "Хіба гэта няпраўда, што ты прыйшла сюды прадаваць мне духі, а не сябе?" ён вырашыў, што не будзе пакланяцца Афрадыце ў яе грамадстве.
  
  Ўхмылка дазволіла яму адлюстраваць на твары лепшае, на што ён быў здольны. "Мая дарагая, я б ніколі не быў настолькі грубы, каб патрабаваць з цябе плату за гэта," - сказаў ён. Гетэра і яе раб засмяяліся. Асобы, якія могуць працягнуў слоічак з духамі. "Для гэтага, з другога боку..."
  
  "Дай мне панюхаць", - папрасіла яна. Ён адкруціў корак і працягнуў ёй банку. Яна панюхала. "Гэта вельмі міла", - прызнала яна, вяртаючы яму флакон. “Якая ваша цана? Я маю на ўвазе духі, а не што-небудзь іншае". Калі ён расказаў ёй, яна ахнула у па-майстэрску симулированном гневе. "Гэта рабаванне!"
  
  "Твая рабыня так не думала, калі я сказаў ёй тое ж самае на агора", - адказаў асобы, якія могуць.
  
  "Што ведае рабыня?" Сказала Меліта, пагардліва ускінуўшы галаву. Погляд, які яна кінула на варварку, казаў аб тым, што яе рабыні варта было б ведаць дастаткова, каб трымаць рот на замку. Рабыня выглядала так, нібы хацела растварыцца ў паветры. Меліта зноў звярнула сваю ўвагу на Менедема. “ У любым выпадку, гэта ўжо занадта. Я не з срэбра. Я дам табе палову таго, што ты прасіў.
  
  “ Няма. "Асобы, якія могуць засунуў корак назад у слоічак. “ Я ўпэўнены, ты ўжо купляла духі раней. Ты ведаеш, колькі яны каштуюць. А які водар можа быць выдатней эсэнцыі родосских руж?"
  
  Меліта паслала яму хітры, касой погляд. "Тады палову таго, што ты прасіў, і таго, што ты прасіў раней"
  
  З шчырым шкадаваннем ён паківаў галавой. “Мне шкада, вельмі шкада, але няма. Бізнэс ёсць бізнэс, а задавальненне ёсць задавальненне, і я быў бы дурнем, калі б змешваў іх. Я займаюся бізнэсам не толькі для сябе - мне трэба думаць аб сваім двоюродном браце, бацьку і дзядзьку. Як бы я патлумачыў, што ў мяне павінны быць совы?"
  
  "Пройгрышы ў азартных гульнях?" выказала здагадку яна з выглядам жанчыны, якая ўжо шмат разоў выказвала падобныя здагадкі. “Ты заўсёды можаш растлумачыць такія рэчы, калі праявіш трохі дасціпнасці. Хто можа ведаць?"
  
  Але асобы, якія могуць адказаў: "Я б так і зрабіў". Плечы Меліціны злёгку апусціліся. Родиец працягнуў: “Сям'я - гэта больш, чым паўгадзіны весялосці. Сям'я доўжыцца вечна. Яго губы зноў выгнуліся. "Сям'я, з якой ты затрымаўся".
  
  "Як скажаш". Тон Меліціны паказваў, што ў яе іншае меркаванне. Яна паказала на духі. "Я хачу сказаць, што ты ўсё яшчэ хочаш занадта шмат чаго". Яна назвала новую цану, больш высокую, чым яе першае прапанову, але ўсё ж нашмат ніжэй, чым у Менедема.
  
  "Не", - паўтарыў ён. “Я не прызначаў цябе занадта высокую цану з самага пачатку. Я магу дастаткова добра патаргавацца, калі мне трэба, але я не заўсёды гандлююць дзеля задавальнення; я не финикиец. Я сказаў вам, што мне трэба. Калі ты не хочаш плаціць, я вярнуся на рынкавую плошчу.
  
  "Магчыма, мне варта было аднесці цябе ў ложак з самага пачатку", - задуменна сказала Меліта. "Тады ты, магчыма, не быў такім упартым". Яна падышла зноў.
  
  Цяпер асобы, якія могуць адступіў, зусім няшмат. Ён пакінуў сабе прастору для манеўру. Ён прадаў ёй чатыры флакона духаў па кошце, не якая саступае той, якую ён атрымліваў у Афінах. Меліта сама паднялася наверх за грашыма; яна не давярала рабыні прынесці іх. Яна падарыла Менедему набор манет з усёй Элады, які казаў аб тым, што не ўсе яе сябры былі афінянамі. Некаторыя манеты былі лягчэй афінскага стандарту; іншыя, напрыклад, чарапахі з суседняй Эгіна, былі цяжэй. У цэлым, па яго думку, усё выраўнялася. Соклей, верагодна, настаяў на тым, каб знайсці шалі і ўзважыць кожную драхму і тетрадрахму з іншых полісаў. Асобы, якія могуць не збіраўся турбаваць сябе.
  
  Меліта звярнулася да сваёй рабыні, якая забрала слоічкі з духамі, якія яна купіла. Гетэра сказала Менедему: "Цяпер я ўсё астатняе жыццё буду пахнуць ружамі".
  
  "Хай гэта будзе доўга", - ветліва адказаў ён. "У вас ёсць мяшок, у якім я мог бы аднесці гэта срэбра назад у дом радоскага проксена, дзе я спыніўся?"
  
  "Вядома". Меліта паклікала рабыню, загадаўшы ёй прынесці адну. Затым яна сказала: "Для каго-то накшталт мяне, я задаюся пытаннем, ці будзе доўгая жыццё дарма або праклёнам".
  
  “ Чаму ты хочаш памерці? - Здзіўлена спытаў асобы, якія могуць.
  
  "Ты маладая, ты прыгожая, ты здаровая, і ты не можаш быць беднай, калі толькі што выдаткавала столькі грошай на духі".
  
  "Але калі я стану старэй, калі мая знешнасць увянет?" Мелите здавалася шчыра занепакоены. “Я купіла духі, таму што думаю, што ў доўгатэрміновай перспектыве яны прынясуць мне больш прыбытку. Але калі я не разбагацеўшы цяпер, што я буду рабіць, калі буду жывая праз дваццаць гадоў? Я больш не змагу гэтага рабіць; мужчыны не захочуць мяне. Можа быць, хто-то і ажэніцца на мне, але больш мужчын даюць абяцанні гетерам, чым калі-небудзь іх выконваюць. Я не хачу скончыць жыццё прачка або кім-то ў гэтым родзе, перажываючы з-за кожнага валасінкі і палову часу праводзячы галоднай. У тваёй прафесіі нікому не будзе справы, калі ты поседеешь або покроешься маршчынамі. Я? Гэта зусім іншая гісторыя."
  
  Асобы, якія могуць чуў, што яна была не першай жанчынай, ўстрывожанай стратай сваёй знешнасці. Аднак гетэры залежалі ад сваёй знешнасці больш, чым большасць жанчын. Тым не менш, знешнасць была для іх ці не адзіным фактарам. Ён сказаў: "Калі ты добра спяваеш, калі ты цитируешь вершы і п'есы, калі ты прымушаеш мужчын адчуваць сябе добра, пакуль яны з табой, усё гэта прадухіліць злы дзень".
  
  "Гэта дапамагае", - пагадзілася Меліта. “ І ўсё ж, калі ў мужчыны ёсць выбар паміж мілым маладым стварэннем, якое ўмее спяваць, цытаваць і рабіць усё астатняе, што трэба рабіць гетере, і коренастой пажылы жанчынай, куды ён пойдзе? Цяпер мяне гэта задавальняе, але я бачыла жанчын, якія калі-то былі знакамітыя, якія спрабуюць прадаць сябе ў рабства за пару оболоев, каб купіць сайта. Яна здрыганулася. "Я думаю, смерць лепш гэтага".
  
  Асобы, якія могуць падумаў пра свайго бацьку і дзядзьку, якія больш не выходзілі ў мора. Аднак яны не сядзелі склаўшы рукі, чакаючы, калі смерць спасцігне іх. Яны ўсё яшчэ былі занятыя сямейнай фірмай. Але Мелит меў рацыю: тое, як яны выглядалі, не мела ніякага дачынення да таго, наколькі добра яны маглі весці сябе. Сцісла асобы, якія могуць задумаўся, якім бы ён быў, калі б дажыў да ўзросту свайго бацькі. Ён адчуў, што яго ўяўленне слабее. Адзінае, у чым ён быў упэўнены, дык гэта ў тым, што яму не захочацца ісці ў сваю магілу. Ён не думаў, што Мелите таксама гэтага захочацца, што б яна ні гаварыла цяпер.
  
  Падышла рабыня з крамнінным мяшком, асобы, якія могуць ссыпал ў яго срэбра. Ён схіліў галаву перад Мелитой. "Бывай".
  
  "І цябе", - адказала яна. "Я спадзяюся, ты вернешся цэлым і цэлым на Радос".
  
  "Дзякуй", - адказаў ён. “Спадзяюся, у цябе тут усе добра. Спадзяюся, духі дапамогуць".
  
  "Так і будзе - якое-то час". Мелит паціснуў плячыма. “Пасля гэтага? Хто ведае?" Раб праводзіў Менедема да дзвярэй. Ні ён, ні Меліта нічога не казалі пра яе. Каго хвалявала, ці добра спраўляецца рабыня? Па-першае, ніхто з паспяховых ніколі не станавіўся рабом.
  
  Выходзячы з хаты Меліціны, асобы, якія могуць раптам спыніўся: так раптоўна, што ён мог бы ператварыцца ў мармур, як чалавек, які ўбачыў галаву Медузы; так раптам адна нага засталася ў паветры, амаль, але не зусім завяршыўшы крок. Апошняя думка была не зусім дакладнай. Калі ваш поліс падзе, з вамі можа здарыцца ўсё, што заўгодна, незалежна ад таго, наколькі добра ў вас ідуць справы. Наогул усё.
  
  
  Соклей зайшоў у кладоўку ў задняй частцы дома Протомахоса. Пакой была амаль пустая. Амаль не засталося віна, амаль не засталося духаў, засталося толькі некалькі слоічкаў з малінавай фарбай і некалькі скруткаў папірусу. Срэбра, якое яны з Менедемом зарабілі за свае тавары, а таксама мёд і іншыя дробязі, якія яны набылі тут, у Афінах, ужо ляжалі на борце "Афрадыты. Соклей усміхнуўся павольнай, задаволенай усмешкай. Ён ведаў, колькі яны патрацілі. Ён ведаў, што яны зарабілі. Ён ведаў, што яны вернуцца дадому з самавітай прыбыткам за гэта падарожжа.
  
  Асобы, якія могуць увайшоў следам за ім, магчыма, каб таксама агледзець рэчы; магчыма, каб пераканацца, што ён не хто-небудзь іншы, хто меў намер скрасці тое, што тут засталося. - Прывітанне, - кінуў Соклей праз плячо.
  
  “А Гэта ты. Прывітанне", - адказаў асобы, якія могуць, што паказала, аб чым ён думаў. "Тут усё ў бяспекі?"
  
  "Дастаткова бяспечна", - сказаў Соклей. “І мне здаецца, мы зрабілі тут, у Афінах, усе, што маглі. Наўрад ці цяпер мы будзем зарабляць дастаткова, каб з дня ў дзень пакрываць выдаткі на нашых весляроў ".
  
  "Ты ўпэўнены?" Спытаў асобы, якія могуць, а затым махнуў рукой: “Забудзься, што я гэта сказаў. Вядома, ты ўпэўнены. Ты не распавядаеш мне аб такіх рэчах, калі не ўпэўнены. Значыць, ты хочаш вярнуцца на Радос? Я не чакаў, што паеду раней.
  
  "Гэта азначае толькі тое, што надвор'е, хутчэй за ўсё, застанецца добрай", - сказаў Соклей. “ Хіба ты не хочаш апынуцца дзе-небудзь у іншым месцы, перш чым Деметриос пачне цікавіцца, колькі грошай мы зарабілі і ці зможа ён накласці на іх лапу?
  
  “Ён бы гэтага не зрабіў. Мы родосцы. Яго бацька спусціў б з яго скуру, калі б ён раззлаваў Радоса... ці не так?" Але перакананасць прасочвалася з голасу Менедема1, прапанова за прапановай. Калі ён засмяяўся, смех быў сарамлівым. “ Хто ведае, што мог бы нарабіць Деметриос, калі б узяўся за справу з усіх сіл?
  
  “Мне таксама так здаецца. У нас ёсць важкія прычыны з'ехаць. Да крумкачам са мной, калі я знайду важкую прычыну застацца", - сказаў Соклей.
  
  Асобы, якія могуць азірнуўся праз плячо. Ніхто з дамачадцаў Протомахоса не стаяў у межах чутнасці. "Ксеноклея..." прашаптаў асобы, якія могуць.
  
  Соклей трасянуў галавой. “Любая важкая прычына, я сказаў. Калі яна і не дрэнная прычына, я ніколі яе не чуў".
  
  "Яна была зусім не дрэнны", - сказаў яго стрыечны брат. “Я да гэтага часу не ведаю, ці гаварыла яна праўду пра свайго мужа, але мяне гэта таксама не вельмі хвалюе. Яна была нядрэнны.
  
  Былі часы, калі Соклей мог бы з радасцю прыдушыць Менедема. Яго стрыечны брат ведаў гэта, і гэтак жа радасна скарыстаўся гэтым. І вось, замест таго каб цяпер выйсці з сябе, Соклей нагадаў сабе пра гэта. Ён сказаў: "Вы сапраўды думаеце, што гэтая жанчына - дастатковая прычына, каб застацца тут, калі параўноўваць яе з усімі прычынамі, якія ў нас ёсць для ад'езду?"
  
  "Ну, няма, не тады, калі ты так ставіш пытанне", - прызнаў асобы, якія могуць.
  
  "Тады добра," сказаў Соклей. - Калі мы згодныя, я спушчуся ў гавань і прывяду досыць матросаў, каб аднесці нашы аб'едкі на “Афрадыту". Для мужчын гэта быў лёгкі круіз. Яны змаглі вытрымаць яго ...
  
  - Столькі, колькі ты зможаш пражыць на паўтары драхмы у дзень, " уставіў асобы, якія могуць.
  
  “Дакладна. Але ўсё, што яны куплялі, - гэта ежу, віно і жанчын. Ім не трэба турбавацца аб жыллё або аб чым-то падобным", - сказаў Соклей. “ Я ўпэўнены, Диоклес ведае, якія карчмы яны аддаюць перавагу.
  
  Праходзячы паміж Доўгімі сценамі, Соклей ўвесь час азіраўся на Афіны і цудоўныя будынка на іх акропалі. Ён уздыхнуў. Ён зрабіў больш, чым проста уздыхнуў пасля таго, як яго бацька даслаў паведамленне, што яму прыйдзецца пакінуць Ликейон і вярнуцца дадому на Радос. Ён плакаў горкімі слязьмі на кожным кроку шляху да Пейрея. Не цяпер. Ён змяніўся за мінулыя з тых часоў гады. Ён не быў упэўнены, што перамены былі да лепшага, але быў упэўнены, што яны сапраўдныя. Яго візіт у яго старое прытулак, яго размова з Теофрастом паказалі яму, што жыццё ликейона, якой бы цудоўнай яна ні здавалася яму ў маладосці, больш яго не задавальняла.
  
  Салдаты Деметры расхаджвалі з важным выглядам па вуліцах Пейрея. Калі Афрадыта упершыню прыбыла ў Афіны, салдаты Касандра расхаджвалі з важным выглядам. Калі не лічыць гаспадара, якому яны служылі, Соклей не бачыў асаблівай розніцы паміж адной групай македонцаў і наймітаў і іншы.
  
  Деметрий абвясціў вызваленне Афін і нават знёс крэпасць Мунихия, каб паказаць, што ён настроены сур'ёзна, але афіняне ўсё роўна паспешліва сышлі з дарогі, калі міма прайшлі македонскія салдаты.
  
  Соклей таксама. Ён не хацеў непрыемнасцяў з людзьмі Деметры. Сам не будучы вялікім ваяром, ён ведаў, што занадта, верагодна, адбудзецца, калі якім-небудзь чынам пачнуцца непрыемнасці. Ён зноў уздыхнуў, на гэты раз з палёгкай, калі дабраўся да прычалаў, не пачуўшы крыкаў тыпу "Што, па-твойму, ты робіш, скініі?" або чаго-небудзь у гэтым родзе.
  
  Диокл памахаў рукой, калі Соклей падышоў да яго па пірса. "Вітаю цябе, малады спадар", - сказаў келевст. “Ты плануеш хутка адплыць, ці не так?
  
  Соклей здрыгануўся. “ Адкуль ты гэта ведаеш?
  
  "Ты забраў амаль усё, што мы прывезлі сюды на продаж", - адказаў Диокл. “Да цяперашняга часу гэта ўжо было ў цябе. Альбо ты пазбавішся ад усяго гэтага, альбо застануцца нейкія дробязі, якія трэба будзе вярнуць на карабель. Так ці інакш, які сэнс заставацца тут даўжэй?"
  
  "Гэта ўсё хлам", - сказаў Соклей. "Мне спатрэбяцца матросы, каб перавезці іх сюды, а затым мы накіруемся на Радос".
  
  Вясляр схіліў галаву. “ Мяне гэта задавальняе. У мяне было не так ужо шмат спраў з тых часоў, як мы трапілі сюды, і я стаміўся сядзець без справы і ржавець. Мне не падабаецца заставацца п'яным тыдзень запар, як у маладосці, і я не магу трахацца так часта, як раней. Я гатовы адправіцца ў моры ".
  
  Ён быў настолькі гатовы, што сам дабраўся да Афін разам са Соклеем і некалькімі матросамі і не скардзіўся на тое, што узваліў на плечы шост для пераноскі і дапамагаў цягнуць збан библианского назад на "Афрадыту". У большасці выпадкаў гэта было б ніжэй яго годнасці.
  
  Перад адплыццём Соклей праверыў срэбра, схаванае пад палубай на юне. Скончыўшы, ён усміхнуўся. Усё было так, як і павінна было быць. Ён таксама быў гатовы зноў убачыць Радос - а што можа быць лепш, чым вярнуцца дадому з добрай прыбыткам?
  10
  
  Са свайго паста на прыпаднятай палубе юта "Афрадыты" асобы, якія могуць глядзеў наперад, на нос. "Мы гатовыя?" - крыкнуў ён веслярам, хто чакаў на вёслах.
  
  Ніхто не сказаў "не". Двое членаў экіпажа былі афінянамі, людзьмі, нанятымі на месца пары родосцев, якія закахаліся ў тутэйшых жанчын і вырашылі не ехаць. Новапрыбылыя былі дастаткова кемлівыя, каб прынесці падушкі для лавак для веславання, так што, верагодна, яны мелі дакладнае ўяўленне пра тое, што ім трэба было рабіць. Погляд Менедема кінуўся да прычала. Так, швартовы былі отстегнуты і дастаўлены на борт "Акатоса". І так, якара былі паднятыя і выкладзеныя побач з носам. Задаволены праверкай у апошнюю хвіліну, ён нахіліў галаву да Диоклю.
  
  Вясляр падняў свой бронзавы кутнік і маленькі малаток, якім ён біў па ім. "Таму вёслы!" крыкнуў ён і ўдарыў па кутніку, задаючы ход.
  
  Крэкчучы, матросы на вёслах прыняліся за працу. Клац Клац...!.. Клац! Першыя некалькі гребков ледзь ссунулі гандлёвую галеру з месца. Асобы, якія могуць не чакаў нічога іншага, асабліва ўлічваючы, што ашалёўка карабля отяжелела ад марской вады, таму што яго не выцягнулі на бераг і не высушылі.
  
  Паколькі Диокл хадзіў у мора з тых часоў, як асобы, якія могуць быў маленькім хлопчыкам, ён, несумненна, таксама не чакаў нічога іншага. Ва ўсякім выпадку, ён лаяў весляроў: “Наперад, вы, нікчэмныя волочилки! Упритесь спінамі ў ваду! Вы больш не лотоеды - больш не валяецца без справы, не п'яце, не трахаетесь і не атрымліваеце за гэта грошы. Цяпер вы павінны зарабіць сваё срэбра. Давай паглядзім, як ты працуеш, клянуся сабакам!"
  
  Мала-памалу "Афрадыта " адышла ад пірса, з кожным гребком набіраючы хуткасць і вяртаючыся ў гавань. Асобы, якія могуць зноў азірнуўся на набярэжную, каб пераканацца, што разгневаны Протомахос ў апошні момант не падбяжыць з крыкам "Пералюбнік!". Некаторыя жанчыны не ўмеюць захоўваць сакрэты (як і некаторыя мужчыны, але асобы, якія могуць палічыў за лепшае не зацыклівацца на гэтым). Аднак Ксеноклея, здавалася, досыць доўга захоўвала маўчанне.
  
  Разявакі з боку гавані і матросы на круглых караблях, рыбацкіх лодках і некаторых ваенных галерах Деметры назіралі, як "Акатос" адчальвае ад прычала. Асобы, якія могуць злавіў погляд Диокла. "Давайце зробім ім невялікае шоў, ці не так?" - сказаў ён.
  
  “ Вы маеце рацыю, шкіпер. Келевсты ведалі, што ў Менедема на розуме. Ён павысіў голас, каб яго пачулі на ўсім шляху да носа: “Па маім загадзе весляры левага борта працягваюць налягаць на вёслы, правы борт перамыкаецца на нармальны ход. Гатовыя?... Сейчасже!"
  
  Асобы, якія могуць дапамагаў паварочваць рулявымі вёсламі. "Афрадыта" апісала паўкола амаль у сваю даўжыню, так што яе нос быў звернуты да мора, а корму - да прычала, якія яна пакідала. Диокл загадаў абодвум парам весляроў перайсці на нармальны ход, калі паварот наблізіўся да завяршэння; асобы, якія могуць завяршыў яго, выкарыстоўваючы толькі рулявыя вёслы, і вывеў гандлёвую галеру ў Саронический заліў.
  
  Двое мужчын на борце аднаго з "шасцёрак Деметриоса", якія патрулявалі гавань, памахалі "Афрадыце", пахваліўшы яе за спрытны манеўр. Як толькі курс яго зладзіў, асобы, якія могуць зняў правую руку з румпеля правага борта і памахаў у адказ. На адным з гэтых людзей быў афіцэрскі плашч. Пахвала ад каго-то, каму не трэба было яе прамаўляць, была ўдвая жадана.
  
  "У наступны раз мы справімся лепш", - паабяцаў Диокл і злосна паглядзеў на весляроў. "Праўда?" Ён ператварыў гэта ў пагрозу.
  
  "Я ўпэўнены, што так і будзе", - сказаў асобы, якія могуць. Вясляр сыграў ролю злыдня. Асобы, якія могуць, наадварот, мог быць лагодным чалавекам, тым, хто часам раздражняў строгасцю Диольда. Яму падабалася гэтая роля больш, чым самому хацелася б гуляць суровага наглядчыка.
  
  Вецер дзьмуў з сушы. "Прыбярыце ветразь і апусціце яго з рэі," загадаў асобы, якія могуць. Матросы слухаліся. Апусціўся вялікі квадратны ветразь, рэі і стропы разрэзалі яго на квадраты. Ён ляпнуў два ці тры разы, перш чым напоўніўся ветрам. Як толькі яна напоўнілася, асобы, якія могуць зняў з вёслаў больш за палову людзей. Нават тыя, хто застаўся на сваіх лавах, не веславання; яны толькі чакалі, каб пераканацца, што вецер раптам не аслабее. "Афрадыта " не так ужо спяшалася, каб ёй трэба было рухацца адначасова пад ветрам і на вёслах.
  
  "Ты па-чартоўску мяккі з імі, шкіпер," прабурчаў Диокл, апускаючы бронзавы кутнік і малаток. Ён азірнуўся на Менедема, каб матросы не маглі бачыць яго асобы; пры гэтым ён падміргнуў. Асобы, якія могуць не мог ўсміхнуцца ў адказ, не выдаўшы гульню мужчынам. Замест гэтага ён утаропіўся на Диокла значна суровей, чым таго патрабавала заўвагу. Келевст зноў падміргнуў, паказваючы, што разумее, што робіць асобы, якія могуць.
  
  Саламіне і шматлюдныя вады, дзе флот вялікага цара Ксеркса пацярпеў крушэнне больш за сто семдзесят гадоў таму, ляжалі па правым борце. Сёння ў праліве паміж востравам і мацерыковай часткай Атыкі покачивалось ўсяго некалькі рыбацкіх лодак. Аднак Менедему не склала працы ў думках прадставіць яго триерами. Ні маракі Ксеркса, ні эліны, з якімі яны сутыкнуліся, у тыя далёкія дні не ведалі, як пабудаваць што-небудзь большае і трывалей. Што маглі б зрабіць некалькі пяцёрак і шасцёрак! Асобы, якія могуць задумаўся.
  
  Калі б ён хацеў даведацца аб Саламіне больш, чым у яго ёсць, ён мог бы спытаць Соклея, які нёс вахту на малюсенькай насавой палубе. Яго стрыечны брат працытаваў бы Герадота і, верагодна, таксама з "Пэрсаў " Айсхила. Не адчуваючы сябе ашаломленым, асобы, якія могуць не стаў пытацца.
  
  Эгіна, востраў пабольш, падымаўся з вады амаль прама па курсе. "Афрадыта " спынялася ў тамтэйшым полісе пару гадоў таму. Агледзеўшы яго і даведаўшыся, чым там займаюцца гандляры, асобы, якія могуць не захацеў наносіць паўторны візіт. За Эгиной, посиневшая і размытая смугой і адлегласцю, ляжаў паўночна-ўсходні кут Пелапанеса. Асобы, якія могуць быў задаволены - больш чым задаволены, - што дазволіў гэтаму заставацца на адлегласці.
  
  Ён пацягнуў да сябе румпель рулявога вёслы, які трымаў у левай руцэ, і адштурхнуў тое, што трымаў у правай. "Афрадыта" плаўна павярнула налева, накіроўваючыся паралельна ўзбярэжжа Атыкі, якое ў асноўным цягнулася на паўднёва-ўсход да мыса Сунион.
  
  Лёгкая адбіўную ў Сароническом заліве прымусіла гандлёвую галеру злёгку пахіснуцца. Асобы, якія могуць падумаў, не пазбавіцца яго стрыечны брат сняданку пасля доўгага знаходжання на беразе, але Соклей выглядаў цалкам нармальна. Жменька матросаў перегнулась праз поручні, каб пакарміць рыбу, у тым ліку адзін з нядаўна нанятых афінян. Астатнія весляры пакеплівалі над людзьмі з балючымі страўнікамі. У кожнай камандзе заўсёды былі такія людзі.
  
  Асобы, якія могуць атрымліваў асалоду ад рухам. З яго было дастаткова цвёрдай глебы пад нагамі. Ён хацеў, каб яму нагадвалі, што ён на борце карабля. Зноў выходзіць у мора было прыемна. Ён глыбока ўдыхнуў свежае салёны паветра. "Цудоўна, што ў мяне ў носе выветрылася гарадская смурод", - сказаў ён,
  
  "Гэта праўда", - пагадзіўся Диокл. "Мяне ванітуе ад паху лайна".
  
  Брыз пасвяжэў. Ветразь гудзеў, нацягнуты ветрам. "Афрадыта" слізгала над морам; доўгі крэмавы след цягнуўся за ёй і за лодкай, якую яна буксировала. Асобы, якія могуць зняў з вёслаў апошніх весляроў. Калі вецер гнаў судна вось так, яму больш ні аб чым не трэба было турбавацца. З такой вецер ёй у спіну, нават карабель выканаў... рэспектабельна.
  
  Вядома, кругламу карабля, пытавшемуся дабрацца да Афін, давялося лавіраваць супраць ветру, і яму прыйшлося ладна папацець. Доўгая, абцякальная гандлёвая галера стралой пранеслася міма пары гэтых няшчасных, якім даводзілася паварочваць ўбок, каб прайсці трохі наперад.
  
  "Нават калі б мы накіроўваліся ў іншы бок, мы маглі б змагацца з ветрам", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Ва ўсякім выпадку, на якое-то час", - сказаў Диокл. "Аднак ты занадта доўга будзеш ісці прама ў пашчу моцнаму брыз і разаб'еш сэрца сваіх весляроў".
  
  Асобы, якія могуць апусціў галаву. Келевстес быў правоў. "Акатос" мог рабіць тое, на што круглы карабель і спадзявацца не мог. І ўсё ж капітан, які думаў, што людзі на вёслах зроблены з бронзы, як легендарны Талос, і таму ніколі не стомяцца, быў асуджаны на расчараванне, калі не на небяспеку.
  
  Сонца скользило па небе. Вецер не занепадаў. Час ад часу пазіраючы на ўзбярэжжа Атыкі па левым борце, асобы, якія могуць дзівіўся таму, як хутка яно праносілася міма. Наперадзе адкрываўся Саронический заліў, які будзе пераходзіць у больш шырокія вады Эгейскага мора. Тры самых заходніх выспы Кіклады ляжалі на ўсход: Кеос, Китнос на поўдзень ад яго і Серифос яшчэ паўднёвей.
  
  Матрос заняў месца Соклея на насавой палубе. Стрыечны брат Менедема вярнуўся на карму. Ён падняўся па прыступках на ют і спыніўся ў пары локцяў ад Диокла. “ Дзе ты збіраешся спыніцца сёння вечарам? - спытаў ён Менедема.
  
  "Звычайна я б сказаў Кеос або Китнос", - адказаў асобы, якія могуць. “Пры такім ветры... Пры такім ветры я адчуваю спакуса паглядзець, ці не змагу я дабрацца да Серифоса. Гэта была б нядрэнная дзённая прабежка, ці не так?
  
  "Няма". Але Соклей гучаў далёка не шчаслівым.
  
  "У чым справа?" Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Калі мы заедзем ў Кифнос, то, магчыма, купім там трохі сыру", - сказаў Соклей. "Мы маглі б выгадна прадаць яго на Радосе - китнийский сыр вядомы па ўсёй Эладзе".
  
  "Хм". Асобы, якія могуць задумаўся. "Ну, добра, мая дарагая, тады мы так і зробім", - сказаў ён. “Мы не вельмі спяшаемся дадому. А Серифос не ўяўляе сабой нічога асаблівага. Ён такі скалісты, што людзі кажуць, быццам на яго глядзела Гаргона ".
  
  "Гэта таму, што гэта звязана з Персея", - адказаў Соклей. “ Мяркуецца, што менавіта туды яго і яго маці Данаю выкінула на бераг пасля таго, як Акрисий, яе бацька, паклаў іх у вялікі куфар і пусціў па плыні. І яшчэ мяркуецца, што ён паказаў там галаву Гаргоны і звярнуў людзей у камень.
  
  "А яшчэ мяркуецца, што гэта месца, дзе не квакаюць жабы", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Мы б усё роўна не пачулі іх у гэты час года", - сказаў Соклей, і гэта было праўдай. Ён працягнуў: “І мы не можам прадаваць жаб, квакающих або іншых, або кавалкі каменя. З іншага боку, добры сыр..."
  
  "Я ўжо сказаў "так", - нагадаў яму асобы, якія могуць. Ён трохі змяніў курс, пакуль форштевень не схаваў востраў Китнос з таго месца, дзе ён стаяў. “Зараз я накіраваны прама на яго. Ты шчаслівы?"
  
  "Я станоўча оргиастичен, пра найлепшы", - адказаў Соклей.
  
  "Ты, безумоўна, саркастичен, вось хто ты такі", - сказаў асобы, якія могуць. Соклей апусціў галаву; гэта было тое, чаго ён наўрад ці мог адмаўляць.
  
  Вецер трымаўся ўвесь дзень. "Афрадыта " пранеслася міма малюсенькага выспы Бельбина, які знаходзіўся ў восемдзесят ці сто стадыях на поўдзень ад мыса Сунион. Некалькі авечак нетаропка блукалі па крутых, бедным палях Белбины; за выключэннем пары пастухоў, востраў быў незаселены, Китнос па-ранейшаму ляжаў прама перад імі.
  
  У такую надвор'е плаванне было задавальненнем, а не цяжкай працай. Весляры развесілі лескі за бортам карабля, на некаторыя гаплікі насадзілі кавалачкі сыру - таннага сыру. Час ад часу хто-небудзь з іх выдаваў пераможна-радасны лямант і лавіў лятучую рыбу, марскога ляшча або бычка: што-небудзь, што ён мог прыгатаваць на вугальнай жароўні і пакаштаваць свайму сыну,
  
  Наперадзе ўзвышаўся Китнос. Ён быў зелянейшая, чым Серифос на поўдні, але ненашмат. Авечкі і козы блукалі па ўзгорках ззаду адзінага на востраве маленькага гарадка, які выходзіў вокнамі на захад, у бок Атыкі і Пелапанеса - да цывілізацыі, нядобразычліва падумаў асобы, якія могуць.
  
  Горад Китнос не мог пахваліцца развітой гаванню. Карабель з візітам небудзь мог прыстаць да берага паблізу, альбо кінуць якар перад горадам. Па загадзе Менедема якара ўпалі ў моры. Пасля гэтак доўгага апускання "Афрадыта " мала што выйграла б, правёўшы ноч ці дзве па-за вады. Вярнуўшыся на Радос, яна будзе выходзіць з мора да вясны.
  
  "Усё тваё," сказаў асобы, якія могуць свайму кузену. “ Вып'ем за сыр.
  
  
  Калі на наступную раніцу Соклей слухаў размову жыхароў Кифноса, яму здавалася, што ён нейкім чынам перанёсся ў мінулае. Яны казалі на аттическом грэцкай, але на вельмі старамодным аттическом, прамаўляючы es замест eis (ўнутр), xyn замест syn (з) і мноства іншых слоў, якія зніклі з прамовы саміх Афін больш за сто гадоў таму. Слухаючы іх, ён, магчыма, слухаў Айсхилоса... калі б Айсхилос вырашыў пагаварыць пра сыры і авечках і козах, з малака якіх яго робяць.
  
  Ён выказаў здагадку, што китманцы казалі так таму, што, хоць яны знаходзіліся ўсяго ў дне плавання ад Афін, не многія караблі заходзілі ў тутэйшую гавань. Мясцовыя жыхары былі ізаляваны ад астатняга свету. Калі і адбываліся перамены, то вельмі павольна.
  
  Ветрык з мацерыка - не такі моцны, як той, які прыгнаў сюды "Афрадыту ", але ўсё ж дастаткова свежы, - трапаў валасы Соклея, калі ён накіроўваўся да агора. Пасля Афін Кифнос здаваўся смяхотна маленькім; магчыма, гэта быў цацачны гарадок, створаны для дзіцячых гульняў. Гэта не перашкодзіла яму аднойчы заблудзіцца. Тут было дастаткова дамоў, каб загнаць яго туды, дзе ён не быў упэўнены, ці трэба яму ісці направа або налева, каб знайсці рынкавую плошчу, і ён памыліўся ў сваіх здагадках. Яму давялося даць чалавеку з некалькімі адсутнымі пярэднімі зубамі оболос, каб даведацца дарогу, а затым папрасіць яго паўтарыць, таму што з-за яго дыялекту і адсутнасці зубоў яго было цяжка зразумець.
  
  На агора людзі выстаўлялі рыбу, ваўняныя тканіны і сыры. Рыба прызначалася іншым китнийцам. Тканіна не здалася Соклею чым-то асаблівым. Сыры... Сыры былі такімі выдатнымі, як і меркавала рэпутацыя Китноса, і гэта было крыху вышэй хвалы.
  
  І кошты апынуліся дзіўна нізкімі. Соклею прыйшлося прыкласці нямала намаганняў, каб схаваць здзіўленне на твары, калі хлопец, выкладывавший на маленькі столік ззаду яго лустачку за лустачкай пяшчотны сметанковы сыр з казінага малака, запытаў не больш, чым радоскі сыраробы запытаў б за што-небудзь ўсяго на чвэрць такога ж якасці. Мясцовы жыхар, устрывожанага выгляду мужчына з вялікімі вачыма зайца і жировиком на адной шчацэ, прыняў яго здзіўленне хутчэй за гнеў, чым за захапленне. "Я магу спусціцца трохі, лепшы", - паспешліва сказаў мужчына, яшчэ да таго, як Соклей зрабіў сустрэчную прапанову. "Не сыходзь, калі ласка".
  
  Соклей ўзяў сябе ў рукі. “ Ну, добра, - сказаў ён, як быццам на самай справе не хацеў заставацца. - Можа быць, я і не застануся, пакуль ты вядзеш сябе разумна.
  
  "Я магу быць вельмі разумным, сэр, сапраўды вельмі разумным", - адказаў сыровар.
  
  Ён таксама гэта меў на ўвазе. Соклею было амаль няёмка гандлявацца з ім. Гэта было падобна на крадзеж у бездапаможнага дзіцяці. Соклей ведаў, што мог бы прымусіць китнийца апусціцца ніжэй, чым ён у рэшце рэшт зрабіў. У яго не хапіла духу зрабіць гэта. Ён суцяшаў сябе думкай, што ўсё роўна атрымае добрую прыбытак ад сыру, нават калі купіць яго па гэтай крыху больш высокай цане.
  
  Іншы прадавец праз два прылаўка прадаваў востры, рассыпчатый сыр з авечага малака па такім жа нізкім цэнах. Зноў жа, Соклей мог бы пагандлявацца пацяжэй. Ён ведаў, што асобы, якія могуць выціснуў бы з гэтых людзей усё магчымае, назваўшы іх дурнямі, таму што яны не разумелі, наколькі пышныя іх сыры.
  
  Гандлюючыся з некаторымі купцамі, нават з большасцю купцоў, Соклей таргаваўся так люта, як толькі ўмеў. Фінікійцы, афіняне, той гандляр труфелямі ў Матыліну - усе яны былі самі па сабе, як і ён. Гэтыя людзі, хоць... Яны, здавалася, былі кранальна ўдзячныя за тое, што ён даў ім любую сярэбраную манету за іх сыр.
  
  "Совы," амаль з глыбокай павагай прамармытаў мужчына з рассыпістым сырам, калі Соклей расплаціўся з ім. “ Хіба яны не цудоўныя? Вялікую частку часу, вы ведаеце, мы проста абменьваемся рэчамі паміж сабой. Зрэшты, я заводжу сабе некалькі сов, і хто ведае? Магчыма, я нават з'езджу ў Атыку, - ён не сказаў, у Афіны, што, магчыма, было за межамі яго разумовага гарызонту, - і... і куплю сёе-што.
  
  "Для гэтага і патрэбныя грошы", - пагадзіўся Соклей.
  
  "Так і ёсць, ці не так?" Китнианцу гэта здалося новай ідэяй. Напрамку фермер, які жыве ў сотні стадиев ад бліжэйшага малюсенькага мястэчка, наўрад ці мог быць больш далёкі ад гандлю, якой займаўся Соклей, чым гэты сабрат-элін, які знаходзіцца ўсяго ў доўгім дне плавання ад Афін, б'ецца сэрца цывілізаванага свету.
  
  Падавіўшы некалькі уздыхаў, Соклей прайшоў далей па агора. Яго адзінай праблемай было выбраць лепшага з лепшых. Адзін мужчына даў яму ўзор цвёрдага жоўтага сыру, які прымусіў яго падняць бровы. "Не думаю, што я калі-небудзь спрабаваў што-то падобнае", - сказаў ён.
  
  "Я б не здзівіўся, аб чужаземец", - сказаў китниец са сціплай гонарам - ніхто тут, здавалася, не выяўляў нічога, акрамя сціплай гонару. "Гэта зроблена з каровінага малака".
  
  "Няўжо?" Спытаў Соклей, і сыровар апусціў галаву. "Як ... незвычайна". Нешматлікія эліны, асабліва на поўдзень ад Боотии (сама назва якой асацыявалася з быдлам), трымалі кароў. Авечкі і козы былі значна больш распаўсюджаныя, паколькі іх шанавалі за поўсць, а таксама за малако.,
  
  "Вам гэта падабаецца?" - спытаў мясцовы жыхар.
  
  "Гэта нядрэнна", - адказаў Соклей; якімі б жаласнымі ён ні лічыў китнийцев, ён не мог прымусіць сябе праявіць занадта энтузіязм. “ Што ты хочаш за клін? - спытаў я.
  
  Ён не здзівіўся, калі сыровар назваў цану вышэй, чым яму давалі іншыя. Яшчэ адна прычына, па якой у гэтай частцы Элады было мала кароў, заключалася ў тым, што ім патрабавалася больш корму з-за колькасці малака, якое яны давалі. Нягледзячы на гэта, для такога экзатычнага сыру, як гэты, тое, што патрабавалася китнийцу, было зусім не дрэнна. Соклей поторговался трохі больш жорсткія, чым з іншымі мужчынамі, але толькі трохі. Неўзабаве ён і сыровар паціснулі адзін аднаму рукі, каб змацаваць здзелку.
  
  "Я вам вельмі ўдзячны", - сказаў хлопец. "Некаторыя з маіх суседзяў думаюць, што я вар'ят, раз трымаю карову, але, думаю, я ім паказаў".
  
  “ Можа быць, і так. - Соклей ніколі б не дазволіў адной адносна невялікай угодзе так ударыць яму ў галаву, але ён быў родосцем, якія звыкліся гандляваць па ўсім Ўнутранага мора. Для китнийца, для якога вялікае падарожжа азначала шпацыр пешшу ад яго фермы да гэтага маленькага гарадка - ён дакладна не заслугоўваў называцца полісам, - паказаць трохі драхмая сваім суседзям магло быць свайго роду трыумфам.
  
  Матросы з "Афрадыты " дапамаглі Соклею аднесці сыры назад на "Акатос". Адным з іх быў Телеутас. Скоса зірнуўшы ў бок Соклея, ён сказаў: “Табе лепш як мага хутчэй даставіць нас назад на Радос. Калі ты гэтага не зробіш, мы з'ямо тваю прыбытак".
  
  Іншыя матросы засмяяліся. Соклей - няма. Ён ведаў Телеутаса лепш, чым хацеў. - Клянуся егіпецкім сабакам, калі хаця б дробка сыру знікне да таго, як мы вернемся дадому, ты паплывеш назад на Радос, - выціснуў ён. “ Ты мяне разумееш?
  
  "Лягчэй, юны сэр", - сказаў адзін з матросаў. "Ён проста пажартаваў".
  
  Ўсмешка Телеутаса не зусім дакранулася да яго вачэй. "Гэта дакладна", - сказаў ён. "З імі нічога не здарыцца".
  
  "Лепш бы гэтага не было", - сказаў яму Соклей. "Таму што я не жартую".
  
  Панурая цішыня ахутвала працоўную групу, пакуль яны не спусціліся на пляж. Нават мужчыны, якія везлі іх і сыры назад на "Афрадыту", заўважылі гэта. "Хто-небудзь пукнул каму-то ў твар?" - спытаў адзін з весляроў, калі ніхто не вымавіў ні слова, пакуль лодка слізгала да гандлёвай галерэі.
  
  "Можна і так сказаць, Мосхион", - адказаў Телеутас. "Так, можна і так сказаць". Ён зноў паглядзеў на Соклея, злёгку ўсміхаючыся.
  
  Соклей злосна паглядзеў у адказ. "Калі нам тэрмінова спатрэбіцца яшчэ адзін матрос, я думаю, мы зможам знайсці яго нават у такім забытым багамі месцы, як гэта," сказаў ён.
  
  Мосхион выглядаў спалоханым. Ён сказаў: "Я б не стаў нікога пэцкаць у гэтай жаласнай дзюры".
  
  "Калі б у нас на борце быў злодзей, я б высачыў яго дзе заўгодна", - адказаў Соклей. Мосхион заткнуўся і зноў пачаў веславаць. Годам раней ён хадзіў з Соклеем ў Юдэю. Ён не мог забыць залатое кальцо, якое Телеутас ўкраў у мясцовага жыхара. Ніхто ніколі не даводзіў - ніхто нават не заяўляў, што Телеуты кралі на борце карабля. Калі б гэта было даказана або нават заяўлена, Телеуты не адплылі б з "Афрадытай " гэтай вясной.
  
  Цяпер ён больш не пасміхаўся. Ён паглядзеў на мора і на акатос і нічога не сказаў. Без сумневу, гэта было лепшае, што ён мог зрабіць. Калі б ён даў Соклейту яшчэ крыху нахабства, той бы выйшаў з лодкі і нырнуў у ваду гавані. Соклей паняцця не меў, ці ўмее Телеутас плаваць. У дадзены момант ён быў занадта злы, каб звяртаць на гэта ўвагу.
  
  Калі яны падышлі да "Афрадыце", матросы ў лодцы перадалі кавалкі сыру матросам на гандлёвай галерэі. "Вось, мы пакладзем іх у скураныя мяшкі", - сказаў асобы, якія могуць. "У нас іх засталося даволі шмат пасля паездкі ў Афіны, і яны абароняць ад салёнай вады і паразітаў". Ён ухмыльнуўся. “ Ва ўсякім выпадку, усе паразіты, якія не ходзяць на дзвюх нагах.
  
  Некалькі матросаў на борце "Акатоса" засмяяліся. Ніхто з карабельнай шлюпкі не засмяяўся. Телеутас выглядаў так, нібы збіраўся засмяяцца, але перадумаў, нават не заўважыўшы хмурна погляду Соклея. Пасля таго, як увесь сыр трапіў на "Афрадыту", Соклей і матросы пералезлі праз поручні і забраліся на ніжнюю частку карабля.
  
  Яго стрыечны брат пачакаў, пакуль яны ўдваіх апынуцца - па большай частцы - па-за межамі чутнасці каманды, перш чым спытаць: “Што здарылася, мая дарагая? Ты, падобна, гатовы перагрызці страховочный шпільку напалову, але я бачу, ты вярнуўся з кучай сыру.
  
  “О, сыр выдатны. На самай справе сыр лепш, чым я чакаў", - сказаў Соклей, усё яшчэ кіпячы. "Але гэты брудны Телеутас ..." Гісторыя палілася з яго патокам; ён скончыў: "Я б наогул хацеў, каб ён ніколі не падымаўся на борт "Афрадыты "".
  
  "Ну, калі ён не выйдзе прама зараз і не ўкрадзе, мы затрымаемся з ім да вяртання на Радос", - адказаў асобы, якія могуць. “ Але ў наступным годзе скажы яму, каб ён выў, калі зноў попросится паехаць з намі.
  
  "Клянуся сабакам, я так і зраблю", - сказаў Соклей. “Хацеў бы я, каб у мяне была гэтая вясна. Ад яго адныя непрыемнасці. Нават калі ён не робіць нічога дрэннага, ён заўсёды стварае ўражанне, што вось-вось зробіць. Ты павінен сачыць за ім кожную хвіліну ".
  
  "Тады бывай з ім," сказаў асобы, якія могуць. “ Мы разлічымся з ім, калі вернемся дадому, і на гэтым усё скончыцца. Калі наступнай вясной ён прыйдзе, скуголячы, на працу, скажы яму, каб ён нахіліўся і...
  
  "Я разумею вас, дзякуй," паспешліва сказаў Соклей.
  
  “ Добра. Тады вырашана. Асобы, якія могуць любіў, каб усё было акуратна. Яму гэта так падабалася, што часам ён меркаваў, што так яно і ёсць, хоць гэта было не так. Тут, аднак, Соклей пагадзіўся са сваім стрыечным братам. Асобы, якія могуць спытаў: "Што яшчэ нам трэба зрабіць тут, на Китносе?"
  
  "Я не думаю, што на Кифносе ёсць што-то яшчэ, чым можна заняцца", - сказаў Соклей.
  
  “Ha! Не здзіўлюся, калі вы маеце рацыю. Я ведаю, што мне не патрэбна іх вада; у нас яе дастаткова, і я памятаю, які гідкай і саланаватай яна была, калі мы спыняліся тут пару гадоў таму з Полемеем на борце. Асобы, якія могуць павярнуўся да Диоклу. “ Усё на борце і гатовыя веславаць?
  
  "Усе на борце, шкіпер," адказаў вясляр. “ У некалькіх хлопцаў усё яшчэ баліць галава ад занадта вялікай колькасці віна, але яны, верагодна, умеюць веславаць.
  
  "Ім карысна папацець," сказаў асобы, якія могуць з нязмушанай упэўненасцю чалавека, які ў дадзены момант не пакутаваў ад пахмелля. “ Тады давай выбірацца адсюль. Я не думаю, што мы зможам дабрацца да Пароса з тым дзённым святлом, які ў нас застаўся, але мы павінны дабрацца да Сироса без асаблівых праблем.
  
  "Гучыць прыкладна так", - пагадзіўся Диокл. Ён павярнуўся і пачаў крычаць на каманду. Яны паспяшаліся заняць свае месцы ў вёслаў і ў лін, якія павінны былі спусціць ветразь з рэі. "Риппапай!" Паклікаў Диокл. “Риппапай! Риппапай! Мужчыны пачалі веславаць. "Афрадыта " выйшла з гавані.
  
  Соклей быў рады з'ехаць. Для Менедема кожны гандлёвы рэйс, кожны востраў, кожны горад здаваліся новым прыгодай. Соклею падабаліся падарожжа з-за таго, што ён мог даведацца, але пра Китносе даведацца было асабліва няма чаго. І чым больш ён бачыў іншых месцаў (нават Афіны, і хто б мог такое ўявіць?), тым лепш выглядаў Радос. Радос быў домам, і яны былі ў шляху.
  
  
  Асобы, якія могуць павярнуў "Афрадыту " налева. Китнос быў даўжэй, чым у шырыню; каб адправіцца на ўсход ад адзінага горада астравы, трэба было абмінуць мыс небудзь на паўночнай, альбо на паўднёвай ускрайку выспы. Ён абраў апошняе. Каб злавіць вецер на траверзе, матросы адхілілі рею ад левага борта таму. Яны пачалі рух ўсяго праз імгненне пасля таго, як ён пачаў паварот, і скончылі яго прыкладна ў той жа час. Ён усміхнуўся пра сябе. Яму нават не прыйшлося аддаваць загад.
  
  "Цудоўны дзянёк," заўважыў Диокл, калі яны абмінулі мыс, і так яно і было. Сонца свяціла цяпло і ярка ў блакітным-преголубом небе, хоць яно ўжо не стаяла так высока, як у пачатку лета. Эгейскае мора было больш глыбокага сіняга колеру, або, хутчэй, некалькі больш глыбокага сіняга. Китнос, размешчаны па левую руку ад гандлёвай галеры, унёс разнастайнасць: карычневая глеба, шэрыя камяні, прожылкі зеляніны на фоне высушанай сонцам жаўцізны.
  
  Іншыя выспы Кикладского архіпелага усеивали гарызонт: усё, пачынаючы ад чорных скал з пенящимся вакол іх морам, здольных толькі на тое, каб вырваць дно ў карабля, які натыкнуўся на іх знянацку, да Сироса, Пароса і Наксас на ўсходзе, Сифноса на паўднёва-усходзе і скалістых Серифоса і Мелос за ім прама на поўдні.
  
  Чайкі і крачкі кружылі над галавой, крычалі і мяукали. Яны часта наведвалі караблі; тое, што для людзей было смеццем, для іх было опсоном. Скапа склала крылы і нырнула нагамі наперад у мора ў двух або трох плетрах ад гандлёвай галеры. Імгненне праз яна вынырнула зноў, моцна пляскаючы крыламі, каб зноў падняцца ў паветра. Яго кіпцюры сціскалі якая выгінаецца рыбу.
  
  "Калі крачкі ныраюць, чайкі крадуць у іх", - сказаў Соклей. "Але хто стане красці ў кагалы?"
  
  "У гэтых водах нікога, клянуся Зеўсам," адказаў асобы, якія могуць.
  
  "Цікава, што гэта была за рыба", - сказаў Соклей. "Цікава, абрала ці птушка, яго, таму, што ёй падабаецца такі від рыбы, ці проста таму, што яна выпадкова праплыла дастаткова блізка да паверхні, каб яе можна было ўбачыць".
  
  Асобы, якія могуць засмяяўся. “Цікава, пра найвялікшы, ці ёсць які-небудзь мяжа колькасці пытанняў, якія ты можаш прыдумаць. Калі ёсць, то ты яго яшчэ не закрануў".
  
  Яго стрыечны брат выглядаў абражаным. “Што дрэннага ў цікаўнасці? Дзе б мы былі без яго? Мы б жылі у глінабітных хацінах і спрабавалі біць зайцаў камянямі па галаве, вось дзе".
  
  "Яшчэ два пытанні," сказаў асобы, якія могуць, "нават калі ты адкажаш на адзін з іх". Ён задаваўся пытаннем, наколькі раззлуе - і наколькі пацешна - Соклея такая падтасоўка. Ён ужо не дражніў свайго кузена так моцна, як тады, калі яны былі маладзей; Соклей стаў лепш стрымліваць свой нораў, і таму цяпер яго менш забаўлялі.
  
  Ён правёў яго сёння раніцай, сказаўшы: "У мяне ёсць яшчэ адно пытанне: якое значэнне гэта мае для вас?"
  
  “ На самой справе, ніякіх. Мне проста было цікава. Асобы, якія могуць паморшчыўся, усвядоміўшы, што аддаў сябе ў рукі Соклея.
  
  “Дзякуй, мой дарагі. Ты толькі што даказаў мне маю кропку гледжання". Соклей мог бы сказаць больш і горш. Гэта было слабым суцяшэннем для Менедема. Таго, што сказаў яго стрыечны брат, было звышдастаткова: дастаткова, каб у яго загарэліся вушы, дастаткова, каб прымусіць Диокла ціха засмяяцца. На працягу наступнага кароткага часу асобы, якія могуць надаваў перабольшанае ўвагу кіраванні караблём, які ў дадзены момант практычна не меў патрэбу ў кіраванні. Ён прайграў абмен; ён ведаў, што прайграў; а ён ненавідзеў прайграваць у чым бы то ні было. Тое, што ён прайграў з-за ўласнага дурнога выбару слоў, толькі зрабіла пройгрыш яшчэ больш раздражняльным.
  
  Але ён не мог доўга заставацца раздражнёным, не з-за брызу, напаўняе ветразі і гудящего ў снасцях, не з-за мяккага руху карабля і мяккага плёскат, калі таран на носу рассякаў ваду, не з-за...
  
  Думка аб таране прымусіла яго замаўчаць. "Раздай экіпажу шлемы і зброю, Диокл," сказаў ён. “Піратаў ў гэтых водах больш, Фурыі іх пабяры, чым блох на сабаку-падальщице. Калі мы ім патрэбныя, нам лепш пераканацца, што яны атрымаюць жорсткі бой".
  
  Паколькі "Акатосу" даводзілася адбівацца ад піратаў кожны з апошніх двух сезонаў плавання, Диокл не мог з гэтым не пагадзіцца. На самай справе, ён апусціў галаву і сказаў: "Я ўсё роўна збіраўся зрабіць гэта даволі хутка".
  
  Неўзабаве людзі на "Афрадыце " з бронзавымі чыгунамі на галовах і мячамі, дзідамі і сякерамі ў руках самі сталі выглядаць як піраты. Гандлёвая галера была шырэй, чым "пентеконтер" або "гемиолия", але экіпажы рыбацкіх лодак і круглых караблёў не былі схільныя рабіць такія тонкія адрозненні. Яны ніколі імі не былі. Аднак цяпер яны беглі з такой паспешнасцю, якой асобы, якія могуць яшчэ ніколі не бачыў. Рыбацкія лодкі, меншыя, чым вытанчанае суденышко, якое буксировала за сабой гандлёвая галера, адчалілі, а людзі ў іх веславання так старанна, як быццам яны былі членамі экіпажа ваеннай галеры, кідаецца ў бой. Два розных парусніка рэзка павярнулі на поўдзень, як толькі іх матросы заўважылі "Афрадыту". Яны хацелі, каб прыбрацца ад яе як мага далей, як мага хутчэй.
  
  "Калі б, стоячы за ветразем і дзьмухаючы ў яго, яны маглі плыць хутчэй, яны б зрабілі гэта", - сказаў асобы, якія могуць са смехам.
  
  "Ім спатрэбіцца некалькі гадзін, каб вярнуцца на ранейшы курс супраць ветру", - сказаў Соклей.
  
  "Гэта занадта дрэнна для іх", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Цяжка вінаваціць іх", - сказаў Соклей. “Калі рызыкуючы, можна быць прададзеным у рабства або забітым і выкінутым за борт, не рабі гэтага. Калі б мы верылі ў магчымасць рызыкаваць, мы б не ўзбройваліся ".
  
  Ён не памыліўся. Нягледзячы на гэта, асобы, якія могуць сказаў: "Ведаеш, бываюць моманты, калі з жыцця выціскаюць ўсе сокі".
  
  "Бываюць моманты, калі я думаю, што табе трэба роўна столькі соку, каб ўтапіцца", - адказаў Соклей.
  
  Яны панура паглядзелі адзін на аднаго. Асобы, якія могуць пазяхнуў проста ў твар Соклею' каб паказаць, якім сумным, па яго думку, быў Соклей. Соклей павярнуўся спіной, падышоў да парэнчаў і памачыўся ў цёмнае, як віно, мора. Магчыма, гэта было праявай ўсеагульнага пагарды; магчыма, ён пазбаўляўся ад соку. Асобы, якія могуць не стаў распытваць. Соклей паправіў свой хітон і прайшоў на насавую палубу, трымаючы спіну вельмі напружанай.
  
  Диокл засмучана кудахтал. "Вам дваім не варта сварыцца", - сказаў ён. "Вы абодва патрэбныя карабля". Ён выкарыстаў дваістае, маючы на ўвазе, што асобы, якія могуць і Соклей былі натуральнай парай.
  
  Караблём кіраваў асобы, якія могуць. Ён не мог павярнуцца спіной да Диоклу, як бы моцна яму гэтага ні хацелася. У дадзены момант ён хутчэй даў бы свайму кузену добрага выспятка пад зад, чым быў бы прывязаны да яго на грэчаскай мове ў складзе пары. Ханжеский педант, падумаў ён.
  
  Да канца дня ніхто з матросаў, здавалася, не хацеў набліжацца ні да яго, ні да Соклею. Мужчыны хадзілі на дыбачках, як быццам ашалёўка "Афрадыты " была пакрыта яйкамі і іх бы узбіў, калі б яны разбілі адно з іх. Песні, жарты, звычайная балбатня - усё знікла. Засталіся толькі гукі ветру і хваляў. Ніколі яшчэ на гандлёвай галерэі не было так ціха.
  
  Занадта ўпарты і занадта горды, каб зрабіць які-небудзь крок у бок Соклея, асобы, якія могуць заставаўся ля стырна увесь астатак дня. Павольна, вельмі павольна набліжаўся востраў Сирос. Ён быў яшчэ больш иссушенным, чым Кифнос. "Афрадыта " таксама спынялася тут пару гадоў таму. Асобы, якія могуць ўспомніў вершы з Адысеі , у якіх свінапас Эвмей усхваляў востраў, з якога ён прыбыў. Ён таксама ўспомніў каментар Соклея: гэтая пахвала даказвае, што Гамер быў сляпым паэтам.
  
  Ён злосна трасянуў галавой; яму наогул не хацелася думаць пра Соклеосе. З усіх сіл стараючыся не рабіць гэтага, ён накіраваў гандлёвую галеру вакол паўночнай ускрайку выспы (які, як і Кифнос, быў вышэй, чым у шырыню) і накіраваўся да горада Сирос на ўсходнім узбярэжжы. Горад размяшчаўся ўнутры выгібу невялікі бухты. Гавань была выдатнай; калі б на востраве Сирос было больш вады, людзей і ўраджаю, у гавані лёгка мог бы размясціцца сапраўдны горад. Як бы тое ні было, гэта мела такое ж значэнне, як прыгожыя бровы ў непрыгожай дзяўчыны.
  
  Паколькі гаванню карысталіся ўсяго некалькі рыбацкіх лодак і рэдкія караблі, якія курсуюць адкуль-то яшчэ, ніхто не папрацаваў добраўпарадкаваць яе молами і пирсами. "Афрадыта " стаяла ў бухце ў пары плетр ад горада. Яе якара ўпалі ў ваду, каб цверда ўтрымліваць судна.
  
  Клянуся сонцам, заставаўся гадзіну або каля таго дзённага святла. Соклей паклікаў матросаў, каб яны даставілі яго на бераг. "Куды, па-твойму, ты направляешься?" Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Тут ёсць храм Пасейдона", - адказаў Соклей. “Мяркуецца, што ў ім ёсць сонечныя гадзіны, зробленыя Ферекидом, які вучыў Піфагора. Магчыма, гэта самыя старыя сонечныя гадзіны ў Эладзе. Раз ужо мы тут, я хацеў бы зірнуць на іх. Чаму? Ты плануеш сплысці без мяне?"
  
  “ Не спакушай мяне. Але асобы, якія могуць груба махнуў рукой у бок лодкі. “ Тады ідзі. Вяртайся да цемры.
  
  Соклей паказаў на жменьку дамоў, з якіх складаўся горад. "Калі ты думаеш, што я застаўся б там, ты..." Ён змоўк.
  
  Ты яшчэ дурней, чым я думаў. Менавіта гэта ён і збіраўся сказаць, гэта або што-то ў гэтым родзе. Абурэньне Менедема ўспыхнула з новай сілай: ён удала забыўся ўсё гэтак жа нядобрыя думкі, якія былі ў яго пра Соклеосе. "Калі падумаць, трымайся далей столькі, колькі табе заманецца", - адрэзаў ён.
  
  Ён назіраў, як лодка даставіла яго стрыечнага брата да берага, назіраў, як Соклей пагаварыў з пажылым мясцовым жыхаром і выняў з рота оболос, каб перадаць хлопцу, назіраў, як сівабароды паказаў ўверх па схіле і на поўнач, і назіраў, як Соклей паспяшаўся ў тым кірунку. Ён таксама назіраў, як людзі, якія даставілі Соклея на бераг, зніклі ў віннай краме.
  
  "Шкіпер, што ты будзеш рабіць, калі ў маладога джэнтльмена паўстануць праблемы?" Спытаў Диокл. "Адпраўляцца аднаму ў незнаёмае месца не заўсёды самае разумнае, што ты можаш зрабіць".
  
  "Як наогул можа быць праблема?" Адказаў Асобы, Якія Могуць. “Соклей, здаецца, упэўнены, што гэта бяспечна, і ён ведае ўсё. Калі ты мне не верыш, проста спытайся ў яго".
  
  Диокл кінуў на яго дакорлівы погляд. "Вялікую частку часу вы двое," ён зноў выкарыстаў дваістае слова, магчыма, каб падкрэсліць сваю кропку гледжання, магчыма, каб пазлаваць Менедема, - валодаеце даволі здаровым сэнсам. Але калі ты гэтага не робіш, ты сапраўды гэтага не робіш ". У большасці выпадкаў ён дадаў бы што-небудзь накшталт "без непавагі". Сёння ён не стаў турбаваць сябе.
  
  Асобы, якія могуць паказаў на лодку, якая ляжала на беразе. "Што я павінен рабіць, калі яна там?"
  
  Спакойны вясляр адказаў: "Знайдзі некалькі матросаў, якія ўмеюць плаваць, і пераканайся, што яны ў парадку і гатовыя".
  
  У гэтым было больш сэнсу, чым хацелася б Менедему. Мармычучы нешта сабе пад нос, ён прайшоўся па ўсёй галеры, пытаючыся матросаў, ці ўмеюць яны плаваць. Менш за палову каманды змаглі, што яго не здзівіла, хоць ён і сам ведаў, як гэта робіцца. "Мы пачакаем да паўгадзіны пасля заходу сонца", - сказаў ён. “ Калі Соклей да таго часу не вернецца...
  
  Але ён быў такім. Асобы, якія могуць разглядваў яго доўгую, вуглаватую постаць з дзіўнай сумессю абурэння і палягчэння. Пасля кароткага замяшання, калі Соклей не ўбачыў матросаў, ён зайшоў у вінную лаўку і вывеў іх адтуль. Яны не былі занадта п'яныя, каб адвезці яго назад на "Афрадыту".
  
  “ І як твае каштоўныя сонечныя гадзіны? - Спытаў асобы, якія могуць, калі яго стрыечны брат забраўся назад у "акатос".
  
  "Гэта было дзіўна падобна на... старыя, струхлелыя сонечныя гадзіны". Соклей выглядаў і гаварыў сарамліва.
  
  “ Поужинай, а потым пакладзі свае старыя, спарахнелыя косткі на дошкі. Асобы, якія могуць казаў груба, як бацька, раздражнёны наравістым дзіцем. Менавіта так ён сябе і адчуваў. Зноў жа, тое, што Соклей адчуваў да яго, ніколі не прыходзіла яму ў галаву.
  
  У вачах Соклея успыхнула абурэнне, але ён, здавалася, вырашыў, што не можа не паслухацца такога разумнага савета, не выставіўшы сябе поўным дурнем. Ён загарнуўся ў гиматий. Неўзабаве ён заснуў. Калі з Менедемом ён казаў вельмі мала... "Мне таксама не вельмі-то хочацца цяпер з ім размаўляць", - падумаў асобы, якія могуць перад тым, як яго таксама змарыў сон.
  
  
  Соклей апусціў погляд на ваксаванне драўляныя таблічкі, на якіх ён вёў рахункі гандлёвых аперацый з Афінамі. Пакуль ён надаваў ім увагу, яму не трэба было турбавацца пра Менедеме. У дадзены момант гэта яго цалкам задавальняла.
  
  Ляск! Ляск! Бронзавы квадрат "келевстеса' выбіваў час для весляроў. Вецер верш. Ветразь быў туга нацягнуты да рэі. "Афрадыта" слізгала на ўсход ад Сироса па моры мёртвага штылю, подгоняемая дзесяццю кряхтящими, спатнелы весьляроў з кожнага борта: на кожнай другой лаве было па чалавеку.
  
  “ Ветразь узняты! - крыкнуў впередсмотрящий на насавой палубе. “ Ветразь узняты злева па носе!
  
  Гэта прымусіла Соклея адарваць погляд ад сваіх справаздач. Впередсмотрящий паказваў на паўночна-ўсход. Соклея ўстаў, каб бачыць далей. Неўзабаве ён таксама заўважыў ветразь. Ён прыкрыў вочы рукой, каб абараніцца ад яркага ранішняга сонца.
  
  І не толькі ён круціў галавой у гэтую бок. Праз некалькі ўдараў сэрца марак сказаў: “Гэта круглы карабель. Турбавацца не аб чым". Ён быў правоў. Гэты велізарны ветразь і шырокі драўляны корпус маглі належаць толькі аднаму з гандлёвых судоў, якія перавозілі зерне, драўніну, таннае віно, алей і іншыя сыпкія тавары па Ўнутраным мора. Адзіны спосаб, якім круглы карабель мог падвергнуць небяспекі "акатос", - гэта сутыкнуцца з ёй.
  
  Як толькі маракі ўбачылі, што карабель на паўночна-усходзе не ўяўляе пагрозы, яны вярнуліся да таго, чым займаліся. Соклей стаміўся праглядаць справаздачы. Ён ужо добра іх ведаў. Назіранне за круглым караблём таксама дазваляла яму пазбягаць зносін са сваім стрыечным братам.
  
  Паколькі ветразь "Афрадыты?, " быў прыціснуты да рее, камандзе круглага карабля спатрэбілася больш часу, каб заўважыць яе, чым яны маглі б у адваротным выпадку. Калі яны гэта зрабілі, то адвялі ад яе нос. Яны не маглі добра бегчы, не ў гэты бязветраны дзень. Іх караблю было б цяжка абагнаць малюска.
  
  Са свайго месца на юне асобы, якія могуць сказаў: “Калі б у мяне калі-небудзь паўстала спакуса стаць піратам, у такі час, як цяпер, я б зрабіў гэта. Гэтая тоўстая свіння не можа ўцячы, не можа біцца і не можа схавацца. Яна проста сядзіць там і чакае, калі яе забяруць ".
  
  "Цікава, колькі ў яе здабычы", - задуменна вымавіў Телеутас - ці гэта быў голад? Соклей не мог сказаць напэўна, хоць заўсёды быў гатовы думаць пра гэта маракі самае горшае.
  
  Асобы, якія могуць рэзка загаварыў: “Мы родосцы. Памятай гэта. Мы б'ем піратаў па галаве, калі ў нас з'яўляецца такая магчымасць. Самі мы ў гэтую гульню не гуляем".
  
  "Я проста жартую, шкіпер", - сказаў Телеутас. "Ты быў тым, хто падняў гэтае пытанне, ты ведаеш".
  
  І асобы, якія могуць так і зрабіў - але ён ясна даў зразумець, што кажа аб чым-тое, противоречащем рэчаіснасці. На самай справе ў яго не было спакусы стаць піратам. Быў Телеутас? Соклей б не здзівіўся. Але Телеутас, як звычайна, знайшоў досыць праўдападобнае апраўданне, каб зберагчы яго ад непрыемнасцяў.
  
  Соклей склаў ўліковыя таблічкі ў скураны мяшок. Затым ён вярнуўся на ют. "Вітаю цябе, малады спадар", - сказаў Диокл, ні на ёту не змяняючы свайго рытму, адбіваючы гребки для весляроў. Асобы, якія могуць нічога не сказаў. Ён трымаў рукі на рычагах рулявога вёслы і не зводзіў вачэй з мора. Соклей, магчыма, не быў там.
  
  Але ў Соклея нарэшце-то знайшлося тое, аб чым ён мог пагаварыць, не ладзячы бойку. "Гэты Телеутас", - сказаў ён нізкім, злосным голасам. Ён цярпець не мог гэтага марака, але быў яму па-свойму ўдзячны.
  
  І, вядома ж, асобы, якія могуць апусціў галаву. "Ён - твор мастацтва, ці не так?" ён пагадзіўся. “Ты меў рацыю наконт гэтага. Я б не здзівіўся, калі б аказалася, што час ад часу ён станавіўся піратам.
  
  "Я б таксама", - сказаў Соклей. "Я праганю яго, калі ён паспрабуе адправіцца ў плаванне з намі ў наступным годзе".
  
  “ Мяне гэта задавальняе. - Асобы, якія могуць, здавалася, раптам усвядоміў, што размаўляе са Соклеем, а не крычыць на яго. Ён паспрабаваў зноў напусціць на твар хмурнае выраз, але яму пашанцавала менш, чым хацелася б. Замест гэтага ён адарыў Соклея дзіўнай, неохотной полуулыбкой. “ Прывітанне.
  
  "Вітаю цябе," адказаў Соклей тым жа незадаволеным тонам.
  
  "Мы ... прывязаныя адзін да аднаго, ці не так?" Сказаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Падобна на тое, што так", - сказаў Соклей. “Калі б мы былі жанатыя, мы маглі б развесціся. Паколькі мы звязаны крывёй... што ж, ты гэта сказаў. Мы можам атрымаць з гэтага лепшае ці горшае, але мы затрымаліся ".
  
  "Я бачыў, як ты перачытваў рахункі", - сказаў асобы, якія могуць. Соклей апусціў галаву. Яго стрыечны брат працягнуў: "Наколькі добра мы справіліся?"
  
  "Ты хочаш, каб гэта было на оболосе, ці падыдзе бліжэйшая драхма?" У сваю чаргу спытаў Соклей. "Калі гаворка ідзе аб бліжэйшай драхмаў, вы хочаце атрымаць яе ў афінскіх совах, ці мне перавесці яе ў родосскую валюту?"
  
  Асобы, якія могуць ўтаропіўся на яго. Соклей спакойна азірнуўся. Асобы, якія могуць прыбраў руку з рулявога вёслы і обвиняюще ткнуў у яго паказальным пальцам. “О, не, ты не разумееш. Табе не абдурыць мяне, ты, кінуты валацуга. Цябе амаль атрымалася, але не зусім. Ты разыгрываеш мяне, і я досыць разумны, каб гэта разумець".
  
  Соклей назваў суму ў афінскіх драхмах. Затым ён назваў вялікую суму больш лёгкімі родосскими драхмами. Ён дадаў: “Гэта прадугледжвае, што мы можам канвертаваць валюту без выплаты якіх-небудзь камісій, як мы рабілі ў Афінах. Срэбра ёсць срэбра, незалежна ад таго, што думаюць людзі, якія кіруюць полісам. Калі нам усе-такі давядзецца плаціць пошліну, то тое, што мы зарабляем, памяншаецца на два адсотка, і ў гэтым выпадку гэта складзе" - ён назваў яшчэ адну суму, - зразумела, у родосских драхмалах.
  
  “ Ты мяне не разыгрываеш. Ты не мог гэта выдумаць. "Цяпер голас Менедема гучаў няўпэўнена. Са свайго боку, Диокл выглядаў так, нібы не верыў сваім вушам.
  
  "Праглядзіце рахункі самі, калі не верыце мне", - сказаў Соклей, ведаючы, што асобы, якія могуць не паверыць. Ён не змог утрымацца ад яшчэ адной стралы: "Нашы бацькі, вядома, павераць".
  
  "Так і будзе". Асобы, якія могуць, таксама, здавалася, расчараваўся ў гэтай перспектыве. Ён сказаў: “Калі мы вернемся на Радос, мы зноў будзем сынамі Филодема і Лісістрата. Адна з прычын, па якой мне падабаецца хадзіць у моры, заключаецца ў тым, што ўдалечыні ад Радоса я магу быць самастойным чалавекам, а не проста сынам свайго бацькі ".
  
  "Што-то ў гэтым есць, я мяркую". Але Соклей загаварыў больш з ветлівасці і каб не ладзіць новую сварку, чым з перакананасці. Яго ўласны бацька быў больш рахманым, чым дзядзька Филодемос.
  
  У гэтым ён не сумняваўся, як і ў тым, што Филодем значна больш стараўся кіраваць жыццём Менедема, чым яго ўласны бацька. Тым не менш, Соклей заставаўся перакананы, што Менедему жылося б спакайней, калі б ён не так моцна ціснуў на дзядзьку Филодема. Час ад часу ён спрабаваў сказаць тое ж самае, але асобы, якія могуць, як звычайна, не хацеў слухаць.
  
  "Я не магу дачакацца наступнай вясны", - сказаў цяпер асобы, якія могуць. "Я хачу з'ехаць, быць свабодным, быць самім сабой".
  
  У Соклея ніколі не ўзнікала праблем з тым, каб заставацца самім сабой на Радосе. Калі судзіць па колькасці жонак, якіх асобы, якія могуць спакусіў ў полісе, то і там у яго не было асаблівых праблем. Яшчэ адна рэч, якую яго стрыечны брат не хацеў бы пачуць. Соклей сапраўды сказаў: "Я разумею, чаму табе не трываецца з'ехаць, але я рады, што ў тваім голасе няма адчаю, як гэта было, калі мы пакідалі Радос пару гадоў таму".
  
  Ён думаў, што гэта дастаткова бяспечна. Што б ён ні думаў, што ён быў няправы. Без папярэджання твар Менедема ператварылася ў захлопнутую дзверы. Стрыечны брат Соклея раптам пачаў казаць коратка - калі ён наогул гаварыў. Большую частку наступных двух або трох гадзін ён проста маўчаў. Соклей не думаў, што асобы, якія могуць зноў раззлаваўся на яго, але асобы, якія могуць яўна быў чымсьці незадаволены.
  
  Пасярод гэтага нервирующего маўчання Соклей спытаў: “Што я сказаў дрэннага? Скажы мне, у чым справа, і я папрашу ў яго прабачэння за гэта".
  
  "Гэта нічога не значыць," нацягнута сказаў асобы, якія могуць. “ Гэта наогул нічога не значыць.
  
  Ён не казаў праўды. Ён нават блізка не падышоў да таго, каб сказаць праўду. Гэта не магло быць больш відавочным. Аднак гэтак жа відавочным было і тое, што ён не хацеў, каб Соклей тыкаў пальцам у тое, што ён хаваў. Вялікую частку часу Соклей ўсё роўна працягваў бы тыкаць і падштурхоўваць. Будучы тым, кім і чым ён быў, ён мог нават не заўважыць, што асобы, якія могуць нешта недагаворвае. Аднак пасля сваркі са сваім стрыечным братам ён выявіў, што стаў больш чулым да настроям Менедема, і больш не настойваў на гэтым.
  
  Ён кінуў запытальны позірк у бок Диокла. Магчыма, вясляр меў некаторы ўяўленне пра тое, што турбавала Менедема. Але Диокл, пераканаўшыся, што асобы, якія могуць не глядзіць на яго, толькі злёгку паціснуў плячыма. Магчыма, ён ведаў, але не мог сказаць, калі асобы, якія могуць слухаў. Хутчэй за ўсё, разважыў Соклей, ён таксама не быў упэўнены, што менавіта яго турбуе.
  
  Мала-памалу, калі асобы, якія могуць зразумеў, што Соклей больш не збіраецца соваць нос у чужыя справы, ён выбраўся з шкарлупіны, у якую схаваўся. Ён усміхнуўся. Ён засмяяўся. Ён адпускаў жартачкі. Але ён не даў ні найменшага намёку на тое, чаму ён увогуле сышоў у сябе.
  
  
  Парос і Наксас, якія ляжалі бок аб бок, былі двума самымі вялікімі і багатымі выспамі паўднёвых Кіклады. Абодва яны былі значна лепш орошены, чым бясплодныя скалістыя выспы далей на захад у ланцуга. На іх квітнелі вінаграднікі, аліўкавыя гаі і палі пшаніцы і ячменю - у гэты час года пад парай. І абодва яны таксама валодалі велізарнымі запасамі карысных выкапняў. Паросский мармур быў вядомы па ўсім Ўнутранага мора. Камень Наксас меў меншую рэпутацыю, але яго таксама здабывалі на заходніх схілах гор, якія ўзвышаюцца ў цэнтры выспы.
  
  Асобы, якія могуць прывёз Афрадыту ў поліс Наксас, размешчаны на паўночна-заходнім узбярэжжы. Каманда пришвартовала гандлёвую галеру побач з круглым караблём, які перавозіў блокі мармуру больш і цяжэй, чым мог панесці чалавек. Драўляны кран асцярожна падымаў іх на борт карабля. Асобы, якія могуць зачаравана назіраў за тым, што адбываецца: калі хлопец, які адказвае за кран, дапусціць памылку ці абарвецца вяроўка, адзін з гэтых блокаў праб'е дно карабля наскрозь. У рэшце рэшт ён апынуўся б на дне гавані, а круглы карабель затануў бы.
  
  “Лягчэй! Лягчэй!" - крыкнуў гаспадар рабочым - верагодна, рабам, - тых, што напінаюць трос. “Ніжэй! Яшчэ трохі... Яшчэ трохі... Трымайцеся! Цяпер яшчэ раз, на чвэрць абароту... Вось так!"
  
  Блок апусціўся ў круглы карабельны трум. Матросы унізе, павінна быць, вызвалілі яго ад крапежных трасоў, таму што адзін з іх што-то крыкнуў чалавеку на палубе, які махнуў рукой крановщику. Па яго камандзе кран вярнуўся да іншага блоку, чакалі на прычале. Яго брыгада хутка замацавала блок. Перш чым рухацца далей, бос старанна праверыў вяроўку, якая падымала кавалкі мармуру. Гэтая глыба таксама магла б разбурыць набярэжную, калі б ўпала, або размажджэрыць чалавека ў чырвоную анучу.
  
  Толькі пасля таго, як апошні блок апусцілі ў трум, асобы, якія могуць крыкнуў "Эйге!" чалавеку, отвечавшему за кран.
  
  "Дзякуй, сябар", - адказаў хлопец. Яго плечы на імгненне апусціліся, калі ён дазволіў сабе ўздыхнуць з палёгкай. Затым, выпрастаўшыся, ён працягнуў: "І яшчэ больш дзякуй за тое, што не патурбавалі мяне, калі я быў там заняты".
  
  "Няма за што", - сказаў асобы, якія могуць. "Я бачыў, што табе трэба надаваць увагу таго, што ты робіш".
  
  “Некаторым людзям усё роўна. Клянуся сабакам, шматлікім годным лупцоўкі нягоднікам ўсё роўна". У голасе боса шугаў гнеў. “Яны бачылі цябе, і гэта мае для іх значэнне, таму, вядома, тупоголовые думаюць, што для цябе гэта таксама павінна мець значэнне. І калі што-то пойдзе не так, і вы паб'яце карабель або раздушыць чалавека, што яны будуць рабіць? Яны паказваюць пальцамі, разьзявілі рты і смяюцца, вось што. У Тартарос з усімі імі!" Ён плюнуў на набярэжную.
  
  У ім было больш агню, чым я думаў. Асобы, якія могуць спытаў: "Як ты трапіў на сваю працу?"
  
  "Прыкладна так, як і варта было чакаць: я навучыўся гэтаму ў свайго бацькі, гэтак жа, як ён навучыўся гэтаму ў свайго", - адказаў наксианин. "Сее-што з таго, што рабіў дзядуля і яго бацька..." Ён страсянуў галавой. "Цяпер мы ведаем аб шківах значна больш, чым даўным-даўно, вось што я вам скажу".
  
  "Ты маеш рацыю". Погляд Менедема перамясціўся на верхавіну мачты "Афрадыты з", дзе блок-шкіў дапамагаў матросам падымаць і апускаць рэй. Маленькія рыбацкія лодкі, усё яшчэ зробленыя такімі, якімі яны былі з спрадвечных часоў, не давалі такіх пераваг. На іх борце адзінае, што мела значэнне, - грубая мускульная сіла.
  
  “Прыемна было пагаварыць з табой, сябар. Шчаслівага шляху, куды б ты ні накіроўваўся". Памахаўшы родосцу, начальнік крана павярнуўся назад да сваёй камандзе. Па яго гучным ўказанням яны разламалі кран на бярвёны і вяроўкі і аднеслі абломкі назад у поліс Наксас. Асобы, якія могуць і не падазраваў, што вялікая, ўражлівае прылада так лёгка пераносіцца.
  
  "Цікава, колькі мог бы падняць кран", - сказаў Соклей.
  
  "Чаму ты не спытаў чалавека, які адказвае за гэта?" Сказаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Ты здаваўся больш цікавым, чым я", - адказаў яго стрыечны брат.
  
  Асобы, якія могуць не надаваў гэтаму асаблівага значэння, пакуль не ўспомніў, як яго скаргі на бясконцае цікаўнасць Соклея дапамаглі распаліць іх сварку. Ён выказаў здагадку, што мог бы распачаць яшчэ адну, калі б адрэагаваў на заўвагу. Замест гэтага ён адказаў: "Назіраць за кім-то, хто сапраўды ведае, што ён робіць, - незалежна ад таго, што гэта такое, - заўсёды прыемна".
  
  "Так, я таксама так думаю", - пагадзіўся Соклей. "Ты плануеш застацца і заняцца бізнесам тут, на Наксосе?"
  
  "Было б вялікай удачай, калі б мы знайшлі што-небудзь вартае, каб вярнуцца на Радос", - адказаў асобы, якія могуць. “Хоць я хачу напоўніць нашы пляшкі вадой. Гэта падыходнае месца для гэтага. Тое, што ў нас ёсць, гарачае і нясвежыя, і наўрад ці варта піць, і я ніколі не чуў, каб хто-небудзь захварэў моцным флюс ад ужывання тутэйшай вады.
  
  Матросы, якіх ён адправіў у горад з збанамі для вады, смяяліся - дакладней, хіхікалі, - сыходзячы. Некаторыя з іх приглаживали валасы або расчэсвалі іх драўлянымі ці касцянымі грабянямі. Насіць ваду звычайна было жаночай працай. Гэтым тлумачылася глупства маракоў. Яны прихорашивались ў надзеі сустрэць добранькіх жанчын у вусця свідравіны.
  
  У належнае час матросы вярнуліся з прэснай вадой. "Прывітанне, дзяўчаты!" - крыкнуў хтосьці з борта "Афрадыты". Асобы, якія могуць падумаў, што гэта Телеуты, але не быў упэўнены. Хто б гэта ні быў, ён прывёў у лютасць людзей з збанамі. Яны, падобна, таксама не былі ўпэўненыя, хто іх паклікаў, што, верагодна, было для яго ўдачай.
  
  Адзін з посудаў на ваду сказаў: “Працягвай і смейся, ты, брудны катамит. Мы бачылі сапраўдных жанчын, сумленных жанчын, жанчын, якія не шлюхі. Мы бачылі не толькі іх. Мы пагаварылі з імі, і яны адказалі нам тым жа.
  
  Іншыя матросы з збанамі на плячах згодна схілілі галовы. Асобы, якія могуць не ведаў, як да гэтага паставіўся насмешлівы матрос. Што тычыцца яго самога, ён быў схільны раўнаваць. У элінаў было не так ужо шмат шанцаў сустрэць сумленных жанчын, з якімі яны не складаліся ў сваяцтве. Мяркуючы па тым, як паводзілі сябе маракі, яны максімальна выкарыстоўвалі гэты выпадак.
  
  "Дзе мы правядзем заўтра ноч?" Спытаў Соклей.
  
  Асобы, якія могуць паціснуў плячыма. “Я думаў правесці яго ў мора. На паўдарогі паміж Наксосом і Родосом няма падыходнага месца для прыпынку. Мы ўжо праходзілі гэты шлях раней. Ты ведаеш выбар не горш за мяне - некалькі сапраўды бездапаможных маленькіх астраўкоў.
  
  Ён чакаў, што яго стрыечны брат пачне бурчэць і скардзіцца, але Соклей толькі паціснуў плячыма. “ Са мной усё ў парадку. Я не пярэчу супраць ночы на дошках, асабліва калі ўлічыць, што наступнай ноччу мы, верагодна, назаўжды вернемся дадому.
  
  "Аб". Асобы, якія могуць ведаў, што ў яго голасе прагучала амаль расчараванне. Шукаю я яшчэ адной сваркі з Соклеем? падумаў ён, спадзяюся, што няма. "Дадому назаўсёды". Ён паспрабаваў словы на смак, выявіўшы, што яны не зусім яму падабаюцца. "Я не буду шкадаваць аб тым, што уплыву, калі вернецца вясна".
  
  "Я таксама не думаю, што змагу". Соклей паглядзеў на захад і трохі на поўнач - у бок Афін. "І ўсё ж..." Ён уздыхнуў. “Наведванне Афін, паўторны агляд іх пасля таго, як мне давялося з'ехаць, нагадвае мне, што Радос сапраўды з'яўляецца маім домам. Занадта позна рабіць з мяне філосафа; я занадта доўга гнаўся за прыбыткам ".
  
  "У прыбытку няма нічога дрэннага", - сказаў асобы, якія могуць. “Без яе гандляры не маглі б працаваць. А без гандляроў дзе філосафы? Сядзеў там на кукішках, напружваючыся, каб стала лягчэй бачыць, вось дзе. Ён не быў упэўнены, сказаў лі гэта Арыстафана аб людзях, якія любілі мудрасць, але гэта магло быць сказана паэтам-комікам.
  
  “О, так. У мяне была такая ж думка ў Афінах, хоць я не выказаў яе так ... элегантна", - сказаў Соклей.
  
  Гэта была пахвала ці ён ехидничал? Асобы, якія могуць не мог сказаць. Яму было цікава, ці ўпэўнены ў гэтым яго стрыечны брат. Паціснуўшы плячыма, ён паляпаў Соклея па плячы. “ Затрымаўся ў прафесіі гандляра, так? І затрымаўся ў прафесіі родосца? Што ж, я мяркую, бываюць лёсу і горай. Ён мог бы прыдумаць мноства такіх. Чаго ён не ведаў, так гэта таго, ці былі якія-небудзь лепш.
  
  Маракі, якія не цягалі ваду, пачалі патрабаваць, каб яны ішлі на Наксас. У адрозненне ад Кифноса і Сироса, гэта быў сапраўдны горад з мноствам карчмоў і бардэляў на выбар. Як паблажлівы бацька - не з пароды тых, з кім ён быў асабіста знаёмы, - ён адмахнуўся ад іх, праганяючы Афрадыту.
  
  "Некаторыя з іх вернуцца на Радос без оболоса, які можна было б пакласці ў рот", - сказаў Соклей.
  
  "Сказаць ім, каб яны не пілі і не шумелі?" Спытаў Асобы, Якія Могуць. "А яны паслухаюць, калі я скажу?"
  
  "Я не магу ўспомніць адну сям'ю на радзіме, якая была б табе ўдзячная, калі б ты гэта зрабіў". Але Соклей ўздыхнуў. Асобы, якія могуць прасіў не пра гэта, і ён гэта ведаў. Яшчэ раз уздыхнуўшы, ён працягнуў: “Не, яны не паслухаліся б цябе. Гэта вельмі дрэнна".
  
  "Без сумневу, але я не ведаю, што з гэтым рабіць", - сказаў асобы, якія могуць. "Па праўдзе кажучы, я сам падумваў аб тым, каб пайсці сёння вечарам у карчме".
  
  “ Ты быў? Соклей казаў так, нібы прызнаваўся ў якім-то асабліва агідным загане. “ Клянуся сабакам, чаму?
  
  "Заўсёды добрая ідэя, каб даведацца пра якія-небудзь навіны аб тым, што чакае нас наперадзе", - адказаў асобы, якія могуць. “ Калі піраты варочаюць ў водах на ўсход адсюль, я хутчэй даведаюся пра гэта ў віннай краме, чым на сваёй шкуры. І акрамя таго, " ён усміхнуўся Соклею, - мяне ванітуе ад віна, якое ў нас на борце.
  
  "Твая другая прычына - ганебнае апраўданне, і я спадзяюся, ты гэта ведаеш", - сурова сказаў яго стрыечны брат. “З іншага боку, твая першая".... Я пайду з табой. Дзве пары вушэй могуць ўлавіць тое, што адна прапускае.
  
  Яны адправіліся ў шлях незадоўга да таго, як сонца апусцілася за заходні гарызонт. Дванаццаць дзённых гадзін скарачаліся з кожным днём па меры таго, як лета ішло на спад, у той час як начныя гадзіны расцягваліся. Вінная лаўка, якую яны выбралі, знаходзілася ўсяго ў пары вуліц ад гавані. Сухая вінаградная лаза, якая вісела над дзвярыма, казала аб тым, што гэта за ўстанова. Як і гучныя галасы і бязладныя абрыўкі песень, якія даносіліся з-за дзвярэй. Некаторыя мужчыны прыйшлі ў карчму не за плёткамі. Яны адправіліся выціскаць з віна столькі весялосці, колькі маглі.
  
  Увайшоўшы ўнутр, асобы, якія могуць і Соклей закашлялись. Паходні напоўнілі пакой дымам. Брудны цэгла сцен і кроквы над паходнямі былі пакрытыя плямамі сажы. Лямпы на аліўкавым алеі, якія стаялі на некалькіх сталах і на каменнай стойцы ў задняй частцы памяшкання, дадавалі да дыме смурод гарачага тлушчу. І - асобы, якія могуць зморшчыў нос - хто-то ў не гэтак падаленым мінулым вярнуў яму віно. Смурод была недастаткова моцнай, каб выгнаць родосцев з карчмы, але яна была.
  
  "Прывітанне, сябры!" У чалавека, які кіраваў установай, быў фальшывы жыццярадасны выгляд, які напускали на сябе многія ўладальнікі карчмоў. Ён быў худым маленькім чалавечкам з вялізнымі вушамі. Калі ён забываў ўсміхацца і быць вясёлым, яго вузкае твар расслабляліся, набываючы тое, што выглядала як пастаяннае кіслае выраз. Асобы, якія могуць бачыў падобнае ў іншых карчмар, у мужчын, ўтрымлівалі публічныя дома, і ў тых, хто зарабляў на жыццё наглядам за рабамі. Гэты хлопец зноў нацягнуў усмешку і спытаў: "Адкуль вы, хлопцы?"
  
  "Радос," адказаў асобы, якія могуць.
  
  "Зараз мы вяртаемся туды з Афін", - дадаў Соклей.
  
  "Віна?" спытаў гаспадар карчмы. Асобы, якія могуць і Соклей апусцілі галовы. Наксианин паставіў на стойку дзве вялікія глыбокія гурткі. Круглае адтуліну, выразанае ў шэрым камені, дазволіла яму пагрузіць чарпак на доўгай ручцы ў амфару, ожидавшую ўнізе. Ён напоўніў кубкі, затым працягнуў руку. - Па два оболоя у кожны.
  
  Родосцы заплацілі. Асобы, якія могуць зрабіў невялікае паліваньне. Выпіўшы, ён уздыхнуў. Што тычыцца віна, то яму лепш было б застацца на борце "Афрадыты. Ён адчуваў на сабе іранічны погляд Соклея, але адмаўляўся прызнаваць гэта.
  
  "Вы з Афін, ці не так?" - спытаў сівы мужчына з вялікім носам. “Што там на самай справе адбываецца? Мы пачулі, што Деметриоса няма дома, а потым даведаліся, што Деметриос быў дома. Хто-то не ведае, аб чым кажа, гэта відавочна ".
  
  "Ёсць два розных Деметры", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Цалкам дакладна". Соклей апусціў галаву. “Деметрий Фалеронский абвешчаны ў вышук; ён бег на Кассандрос. І Деметры, сын Антыгона, таксама тут. Ён разбурыў крэпасць Мунихия, якую выкарыстоўвалі людзі Касандра, і вярнуў - ён кажа, што вярнуў - старую канстытуцыю афінян.
  
  “Дык вось што здарылася? Нядзіўна, што я быў збіты з панталыку", - сказаў сівавалосы мужчына. Асобы, якія могуць быў гатовы прыняць яго за дурня, але затым на яго твары з'явілася праніклівае выраз, і ён спытаў: "Што далі яму афіняне, калі ён даў ім іх старыя законы?"
  
  Цяпер Соклей быў адзіным, хто не хацеў удавацца ў падрабязнасці. "Яны аддалі яму шмат ушанаванняў", - сказаў ён, і на гэтым бы ўсё і скончылася.
  
  Нават тут, пасярод Эгейскага мора, ён не хоча ставіць Афіны ў няёмкае становішча, з здзіўленнем падумаў асобы, якія могуць. Яго не хвалявала, што з-за яго поліс, які яны пакінулі, будзе выглядаць дрэнна. Паколькі ён гэтага не зрабіў, ён распавёў мужчынам у карчме аб некаторых ліслівых ступенях, прынятых Афінскай асамблеяй.
  
  Некаторыя з іх засмяяліся. Сівавалосы мужчына з вялікім носам сказаў: “Ты ўсё гэта выдумляеш. Яны ніколі б не апусціліся так нізка. Мы гаворым пра Афінах , а не аб якім-небудзь маленькім бездапаможным полісе ў чорта на блізкім светам.
  
  "Клянуся Зеўсам, Афінамі, Пасейдонам, я кажу вам праўду", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Так і ёсць". Меланхолія ў голасе Соклея зрабіла яго словы яшчэ больш пераканаўчымі. “Мы былі на Сходзе з радоскі проксеном, калі былі прапанаваны многія з гэтых указаў, і мы бачылі і чулі, як яны былі прынятыя. Хацеў бы я сказаць вам адваротнае, пра жыхары Наксас, але зрабіць гэта было б хлуснёй.
  
  Асобы, якія могуць думаў, што такі па-філасофску гучыць мова прымусіць наксианцев адступіць. Замест гэтага, здавалася, гэта зрабіла на іх ўражанне. "Хто б мог падумаць, што з усіх людзей афіняне апынуцца широкоплечими?" - прамармытаў карчмар - эпітафія полісе, калі такі калі-небудзь існаваў.
  
  Сівавалосы мужчына схіліў галаву. “Гэта дакладна. Мы так не віляе нашымі азадкамі перад Антигоном, калі ён увёў ІД у сваю Астраўных Лігу. Вядома, цяпер на Дэлас існуе яго культ, але ў нашы дні гэта ўсяго толькі ветлівасць. Астатняя глупства, якую нарабілі афіняне... Фу!" Ён з агідай адвярнуўся.
  
  Соклей пачаў што-то казаць у адказ, затым відавочна стрымаўся. Што ён мог сказаць? Наксианин не сказаў нічога такога, пра што б ён сам не падумаў. Замест гэтага ён залпам дапіў віно і падштурхнуў кубак праз стойку да карчмару. Гэты годны чалавек працягнуў руку. Толькі пасля таго, як Соклей расплаціўся з ім, ён напоўніў кубак.
  
  "Калі я чую падобныя навіны з Афін, мне таксама хочацца іх выказаць", - сказаў гаспадар карчмы. "Не тое каб Деметрий і Антыгон былі дрэннымі," паспешліва дадаў ён (у рэшце рэшт, яны ўсё яшчэ кіравалі Наксосом), - але крыўдна бачыць, як такі вялікі горад поўзае, як дварняк".
  
  “ Пресмыкайся, як дварняк, - горка паўтарыў Соклей і зрабіў вялікі глыток віна, якое толькі што купіў.
  
  "Ён спрабуе прымусіць цябе захацець напіцца", - ціха сказаў асобы, якія могуць.
  
  "У яго гэта таксама нядрэнна атрымліваецца", - сказаў Соклей. Але ён не стаў пераварочваць чару, каб асушыць яе як мага хутчэй. Час ад часу яго натуральнае імкненне да ўмеранасці сослуживало яму добрую службу.
  
  Натуральныя памкненні Менедема былі накіраваны не ў гэтым кірунку. Аднак, як капітан гандлёвай галеры, ён павінен быў быць абачлівым, незалежна ад сваіх натуральных памкненняў. Ён спытаў: “Прыязджаў хто-небудзь на Наксас з усходу за апошнія некалькі дзён? Як ідуць справы адсюль да Радоса? Там ціха, або па морах гойсаюць піраты?"
  
  Сівавалосы мужчына зноў загаварыў: “Мяркуючы па тым, што я чуў, было даволі ціха. Мой швагер - рыбак, і нядаўна ён накіраваўся ў той бок у надзеі на тунца. Яму не вельмі шанцавала з рыбай, але ён ніколі нічога не казаў пра тое, што заўважае непрыемнасці ў моры.
  
  "Дзякуй, сябар," сказаў асобы, якія могуць. “ Я з задавальненнем зноў напоўню для цябе чару, калі хочаш. Наксиец апусціў галаву. Асобы, якія могуць працягнуў гаспадару карчмы два оболоя. Хлопец прыклаўся да свайго каўшу. Сівавалосы мужчына падняў толькі што напоўненую чару ў знак прывітання. Асобы, якія могуць ветліва адказаў на жэст. Яны абодва выпілі. Асобы, якія могуць ведаў, што не ўпэўнены, што будзе ў бяспецы на зваротным шляху на Радос, пакуль не апынецца ў межах бачнасці поліса. Але ён таксама быў рады, што плыве з добрымі навінамі, а не з дрэннымі.
  
  
  Узіраючыся з пярэдняй палубы на ўсход у пошуках Радоса, Соклей тузануўся, як ўкушаны. "Карабель на ўзлёце!" настойліва паклікаў ён. “ Карабель на ўзлёце, прама па курсе! Я бачу толькі корпус і весляроў - без ветразі!"
  
  Гэта азначала ці магло азначаць непрыемнасці. Соклей махнуў у бок кармы, каб пераканацца, што асобы, якія могуць яго пачуў. Асобы, якія могуць памахаў у адказ, паказваючы, што пачуў. Ён загадаў цалкам укамплектаваць вёслы.
  
  Соклей ўтаропіўся ў моры. Чым бы ні быў іншы карабель, ён хутка набліжаўся. Верагодна, яна заўважыла ветразь "Афрадыты ", які матросы цяпер падымалі, перш чым хто-небудзь на борце "Акатоса" заўважыў яе. Тое, што гэта была нейкая галера, было ясна з таго моманту, як Соклей ўбачыў яе. Цяпер пытанне заключаўся ў тым, якога роду? Галодны пірацкі карабель мог вось так падскокваць на хвалях. Тое ж самае зрабіла б родосская ваенная галера, патрулирующая супраць піратаў. Тонкія абводы "Афрадыты" падманвалі не толькі рыбацкія лодкі і круглыя караблі, што часам прыводзіла ў замяшанне.
  
  І ўсё ж я б аддаў перавагу разабрацца з родосской ваеннай галерэй, чым змагацца з гемиолией, поўнай галаварэзаў, падумаў Соклей. Ён з трывогай ўглядаўся наперад. Тое ж самае рабілі і ўсе матросы, не напружваючыся на вёслах.
  
  Раптам Соклей да болю пашкадаваў, што Аристидас ўсё яшчэ жывы. Марак з рысиными вачыма дакладна ведаў бы, што рабіць з той, іншы галерэй. Соклей і астатнія мужчыны з сярэднім зрокам павінны былі чакаць, пакуль яна не падыдзе бліжэй, а гэта азначала, што пакуль яна не стане больш небяспечнай, калі апынецца піратам.
  
  "Я думаю ..." Марак загаварыў нерашуча, затым з якая расце перакананасцю: "Я думаю, што яна паказвае тры шэрагу вёслаў".
  
  Соклей прыжмурыўся. Ён нацягнуў скуру ў вонкавым кутку аднаго вочы, закрыўшы іншы. Часам гэта дапамагала яму бачыць далей і выразней. Часам... На галеры сапраўды было больш адной групы весляроў. Іх было трое?
  
  "Я... думаю, ты маеш рацыю", - сказаў Соклей яшчэ праз некалькі ўдараў сэрца. Ён уздыхнуў з палёгкай, і сэрцабіцце пасля гэтага не пачасцілася з-за страху. Карабель з трыма радамі вёслаў павінен быў быць ваеннай галерэй, а не пірацкай гемиолией або биремой. Ён назіраў, як матросы таксама аслабілі хватку за зброю. Сёння ім не давялося б змагацца за сваё жыццё і свабоду.
  
  - Гэта Дикаиозина, якая прыйшла нанесці нам яшчэ адзін візіт? - спытаў асобы, якія могуць з кармы. У справядлівасці быў Радоскі флот Першага trihemiolia, ідэя Menedemos меў. Яна была лягчэй і хутчэй звычайнай трырэмы, сапраўды гэтак жа, як гемиолия была лягчэй і хутчэй звычайнага карабля з двума шэрагамі вёслаў. Абодва класа маглі хутка прыбраць транитовые лаўкі для веславання на карме мачты і абкласці мачту і рэй на палубу, дзе яны былі раней.
  
  Кінуўшы яшчэ адзін погляд на звужваецца паласу вады, Соклей ускінуў галаву. "Не", - адказаў ён. "Гэта звычайная трирема". Яе мачта была апушчана, але ён мог бачыць, што на ўсіх трох берагах былі людзі ад носа да кармы.
  
  "Ну што ж", - сказаў асобы, якія могуць. “На днях я б хацеў узяць трихемиолию і паглядзець, на што яна здольная. Здаецца справядлівым, што іх не было б, калі б я пра іх не падумаў.
  
  Афіцэр, які быў капітанам "Дикаиозины ", зрабіў гэта не ў апошнюю чаргу таму, што быў досыць багаты, каб мець вольны час для палявання на піратаў, не турбуючыся аб тым, як зарабіць на жыццё. Тут, ў якія-то павекі, Соклей цалкам паспачуваў свайму кузену. Сапраўды гэтак жа, як неабходнасць зарабляць на жыццё ўтрымлівала Менедема ад камандавання трихемиолией, так і самога Соклея гэта стрымлівала ад завяршэння вучобы ў Ликейоне. Я той, хто я ёсць цяпер, і я дастаў з гэтага максімум карысці, падумаў ён. Але я ўсё яшчэ працягваю задавацца пытаннем-кім бы я быў, кім бы я стаў, калі б мог застацца?
  
  Афіцэр у чырвонай накідцы прайшоў па палубе трырэмы на нос. Ён склаў далоні рупарам каля рота і пракрычаў у сіняе, іскрыстае на сонца мора: “Гэй, там! Ты з якога карабля?"
  
  "Мы на "Афрадыце", пакінулі Радос і накіроўваемся дадому", - крыкнуў у адказ Соклей.
  
  - “Афрадыта", так? Скажы мне, да якой фірме ты належыш і куды накіроўваўся, калі сыходзіў гэтай вясной.
  
  "Мы плывём у Филодем і Лисистрат", - адказаў Соклей, разважаючы аб тым, што Радос не так ужо вялікі, каб перашкодзіць кожнаму ведаць, што ў іншага на розуме. “І мы адправіліся ў Афіны. Мы зараз вяртаемся адтуль. Ты ведаеш, што сын Деметры Антыгона выгнаў Деметры Фалеронского і гарнізон Касандра з Афін?
  
  "Так, мы гэта чулі", - сказаў афіцэр. Калі яго карабель параўняўся з "Афрадытай", Соклей заўважыў яе імя - Исхис - намаляванае над адным з вока на носе карабля. Сіла - добрая назва для ваеннай галеры.
  
  Дзякуючы большай надводным борце трырэмы, радоскі афіцэр мог зазірнуць ўніз, на гандлёвую галеру. “ У вас там не так ужо шмат грузу на борце. Які ў вас груз?
  
  "Ну, у нас ёсць мёд з гары Химетос і сыры з Кифноса", - сказаў яму Соклей. "У асноўным, аднак, мы вяртаем выдатны ўраджай афінскіх сов".
  
  "Вы, вядома, абмяняе іх назад на родосские манеты", - сказаў афіцэр.
  
  "Вядома," пагадзіўся Соклей, спадзеючыся, што яму не прыйдзецца гэтага рабіць. Ён палічыў за лепшае б, каб два працэнты, якія Ён атрымліваў за абмен грошай, якія паступалі ў казну фірмы Филодемоса і Лисистратоса.
  
  "Шчаслівага шляху назад на Радос", - сказаў чалавек на Исхисе . Соклей памахаў рукой у знак падзякі, думаючы, што трирема адправіцца сваім шляхам. Але перш чым гэта адбылося, хлопец дадаў: "Я звяжуся з мытнікамі, каб пераканацца, што з вамі ўсё ў парадку".
  
  Ён махнуў свайму келевстесу, і той зноў прывёў ваенную галеру ў рух. Калі яна рушыў прэч, смурод ад яе весляроў, якія працавалі ў закрытым памяшканні пад палубай, ударыла Соклею ў ноздры. Але смурод, які ішоў ад слоў афіцэра, абурыла яго яшчэ больш. Мужчына казаў досыць ветліва, але ён меў на ўвазе, што праверыць "Афрадыту" пасля таго, як "Исхис " вернецца з патрулявання. І гэта азначала, што Соклею прыйдзецца памяняць свае грошы, або якую-небудзь значную іх частка, або сутыкнуцца з іншымі непрыемнасцямі з боку ўладаў Радоса. Два працэнты валавой выручкі - значна большая частка прыбытку - толькі што зьніклі.
  
  “ Ты не мог бы вярнуцца сюды, мой дарагі? - Паклікаў Асобы, Якія Могуць. Яго голас таксама гучаў ветліва, але Соклей не падмануўся. Яго стрыечны брат пакінуў яму большую частку фінансавых абавязацельстваў, але асобы, якія могуць не быў зусім ужо невуцкім ў тым, як працуюць грошы. Ён не мог быць такім, калі хацеў зарабляць на жыццё як гандляр. Ён ведаў, як паўплывае камісія за канвертаванне на іх прыбытак.
  
  "Што я павінен яму сказаць?" Спытаў Соклей, як толькі падняўся на ют. “Ён мог бачыць, што мы не вязем віна, алею, статуй, рабоў ці чаго-то ў гэтым родзе. Ён бы зразумеў, што замест гэтага ў нас срэбра".
  
  "Праклятыя мянялы горш сцярвятнікаў," прабурчаў асобы, якія могуць. “ Яны сядзяць за сваімі сталамі і перабіраюць ружанец на падліковых дошках з вачыма, халоднымі, як зіма. Я не думаю, што сярод іх ёсць хоць адзін, у каго ёсць душа. І яны паспрабуюць скрасці больш двух адсоткаў, калі мы таксама не будзем сачыць за імі як ястрабы ".
  
  "Я нагляду за імі", - паабяцаў Соклей. “Я ведаю іх хітрыкі. Ніякіх ілжывых вагаў; ніякіх вялікіх пальцаў на вагах; ніякіх іх гульняў. Абяцаю".
  
  "Гэта лепш, чым нічога". Тон Менедема меркаваў, што гэтага недастаткова. Ён не зароў на Соклея, як мог бы, але і захаплення ў яго голасе не прагучала. Паколькі сам Соклея быў не ў захапленні, ён не мог вінаваціць свайго кузена. Асобы, якія могуць працягваў: “Схавайце столькі срэбра, колькі зможаце. Калі мы плацім два працэнты за частку, гэта лепш, чым плаціць два адсоткі за ўсё".
  
  "Я ўжо думаў пра гэта", - сказаў Соклей.
  
  “ Добра. Я не быў упэўнены, што ты пагодзішся. Часам ты ... больш сумленна, чым трэба.
  
  "Я сумленны з нашымі кліентамі, асабліва з тымі, з якімі мы маем справу з года ў год", - сказаў Соклей. "Наколькі я разумею, гэта ўсяго толькі выгадны бізнэс". Гэта таксама адпавядала таго, кім ён быў, але ён не прыводзіў такога аргументу; асобы, якія могуць пасмяяўся б над гэтым. Аднак ён дадаў: "Любы, хто дазваляе ўраду дакладна ведаць, колькі ў яго срэбра, - дурань".
  
  "Я спадзяюся на гэта", - сказаў асобы, якія могуць. “Мы гэта заслужылі. Гэтыя расцяпы толькі растрацяць гэта".
  
  Соклей апусціў галаву. Затым ён нырнуў пад палубу юта. На "акатосе" было не так ужо шмат месца, каб што-то хаваць, але ўсё ж, калі ты ведаеш, што робіш...
  11
  
  Филодемос не змог бы выглядаць больш незадаволеным, нават калі б трэніраваўся перад люстэркам з паліраванай бронзы. "Пустая трата срэбра", - прабурчаў ён. “Як быццам тое, што ў гэтым полісе лічыцца урадам, зробіць што-небудзь вартае з грашыма, якія яно ў нас адбірае. Лепш бы мы іх пакінулі сабе ".
  
  “ Так, бацька. "Голас Менедема гучаў гэтак жа пакорліва, як і ён сам. Ён ведаў, што яго бацьку было б непрыемна, што ім прыйшлося плаціць за абмен валюты. "Нам не прыйшлося аддаваць два працэнты ад усяго: нам удалося схаваць значную частку срэбра".
  
  "Euge!" Але ў голасе Филодемоса гучаў сарказм, незадаволенасць. “ Табе не варта было нічога з гэтага плаціць.
  
  "Проста кідок костак", - сказаў асобы, якія могуць. “Той афіцэр на Исхисе папярэдзіў, што збіраецца праверыць нас. Калі б ён давёў справу да канца і выявіў, што мы не заплацілі ні капейкі, было б яшчэ горш.
  
  "Фурыі яго пабяры!" - прагыркаў яго бацька. “Хто быў гэты длинноносый сышчык, у любым выпадку? Ты пазнаў яго?"
  
  Асобы, якія могуць паківаў галавой. "Не, я гэтага не рабіў". Филодем закаціў вочы, нібы пытаючыся багоў, чаму яны далі яму такога сляпога сына. Уражаны, асобы, якія могуць сказаў: “Мне шкада, бацька. Магчыма, гэта зрабіў Соклей".
  
  “ Можа, і так. Ва ўсякім выпадку, я магу спадзявацца, што ён гэта зрабіў. Па крайняй меры, твой стрыечны брат не сляпы.
  
  Гэта было горш, чым укол. Нішто іншае не параніла Филодема так моцна, як яго ўсхваленне Соклея. Асобы, якія могуць ведаў, што ў яго кузена былі пэўныя цноты, якіх яму не хапала. Чаго, здавалася, не мог бачыць яго бацька, так гэта таго, што ў яго таксама былі цноты, якіх не хапала Соклею. Соклей сам прызнаваў гэта. Але адабрэнне Соклея было не тым, за што асобы, якія могуць змагаўся з дзяцінства... змагаўся за перамогу, і занадта часта не выйграваў.
  
  Раптам яго бацька змяніў тэму: “А што ты думаеш пра Деметрии, сыне Антыгона? Наколькі ён небяспечны?"
  
  "Калі ты яго вораг, то вельмі небяспечны," адказаў асобы, якія могуць. "Мы павінны былі бачыць гэта пару гадоў таму, калі ён зняў аблогу Галікарнасе Птолемеем дзеля свайго бацькі".
  
  "Галікарнаса," прамармытаў Филодем, і асобы, якія могуць зразумеў, што бацька думае аб сваіх тамтэйшых ліхтугах, а не пра прыгоды Деметриоса. Мужчына старэй спытаў: "Аднавіў ён афінскую дэмакратыю, як мы тут чулі?"
  
  “ Так, ён аднавіў яго, але афіняне больш не ведаюць, што з ім рабіць. Асобы, якія могуць распавёў пра экстравагантных почестях, аказаных Афінскім сходам Деметрию і Антигону.
  
  “Гэта праўда? Сапраўдны?" Патрабавальна спытаў Филодем. “Не проста чуткі?
  
  "Клянуся сабакам, бацька, гэта праўда", - сказаў асобы, якія могуць. "Я быў на Асамблеі з радоскі проксеном і сам слухаў, як прымаліся ўказы".
  
  “ Агідна. Ганебна, " сказаў Филодем. “Я чуў пра некаторых з іх і думаў, што гэта нагрувашчванне хлусні, якая распаўсюджваецца, каб ачарніць імя афінян - і Деметры - за тое, што ён прыняў тое, чаго не заслугоўвае. Яны і ён, павінна быць, сляпыя да сораму".
  
  "Хацеў бы я, каб гэта былі чуткі", - сказаў асобы, якія могуць. “Я думаю, афіняне заспелі Деметры знянацку. Я думаю, яны закружылі яму галаву. Можна было амаль ўявіць, як ён думае: "О, я, павінна быць, усё-ткі маладзец!"
  
  “ Ён малады - прыкладна твайго ўзросту, ці не так? Па словах бацькі Менедема, нікому прыкладна яго ўзросту не належыла разгульваць на волі без суправаджэння настаўнікі, не кажучы ўжо пра тое, каб яму даверылі што-то важнае, напрыклад, камандаванне гандлёвай галерэй або захоп поліса ў магутнага ворага.
  
  Асобы, якія могуць хацеў было горача запярэчыць на гэта. Але менавіта ён сказаў, што афінскае падхалімства закружыла Деметрию галаву. Филодемосу не трэба было гэтага гаварыць або нават прапаноўваць. Я выконваю за яго працу Бацькі, у роспачы падумаў асобы, якія могуць. На самай справе ён сказаў: “Ён будзе грозным, Деметриос. На самай справе, ён і так грозны. Ён застаў людзей Касандра знянацку, калі прывёў свой флот у Афіны, і ўзяў іх крэпасць у гавані так акуратна, як толькі можна было пажадаць.
  
  "Як ты думаеш, што ён паспрабуе распачаць далей?" Спытаў Филодем.
  
  "Ён прыедзе з Афін на усход", - сказаў асобы, якія могуць. “Яму амаль прыйдзецца. Два самых небяспечных ворага Антыгона цяпер - гэта Пталямей і Селеўк, адзін у Егіпце, іншы ў Месапатаміі і паказвае на ўсход. Але за кім з іх Антыгон пашле яго.... Што ж, стары Аднавокі, можа быць, і ведае, але больш ніхто не ведае.
  
  "Я кажу Селевкос". Филодем выпнуў падбародак. “Ён выскачка сярод македонскіх маршалаў. Касандры, і Лисимах, і Пталямей, і Антыгон - ва ўсіх ёсць свае месцы. Селевкос, аднак, спрабуе прынесці ў андрон дадатковую кушэтку для сімпозіума. Антыгон не дазволіць яму сысці ад гэтага, калі зможа."
  
  "Для мяне гэта мае сэнс, бацька". Асобы, якія могуць мог бы выказаць здагадку, што Антыгон і Деметрий пойдуць за Птолемеем, таму што ён быў бліжэй і валодаў землямі ўздоўж ўзбярэжжа Ўнутранага мора, на ўзбярэжжы якога эліны тоўпіліся, як жабы вакол сажалкі. Але аргументы Филодема былі таксама пераканаўчыя - дастаткова пераканаўчыя, каб сварка з-за іх здавалася хутчэй праблемай, чым стаіць. Акрамя таго... "Мы ўсе даведаемся наступнай вясной".
  
  "Так мы і зробім". Смяшок Филодемоса быў змрочным.
  
  "Ты задаваў мне пытанні аб Афінах і іншых нашых прыпынках", - сказаў асобы, якія могуць. "Што адбывалася тут, на Радосе, пакуль мяне не было?"
  
  “ Тут, на Радосе? Пытанне, здавалася, застаў бацькі знянацку. Филодем памаўчаў, падумаўшы, затым сказаў: “Што ж, я сапраўды веру, што мы нарэшце-то ліквідавалі апошнія пашкоджанні, нанесеныя паводкай. Жрацы прынеслі ў ахвяру цяля ў знак падзякі ў храме Дыяніса недалёка ад агоры, і я прынёс дадому вельмі смачны кавалак ялавічыны.
  
  "Гэта добрая навіна, бацька - што ў цябе ёсць смачнае мяса і што ўсё нарэшце-то ўладжана". - сказаў ён. "Гэта добрая навіна, бацька." Дзевяць гадоў таму Радос перажыў шторм, падобнага якому не памяталі нават старэйшыя гараджане. Разам з праліўным дажджом на поліс абрынуліся градзіны вагой да міны. Некаторыя людзі былі забітыя на месцы пры трапленні ў іх, іншыя цяжка паранены. Што яшчэ горш, шторм выліўся ў канцы сезона дажджоў. Каналізацыйнымі трубамі грэбавалі, і неўзабаве яны засмецілі. Гэта азначала, што хутка узнімальная вада не магла пракрасціся за гарадскія сцены.
  
  Радос меў форму катлавіны, з вялікай розніцай паміж узвышшам і нізінай. Нізіна побач з агарай і храмам Дыяніса сышла пад ваду; нават храм Асклепія апынуўся пад пагрозай. Людзі чапляліся за даху, статуі і верхавіны цяністых дрэў, ратуючыся ад бушуюць вод.
  
  Нарэшце, частка заходняй сцяны горада абрынулася, дазволіўшы паводкі выліцца ў моры. Магло быць і горш. Калі б Радос быў горадам, які быў пабудаваны ў асноўным з сырцовай цэглы, як Афіны, павалілася б значна больш дамоў і патанула б значна больш людзей на дахах. Аднак, нягледзячы на гэта, загінула больш за пяцьсот чалавек.
  
  "Няўжо прайшло дзевяць гадоў з тых часоў, як гэта здарылася?" Спытаў Асобы, Якія Могуць. "Ці Не здаецца, што гэта было так даўно".
  
  Да яго здзіўлення, бацька засмяяўся. "Ну, сынок, можа быць, ты ўсё-ткі ператвараешся ў мужчыну", - сказаў Филодем. “Гэта адзін з прыкмет: калі ўсё мінулае пачынае складвацца ў тваёй памяці разам. Для мяне ты нарадзіўся паўжыцця назад, але часам здаецца, што прайшло ўсяго пару гадоў". Ён ускінуў галаву у павольным зьдзіўленьні. "Клянуся сабакам, бываюць моманты, калі здаецца, што гэта было ўсяго пару месяцаў таму".
  
  "Не для мяне", - сказаў асобы, якія могуць. З яго ўласнай пункту гледжання, яго жыццё была сапраўды вельмі доўгай - што для чалавека можа здавацца даўжэй? Калі дваццаць восем гадоў не былі роўныя вечнасці, то што ж тады раўнялася? І ўсё ж якім-небудзь чынам, як сказаў яго бацька, дзевяць гадоў, якія прайшлі пасля вялікага патопу, сціснуліся ў тое, што здавалася зусім невялікім часам. Калі ён стане старэй, будуць ці дваццаць восем гадоў складвацца такім жа чынам? Ён не думаў, што гэта верагодна, але і не быў гатовы назваць гэта немагчымым.
  
  Яго бацька задуменна сербануў віна. “Час - пацешная штука. Дык вось, калі б філосафы хацелі зрабіць што-небудзь карыснае, замест таго, каб проста стаяць і слухаць мудрагелістыя размовы адзін аднаго, яны б высветлілі, як падобныя рэчы працуюць. Але не затрымлівайце дыханне. Гэта малаверагодна."
  
  "Соклей вярнуўся ў Ликейон ў Афінах," заўважыў асобы, якія могуць.
  
  "Няўжо?" Спытаў Филодем. "Што ён думаў?"
  
  "Яго час расцягнулася, замест таго каб скараціцца - ён выявіў, што яму там не месца", - адказаў асобы, якія могуць. "Ён прадаў паўночна-папірус і чарніла па абрыдлівай цане і прымусіў іх заплаціць".
  
  Гэта прымусіла Филодемоса ўхвальна ухмыльнуться. "Малайчына!" - усклікнуў ён. "Я не магу прыдумаць больш надзейнага спосабу даказаць, што ты перамог сваё мінулае".
  
  Асобы, якія могуць не ведаў, перамог яго стрыечны брат сваё мінулае ці проста адсунуўся ад яго. Ён не думаў, што Соклей таксама быў упэўнены. І зноў, аднак, ён не бачыў сэнсу супярэчыць бацьку. Ён спытаў: “Як ідуць справы тут, у доме? Твая жонка і Сайкон ўсё яшчэ сварацца кожны раз, калі ты адварочваесься?"
  
  "Там не ўсё ідэальна", - адказаў Филодем. “Баукис па-ранейшаму час ад часу дастаўляе кухару непрыемнасці. І я ўпэўнены, што Сикон часам купляе модную, дарагую рыбу проста на злосць ёй. Але яны ладзяць лепш, чым раней. Яны не ваююць усе час, і яны не змагаюцца так люта, калі ім атрымоўваецца сашчапіцца ". Мяркуючы па аблягчэнні ў яго голасе, ён быў вельмі рады і гэтаму.
  
  Як і асобы, якія могуць, які сказаў: “Добра. Я заўсёды ненавідзеў аказвацца пасярэдзіне, калі яны пачыналі крычаць адзін на аднаго. І яны абодва крыўдзіліся, калі я не ўставаў на іх бок ".
  
  "О, так!" Филодем апусціў галаву. “Са мной таксама такое здаралася. Хоць, хвала багам, у апошні час усё было не так ужо дрэнна".
  
  "Добра," паўтарыў асобы, якія могуць, і гэта было шчыра. Ён больш не пытаўся ў бацькі пра Баукисе. Нягледзячы на тое, што яны жылі ў адным доме, залішнюю цікаўнасць да жонкі сталага мужчыны было б непрыстойным. Гэта таксама магло выклікаць падазрэнні Филодема, а гэта было апошняе, чаго хацеў асобы, якія могуць.
  
  Адной з першых рэчаў, якіх ён хацеў, быў Баукис. Ён ведаў гэта ўжо шмат гадоў. Ён нічога не зрабіў па гэтай нагоды, як бы моцна ні хацеў яе - на самай справе, менавіта таму, што вельмі моцна хацеў яе. Ён гэтага не зрабіў і спадзяваўся, што не зробіць. Ён вёў гэтую самотную, нямую бітву з тых часоў, як усведамленне свайго жадання ўпершыню заквітнела ў ім. І я таксама выйграю.
  
  Было б лягчэй - было б нашмат лягчэй - быць упэўненым у гэтым, і, сапраўды, хацець перамагчы, калі б ён не пачаў разумець, што Баукис таксама хоча яго. Ён залпам дапіў віно, хоць віно наўрад ці дапамагло б.
  
  
  Соклей адчуваў сябе так, нібы ехаў на гэтым няшчасным асьле цэлую вечнасць. На самай справе, ён выехаў з горада Радос не больш чым парай гадзін таму. Ён сышоў каля поўдня, і сонца не прайшло і паловы шляху па паўднёва-заходнім небасхіле. Яго мозг быў упэўнены ў часе. Яго зад і ўнутраная паверхня сцегнаў казалі б інакш.
  
  Ён, верагодна, праехаў каля васьмідзесяці стадый, накіроўваючыся на поўдзень і захад. Незадоўга да гэтага ён праязджаў праз Ялисос. Разам з Линдосом і Камейросом, Ялисос быў адным з трох галоўных паселішчаў на востраве Радос да таго, як яны аб'ядналіся для стварэння поліса Радос. Ялисос ніколі не быў полісам, па меншай меры, ва ўласным сэнсе гэтага слова. Гэта быў не горад, а супольнасць вёсак з добра размешчанай крэпасцю на найблізкай ўзвышша. Усе гэтыя вёскі скараціліся за сто гадоў, якія прайшлі з тых часоў, як поліс Радос стаў самым важным месцам у паўночнай частцы выспы - больш таго, самым важным месцам на востраве ў цэлым. Але яны ўпарціліся, як старое, дряхлое аліўкавы дрэва, якое працягвала пускаць зялёныя парасткі кожны раз, калі ішлі жыватворныя дажджы.
  
  Наперадзе зямля падымалася да крутых узгорках, а затым, далей на паўднёва-захад, да гары Атабирион, самай высокай вяршыні Радоса. Ферма Дамонакса і аліўкавыя гаі, аб якіх прадуктах Соклей ведаў больш, чым яму калі-небудзь хацелася, размяшчаліся ў ніжняга краю крута падымалася мясцовасці. Гэта была добрая мясцовасць для вырошчвання аліў: не настолькі блізка да ўзбярэжжа, каб мухі сапсавалі ўраджай, але і не дастаткова высока, каб дазволіць больш прахалоднай надвор'і пашкодзіць яму.
  
  Перш чым Соклей дабраўся да фермы Дамонакса, ён быў рады, што вырашыў наняць асла, а не ісці пешшу. Справа была не столькі ў тым, што ён перанёс боль з ног на заднія канечнасці. Але калі да іх з тявканьем і рыкам падбегла фермерская сабака, асёл ўдарыў спрытным капытом і збіў сабаку з ног. Калі ён зноў падняўся, то адыходзіў яшчэ хутчэй, чым набліжаўся. Яго віск быў музыкай для вушэй Соклея.
  
  "Які добры хлопец!" - усклікнуў ён і паляпаў асла па шыі. Ён не думаў, што гэта што-то значыць для жывёлы. Выйсці з машыны і дазволіць ёй падстрыгаць сакавітую зялёную траву на беразе ручая значыла больш.
  
  Пара свіней з пасмай воўны на спіне капаліся ў смецці ля фермы Дамонакса. Прывязаная да дрэва козачка-нянька обгрызла траву вакол яго да зямлі і ўстала на заднія лапы, каб зжэрці ўсе ўцёкі і далікатныя галінкі, да якіх магла дацягнуцца. Паміж фермерскім домам і адрынай скреблись і кудахталі куры.
  
  З хлява выйшаў загарэлы мужчына сярэдніх гадоў у кароткім хітоне і трывалых сандалях. Ён пачухаў сваю калматую бараду - бараду, якую насіў не насуперак модзе' як Соклей, а, па-відаць, не ўсведамляючы гэтага, - і раздушыў што-то паміж пазногцямі вялікіх пальцаў. Толькі пасля таго, як ён выцер руку аб туніку, ён крыкнуў: "Калі ты прыйшоў збіраць аліўкі, ты ўсё роўна прыйшоў на некалькі дзён раней, і ты ведаеш, што павінен прынесці свой уласны шост, каб збіваць садавіна з дрэў".
  
  Погляд Соклея перамясціўся на аліўкавы гай. І сапраўды, аліўкі спелі на галінах, становячыся цямней і наліваючыся алеем. Ён зноў павярнуўся да наглядчыку. “Я тут не дзеля збору ўраджаю алівак. Я Соклей, сын Лісістрата, швагер Дамонакса. Ты, павінна быць, Антебас".
  
  “Гэта я, юны спадар. Вітаю і рады з вамі пазнаёміцца", - адказаў Антебас. “Прашу прабачэння, што не ведаю ў твар. Я, э-э, чакаў каго-то больш велічнага. Ён ткнуў наском адной з сваіх сандаляў ў бруд, каб паказаць сваё збянтэжанасць.
  
  Ён мае на ўвазе каго-небудзь больш дагледжанага і надушенного, -каго-небудзь накшталт свайго боса, падумаў Соклей без асаблівага гневу. Саслізнуўшы з асла, ён уздыхнуў з палёгкай і пацёр кумпякі. Антебас паслаў яму смяшок і сочувственную ўсмешку. Соклей спытаў: "Дамонакс, мая сястра і іх сын тут ?" Так казалі рабы на Радосе. Калі б яны памыліліся ці, магчыма, зманілі дзеля спартыўнага цікавасці, на зваротным шляху яму стала б яшчэ больш балюча.
  
  Але Антебас апусціў галаву. Ён паказаў на ферму. “О, так, сэр. Яны там. Хочаце, я паклапачуся аб вашым асле?"
  
  “ Калі вы будзеце так ласкавы. Соклей падышоў да дзвярэй і пастукаў у яе.
  
  Ён задаваўся пытаннем, ўпусціць яго швагер сам. Але Дамонакс не заходзіў так далёка ў деревенщине. Адзін з яго рабоў, якога Соклей бачыў на Радосе, аказаў яму гонар. У адрозненне ад Антебаса, які праводзіў тут усё свой час, гэты хлопец даведаўся новапрыбыўшага. Злёгку пакланіўшыся, ён сказаў: “Вітаю цябе, о найлепшы. Сардэчна запрашаем ад імя майго гаспадара. Калі ласка, ўваходзь".
  
  "Дзякуй табе, Аціс", - сказаў Соклей, і лидийский раб празьзяў, адступіўшы ў бок, горды тым, што запомнілі яго ўласнае імя.
  
  Хоць Соклей гэтага не сказаў, фермерскі дом здаўся яму цесным і цёмным, асабліва ў параўнанні з выдатным домам, у якім Дамонакс жыў, застаючыся ў горадзе. Гэта была проста адна пакой за іншы, якая ўтварае квадрат; ён не быў пабудаваны вакол ўнутранага двара, як усе гарадскія дома вышэй за ўзровень халуп. Гэта ўзмацняла паўзмрок, так як адзіны святло ў пакоях пранікаў праз маленькія вокны, часткова закрытыя аканіцамі. Соклей здзіўляўся, чаму хто-то вырашыў жыць у такім неуютном месцы, калі ў гэтым не было неабходнасці.
  
  "Вітаю цябе, высакародны!" Там быў Дамонакс, прыгожы і элегантна апрануты, як заўсёды. "Рады цябе бачыць". Ён працягнуў руку.
  
  Соклей сціснуў яго. Хватка Дамонакса казала аб тым, што ён стрымлівае сілу. Соклей спадзяваўся, што яго хватка кажа аб тым, што яго не хвалююць такія дробныя гульні. "Як твой сын?" ён спытаў. "Як пажывае мая сястра?" Ён мог спытаць гэта, тады як роспыты аб жонцы Дамонакса былі б грубасцю.
  
  "З імі абодвума усё ў парадку, дзякуй", - адказаў Дамонакс. "Полидор здаецца вельмі здаровым маленькім хлопчыкам, за што хвала багам". Ён не быў чалавекам вялікай набожнасці - што не турбавала Соклея, які таксама ім не быў, - але гаварыў з выглядам чалавека, які не хоча рызыкаваць. Паколькі так шмат дзяцей не дажылі да сталення, Соклей не мог вінаваціць яго.
  
  Лямант з іншага пакоя абвясьціў аб тым, што здарылася што-то, што не спадабалася вельмі здароваму маленькаму хлопчыку. "Як можна прывыкнуць жыць з усім гэтым шумам, які вырабляе дзіця?" - Спытаў Соклей з непадробнай цікаўнасцю.
  
  "Спачатку было цяжка, калі ён так часта плакаў", - сказаў Дамонакс. "Цяпер, аднак, яго маці або рабыня клапоцяцца пра гэта, і мяне гэта не занадта турбуе".
  
  Наўрад ці гэта было справядліва па адносінах да Эринне. З іншага боку, калі клопат пра дзіця не ўваходзіла ў абавязкі жанчыны, то што ж тады было? - Прамармытаў Соклей сабе пад нос, разрываючыся паміж вернасцю сваёй сястры і чаканнямі адносна таго, як усё павінна было працаваць.
  
  Дамонакс спытаў: "І як ты знайшоў Афіны?"
  
  "О, вы плывяце на паўночна-захад ад мыса Сунион, і вось яно", - ветліва адказаў Соклей. Яго швагер ўтаропіўся на яго, затым выдаў ганебныя пырханне. Соклей працягнуў: “Сур'ёзна, магло быць і лепш. Ты, напэўна, чуў, што Деметрий, сын Антыгона, выгнаў Деметры з Фалерона?
  
  “О, так, і аднавілі старую дэмакратычную канстытуцыю афінян і зраўнялі з зямлёй крэпасць Мунихия. Усё гэта гучыць шматспадзеўна".
  
  “Я мяркую, што так і было б. Але ты чуў, як афіняне адплацілі яму за іх вызваленьне?" Спытаў Соклей. Дамонакс трасянуў галавой. Як асобы, якія могуць казаў свайму бацьку, Соклей сказаў яму, скончыўшы словамі: "Вось бачыш".
  
  "Пра", - сказаў Дамонакс, а затым, як быццам усвядоміўшы, што гэтага было недастаткова, "О, дарагі. Я ... спадзяваўся на лепшае з іх боку". Калі гэта не было выразам філасофскай стрыманасці, Соклей ніколі нічога падобнага не чуў. Дамонакс спытаў: "Ты выбраўся на Ликейон?"
  
  "Так". Соклей спадзяваўся, што аднаскладовыя адказ ўтрымае Дамонакса ад далейшых пытанняў па гэтым нагоды.
  
  Не пашанцавала. Яго швагер пацікавіўся: "А як пажывае стары Тэафраст?"
  
  "Здаецца, ён не моцна змяніўся з тых часоў, як я там вучыўся", - шчыра адказаў Соклей. "Ён памятаў мяне". Ён мог сказаць гэта з немалой гонарам.
  
  “Добра. Добра". Дамонакс па-сяброўску паклаў руку яму на плячо. "І што ён думаў аб тваім ... занятку камерцыяй?"
  
  "Да рысу крумкач, мая дарагая", - падумаў Соклей, страсаючы гэтую руку. Калі б я не займаўся гандлем, калі б мая сям'я не зарабляла гэтым на жыццё, ты не змог бы выкарыстаць пасаг Эринны і грошы, якія мы зарабілі на тваёй нафты ў мінулым годзе, каб расплаціцца з даўгамі за гэтую зямлю. Хоць, мяркуючы па тым, як ты кажаш, я магла б утрымліваць бардэль, поўны прыгожанькіх хлопчыкаў.
  
  Ён спахапіўся перш, чым што-небудзь з гэтага выйшла ў яго з-пад кантролю. Ён не хацеў сварыцца з Дамонаксом (хоць яму прыйшлося нагадаць сабе, што ён гэтага не рабіў): гэта не толькі сапсавала б візіт на ферму, але і магло зрабіць жыццё Эринны цяжэй і менш прыемнай. Паколькі гэта было так, ён усміхнуўся ў адказ і адказаў: "Ён сказаў, што разумее, што мне неабходна дапамагаць утрымліваць сваю сям'ю". Цяпер, з пэўнай злосцю, ён паклаў сваю руку на плячо Дамонакса, як бы кажучы, што яго швагер быў часткай сям'і, якую ён падтрымліваў.
  
  "Э-э... так". Ўсмешка Дамонакса стала застылай. Ён зразумеў сутнасць - зразумеў, і яму было ўсё роўна. Соклей спадзяваўся, што ён гэтага не зробіць. Дамонакс паспешліва змяніў тэму: "Дазволь мне паказаць табе тваю пакой".
  
  Гэта было бездакорна. Соклей апусціў галаву і рушыў услед за сваім шваграм. Пакой была маленькай і цеснай, у яе ледзь хапала месца для ложка. Аднак у ім было акно, якое выходзіць на паўднёвы бок, што рабіла яго святлей, чым большую частку дома. Праз акно Соклей мог любавацца аліўкавымі дрэвамі на ферме. Сапраўды, вузкія серабрыста-зялёныя лісце з аднаго з бліжэйшых дрэў, верагодна, задзімае ў пакой, калі вецер дзьмуў з поўдня.
  
  “Вельмі прыемна, лепшы з лепшых. Дзякуй". І зноў Соклей успомніў, што не хацеў сварыцца з Дамонаксом. Ён мог бы гэта зрабіць, калі б не баяўся, што сутыкненне з ім даставіць непрыемнасці яго сястры. Паколькі ён гэта зрабіў, ён стараўся ступаць мякка.
  
  Яго швагер таксама скарыстаўся момантам і, відавочна, узяў сябе ў рукі, перш чым сказаць: "Калі хочаш, можаш адпачыць тут перад вячэрай, і я загадаю рабу абудзіць цябе, калі ты да таго часу не ўстанеш".
  
  Цяпер ўсмешка Соклея была шырокай і шчырай. “Клянуся сабакам, я злаўлю цябе на слове. Адна з непрыемнасцяў жыцця на караблі заключаецца ў тым, што ты ніколі не можаш задрамаць днём. Праз некаторы час абвыкаеш абыходзіцца без гэтага, але я люблю задрамаць, калі ёсць такая магчымасць ".
  
  "Тады я пакідаю цябе." Дамонакс выслізнуў з пакоя, зачыніўшы за сабой дзверы. Соклей паставіў начны гаршчок пад ложак, затым лёг. Матрац быў танчэй і бугристее, чым дома, але значна мякчэй, чым на дошках Афрадыты . А падарожжа навучылі яго спаць практычна дзе заўгодна. Ён задрамаў амаль адразу, як толькі заплюшчыў вочы.
  
  Наступнае, што ён памятаў, гэта як хто-то пастукаў у дзверы і сказаў: "Вячэра гатовы, высакародны", - па-грэцку з акцэнтам.
  
  Шум працягваўся да тых часоў, пакуль Соклей не сказаў: “Я ўстаў. Я буду там праз хвіліну". Ён працёр вочы, праганяючы сон, і правёў пальцамі па валасах і барадзе. Ён ведаў, што не будзе такім элегантным, як Дамонакс, што б ні здарылася. Паколькі гэта так, ён не надта імкнуўся.
  
  Паколькі ён быў братам Эринны, яна і малы абедалі з ім і Дамонаксом. "Рады бачыць цябе, мая дарагая", - сказаў ён ёй. “ І божа мой, але Полидор становіцца вялікім. - Пляменнік ўзнагародзіў яго усмешкай, досыць шырокай, каб паказаць верхнія і ніжнія зубы.
  
  "Ён добры хлопчык". Эринна таксама ўсміхнулася. Яна выглядала стомленай. Нягледзячы на тое, што рабы Дамонакса выконвалі вялікую частку працы па выхаванню Полидора, маці таксама даводзілася рабіць нямала, і гэта адбівалася на ёй.
  
  "Вось сайтос", - сказаў Дамонакс, калі раб прынёс беласнежныя ячменныя булачкі і аліўкавы алей, у якое іх мачалі. Ён з гонарам дадаў: "Усё гэта вырашчана прама тут, на ферме".
  
  "Гэта смачна", - сказаў Соклей. Затым ён паспрабаваў адну з булачак, яшчэ цеплую з духоўкі. “Мм! Гэта вельмі смачна".
  
  "Я так рады, што табе падабаецца алей". У голасе Дамонакса пачулася рэзкасць.
  
  “ Мая дарагая, я ніколі не казаў, што мне гэта не падабаецца. Я проста сказаў, што "Афрадыта " была непадыходзячым караблём для гэтага, а Афіны - непадыходным месцам для гэтага.
  
  Эринна сказала: "Давай атрымаем асалоду ад вячэрай, добра, і не будзем сварыцца з-за гэтага?" Яе брат і муж апусцілі галовы.
  
  Для опсона былі прыгатаваны сыр і алівы. Яны таксама былі прадуктамі фермы. Соклей задумаўся, ці хопіць ім усяго опсона. З гэтага атрымаўся б сапраўдны вясковы вячэру - больш вясковы, чым яму хацелася б на самай справе. Але затым раб прынёс вяндліну на гліняным страве; страва, па іроніі лёсу, было ўпрыгожана выявамі рыбы - значна больш распаўсюджаным фантазійным малюнкам.
  
  Дамонакс аказаў гонар апрацоўчых нажом, не нашмат меншым, чым кароткі меч гоплита. Ён адрэзаў вялікі кавалак побач з галёначнай косткай, якая тырчала з мяса, і аддаў яго Соклею. "Мы таксама выгадавалі тут свінню, - заявіў ён, - і коптим мяса на нашых уласных дровах".
  
  "Гэта цудоўна", - сказаў Соклей, адкусіўшы кавалачак. "Вы ясце мяса тут так жа часта, як рыбу ў горадзе?"
  
  "Не зусім", - адказаў Дамонакс, адначасова з тым, як Эринна сказала "Не". Ён паслаў ёй жорсткі погляд. Яна пачырванела і ўтаропілася ў зямлю. Ён хацеў стварыць у Соклея ўражанне большага багацця, чым у яго было на самой справе, а яна ўсё яму сапсавала. Гэта твая віна, не яе, падумаў Соклей. Яна толькі што сказала праўду.
  
  Віно, пададзеную да вячэры, было зусім звычайным. Соклей ўсё роўна пахваліў яго, спытаўшы: "Гэта таксама з фермы?"
  
  "Вядома, гэта так", - адказаў Дамонакс; як і спадзяваўся Соклей, пытанне прывёў яго ў лепшае размяшчэнне духу. "На самой справе, я сам раздушыў трохі вінаграду".
  
  Калі б асобы, якія могуць сказаў што-то падобнае, Соклей адпусціў бы шпільку па нагоды магчымасці паспрабаваць яго ногі на густ. Але яго швагер не ўспрыняў падобныя кпіны і сур'ёзна, і таму ён устрымаўся. Як бы я ні злаваўся на Менедема, нельга адмаўляць, што ён можа пасмяяцца над сабой. Дамонакс? Няма.
  
  "Так ты захочаш наведаць Даліну Матылькоў заўтра?" Спытаў Дамонакс.
  
  "Калі гэта не даставіць нязручнасцяў, то так", - адказаў Соклей. "Я, вядома, чуў пра гэта з дзяцінства, але ў мяне ніколі не было магчымасці ўбачыць гэта".
  
  "Тады мы пойдзем", - сказаў Дамонакс. “Гэта не нязручна. Я сказаў табе, што пакажу гэта цябе, калі ты прыйдзеш сюды. Ты вярнуўся з Афін крыху раней, чым я чакаў, так што я ўпэўнены, што яны ўсё яшчэ будуць там.
  
  "Добра". Соклей адлюстраваў позех, каб паказаць, што ён стаміўся і не вельмі размешчаны размаўляць. "Я з нецярпеннем чакаю гэтага".
  
  Дамонакс апусціў галаву. Што-нешта бліснула ў вачах Эринны. Яго сястра ведала яго занадта добра і ведала, што ён не так ужо стаміўся. Аднак яна не выдала яго. Калі Дамонакс выйшла з пакоя, каб сказаць рабу прынесці лямпы, Соклей ўсміхнуўся ёй. Эринна ўсміхнулася ў адказ.
  
  "Усё ў парадку?" Соклей ціха спытаў яе.
  
  "Усё ў парадку", - адказала яна. “У мяне нарадзіўся сын, і я не ўчыніла ніякага скандалу. Як магло быць лепш?"
  
  У яе голасе гучала горыч або проста канстатацыя факту? Соклей не мог сказаць, а спытаць не адважваўся. Яго ніколі не хвалявала, як эліны звяртаюцца з жанчынамі. Ён усё яшчэ не разумеў, ні ў якім выпадку. Але ён вельмі турбаваўся аб тым, як Дамонакс звяртаўся з Эринной.
  
  Вярнуўся яго швагер. Раб рушыў услед за ім праз пару хвілін. Лямпы, якія ён расставіў, змагаліся з цемрай, але не знішчалі яго. Па меры таго як згушчаліся змярканне, іх маленькія жоўтыя азярца ззяння з кожным імгненнем здаваліся ўсё слабей і хрупче. Соклей зноў пазяхнуў, на гэты раз па-сапраўднаму.
  
  "Ты, павінна быць, стаміўся", - сказала яго сястра - яна магла зразумець намёк, нават калі ў Дамонакса, здавалася, былі праблемы.
  
  "Трохі", - прызнаўся Соклей. "Сон дапамог менш, чым мне б хацелася". Раб са свяцільнікам праводзіў яго ў пакой. Ён не збіраўся засыпаць адразу, але рабіць было асабліва няма чаго. Ён не захапіў з сабой кнігу, а чытаць пры святле лямпы было ў любым выпадку заняткам нездавальняючым. Ён расцягнуўся на ложку і ўтаропіўся на потолочные бэлькі. Маленькі геккон з ліпкімі лапкамі снаваў ўніз галавой у пошуках матылькоў, маскітаў і павукоў.
  
  Наступнае, што ўсвядоміў Соклей, - у пакоі было цёмна, калі не лічыць бледнай тонкай палоскі месяцовага святла, коса проникавшей ў акно. Пах гарачага алею, усё яшчэ витавший ў паветры, казаў аб тым, што лямпа нядаўна высахла. Пазяхаючы, Соклей палез пад ложак і выцягнуў гаршчок. Супакоіўшыся, ён зноў лёг. Некаторы час ён назіраў, як месячнае святло слізгае па падлозе. Затым сон зноў авалодаў ім.
  
  Ён прачнуўся, калі ранішняе неба з цёмна-сіняга ператварылася ў предрассветно-шэрае: рана, але не неверагодна. Шум з астатняй частцы дома казаў аб тым, што ён не прачнуўся першым. З тых часоў, калі ён быў хлопчыкам, а Эринна немаўляткам, ён памятаў, што немаўляты прачынаюцца, калі ім хочацца, а не калі гэтага хоча хто-то іншы.
  
  І сапраўды, калі ён накіраваўся ў сталовую, то выявіў там рабыню, якая карміла Полидора ячменным рулетам, багата политым віном. Большая частка віна сцякала па падбародку дзіцяці. "Прывітанне, спадар", - сказала жанчына. "Спадзяюся, ён не патурбаваў цябе". Калі б Полидор патурбаваў Соклея, у яе маглі б быць непрыемнасці.
  
  Але ён паківаў галавой. “Не, я прачнуўся сам. Ты можаш прынесці мне булачак, масла і віна на сняданак ці сказаць, дзе я магу дастаць іх сам?“
  
  "Я прынясу іх для вас, спадар", - сказаў раб. "Вы не маглі б пераканацца, што ён не ўстане з гэтага крэсла, пакуль мяне не будзе?"
  
  "Вядома". Соклей паказаў пляменніку мову. Вочы маляняці пашырыліся. Ён булькнул смехам, а затым таксама паказаў мову.
  
  Соклей напалову пакончыў са сваім сняданкам, калі ўвайшоў Дамонакс. "Прывітанне", - сказаў яго швагер. "Гатовы выехаць крыху раней, ці не так?"
  
  "Я б аддаў перавагу падарожнічаць раніцай, чым у разгар дня", - адказаў Соклей. "Паедзем на асле або пешшу?"
  
  "Я збіраўся прагуляцца". Дамонакс паглядзеў на ногі Соклея. “Не хочаш пазычыць пару туфляў? Табе падыдуць мае або Антебаса, калі яны не падыдуць".
  
  "Ласкава з твайго боку, лепшы, але не дакучай сябе", - сказаў Соклей. "Я правёў занадта шмат часу ў моры і набыў звычку хадзіць басанож, куды б я ні пайшоў".
  
  Дамонакс паціснуў плячыма. "Рабі як ведаеш". Ён знік на кухні, вярнуўшыся з сняданкам, вельмі падобным на сняданак Соклея. Ён еў хутка, таму скончыў неўзабаве пасля свайго госця. Абтросшы крошкі з рук, ён сказаў: "Тады, можа быць, мы пойдзем?"
  
  “ Паказвай дарогу. Я застануся з табой.
  
  Калі Соклей выйшаў на вуліцу з Дамонаксом, ён убачыў, што сонца свеціць на поўначы. Ферма Дамонакса яшчэ трохі заставалася ў цені, таму што гара на ўсходзе засланяла яе ад усходу сонца. Дамонакс задаў хуткі тэмп, накіроўваючыся да вяршыні. Здавалася, ён быў здзіўлены, калі Соклей без праблем паспяваў за ім. "Твае ногі сапраўды не турбуюць цябе", - выпаліў ён.
  
  “ Няма, зусім няма. "Соклей пастараўся схаваць весялосць у голасе. “ Я не магу ўспомніць, калі ў апошні раз насіў абутак, а падэшвы ў мяне цвёрдыя, як скура. Я б сказаў, што мы маглі б удзельнічаць у гонках, але ты ведаеш, куды ідзеш, а я няма. Нават калі б я ведаў, ты б, верагодна, перамог; я ніколі не быў хуткім бягуном ".
  
  Дамонакс схіліў галаву набок, відавочна не верачы ў гэта. "Але хіба ты не быў так блізкі да таго, каб паехаць на Алімпійскія гульні некалькі гадоў таму?"
  
  "Я?" Соклей засмяяўся абсурднасці гэтай ідэі. Затым пстрыкнуў пальцамі. “Я ведаю, чаму ты так думаеш. Гэта быў не я - гэта быў асобы, якія могуць.
  
  "Гэта ты так кажаш". Дамонакс працягваў чакаць, калі ён пачне бегчы, або прапануе ў заклад пра тое, хто з іх зможа бегчы хутчэй, або што-то ў гэтым родзе. Толькі калі Соклей проста ціхамірна працягваў крочыць наперад, яго шурину, падобна на тое, што прыйшло ў галаву, што ён, магчыма, кажа праўду.
  
  Некалькі ручаёў збягалі з гор да мора. Большасць з іх перасыхалі летам, пакідаючы ў сваіх рэчышчах толькі абсыпаныя камянямі яры. У адным, аднак, заставалася струменьчык вады нават у самае засушлівае час года. Заяц адскочыў у бок, калі падышлі Соклей і Дамонакс.
  
  Паказваючы ўверх па плыні, Соклей спытаў: "Сілкуе гэтую раку крыніца?"
  
  "Гэта дакладна". Дамонакс апусціў галаву. "Цяпер мы ідзем па ёй, пакуль не дабяромся да Даліны Матылькоў".
  
  Некалькімі хвілінамі пазней яны падстрэлілі яшчэ аднаго зайца. Дамонакс уздыхнуў, магчыма, шкадуючы, што з ім няма сабак, каб ён мог папаляваць. Мыш шмыгнула ў кусты. Вожык скруціўся ў клубок. Яшчарка на валуне ля ручая ўтаропілася на родосцев чорнымі вочкамі-пацеркамі. Яна высунула мову, нібы ў насмешку.
  
  Праз некаторы час Дамонакс нахіліўся і зачэрпнуў рукой трохі вады з ручая. "Цёплая праца", - заўважыў ён.
  
  "Так". Соклей таксама выпіў трохі вады і плюхнуў сабе ў твар. Гэта было прыемна.
  
  Яны пайшлі далей. Ручай яшчэ трохі выгінаўся на поўнач. "Там!" Сказаў Дамонакс. “Бачыш тыя верхавіны дрэў?" Самі дрэвы растуць унізе, у даліне, інакш вы змаглі б разгледзець астатнія. Мы амаль на месцы.'
  
  Даліна Матылькоў была доўгай і вузкай. Соклей задумаўся, колькі часу спатрэбілася ручая, каб выразаць яе з цвёрдага шэрага каменя. Галіны дрэў па абодва бакі сыходзіліся над шумеў ручаём, затеняя і астуджаючы даліну. Соклей принюхался. Слабы, амаль знаёмы рэзкі пах напоўніў яго ноздры. "Што гэта?" - спытаў ён, зноў прынюхваючыся.
  
  "Стыраксы", - адказаў Дамонакс. “З камедзі робяць пахошчы. Матылям, падобна, таксама падабаецца гэты водар".
  
  "Матылькі..." Калі вочы Соклея прывыклі да полумраку, ён убачыў іх і выпусьціў ціхі, захоплены ўздых. Яны былі паўсюль у даліне: на камянях, пакрывалі ствалы і галіны дрэў. Іх любімым месцам, здавалася, была вялікая замшэлая скала побач з невялікім вадаспадам у далёкім канцы даліны. Вакол іх клубіўся туман; магчыма, ім асабліва падабалася тутэйшая вільгаць. "Як цудоўна!" Соклей усклікнуў. "Вялікае табе дзякуй, што прывёў мяне сюды!"
  
  "З задавальненнем", - сказаў Дамонакс, як быццам ён стварыў даліну для дабра Соклея.
  
  Соклей працягнуў руку і асцярожна сарваў казурка з галінкі. Яго цела было даўжынёй прыкладна з апошні сустаў яго вялікага пальца, хоць і значна танчэй. Яго верхнія крылы былі карычневымі, амаль чорнымі, з жоўтымі прожылкамі. Калі ён на імгненне затрымцеў, млява спрабуючы паляцець, у яго паказаліся ніжнія крылы насычанага малінавага колеру з некалькімі цёмнымі плямамі. Затым яна, здавалася, змірылася з катастрофай і спакойна ляжала ў яго ў руцэ.
  
  Вывучыўшы яго яшчэ трохі, Соклей павярнуўся да Дамонаксу. "Даруй, лепшы, але гэта не матылёк".
  
  "Няма?" Яго швагер падняў абедзве бровы. “Тады як бы ты гэта назваў? Пахіл? Можа быць, оливка?"
  
  Хоць Соклей усміхнуўся гэтаму сарказму, ён адказаў: "Матылёк".
  
  “ Клянуся сабакам, у чым розніца?
  
  “ А Тэафраст, павінна быць, прапусціў тую лекцыю, пакуль ты быў у Ликейоне. Матылі адпачываюць, склаўшы крылы за спіной, у той час як матылькі дазваляюць ім ляжаць роўна - як гэтая. А ў матылькоў тонкія, падобныя на клубкі вусікі, у той час як у матылькоў тоўстыя, валасатыя - вось такія. Калі ў яго ёсць характарыстыкі матылька, чым яшчэ гэта можа быць?"
  
  "Мяркую, больш нічога", - адказаў Дамонакс. "Але захацеў бы ты прыехаць сюды, калі б я запрасіў цябе паглядзець на Даліну Матылькоў?"
  
  “ Я? Верагодна. Мне цікаўныя такія рэчы. Хоць, прызнаю, большасць людзей трымаліся б далей. Соклей вярнуў матылька туды, адкуль узяў. Яна выгіналася сярод іншых, затым замерла. Ён спытаў: "Як атрымліваецца, што птушкі не прылятаюць сюды і не кормяцца, пакуль не лопнуць?"
  
  "Гэта я магу табе сказаць, таму што я бачыў, як птушкі хапалі гэтых матылькоў - я маю на ўвазе матылькоў". Дамонакс паправіўся перш, чым Соклей паспеў гэта зрабіць. “ Так, яны іх бяруць, але не глытаюць. У ... молі, павінна быць, агідны густ.
  
  "Як цікава!" Сказаў Соклей. “І таму яны застаюцца тут безмятежными ўсё лета?“
  
  Дамонакс апусціў галаву. “Гэта дакладна. Калі восенню ідуць дажджы, яны спарваюцца - некаторыя з іх нават падаюць у ручай падчас спарвання, - а затым ляцяць, так што вы можаце ўбачыць іх па ўсім востраве. Але калі вясной усе высыхае, яны зноў тут ".
  
  "А чаму б і не?" Соклей агледзеў даліну з глыбокай павагай, адмякчэлым любоўю. "У рэшце рэшт, яны таксама родосцы".
  
  
  Асобы, якія могуць назіраў, як яго бацька праглядае рахункі, якія Соклей вёў падчас іх падарожжа ў Афіны. "Амаль шкада браць з сабой весляроў", - заўважыў Филодем. “ Іх жалаванне з'ядаў ладны кавалак прыбытку. Калі б ты замест гэтага паляцеў на круглым караблі ...
  
  "Мы б не дабраліся туды раней", - сказаў асобы, якія могуць. “Як бы тое ні было, рынак збыту нашых тавараў быў у нашым распараджэнні даволі доўгі час. Хто ведае, як бы ўсё склалася, калі б мы занялі другое месца? І тады нам, напэўна, давялося б везці аліўкавы алей "Дамонакс".
  
  "Мяркую, што так". Але Филодемос па-ранейшаму выглядаў няшчасным. У яго былі і іншыя прычыны гаварыць такім тонам: “Я б хацеў, каб твой стрыечны брат пісаў буйней. Калі табе даводзіцца чытаць на адлегласці выцягнутай рукі, як гэта раблю я, гэтыя маленькія закавыкі зводзяць цябе з розуму ".
  
  "Прабач, бацька, але цяпер я нічога не магу з гэтым зрабіць", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  У "андрон" увайшоў раб. "Выбачайце, спадар, але да вас прыйшоў чалавек..." Филодем пачаў падымацца на ногі. Раб адказаў: “Не, спадар. Пабачыцца з маладым гаспадаром.
  
  “ Я? - Здзіўлена перапытаў асобы, якія могуць.
  
  "Якой-небудзь муж злавіў цябе, калі ты чапляўся да яго жонцы?" - спытаўся ў яго бацька. "Спадзяюся, што няма", падумаў асобы, якія могуць. Перш чым ён паспеў вымавіць гэтыя словы ці хаця б пагушкаць галавой, Филодем загадаў рабу: “Прывядзі сюды гэтага хлопца. Я хачу ўбачыць гэта сваімі вачамі". Асобы, якія могуць не мог нават запярэчыць загадзе. З няшчасным выглядам ён назіраў, як раб спяшаецца назад у вестыбюль.
  
  Аднак, калі той, хто тэлефанаваў, з'явіўся, яго сэрца воспарило ад палёгкі. "Гэта адмірал Эвдемос!" - сказаў ён, дадаўшы: "І, калі табе цікава, я не меў нічога агульнага з яго жонкай". Яго бацька толькі хмыкнуў.
  
  Эвдемосу было гадоў сорак з невялікім, ён быў выгоревшего на сонца колеру грэцкага арэха, з сівой барадой, кручкаватым носам і жорсткімі вачыма, якія, здавалася, бачылі ўсё адразу. - Прывітанне, Филодем, - сказаў ён, уваходзячы ў “андрон". “ Мне трэба хвілінку пагаварыць з тваім сынам. Спадзяюся, я нічому не перашкодзіў.
  
  “ Нічога такога, што не магло б захавацца, высакародны. Филодем умеў быць ветлівым; ён проста не турбаваў сябе размовай з Менедемом.
  
  “ Добра. Эвдем павярнуўся да маладога чалавека. “ Значыць, ты вярнуўся з Афін крыху раней, чым разлічваў.
  
  "Цалкам дакладна, сэр", - сказаў асобы, якія могуць, дзівячыся, чаму адмірала гэта хвалюе.
  
  Эвдемос быў не з тых, хто трымае чалавека ў падвешаным стане. Рэзка нахіліўшы галаву, ён сказаў: “Як ты глядзіш на тое, каб узяць "Дикаиозину " на паляванне за піратамі? Шкада, што ты не быў яе першым шкіперам, улічваючы, што менавіта табе прыйшла ў галаву ідэя стварэння класа, але я ведаю, што табе трэба зарабляць на жыццё. Тым не менш, любы, хто можа быць капітанам гандлёвай галеры, можа быць капітанам і ваеннай галеры, і любы, хто можа быць капітанам гандлёвай галеры, павінен быць капітанам і ваеннай галеры. Чым больш людзей ведаюць, як гэта зрабіць, тым лепш для поліса. Што вы скажаце?"
  
  “ Калі ён адплывае? - Выпаліў Асобы, Якія Могуць. Яму хацелася лопнуць ад гонару. Ён павярнуўся, каб паглядзець, як адрэагаваў яго бацька: гэта быў радоскі адмірал, приветствовавший яго не толькі як марака, але і за вынаходства трихемиолии. Филодем, аднак, мог быць высечаны з каменя. Асобы, якія могуць ціха ўздыхнуў. Ён не меркаваў, што яму варта было чакаць чаго-то іншага.
  
  "Заўтра на досвітку," сказаў Эвдемос. “ Ты будзеш там?
  
  “Так, пра лепшы. Я буду там", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  “ Добра. Тады бывай. Рады цябе бачыць, Филодем. Адмірал павярнуўся і сышоў. Як і любы марак, ён хадзіў басанож і насіў толькі хітон, хоць быў сшыты з вельмі тонкай белай воўны.
  
  “ Яны хочуць, каб ты стаў шкіперам адной з гэтых навамодных ваенных галер, ці не так? - Спытаў Филодем.
  
  "Так, бацька".
  
  "Нядрэнна". Ад мужчыны старэй гэта была вышэйшая пахвала, якую атрымаў асобы, якія могуць. “Я быў прыкладна твайго ўзросту, калі ўпершыню стаў капітанам гарадской трырэмы. Сезон паруснага спорту падыходзіць да канца. Я спадзяюся, вам пашанцуе ў злове піратаў і аддайце ім па заслугах ". Па гэтым пытанні погляды Филодема цалкам супадалі з поглядамі яго сына.
  
  "Я адбіваўся ад іх у акатосе", - сказаў асобы, якія могуць. "Цяпер у мяне будзе перавага".
  
  Ён прачнуўся, калі было яшчэ цёмна. Ён быў упэўнены, што так і будзе. Адзіны пытанне, які круціўся ў яго ў галаве, заключаўся ў тым, ці зможа ці ён наогул заснуць або хваляванне не дасць яму заснуць усю ноч. Але ўзбуджэнне ўляглося пасля таго, як ён некаторы час паляжаў у цемры. Цяпер ён правёў пальцамі па валасах - некалі было саскрабаць бакенбарды з падбародка - і паспяшаўся на кухню, каб перакусіць па дарозе ў ваенна-марскую гавань.
  
  Ён накіроўваўся да ўваходных дзвярэй, калі хто-то ззаду яго крыкнуў: "Бывай, асобы, якія могуць".
  
  Гэты голас спыніў яго. “Дзякуй, Баукис. Што ты робіш так рана?"
  
  "Я хацела развітацца з табой", - адказала жонка Филодема. Праз імгненне яна дадала: "Ты ведаеш, твой бацька вельмі ганарыцца табой".
  
  "Гэта ён?" Сказаў Menedemos бясколерным голасам. З яго мысленнем, воляй-няволяй не дрэнна і не перавесці на што-небудзь набліжаецца вялікая гонар.
  
  Але Баукис апусціла галаву. "Так," сказала яна. "І я таксама". Яна зрабіла пару крокаў да яго, затым нервова спынілася і азірнулася, каб пераканацца, што ніхто з рабоў не прачнуўся і не пачуў і не ўбачыў іх дваіх.
  
  Асобы, якія могуць разумеў гэта хваляванне. У яго яно было ля самага. "Я лепш пайду", - сказаў ён і пайшоў. Але ён мог бы быць Гермесам на крылах, калі спускаўся па начным нямым вуліцах Радоса да ваенна-марской гавані. Яму здавалася, што яго ногі наогул не датычацца утрамбаванай зямлі. Баукис ганарыўся ім! Яна так і сказала! Кожны кавалачак даволі чэрствага хлеба раптам здаўся амброзіяй. Так, каханне - гэта хвароба, вядома, гэта так, але о! які ён мілы!
  
  На самай справе, вуліцы Радоса, у рэшце рэшт, былі не такімі ўжо ціхімі. Хоць шэры ранішні святло толькі пачынаў праступаць на ўсходзе неба, з боку храма Апалона на паўднёва-захадзе даносіліся гукі п'янай песні. Несумненна, гэта былі сімпозіумы, якія вярталіся дадому пасля ночы - доўгай ночы - распусты. Асобы, якія могуць усміхнуўся і хіхікнуў. Раз ці два ён прыходзіў дадому ў гэты гадзіну і будзіў усіх дамачадцаў сваімі песнямі. Ён зноў засмяяўся, успомніўшы, у якой шалёнай лютасці быў яго бацька.
  
  Начны вартаўнік з паходняй патруляваў ваенна-марскую гавань. "Прабач мяне, о найлепшы, але ў якім хляве знаходзіцца "Дикаиозина"?" - Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Хто хоча ведаць?" - спытаў стражнік. Асобы, якія могуць таксама адчуў пах віна ў яго дыханні, хоць і не правёў ноч у разгуле.
  
  “ Я асобы, якія могуць, сын Филодема, і я яго капітан у гэтым паходзе. Гонар, якую ён адчуў, калі Эвдем назваў яго капітанам, прагучала ў яго голасе.
  
  Начны вартаўнік паказаў на адзін з хлявоў на заходняй баку гавані. Гэта былі вузкія будынка, у якіх размяшчаліся трырэмы, а цяпер і трихемиоли. Карабельныя ангары на паўднёвай баку гавані былі шырэй, каб змясціць пяцёркі і іншыя больш буйныя і лучеметные ваенныя галеры. Камбуз з сухімі бярвёнамі быў лягчэй і, такім чынам, хутчэй затопленага карабля, і таму ваенна-марскія суда трацілі як мага больш часу на тое, каб выцягнуць іх з мора ў ангары.
  
  Трое ці чацвёра мужчын з вёсламі і падушкамі накіраваліся да адрыны, не паспрабаваўшы спытаць вартавога. Асобы, якія могуць потрусил за весьляроў. Яму не абавязкова было быць там першым, але ён хацеў патрапіць туды раней большасці членаў каманды.
  
  Яго жаданне споўнілася. На борт "Дикаиозины" паднялася за ўсё пара тузінаў чалавек. Гэта было б вялікай часткай дапаўненні Aphrodite , але было толькі часткай дапаўненні trihemiolia. Як і трирема, яна несла 170 весляроў плюс аддзяленне марской пяхоты, хоць яе весляры ў задняй частцы таламитовой водмелі далучацца да кантынгенту марской пяхоты, як толькі іх лавы будуць прыбраныя.
  
  Да Менедему падышоў мажны мужчына з лысай верхавінай. “ Ты будзеш капітанам у гэтым рэйсе? - спытаў ён. Калі асобы, якія могуць апусціў галаву, лысы мужчына працягнуў: “Рады пазнаёміцца з табой. Я Филократ, сын Тимократа, і я твой келевстес. Гэта праўда, што менавіта вам прыйшла ў галаву ідэя стварэння карабля такога класа?
  
  "Так, гэта дакладна", - адказаў асобы, якія могуць.
  
  Филократ працягнуў руку. Асобы, якія могуць паціснуў яе. Вясляр сказаў: "Павінна быць, які-то бог ўклаў табе ў галаву, таму што яна гладкая і мілая, як парася". У яго ўхмылка бачылася адсутнасць пярэдняга зуба. Асобы, якія могуць усміхнуўся ў адказ; Филократ нагадаў яму Диокла. Мужчына старэй спытаў: "Ты калі-небудзь раней камандаваў чым-небудзь такім вялікім?"
  
  “ Няма. Апошнія некалькі гадоў я быў капітанам "Афрадыты: па дваццаць вёслаў з кожнага борта".
  
  “О, вядома. Я яе ведаю". Филократ стукнуў сябе па галаве тыльным бокам далоні, раздражнёны тым, што забыўся. “Ну, добра. Вялікая розніца паміж гэтым караблём і тым у тым, што не ўсе на Дикаиозине могуць пачуць вас, калі вы крычыце - ён занадта вялікі, і многія яго весляры ўнізе. Мы будзем выкарыстоўваць трубы і барабаны, каб задаваць рытм, і ты захочаш разлічваць на сваіх таварышаў у перадачы загадаў. Памятай пра іх і разлічвай на іх. Яны абодва добрыя людзі ".
  
  Асобы, якія могуць сустрэў іх імгненнем пазней. Ксенагор быў высокім і худым, са зламаным носам. Аказалася, што асобы, якія могуць ужо быў знаёмы з другім памочнікам, Никандросом: яны сутыкаліся адзін з адным, і асобы, якія могуць звычайна атрымліваў верх.
  
  Да таго часу весляры запоўнілі карабельны хлеў і высыпалі на кладка з абодвух бакоў. Наступіў сапраўдны світанак. Неўзабаве ўзыходзячае сонца павінна было асвятліць уваход у гараж. Филократ сказаў: "Падобна на тое, мы гатовыя". Асобы, якія могуць схіліў галаву. Вясляр пачакаў, затым пстрыкнуў пальцамі. “Праўда, ты раней гэтага не рабіў. Каманда, якую вы даеце, гучыць так: 'Апусціце яе!"
  
  "Апусціце яе!" - Крыкнуў асобы, якія могуць і пачакаў, што будзе далей.
  
  З ровам весляры і марскія пяхотнікі сапхнулі "Дикаиозину" ўніз па нахільнай карабельнага трапа хлява ў ваду. У каманды "Афрадыты " узніклі праблемы з рукапрыкладствам. З-за вялікай колькасці маракоў на "трихемиолии" гэта здавалася лёгкім справай. Па шляху яна ўпала ў ваду ваенна-марской гавані. Яны ускараскаліся на борт. Памочнікі капітана, келевстес і асобы, якія могуць, не адставалі.
  
  У "Дикайосины" быў больш высокі надводны борт, чым у гандлёвай галеры. Стоячы на карме з рулявым вяслом у руках, асобы, якія могуць адчуваў, што здольны бачыць так жа далёка, як бог. “ Ты справішся з ёй сам? - Спытаў Филократ.
  
  "Так, клянуся сабакам", - адказаў асобы, якія могуць. “Я хачу даведацца, што яна адчувае. Я не якая-небудзь пазалочаная попугайка - я ведаю, як кіраваць".
  
  “Добра. Тады паехалі". Филократ адбіў гребок. Весляры пачалі цягнуць. "Дикайосина" поўз праз гавань да выхаду на поўначы.
  
  Обдуваемый свежым ветрыкам, асобы, якія могуць шырока ўсміхнуўся. Ён адчуваў сябе чалавекам, які ўсё жыццё ездзіў верхам на аслах і раптам апынуўся на спіне нисейского скакуна. Гэты карабель рухаўся. Ён быў створаны для хуткасці і дамогся яе.
  
  Як толькі яны мінулі уваход у гавань, ён павярнуў "трихемиолию" на ўсход, маючы намер здзейсніць круіз уздоўж карианского ўзбярэжжа ў пошуках піратаў - ці караблёў, якія маглі быць піратамі. "Гэта першы раз, калі я камандую адным з такіх патрулёў", - сказаў ён Філакрата. "Якія правілы, калі мы ўбачым, што пентеконтер або гемиолия займаюцца сваімі справамі?"
  
  "Прыкладна тое, што вы чакалі", - адказаў вясляр. “Мы падыходзім да яго, дапытвалі яго каманду і палім, калі нам не спадабаюцца адказы, якія мы атрымаем. Капітан або ўладальнік судна, які лічыць, што мы дапусцілі памылку, можа паскардзіцца ўраду Радоса.
  
  "Калі, вядома, ён не патануў," сказаў асобы, якія могуць.
  
  Филократ апусціў галаву. “Ну, так. Гэта так."
  
  Асобы, якія могуць адразу ж заўважыў адно адрозненне паміж Афрадытай і Дикаиозиной. Рыбацкія лодкі і круглыя караблі цураліся "Акатоса", баючыся, што ён можа апынуцца пірацкім караблём. Але маракі ўсіх масцяў махалі ў бок "трихемиолии". Трехбалочный весельный карабель павінен быў быць ваеннай галерэй, "ганчака сабакам", прызначанай для палявання на марскіх ваўкоў.
  
  "Ты ж не хочаш падыходзіць занадта блізка да сушы і дазваляць толстозадым катамитам, гульцам у вартаўніка пірацкіх каманд, добранька разглядзець цябе", - сказаў Филократ.
  
  "Я разумею", - адказаў асобы, якія могуць. “Ведаеш што, пра лепшы? Было б пацешна паслаць круглае судна або гандлёвую галеру досыць блізка да берага, каб іх было лёгка заўважыць, пры гэтым Дикаиозина выйшла досыць далёка, каб убачыць прынаду, але занадта далёка, каб яе можна было ўбачыць з берага. Затым, калі піраты нападуць на бліжэйшы карабель, гэты можа ўварвацца і напасці на іх.
  
  Вясляр абдумаў план. Павольная ўсмешка распаўзлася па яго обветренному твару. “ Пацешна, кажаш, так? Клянуся трызубцам Пасейдона, мне падабаецца тваё ўяўленне аб весялосць. Табе варта пагаварыць з адміралам Эвдемосом, калі мы вернемся на Радос. Менавіта ён павінен быў бы аддаваць загады аб правядзенні чаго-небудзь падобнага. Не забывай цяпер, таму што я думаю, што гэта можа спрацаваць ".
  
  "Я не забуду", - сказаў асобы, якія могуць. "Нават калі б я гэта зрабіў, ты мог бы расказаць адміралу".
  
  “Ты падумаў пра гэта. Ты заслугоўваеш хвалы", - сказаў Филократ, што шмат у чым зрабіла яго сябрам на ўсё жыццё. Ён дадаў: “Вы разумны хлопец, ці не так? Спачатку ідэя для караблёў гэтага класа, а цяпер сімпатычная пастка? Нядрэнна. Зусім нядрэнна."
  
  Асобы, якія могуць значна больш прывык чуць, як Соклатоса называюць разумным, чым чуць гэта слова ў дачыненні да яго. Ён амаль адмаўляў гэта - амаль, але не зусім. Ён падумаў пра трихемиолии і прыдумаў схему прынады. Ён бы пахваліў любога іншага, хто рабіў такія рэчы. Ці Не вынікае з гэтага, што ён таксама заслугоўваў пахвалы? Яму гэта падабалася гэтак жа, як і ўсім астатнім: больш, чым некаторым людзям, якіх ён мог сабе ўявіць. Яго бацька быў скупы на пахвалы, але гэта не азначала, што іншыя людзі павінны былі быць такімі ж.
  
  Узбярэжжы Кариана з яго незлічонымі мысамі, невялікімі бухтамі і ручаямі, яны звісаюць з пагоркаў у Эгейскае мора, было сапраўдным пірацкім прытулкам. Тут прапаноўвалася мноства месцаў, дзе можна было перачакаць у засадзе, пакуль міма не праплыве панадлівая мэта. Хуткі рывок, і ахвяра была злоўленая. Тут было яшчэ больш месцаў, дзе можна схаваць пірацкі карабель ад цікаўных вачэй родосцев. Асобы, якія могуць ведаў, што падобныя патрулі не маглі цалкам спыніць пірацтва. Але зрабіць гэта цяжкім, небяспечным і дарагім было варта таго.
  
  - Карабель "хо" злева па носе! " закрычаў впередсмотрящий.
  
  Асобы, якія могуць павярнуў "трихемиолию" на поўнач. Ён сказаў Філакрата: “Павялічыць ход, калі ласка. Давайце паглядзім, на што яна здольная, калі мужчыны прыкладуць да гэтага ўсе намаганні.
  
  Келевстес схіліў галаву. “ Вы маеце рацыю, шкіпер. Барабанны бой, які ён задаў веслярам, паскорыўся. “Риппапай! Риппапай!" - крыкнуў ён, выкарыстоўваючы свой голас, каб падкрэсліць перамену. Дудар параўнаў сваю пранізлівую ноту з той, якую Филократ сыграў на барабане.
  
  І як адрэагавала Дикаиозина ! Галера, здавалася, накіравалася праз Эгейскае мора да іншага карабля. І гэты іншы карабель не матляўся паблізу, чакаючы, пакуль яго дапытаюць. Яна павярнулася і пабегла да берага так хутка, як толькі магла. "Пентеконтер!" сказаў впередсмотрящий. “ Верагодна, там поўна галаварэзаў да самага планшира.
  
  "Недастаткова запоўнены, клянуся багамі", - сказаў Филократ. “Ні адзін пентеконтер, калі-небудзь створаны, не змог бы абагнаць гэты карабель. Мы абагналі трырэмы. Мы бяжым па Гемиолии, клянуся Зеўсам! Пентеконтер? Гэта для смярдзючага пентеконтера! Ён плюнуў на палубу.
  
  І сапраўды, Дикаиозина паглынала адлегласць паміж двума караблямі, плетрон за плетроном, стадыён за стадыёнам. Але карианский бераг таксама набліжаўся з кожным узмахам вёслаў. "Лучнікі марской пяхоты наперад!" крыкнуў асобы, якія могуць. Калі яны, здавалася, не пачулі яго, ён паслаў да іх Ксенагораса, дадаўшы: “Скажы ім, каб стралялі так хутка, як толькі змогуць. Чым больш весляроў мы пашкодзіць, тым больш у нас шанцаў злавіць іх да таго, як яны выберуцца на бераг.
  
  Филократ ўхмыльнуўся. “Ты ведаеш сваю справу. Шматлікія пачаткоўцы шкіпера, ты павінен трымаць іх за рукі і паказваць, што рабіць. Не ты."
  
  "Ты і памочнікі ведаеце гэты карабель лепш, чым я", - адказаў асобы, якія могуць. “Але я і раней змагаўся з піратамі. Тады ў іх было больш людзей і больш хуткія караблі, чым у мяне. Цяпер у мяне ёсць перавага, і гэта прыемна - табе лепш паверыць, што так яно і ёсць ".
  
  Калі лучнікі марской пяхоты паспяшаліся наперад, яны паклалі "трихемиолию" на нос і крыху замарудзілі ход. Асобы, якія могуць загадаў іншым людзям вярнуцца на карму, аднаўляючы дыферэнт. Лучнікі пачалі страляць.
  
  Пара піратаў падышла да карме "пентеконтера", каб адстрэльвацца, але яго кармавая палуба была яшчэ менш і шматлюдна, чым, скажам, на "Афрадыце"; больш яна б не змясціла. Адзін з лучнікаў на пірацкім караблі адхіснуўся, схапіўшыся за грудзі, калі страла з Дикаиозины трапіла ў мэта. Яго месца заняў іншы чалавек. Затым вясляр на пентеконтере атрымаў стралу ў плячо і сфаліў на чалавека, які стаяў перад ім. І зноў іншы пірат адцягнуў яго ў бок, але пентеконтеру спатрэбілася некаторы час, каб выраўнаваць свой ўдар.
  
  Нягледзячы на гэта, пірацкі карабель прычаліў да берага. Асобы, якія могуць ведаў, што так і будзе. Яна напалову выцягнулася на ўвесь рост на мяккім залацістым пяску. Весляры саскочылі з яе і пабеглі ўглыб выспы так хутка, як толькі маглі. "Ты хочаш адправіцца за імі?" Спытаў Никандрос. “У нас значна больш людзей. Мы маглі б злавіць каго-небудзь з гэтых нягоднікаў.
  
  У Менедема быў час падумаць пра гэта падчас пагоні. Ён са шкадаваннем паківаў галавой і сказаў памочніку: “Няма. Невядома, колькі прыяцеляў у пакінутых зладзеяў там, у гарах. Мы спалім іх карабель. Гэта на некаторы час выведзе іх з бізнэсу.
  
  Яны спалілі яе. І "пентеконтер" зладзіў такі вогнішча, што было ясна, што яго бервяна захоўваліся сухімі гэтак жа старанна, як на ваеннай галеры. Чорны дым падымаўся высока ў неба. "Абрусам дарога", - сказаў Филократ. "Шкада, што яны не ўсе былі ў ёй".
  
  "О, так". Асобы, якія могуць апусціў галаву. "Але давайце яшчэ крыху прасунемся на усход".
  
  Перш чым адказаць, вясляр зірнуў на сонца. Асобы, якія могуць зрабіў тое ж самае. Было дзе-то каля поўдня. - Калі мы пойдзем значна далей на ўсход, высакародны, - сказаў Филократ, - то не вернемся на Радос да заходу сонца.
  
  "Я ведаю гэта", - сказаў асобы, якія могуць. “Але ты не думаеш, што пірацкія каманды таксама гэта ведаюць? Не маглі б яны размясціць свае караблі крыху далей ад Радоса, чым звычайна заходзяць нашы патрулі?" Яны б падумалі, што, хутчэй за ўсё, знаходзяцца ў бяспецы. Можа быць, нам удасца паднесці ім сюрпрыз. А калі спатрэбіцца, мы зможам знайсці дарогу дадому па зорках або правесці ноч у моры. Я рабіў гэта шмат разоў у сваім акатосе.
  
  "Акатос" не такі перапоўнены карабель, як "трихемиолия", " заўважыў Филократ. Гэта было праўдай. Баявая галера была больш, чым "Афрадыта", але яна была не ў чатыры разы больш, і на ёй было ў чатыры разы больш экіпажа - вось чаму яна магла рухацца так хутка. Асобы, якія могуць задаваўся пытаннем, наколькі рэальным было яго камандаванне "Дикаиозиной ": калі б ён аддаў загад, які Філакрата не спадабаўся, падпарадкаваліся б яму келевстес і каманда або праігнаравалі б яго? Тут ён нічога не зразумеў, таму што Филократ ўхмыльнуўся і сказаў: “Давай паспрабуем. Ты дакладна прымеціў, і нам было б чым ганарыцца, калі б мы вярнуліся на Радос пасля таго, як освежевали пару піратаў.
  
  Весляры пакорліва прыняліся за справу. Злавіўшы і спаліўшы пентеконтера, яны прыйшлі ў добры настрой. Лоўля піратаў была галоўнай прычынай, па якой яны выйшлі ў патруль, і асобы, якія могуць ведаў, што яны не атрымлівалі ні адной перамогі ў кожным тайм-аўце. Далёка не так. Падымаліся і апускаліся вёслы, падымаліся і апускаліся ў роўным унисоне. Калі родосцы не былі лепшымі весьляроў ва ўсім Ўнутраным моры, асобы, якія могуць паняцця не меў, хто імі мог быць. Многія з іх зараблялі на жыццё морам, і ўсе яны добра разумелі, што робяць. Па словах Соклея, за сто гадоў да гэтага тое ж самае адбывалася ў Афінах. Не больш таго. Калі афіняне калі-небудзь пабудуюць і паспрабуюць укамплектаваць трырэмы, для якіх Деметрий абяцаў даць драўніну, ім прыйдзецца плаціць замежнікам за тое, каб яны цягнулі вялікую частку вёслаў. І многія замежнікі, якім яны плацілі, былі родосцами. Суайчыннікі Менедема таксама служылі ў флоце кожнага македонскага маршала.
  
  Да таго часу, калі асобы, якія могуць загадаў "Дикаиозине " разгарнуцца, яна была ўжо далёка ў лікійскіх водах. Ён бачыў мноства рыбацкіх лодак і больш, чым некалькі круглых караблёў, але ні адной з худых, грозных галер, якія ён шукаў. Ён штурхнуў драўляныя дошкі палубы. Ён хацеў гэты другі пірацкі карабель, хацеў яе дастаткова моцна, каб паспрабаваць на густ. Ён хацеў паказаць адміралу Эвдемосу і астатнім вышэйшым ваенна-марскім чыноўнікам Радоса, што ён можа чаго-то дамагчыся ад камандавання, нават калі ён недастаткова багаты, каб служыць на ваеннай галеры на працягу ўсяго сезону плавання. І камандаванне трихемиолией, тыпам, якія ўзніклі ў яго ўяўленні, як Афіна паўстала з ілба Зеўса, рабіла гэты патруль яшчэ больш прыемным.
  
  Але багі далі тое, што яны вырашылі даць, а не тое, чаго хацеў любы смяротны. Калі сонца сяло на захадзе, Дикаиозина паплыла назад да Родосу. Асобы, якія могуць працягваў азірацца праз правае плячо на зрэзаны бераг, спадзеючыся ўбачыць гемиолию, магчыма, пафарбаваную ў марскі або нябесна-блакітны колер, каб яе было цяжэй заўважыць падчас палявання. Але ўсё, што ён убачыў, - гэта залатыя пяскі, хутка пераходзячыя ў скалістыя, парослыя лесам пагоркі: ідэальныя месцы для хованкі піратаў.
  
  І тут, за ўсё ў пары сотняў стадиев ад Радоса, впередсмотрящий крыкнуў: "Карабель узляцеў!"
  
  Асобы, якія могуць зняў руку з румпеля і памахаў Філакрата, каб той павялічыў ход. Вясляр памахаў у адказ. Барабан забіў хутчэй. Дудар падбіраў рытм. Весляры пышна адгукнуліся. Яны ўвесь дзень былі на вёслах, каб адштурхнуць "Дикаиозину " як мага далей ад Радоса. Асобы, якія могуць ніколі б не стаў так старанна працаваць з камандай гандлёвай галеры, калі б за ім па пятах не ішоў пірат. Але яны павялічылі ход, калі Филократ загадаў гэта. Асобы, якія могуць агаліў зубы ў лютай ўхмылка. На гэты раз пірат не пераследваў яго па пятах. Цяпер ён наступаў піратаў на пяткі, ці спадзяваўся, што наступаў.
  
  Той іншы карабель, безумоўна, паводзіў сябе як пірацкі. Калі каманда заўважыла trihemiolia, яны не спыніліся і не сталі чакаць, пакуль іх дапытаюць. Замест гэтага яны памчаліся на поўнач, да ўзбярэжжа Карианы, так хутка, як толькі маглі. За іх караблём цягнуўся доўгі крэмавы кильватерный след - гемиолия, таму што ў яе было два шэрагу вёслаў. Яна была хуткая - але Дикаиозин быў хутчэй.
  
  Асобы, якія могуць крадком кінуў трывожны погляд на сонца. Яно хутка садзілася, спускаючыся да мора, якое павінна было пагасіць яго святло. Яго погляд вярнуўся да суетящейся гемиолии. Ці хопіць у яго дзённага святла, каб скончыць пагоню? Ён не ведаў, але меў намер высветліць.
  
  Як і раней, ён загадаў марскіх пехацінцаў на носе страляць па убегающему карабля. Ён яшчэ не быў у межах дасяжнасці, але ён хацеў быць гатовым загадзя. Филократ ўхмыльнуўся і нахіліў галаву, паказваючы, што ўхваляе гэта. "Мы даганяем іх!" крыкнуў келевст, звяртаючыся да працавітым веслярам, якія адарваліся ад пагоні. “ Працягвайце ў тым жа духу. Мы можам злавіць іх да таго, як яны выберуцца на бераг.
  
  Калі б "Дикаиозина" магла гэта зрабіць, калі б яна магла тараніць або падысці ўшчыльную, зачапіцца і ўзяць на абардаж, піраты доўга б не пратрымаліся. Асобы, якія могуць назіраў за "гемиолией", калі да яе набліжалася ваенная галера. Яе капітан таксама размясціў лучнікаў на карме - размясціў іх там, а затым пачаў з імі сварыцца. Асобы, якія могуць мог здагадацца чаму. "Гемиолия" была самай быстроходной галерэй ва Ўнутраным моры ... за выключэннем, цяпер, "трихемиолии". Шкіпер і яго каманда не маглі чакаць, што іх адрамантуюць, і, верагодна, вінавацілі адзін аднаго.
  
  Але берагавая лінія Кариана набліжалася з кожным узмахам вёслаў, а Дикаиозина была не нашмат хутчэй сваёй ахвяры. Каб апынуцца на адлегласці палёту стралы, спатрэбілася больш часу, чым разлічваў асобы, якія могуць. А затым піраты пачалі веславаць з такой шалёнай хуткасцю, што ў іх разарваліся б сэрца, калі б яны працягвалі так доўга. Весляры на "трихемиолии" рушылі ўслед яго прыкладу, але меншае судна выслізнула на бераг. Ад яе патокам адыходзілі мужчыны, некаторыя аголеныя, калі не лічыць зброі, іншыя - безгустоўныя і бліскучыя ў строях і золаце, без сумневу, выкрадзеных. Некалькі чалавек засталіся паблізу ад гемиолии, каб пастраляць па Дикаиозине. Большасць, аднак, пабеглі да бліжэйшых дрэвах, не азіраючыся.
  
  “ Нам прызямліцца і адправіцца за імі, спадар? - Спытаў Филократ.
  
  Асобы, якія могуць зноў паглядзеў на сонца. Расплюшчаны чырвоны шар вісеў прама над гарызонтам. Ён са шкадаваннем паківаў галавой. “ Няма. У гэтым няма сэнсу, асабліва калі мы будзем мацаць ў цемры. Мы спалім карабель і вернемся дадому.
  
  Ніхто з ім не спрачаўся. "Гемиолия" загарэлася, як і "пентеконтер" раней у той жа дзень. "Даволі сумленны патруль", - сказаў Филократ. “Так, сэр, даволі справядліва. Наколькі я разумею, о найлепшы, ты можаш атрымаць Дикаиозин у любы зручны для цябе час". Абодва прыяцеля ухмыльнулись і схілілі галовы.
  
  "Дзякуй", - сказаў асобы, якія могуць. Гэтыя словы і блізка не паказвалі, наколькі ён быў рады, але гэта было лепшае, што ў яго было. Ён выкарыстаў іх зноў: "Дзякуй вам, сябры".
  
  
  Соклей хадзіў у гімнастычны зала хутчэй з упартага пачуцці, што ён сапраўды павінен гэта зрабіць, чым з-за якога-небудзь рэальнага задавальнення, якое ён там атрымліваў. Ён не саромеўся распранацца і займацца спортам. У яго ніколі не было цела, якое скульптар абраў бы ў якасці мадэлі для Зеўса або Арэса, але ён таксама ніколі не дазваляў сабе размякнуть або патаўсцець. Гледзячы зверху ўніз на сваё вуглаватыя, бугристое цела, ён часам задаваўся пытаннем, ці могён патаўсцець, нават прыкладаючы самыя старанныя намаганні. Яму не хацелася гэта высвятляць. Як і большасць элінаў, ён лічыў, што ні адзін мужчына не мае права дазваляць сабе сеяць такім чынам.
  
  І таму ён паслухмяна трэніраваўся. Ён бег хуткімі тэмпамі, падымаючы босымі нагамі пыл. Менедема тут не было; па меншай меры, яму не давялося ёсць прах свайго кузена разам са сваім уласным. Ён метал дроцікі ў брызентавыя мішэні, нацягнутыя на цюкі сена. Ён таксама пускаў стрэлы па мішэнях, крэкчучы ад намаганняў, таму што абраў лук, які ледзь мог нацягнуць. Ён быў ніштаватым - лепш, чым ніштаватым - лучнікам, што не раз дапамагала на борце "Афрадыты".
  
  І ён пасыпаў сваё промасленное цела пяском і адправіўся ў барацьбітаўскія ямы, каб пазмагацца са сваімі суграмадзянамі. Там ён быў блізкі да таго, каб добра правесці час, таму што мог пастаяць за сябе з большасцю з іх. У яго не было хуткай, як у яшчаркі, рэакцыі, якая зрабіла б яго адным з лепшых змагароў, але ён з карысцю выкарыстаў свае доўгія канечнасці, ён быў мацней, чым здаваўся, таму што быў высокім і хударлявым, яго мышцы не бугрились, як у чалавека, які сядзіць на кукішках, - і ён заўсёды быў з тых, хто прыдумляе новыя прыёмы і варыяцыі старых. Падчас барацьбы ён выкарыстаў галаву, а не толькі рукі і спіну.
  
  Гэтай раніцай ён кінуў чалавека па імя Буланакс, сына Дамагораса, мужчыну прыкладна яго ўзросту. Буланакс выплюнуў бруд з рота і сказаў: “Я наогул гэтага не чакаў. Пакажы мне, што ты зрабіў".
  
  "Вядома". Соклей любіў павучаць. “Калі ты падышоў да мяне, я выгнуўся, тузануўся і перакінуў цябе праз сцягно. Зрабі гэта яшчэ раз, павольна, і я пакажу табе, як у мяне атрымалася.
  
  "Добра". Буланакс выканаў кідок. На гэты раз Соклей выканаў кідок на палове хуткасці. "Я разумею". Буланакс апусціў галаву і ўсміхнуўся. Яго цела магло б паслужыць мадэллю для маладога Зеўса. І да таго ж ён быў прыгожы, досыць прыгожы, каб быць амаль такім жа папулярным, як асобы, якія могуць, калі яны былі юнакамі. Але ён, здавалася, не пакрыўдзіўся з-за пройгрышу, як некаторыя мужчыны, калі Соклей кідаў іх. Замест гэтага ён сказаў: “Што ж, я здзіўлю наступнага хлопца, з якім сустрэнуся, клянуся сабакам. Ты сам да гэтага дадумаўся?“
  
  "На самой справе, я так і зрабіў". Па эллинским стандартам Соклей быў сціплы, але не настолькі, каб не прыпісаць сабе тое, што сапраўды належала яму.
  
  "Тады малайчына". Буланакс ўхвальна пляснуў у ладкі. "Чаму ты не бываеш у спартзале часцей?"
  
  "Я правёў большую частку вясны і лета ў Афінах", - адказаў Соклей.
  
  "Гэтага хопіць", - пагадзіўся іншы родосец. Як Соклей і спадзяваўся, ён зразумеў гэта так, што Соклей вучыўся там, а не займаўся камерцыяй. Сам Буланакс атрымліваў са сваіх зямель даход, аб якім Дамонакс марыў. Ён сказаў: "Значыць, ты быў там, калі сын Антыгона выгнаў Деметры Фалеронского?"
  
  "Так, быў", - сказаў Соклей.
  
  "Што ты пра яго думаеш?"
  
  "Ён грозны, у гэтым няма сумневаў", - адказаў Соклей. "І чароўны - я сустракаўся з ім".
  
  "Няўжо?" Вочы іншага мужчыны пашырыліся, затым звузіліся. “Пачакай. Хіба ты не сын гандляра Филодемоса?"
  
  Ну што ж, падумаў Соклей. Цяпер ён не паверыць, што я вучыўся ў Афінах. Але ён адказаў праўду: “Филодем - мой дзядзька. Я сын Лісістрата, яго малодшага брата".
  
  “Цалкам дакладна. Гэта асобы, якія могуць' сын Филодема". У голасе Буланакса чулася пэўная рэзкасць. Ці думаў ён усё яшчэ аб Менедеме як пра суперніка, таму што яны абодва былі папулярныя ў юнацтве? Магчыма, так яно і было, таму што гэтая рэзкасць захавалася, калі ён спытаў: "А як пажывае цяпер твой стрыечны брат?"
  
  "Вельмі добра, дзякуй", - сказаў Соклей, робячы выгляд, што не чуе гэтага. “Ён толькі што вярнуўся са шкиперства на Дикаиозине ў патрулі супраць піратаў. Яны спалілі два пірацкіх карабля, калі былі там. Адмірал Эвдемос запрасіў яго выпіць пасля таго, як ён вярнуў "трихемиолию" на Радос." Яны з Менедемом часта раздражнялі адзін аднаго, калі былі разам, але яны выступалі адзіным фронтам супраць усяго свету.
  
  - Два пірацкіх карабля? Вочы Буланакса зноў пашырыліся. “Euge! Гэта выдатная праца. Многія развітваюцца з імі." Ні адзін родосец не сказаў бы і слова супраць таго, хто прычыніў шкоду піратам, нават калі ён не клапаціўся аб гэтым чалавеку.
  
  "Асобы, якія могуць быў тым, хто ў першую чаргу прапанаваў пабудаваць трихемиоли", - дадаў Соклей, злёгку круцячы нож. "Яны такія хуткія, што дастаўляюць піратам нямала клопатаў у гэтых водах".
  
  “ Добра. Буланакс павагаўся, затым працягнуў: - Спадзяюся, ты даруеш мяне, пра лепшы, але я... проста ўспомніў, што спазняюся на сустрэчу. Добрага дня. Бывай. Ён паспяшаўся прэч.
  
  Соклей падазраваў, што гэта прызначэнне было міфічным, што Буланакс чуў пра Менедеме столькі добрых навін, колькі мог вынесці. Продаж труфеляў, віна або малінавай фарбы ў Афінах не зрабіла б на яго ўражанні; гэта была камерцыя, а камерцыя пайшла. Але думаць аб новым тыпе баявых галер і спальваць пірацкія караблі - гэта зусім іншая гісторыя. Яны дапамаглі полісе, да чаго імкнуўся кожны грамадзянін Радоса. Буланакс не мог з-за іх глядзець на Менедема пагардліва, як бы яму гэтага ні хацелася.
  
  Дарэмна ён агледзеўся ў пошуках іншага партнёра па барацьбе - мужчыны, якіх ён убачыў, былі занадта малыя, каб скласці сумленную канкурэнцыю, - Соклей вярнуўся да тыру для кідання дзіды і зрабіў яшчэ некалькі кідкоў. Затым ён натерся свежым аліўкавым алеем і саскрабіце яго са свайго пясочнага колеру потнай скуры выгнутай бронзавай щетинкой. Ён надзеў хітон і пакінуў гімнастычны зала.
  
  Агора знаходзілася непадалёк. Яна была менш і не так багатая, як Афіны, але для Соклея гэта быў дом. Ён прыязджаў сюды са сваім бацькам або з педагогам з тых часоў, як быў маленькім хлопчыкам. Тут збіраліся жыхары Радоса, каб падзяліцца навінамі дня. І тут сабраліся родосцы і разнастайныя замежнікі, каб купляць, прадаваць і гандляваць.
  
  Нават у гэтак позні сезон плавання Соклей чуў элінаў, якія будуць размаўляць на некалькіх розных дыялектах: дарыйцы з Радоса; ионийцев з іх перарывістым дыханнем; афінян, якія называлі мову глотта замест глосса і мора талатта замест таласса; старамодных кіпрыётаў; гудучы, шепелявящие гукі тых, хто выкарыстаў айольский; і македонцаў, чый роднай мова зусім не быў грэцкім.
  
  Фінікійцы заправілі грэцкі сваім рэзкім, гартанным акцэнтам. Чванливые кельцкія найміты ператварылі яго ў музычны. Ликийцы гаварылі з чханне. Карийцы і лидийцы зрабілі ўсё магчымае, каб абыграць элінаў у іх уласнай гульні. І - Соклей з цікавасцю паглядзеў на хлопца - там быў італьянец у тозе: самнит або, магчыма, нават рымлянін з больш аддаленага паўвострава. Соклей не адчуваў ні найменшага цікавасці да рымлянаў. Падчас апошняга падарожжа "Афрадыты " на захад, трыма гадамі раней, рымская трирема ледзь не патапілі яе.
  
  Ён прагульваўся па рынкавай плошчы, у асноўным слухаючы або назіраючы, час ад часу спыняючыся, каб агледзець тавары, папляткарыць або выдаткаваць оболос на жменю нута, абсмалены на аліўкавым алеі. Імя Деметры, сына Антыгона, было на вуснах у многіх мужчын. Сваёй маладосцю і энергіяй - і сваім уражлівым налётам на Афіны - ён, здавалася, зацямніў свайго бацькі ў розумах многіх людзей. "Што Деметрий будзе рабіць далей?" - гэтае пытанне Соклей чуў зноў і зноў.
  
  На самай справе ён чуў гэта так часта, што ў рэшце рэшт страціў цярпенне і сказаў: “ Деметрий зробіць усё, што загадае яму Антыгон, вось што. Так, ён правая рука Антыгона, а яго брат Філіп - левая, але Антыгон " гэта мозг і сэрца.
  
  "І адкуль ты так шмат ведаеш аб гэтым, аб дзівосны?" - усміхнуўся апошні Што Деметрий будзе рабіць далей?-сейер, мужчына, які стаяў за сталом, абстаўленым размаляванымі тэракотавых статуэткамі.
  
  "Таму што я вярнуўся з Афін менш за месяц таму", - адказаў Соклей. “Таму што я чуў, як Деметриос выступаў на Сходзе, і чуў, як ён заўсёды аддаваў належнае свайму бацьку за ўсе, што той рабіў. Таму што я вячэраў з ім, калі мы з стрыечным братам прадавалі яму труфелі і віно. І яшчэ таму, што Антыгон быў важным маршалам ўжо больш за трыццаць гадоў - з часоў Філіпа Македонскага, - і ён не збіраецца знікаць, як пух на дзьмухавец.
  
  Мужчына, які сядзеў за столікам побач з крамай прадаўца статуэтак, засмяяўся. “ Думаю, ён сказаў табе, Лафейдес.
  
  Лафейд застаўся непакорным. "Ха!" - сказаў ён. "Антигону цяпер столькі ж гадоў, колькі Зеўсу".
  
  "Ён таксама амаль такі ж хітры, як Зеўс", - сказаў Соклей. “Забудзь пра Деметрии. Ты б хацеў, каб Антыгон быў ворагам? Ты б хацеў, каб у Радоса быў вораг Антыгон? Я ведаю, што не стаў бы."
  
  "Я б аддаў перавагу займець яго, а не Деметриоса," упарта сказаў Лафидес.
  
  Соклей здзіўляўся, як некаторыя людзі могуць быць такімі сляпымі, і як Радос мог спадзявацца выжыць, калі яны былі такімі. Адзіны адказ, які прыйшоў яму ў галаву, заключаўся ў тым, што ў іншых полісах таксама была свая доля такіх дурняў, і таму усё выраўнялася. Гэта збольшага супакоіла яго. "Хіба ты не разумееш?" сказаў ён амаль умольна. "У цябе не можа быць Деметриоса без Антыгона, таму што Деметриос не робіць нічога, чаго яму не загадае бацька".
  
  "Ён трахал добранькіх жанчын - многіх з іх, мяркуючы па тым, што кажуць людзі", - адказаў Лафайд.
  
  Ён мяняў тэму? Ці ён сапраўды думаў, што гэта было рэальным вяртаннем да таго, што сказаў Соклей? Соклей не быў упэўнены, але падазраваў горшае. Ён сказаў: "Лепшае, што магло здарыцца з Родосом, гэта каб і Антыгон, і Деметрий" - ён выкарыстаў падвойнае лік, каб паказаць, што яны складаюць натуральную пару, - "зусім забыліся аб ёй".
  
  Граматычныя тонкасці былі забытыя Лафейдесом. Прадавец статуэтак выпнуў шчаціністы падбародак і сказаў: "Я іх не баюся".
  
  "Ты, несумненна, хуткі Ахиллеус, прыходзь зноў", - сказаў Соклей. Прыняўшы сарказм за камплімент, Лафейдес приосанился. Соклей ўздыхнуў. Ён баяўся, што прадавец статуэтак так і зробіць.
  12
  
  Баукис зрабіла піруэты ў двары. Падол яе доўгага хітона на імгненне шуганула, агаліўшы пару стройных лодыжак. Асобы, якія могуць ацэньвальна назіраў, робячы усё магчымае, каб яго не заўважылі: яна красавалася перад яго бацькам, а не перад ім. Усхваляваным голасам яна спытала: "Я добра выглядаю?"
  
  Асобы, якія могуць міжволі апусціў галаву. Погляд Филодема, на шчасце, быў прыкаваны да Баукису. Мужчына старэй таксама апусціў галаву. "Ты выдатна выглядаеш, мая дарагая", - сказаў ён. У якія-то павекі яны з Менедемом цалкам пагадзіліся.
  
  Яго жонка усхвалявана запляскала ў ладкі. Золата зіхацела на яе пальцах, запясцях і ў вушах. У адным з яе кольцаў быў вялікі цёмна-зялёны смарагд, які Филодем купіў для сябе - іншымі словамі, для яе, - пасля таго, як асобы, якія могуць атрымаў нямала каштоўных камянёў ад капітана гандлёвага судна з Александрыі.
  
  "Я магу выйсці ў горад!" Баукис сказала - дакладней, піснула. Яна зноў пляснула ў ладкі. “Я магу выйсці ў горад без вэлюму! Я нават магу выходзіць з горада без вэлюму!"
  
  Филодем нешта прамармытаў, але ў яго хапіла розуму не выказвацца занадта ясна. Шэсце да храма Геры ў васьмі ці дзесяці стадыях на поўдзень ад гарадской сцены - за могілкамі - было святам, якога жанчыны Радоса з нецярпеннем чакалі кожны год. Гэта дало ім на імгненне адчуць смак свабоднай і адкрытай жыцця, якой яны жылі большую частку часу.
  
  Па небе плылі аблокі. Вечаровае сонца окрасило іх у ружовы колер. "Спадзяюся, дажджу не будзе", - усклікнуў Баукис. "Гэта было б жахліва".
  
  Филодем і асобы, якія могуць абмяняліся вясёлымі поглядамі. Абодва яны былі знаўцамі надвор'я. "Я не думаю, што табе варта турбавацца пра гэта, мая дарагая", - сказаў Филодем, і асобы, якія могуць апусціў галаву. “У гэтых аблоках няма дажджу. Таго ліўня, які прайшоў у нас пазаўчора, было дастаткова, каб прыбраць пыл, але мы не павінны чакаць большага да канца сезона дажджоў ".
  
  "О, добра". Ўсмешка Баукис агаліла яе выступоўцы пярэднія зубы, але гэта таксама паказала, наколькі яна была шчаслівая. “ Калі вы, двое маракоў, кажаце мне, што гэта так, значыць, так яно і ёсць. "Яна паказала на Филодема. “ І калі зараз пойдзе дождж, я буду вінаваціць цябе. Ты ж ведаеш гэта, ці не так?
  
  “Вядома. Людзі заўсёды вінавацяць мяне ва ўсім, што тут ідзе не так", - адказаў бацька Менедема. "Дождж, напэўна, таксама мая віна". Баукис паказала яму язык. Ён зрабіў выгляд, што збіраецца шлёпнуць яе па задніцы. Яны абодва засмяяліся. Ні адзін фарсі кат не змог бы прыдумаць нічога больш пакутлівага для Менедема, чым нязмушаная, шчаслівая пабочная гульня паміж імі. Филодем працягваў: “Пераканайся, што ты застаешся з жонкай Лісістрата і іншымі жанчынамі па суседстве, май на ўвазе. Ты ж ведаеш, якімі становяцца маладыя хуліганы, калі з'яўляюцца жанчыны".
  
  Ён злёгку нахмурыў бровы, гледзячы ў бок Менедема. Скандалы ў ночы рэлігійных працэсій і фестываляў сапраўды здараліся. Мноства камедый круцілася вакол таго, хто з кім сустракаўся ці хто каго гвалтаваў ў такія ночы. І асобы, якія могуць крадком пацалаваў пару разоў, і адзін або два разы больш, чым пару пацалункаў, падчас святаў. Але ён проста ўсміхнуўся бацьку ў адказ. Филодемос, магчыма, і турбаваўся пра яго і які-то іншы жанчыне, але не аб ім і Баукисе.
  
  "Я буду асцярожны", - паабяцаў Баукис. "А цяпер мне лепш сысці, інакш я спазнюся". Яна памахала Филодему, а затым, відавочна спахапіўшыся, Менедему і паспяшалася да дзвярэй.
  
  Пасля гэтага асобы, якія могуць і яго бацька засталіся адны ў двары. Яны адвярнуліся адзін ад аднаго, абодва, здавалася, нерваваліся з-за таго, што засталіся сам-насам. Асобы, якія могуць схіліў галаву набок і прыслухаўся да таго, як Баукис і іншыя жанчыны віталі адзін аднаго. Аднолькавае ўзбуджэнне гучала ва ўсіх іх галасах. Яны былі ў адпачынку, займаліся чым-то асаблівым, рабілі што-то, што, па іх думку, было выдатным.
  
  "А што ты будзеш рабіць, пакуль жанчыны будуць ладзіць свята?" Раптам спытаў Филодем, паварочваючыся да Менедему. “ Выйдзі ў горад і паглядзі, ці зможаш ты схапіць адну з іх і пацягнуць куды-небудзь у цемру, пакуль яна будзе вяртацца дадому?
  
  “Ты калі-небудзь рабіў гэта, бацька, калі быў маладзейшы? Ці Было ў цябе любімае месца побач з маршрутам працэсіі, дзе ты чакаў і спадзяваўся, што міма пройдзе якая-небудзь прыгожая дзяўчына?" Спытаў Асобы, Якія Могуць.
  
  "Не звяртай на мяне ўвагі", - сказаў яго бацька трохі паспешліва. Але затым Филодем сабраўся з духам: “Я ніколі не ладзіў скандалаў ў сям'і, і табе таксама лепш гэтага не рабіць. Цяпер адкажы на маё пытанне. Што ты збіраешся рабіць сёння вечарам?"
  
  “ Я? Я сам збіраўся зайсці да дзядзькі Лисистрату, каб згуляць Соклею пару партый у "диаграммизмос". Ён толькі што купіў сабе новую гульнявую дошку і фігуры. Асобы, якія могуць ўсміхнуўся. “ Цяпер мы можам гуляць з сабакамі, нават калі не будзем паляваць на зайцоў.
  
  “Цьфу! Ты і твая глупства". Але Филодем апусціў галаву. “Ну, тады працягвай. Гэта нядрэнны спосаб правесці трохі часу. І калі вы паставіце трохі грошай на тое, хто возьме колькі сабак, вы не захочаце занадта напівацца, баючыся паводзіць сябе як ідыёт і пазбавіцца срэбра ".
  
  "Соклей ніколі не любіць шмат піць, калі гуляе ў гульні", - сказаў асобы, якія могуць і паспяшаўся выйсці з дома, пакуль яго бацька не пачаў спяваць хвалебныя гімны свайму стрыечнаму брату. Ён чуў занадта шмат такіх гісторый і не хацеў слухаць яшчэ адну.
  
  Падышоўшы да дзвярэй хаты свайго дзядзькі, Соклей адкрыў яе. "Рабы ляглі спаць", - сказаў ён. “ Я буду напаўняць лямпы і падаваць віно - не тое каб нам варта шмат піць. Гульня заслугоўвае яснай галавы.
  
  "Рабы - гультаяватыя стварэння," сказаў асобы, якія могуць, забыўшыся, што яны, без сумневу, працавалі з самага ўзыходу сонца. Ён паклаў руку на плячо свайго кузена. “ Я сказаў свайму бацьку, што ты хацеў бы быць паасцярожней з віном.
  
  “ Ты ведаеш мяне. Мы ведаем адзін аднаго. Цяпер нам лепш, падабаецца гэта табе ці не. Па тоне Соклея ён не быў упэўнены, што яму заўсёды гэта падабалася. Ён адступіў у бок, каб ўпусціць Менедема. “ Пойдзем. Я усталяваў гульнявое поле ў андроне.
  
  Як выявіў асобы, якія могуць, увайшоўшы ў мужчынскую пакой, Соклей таксама разьмясьціў лямпы такім чынам, каб яны найлепшым чынам асвятлялі дошку. На маленькім круглым століку побач стаяла міска з алівамі і яшчэ адна з інжырам, каб кузены маглі перакусіць падчас гульні. Соклей наліў у дзве чашы віна з чары для змешвання. Калі асобы, якія могуць зрабіў глыток, ён спытаў: “Што гэта? Адзін шклянку віна на тры шклянкі вады?"
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў Соклей. "Гэта трохі слабавата для звычайнага напою, але павінна падысці, калі нам трэба засяродзіцца на тым, што мы робім".
  
  Для Менедема гэта ўсё роўна было занадта слаба, але ён прапусціў гэта міма вушэй. Ён сеў перад белымі фігурамі, Соклей - перад чорнымі. У "Диаграммисмос" гулялі на квадратнай дошцы дванаццаць на дванаццаць. У кожнага гульца было па трыццаць чалавек, расстаўленых у пачатку гульні на кожнай другой клетцы першых пяці шэрагаў. Меркавалася, што гульня белымі фігурамі дасць невялікае перавага. Асобы, якія могуць ведаў, што яму спатрэбіцца любая дапамога, якую ён зможа атрымаць, і, магчыма, нават больш. Ён узяў адну з касцяных сабак і падштурхнуў яе наперад на адзін квадрат.
  
  Соклей адказаў ходам на далёкім канцы дошкі. Барацьба развівалася імкліва. Кожны раз, калі асобы, якія могуць перамяшчаў сваіх сабак так, каб чорная фігура знаходзілася паміж двума белымі, па вертыкалі, гарызанталі ці дыяганалі, ён захопліваў варожую сабаку. Кожны раз, калі яго стрыечны брат атрымліваў белае паміж двума чорнымі, сабака Менедема гублялася. Разумным ходам можна захапіць больш адной фігуры за раз; сабака таксама можа быць прынесена ў ахвяру, страціўшы сябе, каб захапіць адну або, калі пашанцуе, больш фігур суперніка. Фігура магла пераскочыць праз суперніка на адкрытае поле адразу за ім, але не абавязкова захоплівала яго пры гэтым. Соклей сабраў сваіх сабак у строй, які вопытныя гульцы называлі полісам. Асобы, якія могуць спрабаваў зраўняцца з ім, але яго думкі былі не зусім сканцэнтраваны на гульні. Неўзабаве ад яго засталася ўсяго адна адзінокая сабака, і Соклей, у якога засталося восем чорных фігур, высачыў яго і злавіў.
  
  "Папаўся!" - сказаў ён, падбіраючы апошнюю белую сабаку. "Паспрабуй яшчэ раз?"
  
  "Так, давай", - адказаў асобы, якія могуць. "Ты гуляеш лепш за мяне, але я магу аказаць большы супраціў". Яны пераставілі сабак. Асобы, якія могуць зноў выйшаў першым. У другі раз ён даў Соклею больш жорсткую гульню, але зноў прайграў.
  
  Соклей наладзіў сабак так, каб паказаць вырашальную пазіцыю ў канцы гульні. "Калі б ты пайшоў сюды, а не сюды, з-за цябе ў мяне былі б непрыемнасці", - сказаў ён, перасоўваючы постаць, выдатную ад той, якую выбраў асобы, якія могуць. "Ты бачыш?"
  
  "Баюся, што так," сумна адказаў асобы, якія могуць. “ І я бачу, ты збіраешся ўзяць з сабой гэтую брудную дошку, калі мы адправімся ў плаванне ў наступным сезоне, не так, каб кожны вечар біць па мне, як па барабану?
  
  "Гэта будзе не так ужо дрэнна", - сказаў Соклей, які, відавочна, меў намер зрабіць менавіта гэта. “Ты выйграеш частку часу, калі мы гуляем, і становішся лепш, калі мы гуляем рэгулярна. Я гэта бачыў. І глядзець таксама весела. Гэта дапаможа зрабіць шчаслівай ўсю каманду ".
  
  "Можа быць." голас Менедема гучала непераканаўча. “Аднак я скажу вам, што калі хто-то, хто глядзіць гульню, кажа: "Ты таўстаскурыя ідыёт, цябе варта было пераехаць туды", я не думаю, што гэта весела. Я хачу надаваць аплявух гэтаму годнаму бізуна нягодніка.
  
  “Мм, гэта праўда. Я таксама", - сказаў Соклей. "Большасць людзей ведаюць лепш, але аднаго балбатуна дастаткова, каб ўсё сапсаваць". Ён памаўчаў і нешта прамармытаў, затым вымавіў услых: "Телеуты зрабілі б што-небудзь падобнае, а потым смяяліся".
  
  “Верагодна, ён бы так і зрабіў. Але я з ім развітваюся. Ён плаваў з намі чатыры гады запар, і гэта будзе апошнім", - сказаў асобы, якія могуць.
  
  "Як раз своечасова". Яго стрыечны брат пацягнуўся за сабакамі, якія стаялі на стале ля дошкі. “Яшчэ адна гульня? Пасля гэтага, думаю, я пайду спаць".
  
  “Добра. Чаму бы і няма?" Асобы, якія могуць расставіў фігуры разам з ім. Ён зрабіў першы ход. І зноў ён даў Соклею цяжкі адпор. І зноў Соклей перамог яго. Уздыхнуўшы, асобы, якія могуць дапамог свайму стрыечнаму брату прыбраць сабак назад у скрыню, убудаваны ў гульнявое поле. "Амаль", - сказаў ён. “ Амаль, але не зусім. Ты таксама терроризируешь дзядзьку Лисистратоса?
  
  "На самой справе, мы з бацькам даволі квіты", - адказаў Соклей. “У апошні час я не гуляў твайго бацькі. Аднак з таго, што я памятаю, і з таго, што кажа мой бацька, ён самы небяспечны ў сям'і.
  
  "Ён быў бы шчаслівы", - змрочна сказаў асобы, якія могуць. Ён не гуляў у дыяграмы са сваім бацькам з юнацтва. Тады ён прайграў, але спісаў гэта на юнацкую неспрактыкаванасць. Ён не хацеў спрабаваць гэта зноў цяпер. Ведаючы свайго бацькі, ён мог зноў пацярпець паразу і разам з паразай атрымаць сарданічнай ўрокі гульні. Без гэтага ён мог бы абысціся.
  
  Соклей праігнараваў яго каментар, што, верагодна, было да лепшага. “Пойдзем. Я праводжу цябе да дзвярэй", - сказаў ён. “ Табе патрэбен факельшчык, каб асвятліць цябе дарогу назад да дому? Я магу абудзіць раба.
  
  "Калі б я ішоў праз горад, я б так і зрабіў", - адказаў асобы, якія могуць. “Праз вуліцу? Наўрад ці, мая дарагая, хоць я дзякую цябе за думка. Бывай". Ён выйшаў праз дзверы. Соклей зачыніў яе за сабой.
  
  Асобы, якія могуць паглядзеў у бок свайго дома. Ні ў адным з вокнаў, якія ён мог бачыць, не гарэла святло. Пакой яго бацькі выходзіла вокнамі на дом дзядзькі Лісістрата. Тут было гэтак жа цёмна, як і ўсюды, так што, па-відаць, пажылы мужчына ўжо лёг спаць. Бясшумна ступаючы босымі нагамі па утрамбаванай вулічнай гразі, асобы, якія могуць абышоў вакол, пакуль не змог разглядзець усе вокны. Няма, нідзе не гарэла ні адной лямпы.
  
  Неба таксама было цёмным. Месяц узыдзе толькі апоўначы; свята Геры праходзіў у ноч трэцяй чвэрці месяца. Блукаючая зорка Зеўса гарэла нізка на захадзе, калі пачынаўся вечар, але цяпер яна садзілася; з-за будынкаў асобы, якія могуць не быў упэўнены, схавалася яна ўжо за гарызонтам. Блукаючая зорка Кронаса, больш цьмяная і жоўтая, усё яшчэ свяцілася на паўднёва-захадзе неба. Гэта быў адзіны вандроўнік, якога асобы, якія могуць мог бачыць. Толькі зорны святло і некалькі лямпаў, пробивающихся скрозь аканіцы ў іншых дамах, давалі яго вачам ежу для разважанняў.
  
  Хто-то спяшаўся па вуліцы непадалёк. Рука Менедема ўпала на нож, які ён насіў на поясе. Можа быць, мне ўсё-такі трэба было ўзяць з сабой факельщика, падумаў ён. Як і ў любым эллинском горадзе, ноч была часам, калі злодзеі і разбойнички выходзілі на вуліцу. На Радосе іх было менш, чым у большасці, па крайняй меры, так заўсёды думаў асобы, якія могуць. Але нават сустрэча з адным з іх магла абярнуцца катастрофай.
  
  Гэты хлопец, аднак, праігнараваў Менедема. Ён паспяшаўся на поўдзень, да цэнтра горада. Асобы, якія могуць паднёс руку да рота, каб прыглушыць смяшок. Іншы мужчына не быў злодзеем, за выключэннем, магчыма, любові. Верагодна, ён адправіўся выкрасці жанчыну - магчыма, адну канкрэтную жанчыну, магчыма, любую жанчыну, якую толькі мог, - калі ўдзельнікі цырымоніі вярнуліся з храма Геры. Асобы, якія могуць і сам рабіў тое ж самае ў мінулыя гады. Часам яму шанцавала, часам нічога.
  
  Іншы мужчына, а затым і трэці, таксама выслізнулі на поўдзень. Асобы, якія могуць застаўся там, дзе быў. Толькі адна жанчына мела для яго значэнне прама цяпер. Ён ведаў, што Баукис вернецца ў гэтую частку горада, на гэтую самую вуліцу. Яму не трэба было яе шукаць. Яна была б тут.
  
  І што потым? спытаў ён сябе. Яна ўсё яшчэ жонка твайго бацькі. Калі ты зробіш што-небудзь накшталт таго, што збіраешся зрабіць... Ён ускінуў галаву. Ён яшчэ нічога не зрабіў , або, ва ўсякім выпадку, не зрабіў нічога асаблівага. Адзін пацалунак за тры гады - што гэта было? Гэта не магло быць нічым асаблівым.
  
  Ты не павінен быць тут. Ты павінен быць у ложку. Ты павінен спаць. Няўмольная, як фурыі, бязлітасная, як штармавыя хвалі, сумленне раздзірала яго. Нарэшце, да яго здзіўлення, яна загнала яго назад у дом. Можа быць, я сапраўды свернусь абаранкам і заснуў. Раніцай я буду адчуваць сябе добра. Для яго адчуванне цноты было прыемнай навінкай.
  
  Ён лёг, але сон, як яго ні ўгаворвалі, не прыходзіў. Ён утаропіўся ў столь, яго думкі былі поўныя турботы. Ён ведаў, што яму варта рабіць, і ён ведаў, чаго ён хоча, і адно не мела ніякага дачынення да іншага. Неўзабаве цемра у яго пакоі стала крыху менш абсалютнай. У акно прабівалася палоска месячнага святла. Асобы, якія могуць прамармытаў праклён.
  
  Неўзабаве пасля таго, як ўзышоў месяц, ён пачуў удалечыні сотні, няма, тысячы - жаночых галасоў, распевающих песню. Вяртаючыся ў поліс з сьвятыні, жанчыны Радоса ўсхвалялі веліч белорукой Геры. Па меры набліжэння хор станавіўся ўсё гучней і саладзей.
  
  “Я спяваю аб Геры, аб залатым троне, якую нарадзіла Рэя“, - спявалі жанчыны.
  
  “Царыца несмяротных, выбітная сваёй прыгажосцю, жонка і сястра громогласного Зеўса. Слаўны, перад якім усе блаславёныя на высокім Алімпе багавеюць і шануюць, падобна Зеўсу, наслаждающемуся громам“.
  
  “ Зеўс! - Усклікнуў Асобы, Якія Могуць. Гэта была не малітва. Ён ускочыў на ногі і накінуў хітон. Выйшаўшы з пакоя, ён зачыніў за сабой дзверы. Любы які праходзіць міма падумаў бы, што ён застаўся ўнутры. Ціха, як сава, парылая на крылах з мяккім апярэннем, ён спусціўся ўніз і выйшаў з хаты.
  
  Жаночая песня напоўніла горад, калі адна група за адной пакідалі галоўную працэсію і разыходзіліся па сваіх хатах. То тут, То там таксама асобы, якія могуць чуў віск, хіхіканне і пару ўскрыкаў, калі родосские мужчыны наносілі візіты таго ці іншага роду вяртаюцца жанчынам.
  
  Гучныя спевы разносіліся па вуліцы, накіроўваючыся да дома Менедема і да таго, дзе жыў Соклей. Асобы, якія могуць нырнуў у месяцовую цень, больш за чорную, чым чарніла, якія яны з стрыечным братам прадавалі ў Афінах. "Бывайце!" - чуў ён зноў і зноў, калі жанчыны пакідалі групу, пакідалі фестываль і вярталіся да сваіх дамоў і сваёй паўсядзённым жыцці.
  
  І вось з'явіўся Бокис, рука аб руку з цёткай Тимократ, абодва яны ўсё яшчэ спявалі хвалу жонцы Зеўса. Яны спыніліся перад домам маці Соклея. "Спакойнай ночы, дарагая," сказаў Тимократ.
  
  "Бывай", - сказаў Баукис. "Хіба гэта не цудоўна?"
  
  "Так заўсёды бывае", - адказала пажылая жанчына. "Быць адзіным цэлым з багіняй..."
  
  "Апынуцца ў горадзе", - сказаў Баукис. "Апынуцца за межамі горада!"
  
  Тимократ засмяяўся. "Гэта так", - пагадзілася яна. Затым яна пазяхнула і зноў засмяялася. "Выйсці на вуліцу, калі я звычайна сплю".
  
  "Я не думаю, што буду спаць усю ноч". Голас Баукиса звінеў ад ўзбуджэння, як струна кифары.
  
  “ Добра, дарагая. Я ведаю, што я так і зраблю. Цётка Тимократ, здавалася, была здзіўленая і цярпімая да маладосці сваёй нявесткі. Яна адкрыла дзверы, яшчэ раз сказала: "Спакойнай ночы" - і ўвайшла ўнутр.
  
  Баукис ўздыхнула, затым зноў заспявала ухвальную песьню і накіравалася да сваёй хаты. Асобы, якія могуць ледзь чуў яе з-за грукату ўласнага сэрца. Ты можаш дазволіць ёй увайсці ў дом раней цябе, потым увайсці самой і вярнуцца ў ложак. Ніхто нічога не даведаецца. Ты можаш.
  
  Ён выйшаў з ценю. Гімн Баукис Геры раптам абарваўся. Яна замерла. "Хто там?"
  
  “ Толькі я. "Голас Менедема завагаўся. Ад страху ён ішоў да яе на такіх лёгкіх нагах, нібы збіраўся ўдзельнічаць у марскім бітве.
  
  "О, Асобы, Якія Могуць". Адказам Баукиса быў ледзь чутны шэпт. "Што ты тут робіш?"
  
  Ён ледзь не засмяяўся. Але гэта было не смешна, і ён ведаў, што гэта не так, і яна таксама павінна была гэта ведаць. Не кажучы ні слова, без адзінага гуку, ён працягнуў руку і пагладзіў яе па шчацэ тыльным бокам далоні.
  
  На гэтым усё магло скончыцца. Яна магла б здрыгануцца. Яна магла б уцячы. Яна магла б закрычаць. Замест гэтага яна ўздыхнула і здрыганулася, як быццам сапраўдная македонская зіма раптам абрынулася на гэты малюсенькі куток Радоса. "О, асобы, якія могуць", - зноў сказала яна, на гэты раз зусім іншым тонам. Яна зноў здрыганулася. "Мы не павінны".
  
  "Я ведаю", - адказаў ён. "Але..." Поціск плячыма. “Я спрабаваў прыкінуцца, што гэтага тут няма ўжо тры гады. Кожную вясну я ўцякаў у мора, каб не думаць пра цябе. Кожную восень, калі я вяртаюся дадому..." Ён напалову адвярнуўся, але затым адскочыў, притянутый магнітам гэтак жа нястрымна, як жалеза. Ён ізноў пагладзіў яе па шчацэ. Усяго на долю ўдару сэрца яе дыханне сагрэла яго далонь. Але ён ужо быў у агні - ці гэта быў лёд?
  
  Баукис таксама пачала адварочвацца, але выявіла, што не можа гэтага зрабіць так жа, як і асобы, якія могуць. "Мы не павінны," паўтарыла яна. Яна паглядзела на абсыпанае зоркамі неба. Асобы, якія могуць зачаравана глядзеў на гладкую лінію яе шыі ў месячным святле. Можа быць, любоў была хваробай. Але колькі іншых хвароб лекары ведалі, пры якіх хворы хацеў чаго заўгодна, толькі не вылечыцца?
  
  Пасля ён так і не даведаўся, хто з іх паварушыўся першым. Толькі што яны стаялі блізка адзін да аднаго, але не дакраналіся адзін аднаго. У наступнае імгненне яны былі ў абдымках адзін аднаго, кожны спрабаваў выціснуць з іншага дыханне. Мяккая цвёрдасць прижавшейся да яго Баукис яшчэ больш пагрузіла Менедема у той цудоўнае вар'яцтва, якога, па думку ўсіх, яму трэба было асцерагацца.
  
  І ён баяўся , але не гэтага вар'яцтва, а таго, што магло з гэтага выйсці. Яго вусны знайшлі яе вусны. Пацалунак быў глыбокім і адчайным: усёпаглынальная, і ён ні за што не хацеў вынырваць за паветрам. Нарэшце, яму давялося гэта зрабіць. Ён абсыпаў пацалункамі яшчэ больш куткоў яе падбародка, шыю збоку, мочку вуха, хто трымціць павекі. Калі яго вусны кранулі яе шчокі, ён адчуў смак слёз, але яна прыціснулася да яго так, нібы яе карабель затануў, а ён быў адзінай плывучай апорай.
  
  Яна ўсё яшчэ магла ўцячы. Калі ён абхапіў далонямі яе круглявую грудзі праз туніку, яму на імгненне здалося, што яна так і зробіць, нават калі яе цверды сасок ўпрэцца ў мяккую поўсць хітона. Але затым, з тым, што магло быць смехам, або галашэньнем, або і тым і іншым адначасова, яна прытулілася да яго яшчэ мацней, чым калі-небудзь. Яны зноў пацалаваліся. Баукис застагнаў глыбока ў яе горле.
  
  Асобы, якія могуць павёў яе назад да зацененым сцяне, дзе ён чакаў. Ёсць рэчы, якія не павінна бачыць нават нямая месяц. Баукис нахіліўся наперад. “ О, - ціха вымавіла яна, калі ён увайшоў у яе. Ён паклаў рукі на яе сцягна, як раз там, дзе яны пераходзілі ў вузкую талію. Яна азірнулася на яго праз плячо. “ Хутчэй!
  
  Асобы, якія могуць таксама ведаў, што павінен дзейнічаць хутка, і зрабіў усё, што мог. Але як бы моцна ён ні хацеў паспяшацца, ён хацеў яшчэ больш дагадзіць Баукису. Калі ён гэтага не зробіць, пасля такога доўгага чакання... Іронія была занадта жорсткай, каб яе абдумаць. Калі яго асалода ўзрасла, а дыханне пачасцілася, ён з трывогай прыслухаўся, каб пераканацца, што і ў яе тое ж самае. Затым ціхі мяукающий крык сарваўся з яе вуснаў. Яна дрыжала, ўнутры і звонку. Асобы, якія могуць застагнаў, высільваючы сябе.
  
  Баукис адсунулася ад яго і выпрасталася. Яе задраны хітон зноў упаў да лодыжак. "Дарагая," сказаў асобы, якія могуць, хутка прыводзячы ў парадак сваю туніку. Ён зноў пацалаваў яе. - Я сапраўды люблю цябе.
  
  "Так". Голас Баукиса гучаў так, нібы яна чула яго толькі напалову. Яе думкі былі далёка. “Я ўвайду першым і не буду замыкаць дзверы. Калі ты не пачуеш шуму, ведай, што твой бацька - мой муж - усё яшчэ спіць. Яна сглотнула. Ён падумаў, не заплача яна. Пачуццё віны ахоплівала некаторых жанчын пасля таго, як яны змянялі; жонка карчмара, якую Соклей ведаў у Юдэі, была з такіх. Але Баукис ўзяла сябе ў рукі і скончыла: "І рабы, вядома, таксама".
  
  "І рабоў," рэхам адгукнуўся асобы, якія могуць. “ Ты ж ведаеш, раніцай і нам давядзецца весці сябе так, быццам нічога не адбылося.
  
  Яна апусціла галаву. “О, так. Я запомню. Не забывай".
  
  Верагодна, гэта быў - няма, вызначана - добры савет. Асобы, якія могуць ведаў, як моцна бацька адчуваў яго. Спакуса кінуць гэта Филодему ў твар магло стаць непераадольным. Яму прыйдзецца стрымацца. З самага пачатку ён зразумеў, што гэта можа прывесці да смерці паміж імі, калі гэта калі-небудзь здарыцца. Цяпер гэта адбылося, і цяпер таямніца павінна была застацца таямніцай назаўжды.
  
  Ён яшчэ раз пацалаваў Баукиса. Яна на імгненне прыціснулася да яго, затым вызвалілася. “ Я сыходжу. Калі ўзнікнуць нейкія праблемы, я паспрабую даць табе ведаць. Я... " Яна змоўкла. Збіралася яна сказаць: я люблю цябе? Ён так і не даведаўся. Яна расправіла плечы і, нібы збіраючыся на бітву, увайшла ў дом.
  
  Асобы, якія могуць чакаў там, у цені. Ён схіліў галаву набок, трывожна прыслухоўваючыся. Усё, што ён пачуў, - гэта крык савы і ўдалечыні апошні гімн Геры, які раптоўна абарваўся, калі жанчына, якая спявае яго, знайшла дарогу дадому. З хаты не даносілася ні гуку.
  
  Тым не менш ён пачакаў яшчэ трохі. Затым як мага цішэй падышоў да дзвярэй. Адкрыў яе, слізгануў унутр і зачыніў за сабой. Калі ён пацягнуўся да перакладзіне, то пераканаўся, што моцна трымаецца за яе і не выпусціў, калі ўстаўляў у кранштэйны: грукат падняў на ногі ўсіх дамачадцаў. Усталяваўшы яго на месца, ён ціха ўздыхнуў з палёгкай.
  
  На краі двара ён зноў спыніўся, каб прыслухацца. Усё было ціха, калі не лічыць жудаснага хрыплага храпу, доносившегося з пакоя Сайкона. Спіць на спіне, падумаў асобы, якія могуць. Калі кухар переворачивался на іншы бок, яго гук нагадваў шум лесапільні.
  
  Асобы, якія могуць хутка перасёк двор, на дыбачках падняўся па лесвіцы і нырнуў у свой пакой. Ён замкнуў дзверы гэтак жа старанна, як і дзверы ў дом. Затым ён лёг, утаропіўся ў столь, як рабіў раней ноччу, і глыбока ўздыхнуў. "Я зрабіў гэта", - прамармытаў ён. "Я сапраўды зрабіў гэта".
  
  Гэта была не гонар. Ён не зусім разумеў, што гэта было. Віна? Сорам? Некаторыя з іх былі мацней, чым ён чакаў. Пералюб дзеля пералюбы губляла сваю прывабнасць. Але тое, што адбылося паміж ім і Баукисом, было больш, чым пералюб дзеля пералюбы, і тое, што ён адчуваў, мела мала агульнага з ганарлівасьцю. Нават пры тым, што да гэтага дамешваліся віна і сорам, яны былі толькі часткай - і прытым невялікі часткай таго, што абвальваліся на яго падобна штармавым хвалях. Да гэтага часу ён ніколі не займаўся каханнем з жанчынай, у якую быў закаханы. Раптам ён цалкам зразумеў, чаму запал была такой моцнай, такой небяспечнай. Адзінае, аб чым ён мог думаць, - гэта зноў заняцца любоўю з Баукис.
  
  Я не магу гэтага зрабіць, зразумеў ён, і гэта веданне абпаліла, як яд гадзюкі. У наступны раз, калі Баукис зоймецца каханнем, яна будзе ляжаць у абдымках яго бацькі. Адна толькі думка пра гэта прыводзіла Менедема ў лютасць. Ён даўно ведаў, што, калі яму прыйдзецца легчы з жонкай свайго бацькі, Филодему захочацца забіць яго. Яму і ў галаву не прыходзіла, што хлусня з Баукисом можа выклікаць у яго жаданне забіць свайго бацькі.
  
  Гэтага я таксама не магу зрабіць, падумаў ён. Частка яго хацела, каб ён застаўся тут адзін у сваім пакоі на ўсю ноч. Астатняе, хоць... Астатнія хацелі, тужылі, жадаў ад Баукиса большага, чым ён мог атрымаць ад хуткага сукуплення ў darkest shadow. Ён хацеў.... Яму страшэнна хацелася пазяхнуць, і ён пазяхнуў.
  
  Наступнае, што ён памятаў, - ранішняе сонца, струившееся праз акно, якое выходзіць на ўсход. Ён яшчэ раз пазяхнуў, пацягнуўся і ўстаў з ложка. Была мінулая ноч рэальнай? Нарынулі ўспаміны. Так і было! Ён надзеў хітон і выйшаў на двор, маючы намер паснедаць.
  
  Яго бацька ўжо быў там, размаўляючы з адным з хатніх рабоў. “ Добры дзень, - сказаў мужчына старэй, калі асобы, якія могуць з'явіўся. “ Я падумаў, што ты будзеш спаць усю ноч запар і выходзіць толькі ноччу, як сава.
  
  "Добры дзень, бацька", - вось і ўсё, што сказаў асобы, якія могуць у адказ. Ён зірнуў на сонца. Яно ўзышло амаль тры гадзіны назад, ці ён памыліўся ў сваіх здагадках.
  
  Погляд Филодема стаў такім жа. "Толькі не кажы мне, што ты ўсю ноч напралёт гуляў у гульні з Соклеем", - сказаў бацька Менедема. - У яго няма звычкі заседжвацца так позна. Пасля гэтага ты адправіўся шукаць жанчын, ці не так? Ты, павінна быць, таксама знайшоў адну, а?
  
  Над галавой праляцеў журавель, які накіроўваўся на поўдзень. Асобы, якія могуць моўчкі назіраў за ім. Журавель быў отставшим; вялікая частка яго выгляду сышла на поўдзень амаль месяц таму.
  
  Раздражнёна уздыхнуўшы, Филодем спытаў: “Ты наклікаў скандал на наш дом? Ці будзе які-небудзь разгневаны муж падпільноўваць цябе на вуліцы, чакаючы зручнага выпадку ўторкнуць у цябе нож?"
  
  Усё яшчэ назіраючы за жураўлём, асобы, якія могуць паківаў галавой. “ Не, бацька. Табе не варта турбавацца пра гэта. Дакладна. Табе не трэба было б хавацца на вуліцы, калі б ты вырашыў зарэзаць мяне.
  
  "Тады ты, павінна быць, знайшоў якую-небудзь шлюху, дзеўку, якая так жа загразла ў загане, як і ты", - прагыркаў Филодем.
  
  Лютасьць і жах напоўнілі Менедема. Ты дурань! Ты кажаш аб сваёй уласнай жонцы! Яшчэ адна рэч, якую ён не мог - не павінен быў сказаць. Гэта было падобна на трагедыю. І Баукис слухала, там, на жаночай палове? Як яна магла займацца чым-то іншым? Якую барацьбу ёй цяпер давядзецца весці, проста каб захаваць халодная выраз твару?
  
  "Клянуся сабакам Егіпта, сынок, што мне з табой рабіць?" Сказаў Филодем.
  
  Асобы, якія могуць толькі паціснуў плячыма. “ Я не ведаю, бацька. Калі ты дазволіш мне... Ён паспяшаўся на кухню, дзе ўзяў на сняданак пару ячных булачак, трохі аліўкавага алею і кубак разведзенага віна. Ён паліў яго менш, чым трэба было б; Сикон, замешивавший цеста для сённяшняй выпечкі, пакасіўся на яго. Асобы, якія могуць праігнараваў кухары. Ён зрабіў выгляд, што ігнаруе яго: зрабіў гэта настолькі відавочна, што Сикон не змог утрымацца ад смеху.
  
  Филодем таксама зайшоў на кухню. Сикон адразу змоўк і пачаў мясіць цеста так, нібы ад гэтага залежала яго жыццё. Асобы, якія могуць хутчэй меў бы справу з поварам, чым са сваім бацькам. Филодемос памахаў пальцам у яго перад носам. "Калі ты спынішся несці лухту і станеш сапраўдным мужчынам?" запатрабаваў ён адказу.
  
  "Адмірал Эвдемос думае, што цяпер з мяне атрымаўся сапраўдны мужчына", - адказаў асобы, якія могуць.
  
  “Ён турбуецца аб тым, што ты робіш у моры. Я турбуюся пра тое, што ты робіш на беразе. І як ты думаеш, што б ён сказаў, калі б даведаўся пра гэта?" - раўнуў яго бацька.
  
  "Мяркуючы па некаторых гісторыях, якія ён расказваў, калі мы святкавалі пасля майго патрулявання ў Дикаиозине, ён сам пераследваў жанчыну ці дзве тузіна", - сказаў асобы, якія могуць. Филодем выдаў гук агіды. Асобы, якія могуць паказаў на яго. “ А як наконт цябе, бацька? Я пытаўся ў цябе раней - калі ты быў маладзейшы, ты калі-небудзь адчуваў сваю ўдачу, калі жанчыны вярталіся дадому з фестывалю? Пакуль ты думаеш, што ў мяне была жонка іншага мужчыны, гэта яшчэ адзін куплет з той жа старой песні. Я ненавіджу гэта, але магу з гэтым змірыцца. Але калі ты калі-небудзь даведаешся, што гэта быў Баукис... Ён уздрыгнуў і паднёс кубак з віном да вуснаў.
  
  Филодемос густа пачырванеў. “ Не звяртай на мяне ўвагі. Мы гаворым не пра мяне. Мы гаворым пра цябе.
  
  Асобы, якія могуць мог здагадацца, што гэта, верагодна, азначала. Аднак ён прамаўчаў. Сикон таксама мог, а кухар не ведаў падобных абмежаванняў. Ён гучна і груба фыркнуў, затым накінуўся на цеста для хлеба яшчэ мацней, чым калі-небудзь, нібы спрабуючы прыкінуцца, што нічога падобнага не рабіў.
  
  З цьмяна-чырвонага Филодем стаў колеру жалеза ў кавальскім горне. Яго погляд апёк Сикона. "Не лезь не ў сваю справу", - зароў ён.
  
  “ Так, спадар, - прамармытаў Сикон: гэта быў адзін з нешматлікіх выпадкаў, калі асобы, якія могуць чуў ад яго прызнанне ў тым, што ён раб, а не гаспадар у доме.
  
  Филодем таксама пачуў гэта падпарадкаванне, пачуў і ўспрыняў як належнае. Яго ўвага зноў пераключылася на Менедема. "Мы гаворым пра цябе," паўтарыў ён. “ Я хачу, каб з гэтага моманту ты паводзіў сябе прыстойна. Ты мяне чуеш?
  
  “ Так, бацька. Усё, чаго хацеў асобы, якія могуць, - гэта збегчы. Ён сказаў праўду: ён чуў свайго бацькі. Што тычыцца рэспектабельнага паводзін ... пасля мінулай ночы для гэтага занадта позна. Ці так і было? Што такое рэспектабельнасць, але не быць злоўленым? Ніхто не ведаў, што адбылося, акрамя яго і Баукиса. Пакуль гэта заставалася праўдай, ён мог працягваць жыць пад адным дахам са сваім бацькам. Ён сказаў: "Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах".
  
  - Так будзе лепш, - хрыпла сказаў Филодемос. Але яго голас гучаў, па меншай меры, трохі смягченно. Магчыма, ён не чакаў нават такога. Фі павярнуўся на абцасах і выйшаў з кухні.
  
  Скончыўшы з сняданкам, асобы, якія могуць вярнуўся ў двор. Не паспеў ён прайсці і пары крокаў, як спыніўся як укапаны. Разам са сваім бацькам Баукис стаяў там, разглядаючы расліна ў садзе. Яна збялела, калі ўбачыла яго. Натуральныя. Ты павінен паводзіць сябе натуральна, крыкнуў ён сабе. "Добры дзень," сказаў ён, спадзеючыся, што яго голас не занадта дрыжыць.
  
  "Прывітанне," выціснула яна амаль сваім звычайным тонам.
  
  Да вялізнага аблягчэнні Менедема, яго бацька не заўважыў нічога незвычайнага. Филодем сказаў: "Цяпер, калі прайшоў невялікі дождж, усё пачынае прарастаць".
  
  "Безумоўна," пагадзіўся асобы, якія могуць. Баукис паглядзела на свае ногі. Асобы, якія могуць успомніў, што стаяў у яе за спіной, і... Адчуў, як яго твар ўспыхнула. Працягваць жыць так, як быццам нічога не адбылося, будзе цяжэй, чым ён калі-небудзь марыў. Калі ён не выдасць сябе, гэта можа зрабіць жонка яго бацькі. Ёй усяго сямнаццаць, нагадаў ён сабе. Так, яна жанчына, але ледзь.
  
  Магчыма, баючыся выдаць гульню, Баукис рэціраваўся ў дом. Бацька Менедема накінуўся на яго. “ Цяпер, калі ты праспаў паўдня, як гультаяватая ганчак, што ты будзеш рабіць з астатнім?
  
  “Я не ведаю, бацька. Я збіраўся выйсці ў горад", - адказаў асобы, якія могуць.
  
  "І адправіцца на пошукі дома жанчыны, якую ты разбэсьціў мінулай ноччу?" Сказаў Филодем. “Табе было недастаткова аднаго разу, каб задаволіць сябе? Колькі праблем ты сабе накличешь?“
  
  Аднаго разу было відавочна недастаткова, падумаў асобы, якія могуць. Услых ён сказаў: "Я ведаю, дзе яна жыве, але я і блізка не збіраюся туды падыходзіць". Гэта была праўда, але зманлівая праўда. Гэта прымусіла яго бацькі закаціць вочы. Асобы, якія могуць працягваў: "Клянуся Зеўсам эгіды, бацька, я не ведаю". Клятва прымусіла Филодемоса паставіцца да яго крыху сур'ёзней. Ён дадаў: "Маё жыццё стала б складаней, чым яна таго варта, калі б я гэта зрабіў".
  
  "Ну, па меншай меры, гэта ты разумееш", - сказаў Филодемос. “Я думаў, ты будзеш сьляпы да гэтага, як звычайна бываюць кукарды. Тады працягвай".
  
  Асобы, якія могуць сышоў, з усіх сіл імкнучыся шпацыраваць, а не ўцякаць. Апынуўшыся на вуліцы, ён гучна і працяжна ўздыхнуў. Няма, ён нават не пачынаў усведамляць, наколькі гэта будзе цяжка.
  
  
  Былі гады, калі выгляд "Афрадыты ", вытащенной з вады ў Вялікі гавані Радоса, прыводзіў Соклея ў роспач. Цяпер гэта здавалася менш праўдзівым, чым у былыя часы. Ён думаў аб гандлёвай галерэі як аб чым-то амаль чароўным: падобна крылатым сандалиям Гермеса, яна магла панесці яго ў краіны дзіўныя і таямнічыя, і што магло быць больш дзіўны гэтага? Вярнуўшыся ў Афіны, у поліс, па якой ён сумаваў, як чалавек, оплакивающий страчаную любоў, ён думаў, што ў яго ёсць адказ на гэтае пытанне, якога раней не было. Што можа быць больш дзіўны, чым адправіцца ў дзіўныя і загадкавыя краіны? Вяртанне ў дом, які ты любіў.
  
  Цясляр Хремес памахаў Соклею рукой. “Прывітанне, сын Лісістрата. Як ты сёння?"
  
  "Што ж, дзякуй", - адказаў Соклей. "А ты сам?" "Даволі нядрэнна", - сказаў Хремес. “ Гэтым летам, пакуль ты быў на моры, мой сын падарыў мне ўнука.
  
  "Віншую!" Сказаў Соклей. "Ты малады для дзядулі". Гэта быў не пусты камплімент; ён сумняваўся, што Хремесу было нашмат больш пяцідзесяці, а большасць мужчын сярод элінаў не жаніліся да трыццаці або каля таго.
  
  Вядома ж, цясляр усміхнуўся са сумессю збянтэжанасці і гонару. “Я скажу табе, што гэта такое: мы - гарачая кампанія, мая сям'я. Мне так спадабалася думка аб тым, каб трахацца, не плацячы за гэта, што я ўгаварыла бацьку дазволіць мне выйсці замуж крыху раней. І Аристион, ён такі ж. Мне прыйшлося выдаць яго замуж. Я баяўся, што з-за яго якая-небудзь рэспектабельная дзяўчына патрапіць у бяду.
  
  "Ты гэтага не хочаш", - пагадзіўся Соклей. "Варожасць паміж сем'ямі нікому не прыносіць карысці".
  
  Яны яшчэ крыху пагаманілі, затым разышліся ў розныя бакі. Соклей пайшоў на поўдзень уздоўж краю Вялікі Гавані, разглядаючы караблі, прышвартаваныя ля прычалаў або выцягнутых на сушу. Большасць з іх былі яму знаёмыя так жа добра, як знаёмыя, якіх ён мог сустрэць на агора. Час ад часу ён заўважаў адну, якая зрабіла нейкую сур'ёзную працу з тых часоў, як ён бачыў яе ў апошні раз. Ён пачаў з таго ж здзіўлення, якое мог бы выказаць, убачыўшы лысага мужчыну, які выйшаў у парыку.
  
  Ён таксама ўбачыў некалькі новых для яго караблёў. Адзін асабліва прымусіў яго задумацца: гандлёвая галера, больш, чым "Афрадыта", і досыць вузкая, каб сысці за пірацкі карабель. Паказваючы на яе, ён спытаў у адпачывальніка ў гавані: "Што гэта за карабель, аб лепшая?"
  
  Мужчына не адказаў. Магчыма, ён пакутаваў глухатой або, магчыма, ідыятызмам. Магчыма, быў, але не быў. Соклей дакладна ведаў, у чым заключалася яго праблема. Оболос вырабіў цудоўнае вылячэнне. Як толькі ляжак адправіў у рот маленькую сярэбраны манетку, ён сказаў: "Гэта Стан, адзін".
  
  - Багацце, а? Добрая назва для гандлёвага судна, - сказаў Соклей. “ Каму яно належыць?
  
  Ён задаваўся пытаннем, ці хопіць у іншага родосца фанабэрыстасці паспрабаваць выціснуць з яго другой оболос. Хлопец пачаў было, затым відавочна перадумаў. “ Яна належыць Родоклу, сыну Симоса, - сказаў ён.
  
  - А яна ведае? Спытаў Соклей, і лайдак апусціў галаву. "Значыць, ён атрымаў трохі срэбра". Родокл быў канкурэнтам. Да гэтага часу ён ніколі не быў сур'ёзным канкурэнтам. Усе яго караблі былі старэй і менш, чым "Афрадыта " і іншыя суда, якія належалі Филодему і Лисистрату. Аднак "Талія " магла адправіцца куды заўгодна ва Ўнутраным мора і дабрацца туды так жа хутка, як і ўсё, што знаходзіцца на плаву.
  
  - У яго ёсць яшчэ хто-небудзь, падобны на яе? - задуменна спытаў Соклей.
  
  На гэты раз іншы мужчына падставіўся. Замест таго, каб заплаціць яму зноў, Соклей павярнуўся да яго спіной. За гэта ён заслужыў некалькі самых гарачых, самых прыземленых праклёнаў, якія калі-небудзь атрымліваў. Ён праігнараваў іх і сышоў. Шэзлонг вылаяўся яшчэ гучней, што не прынесла яму грошай.
  
  Соклей спыніўся каля вялікага старога склада, усяго ў некалькіх кроках ад мора. Там ніхто не зварухнуўся, пакуль ён не прасунуў галаву ў дзвярны праём і не крыкнуў: "Хто-то раздае упрыгожаныя кубкі для пітва на агора".
  
  Ён пачакаў. Доўга чакаць не прыйшлося. З нетраў будынка пачуўся нізкі голас з гартанным акцэнтам: "Раздаваць іх?" Выйшаў Химилкон Финикиец, захутаны ў сваю доўгую мантыю. У адным вуху праблісквала залатое кольца; яшчэ больш золата зіхацела на некалькіх пальцах. Калі ён заўважыў Соклея, падазрэнне адбілася на яго вузкім твары з кручкаватым носам. "Ты хлус, ты махляр!" - пачаў ён і працягнуў з гэтага месца. Калі ў яго скончыўся грэцкі, ён перайшоў на арамейская.
  
  З таго часу, як ён навучыў Соклея гэтай мове, родосец сее-чаго з яго ішоў. Нават калі б ён гэтага не рабіў, гукаў было б дастаткова, каб выказаць незадавальненне Химилкона. З яго кашлем, рохканнем і захлебывающимися гукамі арамейская быў мовай, створаным для выказвання гневу.
  
  Калі Химилкон, нарэшце, трохі замарудзіў ход, Соклей вымавіў фразу на сваім уласным арамейскай: "Мір табе, мой сябар".
  
  "І цябе таксама свету," неахвотна сказаў Химилкон, - да таго часу, пакуль ты не падманеш падобным чынам сумленнага чалавека. Чаго ты хочаш? Я маю на ўвазе, акрамя непрыемнасцяў.
  
  “ Праблемы? Я? Няма. "Соклей гаварыў па-арамейску, як фінікійскі купец. Вывучыўшы мову, ён быў рады магчымасці выкарыстоўваць яго, каб захаваць свежасць. Ён з усіх сіл стараўся выглядаць нявінным. Замест таго, каб страсянуць галавой, паказваючы, што не хацеў ствараць праблем, ён пакруціў ёю. Ён хацеў паводзіць сябе як носьбіт мовы, наколькі гэта было магчыма.
  
  Химилкон заўважыў. Вакол Химилкона адбывалася вельмі мала такога, чаго ён не заўважаў. Усё яшчэ на сваёй роднай мове ён сказаў: "Большасць ионийцев" - на арамейскай ўсе эліны былі ионийцами, верагодна, таму, што гавораць па-арамейску пазнаёміліся з імі першымі - "Большасць ионийцев, кажу я, якія ўзялі на сябе працу вывучыць маю гаворка (і вельмі нямногіх хвалюе любую мову, акрамя свайго ўласнага.), не сталі турбаваць сябе жэстамі, якія выкарыстоўвае мой народ".
  
  “Калі я што-то раблю, мой спадар, я хачу рабіць гэта добра. Я хачу рабіць гэта так, як павінен". Па-грэцку Соклей ніколі б не назваў нікога сваім спадаром. Аднак на арамейскай гэта была ўсяго толькі ветлівая фраза: яшчэ адна ілюстрацыя розніцы паміж двума мовамі і адрозненняў у думках людзей, якія гаварылі на іх. Родиец пашукаў слова на мове Химилкона. Не знайшоўшы яго, ён зноў перайшоў на грэцкі: "Калі я што-то раблю, я хачу рабіць гэта старанна".
  
  "Твой раб ведае цябе ўжо некалькі гадоў і заўважыў гэта ў табе, так". Нават кажучы па-грэцку, Химилкон захоўваў мудрагелістыя арамейские абароты прамовы. Соклей стараўся гаварыць не як элін, выкарыстоўваючы арамейская; наколькі добра яму гэта ўдавалася, магчыма, было іншай гісторыяй.
  
  Соклей задумаўся, колькі людзей заўважылі гэта ў ім. Калі людзі казалі пра яго, пакуль яго там не было, казалі яны што-небудзь накшталт: "Соклей звядзе цябе з розуму, спрабуючы запомніць кожную драбнейшую дэталь"? Ён спадзяваўся, што так яно і было. Рэпутацыя чалавека, які прыкладае ўсе намаганні, была далёка не самай горшай рэччу ў свеце.
  
  Химилкон вярнуўся да арамейскому: "Калі ты прыйшоў сюды не для таго, каб раздзіраць мне печань сваімі кпінамі, мой спадар, то па якой прычыне ты парушыў мой спакой?"
  
  "Паглядзець, што ў цябе атрымалася, пакуль мы з Менедемом былі ў Афінах", - адказаў Соклей. Яму давялося зрабіць паўзу на імгненне, каб прыдумаць форму дзеяслова мужчынскага роду ад другой асобы множнага ліку; арамейские спражэння ўлічвалі род, чаго не рабілі грэчаскія формы дзеясловаў (за выключэннем дзеепрыметнікаў). “ Даведацца, ці няма ў вас чаго-небудзь, што магло б нам спатрэбіцца для наступнага паруснага сезону.
  
  "Калі ты купіў у мяне папірус мінулай зімой, ты назваў мяне злодзеем", - сказаў Химилкон. "Але цяпер ты хочаш больш займацца бізнесам, так?"
  
  "Мне прыйшлося збіць з вас цану, па якой я мог бы павялічыць сваю прыбытак і пры гэтым прадаваць у Афінах на ўзроўні, які іншыя людзі маглі б дазволіць сабе купляць", - сказаў Соклей па-грэцку, паколькі ідэя была занадта складанай для яго ржавага арамейскай. “ Мне ўдалося гэта зрабіць. І, акрамя таго, скажы мне, што ты ніколі не называў мяне такімі імёнамі, і я скажу табе, што ты хлус.
  
  “ Я? "Химилкон быў увасабленнем абражанай годнасці. Ён таксама працягваў па-грэцку: “Я спакойны. Я стрыманы. Я разважлівы". Соклей гучна засмяяўся. Химилкон бліснуў вачыма. "Я збіраюся ударыць цябе дошкай па галаве".
  
  "Я не сумняваюся, што гэта спакойнае, стрыманае, рассудительное праўленне", - адказаў Соклей.
  
  Гэта рассмяшыла Химилкона. “Нікому з тых, хто вырас на арамейскай, і ў галаву не прыйшло б назваць савет дырэктараў стрыманым або разважлівым. Вы, эліны, можаце рабіць дзіўныя рэчы са сваёй мовай. Верагодна, менавіта таму вы такі своеасаблівы народ.
  
  Цяпер Соклей, успомніўшы, што ён элін, ускінуў галаву, паказваючы, што не згодны. "Мы не дзіўныя", - сказаў ён. "Гэта ўсё вы, людзі, якія не эліны, дзіўныя".
  
  Химилкон хрыпла засмяяўся. “Не, пра дзівосны, на гэты раз ты памыляешся. Усё, што ад Карии да Карфагена, як гаворыцца, думаюць, што эліны - гэта тыя, хто незвычайны. І калі вы адправіцеся далей на ўсход, калі вы апынецеся сярод фінікійцаў, егіпцян або персаў, што ж, усе яны скажуць адно і тое ж. Гэта даказвае мой пункт гледжання, ці не так?"
  
  Соклей зноў засмяяўся, пачуўшы, як варвар выкарыстоўвае стандартны слоган з мноства філасофскіх дыялогаў. Родосец таксама зноў ускінуў галаву. “ Мне вельмі шкада, мая дарагая, але гэта нічога падобнага не даказвае.
  
  “Што? Чаму няма?" І без таго смуглыя рысы Химилкона пацямнелі ад гневу.
  
  "Ну, хіба ўсё ад Карии да Карфагена не сказалі б, што егіпцяне дзіўныя з-за ўсіх гэтых пацешных багоў са звярынымі галовамі, якім яны пакланяюцца, і малюнкаў, якія яны выкарыстоўваюць?"
  
  “Вядома. Егіпцяне дзіўныя людзі", - адказаў Химилкон. "Яны ўсё робяць не так, як большасць людзей".
  
  Гэта зноў прымусіла Соклея засмяяцца, таму што Герадот напісаў амаль тое ж самае пра егіпцян. Соклей працягваў: "І хіба не ўсе сказалі б, што юдэі дзіўныя, з іх богам, якога ніхто не можа бачыць, і які забараняе ім рабіць так шмат зусім звычайных рэчаў?"
  
  “О, так. Юдэі таксама дзіўныя, у гэтым няма сумневаў. У іх поўна заганных звычаяў". Химилкон гаварыў з упэўненасцю і пагардай, якія маглі быць толькі ў суседа.
  
  "Некаторыя людзі, - заўважыў Соклей, - некаторыя людзі, заўважце, маглі б нават сказаць, што фінікійцы дзіўныя".
  
  "Што?" Химилкон ўтаропіўся на яго. “Што за дурная ідэя! Фінікійцы дзіўныя? Мы соль зямлі, самыя звычайныя людзі ў акрузе. Як хто-то можа, нават ідыёт, - ён задуменна паглядзеў на Соклея, - думаць, што фінікійцы дзіўныя?
  
  "Ну, па-першае, ты спальваць сваіх уласных дзяцей у цяжкія часы", - адказаў Соклей.
  
  “Гэта не дзівацтва. Гэта пабожнасьць - паказаць багам, што мы з'яўляемся іх рабамі і аддалі б ім усё, што ў нас ёсць, - сказаў Химилкон. - Толькі таму, што іншыя людзі недастаткова рэлігійныя, каб рабіць тое ж самае, гэта здаецца ім дзіўным ".
  
  "Вось ты дзе!" Соклей накінуўся. “Што б ні рабіў адзін народ, гэта здасца дзіўным іншым людзям. Гэта не даказвае, што народ сапраўды з'яўляецца дзіўным".
  
  "Ну... можа быць", - сказаў Химилкон. Соклей думаў, што перамог финикийца, але Химилкон дадаў: "Вядома, вы, эліны, здзяйсняеце вельмі шмат дзіўных учынкаў, вось чаму ўсе астатнія лічаць вас дзіўнымі".
  
  "О, усё роўна", - сказаў Соклей з некаторым раздражненнем. "Мы збіраліся зайсці на ваш склад, калі ўсё гэта ўсплыло".
  
  "Мяркую, так і было". Химилкон, здавалася, не раззлаваўся з-за спрэчкі. З спазненнем Соклей зразумеў, што яму пашанцавала. Некаторыя людзі крыўдзіліся, калі ты дазваляў сабе не згаджацца з імі. Ён не хацеў, каб Химилкон пакрыўдзіўся, не тады, калі ў яго былі з ім справы. Финикиец спытаў: “Як ты думаеш, куды ты пойдзеш наступнай вясной? Гэта будзе мець якое-то стаўленне да таго, што я табе пакажу".
  
  "Я яшчэ не ўпэўнены", - сказаў Соклей. “Магчыма, Александрыя. Я ніколі там не быў, але такі новы, шырока адкрыты горад, як гэты, дае чалавеку масу магчымасцяў для нажывы".
  
  "Александрыя", - рэхам адгукнуўся Химилкон. “Цяпер і там я ніколі не быў. Ведаеш, у часы твайго дзядулі або, можа быць, твайго прадзеда Радос быў такім жа новым, шырока адкрытым горадам.
  
  "Магчыма". Але Соклей не здаваўся перакананым. "Хоць у Радоса ніколі не было ўсіх багаццяў Егіпта, на якія можна было б абаперціся".
  
  "Не тады, яна гэтага не рабіла", - сказаў фінікійскі гандляр. "Цяпер яна гэта робіць". Улічваючы ўсю гандаль з уладанняў Пталямея, якая ў гэтыя дні ішла праз Радос, у гэтым была доля праўды: на самай справе, зусім няшмат. Химилкон нырнуў на склад і жэстам запрасіў Соклея ісці за ім. "Вось, пойдзем са мной".
  
  Соклей з радасцю падпарадкаваўся. Месца працы Химилкона очаровывало яго, таму што ён ніколі не мог быць упэўнены, што там выявіцца. Ён спыніўся ў дзвярах, каб даць вачам прызвычаіцца да полумраку склада. Яму трэба было бачыць, куды ён ідзе, таму што праходы паміж шафамі і паліцамі былі вузкімі. Пачвары тырчалі, гатовыя небудзь падставіць яму падножку, альбо ткнуць ў вока. Яго ноздры набрыньвалі. Химилкон назапасіўся ладанам, міра, карыцай і перцам, а таксама іншымі спецыямі і пахошчамі, якія родосцу было цяжэй ідэнтыфікаваць.
  
  "Вось". Химилкон спыніўся і дастаў скрыначку незвычайнай працы, зробленую з светлага дрэва, якога Соклей ніколі раней не бачыў. “ Скажы мне, што ты думаеш пра ... гэтым. "З мелодраматическим размахам Химилкон адкрыў скрынку.
  
  "Бурштын!" Соклей усклікнуў. Скрыначка была поўная каштоўнага рэчывы мядовага колеру. У яго таксама быў слабы рэзкі пах, або, можа быць, Соклей ўсё яшчэ адчуваў пах ўсіх іншых рэчаў на складзе. Ён працягнуў руку і ўзяў кавалачак. Нават неполированный, ён здаваўся гладкім на яго далоні. "У ім засела муха?" спытаў ён, падносячы яго бліжэй да твару, каб лепей разгледзець.
  
  "Дай-ка паглядзець". Химилкон забраў у яго гэта. “У любым выпадку, якой-то жучок. Ведаеш, у амбере такое сустракаецца даволі часта. Тая штучка, якую ты падабраў, не адзіная ў скрынцы, у якой што-то ёсць.
  
  "Гэта я ведаю пра жуках", - сказаў Соклей. “Мне проста цікава, як яны наогул маглі трапіць у камень. Гэта амаль так жа, як калі б яны затрымаліся ў хваёвай смале, а потым смала якім-то чынам скамянела ".
  
  "Я не разумею, як гэта магло адбыцца", - сказаў Химилкон.
  
  "Я таксама", - прызнаўся Соклей. "Але гэта сапраўды так выглядае, ці не так?"
  
  "Мяркую, што так", - сказаў финикиец. “Але я не паказаў цябе бурштын з-за насякомых. Я паказаў яго цябе, таму што гэта нешта, што прыходзіць з поўначы. У Александрыі есць мноства дзіўных і цудоўных рэчаў, якія падымаюцца уверх па Нілу. Але ці ёсць у Александрыі бурштын? Я так не думаю. Ці захочуць александрыйскае ювеліры бурштын? Там, я думаю, яны так і зробяць".
  
  Соклей таксама так думаў. Што б ён ні думаў, яму не хацелася прызнавацца ў гэтым Химилкону. Ён сказаў: “Я нават яшчэ ня ведаю, ці хачу я бурштын, пра лепшы. Гэта залежыць ад таго, колькі мне давядзецца за яго заплаціць і што я магу спадзявацца атрымаць за яго ў Александрыі".
  
  "Ну, так, вядома", - сказаў Химилкон. “Я займаюся гэтым не дзеля свайго здароўя, ты ж ведаеш. Калі я не змагу атрымаць прыбытак, я наогул не буду прадаваць вам гэтыя выдатныя рэчы ".
  
  "Калі я не змагу атрымаць прыбытак, я не буду купляць", - сказаў Соклей. Яны злосна паглядзелі адзін на аднаго. Соклей нічога іншага не шукаў. З некаторым раздражненнем ён спытаў: "Колькі вы хочаце за ўвесь бурштын, які ў вас ёсць у гэтай скрыначцы?"
  
  "Тры минаи," тут жа адказаў Химилкон.
  
  "Тры мінеі?" Соклей зрабіў выгляд, што не верыць сваім вушам. На самай справе, цана была больш разумнай, чым ён чакаў. Але ён не мог дазволіць финикийцу даведацца пра гэта, інакш прайграў бы торг яшчэ да таго, як усё пачалося. Ён ускінуў рукі ў паветра, каб паказаць замяшанне, якое павінен быў адчуваць. "Гэта смешна!" - сказаў ён. "Калі я захачу, каб у мяне высмакталі кроў, я пайду ў гатэль, і хай гэта зробяць блашчыцы".
  
  Химилкон скорчил грымасу, як быццам толькі што зрабіў вялікі глыток воцату. "Пацешны чалавек", - сказаў ён. “Вы, эліны, пішаце гэтыя камедыі, каб трапіць на сцэну. Гэта я ведаю. Ты практикуешься, каб выканаць адно з іх? Я ведаю, што ты хочаш што-то пісаць."
  
  "Не камедыі, клянуся егіпецкім сабакам, і я не жартаваў", - адказаў Соклей. "Ты назваў мне цану, якую, магчыма, не чакаеш, што я заплачу". Чым больш ён прыкідваўся абураным, тым больш гэтага абурэння адчуваў. Ён ведаў, што ў гэтым не было рацыянальнага сэнсу, але з ім такое здаралася і раней, з іншымі гандлярамі.
  
  Упёршы рукі ў бакі, Химилкон напышліва спытаў: "Ну, пра дзівосны, колькі, на думку твайго вялікасці, варта бурштын?"
  
  "О, міна, напэўна, трохі высоковата, але не занадта", - сказаў Соклей.
  
  - Адна міна? Адна? Вочы Химилкона выпучились. Вены на яго шыі надзьмуліся. Вены паменш на лбе таксама. Ён выбухнуў патокам арамейскай, які павінен быў спаліць дашчэнту не толькі яго склад, але і палову горада. Гэта азначала "не", але ён сказаў гэта значна больш рашуча.
  
  "Будзь асцярожная, мая дарагая, ці ты причинишь сабе шкоду", - сказаў Соклей.
  
  “О, няма. О, няма."Химилкон паківаў галавой, занадта засмучаны, каб адлюстроўваць эліна. “Я магу нанесці шкоду цябе , але не сабе. Ты разбойнік, бандитка, пірат..." У яго скончыўся грэцкі, і ён зноў перайшоў на сваю родную мову. Гэта прагучала яшчэ гарачае, чым яго першае вывяржэнне.
  
  “ Асцярожна. Асцярожна. Цяпер Соклей выцягнуў рукі перад сабой у улагоджвае жэсце. “ Раз ужо ты дазволіў сабе так стаміўся, мяркую, я мог бы абыйсціся адной мінай і дваццаццю драхмами. Родиец гаварыў з выглядам чалавека, які ішоў на вялікую саступку. І ў нейкім сэнсе так яно і было. Яму ніколі не падабалася быць першым, хто мяняў цану падчас таргоў. Цяпер яму трэба было ўбачыць, наколькі моцна Химилкон будзе рухацца - і схільны ці Химилкон рухацца наогул.
  
  Калі финикиец працягваў абурацца на арамейскай, Соклей спалохаўся, што той не зрушыцца з месца. Тры минея былі нядрэнны цаной, але і не самай вялікай. Соклей спадзяваўся загнаць яго яшчэ ніжэй, а родосец ведаў, што ў Александрыі ён мог бы атрымаць значна больш, асабліва калі б прадаваў бурштын па частках, а не адзіным лотам.
  
  Нарэшце Химилкон неахвотна сказаў: "Я не думаю, што я памёр бы з голаду на вуліцы - зусім, - калі б вы заплацілі мне два минаи дзевяноста драхманов".
  
  Ён не шмат рухаўся, але ён рухаўся. Ён не быў жанаты на трох драхмай ў якасці сваёй цаны. Гэта было тое, што Соклей павінен быў ведаць. "Ты спускалася толькі напалову радзей, чым я падымаўся", - паскардзіўся ён.
  
  "Клянуся ружаватым сіськамі Аштарт, табе пашанцавала, што я ўвогуле спусціўся", - прагыркаў Химилкон.
  
  Так і ёсць, падумаў Соклей, але згоды на яго твары не адбілася. Ён сказаў: "Табе таксама прыйдзецца спусціцца яшчэ трохі, калі мы збіраемся заключыць здзелку".
  
  Химилкон ўзьвёў вочы да нябёсаў, нібы пытаючыся багоў, чаму яны далі яму такога жорсткага і нячулай суперніка ў гэтай гульні. “Я стараюся не даць сябе абрабаваць. Я спрабую пракарміць сваю сям'ю. І што гэта мне дае? Нічога, вось што! Нічога, ні адзінай, адзінай рэчы! Вось бурштын, змерзлыя слёзы багоў, прынесеныя ва Ўнутранае моры з-за межаў земляў кельтаў, і...
  
  “ Пачакай. "Ён распачаў цікаўнасць Соклея. “ Што ты ведаеш пра краіну, адкуль здабываюць бурштын? Герадот кажа, што гэта на краі зямлі, але не больш таго.
  
  "Усё, што я ведаю, гэта тое, што гэта дзе-то на поўначы". Химилкону было відавочна ўсё роўна. “Няма: іншая рэч, якую я ведаю, гэта тое, што ты ніколі больш не ўбачыш нічога з гэтага бурштыну, калі не наблізішся да маёй цане. Магчыма, вы марыце здзейсніць забойства ў Александрыі, але вы не зможаце здзейсніць забойства, калі ў вас няма тавару ".
  
  На жаль, гэта было праўдай. Соклей зрабіў лепшы адказ, на які быў здольны: "І ты не можаш спадзявацца атрымаць прыбытак ад свайго бурштыну, калі запросишь непамерную цану".
  
  "Чаго я не раблю", - абурана сказаў Химилкон.
  
  Гэта, на жаль, таксама было праўдай. Соклей не збіраўся гэтага прызнаваць. Ён сапраўды сказаў: "Што ж, я мяркую, я мог бы падняць цану яшчэ на дваццаць драхманов". Ён уздыхнуў і зноў развёў рукамі, як бы паказваючы, што, паступаючы так, ён праяўляе велікадушнасць, якое выходзіць за рамкі разумнага.
  
  Химилкон спусціўся яшчэ на дзесяць драхмай. Ён бурчаў, хмурыўся і злаваўся, як быццам хацеў паказаць, што, паступаючы такім чынам, ён выходзіць за рамкі разумнага.
  
  У рэшце рэшт, яны спыніліся на двух минеях, сарака пяці драхмах. Соклей не змог прымусіць финикийца знізіць цану яшчэ на адзін оболос. Частка яго адчувала, што ён сказаў на заканчэнне даволі выгадную здзелку: тая частка, якая адзначыла, што нават тры минаи - нядрэнная цана. Іншая частка скорбела, таму што ён не змог зацягнуць Химилкона так далёка, як спадзяваўся. Ён паціснуў плячыма. Калі ён не мог вырашыць, радавацца яму ці не, то ў финикийца, верагодна, было столькі ж сумневаў, а гэта азначала, што яны былі на адлегласці выцягнутай рукі ад прыдатнай цэны.
  
  "У цябе ёсць шалі?" Спытаў Соклей. "Я хачу ўзважыць бурштын".
  
  "Чаму?" Химилкон быў увасабленнем падазронасці. "Мы ўжо заключылі здзелку".
  
  "Так, вядома," нецярпліва сказаў Соклей. “ Але я хачу дакладна ведаць, колькі ў мяне грошай, каб сказаць бацьку.
  
  "О, Добра". Химилкон хмыкнуў. “Ідзі сюды. Я выкарыстоўваю яго ў асноўным для ўзважвання спецый". Соклей рушыў услед за ім праз лабірынт склада, разважаючы аб тым, што Тесею, верагодна, было не так ужо цяжка знайсці дарогу ў гэтым Лабірынце. У родосца была і іншая прычына, па якой ён хацеў ўзважыць бурштын: калі б ён дакладна ведаў, колькі атрымае, Химилкон не змог бы прымусіць адзін ці два кавалка знікнуць, перш чым абмяняць іх на срэбра.
  
  Бурштын апынуўся весим менш, чым чакаў Соклей. Гэта зноў прымусіла яго занепакоіцца. Химилкон смяяўся над ім з-за сваёй кучаравай барады? Соклей сказаў: "Дазволь мне ўзяць адзін кавалачак, каб паказаць майму бацьку".
  
  "Я б не стаў рабіць гэта для каго папала, майце на ўвазе", - сказаў Химилкон. “Для вас, і асабліва для Лисистратоса"... вельмі добра. Вазьмі адзін кавалачак, які б ты ні абраў." Соклей абраў той, на які глядзеў раней, той, у якім быў жук.
  
  З ім у руцэ, ён паспяшаўся да свайго дома. Калі ён дабраўся туды, Трейсса налівала ваду з амфары на градку з травой у двары. Яго бацька сядзеў на лаўцы ў двары, ціха, але вельмі ўважліва назіраючы за курносой рудавалосай рабыняй. Наколькі ведаў Соклей, яго бацька ніколі не рабіў нічога большага, чым назіраў за Трессой; муж, переспавший з рабыняй у сваім доме, напрошваецца на непрыемнасці ад сваёй жонкі. Соклей сам некалькі разоў клаўся з ёй у ложак. Часам пажада брала над ім верх, настолькі, што ён быў расчараваны адсутнасцю ў яе энтузіязму.
  
  "Вітаю цябе, бацька", - сказаў Соклей. "Ідзі паглядзі, што ў мяне ёсць".
  
  "О, радуйся, Соклей", - сказаў Лисистрат. Соклей быў перакананы, што, пакуль ён не загаварыў, яго бацька паняцця не меў, што ён тут. Лисистрат неахвотна адарваў погляд ад фракійскае рабыні і падняўся на ногі. “ У чым справа?
  
  "Бурштын". Соклей раскрыў далонь, каб паказаць каштоўны камень мядовага колеру. "Я толькі што купіў зусім няшмат яго ў Химилкона".
  
  “У цябе ёсць? І гэта ўзор?" Спытаў Лисистрат. Соклей апусціў галаву. "Што ж, дай мне зірнуць", - сказаў яго бацька. Калі Соклей аддаў яму бурштын, ён пачаў падносіць яго бліжэй да свайго твару, затым перапыніў гэты жэст з расчараванай грымасай. "Усё становіцца размытым, калі я спрабую глядзець на гэта так, як раней", - прабурчаў ён. "Чытанне ў нашы дні таксама выпрабаванне". Ён трымаў кавалачак бурштыну на адлегласці выцягнутай рукі. “ Так-то лепш.... Падобна на тое, ён сапраўды добрага якасці.
  
  “Я рады, што ты так думаеш. Я таксама так думаў". Ва ўсмешцы Соклея чыталася цяперашні палёгку. Яны з бацькам ладзілі нашмат лепш, чым асобы, якія могуць і дзядзька Филодем, за што ён дзякаваў багоў, але ўсё роўна нерваваўся, калі самастойна здзяйсняў буйную куплю на Радосе.
  
  "Гэта будзе не адзіны кавалак, які ты купіў, ці не так?" Спытаў Лисистратос.
  
  "О, няма". Соклей распавёў гемиоболос, колькі менавіта ён купіў.
  
  Яго бацька міргнуў, затым усміхнуўся. “Я мог бы здагадацца, што ты будзеш дакладны. І колькі менавіта ты заплаціў? Я мяркую, што астатняе адпавядала якасці гэтага вырабы?"
  
  Соклей зноў апусціў галаву. "Я так і думаў", - адказаў ён. “Я заплаціў за ўсе гэта два минаи, сорак пяць драхманов. Химилкон пачаў з таго, што хацеў атрымаць тры минаи, але яму гэта не вельмі ўдавалася.
  
  “ Два минаи, сорак пяць драхмай. Лисистрат казаў задуменным тонам, амаль спрабуючы словы на густ. Ён паглядзеў у неба, бязгучна варушачы вуснамі, пакуль вырашаў, што ён думае з гэтай нагоды. Ён не быў такім прыдзірлівым вычислителем, як Соклей, але ў яго было больш вопыту і, магчыма, лепшыя інстынкты. Прыкладна праз паўхвіліны ён зноў усміхнуўся. “Euge! Гэта вельмі добра зроблена, асабліва калі вы паедзеце ў Александрыю наступнай вясной. Там вы атрымаеце добрую цану."
  
  "Гэта менавіта тое, што я меў на ўвазе, калі заключаў здзелку". Соклей празьзяў. "Я рады, што ты лічыш, што я быў правоў".
  
  “ Егіпет багаты золатам. Там ёсць разнастайныя каштоўныя камяні - я памятаю тыя выдатныя смарагды, якія твой стрыечны брат знайшоў пару гадоў таму. Але я ніколі не чуў ні аб якім тамтэйшым бурштыне. Ювеліры павінны обслюнявить цябе, як сабакі, калі ты выйдзеш з кавалкам мяса.
  
  "Прыгожая карцінка", - сказаў Соклей, і Лисистрат засмяяўся. Соклей працягнуў: “Астатняе мы атрымаем, калі я прынясу Химилькону срэбра. Ён таксама казаў пра паездку ў Александрыю з Эмбер. Скажу, што я больш давяраю гэтаму, пачуўшы гэта ад цябе."
  
  "Я трохі здзіўлены, што ён наогул дазволіў табе прынесці дадому бурштын", - сказаў яго бацька.
  
  "Ён сказаў мне, што не зрабіў бы гэтага для большасці людзей, але для мяне ён робіць выключэнне - і асабліва для цябе", - адказаў Соклей. "Я прыняў гэта за тыповую фінікійскую ліслівасць, але, магчыма, я памыляўся".
  
  "Што ж, я ўсцешаны, што Химилкон давярае нам дваім да гэтага часу", - сказаў Лисистратос. “Мы ўжо некаторы час вядзем з ім справы, і ён ведае, што на нас можна спадзявацца. Да таго ж на яго даволі можна пакласціся, калі ўжо на тое пайшло, пакуль ты не спускаешь з яго вачэй.
  
  "Яшчэ б!" Ускрыкнуў Соклей. “Тая маленькая гульня, у якую ён гуляў перад нашым адплыццём, скупа ўвесь папірус ў горадзе, а затым надзьмуў мяне, калі я купіў яго ў яго... Гэта было па-чартоўску разумна, і я шкадую, што сам да гэтага не дадумаўся.
  
  "Ён хітры, у гэтым няма сумневаў", - сказаў Лисистратос. "Але калі элін не можа зраўняцца з финикийцем, калі справа даходзіць да гандлю - што ж, ён гэтага не заслугоўвае, вось і ўсё". Ён памаўчаў, затым змяніў тэму: "З вашым стрыечным братам усё ў парадку?"
  
  “ Асобы, якія могуць? Я думаю, так, хоць апошнія некалькі дзён я яго амаль не бачыў, " сказаў Соклей. “ Чаму?
  
  "Таму што я размаўляў з ім сёння днём, пакуль ты быў у гавані, і ён проста здаваўся сам не свой", - сказаў Лисистратос. “У палове выпадкаў, калі я пытаўся ў яго пра што-то, мне даводзілася перапытваць двойчы. Здавалася, што на самай справе ён не звяртаў на мяне ўвагі, як быццам яго думкі былі дзе-то ў іншым месцы. Ён таксама выглядаў ўстрывожаным, і гэта прымусіла мяне занепакоіцца - аб ім.
  
  "Цікава, можа, ў яго што-то пайшло не так, або якой-небудзь муж выявіў, што ён суне нос не ў сваю справу", - задуменна вымавіў Соклей. “Менавіта так гучыць тваё апісанне, і я ўжо бачыў, як ён праходзіў праз падобныя загаворы раней. У пазамінулым сезоне паруснага спорту ён, здавалася, быў вельмі рады з'ехаць з Радоса, і яму спатрэбіліся тыдні, каб вярнуцца да сябе ранейшаму. Я памятаю, як пытаўся ў яго пра гэта, але ён нічога не сказаў. Гэта дзіўна само па сабе, таму што звычайна ён любіць выхваляцца. Што б ні здарылася, гэта моцна ўдарыла па ім. Магчыма, гэта ў большай ступені адно і тое ж ".
  
  “ Так, гэта магло быць. "Голас яго бацькі таксама гучаў задуменна. “ Вядома, магло. Я рады, што ў цябе хапіла здаровага сэнсу не кідацца на злом галавы ў дурныя любоўныя інтрыжкі, клянуся сабакам.
  
  "Дзякуй", - сказаў Соклей. Лисистрат паклаў руку яму на плячо. Соклей паклаў сваю руку на руку бацькі. “ І дзякуй табе за тое, што ты не лезеш мне ўвесь час ў горла, як гэта робіць дзядзька Филодем з Менедемом.
  
  “Филодем хоча, каб усё было менавіта так. Ён заўсёды хацеў." Твар Лісістрата на імгненне напружыўся. “Да таго, як у яго нарадзіўся сын, ён скакаў на мяне. Гэта адна з прычын, па якой я не трымаю цябе на такім кароткім павадку, як ён гэта робіць з Менедемом: ён навучыў мяне гэтага не рабіць. І я ад прыроды больш памяркоўны, чым ён. Я ведаю, што ўсё не заўсёды будзе менавіта так, і я стараюся не турбавацца пра гэта, як гэта робіць Филодемос. І наогул, ты больш уравновешенна, чым твая стрыечная сястра, за што я воздаю хвалу багам.
  
  "Я дзякую багоў за тое, што мы сапраўды ладзім, якія б ні былі прычыны", - сказаў Соклей. "Кожны раз, калі я думаю пра Менедеме і дзядзьку Филодеме, я разумею, як мне пашанцавала".
  
  "Як нам пашанцавала," паправіў Лисистрат. Соклей ўхмыльнуўся. Ён зусім не пярэчыў супраць гэтай папраўкі.
  
  
  Цяпер я атрымаў тое, чаго так доўга хацеў, падумаў асобы, якія могуць. Чаму я не адчуваю сябе больш шчаслівым? Яму не склала працы знайсці адну з прычын, па якой ён не быў шчаслівейшы: ён не мог легчы з Баукис з ночы фестывалю. Ён ніколі не знаходзіў часу, калі яго бацькі або каго-небудзь з хатніх рабоў не было побач. З тых часоў ён некалькі разоў наведваў бардэлі, але тое, што ён купіў у бардэлі, ненадоўга падняло яму настрой, не вырашыўшы яго сапраўднай праблемы, якая заключалася ў тым, што занятак каханнем з кім-то, каго ён любіў, апынулася ў корані выдатным ад атрымання задавальнення са шлюхай.
  
  Яго бацька таксама заўважыў, што ён хандрит, хоць Филодем не ведаў за ўсё, што ён заўважаў. Ён нават выказаў тое, што з яго боку можна было расцаніць як свайго роду спачуванне: “Калі яе муж цяпер дома, сынок, ты павінен зрабіць усё магчымае, пакуль ён зноў не з'едзе. Няма сэнсу блукаць вакол ды каля, як сука, у якой толькі што ўтапілі шчанюкоў.
  
  Асобы, якія могуць еў аліўкі ў "Андроне", калі яго бацька выступіў з гэтым саветам. Ён збіраўся выплюнуць костачку. Замест гэтага ён падавіўся ёю. Бацька ляпнуў яго па спіне. Яма вызвалілася. Ён выплюнуў яе праз мужчынскую пакой, затым прахрыпеў: "Дзякуй, бацька".
  
  "У любы час", - адказаў Филодем. “Ты можаш задыхнуцца ад адной з гэтых забруджаных рэчаў, калі не будзеш асцярожны і табе не пашанцуе. Ці ты не гэта меў на ўвазе?"
  
  "Ну... сее-што з таго і іншага," сказаў асобы, якія могуць.
  
  Уздыхнуўшы, Филодем сказаў: “Тое, як ты сноўдаўся тут, тое, як ты мармытаў абрыўкі вершаў, калі думаў, што ніхто не слухае, тое, як ты... Што ж, многае кажа аб тым, што ты ўзяў і закахаўся ў тую, кім была твая апошняя жонка. Адюльтер - гэта дастаткова дрэнна, але каханне яшчэ горш, таму што яна робіць цябе дурней. Я не хачу, каб ты рабіў што-небудзь, каб наклікаць на сябе непрыемнасці, і я не хачу, каб ты рабіў што-небудзь, каб наклікаць непрыемнасці на сям'ю. Калі я пагавару з табой цяпер, можа быць, мне ўдасца ўтрымаць цябе ад занадта дурных учынкаў. Можа быць. Ва ўсякім выпадку, я на гэта спадзяюся.
  
  "Ён сапраўды клапоціцца пра мяне", з немалым здзіўленнем усвядоміў асобы, якія могуць. Ён па большай частцы паняцця не мае, як гэта паказаць-гэта выяўляецца як гнеў, таму што я вяду сябе не так, як ён хоча-але ён гэта робіць. І што мне, па-твойму, з гэтым рабіць?
  
  Гэта опозорило яго. Сама думка аб тым, што ён хоча жонку свайго бацькі, зганьбіла яго на доўгія гады, але, у рэшце рэшт, гэтага было недастаткова, каб спыніць яго. Ён сам напрасіўся на гэта з-за таго, як ён да мяне ставіцца, з тых часоў гэта было ў яго на задворках свядомасці - часам на пярэднім плане - . Калі гэта было няпраўдай, калі ён нават не мог прыкінуцца, што гэта было так...
  
  Ён пачаў плакаць. Гэта заспела яго знянацку. Толькі што ён быў у парадку, ці думаў, што ў парадку, а ў наступны момант па яго шчоках пацяклі слёзы.
  
  “ Сюды, цяпер. Сюды, зараз, " няёмка сказаў Филодем, па меншай меры, гэтак жа здзіўлены, як і сам асобы, якія могуць. - Не можа быць, каб усё было так дрэнна.
  
  "Не, гэта горш," выціснуў асобы, якія могуць. Калі слёзы пацяклі, яны не хацелі спыняцца. Ён бачыў свайго бацькі як чараду рухаюцца, размытых фігур, а зусім не як чалавека.
  
  “Вось бачыш? Вось што з табой робіць каханне". Але ў голасе Филодемоса, як ні дзіўна, не было ні абурэння, ні пагарды. Ён абняў Менедема: грубая ласка, але ўсё ж гэта была ласка. “ Ты думаеш, што са мной такога ніколі не здаралася? Табе лепш падумаць яшчэ раз.
  
  Асобы, якія могуць быў упэўнены, што з яго бацькам гэтага ніколі не здаралася, таму што яго дзед не ажаніўся паўторна пасля смерці яго бабулі. Ўявіць, што яго бацька закаханы ў каго-небудзь, патрабавала намаганняў. "Няўжо?" спытаў ён ціхім голасам, спрабуючы стрымаць рыданні.
  
  “О, так. О, так", - сказаў Филодем. “ Яна была гетерой, а не жонкай іншага мужчыны - я не такі дурны, як ты. - Нават спачуваючы, нават суцяшаючы, ён не мог утрымацца ад насмешкі. Ён працягваў: “Яе звалі Архиппа, і я думаў, што узыходзіла сонца і заходзіла над ёй. Гэта было да твайго нараджэння, ты разумееш, да таго, як я ажаніўся на тваёй маці. "Цяпер, калі ён азірнуўся на мінулыя гады, яго голас памякчэў. Як і рысы яго асобы. Калі яны гэта зрабілі, асобы, якія могуць зразумеў, наколькі яго бацька падобны на дзядзьку Лісістрата. Большую частку часу яму было цяжка разглядзець падабенства, таму што ў Филодемоса было суровае выраз твару, якое кантраставала з жыццярадасным выглядам яго малодшага брата.
  
  Пасля нядоўгага маўчання асобы, якія могуць спытаў: "Што здарылася?"
  
  Да бацькі вярнулася звычайнае кіслае выраз твару. "Я ж казаў табе - яна была гетерой", - адказаў ён. “Яна дамагалася таго, чаго магла дамагчыся. Калі я даў ёй больш, чым хто-небудзь іншы, яна пакахала мяне - ці сказала, што любіць. Але калі яна звязалася з разукрашенным франтам, які валодаў вялікай фермай на ўсходнім узбярэжжы.. ну, пасля гэтага яна забылася, што калі-небудзь чула маё імя. У рэшце рэшт, яна і яго здрадзіла. Цяпер яны абодва мёртвыя, а у хлопца, які мяне збіў, не было сыноў. Я працягваю, і мая лінія таксама ". Ён гаварыў з пэўнай змрочнай гонарам: прыкладна столькі, колькі ён калі-небудзь дазваляў сабе выказваць, калі гаворка ішла аб Менедеме.
  
  "Ты ніколі не казаў пра гэта", - сказаў асобы, якія могуць. "Цяпер я разумею - трохі, - чаму цябе так турбуе тое, што я раблю з жанчынамі".
  
  "Вядома, я не кажу пра гэта", - нецярпліва сказаў Филодем. “Такая рана - гэта не баявы шнар, які ты паказваеш, каб паказаць, якім ты быў адважным. Прыбяры гэта і рабі ўсё магчымае, каб прыкінуцца, што гэтага ніколі не было. Я , ва ўсякім выпадку, раблю. Яго твар кідала выклік Менедему, каб той аспрэчыў яго выбар. Пасля чарговай паўзы ён змяніў тэму: “Нам даўно пара выдаць цябе замуж. Можа быць, тады ты не будзеш адлюстроўваць зязюлю, пакідаючы свае яйкі ў гнёзды іншых птушак. Клянуся сабакам, ты ўжо дастаткова дарослая.
  
  Асобы, якія могуць падумаў пра Протомахосе і Ксеноклее. Яго бацька, на шчасце, не ведаў пра гэта. Ён таксама падумаў пра Баукисе. Филодем, да яшчэ большага шчасце, таксама не ведаў пра гэта. Асобы, якія могуць сказаў: "Я не думаю, што гатовы да ўласнай жонцы". Не тады, калі адзіная, каго я хацеў бы мець, - гэта ты.
  
  Але Филодем, зноў жа на шчасце, не змог ўсачыць за яго думкай і адказаў: “Пара. Трыццаць гадоў - добры ўзрост для жаніцьбы, і ты набліжаешся да гэтага. Пошук падыходнай сям'і, прыдатнай дзяўчыны зойме некаторы час, як і барацьба за яе пасаг. Але ты будзеш рады, калі гэта будзе зроблена. Калі ў цябе будзе жанчына, да якой ты будзеш прыходзіць дадому кожны дзень, ты супакоішся ".
  
  Няма, калі яна тая, каго я не хачу, пра каго мне напляваць. Яшчэ адна рэч, аб якой асобы, якія могуць палічыў за лепшае змоўчаць. Усё, што ён сказаў, было: "Можа быць".
  
  Яго бацька прыняў ветлівасць за згоду. Филодем заўсёды умеў чуць тое, што хацеў пачуць, і чуць гэта так, як яму хацелася. Ён сказаў: “Я пачну распытваць навакольных. Я магу назваць трох ці чатырох падыходных дзяўчат прыкладна падыходнага ўзросту, вось так . Ён пстрыкнуў пальцамі.
  
  "Спяшацца няма куды", - сказаў асобы, якія могуць. Яго бацькі таксама выдатна ўдавалася не чуць таго, чаго ён не хацеў чуць. Ён паспяшаўся выйсці з хаты, як быццам разлічваў вярнуцца з запалкамі, зашытымі да вячэры. Магчыма, так яно і было. Асобы, якія могуць пачаў было клікаць яго назад, але што толку? Ён дарма выдаткаваў бы час, ён мог бы раззлаваць свайго бацькі, і ён нічога б не змяніў. Акрамя таго, ён не думаў, што Филодемос вернецца з запалкамі. Пажылы мужчына сказаў, што на гэта спатрэбіцца час, а затым праігнараваў яго ўласныя словы.
  
  Нібы жадаючы пазбегнуць такой магчымасці, асобы, якія могуць накіраваўся да лесвіцы і накіраваўся ў свой пакой. Не паспеў ён ступіць на ніжнюю прыступку, як пачуў крокі, што набліжаюцца. Пасля гэтага ён падняўся па лесвіцы з аблегчаным сэрцам, здавалася, яго ногі амаль не датычыліся яе - гэта быў Баукис. Яна таксама паскорыла крок. Калі яго вочы прывыклі да полумраку лесвічнай клеткі, ён ўбачыў ўсмешку на яе твары. Ён ведаў, што на яго твары таксама была такая ж усмешка.
  
  Яны абодва спыніліся на паўдарозе. Асобы, якія могуць паглядзеў міма Баукис на другі паверх. Яна паглядзела міма яго на дзвярны праём, які вёў ва ўнутраны двор. Верагодна, гэта было адзінае месца ў хаце, дзе яны маглі сустракацца, не баючыся, што раб шпіёніць ці мог шпіёніць за імі.
  
  "Я люблю цябе," ціха сказаў асобы, якія могуць.
  
  “ Я люблю цябе. "Усмешка Баукиса змялі, як тонкая ашалёўка рыбацкай лодкі, калі ў іх на поўнай хуткасці ўрэзаўся таран "трихемиолии". “О, асобы, якія могуць, што ж нам рабіць? Мы не можам... Я маю на ўвазе, мы не павінны..."
  
  “ Я ведаю. Ён пацягнуўся і ўзяў яе рукі ў свае. Мяркуючы па тым, як яна трымалася за яго, яе можна было скінуць з палубы ў мора, поўнае акул. Ён нахіліўся наперад і дакрануўся вуснамі да яе вуснаў. Ён хацеў зрабіць значна больш. Ён хацеў, але ведаў, што не зможа. Нават гэтай драбніцы было занадта шмат, таму што ад яе ў яго ўсё гарэла ўнутры - у агні, і ён адчуваў сябе так, нібы кат лупіць з яго скуру, па адным кавалку за раз.
  
  "Пасля фестывалю нам не варта было..." Баукис працягвала пакідаць свае прапановы няскончаным, але асобы, якія могуць працягваў ведаць, як бы яна іх скончыла.
  
  "Я ведаю", - зноў сказаў ён. Аднак, незалежна ад таго, што ён сказаў, ён не прамяняў бы гэтыя некалькі хвілін ні на што ў пакінутай жыцця - ці на ўсё астатняе жыццё, разам узятую.
  
  "Я больш не магу глядзець на твайго бацькі - на майго мужа - так, як раней", - няшчасным голасам сказала Баукис, але яе рукі працягвалі сціскаць рукі Менедема. Ён апусціў галаву. Ён таксама больш не мог глядзець на свайго бацьку гэтак, як раней. Раптоўная трывога - не, раптоўны жах - з ноткамі ў голасе, яна спытала: "Дзе Филодем?"
  
  “ Яго тут няма. Ён вырашыў, што мне патрэбна жонка, і адправіўся на пошукі пары. Асобы, якія могуць сказаў праўду, не падумаўшы.
  
  Баукис спалохана вохнуў. “ О, не! Я б гэтага не вынесла, калі б... " Яна зноў змоўкла. Цяпер яна схапіла Менедема за рукі так моцна, што стала балюча.
  
  "Не хвалюйся", - сказаў ён ёй. "Адразу з гэтага нічога не выйдзе, калі з гэтага наогул што-небудзь атрымаецца". Ён ведаў, што праз пару гадоў з гэтага што-небудзь атрымаецца, але яму здавалася, што гэта доўжылася цэлую вечнасць.
  
  “Што мы будзем рабіць? Што мы можам зрабіць?" Баукис застагнаў.
  
  Перш чым асобы, якія могуць змог знайсці які-небудзь адказ, шум у двары прымусіў іх разляцецца ў розныя бакі. Баукис збег уніз па лесвіцы. Асобы, якія могуць падняўся на другі паверх, пераскокваючы праз дзве прыступкі за раз. Аднак не таму яго сэрца шалёна калацілася, калі ён ішоў па калідоры ў свой пакой.
  
  Што мы будзем рабіць? Што мы можам зрабіць? Ён паняцця не меў. Ён таксама не бачыў наперадзе добрага канца, што б ні здарылася. Ён нават не мог збегчы з Радоса да вясны, а да вясны, здавалася, заставалася сто гадоў. А для Баукиса не было выратавання, наогул ніякага.
  
  
  Гістарычная даведка
  
  
  Дзеянне "Соў у Афіны" адбываецца ў 307 годзе да нашай эры .К. асобы, якія могуць - гістарычны персанаж, хоць пра яго мала што вядома. Астатнія члены яго сям'і выдуманыя ва ўсіх адносінах. Іншыя гістарычныя персанажы, якія з'яўляюцца ў рамане, ўключаюць Деметры Фалеронского, Деметры, сына Антыгона, Дыянісія, палкаводца ў Мунихии, Дромоклеида Сфетского, Евсенида Фазелисского, Кратезиполя, драматурга Менандра, Стратокла і Теофраста. Час ад часу згадваюцца македонскія маршалы - Антыгон (бацька Деметры), Лисимах, Пталямей і Селевкос - таксама з'яўляюцца гістарычнымі, як і Деметры, сын брата Антыгона Філіпаса. Хоць Філіп Македонскі памёр у 336 годзе да нашай эры, а яго сын Аляксандр Македонскай - у 323 годзе да нашай эры, іх цені дамінуюць у гэты перыяд.
  
  Дэкрэты ў гонар Антыгона і яго сына Деметры, прынятыя афінянамі пасля звяржэння Деметры Фалеронского, могуць здацца экстравагантнымі, але яны пацверджаны надпісамі, гісторыяй Диодора Сіцылійскага і біяграфіяй Деметры, сына Антыгона, Плутарха; апошнія два з'яўляюцца нашымі асноўнымі літаратурнымі крыніцамі аб тым, што Антыгон і Деметрий назвалі аднаўленнем афінскай дэмакратыі. Некаторыя навукоўцы мяркуюць, што ўказ Дромоклейда Сфеттского быў выдадзены пазней, чым указ Стратокла, падчас чарговага заваёвы Афін Деметрием. Гэта, вядома, магчыма, але Плутарх аб'ядноўвае іх усё ў рамках падзей 307 года да нашай эры, і просты раманіст можа ступіць туды, куды гісторык баіцца ступіць.
  
  Невядома, у якім годзе Менандр прапанаваў "Лісліўцы", які захаваўся ў фрагментах. Іншыя п'есы і паэты, пра якіх кажуць, што яны былі ў "Вялікай Дионисии", выдуманыя.
  
  Як звычайна ў гэтай серыі, усе пераклады з грэцкага - мае ўласныя. Я не прэтэндую на іх вялікія паэтычныя вартасці, але спадзяюся, што яны дакладна перадаюць тое, што гаворыцца ў арыгінале. Большасць імёнаў людзей і месцаў транслітэруюцца непасрэдна з грэцкага на ангельскую, без абыходу латыні: Деметриос, а не Деметрий; Эўбея, а не Euboea. Там, дзе імёны вельмі добра вядомыя ў пэўнай форме - Аляксандр, Афіны - я па большай частцы захаваў гэтую форму. Транслітарацыя - гэта заўсёды кампраміс, а кампрамісы рэдка робяць каго-то цалкам шчаслівым.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"