Дывер Джэфры : другие произведения.

Сталёвы пацалунак

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  ТЫТУЛЬНЫ СТАРК
  Сардэчна запрашаем
  ПРЫСВЯЧЭННЕ
  ЭПІГРАФ
  Я: АЎТОРАК: ТУПАЯ СІЛА
  РАЗДЗЕЛ 1
  РАЗДЗЕЛ 2
  РАЗДЗЕЛ 3
  РАЗДЗЕЛ 4
  РАЗДЗЕЛ 5
  II: СЕРАДА: Міжнар
  РАЗДЗЕЛ 6
  РАЗДЗЕЛ 7
  РАЗДЗЕЛ 8
  РАЗДЗЕЛ 9
  РАЗДЗЕЛ 10
  РАЗДЗЕЛ 11
  РАЗДЗЕЛ 12
  РАЗДЗЕЛ 13
  РАЗДЗЕЛ 14
  РАЗДЗЕЛ 15
  III: ЧАЦВЕР: ПОДДЫВ
  РАЗДЗЕЛ 16
  РАЗДЗЕЛ 17
  РАЗДЗЕЛ 18
  РАЗДЗЕЛ 19
  РАЗДЗЕЛ 20
  РАЗДЗЕЛ 21
  РАЗДЗЕЛ 22
  РАЗДЗЕЛ 23
  РАЗДЗЕЛ 24
  РАЗДЗЕЛ 25
  ІV: ПЯТНІЦА: НАРОДНАЯ АХОРОДКА
  РАЗДЗЕЛ 26
  РАЗДЗЕЛ 27
  РАЗДЗЕЛ 28
  РАЗДЗЕЛ 29
  РАЗДЗЕЛ 30
  РАЗДЗЕЛ 31
  РАЗДЗЕЛ 32
  РАЗДЗЕЛ 33
  РАЗДЗЕЛ 34
  РАЗДЗЕЛ 35
  РАЗДЗЕЛ 36
  РАЗДЗЕЛ 37
  РАЗДЗЕЛ 38
  V: СУБОТА: ПРАВЕРЦЕ…
  РАЗДЗЕЛ 39
  РАЗДЗЕЛ 40
  РАЗДЗЕЛ 41
  РАЗДЗЕЛ 42
  РАЗДЗЕЛ 43
  РАЗДЗЕЛ 44
  РАЗДЗЕЛ 45
  РАЗДЗЕЛ 46
  VI: НЯДЗЕЛЯ: … І МАТ
  РАЗДЗЕЛ 47
  РАЗДЗЕЛ 48
  РАЗДЗЕЛ 49
  РАЗДЗЕЛ 50
  РАЗДЗЕЛ 51
  РАЗДЗЕЛ 52
  РАЗДЗЕЛ 53
  РАЗДЗЕЛ 54
  РАЗДЗЕЛ 55
  РАЗДЗЕЛ 56
  РАЗДЗЕЛ 57
  РАЗДЗЕЛ 58
  РАЗДЗЕЛ 59
  РАЗДЗЕЛ 60
  VII: ПАНЯДЗЕЛАК: ПЛАН А
  РАЗДЗЕЛ 61
  РАЗДЗЕЛ 62
  ПЗЯЯ
  АБ АЎТАРЫ
  ТАКСАМА ДЖЭФІ ДЫВЕР
  ІНФАРМАЦЫІ
  АЎТАРСКАЕ ПРАВО
  
  
  
  
  
  Пачаць чытанне
  Змест
  Інфармацыйныя бюлетэні
  Старонка аўтарскага права
  У адпаведнасці з Законам ЗША аб аўтарскім праве 1976 г., сканаванне, загрузка і электронны абмен любой часткай гэтай кнігі без дазволу выдаўца з'яўляюцца незаконным пірацтвам і крадзяжом інтэлектуальнай уласнасці аўтара. Калі вы жадаеце выкарыстаць матэрыял з кнігі (акрамя мэтаў агляду), неабходна атрымаць папярэдні пісьмовы дазвол, звязаўшыся з выдаўцом па адрасе permissions@hbgusa.com. Дзякуй за падтрымку правоў аўтара.
  
  Уіллу, Ціне Андэрсан і хлопцам...
  
  
  Вораг у варотах; мы павінны змагацца з нашай уласнай раскошай, нашай уласнай дурнотай, нашай уласнай злачыннасцю.
   — ЦЫЦЭРОН
  
  
  АЎТОРАК
  я
  
  
  ТУПАЯ СІЛА
  
  
  РАЗДЗЕЛ 1
  Часам вы ловіце перапынак.
  Амелія Сакс ехала на чырвоным ад артэрыі крыві Ford Torino па камерцыйнай частцы бруклінскай Генры-стрыт, больш-менш клапоцячыся пра пешаходаў і рух, калі заўважыла падазраванага.
  Якія шанцы?
  Ёй дапамог той факт, што Unsub 40 быў незвычайны на выгляд. Высокі і даволі худы, ён вылучаўся ў натоўпе. Тым не менш, толькі гэта наўрад ці зробіць вас заўважанымі ў натоўпе тут. Але ў тую ноч, калі ён да смерці збіў сваю ахвяру за два тыдні да гэтага, сведка паведаміў, што ён быў апрануты ў бледна-зялёнае спартыўнае паліто ў клетку і бейсболку Braves. Сакс зрабіў неабходнае — хоць і безнадзейнае — размясціў гэтую інфармацыю па тэлеканале і перайшоў да іншых аспектаў расследавання… і да іншых расследаванняў; Дэтэктывам па буйных справах ёсць пра што даглядаць.
  Але гадзіну таму патрульны з 84-га ўчастку, ідучы каля набярэжнай Бруклін-Хайтс, заўважыў магчымую і патэлефанаваў Саксу — свінцова-залатому шчыту ў справе. Забойства адбылося позна ўначы, на бязлюднай будаўнічай пляцоўцы, і злачынец, відаць, не ведаў, што быў сведкам у строі, таму, напэўна, адчуваў сябе ў бяспецы, зноў надзеўшы вопратку. Патрульны афіцэр згубіў яго ў натоўпе, але яна ўсё роўна пабегла ў напрамку, выклікаўшы падмацаванне, нават калі гэтая частка горада была гарадской плошчай з дзесяцітысячным насельніцтвам. камуфляж душы. Верагоднасць таго, што яна знойдзе містэра Фоці, іранічна сказала сабе, у лепшым выпадку не існуе.
  Але, чорт вазьмі, ён быў, ішоў доўгім напрамкам. Высокі, хударлявы, у зялёнай куртцы, кепцы і ўсім іншым, хоць са спіны яна не магла зразумець, якую каманду выступае па галаўным уборы.
  Яна занесла маслкар 60-х да прыпынку ў аўтобуснай зоне, кінула на прыборную панэль таблічку з службовым паведамленнем паліцыі Нью-Ёрка і лёгка выйшла з машыны, не даючы ўвагі веласіпедысту-самагубцу, які наехаў на некалькі сантыметраў ад сутыкнення. Ён азірнуўся, але не для ўзаемнага абвінавачання, але, як яна меркавала, каб лепш разгледзець высокую рыжавалосую былую манекеншчыцу, засяроджаныя вочы і зброю на сцягне ў чорных джынсах.
  На тратуар за забойцам.
  Гэта быў яе першы погляд на здабычу. Даўгаваты мужчына рухаўся доўгімі крокамі, ногі былі доўгімі, але вузкімі (у красоўках, адзначыла яна: добрыя для спрынту па вільготным красавіцкім бетоне — нашмат лепш, чым яе боты на скураной падэшве). Частка яе хацела, каб ён быў больш асцярожным — каб ён азірнуўся, каб яна магла зірнуць на яго твар. Гэта было яшчэ невядома. Але не, ён проста цягнуўся гэтай дзіўнай паходкай, з доўгімі рукамі па баках, з заплечнікам, перакінутым праз адну лямку на нахіленае плячо.
  Яна падумала, ці была ўнутры прылада забойства: шарыкавы малаток з закругленым канцом, прызначаны для згладжвання краёў металу і стукання заклёпак. Гэта быў бок, які ён выкарыстаў для забойства, а не кіпцюр на супрацьлеглым канцы. Выснова аб тым, што правалілася ў чэрапе Тода Уільямса, была зроблена з базы дадзеных, якую Лінкальн Райм стварыў для паліцыі Нью-Ёрка і судмедэкспертызы пад назвай папкі: Уздзеянне зброі на цела чалавека. Раздзел трэці: траўма тупым прадметам.
  Гэта была база дадзеных Райма, але Сакс была вымушана правесці аналіз сама. Без рыфмы.
  Ад гэтай думкі ў яе ў жываце застукала. Прымусіла сябе прайсці міма яго.
  Зноў уяўляючы раны. Жахліва тое, што перажыў дваццацідзевяцігадовы жыхар Манхэтэна, збіты да смерці і абрабаваны, калі ён набліжаўся да клуба, які ў нерабочы час называўся, вельмі метаграфічна, 40 градусаў на поўнач, адсылаючы, як даведаўся Сакс, да шыраты Іст-Вілідж, дзе і размяшчаўся.
  Цяпер Unsub 40 — клуб быў крыніцай nic — перасякаўся вуліца, са св. Якая дзіўная будова. Значна больш за шэсць футаў, але ён не мог важыць больш за 140 або 150.
  Сакс убачыла пункт прызначэння і папярэдзіла дыспетчарскую службу, каб яна паведаміла, што падазраваны цяпер уваходзіць у пяціпавярховы гандлёвы цэнтр на Генры. Яна кінулася ўслед за ім.
  Са сваім ценем ззаду на непрыкметнай адлегласці містэр Сорак рухаўся праз натоўп пакупнікоў. Людзі заўсёды былі ў стане руху, як гудзенне атамаў, у гэтым горадзе, натоўпы людзей, усіх узростаў, полаў, колераў, памераў. Нью-Ёрк вёў свой гадзіннік, і, хоць час быў пасля абеду, бізнесмены, якія павінны былі быць у офісе, а студэнты ў школе, былі тут, марнавалі грошы, елі, здрабнялі, праглядалі, пісалі тэкставыя паведамленні і размаўлялі.
  І гэта значна ўскладніла планы Амеліі Сакс па ліквідацыі.
  Сорак падняўся на другі паверх. Ён працягваў мэтанакіравана ісці па ярка асветленым гандлёвым цэнтры, які мог быць у Парамусе, Осціне ці Портлендзе, гэта было так звычайна. Пахла алеем і цыбуляй з фуд-корта і духамі з прылаўкаў каля адчыненых уваходаў якарных крамаў. Яна на імгненне задумалася, што тут робіць 40, што ён хоча купіць?
  Магчыма, пакупкі не ўваходзілі ў яго планы на дадзены момант, а проста пракарміцца; ён зайшоў у Starbucks.
  Сакс лёг за слуп каля эскалатара, прыкладна ў дваццаці футах ад адкрытага ўваходу ў кававую франшызу. Асцярожна, каб заставацца па-за полем зроку. Ёй трэба было пераканацца, што ён не падазрае, што на яго скіраваны вочы. Ён не выглядаў так, нібы нёс — людзі звычайна ходзяць, калі ў іх за поясам ці ў кішэні пісталет, як ведае любы вулічны паліцэйскі, насцярожанасць, больш жорсткая хада, — але гэта наўрад ці азначала, што ў яго няма пісталета. А калі б ён яе нахіліў і пачаў страляць? Бойня.
  Хутка зазірнуўшы ў краму, яна ўбачыла, як ён спусціўся да харчовай секцыі і ўзяў два бутэрброды, а потым, відаць, замовіў напой. Ці, магчыма, два. Ён заплаціў і сышоў з поля зроку, чакаючы свайго капучына ці мокко. Штосьці мудрагелістае. Каву з фільтрам аддалі б адразу.
  Ён паесць ці сыдзе? Два бутэрброды. Кагосьці чакаеш? Ці адзін на дадзены момант, а другі на потым?
   Сакс спрачаўся. Куды было лепш за ўсё яго ўзяць? Лепш на вуліцы, у краме ці ў самім гандлёвым цэнтры? Так, у цэнтры і ў Starbucks было шматлюдна. Але вуліца тым больш. Ніякае рашэнне арышту не было выдатным.
  Праз некалькі хвілін ён усё яшчэ быў унутры. Напэўна, яго напой ужо быў гатовы, і ён не рабіў ніякіх намаганняў, каб сысці. Яна меркавала, што ён позні абедаў. Але ці сустракаўся ён з кімсьці?
  Тым больш складаная дэмантаж.
  Ёй патэлефанавалі.
  «Амелія, Бадзі Эверэт».
  «Гэй», — ціха сказала яна патрульнаму з 84. Яны добра ведалі адзін аднаго.
  «Мы на вуліцы. Я і Дод. Яшчэ адна машына з трыма».
  «Ён у Starbucks, другі паверх».
  Тады яна ўбачыла дастаўшчыка, які круціў каля кардонных скрынак з лагатыпам Starbucks — русалкай. Гэта азначала, што ў краму не было задняга ўваходу. Сорак апынуўся ў тупіку. Так, унутры былі людзі, патэнцыйныя мінакі, але менш, чым у гандлёвым цэнтры ці на вуліцы.
  Яна сказала Эверэту: «Я хачу ўзяць яго сюды».
  «Унутры, Амелія? Вядома». Паўза. «Гэта лепш за ўсё?»
  Ён нікуды не дзенецца, падумаў Сакс. «Так. Станьце сюды стат.»
  «Мы рухаемся».
  Хуткі погляд унутр, потым назад на вокладку. Яна ўсё яшчэ не магла яго бачыць. Ён павінен сядзець ззаду. Яна палегчыла ўправа, а затым падышла бліжэй да адкрытай аркі кавярні. Калі яна не магла бачыць яго, ён не мог бачыць яе.
  Яна і каманда будуць флангаваць -
  У гэты момант Сакс ахнула ад раптоўнага, пранізлівага крыку, які раздаўся за яе спіной. Жахлівы лямант чалавека, які пакутуе ад болю. Такі грубы, такі высокі, што яна не магла адрозніць мужчыну ці жанчыну.
  Гук ішоў з верхняй часткі эскалатара, які злучаў паверх ніжэй з гэтым.
  О, Ісус...
  Верхняя панэль прылады, на якую гоншчыкі ступалі з рухомыя лесвіцы, расчыніліся, і пасажыр упаў у рухомыя механізмы.
  "Дапамажы мне! не! Калі ласка, калі ласка, калі ласка!» Мужчынскі голас. Затым словы зноў зліліся ў крык.
  Кліенты і супрацоўнікі ахнулі і закрычалі. Тыя, хто знаходзіўся на прыступках няспраўнага блока, якія ўсё яшчэ рухаліся ўверх, саскочылі або кінуліся назад. Гоншчыкі на суседнім эскалатары, спускаючыся ўніз, таксама падскочылі, магчыма, думаючы, што вось-вось паглыне і іх. Некалькі зваліліся кучай на падлогу.
  Сакс зірнуў у бок кавярні.
  Ніякіх прыкмет 40. Ці бачыў ён яе значок, на поясе або зброю, калі, як і ўсе астатнія, павярнуўся і ўтаропіўся?
  Яна патэлефанавала Эверэту і расказала яму пра аварыю і паведаміла пра гэта ў дыспетчарскую службу. Затым прыкрыць выхады; Unsub 40, магчыма, бачыў яе і цяпер уцякае. Яна пабегла да эскалатара, заўважыўшы, што нехта націснуў аварыйную кнопку. Лесвіца запаволілася, а потым спынілася.
  «Спыніце, спыніце!» Яшчэ больш крыкаў чалавека, які апынуўся ўнутры.
  Сакс ступіў на верхнюю частку платформы і зазірнуў у зияючую дзірку. Мужчына сярэдняга ўзросту — гадоў сарака пяці ці пяцідзесяці — апынуўся ў пастцы шасцярні рухавіка, які быў усталяваны на падлозе прыблізна ў васьмі футах ніжэй алюмініевай панэлі, якая адчынілася. Матор працягваў круціцца, нягледзячы на тое, што нехта націснуў аварыйны выключальнік; яна меркавала, што гэта проста выключае счапленне з рухомай лесвіцы. Небараку схапілі за пояс. Ён быў на баку, махаючы па механізме. Шасцярні глыбока ўпіліся ў яго цела; кроў прамачыла яго вопратку і сцякала на падлогу эскалатарнай ямы. Ён быў апрануты ў белую кашулю з бэйджам, верагодна, супрацоўніка адной з крамаў.
  Сакс паглядзеў на натоўп. Тут былі супрацоўнікі, некалькі ахоўнікаў, але ніхто нічым не дапамагаў. Уражаныя твары. Здавалася, што некаторыя тэлефанавалі ў службу 911, але большасць рабіла фота і відэа на мабільны тэлефон.
  Яна паклікала яго: «У нас выратаванне на падыходзе. Я паліцыя Нью-Ёрка. Я спускаюся туды».
   «Божа, гэта балюча!» Больш крычаць. Яна адчула вібрацыю ў грудзях.
  Яна ацаніла, што крывацёк трэба спыніць. І ты адзіны, хто збіраецца гэта зрабіць. Так што рухайцеся!
  Яна яшчэ больш адчыніла адкідную панэль. Амелія Сакс насіла невялікія ўпрыгажэнні. Але яна зняла з пальца свой адзіны аксэсуар — пярсцёнак з блакітным каменем, баючыся, што ён зачапіць руку за шасцярэньку. Нягледзячы на тое, што яго цела глушыла адзін набор з іх, другі - які кіраваў эскалатарам уніз - адляцеў. Не звяртаючы ўвагі на яе клаўстрафобію, Сакс рушыў у вузкую яму. Для рабочых была лесвіца, але яна складалася з вузкіх металічных прутоў, якія былі слізкімі ад крыві чалавека; відаць, яго парэзалі, калі ён упершыню ўваліўся ўнутр аб востры край панэлі доступу. Яна моцна ўхапілася за рукі і ногі лесвіцы; калі б яна ўпала, яна прызямлілася б на мужчыну і, непасрэдна побач з ім, на другі набор шліфавальных механізмаў. Аднойчы яе ногі выскачылі з-пад яе, і мышцы яе рук скурчыліся, каб яна не ўпала. Абутая ступня кранула працоўныя шасцярэнькі, якія выкапалі лагчыну ў пятцы і тузанулі яе джынсавы манжэт. Яна адарвала нагу.
  Потым на падлогу… Трымай, трымай. Кажа ці думае гэта і яму, і сабе.
  Крыкі небаракі не сціхалі. Яго попельны твар быў сучкавым, скура блішчала ад поту.
  «Калі ласка, о Божа, о Божа…»
  Яна асцярожна замахнулася вакол другога набору шасцярэнек, двойчы паслізнуўшыся на крыві. Аднойчы яго нага мімавольна выскачыла, моцна зачапіла яе за сцягно, і яна ўпала наперад да зубоў, якія круціліся.
  Ёй удалося спыніцца перад тым, як яе твар закрануў метал. Зноў паслізнуўся. Злавіла сябе. «Я супрацоўнік міліцыі», — паўтарыла яна. «Медыкі прыедуць з хвіліны на хвіліну».
  «Дрэнна, дрэнна. Гэта так балюча. О, так шмат».
  Падняўшы галаву, закрычала: «Хто з абслугоўвання, хто з дырэкцыі! Выключыце гэтую праклятую штуку! Не лесвіца, матор! Адключыце электрычнасць!»
  Дзе, чорт вазьмі, пажарная служба? Сакс агледзеў раненне. Яна паняцця не мела, што рабіць. Яна сцягнула з сябе куртку і пагладзіла яе супраць раздробленай плоці яго жывата і пахвіны. Гэта мала спыніла кроў.
  «Ай, ай, ай», — прахныкаў ён.
  Шукаючы правады, якія трэба было перарэзаць — у задняй кішэні яна несла свой вельмі незаконны, але вельмі востры нож, — але кабеляў не было відаць. Як можна зрабіць такую машыну і не мець выключальніка? Ісус. Раз'юшаны некампетэнтнасцю.
  - Мая жонка, - прашаптаў мужчына.
  - Шшш, - супакоіў Сакс. «Усё будзе добра». Хаця ведала, што ўсё не будзе добра. Яго цела было крывавым месівам. Нават калі б ён выжыў, ён ніколі не быў бы ранейшым.
  "Мая жонка. Яна... Вы пойдзеце да яе? Мой сын. Скажы ім, што я іх люблю».
  - Ты сам скажаш ім гэта, Грэг. Чытанне бэйджа з імем.
  «Ты паліцэйскі». Задыхаючыся.
  "Правільна. І тут будуць медыкі…
  «Дай мне сваю стрэльбу».
  «Дай табе...»
  Больш крычаць. Слёзы па твары.
  «Калі ласка, дайце мне сваю стрэльбу! Як я здымаю гэта? Скажы мне!"
  - Я не магу гэтага зрабіць, Грэг, - прашаптала яна. Яна паклала руку яму на руку. Другой далонню яна выцерла з яго твару пот.
  «Гэта так балюча... Я не магу гэтага прыняць». Крык гучнейшы за астатніх. «Я хачу, каб з гэтым было скончана!»
  Яна ніколі не бачыла такога безнадзейнага позірку ні ў каго.
  «Калі ласка, божа, ваш пісталет!»
  Амелія Сакс вагалася, потым апусцілася і выцягнула з-за пояса свой «глок».
  
  Паліцэйскі.
  Не добра. Не добра.
  Тая высокая жанчына. Чорныя джынсы. Прыгожы твар. І, ой, рудыя валасы...
  Паліцыянт.
   Я пакінуў яе каля эскалатара і рухаюся праз натоўп у гандлёвым цэнтры.
  Думаю, яна не ведала, што я яе бачыў, але я бачыў. Ах, так. Бачыў яе прыгожа і ясна. Крык чалавека, які знікае ў сківіцах гэтай машыны, падштурхнуў усіх паглядзець на гук. Аднак не яе. Яна паварочвалася шукаць мяне ў прыязным Starbucks.
  Я бачыў пісталет у яе на сцягне, значок на сцягне. Не прыватная, не арэнда. Сапраўдны паліцэйскі. Паліцэйскі блакітнай крыві . Яна-
  добра. Што гэта было?
  Агнястрэльны стрэл. Я не вельмі валодаю агнястрэльнай зброяй, але страляў з пісталета. Без сумневу, гэта быў пісталет.
  Загадкавы. Так, так, нешта дзіўнае. Дзяўчына з паліцыі — я называю яе Рыжай, пасля прычоскі — планавала арыштаваць яшчэ кагосьці ? Цяжка сказаць. Яна можа пераследваць мяне за мноства свавольстваў, якія я нарабіў. Магчыма, целы, якія я пакінуў у глейкай сажалцы каля Ньюарка некаторы час таму, абцяжараныя штангамі накшталт пульхных, якія купляюць людзі, выкарыстоўваю шэсць з паловай разоў і больш ніколі. Пра гэты інцыдэнт у прэсе не было ні слова, але гэта быў Нью-Джэрсі. Цела-зямля, гэта месца. Яшчэ адзін труп? Не варта паведамляць; Мец выйграў сем! Такім чынам. А можа, неўзабаве пасля гэтага яна палюе на мяне на цьмяную вуліцу ў Манхэтэне, свіст пераходзіць у горла. Ці, можа, тая будаўнічая пляцоўка за клубам 40®, дзе я пакінуў такі прыгожы пакет з, зноў жа, зламанай косткай галавы.
  Хто-небудзь пазнаў мяне ў адным з тых месцаў, рэзкі ці расколіны?
  Можа быць. Я, ну, характэрнага выгляду, росту і вагі.
  Я проста мяркую, што яна хоча мяне. Лепш перастрахавацца… Мне трэба сысці, а гэта азначае трымаць галаву ўніз, гэта значыць горбіцца. Лягчэй зменшыцца на тры цалі, чым вырасці.
  Але стрэл? Пра што гэта было ? Няўжо яна шукала кагосьці яшчэ больш небяспечнага, чым я? Праверу навіны пазней.
  Людзі зараз паўсюль, хутка рухаюцца. Большасць не глядзіць на мяне высокага, хударлявага, з доўгімі ступнямі і пальцамі. Яны проста хочуць выйсці, ратуючыся ад крыкаў і стрэлаў. Крамы пусцеюць, фудкорты пусцеюць. Баяцца тэрарыстаў, баяцца вар'ятаў у камуфляжах, якія калоць, рэзка, расстрэльваючы свет у гневе або дзякуючы расхістаным мазгам. ІДІЛ. Аль-Каіда. Апалчэнцы. Усе на нервах.
  Кручуся тут, перабіраю шкарпэткі і бялізну, мужчынскую.
  Генры-стрыт, выхад чатыры, прама перада мной. Ці павінен я выйсці такім чынам?
  Лепш зрабі паўзу. Я глыбока ўдыхаю. Не будзем ісці занадта хутка. Па-першае, я павінен страціць зялёную куртку і кепку. Купіце нешта новае. Я зазіраю ў танную краму, каб заплаціць наяўнымі за італьянскі сіні пінжак кітайскай вытворчасці. Трыццаць пяць доўга, што пашанцавала. Такі памер цяжка знайсці. Хіпстарская шапка-федора. Хлопец з Блізкага Ўсходу тэлефануе на распродаж падчас адпраўкі тэкставых паведамленняў. Грубы. Маё жаданне зламаць яму костку ў галаве. Прынамсі, ён не глядзіць на мяне. Гэта добра. Пакладзі старую куртку ў мой заплечнік. Зялёны ў клетку. Куртка ад брата, таму не выкідваю. Спартыўная шапка таксама ўваходзіць унутр.
  Кітайскі італьянскі хіпстар пакідае краму і вяртаецца ў гандлёвы цэнтр. Такім чынам, у які бок уцякаць? Генры-стрыт?
  Не, не разумны. На вуліцы будзе шмат паліцэйскіх.
  Азіраюся. Усюды, усюды. Ах, службовыя дзверы. Там будзе пагрузачны пункт, я ўпэўнены.
  Я праштурхоўваюся праз дзвярны праём, быццам я тут месца, косткамі пальцаў, а не далонню (адбіткі, вядома), міма шыльды з надпісам « Толькі для супрацоўнікаў» . Толькі не зараз.
  Думаючы: які шчаслівы час, эскалатар, Чырвоны побач з ім, калі пачаліся крыкі. Мне пашанцавала.
  Апусціўшы галаву, я працягваю ісці роўна. У калідоры мяне ніхто не спыняе.
  А, вось ватная куртка на калку. Я адшпільваю бэйдж з прозвішчам супрацоўніка і замацоўваю бліскучы прамавугольнік на грудзях. Цяпер я ветлівы член каманды Марыё. Я не вельмі падобны на Марыё, але гэта трэба зрабіць.
  Толькі што двое рабочых, маладыя мужчыны, адзін карычневы, другі белы, заходзяць у дзверы перада мной. Я ківаю на іх. Яны ківаюць у адказ.
  Спадзяюся, адзін не Марыё. Ці яго лепшы сябар. Калі так, мне давядзецца палезці ў свой заплечнік, і мы ведаем, што гэта значыць: трэск касцей з вышыні. Праходжу іх.
  Добра.
  Або нядобра: голас страляе ў мой бок: "Ё?"
   «Так?» Пытаюся, рука каля малатка.
  «Што там адбываецца?»
  «Рабаванне, я думаю. Тая ювелірная крама. Магчыма».
  «У лохаў там ніколі не было аховы. Я мог сказаць ім».
  Ягоная калега: “Толькі танную хрэнь была. Цырконы, гаўно такое. Каму ж за цыркон у дупу прастрэліцца?»
  Я бачу знак « Дастаўкі» і паслухмяна іду за стрэлкай.
  Чую наперадзе галасы, спыняюся і азіраюся за вугал. Адзін маленькі чорны ахоўнік, худы, як я, сучок, і ўсё. На яго радыё. Я мог лёгка зламаць яго малатком. Зрабіце так, каб яго твар разбіўся на дзесяць частак. І тады-
  О не. Чаму жыццё такое клопат?
  З'яўляюцца яшчэ двое. Адзін белы, адзін чорны. Абодва ўдвая больш за мяне.
  Я адкідваюся. А потым усё яшчэ горш. За мной, у іншым канцы калідора, па якім я толькі што спусціўся. Я чую больш галасоў. Магчыма, гэта Рэд і некаторыя іншыя, якія робяць размах такім чынам.
  І адзіны выхад, наперадзе мяне, ёсць тры арандаваныя паліцэйскія, якія жывуць за дзень, у іх таксама ёсць шанец ламаць косці... або Tase або спрэй.
  Я, у сярэдзіне і няма куды.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 2
  Дзе тут?»
  «Усё яшчэ ў пошуках, Амелія», — сказаў ёй Бадзі Эверэт, патрульны з 84. «Шэсць каманд. Усе выхады закрыты, мы або прыватная ахова. Ён павінен быць недзе тут».
  Выціраючы кроў на боце сурвэткай Starbucks. Ці спрабаваць, марна. Яе куртка ў мяшку для смецця, які яна таксама ўзяла ў кавярні, магла і не быць непапраўна сапсаванай, але яна не хацела насіць вопратку, прасякнутую крывёю. Малады патрульны звярнуў увагу на плямы на яе руках, яго вочы занепакоіліся. Мянты, вядома, таксама людзі. Імунітэт прыходзіць у рэшце рэшт, але да некаторых пазней, чым да іншых, а Бадзі Эверэт быў яшчэ малады.
  Праз акуляры ў чырвонай аправе ён глядзеў на панэль адкрытага доступу. «А ён…»
  «Ён не паспеў».
  Ківок. Цяпер вочы скіраваны ў падлогу, крывавыя сляды ботаў Сакса вядуць ад эскалатара.
  «Не ведаю, у якім кірунку ён пайшоў?» — спытаў ён.
  «Ніводнага». Яна ўздыхнула. Прайшло ўсяго некалькі хвілін паміж момантам, калі Unsub 40 мог убачыць яе і ўцячы, і разгортваннем дублёраў. Але гэтага, здавалася, было дастаткова, каб зрабіць яго нябачным. "Добра. Я буду шукаць з табой».
  «Ім спатрэбіцца дапамога ў склепе. Там унізе ляжаць».
   «Вядома. Але таксама прымусьце агітацыю целаў на вуліцы. Калі ён убачыў мяне, у яго было акно, каб як мага хутчэй сысці з Доджа».
  «Вядома, Амелія».
  Малады афіцэр у акулярах адцення ахалоджвання крыві кіўнуў і пайшоў.
  «Дэтэктыў?» Мужчынскі голас ззаду.
  Яна ператварылася ў кампактнага лацінаамерыканца гадоў пяцідзесяці ў паласатым цёмна-сінім касцюме і жоўтай кашулі. Яго гальштук быў бездакорна белы. Не часта сустракаеш такое спалучэнне.
  Яна кіўнула.
  «Капітан Мадзіно».
  Яна паціснула яму руку. Ён глядзеў на яе цёмнымі вачыма, апусціўшы павекі. Спакуслівы, але не сэксуальны; чароўныя такімі, якімі былі магутныя мужчыны — некаторыя жанчыны таксама.
  Мадзіно быў з 84-га ўчастка і не меў бы ніякага дачынення да справы Unsub 40, якая была ў спісе буйных спраў. Ён быў тут з-за няшчаснага выпадку, хоць паліцыя, верагодна, выйдзе даволі хутка, калі толькі не будзе ўстаноўлена, што была злачынная халатнасць пры абслугоўванні эскалатара, што здаралася рэдка. Але сцэнай усё роўна займаліся хлопчыкі і дзяўчынкі Мадзіно.
  "Што здарылася?" — спытаў ён яе.
  «Пажарная служба можа сказаць вам лепш, чым я. Я шукаў падазраванага ў забойстве. Ведаю толькі, што эскалатар неяк зламаўся, і мужчына сярэдніх гадоў упаў у перадачу. Я падышоў да яго, паспрабаваў спыніць крывацёк, але зрабіць было не так шмат. Ён вісеў там некаторы час. Але ў выніку атрымаўся DCDS».
  Загінуў, пацверджаная смерць на месцы здарэння.
  «Аварыйны выключальнік?»
  «Хтосьці ўдарыў, але гэта адключае толькі лесвіцу, а не галоўны рухавік. Шасцярні працягваюць ісці. Атрымаў яго па пахвіне і па жываце».
  «Чалавек». Вусны капітана сціснуліся. Ён ступіў наперад, каб зазірнуць у яму. Мадзіна не адрэагаваў. Ён схапіўся за белы гальштук, каб пераканацца, што той не хіснуўся наперад і не запэцкаўся на парэнчах. Кроў таксама прабіўся туды. Не хвалюючыся, ён зноў павярнуўся да Сакса. «Вы былі там унізе ?»
  "Я быў."
  «Напэўна, было цяжка». Спачуванне ў яго вачах здавалася шчырым. «Раскажыце пра разрад зброі».
  - Матор, - растлумачыў Сакс. «Я не змог знайсці выключальніка. Няма правадоў для рэзкі. Я не мог пакінуць яго, каб знайсці яго, або падняцца на вяршыню, каб сказаць каму-небудзь забіць сок; Я ціснуў на раны. Такім чынам, я прыпаркаваў патрон у катушцы самога рухавіка. Перашкодзіла разрэзаць яго напалову. Але да таго часу яго амаль не было. Страціў восемдзесят працэнтаў крыві, сказалі ў медыкаў.
  Мадзіна ківаў. «Гэта была добрая спроба, дэтэктыў».
  «Не спрацавала».
  «Іншага мала што можна зрабіць». Ён азірнуўся на панэль адкрытага доступу. «Нам давядзецца склікаць расстрэльную групу, але ў такім выпадку гэта будзе фармальнасцю. Няма пра што турбавацца».
  «Цаню гэта, капітан».
  Нягледзячы на тое, што можна ўбачыць на вялікіх і малых экранах, паліцэйскі страляе са зброі - гэта рэдкая і сур'ёзная з'ява. Стрэльбу можна выпусціць толькі ў тым выпадку, калі афіцэр лічыць, што яго ці яе жыццю пагражае небяспека, або калі ўзброены злачынца ўцякае. А сілай можна толькі забіць, а не параніць. Glock нельга выкарыстоўваць як гаечны ключ для адключэння механізмаў адступнікаў.
  У выпадку стральбы з боку паліцэйскага падчас службы або па-за службой на месца здарэння прыязджае начальнік з участка, дзе гэта адбылося, каб замацаваць і праверыць зброю афіцэра. Затым ён склікае стралковую каманду патрульнага раёна, якой павінен кіраваць капітан. Паколькі ў выніку стрэлу не было смерці або пашкоджанняў, Саксу не трэба было праходзіць тэст на інтаксілізатар або адпраўляцца ў адміністрацыйны адпачынак на абавязковыя тры дні. І пры адсутнасці службовага злачынства ад яе не патрабавалася здаваць зброю. Проста прапануеце яго кіраўніку праверыць і адзначыць серыйны нумар.
  Яна зрабіла гэта цяпер: спрытна скінула магазін і выцягнула патрон, а потым падняла яго з падлогі. Яна прапанавала яму зброю. Ён запісаў серыял. Аддаў пісталет назад.
   Яна дадала: «Я зраблю справаздачу аб стральбе з агнястрэльнай зброі/нападзе».
  «Не спяшайцеся, дэтэктыў. Каб сабраць каманду, патрабуецца некаторы час, і, здаецца, у вас ёсць іншыя задачы». Мадзіна зноў паглядзеў у яму. «Блаславі вас Бог, дэтэктыў. Мала хто б туды пайшоў».
  Сакс пераставіў катапультаваны патрон. Афіцэры з 84 ачапілі абодва гэтыя эскалатары, таму яна павярнулася і паспяшалася да ліфтаў па дарозе ў падвал, дзе яна павінна была дапамагчы шукаць Unsub 40. Але яна спынілася, калі падышоў Бадзі Эверэт.
  «Яго няма, Амелія. Вон з будынка». Яго цёмна-чырвоныя аправы і палепшаныя, і скарочаныя.
  «Як?»
  «Пагрузная платформа».
  «У нас там былі людзі, я падумаў. Арэнда копаў, калі не наша».
  «Ён патэлефанаваў, суб'ект, ён крычаў з-за вугла каля дока, сказаў, што злачынца ў складскім памяшканні. Вазьміце з сабой іхнія абручы, булаву ці яшчэ што. Вы ведаеце пракат? Яны любяць магчымасць гуляць у сапраўднага паліцэйскага. Усе пабеглі ў кладоўку. Ён адразу выйшаў. На відэа бачна, як ён — новая куртка, цёмнае спартовае паліто, федора — спускаецца па трапе і бяжыць праз зону паркоўкі грузавікоў».
  «Куды?»
  «Вузкафокусная камера. Без паняцця».
  Яна паціснула плячыма. «Метро? Аўтобусы?»
  «Нічога на відэаназіранні. Напэўна, ішоў пешшу ці ехаў на таксі».
  У адно з васьмідзесяці пяці мільёнаў месцаў, куды ён можа паехаць.
  «Цёмная куртка, вы сказалі? Спартовае паліто?»
  «Мы абследавалі крамы. Але ніхто не бачыў, каб хто-небудзь з такім целаскладам нешта купляў. Няма яго твару».
  «Думаеце, мы можам атрымаць адбіткі з лесвіцы? На лаве падсудных?»
  «О, на відэа відаць, што ён надзеў пальчаткі перад тым, як спусціцца».
  Разумны. Гэты хлопчык разумны.
  "Адна рэч. Ён нёс свой кубак і нешта падобнае на харчовыя абгорткі. Мы паглядзелі, але ён не кінуў іх, якія мы змаглі знайсці».
  «Я зраблю на гэта ECT».
  «Гэй, як справы з капітанам Уайт Тай? О, я гэта казаў?»
   Яна ўсміхнулася. «Калі вы гэта сказалі, я не пачуў».
  «Ён ужо плануе, як зрабіць рамонт у кабінеце губернатара».
  Патлумачыў шыкоўны ўбор. Латунь з памкненнямі. Добра мець на сваім баку.
  Дай Бог вам здароўя...
  «Добра. Падобна на тое, што ён мяне падтрымлівае ў пытанні зброі».
  «Ён прыстойны хлопец. Проста паабяцай, што будзеш за яго галасаваць».
  «Працягвай агітацыю», — сказаў яму Сакс.
  "Буду рабіць."
  Да Сакса падышоў інспектар пажарнай службы і даў заяву аб аварыі эскалатара. Праз дваццаць хвілін група збору доказаў, прызначаная для справы Unsub 40, прыбыла з вялізнага комплексу на месцы злачынства паліцыі Нью-Ёрка ў Квінсе. Яна павітала іх, двух трыццацігадовых афраамерыканцаў, мужчыну і жанчыну, з якімі працавала час ад часу. Яны пакацілі цяжкія чамаданы да эскалатара.
  «Э-э-э», — сказаў ім Сакс. « Гэта быў няшчасны выпадак. Дэпартамент расследаванняў будзе каардынаваць дзеянні з васьмю-чатырма. Мне трэба, каб ты прайшоўся па сетцы Starbucks».
  «Што там здарылася?» – спытала жанчына-афіцэр, аглядаючы кавярню.
  «Сур'ёзнае злачынства», - сказаў яе партнёр. «Кошт фрапучына».
  «Наш суботнік сеў за позні абед. Нейкі столік ззаду, трэба спытаць дзе. Высокі, худы. Зялёны пінжак у клетку і бейсболка Атланта. Але шмат не будзе. Ён узяў з сабой кубак і абгорткі».
  «Ненавіджу, калі яны не пакідаюць сваю ДНК».
  «Праўда, гэта».
  Сакс сказаў: «Але я спадзяюся, што ён кінуў памёт дзе-небудзь паблізу».
  «Вы хоць уяўляеце, дзе?» – спытала жанчына.
  Гледзячы на персанал у Starbucks, Сакс сапраўды натхніўся. «Магчыма. Але гэта не ў гандлёвым цэнтры. Я сам гэта праверу. Вы займаецеся Starbucks».
  «Я заўсёды любіў цябе, Амелія. Ты даеш нам цёплае і невыразнае, а ты прымаеш цёмнае і халоднае».
   Яна прысела на кукішкі і выцягнула сіні камбінезон Тайвек з чахла, які толькі што адкрыў адзін з ECT.
  «Стандартная аперацыйная працэдура, праўда, Амелія? Сабраць усё і даставіць у гарадскі дом Лінкальна?»
  Твар Сакс быў каменным, калі яна сказала: «Не, адпраўце ўсё назад у Кўінз. Я вяду справу з цэнтра горада».
  Абодва ECT каротка паглядзелі адзін на аднаго, а потым зноў паглядзелі на Сакса. Жанчына спытала: «Ён у парадку? Рыфма?»
  «О, вы не чулі?» — лаканічна сказаў Сакс. «Лінкальн больш не працуе ў паліцыі Нью-Ёрка».
  
  
  РАЗДЗЕЛ 3
  Адказ ёсць».
  Паўза, калі словы рэхам адбіліся ад глянцавых пацёртых сцен, афарбаваных у акадэмічны зялёны колер. Гэта значыць жоўць.
  «Адказ. Гэта можа быць відавочным, як акрываўлены нож з адбіткамі пальцаў і ДНК злачынцы, з надпісам яго ініцыялаў і цытаты з яго любімага паэта. Або незразумелыя, не больш чым тры нябачныя ліганды - і што такое ліганд? Хто-небудзь?»
  «Нюхальныя малекулы, сэр». Дрыготкі мужчынскі голас.
  Лінкальн Райм працягваў: «Я казаў, што незразумела. Адказ можа быць у трох нюхальных малекулах. Але яно ёсць . Сувязь паміж забойцам і Кілі можа прывесці нас да яго дзвярэй і пераканаць прысяжных перасяліць яго ў новы дом на дваццаць-трыццаць гадоў. Дайце мне хто-небудзь прынцып Локара».
  Жаночы голас цвёрда сказаў з першага шэрагу: «З кожным злачынствам адбываецца перадача матэрыялу паміж злачынцам і месцам здарэння або ахвярай або, хутчэй за ўсё, абодвума. Эдмонд Локар, французскі крыміналіст, выкарыстаў слова «пыл», але агульнапрынятым з'яўляецца «матэрыял». Іншымі словамі, след доказаў». Адказчык нахіліла галаву, адкінуўшы набок доўгія каштанавыя валасы, якія абрамлялі твар у форме сэрца. Яна дадала: «Пол Кірк удакладніў. «Рэчавыя доказы не могуць даваць ілжэсведчанні. Яно не можа адсутнічаць цалкам. Толькі няздольнасць чалавека знайсці яго, вывучыць і зразумець можа паменшыць яго каштоўнасць».
  Лінкальн Рым кіўнуў. Правільныя адказы можна прызнаць, але ніколі не пахваліць; што было зарэзервавана для разумення, якое пераўзыходзіць базавая лінія. Тым не менш ён быў уражаны, бо яшчэ не прызначыў чытанняў, якія б абмяркоўвалі вялікага французскага крыміналіста. Ён нібы разгублена ўглядаўся ў твары. «Вы ўсе запісалі тое, што сказала місіс Арчер? Здаецца, некаторыя з вас гэтага не зрабілі. Я не магу зразумець, чаму».
  Ручкі пачалі лыкаць, клавіятуры наўтбукаў пстрыкаць, а пальцы бязгучна танчыць над двухмернымі клавішамі планшэтаў.
  Гэта быў толькі другі занятак па ўводзіне ў аналіз месца злачынства, і пратаколы яшчэ не былі створаны. Памяць студэнтаў была б гнуткай і ў добрай форме, але не бясхібнай. Акрамя таго, запісваць на паперу ці экран азначае валодаць , а не проста разумець.
  «Адказ ёсць», — паўтарыў Рым, добра, па-прафесарску. «У крыміналістыцы — крыміналістыцы — няма ніводнага злачынства, якое нельга было б раскрыць. Пытанне толькі ў рэсурсах, вынаходлівасці і намаганнях. Як далёка вы гатовыя зайсці, каб выявіць злачынцу? Так, як казаў Пол Кірк у 1950-х гадах. Ён зірнуў на Джульет Арчер. Рыфм даведаўся імёны толькі некалькіх студэнтаў. Арчер быў першым.
  «Капітан Райм?» Ад маладога чалавека ў глыбіні класа, у якім было каля трыццаці чалавек, ва ўзросце ад дваццаці да сарака, схіленых да малодшага. Нягледзячы на стыльныя хіпстэрскія валасы з калючкамі, у мужчыне была паліцыя. Хаця біяграфія каледжа — не кажучы ўжо пра дзясяткі тысяч спасылак у Google — прапаноўвала афіцыйны ранг Райма ў той час, калі ён пакінуў службу па інваліднасці некалькі гадоў таму, было малаверагодна, што хтосьці, не звязаны з паліцыяй Нью-Ёрка, скарыстаецца гэтым .
  Лагодным рухам правай рукі прафесар павярнуў свой складаны матарызаваны інвалідны вазок да студэнта. Райм быў паралізаваным ад шыі ўніз; яго левы безназоўны палец і, цяпер, пасля некаторай аперацыі, правая рука і кісць былі адзінымі паўднёвымі канечнасцямі. "Так?"
  "Я думаў. Локард казаў пра «матэрыял» або «пыл»?» Погляд на Арчера ў першым шэрагу, крайні злева.
  «Правільна».
  «Ці не можа быць і псіхалагічны перанос?»
  "Што ты маешь на ўвазе?"
  «Скажам, злачынец пагражае катаваць ахвяру, перш чым забіць яе. Ахвяра выяўляецца з жахам на твары. Мы можам зрабіць выснову што злачынец быў садыстам. Вы можаце дадаць гэта ў псіхалагічны профіль. Можа, звузіць кола падазраваных».
  Правільнае ўжыванне слова infer , адзначыў Рыфм. Часта блытаюць з пераходным imply . Ён сказаў: «Пытанне. Вам спадабалася гэтая серыя кніг? Гары Потэр? Фільмы таксама, праўда?» Культурныя з'явы яго, як правіла, мала цікавілі — хіба што дапамаглі раскрыць злачынства, чаго больш-менш ніколі не здаралася. Але Потэр у рэшце рэшт быў Потэрам.
  Юнак прыжмурыў цёмныя вочы. "Так, канешне."
  «Вы ведаеце , што гэта была выдумка, праўда. Што Хогвортса не існуе?»
  «Хогвартс. І я добра гэта ўсведамляю, так».
  - І вы пагадзіцеся, што чараўнікі, заклінанні, вуду, прывіды, тэлекінез і ваша тэорыя перадачы псіхалагічных элементаў на месцы злачынства...
  Вы кажаце, свіней мыюць ?»
  Маляванне смяецца.
  Рыфма бровы V'd, хоць і не ў перапынку; яму падабалася нахабства, і насамрэч гульня слоў была даволі разумная. Яго скарга была па сутнасці. "Зусім не. Я хацеў сказаць, што кожная з гэтых тэорый яшчэ не атрымала эмпірычнага пацверджання. Вы прадстаўляеце мне аб'ектыўныя даследаванні, шматразова паўтараючы вынікі вашага меркаванага псіхалагічнага пераносу, якія ўключаюць сапраўдны памер выбаркі і элементы кантролю, што пацвярджае тэорыю, і я буду лічыць гэта сапраўдным. Я б сам на гэта не спадзяваўся. Засяроджванне ўвагі на больш нематэрыяльных аспектах расследавання адцягвае ўвагу ад важнай задачы. Які?"
  «Доказы». Зноў Джульет Арчер.
  «Месцы злачынстваў мяняюцца, як дзьмухавец ад раптоўнага дыхання. Гэтыя тры ліганды - гэта ўсё, што засталося ад мільёна імгненнем раней. Кропля дажджу можа змыць часцінку ДНК забойцы, што знішчыць усе шанцы знайсці яго ў базе дадзеных CODIS і даведацца яго імя, адрас, нумар тэлефона, сацыяльную сетку… і памер кашулі». Погляд на пакой. «Памер кашулі быў жартам». Людзі схільныя верыць усяму, што казаў Лінкальн Райм.
  Паліцэйскі-хіпстэр кіўнуў, але, відаць, яго гэта не пераканала. Рыфма была ўражана. Яму было цікава, ці сапраўды студэнт будзе вывучаць прадмет. Спадзяваўся, што ён зрабіў. У яго тэорыі сапраўды можа быць нешта.
  «Мы пагаворым падрабязней пра пыл мсье Локара — гэта значыць пра сляды доказаў — праз некалькі тыдняў. Сёння наша тэма будзе правяраць, ці ёсць у нас пыл для аналізу. Захаванне месца злачынства - наша тэма. У вас ніколі не будзе цнатлівага месца злачынства. Такога не існуе. Ваша праца будзе заключацца ў тым, каб вашы сцэны былі як мага менш забруджанымі . Цяпер, які забруджвальнік нумар адзін?» Не дачакаўшыся адказу, ён працягнуў: «Так, таварышы паліцыянты — часта, часцей за ўсё, начальнікі. Як мы трымаем высокапастаўленых чыноўнікаў, якія прыхарошваюцца перад камерамі навін, па-за сцэнай, адначасова захоўваючы свае працоўныя месцы?»
  Смех сціх, і пачалася лекцыя.
  Лінкальн Райм гадамі выкладаў час ад часу. Яму не падабалася выкладаць, але ён моцна верыў у эфектыўнасць працы на месцы злачынства ў раскрыцці злачынстваў. І ён хацеў пераканацца, што стандарты судмедэкспертаў былі самымі высокімі, якія толькі маглі быць - гэта былі яго стандарты. Многiя вiнаватыя пазбаўлялiся цi прыгаворвалiся да значна менш жорсткiх пакаранняў, чым прадугледжвалi iх злачынствы. А невінаватых людзей садзілі. Ён вырашыў зрабіць усё магчымае, каб прывесці ў форму новае пакаленне крыміналістаў.
  Месяц таму Райм вырашыў, што гэта будзе яго новая місія. Ён пазбавіўся ад працоўнай нагрузкі па крымінальных справах і падаў заяўку на працу ў Школе крымінальнага правасуддзя Джона Маршала, усяго ў двух кварталах ад яго гарадскога дома ў Цэнтральным парку. Фактычна, яму нават не трэба было звяртацца. Аднойчы ўвечары за выпіўкай ён падумаў сябру акруговаму пракурору, што думае павесіць зброю і выкладаць. Пракурор нешта камусьці сказаў, і інфармацыя дайшла да Джона Маршала, дзе пракурор выкладаў няпоўны працоўны дзень, і неўзабаве пасля гэтага патэлефанаваў дэкан школы. Райм меркаваў, што з-за сваёй рэпутацыі ён быў добрым таварам, прыцягваючы СМІ і дадатковых студэнтаў і, магчыма, выклікаючы ўсплёск даходаў ад навучання. Райм падпісаўся на выкладанне гэтага ўводнага курса і пашыранага хімічнага і механічнага аналізу рэчываў, якія часта сустракаюцца на месцах злачынстваў, у тым ліку пры электроннай мікраскапіі. Для яго рэпутацыі паказальна, што апошні курс запаўняўся амаль гэтак жа хутка, як і першы.
  Большасць навучэнцаў займаліся паліцэйскай працай або прызначаліся для яе. Мясцовыя, дзяржаўныя або федэральныя. Некаторыя зрабілі б камерцыйны судова-медыцынскі аналіз - гэта працуе для прыватных вачэй, карпарацый і юрыстаў. Некалькі былі журналістамі і адзін раманіст, які хацеў зрабіць гэта правільна. (Рыфм вітаў яго прысутнасць; ён сам быў прадметам серыі раманаў, заснаваных на справах, якія ён вёў і некалькі разоў пісаў аўтару аб скажэнні рэальнай працы на месцы злачынства. «Ці трэба рабіць сенсацыю?»)
  Пасля агляду, хаця і ўсебаковага, захавання месца злачынства, Райм адзначыў час і распусціў клас, а студэнты выйшлі. Ён павярнуў да пандуса, які вёў з нізкай сцэны.
  Да таго часу, калі ён дасягнуў галоўнага паверха лекцыйнай залы, усе ўрокі сышлі, акрамя аднаго.
  Джульет Арчер засталася ў першым шэрагу. Жанчына, ёй было каля трыццаці, мела выдатныя вочы. Рыфма ўразілі яны, калі ён убачыў яе ў першы раз, на ўроку на мінулым тыдні. У вясёлкавай абалонцы вочы і вадзяністай вільгаці чалавека няма сініх пігментаў; гэты адценне паходзіць ад колькасці меланіну ў эпітэліі ў спалучэнні з эфектам рассейвання Рэлея. Лучнікі былі насычанымі блакітнымі.
  Ён пад'ехаў да яе. «Локард. Вы прачыталі дадаткова. Мая кніга. Гэта была мова, якую вы перафразавалі». Свой падручнік ён не задаў класу.
  «Мне спатрэбіўся матэрыял для чытання да віна і абеду на днях».
  «Ах».
  Яна сказала: "Ну?"
  Не трэба пашыраць пытанне. Ён проста паўтарыў запыт з мінулага тыдня ... а таксама некалькі тэлефонных паведамленняў у той жа час.
  Яе прамяністыя вочы не зводзіліся з яго.
  Ён сказаў: «Я не ўпэўнены, што гэта будзе такая добрая ідэя».
  «Дрэнная ідэя?»
  «Я маю на ўвазе, што гэта не дапамагае. Для цябе."
  "Я не згодны."
  Яна, канешне, не падшывала і не грызла. Арчер дазволіў цішыні разбурыцца. Затым усміхнуўся ўсмешкай без памады. «Вы праверылі мяне, ці не так?»
  "Я зрабіў."
  «Вы думалі, што я шпіён? Прабіраюся да вашай міласці, каб скрасці сакрэты справы ці што?»
  Яму прыйшло ў галаву. Потым ён паціснуў плячыма, на гэты жэст ён быў здольны, нягледзячы на свой стан. «Проста цікава». На самай справе Райм шмат чаго даведаўся пра Джульет Арчэр. Ступень магістра ў галіне аховы здароўя і біялагічных навук. Яна была палявым эпідэміёлагам у аддзеле інфекцыйных захворванняў Нью-Йоркскага інстытута здароўя ў Вестчэстэры. Цяпер яна хацела змяніць кар'еру, крыміналістыка. Яе дом у цяперашні час быў у цэнтры горада, у раёне гарышча, Соха. Яе адзінаццацігадовы сын быў зорным футбалістам. Сама яна атрымала некалькі добрых водгукаў за свае выступленні ў сучасных танцах на Манхэтэне і Вестчэстэры. Да разводу яна жыла ў Бэдфардзе, штат Нью-Ёрк.
  Не, не шпіён.
  Яна працягвала глядзець яму ў вочы.
  Імпульсна — надзвычай рэдка для яго — ён сказаў: «Добра».
  Афіцыйная ўсмешка. "Дзякуй. Я магу пачаць зараз».
  Паўза, «Заўтра».
  Арчер, здавалася, пацешылася і гулліва кіўнула галавой. Быццам бы яна магла б лёгка дамовіцца і дамагчыся змены даты ўваходу ў сістэму, але не хацела адцягваць гэтае пытанне.
  «Вам патрэбны адрас?» — спытаў Рыфма.
  «Ён у мяне ёсць».
  Замест поціску рукі яны абодва кіўнулі, замацоўваючы згоду. Арчэр усміхнулася, а затым яе правы ўказальны палец перамясціўся на сэнсарную панэль яе ўласнага інваліднага крэсла, срэбнай навальнічнай стралы, той самай мадэлі, якой Рым карыстаўся некалькі гадоў таму. «Тады ўбачымся». Яна павярнула прыбор і пайшла па праходзе да дзвярнога праёму.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 4
  Асобны дом быў мураваны з цёмна-чырвонай цэглы . Колер, блізкі да аправы акуляраў патрульнага Бадзі Эверэта, колер засохлай крыві, вантроб. Вы не маглі не думаць пра гэта. Па абставінах.
  Амелія Сакс затрымалася, яе вочы ўглядаліся ў цёплае асвятленне знутры, якое час ад часу мігцела, калі шматлікія наведвальнікі плылі паміж лямпай і акном. Эфект можа быць падобны на строб; дом быў невялікі, а гасцей шмат.
  Смерць збірае разам тых, хто мае нават самыя слабыя сувязі.
  Зацяжны.
  За гады працы афіцэрам паліцыі Сакс паведамляла аб страце дзясяткам членаў сям'і. Яна была кампетэнтная ў гэтым, прытрымліваючыся тэм, якім іх вучылі псіхолагі ў акадэміі. («Мне вельмі шкада вашай страты». «У вас ёсць хто-небудзь, да каго вы можаце звярнуцца па падтрымку?» З такім сцэнарыем вам трэба было імправізаваць.)
  Але сённяшняя ноч была іншай. Таму што Сакс не верыла, што яна калі-небудзь прысутнічала ў момант, калі электроны ахвяры пакідалі клеткі, або, калі вы былі з іншага роду, дух пакідаў корпус. Яна трымала руку на руцэ Грэга Фроммера ў момант смерці. І як бы яна не хацела здзяйсняць гэтую паездку, дамова была заключана. Яна б яго не зламала.
  Яна ссунула кабуру на ўсход ад сцягна, каб яе не было відаць. Гэта здавалася прыстойным, хоць яна не магла патлумачыць, чаму. Іншая саступка Гэта місія заключалася ў тым, каб спыніцца ў яе кватэры, таксама ў Брукліне, не вельмі далёка, прыняць душ і пераапрануцца. Спатрэбіўся б люмінол і чарадзейная палачка з альтэрнатыўнай крыніцай святла, каб знайсці кропку крыві дзе-небудзь на яе твары.
  Уверх па лесвіцы і званок.
  Дзверы адчыніў высокі мужчына ў гавайскай кашулі і аранжавых шортах. Пяцьдзесят ці каля таго. Вядома, гэта было не пахаванне; гэта было б пазней. Сёньня вечарам збор быў хуткім сыходам сяброў і сваякоў, каб падтрымаць, прынесьці ежу, каб адцягнуць увагу ад гора і засяродзіць яго.
  "Прывітанне", сказаў ён. Яго вочы былі чырвоныя, як леі на шыі папугая на жываце. Брат Фроммера? Падабенства было ашаламляльным.
  «Я Амелія Сакс. З паліцыяй Нью-Ёрка. Ці можа місіс Фромэр пагаварыць са мной хвіліну ці дзве?» Яна сказала гэта ласкава, яе голас быў чыстым ад афіцыёзу.
  "Я ўпэўнены. Калі ласка, заходзьце».
  У доме было мала мэблі, а яе часткі былі неадпаведнымі і пацёртымі. Некалькі малюнкаў на сценах, магчыма, паходзяць з Walmart або Target. Як яна даведалася, Фроммер быў прадаўцом у абутковай краме ў гандлёвым цэнтры і працаваў за мінімальную аплату. Тэлевізар быў невялікі, а кабельная прыстаўка простая. Ніякай гульнявой прыстаўкі, хоць яна бачыла, што ў іх было прынамсі адно дзіця — скейтборд, пабіты і абматаны клейкай стужкай, сядзеў у далёкім куце. Некалькі японскіх коміксаў пра мангу былі складзеныя на падлозе побач з пацёртым столікам.
  «Я стрыечны брат Грэга, Боб».
  «Я вельмі шкадую аб тым, што здарылася». Часам вы ўпадалі ў памяць.
  «Мы не маглі ў гэта паверыць. Мы з жонкай жывем у Скенектадзі. Мы дабраліся сюды так хутка, як маглі». Ён зноў сказаў: «Мы не маглі ў гэта паверыць. Каб… ну, загінуць у такой аварыі». Нягледзячы на трапічны касцюм, Боб вырас імпазантным. «Хтосьці за гэта заплаціць. Гэтага ніколі не павінна было адбыцца».
  Некалькі чалавек з іншых наведвальнікаў кіўнулі ёй, разглядаючы старанна падабранае адзенне. Спадніца да галёнкі цёмна-зялёнага колеру, чорны жакет і блуза. Яна была апранута пахавальна, хоць і не па задуме. Гэта была тыповая форма Сакса. Цёмны прапануе мэтавы профіль, які больш не супрацоўнічае, чым светлы.
   «Я прывяду Сэндзі».
  «Дзякуй».
  На другім баку пакоя быў хлопчык гадоў дванаццаці, побач з ім мужчына і дзве жанчыны гадоў пяцідзесяці, паводле ацэнак Сакса. Круглы, у вяснушках, твар хлопчыка быў чырвоны ад плачу, а валасы моцна ўскудлачаны. Яна падумала, ці ляжаў ён у ложку, паралізаваны весткаю пра смерць бацькі, да прыезду сям'і.
  «Так, прывітанне?»
  Сакс павярнуўся. Твар хударлявай бялявай жанчыны быў вельмі бледным, рэзкім і трывожным кантрастам з яркімі чырвонымі павекамі і скурай пад вачыма. Яе яркія зялёныя касачы дадавалі жудаснасці. Яе цёмна-сіні сарафан быў памяты, і хоць яе туфлі былі блізкія па стылі, але былі з розных пар.
  «Я Амелія Сакс, з аддзела паліцыі».
  Няма экраннага дысплея. Няма патрэбы.
  Сакс спытаў, ці можна ім паразмаўляць сам-насам.
  Дзіўна, наколькі прасцей было выраўнаваць свой «Глок» на забітага злачынца, які накіраваў свой на вас за сорак крокаў ад вас, або пераключыць перадачу з чацвёртай на другую, паварочваючы на пяцідзесяці, з чырвонай лініяй тахометра, каб пераканацца, што нейкі сукін сын не ўцячэ .
  Сталь сябе. Вы можаце зрабіць гэта.
  Сэндзі Фроммер накіравала Сакса ў заднюю частку дома, і яны прайшлі праз гасцёўню ў маленечкую батлейку, якая, як толькі яны ўвайшлі, была пакоем хлопчыка — плакаты і коміксы супергерояў, джынсы і пот у кучы, растрапаны ложак былі таму сведчаннем.
  Сакс зачыніў дзверы. Сэндзі заставаўся стаяць і насцярожана глядзеў на наведвальніка.
  «Я апынуўся на месцы, калі загінуў ваш муж. Я быў з ім».
  «Ой. Мой». Яе дэзарыентаваны выгляд імгненна павялічыўся. Яна зноў засяродзілася на Саксе. «Міліцыянт падышоў да дзвярэй і сказаў мне. Прыемны чалавек. Яго не было ў гандлёвым цэнтры, калі гэта адбылося. Нехта патэлефанаваў яму. Ён быў з мясцовага ўчастковага. Азіяцкі мужчына? Я маю на ўвазе афіцэра».
  Сакс пахітала галавой.
   «Гэта было дрэнна, ці не так?»
  «Гэта было, так». Яна не магла акрэсліць тое, што здарылася. Гісторыя ўжо трапіла ў навіны. Уліковыя запісы былі ачышчаны, але Сэндзі ў рэшце рэшт убачыць медыцынскія заключэнні і даведаецца, што менавіта перажыў Грэг Фроммер у апошнія хвіліны на зямлі. «Але я проста хацеў, каб вы ведалі, што я з ім. Я трымаў яго за руку, і ён маліўся. І ён папрасіў мяне прыехаць да вас і сказаць вам, што любіць вас і вашага сына».
  Нібы раптоўна выканаўшы жыццёва важнае заданне, Сэндзі падышла да стала свайго сына, на якім стаяў настольны кампутар старой мадэлі. Побач стаялі дзве бляшанкі з газіроўкай, адна раздушаная. Пакецік чыпсаў, пляскаты. Шашлык. Яна падняла банкі і паставіла іх у смецце. «Мне трэба было аднавіць правы кіроўцы. У мяне ўсяго два дні. Я не дайшоў да гэтага. Я працую пакаёўкай. Мы ўвесь час занятыя. Тэрмін дзеяння маёй ліцэнзіі заканчваецца праз два дні».
  Значыць, хутка яе дзень нараджэння.
  «Ці ёсць тут хто-небудзь, хто мог бы дапамагчы вам дабрацца да DMV?»
  Сэндзі знайшла яшчэ адзін артэфакт — бутэльку з ледзяной гарбатай. Ён быў пусты, і ён таксама пайшоў у сметніцу. «Табе не трэба было прыходзіць. Некаторыя людзі гэтага не зрабілі б». Здавалася, кожнае слова прычыняла ёй боль. "Дзякуй." Тагасветныя вочы на кароткі час павярнуліся да Сакса, а потым апусціліся на падлогу. Яна выкінула пот у пральню. Яна палезла ў кішэню джынсаў, дастала сурвэтку і выцерла нос. Сакс адзначыў, што джынсы былі Армані, але былі даволі выцвілымі і паношанымі - і не ў фабрычным спосабе мыцця новага адзення (Сакс, былая фотамадэль, мала паважала такія бескарысныя тэндэнцыі). Іх альбо купілі ва ўжыванні, альбо, як мяркуе Сакс, датавалі больш ранняй і больш камфортнай эпохай у жыцці сям'і.
  Гэта магло быць так; яна звярнула ўвагу на фатаграфію ў рамцы на стале хлопчыка — малады чалавек і яго бацька некалькі гадоў таму стаялі каля прыватнага самалёта. Перад імі былі рыбалоўныя прылады. Канадскія або Аляскінскія горы ўзвышаліся ўдалечыні. Яшчэ адзін член сям'і ў ложах на, здавалася, Indy 500.
  «Ці магу я чым-небудзь зрабіць для вас?»
  «Не, афіцэр. Ці дэтэктыў? Ці...?»
  «Амелія».
  «Амелія. Прыгожае імя».
   «Ваш сын спраўляецца?»
  «Браян... Я не ведаю, як ён паступіць. Ён цяпер злы, я думаю. Або здранцвела. Мы абодва здранцвелі».
  «Колькі гадоў? Дванаццаць?»
  «Так, гэта дакладна. Гэта былі цяжкія гады. А гэта цяжкі ўзрост». Дрыготкія губы. А потым жорсткае: «Хто за гэта адказвае? Як такое магло здарыцца?”
  «Я не ведаю. Гэта будзе даследаваць горад. Яны добра спраўляюцца».
  «Мы верым у такія рэчы. Ліфты, будынкі, самалёты, метро! Той, хто іх робіць, павінен зрабіць іх бяспечнымі. Як мы можам даведацца, ці небяспечныя яны? Трэба спадзявацца!»
  Сакс дакрануўся да яе пляча, прыціснуў. Цікава, ці не ўпадзе жанчына ў істэрыку. Але Сэндзі хутка авалодаў сабой. «Дзякуй, што прыйшлі сказаць мне гэта. Многія б не сталі». Здавалася, яна забылася, што сказала гэта раней.
  «Зноў. Калі вам што-небудзь спатрэбіцца». Сакс паклаў адну са сваіх карт у руку Сэндзі. Гэтаму ў акадэміі не вучылі, і, па праўдзе кажучы, яна не ведала, чым дапамагчы жанчыне. Сакс бег інстынктыўна.
  Картка знікла ў кішэні джынсаў, якія першапачаткова каштавалі тры лічбы.
  «Я зараз пайду».
  "О так. Яшчэ раз дзякую Вас."
  Сэндзі ўзяла брудны посуд свайго сына і, апярэдзіўшы Сакса, выйшла з дзвярэй і знікла на кухні.
  Каля пярэдняга пакоя Сакс зноў падышоў да стрыечнага брата Фроммера, Боба. Яна спытала: "Як вы думаеце, што ў яе справы?"
  «Ну, як і можна было чакаць. Зробім, што можам, жонка і я. Але ў нас трое дзяцей. Я мог бы абсталяваць гараж, я думаў. Я зручны. Старэйшы хлопчык таксама».
  "Што ты маешь на ўвазе?"
  «Наш гараж. Гэта асобна стаіць, вы ведаеце. Двухвагонны. Награваецца, таму што ў мяне там варштат».
  «Яны прыйшлі б жыць да вас?»
  «З кім-небудзь , і я не ведаю, з кім яшчэ».
   «Скенектадыя?»
  Боб кіўнуў.
  «Яны не валодаюць гэтым месцам? Арэнда?»
  «Правільна». Шэпт. «І яны адсталі на пару месяцаў».
  «У яго не было страхоўкі жыцця?»
  Грымаса. «Не. Ён здаў яго. Патрэбны былі грошы. Грэг вырашыў, што хоча вярнуць. Кінуў працу некалькі гадоў таму і пачаў шмат займацца дабрачыннасцю. Крызіс сярэдняга ўзросту ці яшчэ што. Працуючы няпоўны працоўны дзень у гандлёвым цэнтры, таму ён можа свабодна працаваць валанцёрам у супавых кухнях і прытулках. Добра для яго, я мяркую. Але Сэндзі і Брай было цяжка».
  Сакс пажадаў добрай ночы і падышоў да дзвярэй.
  Боб праводзіў яе і сказаў: "О, але не памыліцеся".
  Яна павярнулася, падняўшы брыво.
  «Не думаю, што Сэндзі пашкадавала аб гэтым. Яна затрымалася з ім праз усё гэта. Ніколі не скардзіўся. І, чувак, яны кахалі адзін аднаго».
  
  Я іду да маёй кватэры ў Чэлсі, майго ўлоння. Мая прастора, добрая прастора.
  І, вядома, гледзячы ззаду.
  Ніякія мянты не ідуць. Не Рэд, дзяўчына-міліцыянт.
  Пасля страху ў гандлёвым цэнтры я прайшоў мілі за мілі праз Бруклін да іншай лініі метро. Я зноў спыніўся, каб пабачыць яшчэ адну новую куртку і новую рэч для галавы — бейсболку, але смуглявую. У мяне светлыя і кароткія валасы, якія радзеюць, але, я думаю, лепш іх прыкрываць, калі я выходжу.
  Навошта даваць пакупнікам што-небудзь для працы?
  Цяпер я нарэшце супакойваюся, сэрца не б'ецца пры кожным выглядзе паліцэйскай машыны.
  Гэта зойме вечнасць, каб дабрацца дадому. Чэлсі вельмі-доўга ад Брукліна. Цікава, чаму гэта так называецца. Чэлсі. Здаецца, я чуў, што яго назвалі ў гонар нейкага месца ў Англіі. Гучыць па-ангельску. У іх там ёсць спартовая каманда з такой назвай, я думаю. А можа, гэта проста чыё імя.
  Вуліца, мая вуліца, 22-я вуліца, шумная, але мае вокны тоўстыя. Падобна да маткі, я казаў. На даху ёсць насціл, і мне там падабаецца. Ніхто з будынку не ідзе, я не бачыў. Я сяджу там часам мне вельмі хочацца курыць, таму што сядзець на гарадской агаленні, паліць і назіраць за горадам здаецца важным вопытам старога і новага Нью-Ёрка.
  З даху можна ўбачыць заднюю частку гатэля "Чэлсі". Вядомыя людзі застаюцца там, але «застаюцца», як жывуць там. Музыканты, акцёры і мастакі. Я сяджу ў крэсле з газонам, назіраю за галубамі, аблокамі, самалётамі і краявідамі, слухаю музыку музыкаў, якія жывуць у гатэлі, але ніколі не чую.
  Цяпер я ля ўваходу ў будынак. Яшчэ адзін погляд ззаду. Няма мянтоў. Няма Чырвонага.
  Праз дзвярны праём і па калідорах майго будынка. Колер фарбы на сценах цёмна-сіні і… бальнічны , я думаю, адценне. Маё слова. Проста прыйшло ў галаву. Скажу брату, калі ўбачуся. Пітэр быў бы ўдзячны за гэта. (Шмат сур'ёзнага ў нашым мінулым, таму цяпер я схіляюся да гумару.) Асвятленне ў калідорах дрэннае, а сцены пахнуць, нібы зробленыя са старога мяса. Ніколі не думаў, што буду адчуваць сябе камфортна ў такім месцы, калі вырас у зялёным і пышным прыгарадзе. Гэтая кватэра павінна была быць часовай, але яна ўзрасла на мяне. І, я даведаўся, горад сам па сабе добры для мяне. Мяне так не заўважаюць. Мне важна, каб мяне не заўважылі. Улічваючы ўсё.
  Такім чынам, зручны Чэлсі.
  Матка…
  Унутры я запальваю святло і замыкаю дзверы. Я чакаю ўварвання, але ніхто не ўварваўся. Некаторыя скажуць, што я параноік, але з маім жыццём гэта не зусім параноя, так? Я пасыпаю рыбінымі шматкамі неба рыб у акварыуме. Гэта заўсёды здаецца няправільным, гэтая дыета. Але я ем мяса і шмат. Я таксама мяса. Дык якая розніца? Акрамя таго, ім гэта падабаецца, а мне падабаецца міні-вар'яцтва. Яны залатыя, чорныя, чырвоныя і кідаюцца, як чысты імпульс.
  Я іду ў ванную і прымаю душ, каб змыць клопаты з гандлёвага цэнтра. І пот таксама. Нават у такі халодны вясновы дзень я мокры ад поту.
  Я паставіў навіны. Так, пасля тысячы рэкламных ролікаў на экране знікае гісторыя пра здарэнне ў гандлёвым цэнтры ў Брукліне. Няспраўнасць эскалатара, чалавек забіты так жудасна. І стрэл! Ну, гэта тлумачыць. Супрацоўнік міліцыі спрабаваў спыніць рухавік і выратаваць ахвяру, страляючы ў яго. Не атрымалася. Няўжо Чырвоны выпусціў марную кулю? Калі так, я аддаю ёй належнае за вынаходлівасць.
  Я бачу паведамленне на аўтаадказчыку — так, старамоднае.
  «Вернан. прывітанне Давялося працаваць дапазна».
  Адчуваю сцісканне ў жываце. Яна збіраецца адмяніць? Але потым я даведваюся, што ўсё ў парадку:
  «Такім чынам, я буду бліжэй да васьмі. Калі гэта нармальна».
  Яе тон роўны, але заўсёды так. Яна не жанчына з вясной у голасе. Яна ніколі не смяялася, што я бачыў.
  «Калі я не пачую ад вас, я проста прыйду. Калі гэта занадта позна, нічога страшнага. Проста патэлефануй мне».
  Аліцыя вось так. Баіцца, што нешта зламаецца, калі яна будзе перашкаджаць, пытаецца занадта шмат, не згаджаецца, нават калі для каго-небудзь яшчэ гэта не нязгода, а проста задае пытанне. Або цікава.
  Я магу зрабіць з ёй усё, што заўгодна. Што заўгодна.
  Што мне падабаецца, трэба сказаць. Гэта прымушае мяне адчуваць сябе магутным. Прымушае мяне адчуваць сябе добра. Людзі рабілі са мной непрыемныя рэчы. Гэта здаецца толькі справядлівым.
  Я гляджу ў акно, ці няма Рэда ці іншых паліцыянтаў. Няма.
  Параноя...
  Я правяраю халадзільнік і кладоўку на абед. Суп, рулеты з яек, чылі без фасолі, цэлая курыца, аладкі. Шмат соусаў і соусаў. Сыр.
  Худы бін, Слім Джым. Так, гэта я.
  Але я ем як грузчык.
  Я думаю пра два бутэрброды, якія я еў у Starbucks раней, асабліва спадабаўся вэнджаны кумпяк. Успамінаючы крык, выглядваючы. Убачыце, як Рэд скануе кавярню, не паварочваючыся на крык, як любы нармальны чалавек.
  Пакупнік… Выплюхваю гэтае слова, прынамсі ў думках.
  Раз'юшаны на яе.
  Такім чынам. Мне трэба суцяшэнне. Я здымаю свой заплечнік з месца ля ўваходных дзвярэй і нясу яго праз пакой. Я ўбіваю нумары ў замок Пакоя цацак. Я сам усталяваў замок, што, напэўна, недапушчальна ў арэндзе. Яны не дазваляюць вам рабіць шмат, калі вы здымаеце жыллё. Але я плачу своечасова, каб ніхто не прыйшоў паглядзець. Акрамя таго, мне трэба, каб пакой цацак быў зачынены, таму ён зачынены. Увесь час.
  Адкручваю моцную засаўку. А потым я ўнутры. У пакоі цацак цьмяна, калі не лічыць яркіх галагенаў над пабітым сталом, на якім захоўваюцца мае скарбы. Прамяні святла асляпляльна адскокваюць ад металічных краёў і лёзаў, у асноўным з бліскучай сталі. У пакоі цацак ціха. Я добра гукаізаляваў яго, старанна выразаўшы і падагнаўшы лісты дрэва і акустычнага матэрыялу на сцены і ўсталяваўшы аканіцы на акне. Тут можна было хрыпла крычаць, а звонку не чуваць.
  Я дастаю са свайго заплечніка касцяломку, шарыкавы малаток, чысцю, змазваю і кладу на месца на паліцы працоўнага стала. Потым новы набытак, брытвавая піла, зубчастая. Я распакоўваю яго і правяраю край пальцам. Узбіце, узбіце… Зроблена ў Японіі. Аднойчы мая маці сказала мне, што калі яна расла, калі прадукт японскага вытворчасці лічыўся дрэнным. Як змяніліся часы. Ой, гэта сапраўды разумная прылада. Піла, зробленая з доўгай прамой брытвы. Праверце край яшчэ раз і, ну, бачыце: я толькі што выдаліў пласт эпідэрмісу.
  Гэта, якое цяпер стала маім новым любімым інструментам, я стаўлю на ганаровае месца на паліцы. У мяне ёсць недарэчная думка, што іншыя прылады будуць зайздросціць і сумаваць. Мне так смешна. Але калі вашае жыццё было скінута з ладу пакупнікамі, вы ўдыхаеце жыццё ў неадушаўлёныя рэчы. Аднак гэта так дзіўна? Яны больш надзейныя, чым людзі.
  Яшчэ раз гляджу на лязо. Адбітая ўспышка святла б'е ў вочы, і пакой нахіляецца, калі зрэнка звужаецца. Адчуванне жудаснае, але не непрыемнае.
  У мяне раптам узнікла жаданне прывесці Алісію сюды. Амаль неабходнасць. Я ўяўляю, як святло адбіваецца ад сталі на яе скуры, як і на маёй. Я сапраўды дрэнна яе ведаю, але я думаю, я прывязу яе сюды, я маю на ўвазе. Прыгнечанае пачуццё падказвае мне.
  Дыхаю хутчэй.
  Ці варта гэта рабіць? Прывесці яе сюды сёння вечарам?
  Гэта ўзбіванне ў пахвіне кажа мне "так". І я магу ўявіць яе скуру, адбітую ў металічных формах на варштаце, адпаліраваных да люстэрка.
   Я думаю: калі-небудзь гэта трэба будзе зрабіць. Ці не так?
  Проста зрабіце гэта зараз. Скончыце з…
  Так, не?
  Я замёрз.
  Гучыць гукавы сігнал. Я пакідаю Пакой цацак і іду да ўваходных дзвярэй.
  Тады хутка думай, жудаснай думкай.
  Што, калі гэта не Алісія, а Рэд?
  Не не. Ці магло такое здарыцца? У чырвонага такія вострыя вочы, а значыць востры мозг. І яна знайшла мяне ў гандлёвым цэнтры.
  Вазьмі мой крэкер з косткамі з паліцы і ідзі да дзвярэй.
  Націскаю кнопку дамафона. І паўза. "Добры дзень?"
  «Вернан. Гэта я?" Аліцыя заканчвае многія сказы пытальнікамі. Яна такі згустак нявызначанасці.
  Расслабіўшыся, я адкладаю малаток і націскаю кнопку размыкання вонкавых дзвярэй, і праз некалькі хвілін я бачу твар Алісіі ў кадры на відэаэкране, які глядзіць на малюсенькую камеру бяспекі над вушаком. Яна ўваходзіць, і мы ўваходзім у гасціную. Я чую яе дзіўныя духі, якія адчуваюць мяне слабым водарам салодкай цыбулі. Я ўпэўнены, што гэта не так. Але гэта маё ўражанне.
  Яна пазбягае маіх вачэй. Я ўзвышаюся над ёй; яна маленькая і стройная, але не такая фасоля, як я. «Гэй».
  «Прывітанне».
  Мы абдымаемся, цікавае слова, і я заўсёды думаў, што яно азначае, што ты рыхтуешся дакрануцца да таго, каго не хочаш дакранацца. Як мая маці пад канец. Мой бацька, заўсёды. Вядома, гэтае слова не значыць, але я так думаю.
  Алісія скідае куртку. Вешае сама. Ёй не камфортна, калі людзі робяць нешта за яе. Ёй каля сарака, на некалькі гадоў старэйшая за мяне. Яна ў сіняй сукенцы з высокай гарлавінай і доўгімі рукавамі. Яна рэдка наносіць лак на пазногці. Ёй камфортна гэты вобраз: школьная настаўніца. Мне ўсё адно. Мяне прыцягвае не яе модны выбар. Яна была школьнай настаўніцай, калі выйшла замуж.
  «Вячэра?» пытаюся.
  «Не?» Зноў жа, пытанне, калі тое, што яна мае на ўвазе: Не. Хвалюецца, што адно няправільнае слова, адзін няправільны знак прыпынку сапсуюць вечар.
   «Ты не галодны?»
  Яна кідае позірк у бок другой спальні. «Проста... Усё ў парадку? Ці можам мы заняцца каханнем?»
  Я бяру яе за руку, і мы праходзім праз гасціную да далёкай сцяны. Справа знаходзіцца пакой цацак. Злева, задняя спальня, адчыненыя дзверы і старанна засланы ложак, асветлены мяккім святлом начнога святла.
  Я спыняюся на імгненне, гледзячы на дзверы пакоя цацак. Яна глядзіць на мяне з цікаўнасцю, але ніколі не магла б спытаць: штосьці не так?
  Я прымаю рашэнне і паварочваюся налева, веду яе за сабой.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 5
  Што здарылася?" — спытаў Лінкальн Рым. «Сцэна ў Брукліне?»
  Гэта быў яго спосаб пастукаць па клёну. Сакс звычайна не расказвала падрабязнасцей і нават падказак пра тое, што яе турбуе, як і ён. Ні адзін з іх не быў схільны сказаць: «Ну што ж не так?» Але замаскіраванне пытання пра яе душэўны стан пад сеткай канкрэтных звестак, скажам, пра месца злачынства, часам рабіла сваю справу.
  «Праблема свайго роду». І змоўк.
  Ну, паспрабаваў.
  Яны былі ў гасцінай яго гарадскога дома на Цэнтральным парку-Уэст. Яна ўпусціла сумачку і партфель на крэсла з ротанга. «Іду памыцца». Яна прайшла па калідоры ў ванную на першым паверсе. Ён чуў, як Сакс і памочнік Райма, Том Рэстан, абменьваліся ласкамі, гатуючы вячэру.
  Павеялі пахамі прыгатаванай ежы. Рыфма выявіла браканьерскую рыбу, каперсы, моркву з чаборам. Трохі кмена, напэўна, у рысе. Так, яго нюхальныя пачуцці — гэтыя разумныя ліганды — былі, як ён верыў, узмоцненыя пасля няшчаснага выпадку на месцы злачынства шмат гадоў таму, у выніку якога яму перарэзалі пазваночнік і зрабілі яго квадрацыкла C4. Аднак гэта была лёгкая дэдукцыя; Том, як правіла, рыхтаваў гэтую ежу раз на тыдзень. Ні ў якім разе не гурман, але, тым не менш, Рыфму страва спадабалася. Пры ўмове, што гэта суправаджаецца хрумсткім Шаблі. Што было б.
  Сакс вярнуўся, а Райм настойваў. «Ваш суб'ект? Як ты ідэнтыфікаваць яго, зноў? Я забыла." Ён быў упэўнены, што яна сказала яму. Але калі нейкі факт непасрэдна не закранаў праект, у якім удзельнічаў Райм, ён, як правіла, рассейваўся, як пара.
  «Несуб. Сорак. Пасля таго клуба, побач з якім ён забіў ахвяру». Яна была здзіўлена, што ён не ўспомніў.
  «Ён трусіў».
  «Так. Зніклі. Гэта быў хаос з-за эскалатара».
  Ён адзначыў, што Сакс не выняла свой «глок» і не паставіла яго на паліцу каля ўваходных дзвярэй у пярэдні пакой. Гэта азначала, што яна не застанецца сёння. У яе быў уласны гарадскі дом у Брукліне, і яна дзяліла свой час паміж там і тут. Ці яна была да нядаўняга часу. За апошнія некалькі тыдняў яна спынялася тут толькі два разы.
  Яшчэ адно назіранне: яе адзенне было некранутым, не сведчачы аб бруду і крыві, якія павінны былі стаць вынікам яе спуску ў яму, каб паспрабаваць выратаваць ахвяру аварыі. Паколькі ўцёкі суб'екта — і інцыдэнт з эскалатарам — адбыліся ў Брукліне, яна пайшла дадому выкупацца і пераапрануцца.
  Такім чынам, калі яна зноў збіралася з'ехаць, навошта яна вярнулася сюды з таго раёна на Манхэтэн?
  Можа, на вячэру? Ён так спадзяваўся.
  Том увайшоў у гасцёўню з калідора. «Вось табе». Ён працягнуў ёй шклянку белага віна.
  «Дзякуй». Яна адпівала.
  Памочнік Райма быў падцягнуты і прыгожы, як мадэль Nautica, сёння апрануты ў цёмныя штаны, белую кашулю і стрыманы бардова-ружовы гальштук. Ён апранаўся лепш, чым любы іншы выхавальнік, які калі-небудзь быў у Райма, і калі адзенне здавалася трохі непрактычным, важная частка была зроблена: яго абутак быў цвёрдым і на гумавай падэшве — каб бяспечна пераносіць Рыфма трывалага целаскладу паміж ложкам і інвалідным крэслам. І аксэсуар: з яго задняй кішэні выглядвала махры васількова-блакітных латексных пальчатак для дэталяў пісання і лайна.
  Ён сказаў Саксу: «Вы ўпэўнены, што не можаце застацца на абед?»
  "Не, дзякуй. У мяне іншыя планы».
  Што дало адказ на гэтае пытанне, хаця адсутнасць падрабязнасцей толькі дадала таямнічасці яе прысутнасці тут цяпер.
  Рыфм адкашляўся. Ён зірнуў на свой пусты стакан, які сядзеў на ўзроўні рота на борце інваліднага крэсла (падшклянак быў яго першым аксэсуарам).
  «У цябе было два», — сказаў яму Том.
  «У мяне быў адзін, які вы падзялілі на два. На самай справе ў мяне было менш за адну, калі я правільна ўбачыў колькасць». Часам ён сварыўся з памочнікам па гэтым і па дзесятку іншых прадметаў, але сёння Рыфм не быў у па-сапраўднаму злосным настроі; ён быў задаволены тым, як прайшоў занятак. З іншага боку, ён таксама перажываў. Што здарылася з Саксам? Але, не будзем разбіраць занадта дробна, у асноўным ён проста хацеў больш праклятага скотчу.
  Ён амаль дадаў, што гэта быў чортавы дзень. Але гэта не было б праўдай. Гэта быў прыемны дзень, спакойны дзень. У адрозненне ад многіх выпадкаў, калі ён быў напалову звар'яцелы ад пагоні за забойцам або тэрарыстам, перш чым ён пакінуў паліцэйскі кансультацыйны бізнэс.
  «Калі ласка, і дзякуй?»
  Том падазрона паглядзеў на яго. Ён завагаўся, потым наліў з бутэлькі Glenmorangie, якую, чорт вазьмі, мужчына трымаў на паліцы ў недаступным месцы, нібы Райм быў малым, зачараваным рознакаляровай бляшанкай ад мыйнага сродкі.
  «Вячэра праз паўгадзіны», - сказаў Том і знік назад да свайго кіпячага калкана.
  Сакс пацягваў віно, разглядаючы абсталяванне і матэрыялы судова-медыцынскай лабараторыі, напакаваныя ў віктарыянскую гасціную: камп'ютэры, газавы храматограф/мас-спектрометр, прылады для балістычнай экспертызы, вымяральнікі градыенту шчыльнасці, фрыкцыйныя выцяжкі, альтэрнатыўныя крыніцы святла, сканавальны электронны мікраскоп. З гэтымі, а таксама з дзесяткамі аглядных сталоў і сотнямі інструментаў, салон быў крыміналістычнай лабараторыяй, якой пазайздросцілі б многія малыя ці нават сярэднія аддзелы паліцыі. Значная частка цяпер была пакрыта поліэтыленавымі цыратамі або баваўнянымі прасцінамі, такімі ж беспрацоўнымі, як і іх гаспадар. Райм па-ранейшаму кансультаваўся з некаторымі па некрымінальных пытаннях, у дадатак да выкладання, але большая частка яго працы ўключала ў сябе напісанне для акадэмічных і прафесійных часопісаў.
  Яе вочы, як ён убачыў, скіраваліся ў цьмяны куток, дзе стаяла паўтузіна белых дошак, на якіх звычайна запісвалі доказы, сабраныя са сцэн былым пратэжэ Сакса і Райма, патрульным Ронам Пуласкі. Утрох разам з яшчэ адным афіцэрам са штаб-кватэры ХСС стаялі і сядзелі перад дошкамі і разважалі пра асобу і месцазнаходжанне злачынца. Дошкі цяпер глядзелі ўбок, да сцяны, нібы крыўдзячыся, што Рыфму яны больш не патрэбныя.
  Праз імгненне Сакс сказаў: «Я пайшоў да ўдавы».
  «Удава?»
  «Сэндзі Фроммер. Жонка пацярпелага».
  Яму спатрэбілася імгненне, каб зразумець, што яна гаварыла не пра чалавека, забітага Unsub 40, а пра чалавека, які загінуў у аварыі на эскалатары.
  «Вы павінны даставіць навіны?» Судовым паліцэйскім, як і Райму, рэдка калі калі-небудзь даручаюць цяжкую задачу растлумачыць, што каханага чалавека больш няма на гэтай зямлі.
  «Не. Проста… Грэг, ахвяра, хацеў, каб я сказаў ёй, што ён любіць яе і свайго сына. Калі ён паміраў. Я пагадзіўся».
  «Добра з вашага боку».
  Пацісканне плячыма. «Сыну дванаццаць. Браян».
  Рыфма не пыталася, як справы. Слоўныя пустэчы, такія пытанні.
  Сціскаючы абедзвюма рукамі віно, Сакс падышла да нестэрыльнага стала і прытулілася да яго. Адвёў на яго позірк. «Я быў побач. Я маю на ўвазе, ледзь не захапіў яго, Unsub Forty. Але потым аварыя, эскалатар. Прыйшлося выбіраць». Пацягваючы віно.
  «Правільна, Сакс. Канешне. Вы павінны былі гэта зрабіць».
  «Гэта было простае супадзенне, якое я яму паведаміў — не было часу, зусім не было часу, каб сабраць поўную каманду па ліквідацыі». Яна заплюшчыла вочы. Павольнае хітанне галавой. «Перапоўнены гандлёвы цэнтр. Проста не мог сабрацца».
  Сакс быў яе самым жорсткім крытыкам, і Райм ведала, што цяжкія абставіны імправізаванай аперацыі па ліквідацыі могуць прытупіць джала для некаторых людзей, але ў выпадку з Саксам яны гэтага не зрабілі. Цяпер у яго былі доказы гэтага: рука Сакса знікла ў яе валасах, і яна падрапала скуру галавы. Потым яна быццам адчула, што робіць гэта, і спынілася. Праз імгненне зноў пачаў. Яна была жанчынай вялікай дынамікі, то светлай, то цёмнай. Яны прыйшлі пакетам.
  «Крыміналістыка?» — спытаў ён. «Пра вашага суб'екта?»
  «Не вельмі ў Starbucks, дзе ён сядзеў. Суб'ект пачуў Грэга Фроммер закрычаў і, як і ўсе, паглядзеў на яго. Я быў у яго поле зроку. Я мяркую, што ён бачыў маю фігуру або шчыт на маім поясе. Ведаў, што адбываецца. Ці падазраваны. Дык ён хутка пайшоў, усё забраў з сабой. Знайшоў нейкі след за сталом, але ён быў там усяго некалькі хвілін».
  «Шлях выхаду?» Райм больш не працаваў на паліцыю Нью-Ёрка, але відавочныя пытанні ўзнікалі натуральным чынам.
  «Пагрузная платформа. Рон, некаторыя ECT і некаторыя формы з васьмі-чатырох знаходзяцца на ім, агітуюць, і, магчыма, ёсць другасны абшук. Пабачым. О, і ў мой гонар склікалі каманду па стральбе».
  «Чаму?»
  «Я знесла матор».
  «Вы…?»
  «Вы не бачылі навін?»
  «Не».
  «Ахвяра не затрымалася на прыступках эскалатара. Ён праваліўся на шасцярні прываднага рухавіка. Там няма выключальніка. Я выстраліў шпулькі матора. Было занадта позна».
  Рыфма лічыла гэта. «Ад стрэлу ніхто не пацярпеў, каб вас не пасадзілі на адміністратыўную. Прыкладна праз тыдзень вы атрымаеце ліст без дзеянняў».
  «Спадзяюся, што так. Капітан з васьмі-чатырох на маім баку. Пакуль няма рэпарцёраў, якія спрабуюць зрабіць сваю кар'еру на гісторыях пра паліцыянтаў, якія страляюць са зброі ў гандлёвых цэнтрах, я буду круты».
  «Я не думаю, што гэта асаблівая журналісцкая спецыяльнасць», — іранічна сказаў Райм.
  «Ну, Мадзіно, капітан, яму ўдалося на некаторы час пазбавіцца ад ачышчальнай сітуацыі».
  «Любі слова», — сказаў ёй Рыфм. «Вы скончылі гэта». Задаволены ўласным дзеясловам.
  Яна ўсміхнулася.
  Рыфму гэта спадабалася. Апошнім часам яна мала ўсміхалася.
  Яна вярнулася да крэсла з ротанга каля Райма і села. Мэбля выдала сваё характэрнае мяўканне, гук, які Рым ніколі не чуў, каб паўтарыць яго ў іншым месцы.
   - Ты думаеш, - павольна сказала яна, - калі я пераапранулася ў сябе дома, што я і зрабіла, і калі я не застануся тут на ноч, што я не... Яна кіўнула галавой. «Чаму я здзейсніў паездку?»
  «Дакладна».
  Яна паставіла недапітае віно. «Я прыйшоў спытаць вас аб нечым. Мне патрэбна паслуга. Вашай першапачатковай рэакцыяй будзе сказаць "не", а проста выслухаць мяне. Згода?»
  
  Мне не хапіла адвагі.
  Не сёння вечарам.
  Я не браў Алісію ў Пакой цацак.
  Я спрачаўся, але не.
  Яна сышла — яна ніколі не заставалася, — а я ляжу ў ложку каля 11 вечара. не ведаю Думаючы пра нас у спальні раней: расшпільваючы блакітную сукенку Аліцыі, сукенку настаўніцы, маланку ззаду. Сціплы. Бюстгальтар быў складаны, не расшпільваць, а структуру. Аднак дакладна гэта цяжка ўбачыць, таму што, вядома, мы абодва аддаем перавагу цьмянаму святлу.
  Потым мая вопратка таксама была распранутая, мая вопратка, як прасціны на двухспальным ложку. Яе маленькія рукі рухаліся хутка, як галодныя калібры. Сапраўды спрытны. І мы гулялі ў сваю гульню. Люблю гэта. Проста люблю гэта. Хаця я павінен быць асцярожным. Калі я не думаю пра нешта іншае, гэта занадта хутка скончыцца. Выкіньце думкі і ўспаміны: стамеска, якую я купіў на мінулым тыдні, мяркуючы, што яна зробіць з косткамі. Вячэра ў маім любімым месцы, дзе можна есці на вынас. Нядаўнія крыкі ахвяры на будаўнічай пляцоўцы каля 40® паўночнай шыраты, калі шарыкавы малаток упаў на яго чэрап. (Я ўспрымаю гэта як доказ таго, што я насамрэч не пачвара. Уяўленне пра кроў, пстрычку не прымушае мяне скончыць хутчэй, але крыху прытупляе мяне.)
  Потым мы з Алісіяй выявілі пульс, і ўсё было добра... пакуль, чорт вазьмі, у памяці не прыйшла выява дзяўчыны-паліцэйскага. Чырвоны. Я ўявіў, як гляджу на крыкі з эскалатара, бачу яе, значок і пісталет і ўсё, як яна глядзела на мяне . Зацененыя вочы, рудыя валасы разлятаюцца. Адводзіць позірк ад крывавага эскалатара і крыкаў, шукаючы мяне , мяне, мяне. Але, як ні дзіўна, яна жудасна напалохала мяне ў гандлёвым цэнтры яна такая ж дрэнная, як і найгоршы Шоппер, уяўляючы яе, калі я пульсаваў на малюсенькай Аліцыі, мяне не запаволіла. Якраз наадварот.
  Хопіць! Ідзі прэч!
  Божа мой, ці я сказаў гэта ўголас? — здзівіўся я.
  Зірнуў на Аліцыю. Не. Яна згубілася ў любым месцы, куды б ні пайшла ў такія моманты.
  Але Чырвоны не сыходзіў.
  І ўсё скончылася. Прывязаць. Алісія, здавалася, была крыху здзіўлена хуткасцю. Не тое, каб яна, здавалася, клапацілася. Сэкс корміць жанчын мноствам розных страў, такіх як тапас, дзе мужчына хоча адну страву, каб паесці і паспець.
  Пасля мы задрамалі, і я прачнуўся, думаючы, што ўсё яшчэ нейкім чынам пусты, і падумаў пра Пакой цацак, завёўшы яе туды.
  Так? Я задаваўся пытаннем. не?
  Тады я сказаў ёй сысці.
  Бывайце, бывайце.
  Нічога больш, чым гэтыя словы.
  І яна пайшла.
  Цяпер я знаходжу свой тэлефон, слухаю галасавое паведамленне ад брата. « Ёй. У наступную нядзелю. Анжэліка ці кінафорум? Дэвід Лінч або Чалавек, які ўпаў на зямлю ? Ваш званок. Ха, не, на самой справе гэта я. Таму што гэта я табе тэлефанаваў ! »
  Люблю чуць яго голас. Такі, як мой, але не такі, як мой.
  Я тады задаюся пытаннем, што рабіць са сваім няспаннем. Ёсць шмат планаў, якія я павінен разгледзець на заўтра. Але замест гэтага я перабіраю шуфляду тумбачкі. Знайдзіце дзённік і працягвайце пісаць урыўкі. Перапісваю, уласна, з MP3-плэера. Размаўляць заўсёды лягчэй, хай думкі ляцяць, як кажаны ў прыцемках, ідуць куды хочуць. Затым запішыце гэта пазней.
  Гэтыя ўрыўкі з цяжкіх дзён, школьных дзён. Хто не рады, што тыя часы засталіся ззаду? Я пішу даволі добрым сцэнарыем. Манашкі. Яны былі нядрэнныя, большасць з іх. Але калі яны настойвалі, вы слухалі, практыкаваліся, дагаджалі ім.
  добра. Што за дзень. У школе да чатырох. Праект грамадзянскага клуба. Місіс Хупер была рада маёй працы. Пайшлі таемнай дарогай дадому. Даўжэй, але лепш (ведаеце чаму? Відавочна). Міма дома, які на Хэлоўін пакрываецца павуціннем, міма сажалкі, якая з кожным годам здаецца меншай, міма дома Марджары, дзе я аднойчы ўбачыў яе расхінутую блузку, і яна ніколі не даведалася.
  Спадзяваўся, маліўся, што добра вярнуся сёння дадому, і я думаю, што вярнуся. Але вось яны.
  Сэмі і Франклін. Яны пакідаюць дом Сіндзі Хэнсан. Сіндзі можа быць манекеншчыцай. Такая прыгожая. Сэм і Фрэнк, такія прыгожыя, маглі б пагуляць з ёй. Я нават не размаўляю з ёй. Я для яе не існую, мяне няма на гэтай планеце. Твар чысты, але занадта худы, занадта нязграбны, занадта нязграбны. Гэта нармальна. Так уладкаваны свет.
  Сэм і Фрэнк ніколі не білі мяне, не штурхалі ўніз, не церлі мне твар у бруд ці сабачае дзярмо. Але ніколі не быў з імі сам-насам. Ведаю, яны глядзелі на мяне некаторыя, ну, вядома, яны былі. Ва ўсіх у школе ёсць. Калі б гэта быў Дункан або Батлер, мяне б накінулі на кіта, выбілі б з мяне хрэн, таму што паблізу няма ніводнага сведкі. Таму я мяркую, што тое ж самае адбудзецца і з імі. Яны ніжэйшыя за мяне, а хто не? Але мацней, і я не магу змагацца, не ведаю, як. Фэйл, гэта тое, чым хтосьці сказаў, што я раблю. Я выглядаў па-дурному. Прасіў тату дапамагчы. Ён гэтага не зрабіў. Паставіў баксёрскае шоу па тэлевізары і пакінуў мяне глядзець яго. Вельмі добра, што атрымалася.
  Так што цяпер, збіваюць.
  Бо сведак побач няма.
  Ніяк не магу павярнуцца. Я проста працягваю хадзіць. Чакаю кулакоў. А яны ўхмыляюцца. Што хлопчыкі ў школе заўсёды робяць перад ударам.
  Але не б'юць. Сэм прывітаўся і пытаецца, ці жыву я побач. За пару кварталаў, кажу яму. Такім чынам, цяпер яны ведаюць, што гэта вельмі дзіўны спосаб для мяне дабірацца дадому са школы, але яны нічога не кажуць.
  Ён проста кажа, што тут добрае суседства. Фрэнк кажа, што жыве бліжэй да трэкаў, што шумна, і гэта накшталт адстой.
  Затым ад Фрэнка: Чувак. Эпіка сёння ў класе.
  Я як быццам нічога не магу сказаць. Ён мае на ўвазе клас місіс Рыч. Кальк. Яна паклікала мяне, таму што я глядзеў акно, што яна робіць, калі нехта глядзіць у акно, каб збянтэжыць іх, і, не азіраючыся, я сказаў g(1) = h(1) + 7 = −10,88222 + 7 = −3,88222.
  Так, адзін з іх кажа: «Спадабаўся яе твар, місіс Сучка». Ты валодаў ёй, чувак.
  Эпас.
  «Да сустрэчы». Ад Сэма. І яны проста сыходзяць.
  На мяне не плююць і не плююць. Ці сказаў Дзіку Боду, худая фасоля, усё такое.
  нічога.
  Добры дзень. Сёння быў добры дзень.
  Я прыпыняю дыктафон і адпіваю вады. Затым апусціцеся каля падушкі, у якой усё яшчэ захоўваецца водар Алісіі. Раней я думаў, што буду сустракацца са сляпой жанчынай. Спрабаваў, але не знайшоў. Яны не выкарыстоўваюць асабістыя дадзеныя. Магчыма, гэта занадта рызыкоўна. Сляпым жанчынам было б напляваць на занадта высокі, занадта худы, доўгі твар, доўгія пальцы, доўгія ногі. Худы чарвяк вырадак. Хлопчык худы боб. Слім Джым. Такім чынам, сляпая жанчына была маім планам. Але не атрымалася. Часам сустракаюся з кімсьці. Гэта нармальна працуе для таго, што ёсць. Потым гэта заканчваецца.
  Гэта заўсёды заканчваецца. Гэта скончыцца і з Алісіяй.
  Я думаю пра пакой цацак.
  Потым вяртаюся да дзённіка, зноў расшыфроўваю, дзесяць хвілін, дваццаць.
  Узлёты і падзенні жыцця, запісаныя назаўжды. Гэтак жа, як мае сувеніры на паліцах у Пакоі цацак: я памятаю радасць, смутак або гнеў, якія атачалі кожную з іх.
  Сёння быў добры дзень.
  
  
  СЕРАДА
  II
  
  
  ІНТЭРН
  
  
  РАЗДЗЕЛ 6
  Спадар . Рыфма, гонар».
  Не ведаю, як на гэта адказаць. Ківок падаўся дарэчы. "Спадар. Уітмар».
  Без падштурхоўвання да імёнаў. Аднак Райм даведаўся, што гэта Эверс.
  Адвакат мог быць перасаджаны з 1950-х гадоў. На ім быў цёмна-сіні гарнітур, габардзін, белая кашуля з накрухмаленымі да пластыку каўняром і манжэтамі. Гальштук, такі ж жорсткі, быў блакітнага адцення, які не мог зусім адмовіцца ад фіялетавага і быў вузкі, як лінейка. З нагруднай кішэні пінжака выглядваў белы прастакутнік.
  Твар Уітмара быў выцягнутым і бледным, і Рымм на імгненне падумаў, што ў яго параліч Бэла або нейкі параліч чэрапна-мазгавых нерваў. Але як толькі быў зроблены гэты вывад, яго лоб ледзь-ледзь нахмурыўся, калі ён агледзеў гасцёўню і яе рыштунак CSI .
  Рыфма зразумеў, што чалавек нібы чакаў запрашэння сесці. Райм загадаў яму зрабіць гэта і, разгладзіўшы штаны і расшпіліўшы пінжак, Уітмар узяў побач крэсла і апусціўся на яго. Ідэальна вертыкальна. Ён зняў акуляры, пачысціў круглыя лінзы цёмна-сіняй сурвэткай і замяніў абодва, адпаведна на носе і ў кішэні.
  На сустрэчу з Рыфмам наведвальнікі звычайна рэагавалі двума спосабамі. Большасць амаль анямела, пачырванела, апынуўшыся ў кампаніі чалавека, 90 працэнтаў цела якога было нерухомым. Іншыя жартавалі і жартавалі пра яго стан. Гэта было стомна, хоць і лепш, чым першае.
  Некаторыя - неабыякавасць Райма - пры сустрэчы з ім зірнулі раз ці два на яго цела і пайшлі далей, несумненна, гэтак жа, як яны ацанілі б патэнцыйных сваякоў: мы будзем трымаць меркаванне, пакуль не дойдзем да сутнасці. Гэта тое, што цяпер зрабіў Уітмар.
  «Вы ведаеце Амелію?» — спытаў Рыфма.
  «Не. Я ніколі не сустракаў дэтэктыва Сакса. У нас ёсць агульны сябар, аднакласнік па гімназіі. Бруклін. Калега адвакат. Першапачаткова яна патэлефанавала Рычарду і папрасіла яго разгледзець справу, але ён не займаецца заканадаўствам аб цялесных пашкоджаннях. Ён даў ёй мой нумар».
  Вузкасць яго твару падкрэслівала задуменны выраз, і Райм быў здзіўлены, даведаўшыся, што яны з Саксам прыкладна аднаго ўзросту. Ён думаў, што Уітмар на паўтузіна гадоў старэйшы.
  «Калі яна патэлефанавала мне наконт магчымай справы і сказала, што вы можаце быць сведкам-экспертам, я быў здзіўлены».
  Рыфм лічыў, што часовая лінія ў сваім каментарыі няяўная. Відавочна, што Сакс прызначыў Райм кансультантам яшчэ да таго, як яна прызналася яму, што менавіта таму яна мінулай ноччу паехала з дому ўдавы ў Брукліне ў гасціную.
  Я прыйшоў спытаць вас аб нечым. Мне патрэбна паслуга...
  «Але, вядома, я рады, што вы даступныя. Усе судовыя працэсы аб незаконнай смерці звязаны з складанымі доказнымі пытаннямі. І я ведаю, што ў гэтым выпадку гэта будзе асабліва дакладна. У вас добрая рэпутацыя». Ён агледзеўся. «Дэтэктыў Сакс тут?»
  «Не, яна ў цэнтры горада. Працуе па справе аб забойстве. Але мінулай ноччу яна расказала мне пра вашага кліента. Сэндзі, гэта яе імя?»
  «Удава. Місіс Фроммер. Сэндзі».
  «Яе сітуацыя такая кепская, як мне сказала Амелія?»
  «Я не ведаю, што яна табе сказала». Дакладнае выпраўленне недакладнасці Рыфмы. Ён сумняваўся, што з Уітмарам было б цікава выпіць піва, але ён быў бы добрым чалавекам у якасці дарадцы, асабліва падчас перакрыжаванага допыту іншага боку. «Але я пацвярджаю, што місіс Фроммер перажывае вельмі цяжкія часы. Яе муж не меў страхоўкі жыцця і ён некалькі гадоў не працаваў поўны працоўны дзень. Місіс Фроммер працуе ў службе ўборкі, але толькі няпоўны працоўны дзень. Яны ў даўгах. Значная запазычанасць. У іх ёсць далёкая сям'я, але ніхто не ў стане дапамагчы матэрыяльна. Часовы прытулак можа даць адзін стрыечны брат — у гаражы. Я займаюся заканадаўствам аб цялесных пашкоджаннях на працягу многіх гадоў і магу сказаць вам, што для многіх кліентаў выздараўленне - гэта нечаканы прыбытак; у выпадку місіс Фроммер гэта неабходнасць.
  «А цяпер, містэр Райм... Прабачце, вы былі капітанам паліцыі, так? Я павінен вас так называць?»
  «Не, Лінкальн у парадку».
  «Цяпер я хацеў бы расказаць вам, якая ў нас сітуацыя».
  У ім быў рабатызаваны элемент. Не выклікае раздражнення. Проста дзіўна. Магчыма, журы спадабалася.
  Уітмар адкрыў свой старамодны партфель — зноў прыкладна 1950-х гадоў — і дастаў некалькі белых аркушаў без разбіўкі. Ён адкрыў каўпачок ручкі (не аўтаручкі, Райм быў злёгку здзіўлены) і самым дробным почыркам, які яшчэ можна было прачытаць няўзброеным вокам, ён напісаў тое, што здавалася датай і прысутнымі бакамі, прадметам сустрэча. Неразлінаваная папера, так, але ўзыходзячыя і сыходныя часткі знакаў былі такімі роўнымі, быццам яны ўтыкаліся ў лінейку.
  Ён глядзеў на рэдкія запіскі, здаваўся задаволеным і падняў позірк.
  «Я маю намер падаць пазоў у суд першай інстанцыі Нью-Ёрка — як вы ведаеце, у Вярхоўны суд».
  Форум, самы нізкі ў дзяржаве, нягледзячы на высокую назву, разглядаў як крымінальныя справы, так і грамадзянскія; Райм даваў там паказанні тысячу разоў у якасці сведкі-эксперта абвінавачання.
  «Скаргі будуць пададзены за незаконную смерць з боку ўдавы, місіс Фроммер. І іх дзіця».
  «Хлопчык-падлетак, праўда?»
  «Не. Дванаццаць».
  «Ах, так».
  «І за боль і пакуты ад імя спадара Фроммера. Я так разумею, што ён выжыў, магчыма, дзесяць хвілін у надзвычайных пакутах. Гэта спагнанне пойдзе, як я ўжо сказаў, у яго маёнтак і будзе дзейнічаць на карысць таго, хто згадваецца ў яго завяшчальных дакументах або згодна з вызначэннем спадчыннага суда, калі ў яго не было завяшчання. Акрамя таго, я буду падаваць іск ад імя бацькоў містэра Фроммера, чыёй падтрымцы, наколькі ён мог, ён спрыяў. Гэта таксама будзе неправамерным смяротным дзеяннем».
  Гэта быў, бадай, найменш яркі, калі не самы нудны адвакат, якога Райм калі-небудзь сустракаў.
  «Ad damnum у маёй скарзе — патрабаванне кампенсацыі шкоды — шчыра кажучы, абуральна высокае. Трыццаць мільёнаў за неправамерную смерць, дваццаць мільёнаў за боль і пакуты. Мы ніколі не маглі аднавіць гэта. Але гэтыя сумы я выбіраў толькі для таго, каб прыцягнуць увагу абвінавачаных і зрабіць невялікую рэкламу гэтай справы. Я не збіраюся ісці на суд».
  «Не?»
  «Не. Сітуацыя ў нас крыху незвычайная. З-за адсутнасці страхоўкі і любой іншай фінансавай падтрымкі для місіс Фроммер і яе сына ім неабходна хуткае ўрэгуляванне. Суд можа заняць год і больш. Да таго часу яны былі б жабракамі. Ім спатрэбяцца грошы на прытулак, адукацыю падлеткаў, на медыцынскую страхоўку, на самае неабходнае. Пасля таго, як мы прад'явім сур'ёзную справу супраць адказчыкаў, і я пакажу аб гатоўнасці значна знізіць попыт, я лічу, што яны выпішуць некалькі чэкаў, якія для іх нязначныя, але для місіс Фроммер значныя, і прыкладна на суму, якая лічыць дастаткова справядлівай зроблена.»
  Ён быў бы дома ў рамане Дыкенса, вырашыў Райм. «Здаецца, гэта разумная стратэгія. Цяпер мы можам пагаварыць пра доказы?»
  «Хвілінку, калі ласка». Эверс Уітмар збіраўся рухацца наперад, верны выбранаму курсу, нягледзячы ні на што. «Па-першае, я хацеў бы растлумачыць вам тонкасці адпаведнага закона. Вы знаёмыя з дэліктным заканадаўствам?»
  Было відавочна, што не мае значэння, скажа ён так, не ці можа. Адвакат Уітмар збіраўся зрабіць яго знаёмым.
  «Не зусім, не».
  «Я дам вам агляд. Дэліктнае права тычыцца шкоды, прычыненай адказчыкам істцу, акрамя парушэння дагавора. Слова паходзіць ад...
  «Па-лацінску «кручаны»? Тортус ». Рыфм меў прыхільнасць да класікі.
  "Сапраўды." Уітмар таксама не быў уражаны ведамі Райма і не расчараваны тым, што ён упусціў магчымасць выкласціся. «Аўтамабільныя аварыі, паклёп і паклёп, няшчасныя выпадкі на паляванні, узгаранне лямпаў, разлівы таксічных рэчываў, авіякатастрофы, напад — пагроза ўдару чалавека — і акумулятар — на самой справе яго ўдарыў . Іх часта змешваюць. Нават наўмыснае забойства, якое можа быць і крымінальным, і грамадзянскім».
  «О-Джэй Сімпсан, — падумаў Рыфм.
  Уітмар сказаў: «Такім чынам, шкоднае дзеянне за супрацьпраўную смерць і цялесныя пашкоджанні. Першы крок - знайсці нашага адказчыка - хто менавіта адказны за смерць містэра Фроммера? Мы спадзяемся, што шкоду нанёс сам эскалатар, а не старонняя асоба. Згодна з дэліктным заканадаўствам, любому, хто пацярпеў ад прадукту - чаго заўгодна, прыбора, аўтамабіля, наркотыку, эскалатара - значна прасцей даказаць сваю справу. У 1963 годзе суддзя Вярхоўнага суда Каліфорніі стварыў падставу для пазову пад назвай строгая адказнасць за прадукцыю — каб перакласці цяжар страт з пацярпелага спажыўца на вытворцу, нават калі гэта не было нядбайнасцю. У строгай адказнасці ўсё, што вам трэба паказаць, гэта тое, што прадукт быў дэфектным і прычыніў траўму пазоўніку».
  «Што лічыцца дэфектам?» – спытаў Рым, неахвотна зацікавіўшыся лекцыяй.
  «Ключавое пытанне, містэр Райм. Дэфект можа заключацца ў тым, што ён быў дрэнна распрацаваны, што ў яго была слабасць або недахоп у вытворчасці або што спажыўца не было належным чынам папярэджана аб небяспецы. Ці бачылі вы нядаўна дзіцячую калыску?»
  Навошта мне? Вусны Рыфма склалі слабую ўсмешку.
  Уітмар, здавалася, быў неўспрымальны да іроніі, і працягнуў: «Вы ацэніце налепку: зніміце дзіця, перш чым складная калыска зачыніцца . Я не выдумляю. Вядома, так, гэта называецца строгай адказнасцю, але не абсалютнай. Павінен быць дэфект. Хто-небудзь, хто выкарыстоўвае ланцуговую пілу для нападу на ахвяру, напрыклад, з'яўляецца ўмяшальнай прычынай. Пазоўнік не можа падаць у суд на вытворцу пілы за такі напад.
  «Цяпер да нашай справы: першае пытанне: на каго мы падаем у суд? Ці быў недахоп канструкцыі або вытворчасці ў самім эскалатары Midwest Conveyance? Або ён быў у добрым працоўным стане, і кампанія па кіраванні гандлёвым цэнтрам, брыгада па ўборцы або асобная кампанія па тэхнічным абслугоўванні паклапаціліся аб яго рамонце або абслугоўванні? Рабочы не зачыніў яго на зашчапку ў апошні раз, калі яго адкрывалі? Хтосьці адкрываў панэль уручную Містэр Фроммер удзельнічаў у гэтым? Генпадрадчык, які будаваў гандлёвы цэнтр, зрабіў аб'ект небяспечным? Субпадрадчык, які ўсталяваў эскалатар? Што з вытворцамі камплектуючых? А як наконт прыбіральшчыкаў гандлёвага цэнтра? Яны працавалі на незалежнага падрадчыка або на супрацоўнікаў гандлёвага цэнтра? Тут вы ўваходзіце».
  Рыфма ўжо думала, як быць далей. «Па-першае, мне трэба, каб хто-небудзь агледзеў эскалатар, элементы кіравання, фатаграфіі з месца злачынства, след і...»
  «Ах. Цяпер я павінен сказаць вам, што наша сітуацыя мае невялікую маршчынку. Ну, некалькі маршчын».
  Бровы Рыма падняліся.
  Уітмар працягнуў: «Любая аварыя з удзелам эскалатара, ліфта, рухомага тратуара і гэтак далей расследуецца Дэпартаментам будынкаў і Дэпартаментам расследаванняў».
  Рыфма была знаёмая з DOI. Адзін з найстарэйшых праваахоўных органаў у краіне, які ўзыходзіць да пачатку дзевятнаццатага стагоддзя, быў даручаны кантраляваць дзяржаўных служачых, агенцтваў і ўсіх, хто заключаў кантракты або працаваў з горадам. Паколькі ён сам трапіў у квадрацыклы падчас агляду месца злачынства на будаўніцтве метро, у расследаванні таго, як адбылося яго няшчасце, было ўдзелена DOI.
  Уітмар працягнуў: «Мы можам выкарыстоўваць знаходкі ў нашым касцюме, але...»
  «На тое, каб атрымаць іх справаздачу, спатрэбяцца месяцы».
  «Менавіта ў гэтым праблема, містэр Райм. Паўгода, хутчэй год. так. І мы не можам так доўга чакаць. Да таго часу місіс Фроммер застанецца бяздомнай. Або жыць са сваімі сваякамі ў Скенектадзі».
  «Маршчынка адна. А два?»
  «Доступ да эскалатара. Ён выняты і канфіскаваны на гарадскім складзе да расследавання DOI і DOB».
  Чорт вазьмі, гэта ўжо сур'ёзны доказ заражэння, інстынктыўна падумаў Райм.
  "Атрымайце позву", - сказаў ён. Гэта было відавочна.
  «На дадзены момант я не магу. Як толькі я падам пазоў — гэта будзе на працягу наступных некалькіх дзён — я магу падаць duces tecum. Але суддзя яго адменіць. Мы не атрымаем доступ, пакуль DOI і DOB не скончаць расследаванне».
  Гэта быў абсурд. Эскалатар быў найлепшым доказам, магчыма, адзіным доказам у справе, і ён не мог да яго дастаць?
  Потым успомніў: вядома, справа грамадзянская, а не крымінальная.
  «Мы таксама можам выклікаць у суд дакументы аб праектаванні, вытворчасці, мантажы і тэхнічным абслугоўванні ад магчымых адказчыкаў: гандлёвага цэнтра, вытворцы — Midwest Conveyance — клінінгавай кампаніі, любога іншага, хто мае дачыненне да прылады. Мы маглі б атрымаць копіі, але гэта будзе бойка. І хадайніцтвы будуць хадзіць туды-сюды некалькі месяцаў, перш чым яны будуць апублікаваны. Нарэшце, апошняя маршчынка. Я згадаў, што містэр Фроммер больш не працуе на поўную стаўку?»
  «Памятаю. Крызіс сярэдняга ўзросту ці нешта падобнае».
  "Гэта правільна. Ён пакінуў карпаратыўную пасаду, якая выклікала ціск. Апошнім часам ён працаваў на такіх працах, якія яму не даводзілася браць дадому ўвечары — дастаўшчыкам, тэлемаркетолагам, прыёмшчыкам заказаў у рэстаране хуткага харчавання, прадаўцом абутку ў гандлёвым цэнтры. Большую частку часу займаў валанцёрства ў дабрачынных арганізацыях. Пісьменнасць, беспрытульнасць, голад. Такім чынам, апошнія некалькі гадоў ён меў мінімальны прыбытак. Адной з самых цяжкіх частак нашай справы будзе пераканаць прысяжных, што ён вярнуўся б у працоўную сілу на такой працы, як тая, якую ён меў».
  «Чым ён займаўся?»
  «Перад тым, як сысці, ён быў дырэктарам па маркетынгу. Patterson Systems ў Нью-Джэрсі. Я паглядзеў гэта. Вельмі паспяховая кампанія. Вытворца паліўных фарсунак нумар адзін у Амерыцы. І ён зрабіў цвёрдыя шасцізначныя паказчыкі. Летась яго даход склаў трыццаць тры тысячы. Суд прысяжных прысуджае кампенсацыю супрацьпраўнай смерці ў залежнасці ад заробку. Адвакаты абвінавачаных сцвярджаюць, што нават калі іх кліенты нясуць адказнасць, шкода была мінімальнай, бо ён зарабляў роўна столькі, каб жыць.
  «Я паспрабую даказаць, што містэр Фроммер перажываў пэўны этап. Што ён збіраецца вярнуцца на высокааплатную працу. Цяпер у мяне гэта можа не атрымацца. Такім чынам, гэта ваша другая задача. Калі вы можаце даказаць, што адказчык, кім бы ён ні апынуўся, дзейнічаў неабдумана або неабдумана пры будаўніцтве эскалатара або кампанента, або ў адмове абслугоўваць прыладу, тады мы…»
  «—дадайце патрабаванне аб спагнанні шкоды. А прысяжныя, якім непрыемна, што яны не могуць узнагародзіць удаву вялікімі будучымі заробкамі, кампенсуюць вялікім штрафам».
   «Добра заўважана, містэр Райм. Табе трэба было вучыцца на юрыдычны факультэт. Такім чынам, у двух словах наша сітуацыя».
  Райм сказаў: «Іншымі словамі, даведацца, як складаная прылада выйшла з ладу і хто нясе адказнасць за гэтую збой, не маючы доступу да яе, пацвярджальнай дакументацыі або нават фатаграфій або аналізу аварыі?»
  «І гэта таксама добра сказана». Уітмар дадаў: «Дэтэктыў Сакс сказаў, што вы былі даволі крэатыўныя, калі дайшло да падыходу да такой праблемы».
  Наколькі творчым можна было б быць без праклятых доказаў? Абсурд, зноў падумаў Рыфм. Усё было цалкам...
  Потым узнікла думка. Уітмар гаварыў, але Райм праігнараваў яго. Ён павярнуўся да дзвярэй. «Том! Том! Дзе ты?"
  Крокі і праз імгненне з'явіўся памочнік. «Ці ўсё ў парадку?»
  «Добра, добра, добра. Чаму б не? Мне проста трэба нешта».
  «І што гэта?»
  «Рулетка. І чым раней, тым лепш».
  
  
  РАЗДЗЕЛ 7
  Я іранічны.
  One Police Plaza лічыцца адным з самых пачварных дзяржаўных будынкаў у Нью-Ёрку, але адсюль адкрываюцца адны з найлепшых відаў у цэнтры Манхэтэна: гавань, Іст-Рывер, высокі гарызонт Нью-Ёрка «Няхай цячэ рака». самы мускулісты. У адрозненне ад гэтага, першапачатковы штаб паліцыі на Цэнтральнай вуліцы, магчыма, з'яўляецца самым элегантным будынкам на поўдзень ад Х'юстан-стрыт, але ў той час афіцэры, якія знаходзіліся там, маглі назіраць толькі за шматкватэрнымі дамамі, мяснікамі, рыбнымі гандлярамі, прастытуткамі, недабрабытамі. і рабаўнікі, якія чакалі (афіцэры паліцыі ў той час былі галоўнай мішэнню для злодзеяў, якія цанілі іх ваўняную форму і латуневыя гузікі).
  Увайшоўшы ў свой офіс, які зараз знаходзіцца ў аддзеле буйных спраў у One PP, Амелія Сакс глядзела ў крапінкі вокнаў, разважаючы над гэтым фактам. Думаючы таксама: яна не магла клапаціцца менш ні пра архітэктурную эстэтыку будынка, ні пра выгляд. Яна пярэчыла таму, што прымяняла свае навыкі расследавання тут, а не ў гарадскім доме Лінкальна Райма.
  пекла.
  Не задаволены тым, што ён сышоў з паліцэйскага кансультацыйнага бізнесу, зусім не задаволены. Асабіста ёй не хапала стымуляцыі даваць і браць, біцца галавой, крэатыўнасці, якая квітнела з гештальта. Яе жыццё стала падобным на вучобу ў онлайн-універсітэце: інфармацыя была тая ж, але працэс загрузкі яе ў ваш мозг паменшыўся.
  Справы не ішлі. Забойствы, у прыватнасці, спецыяльнасць Райма, не былі раскрытыя. Справа Рынальда, напрыклад, вялася ў яе ў спісе каля месяца і нікуды не ішла. Забойства на Вест-Сайдзе на поўдзень ад Мідтаўна. Эчы Рынальда, другарадны гулец і гандляр наркотыкамі, быў моцна зарэзаны. Вуліца і завулак былі бруднымі, таму спіс слядоў быў аб'ёмны і таму не вельмі карысны: недакуркі, абойма ад плоткі, у якой усё яшчэ трымаўся гаршчок, харчовыя абгорткі, кававыя кубкі, кола ад дзіцячай цацкі, піўныя бляшанкі. , прэзерватыў, абрыўкі паперы, квітанцыі, сотні іншых прадметаў сцёкаў, звычайных для вуліц Нью-Ёрка. Ні адзін з адбіткаў пальцаў або ног, якія яна знайшла на месцы здарэння, не падышоў.
  Яшчэ адзін сведка — сын загінулай. Ну, свайго роду сведка . Васьмігадовае дзіця не бачыла забойцу выразна, але чула, як той заскочыў у машыну і назваў адрас, у якім было слова «Вёска». Мужчынскі голас. Хутчэй белы, чым чорны ці лацінаамерыканец. Сакс вычарпала свае навыкі інтэрв'ю, каб прымусіць хлопчыка ўспомніць больш, але ён быў, зразумела, засмучаны, убачыўшы свайго бацьку ў завулку, залітага крывёю. Агляд кабет і кіроўцаў-цыганоў нічога не выявіў. А Грынвіч-Вілідж займаў дзясяткі квадратных міль.
  Але яна была перакананая, што Райм мог прааналізаваць масу доказаў і прыйсці да высновы аб тым, куды, у той мудрагелістай частцы Манхэтэна, хутчэй за ўсё падзеўся злачынец.
  Ён пачаў дапамагаць, але потым сказаў не. І халаднавата нагадаў ёй, што ён больш не займаецца крымінальным бізнесам.
  Сакс разгладзіла сваю вугальна-шэрую спадніцу ледзь вышэй каленяў. Яна думала, што абрала больш светла-шэрую блузку ў якасці дадатку, але на тратуары перад сваім гарадскім домам, калі выходзіла, зразумела, што гэта блузка карычневага колеру. Гэта былі яе тыповыя раніцы. Шмат адцягнення.
  Цяпер яна прагледзела электронныя лісты і тэлефонныя паведамленні, вырашыла, што імі не варта звяртаць увагі, а затым накіравалася ў хол, у бок канферэнц-залы, якую яна забрала для справы Unsub 40.
  Зноў думаю пра Рыфму.
  Звольніўся.
  Чорт...
   Яна падняла вочы і заўважыла, што малады дэтэктыў, які ішоў насупраць, раптам павярнуўся да яе. Яна зразумела, што, напэўна, вымавіла гэтае слова ўслых.
  Яна ўсміхнулася яму, каб даказаць, што не звар'яцела, і ўхілілася ў свой баявы пакой, маленькі, застаўлены двума столікамі з ДВП, двайнымі камп'ютарамі, адным сталом і белай дошкай, на якой дэталі справы былі напісаны маркерам.
  «У любую хвіліну», — сказаў малады бялявы афіцэр, гледзячы ўверх. Ён быў у цёмна-сіняй форме паліцыі Нью-Ёрка і сядзеў за дальнім сталом. Рон Пуласкі не быў дэтэктывам, як большасць афіцэраў аддзела буйных спраў. Але гэта быў паліцэйскі, з якім Амелія Сакс хацела працаваць у справе Unsub 40. Яны гадамі паказвалі сцэны, заўсёды — да гэтага часу — з гасцёўні Райма.
  Пуласкі кіўнуў на экран. «Абяцалі».
  У любую хвіліну…
  «Колькі яны атрымалі?»
  "Не ўпэўнены. Я б не чакаў яго адраса і тэлефона. Але ECT сказаў, што ў іх ёсць некалькі хітоў. Гэта быў добры званок, Амелія.
  Пасля катастрофы — слова ўжывалася ў некалькіх сэнсах: смерць ахвяры, а таксама страта Unsub 40 — у гандлёвым цэнтры ў Брукліне Сакс метадычна даследаваў тэрыторыю за пагрузачнай платформай і абмяркоўваў, куды накіраваць бруклінскія каманды па зборы доказаў; вы не можаце шукаць усюды. Адным з месцаў, якое яе асабліва заінтрыгавала, быў танны мексіканскі рэстаран, заднія дзверы якога выходзілі ў тупік каля пагрузачнай пляцоўкі. Гэта быў адзіны рэстаран побач. Існавалі іншыя, больш хуткія спосабы збегчы суб'екта, але Сакс засяродзіў агітацыю менавіта там, мабыць, на надуманай тэорыі, згодна з якой у рэстаране часцей, чым у іншых месцах, будуць працаваць супрацоўнікі без дакументаў, якія будуць менш супрацоўнічаць, не жадаючы назваць свае імёны і адрасы ў якасці сведак.
  Як яна і здагадалася, ніхто, ад мэнэджэра да пасудамыйкі, не бачыў даволі пазнавальнага падазраванага.
  Аднак гэта не азначала, што ён там не быў; у смеццевым кантэйнеры для кліентаў пошукавая група знайшла кубак Starbucks, а таксама цэлафанавыя абгорткі для сэндвічаў і сурвэткі з сеткі, якія ён нёс, калі ўцякаў.
   Яны сабралі ўсё смецце з таго кантэйнера ў La Festiva, што магло і не быць сапраўдным іспанскім словам.
  Аналіз гэтых доказаў быў тым, чаго яны зараз чакалі.
  Сакс апусцілася ў крэсла, якое яна прывезла сюды са свайго мініяцюрнага кабінета. Разважаючы, што калі б яны працавалі ў салоне Райма, дадзеныя былі б ужо ў іх руках. Яе тэлефон спяваў з сігналам электроннай пошты. Гэта былі добрыя навіны ад капітана 84 Мадзіна. Ён сказаў, што не спяшаліся з яе справаздачай аб інцыдэнце са стралянінай; спатрэбіўся некаторы час, каб сабраць стралковую каманду Бора. Ён дадаў, што, як яна і Райм абмяркоўвалі раней, некалькі рэпарцёраў патэлефанавалі і запыталіся, наколькі разумна страляць са зброі ў перапоўненым гандлёвым цэнтры, але Мадзіна адхіліў іх, сказаўшы, што справа расследуецца ў адпаведнасці з працэдурамі дэпартамента, і не выдаў. яе імя. Ніхто з журналістаў не адгукнуўся.
  Усе добрыя навіны.
  Цяпер камп'ютар Пуласкі прапанаваў звон карабельнага званка. «Добра, вось яно. Аналіз доказаў».
  Калі ён чытаў, рука маладога чалавека падышла да яго лба і коратка пацерла. Шнар быў нядоўгі, але сёння з гэтага ракурсу, пры такім святле ён быў цалкам відавочны. У першым выпадку, калі ён бег з Саксам і Раймам, ён зрабіў памылку, і злачынец, асабліва жорсткі прафесійны забойца, ударыў яго па галаве. Атрыманая ў выніку траўма, якая закранула яго мозг, а таксама гонар і знешні выгляд, ледзь не спыніла яго кар'еру. Але рашучасць, заахвочванне яго брата-блізнюка (таксама паліцэйскага) і настойлівасць Лінкальна Райма не дапусцілі яго. У яго ўсё яшчэ былі моманты няўпэўненасці — траўмы галавы атручвалі ўпэўненасць у сабе, — але ён быў адным з самых разумных і ўпартых афіцэраў, якіх ведаў Сакс.
  Ён уздыхнуў. «Няшмат».
  «Што там?»
  «Сляды з самой крамы Starbucks, нічога. З мексіканскага рэстарана: ДНК з краю кубка Starbucks, але не супадае з CODIS».
  Гэта рэдка бывае так проста.
  "Ніякіх грабянёў трэння", - сказаў Пуласкі.
   "Што? Ён насіў пальчаткі ў Starbucks?»
  «Здаецца, ён выкарыстаў сурвэтку, каб трымаць кубак. Тэхнік з CSU выкарыстаў вакуум і нінгідрын, але з'явіўся толькі частковы. Ад кончыка. Занадта вузкі для IAFIS.»
  Нацыянальная база адбіткаў пальцаў была ўсёабдымнай, але можна было выкарыстоўваць толькі адбіткі, зробленыя з падушачак пальцаў, а не з самага канца.
  Але яна зноў задалася пытаннем: калі б доказы пайшлі на аналіз у Райма, а не ў лабараторыю CSU у Квінсе, ці змог бы ён узняць адбітак пальца? Лабараторыя ў штаб-кватэры была самай сучаснай, але гэта не належала, ну, не Лінкальну Райму.
  «Адбітак абутку Starbucks, верагодна, ягоны, — прачытаў Пуласкі, — бо ён быў накладзены на іншыя і супадаў з адным на пагрузачнай пляцоўцы і ў мексіканскім рэстаране. Падобны след знойдзены ў пратэктары ад дока і рэстарана. Гэта трынаццаты памер Reebok. Daily Cushion Two Point Oh. Профіль слядоў хімічных рэчываў тут».
  Яна паглядзела на экран і прачытала спіс хімічных рэчываў, пра якія ніколі не чула. "Які?"
  Пуласкі пракруціў уніз. «Напэўна, перагной».
  «Бруд?»
  Бялявы афіцэр працягваў чытаць дробны шрыфт. «Перагной — гэта перадапошняя ступень раскладання арганічных рэчываў».
  Яна прыгадала размову паміж Раймам і Пуласкі шмат гадоў таму, калі пачатковец выкарыстаў «перадапошні» ў значэнні «апошні», у адрозненне ад належнага значэння — перадапошні. Успамін быў больш шчымлівы, чым ёй хацелася.
  «Такім чынам , хутка будзе бруд».
  «Даволі шмат. І гэта прыйшло аднекуль. Ён не супадае ні з адным з кантрольных узораў, якія вы ці ECT сабралі ў гандлёвым цэнтры, на пагрузачнай пляцоўцы і ў рэстаране і вакол іх». Ён працягваў чытаць. «Ну, тут не так добра».
  "Што гэта?"
  «Дынітраанілін».
  «Ніколі пра гэта не чуў».
  «Колькасць выкарыстанняў, фарбавальнікаў, пестыцыдаў, напрыклад. Але нумар адзін: выбухоўка».
   Сакс паказаў на дыяграму з самага месца забойства, будаўнічай пляцоўкі, дзе Unsub 40 да смерці збіў Тода Уільямса каля клуба пару тыдняў таму. «Аміячная салетра».
  Угнаенне — і галоўны выбуховы інгрэдыент самаробных бомбаў, такіх як тая, што разбурыла федэральны будынак Аклахома-Сіці ў 90-х гадах.
  - Такім чынам, - павольна прамовіў Пуласкі, - вы лічыце, што гэта не толькі рабаванне? Суб'ект, я не ведаю, купляў інгрэдыенты для бомбы каля Сорак градусаў на поўнач або на будаўнічай пляцоўцы, і Уільямс гэта бачыў?» Ён пастукаў па экране кампутара. «А паглядзі на гэта». У слядах, сабраных каля следа на пагрузачнай пляцоўцы гандлёвага цэнтра, была невялікая колькасць маторнага масла.
  Другі інгрэдыент бомбы з угнаеннямі.
  Сакс уздыхнуў. Ці быў у гэтага суб'екта тэрарыстычны характар? Нягледзячы на тое, што забойства адбылося на працоўным месцы, гэтыя хімікаты не выкарыстоўваліся б для камерцыйнага зносу. "Працягваць."
  «Больш фенолу. Як мы знайшлі на першым месцы забойства».
  «Калі гэта паказваецца двойчы, гэта значна. Для чаго гэта выкарыстоўваецца?»
  Пуласкі выклікаў профіль хімічнага рэчыва. «Фенол. Папярэднік для вытворчасці пластмас, такіх як полікарбанат, смалы і нейлон. Таксама ў вырабе аспірыну, вадкасці для бальзамавання, касметыкі, лячэння ўрослых пазногцяў».
  У сорак былі вялікія ногі. Магчыма, праблемы з пазногцямі.
  «Тады гэта». Ён перапісваў доўгі спіс іншых хімічных рэчываў на табліцу доказаў на дошцы.
  «Вусны», - сказала яна.
  «Профілі як макіяж. Касметыка. Ніякага ўяўлення пра марку».
  «Трэба ведаць, хто гэта робіць. Няхай хто-небудзь са штаба адшукае гэта».
  Пуласкі даслаў запыт.
  Потым вярнуліся да доказаў. Ён сказаў: «Васіце дробную металічную габлюшку. Ад следу ў калідоры, які вядзе да пагрузачнай платформы».
  «Дай мне паглядзець».
  Пуласкі выклікаў фатаграфіі.
  Цяжка разабраць на вока — аголеная ці стыльна накрытая аптэчнымі акулярамі для чытання, да якіх апошнім часам прыйшлося звяртацца Саксу.
  Яна ўзмацніла павелічэнне і разглядала бліскучы фрагмент. Потым перайшла да другога ноўтбука і ўвяла свой шлях у базу дадзеных паліцыі Нью-Ёрка металічны след, які, як аказалася, усталяваў некалькі гадоў таму Лінкальн Райм.
  Разам яны прасканавалі базу дадзеных. «Тут нешта падобнае», — сказаў Пуласкі, стоячы праз яе плячо, паказваючы на адну з фатаграфій.
  Так, добра. Малюсенькая плямка была ад працэсу завострывання нажа, нажніц або брытвы.
  «Гэта сталь. Ён любіць вострае лязо». Ён забіў ахвяру да смерці за межамі 40® паўночнай шыраты, але гэта не значыць, што ён не быў зацікаўлены ў тым, каб ахвяры таксама былі забітыя іншай зброяй.
  З іншага боку, нядаўна ён, магчыма, не зрабіў нічога, акрамя таго, каб нарэзаць сямейны абед з курыцай нажом, якім ён толькі што рэзка ўрэзаўся ля стала.
  Пуласкі працягваў: «І трохі пілавіння. Хочаце паглядзець?»
  Яна разглядала мікраскапічныя выявы. Зерне было вельмі дробнае.
  «Думаеш, ад шліфоўкі?» - разважала яна. «Не пілаваць?»
  «Я не ведаю. Мае сэнс."
  Яна пстрыкнула пальцам па пазногцю вялікага пальца. Два разы. Напружанне ахапіла яе. «Аналітык у Квінсе не сказаў нам тып драўніны. Нам трэба гэта высветліць».
  «Я папрашу». Паціраючы лоб адной рукой, Пуласкі пракручваў іншыя аналізы другой рукой. «Здаецца, малаткоў і бомбаў недастаткова. Гэты хлопец таксама хоча атруціць людзей? Значныя сляды хлорарганічных і бензойнай кіслаты. Таксіны. Тыповы інсектыцыд, але яны выкарыстоўваліся ў забойствах. І больш хімікатаў, якія...» Ён паглядзеў на базу дадзеных. «... профіль як лак».
  «Пілавінне і лак. Ён сталяр, будаўнік? Або нехта кладзе свае бомбы ў драўляныя скрыні або за ашаляваныя сценамі».
  Але паколькі паведамленняў аб самаробных выбуховых прыстасаваннях у гэтым раёне, зачыненых у дрэва або іншым спосабам, не паступала, Сакс паставіў гэтую магчымасць на нізкі ўзровень верагоднасці.
  «Я хачу вытворцы», - сказаў Сакс. «Лак. Гатунак пілавіння таксама».
  Пуласкі нічога не сказаў.
  Яна зірнула ў яго бок і заўважыла, што ён глядзіць на свой тэлефон. Тэкст.
   - Рон?
  Ён страпянуўся і адсунуў трубку. Апошнім часам ён быў заклапочаны. Цікавілася, ці ёсць у сям'і хвароба.
  «Усё ў парадку?»
  «Вядома. Добра».
  Яна паўтарыла: «Я хачу вытворцы».
  «Пра… о, лак».
  «З лаку. І парода драўніны. І брэнд касметыкі».
  «Я займуся гэтым». Яшчэ адзін запыт ён накіраваў у крымінальную лабараторыю.
  Яны звярнуліся да другаснай катэгорыі доказаў — тых, якія маглі паходзіць ад суб'екта, а маглі і не. ECTs сабралі ўсё змесціва кантэйнера, дзе яны знайшлі смецце Starbucks, на падставе тэорыі, што смецце з сеткі кавярняў магло быць не адзіным, што злачынец выкінуў. Там было трыццаць-сорак прадметаў: сурвэткі, газеты, пластыкавыя шкляначкі, выкарыстаныя салфеткі, порначасопіс, верагодна, выкінуты да таго, як муж вярнуўся дадому да сям'і. Усё было сфатаграфавана і зарэгістравана, але нішто, паведамляюць аналітыкі ў Квінсе, не здавалася актуальным.
  Сакс, аднак, правёў дваццаць хвілін, разглядаючы кожны прадмет, як асобныя здымкі доказаў у кантэйнеры, так і шырокавугольныя выявы, перш чым змесціва было сабрана ECT.
  "Праверце гэта", сказала яна. Пуласкі падышоў бліжэй. Яна паказвала на дзве сурвэткі з фаст-фуду «Белы замак».
  «Дом паўзунка». Пуласкі дадаў: «Што гэта, дарэчы?»
  Сакс паціснуў плячыма; яна ведала, што гэта быў маленькі гамбургер. Невядома, адкуль пайшла назва. White Castle, адзін з самых першых франшыз хуткага харчавання ў Амерыцы, спецыялізаваўся на гамбургерах і малочных кактэйлях.
  «Якія-небудзь фрыкцыйныя грабяні?»
  Пуласкі прачытаў даклад. «Ніводнага».
  Наколькі яны стараліся? — здзівілася яна. Успомніўшы, што двума ворагамі Райма былі некампетэнтнасць і лянота, Сакс утаропіўся на сурвэткі. «Напэўна, яны паходзяць ад яго?»
  Пуласкі павялічыў шырокавугольныя здымкі. Пакамечаныя сурвэткі White Castle ляжалі прама побач са сметніцамі Starbucks.
  "Можа быць. Мы ведаем, што нашаму хлопчыку падабаецца сеткавая ежа».
   Уздых. «Сурвэткі - адна з лепшых крыніц ДНК. Аналітык мог бы запусціць іх, параўнаўшы гэта са Starbucks».
  Лянівы, некампетэнтны…
  Потым яна саступіла.
  Ці ён проста ператаміўся? Гісторыя паліцыі.
  Сакс выклікаў выявы раскрытых сурвэтак. На кожнай былі плямы.
  "Што думаеш?" — спытаў Сакс. «Адзін карычневы, другі чырванаваты?»
  «Не магу сказаць. Калі б мы самі ўзялі іх у рукі, мы маглі б дакладна вызначыць каляровую тэмпературу. У Лінкальна, я маю на ўвазе.
  Раскажы мне пра гэта.
  Сакс сказаў: «Я думаю, на адной сурвэтцы шакаладны і клубнічны малочныя кактэйлі. Разумная дэдукцыя. А другі? Гэтая пляма, безумоўна, шакаладная. Яшчэ адна пляма, менш глейкая, як ад безалкагольнага напою. З двух розных візітаў. Адзін, у яго два трасянкі. Іншае, кактэйль і сода».
  «Худы хлопец, але ён можа збіраць калорыі».
  «Але больш важна тое, што яму падабаецца Белы замак. Паўторны кліент».
  «Калі пашанцуе, ён жыве побач. Але які?» Пуласкі быў у сетцы, правяраючы сетку рэстаранаў у гэтым раёне. Іх было некалькі.
  Пстрычка ў яе думках: маторнае масла.
  «Магчыма, нафта — бомба, а можа, ён едзе ў Белы замак у Квінсе », — сказала яна. «Гэта на бульвары Асторыя, Аўтаматыўны шэраг. У суботу раніцай мы з татам куплялі там аўтазапчасткі, а потым вярталіся дадому і гулялі ў механікаў-аматараў. Магчыма, ён падхапіў алейны след падчас абеду. Даўно, але я збіраюся пагаварыць з мэнэджарам там. Вы тэлефануеце ў лабараторыю ў Кўінз і просіце каго-небудзь яшчэ раз агледзець гэтыя сурвэткі. Клішэ дробнага зуба. Фрыкцыйныя грабяні. ДНК таксама. Магчыма, ён еў з сябрам, а ДНК прыяцеля знаходзіцца ў CODIS. І спыніцеся на пілавінні, хачу пароды драўніны. І трымаць пасля іх для вытворцы лаку. І я не хачу, каб аналітыкі, якія зрабілі гэтую справаздачу. Патэлефануй Мэлу».
  Ціхі, самазацішны дэтэктыў Мэл Купер быў лепшым супрацоўнікам крыміналістычнай лабараторыі ў горадзе, магчыма, на ўсім паўночным усходзе. Ён таксама быў экспертам у ідэнтыфікацыі чалавека - адбіткі хрыбтоў трэння, ДНК і крыміналістыка рэканструкцыя. Ён меў дыпломы ў галіне матэматыкі, фізікі і арганічнай хіміі і быў членам прэстыжнай Міжнароднай асацыяцыі ідэнтыфікацыі і Міжнароднай асацыяцыі аналітыкаў крывавых плям. Райм наняў яго з паліцэйскага аддзела невялікага гарадка, каб ён працаваў у NYPD Crime Scene Unit. Купер заўсёды быў часткай каманды Rhyme.
  Пакуль Сакс нацягвала куртку і правярала зброю, Пуласкі патэлефанавала ў ХСС з просьбай аб дапамозе Купера.
  Яна была каля дзвярэй, калі ён адключыўся, і сказала: «Прабач, Амелія. Трэба быць кімсьці іншым».
  "Што?"
  «Мэл у адпачынку. Увесь тыдзень».
  Яна хутка засмяялася. За ўсе гады, што яны працавалі разам, яна ніколі не ведала, што тэхналогія можа ўзяць адпачынак больш чым на дзень.
  «Тады знайдзі каго-небудзь добрага», — сказала яна, шпарка ідучы ў калідор і думаючы: «Рыфм сыходзіць на пенсію, і ўсё ідзе к чорту».
  
  
  РАЗДЗЕЛ 8
  Я гэта… Гэта эскалатар. Так. Ну, порцыя аднаго. Верхняя частка. Сядзіць у сваім калідоры. Але я мяркую, што вы гэта ведаеце».
  «Мэл. Заходзьце, у нас ёсць над чым працаваць».
  Купер, мініяцюрны, стройны і з вечнай ледзь прыкметнай усмешкай на твары, увайшоў у гасцёўню гарадскога дома Райма, насунуўшы вышэй на нос акуляры ў цёмнай аправе. Ён моўчкі рухаўся; ён насіў свой стандартны абутак Hush Puppies. Мужчыны былі адны. Эверс Уітмар вярнуўся ў сваю юрыдычную фірму ў Мідтаўне.
  Калі ніякага неадкладнага тлумачэння частковага эскалатара, які быў замацаваны ў рыштаваннях, не было, ён зняў карычневы пінжак, зачапіў яго і паклаў гімнасцёрку. «Ведаеце, я насамрэч не планаваў адпачынак».
  Райм прапанаваў Куперу — непаўторным спосабам Лінкальна Райма — адпачыць. Гэта значыць, адпачыць ад афіцыйнай працы ў штаб-кватэры на месцы злачынства і прыйсці, каб дапамагчы ў грамадзянскай справе Фроммера супраць Midwest Conveyance.
  «Так, добра. Шануйце гэта». Падзяка Рыфма была, як заўсёды, стрыманая. У яго не было асаблівага інтарэсу да свецкіх тонкасцей і ўменняў у іх.
  «Гэта… Я маю на ўвазе, я думаў, што трэба праверыць. Ці ёсць нейкія этычныя праблемы з-за таго, што я тут знаходжуся?»
  «Не, не, я ўпэўнены, што іх няма», - сказаў Райм, гледзячы на эскалатар, які дасягаў столі. «Пакуль табе не плацяць».
  «Ах. Такім чынам. Я займаюся валанцёрствам».
   «Проста сябар дапамагае ў добрай справе, Мэл. Высакародная справа. Ва ўдавы пацярпелага няма грошай. У яе ёсць сын. Добры хлопчык. Перспектыўны». Рыфм меркаваў, што гэта верагодна. Ён нічога не ведаў пра маладога Фроммера, чыё імя ён забыўся. «Калі мы не зможам дамагчыся яе ўрэгулявання, яна будзе жыць у гаражы ў Скенектадзі ў бліжэйшай будучыні. Магчыма, усё астатняе жыццё».
  «Нічога страшнага ў Скенектадыі».
  - Галоўнае слова - "гараж", Мэл. Акрамя таго, гэта будзе праблемай. Вам падабаюцца выклікі».
  «Да кропкі».
  «Мэл!» – сказаў Том, уваходзячы ў гасцёўню. «Што ты тут робіш?»
  «Выкрадзены».
  «Сардэчна запрашаем». Тады памочнік скрывіўся. «Вы можаце паверыць. Паглядзіце на гэта." Расчараваны ківок у бок будаўнічых лясоў і эскалатара. «Падлогі. Спадзяюся, яны не сапсаваныя».
  «Гэта мае паверхі», — сказаў Райм.
  «Вы даручаеце мне падтрымліваць іх некранутымі. Потым падрываць яго двухтонным механічным прыстасаваннем». Тэхніку-крыміналісту: «Ежа, пітво?»
  «Чай быў бы цудоўным».
  «У мяне ёсць твой любімы».
  Куперу спадабаўся Ліптан. У яго былі простыя густы.
  «А як твая дзяўчына?»
  Купер жыў са сваёй маці, але ў яго была высокая, прыгожая скандынаўская каханая, прафесар Калумбійскага ўніверсітэта. Яна і Купер былі чэмпіёнамі па бальных танцах.
  «Яна...»
  «Мы толькі прыступаем да працы», - перабіў Рым.
  Том падняў брыво ў бок тэхніка, не звяртаючы ўвагі на свайго боса.
  «Добра, дзякуй», - адказаў Купер. «У яе ўсё добра. На наступным тыдні ў нас абласны конкурс танга».
  «А калі казаць пра напоі». Райм паглядзеў на бутэльку аднасалодавага скотчу.
  - Не, - прама сказаў Том. «Кава». І вярнуўся на кухню.
  Грубы.
   «Такім чынам. Што за каперс? Любіце гэтае слова».
  Райм распавёў пра аварыю на эскалатары і пазоў, які будзе пададзены Эверсам Уітмарам ад імя ўдавы і яе сына.
  «Ах, дакладна. У навінах. Жудасна». Бондар паківаў галавой. «Ніколі не адчуваў сябе па-сапраўднаму камфортна апранаць і здымаць гэтыя рэчы. Я пайду па лесвіцы ці нават на ліфце, хоць я таксама не ў захапленні ад іх».
  Ён падышоў да манітора кампутара, на якім былі дзесяткі фотаздымкаў месца аварыі, зробленых Сакс неафіцыйна, бо яна не ўдзельнічала ў расследаванні аварыі. На іх была адкрытая панэль доступу да ямы, на якой бачны рухавік, рэдуктары і сценкі, усе ў крыві.
  «Памёр ад кровазліцця?»
  «І траўма. Рэжуць у асноўным напалову».
  «Хм».
  «Гэта сапраўдная адзінка?» Купер вярнуўся да рыштаванняў і пачаў уважліва яго разглядаць. «Ніякай крыві. Яго вычысцілі?»
  «Не». Райм патлумачыў немагчымасць атрымаць доступ да ўласна эскалатара на працягу некалькіх месяцаў. Але ён спадзяваўся, што яны змогуць вызначыць верагодную прычыну няўдачы па гэтым макеце. Ідэя Райма заключалася ў тым, каб заплаціць, каб пазычыць частку ідэнтычнай мадэлі ў падрадчыка ў гэтым раёне. Том знайшоў рулетку, якую запытаў Райм, і яны вызначылі, што было дастаткова вольнага месца, каб прасунуць тэхніку праз ўваходныя дзверы, разабраць яе і сабраць назад у калідоры. Кошт арэнды складала пяць тысяч, якія Уітмар дадаў да сваіх юрыдычных выдаткаў і вылічыў з таго, што спагналі з адказчыка.
  Рабочыя пабудавалі будаўнічыя лясы і зманціравалі верхнюю пліту — панэль доступу, якая адкрылася, каб праглынуць Грэга Фроммера — разам з апорнымі часткамі, завесамі і часткамі парэнчаў і пераключальнікамі кіравання. На падлозе ляжалі матор і шасцярні, ідэнтычныя тым, што забілі ахвяру.
  Купер моўчкі хадзіў вакол прылады, глядзеў угору, дакранаўся да частак. «Не будзе доказам».
  «Не. Нам проста трэба высветліць, што пайшло не так, чаму панэль уверсе адкрылася, калі гэтага не павінна было быць». Рыфма колам бліжэй.
   Тэхнік ківаў. «Такім чынам, я зрабіў выснову, што эскалатар падымаўся ў той час, і як толькі ахвяра дабралася да панэлі верхняга паверха, яна выскачыла. Як далёка ён быў адкрыты?»
  - Амелія сказала каля чатырнаццаці цаляў.
  «Яна кіравала сцэнай?»
  «Не, яна проста апынулася там у той час, адсочваючы суб'екта. Яна страціла яго, калі здарылася аварыя, і спрабавала выратаваць ахвяру. Не мог».
  «І злачынец уцёк?»
  «Так».
  «Яна не была б рада гэтаму».
  «Яна пайшла да ўдавы і даведалася, што яна ў вельмі кепскім стане. Узнікла ідэя звязаць яе з адвакатам. Вось так усё апынулася ў нас на каленях».
  «Такім чынам, панэль доступу ўсплывае — так, я бачу, што яна на спружыне. Павінен быць цяжкім. Ахвяру зацягвае пад сябе, а потым падае на рухавік і шасцярні».
  «Правільна. Зубцы на пярэднім краі панэлі парэзалі і яго. Вось і ўся кроў на сценах на фотаздымках».
  «Я бачу».
  «Цяпер я хачу, каб вы залезлі ўнутр, пашукалі, даведаліся, як гэта чортава штука працуе. Як адчыняецца панэль доступу ўверсе, перамыкачы, рычагі, завесы, ахоўныя механізмы. усё. Атрымаць фатаграфіі. І мы паспрабуем разабрацца ў тым, што адбылося».
  Бондар азірнуўся. «З таго часу, як вы звольніліся, месца асабліва не змянілася».
  «Тады вы ведаеце, дзе знаходзіцца абсталяванне для камеры», - сказаў Райм напружаным ад нецярпення голасам.
  Тэхнік засмяяўся. «І ты таксама не надта змяніўся». Ён падышоў да паліц на задняй сцяне гасцінай і выбраў фотаапарат і ліхтарык з павязкай на галаву. «Сын вугальшчыка», — пажартаваў ён, паклаўшы яго на лоб.
  «Страляць прэч. Ідзі!»
  Купер забраўся ўнутр макета. Пачалі ўспыхваць ціхія ўспышкі.
  Раздаўся званок у дзверы.
  Хто б гэта мог быць? Жорсткі адвакат Эверс Уітмар вярнуўся яго офіс размаўляе з сябрамі і сям'ёй Грэга Фроммера. Ён спрабаваў сабраць доказы, якія пацвярджаюць, што Фроммер, хаця цяпер і няпоўная праца, у найбліжэйшай будучыні вярнуўся б да якасці паспяховага мэнэджара па маркетынгу, што дазволіла б патрабаваць аб шкодзе значна вышэй, чым з улікам яго нядаўняга даходу.
  Ці быў наведвальнік адным з яго лекараў? Захворванне Райма патрабавала рэгулярных аглядаў у неўролагаў, а таксама фізіятэрапеўтаў, але ў яго не было запланаваных сеансаў.
  Ён павярнуўся да экрана камеры бяспекі, каб убачыць, хто гэта можа быць.
  О, чорт вазьмі.
  Рымма звычайна раздражняла, калі людзі прыходзілі без папярэджання (ці з аб'явамі, калі на тое пайшло).
  Але сёння трывога была значна большай, чым звычайна.
  
  «Так, так, - запэўніваў мужчына Амелію Сакс, - я ведаю, пра каго вы кажаце. Ціхі хлопец».
  Яна размаўляла з кіраўніком гамбургернай Queens White Castle у Асторыі.
  «Вельмі высокі, вельмі худы. Белы. Бледны».
  Дырэктар быў, наадварот, аліўкавым чалавекам з круглым, вясёлым тварам. Яны былі ля пярэдняга акна. Ён прыбіраў яго сам, відаць, ганарыўся ўстановай, якой апекаваўся. Пах Windex быў моцным, як і водар цыбулі. Апошняе таксама прывабна. Апошняй ежай Сакса была ўчорашняя вячэра.
  «Вы ведаеце яго імя?»
  "Я няведаю. Але… — Ён падняў вочы. «Чар?»
  Азірнулася прылаўка гадоў дваццаці. Калі яна ела стравы рэстарана, то рабіла гэта ўмерана. Худая жанчына скончыла заказ і далучылася да двух.
  Сакс прадставілася і, пратакольна, паказала шчыт. Вочы жанчыны ззялі. Ёй было цікава быць часткай моманту CSI .
  «Шарлота працуе шмат змен. Яна наш якар».
  Румянец.
   "Спадар. Радрыгес падумаў, што вы можаце ведаць высокага чалавека, які прыходзіць, - сказаў Сакс. «Высокі, вельмі худы. Белы. Магчыма, ён быў апрануты ў зялёны пінжак у клетку або клетку. Бейсболка».
  «Вядома. Я памятаю яго!»
  «Вы ведаеце яго імя?»
  «Не, проста яго цяжка не заўважыць».
  «Што вы можаце сказаць мне пра яго?»
  «Ну, як вы сказалі. Тонкія. Худы. І есць ён шмат. Дзесяць, пятнаццаць бутэрбродаў».
  Бутэрброды… Бургеры.
  «Але ён мог купляць іх для іншых людзей, ці не так?»
  «Не, не, не! Ён іх тут есць. Большасць часу. Ёсць такое слова, якое мая маці кажа пра ежу, хусткі ім. І два малочныя кактэйлі. Такі худы, але ён так есць! Часам малочны кактэйль і газіроўка. Як даўно вы працуеце дэтэктывам?»
  «Некалькі гадоў».
  «Гэта так акуратна!»
  «Ці быў ён калі-небудзь з кім-небудзь?»
  «Не тое, каб я бачыў».
  «Ён часта бывае?»
  «Магчыма, раз на тыдзень, кожныя два тыдні».
  «Ці ёсць уражанне, што ён тут жыве?» — спытаў Сакс. «Ён мог што-небудзь сказаць?»
  «Не. Ніколі нічога мне не казаў. Проста загадваў, заўсёды трымаў галаву апушчанай. Носіць капялюш». Яе вочы звузіліся. «Б'юся аб заклад, што ён баяўся камер назірання! Вы думаеце?»
  «Магчыма. Не маглі б вы апісаць яго, яго твар?»
  «Ніколі не звяртаў увагі, сапраўды. Доўгаваты твар, нейкі бледны, быццам ён мала выходзіў. Ні барады, ні вусоў, я думаю».
  «У вас ёсць уяўленне, адкуль ён прыехаў і куды ён мог ісці?»
  Шарлота старалася. Але нічога не прыходзіла ў галаву. «Прабачце». Яна ледзь не здрыганулася, што не магла адказаць на пытанне.
  «Машына?»
  Зноў параза. «Ну, я не… Пачакай. Не, напэўна, не. Ён адварочваецца ад стаянкі, калі сыходзіць, я думаю».
   «Такім чынам, вы глядзелі, як ён сыходзіў».
  «Вам бы хацелася паглядзець на яго, разумееце? Не тое, што ён дзівак ці нешта падобнае. Проста, такі худы. Есць усё гэта і так худы. Абсалютна несправядліва. Мы павінны працаваць над гэтым, так?»
  Сакс меркавала, што яна мае на ўвазе дзвюх прысутных жанчын. Усмешка.
  "Кожны раз? Ён ішоў так кожны раз, калі сыходзіў?»
  "Я мяркую. Цалкам упэўнены».
  «Ён што-небудзь нёс?»
  «Ой, пару разоў у яго была сумка, поліэтыленавы пакет. Я думаю, аднойчы, так, ён паклаў яго на прылавак, і ён быў цяжкім. Неяк ляскнула. Як метал».
  «Якога колеру сумка?»
  «Белы».
  «Не ведаю, што было ўнутры?»
  «Не. Прабачце. Я вельмі хацеў бы дапамагчы».
  «У вас усё выдатна. Адзенне?»
  Яна пахітала галавой. «Акрамя курткі і шапкі, я не памятаю, не».
  Сакс спытаў Радрыгеса: «Ахоўнае відэа?» Угадванне адказу.
  «Гэта паўтараецца кожны дзень».
  Так, як яна і думала. Гэта б ужо перазапісала любыя кадры іх злачынцы.
  Вяртаючыся да Шарлоты. «Вы вельмі дапамаглі». Сакс накіраваў наступны каментар ім абодвум. «Мне трэба, каб вы сказалі ўсім, хто тут працуе, што мы шукаем гэтага чалавека. Калі ён вернецца, патэлефануйце дзевяць адзін адзін. І дадайце, што ён падазраваны ў забойстве».
  "Забойства", - прашаптала Шарлота, выглядаючы адначасова і ў жаху, і ў захапленні.
  "Правільна. Я дэтэктыў Пяць-восем-восем-пяць. Сакс». Яна перадала карткі менеджэру і Шарлоце. Жанчына глядзела на яго так, нібы кавалачак кардону быў велізарнай падказкай. На ёй быў заручальны пярсцёнак, і Сакс меркаваў, што сёння вечарам яна ўжо смакавала размову за абедзенным сталом. Сакс перавёў погляд з аднаго на другога. «Але не тэлефануйце мне. Назаві дзевяць адзін і назаві маё імя. Тут хутчэй, чым я змагу даехаць, будзе службовая машына. Вам давядзецца паводзіць сябе так, быццам нічога не адбываецца. Проста абслугоўвайце яго як звычайна, потым, калі ён сыдзе або сядзе, паклічце нас. Добра? Не рабіце нічога іншага, акрамя гэтага. Я магу на цябе спадзявацца?»
   «Ах, можна паставіць насустрач, дэтэктыў», - сказала Шарлота, радавая, якая пацвярджала загады генерала.
  "Я пераканаюся ў гэтым", - сказаў Радрыгес, менеджэр. «Гэта ўсе ведаюць».
  «У раёне ёсць і іншыя Белыя замкі. Можа, і ён туды паедзе. Ці маглі б вы тое ж сказаць кіраўнікам?»
  «Вядома».
  Сакс зірнуў у акно, чыстае ад бруду, і агледзеў шырокую вуліцу. Ён быў застаўлены крамамі, рэстаранамі і кватэрамі. Любая з крам магла б прадаць рэчы, якія бразгалі, і пакласці іх у белыя поліэтыленавыя пакеты, каб кліенты маглі забраць дадому… або на месца забойстваў.
  Радрыгес прапанаваў: «Гэй, дэтэктыў... Вазьмі паўзункі. На мяне."
  «Мы не можам браць бясплатнае харчаванне».
  «Але пончыкі…»
  Сакс усміхнуўся. «Гэта міф». Яна зірнула на грыль. «Але я заплачу за адзін».
  Шарлота нахмурылася. «Вам лепш два. Яны даволі маленькія».
  Яны былі. Але яны таксама былі па-чартоўску добрыя. І малочны кактэйль таксама. Яна скончыла свой сняданак/абед за тры хвіліны. І выйшаў на вуліцу.
  Яна дастала з кішэні мабільны тэлефон і патэлефанавала Рону Пуласкі. Не было адказу на стацыянарны тэлефон у Unsub 40 war room на One PP. Яна паспрабавала яго мабільны. Галасавая пошта. Яна пакінула паведамленне.
  Добра, мы агітуем у адзіночку. Сакс рушыў на тратуар, ахоплены рэзкім ветрам з пахмурнага неба.
  Высокі, бледны, хударлявы, белая сумка. Ён хадзіў па крамах. Пачніце з будаўнічых крам. Пілавінне, лак.
  Шаравыя малаткі.
  Траўма тупым прадметам.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 9
  Інкольн Райм зусім забыўся, што Джульет Арчэр, яго студэнтка-крыміналіст, прыбывае сёння, каб пачаць сваю нефармальную стажыроўку.
  Яна была наведвальніцай, якая прыйшла патэлефанаваць. Пры іншых абставінах яму магло б спадабацца яе таварыства. Але цяпер яго непасрэдная думка была, як пазбавіцца ад яе.
  Арчер накіравала сваё крэсла «Навальнічная страла» вакол эскалатара ў гасцёўню, спрытна тармозячы перад рашоткай правадоў, якая пакрывала падлогу. Відавочна, яна не прывыкла ездзіць па звілістых кабелях, але потым, верагодна, прыйшоўшы да высновы, што Райм рэгулярна праязджаў бы праз іх без пашкоджанняў, зрабіла тое ж самае.
  «Прывітанне, Лінкальн».
  «Джульета».
  Том кіўнуў ёй.
  «Джульет Арчер. Я вучань у класе Лінкальна».
  «Я яго выхавальнік. Том Рэстан».
  "Рады сустрэцца з вамі."
  Праз імгненне раздаўся другі гудок, і Том зноў пайшоў адчыняць дзверы. Ён і мажны мужчына гадоў трыццаці ўвайшлі ў гасціную. Другі наведвальнік быў апрануты ў дзелавы касцюм, бледна-блакітную кашулю і гальштук. Верхні гузік кашулі быў расшпілены, а гальштук распушчаны. Рыфма ніколі не разумела гэтага позірку.
   Мужчына кіўнуў усім, вітаючыся, але накіраваў позірк на Арчэра. «Джул, ты не чакала. Я прасіў вас пачакаць».
  Арчер сказаў: «Гэта мой брат, Рэндзі». Райм нагадала, што яна засталася з ім і яго жонкай, таму што яе гарышча ў цэнтры горада мадыфікавалі, каб зрабіць яго больш даступным. Пара таксама выпадкова жыла побач з каледжам Джона Маршала.
  Рэндзі сказаў: "Наперадзе круты пандус".
  «Я рабіла круцей», — сказала яна.
  Рыфма ведала схільнасць людзей да маці, ці дзіцяці, тых, хто мае цяжкія інваліднасці. Гэтая практыка звяла яго з розуму, як, відаць, і Арчера. Ён задаўся пытаннем, ці не вырасце ў яе імунітэт да песціцца; у яго ніколі не было.
  Што ж, падумаў ён, прысутнасць брата вырашыла справу. Ні ў якім разе два чалавекі — не менш аматары — тусуюцца тут, пакуль яны з Мэлам Куперам спрабуюць падаць справу супраць вытворцы, гандлёвага цэнтра ці таго, хто вінаваты ў смерці мужа Сэндзі Фроммер.
  «Падарунак, як і абяцаў», - сказаў Арчэр, гледзячы на салон- лабараторыю . «Ну. Паглядзі на гэта. Абсталяванне, інструменты. А растравы электронны мікраскоп? Я ўражаны. Праблемы з электраэнергіяй?»
  Рыфма не адказаў. Любыя словы могуць перашкодзіць іх хуткаму выхаду.
  Мэл Купер пераскочыў з рыштаванняў на падлогу, гледзячы ў бок Арчэра. Яна міргнула, калі прамень яго ліхтарыка ўразіў яе вочы.
  «Ой, вельмі шкада. Мэл Купер». Кіўок, а не прапанаваная рука, улічваючы сітуацыю з інвалідным вазком.
  Арчэр прадставіла свайго брата, а потым, вярнуўшы ўвагу на Купера, сказала: «О, дэтэктыў Купер. Лінкальн сказаў пра вас добрыя рэчы. Ён лічыць вас яркім прыкладам крыміналістычнай лабараторыі...
  - Добра, - хутка сказаў Райм, не звяртаючы ўвагі на запытальны, але задаволены позірк Купера. «Мы знаходзімся ў самым разгары тут».
  Яна падалася наперад, разглядаючы іншае абсталяванне. «Калі я займаўся эпідэміялогіяй, мы часам выкарыстоўвалі ГХ/МС. Розная мадэль. Але ўсё роўна. Актываваны голасам?»
  «Гм. добра. Не. Звычайна ім кіруюць Мэл або Амелія. Але..."
  «О, ёсць галасавая сістэма, якая працуе добра. Прыборы RTJ. Заснаваны ў Акрон.»
   "Гэта там?"
  «Проста згадваючы гэта. Артыкул у Forensics Today аб гучнай сувязі ў лабараторыі. Я мог бы даслаць яго вам».
  «Мы падпісваемся», — сказаў Купер. «Я буду з нецярпеннем чакаць...»
  Райм прамармытаў: «Як я ўжо казаў, справа, над якой мы працуем, вельмі важная для часу. Узнікла раптоўна».
  «З удзелам, дазвольце мне здагадацца, эскалатара ў нікуды».
  Рыфма раздражнялася на гумар. Ён сказаў: «Напэўна, лепш было б патэлефанаваць. Магла б пазбавіць вас абодвух клопатаў...
  Арчер роўным голасам сказаў: «Так. Ну, мы дамовіліся , каб я быў сёння тут. Вы ніколі не адказвалі мне пра дакладны час. Я напісаў па электроннай пошце».
  Вынікам было тое, што калі хто і павінен быў патэлефанаваць, гэта павінен быў быць ён. Ён паспрабаваў новы прыём. «Мая памылка. Цалкам. Прашу прабачэння за марную паездку».
  Звярнуўшы сухі позірк з Тома на нястрымную няшчырасць. Рыфм дэманстратыўна праігнараваў яго.
  «Такім чынам, нам давядзецца зноў сабрацца. Іншы час. Пазней».
  Рэндзі сказаў: «Такім чынам, Джул, вернемся. Я дастану фургон, правяду вас па пандусе і...
  «О, але ўсё па раскладзе. У Уіла-старэйшага Білі на наступныя некалькі дзён. А ў Батана спатканне з Віскерсам. Я змяніў усе свае дактары. Дык вось».
  Кнопка? Вусы? Рыфма падумала. Ісус Х. Хрыстос. У што я ўвязаўся? «Бачыце, калі я пагадзіўся, што вы можаце прыйсці, было зацішша. Я мог бы быць больш... павучальным. Цяпер я не змагу быць вельмі карысным. Столькі ўсяго адбываецца. Гэта сапраўды вельмі актуальная справа”.
  Актуальная справа? Я сапраўды гэта сказаў? — здзівіўся Рыфма.
  Яна кіўнула, але глядзела на эскалатар. «Гэта павінна была быць тая аварыя. У Брукліне, праўда? Гандлёвы цэнтр. Грамадзянская справа . Здаецца, ніхто не думаў, што гэта злачынна. Гэта азначае, я мяркую, судовыя працэсы супраць шэрагу адказчыкаў. Вытворца, кампанія па нерухомасці, якая валодае гандлёвым цэнтрам, брыгады тэхнічнага абслугоўвання. Мы ведаем, што гэта такое». Яна круцілася. «Хто не любіць Boston Legal ? А добрая жонка ?»
  Хто іх ведае, што яны?
   «Я сапраўды лічу, што гэта лепш...»
  Арчер сказаў: «А гэта макет. У вас не мог быць сапраўдны эскалатар? Адвакатам па грамадзянскіх справах забаронена?»
  «Выдалены і канфіскаваны», — сказаў Купер, адцягваючы на сябе позірк на Райма.
  «Я яшчэ раз прашу прабачэння, але...»
  - працягваў Арчер. «Што так надзённа? Іншыя пазоўнікі дамагаюцца кавалка пірага?»
  Рыфма нічога не сказала. Ён проста сачыў за яе колам бліжэй да рыштаванняў. Цяпер яго вочы глядзелі на яе больш уважліва. Яна была апранута даволі стыльна. Доўгая лясная спадніца ў гусіныя лапкі, накрухмаленая белая блузка. Чорная куртка. Вытанчаны залаты бранзалет з нечым, здавалася, руніцкімі знакамі быў на яе левым запясце, тым, што нерухома было прывязана да ручкі яе інваліднага крэсла. Яна кіравала Storm Arrow з дапамогай сэнсарнай панэлі, выкарыстоўваючы правую руку. Сёння каштанавыя валасы былі сабраны ў пучок. Арчер, мабыць, ужо пачаў вучыцца, што, калі вашы канечнасці не працуюць, вы робіце ўсё магчымае, каб звесці да мінімуму казытанне і раздражненне ад валасоў і поту. У цяперашні час Райм выкарыстаў нашмат больш сродкаў ад камароў — арганічных, па патрабаванні Тома, — чым да аварыі.
  - Джул, - сказаў Рэндзі. "Спадар. Рыфма занятая. Не затрымлівайце час чакання».
  Ужо ёсць, падумаў ён. Але яго ўсмешка была змазана шкадаваннем. «Прабачце. Сапраўды было б лепш для ўсіх зацікаўленых. Наступны тыдзень, два тыдні».
  Сама Арчер глядзела на Райма, не адрываючыся. Ён глядзеў у адказ, калі яна сказала: «Вы не думаеце, што іншае цела было б карысным? Вядома, я пачатковец у крыміналістыцы, але займаюся эпідэміялагічнымі расследаваннямі на працягу многіх гадоў. Акрамя таго, без якіх-небудзь рэальных доказаў, здаецца, не спатрэбіцца аналіз адбіткаў пальцаў і градыенту шчыльнасці. Вы будзеце рабіць шмат спекулятыўнай працы па праблемах механічных паломак. Мы рабілі гэта ўвесь час, шукаючы інфекцыі - спекуляцыя, не механіка, вядома. Я мог бы зрабіць частку працы». Усмешка. «Так бы мовіць».
  - Джул, - сказаў Рэндзі, чырванеючы. «Мы гаварылі пра гэта».
  Маючы на ўвазе, здагадаўся Рыфм, папярэднюю размову пра жарт яе інваліднасць. Сам Райм з задавальненнем цкаваў паблажлівых, празмерна адчувальных і паліткарэктных, нават — асабліва — сярод людзей з абмежаванымі магчымасцямі. «Гімп» быў яго любімым назоўнікам; «крыжацца» дзеясл.
  Калі Райм не адказала на настойлівасць Арчэра, яе вусны сціснуліся. «Але, - ветліва сказала яна, - калі табе гэта нецікава, гэта нармальна. Мы можам правесці праверку на дождж». У яе голасе была рэзкасць, і гэта ўмацавала яго рашэнне. Яму наўрад ці трэба было стаўленне. Ён рабіў ёй ласку, прымаючы яе стажорам.
  «Баюся, гэта лепш за ўсё».
  Рэндзі сказаў: «Я вазьму машыну, прывязу яе. Сапраўды, Жуль. І пачакайце ў верхняй частцы пандуса». Звяртаючыся да Райма: «Дзякуй», — сказаў ён, захапляльна кіўнуўшы. «Цаню ўсё, што вы робіце для яе».
  «Не згадвайце пра гэта».
  - Я правяду цябе, - сказаў Том.
  - Мэл, вяртайся да працы, - прабурчаў Райм.
  Тэхнік яшчэ раз залез у рыштаванні. Успышкі камеры аднавіліся.
  Арчер сказаў: «Да сустрэчы на наступным тыдні, Лінкальн».
  «Вы можаце вярнуцца, вядома. Стажор тут. Проста іншы час».
  "Вядома", сказала яна катэгарычна. І паехаў з Томам у калідор. Праз імгненне Рыфм пачуў, як зачыніліся дзверы. Ён павярнуўся да відэаэкрана і ўбачыў, як Арчэр, насуперак свайму брату, лёгка спусцілася па пандусе і прыпаркавалася на тратуары. Яна азірнулася на гарадскі дом.
  Райм павярнуўся да манітора кампутара, на якім былі адлюстраваны здымкі, зробленыя Амеліяй Сакс. Ён разглядаў іх некалькі хвілін.
  Потым доўга ўздыхнуў.
  «Том! Том! Я цябе клічу! Дзе ты, чорт вазьмі?»
  «Каля васьмі футаў ад вас, Лінкальн. І, не, я не аглух апошнім часам. Чаго вы так ветліва просіце?»
  «Вярніце яе сюды».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Тая жанчына, якая толькі што была тут. Дзесяць секунд таму. Пра каго яшчэ я б казаў? Я хачу, каб яна вярнулася. Цяпер ».
  
   Рон Пуласкі быў на тратуары, які быў патрэсканы на трапецыі і трохкутнікі з бетону, якія ўзвышаліся, як бергі на ледзяной плыні. Звяно ланцуга, побач з якім ён стаяў, было пакрыта калючым дротам і графіці, знявечанымі літарамі і сімваламі, больш загадкавымі, чым звычайна, таму што палатно тэгера было сеткаватым. Хто сапсуе звяно ланцуга? — здзівіўся ён. Можа быць, усе добрыя цагляныя сцены і бетонныя апоры былі ўзятыя.
  Праслухоўванне яго галасавой пошты.
  Амелія Сакс хацела яго. Ён уцёк з іх баявога пакоя ў One PP, мяркуючы, што яна рушыць услед за Белым замкам і вернецца на Манхэтэн праз некалькі гадзін. Але, відаць, яна знайшла нешта, каб прасунуць справу наперад. Ён зноў праслухаў паведамленне. Адразу вырашыла, што ён ёй не патрэбны. Не так, як была надзвычайная сітуацыя. Яна хацела, каб ён дапамагаў у аглядзе тэрыторыі, дзе Несуб'ект 40 быў заўважаны некалькі дзён таму і куды ён час ад часу вяртаўся. Можа, жыў там, можа, рабіў пакупкі.
  Пуласкі не хацеў з ёй размаўляць. Ён напісаў смс. Хлусіць было прасцей, калі размаўлялі вялікія пальцы, а не голас. Ён прыедзе, як толькі зможа, сказаў ён. Ён ненадоўга выйшаў з кабінета.
  Больш нічога.
  Аднак, калі ён падумаў, яго паведамленне было не зусім хлуснёй. Яго не было ў офісе, і як толькі яго справа будзе завершана, ён далучыцца да яе для агітацыі. Тым не менш, калі ён быў на вуліцы, патрулюючы, яго падыход быў такі: нявыяўленне - гэта таксама падман.
  Дзяжурства па тэлефоне скончылася, малады афіцэр вярнуўся да пільнасці. Вельмі так. Ён быў у 33, у рэшце рэшт, і ён павінен быў быць.
  Пуласкі толькі што выйшаў на тратуар ад транспартнага комплексу Broadway Junction і ішоў па праспекце Ван Сіндерэн. У гэтай частцы Брукліна быў беспарадак. Не асабліва брудна, не больш, чым у іншых частках горада, проста хаатычна. Падслухана грукатанне цягнікоў Канарсі і Ямайкі. Падполле IND. Аўтамабіляў і грузавікоў удосталь, яны праязджаюць міма, сігналяць, уразаюцца і выязджаюць. Натоўпы людзей на тратуарах. Ровары.
  Афіцэр вылучаўся - яго расу прадстаўлялі каля 2 працэнтаў жыхароў тут, дзе Оўшэн-Хіл, Браўнсвіл і Бэд-Стуі аб'яднаны. Ніхто не пераследваў яго, здавалася, што ніхто нават не заўважаў яго, кожны выконваў сваю місію, якая ў Нью-Ёрку заўсёды здавалася тэрміновай. Або яны былі сканцэнтраваны на сваіх мабільных тэлефонах або размовах з сябрамі. Як і ў большасці раёнаў, большасць, пераважная большасць мясцовых жыхароў проста хацела дабрацца на працу і з працы, пагутарыць са знаёмымі ў барах, кавярнях або рэстаранах, пайсці па крамах, пагуляць з дзецьмі і сабакамі, дабрацца дадому.
  Але гэта не азначала, што ён мог ігнараваць тых, хто тут мог праяўляць больш чым выпадковае зацікаўленне і здзіўляцца, чаму гэты вычышчаны белы хлопчык з прыгараднай прычоскай і гладкім, як дзіця, тварам шпацыраваў па разбітым тратуары ў цвёрдай чорна-карычневай частцы. горада. 33, як і апошнія лічбы паштовага індэкса, статыстычна быў самай небяспечнай часткай Нью-Ёрка.
  Пасля таго, як Амелія Сакс пакінула One PP, Пуласкі даў ёй некалькі хвілін, а потым страціў форму паліцыі Нью-Ёрка і апрануўся. Джынсы, красоўкі, баявая зялёная майка і чорная скураная куртка, пацёртая. Апусціўшы галаву, ён пакінуў штаб. Ён стукнуўся аб бліжэйшы банкамат і душэўна скурчыўся, убачыўшы, як купюры пераварочваюцца. Я сапраўды раблю гэта? - падумаў ён, выкарыстоўваючы мадыфікатар, які толькі рэдка і ў экстрэмальных сітуацыях пазбягаў яго ружовых вуснаў.
  За рэчку і праз лес… да нягоднікаў пойдзем…
  Пакінуўшы цяпер транзітны вузел, ён пайшоў да Брадвея, міма аўтамайстэрань, будаўнічых цэхаў, офісаў нерухомасці, вітрын крам з абнаяўкай чэкаў і авансам заробку, бодэгаў, танных закусачных з напісанымі ад рукі меню на картках у вітрынах. Адыходзячы ад гандлёвых вуліц, ён мінаў жылыя дамы, пераважна трох-чатырохпавярховыя. Шмат чырвонай цэглы, шмат афарбаванага каменя ў бэжавы і карычневы колеры, шмат графіці. На гарызонце былі высачэзныя праекты Браўнсвіля, недалёка. На тратуары ляжалі недакуркі, смецце, слоікі з саладовым лікёрам, некалькі прэзерватываў і іголак… і нават трубачкі для крэка, што здавалася амаль настальгічным; вы больш не бачылі гэтай пошасці.
  33…
  Пуласкі ішоў хутка.
  Адзін блок, два блокі, тры блокі, чатыры.
   Дзе, чорт вазьмі, Альфо?
  Наперадзе, на тым самым тратуары, двое дзяцей — так, маладых, але разам важыўшы чатыры Пуласкі — варожа паглядзелі на яго. У яго на шчыкалатцы была асабістая зброя Smith & Wesson Bodyguard. Але калі б яны захацелі яго злавіць, яны б яго злавілі, і ён ляжаў бы на зямлю і сцякаў крывёй, перш чым паспеў выхапіць прабіўны пісталет з кабуры. Але яны вярнуліся да сваіх суставаў і сур'ёзнай размовы, прапусціўшы яго, не зірнуўшы.
  Яшчэ два кварталы, і, нарэшце, ён заўважыў маладога чалавека, якога так доўга шукаў. Вярнуўшыся ў One PP, ён крадком прагледзеў справаздачу аб дзейнасці ўчастковага 73-га і меў прыблізнае ўяўленне, куды ісці, дзе можа вісець Альфо. Дзіця сядзеў на мабільным тэлефоне і курыў цыгарэту, а не траўку, перад крамай GW Deli and Phone Card.
  GW. Джордж Вашынгтон? Потым Пуласкі чамусьці падумаў: «Гі-Віз?»
  Хударлявы лацінаамерыканец быў у футболцы, якая збівае жонак, агаляючы рукі, на якіх не было шмат адцісканняў. Назіранне за вулічнымі злачынствамі выявіла яго, таму Пуласкі адразу пазнаў яго. Альфо некалькі разоў прывозілі, дапытвалі і адпускалі. Але ён ніколі не быў схоплены і ўсё яшчэ, як лічылі аддзелы па наркотыках, займаўся бізнесам. Павінна быць праўдай. Вы маглі б сказаць. Ад паставы, ад насцярожанасці, нават падчас засяроджанасці на тэлефонным званку.
  Пуласкі азірнуўся. Ніякіх відавочных пагроз.
  Так што скончыце з гэтым. Пуласкі рушыў да Альфа, зірнуў у свой бок і затармазіў.
  Малады чалавек, шараваты на смуглай скуры, падняў галаву. Сказаў нешта ў мабільны на развітанне і адсунуў танную раскладку.
  Пуласкі падсунуўся бліжэй. «Гэй».
  «Ёй».
  Вочы Альфа праглядалі вуліцу ўверх і ўніз, нібы пужлівыя жывёлы. Нічога трывожнага не заўважыў. Затым зноў да Пуласкі.
  «Дзень добры, так?»
   «Усё ў парадку. Адгадаць. Я цябе ведаю?"
  Пуласкі сказаў: «Альфонс, праўда?»
  Позірк у адказ.
  «Я Рон».
  «Дык хто?»
  «Кет. У Рычы ў Бэд-Стуі.
  «Ён круты. Адкуль вы яго ведаеце?»
  Пуласкі сказаў: «Проста ведайце яго. Павесіць з ім трохі. Ён паручыцца».
  Эдзі Кэт паручыўся б за Рона Пуласкі не таму, што яны былі прыяцелямі, а таму, што некалькі дзён таму, падчас сваркі, па-за службы, Пуласкі даведаўся, што Эдзі насіў пісталет, калі не павінен быў быць, што ніколі не было. Пры сабе таксама былі нейкія таблеткі. Медыцынскія прэпараты зацікавілі Пуласкі, які выказаў здагадку, што ён можа забыцца пра зброю і зарады Оксі ўзамен за ласку, пры ўмове, што Кэт ніколі не сказаў пра гэта ні слова. Кет мудра абраў гэты шлях і накіраваў яго ў бок Альфонса, шчаслівы згуляць прыклад героя.
  Азірнуўшыся на вуліцу, цяпер абодва мужчыны.
  «Кет, ён у парадку». Паўтараючы. Затрымка. Яго звалі Альфонс, але на вуліцы ў асноўным Альфа або, для паліцыянтаў і бандытаў, Альпо , пасля сабачага корму.
  «Так, ён у парадку».
  «Я паклічу яго».
  «Чаму я згадаў пра яго, чаму я прыйшоў да вас. Ён сказаў, што вы можаце падключыць мяне ".
  «Чаму не ён? Я маю на ўвазе дапамогу вам». Пуласкі заўважыў, што Альфо не тэлефанаваў Эдзі Кэту. Напэўна, верыць мне. Трэба быць ідыётам, каб прыйсці ў 33 без нікога ручацца.
  «У Эдзі няма таго, што мне трэба».
  «Я кажу, брат, ты не выглядаеш страшэнна. Чаго хочаш?»
  «Без карычневага. Няма С. Нічога падобнага». Пуласкі паківаў галавой, зноў азіраючыся, ці не пагражае ад кагосьці пагроза. Мужчына ці жанчына. Небяспечнымі былі і дзяўчаты.
   Пуласкі таксама шукаў уніформу, вопратку ў цывільным і «доджы» без апазнавальных знакаў. Яму дакладна не хацелася сутыкнуцца з суайчыннікамі.
  Але на вуліцах было чыста.
  Ён ціхім голасам сказаў: «Ёсць новае дзярмо, пра якое я чуў. Гэта не Оксі, але падобна на Оксі».
  «Я не чуў пра гэта, брат. Я звязваю цябе з травой, з C, са хуткасцю, метаболікамі». Альфо расслабляўся. Гэта не тое, як працуюць пад прыкрыццём.
  Пуласкі паказаў на лоб. «Са мной гэта здарылася. Дзярмо выбіла з мяне пару гадоў таму. Я зноў пачаў атрымліваць гэтыя галаўныя болі. Яны вярнуліся. Я маю на ўвазе, вялікі час. Яны лайно, зусім. У вас баліць галава?»
  «Цырок, Смірны». Альфа ўсміхнуўся.
  Пуласкі не зрабіў. Ён прашаптаў: «Гэта так дрэнна. Я не магу правільна выконваць сваю працу. Не магу засяродзіцца».
  "Што ты робіш?"
  «Будаўніцтва. Экіпаж у горадзе. Жалезныя вырабы».
  «Чалавек, гэтыя хмарачосы? Як вы, лохі, гэта робіце? Падняцца туды? Чорт».
  «Пару разоў ледзь не ўпаў».
  «Гаўно. Оксі і цябе на хуй».
  «Не, не, гэты новы матэрыял іншы. Проста здымае боль, не бянтэжыць твой розум, не прымушае цябе кружыцца ў галаве, разумееш?»
  «Вузі?» Альфа паняцця не меў. «Чаму вы не атрымліваеце рэцэпт?»
  «Для гэтага паперы не пішуць. Гэта новыя, падземныя лабараторыі. Чуў, што можна атрымаць тут, у БК. У асноўным усходні Нью-Ёрк. Хлопца па імі Одэн? Нешта. Ён вырабляе яго сам або прывозіць з Канады ці Мексікі. Вы яго ведаеце?»
  «Одэн? Не, не чуў пра яго. Як называецца гэта новае дзярмо?»
  «Пачуў імя. Злавіць».
  «Гэта называецца Catch?»
  «Тое, што я кажу».
  Назва, відаць, спадабалася Альфа. «Нібы яно хапае цябе, разумееш, ловіць, гэта так моцна».
  «Чорт вазьмі. не ведаю У любым выпадку, я хачу трохі. Дрэнна, чувак. Мне гэта трэба. Трэба трымаць гэтыя галаўныя болі пад кантролем».
  «Ну, у мяне няма. Ніколі пра гэта не чуў. Але зачапіце вам тузін. Рэгулярны, я маю на ўвазе. Адзін рахунак».
  Трохі ніжэй звычайнай вулічнай цаны. Оксі каштаваў каля дзесяці баксаў за. Alpho рыхтаваўся да будучых продажаў.
  «Так, добра».
  Абмен адбыўся хутка. Як яны заўсёды павінны. Поліэтыленавы пакет OxyContin абмянялі на жменьку дваццатак. Потым гандляр міргнуў вачыма, зірнуўшы на пачак, які падсунуў яму Пуласкі. «Брат, я табе кажу: адна купюра. Гэтая пяцёрка тут».
  «Парада».
  «Парада?»
  «Як чаявыя ў рэстаране».
  Разгублены.
  Пуласкі ўсміхнуўся. «Трымай, чувак. Я проста пытаюся, вы можаце праверыць? Паглядзіце, ці зможаце вы знайсці для мяне гэта новае дзярмо. Ці, прынамсі, хто гэты хлопец Одэн, дзе я магу ўзяць ад яго падказку».
  «Не ведаю, брат».
  Кіўок на кішэню Альфо. «У наступны раз парада большая, вы пакажаце мне правільны шлях. Я маю на ўвазе большы . М і палова. Можа, больш, гэта слушная інфармацыя».
  Тады худы чалавек схапіў Пуласкага за перадплечча. Прытуліўся, выпраменьваючы пах тытуню, поту, часнаку, кавы. «Ты не паліцэйскі?»
  Гледзячы яму ў вочы, Пуласкі сказаў: «Не. Я хлопец, у якога так моцна баліць галава, што я часам не магу ўстаць, і які гадзінамі ляжыць у ваннай і ванітуе. Вось такая я. Пагаворыце з Эдзі. Ён вам раскажа».
  Альфо яшчэ раз паглядзеў на шнар на ілбе Пуласкага. «Я тэлефаную табе, брат. Лічбы?»
  Пуласкі набіў нумар Альфо, і бандыт адказаў узаемнасцю.
  Запіс тэлефона для запісу. Эпоха даверу.
  Потым Пуласкі павярнуўся і, апусціўшы галаву, пайшоў назад у напрамку транспартнага комплексу Broadway Junction.
   Думаю, што гэта вельмі смешна, што ён цалкам мог сказаць Альфонсу Гравіта, што так, я паліцэйскі, але гэта не мае значэння, таму што гэта зусім не таемная аперацыя. Пра гэта не ведае ніводная душа ні ў паліцыі Нью-Ёрка, ні ва ўсім свеце. Гэта былі не грошы, якія я толькі што перадаў, а свае ўласныя, якія мы з Джэні не можам дазволіць сабе аддаць.
  Але часам, калі вы ў роспачы, вы робіце адчайныя рэчы.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 10
  Не добра. Зусім нядобра.
  Яна сапсавала яго. Чырвоны, паліцэйскі, пакупнік.
  Яна адабрала гэта ў мяне. Мой цудоўны белы замак. Скралі.
  І яна ходзіць туды-сюды па Асторыі, шукаючы падказкі — да мяне.
  Тут крыху пашанцавала, як і ў гандлёвым цэнтры — калі яна была побач са смяротным эскалатарам. Тут мне таксама пашанцавала, я заўважыў яе першым, за паўквартала ад Белага замка.
  Рыжы, ходзіць усярэдзіне, як паляўнічы.
  Мой белы замак…
  Праз дзве хвіліны — калі б я яе не ўбачыў — я б увайшоў, галодны, апетытны. Дэгустацыя бургера і кактэйлю. Затым вочы ў вочы з Рэд. Яна магла дастаць пісталет хутчэй, чым я мог дастаць з заплечніка свой дробар для касцей або брытву.
  Удача мяне зноў выратавала.
  Няўжо ўдача прывяла яе сюды?
  Не, не, не. Я быў неасцярожны. Вось і ўсё.
  Я ў лютасці.
  Памятаючы, так: я выкінуў смецце, калі пакупнікі прыйшлі за мной у гандлёвы цэнтр. Я выкінуў смецце Starbucks недалёка ад Starbucks, але яны нейкім чынам яго знайшлі. А гэта азначае, што яны знайшлі і іншыя рэчы, якія я выкінуў. У смеццевы бак таго мексіканца месца за гандлёвым цэнтрам. Я думаў, што дапамога аслепне і нямее, або яе адправяць назад у Хуарэс. Мне не прыходзіла ў галаву, што Рэд апусціцца да смецця. Яна б схапіла сурвэтку ў Белым замку або квітанцыю. Адбіткі пальцаў? Я даволі асцярожны. Калі я ў грамадскіх месцах, я стараюся выкарыстоўваць далёкія канцы пальцаў (верхняя чвэрць кончыкаў даволі бескарысная для адбіткаў, о, я ведаю сваю справу) або я апускаю сурвэткі ў соду або каву, ператвараю іх у кашыцу.
  Але ў той раз я не думаў.
  Калі казаць пра рукі: мае далоні прыгожыя і потныя, пальцы — мае доўгія-доўгія пальцы — крыху дрыжаць. Я злуюся на сябе, але больш за ўсё злуюся на яе. Чырвоны… Забіраючы мой Белы замак, прымушаючы мяне занадта хутка скончыць з Алісяй.
  Цяпер, назіраючы за ёй здалёк, я бачу, як яна зграбна рухаецца па вуліцы. У крамы і з крам. Я ведаю, што яна зрабіла: спытала ў сервера ў Белым замку або ва ўсіх сервераў і кліентаў таксама: Гэй, ты бачыў хлопчыка-бабу? Багамол? Доўгі Джон, Слім Джым? О, вядома, мы зрабілі. Смешна, смешна выглядае. Цяжка прапусціць.
  Цяпер добрая навіна ў тым, што яна не знойдзе маю любімую краму, куды я часта хаджу да або пасля гамбургераў, ні на гэтай вуліцы, ні паблізу. Гэта прыпынак метро. Тым не менш, ёсць і іншыя сувязі, якія яна можа зрабіць.
  Аб гэтым трэба паклапаціцца.
  Усё добрае, што было ў маёй галаве, цяпер адкінута ўбок: візіт да брата сёння пазней, вясёлая весялосць з Алісяй сёння ўвечары, наступная смерць у маім раскладзе.
  Планы змяніліся.
  Так табе пашанцавала, Рэд. Атрымай сабе чырвань. Жарт сапсаваны, я так злы. Калі яна заходзіць у кавярню, каб задаць некалькі пытанняў пра хлопчыка-бабу, я выходжу на тратуар. Шырока рухаючыся вакол Белага замка, дзе цяпер пра мяне ведаюць.
  Мой цудоўны белы замак. Куды я больш ніколі не змагу пайсці.
  Падымаю заплечнік вышэй на плячо. І рухацца хутка.
  
  «Ты меў рацыю», — казаў Рым. «Вашы адлічэнні».
  Хаця ён думаў, што яму наўрад ці трэба казаць ёй гэта. Джульет Арчэр, вырашыў ён, была чалавекам, які не будзе рабіць высновы калі ў яе не было добрай - не, надзвычай добрай - асновы ведаць, што яны дакладныя.
  Яна пад'ехала бліжэй.
  Райм працягваў: «Хоць прычына, па якой мы павінны неадкладна падаць у суд, не ў іншых пазоўніках. Ці толькі гэта. Гэта тое, што ўдаве загінулага і яе сыну дрэнна». Ён патлумачыў адсутнасцю страхоўкі, іх запазычанасцю. Пра гараж у паўночнай частцы штата Нью-Ёрк, іх неўзабаве - магчыма, надоўга - дом.
  Арчер не выказала ніякага меркавання наконт Скенектадзі, але нерухомасць яе твару сведчыла пра тое, што яна ўдзячная за цяжкасці, якія насоўваюцца. Ён апісаў дадатковую праблему складанай гісторыі занятасці Фроммера. «Адвакат будуе справу, каб даказаць, што гэта быў часовы спад. Але гэта можа быць цяжка зрабіць».
  Вочы Арчера ззялі. «Але калі вы зможаце даказаць, што адказчык зрабіў нешта асабліва абуральнае або неасцярожнае, можа быць спагнана штрафная шкода».
  Магчыма, як выказаў здагадку Уітмар пра самога Райма, Арчеру таксама варта было паступіць у юрыдычную школу.
  Юрыдычны аддзел Бостана…
  « Пагражаць ім штрафам», — нагадаў Рыфм. «Мы хочам разлічыцца, і разлічыцца хутка».
  Арчер спытаў: «Калі мы зможам атрымаць доступ да рэальнай здзелкі?» І ўсе доказы?»
  «Могуць быць месяцы».
  «Але ці можам мы абгрунтаваць адказнасць толькі з макета?»
  Рыфма сказала: «Паглядзім». Ён растлумачыў, што Уітмар сказаў яму пра строгую адказнасць за прадукцыю і нядбайнасць, магчымасць умяшання прычыны, якая зрушыць адказнасць з вытворцы.
  «Наша задача, па-першае, вызначыць дэфект».
  «І знайсці вельмі нядбайнага і вельмі багатага адказчыка», - сказала яна іранічна.
  «Гэта стратэгія. Том!»
  З'явіўся памочнік.
  Райм сказаў Арчэру: «Чаму б табе не растлумачыць яму сваю медыцынскую сітуацыю?»
  Яна зрабіла. У адрозненне ад Райма, яна не атрымала траўмы пазваночніка; лекары выявілі пухліну вакол чацвёртага і пяты шыйны пазванок (траўма Райма была ў чацвёртым). Арчер растлумачыла пра серыю метадаў лячэння і аперацыі, якія ў канчатковым выніку зробяць яе такім жа інвалідам, як і Райм, калі не больш. У дадзены момант яе жыццё было занята прыстасаваннем да гэтага стану: змяненнем кар'еры на больш прыдатную для хворага паралізацыяй паразы і навучаннем у вопытнага пацыента — Лінкальна Райма, як аказалася, — чаго чакаць і як спраўляцца.
  Том сказаў: «Я таксама з задавальненнем выконваю ролю вашага апекуна, калі хочаце, пакуль вы тут».
  «Вы б?»
  "З задавальненнем", - сказаў ён.
  Яна павярнулася і сутыкнулася з Рыфмам. «Што цяпер я магу зрабіць?»
  «Даследуйце няшчасныя выпадкі эскалатара, асабліва гэтай мадэлі. Уітмар сказаў, што гэта можа быць дапушчальна. І атрымаць кіраўніцтва па тэхнічным абслугоўванні. Частку эскалатара нам арандаваў падрадчык, але дакументы яшчэ не аддалі. Я хачу пра гэта ўсё ведаць».
  «Давайце паглядзім, ці кампанія або горад заказваюць праверкі падобных мадэляў».
  «Так, добра». Ён не думаў пра гэта.
  «Кампутар, якім я магу карыстацца?»
  Рыфм паказаў на стол побач. Ён ведаў, што яна можа выкарыстоўваць правую руку на кантролеры, але выкарыстоўваць клавіятуру было немагчыма. «Не маглі б вы наладзіць Джульетце гарнітуру і мікрафон. Для кампутара тры».
  «Вядома. Сюды."
  Яе ўпэўненасць у сабе раптам паслабела, і ўпершыню з таго часу, як ён сустрэў яе, Арчер здаваўся няёмкім, мабыць, з-за таго, што яму давялося спадзявацца на дапамогу кагосьці іншага, акрамя дапамогі яе брата. Яна глядзела на камп’ютар, як на бадзяжнага сабаку, які не віляе хвастом. Спрэчка з Райм аб пачатку яе стажыроўкі была іншай. Яны былі роўныя. Тут ёй даводзілася спадзявацца на працаздольнага чалавека. "Дзякуй. Прабач».
  «Гэта найменшае з маіх выпрабаванняў і пакут». Том абсталяваў яе гарнітурай і сэнсарнай панэллю для правай рукі. Затым ён загрузіў кампутар. «Вы можаце раздрукаваць усё, што знойдзеце. Але мы гэтага не робім шмат. Усім прасцей карыстацца маніторамі». Rhyme выкарыстоўваў рамку для перагортвання старонак, але гэта было ў асноўным для кніг, часопісаў або дакументаў, якія прыбылі ў папяровым выглядзе.
  «Гэта адны з самых вялікіх экранаў, якія я калі-небудзь бачыў». Добры настрой Арчера часткова вярнуўся. Яна прамармытала нешта ў гарнітуру, і Райм убачыў, як экран змяніўся, калі з'явілася пошукавая сістэма. «Бяру за працу. Па-першае, усё, што я магу знайсці пра сам эскалатар».
  Мэл Купер патэлефанаваў: «Хочаце мадэль і серыйны нумар?»
  - Мадэль - MCE-Seventy-Seven, - рассеяна сказаў Арчэр, гледзячы на экран. «Я таксама маю серыял. Запомніў іх з інфармацыйнай таблічкі вытворцы, калі толькі што прыйшоў».
  І яна павольна дэкламавала ў мікрафон доўгія лічбы. Камп’ютар паслухмяна адгукнуўся на яе нізкі, меладычны голас.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 11
  Дагэтуль не здымаючы інфраструктурных папарацы са сваёй лічбавай камерай, Мэл Купер працягваў хадзіць па рыштаваннях, якія ахоўваюць эскалатар.
  «Як яны гэта ўвайшлі?» — паклікаў ён. «Гэта вялізная штука».
  «Знялі дах, прабілі дзіркі ва ўсіх паверхах, спусцілі на верталёце. А можа, гэта былі анёлы ці супергероі. Я забыўся."
  «Заканамернае пытанне, Лінкальн».
  «Недарэчнае пытанне. Таму легітымна . Што вы бачыце?»
  «Дайце мне хвілінку».
  Рыфма ўздыхнула.
  хуткасць. Ім трэба было рухацца хутка. Каб дапамагчы Сэндзі Фроммер, вядома. Але таксама, як меркаваў Арчэр і пацвердзіў Уітмар, дамагчыся ўрэгулявання да таго, як з'явяцца фальшывыя істцы, якія спадзяюцца на нечаканы прыбытак. Ён растлумачыў: «Іншыя пасажыры на эскалатары, якія саскочылі. Траўмы былі нязначнымі — або іх не было, — але гэта не значыць, што яны не будуць падаваць у суд. А потым, - дадаў адвакат, - знойдуцца тыя, хто заяўляе аб эмацыйным пакуты, таму што яны проста ўбачылі жудасную аварыю, і іх жыццё зменіцца назаўжды. Яны больш ніколі не сядуць на эскалатар… Кашмары. Парушэнні харчовай паводзінаў. Страта даходу ад выхаду з працоўнага дня. Так, гэта праўда. Глупства, але праўда. Гэта свет заканадаўства аб цялесных пашкоджаннях».
  Цяпер Арчэр патэлефанавала з кампутарнай станцыі, перад якой яна была прыпаркавана: «Горад прыпыніў эксплуатацыю ўсіх мадэляў MCE-Seventy-Seven да праверкі. Чытанне з часоў . Іх пяцьдзесят шэсць устаноўлены ў Нью-Ёрку, амаль тысяча ў іншых месцах. Іншых паведамленняў аб няспраўнасцях няма».
  Цікава. Рыфма пацікавілася, ці можа інспекцыя знайсці нешта карыснае для іх справы. Яму было цікава, як хутка гэта будзе заключана.
  Нарэшце Купер далучыўся да Рыфма і высунуў карту памяці SD з камеры Sony. Ён загрузіў яго ў слот кампутара і выклікаў выявы на маніторы высокай выразнасці. Экран быў дастаткова вялікім, каб побач змяшчаліся дзесяткі малюнкаў.
  Рыфма падсунулася бліжэй.
  «Вось тыя часткі, якія падаюцца актуальнымі». Тэхнік падышоў да экрана і паказаў. «Панэль, якая ўсплыла. Ён адначасова служыць прыступкай — верхняй, нерухомай прыступкай — і панэллю доступу для абслугоўвання і рамонту. Адкідваецца на далёкім баку, далей ад лесвіцы эскалатара. Я мяркую, што вага прыкладна сорак фунтаў».
  Арчэр патэлефанаваў: «Сорак два». Спецыфікацыі яна знайшла, патлумачыла яна, у інструкцыі па ўстаноўцы і абслугоўванні Midwest Conveyance.
  Купер працягваў: «І гэтаму дапамагае спружына, таму, калі фіксатар адпускаецца, дзверы ўсплываюць прыкладна на шаснаццаць цаляў».
  У адпаведнасці з назіраннямі і фотаздымкамі Сакса.
  «Рабочы можа падняць яго ўсю дарогу адтуль і выкарыстоўваць стрыжань, каб трымаць яго адкрытым, як тое, што выкарыстоўваецца для падтрымкі капотаў аўтамабіляў». Указваючы, Купер паказаў выявы, якія зрабіў. «Каб зачыніць дзверы, работнікі апускаюць яе, націскаючы ўніз або, мяркую, стоячы на ёй, пакуль трохкутны кранштэйн у ніжняй частцы дзвярэй не сутыкнецца з падпружыненым штыфтам на нерухомай штанзе. тут. Кранштэйны ўціскаюць шпільку, пакуль панэль не апусціцца да канца, і штыфт не зашчоўкнецца ў адтуліну, каб зафіксаваць яе».
  «Як гэта вызваляецца?» — спытаў Рыфма.
  «Кнопкавы выключальнік у разетцы за замкнёнай вечкам збоку ад эскалатара. тут. Тут ланцуг праходзіць да серварухавіка. Ён уцягвае штыфт, вызваляючы панэль доступу».
  «Такім чынам, - разважаў Рыфм. «Што магло выклікаць яго выскакванне? Ідэі? Давай, падумай».
  Арчер: «Кранштэйны фіксатара зламаліся».
  Але вывучэнне здымкаў Сакса, здаецца, паказала, што ён усё яшчэ быў прымацаваны да ніжняй часткі панэлі доступу.
   «Магчыма, шпілька лопнула», - сказаў Рым. «Камета дэ Хэвіленда. Тысяча дзевяцьсот пяцьдзесят».
  І Арчэр, і Купер паглядзелі ў яго бок.
  Ён растлумачыў: «Першы камерцыйны рэактыўны самалёт. Тры з іх выбухнулі ў паветры з-за стомленасці металу — на вялікай вышыні правалілася акно. Стомленасць - адна з асноўных механічных пашкоджанняў. Іншыя рэжымы - гэта прагін, карозія, абрастанне, пералом, удар, напружанне, цеплавы ўдар і яшчэ некалькі. Стомленасць узнікае, калі матэрыял — гэта можа быць метал ці што-небудзь яшчэ — падвяргаецца цыклічнай нагрузцы».
  - Рэактыўны самалёт, - прапанаваў Арчэр. «Ціск зноў і зноў».
  «Вось што адбылося. правільна. У такім выпадку былі квадратныя вокны і дзверы; націск быў сканцэнтраваны ў кутах. Перапрацаваныя самалёты мелі круглыя люкі і вокны. Менш стрэсу і стомленасці. Такім чынам, пытанне тут у тым, ці прывяло адкрыццё і закрыццё панэлі доступу на эскалатары да стомленасці фіксатара?»
  Бондар вылучыў клямку. «На гэтым няма прыкмет зносу, але ён новы. Цікава, колькі гадоў быў арыгінал, колькі разоў дзверы адчыняліся і зачыняліся».
  Рыфм зноў адчуў расчараванне ад таго, што перад ім не было сапраўдных доказаў.
  Ён пачуў гук штурхаючага стала, калі Джульет Арчэр наблізілася да яго, няўмела маніпулюючы пальцам правай рукі кантролерам крэсла; спрытнае абыходжанне з інвалідным крэслам вагой дзвесце фунтаў патрабавала значнай практыкі.
  Новае ў гульні…
  «Той, што не атрымалася, у гандлёвым цэнтры, было шэсць гадоў», - сказала яна.
  «Як вы гэта даведаліся?»
  «Прэс-рэлізы Midwest Conveyance аб'яўляюць, што яны атрымалі кантракт на эскалатары ў гандлёвым цэнтры. Сем гадоў таму. Будаўніцтва адбылося ў наступным годзе. У адпаведнасці з рэкамендацыямі па тэхнічным абслугоўванні агрэгат неабходна правяраць і змазваць пяць разоў на год. З улікам паломак і незапланаваных рамонтаў я б сказаў, што дзверы адчыняліся і зачыняліся разоў пяцьдзесят».
  Райм паглядзеў на фатаграфію Купера, на якой шпілька трымала трохкутнік кранштэйны, якія трымалі панэль закрытай. Ён быў усяго каля цалі ў даўжыню, але таўшчынёй. Здавалася малаверагодным, што шпілька будзе стамляцца з такой абмежаванай колькасцю адкрыццяў.
  Арчер дадаў: «І адным з этапаў тэхнічнага абслугоўвання з'яўляецца праверка штыфта на наяўнасць празмернага зносу. Мабыць, і ад стомленасці».
  «З чаго гэта зроблена? Сталь?»
  Арчер сказаў: «Гэта дакладна. Усе дэталі эскалатара сталёвыя, за выключэннем некалькіх карпусоў, якія не мелі ніякага дачынення да аварый. І знешнія часткі. Гэта алюміній і вугляроднае валакно».
  Яна, вядома, хутка атакавала інструкцыю і тэхнічныя характарыстыкі.
  Райм сказаў: «Нават калі б ён быў у добрым стане, зашчапка магла аслабнуць і штыфт мог не цалкам замацавацца. Вібрацыя магла развязаць яго».
  Магчыма… Шмат здагадак у гэтай справе.
  «Хто зрабіў механізм замка?»
  Не гледзячы на дакументы, якія яна загрузіла на экран, яна сказала: «Вытворца. Midwest перавозкі. Не было асобнай кампаніі».
  Райм сказаў: «Магчыма, стомленасць металу, магчыма, праблемы з абслугоўваннем. Што яшчэ магло выклікаць яго адкрыццё?»
  «Ці можа хто-небудзь, - спытаў Арчер, - націснуць на выключальнік выпадкова ці з жарту?»
  Купер выклікаў некалькі здымкаў. «Вось перамыкач. Гэта з вонкавага боку блока, унізе, каля аварыйнага адключэння». Ён паказаў. «Але гэта за маленькімі замкнёнымі дзвярыма».
  Рыфм сказаў: «Амелія праверыла гэта. Яна паглядзела праз камеры відэаназірання на гандлёвы цэнтр. Яна сказала, што нікога не было побач з выключальнікам доступу, калі панэль адчынілася».
  Твар Арчера скрывіўся іранічна нахмурыўся. «А гэта відэа?»
  «Следчы дэпартамент канфіскаваў яго».
  Яна кіўнула галавой, калі вочы слізганулі на Купера. «Мы цывільныя, а вы паліцыя Нью-Ёрка, праўда?»
  - Мяне тут няма, - хутка сказаў ён.
   «Вы...»
  «Я неафіцыйны. У адпачынку. Калі я зараз атрымаю службовыя следчыя матэрыялы, мяне адправяць у бестэрміновы адпачынак».
  Сканаванне фатаграфій. «Што яшчэ можа быць вінаватым?» Рыфма разважала.
  "Добра. Наўмысна кнопку ніхто не націскаў. Магчыма, кароткае замыканне або іншая электрычная праблема актывавала выключальнік. Ён спрацаваў з рухавіком — гэта называецца сервоприводом — і гэта ўцягнула штыфт і выскачыла дзверы».
  «Давайце паглядзім на электраправодку».
  Мэл пашырыў здымкі, якія зрабіў у эскалатары. Райм адзначыў, што дрот ішоў уздоўж унутранай сцяны ад кнопкавага выключальніка звонку. Провад выключальніка заканчваўся вілкай, устаўленай у адну з разетак збоку ад сервоблока ўнутры.
  «Сувязі выкрыты», — сказаў Купер.
  "Яны сапраўды", - сказаў Райм. Ён коратка ўсміхнуўся.
  Праз імгненне Арчэр таксама ўсміхнуўся. "Я зразумеу. Кавалачак металу, фальгі або чагосьці праваднічнага магло патрапіць на вілку і завяршыць злучэнне. Сервапрывад адцягнуў шпільку назад, і дзверы выскачылі». Яна дадала: «Я не змагла знайсці падобных інцыдэнтаў з удзелам гэтай мадэлі эскалатара. Эскалатары могуць быць небяспечныя. Але звычайна справа ў тым, што адзенне ці абутак зачапілася механізмам. Гэта адбываецца часцей, чым вы думаеце. Сто трыццаць сем чалавек загінулі ў мінулым годзе ў аварыях эскалатараў па ўсім свеце. Самай страшнай катастрофай некалькі гадоў таму стаў выбух у лонданскім метро. Пыл і часціцы назапашваліся, а затым загарэліся і падарваліся. Як выбух элеватара. Вы калі-небудзь бачылі такія?»
  «На Манхэтэне яны здараюцца нячаста», — рассеяна сказаў Райм, разважаючы над тым, што яна яму сказала.
  «У мяне ёсць», — прапанаваў Мэл Купер. «Бачыў аднаго».
  Рыфма скрывіўся ад недарэчнасці. «А дэфект -»
  «Той Midwest Conveyance не абараняў штэкеры», — сказаў Арчэр. «Было б лёгка. Паглыбіце іх, пакладзеце пад покрыва. Нешта падобнае».
   Купер прапанаваў: «Або ім наогул не варта выкарыстоўваць штэкеры. Злучыце перамыкач і серводвигатель. Магчыма, кампанія хацела зэканоміць».
  Першым намёкам маглі быць карныя паводзіны з боку вытворцы.
  «Хто робіць?»
  Арчер адказаў на яго пытанне, перш чым ён скончыў. «Гэтак жа, як механізм замка. Серварухавік і перамыкач былі выраблены кампаніяй Midwest Conveyance. Іх складовыя часткі блок. І дывізія. Не з'яўляецца даччынай кампаніяй. Яны не могуць схавацца за карпаратыўным покрывам».
  Купер сказаў: «Я думаў, што вы эпідэміёлаг».
  « Юрыдычны аддзел Бостана . Вер мне. Гэта сапраўды вельмі добра. Мне таксама падабаецца Better Call Saul .
  Купер сказаў: « Лу таксама».
  «О, гэта добра».
  калі ласка...
  Райм ламаў галаву над тым, як староннія субстанцыі маглі прымусіць серварухавік адчыніць дзверы.
  «У мяне ёсць ідэя», - сказаў Арчер.
  "Што гэта?"
  «Вы вучоны. Вам падабаюцца эмпірычныя доказы».
  - Найвышэйшае бажаство ў маім пантэоне, - сказаў Райм, не надта клапоцячыся пра тое, наколькі прэтэнцыёзна гэта гучыць.
  Яна кіўнула ў бок эскалатара. "Гэта працуе?"
  «Прывадны рухавік, рэдуктары, серварухавік і перамыкач робяць. І ён падключаны».
  «Дык давайце эксперыментаваць. Уключыце яго і паспрабуйце адкрыць панэль».
  У Рыфма была думка. Ён павярнуўся да кухні і закрычаў: «Том! Том! Мне трэба выпіць».
  У дзвярах з'явіўся памочнік. «Трохі занадта рана, як я нядаўна адзначыў.»
  «Занадта рана для колы?»
  «Вы ніколі не п'яце газіроўку. У хаце гэтага няма».
  «Але, калі я памятаю, адразу за вуглом ёсць гастраном».
  
   Гаспадарчыя крамы — іх было дзве ў некалькіх хвілінах ад Белага Замка — былі разгромам.
  Ніхто не памятае, каб бачыў кліента, які б адпавядаў апісанню Unsub 40. І ніхто з іх не прадаваў шарыкавыя малаткі. Такім чынам, за апошнюю гадзіну Амелія Сакс стукала па тратуары, аглядаючы іншыя крамы ўздоўж занесеных ветрам тратуараў гэтага будзённага квартала: кузаўныя майстэрні, крамы аўтазапчастак, пункты продажаў тэлефонных картак, аўтасэрвісы, крамы парыкоў, такерыі, дзесяткі іншыя месцы. Адзін прадавец у аптэцы быў «даволі ўпэўнены», што бачыў на вуліцы чалавека, які адпавядаў апісанню Unsub 40, але не мог дакладна ўспомніць, дзе ён быў, у што быў апрануты, калі б ён нёс што-небудзь.
  Назіранне, магчыма, пацвердзіла веру Шарлоты з Белага замка ў тое, што ён ішоў менавіта ў гэтым кірунку. Але што да пункта прызначэння — гэта ўсё яшчэ было загадкай. І, вядома, былі аўтобусныя прыпынкі і станцыі метро, да якіх ён мог бы дайсці пешшу, або гаражы, дзе ён мог прыпаркаваць машыну, нават калі б ён не карыстаўся месцам гамбургернай. Яна таксама правярала камеры відэаназірання ў гандлёвых кропках, але ні адзін з аб'ектываў не быў сфакусаваны на тратуары, толькі на дзвярах, паркоўках і інтэр'ерах. Акрамя таго, было мноства камер, і нават калі суб'ект зайшоў у краму, якая знаходзіцца пад наглядам, або паскарачаў праз паркоўку, у яе не хапіла ні сілы, ні часу, каб праглядзець сотні гадзін відэа. Забойства Тода Уільямса было жудасным злачынствам, але гэта было не адзінае жудаснае злачынства ў пяці раёнах Нью-Ёрка. У гэтай справе заўсёды трэба было балансаваць.
  І правіла балансу прымянялася і да вашага асабістага жыцця.
  Выхад мабільнага тэлефона. Яна патэлефанавала.
  «Эмі».
  «Мама. Як вы сябе адчуваеце?»
  «Добра», — сказала Роўз Сакс, што з «Роўз Сакс» можа азначаць добра, можа азначаць дрэнна, або можа азначаць любую прыпынак паміж імі. Жанчына шмат чаго не выпускала.
  «Хутчэй буду», — сказаў ёй Сакс.
  «Я магу ўзяць таксі».
   Сакс засмяяўся. «Мама».
  «Добра, дарагая. Я буду гатовы».
  Вяртаючыся назад, яна агледзела крамы і крамы на супрацьлеглым баку бульвара.
  І нарэшце атрымаў салідны ўдар: у цыганскай таксі. Яна дала брыдкаму, худаму менеджэру апісанне іх суб'екта, і мужчына адразу нахмурыўся і сказаў з моцным блізкаўсходнім акцэнтам: «Так, я так думаю. Вельмі худы чалавек. Меў вялікі мяшок гамбургераў White Castle. Вялікая сумка. Для хударлявага чалавека — смешна».
  «Вы памятаеце, калі?»
  Ён не мог дакладна сказаць, але пагадзіўся, што гэта магло быць два тыдні таму — магчыма, у дзень, калі быў забіты Тод Уільямс. Ён таксама не мог успомніць, хто быў кіроўцам, і служба не вяла запісаў пра пункты прызначэння, але ён сказаў, што запытае сваіх супрацоўнікаў і даведаецца больш.
  Яна апусціла на яго вочы. «Гэта важна. Чалавек — забойца».
  «Зараз пачну. Так, я гэта зраблю».
  Яна паверыла яму. Галоўным чынам з-за яго неспакойных вачэй, калі ён зірнуў на прапанаваны ёй шчыт, які гаварыў ёй, што не ўсе яго правы былі ў парадку; ён абавязкова будзе супрацоўнічаць у абмен на яе маўклівую згоду не пасылаць з візітам камісію па таксі і лімузінах.
  Павярнуўшы на поўдзень, яна пайшла назад да сваёй машыны, прыпаркаванай на пляцоўцы Белага замка. Некалькі прыпынкаў у месцах, якія здаваліся малаверагоднымі для патэнцыйных кліентаў: крама парыкоў, манікюрны салон, рамонт кампутараў без вокнаў. Затым зноў на тратуар. Раптам Сакс краем вока нешта заўважыла. Рух. Нічога незвычайнага тут, хоць у гэты пахмурны дзень тратуары былі ў асноўным пустыя. Але гэта быў асаблівы рух. Хуткі, адхіляючы. Як быццам нехта не хацеў, каб яго бачылі.
  Яна расшпіліла пінжак і, разваліўшыся правай рукой каля свайго «глока», азіралася. Яна была на аўтарамонтнай аперацыі з шэрагам транспартных сродкаў, ад матацыклаў да фургонаў, усе прыпаркаваныя бязладна, многія з іх у рознай ступені разабраныя. Чалавек, які набліжаўся, калі гэта быў чалавек, а не цень або вір смецця або пылу, праслізнуў паміж двума вялікімі грузавікамі, ярка-жоўтым аўтамабілем Penske, узятым напракат, і дваццаціфутавым белым фургонам, адзіным лагатыпам якога былі дзве масіўныя грудзі, афарбаваныя ярка-чырвонай фарбай.
  Хутчэй за ўсё, Unsub 40 зноў прыйшоў на абед з некалькімі гамбургерамі, пазнаў яе ў гандлёвым цэнтры і пачаў ісці за ёй.
  Неверагодна, але і немагчыма. Яна пастукала глокам і падсунулася бліжэй да грузавікоў. Больш ніякіх прыкмет ценю. Сакс рушыў далей, перабіраючы аўтамабільныя могілкі. Вецер круціў хвост яе курткі ўверх і ўніз і рэзка размахваў валасы. Дрэнны рэжым здымкі. Яна выцягнула з кішэні гумку і звязала пасмы ў хвост. Азірніся яшчэ раз. З жывых істот былі бачныя толькі чайкі і галубы, цікаўны і смелы пацук. Не, два. Птушкі ці грызуны былі рухамі, якія яна бачыла? Папяровае смецце коўзалася па тратуарах і вуліцах, потым узлятала. Магчыма, гэта быў зламыснік, учорашняя New York Post .
  Ніякіх прыкмет пагрозы.
  Яе тэлефон загудзеў, напалохаўшы яе. Яна паглядзела ўніз. Пасведчанне паказала імя Тома. Як заўсёды, калі тэлефанаваў ён, а не Райм, яна адчувала, як у яе сэрцы стукнула, што могуць быць дрэнныя медыцынскія навіны. Яна хутка адказала. «Том».
  «Гэй, Амелія. Проста цікава, ці застанецеся вы тут на ноч. Вячэраць?»
  Яна расслабілася. «Не, я вязу маму на прыём. І яна засталася ў мяне».
  «Ці магу я зрабіць пакет дапамогі?»
  Яна засмяялася, ведаючы, што гэта сапраўды будзе вельмі добры пакет дапамогі. Але матэрыяльна-тэхнічнае забеспячэнне яго збору - даехаць да Rhyme's - было праблематычным. "Не, дзякуй. Але я вельмі цаню гэта. Я…»
  Яе голас сціх, таму што на заднім плане праз дынамік яна пачула словы, сказаныя кімсьці, хто падаўся знаёмым.
  Не, не магло быць.
  «Том, Мэл там? Мэл Купер?»
  «Так, ён. Вы хочаце пагаварыць з ім?»
  Я ўпэўнены, як чорт вазьмі. Яна ветліва сказала: «Калі ласка».
   Праз імгненне: «Прывітанне, Амелія».
  «Гэй, Мэл. Гм, што ты робіш у Лінкальна?»
  «Ён даў мне адпачынак. Хаця гэта дзеяслоў, я бачу, што ён не вельмі задаволены, што я выкарыстаў. Я дапамагаю яму са справай Фроммера».
  - Чорт вазьмі, - сказала яна.
  Цішыня.
  Купер паставіў кропку, сказаўшы: «Я… Ну».
  «Пастаў Лінкальн».
  «Ой-ой», — прашаптаў тэхнік. «Глядзі, Амелія, справа ў тым...»
  «І не спікер. Гарнітура».
  Яе палец знік у валасах, і яна пачухалася. Прыкмета напружання - расчараванне ў справе. І гнеў. Рыфма. Гэта было дастаткова дрэнна, што ён кінуў бізнес; цяпер яна павінна мець справу з чортавым умяшаннем?
  З яе дынаміка пачуўся шолах, калі Купер ці Том наклалі гарнітуру на Райм. Большасць размоў з ім, вядома, адбывалася па гучнай сувязі. Мала шанцаў на канфідэнцыяльнасць. Яна не хацела, каб хтосьці чуў тое, што яна збіралася сказаць.
  «Сакс. Дзе?»
  «Што там робіць Мэл? Мне ён патрэбны быў для справы Unsub Forty. Вы яго скралі».
  Паўза. «Я спытаў, ці дапаможа ён мне ў судовым працэсе Фроммера», — запярэчыў Райм. «Нам трэба зрабіць лабараторную працу. Я не ведаў, што ты яго хочаш».
  Яна адрэзвала: «Штаб-кватэра Queens не рабіла ўсё, што павінна было».
  «Я гэтага не ведаў. Адкуль я магу ведаць? Ты ніколі нічога не казаў».
  І навошта табе гэтую тэму прыдумаць? яна думала. Потым яна прамармытала: «Як вы маглі проста перавесці яго ў грамадзянскую справу? Я нават не ўпэўнены, што вы можаце гэта зрабіць».
  «Ён узяў адпачынак. Ён не на службе».
  «О, фігня, Рыфм. Адпачынак? Я кірую забойствам ».
  «Вы былі ў гандлёвым цэнтры, Сакс. Вы бачылі, што адбылося. Мая ахвяра такая ж мёртвая, як і ваша. Лінкальн Райм дрэнна гуляў у абароне.
  «Розніца ў тым, што ваш эскалатар нікога не заб'е».
  Ніякага адказу на гэта.
  «Ну, я не думаю, што ён мне доўга спатрэбіцца».
   «Колькі гэта? З пункту гледжання гадзін? Пажадана хвілін».
  Ён уздыхнуў. «Мы павінны прыдумаць адказчыка ў бліжэйшыя суткі».
  «Такім чынам, дні,» прамармытала яна. «Не гадзіны».
  Хвіліны былі па-за сталом.
  Ён спрабаваў прымірыцца, хоць і капала няшчырасцю. «Я зраблю званок ці два. З кім вы працуеце на месцы злачынства?»
  «З кім я працую, гэта не Мэл. Вось у чым праблема”.
  "Глядзі, я..." Гэта было ад Мэла Купера, які, безумоўна, ведаў, што адбываецца.
  «Нічога страшнага», — сказаў яму Рыфм.
  Не, не было. Яна моўчкі абуралася. Прафесійныя і асабістыя партнёры на працягу многіх гадоў, яны ніколі не сварыліся аб справах, блізкіх сэрцу. Але калі справа даходзіла да спраў, жарсці маглі ўспыхнуць.
  «Я ўпэўнены, што вы можаце задаць яму некалькі пытанняў. Ён ківае. Глядзіце. Ён з задавальненнем гэта робіць».
  «Я не магу задаваць яму пытанні. Ён не клерк у Pep Boys. Яна дадала: «На дынаміку».
  Пачуўся пстрычка.
  Купер казаў: «Амелія...»
  «Добра, Мэл. Слухай. Рон раскажа вам падрабязнасці. Мне патрэбны аналіз сурвэтак на фрыкцыйныя грабяні і ДНК. А яшчэ патрэбна фірмовая назва нейкага лаку. І парода драўніны па пробах пілавіння». Яна цвёрда дадала дзеля Райма, а не Купера: «Мне патрэбны нехта сапраўды добры. Такі ж добры, як ты».
  Апошняе было трохі дробязным, вядома. Ёй было напляваць ні на ёту.
  «Я патэлефаную, Амелія».
  «Дзякуй. Рон дашле вам нумар справы.
  «Вядома, вядома».
  Потым Сакс пачуў нізкі жаночы голас: «Я магу што-небудзь зрабіць?»
  Рыфм казаў: «Не, працягвайце гэты аналіз».
  Хто гэта быў? — здзівіўся Сакс.
  Потым ён сказаў: «Сакс, глядзі…»
  «Мне трэба ісці, Райм».
  Яна адключылася. Разважаючы, што прайшлі гады з таго часу, як яна паклала яму трубку. Яна ўспомніла, калі. Падчас іх першай справы.
   У гэты момант Сакс зразумела, што яна была настолькі засяроджана на тэлефонным званку — і на сваім гневе на тое, што Райм «адпусціў» патрэбнага ёй тэхніка, — што страціла ўсведамленне наваколля: смяротны грэх для любога вулічнага паліцэйскага — асабліва бо яна толькі што ўбачыла тое, што магло быць варожым.
  Потым яна пачула шурпатыя крокі ззаду, блізка. Яе рука пацягнулася да глока, але было позна выхапіць зброю. Нападнік быў на той момант усяго ў ярдзе ці каля таго.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 12
  S o. Не атрымалася». Джульет Арчэр казала аб эксперыменце наліць кока-колу ў эскалатар, імітуючы нязграбнага пакупніка, і замкнуць выключальнік, адкрыўшы панэль доступу.
  "Так, так", - сказаў Райм, нахмурыўшыся з яе і Купера. «Эксперымент прайшоў паспяхова. Гэта проста пацвердзіла здагадку, супрацьлеглую таму, на што мы спадзяваліся: што кампанія Midwest Conveyance пабудавала эскалатар, які не меў дэфектаў у дачыненні да разлітай вадкасці».
  Вытворца палічыў, што гоншчыкі могуць праліць напоі падчас паездкі ўверх ці ўніз, і абараніў электроніку і рухавік кавалкам пластыка, які аказаўся абаронай ад сцёкаў. Вадкасць будзе цячы ў ёмістасць, а не побач з серводвигателем, які вызваляў штыфт, каб адкрыць панэль доступу.
  «Наперад, уверх». Райм загадаў Куперу працягваць эксперыменты: ён павінен быў фізічна ўдарыць па выключальніку і серводвигателю рознымі прадметамі, каб імітаваць механічныя перашкоды: ручкай мятлы, малатком, чаравікам.
  Адказу няма. Смяротная панэль доступу не адчынялася.
  Арчер прапанаваў скакаць тэхніку на панэлі зноў і зноў. Нядрэнная думка, і Райм загадаў Куперу зрабіць гэта, хоць Том стаяў побач паверхам ніжэй, каб заўважыць чалавека, калі ён упадзе.
  Ніякага эфекту. Фіксуючы штыфт не ўцягваўся. Кранштэйн не зрушваўся ў становішчы. Яны нічога не маглі зрабіць, каб адчыніць дзверы, акрамя націсканне кнопкі, прызначанай для гэтай мэты, кнопка бяспечна схаваная ў паглыбленай ёмістасці за закрытай вечкам.
  Думаць, думаць…
  «Памылкі!» Рыфма называецца.
  - Вы не можаце паставіць мікрафоны ў офісе Дэпартамента расследаванняў, Лінкальн, - неспакойна сказаў Купер.
  "Мая памылка. «Памылкі» не правільныя; гэта вельмі абмежаваны біялагічны парадак. Паўкрылыя. Тля або цыкада, напрыклад. Я павінен быў быць больш дакладным. Больш шырокае "казурка", падкатэгорыяй якой з'яўляецца "жучок". Так што я хачу насякомых . Хаця памылка падыдзе».
  «О». Бондар адчуў палёгку, хоць і быў відавочна разгублены.
  - Добра, Лінкальн, - сказаў Арчер. «Вядома, плотка магла патрапіць унутр і замкнуць выключальнік або рухавік. Кампанія Midwest Conveyance павінна была ўлічыць гэта і ўбудаваць экраны. Яны гэтага не зрабілі, значыць, эскалатар няспраўны».
  «Том! Том, дзе ты?»
  З'явіўся памочнік. «Яшчэ газіроўкі?»
  «Мёртвыя насякомыя».
  «Вы знайшлі памылку ў газіроўцы? Немагчыма».
  - Зноў "жукі", - сказаў Рым, насупіўшыся.
  Пасля тлумачэнняў Том абышоў гарадскі дом у пошуках стварэнняў — ён быў такім пераборлівым гаспадаром, што яму прыйшлося пашырыць пошукі ў сховішчы над столлю верхняга паверха і ў склепе, каб знайсці некалькі жаласных трупаў мух і высахлага павука. .
  «Няма плотак? Я хацеў бы плотку».
  «О, калі ласка, Лінкальн».
  «Вось гэтае кітайскае мястэчка на перакрыжаванні… Не маглі б вы знайсці мне адну-дзве плоткі. Мёртвы - гэта добра».
  Скрывіўшыся, Том адправіўся на паляванне на дробную дзічыну.
  Але нават пераўвільготненыя, розныя істоты, з якімі ён вярнуўся, не змаглі прымусіць перамыкач задзейнічаць або замыкаць серворухавік, калі яны былі прыстаўлены да кантактаў у разетцы, якая змяшчае вілку.
  Як Купер і Арчер абмяркоўвалі іншыя магчымыя прычыны эскалатара можна было лічыць юрыдычна непаўнавартасным, Райм выявіў, што ўтаропіўся на вешалку, на якой вісеў адзін з пінжакоў Сакса. Яго розум вярнуўся да яе жорсткіх слоў раней. Чаго, чорт вазьмі, яна так засмуцілася? Асаблівых прэтэнзій да Мэла Купера ў яе не было. І як ён мог ведаць, што ў яе праблемы з лабараторыяй?
  Потым яго гнеў перакінуўся на самога сябе за тое, што ён марнаваў час на разважанні пра дрыжыкі паміж ім і Саксам.
  Зноў на працу.
  Райм загадаў Куперу ачысціць усю змазку са штыфта і кранштэйна, а затым зачыніць яго зноў, каб убачыць, ці не будзе штыфт цалкам выцягвацца ў становішча фіксацыі, таму што фітынг быў сухі і, такім чынам, больш верагодна, што ён адкрыецца з-за выпадковага руху. Аднак нават без змазкі ён выдатна фіксаваў дзверы ў закрытым стане.
  Чорт вазьмі. Што здарылася? Уітмар сказаў, што прадукт не абавязкова быў зроблены па неасцярожнасці - неасцярожна - але ён павінен быць дэфектным. Яны павінны былі знайсці нейкую прычыну, па якой ён адкрыўся, а не павінен быў адкрыцца.
  Ён прамармытаў: «Ён абаронены ад насякомых, воданепранікальны, ударатрывалы... Ці была маланка, калі адбылася аварыя?»
  Арчер праверыў надвор'е. «Не. Ясны дзень».
  Уздых. «Добра, Мэл. Калі хочаце, запішыце нашы мізэрныя знаходкі ў табліцу».
  Тэхнік падышоў да дошкі і зрабіў гэта.
  Раздаўся званок у дзверы, і Райм паглядзеў на манітор. «Ах, наш адвакат».
  Праз імгненне ўвайшоў адвакат Эверс Уітмар, ідучы зусім вертыкальна, у стромкім цёмна-сінім касцюме, кожны гузік займаў кожную дзірку. У адной руцэ ён нёс свой анахранічны партфель, а ў другой — сумку з пакупкамі.
  "Спадар. Рыфма».
  Ён кіўнуў. «Гэта Джульет Арчер».
  «Я стажор».
  «Яна дапамагае ў справе».
  Уітмар нават не зірнула на свой інвалідны вазок і, відаць, зацікавілася, што жанчына была такім жа інвалідам, як і яе настаўнік - ці як яе стан можа дапамагчы або перашкодзіць расследаванню. Ён кіўнуў у знак прывітання, потым звярнуўся да Райма. «У мяне ёсць гэта. Місіс Фромэр папрасіла мяне даставіць яго вам. З дапамогай падзякі. Сама зрабіла». З пакуначнай сумкі ён дастаў загорнуты ў поліэтыленавы батон, перавязаны чырвонай стужкай, і выставіў яго так, нібы прапанаваў Пазоўніку выставу адзін. «Яна сказала, што гэта кабачковы хлеб».
  Райм не ведаў, што рабіць з падарункам. Да нядаўняга часу яго кліентамі былі пераважна паліцыя Нью-Ёрка, ФБР і іншыя праваахоўныя органы, ніхто з якіх не дасылаў яму хлебабулачныя вырабы ў знак падзякі. «Так. добра. Том. Том!»
  Памочнік з'явіўся праз імгненне. «О, містэр Уітмар». Здавалася, нежаданне карыстацца імёнамі заразліва.
  "Спадар. Рэстан. Вось бохан хлеба, — перадаючы яго адвакат. «Ад місіс Фроммер».
  Рыфм сказаў: «Астудзіце гэта ці нешта падобнае».
  «Кабачковы хлеб. Прыемна пахне. Я падам».
  "Усё добра. Нам не трэба...
  «Вядома, буду».
  «Не, вядома, не зробіш. Мы захаваем гэта на потым». У Рыфма быў схаваны матыў быць насуперак. Ён думаў, што адзіны спосаб з'есці выпечку Джульетт Арчер - гэта пакарміць яе Тома, і гэта прымусіць яе адчуваць сябе ў свядомасці. Яна выкарыстоўвала пальцы правай рукі, але не руку. Левая з мудрагелістым бранзалетам, вядома ж, была прывязана да інваліднай каляскі.
  Аднак Арчэр, які, здавалася, зразумеў стратэгію Райма і не вельмі да яе ставіўся, цвёрдым голасам сказаў: «Ну, я хацеў бы».
  І Рыфм зразумеў, што парушыў адно са сваіх правілаў; ён песціў яе. Ён сказаў: «Добра. Я таксама буду. І кава. Калі ласка».
  Том міргнуў ад развароту... і ветлівасці.
  «Я таксама хацеў бы выпіць кавы. Калі ласка, чорны». З Уітмара. «Калі не нязручна».
  "Зусім не."
  «Ці ёсць магчымасць капучына?» - спытаў Арчер.
  «Адна з маіх спецыяльнасцяў. А я прынясу гарбаты, Мэл. Памочнік знік.
  Уітмар падышоў да дыяграмы. Ён і іншыя агледзелі яго.
   ШЫРНАЯ СМЕРЦЬ / БОЛЮ І ПАКОРДЫ ГРАМАДЗЯНСКІ ПУСК​​​​
  – Месца здарэння: гандлёвы цэнтр Heights View, Бруклін.
  – Ахвяра: Грэг Фроммер, 44 гады, прадавец у гандлёвым цэнтры Pretty Lady Shoes.
  – Прадавец крамы, пакінуў Patterson Systems у якасці дырэктара па маркетынгу. Паспрабуе паказаць, што вярнуўся б на аналагічную або іншую высокааплатную працу.
  – ГПК: страта крыві, траўма ўнутраных органаў.
  – Прычына дзеяння:
  – Дэліктны пазоў аб прычыненні смерці/цялесных пашкоджанняў.
  – Строгая адказнасць за прадукцыю.
  – Нядбайнасць.
  – Парушэнне ўмоўнай гарантыі.
  – Шкода: кампенсацыйная, боль і пакуты, магчыма, штрафная. Будзем вызначацца.
  – Магчымыя адказчыкі:
  – Midwest Conveyance, Inc. (вытворца эскалатараў).
  – Уладальнік гандлёвага цэнтра маёмасці знаходзіцца (ідэнтыфікуецца).
  – Забудоўшчык гандлёвага цэнтра (будзе вызначана).
  – Тэхнічны эскалатар, акрамя вытворцы (трэба вызначыць).
  – Генеральныя і субпадрадныя арганізацыі па ўстаноўцы эскалатара (будзе вызначана).
  – Прыбіральшчыца?
  – Дадатковыя адказчыкі?
  – Факты, якія маюць дачыненне да аварыі:
  – Панэль самаадвольна адкрылася, пацярпелы зваліўся. Адкрыты каля 16 цаляў.
  – Дзверы важылі 42 фунты, вострыя зубы на пярэдняй частцы прычыніліся да смерці/траўм.
  – Дзверы замацаваны на зашчапку. На спружынах. Ён адкрыўся па невядомай прычыне.
  – Пераключальнік за заблакіраванай панэллю. На відэа ніхто не націскаў на выключальнік.
  – Прычыны няўдачы?
  – выключальнік або серводвигатель спрацоўвае спантанна. чаму?
  – Замыкаўся? Іншая электрычная праблема?
  – Зашчапка правалілася.
  – Стомленасць металу – магчыма, малаверагодна.
  – Не сеў як след.
  – Казуркі, вадкасць, механічны кантакт? Малаверагодныя фактары.
  — Маланка? Неверагодны фактар.
  – На дадзены момант няма доступу да справаздач або запісаў Дэпартамента расследавання або FDNY.
  – У гэты час няма доступу да няспраўнага эскалатара (на карантыне DOI).
  Арчэр патлумачыла Уітмару, што яна не знайшла іншых падобных аварый - у эскалатарах любой кампаніі, а не толькі ў лінейцы прадуктаў Midwest Conveyance. Затым Мэл Купер расказаў адвакату падрабязнасці іх спроб прымусіць дзверы самаадчынна адчыніцца з-за нейкіх знешніх фактараў або недахопу ў вытворчасці прылады.
  «Ні адна з тэорый не спрацавала на макеце», — сказаў яму Райм.
  «Я павінен сказаць, што гэта выглядае не вельмі шматспадзеўна», — сказаў Уітмар. У яго голасе ад гэтай дрэннай навіны гучала не больш расчараванне, чым энтузіязм, калі б высновы пайшлі на іх карысць. Тым не менш, Райм ведаў, што ён будзе турбавацца. Уітмар не быў бы чалавекам, які лёгка ўспрымаў няўдачы.
  Вочы Рыфма аглядалі рыштаванні ўверх і ўніз. Ён пад'ехаў бліжэй, гледзячы, гледзячы.
  Ён цьмяна заўважыў, што Том прыйшоў з падносам: выпечкай і напоямі. Смутна ўсведамляў размову паміж Куперам, Арчэрам і Уітмарам. Смутна ўсведамляючы манатонны голас адваката, які адказваў на тое, што спытаў Арчэр.
  Затым цішыня.
  "Лінкальн?" Голас Тома.
  «Ён няспраўны», - прашаптаў Рым.
  "Што гэта?" — спытаў яго памочнік.
  «Ён дэфектны ».
  Уітмар сказаў: «Так, містэр Райм. Праблема ў тым, што мы не ведаем, чаму ён няспраўны».
  «О, так».
  
  «Тут мяне крыху напалохала», - рэзка, як вецер, адрэзвала Амелія Сакс. «Магчыма, злачынец быў побач». Яна вырвала руку са свайго глока.
   Чалавек, які падышоў да яе ззаду адразу пасля яе мабільнага званка Райму, быў Рон Пуласкі, а не Unsub 40 ці любы іншы нападнік.
  Малады афіцэр сказаў: «Прабачце. Вы размаўлялі па тэлефоне. Не хацеў перашкаджаць».
  «Ну, наступным разам круг шырокі. Хваля. Ці што… Вы бачыце каго-небудзь, падобнага на нашага суб'екта, некалькі хвілін таму?»
  «Ён тут?»
  «Ну, яму падабаецца яго Белы замак. І я ўбачыў, як нехта сачыў за мной. Вы што-небудзь бачыце?» - нецярпліва паўтарыла яна.
  «Ніхто не падобны на яго. Толькі пара дзяцей. Выглядала, што транспарціроўка наркотыкаў падае. Я накіраваўся да іх, але яны ўзляцелі».
  Яны маглі быць тымі, што яна бачыла. Пыл. Чайка. Гандляры мяняюць рахункі на C.
  "Дзе ты быў? Спрабаваў офіс і ваш мабільны». Яна адзначыла, што ён пераапрануўся, памяняў форму на вулічную.
  Ён таксама азіраўся. «Пасля таго, як ты сышоў, мне патэлефанавалі. Мне давялося пагаварыць з разведчыкам Гарлема. Справа Гуцьерэса».
  Узяў яе хвіліну. Энрыка Гуцьерэс. Адшукваўся па крымінальнай справе аб забойстве — магчыма, забойстве, больш верагодна, аб ненаўмысным забойстве — гэта была адна з першых спраў, якую вёў Пуласкі разам з іншым дэтэктывам у буйных справах. Адзін наркагандляр забіў другога, таму на закрыццё справы не хапіла сіл. Яна здагадалася, што канфідэнцыйны інфарматар наткнуўся на некаторыя падказкі і патэлефанавала Пуласкаму. Яна сказала: «Гэтая старая штука? Думаў, пракуратура здалася. Наўрад ці варта часу.»
  «Атрымаў слова ачысціць пратакол. Памятку не бачыў?»
  Сакс не звяртаў увагі на мноства запісак, якія распаўсюджваліся па One Police Plaza. Піяр, бескарысная інфармацыя, новыя працэдуры, якія будуць адменены ў наступным месяцы. Ажыўленне спраў, падобных да справы Гуцьерэса, не мела асаблівага сэнсу, але, з іншага боку, гэта было не для дэтэктываў або патрульных афіцэраў. І калі Пуласкі хацеў прасунуцца ў паліцэйскім свеце, да слоў з вышыні трэба было прыслухацца. І памяткі ўспрымалі сур'ёзна.
  «Добра, Рон. Але схіляйцеся да Unsub Forty. Калі ў нашага хлопчыка ў дадатак да малаткоў ёсць бомбы з угнаеннямі і яды, якімі ён гуляе, гэта наш прыярытэт. І адказаць на свой пракляты тэлефон».
   "Зразумела. Вядома. Я ўпішуся ў Гуцьерэс як мага лепш».
  Яна растлумачыла, што сказалі Шарлота і менеджэр Белага замка. Потым дадаў: «Я агледзеў большасць крам тут і дабраўся да паловы вуліц, па якіх ён хадзіў бы да метро, аўтобусаў або жылых комплексаў». Яна назвала яму месцы, дзе была, і сказала працягваць ісці яшчэ некалькі кварталаў. Яна таксама распавяла яму пра службу цыганскага таксі, дзе, магчыма, быў заўважаны суб'ект. «Я хачу, каб вы сачылі за імі. Нам патрэбны гэты драйвер. Працягвайце ціск».
  «Я з гэтым спраўлюся».
  «Мне трэба прызначыць маці».
  «Як у яе справы?»
  «Трымайся. Аперацыя праз некалькі дзён».
  «Дай ёй усё самае лепшае».
  Кіўнуўшы, яна вярнулася да свайго Torino і завяла вялікі рухавік. Праз дваццаць хвілін яна ўжо курсіравала па вуліцах свайго раёна. Яна адчула камфорт, калі накіравалася ў прыемны жылы квартал Кэрал Гардэнс. Калі яна тут вырасла, гэтае месца было нашмат горш. Цяпер гэта быў бастыён PWSM. Людзі з некаторымі грашыма. Недастаткова, каб дазволіць сабе такія квадратныя метры на Манхэтэне, і не жаданне бегчы за межы горада ў прыгарад. Гентрыфікацыя не турбавала Амелію Сакс. Яна правяла шмат часу ў дрэнных раёнах горада і была рада вярнуцца дадому ў дагледжаны анклаў з гардэніямі ў вазонах з кветкамі на вуліцы, сем'ямі, якія ездзяць на веласіпедах па парках, і багата духмянымі кавярнямі (хаця яна не хацела б не супраць выгнання хіпстараў у SoHo і TriBeCa).
  Ну, паглядзіце на гэта: законнае парковачнае месца. І ўсяго ў квартале ад яе дома. Яна магла прыпаркавацца практычна дзе заўгодна, калі б пакінула таблічку NYPD на прыборнай панэлі. Але яна выявіла, што гэта не разумная практыка. Аднойчы раніцай яна вярнулася да сваёй машыны і ўбачыла на лабавым шкле Свінню , намаляваную фарбай. Яна думала, што гэтае слова ўжо не часта ўжывалася, і ўяўляла злачынца няшчасным састарэлым удзельнікам пратэстаў супраць вайны ў В'етнаме. Тым не менш, уборка каштавала ёй чатырыста баксаў.
  Сакс прыпаркавалася і пайшла па абсаджанай дрэвамі вуліцы да свайго гарадскога дома, які быў класічным Бруклінам: карычневая цэгла, аконныя рамы, пафарбаваныя ў цёмна-зялёны колер, перад невялікай зялёнай паласой травы. Яна дазволіла Яна ўвайшла, замкнула за сабой дзверы і пайшла ў пярэдні пакой, зняўшы куртку і распляўшы кабуру Глока, трымаючы зброю на поясе. Яна валодала зброяй як на працы, так і ў якасці хобі, чэмпіёнкай у спаборніцтвах па пісталетах на паліцэйскіх і прыватных палігонах, але дома, у коле сям'і, дэманстравала зброю стрымана.
  Яна паставіла «Глок» у шафу, на паліцу каля курткі, потым зайшла ў гасціную. «Прывітанне». Яна з усмешкай кіўнула маці, якая развіталася з тым, з кім размаўляла па тэлефоне, і паклала слухаўку.
  «Мёд».
  Стройная, неўсмешлівая Роўз Сакс была супярэчлівасцю.
  Гэта жанчына, якая месяцамі не размаўляла са сваёй дачкой, калі яна кінула працу мадэлі і пайшла ў паліцэйскую акадэмію.
  Гэта жанчына, якая нават даўжэй не размаўляла са сваім мужам, мяркуючы, што ён заахвоціў гэтую змену кар'еры (ён гэтага не зрабіў).
  Гэта жанчына, чый настрой вадзіў бацьку і дачку ў гараж у суботу раніцай і днём, каб папрацаваць над адным з маслкараў, якія яны абодва любілі есці і ездзіць.
  Гэта жанчына, якая кожную хвіліну была побач са сваім мужам, Германам, калі ён паміраў ад раку, і якая пераканалася, што яе дачка ніколі нічога не патрабуе, прысутнічала на кожнай бацькоўскай сустрэчы, працавала на двух працах, калі гэта было неабходна, пераадольвала сваю няўпэўненасць у Адносіны Райм і яе дачкі хутка прынялі, а потым цалкам прынялі яго інваліднасць і ўсё.
  Роўз прымала свае жыццёвыя рашэнні ў адпаведнасці з нязменнымі правіламі прыстойнасці і логікі, якія часта былі па-за межамі нікога разумення. Тым не менш, вы не маглі не захапляцца сталі ўнутры яе.
  Роўз была супярэчлівай і ў іншым сэнсе. Яе фізічнае ўвасабленне. З аднаго боку, бледная скура ад слабой плыні крыві, якая змагаецца праз яе пашкоджаныя сасуды, але вогненае вока. Слабы, але з моцным абдымкам і поціскам рукі ў цісках. Калі яна ўхваліла цябе.
  «Я быў сур'ёзны, Эмі. Вы не павінны мяне браць. Я цалкам здольны».
  Але яна не была. І сёння яна выглядала асабліва кволай, задыхалася і, здавалася, не магла падняцца з канапы - ахвяра пра здраду цела, так Сакс думаў пра яе стан, бо яна была стройнай, рэдка піла і ніколі не паліла.
  «Не праблема. Пасля мы спынімся ў Грыстэдэсе. У мяне не было шанцаў па дарозе сюды».
  «Я думаю, што ў маразільнай камеры ёсць рэчы».
  «Мне ўсё роўна трэба ісці».
  Потым Роза глядзела на дачку засяроджанымі і — так — пранізлівымі вачыма. «Ці ўсё ў парадку?»
  Праніклівая натура жанчыны не была аслаблена яе фізічнай хваробай.
  «Цяжкая справа».
  «Ваш субсуб сорак».
  "Правільна." І гэта зрабілася яшчэ больш жорсткім з-за таго, што яе партнёр скраў з-пад яе лепшага судмедэксперта ў горадзе — не менш за грамадзянскую справу, якая не была такой тэрміновай, як яе. Гэта праўда, што жыццё Сэндзі Фроммер і яе сына кардынальна зменіцца без кампенсацыі ад кампаніі, якая так трагічна змяніла іх жыццё. Але яны не памерлі б, не жылі б на вуліцы, у той час як Unsub 40, магчыма, зноў планаваў забіць. Сёння вечарам. Праз пяць хвілін.
  І яшчэ больш крыўднае: менавіта яна пераканала Райма дапамагчы ўдаве, навяўшы яго на тыповы абсесіўна-кампульсіўны след абвінавачанага, адказнага за смерць Грэга Фроммера.
  Вашай першапачатковай рэакцыяй будзе сказаць "не", а проста выслухаць мяне. Здзелка?…
  Сакс разглядаў змесціва халадзільніка і складваў спіс пакупак, калі раздаўся званок у дзверы, першы тон высокі, другі слабы.
  Яна зірнула на маці, якая пахітала галавой.
  Сакс таксама нікога не чакаў. Яна пайшла ў бок пярэдняга пакоя, не паклапаціўшыся аб тым, каб забраць зброю, кіруючыся тэорыяй, што большасць зламыснікаў не звоняць у дзверы. Акрамя таго: яна трымала другі глок, меншы, мадэль 26, у пацёртай, выцвілай абутковай скрынцы каля ўваходных дзвярэй, адзін круглы ў патроннік і дзевяць за ім, другі магніт гняздуючыся побач. Калі яна падышла да дзвярэй, яна зняла вечка, павярнула скрыню ў становішча для захопу.
   Сакс выглянуў праз вочка. І застыў на статуі.
  Божа мой.
  Яна паверыла, што з яе горла вырвалася дыханне. Яе сэрца люта калацілася. Зірнуўшы ўніз, яна зачыніла вечка на закамуфляваным чахле, потым на імгненне застыла, утаропіўшыся ў свае полыя вочы ў люстэрку ў пазалочанай раме на сцяне.
  Глыбокі ўдых, раз два… Добра.
  Яна адчыніла дзверы.
  На невялікім каменным ганку стаяў мужчына прыкладна яе ўзросту. Худы, прыгожы твар яго даўно не бачыў сонца. Пад джынсавую куртку быў апрануты ў джынсы і чорную майку. Нік Карэлі быў каханкам Сакса да Райма. Яны сустрэліся ў паліцыі — абодва паліцэйскія, хоць і ў розных падраздзяленнях. Яны жылі разам, гаварылі нават аб жаніцьбе.
  Сакс не бачыў Ніка шмат гадоў. Але яна добра памятала апошні раз, калі яны былі разам асабіста: будынак суда ў Брукліне. Яны абмяняліся кароткімі позіркамі, а потым судовыя прыставы павялі яго, закаванага ў кайданы, для пераводу ў дзяржаўную турму, каб пачаць адбываць прысуд за рабаванне і напад.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 13
  Гэта захапляльная канцэпцыя, - сказаў Эверс Уітмар тонам, які апярэджваў апісальны дзеепрыметнік.
  Што не азначала, што ён не быў па-сапраўднаму ў захапленні; гэта было проста вельмі цяжка чытаць яго.
  Ён меў на ўвазе тэорыю Райма аб няспраўнасці эскалатара: не мела значэння, ці адкрылася панэль доступу з-за стомленасці металу, дрэннай змазкі, цікаўнай плоткі, якая замкнула серваматор, нават нехта выпадкова націснуў выключальнік. Або Божы ўчынак. Дэфект заключаўся ў асноўнай канструкцыі агрэгата — калі па якой-небудзь прычыне дзверы адчыніліся, рухавік і рэдуктары павінны былі неадкладна спыніцца. Аўтаматычны выключальнік выратаваў бы жыццё Грэгу Фромеру.
  «Усталяваць трэба было танна», — сказала Джульет Арчэр.
  «Я мог бы так сабе ўявіць», — сказаў Уітмар. Потым нахіліў галаву і ўважліва паглядзеў на агрэгат у калідоры Райма. «У мяне таксама ёсць іншая тэорыя. Колькі важыць панэль доступу?»
  Ад Рыфма і Арчера ва ўнісон: «Сорак два фунты».
  «Не такі цяжкі», — працягнуў адвакат.
  Арчер: «Спружына была зручнасцю, а не неабходнасцю».
  Рыфму спадабаўся і гэты. Двуствольныя прававыя тэорыі. «Яны ніколі не павінны былі дадаваць спружыну. Рабочыя маглі адшчоўкнуць панэль і выкарыстоўваць кручок, каб пацягнуць яе ўверх, або проста падняць. Добра».
  Адвакату патэлефанавалі на мабільны і некаторы час слухалі, задаваючы пытанні і робячы нататкі сваім ідэальна лінейным почыркам.
   Калі ён адключыўся, ён звярнуўся да Райма, Арчера і Купера. «Я думаю, што ў нас можа быць нешта тут. Але каб зразумець гэта ў поўнай меры, патрэбна пэўная юрыдычная даведка».
  Не зноў…
  Рыфм, тым не менш, падняў брыво, калі ласка, працягвай, і адвакат пачаў яшчэ адну лекцыю.
  «Закон у Амерыцы - складаная істота, падобная да качканоса», - сказаў Уітмар, здымаючы і зноў чысцячы акуляры (Рыфм мог думаць пра іх толькі як пра акуляры). «Часткова млекакормячых, часткова рэптылій, часткова хто ведае што яшчэ?»
  Рыфма ўздыхнула; Уітмар прапусціў павеў нецярпення і працягваў расказваць. У рэшце рэшт ён дайшоў да сваёй кропкі: справа Фроммера будзе ў значнай ступені вызначацца «прэцэдэнтным правам», а не заканадаўчымі актамі, і суд будзе разглядаць прэцэдэнт — папярэднія падобныя рашэнні — каб вырашыць, ці зможа Сэндзі Фроммер выйграць суд супраць Сярэдняга Захаду.
  З энтузіязмам у голасе Уітмар сказаў: «Мой памочнік юрыста, спадарыня Шродэр, не знайшла выпадкаў, калі эскалатары лічыліся няспраўнымі з-за адсутнасці блакіровак. Але яна выявіла некалькі выпадкаў цяжкага прамысловага абсталявання — друкарскіх станкоў і штампаў — у якіх была выяўлена адказнасць, калі прылады працягвалі працаваць пасля таго, як панэлі доступу былі адкрыты. Факты дастаткова блізкія, каб пацвердзіць выснову, што траўма містэра Фроммера адбылася з-за дэфекту канструкцыі».
  Арчер спытаў: «Ці можна знайсці эскалатары, зробленыя іншымі кампаніямі, якія маюць блакіроўку?»
  «Добрае пытанне, місіс Арчер. Таксама даследавала спадарыня Шрэдэр. Але я баюся, што адказ адмоўны. Таму што Midwest Conveyance, здаецца, адзіны вытворца эскалатараў на зямлі, які робіць прадукт з няўдала абранай асаблівасцю ўсплывальнай панэлі доступу. Тым не менш, яна знайшла вытворцу ліфтаў , у аўтамабілях якога ёсць функцыя адключэння — прымяняць тармазы ў выпадку, калі машына пачынае рухацца, калі рабочы знаходзіцца ў шахце з адкрытай панэллю доступу».
  «І гэта было б добрым выпадкам для спасылкі, — сказаў Арчэр, — бо «эскалатар» гучыць вельмі падобна на «ліфт».
  Мабыць, уразіў Уітмара яшчэ раз. «Гэта сапраўды так. Я выявіў, што падсвядома схіляць прысяжных да таго, каб аддаць перавагу вашаму кліенту, ёсць мастацтва. Зноў жа, я не збіраюся ісці ў суд, але я дам спасылку на гэтыя выпадкі, калі звяжуся з Midwest Conveyance наконт пагаднення. Цяпер у нас ёсць свая тэорыя. Гук адзін. Добры. Наступныя некалькі дзён я буду рыхтаваць скаргу. Пасля таго як мы падамо дакументы, я выклічу ў суд тэхнічныя запісы кампаніі, гісторыю скаргаў, справаздачы аб бяспецы. Калі нам пашанцуе, мы можам знайсці памятку CBA, якая страляе ім у нагу».
  Арчер спытаў, што гэта такое; мабыць, яе юрыдычная адукацыя ў тэлешоу не падвяла яе ў гэтым пытанні. Што да Рыфма, то ён таксама паняцця не меў.
  Уітмар дадаў: «Аналіз выдаткаў і выгод. Калі кампанія мяркуе, што дзесяць кліентаў у год будуць паміраць з-за сваёй неасцярожнасці пры стварэнні прадукту і што ёй давядзецца выплаціць дзесяць мільёнаў долараў кампенсацыі ў памеры дзесяці мільёнаў долараў, але загадзя выправіць праблему будзе каштаваць дваццаць мільёнаў долараў. час, вытворца можа вырашыць выпусціць прадукт у любым выпадку. Таму што гэта эканамічна больш абгрунтавана».
  «Кампаніі сапраўды робяць такі разлік?» - спытаў Арчер. «Нягледзячы на тое, што яны падпісваюць смяротныя прысуды для гэтых дзесяці чалавек?»
  «Магчыма, вы чулі пра US Auto. Не так даўно. Інжынер напісаў унутраную запіску аб тым, што могуць быць уцечкі бензіну, што прывядзе да катастрафічных пажараў, у вельмі невялікім адсотку седанаў. Выпраўленне будзе каштаваць X сумы. Кіраўніцтва вырашыла, што танней аплаціць прысуды аб смерці або цялесных пашкоджаннях. І яны пайшлі з такім рашэннем. Канечне, кампанія зараз не працуе. Запіска стала вядома, і яны так і не акрыялі ад піяр-катастрофы. Мараль гэтай гісторыі, вядома, такая...
  Арчер сказаў: «Каб зрабіць этычна правільны выбар».
  Уітмар сказаў: «— ніколі не фіксаваць такія рашэнні на паперы».
  Рыфма падумала, ці не жартуе ён. Але ўсмешкі пры гэтых словах не было.
  Уітмар працягнуў: «Я збіраю інфармацыю аб патэнцыяле заробку містэра Фроммера — як бы ён вярнуўся да працы белых каўнерыкаў, як раней. Кіраўнічы. Каб павялічыць нашу прэтэнзію на будучы патэнцыял прыбытку. Я вазьму паказанні ад жонкі і яго сяброў, былыя таварышы па працы. Медыцынскія эксперты сведчаць пра боль і пакуты, якія ён перажыў. Я хачу ўразіць Сярэдні Захад усім, што можам. У такой справе, я лічу, яны зробяць усё, каб не судзіцца».
  Яго тэлефон гудзеў, і ён зірнуў на экран.
  «Гэта спадарыня Шродэр, у маім кабінеце. Магчыма, мы можам выкарыстаць некаторыя новыя выпадкі». Ён адказаў. "Так?"
  Рыфм заўважыў, што адвакат спыніўся. Цалкам. Ні паварот шыі, ні перанос вагі. Ён глядзеў у падлогу. «Вы ўпэўнены? Хто вам сказаў?.. Так, яны вартыя даверу». Нарэшце на твары мужчыны прабегла аскепка пачуццяў. І гэта не было пазітыўна. Ён адключыўся. «У нас праблема». Ён агледзеў пакой. «Ці можна як-небудзь наладзіць званок па Skype? І я павінен зрабіць гэта неадкладна».
  
  «У вас ёсць хвіліна?» — спытаў Нік Карэлі ў Амеліі Сакс.
  Яна маніякальна падумала, з-за свайго шоку ад яго прысутнасці, як гэта дзіўна, што ён не выглядаў моцна па-іншаму праз усе гэтыя гады. Усе гэтыя гады правёў у турме. Змянілася толькі яго пастава. Па-ранейшаму ў добрай форме, цяпер ён сутуліўся.
  «Я... я не...» Заікаючыся і ненавідзячы сябе за гэта.
  «Я збіраўся патэлефанаваць. Думаў, ты павесіш трубку».
  Ці мела б яна? Канешне. Напэўна.
  «Я прыехаў, паспрабаваў».
  "Вы…?" — пачаў Сакс. І падумаў: заканчвай свае праклятыя сказы.
  Ён засмяяўся. Той ціхі шчаслівы смех, які яна запомніла. Вярнуў яе назад, чарвяточыну ў мінулае.
  Нік сказаў: «Не, я не ўцёк. Добрыя паводзіны. Назваў мяне ўзорным вязнем. Камісія па ўмоўна-датэрміновым вызваленні, аднадушна».
  Выкліканне прычыны, нарэшце. Калі яна хутка ад яго пазбавіцца, магчыма, ён паспрабуе вярнуцца пазней. Выслухайце яго зараз. Скончыце з гэтым.
  Яна выйшла на вуліцу і зачыніла дзверы. «У мяне мала часу. Я павінен адвезці маці да доктара».
  Дзярмо. Навошта так казаць? Навошта яму нешта казаць ?
  Лоб яго нахмурыўся. "Што не так?"
   «Некаторыя праблемы з сэрцам».
  "Яна-"
  «У мяне сапраўды не так шмат часу, Нік».
  «Вядома, вядома». Аглядаючы яе хутка. Затым зноў да яе вачэй. «Я чытаў пра вас у газеце. Цяпер у вас ёсць партнёр. Хлопец раней быў кіраўніком IR».
  Investigation Resources, старая назва аддзела, у склад якога ўваходзіла "Месца злачынства". «Я сустракаўся з ім пару разоў. Легенда. Ці сапраўды ён?»
  «Ён інвалід, так». Цішыня.
  Здавалася, ён адчуваў, што дробязі - гэта клінкер. «Слухай, мне трэба з табой пагаварыць. Сёння ўвечары, можа, заўтра, мы можам выпіць кавы?»
  Брама зачынена, акно зачынена, вада праз дамбу, пад мостам.
  "Скажы мне."
  Грошы, рэкамендацыя на працу? Ён ніколі не вяртаўся да сіл; судзімасць за злачынства выключала гэта.
  «Добра, я зраблю гэта хутка, Эйм...»
  Выкарыстоўваючы сваё хатняе імя для яе цёртай.
  Ён перавёў дыханне. «Я проста раскажу табе ўсё. Справа ў тым, пра маё перакананне? Выкраданне, напад? Вы ведаеце ўсе падрабязнасці».
  Вядома, яна зрабіла. Злачынства было кепскім. Ніка злавілі за тое, што ён стаяў за серыяй крадзяжоў тавараў і адпускаемых па рэцэпце лекаў. У апошнім, перш чым яго злавілі, ён з пісталетам збіў кіроўцу. Расійскі імігрант, бацька чатырох дзяцей, тыдзень знаходзіўся ў шпіталі.
  Ён нахіліўся наперад, упіваючыся ў яе вочы. Ён прашаптаў: «Я ніколі гэтага не рабіў, Эйм. Ніколі не рабіў нічога, за што мяне арыштавалі».
  Твар яе пачырванеў, пачуўшы гэта, і сэрца закалацілася. Яна зірнула праз завешанае акно, якое аблямоўвала дзверы. Ніякай маці. Яна таксама адвяла позірк, каб атрымаць момант, каб паразмаўляць з тым, што толькі што пачула. Нарэшце яна павярнула назад. «Нік, я не ведаю, што сказаць. Чаму гэта адбываецца цяпер? Чаму вы тут?»
  А яе сэрца працягвала шалёна біцца, як крылы птушкі, сціснутыя ў тваіх далонях. Яна падумала: можа гэта праўда?
  "Мне патрэбна ваша дапамога. Ніводная душа ў свеце не дапаможа мне, акрамя цябе, Эйм.
   «Не называй мяне так. Гэта старое жыццё. Гэта не цяпер».
  «Прабачце. Я хутка раскажу, растлумачу». Працяглы ўдых і выдых. Затым: « Доні быў тым, хто займаўся згонамі. Не я."
  Малодшы брат Ніка.
  Яна наўрад ці магла зразумець гэта. Ціхі адзін з двух братоў і сясцёр быў небяспечным злачынцам? Яна нагадала, што згоншчык быў у лыжнай масцы, і кіроўца грузавіка яго не апазнаў.
  Нік працягваў: «У яго былі свае праблемы. Ведаеш."
  «Наркотыкі. П'юць, вядома. Я памятаю." Два браты былі такія розныя, нават не падобныя адзін на аднаго. Доні быў амаль падобны на пацука па манерах і характары, успомніў Сакс, што думаў тады, адчуваючы сябе няёмка ад спантаннага вобразу. У дадатак да знешняга выгляду, Нік атрымаў упэўненасць, Доні - няўпэўненасць і трывогу - і неабходнасць здранцвець ад абодвух. Яна спрабавала ўцягнуць яго ў размову, калі яны ішлі абедаць, расказвала анекдоты, распытвала пра яго заняткі па павышэнню кваліфікацыі, але ён саромеўся і ўхіляўся. І зрэдку варожа. Падазроны. Яна лічыла, што ён зайздросціць старэйшаму брату за тое, што ў яго былая дзяўчына-мадэль. Яна таксама памятала, як ён знікаў у мужчынскай прыбіральні і вяртаўся бадзёры і гаваркі.
  Нік працягваў: «У той вечар, калі ўсё пайшло на нішто, крах... Памятаеце, вы былі на начной вахце?»
  Яна кіўнула. Як быццам яна магла калі-небудзь забыць.
  «Мне патэлефанавала мама. Яна думала, што Доні зноў пачаў ужываць. Я пацікавіўся і пачуў, што ён, магчыма, сустракае кагосьці каля моста на Трэцяй вуліцы. Была нейкая здзелка».
  Старажытны мост, якому больш за сто гадоў, перакінуўся праз Гованус, глеісты канал у Брукліне.
  «Я ведаў, што здарыцца нешта дрэннае, калі гэтага яшчэ не адбылося. Гэта капот? Давялося быць. Я адразу ж накіраваўся туды. Я не бачыў Доні, але за вуглом быў прыпаркаваны грузавік, паўпрыпаркаваны, з адчыненымі дзвярыма. Кіроўца ляжаў на зямлі, з вушэй цякла кроў, грузавік быў пусты. Я патэлефанаваў з таксафона дзевяці аднаму, ананім, паведаміў. Потым я пайшоў адразу ў кватэру Доні. Там ён быў, забіты камянямі. І ён быў не адзін». Цяпер ён глядзеў ёй у вочы; яго былі жорсткімі. Яна мусіла глядзець уніз. «Дэльгада, памятаеш яго? Віні Дэльгада».
  Невыразна. Бандыт у БК. Бэй-Рыдж, магчыма. Не зусім звязаны, ва ўсякім разе не высока. Падонкі, якія паводзяць сябе як Хросны Бацька, хаця базай яго дзейнасці была крама часопіса/тытунёвая крама. Мёртвы, яна таксама лічыла - пакараны смерцю за замах на тэрыторыю сур'ёзнай каманды.
  «Ён прымусіў Доні працаваць на яго. Дапамога экіпажу Дэльгада падняць і перавезці некаторыя рэчы з грузавікоў, даставіць іх да агароджы, пасярэднікі. Абяцаў Доні ўсе "люды і кока-колу, якія хацеў".
  Сакс люта ацэньваў. Потым сказала сабе: стоп. Праўда ці хлусня, усё гэта не было яе справай.
  «Дэльгада і яго наглядчык сказалі мне, што ёсць праблема. Відавочна, адна з Пяці сем'яў не была задаволена тым, што рабіў Дэльгада, у прыватнасці Гованус. Яны паклалі вока на гэты грузавік. Велізарная колькасць лекаў, якія адпускаюцца па рэцэпце, памятаеце? Дэльгада сказаў, што камусьці трэба прыняць падзенне. Ён даў мне два варыянты. Пакажыце пальцам на Доні, і ў гэтым выпадку Дэльгада павінен быў бы яго вывесці, бо ён усё раскажа ў турме. Ці… я. Хтосьці, хто мог бы адпрацаваць час і трымаць язык за зубамі». Пацісканне плячыма. «Як вам выбар?»
  «Вы не звязваліся з OCT?»
  Ён засмяяўся. Аператыўная група па барацьбе з арганізаванай злачыннасцю паліцыі Нью-Ёрка была добрай, але яна добра спраўлялася з вядзеннем буйных спраў супраць вядомых бандытаў. Яны мала што маглі зрабіць, каб захаваць жыццё Доні Карэлі.
  «Што сказаў Доні?»
  «Калі ён працверазеў, я з ім размаўляў. Я сказаў яму тое, што сказаў Дэльгада. Ён плакаў, увесь разляцеўся. Што б вы падумалі. Ён быў у роспачы, маліў мяне выратаваць яго. Я сказаў, што зраблю гэта для яго і мамы. Але гэта быў яго апошні шанец. Ён павінен быў ачысціцца».
  «Што здарылася потым?»
  «Я ўзяў частку тавару, які меў Доні, і трохі грошай, кінуў іх у машыну. Выцер кавалак, які быў у Доні, той, якім ён біў кіроўцу, і зрабіў на ім мае ўласныя адбіткі. Потым зрабіў яшчэ адзін ананімны званок, паведаміў, што я на месцы здарэння.
  «Аператыўнікі затрымалі мяне на наступны дзень у пастарунку. Я толькі што прызнаўся. Гэта было ўсё».
  «Вы адмовіліся ад усяго, ад усяго жыцця? Вашы гады ў сіле? Вось так?"
  Ён жорстка прашаптаў: «Ён быў маім братам! У мяне не было выбару!» Потым яго твар памякчэў. «Памятаеце, пра што мы тады гаварылі? Наконт таго, што я ў паліцыі, не ўпэўнены?»
  Яна зрабіла. У Ніка не было блакіту ў душы. Ён не быў паліцэйскім, як яна, або яе бацька быў... або Лінкальн Райм. Ён чакаў часу, пакуль не змог знайсці нешта іншае — бізнес, рэстаран. Ён заўсёды хацеў рэстаран.
  «Я не павінен быў быць паліцэйскім. Я збіраўся рана ці позна выбрацца. Я мог бы адпрацаваць час і жыць з гэтым».
  Яна падумала. «І Доні ачысціўся, праўда?»
  Пасля таго, як ён трапіў у турму, Сакс заставаўся на сувязі з сям'ёй, але не з Нікам. Яна прысутнічала на пахаванні Гарыет Карэлі, і Доні сапраўды быў там цвярозы і кожны раз, калі яна яго бачыла. Аднак пасля таго, як яна сустрэла Лінкальна Райма, яна і малодшы брат разышліся.
  «Ён зрабіў. На некаторы час. Але на гэтым не засталося. Наколькі я чуў, ён больш не працаваў для Дэльгада, але вярнуўся на C, а потым на H. Ён памёр год таму».
  "О не. мне шкада. Я не чуў».
  «Перадазіроўка. Ён хаваўся, выкарыстоўваючы даволі добра. Яны знайшлі яго ў гатэлі ва Усходнім Гарлеме. Былі там тры дні». – перахапіў голас Ніка.
  «Я шмат думаў унутры, Амелія. Я думаў, што зрабіў правільна, і, здаецца, так і зрабіў. Я падтрымліваў Доні ў жывых некалькі гадоў. Але я вырашыў, што хачу даказаць сваю невінаватасць. Мяне не хвалюе памілаванне ці нешта падобнае. Я проста хачу сказаць людзям, што я гэтага не рабіў. Доні няма, мамы няма. У мяне больш няма сям'і, можа быць расчаравана пачуць праўду. Дэльгада быў абмежаваны шмат гадоў таму. Яго экіпаж знік. І я хачу, каб вы ведалі, што я таксама невінаваты».
  Яна бачыла, што будзе.
  Ён працягнуў: «У матэрыялах справы ёсць доказы, якія апраўдваюць мяне. Кантакты, нататкі дэтэктываў, адрасы і такія рэчы. Там яшчэ будуць людзі, якія ведаюць, што я гэтага не рабіў».
  «Вы хочаце файл».
  «Я».
  «Нік...»
  Ён дакрануўся да яе рукі, лёгка і хутка. Яго рука адступіла. «Вы маеце поўнае права зайсці назад і зачыніць дзверы. Больш ніколі мяне не бачыць. Пасля таго, што я зрабіў».
  І грэх быў не толькі злачынствам. Што ён таксама зрабіў, гэта адрэзаў ад яе ўсё, з моманту свайго арышту. Так, ён зрабіў гэта, каб абараніць яе. Ён быў, па яго прызнанні, крывым паліцэйскім. І хвалі так разыходзяцца ад людзей, плёскаючыся аб усіх, хто побач. Яна, амбіцыйная, узыходзячая зорка ў войску, магла быць заплямлена, калі б яны заставаліся ў кантакце.
  так? — спытала яна сама сябе. Вярнуцца ўнутр і зачыніць дзверы?
  Яна сказала: «Я павінна падумаць пра гэта».
  «Гэта ўсё, што я прашу».
  Яна падрыхтавалася да абдымкаў або пацалунку, гатовая супраціўляцца, але Нік толькі працягнуў руку і паціснуў яе, быццам яны былі партнёрамі па бізнесе, якія толькі што заключылі паспяховую здзелку з нерухомасцю. «Жадаю Роўз самага лепшага... калі ты хочаш сказаць ёй, што гэта быў я».
  Ён павярнуўся і пайшоў прэч.
  Яна глядзела, як ён ішоў. Праз палову квартала ён хутка азірнуўся на яе, і на яго твары была тая хлапечая ўсмешка, якую яна так выразна памятала столькі гадоў таму. Кіўок, потым ён знік.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 14
  Юрыст Эверс Уітмар зайшоў на адзін з камп'ютараў Райма і загрузіў Skype.
  Ён увёў уліковы запіс, і пакой напоўніў электронны гук да-да-да набору нумара Skype. Райм падышоў бліжэй, так што і ён, і Уітмар былі бачныя абаненту, як яны маглі бачыць у правым ніжнім куце манітора.
  "Джульета?" — спытаў Рыфма. «Хочаш падысці бліжэй?» Яна была па-за полем зроку вэб-камеры.
  - Не, - сказала яна. І засталася там, дзе была.
  Праз імгненне на экране з'явілася выява. Лысеючы мужчына ў белай кашулі з закасанымі рукавамі глядзеў перад сабой на нейкія паперы. Стол, за якім ён сядзеў, быў выкладзены стосамі дакументаў.
  Ён паглядзеў на вэб-камеру. «Вы Эверс Уітмар?»
  "Правільна. Адвакат Холбрук?
  «Так».
  «Цяпер я скажу вам, што таксама прысутнічаюць Лінкальн Райм і справа ад мяне, хоць і не бачная, Джульет Арчэр, якія з'яўляюцца кансультантамі, якія працуюць са мной».
  Купер і Том адсутнічалі. Уітмар палічыў, што лепш за ўсё, каб дэтэктыў паліцыі Нью-Ёрка і грамадзянскі чалавек, не звязаныя са справай, перашкодзілі размове, якая павінна была адбыцца.
  «Адпаведна, я спасылаюся на дактрыну «праца-прадукт». Ці гатовыя вы пагадзіцца з тым, што яны таксама хаваюцца прывілеямі адваката і кліента?»
   Холбрук падняў вочы, працягнуў дакумент камусьці з чырвонымі, як пажарная машына, пазногцямі, а потым вярнуўся да аб'ектыва камеры. «Прабачце. Што?"
  Уітмар паўтарыў сваю просьбу.
  «Так, вядома», - сказаў Холбрук. У яго голасе было адценне «Што б там ні было». Нягледзячы на тое, што ён быў галоўным генеральным юрысконсультам кампаніі Midwest Conveyance, вытворцы смяротнага эскалатара, гэты чалавек, здавалася, быў далёкі ад абароны або агрэсіі. У асноўным адцягваецца. І Рыфма цяпер ведала чаму.
  Адвакат зноў засяродзіўся на вэб-камеры. «Я чакаў пачуць ад кагосьці, хто прадстаўляў Грэга Фроммера і яго сям'ю. Вы афіцыйны адвакат?»
  "Я."
  - Я чуў пра вас, - сказаў Холбрук. «Ваша рэпутацыя, вядома. Trans Europe Airlines, B and H Pharmaceuticals. Вы паставілі іх на калені».
  Уітмар не даў адказу. «Цяпер, адвакат Холбрук...»
  «Дэм'ен у парадку».
  Пашанцавала вам, падумаў Рыфм.
  Уітмар: «Так. Вы разумееце, чаму я тэлефаную?»
  «Прэс-канферэнцыя была паўгадзіны таму. Я меркаваў, што адвакат, які прадстаўляе сям'ю Фроммера, пачуе. І таму мне патэлефанавалі». Холбрук павярнуўся ўбок і сказаў: «Я зараз буду. Некалькі хвілін. Дасі ім кавы». Вярнуцца да камеры. «Ці ёсць у вас тэорыі дэфектаў?»
  "Мы робім."
  Холбрук прапанаваў: «Недахоп у канструкцыі, няма блакавання, каб адключыць рухавік, калі панэль доступу выпадкова адчынілася?»
  Уітмар зірнуў на Райма і вярнуўся да вэб-камеры. «Я не гатовы абмяркоўваць нашы тэорыі».
  «Ну, гэта добра. І я пайду яшчэ. Падпружыненая панэль доступу». Адвакат сапраўды засмяяўся. «Наш канструктарскі аддзел дадаў, што з-за прэтэнзій рабочых да тэхнічнага абслугоўвання людзі, якія сцвярджалі, што падымалі дзверы, вырвалі спіну. Напэўна, ілжывы… Але мы ўсё роўна пайшлі з спружынай. І вы, напэўна, даведаецеся, што пасля аварыі наша каманда бяспекі наведала ўсе месцы, дзе былі ўсталяваны эскалатары з падпружыненымі панэлямі доступу і адлучыла крыніцы—да гарадской інспекцыі. Я ведаю, сэр, гэта справа, зробленая на нябёсах для вашага кліента. Вы маглі ўвесці мадыфікацыю пасля аварыі, каб паказаць прызнанне дэфекту з нашага боку. Пры іншых абставінах мы выпісалі б чэк, і вялікі. Я ўпэўнены, што місіс Фроммер перажывае цяжкі час. І маё сэрца да яе. Але, добра, вы чулі навіны. Прабач».
  «Мой памочнік юрыста яшчэ не трапіў у суд па справах аб банкруцтве. Мы не чыталі матэрыялы».
  «Гэта раздзел сёмы. Поўная ліквідацыя. Некаторы час у нас былі праблемы. Кітайскія канкурэнты. Немцы таксама. Шлях свету. Няшчасны выпадак, муж вашай кліенткі, гэта, вядома, паскорыла наша рашэнне. Але ўсё роўна наша банкруцтва павінна было адбыцца ў наступным ці наступным месяцы».
  Уітмар сказаў Арчэру і Райму: «Пры падачы заявы аб банкруцтве Сярэдні Захад абаронены аўтаматычным прыпыненнем. Гэта азначае, што мы не можам падаць у суд, пакуль не звернемся ў суд і не даб'емся адмены прыпынення». Вярнуцца да экрана і Холбрук. «Я спадзяюся атрымаць тут некаторую ветлівую інфармацыю».
  Холбрук паціснуў плячыма. «Я не збіраюся ўзводзіць сцены, калі не трэба. Што вам трэба ведаць?»
  «Хто ваш страхоўшчык?»
  «Прабачце. Не маю. Мы страхуемся».
  На твары Уітмара магло быць выяўлена трывога. Рыфма не магла сказаць.
  Штатны кансультант працягнуў: «І я павінен вам сказаць, што ў актывах нічога не засталося. У нас, напэўна, мільён дэбіторскай запазычанасці і сорак мільёнаў цвёрдых актываў. Нуль грошай. Нулявы запас. Супраць дзевяцісот мільёнаў доўгу, большая частка якога забяспечана. Нават калі вы адменіце справу аб банкруцтве і суддзя пагодзіцца, што вы можаце падаць пазоў і выйграць — што, я ўпэўнены, вы ведаеце, што конкурсны суд будзе змагацца зубамі і пазногцямі — вы сыдзеце з судом, які выйграе Я нават не пакрыю вашы выдаткі на фотакопію, сэр. І гэта было б праз два-тры гады».
  Уітмар спытаў: "Хто б абслугоўваў эскалатар?"
  «Баюся сказаць, дзеля вас, што мы зрабілі. Наш аддзел запчастак і абслугоўвання. Ніякай старонняй тэхнічнай кампаніі, супраць якой вы маглі б падаць у суд».
  «Ці быў гандлёвы цэнтр увогуле звязаны з падраздзяленнем?»
   «Не. Акрамя павярхоўнай ачысткі. А што тычыцца падрадчыкаў, якія ўстанаўлівалі агрэгаты, я магу вам сказаць, што наша каманда бяспекі ўважліва агледзела кожны агрэгат і падпісала іх. Усё кладзецца на нашы плечы... Паслухайце, сэр, мне шчыра шкада вашага кліента. Але табе тут нічога няма. Мы пайшлі. Я ўсё жыццё працаваў у Midwest Conveyance. Я быў адным з заснавальнікаў. Я давёў кампанію да канца. Я разбіты».
  Але ты і твае блізкія жывыя, — падумаў Рыфм. Ён спытаў: «Як вы думаеце, чаму адкрылася панэль доступу?»
  Адвакат паціснуў плячыма. «Вазьміце дзесяць тысяч аўтамабільных восяў. Чаму яны працуюць добра, акрамя аднаго, які ломаецца на хуткасці васьмідзесяці міль у гадзіну? Чаму дваццаць тон салаты абсалютна бясшкодныя, а некалькі галовак з таго ж поля заражаныя кішачнай палачкай ? У нашым эскалатары? Хто ведае? Нешта механічнае ў зашчапцы, хутчэй за ўсё. Магчыма, кранштэйн на панэлі доступу быў усталяваны шрубай кітайскай вытворчасці з няякаснай сталі. Магчыма, штыфт, які ўцягваецца, прапусціў допуск, але не быў адхілены робатам кантролю якасці з-за праграмнага збою. Можа быць тысяча рэчаў. Факт у тым, што свет не ідэальны. Ведаеце, часам мяне здзіўляе тое, што рэчы, якія мы купляем і кладзём у нашы дамы, ставім сваё жыццё на працу таксама, як і яны». Бледная ўсмешка. «Цяпер прыехаў наш старонні адвакат. Я павінен сустрэцца з імі. Гэта не суцяшэнне, сэр, але тут ёсць шмат людзей, якія правядуць шмат бяссонных начэй з-за Грэга Фромэра.
  Экран пацямнеў.
  Арчэр адрэзаў: «Гэта была лухта?»
  «Не. Гэта дакладны закон».
  «Мы нічога не можам зрабіць?»
  Адвакат, абсалютна бязэмацыянальны, рабіў нататкі сваімі мікраскапічнымі запісамі, усе друкаванымі літарамі, адзначыў Райм. «Я правяру заявы і судовыя дакументы, але ён не збіраецца хлусіць нам аб наяўнай пацвярджальнай інфармацыі. Згодна з законам аб банкруцтве, суддзя часам адмяняе прыпыненне, калі ёсць старонняя страхавая кампанія, якая магла б аплаціць пазоў аб адказнасці, як наша. Будучы самастрахоўкай, аднак, не заставацца. Кампанія неўспрымальная. Устойлівы прысуд».
  "Ён сказаў, што мы можам судзіць іншых абвінавачаных", - сказаў Арчер.
  Райм адзначыў: «Хоць ён і не быў па-чартоўску абнадзейлівы з гэтай нагоды».
  Уітмар сказаў: «Я буду працягваць шукаць, але» — ківок на пусты экран — «г. У Холбрука былі ўсе стымулы паспрабаваць абвінаваціць кагосьці іншага ў рэпутацыі сваёй кампаніі, калі ні ў чым іншым. Ён не бачыў верагоднай падставы для пазову, і я таксама не бачу. Гэта класічная сітуацыя з адказнасцю за прадукт, і мы бездапаможныя яе працягваць. Я пайду да місіс Фроммер і перадам ёй навіны асабіста. Адвакат падняўся. Замацаваў абодва гузікі на пінжаку. "Спадар. Рыфма, адпраўце рахунак за свае гадзіны. Я сам заплачу. Я дзякую вам усім за ваш час і намаганні. Гэта быў бы плённы вопыт».
  
  Сакс, вось у чым справа. Я па-за справай. Ну і крымінальны бізнэс.
  Адправіўшы маці ў гарадскі дом, пасля прызначэння лекара, Сакс паехала на Манхэтэн і засталася адна ў іх баявой пакоі ў One PP, яе задачай было разабрацца ў доказах па справе Unsub 40 і падштурхнуць новага афіцэра у аддзеле месца злачынства (пажылая жанчына-тэхнік, якая не была такой добрай, як Мэл Купер), каб завяршыць неабходны ёй аналіз: даследаванне сурвэтак Белага замка, якія маглі ўтрымліваць грыбні трэння іх злачынца і дадатковую ДНК, а таксама вызначыць пілавінне і лак з ранейшых сцэн.
  Ну, гэта была яе ўяўная місія.
  Фактычна, яна глядзела ў акно, успамінаючы словы Райма, сказаныя ёй месяц таму.
  Я па-за справай...
  Яна спрачалася з ім, спрабавала адкрыць раскладанку яго рашучасці. Але ён быў непахісны, раздражняльна глухі да пунктаў яе боку дэбатаў.
  «Усяму прыходзіць канец», — сказаў ёй бацька аднойчы свежым, яркім суботнім днём, калі аддыхаўся ад іх сумеснага праекта па ўсталёўцы адноўленага карбюратара ў іх Camaro. «Такі свет, і лепш з гэтым змірыцца. Ушаноўвайце, а не прыніжайце». Герман Сакс у той час знаходзіўся ў водпуску з паліцыі Нью-Ёрка, праходзіў серыю лячэння рака. Сакс прыняла амаль усё, чаму спакойны, праніклівы і гумарыстычны мужчына вучыў і гаварыў яе, але яна люта адмаўлялася пагадзіцца ні з адным з гэтых момантаў — і з канцоўкай, і з прыняцце — нягледзячы на тое, што ён даказаў сваю рацыю, прынамсі, адносна першага, памёршы праз шэсць тыдняў.
  Забудзь. Забудзьцеся пра Лінкальна.
  У вас ёсць праца. Глядзець на табліцы доказаў.
  C RIME S CENE : 151 C LINTON P LACE , МАНХЭТТЭН, БУДАЎНІЧАЯ ПЛЯЦОЎКА, ПОСУДЖУ 40® ПАЎНОЧНАЙ ШЫРАТЫ (N НАЧНЫ КЛУБ )
  – Правапарушэнні: забойства, напад.
  – Ахвяра: Тод Уільямс, 29 гадоў, пісьменнік, блогер, сацыяльныя тэмы.
  – ГПК: Траўма тупым прадметам, верагодна, ударам малатка (марка не вызначана).
  – Матыў: рабаванне.
  – Крэдытныя/дэбетавыя карты яшчэ не выкарыстоўваліся.
  – Доказы:
  – Няма грабянёў трэння.
  – Травінка.
  - Сляды:
  – Фенол.
  – Маторнае масла.
  – Профіль падазраванага (Невядомы прадмет 40).
  – Насіў пінжак у клетку (зялёны), бейсболку Braves.
  – Белы самец.
  – Высокі (6'2" да 6'4").
  – Тонкі (140–150 фунтаў).
  – Доўгія ступні і пальцы.
  – Без візуалізацыі твару.
  СЦЭНА ЗЛАЧЫНСТВА : ВОСЬМІ В Ё МОЛ , Б РУКЛІН​​
  – Дачыненне да выпадку: спроба затрымання прадмета (няўдалая).
  – Дадатковыя элементы профілю падазраванага.
  – Магчыма, цесляром ці па рамёствах?
  - Есць вялікую колькасць ежы.
  – Любіць рэстаран «Белы замак».
  – Жыве ў Кўінсе ці мае іншую сувязь з мястэчкам?
  – Высокі метабалізм?
  – Доказы:
  – ДНК, не адпавядае CODIS.
  – Няма фрыкцыйных грабянёў, дастатковых для ID.
  – Адбітак абутку, верагодна суб'екта, памер 13 Reebok Daily Cushion 2.0.
  – Узор глебы, верагодна, ад субсаб, які змяшчае крышталічныя алюмасілікатныя гліны: мантмарыланіт, іліт, вермікуліт, хларыт, каалініт. Акрамя таго, арганічныя коллоиды. Рэчыва, верагодна, перагной. Не родам з гэтай часткі Брукліна.
  – Дынітраанілін (выкарыстоўваецца ў фарбавальніках, пестыцыдах, выбуховых рэчывах).
  – Аміячная салетра (угнаенні, выбуховыя рэчывы)
  – З нафтай са сцэны на Клінтан-Плэйс: магчыма, будуюць бомбу?
  – Дадатковы фенол (папярэднік пры вырабе пластмас, такіх як полікарбанаты, смалы і нейлон, аспірын, бальзамуючая вадкасць, касметыка, лекі ад урослых пазногцяў; у суб'екта вялікія ступні, значыць, праблемы з пазногцямі?)
  – Тальк, мінеральны алей / вадкасць paraffinum / huile minérale, стеарат цынку, сцеаріновая кіслата, ланалін / ланалін, цэтылавы спірт, трыэтаналамін, PEG-12 лаўрэат, мінеральныя спірты, метилпарабен, прапілпарабен, дыяксід тытана.
  - Макіяж? Няма вызначэння брэнда. Аналіз для вяртання.
  – Габлюшка металу, мікраскапічная, сталёвая, верагодна, ад завострывання нажа.
  – Пілавінне. Парода драўніны вызначаецца. Ад шліфавання, а не пілавання.
  – Хлорарганічныя і бензойная кіслата. Таксічны. (Інсектыцыды, зброевыя яды?)
  – Ацэтон, эфір, цыклагексан, натуральная камедь, цэлюлоза (верагодна, лак).
  – Вытворца будзе вызначаны.
  – Сурвэткі з Белага замка, верагодна, суб'екта. Будзе паўторна прад'яўлена для атрымання дадатковых доказаў.
  – Плямы сведчаць аб тым, што суб'ект выпіў некалькі напояў.
  C RIME S CENE : РЭСТАРАН W HITE C ASTLE , A STORIA B OULEVARD , A STORIA , QUEENS
  – Адпаведнасць справе: суб'ект рэгулярна есць тут.
  – Дадатковыя элементы профілю падазраванага.
  – З’ядае 10–15 бутэрбродаў за раз.
  – Калі елі тут, хаця б раз хадзілі па крамах. Вёз белы поліэтыленавы пакет, нешта цяжкае ўнутры. Металік?
  – Павярнуў на поўнач і перайшоў вуліцу (у бок аўтобуса/цягніка?). Ніякіх прыкмет таго, што ён валодаў/кіраваў аўтамабілем.
  – Сведкі дрэнна бачылі твар, верагодна, валасоў на твары не было.
  – Белы, бледны, магчыма, лысеючы або стрыжаны.
  – Карыстаўся аўтасэрвісам на бульвары Асторыя. прыкладна ў дзень забойства Уільямса.
  – Чакаю слоў ад уладальніка цыганскай таксі.
  З таго, што было знойдзена на месцы здарэння, Сакс і Пуласкі прыйшлі да высновы, што Unsub 40 можа быць гандляром. Але нават калі так, ці насілі рабочыя інструменты позна ўвечары, асабліва такія рэдкія, як шарыкавы малаток, якім ён забіў Тода Уільямса? І калі такі інструмент не меў ніякага дачынення да яго працы, яго нашэнне наводзіла на думку пра задуму — злачынца, які палюе на ахвяру. Але чаму? Якога чорта вы задумалі, містэр Сорак? Колькі грошай мог мець Тод Уільямс, каб апраўдаць забойства? Вы не выкарыстоўвалі ніводнай з яго крэдытных або дэбетавых карт і не прадавалі іх — яны б ужо з'явіліся. Крадзены пластык мае вельмі кароткі тэрмін захоўвання. Вы не спрабавалі высмактаць яго банкаўскі рахунак. Уільямс была большай часткай натуралістычнай, але яна даведалася ад сяброў пра некалькі геяў. Прыблізна ў трох кварталах ад будаўнічай пляцоўкі, дзе ён быў забіты, быў клуб па гандлі грубай сыравінай, але ў выніку шырокага агляду гэтага месца не было выяўлена ніякіх доказаў таго, што Уільямс калі-небудзь там быў.
  Ёсць яшчэ прычыны, каб суб'ект забіў вас?
  Уільямс быў былым праграмістам па прафесіі, а цяпер ён пісаў пра сацыяльныя праблемы ў сваім блогу, але яна не ўбачыла нічога спрэчнага. Асяроддзе, канфідэнцыяльнасць. А што да тэорый вырабу бомбы і атручвання — магчыма, звязаных з тэрарызмам — доказы былі недарэчнымі, і яе інстынкт падказваў, што гэта тупіковыя шляхі.
  Магчыма, матывам было тое, што менш за ўсё дапамагло следчым: Уільямс быў сведкам іншага злачынства, і худы злачынец — можа, наёмны забойца, а можа, прафесійны рабаўнік — убачыў яго і падрэзаў. І ўсё ж… і ўсё ж…
  Давай, Рыфм...
  Ёй патрэбны быў нехта для мазгавога штурму. Але цяпер гэта не можаш быць ты, так?
  З справы...
  А што здарылася з Ронам Пуласкі? Ён паводзіў сябе асабліва дзіўна. Ён рашуча паставіў пад сумнеў мудрасць сыходу Райма на пенсію тэлефанаваць свайму босу аб рашэнні. («Гэта вар'яцтва!», на што яму адказалі: «Я вырашыў, Навабранец. Навошта казаць пра гэта ў тысячны раз. Кіньце. Прашу».)
  Гэта было яго адцягненнем? Хаця, магчыма, настрой Рона не меў нічога агульнага з Раймам. Яна зноў падумала пра хваробу ў сям'і. Ці сам афіцэр. У яго траўма галавы. Потым таксама: быў мужам і бацькам, зводзіў канцы з канцамі на заробак патрульнага. Дай Божа здароўя…
  Яе тэлефон загудзеў. Яна паглядзела ўніз і адчула паколванне на галаве.
  Нік.
  Сакс не даў адказу. Яна заплюшчыла вочы.
  Калі гуд сціх, яна зірнула на тэлефон. Ён не пакінуў паведамлення.
  Што рабіць, што рабіць?
  У мінулыя дні Сакс мог блукаць у пакой для захоўвання дакументаў у One PP або, у залежнасці ад таго, дзе захоўваліся файлы па справе Народ штата Нью-Ёрк супраць Нікаласа Дж. Карэлі , адвозіць у архіў у Нью-Джэрсі. У любым выпадку яна, магчыма, валтузілася каля пакоя ўнізе — або патраціла час на дарогу — абдумваючы просьбу Ніка. Так ці не?
  Цяпер, калі ўсе матэрыялы справы за апошнія дваццаць пяць гадоў адсканіраваны і знаходзяцца ў вялікай тоўстай базе дадзеных, гэтыя дэбаты адбыліся тут, за яе сталом, калі яна глядзела на кавалак запоўненай суднамі гавані Нью-Ёрка. Адкідваючыся назад у лянівай позе, гледзячы на экран.
  Правільнасць загрузкі файла? Пярэчанняў яна не бачыла. Сакс была афіцэрам на сапраўднай службе, таму ў яе быў законны доступ да ўсіх файлаў, і не было ніякіх правілаў аб перадачы іх грамадзянскім асобам у закрытых справах. І калі Нік знойдзе нешта, што даказвае яго невінаватасць, ён можа прыйсці да яе, і яна паведаміць начальству, што вырашыла разабрацца ў гэтай справе па ўласнай ініцыятыве. А потым — гэта не падлягала абмеркаванню ў яе душы — перадаць справу следчаму МУС і зусім сысці.
  Не, законнасць на самай справе не была праблемай. Некаторыя намаганні, вядома, могуць быць цалкам законнымі, але надзвычай дрэннымі ідэямі.
  Іншымі варыянтамі Ніка было б знайсці адваката, каб аднавіць справу і хадайнічаць у суд аб пераглядзе. Хаця Сакс павінен быў прызнаць, што яна, перадаючы яму файл, палегчыла б яго пошукі ў тысячу разоў.
  ёй выпала дапамагаць яму?
  Іх сумесныя гады — не так шмат, але інтэнсіўныя, паглынальныя — праляцелі ў мінулае. Яна не магла адмаўляць, што ўспаміны цягнулі яе да выканання таго, пра што ён прасіў яе. Але была больш шырокая праблема. Нават калі яна яго не ведала, яго гісторыя была пераканаўчай. Раней гэтым вечарам яна шукала Вінцэнта Дэльгада. У адрозненне ад дзеячаў арганізаванай злачыннасці высокага ўзроўню, якія па сутнасці былі бізнесменамі, Дэльгада быў маньякам вялікасці, верагодна, на мяжы псіхатыкаў. Зласлівы, схільны да катаванняў. Ён забіў бы Доні Карэлі, не міргнуўшы вокам, мог бы нават пагражаць забіць іх маці Гарыет, калі б Нік не падвярнуўся да Говануса. Так, калі б усё, што ён сказаў, было праўдай, ён быў вінаваты ў перашкодзе правасуддзю, хаця тэрмін даўніны даўно б скончыўся. Такім чынам, ён быў ва ўсіх адносінах невінаваты.
  Так, не?
  Што дрэннага з гэтага можа атрымацца?
  Сакс вярнуўся ад кампутара да дошак доказаў па справе Unsub 40.
  А што б ты сказаў, Рым, калі б быў тут? Якія ідэі?
  Але цябе тут няма . Ты тусуешся з пагонямі за хуткай дапамогай.
  Затым яе вочы слізганулі на неміргаючы курсор.
  Запыт архіваванага файла
  Назва файла справы: Людзі супраць Карэлі
  Нумар справы: 24-543676F
  Шчыт афіцэра, які запытвае: D5885
  Код доступу: ********
  Так, не?
  Што дрэннага з гэтага можа атрымацца? — зноў спытала яна сябе.
  Сакс зняла рукі з клавіятуры, заплюшчыла вочы і зноў адкінулася на спінку крэсла.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 15
  Джульет Арчэр і Лінкальн Райм былі адны ў гасцінай.
  Нататкі з цяпер неіснуючай Фроммер супраць Сярэдняга Захаду Conveyance — папяровыя копіі здымкаў, зробленых Саксам і Куперам, раздрукоўкі даследаванняў Арчэра — размяшчаліся ўпарадкаванымі шэрагамі. Нават падчас паражэння Мэл Купер быў арганізаваны, як аперацыйная медсястра.
  Раней сёння, пачуўшы, што справа скончана, Райм пацешыў сябе абнадзейлівай думкай: што ён вызвалены ад цяжару настаўніка свайго вучня. Тым не менш, цяпер ён не быў так захоплены гэтай ідэяй, як спачатку. Ён выявіў, што кажа ёй: «Ёсць некалькі рэчаў, з якімі ты можаш дапамагчы, калі ты зацікаўлены, я працую над некалькімі іншымі праектамі. Не так інтрыгуе, як выпадак. Даследаванні. Эзатэрычныя элементы крыміналістыкі. Акадэмічнае кола. Але ўсё роўна».
  Яна павярнула крэсла тварам да яго, і па яе твары было відаць, што яна здзіўленая. «Вы не думалі, што я збіраюся сысці, так?»
  «Не. Я проста казаў». Выраз, які ён ненавідзеў, калі гучаць з чужых вуснаў, і не падабаўся больш цяпер, калі ён яго вымавіў.
  — Ці вы спадзяваліся? Яе ўсмешка была сарамлівай.
  «Ваша прысутнасць была карыснай».
  Яго найвышэйшы камплімент, хаця яна гэтага не ведала.
  «Гэта несправядліва тое, што адбылося. Ні грошай, ні звароту для Сэндзі Фроммер».
  Рыфм сказаў: «Але гэта ваша сітуацыя». Ківок на каляску. Паколькі яе інваліднасць была звязана з пухлінай, а не з-за няшчаснага выпадку, ёй не было з каго спагнаць грошы. «Мне пашанцавала. Я атрымаў вялікі разлік ад будаўнічай кампаніі, якая будавала будаўнічыя лясы, з якіх упала труба».
  «Труба? Гэта што здарылася?»
  Ён засмяяўся. «Я гуляў у пачаткоўца. У той час я быў начальнікам групы па расследаванні месца злачынства, але не мог утрымацца ад агляду месца здарэння самастойна. Кілер забіваў паліцэйскіх. Мне прыйшлося зайсці на сайт і шукаць доказы. Я быў упэўнены, што змагу знайсці падказку, якая прывядзе да яго, і ніхто іншы. Добры прыклад прымаўкі: характар — лёс».
  - Геракліт, - сказала яна з забаўленымі вачыма. «Яны будуць так ганарыцца, добрыя сёстры Імакулаты, калі я памятаю тое, чаму яны мяне навучылі. Вядома, часам лёс не мае нічога агульнага з тым, хто вы ёсць і чым займаецеся. Два замахі на Гітлера. Яны абодва былі ідэальна спланаваныя, і абодва праваліліся. Там табе лёс. Няма дызайну, няма справядлівасці. Часам вы атрымліваеце залаты яблык. Часам вас аблажаюць. У любым выпадку…"
  «…вы справіцеся».
  Арчэр кіўнуў.
  «Нешта мне было цікава».
  - Так, гэта праўда, - смелым голасам абвясціў Райм. «Раствор нингидрина сапраўды можна прыгатаваць у сумесі непалярных растваральнікаў. «Экспанат апускаюць у працоўны раствор і пакідаюць у цёмным вільготным асяроддзі на працягу двух-трох дзён, пазбягаючы высокіх тэмператур». Гэта цытата з інструкцыі па адбітках пальцаў Міністэрства юстыцыі. Я пратэставаў гэта. Яны дакладныя».
  Яна змоўкла, агледзеўшы лабараторыю, застаўленую абсталяваннем, інструментамі і інструментамі. Нарэшце: «Вы пазбягаеце пытання, якое ідзе, ці не так?»
  «Чаму я звольніўся з міліцыі».
  Арчер усміхнуўся. «Адказвай ці не. Проста цікава».
  Ён паказаў сваёй рабочай рукой на адну з дошак у далёкім куце пакоя, адхіляючы іх тыльным бокам. Ён сказаў: «Гэта быў выпадак каля месяца таму. У ніжняй частцы дошкі ёсць надпіс. Падазраваны памёр. Крымінальны пераслед спынены. »
  «Вось чаму ты звольніўся?»
   «Так».
  «Значыць, вы зрабілі памылку, і нехта памёр».
  Флексія - гэта ўсё. Каментар Арчера скончыўся лянівым пытальнікам; яна магла спытаць законна, калі гэта было так. Ці яна магла адмаўляцца ад таго, што здарылася, і папракаць яго за тое, што ён адмовіўся ад прафесіі, у якой смерць была натуральнай часткай працэсу: канешне, галоўным рухавіком справы аб забойстве з'яўляецца спыненне існавання чалавека. Вынікам гэтага з'яўляецца магчымая смерць падазраванага падчас затрымання... або, часам, смяротная ін'екцыя на каталцы.
  Але Рыфм неглыбока засмяяўся. «Не. Насамрэч атрымалася наадварот».
  «Насупраць?»
  Ён крыху паправіў крэсла. Цяпер яны стаялі адзін супраць аднаго. «Я зусім не памыліўся. Я быў дакладны на сто адсоткаў». Ён адпіў са шклянкі Гленмаранджы, які Том наліў дзесяць хвілін таму. Ён кіўнуў у бок спіртнога, а потым павярнуўся да Арчэр, але яна зноў адмовілася ад напою. Ён працягнуў: «Падазраваны — бізнэсовец з Гардэн-Сіці па імі Чарльз Бакстэр… Вы калі-небудзь чулі пра яго?»
  «Не».
  «Гэты выпадак быў у навінах. Бакстэр ашукаў некаторых багатых людзей прыкладна на дзесяць мільёнаў, што, шчыра кажучы, яны наўрад ці заўважылі б. Уся справа ў дзесятковай косцы, вядома. Хто сапраўды клапаціўся? Але гэта не справа пракурора — і не мая справа. Бакстэр парушыў закон, і памочнік акруговага пракурора распачаў справу, прыцягнуў мяне да дапамогі знайсці грошы і прааналізаваць рэчавыя доказы — почырк, чарніла, журналы GPS, якія дазваляюць нам сачыць за ім у банкі, адсочваць доказы, дзе адбываліся сустрэчы. , фальшывыя дакументы, якія сведчаць асобу, зямля, у якой былі закапаныя грошы. Бегчы было лёгка. Я знайшоў шмат прымальных доказаў у падтрымку буйных крадзяжоў, махлярства з электроннымі сеткамі і некаторых іншых пунктаў. ADA быў шчаслівы. Злачынцу выглядала ад трох да пяці гадоў.
  «Але былі некаторыя пытанні наконт доказаў, на якія я не знайшоў адказаў. Есць у мяне. Я працягваў аналізаваць, атрымліваючы ўсё новыя і новыя доказы. Пракурор сказаў, не турбуйце; у яе было ўсё неабходнае для асуджэння, якога яна шукала. Але я не мог спыніцца.
  «Я знайшоў вельмі невялікую колькасць алею ў яго асабістых рэчах, алею, якое выкарыстоўваецца амаль выключна ў агнястрэльнай зброі. А таксама рэшткі агнястрэльнай зброі і след какаіну. І некалькі розных відаў слядоў, якія прывялі да пэўнага месца ў Лонг-Айлэнд-Сіці. У наваколлі быў вялікі самасклад. Дэтэктыў, з якім я працаваў, выявіў, што ў Бакстэра ёсць падраздзяленне. Бакстэр не казаў нам пра гэта, таму што там не было нічога агульнага з фінансавымі махінацыямі, толькі асабістыя рэчы. Але мы атрымалі ордэр і знайшлі незарэгістраваны пісталет. Гэта перанесла абвінавачанне ў іншую катэгорыю злачынстваў, і, нягледзячы на тое, што ADA не хацела пераследваць гэта - Бакстэр не мела гісторыі гвалту - у яе не было выбару. У Нью-Ёрку захоўванне агнястрэльнай зброі караецца абавязковым пакараннем. Пракуратура павінна пераследваць гэта».
  Арчер сказаў: «Ён забіў сябе. Сутыкнуўшыся з гэтым».
  «Не. Ён пайшоў у крыло жорсткіх злачынцаў на востраве Рыкерс, увязаўся ў бойку і быў забіты іншым зняволеным».
  Факты на імгненне моўчкі сядзелі паміж імі.
  «Ты зрабіў усё правільна», - сказала Арчер аналітычным голасам, не змякчаючым, каб перадаць упэўненасць.
  - Занадта правільна, - сказаў Рым.
  «Але пісталет? У яго не павінна было гэтага быць».
  «Ну і так, і не. Праўда, яна была незарэгістраваная, таму тэхнічна падпадала пад закон. Але гэта быў бацька з В'етнама. Ён ніколі не страляў, ён сцвярджаў. Нават не ведаў, што ён яшчэ ёсць. Ён проста захоўваўся разам з кучай памятных рэчаў шасцідзесятых гадоў. Ён сказаў, што алей для зброі, якое я знайшоў, верагодна, купіў у краме спартыўных тавараў, купляючы падарунак свайму сыну тыдзень таму. Рэшткі агнястрэльнай зброі маглі быць пераведзены з наяўных. Тое самае і з наркотыкамі. Палова дваццатых у раёне метро Нью-Ёрка мае сляды какаіну, метамфетаміну і гераіну. У яго ніколі не было станоўчых аналізаў на якія-небудзь кантраляваныя рэчывы, і ён ніколі не быў арыштаваны па абвінавачанні ў наркотыках. Раней увогуле не арыштоўваўся». Рыфм прапанаваў тое, што ён ведаў, было рэдкай усмешкай. «Пагаршаецца. Адна з прычын махлярства — яго дачцэ спатрэбілася перасадка касцявога мозгу».
  «Ах. мне шкада. Але... Вы былі паліцэйскім. Хіба гэта не кошт вядзення бізнесу?»
  Як раз аргумент Амеліі Сакс. Магчыма, яна выкарыстала тыя самыя словы. Рыфма не магла ўспомніць.
  "Гэта. А я траўміраваны і ляжу — ну, сяджу — у тэрапеўта офіс? Не. Але прыходзіць час, калі ты злазіш з каруселі. Усяму прыходзіць канец».
  «Вам трэба было знайсці рашэнне».
  «Трэба было мець гэта».
  «Я разумею гэта, Лінкальн. Эпідэміялогія тая ж. Заўсёды ёсць пытанне - што гэта за вірус, куды ён зараз патрапіць, як зрабіць прышчэпку, хто ўспрымальны? - і я заўсёды павінен быў знайсці адказ». Ёй падабалася сфера эпідэміялогіі, сказала яна яму, калі ўпершыню спытала аб тым, каб стаць яго стажорам. Але яна наўрад ці магла працягваць быць палявым агентам. І офісная праца ў гэтай справе была занадта руціннай і сумнай, каб прыцягнуць яе ўвагу. Яна разважыла, што месца злачынства, нават у лабараторыі, будзе займаць яе. Як і ў выпадку з Рыфмам, для Джульет Арчер нуда была дэманам.
  Яна працягнула: «Аднойчы ў мяне была ліхаманка денге. Даволі сур'ёзна. Мне трэба было высветліць, як камары заражаюць людзей у штаце Мэн. Вы ведаеце, што денге - гэта трапічная хвароба».
  «Не ведаю шмат пра гэта.»
  «Як, чорт вазьмі, людзі ў Новай Англіі маглі заразіцца денге? Я шукаў месяцамі. Нарэшце знайшоў адказ: выстава трапічнага лесу ў заапарку. Я адшукаў ахвяраў па наведваннях гэтага месца. І, хіба вы не ведаеце, я быў укушаны, пакуль быў там».
  Характар - гэта лёс...
  Арчер працягнуў: «Гэта прымус. Вам трэба было абшукаць месца злачынства, дзе вы былі параненыя, і знайсці разгадку наконт алею і какаіну. Я павінен быў знайсці гэтых праклятых камароў. Загадка без адказу для мяне — самае страшнае ў свеце». Яе дзіўныя блакітныя вочы зноў загарэліся. «Я люблю загадкі. Вы?»
  «Гульні? Ці жыццё?»
  «Гульні».
  «Не. Я так не раблю».
  «Я выявіў, што яны дапамагаюць вам пашырыць сваё мысленне. Я іх збіраю. Хочаце паспрабаваць?»
  "Усё добра." Значыць, зусім не. Яго вочы глядзелі на дошкі для доказаў, якія былі да іх заднімі бакамі. Яшчэ адзін глыток віскі.
  Тым не менш Арчер сказаў: «Добра. Два сыны і два бацькі едуць на рыбалку. Кожны ловіць рыбу. Яны вяртаюцца з падарожжа толькі з трыма рыбамі. Як гэта можа быць?»
  «Я не ведаю. Сапраўды, я...
  "Давай. Паспрабуйце». Яна паўтарыла гэта.
  Райм скрывіўся, але падумаў: адзін уцёк? Яны з'елі адзін на абед? Адна рыба з'ела другую?
  Арчер усміхаўся. «Справа ў загадках у тым, што вам ніколі не спатрэбіцца больш інфармацыі, чым вам даюць. Ні бутэрбродаў з рыбай, ні ўцёкаў».
  Ён паціснуў плячыма. "Здавацца."
  «Вы не вельмі стараецеся. Добра, адказ?»
  «Вядома».
  «На рыбалцы былі дзед, яго сын і ўнук. Два бацькі, два сыны, але толькі тры чалавекі».
  Рыфма міжвольна засмяялася. Разумны. Яму спадабалася.
  «Як толькі ў галаве ўзнікла ідэя чатырох чалавек, ад яе амаль немагчыма адмовіцца, так? Памятайце: адказы на загадкі заўсёды простыя — пры правільным мысленні».
  У дзверы гудзеў званок. Рыфма паглядзела на відэаманітор. Брат Арчера, Рэндзі. Рыфма была крыху расчаравана, што яна сыдзе. Том пайшоў адчыніць дзверы.
  Яна сказала: «Яшчэ адзін».
  "Добра."
  «Што можна знайсці ў пачатку вечнасці і ў канцы часу і прасторы?»
  «Матэрыя».
  «Не».
  "Чорная дзірка."
  «Не».
  «Чарвяточына».
  «Вы здагадваецеся. Вы хоць ведаеце, што такое чарвяточына?» — спытала яна.
  Ён зрабіў. Але ён сапраўды не думаў, што гэта адказ.
  Просты...
  "Здавацца?"
  «Не. Я буду працягваць працаваць над гэтым».
  Праз імгненне з'явіўся Том з братам Арчера. Яны гаварылі на працягу некалькіх хвілін, ветлівая, але бессэнсоўная размова. Потым кароткае развітанне, і брат з сястрой выйшлі з арачных дзвярэй гасцінай. На паўдарозе Арчер спыніўся. Яна абвярнулася. «Цікава адна рэч, Лінкальн».
  "Што гэта?"
  «Бакстэр. У яго быў вялікі дом ці кватэра?»
  Пра што гэта было? Ён думкамі вярнуўся да справы. «Дом коштам тры мільёны. У цяперашні час, наколькі вялікі гэта купіць? Чаму вы пытаеце?"
  «Проста цікава, навошта яму спатрэбілася сховішча ў Лонг-Айлэнд-Сіці, дзе была знойдзена зброя. Можна падумаць, што ён можа захоўваць рэчы ў сваім доме. Ці хаця б у сховішчы бліжэй да дома. Ну, проста думка. Цяпер добрай ночы».
  - Ноч, - сказаў ён.
  «І не забывайце нашу загадку: вечнасць, час і прастора».
  Яна знікла з вачэй.
  
  Кампутары выратавалі мне жыццё.
  Некалькімі спосабамі. У сярэдняй школе я мог атрымаць поспех у чымсьці не спартыўным (высокі рост - гэта добра для баскетбола, але худы боб - не). Кампутарны клуб. Матэматычны гурток. Гульнявая. Ролевыя гульні ў інтэрнэце — я магу быць кім заўгодна. З'яўляцца, як бы я хацеў, дзякуй, аватары і фотошоп.
  А зараз: Кампутары робяць маю кар'еру магчымай. Праўда, вонкава я мала чым адрозніваюся ад многіх людзей на вуліцы. Але можа быць дастаткова ўсяго іншага. Людзі кажуць, што ім падабаецца рознае, але на самой справе гэта не так - калі толькі гэта не для таго, каб паглядзець на гэта, пасмяяцца і ўзбадзёрыцца. Такім чынам, вядзенне бізнесу ў Інтэрнэце ў бяспецы майго ўлоння Чэлсі ідэальна падыходзіць для мяне. Мне не трэба бачыць людзей, размаўляць з імі асабіста, цярпець зіркі, нават калі гэта адбываецца з усмешкай на іх тварах.
  І я добра зарабляю на жыццё.
  Зараз я сяджу за — так — сваім камп’ютарам, пакутую ад страты Белага замка. За кухонным сталом. Я друкую яшчэ. Прачытайце вынікі майго пошуку. Набярыце іншы запыт. Цып, цып, я атрымліваю больш адказаў. Мне падабаецца гук клавіш. Сытна. Я паспрабаваў гэта апісаць. Не пішучая машынка, не выключальнік святла. Бліжэй за ўсё, да чаго я магу падысці, - гэта гук тоўстых кропель дажджу на нацягнутай паходнай палатцы. У дзяцінстве мы з Пятром паўтара дзясятка разоў хадзілі ў паход, двойчы з бацькамі (тады было не так весела; бацька слухаў гульню, маці паліла і гартала старонкі часопісаў). Але нам з Пятром было весела, асабліва ў дождж: не трэба было саромецца купацца. Дзяўчаты, ведаеце. І хлопцы ў добрай форме.
  Націсніце, націсніце, націсніце.
  Пацешна, што час працуе на вашу карысць. Я чуў, як некаторыя людзі казалі: ах, шкада, што я нарадзіўся ў гэты ці той час. Рымляне, каралева Вікторыя, 30-я, 60-я. Але мне пашанцавала тут і цяпер. Microsoft, Apple, HTML, Wi-Fi, усё астатняе. Я магу сядзець у сваім пакоі і класці хлеб на стол, а жанчына час ад часу ў ложак і молат, які ломіць косці, у руцэ. Я магу абсталяваць пакой цацак усім неабходным для майго задавальнення.
  Дзякуй, кампутары. Любіце свае клавіятуры з кропляй дажджу.
  Больш набору тэксту.
  Такім чынам. Кампутары выратавалі мне жыццё, даўшы мне ўласны бізнес, абаронены ад пакупнікоў.
  І яны зараз выратуюць мне жыццё.
  Таму што я даведваюся пра Рэда ўсё, што магу, Амелія Сакс, дэтэктыў трэцяга разраду з Дэпартамента паліцыі Нью-Ёрка.
  Я амаль вырашыў яе праблему раней. Ледзь не разламала ёй чэрап ушчэнт. Я ішоў за ёй каля Белага замка, рука ў заплечніку, на мілай ручцы малаточка, гладкай, як дзявочая шчыкалатка. Рухаючыся блізка. Калі з'явіўся іншы мужчына, які ведаў яе. Паліцыянт, у мяне было адчуванне, той, хто працаваў на яе, здавалася. Маленькі белы хлопчык, хударлявы, як я, добра, не зусім, і ніжэйшы, але выглядаў ён як бяда. Вядома, у яго быў бы пісталет і радыё.
  Я пагадзіўся атрымаць нумарны знак Рэд з той яе сэксуальнай машыны.
  Уся карысная інфармацыя, якую я даведваюся пра яе, даволі акуратная. Дачка паліцэйскага, напарніца паліцэйскага — ну, былы паліцэйскі. Лінкальн рыфм, знакаміты хлопец. Інвалід, як яны гэта называюць, я даведаўся. У інваліднай калясцы. Так што ў нас ёсць нешта агульнае. Я не зусім інвалід. Але людзі глядзяць на мяне так, як яны глядзяць на яго, я ўяўляю.
  Набіраць і набіраць цяжка. Мае пальцы доўгія і вялікія, мае рукі моцная. Я ламаю клавіятуры раз на паўгода ці часцей. І гэта нават не тады, калі я злуюся.
  Набірайце, чытайце, рабіце нататкі.
  Яшчэ і яшчэ пра Чырвонае. Справы яна зачыніла. Спаборніцтвы па стральбе яна выйгравала (паверце , я гэта памятаю).
  Цяпер я ўсё больш злуюся … Так, вы можаце купіць гамбургеры White Castle у прадуктовых крамах. Я зраблю гэта. Але гэта не тое ж самае, што зайсці ў месца, плітка, пах тлушчу і цыбулі. Я памятаю, як хадзіў у адзін побач з месцам, дзе мы выраслі. Стрыечная сястра Ліндзі прыехала з Сіэтла. Сярэдні школьнік, як і я. Я ніколі раней не быў з дзяўчынай і рабіў выгляд, што яна не сваячка, і ўяўляў, як я цалую яе, а яна цалуе мяне. Хадзілі на абед у Белы замак. Даў ёй падарунак за яе бліскучыя светлыя валасы, каб яны не сохлі: празрысты пластыкавы шалік ад дажджу, увесь туга складзены, як дарожная карта, у маленькім мяшэчку, цёмна-сіні і вышыты кітайскім малюнкам. Ліндзі засмяялася. Пацалаваў мяне ў шчаку.
  Добры дзень.
  Гэта быў для мяне Белы замак. І Чырвоны забраў.
  Шалёны, шалёны…
  Я прыходжу да рашэння. Але потым: гэта не рашэнне, калі вы не вырашыце. У мяне няма выбару ў гэтым пытанні. Як па камандзе, дзвярны гудок грукае. Я падскокваю ад гуку. Захавайце файл на кампутары, папяровыя копіі прыбярыце далей. Пстрыкаю дамафонам.
  - Вернан, гэта я? Алісія кажа/пытаецца.
  «Падыдзі».
  «Вы ўпэўнены, што гэта нармальна?»
  Маё сэрца стукае ад перспектывы таго, што будзе. Я чамусьці азіраюся на дзверы Пакоя цацак. Я кажу ў дамафон: «Так».
  Дзве хвіліны, вось яна, за дзвярыма. Правяраю камеру. Яна адна (не прывезеная сюды пад пагрозай зброі Рэдам, што, як мне здаецца, і адбылося). Я ўпусціў яе, зачыніў і замкнуў дзверы. Я міжволі думаю пра камень, які зачыняецца на крыпце.
  Вяртання няма.
  "Ты галодны?" пытаюся.
  «Не зусім».
   Я быў, больш не. Улічваючы тое, што павінна адбыцца.
  Я пачынаю цягнуцца да яе пінжака, потым успамінаю і дазваляю ёй павесіць яго. Сёння вечарам яна ў сваёй тоўстай настаўніцкай блузцы з высокай гарлавінай. Яна глядзіць на кідкую рыбу.
  Чырвоны, чорны і серабрысты.
  Пытанне - гэта гуз, які моцна пульсуе ў маім мозгу, якраз у тым месцы, дзе я хацеў бы зламаць костку таму, каго хацеў забіць.
  Я сапраўды хачу гэта зрабіць?
  Мой гнеў на Рэда выліваецца на маю скуру і пячэ.
  Так.
  "Што?" — пытаецца Алісія, гледзячы на мяне з такой насцярожанасцю ў вачах. Напэўна, сказаў услых слова.
  "Хадзем са мной."
  «Гм. З табой усё ў парадку, Вернан?»
  «Добра», — шапчу я. "Сюды."
  Мы ідзем да дзвярэй пакоя цацак. Яна глядзіць на складаны замак. Я ведаю, што яна гэта бачыла. І цікаўны. Што ён хацеў бы схаваць? ёй было б цікава. Што ў логаве, логаве, склепе? Вядома, яна не гаворыць ні слова.
  «Заплюшчы вочы».
  Зараз ваганне.
  Пытаюся: «Вы мне давяраеце?»
  Яна не робіць. Але што яна можа зрабіць? Яна заплюшчвае вочы. Я сціскаю яе руку. Мой дрыжыць. Яна вагаецца, а потым хапаецца за спіну. Пот сумесі.
  Потым я праводжу яе праз дзверы, галагены страляюць са сталёвых лёзаў і асляпляюць мяне. Не яе. Верная свайму слову, Алісія трымае вочы заплюшчанымі.
  
  Лінкальн Рыфм ляжыць у ложку каля поўначы ў надзеі на сон.
  Ён правёў апошнюю гадзіну, разважаючы над Фроммерам супраць Midwest Conveyance . Уітмар патэлефанаваў і ў сваёй змрочнай, ну, сумнай , кадэнцыі паведаміў, што ён не знайшоў іншых патэнцыйных абвінавачаных. Адвакат Холбрук меў рацыю. Уборачныя брыгады ніяк не маглі гэтага зрабіць што-небудзь, каб выклікаць адкрыццё панэлі доступу, і прыватны назіральнік адваката высачыў брыгаду, якая дэмантавала эскалатар для Дэпартамента расследаванняў. Рабочы пацвердзіў, што дзверы, якія закрываюць выключальнік панэлі доступу, сапраўды былі зачыненыя і замкнёныя, пацвярджаючы тое, што сказаў Сакс: што ніхто не мог, выпадкова ці наўмысна, адкрыць панэль і выклікаць аварыю.
  Такім чынам, справа афіцыйна загінула.
  Цяпер думкі Райма перайшлі да Амеліі Сакс.
  Ён асабліва адчуваў яе адсутнасць сёння вечарам. Ён, вядома, не мог адчуць яе цела побач, калі яна была тут, але ён знаходзіў суцяшэнне ў яе роўным дыханні, шматслойных пахах шампуня і мыла (яна не была парфумеркай). Цяпер ён адчуў, што цішыня ў пакоі ўзмацняецца водарам неадушаўлёных мыючых сродкаў, мэблевай палітуры і паперы з шэрагаў кніг ля сцяны побач.
  Успомніўшы іх рэзкія словы раней, яго і Сакса.
  Яны заўсёды спрачаліся. Але гэта было па-іншаму. Ён мог зразумець з яе тону. Але ён не разумеў чаму. Купер быў сапраўды таленавіты. Але аддзел па расследаванні месца злачынства паліцыі Нью-Ёрка быў напоўнены бліскучымі спецыялістамі па зборы доказаў і аналітыкамі, якія валодалі вопытам у сотнях галін, ад почырку да балістыкі і хіміі да рэканструкцыі парэшткаў... У яе мог быць любы з іх. І, чорт вазьмі, сама Сакс была экспертам у крыміналістыцы. Яна магла б аддаць перавагу, каб хто-небудзь працаваў з газавым храматографам/мас-спектрометрам або сканіруючым электронным мікраскопам, але сам Райм імі не карыстаўся. Ён пакінуў гэта тэхнічным людзям.
  Магчыма, у яе галаве было нешта іншае. Яе маці, меркаваў ён. Аперацыя Роўз ляжа на яе цяжарам. Тройчы шунтаванне сэрца ў пажылой жанчыны? Медыцынскі свет, вядома, быў не чым іншым, як цудам. Але ўлічваючы надзвычай складаную і ўразлівую машыну ў нашай скуры, вы не маглі не думаць, што кожная наша гадзіна была пазычанай.
  Паколькі «Фроммер супраць Midwest Conveyance» больш не існуе, заўтра Мэл Купер вернецца ў склад CSU. І яна магла выкарыстоўваць яго ў сваё задавальненне.
  Сон нагрувасціў, і Рыфм цяпер лавіў сябе на думцы пра Джульетт Арчэр, разважаючы пра яе будучае жыццё. Здавалася, што ў яе ёсць усё неабходнае, каб быць салідным крыміналістам, але ў дадзены момант яго разважанні былі пра іншае: пра тое, як яна спраўляецца з інваліднасцю. Яна яшчэ не цалкам прыняла свой стан. Перад гэтым ёй трэба будзе прайсці доўгі і цёмны шлях. Калі, насамрэч, яна вырашыла гэта зрабіць. Райм успомніў сваю ўласную раннюю бітву, кульмінацыяй якой сталі жорсткія дэбаты аб дапамозе ў самагубстве. Ён стаў перад такім выбарам і вырашыў застацца сярод жывых. Арчер яшчэ не быў блізкі да гэтага супрацьстаяння.
  Як бы яна выбрала?
  І што, падумала Рыфма, ён падумае пра яе рашэнне? Ці падтрымаў бы ён гэта ці выступаў супраць канчатковасці?
  Але любыя дэбаты ў яе былі гадамі; хутчэй за ўсё, ён бы нават не ведаў яе тады. Гэтыя разважанні, хоць і змрочныя яны былі, усыпілі яго.
  Прыкладна праз дзесяць хвілін ён прачнуўся, падняўшы галаву, пачуўшы ў сваіх думках нізкі альтавы голас Арчэра. Што мы знаходзім у пачатку вечнасці і ў канцы часу і прасторы?
  Рыфма гучна засмяялася.
  Літара «е».
  
  
  ЧАЦВЕР
  III
  
  
  ЭКСПЛОАТ
  
  
  РАЗДЗЕЛ 16
  Раніца , раніца Чэлсі. Праз адчыненыя аканіцы цячэ святло Чэлсі.
  Я ў пакоі цацак, яшчэ раз перапісваю дзённік. Стараннасць сястры Мэры Фрэнсіс выяўляецца ў дасканала напісаных словах на шчыльнай паперы.
  Сёння мы гулялі ў Alien Quest. Даўно мы ўтрох. Сэм, Фрэнк і я. Папулярныя хлопцы і я! У таты Сэма ёсць грошы. Ён гандлюе рэчамі, медыцынскімі рэчамі, я не ведаю, што гэта такое, але кампанія добра плаціць і нават дае яму машыну! Такім чынам, у Сэма ёсць усе гульні і ўсе платформы.
  Пацешна, нават да таго, як я сутыкнуўся з імі ў той дзень каля дома Сіндзі, вяртаючыся дадому іншым шляхам, бяспечным шляхам, яны ніколі не давалі мне ніякага дзярма. Але гэта не значыць, што ім будзе цікава тусавацца. Але яны ЁСЦЬ. Яны каманда, ха, не маю на ўвазе каманды, нават калі яны ёсць. Маецца на ўвазе лепшая публіка, натоўп клікі, натоўп каманды A. Прыгожыя, класныя, у іх можа быць любая дзяўчына ў любы час. Але яны хочуць павесіць са мной.
  Гэта Тай Батлер, Дано, іх сябры, нешта накшталт готаў, нават у Манхасеце, Лонг-Айлэнд. Гэта ЯНЫ штурхаюцца, глядзяць і кажуць: «Бін Пол і Дзік Фрык». Такія рэчы. Сэм пачуў, што Батлер нешта казаў, і пайшоў шукаць яго і сказаў: пакіньце Грыфіта ў спакоі. І Батлер зрабіў.
   Не часта іх бачыш. Сэм і Фрэнк. Каманды, дзяўчаты. Але гэта тое, што робіць яго рэальным. Яны кажуць: Гэй, Грыфіт, што адбываецца? І гэта эпічна, таму што яны выкарыстоўваюць маё прозвішча, тое, што людзі робяць. Гэй, Грыфіт, хочаш колу? Затым мы разышліся на некалькі дзён ці тыдзень.
  Нельга гаварыць з імі сур'ёзна. Канешне. Я хацеў бы пагаварыць пра тое, каб быць/адчуваць сябе іншым. На самай справе не магу ні з кім размаўляць. Тата, так. Паміж гульнямі. Што ніколі. Мама, часам. Але яна гэтага не разумее. У яе ёсць выпечка, і яе сябры, і яе рамёствы, і ежа, а пасля шасці трыццаці забудзьцеся пра гэта. З братам усё ў парадку, але ён займаецца іншымі справамі.
  Але размаўляць з Сэмам і Фрэнкам?
  Я вырашыў не. Я адчуваю, што можа нешта зламацца.
  Адклаў дзённік і дыктафон. Я пацягваюся, устаю і падыходжу да футона, гляджу ўніз, аглядаючы цела Алісіі. Бледны, сапраўды бледны. Рот нейкі адкрыты, вочы нейкія заплюшчаныя.
  Прыгожая, нават у бруднай вопратцы, на скручаных прасцінах.
  Побач з ложкам стаіць істужачная піла, якая сапраўды з'яўляецца ліхой машынай. Калі б у Сярэднявеччы быў такі, уявіце сабе, колькі людзей адракліся б ад д'ябла. Адрэжце, адрэжце пальцам.
  З чаго заўгодна.
  Голас прымушае мяне падскочыць. «Вернан».
  Я паварочваюся. Аліцыя варушыцца. Міргае супраць галагенавых агнёў.
  Яна сядзіць, міргае і таксама пацягваецца. «Добрая раніца», - кажа яна сарамліва і асцярожна.
  Гэтае слова яна мне ніколі раней не казала. Па-першае, застацца.
  Спачатку яна ўбачыла Пакой цацак. Чаго яшчэ ніхто ніколі не рабіў — і чаго, як я думаў, ніколі, ніколі не адбудзецца.
  Упусціць кагосьці ў маё прытулку, дазволіць камусьці ўбачыць сапраўднага мяне было цяжка, вельмі цяжка. Я ніколі не мог растлумачыць гэта правільна, але гэта было падобна на тое, каб рызыкаваць усім, каб упусціць яе. Сваты на адну ноч, трахацца да знямогі, гэта лёгка. Але, напрыклад, павесці жанчыну на выставу ў галерэі, дзе дэманструюцца карціны, якімі вы безнадзейна захапляецеся, - гэта шанец, што так рызыкоўна. Што, калі яна смяецца, што, калі яна выглядае сумнай, што, калі яна вырашыць, што вы цалкам прапусцілі яе след?
  І хоча з'ехаць.
  Але мінулай ноччу, увайшоўшы ў Пакой цацак і, па маім загадзе, расплюшчыўшы вочы, Алісія была ў захапленні, як я ніколі яе не бачыў. Яна глядзела на варштат, пілы, інструменты, малаткі, зубіла. Мой новы інструмент, брытва з маленькімі зубчыкамі, мая любімая . Маё дзіця. Мне падабалася бачыць яе бледныя бровы і шчокі, асветленыя бела-блакітнымі водбліскамі, якія збіваліся з усіх сталёвых паверхняў.
  Але яе сапраўды захапіла тое, што я пабудаваў з дапамогай гэтых інструментаў.
  «Вы зрабілі гэта?» - спытала яна ўчора ўвечары.
  «Зрабіў», — няўпэўнена сказаў я ёй.
  «О, Вернан. Гэта творы мастацтва».
  І, пачуўшы гэта, маё жыццё было настолькі ідэальным, наколькі магло быць.
  Добры дзень…
  Але адразу пасля гэтага, мінулай ноччу, мы сталі вельмі, вельмі занятымі і пасля моцна заснулі. Цяпер, сёння раніцай, яна хоча бачыць больш маіх рук.
  Перш чым я паспеў адвярнуцца або падаць ёй халат, яна ўстала з ложка, і Алісія робіць па-свойму тое ж самае, што я зрабіў, падзяліўшы з ёй пакой. Таму што цяпер, на святле, яна застаецца голай, і я добра бачу яе шнары. Гэта першы раз, калі яна дазволіла мне прагледзець іх цалкам. Сукенка або блузка з высокім горлам закрывае іх, калі яна апранута. Тоўсты бюстгальтар і высокія трусікі, калі яна напаўголая. А калі мы ляжым у ложку, святло заўсёды ціхае. Аднак цяпер тут можна ўбачыць кожны сантыметр яе цела ў яснасці, асветлены сонцам: парэзаныя грудзі і сцягно, абпаленая пахвіна, пляма, дзе костка рукі прабівалася праз бледную скуру пасля таго, як яе моцна сагнулі.
  Мне балюча за гэтую жанчыну — з-за гэтых шнараў і шнараў унутры, усе яны ўзыходзяць да яе мужа гады таму, у той жудасны час. Я хачу ацаліць яе, зноў зрабіць ідэальнай, раскруціць руку, якую выкруціў яе муж, спаліць яе ніжні жывот, паправіць грудзі. Але ўсё, што ў мяне ёсць, гэта мае сталёвыя інструменты, і яны добрыя толькі для адваротнага: рэзання, драбнення і ломкі плоці.
   Што я магу зрабіць, дык гэта не звяртаць увагі на праблемную скуру, што зусім не складана, і паказаць ёй — цяпер гэта цалкам відавочна — як моцна я яе хачу. І, я думаю, вось яшчэ адзін спосаб, якім я магу дапамагчы загаіць іншыя шнары, тыя, што знаходзяцца ўнутры.
  Алісія глядзіць мне ў вочы і набліжаецца да ўсмешкі. Потым яна ахінае сваю надакучаную плоць прасцінай, заплямленай ад нас абодвух, таму што любая нармальная пара зрабіла б гэта, прачнуўшыся. Яна падыходзіць да паліц і яшчэ раз разглядае мініяцюры, якія я зрабіў са свайго арсенал інструментаў.
  Я ствараю амаль выключна мэблю. Не цацкі, не пластык Kids-R-Us або неадпаведнае дрэва, злепленыя дзецьмі ў Кітаі. Але тонка апрацаваныя, якасныя вырабы, толькі малюсенькія, малюсенькія, малюсенькія. Я марную дні на кожную частку, часам тыдні. Абточваючы ножкі на такарным станку вытворцы мадэляў, выкарыстоўваючы тонкую пілу для брытвы, каб зрабіць роўныя швы, лакіруючы камоды, сталы і падгалоўе ложкаў дзесяццю пластамі лаку, каб яны былі гладкімі, насычанымі і цёмнымі, як ціхая восеньская сажалка.
  Алісія кажа: «Гэта так жа добра, як і ўсё, што можна знайсці ў рамеснай майстэрні ў Хай-Пойнце. Паўночная Караліна, вы ведаеце. Дзе робяць сапраўдную мэблю. Вернан, дзіўна». І я бачу па яе твары, што яна мае на ўвазе гэта.
  «Вы сказалі мне, што прадавалі рэчы, каб зарабіць на жыццё. eBay і ў Інтэрнэце. Я проста выказаў здагадку, што вы купілі рэчы, пазначылі іх і прадалі».
  «Не, я б гэтага не хацеў. Мне падабаецца рабіць рэчы».
  «Вы не павінны называць іх «рэчамі». Яны больш, чым рэчы. Гэта творы мастацтва», — паўтарае яна.
  Я мог бы пачырванець. не ведаю І на імгненне мне хочацца абняць яе, пацалаваць, але не так, як я звычайна хапаю яе і смакую яе палец, або рот, або сасок, або пахвіну. Проста прыцісніся сваімі вуснамі да яе скроні. Гэта можа быць тое, што каханне, але я не ведаю пра гэта, і я не хачу думаць далей гэтага цяпер.
  «Гэта даволі майстэрня». Яна азіраецца.
  «Мой пакой цацак. Я так гэта называю».
  «Чаму ты не сказаў мне, што ты гэтым займаешся? Ты ўвесь быў загадкавы».
  «Проста...» Я паціскаю плячыма. Адказ, вядома, пакупнікі. Хуліганы, грубіяны, людзі, якія зневажаюць за спорт. Вернан Грыфіт сядзіць у сваім цёмны пакой і робіць цацкі… Навошта турбавацца пра тое, каб пазнаёміцца з такім дзіваком, як ён? Мне патрэбны хтосьці шыкоўны, круты, прыгожы.
  Я не адказваю.
  «Хто іх купляе?»
  Я не магу не смяяцца. «Людзі, якія плацяць больш за ўсё, - гэта амерыканскія дзяўчаты. У асноўным гэта юрысты, лекары і генеральныя дырэктары, якія зробяць што заўгодна, выдаткуюць любую суму на сваіх маленькіх дзяўчынак». Я ведаю, што яны не цэняць дэталі — нават тыя, за якія я бяру тысячу — не больш, чым кавалак літога паліурэтана. І я сумняваюся, што яны радуюцца тварам сваіх дзяцей, калі адкрываюць пакет (хаця падазраю, што рэакцыя дзяцей на міліметр вышэйшая за абыякавасць). Не, бізнесменам падабаецца пакрасавацца перад суседзямі. «О, паглядзіце, што я замовіў для Эшлі. Ведаеце, гэта цік».
  (І я заўсёды разважаю над іроніяй таго, што бацькі купляюць сваім чароўным малышам камоду, зробленую тымі ж рукамі, якія ламалі чарапы або разразалі пяшчотныя глоткі цудоўным інструментам . )
  Аднак большасці пакупнікоў падабаецца тое, што я прадаю; водгукі заўсёды зорныя.
  «О, і паглядзіце. Вы займаецеся і гістарычнымі справамі». Яна разглядае катапульту, асадную вежу, сярэднявечны банкетны стол, стэлаж для катаванняў (адзін з маіх найбольш папулярных прадметаў, які мне пацешны).
  За гэта мы можам падзякаваць «Гульні тронаў» . І я зрабіў шмат эльфійскіх і оркскіх рэчаў, калі выйшлі фільмы пра Хобіта . Што-небудзь сярэднявечнае - гэта нармальна, пакуль гэта агульнае. Я збіраўся зрабіць Галодныя гульні, але мяне турбавалі праблемы з таварнымі знакамі і аўтарскім правам. З Disney таксама трэба быць асцярожным. І Pixar. О, вы павінны гэта ўбачыць».
  Я знаходжу кнігу на сваёй паліцы, падымаю яе. Кароткія даследаванні невытлумачальнай смерці.
  - Што гэта , Вернан? Яна падсоўваецца блізка, і я адчуваю яе цела да свайго, гартаючы старонкі.
  «Жанчына ў Чыкага, спадчынніца мільянера. Даўно. Яна памерла ў шэсцьдзесят другім. Фрэнсіс Глеснер Лі. Калі-небудзь чуў пра яе?»
  «Не».
  «Цалкам чалавек. Яна не займалася спадчынніцай, грамадскімі рэчамі. Яе захаплялі злачынствы, у асноўным забойствы. І ладзілі абеды, шыкоўныя, для паліцэйскіх следчых. Яна даведалася ўсё аб раскрыцці забойстваў. Але яна хацеў зрабіць больш. Такім чынам, яна атрымлівала падрабязную інфармацыю аб вядомых забойствах і рабіла дыярамы — вы ведаеце, накшталт пакояў лялечных домікаў — з месцамі злачынстваў. Кожная дэталь была ідэальнай».
  Кніга ўяўляе сабой фатаграфіі яе мініяцюрных камплектаў. Такія назвы, як Трохпакаёвая кватэра і Ружовая ванная пакой. На кожнай намаляваная лялька трупа там, дзе насамрэч ляжаў труп, плямы крыві там, дзе плямы крыві сапраўды былі.
  Я раптам думаю пра Чырвонага. Што я даведаўся пра яе, спадарыню Шоппер Амелію Сакс, дык гэта тое, што яна спецыялізуецца на працы на месцы злачынства. Дзве думкі: яна, напэўна, ацаніла б кнігу.
  Другая: мініяцюрная дыярама, у якой лялька, якая прадстаўляе яе стройнае цела, ляжыць на падлозе спальні. Чэрап трэснуты, рудыя валасы яшчэ рыжэйшыя ад крыві.
  Мы смяемся з некаторых дэталяў, якія Лі ўключыла ў сваю працу. Я адклаў кнігу.
  «Хочаце?» пытаюся.
  Яна паварочваецца. «Адзін што?»
  Я ківаю ў бок паліц. «Мініяцюра».
  «Я… я не ведаю. Гэта не частка вашага інвентару?»
  «Так. Але пакупнікі пачакаюць. Чаго ты хочаш? Хтосьці канкрэтна?»
  Яна нахіляецца наперад, і яе погляд спыняецца на дзіцячай калысцы.
  «Гэта так ідэальна». Яна прапануе сваю другую ўсмешку.
  Ёсць дзве каляскі. Адзін зроблены на заказ, а другі я зрабіў проста таму, што мне падабаецца рабіць дзіцячыя каляскі. Не мог сказаць чаму. Немаўляты і дзеці не з'яўляюцца, ніколі не з'яўляліся і не будуць фігураваць у маім жыцці.
  Яна паказвае на той, што ў камісійным. Лепшая. Я бяру яго і перадаю ёй. Яна асцярожна дакранаецца да яго і паўтарае: «Гэта ідэальна. Кожная частка. Паглядзіце, як круцяцца колы! Нават спружыны ёсць!»
  «Трэба, каб дзіцяці было зручна», — кажу я.
  «Дзякуй, Вернан». Яна цалуе мяне ў шчаку. І адварочваецца, дазваляючы прасціне спаўзці на падлогу, а яна ляжыць на ложку, гледзячы на мяне.
  Я дыскутую. Гадзіна мяне істотна не затрымае.
  Да таго ж здаецца гуманным даць чалавеку, якога я збіраюся сёння забіць, крыху больш часу на Божай зямлі.
  
  «Я хачу, каб гэтая чортава штука была адсюль», — бурчаў Райм Тому, ківаючы ў бок эскалатара.
  «Ваша выстава А? Што я павінен рабіць? Гэта пяць тон прамысловай тэхнікі».
  Райма сапраўды раздражняла прысутнасць прылады. Напамін пра тое, што тое, што, так, цалкам магло быць выставай А, такім не будзе.
  Том шукаў дакументы, якія ішлі з прыладай. «Патэлефануй Уітмару. Містэр Уітмар. Ён гэта арганізаваў».
  «Я тэлефанаваў. Ён да мяне не адказаў».
  «Ну, Лінкальн, ты не думаеш, што было б лепш дазволіць яму справіцца з гэтым? Ці вы сапраўды хочаце, каб я шукаў у Craigslist «паслугі па частковым выдаленні эскалатараў?»
  «Што такое Craigslist?»
  «Пачакаем, пакуль юрыст звяжацца з кампаніяй. Прынамсі, яго людзі ведалі, што робяць. На самай справе падлогі зусім не падрапаныя. Для мяне сюрпрыз».
  У дзверы пазванілі, і Райм з радасцю ўбачыў, што прыбыла Джульета Арчэр. Ён заўважыў, што яна адна, роднага брата няма. Ён падазраваў, што яна настаяла на тым, каб ён высадзіў яе на тратуары, каб самастойна праехаць па «страшным» пандусе. Нараджэнне дзяцей забаронена.
  Ён думаў, якое заданне ёй даць. Нічога не прымусіла яго сэрца біцца. Акадэмічныя даследаванні для школы крыміналістыкі ў Мюнхене, дакумент аб мас-спектраметрыі для публікацыі тут, у навуковым часопісе, у які ён удзельнічаў, прапанова аб выманні следавых доказаў з дыму.
  - Добрай раніцы, - сказала яна, заязджаючы ў гасцёўню. Усміхаецца Тому.
  "Сардэчна запрашаем", - сказаў памочнік.
  Рыфм прапанаваў: «Вы выпадкова размаўляеце па-нямецку?»
  «Не, не баюся».
  «А, добра. Я знайду яшчэ чым заняць ваш час. Я думаю, што ёсць некалькі праектаў, якія не надта сумныя».
  «Ну, сумна гэта ці не, я з задавальненнем працую над усім, што ёсць у вас. І прабачце за вісячы мадыфікатар».
   Ён усміхнуўся. Праўда, яна толькі што сказала, што незалежна ад таго, сумна ёй ці не , яна будзе рада працаваць над любым праектам. Граматыка, пунктуацыя і сінтаксіс могуць быць грознымі супернікамі.
  «Сняданак, Джульета?» — спытаў Том.
  «Я ўжо паеў. Дзякуй».
  «Лінкальн? Што гэта будзе?»
  Рыфма пад'язджала бліжэй да эскалатара. «Я не думаю, што адзін кавалак будзе важыць больш за сто фунтаў. Любы мог яго разабраць. Але я мяркую, што нам варта пачакаць... - Яго голас спыніўся.
  Том зноў нешта пытаўся.
  Рыфма не пачула ні слова.
  «Лінкальн?… Што… Ну, гэта люты позірк. Я толькі спытаў, што вы хочаце на сняданак.
  Ён праігнараваў памочніка і пад'ехаў яшчэ бліжэй да рыштаванняў і агледзеў смяротна небяспечную панэль доступу, а пад ёй пераключальнік і серводвигатель, які кіраваў зашчапкай.
  «Якое правіла нумар адзін у інжынерыі?» - прашаптаў ён.
  «Паняцця не маю. Што вы хочаце на сняданак?»
  Ён працягнуў рытарычна: «Адказ у эфектыўнасці. Дызайн не павінен мець больш кампанентаў...»
  Арчэр скончыў сваю фразу больш-менш так: «- чым неабходна для выканання запланаванай функцыі».
  «Дакладна!»
  Том сказаў: «Добра, добра. зараз. Бліны, абаранак, ёгурт? Усё вышэйпералічанае?»
  «Чорт вазьмі». Хаця і на сябе, а не на свайго памочніка.
  «Што гэта, Лінкальн?» - спытаў Арчер.
  Ён зрабіў памылку. І нішто так не абурыла Лінкальна Рыфма. Ён павярнуўся і падсунуў крэсла да бліжэйшага камп'ютара, на якім выклікаў здымкі ўнутранай часткі эскалатара буйным планам, якія зрабіў Мэл Купер. Так, ён меў рацыю.
  Як, чорт вазьмі, ён прапусціў гэта?
  Насамрэч, ён зусім не прапусціў важны факт. Ён адзначыў, але, на жаль, не засяродзіўся на тых самых словах, якія прыдумаў сабе:
  Провад выключальніка заканчваўся вілкай, устаўленай у адну з разетак збоку ад серваблока ўнутры…
  Адна з гандлёвых кропак.
  Цяпер ён растлумачыў Арчэру: «Паглядзіце на серводвигатель, які кіруе зашчапкай. Правы бок».
  - Ах, - сказала яна з адценнем агіды ў голасе. «Ён мае два выхады».
  «Правільна».
  «Мы гэта бачылі. Мы глядзелі прама на гэта.» Арчер паківала галавой.
  Рыфма скрывіўся. «Мы дакладна зрабілі».
  Не было ніякіх прычын, каб мець другую разетку ў рухавіку, калі нешта - відаць, іншы выключальнік - не было ўключана ў яго.
  Вядома, гэта датычылася макета перад імі. Што наконт эскалатара, які сапраўды пацярпеў у аварыі? Ён задаў гэтае пытанне Арчеру.
  Яна адзначыла, што Амелія Сакс неафіцыйна сфатаграфавала яго.
  «Добра». Ён выклікаў іх.
  Том паспрабаваў яшчэ раз: «Лінкальн? Сняданак».
  «Пазней».
  «Зараз».
  «Што заўгодна. Мне ўсё роўна». Яны з Арчэрам глядзелі на фатаграфіі. Але яны не адказалі на пытанне; вуглы былі няправільныя, і ў яме, дзе адбылася трагедыя, было занадта шмат крыві, каб ясна бачыць.
  «Цікава, другі выключальнік», - ціхім голасам сказаў Райм.
  Арчер сказаў: «Які не працаваў. І, калі нам пашанцуе, гэта зроблена іншай кампаніяй, а не Midwest Conveyance. Кампанія з вялікімі актывамі».
  Ён працягваў: «Дзе б гэта было? Іншы выключальнік? Што-небудзь ёсць у дакументацыі?»
  Нічога, паведаміла яна, прагледзеўшы тое, што спампавала. «Як мы можам даведацца?»
  «Вось такая думка. Гандлёвы цэнтр у Брукліне, дзе адбылася аварыя? Усе эскалатары былі б аднолькавымі, так?»
   «Я мяркую, што так».
  «Як гэта? Уітмар наймае прыватнага назіральніка — у яго павінна быць тузін, які ён выкарыстоўвае. ІП нешта заклініла ў адну з прыступак эскалатара. Выключае яго». Рыфма кіўнуў. Яму спадабалася гэтая ідэя. «Яны адразу выклічуць рамонтную брыгаду. Чалавек Уітмара можа заставацца побач і рабіць здымкі ўнутры, калі яны адчыняюць».
  Том, які падслухаў, нахмурыўся. «Сур'ёзна, Лінкальн? Вам не здаецца, што гэта пераходзіць нейкую мяжу?»
  Рыфма скрывіўся. «Я думаю пра Сэндзі Фроммер і яе сына».
  Джульет Арчэр сказала: «Перад тым, як вы гэта зробіце, я магу паспрабаваць што-небудзь?»
  Яму вельмі спадабалася ідэя сабатажу. Але ён сказаў: "Што вы прапануеце?"
  
  "Добры дзень?"
  «Гэта пракурор Холбрук?»
  «Так, хто гэта?» — раздаўся голас з дынаміка стацыянарнага тэлефона Райма.
  «Мяне завуць Джульет Арчер. Я працую з мужчынамі, з якімі вы ўчора пісалі па Скайпе. Эверс Уітмар. І Лінкальн Рыфм».
  Хвілінай маўчання мужчына ўспомніў. «Ой, справа. Юрыст і кансультант. Пра іск аб цялесных пашкоджаннях. Грэг Фроммер».
  "Правільна."
  «Так, я думаю, хтосьці назваў ваша імя. Вы таксама кансультант?»
  Рыфм сачыў за яе тварам, звужаным, яе блакітныя вочы глядзелі ў падлогу. Яна была засяроджаная, і моцна.
  "Я."
  Мужчына цынічна буркнуў: «Ну, мы ўсё роўна банкруты. Нічога не змянілася. Як я ўжо казаў, вы хочаце падаць хадайніцтва аб адмене арышту, давайце. Давераная асоба будзе змагацца з гэтым, я сумняваюся, што вы выйграеце, але не саромейцеся».
  «Не, я тэлефаную пра іншае». У голасе Арчер быў той самы рэзкі тон, які ўспомніў Рыфм, калі ён адпраўляў яе са свайго гарадскога дома, пасля прыбыцця на першы дзень стажыроўкі.
   Яму было цікава, куды яна ідзе.
  «І што гэта?» — спытаў Холбрук.
  «Вы былі дастаткова ветлівыя, каб выказаць здагадку, што мы можам пераследваць іншых абвінавачаных, хоць ніводнае з іх не спрацавала».
  Штатны кансультант выглядаў насцярожана, калі сказаў: «Не, я не думаў, што гэта верагодна. У рэшце рэшт, кампанія Midwest Conveyance была адказнай. Я гэта прызнаў. І мне вельмі шкада, што мы не можам дапамагчы вашай кліентцы, удаве».
  «Гэта не здавалася верагодным», - паўтарыла яна. «Тым не менш, вы ніколі не прапаноўвалі адну кампанію, якая магла б быць жыццяздольным адказчыкам».
  Цішыня.
  «Вы ведаеце, пра каго я кажу, ці не так?»
  - Што вы хочаце сказаць, місіс Арчер?
  «Што вы не сказалі нам пра другі выключальнік, які адкрывае панэль доступу».
  «Другі пераключальнік?» Па яго тоне было відаць, што ён марудзіць.
  «Гэта маё пытанне, містэр Холбрук. Хто гэта робіць? Як гэта працуе? Нам трэба ведаць».
  «Я сапраўды не магу вам дапамагчы, місіс Арчер. Я павінен ісці."
  «Ці ведаеце вы, што Лінкальн Райм, іншы кансультант па гэтай справе, часцей за ўсё працаваў з паліцыяй Нью-Ёрка і...»
  «Мы не знаходзімся ў гэтай юрысдыкцыі».
  «І, я хацеў сказаць, з ФБР таксама».
  «Ніякіх дзяржаўных або федэральных злачынстваў тут няма. Ёсць пагадненні аб канфідэнцыяльнасці, якія не дазваляюць мне казаць пра кампаніі, з якімі мы знаходзімся ў дагаворных адносінах».
  «Вы толькі што пацвердзілі, што ёсць другі перамыкач, які можа адкрыць панэль доступу».
  «Я… Ну. Я спыняю гэтую размову. Я збіраюся павесіць трубку і...
  «—і пасля таго, як вы гэта зробіце, я тэлефаную Сэндзі Фроммер і прапаную ёй і яе адвакату правесці прэс-канферэнцыю аб адсутнасці супрацоўніцтва з боку Сярэдняга Захаду ў высвятленні таго, хто сапраўды вінаваты ў смерці яе мужа. Я прапаную ім выкарыстоўваць фразу «прыкрыццё». Я мяркую, што гэта не будзе добра гуляць у судзе па банкруцтве, асабліва сярод крэдытораў якія хацелі б атрымаць у свае рукі асабістыя актывы кіраўнікоў кампаніі».
  Уздых.
  «Дапамажыце нам тут. Яна ўдава з сынам. Я паверыў табе, калі ты сказаў, што шкадуеш. Перайдзіце да наступнага кроку і раскажыце нам. Калі ласка. Хто робіць другі перамыкач?»
  «Ці ёсць у вас час на вольнае чытанне, місіс Арчер?»
  Яна нахмурылася. Погляд на Рыфму. Яна сказала: «Час ад часу».
  Зашамацелі старонкі, чуў Рыфм.
  Адвакат сказаў: «Я сам вялікі прыхільнік Entertainment Weekly . І нахлыст сёння . Але я ўсё яшчэ знаходжу час для Industrial Systems Monthly . Мне асабліва спадабаўся сакавіцкі нумар. Старонкі сорак і сорак першая».
  "Што-"
  «Да пабачэння, місіс Арчер. Калі вы ператэлефануеце, я не падбяру».
  Ён адключыўся.
  - Добра, - сказаў Рым. «З Бостанскага права ?»
  « Заканамерна », — паправіла яна. "Але не. Я вампіраваў».
  Рыфма ўжо была ў інтэрнэце. Ён знайшоў лічбавую версію часопіса, пра які згадваў Холбрук, і пракруціў цытаваныя старонкі. Гэта была рэклама прадукту кампаніі CIR Microsystems. Большая частка копіі была тэхнічнай, нічога з іх ён не зразумеў з першага погляду. Была прадстаўлена шэрая скрынка з правадамі, якія тырчаць. Згодна з подпісам, гэта быў DataWise5000.
  «Чорт гэта?» — спытаў Рыфма.
  Арчер пахітала галавой і выйшла ў інтэрнэт. Некалькі секунд Google і яна атрымала адказ. «Ну. Паслухайце гэта. Гэта разумны кантролер».
  «Здаецца, я чуў гэты тэрмін. Раскажы мне больш».
  Яна чытала некалькі хвілін, а потым патлумачыла: «Яны ўбудаваны ў многія прадукты. Транспартныя сістэмы — эскалатары, ліфты — і аўтамабілі, цягнікі, прамысловае абсталяванне, медыцынскае абсталяванне, будаўнічае абсталяванне. Сотні бытавой тэхнікі: пліты, сістэмы ацяплення, асвятленне ў вашым доме, бяспека, дзвярныя замкі. Вы можаце адпраўляць і атрымліваць даныя машынам і ад іх з дапамогай тэлефона, планшэта або камп'ютара, дзе б вы ні знаходзіліся. І кіраваць прадуктамі дыстанцыйна».
   «Дык можа тэхнічны работнік памылкова падаў сігнал і адкрылася панэль доступу? Або гэта выклікалі пабочныя радыёхвалі».
  "Можна. Я ў Вікіпедыі. І... о. Мой».
  "Што?"
  «Я проста чытаю пра CIR Micro, вытворцу кантролера».
  «І?»
  «Кіраўніка раёна, Вінея Парта Чаудхары, называюць новым Білам Гейтсам». Яна паглядзела на Райма. «А кампанія каштуе восемсот мільярдаў. Давайце паклічам Эверса Уітмара. Думаю, мы вярнуліся ў гульню».
  
  
  РАЗДЗЕЛ 17
  Няма даведкі ад штаб-кватэры CSU аб марцы лаку або касметыкі, знойдзеных на ранейшых сцэнах Unsub 40, або аб тыпе пілавіння. Таксама больш не было выяўлена слядоў або ДНК на сурвэтках Белага замка.
  Але прынамсі лідар аўтасэрвісу расквітнеў.
  "Зразумела." Рон Пуласкі працягнуў Саксу блокнот, які сядзеў насупраць яго ў іх баявым пакоі ў One PP. Малады афіцэр чытаў са сваіх запісак. «Кіроўца, Эдуарда. Ён памятае, субсб, падабраў яго праз дарогу ад Белага замка, быў поўны мяшок гамбургераў. З'елі іх, пакуль ехалі. Тузін. Можа больш. Ён размаўляў сам з сабою. І гаварыў нейкім дзіўным манатонам. Худы, увесь час глядзеў уніз. Страшна. І гэта быў дзень забойства».
  «Кіроўца добра яго разглядзеў?»
  «Не вельмі. Проста: худы, худы, высокі. Зялёная куртка і бейсболка «Атлант».
  Сакс спытаў: «Як ён мог не зірнуць на яго?»
  «Бруднае шкло. Перагародка, разумееце. Аргшкла».
  Ён дадаў, што кіроўца высадзіў іх суб'екта ў цэнтры Манхэтэна, прыкладна ў чатырох кварталах ад месца забойства.
  «Какая гадзіна?»
  «Каля шасці вечара»
  За некалькі гадзін да забойства. Што ён зрабіў за гэты час? — здзівілася яна.
   Пуласкі дадаў: «Кіроўца застаўся на рагу, дзе ён яго высадзіў — трэба было зрабіць некалькі званкоў — і хвіліну назіраў за ім. Суб'ект не пайшоў ні да аднаго з будынкаў на скрыжаванні побач з месцам, дзе яны спыніліся; ён прайшоў праз квартал да іншага. Кіроўца мог высадзіць яго там, але, магчыма, наш хлопчык не хацеў, каб яго бачылі, каб заехаць у пэўнае месца». Малады афіцэр зайшоў у інтэрнэт, яна бачыла, і выклікала карту горада.
  Ён націснуў на спадарожнікавы здымак будынка. «Вось яно. Гэта павінна быць усё, з таго, што ён апісаў».
  На фотаздымку адкрыўся невялікі будынак тэракотавага колеру. «Невялікая фабрыка, офісы, склад?»
  «Здаецца, не жылы».
  Сакс сказаў: «Хадзем паглядзім».
  Яны пакінулі One PP і спусціліся ўніз да яе машыны. Праз дзесяць хвілін яны ўжо праносіліся праз загружаны транспартны рух у цэнтры горада, Сакс націскала акселератар на нізкіх перадачах, калі магла, уязджаючы і выязджаючы з палос так агрэсіўна, як заўсёды.
  Цікава, як яна часта рабіла, што яны даведаюцца?
  Часам падказкі давалі нязначныя факты, якія дапамагалі расследаванню.
  Часам яны былі пустой тратай часу.
  А часам яны вялі вас проста да дзвярэй злачынца.
  
  Мэл Купер вярнуўся ў гасціную Rhyme's Central Park West.
  «Прабач, Амелія», — падумаў Рыфм. Пасля выяўлення патэнцыйнага новага абвінавачанага ён патрэбны мне больш, чым табе. Паспрачаемся потым.
  Эверс Уітмар таксама прысутнічаў.
  Трое мужчын глядзелі ў цёмную частку пакоя, дзе Джульет Арчэр сядзела перад кампутарам, вусна загадваючы свайму кампутару выконваць яе загад.
  «На тры радкі вышэй. Правільныя два словы. Выберыце. Выразаць…”
  Так цяжка жыць без цэтлікаў, падумаў Рыфм. Будучы інвалідам, вы трапляеце ў свет дзевятнаццатага стагоддзя. Усё зацягнулася. Ён сам спрабаваў распазнаваць вочы, распазнаваць голас, лазерную прыладу, прымацаваную да яго вуха, якая актывавала часткі экрана. Ён вярнуўся да старамоднага спосабу, трымаючы руку на джойсціку або сэнсарнай панэлі. Гэта было нязграбна і марудна, але тэхніка наблізілася да нармальнай, і Райм нарэшце асвоіў яе. Ён убачыў, што Арчер трэба ўладкавацца ў штучнасці, якая ёй падыходзіць.
  Праз некалькі хвілін яна павярнулася і далучылася да іх. На экране побач былі плёны яе працы, але яна пачала вусна паведамляць пра тое, што знайшла, не гледзячы на нататкі, якія свецяцца на маніторах.
  "Добра. CIR Microsystems. Кампанія Вінея Чаудхары. Гэта вытворца смарт-кантролераў нумар адзін у краіне. Два мільярды даходаў штогод».
  «Божа, гэта карысна», — стрымана сказаў Уітмар.
  «Кантролер у асноўным уяўляе сабой невялікі камп'ютар з падключэннем Wi-Fi або Bluetooth або сотавай сувязі, усталяваны ў машыне або прыладзе, якім ён кіруе. Гэта сапраўды даволі проста. Скажам, ён усталяваны ў печы. Кантролер знаходзіцца ў сетцы з воблачным серверам вытворцы пліты. Домаўладальнік мае дадатак на сваім смартфоне, каб мець зносіны з плітой з любой кропкі свету. Ён уваходзіць на сервер і можа адпраўляць або атрымліваць сігналы на кантролер і ад яго — каб выключыць або ўключыць пліту. Вытворца таксама знаходзіцца ў сетцы з плітой асобна, каб збіраць даныя з кантролера: інфармацыю аб выкарыстанні, дыягностыку, планаванне тэхнічнага абслугоўвання, паломкі - яго можна нават папярэдзіць аб перагарэлых лямпачках у духоўцы».
  Купер спытаў: «У мінулым былі праблемы з кантролерам DataWise Five Thousand? Актываваць, калі не трэба?»
  «Я не змог знайсці нічога, але я гуляў у Google Roulette. Дайце мне крыху часу, і я, магчыма, знайду яшчэ нешта».
  «Дык як гэта адкрыла панэль?» Рыфма разважала. «Пабочны сігнал загадаў кантралёру адкрыць дзверы, нешта ў самым гандлёвым цэнтры. Ці з воблака? Або DataWise проста замкнуў і сам адправіў каманду адкрыцця?»
  Арчэр падняў вочы ад камп'ютара і сказаў: «Вось што-небудзь прынясі. Зірніце на гэта. Гэта з блога каля двух месяцаў таму. Па-другое, сацыяльная інжынерыя . Я думаю, што гэта «секунда» ў адзінцы часу. Абнаўляецца кожную секунду. У адрозненне ад штомесячнага або штотыднёвага. Не зусім працуе».
   Рыфм сказаў: «Часам можна быць занадта разумным для ўласнай карысці».
  Ён і іншыя чытаюць:
  ІНДУЛЬГЕНЦЫЯ = СМЕРЦЬ?
  НЕБЯСПЕКА ІНТЭРНЕТУ РЭЧАЎ (IoT)
  Спажывецкая паблажлівасць стане для нас смерцю?
  Ад самаўспеньваючагася мыла да страў з кантраляванай порцыяй і каларыйнасцю, якія дастаўляюцца спажыўцам дадому своечасова да абеду, вытворцы ўсё часцей прадаюць прадукты, прызначаныя захопліваць жыццё людзей. Апраўданне заключаецца ў тым, што яны дапамагаюць занятым спецыялістам і сем'ям зэканоміць час, а ў некаторых выпадках і грошы, і палегчыць іх жыццё. У рэчаіснасці многія з гэтых тавараў з'яўляюцца проста адчайнымі спробамі напоўніць кішэні кампаній, якія сутыкаюцца з рынкамі, насычанымі канкуруючымі прадуктамі або на якіх дыферэнцыяцыя брэндаў практычна знікла.
  Але ёсць і цёмны бок фактару зручнасці.
  Я кажу пра тое, што называецца Інтэрнэтам рэчаў, або IoT.
  Тысячы прыбораў, інструментаў, сістэм ацяплення і кандыцыянавання паветра, транспартных сродкаў і прамысловых вырабаў маюць унутраныя камп'ютэрныя элементы кіравання, якія дазваляюць спажыўцам атрымаць да іх аддалены доступ. Яны існуюць ужо некалькі гадоў у выглядзе сістэм хатняй бяспекі, у якіх відэакамеры, па сутнасці, з'яўляюцца міні-кампутарамі, падлучанымі да Wi-Fi або сотавай сувязі. Калі вы знаходзіцеся ў ад'ездзе, вы ўваходзіце на інтэрнэт-сайт - нібыта бяспечны - і ўпэўніваецеся, што па вашай гасцінай няма рабаўнікоў, або сочыце за няняй.
  Цяпер распаўсюджванне гэтых «убудаваных прылад» (гэта значыць, якія змяшчаюць камп'ютэрныя схемы) расце ў геаметрычнай прагрэсіі.
  Яны дапамагаюць нам зэканоміць грошы і зрабіць наша жыццё нашмат зручней.
  Цяпер вы можаце ўключыць духоўку з аддаленага месца, уключыць печ, калі едзеце дадому, загадаць адчыніць дзверы на гадзіну, калі чакаецца сантэхнік (і назіраць за яго працай на камеры назірання!), у мінусавыя дні завядзіце машыну дыстанцыйна… Як зручна! Што ў гэтым можа быць дрэннага?
  Хто можа з гэтым паспрачацца?
  Ну, магу.
  Дазвольце сказаць вам дзве небяспекі:
   ПЕРШЫ: ЦІ БЯСПЕЧНЫЯ ВАШЫ ДАНЫЯ?
  Большасць разумных сістэм кантролера працуе так, што прыборы ў вашым доме знаходзяцца ў сетцы з воблачнымі серверамі, якімі кіруюць вытворцы гэтых прыбораў. Хаця яны «запэўніваюць» вас, што ваша прыватнасць важная, усе яны збіраюць даныя аб прадукцыйнасці сваіх прадуктаў і вашай гісторыі выкарыстання, часта без вашага ведама. Гэтая інфармацыя звычайна прадаецца майнерам дадзеных. Прыкладаюцца некаторыя намаганні, каб захаваць вашу асобу ананімнай, але ўлічыце: на мінулым тыдні трынаццацігадовы падлетак з Фрэсна атрымаў імёны, адрасы і нумары крэдытных карт усіх, хто валодаў печчу General Heating, абсталяванай разумным кантролерам. Яму спатрэбілася шэсць хвілін, каб загрузіць гэтыя дадзеныя.
  ДВА: ЦІ БЯСПЕЧНА ТВАЕ ЖЫЦЦЁ?
  Большую трывогу выклікае магчымасць траўмаў і смерці пры збоях у разумнай сістэме. Паколькі кантролер кіруе ўсімі функцыямі разумных прыбораў, а не толькі зборам даных, тэарэтычна, напрыклад, воданагравальнік можа атрымаць сігнал аб павышэнні тэмпературы да 200 градусаў, ПАКУЛЬ ВЫ Ў ДУШЫ! Або, у выпадку пажару ў вашым доме, дыспетчар можа замкнуць вашы дзверы і захапіць вас унутр вашага жылля і адмовіцца адправіць сігнал у пажарную службу, паведамляючы аб узгаранні. Ці нават можа звязацца з уладамі і паведаміць пра ілжывую трывогу, у выніку чаго вы і ваша сям'я загінеце жахлівай смерцю.
  Прадстаўнікі вытворцаў кажуць, што не. Ёсць убудаваныя меры бяспекі. Сеткавыя ключы, шыфраванне, паролі.
  Але ваш блогер нядаўна купіў адзін з гэтых кантролераў. DataWise5000 ад CIR Microsystems, адзін з самых распаўсюджаных, сустракаецца ва ўсім: ад воданагравальнікаў да ліфтаў і мікрахвалевых печаў. Бамбардзіроўкай прылады навакольнымі радыёхвалямі можна было прывесці да яе збою. Калі б прылада было ўстаноўлена ў аўтамабілі, медыцынскім прыборы, небяспечным прамысловым абсталяванні, пліце, вынікі гэтай няспраўнасці маглі б быць катастрафічнымі.
  Спытайце сябе, ці варта зручнасць цаны жыцця вашага і вашых дзяцей?
   "Бінга", - сказаў Арчер, усміхаючыся.
  Больш стрымана Уітмар разважаў: «Мы можам сцвярджаць, што кантролер няспраўны, таму што ён не быў абаронены ад навакольных сігналаў».
  Рыфма сказала: «Хто гэта апублікаваў? Мы павінны пагаварыць з ім».
  У блогу было мала асабістай інфармацыі і не было адрасу.
  Рыфм сказаў: «Родні».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" - спытаў Арчер.
  - Вось пабачыш, - сказаў Рым. Погляд на Купера, які з разуменнем усміхнуўся і сказаў: «Я вазьму том». І паменшыў кантроль на гучнай сувязі.
  Нягледзячы на паменшаныя дэцыбелы, калі праз імгненне тэлефон адказалі, у гасцёўню загрымела нястомная рок-музыка.
  «Яшчэ крыху», — паклікаў Райм Купера, які падпарадкаваўся.
  Голас з іншага канца лініі: «Ло?»
  Арчэр нахмурыўся ад цікаўнасці.
  «Родні! Ці можам мы страціць музыку?»
  «Вядома. Прывітанне, Лінкальн». Чугга-чугга бас сцішыўся да шэпту. Аднак гэта не было страчана .
  Родні Шарнек быў старэйшым дэтэктывам элітнага аддзела па барацьбе з кампутарнымі злачынствамі паліцыі Нью-Ёрка. Ён быў уражліва бліскучы ў тым, каб злавіць злачынцаў і дапамагаць іншым следчым з камп'ютэрнай часткай справы, хоць да раздражнення ён любіў найгоршую музыку на зямлі.
  Райм патлумачыў, што дэтэктыў на дынаміку, потым распавёў яму пра справу. Інтэлектуальны кантролер у эскалатары мог спрацаваць са строю, што прывяло да жудаснай смерці. - Але гэта не выпадак, Родні.
  «Як гэта?»
  «Гэта цывільна. Мэл Купер тут, але толькі ў адпачынку».
  «І я ў замяшанні».
  - Я не працую з дэпартаментам, Родні, - цярпліва сказаў Райм.
  «Не».
  «Так».
  «Калі ты звольніўся, чаму ты не звольніўся? Я пытаюся толькі таму, што мы вядзем гэтую размову».
  «Я звольніўся з крымінальнай дзейнасці. Кансультую па грамадзянскай справе».
   Паўза. «Ой. добра. У такім выпадку я нічым не магу вам дапамагчы. Вы разумееце, я б хацеў ".
  «Не, я гэта ведаю. Мне трэба толькі, каб вы сказалі нам, як знайсці фізічны адрас таго, хто напісаў блог пра гэтыя кантролеры. Мы хочам з ім пагаварыць, можа быць, наняць яго ў якасці эксперта. Уявіце, што мы з табой на кактэйлі».
  «Ну што, знайсці каго-небудзь у інтэрнэце? Гэта досыць лёгка. Пошук WhoIs. ХТО. Правядзіце праз гэта імя .com або .net. Вядома, ён можа выкарыстоўваць службу прыватнасці ў якасці рэгістратара дамена. Вось так раззлаваныя былыя жонкі ці раззлаваныя былыя мужы не могуць даведацца, дзе жыве зарэгістраваны».
  Райм паглядзеў на Купера, які друкаваў на клавіятуры перад маніторам. Ён кіўнуў на вынікі. Рыфма чытай іх. «Напісана Privacy Plus, Новая Зеландыя».
  «Так, гэта паслуга маскіроўкі фізічнага адрасу. А Новая Зеландыя? Без рашэння суда. Ты хрэн».
  Райм спакойна сказаў: «Але мы не можам дазволіць сабе быць аблажанымі, Родні. Давайце падумаем больш».
  Шарнэк прачысціў горла. «Ну, калі казаць тэарэтычна, вы ўлавілі гэтае слова? The-o-ret-i-cally? Каб прайсці міма службы канфідэнцыяльнасці, можна зайсці ў інтэрнэт, загрузіць і ўсталяваць — вядома, на флэшку, каб потым яе запісаць — праграму накшталт, скажам так, HiddenSurf. Затым можна было б запусціць гэта, а потым зрабіць пошук на расійскіх сайтах праграмы пад назвай, скажам так, Ограбление . У перакладзе з рускай мовы азначае «рабаванне». Хіба мы не любім тонкасць нашых славянскіх сяброў? Ограбление - хакерскі код. Цалкам незаконна. Жахлівы. Я ні кроплі не ўхваляю. Таму што гэта дазваляе людзям узламаць, скажам, службу прыватнасці нават у, скажам, Новай Зеландыі, і знайсці фізічны адрас чалавека, чый IP-адрас у Інтэрнэце вы ведаеце».
  - Нам лепш пакласці трубку, Родні.
  «Я за гэта. Хаця як мы можам пакласці трубку, калі мы з табой нават не размаўлялі?»
  Музыка паднялася да высокіх дэцыбелаў, і яны адключыліся.
  Рыфма сказала: «Хто-небудзь запісаў усё гэта, ведаеце, што рабіць? Мы павінны...»
   Арчер падняла вочы ад экрана свайго кампутара і сказала: «Дрэнныя навіны, добрыя навіны».
  "Што?"
  «Я выконваў яго ўказанні. Дрэнная навіна ў тым, што вы ўжо пачалі атрымліваць расейскі порнаспам. Але добрая навіна: у мяне ёсць адрас блогера».
  
  
  РАЗДЗЕЛ 18
  Занадта шмат людзей у гэтым горадзе», — сказаў Рон Пуласкі. Затым, здавалася, пашкадаваў аб каментарыі, бо злачынец, якога яны зараз шукалі, па-свойму вар'яцка звяртаўся да сітуацыі з насельніцтвам.
  Скарга маладога афіцэра насамрэч заключалася ў тым, што занадта шмат людзей пераходзіць вуліцу супраць святла і што гэта святло не на карысць яму і Амеліі Сакс.
  Яна, аднак, не была так занепакоеная ні адным з абмежаванняў. Праўда, транспарт ішоў павольна, але яны няўхільна рухаліся ад One PP да скрыжавання, дзе цыганскае таксі высадзіла Unsub 40 у тую ноч, калі ён забіў Тода Уільямса сваім неэлегантным, але эфектыўным інструментам. Сакс выкарыстоўвала тое, што яна называла бескантактавым штуршком — падводзіла машыну да тых, хто перагароджваў дарогу, каб пешаход адчуваў сябе надзвычайна небяспекай і, адпаведна, сыходзіў з дарогі.
  Нарэшце яны збеглі з цэнтра горада, вядомага ў 1800-х гадах як Файв Пойнтс, самых небяспечных некалькіх квадратных міль у Злучаных Штатах (цяпер нашмат больш некранутых, хоць, цынічна казалі некаторыя, населеных такімі ж крымінальнікамі, як і ў той час; наваколлі абняў мэрыю).
  Праз дзесяць хвілін яны заўважылі цыганскую таксі ў Ніжнім Іст-Сайдзе, частка якога перарасла ў анклавы хіпстараў і мастакоў. Не тут. Правілі напаўразбураныя гандлёвыя будынкі і шэраг пустуючых участкаў.
  У тэлефоннай размове, дамаўляючыся аб гэтай сустрэчы, быў кіроўца сказаў: «Убачыш мяне, белы Форд. Мокрая кропля. Проста ачысці яе». Акцэнт быў загадкай.
  Сакс накіраваў Torino ў пустое месца, пазбягаючы гурбаў смецця, насыпаных на абочыну, і яны вылезлі. Невысокі, смуглявы кіроўца ў джынсах і сіняй футболцы «Рэала» выйшаў з кабіны і далучыўся да іх.
  «Я дэтэктыў Сакс. Гэта афіцэр Пуласкі».
  «Прывітанне, прывітанне». Ён з энтузіязмам паціснуў ім рукі. Некаторыя людзі нервуюцца, сустракаючыся з паліцыяй, некаторыя крытычна ставяцца да ўлады, а некаторыя — некаторыя — паводзяць сябе так, нібы ў прысутнасці рок-зорак.
  Эдуарда збіраўся паспрабаваць Шарлоту з Белага замка.
  «Такім чынам, я рады дапамагчы. Шчаслівы».
  «Добра. Шануйце гэта. Раскажы мне пра гэтага чалавека».
  «Ён вельмі высокі і вельмі худы. Дзіўна, вы не ведаеце?»
  «Любы...»
  «Адметныя характарыстыкі?» - выпаліў ён.
  «Так».
  «Не, не, шмат чаго не бачыў. Капялюш. Адважныя. Каманда, хіба не ведаеш?»
  «Так, мы ведаем». Пуласкі азіраўся, аглядаючы пустую вуліцу. Склады, невялікія офісы. Нічога жылога або рознічнага гандлю. Ён зноў звярнуўся да свайго нататніка, у якім запісваў усё, што чалавек меў сказаць.
  «Ён таксама насіў сонечныя акуляры».
  «Колер валасоў?»
  «Я думаю, лягчэй. Але, капялюш. Ведаеш."
  «А яго адзенне?»
  «Зялёная куртка, жоўта-зялёная. Цёмныя штаны. І заплечнік. Ну і сумка».
  «Сумка?»
  «Пластык. Быццам бы ён купіў нешта, і яны паклалі гэта ў сумку. Ён пару разоў зазірнуў у сумку, я яго вёз».
  Шарлота сказала тое ж самае.
  «На сумцы ёсць лагатып?»
  "Лагатып?"
   «Назва крамы, малюнак? Смайлік."
  «Эмодзі! Не».
  «Які вялікі быў мяшок?» — спытаў Сакс.
  «Не вялікі. Клубніцы».
  «У яго былі клубніцы?» — здзівіўся Пуласкі.
  "Не не. Я маю на ўвазе памер упакоўкі трускаўкі. Проста думаю пра гэта. Або чарніцы, або запраўка для салаты, або вялікая банка памідораў. Такі вялікі, - сказаў Эдуарда, ззяючы. «Дакладна».
  «У вас ёсць уяўленне, што ў ім было?»
  «Не. Чуваць нешта металічнае. Пстрычка, пстрычка. Ну і гэтыя бургеры! Тузін Белых замкаў! Тузін!»
  «Ці тэлефанаваў ён?»
  «Не. Але ён як бы размаўляе сам з сабой. Я сказаў вам гэта па тэлефоне. Я дрэнна чуў. Спачатку я кажу: "Што гэта, сэр?" Я думаю, што ён размаўляе са мной. Але ён сказаў: «Нічога». Я маю на ўвазе, ён нешта сказаў. «Нічога», — сказаў ён. Вы не ведаеце? І пасля гэтага ён змоўк. Проста паглядзіце ў акно. Не глядзеў бы на мяне. Так што шнараў сапраўды не было відаць. Табе заўсёды падабаюцца шнары. Паліцыя. Адрозненне рэчаў. Але не бачыў».
  Пуласкі спытаў: «У яго быў акцэнт?»
  «Так».
  "Што гэта было?"
  «Амерыканец», — адказаў Эдуарда. Ён не іранізаваў.
  «Значыць, вы спыніліся тут. Гэта скрыжаванне?»
  «Так, так. Я думаў, ты хочаш паглядзець, дзе менавіта».
  "Мы робім. Ён плаціў наяўнымі?»
  «Так, так, гэта ўсё, што мы прымаем, вы не ведаеце?»
  «Я не мяркую, што ў вас усё яшчэ захаваліся грошы, якімі ён вам заплаціў?»
  «На адбіткі пальцаў!»
  "Правільна."
  «Не». Шафёр шырока паківаў галавой.
  «Вы чакалі тут і бачылі, як ён зайшоў у адзін з гэтых будынкаў». Пуласкі падняў вочы ад сшытка.
  «Я зрабіў, так. Я скажу вам." Ён паказаў на вуліцу. «Вы можаце проста ўбачыць яго, той. Бэжавы». Ён выкруціў з колеру два склады.
   Гэта быў той, які яны знайшлі на спадарожнікавай карце. Адсюль можна было разглядзець толькі абрывак пяціпавярховіка; фронт знаходзіўся на суседняй вуліцы. З аднаго боку яго атачалі пустыр, з другога — напаўразбураны будынак.
  Эдуарда працягваў: «Я памятаю, таму што я думаю, што, можа, той, каго ён збіраўся бачыць, быў не дома, або не быў там, і гэты раён? Няма крэйсерскіх медальёнаў, таму ён хоча вярнуцца ў Кўінз, а я мог бы зрабіць другі праезд. Але я бачыў, як ён прайшоў праз чорны ход. Вось тады я і пайшоў, ты не ведаеш?»
  «Мы цэнім вашу дапамогу».
  «Ён забойца?» Эдуарда шчасліва ўсміхнуўся.
  «Ён знаходзіцца ў вышуку ў сувязі з забойствам, так. Калі вы ўбачыце яго яшчэ раз, калі ён зайдзе ў ваш офіс у Квінсе, патэлефануйце дзевяць адзін адзін і назавіце ім маё імя. Яна раздала яшчэ адну сваю карту. «Не рабіце нічога самі, паспрабуйце спыніць яго».
  «Не, я называю вас, дэтэктыў».
  Пасля таго як ён сышоў, яны з Пуласкі пайшлі да будынка, на які ён паказаў. Яны прайшлі не больш за палову квартала, калі яна хутка спынілася.
  «Што гэта, Амелія?» — прашаптаў Пуласкі.
  Яна жмурылася. «Што гэта за вуліца? На што выходзіць будынак?»
  «Я не ведаю». Ён дастаў свой Samsung і загрузіў карту. «Хрыбет». Малады афіцэр нахмурыўся. «Чаму гэта знаёма?.. Чорт вазьмі».
  Сакс кіўнуў. «Так. Тут працаваў Тод Уільямс». Яна даведалася, дзе знаходзіцца кабінет ахвяры, і прасачыла яго шлях ад месца забойства сюды, шукаючы падказкі. Яна таксама спрабавала апытаць іншых людзей у абшарпаным будынку, але з нешматлікіх людзей, якія мелі офісы ў будынку — толькі тры ці чатыры, а астатняе памяшканне было пустым — ніхто не ўбачыў нічога карыснага для расследавання.
  «Яны ведалі адзін аднаго. Суб'ект і Уільямс. Што ж, гэта ўсё мяняе».
  Гэта было зусім не рабаванне і не выпадковае забойства.
  Сакс разважаў: «Несуб'ект прыйшоў сюды за чатыры гадзіны да забойства. Яны засталіся ў будынку? Калі так, што рабіць? Ці яны зьехалі ў іншае месца?»
  І іншыя пытанні: ці часта Unsub 40 прыходзіў у гэты раён? Ён жыў тут недалёка?
   Яна агледзела вуліцу. Занятыя будынкі ўключалі некалькі камяніц і, здавалася, склады і аптовыя гандлі. Палатно, верагодна, не зойме занадта шмат часу. Сабрала б брыгаду з мясцовага ўчастковага.
  Сакс заўважыў бяздомнага чалавека, худога і бледнага, які шукаў ежу ў смеццевым баку.
  Падышоўшы, Сакс сказаў: «Прывітанне. Ці магу я задаць вам пытанне?»
  «Толькі што зрабіў». Яго цёмны твар зморшчыўся.
  «Прашу прабачэння?»
  Ён вярнуўся да капання урны. «Толькі што задаў мне пытанне».
  Яна засмяялася. «Вы тут побач жывяце?»
  «Сайман кажа». Ён знайшоў палову сэндвіча і паклаў яе ў сваю сумку. "Добра. Мне весела. Прытулак на вуліцы. Ці пад мостам. У залежнасці». Рукі, шыя і галёнкі, якія не прыкрывала зашмальцаваная вопратка, былі даволі мускулістымі.
  «Вы бачылі, як хто-небудзь высокі і вельмі худы ўваходзіў у гэты будынак некалькі тыдняў таму? Ці ў іншы раз?»
  «Не». Ён перайшоў да іншага кантэйнера.
  Сакс і Пуласкі адсталі. "Ты ўпэўнены?" — спытаў Пуласкі. «Хочаш паглядзець яшчэ раз?»
  «Не. Сайман кажа.
  Сакс чакаў.
  Мужчына сказаў: «Вы спыталі, ці бачыў я, як ён заходзіў у будынак. Нуп. Не зрабіў. Вы не спыталі, ці бачыў я яго перыяд. Які ў мяне ёсць. Сайман кажа.
  «Добра, дзе вы яго бачылі?»
  «Цяпер вы рыхтуеце на газе. Там Джыміні стаіць». Паказаў: далёкае скрыжаванне, у які бок яны ішлі. «Хлопец худы, але есць як… маракі ядуць? Не, яны лаюцца. Дымяць коміны. Ён нешта еў, жаваў. Хацеў яго за што-небудзь ударыць. Але адчуваў сябе недарэчным. Накшталт размаўляе сам з сабой. Не тое каб не. Ха! Акрамя таго, ядучы такім чынам, я падумаў, што ён здаецца прагным. Чмок, чмок, чмок. Я б нічога не атрымаў».
  «Калі гэта было?»
  "Нядаўна."
  "Як доўга? Тыдзень, некалькі дзён?»
   «Сайман кажа».
  Сакс паспрабаваў: «Што вы маеце на ўвазе пад некаторым часам таму?»
  «Дзесяць, пятнаццаць».
  «Дні?»
  «Хвіліны. Ён проста быў там».
  Ісус.
  Сакс расшпіліла пінжак і зірнула на вуліцу. Пуласкі таксама насцярожылася, гледзячы ў той бок, у якім яна не была.
  «Ён пайшоў нейкім асаблівым чынам?» — спытала яна.
  І не гавары мне, чорт вазьмі, Сайман.
  «Не, проста стаю. Я працягваў шукаць рэчы, і ўсё. Больш яго не бачыў. Можа быць тут, можа быць там, можа быць дзе заўгодна».
  Пуласкі націскаў кнопку перадачы на прышпіленым да пляча мікрафоне «Матаролы». Ён запытаў рэзервовую копію і, перш чым яна паспела нагадаць яму пра гэта, сказаў: «Ціхае згортванне. Падазраваны можа не ведаць аб нашай прысутнасці. К.”
  «К», — пачуўся рэзкі адказ.
  Сакс атрымаў імя бяздомнага, якое не было Сайманам, і даведаўся пра прытулак, у якім ён часам заставаўся. Яна падзякавала яму і сказала, што лепш сысці. У яе было спакуса даць яму дваццатку, але калі справа даходзіла да таго, каб даць паказанні ў судзе аб прысутнасці суб'екта, адвакат спытаў бы, ці плаціла яму што-небудзь міліцыя.
  «Табе лепш вярнуцца ў прытулак. Больш бяспечна».
  «Так, мэм. Так, сэр, афіцэр, сэр.
  Ён пачаў прэч.
  Рон Пуласкі сказаў: «О, эй, глядзі».
  Мужчына павольна павярнуўся. Пуласкі паказваў на нешта на вуліцы ў некалькіх футах ад іх. Гэта была дваццацідаляравая купюра.
  «Вы кінулі гэта?» — спытаў Пуласкі.
  «Я. Ха.»
  «Калі мы возьмем, то павінны паведаміць. Боль у срацы».
  «Лухта».
  Сакс падыгрывае. «Праўда. Правілы».
  Пуласкі сказаў: «Давай і бяры. Шукальнікі захавальнікі. Сайман кажа.
   «Думаю, я буду. Ёсць прычына, па якой палову бутэрбродаў трапляе ў сметніцу. Добры бутэрброд ніхто не выкідвае». Ён зачэрпнуў грошы доўгімі жылістымі пальцамі і сунуў іх у кішэню.
  Сакс кіўнуў Пуласкаму, прызнаючы добры ўчынак. Ёй ніколі не прыходзіла ў галаву абыходзіцца з падарункам такім чынам.
  Чалавек пайшоў, мармычучы сабе пад нос.
  "Як доўга, вы думаеце?" — спытала яна.
  «Перад рэзервовым капіраваннем? Восем, дзевяць хвілін».
  «Ён не можа зайсці вельмі далёка. Давайце праверым зямлю на наяўнасць слядоў. Паглядзім, ці зможам мы знайсці, куды ён пайшоў, памер трынаццаць.
  Яны пачалі хадзіць лянівай сеткай у пошуках слядоў пратэктара. Пошук, вядома, запавольваўся тым, што кожны афіцэр час ад часу падымаў вочы, шукаючы пагрозы.
  Тое, што Unsub 40 яшчэ нікога не застрэліў, не азначае, што ён не хацеў і не мог паспрабаваць.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 19
  Том высадзіў Эверса Уітмара і Лінкальна Райма перад будынкам, дзе размяшчаўся офіс блогера, адрас якога адшукала Джульет Арчэр, і паехаў, каб прыпаркаваць даступны фургон на пляцоўцы ў некалькіх кварталах.
  Адвакат яшчэ раз націснуў кнопку дамафона. Па-другое, сацыяльная інжынерыя. Гэта было на апошнім паверсе.
  Па-ранейшаму няма адказу.
  "Мы можам працягваць шукаць", - сказаў Уітмар. «Павінны быць і іншыя людзі, якія даследавалі DataWise».
  Але Райм хацеў чалавека, які напісаў п'есу, якую знайшоў Арчер. Ён хацеў дакладна ведаць, якія навакольныя радыёхвалі выклікалі яго актывацыю.
  Сведка-эксперт…
  Ідэальны.
  Уітмар аглядаў бязлюдныя вуліцы. «Мы можам пакінуць запіску, я мяркую».
  - Не, - сказаў Рым. «Ён ніколі не звяжацца з намі. Мы ведаем, дзе ён зараз працуе. Вернемся пазней. Мы можам-"
  "Што гэта было?" — хутка сказаў Уітмар.
  Рыфм таксама чуў скрыгат падэшвы па бруку. За вуглом, здавалася.
  Уітмар, вядома, не быў схільны да праявы эмоцый, але Па нехарактэрна бліскаючых вачах адваката Райм мог зразумець, што ён заклапочаны.
  Рыфма таксама была.
  Крокі здаваліся ўпотай.
  Адвакат сказаў: «Я ніколі не займаўся крымінальнай справай, але ў мяне двойчы стралялі паводле грамадзянскіх пазоваў. Злачынцы абодва разы прамахнуліся і, магчыма, спрабавалі мяне толькі напалохаць. Але гэта ўсё роўна быў непрыемны вопыт».
  У Райма таксама стралялі, і ён мог пагадзіцца.
  Чарговы скрэб.
  Адкуль? Рыфма паняцця не мела.
  Уітмар дадаў: «Я таксама атрымаў па пошце пацука без галавы. Кіраўнік прыехаў праз тыдзень з запіскай, у якой прапанаваў адклікаць пазоў». У гэты момант нервы размаўлялі.
  «Але вы гэтага не зрабілі». Рыфма аглядала вуліцу і будынкі. Статыстычна гэта не было асабліва небяспечным суседствам, але калі рабаўнік хацеў кагосьці лёгка забіць, гэтая пара была б добрым выбарам. Хударлявы батанік і прыдурак.
  Уітмар сказаў: «Не, справа стаяла. Фактычна, я правёў судова-медыцынскую экспертызу пацука, знайшоў чалавечую ДНК, і мой прыватны вока атрымаў узоры асабістых рэчаў усіх, хто мае дачыненне да справы. Грызун — падарунак брата падсуднага». Уітмар зноў агледзеўся, перш за ўсё ўверх. Адно чорнае акно, здавалася, яго асабліва турбавала, хоць Рыфм мог сказаць яму, што снайперы не ўяўляюць галоўнай рызыкі.
  «Можна было падумаць, што брат будзе даволі відавочным падазраваным. Але ён, здавалася, верыў, што можа сысці з рук. Я падаў на яго ў суд за наўмыснае прычыненне душэўных пакут. Насамрэч я не быў так засмучаны, але стаў надзейным сведкам. Журы паставілася даволі прыхільна. Я сведчыў, што мне сніліся кашмары пра пацукоў. Гэта было праўдай, але адвакат супрацьлеглага боку не спытаў, калі. Апошні раз, калі мне было восем. Містэр Райм, вы зноў чулі гэты шум?»
  Ён кіўнуў.
  «У цябе ёсць пісталет?» — спытаў адвакат.
  Выраз твару Райма, калі ён павярнуўся да Уітмара: «Я падобны на чалавека, які хутка малюе?»
   Потым яшчэ крокі, усё бліжэй.
  Схіліўшы галаву направа, Рым прашаптаў: «Ён ідзе адтуль».
  Імгненне яны заставаліся нерухомымі. З месца, на якое ён толькі што паказаў, пачуўся гук: пстрычка металу.
  Даць кулю перад рабаваннем?
  Ці проста плануеце страляць і красці пасля іх смерці?
  Час сыходзіць. зараз. Райм паказаў галавой, і Уітмар кіўнуў. Рыфма магла рухацца хутка, хоць і груба, па брукаванцы да аднаго з ажыўленых праспектаў з поўначы на поўдзень.
  Ён прашаптаў Уітмару нумар Тома. «Напішыце яму. Няхай ён сустрэне нас у квартале на поўнач ад Брадвея.
  Адвакат зрабіў гэта і сунуў тэлефон назад у кішэню. З намаганнем ён перацягнуў цяжкае крэсла Рыфма праз бардзюр.
  Яшчэ адзін шэпт Уітмару: «Ён блізка. Рухайцеся, хутчэй».
  Яны рушылі ўверх па вуліцы, уздоўж фасада офіснага будынка.
  Калі яны дайшлі да вугла і паспяшаліся міма яго, абодва мужчыны замерлі.
  Глядзець прама ў дула пісталета.
  - Ой, - ахнуў Уітмар.
  Адказ Лінкальна Райма быў больш стрыманым. «Сакс. Якога чорта ты тут робіш?»
  
  
  РАЗДЗЕЛ 20
  Р. Хайм глядзеў, як яго партнёрка разглядае яго і Уітмара са здзіўленнем нахмурыўшыся, на працягу некалькіх секунд, перш чым яна сунула глыбокі аўстрыйскі пісталет назад у пластыкавую кабуру з канчатковым пстрычкай.
  Нахмураны твар знік, яна павярнулася направа і крыкнула: «Рон! Ясна!»
  Крокі з-за вугла. Рым глядзеў, як набліжаецца Пуласкі, таксама трымаючы ў кабуры сваю зброю. «Лінкальн!» Цікаўны позірк на адваката.
  Рыфма пазнаёміла іх.
  Пуласкі выпаліў Райму: «Што ты тут робіш?»
  «Проста задаю тое самае пытанне, навічок».
  І адказ хутка стаў зразумелым, калі яны з Саксам растлумачылі, што прывяло іх у будынак на Рыдж-стрыт у ніжнім Манхэтэне падчас выканання адпаведных місій. Ахвярай суб'екта, якога Сакс ішоў на след на працягу апошніх некалькіх тыдняў, Тода Уільямса, насамрэч быў чалавек, які размясціў блог пра небяспеку кантролераў DataWise5000. Паколькі Райм больш не займалася крымінальнай справай, у яе ніколі не было прычын згадваць імя Уільямса.
  Сакс патлумачыла, што яны з Пуласкі натыкнуліся на падводу: суб'ект прыехаў на аўтамабілі з Квінса ў гэты раён, і кіроўца ўбачыў, як ён праходзіў праз чорны ход гэтага будынка прыкладна за чатыры гадзіны да смерці Уільямса.
  Райм сказаў: «Уільямс апублікаваў артыкул у блогу пра рызыкі а асаблівага тыпу смарт-кантролера Wi-Fi — таго самага тыпу, які, як мы лічым, няспраўны ў эскалатары і, верагодна, выклікаў адкрыццё панэлі доступу. Паколькі ўдава не можа падаць у суд на вытворцу эскалатараў — яны ў стане банкруцтва, — мы разглядаем іск супраць кампаніі, якая займаецца кантролем. Мы спадзяваліся, што Уільямс можа быць сведкам-экспертам або, па меншай меры, расказаць нам больш пра тое, як кантралёры могуць выйсці з ладу. Але цяпер…”
  Сакс спытаў: «Ты думаеш, хто я?»
  «Так. Ваш суб'ект чытае блог Тода пра кантролер і думае, што гэта можа быць выдатная зброя забойства - па любой прычыне. Звязваецца з Тодам, дамаўляецца аб сустрэчы з ім тут. Даведаецца тое, што яму трэба, каб ён мог узламаць кантролер».
  Сакс працягнуў верагодны аповед: «Тады прапануе ім пайсці ў клуб, Forty Degrees North. Але перш чым яны дабяруцца, ён цягне Тода на будаўнічую пляцоўку і збівае яго малатком да смерці. Робіць гэта падобным на рабаванне. Ён забіў яго там, а не тут, каб расследаванне было сканцэнтравана далей ад офіса Уільямса».
  Уітмар сказаў: «Я не зусім разумею, містэр Райм».
  Райм сказаў: «Амелія шукала злачынца ў гандлёвым цэнтры ў Брукліне. Яна выказала здагадку, што эскалатар абрынуўся, пакуль яна была там, было супадзеннем».
  Сакс дадаў: «Але гэта не было. Здаецца, Unsub Forty ведаў, як узламаць кантролер, і наўмысна адчыніў дзверы».
  «Каб адцягнуць увагу і ўцячы?» — спытаў Пуласкі. «Калі ён убачыў, што вы за ім?»
  Твар Райма напружыўся ад памылковага мыслення маладога чалавека. «Адкуль ён мог ведаць, што ў эскалатары знаходзіцца кантролер DataWise?»
  Пачырванеўшы, малады чалавек сказаў: «Вядома, вядома. Не думаў. Ён спланаваў гэта загадзя. Ён быў у гандлёвым цэнтры - каб забіць каго-небудзь наўздагад або Фромэра ў прыватнасці - адкрыўшы панэль доступу.
  Матаролла Пуласкага затрашчала. Ён адышоў убок, каб узяць перадачу.
  Сакс растлумачыў Райму і Уітмару: «Несуб'ект быў заўважаны тут каля дваццаці хвілін таму. Мы выклікалі падмацаванне. Вось чаму зброя; мы падумалі, што ты можаш быць ім, калі пачулі цябе з іншага боку будынка».
   Малады афіцэр зноў далучыўся да іх. «Адна машына патрулюе наваколле, другая спыняецца тут. Ад яго пакуль няма ніякіх прыкмет».
  Райм сказаў: «Ці ёсць шанец, што ён у будынку?»
  «Бяздомны сказаў, што стаяў на скрыжаванні», — сказаў Сакс, кіўнуўшы. «Ён, верагодна, убачыў бы яго, калі б суб'ект прайшоў сюды».
  Уітмар спытаў: «Але мне цікава. Навошта яму вяртацца сюды?»
  Рыфм сказаў: «Ён можа жыць побач». Раён быў у асноўным камерцыйным, але былі і агмені шматкватэрных дамоў і навейшых — то бок сямідзесяціпяці-васьмідзесяцігадовых — кватэр.
  «Або ён непакоіцца, што недастаткова добра заместаў сляды і вярнуўся шукаць доказы. Ён нас убачыў і паляцеў». Яна агледзела будынак. - Паглядзі, ці не ўзламалі яго, Рон.
  Ён аб'ехаў збудаванне і вярнуўся. «Вокны цэлыя. Але заднія дзверы маглі быць вырваны. Сляды драпін».
  Райм не мог адчуць стуку ў сваіх бяздушных грудзях, але ён ведаў, што гэта адбылося… па пачашчаным пульсе ў яго ілбе. «Вы сказалі шукаць доказы , Сакс. Ён мог таксама...
  «Прыйшлі сюды, каб знішчыць яго!» Яна павярнулася да будынка.
  Якраз у гэты момант з будынка пачуўся прыглушаны хрып . Якую б запальную прыладу Unsub 40 ні заклаў, яна павінна была быць даволі вялікай. Праз некалькі секунд дым і полымя пачалі выбівацца з вокнаў на першым паверсе, якія выбіліся ад спёкі.
  Райм ухапіўся ў рот дыму і попелу і, моцна кашляючы, з цяжкасцю адкідваўся на крэсле. Эверс Уітмар дапамог яму зрабіць гэта, адкінуўшы нагой смеццевы кошык, які перашкаджаў уцёкам крыміналіста. Рон Пуласкі патэлефанаваў у дыспетчарскую службу, каб адправіць FDNY.
  І Амелія Сакс падбегла да ўваходных дзвярэй будынка, падняла расхістаны брук і разбіла ім шкло дзвярэй. Яна павярнулася да Райма і закрычала: «На якім паверсе офіс блогера?»
  «Сакс, не!»
  «Які паверх ?»
  «Верх», — адказаў ён, усё яшчэ моцна кашляючы.
   Яна павярнулася і ўскочыла ўнутр, ледзь пазбягаючы кропак шкла, якія акружалі адчыненыя дзверы, нібы зубы акулы.
  
  Яна ўваходзіць?
  добра. Пашанцавала мне.
  Мая дзяўчына-паліцэйскі, Рэд, злодзей з Белага замка, паняцця не мае, што гэта пяць поўных галонаў нізкаактанавага газу, якія ахопліваюць полымя ў падвале. Акіян полымя. Сухі, як каліфарнійская сасна, будынак доўга не прастаіць.
  Ці будзе яна ? Ці будзе яна доўга?
  Я збіраўся вяртацца дадому, у Чэлсі і інтэрнэт-кафэ, каб адправіць некалькі лістоў. Але я вырашыў застацца. Я гляджу ў акно калідора, пяты паверх, на закінутую камяніцу насупраць, некалькімі дзвярыма ніжэй. Дрэнна для жыцця, добра для шпіянажу. Я прысядаю, сціскаючыся, каб назіраць за тым, што адбываецца ўнізе.
  Не бачыць мяне тут, ніхто з іх не можа.
  Даволі ўпэўнены.
  Не, ніхто не глядзіць. Паліцэйскія машыны курсіруюць, але глядзяць толькі на вуліцы і тратуары. Яны думаюць, што я пайшоў. Бо хто будзе чакаць?
  Ну, я б. Каб убачыць, хто менавіта за мной. І каб убачыць, хто пахрумсне да смерці, ці задыхнецца, дзякуючы падарунку, які я пакінуў. Дым з будынка ўжо густы. І згушчэнне больш. Як можа дыхаць Рэд? Як яна бачыць?
  Сірэны, я іх чую. Гудкі пажарнай машыны на скрыжаванні. Люблю гук, трубны боль і смутак.
  Калі ўсё пойдзе так, як планавалася, усе прынадныя доказы, якія я пакінуў у кабінеце Тода, па-нядбайнаму, знікнуць на нішто. Я ведаю з лялечных домікаў Фрэнсіс Лі на месцы злачынства, наколькі паказальнымі могуць быць доказы - чаму, паглядзіце, як Рэд паклала канец маім каштоўным паўзункам.
  Лепш за ўсё спальваць.
  Згарэць у попел, у пыл, у тлусты пластыкавы дым.
  А Чырвоны?
  Я сам ніколі не надта клапаціўся пра спальванне костак. Гэта не задавальняе. Іх лепш узламаць. Але ўсё роўна, як яна ідзе, добра. Валасы згарэлі, скура, тлушч, затым косці, дробныя. Пакуль яна ідзе. Трохі болю таксама не будзе дрэннай рэччу.
  Дым звіваецца, як вялізны чорны свіны хвост. Хутка прыйдзе дапамога. Але агонь добра развіваецца.
  Я не блізка да бушуючага пекла, але і не занадта далёка. Можа, я пачую яе крыкі.
  Малаверагодна, але заўсёды можна спадзявацца.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 21
  Дым мокры, дым лускаваты, дым — істота, якая слізгае ў тваё цела і душыць знутры.
  Амелія Сакс прыжмурылася скрозь белыя, потым карычневыя, а потым чорныя хмары, кідаючыся ўверх па лесвіцы на верхні паверх будынка, які паміраў ад агню ў сваім нізкім сэрцы.
  Ёй прыйшлося трапіць у кабінет блогера. Калі суб'ект несуб'ект пайшоў на ўсё, каб знішчыць гэтае месца, гэта азначала, што ўнутры былі доказы. Нешта, што прывядзе да яго ці да будучых ахвяр.
  Ідзі, сказала яна сабе, ванітавала, плюнула, потым услых прамовіла каманду.
  Дзверы, вядома, былі зачыненыя — таму ён і распаліў агонь у склепе, куды больш даступным, чым пакой, які яму трэба было знішчыць. Яна выпрабавала дзверы плячом. Не, узлому не было. Узламаць дзверы можна ломамі, таранамі і спецыяльнымі кулямі (цэліцца толькі ў завесы, страляць з замка нельга). Але вы не можаце біць нагой у большасць драўляных дзвярэй.
  Каб яна лунала, як анёл. Дым, як і спякота, збіўся вакол яе, яна натыкнулася да акна ў калідоры і выгнала і гэтага. У адрозненне ад дзвярэй унізе, якія пакідалі няроўныя аскепкі, акно тут знікала ў каскадных асколках, адкрываючы шырокі ўваход у пустэчу. Прахалоднае паветра пранеслася міма яе. Яна глыбока ўдыхнула, адчуўшы палёгку ад кіслароду, але - па раптоўна нарастаючаму грукату ззаду - яна зразумела, што толькі што накарміла пекла.
  Яна паглядзела вонкі і ўніз, Не шырокі тратуар карніз, але дастатковы. А акно ў кабінет блогера знаходзілася ўсяго ў пяці-шасці футах ад адкрытага прамавугольніка, у які цяпер залез Сакс. Яна лашчылася на чыстым паветры, сладастрасна ўсмоктваючы яго ў пякучыя лёгкія. Яна зірнула на зямлю. Нікога пад ёй. Гэта была задняя частка будынка, насупраць таго месца, дзе чакалі Райм і іншыя, і, як яна спадзявалася, прыбыла пажарная служба, каб патушыць полымя.
  Так, яна пачула сірэны. Але моўчкі скамандаваў ім: падыдзіце бліжэй, калі не супраць.
  Азіраючыся ззаду. Клубы дыму гусцелі.
  Кашаль і ваніты. Божа, у яе грудзі балелі.
  Такім чынам, на выступ.
  Сакс баялася клаўстрафобіі, а не вышыні, але яна не спяшалася паваліцца на пяцьдзесят футаў на слізкі брук. Выступ быў добрых восем цаляў у шырыню, і ёй трэба было прайсці ўсяго два ярды, каб дабрацца да кабінета Уільямса. Лепш без абутку, але ёй давядзецца разбіць і тое акно, каб патрапіць унутр, і засыпаць падлогу брытвамі. Захоўвайце абутак.
  Ідзі. Няма часу.
  Яе тэлефон званіў.
  Наўрад ці адказваю на дадзены момант.…
  На карніз, ухапіўшыся за аконную раму і павярнуўшыся тварам да вонкавай сцяны будынка. Потым яна палегчыла направа, з вагай на пальцах ног, упіваючыся пальцамі ў швы паміж запэцканымі сажай камянямі. У яе запясцях праходзілі курчы.
  Знутры будынка чуецца стогн. Нешта канструктыўнае давала збой.
  Наколькі дрэнная гэта была ідэя?
  Не тое пытанне, якое варта задаваць на дадзены момант.
  Адзін ярд, потым другі, і яна падышла да акна Уільямса. Унутры быў слабы налёт дыму, але бачнасць здавалася добрай. Паклаўшы рукі на раму, моцна схапіўшыся, яна адвяла калена і ўдарыла нагой. Шкло разляцелася на тысячы кавалкаў, усыпаўшы падлогу ў малюсенькім цьмяным кабінеце.
  Аднак трапіць унутр аказалася складаней, чым яна думала. Праблема з цэнтрам цяжару. Апусціўшы галаву і плечы, каб прыгнуцца, яе задняя частка апусцілася ў пустэчу, і гэта пачало адкідвацца назад.
  Не…
  Прынамсі, яе рукі добра набылі раму — тыя часткі, дзе не засталося шкла. Паспрабуйце бокам. Павярнуўшыся направа, паслабіўшы левую нагу, а затым перанясучы вагу на гэтую канечнасць. Сакс палез унутр, шукаючы, за што ўхапіцца. Металічны кутнік, картатэка, здагадалася яна. Гладкая, без ручкі. Яна магла намацаць толькі бок мэблі. Але ўспомніўшы канал Discovery або нейкае падобнае шоу пра скалалажанне, яна ўявіла сабе альпіністаў, якія забіваюць свае пальцы ў найдрабнейшыя шчыліны і вытрымліваюць сваю вагу. Яна перасунула руку на заднюю частку шафы, уціснула пальцы паміж металам і сцяной і пачала пераносіць сваю вагу ўнутр.
  Пераломны момант.
  Некалькі цаляў, збалансаваны.
  штуршок. зараз.
  Сакс заваліўся ўнутр, упаўшы на інкруставаную шклом падлогу.
  Без парэзаў. Ну, нічога сур'ёзнага. Яна адчула невялікае ўкол у калене — суставе, які да аперацыі мучыў артрыт. Цяпер боль вярнуўся, дзякуючы падзенню. Але яна паднялася і выпрабавала. Механізм запрацаваў. Яна зірнула на дым, які валіў унутр з-пад дзвярэй. Ва ўсім кабінеце цяпер было горача. Ці магло полымя так хутка падняцца і смажыць дуб пад яе нагамі?
  Яна моцна закашлялася. Знайшоў неадкрытую бутэльку Deer Park, адкруціў корак і пыхцеў. Плюнуў зноў.
  Хутка праглядаючы, Сакс заўважыў тры шафы з картатэкамі, паліцы, запоўненыя паперай у розных формах: часопісы, газеты, раздрукоўкі, брашуры. Усе надзвычай гаручыя, адзначыла яна. Паглядзеўшы, яна ўбачыла, што гэта ў асноўным агульныя артыкулы пра небяспеку інтэлектуальнага аналізу дадзеных, умяшанне ўрада ў прыватнае жыццё і крадзеж асабістых дадзеных. Яна адразу не ўбачыла нічога, звязанага з кантралёрамі, пра якія гаварылі Райм і Уітмар, або чагосьці іншага, што магло матываваць іх суб'екта забіць Уільямса, а таксама доказаў, якія ён мог пакінуць.
  У куце з-пад ліштвы выбівалася полымя. І запаліў кніжную паліцу. На другім баку пакоя іншы вогненны язык наляцеў на кардонную скрынку і, не марудзячы, падпаліў яе.
  Будынак зноў застагнаў і дзверы пачалі пацець лакам.
  Ахнуў ад іншага гуку: акно насупраць таго, што яна пралез праз пярэднюю частку будынка, урэзаўся ўнутр. У імгненне секунды яе Глок выключыўся, хаця выцягванне было простым інстынктам; яна ведала, што зламыснік не ўяўляе пагрозы, але насамрэч гэта тое, на што яна ўвесь час разлічвала на выратаванне. Сакс кіўнуў нью-ёркскаму пажарнаму, які спакойна сядзеў на лесвіцы, падлучанай да грузавіка сарака з лішнім футаў ніжэй.
  Жанчына накіравала верхнюю частку лесвіцы, каб ён завіс прыкладна ў двух футах ад падваконніка. Яна патэлефанавала: «Будынак абрынецца, дэтэктыў. Вы сыходзьце зараз ".
  Калі б у яе была гадзіна, яна, магчыма, прааналізавала б дакументы і знайшла нешта важнае, што магло б прывесці да матываў суб'екта, ахвяраў у мінулым і будучыні ахвяр, яго асобы. Аднак яна зрабіла адзінае, што было даступна. Схапіла партатыўны камп'ютар, вырвала шнур сілкавання і, не паспеўшы адкруціць правады, якія злучаюць яго з маніторам, разрэзала прыладу сваім выключальнікам.
  "Пакінь гэта", - сказала пажарная FDNY праз маску.
  - Не магу, - сказаў Сакс і паспяшаўся да акна.
  «Патрэбны абедзве рукі!» Цяпер трэба было крычаць. Будынак застагнаў, калі яго косці ломіліся.
  Але Сакс трымала камп’ютар рукой і вылезла на лесвіцу, трымаючыся толькі правай рукой. Яе ногі нажніцамі перасеклі адзін бок і другую прыступку. Здавалася, кожны мускул яе цела сціснуўся. Але ўсё роўна яна трымалася.
  Аператар унізе адвёў іх ад будынка. Кабінет, у якім знаходзіўся Сакс за некалькі секунд да гэтага, раптам быў ахоплены полымем.
  “Дзякуй!” Тэлефанаваў Сакс. Жанчына альбо была глухая да яе слоў з-за грукату, альбо раззлавалася, што Сакс праігнараваў яе папярэджанне. Адказу не было.
  Лесвіца ўцягнулася. Яны былі на дваццаці футах над зямлёй, калі ён тузануўся, і Сакс нарэшце прыйшлося адпусціць камп'ютар, каб утрымаць сябе ад кідання на вуліцу.
  Ноўтбук павярнуўся на тратуар і з трэскам расчыніўся, а кавалачкі пластыка і ключы пасыпаліся ў розныя бакі.
  
   Праз гадзіну Лінкальн Райм і Джульет Арчэр былі за адным са сталоў для доказаў. Мэл Купер быў побач. Эверс Уітмар стаяў у куце, жангліруючы двума званкамі на двух мабільных.
  Яны чакалі доказаў са згарэлага будынка; структура цалкам знікла. Ён разваліўся ў кучу тлеючага каменя і расплаўленага пластыку, шкла і металу. Сакс загадаў экскаватарам правесці раскопкі, і Райм спадзяваўся, што нешта ад запальнай прылады можа застацца.
  Што да камп'ютара, Рон Пуласкі адвёз яго ў цэнтр горада ў аддзел па барацьбе з камп'ютэрнымі злачынствамі паліцыі Нью-Ёрка ў One PP у надзеі, што вар'яцкі вертыкальны рывок Сакса не быў дарэмным; Родні Шарнек вызначаў, ці можна выратаваць якія-небудзь дадзеныя на ноўтбуку.
  Уваходныя дзверы адчыніліся, і ў гасцёўню ўвайшла іншая постаць. Твар Амеліі Сакс быў запэцканы, яе валасы былі раскосыя, і на ёй былі дзве павязкі, якія, як мяркуецца, закрывалі парэзы ад разбітага шкла - здавалася, што яна выняла як мінімум тры шыбы падчас драматычнага ўзлому офіса Уільямса.
  Райм быў сапраўды здзіўлены, што яна не пацярпела больш моцна. Ён не быў шчаслівы, што яна праігнаравала яго і рызыкнула. Але гады таму яны заключылі негалоснае пагадненне. Яна даводзіла сябе да крайнасці, і менавіта такой яна была.
  Калі вы рухаецеся, яны не могуць атрымаць ...
  Выраз яе бацькі і гэта быў яе дэвіз у жыцці.
  Сакс нёс невялікую скрынку з малаком, у якой былі доказы з будынка — аднак вельмі мала, як гэта часта бывала, калі сцэна знішчаецца полымем.
  Прыступ кашлю. Пацяклі слёзы.
  «Сакс, ты ў парадку?» — спытаў Рыфма. Яна адмовілася ад паездкі ў аддзяленне хуткай дапамогі і засталася на абпаленым месцы, каб раскапаць і прайсціся па сетцы, як толькі пажарная служба выдала ўсё, а Райм, Уітмар і Том вярнуліся ў яго гарадскі дом.
  «Трохі дыму. Нічога». Больш кашлю. Яна іранічна зірнула на Мэла Купера. «Вы выглядаеце як той, хто працуе ў паліцыі Нью-Ёрка».
  Тэхнік пачырванеў.
   Яна перадала скрыню Куперу, які агледзеў мяшкі.
  «Гэта ўсё?»
  «Вось і ўсё».
  Ён падышоў да храматографа, каб пачаць аналіз. Сакс, выціраючы вочы, глядзела на Джульет Арчэр. Рыфма зразумеў, што яны ніколі не сустракаліся. Ён іх пазнаёміў.
  Арчер сказаў: «Я шмат пра вас чуў».
  Вядома, Сакс кіўнуў у знак прывітання, а не працягнуў руку. «Вы той стажор, пра якога Лінкальн згадваў, што збіраўся дапамагаць».
  Райм меркаваў, што ён ніколі не згадваў, што Арчэр быў у інваліднай калясцы. Фактычна, ён лічыў, што ніколі нічога не казаў Саксу пра свайго студэнта, нават імя і пол.
  Сакс зірнуў на Райма таямнічым позіркам, магчыма, дакараючы, а можа, і не. А потым Арчэру: «Прыемна пазнаёміцца».
  Уітмар адключыўся то ад аднаго, то ад другога званка. «Дэтэктыў Сакс. Ты ўпэўнены, што з табой усё добра?»
  «Нічога, сапраўды».
  Юрыст сказаў: «Ніколі не думаў, што калі мне патэлефануюць аб іску аб цялесных пашкоджаннях, усё атрымаецца такім чынам».
  Райм сказаў Саксу: «Такім чынам, ваша справа і наша справа — адно і тое ж — дарэчы , іх часта памылкова ўяўляюць як адно і тое ж».
  Са свайго месца каля газавага храматографа/мас-спектрометра Мэл Купер сказаў: «Я не зусім разумею, што адбываецца».
  Райм распавёў пра тое, што Unsub 40 чытаў блог Тода Уільямса і вырашыў звярнуцца да яго па дапамогу ва ўзломе кантролера DataWise, каб ператварыць яго ў зброю. «Ён кажа, што мы можам здагадацца, што ён хоча дапамагчы Уільямсу раскрыць небяспеку гэтых рэчаў, далой лічбавае грамадства, капіталізм, лайно падобнае». Райм кіўнуў на паведамленне ў блогу, усё яшчэ на адным з манітораў. «Уільямс вучыць суб'екта, як узламаць сістэму, і суб'ект забівае яго. Ён расходны матэрыял».
  Арчер дадаў: «Ён таксама нясе адказнасць. У навінах пра аварыю на эскалатары можа згадвацца кантралёр у прэсе. Уільямс ведаў бы, хто за гэтым стаіць».
  Райм кіўнуў і працягнуў: «Амелія гоніцца за ім у Брукліне і ідзе за ім у гандлёвы цэнтр, дзе ён збіраецца забіць сваю першую ахвяру».
   Арчер спытаў: «Як мы ведаем, што гэта яго першая ахвяра?»
  Рэзоннае пытанне. Але Райм сказаў: «Уільямс быў забіты ўсяго некалькі тыдняў таму, і я не памятаю ў навінах ніякіх падазроных смерцяў, звязаных з прадуктам. Мы можам знайсці больш, але пакуль дапусцім, што эскалатар быў першым. Пытанне ў тым, ці было гэта аднаразовым? Ці ў яго планы больш?»
  "І чаму?" — спытаў адвакат. «Які ў яго матыў? Выкарыстанне кантролера для забойства - гэта павінна быць шмат праблем ".
  Райм дадаў: «І гэта нашмат больш рызыкоўна», у той жа час, калі Арчэр сказаў: «І ён больш схільны рызыцы». Крыміналіст засмяяўся. «Ну, мы не ведаем чаму і нас асабліва не цікавіць. Калі мы яго зловім, можам спытаць. Калі, чорт вазьмі, кампутар будзе гатовы?»
  - Рон сказаў, што гэта павінна быць на працягу гадзіны.
  «А дзе, чорт вазьмі, пачатковец ?» — прамармытаў Рыфма. «Той іншы выпадак? Гуцьерэс, я думаю, што ён згадваў ".
  «Я так думаю».
  «Гуцьерэс быў забойцам ці забойцам?»
  Сакс сказаў: «Перп. Я не ведаю, чаму гэта награваецца».
  «Ну што ж, абыдземся…»
  Што прыцягнула ўвагу Сакса да Рыфмы.
  «Вы маеце на ўвазе гэта?»
  "Што?" Зусім не разумеючы, да чаго ідзе.
  «Мы абыдземся». Вы збіраецеся нам дапамагчы? Цяпер гэта крымінальна».
  «Вядома, буду».
  На яе твары слабая ўсмешка.
  Рыфм сказаў: «У мяне няма выбару. Мы атрымаем суб'екта, і тады Сэндзі Фроммер можа падаць на яго ў суд за незаконную смерць».
  Райм нагадаў, што Уітмар сказаў пра ўмяшальныя прычыны. Сам кантралёр не стаў прычынай смерці Грэга Фроммера; гэта быў узлом Unsub 40, які забіў яго. Гэта было падобна на тое, што нехта перарэзаў тармазныя магістралі аўтамабіля і забіў кіроўцу. Аўтавытворца не адказваў.
  Погляд на адваката. «Сэндзі зможа падаць у суд на суб'екта, праўда?»
  "Канешне. Сцэнар О.Дж.Сімпсана. Калі нам пашанцуе, гэты чалавек — ваш суб'ект — мае актывы».
  «Я не збіраюся сыходзіць на пенсію, Сакс. Але нашы шляхі на некаторы час супадаюць».
   Усмешка згасла. «Вядома».
  Мэл Купер праверыў доказы, знойдзеныя Саксам. Ён спытаў: «Месца паходжання?»
  «Правільна».
  Па меры таго, як узнікае і распаўсюджваецца полымя, падпал стварае вельмі выразныя ўзоры. Менавіта на месцы паходжання следчыя могуць разлічваць знайсці найлепшыя доказы пра злачынца.
  Ён чытаў з манітора ГХ/МС. «Сляды воску, нізкаактанавага бензіну — гэтага недастаткова, каб звязаць гэта з пэўным вытворцам — і бавоўны, пластыку, запалак».
  «Свечка-бомба».
  «Правільна».
  Простае самаробнае выбуховае прыстасаванне можна зрабіць са збана з бензінам, выкарыстоўваючы ў якасці запалу свечку.
  Купер пацвердзіў, што след быў настолькі мінімальным, што ён не мог знайсці ніводнага з іншых інгрэдыентаў у СВУ суб'екта. Як і падазраваў Рыфм.
  Саксу патэлефанавалі яшчэ раз, і ён трохі кашлянуў, перш чым прыняць. "Добры дзень?" Ківаючы, слухаючы. «Дзякуй».
  Гэта была не вельмі добрая навіна, заўважыў Райм.
  Яна скончыла размову і павярнулася да астатніх у пакоі. «Поўны агляд наваколля. Ніхто яго не бачыў. Напэўна, ён сышоў адразу пасля ўстаноўкі бомбы».
  Пацісканне плячыма. Нічога іншага, акрамя Рыфма, не чакаў.
  Праз імгненне яшчэ адзін званок. Імя Родні Шарнэка мільганула на ідэнтыфікатары абанента.
  Ах, будзем спадзявацца на лепшае.
  - Адказвай, - скамандаваў Рым.
  Рок-музыка вярнулася. Але толькі на імгненне. Перш чым Райм паспеў сказаць: «Выключыце, калі ласка, праклятую музыку», афіцэр зменшыў гучнасць.
  «Лінкальн».
  «Родні, ты выступаеш тут з… кучай людзей. Няма часу на пераклічку. Ці можна было выратаваць кампутар Тода Уільямса?»
  Паўза, якую Рыфм палічыў за здзіўленне. «Ну, вядома. Падзенне як гэта нічога. Вы можаце выпусціць кампутар з самалёта, і дадзеныя захаваюцца. Чорныя скрыні, ведаеце».
  "Што ў цябе ёсць?"
  «Падобна на тое, што адносіны паміж гэтым Уільямсам і вашым суб'ектам узніклі нядаўна. Я знайшоў некалькі электронных лістоў паміж імі. Я дашлю іх вам».
  Праз імгненне на экране з'явілася бяспечнае паведамленне электроннай пошты. Яны зачыталі першае з дадаткаў да яго.
  Прывітанне, Тод. Я чытаў твой блог і адчуваю тое ж самае: тое, да чаго ідзе грамадства, не вельмі добрае, а электроніка і лічбавы свет робяць яго значна больш небяспечным месцам, чым трэба. У іх павінен быць нейкі спосаб змяніць сістэму. Грошы - гэта корань, вядома, як вы мяркуеце, я хацеў бы паспрабаваць дапамагчы ў вашай справе. Мы можам сустрэцца?
  PG
  Арчер сказаў: «Ах. У нас ёсць ініцыялы».
  «Магчыма», - сказаў Рым. - Працягвай, Родні.
  Шарнек працягнуў: «Ваш суб'ект выкарыстаў ананімны ўліковы запіс электроннай пошты. Уваход у сістэму з непрасочванага IP. На дзень забойства прызначылі сустрэчу».
  Купер прагледзеў ліст. «Не асабліва разумны. Звярніце ўвагу на памылкі, коскі і амонімы. ВЫ апостраф RE замест "ваш". І «свае» таксама».
  Рыфма выпраўленая, “ Гетэранімы . Тое ж вымаўленне, рознае напісанне і значэнне. Амонімы маюць аднолькавае вымаўленне і аднолькавае напісанне, але рознае значэнне».
  Гледзячы на экран, Арчэр прывёў класічны прыклад: «Брэх — тое, што робіць сабака, і покрыва на дрэве. Амонім». Затым яна дадала: «Але я не думаю, што ён дурны. Я думаю, што ён прыкідваецца. Назапашаныя сказы, гетэранімы — яны відавочныя. Але ён правільна выкарыстоўвае пункт «як вы прапануеце». Не «як вы прапануеце».
  Рыфма пагадзілася. «І інфінітыў пасля «паспрабаваць». Гэта нестандартна сказаць «паспрабуй і»; вы павінны сказаць "паспрабаваць". І выкарыстанне "потым" для "чым" было б пазначана большасцю праверак выкарыстання, нават на звычайным тэлефоне. Не, вы маеце рацыю; ён прытворства».
  Шарнек умяшаўся: «А цяпер вялікая знаходка. Самая трывожная знаходка».
  Уітмар спытаў: «Што гэта, містэр Шарнэк?»
  «За некалькі гадзін да забойства — я мяркую, што Тод і ваш суб'ект не сустракаліся — Тод быў онлайн. Ён зрабіў дзве рэчы. Спачатку ён купіў базу дадзеных. Ён купіў яго ў камерцыйнага майнера дадзеных. Ён сфальсіфікаваў сябе як рэкламнае агенцтва — выкарыстаў сапраўднае з уліковым запісам, які ўзламаў — і сцвярджаў, што інфармацыя яму патрэбна для даследавання рынку. Гэта быў спіс прадуктаў, у якіх знаходзяцца кантролеры DataWise Five Thousand».
  «Колькі?»
  "Шмат. Каля васьмісот розных прадуктаў, амаль тры мільёны адзінак, адпраўленыя на паўночны ўсход ЗША, уключаючы раён Нью-Йоркскага метро. Некаторыя з іх не маглі нанесці ніякай рэальнай шкоды, калі трэці бок узяў кантроль: кампутары, прынтэры, святло. Іншыя могуць быць смяротна небяспечнымі: аўтамабілі, цягнікі, ліфты, дэфібры, кардыяманіторы, кардыёстымулятары, мікрахвалевыя печы, печы, электраінструменты, печы, краны - вялікія, якія выкарыстоўваюцца ў будаўнічых работах і на доках. Я мяркую, што шэсцьдзесят працэнтаў з іх могуць быць небяспечнымі. Потым, другая рэч, якую ён купіў, база дадзеных пакупнікоў гэтай прадукцыі. Некаторыя з іх з'яўляюцца вытворцамі абсталявання. Як Midwest Conveyance. Іншыя - індывідуальныя спажыўцы, якія набылі разумную тэхніку. Імёны і адрасы. Зноў жа, у асноўным Нью-Ёрк і паўночны ўсход».
  Арчер спытаў: «Гэта даступна? Гэтая інфармацыя?»
  Чарговая паўза. Магчыма, гэта было здзіўленне. «Інтэлектуальны аналіз даных, спадарыня…»
  «Лучнік».
  «Вы паняцця не маеце, што пра вас ведаюць агрэгатары. Дзякуючы збору даных, калі вы купляеце, у дадзеным выпадку, разумную пліту, вы пачынаеце атрымліваць рэкламу па прамой пошце для іншых прадуктаў, якія могуць быць арыентаванымі на воблака. Купляючы пліту, вы заявілі, што належыце да пэўнай дэмаграфічнай групы».
  «Таму ён проста праглядае спіс і знаходзіць небяспечны прадукт з DataWise ўнутры, напрыклад, эскалатар. Ён узломвае і чакае так што — калі ён прыстойная пачвара — то не дзіця ці цяжарная жанчына едзе на другі паверх і націскае кнопку».
  Сакс спытаў: «Як ён гэта ўзламаў? Гэта не магло быць так проста».
  На гэты раз без паўзы. Проста смех. «Ну. Добра. Пра Інтэрнэт рэчаў - фраза, якую я цалкам ненавіджу, але яна ёсць. Ці магу я даць вам кароткі ўрок?»
  «Мне падабаецца кароткая частка, Родні».
  «Разумныя прадукты, пачынаючы ад бытавых свяцілень і заканчваючы тымі, што я толькі што згадаў, убудаваныя ў схемы бесправаднога падключэння».
  Райм нагадаў пра гэта з блога Уільямса.
  «Цяпер убудаваныя прылады выкарыстоўваюць спецыяльныя пратаколы — назавем іх правілы, — якія рэгулююць, як кампутарныя прылады размаўляюць з воблакам і паміж сабой у сетках. ZigBee і Z-Wave - найбольш папулярныя пратаколы. Кантролер DataWise і некаторыя іншыя кампаніі выкарыстоўваюць Wi-Swift. Пратаколы прадугледжваюць ключы шыфравання, каб пераканацца, што распазнаюцца толькі законныя карыстальнікі і прылады, але ёсць момант уразлівасці, калі пліта або вэб-камера і сетка спрабуюць паціснуць адзін аднаму рукі, і хакеры могуць вынюхаць гэта і атрымаць сеткавы ключ.
  «Што яшчэ горш, вытворцы, ну, не шокуйцеся — прагныя! Напісанне новага праграмнага забеспячэння патрабуе часу, і гэта супярэчыць праблеме выхаду на рынак, з якой сутыкаюцца высокатэхналагічныя кампаніі. Чым больш часу патрабуецца, каб пачаць прадаваць прадукт, тым большы рызыка таго, што хтосьці апярэдзіць вас. Такім чынам, здарылася тое, што гэтыя кампаніі, якія займаюцца разумнымі кантролерамі, выкарыстоўваюць існуючае праграмнае забеспячэнне для сваіх убудаваных прадуктаў — і я маю на ўвазе старое, старажытнае праграмнае забеспячэнне. Посуд з дыназаўрамі. Раннія версіі аперацыйных сістэм Windows і Apple і некаторыя з адкрытым зыходным кодам, пазбаўленыя пернікаў, як пас'янс і PaintShop. Праграмнае забеспячэнне больш уразлівае да эксплойтаў бяспекі, чым калі б кампанія напісала новы код, які быў бы спецыфічны для прадуктаў, у якіх усталяваны разумны кантролер».
  «Эксплойт?» З Уітмара. "Што гэта?"
  «Узлом. Знаходзіць слабасць і, ну, выкарыстоўваць яе. Вы ведаеце хак пра халадзільнік некалькі гадоў таму? Гэта было эпічна. Лінейка разумных халадзільнікаў працавала са старым праграмным забеспячэннем, напісаным для ПК. Хакеры праніклі ўнутр і ператварылі кантролер у спам-бот. Вакол лядоўні ва ўсім свеце пісалі і рассылалі электронныя лісты пра павелічэнне пеніса і прапановы вітамінаў на мільёны адрасоў. Уладальнікі дамоў ніколі не ведалі».
  «Кампаніі, якія вырабляюць гэтыя разумныя кантролеры? Няўжо яны не могуць абараніць ад хакераў?» - спытаў Арчер.
  «Ну, стараюцца. Яны заўсёды рассылаюць абнаўленні з патчамі бяспекі. Вы калі-небудзь заходзілі на свой ПК і чакалі, бо Windows усталёўвае абнаўленні? Магчыма, гэта патч бяспекі. Часам даводзіцца ўсталёўваць іх самастойна. Часам, як у Google, яны спампоўваюцца і ўсталёўваюцца аўтаматычна. Патч, як правіла, робіць сваю справу… вядома, пакуль які-небудзь хакер не прыдумае новы эксплойт».
  Райм спытаў: «Ці можна яго адсачыць, калі ён у сетцы і кантралюе прадукт?»
  «Магчыма. Пра гэта вам трэба будзе пагаварыць з вытворцам кантролера».
  - Мы зробім гэта, Родні. Дзякуй».
  Яны адключыліся.
  Сакс сказаў: «Я папрашу каго-небудзь з One PP даць нам кантактны нумар у кампаніі, якая займаецца кантролем». Яна адышла, каб патэлефанаваць. Яна завяршыла яго і сказала: «Яны звяжуцца з намі як мага хутчэй».
  Потым адначасова загучалі тры тэлефоны ў салоне. Сакса, Уітмара і Купера.
  - Ну, - сказаў Сакс, чытаючы. «Здаецца, у нас ёсць матывы». Яе твар свяціўся ад экрана тэлефона, калі яна чытала.
  "Што?" — спытаў Рыфма.
  Уітмар сказаў: «Мой памочнік юрыста даслаў мне тэкст. Напэўна, падобны на ваш, дэтэктыў Сакс. Публікацыя ў інтэрнет-выданнях некалькіх газет у артыкулах, у якой указваецца адказнасць за гібель эскалатара».
  - Гэта тут, - сказаў Купер. Усе яны павярнуліся да дысплея.
  Ваша прага да рэчаў, да прадметаў, да цацанак стане смерцю для вас усіх! Вы адмовіліся ад сапраўдных каштоўнасцей і пры гэтым страцілі свой каштоўны «кантроль», што здараецца, калі вы неразумна выкарыстоўваеце свае даныя. Вы адкінулі любоў сям'і і сяброў да залежнасці рэчаў. Вы павінны валодаць усё больш і больш і больш, пакуль неўзабаве ваша маёмасць не завалодае ВАМ і халодным сталёвым пацалункам не адправіць вас у пекла.
  — Народны вартаўнік
  , што электронны ліст суб'екта да Тода Уільямса быў падпісаны P.G.
  "Заканамерна?" — спытаў Бондар.
  Цікава, што многія людзі прыпісвалі сабе злачынствы, да якіх не мелі дачынення.
  - Не, я ўпэўнены, што гэта ад яго, - сказаў Рым.
  "Як ты-?" Арчэр пачаў. Затым: «Вядома, слова «кантроль». Гэта ў двукоссі. І спасылка на «мудры» і «дадзеныя».
  «Дакладна. Узлом DataWise не з'яўляецца публічнай інфармацыяй; толькі наш суб'ект ведаў бы пра гэта. І некаторыя з тых жа наўмысных граматычных памылак, ВЫ. І няправільнае выкарыстанне «што» для «які».
  Сакс сказала: «Давайце даведаемся, ці рабіў ён гэта раней…» Яна выйшла ў інтэрнэт і пачала пошук. Праз некалькі хвілін "Нічога ў NCIC". Нацыянальны інфармацыйны цэнтр па злачыннасці збірае ордэры і інфармацыю пра дзясяткі тысяч падазраваных па ўсёй тэрыторыі Злучаных Штатаў і некаторых замежных краін. Сакс дадаў, што ў папулярнай прэсе не паведамлялася пра напады груп актывістаў, якія былі б чымсьці падобныя на тое, што зрабіў Unsub 40. Не было і спасылак на «народную стражу».
  Джульет Арчэр, зразумеў Райм, адышла ад астатніх і глядзела на экран кампутара. Яна патэлефанавала: «У мяне ўсё».
  "Што?" — прама спытаў Райм, раздражнёны тым, што ў справе, у якой суб'ект, магчыма, у дадзены момант нацэліўся на больш ахвяраў, не было новых падказак.
  «Кампанія-кантралёр. CIR Micro?» Яна вярнулася да астатніх і кіўнула на экран, які толькі што выклікала. «Гэта прамая лінія генеральнага дырэктара, Вінея Чадхары».
   «Як вы гэта атрымалі?» - спытала Сакс, відавочна раздражнёная тым, што дапамога паліцыі Нью-Ёрка, якую яна прасіла, не была такой хуткай, як на аматара.
  «Проста невялікая дэтэктыўная праца», - адказаў Арчер.
  - Давайце пагаворым з ім, - сказаў Рым.
  Сакс набрала нумар у сваім тэлефоне і, відаць, атрымала памочніка Чаудхары, як магла зрабіць выснову Райм. Пасля тлумачэнняў мова цела Сакс, якая выказала здзіўленне, дазволіла зразумець, што яна размаўляе з самім генеральным дырэктарам. Аказалася, што ён не супрацьстаяў размове з імі, хоць, - патлумачыла яна пасля адключэння, - ён не быў вольны ў гэты момант. Ён мог паразмаўляць з імі прыкладна праз сорак пяць хвілін.
  Мабыць, пасля таго, як вакол яго сабраліся яго адвакаты, як пасяленцы, якія кружылі каля фурманак, калі варожыя людзі з'явіліся на абрывах над іхнімі галовамі.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 22
  Што мы маем, сяржант?» Пытанне плаўна праскочыла праз гарнітуру афіцэра.
  Тактычны назіральны фургон DSS, сантэхніка сёння, быў прыпаркаваны прама насупраць бара, і сяржант паліцыі Нью-Ёрка Джо Рэйлі добра агледзеў унутраную частку апускання. Ён адказаў: «Абодва, сядзяць, вісяць. П'юць піва. Няма клопатаў на свеце». Пузаты, сівы афіцэр у аддзеле наркотыкаў, Рэйлі быў кіраўніком праграмы «Зачыстка вуліц ад наркотыкаў» з моманту яе пачатку; тады радыёпрыёмнікі трашчалі, як ватная ваксаваная папера. Дзіўна, што яны ўвогуле маглі скаардынаваць бюсты. Цяпер усё было ў лічбавым фармаце высокай выразнасці, быццам афіцэр тактычнай групы, з якім ён размаўляў, знаходзіўся ўсяго ў некалькіх метрах ад яго, а не на вуліцы ў гэтым паскудным бруклінскім капюшоне.
  Рэйлі быў не адзін у фургоне. Побач з ім, кіруючы камерай, стаяла строгая і каржакаватая маладая афраамерыканская афіцэрка, чароўная з электроннымі вачыма і вушамі, хоць на густ сяржанта яна насіла занадта шмат духаў.
  «Зброя ёсць?» - спытаў голас у яго вуху. Каманда пад прыкрыццём знаходзілася ў паўквартале ад бара Рычы ў Бэдфард-Стуйвесант, і ім, чорт вазьмі, лепш замовіць кальцоне, якое Рэйлі сказаў ім прынесці для яго. І ніякага шпінату. Вяндліна і швейцарскі. Кропка. Газіроўка. Дыета.
  Рэйлі ўглядаўся ў выяву на экране двух аматараў піва пад наглядам. Жанчына-афіцэр пахітала галавой. Рэйлі сказаў: «Негатыўная прэзентацыя».
   Што не азначала, што двое мужчын, за якімі яны назіралі, не былі ўзброеныя да зубоў.
  «Толькі ўдваіх?»
  Сказаў бы тры, было тры. Чатыры, чатыры.
  «Так». Рэйлі пацягнуўся. Спадзяваўся, што гэта не марнаванне часу. Была добрая інфармацыя, што старэйшы мудак з адной з каманд Дамініканскай Рэспублікі сустракаўся з мясцовым панкам у Рычы. Магчыма, перадача чагосьці вялікага. Але хлопец з ДР спазніўся, і панк — худы, дрыготкі — проста вісеў з нейкім невядомым, белым мужчынам, маладым, які сам паводзіў сябе неяк дрыготка.
  Афіцэр па радыё зрабіў глыток чагосьці і сказаў: «Як позна Вялікі Хлопчык?»
  Дамініканец не толькі займаў высокія пазіцыі ў экіпажах, але і перахіліў чашу вагаў на трыста з лішнім.
  "Паўгадзіны." Рэйлі паглядзеў на гадзіннік. «Сорак хвілін».
  «Ён не з'явіцца», - прамармытаў паліцэйскі. Ён цяпер жаваў.
  Рэйлі здагадаўся, што адсутнасць бандыта, верагодна, не было прычынай хладнаватасці. Пастаўшчыкі лекаў на дамініканскім узроўні проста вельмі і вельмі занятыя.
  «Вы ўпэўнены, што невядомы з ім не з экіпажа DR?»
  Рэйлі засмяяўся. «Не, калі толькі часы не такія цяжкія, што яны наймаюць спевакоў. Белыя. А часы не такія цяжкія».
  «У вас ёсць ідэя, хто?»
  «Нуп. Дэскрып бландзін, шэсць футаў, страшэнна худы. Рэйлі ўважліва ўгледзеўся ў твар хлопца. «Вы ведаеце, ён выглядае смешна».
  «Што значыць?» - сказаў хлопец, які здымаў, паміж укусамі.
  Да чорта гэта. Я хачу сваю кальцоне.
  «Нервовы».
  «Ён зрабіў вас, сяржант?»
  «Я сяджу ў чортавым фургоне з сантэхнікай на вуліцы ў Брукліне, запоўненай крамамі сантэхнікі. Аб'ектыў камеры памерам з член вашага ката».
  «У мяне няма ката».
  «Не, ён мяне не прымушаў. Проста ён не хоча быць з нашым хлопчыкам».
  «Хто б?»
  Добры пункт. Альфонс Гравіта — ён жа Альфа, але больш папулярны Альпо, гав гав - быў бліскучы кавалак непрацы. Зародку гандляра пашчасціла прапусціць, каб яго злавілі, але ён меў намер рухацца ўверх, пашыраючы свой вулічны бізнес з міні-крамы, у якой ён тусаваў у Ocean Hill, на Bed-Stuy і Brownsville.
  "Пачакай." Рэйлі сеў раўней.
  «Хлопец з ДР там?»
  «Адмоўна. Але Альпо і яго прыяцель… пачакайце, нешта адбываецца».
  "Што?" Жаванне спынілася.
  «Падобна на здзелку... Выцягнеце». Апошні звярнуўся да надушанага паліцэйскага, які сядзеў побач.
  Дрэнны выбар слоў, вырашыў ён. Або добра. Але яна прапусціла намёк.
  Афіцэр павялічыў маштаб, каб атрымаць шырэйшы здымак, злавіць усё, што робяць Альпо і бландын. Альпо азіраўся і лавіў рыбу ў кішэні. Бялявы хлопчык таксама быў. Потым далонь сустрэлася з далонню.
  «Добра, атрымаў абмен».
  "Што гэта было?"
  «Гаўно. Добрая колькасць купюр. Але не мог убачыць прадукт. Вы бачылі?»
  «Не, сэр», - адказала жанчына-наглядальнік. Гардэнія прыйшла на розум, духі, хоць Рэйлі паняцця не меў, як гардэніі пахнуць або выглядаюць.
  Тактычны паліцэйскі перадаў па рацыі: «Твой званок, сяржант».
  Рэйлі спрачаўся. Яны толькі што бачылі незаконную здзелку з наркотыкамі. Яны маглі вярнуцца дадому з дзвюма галовамі. Але, магчыма, мае сэнс ахапіць Белага хлопчыка аднаго, на вуліцы, і трымаць Альпо ў гульні. Яны мелі б хаця б адзін ашыйнік, калі б не змаглі вярнуцца да 73-га з металічным падонкам DR. У дзіцяці таксама можа быць інфармацыя пра Дамініканца. Знерваванага хлопца маглі прыціснуць, пакуль ён не здаўся.
  Ці проста адпусціце гэта - відавочна, што здзелка была не такой ужо і вялікай. Светлавалосы дзіця можа сысці, і яны будуць спадзявацца, што Вялікі Хлопчык з'явіцца.
  Тактыка: «Яны яшчэ там, проста сядзяць?»
  «Правільна».
  «Мы пераязджаем?»
   «Не, не хачу губляць сувязь Alpo з нашымі сябрамі DR. Можа, вазьмі іншага хлопца, калі ён сыдзе. А пакуль пачакайце».
  «Хлопец з ДР спазніўся на пяцьдзесят хвілін».
  Рэйлі прыняў рашэнне.
  «Добра, я скажу табе, што мы будзем рабіць. Але адкажыце на пытанне: вы заказваеце мне кальцоне?»
  
  Лінкальн Райм казаў: «Мы ведаем, што ён зноў кагосьці ўдарыць. Я хачу, каб памятка была разаслана кожнаму ўчастку і станцыі FDNY. Любы няшчасны выпадак з прадуктам, уяўны няшчасны выпадак, я хачу пачуць пра гэта. Стат. Неадкладна. ЯК МАГА ХУТЧЭЙ. Якое клішэ вы хочаце выкарыстоўваць».
  Мэл Купер сказаў, што паклапоціцца пра гэта, і намаляваў свой тэлефон гэтак жа, як і маленькі рэвальвер, які ён насіў амаль мудрагеліста на сцягне.
  Сакс атрымала смс і зірнула на свой тэлефон. «Кампанія разумнага кантролера. Яны хочуць пагаварыць».
  «Або, - сказаў Арчэр, - скажыце нам асабіста, наколькі яны не збіраюцца супрацоўнічаць».
  Калі справа дайшла да следчай працы, яна вельмі хутка вучылася, падумаў Райм і крыкнуў Тому наладзіць званок па Skype.
  Неўзабаве характэрнае сэрцабіцце рынгтона праграмы пульсавала па пакоі, і праз імгненне экран ажыў.
  Гэта было не так шмат, як вагон кружыць. Толькі два чалавекі з CIR Micro былі на экране, і адным з іх, як лёгка высветліў Райм, быў сам Віней Парт Чаўдары, які выглядаў як паўднёваазіяцкі, так і аўтарытарны. На ім была кашуля без каўняра і стыльныя акуляры ў металічнай аправе.
  Другі быў салідны мужчына гадоў пяцідзесяці з жаўтлявым тварам. Адвакат, відаць. Ён быў у касцюме, без гальштука.
  Яны сядзелі ў антысептычным кабінеце: голы стол, на якім стаялі два маніторы, букенды на пару. На сцяне ззаду іх быў пляма бардовай і сіняй фарбаў. Рыфм спачатку падумаў, што гэта карціна, але ўбачыў, што не, гэта прама на сцяне. Стылізаванае адлюстраванне лагатыпа кампаніі.
  «Я Амелія Сакс, дэтэктыў паліцыі Нью-Ёрка. Мы гаварылі раней. Гэта Лінкальн Райм, судова-медыцынскі кансультант, які дапамагае ў нашай справе. Гэта былі толькі ўдваіх. Як і раней, Райм вырашыў, што кампанія магла б быць менш схільнай да супрацоўніцтва з большай колькасцю прысутных людзей, нават калі ўбор больш не быў аб'ектам судовага разбору.
  «Я Віней Чаудхары, прэзідэнт і генеральны дырэктар. Гэта Стэнлі Фрост, наш галоўны юрысконсульт». Голас у яго быў прыемны, спакойны. Наўрад ці які-небудзь перагін. Ён не выглядаў пад пагрозай. Але Райм меркаваў, што людзі, якія каштуюць сорак мільярдаў долараў, рэдка бываюць такімі.
  «Гаворка ідзе пра злачынства, звязанае з нашай прадукцыяй?» — спытаў Мароз.
  "Правільна. Ваш разумны кантролер DataWise Five Thousand. Чалавек тут, у Нью-Ёрку, наўмысна паслаў сігнал на адну з тых прылад, якія былі ўсталяваныя ў эскалатары Midwest Conveyance. Ён актываваў панэль доступу ўверсе. Яно адкрылася. Чалавек упаў і загінуў».
  Чаўдхары: “Я, вядома, чуў пра аварыю. Але я не ведаў, што гэта было наўмысна. Як жахліва. Я павінен сказаць, што мы загадалі Midwest выкарыстоўваць DataWise выключна для загрузкі дадзеных дыягностыкі і тэхнічнага абслугоўвання, а таксама для экстранага адключэння. Не дазваляць доступ».
  «У нас ёсць перапіска, каб паказаць гэта», — сказаў адвакат Фрост.
  Генеральны дырэктар працягнуў: «І кантролеры Midwest Conveyance былі ўсталяваныя некалькі гадоў таму. З таго часу мы адправілі кампаніі сорак, сорак пяць патчаў бяспекі. Яны б не дапусцілі хакера. Калі яны не ўсталявалі іх неадкладна, мы нічога не можам зрабіць».
  Райм сказаў: «Гаворка не ідзе пра вашу адказнасць. Мы шукаем хакера, а не вас».
  «Яшчэ раз ваша імя, калі ласка?» - спытаў Чаудхары.
  «Лінкальн Рыфм».
  «Здаецца, я чуў пра вас. Газеты ці тэлеперадача».
  «Магчыма. Цяпер гэты падазраваны даведаўся, як патрапіць унутр кантролера ад чалавека, які пісаў пра гэта ў блогу».
  Чаудхары ківаў. «Вы, напэўна, думаеце пра блог Social Engineering Second-ly ».
  «Так, мы».
  «Ну, блогер выкарыстаў раннюю мадэль, і ён наўмысна не загрузіў і не ўсталяваў патчы бяспекі. Калі б ён быў, ён ніколі б не давёў да збою DataWise. Але ён не сказаў, што ў яго блог, вядома. Значна больш сенсацыйна меркаваць, што любы трынаццацігадовы падлетак можа запусціць эксплойт. Калі вы падымаеце баявы сцяг парушэння канфідэнцыяльнасці і збояў у сваім блогу, вы атрымліваеце нашмат больш наведванняў. DataWise мае значна менш уразлівасцяў, чым дзевяноста працэнтаў існуючых сістэм».
  Фрост дадаў: «У нас ёсць фірма, з якой мы супрацоўнічаем у белых капелюшах — этычныя хакеры. Вы ведаеце гэты тэрмін?»
  «Мы можам зразумець гэта», - сказаў Сакс.
  «Які ўвесь дзень шукае спосабы ўзламаць серверы DataWise, якімі карыстаюцца нашы кліенты. Любы намёк на эксплойт, мы адпраўляем патч. Калі б той блогер зрабіў гэта, ён бы ніколі не патрапіў унутр. Што ён на гэта скажа?»
  Сакс сказаў: «Я баюся, што наш падазраваны забіў яго пасля таго, як навучыўся ўзламаць сістэму».
  «Не!» Чаудхары сапраўды ахнуў.
  "Гэта праўда."
  «Ну, я, вядома, вельмі шкадую аб гэтым. Жудасна».
  Райм працягнуў: «У тэмы, якую мы шукаем, ёсць спіс прадуктаў, якія выкарыстоўваюць ваш кантролер, а таксама людзей і кампаній, якія купілі гэтыя рэчы. Вельмі доўгі спіс».
  «Прайшло некалькі добрых гадоў».
  Юрыст звярнуўся да генеральнага дырэктара, нічога не сказаўшы, але, магчыма, пасылаючы сігнал, каб пазбегнуць намёкаў на кошт кампаніі, нават калі гэта не датычылася яе патэнцыйнай адказнасці.
  Чаудхары сказаў убок: «Усё ў парадку. Я хачу дапамагчы».
  Рыфма націснула. «І ў нас ёсць падставы меркаваць, што ён зробіць гэта зноў. Забі яшчэ каго-небудзь».
  Мужчына спахмурнеў. «Наўмысна? Чаму на зямлі?»
  Сакс сказаў: «Можна сказаць, унутраны тэрарыст. Ён мае крыўду на спажывецтва. Можа, капіталізм увогуле. Ён адправіў некалькі лістоў у розныя інфармацыйныя арганізацыі. Вы можаце знайсці гісторыі пра іх, я ўпэўнены. Ён называе сябе народным апекуном».
  Чаудхары сказаў: «Але... ён псіхапат?»
  - Мы не ведаем, хто ён, - нецярпліва сказаў Рым. «Зараз, чаму мы тэлефануем. Я хацеў бы ведаць некалькі рэчаў. Па-першае, ці можна прасачыць, дзе ён фізічна знаходзіцца, калі бярэ на сябе кантроль над прадуктам? І здаецца, што ён будзе побач, каб ён мог убачыць інцыдэнт і вырашыць, калі менавіта актываваць кантролер. І яшчэ пытаньне, ці можна прасачыць яго асобу?»
  Чаудхары адказаў: «Тэхнічна, трасіроўка, так. Але зноў жа гэта справа кожнага вытворцы — вытворцы вэб-камер, пліт, аўтамабільных кампаній. Мы не змаглі гэтага зрабіць з нашых аб'ектаў. Мы проста ствараем апаратнае забеспячэнне кантролера і пішам сцэнар — праграмнае забеспячэнне ў кантролерах. Ён узломвае сістэму праз воблачныя серверы нашых кліентаў.
  «Тады, калі б вы загадзя ведалі, на які прыбор або прыладу — я маю на ўвазе, сам блок — ён арыентуецца, кампанія-вытворца магла б адсачыць яго месцазнаходжанне. І нават калі б вы маглі, ён бы выкарыстоўваў проксі для ўваходу ў воблака. Вы павінны былі б іх вызначыць. Нарэшце, у вас будзе ўсяго некалькі секунд, каб даведацца, перш чым ён выйдзе з сістэмы і адключыцца пасля ўзлому. Што да ідэнтыфікацыі, то, несумненна, ён занадта разумны, каб не выкарыстоўваць тэлефоны-запісчыкі, незарэгістраваныя планшэты або камп'ютары і ананімныя проксі або віртуальныя прыватныя сеткі. Гэта Hacking One Oh One».
  Гэта збянтэжыла яго больш, чым ён спадзяваўся. Затым Рыфм сказаў: «Добра. Яшчэ адна рэч: ці можна прыняць меры бяспекі, каб перашкодзіць яму атрымаць доступ?»
  «Вядома. Тое, што я казаў хвіліну таму: вытворцам убудаваных прадуктаў — пліт, сістэм ацяплення, вентыляцыі і кандыцыянавання, медыцынскага абсталявання, эскалатараў — проста трэба ўсталяваць патчы бяспекі, якія мы ім дасылаем. Я ведаю з ягонага блога, як той хлопец — як яго звалі?»
  «Тод Уільямс».
  «Як ён кіраваў эксплойтам. Так, была ўразлівасць. Мы выправілі яго на працягу дня пасля таго, як даведаліся пра гэта, і разаслалі абнаўленні. Гэта было месяц таму. Можа быць, больш».
  «Чаму б Midwest Conveyance не ўсталявала іх?»
  «Часам кампаніі не абнаўляюцца з-за ляноты, часам з-за бізнес-чыннікаў. Абнаўленне патрабуе перазагрузкі і часта некаторай працы з кодам. Гэта адключае ўсё воблака на некаторы час. Іх кліенты не задаволеныя любымі збоямі ў абслугоўванні. Калі чалавек прызвычаіўся да выгоды, яго ўжо немагчыма адняць. Выключыць святло дыстанцыйна, калі вы забыліся, калі выйшлі з дому ў адпачынак? Сачыце за няняй у рэжыме рэальнага часу? Дзесяць гадоў таму, калі гэта было немагчыма, вы ніколі не задумваліся над тым, што не зможаце. Але цяпер? Усе, у каго ёсць разумны прадукт, чакаюць, што ён працягне працаваць. Калі гэтага не адбудзецца, яны пойдуць у іншае месца».
  «Вы сказалі, што гэта не зойме шмат часу».
  Чаудхары ўсміхнуўся. «Вывучэнне псіхалогіі спажыўцоў - захапляльная тэма. Расчараванні запомніліся. Лаяльнасць змяняецца за мілісекунды. А цяпер містэр Рыфм і дэтэктыў…”
  «Сакс».
  «У мяне сустрэча, на якую трэба прыйсці. Але перад гэтым мы вышлем усім нашым кліентам яшчэ адну спасылку на патчы бяспекі з памяткай, якая нагадвае ім, што яны павінны ўсталяваць гэтыя патчы. Жыцці людзей могуць быць пад пагрозай».
  - Дзякуй, - сказаў Сакс.
  «Жадаю поспехаў. Калі мы можам дапамагчы, паведаміце нам аб гэтым».
  Вэб-камера зачынілася. І Райм і Сакс зноў сабралі каманду, каб далажыць аб тым, што сказаў Чаудхары.
  Што, хоць і магло спыніць некаторыя наступныя атакі Unsub 40, па сутнасці, не дапамагло яго высачыць.
  Райм зірнуў на дошку, якую ён, Арчэр і Уітмар стварылі для справы Midwest Conveyance. «Я хачу кансалідаваць нашы чарты, Сакс. Паглядзіце, якія ў нас доказы».
  Замест таго, каб на самой справе перавезці дошкі Unsub 40 з ваеннай пакоя Сакса ў One PP у гасціную сюды, яна папрасіла памочніка ў Major Cases зрабіць фотаздымкі на тэлефон і адправіць іх па электроннай пошце. Яны прыбылі за секунды.
  Цяпер Сакс перапісваў дэталі месцаў злачынства на дошку. І дадалі тое, што яны даведаліся з кампутара Уільямса. Каманда іх прагледзела.
  Рыфма назірала, як Сакс глядзела на табліцу, яе правы ўказальны і вялікі пальцы навязліва круцілі пярсцёнак з блакітнага каменя. Пахітаўшы галавой, прамармытала: «Яшчэ чакаем пілавінне, лак і ДНК і рыскі трэння з сурвэтак. CS у Квінсе так і не вярнуўся да нас». Позірк на яго, халодны позірк, нібы гэты ляжачы ляжачы быў па яго віне. Што, здагадаўся ён, часткова і адбылося дзякуючы выкраданню Купера.
  «Дазвольце мне паглядзець мікраздымкі пілавіння», — сказаў Рым.
  Сакс зайшоў у інтэрнэт, у абароненую базу дадзеных CSU, увёў матэрыялы справы і зрабіў выявы.
  Рыфм агледзеў іх. «Я б сказаў, чырвонае дрэва. Мэл?"
  Пасля хуткага агляду тэхнік сказаў: «На дзевяноста дзевяць працэнтаў упэўнены. Так».
  «Ах, Сакс, ты меў рацыю. Мая віна за тое, што скралі яго ў вас з-пад носа». Ён меў на ўвазе гэта як жарт, але яна не адказала. Рыфма працягваў: «І вы маеце рацыю наконт шліфоўкі. Часціцы не ад пілавання. Прапануе тонкую апрацоўку дрэва.» Яна запісала гэта. І Рыфм дадаў: «Не ўяўляю пра лак. Няма базы дадзеных. Нам проста трэба будзе паглядзець, што прыдумаюць аналітыкі. Што за гісторыя з сурвэткамі?»
  Сакс растлумачыў пра свінцу ў Белым замку. «Я не ведаю, чаму, чорт вазьмі, гэта займае так шмат часу, каб запусціць ДНК і ўзмоцнены хрыбет». Яна выхапіла тэлефон і патэлефанавала ў аперацыю па расследаванні злачынстваў у Квінсе, адбылася кароткая размова. Адключана.
  Насуплены погляд. «Гэта займае так шмат часу, таму што яны страцілі іх».
  "Што?" — спытаў Бондар.
  «Хтосьці ў пакоі для доказаў згубіў сурвэткі. Здаецца, іх пазначылі няправільна. Клерк шукае».
  Рыфм ведаў, што гэта магло быць уражлівым пошукам. Пакой доказаў уяўляў сабой не адзін пакой, а некалькі пакояў, якія змяшчалі сотні тысяч доказаў. Шукаць іголку ў стосе іголак, пачуў аднойчы Рыфм.
  «Ну, страляй з таго, хто кінуў яму мяч», — адрэзаў ён.
  Ён яшчэ раз прагледзеў дыяграму, адзначыўшы новыя запісы. Unsub 40 альбо вельмі пашанцавала, альбо вельмі асцярожны. Доказы не далі дакладнага ўказання ні наконт таго, дзе ён жыў, ні працаваў, ні на тое, дзе ён мог бы нанесці наступны ўдар, мяркуючы, што ён узяў частку слядоў, ацэньваючы будучую ахвяру.
   C RIME S CENE : 151 C LINTON P LACE , МАНХЭТТЭН, БУДАЎНІЧАЯ ПЛЯЦОЎКА, ПОСУДЖУ 40® ПАЎНОЧНАЙ ШЫРАТЫ (N НАЧНЫ КЛУБ )
  – Правапарушэнні: забойства, напад.
  – Ахвяра: Тод Уільямс, 29 гадоў, пісьменнік, блогер, сацыяльныя тэмы.
  – ГПК: Траўма тупым прадметам, верагодна, ударам малатка (марка не вызначана).
  – Матыў: рабаванне.
  – Крэдытныя/дэбетавыя карты яшчэ не выкарыстоўваліся.
  – Доказы:
  – Няма грабянёў трэння.
  – Травінка.
  - Сляды:
  – Фенол.
  – Маторнае масла.
  – Профіль падазраванага (Невядомы прадмет 40).
  – Насіў пінжак у клетку (зялёны), бейсболку Braves.
  – Белы самец.
  – Высокі (6'2" да 6'4").
  – Тонкі (140–150 фунтаў).
  – Доўгія ступні і пальцы.
  – Без візуалізацыі твару.
  СЦЭНА ЗЛАЧЫНСТВА : ВОСЬМІ В Ё МОЛ , Б РУКЛІН​​
  – Злачынства: забойства, уцёкі ад затрымання.
  – Ахвяра: Грэг Фроммер, 44 гады, прадавец у гандлёвым цэнтры Pretty Lady Shoes.
  – Прадавец крамы, пакінуў Patterson Systems у якасці дырэктара па маркетынгу. Паспрабуе паказаць, што вярнуўся б на аналагічную або іншую высокааплатную працу.
  – ГПК: страта крыві, траўма ўнутраных органаў.
  - Сродкі смерці:
  – Unsub 40 узламаў кантролер CIR DataWise5000 і дыстанцыйна адчыніў дзверы.
  – Дыскусія з кіраўніцтвам ЦІР.
  – Адсочванне сігналу: гэта можа зрабіць толькі кожны вытворца. Цяжка.
  – Ідэнтыфікаваць яго, напэўна, немагчыма.
   – Небяспека ўзлому можа быць зведзена да мінімуму шляхам ўстаноўкі кампаніямі патчаў бяспекі. CIR рассылае папярэджанне аб гэтым.
  – Доказы:
  – ДНК, не адпавядае CODIS.
  – Няма фрыкцыйных грабянёў, дастатковых для ID.
  – Адбітак абутку, верагодна суб'екта, памер 13 Reebok Daily Cushion 2.0.
  – Узор глебы, верагодна, ад субсаб, які змяшчае крышталічныя алюмасілікатныя гліны: мантмарыланіт, іліт, вермікуліт, хларыт, каалініт. Акрамя таго, арганічныя коллоиды. Рэчыва, верагодна, перагной. Не родам з гэтай часткі Брукліна.
  – Дынітраанілін (выкарыстоўваецца ў фарбавальніках, пестыцыдах, выбуховых рэчывах).
  – Аміячная салетра (угнаенні, выбуховыя рэчывы)
  – З нафтай са сцэны на Клінтан-Плэйс: магчыма, будуюць бомбу?
  – Дадатковы фенол (папярэднік пры вырабе пластмас, такіх як полікарбанаты, смалы і нейлон, аспірын, бальзамуючая вадкасць, касметыка, лекі ад урослых пазногцяў; у суб'екта вялікія ступні, значыць, праблемы з пазногцямі?)
  – Тальк, мінеральны алей / вадкасць paraffinum / huile minérale, стеарат цынку, сцеаріновая кіслата, ланалін / ланалін, цэтылавы спірт, трыэтаналамін, PEG-12 лаўрэат, мінеральныя спірты, метилпарабен, прапілпарабен, дыяксід тытана.
  - Макіяж? Няма вызначэння брэнда. Аналіз для вяртання.
  – Габлюшка металу, мікраскапічная, сталёвая, верагодна, ад завострывання нажа.
  – Пілавінне. Парода драўніны вызначаецца. Ад шліфавання, а не пілавання.
  – Хлорарганічныя і бензойная кіслата. Таксічны. (інсектыцыды, зброевыя яды?)
  – Ацэтон, эфір, цыклагексан, натуральная камедь, цэлюлоза (верагодна, лак).
  – Вытворца будзе вызначаны.
  – У штаб-кватэры на месцы злачынства адсутнічаюць сурвэткі Белага замка.
  – Падстава для грамадзянскага пазову аб смерці Грэга Фроммера.
  – Дэліктны пазоў аб прычыненні смерці/цялесных пашкоджанняў.
  – Строгая адказнасць за прадукцыю.
  – Нядбайнасць.
  – Парушэнне ўмоўнай гарантыі.
  – Шкода: кампенсацыйная, боль і пакуты, штрафная.
  – Абвінавачаны: Unsub 40.
  – Факты, якія маюць дачыненне да аварыі:
  – Панэль доступу адкрылася, пацярпелы зваліўся ў механізм. Адкрыты каля 16 цаляў.
  – Панэль доступу важыла 42 фунты, вострыя зубы на пярэдняй панэлі прычыніліся да смерці/траўм.
  – Дзверы замацаваны на зашчапку. На спружынах. Ён адкрыўся па невядомай прычыне.
  – Прычыны няўдачы?
  – Умяшальная прычына – Unsub 40 узламаў кантролер DataWise.
  – На дадзены момант няма доступу да справаздач або запісаў Дэпартамента расследавання або FDNY.
  – У гэты час няма доступу да няспраўнага эскалатара (на карантыне DOI).
  C RIME S CENE : РЭСТАРАН W HITE C ASTLE , A STORIA B OULEVARD , A STORIA , QUEENS
  – Адпаведнасць справе: суб'ект рэгулярна есць тут.
  – Дадатковыя элементы профілю падазраванага.
  – З’ядае 10–15 бутэрбродаў за раз.
  – Калі елі тут, хаця б раз хадзілі па крамах. Вёз белы поліэтыленавы пакет, нешта цяжкае ўнутры. Металік?
  – Павярнуў на поўнач і перайшоў вуліцу (у бок аўтобуса/цягніка?). Ніякіх прыкмет таго, што ён валодаў/кіраваў аўтамабілем.
  – Сведкі дрэнна бачылі твар, верагодна, без валасоў на твары.
  – Белы, бледны, магчыма, лысеючы або стрыжаны.
  – Карыстаўся аўтасэрвісам на бульвары Асторыя. прыкладна ў дзень забойства Уільямса.
  – Чакаю слоў ад уладальніка цыганскай таксі.
  – Служба паведаміла пра пункт прызначэння.
  ЦЭНА КРЫМУ : 348 РІДЖЭС - ТРЫТ , МАНХАТЭН​
  – Правапарушэнні: падпалы.
  – Пацярпелы: Няма.
  – Дачыненне да справы: Суб'ект 40 - гэта той самы чалавек, які стаў прычынай смерці Грэга Фроммера, наўмысна адкрыўшы панэль доступу эскалатара Midwest Conveyance у гандлёвым цэнтры Brooklyn Heights. Сустрэўся з Тодам Уільямсам і даведаўся, як узламаць разумныя кантролеры DataWise5000, што стала прычынай аварыі на эскалатары.
  – У ноч смерці Уільямса суб'ект атрымаў ад яго два спісы:
  – База даных усіх прадуктаў, у якіх знаходзяцца кантралёры.
  – Спажыўцы, якія купілі некаторыя з гэтых прадуктаў.
   – Дадатковыя элементы профілю падазраванага:
  – Пад імем Народнага апекуна вывешваў маніфест. Унутраны тэрарызм, які атакуе празмернае спажывецтва.
  – Немагчыма адсачыць пост.
  – Наўмысныя граматычныя памылкі. Напэўна, ён разумны.
  – Доказы:
  – Самаробнае выбуховае прыстасаванне.
  – Воск, нізкаактанавы бензін, бавоўна, пластык, запалкі. Свечка бомба. Элементы не даступныя.
  
  Такім чынам. Гэта яе дом.
  Чырвоны.
  Амелія Сакс, Пакупніца.
  Пакупнік, які не быў дастаткова ветлівым, каб згарэць да смерці ў офісным будынку Тода Уільямса.
  Я апынуўся праз дарогу ад яе бруклінскага гарадскога дома, апрануты ў нейкае рабочае адзенне, камбінезоны, якія, ну, пакрываюць усё. Каб не прыцягваць увагі. Стаміўся, цяпер да канца доўгага-доўгага працоўнага дня (хоць я ў дадзены момант у асноўным прыкідваюся, стомленасць праўда). Кава ў адной руцэ, мабільны тэлефон у другой, робячы выгляд, што чытаю тэксты, хоць на самой справе я чытаў, як добра прагучала ў прэсе мая сцяжка супраць спажывецтва. Навошта, у мяне нават было некалькі лайкаў!
  Уважліва вывучаючы гарадскі дом Рэда. Пакупнік. Так, яна ёсць, і яна будзе пакутаваць з-за гэтага, але я крыху памякчэў (Белыя замкі з раздзела замарожаных прадуктаў нядрэнныя), і я вырашыў, што Чырвоны не з садыстаў. Яна пакупніца з сэрцам. Такая дзяўчына, якая, калі б я запрасіў яе на спатканне, не засмяялася б мне ў твар і не расказала пра стручковую фасолю і мяшкі з косткамі. Яна чырванее і захоўвае прыгожую ўсмешку на сваім прыгожым твары. «Прабачце, у мяне ёсць планы».
  Пакупнік з сэрцам…
  Такім чынам, калі я разбуру жыццё Рэда, я, напэўна, адчую шкадаванне. Але я мімаходзь думаю пра гэта і вяртаюся да пастаўленай задачы.
  Добрае месца ў яе тут. Старадаўні Бруклін. Класіка. Амелія Сакс . Нямецкая назва, я мяркую. Яна не выглядае немкай, але я сапраўды не ведаю, як выглядае немец, цяпер я думаю пра гэта. У яе няма заплеценых светлых валасоў і блакітных арыйскіх вачэй.
  Я разважаў, што з ёй рабіць. Red не валодае прадуктамі, у якіх ёсць кантролеры DataWise5000. Прынамсі, не тое, што я магу знайсці. Яе няма ў маіх чароўных спісах, якія Тод так паслужліва атрымаў для мяне, перш чым у яго пачалі трашчаць косці. Вядома, як толькі прадукт трапляе ў рукі грамадскасці, ён можа хістацца, як корак у акіяне, пакуль яго не вымые на чужой кухні, у гаражы або ў гасцінай. Але я прасканаваў дом Рэда ў пошуках сігналаў, як паказаў мне Тод, і хаця я знайшоў некалькі самотных маленькіх прылад, якія пасылаюць свае бесправадныя маякі, просячы далучыцца да сеткі, ніводная з іх не дапаможа мне ператварыць яе ў масу зламанай косткі ці пухіры на плоці .
  Папіваючы каву, якую я насамрэч не п'ю, гляджу на мабільны тэлефон, на які я не вельмі гляджу… прыкідваюся. Я ўпісваюся — нецярплівы рабочы, які чакае дастаўкі дадому ў канцы дня.
  Хаця я зусім не нецярплівы.
  Я цярплівы як камень.
  Што акупляецца. Бо толькі праз паўгадзіны бачу нешта цікавае.
  І я разумею, што цяпер у мяне ёсць апошняя частка галаваломкі, якая дазволіць мне вырашыць маю праблему з чырвоным.
  Добра, думаю я, дапіваючы напой і кладучы пакамечаны кубак у кішэню (вывучыў там урок!), пара ісці. У нас ёсць над чым працаваць.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 23
  Р он Пуласкі выйшаў з дзвярэй бара Рычы. Ён адчуваў сябе добра, амаль што кружылася галава.
  Ён павярнуў на поўдзень і працягваў хутка ісці, апусціўшы галаву.
  Тое, што ляжала ў яго пярэдняй левай кішэні, было нязначным, але здавалася дзесяць фунтаў золата. Ён нядбайна сунуў руку ў кішэню і дакрануўся да яе для зручнасці. Дзякуй, Госпадзе.
  «І дзякуй», — падумаў ён таксама хлопцу, з якім хвіліну таму піў піва: «Альфо» (Пуласкі не любіў ужываць корм для сабак, нават скельс заслугоўваў павагі). Ён падключыў Пуласкі менавіта тое, што яму трэба. Ах, так.
  Ён мог…
  «Прабачце, сэр. Калі б вы маглі спыніцца тут жа, калі ласка. Дастань руку з кішэні».
  З палаючым тварам, тахкаючым сэрцам Пуласкі спыніўся на месцы. Ведаў, што яго не рабуюць. Але ён таксама ведаў, што адбываецца. Тон голасу, словы. Ён павярнуўся і ўбачыў двух буйных мужчын, апранутых у вулічныя джынсы і курткі, але ён адразу зразумеў, хто яны — не іх імёны, а іх працу: тактычныя паліцэйскія, пад прыкрыццём. Ён зірнуў на іх шчыты, залатыя шчыты, якія звісалі на срэбных ланцугах.
  Дзярмо...
  Ён павольна зняў руку і трымаў абедзве далоні адкрытымі. Без пагрозы. Ён ведаў трэніроўку; ён быў на тым баку сотні разоў.
   Пуласкі сказаў: «Я паліцыя Нью-Ёрка, прызначаны для буйных спраў. У мяне зброя ў кабуры на шчыкалатцы, а шчыт у пінжаку». Стараюся гучаць упэўнена. Але голас яго быў няўпэўнены. Сэрца ў яго ляснула.
  Яны нахмурыліся. – Добра, – ступіў наперад большы, лысы. Напарнік трымаў руку каля зброі. Болдзі: «Мы проста хочам пераканацца, што ўсе застаюцца ў бяспецы, разумееце. Я папрашу вас павярнуцца і ўперціся рукамі ў сцяну».
  «Вядома». Спрачацца не прыносіць карысці. Пуласкі падумаў, ці званітуе ён. Глыбокі ўдых. Добра, кантралюй. Ён зрабіў. Больш-менш.
  Афіцэры — ад іх пахла аператыўнай групай — дасталі пісталет і шчыт. Не аддалі. Яго кашалёк таксама. Пуласкі быў схільны спрачацца з гэтым, але не стаў.
  "Добра. Павярніся." Ад другога афіцэра — светлыя валасы з калючай стрыжкай. Ён гартаў кашалёк. Ён сабраў яго, пісталет і шчыт у левай руцэ.
  Абодва афіцэры азірнуліся і накіравалі Пуласкі ў дзвярны праём, па-за полем зроку на тратуары. Яны вялі сачэнне ў Рычы, верагодна, за Альфонсам, чакаючы, калі з'явіцца кантакт. І яны не хацелі сарваць асноўную аперацыю, калі іх зараз заўважылі.
  — прамовіў у свой мікрафон Бэлдзі. «Сяржант, мы яго ўзялі. Справа ў тым, што ён у сіле. Важныя справы… Я ведаю… Я даведаюся». Ён кіўнуў галавой. «Пуласкі? Вы тут працуеце? Асноўныя справы заўсёды каардынуюць з намі, DSS. Такім чынам, мы заблыталіся».
  «Не аперацыя».
  «Што ты купіў?» Здавалася, Бэлдзі падабалася размаўляць. Яны былі побач. Яго дыханне пахла піцай. Часнок і орегано. Ён зірнуў на кішэню Пуласкага.
  «Нічога».
  «Глядзі, чувак, мы знялі гэта на відэа. Усё».
  Дзярмо. Сантэхнічны фургон насупраць. Ён павінен быў аддаць ім належнае. У квартале было з дзесятак крам сантэхнікі. Грузавік на лесаскладзе, грузавік тако, грузавік сістэмы вентыляцыі і кандыцыянавання... гэта можа быць падазроным. Але не сантэхніка.
  «Гэта не тое, што вы думаеце».
  «Так, гэта тое , што мы думаем, Пуласкі. Мы нічога не можам зрабіць. Ён уключаны стужка, на якую трэба ўвайсці, - сказаў бялявы партнёр. Здавалася, ён асабіста засмучаны перспектывай злавіць калегу-паліцэйскага за ацэнку наркотыкаў. Але засмучэнне не спыніла яго. Любы з іх. Проста здавалася, што Блондзі спадабаецца ашыйніку крыху менш, чым яго партнёру.
  «Мы зайшлі так далёка, Пуласкі. Вы павінны даць нам тое, што вы набралі. Калі гэта невялікая сума, гэта не так дрэнна. Вы можаце нешта выпрацаваць з DA і Benevolent Association».
  Верагодна, яны падумаюць, што Пуласкі сам можа ўдзельнічаць у аперацыі — выбіраць наркотыкі, ведаючы, што за сачэннем ідуць, і сачыць, ці адпусцяць яго Лысы і Блондзі, прафесійная ветлівасць. Потым унутраныя службы падмяталі і здымалі . Такім чынам, яны павінны ставіцца да яго, як да любога іншага пакупніка.
  «Я не набраў ніякіх наркотыкаў».
  Запанавала цішыня.
  «Шукайце мяне».
  Позірк паміж імі. Блондзі зрабіў. Добры пошук. Яны ведалі, пра што ідуць.
  Тады Болдзі гаварыў у свой мікрафон. «Сяржант, нічога пра яго... К.» Ён адключыўся і гаўкнуў: «Значыць, тут адбываецца хрэн, Пуласкі?»
  «Гэта». Ён кіўнуў на пачак папер, які Бландзі дастаў з яго кішэні. Блондзі працягнула яму. Ён разгарнуў невялікі аркуш паперы і працягнуў яго.
  «Што гэта?»
  «У мінулым месяцы ў мяне былі праблемы з грашыма. Патрэбна пара буйных. Хтосьці звязаў мяне з Альфо. Ён звязаў мяне з грашыма. Сёння я вярнуў яму апошнія грошы. Ён вярнуў мне маркер».
  Паліцэйскія паглядзелі распіску.
  Пазыка грошай пад непамерна высокія працэнты не з'яўляецца незаконнай, калі гэта не робіцца для адмывання наяўных грошай, хоць паліцэйскі, робячы гэта, верагодна, спатыкнуўся аб некаторыя ведамасныя правілы.
  — прамовіў у мікрафон Бэлдзі. «Гэта былі не наркотыкі, сяржант. сок. Заплаціў і атрымаў запіску назад… Так… Я буду».
  «Ведаеце, гэта было проста глупства, афіцэр».
  «Так? Як жа глупства пазычаць зялёнку для сябра хто губляе нагу, таму што ў яго рак і няма страхоўкі?» Страх ператварыўся ў гнеў, і ён вырашыў, калі вы збіраецеся нешта выдумаць, выбраць самую абуральную гісторыю, якую толькі можаце.
  Гэта крыху адкінула іх назад. Але Болдзі нядоўга спыняўся. «Тут вы маглі сапсаваць вялікую аперацыю. Ваш хлопчык там, Альпо , павінен быў сустрэцца з кімсьці старэйшым з экіпажа DR. Ён заходзіць, падказвае, што ты сіні, і хто ведае, што магло здарыцца? У яго мог быць стралок з сабой».
  Пуласкі паціснуў плячыма.
  «Ён гаворыць што-небудзь пра дамініканца?»
  «Не. Мы гаварылі пра спорт і пра тое, як людзі могуць трапіць, калі пазычаюць пад дваццаць працэнтаў. Мая частка і шчыт. Кашалёк таксама».
  Пуласкі ўзяў іх і апусціўся на калені, запраўляючы зброю ў кабуру. Ён зашчапіў раменьчык вакол маленькага пісталета і падняўся. "Што-небудзь яшчэ?" Адказу няма. Пуласкі хвіліну глядзеў на яго, потым, не кажучы ні слова, павярнуўся і пайшоў прэч.
  Калі некалькі імгненняў таму ён думаў, што яго сэрца б'ецца хутка, то цяпер гэта было падобна да кулямёта.
  Чалавек, чувак, чувак... Ты шчасліўчык, - сказаў ён сабе. Але не ўсім пашанцавала. Ён планаваў загадзя. Альфо патэлефанаваў яму раней і сказаў, што ў яго ёсць падказка да Одэна, чалавека, які можа даць Пуласкі новую пароду Оксі. «Злавіць або як там, чорт вазьмі, ты гэта называеш». Яны сустрэнуцца ў Рычы, і Пуласкі заплаціць яму дзве тысячы за інфармацыю.
  Але пакінуўшы One PP, куды ён пакінуў кампутар з месца падпалу ў цэнтры горада, Пуласкі пачаў адчуваць сябе параноікам. Што рабіць, калі яго ўбачыў за размовай з Альфо сябар або калега-паліцэйскі? Яму патрэбна была нагода, каб пагутарыць з хлопцам. Аднойчы ён купляў у яго наркотыкі, але больш гэтага рабіць не хацеў.
  Па нейкай прычыне ідэя IOU прыйшла яму ў галаву. Нядрэнна. Ён надрапаў фальшывы маркер. Калі Альфо даў яму інфармацыю аб Одэне, ён паклаў яе ў тую ж кішэню, што і доўг. Гэта не пройдзе судова-медыцынскую экспертызу - ніякіх грабянёў трэння, акрамя яго ўласных ... і забудзьцеся пра аналіз почырку. Але ён здагадаўся, што тамтэйшыя паліцыянты ДСС не надта турбавалі яго. Яны проста хацелі вярнуцца да сваёй піцы і дамініканскай піцы.
  Цяпер ён дастаў і прагледзеў запіску, якую даў яму Альфа, запамінаючы адрас і іншую інфармацыю ў ёй. Ён заплюшчыў вочы і прачытаў гэта дзясятак разоў, а потым выкінуў гэта ў каналізацыю.
  Гадзіна была позняя. Лінкальн і Амелія павінны былі задумацца, дзе ён. І яму самому было цікава, ці было на камп'ютары Уільямса што-небудзь, што магло б прывесці да Unsub 40. Але, правяраючы яго тэлефон, ніхто не тэлефанаваў. Ён напісаў Амеліі, што едзе дадому — справа Гуцьерэса заняла больш часу, чым ён меркаваў, — але калі ёй што-небудзь спатрэбіцца, патэлефануй яму.
  Яна была з розуму? Напэўна. Але ён нічога не мог з гэтым зрабіць.
  Ён збіраўся спыніць таксі, але балюча ўсведамляў, колькі сваіх грошай ён толькі што перадаў Альфо, таму прыйшоў час метро. Ён вярнуўся на Broadway Junction, каб пачаць складанае падарожжа да жонкі і дзяцей. Адчуванне бруду, забруджвання. І быў упэўнены, што нават убачыўшы іх мяккія ўсмешлівыя твары, ён мала суцешыўся б.
  
  Амелія Сакс падцягнула свой Torino да абочыны і заглушыла рухавік. Пасядзелі хвілінку, чытаючы тэксты. Яна высунула тэлефон, але ўсё роўна не выйшла з машыны.
  Пакінуўшы Rhyme's, яна адправілася на дзве місіі. Першым было сустрэцца з рэпарцёрам адной з буйных мясцовых газет і даць яму працяг гісторыі People Guardian. У рамках артыкула ён надрукаваў спіс прадуктаў, якія ўтрымлівалі разумныя кантролеры — праўда, толькі ў інтэрнэт-выданні, бо колькасць такіх элементаў была вельмі доўгай. Яна таксама патлумачыла тое, што сказаў Чаудхары, што вытворцы неахвотна або занадта лянота ўсталёўвалі патчы для паляпшэння бяспекі. Генеральны дырэктар збіраўся звязацца з імі яшчэ раз, але яна вырашыла, што навіны аб гэтай стрыманасці створаць некаторы ціск з боку грамадскасці, каб яны ўсталявалі абнаўленні бяспекі.
  Рэпарцёр падзякаваў ёй за падказку і пагадзіўся захаваць яе ананімнасць, бо яна не дазволіла тэлефанаваць яму з кіраўнікоў у One PP. Ён пакінуў далейшыя даследаванні і напісанне гісторыі.
  Потым Сакс ненадоўга завітала ў One PP і цяпер была тут, выконваючы сваю другую місію — у Маленькай Італіі, праўда, мала, якую захапілі хіпстэры з поўначы, а кітайскія рэстараны і сувенірныя крамы з поўдзень. Яна вылезла з машыны, схапіла партфель і пайшла на поўдзень. Спыніўшыся, яна заўважыла сілуэт мужчыны ў акне кавярні перад сабой.
  Гэта месца было тут на працягу многіх гадоў, класічная эспрэса-кандытарская адразу з фільма 1940-х гадоў. Звалі Антоніёс (быў толькі адзін уладальнік з такім прозвішчам; ні ў сям'і, ні ў шыльдапісца ніколі не турбавалі апостраф). Сакс аддаў перавагу гэтаму перад трыма ці чатырма іншымі бістро, якія захаваліся тут, у паўднёва-цэнтральнай частцы Грынвіч-Вілідж, і ўсе яны стойка супраціўляліся падыходу сеткавых крам да кафеіну.
  Сакс праштурхнулася ўнутр, званок, прымацаваны да дзвярэй, весела зазвінчэў, і яе апанавалі пахі насычанай кавы, карыцы, мушкатовага арэха і дрожджаў.
  Вочы ўсё яшчэ глядзяць на Ніка Карэлі, які пракручваў iPad.
  Пасля кароткай паўзы яна падышла да яго і сказала: «Прывітанне».
  «Гэй». Ён устаў, паглядзеў ёй у вочы і затрымаў позірк. Без абдымкаў.
  Яна села і паклала партфель сабе на калені. У абароне, як падазраваныя, якіх смажаць, часам скрыжавалі рукі.
  «Чаго б ты хацеў?» – спытаў Нік.
  Ён піў чорную каву, і яна ўспомніла халодную нядзельную раніцу, і Нік, і яна не былі на службе, яна ў піжаме, ён у аднолькавых трусіках, калі яна гатавала два кубкі кавы, наліваючы кіпень праз конус фільтр, гук як рыпанне цэлафану. Яна адразу адпівала свой, а ён на некалькі хвілін ставіў кубак у халадзільнік; ён любіў цёплыя напоі, ніколі гарачыя.
  «Нічога. Я не магу застацца».
  Ці здаваўся ён расчараваным? Яна так верыла.
  «Навамодны». Ён з усмешкай паказаў на iPad.
  «Многае змянілася».
  «Я думаю, што я ў нявыгадным становішчы. Ці не трэба быць гадоў трынаццаці, каб авалодаць чымсьці падобным?”
  "Гэта верхняя мяжа", - сказаў Сакс. Яна не магла не адзначыць яшчэ раз, што Нік выглядае добра. Нават лепш, чым калі яна бачыла яго апошні раз. Менш худы, чым тады. Больш вертыкальна, сутуласць знікла. Ён таксама быў пастрыжаны. Знешні выгляд яго цяпер здаваўся лепш, чым у малодшага дні, калі ён быў, падумала яна, занадта худым. Украпванні сівізны сярод чорных пасмаў дапамаглі. І гады — і турма — нібы не зацямнілі яго бліскучых хлапечых вачэй. Крыху братэрства было назаўсёды ўнутры. Тады Сакс лічыў, што ён не столькі бязлітасна спланаваў і ажыццявіў захопы, колькі трапіў не ў той натоўп і, чорт вазьмі, думаў, што паспрабуе нешта дзёрзкае, не задумваючыся пра наступствы.
  «Такім чынам. Вось ты дзе." Яна адкрыла партфель і працягнула тры тоўстыя папкі, у якіх было каля васьмісот аркушаў паперы. Дакументацыя па яго справе і звязаных з ёй расследаваннях. Яна праглядала файл шмат гадоў таму — не жадаючы, але не ў сілах супрацьстаяць. Яна даведалася, што ў той час у горадзе дзейнічала некалькі груповак згоншчыкаў. Арышт Ніка быў адным з сямі за тры месяцы. Некаторыя іншыя злачынцы таксама былі паліцыянтамі. Калі б ён быў адзіным згоншчыкам — асабліва тым, хто шукаў віны — файл быў бы нашмат меншым. Ён хутка прагартаў адну з тэчак, усміхнуўся і дакрануўся да яе рукі.
  Не яе рука. Гэта здавалася б недарэчным. Проста яе перадплечча. Тым не менш, нават скрозь пласты воўны і бавоўны, яна адчувала электрычнасць, якую памятала шмат гадоў таму. Хацелася, каб не было. Вельмі хацеў гэтага.
  Напэўна, ён адчуў, як яна зацякла. Безумоўна, ён бачыў, як яна адвяла позірк. Нік зняў руку з яе рукава.
  Яна сказала: «Ты павінен быць асцярожным, Нік. Вы не можаце мець зносіны з кімсьці, хто мае запіс. Ваш PO сказаў вам гэта.
  «Калі ёсць хто-небудзь, хто можа мне дапамагчы, і ёсць рызыка, або нават здаецца, што яны звязаны, я буду выкарыстоўваць, ведаеце, пасярэдніка, каб звязацца з імі, сябра. Абяцаю».
  "Упэўніцца."
  Яна стаяла.
  «Ты ўпэўнены, што ў цябе няма часу на хуткі абед?»
  «Мне трэба дадому да маці».
  «Як яна?»
  «Добра для аперацыі».
  «Я не ведаю, як аддзячыць цябе, Амелія».
  «Дакажы, што ты невінаваты», — сказала яна. «Вось як».
  
  
  РАЗДЗЕЛ 24
  Нік Карэлі ведаў, што паліцэйская праца ў асноўным зводзіцца да папяровай працы .
  Вы хацелі нашыйнікі, але вы ненавідзелі нашыйнікі з-за ўсіх формаў, нататак, трох і чатырох асобнікаў і яшчэ, чорт вазьмі, пяці копій чагосьці.
  Але добрая навіна заключалася ў тым, што паліцыянты ўнутраных спраў, якія займаліся яго справай, і звычайныя залатыя шчыты сапраўды зрабілі сваю хатнюю працу, і ў яго была маса дакументаў, якія трэба было праглядаць. Напэўна, іх было так шмат, таму што яны думалі, што ў іх хітры паліцэйскі, а хітры паліцэйскі - найлепшы злачынец. Вы забіваеце хлопчыка ў блакітным, які аблажаўся, і ўвесь свет становіцца вашай вустрыцай. Прэса, раскрутка, ухваленне публікі.
  Зараз у сваёй кватэры. Седзячы за сталом, які ён збіраўся выраўнаваць са складзеным лістком паперы з таго часу, як ён вярнуўся, Нік разглядаў тое, што прынесла яму Амелія, пачку за пачкай папер. Шукаю ключ да свайго выратавання.
  Ён пацягнуў каву, чорную і цёплую. Не гарачы, не ледзяны. Цёплы. Ён не ведаў чаму, але так ён заўсёды піў каву. Ён памятаў, як быў з Амеліяй, і яна рабіла гэта старамодным кропельным спосабам — у часы да Кёрыга — праліваючы праз конусны фільтр. Адзін з яго любімых успамінаў - марозная халодная раніца, дзе ён дзяліў самую пачварную пару паласатых бэжавых піжам на свеце. Яе пазногці на нагах сінія ад лаку. Яго сіні ад холаду.
  Ён выпіў некалькі кубкаў Folgers з таго часу, як пачаў праглядваць файлы, якія яму прынесла Эйм — не, Амелія. Колькі гадзін прайшло? Ён не хацеў гадаць.
  Ён раптам адчуў водар, які вярнуў яго на гады назад. Ён кіўнуў галавой, уздыхнуў. Так, безумоўна. Крыніца? Ён падняў адну з папак. Там, дзе Амелія, несумненна, трымала яго. Яна не захаплялася парфумай. Але яна, як правіла, карысталася тымі ж ласьёнамі і шампунямі, якія мелі свой характэрны водар. Гэта было тое, чым ён цяпер пах. Крэм для рук Guerlain, верыў ён. Імя вярнулася да яго здзіўлена.
  Ён з цяжкасцю адкінуў некалькі іншых успамінаў і вярнуўся да дакументаў. Старонка за старонкай.
  Праляцела гадзіна. Іншы. Здранцвенне. Ён вырашыў пайсці на начную прабежку. Яшчэ пяць хвілін.
  Але каб знайсці тое, чаго ён так адчайна хацеў, спатрэбілася ўсяго два.
  Ісус. О, мой мілы Езус!
  Ён зачытваў даклад, які быў складзены ў рамках шырокага расследавання датычнасці паліцыі да згону. Гэта было датавана амаль годам пасля таго, як ён трапіў у турму. Была ксеракопія рукапісных нататак дэтэктыва, якія было вельмі цяжка прачытаць - выглядала так, быццам афіцэр карыстаўся алоўкам.
  2/23. Interv Albert Constanto Olice расследаванне 44-3452—аперацыя "Вярнуць" суб'екта, які не ўдзельнічае ў крадзяжах, але ў артыкуле пра наркотыкі, прапусціў судовыя размовы, адмовіўся ад аднаго, адкінуў да меншага, суб'екта паведамілі, што яго падслухалі... у бары Фланігана, ключавы чалавек для скрадзеных тавараў, заўсёды за кадрам , узровень абароны ведае «ўсё» ў BK, белы мужчына, пяцьдзесят гадоў, імя пачынаецца на j жанаты nanci , «j» з'яўляецца ключавым канстанта кажа.
  «Я скажу, што ён ключавы», — падумаў Нік Карэлі. Прынамсі для маёй місіі. Фланіган быў адным з падпольных месцаў сустрэч арганізаванай злачыннасці. Гэтая таямнічая асоба з літарай «J», якая дзейнічала ў БК — Брукліне — са сувязямі і жонкай Нэнсі, магла ведаць, хто ёсць хто ў той сцэне згону. І калі ён не мог непасрэдна дапамагчы Нік, ён напэўна ведаў бы каго-небудзь, хто мог бы. Ён перагартаў астатнія старонкі, спадзеючыся знайсці расшыфроўку нататак, якую было б лягчэй чытаць, але не. Больш нічога не было. І ніякага далейшага пошуку фігуры "J" і яго жонкі Нэнсі.
  Потым ён зразумеў чаму.
  Памятка паліцыі Нью-Ёрка абвясціла аб завяршэнні аперацыі "Вяртанне". Камісар пахваліў афіцэраў за тое, што яны значна скарацілі колькасць угонаў і ўдзелу ў іх карумпаваных паліцэйскіх. За кратамі апынуліся многія махляры і іх паліцэйскія саюзнікі; іншыя, супраць якіх нельга было распачаць справы, былі выгнаныя з бізнэсу. Сапраўдны адказ быў дадзены ў некалькіх іншых запісках, у якіх было абвешчана пра стварэнне некалькіх аператыўных груп па барацьбе з тэрарызмам і наркотыкамі. Рэсурсы паліцыі Нью-Ёрка заўсёды былі абмежаванымі, і скрадзеныя тэлевізары займалі даволі нізкае месца ў шкале "трэба спыніць гэта", у параўнанні з тым, што "Аль-Каіда" ў Вестчэстэры нацэлілася на сінагогі і Таймс-сквер.
  Што ж, добрая навіна для яго. Гэта азначала, што Дж і Нэнсі ўсё яшчэ на волі і змогуць дапамагчы яму.
  Яго першай рэакцыяй было зняць трубку і патэлефанаваць Амеліі, сказаць ёй, што тое, што яна зрабіла — стаўка на яго — апраўдалася. Але потым вырашыў не рабіць гэтага. Ён тэлефанаваў ёй раней, але яна не падняла трубку. Ён адчуваў, што яна і зараз не паднімецца. Ва ўсялякім разе, ён хацеў сказаць ёй нешта больш істотнае, і яму ўсё роўна трэба было высачыць гэтага Дж, пераканаць яго дапамагчы. І ў Ніка не было вялікага аўтарытэту на вуліцы. Былы паліцэйскі і былы асуджаны. Гэта азначала, што многія людзі з абодвух бакоў балота не будуць насамрэч схільныя дапамагаць яму.
  Акрамя таго, размова з Амеліяй зноў дасць волю гэтым пачуццям, а гэта, як ён здагадаўся, не вельмі добрая ідэя.
  Ці гэта было?
  Ён зноў уявіў яе, гэтыя доўгія рудыя валасы, яе твар, поўныя вусны. Здавалася, яна амаль не пастарэла, пакуль ён быў унутры. Ён памятаў, як прачынаўся побач з ёй, слухаў радыёгадзіннік, дыктара: «Дзесяць-дзесяць ПЕРАМОГ... вы дасце нам дваццаць дзве хвіліны, мы дамо вам увесь свет».
  Паразважай потым, сказаў ён сабе прама. Падцягні сваю задніцу. У вас ёсць праца.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 25
  Іх першы аргумент па сутнасці.
  Пра нешта дробнае. Але істотным аспектам судова-медыцынскай працы з'яўляецца тое, што што-то дробнае можа азначаць розніцу паміж забойцам, які забівае зноў ці ніколі.
  «Гэта твая база дадзеных», - казала Джульет Арчэр Райму. «Вы сабралі гэта». Своеасаблівая саступка. Але потым дадала: «Гэта было, вядома, даўно, праўда?»
  Яны былі ў гасцінай. Адзіным прысутным быў Мэл Купер. Пуласкі была дома, як і Сакс, са сваёй маці.
  Купер трымаў у руках сухі фломастэр, кідаючы бясконца цярплівы позірк то на Рымма, то на Арчэра, чакаючы высновы, як пчала на тычачцы. Пакуль толькі пырхаць.
  Райм адказаў: «З майго вопыту геалагічныя зрухі адбываюцца даволі павольна. Фактычна за мільёны гадоў». Тонкая, але з'едлівая атака на яе пазіцыю.
  Пытанне было простым, звязаным з перагноем — гнілой зямлёй, якую Сакс знайшоў на ранейшым месцы злачынства. Склад перагною, лічыў Райм, дыктаваў, што яго крыніцай з'яўляўся Кўінз, і з-за вялікай колькасці ўгнаенняў і знішчальнікаў пустазелля (ён таксама не прымаў пад увагу бомбы і чалавечыя яды), гэта было месца, дзе важны газон, як загарадны клуб, курорт, асабняк, поле для гольфа.
  Арчер лічыў, што Queens занадта абмежавальны, нават калі Rhyme База дадзеных глебы, якую ён, так, сабраў шмат гадоў таму ў паліцыі Нью-Ёрка, сведчыць аб тым, што след, знойдзены Саксам, паходзіць з усходняй часткі раёна, дзе ён межаваў з акругай Насаў.
  Яна патлумачыла свае развагі: «Я дам вам, што матэрыял глебы мог паходзіць з Квінса. Але колькі прадпрыемстваў па садаводстве і азеляненні? Тоны».
  «Тоны?» Тон Райма насміхаўся над недакладным словам.
  «Шмат», - паправіў Арчер. «Ён мог быць адпраўлены на курорт у Вестчэстэр, дзе ён забраў гербіцыды і ўгнаенні. Або на поле для гольфа на Стэйтэн-Айлендзе, для грунтавой пасткі ці што-небудзь там…
  Райм сказаў: «Я не думаю, што на палях для гольфа такіх няма. Пасткі для бруду».
  «Што б у іх ні было, курсы заказваюць матэрыялы для ландшафтнага дызайну і глебу ў Кўінз і дастаўляюць іх у Нью-Джэрсі, Канэктыкут, Бронкс», — адказала яна. «Наш суб'ект мог знайсці след у акрузе Берген, дзе ён жыве або працуе, і пакінуць узор на месцы здарэння. Там займаецца дрэваапрацоўкай у шыкоўным сельскім клубе».
  «Магчыма. Але мы гуляем на фору», — растлумачыў Райм. «Хутчэй за ўсё, што наш злачынец быў у Квінсе, калі збіраў перагной».
  Арчер не адступаў. «Лінкальн, калі мы праводзім медыцынскія даследаванні ў галіне эпідэміялогіі, адсочваючы інфекцыйныя захворванні, горшае, што вы можаце зрабіць, гэта заўчасна зрабіць выснову. Вы ведаеце даследаванне блізарукасці?»
  Чаму блізарукасць была актуальная? — здзівіўся Рыфма. «Прапусціў». Яго ўласныя вочы глядзелі на бутэльку аднасалодавага віскі, якая была ў цэнтры ўвагі, але лунала па-за дасяжнасцю.
  Арчер працягнуў: «Некалькі гадоў таму некаторыя лекары заўважылі, што ў дзяцей, якія спалі з уключаным святлом, часцей развівалася блізарукасць. Лекары пачалі ствараць праграмы па карэкціроўцы рэжыму сну дзяцей, змене асвятлення ў пакоі, арганізацыі кансультацый, калі дзеці хваляваліся ў цёмны час сутак. Шмат грошай было выдаткавана на кампаніі па зніжэнні блізарукасці».
  «І?»
  «Даследчыкі з самага пачатку замацавалі ў галаве прычынна-следчую сувязь. Уключанае святло прыводзіць да блізарукасці».
  Нягледзячы на сваю нецярплівасць, ён быў заінтрыгаваны. «Але гэта было не так».
  "Не. Блізарукасць з'яўляецца генетычнай. З-за праблем са зрокам бацькі з цяжкай блізарукасцю пакідалі святло ў сваіх дзяцей уключаным пакоі часцей, чым бацькі з нармальным зрокам. Уключанае святло не выклікала блізарукасці; гэта вынікала з блізарукасці. І гэтая прычынна-следчая памылка адкінула даследаванні на гады назад. У нашым выпадку я хачу сказаць, што калі мы пераканаемся, што ён звязаны з Квінсам, мы спынім разгляд іншых магчымасцей. Як толькі табе нешта прыходзіць у галаву, ты ведаеш, як цяжка гэта выбіць?»
  «Як канон Пахельбеля? Я сапраўды не люблю гэты музычны твор».
  «Я знаходжу гэта цудоўным».
  Райм рэзка сказаў: «Мы дакладна ведаем, што ён звязаны з Кўінз. Гамбургеры ў Белым замку і аўтасэрвіс, якім ён там карыстаўся. Напэўна, у нейкія крамы ён ходзіць. Поліэтыленавы пакет, памятаеш?»
  «Гэта заходні Квінс. Ля ракі Іст-Рывер. Глеба і ўгнаенні знаходзяцца за міль, на ўсход. Паслухайце, я не кажу, што трэба ігнараваць Queens, але паступова надаваць яму меншае значэнне».
  Ён не верыў, што калі-небудзь чуў гэта прыслоўе.
  Арчер настойваў. «Шукайце іншыя месцы ў раёне Нью-Ёрка, куды былі дастаўлены тавары для азелянення з Квінса. Гэта ўсе. Магчыма, ён выявіў след у Бронксе ці Ньюарку, Нью-Джэрсі».
  «Ці Мантана», — прамовіў Рым халодным, з'едлівым тонам, які ён вельмі любіў. «Давайце збяром дзясятак афіцэраў і папросім іх пашукаць Хелену на прадмет некага, хто наведаў кампанію па азеляненні ва ўсходнім Кўінзе дзеля гнома на газоне».
  Цярпенне канчаткова вычарпалася, Мэл Купер зноў узмахнуў маркерам і спытаў: «Што вы хочаце, каб я напісаў на дошцы?»
  Райм сказаў: «Калі перагной паходзіць з Кўінза, але наш злачынец мог падабраць яго ў Мантане. Не, пачнем па алфавіце. Алабама, Аляска, Арызона, Арканзас...»
  «Лінкальн. Ужо позна, - сказаў Купер.
  Ён спытаў Арчэра: «Ці можаце вы жыць з Квінз са знакам пытання?»
  «Два пытальніка», — запярэчыла яна.
  Смешна. Жанчына калі-небудзь адступала? "Добра. Два праклятых пытальніка».
  — напісаў Бондар.
  Райм сказаў: «І не забудзься пра «дагледжаны газон». Ён зірнуў на Арчэра, які, здавалася, не меў ніякіх пярэчанняў.
   Справа ў тым, што ён атрымліваў асалоду ад гэтага. Дэбаты былі сэрцам і душой працы на месцы злачынства, назад і наперад. Ён і Сакс рабілі гэта ўвесь час.
  У дзвярах з'явіўся Том. «Лінкальн».
  «О, я ведаю гэты тон. Табе лепш прызвычаіцца, Джульета: апекунка жалезнага кулака. Пераканайцеся, што вы пачысціце маленькія зубкі і пазвоньце і ўдарыце па сене ".
  «Сёння ты не спаў занадта шмат гадзін», - сказаў Том. «І ў вас апошнім часам высокі ціск».
  «Гэта высока, таму што вы пераследуеце мяне, каб праверыць мой ціск».
  «Якой бы ні была прычына, - сказаў памочнік з шалёнай радасцю, - мы не можам дазволіць сабе, каб гэта было так высока. Ці можам?»
  На самай справе, не, ён не мог. Фізічны стан квадрацыкла прыводзіць да некалькіх захворванняў, якія могуць пагражаць жыццю. Сэпсіс ад пролежняў, рэспіраторных праблем, тромбаў і пікавага туза: вегетатыўная дысрэфлексія. Калі нават нязначнае раздражненне - напрыклад, поўны мачавы пузыр - не праходзіць, таму што мозг гэтага не ўсведамляе, адбываюцца розныя змены, калі арганізм спрабуе рэгуляваць сябе. Нярэдка частата сардэчных скарачэнняў запавольваецца і, у якасці кампенсацыі, павышаецца артэрыяльны ціск. Гэта можа прывесці да інсультаў і смерці.
  - Добра, - сказаў ён, здаючыся. Ён б ваяваў даўжэй, але яму прыйшло ў галаву, што ён павінен быць разумнай мадэллю для Арчера. Яна таксама будзе падвяргацца рызыцы дысрэфлексіі, і ёй трэба сур'ёзна паставіцца да пагрозы.
  «Мой брат усё роўна будзе тут у кожную хвіліну», - сказала яна. «Убачымся заўтра». Яна павярнула ў калідор.
  «Так, так, так», — прамармытаў Рым, гледзячы на табліцы доказаў. Разважанне: што кажуць нам падказкі - дзе будзе ваш наступны крок, суб'ект 40? А дзе ты шапку павесіш?
  Гэта Мантана, Алабама, Вестчэстэр… Бронкс?
  Ці гэта Queens??
  
  «Чалавек заходзіць у бар. Кажа: «Чорт вазьмі, гэта балюча».
  Нік гаварыў у спіну чалавеку, да якога ён падкраўся ззаду, седзячы ў бары - іншы тып.
   Фрэдзі Карутэрс не павярнуўся. Ён не зводзіў вачэй з тэлевізара, а не з выпіўкі прэміум-класа. Гэта адбывалася ў даволі шыкоўным пабе ў Брукліне, Парк-Слоўп. «Чорт вазьмі. Я ведаю гэты голас. Не, ніяк. Нік?»
  «Гэй».
  Цяпер Фрэдзі павярнуўся, агледзеў Ніка з ног да ног і пачакаў паўсекунды, каб абняць яго.
  Чалавек вельмі нагадваў жабу.
  Хаця і добразычлівая, вясёлая, але ўсмешка гарэла на яго жабрацкім твары.
  «Чалавек, чалавек, чалавек. Чуў, што ты выйшаў». Ён адступіўся і зірнуў з вышыні выцягнутай рукі. «Чорт вазьмі».
  Фрэдзі і Нік пайшлі далёка назад. Яны былі аднакласнікамі, аднакласнікамі ў дзяржаўнай школе (прыватных школ у Сэндзі-Хук не было, прынамсі, для іх). Нік быў прыгожы, спартсмен. Фрэдзі — пяць два тады і цяпер — не мог замахнуцца бітай або злавіць пас, не кажучы ўжо пра данк. Але ў яго былі іншыя здольнасці. Табе патрэбна была курсавая работа, ён табе яе напіша. Бясплатна. Табе трэба было ведаць, ці ёсць у Майры Хэндлман спатканне на выпускны, ён скажа табе з кім і дасць добрую параду, як пераканаць яе парушыць яго і сказаць табе "так". Табе патрэбна была дапамога на экзамене, Фрэдзі меў здольнасць ведаць, якія пытанні будуць задаваць (студэнты меркавалі, што ён урываўся ў кабінеты настаўнікаў позна ўвечары - некаторыя казалі ў вопратцы ніндзя - але Нік падазраваў, што Фрэдзі проста думаў так, як настаўнікі думаў).
  Нік пабудаваў свой аўтарытэт на ўражлівым сярэднім рэзультаце ваціну і класным афіцэры — і знешнім выглядзе, вядома.
  Фрэдзі выхоўваў яго па-іншаму, працуючы з сістэмай так, як Амелія рабіла б ігольчасты клапан карбюратара. Ходзілі чуткі, што Фрэдзі трахаўся больш за ўсіх у сярэдняй школе. Нік у гэтым сумняваўся, але ўсё ж памятаў, што чароўная Лінда Роўлінз, на фут вышэйшая і прыгажуня Косма , была спатканнем Фрэдзі на выпускным балі. Нік застаўся дома з тэлевізарам і Метсам.
  «Такім чынам. Што ты задумаў, чувак?» — спытаў Нік, сядаючы. Ён паказаў бармэну і замовіў імбірны эль.
  Фрэдзі выпіваў піва. Лайт.
  «Кансультацыі». І Фрэдзі засмяяўся. «Як гэта для назвы пасады? Ха! Сапраўды. Падобна на тое, што я забойца ці нешта такое. Але гэта як у Shark Tank ».
   Нік паківаў галавой. Няма падказкі.
  «Тэлеперадача пра адкрыццё бізнесу. Я звязваю прадпрымальнікаў з інвестарамі. Малы бізнэс. Я вывучыў армянскую мову і...
  «Вы што?»
  «Армянін. Гэта мова».
  «Я ведаю, што так. Але што?»
  «Тут шмат армян».
  «Дзе?»
  "Нью-Ёрк. Я злучыў армянскіх бізнесменаў з грашовымі людзьмі. Не толькі армяне, а любы. Шмат кітайцаў».
  «Вы гаворыце...»
  « Ні-хаў! »
  «Багаты». Яны далі пяць.
  Фрэдзі скрывіўся. «Мандарын - сука. Такім чынам, вы паспелі. Вы выйшлі. Гэта добра. Скажы, я чуў, што твой брат прайшоў. Прабачце за гэта».
  Нік азірнуўся. Ён перавёў дыханне. Потым ціхім голасам распавёў Фрэдзі пра свайго брата, пра ўласную невінаватасць.
  Бадзяжныя вочы прыжмурыліся. «Няма чорта, чувак... Гэта цяжка».
  «Доні не ведаў, у што ўвязваецца. Вы памятаеце яго, дзіця».
  «Мы заўсёды думалі, што ў яго ёсць некаторыя праблемы, вядома. Нікому не было справы. Проста ён быў не зусім правы. Уся павага».
  - Нічога страшнага, - сказаў Нік, адпіваючы газіроўку, якую замовіў.
  «Дэльгада. Мяне гэта не здзіўляе. Кавалак лайна. Поўнае плывучае дзярмо. Заслужыў тое, што атрымаў».
  Нік сказаў: «Ты абыходзіўся з ім добра, Доні».
  «І ён не мог адседзець». Фрэдзі гуляў са сваёй піўной бутэлькай, здымаючы мокрую этыкетку. «Вы зрабілі правільна. Божа, я не ведаю, што я мог гэта зрабіць. Ён усміхнуўся. «Вядома, мой брат мудак. Я б дазволіў яму круціцца на ветры».
  Нік моцна засмяяўся. «Але цяпер я павінен вярнуць сваё жыццё. Я страціў некалькі гадоў. Я збіраюся завесці бізнес».
  «Знайдзі даму, Нік. Мужчыну ў жыцці патрэбна жанчына».
  «О, я працую над гэтым».
  "Малайчына. І вы ўсё яшчэ можаце мець дзяцей».
   «У цябе блізняты, праўда?»
  «І яшчэ два. Хлопчыкі-блізняты. Чатырох-пяцігадовым дзяўчынкам. Жонка сказала, хопіць. Але, чорт вазьмі, гэта тое, для чаго Бог нас сюды паставіў, праўда? Значыць, вам патрэбныя грошы? Я магу цярпець вас да некаторых. Няшмат. Дзесяць, дванаццаць тысяч».
  «Не, не, мне там добра, я атрымаў спадчыну».
  «Чорт, праўда?»
  - Але, Фрэдзі, мне патрэбна паслуга.
  "Што?"
  «Я даведаўся, што ёсць нехта, хто можа ведаць аб тым, што за крадзеж стаяў Доні. Можа, ён быў агароджай, а можа, проста прыняў нейкі тавар. Магчыма, ён фінансаваў працу. Я спадзяюся, што ён ведае, што я не стаяў за гэтым. Я павінен яго знайсці».
  "Хто гэта?"
  «Вось у чым праблема. У мяне няма чаго працягваць. Я мог бы спытаць у капоце, але вы ведаеце...
  «Вядома, ніхто табе не давярае. Падумайце, вы былі разведчыкам ці нешта падобнае».
  «Ну, гэта, так. Але ў асноўным, калі гэты хлопец быў на самой справе звязаны, я не магу бачыць, каб я з ім размаўляў».
  «О, чорт, вядома. Пра ўмоўна-датэрміновае вызваленне».
  «Вось і ўсё».
  «Вам трэба, каб я распытаў?»
  Нік падняў рукі. «Вы можаце сказаць не».
  «Нік, я павінен сказаць, што ў капюшоне было шмат людзей, якія ў гэта не верылі. Яны думалі, што нейкі іншы паліцэйскі цябе аблаваў, таму што ты не хацеў падыгрываць. Ты ўсім спадабаўся. Ты быў залатым хлопчыкам. Вядома, я дапамагу».
  Нік пляснуў Фрэдзі па руцэ і адчуў, як у яго наплылі вочы. «Значыць для мяне ўсё, чалавек».
  «Што за бізнес вы шукаеце?»
  «Рэстаран, я вырашыў».
  «Так. Шаравая праца. Але грошы можна зарабіць. Я раблю некалькі армянскіх рэстаранаў. Вы калі-небудзь елі армянскую ежу?»
  «Не. У мяне ніколі не было. Ня думай».
  «Вам гэта спадабалася б. Блізкі Ўсход, ведаеце. Я займаюся больш абутковымі крамамі і адзеннем і аперацыямі з перадаплачанымі тэлефоннымі карткамі, але некаторыя рэстараны».
  «Мой адвакат шукае яго».
   «Дык гэты хлопец?» Энергічны Фрэдзі дапіў піва і замовіў яшчэ адно.
  «Гэты хлопец, пра якога я згадваў? ага Ён вісіць у Фланігана. Ці зрабіў».
  «О, тады, верагодна, звязана».
  «Правільна. Яго імя пачынаецца на J. І ў яго ёсць жонка па імені Нэнсі».
  «І гэта ўсё? Гэта ўсё, што вы ведаеце?»
  «Баюся».
  «Ну, гэта пачатак. Я зраблю ўсё, што магу, чувак».
  «Так ці інакш я табе гэта загладжу».
  «Не турбуйцеся аб гэтым». Фрэдзі засмяяўся. «Гэта былі дні, сярэдняя школа. Еду да Шы або да Бронкса. Памятаеце гэта пачуццё ў пачатку сезона? Вы...
  «О, Ісус. Я ведаю, што ты скажаш. Вы падымаецеся па лесвіцы перад гульнёй, на стадыён і праз тунэль на трыбуны, і перад вамі ўвесь парк, быццам святы Пётр адчыніў вароты».
  «Пах усяго. Мокры бетон, папкорн, піва, трава».
  «Я думаю, і ўгнаенні».
  «Ніколі не думаў пра гэта. Так, напэўна, угнаенні. Ведаеш, Нікі Бой, магчыма, не так цяжка будзе знайсці гэтага хлопца, Дж, і яго дзяўчыну… Як яе яшчэ завуць?»
  «Нэнсі. З i».
  «Нэнсі. З таго часу, як вы ўвайшлі, ёсць такая рэч, якая называецца інтэлектуальны аналіз дадзеных».
  "Што гэта?"
  «Скажам так, вы можаце рабіць увесь неабходны пошук, седзячы на задніцы».
  «Я карыстаўся Google».
  «Вось з чаго трэба пачаць. Але гэта не толькі гэта. Ёсць паслугі. Кінеш некалькі купюр, яны знойдуць што заўгодна. Я не жартую. Крыху ўдачы, вы даведаецеся яго імя, адрас, дзе ён вучыўся ў школе, які ў яго сабака, якія вялікія цыцкі ў Нэнсі і якой даўжыні ў яго член».
  «Сур'ёзна?»
  Фрэдзі нахмурыўся. "Добра. Магчыма, не цыцкі і член, але гэта немагчыма . Свет змяніўся, мой сябар. Свет змяніўся».
  
  
  ПЯТНІЦА
  IV
  
  
  НАРОДНАЯ АХОРА
  
  
  РАЗДЗЕЛ 26
  У 12:30 раніцы Эйб Бэнкаф зрабіў апошні глыток каньяку і спыніў трансляцыю серыі "Вар'яты" за дзесяць хвілін да канца. Шоу яму спадабалася — ён працаваў у рэкламе, адным з найбуйнейшых у Мідтауне, хоць і ў Парку, а не ў Мэдысане, — але без Рут глядзець было не так весела. Ён захаваў бы эпізод, калі яна паслязаўтра вернецца ад маці ў Канэктыкут.
  Пяцідзесяцівасьмігадовы Бенкаф сядзеў у сваім скураным шэзлонгу ў гарадскім доме пары ў Мюрэй-Хіл. Тут шмат старых будынкаў, але яны з Рут знайшлі кааператыў з трыма спальнямі ў будынку, якому было ўсяго шэсць гадоў. Матываваны прадавец. Гэта супала з павышэннем Эйба да партнёра WJ&K Worldwide, што азначала бонус. Што і стала першапачатковым узносам. Усё роўна больш, чым яны маглі сабе дазволіць тэхнічна. Але калі дзеці сышлі, Рут сказала: «Давай».
  І мелі.
  Выдатна падыходзіць для забавы. І гэта была проста прагулка да яго і яе працы ў выдавецтве на Таймс-сквер.
  Эйб і яго жонка ўклалі дзясяткі тысяч у дэкор і тэхніку, нержавеючую сталь, шкло, чорнае дрэва. Сучасная кухня — фраза, якую Эйб не дазволіў бы капірайтэру ўставіць у рэкламу, хоць яна, безумоўна, апісвала пакой. Пліта і духоўка з матавай сталі і іншыя аксэсуары.
  Аднак сёння ўвечары ён закруціў толькі мікрахвалёўку, пераход на курыцу генерала Цо з Хунань Хоста, уверх па вуліцы. Не так добра ў каларыйнасці, але гэта быў напружаны дзень, ён вярнуўся дадому позна і не меў энергіі — або жадання — прыгатаваць што-небудзь карыснае.
  Ці быў генерал Цзо з правінцыі Хунань? - здзівіўся Бенкаф, жорстка ўстаючы з крэсла і збіраючы посуд. А калі не, ці будзе ён пакрыўджаны, што яго ўшаноўвае рэстаран, які сядзіць у іншай мясцовасці?
  Або Hunan Host кіравалі тайваньцы або карэйцы або прадпрымальная пара з Лаоса?
  Уся справа ў маркетынгу, як Эйб Бенкаф добра ведаў, і Cambodian Star можа выклікаць некалькі пытанняў і адбіць жаданне наведвальнікаў. Ці Пол Пот Экспрэс, падумаў ён, усміхаючыся і прызнаючы свой кепскі густ.
  Талеркі, шкло і посуд ён аднёс на кухню, спаласнуў і паклаў іх у стэлаж для посудамыйнай машыны. Эйб пачаў сыходзіць, потым спыніўся і вярнуўся. Затым пераставіў посуд і прыборы так, як хацела б Рут. Яны па-рознаму загрузілі прыбор. Ён верыў, што меў рацыю - вострыя канцы ўніз - але гэта была бітва, у якой не варта было змагацца. Гэта было падобна на спробу пераканаць дэмакрата галасаваць за рэспубліканцаў ці наадварот.
  Пасля душа ён апрануў піжаму і, выхапіўшы кнігу з-пад унітаза, плюхнуўся ў ложак. Там ён паставіў будзільнік на шэсць трыццаць, думаючы пра клуб здароўя. Ён засмяяўся пра сябе і паставіў на сем трыццаць. Бенкаф адкрыў трыццатую старонку трылера, прачытаў пяць абзацаў, закрыў кнігу, патушыў святло і, перавярнуўшыся на бок, заснуў.
  Роўна праз сорак хвілін Эйб Бенкаф ахнуў і сеў у ложку.
  Ён цалкам прачнуўся, пацеў і ванітаваў ад таго, што плыло па яго спальні.
  Газ!
  Памяшканне было напоўнена кулінарным газам! Гэты смурод тухлых яек. З печкай нешта не так. Прэч да чорта! Тэлефануйце ў 911. Але спачатку выходзьце.
  Стаіўшы дыханне, ён інстынктыўна пацягнуўся да начной лямпы і ўключыў яе.
  Ён замер, яго пальцы сціснулі выключальнік. Ты з глузду з'ехаў? Але святло не запусціла газ і не разнесла кватэру на кавалкі, як ён думаў у хвіліну ледзяной панікі. Ён не ведаў, што можа зрабіць гэта, але, відаць, лямпачкі было недастаткова. Паціскаючы рукой, ён затушыў лямпачку, пакуль яна не нагрэлася.
  «Добра, — падумаў ён, падымаючыся на ногі, — небясьпека не ў выбухах — пакуль што. Але ты задыхнешся, калі не вылезеш. зараз. Ён нацягнуў халат, адчуўшы галавакружэнне. Ён апусціўся на калені і павольна ўздыхнуў. Канечне, усё роўна смярдзіць, але ніжэй, каля падлогі, было не так страшна. Што б ні было ў прыродным газе, здавалася, што ён лягчэйшы за паветра, і на ўзроўні зямлі ён мог нармальна дыхаць. Ён некалькі разоў удыхнуў і падняўся.
  Сціскаючы тэлефон, ён прабіраўся праз прыцемненую кватэру, выбіраючы свой маршрут дзякуючы добраму асвятленню звонку, мыючыся праз вокны вышынёй у дзесяць футаў, не загароджаныя фіранкамі. Жонка настаяла на гэтым, і, хоць яго не надта хвалюе бляск і адсутнасць асабістага жыцця, ён моўчкі падзякаваў ёй за гэта. Ён быў упэўнены, што, калі б былі фіранкі, ён мог бы спатыкнуцца ў цемры, перакуліўшы лямпу ці якую-небудзь мэблю, метал аб камень… выпусціўшы іскру, якая запаліла б газ.
  Бенкаф прайшоў па калідоры ў гасціную.
  Пах узмацняўся. Што, чорт вазьмі, здарылася? Зламаная труба? Толькі яго месца ці ўвесь паверх? Ці ўвесь будынак? Ён успомніў гісторыю кватэры ў Брукліне, дзе выбух газаправода зраўняў з зямлёй пяціпавярховы будынак, забіўшы шэсць чалавек.
  У галаве станавілася ўсё лягчэй і лягчэй. Ці страціў бы ён прытомнасць, не дайшоўшы да ўваходных дзвярэй? Яму трэба было мінуць кухню, адкуль, верагодна, ішоў газ. Дыму там было б найбольш. Магчыма, ён мог бы адчыніць адно з вокнаў у батлейцы — ён быў якраз за дзвярыма — і ўцягнуць больш паветра.
  Не, проста працягвай. Галоўнае, сыходзь!
  І зараз не тэлефануйце ў пажарную службу. Тэлефон можа запаліць газ. Проста працягвай. Хутка, хутка.
  Галавакружэнне, галавакружэнне.
  Што б ні здарылася, ён быў вельмі рады, што Рут няма дома. Чыстае шчасце, што яна вырашыла застацца ў Канэктыкуце пасля дзелавых сустрэч.
   «Дзякуй табе за гэта», — падумаў ён радавому богу. Эйб Бенкаф не быў у храме дваццаць гадоў. Няўдача, якая скончыцца ў наступную пятніцу, вырашыў ён, калі выйдзе адсюль.
  Затым у калідор і хістаючыся да ўваходных дзвярэй. Аднойчы ён спатыкнуўся, выпусціў тэлефон, схапіў яго і зноў пачаў паўзці. Ён выходзіў на вуліцу, ляпнуў за сабой дзвярыма. Уключыце пажарную сігналізацыю, папярэдзьце іншых арандатараў і набярыце 911.
  Дваццаць футаў дзесяць.
  Тут, у пярэднім пакоі кватэры, недалёка ад пліты, дым быў не такі страшны. Пяць футаў да бяспекі.
  Чалавек, які валодае словамі і лічбамі, чалавек, як дома ў разрэджаным свеце офісаў, Бенкаф цяпер стаў салдатам, які думае толькі пра выжыванне. Я збіраюся зрабіць гэта. Чорт вазьмі, я.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 27
  Інкольна Райма разбудзіў гуд тэлефона.
  Гадзіннік: 6:17 раніцы
  «Адказ» — была хрыбетная каманда падраздзяленню. "Так?" Накіравана да абанента.
  «Рыфма, яшчэ адна».
  Ён спытаў у Амеліі Сакс: «Аб'ект сарока?»
  «Правільна».
  "Што здарылася?"
  «Мюрэй Хіл. Выбух газу. Падобна на тое, што ён сабатаваў пліту - адзін з прадуктаў са спісу, які знайшоў Родні.
  «А ахвяра была ў другім спісе, пакупнікоў?»
  «Правільна. Пару гадоў таму паставілі новую кухню. Інфармацыя аб пакупках была ў дадзеных».
  Райм націснуў кнопку тэлефоннага апарата, каб выклікаць Тома.
  Сакс працягнуў: «Ахвяра — Эйб Бэнкаф, пяцьдзесят восем гадоў, кіраўнік рэкламы». Яна спынілася на імгненне. «Рыфма, ён згарэў да смерці. Рон выцягвае жыццёва важныя органы ахвяры. Зараз я збіраюся спусціцца туды, правярнуць сцэну».
  Яны адключыліся. Райм патэлефанаваў Мэлу Куперу, выклікаўшы яго назад у гарадскі дом у чаканні аналізу таго, што Сакс знойдзе ў Бэнкафа.
  Том прыйшоў на ранішнюю руціну, і праз дзесяць хвілін Райм быў унізе, у гасцёўні. Ён павярнуў крэсла пад нахільным вуглом і накіраваўся да табліц доказаў, разглядаючы знаходкі з мінулыя месцы злачынстваў, занепакоеныя тым, што яны маглі нешта прапусціць - ён прапусціў - што магло дазволіць ім прадбачыць гэты напад.
  Мюрэй Хіл…
  Шыкоўная печ…
  Выбух газу…
  Гэта заўсёды было далёкай спробай, робячы абгрунтаваныя здагадкі на падставе доказаў мінулых злачынстваў адносна таго, дзе злачынец можа нанесці ўдар у будучыні. Па сутнасці, гэта залежала ад наведвання суб'ектам месца здарэння для планавання злачынства, выпадковага збору доказаў там і захавання іх на іншым месцы, дзе яны былі знойдзены. Большасць серыйных забойцаў або некалькіх выканаўцаў не былі такімі карыснымі.
  Але Unsub 40 меў такія дзіўныя планы і валодаў такой дзіўнай зброяй, што, здавалася, яму трэба было б зрабіць хатняе заданне на дзень-два ці нават больш раней, каб пераканацца, што ён справіцца з забойствам.
  Смерць Бенкафа, змрочна падумаў ён, магла быць супрацьлегласцю справе Бакстэра, аферыста, смерць якога прывяла да выхаду Райма на пенсію. Тут Рыфм меў занадта шмат доказаў і надта ўважліва іх разабраў. Магчыма, у сітуацыі Unsub 40 ён прапусціў нейкую падказку ў папярэдніх сцэнах, якая магла паказаць на кватэру Эйба Бенкафа як на месца будучага нападу. І ён адчуў тую трывожную пустату, якую адчуў, калі даведаўся пра смерць бізнэсмэна. Неспакой і, добра, пачуццё віны, якія падштурхнулі яго да рашэння скончыць кар'еру следчага ў крымінальных справах.
  Гэта пацвердзіла гэтае рашэнне. Ён не мог дачакацца, пакуль гэтая справа будзе скончана. І ён мог яшчэ раз вярнуцца да свайго грамадзянскага жыцця , — ён усміхнуўся, пачуўшы двайное слова.
  Яго тэлефон зноў загудзеў.
  Глядзець на ідэнтыфікатар абанента.
  "Добры дзень?"
  "Я бачыла навіны", - сказала Джульет Арчэр. «Пажар у Мюрэй-Хіл. Няспраўная пліта. Гэта быў наш хлопчык?»
  «Падобна на тое. Я якраз збіраўся табе патэлефанаваць. Ты вольны?»
  «Насамрэч, я ўжо ў дарозе».
  
   Думаючы пра боль.
  Сняданак у ложак, адразу пасля абуджэння, у Чэлсі. Я з'еў адзін бутэрброд - балонскую, вельмі недаацэненую ў наш час - і цяпер ем другі.
  Шэсць пяцьдзесят раніцы
  Я стаміўся пасля ўсёй мінулай працы. Я паспрабаваў заснуць, але не змог. Надта ўсхваляваны.
  Боль…
  Дзякуючы маім нядаўнім намаганням, я вывучыў гэтую тэму. Я даведаўся, што ёсць розныя тыпы. Неўрапатычны, напрыклад, калі нерв паранены або закрануты (удары па вашай смешнай костцы - о, так, нічога смешнага ў гэтым , праўда?). Не абавязкова пакутлівым. Больш дрыготкі і раздражняльны.
  Затым з'яўляецца псіхогенная, або соматоформная, боль. Гэта звязана з фактарамі навакольнага асяроддзя, стрэсам і некаторымі фізіялагічнымі раздражняльнікамі. Мігрэні, напрыклад.
  Але самы распаўсюджаны ў нашым паўсядзённым жыцці называецца ноцицептивным. Я думаю, мудрагелістае слова для тых выпадкаў, калі вы прамахваецеся малатком па цвіку і замест гэтага стукаеце вялікім пальцам. Некалькі выдатных катэгорый ноцыцэптываў даюць магчымасць працаваць такім знаўцам, як я. Я думаю пра Тода Уільямса: тупая траўма. Або раздзіраць брытвай (я выкарыстаў гэта незадоўга да гэтага). Іншая: прамянёвая костка Алісіі прарастала праз яе цела, калі яе муж, тупы ад віскі, скручваўся і цягнуўся.
  А яшчэ ёсць цеплавая ноцыцэптыўная боль. Холадна, так. Але самае страшнае, вядома, спякота. Замярзанне анямела. Агонь прымушае вас крычаць і крычаць і крычаць.
  У мяне быў даволі добры агляд апошніх некалькіх хвілін маёй ахвяры. Я ўвесь час назіраў за ім з іншага боку вуліцы, з тэрасы на даху не вельмі бяспечнага пяціпавярховага дома. Праз вялікія вокны яго было лёгка бачыць. Прачынацца, па-ідыёцку запальваць святло на тумбачцы — там мяне хвалявала. На той момант я не быў упэўнены, ці дастаткова бензіну, каб зрабіць тое, на што я спадзяваўся.
  Але праз імгненне ён ішоў да дзвярэй, потым паўзком.
  На той момант я быў упэўнены, што газаў дастаткова, і адчуваў сябе крыху вычварэнства — я пстрыкнуў выключальнікам, калі ён быў усяго ў ярдзе-двух ад дзвярэй, і бяспека была ў межах яго рук.
  За выключэннем таго, што гэтага не было, вядома.
  Простая каманда праз воблака, і пліта CookSmart Deluxe ажыла. За адзінаццаць тысяч долараў вы купляеце прыбор, які вельмі хутка рэагуе.
  І мая ахвяра ператварылася ў цень у полымі, тузаючыся і хістаючыся, і ўсё яшчэ хістаючыся, калі яе ахутаў дым, хаця я ўбачыў, як ён перакаціўся на спіну, дрыжучы і кулачыўшыся з паднятымі рукамі і нагамі. Я страціў зрок, а дым цёк і цёк і ліў.
  Прынамсі, ён атрымаў некалькі добрых страў з шыкоўнай печы.
  Скончыўшы працу, я сышоў і вярнуўся сюды, поўны моцнага задавальнення, каб крыху паспаць.
  Пазней People Guardian напіша прэсе яшчэ адзін ліст, у якім нагадае, што празмернае спажывецтва — гэта дрэнна. Бла-бла-бла. Вам не трэба быць занадта выразным і разумным з вашымі маніфестамі пасля таго, як вы спалілі кагосьці да смерці. Лепш за ўсё вучаць прадметныя ўрокі.
  Я скочваюся з ложка і, у піжаме, сяджу на тумбачцы ў стане спакою, думаючы пра напружаны дзень.
  У мяне ёсць планы наконт яшчэ аднаго беднага Shopper.
  Ноцицептивный боль…
  Ёсць планы і на Чырвонае. Я думаю, цяпер я ведаю ўсё, што трэба пра яе звычкі. Гэта павінна быць добра. Мне, вядома, спадабаецца тое, што я задумаў.
  У мяне ёсць трохі часу, таму я іду ў пакой цацак.
  Я працую, калі будую мініяцюру, спачатку малюю план, хоць ён і не блакітны. Затым я засяроджваюся на кожнай частцы прадмета, які раблю. Ножкі, скрыні, стальніцы, рамы - што б гэта ні было. І я іду ў парадку ад самай складанай задачы да самай лёгкай. Выразаць ножкі васемнаццатага стагоддзя, напрыклад, вельмі цяжка. Тонкая, але складаная, з уздуццямі, грудкамі і разгорткамі, вуглаватая. Я выгаворваю іх з драўляных блокаў. Я старанна разгладжваю лязом і шліфую. Затым ідзе зборка. Той, які я зараз трымаю, — гэта ложак у стылі Эдуарда для кліента American Girl, бацька якога — юрыст у Мінеапалісе. Я ведаю, таму што яго чэк маёй кампаніі ўключае трыплет "esq." пасля яго імя. Я амаль не зрабіў гэтую працу, таму што Алісія расказала мне пра праблемы, якія ў яе былі з адвакатамі пасля сітуацыі з мужам. Яна была невінаватая ў якіх-небудзь парушэннях; можна падумаць, што для яе ўсё было б добра. Але не. І дзякаваць трэба было адвакатам. Але мне трэба зарабляць на жыццё, а ёй было б усё роўна, я не думаю. Ва ўсякім разе, я не сказаў ёй.
  Гледзячы праз лупу, я разбіраю дзюбельныя злучэнні, ведаючы, што яны падыдуць, бо двойчы вымяраў. Жарт. Стары выраз. На самай справе я вымяраю дзясятак разоў, перш чым разрэзаць.
  Мэбля, як урокі жыцця.
  Праз гадзіну ложак амаль гатовы, і я некаторы час гляджу на яго пад кольцам святла на дзелавой частцы лупы. Я, як правіла, хачу зрабіць яшчэ некаторыя аддзелачныя работы, але зараз стрымліваю сябе. Шмат твораў сапсавана, таму што майстар не ведаў, калі спыніцца (я казаў, гэта ўрок жыцця). Але я ведаю, калі спыніцца. Праз некалькі дзён, пасля таго, як лак доўга высах і гладка націраецца, я спакую яго ў бурбалкавую плёнку і арахіс і адпраўлю.
  Калі я вывучаю твор і раблю некалькі апошніх штрыхоў, я націскаю на магнітафон. Я проста слухаю зараз. Гэты запіс у дзённіку я перапішу пазней.
  Вельмі цікавая вясна. Дапамог ім з кальцыем, хоць яны былі даволі разумныя, я быў здзіўлены, для спартсменаў. Фрэнк і Сэм. Прадузята сказаць, што людзі кажуць, што я вельмі разумны, таму што я фасоля і дзівак, а я не такі. Я добра разумны, і матэматыка даецца лёгка. Навука. Кампутары. Аднак не іншыя рэчы.
  І мы елі піцу з газіроўкай у доме Сэма, і яго бацька заходзіць і вітаецца са мной, і ён вельмі добры. Ён пытаецца, ці люблю я бейсбол, на што я, вядома, не адказваю, таму што мой бацька гадзіну за гадзінай сядзіць, паліць і глядзіць гульні і не размаўляе з намі. Але паколькі наш бацька гадзіну за гадзінай сядзіць, паліць і глядзіць гульні, асабліва калі гэта Сэнт-Луіс ці Атланта, я ведаю пра гульню дастаткова, каб здацца, што я не ідыёт (і я ўмею кідаць кункул, ха! !! Нават калі не вельмі добра!). І я магу казаць пра некаторых гульцоў. Трохі статыстыкі.
  Падыходзіць Фрэнк, мы пачынаем размаўляць, і Сэм кажа, што давайце зладзім выпускны вечар, і спачатку я падумаў, што гэта памылка, якую ён сказаў гэта не таму, што я тут, таму што мяне ніколі не запрашалі ні на адну вечарыну ў школе, але вечарыну ў матэматычным клубе і вечарыну ў камп'ютарным клубе, але яны насамрэч не вечарыны. Акрамя таго, я малодшы. Але Фрэнк кажа, што гэта крута, вечарынка, а потым паварочваецца да мяне і кажа, што я буду адказваць за музыку, і ўсё. Гэта азначае, што я не толькі запрошаны, але і маю важную справу.
  Музыка можа быць самай важнай часткай. Я не ведаю, таму што, так, я ніколі раней не быў на вечарыне. Але я збіраюся зрабіць добрую працу.
  Я выключаю дыктафон, натхнёны ўзламаць. Я саджуся за свой камп'ютар, паслядоўна ўваходжу ў некалькі віртуальных прыватных сетак, потым накіроўваюся ў Балгарыю і адзін з Шытлаадзістанаў па проксі.
  Я сядаю і заплюшчваю вочы. Потым, накіраваны народным вартаўніком, я пачынаю друкаваць.
  
  У Ніка Карэлі гудзеў мабільны.
  Яго адвакат.
  Калі ён увайшоў у сістэму, ідэнтыфікатар абанента быў у зачаткавым стане. Цяпер гэта было паўсюль і, як ён вырашыў, самае важнае, што было вынайдзена за апошнія сто гадоў.
  «Гэй, Сэм».
  «Нік. Як справы? Вы добра прыстасоўваецеся?»
  «Як і можна было чакаць».
  «Вядома. добра. У мяне ёсць месца для вас, каб праверыць. Я адправіў па электроннай пошце адрас і ліст здзелкі. Гэта папярэдне, таму нам яшчэ трэба будзе шмат правесці належную абачлівасць. Месца знаходзіцца далёка, так што запыт не дасць вам каранарнага паразы. Вы набліжаецеся да Хайтаў і хіпстэраў, там лепшы даход, але вы не маглі сабе гэтага дазволіць».
  «Выдатна, чувак. дзякуй Пачакай. Я зараз правяру».
  Нік зайшоў у інтэрнэт і занатаваў адрас — салідны, працоўны і ажыўлены раён у БК — і імя ўладальніка. «Ён цяпер там?» Нік зноў адчуў электрычнасць. Нецярплівасць. Ён нагадаў лозунг Амеліі: Калі ты рухаешся, яны не могуць дастаць…
   «Так. Ён там. Я толькі што размаўляў зь ягоным адвакатам». Тады Сэм змоўк. «Слухай, Нік, ты ўпэўнены, што хочаш гэта зрабіць?»
  «Вы чыталі мне лекцыю раней».
  «Я зрабіў, так. Было б добра, калі б ты мяне паслухаў».
  «Смешна».
  «Рэстараны - адзін з самых вялікіх грошай у гісторыі. У гэтага, добра, у яго прыстойны грашовы паток і лаяльная кліентура. Я гэта ведаю. Я быў у гэтым. Існавала ўжо дваццаць гадоў, таму ў яго сур'ёзная добрая воля. Але ўсё роўна вы ніколі раней не кіравалі кампаніяй».
  «Я магу навучыцца. Магчыма, я мог бы наняць уладальніка, каб ён застаўся побач, быў бы кансультантам. Ён зацікаўлены ў тым, каб гэта месца заставалася адкрытым і паспяховым». Прапанова заключалася ў тым, што ўладальнік атрымае пакупную цану плюс частку акцыі. «Ён павінен мець сентыментальную прыхільнасць да гэтага месца. Вы б не падумалі?»
  «Я б здагадаўся, вядома».
  «Для мяне гэта позна, Сэм. Мне трэба працягваць сваё жыццё. О, але яшчэ пра што я цябе спытаў.
  «Правяраў і тройчы правяраў. Ні намёку на крымінальную дзейнасць. Гаспадар, яго сям'я, хто-небудзь з супрацоўнікаў. Запісаў няма. Чысты з IRS і штат таксама. Прайшоў пару праверак на выдатна. І я працую над адмовай ад алкаголю».
  «Добра. Дзякуй, Сэм. Я так у захапленні».
  «Нік. Прытармазіць. Вы, здаецца, гатовы падпісаць дакументы сёння. Ці не хочаш хаця б паспрабаваць лазаньі?»
  
  
  РАЗДЗЕЛ 28
  Мелія Сакс вярнулася ў гарадскі дом з тым, што здавалася Райму мізэрным доказам. Дзве скрыні з малаком, якія змяшчаюць паўтузіна папяровых і пластыкавых пакетаў для збору доказаў.
  Пракляты суб'ект працягваў спальваць рэчы і ператвараць доказы ў попел. Вада была найгоршым элементарным забруджвальнікам месца злачынства; агонь быў блізкім нумарам два.
  Гэтыя скрынкі яна перадала Мэлу Куперу, які быў апрануты ў лабараторны халат паверх вельветавых бэжавых штаноў і белай кашулі з кароткімі рукавамі, а таксама ў хірургічнай шапачцы і пальчатках. "Гэта ўсе?" - спытаў ён, гледзячы ў бок дзвярэй, мяркуючы, магчыма, што іншыя ECT прыносяць больш доказаў.
  Яе грымаса сказала ўсё. Нічога іншага не будзе.
  «Хто ён быў?» — спытала Джульет Арчэр. «Ахвяра?»
  Рон Пуласкі прагледзеў свае нататкі: «Пяцідзесяцівасьмігадовы кіраўнік рэкламнага акаўнта. Даволі старэйшы. Эйб Бенкаф. Ён адказваў за некаторыя вядомыя тэлевізійныя ролікі». Малады афіцэр прабег праз некаторыя з іх. Райм, які ніколі не глядзеў тэлебачанне, не чуў пра рэкламу, хоць, вядома, ведаў кліентаў: харчовыя кампаніі, асабістыя тавары, аўтамабілі, авіякампаніі. «Пажарны маршал сказаў, што ў іх ёсць тыдзень, каб даведацца, як гэта адбылося, але не для запісу: адбылася ўцечка газу з пліты CookSmart і духоўкі. Шасціканфорачная газавая пліта, электрычная духоўка. З дапамогай DataWise вы можаце дыстанцыйна ўключыць пліту — як гарэлкі, так і духоўку. У асноўным ён прызначаны для таго, каб адключыць іх, калі вы сыходзіце і думаеце, што пакінулі іх уключанымі. Але гэта працуе іншае шлях таксама. Здаецца, суб'ект несуб'ектыў адключыў пілотныя агеньчыкі — гэтыя пстрычкі, пстрычкі — і потым уключыў газ.
  «Маршал сказаў, што паток павінен быў ісці амаль сорак хвілін, улічваючы памер выбуху. Затым суб'ект зноў уключыў агні. Усё месца ўзарвала. Бенкаф знаходзіўся прыкладна ў шасці футах ад уваходных дзвярэй. Здавалася, што ён спрабуе выбрацца. Газ разбудзіў, думаюць».
  Арчер: «Хто-небудзь яшчэ тут?»
  «Не. Быў жанаты, але жонка была ў ад’ездзе, у камандзіроўцы. У іх было двое дарослых дзяцей. Больш ніхто ў будынку не пацярпеў».
  Сакс пачаў рабіць дошку для гэтага месца злачынства.
  Яе тэлефон загудзеў, і яна прыняла званок. Пасля кароткай размовы яна паклала трубку. Паціснуў плячыма на Рыфму. «Яшчэ адзін рэпарцёр пра маю заяву для прэсы — пра патчы бяспекі, якія CIR загрузіў сваім кліентам. У гісторыі ёсць ногі». Ёй было прыемна. Яе журналісцкая ананімнасць знікла, і цяпер яна была галоўным паліцэйскім для рэпарцёраў, якія пішуць пра небяспеку разумных кантролераў. Мяркуючы па ўсім, распаўсюджвалася інфармацыя аб небяспецы прадуктаў, убудаваных з кантролерам DataWise5000. І, як вынікае з паведамленняў, людзі звярталі ўвагу.
  Яна дадала: «Нават калі кампаніі не палохаюцца абнаўленняў бяспекі Чаудхары, па меншай меры, мы можам спадзявацца, што іх кліенты прачытаюць гісторыі і застануцца ў аўтаномным рэжыме або адключаць свае прылады».
  Камп'ютар Райма агучыў уваходную навіну ў RSS-канале. «Ён разаслаў яшчэ адну главу маніфеста».
  Вітаю:
  Яшчэ адзін урок праведзены.
  Я адчуваю, што людзі пачынаюць як невінаватыя. Нейкі філосаф, не ведаю, які, так сказаў. Адзін з вядомых. Мы нараджаемся мілымі і чыстымі: у нас няма прыроджанай прагі валодаць непатрэбнымі рэчамі, мець лепшую машыну, большую джакузі, тэлевізар з лепшай выразнасцю. А ДАРАЖЭЙ ПЕЧКА!!! Нас гэтаму трэба вучыць. Але я адчуваю, што вучылі - гэта не тое слова. Правільнае слова - ІНДАКТРЫНАВАНЫ. Гэта вытворцы прадуктаў, маркетолагі і рэкламадаўцы, якія б'юць і запалохваюць нас купляць больш і лепш, мяркуючы, што мы не можам жыць без таго ці іншага.
  Так, падумайце. Падумайце аб сваіх уладаннях. Што ў вас ёсць, без чаго вы не можаце жыць? Каштоўны маленькі. Зачыніце вочы. Прайдзіцеся ў думках па сваім доме. Вазьміце прадмет, агледзьце яго. Падумайце, дзе вы яго ўзялі? Падарунак? Ад сябра? Важная ДРУЖБА, а не знак яе. Выкінуць. Рабіце гэта па адной рэчы ў дзень.
  І, што больш важна, перастаньце купляць рэчы: купля - гэта акт адчаю і, акрамя такіх асноўных рэчаў, як адзенне і простая ежа, з'яўляецца залежнасцю.
  Вам не ПАТРЭБНА кухонная тэхніка, якая каштуе столькі, што можа пракарміць сям'ю з чатырох чалавек на працягу года. Ну, вы ЗАПЛАЦІЛІ цану... літаральна.
  — Народны вартаўнік
  «Чурэх», - прамармытаў Мэл Купер.
  Такі ж добры дыягназ.
  «Калі ён ахоўвае людзей, чаму ён іх забівае?»
  "Ён забівае толькі тых, хто мае дарагія прадукты", - адзначыў Райм.
  "Адметнасць, якую я страціў", - сказаў Арчэр. Яна ўважліва прагледзела дыятрыбу і сказала: «Калі ён ведае асновы філасофіі, tabula rasa, ён, напэўна, чуў пра Джона Лока. Ён зноў прыніжае свой інтэлект. Што выглядае як наўмысныя арфаграфічныя памылкі. Некалькі непатрэбных вялікіх літар, так бы мовіць».
   Райм засмяяўся з яе каментара; адно з гэтых слоў было «непатрэбным».
  «Двукроп'е, дзе паў будзе больш дарэчы. Але выкарыстанне аднаго азначае, што ён ведае, як выкарыстоўваць другое. Няправільнае выкарыстанне «каго».
  «Добра», — сказаў Райм, не вельмі зацікаўлены ў прафіляванні. «Мы ўстанавілі, што ён наўмысна псуе ўрокі англійскай мовы місіс Пібадзі. Пяройдзем да доказаў. Дзе ты гэта знайшоў, Сакс?» Здавалася, што яна шукала два розныя месцы; ён мог зразумець гэта па асобных кантэйнерах.
  «Я зрабіў хуткую сетку ў кватэры Бенкафа. Паколькі суб'ект выкарыстоўвае пульт дыстанцыйнага кіравання, яму не трэба знаходзіцца ў месцы знаходжання ахвяры. Са спісаў ён ведае, у каго ёсць тавар са смарт-кантролерам. Але некаторыя ўзоры я ўсё роўна ўзяў. На ўсялякі выпадак ён зайшоў на кухню Бенкафа і дадаў паскаральнік».
  - Ах, так, - сказаў Рым. «Магчыма, ён не верыў, што прыродны газ нанясе дастаткова шкоды. Мэл, спачатку правер гэта.
  На кожным з пакетаў для збору доказаў, на якія звярнуў увагу Сакс, была паласа пергаміну, на якой было напісана памяшканне, у якім яны былі сабраны. Змесціва складала некалькі лыжак попелу.
  Купер пачаў храматаграфічны і спектральны аналіз. Пакуль машына працавала і ён адзначаў вынікі, Сакс працягваў: «Але я думаў пра МО — тое, што яму трэба было зазірнуць унутр. Каб пераканацца ў наяўнасці пацярпелага».
  Арчер дадаў: «І памятайце каментарый Родні пра тое, што ён «прыстойны монстр»; ён, магчыма, хацеў пераканацца, што ў гасцях, напрыклад, няма дзяцей. Ці ён не хоча крыўдзіць бяднейшых людзей. Тыя, хто не купляе дарагія прадукты».
  «Магчыма», - сказала Сакс, хаця Рымма магла сказаць, што яна сумнявалася. У гэтым ён быў на баку Сакса. Unsub 40, здаецца, не турбавалі тонка прааналізаваныя этычныя праблемы. «Я думаю, што гэта было больш праблемай, каб пераканацца, што ў яго ёсць ахвяра. Я знайшоў адно месца, адкуль ён добра бачыў кватэру Бенкафаў. Дах праз вуліцу. Адразу пасля выбуху з вестыбюля выйшаў высокі хударлявы мужчына. Белы мужчына, меў заплечнік, апрануты ў камбінезон, як рабочы. І бейсболка. Я атрымаў нейкі след ад месца, дзе ён, верагодна, стаяў».
   «Доступ?» — спытаў Рыфма.
  «Ён мог пайсці па пажарнай лесвіцы, быў бы менш бачны. Але ён пайшоў на ўваходныя дзверы».
  «Замкнуць дзверы гэтай кватэры?» - спытаў Арчер.
  Зноў краду пытанне ў Рыфма.
  «Стары будынак. Стары замок. Лёгка сціраецца. Няма разбітых вокнаў. Ні пра якія сляды інструментаў не варта казаць. Узяла след у вестыбюлі, але…» Яна паціснула плячыма.
  Арчер сказаў: «Кніга Лінкальна. Разумныя злачынцы рухаюцца па маршрутах, дзе інтэнсіўны пешаходны рух, і, такім чынам, верагоднасць ізаляцыі карыснага следу памяншаецца лагарыфмічна. Таму ён туды і паступіў».
  Выказваючы відавочнае, падумаў Райм, з уласных назіранняў. Ён заўсёды шкадаваў, што змясціў гэта ў тэксце. «Дык што мы маем, — нецярпліва спытаў ён, — з даху?»
  «З аднаго боку, кавалак шкла». Гэта было назіранне Арчера. Яна наблізілася да агляднага стала і глядзела на празрысты поліэтыленавы пакет для доказаў, які, здавалася, утрымліваў толькі пыл.
  «Распаўсюдзі, Мэл».
  Тэхнік зрабіў.
  - Я ўсё яшчэ не бачу, - прамармытаў Рым.
  « Іх », - паправіў Арчер. «Два, не, тры аскепкі».
  «У вас мікраскапічны зрок?»
  Арчэр засмяяўся. «Бог даў мне добрыя цвікі і дваццаць–дваццаць зроку. Вось прыкладна і ўсё”.
  Ніякай спасылкі на тое, што Ён забіраў.
  З дапамогай павелічальных ачкоў Купер знайшоў і выняў аскепкі шкла і паклаў іх пад мікраскоп. Малюнак трансляваўся на экран. Арчер сказаў: «Аконнае шкло, ці не так?»
  - Правільна, - сказаў Рыфм. За гады працы на месцы злачынства ён прааналізаваў тысячу ўзораў шкла — ад аскепкаў, атрыманых кулямі, падаючых целаў, камянёў і аўтамабільных аварый, да аскепкаў, наўмысна і з любоўю ператвораных у нажы. Лініі пераломаў і паліраваныя бакі малюсенькіх кавалачкаў, якія сабраў Сакс, не пакідалі сумневаў, што яны былі з вокнаў. Не для аўтамабіляў — ахоўнае шкло было зусім іншым, — а для жылых памяшканняў. Ён згадаў пра гэта.
   — адзначыў Бондар. «Тут, правы верхні квадрант? Недасканаласць».
  Здавалася, што гэта маленькая бурбалка. Рыфма сказала: «Стары. І танна, я б сказаў».
  «Вось што я здагадаўся. Семдзесят пяць гадоў? Можа, старэй».
  Сучаснае аконнае шкло нашмат бліжэй да бездакорнага.
  «Параўнайце іх з кантрольнымі ўзорамі. Дзе яны, Сакс?»
  Яна паказала некалькі канвертаў; яны будуць утрымліваць сляды з частак даху, якія не былі побач з тым месцам, дзе стаяў суб'ект. Купер прыступіў да мікраскапічнага параўнання розных прадметаў.
  «Добра... Ніякіх іншых кавалачкаў шкла».
  І ў офісным будынку Тода Уільямса іх не было — суб'ект уварваўся праз чорны ход. І тут унізе таксама нікога. Дзе ён гэта ўзяў?
  «Што-небудзь яшчэ, след?»
  Куперу прыйшлося пачакаць, каб запусціць узоры праз ГХ/МС. Ён усё яшчэ чакаў вынікаў попелу, які сабраў Сакс. Праз некалькі хвілін яны скончылі. Ён прачытаў сабраныя дадзеныя. «Без паскаральніка».
  «Такім чынам, гэта гаворыць нам, што ён, хутчэй за ўсё, не ўварваўся і не паліў вакол гэтае месца газай або газай».
  "У любым выпадку гэта было малаверагодна", - сказаў Арчер.
  «Чаму вы так кажаце?» — спытаў Сакс.
  «Адчуванне. Амаль як ён ганарыцца тым, што выкарыстоўвае кантролер як прыладу забойства. Было б… не ведаю, неэлегантна дадаваць бензін».
  «Магчыма», — сказаў Сакс.
  Райм пагадзіўся з Арчэрам, але нічога не сказаў.
  «Спаліце другі след. Са сваёй кропкі назірання на даху».
  На працягу паўгадзіны або каля таго Купер прапускаў розныя ўзоры праз машыну, храматограф раздзяляў кампаненты, МС ідэнтыфікаваў іх. Рыфма нецярпліва глядзела. Нарэшце Купер пералічыў іх:
  Дызельнае паліва без маркі. Два ўзоры глебы, карэннага насельніцтва берагавой лініі Канэктыкута, ракі Гудзон, Нью-Джэрсі і акругі Вестчэстэр.
  «Не Queens з двума пытальнікамі?» — іранічна сказаў Рыфм. Лучнік усміхнуўся. Заўважыўшы гэта, Сакс зноў павярнулася да дошкі, на якой яна запісвала іх вынікі.
  Тэхналогія працягвалася. Шэраг узораў безалкагольных напояў: спрайт, звычайная і дыетычная кока-кола, усе ў розных развядзеннях, што азначала, што яны паступалі з кубкаў з лёдам; напой не быў выпіты непасрэдна з банкі або бутэлькі. Белае віно з высокім утрыманнем цукру. Тыповы недарагі пеністых або яшчэ белы.
  У гасцёўню панавала цішыня, парушаная толькі кранам астуджэння газавага храматографа. Прылада працавала, падвяргаючы свае ўзоры тэмпературам, якія былі прыкладна на пяцьдзесят градусаў Цэльсія вышэй, чым тэмпература кіпення найменш лятучага элемента ўзору. Іншымі словамі, пекла.
  Сакс патэлефанаваў. Яна адышла ўбок, каб узяць. У куце гасцінай яна стаяла апусціўшы галаву. У рэшце рэшт яна кіўнула, і палёгка была відавочная на яе твары. Яна адключылася. «Была склікана стралковая каманда Баро». Райм успомніла - агляд інцыдэнту пасля таго, як яна прыпаркавала смоўж у рухавіку эскалатара, каб паспрабаваць выратаваць жыццё Грэга Фроммера. «Мадзіно — капітан — кажа, што панэль добрая. Уніформа і шчыты з вул. Я напішу FD/AR і ўсё, сказаў ён.
  Рыфма была задаволена ёй. У паліцыі Нью-Ёрка было так шмат правілаў і фармальнасцей, што яны маглі перагрузіць супрацоўніка, які проста спрабаваў выканаць сваю працу.
  Купер сказаў: «Тут яшчэ нешта. Сляды гумы, аміяку і валакна, верагодна, ад паперы — папяровага ручніка». Затым ён прагледзеў доўгі спіс хімічных мікраэлементаў.
  — Шклопакет, — рассеяна сказаў Рым.
  «Вы гэта ведалі?» - спытаў стажор, гледзячы на глыток рэчывы даўжынёй у тры радкі.
  Ён растлумачыў. Некалькі гадоў таму быў выпадак, калі жонка парэзала яремную костку свайму мужу вострым краем шкла, якім яна працавала з акна пакоя адпачынку. Калі ён спаў, яна нацягнула шкло на яго яремную костку, і ён хутка сцёк крывёй. Яна пачысціла шкло і паставіла яго на месца, вярнуўшы шкло на месца. (Яе дзіўны стратэгія заключалася ў тым, што ніякая прылада забойства, гэта значыць нож ці іншае лязо, не можа быць прасочана да яе. Вядома, гэта няпраўда, таму што яна занядбала ачысціць са сваёй блузкі сляды шклопакета, які яна выкарыстала на акне пасля забойства. Афіцэрам спатрэбілася пяць хвілін, каб знайсці шкло; тэст на люмінол пацвердзіў наяўнасць крыві.)
  Сакс патэлефанаваў яшчэ раз. Загадкавая рэакцыя. Вочы бегаюць ад акна да падлогі да столі ў стылі ракако. Пра што гэта было? — здзівіўся ён.
  Яна адключылася і скрывілася. Яна падышла да Рыфма. «Я прашу прабачэння. Мая маці."
  «Яна ў парадку?»
  «Добра. Але яны падняліся на тэст». Яе твар заставаўся заклапочаным. Ён ведаў, што яна разрываецца паміж справай і адзіным блізкім членам сям'і.
  - Сакс, ідзі, - сказаў ён.
  «Я—»
  «Ідзі. Ты павінен».
  Не кажучы ні слова, Сакс выйшаў з гасцінай.
  Рыфм глядзеў ёй услед, затым павольна павярнуўся, рухавік яго крэсла выдаваў ціхі войк, і ўтаропіўся на складаныя дошкі.
  МЕСЦО ЗЛАЧЫНСТВА : 390 E. 35 - Я ВУЛІЦА , МАНХАТЭН ( МЕСЦА ПАДГАЛУ )
  – Злачынства: падпал/забойства.
  – Ахвяра: Абрагам Бэнкаф, 58 гадоў, дырэктар рэкламнага агенцтва, добра вядомы.
  – ГПК: Апёкі/кровазліццё.
  - Сродкі смерці:
  – Уцечка газу з серыі CookSmart Deluxe, абсталяванай кантролерам DataWise5000.
  – Няма паскаральніка.
  – Дадатковыя элементы профілю падазраванага:
  – Цёмнае адзенне, бейсболка.
  – Назіраць за месцам, каб пераканацца, што загінула толькі дарослая ахвяра?
  – Чарговае паведамленне «Народнай варты».
  – Зноў прыніжэнне інтэлекту.
   МЕСЦО ЗЛАЧЫНСТВА : 388 E. 35- Я ВУЛІЦА , МАНХАТЭН ( МЕСЦА НАЗІРЧЭННЯ НЕСУБДЭТА )
  – Доказы:
  – Аскепкі шкла. Шкло аконнае, старое.
  – Ксілол, талуол, аксід жалеза, аморфны дыяксід крэмнія, диоктилфталат і тальк (шкленне).
  — Яго прафесія? Напэўна, не.
  – Валакна папяровых ручнікоў.
  – Аміяк.
  – Аскепкі гумы.
  – Дызельнае паліва.
  – Два ўзоры глебы, карэннага насельніцтва берагавой лініі.
  – Канэктыкут або акруга Вестчэстэр або Нью-Джэрсі.
  – Сода, розных развядзенняў, некалькі крыніц.
  – Белае віно з высокім утрыманнем цукру. Тыповы для недарагога пеністага белага віна.
  Арчер таксама ўважліва вывучаў надпіс. «Больш пытанняў, чым адказаў», - прамармытала яна.
  Сардэчна запрашаем у свет крыміналістыкі, - падумаў Лінкальн Райм.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 29
  Уіні Тод , вось, гэта быў выклік.
  Джо Хідзі, цясляр у тэатры Whitmore на Таймс-сквер, год таму думаў аб паспяховым адраджэнні п'есы Сондхайма. Яму і іншым будаўнікам дэкарацыі і гаферам прыйшлося стварыць працуючае цырульніцкае крэсла — ну, працуючы да такой ступені, каб яно адчынялася па камандзе, дазваляючы кліенту скаціцца ў яму ўнізе пасля таго, як дэман-цырульнік з Фліт-стрыт яго разрэзаў. яго горла.
  Яны працавалі некалькі месяцаў, каб прымусіць крэсла функцыянаваць бесперашкодна — і стварыць цудоўны гатычны набор Дыкенса.
  Але набор для гэтай працы? Праклятая дзіцячая гульня. Прама сумна.
  Хідзі зацягнуў кавалкі звычайнай хвоі два на чатыры ў будаўнічую майстэрню за тэатрам на 46-й вуліцы і кінуў іх на бетонную падлогу. Для гэтай п'есы яго задачай было пабудаваць вялікі лабірынт, накшталт таго, што пацук - зрабі гэтага двухфутавага пацука з галаграфічнай праекцыяй - мог бы пралазіць у розныя моманты гісторыі, якая распавядала пра сямейныя зборы і спрэчкі і кучу іншае дзярмо. Ніводнага перарэзанага горла за ўсе дзве гадзіны і змены. Прачытаўшы сцэнар, Хідзі вырашыў, што крыху літаральнай крыві дапамагло б.
  Але лабірынт - гэта тое, што хацела сцэнограф і лабірынт, які яна збіралася атрымаць.
  Вялікі мужчына з густымі чорна-сівымі валасамі, Хідзі расставіў кавалкі дрэва ў тым парадку, у якім ён іх рэзаў, а потым жорстка падняўся. Фактычна рохкаючы. Шэсцьдзесят адзін год, ён паспрабаваў выйсці на пенсію; яны з жонкай пераехалі сюды пасля таго, як ён трыццаць шэсць гадоў працаваў на канвееры ў Дэтройце. Жыць побач з дзецьмі і ўнукамі ў Джэрсі было цудоўна. Да пэўнага моманту. Але Хідзі яшчэ не быў гатовы павесіць свае інструменты, і яго зяць падключыў яго да гэтай працы. У асноўным Хідзі быў машыністам — як у Дэтройце, — але зручны зручны, і тэатр наняў яго тут жа сталяром па будаўніцтве дэкарацый. Ён любіў працу. Адзіная праблема: драўніна важыла нашмат больш, чым дваццаць гадоў таму. Пацешна, як гэта адбываецца.
  Ён расклаў планы лабірынта на стале побач, потым вырваў з пояса сталёвую рулетку і аловак — старадаўні аловак, які ён завастрыў нажом з замкам — з кішэні і паклаў іх побач з планамі. . Нацягнуўшы акуляры для чытання, ён разглядаў схемы.
  Гэта быў адзін з самых прыгожых тэатраў на Брадвеі і, безумоўна, адна з лепшых дэкарацыйных майстэрняў на Манхэтэне. Ён быў вялікі, шэсцьдзесят на шэсцьдзесят футаў, з паўднёвай сцяной, застаўленай больш драўніны, чым было ў інвентары большасці лесаскладаў. Насупраць заходняй сцяны стаялі кантэйнеры з абсталяваннем (цвікі, гайкі, балты, спружыны, шрубы, шайбы, што заўгодна), ручныя і электрычныя інструменты, варштаты, фарба і невялікая кухонная зона. Пасярэдзіне, прымацаваныя да падлогі, стаялі вялікія электраінструменты.
  Дзень выдаўся прыемным, і масіўныя падвойныя дзверы — досыць вялікія, каб даставіць самы вялікі рэквізіт — былі адчынены на 46-ю вуліцу. Павеяў ветрык, даносячы пахі, якія падабаліся Хідзі: выхлапныя газы аўтамабіляў, духі хто ведае адкуль, вугальны дым ад гандляроў арэхамі і крэндзелямі. Рух быў хаатычным, і людзі ў любой вопратцы, якую толькі можна сабе ўявіць, пастаянна праносіліся міма, кідаючыся ва ўсе бакі. У яго ніколі не было прыхільнасці да Motown. Але цяпер, навернуты, ён быў набожным жыхаром Манхэтэна, хаця жыў у Парамусе.
  І работу сваю любіў. У такія добрыя дні, як гэты, з адчыненымі дзвярыма, мінакі часам спыняліся і зазіралі, з цікавасцю назіраючы за працай будаўнікоў. Адзін з самых ганарыстых дзён Хідзі быў, калі нехта паклікаў яго да дзвярэй. Цясляр, прадчуваючы пытанне пра інструмент або над якім наборам ён працуе, быў здзіўлены, калі чалавек папрасіў аўтограф. Яму спадабаліся дэкарацыі з адраджэння " Кароль і я" , і ён хацеў, каб Хідзі падпісаў афішу .
  Хідзі нагрэў ваду ў мікрахвалевай печы, наліў растваральнай кавы Starbucks і пацягнуў чорны квас, пакуль рабіў нататкі аб парэзах, якія збіраўся зрабіць. Ён зірнуў на лаўку, каб пераканацца, што пад рукой неабходны аксэсуар: гукаізаляцыйныя навушнікі. Яму абавязкова трэба было іх насіць з-за прылады, якая стаяла пасярод майстэрні.
  Велізарная настольная піла Ayoni стала апошнім дадаткам. Асноўная частка работ, якія выконваюцца ў кінабудаўніцтве на Брадвеі, - гэта сталярныя работы - рэзка, апраўленне, злучэнне. Ayoni хутка станавіўся працоўным конікам для гэтай задачы. Прылада вагой больш за трыста фунтаў мела круглыя ляза з бакамі, вострымі, як зубы акулы. Сталёвыя лязы былі ўзаемазаменнымі, рознай таўшчыні, глыбіні і формы зубоў - больш тоўстыя, з вялікімі зуб'ямі, прызначаліся для грубых рам, больш тонкія і тонкія - для аздаблення. Гэтыя ліхія дыскі круціліся з амаль дзвюма тысячамі абаротаў у хвіліну і крычалі так гучна, як рухавікі рэактыўнага самалёта.
  Піла праразала самае тоўстае дрэва, як газетную паперу, і мела камп'ютарны чып, які запамінаў параметры і памеры для апошніх пяцідзесяці работ.
  Каб выразаць кавалкі два на чатыры для асновы лабірынта, Хідзі дастаў цяжкае груба апрацаванае лязо са стэлажа на сцяне. Аднак перад тым, як зняць лязо, усталяванае на Аёні, і замяніць яго гэтым, яму прыйшлося адключыць электрычнасць. Агрэгат быў уключаны ў электрычную сістэму тэатра, бо яго рухавік, які працаваў на адважных васьмі конскіх сілах, спажываў 220 вольт і шмат ампер.
  Вытворца рэкамендаваў вам адключыць электраэнергію на ўсім аб'екце на галоўным выключальніку перад заменай ножаў, але тут, у тэатры, ніхто з рабочых гэтага не рабіў, бо выключальнік знаходзіўся ў падвале. Але, магчыма, з-за таго, што карпарацыя Ayoni ведала, што пакупнікі не заўсёды могуць скараціць асноўны сок, сама піла мела два адключэнні электраэнергіі. Адным з іх быў уласны аўтаматычны выключальнік прылады. Другім быў перамыкач уключэння/выключэння, які пачынаў круціцца лязо. Было крыху нязручна дацягнуцца да падставы машыны, знайсці аўтаматычны выключальнік і выключыць яго, але Хідзі ні ў якім разе не збіраўся мяняць ножы не робячы гэтага. Інструмент быў небяспечны, як гільяціна. (Ён чуў пра няшчасны выпадак, калі памочнік упаў побач з Ayoni, калі той бег, і інстынктыўна працягнуў руку, каб утрымацца. Яго перадплечча трапіла ў лязо і было імгненна адрэзана пасярэдзіне паміж запясцем і локцем. Небарака быў не адчуваў болю на працягу добрых дзесяці секунд, такім хуткім і чыстым быў парэз.)
  Такім чынам, ён цяпер працягнуў руку і выскачыў рубільнік.
  Потым, каб яшчэ раз праверыць, ён уключыў выключальнік; нічога. Ён вярнуў яго ў выключанае становішча. Цяпер Хідзі схапіў лязо левай рукой і ўтрымліваў яго, пакуль з торцавым ключом у правай пачаў аслабляць гайкі, якія мацавалі дыск да вала. Ён быў рады, што прыняў лішнія меры засцярогі; яму прыйшло ў галаву, што калі прылада запусціцца, ён страціць не толькі пальцы левай рукі, але і гаечны ключ раздушыць яго правую руку.
  Дзве тысячы абаротаў у хвіліну.
  Але праз пяць хвілін лязо шчасна замянілі. Электрычнасць зноў уключылася. І ён падрыхтаваў першы кавалак, каб адрэзаць.
  Не было ніякіх сумневаў у эфектыўнасці пілы; гэта палегчыла жыццё ўсіх цесляроў. З іншага боку, Хілі павінен быў прызнаць, што ён не хацеў правесці наступныя некалькі гадзін, мяняючы ляза і секчы дровы для лабірынта.
  Факт быў у тым, што гэтая штука напалохала яго да чорта.
  
  Афіцыянтка прапанавала пафліртаваць.
  Сярэдзіны трыццатых, здагадаўся Нік. З прыгожым тварам у форме сэрца, чорнымі, як алей, валасамі, туга закручанымі, кудзеркі толькі і чакалі, каб вырвацца. Цесная форма таксама. Нізкі выраз. Гэта была адна рэч, якую ён змяніў бы, калі б стаў уладальнікам рэстарана. Яму хацелася б, каб персанал быў больш прыязным да сям'і. Хаця, магчыма, старым пердунам у наваколлі спадабаўся выгляд, які прапанавала Ханна.
  Ён усміхнуўся ў адказ, але ўсмешкай, якая адрознівалася ад яе, ветлівай і афіцыйнай, і спытаў Віторыо. Яна адышла, вярнулася і сказала, што ён выйдзе праз некалькі хвілін. «Сядайце, выпіце кавы».
  Яна паспрабавала яшчэ адзін флірт.
   «Чорны, калі ласка. Адзін кубік лёду».
  «Кава з лёдам?»
  «Не. Кубак. Гарачая кава, але ў ёй кубік лёду».
  Сеўшы ў кабінку пад акном, куды яна адвяла яго, Нік агледзеў месца. Прыемна, ацаніў ён. Яму адразу спадабалася. Лінолеўм павінен быў сысці - занадта шмат слядоў ад абцасаў - і ён страціў бы шпалеры і пафарбаваў сцены. Магчыма, цёмна-чырвоны. У памяшканні было шмат вокнаў і добрае асвятленне. Пакой можа вытрымаць сцены такога колеру. І ён вывешваў некалькі карцін. Знайдзіце старога Брукліна, гэты самы раён, калі б ён мог.
  Нік любіў мястэчка. Большасць людзей не ведала, што BK быў самастойным горадам да 1898 года, калі ён быў паглынуты і стаў часткай Нью-Ёрка. Фактычна, Бруклін быў адным з найбуйнейшых гарадоў у краіне (па-ранейшаму быў самым вялікім раёнам). Ён знайшоў бы адбіткі набярэжнай і праспект-парку. Магчыма, партрэты некаторых знакамітых жыхароў Брукліна. Уолт Ўітмэн. Вядома, трэба было яго мець. «Пераправа праз Бруклінскі паром», верш — добра, ён атрымаў бы друк на пароме. І бацька Амеліі — таксама з BK — расказаў яму, што Джордж Вашынгтон і каланіяльныя войскі ваявалі тут з брытанцамі (і прайгралі, але шчасна адступілі на Манхэтэн, дзякуючы замерзлай рацэ). Джордж Гершвін. Мяркуецца, што Марк Твен назваў свайго героя Томам Соерам у гонар гераічнага пажарнага з Брукліна. Ён сфатаграфаваў бы іх усіх. Можа, тыя малюнкі пяром і тушшу. Яны былі крутыя. Яны былі класнымі.
  Але дакладна не з роднага сына Аль Капоне.
  Над ім і Нікам падняўся цень.
  «Віторыо Гера». Тоўсты мужчына, і аліўкавы, і кепскага колеру адначасова. Яго касцюм быў на адзін памер большы, і Нік задаўся пытаннем, ці прычынай таго, што рэстаран знаходзіцца ў квартале, было яго дрэннае здароўе. Напэўна. Ідэальныя валасы, сівыя, былі кавалкам.
  «Нік Карэлі».
  «Італьянскі. Адкуль сям'я?»
  «Пясковы куст».
  «Ха!»
  Нік дадаў: «Даўным-даўно, Балоння».
  «У меню ёсць італьянская кухня».
   «Я чую, што лазанья добрая».
  "Гэта." Гера сядзеў. «Але вы калі-небудзь елі дрэнную лазанью?»
  Нік усміхнуўся.
  Афіцыянтка прынесла каву. "Што-небудзь для вас?" - спытала яна Геру.
  «Не, я ў парадку, Ханна. Дзякуй." Яна павярнулася і пайшла.
  Чалавек звёў абветраныя рукі і апусціў галаву. «Значыць, я Віта».
  «Ну, Віта, мяне цікавіць тваё месца. Вельмі зацікаўлены».
  «Вы калі-небудзь рабілі рэстараны?»
  «Ялі ў іх. Усё жыццё”.
  Ну, большую частку жыцця…
  Вялікі чалавек засмяяўся. «Яны не для ўсіх».
  «Гэта тое, чым я хацеў бы займацца. Заўсёды. Суседскае месца, ведаеце. Людзі могуць тусавацца тут. Прыязны. Сацыялізавацца. І што б ні здарылася з эканомікай, людзям усё роўна есці».
  «Гэта ўсё праўда. Але цяжкая праца. Цяжкая праца." Азіраючыся на яго. «Хоць, здаецца, вы не з тых людзей, якія баяцца працы».
  «Не, я не. Цяпер я атрымаў ліст здзелкі ад свайго адваката і прагледзеў яго. Здаецца, добра. А запытаная цана? У мяне ёсць грошы, якія я атрымаў у спадчыну ад маці, калі яна памерла...
  «Прабач».
  "Дзякуй. І я размаўляю з парай банкаў. Цяпер мы на полі. Пра цану. Невялікі гандаль коньмі, і я ўпэўнены, што мы можам прыйсці да пагаднення».
  «Вядома, вы плаціце тое, што я прашу, і гэта пагадненне». Чалавек то пажартаваў, то не. Гэта быў бізнэс.
  Нік адкінуўся назад і ўпэўнена сказаў: «Перш чым мы пойдзем далей, я павінен табе сёе-тое сказаць».
  «Вядома».
  «Я былы асуджаны».
  Віта нахіліўся наперад і ўважліва паглядзеў на Ніка, нібы той толькі што сказаў, што ў яго пластычная скура, паглядзі.
  Нік не зводзіў вачэй з Віта і шчырай усмешкі на яго твары. «Абвінавачваннямі былі ўзброены разбой і напад. Я гэтага не рабіў. Я ніколі не рабіў любое злачынства. І я працую над тым, каб даказаць сваю невінаватасць, і думаю, што мяне апраўдаюць. Магчыма, я змагу паказаць вам гэты доказ праз некалькі дзён, магчыма, гэта зойме крыху больш часу. Але я вельмі спадзяюся, што мы ўсё роўна зможам прасунуцца з гэтым».
  «Вы гэтага не рабілі». Не пытанне. Але запрашэнне працягваць.
  «Не. Я спрабаваў камусьці дапамагчы, але трапіў у сістэму».
  «Вы не можаце атрымаць ліцэнзію на алкаголь. Гэта траціна нашых даходаў».
  «Мой адвакат працуе над адмовай з горадам. Ён думае, што гэта пройдзе. З апраўданнем няма праблем».
  «Я не ведаю, Нік. Гэта зусім «нічога». Я тут, дваццаць гадоў гаспадар. Рэпутацыя, ведаеце».
  «Вядома. Я разумею." Нік гучаў упэўнена, таму што ён быў упэўнены. «Але мой адвакат кажа, што я магу дамагчыся ад суда памілавання, поўнага апраўдання».
  «Я павінен хутка прадаць, Нік». Рукі Віта падняліся далонямі ўверх. «Ёсць некаторыя праблемы. Здароўя». Ён агледзеў пакой, дзе было каля трыццаці наведвальнікаў. Адзін чалавек хацеў атрымаць свой чэк. Гера паклікаў афіцыянта і паказаў.
  «Дапамога - гэта праблема», - сказаў ён. «Людзі прыходзяць і сыходзяць і не з'яўляюцца або грубіяніць кліентам. Яны крадуць. Вы павінны адпусціць іх. Ты як бацька і настаўнік, ведаеш, дырэктар , увесь час. І цябе паспрабуюць абрабаваць».
  "Я ўпэўнены. Бізнэс, як і любы іншы. Вы павінны быць на вяршыні гэтага. Я думаў, можа быць, я мог бы наняць вас у якасці кансультанта на некаторы час.
  «Я не ведаю пра гэта. Пра здароўе. Мая жонка і наша дачка клапоцяцца пра мяне. Яна вяртаецца ў дом. Мая старэйшая дачка. Мне давядзецца супакоіцца. Ведаеце, ёсць плюсы. Кансультанты. Кансультанты харчовай прамысловасці. Яны дарагія, але ў вашым выпадку гэта было б добрай ідэяй».
  "Я ведаю. Але падумай, Віта. Я з задавальненнем заплачу вам. Табе нават не трэба было б заходзіць. Я мог бы прыязджаць да цябе два разы на тыдзень ці нешта такое».
  «Вы выглядаеце добрым хлопцам, Нік. І табе не трэба было распавядаць мне пра сваё мінулае. Не так, як вы прэтэндуеце быць кухарам, а я правяраю ваш спасылкі. Мы згодныя, і вы з'явіцеся на закрыцці, усё, што мяне хвалюе, гэта тое, што ў вас ёсць чэк. Але ты быў шчыры са мной. Я павінен сказаць вам, аднак, я павінен думаць пра гэта.
  «Іншага я і не чакаю. І, Віта, запытаная цана?»
  «Так?»
  «Я мог бы пайсці туды».
  «Вы не вельмі гандляр конямі».
  «Я ведаю нешта добрае, калі бачу гэта. Добра, падумай. Але паслуга?»
  "Што гэта?"
  Нік сказаў: «Не прадавайце нікому, не даўшы мне магчымасці зноў выставіць сваю справу. Проста дайце мне такую магчымасць».
  Пільны агляд. "Добра. Я табе дам ведаць. Ну, а Нік?»
  «Так, Віта?»
  «Мне спадабалася, што ты не наехаў на Ханну. Мая малодшая дачка». Ён кіўнуў чарнавалосай афіцыянтцы ў абліпальнай форме. «Там вы набралі балы. Я падумаю пра гэта, Нік, абмяркую гэта са сваёй сям'ёй. Няхай вы ведаеце».
  Мужчыны паціснулі адзін аднаму рукі. «У мяне ёсць яшчэ адно пытанне, Віта».
  «Вядома, сынок. Што гэта?"
  Нік адкінуўся назад і ўсміхнуўся.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 30
  Я не ведаю, Эмі.
  Сакс наліла чорнай гарбаты Твінінгс і запытальна зірнула на маці.
  Яны вярнуліся з прыёму Роўз на рэнтген і ЭКГ — праз некалькі дзён усё было гатова да аперацыі — і сядзелі на сонечнай кухні гарадскога дома Сакса ў Кэрал Гардэн. Роўз жыла і тут, і ва ўласным доме, у шасці кварталах адсюль. Калі ў жанчыны былі прыёмы, ёй было прасцей заставацца тут, бо побач знаходзіліся яе доктар і бальніца, дзе будуць рабіць шунтаванне. І аднавілася б яна тут, пасля аперацыі.
  «Я не ведаю пра Ніка ». Роўз узяла сувенірную кружку паліцыі Нью-Ёрка з гарбатай і дадала порцыю напалову. Сакс працаваў у напаўпустым Starbucks. Цёплы, як у Ніка. Яна вярнула яго на пару і села насупраць Роўз.
  «Для мяне гэта быў шок. Ён з'явіўся». Сакс агледзела маці, апранутую ў спадніцу і блузку, штаны, тонкі залаты ланцужок, як і належыць тонкай шыі. Як заўсёды, на прыём да доктара яна апранулася так, нібы ішла ў царкву. «Я ўсё яшчэ не ведаю, што думаць».
  «Як гэта было для яго, ўнутры сустава?» Роза магла мець пачуццё гумару. Гэта развілося пазней у жыцці.
  «Мы пра гэта не гаварылі. Няма прычын. У нас больш няма нічога агульнага. Ён як чужы. Я не размаўляю з прадаўцамі крамы ці з кімсьці, каго сустракаю на вуліцы, пра асабістыя рэчы. Навошта мне з ім размаўляць?»
   Сакс адчуваў, што яна занадта шмат тлумачыць і занадта хутка. Роўз, здаецца, таксама зрабіла гэтае назіранне.
  «Я проста спадзяюся, што ў яго гэта атрымаецца», — сказаў Сакс, заканчваючы размову. «Я павінен вярнуцца да Лінкальна. Ніколі не было такога злачынца».
  «Ён унутраны тэрарыст? Вось што піша прэса. А вы чулі гэтую гісторыю на MSNBC? Людзі не ездзяць на эскалатарах і ліфтах. У чалавека здарыўся сардэчны прыступ у офісным будынку ў Мідтаўне, калі ён падымаўся на дзесяць паверхаў. Ён не давяраў ліфту».
  «Не. Я прапусціў гэта. Ён памёр?»
  «Не».
  Яшчэ адна ахвяра, якую трэба атрымаць за Unsub 40.
  Яна спытала: «Што вы хочаце, каб я ўзяла на вячэру? Пачакай, Салі прыйдзе?»
  «Не сёння вечарам. У яе ёсць мост».
  «Хочаш пайсці? Я магу падвезці цябе да яе».
  «Не, не хочацца».
  Сакс успомніла час, калі яе маці і бацька былі каралевай і каралём суседняга брыдж-клуба. Які гэта быў час... Кактэйлі цяклі, палова натоўпу дымілася, як у шынах, і гульня ў апошнія некалькі раздач была смешна няўдалай, дзякуючы абуральным стратэгіям, прыдуманым у джыне і жытняй дымцы. (Сакс атрымлівала асалоду ад тых вечарынак; яна магла выкрасціся і павесяліцца з іншымі дзецьмі па суседстве і нават пакатацца ці зладзіць драг-рэйс. Амелія Сакс, па яе ўласным прызнанні, была дрэннай дзяўчынкай.)
  У дзверы пазванілі. Сакс падышоў да дзвярэй і выглянуў.
  добра.
  Лёгка адчыніў дзверы.
  «Прывітанне», — сказала яна Ніку Карэлі. Яе голас, напэўна, гучаў насцярожана. Ён няўпэўнена ўсміхнуўся.
  «Рызыкнуў і праехаў. Бачыў вашу машыну».
  Яна адступіла, і ён ступіў у калідор. Ён быў у чорных джынсах, светла-блакітнай кашулі і сінім спартовым паліто. Гэта было адзенне для Ніка Карэлі. Ён нёс вялікую сумку з пакупкамі, і яна адчула пах часнаку і цыбулі.
   «Я не магу застацца», - сказаў ён, працягваючы сумку. «Я прынёс табе і Роўз абед».
  «Вы не тэлефанавалі».
  «Не. Я быў недалёка. У рэстаране».
  «Ну». Сакс апусціў вочы. «Дзякуй, але...»
  “Лепшая лазанья ў горадзе.”
  «Але» не тычылася ежы. Яна не ведала, у што гэта цэліцца. Яна зірнула на сумку.
  Нік панізіў голас. «Учора ўвечары ў мяне быў прарыў. У файлах, якія вы мне далі. Я знайшоў падводу. Хлопец, я думаю, можа пацвердзіць, што я не меў нічога агульнага з «выкраданнем».
  «Сапраўды? Гэта было ў файлах?» Тут на словах топчуць ваду. Яго нечаканы прыход ускалыхнуў яе.
  «Яшчэ трэба трохі пакапацца. Нібы паліцэйскі зноўку».
  Потым нахмурылася. «Нік, ён звязаны?»
  «Я не ведаю. магчыма. Але тое, што я сказаў вам раней. Я выкарыстоўваю прыяцеля са школы, каб атрымаць падрабязнасці. З ім усё добра, ён чысты. Ніколі ніякіх праблем з законам».
  «Я рады, Нік». Яе твар памякчэў.
  «Гм, Эм... Амелія, глядзі, твая маці тут?»
  Паўза. "Яна ёсць."
  «Ці магу я павітацца?»
  «Я не ўпэўнены, што гэта добрая ідэя. Я ж казаў вам, што яна дрэнна сябе адчувае».
  З калідора пачуўся голас: «Я дастаткова здаровы, каб павітацца, Эмі».
  Яны павярнуліся і ўбачылі жылістую постаць у калідоры, асветленую вялікімі эркерамі ля далёкай сцяны.
  «Прывітанне, Роза».
  «Нік».
  «Мама—»
  «Вы прынеслі абед?»
  «Толькі для вас дваіх. Я не магу застацца».
  - Мы не дамы, якія абедаюць, - павольна сказала Роўз. І Сакс задумаўся, ці не збіраецца Роўз ісці на штурм. Але яе маці дадала: «Мы дамы, якія абедаюць . Мы захаваем гэта на сёння». Роўз глядзела на лагатып на сумцы. «Віторыё. Я гэта ведаю. Добрае месца».
  «Лазанья, піката з цяляціны, салата, часночны хлеб».
  Яшчэ раз зірнуў на цяжкую сумку. «І, Нік, дзе гэтыя пяць чалавек прыйдуць да нас?»
  Ён засмяяўся. Сакс паспрабаваў.
  «Заходзьце ў гасціную. У мяне ёсць сілы размаўляць, але не доўга стаяць».
  Яна павярнулася.
  О, брат. Гэта проста дзіўна. Сакс уздыхнуў і пайшоў за астатнімі двума. Яна пайшла на кухню, астудзіла ежу і пачала абмяркоўваць, каб даць Ніку кавы. Але вырашыў, што варыцца занадта доўга, а потым астуджаецца на яго густ. Яна хацела, каб гэта быў кароткі візіт. Яна вярнулася і знайшла Роўз у сваім шэзлонгу, а Ніка — на тахце перад канапай, нібы сядзеў на мэблі без спінкі, што сведчыць аб часовым характары яго знаходжання. Сакс крыху пастаяла, потым адсунула ад абедзеннага стала крэсла, паставіла яго каля маці і села. Вертыкальна, злёгку нахілены наперад. Ёй было цікава, што б зрабіла выснову яе каліфарнійская сяброўка Кэтрын Дэнс, следчая, якая валодае навыкамі аналізу мовы цела, пра яе позу і паведамленні, якія яна перадавала.
  «Эмі распавяла мне пра твайго брата, ты ўзяў на сябе адказнасць за злачынства. Вы спрабуеце даказаць сваю невінаватасць».
  Роўз ніколі не хавала ніякіх гісторый, якія ёй расказвалі. Сакс часта лічыла, што добра, што яе маці ў значнай ступені не ведае сацыяльных сетак. Яна была б цэнтрам мільёна чутак, якія ходзяць па Інтэрнеце.
  "Правільна. Я знайшоў некаторыя падказкі. Спадзяюся, у іх атрымаецца. Магчыма, і не, але я ўсё роўна буду спрабаваць. Роўз, Амелія сказала мне, што ты час ад часу заставаўся з ёй. Вось чаму я рызыкнуў завітаць сёння, а не проста гуляць у пастаўшчыка. Я хацеў папрасіць у вас прабачэння. Вы абодва разам».
  Вочы жанчыны ўпіваліся ў яго. Да гонару Ніка, ён не адвёў позірку. Сакс верыў, што ён быў вобразам спакою, чалавека, які нарэшце здымае з яго грудзей нешта цяжкае і балючае.
  «Гэта было самае цяжкае, што я калі-небудзь рабіў, спыніць адносіны з Амеліяй… і з табой. Я не кажу вам праўду пра Доні. Але я не мог Рызыкую, што чуваць, што ён быў уцягнуты, а я не. Амелія можа даць вам падрабязнасці, калі вы іх хочаце, але я ў глыбіні душы ведаю гэтага хлопца, з якім Доні ўвязаўся, гэтага хлопца, які кіраваў камандай - бандай...
  «Я ведаю, што такое каманда. Мой муж усё жыцьцё быў міліцыянтам».
  «Вядома. Прабачце. Ну, гэты хлопец? Ён забіў бы Доні, калі б я не ўпаў. Доказаў супраць мяне практычна не было. Я баяўся, што калі раскажу каму-небудзь пра тое, што адбылося насамрэч, супрацоўнікі МУС ці пракуратуры складуць два і два і падумаюць, што я падрабляю. Ім не трэба было шукаць далёка, каб знайсці Доні. Ён быў... - голас Ніка перахапіў. Ён адкашляўся. «Ён быў проста дзіцем, які не мог паклапаціцца пра сябе. Не звяртаючы ўвагі, ведаеце. Ён наткнуўся ва ўсю гэтую кашу і патрапіў на нейкіх нядобрых людзей». Вочы ў Ніка былі вільготнымі.
  - Ён быў добрым хлопчыкам, - павольна сказала Роз. «Я не ведаў, што ў яго ёсць праблемы».
  «Ён хацеў вылечыцца, але... залежнасць цяжкая. Я павінен быў зрабіць больш. Я ўцягнуў яго ў некалькі праграм, але не пайшоў так, як павінен быў».
  Роўз Сакс ніколі не пляскала па руках. Вось, вось, вы зрабілі ўсё, што маглі. Яна проста кіўнула, сціснуўшы вусны. Па сутнасці кажучы: так, Нік, ты павінен быў. Тады б вы не сядзелі ў турме. І Доні можа быць яшчэ жывы. І ты б не разбіў сэрца маёй дачкі.
  «Роўз, магчыма, ты не захочаш мець са мной нічога агульнага». Бледная ўсмешка, позірк на Амелію. «Я думаю, ні адзін з вас не робіць. І я цалкам разумею. Я проста хацеў сказаць табе, што мне трэба было прыняць рашэнне, і я выбраў свайго брата, а не Амелію, цябе і дзесяткі іншых людзей. Я амаль не зрабіў. Я ледзь не кінуў яго ваўкам, але пайшоў у іншы бок. Прабач». Ён падняўся і працягнуў руку.
  Роўз павольна ўзяла яго і сказала: «Дзякуй, Нік. Некаторым людзям вельмі цяжка прасіць прабачэння. Цяпер я адчуваю сябе крыху стомленым».
  «Вядома. Я пайду».
  Сакс правёў яго да дзвярэй.
  «Я ведаю, што вы гэтага не чакалі. Проста тое, што я павінен быў зрабіць. Як Доні? У дванаццаці кроках? Яму прыйшлося абысціся і сказаць, што шкадуе». Пацісканне плячыма. «Інакш, калі б зайшоў так далёка»,
  Ён спантанна абняў яе. Кароткі. Але яна адчула яго руку дрыжачы, калі ён прыціскаўся да яе шыі - верхняя частка пазваночніка, падумала яна, менавіта там, дзе былі зламаныя пазванкі Лінкальна Райма. Яна адступіла. І на імгненне спрачаліся аб тым, каб папрасіць яго расказаць ёй, што ён знайшоў — гэты таямнічы след. Але яна гэтага не зрабіла.
  Не твая праблема, нагадала яна сабе.
  Яна зачыніла за ім дзверы. Затым вярнуўся ў гасціную.
  «Гэта было дзіўна», - сказала Роўз. «Калі казаць пра д'ябла».
  Дачка здзіўлялася выбару слоў маці. Сакс зноў выпіла каву, адпіла і выкінула кардонны кубак.
  «Я не ведаю». Старэйшая жанчына пахітала галавой.
  «Я веру яму, мама. Ён не збіраецца мне хлусіць».
  «О, я думаю, што я яму таксама веру. Я думаю, што ён невінаваты. Я не пра гэта».
  «Тады што гэта?»
  «Нік вырашыў, што памыліўся тады. Вы павінны былі прыйсці першым».
  «Ён загладжвае віну, вядома. Чаму гэта праблема?»
  «Чаму ён звярнуўся да вас па дапамогу?»
  Наводнае пытанне. Сакс не казаў ёй, што ён гэта зрабіў. Яна таксама не падзялілася са сваёй маці, што ўдзельнічала ў законнай, але маральна цьмянай спробе загрузіць і перадаць яму файлы яго справы. Яна сказала ёй толькі тое, што ён сцвярджае, што ён невінаваты, што Сакс верыць яму і што ён працуе, каб даказаць гэта.
  «Хіба няма працэдуры — юрыстаў, кантрольных камісій — каб апраўдаць сябе?»
  Сакс звярнулася да таго, пра што сапраўды пыталася яе маці: «Мама. Нік будзе жыць далей. Я буду займацца сваім. Вось і скончылася. Напэўна, я яго больш ніколі не ўбачу».
  Роўз Сакс усміхнулася. «Я бачу. Ці можна мне яшчэ гарбаты?»
  Сакс зайшоў на кухню і праз імгненне вярнуўся са свежай кружкай. Як толькі яна аддала яго маці, яе тэлефон загудзеў. Яна выцягнула яго з кішэні, паглядзела ідэнтыфікатар абанента і адказала: «Рыфма».
  «У нас ёсць станоўчы ўдар, Сакс. Рэальны час. Unsub Forty's на Таймс-сквер. Можа быць, ісці за мэтай прама зараз. Рухайцеся. Больш раскажу па дарозе».
  
  
  РАЗДЗЕЛ 31
  Сахс імчаў да Таймс-сквер. У Манхэтэне на хуткаснай шашы FDR, імчыцца на поўнач.
  Рух не быў жахлівым… але кіроўцы былі.
  Яны ткалі; яе Торына ткала. Наступствы памылкі ў гэтым узаемным балеты былі б сталь на сталь пры розніцы хуткасцяў каля сарака міль у гадзіну. Патэнцыйна крывавы і разбуральны, калі не смяротны.
  Тэлефонны званок. Яна націснула кнопку дынаміка. «Ідзі наперад».
  «Вось што ў нас ёсць, Сакс. Ты тут? Што гэта было? Гэты шум?»
  «Паніжаная перадача».
  Гук быў падобны на гук рэактыўнага рухавіка пры прызямленні.
  Лінкальн Райм працягваў: «Вось што ў нас ёсць. Глядзеў на след. У адной са сцэн вы знайшлі макіяж. Мы ізалявалі брэнд. Тэатральны грым StarBlend. І геалагічная глеба з Канэктыкута, Вестчэстэра і Нью-Джэрсі, усе з двух слядоў суб'екта. Дызельнае паліва. Газіроўка ў кубках і таннае віно ці шампанскае».
  «Турысты ў Тэатральным раёне: аўтобусы з іншага боку і выпіўка ў антракце!»
  «Дакладна. Альбо ён жыве, альбо працуе на Таймс-сквер, любіць п'есы... або планаваў там яшчэ адзін напад, калі ён выявіў след».
  «Які хіт?»
  «Як толькі мы з Арчэрам гэта зразумелі...»
   «Лучнік?»
  «Джульета. Стажор».
  «О». Жанчына-вазочнік з прыгожымі вачыма і пазногцямі, дадзенымі Богам. Зварот да яе па прозвішчы збянтэжыў Сакса.
  Рух вызвалены, і яна зноў паехала.
  «Як толькі мы высветлілі, што гэта Тэатральны раён, я патэлефанаваў у COC».
  У Грамадскім цэнтры назірання паліцыі Нью-Ёрка, размешчаным у пячорным памяшканні без вокнаў у One PP, дзесяткі афіцэраў праглядалі маніторы, якія падаюць дзвесце тысяч камер відэаназірання па ўсім горадзе. Было занадта шмат экранаў, каб кантраляваць увесь горад для падазраванага, і алгарытмы не былі карыснымі, калі ў вас не было кропак распазнавання твараў на вашым суб'екты - проста «высокі і хударлявы і, верагодна, у бейсболцы і з заплечнікам».
  Але, патлумачыў Райм, з доказамі, якія паказваюць на даволі невялікую тэрыторыю, засяроджаную камерамі назірання, афіцэр засяродзіўся на раёне Таймс-сквер і заўважыў чалавека, які называўся Несуб'ектам 40 дзесяць хвілін таму.
  «Дзе менавіта?»
  «Брадвей і сорак два, ідуць на поўнач. Яны страцілі яго ў краме на вуліцы Чатыры-Пяць, на захадзе. Магчыма, выйшаў праз чорны ўваход. Камеры спарадычна на захад ад Брадвея. Больш яго не забралі».
  Сакс аб'ехаў бензавоз, нечакана змяніўшы паласу руху, і выправіў Torino. О-кайы. Адрэналін выліўся.
  Рыфм працягваў: «Мэл патэлефанаваў у Мідтаун-Норт. Паўтузіна целаў ідуць да скрыжавання. ЭГУ таксама». Райм не змог разгарнуць войскі, але Мэл Купер, дэтэктыў, меў паўнамоцтвы зрабіць гэта, нават калі яго спецыяльнасць была крыміналістыка. «І Пуласкі едзе ў дванаццаць і сорак чатыры з камандай».
  Каманда MTN рушыць на захад з Саксам; Рух Рона Пуласкі накіраваўся б на ўсход.
  «Зыходзячы з доказаў, ёсць яшчэ якія ідэі, куды ён можа накіроўвацца? Канкрэтна?»
  Адказу няма.
  Ён размаўляў з кімсьці іншым. Напэўна, Купер.
   Не, Сакс пачуў жаночы голас. Джульет Арчер.
  Потым наступіла паўза.
  Сакс спытаў: «Рыфма?»
  "Што?"
  «Я пытаўся, што-небудзь з доказаў, каб звузіць, дзе ён знаходзіцца або куды ён накіроўваецца?»
  «Некаторыя рэчы мы не змаглі размясціць. Бітае шкло, шклопакет. Папяровыя ручнікі. Гэта можа быць з любога месца. Перагной паходзіць з Кўінза, або паходзіць з Квінса». Яна задумалася пра націск у гэтым слове. Ён працягнуў: «У нас таксама ёсць угнаенні і гербіцыды, але на Брадвеі ў Мідтаўне вы не ўбачыце пагорных пашаў. Я не супраць спекуляцый, але я не здагадваюся. Не, на дадзены момант мы павінны пакінуць гэта для палявання на чалавека ".
  "Працягвай шукаць", сказала яна. «Я патэлефаную вам, калі буду на месцы здарэння».
  Сакс адключыўся, перш чым паспеў адказаць, а потым з'ехаў з шашы і памчаўся на захад, на вуліцы.
  Скрыжаванні… праклятыя скрыжаванні.
  Націскаючы на счапленне і тормаз, жмурачыся на сіні мігатлівы ліхтар на прыборнай панэлі.
  Сакс адной рукой націскаў на клаксон, другой пераключаў перадачы на паніжаную перадачу, а потым абедзвюма зноў хапаўся за вобад.
  Чысты правы, чысты левы. Ідзі! Ідзі!
  Гэты працэс паўтарыўся паўтара дзясятка разоў, і толькі двойчы шалёны рух на Манхэтэне загнаў яе на абочыну, хаця разы тры ці, магчыма, чатыры яна набліжалася да таго, каб разбіць аўтамабіль, які стаяў на яе шляху.
  «Цікава», — падумала яна, робячы выразны адрэзак. Unsub 40 боўтаўся ў бацьку. Герман Сакс гадамі хадзіў па вуліцах Таймс-сквер, засяроджваючыся ў асноўным на Двойцы, 42-я вуліца, задоўга да таго, як яна ператварылася ў тэматычны парк Дыснея, якім ён быў сёння. Фактам было тое, што Сакс сумавала па порнафільмах, гульнях у скіны і хаўтурках, як яна падазравала, што яе бацька таксама сумаваў.
  Яе мабільны загудзеў.
  МКПП, тэлефон? Яна абрала Samsung замест чацвёртай перадачы і дазволіла скардзіцца на трансмісію. «Сакс».
   «Амелія. Гэта Бобі Кілаў. Патруль. MTN. Капітан Райм даў мне твой нумар. Пра вашага суб'екта».
  «Я памятаю цябе, Бобі».
  Кілаў быў хаўрувімскім, энергічным маладым патрульным афіцэрам у Мідтауне-Норт, з якім яна час ад часу працавала яшчэ да пачатку дэтэктыўнай службы. Верагодна, цяпер ён быў такім жа, хоць «малады» не стаў бы прымяняцца так бесперапынна. «Што ў цябе?»
  «Я на Four-Six, праводзіў агітацыю. Некаторыя людзі думаюць, што бачылі яго тут. Апошнія пяць хвілін».
  Пранікаючы ў сэрца Тэатральнага раёна, 46-я вуліца цякла ад ракі да ракі.
  «Дзе менавіта?»
  «Некалькі дзвярэй на захад ад Брадвея. Зайшоў у сувенірную краму. Выглядаў падазрона, сказаў дасціпнік. Глядзеў у вокны, быццам думаў, што за ім сочаць. Словы пісара. Калі здавалася, што гэта бяспечна, ці ясна, ці нешта яшчэ - зноў клерк, - ён выйшаў на вуліцу і знік на захад.
  «Я… добра».
  "Што гэта было?"
  Гэта была кіроўца скутэра, такая ж неўважная, як тыя ў Рыме, якая выехала на сваю паласу, каб убачыць, хто пераможа ў спаборніцтве паміж Ford Torino і бляшанай падробкай Vespa.
  Сакс даволі добра кантралявала занос, хоць яна ледзь не апынулася пад смеццявозам. Потым, шыны круцяцца, зноў у дарозе.
  «Бобі, апісанне злачынцы?»
  «Цёмна-сіняя або чорная вятроўка, без лагатыпа, джынсы, бейсболка чырвонага або зялёнага колеру — вось вам сведкі. Цёмны заплечнік».
  «К. Я там праз пяць».
  Фактычна ёй спатрэбілася тры. Яна занесла і спынілася на Брадвеі і 46-й каля трох крэйсераў Midtown North. Кіўнуў Бобі Кілаў. Так, анёльскі, як заўсёды. Яна таксама ведала некалькіх з васьмі афіцэраў, якія стаялі побач, і віталася з імі.
  Ужо сцярвятнікі збіраліся: турысты з мабільнымі тэлефонамі стралялі прэч.
   Гудзенне яе. Тэлефанаваў Рон Пуласкі.
  - Вось, Рон. Дзе ты? На пасадзе?»
  «Правільна, Амелія». Малады афіцэр растлумачыў, што ён быў з групай з чатырох патрульных і шасці супрацоўнікаў МНС. Яны знаходзіліся на 46-й вуліцы, каля ракі Гудзон.
  «Мы на Брадвеі. Ідзіце на ўсход, да нас. Мы пойдзем на захад». Яна дала апошняе апісанне падазраванага і дадала, што, магчыма, ён тут жыў або працаваў. Калі так, то яго унікальная знешнасць азначала, што суседзі, крамнікі або афіцыянты хутчэй за ўсё пазнаюць яго.
  «Калі ён тут, таму што пераследваў ахвяру і не мае да гэтага ніякага дачынення, то гэта нешта іншае. Будзем толькі спадзявацца, што зможам натрапіць на яго, пакуль не позна».
  Яны адключыліся, і Сакс праінфармавала афіцэраў перад ёй. Яна патлумачыла, што яны не могуць быць упэўнены, хто быў мэтай суб'екта, акрамя таго, хто выкарыстоўвае «ўбудаваны» прадукт або побач з ім, які ён сабатуе са свайго смартфона або планшэта.
  Сакс працягнуў: «Мы не ведаем, ці ёсць у яго агнястрэльная зброя. Але ў мінулым ён карыстаўся малатком».
  «Ён забойца эскалатара, так?»
  "Правільна."
  «На якія яшчэ віды прадуктаў ён арыентаваўся б?»
  Яна расказала ім пра пліту Эйба Бенкафа. І ўспомніў доўгі спіс прадуктаў, якія Тод Уільямс спампаваў для яго, тых, у каго ў сэрцах ёсць DataWise5000. «Гэта можа быць тэхніка, воданагравальнікі, кухонныя рэчы, цяжкае абсталяванне, інструменты, магчыма, транспартныя сродкі. Медыцынскае абсталяванне таксама. Але ён імкнецца да паказухі, каб прыцягнуць увагу. Калі вы бачыце нешта, што можа вас апарыць ці раздушыць насмерць, выкажам здагадку, што ў гэтым ёсць кантролер, і наш суб'ект націскае кнопку».
  «Ісус, - прашаптаў адзін з афіцэраў. «Ваша жонка і дзеці на кухні пякуць печыва? А печ магла падарваць?»
  «Вось і ўсё. Давайце пачнем».
  Калі яны пачалі ісці на захад, адзін афіцэр прамармытаў: «Цікава, чаму ён выбраў гэты раён».
  Адказ для Сакса быў відавочны. Тут былі сотні крам, рэстараны і забаўляльныя ўстановы, усе з высокімі рэкламнымі шчытамі з відэа высокай выразнасці, запалохваюць або спакушаюць мінакоў і турыстаў марнаваць, марнаваць, марнаваць...
  Для ўсіх, чый парадак дня быў нападам на спажывецтва, Таймс-сквер быў лепшым месцам для палявання ў свеце.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 32
  С акупацыя.
  Афіцэры з Саксам падзяліліся на дзве каманды, кожная з якіх заняла іншы бок вуліцы, і рушылі на захад.
  Нічога мудрагелістага ў тэхніцы, проста пытаюся, ці бачыў хто высокага хударлявага чалавека ў бейсболцы, цёмнай куртцы і джынсах з заплечнікам. Іх прасоўванне было павольным. На тратуары шмат пешаходаў і прадаўцоў.
  І, вядома ж, ахоўвалі іх спіны.
  У пошуках усяго, што можа іх абярнуць. Ці мог ён наладзіць рухавік гэтага аўтамабіля, каб ён выбухнуў або загарэўся? Ці мог ён загадаць смеццявозу хіснуцца наперад? Што наконт гарадской інфраструктуры — мільёны вольт і тоны перагрэтай пары плылі ў цалях пад іх нагамі.
  Прадукты былі ўсюды.
  Адцягвае ўвагу.
  У самой Сакс не было трапленняў, але адзін з афіцэраў патэлефанаваў па рацыі і сказаў, што ў яго было магчыма - прыкладна дзесяць хвілін таму чалавек, які адпавядаў апісанню суб'екта, стаяў на краі тратуара і глядзеў на свой планшэт. Паміж Сёмай і Восьмай авеню. Ён не зрабіў нічога іншага, акрамя гэтага; сведка — уладальнік сувенірнай крамы Тэатральнага раёна — адзначыў яго проста з-за незвычайнага выгляду.
  «У вас ёсць уяўленне, куды ён пайшоў?»
  «Не, мэм», — сказаў афіцэр.
   Азіраючыся з расчараваннем.
  «Магчыма, гэта мэтавая зона. Збірайцеся там».
  Праз некалькі хвілін яны сабраліся ў месцы, дзе быў заўважаны суб'ект, і працягнулі пошукі. Больш яго ніхто не бачыў. Так яны працягнулі на захад. Павольна. Шукаю ў рэстаранах, крамах, аўтамабілях і грузавіках, тэатрах — уваходныя і сцэнічныя дзверы. нічога.
  Рон Пуласкі патэлефанаваў з заходняга канца 46-й вуліцы і паведаміў, што іх не назіралі. Ён і яго афіцэры працягвалі рух на ўсход. Дзве пошукавыя групы знаходзіліся прыкладна ў паўмілі адна ад адной.
  Падышоўшы бліжэй да Восьмай авеню, Сакс убачыў тэатр, а насупраць — вялікую будаўнічую пляцоўку. Вецер данёс да іх раздражняльны шум — скуголенне электраінструмента. Калі яна наблізілася, гэта стала вельмі гучна, крык, які калола яе вушы. Яна падумала, што гук ідзе з будаўнічай пляцоўкі — шматпавярховіка. Дзесяткі рабочых зварвалі і забівалі сталёвы шкілет на месца. Але што цікава, не, гук даносіўся праз двое вялікіх адчыненых дзвярэй насупраць вуліцы. Гэта была куліса тэатра, майстэрня, дзе цясляр рэзаў дровы, як мяркуецца, каб сабраць дэкарацыі для будучага спектакля. Дзякуй богу, рабочы быў у грувасткіх пластмасавых амбушюрах — такіх, якія яна апранала, калі здымалася. Моцны віск цыркулярнай пілы можа сапсаваць неабароненыя барабанныя перапонкі. Калі рабочы спыняў рэзку, яна ці хто-небудзь з пошукавай групы пыталіся, ці заўважыў ён падазраванага.
  Аднак на дадзены момант Сакс і афіцэры з ёй прайшлі праз шчыліну ў шасціфутавай фанернай агароджы вакол будаўнічай пляцоўкі. Будынак уздымаўся ў трыццаць-сорак паверхаў. Большая частка стальных канструкцый і чарнавой падлогі была зроблена, але мала сцен. Зямля была перапоўнена цяжкім абсталяваннем і станцыямі для інструментаў і матэрыялаў. Прабіраючыся далей, Сакс папрасіла ў хударлявага рабочага з незапаленай цыгарэтай у роце загадчыка ці брыгадзіра. Ён пакрочыў.
  Праз імгненне падскочыў вялікі чалавек у касцы. Ён быў відавочна незадаволены.
  «Прывітанне», — сказала яна, кіўнуўшы ў бок рабочага, які выпраменьваў выгляд стажыроўкі. Яна паказала свой бэйдж.
  Замест таго, каб адказаць ёй, ён нахмурыўся і павярнуўся да іншай, малодшы рабочы, а не той, што яго прывёз. «Вы называеце іх? Я яшчэ не казаў тэлефанаваць».
  «Я нікому не тэлефанаваў, бос».
  «Хто тэлефанаваў?» — крыкнуў мужчына — Бос, гледзячы на рабочых паблізу і чухаючы свой вялікі жывот, закуты ў пацёртую клятчастую кашулю. З прамежкаў паміж гузікамі тырчалі валасы.
  Сакс мог зрабіць разумны вывад. «Хтосьці збіраўся выклікаць міліцыю?»
  «Так, але», - сказаў ён, азіраючыся ў пошуках вінаватага.
  Яго памочнік сказаў Саксу, калі той кіўнуў у бок Боса: «Ігі, ён жа Ігі, хацеў пераканацца, што ёсць прычына, разумееш. Не ілжывая трывога. У кампаніі не любяць мянтоў, прабачце, як афіцэраў на ўчастку. Ведаеце, выглядае дрэнна».
  «Як ты думаў, у чым праблема? Навошта камусьці тэлефанаваць?»
  Ігі ў думках вярнуўся да іх. «Парушэньне. Здаецца, нейкі хлопец пракраўся. Мы не ўпэўнены. Проста хацеў праверыць. Да таго, як мы патэлефанавалі. Мы б. Проста мы хацелі праверыць. Не хацеў марнаваць нікому час».
  «Ён быў вельмі высокі, вельмі худы? У цёмнай вятроўку і джынсах? Бейсболка?»
  «Не ведаю. Вы яго шукаеце? Чаму?»
  Сакс з рэзкім нецярпеннем сказаў: «Ці не маглі б вы даведацца, ці гэта гэта быў?»
  «Так, я мяркую».
  «Так, вы здагадваецеся, што гэта быў ён. Ці так, вы думаеце, што вы можаце даведацца ".
  "Угу."
  Сакс утаропіўся. «Гэты чалавек знаходзіцца ў вышуку ў сувязі з забойствам, Ігі. Ці маглі б вы…?» Жэст адкрытай далонню, нецярплівы.
  Ігі закрычаў: «Ёй, Клай!»
  Яшчэ адзін рабочы падышоў, хаваючы за спінай цыгарэту. Гэты быў запалены.
  «Так?»
  «Той мудак, якога ты бачыў, як хадзіў?»
  Сакс паўтарыў апісанне.
   «Гэта ён». Вочы курца на імгненне перавялі на свайго боса. Ён быў збянтэжаны. «Я не тэлефанаваў, Ігі. Вы не хацелі, каб ніхто не тэлефанаваў. Я не званіў».
  Дзярмо. Сакс зняла радыё з пояса і як мага хутчэй выклікала сваю каманду і каманду Пуласкі на месца.
  «У вас ёсць уяўленне, куды ён пайшоў?» - спытала яна Клая.
  «Мог быць. Ён быў каля заходняга ліфта». Жэстыкулюе на высокія металічныя канструкцыі будынка.
  «Ці ёсць людзі, каб яго заўважыць?» — спытаў Сакс. Рабочых з зямлі яна не бачыла.
  «Мы робім жалеза, - сказала брыгадзір, маючы на ўвазе, як яна меркавала, што там, відавочна, будуць людзі.
  «Патэлефануйце ім і даведайцеся, ці быў ён заўважаны».
  Ігі загадаў зрабіць гэта свайму другому ці трэцяму камандзіру. Мужчына падскочыў да задання, тэлефануючы па рацыі.
  Сакс спытаў брыгадзіра: «Як ён мог выбрацца з пляцоўкі?» Сцены былі з васьміфутавай фанеры, пакрытай калючым дротам.
  Ігі пацёр каску, нібы чухаючы галаву. «Пад'езды на сорак сёмым. Ці тут, але гэты, галоўны, напэўна, яго б заўважылі. І ніхто не зрабіў, інакш яны сказалі б мне ".
  Яна паслала двух афіцэраў у напрамку ўваходу на 47-ю вуліцу. І сказаў босу Ігі: «О, і скажы сваім людзям не карыстацца ліфтам».
  «Яны не могуць спусціцца...»
  «Ён мог іх сабатаваць».
  Вочы яго расплюшчыліся. «Ісус. Сапраўды?"
  Ад'ютант Ігі скончыў перадачу і сказаў: «Магчыма, ён быў там, на адным з ніжніх паверхаў. Высокі хлопец. Ніхто не быў упэўнены, што ён працуе на суб'екта ці што там яшчэ».
  Гэта здавалася найбольш верагоднай мэтай: кабіны ліфта, усталяваныя з вонкавага боку рыштаванняў. Яна здагадалася, што кантролеру DataWise не спатрэбіцца шмат, каб адключыць аўтаматычныя тармазы. Рабочыя ляцелі на зямлю на хуткасці сто міль у гадзіну.
  Ігі крыкнуў: «Замарозьце ліфты. Усе яны. І скажы хлопцам наверсе, каб не карысталіся імі, пакуль іх не правераць».
  Добра. Гэта было б... Але потым Сакс задумаўся: пачакай. Не, чорт вазьмі, пра што я думаю? Не, не, памыліўся. Канешне! Памятаеце яго MO. Ён не збіраецца сабатаваць працу; ён тут, каб ён мог глядзець , куды ён збіраецца атакаваць. Яму патрэбны гмах як аглядная кропка. Гэтак жа, як яго не было ў кватэры Бенкафа; ён быў насупраць. Гэтак жа, як ён быў у Starbucks, каб ён мог назіраць за эскалатарам, калі панэль доступу адчынілася і праглынула Грэга Фроммера.
  Такім чынам. Што ён мог бачыць з жалезнага шкілета тут?
  Затым Сакс адчуў цішыню.
  Настольная піла, якая крычала ў майстэрні тэатра насупраць, спынілася. Сакс павярнуўся і паспяшаўся да адтуліны ў агароджы, якая атачала будоўлю. Адтуль яна магла бачыць, што цясляр у майстэрні па вырабе афішы адной рукой сціскаў жаласнае на выгляд лязо, а другой трымаў торцавы ключ. Піла выглядала новай, суперсучаснай.
  І гэта напэўна было ўбудавана з DataWise5000.
  Ён быў яго мішэнню! Unsub 40 чакаў, пакуль мужчына выключыў пілу і замяніў лязо, а потым — хоць цясляр лічыў гэта бяспечным — прылада ажыве і адрэжа яму руку, або незамацаванае лязо пракруціцца праз яго жывот ці пахвіну, а можа на вуліцу біць мінакоў.
  Сакс пабегла праз вуліцу, спыняючы рух далонню, крычачы ў бок расчыненых дзвярэй тэатра: «Адыйдзіце ад пілы! Вяртацца! Вось завядзецца!»
  Але праз ахоўныя навушнікі ён не чуў.
  Сакс падышоў да парога майстэрні. «Стоп!» Адказу няма.
  Піла і ахвяра суб'екта былі яшчэ ў сарака футах. Потым яна заўважыла, што шнур сілкавання да пілы цягнуўся ад свяцільні ў сцяне побач з ёй, у некалькіх футах ад яе. Аднак штэкера не было. Кабель знік у сцяне.
  Няма часу. Суб'ект, дзесьці высока на будаўнічай пляцоўцы, убачыў бы яе і прама цяпер узламаў бы кантролер пілы, каб уключыць лязо і адсекчы руку цесляра, які не звяртае ўвагі. Справа ад яе быў варштат, запоўнены ручнымі інструментамі, уключаючы вялікую пару балтарэзаў. Ручка была драўляная — добры ізалятар, так? Яна не была ўпэўненая, калі справа дайшла да 220 вольт, якія, несумненна, выкарыстоўвала піла.
  Але выбару няма.
  Яна зняла інструмент са стэлажа, усталявала вострыя зубцы з абодвух бакоў кабеля сілкавання і сціснула ручкі разам, заплюшчыўшы вочы, калі іскры паляцелі ў паветра вакол яе.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 33
  Я рухаўся так хутка, як мог, па людных тратуарах, аддаляючы мяне ад тэатра і тых, хто хацеў мяне спыніць, пасадзіць у турму, адабраць ад Аліцыі. Прэч ад брата. З маіх мініяцюр.
  Пакупнікі! Праклятыя пакупнікі.
  І Чырвоны, вядома.
  Найгоршы пакупнік з усіх. Я вельмі шкадую, што даваў ёй магчымасць сумнявацца. Я ненавіджу яе, ненавіджу яе, ненавіджу яе цяпер.
  Аднак я быў, мушу прызнацца, не здзіўлены, не зусім здзіўлены, убачыўшы яе на будоўлі, калі я стаяў на трэцім паверсе і аглядаў зону забойства — майстэрню за тэатрам.
  Яшчэ: як? Як яна здагадалася пра напад у тэатры?
  Не здагадка, вядома.
  Паліцыя цяпер разумная. Усё гэта навуковае абсталяванне. ДНК і адбіткі пальцаў і ўсё. Магчыма, яны знайшлі нейкія сведчанні, якія я недзе пакінуў, сведчанні таго часу, калі я быў тут раней, рыхтуючыся да сённяшняга нападу. Ці, можа, мяне заўважылі. Адметная знешнасць, можна сказаць. Слім Джым. Мяшок з косткамі…
  пекла.
  Рухаюся цяпер на захад, апусціўшы галаву, схіліўшыся крыху з майго росту.
  Захоўваць маскіроўку? цікава мне. Я скраў каску і куртку Carhartt на працоўным месцы, перш чым падняцца на трэці паверх, каб прыступіць да справы. Не ведаю, ці бачыў хто-небудзь Вернана-рабочага. Але я вырашаю: лепш кінуць нарад хутчэй. Можа, прыбіральня ў метро. Не, на станцыях былі б камеры назірання. Паліцыя будзе пільна сачыць за імі. Ідзіце ў Macy's, там ёсць прыбіральня, і выкіньце іх у смеццевы кошык.
  Новая куртка. Капялюш вядома. Магчыма, зноў федара, хіпстэр. Мой светлы бландын з абліпальнай стрыжкай даволі характэрны.
  Я вярнуся ў Пакой цацак, як толькі змагу. Матка. Імклівая маляўнічая рыбка. Мне патрэбны камфорт. Няхай прыйдзе Алісія. Калі я скажу ёй падысці, яна прыйдзе.
  Гэта я, Вернан?
  Азіраючыся ззаду. Ніхто не сочыць. я-
  Э-э
  Боль у баку. Я з кімсьці сутыкнуўся. Спачатку паніка, падумаўшы, што гэта паліцэйскі, дастае кайданкі, збіраецца мяне арыштаваць. Але не. Прыгожы мужчына добрага целаскладу — плачучы бізнесмен Powerhouse — выходзіў з Starbucks і размаўляў у Bluetooth-навушнік.
  Ён злуецца на мяне: «Божа, худая ты. Глядзі, куды ідзеш».
  Я магу толькі глядзець на яго твар. Чырвоны ад злосці. «Апаплексіка» - гэтае слова расквітае ў маёй галаве.
  Прыгожы, ён прыгожы. Маленькі нос, прыгожыя бровы, цвёрды целасклад. Ён трымае свой каштоўны Starbucks да мяне, не як тост, а як пісталет, які вось-вось стрэліць. «Вы вылілі б гэта на мяне, гэта каштавала б табе вялікіх выдаткаў, хадзячыя мерцвякі, мудак. Гэтая кашуля каштуе даражэй, чым вы зарабляеце за месяц. Я юрыст». Потым размаўляў у тэлефон, адыходзячы. «Прабач, дарагая. Нейкі худы вырадак, хворы на СНІД, думае, што яму належыць тратуар. Я зараз іду дадому. Там праз дваццаць».
  Маё сэрца б'ецца, як заўсёды пасля сустрэчы з Shopper. Ён сапсаваў мой дзень, сапсаваў мой тыдзень.
  Хочацца крычаць, хочацца плакаць.
  Я не затлумляюся планам прыбіральні Macy's. Здыміце Carhartt, каску. Выкінуць у кантэйнер. Баваўняныя пальчаткі цялеснага колеру таксама. Зноў надзеньце шапку Сэнт-Луіса. Не, выберы іншы, кажу я сабе. І рыба ў маім заплечніку на базавы чорны Nike. На гэта ідзе.
  Хочацца крычаць, хочацца плакаць…
   Але, у рэшце рэшт, гэтыя пачуцці сыходзяць, як звычайна, пакідаючы на іх месцы іншае жаданне.
  Раніць. Балюча так моцна.
  
  Іскры не былі такімі ўражлівымі.
  Успышка аранжавага колеру на чвэрць цалі суправаджаецца сціплым клубам дыму. Калі б гэта была сцэна ў фільме, рэжысёр, несумненна, назваў бы «разрэзаць», «перарабіць» або што там яшчэ кажуць, і выклікаў бы піратэхніка па спецэфектах, каб той памножыў каскад на дзесяць.
  Аднак здарылася тое, што лопнуў аўтаматычны выключальнік, і ў майстэрні, калі не ва ўсім тэатры, пацямнела. Сама яна не атрымала шоку і ніводнага апёку ад іскры.
  Затым Сакс падняла свой шчыт і паказала цесляру, які павярнуўся і ў страху глядзеў на яе, выйсці з адчыненых дзвярэй. Суб'ект дагэтуль лічыўся прапаўшым без вестак. Ён сцягнуў муфты і пачаў распытваць. Яна падняла ўгару палец і ўважліва агледзела майстэрню. Сакс нагадала сабе, што яна зрабіла выснову, што, верагодна, але неабавязкова, месцам нападу быў тэатр, таму загадала астатнім афіцэрам пошукавых груп працягваць зачыстку вуліцы тут, асабліва на будаўнічай пляцоўцы, дзе яны, прынамсі, ведалі ён быў.
  Праз некалькі хвілін яе тэлефон гудзеў. Гэта быў Кілоў, яе круглы, лагодны сябар-патрульны. «Амелія. Я на працоўным месцы. Памочнік майстра знайшоў рабочых, якія заўважылі нашага хлопчыка. Ён быў тут — трэці паверх. Паўднёвы бок. Нехта бачыў, як ён сыходзіў. К.”
  Трэці паверх, паўднёвы бок. Ідэальны выгляд цесляра і пілы.
  "Зразумела. Куды?»
  "Пачакай." Праз імгненне ён вярнуўся. «Вуліца чатырох сямі. Апрануты ў карычневую куртку Carhartt і каску. Працягваецца агітацыя. К.”
  «Роджэр, што. Трымаць мяне-"
  Голас Рона Пуласкі прарэзаў эфір. «Прыцэльны. Нехта заўважыў яго на рагу, чатыры-восем і дзевяць, якія накіроўваліся на поўнач. Мы ў пагоні. Больш нічога. К.”
  - Трымай яго, Рон. Я ўпэўнены, што ён кіне Carhartt і каску. Шукайце высокіх, шукайце худых. У яго будзе заплечнік — у ім яго молат або іншая зброя і тое, з дапамогай чаго ён кіруе DataWise. Тэлефон або планшэт».
  «Зразумела, Амелія. Вядома. К.”
  пекла. Яны былі так чортава блізкія. Так блізка. Яна адчула, што яе зубы скрыгочуць, як жорны, і выявіла, што ўказальны палец левай рукі датыкаецца да кутікулы вялікага пальца левай рукі. Яна адчула боль, сказала сабе спыніцца. Яна не спынілася. Праклятыя нервовыя звычкі.
  Цясляр знік унізе. У тэатры зноў загарэлася святло. І чалавек вярнуўся. Яна даведалася, што яго клічуць Джо Хідзі. Яна спытала, ці бачыў ён кагосьці падобнага на суб'екта ў тэатры ці каля яго.
  Ён на імгненне задумаўся. Затым: «Не, ніколі, спадарыня. Што гэта ўсё?»
  «Ёсць забойца, той, хто выкарыстоўвае прадукты, каб забіваць людзей. Ён сабатаваў эскалатар...
  «Гэты сюжэт па тэлевізары?» - спытаў цясляр.
  "Правільна. Пліта таксама. Выклікаў уцечку газу, а потым загарэўся».
  «Правільна. Я чуў пра гэта. О, чувак.
  «Ён знайшоў спосаб узламаць разумныя кантролеры і завалодаць прадуктам. Мы лічым, што ён быў на будоўлі і глядзеў на цябе ўніз. Думаю, ён збіраўся зноў уключыць пілу, пакуль ты яе трымаў».
  Хідзі ненадоўга заплюшчыў вочы. «Гэта пачалося, і мая рука была на лязе? Ісус. Дзве тысячы абаротаў у хвіліну. Ён рэжа дрэва, як масла. Я б страціў канечнасць. Верагодна, сплыў крывёю. Гэта ўсё вельмі аблажана, прабачце за французскую».
  «Вядома, - сказаў Сакс.
  Пакуль яна рабіла нататкі, у яе зноў зазваніў тэлефон. Гэта быў Пуласкі. Яна сказала Хідзі: «Прабачце, я павінен прыняць гэта». Ён кіўнуў і пайшоў у кухонную зону майстэрні. Яна назірала, як ён ставіў пачак растваральнай кавы Starbucks на прылавак і награваў кружку вады ў мікрахвалеўцы. Яго рукі дрыжалі, калі ён выконваў гэтыя простыя заданні.
   Пуласкі сказаў: «Згубіў яго, Амелія. Мы пашырылі пошук да пяці-двух і ўніз да трох-чатырох. Пакуль ні ўкусу».
  Яна ўздыхнула. «Трымайце мяне ў курсе».
  «Вядома, Амелія. К.”
  Яна адключылася, і Хідзі павярнуўся да яе. «Але чаму я? Я маю на ўвазе, што гэта праца? Я працаваў у аўтамабільных рабочых, Дэтройт, на працягу многіх гадоў, і я тут прафсаюз. Але прафсаюзы ўжо ніхто не разбурае».
  «Гэта не ты асабіста. Гэта свайго роду ўнутраны тэрарыст. Ён траўміруе людзей, якія валодаюць або выкарыстоўваюць шыкоўныя прадукты, каб зрабіць заяву. Ён кажа, што мы занадта залежым ад іх, трацім занадта шмат грошай. Гэта яго паведамленне. Тут, у тэатры? Хто ведае? Магчыма, уся самалюбнасць забаў на Таймс-сквер». Яна ледзь прыкметна ўсміхнулася. «Магчыма, кошт білетаў на Брадвей».
  «Я сказаў, аблажаўся?» Хідзі паглядзеў на таймер мікрахвалёўкі, які вёў адлік. Ён зноў павярнуўся да Сакса.
  "Адна рэч?"
  "Так?"
  Ён зірнуў на пілу. «Вы сказалі, што ён узламаў гэты кантролер ці што?»
  "Правільна."
  «Ну, справа ў тым, што ў пілы ёсць толькі выключальнік. Вы не можаце кіраваць ім дыстанцыйна».
  «Але вы можаце загрузіць даныя для дыягностыкі, так?»
  «Не. У ім ёсць мікрасхема, каб запамінаць спецыфікацыі рэзкі. Гэта ўсе."
  Мікрахвалевая печ зазвінела, і Хідзі падышоў да яе, пацягнуўшыся да рычага дзвярэй.
  Сакс нахмурыўся.
  не!
  Калі ён адчыніў дзверцы мікрахвалевай печы, яна кінулася наперад і моцна схапіла яго. Яны паваліліся на бетонную падлогу майстэрні, калі керамічны кубак у мікрахвалевай печы выбухнуў, выляцеўшы сотню аскепкаў вонкі сярод пякучага воблака пары.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 34
  З табой усё ў парадку, чувак?» — пытаўся Фрэдзі Карутэрс.
  Нік вярнуўся на канапу, упусціўшы маленькага хлопца ўнутр. У дадзены момант выглядае асабліва па-сучаснаму.
  На экране была суддзя Джудзі. Нік сказаў: «Я б не падумаў, што буду глядзець гэта, так? Але я люблю ўсе шоу. Discovery Channel, A і E. Я зайшоў, там паўсотні каналаў. Цяпер семсот».
  «Толькі дзесяць добра. ESPN і HBO. Усё гляджу. Тэорыя вялікага выбуху таксама. Гэта смешна».
  Нік паківаў галавой. «Не ведаю».
  «Вы мне не адказалі».
  «Адказаць вам?»
  «З вамі ўсё ў парадку?»
  «Добрыя дні, хрэнавыя дні. Усё паміж імі. Гэта менш хрэнавы, чым іншыя».
  «Гэта была б добрая кніга самадапамогі. Кіраўніцтва па жыцці з менш хрэнавым днём, чым іншыя ».
  Нік моцна засмяяўся. І адпусціце тэму. Ён не тлумачыў, што самымі хрэнавымі днямі былі тыя, калі ён не мог адмовіцца ад таго, што жыццё яго аблажала; ні ў чым з таго дзярма, што адбылося, не было яго віны. Несправядліва. Пра гэта ён шмат размаўляў з турэмным тэрапеўтам. Доктар Шарана. «Жыццё несправядлівае».
  «Так, можа быць. Аднак давайце пагаворым пра тое, як вы можаце з гэтым справіцца».
  Цяпер ён патлумачыў Фрэдзі: «Ты ніколі не адбываў тэрмін. Яно, тое, што яно робіць, ёсць гэта скідае вас. Быццам у вас ёсць гадзіннік у кішачніку, у мозгу ці яшчэ дзе-небудзь, і ён круціць цыферблат, і жыццё спыняецца. Потым вы выходзіце, і, чувак, гэта хаос. Рух, людзі, якія рухаюцца». Ён кіўнуў. «Толькі тэлепраграмы. Усе гэтыя каналы, я казаў. усё. Гэта можа быць занадта шмат. Як сумесь, якая занадта багатая вугляводамі».
  Але гэта дало яму хвілінную паўзу, таму што гэта нагадала пра Амелію Сакс, якая была экспертам у наладжванні карбюратараў і прымусіла нават самы клапотны дросель рабіць тое, што яна хацела.
  «Кніга, якую я чытаў у дзяцінстве», — казаў Фрэдзі.
  "Кніга?"
  «Калі я быў дзіцем. Чужынец у чужой краіне . Гэты іншапланецянін прыходзіць на зямлю. Не тое каб ён уварваўся ці нешта падобнае, расстрэльваючы людзей з прамянёвай зброі. Гэта была не такая гісторыя. Ва ўсякім разе, гэты іншапланецянін, ён можа змяніць сваё адчуванне часу. Вы ідзяце да стаматолага, вы паскараеце справу, і візіт праходзіць за лічаныя секунды. Займаешся каханнем, запавольваеш». Фрэдзі засмяяўся. «Я мог бы выкарыстаць гэта , запаволіць рэчы, я кажу. Часам».
  «Гэта было ў кнізе?»
  «Не стаматолаг і не сэкс. Гэта была класная кніга. Навуковая фантастыка, але класная».
  « Незнаёмы —»
  «— у чужой краіне ».
  Канцэпцыя Ніку спадабалася. «Вось якраз гэта, так. Цяпер усё паскараецца, я выйшаў. Палохайцеся трохі. Я шмат чытаю ўнутры. Але ніколі не чуў пра гэта. Я прачытаю. Хочаце піва?»
  Фрэдзі азіраўся вакол. Нік трымаў яго такім жа арганізаваным, як і яго камера. Чыстая. Адшліфаваны. Замовілі. Ён быў такім жа рэдкім, як і камера. Ён збіраўся пазычыць машыну і паехаць у Ікею. Унутры ён марыў рабіць там пакупкі. Потым Фрэдзі зірнуў на гадзіннік. «Мы павінны хутка сысці. Але вядома, адно піва». І ён з палёгкай адчуў, што, здавалася, сур'ёзная размова прыпынілася.
  Нік атрымаў пару бутэлек Budweiser. Ён царкваў іх, сеў і аддаў адну.
  «У вас ёсць выпіўка ўнутры?» - спытаў Фрэдзі.
  «Вы маглі б атрымаць бляск. дорага. Дрэнна, вельмі дрэнна. Напэўна, атрута».
  «Яны называюць гэта самагонкай?» - спытаў Фрэдзі. Гэта, здавалася, казытала яго.
   «Яны зрабілі там, дзе я быў. Больш за ўсё мінусаў было для Oxy або Perc. Лёгка правезці кантрабандай. Ці проста купіць у ахоўніка».
  «Трымайцеся далей ад іх абодвух».
  «Я чую гэта. Аднойчы збілі, нейкая фігня. Вельмі балюча, зламаў палец. Доктар медыцынскага цэнтра сказаў, што можа даць мне пару таблетак. Я сказаў, што не. Ён здзівіўся. Думаю, ён хацеў, каб я яму заплаціў».
  Суддзя Джудзі пра нешта гаварыла. Нік спыніў шоу. «Дык хто гэты хлопец можа мне дапамагчы?» — спытаў ён.
  «Завуць Стэн Вон. Я дрэнна яго ведаю. Але за яго ручаюцца».
  «Вон. Што ён, немец?»
  Зноў думаю пра Амелію.
  «Я не ведаю. Можа, габрэй. Яшчэ можа быць нямецкім. Не ведаю».
  «Дзе мы яго сустрэнем?»
  «Бэй-Рыдж».
  «У яго ёсць імёны? Дж і Нэнсі?»
  «Я не ведаю дакладна. Але ён сказаў, што тое, што ў яго ёсць, накіруе вас у правільным кірунку».
  «Ён не мае права, так?»
  "Не. Я праверыў».
  «Я не магу бачыць яго, калі ён ёсць.»
  Фрэдзі супакоіў: «Ён чысты».
  «І ніякай зброі».
  «Я сказаў яму. Безумоўна».
  Нік успомніў жыццё ў турме і жыццё на вуліцы. «Дык што ён хоча ад гэтага?»
  «Ежа».
  «А... Гэта як код ці што?» Думаючы: «М» за тысячу баксаў. Або «М» для мегабайтаў, як у кучы грошай.
  Фрэдзі паціснуў плячыма. «Вячэра вось што гэта значыць».
  "Гэта ўсе?" — здзівіўся Нік. «Я думаў пра пяць купюр».
  «Не, я зрабіў некалькі паслуг яго босу. Такім чынам, без грашовых сродкаў. У любым выпадку, некаторыя хлопцы, робячы нешта для кагосьці, яны проста хочуць паесці. Гэта больш, ня ведаю, інтымнае ці што». Нік кінуў на яго позірк, і Фрэдзі засмяяўся. «Не, не такі інтымны. Я проста маю на ўвазе, што гэта больш як добрая справа, якую яны робяць». Хлопец-амфібія выпіў апошнія порцыі піва. «Ці, хто ведае, можа, ён проста галодны».
  
  «Гэта нядрэнна. Трохі гарыць. Я быў пад лініяй агню».
  У гасцінай Райм Сакс адказваў на пытанне Райм пра яе стан.
  Яна паказала левую руку, дзе пара ад мікрахвалевай печы цалавала скуру, якая цяпер была крыху чырванаватай. Для лячэння — здавалася, мазі — яна зняла пярсцёнак з блакітнага каменя. Цяпер яна, мабыць, успомніла пра гэта, выцягнула ўпрыгожванне з кішэні і асцярожна паклала яго на месца. Згінула пальцы. І кіўнуў. «Добра». Павязка на перадплеччы была сціплая.
  «Дык што здарылася?» — спытаў Сакс. Пытанне было накіравана да Джульет Арчэр, якая галасавой камандай толькі што разарвала тэлефонны званок. Яны, вядома, ведалі, што суб'ект павысіў магутнасць мікрахвалевай печы, але ні Райм, ні Сакс не здагадваліся, як гэта можа стварыць віртуальную бомбу.
  Стажор адказаў: «Спецыяліст па спажывецкіх таварах вытворцы мікрахвалевай печы». Ківаючы на тэлефон. «Ён сказаў, што, падобна, наш суб'ект выкарыстаў DataWise, каб перавызначыць панэль кіравання і павялічыць магутнасць у геаметрычнай прагрэсіі. Ён сказаў, што гэта будзе шмат — напэўна, у сорак-пяцьдзесят разоў. Што б ён ні рыхтаваў, чай ці кава, было перагрэта. Калі ён адчыніў дзверцы, паветра было нашмат халаднейшым, і вадкасць унутры і вільгаць у самой парцалянавай кружцы выпараліся — уся кераміка ў пэўнай ступені ўбірае вадкасць. Гуртка разарвалася як ручная граната».
  Арчер кіўнуў на экран. «Нават з мікрахвалевай печчу, якую не маніпулявалі, вы атрымаеце той жа эфект, калі нешта перагрэеце. Але гэта патрабуе часу. Наш суб'ект? У асноўным ён выклікаў пятнаццаціхвіліннае выпраменьванне высокай магутнасці прыкладна за шэсцьдзесят секунд».
  Райм і не здагадваўся, што такая ўсюдыісная прылада можа быць такой небяспечнай.
  Тэлефон Сакс загудзеў, і яна прачытала тэкст. «Ён апублікаваў яшчэ адно паведамленне». Некалькі націсканняў клавіш і электронны ліст з'явіліся на маніторы высокай выразнасці побач з імі.
   Вітаю! Ці даведаліся вы пра ЗЛЫЯ вынікі сваёй нястрымнай прагі выгоды?? Цяпер кожны раз, калі вы захочаце разагрэць суп або каву, вы рызыкуеце парай на пяцьсот градусаў і смяротнымі кавалачкамі керамікі і шкла прабіцца ў ваша цела! Гэта будзе мікрахвалевая печ у вас дома? Ці офіс? Ці пакой вашага сына ў інтэрнаце?
  Вы нарэшце бачыце, што я не раблю вам нічога больш, чым вы робіце Маці-Зямлі! Ці ведаеце вы, які ўплыў ваша непрыстойная любоў да РЭЧАЎ аказвае на атмасферу, ваду? Звалкі, Вы ўпырскваеце наша асяроддзе таксінамі.
  Як купіце, так і пажнеце.
  Да заўтра я застаюся —
  Народны вартаўнік
  Нічога не выцягнута з паведамлення, акрамя таго, што ён працягваў выстаўляць, што ён быў больш недасведчаным, чым быў на самой справе, заключыў Райм.
  Так...
  Нічога дакладнага, акрамя сутнасці гаворкі: што планаваліся новыя напады.
  Мэл Купер сказаў: «Выбух мікрахвалевай печы... Гэта прыцягне ўвагу».
  Гэта ўжо было.
  З таго часу, як з'явілася першая гісторыя, напісаная рэпарцёрам, з якім размаўляў Сакс, з'явіўся шквал артыкулаў пра паліто і навін, прысвечаных небяспецы прадуктаў Інтэрнэту рэчаў. Шэраг аўтараў і гаворачых галоваў выказалі здагадку, што продажы разумных прыбораў і абсталявання неўзабаве ўпадуць, прыбытковасць вырасце, і людзі проста не будуць выкарыстоўваць прадукты, якія могуць іх выклікаць.
  Райм, Сакс і каманда, магчыма, абаранялі некаторыя патэнцыйныя мэты, але Unsub 40 таксама выйграваў бітвы ў сваёй вайне супраць спажывецтва.
   Сакс і Райм правялі наступную размову з Вінаем Чаудхары з CIR Micro, і ён сказаў ім, што кожны з кліентаў зноў атрымаў патч бяспекі, які спыніць чый-небудзь узлом сеткі і кантроль над убудаваным прадуктам. Сам выканаўчы дырэктар асабіста адправіў памятку або патэлефанаваў, каб нагадаць пра важнасць абнаўлення.
  Акрамя таго, ён загадаў змяніць код усіх яго будучых прадуктаў, каб забяспечыць аўтаматычнае абнаўленне з уласнага сервера CIR.
  «Што яшчэ ў нас ёсць?» — спытаў Райм, гледзячы на пакеты з доказамі, якія Сакс прывёз са сцэны на Таймс-сквер.
  «Багаты кантактны сайт», — сказала яна яму. Спасылаючыся на месца, адкуль іх суб'ект збег з працоўнай пляцоўкі пасля перапраграмавання мікрахвалевай печы. Гэта было на супрацьлеглым баку ўчастка, на 47-й вуліцы, дзе яму прыйшлося выкарыстаць лом, каб узламаць замок і ланцуг. У рабоце на месцы злачынства багаты кантакт - гэта ўсюды, дзе злачынца ўдзельнічае ў некалькіх або працаёмкіх дзеяннях. Напрыклад, ахвяра або паліцэйскі, які змагаецца са злачынцам, суб'ект, які расчляняе цела (гэта патрабуе часу і намаганняў), або ўцякач, які прарываецца праз добра абароненыя дзверы або акно.
  «Грыбні трэння?»
  - Сто, - сказала Сакс, але яна ўжо адправіла іх праз IAFIS. Яна атрымала некалькі зваротаў, але адбіткі належалі асобам, даўно арыштаваным за нязначныя парушэнні — рабочым будаўнічай кампаніі або дастаўшчыкам.
  «Сляды?»
  «Так. Адзін адпавядае яго. Мы атрымалі крыху слядоў ад пратэктараў».
  "Што гэта было?" Райм пад'ехаў бліжэй да Мэла Купера, які быў на аптычным мікраскопе. Малое павелічэнне. Адна памылка, якую выявіў Райм, была распаўсюджанай сярод пачаткоўцаў у крымінальных лабараторыях: павялічыць прыцэл да 100 ступеней. Такі вуайерызм звычайна ні да чаго не прывядзе. Усё, што вам трэба, - гэта праверка трасіроўкі ў 5X або, максімум, 10X. Калі вы хацелі больш мікрапрагляду, заўсёды быў сканіруючы электронны мікраскоп.
  Гледзячы на экран, Купер сказаў: «Яшчэ пілавіння».
   Сакс: «Я атрымаў гэта на працоўным месцы, дзе ён стаяў, але ён адрозніваецца ад груба апрацаваных часціц, якія прысутнічаюць на гэтым месцы. Гэта значна лепш. Вельмі падобны на чырвонае дрэва ў папярэдняй сцэне. Зноў адшліфаваны. Але рознае дрэва».
  Рыфма прагледзеў яго. «Грэцкі арэх, я б здагадаўся. Не, я ўпэўнены. Будова клетак і каляровая тэмпература. Пяць тысяч кельвінаў».
  Бондар пагадзіўся.
  Арчэр спытаў Сакса: «Вы шукалі майстэрню ў тэатры?»
  «Не».
  Райм заўважыў, што Сакс уважліва зірнуў на яе, вочы на кароткі час спыніліся на залатым кельцкім бранзалеце, які акружаў яе левае запясце і быў прывязаны да падлакотніка інваліднага крэсла «Навальнічная страла». Позірк Сакса вярнуўся да табліцы доказаў.
  Паўза. Арчер сказаў: «Ён мог зайсці туды, каб праверыць марку мікрахвалевай печы перад нападам. Мы ведаем, што раней ён быў у Тэатральным раёне».
  «Мне не трэба было яго шукаць». Сакс, разглядаючы аскепкі пілавіння, адказаў рассеяна.
  Арчэр перавёў погляд з Сакса на Райма. «Ці не здаецца вам…» - пачала яна, ускосна ставячы пад сумнеў рашэнне Сакса.
  Дэтэктыў адказаў: «У майстэрні ёсць двухдзённая відэазапіс бяспекі. Шмат сувенірных злодзеяў у тэатрах Нью-Ёрка. Я прымусіў ахоўную кампанію праверыць гэта. Злачынец не быў унутры ні на адной з існуючых стужак… і падлогу мыюць кожную ноч».
  «Ой. Я..."
  Сакс сказаў: «Гэта было разумнае пытанне. І ў ідэальным свеце з неабмежаванымі рэсурсамі я б шукаў яго. Вы гуляеце на шанцы».
  Верагодна, Райм прымусіў бы кагосьці абшукаць месца здарэння. Але Сакс меў рацыю наконт рэсурсаў. Акрамя таго, ён не прымаў бок адной жанчыны супраць другой.
  Рыфма: «Мэл? Што яшчэ?"
  Купер знайшоў яшчэ след і агледзеў яго. «Больш шкляных аскепкаў, верагодна, з той жа партыі, што і раней, і больш шкляной сумесі».
  "Што гэта? У гэтай сумцы?» Маленькі пластыкавы.
  «Частка чагосьці...»
   «Дай мне паглядзець».
  Купер усталяваў яго і спраектаваў малюнак на экран. Ён быў падобны да дробнай непразрыстай рыбінай лускі. Да яго прыляпілі кавалачак пілавіння. Купер сказаў: «Я магу зрабіць GC. Але не хапае, каб захаваць для суду».
  Райм сказаў: «У нас будзе шмат доказаў, каб выставіць супраць яго справу. Але спачатку мы павінны яго знайсці». Ківок у бок Мэла. «Спаліце».
  Купер прапусціў узор праз газавы храматограф/мас-спектрометр. Праз некалькі імгненняў ён паглядзеў на экран кампутара. «Раданід і дыцыандыямід амонія, мачавіна, калаген».
  Рыфма сказала: «Клей нейкі. Б'юся аб заклад, выкарыстоўваецца ў дрэваапрацоўцы».
  «Вось і ўсё», — сказаў Купер пасля прагляду колькасці знойдзеных рэчываў праз базу дадзеных. «Вадкі клей Bond-Strong. У асноўным для музычных інструментаў, але дрэваапрацоўшчыкі ў любой вобласці выкарыстоўваюць яго ".
  Арчэр нахіліўся наперад, з каменным тварам, гледзячы на пакеты з доказамі. «Прыборабудаванне? Што мы думаем?»
  Рыфма была сумнеўная. «Гэта рэдкае хобі ці прафесія. І калі так, то ён, напэўна, таксама быў бы музыкам. Але мы не знайшлі ніякіх іншых слядоў, якія паказваюць на гэта. Ні смалы са струнаў, ні конскага воласа са смычкоў скрыпкі ці віяланчэлі — яны, дарэчы, багата скідаюць валасы. Няма змазачных матэрыялаў для цюнінгу. Без лямцу ад мастоў. Ніякіх клетак скуры мазалі не адслойваюцца — ад выкарыстання грыфа або грыфа».
  «Ты музыка, Лінкальн?» - спытаў Арчер. «Я маю на ўвазе, быў музыкам?»
  «Ніколі не дакранаўся да інструмента».
  «Адкуль вы ўсё гэта ведаеце?»
  «Варта ведаць інструменты гандлю патэнцыяльнымі злачынцамі і патэнцыяльнымі ахвярамі. Звядзіце да мінімуму час, неабходны для пошуку крыніц. Гэта магло б мець значэнне паміж тым, каб злавіць суб'ектыўнага суб'екта і прыехаць на яго наступнае месца злачынства. Так што я схіляюся да вырабу мэблі або тонкага сталярнага майстэрства. Але: хобі ці прафесія? Не ведаю які. І што менавіта ён робіць са сваім лакам, клеем, наждачнай паперай і экзатычным дрэвам? Працягвай, Мэл».
  «Трохі расліннасці», — назваў ён. «Сцябло або ліст».
  Рыфма прагледзеў яго. Ён засмяяўся. - Часам, Арчэр, нягледзячы на ўсе твае старанныя хатнія заданні, ты паняцця не маеш, што вы знайшлі. Адпраўце фатаграфію клетачнай структуры і каляровай тэмпературы ў Банк даных даследаванняў садаводчага таварыства».
  Купер адправіў па электроннай пошце jpg-файлы ўзору ў HSRD. "Яго трэба вярнуць на працягу сутак", - сказаў ён, чытаючы зваротны ліст.
  «Запалі вогнішча», - адрэзаў Рым. «Тэрмінова, жыццё або смерць... Напляваць на доктарскую дысертацыю Джона Доу пра венерыныя мухоловки. Гэта мае прыярытэт».
  Купер адправіў наступнае паведамленне, а потым вярнуўся да сумак. «Добра, нешта яшчэ. Фрагмент чорнага гнуткага пластыка з нейкім надпісам. Занадта малы, каб разабраць якія-небудзь літары».
  «Пастаўце».
  Гледзячы на экран, Райм адразу заўважыў, што гэта была ізаляцыя правадоў. «Наш хлопчык прарабіў электрыку. Дрот рэжацца нажом. Ці не так, Сакс?»
  Але яна глядзела ў тэлефон, чытала тэкст.
  Арчер сказаў: «Значыць, ён не прафесіянал».
  «Чаму вы так сказалі?»
  «Прафесіянал будзе выкарыстоўваць інструмент для зачысткі, а не нож. Гэтыя рэчы, падобныя на абцугі, я б падумаў».
  «Добра. так. Але скажам, напэўна, не профі. Магчыма, яму прыйшлося пакінуць свой звычайны пояс для інструментаў дома і выявіць, што ў яго ёсць толькі вострае лязо, каб зрабіць з ім нейкую працу. Або непрафесіянал з двума пытальнікамі?»
  Арчер усміхнуўся. Бондар пачаў пісаць знакі прыпынку. Рыфм сказаў: «Гэта быў жарт».
  Ён разглядаў дыяграму. Зашмат тут загадак. Райм вырашыў атрымаць знешні аналіз ад эксперта і алічбаваныя файлы і фатаграфіі загрузіў на бяспечны сервер, а затым адправіў спасылку чалавеку, якога ён меў на ўвазе. Праз імгненне вярнулася паведамленне.
  Так, так. Заўтра.
  Забаўлены непачцівасцю, але раздражнёны тым, што яму трэба чакаць, ён напісаў у адказ: «К. Я мяркую."
  Ён падумаў: «Ну, жабракамі быць не можа…» Але застрэліў клішэ, перш чым завяршыў яго. І павярнуў крэсла да дзвярэй гасцінай, калі заўважыў крокі Рона Пуласкі, які толькі што ўвайшоў з ключом.
   «Дзе ты быў, Навабранец? У вас яшчэ Гуцьерэс пад вартай?»
  «Давялося бачыць кагосьці наконт свінцу. Можна было пачакаць, але я падумаў, што лепш зрабіць гэта зараз, сустрэцца з гэтым хлопцам. Скончыце з гэтым. І..."
  «Добра, добра, добра. Амелія сказала, што вы вялі агітацыю на Таймс-сквер. Што ты знайшоў?»
  «Суб'ект, ён выйшаў праз дальні бок будаўнічай пляцоўкі».
  «Мы гэта ведаем. Скажы мне тое, чаго я не ведаю».
  «Ён быў у пінжаку Carhartt, адным з тых карычневых рэчаў, якія носяць падрадчыкі. І каску. Але ён, напэўна, іх кінуў. Мы прачысцілі тэрыторыю і не знайшлі іх. І нікога, хто адпавядае яго апісанню, не было заўважана».
  «Гэта не слова. «Апісанне». Ёсць «nondescript» і ёсць «description». Але няма «апісання».
  «Ну, гэта звычайнае ўжыванне на вуліцы».
  «Так і метамфетамін. Гэта не прычына, каб прыняць гэта ".
  «Цяпер няма нічога на камерах відэаназірання ў метро або любых камерах у COC. Я думаю, ён атрымаў аўтобус на поўнач або поўдзень. Так яго рост не будзе такім прыкметным, седзячы. Я адправіў памятку ў Transit. Афіцэры апытаюць усіх кіроўцаў, ці не бачылі яны чалавека, які адпавядае апісанню . У некаторых аўтобусах ёсць відэа, і іх таксама паглядзяць».
  «Добра. Рабочыя?»
  «Некалькі чалавек бачылі яго, але сказалі толькі, што высокі і худы. Меў планшэт нейкі».
  «Яго зброя. Гэта ён выкарыстаў, каб сабатаваць мікрахвалёўку». Райм адступіў і працягваў глядзець на табліцу доказаў. «Падумайце ўсе. Спекуляваць. Адказ ёсць». Яго погляд злавіў погляд Арчэра; яна з усмешкай глядзела ў яго бок. Ён успомніў, што днямі так пачаў сваю лекцыю ў каледжы. «Давайце знойдзем».
  МЕСЦО КРЫМУ : 438 W. 46- Я ВУЛІЦА , БУДАЎНІЧАЯ ПЛЯЦОЎКА ПРА ВУЛІЦУ
  – Правапарушэньне: спроба нападу.
  – Ахвяра: Джо Хідзі.
  – Union Carpenter, Брадвей. Некалькі гадоў таму працаваў электрыкам і аўтарабочым у Дэтройце. Атрымаў толькі лёгкія траўмы.
  – Сродкі атакі: узламаны мікрахвалевая печ, абсталяваная кантролерам DataWise5000.
   – Доказы
  – Пілавінне грэцкага арэха. Рэжце тым жа лязом, што і чырвонае дрэва. Верагодна, гэта ручная піла ці іншы інструмент, а не электрычны.
  – вадкі клей Bond-Strong. У асноўным выкарыстоўваецца для вырабу музычных інструментаў, але яго выкарыстоўваюць майстры ў любой сферы.
  – Шкляныя аскепкі, верагодна, з той жа партыі, што і раней.
  – Дадатковы склад для шклення.
  – Фрагмент ліста. Адправілі на аналіз. Чакаю вяртання.
  – Фрагменты электраізаляцыі, выразаныя нажом.
  – Дадатковыя элементы профілю падазраванага:
  – Напэўна, не прафесійны электрык.
  – Выдатны майстар па апрацоўцы дрэва або музычных інструментаў (магчыма, былы).
  – Насіў куртку Carhartt, каску. Напэўна, выкінулі.
  – Дадатковае паведамленне People Guardian.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 35
  Халодны вясновы вечар.
  Прыемны. Нік Карэлі і Фрэдзі Карутэрс ішлі па Чацвёртай авеню ў Бэй-Рыдж. Міма крамы для ёгі, міма Rent-Your-Kilt, які прыцягнуў увагу Ніка ўдвая. Ага. Гэта было імя.
  Адсюль можна было ўбачыць частку кароны Верацана. Адзін пякельны мост. Пасля таго, як яго затрымалі, ён думаў саскочыць з яго. Але думаць і рабіць - дзве вельмі розныя жывёлы. Надта б засмуціў брата і маці. Пасля таго, як шалёнае жаданне прайшло, яму стала сорамна, што ён нават падумаў пра гэта.
  «Там». Фрэдзі паказаў.
  За квартал. Кафэ Bay View. Закусачная выглядала даволі прыстойна, хоць шыльда хлусіла; выгляду на заліў не было. Па-першае, ён выходзіць на ўсход. І з яго не было віду на ваду — гавань, акіян, дрэнажны канал або лужыну.
  «Трэба назваць гэта Bay Somewhere Nearby Café».
  "Га?" - спытаў Фрэдзі. Потым атрымаў. "Гэта добра. Ха.»
  Месца было чыстым ўнутры. Нік агледзеўся па баках, адзначыўшы, дзе знаходзіцца станцыя гаспадыні, якая ў іх каса, дзе знаходзіцца кухня, дзверы, якія ў яе адчыняюцца, як выглядае табло Daily Special, колькі там абслугоўваючых і служачых — і калі яны выглядалі так, быццам гавораць па-ангельску як першай, другой ці трэцяй мове. Ці ўвогуле не гаварыў. Дзе захоўваліся прадукты. Вялікія банкі таматавы соус сядзеў, складзены каля задняй сцяны. Ці былі яны пустымі і проста дэкаратыўнымі?
  Нік ведаў, што яму трэба шмат чаму навучыцца аб рэстаранным бізнэсе. Тым не менш, ён адчуваў сябе добра пра перспектыву. Ён вельмі спадзяваўся, што Віторыо Гера прыйдзе і прыме яго прапанову.
  Фрэдзі пастукаў Ніка па руцэ і накіраваў яго да кабінкі ззаду, дзе сядзеў хударлявы хлопец у джынсах і чорнай майцы пад карычневым спартыўным паліто, папіваючы з бутэлькі Сэма Адамса. Ён не выкарыстоўваў матавае шкло, якое прынесла афіцыянтка, і пустая кружка пацела.
  «Стэн. Я Фрэдзі».
  «Ёй».
  «Гэта Нік».
  Нік паціснуў рукі, і Нік сеў насупраць Фона, у якога былі густыя чорныя валасы, якія можна было б памыць шампунем і падстрыгчы. Яго правая далонь, як Нік намацаў на зашпільцы, была мазольнай. Цікавіўся, якая ў яго праца. Косткі чырвоныя. Магчыма, ён займаўся боксам; у яго былі мускулы для гэтага. Нік паліцэйскі зрабіў такія назіранні. Нік вязень таксама меў. Ён не збіраўся адмаўляцца ад інстынкту цяпер, калі не стаў ні тым, ні іншым.
  Нік падскочыў, каб Фрэдзі мог далучыцца да яго са свайго боку кабінкі. Але Фрэдзі сказаў: «Я павінен зрабіць некалькі званкоў. Будзь пяць, дзесяць хвілін. Пакіньце вас, хлопцы.
  «Вы ведаеце, што хочаце есці?» Тэлефанаваў Нік.
  «Мне ўсё адно. Бургер. Вы, хлопцы, парадак. Не чакай мяне». Ён дастаў свой тэлефон і накіраваўся да пярэдняй часткі рэстарана, набіраючы нумар. Ён усміхнуўся, калі завязаў размову з чалавекам, які падняў трубку. Некаторыя людзі рабілі гэта, усміхаліся або хмурыліся падчас размовы, нават калі хлопец на іншым канцы лініі іх не бачыў.
  «Такім чынам, вы з Фрэдзі вярнуліся?» Фон чытаў меню, быццам потым будзе тэст.
  «Школа».
  «Школа». Голас Вон нібы намякаў, што гэта пустая трата часу. «Ты водзіш машыны, Нік?»
  «Я… Вы маеце на ўвазе працу?»
  Смех. «Ну, вы проста едзеце на машынах?»
   «Я ўмею ездзіць. У мяне няма».
  «Так?»
  «Сапраўды».
  Фон яшчэ раз засмяяўся, быццам гэта было самае смешнае ў свеце.
  «Якія ў цябе колы?» – спытаў Нік.
  «Ах, усё роўна». І Вон вярнуўся да меню.
  Нік таксама прагледзеў яго, разважаючы, што было б хутчэй за ўсё заказаць. Ён хацеў, каб гэта хутчэй скончылася. Вон не быў дзіўнай асобай. Ну, часткова так і было. Галоўным чынам Нік падказаў яму, што, нягледзячы на тое, што паказала хатняе заданне Фрэдзі, Вон можа быць звязаны або з тым, на каго ён працаваў, і адзін або абодва могуць мець запіс. Гэта была беспалётная зона для Ніка, парушэнне яго ўмоўна-датэрміновага вызвалення. Ён не хацеў пытацца ў Фона, таму што, калі б адказ быў станоўчым, ён бы ведаў напэўна. Ён хацеў сказаць свайму PO, што не ведаў.
  Лепш за ўсё атрымаць інфармацыю пра Дж і Нэнсі, купіць хлопцу лепшы біфштэкс у меню і заткнуцца, каб ён з'еў яго як мага хутчэй. Тады ідзі да чорта.
  Але нават пры тэрміновасці былі рытуалы, якія, вядома, трэба было выконваць. Мужчыны балбаталі пра спорт, пра суседства, пра справы, нават пра чортава надвор'е. Фон працягваў смяяцца з таго, з чаго смяяцца не мела сэнсу. «Там, дзе быў рыцарскі клуб, узвышаецца гмах. Ты ў гэта верыш, сынок?»
  Гэта каштавала аднаго-двух фу.
  Нік злавіў погляд афіцыянткі, і яна падышла. «Мы гатовыя».
  Фон загадаў пачаць салату, дадатковую запраўку «Тысяча астравоў» і курыцу з пармезанам.
  Нік атрымаў гамбургер. «Рэдка».
  Фон зірнуў на яго са здзіўленай усмешкай. «Вы не хвалюецеся, чарвякі і гаўно?»
  Нік, моцна сціскаючы цярпенне, сказаў: «Я не хвалююся».
  «Як сабе».
  «Без бульбы фры», - сказаў Нік.
  Фон міргнуў, адскочыў назад. «Ты звар'яцеў. Яны тут выдатныя, лепшыя. Я маю на ўвазе, лепшы ".
   - Тады я вазьму іх, - сказаў Нік.
  «Ты не пашкадуеш, сынок. Прынясі яму таксама салата. Яму патрэбна салата. Тая ж вопратка». Усміхнуўся, калі ён павярнуўся да Ніка. «Тут робяць сваё. Вы маглі б назваць яго Дзвюхтысячны востраў, ён такі цудоўны».
  Нік халаднавата ўсміхнуўся ў адказ і загадаў тое ж самае Фрэдзі. «Два піва».
  «А я, дапоўні яе, Люсі», — сказаў Вон, крануўшы піва, хоць на бірцы з імем жанчыны было напісана «Кармела» . Не ўсміхаючыся, яна павярнулася і пайшла.
  Нік сказаў: «Дзякуй, што зрабілі гэта».
  «Мой бос павінен Фрэдзі. Вы заўважылі?» Голас Вон сцішыўся. «Ён падобны на жабу?»
  «Ніколі не рабіў, не».
  «Ён робіць. Ну, рады дапамагчы. Толькі я не ведаю, наколькі гэта будзе карысна».
  «Вы ведаеце Фланігана?»
  «У мінулым месяцы я працаваў тут. Ты зручны?»
  «Некаторыя. Я ўмею рабіць электрыку. Сантэхніка».
  «Сантэхніка?» Смех. «Я падстаўляю, як ебана. Я рабіў кадры там, у Фланігана. Стары Фланіган даў мне бонус. Даволі салодкі. Сказаў, што гэта лепшае кадраванне, якое ён калі-небудзь бачыў. Ва ўсякім выпадку, я пачаў там боўтацца. Я пазнаёміўся з некаторымі людзьмі, бармэнамі, персаналам». Фон не стаў сцішаць голас. «У іх усё ў парадку. Яны - гэта мы, вы ведаеце. Не з некаторых іншых краін, як вы бачыце ў многіх месцах ". Ківок у бок Люсі/Кармелы.
  Ніку захацелася вымыць рукі.
  «Я там, казаў, пазнаёміўся з людзьмі. Людзям падабаецца са мной размаўляць. Я атрымаў дар балбатні. Я атрымаў гэта ад бацькі. Такім чынам, я пацікавіўся, складзеце два і два. Пра тое, пра што пытаўся Фрэдзі. І складзіце гэты спіс, магчыма, гэта той хлопец, якога вы шукаеце. Група хлопцаў па імені Дж. Нічога пра Нэнсі. Але ва ўсіх ёсць сукі, на якіх яны жанатыя або трахаюцца. Ха, ці абодва. Тут». Ён пакапаўся ў кішэні, каб дастаць паперку, адцягнуўшы куртку.
  О, Ісус Госпадзе. Нік сапраўды ахнуў.
  Вон нёс.
  Нік убачыў драўляную ручку чагосьці маленькага. Напэўна, крыху 0,38.
   Чувак, гэта было дрэнна. Фрэдзі сказаў, што ў яго няма магчымасці мець пры сабе пісталет.
  Можа, Вон'д забыўся. Або хлусіў.
  Нік узяў брудны ліст млявай паперы.
  «Ты ў парадку, сынок?»
  Нік нічога не мог сказаць. Ён агледзеўся. Больш ніхто не бачыў твора.
  «Так. Не еў цэлы дзень. Я паміраю з голаду».
  «А, добра, вось і пайшлі». Салаты прыбылі, абодва палітыя запраўкай. Ніякага апетыту.
  Фон паглядзеў на Ніка і сказаў гучным голасам, вельмі гучна: «Што такое слова з чатырох літар, якое заканчваецца на К і азначае палавой акт?»
  Кармэла чула; Нік ведаў, што жарт ёй на карысць.
  Нік сказаў: «Я не ведаю».
  «А як ты, Люсі?» — спытаў фон афіцыянтку, якая пачырванела. Ён зароў: «Ха! Адказ - "размова"! Атрымаць гэта?"
  Яна кіўнула і ветліва засмяялася.
  Нік пачаў хутка жаваць. Задыхаючыся.
  «Спакойна, сынок. Ты захлынешся... Бачыш? Яна не атрымала. Яна не ведала, што «палавой акт» таксама азначае «размова». Вось пра што я з імі кажу ».
  Госпадзе, я сяджу насупраць чалавека са стрэльбай. Не, ідыёт са стрэльбай.
  Нічога не застаецца, як спадзявацца на лепшае.
  Нік з'еў некалькі агідных відэльцаў, праглядаючы імёны, якія прынёс яму Фон. Джэкі, Джон, Джоні. Усяго было дзесяць.
  «Не вельмі кароткі спіс», сказаў Фон, жуючы. Крыху заправы кінулася на стол.
  «Не, чувак. Гэта добра. Шануйце гэта». Імёны і нейкія адрасы, нейкія прадпрыемствы. Нічога не выскачыла. Яму давядзецца рабіць больш хатніх заданняў, але ён меркаваў, што гэта трэба.
  Фон працягнуў: «Паводле маіх хлопцаў — і дзяўчат — гэтыя хлопцы вісяць у Фланігана. Або раней. Усе яны маўчаць пра тое, што робяць. Вы разумееце, што я кажу. Ціха. Атрымаць гэта?"
  «Выдатна. Вядома».
   Яшчэ салата, воўк.
  Фон сказаў: «Ты галодны сукін сын». Гэта жудаснае хіхіканне.
  «Так, як я ўжо казаў». Жуючы, глытаючы, стараючыся не ванітаваць. І пракляты гамбургер на падыходзе.
  Нік паклаў спіс у кішэню джынсаў.
  І тады ён убачыў фігуру звонку.
  Хлопец, у касцюме, які не вельмі сядзеў. Шэры. Сіняя кашуля, каўнер на гузіках і гальштук. Круглы крой. Ён ішоў міма рэстарана, зазіраючы, з нейтральным выразам твару. Ён спыніўся, прыжмурыўся і нахіліўся наперад, зазіраючы ў акно.
  Не... ой, не... Калі ласка.
  Нік глядзеў на сваю салату.
  Яшчэ адна просьба.
  Яшчэ адна малітва.
  На гэта не адказалі.
  Дзверы ў рэстаран адчыніліся і зачыніліся, і ён адчуў, як і чуў, як вялікі мужчына прабіраўся да кабінкі. Іду прама на іх.
  Дзярмо.
  Не мела значэння, зірнуў Нік на навічка ці не; ён ішоў да двух мужчын. Ён вырашыў, што, мабыць, лепш зірнуць у яго бок — гэта будзе выглядаць менш вінаватым. Ён зрабіў гэта зараз і ўважліва ўглядаўся ў твар, захоўваючы свой твар як мага больш без эмоцый. Ён не мог назваць імя. Не тое каб гэта мела значэнне. Ён ведаў, чым хлопец зарабляе на жыццё.
  «Ну, калі гэта не мой стары прыяцель, Нік Карэлі».
  Ён кіўнуў.
  Фон агледзеў яго.
  «На чорта ты, Нік? Яны выпусцілі тваю задніцу з сістэмы, праўда? Што здарылася? Ты перастаў рабіць ахоўнікам мінеты сваімі прыгожымі вуснамі».
  Фон праглынуў свой велізарны кавалак салаты і сказаў: «Ад'ябіся, мудак. Мы -"
  Залаты шчыт паліцыі Нью-Ёрка спыніўся прыкладна ў футе ад твару Вон. "Рабіць тое , што ?"
  Фон, якому пагражае нават год турмы за пісталет калі ў яго не было прыёраў, заткнуўся і зноў азірнуўся на свой салата. «Прабач, чувак, я не ведаў. Вы проста разбіваеце яго адбіўныя. Што значыць выпусціць яго з сістэмы?»
  Вон ведаў бы, вядома. Ён проста хацеў надзьмуць свой захавальнік нявіннасці.
  Але дэтэктыў Вінс Кал — Нік атрымаў такое імя — адвярнуўся ад Фона да сваёй абранай ахвяры. «Дык ты мне не адказаў. Што ты тут робіш, Нікі Бой?»
  «Давай, Вінс. Дай мне перапынак-"
  «Ці я мог бы даць вам трэці шанец адказаць на пытанне».
  «Вячэраць з сябрам».
  «Ваш PO ведае пра гэта?»
  Нік паціснуў плячыма. «Калі ён спытае, я скажу яму ўсё, што ён хоча ведаць. Я заўсёды. Гэта проста вячэра. Навошта ты мне задніцу б'еш?»
  «Вы аднаўляеце зносіны са сваімі сябрамі?»
  «Слухай, я нікому не дакучаю. Я адпрацаваў свой час. Цяпер я законны».
  «Не, дрэнныя паліцэйскія ніколі не бываюць законнымі. Аднойчы дрэнна, заўсёды дрэнна. Як шлюха. Яна можа адмовіцца ад бізнэсу, але яна заўсёды застанецца тым, хто за грошы зацягвае члены ў задніцу. Я маю рацыю?»
  «Я проста хачу ўладкавацца на працу, нешта пабудаваць, працягваць сваё жыццё».
  «Як справы з хлопцам, якога ты збіў, Нік, за якога цябе схапілі? Я чуў, што ў яго пашкоджанне галаўнога мозгу ці нешта такое».
  «Давайце, калі ласка». Нік не збіраўся казаць Калу прамову «Я невінаваты». Такі шчыт ніколі б не паверыў, і гэта яшчэ больш раззлавала б яго.
  Кал павярнуўся да Вон, які быў засяроджаны — занадта шмат — на сваім салаце.
  «А хто тут твой маленькі сябар? Як цябе клічуць?"
  Фон праглынуў, выглядаючы вінаватым, як грэх. «Джымі Шэйл».
  «Чым ты зарабляеш на жыццё, Джымі?»
  «Вы можаце спытаць мяне пра гэта?»
  «Я магу ў вас спытаць, да чаго вы адбіваліся ноччу. Я магу спытаць вас, дзе ваш хлопец любіць, каб вы яго пацалавалі. Я магу спытаць -
  «Генпадрад і будаўніцтва».
  «Для каго?»
   «Куча кампаній».
  «Большасць хлопцаў, якіх я пытаюся, яны даюць мне прамы адказ. Яны кажуць Helmsley або Franklyn Development. Вы кажаце, што куча людзей».
  «Ну, афіцэр...»
  «Дэтэктыў».
  Фон адкінуўся на спінку і холадна глядзеў угору, з яго вачэй струменілася стаўленне. «Ну, афіцэр-дэтэктыў, справа ў тым, што я працую на шмат людзей. Таму што я добра спраўляюся са сваёй працай і шмат людзей хочуць мяне. І я не вельмі шчаслівы ад таго, як вы са мной размаўляеце».
  «Сапраўды? І чаму тваё шчасце, Джымі?»
  Нік думаў, што найгоршае, што магло здарыцца, гэта тое, што паліцэйскі знойдзе пісталет Вона, зловіць яго, а потым да ягонага начальніка вернуцца весткі, што яны былі разам, і адбудзецца слуханне, і Нік цалкам можа атрымаць сваё азадак адкінуты ўнутр за парушэнне. Але быў яшчэ адзін крок да горшага: Вон вырашыў, што Кал заштурхнуў яго занадта далёка, і стукнуў яго пісталетам ці нават выпусціў пяць тупых ружэй калібра .38 у цела дэтэктыва-мудака. Не, чатыры ў яго цела і адзін у твар, на ўсялякі выпадак, калі ён быў у камізэльцы.
  Нік паспрабаваў: «Слухай, Вінс, давай паменшым гэта на прыступку, добра? Я..."
  «Маўчы, Карэлі». Схіліўшыся да фон. «Ты, мудак. Дай пабачыць пасведчанне».
  «Пасведчанне асобы. ID. Вядома». Фон з дзіўнай усмешкай на твары выцер тоўстыя вусны сурвэткай і паклаў яе сабе на калені. Потым пачаў лезці да кішэні. «Я пакажу табе чортава пасведчанне».
  Так, ён ішоў за стрэльбай. Кал быў мёртвы.
  І Нік таксама.
  Ён ацэньваў куты. З глыбіні будкі ён не мог скокнуць наперад і вырваць стрэльбу з рук Вона. Калі б ён крыкнуў Калу, што фон узброены, той бы прызнаў, што ведаў.
  Фон пачаў падымацца, прыклаўшы руку да кавалка.
  Але якраз у гэты момант з-за пояса Кала пачуўся дрыготкі голас.
  «Усе падраздзяленні. Дзесяць трыццаць. Ідзе крадзеж аўтамабіля. Чатыры, адзін, восем, Чацвёртая авеню, Бэй-Рыдж. Двое чарнаскурых мужчын гадоў дваццаці, як мяркуецца, узброеныя. Сярэбраная Таёта. Позняя мадэль. На дадзены момант тэгаў няма».
  «Чорт». Паліцыянт глядзеў у акно. Адрас быў практычна праз вуліцу.
  Ён сарваў з пояса радыё. «Дэтэктыў сем восем сем пяць. На сцэне дзесяць трыццаць. Бэй Рыдж. Адправіць рэзервовую копію. К.”
  «Роджэр сем восем сем пяць. У дарозе два RMP. Чатыры хвіліны. К.”
  Нік страціў рэшту перадачы. Дэтэктыў накіраваўся на вуліцу, трымаючы ў руках зброю. Ён выштурхнуў дзверы, павярнуў налева і знік з вачэй.
  Фрэдзі, апусціўшы галаву, увайшоў раней, чым дзверы зачыніліся. Ён кінуўся да іх. «Давай, хлопцы. Вылазь. Цяпер!» Ён кінуў на стол дзве дваццаткі. Фон выскачыў з будкі, Нік за ім, і яны рушылі ўслед за Фрэдзі праз кухню і праз чорны ход у рэзкі, завалены смеццем завулак.
  "Сюды."
  Нік сказаў Фрэдзі: «Ты выклікаў гэта?» Вы гэта зрабілі?»
  «Трэба было нешта зрабіць . Не выглядала добра, што б там ні было. Аднак мы павінны рухацца. Прыкладна праз пяць хвілін ён даведаецца, што гэта была фальшыўка».
  «Яны адшукаюць цябе», — сказаў Вон.
  «Гарэльнік. Божа, ты думаеш, што я нарадзіўся ўчора?»
  Яны зайшлі ў двор і пайшлі на захад. Фрэдзі сказаў: «Шукайце цыганскую таксі. Не дамераны, цыган. Што здарылася?»
  - Шчыт пазнаў мяне, - сказаў Нік. «Даў мне губу. Добра было б… Толькі вось, толькі ў нашага хлопчыка ёсць кавалак».
  «Так, значыць?» Фон абараняўся.
  Фрэдзі ў лютасці павярнуўся на яго. " Што? Я сказаў Арту: ніякай зброі. Кропка. Мой чалавек толькі што выйшаў».
  «Мастацтва мне нічога не сказаў. не ведаю Я сустрэў нейкага незнаёмца ў Рыджы. Я не дурны».
  «Ну, ты дастаткова дурны, каб атрымаць абавязковы год у Райкерс, за кавалак. Як вам гэта спадабалася?»
  «Добра, добра».
  «Ён атрымаў ваша імя?» — спытаў Фрэдзі ў Фона.
  - Не, - сказаў Нік. «Але ён вернецца, паглядзіць. І ён мае ваша апісанне, фон. І ён мяне ведае. Адмоўцеся ад кавалка. І я маю на ўвазе цяпер. У вадзе».
  «Гэтыя рэчы каштуюць грошай».
  Фрэдзі сказаў: «Не. Я табе не веру. Дай гэта мне. Я сама зраблю”.
  «Чалавек…»
  «Хочаш, я патэлефаную Арту?»
  «Чорт». Ён працягнуў пісталет, які Фрэдзі ўзяў у пачак сурвэткі.
  «Холадна?» - спытаў Фрэдзі.
  «Так, так, немагчыма адсачыць».
  Фрэдзі спытаў: «У цябе ёсць спіс, Нік?»
  «Так».
  Фрэдзі сказаў: «Дзякуй за гэта, Вон. Але цяпер разыходзімся».
  «Я не атрымаў ежу».
  «Ісус».
  Фон скрывіўся і рушыў па цёмным тратуары.
  «Я іду ў бухту, пазбаўцеся ад гэтага». Фрэдзі пастукаў па кішэні.
  «Дзякуй, чувак... Ты лепшы».
  «Спіс выглядае добра?»
  «Гэта нешта. Добры пачатак. Мне проста давядзецца яшчэ трохі займацца дэтэктывам».
  «Чорт вазьмі, ты быў дэтэктывам. Кавалак пірага."
  «Дзякуй, Фрэдзі. Чалавек, я павінен табе. Вялікі». Лёгкая ўсмешка.
  Фрэдзі дакрануўся да свайго ілба, паўсалютуючы, затым накіраваўся на захад, да берага, дзе ён кінуў стрэльбу ў Нароуз. Праз некалькі хвілін Нік знайшоў цыганскую таксі; іх было больш у аддаленых раёнах, бо медальённыя кабіны было цяжэй знайсці. Ён уладкаваўся на сядзенне і глыбока ўдыхнуў. Потым яго тэлефон загудзеў, і ён запанікаваў, падумаўшы, што дэтэктыў з рэстарана сочыць за ім і хоча, каб ён прыехаў у цэнтр горада. Але ён паглядзеў ідэнтыфікатар абанента.
  Адчуў стук у жываце ўсё ў парадку. Хаця зусім іншага кшталту, чым той, які ён толькі што адчуў.
  Ён адказаў.
  «Амелія. Прывітанне».
  
  
  РАЗДЗЕЛ 36
  Хайм і Арчэр сядзелі ў сваіх крэслах перад калегіяй па доказах. Яны былі адны.
  Здагадкі, здагадкі, здагадкі працягваліся некалькі гадзін - некалькі вельмі непрадуктыўных гадзін - перш чым каманда спыніла працу на ноч. Пуласкі і Купер зніклі. Сакс быў у калідоры і тэлефанаваў. Яе голас быў ціхім, і ён задумаўся, з кім яна размаўляе. Яе твар выглядаў сур'ёзным. Інцыдэнт са стральбой у гандлёвым цэнтры, здавалася, вырашыўся ў асноўным на яе карысць. Што яшчэ можа быць?
  Яна скончыла размову і вярнулася ў гасцёўню, нічога не кажучы пра размову. Яна не зняла свой Глок - яна зноў застанецца ў Брукліне. Сакс сцягнула з кручка куртку.
  «Лепш ідзі».
  Яна зірнула на Арчэра, потым вярнулася на Райма і, здавалася, збіралася нешта сказаць.
  Рыфма ўзняла брыво. Эквівалент маўклівага чалавека, якім ён быў, кажучы: «Пагавары са мной. Што гэта?"
  Момант дэбатаў у Sachs. Потым яна адмахнулася, схапіла сумачку, закінула яе на плячо і кіўнула на развітанне. «Я вярнуся раней».
  «Да сустрэчы».
  - Добрай ночы, Амелія, - сказаў Арчэр.
  «Ноч».
  Сакс рушыў у калідор, і Райм пачуў, як ўваходныя дзверы адчыніліся і зачыніліся.
   Ён павярнуўся да Арчера. Няўжо яна заснула? Яе вочы былі заплюшчаныя. Потым адкрылі.
  Яна сказала: "Расчараванне".
  Гледзячы на дошку. «Так. Свабодныя канцы. Зашмат іх. Гэтая загадка не такая простая».
  «Вы зразумелі? Наш?»
  «Літара «е».»
  «Ты не падманваў? Не, ты б не стаў. Вы вучоны. Працэс - самая важная частка вырашэння праблемы. Адказ амаль што другасны».
  Гэта была праўда.
  Яна дадала: «Але я не кажу пра справу. Увогуле расчараванне».
  Яна мела на ўвазе жыццё інвалідаў. І яна мела рацыю. Усё займае больш часу, людзі абыходзяцца з вамі як з хатнімі жывёламі або дзецьмі, так шмат у жыцці недаступнага - ва ўсіх сэнсах, больш, чым проста другія паверхі і прыбіральні: каханне, сяброўства, кар'ера, для якой вы б ідэальна падыходзілі. Спіс можна працягваць бясконца.
  Ён заўважыў, што яна змагаецца з тэлефонам незадоўга да гэтага, спрабуючы паклікаць брата, каб ён даставіў яго ў кватэру. Прылада была на дынаміку, але не распазнавала яе каманды. Яна здалася і выкарыстоўвала кантролер правай рукой, злосна ўводзячы лічбы. Яе кельцкі бранзалет звінеў кожнай лічбай. Яе сківіца дрыжала да таго часу, як яна прайшла.
  "Вы трапляеце ў рытм", - сказаў ён. «І вы вучыцеся, вы плануеце загадзя, вы выбіраеце маршрут, дзе мінімізуеце расчараванне. Вам не трэба ставіць перад сабой непатрэбныя праблемы. Большасць крам даступныя, але вы даведаецеся, якія з іх маюць вузкія праходы і выступаючыя заглушкі, і пазбягаеце іх. Такія рэчы».
  "Шмат чаму трэба навучыцца", - сказала яна. Потым здавалася, што гэтая тэма нязручная. «О, Лінкальн. Вы гуляеце ў шахматы».
  "Я зрабіў. Даўно не было. Адкуль вы даведаліся?» У яго не было фізічных шахмат. Калі ён гуляў, то рабіў гэта онлайн.
  «У вас ёсць кніга Вуковіча».
  Мастацтва атакі. Ён зірнуў на кніжную паліцу. Том быў у далёкім канцы, дзе захоўваліся асабістыя, а не крыміналістычныя кнігі. Сам ён не мог прачытаць адсюль пазваночнік. Але ён нагадаў, што зрок — і пазногці — былі аднымі з яе моцных бакоў, дадзеных Богам.
   Яна сказала: «Калі мы былі разам, мы з былым даволі шмат гулялі. Мы займаліся кулявымі шахматамі. Гэта разнавіднасць хуткасных шахмат. У кожнага гульца ёсць дзве хвіліны, каб зрабіць ход».
  «За ход?»
  «Не, усю гульню, ад першага ходу да апошняга».
  Ну, яна была аматарам эзатэрычнай формы шахмат, а таксама была загадкай-любоўніцай. Не кажучы ўжо пра яе шлях да таго, каб стаць чортава добрым крыміналістам. Больш цікавага стажора Рыфм не мог жадаць.
  «Я ніколі не гуляў у гэта. Мне падабаецца час для выпрацоўкі стратэгіі». Ён прапусціў гульню. Не было з кім гуляць. У Тома не было часу. У Сакса не было цярпення.
  - працягваў Арчер. «Мы таксама гулялі ў абмежаваны варыянт. Нашай мэтай было выйграць за дваццаць пяць хадоў ці менш. Калі мы гэтага не зрабілі, мы абодва прайгралі. Скажам, калі вы захочаце калі-небудзь пагуляць… Я не ведаю нікога, хто б гэта сапраўды захапляў».
  «Магчыма. Калі-небудзь». Ён глядзеў на табліцы доказаў.
  «Майго брата не будзе тут хвілін пятнаццаць ці каля таго».
  «Я чуў гэта».
  «Такім чынам, — сказала Арчэр сарамлівым гукам у яе голасе, — я не магу трымаць за спіной два кавалкі, каб ты мог выбраць чорны ці белы. Але хітраваць не буду: думаю ад першага да дзясятага. Цотны ці няцотны?»
  Рым паглядзеў на яе, спачатку не зразумеўшы. «О, я не гуляў шмат гадоў. Усё роўна дошкі ў мяне няма».
  «Каму патрэбна дошка? Вы не можаце ўявіць адзін?»
  «Вы гуляеце ў галаве?»
  "Канешне."
  Ну... Ён памаўчаў хвіліну.
  Яна настойвала. «Чотны ці няцотны?»
  «Дзіўна».
  «Ужо сем. Вы выйгралі ў віртуальным жараб'ёўцы».
  Рыфма сказала: «Я вазьму белае».
  «Добра. Я аддаю перавагу абароне… Мне падабаецца даведацца пра суперніка як мага больш. Перад тым, як я іх перамагу».
  Залаты кельцкі бранзалет звякнуў на кантролеры, калі яе пальцы падсунулі крэсла да яго і павярнуліся да яго на адлегласці прыкладна ў трох футах.
   Ён спытаў: «Няма абмежавання па часе, вы сказалі».
  «Не. Але гульня павінна скончыцца матам або нічыёй — у гэтым выпадку чорныя выйграюць — за дваццаць пяць хадоў ці менш. Інакш…”
  «Мы абодва прайграем».
  «Мы абодва прайграем. Цяпер, — яна заплюшчыла вочы, — я бачу дошку. Вы?"
  Рымм яшчэ хвіліну працягваў глядзець на яе твар, вяснушкі, вузкія бровы, слабую ўсмешку.
  Яна расплюшчыла вочы. Ён хутка адвёў позірк і зачыніў свой, уціснуўшы галаву ў астатняе. Шахматная дошка, цалкам загружаная, была такой жа чыстай, як Цэнтральны парк у свежы веснавы поўдзень, як і сёння. Ён на імгненне задумаўся. «Пешка E2 да e4».
  
  Арчер сказаў: «Чорная пешка ад e7 да e5».
  Рыфма ўяўная:
  
  Ён стрэліў у адказ: «Рыцар белага караля на f3».
  
  Лучнік: «Рыцар чорнай каралевы да c6. Вы бачыце гэта ясна?»
  «Так».
  
  Ну, яна, вядома, была агрэсіўная. Рыфма была задаволеная. Ніякай нявызначанасці. Ніякага падгінання або стрыжкі. Ён сказаў: «Слон Белага караля да с4».
  
  Арчэр адрэзаў: «Рыцар чорнай каралевы на d4».
  
  Яе рыцар цяпер туліўся паміж слонам і пешкай Райма.
  Колькі хадоў яны зрабілі? — здзівіўся ён.
  «Шэсць хадоў», - сказаў Арчер, несвядома адказваючы на яго пытанне.
  Ён сказаў: «Кань белага караля бярэ чорную пешку на е5».
  
  «Ах, так, так». Затым Арчер сказаў: «Чорная каралева да g5». Выводзіць сваю самую магутную фігуру ў сярэдзіну поля. Уразлівы. Рыфму захацелася расплюшчыць вочы і ўбачыць яе выраз. Ён выбраў канцэнтрацыю.
  
   Рыфма ўбачыла магчымасць. «Кань белага караля бярэ чорную пешку на f7». У становішчы, каб узяць яе ладдзю. І ў бяспецы ад свайго караля, бо кавалак ахоўваў яго біскуп.
  
  «Чорны ферзь бярэ белую пешку на g2».
  
  Рыфма нахмурылася. Яму прыйшлося б адмовіцца ад сваёй тактыкі ў правым верхнім куце дошкі. Яе дзёрзкія рухі пераносілі штурм на яго хатнюю тэрыторыю - большасць яго фігур нават не былі ў гульні.
  Ён сказаў: «Ладдзя белага караля на f1».
  
   Бадзёры голас Арчера сказаў: «Чорны ферзь бярэ белую пешку на e4. Праверце».
  
  З зачыненымі вачыма Райм выразна бачыў, куды гэта ідзе. Ён засмяяўся. І сказаў тое, што павінен быў: «Слон белага караля да е2, каб заблакіраваць чэк».
  
  І не было нічога дзіўнага, калі Джульета Арчэр сказала: «Канязь чорнай каралевы на f3. Мат».
  
   Рыфм вывучаў дошку, закладзеную ў галаве. «Чатырнаццаць хадоў, я думаю».
  «Гэта дакладна», - пацвердзіў Арчер.
  «Гэта рэкорд?»
  "О не. Я выйграў у дзевяці. Майму былому ў восем».
  «Гульня была элегантнай». Лінкальн Райм быў няўдачнікам, міласэрным на паверхні, але поўным жорсткай рашучасці больш ім не быць. «Хутка рэванш?»
  Пасля таго, як ён папрактыкаваўся.
  «Люблю».
  «Але цяпер — бар адкрыты! Том!»
  Яна засмяялася. «Вы вучыце мяне крыміналістыцы. Ты вучыш мяне быць прадуктыўным прыдуркам. Але я думаю, што вы таксама вучыце мяне некаторым шкодным звычкам. Я прайду».
  - Ты не за рулём, - сказаў Райм. «Ну, не зусім». Ківок на рухавік Storm Arrow, які мог рухаць яе па асфальце з хуткасцю сем міль у гадзіну.
  «У любым выпадку лепш захоўваць ясную галаву. Сёння ўвечары я бачу сына».
  Том наліў Гленмаранджы Райму і зірнуў на Арчэр, якая пахітала галавой. У дзверы гудзеў званок. Гэта быў брат Арчэра, які, калі Том праводзіў яго ў гасцёўню, радасна прывітаў іх. Здавалася, што ён добры хлопец. «Сябра» было словам, якое пасавала. Райм не хацеў бы праводзіць з ім шмат часу, але ён здаваўся каменем, які спатрэбіцца яго сястры, каб сутыкнуцца з жыццём квадрацыкла.
  Яна павярнула да аркі. «Я вярнуся заўтра рана», — сказала яна, паўтараючы развітанне Сакса.
  Ён кіўнуў.
  Яна выехала за дзверы, яе брат за ёй.
  Дзверы зачыніліся. Рыфм раптам адчуў бязмежную цішыню ў пакоі. У яго было цікавае пачуццё. «Пустасць» - гэтае слова прыйшло яму ў галаву.
  Том вярнуўся на кухню. Гук металу аб метал, дрэва аб кераміку, рондалі, якія напаўняліся вадой, даносіўся адтуль у гасцёўню. Але ні гуку чалавечых галасоў. Незвычайна для яго, Рыфма не цікавіла гэтая праява адзіноты.
   Глыток скотчу. Рым адчуў водар часнаку, мяса і духмяны вермут, нагрэты.
  Штосьці яшчэ таксама. Духмяны пах. Прывабна, суцяшальна. Ах, духі Сакса.
  Але потым ён успомніў, што яна іх не насіла - навошта даваць злачынцу падказку аб вашым становішчы ў патэнцыйнай перастрэлцы? Не, водар, вядома, павінен быць такім жа, як у тым, што апранала ў той дзень Джульет Арчэр.
  - Абед пададзены, - сказаў Том.
  «Іду», — сказаў Райм і выйшаў з гасцінай, загадаўшы дыспетчару выключыць святло. Ён задаўся пытаннем, ці ў сістэму асвятлення з галасавым кіраваннем у гарадскім доме ўбудаваны DataWise5000.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 37
  Проста хутка».
  «Мілая, не».
  Яе муж настойваў: «Дваццаць хвілін. Арні сказаў, што ў яго новы скотч. З вострава Скай. Ніколі раней пра гэта не чуў».
  Калі і быў скотч, з якім Генры не быў знаёмы, гэта павінна было быць чымсьці.
  Яны скончылі вячэру, Джыні была здзіўленая тым, што ён насамрэч зрабіў ёй камплімент за курынае фрыкасэ (хаця там было : “У мінулы раз добрая пастанова, дарагая”), і яна мыла посуд.
  - Ідзі, - сказала яму Джыні.
  «Кэрал хацела, каб ты таксама прыехаў. Яны пачынаюць думаць, што яны вам не падабаюцца».
  «Не, — падумала Джыні. У той час як яна і Генры перасаджваліся ў Верхні Іст-Сайд, Арні і Кэрал былі натуральнымі прадуктамі знясіленага раёна. Яна палічыла гэтых суседзяў па калідоры фанабэрыстымі і прэтэнцыёзнымі.
  «Вельмі не хачу. Я павінен тут прыбраць. Ёсць той праект для працы».
  «Усяго трыццаць, сорак пяць хвілін».
  Удвая больш, чым было хвіліну таму.
  Зразумела, гэта было не толькі суседскі візіт. Арні быў кіраўніком невялікага тэхналагічнага стартапа, і Генры хацеў, каб ён стаў кліентам для сваёй юрыдычнай фірмы. Яе муж не прызнаваўся, але гэта было відавочна для яе. Яна таксама ведала, што яму падабаецца, каб Джыні суправаджала яго, калі ён спрабаваў заваяваць такіх людзей, як Арні — і не таму, што яна разумная і вясёлая, а таму, што яна пачула, як ён аднойчы сказаў калегу-адвакату, а ён гэтага не зрабіў. ведаю, што яна побач: «Давайце паглядзім праўдзе ў вочы, патэнцыйны кліент на мяжы, з кім ён будзе дамаўляцца? Партнёр з жонкай, якую ён можа фантазіяваць, трахацца».
  Апошняе, што Джыні хацела зрабіць, гэта пайсці выпіць з Басэтамі. Верагодна, ён прымусіў бы яе паспрабаваць скотч, які, хоць і дарагі, быў для яе на смак мыльным посудам.
  «Але мы толькі што спусцілі Трудзі». Двухгадовае дзіця можа мітусіцца спаць і часам немагчыма прымусіць яго заснуць у разумны час. Сёння ўвечары ў 19:00 мішэнь была дакладнай.
  «У нас ёсць няня».
  «Але ўсё ж ты ведаеш, што я не люблю яе пакідаць».
  «Сорак пяць хвілін, гадзіна. Проста сказаць прывітанне. Пацягніце трохі віскі. Ці ведаеце вы пра правапіс. Віскі з "е" - гэта бурбон. Ірландскі таксама. Без яго - скотч. Хто гэта прыдумаў?»
  Генры так добра ўмеў адбівацца.
  «Сапраўды, ці не можам мы ўзяць пропуск, дарагая?»
  - Не, - рэзка сказаў Генры. «Я сказаў ім, што так. Такім чынам. Ідзі і накінь што-небудзь».
  - Гэта проста напоі, - сказала Джыні. Глянуўшы на яе джынсы і світшот. Потым зразумеў, што яна саступіла.
  Генры павярнуў да яе свой прыгожы твар (так, так, яны былі ідэальнай парай). «Ах, для мяне, дарагая? Калі ласка. Гэтая маленькая блакітная штука».
  Гальцье. рэч.
  Ён спакусліва падміргнуў ёй. «Вы ведаеце, што мне гэта падабаецца».
  Джыні зайшла ў спальню і пераапранулася, паглядзела на іх дачку, якая ўсё яшчэ спала, анёла з залацістымі кудзеркамі валасоў, а потым моўчкі падышла да акна, якое выходзіла на ціхі бакавы вулачак, адным паверхам ніжэй. Пераканаўся, што акно зачынена — хоць яна правярала гэта раней — і засунуў шторы. Цікава, што Трудзі магла прачнуцца ад гуку буркавання голуба на парозе, але спала б ад сірэны пажарнай машыны і рыкаючага гудка на скрыжаванні. Яна хацела пацалаваць дзяўчыну або дакрануцца яе шчака. Але гэта можа абудзіць яе і сарваць імправізаваную сустрэчу. Генры не быў бы шчаслівы.
  Вядома, калі б дзіця прачнулася , гэта была б нагода для Джыні не ісці.
  Так, не?
  Але яна не змагла гэтага зрабіць, выкарыстаць дачку як падман супраць мужа. Тым не менш, яна ўсміхнулася пра сябе, падумаўшы: гэта быў добры план.
  Праз пяць хвілін яны былі ў слаба асветленым калідоры і пазванілі ў дзверы Басэтаў. Дзверы адчыніліся. Шчокі ламалі, рукі сціскалі, любезнасці абменьваліся.
  Кэрал Басэт была ў джынсах і футболцы. Вочы Джыні скінуліся то на ўбор, то на Генры, але ён прапусціў выразны позірк і спадарожную грымасу яе тонкіх бліскучых вуснаў. Мужчыны павярнулі да бара, дзе ляжала чароўнае зелле, і, дзякуй богу, Кэрал, мабыць, успомніла, што Джыні п'е выключна віно, і сунула ёй у руку Піно Гры. Яны пакукалі, пацягнулі і накіраваліся ў гасцёўню, з якой адкрываўся частковы від на Цэнтральны парк. (Генры быў абураны тым, што Басэты, новыя ў будынку, вырашылі пераехаць сюды якраз у той момант, калі гэты канкрэтны блок вызваліўся. Генры і Джыні сутыкаліся з плебейскай 81-й вуліцай.)
  Мужчыны вярнуліся да сваіх таварышаў.
  «Джыні, хочаш паспрабаваць?»
  «Вядома, яна будзе. Яна любіць скотч».
  І Palmolive - мой любімы лэйбл. Зусім побач з Дуз. «Віно ўжо ёсць. Не хачу псаваць уражанне».
  «Вы ўпэўнены?» - сказаў Арні. «Кошт васьмісот за бутэльку. І гэта таму, што мой хлопец заключыў са мной здзелку. І я маю на ўвазе здзелку ".
  Кэрал сказала ціхім голасам з шырока расплюшчанымі вачыма: «Ён купіў нам Pétrus за тысячу».
  Генры засмяяўся. «Ты мяне сраць?»
  «Крыж маё сэрца».
  Джыні заўважыла, як яе муж зірнуў на месца на яе целе, дзе Кэрал рабіла менавіта гэта. Гэта была проста майка, так, але даволі цесная і з тонкага шоўку.
  Арні: “Пэтрус? Гэта быў рай. Я ледзь не прыйшоў». Ён рабіў выгляд выглядаць у шоку ад уласных слоў. «Паслухайце: мы падкупілі мэтра, каб той дазволіў нам пракрасціся ў Раманэ. Ведаеце, у іх няма палітыкі каркавання».
  - Я не, - сказала Джыні з прытворным здзіўленнем. "О Божухна."
  Арні дадаў: «Я ведаю. Рэстаран такі».
  Пары сядзелі і вялася размова. Кэрал спытала пра Трудзі і школы, якія яны запланавалі для яе (гэта не так абуральна, як здавалася, як даведалася Джыні; бацькі з Манхэтэна павінны загадзя планаваць адукацыю сваіх нашчадкаў). Басэты былі на некалькі гадоў маладзейшыя — ім было за трыццаць — і цяпер толькі думалі пра дзяцей.
  Кэрал дадала: «У наступным годзе гучыць добра. Для зачацця, я маю на ўвазе. Гэта будзе зручны час. Кампанія ўводзіць новы план водпуску па цяжарнасці і родах. Пра гэта мне распавёў мой сябар па кадрах. Ён сказаў, што не павінен нічога казаць, але я павінна пачакаць, пакуль зацяжарыць». Яна зласліва засмяялася. «Гэта накшталт інсайдэрскай гандлю!» і ўглядаўся ў твар Джыні, каб убачыць, ці зразумела яна гэты рызыкоўны жарт.
  Узяў яго і наступаў на яго, пакуль ён не загінуў.
  «Трэба адмовіцца ад віна», — сказала Кэрал. «Гэта будзе цяжка».
  «Вы не прапусціце. Толькі васемнаццаць месяцаў».
  «Васямнаццаць?» — спытала Караля.
  «Грудное гадаванне».
  «Ой. што. добра. У наш час гэта даволі неабавязкова, ці не так?»
  Мужчыны размаўлялі пра бізнес і Вашынгтон і ўвесь час разглядалі свае акуляры так, нібы бурштынавая вадкасць была крывёю аднарога.
  Кэрал Роўз сказала, што хоча паказаць новы прынт, які атрымала са сваёй «любімай» галерэі ў Соха. Джыні задумалася: колькі ў яе галерэй?
  Яны прайшлі палову гасцінай, калі ў іх уварваўся мужчынскі голас.
  «Прывітанне, малы».
  Усе застылі. Азіраючыся.
  «Хіба ты не мілая маленькая пятуння?»
  Словы барытонам сачыліся з дынаміка тэлефона Джыні, які сядзеў на часопісным століку. Яе келіх паваліўся на падлогу і разляцеўся на сотні аскепкаў, і яна кінулася да Samsung.
   Арні сказаў: «Гэта быў не Уотэрфард. Не хвалюйся...
  "Што гэта?" — спытала Кэрал, кіўнуўшы на трубку.
  Гэта было тое, што Генры і Джыні называлі «няняй» — насамрэч ультрасучасны манітор для дзяцей. Мікрафон знаходзіўся побач з ложачкам Трудзі і быў дастаткова адчувальным, каб улоўліваць дыханне і сэрцабіцце дзіцяці.
  А таксама можа ўлоўліваць галасы любога ў пакоі.
  «Ты пойдзеш са мной, мядовая булачка. Я ведаю чалавека, які хоча даць табе зусім новы дом».
  - закрычала Джыні.
  Яны з Генры кінуліся да дзвярэй, адчынілі іх і пабеглі ўніз па калідоры, за імі Басэты. Генры бушаваў на яе: «Ты зачыніла чортава акно?»
  «Так, так, так!»
  «Спі, малы».
  Розум Джыні быў вірлівым тарнада. Слёзы цяклі, і сэрца калацілася ў грудзях. Яна падняла тэлефон і націснула VOICE на маніторы. Яна крычала ў мікрафон — гэта была двухбаковая сістэма: «Міліцыя тут, сукін сын. Не чапай яе. Я заб'ю цябе, калі ты да яе дакранешся».
  Паўза, магчыма, зламыснік заўважыў манітор. Ён засмяяўся. « Міліцыя? Сапраўды? Я гляджу ў правае акно Трудзі і не магу знайсці паліцэйскага. Лепш ідзі. Прабачце, ваша дарагая ўсё яшчэ дрэмле; Прыйдзецца дзеля яе развітацца. Бывай, мама. Бывай, тата. »
  Джыні зноў закрычала. Затым: «Зараз! зараз! Адчыніце дзверы!»
  Генры намацаў ключы, і Джыні вырвала іх з яго рук, адштурхнуўшы яго ў бок. Яна адчыніла дзверы і штурхнула іх. Яна пайшла на кухню, каб схапіць першы мясніцкі нож у блоку, і кінулася ў пакой дачкі, адчыніла яго, уключыла верхняе святло.
  Ад уварвання Трудзі злёгку заварушылася. Але не прачнуўся.
  Праз імгненне Генры ўвайшоў унутр, і яны абодва агледзелі невялікі пакой. Ніхто. Акно было яшчэ замкнёнае. А шафа была пустая.
  «Але...»
   Яна працягнула мужу нож, падняла і схапіла сваё дзіця.
  Арні і Кэрал былі адразу за імі. Палёгка заліла іх твары, убачыўшы дзяўчынку.
  «Ён тут?» — дрыготкім голасам спытала Караля, азіраючыся па баках.
  Але Арні, прадпрымальнік у сферы высокіх тэхналогій, паківаў галавой, падымаючы манітор каля ложачка Трудзі. «Не, не. Ён можа быць за сто міль. Ён узламаў сервер». Ён паклаў прыладу назад на стол.
  «Каб ён мог пачуць нас цяпер?» - закрычала Джыні, выключаючы яго.
  Арні сказаў: "Гэта не заўсёды разрывае сувязь". Ён адключыў яго і дадаў: «Людзі робяць гэта толькі для таго, каб важдацца з вамі. Часам, калі ёсць відэаманітор, яны робяць скрыншоты дзяцей або відэа і выкладваюць іх у Інтэрнэт».
  «Што за хворы хрэн зрабіў гэта?»
  «Я не ведаю, які. Я проста ведаю, колькі. Іх шмат».
  Арні спытаў: «Хочаш, каб я выклікаў паліцыю?»
  - Я паклапочуся пра гэта, - сказала Джыні. «Проста сыходзь, калі ласка».
  Генры сказаў: "Мілая, сапраўды". Глянуўшы на сяброў.
  «Зараз», - адрэзаў яна.
  «Вядома. Вельмі шкада, - сказала Кэрал. Яна абняла Джыні з, здавалася, сапраўднай заклапочанасцю.
  - І, - прапанаваў Арні, - не турбуйцеся пра чарку.
  Пасля таго, як яны сышлі, Джыні зноў узяла нож і, несучы Трудзі, якая ўсё яшчэ драмала, правярала кожны пакой, Генры разам з ёй. Так, усе вокны былі зачыненыя. Ніякага фізічнага ўварвання магло быць.
  Вярнуўшыся ў іх спальню, Джыні сядзела на ложку, выцірала слёзы і люта калыхала дачку. Яна падняла вочы і ўбачыла, што яе муж набірае тры нумары на сваім мабільным.
  «Не». Яна напалову паднялася і ўзяла яго ў яго. Націсніце "Адключыць".
  «Што ты робіш?» - адрэзаў ён.
  Яна сказала: «Праз хвіліну зазваніць. Дзевяць адзін адзін ператэлефануе. Вы кажаце ім, што трапілі памылкова».
  «На чорта я б гэта зрабіў?»
   «Калі я пагавару з імі, з жанчынай, яны падумаюць, што гэта хатнія, і ўсё роўна могуць каго-небудзь паслаць. Вы павінны сказаць ім, што гэта была памылка».
  "Ты з глузду з'ехаў?" — лютаваў Генры. «Мы хочам , каб яны кагосьці прыслалі. Нас узламалі. Гэты мудак сапсаваў нам вечар».
  «Паліцыя не будзе чуць, што мы пакінулі нашу дачку адну, каб пайсці выпіць дарагога спіртнога з двума ідыётамі толькі таму, што вам патрэбны новы кліент. Ты сапраўды думаеш, што гэта добрая ідэя, Генры?»
  Зазваніў тэлефон. Няма нумара ідэнтыфікатара абанента. Яна перадала яму агрэгат. Зірнула ў вочы.
  Ён уздыхнуў. І націсніце прыняць выклік. "Добры дзень?" - ласкава адказаў ён. «Ой, мне вельмі шкада. Дзевяць адзін адзін першы на маім хуткім наборы, я націснуў яго памылкова, тэлефануючы маці. Яна нумар два… Так, гэта Генры Сатэр…» Ён назваў адрас, відаць, у адказ на іншае пытанне. «Мне вельмі шкада... Тым не менш, цаню вашу наступную інфармацыю. Дабранач."
  Джыні ўвайшла ў дзіцячы пакой Трудзі і адной рукой пацягнула ложачак за сабой у пакой для гасцей. «Я буду спаць тут сёння».
  «Я думаю, мы павінны...»
  Яна зачыніла дзверы.
  Джыні паклала дачку ў ложачак, амаль — але не зусім — усміхаючыся, што дзяўчынка паспела праспаць ад хвалявання. Яна сцягнула з сябе сукенку за тысячу долараў і са злосцю шпурнула яе ў кут пакоя. Потым яна забралася ў ложак, не ўвільгатняючы твар і не чысцячы зубоў. Яна выключыла святло, ведаючы, што, у адрозненне ад яе дачкі, сёння ноччу спаць прыйдзецца доўга. Калі наогул.
  Але гэта было нармальна. Ёй было над чым падумаць. Галоўнае: што яна скажа заўтра адвакату, з якім пару разоў размаўляла пра магчымасць разводу. Да сённяшняга вечара яна вагалася. Заўтра яна загадае яму дзейнічаць як мага хутчэй, няўмольна і жорстка.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 38
  Вы прафесіянал, я мяркую.
  Але часам вы робіце рэчы для сябе. Таму што вы павінны.
  Я іду ад кавярні Верхняга Іст-Сайда, недалёка ад кватэры Генры і Вірджыніі Сатэр. Я быў насупраць. Гэта быў нейкі будынак, я вам скажу. Не магу сабе ўявіць жыць у такім месцы. Не хацеў бы, напэўна. Там жывуць прыгожыя людзі. Я б не вітаўся. Прытон пакупнікоў.
  Рабіць рэчы для сябе.
  Усё гэта было даволі лёгка, наведванне помсты на Shopper. Я проста пайшоў за Генры дадому з Starbucks на Таймс-сквер, дзе мы сутыкнуліся ў той дзень.
  Вы вылілі б гэта на мяне, гэта каштавала б табе шмат часу, хадзячыя мерцвякі, мудак. Гэтая кашуля каштуе даражэй, чым вы зарабляеце за месяц. Я юрыст…
  Як толькі я знайшоў яго адрас, я зрабіў крыжаваныя спасылкі на дакументы з фатаграфіямі DMV. І атрымаў пасведчанне. Містэр Генры Сатэр. Жанаты на Вірджыніі. Я быў ненадоўга ў тупіку — запісы інтэлектуальнага аналізу даных не паказвалі, што яны валодаюць чым-небудзь з CIR DataWise5000 унутры. Але потым я зазірнуў у Фэйсбук. Генры і Джыні, яе любімы нік, сапраўды выклалі фатаграфіі двухгадовай Трудзі? Дурні... але добра для мяне. Дзеці ў горадзе роўныя радыёняні. І, так, простае сканаванне дома выявіла IP-адрас і назву брэнда. Тады я выканаў эксплойт рукапаціскання з сеткай запусціў Pass Breaker на маім планшэце, і я апынуўся ў імгненні. Слухаючы ціхае дыханне Трудзі і прыдумляючы сцэнарый для маёй размовы з маладым чалавекам, які абавязкова разбурыць душэўны спакой мамы і таты. будучыню.
  (Адкрывае цэлы свет магчымасцей. У рэшце рэшт, я не звязаны з ідэяй DataWise5000. Іншыя варыянты таксама добрыя.)
  Я працягваю хадзіць, сапраўды скачучы. Праходжу каля ўваходу ў метро. Да Чэлсі далёка, але я павінен скарыстацца кабылай Шэнка (выраз твару маці маёй маці, хаця я не думаю, што яна калі-небудзь бачыла кабылу ў плоці і не праходзіла больш за некалькі сотняў футаў ад машыны да сваёй Індыяны Піглі Віглі) ; Я хвалююся, каб мяне пазналі. Гэтыя праклятыя камеры відэаназірання. Усюды.
  Што наконт вячэры? цікава мне. Два, не тры бутэрброды сёння вечарам. Потым буду працаваць над сваім новым мініяцюрным праектам — лодкай. Звычайна я іх не раблю. Існуе цэлы свет вытворцаў марскіх мадэляў (напрыклад, людзей, якія займаюцца самалётамі і цягнікамі — гэтая апантанасць транспартам раздула поле). Але Пётр сказаў, што яму падабаюцца лодкі. Так што я раблю для яго лодку Уорэна. Класічная вяслярная лодка з поршневым рухам вёслаў.
  Тады, магчыма, Алісія прыйдзе. Апошнім часам яна засмучаная, мінулае вяртаецца. Шнары — унутраныя шнары — баляць. Я раблю ўсё магчымае, каб зрабіць гэта лепш. Але часам я проста не ведаю.
  Потым я зноў думаю пра весялосць, якую я толькі што правёў, успамінаючы яго твар раней у той жа дзень, увесь насмешлівы і прыгожы, пасля таго, як мы сутыкнуліся каля Starbucks.
  Хадзячы мярцвяк…
  Ну, Генры, гэта добры радок. Разумны. Але я думаю пра лепшае:
  Гэта звязана з апошнім смехам.
  
  «Гэй».
  Амелія Сакс зайшла ў кватэру Ніка Карэлі.
  Рэдка, але чыста, упарадкавана.
  «У вас ёсць тэлевізар».
   Калі яны былі разам, успамінаў Сакс, яны ніколі не валодалі ім. Занадта шмат спраў.
  «Я глядзеў некаторыя паліцэйскія шоу. Ты іх глядзіш?»
  «Не».
  Зараз занадта шмат спраў.
  «Яны павінны зрабіць шоу пра вас і Лінкальна».
  «Да яго звярталіся. Ён сказаў, што не».
  Яна працягнула яму вялікую кардонную каробку, якую прынесла. У ім былі некаторыя яго асабістыя рэчы з часоў іх сумеснага жыцця: штогоднікі, паштоўкі, лісты, сотні сямейных фатаграфій. Яна патэлефанавала яму, каб сказаць, што знайшла гэтыя рэчы ў сваім склепе, думала, што яны яму спатрэбяцца.
  «Дзякуй». Ён адкрыў яго, перагледзеў змесціва. «Я думаў, што гэты матэрыял знік назаўжды. Гэй, глядзі». Нік падняў фатаграфію. «Наш першы сямейны адпачынак. Ніягарскі вадаспад."
  Сям'я з чатырох чалавек, класічны каскад ззаду і вясёлка з часціц вады. Ніку было каля дзесяці, Доні сем.
  «Хто ўзяў?»
  «Нейкія іншыя турысты. Памятаеце тагачасныя здымкі? Вы павінны былі іх распрацаваць».
  «Заўсёды ў напружанні, калі вяртаеш іх з аптэкі. Ці былі яны ў фокусе, патрэбная экспазіцыя?»
  Ён кіўнуў. Больш нагула. «О, эй!» Ён падабраў праграму.
  Нью-Ёрк
  Акадэмія міліцыі
  Цырымонія ўручэння дыпломаў
  Унізе была дата яго заканчэння. На вокладцы была пячатка: Вучэбнае бюро. Падрыхтоўка найлепшага.
  Яго ўсмешка згасла.
  Сакс успамінала ўласную цырымонію ўручэння дыпломаў. Гэта быў адзін з двух выпадкаў у яе жыцці, калі яна насіла белыя пальчаткі. Другая была на мемарыяле ў аддзеле міліцыі ў гонар свайго бацькі пасля яго смерці.
  Нік паклаў праграму назад у скрынку, хвіліну з замілаваннем гледзячы на яе. Ён зачыніў скрынку і спытаў: «Келіх віна?»
  «Вядома».
  Ён зайшоў на кухню і вярнуўся з бутэлькай віна і піва. Ён наліў ёй шклянку шардоне.
  Яшчэ адзін успамін пра іх дваіх, выкліканы пахам і стукам металу па шкле і яго пальцамі, якія датыкаліся да яе.
  Бум...
  Яна застрэліла ўспамін. Апошнім часам яна шмат снайпераў.
  Яны пацягнулі дубовае віно і піва, і ён паказаў ёй мясціну, хоць там было не так шмат на што паглядзець. Ён дастаў мэблю са склада. Назбіраў трохі рэчаў, пазычыў у стрыечных братоў, купіў па таннасці. Некаторыя кнігі. Некалькі скрынь з дакументамі. А яшчэ былі матэрыялы справы Народ штата Нью-Ёрк супраць Нікаласа Дж. Карэлі . Мноства дакументаў было раскладзена на кухонным стале.
  Сакс прагледзеў фатаграфіі сваёй сям'і ў рамках. Ёй спадабалася, што ён паставіў іх на камінную паліцу, каб усе бачылі. Сакс праводзіў шмат часу са сваімі маці і бацькам і атрымліваў асалоду ад іх кампаніі. Яна таксама думала пра Доні. Ён жыў у БК, недалёка ад Нікі. Пасля арышту Сакс прыклаў намаганні, каб не адставаць ад Карэлі, у прыватнасці, з маці Ніка. Аднак у рэшце рэшт кантакт стаў мацнейшым і, нарэшце, зусім спыніўся. Як часта бывае, калі паміж двума людзьмі знікае кропка апоры агульнай сувязі — або адзін з іх трапляе ў турму.
  Нік наліў яшчэ віна.
  «Толькі крыху. Я за рулём».
  «Як вам Torino супраць Camaro?»
  «Адаю перавагу Chevy, але яго ператварылі ў металічны куб».
  «Чорт вазьмі, як гэта здарылася?»
  Сакс распавёў пра злачынца, які працаваў у кампаніі па здабычы дадзеных і ўварваўся ў кожную частку жыцця сваіх ахвяр, у тым ліку ў яе. Адбуксіраваць прыгожы Camaro SS і спрэсаваць яго на металалом было для яго так жа проста, як завязаць чаравікі.
  «Вы прыбілі яго?»
   «Мы зрабілі. Лінкальн і я».
  Узнікла паўза. Затым: «Ці можна сказаць? Мне спадабалася бачыць Розу. Я не быў упэўнены, што яна мне верыць. Пра майго брата. Што на самой справе адбылося».
  «Не, мы размаўлялі пазней. Яна табе паверыла».
  «Зыходзячы з таго, што вы сказалі раней, я думаў, што яна будзе выглядаць больш хворай. Яна была даволі добрай».
  «Ёсць жанчыны, якія не выходзяць з дому, не паказаўшы твар. Гэта яе здаровы колер. Maybelline».
  Нік адпіў піва. « Вы мне верыце, ці не так?»
  Сакс кіўнула галавой.
  «Пра Доні і ўсё. Ты ніколі не казаў».
  Сакс усміхнуўся яму. «Я б не даў вам файл, калі б не даў. Я б цяпер тут не быў».
  "Дзякуй." Нік паглядзеў уніз на дыван, які быў надзеты ў асаблівай канфігурацыі, якую яна прыпісала абцасам туфляў, надзетых на выцягнутыя ногі цяжкага чалавека. Яна памятала, калі яны сядзелі на канапе — так, на гэтай самай канапе — тады на ёй быў чахол, але па форме яна магла зразумець, што яна такая ж. Ён адклаў кардон з артэфактамі. «Як ідзе справа? Хлопец, які важдаецца з тэхнікай? Што, дарэчы, вельмі хвора».
  «Справа? павольна. Ён разумны, гэты злачынец». Яна ўздыхнула. «Гэтыя кантралёры — цяпер яны ва ўсім. Наш кантакт у аддзеле камп'ютэрных злачынстваў сказаў, што праз некалькі гадоў будзе дваццаць пяць мільярдаў убудаваных прадуктаў».
  «Убудаваны?»
  «Разумныя кантролеры. Пліты, халадзільнікі, катлы, сігналізацыі, хатнія маніторы, медыцынскае абсталяванне. Усе яны з камп'ютарамі Wi-Fi або Bluetooth. Ён можа ўзламаць кардыёстымулятар і адключыць яго».
  «Ісус».
  «Вы бачылі, што здарылася з эскалатарам».
  «Я зараз іду па лесвіцы». Здавалася, Нік не жартуе. Ён дадаў: «Я бачыў у газеце інфармацыю пра тое, што ён робіць. І як гэтыя кампаніі павінны выправіць свае серверы ці нешта падобнае. У воблаку. Каб не дапусціць яго. Не ўсе з іх гэта робяць. Вы бачыце гэта?»
   Яна засмяялася. «Я нясу адказнасць».
  "Што?"
  «Я падказаў журналісту. Ёсць патч бяспекі, які зробіць несуб'ектам немагчымым узлом кантролераў. Але, здаецца, не ўсе яго ўсталёўваюць».
  «Я не бачыў прэс-канферэнцыі ад One PP».
  «Ну, я не зусім падзяліўся тым, што раблю гэта. Праходжанне каналаў заняло б занадта шмат часу».
  «Некаторыя рэчы ў паліцыі ніколі не мяняюцца».
  Яна падняла сваю чарку.
  «Унутраны тэрарызм? Гэта яго парадак дня?»
  «Як гэта выглядае. Накшталт Тэда Качыньскага».
  Праз імгненне Нік спытаў: «Як у яго справы?»
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  "Ваш сябар. Лінкальн Рыфм».
  «Здаровы, як і можна было чакаць. Рызыкі ёсць заўсёды». Яна расказала яму пра некаторыя з іх, у тым ліку пра патэнцыйна смяротную дысрэфлексію, хуткі ўсплёск крывянага ціску, які можа прывесці да інсульту, пашкоджання мозгу і смерці. «Але ён добра даглядае сябе. Ён займаецца...
  "Што? Як ён можа гэта зрабіць?»
  «Гэта называецца FES. Функцыянальная электрастымуляцыя. Электроды ў цягліцах…”
  « Пяцьдзесят адценняў шэрага ... О, чорт вазьмі, прабач. Гэта было недарэчна». Здавалася, што ён пачырванеў, што не характэрна для Ніка Карэлі.
  Сакс усміхнуўся. «Лінкальн не мае асаблівай увагі да поп-культуры, але калі б ён ведаў, што гэта за кніга ці фільм, ён бы засмяяўся і сказаў: «Чорт вазьмі, так». У яго ёсць пачуццё гумару наконт свайго стану».
  «Цяжка для вас?»
  «Я? Ага. Я глядзеў фільм з сяброўкай. Было даволі дрэнна».
  Нік засмяяўся.
  Яна вырашыла больш не казаць пра Райма і сябе.
  Сакс паднялася і наліла яшчэ віна, адпіла, адчуваючы цяпло вакол свайго твару. Яна паглядзела на мабільны: 9 вечара. «Што вы знайшлі?» Ківаючы на матэрыялы справы.
   «Некалькі добрых падказак. Цвёрды. Яшчэ шмат працы. Пацешна, даказаць сваю невінаватасць гэтак жа цяжка, як і распачаць справу супраць злачынца. Я думаў, што так будзе лягчэй».
  «Вы асцярожныя?»
  «Мой прыяцель, той, пра якога я вам казаў, выконваў большую частку працы. Я куленепрабівальны».
  Што пра яго казалі, калі ён быў у войску. Куленепрабівальны. Сакс памятаў, што Нік быў не толькі добрым паліцэйскім, але і рызыкантам. Усё, каб выратаваць ахвяру.
  У гэтым яны былі вельмі падобныя.
  - Ты хочаш... - пачаў ён.
  "Што?"
  «Вячэра? Вы ўжо елі?»
  Яна паціснула плячыма. «Я мог бы што-небудзь выкарыстоўваць.»
  «Адзіная праблема. Я не дайшоў да Whole Foods».
  «Вы калі-небудзь рабілі пакупкі ў Whole Foods?»
  «Аднойчы. Я адчуў, што трэба выдаткаваць восем даляраў на фруктовы салата».
  Яна засмяялася.
  Ён працягнуў: «У мяне ў маразільнай камеры замарожанае кары. Д'Агасціна. Гэта нядрэнна».
  «Не, але я б'юся аб заклад, што было б лепш, калі б мы яго разагрэлі». І яна наліла сабе чарку віна.
  
  Што гэта за шум?
  Шасцідзесяцішасцігадовы аператар друкарскага станка быў у калідоры свайго жылога дома, жылога дома, дзе працавала кожны дзень, і што было тыпова для гэтай негламурнай часткі Нью-Ёрка. Ён няўпэўнена ішоў пасля чаркі-другой у Сэдзі. Амаль поўнач. Ён думаў, што Джоўі з бара - хер, палітыка і ўсё такое, але, прынамсі, ён не абразіў цябе, ты сказаў, што я галасую так ці інакш. З ім было весела спрачацца.
  Але яго ўспамін пра вечар і яго чатыры-пяць чарак знік, калі ён спыніўся і прыслухаўся да гуку з кватэры, міма якой ён праходзіў.
   Эдвін Бойл нахіліўся бліжэй да дзвярэй.
  тэлевізар.
  Павінен быў быць тэлевізар.
  Але нават з новымі дэталямі, новымі гукавымі сістэмамі тэлевізар гучаў інакш. Гэта было не тое самае. Жывое было жывое. І гэта было ў прамым эфіры.
  Акрамя таго, на тэлебачанні і ў кіно гук пары, якая займаецца каханнем, быў або кароткім і мілым (і звычайна гучала музыка), пераходзячы ў чорны, або працягваўся і працягваўся, як у порна.
  Гэта была сапраўдная рэч.
  Бойл ухмыляўся. весела.
  Хлопца, чыя гэта кватэра, ён не ведаў, вельмі добра. Здавалася, прыстойна, калі ціха. Не той быў, каб тусавацца ў Сэдзі і весці размовы пра палітыку ці што-небудзь яшчэ. Была тая самая цішыня, якую вы бачылі ў асабістых вачах. Прынамсі, у кіно. Друкар ніколі не ведаў прыватнага вока.
  Цяпер жанчына нешта шаптала. Рытм быў больш хуткім.
  Чалавек таксама нешта гаварыў.
  І Бойл задаваўся пытаннем: калі б ён зрабіў запіс, каму б ён мог яго адправіць?
  Ну і, вядома, Стары Брудны Томі на дошцы. Джынджэр у бухгалтэрыі — яна заўсёды гаварыла пра сэкс, заўсёды фліртавала. Хасэ ў дэбіторскай запазычанасці.
  Бойл дастаў свой тэлефон і падышоў да дзвярэй свайго суседа, затым запісаў гукавое шоу. Усміхаецца сам сабе.
  Хто яшчэ гэта ацэніць?
  Што ж, ён падумае. Але ён упэўнены, што сёння ўвечары запіс нікому не адправіць — не пасля некалькіх гадзін у Сэйдзі. Ён можа памылкова адправіць яго свайму былому або сыну. Заўтра на працу.
  Нарэшце яго суседка і той, хто яго сціскаў, паскорыліся, і ўсё скончылася — доўгі ўздых, які мог быць ён, можа быць яна, або можа быць яго ўяўленнем.
  Бойл выключыў дыктафон свайго iPhone і высунуў яго. Хістаючыся, пайшоў па калідоры да сваёй кватэры. Ён спрабаваў успомніць, калі ў апошні раз яго звязвалі, і не змог — вось што зробяць сем-восем чарак, — але ён быў упэўнены, што гэта было падчас папярэдняй адміністрацыі.
  
  
  СУБОТА
  В
  
  
  ПРАВЕРЫЦЬ…
  
  
  РАЗДЗЕЛ 39
  Раніцай​
  Амелія Сакс пазяхнула. Яна была стомленая, і галава яе калацілася. Ноч у яе была, мякка кажучы, неспакойная. Турбулентны.
  Яна пакінула кватэру Ніка за гадзіну да гэтага і цяпер знаходзілася ў ваеннай пакоі ў One PP, дзе ў другі раз за некалькі дзён праглядала матэрыялы справы, якая не была ў яе спісе.
  Па-першае, гэта належала Ніку.
  А цяпер гэты, значна меншы файл, не звязаны з яго сітуацыяй.
  Гадзіна была ранняя, але яна прачытала яго ўжо тры разы, бо нядаўна спампавала з архіваў. Шукаю некаторыя станоўчыя моманты, якія маглі б растлумачыць тое, што яна падазравала. Нічога не знайсці.
  Яна глядзела ў акно.
  Вернемся да файла, які зусім не супрацоўнічаў.
  Няма залатых самародкаў. Няма ратунку.
  Чорт вазьмі.
  У дзвярах з'явілася постаць.
  - Атрымаў ваша паведамленне, - сказаў Рон Пуласкі. «Спусціўся сюды, як толькі змог».
  «Рон».
  Пуласкі ўвайшоў унутр. «Пусты. Розныя». Ён аглядаў баявую пакой. Табліцы доказаў ляжалі ў куце, але яны былі няпоўнымі, цяпер, калі дзве справы — Сакса і Райма — насамрэч былі толькі адной і гэты аб'ект больш не ўваходзіў у аперацыю Unsub 40. Сонечнае святло лілося, рэзкае, пад вострым вуглом.
   Пуласкі выглядаў неспакойна. Часам ён быў няўпэўнены — у асноўным з-за траўмы галавы. Гэта пазбавіла яго ўпэўненасці і, так, трохі кагнітыўных навыкаў, якія ён з лішкам кампенсаваў настойлівасцю і вулічным інстынктам. У рэшце рэшт, рашэнні большасці злачынстваў былі даволі відавочныя; праца паліцыі была пабудавана на поце больш, чым на Холмсіанскай дэдукцыі. Але сёння? Сакс ведаў, у чым справа.
  - Сядай, Рон.
  «Вядома, Амелія». Ён заўважыў адкрыты файл на стале перад ёй. Ён сядзеў.
  Яна павярнула папку і прасунула яе наперад.
  "Што гэта?" — спытаў малады бялявы афіцэр.
  «Прачытай. Апошні абзац».
  Ён прагледзеў словы. «О».
  Яна сказала: «Справа Гуцьерэса была закрыта паўгода таму. Таму што Энрыка Гуцьерэс памёр ад перадазіроўкі наркотыкаў. Калі ты збіраешся хлусіць, Рон, ці не мог ты хаця б праверыць факты?»
  
  Разбудзіў яго тэлефон.
  Напяванне, а не звон, трэль і музыка.
  Проста гудзеў, калі ляжаў на тумбачцы ў яго Дж.С.Пені. Сон дапамог, не дапусціўшы яго да прачынання; унутры ён марыў пра выхад на вуліцу; звонку, ён марыў аб сваёй камеры. Такім чынам, сон быў пільны, заняты, як вада, якая цячэ ў каналізацыю.
  "Добры дзень? Гм, прывітанне?"
  «Так, прывітанне. Гэта Нік?»
  "Так так."
  «Я ж не разбудзіў цябе?»
  "Хто гэта?"
  «Віто. Віторыо Гера. Рэстаран."
  «О, вядома».
  Нік размахнуўся нагамі, сеў. Працёр вочы.
  «Я цябе разбуджу?» — зноў спытаў Гера.
  «Так, вы зрабілі. Але гэта нармальна. Мне ўсё роўна трэба ўставаць».
  «Ха, шчыра. Большасць людзей сказалі б "не". Але вы заўсёды можаце сказаць, так? Яны гучаць дурнавата».
   «Я гучу дурнавата?»
  "Накшталт. Слухайце, калі казаць пра тое, ведаеце, быць сумленным. Я адразу зоймуся, Нік. Я не збіраюся прадаваць табе рэстаран».
  «У вас была лепшая прапанова? Я магу над гэтым працаваць. Што мы гаворым?»
  - Справа не ў грошах, Нік. Я проста не хачу вам прадаваць. Прабач».
  «Запіс?»
  "Што?"
  «Я знаходжуся ў турме».
  Гера ўздыхнуў. «Так, запіс. Я ведаю, што ты казаў, што невінаваты. І, ведаеце, я ў гэта веру. Вы не падобны на ашуканца. Але ўсё адно разгалося. Вы ведаеце, як гэта працуе. Нават чуткі, нават яны хлусня. Ведаеш."
  «Я так, Віта. Добра. Калі гэта так. Гэй, ты наважыўся патэлефанаваць мне сам. Майму адвакату тэлефанаваў не ваш адвакат. Шмат людзей паставіліся б да гэтага менавіта так. Шануйце гэта».
  «Ты добры хлопец, Нік. Я ведаю, што ў цябе ўсё атрымаецца. У мяне ёсць адчуванне ".
  «Вядома. Гэй, Віта?»
  «Так?»
  «Ці азначае гэта, што я магу запрасіць вашу дачку на спатканне?»
  Паўза.
  Нік засмяяўся. «Я важдаюся з табой, Віта. О, і, дарэчы, той заказ на вынас днямі? Мае сябры сказалі, што гэта была лепшая лазанья, якую яны калі-небудзь елі».
  Паўза. Мусіць, вінаватая паўза. «Ты ў парадку, Нік. У цябе ўсё атрымаецца. Беражыце сябе».
  Яны адключыліся.
  пекла.
  Уздыхнуўшы, Нік падняўся і цвёрда накіраваўся да свайго камоды, на якім грудай ляжалі яго штаны. Ён нацягнуў іх, памяняў учарашнюю майку на новую і прычасаў валасы. Больш-менш.
  Амелія Сакс выйшла з кватэры гадзіну таму, крокі і зачыняюцца дзверы ненадоўга абудзілі яго.
  Ён увайшоў у гасцёўню, думкі пра яе былі галоўнымі ў яго галаве, ён зварыў каву, наліў кубак і сеў на кухню. стол дачакацца астывання. Але потым, праглядаючы файлы, якія яна яму дала, выявы Амеліі, расчараванне з-за няўдалай здзелкі з рэстаранам змяніліся ўспамінамі пра дні яго працы ў паліцэйскім.
  Цяпер, як і тады, нешта пстрыкнула ў яго галаве, калі ён пачынаў расследаванне. Як уключыў выключальнік, шчоўк, ён быў у іншым рэжыме. З аднаго боку, падазрона. Прасейваючы, выбіраючы тое, у што можна паверыць, і дазваляючы астатняму рассыпацца. Гэта не было цяжка для Ніка Карэлі.
  І, што больш важна, рабіць скачкі. Яго розум робіць гэтыя дзіўныя скачкі. Вось што прыбіла перпсаў.
  «Вы сказалі мне, што паехалі ў Саффолк».
  «Правільна, дэтэктыў Карэлі. Вось дзе я быў. Убачыўшы майго сябра. Ён за мяне паручыўся. Вы з ім размаўлялі».
  «Гэта сто дзесяць міль туды і назад».
  «Ну што?»
  «Ваш датчык, калі я вас спыніў? Паказаў амаль поўны».
  «Дык яшчэ раз. Вось дзе я кажу, я запоўніў».
  «Вы едзеце на турбадызелі. Тут я кажу, што па маршруце, па якім вы кажаце, няма дызельнага паліва».
  «Ой. Ах Я хачу пагаварыць са сваім адвакатам».
  Зрабіць гэты скачок — патэлефанаваць на станцыі і праверыць наяўнасць дызельных помпаў — гэта прыйшло яму ў галаву натуральна.
  Дэтэктыў тады, дэтэктыў цяпер.
  Ён пацягнуў да сябе спіс імёнаў J, людзей з Фланігана, якія, як казаў Фон, былі заўсёднымі наведвальнікамі — адзін з якіх, маліўся Нік, мог дапамагчы яму змяніць сваё жыццё.
  Джэк Баталья, Квінс Бульвар Аўтамабільны і рамонтны
  Джо Келі, генеральны падрадчык Havasham, Манхэтэн
  Джэй Джэй Стэптоу
  Джон Пероне, J&K Financial, Кўінз
  Элтан Джэнкінс
  Джэкі Картэр, You Stor It Self Storage, Queens
  Майк Джонсан, Emerson Consulting, Кўінз
   Джэфры Домер
  Джані «Джоні» Манетта, пастаўка рэстаранаў Old Country, Лонг-Айлэнд-Сіці
  Картэр Джэпсан-малодшы, распаўсюджванне Coca-Cola
  Ён ніколі не чуў ні аб адным з іх. Хаця яму было весела разважаць, што аднаму, у прыватнасці, было няпроста расці, яго імя дастаткова блізкае да серыйнага забойцы, каб дзеці бязлітасна мучылі яго.
  Паліцэйскі розум працаваў на ўсе цыліндры, але гэтага было недастаткова. Яму патрэбны быў уклад, даследаванне. Так што прыступайце да працы. Нік зайшоў у інтэрнэт і пачаў правяраць імёны. Google, Facebook і LinkedIn. Ён таксама ўвайшоў на сайт пошуку людзей, пра які яму распавёў Фрэдзі. Божа, было шмат інфармацыі. Калі ён быў у войску, яму спатрэбіліся б тыдні, а не гадзіны, каб атрымаць усе гэтыя рэчы. І ён таксама быў здзіўлены тым, колькі людзей пісалі пра сябе. Адзін хлопец, Джэй Джэй Стэпту, быў паказаны на фотаздымку ў Facebook, які з гонарам паліў гаршчок. Спасылка прывяла да відэа на YouTube, якое паказвала Джэпсана ў Карыбскім моры, хістаючыся п'яным і падаючы ў басейн. Потым вылазіць і ванітаваць.
  Што да жонкі «J», Нэнсі, ніводнаму з іх не пашанцавала.
  Але, магчыма, містэр «J» развёўся з Нэнсі. Або Нэнсі была сяброўкай. Верагодна, былі спосабы даведацца, магчыма, праграмы паліцыі Нью-Ёрка, якія звязвалі людзей, нават калі яны не былі жанатымі або сваякамі. Калі б «Джэй» адбыў тэрмін, мог бы быць запіс пра Нэнсі, які прыязджаў да яго ў турму.
  Але ў яго не было доступу ні да чаго падобнага, і ён напэўна не збіраўся прасіць Амелію шукаць яго. Там ён ужо перасягаў межы.
  Ён прагледзеў дадзеныя, якія спампаваў. Калі яго арыштавалі, Нік спадзяваўся, што "Джэй" - гэта нехта, які ўдзельнічае ў праваахоўных органах і ведае аб аперацыях згону. Але ніхто з мужчын не быў праваахоўнікам. Наступная лепшая рэч - хтосьці, хто мае сувязі з злачынным светам (хаця ён ведаў, што яму трэба быць вельмі, вельмі асцярожным, кантактуючы з імі). Аднак гэта таксама не атрымалася. Джэнкінс меў быў арыштаваны — правапарушэнне і даўно. Двое іншых былі аб'ектамі грамадзянскага расследавання — SEC у адным выпадку, IRS у другім, — але з гэтага нічога не атрымалася.
  Нік сядзеў і адпіваў цёплую каву. Погляд на гадзіннік. Праца заняла тры гадзіны. Тона інфармацыі, але нічога, каб паказаць гэта.
  Добра. Падумай лепш. Думай як залаты шчыт. Безумоўна, спіс можа быць бескарысным, і Стэн Вон сабраў дастаткова выпадковых імёнаў, каб купіць сабе курыцу з пармезанам у паніроўцы. Але гэта ўсё, што ў вас ёсць, спіс, так што працуйце. Гэтак жа, як самы хісткі свінец на вуліцы, як вы рабілі раней. Ператварыце яго ў што-небудзь салодкае.
  Ён вырашыў больш уважліва вывучыць прадпрыемствы, якімі кіравалі ці былі нанятыя; хто-небудзь з іх часцей за іншых меў патэнцыйнае дачыненне да згону або атрымання крадзяжу? У спісе Вон былі не ўсе іх уборы, але Нік змог знайсці большасць астатніх. Транспартныя і аптовыя кампаніі былі цэнтрам угонаў, але іх не было. (Аперацыя Battaglia была продажам і рамонтам патрыманых аўтамабіляў.) Джэкі Картэр, якая валодала франшызай самастойных складоў, здавалася магчымай. І J&K Financial Services Джона Пероне зацікавіла яго; яны маглі пазычыць грошы любой колькасці людзей, уцягнутых у сумныя здзелкі. А кансультацыйны бізнес Джонсана? Хто ведаў, што яны задумалі?
  Нік зрабіў вялікі кавалак цёплай кавы. Кубак застыў у паветры. Ён паклаў яго і сеў наперад, утаропіўшыся ў спіс. Ён засмяяўся. О, чувак. Як я прапусціў гэта? Як, чорт вазьмі, я гэта прапусціў?
  Ён чытаў: Jon Perone, J&K Financial, Queens.
  Fi NANCI інш.
  «Нэнсі» не была жонкай і не дзяўчынай. Гэта было ад назвы яго кампаніі . Віной таму, што ён няправільна прачытаў, былі выцвілыя нататкі дэтэктыва.
  Нік раптам напоўніўся кайфам, які ён памятаў са сваіх дзён, калі ён вёў справы, калі ў цябе здараўся такі прарыў.
  Добра, містэр Пероне, хто вы насамрэч? Ніякіх прыкмет злачыннай дзейнасці ён не знайшоў. Здавалася, што Пероне быў сумленным, законным бізнесменам, шчодрым, аддаваў грамадзе, актыўным у царкве. Тым не менш, Нік павінен быў быць асцярожным. Ён не мог рызыкнуць звязаць сваё імя з чалавекам, калі б Пероне насамрэч быў уцягнуты ў якую-небудзь злачынную дзейнасць. Ён успомніў сваё абяцанне Амеліі.
  Калі ёсць нехта, хто можа мне дапамагчы, і ёсць рызыка, або нават здаецца, што яны звязаны, я буду выкарыстоўваць, ведаеце, пасярэдніка, каб звязацца з імі, сябра...
  Ён знайшоў свой тэлефон і патэлефанаваў Фрэдзі Карутэрсу.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 40
  Р он Пуласкі ўтаропіўся на файл Гуцьерэса, які сядзеў паміж ім і Амеліяй Сакс.
  Ён мітусіўся на крэсле за сталом насупраць яе ў іх баявым пакоі.
  пекла. Чаму ён не праверыў, ці побач яшчэ Гуцьерэс? На гэта быў адказ: галоўным чынам таму, што ён лічыў, што ніхто не будзе ведаць і не клапаціцца пра тое, што ён задумаў.
  Я памыліўся, ці не так?
  пекла.
  «Рон. Працуйце са мной тут. Што адбываецца?"
  «Вы размаўлялі з ІА?»
  «Не. Пакуль не. Канешне не."
  Але ён ведаў, што калі б яна даведалася, што ён здзейсніў злачынства, то імгненна заявіла б у МУС. Гэта было нешта пра Амелію. Яна парушыць правілы. Але калі вы пераступілі праз калючы дрот Крымінальнага кодэкса Нью-Ёрка, гэта было грахом. Недаравальна.
  І вось ён сядзеў склаўшы рукі, уздыхнуў і сказаў ёй праўду. «Лінкальн не павінен сыходзіць».
  Яна міргала вачыма, не разумеючы, куды гэта ідзе.
  Ён наўрад ці мог яе вінаваціць. «Ён не павінен. Гэта проста няправільна».
  "Я згодзен. Якое гэта мае дачыненьне?»
  «Усё. Дазвольце растлумачыць. Вы ведаеце, што адбылося. Ён засунуў справу Бакстэра занадта далёка».
   «Я ведаю факты. Што-?"
  «Дазвольце мне скончыць. Калі ласка».
  «Смешна пра прыгажосць», — падумаў Пуласкі. Амелія Сакс была не менш прыгожай, чым учора, але цяпер гэта была прыгажосць лёду. Ён глядзеў міма яе ў акно, не вытрымліваючы прамяня яе вачэй.
  «Я праверыў файл Baxter. Я прачытаў гэта тысячу разоў, прагледзеў кожнае слова паказанняў, кожны сказ судова-медыцынскага аналізу, усе нататкі дэтэктываў. Зноў і зноў. Я знайшоў тое, што не мела сэнсу». Пуласкі сеў наперад, і, нягледзячы на тое, што яго прыкрыццё было разбурана, а яго місія была ў небяспецы — Амелія па праву павінна неадкладна пакласці ёй канец, — ён адчуў напружанне палявання, якое яшчэ не скончылася. «Бакстэр быў злачынцам, так. Але ён быў проста багатым чалавекам, які трахаўся над іншымі багатымі людзьмі. У рэшце рэшт: ён быў бясшкодны. Яго стрэльба была сувенірнай. У ім не было куляў. Крыніцы рэшткаў стрэлаў былі неадназначныя».
  - Я ўсё гэта ведаю, Рон.
  «Але вы не ведаеце пра Одэна».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Одэн. Я не ўпэўнены, хто ён, чорны, белы, узрост, за выключэннем таго, што ў яго ёсць нейкія сувязі з камандамі ў Усходнім Нью-Ёрку. Спасылка на яго была ў нататках аднаго з дэтэктываў, які вёў справу Бакста. Бакстэр быў блізкі з Одэнам. Я размаўляў з дэтэктывам, і ён ніколі не шукаў Одэна, таму што Бакстэр быў забіты, і справа была спынена. Бандытарскі аддзел і аддзел па наркотыках не чулі гэтага імя. Ён чалавек-загадка. Але я спытаў на вуліцы, і прынамсі два чалавекі сказалі, што чулі пра яго. Ён звязаны з нейкім новым відам наркотыкаў. Называецца Кэтч. Вы калі-небудзь чулі пра гэта?»
  Яна пахітала галавой.
  «Магчыма, ён кантрабандай прывозіў гэта з Канады ці Мексікі. Магчыма, фінансаванне. Магчыма, нават фабрыкуе. Я падумаў, што гэта можа быць прычынай забойства Бакстэра. Гэта не была выпадковая бойка ў турме. Ён стаў мішэнню, таму што занадта шмат ведаў пра гэтыя рэчы. Усё роўна я працаваў пад прыкрыццём… Не, несанкцыянавана, проста сам. Я казаў людзям, што мне патрэбныя рэчы, якія робіць Одэн. Я сцвярджаў, што мая траўма галавы была вельмі моцнай ". Ён адчуў, што чырванее. «Бог дасць мне за гэта. Але ў мяне шнар».
   «І?»
  «Я хацеў даказаць Лінкальну, што Бакстэр зусім не невінаваты. Ён працаваў з Одэнам, фінансаваў выраб або імпарт Catch. Магчыма, Бакстэр сапраўды выкарыстаў свой пісталет. Што людзі паміралі з-за таго дзярма, у якім ён удзельнічаў». Пуласкі паківаў галавой. «І Лінкальн зразумеў бы, што ён не так моцна аблажаўся, і адмовіўся б ад працы».
  «Чаму?»
  — Я нікому не казаў, навошта выдумляць? Што б вы сказалі? Каб адмовіцца ад гэтага, так? Несанкцыянаваная таемная аперацыя з выкарыстаннем маіх уласных грошай на наркотыкі...
  "Да таго, што ?"
  «Толькі адзін раз. Я купіў Оксі. Я скінуў яго ў каналізацыю праз пяць хвілін. Але мне трэба было зрабіць пакупку. Мне трэба было пабудаваць нейкі вулічны аўтарытэт. Я адмовіўся ад абвінавачання ў зброі, каб за мяне паручыцца нейкі бандыч. Я іду тут, Амелія.
  Ён паглядзеў на файл Гуцьерэса. Дурны. Думаючы: чаму я не праверыў?
  «Я блізка, я вельмі блізка. Я заплаціў дзве тысячы баксаў за падводку да гэтага Одэна. Я адчуваю, што ўсё атрымаецца».
  «Вы ведаеце, што Лінкальн сказаў бы пра пачуцці».
  «Ён сказаў што-небудзь, цяпер ён дапамагае Unsub Forty, вяртаецца да працы ў паліцыі Нью-Ёрка?»
  «Не. Ён сказаў мне, што нічога не змянілася». Яна скрывілася. «Ён працуе з намі ў асноўным, каб зрабіць грамадзянскую справу для Сэндзі Фроммер».
  Твар самога Пуласкага заставаўся каменным. «Шкада, што ты не даведалася пра гэта, Амелія. Але цяпер вы ведаеце. Толькі я не спыняюся. Я скажу вам адразу. Я павінен разыграць гэта. Я не дазволю яму сысці без бою».
  «Усходні Нью-Ёрк, вось дзе вісіць гэты Одэн?»
  «І Браўнсвіл і Бэд-Стуі».
  «Самыя небяспечныя часткі горада».
  «Грэмерсі-парк не менш небяспечны, калі вас там застрэлілі».
  Яна ўсміхнулася. «Я не магу адгаварыць вас ад гэтага?»
  «Не».
  «Тады я забуду пра ўсё гэта пры адной умове. Не згодны, данясу і адсужу на месяц».
  «Якая ўмова?»
  «Я не хачу, каб ты займаўся гэтым адзін. Ты ідзі сустракаць Одэна, я хачу, каб хто-небудзь быў з табой. Хто-небудзь з вашых знаёмых можа падтрымаць вас?»
  Пуласкі на момант задумаўся. «Я маю на ўвазе імя».
  
  Лінкальн Райм набраў нумар мабільнага Сакса.
  Адказу няма. Сёння раніцай ён тэлефанаваў ужо двойчы, адзін раз рана — у 6 раніцы. Яна таксама не падняла трубку.
  Ён быў у лабараторыі з Джульет Арчер і Мэлам Куперам. Гадзіна была ранняя, але яны ўжо разглядалі табліцу доказаў і перакідвалі ідэі наперад і назад, як гульцы ў футбольным матчы. Параўнанне, якое Рым выкарыстаў сарамліва, улічваючы маларухомы характар двух удзельнікаў.
  Купер сказаў: «Тут нешта ёсць».
  Райм пад'ехаў да яго, яго крэсла ледзь не сутыкнулася з крэслам Арчэра.
  «Гэта лак, які Амелія знайшла ў адной з папярэдніх сцэн. Гэта толькі што прыйшло з базы дадзеных бюро».
  Braden Manufacturing, Рыч-Кот.
  «Правялі час».
  Купер працягваў: «Выкарыстоўваецца ў вырабе вытанчанай мэблі. Не для падлогі або агульных сталярных работ. Дорага».
  «У колькіх крамах прадаецца?» - спытаў Арчер.
  Слушнае пытанне.
  «Гэта дрэнныя навіны», - сказаў Мэл Купер. «Гэта адзін з самых распаўсюджаных лакаў на рынку. Я раблю гэта сто дваццаць гандлёвых кропак у раёне. І яны прадаюць яго оптам непасрэдна ў мэблевыя аперацыі. Вялікія і маленькія. І — не для таго, каб палепшыць дзень для ўсіх — яны таксама прадаюць гэта ў Інтэрнэце праз паўтузіна рэсэлераў».
  «Запішы гэта на табліцу, можаш?» - збянтэжаны Лінкальн Райм прамармытаў Арчэру.
  Цішыня напоўніла гасціную.
   «Я, э».
  «О, дакладна», - сказаў Рым. «Прабачце. Забыўся. Мэл, напішы».
  Афіцэр сваім тонкім пісьмом дадаў марку і вытворца.
  Арчер сказаў: «Нават калі будзе шмат гандлёвых кропак, я пачну шукаць крамы, якія прадаюць гэта. Паглядзіце, ці пазнае хто-небудзь нашага суб'екта».
  Райм сказаў: «Таксама ёсць шанец, што суб'ект...»
  Арчер працягваў, «-працуе для крамы. Я пра гэта думаў. Я меркаваў, што буду рабіць некаторыя папярэднія. Праверце крамы і паглядзіце, ці ёсць у іх фатаграфіі супрацоўнікаў. Іх сайты, Facebook, Twitter. Магчыма, софтбольныя каманды. Дабрачыннасць, збор крыві».
  «Добра». Рыфм зноў павярнуўся да графікаў і агледзеў іх. Яго падштурхнула тэрміновасць. Цяпер, калі яны пацвердзілі, што People's Guardian, іх Unsub 40, быў серыйным выканаўцам, у іх былі ўсе падставы падазраваць, што ён хутка зноў пераедзе. Часта гэта была прырода некалькіх злачынцаў. Што б ні матывавала іх, сэксуальнае задавальненне або тэрарыстычныя заявы, юрлівасць, як правіла, паскарала частату іх забойстваў.
  Да заўтра…
  Пачуўся стук ключа ў замку, адчыніліся дзверы і крокі ў пярэднім пакоі.
  Прыехалі Сакс і Пуласкі. Часам дзіця было ў форме, часам у вулічнай вопратцы. Сёння ён апранаўся. Джынсы і футболка. Сакс выглядаў стомленым. Яе вочы былі чырвоныя, а пастава апусцілася.
  «Прабачце, што спазніўся».
  "Я тэлефанаваў."
  «Напружаная ноч». Яна падышла да графікаў і паглядзела на іх. «Ну, дзе мы?»
  Райм даў ёй канспект лаку, чым займаўся Арчэр — шукаў у крамах кліентаў, якія набылі рэчыва. Сакс спытаў: "Яшчэ што-небудзь на сурвэтках?"
  «Не чуў ад штаб-кватэры», — адказаў Мэл Купер.
  Яна скрывілася. «Прапаў без вестак».
  Рыфм таксама шукаў чарты.
   Адказ ёсць…
  За выключэннем таго, што гэта не было. «Нам чагосьці не хапае», - адрэзаў Рым.
  З парога пачуўся мужчынскі голас. «Вядома , ёсць, Лінк. Колькі разоў я павінен вам сказаць, вы павінны глядзець на агульную карціну. Мне заўсёды трэба трымаць тваю праклятую руку?»
  І з гэтымі словамі пакамечаны дэтэктыў паліцыі Нью-Ёрка Лон Селіта павольна ўвайшоў у пакой, дапамагаючы шыкоўным кіем.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 41
  Чакаючы свайго падвозу, гледзячы на прасціны на канапе сваёй кватэры, Нік Карэлі ўсміхнуўся. Не да сябе, сапраўдная ўсмешка ў поўны твар.
  Ён быў джэнтльменам мінулай ноччу, калі Амелія скончылася. Яны сядзелі разам на канапе — абедзенны стол быў завалены паперамі па аперацыі «Я невінаваты» — елі курыцу кары і дапівалі віно да апошняга, добрую бутэльку, якую ён купіў, ведаючы, што яна прыйдзе .
  Сядзіць блізка да яе, так, але джэнтльмен. Калі яна, крыху ашалелая, сказала, што не можа ехаць дадому і павінна выклікаць таксі, ён сказаў: «Хочаш на канапу? Ці ложак, а я вазьмуся на канапу? Не хвалюйся. Я не набіваюся на цябе. Вы проста глядзіце, ну, вы выглядаеце так, быццам вам трэба было заснуць гадзіну таму».
  «Вы не супраць?»
  "Не."
  «Канапа».
  «Я нават пагаджуся».
  Ён не меў. Але яна таксама не пярэчыла неахайнай працы. Праз пяць хвілін яна ўжо спала. Нік толькі дзве-тры хвіліны глядзеў на яе прыгожы твар. Можа, і даўжэй. Ён не ведаў.
  Цяпер Нік сцягнуў прасціны з канапы, аднёс іх у спальню і кінуў у кошык для бялізны. Ён таксама дастаў навалачку, паднёс яе да твару і панюхаў, адчуваючы, як у жываце стукнула. водар яе шампуня. Ён збіраўся памыць і гэта, але перадумаў і паклаў на камоду.
  Яго мабільны піскнуў тэкстам. Прыбыў Фрэдзі Карутэрс. Ён падняўся, надзеў куртку і выйшаў з кватэры. Перад будынкам ён ускочыў у пазадарожнік свайго сябра — «Эскалейд», стары, але дагледжаны. Ён даў Фрэдзі адрас у Квінсе. Фрэдзі кіўнуў і рушыў. Ён тузін разоў павярнуўся туды і сюды. Ён не карыстаўся GPS. Фрэдзі, здавалася, добра ведаў гэтую мясцовасць. За вялікім рулём «Кэдзі» хлопец выглядаў малюсенькім, але сёння раніцай чамусьці быў менш пакорлівым.
  Нік сядзеў на спінцы ў зморшчанай скуры і глядзеў, як мякчэе гарадскі краявід, калі яны накіроўваліся на ўсход. Атмасфера змянілася ад бодэга і прагулак да 7-Eleven да бунгала да вялікіх асобных сем'яў, акружаных участкамі газонаў і садамі. Вам не трэба было ехаць далёка ў Кўінз, каб убачыць змены.
  Фрэдзі даў яму папку. «Усё, што я мог атрымаць пра Джона Пероне і яго кампанію. Яго кантакты. Чалавек геніяльны».
  Нік прачытаў. Рабіў некаторыя нататкі. Параўнаў тое, што знайшоў Фрэдзі, з тым, што сам сабраў. Сэрца яго моцна застукала. Так, гэта можа быць якраз тое, што яму трэба.
  Выратаванне. Яшчэ адна ўсмешка.
  Ён засунуў паперы ва ўнутраную кішэню пінжака, і абодва мужчыны пагаварылі. Фрэдзі сказаў, што збіраецца ўзяць дзяцей сваёй сястры на гульню ў мяч у гэтыя выхадныя.
  «Мец. Ім дванаццаць і пятнаццаць».
  "Метс?"
  «Ха. Хлопчыкі. Стаўленне нейкае, але не вельмі са мной. А табе пятнаццаць без настрою, нешта не так».
  «Памятаеце, як Пітэрсан злавіў нас з пінтай у трэнажорнай зале?»
  Фрэдзі засмяяўся. «Што ты яму сказаў? Гэта было… не памятаю. Але гэта не прайшло добра».
  Нік сказаў: «Ён быў такі, што, чорт вазьмі, ты робіш з выпіўкай? Хіба вы не ведаеце, што гэта дрэнна для вас? А я проста сказаў: «Тады навошта твая жонка мне гэта аддала?»
  «Ісус, гэта так! Што за лінія. Ён упрыгожыў вас, ці не так?»
   «Штурхнулі мяне, і ўсё… І адхілілі на тыдзень».
  Яны моўчкі праехалі некалькі кварталаў, Нік атрымліваў асалоду ад школьных успамінаў. Фрэдзі спытаў: «Што здарылася з табой і Амеліяй? Я маю на ўвазе, што яна зараз з тым хлопцам, так?»
  Нік паціснуў плячыма. «Так. Яна з ім».
  «Гэта неяк дзіўна, вам не здаецца? Ён жа калека. Пачакай. Вы можаце гэта сказаць?»
  «Не, так нельга казаць».
  «Але ён ёсць, так?»
  «Інвалід. Я паглядзеў гэта. Можна сказаць, інвалід. Інвалідаў таксама не любяць».
  - Словы, - сказаў Фрэдзі. «Мой тата, ён называў чорных каляровымі. Чаго вы не павінны былі рабіць. Але цяпер вы павінны сказаць «каляровыя людзі». Што вельмі падобна на каляровае. Такім чынам, я не разумею. Вы, хлопцы, склалі добрую пару, вы з Амеліяй.
  Так, мы зрабілі.
  Нік зірнуў у бакавое люстэрка і напружыўся. «Чорт».
  "Што?" - спытаў Фрэдзі.
  «Вы бачыце тую машыну ззаду нас?»
  «—»
  «Зялёны, не ведаю. Б'юік, я думаю. Не, Chevy.»
  «Паглядзеў. Што з гэтым?»
  «Яно рабіла такія ж павароты, як і мы».
  «Няма лайна. Пра што гэта? Пасля мяне я нікога не ведаю».
  Нік зноў паглядзеў у люстэрка. Ён паківаў галавой. «Чорт вазьмі».
  "Што?"
  «Я думаю, што гэта Кал».
  «Гэта—»
  «Віні Кал. Той мудак-дэтэктыў дакучае нам у Bay View з Фонам.
  «Чорт, застаўляй сваё месца. Гэта нізка. Я кінуў пісталет. Яны ніколі не знойдуць. А ты нічога не зрабіў. Можна сказаць, што вы не ведалі, што ў яго ёсць кавалак, нават калі ён усплыве. І Вон не назваў свайго сапраўднага імя. Пра што ён?»
  «Ён хер, вось у чым справа. Магчыма, проста катаўся на мне. Чалавек, я не хачу, каб ён сапсаваў усё з Пероне. Гэта занадта важна. Толькі так я змагу даказаць сваю невінаватасць».
  Ён агледзеўся. «Глядзі, Фрэдзі. У яго на цябе нічога няма. Ён не ведае, што вы выклікалі тую ілжывую трывогу. Зрабі мне ласку."
  «Вядома, Нік. Вы зразумелі».
  Ён агледзеўся. «Заязджайце ў той гараж». Паказваючы наперад.
  «Тут?»
  «Так».
  Фрэдзі хутка крутануў руль. Завішчалі шыны. Гэта быў чатырохпавярховы паркінг, прыбудаваны да закрытага гандлёвага цэнтра.
  «Я выбіраюся тут. Проста павісіце на паўгадзіны сорак хвілін».
  «Што вы збіраецеся рабіць?»
  «Я пайду па крамах, вазьму таксі, каб пагаварыць з Пероне. Сустрэнемся тут. Мне вельмі шкада пра гэта».
  «Не, гэта крута. Я паснедаю».
  Фрэдзі спыніўся каля аднаго з уваходаў у гандлёвы цэнтр. Нік спытаў: «Вы бачылі яго ў рэстаране, так? Кал?»
  «Так, я памятаю яго».
  «Калі ён падыдзе і захоча даведацца пра мяне...»
  «—Я скажу яму, што не магу размаўляць. Я чакаю яго жонку». Фрэдзі падміргнуў.
  Нік усміхнуўся і ляпнуў чалавечка па плячы. Ён выскачыў з пазадарожніка і знік у гандлёвым цэнтры.
  
  У вестыбюлі J&K Financial не было ніякай аховы — ніякай бяспекі людзей — толькі звычайная дамафонная сувязь. Нік націснуў кнопку і абвясціў сябе.
  Паўза.
  «У вас прызначаная сустрэча?» - спытаў жаночы голас.
  «Не. Але я быў бы ўдзячны за магчымасць пагаварыць з містэрам Пероне. Гэта звязана з Algonquin Transportation».
  Чарговая паўза. Даўжэй.
  Дзвярны замок загудзеў, што Ніку здалося ашаламляльна гучным гукам.
  Ён увайшоў у маленькі ліфт і на трэцім паверсе ўвайшоў у а надзіва добры офіс, улічваючы суседства і пашарпаны фасад будынка. Здавалася, у Джона Пероне ўсё ў парадку. Адміністратарка была прыгожай жанчынай з глыбокай скурай мокко.
  За яе спіной праз адчыненыя дзверы былі бачныя два кабінеты. Абодва занятыя мужчынамі, вялікімі мужчынамі з кароткімі каштанавымі валасамі. Іх вялікія тулавы былі апранутыя ў выпрасаваныя кашулі. Адзін з іх згубіўся падчас тэлефоннай размовы. Вочы другога, у бліжэйшым кабінеце, павярнуліся на Ніка. Большы з двух, ён насіў жоўтыя падцяжкі паверх бледна-зялёнай кашулі. Яго позірк быў прахалодным.
  Адміністратарка паставіла стацыянарны тэлефон. "Спадар. Пероне вас зараз пабачыць».
  Нік падзякаваў ёй. Ён увайшоў у самы вялікі офіс у пакоі, напоўнены кнігамі, табліцамі і дзелавымі дакументамі, а таксама памятнымі рэчамі і фотаздымкамі. Сотні фота. На сцяне, на стале, на часопісным століку. Многія з іх аказаліся сямейнымі.
  Джон Пероне падняўся. Ён не быў высокім чалавекам і быў моцнага целаскладу. Як калона. Апрануты ў шэры касцюм, белую кашулю і гальштук колеру мора, якое атачае грэцкі востраў. Чорныя валасы, залізаныя назад. Ён парэзаў сябе падчас галення, і Нік задумаўся, ці карыстаўся ён простай брытвай. Ён выглядаў тым, хто можа. Залаты бранзалет акружаў правае запясце.
  "Спадар. Карэлі».
  «Нік».
  «Я Джон. Сядайце».
  Абодва мужчыны апусціліся ў гнуткія скураныя крэслы. Пероне ўважліва паглядзеў на яго.
  «Вы згадалі Algonquin Transportation».
  "Я зрабіў. Вы чулі пра гэта?»
  «Яна больш не працуе, але я лічу, што гэта была прыватная транспартная кампанія».
  "Правільна. Ён перавозіў фармацэўтычныя прэпараты і цыгарэты ў немаркіраваных паўфабрыкатах для буйных вытворцаў брэндаў - без маркіроўкі, таму што, вядома, згоншчыкі нацэліліся на грузавікі з лагатыпамі Philip Morris або Pfizer».
  «Я ведаю такую практыку. Што гэта мае дачыненне да мяне?»
  «Пятнаццаць гадоў таму паўз Алганкіна перавозіў два мільёны долараў» колькасць лекаў, якія адпускаюцца па рэцэпце, было выкрадзена каля моста праз канал Гованус».
  "Гэта было?"
  «Вы ведаеце , што гэта было. Згоншчык схаваў наркотыкі на складзе ў Квінсе, але перш чым ён паспеў вярнуцца і перадаць іх сваім пакупнікам, яго схапілі. Нехта з бруклінскай каманды даведаўся пра "выкрадзены тавар" і скраў усю партыю са склада. Мне спатрэбіўся час, але я даведаўся, што гэтыя хлопцы працавалі на вас».
  «Я нічога пра гэта не ведаю».
  «Не? Ну, я раблю».
  Пероне імгненне не сказаў. Потым: «Як ты так упэўнены?»
  «Таму што я быў згоншчыкам». Нік паклаў на хвіліну. «Цяпер. Мая ўзнагарода з працы павінна была скласці семсот тысяч, якія вы мяне абрабавалі. Інфляцыя і працэнты? Дайце мне мільён, і мы ў парадку».
  
  
  РАЗДЗЕЛ 42
  Ну , паглядзі на гэта». Мэл Купер усміхаўся, праводзячы рукой па сваіх рэдкіх валасах.
  Увайшоўшы ў гасцёўню, павольна рухаючыся, Лон Сэліта кіўнуў прысутным. Ён быў партнёрам Райма некалькі гадоў, калі крыміналіст працаваў у паліцыі Нью-Ёрка. З нядаўняга часу Сэліта дапамагаў Rhyme кансультаваць, дапамагаючы ў буйных справах з судова-медыцынскай экспертызай і іншымі следчымі паслугамі.
  «Лон!» Пуласкі ўскочыў на ногі і пампаваў руку дэтэктыва.
  «Добра, добра. Спакойна са старым». Фактычна, Селітта ўтульна адпачываў дзесьці ў сярэднім узросце.
  Том, які ўпусціў афіцэра, сказаў: «Што-небудзь для цябе, Лон?»
  «Чорт вазьмі, так. Калі вы яго спяклі, я ўвесь на гэтым».
  Памочнік усміхнуўся. «Хто-небудзь яшчэ?»
  Астатнія адмовіліся.
  Сэліта быў версіяй самога сябе Cliffs Notes, які доўгі час быў у баку дзякуючы злачынцу, які атруціў яго. Ён ледзь не памёр і прайшоў шмат лячэння і тэрапіі. За апошні год ён схуднеў, здагадаўся Рымм, на сорак фунтаў. Ягоныя рэдкія валасы пасівелі. Са сваім новым гнуткім целаскладам ён выглядаў яшчэ больш ускудлачаным, чым звычайна. Адзенне не падыходзіла, і частка нядаўна ачышчанай скуры таксама была мяшкаватай.
  Селітта прайшоў далей у пакой, гледзячы на Джульет Арчэр. «Што гэта…» — голас яго сціх.
   Рыфм — і Арчэр — засмяяліся. «Вы можаце сказаць гэта».
  «Я…»
  Арчер кіўнула галавой. «Выставачная зала для інвалідаў-калясачнікаў?»
  Сэліта, пачырванеўшы адным з нямногіх румян, якія Райм калі-небудзь бачыў на сваіх шчоках, сказаў: «Я хацеў сказаць, што з'езд. Але ваш смяшней».
  Рыфма пазнаёміла іх.
  Яна сказала: «Я стажор».
  Селіта зірнуў на Рымма. « Вы ? Настаўнік? Божа, Джульета, удачы ў гэтым ».
  Сакс абняў Сэліта. Яны з Раймам часта бачыліся з дэтэктывам і яго дзяўчынай Рэйчал, але цяпер, калі Райм не займаўся крымінальнай справай, а Сэліта быў у водпуску па медыцынскай дапамозе, яны доўгі час не працавалі разам.
  «Ах». Яго вочы заззялі, калі Том прынёс у гасцёўню паднос з дацкай. Селітта ў шаліку. Том падаў яму каву.
  «Дзякуй».
  «Вы не хочаце цукру? так?»
  «Так, я. Пара." Ідэя Sellitto для пахудання заключалася ў тым, каб выбраць чорную каву ў якасці дадатку да пончыкаў. Цяпер стройны, ён патураў.
  Дэтэктыў па буйных справах крытычным вокам агледзеў салон, палова абсталявання была пакрыта пластыкам. Тузін дошак, павернутых да далёкай сцяны. «Ісус, я раблю перапынак, і ўсё ідзе к чорту». Потым усміхнуўся. «А ты, Амелія, чула пра тваё паляванне на буйную дзічыну, эскалатары ў гандлёвых цэнтрах БК».
  «Што менавіта вы чуеце ? Я своечасова атрымаў справаздачу аб інцыдэнце камандзе».
  «Усё добра», — дадаў следчы. «Яны трымаюць цябе як міс Знаходлівасць. І лепш добра. У Мадзіно ёсць аўтарытэт — яго толькі што выбралі на месца ў One PP, — так што ў вас ёсць моцны нападаючы, які хварэе за вас».
  Рыфм кепска сказаў: «Заўзятары хварэюць за нападаючых, Лон, а не наадварот».
  «Ісус. Дзеці ў школе рэгулярна білі з вас дзярмо, містэр-рукі-ўверх-перш-правільны-адказ?»
  пазней разбярэмся па неістотных пытаннях, ці не так? Лон, ты казаў, вялікая карціна?»
   «Я прачытаў тое, што вы даслалі».
  Селіта быў экспертам, куды Райм загрузіў матэрыялы справы Unsub 40. Ён усміхнуўся сам сабе на лаканічны адказ мужчыны.
  Так, так. Заўтра...
  «Па-першае, гэта адзін хворы трах».
  Дакладна, але неістотна. Райм сказаў са стрыманым нецярпеннем: «Лон?»
  «Такім чынам. Што маем. У яго ёсць такая рэч для прадуктаў, для спажывецкіх тавараў, якія мы прыносім у нашы дамы і звяртаемся супраць нас. Цяпер, мой погляд? Ён дзейнічае двума спосабамі».
  «Што ты сказаў?» Пачалася рыфма, рэфлекторна.
  «Я трахаюся з табой, Лінк. Не ўтрымаўся. Прайшло месяцаў, калі ты не ламаў мне яйкі ўрокам граматыкі. Прабачце за маю французскую мову». Рэжысёр Арчер.
  Яна ўсміхнулася.
  Сэліта працягнуў: «Добра. У яго дзве праграмы. Выкарыстанне кантролераў, каб зрабіць заяву або нацэліцца на багатых людзей, якія купляюць дарагое дзярмо ці што заўгодна. Гэта яго абраная зброя. Аблажаўся, але ёсць. Парадак дня другі: самаабарона. Яму трэба спыніць людзей, якія яго пераследуюць. То бок, нас. Ну, ты. Ён быў на сцэне, каб увесці код для працы кантролера, так?»
  «Правільна», - сказаў Арчер. «Вы можаце ўзламаць воблачны сервер з любой кропкі свету. Але ён, здаецца, хоча быць побач. Мы лічым, што ў яго можа быць нейкі маральны элемент - пераканацца, што ён не шкодзіць дзецям ці, магчыма, больш бедным людзям, якія не марнуюць шмат грошай на паблажлівыя прадукты».
  «Або, - сказаў Сакс, - ён узбуджаецца ад прагляду».
  «Ну, гэта значыць, што ён мог застацца, каб убачыць, хто за ім гоніцца. Каманда збору доказаў, вы - Амелія і Рон.
  «Я таксама быў на месцы здарэння», — сказаў Райм. «Калі ён разбурыў офіс чалавека, які навучыў яго ўзломваць кантралёры». Ён скрывіўся. «І ён убачыў там Эверса Уітмара».
  «Ён у сіле?» — спытаў Сэліта.
  «Не, адвакат. Я працаваў з ім — грамадзянская справа, аварыя на эскалатары. Перш чым мы зразумелі, што гэта забойства».
  Селіта адпіў кавы, потым дадаў яшчэ цукар. «Было б няцяжка каб ваш суб'ект ідэнтыфікаваў яго. А ты, ты занадта публічны, Лінк. Лёгка адшукаць вас і ўсіх вашых маленькіх куранят. Я хацеў бы атрымаць ахоўныя дадзеныя для ўсіх. Я магу з гэтым справіцца».
  Райм загадаў кампутару раздрукаваць адрас і тэлефон Уітмара. Селіта нагадаў яму, што ў яго ёсць асабістыя звесткі Купера і Сакса, і ён павінен атрымаць падрабязную інфармацыю аб іх рэзідэнцыях. Арчер сказаў, што малаверагодна, каб яна была ў небяспецы, але Райм быў катэгарычны. «Я ўсё роўна хачу, каб хто-небудзь быў у твайго брата. Малаверагодна не значыць немагчыма. З гэтага моманту мы ўсе павінны лічыць, што мы ў яго поле зроку».
  
  У парадку дня на сёння: у «Народнай варты» запланавана больш свавольстваў.
  І для гэтага цудоўны дзень.
  Я правёў некаторы час з Алісяй, супакойваючы яе. Яна пайшла папрацаваць (яна бухгалтар, накшталт бухгалтара, хаця я не магу сказаць вам, дзе яна працуе і чым менавіта займаецца. Справа ў тым, што яна не ў захапленні ад гэтага, і таму я таксама не ў захапленні. Мы не тыповая пара; наша жыццё, вядома, не цалкам супадае). Я атрымліваю асалоду ад першага, потым другога бутэрброда на сняданак у акне сваёй кватэры ў Чэлсі. Смачны, салёны. У мяне настолькі нізкі ціск, што на абследаванні лекар жартам спытаў, ці жывы я яшчэ. Я ўсміхнуўся, хоць гэта было не вельмі смешна ад медыка. Я быў схільны праламаць яму чэрап, але не зрабіў.
  Я хутка жую другі бутэрброд і рыхтуюся да выхаду.
  Аднак не зусім гатовы да поўнага нападу PG; У мяне спачатку даручэнне.
  Сёння новая вопратка — без кепкі для змены, мая светлая стрыжка даступная ўсім свеце. Бегавы касцюм, цёмна-сіні, палоскі ўздоўж ног. Мае туфлі. Нічога з імі не зробіш. Мне патрэбен асаблівы памер. Мае ногі доўгія, як мае пальцы, як маё худое цела высокае. Стан - сіндром Марфана.
  Гэй, Верн, мяшок з косткамі...
  Гэй, Бін Бой...
  Не магу разважаць з людзьмі, не магу сказаць: гэта быў не мой выбар. Не магу сказаць, Бог міргнуў вачыма. Або Ён пажартаваў. Нельга сказаць, што Абрагам Лінкальн быў адным з нас. Не атрымліваецца сказаць, у чым справа?
  Такім чынам, вы адпусціце гэта, здзекі. Удары. Фатаграфіі апынуліся ў вашай шафцы.
  Пакуль вы не вырашыце не адпускаць гэта. Партнёр Рэда, гэты Лінкальн Райм, яго цела здрадзіла яму, і ён спраўляецца. Прадуктыўны член грамадства. Добра для яго. Я іду іншым шляхам.
  Заплечнік за плячыма, я выходжу на вуліцу, ззяючы ў гэты цудоўны вясновы дзень. Пацешна, як прыгажосць расцвітае, каб напоўніць свет, калі вы на місіі.
  Такім чынам. Я іду на захад да ракі, і чым бліжэй я набліжаюся да шэрага Гудзона, тым далей вяртаюся ў мінулае. Усходні і цэнтральны Чэлсі, побач са мной, - гэта кватэры, буцікі, шыкоўныя рэстараны і рэстараны з рэцэнзіямі New York Times . На далёкім захадзе тут індустрыяльны — я мяркую, што гэта было ў 1800-х гадах. Я бачу будынак, які шукаю. Я прыпыняюся, нацягваю суконныя пальчаткі і па перадаплачаным тэлефоне тэлефаную.
  «Графіка Everest», — адказвае голас.
  «Так, Эдвін Бойл, калі ласка. Гэта надзвычайная сітуацыя».
  «Ой. Пачакай."
  Тры хвіліны, тры цвёрдыя хвіліны, я чакаю. Колькі часу гэта доўжыцца, калі б гэта не была надзвычайная сітуацыя, а гэта не так, але не важна.
  «Прывітанне, гэта Эдвін Бойл. Хто гэта?"
  «Дэтэктыў Пітэр Фальк. паліцыя Нью-Ёрка». Тэлебачанне не вельмі, але я любіў Калумба .
  «Ой. Што не так?"
  «Мне шкада паведаміць, што вашу кватэру ўзламалі».
  «Не! Што здарылася? Наркаманы? Тыя дзеці, што тусуюцца па вуліцы?»
  «Мы не ведаем, сэр. Мы хацелі б, каб вы паглядзелі і сказалі нам, чаго не хапае. Як хутка вы можаце быць тут?»
  «Дзесяць хвілін. Я ж не так далёка… Адкуль ты даведаўся, што я тут працую?»
  Я гатовы. «Знайшоў некалькі візітовак на падлозе вашага дома. Яго разрабавалі».
  Такое вялікае слова.
   "Добра. Я зараз буду. Я зараз сыходжу».
  Адключаюся і разглядаю тратуар. Тут знаходзяцца іншыя кампаніі і камерцыйныя аперацыі. Адно жаласнае рэкламнае агенцтва, якое імкнецца быць крутым. Тратуары даволі бязлюдныя. Заходжу на пагрузачную пляцоўку закінутага склада. Не прайшло і трох хвілін, перш чым міма праплывае постаць, шасцідзесяцігадовы Эдвін Бойл, які глядзіць наперад і заклапочаны на твары.
  Хутка ступаючы наперад, я хапаю яго за каўнер і тузаю ў цень пагрузачнай платформы.
  «О, Ісусе...» Ён паварочваецца да мяне з шырока расплюшчанымі вачыма. «Вы! З залы! Што, чорт вазьмі?»
  Мы ж суседзі, па дзве кватэры, па тры, хоць і не гаворым адзін аднаму. Час ад часу толькі ківок прывітання.
  Я цяпер нічога не кажу. У чым справа? Ніякіх насмешак, ніякіх апошніх слоў. У такія моманты людзі могуць хварэць. Я проста закопваю круглы канец шарыкавага малатка ў скронь Эдвіна. Як з Тодам Уільямсам, калі мы ішлі выпіць у памяць аб нашым сумесным прадпрыемстве па абароне свету ад разумных прадуктаў, занадта разумных для нашага дабра.
  Трэснуць, трэснуць.
  Костка аддзяляецца. З'яўляецца кроў.
  На зямлі ён курчыцца, вочы не сфакусіраваны. Выцягнеце малаток — гэта няпроста — і зрабіце тое ж самае. І яшчэ раз.
  Кулькі спыняюцца.
  Гляджу на вуліцу. Без пешаходаў. Некалькі машын, але мы былі глыбока ў цені.
  Я цягну небараку Эдвіна да шафы з матэрыяламі закінутага пагрузачнага дока закінутага склада і адчыняю перакошаныя фанерныя дзверы. Мускулі яго ўнутры. Затым прысядзьце і вазьміце яго тэлефон. Ён абаронены паролем, але гэта не мае значэння. Я пазнаю гэта з мінулай ночы. Мы з Алісіяй займаліся каханнем на канапе каля акварыума. Я зірнуў на манітор службы бяспекі і ўбачыў Эдвіна, які вяртаўся дадому п'яны, як і большасць начэй, каля маіх дзвярэй і запісваў нас. Не сказаў ёй, нічога не сказаў. Гэта засмуціла б яе, жанчыну, стан спакою якой засмучаны.
  Але я ведаў, што мне давядзецца раскалоць косці Эдвіна за тое, што ён зрабіў. Проста ведаў. Не тое, каб былі нейкія доказы, па якіх можна было б высачыць мяне. Проста таму, што рабіць гэта — запісваць нас — было жорстка. Гэта быў учынак пакупніка.
  І гэта было дастатковай прычынай для смерці чалавека. Хацелася б, каб гэта было з больш ноцыцэптыўным болем, але вы не можаце мець усё.
  Разбі таксама косткі яго мабільнага — на гэтых мадэлях батарэю не так лёгка выняць — і я ўтылізую яго пазней.
  Заўважаю побач некалькі заінтрыгаваных пацукоў. Асцярожны, але нюхлівы. Добры спосаб знішчыць доказы, прыйшло мне ў галаву, галодныя грызуны, якія пераварваюць следы з трупа.
  Выйшаўшы на тратуар, я глыбока ўдыхаю. У гэтай частцы горада паветра крыху саспела. Але падбадзёрвае.
  Добры дзень…
  І хутка паправіцца. Надышоў час галоўнай падзеі.
  
  - Устань, - сказаў Джон Пероне, прыгладжваючы чорныя як смала валасы. Была замешана бутэлька? Напэўна.
  Нік ведаў, што рабіць. Нацягнуў кашулю і павольна павярнуўся. Потым таксама скінуў штаны. І бялізну. Пероне зірнуў уніз. Уражаны, засмучаны? Шмат мужчын было.
  Нік зашпілены, зашпілены і запраўлены.
  «Выключыце тэлефон. І батарэя села».
  Нік таксама зрабіў гэта. Пастаўце іх на стол Пероне.
  Ён зірнуў на дзверы. Там быў чалавек у падцяжках. Ніку было цікава, як доўга ён прысутнічаў.
  «Нічога страшнага, Ральф. Ён чысты».
  Нік глядзеў Ральфу ў вочы, пакуль той не павярнуўся і не выйшаў з пакоя. Вярнуцца да Пероне. «Проста каб злучыць кропкі, Джон. Мой сябар высачыў твайго сябра — Норман Рынг, цяпер госць штата, які рабіў ад пяці да васьмі ў Хілсайдзе. Ён зарабіў сабе сур'ёзны час, таму што пагадзіўся маўчаць, калі мог на цябе накінуцца. Аднак у мяне дастаткова, каб сабраць вас дваіх».
  «Ісус, чувак. Чорт». Нік здагадаўся, што колер твару Перонэ, румяны ад гульні ў гольф і адпачынку ў выхадныя, стаў яшчэ больш румяным пад нафарбаванымі валасамі.
  «Гэта ўсё ў лісце да майго адваката, які будзе адкрыты ў выпадку майго трахацца. Астатняе вы ведаеце, праўда? Так што не будзем тут абурацца. Ці бурлівы. Або шчаслівы. Давайце проста пагаворым аб справах. Вы ніколі не задумваліся, адкуль узяўся тавар, які вы скраў?»
  «Алганкін?» Пероне цяпер было спакайней. «Я ўвесь час чакаў, пакуль нехта выйдзе з дрэва. Але ніхто не зрабіў. Што я збіраўся рабіць, здымаць аб'яву? Знойдзена: Оксі і Перк і прапафол на два мільёны баксаў. Тэлефануйце па гэтым нумары».
  «Ніякай шкоды. Але час за мае грошы».
  «Табе не трэба было выступаць, як ебаны Хросны бацька».
  Нік скрывіўся. «Уся павага, Джон. Што здарылася з гаспадаром склада, дзе я захоўваў дзярмо? Стэн Рэдман?»
  Пероне вагаўся. «Няшчасны выпадак. Будаўнічая пляцоўка."
  «Я чуў, што вы пахавалі яго жыўцом пасля таго, як ён сам паспрабаваў перанесці тавар».
  «Я не памятаю такога выпадку».
  Нік кінуў на яго іранічны позірк. «Цяпер грошы. Я зарабіў. Мне гэта трэба».
  «Я пайду шэсць».
  «Мы не вядзем перамовы, Джон. Нават вы падышлі да самага жорсткага плота ў горадзе, вы ачысцілі пяцьдзесят пяць балаў. Гэта больш за мільён. І я магу паспрачацца, што вы гэтага не зрабілі. Вы зусім не скідкі. Вы прадалі яго на вуліцы. Вы, напэўна, сышлі з трыма мільёнамі чыстага прыбытку».
  Пероне паціснуў плячыма. Эквівалент: Так, у значнай ступені.
  «Дык вось у чым справа. Хачу мільён. І я хачу, каб дакументы паказалі, што гэта пазыка — ад кампаніі, якую нельга адсачыць да вас ці да каго-небудзь з запісамі. Толькі ў нас ёсць пабочная дамова, напісаная, што доўг дараваны. Я буду турбавацца аб IRS, калі да гэтага дойдзе».
  Грымаса Перонэ была больш неахвотным захапленнем. «Што-небудзь яшчэ, чортава, хочаш, Нік?»
  «Насамрэч, так, ёсць. Алганкінскі крад, Гованус? Я хачу, каб вы расказалі на вуліцах, што гэта зрабіў не я. Гэта быў мой брат. Доні».
  «Твой брат? Вы яго зацямняеце?»
  «Ён мёртвы. Напляваць яму».
  «Што б людзі ні пачулі на вуліцы, ніхто не адмяняе прысуд».
   "Я ведаю, што. Я проста хачу, каб некаторыя людзі, якія ў курсе, гэта пачулі».
  Пероне сказаў: «Я ведаў, што гэты тавар вернецца да мяне. Мы скончылі?»
  «Амаль».
  «О, Хрыстос».
  «Цяпер ёсць хлопец па імені Віторыо Гера. Валодае рэстаранам у БК. Месца яго імя. Віторыё».
  «Так?»
  «Я хачу, каб хто-небудзь наведаў яго, сказаў яму, што ён збіраецца прадаць гэтае месца мне. За палову таго, што ён просіць».
  «А калі ён не?»
  «Хай той абапіраецца на жонку і дачок. Я думаю, што ў яго ёсць і ўнукі. Проста вазьміце некалькі іх фатаграфій у парку і адпраўце іх яму. Гэта павінна зрабіць гэта. Калі не, няхай хто-небудзь наведае яго малодшую дачку. Ханна. Яна тая, што выглядае як шлюха. Проста вазьміце яе на паездку па квартале ".
  «У цябе ёсць стыль, Нік».
  «Ты абрабаваў мяне, Пероне. Ніякага дзярма мне ад цябе не трэба».
  "Добра. Я аформлю паперы». Потым Пероне нахмурыўся. «Як ты даў мне чаявыя, Нік? Не магло быць так проста. Я вельмі добрыя каверы. Заўсёды. Хто гэты твой сябар?»
  «Завуць Фрэдзі Карутэрс».
  «Каб ён мог аб'яднаць мяне з таварам для рабавання Алганкіна. І сабраць нас з табой».
  Нік сказаў: «Што падводзіць мяне да майго апошняга запыту».
  Пероне павольна ківаў. Яго вочы заставаліся на чымсьці ззаду Ніка, на капелюшы на вешалцы, на тлустай пляме на сцяне або на фота яго гульні ў гольф у Медаўбруку.
  А можа, і зусім ні на што.
  «Фрэдзі падвёз мяне сёння. Я сказаў яму, што баюся, што за мной гоніць паліцыя, і мы нырнулі ў гараж у гандлёвым цэнтры Grand Central Center. Астатнюю дарогу я ехаў на таксі».
  «Паліцэйскі?»
  «Не, не, я выдумаў. Я проста хацеў, каб Фрэдзі астудзіў пяткі». У Ніка была ідэя, як гэта будзе вытрасацца.
  Пероне ціха сказаў: «Мы можам пра гэта паклапаціцца». Ён патэлефанаваў. Праз імгненне Ральф з цвёрдымі грудзьмі, яркімі падцяжкамі і ледзяным позіркам вярнуўся.
  «Нік Карэлі, Ральф Севіль».
  На імгненне мано заплюшчыў вочы, потым паціснулі рукі.
  «Ёсць для вас праца», - сказаў Пероне.
  «Вядома, сэр».
  Нік дастаў свой тэлефон, уставіў батарэю і зноў уключыў яго. Ён напісаў Фрэдзі; — не хацеў ён чуць мужчынскага голасу.
  На зваротным шляху. Ёсць прыкметы Кала?
  Не было б, вядома.
  Не.
  Нік набраў і даслаў:
  Дзе ты?
  Адказ быў:
  Фіялетавы ўзровень каля дзвярэй Forever 21.
  Наступнае паведамленне Ніка было:
  МС у 15.
  Ад Фрэдзі:
  Усё добра?
  Нік вагаўся, потым набраў.
  Gr8
  Нік даў Ральфу інфармацыю пра месцазнаходжанне Фрэдзі. «Ён у а чорны Escalade». Затым ён зірнуў на Пероне. «Ніякага пахаванага жыўцом лайна. Хутка, бязбольна».
  «Вядома. Мне не трэба адпраўляць паведамленні. Гэта проста развязка».
  «І я не хачу, каб ён ведаў, што гэта быў я».
  Ральф скрывіўся. «Я зраблю ўсё, што магу. Але».
  "Проста паспрабуйце. На тэлефон ёсць мае тэксты. А мае адбіткі ў яго пазадарожніку».
  «Мы аб усім паклапоцімся». Ральф кіўнуў. І выйшаў з кабінета. Нік заўважыў у сябе на поясе вялікі нікеляваны аўтаматычны пісталет. Думаў, што праз паўгадзіны адна з гэтых куль апынецца ў галаве яго сябра.
  Нік падняўся, і яны з Пероне паціснулі адзін аднаму рукі. «Я вазьму таксі ў горад».
  "Нік?"
  Чалавек зрабіў паўзу.
  «Вам цікава папрацаваць са мной?»
  «Я проста хачу адкрыць сваю справу, пасяліцца і ажаніцца. Але, вядома, я падумаю». Нік выйшаў з кабінета, узяў тэлефон і набраў нумар.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 43
  Р Хайм глядзеў на Амелію Сакс, калі ў яе зазваніў тэлефон.
  Яна адвяла позірк ад яго і пайшла ў куток гасцінай, каб прыняць званок. Яна была спіной да пакоя. Яму было цікава, ці гэта яе маці. Яе плечы апусціліся. Усё было ў парадку? Ён ведаў неспакойную гісторыю маці і дачкі, але таксама ведаў, што з гадамі яна палепшылася. Роза памякчэла. У Сакс таксама было тое, што тычыцца яе маці. Бягуць гады, цьмеюць краю. Энтрапія. А цяпер, вядома, хвароба жанчыны. Фізічны стан чалавека, як ён добра ведаў, можа змяніць усё.
  Ён не мог шмат пачуць ці зрабіць выснову. Напрыканцы: «рэстаран» і «адпрацавалі» і «віншую». Яна гучала з энтузіязмам. Потым, паслухаўшы некаторы час, сказала: «Я веру ў цябе».
  Не Ружа. Тады хто?
  Ён вярнуўся да табліц доказаў і пад'ехаў бліжэй. Яго разважанне перапыніў Лон Селіта. «Што-небудзь блізкае ў NCIC?»
  - Не, - сказаў Рым. Файлы чатырнаццаці чалавек і сем файлаў маёмасці ў Нацыянальнай базе дадзеных па злачыннасці былі накіраваны на асоб з непагашанымі ордэрамі або падазраваных па іншай прычыне, а таксама на скрадзеную маёмасць; можна было скласці профіль злачынства або схему злачынстваў і назваць некалькі імёнаў, але сістэма ФБР была створана не для гэтага.
  Джульет Арчэр сказала: «У сродках масавай інфармацыі і на акадэмічных сайтах я знайшла шмат гісторый або паведамленняў пра выпадкі ўзлому разумных сістэм. У асноўным за дзеля ўзлому. Характар хобі, расказвае сын. Выклік. Ніхто наўмысна не стаў зброяй у прыборы, хоць некаторыя хакеры ўзялі пад кантроль аўтамабілі і светлафоры».
  «Стоп-сігналы. Гэта страшная думка». Ад Sellitto.
  Яна працягнула: «У іх танней выкарыстоўваць бесправадное кіраванне — грамадскім працам не трэба капаць і пракладваць кабелі».
  Сэліта сказаў: «Цвёрды фон. З цябе быў бы добры паліцэйскі».
  «Прайсці тэхагляд было б праблемай».
  Сэліта прамармытаў: «Лінк цэлы дзень сядзіць на задніцы. Можна параіцца. Дайце яму канкурэнцыю. Трымайце яго вострым». Пакамечаны дэтэктыў зноў праглядаў карты. «На чорта яго профіль? Магчыма, выбухоўка, але апошнім часам у нас не было ніякіх удараў. Таксіны, але ніхто не атруціўся. Ён выдатны майстар па дрэве. Як вы думаеце, што ён пабудаваў? Шафы або кніжныя паліцы? Са шклом, можа, і ўсё”.
  «Не, — сказаў Рым, — аскепкі шкла былі старыя. І Амелія знайшла шклопакет. Я не думаю, што мэблевае шкло мантуецца са шкленнем. Гэта для рэзідэнцый. Акрамя таго, бачыце гуму? Яго знайшлі разам з аміякам. Гэта падказала мне, што ён замяніў разбітае акно і ачысціў новае з дапамогай ракеля і папяровага ручніка». Яго голас сціх, калі ён паглядзеў на графік. «Акно».
  Пуласкі сказаў: «Нават псіхіятрычным забойцам трэба рабіць рамонт дома. Напэўна, гэта не звязана са справай».
  Рыфм разважаў: «Але ён толькі нядаўна адрамантаваў яго. След быў свежы і знойдзены разам з іншымі доказамі з месца здарэння. Тут проста здагадкі, але калі б вы збіраліся ўварвацца ў чыйсьці дом ці офіс...
  «Вы маглі б сказаць, што вы былі рамонтнікам», - сказаў Сэліта.
  Сакс сказаў: «Апрані камбінезон. Вазьміце з сабой новы кавалак шкла. Уварвацца, дастаць тое, што вам трэба, потым замяніць шкло, ачысціць яго і сысці. Любы, хто глядзіць, падумае, што вы супер або вас нанялі рабіць рамонт».
  Арчер дадаў: «І раней ён прыкідваўся рабочым — у Тэатральным раёне».
  Сэліта сказаў: «Магчыма, ён уварваўся кудысьці, каб даведацца, ці ёсць нейкая прылада, у якой ёсць адзін з гэтых кантролераў. Гэтая штука DataWise».
   "Яму не трэба", - адзначыў Арчер. «Яго першая ахвяра, Тод Уільямс, спампаваў спіс прадуктаў з кантралёрамі і людзьмі або кампаніямі, якія іх набылі».
  Яна сапраўды сказала «вік»? Рыфма павесялела.
  «Так, так», - сказаў Сэліта. "Правільна."
  Райм сказаў: «Я мог гэта бачыць, калі аскепкі шкла, якія мы знайшлі, былі матавымі — ён замяніў шкло празрыстым, каб бачыць сваю зону забойства. Але разбітае шкло было відаць. Стары ці танны, але ясна. Я хачу з гэтым працаваць. Калі выказаць здагадку, што наш сцэнарый майстра па рамонце вокнаў слушны і — давайце будзем смелымі — ён плануе яшчэ адну атаку, тады гэта таму, што ў мэтавым месцы няма ўбудаванага прадукту».
  Сакс хутка сказаў: «І гэта таму, што ён шукае чалавека, якога няма ў спісе. Канкрэтны чалавек, а не выпадковы спажывец».
  - Добра, - сказаў Рым. «Давайце папрацуем з гэтым».
  "Але чаму?" Ад Арчера.
  Вочы Рыфма на імгненне заплюшчыліся. Потым хутка адкрыўся. «Той, хто ўяўляе пагрозу. Тое, што толькі што прапаноўваў Лон. Гэта яго другая місія. Каб спыніць тых, хто гоніцца за ім ці пагражае яму. нас. Магчыма, сведка, хто-небудзь, хто яго ведае і можа ўзнікаць падазрэнні. Што-небудзь у чартах, што магло б сведчыць аб ахвяры, не звязанай з прадуктамі, нічога агульнага з яго маніфестам супраць спажыўцоў?»
  Ён прагледзеў дыяграмы. Нягледзячы на тое, што крыніца для некаторых элементаў не была ізаляваная ( Queens?? ), усё было ідэнтыфікавана, акрамя аднаго.
  «Чорт вазьмі, Мэл. Што за расліна? Мы спыталі Садоўніцкае таварыства шмат гадоў таму ".
  «Гэта было ўчора».
  «Век, як я ўжо казаў», - адрэзаў Рыфм. «Тэлефануйце. Даведайцеся».
  Купер яшчэ раз паглядзеў нумар і патэлефанаваў. «Прафесар Эністан? Гэта дэтэктыў Купер. Паліцыя Нью-Ёрка. Я паслаў вам узор слядоў расліннасці, які мы знайшлі на месцы злачынства. Вам пашанцавала? Мы знаходзімся пад некаторым ціскам часу… Вядома». Бондар зірнуў у іх бок. «Ён зараз шукае гэта».
  «Што сведчыць аб тым, што першапачаткова гэта не было асабліва цяжкай просьбай», - прамармытаў Рымма, напэўна, гучней, чым трэба было.
   Мова цела Купера змянілася, калі размова аднавілася. Ён пісаў на блакноце побач з сабой. «Зразумеў, дзякуй, прафесар». Ён адключыўся. «Гэта рэдкасць. Нячаста сустрэнеш».
  «Вось што значыць рэдка, Мэл. Што гэта, чорт вазьмі?»
  «Гэта фрагмент ліста гібіскуса. Але рэдкасць - блакітная. Будуць абмежаваныя крыніцы...»
  «Божа мой!» Сакс дастала свой тэлефон, націснула хуткі набор. «Гэта дэтэктыў пяць восем восем пяць. Сакс. Мне патрэбны афіцэры на вуліцы Марцін, Бруклін, чатыры два адзін восем. Ідзе магчымы дзесяць трыццаць чатыры. Падазраваны белы мужчына, ад шасці да шасці чатырох, вага адзін пяцьдзесят. Магчыма, узброены… Я ў дарозе».
  Паклала трубку, схапіла куртку. “Маміна хата. Я падарыў ёй на дзень нараджэння блакітны гібіскус. Гэта на яе падворку, якраз ля акна ў склеп. Ён там нешта падтасаваў».
  Сакс кінуўся да дзвярэй, зрабіўшы другі званок.
  
  Спрацаваў аўтаматычны выключальнік.
  Роўз Сакс цяпер знаходзілася ў вільготным падвале свайго бруклінскага гарадскога дома, дзе пахла цвіллю. Яна павольна прабіралася да панэлі. Павольна не з-за сардэчнага стану, а з-за бязладзіцы.
  Аглядаючы скрыні, паліцы, стэлажы з адзеннем у поліэтыленавай абгортцы.
  Нават тут яна адчувала сябе добра — «роўна», таму што яна ўхілялася ад складанай павуціны.
  Добра.
  Для змены некаторы час праводзіць у сваім доме.
  Яна любіла сваю дачку, цаніла ўсё, што Эмі рабіла для яе. Але дзяўчынка- жанчына -была такая, ну, маці курыца наконт аперацыі. Застанься ў маім доме, мама. Давай. Не, я цябе адвязу. Не, я забяру вячэру.
  Міла з яе боку. Але справа ў тым, што Роўз не збіралася разыходзіцца на часткі за некалькі дзён да аперацыі. Не, было відавочна, пра што думала Эмі - што Роўз можа не прачнуцца ад глыбокага сну, пакуль хірург выразаў кампаненты яе сэрца і замяняў іх маленькімі трубкамі з меншай часткі цела.
  Дачка хацела праводзіць з маці як мага больш часу — на ўсялякі выпадак, калі Частка А не сыдзецца з Часткай Б, чаго, дарэчы, Бог ніколі не задумваў.
  Наверсе званіў яе мабільны тэлефон.
  Яны маглі пакінуць паведамленне.
  А можа быць, настойлівасць Амеліі — і настойлівасць — была проста яе бескампраміснай натурай.
  І ў гэтым, усміхаючыся, падумала Роза, яна сама вінаватая. Яна думала пра бурныя дні з дачкой. Што было крыніцай настрою Роўз, яе параноі, яе падазронасці? Думаеш, бацька і дачка змовіліся ўцячы ад мамы?
  Але гэта была зусім не параноя. Яны змаўляліся .
  Як і павінны былі. Якая я была свавольная. Хто ведаў, у чым прычына… Напэўна, былі лекі, якія я мог прыняць, магчыма, тэрапеўты, з якімі я мог бы падзяліцца. Але гэта было б слабасцю.
  А Роўз Сакс ніколі не спраўлялася са слабасцю.
  У гэты момант, заглыбіўшыся ў гэтыя разважанні, яна адчула прыліў гонару. Таму што плюсам такога стаўлення было тое, што яна стварыла моцную дачку. Герман надаў дзяўчыне сэрца і гумар. Ружа дала ёй сталь.
  Бескампрамісны…
  Святло тут, у склепе, працавала — гэта на другім паверсе лямпа патухла. Яна здзівілася, чаму лопнуў выключальнік. Яна нічога не ўключала, ні праса, ні фена. Яна чытала. І поп, патухла святло. Але дом быў стары; магчыма, адзін з выключальнікаў быў дрэнны.
  Цяпер званіла хатняя лінія — старамодны звон, звон, звон ...
  Яна зрабіла паўзу. Ну, на гэтым таксама была галасавая пошта. Магчыма, тэлемаркетынг на стацыянарным тэлефоне. Яна больш не карысталася гэтым тэлефонам, у асноўным мабільным.
  Сардэчна запрашаем у дваццаць першае стагоддзе. Што б падумаў Герман?
  Адсунуўшы некалькі скрынак, каб вызваліць шлях да разбуральнай скрынкі, яна падумала пра Ніка Карэлі.
  Роўз меркавала, што гэта праўда, што ён узяў на сябе віну за свайго брата. Гэта здавалася добрым, гэта здавалася высакародным. Але, як яна казала сваёй дачцэ, калі б ён сапраўды любіў Эмі, ці не знайшоў бы ён лепшы спосаб справіцца з гэтым? Паліцэйскі павінен быў прызнаць, што вы зрабілі ўсё правільна, калі справа даходзіла да закона. Яе муж усё жыццё быў паліцэйскім, пераносным — пешым патрульным — хадзіў у шэрагу месцаў, у асноўным на Таймс-сквер. Ён выконваў сваю працу са спакойнай рашучасцю і ніколі не быў канфліктным, рашаючы канфлікты, а не распальваючы агонь. Роўз ніколі не магла бачыць, як Герман за каго-небудзь загінуў. Таму што, нават калі б гэта было добра, гэта было б хлуснёй.
  Яе сцісканне вуснаў. Іншая справа: яе дачка была няправільная, няправільная, няправільная, калі ўвогуле кантактавала з Нікам. Роза бачыла яго вочы. Ён хацеў, каб яны зноў сабраліся разам, ясна як божы дзень. Роўз пацікавілася, што пра гэта ведае Лінкальн. Роўз параіла Эмі імгненна кінуць Ніка, нават калі б сам мэр даў яму вялікую тоўстую сінюю стужку з надпісам «Прабачце» .
  Але такая была натура дзяцей. Вы свідравалі іх, сфарміравалі як мага лепш, а потым выпусцілі ў свет — звязкі, у якіх былі ўсе вашыя залатыя зоркі і ўвесь ваш золак.
  Эмі зробіць правільна.
  — спадзявалася Ружа.
  Працягваючы да разбуральнай скрыні, яна заўважыла, што акно побач было даволі чыстым, для змены. Можа, садоўнік памыў. Яна павінна была падзякаваць яму, калі ён прыедзе на наступным тыдні.
  Роўз перадала некалькі старых скрынак з надпісам «Сярэдняя школа А» . Роўз ціха засмяялася, успамінаючы тыя шалёныя гады, як Эмі праводзіла вольныя гадзіны на рамонце аўтамабіляў і працавала мадэллю ў некаторых з галоўных агенцтваў Манхэтэна (успомніла, як аднойчы сямнаццацігадовай дзяўчыне прыйшлося насіць чорны лак на модным здымаў не таму, што ў сцэне быў гатычны шык, а таму, што з-пад яе пазногцяў аказалася немагчыма выкапаць змазку General Motors).
  Роўз вырашыла забраць адну са скрынак наверх. Як цікава гэта разглядаць. Яны маглі б зрабіць гэта разам. Можа, сёння вечарам, пасля абеду.
  І яна пачала рассоўваць скрыні, каб вызваліць шлях да скрынкі выключальніка.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 44
  Сяджу на парозе, у камбінезоне і фуражцы, я зноў рабочы, адпачываю. Газета і кава пад рукой, якія чакаюць, перш чым я павінен вярнуцца на працу.
  І зірнуць праз акно склепа гарадскога дома місіс Роўз Сакс у ідылічным Брукліне. А, вось яна, трапляе ў поле зроку.
  Гэта спрацавала добра, мой план. Днямі, назіраючы за гарадскім домам Рэда, усяго ў шасці кварталах ад мяне, я заўважыў пажылую жанчыну, якая выйшла з дзвярэй дзяўчыны-паліцэйскага і зачыніла на засаўку. Яўнае падабенства. Цётка ці маці. Так што я пайшоў за ёй сюды. Невялікі дотык Google… і сувязь стала зразумелай.
  Прывітанне, мама…
  Чырвонага трэба спыніць і даць яму ўрок. Забойства гэтай жанчыны зробіць сваю справу добра.
  Ружа, прыгожае імя.
  Хутка стане сухой мёртвай кветкай.
  Я хацеў бы яшчэ раз выкарыстаць адзін з маіх надзейных эксплойтаў кантролера, але днямі я ўважліва прасканіраваў і не знайшоў убудаваных схем, якія прасілі б быць уключаны ў сетку або здымаць дадзеныя ў нябёсы. Але, як я ведаю з дрэваапрацоўкі, часам трэба імправізаваць. Бразільскі палісандр, дэфіцыт? Так што ідзіце з індыйскім. Не такі багаты. Не такі сладастрасна-фіялетавы. Рэжа па-рознаму. Разгладжвае па-рознаму. Але вы спраўляецеся.
  І часам калыска, камода, ложак у сітцы атрымліваюцца лепш, чым вы планавалі.
   Такім чынам. Паглядзім, ці спрацуе мая ўдасканаленая работа. Гэта сапраўды было вельмі проста. Я сфальсіфікаваў ланцуг ад адчынення дзвярэй гаража, каб замкнуць святло ў гасцінай Роўз. Некалькі хвілін таму я націснуў кнопку размыкання на пульце дыстанцыйнага кіравання, ад чаго рубільнік выскачыў. І Роўз пайшла ўніз, каб знайсці скрыню і пераўсталяваць яе.
  Звычайна ёй было лёгка проста перавесці выключальнік у становішча ўключэння.
  Хай будзе святло…
  За выключэннем таго, што гэтага не адбудзецца. Таму што я таксама адвёў магістраль ад уваходнага провада да самой скрынкі выключальніка. Металічныя дзверы - гэта, па сутнасці, провад пад напругай, які нясе 220 вольт і шмат цудоўных узмацняльнікаў, якія спыняюць сэрца. Нават калі яна схільная паступіць мудра, бяспечна і адключыць асноўнае сілкаванне перад скідам выключальніка, ёй усё роўна прыйдзецца адчыніць дзверы, каб зрабіць гэта.
  І зап.
  Цяпер яна ў некалькіх футах ад скрынкі выключальніка. Затым, на жаль, яна сыходзіць з поля зроку.
  Але ясна, дзе яна. І яна зараз пацягнецца за ручку…
  Так!
  Антыклімактычны. Але я бачу, што гэта спрацавала выдатна.
  Калі яна завяршыла ланцуг сваім целам, у магістралі адбылося кароткае замыканне, выключыўшы ўсю электрычнасць у доме — святло наверсе, у склепе і ўваходных дзвярах патухла.
  Я ўяўляю, што я пачуў рыкаючы гуд, але гэта павінна быць у мяне на слыху. Я занадта далёка для гэтага.
  Бывай, Роза.
  Устае і спяшаецца прэч.
  У квартале ніжэй па гэтай прыемнай вуліцы я чую сірэны. Усё гучней. Цікаўны. Яны ідуць сюды? Можа быць, яны едуць да мяне?
  Рэд нешта прыдумаў? Што я збіраўся спасцігнуць гнеў Эдысана на маці?
  Не, немагчыма. Гэта проста супадзенне.
  Не магу не быць у захапленні ад рукадзелля. Вы засвоілі ўрок, дэтэктыў Рэд? Я не той, каго трэба хуліганіць.
  
  Што за дзень, што за дзень.
  Ён так чакаў вяртання дадому.
  Доктар Натан Іган аблегчыў вялікі седан праз рух у Брукліне, на Генры-стрыт у Хайтс. Не занадта перагружаны. Добра. Ён пацягнуўся, пачуў сустаўны трэск. Пяцідзесяцісямігадовы хірург стаміўся. Сёння ён правёў у аперацыйнай шэсць гадзін. Два жоўцевых бурбалкі. Адна апендэктомія. Пару іншых. Не трэба было. Але дзіцяці са скальпелем патрэбна была дапамога. Некаторая медыцына была пра дыягностыку, накіраванне і бізнес. У некаторых гаворка ішла пра разрэз чалавечага цела.
  Той малады жыхар не быў такім.
  Быў Натан Іган.
  Знясілены. Але больш-менш змест. Ён адчуваў сябе добра, ён адчуваў сябе ачышчаным. Ніхто так не чысціў і не паліраваў, як лекары, асабліва хірургі. Вы скончылі сваю змену — і гэта была змена, як у рабочага на канвееры — вы скончылі змену самым гарачым гарачым душам. Самае звязальнае з мылаў. Тваё цела паколвае, у вушах гудзе люты струмень.
  Памяць пра жоўць і кроў змылася, цяпер ён быў у настроі мужа і бацькі. Атрымліваў асалоду ад прыемнай паездкі па прыемнай частцы горада, якую ён любіў. Неўзабаве ён убачыць сваю жонку, а пазней вечарам — дачку і першага ўнука. Хлопчык па імені Джаспер.
  Хм. Яшма.
  Не першы яго выбар, калі яму сказала дачка. «Яспер, праўда? Цікава».
  Але потым, убачыўшы маршчыністую кропельку перад сабой і дакрануўшыся да сваіх маленькіх-маленечкіх пальцаў на руках і нагах і атрымаўшы асалоду ад здзіўленай дзіцячай усмешкі, ён вырашыў, што любое імя цудоўнае. Бальтазар, Федэрыка, Аслан. Сью. Гэта не мела значэння. Тут, на зямлі, быў рай, і ў гэты момант ён успомніў, вочы ў вочы з унукам, чаму даў клятву Гіпакрата. Таму што жыццё каштоўнае, жыццё дзіўнае. Жыццё вартае таго, каб прысвяціць яму сваё.
  Іган уключыў спадарожнікавае радыё, націснуў кнопку папярэдняга выбару, адзін з каналаў NPR, і пачаў слухаць цудоўнае шоу Тэры Гроса.
  «Гэта свежае паветра …»
   Гэта было тады, калі яго машына звар'яцела.
  Без папярэджання рухавік завішчаў, нібы ён націснуў на акселератар; лямпачка круіз-кантролю заміргала самаадвольна — яго рукі не былі побач з выключальнікам! — і сістэма, відаць, загадвала рухавіку разагнацца да сотні!
  «Ісус, не!»
  Тахометр паказаў чырвоную лінію, і машына панеслася наперад, шыны дыміліся, задняя частка хісталася, як у дрэг-рэйсера.
  Іган закрычаў у паніцы, калі выехаў на сустрэчны рух і, на дадзены момант, на пустую паласу. Аўтамабіль падскочыў да пяцідзесяці, да шасцідзесяці — яго галава адскочыла ад астатніх, вочы былі расфакусаваныя. Ён націснуў нагой на тормаз, але ўсплёск рухавіка быў такім няспынным, што машына амаль не затармазіла.
  «Не!» Паніка была на ім цалкам. Ён націснуў на тармаз і зноў і зноў тармазіў. Ён адчуў, як пстрыкнула плюсневая костка ў яго назе. Зараз на хуткасці шэсцьдзесят міль у гадзіну і ўздыме, яго машына працягвала буксаваць і плыць. Машыны з'язджалі з яго шляху, гудзячы гудкі.
  Доктар націснуў кнопку пуск/стоп рухавіка, але матор працягваў дэманічны роў.
  Думай!
  Пераключэнне перадач! Так! Нейтральны. Ён перавёў рычаг у цэнтральнае становішча, і, дзякуй Богу, атрымалася. Рухавік усё яшчэ выў, але трансмісія была адключана. Ён падаўся наперад, калі машына затармазіла, апусціўшыся да шасцідзесяці пяці, шасцідзесяці.
  Цяпер тармазы.
  Якія зусім не працавалі.
  «Не, не, не!» — закрычаў ён.
  Ахоплены панікай, паралізаваны, ён мог толькі глядзець наперад, як машына імчала на чырвонае святло да скрыжавання наперадзе, заўважаючы, што транспартныя сродкі спыняюцца або павольна паўзуць па паласе папярочнага руху перпендыкулярна яму. Машыны, смеццявоз, школьны аўтобус. Ён ударыў бы аднаго з іх бортам на хуткасці амаль пяцьдзесят міль у гадзіну.
  Аскепак рацыянальнай думкі: ты мёртвы. Але ратуйце, хто можа. Збіце грузавік, а не аўтобус! Ідзіце направа, толькі крыху! Але яго рукі не маглі ўцяміць яго розум, і, наладзіўшы руль, машына адразу павярнула у бок седана Toyota. Ён утаропіўся ў спалоханы твар кіроўцы маленькай машыны, да якой ён імчаўся прама. Пажылы чалавек быў такі ж застылы, як Натан Іган.
  Яшчэ адно тузанне кола, і машына доктара ўрэзалася ў заднюю частку кіроўцы японскага аўтамабіля, у некалькіх футах ззаду чалавека за рулём.
  Наступнае, пра што хірург зразумеў, ён прыйшоў у сябе пасля таго, як падушка бяспекі страціла яго прытомнасць. Ён застыў у становішчы, абняты сталёвымі косткамі скамечанай машыны. У пастцы. Але жывы, падумаў ён. Божа, я жывы.
  На вуліцы бягуць людзі. Мабільныя тэлефоны здымалі аварыю. Уколы... Ці хапіла хаця б аднаму чалавеку прыстойнасці патэлефанаваць у службу 911?
  Потым, так, ён пачуў сірэну. Ці апынуўся б ён у сваёй бальніцы? Гэта было б даволі іранічна, магчыма, той самы доктар хуткай дапамогі, якому ён дапамагаў…
  Але пачакайце. Мне так холадна. чаму?
  Я паралізаваны?
  Тады Натан Іган зразумеў, што не, у яго было поўнае адчуванне; ён адчуваў, што вадкасць цячэ каскадам па яго целе з пашкоджанай задняй часткі Таёты, якую ён практычна разрэзаў напалову.
  Бензін паліваў кожны сантыметр яго цела ад пояса ўніз.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 45
  Меліі Сакс стукнула восемдзесят на FDR.
  Гэта было нялёгка зрабіць. Выклікаючы гукі клаксона і выцягнутыя пальцы, Сакс праігнараваў пратэсты і засяродзіўся на пошуку прамежкаў паміж машынамі, люта тармазячы, пераносячыся праз змены паласы руху. Падтрымліваючы высокія, высокія, высокія абароты. Максімум пятая перадача. Чацвёртае — яна назвала яго адважным — было лепш. І мяса з бульбай, трэцяе.
  Калі вы рухаецеся, яны не могуць дастаць.
  І вынік: калі вы рухаецеся, яны не могуць сысці .
  «Не», — казала яна ў трубку, размаўляючы з патрульным з участку каля гарадскога дома сваёй маці. «Ён там недзе побач. Гэта яго MO. Ён… о, чорт».
  «Што гэта, дэтэктыў?» — спытаў афіцэр.
  Яна кантралявала занос, калі праносілася міма машыны, якая рэзка затармазіла, каб раптоўна выехаць, чаго ні кіроўца, ні яна не планавалі. Торына і Цялец, далёкія сваякі, прапусцілі патэнцыйна смяротны пацалунак на два цалі, вышэй.
  Сакс працягнуў: «Яго спосаб - ён побач, калі адбываецца атака. Ён мог зладзіць аварыю і з'ехаць, але не робіць гэтага. Верагодна, ён пстрыкнуў выключальнікам і чакаў, каб пераканацца, што ахвяра, - яе голас захлынуўся, - каб пераканацца, што мая маці дабрацца да пасткі. Ён стартаваў усяго дзесяць хвілін, і мы не думаем, што ў яго ёсць машына. Цыган шмат».
  «Мы падмятаем, дэтэктыў. Проста...
  «Больш целаў. Я хачу, каб там было больш целаў. Ён не можа так далёка зайсці!»
   «Вядома, дэтэктыў».
  Яна прапусціла тое, што ён яшчэ сказаў, калі нешта такое. Засяродзіўшыся на размяшчэнні паміж двума транспартнымі сродкамі ў прасторы, праз якую не павінен быў праехаць трэці транспартны сродак. Па грукаце матора «Торына» яна не магла сказаць, ці быў усталяваны кантакт. Загудзелі гудкі. «Падай у суд на мяне, у суд на горад», — падумала яна. І, раздражнёная тым, што страціла секунды на тармажэнне, яна рэзка пераключылася на паніжаную перадачу і зноў даследавала чырвоную лінію.
  «На месцы яшчэ людзі», — паўтарыла яна патрульнаму і адключылася. Потым сказаў у мабільны: «Патэлефануй Рыфму».
  Ён адразу ж адказаў. «Сакс. Дзе ты?"
  «Проста на Бруклінскі мост… Трымайся».
  Яна аб'ехала ідыёта на адным з тых нізкіх ровараў, на якіх ты ляжыш, а над галавой лунае сцяг. Гэта быў не вялікі занос; паверхня моста добра ўхапілася за яе шыны, і яна рэзка павярнула ў яго. Форд выправіўся. Потым перад ёй было чыстае поле, і яна зноў паскорылася.
  «Лон ужо назваў COC. Пакуль нічога. Таксама правяраю метро».
  «Добра. І... О, Ісус Хрыстос».
  Уключыце счапленне, затармазіце на поўную магутнасць, пераключыце на другую перадачу на ўсялякі выпадак, тормазце ручным тормазам, зрабіце занос, каб атрымаць месца…
  «Сакс!»
  «Торына» спыніўся ў двух футах за таксі, на сорак пяці градусах па паласе — ну, паласе з паловай, бо яна была, так, пад вуглом. Міма таксі, у якую яна ледзь не ўрэзалася, утварыўся вялікі затор.
  «Рух спынены, Райм. Чорт вазьмі. Зусім спыніўся. А я на сярэдзіне моста. Ці можаце вы папрасіць Мэла або Рона расказаць мне маршрут, калі я сыду? Адзін без руху?»
  "Пачакай." Райм закрычаў: «Лон, мне патрэбны чысты маршрут ад усходняй часткі Бруклінскага моста да дома маці Амеліі».
  Яна вылезла з машыны і зазірнула наперад. Мора транспартных сродкаў. Нерухома.
  «Чаму цяпер?» - прамармытала яна. «Чаму, чорт вазьмі, цяпер?»
  Яе тэлефон гудзеў нумарам, які яна пазнала. Патрульны, з якім яна нядаўна размаўляла. Яна паставіла Rhyme на ўтрыманне і прыняла званок. «Афіцэр, што ў вас?»
   «Прабачце, дэтэктыў. У дарозе ёсць дзясятак планаў кіравання, і ESU дасылае грузавік. Толькі дзіўна. Рух зусім аблажаны. Прабачце. Зусім аблажаўся. Heights, Carroll Gardens, Cobble Hill. Ніхто не рухаецца».
  Яна ўздыхнула. «Трымайце мяне ў курсе». Яна вярнулася да выкліку Райма.
  ...ты там, Сакс? Вы можаце?»
  «Я тут, Рыфм. Што за гісторыя?»
  «Вы затрымаецеся на некаторы час. Здаецца, пяць цяжкіх аварый адначасова. Побач з домам тваёй мамы».
  "Чорт", - выплюнула яна. «Б'юся аб заклад, што гэта ён. Unsub Сорак. Памятаеце, што сказаў Родні? Ён можа машыны з кантролерам трахаць. Вось што ён зрабіў. Я паркуюся тут і сядаю на цягнік. Скажыце Лону, каб экіпаж забраў мае колы. Ключы будуць пад заднім дыванком.
  «Вядома».
  Не турбуючыся аб дарожцы, Сакс рушыў па мосце на ўсход. Праз два цягнікі і прабежку — паўгадзіны — яна была ў гарадзкім доме сваёй маці, уваходзіла ў гасьцёўню, ківаючы афіцэрам, мэдыкам. Потым яна зрабіла паўзу.
  «Мама».
  «Мёд».
  Жанчыны абняліся. Мацярынская плоць і косці трывожна кволыя пад рукой дачкі.
  Але ў яе ўсё было добра.
  Сакс адступіў і агледзеў яе. Роўз Сакс была бледная. Але гэта, мабыць, ад спалоху. Яна не атрымала фізічных пашкоджанняў ад Unsub 40 — медыкі былі тут з-за хваробы сэрца. Мера засцярогі.
  Аднак гэта быў вельмі блізкі размову. Райм растлумачыў Саксу, што калі яны зразумелі, што Роўз была магчымай мішэнню, ён і каманда выказалі здагадку, што суб'ект - магчыма - зладзіў нейкую электрычную пастку ў яе доме, паколькі яны знайшлі доказы ачышчаных электрычных правадоў.
  Спачатку яны не ведалі, як з гэтым справіцца, акрамя таго, як сказаць Роўз, каб яна выходзіла. Але жанчына не брала трубку. А суседа, якому тэлефанаваў Сакс, дома не было. Яны спрабавалі здагадацца, што менавіта зрабіў злачынец, каб напасці на Роўз, калі Джульет Арчэр — выпаліў: — Мы павінны зрабіць тое, што зрабіла Амелія з той пілой у Тэатральным раёне. Адключыць электрычнасць. Сетка! Проста выражыце ўсю сетку для яе блока».
  Райм загадаў Лону зрабіць менавіта гэта.
  І яны паспелі — але ледзь. Адказы выявілі, што суб'ект сабатаваў скрынку аўтаматычнага выключальніка, да якой Роўз пацягнулася ў той момант, калі сетка выйшла з ладу. У наваколлі зноў уключылі электрычнасць — Сакс не хацеў думаць пра скаргі, страчаныя камп'ютэрныя дадзеныя і сувязь. Але ім давядзецца з гэтым справіцца; яе маці была жывая.
  «Мне шкада, што гэта адбылося, мама».
  «Чаму ён хацеў прычыніць мне боль?»
  «Каб дабрацца да мяне. Паміж намі стала як у шахматы. Рух за ходам. Напэўна, ён думаў, што мы не будзем лічыць вас мішэнню. Цяпер адзін з гэтых афіцэраў завядзе вас да мяне дадому і застанецца з вамі. Я павінен праверыць сцэну тут, у склепе, куды ён уварваўся. Магчыма, ён быў і ў астатняй частцы дома. Ты будзеш спакойна без мяне некаторы час?»
  Ружа ўзяла дачку за рукі. Сакс заўважыў, што пальцы жанчыны не дрыжалі. «Вядома, я буду добра. Цяпер збірайцеся. Злаві гэтага сукінага сына».
  Выклікаючы ўсмешкі як у Сакса, так і ў аднаго з прысутных патрульных. Дачка абняла маці, і Сакс выйшаў на вуліцу, каб правесці яе ў службовую машыну і чакаць прыбыцця аўтобуса ХСС.
  
  Зараз зноў у пакоі цацак. Для камфорту. Працую на лодцы Уорэна для майго брата.
  Я раблю яго з ціка, складанага дрэва. Таму гэта больш складана. Таму канчатковы вынік выкліча ў мяне асаблівы гонар.
  Ідуць навіны, і я даведаўся, што насамрэч я не спальваў маці Рэда. Я ведаю гэта не таму, што яе згадалі, а дзякуючы гісторыі, што электрычная сетка ў гэтай частцы Брукліна ненадоўга выйшла з ладу. Вядома, гэта зрабіў Red the Shopper. Яна ці яе сябар-міліцыянт зразумелі, што я збіраўся рабіць, і вырвалі вілку.
   Разумны. О, яны такія разумныя.
  Другая гісторыя, пра якую паведамлялі пра смерць (я называю тэленавіны Шалтай; кожная справаздача «ламаецца»), была пра серыю сур'ёзных аўтамабільных аварый, напэўна, адна з самых любімых слоў майго брата, якая не мела ніякага дачынення рабіць з глюкам сеткі; аварыі не былі звязаныя з выключэннем святлафораў. Не, бойня адбылася выключна дзякуючы moi і выдатным DataWise5000s.
  Я здзіўлены, што ніякія разумныя рэпарцёры не ўзгадвалі любімую мэту ўсіх: разумны кантролер.
  Я не быў упэўнены, што мой план уцёкаў спрацуе. Я ніколі не спрабаваў узламаць машыну. Тод навучыў мяне, але гэта не было карысна для маёй місіі ў той час. Я думаў, што воблачная сістэма ў транспартных сродках выкарыстоўваецца толькі для дыягностыкі - калі вы страціце ключ і вам трэба завесці яго, вы патэлефануеце на нумар 800, які прапануе аўтамабільная кампанія, і скажаце, што здарылася, дасце ім код. Яны могуць завесці ваш аўтамабіль і адключыць блакіроўку руля. Але, о, не, вы можаце рабіць розныя цудоўныя рэчы. Круіз-кантроль, тармазы.
  Праблема была ў тым, што я не мог даведацца, якія машыны ў Брукліне маюць DataWise. Можа, шмат, а можа, мала.
  Мала, аказалася. Хутка адыходзячы ад гарадскога дома Роўз, пачуўшы сірэны, я вырашыў, што яны могуць сігналізаваць наведвальнікам, якія прыходзяць толькі па мяне. Так што я пачаў запускаць праграмнае забеспячэнне аўтамабільнага кантролера. Нічога, нічога, нічога.
  Пакуль, нарэшце, прыкладна ў квартале ад таго месца, дзе я знаходзіўся, я пачуў моцны роў аўтамабільнага рухавіка, які круціўся на высокіх абаротах, а праз дзесяць секунд раздаўся моцны храбусценне.
  Рух пачаў неадкладна аднаўляцца.
  Цудоўная. Я сапраўды ўсміхаюся пры ўспаміне.
  Праз некалькі кварталаў далей я пачуў яшчэ адзін удар - літаральна! Атрымаўся цудоўны заднік. Я спыніў машыну пасярод квартала. Адзін японскі імпарт супраць аднаго цэментавоза. Адгадайце, хто перамог?
  Чвэрць мілі на ўсход, яшчэ адзін.
  Некалькі хвілін нічога, але нарэшце іншая машына на хуткаснай шашы Brooklyn Queens. Пазней я даведаўся, што расцягнуты лімузін.
  Такім чынам. Новы добры прыём, якому я навучыўся. Шкада, што Чырвоны ездзіць такім антыкварны аўтамабіль. Было б дарэчы, каб яна зламала сабе косці ў аўтакатастрофе. Што ж, для майго сябра будуць іншыя варыянты.
  Цяпер, углядаючыся ў лупу, я разглядаю лодку Уорэна. Лодка зроблена. Старанна заварочваю. І адкладзеце яго ў бок. Потым вяртаюся да дзённіка і пачынаю перапісваць.
  Выпускны вечар. Фрэнк і Сэм і мой.
  Там, можа, чалавек сорак. Спартыўная публіка, большасць з іх даволі добрая. Некаторыя глядзяць на мяне, як на яго? Але ў асноўным ніхто не глядзіць. Ніхто не шэпча.
  І я займаюся музыкай - мне спатрэбілася шмат гадоў, каб паспрабаваць зразумець, што гуляць, што б усім спадабалася - і Сэм кажа, вяртайся сюды. А ў гасцінай ці батлейцы ёсць Карэн Дэвіт, якая ўсміхаецца мне. Я бачыў Карэн, яна малодшая і прыгожая, таксама худая, але не такая, як я. Нос у яе вялікі, але хто я такі, каб гаварыць? У салоне цёмна, і яна пачынае дакранацца да мяне за плячо і руку. А я пытаюся: што гэта? Вядома, толькі я ведаю, што гэта такое, нават калі я ніколі не думаў, што гэта адбудзецца, прынамсі, не на працягу многіх гадоў, нават калі палова хлопцаў у класе была пакладзена.
  А яна расшпільвае мяне і робіць тое, што робіць ротам.
  Потым у гасцёўню заходзяць іншыя людзі, і Карэн кажа: давай сыходзім адсюль, там ёсць спальня. Яна будзе мачыцца, а потым я сустрэнуся з ёй, і мы зробім гэта. Так што я чакаю некалькі хвілін, і яна кліча мяне ў пакой, і там цёмна, і вось яна, без адзення, схіліўшыся над ложкам, і я пачынаю гэта рабіць. Я ўнутры яе і ўсё.
  І тады. Не, не, не - святло запальваецца. І ёсць Сэм, Фрэнк і Карэн, толькі яна не тая, што ляжыць на ложку. Чалавек, які схіліўся над ложкам, - прыгожая Сіндзі Хэнсан. І яна страціла прытомнасць, прасціна вакол рота ўся мокрая, у яе цякуць слінкі.
  А Сэм фатаграфуе мяне і Сіндзі на паляроід. Атрымліваю ўсё — яе наркатычны сонны твар, і маё цела, як фасоля, і маё, ведаеце. Іншыя людзі таксама ёсць. Смяюцца і смяюцца.
  Я хапаю вопратку, апранаю яе назад і плачу. «Што ты робіш, што ты робіш, што ты робіш?»
  Фрэнк і Сэм разглядаюць фатаграфіі і смяюцца ўсё мацней, і адзін з іх кажа: Гэй, ты прыроджаная порназорка, Струнны Бін!
  Фрэнк, усё яшчэ моцна смяючыся, падымае галаву Сіндзі за валасы: «У рэшце рэшт, табе гэта падабаецца, сука?»
  Я зразумеў тады. Памятаю, як яны выходзілі з дому Сіндзі месяц таму, бачыў іх на сваім сакрэтным шляху дадому, размаўляў з імі ўпершыню. Сіндзі сказала ім "не". Ні трахацца, ні зьменіцца, прэч з майго дому. Ці што.
  І тады яны пра гэта падумалі. Убачыўшы мяне. Як расквітацца з Сіндзі Хэнсан.
  «Эпас» быў хлуснёй. Alien Quest быў хлуснёй. Музыка на вечарыне была хлуснёй.
  Усё гэта, хлусня.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 46
  Мелія Сакс увайшла ў гасцёўню, паклала скрынкі з доказамі, сабраныя ў гарадскім доме яе маці, і падышла проста да Джульет Арчэр. Абхапіла здзіўленую жанчыну, ледзь не зрушыўшы запясце, прывязанае да падлакотніка «Навальнічнай стралы».
  — Я... — пачала жанчына.
  "Дзякуй. Вы выратавалі жыццё маёй маці».
  "Мы ўсе так", - сказаў Арчер.
  «Але, - сказаў Райм, - гэта яна прыдумала стратэгію адключэння святла».
  «Я не ведаю, як вам аддзячыць».
  Пацісканне плячыма, падобнае да тых, на якія быў здольны Рыфм.
  Сакс перавёў погляд то на стажора, то на Рыма. «Вы двое - добрая каманда».
  Райм, як правіла, з невялікім цярпеннем да сентыментальнага і недарэчнага, спытаў у Мэла Купера: "Што новага?" Тэхнік якраз кідаў трубку пасля размовы з кімсьці з аддзела дарожнага руху.
  Ён растлумачыў, што ахвяраў няма. Бліжэй за ўсё са смерцю быў доктар, чый седан урэзаўся ў заднюю частку Toyota і разарваў бензабак. Ён і другі кіроўца былі затоплены палівам, але выцягнуты мінакамі, перш чым дзве машыны зніклі ў полымі. (Для падстрахоўкі доктар распрануўся дагала пасярод вуліцы, адкінуўшы прамоклую вопратку.)
   Паўтара дзясятка чалавек, аднак, былі моцна параненыя.
  Цяпер Райм патэлефанаваў Родні Шарнеку, каб спытаць пра інцыдэнт. «Ці ёсць спосаб адсачыць сігнал?»
  Кампутарны паліцэйскі працягнуў доўгія тлумачэнні пра вышкі сотавай сувязі, грамадскі Wi-Fi і VPN.
  «Родні».
  «Прабачце. Адказ - не».
  Ён адключыўся. «Чортава зброя», — сказаў Сакс Райму і Арчэру.
  Селіта з цэнтра горада патэлефанаваў і паведаміў, што ўсе члены каманды і члены іх сем'яў цяпер знаходзяцца пад аховай. «Гэта прыярытэт UAC», - прамармытаў ён.
  Райм адмовіўся ад спроб заставацца ў курсе стэнаграфіі Дэпартамента паліцыі Нью-Ёрка. "Які?"
  «Яно будзе на месцы, пакуль мудак не будзе злоўлены», — сказаў Сэліта.
  Арчэр засмяяўся.
  Сакс і Купер распакоўвалі доказы, якія яна сабрала ў доме сваёй маці — сад, сам дом і прыступкі на другім баку вуліцы, дзе сведкі бачылі хударлявага рабочага, які адпачываў, чытаў газету і папіваў каву.
  Рыфма агледзеў гасцёўню. «Дзе, чорт вазьмі, пачатковец?» - буркнуў ён. «Той іншы выпадак?»
  "Правільна." Сакс ківаў. Але больш нічога не прапаноўваў.
  «Хто-небудзь проста знайдзе гэтага Гуцьерэса і застрэліць яго, калі ласка».
  На гэта Сакс чамусьці ўсміхнуўся. Рыфма не забаўлялася.
  Сакс дэталізаваў доказы. "Не шмат. Дрот, электрычная стужка на шчыце выключальніка. Гэтым ён сфальсіфікаваў лямпу». Яна падняла поліэтыленавы пакет з маленькай электрычнай платай унутры. «Калі ён спрацаваў, два правады ў лямпе перасекліся, і гэта перагарала рубільнік. Гэта было для таго, каб спусціць маму ўніз да скрыні. Эмбіентны след. Натуральна, ніякіх грабянёў і валасінак, акрамя маіх ці маміных. Некаторыя валакна. На ім баваўняныя пальчаткі цялеснага колеру».
  «Раней вы знайшлі медныя біты, але цяпер у нас ёсць сапраўдны дрот», — сказаў Купер.
  Ён быў калібра васьмі, у адпаведнасці з амерыканскім стандартам калібра дроту, каля 0,128 цалі ў дыяметры.
   Райм сказаў: «Можа пераносіць даволі высокае напружанне. Што, Мэл? Сорак ампер?»
  «Правільна, пры шасцідзесяці градусах Цэльсія».
  «Што з вытворцам?»
  На чорнай ізаляцыі былі, як бачыў Рыфм, літары.
  Купер паглядзеў ініцыялы. «Хендрыкс Кейбл. Папулярны брэнд. Прадалі шмат месцаў».
  Рыфма кпіла. «Чаму зламыснікі не робяць пакупкі ў унікальных крамах?... І ён зноў выкарыстаў нож, каб ачысціць яго?»
  «Правільна».
  «А скотч для электрыкаў?»
  «Напэўна, добрай якасці», - сказаў тэхнік, дакранаючыся да яго часткі сталёвым іголкавым зондам. «Добры клей, моцны. Больш танная стужка, як правіла, мае нераўнамернае пакрыццё і тонкая».
  «Гарэць крыху. Паглядзіце, ці зможам мы атрымаць брэнд».
  Пасля таго як газавы храматограф папрацаваў, Купер прагледзеў вынікі і паказаў іх у пакоі на маніторы.
  Арчер сказаў: «Яны здаюцца агульнымі. Хіба гэтыя інгрэдыенты не ёсць у кожнай марцы ізаляцыйнай стужкі?»
  - Колькасць, - сказаў Рым. «Колькасць - гэта ўсё».
  Далей Купер растлумачыў: «Я правяраю колькасць кожнага з гэтых рэчываў праз базу дадзеных. Мікраграмы вырашаюць усё. Гэта павінна даць нам адказ у… Ах, пачнем. Гэта адзін з такіх».
  На экране:
  Стужка Ludlum і клей
  Conoco Industrial Products
  Клеі Hammersmith
  - Добра, добра, - прамармытаў Рым.
  Сакс разглядала сумку, якую яна падняла раней. Дыстанцыйнае рэле, якое замкнула ліхтары Роўз. Купер усталяваў прыладу на адбівальным століку маламагутнага мікраскопа. Агледзелі манітор. Ён сказаў: «Тут антэна». Ён паказаў. «Сігнал паступае і замыкае выключальнік тут. Гэта не стандартны пераключальнік. Гэта складовая частка нешта іншае. Бачыце? База? Ён стаміўся праз друкаваную плату. На ім ёсць кодавы нумар, - абвясціў ён. Рыфма не змагла гэтага ўбачыць.
  Не зводзячы вачэй з манітора, Купер друкаваў так хутка, як шарыкі. Праз імгненне яны павярнуліся да экрана.
  «Home-Safe Products Atlas для адчынення дзвярэй гаража, мадэль з пашыраным ахопам. Адчыняе дзверы з пяцідзесяці метраў. Ён дастаў выключальнік, а астатняе выкінуў, мяркую».
  Пакінуты след выявіў больш арэхавых пілавіння, некалькі фрагментаў шкла з гарадскога дома Роўз, больш клею, звязанага з клеем з больш ранняй сцэны, але больш нічога новага.
  «Пакладзіце ўсё на дошкі».
  МЭСЦА КРЫМУ : 4218 МАРЦІНС - СТРЫТ , Б.РУКЛІН​
  – Правапарушэньне: спроба нападу.
  – Падазраваны: суб'ект 40.
  – Ахвяра: Роўз Сакс, цэлая.
  – Сродак атакі: фальсіфікаваная скрынка выключальніка для паразы электрычным токам.
  – Доказы:
  – Няма хрыбта трэння, ДНК.
  – Ізаляцыя ад Hendrix Cable.
  – Дадатковы клей, як з папярэдняй сцэны.
  – Пілавінне грэцкага арэха.
  – Аскепкі шкла, звязаныя з ранейшай сцэнай (гэта месца).
  – Субсуд быў у баваўняных пальчатках цялеснага колеру.
  – Электрычная стужка ад аднаго з:
  – Стужка Ludlum і клей.
  – Conoco Industrial Products.
  – Клеі Hammersmith.
  – Аўтамабільны аўтамат для адчынення дзвярэй гаража Atlas.
  «Усё звычайна, Мэл?» — спытаў Рыфма.
  «Так. Прадаецца ў ста магазінах раёна. Не вельмі дапамагае».
  Два галасы: «Але ж ён імправізаваў напад у вашай маці гарадскі дом, Сакс». У той жа час Арчэр сказаў: «Але ён не планаваў напад вашай маці загадзя, Амелія».
  Райм засмяяўся, калі яны зноў спатыкаліся аб словы адно аднаго. Ён патлумачыў Саксу: «Суб'ект загадзя спланаваў усе іншыя напады на сваіх ахвяр. Але ў апошнюю хвіліну ён прыняў рашэнне напасці на тваю маму. Ён не меркаваў, што ты будзеш такім настойлівым, што будзеш рызыкаваць для яго. Гэта азначае, што ён набыў стужку, электрычны провад, шклопакеты і механізм адчынення дзвярэй гаража прыкладна ў той жа час. Верагодна, некаторыя або ўсе ў адным месцы. Было б разумна купляць іх асобна на працягу некалькіх дзён ці тыдняў, але ў яго не было выбару. Ён павінен быў вас спыніць».
  Арчэр паглядзеў на дыяграму. «Магчыма, дэталі газавай бомбы, якую ён таксама выкарыстаў у цэнтры горада, каб знішчыць офіс Тода Уільямса».
  - Цалкам магчыма, - сказаў Рым. «Давайце пачнем з механізму адчынення дзвярэй гаража, вам не здаецца? Сакс?» Ён размаўляў з ёй.
  "Што гэта?" Яна адцягнулася, чытаючы тэкст.
  «Апарат адчынення дзвярэй гаража. Атрымайце спіс гандлёвых кропак, потым даведайцеся, ці купляў хто-небудзь там іншыя тавары». Рыфм дадаў: «Пачніце з Queens. Пашырайце адтуль».
  Сакс патэлефанаваў у Major Cases і сабраў групу агітатараў, каб пачаць пошук пакупак. Затым яна адключылася і адправіла ім па электроннай пошце спіс рэчаў, якія набыў бы Unsub 40. Рыфма адзначыла, што на імгненне паглядзела ў акно. Потым павярнуўся і падышоў да яго.
  «Рыфма. У вас ёсць хвіліна?»
  Адзін з тых бескарысных выразаў. Чаму б проста не сказаць: я хачу з вамі пагаварыць. Страцім пабочных мінакоў. Але ён, вядома, кіўнуў. «Вядома».
  Ён павярнуўся да яе, і яны разам накіраваліся ў гасцёўню праз калідор. Яна хвіліну маўчала. Ён яе добра ведаў. Калі хтосьці з'яўляецца вашым палюбоўнікам і прафесійным партнёрам, мала што з яе псіхікі застаецца схаваным. Яна не была драматычнай. Яна ўзважвала тое, што хацела сказаць, як можна старанна вымераць наркотык, знойдзены ў бюсце, каб найбольш дакладна вызначыць абвінавачванні супраць падазраванага. Сакс, вядома, быў дадзены імпульс у некаторых рэчах. Але справы, блізкія яе сэрцу, былі ахоплены шчыльнымі развагамі.
   Яна ўздыхнула і павярнулася. Потым сеў. «Я павінен пра нешта з табой пагаварыць».
  «Так. Наперад».
  «Я мог сказаць вам некалькі дзён таму. Я не зрабіў. Я не ведаю, чаму я не зрабіў. Нік выйшаў».
  «Карэлі? Ваш сябар."
  «Мой сябар, так. Яго вызвалілі з турмы. Ён звязаўся са мной».
  «І ў яго ўсё добра?»
  «Даволі шмат. Фізічна. Я думаю, знаходжанне ўнутры зменіць цябе больш». Яна паціснула плячыма, і Рыфму стала ясна, што яна не хоча ісці па гэтым шляху. «Ёсць сёе-тое, пра што я спрачаўся сказаць вам. Я не зрабіў. Але цяпер я павінен ".
  «Такая прадмова, Сакс? Маліцеся працягвайце».
  
  
  НЯДЗЕЛЯ
  VI
  
  
  … І МАТ
  
  
  РАЗДЗЕЛ 47
  У 11:30 раніцы аператыўная група, якая вывучала пакупкі суб'екта для яго самаробнай зброі, пры замаху на жыццё Роўз Сакс, атрымала хіт.
  Райм быў расчараваны тым, што гэта заняло так шмат часу, але яны даведаліся пра адчыняльнік дзвярэй гаража і іншыя пакупкі толькі ўчора позна ўвечары, калі большасць будаўнічых крам былі зачыненыя. І мала хто адкрыўся сёння рана, у нядзелю раніцай.
  «Чортавыя блакітныя законы», - рэзка адрэзаў ён.
  Рон Пуласкі, які, відаць, адпачываў ад справы Гуцьерэса, сказаў: «Я не думаю, што пурытане праціснулі закон аб познім часе адкрыцця гаспадарчых крамаў у святы дзень, Лінкальн. Прадаўцы, напэўна, проста хочуць спаць у адзін дзень тыдня».
  «Ну, яны не павінны рабіць гэта, калі я. Трэба. Адказы."
  Але потым Саксу патэлефанаваў адзін з афіцэраў на палотне. Яна сядзела крыху больш вертыкальна, слухаючы. «Я пастаўлю цябе на дынамік».
  Пстрычка. «Так, прывітанне? Джым Кавана. Падтрымка асноўных спраў».
  - Афіцэр, - сказаў Райм, - гэта Лінкальн Райм.
  «Дэтэктыў Сакс сказаў мне, што вы працуеце над справай. Гонар, сэр.
  «Добра, вядома. Ну што ў цябе?»
  «Крама на Стэйтэн-Айлендзе».
  Значыць, не Каралевы. Арчер з'едліва ўсміхнуўся Райму.
  З двума пытальнікамі…
  «Менеджар сказаў, што прыходзіць чалавек, які адпавядае апісанню суб'екта два дні таму хацеў механізм адчынення дзвярэй гаража, які працаваў бы на адлегласці каля трыццаці пяці футаў, а можа, і больш. Таксама купілі шкло, шклопакет, скотч для электрыкі і трохі дроту. Усе адпавядаюць названым вамі прадуктам».
  Спадзяюся… Рыфм спытаў: «Крэдытная картка?»
  «Наяўныя».
  Канешне.
  «Ці ведаў кіраўнік што-небудзь пра яго? Імя, дзе ён жыве?»
  «Не гэта, але ён даведаўся некалькі рэчаў, капітан».
  «Лінкальн» у парадку. Працягваць."
  «Суб'ект убачыў некаторыя інструменты ў краме і спытаў пра іх. Яны былі спецыялізаваныя. Як той, які выкарыстоўваецца для рамёстваў».
  Сакс спытаў: «Рамёствы? Што за рамёствы?»
  «Хобі. Мадэлі самалётаў, такія рэчы. Нажы, пілы і вельмі маленькія шліфавальныя машынкі. Купіў набор мініяцюрных заціскаў. Ён шукаў такіх, як яны. У краме, дзе ён звычайна купляе, іх не было».
  «Добра. Мне падабаецца "звычайна". Гэта азначае, што ён заўсёднік. Ён назваў імя?»
  «Не. Проста сказаў, што гэта ў Квінсе».
  Райм закрычаў: «Хто-небудзь знайдзе мне ўсе крамы рукадзелля ў Квінсе. Цяпер!»
  «Дзякуй, афіцэр». Сакс перапыніў званок.
  Праз імгненне на самым вялікім маніторы з'явілася карта. У мястэчку Кўінз было пазначана шаснаццаць рамесных крам.
  "Каторы?" — прамармытаў Рыфма.
  Сакс нахілілася наперад, трымаючы руку на спінцы яго крэсла. Яна паказала. "Вунь той."
  "Адкуль ты ведаеш?"
  «Таму што гэта тры прыпынкі на метро ад станцыі MTA каля Белага замка ў Квінсе, куды ён заўсёды хадзіў на абед пасля пакупак».
  
  Crafts 4 Усе не зусім адпавядалі сваёй назве.
  Ні пражы, ні фларыстычнай пены, ні пальцавых фарбаў.
   Але калі вы хацелі пабудаваць мадэлі караблёў, касмічных караблёў або мэблі для лялечных дамоў, гэта быў ваш цэнтр.
  У краме, пахлай фарбай, дрэвам і мыйнымі сродкамі, стаялі набітыя паліцы, запоўненыя прыладамі і прыладамі. Больш электраінструментаў Dremel і бальзавага дрэва, чым Амелія Сакс калі-небудзь бачыла ў адным месцы. Шмат персанажаў, істот і транспартных сродкаў «Зорных войнаў» . Зорны шлях таксама.
  Яна паказала свой залаты шчыт маладому чалавеку за прылаўкам, прыгожым на выгляд, больш падобным на спартсмена, чым на, ну, прадаўца ў краме для батанікаў.
  "Так?" Голас у яго, аднак, сарваўся.
  Яна патлумачыла, што спрабавала знайсці чалавека для допыту ў сувязі з шэрагам злачынстваў. Яна апісала суб'екта, спытала, ці купляў хто нядаўна лак чырвонае дрэва, грэцкі арэх, лак Bond-Strong і Braden Rich-Cote. Рамесныя прылады таксама.
  "Ён быў бы разумным", - сказаў Сакс. «Добра сказана». Я думаю пра спробы суб'екта зацямніць свой інтэлект у сваіх выказваннях супраць спажывецтва.
  «Ну, ведаеце, — сказаў клерк, праглынуў і працягнуў, — нехта ёсць . Але ён ціхі, ветлівы. Я не магу ўявіць, што ён зрабіў бы што-небудзь дрэннае ".
  "Як яго завуць?"
  «Я ведаю толькі яго імя. Вернан.
  «Ён адпавядае апісанню?»
  «Высокі і худы, так. Неяк дзіўна».
  «Ці ёсць квітанцыі па крэдытнай карце?»
  «Ён заўсёды плаціць наяўнымі».
  Затым яна спытала: «Вы ведаеце, дзе ён жыве?»
  «Манхэтэн, я думаю, у Чэлсі. Аднойчы ён згадаў пра гэта».
  «Як часта ён заходзіць?»
  «Кожныя пару тыдняў».
  «Няма тэлефона, які ён пакінуў для спецыяльных заказаў?»
  «Не, прабачце... Цяпер вы пытаеце мяне, ён заўсёды выглядаў нейкім параноікам, ведаеце. Быццам бы не хацеў аддаваць лішняга».
  Яна працягнула яму картку і папрасіла патэлефанаваць ёй, калі гэты Вернан вернецца. Пасярэднікаў 911 больш няма. Яна абышла бацьку і сына, углядаючыся ў экспазіцыю джэдаяў, якія можна выразаць самі, і выйшла з крамы. Сакс апусціўся на пярэдняе пасажырскае сядзенне аўтамабіля без апазнавальных знакаў суправаджаў яе сюды. Дзяжурны з мясцовага ўчастка, прывабная лацінаамерыканка, спытала: «Поспех?»
  «І так, і не. Імя злачынцы Вернан. Іншай назвы пакуль няма. Я хачу, каб ты застаўся тут, калі ён вернецца. Хлопчык — клерк — так нерваваўся, што Вернану дастаткова толькі паглядзець на яго, і забойца зразумее, што нешта адбываецца.
  «Вядома, Амелія».
  Цяпер яна думала пра тое, як звузіць адрас у адносна вялікім раёне Чэлсі. Яна круціла кампутар дэтэктыва і набірала базы дадзеных аб нерухомасці. Ніхто з імем Вернан не валодаў маёмасцю ў Чэлсі, і гэтыя два чалавекі з такім імем у дакументах былі нашмат старэйшыя за злачынца, і абодва былі жанатыя, статус, які здавалася вельмі малаверагодным для такога тыпу злачынцаў. Такім чынам, калі б дзіця не памыліўся з імем, яго злачынец здымаў бы жыллё.
  Ёй прыйшла ў галаву ідэя: яна правяла статыстыку ў Чэлсі, каб даведацца пра апошнія злачынствы. Нешта цікавае атрымалася. Забойства, аб якім толькі што паведамілі ўчора, на Заходняй 22-й вуліцы. Чалавек па імені Эдвін Бойл, супрацоўнік друкарні, быў забіты, а яго цела запіхнулі ў шафу для захоўвання на закінутым складзе. Кашалёк і грошы ўсё яшчэ былі ў яго. Не хапала толькі тэлефона. Прычынай смерці стала «тупое цялеснае пашкоджанне».
  Яна патэлефанавала ў судмедэкспертызу і адразу датэлефанавалася. Яна ідэнтыфікавала сябе.
  «Прывітанне, дэтэктыў», — сказала жанчына-тэхнік. "Што табе патрэбна?"
  «Гэта забойства, Бойл? Учора. Чэлсі. У вас ёсць яшчэ што-небудзь пра тупую сілу? Тып зброі?»
  "Пачакай. Я праверу. Я не рабіў ПМ». Праз некалькі імгненняў яна вярнулася на лінію. «Ён у мяне тут. Пацешна, гэта падобна на іншы PM, з якім мы нядаўна размаўлялі. Тое, што бачыш нячаста».
  Сакс сказаў: «Зброяй забойства быў шарыкавы малаток?»
  Тэхнік засмяяўся. "Шэрлак Холмс. Адкуль вы гэта ведаеце?»
  
  «Не магу сказаць, дэтэктыў. У яго аканіцы на акне спальні. Метал павінен быць. Не магу прачытаць іх. К.”
  Каля фургона ESU, прыпаркаванага на вуліцы ад мэтавай кватэры, Амелія Сакс прамовіла ў свой мундштук у адказ: «Пранікае святло?»
  Афіцэр S&S быў на даху насупраць, яго складанае абсталяванне было накіравана на двухпакаёвую кватэру на другім паверсе на 22-й Вест-стрыт. «Адмоўна, дэтэктыў. Тэмпературных паказанняў няма, але з аканіцамі ён мог зладзіць картачную гульню пры свечках, усе палілі цыгары, і я не мог вам сказаць. К.”
  «Роджэр».
  Суб'ект быў ужо не адзін. Ён быў ідэнтыфікаваным суб'ектам.
  Трыццаціпяцігадовы Вернан Грыфіт жыў у Нью-Ёрку. У яго быў дом на Лонг-Айлендзе, які ён атрымаў у спадчыну і нядаўна прадаў. Ён здымаў тут, у Чэлсі, каля года. Некалькі правапарушэнняў для непаўналетніх за бойкі ў школьным двары, але не рэп для дарослых. І — што цікава — ніякай гісторыі грамадскай актыўнасці, пакуль ён не пачаў выкарыстоўваць спажывецкія тавары некалькі дзён таму, каб забіваць добрых грамадзян горада Нью-Ёрка ў якасці Народнага Варта.
  Эдвін Бойл быў яго суседам, пакуль па пакуль невядомых прычынах Грыфіт не забіў яго да смерці ў некалькіх кварталах ад яго такім жа неэлегантным спосабам, як і Тод Уільямс.
  «Мы замкнёныя. Увесь квартал».
  Гэта ад Бо Хаумана, кіраўніка аддзела хуткай дапамогі паліцыі Нью-Ёрка — гарадской групы спецназа. Худы, сівы мужчына з выгравіраваным тварам і Сакс праглядалі план шматкватэрнага дома на сваім ноўтбуку. Схема паступіла з Дэпартамента будынкаў і была старой, каля дзесяці гадоў, але ў кватэрах Нью-Ёрка рэдка рабіўся капітальны ўнутраны рамонт. Арэндадаўцы не хацелі б плаціць за гэта. Толькі калі глядзелі на залаты руднік пераўтварэння будынкаў у кааператывы або кандамініюмы, уладальнікі даставалі чэкавыя кніжкі на паляпшэнне структуры.
  «У вас не так шмат выбару», — сказаў Хауман, маючы на ўвазе, што была па сутнасці толькі адна стратэгія ўваходу ў каўнер Грыфіта. Быў адзіны ўваход у будынак з 22-й вуліцы і адны дзверы ў завулку. Сама кватэра Грыфіта мела адны дзверы, якія адчыняліся ў гасціную. Насупраць уваходных дзвярэй былі дзве спальні, а справа — невялікая кухня.
  Гаўман выклікаў паўтузіна афіцэраў. Яны, як і Сакс, былі ў тактычным адзенні — шлемы, пальчаткі, кеўларавыя камізэлькі.
  Пастукаўшы па экране камп'ютара, ён сказаў: «Тры таварыскія ззаду. Чатыры чалавекі ўваходзяць праз яго ўваходныя дзверы».
  "Я адзін з іх", - сказаў Сакс.
  «Чатыры чалавекі ўваходзяць праз яго ўваходныя дзверы», — паправіў Хаўман, усміхнуўшыся. «Адзін парушальнік, яшчэ трое па чарзе. Адзін справа, адзін злева, адзін у цэнтры, прыкрыццё».
  Зброя, якой яны былі ўзброеныя, была такой жа, як і тая, якой быў забіты Усама бін Ладэн: H&K 416s. Гэта была мадэль карабіна D14.5RS, лічбы адносіліся да даўжыні ствала ў цалях.
  Яны далікатна пацвердзілі інструкцыі, нібы іх начальнік даваў ім падрабязнасці новага плана перапынку на каву ў офісе. Для іх усё гэта было працай за адзін дзень. Аднак для Сакса яна была жывая. Цалкам настроены на момант. Так, яна добра спраўлялася з працай на месцы злачынства — яна атрымлівала асалоду ад разумовай гульні ў падманванне доказаў. Але нічога падобнага на дынамічны ўваход не было . Гэта быў кайф, непадобны ні на што іншае, што яна адчувала.
  - Хадзем, - сказала яна.
  Хауман кіўнуў у знак пацверджання, і каманды сфармаваліся.
  Праз пяць хвілін яны ўжо беглі па тратуары, паказваючы мінакам пакінуць тэрыторыю. Адзін афіцэр адным спрытным рывком адчыніў уваходныя дзверы будынка, лопнуўшы замком, і Сакс з астатнімі трыма ўвайшлі ўнутр. Праз вестыбюль і калідор у блок Грыфіта.
  Ручнымі сігналамі Сакс хутка спыніў каманду. Яна паказала на відэакамеру над дзвярыма падазраванага. Усе чацвёра афіцэраў адышлі назад, па-за полем зроку аб'ектыва.
  Па радыё: «Каманда Б на пазіцыі ў завулку. Ясна”.
  - Роджэр, - сказаў лідэр каманды А, хударлявы, смуглявы чалавек, якога звалі Хелер. Ён быў побач з Саксам. «У яго камера над дзвярыма. Нам трэба хутка ўвайсці». Размова адбывалася шэптам і вялася праз самыя сучасныя гарнітуры і мікрафоны.
  Звычайна яны моўчкі падымаліся ў сваіх ботах на гумавай падэшве афіцэр-парушальнік чакаў, пакуль адзін паліцэйскі падсунуў малюсенькую камеру на кабелі пад дзвярыма. Але цяпер — з магчымасцю назірання злачынца за імі — ім трэба было імчацца да дзвярэй і хутка ўваходзіць.
  Хелер паказаў на Сакса і направа. Затым да іншага афіцэра і накіраваў вялікі палец улева. Затым да сябе і рухаў рукой уверх і ўніз, як святар, які благаслаўляе. Гэта азначае, што ён заняў бы цэнтр.
  Сакс, цяжка дыхаючы, кіўнуў.
  Зламыснік падняў таран — чатырохфутавы кавалак жалеза — са сваёй палатнянай сумкі. І па кіўку Хелера ўсе чацвёра пабеглі ў кватэру Грыфіта. Афіцэр-парушальнік моцна стукнуў металам па ручцы і пласціне замка, і дзверы ўрэзаліся ўнутр. Ён адступіў і зняў свой H&K.
  Трое іншых афіцэраў увайшлі ўнутр, Сакс і другі флангавы афіцэр распаўсюдзіліся, падмятаючы зброю па бедна абстаўленым пакоі.
  “Кухня чыстая!”
  «У гасцінай чыста!»
  Левыя дзверы спальні былі часткова адчыненыя. Хелер і другі афіцэр рушылі наперад, Сакс прыкрываў іх. Яны ўвайшлі ў невялікі пакой. Хелер патэлефанаваў: «Левая спальня, чыста».
  Яны вярнуліся і падышлі да зачыненых дзвярэй пярэдняй спальні, у якой быў і замок з нумарам, і засаўка.
  Хелер сказаў: «S і S паведамляюць. Пярэдняя спальня апячатана. Мы збіраемся ўвайсці. Ёсць прыкметы жыцця? К.”
  «Яшчэ не магу сказаць, сэр. Занадта добра абаронены».
  "К."
  Хелер паглядзеў на ручку блакавання нумароў. Цяпер, пасля іх шумнага ўваходу, не было б ніякага элемента нечаканасці, таму Хелер пастукаў у дзверы і сказаў: «Паліцыя Нью-Ёрка. Ёсць хто-небудзь там?»
  нічога.
  Зноў.
  Затым ён паказаў на афіцэра з камерай. Ён паспрабаваў сунуць яго пад дзверы, але шчыліна была занадта малая; прылада не падыдзе.
   Гэты дзвярны праём быў вузейшы. Адначасова мог заходзіць толькі адзін афіцэр. Хелер паказаў на сябе і падняў палец. Саксу два. Другі афіцэр, тры. Затым ён паказаў парушальніку наперад. Прыехаў мажны паліцэйскі са сваім бараном, і яны падрыхтаваліся да фінальнай стадыі ўезду.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 48
  Дзіўнае . Я якраз пісаў у сваім дзённіку:
  Самы страшны дзень.
  Гэта было ў мінулым, у той дзень. Але цяпер, сёння, было гэтак жа дрэнна.
  Не горшы , не. Таму што я не арыштаваны, не расстраляны чырвонымі і пакупнікамі.
  Але па-чартоўску дрэнна. Я ведаў, што Народны Вартаўнік не можа працягвацца вечна. Але я думаў, што змагу выслізнуць з горада і застацца ананімным. Працягвай маё жыццё. Цяпер яны маюць маё імя.
  Я ваджу два чамаданы, заплечнік, у якім захоўваюцца мае самыя важныя рэчы ў свеце. Некалькі маіх мініяцюр. Дзённік. Некалькі фотаздымкаў. Адзенне (мой памер, цяжка знайсці). Мой малаток, мая цудоўная японская брытва. Некалькі іншых рэчаў.
  Пашанцавала, пашанцавала.
  Усяго паўгадзіны таму. Вяртаўся дадому, Чэлсі, думаў пра свой наступны візіт у Shopper, плануючы апарыць, калі мне, уявіце сабе, патэлефанавалі.
  - Вернан, паслухай. Дзіця з хрыплым голасам з Crafts 4 Everyone.
  "Што не так?" — спытаў я яго. Таму што нешта было не так.
  «Слухай. Тут якраз была міліцыя».
  «Міліцыя?»
  «Пытаюся пра рэчы, якія вы купілі. Яны знайшлі запіскі з вашым імем. Я нічога не сказаў».
   Дзіця ляжаў. Не было прычын, каб там былі запіскі з маім імем. Ён прадаў мяне.
  «Твайго прозвішча не знайшлі. Але».
  Але, так.
  «Дзякуй». Я паклаў трубку і пачаў збіраць рэчы. Прыйшлося хутка сыходзіць. Дзіця ў краме рукадзелля памрэ і балюча. У рэшце рэшт, ён быў пакупніком. Я думаў, што ён сябар. Але цяпер няма часу пра гэта турбавацца.
  Я скончыў упакоўваць рэчы, падрыхтаваў некалькі сюрпрызаў для Рэда і пакупнікоў, якія хутка прыедуць.
  Цяпер, апусціўшыся галавой, апусціўшыся, каб схаваць мяшок з косткамі, я іду ў цэнтр горада з двума вялікімі чамаданамі, як турыст з Фінляндыі, які толькі што прыбыў у адміністрацыю порта і патрабуе нумара ў інтэрнаце. Адпаведна я цяпер знаходжу такое месца, ну, танны гатэль, а не хостэл, і заходжу ўнутр. Запытваюся пра тарыфы, і, калі стойка адыходзіць, я іду да капітана і правяраю свае сумкі, кажучы яму, што мой рэйс не да вечара. Яму больш важныя пяць даляраў, чым тлумачэнне, і я зноў сыходжу, несучы толькі заплечнік.
  Праз дваццаць хвілін я ў месцы прызначэння, у кватэры, не падобнай да маёй, ад чаго мне сумна. Мая матка ў Чэлсі, мая рыба, мой пакой цацак. Усе зніклі. Усё сапсавалі. Усё маё жыццё... Рэд гэта зрабіў, вядома. Я дрыжу ад лютасці. Прынамсі, той, хто праскочыць у Пакой цацак, атрымае прыемны сюрпрыз. Я спадзяюся, што Рэд будзе першым.
  Зараз я на імгненне ўзіраюся ў брудна-белы фасад, потым азіраюся. Мяне ніхто не заўважыць. Я націснуў кнопку дамафона.
  
  Начальнік знаходзіўся ў сваім падвальным памяшканні, даглядаючы за змену сваю ўласную сантэхніку, праблему з прыбіральняй, калі пачуў глухі ўдар наверсе.
  А потым гук рыпання.
  Сэл не быў упэўнены, як насамрэч гучыць скрабл — можа быць, вялікі краб з фільма жахаў, нехта на карачках, які адбягае ад павука. Хто ведаў? Але гэтае слова прыйшло ў галаву. Ён вярнуўся да мацавання ланцуга да шаравога крана і зашчапіў яго на месца. У той момант, калі ён гэта зрабіў, пачуўся яшчэ адзін глухі ўдар, больш падобны на грукат падаючых рэчаў, а потым галасы. Гучна.
   Ён падняўся, выцер рукі і падышоў да адчыненага задняга акна. Галасы з кватэры прама над ягонай былі больш-менш выразнымі.
  - Я не... я не... Ты зрабіў гэта, ты зрабіў тое, што ты мне казаў, Вернан?
  «Я павінен быў. Калі ласка. Мы павінны ісці зараз ".
  - Ты… Вернан! Слухай, што ты кажаш!»
  Алісія Морган, жыхарка 1D, плакала. Яна была адной з лепшых кватарантаў. Ціха, плацяць своечасова. Нясмелы. Нешта далікатнае ў ёй. Гэта быў яе хлопец? Сал ніколі не бачыў яе ні з кім. За што была бойка? — здзівіўся ён. Здавалася, яна не з тых, хто біўся з кім-небудзь.
  Крохкі…
  Чалавек — відаць «Вернан» — сказаў дрыготкім голасам: «Я падзяліўся з табой рэчамі! Прыватныя справы! Я ніколі ні з кім такога не рабіў».
  «Не гэта! Ты не казаў мне, што зрабіў гэта, ты прычыніў людзям боль!»
  «Гэта мае значэнне?» Голас мужчыны быў не нашмат ніжэйшы за яе. Гэта гучала дзіўна. Але ён чуў у ім гнеў. «Гэта для добрай справы».
  «Вернан, Ісус... Вядома, гэта важна. Як ты можаш...?»
  «Я думаў, ты зразумееш». Цяпер голас быў пявучы — і тым больш пагрозлівы. «Мы былі падобныя, ты і я. Мы былі так падобныя. Або вы так хацелі, каб гэта выглядала».
  «Мы ведаем адзін аднаго месяц , Вернан. Месяц. Я заставаўся адзін раз!»
  «Гэта ўсё, што я для цябе значу?» Адбыўся моцны грукат. «Ты адзін з іх», - крыкнуў мужчына. «Ты чортавы шопер. Ты не лепшы за ўсіх з іх!»
  Пакупнік? — здзівіўся Сал. Ён не разумеў, што менавіта адбываецца, але ён быў вельмі занепакоены эскалацыяй спрэчкі.
  Аліцыя цяпер усхліпвала. «Вы толькі што сказалі мне, што забілі некалькі людзей. І вы чакаеце, што я пайду з вамі?»
  Ой, чорт вазьмі... Забіў кагосьці? Сал дастаў свой мабільны.
  Але перш чым ён паспеў націснуць 911, Алісія закрычала - гук, які быў абарваны бурчаннем. Яшчэ адзін глухі ўдар, калі яна ці яе цела ўпала на падлогу. - Не, - пачуўся яе голас. «Не трэба. Вернан, калі ласка, не трэба! Не рабі мне балюча!»
   Чарговы крык.
  Потым Сэл заварушыўся, схапіўшы сваю алюмініевую бейсбольную біту. Ён адчыніў дзверы і кінуўся ўверх па лесвіцы ў кватэру Алісіі. Ён выкарыстаў свой галоўны ключ і засунуў унутр. Ручка так моцна стукнула па сцяне, што ў тынкоўцы ўтварылася яміна.
  Задыхаючыся ад спрынту, Сал глядзеў шырока расплюшчанымі вачыма. «Ісус».
  Арандатарка ляжала на падлозе, над ёй стаяў вялізны мужчына. Лёгка шэсць тры ці чатыры, худы, хворы выгляд. Ён ударыў яе па твары, які крывацеў са шчакі, моцна апухлай. Слёзы ліліся, калі яна ўсхліпвала і бескарысна падняла рукі, каб абараніць сябе ад таго, што ён трымаў — малатка ў форме шарыка, пастаўленага над яго галавой, які збіраўся разбіць ёй чэрап.
  Зламыснік павярнуўся і ўтаропіўся на супера шалёнымі, раз'юшанымі вачыма. «Хто вы? Што ты тут робіш?»
  «Мудак, кінь гэта!» – агрызнуўся Сал, кіўнуўшы на малаток і размахваючы бітай. Ён пераважаў хлопца на трыццаць фунтаў, нават калі быў ніжэйшы на шэсць цаляў.
  Нападнік прыжмурыўся і перавёў позірк то на Аліцыю, то на Аліцыю. Яго дыханне з шыпеннем вырывалася з горла, калі ён адступіў і кінуў молат у бок Сэла, які апусціўся на калені, каб пазбегнуць яго. Худы мужчына схапіў заплечнік і падбег да адчыненага задняга шкла, выкінуў сумку і выскачыў за ёй.
  
  Зламыснік схапіў цяжкі таран, і Хелер зноў паказаў парадак ўваходу ў спальню Грыфіта, тую, абароненую замком з нумарам. Усе кіўнулі. Сакс адклала пісталет-кулямёт H&K і выхапіла пісталет.
  Выбар зброі заўсёды быў за афіцэрам-тактыкам. Яна адчувала сябе больш камфортна з пісталетам у абмежаванай прасторы.
  Зламыснік адцягваў таран, калі Сакс падняў руку. «Пачакай».
  Хелер павярнуўся.
  «Я думаю, што ён нешта сфальсіфікаваў. Пастка. Гэта яго стыль. Скарыстайся гэтым, - сказала яна, паказваючы на палатняную сумку афіцэра-зламысніка. Хелер апусціў вочы. Ён кіўнуў, і афіцэр зняў маленькую ланцуговую пілу.
   Сакс выцягнула з кішэні светлашумавую гранату. Кіўнуў.
  Зламыснік стрэліў з рыкаючага інструмента і прабіў у дзвярах дзірку памерам два на чатыры футы, ударыўшы па ёй адрэзаны кавалак. Сакс кінуўся ў баявую гранату і пасля ашаламляльнага выбуху — дэзарыентуючы, але не смяротнага — Хелер і Сакс, застаючыся звонку, апусціліся на калені, накіраваўшы зброю і ліхтарыкі ўнутр.
  Сканаванне.
  У пакоі не было людзей.
  Але гэта была замінаваная пастка.
  «Ах». Хелер паказваў на кавалак тонкага дроту, які быў прымацаваны да ўнутранай дзвярной ручкі. Калі б яны выламалі дзверы, дрот аслабіўся і вызваліўся б разрэзаны напалову па гарызанталі галонны збан з малаком, напоўнены чымсьці падобным на бензін, змесціва якога вылілася б на гарачую пліту, якая дымілася на варштаце каля акно, закрытае тоўстымі аканіцамі.
  Афіцэры ўвайшлі і дэмантавалі прыладу. Потым яны ачысцілі пакой — таксама і сумежную ванную.
  Хелер звязаўся па рацыі з Хаўманам. «Каманда А. Памяшканне ў бяспецы. Ніякага варожага. Каманда B, даклад».
  «Лідар каманды B да лідэра каманды A. Ніякіх ворагаў ззаду. Астатнія кватэры падмяцем. К.”
  «Роджэр».
  «Сакс», — пачула яна ў навушніку. Са здзіўленнем пачуў спакойны голас Рыфмы. Яна не ведала, што ён падключаны да тактычнай частаты.
  «Рыфма. Ён пайшоў. Трусаў. Мы павінны былі пасадзіць хлопца з "Рамёстваў для ўсіх" у ахоўны арышт, каб ён не казаў. Я ўпэўнены, што менавіта так Грыфіт атрымаў падказку».
  «Прырода дэмакратыі, Сакс. Нельга звязваць і затыкаць кляп усім, каму трэба завязваць і затыкаць рот».
  «Што ж, — сказала яна, — у нас некранутая сцэна. Калі ён сышоў, ён не ўзяў шмат. Мы тут нешта знойдзем. Мы яго дастанем».
  «Ідзі па сетцы, Сакс, і хутка вяртайся».
  
  
  РАЗДЗЕЛ 49
  n гадзіну Сакс быў на парозе кватэры Вернана Грыфіта, пацеючы ў бодзі Tyvek.
  Чытанне ўслых са сшытка.
  Гэта праблема грамадства. Яны хочуць спажываць і спажываць і спажываць, але яны не ўяўляюць, што гэта значыць. Мы засяроджваемся на калекцыянаванні прадметаў. Іншымі словамі, вячэра ПАВІННА БЫЦЬ прысвечанай таму, што людзі, сем'і збіраюцца разам, каб пагутарыць у канцы працоўнага дня. Справа не ў тым, каб мець лепшую духоўку, лепшы кухонны камбайн, лепшы блендер, лепшую кававарку. Мы засяроджваемся на гэтых рэчах, а не на нашых сябрах!!! Не ў нашай сям'і.
  «Ты яшчэ там, Рым?»
  «Збольшага. Гэта балбатня. Як і іншыя. Народны вартаўнік».
  «Гэта яго поўны маніфест. Загаловак — Сталёвы пацалунак ».
  Паэтычна, падумала яна.
  Яна паклала кнігу назад у сумку з доказамі. «Атрымаў шмат слядоў. Некаторыя дакументы. Бегавыя паказчыкі Лона. Прадаў свой сямейны дом у Манхассеце, і на дадзены момант ніякія іншыя рэзідэнцыі не паказваюць пазітыву. Lon прымусіць некаторых людзей сачыць за публічнымі запісамі».
  «У каго-небудзь яшчэ ёсць фрыкцыйныя грабяні?»
  «Адзін больш за іншых. У жанчыны, я б здагадаўся. Або маленькага чалавека. Але, напэўна, жаночы. Я знайшоў светлыя валасы да плячэй. Здаецца, ёсць афарбаваны ў русы колер са слядамі сівізны. А альтэрнатыўная крыніца святла? Ён вёў даволі актыўнае палавое жыццё. Я маю на ўвазе, заняты хлопчык.»
  БАС выявіў цялесныя вадкасці, якія ў іншым выпадку былі б нябачнымі.
  «Значыць, у яго ёсць дзяўчына».
  «Але ніякіх доказаў, што яна тут жыла. Ніякай жаночай вопраткі і касметыкі, туалетных прыладаў».
  «Ён можа быць там цяпер», - прамармытаў Рым. «Цікава, дзе яна, чорт вазьмі,? Вярніце адбіткі сюды як мага хутчэй, Сакс, мы праверым іх у IAFIS. Я хачу пераехаць».
  «Я буду праз паўгадзіны».
  Адразу пасля таго, як яна адключылася, у яе зазваніў тэлефон. Яна пазнала нумар ад дыспетчарскай паліцыі Нью-Ёрка. «Дэтэктыў Сакс».
  «Амелія, гэта Джэн Котэр. Хачу, каб вы ведалі, у Мідтаун-Уэст быў напад дзевяць адзін. Вік балюча, але будзе жыць. У адказе кажуць, што яна апазнала зламысніка. Вернан Грыфіт».
  добра. «Хто ахвяра?»
  «Алісія Морган, сорак адзін. Не ведаю дакладных адносін са злачынцам, але яны ведалі адзін аднаго».
  «Яна там ці ў бальніцы?»
  «Яшчэ там, наколькі я ведаю. Гэта толькі што здарылася».
  «Злачынца?»
  "Сышоў."
  «Дай мне адрас».
  «Чатыры тры два захад тры дзевяць вуліц».
  «Скажыце адказным, што я еду. Я хачу пагаварыць з ахвярай. Калі яе павязуць у шпіталь, то дайце мне ведаць, у які».
  "Буду рабіць."
  Сакс далажыў аб развіцці падзей Райм і паспяшаўся да сваёй машыны. Праз пятнаццаць хвілін аператары Сакса і Хаумана прыпаркаваліся на рагу Восьмай і 39-й авеню, перад пяціпавярховым жылым домам.
  Малаверагодна, што Грыфіт быў дзе-небудзь побач, але ён быў відавочна нестабільным, калі не псіхатычным, і цалкам мог застацца побач пасля нападу. Адсюль і агнявая моц.
  Двое медыкаў хуткай дапамогі, дэтэктыў і ўніформа стаялі над хударлявай жанчынай гадоў пад сорак, якая ляжала на каталцы. Яе твар быў забінтаваны і акрываўлены. Яе вочы былі чырвоныя ад плачу, і выраз твару ў яе быў, які Сакс мог апісаць толькі як сумнае здзіўленне.
  «Алісія Морган?» — спытаў Сакс.
  Пацярпелы кіўнуў, потым скурчыўся ад болю.
  «Я дэтэктыў Сакс. Як вы сябе адчуваеце?»
  Жанчына ўтаропілася на яе. «Я… што?»
  Сакс паказала свой шчыт. "Як ты?"
  Яе голас быў шэптам. «Гэта балюча. Вельмі балюча, у мяне кружыцца галава».
  Погляд на аднаго з медыкаў, саліднага афраамерыканца. «Ён ударыў яе, прынамсі, кулаком. Даволі дрэнна. Верагодна, пералом і страсенне мозгу. Нам спатрэбіцца рэнтген. Зараз мы яе прымем».
  Калі яны везлі яе да машыны хуткай дапамогі, Сакс спытаў: «Адкуль вы пазналі Вернана?»
  «Мы крыху выйшлі. Няўжо ён забіваў тых людзей?»
  «Ён зрабіў, так».
  Аліцыя ціха заплакала. «Ён таксама збіраўся забіць мяне».
  «Вы ведаеце чаму?»
  Яна пачала круціць галавой, а потым задыхалася ад болю. «Ён проста з'явіўся і хацеў, каб я з'ехаў з ім. Ён сказаў мне, што гэта ён быў у навінах. Хто забіў чалавека ў эскалатары і спаліў другога пры выбуху газу! Я спачатку падумаў, што гэта жарт. Але не, ён меў на ўвазе гэта. Як быццам для мяне было б усё роўна, што ён быў забойцам». Яна заплюшчыла вочы і паморшчылася. Затым старанна выцер слёзы.
  «Калі я сказаў «не», я б не пайшоў», — адрэзаў ён. Ён пачаў мяне біць, а потым атрымаў малаток. Ён хацеў забіць мяне гэтым! Сал з'явіўся якраз своечасова. Супер. У яго была бейсбольная біта. Ён выратаваў мне жыццё».
  Сакс заўважыў некалькі шнараў на шыі жанчыны, а яе рука была крыху дэфармаваная, нібы ад моцнага зламу. Магчыма, ахвяра нападу некаторы час таму. Хатні гвалт? — здзівілася яна.
  «Ці ёсць у Вернана аўтамабіль?» У Грыфіта не было зарэгістраванага ў Нью-Ёрку.
  «Не, ён у асноўным карыстаецца таксі». Зноў выціраючы слёзы.
  «І паняцця не меў, куды б ён пайшоў?»
   Яе шырока расплюшчаныя вочы глядзелі на Сакса. «Ён быў такі добры са мной. Ён быў такі далікатны». Больш слёз. «Я—»
  «Алісія, прабач», — настойліва сказаў Сакс. «Мне трэба столькі інфармацыі, колькі вы можаце нам даць. У якія-небудзь іншыя рэзідэнцыі ці месцы, дзе ён бы паехаў?»
  «У яго быў дом на Лонг-Айлендзе. Манхасэт, я думаю. Але я думаю, што ён прадаў яго. Ён больш нідзе не згадваў. Не, я не ведаю, куды б ён пайшоў».
  Прыехалі на хуткую дапамогу. «Дэтэктыў, нам лепш даставіць яе».
  «Якая бальніца?»
  «Мы зробім Bellevue».
  Сакс дастаў адну з яе картак, абвёў яе нумар і дадаў на адваротным баку нумар Райма, а таксама яго адрас. Яна аддала яго Аліцыі. «Калі вы адчуеце, што гатовыя, нам трэба будзе пагаварыць з вамі яшчэ». Сакс быў упэўнены, што ў жанчыны ёсць разуменне, якое можа дапамагчы ім знайсці сваю здабычу.
  - Добра, - прашаптала яна. Глыбока ўздыхнуў. «Вядома. Добра."
  Дзверы машыны хуткай дапамогі зачыніліся, і праз імгненне машына вылецела праз затор з настойліва пульсуючай сірэнай.
  Сакс падышла да Бо Хаўмана і расказала аб тым, што яна даведалася — чаго было няшмат. Ён у сваю чаргу сказаў ёй, што агітацыя не выявіла ніякіх назіранняў. «Ён меў пятнаццаціхвілінную перавагу», — сказаў суразмоўца ЭГУ. «Як далёка вы зможаце праехаць у горадзе?»
  «Даволі далёка», - прамармытала яна.
  І Сакс падышоў да суперінтэнданта Сэла, які сядзеў на крыніцы, каб апытаць яго. Гэта быў прыгожы італьянскі амерыканец, густыя чорныя валасы, цвёрдыя мускулы, чыста паголены. Рэпарцёры рабілі здымкі і прасілі яго падняць бейсбольную біту, якой ён адганяў забойцу. Сакс ужо мог сабе ўявіць каламбурны таблоідны загаловак: « Герой-супер» Тысяча кажаноў.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 50
  Р. Хайм глядзеў, як Амелія Сакс вязе доказы з кватэры Вернана Грыфіта. Ёй яшчэ трэба было абшукаць дом Алісіі Морган і склад, дзе Грыфіт забіў да смерці свайго суседа Бойла, але Райм хацела пачаць з падказкі з, напэўна, самай плённай сцэны, якая прывядзе да яго месцазнаходжання: яго кватэры ў Чэлсі .
  Яна падышла да сталоў для доказаў і, нацягнуўшы сінія пальчаткі, пачала арганізоўваць доказы, якія яна і ECT сабралі.
  Джульет Арчэр таксама была тут, хоць Купера не было. Райм сказаў Саксу: «Мэл будзе праз пару гадзін — нейкая тэрарыстычная справа, якую ФБР хацела, каб ён вывучыў. Але мы можам пачаць. Яшчэ што-небудзь пра Аліцыю?»
  «Яна павінна быць вызваленая ў бліжэйшы час. Пералом скулы, хісткі зуб, страсенне мозгу. Яна ўзрушаная, але гатовая гаварыць».
  Як і варта было чакаць, калі ваш хлопец спрабуе забіць вас да смерці малатком.
  Райм агледзеў доказы, сабраныя ў кватэры Грыфіта. У адрозненне ад ранейшых сцэн, тут быў скарб.
  "Але спачатку дакументацыя", - сказаў Райм. «Ці пашанцавала з нерухомасцю, рэгулярнымі білетамі куды заўгодна, на самалёт ці цягнік?»
  Сакс паведаміў, што высновы пакуль адмоўныя. «Я прагледзеў банкаўскую і фінансавую інфармацыю. Ён прадаў дом на Лонг-Айлендзе, але не было звестак аб куплі іншага месца. банкі і кампаніі, якія выдаюць крэдытныя карты, страхаванне, падаткі - усе яны адпраўлялі выпіскі і карэспандэнцыю на паштовую скрыню ў Манхэтэне. У яго быў бізнэс — прадаваў свае мініяцюры і мэблю для лялечных домікаў. Але гэта рабілася з кватэры, а не з офіса ці майстэрні».
  Арчер звярнуў увагу на паперку ў празрыстым пластыкавым канверце. «Гэта можа быць яшчэ адна патэнцыйная ахвяра. У Скарсдэйле».
  Высакакласны прыгарад на поўнач ад Нью-Ёрка, несумненна, быў напоўнены мноствам высакакласных прадуктаў, абсталяваных кантролерам DataWise5000 і належаў багатым спажыўцам, якімі Вернан Грыфіт пагарджаў.
  Арчер чытаў з нататкі «воданагравальнік Henderson Comfort-Zone Deluxe».
  І Rhyme зрабіў крыжаваныя спасылкі на спіс прадуктаў, унутры якіх былі кантролеры DataWise; так, воданагравальнік быў адным з іх.
  «Хто там жыве?»
  «З запіскі ніякіх указанняў. Проста майце адрас на дадзены момант. Грыфіта ідэнтыфікавалі, таму я сумняваюся, што ён пойдзе на яшчэ адну атаку, але, з іншага боку, ён даволі фанатычны. Дык хто ведае?» Райм папрасіў Сакса патэлефанаваць у акругу Вестчэстэр і папрасіць вайскоўцаў абследаваць дом.
  - І даведайся, хто там жыве, Сакс.
  Яна так і зрабіла, прагледзеўшы запісы і DMV. Праз імгненне ў яе быў адказ. Уільям Майер, кіраўнік хедж-фонду. Ён быў сябрам губернатара, і пра яго было некалькі артыкулаў, якія намякалі на палітычныя памкненні.
  Арчер сказаў: «Воданагравальнік? Як вы думаеце, што ён збіраўся рабіць? Павялічыць ацяпленне і апарыць каго-небудзь да смерці ў душы? Тод Уільямс пісаў пра нешта падобнае, памятаеце? Ці, можа быць, павялічыць ціск і зачыніць клапан, каб, калі хто-небудзь спусціцца ўніз, каб паглядзець, што не так, ён выбухнуў? Галоны двухсотградуснай вады? Ісус».
  Яна пад'ехала бліжэй і паглядзела на паўтузіна поліэтыленавых пакетаў з мініяцюрамі. Мэбля, дзіцячыя калыскі, гадзіннік, віктарыянскі дом. Яны былі вельмі добра зроблены.
  Рыфма таксама вывучала іх. «Ён вельмі добры. Паглядзім, ці браў ён дзе заняткі».
  Здаецца, Сакс думаў пра гэта. «У мяне ёсць цела ў One PP падрабязна правяраючы біяграфію Грыфіта. Яны маглі знайсці майстэрню ці дзве, куды ён хадзіў. Школа, у якой вучыўся нядаўна». Тады Сакс нахмурыўся. Яна ўзяла маленькую цацку. «Нешта ў гэтым знаёмае. Што гэта?"
  Рыфма прыжмурылася на цацку. «Падобна на кесон. Артылерыйскі абоз салдаты буксіруюць разам з гарматай. Трымае снарады. Песня, гэты радок: «А кесоны коцяцца».
  Сакс уважліва вывучыў яго. Рыфма больш нічога не сказала. Ён дазволіў яе думкам гуляць самі па сабе. Арчер таксама, адзначыў ён, стрымаў любыя пытанні.
  Нарэшце Сакс, усё яшчэ разглядаючы кесон, сказаў: «Гэта звязана з корпусам. За апошнія пару месяцаў».
  «Але не Unsub Forty?»
  «Не». Здавалася, лунала думка. І адляцеў. Шыпенне дыхання ад расчаравання. «Магчыма, гэта быў адзін з маіх, мог быць іншы ў буйных справах, і я бачыў файл. Я праверу». У руцэ ў пальчатцы яна выняла далікатнае стварэнне з пластыкавага пакета і паклала яго на экзаменацыйны аркуш. Тэлефонам яна сфатаграфавала і адправіла. «Я даручу каму-небудзь у Квінсе праглядзець журналы доказаў, сабраных за апошнія некалькі месяцаў, паглядзець, ці знойдзецца што-небудзь. Будзем спадзявацца, што яны справяцца з гэтым лепш, чым нашы зніклыя сурвэткі Белага замка».
  Яна перапакавала цацку. «Добра, вы двое працягвайце тут. Я зараз дабяруся да Аліцыі. І склад, дзе ён забіў Бойла. Ідзі па сетцы». Потым яна выйшла за дзверы. Праз імгненне моцнае пыхканне рухавіка яе Форда разносілася ўздоўж Цэнтральнага парку. Ён лічыў, што гэта страсянула адно з вялікіх шкляных вокнаў у гасцінай. Сокал падняў вочы са свайго гнязда на карнізе акна, раззлаваны гукам, які, здавалася, патрывожыў птушанят.
  Рыфма яшчэ раз звярнулася да мініяцюр. Ён падумаў: навошта камусьці такому таленавітаму, хто мог рабіць такія прыгожыя рэчы, хто меў такое майстэрства, звярнуўся да забойства?
  Арчер таксама, блізкі да Райма, разглядаў творы Вернана Грыфіта. «Столькі працы. Такі пераборлівы». На імгненне паміж імі маўчыць цішыня. Яна працягвала агляд, гледзячы на малюсенькае крэсла. Арчер рассеяна сказаў: «Раней я вязала».
  Ён не ведаў, як на гэта адказаць. Пасля рытму: «Швэдры, такія рэчы?»
  «Некаторыя. Больш мастацтва, падвескі. Як габелены».
  Райм глядзеў на фотаздымкі кватэры Грыфіта. «Краявіды?» — спытаў ён.
  «Не, анатацыя».
  Ён заўважыў размякчэнне цягліц яе твару. Туга, смутак. Ён змагаўся, каб знайсці, што сказаць. Нарэшце ён спыніўся на: «Вы маглі б займацца фатаграфіяй. У любым выпадку цяпер усё лічбавае. Проста націскаць кнопкі. Або кнопкі галасавога кіравання. Палова маладых людзей там гэтак жа маларухомыя, як і мы».
  «Фатаграфія. Гэта думка. Я мог бы."
  Праз імгненне Райм сказаў: «Але ты не будзеш».
  «Не», - сказала яна з усмешкай. «Накшталт таго, калі мне давядзецца кінуць піць, я не перайду на фальшывае віно ці піва. Я вазьмуся за гарбату і журавінавы морс. Усё ці нічога. Але гэта будзе найлепшы чай ці журавінавы морс, які я знайду». Паўза, і яна спытала: «Вы калі-небудзь адчувалі цярпенне?»
  Ён засмяяўся, гук, які ўтрымліваў яго відавочнае рохканне.
  Яна працягнула: «Гэта падобна на… скажыце мне, ці так гэта: вы не рухаецеся, таму ваша цела не сыходзіць крывёй ад напружання, і яно пранікае ў ваш розум».
  «Гэта менавіта так».
  "Што ты робіш?" — спытала яна.
  «Заставайцеся занятымі. Захоўвайце розум». Ён нахіліў да яе галаву. “Загадкі. Зрабіце сваё жыццё разгадваннем загадак».
  Глыбокі ўдых і выраз болю, потым панікі прабеглі яе твар. «Я не ведаю, ці змагу я з гэтым справіцца, Лінкальн. Я сапраўды не». Яе голас злавіў.
  Рыфму было цікава, ці не пачне яна плакаць. Ён здагадаўся, што яна не з тых людзей, для каго лёгка цякуць слёзы. Але ён таксама ведаў, што стан, у якім яна апынулася, падштурхоўвае вас да месцаў, якія вы не можаце сабе ўявіць. У яго былі гады, каб стварыць жылістую гвардыю вакол свайго сэрца.
  Новае ў гульні…
  Ён павярнуў крэсла да яе. «Так. Вы. можа. Я б сказаў вам, калі гэта не было ў вашым ядры. Вы ўжо ведаеце мяне. Я не цукар. Я не хлушу. Ты можаш гэта зрабіць».
  Яе вочы заплюшчыліся, і яна глыбока ўдыхнула. Потым яна зноў паглядзела на яго, яе дзіўныя блакітныя вочы ўпікнуліся ў яго, значна цямнейшыя. «Я паверу табе на слова».
  «Вы павінны. Ты мой стажор, памятаеш? Усё, што я кажу, - золата. А цяпер прыступім да працы».
  Прайшоў момант, і яны разам пачалі каталагізаваць тое, што Сакс знайшоў у кватэры Грыфіта: валасы, зубную шчотку (для ДНК), пачкі рукапісных нататак, кнігі, адзенне, раздрукоўкі аб узломах і тэхнічныя падрабязнасці пра ўзлом абароненых сетак. Нават выявы рыб у акварыуме (Сакс прасеяў пясок на дне ў пошуках закапаных доказаў — гэта было звычайнае месца для схованак — але не знайшоў). Многія прадметы былі з таго, што аказалася яго прафесіяй - вырабу і продажу мініяцюр: крамы з дрэва і металу, малюсенькія завесы, колы, фарба, лак, кераміка. Шмат-шмат інструментаў. Калі б яны сядзелі на паліцах Home Depot або Crafts 4 Everyone, яны былі б дабраякаснымі; тут ляза і молаты набылі злавесны выгляд.
  Сталёвы пацалунак…
  Паколькі дакументацыя не давала падказкі пра месцазнаходжанне Грыфіта, Райм і Арчер сканцэнтраваліся на следах з яго кватэры.
  Але пасля паўгадзіны «пыльнай працы», як даволі чароўна назваў Арчэр іх намаганні, спасылаючыся на Эдмона Локара, яна адвярнулася ад канвертаў, пакетаў і слайдаў. Яна зірнула на нататнік Грыфіта, маніфест. Потым глядзеў у акно. Нарэшце яна павярнулася да яго. «Ведаеш, Лінкальн, частка мяне ў гэта не верыць».
  "Што гэта?"
  «Чаму ён гэта робіць. Ён супраць спажывецтва. Але ён таксама спажывец. Ён павінен быў купіць усе гэтыя прылады і матэрыялы для сваёй працы. Ежу купляе. Ён спецыяльна заказвае абутак для сваіх вялікіх ног. Яму выгадны шопінг. І ён зарабляе на жыццё продажам рэчаў. Гэта спажывецтва». Яна павярнула крэсла да яго, яе прыгожыя вочы зіхацелі. «Давайце паспрабуем правесці эксперымент».
  Рыфма паглядзеў на пакеты з доказамі.
  «Не, я не маю на ўвазе фізічны эксперымент. Гіпатэтычнае. Скажам, доказаў у справе няма . Выключэнне з прынцыпу Локара. Уявіце сабе выпадак, калі няма ніводнага лізу PE. Як гэта? Забойства на месяцы. Мы на зямлі і ў нас увогуле няма доступу да доказаў. Мы ведаем, што ахвяра была забітая там. Ёсць падазраваныя. Але гэта ўсё, ніякіх слядоў, ніякіх рэчавых доказаў. Куды мы пойдзем адтуль? Адзіны падыход - спытаць, чаму злачынец забіў ахвяру?»
  Ён усміхнуўся. Яе меркаванне было абсурдным, пустой тратай часу. Але, магчыма, ён знайшоў яе энтузіязм чароўным. "Працягваць."
  «Калі б гэта было эпідэміялагічнае расследаванне і мы з вамі прадставілі невядомыя бактэрыі, якія забіваюць адных людзей, але не забіваюць іншых, мы б спыталі: чаму? Гэта таму, што яны былі ў нейкай краіне і заразіліся ёю? Гэта таму, што ў ахвярах ёсць нешта фізічнае, што робіць іх, а не іншых, уразлівымі да хваробы? Ці дзейнічалі яны пэўныя паводзіны, якія падвяргалі іх уздзеянню бактэрый? Такім чынам, давайце паглядзім на ахвяр Вернана . Я не прымаю тэорыю, што яны былі мішэнню, таму што яны былі багатымі спажыўцамі, куплялі дарагія пліты або мікрахвалевыя печы. Што яшчэ ў іх агульнага? Тое, чаму ён іх забіў, магло прывесці да таго, як ён ведаў, што яны маглі прывесці да месца, дзе ён іх сустрэў… і да месца, дзе ён зараз сядзіць. Ты са мной?»
  Крыміналіст у ім супраціўляўся, але Лінкальн Райм мусіў прызнаць, што логік быў заінтрыгаваны. "Добра. Я падыграю».
  
  
  РАЗДЗЕЛ 51
  Юліет Арчэр казала: «Хто былі людзі, на якіх Грыфіт нацэліўся? Акрамя маці Амеліі і кіроўцаў машын, якімі ён кіраваў, яны павінны былі перашкодзіць нам злавіць яго. Асноўныя ахвяры. Грэг Фроммер, Эйб Бенкаф, Джо Хідзі. І патэнцыйная ахвяра ў Скарсдэйле, менеджэр хедж-фонду Уільям Майер».
  «Ну, што з імі?» Рыфм быў рады супрацоўнічаць, але быў вымушаны дадаць у тушонку лыжку д'ябальскай прапаганды.
  «Добра...» Арчэр павярнуўся да месца перад дыяграмамі. «Фромер быў прадаўцом крамы ў Брукліне і валанцёрам у прытулку для бяздомных, сярод іншых дабрачынных арганізацый. Бэнкаф быў мэнэджарам рэкламнага агенцтва ў Нью-Ёрку. Хідзі - цесляр у брадвейскім тэатры. Майер займаецца фінансамі. Здаецца, ніхто з іх не ведае іншых. Яны побач не жывуць». Яна пахітала галавой. «Няма сувязі».
  «Ну, гэтага недастаткова, каб спытаць», — ціха сказаў ён. «Трэба ісці глыбей».
  "Што ты маешь на ўвазе?"
  «Вы глядзіце на паверхню. Уявіце, што гэтыя людзі, якіх вы згадалі, — гэта сляды... Не, не, — папракнуў ён, бачачы, як яна хмурылася. « Ты цяпер падыграй мне . Людзі не людзі, а сляды. На паверхні — шэры метал, карычневае дрэва, тканіна, фрагмент ліста. Што ў іх агульнага?”
  Арчер падумаў: «Нічога».
  «Дакладна. Але, маючы доказы, мы працягваем капаць. Што за метал, якая парода драўніны, які тып валакна, з якой расліны ліст? Адкуль яны ўзяліся, які кантэкст ? Вы збіраеце іх разам, і, трах, у вас ёсць крэсла з мяккай абіўкай, якое стаіць пад дрэвам жакаранда. Рознае раптам аднолькавае.
  «Ты хочаш прааналізаваць ахвяр, Арчер, добра, але мы павінны падысці да твайго запыту такім жа чынам. Падрабязнасці! Якія падрабязнасці? У вас цяперашняя кар'ера. Што з мінулым? Паглядзіце на неапрацаваныя даныя, якія сабрала Амелія. Дыяграмы з'яўляюцца толькі зводнымі. Жыллё і кар'ера, усё, што здаецца актуальным».
  Арчэр выклікаў нататкі Сакса і чытаў з экрана.
  Пакуль яна гэта зрабіла, Райм сказала: «Я магу расказаць пра Грэга Фроммера. Ён быў менеджэрам па маркетынгу ў Patterson Systems у Нью-Джэрсі».
  «Што робіць Патэрсан?»
  Рыфма нагадаў, што яму казаў адвакат. «Паліўныя фарсункі. Адзін з буйных пастаўшчыкоў».
  Яна сказала: «Добра, прынята да ведама. Цяпер Эйб Бенкаф?»
  «Амелія сказала мне — рэклама. Кліентамі былі харчовыя кампаніі, авіякампаніі. Я не памятаю».
  Арчер чытаў нататкі Сакса і Пуласкі. «Яму было пяцьдзесят восем, ён займаўся рэкламай. Даволі старэйшы. Заказчыкамі былі Universal Foods, US Auto, Northeast Airlines, Aggregate Computers. Ён быў жыхаром Нью-Ёрка, пражыў тут усё жыццё. Манхэтэн».
  Рыфм сказаў: «А Хідзі, цясляр?»
  Арчер прачытаў: «Ён вырас у Мічыгане і працаваў у Дэтройце на канвееры. Пераехаў сюды, каб быць бліжэй да дзяцей і ўнукаў. Пенсія яму не спадабалася, таму ўступіў у прафсаюз і ўладкаваўся ў тэатр». Яна падняла вочы ад экрана кампутара. «Маер - менеджэр хедж-фондаў. Працуе ў Канэктыкуце. Жыве ў Скарсдэйле. Заможны. Нічога не магу знайсці пра яго кліентаў».
  Рыфма сказала: «Жонка».
  "Што?"
  «Чаму мы лічым, што ён мішэнь? Ён жанаты?»
  Арчер пстрыкнула языком. «Чорт вазьмі. Прабачце мой сэксізм». Набор тэксту. «Валеры Майер. Яна адвакат Уол-стрыт.
  «Хто яе кліенты?»
   Больш набору тэксту. «Без імёнаў. Але яе спецыяльнасць - прадстаўляць страхавыя кампаніі».
  Рыфмуем, гледзячы ў экран. Ён усміхнуўся. «Нам давядзецца пачакаць, пакуль мы правядзем дадатковыя даследаванні пра Валеры, пра яе кліентаў. Але ў астатніх... у іх напэўна ёсць нешта агульнае».
  Арчер прагледзеў табліцу і нататкі. «Аўтамабілі».
  «Дакладна! Кліентам Benkoff была кампанія US Auto. Хідзі быў на канвееры, і я магу паспрачацца, на каго ён працаваў. US Auto выкарыстоўвала паліўныя фарсункі Patterson?»
  З дапамогай галасавых каманд Арчер зрабіў пошук. І, так, Google добрасумленна паведаміў, што Патэрсан быў буйным пастаўшчыком US Auto… каля пяці гадоў таму.
  Ён прашаптаў: «Прыкладна ў той час, калі Фроммер пакінуў кампанію».
  Арчер спытаў: «А Валеры Маер?»
  Крыміналіст павярнуўся да мікрафона каля сваёй галавы: «Патэлефануйце Эверсу Уітмару».
  Тэлефон адрэагаваў імгненна, і пасля двух званкоў адказала рэгістратарка. «Эверс Уітмар, калі ласка. зараз. Гэта тэрмінова».
  "Спадар. Уітмар - гэта...
  «Скажы яму, што тэлефануе Лінкальн Райм».
  «Ён насамрэч...»
  «Гэта Лінкальн, імя. Рыфма, другая. І, як я ўжо казаў, гэта тэрмінова».
  Паўза. «Хвілінку».
  Потым голас адваката казаў: «Спадар. Рыфма. Як ты? Як справы?»
  «Няма часу. Вы расказвалі мне пра справу, справу аб цялесных пашкоджаннях, з удзелам аўтамабільнай кампаніі. У нейкай унутранай запісцы гаварылася, што было б танней аплаціць неправамерныя патрабаванні аб смерці, чым ліквідаваць нейкі небяспечны дэфект у машыне. Гэта быў аўтамабіль ЗША? Я не магу ўспомніць».
  «Так, вы маеце рацыю. Гэта было."
  «Валеры Маер, адвакат у судовым працэсе ў Нью-Ёрку. Яна абараняла кампанію?»
  «Не».
  пекла. Вось і пайшла яго тэорыя.
   Затым Уітмар сказаў: «Яна прадстаўляла страхоўшчыка, які пакрываў US Auto ад іскаў аб адказнасці».
  «Ці ўдзельнічала Patterson Systems?»
  «Патэрсан? Вы маеце на ўвазе кампанію, у якой працаваў містэр Фроммер? не ведаю Пачакай хвілінку».
  Цішыня. Потым на лінію вярнуўся адвакат. «Так, асноўны пазоў быў супраць US Auto, але Патэрсан таксама быў адказчыкам. Прэтэнзія заключалася ў тым, што і аўтавытворца, і пастаўшчык запчастак ведалі пра дэфект паліўнай сістэмы і вырашылі не мяняць фарсункі і інтэрфейс з рухавікамі, каб зрабіць іх больш бяспечнымі».
  "Спадар. Уітмар, Эверс , мне трэба ўсё, што вы можаце даслаць мне па гэтай справе.
  Паўза. «Ну, гэта даволі праблематычна, містэр Райм. З аднаго боку, я не працаваў над касцюмам, таму ў мяне няма зыходнага матэрыялу. Акрамя таго, у вас няма месца. Або час прачытаць усё. Былі сотні выпадкаў, звязаных з дэфектам, і яны працягваліся гадамі. Я б падлічыў, што павінна быць дзесяць мільёнаў дакументаў. Магчыма, больш. Ці магу я спытаць, чаму...
  «Мы лічым, што наш забойца — той, хто выкарыстоўваў кантролеры DataWise як прыладу забойства — нацэльваў людзей, звязаных з US Auto».
  «Мой. Так, я бачу. Ён пацярпеў у адным з ДТЗ з-за няспраўнасці паліўнай сістэмы?»
  «Мы лічым, што ён, хутчэй за ўсё, на волі, і я спадзяваўся, што ў матэрыялах справы можа быць нешта, што дасць нам падказку, куды ён знік».
  «Я скажу вам, што я магу зрабіць, містэр Райм. Я загадаю свайму памочніку юрыста даслаць усё, што я знайду ў юрыдычнай прэсе, і я атрымаю як мага больш публічна прадстаўленых хадайніцтваў і дакументаў аб адкрыцці. І вы таксама павінны праверыць папулярныя справаздачы. Гэтая гісторыя, натуральна, трапіла ў навіны».
  «Яны патрэбны як мага хутчэй».
  «Я паклапачуся, каб гэта было зроблена неадкладна, містэр Райм».
  
  
  РАЗДЗЕЛ 52
  Р. Хайм і Арчэр як мага хутчэй прачыталі ў інтэрнэце пра справу ЗША па аўтамабілебудаванні.
  Уітмар меў рацыю. У Google было больш за дванаццаць мільёнаў наведванняў.
  Праз паўгадзіны пачалі прыходзіць лісты ад Уітмара. Яны падзялілі судовыя матэрыялы і пацвярджаючыя дакументы і пачалі чытаць іх, а таксама матэрыялы справы ў прэсе. Як згадваў Уітмар, было мноства пазоўнікаў, пацярпелых у аварыях і сваякоў тых, хто загінуў, калі машыны былі ахоплены полымем з-за няспраўнай паліўнай сістэмы. Акрамя таго, інцыдэнты спарадзілі больш за сотню судовых працэсаў, звязаных з бізнесам, аб страчаных даходах вытворцаў і вытворцаў камплектуючых. Самыя трывожныя справаздачы — у часам жудасных папулярных СМІ і ў жудасных клінічных судовых дакументах — былі разбітымі жыццямі. Ён зачытаў сведчанні аб жудасным болі ад апёкаў і сутыкненняў пасля разрыву бензаправода, адсканаваныя здымкі месца аварыі з абпаленымі і разбітымі целамі і фатаграфіі дзясяткаў пацярпелых пазоўнікаў. Некаторыя з іх былі бальнічнымі фотаздымкамі апёкаў і ранаў. Некаторыя з іх стаічна маршыравалі ў будынкі судоў і з іх. Ён уважліва прагледзеў іх, шукаючы імя або падабенства Грыфіта, на верагоднасць таго, што той быў ахвярай або сваяком з адным.
  «Ці ёсць спасылкі на Грыфіта?» — паклікаў ён Арчэра. «Я пакуль нічога не бачу».
   «Нічога», - адказаў Арчер. «Але я прачытаў пяцьдзесят старонак з, здаецца, ста тысяч».
  «Я раблю глабальны пошук імя. Пакуль нічога».
  Яна сказала: "Гэта працуе ў дакуменце, але я не ведаю, як шукаць у нераскрытых".
  "Магчыма, у Родні ёсць праграма", - сказаў ён. Аднак перш чым ён паспеў патэлефанаваць камп'ютэрнаму эксперту, у дзверы загудзелі званкі. Рыфма зірнула на манітор. Ля ўваходных дзвярэй стаяла жанчына ў несамавітай пакамечанай карычневай куртцы і джынсах. На твары ў яе была павязка.
  "Так?" — паклікаў ён.
  «Гэта Лінкальн Раймс? З паліцыяй Нью-Ёрка?»
  На дзвярах у Рыфма не было шыльды; навошта палягчаць ворагам? Ён не стаў папраўляць жанчыну. "Хто гэта?"
  «Алісія Морган. Афіцэр міліцыі Амелія Сакс папрасіла мяне падысці і даць паказанні. Пра Вернана Грыфіта?»
  Выдатна. «Вядома. Заходзьце».
  Ён загадаў адамкнуць дзверы і праз імгненне пачуў набліжаючыяся крокі. Яны зрабілі паўзу.
  "Добры дзень?"
  «Мы тут. Налева».
  Жанчына ўвайшла ў гасцёўню і паглядзела двайны погляд, убачыўшы двух чалавек у вычварных інвалідных калясках... і з навуковым абсталяваннем, вартым універсітэцкай даследчай лабараторыі. Яна была мініяцюрнай, прывабнай і мела кароткія светлыя валасы. Сонцаахоўныя акуляры часткова закрывалі сіняк, які выглядваў з-пад тоўстых бінтоў. Яна зняла акуляры, і Рымм уважліва ўглядаўся ў яе пашкоджаны твар.
  «Я Лінкальн Райм. Гэта Джульет Арчэр.
  «Ну, прывітанне».
  Арчер сказаў: «Дзякуй, што завіталі».
  Вочы Райма зноў перакінуліся на камп'ютар, на якім ён бачыў некалькі апісанняў спраў супраць US Auto і пастаўшчыка паліўных фарсунак. Ён працягваў іх гартаць.
  "Як ты?" - спытала Арчер, аглядаючы раны жанчыны.
  «Не надта сур'ёзна». Жанчына засяродзіла ўвагу на парах-калясачніках. «Валасны пералом, скула. Страсенне мозгу».
   Райм прыпыніў прагляд дакументаў на маніторы і павярнуўся да Аліцыі. - Вы з Вернанам сустракаліся?
  Яна паклала кашалёк на падлогу і села ў ротангавае крэсла, моршчачыся. Здавалася, вакол яе быў ашаломлены выгляд. «Правільна, калі гэта можна назваць спатканнямі. Я сустрэў яго месяц ці каля таго таму. З ім было лёгка быць. Ён быў ціхі і часам рабіўся крыху дзіўным. Але ён быў са мной добры. Нібы ён ніколі не думаў, што нехта калі-небудзь выйдзе з ім. Вы ведаеце, ён нейкі дзіўны. Але я ніколі не думаў, што ён будзе небяспечны ". Яна прашаптала з шырока расплюшчанымі вачыма: «Інакш заб'е гэтых людзей. Афіцэр Сакс распавёў мне, што ён зрабіў. Я не магла ў гэта паверыць. Ён быў такі таленавіты, рабіў свае мініяцюры. Проста…» Яна паціснула плячыма. Потым паморшчыўся. Яна пашукала ў кішэнях і знайшла бутэлечку з таблеткамі. Вытрас два. Яна спытала ў Рыфма: «Вы…?» Нязручны момант. «У вас ёсць памочнік? Ці магу я атрымаць вады?»
  Перш чым Райм паспеў што-небудзь сказаць, Арчэр сказаў: «Не, ён у ад'ездзе. Але ёсць бутэлька Deer Park. Не адкрываецца». Яна кіўнула на паліцу.
  «Дзякуй». Аліцыя паднялася і ўзяла тое, што магло б зняць боль. Яна вярнулася да крэсла, але засталася стаяць, узяўшы сумачку і сунуўшы ў яе бутэлечку з таблеткамі.
  «Што здарылася ў вашай кватэры?» — спытаў Рыфма. «Сёння раней».
  «Ён з'явіўся, нечакана. Ён хацеў, каб я пайшоў з ім і прызнаўся ў тым, што зрабіў». Разгублены шэпт. «Ён сапраўды думаў, што я зразумею. Ён думаў, што я яго падтрымаю».
  Рыфма сказала: «Вам пашанцавала, што нехта быў побач. Наглядчык будынка, здаецца, сказала Амелія.
  Тым не менш, нягледзячы на тое, што словы Лінкальна Рыма былі спакойнымі, яго розум віраваў. Ён спрабаваў прыдумаць стратэгію, якая дазволіла б яму і Арчеру выжыць у наступныя некалькі хвілін.
  Таму што жанчына, якой ён усміхаўся зараз, была чалавекам, чый фотаздымак ён толькі што бачыў — у адным з паведамленняў прэсы пра справу «US Auto». Менавіта гэтую старонку ён знайшоў зноў і прыпыніў прагортванне. Ён хутка зірнуў на яго. На фота намаляваная жанчына ў чорнай сукенцы, якая ідзе ад будынка суда на Лонг-Айлендзе. Ён не пазнаў яе за гарадскім домам; калі б ён так зрабіў, то не пусціў бы яе. Калі яна спытала, ці ёсць хто-небудзь, каб прынесці ёй вады, ён хацеў сказаць, што яго памочнік быў у заднім пакоі разам з яшчэ адным афіцэрам, але Арчэр выцягнуў дыван з-пад гэтай хітрасці.
  Алісія Морган падала ў суд на US Auto and Patterson Systems за смерць яе мужа і за ўласныя цялесныя пашкоджанні — некаторыя апёкі і глыбокія раны — калі паліўная сістэма аўтамабіля, якім кіраваў яе муж, загарэлася, што прывяло да аварыі. Над высокім каўняром яе блузкі Рыфма бачыла шнары.
  Цяпер ён добра ўяўляў, што здарылася: Алісія наняла Вернана Грыфіта забіць тых, хто ўдзельнічаў у вырабе, маркетынгу і продажы дэфектнай машыны, і Валеры Маер, адваката, які іх абараняў. Ці, магчыма, замест аплаты Алісія спакусіла Грыфіта зрабіць гэта для яе; Ператрус Сакса на месцы злачынства выявіў значную сэксуальную актыўнасць. Грыфіт і Алісія былі здзіўлены, калі Райм і каманда даведаліся яго асобу, і яны прыдумалі новы эндшпіль; «Штурм» яны зладзілі на вачах у сведкі — начальніка будынка.
  А прычына гэтага?
  З аднаго боку, каб зняць любыя падазрэнні, што яна датычная да гэтага.
  Але тады чаму яна тут апынулася?
  Ах, вядома. У Аліцыі быў свой план. Яна выкрала б любыя доказы, якія маглі б датычна яе, а затым заб'е Райма і ўсіх прысутных, падклаўшы іншыя падказкі, якія маглі б прывесці да дачынення Вернана да забойстваў. Затым яна сустрэне чалавека і заб'е яго.
  І Алісія Морган, задаволеная сваёй помстай аўтамабільнай кампаніі, будзе свабоднай дома.
  У яе сумачцы будзе пісталет, здагадаўся ён. Але цяпер, калі яна заўважыла, што яе ахвяры былі інвалідамі, яна, верагодна, выкарыстае адзін з інструментаў Грыфіта, каб забіць яго і Арчэра. Ахайней за справу супраць яго.
  І Мэла Купера не будзе тут гадзінамі. Сакс таксама. Том вернецца прыкладна праз дзве гадзіны, здагадаўся ён. У Аліцыі было дастаткова часу на забойства.
  Тым не менш, яму трэба паспрабаваць. Рыфма зірнула на гадзіннік. «Амелія — дэтэктыў Сакс — павінна вярнуцца ў любы момант. Яна нашмат лепш умее браць інтэрв'ю, чым я».
  Алісія вельмі слаба адрэагавала. Вядома, яна, напэўна, толькі што размаўляла з Саксам і даведалася, што жанчына вернецца праз некалькі гадзін.
  Райм зірнуў міма яе і сказаў Джульетце Арчэр: «Вы выглядаеце стомленай».
  «Я… я?»
  «Я думаю, вам варта пайсці ў іншы пакой. Паспрабуйце заснуць». Ён паглядзеў на Аліцыю. "Спадарыня. Стан Арчера больш цяжкі, чым мой. Я не хачу, каб яна навязвала сябе».
  Арчер злёгку кіўнула і пальцам маніпулявала кантролерам. Крэсла павярнулася. «Я думаю, што я буду, калі вы не супраць».
  Рух да дзвярэй.
  Але Аліцыя ўстала, рушыла наперад і заблакіравала яе. Крэсла хутка спынілася.
  «Што… Што ты робіш?» - спытаў Арчер.
  Алісія зірнула на Арчэр, нібы тая была раздражняльнай мухай, і, схапіўшы жанчыну за каўнер, сцягнула яе з крэсла і дазволіла ёй зваліцца на падлогу. Галава Арчера стукнулася аб драўніну.
  «Не!» Рыфма заплакала.
  Арчер адчайна сказаў: «Мне трэба выпрастацца! Мой стан, я...
  У адказ Алісія нанесла ашаламляльны ўдар нагой па галаве жанчыны.
  Кроў сцякла на падлозе, і, заплюшчыўшы вочы, Арчер ляжаў нерухома. Рыфма не магла зразумець, дыхае яна ці не.
  Алісія адкрыла сумку, нацягнула сінія латексныя пальчаткі і хутка ступіла наперад, зрываючы з крэсла Райма пульт кіравання. Яна падышла да дзвярэй у гасцёўню, зачыніла і замкнула іх.
  Корпаючыся ў сваёй сумцы, яна дастала брытву, якая, вядома, належала Вернану. Ён быў у пластыкавай трубцы, і яна зняла пластыкавы верх і вытрасла інструмент. Алісія павярнула лязо ў бок Райма і падышла бліжэй да інваліднага крэсла.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 53
  Я ведаю пра цябе, Алісія. Мы ўсталявалі сувязь паміж ахвярамі Грыфіта і справай US Auto. Я бачыў ваш здымак у адным з сюжэтаў».
  Гэта прымусіла яе спыніцца. Яна спынілася і кіўнула галавой, выразна разглядаючы гэтыя наступствы.
  Ён працягнуў: «Я адразу зразумеў, што вы з Грыфітам імітавалі напад у вашай кватэры. Вы пераканаліся, што супер можа пачуць вашу бойку і прыйсці і нібыта выратаваць вас. У тую хвіліну, калі я ўбачыў цябе на вуліцы, я набраў спецыяльны тэлефонны код. Хуткі набор для экстраных сітуацый».
  Алісія паглядзела міма Райма на кампутар. Яна друкавала, пакуль не знайшла журнал выклікаў. За апошнія дзесяць хвілін ніхто не звяртаўся, а апошнім тэлефанаваў не 911 і не дыспетчар паліцыі Нью-Ёрка, а юрыдычная фірма Уітмара. Яна набрала нумар яшчэ раз, і яны пачулі праз дынамік, як праніклівая рэгістратарка сказала: «Юрыдычная кантора». Аліцыя паклала трубку.
  Яе твар расслабіўся, таму што яна магла прыйсці да высновы, што Райм толькі цяпер усталяваў сувязь і што ніхто больш не ведае праўды. Яна агледзела пакой. Рыфма адзначыла, што добра вытрымала свой узрост. Бледныя вочы, вяснушкі. Мала маршчын. Яе валасы, светлыя з сівізной, былі аб'ёмнымі і густымі. Шнары былі прыкметныя, але не прымяншалі яе прывабнасці. У яе руках Вернан быў бы замазкай.
  - Дзе доказы, якія вы сабралі ў кватэры Вернана?
  Яна баялася, што ён сабраў некалькі артыкулаў пра аўтамабіль ЗША або што ў яго былі нейкія іншыя доказы таго, які сапраўдны матыў быў, што ў канчатковым выніку магло прывесці да яе.
  «Кажу табе, ты заб'еш нас».
  Маршчына на лбе. "Канешне. Але я даю вам слова, што ўсіх астатніх пакіну ў жывых. Ваш сябар Амелія-Вернан быў вельмі апантаны ёю. Я амаль пазайздросціў. З ёй усё будзе добра, Амелія. І яе маці. І іншыя ў вашай камандзе. Але ты мёртвы. Відавочна. Вы абодва."
  «Тое, пра што вы пытаецеся, не так проста. Частка доказаў знаходзіцца на апрацоўцы ў Квінсе, галоўным аддзеле расследаванняў. І..."
  «Іншы мой варыянт — спаліць гэтае месца. Але гэта прыцягне шмат увагі, і я магу прапусціць некаторыя рэчы. Проста скажы мне».
  Рыфма маўчала.
  Аліцыя агледзела гасцёўню: шафы з дакументамі, скрыні з папяровымі і пластыкавымі пакетамі, паліцы, інструменты. Яна падышла да шафы, адчыніла яе і зазірнула ўнутр. Зачыніла шуфляду. Паспрабаваў іншы. Потым яна ўважліва агледзела шырокія белыя сталы для агляду і пагартала скрыні з пластыкавымі і папяровымі пакетамі з доказамі. Яна разгарнула мяшок са смеццем, цёмна-зялёны, як мяшок з трупамі каранера, і кінула ўнутр некалькі сшыткаў і выразак.
  Яна працягвала збіраць доказы, якія, здавалася, мелі дачыненне да яе і судовага разбору, а потым дастала з кашалька папяровы пакет і пачала асцярожна выкладваць змесціва, як ён і думаў: валасы, вядома, Грыфіта. Ласку паперы; гэта, несумненна, утрымлівала адбіткі хрыбта трэння. А потым — ну, яна, вядома, старанна прадумала гэта — адзін з туфляў Вернана. Яна не пакінула яго; яна пакінула некалькі адбіткаў на падлозе каля крэсла Рыфма.
  Рыфма сказала: «Гэта жудасна, што здарылася з вамі і вашым мужам. Але нічога з гэтага не выправіць».
  Яна адрэзвала: «Аналіз выдаткаў і выгод. Я думаю пра гэта як пра аналіз таго, каму танней закруціць». Калі яна ў нейкі момант нахілілася наперад, каб прыціснуць чаравік да падлогі, яе блузка звалілася, і ён выразна ўбачыў скураны і абескаляровы шнар на яе грудзях.
  «Вы выйгралі справу, гаварылася ў артыкуле».
  Райм заўважыў, у асобным стане, што некалькі мяшкоў з доказамі былі адкрыты, калі яна выкінула іх у мяшок для смецця. Нават перад тварам смерці Лінкальн Райм быў у захапленні ад заражэння.
  «Я не выйграў. Я разлічыўся. І я разлічыўся раней, чым памятка з'явілася на свет. Майкл, мой муж, выпіваў да аварыі. Гэта не мела нічога агульнага з расколам шланга паліўнай фарсункі. Але алкаголь на судзе падзейнічаў бы супраць нас. І былі доказы таго, што ён пагоршыў мае траўмы — ён зламаў мне руку, выцягваючы мяне з палаючай машыны, перш чым памерці. І мой адвакат сказаў, што яны раскруцяць гэта… і выпіўку. Журы можа нічога не даць. Таму я ўзяў разлік.
  «Але гэта ніколі не было пра грошы. Гаворка ішла пра дзве кампаніі, якія забілі майго мужа і назаўсёды нанеслі мне шрамы, так і не прыйшлі да адказнасці. Ніхто ніколі не быў абвінавачаны. Кампанія выплаціла шмат грошай пазоўнікам, але ў тую ноч кіраўнікі пайшлі дадому, каб убачыць свае сем'і. Мой муж не зрабіў. Іншыя мужы і жонкі і дзеці таксама не рабілі».
  «Грэг Фроммер пакінуў кампанію і заняўся валанцёрствам», — сказаў Рым. «Ён адчуваў сябе вінаватым у тым, што здарылася з паліўнымі фарсункамі».
  Сказ свінцова зляцеў з яго языка і заслужыў позірк Аліцыі, калі ласка.
  «Народны вартавы. Усё гэта была лухта, так?»
  Аліцыя кіўнула. «Вернан не самы прывабны мужчына ў свеце. Было няцяжка прымусіць яго рабіць тое, што я хацеў. Мне трэба, каб людзі, адказныя за смерць Майкла, памерлі так, як ён і іншыя. З-за прадуктаў. З-за прагнасці. Вернан быў шчаслівы пагадзіцца, і мы вырашылі ператварыць гэта ў палітычную праблему ў якасці прыкрыцця. Каб людзі не думалі пра US Auto і, магчыма, звязваліся са мной».
  «Чаму Сталёвы пацалунак , назва яго маніфеста?»
  «Ён гэта прыдумаў. Я думаю пра яго інструменты, пілы, нажы і стамескі».
  «Як вы яго знайшлі ?»
  «Вядома, я планаваў гэта гадамі. Цяжэй за ўсё было знайсці падаючага хлопца. Я быў адным з удзельнікаў пазову супраць аўтавытворцы, таму я не мог нікога забіць сам. Але аднойчы вечарам я вячэраў на Манхэтэне і выпадкова ўбачыў, як Вернан сварыўся з чалавек. Нейкі лацінаамерыканец. Ён здзекаваўся з Вернана — ён, ведаеце, вельмі худы. Вернан проста агрызнуўся. Звар'яцеў. Ён бег, а мужчына гнаўся за ім. Але Вернан запланаваў гэта. Ён развярнуўся і забіў мужчыну, скарыстаўшыся нажом або брытвай. Я ніколі не бачыў нікога больш шалёнага. Як акула. Вернан ускочыў у цыганскую таксі і знік.
  «Я сапраўды не мог прыняць тое, што толькі што ўбачыў. Забойства прама ў мяне на вачах. Я працягваў думаць пра гэта цэлымі днямі. Нарэшце я зразумеў, што ён быў тым, хто мог бы мне дапамагчы. Я даведаўся ў рэстаране, здаецца, ён еў там. Яны не ведалі яго імя, але сказалі мне, што так, ён еў там прыкладна раз на тыдзень. Я ўвесь час вяртаўся і нарэшце ўбачыў яго».
  «І ты яго спакусіў».
  «Так, я зрабіў. Потым на наступную раніцу я сказаў яму, што бачыў, як ён забіў таго лацінаамерыканца. Гэта была рызыка, але да таго часу я ўжо зачапіўся. Я ведаў, што ён зробіць усё, што я хачу. Я сказаў яму, што разумею, чаму ён яго забіў. Ён падвяргаўся здзекам. Я сказала яму, што мяне таксама ў пэўным сэнсе здзекавалі — аўтамабільная кампанія забрала ў мяне мужа і сапсавала маё цела шнарамі ад аварыі. Я хацеў адыграцца».
  «Чалавек, які навучыў Вернана ўзломваць кантролеры DataWise, блогер, якога ён забіў, таксама атрымаў для яго спіс кліентаў, якія куплялі ўбудаваныя прадукты. Вы шукалі ў іх імёны людзей, звязаных з US Auto. так?»
  Яна кіўнула. «Я не мог забіць усіх, хто быў звязаны з кампаніямі. Я проста хацеў паўтузіна ці каля таго. Фроммер, Бэнкаф, Хідзі... тая п'яўка адваката, Валеры Майер».
  - Такім чынам, - спытаў Рым, амаль бесклапотна, - як вы збіраецеся забіць Вернана Грыфіта?
  Яна не здзівілася, што ён гэта зрабіў. «Пакуль не ведаю. Напэўна, прыйдзецца спаліць яго жыўцом. Зрабіце так, каб выглядала, што ён стварае нейкую міну-пастку. Бензін. Ён дзіўна моцны для такога хударлявага чалавека».
  «Дык ты ведаеш , дзе ён?»
  «Не, пасля таго, як ён пакінуў маё жыллё, ён не ведаў, куды ідзе. Недзе пераходны гатэль. Ён выйдзе на сувязь, сказаў ён. І ён будзе».
  Райм сказаў: «Тое, што здарылася з вамі і вашай сям'ёй, было трагічным. Але што гэта вам дае?»
   «Справядлівасць, камфорт».
  «Вас даведаюцца».
  «Я так не думаю». Зірнула на гадзіннік, потым Алісія падышла бліжэй да Райма і павярнула лязо ўверх, гледзячы на яго яремную костку. У яе была цвёрдая рука мясніка або хірурга.
  Райм адвёў позірк ад ляза, падняў галаву і сказаў: «Так, давай. Але цяжка. Гэта павінна быць цяжка. У вас будзе толькі адзін шанец».
  Аліцыя зрабіла паўзу. Збянтэжана нахмурыўся.
  Але Райм размаўляў не з ёй. Яго вочы былі засяроджаныя на Джульеце Арчэр, якая няўпэўнена ішла ззаду жанчыны, трымаючы ў руках аглядную лямпу з цяжкім жалезным падставай. Яна кіўнула, пацвердзіўшы інструкцыю Райма, і ўдарыла прыстасаваннем, вельмі моцна, прама ў падставу чэрапа Аліцыі.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 54
  Медыкі паведамілі, што траўмы, атрыманыя дзвюма жанчынамі, не ўяўляюць небяспекі для жыцця, хаця траўмы Алісіі Морган былі значна больш цяжкімі.
  У цяперашні час яна знаходзілася ў бальнічным крыле ізалятара на Манхэтэне, недалёка ад Цэнтральнага браніравання і будынка суда ў цэнтры горада.
  Джульет Арчэр сядзела на адным з ротангавых крэслаў Райма ў ягонай гасцёўні, яе твар быў забінтаваны, з уражлівым сіняком, які распаўсюджваўся з-пад марлі, падобным на той, які быў у Алісіі, калі яна прыйшла. Тэхнік хуткай медыцынскай дапамогі заканчваў сваю творчасць на другой ране яе сківіцы.
  «Ён ужо гатовы?» — спытаў Райм у Тома, які збіраў кантролер, які Алісія сарвала з яго інваліднага крэсла. «Я маю на ўвазе, што прайшло дзесяць хвілін».
  Вы калі-небудзь упадаеце ў нецярпенне...
  «Я падахвоціўся прывесці сюды абслугоўваючых», — млява адказаў памочнік. «Вы памятаеце гэта? Але ці думаем мы, што гэта магло заняць, о, да заўтра?»
  «Мне гэта здаецца скончаным. Проста ўключыце яго. Мне трэба патэлефанаваць».
  Ад позірку маладога Рымма змоўкла.
  Праз тры хвіліны ён зноў працаваў.
  «Здаецца, працуе даволі добра». Ён круціўся па гасцёўні. «Павароты крыху адхіленыя».
  «Я буду на кухні».
   "Дзякуй!" Рыфма паклікала памочніка, які адыходзіў назад.
  Адступіўшы і паглядзеўшы ў твар стажора, медработнік сказаў Арчэру: «У асноўным павярхоўнае. Галавакружэнне?»
  Яна паднялася з ротангавага крэсла, на якім сядзела раней, і пахадзіла па пакоі. «Трохі, але не горш, чым звычайна». Яна вярнулася і апусцілася ў сваю інвалідную каляску «Навальнічная страла». Потым яна сама прывязала левую руку да астатняга крэсла.
  Тэхнік сказаў: «Добра. Стабільны. Добра. Вы там даволі добра рухаецеся. Трэба сказаць». Ён разглядаў уладнае крэсла. Ён быў зразумела разгублены.
  Ні Райм, ні Арчэр не патлумачылі мужчыну, як яна выкарыстала ў якасці адзінага сродкі перамяшчэння інваліднае крэсла, прыстасаванае для чалавека, які быў паўнавартасным квадрацыклам, хаця яна насамрэч ім не была. Ва ўсякім выпадку, пакуль не. Як яна патлумачыла Райму пасля заняткаў у першы тыдзень — і Тому, калі яна пачынала тут сваю стажыроўку — на той момант яна была толькі часткова інвалідам. Так, была пухліна, якая ахапіла яе спінны мозг. Але наступствамі стану не было поўнае знясіленне. Тым не менш, яна вырашыла рыхтавацца да таго дня, калі пасля аперацыі ёй, хутчэй за ўсё, паставяць поўны квадрацыкл.
  Том сапраўды выконваў ролю апекуна, але толькі да пэўнага моманту; яна вярнулася ў свет неінвалідаў, каб прыбраць ванную дома і ў Rhyme's, і апраналася сама. Райм таксама адзначыў, што яе залаты бранзалет з руніцкімі знакамі можа з'яўляцца на адной руцэ раніцай і на другой пасля абеду; яна час ад часу мяняла аксэсуар, калі ён раздражняў яе скуру. Ўпрыгажэнні былі падарункам ад сына, таму яна настойвала на тым, каб насіць іх пастаянна.
  Адзіны іншы раз, калі яна пакінула іграць, гэта, вядома, некалькі хвілін таму, каб падняцца на свае хісткія ногі і выратаваць жыццё Рыйма і сваё.
  Пасля таго, як хуткая медыцынская дапамога сышла, яна наблізілася да Райма.
  «Вы нічога не прапусцілі», — сказаў ён пра яе выступ. Калі ён згадаў Аліцыі Морган, што стан Арчэра горш, чым і прапанавала ёй крыху адпачыць, яна адразу ж зрабіла выснову, што з іх наведвальнікам нешта не так - бо, вядома, у яе не было ніякіх умоў, прынамсі, не такіх сур'ёзных, як меркаваў Рыфм.
  Арчэр кіўнуў. «Я збіраўся выклікаць паліцыю, як толькі выйшаў з гасцінай».
  Рыфма ўздыхнула. «Я не думаў, што яна будзе цябе браць. Я ведаў, што яна была тут, каб забіць мяне — і каго-небудзь яшчэ, — але думаў, што мы можам выйграць трохі часу.
  Арчер дадаў: «Я бачыў, дзе Амелія трымае гэты пісталет на вашай паліцы, але я на самой справе не ведаю, як ім карыстацца. І з пухлінай рукі ў мяне не вельмі цвёрдыя».
  «І вам не трэба ўзводзіць лямпу ці правяраць, ці яна зараджана», — прызнаўся Рым.
  Арчэр сказаў: «Але ў нас ёсць яшчэ адзін злачынец».
  «Вам падабаецца гэтае слова, ці не так?»
  «Прыемнае адчуванне. Злачынца». Арчер дадаў: «Алісія сказала, што не ведае, дзе Грыфіт. Ён збіраўся з ёй звязацца. Я мяркую, што мы маглі б сачыць за яе камерай ".
  Рыфм паківаў галавой. «Ён будзе выкарыстоўваць тэлефон з запісам. І праз некалькі гадзін ён даведаецца, што яе злавілі. Ён пойдзе ў зямлю».
  «Дык дзе ж нам шукаць яго?»
  "Дзе яшчэ?" – спытаў Рым, кіўнуўшы ў бок доказаў.
  Адказ ёсць…
  
  
  РАЗДЗЕЛ 55
  Ён не збіраўся рабіць прапанову.
  Нік Карэлі адчуў спакусу, адчуў гэтую цягу, гэтую цягу ўнутры. Проста скажы, хутка. І, калі Эйм сказала "не", што, вядома, яна б адступіла.
  Але ён працягваў бы гэта. Калі б гэта заняло шмат часу, то гэта заняло б шмат часу. Так ці інакш ён палегчыць сабе шлях назад у сэрца Амеліі.
  Думаючы пра словы Фрэдзі:
  Знайдзі даму, Нік. Мужчыну ў жыцці патрэбна жанчына.
  О, я працую над гэтым...
  Нік накіроўваўся дадому, ідучы па абсаджаным дрэвамі тратуары ў БК, са сваёй спартыўнай сумкай праз плячо. Дзіўна, але ён быў блізкі да таго, каб свіснуць. Ён не зрабіў; на самай справе ён не ведаў шмат людзей, якія свісталі (хаця, калі ён быў унутры, ён прачытаў у газетах пра справу, якую вяла Амелія, у якой прафесійны забойца быў дасведчаным свістуном).
  У сумцы была маленькая карціна, загорнутая ў залатую падарункавую паперу. Гэта быў пейзаж, не, гарадскі пейзаж , так як ён паказваў Бруклінскі мост з ранішнім сонцам, якое свеціць метал і адкідвае цені на Манхэтэн. Карціна, якую ён знайшоў у маленькай галерэі на Генры-стрыт, была падобная да карціны, якая падабалася Амеліі, калі яны былі разам. Гэта было ў манхэтэнскай галерэі, і яны выявілі яго ў халодную нядзелю пасля сняданку. Той, на чыста-белай сцяне прэтэнцыёзнай прасторы (SoHo; дастаткова сказана), быў дорага, як дзярмо. Ён ніяк не мог сабе гэтага дазволіць. Ён думаў аб тым, каб прабрацца ў галерэю ў час закрыцця, бліснуць сваім шчытом і сцвярджаць, што ён павінен прыняць яго ў якасці доказаў па падазрэнні ў крадзяжы. Потым ён «знікне» з пакоя доказаў, і шкада, прабачце, галерысту. Але Нік не мог знайсці спосаб прымусіць гэта працаваць.
  Што ж, тая, што была ў яго гімнасцёрцы, была такой жа прыгожай. На самай справе лепш. Больш і колеры былі ярчэй.
  Ёй бы гэта спадабалася. Так, Нік адчуваў сябе добра.
  Свіст...
  Джон Пероне пакінуў паведамленне, што ён збірае грошы Ніка, афармляючы фальшывыя дакументы аб пазыцы. Нік уважліва разглядаў іх. Яму трэба было пераканацца, што здзелка выглядае законнай, каб хто-небудзь з яго блізкіх — ну, у асноўным яго служба па ўмоўна-датэрміновым вызваленні і Амелія — паверылі, што ён законна атрымаў грошы. Ён бы іх пераканаў. І ён ведаў, што Эйм прыме гэта. Ён ведаў гэта, бо бачыў у яе вачах, што яна хоча прыняць гэта.
  Тады Віторыо, уладальнік рэстарана, прыняў бы прапанову, таму што Пероне і яго наглядчык Ральф Севіль, хлопец з падцяжкамі, паклапоціліся б пра гэта. Ён уладкуе гэтае месца — чырвоная фарба, лепшая форма — даб'ецца адмовы ад ліцэнзіі на спіртныя напоі і перайменуе сумесную кавярню ў Carelli's Café. Нік скаціўся б у законнасць. Яго мінулае пахавана. Ніхто не мудрэйшы.
  Што тычыцца яго імкнення даказаць сваю невінаватасць, Нік проста дазволіў бы гэтаму скончыцца. Скажыце Амеліі, яе маці і іх сябрам, што павадкі высахлі, што адзін тагачасны сведка памёр, што ў другога была хвароба Альцгеймера і ён нічога не памятае. У яго выглядаў выцягнуты твар і сумны выгляд, што пошук не працуе. Чорт вазьмі, і я так стараўся...
  Ам браў яго за руку і казаў, што ўсё ў парадку. У глыбіні душы яна ведала, што ён невінаваты — і яна ўжо чула на вуліцы, дзякуючы Пероне, што Нік усё ж не вінаваты. Яму было дрэнна хлусіць ёй — выдумляць гэтую лухту пра Дэльгада, які не мог бы правесці «аперацыю па крадзежу», калі б ад гэтага залежала яго жыццё, — але прыйшлося пайсці на некаторыя ахвяры.
   Праз паўквартала ён зноў падумаў пра Фрэдзі Карутэрса.
  Ральф Сэвіль, наглядчык Перонэ, патэлефанаваў Ніку і сказаў яму, што труп Фрэдзі знаходзіцца ў Ньютаўн-Крык, загорнуты ў ланцуг і ўпрыгожаны трыццаціфунтовымі штангамі. Нік меркаваў, што Севілья ведае, што ён робіць, але ён выбраў для Фрэдзі выдатнае месца адпачынку. Гэты вадаём, які аддзяляе Бруклін і Кўінз, быў адным з самых забруджаных у краіне і быў месцам сумна вядомага разліву нафты Грынпойнт, больш страшнага, чым разліў нафты Exxon Valdez .
  Ну, цяпер, дзярмо. Сапраўдная ганьба за Фрэдзі. Пачуццё віны падштурхнула. І мужчына бацька таксама.
  Хлопчыкі-блізняты. Чатырох-пяцігадовым дзяўчынкам…
  Гэта балюча.
  Але прабачце. Павінны былі быць і ахвяры. Нік быў абавязаны. Тое, што з ім здарылася, было такім несправядлівым — невялікі ўгон, невялікі ўдар пісталетам (кіроўца трактара, які ён збіў, быў поўным мудаком), і сістэма абрынулася на яго абедзвюма нагамі, калі ён рабіў практычна тое, што рабілі ўсе. Увесь ебаны свет сышоў з рук усялякім дзярмом. А чым яго ўзнагародзілі? Гады і гады яго жыцця скрадзеныя.
  Я павінен…
  Нік дачакаўся святла і перайшоў вуліцу. Ён адчуў гімнастычную сумку з гарадскім краявідам унутры, якая злёгку прыціснула яго спіну, нібы ласкавая рука. Ён уяўляў Амелію, яе твар мадэлі, прамыя рудыя валасы, поўныя вусны. Ён не мог выкінуць яе з розуму. Памятаю, як яна спала мінулай ноччу, пальцы ў кулаку, павярхоўнае і мяккае дыханне.
  Ён павярнуўся да свайго квартала і пры гэтым падумаў пра кагосьці іншага: Лінкальна Райма.
  Нік не адчуваў нічога, акрамя павагі да гэтага чалавека. Чорт вазьмі, калі б Райм вёў «справы аб крадзяжах», Ніка і каманду, з якой ён падтрымліваў, закрылі б некалькі месяцаў таму — і абвінавачанні былі б нашмат горшымі. Вы не маглі не захапляцца такім розумам.
  І Рыфм клапаціўся пра Амелію. Гэта было добра.
  Вядома, было б цяжка адабраць яе ад яго. Але, вядома, Нік суцяшаўся тым, што яна сапраўды не магла яго кахаць. Як ты мог любіць таго, хто быў... ну, такім. Яна была з ім з сімпатыі, павінна была быць. Рыфма павінна была гэта ведаць. Ён пераадолеў бы гэта.
  Можа быць, у будучыні яны ўсе могуць быць сябрамі.
  
  Амелія Сакс скончыла аглядаць сетку ў кватэры Алісіі Морган, якая выявіла некалькі падказак пра месцазнаходжанне Вернана Грыфіта, калі яны наогул былі, і яна была ў задуменным настроі, разважаючы — пра ўсё — пра прыроду зла.
  У дрэннага было столькі розных твараў.
  Алісія Морган была адной з праяваў. Лінкальн Райм патэлефанаваў і расказаў ёй, што здарылася ў гарадскім доме, як Алісія была натхняльнікам забойстваў за адказнасць за прадукт. Тое, што яе матывам была помста за жудасную несправядлівасць, здавалася, ставіла зло, якое яна ўчыніла, у іншую катэгорыю, чым, скажам, серыйны гвалтаўнік або тэрарыст.
  Потым было яшчэ адно зло: тыя, хто ў плыні камерцыі вырашыў не папраўляць транспартны сродак, які, як яны ведалі, можа параніць або забіць. Магчыма, прагнасць або, магчыма, пласты карпаратыўнай структуры абаранялі іх ад сумлення, як экзашкілет абараняе вадкае сэрца жука. І, магчыма, кіраўнікі аўтамабіляў і паліўных інжэктараў сапраўды спадзяваліся ці нават маліліся ў сваіх бездакорных прыгарадных цэрквах у нядзелю, што горшае не адбудзецца і пасажыры, якія раз'язджалі на іхніх гаджэтах і гладкіх машынах з бомбамі запаволенага дзеяння, застануцца жывымі доўгія, бясшкодныя жыцці.
  Потым быў Вернан Грыфіт, спакушаны — літаральна — жанчынай, якая палювала на яго няўпэўненасць.
  А што самае страшнае зло? — пыталася ў сябе Амелія Сакс.
  У гэты момант яна сядзела на канапе, абапёршыся спінай аб пацёртую скуру. Цяпер думаю: дзе ты, Вернан? Хаваючыся за мілю? Дзесяць тысяч?
  Калі б хто мог вызначыць яго месцазнаходжанне, гэта была б яна сама, Райм і Купер. Ах, і Джульетта Арчер таксама. Стажор. Яна была добрая для пачаткоўца. Яе розум быў хуткі, і яна дэманстравала атрад, які быў такім Лінкальнам Рыфмам. І так неабходны ў гэтым дзіўным свеце крыміналістычнага аналізу. Рыфма была добрая да аварыі, Сакс была ўпэўненая, хоць яна тады не ведала яго, але верыла, што яго стан дазволіў яму сапраўды ўзляцець у крыміналісты. Джульет атрымала б поспех у гэтай галіне, калі б аперацыя, якую чакае праз некалькі месяцаў, зрабіла яе чатырох'ядравай, што здавалася верагодным, патлумачыў Райм.
  Вы двое - добрая каманда...
  Яна агледзела гэтую кватэру. Месца здавалася вымытым; святла не гарэла, і з вуліцы пранікала пахмурнае асвятленне. Гэта быў адзін цікавы аспект гарадскога жыцця — так мала прамога сонечнага святла. Ён праліўся ў ваш дом або офіс, адскокваючы ад вокнаў і сцен, шыльдаў, вітрын і іншых фасадаў. Толькі дзве-тры гадзіны ў дзень большасць гарадскіх прастораў асвятляліся сапраўдным сонцам, за выключэннем месцаў блаславёных багатых, якія жылі на высокіх вышынях. Некаторы час таму Сакс прыдумаў фразу: жыць у адлюстраваным святле. Здавалася, гэта апісвае гарадскі вопыт.
  Божа, хіба мы сёння не разважлівыя?
  Цікава, чаму…
  Тут жа ад уваходных дзвярэй пачуўся бразгат ключоў. Адзін клік, потым другі. У прыгарадзе або сельскай Амерыцы можна сысці з дапамогай аднаго замка. У гарадах, прынамсі ў Нью-Ёрку, замок з ручкай і засаўка - гэта мінімум.
  Раздаўся слабы піск, калі дзверы прасунуліся ўнутр. І Сакс плаўна выцягнула свой «глок» і цвёрда накіравала яго ў грудзі мэты.
  «Амелія». Узрушаны шэпт.
  «Кінь сумку, Нік. І ляжце на падлогу тварам уніз. Я не хачу, каб ні адна з рук ні на секунду не сыходзіла з поля зроку. Ты разумееш мяне?"
  
  
  РАЗДЗЕЛ 56
  Два Пуласкі сядзелі ў гастраноме ў Грынвіч-Вілідж, непадалёку ад 6-га ўчастка.
  6 быў домам Тоні Пуласкі, і браты-блізняты прыязджалі сюды даволі часта.
  Яны з Ронам пілі каву ў тоўстых кубках. Тоўстыя, каб, калі іх стукнуць, а гэта здаралася часта і гучна ў гэтым нырцы гасцёўні, яны не так шмат драняць.
  У Рона, аднак, не хапала кавалачка сэрца ў форме губы. З кожным глытком ён адчуваў востры край.
  «Такім чынам, — казаў Тоні, — проста каб разабрацца. Вы вядзеце несанкцыянаваную тайную аперацыю, выкарыстоўваючы ўласныя грошы, хоць вы не купляеце, або, калі вы купляеце, адразу пасля гэтага выдаяце доказы. У вас няма рэзервовай копіі Major Cases або ESU. Гэта пра гэта?»
  «Даволі шмат. О, і гэта ў горшай частцы Нью-Ёрка. Статыстычна».
  "Добра дадаць гэта ў мікс", - сказаў Тоні.
  Час ад часу людзі звярталі вочы на братоў. Яны прывыклі да гэтага, будучы ідэнтычнымі блізнятамі ў амаль аднолькавай форме. У Тоні было яшчэ некалькі ўпрыгожванняў. Ён быў старэйшы.
  Праз сем хвілін.
  Амелія Сакс загадала Рону, каб хто-небудзь ахоўваў яго спіну, калі ён ішоў на сустрэчу з царом наркотыкаў Одэнам у яго пошуках каб даведацца, якая сувязь гэтага чалавека з Бакстэрам і пра гэты новы наркотык Catch. І адзіным чалавекам, пра якога мог думаць Пуласкі, быў Тоні.
  «Такім чынам, вы робіце гэта для Лінкальна?»
  Рон кіўнуў. Не трэба было паўтараць тое, што Тоні ўжо ведаў. Што пасля траўмы галавы Рон пакінуў бы паліцыю, калі б Райм не прымусіў яго застацца — прама сказаўшы: «Адстанься ад задніцы і вяртайся да працы». Райм не разыграў карту «паглядзі на мяне»: я, прыдурак, усё яшчэ лаўлю дрэнных хлопцаў. Ён проста сказаў: «Ты добры паліцэйскі, Навабранец. І вы можаце быць чортава добрым следчым на месцы злачынства, калі будзеце прытрымлівацца гэтага. Вы ведаеце, што людзі залежаць ад вас».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" - спытаў афіцэр. "Мая сям'я? Я магу ўладкавацца на іншую працу».
  Райм скрывіўся тварам, як мог зрабіць толькі Лінкальн Райм, калі людзі не разумелі, што ён казаў. «Як вы думаеце, хто? Я кажу пра ахвяр, якія памруць, таму што вы займаліся сувязямі з грамадскасцю ці яшчэ чымсьці лайном, а не хадзілі па сетцы на сцэнах у полі. Ці трэба гэта пісаць? Адарвіся ад задніцы і вяртайся да працы. Апошні. Слова. Ад. Я».
  Такім чынам, Рон Пуласкі вярнуўся да працы.
  «Які ў вас план, вы сустрэнеце гэтага Одэна? Пачакай. Хіба гэта не бог ці што? Як у Германіі?»
  «Норве, я думаю. Пішацца інакш».
  «Гэта значыць, што ён з Нарвегіі? Ці не нарвежская?»
  «Я не ведаю».
  «Ой. Які план?»
  «У мяне ёсць імя кагосьці, нейкі хлопец ведае, дзе ён вісіць».
  «Одэн, скандынаўскі гандляр».
  «Вы слухаеце? Я сур'ёзна."
  - Працягвай, - сказаў Тоні і выглядаў сур'ёзна.
  «Я сустракаю Одэна. Я хачу сказаць, што ведаў Бакста. Ён збіраўся звязаць мяне з сабой, Одэн, але потым Бакстэра схапілі.
  «За што?»
  «Гэта проста каб увайсці ў дзверы. Тады я зраблю куплю, гэтыя рэчы Catch. Супер наркотык. Я злавіў яго. Вы ўваходзіце. Мы дамаўляемся. Ён кажа нам, што зрабіў Бакстэр, і мы адпускаем яго. Іду ў заклад, што Бакстэр прафінансаваў яго. Я кажу Лінкальну, і ён разумее, што Бакстэр сапраўды быў небяспечным дзярмом. Не тое каб ён заслугоўваў смерці. Але ён не быў ягнём. І Лінкальн не сыходзіць на пенсію».
  Тоні скрывіўся. «Гэта не вельмі план».
  Рон нахмурыўся ў адказ. «Якія-небудзь яшчэ думкі? Я рады іх пацешыць».
  «Проста кажу. Гэта не вельмі план».
  «Ну што?» — спытаў Пуласкі. «Вы за гэта?»
  - Якога чорта, - прамармытаў Тоні. «Я не рызыкаваў ні працай, ні пенсіяй, ні рэпутацыяй, ні чым яшчэ? — о, так, жыццём за апошнія пару дзён. Чаму не?"
  
  "Што гэта?"
  Нік размаўляў не з Сакс, а з яе дублёрам, у форме, якая выходзіла з кухні, стройнай афраамерыканцы, запазычанай з 84. Афіцэр старанна абгледзеў Ніка. Скрывіўшыся ў бок Сакса, калі ён дастаў з кішэні мужчынскага пінжака бязмолатка Smittie.
  «Гэта. Пачакай. Я магу растлумачыць».
  Сакс скрывіўся. Аднаго пісталета хапіла, каб пасадзіць яго на пяць гадоў. Яна магла падумаць, што ён разумнейшы.
  «Манжэты?»
  «Так», — адказаў Сакс.
  - Гэй, табе не трэба... - голас Ніка сціх.
  Патрульны аддаў зброю Саксу, затым надзеў рукі Ніка ззаду і дапамог яму падняцца. Яна выпусціла патроны са зброі і сунула яе ў сумку з доказамі. Патроны пайшлі ў іншы. Яна паставіла іх на стол, недаступны для Ніка.
  - Я збіраўся паведаміць пра гэта, - буркнуў Нік, яго голас быў вышэйшым, у рэгістры віны, як думаў Сакс. «Кавалак. Я збіраўся здаць. Я не нёс».
  Хаця, так, ён у значнай ступені быў.
  — Вы не разумееце, — працягваў ён. Адчай быў густы. «Я быў на вуліцы, спрабуючы знайсці таго чалавека, пра якога я вам казаў, які можа дапамагчы мне. Мог даказаць, што я невінаваты. Я быў у Рэд-Хуку, і гэты хлопец з'явіўся з ніадкуль, сцягнуў таго Сміці і збіраецца абрабаваць мяне. Я адабраў у яго кавалак. Я не мог яго кінуць. Можа, нейкае дзіця знайшло».
  Сакс нават не папрацаваў скласці гэтую хлусню. - Джон Пероне, - пачала яна. І няхай гэта сядзіць.
  Нік не даў абсалютна ніякай рэакцыі.
  «Калі вы сустрэліся з Пероне, у нас была каманда каля яго офіса».
  Чалавек паспрабаваў усвядоміць гэта. Потым: «Ну, так, у Пероне была інфармацыя пра Доні. Ён збіраўся трохі раскапацца, знайсці тое, што яму трэба, каб даказаць, што я не быў ні ў якім разе побач з «адборам…»
  «Мы ператварылі Ральфа Севілья, Нік. Цягліца Пероне. Той, якога вы двое паслалі забіць Фрэдзі Карутэрса.
  Рот злёгку адкрыты. Вочы азіраюцца па яго кватэры. Яна падумала пра малюсенькую рыбку ў акварыуме Вернана Грыфіта.
  Яна дадала: «Двое нашых людзей ішлі за Севільяй у гандлёвы цэнтр, дзе вас чакаў Фрэдзі. Ён рушыў на Фрэдзі, у гараж, і яны прыбілі яго. Ён зацямніў вас абодвух.
  "Але...?"
  «Севіль сказаў Пероне, што ён забіў Фрэдзі. Такі быў сцэнар. Пероне не ведае, што ў нас ёсць Севілья. На дадзены момант Фрэдзі знаходзіцца пад вартай».
  Твар Ніка заставаўся непахісны. «Хлусня. Гэты сукін сын хлусіць. Севілья. Ён прыдурак».
  - Хопіць, - прашаптаў Сакс. "Дастаткова."
  Пры гэтым Нік змяніўся. Неадкладна. Ён стаў ваўком. «Як вы сабралі каманду да Пероне? Фігня. Ты, чорт вазьмі, блефуеш».
  Яна міргнула ад яго гневу. Яго словы калолі, як лязо. «Мы ведалі, што ты будзеш разумным, памяняеш машыны ў гаражы або павядзеш нас. У тую ноч, калі я застаўся тут? Пасля таго, як ты заснуў, на твой тэлефон усталявалі праграму-трэкер. Мы ішлі за табой да Перонэ. Я не мог атрымаць ордэр — мы не маглі пачуць, што вы з Пероне сказалі. Але Сэвілла сказала нам, што вы тады паднялі грузавік «Алганкін» каля Говануса і ўдарылі кіроўцу пісталетам. Доні не меў да гэтага ніякага дачынення. І прычына, па якой вы хацелі атрымаць матэрыялы справы: атрымаць вашыя грошы ад таго, хто апынуўся з «выкрадзенымі наркотыкамі».
   Яго плечы апусціліся ад паразы, і ён вярнуўся да пафасу. «Я вяртаюся назад, і я мёртвы, Амелія. Альбо я сама сябе заб'ю, альбо мяне хтосьці зробіць». Голас яго зрываўся.
  Яна паглядзела на яго, апусціўшы галаву на калені. «Я не хачу, каб ты вяртаўся, Нік».
  Палёгка, як параненае дзіця, сабранае на руках у маці.
  "Дзякуй. Вы павінны зразумець. Што адбылося некалькі гадоў таму. Я не хацеў гэтага рабіць. Пад'ём. Ведаеце, мама хварэла, у Доні былі праблемы. Увесь гэты тавар застрахаваны. Гэта не было такой вялікай праблемай. Сапраўды».
  У Сакса загудзеў тэлефон. Яна паглядзела на экран і адправіла тэкст у адказ. Праз імгненне ўваходныя дзверы адчыніліся, і ўнутр увайшоў высокі, худы, смуглявы мужчына. Ён быў апрануты ў карычневы касцюм, жоўтую кашулю і яркі малінавы гальштук. Колеры могуць супярэчыць, але адзенне добра сядзіць.
  «Ну, паглядзі сюды. Глядзі гэта. Злавілі, ці не так?» Ён правёў доўгімі пальцамі па сваіх кароткіх валасах колеру солі і перцу.
  Нік скрывіўся. «Чорт».
  Фрэд Дэлрэй, старэйшы спецыяльны агент ФБР, быў вядомы некалькімі рэчамі. Па-першае, яго любоў да філасофіі, прадмета, у якім ён быў даволі вядомы ў навуковых колах. Па-другое, яго незвычайны выбар моды. Потым быў яго незвычайны слоўнікавы запас. Dellray-гавораць, гэта называлася.
  «Такім чынам, містэр Нік, вы робіце нейкія гарэзы, улічваючы, што вы ўсё яшчэ не ў стане прэсы з турмы».
  Нік маўчаў.
  Дэлрэй павярнуў крэсла, сеў, застаўшыся спіной паміж ім і Нікам, і паглядзеў на яго яшчэ больш уважліва, чым Сакс.
  «А-мелія?»
  «Фрэд?»
  «Мне дазволена націскаць поршань?»
  «Рабі тое, што табе трэба».
  Дэлрэй ціпіў пальцамі. «Дзякуючы ўладзе, якой яна надзелена , дзякуючы вялікаму штату Нью-Ёрк, дэтэктыў Сакс арыштуе вас за шмат рэчаў. Многа-многа прыходзіць мне ў галаву, прынамсі, яе таксама, паспрачаюся. Ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-шш, не рабі так, каб утвараць словы. Я гавару. Яе будуць арыштоўваць Вы, а потым са згоды яе і майго боса, высокага высокага ўзроўню, вы будзеце працаваць на мяне, называйце мяне вялікім арлом федэральнага ўрада».
  «Што ты...»
  «Цсс, тсс. Вы сумуеце па гэтай частцы? Ты будзеш для мяне даведчыкам, канфідэнцыяльным інфарматарам. І ой, які ты будзеш боўтацца. Былы паліцэйскі, былы асуджаны. План - вы вырабляеце для нас. Пяць гадоў ці каля таго, робячы тое, што ты sposta - гэта тое, што я кажу, і ўсе шчаслівыя, шчаслівыя. Потым вы адпраўляецеся пад хатні арышт, і даволі хутка вы зможаце стаць удзельнікам вітання Walmart. Калі бяруць на працу былых злачынцаў. Хм. Трэба гэта праверыць».
  Дэлрэй, былы агент пад прыкрыццём, цяпер быў галоўным распаўсюдам інфарматараў на паўночным усходзе.
  «Вы хочаце Пероне». Нік ківаў.
  "Добры дзень . Падвешаны дазор гэтага хлопчыка, Севілья, ужо добра спаліў яго. Але ён проста першая закуска, аперытыў . Адтуль мы пойдзем далей і ўверх. Свет чакае. Цяпер я хачу пачуць, усё , што я хачу пачуць, гэта "Дасэр, я падтрымліваю". Я не, я буду сціскаць некаторыя часткі вашага жыцця, на якіх вы не хочаце мець сляды ад пазногцяў. Мы ўсе разам на гэтым?»
  Уздых. Ківок.
  «У захапленні. Але... - сказаў Дэлрэй, яго цёмны твар люта скрывіўся. «Вас не чую, і што яшчэ больш важна, мікрафоны вас не чуюць. З якіх мы атрымалі больш, чым наборы Халасцяка і Выжыў разам узятых. Так?»
  "Я зраблю гэта. Я згодзен."
  Сакс дастала мабільны і патэлефанавала іншаму дэтэктыву, які быў прыпаркаваны на вуліцы ў машыне без апазнавальных знакаў. «Патрэбен транспарт да Цэнтральнага браніравання». Яна паглядзела на Ніка і прачытала яму яго правы. «Адвакат?»
  «Не».
  «Добры званок».
  У дзвярах з'явіўся дэтэктыў, салідная лацінаамерыканка, якую Сакс ведаў шмат гадоў. Рыта Санчэс. Жанчына кіўнула Саксу.
  «Рыта. Дастаньце яго ў цэнтр горада. Я хутка буду там, каб аформіць дакументы. Патэлефануйце таксама пракурору ЗША».
  Жанчына прахалодна ўтаропілася на Ніка. Яна ведала іх гісторыю адносіны. «Вядома, Амелія. Я спраўлюся». Яе тон казаў: Божа, прабач, дарагая.
  «Амелія!» Нік спыніўся каля дзвярэй, Санчэс і форма запаволіліся. «Я… прабачце».
  Якое самае страшнае зло?
  Яна паглядзела міма яго на дэтэктыва і кіўнула. Ніку павялі з кватэры.
  «Што?» - спытаў Фрэд Дэлрэй, кіўнуўшы на гімнасцёрку, якую Нік меў з сабой.
  Сакс расшпіліў яе і дастаў карціну. добра. Глыбока ўздыхнуў. Палатно было падобна на тое, якім яна захаплялася шмат гадоў таму. Такога, якога яна так моцна хацела, але не магла сабе дазволіць. Успомнілі сцюдзёную нядзелю, якую яны бачылі ў галерэі SoHo пасля сняданку на Бруме і Заходнім Брадвеі. Успомніў тую ноч, у іх кватэры, снег, які стукаў у акно, шчоўк радыятара, ляжаў побач з Нікам і думаў пра карціну. Шкада, што яна не змагла яго купіць, але нашмат, нашмат шчаслівей, што яна была паліцэйскім, чым чалавекам з больш прыбытковай працай, які мог бы сарваць Visa і купіць палатно на месцы.
  - Не ведаю, - сказала яна, кладучы карціну ў сумку. «Паняцця не маю».
  І, адвярнуўшыся, яна выцерла маленькую слязіну з кутка правага вока і села пісаць астатнюю частку справаздачы.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 57
  А , Амелія, - сказаў Том, калі яна зайшла ў гасцёўню. «Віно?»
  «Трэба працаваць».
  "Ты ўпэўнены?"
  «Так». Яна адзначыла, што і ў Райма, і ў Арчера былі віскі ў падстаканніках. «Я маю на ўвазе, не. Я маю на ўвазе, так, я вазьму адзін ".
  Памочнік вярнуўся праз імгненне. Ён зірнуў на бутэльку скотчу побач. «Пачакай».
  - Пачакай, - сказаў Райм, спрабуючы апярэдзіць. "Што гэта значыць? Я ненавіджу, калі людзі так кажуць. «Пачакай». Пачакай што ? Перастаць рухацца? Перастаць дыхаць ? Спыніць іх разумовыя працэсы?»
  «Добра, што азначае «пачакаць», гэта тое, што нехта зрабіў нешта недапушчальнае, пра што я толькі зараз даведаўся і на што я падаю пратэст. Вы зрабілі налёт на выпіўку».
  Арчэр засмяяўся. «Ён загадаў мне ўстаць, падысці туды і наліць. Не, Лінкальн, я не бяру на сябе грэх за цябе. Памятаеце, я проста стажор?»
  Райм прабурчаў: «Калі б вы далі мне прыстойную суму для пачатку, не было б праблем».
  Том схапіў бутэльку і выйшаў з гасцёўні.
  «Пачакай!» Рыфма называецца. «І гэта правільнае ўжыванне гэтага слова».
  Сакс усміхнулася абмену і вярнулася да доказаў, пахаджваючы, разглядаючы пакеты і гледзячы на карты. Яна рабіла гэта часта, хадзіла, каб страціць энергію. Калі ён быў здольны гэта, Лінкальн Райм рабіў сапраўды гэтак жа, калі разглядаў невырашальную праблему са справай.
  Раздаўся званок, і Райм пачуў крокі Тома да дзвярэй. Амаль чутнае прывітанне наведвальніка патлумачыла Райму, хто прыйшоў патэлефанаваць.
  «Час брацца за працу», — сказаў Рыфм.
  Сакс кіўнуў Мэлу Куперу, які зайшоў у гасцёўню, скінуўшы з сябе пінжак. Ён чуў пра Аліцыю Морган, і цяпер Райм растлумачыў, што яна забрудзіла доказы. Тэхнік паціснуў плячыма. «Мы сутыкаліся з горшым». Ён прагледзеў доказы з кватэр Грыфіта і Моргана. «Так, так. Мы знойдзем некаторыя адказы тут».
  Райму было прыемна бачыць, як вочы Купера блішчаць так моцна, як у старацеля, які заўважыў самародак памерам з вялікі палец.
  Сакс даставала з кішэні латексныя пальчаткі, калі яе тэлефон зазваніў. Уваходны тэкст.
  Яна прачытала паведамленне. Яна адправіла яшчэ адно паведамленне і падышла да камп'ютара. Праз імгненне яна адкрыла электронны ліст. Рыфма ўбачыла афіцыйны загаловак. Гэта быў файл доказаў са штаб-кватэры паліцыі Нью-Ёрка.
  «Яны знайшлі тое, што я спрабаваў успомніць, з таго ранейшага выпадку». Яна падняла кесон, зроблены Вернанам Грыфітам. Колы былі ідэнтычныя тым, што намаляваны на фота, якое яна толькі што атрымала ад CSU.
  Яна сказала: «Алісія сказала, што сустрэла Вернана, калі ён забіваў чалавека, які здзекаваўся над ім».
  «Правільна».
  «Я думаю, што ахвярай быў Эчы Рынальда, гандляр наркотыкамі і транспартнік — у гэтым забойстве я не дамогся ніякага прагрэсу».
  Арчер сказаў: «Так, колы супадаюць, цацачныя колы».
  "Правільна. Акрамя таго, Рынальда быў да смерці зарэзаны тым, што магло быць адным з іх».
  Яна кіўнула на брытвы і нажы, якія яны знайшлі ў кватэры Грыфіта.
  - Добра, добра, - сказаў Рым. «Яшчэ адна сцэна з удзелам Грыфіта. Што-небудзь пра гэтую справу, што магло б даць нам зразумець, дзе ён хаваецца?» Ён і Сакс нядоўга працавалі над гэтай справай, але потым Райм сышоў на пенсію, перш чым яны прасунуліся вельмі далёка.
  Яна прабегла ўсё, што ведала, заключыўшы: «Толькі тое, што ён ускочыў у цыганскую кабету і паехаў некуды ў Вёску. Нічога больш канкрэтнага».
  - Ах, - ціха сказаў Райм, гледзячы на дошку. «Гэта ставіць нас у крыху іншае становішча».
  «Але Вёска, - сказаў Арчер, - велізарная. Калі няма магчымасці звузіць яго...»
  «Заўсёды сумнявайцеся ў сваіх здагадках».
  Сакс: “З радасьцю. Каторы?"
  - Вернан меў на ўвазе Грынвіч- Вілідж.
  «Якая там яшчэ вёска?»
  «Сярэдняе сяло». Ён зірнуў на Арчера. «Раён у Квінсе».
  Яна кіўнула. «Тую, якую вы назвалі, — з-за перагною і другі след. І я паставіўся да гэтага скептычна».
  «Правільна».
  «Думаю, у рэшце рэшт, нам не спатрэбіліся два пытальнікі».
  Сакс праглядаў онлайн-карту Мідл-Вілідж. Гэта была не маленькая тэрыторыя. «Маеце нейкае ўяўленне, дзе менавіта ён можа быць?»
  - Я так, - сказаў Райм, гледзячы на карту, пачуўшы словы Джульет Арчэр.
  Адказы на загадкі заўсёды простыя...
  «Я магу звузіць гэта».
  «На колькі?» — спытаў Бондар.
  «Каля шасці футаў».
  
  Могілкі Святога Іаана ў Квінсе з'яўляюцца пастаянным месцам спачыну шэрагу вядомых асоб.
  Сярод іх: Марыё Куома, Джэральдзіна Ферара, Роберт Мэплторп і, не менш, Чарльз Атлас. Але Амелія Сакс ведала гэта ў асноўным праз квазіпрафесійныя сувязі, можна сказаць. На каталіцкіх могілках ляжалі целы дзясяткаў самых вядомых бандытаў гісторыі. Джо Каломба, Карміне Галантэ, Карла Гамбіна, Віта Джэновезэ, Джон Гоці і квінтэсенцыя Хроснага бацькі Лакі Лучана.
  Цяпер Сакс прыпаркавала свой Torino ля ўваходу на Метрапалітэн-авеню ў Мідл-Вілідж, пастырскім па стандартах Нью-Ёрка. Галоўны будынак быў збудаваннем, якое было б знаёмым і баварцам, і сельскім жыхарам Лізаветы. Шпількі, вежачкі, са свінцовымі вокнамі і цаглянымі сценамі, апраўленымі белымі ліштвамі.
  Яна вылезла і па звычцы расшпіліла пінжак, а затым дакранулася да рукатай Глок адкрытай далонню, каб арыентавацца. Калі б вы спыталі яе праз хвіліну, ці рабіла яна гэта, яна б не магла вам сказаць.
  Побач, з мясцовага ўчастка, стаялі дзве машыны без апазнавальных знакаў. Яна з задавальненнем заўважыла, што на іх няма ніякіх прыкмет. Ніякіх штыревых антэн і камп'ютараў, якія займаюць прамежкавую частку пярэдняга сядзення. Рэальныя нумарныя знакі, а не дзяржаўныя або пастаянныя.
  Малады патрульны афіцэр з прозвішчам Келер на нагрудным знаку кіўнуў ёй са свайго месца каля ўваходу.
  «Мы можам прагуляцца?» — спытала яна.
  «Так, і гэта лепш».
  Яна зразумела, што ён меў на ўвазе той факт, што любая машына прыцягне ўвагу на шырока адкрытых могілках.
  «Але мы павінны рухацца хутка. Хутка сцямнее. У нас пад’езды накрылі, але…”
  Яны рушылі моўчкі праз пад'езд і далей па асфальтавай дарозе. Вясновы вечар быў мяккі, як віншавальная паштоўка, і шмат людзей сабралася тут, пакідаючы кветкі. Некаторыя былі адны, напэўна, удовы і ўдаўцы. У асноўным пажылыя. Былі і пары, якія заквіталі магілы бацькоў ці, магчыма, дзяцей.
  Праз пяць хвілін яны апынуліся на бязлюдным участку могілак. Два афіцэры ESU, кампактныя мужчыны ў тактычным адзенні, паднялі вочы. Яны хаваліся за маўзалеем.
  Яна кіўнула. Адзін з паліцэйскіх сказаў: «Ён прыйшоў сюды паўгадзіны таму і не варухнуўся. У нас быў тайны адвод людзей. Сказаў ім, што пазней адбудзецца дзяржаўнае пахаванне, і мы хацелі трымаць тэрыторыю свабоднай у мэтах бяспекі».
  Сакс паглядзеў міма іх на магілу прыкладна ў пяцідзесяці футах ад іх, на спіну чалавека, які сядзеў на лаўцы каля магільнай пліты.
  «Калі ён трусоў, - спытала яна, - іншыя каманды?»
  «О, мы пакрытыя. Там, там і там, - сказаў Келер, паказваючы. «Ён нікуды не дзенецца».
  «Няма машыны?»
  «Няма аўтамабіля, дэтэктыў».
  «Зброя?»
  «Не прадставіў». Гэта ад аднаго з афіцэраў тактыкі. Яго напарнік паківаў галавой. Дадаў: «Але ля лаўкі ляжыць заплечнік. У межах дасяжнасці».
  «Ён нешта з гэтага ўзяў. Пастаўце яго на магільны помнік, бачыце? Глядзеў у бінокль. Здаецца, гэта цацка. Карабель ці што. Лодка."
  - Гэта мініяцюра, - сказаў Сакс, не прыглядаючыся. «Не зусім цацка. Падтрымай мяне. Я забяру яго».
  
  Вернан Грыфіт не супраціўляўся.
  Ён быў бы грозным супернікам; ён быў сапраўды худы, але яна магла бачыць мускулы пад аблягаючай кашуляй, і ён быў высокі, з вельмі доўгім выцягваннем. А ў заплечніку, верагодна, была яшчэ адна смяротная ручка, а можа, лязо ці піла, падобныя на тыя, што яна знайшла ў Чэлсі.
  Сталёвы пацалунак…
  Ён быў відавочна здзіўлены раптоўнай прысутнасцю афіцэраў і, падняўшыся напалову, зноў апусціўся на лаўку, трымаючы свае дзіўныя доўгія рукі ўверх, прама ў паветры. Келер накіраваў яго на калені, а затым на зямлю, дзе яго начапілі ў кайданкі і абшукалі. І заплечнік абшукалі. Ні стрэльбаў, ні малаткоў, нічога, што можна было б выкарыстоўваць у якасці зброі.
  Сакс здагадаўся, што ён пагрузіўся ў разважанні пра свайго брата Пітэра, перад магілай якога ён сядзеў. Ці, калі ён верыў у такія рэчы, магчыма, Грыфіт сапраўды думаў, што яны ўдзельнічаюць у размове.
  З іншага боку, ён мог проста думаць пра практычнае пытанні. Што было далей? Пасля падзей апошніх дзён яму трэба будзе падумаць.
  Потым, з дапамогай супрацоўнікаў ESU і падняцца на ногі, ён і Сакс накіраваліся да могілак. Грыфіт быў пасаджаны на іншую лаўку, на гэтай з выявай зялёнага голуба. Яны чакалі фургон з палоннымі; Грыфіту было б вельмі цесна ў спіне аднаго з неапазнавальных знакаў. Акрамя таго, ён прычыняў людзям боль такімі мудрагелістымі і непрыемнымі спосабамі, што вы не хацелі б, каб ён ехаў за вамі ў службовай машыне, а тым больш у Ford Torino, нават у кайданках.
  Сакс сеў побач. Яна дастала свой магнітафон, уключыла яго і прачытала яго правы Міранды. Спытаў, ці разумее ён іх.
  «Я так. Вядома».
  У Грыфіта былі доўгія пальцы, адпаведныя ступням, памер якіх яны, вядома, ведалі. Твар у яго таксама быў даўгаваты, але бледны безбароды выгляд быў непрыкметны. Яго вочы былі карыя.
  Яна працягнула: «Мы ведаем, што Алісія Морган прымусіла вас забіць асоб, звязаных з аўтамабілем US Auto, які быў няспраўным і забіў яе мужа. Але мы хацелі б ведаць больш. Вы будзеце гаварыць з намі?»
  Ён кіўнуў.
  «Не маглі б вы сказаць «так», калі ласка?»
  «Ой, прабачце. Так».
  «Скажы мне сваімі словамі, што адбылося. Яна сказала майму партнёру некаторыя рэчы, але не ўсё. Я хацеў бы пачуць гэта ад вас».
  Ён кіўнуў і без ваганняў растлумачыў, як Алісія падышла да яго пасля таго, як убачыла, як ён кагосьці забіў на вуліцы. «Той, хто нападаў на мяне», — рашуча дадаў ён.
  Яна ўспомніла, што Райм сказаў ёй, што Грыфіт падштурхнуў Рынальда напасці. Але яна падбадзёрліва кіўнула.
  «Вы сказалі, што яна прымусіла мяне забіць пакупнікоў, якія зрабілі і прадалі машыну, у якой загінуў яе муж».
  Пакупнікі? — здзівілася яна.
  «Але я зрабіў гэта, таму што хацеў ёй дапамагчы. Яе спалілі, парэзалі і, ведаеце, назаўжды змянілі тое, што здарылася. Я пагадзіўся».
  «Яна хацела, каб людзі, якіх яна лічыла вінаватымі, былі забіты прадуктам?»
   «Рэчы, так. Таму што ад гэтага загінуў яе муж і была паранена яна».
  «Раскажы мне пра Тода Ўільямса».
  Ён пацвердзіў тое, што яны здагадваліся. Той Уільямс, лічбавы актывіст, быў геніем хакера і навучыў Грыфіта ўзламаць DataWise5000s. І, робячы выгляд, што працуе ў рэкламным агенцтве, ён купіў базы дадзеных прадуктаў, якія змяшчаюць кантролеры, а таксама людзей або кампаній, якія набылі пэўныя тавары.
  Грыфіт дадаў, што яны з Алісіяй шукалі ў спісе тых, хто працуе ў US Auto, кампаніі па вытворчасці паліўных інжэктараў, агенцтве, якое стварае іх аб'явы, або адвакатах, якія іх абараняюць. «Грэг Фроммер, Бэнкаф, Джо Хідзі. Страхавы адвакат у Вестчэстэры.
  - Куды вы з Алісіяй павінны былі потым пайсці?
  «Не ведаю. Магчыма, на паўночнай частцы штата. Канада была б лепш. Усё адбылося так хутка. Нічога не планаваў. Як ты сюды трапіў?» — спытаў ён. «Я ніколі не казаў Аліцыі пра свайго брата».
  Сакс растлумачыў: «Выпадак быў нядаўні. Ахвяру, якую вы забілі, назвалі Эчы Рынальда.
  «Пакупнік».
  Зноў гэтае слова.
  «Ён быў наркадылерам», - сказаў Сакс.
  "Я ведаю. Я прачытаў гісторыю пасля. Але ўсё роўна. Як?»
  «Гэта справа была ў мяне на лаве падсудных. Адным з доказаў з месца, дзе вы яго забілі, было кола ад цацкі. У вас у кватэры ў Чэлсі быў кесон. Было такое ж кола».
  Грыфіт кіўнуў. «Я зрабіў для Піцера кесон». Кіўнуў у бок магілы брата. «Я быў са мной у тую ноч за абедам. Я выйшаў з рэстарана і прыйшоў сюды, каб пакласці яго на яго магілу». Ён задрыжаў ад агіды ці злосці. «Ён зламаў яго».
  "Рынальда?"
  Ківок. «Ён вяртаўся да свайго грузавіка і не глядзеў, куды ішоў. Стукнуў у мяне, і яго раздушыла, кесон. Я яго абразіў, і ён кінуўся за мной. Я забіў яго». Грыфіт паківаў галавой. «Але тут, як ты тут апынуўся?»
  Сакс растлумачыў, што пасля таго, як яны злучылі Вернана і Рынальда, а Райм зрабіў скачок у Мідл Вілідж, не спатрэбілася шмат, каб мяркуюць, што сведчанні з розных месцаў - гумус, вялікая колькасць угнаенняў і пестыцыдаў або гербіцыдаў, а таксама фенол, інгрэдыент вадкасці для бальзамавання - могуць азначаць, што ён наведаў тут знакамітыя могілкі.
  Прыкладна да шасці футаў…
  Званок паказаў, што Пітэр Грыфіт, брат Вернана, пахаваны тут. Сакс патэлефанаваў дырэктару і спытаў, ці ёсць у іх запісы аб наведванні Вернанам магілы. Ён сказаў, што не ведае пра візіты, але вакол сюжэта Грыфіта здараліся дзіўныя выпадкі: нехта пакідаў мініяцюрную мэблю або цацкі на магіле. Рэжысёр сказаў ёй, што творы вельмі добра зроблены. Мужчына мяркуе, што іх забралі нейкія наведвальнікі. Тыя, што былі здадзены, ён захоўваў у кабінеце, чакаючы, пакуль хто-небудзь іх забярэ. Спалучэнне мела ўсе прыкметы гарадской легенды: мініяцюры і могілкі.
  «Калі ён быў жывы, Пятру заўсёды падабалася тое, што я рабіла для яго. Хлопчыкі, вядома. Сярэднявечная зброя, сталы і троны для замкаў. Катапульты і баявыя вежы. Гарматы і кесоны. Яму спадабалася б тая лодка, лодка Уорэна. На сваім магільным помніку. Дзе гэта?"
  «У сумцы з доказамі». Яна адчула сябе вымушаным дадаць: "Пра гэта будзе добра паклапаціцца".
  «Вы, міліцыянты, сачылі за магілай?»
  "Правільна."
  Сакс адзначыў, што яго брату было ўсяго дваццаць, калі ён памёр. Яна пракаментавала гэта. Затым спытаў: «Што з ім здарылася?»
  «Пакупнікі».
  «Вы гэта сказалі. Што гэта значыць?"
  Грыфіт паглядзеў на свой заплечнік. «Там ёсць дзённік? Дзённік майго брата. Ён прадыктаваў яго на MP3-плэер. Я перапісваў яго, думаў, што калі-небудзь апублікую. Ёсць некаторыя выдатныя рэчы, якія сказаў Пётр. Пра жыццё, пра адносіны, пра людзей».
  Сакс знайшоў скураную кнігу. Ён змяшчаў лёгка пяцьсот старонак.
  Грыфіт працягваў: «У сярэдняй школе, Манхасэт, некаторыя класныя дзеці пасябравалі з ім. Ён думаў, што яны сапраўды гэта мелі на ўвазе. але, э-э-э, яны проста выкарыстоўвалі яго, каб паквитацца з дзяўчынай, якая не хацела з імі займацца сэксам. Яны ўвялі ў яе наркотыкі, пераканалі Пітэра, што гэта нехта іншы, і сфатаграфавалі яго з ёй у ложку. Ведаеце, можаце сабе ўявіць».
  «Яны размясцілі іх у інтэрнэце?»
  «Не, гэта было да тэлефонных камер. Яны бралі паляроіды і разносілі па школе». Ён кіўнуў у бок патрапанага тома ў скураным пераплёце. «Апошняя старонка. Апошні запіс».
  Сакс знайшоў.
  Некаторыя рэчы сапраўды не знікаюць. Ніколі ніколі. Я думаў, што будзе. Вельмі верыў, што будзе. Скажы сабе, што мне не патрэбны такія сябры, як Сэм і Фрэнк. Яны смаўжы, яны бескарысныя. Яны смецце. Такі ж дрэнны, як Дано ці Батлер. На самай справе горш, таму што яны кажуць адно, а робяць зусім іншае. Скажыце сабе, што яны не вартыя думаць. Але не атрымліваецца.
  І ніхто мне не паверыў, што я не ведаў, што гэта Сіндзі. Усе ў школе, паліцыя, усе думалі, што я гэта спланаваў.
  Без аплаты, але гэта не мела значэння. Узмоцнены я быў вырадкам.
  Верн звар'яцеў, хацеў іх забіць. У майго брата заўсёды быў такі нораў, ён заўсёды хацеў расквітацца з усімі, хто пераступаў яму ці мне. Мама і тата заўсёды павінны былі сачыць за ім. Яго Пакупнікі хацелі забіць Пакупнікоў.
  Тое, што здарылася з Фрэнкам, Сэмам, Сіндзі і ўсім іншым - я не злуюся, як Верн. Я проста стаміўся. Так стаміўся ад позіркаў, так стаміўся ад запісак у маёй шафцы. Сябры Сіндзі плююць на мяне. Яна пайшла. Яна з сям'ёй пераехала.
  Так стаміўся.
  Мне трэба спаць. Гэта тое, што мне трэба, каб спаць.
  «Ён забіў сябе?»
  «Не тэхнічна. Не мог быць пахаваны тут, калі б пахаваў. Гэта па-каталіцку. Але ён напіўся да ступару і пайшоў катацца па дваццаць пятым маршруце. Патрапіў у сотню. Гадоў дваццаць было».
  «А «Пакупнікі»? Што гэта значыць?"
   «Пётр і я? Мы пабудаваныя па-іншаму, мы па-рознаму выглядаем. Гэта сіндром Марфана».
  Сакс не быў знаёмы з гэтым. Яна выказала здагадку, што стан быў прычынай яго росту і непрапарцыйна нізкай вагі, доўгіх рук і ног. Для яе гэты стан не быў асабліва дзіўным, проста іншы тып целаскладу. Але хуліганы ў школе? Што ж, ім рэдка патрэбна было шмат боепрыпасаў.
  Грыфіт працягнуў: «З нас шмат здзекаваліся. Нас абодвух. Дзеці жорсткія. Ты прыгожая. Вы б гэтага не ведалі».
  Так, яна б. У падлеткавым узросце Сакс, больш хлапчук, чым большасць хлопчыкаў, больш спаборніцкі, чым любы з іх, безумоўна, падвяргаўся здзекам. Потым таксама здзекаваліся ў індустрыі моды, таму што яна была жанчынай. І тое ж самае, калі яна далучылася да сілы ... і па той жа прычыне.
  Ён сказаў: «Большасць хлопчыкаў падвяргаюцца здзекам на ўроку фізкультуры. Але для мяне гэта было механічнае мастацтва — крама. Гэта пачалося з таго, што я быў закаханы ў гэтую дзяўчыну, восьмы клас. Я чуў, што ў яе быў акуратны лялечны домік. Такім чынам, для задання, пакуль усе іншыя хлопчыкі рабілі кніжныя паліцы і скрабкі для ботаў, я зрабіў ёй пісьмовы стол Чыппендэйла. Шэсць цаляў у вышыню. Ідэальна». Яго светлыя вочы ззялі. «Гэта было ідэальна . Хлопцы мяне за гэта абсралі. «У Скіні Біна ёсць лялечны домік. Слім Джым — дзяўчынка». Ён паківаў галавой. «Я ўсё ж скончыў. Даў яго Сары, і яна выглядала смешна, ведаеце. Напрыклад, калі вы робіце для кагосьці нешта сапраўды добрае, і гэта больш, чым яны хочуць. Ці ўвогуле нічога не хочуць. Прымушае іх адчуваць сябе няўтульна. Яна сказала: «Дзякуй», як дзякуе афіцыянтцы. Я больш ніколі з ёй не размаўляў».
  Такім чынам, гэта было ўсё. Не «пакупнікі», як у тых, хто купляе прадукты. Як у студэнтаў у цэху.
  «А людзей, якія былі адказныя за няспраўны аўтамабіль, у якім знаходзіліся Алісія і яе сям'я, вы думалі пра іх як пра пакупнікоў».
  "Яны былі. Хуліганы, нахабнікі. Думаючы толькі пра сябе. Прадаваць няспраўныя аўтамабілі і ведаць, што яны небяспечныя. Зарабляць грошы. Гэта ўсё, што для іх мела значэнне».
  «Вы, напэўна, вельмі любілі свайго брата».
  «Я захаваў свой стары тэлефон з яго галасавой поштай. Я іх увесь час слухаю. Гэта нейкі камфорт». Ён павярнуўся да яе. «Любы камфорт у гэтым жыцці добры, вам не здаецца?»
   Сакс лічыла, што ведае адказ на сваё наступнае пытанне. «Тыя хлопцы, якія сфатаграфавалі твайго брата і тую дзяўчыну. Што з імі здарылася?»
  «О, вось чаму я пераехаў у кватэру ў Чэлсі. Мне прасцей зрабіць тое, што я вырашыў — знайсці іх і забіць; яны працавалі ў горадзе. Аднаго я зарэзаў насмерць. Сэм. Другі, Фрэнк? Збілі яго да смерці. Целы знаходзяцца ў сажалцы каля Ньюарка. Я магу расказаць вам пра іх больш, калі хочаце. Яна збіралася мяне забіць, ці не так? Алісія».
  Сакс вагаўся.
  Гісторыя рана ці позна выйдзе на свет. - Так, Вернан. Прабач».
  Адстаўка на твары. «Я ведаў. У глыбіні душы я ведаў, што яна выкарыстоўвае мяне. Кожны, хто хоча, каб вы забівалі людзей, проста выходзіць і просіць вас пасля таго, як вы спалі разам». Пацісканне плячыма. «Чаго я чакаў? Але часам вы дазваляеце выкарыстоўваць сябе, таму што... ну, проста таму. Ты самотны ці яшчэ што. Усе мы так ці інакш плацім за каханне». Яшчэ адзін пошукавы позірк яе твару. «Ты са мной добры. Нават пасля таго, як я спрабаваў забіць тваю маці. У рэшце рэшт, я не думаю, што вы пакупнік. Я думаў, што ты. Але вы не». Праз імгненне ён працягнуў: «Ці магу я даць вам што-небудзь?»
  "Што?"
  «У заплечніку. Ёсць яшчэ адна кніга».
  Яна зазірнула ўнутр. Знайшоў тонкі томік. «Гэта?»
  "Правільна."
  Кароткія даследаванні невытлумачальнай смерці.
  Яна гартала яго, разглядаючы здымкі мініяцюр з месца злачынства. Сакс ніколі не бачыў нічога падобнага. Стваральнікам дыярам была Фрэнсіс Глеснер Лі. Сакс ціха засмяяўся, гледзячы на малюсенькую ляльку, труп, што ляжала на кухні.
  «Вы можаце атрымаць гэта. Я хацеў бы, каб вы гэта зрабілі».
  «Нам забаронена. Ты разумееш."
  «Ой. Чаму не?"
  Яна ўсміхнулася. «Я не ведаю. Міліцэйскае правіла. Але мы не».
  «Вядома. Можа быць, вы маглі б купіць адзін, цяпер, калі вы ведаеце пра гэта.»
  - Я зраблю гэта, Вернан.
  Падышлі два супрацоўнікі ў форме. «Дэтэктыў».
   - Том, - адказала яна больш высокаму з двух.
  «Аўтобус тут».
  Яна сказала Грыфіту: «Мы адвядзём вас у браніраванне. Вы ж не будзеце праблемай?»
  «Не».
  Сакс яму паверыў.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 58
  Ён там».
  Рон Пуласкі перавёў погляд з хлопчыка, якому было не больш за пятнаццаць, на будынак, на які паказваў хлопчык. Месца было кепскае, горшае, чым у большасці ва Усходнім Нью-Ёрку. Рон і яго дзеці нядаўна бачылі Хобіта, і ў нейкі момант гномы і Більба накіраваліся да пячоры. Вось што нагадала яму гэтае месца. Адзін з тых старых каменных збудаванняў, засохла-карычневы, з чорнымі вокнамі, запалымі, як труп, вачніцамі. Некаторыя зламаныя. Некаторыя ўсеяныя кулявымі дзіркамі.
  Здавалася прыдатным, гэта цьмянае, забароненае месца, для Одэна мець справу з. Або там, дзе ён сфабрыкаваў свой сумна вядомы "Улоў". Прэпарат з лекаў.
  А можа, ён рабіў гэта ў іншым месцы і менавіта тут катаваў канкурэнтаў і падазраваных інфарматараў.
  «Ён адзін?» - спытаў Рон.
  «Не ведаю». Шырокія карыя вочы хлопчыка тарганулі па вуліцы. Рон зноў апрануўся - як заўсёды падчас аперацыі "Выратаванне Лінкальна-Райма", - але ён усё яшчэ выглядаў такім, якім ён быў: белы паліцэйскі ў чорным капюшоне, апрануты як бы пад прыкрыццём. Ён прымушаў сябе не зазіраць ззаду, у завулак, дзе чакаў Тоні з выцягнутым глокам.
  Ён спытаў у дзіцяці: «Одэн? Ён узброены?»
  «Глядзі, чувак, толькі мой зялёны. К?»
   «Я плачу вам адзін вялікі. Одэн звычайна нясе?»
  «Гэта не мой капот. Я не ведаю гэтага Одэна, не ведаю яго каманды. Усё, што я ведаю: прыйшла вестка ад Альфа, з Рычы, ручаўся за цябе, сказаў, што ты паклаў трохі зялёнага, я знайшоў для цябе гэтую суку Одэна. Я чуў, як ён там, у тым будынку. Усё, што я ведаю. Я кажу. Ты ўпэўнены, што ты не паліцэйскі?»
  «Не паліцэйскі».
  "Добра. Я зрабіў тое, што павінен быў. Цяпер: зялёны».
  Пуласкі пакапаўся ў кішэні, абхапіў пальцамі тыднёвую суму — па пяцёрках, каб булка заспявала.
  «Пачакай». Хлопец гаварыў тэрмінова.
  «Што значыць пачакаць?»
  «Не давайце мне грошай зараз ». Быццам мент рыгнуў падчас імшы.
  Рон уздыхнуў. «Вы толькі што сказалі...»
  «Трымай, трымай…»
  Азіраючыся.
  Рон таксама быў. На чорт гэта было?
  Потым ён заўважыў трох маладых людзей, двух лацінаамерыканцаў і аднаго чорнага, якія ішлі па супрацьлеглым баку вуліцы, курылі і смяяліся. У некаторых месцах іх узрост прымусіў бы іх паступіць у каледжы, але тут яны маглі б яшчэ вучыцца ў сярэдняй школе, калі не кінуць школу.
  «Пачакай, пачакай… Не, не, не глядзі на іх, глядзі на мяне».
  Зноў уздыхнуў. "Кім ты працуеш-?"
  «К. зараз. Дай мне. Зялёны».
  Рон перадаў грошы. Хлопчык пакапаўся ў кішэні і падаў яму пакамечаны пачак цыгарэт.
  Рон нахмурыўся. «Што там? Я не хачу нічога забіваць. Я проста хачу пагаварыць з Одэнам».
  «Што там, гэта цыгарэты, чувак. Проста бяры. Прыбярыце гэта, як быццам ёсць тры граммы рока. Асцярожна. Схавайце гэта. Цяпер!»
  Ах Рон зразумеў. Хлопец хацеў, каб здавалася, што ён дзеліцца. Пабудуйце свой вулічны аўтарытэт. Рон зірнуў на другі бок вуліцы і ўбачыў, што трое маладых людзей заўважылі. Яны не адрэагавалі і працягнулі свой шлях.
  Рон агледзеў будынак. "Добра. Одэн. У якой ён частцы?»
   «Не ведаю. Проста ён там. Я на вашым месцы я б пачаў з One A і працаваў бы далей».
  Рон пачаў пераходзіць вуліцу.
  «Ёй».
  "Што?"
  «Мае цыгарэты».
  «Я толькі што купіў іх». Ён раздушыў пачак і выкінуў на вуліцу. «Кіньце гэта, яны вам не падыходзяць».
  «Да чорта гэта, чувак».
  Пасля знікнення дзіцяці Тоні далучыўся да яго. Ён быў апрануты ў тайнае адзенне ўласнай маркі — чорныя джынсы і футболка, шэрая скураная куртка, кепка Yankees, адкінутая назад. Разам яны накіраваліся да вусця алеі побач з будынкам Пячоры Оркаў.
  «Што там адбываецца?»
  «Ніякага ўяўлення. Хлопец клянецца, што Одэн цяпер там. Ну, не лаяўся. Ён думае, што ён там. І гэта адзіная навіна, якая ў нас ёсць. Так што ёсць надзея».
  «Адчуванне, што метамфетамін».
  Рон спадзяваўся, што гэта не так. І метамфетамін, і крэкхеды могуць закруціцца як супергероі. Смецце дало ім вар'яцкую сілу і разбудзіла іх мысленне. Калі б Рону і Тоні пашанцавала, Одэн не быў у рознічным продажы; ён прадаваў оптам. Магчыма, нават непасрэдна да Чарльза Бакста, злачынец, якога Райм падставіў да Райкерса. У рэшце рэшт, брокеры і юрысты з Уол-стрыт павінны былі дзе-небудзь атрымаць удар і C.
  Тоні сказаў: «Калі ён вядзе справу, ён не будзе адзін, і ўсе яны будуць мець зброю. Вы пыталіся ў малога?»
  «Так, я зрабіў. Не дапамагае».
  Не ведаю...
  «Мы тут сорак хвілін. Ніхто не ўваходзіць і не выходзіць. Я думаю, што гэта крута».
  "О?" - спытаў Тоні. «Вы, магчыма, не думаеце, што Одэн і яго тры наглядчыкі, і іх АК-Чатыры-Сямёркі маглі прыехаць сюды сорак пяць хвілін таму?»
  «Тон».
  «Я проста кажу. К. Мы ідзем».
   Расшпіліўшы куртку, каб лепш атрымаць доступ да свайго «глока» ў кабуры, Тоні паглядзеў на брата. «Дзе твой кавалак?»
  «Гыкалайка».
  «Не. У тваім поясе».
  Пуласкі вагаўся, а потым падцягнуў джынсы. Ён дастаў Целаахоўніка з кабуры і сунуў у кішэню, дзе захоўваў рэшту грошай. Яго брат кіўнуў, прызнаўшыся, што, добра, малюсенькі калібр .380, верагодна, выпадзе з пояса або саслізне Рону на пахвіну.
  Тоні дакрануўся да яго рукі. «Проста, апошні раз. Вы ўпэўнены, што гэта таго варта?»
  Рон усміхнуўся.
  І разам яны падышлі да ўваходных дзвярэй будынка Одэна. Ён быў разблакіраваны. Дакладней, яна была незачынена. Зяючая дзірка, дзе была засаўка.
  «Якая кватэра?»
  Не ведаю...
  Рон паківаў галавой.
  Але далёка шукаць не прыйшлося. На другім паверсе, у кватэры ззаду, 2F, пад кнопкай зумера ў цэнтры дзвярэй была напісаная ад рукі картка, якая была чырвоная і пацёртая.
  О'Дэн.
  Пры іншых абставінах Рон мог бы засмяяцца. Ірландскі, а не скандынаўскі гандляр наркотыкамі.
  Тоні стаяў збоку ад дзвярэй.
  Рон не зрабіў. Калі глядзіш у вочка і нікога ў зале не бачыш, значыць, наведнікі мянты. Ён зрабіў каменны выгляд і ўдарыў у званок. Ён пацеў. Але ён не выціраў ручайкі. Занадта позна.
  Нейкая цішыня, потым знутры пачуліся крокі.
  "Хто гэта?" - пачуўся грубы голас.
  «Імя Рон. Я быў сябрам Бакста. Чарльз Бакстэр».
  Рон бачыў цені, якія рухаліся пад дзвярыма. Няўжо О'Дэн дастаў з кішэні пісталет і спрачаўся проста стрэліць у наведвальніка праз дзверы? Не здавалася разумным рабіць гэта ў сваёй рэзідэнцыі. Але Рон зразумеў, што О'Дэн можа быць не асабліва стабільным і, такім чынам, можа быць не турбуйцеся пра марнаванне зламысніка побач з домам. А што да ўсіх, хто знаходзіўся паблізу, ён здагадаўся, што стрэлы тут больш-менш звычайныя і таму іх у асноўным ігнаруюць.
  "Чаго ты хочаш?"
  «Вы ведаеце, што Чарльз памёр».
  "Чаго ты хочаш?"
  «Ён расказаў мне пра вас. Я хачу працягнуць з табой там, дзе ён спыніўся».
  Пстрычка з іншага боку дзвярэй.
  Узвядзенне пісталета? Або здымаць курок?
  Але гук апынуўся адным з некалькіх адчыненых замкоў.
  Рон напружыўся, яго рука слізганула да пісталета. Тоні падняў свой «глок».
  Дзверы адчыніліся, і Рон зазірнуў унутр, углядаючыся ў чалавека, які стаяў перад ім, асветлены святлом таннай лямпы з падраным абажурам.
  Плечы Рона апусціліся. Усё, што ён мог думаць: О, чувак... Што мне цяпер рабіць?
  
  
  РАЗДЗЕЛ 59
  Інкольн Райм пачуў, як адчыніліся і зачыніліся ўваходныя дзверы яго гарадскога дома. Набліжаліся крокі.
  - Гэта Амелія, - сказала Джульет Арчэр. Яны былі ў гасцінай.
  «Гэта можна зразумець па гуку. Добра. Так, палепшыцца слых, зрок, нюх. Некаторыя лекары аспрэчваюць гэта, але я праводзіў эксперыменты і пераканаўся, што гэта праўда. Паспрабуйце таксама, калі вы не забіваеце свае разумовыя клеткі празмерным віскі».
  «Што? Сапіктыўны?»
  «Смакавыя рэцэптарныя клеткі».
  «Ой. Ну, жыццё - гэта баланс, ці не так?»
  Амелія Сакс зайшла ўнутр, кіўнуўшы, вітаючыся.
  «Прызнанне ад Грыфіта?» — спытаў ён.
  "Больш-менш." Яна села і расказала яму гісторыю пра здзекі над двума братамі — малодшым да смерці — і пра рост няўстойлівасці яго брата і сястры і жаданні помсты. Расказ Грыфіта цалкам адпавядаў таму, што ім сказала Алісія Морган.
  «Пакупнікі», — разважаў Арчер, пачуўшы гэтую гісторыю. «Ну, я не бачыў, каб ён прыйшоў».
  Нягледзячы на тое, што псіхічны склад злачынца не меў для Райма ніякага значэння, цяпер ён павінен быў прызнаць сабе, што Вернан Грыфіт быў адным з самых складаных падазраваных, супраць якіх ён калі-небудзь сутыкаўся.
  «Зусім не сімпатычна», — сказаў Сакс.
  Выкраўшы тыя самыя словы, якія Рыфм збіраўся прапанаваць.
   Яна патлумачыла, што, верагодна, будзе дамова аб прызнанні віны. «Ён прызнаў, што мы давялі яго да смерці. Ён не хоча з гэтым змагацца». Усмешка. «Ён спытаў, ці думаю я, што яму дазволяць рабіць мэблю ў турме».
  Рым задумаўся, ці магчыма гэта. Здавалася, што злачынцам, якія знаходзяцца ў зняволенні за забойства, можа быць забаронены доступ да піл і малаткоў. Магчыма, мужчыну прыйдзецца задаволіцца вырабам нумарных знакаў.
  Потым ён глядзеў на дошкі з доказамі, разважаючы пра тое, як дзве справы, якія здаваліся такімі рознымі, насамрэч былі генетычна звязаны, як блізняты. Фроммер супраць Midwest Conveyance і Народ штата Нью-Ёрк супраць Грыфіта і цяпер супраць Алісіі Морган .
  Сакс «раззброілася» (дзеяслоў быў у памятцы паліцыі Нью-Ёрка аб бяспецы агнястрэльнай зброі, якой яна падзялілася з Раймам; яны добра пасмяяліся). Яна наліла кавы з сервіза, які Том паставіў у куце. Яна сядзела. Як толькі яна зрабіла першы глыток, яе тэлефон заспяваў. Яна прачытала тэкст і засмяялася. «ХСС у Квінсе знайшоў зніклыя сурвэткі. Сурвэткі “Белы замак”.
  «Я забыўся пра іх», - сказаў Арчер.
  Рыфма: «Я не меў, хоць я адмовіўся ад іх. І?»
  Сакс прачытаў: «Адмоўнае для грабянёў трэння, адмоўнае для ДНК. Станоўчы для кандытарскіх напояў на аснове малака ў прапорцыях, якія дазваляюць меркаваць, што крыніцай была сетка рэстаранаў "Белы замак".
  - Але хіба... - пачаў Арчер.
  «— на сурвэтках надрукаваны Белы замак ? Так, яны зрабілі ".
  Рыфм сказаў: «Прырода нашай прафесіі — цяпер і ваша, Арчер. Кожны дзень мы маем справу з адсутнымі доказамі, доказамі, якія ніколі належным чынам не ідэнтыфікаваныя, доказамі заражанымі. Адлічэнні сапсаваліся цалкам. І зробленыя вылікі, якія не патрэбныя. Прапушчаныя падказкі. Я думаю, гэта адбываецца ў эпідэміялогіі».
  "О так. Блізарукія дзеці, памятаеце?» Яна распавяла Амеліі Сакс гісторыю даследавання, якое памылкова сцвярджала прычынную сувязь паміж сном дзяцей пры ўключаным святле і праблемамі са зрокам.
  Сакс, кіўнуўшы, сказаў: «Чуў гэтую гісторыю па радыё — раней людзі верылі, што лічынкі спантанна ўзнікаюць з мяса. Дэталяў не памятаю».
   Арчер сказаў: «Вядома, Франчэска Рэдзі, навуковец семнаццатага стагоддзя, быў тым, хто абверг гэта. Гэта таму, што яйкі мух былі занадта малыя, каб іх можна было ўбачыць. Бацька эксперыментальнай біялогіі».
  Сакс зірнуў на дошкі доказаў, відаць, на раздзел пра грамадзянскі пазоў. Яна спытала: «Ваша справа, першапачатковая, місіс Фроммер?» Ці можа яна штосьці аднавіць?»
  «Вельмі сумнеўна». Райм патлумачыў, што адзінай прычынай пазову будзе супраць Алісіі і Грыфіта за супрацьпраўную смерць Грэга Фроммера. Уітмар вывучаў іх фінансы, але ні адзін з іх не выглядаў вельмі багатым.
  У Арчера зазваніў тэлефон. Яна скамандавала: «Адказвай».
  «Гэй, Жуль. Я».
  «Рэндзі. Ты з Лінкальнам і Амеліяй».
  Яе брат.
  Прывітанні стралялі туды-сюды.
  «Будзь праз дзесяць».
  Яна сказала: «Мы закрылі справу».
  «Сур'ёзна? Ну, я ўражаны. Білі будзе вельмі цікава пачуць пра гэта. Між вамі і мной, яму падабаецца ідэя мамы-паліцэйскага. Ён піша графічны раман. Ты гераіня. Але вы не чулі, як я сказаў гэта. Гэта будзе сюрпрыз. Добра. Я ў дарожным руху без гарнітуры. Не кажыце паліцыі. Ха!»
  Яны адключыліся.
  Арчэр глядзеў не на Райма, а на Сакса. «Калі я запісаўся на курсы Лінкальна, я, вядома, ведаў пра цябе, Амелія. Любы, хто сочыць за крыміналам у Нью-Ёрку, ведае пра вас. Ты эпічны, як сказаў бы мой сын. Я б выбраў "вядомы", але, здаецца, "эпічны" больш пасуе. І я ведаў, што вы працуеце з Лінкальнам і што вы яго партнёр, але я не ведаў, што вы таксама такі партнёр. Бачыўшыся з вамі апошнія некалькі дзён, я даведаўся».
  «Мы даўно разам. У абодва бакі, - з усмешкай сказаў Сакс.
  «Я не быў упэўнены, чаго чакаць. Але вы такія ж, як любая іншая пара. Шчаслівы, сумны, раздражнёны».
   Рыфм засмяяўся. «Мы змагаемся, вядома. Апошнія некалькі тыдняў у нас быў адзін».
  Сакс не ўсміхалася, калі яна сказала: «Я злуюся, што ён падаў у адстаўку».
  «І я злуюся, што яна злуецца, што я звольніўся».
  Яна дадала: «І злуецца, што ён скраў маю лабараторную тэхніку».
  «У рэшце рэшт ты вярнуў яго», — буркнуў Рым.
  Арчер сказаў: «Калі мне паставілі дыягназ, я вырашыў, што буду жыць адзін. О, частку часу з Білі, паводле пагаднення аб апецы, і, вядома, з апекуном — кімсьці накшталт Тома. Хаця я не ведаю, ці знайду я такога, як ён. Ён жамчужына».
  Рыфма зірнула на парозе. «Няма лепшага. Але гэта не ідзе далей за гэты пакой».
  Арчер сціпла ўсміхнуўся. «Як быццам не ведае». Яна працягнула: «Я вырашыла, што ніколі не буду ў адносінах, нават не думаю пра гэта. Атрымаю сваю новую прафесію, якая прыносіла задавальнення і выклік. Гадую сына як магла. Ёсць сябры, якія маглі б справіцца з квадриплегией. Не тое жыццё, якое я планаваў або хацеў, а годнае жыццё. Потым — няўжо табе не падабаецца, як уладкоўваецца лёс? — потым я кагосьці сустрэў. Гэта было каля трох месяцаў таму, адразу пасля таго, як неўролаг пацвердзіў, што інваліднасць, верагодна, будзе такой жа цяжкай, як яны думалі. Брэд. Гэта было яго імя. Пазнаёмілася з ім на дні нараджэння майго сына. Бацька-адзіночка. Доктар медыцынскіх навук. Гэта сапраўды націснула паміж намі. Я адразу сказаў яму пра пухліну, аперацыю. Ён кардыё, але ў цэлым ведаў пра стан. Здавалася, што яму было ўсё роўна, і мы пайшлі на некаторы час».
  Сакс сказаў: «Але вы разарвалі гэта».
  «Я зрабіў, так. Напэўна, праз год я быў як камень. Быў бегуном і мараком. Гэта камбінацыя, якую вы сапраўды не знойдзеце ў адной калонцы на Match Dot Com або eHarmony, ці не так? Брэд быў вельмі засмучаны, калі я сказаў яму. Але я ведаў, што так лепш. Для нас абодвух». Яна засмяялася. «Вы бачыце, куды гэта ідзе?»
  Рыфма не зрабіла. Зусім не. Але ён заўважыў, што на твары Сакс ледзь прыкметная ўсмешка.
  Арчер працягнуў: «Тады я ўбачыў вас дваіх разам. Пачаў думаць, можа, я памыліўся. Я ператэлефанаваў яму ўчора ўвечары. Мы выходзім на гэтых выходных. Хто ведае? Можа, праз паўгода будзем заручаны. Як вы двое. Вы ўжо прызначылі дату?»
  Сакс пахітала галавой. "Пакуль не. Хутка».
  Арчер усміхнуўся. «Ён зрабіў рамантычную прапанову?»
  «Я ледзь апусціўся на адно калена, праўда?» — прамармытаў Рыфма.
  Сакс сказаў: «Я думаю, гэта было: «Здаецца, няма аб'ектыўных або практычных прычын не жаніцца. Што вы думаеце на гэтую тэму?»
  Арчэр засмяяўся.
  Рыфма нахмурылася. «Нічога смешнага ў гэтым няма. Я даў дакладную ацэнку сітуацыі ў спалучэнні з просьбай аб дадатковых дадзеных, якія маглі б дапамагчы зрабіць выснову. Для мяне гэта было цалкам разумна».
  Арчэр зірнуў на левую руку Сакса. «Я заўважыў ваш пярсцёнак. Прыгожа».
  Сакс падняла безназоўны палец, паказваючы двухкаратны блакітны камень. «Лінкальн выбраў яго. Гэта з Аўстраліі».
  «Сапфір?»
  «Не, алмаз».
  «Не асабліва каштоўнае», - аналітычна сказаў Рыфм. «Але рэдка. А клас другі-б. Я быў заінтрыгаваны колерам. Сіні з-за рассеянага бору ў матрыцы. Паўправаднік, дарэчы. Адзіны алмаз, які мае такую характарыстыку».
  «У вас мядовы месяц?»
  Райм сказаў: «Я думаў пра Насаў. Апошні раз, калі я быў на Багамах, мяне ледзь не застрэлілі і ледзь не патанулі. Абодва на працягу пяці хвілін. Я хацеў бы вярнуцца і правесці час больш спакойна. І ёсць сябар, якога я хацеў бы бачыць. Жонка робіць цудоўныя аладкі з ракавінак».
  «Я чакаю запрашэння на вяселле».
  Сакс нахіліла галаву. «Ёсць месцы для вяселля».
  «Проста спытайце, я буду побач».
  Званок у дзверы. Рыфма зірнула на экран. Брат Арчера прыехаў, каб забраць яе. Том пусціў Рэндзі ў пакой. Ён кіўком павітаўся з Раймам і Саксам і паспяшаўся да сястры. «З табой усё ў парадку, Жуль? Твой твар!»
  «Не, не, усё ў парадку. Крыху ў сіняках».
   Арчер павярнула крэсла да Райма. «Я зноў выходжу з характару».
  Ён падняў брыво.
  Яна паднялася з крэсла, падышла да Райма, абняла яго і моцна абняла. Прынамсі, гэта было яго меркаванне, бо ён не адчуваў ціску. Падобныя абдымкі для Сакса, потым яна зноў апусцілася ў «Навальнічную стралу» і разам са сваім братам выехала адтуль.
  «Вярнуся заўтра рана», — паклікаў Рыфм.
  Ён засмяяўся, калі яна падняла левую руку і падняла вялікі палец.
  Калі яны пайшлі, Райм сказаў: «Я размаўляў з тваёй мамай. У яе добры настрой. Калі аперацыя?»
  «Заўтра пасля абеду».
  Ён назіраў за яе бледным тварам, гледзячы ў акно. «Іншая сітуацыя?» Ён меў на ўвазе Ніка. Днямі вечарам яна расказала Райму ўсё пра яго паўторнае з'яўленне — і пра свае падазрэнні адносна яго. Пра начлег у Ніка, каб размясціць на яго тэлефоне праграму для адсочвання.
  Такую прадмову, Сакс? Маліцеся працягвайце…
  На хвіліну ніякай рэакцыі. Яна нерухома глядзела на Цэнтральны парк.
  «Атрымалася так, як я і баяўся. На самай справе яшчэ горш. Ён спрабаваў некага замовіць».
  Рыфм скрывіўся і паківаў галавой. «Прабач».
  «Фрэд будзе кіраваць ім некаторы час. Мы атрымаем паўтузіна іншых, высокапастаўленых у ланцугу OC. Тады вызваліце яго».
  «Адна рэч, якую ты ніколі не казаў мне, Сакс».
  Крэсла з ротанга, на якім яна сядзела, выдала непаўторнае карканне, калі яна павярнулася да яго. Яна нахіліла галаву, адкінула валасы назад. Рыфму падабалася, што яна надзета ўніз, а не ў пучку.
  "Што гэта?"
  « Чаму вы засумняваліся ў Ніку? Усё, што ён вам казаў, як ён дзейнічаў… гучала праўдападобна. Мне, прынамсі».
  Праз імгненне яна сказала: «Інтуіцыя. Як ты ненавідзіш гэтае слова, я ведаю. Але вось што было. Я не мог дакладна пазначыць. Штосьці з ім было не так. Гэта мама звярнула на гэта ўвагу. Нік сказаў, што прыняў падзенне за свайго брата. Але яна сказала, што калі б ён сапраўды клапаціўся пра мяне, ён бы ніколі гэтага не зрабіў. Нік быў узнагароджаным паліцэйскім; ён меў давер ва ўсім цэнтры горада. Яго брата схопліваюць, ён мог бы працаваць з пракуратурай над вынясеннем прысуду, дапамагаў Доні трапіць у праграму ў турме. Арганізаваў аперацыю па знішчэнні Дэльгада — між іншым, усё гэта была хлусня. Але ён бы не вытрымаў падзення». Яна ўсміхнулася, яе поўныя вусны без колеру ўтварылі лёгкі паўмесяц. «У мяне не было аскепка доказаў, толькі інтуіцыя».
  - Не, - сказаў Рым. «Не кішка. Сэрца. Часам гэта лепш, чым доказы».
  Яна міргнула вачыма.
  «Але вы не чулі, як я сказаў гэта, Сакс. Вы ніколі не чулі, каб я гэта казаў».
  «Я лепш пайду да мамы». Яна моцна пацалавала яго ў рот. «Гэтая жанчына павінна хутка паправіцца. Мне не хапае спаць тут».
  «Я таксама сумую па гэтым, Сакс. Я сапраўды так».
  
  
  РАЗДЗЕЛ 60
  Р. Хайм падняў вочы ад свайго манітора, на якім ён удзельнічаў у шахматным матчы супраць разумнай, але шмат у чым пазбаўленай фантазіі кампутарнай праграмы.
  Ён сказаў наведвальніку, які валяўся ў дзвярах гасцінай: «Заходзьце». І да мікрапрацэсара: «Белая каралева да е-сем. Праверце».
  Рыфм дазволіў праграмнаму забеспячэнню задумацца над гэтым рухам і ад'ехаў ад рабочай станцыі тварам да Рона Пуласкі. «Дзе ты быў, Навабранец? Вы прапусцілі кульмінацыю, крэшчэнда, развязку справы Грыфіта. Вось вы і прыехалі па коду. Як сумна».
  «Ну, той іншы выпадак. Я выконваў некалькі задач адначасова».
  «Ці ведаеш, як я ненавіджу гэтае слова, Пуласкі? Выкарыстанне «task» у якасці дзеяслова гэтак жа абуральна, як і «ask» у якасці назоўніка. Непрымальна. І прывязка да прэфікса «мульты» непатрэбная. "Вызначэнне задачы", калі вы збіраецеся прыняць гэта як прэдыкат, уключае ў сябе адно намаганне або тузін.
  «Лінкальн, мы жывем у эпоху...»
  «Калі вы скажаце «саундбайт», я не буду шчаслівы».
  «—гмм, эпоха частага выкарыстання падрадных фраз або асобных слоў для перадачы складанага паняцця. Вось што я збіраўся сказаць».
  Стрыманы смех, і ён нагадаў сабе, каб не прадаваць малога. Рыфму патрэбны быў нехта, каб зазямліць яго.
  Але па адказу Райм бачыў, што ў яго на розуме нешта важнае. «Вы чулі ад Амеліі? Пра Грыфіта?» — спытаў Рыфма.
   Ківок. Рон сеў у ротангавае крэсла. «Сумны характар. Сумная гісторыя».
  «Быў, так. Але ў вачах закона помста не больш прымальны ў якасці матыву, чым сэксуальная пажадлівасць або тэрарызм. Цяпер я стаміўся быць прэтэнцыёзным. Паколькі справа скончана, вам няма прычын быць тут. Такім чынам. Як справы?"
  Позірк маладога афіцэра заставаўся на мініяцюрным камодзе Грыфіта. Затым ён паглядзеў на кухонны стол. Ён вывучаў гэта, пакуль, відаць, не прыйшоў час пагаварыць.
  «Іншы выпадак».
  «Гуцьерэс».
  Пуласкі паглядзеў на яго. «Як вы гэта сказалі, Лінкальн. Вы ведаеце, што гэта быў не Гуцьерэс».
  «Я зрабіў здагадку. Было няцяжка».
  «Джэні называе мяне празрыстай».
  «Крошкі гэтага ў табе, Навабранец, так. Не тое, каб гэта дрэнна».
  Здавалася, Пуласкаму было ўсё роўна, добра гэта ці дрэнна. «Іншы выпадак?»
  "Працягваць."
  «Гэта была справа Бакстэра ». У суправаджэнні непатрэбнага позірку на дошку ў куце, якая была павернута да іх спіной.
  Аб гэтым адкрыцці Рыфма не здагадваўся. Ідэі фармаваліся, але ў цэнтры ўвагі быў яго калега, а не Райм.
  «Я прагледзеў матэрыялы справы. Я ведаю, што гэта было закрыта, але я ўсё роўна прайшоў іх. І я знайшоў некаторыя свабодныя канцы ".
  Райм нагадаў сумнеўныя назіранні Арчэра: навошта звонку складскія памяшканні, пра якія Бакстэр забыўся паведаміць следчым?
  Рыфм спытаў: «Якія былі?»
  «Ну, адзін быў даволі цікавы. Я прагледзеў нататкі дэтэктываў і атрымаў імёны ўсіх, з кім Бакстэр сустракаўся за апошні год ці каля таго. Адзін асабліва падаўся цікавым. Хтосьці па імі Одэн.
  «Ніколі пра яго не чуў».
  «Імя было ў транскрыпцыі паказанняў сведкі, таму яны напісалі ODEN. Аказалася, што гэтае імя насамрэч было О апостраф ДЭН.
  «Ірландскае, а не скандынаўскае боства з арфаграфічнай памылкай», — заўважыў Рым.
   «Я распытваў, правяраў яшчэ нататкі. Было няшмат. Але я выявіў, што гэты О'Дэн меў нейкае дачыненне да свету наркотыкаў у Брукліне. Ён стаяў за нейкім новым наркотыкам, пра які гаварылі на вуліцах. Сінтэтычны. Здавалася, імя было Catch. Але дэтэктывы па гэтай справе так і не пайшлі на свінец. Я здагадаўся, што гэта таму, што Бакстэр...»
  «Вы можаце сказаць гэта, навічок. Памёр».
  "Правільна. Але я зрабіў. Я рушыў услед».
  «Неафіцыйна?»
  "Накшталт."
  «Яна накшталт цяжарная».
  «Нарэшце атрымаў пасведчанне. О'Дэн быў ва Усходнім Нью-Ёрку. Навошта Бакстэру — фінансаваму вялікаму маху — мець дачыненне да гэтага бандыта ва Усходнім Нью-Ёрку? Я пайшоў пагаварыць з О'Дэнам і даведацца...
  «—Калі Бэкстэр быў больш, чым проста ашуканец».
  «Дакладна. Я хацеў даказаць, што ён фінансуе гэты новы наркотык. Што ён сапраўды выкарыстаў пісталет, які вы знайшлі, што ён забіваў людзей. Доказы былі неадназначныя, памятайце, Лінкальн. Былі пытанні. Магчыма, ён быў небяспечны».
  Райм ціха сказаў: «Такім чынам, гэта была б належная працэдура, каб ён трапіў у ізалятар для гвалтоўных правапарушальнікаў».
  Пуласкі кіўнуў. «Такім чынам, вы б не былі адказныя за смерць нявіннага чалавека; вы б выгналі небяспечнага злачынца. І калі б я мог вам гэта паказаць, то вы б кінулі гэтую лухту пра пенсію. Што гэта сапраўды так, Лінкальн.
  Рыфм выдыхнуў слабы смех. «Ну, пытанне на шэсцьдзесят чатыры тысячы долараў, навічок. І што адказаць?»
  «Мы з братам высачылі О'Дэна. Усходні БК».
  Узнятае брыво.
  «Ён святар, Лінкальн».
  «А…»
  «Айцец Францішак Ксаверы О'Дэн. Ён кіруе клінікай у Браунсвіле. З якім наркотыкам ён быў звязаны?» Ён паківаў галавой са змрочнай усмешкай. «Новая форма метадону для лячэння наркаманаў. І гэта не называецца «Злаві». Так называецца клініка айца О'Дэна. Супольнасць Дзеянне Лячэбны цэнтр Надзеі.» Пуласкі ўздыхнуў. «А Бакстэр? Ён быў адным з галоўных дабрадзеяў гэтага месца».
  Такім чынам, пісталет належаў бацьку Бакста, сувенір з адной з важных вех у жыцці гэтага чалавека. А рэшткі стрэлаў былі з бяздомнай дваццацідаляравай купюры, наркотыкі — з той ці іншай купюры. Алей з крамы спартыўных тавараў, дзе ён купіў свайму сыну, апошні падарунак, які ён калі-небудзь купіў для хлопчыка.
  «І я думаю, што я раскажу табе ўсё, Лінкальн. Магчыма, цэнтр давядзецца зачыніць, калі айцец О'Дэн не зможа знайсці кагосьці іншага, хто б яго падтрымаў».
  «Такім чынам, я нясу адказнасць не толькі за смерць нявіннага чалавека, але і за тое, што не дазволіў многім людзям сысці з вуліцы і пачаць плённае жыццё?»
  «Гаўно. Я проста хацеў дапамагчы, Лінкальн. Вярнуць вас на працу. Але… ну вось што я знайшоў».
  Вось у чым справа навукі; вы не можаце ігнараваць факты.
  Рым павярнуў крэсла і зноў паглядзеў на малюсенькія прадметы мэблі, якія так старанна і дасканала стварыў Вернан Грыфіт.
  - У любым выпадку, - сказаў Пуласкі. «Цяпер я разумею».
  «Зразумець што?»
  «Чаму вы гэта робіце. Выходзіць на пенсію. Калі б я аблажаўся, я б, напэўна, зрабіў тое ж самае. Назад. Пакінуць сілу. Займіцеся іншым».
  Райм не зводзіў вачэй з мініяцюр Вернана Грыфіта. Ён сказаў рэзкім голасам: «Дрэнны выбар».
  «Я… Што?»
  «Звольніцца з-за лажання — зусім дрэнная ідэя».
  Лукі Пуласкага звузіліся. «Добра, Лінкальн. Я не разумею. Што ты кажаш?»
  «Вы ведаеце, з кім я размаўляў гадзіну таму?»
  «Няма паняцця».
  «Лон Сэліта. Я пытаўся ў яго, ці ёсць справы, па якіх яму патрэбна дапамога».
  «Справы? Злачынца?»
  «Апошні раз, калі я глядзеў, ён не сацыяльны работнік, Навабранец. Канечне , крымінальная». Ён павярнуўся тварам да маладога афіцэра.
  «Ну, спадзяюся, вы разумееце, чаму я крыху разгублены».
   «Дурная паслядоўнасць - гэта валацуга абмежаваных розумаў».
  «Мне таксама падабаецца Эмерсан, Лінкальн. І я думаю, што гэта былі «маленькія розумы».
  Гэта было? Напэўна. Рыфм кіўнуў у знак саступкі.
  «Але гэта ўсё яшчэ не тлумачыць, чаму».
  Лінкальн Райм падазраваў, што адказ такі: калі б вы падлічылі ўсе прычыны, па якіх вы не імкнецеся да таго, што ў глыбіні душы ведаеце, што вы павінны шукаць, вы былі б абсалютна — яму спадабалася гэтае слова — паралізаваны. Гэта проста азначала, што вы павінны былі ігнараваць кожны голас унутры, які патрабаваў вас кінуць паліць, сысці на пенсію, вагацца, зрабіць паўзу або задацца пытаннем, ці была гэта падказка, якая перашкаджала вам, ці знясіленне, якое спакушала вас адпачыць, ці ашаламленне, у якім ляжаў мёртвы чалавек магіла, якую вы бяздумна выкапалі для яго.
  Але ён сказаў: «Я паняцця не маю, Навабранец. Зусім ніякага. Але вось яно. Так што ачысціце свой каляндар. Ты мне спатрэбіцца заўтра рана раніцай. Ты і Амелія. Мы павінны скончыць справу Unsub Forty, а потым паглядзець, што яшчэ ёсць у Лона — даруйце мне — на першым месцы.
  «Вядома, Лінкальн. Добра».
  Калі ён выйшаў за дзверы, Пуласкі пачырванеў, і выраз яго твару лепш за ўсё апісаць як ззяючы.
  Гэта была форма выражэння, на якую, на думку Райма, ніхто ніколі не павінен паддавацца.
  
  
  ПАНЯДЗЕЛАК
  VII
  
  
  ПЛАН А
  
  
  РАЗДЗЕЛ 61
  У дзверы прагучаў гудок, і Райм зірнуў на экран. Лон Сэліта і яго кій.
  Том прайшоў у пярэдні пакой і ўпусціў дэтэктыва. Ён заўважыў, што Селіта заставаўся на курсе да Райма, не адводзячыся да падноса з печывам, прыгатаваным Томам раней, у паветры ўсё яшчэ пахла гарачым маслам і карыцай. Але позірк на пірожнае выявіў шкадаванне; магчыма, за апошнія некалькі дзён ён набраў паўкілаграма ці два, і стары Лон Сэліта — Няхай дыета пачнецца — вярнуўся.
  «Гэй». Ківок Тому, затым цвёрда пасоўваецца да крэсла, чаравікі стукаюць, кій маўчыць на сваім зношаным гумовым наканечніку. «Лінк, Амелія».
  Сакс кіўнуў. Яна прыйшла сюды, каб перадаць доказы з першай часткі справы Unsub 40 — тое, што захоўвалася ў Квінсе. Яна была занепакоеная тым, што, як і сурвэткі ў Белым замку, некаторыя з іх могуць знікнуць. Такім чынам, сёння рана раніцай яна асабіста сабрала доказы і даставіла іх у Райм.
  Яе знаходжанне тут не будзе доўгім; яна везла Роўз у бальніцу на аперацыю праз некалькі гадзін.
  «Нічога?» — спытаў Том дэтэктыва. «Кава?»
  «Нуп». Глядзяць уверх, пазбягаючы іх вачэй.
  Хм. Рыфма ўгледзеўся ў твар чалавека. Нешта было.
  «Гэты эскалатар. Ты павінен пакінуць гэта, Лінк. Добры пачатак размовы».
  І добрае адхіленне ад размовы, падумаў Рыфм. Ён быў нецярплівы. Былі доказы арганізаваць. Ён сустракаўся з пракурорам па справах супраць Грыфіта і Моргана, і Мэл Купер хутка павінен быў прыбыць.
  - Што здарылася, Лон?
  «Добра, павінен табе сказаць».
  Рым паглядзеў на яго. Але вочы Сэліта глядзелі на Сакса.
  Яна скончыла збіраць доказы і зняла цесныя латексныя пальчаткі. Падзьмуў на пальцы. На працягу многіх гадоў Райм не адчуваў палёгкі, якую прыносіў такі невялікі ўчынак пасля некалькіх гадзін знаходжання ў пальчатках, але ён выразна памятаў гэта адчуванне.
  «Давай, Лон». Амелія Сакс хацела, каб яе навіны прама і хутка — прынамсі, дрэнныя навіны. Ён падумаў, што яна ніколі не мела асаблівай карысці для дабра.
  «Вас адхілілі».
  "Што?"
  «Пра што гэта?» Рыфма лопнула.
  «Праблема ў One PP».
  Сакс заплюшчвала вочы. «Я распаўсюдзіў гісторыю, так? Пра разумныя кантролеры? І не сказаў начальству. Але я павінен быў, Лон.
  Рыфм сказаў: «Гэта лухта. Напэўна, яна выратавала жыццё. Кампаніі закрылі свае серверы, і Грыфіт не змог іх узламаць».
  На пышным твары Сэліта выявілася разгубленасць. «Пра што ты кажаш?»
  Сакс распавяла пра сваю таемную сустрэчу з рэпарцёрам, які распавёў, што некаторыя кампаніі па фінансавых прычынах не вырашаюцца выйсці з сеткі, каб абнавіць свае хмарныя серверы новымі абнаўленнямі бяспекі CIR.
  Сэліта кінуў кіслы позірк. "Што заўгодна. Але гэта не тое. Прабач, Амелія. Гэта Мадзіна».
  Рыфма нагадала. Капітан з 84-га ўчастка, які склікаў стралковую групу пасля таго, як Сакс стрэліў у рухавік эскалатара, каб выратаваць жыццё Грэга Фроммера.
  «Аказваецца, у справу ўвайшлі рэпарцёры».
  «І ён сказаў мне, што яны сышлі».
   «Ну, далёка не зайшлі. Цяпер гэта вялікая справа, паліцыя страляе са зброі».
  «У бяззбройных дзяцей, так», - адрэзаў Рым. «Не на прамысловых машынах».
  Сэліта падняў дзве далоні. «Калі ласка, Лінк. Я пасланец і ўсё».
  Райм успомніў свой абмен з Саксам некалькі дзён таму.
  Пакуль няма рэпарцёраў, якія спрабуюць зрабіць сваю кар'еру на гісторыях пра паліцэйскіх, якія страляюць са стрэльбаў у гандлёвых цэнтрах, я буду круты.
  Я не думаю, што гэта асаблівая журналісцкая спецыяльнасць…
  У той час гэта здавалася смешным.
  Сакс сказаў: «Працягвай».
  «Рэпарцёры казалі яму пра тое, што здарылася, хто быў датычны. Пагразілі па галаве».
  Яна ўхмыльнулася. «І ён баяўся, што гэта паставіць пад пагрозу яго шыкоўны новы офіс у One PP, калі ён не кіне мяне ваўкам».
  «У двух словах, так».
  «Вынік?» - прамармытала яна.
  «Тры месяцы, заробку няма. Прабач, Амелія. Я павінен зрабіць зброю і шчыт. Як у грэбаных фільмах». Ён выглядаў шчыра агідным усёй гэтай справай.
  Уздыхнуўшы, яна працягнула іх. «Я буду змагацца з гэтым. Пагаворыце з юрыстам PBA».
  "Ты можаш. Вядома». Яго тон быў як зыбучы пясок.
  Яна ўважліва паглядзела на яго. «Але?»
  «Мая парада. Прыміце аплявуху і рухайцеся далей. Мадзіно можа пашкодзіць вам».
  «Я зраблю яму дрэнна».
  Цішыня на імгненне. Потым рэальнасць палітыкі паліцыі Нью-Ёрка — ну, палітыка ўсіх дзяржаўных органаў — здавалася, прасочвалася, і выраз пакорлівасці супакоіў яе твар.
  Селіта працягнуў: «Усе забудуць пра гэта праз некалькі месяцаў. Вы вернецеся на правільны шлях. Змагаешся, зацягнецца. Больш націскайце. Яны гэтага не жадаюць. Можа адысці ад вас надоўга. Вы ведаеце, як працуе сістэма, Амелія.
   Рыфм пагардліва сказаў: «Гэта лухта, Лон».
  «Я гэта ведаю, вы гэта ведаеце, яны гэта ведаюць. Розніца ў тым, што ім усё роўна».
  Яна сказала: «Але мы павінны завяршаць справу Грыфіт/Морган».
  «Уступае ў сілу неадкладна».
  Яна сцягнула сваю лабараторную куртку, памяняла яе на спартовае паліто, цёмна-шэрае, скроенае, каб адпавядаць і яе постаці, і яе Glock 17. Складаная праца пашыву, заўсёды лічыў Райм.
  У яе голасе было пацісканне плячыма, калі яна сказала: «Мяркую, не самы горшы час. Дае мне магчымасць лепш клапаціцца пра маму на працягу наступных некалькіх тыдняў. Можа быць, гэта шчасце».
  Але гэта не было, вядома. І Рым лёгка бачыла, што яна зусім не так сябе адчувае. Яе чакаў пусты і рэзкі чвэрць года, і яна была ад гэтага шалёная. Ён быў у гэтым упэўнены, таму што менавіта так ён адчуваў бы сябе ў гэтых абставінах. Праца - гэта тое, для чаго мы створаны - сабакі, коні, людзі. Прыбярыце гэта, і мы паменшымся, часам незваротна.
  «Я павінен зараз даставіць яе ў бальніцу». Яна выйшла і пакінула гарадскі дом.
  Райм пачула, як зачыніліся ўваходныя дзверы, і неўзабаве загарэўся вялікі рухавік яе Torino. Яго не здзівіла сціплае паскарэнне. Для Амеліі Сакс развязванне коней яе транспартнага сродку рабілася толькі з радасці, а не з гневу.
  
  
  РАЗДЗЕЛ 62
  Спачатку Лінкальн Райм не пазнаў чалавека, які ўвайшоў у яго гасціную.
  Ён раздражнёна зірнуў на Тома. Чаму няма папярэджання, што прыйшоў незнаёмец?
  Але праз некалькі секунд ён зразумеў: гэта быў Эверс Уітмар, эсквайр, жорсткі, стрыманы адвакат з дакладным почыркам і больш дакладнымі манерамі.
  Прычынай неапазнання было тое, што мужчына быў інкогніта: апрануты ў шэрыя шарсцяныя штаны, сінюю кашулю ў клетку без гальштука і зялёны швэдар (яму трэба было неадкладна даць чаявыя; швэдар быў кардіганам, усе тры гузікі зашпіленыя ў найлепшым стылі бацькі з сіткомаў 1950-х, цярпліва пераносячы гарэзлівыя, але лагодныя выхадкі сваіх дзяцей). На галаве мужчыны была ярка-зялёная і жоўтая кепка гольфа Titleist.
  "Спадар. Рыфма».
  "Спадар. Уітмар». Рыфм, як ён сказаў сам сабе, адмовіўся ад імёнаў.
  Адвакат ведаў пра сканіраванне Раймам яго вопраткі. «Праз гадзіну я буду трэніраваць футбольны матч. Мае сыны».
  «О, у вас ёсць сям'я. Я не ведаў».
  «Я выбіраю не насіць свой заручальны пярсцёнак большую частку часу, таму што гэта, як правіла, выдае факты пра мяне адвакатам супрацьлеглага боку. Я сам не стаў бы выкарыстоўваць асабістую інфармацыю іншага адваката ў тактычных мэтах, але ёсць некаторыя, хто не адчувае таго ж. Я ўпэўнены, што гэта не будзе для вас сюрпрызам».
   «Вы сказалі сыны?»
  «У мяне таксама ёсць дочкі. Па тры з кожнага».
  добра.
  «Хлопчыкі трайняты, і ўсе яны ў адной футбольнай камандзе. Гэта, як правіла, бянтэжыць апанентаў». Усмешка. Гэта быў яго першы? Ва ўсялякім разе, яно было невялікім і кароткім.
  Уітмар азірнуўся. - А дэтэктыў Сакс?
  «У бальніцы. Яе маці робяць аперацыю. Абыход».
  «Мой. Ёсць слова?»
  Рыфм паківаў галавой. «Але яна бойкая. Калі гэта сведчыць аб добрым прагнозе».
  Літаральна настроены адвакат, здавалася, не зразумеў. «Калі вы размаўляеце з дэтэктывам Сакс, пажадайце ёй усяго найлепшага. І яе маці таксама».
  "Я буду."
  «Я так разумею, у вас была сутычка з падазраваным. З першых вуснаў».
  "Правільна. Я не пацярпеў. Джульет Арчэр была, але гэта несур'ёзна».
  Не расшпільваючы швэдар, чалавек цнатліва сядзеў у крэсле і падняў партфель сабе на калені. Двайны пстрычка спружынных зашпілек, а затым ён падняў вечка.
  «Баюся, што ў мяне дрэнныя навіны. Мне вельмі шкада паведаміць, што мой следчы ўважліва вывучыў фінансы Аліцыі Морган і Вернана Грыфіта. У яе быў ашчадны рахунак на суму каля сарака тысяч долараў, а ў яго было каля ста пяцідзесяці сямі тысяч актываў, плюс пенсійны план, але гэта абаронена ад крэдытораў.
  «Такім чынам, каля двухсот тысяч».
  «Я буду працягваць справу, але калі ёсць іншыя пазоўнікі, а яны будуць, запэўніваю вас, іх трэба будзе падзяліць паміж усімі астатнімі выжылымі і членамі сям'і. Жонка Эйба Бенкафа. Выжылыя Тод Уільямс. Нават цесляр, які быў паранены ў брадвейскім тэатры».
  «І людзі разбураныя назаўсёды, таму што яны не могуць падняцца на эскалатары», — дадаў Райм, маючы на ўвазе кліентаў-пераможцаў, пра якіх першапачаткова згадвала Джульет Арчэр і якіх Уітмар запэўніў, што яны будуць стаяць у чарзе з капелюшом у руках.
   Адвакат працягнуў: «І будзе мой умоўны ганарар. Місіс Фромэр збярэ, магчыма, не больш за дваццаць тысяч.
  Чэк павінен быць дастаўлены ў гараж у Скенектадзі.
  Уітмар раскладваў дакументы на суседнім часопісным століку з ротанга, верагодна, старанна замоўлены фінансавы аналіз двух злачынцаў, зроблены яго следчым. Рыфм не ведаў, навошта ён іх дастаўляў. Ён лічыў, што ІП адваката зрабіў сваю хатнюю працу і што вынікі былі дакладнымі. У доказах не было патрэбы.
  - Дык вось, - сказаў Уітмар, упарадкаваўшы дакументы яшчэ больш дакладна. «Нам давядзецца прытрымлівацца плана А».
  «План А».
  Каманда істца не ўстанавіла ніякіх непрадбачаных абставінаў у алфавітным парадку, пра якія ведаў Райм, але пасля банкруцтва Midwest Conveyance і адсутнасці якой-небудзь віны з боку CIR Microsystems, ён выказаў здагадку, што адзіным выхадам з'яўляецца напад на ўласныя актывы змоўшчыкаў, стратэгія, якая цяпер не існуе.
  Рыфма згадала пра гэта. І Уітмар глядзеў на яго скрозь тонкую шызыю заслону збянтэжанасці. «Не, містэр Райм. Гэта быў план Б. Наш першы падыход — адказнасць за прадукт перад вытворцам — заўсёды быў жыццяздольным. Тут». Ён прасунуў наперад адзін з дакументаў, якія толькі што выгрузіў, і Рымм наблізіўся да стала, каб прачытаць яго. Ён бачыў, што гэта не быў, на самай справе, фінансавы аналіз.
  ВЯРХОЎНЫ СУД ШТАТА НЬЮ-ЁРК КРАФСТВА КІНГС
  х
  САНДРА МАРГАРЭТ ФРОМЕР,
  Пазоўнік,
  СКАРГА
  - супраць - Індэксны нумар:
  CIR MICROSYSTEMS, INC.,
  Адказчык.
  х
   У ВЯРХОЎНЫ СУД ШТАТА НЬЮ-ЁРК
  Скарга істца СЭНДЫ МАРГАРЭТ
  FROMMER з павагай паказвае і сцвярджае наступнае:
  Правай рукой Рыфм няўмела гартаў доўгую скаргу. Была другая партыя дакументаў, падобных, на імя яе сына, за незаконную смерць, і трэцяя на імя самога Грэга Фроммера за боль і пакуты за апошнія пятнаццаць хвілін на зямлі. І шмат-шмат дадатковых дакументаў.
  Патрабаванне суда — пункт ad damnum — складала пяцьдзесят мільёнаў долараў.
  Рыфма падняла вочы ад дакументаў. «Але... Я меркаваў, што супраць вытворцы кантролера не было пазову».
  «Чаму вы так думаеце?»
  Рыфма паціснула плячыма. «Вернан Грыфіт быў...»
  «Прамежкавая прычына?»
  «Так».
  «Ах, але прадбачлівая ўмяшальная прычына, якой яны павінны былі засцерагчыся. Нядбайнасць вызначаецца шляхам множання верагоднасці траўмы на сур'ёзнасць гэтай траўмы і параўнання з тым, колькі каштавала б яе прадухіленне. Вучоная рука. Другі акруговы апеляцыйны суд. Злучаныя Штаты супраць кампаніі Carroll .
  «Ужываючы гэтае правіла, я прытрымліваюся пазіцыі, што, па-першае, верагоднасць узлому разумнага прадукту надзвычай высокая, улічваючы колькасць, вынаходлівасць і матывацыю хакераў сёння. Па-другое, сур'ёзнасць траўмы можа быць надзвычай высокай. Містэр Фроммер і Эйб Бэнкаф памерлі. Res ispa loquitur . І, па-трэцяе, цяжар належных мер засцярогі мінімальны. CIR лёгка мог забяспечыць аўтаматычныя абнаўленні бяспекі, як яны самі прызналі і, сапраўды, робяць цяпер. Яны павінны былі прадбачыць, што хакер нанясе сур'ёзныя траўмы, і для іх гэта было б простым рашэннем. Такім чынам, CIR нядбайна ставіцца да смерцяў.
  «Я таксама буду сцвярджаць, што кантралёры няспраўныя ў адпаведнасці з законам строгая адказнасць за прадукты. Ваш калега сказаў мне, і ў мяне ёсць эксперты, якія займаюцца далейшым даследаваннем, што праграмнае забеспячэнне ва ўбудаваных прадуктах састарэла».
  Праўда. Родні Шарнек сказаў ім, што кампаніям, якія займаюцца разумнымі кантролерамі, танней і прасцей выкарыстоўваць старое, лёгка ўзламанае праграмнае забеспячэнне, пазбаўленае пэўных функцый, чым пісаць новы код, каб зэканоміць грошы і хутчэй вывесці прадукты на рынак.
  Халадзільнікі, якія рассылаюць спам…
  «Значыць, нядбайнасць і строгая адказнасць. Напэўна, я таксама дадам гэтую прэтэнзію аб парушэнні гарантыі. Няма нічога дрэннага ў стратэгіі кухоннай ракавіны, калі судзіцца з багатым адказчыкам».
  «Вы, вядома, паспрабуеце дамовіцца».
  «Так. Яны ведаюць, што я прывяду ў якасці доказаў усе іншыя інцыдэнты - Mr. Пліта Benkoff, мікрахвалевая печ у тэатры, машыны пад кантролем. Для CIR было б кашмарам па сувязях з грамадскасцю змагацца з гэтым у судзе. І я мог бы прымусіць прысяжных выпусціць з іх анемію, калі не высушыць, штрафам. Як вампір».
  Ах, у змрочнага адваката ўсё ж было пачуццё гумару.
  «Пяцьдзесят мільёнаў я не атрымаю, але буду дамаўляцца аб разумнай суме. Што падводзіць мяне да таго, чаму я тут. Ёсць некаторыя праблемы з доказамі, якія вам трэба будзе вырашыць, перш чым я адпраўлю скаргу містэру Фросту, адвакату CIR, і пачну гандаль.
  Паўза.
  «Баюся, я не магу вам з гэтым дапамагчы».
  «Не? Ці магу я спытаць, чаму не?»
  «Я дапамагаю пракуратуры рыхтаваць крымінальную справу. Узнік бы канфлікт інтарэсаў, калі б я працягваў вам дапамагаць».
  «Я бачу. Канешне. Мне шкада гэта чуць. Праўда, я не хачу ставіць пад пагрозу грамадзянскі працэс».
  «Не».
  «Аднак я павінен сказаць, што важна весці нашу справу як мага мацней. У справе, якую мы прадстаўляем адказчыку, не можа быць прабелаў. І доказы для гэтага вельмі важныя. Мне патрэбны эксперт. Ці ёсць хто-небудзь, пра каго вы можаце падумаць, містэр Райм? Увогуле хто-небудзь?»
  
   «Прывітанне, Роза».
  Пажылая жанчына расплюшчыла вочы. «Лінкальн. Вы прыйшлі ў госці. Рады цябе бачыць».
  Сваёй рукой без кропельніц яна пачысціла валасы, хоць яны былі вельмі добра сабраны. Амелія Сакс паправіла прычоску сваёй спячай маці, калі незадоўга да гэтага яны з Раймам прыбылі ў рэанімацыйны пакой.
  «Дзе Эмі?»
  «Размова з доктарам аб тым, калі вы паедзеце дадому. Што можна, а што нельга».
  «Я павінен пачаць хадзіць заўтра. Хто б мог падумаць? Адкрыйце вас, папраўце ваш тыкер… і пачніце марафоны. Наўрад ці справядліва. Я спадзяваўся грэцца спачуваннем хаця б тыдзень-два».
  Роза не выглядала такой бледнай, як ён чакаў. На самай справе яна выглядала здаравейшай. Паляпшэнне кровазвароту, мяркуе Райм. На імгненне ён падумаў пра Аліцыю Морган. Маленькі незразумелы прадмет, прадукт сямейнага аўтамабіля, назаўжды змяніў яе жыццё да горшага. А маленькія незразумелыя прадметы тут, у шпіталі, толькі што дабаўлялі гады жыццю, якое ў адваротным выпадку магло б раптоўна абарвацца ў кожную хвіліну. Такім жа чынам розныя рэчы падтрымлівалі самога Райма пры жыцці і функцыянаванні.
  Потым ён засмяяўся над узрушаным разважаннем. Ён быў тут, каб наведаць сваю будучую цешчу.
  Пакой Роўз быў добры і выпадкова выходзіў на парк насупраць, прынамсі на яго частку. Ён пракаментаваў выгляд.
  Яна зірнула ў акно. "Так. Гэта. Хаця я павінен сказаць, што я ніколі не быў адным з тых людзей, якія выбіралі пакой з выглядам. Тое, што адбываецца ў пакоях, нашмат цікавей, вам не здаецца?»
  Ён не мог пагадзіцца.
  Ніякіх пытанняў пра самаадчуванне, бальнічнае харчаванне, дробязі, якія наведвальнікі задаюць пацыентам на памяць. Райм адзначыў на тумбачцы адну з кніг Стывена Хокінга. Ён чытаў гэта некалькі гадоў таму. Яны ўпалі ў ажыўленую дыскусію аб тэорыі вялікага выбуху.
  Прыйшла медсястра, прыгожы мужчына, салідны, з моцным карыбскім акцэнтам.
   "Місіс. Сакс. Ах, у вас знакаміты госць».
  Райм быў схільны скрывіцца, але дзеля яе проста кіўнуў і ўсміхнуўся.
  Мужчына агледзеў яе, месца разрэзу, кропельніцы.
  «Выглядае добра, выглядае вельмі добра».
  Роўз сказала: «І містэр Эрранда ведае, пра што гаворыць. Цяпер, Лінкальн, я думаю, я адпачну.
  «Вядома. Мы вернемся заўтра».
  Райм выйшаў з пакоя і накіраваўся да медсястры, дзе Сакс заканчваў размову.
  Ён сказаў: «Яна добрая, высыпаецца».
  «Я зазірну».
  Сакс зайшла ў пакой маці і праз імгненне вярнулася да Райма.
  «Як дзіця».
  Разам Сакс і Райм ішлі і каталіся па калідоры. Не тое, каб ён вельмі клапаціўся, але Райм адзначыў, што ён не зірнуў на яго, у адрозненне ад вуліц горада. Тут, вядома, можна было чакаць знайсці чалавека ў шыкоўным інвалідным вазку. Нічога надзвычайнага, нічога вартага ўтароплення. Сапраўды, ён быў рухомы і лёгка рухаўся па калідоры побач з таварышам, яму пашанцавала значна больш, чым многім людзям у цёмных ціхіх пакоях, міма якіх яны праходзілі.
  «In regione caecorum rex est luscus» , — падумаў ён.
  У краіне сляпых аднавокі - цар.
  Поплеч яны прайшлі праз перапоўнены вестыбюль і накіраваліся ў пахмурны веснавы поўдзень, павярнуўшы да фургона, які стаяў у зоне для інвалідаў.
  - Дык вось, - спытаў Райм у Сакса. «Яшчэ ёсць думкі наконт таго, чым заняцца падчас вашай трохмесячнай пенсіі?»
  «Акрамя таго, што мяне раззлавалі?»
  «Акрамя гэтага».
  «Клопат пра маму. Працуе на Torino. Страляйце па-чартоўску шмат свінцу праз паперу на палігоне. Займіцеся гатаваннем».
  "Гатаванне?"
  «Добра, не гэта».
   Калі яны падышлі да фургона, яна сказала: «У мяне такое адчуванне, што вы нешта накладваеце на парадак».
  Рыфм засмяяўся. Ах, Лон Сэліта... што б мы рабілі без яго?
  «Да мяне, адваката, прыйшоў Эверс Уітмар. Вы ведаеце, што я больш не працую на яго па справе Фроммера. Канфлікт інтарэсаў цяпер, калі я займаюся крымінальным бокам».
  «Пра што гэта, Райм?»
  «Мне патрэбна паслуга, Сакс. Вы захочаце сказаць "не", але проста выслухайце мяне ".
  «Гэта гучыць знаёма».
  Яго брыво паднялося. «Выслухаць мяне?»
  Сакс паклала руку на руку Райма і сказала: «Дагавор».
  
  
  ПЗЯЯ
  З бясконцай удзячнасцю: Уіл і Ціна Андэрсан, Сісілі Аспінал, Сафі Бэйкер, Джавані Кантан, Франчэска Чынелі, Джэйн Дэвіс, Джулі Дывер, Джэна Долан, Кімберлі Эскабар, Джэймі Ходэр-Уільямс, Мітч Хофман, Кэры Худ, Кэці Глісан, Эма Найт , Алегра Ле Фаню, Каралін Мэйс, Клэр Нозьер, Хейзел Орм, Эбі Парсанс, Себа Пецзані, Майкл Пітш, Джэймі Рааб, Бетсі Робінс, Ліндсі Роўз, Кэці Раўз, Раберта Сантак'яра, Дэбора Шнайдэр, Вівьен Шустэр, Рут Трос, Мэдэлін Варчолік. Ты - лепшы!
  
  
  АБ АЎТАРЫ
  Былы журналіст, фолк-спявак і адвакат, Джэфры Дывер - аўтар нумар адзін у свеце па продажах. Яго раманы з'яўляліся ў спісах бестселераў па ўсім свеце, у тым ліку ў New York Times , The Times of London, італьянскай Corriere della Sera , Sydney Morning Herald і Los Angeles Times . Яго кнігі прадаюцца ў 150 краінах і перакладаюцца на дваццаць пяць моў.
  Аўтар трыццаці сямі раманаў, трох зборнікаў апавяданняў і публіцыстычнай юрыдычнай кнігі, а таксама аўтар тэкстаў для альбома кантры-вестэрнаў, ён атрымаў або быў у шорт-лісце дзясяткаў узнагарод. Міжнародная асацыяцыя аўтараў трылераў назвала яго « Цэлы, якія засталіся ззаду» , а яго трылер « Разбітае акно» і асобны фільм « Край» таксама былі намінаваны на гэтую прэмію. Ён быў узнагароджаны «Сталёвым кінжалам» і «Кінжалам кароткіх апавяданняў» ад Брытанскай асацыяцыі пісьменнікаў-крыміналістаў і прэміяй «Неро», а таксама з'яўляецца тройчы лаўрэатам прэміі Ellery Queen Readers Award за лепшае апавяданне года і лаўрэатам прэміі Брытанская прэмія Thumping Good Read Award. «Халодны Месяц» нядаўна быў названы «Кнігай года» пісьменнікамі-загадкамі Японіі, а таксама часопісам Kono Mystery ga Sugoi . Акрамя таго, Японская асацыяцыя прыгодніцкай фантастыкі ўзнагародзіла фільмы «Халодны месяц» і «Карт-бланш» штогадовым Гран-пры. Яго кніга «Пакой забойстваў» была адзначана Кілерам Нэшвілам як «Палітычны трылер года». І яго зборнік апавяданняў « Бяда ў галаве » таксама быў намінаваны гэтай арганізацыяй як лепшая анталогія.
  Дывер быў узнагароджаны прэміяй за жыццёвыя дасягненні Сусветнай таямнічай канвенцыі Bouchercon і прэміяй Рэйманда Чандлера за жыццёвыя дасягненні ў Італіі.
  Ён удзельнічаў у анталогіі Books to Die For , якая атрымала прэміі Агаты і Энтані. Адно з яго апавяданняў таксама з'явілася ў анталогіі "У кампаніі Шэрлака", якая атрымала ўзнагароду Энтані .
  Яго апошнія раманы: Solitude Creek , раман Кэтрын Дэнс; Кастрычніцкі спіс , трылер, расказаны ў адваротным кірунку; Збіральнік скуры і Пакой забойстваў , раманы Лінкальна Рыфма. Для свайго танцавальнага рамана XO Deaver напісаў альбом песень кантры-вестэрн, даступных на iTunes і ў выглядзе кампакт-дыска; а да гэтага «Карт-бланш» , раман-працяг пра Джэймса Бонда, міжнародны бэстсэлер нумар адзін.
  Дывер быў намінаваны на сем прэмій Эдгара ад Амерыканскіх пісьменнікаў-загадак, Энтані, Шамус і Гумшу. Нядаўна ён увайшоў у шорт-ліст прэміі ITV3 Crime Thriller Award за лепшага міжнароднага аўтара. Прыдарожныя крыжы былі ў шорт-лісце Prix Polar International 2013.
  Па яго кнізе «Дзявочая магіла» быў зняты фільм HBO з Джэймсам Гарнерам і Марлі Мэтлін у галоўных ролях, а яго раман «Збіральнік костак» быў выпушчаны студыяй Universal Pictures з Дэнзелам Вашынгтонам і Анджэлінай Джолі ў галоўных ролях. Lifetime выпусціў экранізацыю яго «Слязы д'ябла» . І, так, чуткі праўдзівыя; ён сапраўды з'яўляўся карумпаваным рэпарцёрам у сваёй любімай мыльнай оперы " Як круціцца свет" . Ён нарадзіўся за межамі Чыкага і мае ступень бакалаўра журналістыкі ва Універсітэце Місуры і ступень юрыста ва Універсітэце Фордхэма.
  Чытачы могуць наведаць яго сайт www.jefferydeaver.com.
  
  
  ТАКСАМА ДЖЭФІ ДЫВЕР
  Саліцюд-Крык**
  Збіральнік скуры*
  Праект Шпак , арыгінальная радыёп'еса
  Бяда ў галаве, зборнік апавяданняў, том трэці
  Ice Cold, Tales of Intrigue from the Cold War (Рэдактар)
  Кнігі, за якія трэба памерці (Укладальнік)
  Кастрычніцкі спіс , трылер у адваротным кірунку
  Пакой забойстваў*
  XO**/*
  XO: The Album (музычны кампакт-дыск з арыгінальнымі песнямі)
  Карт-бланш , раман пра Джэймса Бонда
  край
  Палаючы дрот *
  Лепшыя амерыканскія загадкавыя гісторыі 2009 (Рэдактар)
  Спіс назірання (Медны бранзалет і рукапіс Шапэна) (Укладальнік)
  Прыдарожныя крыжы **
  Пакінутыя целы
  Разбітае акно*
  Спячая лялька**
  More Twisted: Зборнік апавяданняў, том другі
  Халодны месяц */**
  Дванаццатая карта*
  Сад звяроў
  Кручаны: Зборнік апавяданняў
  Зніклы чалавек*
  Каменная малпа*
  Блакітнае нідзе
  Пустое крэсла*
  Размова на мовах
  Чортава сляза
  Танцорка на труне*
  Збіральнік костак*
  Дзявочая магіла
  Малітва на сон
  Урок яе смерці
  Гаспадыня юстыцыі
  Цяжкія навіны
  Смерць сіняй кіназоркі
  Манхэтэн - мой біт
  Пякельная кухня
  Блюз крывавай ракі
  Неглыбокія магілы
  Стагоддзе вялікіх напружаных гісторый (рэдактар)
  Гарачая і душная ноч для злачынцаў (Рэдактар)
  Франкенштэйн Мэры Шэлі (Уводзіны)
  * З удзелам Лінкальна Райма і Амеліі Сакс
  **З удзелам Кэтрын Дэнс
  
  
  Дзякуй за набыццё гэтай электроннай кнігі, выдадзенай Hachette Digital.
  Каб атрымліваць спецыяльныя прапановы, бонусны кантэнт і навіны аб нашых апошніх электронных кнігах і праграмах, падпішыцеся на нашы рассылкі.
  Зарэгістравацца
  Ці наведайце нас на hachettebookgroup.com/newsletters
  
  
  ЗМЕСТ
  КРЫШКА
  ТЫТУЛЬНЫ СТАРК
  Сардэчна запрашаем
  ПРЫСВЯЧЭННЕ
  ЭПІГРАФ
  Я: АЎТОРАК: ТУПАЯ СІЛА
  РАЗДЗЕЛ 1
  РАЗДЗЕЛ 2
  РАЗДЗЕЛ 3
  РАЗДЗЕЛ 4
  РАЗДЗЕЛ 5
  II: СЕРАДА: Міжнар
  РАЗДЗЕЛ 6
  РАЗДЗЕЛ 7
  РАЗДЗЕЛ 8
  РАЗДЗЕЛ 9
  РАЗДЗЕЛ 10
  РАЗДЗЕЛ 11
  РАЗДЗЕЛ 12
  РАЗДЗЕЛ 13
  РАЗДЗЕЛ 14
  РАЗДЗЕЛ 15
  III: ЧАЦВЕР: ПОДДЫВ
  РАЗДЗЕЛ 16
  РАЗДЗЕЛ 17
  РАЗДЗЕЛ 18
  РАЗДЗЕЛ 19
  РАЗДЗЕЛ 20
  РАЗДЗЕЛ 21
  РАЗДЗЕЛ 22
  РАЗДЗЕЛ 23
  РАЗДЗЕЛ 24
  РАЗДЗЕЛ 25
  ІV: ПЯТНІЦА: НАРОДНАЯ АХОРОДКА
  РАЗДЗЕЛ 26
  РАЗДЗЕЛ 27
  РАЗДЗЕЛ 28
  РАЗДЗЕЛ 29
  РАЗДЗЕЛ 30
  РАЗДЗЕЛ 31
  РАЗДЗЕЛ 32
  РАЗДЗЕЛ 33
  РАЗДЗЕЛ 34
  РАЗДЗЕЛ 35
  РАЗДЗЕЛ 36
  РАЗДЗЕЛ 37
  РАЗДЗЕЛ 38
  V: СУБОТА: ПРАВЕРЦЕ…
  РАЗДЗЕЛ 39
  РАЗДЗЕЛ 40
  РАЗДЗЕЛ 41
  РАЗДЗЕЛ 42
  РАЗДЗЕЛ 43
  РАЗДЗЕЛ 44
  РАЗДЗЕЛ 45
  РАЗДЗЕЛ 46
  VI: НЯДЗЕЛЯ: … І МАТ
  РАЗДЗЕЛ 47
  РАЗДЗЕЛ 48
  РАЗДЗЕЛ 49
  РАЗДЗЕЛ 50
  РАЗДЗЕЛ 51
  РАЗДЗЕЛ 52
  РАЗДЗЕЛ 53
  РАЗДЗЕЛ 54
  РАЗДЗЕЛ 55
  РАЗДЗЕЛ 56
  РАЗДЗЕЛ 57
  РАЗДЗЕЛ 58
  РАЗДЗЕЛ 59
  РАЗДЗЕЛ 60
  VII: ПАНЯДЗЕЛАК: ПЛАН А
  РАЗДЗЕЛ 61
  РАЗДЗЕЛ 62
  ПЗЯЯ
  АБ АЎТАРЫ
  ТАКСАМА ДЖЭФІ ДЫВЕР
  ІНФАРМАЦЫІ
  АЎТАРСКАЕ ПРАВО
  
  Аўтарскае права
  Гэтая кніга - твор мастацкай літаратуры. Імёны, героі, месцы і здарэнні з'яўляюцца прадуктам фантазіі аўтара або выкарыстоўваюцца выдумана. Любое падабенства з рэальнымі падзеямі, месцамі або асобамі, жывымі ці памерлымі, з'яўляецца выпадковым.
  Аўтарскае права No 2016 Gunner Publications, LLC
  Дызайн вокладкі - Джэры Тод
  Фота вокладкі No Tafari K. Stevenson-Howard/Getty Images
  Аўтарскія правы на вокладку No 2016 Hachette Book Group, Inc.
  Усе правы ахоўваюцца. У адпаведнасці з Законам ЗША аб аўтарскім праве 1976 г., сканаванне, загрузка і электронны абмен любой часткай гэтай кнігі без дазволу выдаўца з'яўляюцца незаконным пірацтвам і крадзяжом інтэлектуальнай уласнасці аўтара. Калі вы жадаеце выкарыстаць матэрыял з кнігі (акрамя мэтаў агляду), неабходна атрымаць папярэдні пісьмовы дазвол, звязаўшыся з выдаўцом па адрасе permissions@hbgusa.com. Дзякуй за падтрымку правоў аўтара.
  Grand Central Publishing
  Кніжная група Hachette
  1290 Avenue of the Americas
  Нью-Ёрк, NY 10104
  hachettebookgroup.com
  twitter.com/grandcentralpub
  Першае выданне: сакавік 2016 г
  Grand Central Publishing з'яўляецца падраздзяленнем Hachette Book Group, Inc.
  Назва і лагатып Grand Central Publishing з'яўляюцца гандлёвай маркай Hachette Book Group, Inc.
  Выдавец не нясе адказнасці за вэб-сайты (або іх кантэнт), якія не належаць выдаўцу.
  Hachette Speakers Bureau прапануе шырокі спектр аўтараў для выступленняў. Каб даведацца больш, перайдзіце на сайт www.hachettespeakersbureau.com або патэлефануйце па нумары (866) 376-6591.
  Бібліятэка Кангрэса каталагізаваных даных у публікацыі
  Імёны: Дывер, Джэфры, аўтар.
  Назва: Сталёвы пацалунак / Джэфры Дывер.
  Апісанне: Першае выданне. | Нью-Ёрк: Grand Central Publishing, 2016. | Серыя: Раман Лінкальна Рыфма
  Ідэнтыфікатары: LCCN 2015039435| ISBN 9781455536344 (цвёрды пераплёт) | ISBN 9781478906629 (спампаваць аўдыё) | ISBN 9781478906612 (аўдыёдыск)
  Тэмы: LCSH: Рыфма, Лінкальн (выдуманы персанаж)—Мастацкая літаратура. | Паліцыя—Нью-Ёрк (штат)—Нью-Ёрк—Мастацкая літаратура. | Крыміналісты—Мастацкая літаратура. | Чалавек-мастацкая літаратура. | Расследаванне серыйных забойстваў - Мастацкая літаратура. | BISAC: ФЭНТЫС / Трылеры. | GSAFD: Напружаная фантастыка | Таямнічая фантастыка.
  Класіфікацыя: LCC PS3554.E1755 S74 2016 | DDC 813/.54—dc23 Запіс LC даступны на http://lccn.loc.gov/2015039435
  ISBN: 978-1-4555-3634-4 (цвёрды пераплёт), 978-1-4555-4052-5 (буйны шрыфт), 978-1-4555-3636-8 (электронная кніга) E3
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"