Тертлдав Гаррі : другие произведения.

Казка про Лису (Лисиця Герін - 2)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Зміст Тертлдав Гаррі
   Казка про Лису (Лисиця Герін - 2)
  Король Півночі
  я
  II
  III
  IV
  У
  VI
  VII
  VIII
  IX
  Ікс
  XI
  XII
  Фокс та Імперія
  я
  II
  III
  IV
  У
  VI
  VII
  VIII
  IX
  Ікс
  XI
  XII
  Анотація
  Відколи катастрофічна Ніч Оборотней ізолювала Північні Землі від Елабонійської Імперії, Лисиця Герін сподівалася стати мирним правителем Лисиної Фортеці... але в долі, схоже, інші плани. Голос бога Бітона передбачає небезпеку Північним землям.
  Герін вже відбив загарбників як людських, так і нелюдських. Але цього разу йому загрожує вторгнення Граді на чолі з їхніми холодними та лютими богами. Геріну доводиться боротися з вогнем вогнем, закликаючи всю надприродну допомогу, яку він може отримати, від примхливого бога Маврикса, відстороненого, але могутнього Бітона і стихійніших богів із тих, хто живе під землею.
  І коли справи не можуть погіршитися, вони стають ще гіршими. Сусід Геріна, Арагіс Стрілець, робить один провокаційний крок за іншим, і Герін неохоче вирішує, що війна неминуча. Але раптово Елабонська Імперія знову звертає свою небажану увагу на Північні Землі, які вона вважає за підвладну територію. Герін і Арагіс тепер союзники проти спільного ворога... і дуже грізного, сили якого перевершують обидві їхні армії разом узяті!
  
  
   ◦
   ◦ Король Півночі
   ▪ я
   ▪ II
   ▪ III
   ▪ IV
   ▪ У
   ▪ VI
   ▪ VII
   ▪ VIII
   ▪ IX
   ▪ Ікс
   ▪ XI
   ▪ XII
   ◦ Фокс та Імперія
   ▪ я
   ▪ II
   ▪ III
   ▪ IV
   ▪ У
   ▪ VI
   ▪ VII
   ▪ VIII
   ▪ IX
   ▪ Ікс
   ▪ XI
   ▪ XII
  
  
  
  Казка про Лису
  
  (Лисиця Герін - 2)
  
  ЛЮДИНА, ЯКА НЕ БУЛА КОРОЛЕМ
  Відколи катастрофічна Ніч Оборотней ізолювала Північні Землі від Елабонійської Імперії, Лисиця Герін сподівалася стати мирним правителем Лисиної Фортеці... але в долі, схоже, інші плани. Голос бога Бітона передбачає небезпеку Північним землям.
  Герін вже відбив загарбників як людських, так і нелюдських. Але цього разу йому загрожує вторгнення Граді на чолі з їхніми холодними та лютими богами. Геріну доводиться боротися з вогнем вогнем, закликаючи всю надприродну допомогу, яку він може отримати, від примхливого бога Маврикса, відстороненого, але могутнього Бітона і стихійніших богів із тих, хто живе під землею.
  І коли справи не можуть погіршитися, вони стають ще гіршими. Сусід Геріна, Арагіс Стрілець, робить один провокаційний крок за іншим, і Герін неохоче вирішує, що війна неминуча. Але раптово Елабонська Імперія знову звертає свою небажану увагу на Північні Землі, які вона вважає за підвладну територію. Герін і Арагіс тепер союзники проти спільного ворога... і дуже грізного, сили якого перевершують обидві їхні армії разом узяті!
   Король Півночі
  
   я
  Лис Герін подивився своїм довгим носом на двох селян, які розповіли йому про свою суперечку. «Трасаміре, ти кажеш, що цей собака твій, я правий?»
  "Так, це правда, пане принц". Кудлата голова Трасаміра Длинноногіго погойдувалася вгору і вниз. Він вказав на кількох людей, які допомагали юрмитися у великій залі Лисичої фортеці. "Всі ці люди з мого села скажуть, що це так".
  "Звичайно, будуть", сказав Герін. Куточок його рота зігнувся в сардонічній посмішці. — Їм би краще, чи не так? Наскільки я можу судити, у тебе там два дядьки, двоюрідний брат, племінник і пара племінниць, чи не так? Він звернувся до іншого селянина. — А ти, Валамунде, стверджуєш, що гончак належить тобі?
  «Я так і роблю, пане принц, бо це так». У сина Валамунда Астульфа було типове елабонське ім'я, але брудно-світле волосся та світлі очі говорили про те, що в сімейній полоняні водиться парочка трокмоїв. Як і Герін, Трасамир був смаглявим, з карими очима, чорним волоссям та бородою, хоча борода Лиса за останні кілька років посивіла. Валамунд продовжував: «Ці люди скажуть вам, що цей собака мій».
  Герін подивився на них з тим самим підозрілим поглядом, яким він схвалював прихильників Трасаміра. «Я бачу, це твій батько, твій брат і двоє твоїх зятів, один із них із твоєю сестрою поряд? Можливо, на удачу».
  Валамунд виглядав таким же нещасним, як і Трасамір Довгоногий миттю назад. Жоден із чоловіків, схоже, не очікував, що їхній король буде так добре розумітися на тому, хто є хто в їхньому селі. Це робило їх обох дурнями: будь-яка людина, яка не знала Герина, відстежувала якнайбільше дрібних деталей, сама не відстежувала деталі.
  Нерішуче Трасамір вказав на собаку, про якого йде мова — грубошерста, червонувато-коричнева тварина з вражаючими іклами, тепер прив'язана до ніжки столу і обійдена всіма в залі. «Е-е, пане принц, кажуть, ви теж чарівник. Чи не могли б ви використовувати свою магію, щоб показати, чия насправді собака Свіфті?»
  "Я міг би", сказав Герін. "Я не буду. Більше проблем, ніж того варте». На його думку, більшість магії приносила більше проблем, ніж користі. Його магічному навчанню було вже більше половини життя, і воно завжди було неповним. Частково навчений маг ризикував своєю шкірою щоразу, коли намагався вимовити заклинання. За ці роки Лисі кілька разів це сходило з рук, але він обережно вибирав місця, де йому хотілося ризикнути.
  Він повернувся до свого старшого сина, який стояв поруч із ним і слухав суперечки двох селян. "Як би ти вирішив це питання, Дюрен?"
  "Мені?" На цьому слові голос Дюрена урвався. Він насупився від збентеження. Коли ти мав чотирнадцять років, світ міг бути принизливим місцем. Але Герін і раніше ставив йому такі запитання: Лис чудово розумів, що не протримається вічно, і хотів залишити після себе добре навченого наступника. Як і Трасамір, Дюрен вказав на собаку. «Ось тварина. Ось двоє чоловіків, які кажуть, що воно їхнє. Чому б їм обом не подзвонити йому і не подивитися, до кого воно перейде?
  Герін пощипав себе за бороду. «Мм, це мені дуже подобається. Насправді навіть краще ніж достатньо? Їм слід подумати про це самим у своєму селі, замість того, щоб приходити сюди і витрачати на це мій час». Він подивився на Трасаміра та Валамунда. «Хто з вас зможе покликати собаку, той збереже її. Ви згодні?"
  Обидва селяни кивнули. Валамунд спитав: «Е-е, пане принц, а як щодо того, до якого собака не ходить?»
  Посмішка Лисиця стала ширшою, але менш приємною. «Йому доведеться відмовитися від неустойки, щоб переконатися, що я не завалений подібними дурницями. Ви все ще згодні?
  Валамунд і Трасамір знову кивнули, цього разу, можливо, з меншим ентузіазмом. Герін жестом запросив їх вийти надвір. Вони вийшли разом зі своїми прихильниками, його сином, парою його васалів, а також усіма кухарями та служницями. Він почав сам, але потім зрозумів, що яблуко розбрату – чи, швидше, гризун розбрату – все ще прив'язане до столу.
  Собака загарчав і вишкірив зуби, коли він розв'язав мотузку. Якби він напав на нього, він оголив би свій меч і вирішив проблему, подбавши про те, щоб жоден селянин згодом не заволодів ним. Але це дозволило йому вивести його на сонячне світло.
  «Повернися туди!» - сказав він, і прихильники Трасаміра та Валамунда відступили від своїх принципів. Він пильно подивився на них. «Я обіцяю, що будь-хто з вас, хто говоритиме або рухатиметься під час змагання, пошкодує про це». Селяни могли раптом перетворитися на камінь. Герін кивнув двом чоловікам, які захопили собаку. - Добре? давай.
  «Ось, Свіфті!» "Давай, хлопчик!" «Та гаразд? Гарна собака!" «Це мій Свіфті!» Валамунд і Трасамір кричали, щебетали, свистіли і ляскали мозолистими долонями по вовняних штанах.
  Спочатку Герін думав, що собака проігнорує їх обох. Він сидів навпочіпки і позіхнув, оголюючи ікла, які могли б зробити честь довгозубу. Лис так і не придумав, що він зробив би, якби Свіфті не захотів мати нічого з одним із селян.
  Але тут собака встав і почав натягувати мотузку. Герін відпустив його, сподіваючись, що звір не нападе на одного з людей, які його звуть. Він підбіг прямо до Трасаміра Длинноногим і дозволив йому погладити і обійняти себе. Його пухнастий хвіст виляв туди-сюди. Родичі Трасаміра заляскали в долоні та закричали від захоплення. Валамунд стояв пригнічений.
  Як і сам Валамунд. - Е? Що ти збираєшся зі мною робити, пане принц? — спитав він, з побоюванням дивлячись на Геріна.
  «Ви визнаєте, що намагалися забрати собаку, коли вона була не ваша?» — спитав Лис, і Валамунд неохоче кивнув головою. «Ви знали, що ваша заява неправомірна, але все одно її зробили?» Герін наполягав. Валамунд знову кивнув ще неохоче. Герін виніс вирок: "Тоді ви можете поцілувати собаку в зад, щоб нагадати вам, що потрібно тримати руки подалі від того, що належить вашим сусідам".
  «Хтось, хапайте Свіфті за хвіст!» — крикнув Трасамир з радісним вигуком. Син Валамунда Астульфа переводив погляд із Геріна на собаку і назад. Він виглядав так, ніби хтось ударив його дошкою по голові. Але майже всі навколо нього, включаючи деяких його родичів, схвально кивали у відповідь на грубе правосуддя Лиса. Валамунд почав нахилятися, потім зупинився і кинув останній погляд, волаючи до свого повелителя.
  Герін схрестив руки на грудях. "Тобі краще зробити це", - сказав він невблаганно. «Якщо я придумаю ще щось, це сподобається тобі ще менше, я тобі обіцяю».
  Його погляд кинувся до вузького вікна, що освітлювало його спальню. Як і сподівався, Селатрі стояв і дивився, що відбувається у дворі внизу. Коли він упіймав погляд дружини, вона енергійно кивнула. Це вселило в нього впевненість, що він правильним шляхом. Іноді він сумнівався у своєму здоровому глузді, але майже ніколи в ній.
  Один із родичів Трасаміра підняв гончу за хвіст. Валамір став на карачки, зробив те, що вимагав від нього Лис, а потім знову і знову спльовував у бруд і траву, весь час витираючи губи рукавом.
  «Принеси йому кухоль елю, щоб він прополоскав рота», — сказав Герін одній із служниць. Вона поспішила геть. Лис подивився на Трасаміра та його родичів як попередження. "Не вішайте на нього екенам через це", - сказав він їм. «З цим покінчено. Якщо він повернеться сюди і скаже мені, що ви всі називаєте його Валамунд-Цілатель-собака або якось у цьому роді, ви пошкодуєте, що ніколи цього не робили. Ви мене розумієте?"
  "Так, пане принц", - сказав Трасамир, і його родичі урочисто кивнули. Він не знав, чи вони це мали на увазі. Однак він знав, що це так, тому якби вони цього не зробили, вони б пошкодували.
  Дівчина дістала два горища з елем, обтягнутих просмоленою шкірою. Одну вона віддала Валамунду, а іншу - Лисицю. "Ось, пане принц", сказала вона з усмішкою.
  "Дякую, Наніє", - відповів він. "Це було зроблено люб'язно". Її посмішка стала ширшою та привабливішою. Вона була новачком у Fox Keep; можливо, вона мала на увазі прослизнути в ліжко Геріна або, принаймні, швидко впасти на складі або щось таке. У багатьох замках це був би найшвидший шлях до легкої роботи. Герін посміхнувся сам до себе, виливаючи невеликий вилив Байверсу, богу ячменю та пивоваріння. Нанія поки не мала причин знати, що вона знайшла собі покровителя, але вона це зробила. З того часу, як він зустрів Селатре, він не займався випадковими розпустами. Одинадцять років, приблизно , подумав він з деяким здивуванням. Це не здавалося таким уже довгим.
  Валамунд також дозволив невеликій кількості пива виплеснутися через край його пиття і впасти на землю: тільки дурень нехтував богами. Потім він підніс домкрат до рота. Він виплюнув перший ковток, потім проковтнув решту одним великим ковтком.
  - Наповни його ще раз, - сказав Герін Нанії. Він знову повернувся до Валамунда, Трасаміра та їх супутників. «Ви можете повечеряти тут сьогодні ввечері та переночувати у великій залі. Ранок — достатньо часу, щоб повернутися до свого села». Селяни вклонилися і подякували йому, навіть Валамунд.
  На той час, коли людина, яка помилково заволоділа собакою, вибралася зі свого другого глека елю, його погляд на світ, здавалося, значно покращився. Дюрен разом із Геріном відійшов убік і сказав: «Я думав, після цього він ненавидітиме тебе вічно, але, схоже, він цього не робить».
  "Це тому, що я легко його підвів, як тільки покарання було скоєно", - сказав Ліс. «Я подбав про те, щоб над ним не сміялися, я дав йому елю, щоб прополоскати рота, і я нагодую його вечерею так само, як і Трасаміра. Як тільки ви зробите те, що вам потрібно зробити, відступіть і продовжуйте Якщо ви стоїте над ним і зловтішаєтеся, він може встати і штовхнути вас по яйцях».
  Дюрен задумався про це. "Це не те, що епос Лакапіна велить людині робити", - сказав він. «Будьте найкращим другом для своїх друзів і найлютішим ворогом для своїх ворогів, принаймні так каже поет».
  Герін насупився. Щоразу, коли він думав про Лакапіна, він думав про матір Дюрена; Еліза любила цитувати ситонського поета. Еліза також втекла з мандрівним кінним лікарем приблизно в той час, коли Дюрен навчався стояти на ногах. Навіть через стільки років згадувати боляче.
  Лис був близький до того, що підняв його син: «Валамунд не ворог. Він просто кріпак, який зробив щось не так. Батько Дьяус, якщо дозволить, він не ризикне знову напасти на мене, і це те, що я зробив». У житті, синку, більше сірого, ніж у епопеї.
  "Але епос величніший", - сказав Дюрен з посмішкою і вибухнув ситонськими гекзаметрами. Герін теж посміхнувся. Він був радий бачити, що знання ситонської мови збереглися тут, у північних землях, відрізаних ось уже п'ятнадцять років від Імперії Елабон. Лише деякі тут могли читати навіть по-елобанськи, щодня використовуючи мову в роті.
  Герін також усміхнувся, тому що Селатре, яка сама вперше вивчила ситонський мову, була тією, хто навчив Дюрена цій мові. Хлопчик? ні, вже не хлопчик: юнак не пам'ятав своєї біологічної матері. Селатрі виростила його, і він так добре ладив з нею і зі своїми молодшими зведеними братами і сестрами, що вони могли бути чистокровними родичами.
  Дюрен вказав на схід. "Он Еллеб наближається до частоколу", - сказав він. «До заходу сонця залишилося зовсім небагато часу». Герін кивнув головою. Радді Еллеб - насправді, блідо-рожевий колір з сонцем, що ще світиться в небі - був за пару днів до повного наступу. Блідий Нотос ширяв високо на південному сході, у першому кварталі він виглядав як півмонети. "Золота Математика" ще не встала: сьогодні ввечері вона буде сита, подумав Герін. І стрімкий Тіваз загубився у променях сонця.
  Валамунд знову наповнив свою питну ємність. «Лис» зварив міцний ель; він гадав, чи засне мужик перед вечерею. Що ж, якщо Валамунд це зробив, то це була його справа і нікого більше. Вранці він повертався до свого села з розбитою головою, нічого гіршого.
  З сторожової вежі на вершині фортеці вартовий крикнув: «Колісниця наближається, пане принц». На частоколі, що оточує Замок Фокс, солдати дивилися на свої луки та списи із бронзовими наконечниками. За цих смутних часів ніколи не можна було передбачити, хто може прийти. Після невеликої паузи вартовий сказав: «Це Ван Сильна Рука з Героге та Тармою».
  Солдати розслабились. Ван був найближчим другом Геріна ще до великої ночі перевертнів, і це було… Герін ще раз глянув на Еллеба та Нотоса. Ці два місяці, а також Тіваз і Мат були повні разом майже шістнадцять років тому. Іноді та ніч жаху здавалася неймовірно далекою. Іноді, як зараз, це могло бути позавчора.
  Ланцюги рипнули, коли команда воріт опустила підйомний міст, щоб пропустити Вана та його товаришів у Лісій замок. Міст звалився на землю на дальній стороні рову, що оточував частокіл. Не вперше Герін сказав собі, що йому слід викопати траншею від річки Ніффет і перетворити цю канаву на рів. «Коли я матиму час» , — подумав він, знаючи, що, швидше за все, це означало «ніколи» .
  Копити коней стукали по дубових дошках, коли колісниця з гуркотом проїхала розвідним мостом і увійшла у двір. "Хо, Фокс!" Ван прогудів. Чужоземець керував парою коней, і в його чудовому бронзовому панцирі та шоломі з високим гребенем легко можна було прийняти за бога, що відвідує світ людей. Він був на півфута вище за Геріна, який сам не був невисоким, і пропорційно широкий у плечах. Його волосся і борода, як і раніше, були майже повністю золотими, а не срібними, хоча він, так чи інакше, був приблизно на пару років старший за Лиса. Але шрами, що покривали його обличчя, руки та руки, доводили, що він був людиною, а не божеством.
  Проте, якою б великою не була його постать, Валамунд, Трасамир і всі селяни, які супроводжували їх у Замок Лисиця, дивилися не на нього, а на Герозі та Тарму, які піднялися за ним у машині. Очі Трасамір стали дуже великими. — Батьку Дьяусе, — пробурмотів він і зробив апотропний знак правою рукою. «Я думав, що ми назавжди позбулися цих жахливих речей».
  Ван уважно подивився на нього. "Стежте за своєю мовою", - сказав він, застерігаючи, що до цього не можна ставитися легковажно. Він повернувся назад до Джероги і Тарми і сказав заспокійливо: «Не гнівайтесь. Він нічого не має на увазі. Він просто давно не бачив таких, як ви.
  "Все гаразд", - сказала Героге, і Тарма кивнула, показуючи, що вона згодна. Він продовжив: “Ми знаємо, що дивуємо людей. Просто так справи».
  - Як пройшло полювання? — спитав Герін, сподіваючись відвернути Джерога і Тарму від широко розплющених очей кріпаків. Вони не могли допомогти своїй зовнішності. Щодо монстрів, то насправді вони були дуже хорошими людьми.
  Тарма нахилився і викинув із колісниці випатрану тушу оленя. Героге гордо посміхнувся. "Я впіймав це", сказав він. Його усмішка змусила селян відступити в новій тривозі, оскільки його ікла були не менш вражаючими, ніж у собаки Свіфті. Його обличчя та обличчя Тарми нахилилися вперед, до масивних щелеп, необхідних для утримання такої великої колекції слонової кістки.
  У жодного з монстрів не було надмірного обтяження чола, але в обох під волохатою шкірою були такі ж великі і сильні, як у Вана, а це багато про що говорило. На них були мішкуваті вовняні штани в клітку кольору охри та синьої вайди: Трокм? стиль.
  Дуже скоро, зрозумів Герін, йому теж доведеться надіти туніки, бо у Тарми почнуть рости груди раніше, ніж мине занадто багато часу. Лис не знав, скільки часу потрібно монстрам, щоб досягти статевої зрілості. Він знав, що Джероге та Тармі було близько одинадцяти років.
  Монстри, подібні до них, наповнили північні землі тоді, коли жахливий землетрус звільнив їх із печер під храмом бога Бітона, де вони перебували в ув'язненні сотні, а може, й тисячі років. Зусиль простих смертних теж забракло, щоб відігнати монстрів; Геріну довелося викликати Бітона, який бачив минуле і майбутнє, і Маврікса, ситонського бога вина, родючості та краси, щоб вигнати їх із землі.
  Перш ніж він це зробив, він знайшов пару дитинчат монстра і не вбив їх, хоча він та його товариші вбили їхню матір. Коли Маврікс вигнав монстрів із поверхні світу, Бітон висміяв його недбалу роботу, маючи на увазі, що деякі істоти все ще залишились у північних землях. Герін тоді ставив питання, чи були вони тією парою, яку він пощадив, і знову поставив це питання через рік, коли пастух, який, мабуть, до цього виростив Джероге і Тарму як домашніх тварин, привів їх йому. Він вважав це ймовірним, але не мав змоги довести це. Пастух був до божевілля розпливчатий. Він знав, що жодних інших монстрів за всі ці роки не з'являлося.
  Мати поряд двох монстрів було цікаво, особливо тому, що вони здавалися розумними для свого вигляду, що робило їх такими ж розумними, як і дурні люди. Вони виросли пліч-о-пліч з його власними дітьми, молодше Дюрена, але старше Дагрефа, старшого сина Лиса від Селатрі. Вони були обережні зі своєю величезною силою і ніколи не використовували своїх грізних зубів ні для чого, крім їжі.
  Але незабаром Тарма стане жінкою – ну, дорослою жінкою-монстром – і Джерог теж подорослішає. Лис був далеко не впевнений, що йому потрібно більше двох монстрів у північних землях, і так само не був упевнений, що з цим робити, якщо взагалі щось робити. Він продовжував відкладати рішення, кажучи собі, що йому поки нема про що турбуватися. Це ще було правдою, але ненадовго.
  "Віднеси це кухарям", - сказав він Джорджу. «Стейки з оленини сьогодні ввечері, смажена оленина, реберця оленини?» Героге перекинув випотрошеного оленя на плече і поніс його до замку. Тарма пішла за ним, як завжди, хоча іноді він слідував за нею. Вона провела мовою своїми широкими тонкими губами при думці про велику кількість м'яса.
  "Мені потрібно ще пива", - пробурмотів Валамунд. «Ми маємо їсти разом із цими жахливими речами?»
  "Вони не проти", - сказав Герін. — Тобі теж не слід.
  Валамунд кинув на нього скривджений погляд, але спогад про нещодавнє покарання залишився досить свіжим, щоб утримати кріпака від мовчання. Героге та Тарма знову вийшли у двір, цього разу у супроводі Дагрефа та його молодшої сестри Клотільди, а також дочки Вана Маеви та його сина Кора.
  За дітьми йшов Фанд. "Ти міг би сказати мені, що повернувся", - сказала вона Ваню, трокому? вона була схильна до своєї елабонського мови, хоча незабаром після ночі перевертнів вона жила на південь від Ніффета. Вітер розвівав перед її обличчям пару пасм мідного волосся. Вона відмахнулась від них рукою. Вона була років на п'ять молодша за Вана, але вже почала сивіти.
  Він глянув на неї. "Я міг би зробити багато речей", - прогримів він.
  Фанд впер руки в стегна. - Так, можливо, і так. Але чи ти це зробив зараз? Ні, ні крапельки. Натомість стрибнув у машину і поїхав на полювання, не думаючи ні про що інше в голові.
  «У кого буде місце для думок, коли в голові луною звучить твій вічний шум?» – заперечив Ван. Вони кричали один на одного.
  Герін повернувся до Нанії. "Принесіть їм по найбільшому валку елю, який у нас є", - тихо сказав він. Служниця поспішила піти і повернулася з двома відрами, кожна з яких була настільки наповнена елем, що вихлюпнулася вбік, щоб зробити власний вилив. Герін знав, що він грає в азартні ігри. Якби Ван і Фанд усе ще злилися один на одного до того часу, як вони дійшли до дна валетів, вони б сварилися ще сильніше, ніж будь-коли, через випите пиво. Однак більшу частину часу їхні сварки нагадували шквал дощу: наривалися раптово, були жорстокими, доки тривали, і незабаром припинялися.
  Маєва штовхнула Дагрефа. Він похитнувся, але лишився на ногах. Вони обидва були дуже одного зросту, хоча він був на рік старший за неї. Маєва показувала все, що обіцяла зберегти більшу частину величезної фізичної майстерності батька. Герін ставив питання, чи готовий світ до жінки-воїна, здатної перемогти майже будь-якого чоловіка. Готовий він чи ні, світ мав зіткнутися з такою перспективою за кілька років.
  Клотільда сказала: "Ні, Кор, не клади цей камінь у рот".
  Замість того, щоб покласти його в рот, він кинув його в неї. На щастя, він схибив. Він мав запальний характер, який він напевно перейняв від Фанда. Чотирирічні діти за жодних обставин не були найстриманішими людьми. Чотирирічна дитина, матір'ю якої була Фанд, була справжньою пожежею, яка чекала свого часу.
  Ван і Фанд приблизно одночасно перевернули свої напувалки. Герін чекав, що буде далі. Коли те, що сталося далі, виявилося дрібницею, він дозволив собі трохи поплескати себе по спині. Він глянув на Фанд. Зараз важко уявити, щоб він і Ван колись поділяли її прихильність. Знайомство із Селатре згодом було схоже на вхід у спокійну гавань після шторму на морі.
  Лис похитав головою. Той факт, що цей образ прийшов йому на думку, доводив лише те, що він читав більше, ніж будь-хто інший у північних землях (що, хоч, безсумнівно, і було правдою, мало що говорило). Він ніколи не був в Оринському океані, який омив береги північних земель далеко на заході, або в якомусь іншому морі.
  Тіні подовжилися і почали сіріти до сутінків. У селянському селі за кількасот ярдів від Лисиної фортеці бронзовий ріг прозвучав довгу, хриплу і кислу ноту: сигнал кріпакам прийти у свої хатини з полів, щоб повечеряти і вберегтися від привидів. що блукав і блукав уночі.
  Ван озирнувся, щоб оцінити годину. Він кивнув на знак схвалення. "Новий глава утримує їх на цьому довше, ніж Безант-Толстобрюх", - сказав він. «Був час, коли він трубив у ріг у середині дня, здається».
  - Це так, - погодився Герін. «Селяни оплакували кілька днів після того, як минулої зими на нього впало дерево. Не дивно, чи не так? Вони знали, що їм доведеться старанніше працювати над ними разом із кимось ще».
  "Ліниві педерасти", - сказав Ван.
  Лис знизав плечима. «Ніхто не любить працювати. Однак іноді доводиться це робити, інакше за це доведеться платити згодом. Деякі люди цього ніколи не розуміють, тому їм потрібен керівник, який зможе отримати від них максимум, не змушуючи їх ненавидіти себе». Він був радий поговорити з другом про роботу: що завгодно, аби відволікти Вана від чергової сварки з Фанд.
  Проте Фанду не хотілося відволікатися. "І тепер деякі люди, - сказала вона, - називають інших лінивими, тоді як самі роблять все, що їм заманеться, і не роблять нічого іншого".
  "Я лизну тебе по голові", - сказав Ван і зробив крок до неї.
  «Так, можливо, так і буде, і одного прекрасного дня ти прокинешся поруч зі мною весь красивий і мертвий, з прекрасним тонким кинджалом, що ковзнув між твоїми ребрами», — сказала Фанд, тепер уже з похмурою серйозністю. Ван час від часу бив її; йому бійки були спортом. Вона теж його била, дряпала та кусала. Чужоземець зазвичай пам'ятав про свою величезну силу і використовував її тільки на війні та на полюванні. Коли Фанд була в гніві, вона не звертала уваги ні на що, ні на кого, крім своєї власної люті.
  Ван сказав: «Клянуся всіма богами у всіх країнах, які я коли-небудь бачив, тоді я прокинуся поряд з кимось іншим».
  "І мені шкода бідолаху, ким би вона не була", - парирувала Фанд. «Звичайно, і це не просто безглузде везіння? Єдиний такий дурень, як ти після того, як переніс? Ти не повернув мені хворобу, з твоїм гоном, як горностай».
  "Ніби я один такий, ти невірний?!" Ван грюкнув себе по лобі, втративши дар мови, незважаючи на те, що знав багато мов.
  Герін повернувся до Трасаміра, який виявився найближчим до нього. «Хіба кохання не чудова річ?» - пробурмотів він.
  "Що?" Трасамир почухав голову.
  "Ще один, який не розпізнає іронію, якщо вона підійде і вкусить його за ногу" , - сумно подумав Лис. Йому хотілося мати мудрість бога, щоб сказати ідеальні слова, які змусили б Вана і Фанда перестати сваритися. При цьому йому, ймовірно, знадобляться інші божественні сили, щоб переконатися, що вони не набудуть чинності знову, як тільки він повернеться спиною.
  Селатрі вийшла до входу до великої зали. «Вечеря готова», — крикнула вона людям, що зібралися у дворі. Усі, включаючи Вана та Фанда, рушили до замку. Герін усміхнувся собі під ніс. Він не знав, що сказати, щоб змусити Вана та Фанд припинити сварку, але Селатрі знала. Можливо, вона була божественно мудра.
  Ідея була не зовсім легковажною. Селатра була Сівіллою Бітона в Ікосі, доставляючи пророцтва далекоглядного бога тим, хто шукав його мудрості, поки землетрус, що вивільнив монстрів, не перетворив святилище бога на руїни. Якби Герін і Ван не врятували її, поки вона лежала в трансі, істоти з печер унизу швидко розправилися б з нею.
  Сівіла Бітона мала бути дівчиною. Мало того, їй було заборонено навіть торкатися чоловіка цілком; її відвідували євнухи та жінки. Селатрі вважала себе опоганеною дотиком Геріна. Очевидно, вона віддала б перевагу, щоб він залишив її в ліжку на поживу монстрам.
  Так було тоді. Тепер, одинадцять років, троє живих дітей і одна маленька могила, Селатрі підняла обличчя, коли Герін повернулася в Замок Фокс. Він торкнувся її губ своїми. Вона посміхнулася й узяла його за руку. Вони пішли назад до почесного місця Лиса біля вогнища і вівтаря Дьяуса, що стояв поруч із ним. На вівтарі коптилися обернені жиром стегнові кістки оленя, якого вбили Ван, Героге та Тарма.
  Селатрі вказав на них. «Отже, сьогодні ввечері цар богів отримає оленину».
  «Краще йому бути не єдиним», — сказав Герін голосом, який мав донести до кухні, — «інакше якісь кухарі тікатимуть крізь ніч, а привиди кричать їм по п'ятах, щоб звести їх з розуму».
  Служниця ставила на стіл перед кожним бенкетом скибочки товстого, жувального хліба. Коли інший сервітор поклав пару все ще шиплячих ребер на корж Геріна, вона ввібрала жир і сік. Лис потягся до дерев'яної сільнички перед собою і посипав м'ясо сіллю.
  "Я хотів би, щоб у нас був перець", - сказав він, з любов'ю згадуючи спеції, які приходили з півдня доти, поки Імперія Елабона не перекрила останній гірський перевал прямо перед Вночі перевертнів.
  «Будьте вдячні, що ми ще маємо сіль», — сказав Селатре. «У нас це починає закінчуватись. Він не піднімається по Ніффету від берега, як раніше, відколи пару років тому Граді почали набіги».
  — Граді, — промимрив Герін собі під ніс. «Ніби північним землям і без них не вистачало проблем». На північ від Ніффета лежали ліси, в яких жили Трокмої, або, вірніше, вони жили, оскільки світловолосі варвари хлинули на південь через Ніффет незадовго до настання ночі перевертнів, і багато з них ще залишилися: деякі, як Фанд, серед елобанців; інші, як васал Герина Адіатунн, замість місцевих жителів, яких вони підкорили, прогнали або вбили.
  Батьківщина Граді лежала північніше Трокма? країна. Перш ніж спуститися до Елабона, Ван пройшов через землі Граді та Трокмої. Герін теж одного разу бачив в Ікосі парочку Граді: великі, блідошкірі чоловіки з чорним волоссям, що знемагають від жару в хутрі. Але здебільшого Трокмої не дозволяли елобанцям багато дізнатися про Граді і мати з ними якесь відношення.
  Так було упродовж кількох поколінь. Проте, як сказав Селатре, Граді останнім часом почали нападати на прибережні райони північних земель морем. Можливо, вони дізналися про заворушення у північних землях і вирішили це скористатися. Можливо, їхні рейди не мали нічого спільного з тим, що відбувалося на місцях, а були породжені деякими потрясіннями у своїй країні. Герін не знав.
  "Занадто багато ми не знаємо про Граді", - сказав він більше самому собі, ніж комусь іншому. Хоча він називав себе принцом півночі, його влада не поширювалася на узбережжя: жоден з баронів, герцогів та дрібних приморських лордів не визнавав його сюзеренітету. Якщо вони дізнавалися про морських рейдерів, то тримали ці знання при собі.
  Селатрі сказав: «Я переглянув сувої та кодекси в бібліотеці. Проблема в тому, що вони нічого не говорять про Граді, крім того, що такий народ є і вони живуть на північ від Трокмої».
  Герін поклав руку на її руку. «Дякую, що заглянули». Коли він привіз її з Ікоса назад у Лісій замок, він навчив її листа і доручив їй різношерсту колекцію томів, яку він називав бібліотекою, скоріше для того, щоб дати їй тут власне місце, ніж сподіваючись, що вона зробив би багато з цього.
  Але їй удалося щось зробити. Вона тепер так само старанно, як і він, відшукувала рукописи і додавала їх до колекції і ще більш старанно перебирала ті, що в них були, і вичавлювала з них знання. Якщо вона сказала, що в книгах мало що сказано про Граді, то вона знала, про що говорить.
  Вона глянула на стіл. Будь-які компліменти змушували її нервувати - риса, яку вона поділяла з Геріном і відрізняла їх від більшості елобанців, для яких хвастощі були природні, як дихання.
  — Що ми робитимемо з Граді, батьку? — спитав Дюрен через стіл. Що ми можемо з ними зробити?
  "Дивись, чекай і хвилюйся", - відповів Герін.
  «Як ти думаєш, вони просто набігають або прийдуть оселитися, коли побачать, наскільки фрагментована ця частина північних земель?» - Запитав Селатрі.
  Лис узяв свою напувалку і підняв її на знак вітання. "Вітаю", - сказав він дружині. «Ви дали мені щось нове, про що варто турбуватися. Тут я проводжу половину свого часу, намагаючись з'ясувати, як переправити Трокмої назад через Ніффет з того, що мало бути чисто елобанською землею, і тепер мені треба подумати про додавання Граді до міксу». Він ковтнув пива і сплюнув за пазуху, щоб відвернути погане знамення.
  Селатрі кинула на нього погляд, який він не міг зрозуміти, поки вона не пробурмотіла: Чисто елабанська земля?
  - Ну, в якомусь сенсі, - сказав він, відчуваючи, як у нього горять щоки. Предки Селатри жили в північних землях незліченні роки, перш ніж Рос Свірепая приєднала цю провінцію до Імперії Елабона. Вони досить легко перейняли елабонський спосіб життя, і більшість із них у ці дні говорили елабонською, що й спонукало його зробити таке зауваження. Проте відмінності зберігалися. Риси обличчя Селатрі були тоншими і ніжнішими, ніж якби вона походила з елабанської крові: її вузьке, загострене підборіддя було ознакою її крові.
  «Я знаю, що ти мав на увазі, — сказала вона бешкетним голосом, — але оскільки ти пишаєшся тим, що часто маєш рацію, я подумала, що ти напевно приймеш виправлення з розумінням».
  Геріну подобалося, коли йому казали, що він неправий, навіть з боку дружини, не більше, ніж більшості інших чоловіків. Але перш ніж він встиг дати відповідь, досить сардонічний, щоб її влаштувати, один із родичів Валамунда крикнув Трасаміру: «Я знаю, як ти змусив цього проклятого собаку прийти, коли ти його покликав. Ти? Пропозиція була примітною як своєю оригінальністю, так і непристойністю.
  Лис схопився на ноги. Він відчував пульсацію вен на лобі і був упевнений, що старий шрам над одним оком зблід — вірна ознака того, що він лютує. І він був лютий. "Ти!" — гаркнув він, його голос прорізав галас у великій залі. Родич Валамунда здивовано глянув на нього. Лис тицьнув великим пальцем у бік дверного отвору. - Іди! Ти можеш спати у дворі на траві і полоскати рот водою, а не моїм добрим елем, тому що я більше не витрачатиму його на тебе. Завтра по дорозі додому подумай про те, щоб не відволікатися на думці. купа».
  — Але, пане принц, я тільки мав на увазі? – почав хлопець.
  «Мене не хвилює, що ти мав на увазі. Мені важливо, що ти сказав», - сказав Герін. «І я сказав тобі, я мав на увазі вихід та вихід. Ще одне слово, і він не вийде із замку, він вийде з фортеці, і ти зможеш ризикнути з вовками та нічними привидами, де немає смолоскипів. і жертви тримають їх у страху».
  Поганець мужик проковтнув, кивнув і нічого не сказав. Він поспішив у ніч, залишивши за собою густу тишу.
  - Отже, - сказав Герін, - де ми були?
  Ніхто, мабуть, не пам'ятав і не хотів ризикувати. Ван сказав: "Я не знаю, де ми були, але я знаю, куди йду". Він узяв на руки Кора, який заснув на лавці поруч із ним, і попрямував до сходів. Фанд і Маєва пішли за ними до великого ліжка, яке вони всі ділили. Сварка між Ваном і Фандом більше не спалахнула, тож, можливо, про неї забудуть… до наступного разу, завтра чи днів через десять.
  Колись Дюрен мав звичай засипати на бенкетах. Герін зітхнув; згадувати подібні речі і порівнювати їх з тим, як справи в наші дні, було ознакою того, що він не ставав молодшим.
  Він озирнувся у пошуках Дюрена і не побачив його. Він би не вийшов надвір, не в компанії з п'яним і брудним мужиком. Швидше за все, він знову був на кухні або в коридорі, що веде від них, і намагався просунути руки під туніку служниці. Ймовірно, йому це теж вдалося б: він був гарний, досить привітний і, до того ж, син місцевого лорда. Герін згадав свої власні незграбні спроби у цьому напрямі.
  — Д'яусе, яким цуценям я був, — пробурмотів він.
  Селатрі підняла брову. Він не думав, що вона зробила це, коли він вперше привів її до Лисого замку; вона, мабуть, отримала це від нього. "Що це за допомогу?" Вона спитала.
  «Не так багато, повірте мені», — відповів він з кривою усмішкою. «Може, ми підемо за Ванном і теж відведемо наших дітей спати?»
  Їхній молодший син, названий Блестаром на честь батька Селатре (Герін назвав Дюреном і Дагрефом на честь своїх брата і батька, яких убили Трокмої), хропів у неї навколішки: йому залишалося лише кілька років. Дагреф і Клотільда намагалися вдати, що вони не тільки що позіхали. Лисиця зібрала їх на око. "Ми йдемо нагору", заявив він.
  «О, тату, нам це потрібно?» - сказав Дагреф, ще раз позіхнувши. Крім віри в богів, всі діти, здавалося, розділяли непохитну віру в те, що їм слід заперечувати необхідність уві сні за будь-яких обставин.
  Герін щосили намагався виглядати суворим. Що стосується його дітей, його найкращі досягнення були не надто хороші, і він це знав. Він сказав: «Знаєш, що трапилося б із будь-ким, хто наважився б сперечатися з князем північним?»
  «Ти відрубав би йому голову або, може, загасив його з чорносливом», — бадьоро сказав Дагреф. Герін, що робив останній ковток зі свого пиття, виплеснув ель на стільницю. Дагреф сказав: «Якби Дюрен посперечався з тобою, ти загасив би його чорносливом? Чи він не є частиною «решти»?»
  У місті Елабон існували спеціальні школи для підготовки чиновників, які інтерпретували стародавнє і складне зведення законів, згідно з якими функціонувала Імперія Елабон. Прискіпливість, якою займалися ці школи, колись здалася Геріну, який сам упивався дрібницями, трохи божевільною: хто міг не тільки проводити такі дрібні відмінності, а й отримувати від цього задоволення? Спостерігаючи за тим, як росте Дагреф, він шкодував, що не зміг відправити хлопчика на південь, щоби пройти юридичне навчання.
  Піднявшись нагору, він відчинив двері до кімнати, яку ділив із дружиною та дітьми, і ввійшов усередину, щоб дістати лампу. Він запалив його від одного з смолоскипів, що мерехтіли в бронзовому настінному світильнику в коридорі, потім використав його слабке світло, щоб дозволити Селатрі пройти в кімнату, і поставив Блестара на край великого ліжка. Дагреф і Клотільда по черзі скористалися нічним горщиком, що стояв біля ліжка, перш ніж лягти спати, бурмочучи сонні побажання на добраніч. Солома в матраці зашаріла, коли вони лягли.
  - Не задувай лампу, - тихо сказав Селатрі. «Мені самому потрібний горщик».
  "Я, до речі, теж", - відповів Лис. "Але".
  Він запитував, чи потурбує їх Дюрен, який повернувся пізніше вночі. Він так не думав; він сумнівався, що його старший син спатиме сьогодні вночі у цьому ліжку. Однак про всяк випадок він зачинив двері, не замикаючи їх. Після того, як він присунув нічний горщик до стіни, щоб Дюрен не перекинув його, якщо він увійде, він задув лампу. Спальню наповнив темрява та важкий запах гарячого жиру.
  Ніч була м'яка, не настільки, щоб йому хотілося вилізти з туніки та штанів і спати у своїх панталонах, як це було б у літні дні, але достатньо, щоб не натягнути на підборіддя товсту вовняну ковдру і не покласти біля його ніг гарячий камінь, загорнутий у фланель. Він зітхнув, вивернувся і відвернувся від стебла соломи, який тицяв йому в ребра. Поруч із ним Селатре вносив такі самі невеликі зміни.
  Блестар хропів на музичній ноті. Дагреф і Клотільда крутилися, як і їхні батьки, теж намагаючись влаштуватися зручніше. - Перестань мене тикати, - поскаржилася Клотільда.
  "Я не тикав тебе, я просто розтягував", - відповів Дагреф, як завжди дратівливо точно. "Якщо я тебе ткну, то я роблю це спеціально". Зазвичай він додавав так і демонстрував. Сьогодні ввечері він цього не зробив. Це доводило, що він утомився. Клотільда теж не огризнулася на нього.
  Невдовзі їхнє дихання вирівнялося. Герін позіхнув і потягся – обережно, щоб нікого не турбувати. Він знову позіхнув, намагаючись заснути симпатичною магією. Сон відмовлявся спокушатися.
  Селатрі дихала дуже тихо, а це означало, що вона швидше за все теж не спить. Коли вона спала, вона іноді хропла. Герін ніколи про це нічого не говорив. Він запитував, чи зробив він те саме. Якщо так, то Селатре про це не згадав. "Чудова жінка" , - подумав він.
  Її голос долинув до нього, тонка нитка шепоту: Ти заснув?
  - Так, досить давно, - так само тихо відповів він. Дагреф не тицьнув Клотільду. Селатрі тепер тицьнула його прямо в ребра і знайшла чутливе місце. Він зробив усе, що міг, щоб не корчитися і не штовхати одного зі своїх дітей.
  Вона знову почала його тикати. Він схопив її за руку і притяг до себе, це був найшвидший спосіб, який він міг придумати, щоб її палець, що шукає, не змусив його знову дертися. "Ти обманюєш", - сказала вона. «Це єдине делікатне місце, яке ти маєш, і ти не дозволяєш мені дістатися до нього».
  «Я зраджую», — погодився він і накрив її праві груди лівою рукою. Крізь тонке полотно довгої туніки її сосок напружився від його дотику. Відчуття її тіла, притисненого до нього, змусило його теж напружитись. Він відчув, як одна брова запитливо піднялася вгору, але вона не могла цього побачити у темряві. Він висловив це словами: "Як ви думаєте, вони вже сплять досить міцно?"
  "Все, що ми можемо зробити, це з'ясувати", - відповіла вона. «Якщо вони прокинуться, це засмутить тебе більше за мене. Я виріс у селянській хаті, запам'ятай: уся вона розміром із цю кімнату. тоді тут, у Лисій фортеці».
  Подумавши про підняту брову, яку він даремно витратив, він сказав: "Ну, якщо мої вуха почервоніють, дітям буде надто темно, щоб це помітити". Потім він поцілував її, і це здалося йому найкращою ідеєю в цих обставинах – та й взагалі – чим говорити про свої вуха. Його рука зісковзнула з її грудей і підтягла поділ її туніки.
  Вони не поспішали і тому, що не хотіли будити дітей, і тому, що після довгих років спільного життя дружня фамільярність притупила пристрасть. Незабаром Селатра перекинулася на бік, відвернувшись від Геріна. Вона трохи підняла верхню ногу, щоб дозволити йому прослизнути ззаду, тихий спосіб приєднатися до нього кількома способами. У неї перехопило подих, коли він увійшов до неї до самої рукоятки. Він потягнувся до неї, щоб знову дражнити її сосок. Можливо, їхня пристрасть пішла, але твердий стрижень залишився.
  Після того, як вони закінчили, Селатрі сказала: Ти поставила горщик до стіни? Думаю, мені краще використати його ще раз». Вона вислизнула з ліжка і навпомацки попрямувала до неї. Тим часом Герін відокремив свій одяг від свого і знову одягнув його. Він підозрював, що панталони у нього задом наперед, але вирішив не перейматися цим до ранку.
  Коли Селатрі повернулася в ліжко, вона теж знову одягла панталони та туніку, потім нахилилася і безпомилково поцілувала його в кінчик носа. Він стиснув її. "Якщо раніше мені не хотілося спати, - сказав він, - то зараз я втомився або, принаймні, приємно втомився".
  Селатрі посміялася з нього. «Ти врятувався в останній момент, чи не так?»
  «З огляду на історію цього місця з тих пір, як я взяв на себе управління після того, як мого батька було вбито, як я міг вчинити інакше?» Герін відповів і ліг спати. Все ще сміючись, майже беззвучно, Селатра пригорнулася до нього.
  Його повіки обважніли, коли каркас ліжка в сусідній кімнаті почав рипіти. Селатрі хихикнула, але звук відрізнявся від її колишнього сміху. «Маева, мабуть, не спала довше, ніж наш висновок».
  "Або, можливо, Кор прокинувся, просто щоб ускладнити ситуацію", - відповів Герін. «У нього запальний характер, як у матері. Йому краще стати гарним фехтувальником, коли виросте, бо я відчуваю, що йому це знадобиться».
  Селатрі якийсь час прислухався до звуків з далекого боку стіни, а потім сказав: «Судячи з усього, що я бачив, його батько дуже сильний фехтувальник».
  «Це правда, хоч би як ви хотіли це розуміти», — погодився Герін. «Вважаю, саме тому він та Фанд можуть врегулювати свої сварки. Я майже запитую, чи не заводять вони їх заради того, щоб помиритися».
  "Ви жартуєте", - сказав Селатрі. Однак, подумавши, вона похитала головою, притискаючись до його грудей. «Ні, ти не жартуєш. Але якась жахлива думка. Я не могла б так жити.
  "Я теж не міг", - сказав він, згадуючи сварки, які у нього були з Фанд у ті дні, коли вона була його коханкою так само, як і Ван. «Моє волосся і борода були б білими, а не посивіли б, якби я спробував. Але одна з речей, яку я поступово дійшов розуміння за ці роки, полягає в тому, що не всі працюють так само, як я».
  "Деякі люди ніколи цього не розуміють". Селатрі позіхнула. «Одна із речей, яку я поступово зрозумів за ці роки, це те, що я не можу обходитися без сну. Добраніч".
  — На добраніч, — сказав Герін. Він не був упевнений, що дружина взагалі його почула: тепер її дихання було таким же глибоким і рівним, а він усміхнувся трохи хрипко, як у їхніх дітей. Сон поглинув його через кілька хвилин.
  * * *
  Наступного ранку селяни вирушили у своє село, Трасамир Довгоногий вів гончу Свіфті на мотузковому повідку. Родич Валамунда, на розчарування Лиса, виглядав не набагато гірше після ночі, проведеної у дворі. На жаль, Герін ставив питання, як часто він втрачав свідомість п'яним між будинками у своєму селі.
  На сніданок Герину вистачило хліба, пива, сиру та яблука. Він збирався спуститись подивитися, як яблука збереглися в льоху, коли дозорець закричав: «З півдня наближається вершник, пане принц».
  Герін вийшов до дверей великої зали. «Вершник?» він подзвонив. - Не колісниця?
  — Вершник, — повторив вартовий. «Один із наших людей, без сумніву».
  У цьому він мав рацію. Ідея вставати на спину коня, а не подорожувати у візку, колісниці чи возі, була новою для північних земель. Наскільки Герін міг виявити, наскільки багато Ван міг сказати, це було новим у всьому світі. Один з васалів Лисиця, Дуїн Сміливий, придумав трюк, який значно полегшував утримання верхи: дерев'яні кільця, які звисали з обох боків подушечки, прив'язаної до попруги коня, щоб людина могла використовувати свої руки для цибулі або списа без ризику перелетіти через спину тварини.
  Однак Дуїн загинув, борючись із Трокмої, відразу після ночі перевертня. Без його рушійної сили пристрій, який він винайшов, просувався повільніше, ніж інакше. Якби твій батько поїхав на війну на колісниці, і твій дід, і його дід.
  "Це Ліс Рівін, пане принц", - повідомив вартовий, коли вершник підійшов досить близько, щоб дізнатися його.
  — Я міг би знати, — промимрив Герін. Це було правдою з кількох причин. По-перше, Рівін якийсь час був далеко від Фокс-Кіп. Кілька разів на рік він виходив подивитися, як поживають його численні виродки, і, без сумніву, спробувати народити ще кількох з них. Він мав пристойний загін побічних ударів, розкиданий по землях, де знаходився сюзеренітет Геріна, тому його експедиції забирали багато часу.
  І, по-друге, його любов до нового поширювалася не лише на жінок. Він приїхав на північ з Геріном з цивілізованого серця Імперії Елабона всього за кілька днів до ночі перевертнів лише тому, що жадав пригод. Якби коні для верхової їзди були старими, а колісниці — новими, він, безперечно, став би затятим прихильником колісниць. За обставин, що склалися, він, ймовірно, проводив верхом більше часу, ніж будь-яка інша людина в північних землях.
  Брамники спустили розвідний міст. Рівін в'їхав у двір Лисичої фортеці. Він відсалютував Герину, сказавши: «Я вітаю вас, пане принц, мій товариш Лис, доблесний для ваших васалів, захисник ваших селян, м'який до купців і лютий проти ваших ворогів».
  «Ти прожив у північних землях п'ятнадцять років, — сказав Герін, коли Рівін спішився, — і досі кажеш, як міський хлопець». Ріхвін мав не тільки м'який південний акцент, він також любив складні фразування та архаїчний словниковий запас, які дворяни з міста Елабон використовували, щоб показати, що в них занадто багато вільного часу.
  Підійшов конюх і відвів кінь Рівіна в стійло. «Дякую, хлопче», — пробурмотів він, перш ніж знову повернутись до Геріна. «А чому б мені не заявити про свою сутність усьому світу?» Рука піднялася до великого золотого обруча, який він носив у лівому вусі. Наскільки знав Герін – а він, мабуть, знав про північні землі більше, ніж будь-хто інший з тих, що нині живуть – жодна інша людина на північ від Високих Кірів не дотримувалася цього стилю.
  "Ріхвін, якщо не вважати того, що я щосили намагаюся не допускати тебе в алепіт, я вже давно відмовився від спроб тебе переконати", - сказав він.
  Рівін вклонився, його красиве, рухливе обличчя спотворилося в лукавій посмішці. «Неабияка поступка, пане принц, і, правду кажучи, я це добре знаю, бо де ще переможний і могутній принц півночі відступив від будь-якого підприємства, до якого він приклав руку?»
  - Я так на це не дивився, - задумливо сказав Герін. "Ви спокушаєте мене повернутися до спроб виправити вас". Рівін скорчив йому пику. Вони обоє засміялися. Герін продовжив: "І як зараз поживає твій виводок?"
  - У мене нова дочка? Мати все одно каже, що вона моя, і оскільки я ліг з нею приблизно в певний час, я готовий їй повірити? Але я втратив сина. Обличчя Рівіна затьмарилося. «Каскару було лише три роки: скарлатина, – сказала його мати. Боги будуть добрі до його примари. Його мати все ще плакала, хоча це сталося невдовзі після того, як я бачив її востаннє».
  «Вона сумуватиме, доки її не поховають», — сказав Герін, згадуючи втрату, яку зазнали він і Селатрі. Він похитав головою. «Ви знаєте, що не слід ризикувати, люблячи дитину, поки вона дуже маленька, тому що багато хто з них так і не доживає до того, щоб вирости великими. Але нічого не вдієш: я вважаю, такими нас створили боги».
  Приблизно в половині випадків, а може й більше, подібне зауваження спонукало б Рівіна дати філософську відповідь, і вони з Геріном могли б убити приємний відрізок часу, сперечаючись про природу богів та причини, через які вони створили людей і жінки, як вони були. Ці двоє були єдиними людьми в північних землях, про які знав Герін, і які здобули належну освіту в місті Елабон. Це мимоволі підтримувало їхню дружбу, навіть коли вони дратували один одного: у важливому сенсі вони говорили однією мовою.
  Але тепер Рівін сказав: «Ще одна річ, яку я хотів вам сказати, лорд-принц, це щось цікаве, що я почув, коли був на заході, далеко за межами володіння Шильда Міцного Посоха. Коли я йшов цим шляхом кілька років тому, я зустрів ця жовтолоса троммеська дівчина на ім'я Грайне, і, одне за одним, тепер у мене в цьому селі є дочка. Дай Бог, щоб вона дожила до дорослого життя, бо вона радуватиме око багатьох чоловіків. Вона? "
  Герін дивився на нього зверху вниз. «Чи є в цій історії сенс? Я маю на увазі, крім чарівності та грації твоєї дочки? Якщо ні, то тобі доведеться у відповідь вислухати мої міркування про моїх дітей».
  "О, я все одно роблю це постійно, - безтурботно сказав Рівін, - тоді як вам достатньо терпіти мене всього пару разів на рік". Герін відсахнувся назад, наче отримав смертний удар. Посміхаючись, Рівін сказав: «Насправді, пане принц, у цій історії справді є сенс, хоча я, зізнаюся, не зовсім упевнений, у чому саме. Чи бачите, це село знаходиться недалеко від Ніффета, і?»
  «Ви отримали звістку про те, що Трокмої планують зробити набіг чи, що ще гірше, оселитися?» - Запитав Герін. «Я вдарю їх, якщо ти це зробиш, і вдарю сильно. Надто вже прокляли багатьох лісових бігунів з цього боку Ніффета».
  "Якщо ви дозволите мені закінчити розповідь, лорд-принц, а не постійно перебивати, можливо, на деякі з цих питань можна буде відповісти", - відповів Рівін. Герін штовхнув траву, злившись на себе. Рівін упіймав його вже двічі. Житель півдня продовжив: — Грайне розповіла мені, що незадовго до того, як я приїхав у гості, вона побачила на річці човен нового типу, не схожу на жодну з тих, що вона коли-небудь бачила раніше.
  "Ну, що вона знає про човни?" – сказав Герін. «Вона ж не поїхала б до міста Елабона, чи не так, щоб спостерігати за галерами у Великому Внутрішньому морі? Все, що вона коли-небудь бачила, це маленькі гребні човни, плоти та ті круглі маленькі човни, з яких роблять трокмої. шкіри, натягнуті на плетений каркас. Треба бути трокмом?, щоб побудувати човен, який не відрізняє передню частину від задньої». Він підняв руки. Ні. Почекай. Я не перебиваю. Розкажи мені, чим цей відрізнявся від інших».
  "Ніффет злегка згинається, за кілька стадій на захід від села Грайнне", - сказав Рівін. «На повороті є буковий гай, під яким ростуть гриби. Вона збирала їх у плетеному кошику? яку вона показала мені як підтверджуючий доказ, чого б це не коштувало? коли, переглядаючи папороті, вона помітив цей човен».
  "Зрештою, мій друже Фокс, ти розповіси мені про це", - сказав Герін. "Чому не зараз?"
  Рівін ображено глянув на нього, перш ніж продовжити: «Як ви сказали, лорде принц. За її описом, воно було набагато більше, ніж усе, що пересувалося по воді, яке вона коли-небудь бачила раніше, з щоглою, вітрилом і якимось великим, але великим. Боюся, невизначена кількість веслярів працює з обох боків».
  — Щось подібне до військової галери, — сказав Герін, і Рівін кивнув. Герін продовжила: «Ви кажете, що вона побачила це крізь папороті? Добре, що веслярі її не помітили, інакше вони, швидше за все, схопили б її, утримували та розважалися, перш ніж перерізати їй горло. ким вони були? І, як мені відомо, ніхто ніколи не ставив на Ніффет бойову галеру. Думаєте, Імперія Елабон вирішила, що таки хоче повернути північні землі?
  «Під Його лінивою Величністю Хільдором III?» Рухливі риси обличчя Рівіна набули сумнівного виразу. — Це, пане принц, неймовірно. Але потім він виглядав замисленим. «З іншого боку, від самого Елабона не було звісток, або близько того, з часів ночі перевертнів, а це вже минуло майже покоління. Хто може сказати з упевненістю, що лінива задня частина Хільдора III все ще зігріває елабонський трон?
  "Відмінний момент", - сказав Герін. "А якщо це імперці?"
  Рівін підняв вказівний палець. «Як ви вже кілька разів під час цієї розмови, лорде принц, ви вриваєтеся перш, ніж я зміг повідомити суттєву інформацію. Хоча корабель і люди, яких бачив Грейн, можливо, були елабонцами, дві важливі особливості змушують мене засумніватися в цьому. По-перше, хоча її елабонський мова швидко говорить мовою Фанда, включаючи гостроту, вона не могла встежити за промовою моряків. Щоправда, корабель перебував на річці, тож це не має вирішального значення. Але чи чули ви колись про Елабонський корабель, що встановлює щити веслярів та воїнів між гребними лавами?
  Герін згадав дні, проведені в місті Елабон, і галери, які він бачив у морі та стояли біля причалів. Він похитав головою. Ні. Їх завжди кладуть рівно. Яке листя?»
  Він і Рівін говорили разом: «Гради».
  "Це погано", сказав Герін. Він знову штовхнув землю і почав ходити туди-сюди. — Насправді, це дуже погано. Одна річ — здійснити набіг на морське узбережжя. Але якщо вони почнуть піднімати кораблі вгору по Ніффету ... Батько Дьяус, їх флотилія може висадитися на берег прямо там, за кілька стадіонів від Лисиної Фортеці, і висадити більше людей, ніж ми могли б сподіватися втримати далеко від стін. І ми також не отримаємо про це жодного попередження. Мені потрібно негайно послати гінців, щоби почати встановлювати річкову варту.
  "Це станеться не завтра, пане принц", - заспокійливо сказав Рівін. «Грейнн спостерігала, як це судно розвернулося на закруті річки і попрямувало назад на захід. Гради не знайшли Замок Фокс».
  «Поки що ні», відповів Герін; він брав у борг неприємності так само автоматично, як дихав, розуміючи з багаторічного досвіду, що до нього прийде питання, бере він у позику чи ні, і що краще впоратися з ними заздалегідь, коли це виявиться можливим. Однак Граді були не єдиною і не нагальною проблемою, з якою він зіткнувся. Він запитав Рівіна: "Коли ти поїхав відвідати всіх своїх коханих, ти пройшов через володіння Адіатунна?"
  «Пан принц, я збирався це зробити, — відповів Рівін, — але коли я підійшов до кордонів земель, якими він править як ваш васал, його гвардійці прогнали мене, назвавши не чим іншим, як смердючим південним шпигуном».
  — Цього року він ще не сплатив феодальних мит. Темні брови Геріна опустилися, наче грозові хмари. «Я припускаю, що він не має наміру їм платити. Останні десять років він шкодував, що колись присягав мені на вірність, і він спробує вирватися, якщо побачить шанс».
  «Я більше хвалив би вашу мудрість, якби те, що ви передбачали, було менш очевидним правдою», — відповів Рівін.
  - О, справді, - сказав Герін. "Все, що мені потрібно було зробити, щоб завоювати його відданість минулого разу, - це створити диво". Адіатунн уклав союз із чудовиськами з-під храму в Ікосі; коли на настійну вимогу Геріна Маврікс і Бітон розгромили їх із північних земель, гордого Трокма? вождь був вражений і визнав Лиса своїм володарем. Тепер Герін зітхнув. "І якщо я хочу зберегти цю відданість, все, що мені потрібно зробити, це створити ще одну".
  «Знову ж таки, ви надали точний опис ситуації, — погодився Рівін, — за умови, що ви маєте на увазі збереження вірності мирними засобами. Однак він цілком може виявитися силою, що піддається переконанню».
  "Завжди за умови, що ми виграємо війну, так". Похмурий погляд Геріна став ще похмурішим. «Проте нам потрібно зібрати добрі сили, перш ніж ми спробуємо це зробити. Адіатуннус став найбільшою людиною серед трокмоїв, що прийшли через Ніффет за часів Ночі перевертнів; за нього боротиметься ціле велике військо. ."
  "Боюсь, ви ще раз маєте на це право", - сказав Рівін. «Він навіть зберіг свій статус серед лісових бігунів, залишаючись при цьому вашим васалом, а це неабияке застосування політичного мистецтва. Як ви кажете, придушення його, якщо це можливо, вимагатиме залучення всіх інших васалів».
  "Це може дати великому герцогу Арагіс привід атакувати мій південний кордон", - сказав Герін. «Лучник розпізнає слабкість, коли побачить її. Єдина причина, через яку ми з ним не сваримося, полягає в тому, що він ніколи не бачив цього від мене? До сих пір".
  «Ви дозволите Адіатунну упиратися у своїй зухвалості?» — спитав Рівін. "Це було б на тебе несхоже".
  - Так і буде, - сказав Герін, - і якщо я це зроблю, він нападе на мене цього ж часу наступного року. Який у мене вибір, мій товаришу Лисе? Якщо я не зміцню свій сюзеренітет, як довго я утримуватиму його? це?"
  "Недовго", - відповів Рівін.
  "Занадто правильно". Герін ще раз штовхнув землю. «Я завжди знав, що краще стану вченим, ніж бароном, не кажучи вже про принца». Зі старими друзями Герін відмовлявся серйозно ставитися до свого титулу. «Однак бувають моменти, коли я думаю, що краще управлятиму готелем, як Тургіс, син Терпіна, в місті Елабон, ніж стати принцом або займатися якимось іншим чесним ремеслом, у тому числі й нечесним. "
  "Ну, чому б тоді не втекти і не відкрити собі готель?" Рівін ткнув язиком у щоку, показуючи, що не має наміру, щоб його сприймали всерйоз. Його руки спритно намалювали контури великої квадратної будівлі. «Дейбог, тепер я бачу це: готель Лиса Геріна, всі скарги з радістю ігноруються! Як суворі елобанці й пофарбовані ваною трокмої стікалися сюди як у притулок після своїх подорожей північними землями, щоб грабувати один одного! "
  "Ви, сирра, відчайдушно шалена людина", - сказав Герін. Рівін вклонився, ніби щойно отримав відмінний комплімент, а Герін не хотів зробити такого ефекту. Він кинувся вперед: «А якби я відкрив готель, хто б утримав Трокмої та Елабонцев, не кажучи вже про Граді, від пограбування мене ?»
  "Взагалі, давайте не говоритимемо про Граді", - сказав Рівін. «Я хотів би, щоб моя кохана ніколи не бачила цей їхній корабель. Якщо отець Дьяус, ніхто з нас не побачить такі кораблі на власні очі».
  Але Герін відмовився звернути з готелю, якого він не зробив і ніколи не зробить. «Єдиний спосіб зберегти таке місце - це мати повелителя, достатньо сильного, щоб стримувати бандитів, і достатньо мудрого, щоб не пограбувати тебе самого. І де таку людину знайти?»
  «Арагіс-лучник досить сильний», - піддражнив Рівін. «Якби я був бандитом у його герцогстві, я швидше стрибнув би зі скелі, ніж дозволив йому схопити мене».
  Герін кивнув головою. «Якби він був менш здібним, я менше турбувався б про нього. Але одного дня він помре, і всі його сини і всі його барони будуть сваритися через його землі у війні, яка створить нескінченний безлад у володіннях Бевона. в порівнянні з цим це виглядає дитячою грою. Думаю, коли мене не стане, то цього не буде».
  «Я думаю, у вас є підстави, пане принц, — сказав Рівін, — і тому, будучи найкращим із правителів, вам доведеться продовжувати обіймати цю посаду, не звертаючи уваги на ваші очевидні і, на жаль, даремно витрачені таланти тавернера».
  «Іди вити!» - сказав Герін, скинувши руки вгору. «Я надто добре знаю, що застряг на цій чортовій роботі. Це, знаєте , тяжко: тому мені доводиться слухати таких психов, як ви».
  "О! Я порізаний за живе!" Рівін хитався, немов пронизаний стрілою, а потім чудово одужав. «Насправді, я думаю, що мені варто піти та випити трохи елю. Коли це станеться, я отримаю більше задоволення від вил». Вклонившись Геріну, він зник у великій залі.
  "Постарайся не пити так багато, щоб не забути своє ім'я", - крикнув йому вслід Герін. Єдиною відповіддю, яку дав Рівін, було помахування пальцями. Герін зітхнув. Якщо не рахувати замикання банок з елем, він не зможе відрізати Рівіна. Його товариш Лис не ставав похмурим чи злим, коли пив; він залишався веселим, доброзичливим і досить розумним, але міг бути розумним у найстрашніших дурних проявах. Геріна турбувало те, як часто він напивався, але Герін за вдачею турбувався про все, що відбувалося навколо нього.
  Однак прямо зараз занепокоєння про Рівін стало в чергу разом із занепокоєнням про Граді. Обидва вже давно не турбувалися про Адіатуну. Трок? якби вождь вирішив відмовитися від панування Геріна, то у вождя, напевно, вистачило б сил заснувати свою власну справу, а якби він таки заснував свою власну державу, то перше, що він зробив би, — це почав би робити набіги на землі васалів. Герина… навіть більше, ніж він уже був.
  Лис пробурмотів у бороду щось неприємне. Було важко усвідомити, що йому ніколи не вдасться вигнати всіх трокмої з північних земель і назад через Ніффет у їхні похмурі ліси. Одна з гірких речей, яку навчила тебе життя, полягала в тому, що не всі твої мрії збувалися, хоч би як ти намагався втілити їх у життя.
  На сторожовій вежі на вершині замку Фокс дозорний крикнув: «Колісниця наближається, пане принц!»
  "Тільки один?" — спитав Герін. Як будь-який розумний правитель, він стежив за тим, щоб дерева та підлісок були підстрижені подалі від фортеці та доріг у його володіннях, щоб краще ускладнити життя бандитам та грабіжникам.
  «Так, пане князю, тільки один», — відповів вартовий. Герін вибрав своїх дозорців серед далекоглядних людей у своєму холдингу. Як і кілька разів раніше, зараз це виявилося цінним. Через кілька ударів серця дозорець сказав: «Це син Відіна Сімріна, лорд-принц».
  Після прибуття Рівіна підйомний міст так і не піднявся. Візник Відіна привів свою упряжку з двох коней у фортецю. Відін вистрибнув з машини, перш ніж вона зупинилася. Це був сильний, гарний юнак років двадцяти з невеликим, який володів баронством на південний захід від Фокс-Кіп більше половини свого життя: його батько загинув у хаосі після ночі перевертнів. Щоразу, коли Герін бачив його, він згадував Сімрін.
  - Радий тебе бачити, - сказав Герін, а потім, оскільки фортеця Відіна знаходилася в парі днів шляху, а люди рідко подорожували без необхідності, він додав: - Що там?
  «Пан принц, це злодійкуватий демон Адіатуннус, що крадеться, ось що», — випалив Відін. Занепокоєння Трокмоями вже стояло на чолі списку Геріна, і це було єдине, що утримувало його від зльоту вище. Відін продовжував: «Він викрав і велику рогату худобу, і овець, і спалив селянське село заради розваги, наскільки я можу судити».
  "Невже він?" — спитав Герін. Відін, який ніколи не вивчав філософію, не знав риторичного питання, коли його чув і тому енергійно кивнув. Герін звик до такого з боку своїх васалів; це більше не гнітило його, як раніше. Він сказав: «Якщо Адіатун воює з одним із моїх васалів, він також воює і зі мною. Він заплатить за те, що зробив з тобою, і заплатить більше, ніж він будь-коли очікував».
  У його голосі була така холодна лють, що навіть Відін, який сказав йому це слово, сподіваючись викликати відповідь, відступив на крок. «Пан принц, ви кажете так, ніби хочете звалити йому фортецю на вуха. Це так?"
  "Велика війна?" Герін втрутився. Відін знову кивнув, цього разу у відповідь. Герін продовжував: «Рано чи пізно ми з Адіатунном будемо вести велику війну. Я краще зроблю це зараз, на своїх умовах, аніж пізніше, на його. Боги ухвалили, що ми не можемо послати всіх лісові бігуни повернулися за Ніффет. Тоді так буде. Але чи ми зможемо? я сподіваюся? тримати їх під контролем. Якщо ми не зможемо зробити навіть того, що залишиться від цивілізації в північних землях?
  — Не так багато, — сказав Відін. Тепер Герін кивнув, але при цьому подумав, що навіть після перемоги над Трокмою у північних землях залишилося не так багато цивілізації.
   II
  Колісниці та кілька вершників виїхали з Лисичої фортеці протягом наступних кількох днів, прямуючи на схід, захід та південь, щоб закликати васалів Геріна та їхніх васалів до його замку для війни проти Адіатунна. Він відправив людей на захід з великим побоюванням: їм доведеться пройти через володіння Шільда Стаутстаффа на шляху до інших баронів, які визнали Лиса своїм повелителем, а Шільд іноді був майже таким же впертим і впертим. васал, як і сам Адіатун.
  Дюрен розлютився, коли Герін вирішив почати війну. «Тепер я можу боротися поряд з тобою, Батьку!» — сказав він, стискаючи Лисиця в міцних обіймах. "Тепер, можливо, я зможу заробити собі екенейм".
  — Може, Дурен Дюрен? - м'яко запропонував Герін. Дюрен дивився на нього. Він зітхнув, відчуваючи себе шматком давнини, з незрозумілих причин покинутих у світі. «Я не думаю, що є сенс казати вам, що ми говоримо не про спорт. Ви справді калечите, ви справді вбиваєте. Вас справді можуть покалічити, вас справді можуть вбити».
  Ти можеш довести свою мужність! Ні, Дюрен не слухав. — Звалити служницю — це дуже добре? Краще, ніж все добре? Але боротися! «Воювати з ворогом своїм блискучою бронзою»? Хіба не так каже поет?
  — Так, саме так каже Лакапін. Ти дуже добре його процитував. Герін глянув на небо. Що йому робити з хлопчиком, одержимим війною? Чи означало виправдання своєї пристрасті до війни цитуванням великої ситонійської епічної поеми, що Дюрен сам був по-справжньому цивілізованим, чи це означало, що він, як це іноді робили Трокмої, набув цивілізованого зовнішнього вигляду, за допомогою якого можна виправдати свої варварські Батько Дьяус не дав відповіді.
  Ван вийшов із замку Фокс. Дюрен підбіг до нього і сказав: Це буде війна! Хіба це не чудово!
  "О так, це чудово, якщо ти вийдеш живим", відповів Ван. Дюрен взяв половину відповіді, яку сподівався почути, і ввійшов у зал, наспівуючи кровожерливу пісню, що не мала нічого спільного з Лакапіном: Герін знав менестреля, який, хоч би яким дурнем він був, переклав її з язика трокмоїв. . Ван обернувся, щоб подивитися слідом за Дюреном. Він посміхнувся. "У ньому палає вогонь, Фокс".
  "Я знаю." Герін і не намагався приховати, що вогонь у ньому не горів. Він сказав: Це необхідно, але? і знизав плечима.
  «Ааа, в чому річ? Ти не хочеш бути героєм? - піддражнив Ван.
  "Я був героєм знову і знову", - відповів Герін. «І що це мені принесло, окрім вічної нової війни? Не так уже й багато».
  «Ти не вирішив стати героєм, коли пішов рятувати Селатрі від монстрів, у тебе не було б тієї дружини, яка зараз є», - зауважив його друг. — У тебе також не буде трьох дітей. Можливо, натомість ти все одно ділитимеш зі мною Фанд, розумієш. Ван закотив очі.
  «Тепер ви справді дали мені захист героїзму!» – сказав Герін. Обидва чоловіки засміялися. Герін продовжив: "Але я не бачу, щоб ти теж кидався в бій так, як раніше".
  Ван глянув на пальці своїх ніг. «Я вже не такий молодий, як раніше», — сказав він, ніби це зізнання збентежило його. Іноді мені доводиться згадувати це. Мої кістки риплять, мій зір стає довшим, дихання стає коротшим, ніж раніше, я більше не можу три рази за ніч щоночі лаятись?» Він похитав головою. «Якби ви знали, як довго ви будете старими, ви б більше насолоджувалися часом, коли ви молодші».
  Герін пирхнув. «Якби ви отримували більше задоволення, поки були молодшими, ні ви, ні світ не пережили б цього. Можливо, і ви, і світ».
  "А, ну, щось у вас там є", - відповів Ван. «Але, як ви сказали, капітан: я теж був героєм і що я тепер? Я той чоловік, який, якщо якийсь Трокм? збиває мене з ніг і бере мою голову, щоб прибити його одвірки, я повертаюсь він став героєм. Тому вони переслідують мене, в якому б бою я брав участь, і через деякий час це починає вичерпуватися».
  "От і все", - погодився Герін. «Через якийсь час воно починає зношуватися. А ті, хто приходить по тебе, завжди молоді, гарячі, нетерплячі. А коли ти вже не такий молодий і не такий нетерплячий, а це треба робити і так, тоді це перетворюється на роботу, ніби ми були кріпаками, що йшли прополювати поля, тільки замість кропиви висмикуємо життя.
  "Але кропива не вириває себе з коренем і не намагається витягнути вас, якщо ви залишите її в полі", - зауважив Ван. Він виглядав замисленим. "Хіба ти не можеш зачарувати Адіатунна до смерті, якщо тобі не хочеться з ним боротися?"
  "І ти теж!" Лис подивився на свого друга з величезним сумнівом. Слухаючи, як васали та селяни захищали перед ним справи протягом багатьох років, він набув першокласного вигляду, що відповідає цьому опису. Хоч Ван і був загартованим воїном, він відступив на крок перед ним. Герін сказав: «Я думаю, я міг би спробувати написати Адіатуннус. Я спробував би, якби не думав, що в мене більше шансів відправити себе в п'ять пекла, ніж проклятий Трокм? випустити на кухню недоученого кухаря: не знаєш, що він зробить, але чудово передчуєш, що вийде погано».
  "Ха!" Ван знову похитав головою. «Весь цей час ти був принцом, а ти все ще не думаєш, що ти такий гарний, як є насправді. Вся магія, яку ти пробував, яку я знаю, працювала нормально».
  "Це тільки тому, що ти не знаєш усього, що потрібно знати", - парирував Герін. «Запитай Рівіна про його вухо одного разу. Це не та історія, якою він пишається, але може розповісти її тобі. І якщо ти спробуєш накласти заклинання зі смертю в ньому, ти отримаєш смерть, добре, так чи інакше. інший."
  «Яка користь мати всі ці, як ви їх називаєте? гримуари? у вашій книжковій шафі, якщо ви не хочете ними користуватися?»
  «Я не казав, що не використовуватиму їх», — огризнувся Герін. «Я використовую їх? для дрібниць, для безпечних речей, де навіть якщо я помилюся, катастрофа теж буде невеликою... і для речей настільки великих, що провал магії не буде більшою катастрофою, ніж спробувати її. сплачене Адіатунну не є ні тим, ні іншим».
  "Ха!" Ван повторив. «Можливо, я перетворююся на старого, але ти перетворюєшся на стару».
  Ти заплатиш за це, клянуся Дьяусом! Герін стрибнув на більшого чоловіка, схопив його ногою за кісточку, штовхнув Вана і збив його з ніг. З гнівним ревом чужоземець обхопив рукою ногу Лиса і потяг його теж униз, але Геріну вдалося приземлитися зверху.
  Чоловіки збігалися з усіх куточків фортеці, щоб подивитися, як вони борються. Намагаючись утримати Вана від вириву його плеча із суглоба, Герін розмірковував про те, що вони боролися один з одним надто багато років. Коли вони тільки-но починали, його трюки дозволяли йому перемагати Вана так само часто, як і програвати. Тепер Ван знав усі трюки, і він, як і раніше, був більшим і сильнішим за Лиса.
  — Я принц, будь проклятий, — задихаючись, промовив Герін. "Хіба це не дає мені права на перемогу?" Ван посміявся з нього. Над будь-яким правителем північних земель, який намагався отримати від свого рангу більше, ніж йому належало, сміялися, навіть над Арагіс.
  Сила не допомогла, звичайні трюки не допомогли і що залишилося? Ван спробував викинути Геріна. На подив чужинця, Герін дозволив йому це зробити. Лис пролетів повітрям і приземлився з глухим стукотом і стоном, наче з нього вибили вітер. Закривавлений Ван стрибнув на нього, щоб закінчити роботу з притискання до землі.
  Герін застромив лікоть прямо в ямку живота чужинця. Ван склався. Йому не хотілося цього робити, але він нічого не міг з собою вдіяти; йому доводилося боротися, щоб дихати, і в перші хвилини цієї боротьби завжди здавалося, що ти програєш. Геріну легко вдалося притиснути його, а не навпаки.
  Вану нарешті вдалося видавити пару зітхань, що шипають. - Фокс, ти? обманщик, — прохрипів він, його обличчя почервоніло, бо йому не вистачало повітря.
  - Я знаю, - весело сказав Герін. Коли його друг знову зміг дихати, він допоміг йому підвестися на ноги. «Здебільшого вони окупаються тим, що ви робите, а не тим, як ви це робите».
  "А я думав, що знаю всі твої трюки". В голосі Вана звучало прикрість, а не злість. «Дійшло до того, що ти так довго не вигадав нічого нового, що я не думав, що ти зможеш. Це свідчить, що я знаю».
  «Показує, що я втомився від того чудового тулуба, який ви називаєте тілом, що стискає мене щоразу, коли ми боролися», - відповів Герін. «Взагалі-то, я використав цей прийом, щоб здаватися безпорадним проти Енгуса Трокма? пам'ятаєш його? Вождя клану, з якого походить чарівник Баламунг? Я випустив із нього повітря своїм мечем, а не ліктем».
  — На дотик як твій меч, — пробурчав Ван, підводячи туніку, ніби перевіряючи, чи не проколоти він. Там, де лікоть Геріна потрапив у ціль, у нього була червона мітка; це, мабуть, перетвориться на синець. Але, враховуючи шрами, що пронизали його шкіру і нагадували про життя, повне поневірянь і боротьби, цей знак навряд чи вартував уваги. Він потер себе і дозволив туніку впасти. «Мені слід було одягнути корсет. Тоді б ти вдарився ліктем, а не моєю бідною серединою».
  «І ти кажеш, що я зраджую!» — сказав Герін з удаваним невдоволенням.
  - Я так і роблю, - сказав Ван. Чи не хочеш ти знову поборотися, щоб подивитися, чи зможеш ти обдурити мене двічі?
  "Ти з глузду з'їхав?" Герін відповів. «У наші дні це дар богів, коли я можу обдурити тебе один раз. Я збираюся випити валету елю, щоб відсвяткувати це». Ван поплентався за ним, безсумнівно, маючи на увазі глечик елю, яким можна було б заглушити своє збентеження.
  Перш ніж Герін дістався входу до великої зали, звідти вискочив хтось маленький і вдарив його ногою по гомілки. «Не ображай мого тата!» - крикнув Кор. Коли Герін нахилився і спробував відсунути його, він клацнув Лиса по руці.
  — Легше, хлопче. Ван забрав сина. "Він не завдав мені великої шкоди, і це був чесний бій". Жодних розмов про заборонені лікті зараз немає. Ван обережно пом'якшив Кор: його син за темпераментом був схожий на Фанд, і Герін припустила, що терпіння, необхідне Вану, щоб жити з нею - коли він справді жив з нею - знадобилося і для того, щоб спробувати зберегти хлопчика певною мірою спокійним.
  Після пива Герін вирушив у селянське село неподалік фортеці. Він мав досить гарне уявлення про те, як село буде забезпечене припасами і скільки воно зможе виділити, коли його васали та їхні васали почнуть прибувати для боротьби з Адіатунном. Коротка відповідь була: не так багато. Йому хотілося подивитися, наскільки довга відповідь відрізняється від короткої.
  Старий сільський староста, Безант Толстобрюх, хилився б, хрипів і посилався на бідність. Його син, що змінив Карлуна Вепіна, працював у полі, коли Герін підійшов. Лис схвально кивнув. Безант не любила жодної роботи. Після його смерті врожайність у селі зросла. Ймовірно, це означало, що Герін мав замінити його багато років тому, але зараз надто пізно турбуватися про це. Кажуть, що в одному з п'яти пекель були величезні водяні колеса, в яких лінивим людям доводилося тупцювати вічно, виливаючи на себе відра з киплячою водою. Заради Безант Герін сподівалася, що це не так.
  Коли Карлун помітив Геріна, він підбіг до нього. «Пан принц!» — покликав він, даючи Лисі щось середнє між кивком та поклоном. — Чим я можу вам допомогти сьогодні?
  "Як поживає ваш запас зерна, бобів, копченого м'яса та іншого?" — спитав Герін, сподіваючись, що його слова звучать невимушено, але сумніваючись, що він пролунав досить невимушено, щоб змусити Карлана дати йому швидку і необачну відповідь.
  Він цього не зробив. Обличчя старости було тонким і розумним. "Не так добре, як хотілося б, пане принц", - відповів він. «Як ви, мабуть, пам'ятаєте, у нас видалася довга і сувора зима, і цієї весни ми змогли посадити рослини лише наприкінці весни. Я скажу, що з капустою справи добре, — додав він, наче кинувши Лисі кістку втіхи.
  "Давайте подивимося, скільки ви витратили", - сказав Герін.
  — Я їх принесу, пане принц. Карлун поспішив до глинобитної хатини, яку він ділив зі своєю дружиною та їх чотирма – або п'ятьма – дітьми. За мить він вийшов із парою листів пергаменту.
  Ще до ночі перевертнів Герін почав навчати читання кількох найбільш здібних селян свого господарства. Час, проведений у місті Елабон, переконав його у тому, що невігластво — такий самий небезпечний ворог, як і Трокмої. Коли він почав свою схему, він не подумав про те, що вона матиме і суто практичне застосування: людина, яка вміє читати, зможе вести записи набагато точніше, ніж ті, які пропонує людина, покладаючись виключно на свою пам'ять.
  Карлун, мабуть, описав ручку ожиновим соком, але Лисиця це не збентежило. Не змінилися й невпевнені каракулі старости. Ось ячмінь, ось пшениця? Герін глянув на записи, оглянув село і почав сміятися.
  - Лорде принц? Чи не видалося Карлану трохи тривожним? Якщо він цього не зробив, то йому слід було це зробити. Але він це зробив: він був досить розумний, щоб розуміти, що недостатньо вміло поводився із записами.
  "Тобі доведеться діяти краще, якщо ти збираєшся мене обдурити", - сказав Герін. «Не згадувати складські ями на сході та сподіватися, що я не помічу, марно. Я пам'ятаю, що вони є, навіть якщо ви нічого про них тут не писали».
  «Ах, чумо!» - сказав Карлун. Як і Лис, він у гніві та розчаруванні штовхав землю. Карлун Світовий Страйдер, на честь якого його назвали, був найбільшим імператором історії Елабонії. Тепер він побачив, що навіть його маленьке керівництво перебуває у небезпеці. Якби Герін виростив когось іншого, щоб зайняти його місце, він ніколи б не змирився з цим, навіть якби залишився в селі до дев'яноста років. - Що? що ти робитимеш зі мною, пане принц?
  - Тихіше. Я ще не закінчив, — сказав Герін, а потім знову замовк, методично переглядаючи частину пергаменту, що залишилася. Карлун чекав і звивався. Лис підняв голову. "Ви маєте рацію. Капуста прижилася добре».
  Карлун смикнувся, ніби його вжалила оса. Потім зрозумів, що Герін не наказував його скидати з висоти його маленького зросту. Герін, по суті, взагалі нічого не сказав про свою долю. - Лорде принц? — спитав він тихим голоском, ніби не бажаючи визнавати, що в ньому ще живе надія.
  "О так? Про тебе". Це питання могло вислизнути від уваги Геріна. Він пожвавішав: «Ну, це досить просто. Ти більше не можеш бути тут старостою. Це проста палиця».
  Карлун прийняв удар як воїн. - Як забажаєте, пане принц, - сказав він безбарвним тоном. «Чи смію я попросити вас дати мені дозвіл поїхати в якесь село далеко на землях, якими ви володієте? Тоді, можливо, я та моя сім'я зможемо підняти голову».
  - Ні, це неможливо, - сказав Герін, і вперше плечі Карлуна опустилися збентежено. Герін продовжував: «Боюсь, я не зможу цього зробити. Ні, натомість я переведу тебе в Лісій замок».
  - Лорде принц, я? Карлун раптом почув, що сказав Лис. Він зяяв. «У Фокс Кіп?» Його погляд метнувся до колод частоколу. "Чому?"
  Якби лордів було багато, це питання не вимагалося б. Ви привели селянина в фортецю, щоб мучити його стільки, скільки захочете, використовуючи всі інструменти, що є у вас. Але Герін не діяв таким чином і ніколи не чинив. Він відчував похмуру гордість, що його кріпаки розуміли це.
  Очевидно, це було єдине, що зрозумів Карлун. З роздратуванням, частково вдаваним, а частково цілком щирим, Герін сказав: «Батько Дьяус вище, мужику, хіба ти не бачиш, що ти перший із усіх селян, яких я вчив, хто коли-небудь намагався обдурити мене словами та цифрами?»
  - Мені дуже шкода, лорд-принц, - нещадно сказав Карлун. «Якби у мене був ще один шанс, я б тобі послужив хорошу службу».
  «Я дам тобі ще один шанс, – сказав йому Герін, – і цього разу гідний. Як би ти хотів вести облік усіх земель, якими я володію, а не цього маленького села? Я робив це сам. але кожен день не такий довгий. О, я подивлюся через твоє плече, і Селатрі теж, але я багато років мріяв знайти вдома людину з номерами, якій я міг би дати роботу. Якщо ти Якщо ви добре почуваєтеся з цифрами, щоб спробувати схитрувати з ними, можливо, саме ви. Якщо ви досягнете успіху, вам там буде краще, ніж будь-коли тут, незалежно від того, староста чи ні. Ви готові до цього?
  «Пан принц!» Карлун упав навколішки. «Я буду твоїм чоловіком назавжди. Я ніколи більше не обманюватиму, ні на грам. Я зроблю все, що ти попросиш мене, навчуся всьому, що ти поставиш переді мною?
  Герін повірив останній частині. В іншому він був менш впевнений. Він побував у місті Елабон і побачив, наскільки зарозумілими можуть бути чиновники імперського казначейства – та й узагалі всі імперські чиновники. Він не хотів, щоб люди, які діють від його імені, поводилися подібним чином. Однак вивчення історій та хронік попередило його, що вони можуть поводитися подібним чином, незалежно від того, чого він від них хоче. Незважаючи на палкі протести Карлуна, вони також, мабуть, подбали про те, щоб срібло, зерно та інші добрі речі опинилися в їхніх руках, а не в скарбниці.
  - Вставай, - сказав він Карлуну хрипким голосом. Ти вже мій чоловік назавжди. Я буду вдячний тобі, якщо ти запам'ятаєш це краще, ніж зараз». Він потряс образливими пергаментами перед Карлуном. Староста знову здригнувся. Герін продовжив: «Ще одна річ, яку слід мати на увазі, це те, що ти схожий на собаку, якого вкусили один раз. Якщо ти знову обдуриш, і я дізнаюся про це, ти пошкодуєш, що ніколи не народжувався, то я тобі обіцяю». ...Я жодного разу не розіп'яв людину за всі роки, що правил цим холдингом, але це змусило б мене передумати».
  «Я вже присягнув, пане князю, що не візьму навіть чужого боба, і я мав на увазі кожне слово того, що сказав». Карлун випалив слова. Чи намагався він переконати себе так само, як і Лисиця? Ні, мабуть, ні, вирішив Герін. Він мав на увазі те, що сказав? Нині. Але рідкісний скарбник помер бідним. Герін знизав плечима. Час розповість історію.
  «Я не хотів тебе налякати? Занадто сильно», — сказав Герін з усмішкою, якої не вистачало тільки іклів Джероджа, щоб зробити її по-справжньому жахливою. Вперше Карлун вибрав безглуздий спосіб обману. У міру того, як він краще знайомився з числами, якими жонглював, він, ймовірно, також став більш майстерним у приховуванні своїх крадіжок. Знову ж таки, час покаже. «Давай, йди, повідом свою дружину, що ми збираємося робити, а потім вирушай у фортецю. Скажи Селатрі, навіщо я тебе послав? і чому".
  — Д-да, лорд-принц, — сказав нещодавно призначений злодійський староста.
  Але коли він обернувся, щоб піти, Герін підняв руку. «Почекай. Якщо ти залишиш село, ким мені тебе замінити?
  В очах Карлуна спалахнув злий блиск. «Найбільше скаржиться Тостров Водопій. Хотілося б подивитись, як би він себе виявив на цій роботі, якби вона в нього була».
  "Тострів?" Герін потер підборіддя. «Так, він справді багато скаржиться, чи не так? Але ні, він не має інших переваг, про які я можу думати. Ніхто не звертає на нього уваги. Спробуй ще раз, і цього разу серйозно».
  — Так, пане принц. Карлун завагався, потім сказав: «Людина, за яку вийшла моя сестра, Херріс Снігова Людина, не дурень, і вона багато працює. Люди його теж шанують. Ти міг би зробити і гірше».
  «Мм, отже, я міг би. Я подумаю про це», - сказав Герін. Він грюкнув пергаментами по коліна. Вони видавали сухий шарудіння, немов мертве листя. «Тепер повернемось до справи, заради якої я прийшов сюди. Ти не спромігся записати те зерно, що зберігається», — він з деяким задоволенням спостерігав, як Карлун порозовів? «Як ти ставишся до магазинів?»
  Він подумав про те, щоб додати щось на кшталт: « Якщо ви все ще кажете мені, що вмираєте з голоду, я збираюся відкрити ці ями для зберігання і переконатися в цьому сам» . Зрештою, він цього не зробив; йому хотілося подивитися, як Карлун відреагує без підбурювача. Староста вагався, мабуть, обмірковуючи відповіді, які міг би дати. Герін приховав посмішку: ні, Карлун не звик мати справу з кимось, хто міг виявитися хитрішим за нього. Після паузи, яка розтяглася на кілька ударів серця, він відповів: «Пан принц, ми? не такі вже й погані справи, хоча мені неприємно говорити це на початку року».
  "А капусти в тебе повно", - додав Лис. Карлун скривився. "Ну не важливо. Нам знадобиться дещо з того, що ти маєш, щоб нагодувати воїнів, які зберуться тут для війни проти Адіатунна».
  Карлун облизав губи. — Отже, ви отримуватимете від нас більше, ніж звичайні внески?
  Чи був у його голосі натяк на закид? Так і є, вирішив Лис. Він подивився на Карлуна із сумішшю роздратування та захоплення. Вождь не наважився б протестувати проти будь-якого іншого правителя північних земель: у цьому Герін був упевнений. Більшість повелителів думали: що означає правити, як не брати те, що я хочу і те, що я маю достатньо сил, щоб захопити? Але Лис, наскільки міг, намагався підмінити неприхований крадіжку звичаєм і навіть початком закону.
  Він спрямував на Карлуна неприємний погляд. «Я міг би сказати, що надлишок штрафується як покарання за спробу мене обдурити». Однак, побачивши, як корчиться кріпаком, він сказав: «Не буду. У тому, що ти обдурив, село не винне. Принаймні краще б цього не було». Він знову глянув.
  - О ні, лорд-принц, - швидко сказав Карлун. “Моя ідея. Цілком моя».
  Ніхто з села не прийшов скаржитися, що він дурить Лиса. Можливо, інші селяни не знали. Можливо, вони сподівалися, що це йому зійде з рук. Доказів не було, а копати Геріну не хотілося. «Я повірю вам, – сказав він, – ні, я не візьму це просто так. За все, що ми візьмемо понад встановлене мито, я полегшу вашу працю в лісах, на Елабонському шляху тощо».
  "Дякую, лорд-принц", сказав Карлун. Перш ніж Герін встиг знайти ще якісь незручні питання, якими можна було б його втомити, він поспішав назад до села. Зрештою, Лис сказав йому це зробити і не образився.
  Все ще тримаючи в руках пергаменти, Герін якийсь час стояв у роздумі. Судячи з того, що він знав про Херріса Сніжну Людину, із зятя Карлуна не вийшов би поганий староста. Єдине лихо, яке він передбачав, полягала в тому, що він не навчив Херріса читати. Ведення обліку тут на якийсь час погіршиться.
  Чи так би було? Херріс не був дурним. Можливо, він міг би навчитися. Вам не потрібно було багато вміти читати і писати, щоб стежити за худобою та продуктами. Лис заплющив очі рукою і вдивився в поля. У ці дні в нього почалися проблеми з читанням: йому доводилося тримати рукописи подалі від очей, бо його зір подовжувався. Однак на відстані витягнутої руки в тому, як він бачив, все було гаразд.
  Там стояв Герріс, розмовляючи і сміючись із жінкою, яка, як побачив Герін, не була сестрою Карлуна. Він знизав плечима. Він не почув нічого, що могло б змусити його думати, що Херріс робить щось скандальне, тому йому не варто турбуватися про це. Він підійшов до Херріса, зазначивши при цьому, що ячмінь надходить добре.
  Шурін Карлуна спостерігав за його наближенням. Друг Херріса швидко повернувся до роботи з прополювання. — Вам щось потрібно від мене, пане принц? — спитав Герріс. — Я бачив, як ти розмовляв із Карланом, і?
  "Як би вам сподобалася його робота?" — просто спитав Лис.
  Жінка, зайнята прополкою бур'янів, злякано ойкнула. Херріс почухав голову. Він не виглядав і не поводився так різко, як Карлун, але Герін знав, що це не обов'язково щось означає. Після паузи для роздумів Херріс сказав: Це залежить від того, лорд принц. Чому ви більше не хочете, щоб він був тут?
  Герін схвально кивнув: відданість своїм родичам рідко зникає задарма. Він пояснив нову посаду, на яку йому потрібен Карлун (але не обман, який змусив його думати, що Карлун може бути придатним на цю посаду), закінчивши: «І сказав, що ти підходиш тут посаду старости. Подумавши про це, я сказав би, що він ймовірно, так і є, якщо ти хочеш цю роботу».
  - Так, лорд-принц, і дякую вам, - сказав Херріс. «Думаю, я почував би себе по-іншому, якби ти звільнив його без поважної причини».
  "Ні", - відповів Герін, знову не згадуючи, що у нього була вагома причина, якщо він хотів цим скористатися. Він ще раз шльопнув згорнутими пергаментами по нозі. «Є ще дещо? Я знаю, що в тебе немає букв, тому хочу, щоб ти вивчив їх, якщо зможеш. Так тобі буде легше стежити за тим, що відбувається тут».
  Херріс вказав на рахунки, які вів Карлан. Чи можу я побачити їх, пане принц? Герін передав їх йому. Він розгорнув їх і, на подив Лиса, почав їх читати. Кілька разів він спіткнувся, але в цілому впорався досить добре.
  "Я знаю, що не я вчив тебе листа", - сказав Герін. Де ти їх вивчив?
  Херріс виглядав стурбованим. — Маю проблеми, пане принц? Тільки після того, як Лис похитав головою, селянин сказав: Карлун навчив мене цьому. Він не знав, що робить щось неправильне, присягаюсь Дяусом, що не знав. інші – так. Це був спосіб скоротити час, не більше, це правда.
  — Все гаразд, — неуважно сказав Герін. "Не турбуйся про це". Він похитав головою, зовсім спантеличений. Отже, вони вчилися листа в селянських хатах, замість кидати кістки та пити ель? Ні, швидше, поряд з кидком гральних кісток та розпиттям елю. Багато дворяни у північних землях вважали кріпаків лише домашніми тваринами, здатними ходити двох ногах. Лис ніколи не навчався в цій школі, але це застало його зненацька. Якщо дати вченню пустити один корінь, воно саме пустить півдюжини — якщо, звичайно, Трокмої не висмикнуть їх усі землі. — Ти вмієш писати так добре, як читати? — спитав він Герріса.
  «Не так добре, як Карлун», — відповів селянин, — «але, може, досить добре, щоб ти міг розібрати слова. Цифри, вони нескладні.
  "Не та?" Він хвалився? Герін вирішив це з'ясувати. «Погляньте на цифри на цих аркушах. Скажіть мені, що ви думаєте про них цікаве».
  Херріс задумливо почухав голову, а потім переглянув записи, які вів його зять. Герін нічого не сказав, а розгойдувався з п'ят на шкарпетки і назад, даючи Херріс стільки часу, скільки він хотів. Він не міг вигадати кращого випробування для розуму та чесності майбутнього старости.
  Він уже почав думати, що Херріс або менш чесний, або менш розумний, ніж він сподівався, коли селянин кашлянув і сказав: "Е-е, пане принц, чи є десь ще один лист?"
  "Ні." Лис зберігав нейтральний голос. «Чи мають бути?»
  Ти сказав, що віддав Карлуну це шикарне місце в Лисій фортеці? — спитав Герріс. Герін кивнув головою. Херріс виглядав стурбованим. «Він і я, ми завжди добре ладнали. Мені не хотілося б, щоб він думав, що я розповідаю казки, але… у нас більше зерна, аніж показують ці пергаменти».
  "Херріс!" Жінка, яка займалася прополкою, докірливо промовила його ім'я. Потім, надто пізно, вона згадала, з ким він розмовляв. Вона нахилилася і почала висмикувати рослини із землі так швидко, як тільки могла.
  - Добре, - сказав Герін. "Ти впораєшся. Ти обов'язково впораєшся».
  - Лорде принц? Херріс вагався.
  "Я ніколи не говорив Карлуну не обманювати мене", - пояснив Ліс. «Звичайно, це сталося лише тому, що мені не спало на думку, що він спробує, але факт залишається фактом, оскільки я можу його звинувачувати? з ним та з тобою. Але лише в певному сенсі? майте це на увазі. Я попередив його, що станеться, якщо він спробує знову обдурити, і я б порадив вам дуже добре подумати про це. Чи розуміємо ми один одного?"
  - О так, лорд-принц, - сказав Герріс так щиро, що або він мав це на увазі, або був кращим брехуном, ніж думав Герін. Так чи інакше, Лис дізнається.
  * * *
  До Лисого замку з гуркотом в'їжджали колісниці — по одній, по дві, а іноді й по чотири, і по п'ять. Після прибуття васали Герина повісили свої зброю на стіни великої зали. Від світла вогнища та смолоскипів сяюча бронза розплавилася, майже закривавилася. Це здавалося доречним, оскільки попереду чекала кривава робота.
  Син Бевандера Бевона сказав: «Пан принц, все тихо з Арагісом Лучником? Якщо великий герцог дізнається, що ми тут збираємося, він може накинутися на нас, доки ми зайняті».
  "Я теж турбуюся про те ж", - погодився Лис, дивлячись на Бевандера з великою повагою. Ця людина не була найбільшим воїном, якого колись створювали боги, але він знав інтриги. Він, його батько та брати протягом багатьох років вели багатосторонню громадянську війну; будь-яка людина, яка не могла встежити за тим, хто кого зрадив останнім, незабаром поплатилася за це.
  Бевандер продовжував задумливим тоном: «Або, з іншого боку, Арагіс міг би захотіти дозволити нам битися з Адіатунном, а потім атакувати. Якби ми і Трокмої були обоє ослаблені, він міг би скинути нас усіх у Ніффет і проголосити себе королем. "
  "Якщо він хоче титулу, він дурень, а ким би ще не був Арагіс, він не дурень", - відповів Герін. «Клянуся богами, у мене більше прав називати себе королем, аніж у нього, але ви не бачите, щоб я це робив. Якщо хтось проголосить себе королем, це стане сигналом для решти знаті в північних землях об'єднайтеся і скиньте його».
  "Ви маєте на увазі, якщо хтось називає себе королем, але не заслужив цього", - сказав Бевандер. «Якщо Арагіс переможе вас та лісових бігунів, хто може сказати, що він не має права на цей титул? Вам слід використати деякі зі своїх магічних сил, пане принц, і подивитися, що задумав Арагіс, коли ви виступите проти Трокмої».
  Як і багато інших мешканців північних земель, Бевандер був переконаний, що Герін має сильні магічні здібності, тому що він очистив землю від монстрів з-під святилища Бітона в Ікосі. Лис дуже добре знав, що це було дві частини розпачу та одна частина чаклунства. Він не афішував цей факт, бажаючи, щоб вороги вважали його більш грізним, ніж він був насправді. Це створило ще одну проблему, оскільки рішення мають свій спосіб вирішення: його друзі також вважали його більш грізним, аніж він був насправді.
  Однак зараз він замислився. — Я можу це зробити, — нарешті сказав він. Навряд чи ворожіння могло бути формою магії, особливо небезпечною для здоров'я. Він не знав, наскільки точними виявляться заклинання; заглядаючи в майбутнє, ви намагалися пересуватися по павутині можливостей, що розширюється так швидко, що навіть богу було важко пройти за посиланнями.
  Бевандер засяяв. "Бажаю вам удачі", - сказав він. Він роздмухувався від зарозумілості людини, якій було прийнято пропозицію.
  Герін дивився на нього, поки він йшов, трохи поважаючи. Він мав достатньо розуму, щоб бути небезпечним, якби його амбіції відповідали цьому. Однак, отримавши левову частку баронства Бевона за підтримку Лиса в останній битві проти Адіатуннуса, він був задоволений цим - і тим, що, нарешті, узяв гору над своїми братами - відтоді.
  Зі свого боку Герін був задоволений тим, що залишився принцом, а не королем. Єдина проблема в тому, що ніхто не повірив йому, коли він сказав це.
  * * *
  Селатрі увійшла до бібліотеки. "Привіт", сказала вона Лисі. "Я не очікував зустріти тебе тут". З того часу, як він навчив її читати, вона взяла кімнату, де він зберігав свої сувої та кодекси, у своє особисте володіння.
  «Я йду від рекету моїх баронів», - сказав він, а потім, оскільки він не любив говорити їй напівправду, «і я дивлюся в гримуарах, щоб подивитися, яке заклинання ворожіння я можу акторський склад, який з найменшою ймовірністю перетворить мене на саламандру ».
  «Я цього не хотів би», — серйозно сказав Селатрі. «Саламандри не вміють виховувати дітей, не кажучи вже про те, щоб керувати князівством». Вона підійшла і провела рукою по його руці. "Я підозрюю, що вони також, ммм, менш бажані в деяких інших областях".
  "Вважаю, ви маєте рацію", - відповів Герін. "Тільки боги знають, як нам вдалося влаштувати ставок у спальні". Коли Селатрі пирхнув, він продовжив, надихаючись темою: «Або ми могли б піднятися до Ніффета і зайнятися спортом там, завжди сподіваючись, що в невідповідний момент не з'явиться велика щука».
  «Я йду», — сказала Селатрі з більшою гідністю, ніж насправді були потрібні слова. «Цілком очевидно, що ти не думатимеш про те, що робиш, якщо я тут, щоб відволікати тебе».
  Лис посміхнувся через плече, а потім повернувся до гримуарів. Якби половина того, що вони говорили, була правдою, то заглянути в майбутнє було так легко, нікому ніколи не довелося б консультуватися з Сівіллою Бітона в Ікосі. Звичайно, якби половина того, що говорилося в гримуарах, була правдою, будь-хто, хто їх прочитає, мав би більше золота, ніж він знав, що з ним робити, і дожив би до трьохсот років. Знати, якому гримуару довіряти, було так само важливо, як і решті, коли справа стосувалася чаклунства.
  "Ось, ось це має спрацювати", - сказав нарешті Ліс, обираючи заклинання з кодексу, який він привіз з міста Елабон. Він зачинив книгу, засунув її під пахву і виніс із Замку Лиса до маленької хатини біля конюшень, де творив магію.
  Щоразу, коли він заходив туди, навіть якщо це було не більше ніж з метою вгадати, де заблукала вівця, він запитував, чи вийде він знову. Він знав, як багато він знав – рівно стільки, щоб бути небезпечним – а також як багато він не знав, що змусило його задуматися про те, як використовувати знання, які він має.
  Він відкрив гримуар. Пророче заклинання, яке він вибрав, на відміну багатьох інших, не вимагало вина. Винний виноград не зростав би у північних землях. Навіть якби вони це зробили, він з підозрою став би використовувати те, що вони дали. Його попередні зустрічі з Мавриксом, ситонським богом вина, змусили його захотіти ніколи не зустрічатися з ним.
  "О, чума", - пробурмотів він. "Я повинен був принести з собою вогонь". Наповнивши лампу запашною лляною олією, він повернувся в замок, запалив лампу факелом і відніс її до хатини. Він відчував погляди на спині; якщо його васали і раніше не помітили, що він робить, тепер вони помітили. Який би ентузіазм у них не був, вони дуже добре ховалися.
  Він поставив лампу на дерев'яну підставку на робочому столі. Зробивши це, він порився у ящику під столом, доки знайшов і витягнув великий кристал кварцу. У гримуарі говорилося, що кристал має бути бездоганно чистим. Він глянув на це, знизав плечима і почав співати. Це було те, що він мав. Якби він його не використав, він не зміг би застосувати заклинання.
  Як і в багатьох інших заклинаннях, у цьому були складніші паси для лівої руки. Лис підозрював, що це було зроблено навмисно, щоб підвищити ймовірність провалу заклинань. Його це анітрохи не турбувало, оскільки він був шульгою. Його магія пішла не так, як треба, не через незграбність. Однак недолік підготовки та таланту були чимось іншим.
  «Розкрий, розкрий, розкрий!» - крикнув Герін командним тоном, тримаючи кристал між піднятою лампою та столом.
  На брудній стільниці виникла веселка, і, зробивши її бездоганно білою, як припускав гримуар, це здалося Лисі більше клопоту, ніж того вартувало. Коли чаклунство почало розкриватися, він вважав себе виправданим. За минулі роки він помітив, що люди, які писали томи магії, більше турбувалися про форму, ніж про функції.
  Веселка зникла. Біле світло наповнило кристал. Герін від переляку мало не впустив його, але втримався, коли зрозумів, що він не гарячий. Звичайно, маленькі плями та сколи, які відкривало біле світло, не мали значення для заклинання.
  Він зосередив всю свою грізну дотепність на Арагіс-Стрільці, візуалізуючи грубе, зарозуміле обличчя великого князя: судячи з його обличчя, Арагіс міг бути напівяструбом з боку батька. Мозок, що ховався за цією суворою маскою, був страшенно гострий — майже такий самий, як у Геріна, якщо більше зосередитися на короткостроковій перспективі та безпосередній близькості.
  То що тепер задумує Арагіс? Якби Лис зав'язався в бою з Адіатунном, що зробив би великий князь?
  Як тільки Герін повністю сформулював питання, зі кристала, що світиться, на стільницю вдарив промінь світла. Лис злякано втягнув повітря. Там сидів Арагіс, на обличчі якого читалася суміш огиди та напруженої зосередженості. Герін придивився, намагаючись переконатися, що він правильно прочитав вираз. Його суперник, здавалося, був оповитий тінню.
  Арагіс раптово підвівся. Перспектива змінилася. Рядки лайок, які промовив Герін, не мали жодного відношення до заклинання. Можливо, чистота матеріалів та чистота поверхні спостереження мали більше значення, ніж він думав. Вигляд Арагіса, що хрюкає у смердючій вбиральні замку, виявився менш повчальним, ніж сподівався Лис. Не дивно, що вираз обличчя великого князя був такий. Чи отримав він полегшення від проблеми, що його турбувала? Герін ніколи не впізнає.
  Світло кристала померк. Очевидно, це був єдиний погляд на Арагіс Герін. Він знову вилаявся, наполовину в гніві, наполовину змирившись. Іноді його магія спрацьовувала, іноді він виставляв себе ідіотом і ставив собі питання, навіщо взагалі намагатися. Принаймні він не був близьким до того, щоб спалити хатину, як це сталося раніше.
  На відміну від більшості васалів Геріна, Бевандер міг здогадатися, чому Герін взагалі зайшов у хатину. Виглядаючи дуже самовдоволеним, він підійшов до Лису і запитав: «Які новини про Арагіс, пане принц? Чи буде він збивати нас з пантелику, якщо ми воюватимемо з Адіатунном?»
  "Я справді не знаю, ще гірше", - відповів Лис. "Заклинання, яке я спробував, виявилося повним лайном". Йому не часто вдавалося сказати одночасно і буквальну, і символічну правду, і він насолоджувався цим шансом, як літератор смакує добре вірш. І все ж таки він проміняв би гостроту на реальний погляд у майбутнє.
  * * *
  Щоразу, коли його васали виїжджали з Лисичої фортеці наприкінці кампанії, Герін забував, скільки хаосу вони принесли, доки були там. Частково це сталося через те, що безліч бійців зібралося в компактному просторі, а потім довелося чекати тих, хто запізнився, перш ніж усі зможуть вийти і боротися. Якщо вони не могли битися зі своїми ворогами, багато солдатів Лиса були готові і навіть прагнули битися один з одним.
  Деякі з цих бійок являли собою добродушні сутички, що виникли не більше ніж через піднятий настрій і пару елевих кухлів. Деякі мали потенціал бути серйознішим. Не всі васали Геріна кохали одне одного. Та й не всі його любили. Шільд Стаутстафф був не єдиною людиною, яка не хотіла б нічого кращого, ніж відмовитися від своєї вірності Лисі – якби над його південним кордоном не висів Адіатуннус.
  Герін щосили намагався тримати відомих ворогів серед своїх васалів якнайдалі один від одного. Протягом багатьох років він робив все можливе, щоб утримати цих васалів від продовження своїх приватних воєн. «І ти теж добре впорався з цим, — сказав Ван, коли одного разу вголос поскаржився: — краще, і я ніколи не думав, що ти зможеш. Багато чвар, які були гарячими, як ковальський вогонь, коли я вперше приїхав сюди, охолонули. вниз у наступні роки».
  "І багато з них теж цього не зробили", - сказав Герін. «Син Друнго Драго пам'ятає, що прапрадід Шільда вбив свого прапрапрадіда в бійці сто років тому, і він хоче відплатити Шильду. І Шильд теж пам'ятає, і він пишається тим, що його укушений блохами розбійник предка зумів це зробити».
  «Хіба це не так? Як ви це називаєте? Історія, це те слово, яке мені потрібне?» – сказав Ван. «Ти завжди кажеш, що ми повинні знати історію, якщо хочемо бути цивілізованими, хоч би що це означало. Ти хочеш, щоб Друнго та Шильд забули свою кровну помсту?»
  "Я хочу, щоб вони забули про свою кровну помсту", - відповів Герін. «Старі сварки заважають, бо нова, яка у нас є, важливіша? або вона має бути більш важливою. По тому, як деякі з моїх васалів дивляться на інших, можна подумати, що вони прийшли сюди для своїх особистих. Для них боротьба з моєю неприємністю».
  "Є тільки один спосіб впоратися з цим", - сказав Ван. «Поки вони бояться тебе більше, ніж один одного, вони робитимуть те, що ти захочеш».
  "О, вони знають, що я можу стукати по них, як по барабану, якщо доведеться, але вони надто примхливі, щоб об'єднатися і скинути мене вниз, за що хвала богам", - відповів Ліс. «Але не це поєднує їх тут. Насправді вони бояться проклятого Трокма?
  Ван почухав шрам, що спускався до його бороди. Сам він нічого не боявся з цього боку розгніваних богів, але страх перед ворогом йому було важко збагнути. Нарешті він сказав: — Я гадаю, це теж так. Будь-хто, хто думає, що лісові бігуни — добрі сусіди, жує не те листя та ягоди: я вам так багато даю.
  Васали квапливо відійшли від дверей до великої зали. Герін зрозумів цю мить, коли Джерог вийшов на вулицю. Навіть без обладунків монстр міг зрівнятися з людьми, які носили панцирі та шоломи з бронзовими лусочками, а також списи та щити. Пара дрібних баронів вже переконала Лиса позбутися і Джероджа, і Тарми. Він запросив їх спробувати це, не додаючи до природи нічого більшого, ніж подобалося монстрам. Вони не закликали двічі.
  Джерог підійшов до Геріна незграбною риссю. "Щось не так?" - спитав Лис. Наскільки міг судити, Джерог виглядав стурбованим. Риси монстра було важко прочитати. Витягнута вперед нижня половина обличчя робила носа низьким і плоским, а важкі надбрівні дуги затінювали очі. Якби істота напіввовк-напівведмідь йшла як людина, вона була б дуже схожа на неї.
  Він також був на порозі переходу від дитини до дорослого, і з цим йому було не легше, ніж будь-кому іншому. «Вони сміються з мене», — сказав він своїм грубим, гарчучим голосом, показуючи кігтистим вказівним пальцем назад, у бік великої зали. "Вони вже повинні до мене звикнути, але вони мене обзивають".
  «Чому б тобі не схопити одного з них і не з'їсти?» – сказав Ван. «Після цього він не обзиватиме тебе, клянуся богами».
  "О ні!" Голос Джереджа був з жахом. Наскільки міг судити Лис, він теж мав зляканий вигляд. «Герін навчив нас із Тармою ніколи не є людей. І ми не могли з'їсти їх достатньо, щоб решта не завдала нам шкоди».
  - Правильно, - твердо сказав Герін, кинувши на Вана кислий погляд. Він багато працював, намагаючись олюднити монстрів, і йому не подобалося, що його роботу було підірвано. "Правильно, Джероге, - повторив він, - і ти теж дуже добре це обґрунтував". Для свого вигляду і Герог, і Тарма були розумні. Він ніколи не втрачав нагоди повідомити їх про це.
  Джероге сказав: Що ж нам тоді робити? Мені не подобається, коли нас обзивають. Це мене бісить". Він широко відкрив рота. Оглянувши гостру слонову кістку всередині, Герін зрозумів, що йому не хотілося б, щоб монстр дратував його.
  Він сказав: «Якщо вони ще раз потурбують тебе, я з'їм їх».
  "Справді?" Вузькі очі Джероджа розширились.
  - Е? ні, - зізнався Лис. Йому доводилося постійно нагадувати собі, що, хоча Джероге був більший і набагато краще оснащений, ніж він, монстр був настільки ж буквальним, як дитина вдвічі молодша за нього. Але я примушу їх дуже пошкодувати, що вони образили вас. Їм нема чого робити це, і я цього не потерплю».
  - Добре, - сказав Джероге. Як дитина зі своїм батьком, вона була переконана, що Герін завжди зможе і зробить саме те, що він обіцяв. Герін повинен був мати це на увазі, коли розмовляв із монстром. Якщо він не виконає обіцянку… він не знав, що станеться, або не хотів це знати.
  — Будь-хто, хто тебе турбує, відповість і мені, — прогримів Ван. Це зробило монстра щасливим; на відміну від більшості простих смертних, Ван все ж таки був сильніший за Герога, а також його не лякав його жахливий вигляд. Це зробило його героєм у власних очах монстра.
  "Підемо на полювання", - сказав Джероге. «Нам потрібно більше м'яса, коли у фортеці юрмляться всі ці люди. Нам завжди потрібно більше м'яса». Його язик, довгий, червоний і шорсткий, як у кішки, висунувся і зволожив губи. Йому потрібно було не просто м'ясо - йому потрібно було полювати ще більше.
  «Ви не почуєте, як я говорю «ні», - відповів Ван. Він повернувся до великої зали і з'явився за мить з товстою цибулею і сагайдаком, перекинутим за спину. Коли він бився з людьми, він вдавав, що зневажає стрілянину з лука – він віддавав перевагу довгому, важкому спису, з яким поводився так, якби це була гілка, якою виколупували зуби – але щоразу, коли він вирушав за дичиною, він доводив свою майстерність лучника.
  Джероге теж поспішив геть, на мить повернувшись із Тармою. Обидва монстри збуджено балакали; вони збиралися піти і зайнятися улюбленою справою. Через таку кількість воїнів у фортеці підйомний міст було зруйновано. Оточений з обох боків монстром, Ван вибіг із фортеці і попрямував у ліс.
  Ніхто не називав імена Джероге та Тарми, поки вони були на полюванні. Навіть якщо воїн натрапить на них у лісі, він кілька разів подумає, перш ніж привернути їхню увагу, а тим більше їхній гнів. Герін багато разів полював із ними. Серед дерев вони скинули з себе більшу частину людяності, яку носили у Лисичій Фортеці. У лісі вони були скоріше хижаками і менш схильні миритися з дурницями людей.
  Герину, на жаль, довелося миритися з безліччю дурниць. Йому іноді здавалося, що це найважча частина мистецтва імператора. Він ніколи не був із тих, хто з радістю терпів дурнів. У молодості він взагалі ніколи не терпів дурнів. Він або ігнорував їх, або ображав, доки вони не йшли. Однак спочатку як барон, а потім як самопроголошений принц, він поступово переконався, що кількість дурнів настільки велика, що він нажив надто багато ворогів, звертаючись з усіма ними так, як вони на те заслуговували. Поступово він навчився терпіння, хоча так і не навчився любити це.
  Лис Рівін та син Карлуна Вепіна разом вийшли з великої зали. Побачивши їх таким чином, Герін стривожився. Карлун уже сам придумав, як потрапити в біду, і якби з якоїсь причини він цього не зробив, Рівін подбав би про цю маленьку деталь за нього. Рівін міг втягнути в біду будь-кого, від себе до богів.
  До полегшення Геріна, його товариш Фокс сказав Карлану щось, що, здавалося, зачепило колишнього старосту. Рівін голосно засміявся з цього. Карлун виглядав розгніваним, але нічого не зробив. На його місці Герін теж нічого б не зробив. Карлун провів все життя з мотикою, лопатою і плугом, Рівін стільки ж — з мечем, цибулею та списом. Якщо тебе з дитинства не навчали воїну, то ти був дурнем, кидаючи виклик людині, яка була навчена.
  Досі сміючись, Рівін насмішкувато вклонився Карлуну і пішов своєю дорогою. Карлун побачив Геріна і поспішив до нього. «Пан принц!» - вигукнув він, його обличчя почервоніло від розчарованої, безсилої люті. «Вони зневажають мене, пане принц!»
  Він міг би бути Джероге, хоча висловився краще. З іншого боку, воїни могли безкарно його знущатися; він не міг розірвати їх на частини, якщо вони штовхнуть його надто далеко. "Як вони тебе називають?" — спитав Герін.
  "Вони дали мені екенам", - обурився Карлун. «Один із них назвав мене Карлуном Інкфінгерсом, і тепер вони так роблять». Він простяг руки Лисі. І справді, правий був забруднений чорнилом.
  Герін у відповідь простягнув руки. «У мене теж є такі плями, — сказав він, — і набагато гірше, ніж у тебе: будучи шульгою, я проводжу долонею по написаному, поки вона ще волога».
  "Але вони не звуть тебе Герін Інкфінгерс", - сказав Карлун.
  "Це правда. Я дав їм привід повісити на мене інше прізвисько», - сказав Герін. «Ви могли б це зробити. Або ви могли б пишатися тим, що вони дали вам, замість того, щоб дозволяти їм злити вас цим. Більшість із них, ви знаєте, не змогли б знайти своє ім'я на шматку пергаменту, якби вони встало і помахало їм».
  "Мені не подобається мати справу з такою кількістю твоїх воїнів", - сказав Карлун, випнувши нижню губу, як надута дитина.
  «Тоді ти повертаєшся до села? У далеке село», - сказав йому Герін. «Ти і там старостою не будеш? Ти це знаєш. Ти будеш просто кріпаком серед кріпаків до кінця свого життя. Якщо ти справді цього хочеш, я відправлю тебе і твою сім'ю завтра в дорогу». ."
  Карлун похитав головою. «Я цього не хочу, пане принц. Я хочу помститися, і я не можу цього прийняти. Вони б убили мене, якби я спробував». Його очі метнулися в той бік, куди пішов Рівін.
  «Якби ти спробував устромити ножа в одного з них, він би тебе вбив», — погодився Лис. «Але є й інші способи, якщо трохи подумати. Людина в обладунках може протистояти декільком без них. А людина, яка вміє читати і рахувати, якщо ви помістите її в коло людей, які цього не роблять?
  Він бачив, як очі Карлуна спалахнули. Це його потішило; Як не розумний був колишній староста, він ще не навчився приховувати своїх думок. І за мить вогонь погас. Карлун сказав: «Ви попереджали мене, лорд-принц, що станеться, якщо ви зловите мене на шахрайстві. Мені не подобається, коли воїни знущаються з мене, але ви б зробили гірше, ніж знущалися».
  Хоч він і не посміхнувся, Лис був радий, що вселив здорову дозу страху в душу Карлуна. Він відповів: «Я нічого не говорив про обман? і вже точно не про те, щоб обдурити мене за заслугами. детально. Ви розумієте, про що я говорю? Він почекав, поки Карлун кивне, а потім продовжив: «Можливо, це не так приємно, як ударити людину сокирою по обличчю, але тебе там немає, тому вона теж може розбити тобі обличчя».
  Карлун опустився на одне коліно і схопив праву Герину руку обома своїми. «Пан принц, - сказав він, - тепер я розумію, чому ви йшли від перемоги до перемоги. Ви бачите далі, ніж будь-яка людина, яка нині живе. Навчить мене!"
  Того вечора Герін сказав Селатрі: «Ось я пояснював, як помститися тому, хто тебе образив, не загинувши при цьому, і він з'їв це, як ведмідь медове дерево. Я зробив його тим, хто мені краще допомагатиме, або я перетворюю його на монстра, більш небезпечного, ніж будь-який з неоплаканих кузенів Джероджа і Тарми?»
  "Ви не можете бути впевнені ні в тому, ні в іншому", - відповіла вона, як завжди розсудливо. «Наскільки вам відомо, ви можете робити і те, й інше одночасно. Зрештою, він може виявитися корисним монстром, якщо ви розумієте, про що я».
  "Це добре для мене, але не дуже добре для нього", - відповів Герін. «Можливо, мені слід просто відправити його в інше село і покінчити з цим. Це було б найпростіше і не викликало б у бідного Карлуна спокус, подібних до яких він ніколи раніше не бачив».
  — Дурниця, — різко сказав Селатрі. «Якби він не знав про подібні спокуси, він би взагалі не намагався обдурити тебе. Тепер він працює на тебе, а не на тебе».
  "Такі люди, як Карлун, працюють тільки на себе", - відповів Герін, похитавши головою. "Спосіб змусити їх робити те, що ви хочете, - це змусити їх побачити, що, якщо ви підете своїм шляхом, вони підуть власним шляхом краще, ніж все інше, що вони могли б зробити".
  Селатрі кивнула. "Так, я це розумію. Ти зробив це заради Карлуна, це зрозуміло. До того часу, як він покінчить з твоїми васалами, їм пощастить, якщо у них буде туніка та горщик бобів, які вони зможуть назвати своїми».
  Вона засміялася, але Лис занепокоївся. "Цього не може бути. Якщо він стисне їх занадто сильно, вони звинуватить мене. Саме те, що мені потрібне, — повстання з боку людей, які завжди були твердими прихильниками».
  "Ти приборкаєш його перш, ніж до цього дійде", - впевнено сказав Селатре. Іноді вона більше довіряла Геріну, ніж він собі.
  «Дай Бог, щоб ти мав рацію», сказав він.
  * * *
  Від Лисиної фортеці земля спускалася до Ніффета, на відстані кількох стадій. Герін тренував своїх васалів на просторах трави та чагарників, де зазвичай паслися вівці та велика рогата худоба. Деякі воїни забурчали на це. Син Друнго Драго поскаржився: «Ця практика – дурна ідея, пане принц. Ми йдемо, знаходимо проклятих Трокмої та розбиваємо їх об землю. У всьому цьому нема про що турбуватися». Він схрестив масивні руки на широких грудях.
  "Ти знову твій батько", - сказав Герін. Друнго засяяв, але Герін не мав на увазі це як комплімент. Ведмідь Драго був сильним і хоробрим, але до того дня, як він схопився за груди і впав мертвим, він не замислювався довго.
  "Так", - сказали одночасно кілька чоловіків. «Випустіть нас на Трокмої. Ми подбаємо про те, що станеться далі».
  Ти тренуєшся з цибулею, чи не так? — спитав їх Лис. Вони кивнули. Він спробував ще раз: Ти теж тренуєшся з списом і мечем? Більше кивків. Він доклав усіх зусиль, щоб донести урок до кінця: «Я думаю, ви тренуєтеся на своїх колісницях, щоб найкраще боротися з ними?» Коли він отримав ще більше кивків, він закричав: «Тоді чому в п'яти пеклах ти не хочеш тренуватися разом із цілим роєм колісниць?»
  Йому слід було б знати, що краще не очікувати, що логіка матиме якесь відношення до їхньої відповіді. Друнго сказав: «Бо ми вже знаємо, як це зробити, тому що ми всі вже побували в купі бійок».
  — Бійки, — зневажливо сказав Герін. «Кожна машина сама за себе, кожен сам за себе. Лісові бігуни борються так само. Якщо ми маємо уявлення про те, що ми збираємося робити, перш ніж ми це зробимо, у нас буде більше шансів на перемогу, ніж якби ми зробили це вгору, поки ми йдемо. І, крім того, він вказав на праве крило? «Ми спробуємо щось нове у цій кампанії».
  — Так, і ці дурні на конях теж нічого не варті, — сказав Друнго з промовистим сумнівом, простеживши поглядом за пальцем Лиса.
  "Ти син свого батька", - сказав йому Герін, почуваючи себе старим. Шістнадцять років тому, ще до настання ночі перевертнів, Драго висміював Дуїна Сміливого, стверджуючи, що мистецтво верхової їзди завдає більше клопоту, ніж воно того варте. Тоді вони мало не побилися. Тепер Герін збирався з'ясувати, чи Дуін знав, про що говорив.
  Коли його король вказав на нього, Лис Рівін помахав рукою жеребцеві, на спині якого він сидів. Він очолив пару дюжин вершників, більшість з яких були вдвічі молодші за нього. Його роки були головною причиною, через яку Герін, попри здоровий глузд, доручив йому командувати вершниками. Якщо пощастить, він матиме більше здорового глузду, ніж гарячі голи, якими він керує, але він також є живим доказом того, що досвід не обов'язково приносить зрілість.
  "Ми спробуємо ще один тренувальний заряд", - сказав Герін Друнго. «Можливо, ви зрозумієте, чого я хилю». Він подумував про те, щоб самому відмовитися від колісниці і перейти на коня, але довга співпраця з Ваном та їхнім візником Раффо утримувала його в машині.
  Він опустив руку. Колісниці їхали лугом менш нерівною лінією, ніж кілька днів тому. А на правому фланзі коні рухалися швидше, ніж будь-яка упряжка, що тягне як машину, так і воїнів. Вони також без зусиль пробиралися землею, яка напевно змусила б перевернутися колісницю. Рівін навіть перестрибнув коня через яр: треба було б збожеволіти, щоб переконати команду спробувати такий трюк (який, можливо, не зупинив Рівіна, але змусив би замислитися будь-якого іншого).
  - Ось, - сказав Герін, коли вправа закінчилася. «Невже багато хто з вас думає, що в цій справі верхової їзди все-таки є щось важливе?»
  І знову Друнго висловився від імені консервативної більшості, як і Драго свого часу: «Можливо, і трохи, пане принц, але не більше. Коні для розвідників і флангових атак: так, я дам вам дуже багато. Але саме колісниці прикінчать ворога».
  Оскільки він сам все ще бився на колісниці, Герін не міг із цим сперечатися. Насправді він більш менш погодився. Вистоявши проти атаки колісниці, він знав, як вона перетворює кров противників на воду, а їхні кістки на желатин. Барабан копит, гуркіт і гуркіт машин, що насуваються на тебе, люті крики воїнів, що стоять у них, зброя напоготові… Якби ти міг протистояти таким, не тремтячи, ти був би чоловіком. справді. Одна тільки кавалерія не була б такою грізною.
  Тоді він сказав: «Ми використовуватимемо кавалерію на флангах, щоб зірвати атаку, яку наші вороги намагаються направити проти нас. Ми не робили цього раніше, не на війні. Ось чому я наводжу нас тут останні кілька днів: щоб ми могли побачити, як усе піде, побачити, як флангові колісниці мають триматися близько до вершників і як вершники не можуть відійти надто далеко перед колісницею?
  — А чому ви цього не сказали, пане принц? - Запитав Друнго.
  Лис не міг вирішити, чи придушити його васала, що буквально мислить, чи просто стукнути головою об бічну напрямну машини. Судячи з самовдоволеного тону Друнго, думка про те, що вони опинилися там з якоїсь причини, крім збоченої впертості Геріна, до цього моменту не проникла в його товстий череп і фактично досягла його мозку.
  Після довгого зітхання Ліс сказав: «Ми спробуємо ще раз, цього разу попрямувавши до Ніффета. Якщо лісові бігуни на північному боці виглядають через неї, а вони, швидше за все, так і є, ми дамо їм щось нове для роздумів. теж».
  Вони попрямували до Ніффета, як він наказав, а потім, після паузи, щоб дати коням відпочити, повернулися до Лисичої фортеці. Люди на частоколі вітали їх. Герін сприйняв це як гарне знамення. Дуже часто кровожерливий вигляд був ознакою того, що ви добре боротиметеся.
  - Знаєш що, Фоксе? - сказав Ван, поки Раффо повільно вів колісницю до підйомного мосту. «На той час, коли син Дюрена стане тут великою людиною, більша частина його воїнів буде верхи на конях, і вони слухатимуть старі пісні менестрелів про битви на колісницях і дивуватимуться, чому співаки не можуть зрозуміти це правильно».
  - Ти так думаєш? – сказав Герін. Велика голова Вана погойдувалася вгору й униз. Це здивувало Геріна; У військових питаннях чужинець був переважно настільки ж консервативний, як і Друнго. «Ну, можливо, ти маєш рацію, але я готовий посперечатися, що барди на той час змінять свої мелодії».
  Він подумав про те, що тільки-но сказав, потім похитав головою. Ні, я беру свої слова назад. Ви, швидше, праві, ніж я. У менестрелів є цілий запас стандартних фраз і рядків про колісницях, так само, як і про фортеці, любов і про все інше, про що ви тільки можете подумати. Якщо їм доведеться співати про коней, а не про колісниці, їхні вірші не скануватимуться».
  «І більшості з них, будучи лінивими, як і всі інші, не вистачить розуму придумати щось нове самостійно, так що ми ще трохи послухаємо ті самі пісні, так». Ван схилив голову набік, вивчаючи Лисиця. «Не всі визнають, що він не мав рацію».
  "Який сенс захищати позицію, яку ти не можеш утримати?" — спитав Герін. З цієї точки зору, для чужинця це мало сенс. Він знову кивнув, зістрибнув із колісниці і пішки попрямував до Замку Фокса.
  Герін дозволив Раффо відвезти його до стайні. Там, його легені були наповнені зеленим, трав'янистим запахом кінського гною, він сказав Рівіну: Ти добре впорався з практикою. Я хочу подивитися, наскільки добре твої хлопці впораються з атакою зі списом та стріляниною з лука верхи на коні». ."
  «Я не хотів би бути пішою людиною, яка намагається протистояти мені, коли у мене є спис з блискучої бронзи із загостреним листом, націлений йому в живіт», — відповів Рівін, трохи нагадуючи барда. "Спустити його або проткнути його життєво важливі органи має бути не складніше, ніж виловити форель з струмка".
  Герін збентежено похитав головою; кілька днів тому він був на іншому кінці тієї ж розмови з Ваном. "За винятком того, що форель не намагається зловити і тебе", - зауважив він сухим голосом. «І за винятком того, що ви переважно не виступатимете проти піших людей. Як ви впораєтеся з колісницями?
  «Ми прокотимося ними, типу?» Рівін зупинився, щоб вловити невловиме порівняння, і помітив, як Герін барабанить пальцями однієї руки по долоні іншої. Його політ фантазії із гуркотом повернувся на землю. «Коли ми розпочнемо битву, ми дізнаємося, пане принц. Якщо пощастить, ми нападемо на них із напрямів, яких вони не очікують».
  Герін ляснув його по плечу. "Добре. Я сподіваюся, що це ти зробиш. Знаєш, я не прошу чудес: просто щоб ти робив те, що можеш».
  «Ах, але, мій друг Фокс, дива набагато драматичніші — те, про що менестрелі співають протягом поколінь, які ще не народилися».
  "Так, з формулами, які мали померти від старості, але не померли", - сказав Герін, відновлюючи дискусію, яку він щойно вів з Ваном, начебто вона й не припинялася. «Крім того, проблема з чудесами в тому, що, навіть якщо вони у вас є, ви воліли б цього не робити: їх отримання — це ознака того, наскільки сильно вони вам потрібні, як і все інше».
  Він не згадав пару, яку йому вдалося зняти, хоча вони багато в чому допомогли довести його думку. Судячи з блиску в очах Рівіна, він збирався розповісти про них, але раптом передумав; якби не він, принаймні один, а можливо, і обидва вони були б непотрібні.
  Після кількох хвилин вагання він сказав: «Для людини, яка досягла стільки ж, скільки і ви, пане принц, ви залишили бардам на подив мало про що співати».
  Зворотне твердження полягало в наступному: для людини, яка так мало досягла, як ти, Рівін, ти дав бардам занадто багато їжі . Герін цього не говорив. Рівін був таким, яким був, чарівно поєднуючи чарівність і недоліки. Ви насолоджувалися ним, захоплювалися його хоробрістю і сподівалися, що він рідко зможе завдати вам великої шкоди. Однак ця надія не завжди виправдовувалася.
  — Ходімо до великої зали, — сказав Герін, теж трохи повільніше, ніж варто було б. «Ми вип'ємо трохи елю і подумаємо, як найкраще змусити коней та колісниці працювати разом».
  "Я за це", - сказав Рівін. «У мене є кілька ідей, які нам ще доведеться випробувати, і якщо вони спрацюють так, як я сподіваюся, це буде справедливо і полегшить здійснення цієї співпраці». Рівін завжди мав кілька ідей. Із будь-якої партії деякі спрацюють. Труднощі полягали в тому, щоб з'ясувати, які з них, перш ніж випробувати їх усі, тому що ті, які зазнавали невдачі, мали властивість демонструвати ефектну невдачу.
  У дворі Дюрен терпляче стояв поруч із Дагрефом, допомагаючи своєму зведеному братові покращити свої навички стрільби з лука. Під опікою Дюрена Дагреф відпустив супротивника. Він закричав від захоплення, коли влучив у ціль.
  Дивлячись на них, Рівін зітхнув. «Бують моменти, мій друже Лисе, коли я заздрю тобі? ох, не стільки твоїм дітям, скільки тому, що вони всі тут, і ти можеш бачити їх кожну мить, доки вони ростуть. З моїм виводком ублюдків все не так».
  Герін видихнув через ніс. «Якби ти хотів дружину, у багатьох баронів були дочки чи сестри, яких вони віддали б тобі у присягу. Ми знаємо, що це так». Він навіть не наблизився до згадки про те, що Рівін був би заручений з Елізою ще до ночі перевертня, якби він не зганьбився перед оголошенням про заручини. Натомість він продовжив: «Багато баронів навіть зараз пообіцяли б вам дочку чи сестру. Вам потрібно лише трохи пошукати.
  Рівін знову зітхнув, але вже на іншій ноті. «Тобі, мій приятель Лисе, пощастило щоранку прокидатися в одному і тому ж ліжку і насолоджуватися суспільством однієї і тієї ж дами - і вона чудова леді, не помилися, - коли не в цьому ліжку. На мою думку, шанси знайти жінку, яка буде одночасно приємною співмешканкою і цікавою як у вертикальному, так і в горизонтальному положенні, сумно малі. Якби я одружився, боюся, мені було б нудно».
  — Ти не впізнаєш, доки не подивишся, — уперто сказав Герін. «Якщо ви незадоволені своїм життям, то заламування рук і стогін не зроблять його кращим».
  "Можливо, "Нещасний" заходить занадто далеко", - відповів Рівін. «Скажімо, я визнаю його недоліки, але також розумію, що в нього були б інші недоліки, можливо навіть гірші, якби я його змінив».
  - А ти той, хто зазвичай кидається вперед, не замислюючись про наслідки, - вигукнув Герін. «Тобі краще виявити обережність, інакше тебе прославлять за розсудливість».
  «Батько Дьяус запобіг такій перекрученій долі!» Рівін заплакав. Обидва чоловіки засміялися.
  У великій залі кухонні слуги поставили посеред підлоги велику банку з елем, гострий кінчик якої був устромлений у розкидану там тростину і землю внизу. Герін і Рівін взяли водопої, наповнили їх ковшем і приєдналися до натовпу воїнів за столом, які сперечалися про те, що вони зробили, а що ще треба зробити.
  «Гарний сильний спис, встромлений у людини верхи на коні, тепер завдасть певної шкоди», — заявив Шільд Стаутстафф. Він вказав на свою зброю, що висіла на стіні, що й дало йому прізвисько. Його мислення відповідало екенам. Він кивнув Геріну. «Цього разу, пане принц, може, ми позбудемося цього проклятого Трокма? назавжди».
  - Так, можливо, - сказав Герін. Він підозрював, що, якщо Адіатунн буде переможений, Шильд швидко забуде якнайбільше своїх феодальних зобов'язань. Він робив це раніше. Він згадував про свій обов'язок служити лише тоді, коли потребував захисту.
  Ну, він зараз був тут. Це підійде. Герін налив Байверсу невеликий вилив, потім сунув вказівний палець у питну ємність і елем намалював загадкові лінії на стільниці перед ним. «Ось? Це колісниці», — сказав він Рівіну, показуючи пальцем. «А це ваші коні. Що вам потрібно?"
  Йому не вдалося закінчити пояснення того, що Рівін потрібно було зробити. Затрубив гудок спостерігача, вищий і чистіший звук, ніж той, яким сільський ріг закликав кріпаків повернутися з полів наприкінці дня. Зазвичай вартовий на сторожовій вежі просто кричав, коли когось помічав. Він приберігав ріг на ті випадки, коли він йому справді був потрібний.
  Після того, як він озвучив попередження, щось крикнув. Крізь шум і балаканину у великій залі Герін не міг почути, що він сказав. Він підвівся на ноги і попрямував до дверей. Не встиг він зробити й кількох кроків, як убіг чоловік із криком: «Пан принц! Лорде принц! У Ніффеті є човни? великі човни? І вони прямують сюди!»
   III
  "О, чума", - сказав Герін, коли люди вигукнули і закричали навколо нього. На відміну від своїх васалів, він сердився на себе. Після того, як Рівін розповів йому про галеру, яку його леман бачив на Ніффеті, він мав намір розставити вершників уздовж річки, щоб повідомити, якщо таких з'явиться ще більше. Як іноді буває, те, що він мав намір зробити, не відповідало тому, що він зробив насправді.
  Зараз надто пізно для самобичування. Він вибіг надвір і поквапився на частокіл. Один з вояків, що вже стояли там, вказав на Ніффета. Геріну довелося придушити сардонічну подяку. Кораблі там, усі п'ять, було легко знайти без сторонньої допомоги.
  З першого погляду він зрозумів, що то не елабонські військові галери. Замість покритих бронзою баранів ці кораблі мали високі носи, вирізані у формі тварин, що гарчать, і розфарбовані, щоб виглядати більш лютими. Грейнн міг би згадати про це , подумав він, абсурдно засмучений тим, що жінка упустила важливу деталь.
  Галери швидко йшли вгору Ниффетом, рухомі проти течії парою дюжин весел з обох боків. Вони різко повернули до берега річки, наближаючись до Лисиної фортеці, і приземлилися на цей мулистий берег сильніше, ніж Герину хотілося б винести, якби він був на борту одного з них. Як тільки вони опинилися на мілині, з них почали висипатись люди.
  «Озброюйтесь!» Герін крикнув своїм васалам, деякі з яких пішли за ним надвір, щоб подивитися, про що йдеться. "Гради нападають на нас!"
  Це змусило дворян побігти назад до великої зали — чи спробувати це зробити, оскільки біля дверей вони зіткнулися з іншими, які намагалися вибратися назовні. Після довгих криків та жестикулювання, поштовхів і поштовхів все виправилося само собою.
  Тим часом воїни з кораблів мчали до Лисиної фортеці рівною риссю, що пожирала землю. Коли вони підійшли ближче, Герін уперше побачив їх: великі, важкі хлопці зі світлою шкірою та темним волоссям. Вони носили бронзові шоломи, шкіряні куртки та високі чоботи, несли щит в одній руці та сокиру з довгою рукояттю в іншій.
  - Граді, звичайно ж, - сказав Ван, стоячи поряд із Лисом. Герін підстрибнув; зосередивши свою увагу на загарбниках, він не помітив, як чужинець піднявся до частоколу.
  Лис Рівін йшов прямо за Ванном. "Мій леман напевно бачив один із цих кораблів, пане принц", - сказав він, вказуючи на "Ніффет".
  "Якби я думав, що ви не праві, я б з вами посперечався", - сказав Герін. На мить зневіра погрожувала здолати його. Це те, чого я боявся найбільше, коли почув новини від вашої жінки: ці прокляті рейдери напали на нас зненацька і напали на нас без попередження?
  На його подив, Ван і Рівін вибухнули хрипким сміхом. Ван сказав: "Мм, капітане, вам не здається, що це Граді повинен отримати сюрприз?" Він напівобернувся і махнув рукою у двір, де кипіло величезне військо найлютіших – чи, принаймні, найефективніших – воїнів, яких знали північні землі.
  "Саме так, пане принц", - погодився Рівін. «Якби вони обрали інший час, вони могли б завдати вам тяжкої шкоди: правда. Але тепер, коли тут зібрано так багато сміливих і доблесних людей, вони з більшою ймовірністю опиняться в положенні людини, яка сильно кусає камінь, думаючи, що це фрукт».
  - Скажімо так? Цілком можливо, — сказав Герін, і задушлива депресія пройшла майже так само швидко, як і охопила його. Він знову глянув через стіну. Гради підійшли досить близько, щоб він міг почути їхній спів. Він гадки не мав, що означають ці слова, але пісня звучала жорстоко. Деякі рейдери несли довгі сходи. Куточок рота Лиса зігнувся вгору. "Так, давайте спробуємо штурмувати фортецю і подивимося, яку радість вони отримають від цього". Він грюкнув Рівіна по плечу. «А ти, мій друже Лисе, збери своїх вершників і приготуй своїх скакунів. Підготовка колісниць займе багато часу, але ми можемо будь-якої миті випустити тебе проти ворога».
  Очі Рівіна засяяли. — Як ви кажете, пане принц. Він поспішив з доріжки, кричачи своїм вершникам.
  Погляд Геріна впав на селянське село недалеко від Лисиної фортеці та навколишніх полів. Ні разу з часів Ночі перевертнів, тобто майже покоління назад, кріпаки не зазнавали нападів. Однак літні чоловіки і жінки знали, що робити, і молодим не знадобилося багато часу, щоб зрозуміти це: як тільки вони помітили військові галери, що приземлялися, вони всі побігли в ліс неподалік. Лисиця сподівалася, що вони теж не визирнуть з узлісся, а продовжать бігти, рятуючись від загарбників.
  Частина Граді відійшла до сіл. "Вони вкрадуть тварин і спалять хатини", - сумно сказав Герін.
  "Давайте змусимо їх задуматися про фортецю", - відповів Ван. — У них немає сил замкнути нас тут, хоч вони й цього ще не знають. Ми дамо їм один комплект шматків, потім інший.
  Гради почали стріляти вогненними стрілами до Лисого замку. Проте значна частина колод частоколу все ще була пофарбована тією фарбою, яку син Сиглорела Шелофаса використав, щоб тримати Баламунга Трокма? від спалення фортеці магічним вогнем під час хаосу після ночі перевертнів. Навіть усі ці роки полум'я не охопило їх.
  Елабонці на доріжці відкрили вогонь у відповідь по Граді. Декілька великих, міцних чоловіків звалилися на траві. Один із них кидався, хапаючись за плече. Інший лежав зовсім нерухомо; стріла, мабуть, потрапила в життєво важливе місце.
  «Сходи! Сходи! Крик пролунав одночасно з двох сторін частоколу. Одна зі сходів виглядала з-за паркану з колод всього за кілька ярдів від того місця, де стояв Герін. Він кинувся до нього і досяг його в той самий момент, коли Граді підлетів і спробував видертися на доріжку.
  Грабіжник щось крикнув йому незрозумілою мовою і змахнув сокирою по смертельній дузі. Але Лис ухилився від удару і встромив вістря свого меча в горло Граді, перш ніж той зміг повністю захистити себе своїм щитом.
  У Граді були яскраві й блакитні очі, як блискавка. Вони розійшлися в жаху та шоці. Важка сокира випала з його рук. Він схопився за рану, що б'є, послизнувся і скотився сходами. Крики жаху знизу говорили про те, що він кривдить людей позаду себе.
  Герін нахилився вперед і щосили штовхнув верхню частину сходів. Дві стріли пролетіли повз його голову; оперення одного з них зачепило його щоку, коли воно пролітало повз. Він ухилився так швидко, як тільки міг. Граді в нижній частині сходів закричав, відкинувшись від стіни і з гуркотом перекинувшись. Він глянув ще раз. Троє чи четверо з них корчилися на дні канави. Якби йому пощастило, у них були б зламані кістки.
  Крик «Сходи!» піднімався знову і знову, тепер уже з усіх чотирьох боків квадратного частоколу. Три сходи подолали швидше і легше, ніж ту, яку звалив Герін. Його люди пам'ятали, що на переході стояли роздвоєні жердині на випадок такої надзвичайної ситуації. Однак на четвертому, на дальньому від Геріна боці Замку Фокса, крики тривоги і дзвін металу об щити і металу об метал говорили про те, що Граді зайняли житло. Елабонські воїни кинулися назустріч тим, хто бореться, щоб стримати їх.
  На подвір'ї, намагаючись крізь хаос дістатися до підйомного мосту, з'явився Ліс Рівін та більшість його вершників. «Опусти міст!» — крикнув Герін воротарям. Йому довелося кричати кілька разів, щоби привернути увагу команди, і ще кілька разів, щоб вони йому повірили. З вереском ланцюгів міст упав.
  Граді біля Лисичої фортеці тріумфально заревів, коли підйомний міст обвалився. Можливо, вони думали, що їх відкривають, щоб впустити їх у фортецю. Якби вони це зробили, вони швидко виявили свою помилку. Деякі з них попрямували через міст. Рівін, виводячи своїх вершників, пронизав лідируючого Граді своїм списом. Його послідовники погналися за рештою, розтоптали їх або збили в рів навколо частоколу. Крики тріумфу змінилися криками тривоги.
  Рівін та його вершники прорвалися через Граді, що скупчилися біля розвідного мосту, а потім поскакали до відсталих, які вирішили пограбувати селянське село. Когось вони скакали, когось стріляли стрілами, когось пронизували списами. Якби Граді згуртувалися в міцний лад, вони, можливо, змогли б дати відсіч. Натомість вони розсіялися. Людина, що біжила, не могла зрівнятися з людиною на коні, що мчить.
  Коли вершники пішли, Граді знову спробував прорватися через розвідний міст. Люди Герина зустріли їх біля воріт, рубаючи мечами, колячи списами і поміщаючи свої тіла між загарбниками та двором.
  Герін поспішив у двір, щоб допомогти прогнати Граді. І, крок за кроком, він і його люди зробили саме це, змусивши своїх великих ворогів відступити через розвідний міст, а потім завоювати траву на дальній стороні.
  Здавалося, це збентежило Граді. Замість того, щоб змітати все на своєму шляху, вони були зметені. Герін вказав на Ніффет. «Дістайте смолоскипи!» вигукнув він. «Ми спалимо човни цих ублюдків і подивимося, чи зможуть вони доплисти додому!» Його васали заревіли в лютому схваленні. Як і сподівався, деякі Граді розуміли элабонский мову. Вони кричали в тривозі. Деякі з них, спочатку струмок, а потім великий потік, потекли з Лисичої фортеці до великої річки.
  Герін подивився на південь. Йому хотілося, щоб Рівін прискакав назад і вдарив загарбників, поки вони були безладні. Напевно, я надто багато просив, але...
  Не встиг він цього побажати, як Рівін на чолі більшості своїх вершників кинувся на Граді. Іноді Рівін робив щось правильно, і коли він це робив, це було так само чудово, як і будь-яка з його невдач. Як він і передбачав і як довів на прикладі села, піхотинцям було дуже важко протистояти коням, що наступають, на яких сиділи люди в обладунках. Ні він, ні Герін не припускали, яку тривогу викличуть коні у ворога. Гради вперше побачили вершників, і те, що вони побачили їм не сподобалося.
  Як вам буде завгодно, Рівін вихопив смолоскип з рук елобанця, що біжить, і погнав коня вперед доти, поки тварина, здавалося, майже не летіла над землею. Він промчав повз Граді, ніби їхні сиром'ятні чоботи були прибиті до трави, і шпурнув смолоскип у одну з військових галер.
  Вони все ще були люди на борту їхніх кораблів, щоб захистити їх, якщо щось піде не так, як треба, при нападі на Фокс-Кіп. Герін очікував, що один із цих людей погасить смолоскип до того, як корабель зловить. Але дух Рівіна був винагороджений подарунком удачі. Смолоскип, мабуть, упав у відро зі смолою або щось таке ж легкозаймисте, бо з камбуза піднявся величезний стовп чорного диму.
  Гради вили так, наче їх спалювали. Люди Геріна, зі свого боку, теж завили, але з шаленою радістю в голосах. Однак не всі Граді впали у відчай. Здоров'як повернувся і вдарив Лиса сокирою. Герін відбив удар своїм щитом і відчув його протягом усього руки до плеча. Він знав, що має бути обережним; вістря сокири, якщо воно потрапляло прямо в лицьову сторону щита, могло пронизати його руку наскрізь.
  Він ударив загарбника своїм мечем. Граді також вчасно підняв свій щит, щоб заблокувати удар, хоча він здавався обережним і невпевненим у зустрічі з лівою фехтувальником.
  Брязкіт! Камінь розміром із чоловічий кулак відскочив від шолома Граді. Він похитнувся. Його блакитні-блакитні очі раптом стали відстороненими, обличчя порожнім, наче він був п'яний. Скористатися перевагою приголомшеної людини було зовсім не спортивно. Лис без вагань вбив його.
  «Молодець, Батьку!»
  Герін обернувся. Там стояв Дюрен, з шоломом на голові, з щитом на руці, з мечем у руці – у правій руці, бо не пішов у тамтешнього батька. На лезі була кров.
  — Повертайтеся до фортеці, — гаркнув Герін. "Тобі тут нічого робити".
  Хто сказав, що в мене немає? - Заперечив його син. «Як ти думаєш, хто кинув цей камінь у Граді? Якби я цього не зробив, ти б досі бився з ним».
  Герін почав кричати на Дюрена, але з клацанням закрив рот, перш ніж вилетіли гнівні слова. Якщо його син був досить великим, щоб виконувати чоловічу роботу на полі бою – а він, очевидно, так і був – як міг Лис наказати йому повернутися як хлопчику? Щоправда полягала у цьому, що не міг.
  "Будь обережний", сказав він грубо, а потім "пішли".
  По полю носилася свиня, верещачи і погрожуючи кивками кожному, хто наближався. Герін ставив питання, чи сподівалися якісь Граді забрати його як здобич, чи вони просто зламали загороду, в якій він був укладений, щоб дозволити йому розгулятися. Воно вирушило у бік лісу. Якби хтось із мешканців села не вистежив його найближчим часом, це знову стало б дикою твариною; різниця між домашніми свинями та дикими кабанами була невелика.
  Коли «Гради» наблизилися до своїх галерів, вони виявили стіну щитів, за якою люди, які не билися, відтіснили кораблі, що вціліли, назад у Ніффет і почали їх абордаж. Воїни стіни щитів відмовилися відступити, але боролися на місці, доки не були вбиті. Їхній завзятий опір дозволив більшості їхніх товаришів тікати.
  Смолоскипи, які елобанці кидали в галери, не виправдалися і з шипінням згасли в Ніффеті. У пари лучників були напоготові вогняні стріли. Більшість із них теж промахнулися, але один застряг у колодах на кормі корабля. Люди Геріна вітали це. Лисиця сподівалася, що Граді не помітить маленьку пожежу, доки вона не переросте у велику. Випромінювання Ніффета віднесло грабіжників з поля зору перш, ніж він встиг це помітити.
  Втомлено він обернувся і подивився на Лису Фортецю. Луги, які його колісниця перетворила на колію, тепер розкидали по тілах. Деякі з його людей методично переходили від одного Граді на землі до іншого, перевіряючи, чи ті тіла є мертвими.
  «Беріть полонених!» він гукнув.
  "Чому?" — крикнув у відповідь син Друнго Драґо. Він збирався пронизати голову світлошкірого Граді стрілою через стегно.
  "Таким чином, ми зможемо вичавити з них відповіді", - сказав йому Герін. «Треба бути терплячою людиною, щоб допитувати трупи». Друнго дивився на нього, потім вирішив, що це жарт, і засміявся. Якби Герін був Граді, що звивається на землі перед ним, він не думав, що знайшов би цей сміх приємним для слуху.
  Його власні люди також постраждали. Парол Нут, який був досить добрим воїном, щоб пережити безліч битв, але недостатньо добрим, щоб пройти їх неушкодженим, перев'язував поріз на руці зі щитом. Один із сокир сіверян, мабуть, прорубав щит наскрізь, як мало не трапилося з Геріном.
  Шільд Стаутстафф шкутильгав, використовуючи спис замість палиці. Коли Герін запитав, як він почувається, він стиснув зуби і відповів: «Сподіваюся, я заживу. Поріз іде вгору і вниз», — вказав на свою ікру, — «не прямо впоперек. Якби я отримав його таким чином, цей виродок підрізав би мені підколки».
  «Повернись у фортецю і нехай вони вимиють її елем», - сказав йому Герін. «Вона горітиме, як вогонь, але знижує ймовірність гниття рани».
  "Я зроблю це, лорд-принц", - сказав Шілд. «Ти розумний у таких речах, я не можу заперечувати». Він кульгав назад до замку, кров просочувала пов'язку, яку він зірвав зі своєї туніки, і стікала його п'ятою на траву.
  Герін попрямував назад у Фокс Кіп зі швидкістю, не кращою за швидкість Шильда. Він не тільки втомився від віри, майже від розуміння, але він також хотів ближче поглянути на шкоду, яку зазнали його володіння та його армія. Агоп, син Хована, його сусід на сході, чиє володіння визнало його сюзеренітет незабаром після ночі перевертня, схилився над трупом, схожим на нього, можливо, молодшого брата, а може, сина. Він не підняв очей, коли Лис пройшов повз.
  Стук копит по дерну змусив Герина повернути голову. Лис Рівін відчував невеликі труднощі з керуванням своїм конем, який, можливо, не хвилював запах крові, настільки густий, що його відчували навіть людські ніздрі. Тварина продовжувала закочувати очі і намагатися відійти убік, наче стрибало. Воно фиркнуло і на мить здалося, що ось-ось стане на дибки, але Рівін, нахилившись уперед і заговоривши з ним умовляючим голосом, переконав його тримати всі чотири ноги на землі.
  «Клянуся Дяусом Всебатьком, мій друже Лисе, ти не зміг би зробити це краще, якби ми нічого не робили, окрім того, як практикувалися в цьому весь останній рік», — сказав йому Герін. Він повернувся і вказав назад на військову галеру, яку обстріляв Рівін, яка все ще потріскувала і горіла, здіймаючи в небо величезну хмару диму. — І це… це було краще, ніж я наважувався сподіватися.
  «Це спрацювало досить добре, чи не так?» - Сказав Рівін. «Ми були тут, ми були там, і між перебуванням в одному місці та в іншому майже не було часу. І де б ми не були, Граді поступалися нам дорогою, хоча вони мають ім'я, що означає лютість». Він озирнувся на криваву бійню на полі і похитав головою. Так багато всього сталося так швидко. Дивно, пане принц».
  Це ще не завершилося. Не всі Граді були вигнані із села на південь від Фокс-Кіп. На звивистих вуличках, що проходять через хати села, точилися бої. Герін бачив, як пара рейдерів втекла до лісу, а за ними ганялися елобанці. «Якщо солдати не отримають їх, то швидше за все це зроблять кріпаки», - сказав він. «Якщо вони ще не влаштували засідки, я не можу здогадатися. І вони знають цей ліс так само, як вони знають відчуття дупи своїх дружин у своїх руках».
  «Або, можливо, дупи дружин їхніх сусідів», — сказав Рівін.
  "Якщо вони хоч трохи схожі на тебе, то, напевно, так воно і є", - погодився Герін.
  Рівін глянув на нього, а потім почав сміятися. «У цій колючці дуже багато правди, щоб я міг її заперечувати».
  "Раніше тебе не зупиняв", - сказав Герін, що викликало на нього ще один погляд.
  Повернувшись до Лисиної фортеці, люди часто підняли оплески, впізнавши свого повелителя. «Ми відбили ублюдків», — крикнув один із них, і за мить клич підхопили всі. Рів навколо частоколу був сповнений мертвих Граді. Там же опинилися у пастці кілька живих чоловіків. Вони стрибнули, щоб спробувати піднятися сходами, але виявили, що вони спускалися майже так само швидко, як і піднімалися.
  Герін з деякою цікавістю перевів погляд з них на своїх солдатів, які визирали через частокол і спостерігали за ними. "Я чекав, що ви вже закінчили їх", - крикнув він своїм людям.
  «Якщо ви цього хочете, ми зробимо це, лорде принц», — відповів син Бевандера Бевона. "Ваша дружина сказала, що ви, швидше за все, захочете, щоб вони були живі для допиту, і коли леді Селатрі щось говорить, ми знаємо, що краще її послухати".
  Можливо, це сталося тому, що воїни поважали здоровий глузд Селатрі, або тому, що вони все ще відчували трепет перед богом, який говорив через неї, і питали, чи може Бітон все ще повідомляти її думки. Герін сам іноді ставив це питання. Він сказав: «Вона має рацію, звичайно». Як би вона це не зробила, вона знала його майже краще, ніж він знав себе. Підійшовши до краю рову, він крикнув Граді: «Здавайтеся, і ви житимете».
  На мить великі люди знизу не відповіли. Йому було цікаво, чи вони знають Елабоніан. Тоді один із них сказав: "Ми живемо, ти робиш нас рабами?"
  — Ну, звісно, — відповів Герін. «Що ще я з тобою робитиму? Дати тобі баронство? Вигнати моїх селян, щоб у тебе була ферма?
  "Ви робите нас рабами, що нам робити?" — спитав Граді.
  — Роби все, що я скажу, — огризнувся Лис. «Якщо ти раб, то це кінець палиці, яку ти тримаєш. Якщо я відправлю тебе до шахти добувати мідь чи олово, ти зробиш це. А якщо я попрошу тебе йти водяним колесом, ти йдеш ним. і слава богам, що ти живий і можеш іти.
  "Мої боги, Волдар і товариші, їм соромно, якщо я зроблю це", - відповів рейдер. Витягнувши з піхов на поясі кинджал, він пробурмотів щось своїм гортанним мовою і встромив ніж собі в груди. Він спробував закричати, але кров, що ллється з рота та носа, заглушила його слова. Повільно він зігнувся.
  Немов спостереження за ним надихнуло їх, інші Граді теж наклали на себе руки, за винятком двох, які вбили один одного, кожен в одну і ту ж мить встромляючи ніж у горло іншого. "Волдар!" кожен плакав за мить до того, як настав його кінець.
  "Батьку!" - сказав Дюрен, ковтнувши. Свій перший бій він пройшов краще, ніж Герін, приблизно в тому ж віці, але це…
  "Я ніколи в житті не бачив нічого подібного", - сказав Ліс. Йому також було погано. Зустріч зі смертю на полі – це одне. Якби ви були воїном, ви вчинили б саме так, не в останню чергу для того, щоб пожинати плоди тріумфу. Але прийняти смерть як коханця… треба бути божевільним, щоб зробити це, подумав він.
  — Володарю їхній головний бог? — спитав Дюрен, шукаючи, як це роблять люди, пояснення незрозумілому.
  "Я не знаю", сказав Герін. «Надто багато про Граді я не знаю. Ван пройшов через їхню країну; можливо, він зможе розповісти нам щось у тому, які вони боги». Йому спало на думку ще дещо. Він підніс голос до голосного крику: «Добре зв'яжіть бранців. Не дозволяйте їм заподіяти собі шкоди».
  З частоколу Бевандер сказав: «Жоден з воїнів, які дісталися доріжки по тих сходах, не здався. Вони всі впали, борючись».
  "Це мене, принаймні, не дивує", - відповів Герін. «Їхня кров кипіла, і наша теж. Навіть якби вони спробували здатися, ми могли б убити їх одразу. Однак це…» Він показав униз, у канаву, потім похитав головою. Найкрасномовніша людина у північних землях, за винятком хіба що Рівіна, він втратив дар мови перед самогубцем Граді.
  Він оглядав поле битви, доки не помітив Вана Сильну Руку. Він помахав йому рукою, але чужинець не побачив. Лис обернувся до Дюрена. «Іди та приведи сюди Вана. Оскільки він пройшов через країну Граді, він на два випереджає решту».
  "Так, батько". Дюрен помчав геть. Герін глянув на нього з легкою заздрістю до рухливої юності сина. Він відчував, що вже напружився; наступні пару днів він буде шкутильгати, як старий.
  Ван повернувся із сином Лиса. Якщо він і відчував якісь напади болю, то не подавав виду. «Вони наклали на себе руки?» він покликав Геріна. "Це історія, яку розповідає цей хлопець".
  "Подивитися на себе." Герін вказав униз, у канаву. Деякі з них при цьому закликали Волдара. Він їхній головний бог?
  "Богиня", - відповів Ван. «Вона холодна як крига, як не крути. Вони її дуже люблять, Граді, хоча знають, що вона їх не любить». Він знизав плечима. «Якби вони її не любили, кажуть вони, земля, в якій вони живуть, була б ще похмурішою, хоча як таке могло бути, кажу вам, я не можу зрозуміти, мій бідний розум. Але ж вона така богиня. Якби я був одним із її, я б не хотів, щоб вона на мене злилася, і це правда».
  «Здача після поразки в бою розлютить її?» - спитав Лис.
  "Так і було б, якби Граді розповіли про це". Ван насупився. "Або мені так здавалося, що я почув це, не дуже добре знаючи їхню мову, і тому я пам'ятаю це, не будучи в країні Граді вже двадцять років".
  "Як я сказав Дюрену, ти, можливо, не багато знаєш, але все, що ти знаєш, ставить тебе попереду всіх тут", - сказав йому Герін. «Ви ще пам'ятаєте щось із того, що дізналися з їхньої мови?»
  Ван насупився ще сильніше. «Повертається кілька слів, не більше того, це не дивно, адже так довго я користувався елабонською та трохи трокмською мовою та жодною з інших мов, які колись знав».
  «Ходімо поговоримо із ув'язненим». Герін попрямував до Граді, що лежить на землі, а поряд з ним навпочіпки сидів один з його людей. Неподалік лежала бронзова сокира. Граді спробував підтягнутися до нього, але елобанець йому не дозволив. Наповнена кров'ю пов'язка на стегні рейдера показала, чому він не міг зробити більшого.
  Він глянув на Геріна блискучими сіро-блакитними очима. Але полум'я повільно згасло, змінившись спантеличеним поглядом. Лис уже бачив це раніше на обличчях людей, яким незабаром доведеться стікати кров'ю. Він сказав: Чому ви напали на Лісій замок?
  Граді не відповів. Можливо, він не розумів елабонської мови. Може, він нічого не зрозумів, уже ні. Він підштовхнув Вана. Чужоземець говорив плутано мовою, яка, здавалося, вимовлялася глибше в горлі, ніж елабонський.
  Щось на зразок розуму повернулося в обличчя Граді. Він відповів тією ж мовою. «Він каже, що не має значення, що він каже нам зараз. Він загинув у бою. Служниці Волдара віднесуть його на золоті ложі потойбічного світу і лежатимуть з ним, коли він захоче, і дадуть йому смажене м'ясо та пиво, коли він цього захоче. мені не хочеться трахатись.
  "Якщо те, що він нам скаже, не має значення, запитайте його ще раз, чому він і його товариші напали на Лісій замок", - сказав Герін.
  Ван повторив те, що сказав раніше, хоч би що це було. І знову Граді відповів без вагань. Ван переклав: «Він каже, убити тебе і забрати твою землю і щось таке». Чужоземець насупився. «Підкорити його Волдару та іншим його богиням і богам, я думаю, він має на увазі».
  — Саме те, що нам потрібне, — нещадно сказав Герін. «Трокмої вже перебувають тут, у північних землях, у достатній кількості, щоб дозволити своїм кровожерливим богам битися з Дьяусом та іншими елобанськими божествами. Чи буде у нас тристороння війна між богами та людьми?»
  Тільки-но він сказав ці слова, як він зрозумів, що у війни може бути більше трьох кутів. Бітон Селатре був давнім у північних землях, набагато давнішим, ніж присутність тут елобанців. А Маврікс, родом з далекої Ситонії, виявив себе на цій землі як бог родючості, навіть якби тут не ріс винний виноград.
  Граді знову заговорив мрійливо, наче здалеку. Герін вловив ім'я Волдара, але гадки не мав, що ще каже рейдер. Ван поставив запитання, яке звучало так, ніби він подавився шматком м'яса. Граді відповів. Ван сказав: «Він каже, що Волдару та іншим подобається ця земля. Вони зроблять її своїм домом і змінять її, щоб вона відповідала їм ще краще». Він розмелював дерн підошвою свого черевика з підбитими цвяхами, похитуючи ногою туди-сюди. «Я думаю, він так і каже. То був демон уже давно, Фокс».
  Що б не сказав Граді, більшого від нього вони не зможуть домогтися. Він нахилився вперед, зробив кілька останніх хриплячих вдихів і завмер. Кров із рани на стегні не тільки просочила грубу пов'язку, яку дав йому чоловік Герина, а й затекла під його тілом.
  "Давайте перейдемо до іншого, капітане", - сказав Ван Лісу. “Нам потрібно це закріпити. Якщо їхні боги борються за них просто просто неба, як я і подумав з того, що він сказав, у нас проблеми. Ваш Дьяус та інші, вони дозволяють людям робити більше, якщо ви дійсно не кричите, щоб привернути їхню увагу».
  "Мені хотілося б сказати, що ви помилялися", - відповів Герін. «Інша половина буханця в тому, що коли ти привернув їхню увагу, ти майже шкодуєш, що не робив цього. Я не люблю мати справу з богами».
  «Тобі не подобається мати справу з кимось сильнішим за тебе», — проникливо сказав Ван.
  — У цьому ти теж маєш рацію. Лис замислився. «Знаєш, я ніколи по-справжньому не викликав елабонського бога. Маврікс — ситтонець, а Бітон був прийнятий до нашого пантеону. Я не горю бажанням починати, зауважте, але я цього не робив».
  «Не звинувачуй тебе», сказав Ван. Але якщо Граді це зроблять, а ти ні, що з цього вийде? Ти спитаєш мене, що залишить тебе в поганому місці».
  "Я вже в поганому місці", - сказав йому Герін. Ван запитливо глянув у його бік. Він пояснив: «Я маю на увазі десь між народженням та смертю».
  "О, це погане місце", сказав Ван. «Інші ще гірші, я чув, але я не поспішаю це з'ясувати».
  * * *
  Протягом наступних кількох днів кілька поранених Граді знайшли спосіб накласти на себе руки. Один кинувся зі сходів і зламав собі шию, один повісився на ремені, третій прокусив язик і задихнувся власною кров'ю. Рішучість, необхідна для цього Геріна, що охолонув. Він що, мав запхати ганчірками роти всім в'язням?
  Проте деяким рейдерам забракло стійкості своїх товаришів, і вони, здавалося, змирилися з полоном. Вони не питали Лиса, що він з ними робитиме після того, як вони зціляться, ніби не чуючи цього з його вуст, могли вдати, що не знають.
  Він не форсував це питання. Натомість він ставив їм стільки питань, скільки міг, використовуючи невпевненість Вана в їх промові і поверхове знання елабонського мови, яким деякі з них опанували. Картина, яку він отримав від них, була докладнішою, ніж та, яку дав йому перший вмираючий Граді, але суттєво не відрізнялася: вони приїхали, щоб залишитися, їм дуже подобаються північні землі, і їхні богині та боги мали повний намір влаштуватися тут. .
  "Ти їм підкоряєшся, вони дозволяють тобі бути їхнім рабом і на цьому світі, і на тому світі", - сказав один із бранців, воїн на ім'я Капіч. Як і його співвітчизники, він сприймав їхню перемогу і перемогу їхніх божеств як належне.
  "Озирніться навколо", - запропонував Лис. «Подивися, де ти. Подивися, хто тут господар». Він обережно сформулював це, не бажаючи нагадувати Граді про свій статус настільки сильно, що це могло б надихнути його на самогубство.
  Рейдер оглянув підземну комору, де його тримали. Він знизав плечима. "Все зміниться, коли це буде Градіхом". Він використовував елабонську мову, але робив це разом, оскільки його люди, схоже, робили це своєю рідною мовою. Його очі були ясними, безневинними та впевненими. Він вірив у те, що говорив, вірив настільки сильно, що ніколи не думав ставити це під сумнів.
  Герін за своєю натурою все ставив під сумнів. Це зробило його, можливо, ширшою і глибшою людиною, ніж будь-яка інша людина у північних землях. Але чиста і проста віра Граді в те, що він сказав, була подібна до броні, яку не могли пробити стріли розуму. Це налякало Лисиця.
  Він з нещастям чекав, доки Адіатунн скористається зривом запланованої елабонської атаки і розпочне свою власну. Якби він був на місці Адіатунна, він би зробив саме це, а психічні процеси Трокм були йому менш чужі, ніж процеси Граді.
  І коли з сторожової вежі спостерігач помітив сина Відіна Сімріна, що наближається на колісниці, Герін був упевнений, що удар прийшовся на нього. Єдина причина, через яку Відін і його люди ще не були в Лисичій фортеці, полягала в тому, щоб вони могли відобразити перший тиск Адіатуннуса і утримати його та його лісових бігунів від надто глибокого проникнення на територію, що утримується Лисом.
  Розвідний міст з гуркотом впав: тепер, хоча Замок Фокс був сповнений людей, міст залишався в робочому стані доти, доки не були ідентифіковані ті, хто знову прибув. Герін з нетерпінням чекав біля воріт. "Яке слово?" — покликав він ще до того, як Відін увійшов до Лисого замку.
  Його васал майже так само наполегливо вискочив із колісниці і поспішив до нього. «Пан принц, Трокмої зазнали великої поразки!» він сказав.
  "Це прекрасно!" - сказав Герін, коли всі люди, які почули, вибухнули оплесками і кинулися бити Відіна по спині. Потім Лис, маючи гостріший слух до деталей, ніж його товариш, помітив, що сказав Відін, а що ні. — Ти ж сам не переміг лісових бігунів, чи не так?
  "Ні, пане принц", - відповів Відін. «Деякі з них увійшли до моїх володінь, але як біженці та бандити, а не як армія».
  — Ну, а хто тоді їх переміг? — спитав син Друнго Драго, спантеличено зрушивши густі брови. Він був хоробрим, сильним і чесним, і він не мав ні краплі уяви в голові і нічого іншого в його особистості не було приховано.
  "Вони сказали, Граді", - відповів Відін. «Чотири човни з вантажем спустилися притокою Ніффета, приземлилися на мілину, і з них вилилися воїни, досить похмурі, на загальну думку, щоб згорнути шлунок навіть Адіатуннусу».
  «Цікаво, це були чотири човни, які пішли від нас», — сказав Герін, а потім задумливим тоном: «Цікаво, чи хочу я, щоб відповідь на це питання була так чи ні. Так, я вважаю: якщо вони достатньо воїнів, щоб атакувати Адіатуннуса і нас одночасно, за останні кілька років вони відправили багато людей у північні землі».
  - У будь-якому разі, я не знаю відповіді, лорд-принц, - сказав Відін. «Судячи з того, що мені розповіли Трокмої, що втекли від них, вони висадилися на берег, вкрали все, що не було прив'язане мотузками, вбили всіх чоловіків, яких змогли, викрали кілька жінок і попливли з дівчатами, що все ще кричали, на своїх кораблях. Люди Адіатунна було б піти по них».
  "Не більше, ніж ми могли б". Герін вказав на Ніффет. «Я хотів би, щоб корабель Граді не згорів повністю. Нам потрібно почати дізнаватися більше про те, як робити такі кораблі для себе.
  — Можливо, пане принц, — сказав Відін, знизавши плечима. «Важливо те, що лісові бігуни дуже постраждали. Але я чув, що те саме сталося і тут».
  «Якби я не збирав людей для виступу проти Адіатуннуса, ви розповіли б свою історію Граді тут», — сказав Герін.
  "Це було б не так вже й добре", - сказав Відін; Лис вважав це применшення похвальним. Його васал продовжував: «Однак, якби Граді не напав на Трокмої, мене, можливо, не було б поряд, щоб розповісти вам мою історію, тож я вважаю, що в певному сенсі вона врівноважується».
  «Думаю, так», — погодився Герін. Його похмурий погляд був звернений на світ загалом, і особливо його західну частину, де збиралися Граді. «Насправді сталося те, що рейдери відкинули мене та Адіатуннуса назад. Це погано. Якщо вони переміщаються, а нас переміщають, це робить їх найсильнішою силою в північних землях зараз».
  "Ви їх перевірите, пане принц", - сказав Відін з безмежною вірою людини, яка з дитинства бачив, як Лис долає всі перешкоди.
  Герін зітхнув. «Я хотів би знати, як це зробити».
  * * *
  Підземні комори Замку Фокса служили гарним місцем для зберігання ув'язнених, як давно виявив Герін. Тепер у нього там було кілька Граді, і він не втратив жодного з них за багато днів. Він на це розраховував. Одна з речей, яку він побачив за ці роки, полягала в тому, що не кожен міг дотримуватися суворого кодексу поведінки. Гради підійшли до управління ближче, ніж більшість інших, але вони також були людьми.
  Під землею було темно, темно та сиро. Герін ніс лампу і прямував до імпровізованої камери для чергового допиту з одним із захоплених рейдерів. Оскільки Граді був майже розміром з Вана і не мав характеру, здатного вселяти довіру, Герін також взяв із собою Джероге і Тарму. Якщо щось чи хтось міг залякати бранця, то монстри були найімовірнішими кандидатами.
  Він відчинив двері до кімнати, де містився Граді, і зайшов. Усередині у рейдера була лампа, маленька, мерехтлива, яка наповнювала кімнату тінями, що падали, але насправді не освітлювала її. Герін майже очікував, що очі Граді відобразять світло, яке він несе, як це зробили б очі вовка, але його бранець зрештою був лише людиною.
  — Вітаю тебе, Капіче, — сказав Герін по-елобанськи.
  — Вітаю тебе, Лисице Геріне, — відповів Капіч тією ж мовою. Він говорив на ньому краще, ніж будь-який інший Граді у Фокс-Кіп, і це було однією з причин, через яку Герін продовжував його допитувати.
  Він пройшов далі до кімнати. Це дозволило Джероге та Тармі прийти за ним. Їхні очі віддавали червоне світло ламп. Їхній вид жив у підземних печерах протягом незліченних поколінь; їм потрібно було мати можливість вловити будь-яку крихітну точку світла, яку тільки можна.
  Однак навіть лампа Геріна була не дуже яскравою. Капічу потрібен час, щоб усвідомити, що Лис не просто привів із собою пару браво, як під час попередніх візитів. Граді сів на солом'яному матраці. — Волдарю, — промимрив він, а потім щось нерозбірливе своєю мовою.
  "Це мої друзі, Героге і Тарма", - весело сказав Лис. «Вони тут, щоб переконатися, що ви залишаєтеся доброзичливими та балакучими».
  Капіч не виглядав доброзичливим і ніколи не був тим, кого можна було б назвати балакучим. Дивлячись на двох монстрів, він сказав: "У вас погані друзі".
  "У мене поганий смак у багатьох речах", - погодився Герін, все ще веселий. "Я, наприклад, зберігаю тобі життя". Це повернуло йому блідий погляд Капіча. Він продовжив: «Тепер розкажи мені більше про те, що ти, Граді, маєш намір робити з цією землею, коли вона з'явиться в тебе».
  — Розказувати не так уже й багато, — відповів Капіч. «Ми перетворюємо цю землю на новий Градих, ми живемо тут, тут живуть наші богині та боги, ми всі щасливі, всі ви, інші люди, служите нам у житті, Волдар та інші мучитимуть вас вічно, коли ви помрете. Це добре".
  "Я радий, що хтось так думає, але мені це здається не надто хорошим", - сказав Ліс. Якщо це й турбувало Капіча, то він напрочуд добре приховував це. Герін сказав: Як ти думаєш, чому ти і твоя весела команда богів і богинь можете оселитися тут, не звертаючи уваги ні на кого іншого?
  «Бо ми сильніші», — сказав Граді з набридливою самовпевненістю, властивою його вигляду. «Ми перемагаємо вас у кожному бою…»
  - Тоді що ти тут робиш? Герін втрутився.
  "Майже кожен бій", - поправив себе Капіч. «Ось тобі пощастило. Ми також перемагаємо Трокмоєв у кожному бою. Волдар та боги теж перемагають своїх богів, проганяють їх. Твої боги…» На мить його самовпевненість дала тріщину. "Якщо ваші боги дозволяють вам керувати такими речами", - він вказав на двох монстрів, - "у них має бути якась сила".
  "Я не річ", - обурився Джероге. Ти чуєш, як я тебе обзиваю? Тобі треба знати, що краще не обзивати». Якби Геріну порадив стежити за своїми манерами хтось із таким вражаючим набором стоматологічних послуг, він би серйозно задумався про це.
  «Воно каже!» - Сказав йому Капіч. «Це не просто собака. Вона говорить. Від твоїх богів справді буде більше проблем, аніж говорили… святі провісники».
  «А що зовсім не так пророкували святі провісники?» — спитав Герін.
  Гра слів змусила Капіча насупитися і пробурмотіти; Герін вирішив не витрачати свою дотепність на тих, хто не міг його зрозуміти. Розібравшись у тому, що він мав на увазі, Граді сказав: «Вони казали, що ваші боги дурні і слабкі, тому що це не був їхній справжній дім, і вони не мали жодного повідомлення з цим домом».
  Герін пощипав себе за бороду. Святі провісники мали рацію. У певному сенсі елабонські боги були тут іммігрантами, як і боги пантеону Граді. І справді, північні землі було відрізано від центру Елабонії вже протягом більшої частини покоління. Але якщо Дьяус, Байверс і Астіс, богиня кохання, та інші божества, що вирушили північ разом із Ріс Свірепою, були тут вдома, їхнього будинку був ніде. Вони мали сторіччя, щоб акліматизуватися до північних земель і прийняти їх. Лиса була впевнена, що провісники Граді помилилися. Як змусити їх сплатити за помилку?
  Якби він був одним із героїв, про яких оспівували менестрелі, він би одразу знайшов відповідь і зміг би використати її протягом кількох днів, якщо не одразу. Однак, оскільки він був звичайною людиною в реальному світі, йому нічого не спадало на думку. Він запитав Граді: «Що ви маєте на увазі, говорячи, що ви перетворите північні землі на ще один Градих? Що це тягне за собою? Він уже чув цю фразу раніше; він хотів переконатися, що розуміє його значення.
  Капіч дивився на нього, явно думаючи, що питання або безглузде, або відповідь настільки очевидна, що не вимагає пояснень. Але він пояснив це поблажливим тоном: «Ми переробляємо цю країну, щоб вона краще підходила нам. Зараз надто спекотно, надто сонячно. Нашим богам це не подобається; це змушує їх мружитися і потіти. Коли вони тут як удома, вони захистять нас від нестерпної спеки».
  Чи були боги Граді досить сильні, щоб це зробити? Герін не знав. Він теж не хотів це дізнаватися. Капіч думав, що так. Ймовірно, це означало, що вони так думали, а це означало, що вони спробують.
  Те, що він знав про землю, звідки прийшли Граді, було отримано з розповідей Вана про його подорожі нею. За розповідями чужинця, це була країна снігу, каміння та хирлявих дерев, де фермери вирощували овес і жито, бо пшениця та ячмінь не дозрівали у коротке прохолодне літо, місце, де ягоди замінювали деревні плоди та вовки та великі білі ведмеді бродили взимку.
  "Я думав, ви приїхали сюди тому, що наша земля і наша погода вам сподобалися більше, ніж ваші", - сказав він Капічу. Йому було важко уявити, щоб хтось не хотів тікати із похмурих умов, описаних Ваном.
  Але Граді похитав головою. – Ні. Волдар ненавидить цю спекотну країну. Коли вона наша, вона облаштує її. Деякі наші веслярі, працюючи веслами, непритомніють від спеки. Як ми робимо людські справи, поки печемо у спеці? пекти?"
  «Якщо ви хотіли холодну країну, вам слід залишитися в тій, яка у вас була». Це був не Герін і навіть не Герог: це була Тарма, яка зазвичай стримувала мову.
  "Якщо ми досить сильні, щоб взяти це, наші боги досить сильні, щоб підігнати його під те, що ми хочемо, і те, що вони хочуть", - відповів Капіч.
  "Ваші боги коли-небудь хотіли чогось відмінного від того, чого хочете ви?" — спитав Лис, шукаючи слабких місць.
  Капіч знову похитав головою. "Як таке можливо? Вони сильні. Ми слабкі. Ми їхні раби робити з нами все, що вони хочуть. Хіба серед вас тут не те саме, ви й трокмої?»
  Герін подумав про свої власні спроби, деякі навіть успішні, змусити богів робити те, що він хотів, а не навпаки. "Ви можете так сказати, - відповів він, - а може, і ні". Капіч незрозуміло глянув на нього.
  Він залишив Граді і піднявся у великий зал, Герозі і Тарма пішли за ним. Героге запитав: «Чи можуть його боги справді зробити те, що, за його словами, вони можуть?» Чудовисько звучало так, ніби хлопчик просив у батька запевнення, що небо не може замерзнути, розбитися і впасти йому на голову холодною зимою.
  Герін був так само близький до батька, як і Джерог у світі чоловіків. Для нього це означало, що він мав батьківський обов'язок бути чесним з юним монстром. Він сказав: Я не знаю. Досі мені ніколи не доводилося мати справу з богами, яким прямують Граді».
  "Ти знайдеш спосіб обійти їх". Тарма говорив упевнено. Оскільки діти переконані, що їхні батьки можуть зробити все, вона була впевнена, що Лис зможе відігнати Волдара та інших темних божеств із темної похмурої землі, яку Граді називали своєю власною.
  Як показав син Відіна Сімріна, більшість підданих Геріна відчували до нього таку саму довіру. Йому хотілося б, щоб у нього самого було більше. Наскільки він міг судити, досі йому щастило у стосунках із богами. Коли ви мали справу з істотами, набагато могутнішими, ніж ви, як довго могла тривати ваша удача? Чи зможете ви розтягнути це на все життя? "Звичайно, можеш" , - криво подумав Герін. Якщо ви зробите помилку, звертаючись до бога, після цього у вас більше не буде життя .
  Ван підвівся з-за столу, за яким сидів. "Ти виглядаєш як людина, якій не завадить валет елю, а може, й три", - сказав він.
  — Можливо, один, — сказав Герін, поки чужинець борознив ківш. «Якщо я вип'ю три, то нап'юся до смутку».
  "Ха!" – сказав Ван. "Як хтось ще помітить різницю?"
  - І воронам з тобою, - сказав Лис і налив ель, який дав йому Ван. "Ці Граді, чи знаєш, від них одні неприємності".
  — Безперечно, — сказав Ван, але скоріше насолоджуючись, ніж ненавидячи цю перспективу. «Ви запитаєте мене, без проблем життя стає нудним».
  - Тебе ніхто не питав, - багатозначно сказав Герін.
  Його друг продовжував, ніби він і не говорив: «Так, іноді життя стає нудним. Я пустив так багато коріння тут, у Лисичій Фортеці, що часто мені здається, що я весь покритий мохом та пилом. Життя тут може бути нудним, правда».
  "Якщо стане надто нудно, ти завжди можеш битися з Фандом", - сказав Ліс.
  Ван також намагався ігнорувати це, але виявив, що не може. «Я так і роблю», — сказав він, похитуючи головою, немов струшуючи осу, що дзижчить навколо нього. "Я так і роблю. Але вона лається зі мною так само, як я лаюся з нею».
  Це, як знав Герін з досвіду, також було правдою. "Можливо, це любов", - пробурмотів він, чим викликав гнівний погляд Вана. Очі чужинця не зовсім сфокусувалися, і їхні сліди були червоними, що змусило Геріна замислитись, скільки пляшок елю випив Ван. Його друг не так часто перевіряв свої величезні здібності, як раніше, але сьогодні виглядав винятком.
  «Якщо це кохання, то чому ми з року в рік встромляємо один одного ножі?» - Запитав Ван. Враховуючи звички Фанд (вона зарізала Трокма, який погано з нею поводився), Герін не був такий впевнений, що його друг використовував метафору, поки чужинець не продовжив: «Ви з Селатре, між різкими словами мине рік. Я і Фанд, кожен мирний день це виграна битва. І ти називаєш це коханням?»
  «Якби це було не так, ви залишили б це», — відповів Герін. «Однак щоразу, коли ти йшов, ти повертався». Він сардонічно підняв брову. — А хіба тобі не було б нудно, якби ти не сварився? Ти щойно сказав, що вважаєш мир і перебування на одному місці роками нудним.
  «Ах, Фоксе, ти не б'єшся чесно, ударяючи людину по голові її власними словами». Ван гикнув. «Більшість людей, Фанде, наприклад, кажеш їм щось, а вони не звертають на це уваги. робити."
  "Дякую", - сказав Герін.
  Це викликало на нього ще один злий погляд чужинця. «Я не мав на увазі похвалу».
  «Я знаю, — відповів Лис, — але я все одно прийму це за таке. Якщо ти не слухатимеш і пам'ятатимеш, ти багато чого не зможеш зробити». Він переклав тему: «Як ви думаєте, Граді зможуть зробити те, що вони говорять, — я маю на увазі їх та їхніх богів?»
  «Це питання, звичайно, — сказав Ван, — те, над яким ми ламали голову відколи вони спробували зірвати захисну стрічку навколо наших вух». Він зазирнув у свою склянку з елем, ніби намагаючись використати її як інструмент спостереження. «Якби мені довелося вгадувати, капітане, я б сказав, що вони, швидше за все, зможуть… якщо тільки хтось їх не зупинить».
  - Ти маєш на увазі, якщо я їх не зупиню, - сказав Лис, і Ван кивнув, його жорстке обличчя стало незвично похмурим.
  Герін промимрив щось грубе собі під ніс. Навіть Ван Сильна Рука, який подорожував набагато ширше, ніж будь-коли сам, який робив речі і наважився на речі, які змусили б його тремтіти від жаху, шукав у нього відповідей. Йому набридло, що тягар усього світу давив йому на плече. Навіть бог зламався б під таким тягарем, не кажучи вже про людину, яка, мабуть, відпрацювала більше половини відведеної їй кількості днів. Щоразу, коли він хотів відпочити, з'являлося щось нове та жахливе, змушуючи його стрибати.
  - Лорде принц?
  Він глянув угору. Там стояв Херріс Бігфут з нервовим виразом обличчя. Новий сільський староста часто виглядав нервовим. Герін ставив питання, чи було це тому, що він турбувався про свою маленьку роботу, як Лис про свою більшу, або тому, що в нього було щось побічне. "Добре?" - сказав він нейтральним голосом.
  "Лорд-принц, село постраждала, коли сюди прийшли Граді", - сказав Херріс. «Як ви знаєте, у нас вбивали людей, витоптували поля, тікали або безглуздо вбивали тварин, і деякі з наших будинків згоріли вщент, але, на наше щастя, не всі вони були».
  "Не просто удача, староста". Герін помахав воїнам, які сиділи тут і там у великій залі: одні лагодили шкіряні куртки, які вони покрили бронзовими лусочками, щоб зробити з них панцирі, інші підганяли наконечники для стріл, треті заточували леза мечів об точильне каміння. «Тут успіх трохи допоміг. Якби ми не прогнали Граді, тобі довелося б нелегко».
  "Це так." Херріс похитав головою в прагненні погодитися чи принаймні показати свою згоду. «Дьяус хвалить всіх твоїх хоробрих васалів, які не дозволили цим розбійникам перетягнути все назад у свої великі човни. Тим не менш, з нами траплялися деякі погані речі, незважаючи на те, як хоробро вони билися».
  "Ах, тепер я бачу, куди дме вітер", - сказав Герін. «Ви захочете, щоб я врахував це восени, коли підраховуватиму ваші внески. Вам не вистачатиме людей і тварин, ви витратите час, який можна було б пролити, на ремонт і так далі. ."
  "От і все. Правильно», - вигукнув Херріс. Потім помітив, що Герін нічого не обіцяв. — Е-е, пане принц, чи не так?
  — Звідки мені знати, чорт забирай? - крикнув Лис. Херріс у тривозі відскочив на кілька кроків. Декілька воїнів підняли очі, щоб зрозуміти, чому Герін кричить. Трохи тихіше він продовжив: «Ви помітили, сирро, у мене є про що турбуватися, крім вас чи вашого села? Я збирався вести війну проти Трокмої. Тепер мені доведеться спочатку битися з Граді. "І, можливо, Арагіс Лучник осторонь. Якщо щось залишиться від цього князівства, коли воно впаде, я турбуватимуся про те, що робитиму з вашими внесками. Запитайте мене тоді, чи живі ми обидва. А поки що не треба". трясу ліктем над такими речами, а не тоді, коли намагаюся придумати, як боротися з богами. Ти розумієш?
  Херріс проковтнув, кивнув і втік. Його сандалі стукали підйомним мостом, коли він поспішав назад до села. Безперечно, він був розчарований; без сумніву, решта кріпаків теж. Герін вирішив витримати це. Як він сказав старості, у нього є важливіші справи, про які варто турбуватися.
  На свій подив, він розсміявся. - Що смішного, Фоксе? - Запитав Ван.
  "Тепер я розумію, що повинні відчувати боги, коли я прошу їх про щось", - сказав Герін. «Вони справді роблять речі, які для них важливіші, і їм не подобається, коли їх чіпляє якийсь нікчемний маленький смертний, який через кілька років з'явиться та зникне, незалежно від того, що вони для нього роблять чи не роблять. для них я лише подразник, не більше».
  "Ну, ти добре справляєшся зі своєю роботою", - сказав Ван. Герін ставив питання, чи мав його друг на увазі це комплімент або хитрий жарт. За мить він знизав плечима. Хоч би як Ван задумав це, це було правдою.
  * * *
  Герін знову підніс лук до вуха та вистрілив. Тьотіва сухожиль хльоснула його по зап'ястю. Стріла полетіла прямо й точно, в бік молодого оленя, що підійшов надто близько до кущів, за якими він сховався. Олень втік через підлісок.
  "Після нього!" — крикнув Герін, вириваючись із укриття. Він, Ван, Джероге і Тарма рушили кривавим слідом, залишеним оленем.
  — Ти його добре спіймав, Фоксе, — задихаючись, промовив Ван. - Далеко він не втече, і сьогодні ввечері ми влаштуємо бенкет. Оленину, цибулю та ель, щоб їх запитати. Він цмокнув губами.
  "Там!" Герін вказав. Олень ледь зміг пробігти навіть постріл із лука. Він лежав на землі, докірливо дивлячись на людей, що його збили. Як завжди, коли він бачив вологі чорні очі оленя, спрямовані на нього, Лис на мить відчув провину.
  Не те що Герог. З хрипким криком чудовисько кинулося на оленя, що впало, і вирвало йому горло іклами. Копити оленя коротко затремтіли. Потім він лежав нерухомо.
  Джероге підвівся на ноги. Його рот був закривавлений; він провів язиком по губах, щоб очистити їх. Ще більше крові капало з його масивної щелепи на каштанове волосся, густе на його грудях.
  "Вам не потрібно було цього робити", - сказав Герін, щосили намагаючись зберегти голос м'яким. «Він все одно скоро помер би».
  "Але мені подобалося його вбивати", - відповів Джероге. Судячи з того, як блищали його глибоко посаджені очі, як дихання зі свистом входило і виходило з його легень, йому це більш ніж подобалося. Це його схвилювало. Раптом величезна і величезна опуклість на його штанах свідчила про те саме. Він ще не усвідомлював, що азарт полювання може трансмутуватись в інші хвилювання, але незабаром це станеться.
  І що тоді? - Запитав себе Герін. Це було ще одне питання, яке відмовилося чекати на відповідь, особливо коли він побачив, як Тарма подивився на Джероге. Здавалося, все одночасно обрушилося на його голову: Трокмої, Граді, боги, а тепер і пробудження монстрів. Це було несправедливо. Ви могли впоратися з неприємностями, коли вони приходили поодинці. Але як з ними боротися, якщо ти не можеш впоратися з одним, перш ніж наступний підніметься і вкусить тебе?
  Можливо, ти не зміг би. Він давно засвоїв, що життя несправедливе. Потрібно було йти будь-яким шляхом. Але стискати всі свої проблеми в такому стисненому вигляді здавалося... якимось нехудожнім. Хоч би які боги були відповідальними за його долю, йому слід було проявити більше уваги.
  Ван витягнув свій бронзовий кинжал. «Після того, як я випатраю звіра, що, якщо розпалити багаття і підсмажити печінку та нирки прямо тут? Свіжого м'яса не буває».
  Героге та Тарма погодилися з такою готовністю та ентузіазмом, що, навіть якби Герін був схильний сперечатися, він би двічі подумав. Але він не був схильний сперечатися. Повернувшись до монстрів, він сказав: «Принесіть мені трохи трута, гаразд?»
  Поки вони збирали сухе листя і крихітні гілочки, Герін знайшов на землі товсту гілку і гарну пряму ціпок. Вістрям свого кинджала він проробив отвір у гілці, потім намотав на ціпок запасну тятиву і швидко закрутив її разом з тятивою. Ван ще краще володів вогненною цибулею, ніж він, але чужинець теж був зайнятий обробкою оленів, а Герін самостійно розпалив чимало багать. Якби ви були терплячі…
  Він рухав мотузкою вперед і назад, уперед і назад. Палиця кружляла в отворі, кружляла і кружляла. Через деякий час від нього почав здійматися дим. - Тиндер, - сказав він тихо, не порушуючи ритму.
  "Тут." Героге кинув у яму кілька зім'ятих листків — не надто багато, інакше він погасив би іскри, які Герін оживив. Він робив це раніше, і Герін кричав на нього за це, ніби фізично він не був набагато грізнішим, ніж Лис. Герін обережно подихав на іскри: задути їх було ще одним ризиком, на який ви пішли. Незабаром вони спалахнули.
  «Має бути спосіб зробити це за допомогою магії», — сказав Ван, насаджуючи на ціпок шматок печінки і передаючи його Герозі.
  "Насправді я знаю кількох", - відповів Герін. «Найпростіший з них втомить вас на півдня… Ні, це не так; той, що з палаючим мечем, не допоможе, але для цього потрібні інгредієнти, які не завжди легко знайти, і якщо ви зробите це неправильно, ви можете обпектися. Іноді найпростіший спосіб – найкращий».
  — Так, ну, мабуть, на цьому все, — зізнався чужинець. «Але, проте, такий розумний хлопець, як ти, має бути в змозі знайти простий спосіб створити ту магію, яка тобі потрібна».
  "У мене достатньо проблем з магією", - вигукнув Герін. "Чекати, що я придумаю нові види, - значить просити занадто багато". Чарівники, які могли робити такі речі, писали гримуари; вони не переходили від однієї книги заклинань до іншої, вибираючи найпростіші речі та сподіваючись, що вони спрацюють.
  Героге засмажив на вогні шматок печінки. За мить до нього приєднався Тарма. Пікантний запах смаженого м'яса вигнав думки про чаклунство з голови Лиса. М'ясо було погано просмажене; Обидва підкидні-монстри погодилися з ідеєю, що м'ясо потрібно готувати, перш ніж його з'їсти, але прийняли це неохоче і їли навіть смажене м'ясо, кривавіше, ніж на смак Герину.
  Вони також байдуже ставилися до будь-яких понять про манери. Маючи зуби, їм навряд чи потрібно було відрізати шматок м'яса, щоб його можна було пережувати. Вони просто відкушували, і щоразу соковитий шматок зникав назавжди.
  Ван простягнув Герину нирку на паличці. Він готував її набагато довше, ніж монстри готували шматки печінки. "Мені хотілося б мати трохи трав або хоча б трохи солі", - сказав він, але це була майже ритуальна скарга. Сильний, свіжий смак нирок, який так швидко псувався після вбивства тварини, не потребував поліпшення.
  Ван підсмажив собі другу бруньку оленя. Коли він підняв його з вогню, він відкусив шматочок і потім вилаявся: «З таким же успіхом можна було б вибратися з твоїх п'яти пекла, Лис: я щойно обпік собі рота».
  "Я зробив це", сказав Герін. Ми все це зробили. Нам слід повернути решту трупа назад у фортецю».
  Чужоземець глянув на сонце крізь листяний полог лісу. «У нас ще залишилося небагато денного світла. Мені поки що не хочеться повертатися. Припустимо, я поділю серце на чотири частини, і ми приготуємо його теж?
  "Зроби це!" - сказав Джероге, і Тарма кивнув головою. Будь-який привід з'їсти більше м'яса був для них добрим.
  - Давай, - сказав Герін після того, як теж оцінив сонце. «Кухарі будуть сміятися з нас, що ми самі вкрали найкращі шматки, але це нічого. Не вони впіймали звіра, а ми впіймали».
  Перш ніж розрізати серце, Ван відкинув купу кишок із вогню. Він трохи насупився. "На них не так багато мух, як я думав".
  «Це була прохолодна весна. Це якось пов'язано із цим», - сказав Герін. Потім він теж насупився. Іноді найневинніше зауваження, якщо ви сприйняли його неправильно – чи, можливо, правильно, – призводило до свіжих ідей… і нових занепокоєнь. «Це прохолодна весна, бо так склалося, чи це прохолодна весна, бо боги Граді влаштувалися тут і хочуть, щоб було прохолодно?»
  «В тебе веселий погляд на речі, чи не так, Фоксе?» Ван простяг йому шматок м'яса, який він щойно нарізав. «Ось, наберись у собі трохи свіжості серця».
  Герін пирхнув. «Ви вже давно пробули в Лисиці, чи не так? Коли ви вперше приїхали сюди, ви ніколи не пожартували б так».
  «Бачиш, як ти мене розпустив?» - сказав чужинець. «Погані жарти: залишатися на одному місці роками, мати дітей і знати про це — можливо, я породив деяких із них у дорозі, але я ніколи не залишався в одному місці досить довго, щоб це з'ясувати. Це дивне життя, в якому живуть люди. "
  "Все те, до чого ти звик, - сказав Герін, - і ти вже досить довго тут, щоб до цього звикнути".
  Він глянув на Джерогу та Тарму. Іноді вони удвох, особливо Джероге, уважно стежили за людською розмовою. Люди були всім, що вони знали, і вони хотіли пристосуватися якнайкраще. Однак сьогодні вони обидва, здавалося, були більше зосереджені на гарячих серцях, ніж на тому, що говорив Герін. Він не дозволив цьому непокоїти себе так сильно, як кілька років тому. Він зробив кращу роботу з перетворення їх у більш-менш людських істот, ніж він коли-небудь очікував.
  Ні. Він перетворив їх на більш-менш людських дітей. У нього все ще не було доказів, що їхня справжня сутність залишиться прихованою в міру їхнього дорослішання. Він усе ще гадки не мав, що з ними робити, коли вони подорослішали. Справедливо було б дозволити їм вирости, якби вони були людьми, і поводитися з ними як з такими, поки вони не дадуть йому якусь причину вчинити інакше. Найбезпечнішим було б прибрати їх з дороги, перш ніж йому доведеться це зробити.
  Він зняв з вогню шматок смаженого серця, повіяв на нього і відкусив. М'ясо було жорстким і жувальним, і йому не вистачало зубів, щоб легко розрізати його, як це зробили Джероге та Тарма. Він зітхнув. Найбезпечніше було б прибрати їх з дороги, як тільки вони потрапили до його рук. Тоді він не зробив цього, побоюючись, що руки богів, а не його власні, мали справжній контроль за їхньою долею. Він все ще боявся цього зараз. Він нічого не зробив би, крім занепокоєння.
  Зуби у Вана були лише людські, але він швидко розправився зі своїм шматком оленячого серця. Він облизав пальці і витер їх об траву, потім пошарив нігтем, щоб витягнути шматок м'яса, що застряг десь у задній частині рота. "Це потрапило в крапку", - сказав він. "Досить, щоб порадувати мій шлунок, але не настільки, щоб я не зміг розважитися перед вечерею".
  "Те, як ти їси, єдине, що мене вражає, це те, що ти не такий широкий, як високий", - сказав Герін.
  Ван глянув на себе. «Думаю, я став товстішим у середині, ніж був раніше. Якщо я стану занадто товстішим, я не зможу влізти в корсет, і що тоді робитиму?»
  "Прибережи це для Кора, - відповів Герін, - якщо тільки Маєва не забере його до того, як у нього з'явиться така можливість".
  — Тобі теж спала на думку ця думка, так? Ван почав сміятися, але швидко проковтнув веселощі. - Я вважаю, таке може статися. У її віці немає хлопчика, який міг би зрівнятися з нею, і вона також обожнює зброю. Чи буде це так, коли в неї відростуть груди та стегна – боги, можливо, знають, але я не знаю. Вона в жодному разі не буде із загального череди жінок, я вже так багато скажу.
  "Ні", - погодився Лис. Задумливим тоном він продовжив: «Цікаво, чи існує така річ, як «звичайна череда жінок, коли ти їх дізнаєшся? Селатрі туди не поміститься, як і Фанд, боги знають» - він і Ван обидва розсміялися, кожен трохи нервово - «І Еліза теж, згадуючи минуле».
  "Ви рідко говорите про неї", сказав Ван. Він почухав бороду. «Вважаю, для пастуха кожна вівця особлива, навіть якщо для таких, як ти чи я, вони лише блискучі грудки вовни».
  "Я знаю, що це так", - сказав Герін, надихаючись дискусією. «Я бачив це на власні очі. Це змушує замислитись, чи не так? Чим краще ти знаєш членів класу, тим менш типовими для цього класу вони здаються. Чи це означає, що насправді таких людей не існує? щось на зразок «звичайного стада жінок»?»
  "Не знаю, чи зайшов би я так далеко", відповів Ван. "Наступне, що ви скажете, що не існує такої речі, як звичайна піщинка або звичайне стебло пшениці, хоча будь-який дурень може бачити, що вони існують".
  "Часто те, що може побачити будь-який дурень, - це те, у що повірить тільки дурень", - сказав Герін. «Якщо ви подивіться досить уважно, я вважаю, ви зможете знайти різницю між піщинками і стеблами пшениці».
  - О, можливо, ти й міг би, - погодився Ван, - але навіщо тобі це?
  Подібне питання, покликане відхилити тему, часто змушувало Геріна задуматися. Так ось; він сказав: «Я не можу сказати вам, чому ви можете захотіти відрізнити одну піщинку від іншої, але якби ви могли сказати, яке стебло пшениці дасть удвічі більше врожаю, ніж інші, хіба ви не захотіли б це зробити? "
  "У тебе є я, Фокс", - сказав його друг. «Якби я міг це зробити, я зробив би це. Я не можу, не дивлячись. А ти можеш?"
  — Ні, хоч мені хотілося б. Герін зробив паузу. «Цікаво, чи можу я створити магію, щоб побачити це. Можливо, з ячменем, а не з пшеницею: бог ячменю Байвера знає, що я ніколи не сканував його, і він міг би допомогти мені. Це було б чаклунство, заради якого варто піти на ризик, якби Я міг це здійснити».
  Він запитував, чи достатньо він знає, чи міг би дізнатися досить тут, у північних землях, щоб спланувати таке заклинання. Або, швидше, він почав запитувати себе; Грізний позіхання Джероджа відволік його. Монстр сказав: «Мені нудно тут сидіти. Чи можемо ми тепер повернутися до фортеці?»
  "Так ми можемо". Герін підвівся на ноги. «Насправді нам краще, тому ми будемо там до заходу сонця. З оленями у нас достатньо для пристойного дарування примарам, але ви не хочете використовувати такі речі, якщо в цьому немає необхідності. "
  Вони прив'язали труп до деревця, яке по черзі звалили на плечі парами і понесли до колісниці, що чекала на узліссі. Машина була повно набита для чотирьох, а для чотирьох плюс випотрошений олень була ще тісніше, але Лисий замок був недалеко.
  Коли вони повернулися, на подвір'ї на них чекав незнайомець. Ні, не зовсім чужий; за мить Герін впізнав його: «Ви Аутарі Зламаний Зуб, чи не так? Один із васалів Рікольфа Червоного?»
  — У вас гарна пам'ять, пане принц, — сказав клоняючись. "Я Аутарі". Коли він відкрив рота, щоб заговорити, можна було побачити передній зуб, завдяки якому він отримав своє прізвисько. «Але я не васал Рідольфа Червоного. Я прийшов сюди, щоб сказати вам, що Рікольф помер.
   IV
  "Але він не міг цього зробити", - вигукнув Герін: оглядаючись назад, я розумію, що це, безумовно, одна з найдурніших речей, які він коли-небудь говорив. Автори був досить чемний, щоб не вказувати на це; Автори, ким би він не був, зазвичай був ввічливий. Герін опам'ятався і продовжив: — Я в тебе в боргу за те, що ти повідомив мені цю новину. Ти, звичайно, залишишся в мене на ніч і повечеряєш.
  "Я так і зроблю, пане принц, і дякую вам", - сказав Аутарі, знову вклонившись. «Це сталося чотири дні тому. Він випив чашку елю, коли сказав, що йому болить голова. Чашка випала в нього з рук, і він зісковзнув з лави. Він більше ніколи не прокинувся, і через півдня він був мертвий.
  "Гірші шляхи", - зауважив Лис, і Аутарі кивнув. Як і більшість чоловіків, вони бачили безліч гірших шляхів. Але ціль візиту полягала не в цьому, і Герін це знав. «Спадкування його баронства…»
  Аутарі кашлянув. «Саме так, пане принц: спадкування його баронства. Декілька васалів Рікольфа об'єдналися і попросили мене сказати вам ... »
  "Скажи мені, що?" - сказав Герін оманливо м'яким голосом. «Що ви та ваші товариші-васали Рікольфа можете мені сказати? За законом його спадкоємцем, безперечно, є мій син Дюрен, оскільки він не має власних синів».
  "Якби ви все ще були одружені з його дочкою Елізою, лорд-принц, ніхто б не заперечував права спадкування Дюрена", - відповів Аутарі. Лис ні на мить не повірив цьому, а почекав, поки другорядний дворянин продовжить. Через мить Аутарі це зробив: «Однак своїми власними діями, якщо вірити розповіді, Еліза розірвала свій зв'язок із тобою. І Дюрен виріс тут, а не у володіннях Ріольфа Рудого. Але через тонкі зв'язки крові , у нас, власників, немає причин відчувати якусь особливу відданість до вашого сина, і ми вважали б за краще, щоб на місці Ріольфа був призначений хтось з наших ».
  «Звичайно, ти зробив би це», — спокійно сказав Герін. «Таким чином, коли через півтора року решта з вас вирішить, що вам немає справи до того, кого з вашого числа ви оберете, ви зможете почати війну проти нього з чистою совістю і зробити його володіння таким самим безладом, який коли-небудь був у Бевона».
  - Ви неправильно розумієте, - сказав Аутарі скривдженим тоном. «Це зовсім не наша турбота. Ми побоюємося, що нам нав'язали юнака, котрий не знає, що таке холдинг».
  Герін відчув, як його терпіння витікає, як піщинки, незалежно від того, чи можна їх ідентифікувати чи ні між його пальцями. «Вас турбує те, що якщо Дюрен візьме на себе володіння Рікольфа, вам усім доведеться стати моїми васалами так само, як і його. Ось тепер це відкрито».
  "Так що це." Аутарі відчув полегшення – йому не треба було одразу виходити і казати це самому. «Ніхто не заперечує, що ви хороша людина, лорд-принц, але ми, які служили Рікольфу, цінуємо свою свободу, як і личать справжнім чоловікам».
  «Мені здається, ви цінуєте свободу навіть більше, ніж закон, — відповів Герін, — і коли ви використовуєте одне для зневаги до інших, незабаром у вас немає ні того, ні іншого».
  "Як може бути". Автори випростався на весь зріст. «Якщо ви хочете встановити Дюрена силою зброї, я мушу сказати вам, що ми боротимемося».
  У більшості випадків ця загроза, якби вона могла бути такою гідною, розсмішила Геріна. Землі, де барони визнавали його сюзеренітет, оточували володіння Рікольфа Рудого. Основна причина, через яку Рікольф так і не присягнув йому на вірність, полягала в тому, що він був дуже збентежений, щоб запитати про це у старшої людини після того, як Еліза втекла з кінською п'явкою. Він легко міг би зібрати сили, щоб придушити неспокійних васалів Рікольфа… якби йому не загрожувала війна з Адіатунном і масштабніша війна проти Граді. Йому не треба було відволікатися, не зараз.
  І тоді Аутарі сказав: «Якщо ви хочете перешкодити нашій свободі, я маю сказати вам, що у нас є друзі на півдні».
  «Ви б звернулися до Арагіс Лучнику, чи не так?» – сказав Герін. Аутарі зухвало кивнув. "Я повинен дозволити тобі зробити це", - сказав йому Лис. «Це послужило б вам гарну службу. Якщо ви думаєте, що вам не захочеться бути моїми васалами, ви заслуговуєте бути його. Якби хтось уперше переступив межу, він би розіп'яв дурня. Це змусило б решту задуматися… все може, у чому я маю сумнів».
  Гнівний похмурий погляд Аутарі показав куксу його переднього зуба. Він погрозив пальцем перед Геріним обличчям. «Ми не хочемо, щоб король хвалився тим, наскільки краще за нас він себе вважає. Арагіс поважатиме нас і поважатиме наші права».
  "Тільки це показує, як багато ти не знаєш про Арагіс", - відповів Герін з глузливим пирханням. Але потім він перевірив себе. Чим більше він вороже ставився до Аутарі, тим більше цей псих і його товариші-дурні були схильні закликати Арагіс собі на допомогу. Оскільки силам Лучника доведеться пройти через території, які перебувають під контролем Геріна, це спровокує давно загрозливу війну між ними… у найневідповідніший час для північних земель загалом.
  "Можливо, ми не знаємо про Арагіс від Дьяуса, але ми знаємо про тебе", - сказав Аутарі. "І тому, що ми знаємо, ми не довіряємо".
  "Якщо ти мене знаєш, то знаєш, що моє слово хороше", - сказав Лис. «Хтось колись це заперечував, Аутарі? Відповідай так чи ні». Неохоче Аутарі похитав головою. Коли він це зробив, Герін продовжив: "Тоді, можливо, ти вислухаєш пропозицію, яку я тобі зробив".
  "Я вислухаю, - сказав Аутарі, - але боюся, що це може бути ще один із твоїх хитрих планів".
  Герін серйозно задумався про те, щоб підняти Аутарі на частокіл і скинути його головою вперед у рів навколо Лисичої фортеці. Але голова в нього була настільки твердою, що лікування, ймовірно, не нашкодило б йому і не збило б з пантелику. І Лис сказав: «Припустимо, ми запитаємо Сивілл в Ікосі, хто є законним спадкоємцем Рікольфа Рудого? Якщо оракул каже, що це має бути один із вас, я не з цим боротимуся. Але якщо Дюрен стане наступником свого діда, ви приймаєте його без жодних сварок. Це справедливо?"
  "Можливо, це так, а може, і ні", - відповів Аутарі. «Бог каже таємничими способами. Ми можемо отримати відповідь, яка змусить нас сваритися».
  "У цьому є частка правди", - сказав Герін, не бажаючи віддавати жодних очок васалу Рікольфа, але не в змозі цього уникнути. «І, звичайно, люди з поганою волею можуть заперечувати сенс навіть найпростіших віршів. Чи готові ви і ваші товариші присягнути богами, що ви не робитимете нічого подібного? Я зроблю це і довіряю судженню Бітона, але він бачить майбутнє».
  Аутарі прикусив нижню губу. «Ви такий страшенно жвавий, пане принц. У вас завжди готовий план, і ви не даєте людині часу подумати про нього».
  Для Лиса планування було так само природним, як дихання. Якби Аутарі не думав, що може запропонувати Сівіллу як засіб вирішення їхньої суперечки, Аутарі не заглядав би надто далеко вперед. Герін мовчки зітхнув. Люди це рідко робили.
  Нарешті, набагато повільніше, ніж слід, Аутарі сказав: «Я поверну це своїм товаришам. Принаймні про це варто подумати».
  "Не витрачайте занадто багато часу на роздуми про це", - сказав Герін наказовим тоном. "Якщо знадобиться, я зможу спустошити вашу сільську місцевість і, можливо, захопити кілька ваших фортець, перш ніж Арагіс зможе сподіватися пробратися досить далеко на північ, щоб принести вам якусь користь". На щастя, Аутарі гадки не мав, наскільки йому не хотілося розпочинати таку кампанію. Все ще різко він продовжував: Завтра ви виїдете. Через десять днів я піду за вами і зустрінуся з вами у фортеці Рікольфа, щоб почути вашу відповідь. людей, щоб розпочати війну дома, якщо ви, люди, вирішите, що хочете».
  Він чекав. Аутарі виглядав як людина, яка щойно виявив, що в його подруги не тільки є чоловік, але і що цей хлопець вдвічі більший за нього і до того ж запальний. Він облизнув губи, потім сказав: «Я візьму ваше слово назад, пане принц. Якщо ви так висловилися, я думаю, ми дозволимо Сівіллі і Богу вирішити це, якщо вони на те будуть».
  «Я сподівався, що ти сприймеш це саме так», — сказав Герін з іронією, яка пролетіла повз Аутарі. Він знову зітхнув. «Вечеряйте, пийте, залишайтеся на ніч. Я маю знайти сина і повідомити його, що сталося».
  * * *
  «Дідусь помер?» Обличчя Дюрена спотворилося від подиву. Це потрясіння було тим повнішим, що коли Герін вистежив його в коридорі за кухнею, смерть була останньою річчю, про яку він думав; Що саме він збирався зробити зі служницею, було неясно, але було ясно, що він збирався щось зробити.
  «Я так і сказав», — відповів Герін і резюмував те, що сказав йому Аутарі, закінчивши: «Він прожив довге життя, і в цілому досить хороше, і помер він, як завжди, легко. Людина могла б зробити гірше».
  Дюрен кивнув головою. Подолавши початкове здивування, він незабаром почав думати, щоб принести задоволення батькові. "Мені хотілося б знати його краще", - сказав він.
  — Я завжди думав так само, — сказав Герін, — але він ніколи не любив багато подорожувати, а я… я проводив активний час більшу частину цих років. І… — Він повагався, потім вимовив: — І справа твоєї матері затьмарила стосунки між нами».
  Він бачив, як обличчя Дюрена перетворилося на нерухому маску. Це відбувалося щоразу, коли юнакові доводилося думати про Елізу, яка народила його, а потім кинула його разом із Геріном. Він зовсім її не пам'ятав — наскільки йому пригадувалося, Селатра була його матір'ю, — але він знав про своє минуле, і це завдавало йому болю.
  Потім він установив уявний зв'язок, який мав встановити: «Оскільки дідусь помер, моя мати пішла, і це робить мене спадкоємцем володіння».
  "Так і є", - сказав Герін. "Що ти про це думаєш?"
  "Я поки не знаю, що і думати", - відповів Дюрен. «Я не думав залишати Лісій замок так скоро». За мить він додав: «Я взагалі не думав залишати Фокс Кіп».
  "Я завжди знав, що це одна з речей, які можуть статися", - сказав його батько. "Те, що це сталося саме зараз, ускладнює моє життя".
  «Це ускладнює моє життя», — вигукнув Дюрен з виправданим обуренням. «Якщо я спущуся туди, ти правда думаєш, що я зможу віддавати накази людям, які набагато старші і сильніші за мене?»
  «Ти не будеш вічно молодим. Ти навіть не будеш довго молодим, хоч я знаю, що тобі так не здається», - сказав Ліс. «На той час, коли тобі виповниться вісімнадцять, ти матимеш повну чоловічу силу. І поглянь на сина Відіна Сімріна. Він був не старший за тебе, коли прийняв своє васальне баронство, і він зробив хорошу роботу. з того часу працюю над його управлінням».
  "Але він твій васал", - сказав Дюрен. "Я б не став. Я був би один». Його очі розширилися, коли він це обдумав. «Я мав би таке ж звання, як і ви, батько, досить близько. Я б не назвав себе принцом чи кимось у цьому роді, але…»
  Герін кивнув головою. «Я розумію, про що ти говориш. Ти нікому не зобов'язаний підкорятися, якщо не захочеш. Це вірно. Ти можеш піти на війну зі мною, якщо захочеш, і при цьому ти не порушиш жодних присяг».
  — Я б не став, тату! - Сказав Дюрен. Потім, довівши, що він справді син Лиса, він додав: «Або, швидше, зараз я не бачу для цього жодних підстав».
  "Я не очікував, що ти покличеш колісниці в той момент, коли станеш бароном", - сказав Герін, посміюючись. Я сподіваюся, що ти цього не зробиш. І хоча ти не будеш моїм васалом як спадкоємець Рікольфа, ти все одно мій син, і головні васали Ріольфа це знають. Це одна з речей, яка їх турбує: якщо вони не відповідайте вам, їм доведеться мені відповісти, і не так, як їм хочеться. Це допоможе вам на якийсь час, а на той час, коли Дьяус буде воля, у них з'явиться звичка вам підкорятися».
  "Я не можу покладатися на тебе вічно", - сказав Дюрен. "Рано чи пізно, а швидше за все, рано, мені доведеться керувати самостійно".
  "Це правда." Від того, що Дюрен зміг це побачити, Геріну захотілося луснути від гордості. — Коли прийде час, а він прийде раніше, ніж ти думаєш, так завжди буває, — я сподіваюся, ти зможеш це зробити.
  "Що, якщо..." Дюрен зробив паузу, а потім продовжив: "Що, якщо Сівілла в Ікосі скаже, що я не повинен керувати холдингом Діда?"
  - Тоді ні, - відповів Герін. «Ось і все, що потрібне. Ти можеш спробувати спотворити волю бога, ти можеш спробувати обдурити бога, але якщо ти спробуєш іти проти того, що каже бог, ти зазнаєш невдачі. Якщо Сивілл скаже, що володіння Рікольфа не для тебе, ти знаєш, що тобі тут є місце».
  «Я навіть не знаю, чи хочу спробувати керувати цим холдингом», — пробурмотів Дюрен, можливо, більше самому собі, ніж батькові.
  "Якщо ти не думаєш, що хочеш цього, якщо ти не думаєш, що готовий, я не покладатиму на тебе ношу, яку ти не зможеш винести", - запевнив його Лис. "Це те, що ми скажемо Аутарі, і він поїде на південь і розповість це іншим васалам Рікольфа".
  "І холдинг буде втрачено для нас", - сказав Дюрен. Це не схоже на питання, як це легко могло б бути. Вийшло плоско та жорстко.
  "Речі не завжди губляться назавжди", - сказав Герін. «Я припускаю, що, як тільки васали якийсь час воювали між собою, вони б вітали повелителя, який був би не просто рівним, а тим, за ким вони всі могли б слідувати без будь-якої заздрості».
  Дюрен глянув на нього в повному нерозумінні. Герін усміхнувся і поклав синові руку на плече. Для Дюрена півроку видалися довгим терміном, а очікування кількох років, щоб усе владналося само собою, було поза його розумового розвитку. Герін не звинувачував його. Він сам був таким самим у тому віці, як і всі інші, хто дожив до чотирнадцяти років, а потім і старше.
  "Я хочу цього", заявив Дюрен. «Якщо Бітон скаже, що я маю право керувати цим холдингом, я зроблю все, що зможу. Одного разу, можливо…»
  Він не пішов далі. Він стиснув щелепи, ніби кажучи, що Герін не зможе змусити його продовжувати. Герін не куштував. Він міг досить добре здогадатися про те, що було на думці у його сина: якось він теж помре, і тоді Дюрен успадкує його великі володіння, а також одноосібне баронство Рікольфа.
  Його син мав рацію. Ось що станеться. Якщо Граді досягнуть свого, це мало статися до кінця року. Звичайно, якщо Граді доб'ються свого, Дюрен не зможе успадкувати нічого, окрім могили.
  * * *
  Селатрі сказала: "Хотів би я піти з тобою". Це була серйозна скарга; якби вона серйозно скаржилася на поїздку на південь із Геріном, Ваном та Дюреном, вона б поїхала. З тугою вона продовжила: "Мені хотілося б подивитися, як Бітон відновив свою святиню після того, як землетрус зруйнував її".
  «Зважаючи на все, що ми чули, так само, як і раніше», — сказав Герін, що було правдою і значною мірою не по суті: коли знадобилося божественне втручання, щоб повернути те, що було зруйновано, відновлення було на перший. погляд варто подивитися.
  «І було б так цікаво увійти до підземної кімнати пророцтва просто як людина, а не як Сівілла – побачити пророчий транс із боку, а не бути його частиною».
  "Я хочу, щоб ти залишилася тут, тому що ти була Сівіллою", - сказав їй Герін. «Мої васали з більшою ймовірністю слухатимуть тебе, бо бог колись говорив через тебе, ніж через когось із своїх. І це теж добре, якщо ти запитаєш мене, тому що ти розумніший за будь-якого з них. "
  — Розумніший, ніж Рівін? — спитала Селатре з бешкетом у голосі. Її погляд ковзнув коридором за бібліотечним приміщенням, де вони тихо сиділи і розмовляли: там із усіх місць у Лисій фортеці їх найменше турбували. Але Рівін, будучи надзвичайно освіченим, міг прийти подивитися на сувій чи кодекс.
  Герін теж виглянув назовні, перш ніж відповісти: «Набагато розумніший за Рівін, тому що в тебе є чуття, щоб знати, коли розумність сама по собі не є відповіддю, і він ще ніколи цього не розумів».
  "За що я вам вдячна", - сказала його дружина. «Я розлютився б, якби ти сказав мені щось ще, але я вдячний тобі за те, що ти мені сказав».
  «Ван говорив щось на кшталт: «Ха-ха!», - сказав Герін.
  "Так і буде", - погодився Селатре. «Він, мабуть, скаже це кілька разів дорогою на Ікос. Ймовірно, на шляху до Ікоса він зробить ще дещо, і йому було б краще, якби Фанд ніколи про них не почула».
  "Сподіваюся, вона не почує про них ні від мене, ні від Вана", - сказав Герін. «Лише біда в тому, що це не має значення. Розкаже він їй про них чи ні, вона дізнається, що він робив, і вони влаштують скандал, коли ми повернемося додому. А може вона щось зробить». щоб розважитися або роздратувати його, поки його немає. Думаєш, ти зможеш утримати її від подібних спроб?
  "Мені?" Селатра дивилася на нього з жахом і недовірою, потім схопила його за руку, ніби вона тонула в Ніффеті, а він — плавуча колода. — Зрештою, візьми мене з собою в Ікос, о, будь ласка! Що завгодно, тільки не спробу утримати Фанда від того, що вона задумала зробити! Вона засміялася, і Герін теж, але він знав, що вона не зовсім жартує. Вона продовжувала цілком серйозно: «Якщо хтось і може утримати Фанд, то це Ван, і навпаки. Але жоден із них не сподівається на це, приховуючи його від очей іншого».
  «Занадто правильно», — сказав Герін, а потім ще раз: «Занадто правильно. Я відмовився від цього задля них обох».
  — І ти чекаєш, що я впораюся з нею? – сказав Селатрі. "Мені подобається, що!"
  Дагреф зазирнув у бібліотеку. — Чим керувати, мамо? І з ким?
  "З чим мені потрібно впоратися, і з людиною, про яку я говорила", - сказала вона.
  — Чому ти мені не кажеш? - Запитав Дагреф. Будь-яка дитина видала б цю вічну скаргу, але вона продовжувала: «Чому я не повинен знати? Чи скажу я комусь? Чи розлютить це цю людину?» Він прояснився. Ряд питань привів його до відповіді. «Тримаю в заклад, що це якось пов'язано з тіткою Фанд! Вона сердиться швидше, ніж будь-хто інший, кого я знаю. Чому ти не хотів мені цього сказати? Я б не розповів твою таємницю, якою б вона не була. щось пов'язане з від'їздом дядька Вана. Правильно?
  Герін і Селатре перезирнулися. Це був не вперше, коли Дагреф чинив з ними так. Його невпинне прагнення точності просуне його далеко вперед, якщо він не помітить, що це призвело його до неприємностей. Йому зараз дев'ять , з тривогою подумав Герін. Яким він буде, коли стане дорослою людиною? Йому на думку спала тільки одна відповідь: як він є тепер, тільки ще більше . Це була невиразно — або, можливо, не така невиразна — тривожна думка.
  Він сказав: «Ні, синку, ми говорили про одну корову в селі і про те, що має робити твоя мати, якщо вона має курчата».
  «Кори не мають курчат», — обурився Дагреф. Потім його обличчя прояснилося. «О. Ти жартуєш". Він звучав так, ніби Герін відпускає якогось кріпака після незначної провини і попереджає негідника про те, які неприємності в нього будуть, якщо він колись знову зробить таке.
  "Так, жарт", - погодився Лис. — А тепер іди звідси й давай закінчимо розмову про те, хоч би що це було. Знаючи, що секретність — це програшна битва, він боровся з нею.
  Дагреф пішов без подальших суперечок. Це на мить здивувало Геріна. Потім він зрозумів, що його синові, який виграв суперечку, не потрібно залишатися і боротися з ним вдруге. Він закотив очі. — Що ми з цим робитимемо?
  "Сподіваюся, досвід надасть йому здорового глузду, щоб виявити кмітливість", - відповів Селатре. — Знаєш, часто таке буває.
  «Так, залишивши Рівіна осторонь». Герін обережно глянув на двері, майже очікуючи, що Дагреф з'явиться знову і спитає: " За якою угодою?"
  Погляд Селатрі спрямував у тому напрямі і, мабуть, з тієї ж причини. Коли її очі зустрілися з Геріном, вони обоє почали сміятися. Але вона швидко протверезіла. "Якщо на нас нападуть Граді або Адіатуннус, я не зможу повести людей у бій", - сказала вона. Хто тоді командує?
  Геріну хотілося б, щоб він щойно пожартував, бо на це запитання була лише одна відповідь. "Це не може бути ніхто, крім Рівіна", - сказав він. «Він тут найкращий із усіх, особливо якщо у нього є хтось, хто може стримати його ентузіазм. Ось що ти робитимеш, поки не почнеться бій. Як тільки це станеться… Ну, коли розпочнеться бій, у кожного будуть плани, добрі та дурні. однаково є спосіб зламатися».
  «Я сумуватиму за тобою», — сказав Селатрі. "Я завжди хвилююся, коли тебе немає в Лисичій фортеці".
  "Іноді мені треба йти, от і все", - сказав Герін. «Але я скажу тобі ось що: коли ти тут, я маю всі причини, які мені потрібні, а також деякі, щоб захотіти повернутися знову».
  "Добре", - сказав Селатрі.
  * * *
  Лис поїхав на південь із загоном із двадцяти колісниць за своєю спиною. Це було б не так багато, як могли зібрати всі васали Рікольфа, але цього було достатньо, щоб зробити його небезпечним у бою. Крім того, якби у васалів Рікольфа не було власних фракційних чвар, це було б дивом, про яке менестрелі співатимуть ще довгі роки.
  Замість Раффо колісницею, якою їхали Герін і Ван, керував Дюрен. Він керував поводами впевнено, але без зайвої зарозумілості; на відміну від деяких, набагато старших за нього, він зрозумів, як важливо переконати коней робити те, що він хоче, а не поводитися з ними як з гребними човнами чи іншими безмозкими інструментами.
  Коли Лисича фортеця зникла за деревами, коли дорога пішла підтюпцем, Ван випустив довге щасливе зітхання. «Чи корисний мій ніс, щоб уникнути замку! він сказав. "У тебе чистіше, ніж у більшості, Фокс, але цього недостатньо, особливо з урахуванням усіх додаткових воїнів".
  - Я знаю, - відповів Герін. «Мій ніс теж почувається краще далеко від фортеці. Але якщо ми продовжимо так гриміти, у мене можуть випасти бруньки».
  "Шкода, що ви не можете відремонтувати Елабон-Уей у колишньому вигляді, - сказав Ван, - але, гадаю, я повинен бути вдячний, що взагалі є дорога".
  Герін знизав плечима. «У мене немає мулярів, щоб зберегти його таким, яким він був, або ремісників, щоб побудувати глибоке міцне ложе, яке витримає рух транспорту та негоду. Камінь і гравій зберігають його відкритим під дощем та брудом, навіть якщо вони тверді. на нутрощах людини та копитах коня».
  "Не кажучи вже про колеса", - додав Ван, коли вони підстрибували по парі особливо великих і особливо грубих каменів. «Добре, що у нас є запасні осі та кілька додаткових спиць на випадок, якщо ми їх зламаємо».
  «Це навіть не така вже погана ділянка», — сказав Герін. «Ті місця на південь, де Баламунг зруйнував дорогу, змінилися з того часу, як, незважаючи на всі зусилля, які я вклав у них, селяни».
  «Можна очікувати, що чари розіб'ють дорогу гірше — або, принаймні, швидше, ніж звичайний знос», — сказав Ван. В його очах блиснув блиск, коли він продовжив: «Цікаво, чи зможеш ти виправити це за допомогою чаклунства?»
  "Можливо, ти міг би". Лис відмовився клюнути на вудку. "Боги знають, що я не настільки божевільний, щоб спробувати".
  Його маленька армія зупинилася на нічліг біля селянського села. На заході сонця кріпаки принесли в жертву кількох курчат, дозволивши їх крові стекти в невелику траншею, вириту в землі. Приношення крові, смолоскипів, що мерехтять біля їхніх хатин, і великого багаття, яке розпалили воїни, було достатньо, щоб стримати крики нічних привидів до рівня, який могла винести людина.
  У небі блідий Нотос був товстий півмісяць, що зростав; Герін був здивований, усвідомивши, що він майже завершив один зі своїх повільних циклів відколи він виніс рішення про законне володіння собакою Свіфті. За цей час було багато людей.
  Швидкий Тіваз, що теж зростав півмісяць, висів трохи на схід від Нотоса. Радді Еллеб, подібна до місяця, незабаром пішов за сонцем на захід. Золота Математика підніметься лише після опівночі.
  Усередині кордонів свого володіння він виставив на ніч лише кілька вартових. У всякому разі, не всі його люди одразу пішли спати. Деякі з них спробували щастя з сільськими жінками, самотніми та неспорідненими. Частина цієї удачі була хороша, а частина погана. Одна річ, яку піддані Геріна засвоїли за той час, доки він правив ними: їм не треба було здаватися лише тому, що цього вимагав від них воїн. Він оголосив поза законом бійців, які примушують жінок. Його люди теж знали, чого він від них очікує, і загалом виправдали це.
  Коли Дюрен вдав, що переслідує симпатичну дівчину, яка виглядала на пару років старше за нього, Лис сказав: «Давай, тільки не кажи їй, хто твій батько».
  "Чому ні?" — спитав Дюрен. «Який швидший спосіб змусити її сказати «так»?»
  «Але вона сказала це тому, що ти це ти чи тому, що ти мій син?» — спитав Герін. Він запитував, чи хвилює Дюрена, якщо відповідь виявиться саме тим, що він хотів. Можливо ні; він пам'ятав, як мало його хвилювало у тому віці. "Спробуй", - порадив він синові. "Погляньте, що відбувається".
  "Можливо, так і зроблю", - сказав Дюрен. А може, й знав, але Лис так чи інакше не впізнав. Не маючи бажання гнатися за кимось із селянок, він ліг, загорнувся в ковдру і спав, поки наступного ранку його не розбудило сонце.
  Поїздка до замку Рідольфа була мирнішою, ніж у дні його юності. Тепер усі барони між його володіннями та Рікольфом визнали його своїм повелителем і здебільшого перестали сваритися між собою. Навіть те, що раніше було баронством Бевона і тепер належало його сину Бевандеру, оскільки інші його сини підтримали Адіатунна проти Геріна в їхньому останньому зіткненні, здавалося, приносило більше врожаю, ніж розбійники. Прогрес , подумав він.
  Оскільки Рікольф завжди формально залишався вільним від сюзеренітету Геріна, він зберігав пост між своєю землею та землею Бевона. Його прикордонники віддали честь, коли Лис та його бойовий хвіст наблизилися. «Проходьте», — сказав один із них, стоячи осторонь держака списа, який він тримав упоперек дороги. "Автарі сказав, що ти прийдеш за ним".
  "І ми такі". Герін поклав руку синові на плече. "А ось Дюрен, онук Рікольфа, який, якщо Бітон далекоглядний погодиться, стане вашим паном тепер, коли Рікольф - хоробрий і хороша людина, якщо така взагалі коли-небудь існувала - більше не живе у світі людей".
  Прикордонники з цікавістю подивилися на Дюрена. Кивнувши їм, він сказав: «Якщо я зможу керувати цим холдингом хоча б наполовину так само добре, як Рікольф, я задоволений. Сподіваюся, ви теж будете задоволені мною і навчите мене тому, чого мені потрібно навчитися».
  Герін не сказав йому, що сказати при першій зустрічі з людьми Рікольфа. Він хотів подивитися, як його син упорається сам. Він залишився б сам, якби успадкував баронство. Гвардійці, здавалося, були цілком задоволені тим, що він сказав. Один із них спитав: «Якщо ви візьмете володіння, воно буде таким же васалом Лисиця тут?» Він вказав на Геріна.
  Дюрен похитав головою. «Він не просив мене про це. Навіщо це йому? Я його син. Яку клятву я міг би дати, щоб прив'язати мене до нього міцніше, ніж ця?
  «Добре сказано», — відповів один із прикордонників. Він махнув рукою на південь, углиб території, якою правив Рікольф. — Тоді вперед, і нехай боги зроблять усе на краще.
  Як тільки вони минули прикордонну станцію, Герін сказав: Ти чудово впорався. Можеш дати Аутарі та іншим дрібним баронам ту саму відповідь. Я теж не розумію, як вони можуть звинувачувати тебе в цьому».
  - Добре, - відповів Дюрен через плече. «Я думав про ці речі з того часу, як Аутарі приїхав до Лисої Фортеці. Я хочу робити це якнайкраще».
  "З таким поглядом на них так і буде", - сказав йому Герін. Він вивчав спину сина, поки колісниця гуркотіла. Дюрен почав думати самостійно, а не приходити до Лиси за кожною відповіддю. "Він стає чоловіком ", - зніяковіло подумав Герін, але вважав це добрим знаком.
  Вони підійшли до фортеці, яка стільки років належала Рікольфу, поки сонце спускалося західним небом. Еллеб виріс до пухкого воскового півмісяця, а Нотос у першій чверті висів, як півмонети, трохи на схід від півдня. За останні три дні Тіваз роздувся до половини від чверті до повного і піднімався на південно-східну небо.
  Хто приходить у цей замок? — покликав сторож, і Герін відчув у собі тремтіння, почувши, що ім'я Рікольфа не згадується у виклику. У будь-якому разі, наближення до фортеці Рікольфа в ці дні викликало в нього дивне почуття: старі спогади крутилися, ворушились і бурмотали йому у вухо, немов нічні духи, борючись за те, щоб їх знову зрозуміли у світі живих. Тут він зустрів Елізу, тут він відвіз її на південь від Високого Кірса, тут, повернувшись, спав з нею, тут, після перемоги над Баламунгом, він повернувся і оголосив її своєю дружиною.
  І вона пішла зараз, і була відсутня більшу частину часу з того часу, і забрала з собою частинку його духу, коли пішла. І тому, незважаючи на все щастя, яке він знайшов відтоді, як із Селатри, приїхати сюди було однаково, що тикати в шрам, який, хоч і зажив на поверхні, залишався болючим унизу. Мабуть, так і було б, доки він живий.
  Але зміни прийшли разом із пам'яттю. Він відповів сторожу: «Я — Герін на прізвисько Лис, йду з моїм сином Дуреном, який також є онуком Рікольфа Рудого, щоб обговорити питання про успадкування цього володіння з Аутарі Зламаним Зубом і з тим васальним бароном Рікольфа, якого він, можливо, викликав. . сюди».
  «Ласкаво просимо сюди, лорде Геріне», — сказав вартовий. Він навряд чи міг не знати, хто такий Лис, але форми треба було дотримуватися. З гуркотом ланцюгів підйомний міст опустився, і Герін та його товариші змогли перебратися через рів і увійти до фортеці. На відміну від рову Геріна, у рові Рікольфа була вода, що робило його найкращим захистом для замку.
  Люди Рікольфа дивилися зі стін на Геріна та невелику армію колісниць, яку він привів із собою. У тьмяному світлі йому було важко прочитати їхні обличчя. Чи вважали вони його союзником чи узурпатором? Навіть якщо він не міг сказати зараз, він дізнається досить швидко.
  Аутарі вийшов із великої зали разом із кількома іншими людьми, які мали владу як плащ. Автори вклонився, як завжди ввічливо. — Вітаю вас, пане принц. Його погляд метнувся до Дюрена. "І ти теж, онук лорда, якому я присягнув і присягнув на вірність".
  Він ні в чому не поступався Дюренові. Герін чекав на це. Дюрен сказав: «Діаус та інші боги дарують мені таку васальну залежність, яку мій дід отримав від тебе».
  Герін захоплювався витримкою сина. Здавалося, це налякало Аутарі, але він швидко зібрався з духом, сказавши: Це те, що ми зібралися тут, щоб вирішити. Він знову зосередив свою увагу Геріні. «Пан принц, я представляю вам Хілміка Баррелставса, сина Вачо Фідуса, і Раткіса Бронзакастера, які разом зі мною є головними васалами Рікольфа».
  Хілмік Баррелставс був невисоким, кремезним, з кривими ногами, що, мабуть, і дало йому екенаміє. Його чорним волоссям пробігла сива смуга, майже як кінське полум'я. На лобі щойно виднівся кінець шраму, який, мабуть, покривав скальп. Герін уже бачив подібні випадки раніше, коли волосся росло блідим по всій довжині рани.
  Вачо, навпаки, міг би бути трокмом - судячи з його зовнішності; він був високим, блондином і рум'яним, зі світлими очима над вузлуватими вилицями та довгим тонким носом. Раткіс здавався звичайним елабонцем, поки ви не помітили його руки, вкриті мозолями та шрамами, мабуть, через ремесло, за яке він отримав своє прізвисько.
  Як і Аутарі, Герін знав їх, але недостатньо добре. Вони вітали його як рівного рівному, що було технічно правильно - поки у Рікольфа не з'явився наступник, вони визнавали, що вони були своїми людьми, - але все одно здалися лисиці зарозумілими. Він відпустив це. Влада, як і раніше, належала йому.
  «Почнемо суперечку зараз чи почекаємо до вечері?» — спитав Аутарі, як тільки вітання скінчилося.
  «Жодних суперечок», — відповів Герін. «Можуть статися дві речі. По-перше, ти можеш одразу прийняти Дюрена своїм бароном…»
  "Ми не будемо", - сказав Вачо, і Хілмік рішуче кивнув на знак згоди. Ні Аутарі, ні Раткіс не підтримали Вачо ні словом, ні жестом. Це збентежило його; він проковтнув усе, що хотів додати, і натомість запитав: «Що ще?»
  "Ми почекаємо, щоб побачити, що скаже Сівілла з Ікоса", - сказав йому Герін. «Якщо Бітон каже, що Дюрен правитиме тут, він правитиме, і жодні ваші спроби з цим нічого не змінять. А якщо бог скаже, що йому не судилося бути вашим бароном, він повернеться до Лисої Фортеці з Я. Де в цьому суперечка? Чи ти не погоджуєшся з умовами, на яких ми з Аутарі домовилися?» Не змінюючи голоси якимось чином, що описується, він дав Вачо зрозуміти, що незгода з цими умовами — не найкраща ідея.
  Раткіс вперше заговорив: «Умови чесні, пане князю. Більш як справедливі: ти міг би привести з собою справжню армію, а не варту, і силою посадити хлопця в цю фортецю. Але іноді, коли Бітон каже через Сівіллу, що він має на увазі, стає зрозумілим лише через довгий час. Життя не завжди просте. Що робити, якщо тут все складно?
  Герін мало не схопив його за руку і поклявся з ним у дружбі на все життя лише тому, що визнав, що двозначність може існувати. Для більшості людей у північних землях щось було або добрим, і в цьому випадку це була досконалість, або поганим, і в цьому випадку це було гидотою. Лис думав, що це спрощує облік речей, але простота який завжди була гідністю.
  "Ось що я маю на увазі", - сказав він. «Якщо хтось думає, що вірш Сівіли може мати більше одного значення, навіть якщо його інтерпретувати з усією можливою доброзичливістю, то ми надамо його вам чотирьом, з одного боку, і Дюрену, Вану, леді Селатрі та мені — з іншого. Той, у кого найбільше прихильників серед цих восьми, досягне того, що його думка візьме гору».
  "А якщо нас вісім розділять порівну?" - Запитав Аутарі.
  — Ви маєте на увазі, що вас четверо проти нас чотирьох? – сказав Герін.
  "Це здається найбільш вірогідним", - відповів Аутарі.
  Лис збирався відповісти, але Дюрен заговорив першим, його голос цього разу був людським, зовсім не надламаним: «Тоді ми вирушимо на війну, і гостра бронза покаже, хто має більше прав».
  "Я збирався сказати те саме, - сказав Герін, - але мій син - онук Рікольфа, я ще раз нагадую вам, - висловив це краще, ніж я міг сподіватися". Він не додав, що хотів війни з васалами Рікольфа приблизно так само, як хотів спалахи епідемії у селі біля Фокс-Кіп.
  — Якщо ми підемо на війну, Арагіс Лучник… — почав Вачо.
  "Ні, Арагіс Лучник не буде", - перервав його Герін. «О, Арагіс може вирішити битися зі мною через володіння Рікольфа тут, але він не робитиме цього для тебе і не принесе тобі ніякої користі. Я поб'ю тебе, перш ніж його люди дістануться так далеко на північ, я обіцяю це. Ведмідь і довгозубий можуть сваритися через тушу оленя, але для оленя це вже не має значення, бо він уже мертвий».
  Хілмік Баррелставс насупився. Я знав, що так і буде. Ти прийшов сюди і погрожуєш нам…»
  — Клянуся всіма богами, я щосили намагався не загрожувати тобі, — крикнув Герін, грюкнувши долонею по лобі. Коли він виходив із себе, він зазвичай робив це задля ефекту. Тепер він був небезпечно близький до того, щоб втратити істину. "Ми могли б захопити це володіння", - так сказав Раткіс. Ти це знаєш, я це знаю, будь-який божевільний одноокий собака, що обнюхує сміття на березі Оринського океану, теж це знає. Натомість я запропонував дозволяючи Бітону вирішувати. Якщо вас це не задовольнило, я запропонував спосіб вирішити цю труднощі. І якщо ви не прислухаєтеся до Бога і не прислухаєтеся до людей, сер, ви заслуговуєте на те, щоб вам проломили вашу тупу голову. "
  Тиша, схожа на ту, що настала одразу після удару блискавки, наповнила двір замку Рікольфа. Аутарі нервово посміхнувся. «Що ж, якщо бог добрий, він дасть нам відповідь, яка розповість нам те, що хочемо знати. Тоді нам не доведеться турбуватися про все інше».
  Герін ухопився за це. - Отже, ви згодні - всі четверо згодні - дозволити Бітону висловитися з цього питання?
  Один за одним васали Рікольфа кивали: першим Аутарі, останнім Хільмік, з таким виглядом, наче йому не подобалося рухати головою вгору й униз. Раткіс Бронзакастер сказав: Так, ми згодні. Ми приймемо будь-яку клятву, яку ви принесете, щоб зв'язати нас із цим, і ви принесете нашу, щоб зробити те саме».
  — Нехай буде так, — одразу сказав Герін. З них чотирьох Раткіс справив на нього враження розсудливої людини. Хілмік та Вачо заговорили раніше, ніж подумали, якщо взагалі подумали. Він не був упевнений, що робити з Аутарі, а це, ймовірно, означало, що Аутарі гратиме на обох кінцях проти середини, якщо подумає, що бачить шанс.
  «Нехай буде так, – сказав тепер Аутарі, – і давай повечеряємо. Можливо, після м'яса та хліба це буде виглядати краще».
  "Майже все виглядає краще після м'яса та хліба", - погодився Герін.
  Рікольф завжди накривав гарний, хай і не розкішний, стіл, і його кухарі продовжували працювати і після його смерті: поряд з яловичиною та смаженим птахом вони ставили тарілки з вареними раками, смаженою фореллю та черепахами, запеченими в панцирях. Було багато смачного жувального хліба, який можна було з'їсти разом із м'ясом і вбрати соки, а також зелену цибулю та зубчики ароматного часнику, щоб надати їжі пікантності. У сотий, а може, й тисячний раз Герін пропустив перець, хоча до того, що йому пропонували, претензій не знайшлося.
  Його люди і ті, хто був відданий Рікольфу – чи, скоріше, його головним васалам – юрмилися в залі. Вони мали досить добре, навіть після того, як слуги багато разів наповнювали їх питні склянки. Деякі з васалів Геріна і деякі з васалів Рікольфа боролися пліч-о-пліч у старих війнах, після ночі, проти монстрів і в чотиристоронній боротьбі, яка так довго руйнувала баронство Бевона. Якби їм довелося битися один з одним, то без особливого ентузіазму.
  Це не означало, що вони не будуть боротися один з одним. Перол Нут сказав: «Якщо лорд-принц накаже, ми роздавимо вас, хлопці, ногами, як гніздо тарганів. Мене це не особливо хвилює, але що ви можете зробити?
  «Тебе можуть відігнати назад на твою землю, де ти належиш», — сказав хлопець, який сидів поруч із ним: один із солдатів Рікольфа, який своїм виглядом і поведінкою не став би дратувати розсудливу людину.
  Парол мав багато чого, але рідко щось розумне. Монстр відкусив йому великий шматок сідниці; Герін ставив питання, чи не вивело сидіння в перекосі протягом багатьох років його мозок з рівноваги. Мабуть, ні, розсудив Лис. Перел не був розумною людиною до того, як склав список.
  "Ніхто в цьому залі не хоче воювати ні з ким ще тут", - голосно сказав Герін, бажаючи, щоб Перол тримав рота на замку. «Якби ми хотіли піти на війну, ми вже зробили б це. Я завжди вважав Рікольфа своїм другом, а його людей союзниками. Батько Дьяус дарує, щоб мої люди та люди з цього холдингу завжди залишалися друзями та союзниками».
  - Ось істина, - сказав Раткіс Бронзакастер і підняв свій питний кухоль на знак вітання. Герін був радий випити з ним.
  Пишна молода служниця зробила все можливе, щоб привернути увагу Дюрена, але плюхнулася йому навколішки. Дюрен теж помітив її. Його очі прилипли до неї, як маленькі клаптики тканини прилипають до бурштину, якщо його потерти. Але він не встав і не пішов за нею, незважаючи на погляди, які вона кидала через плече.
  "Молодець", - сказав йому Герін. «Якщо ти збираєшся правити цим холдингом, тобі не потрібна репутація людини, яка спочатку думає списом, а потім головою. Ти перспективний хлопець; знайти бажаючих жінок не варто. якісь неприємності для тебе. Але це дівчисько - хто знає, чого вона хоче, так скоро загладжуючи рахунок хлопцеві, який, ймовірно, стане її повелителем?
  "Я про це думав", - відповів Дюрен. Однак про що він думав, було ясно і по тому, як він продовжував спостерігати за дівчиною.
  Син Вачо Фідуса видихнув пару пива в обличчя Геріну. — Отже, ви рушите на Ікос, а, пане принц?
  «Людина з даром бачити очевидне», — зауважив Герін, що, як він і очікував, змусило Вачо вп'ятися на нього з пивним нерозумінням. Зітхнувши, він продовжив: «Насправді, який сенс йти до Ікоса, якщо ви, васали Рікольфа, намагаєтеся ігнорувати те, що каже вам бог, якщо вам це не подобається? Я не хочу цього робити, зауважте. ти, але з таким самим успіхом ми могли б просто вести війну. У будь-якому випадку в тебе не буде сумнівів, що тобі слід робити тоді».
  Вачо це чудово розумів і виглядав приголомшеним. Він сказав: «Нема такого, пане принц. Ми тільки-но говорили про те, що робити, якщо вірш Сивіли виявиться незрозумілим для розуміння, от і все. Якщо все ясно, ми не маємо сварки». ."
  «Усім, що ви і троє ваших товаришів сказали і зробили, ви зробите все, щоб показати, що вірш Сивіли незрозумілий, незалежно від того, чи це так насправді», — сказав Герін. «Я не знаю, чому я витрачаю з тобою час».
  Він чудово знав, чому витрачав на них час: він не хотів вплутуватися в маленьку війну тут, коли на заході будувалися дві великі війни, а на півдні маячив Арагіс-лучник, спостерігаючи і чекаючи. . Але якби він міг змусити васалів Рікольфа забути про це, він би зробив це без вагань та докорів совісті.
  Все ще виглядаючи переляканим, Вачо пішов і схопив Аутарі, Раткіса та Хілміка за нашийники. Усі четверо зібралися разом, а потім повернулися до Лисиці. "Послухайте", - сказав Аутарі, його голос був сповнений нервового хвастощів. «Я думав, що ми уклали угоду, яка полягає в тому, щоб дотримуватися того, що сказала Сівілла в Ікосі».
  "Я теж", - відповів Герін. «Але коли я спустився сюди, я виявив, що ви, люди, маєте на увазі, що ви інтерпретуватимете слова Бітона так, як вони вам підходять, незалежно від того, що він сказав».
  "Ми ніколи не говорили нічого подібного", - обурився Хілмік Баррелставс.
  “Я не казав, що ти це сказав. Я сказав, що ти мав це на увазі», - сказав йому Герін. Що нам робити, якщо ми не згодні? Що робити, якщо ми не згодні? З тим самим успіхом ви могли б бути цвіркунами, що щебечуть ту саму ноту». Він підвівся, ніби збирався залишити велику залу, ніби збирався покинути фортецю Рікольфа, незважаючи на примар, що кидали ніч у жах.
  "Дайте нам клятву", - сказав Раткіс. «Дайте нам клятву, ми можемо присягнутися, і ми присягнемо. Аутарі говорив про це з вами, я знаю, і я сам говорив те саме раніше. Ми хочемо… я хочу… чесних стосунків тут».
  Йому Герін повірив. Щодо решти трьох, він був менш впевнений. Але досить сильна клятва привернула б увагу навіть досить млявих елабонських богів, якби вона була порушена. "Добре. Чи присягнетеся ви батьком Дьяусом і далекоглядним Бітоном прийняти слова Сівіли на їх обличчі, якщо є якийсь можливий спосіб зробити це. Чи присягнете ви також, що, якщо ви порушите свою клятву, ви будете молитися, щоб у вас було тільки горе і нещастя в цьому світі і що твоя душа навіть не блукатиме світом уночі, а назавжди спочиває в спекотному з п'яти пекель? »
  Четверо васалів Рікольфа переглянулися, а потім пішли знову скласти голови. Коли вони повернулися, Зломанний Зуб сказав: «Ви вимагаєте від нас сильної клятви».
  "У цьому й ідея", - сказав Герін, видихаючи через ніс. «Який сенс у клятві, яку ти не боїшся порушити?»
  — Ви принесете таку саму клятву? - Запитав Вачо.
  Судячи з його тону, він очікував, що Лис збентежено відсахнеться від цієї ідеї. Але Герін сказав: «Звичайно, буду. Я не боюся того, що каже Бітон. Якщо Дюрен не судилося правити цим володінням, бог ясно пояснить це. І якщо йому так судилося, Бітон скаже нам це теж. Тож я принесу цю клятву. Я принесу її зараз, зараз. Приєднуйтесь до мене?
  Вони пішли ще раз. Герін потягував ель і дивився, як вони сперечаються. Здається, з одного боку були Аутарі та Раткіс, а з іншого — Вачо та Хілмік. Він не міг їх чути, але йому хотілося б здогадатися, хто на якому боці.
  Нарешті, досить похмуро, барони повернулися. Виступаючи від їхнього імені, Аутарі сказав: «Добре, пане принц. Ми принесемо з вами присягу. Якщо ми, незважаючи на це, не погодимося, ми вирішимо розбіжності так, як ви запропонували. Коротше кажучи, ми згодні з усіма вашими пропозиціями прямо по лінії."
  "Ні, ми з ними не згодні", - сердито сказав Хілмік Баррелставс. «Але ми підемо разом із ними. Або так, або боротися з тобою, і наші шанси там не здаються нам добрими, навіть якщо Арагіс вступить на наш бік».
  — Ти маєш рацію, — сказав Герін. «Твої шанси були невеликі. Чи маємо ми поклястись зараз, перед нашими людьми?»
  Вачо і Хілмік виглядали так, ніби вони затрималися, якби могли знайти для цього якусь вагому причину. Але Раткіс Бронзакастер сказав: «Було так і краще. Тоді у наших васалів не залишиться сумнівів щодо змісту угоди».
  "Саме моя думка", сказав Герін. Через це вам буде складніше порушити клятву пізніше: якщо ви це зробите, ваші власні люди закличуть вас до цього .
  Коли два нерішучі барони нарешті кивнули, Дюрен сказав: «Я теж принесу цю клятву. Якщо це буде моє володіння, воно буде моїм , тому я маю говорити за себе в питаннях, які його стосуються».
  "Достатньо добре", - сердечно сказав Герін, і васали Рікольфа теж схвально загомоніли. У глибині душі Герін ставив питання, наскільки це дійсно добре. Невже його син, якщо він тут стане лордом, раптом почне ігнорувати все, що він каже? Дюрен був приблизно в тому віці, щоб зробити щось подібне. А його мати, від якої він випив половину своєї крові, завжди слідувала своїм поривам до упору, чи це втеча з Геріном або втеча від нього через кілька років. Чи виявлялася кров Елізи у Дюрені? І якби це було так, що міг би з цим зробити Лис?
  На це запитання він швидко відповів: нічого . Його ідеєю було вирішити проблему, привівши сюди Дюрена. Тепер йому доведеться зіткнутися з наслідками, хоч би якими вони обернулися.
  Він підвівся на ноги. Те саме зробив Дюрен, а за мить і чотири провідних васала Рікольфа. Герін подивився на них, сподіваючись, що хтось із них — можливо, Аутарі, якому подобалося слухати себе, — оголосить воїнам, що очікують, своє схвалення того, про що вони домовилися. Це могло б створити враження, ніби клятва була значною мірою їхньою ідеєю, а не його.
  Але Аутарі та його товариші мовчали, надавши це на розсуд Лиса. Він зробив усе, що міг: «Тепер ми скріплюємо цією клятвою, що збираємося присягнути дотримуватися вибору далекоглядного бога щодо того, чи повинен Дюрен правити цим володінням, клятва, яка визначає те, що, як ми сподіваємося, станеться з нами в цьому світ і наступний якщо ми підемо проти будь-якого з його положень. Я оголошу умови, а васали Рікольфа та мій син повторять їх за мною, і всі ми візьмемо на себе цей курс».
  Він чекав на будь-які заперечення з боку своїх людей або тих, хто був відданий васалам Рікольфа. Коли ніхто не прийшов, він сказав: Я починаю. Він звернувся до Дюрена та лордлетів Рікольфа: «Промовляйте за мною кожну фразу клятви: «Дьяусом Всебатьком і далекоглядним Бітоном, я присягаюся…»
  «Дьяусом-Всеотцом і далекоглядним Бітоном, я присягаюся…» — вторили йому Аутарі і Раткіс, Вачо, Хілмік і Дюрен. Він уважно слухав, щоб переконатись, що вони це зробили. Якби не всі принесли ту саму клятву, люди могли б засумніватися в її дійсності. Це було останнє, що він хотів.
  Він висловив клятву настільки докладно і суворо, наскільки міг, настільки, що Вачо, Хілмік і навіть Аутарі дивилися на нього скоса, поки провізія за суворою провізією скочувалися з його мови. Дюрен прийняв клятву без вагань. Як і Раткіс Бронзакастер. Лис вважав Раткіса чесним. А якщо ні, то він був настільки безсоромним, що був смертельно небезпечний.
  Нарешті він не зміг вигадати нічого іншого, що могло б пов'язати васалів Рікольфа їхніми обіцянками. "Нехай буде так", - закінчив він, і з видимим полегшенням вони повторили за ним слова: "Нехай буде так". Клятва зробила все, що могла. Решта залежатиме від людей, які так довго йшли за Рікольфом, і від далекоглядного бога.
  * * *
  Вісім колісниць з гуркотом їхали вузькою стежкою через дивний і примарний ліс, що зростав навколо маленької долини, де розташовувалося село Ікос та святилище Бітона поблизу. Герін, Дюрен та Ван їхали в одному; їхні слуги наповнили ще три; та Аутарі, Вачо, Раткіс та Хілмік очолювали кожен по одному екіпажу.
  «Я жодного разу не бачив Сівіллу, жодного разу в житті», - сказав Хілмік Баррелставс незвично тихим голосом, поки він вдивлявся туди-сюди в ліс. "Я бачив…? Ні, не міг». Він похитав головою, заперечуючи цю ідею, хоч би якою вона була, навіть самому собі.
  Герін багато разів проходив цей дивний ліс, але й там він був обережний. Ви ніколи не були до кінця впевнені, що бачили або чули, або що бачили і чули вас. Іноді виникало стійке відчуття, що вам краще не знати.
  Навіть Ван говорив тихо, ніби не бажаючи будити сили, що спочивають у неспокійному сні. "Думаю, ми дістанемося міста до заходу сонця", - сказав він. «Важко бути впевненим, коли листя закриває сонячне світло і коли ви знаходитесь у цьому місці у будь-якому напрямку. Час тут здається вільним, тому важко судити, як довго ви справді подорожуєте».
  «Я думаю, цей ліс старий, як світ, — відповів Герін, — і тепер він трохи, мм, відірваний від решти світу. Він терпить цю дорогу через нього, але ледь-ледь».
  Дюрен їхав мовчки. Коні нервували, але він контролював їх. Як і Хільмік, він здійснював свій перший візит на Ікос і був так само зайнятий, як васал Рікольфа, намагаючись одночасно подивитися в усіх напрямках, і так само широко розплющеними очима дивився на те, що він бачив - і те, чого не бачив.
  До полегшення Геріна, Ван мав рацію: вони вийшли з лісу, коли ще трохи світало. Думка про те, що доведеться розбити табір серед цих дерев, змусила Лисиця похолонути. Хто міг сказати, що за примари мешкають у цьому місці? Він не хотів це з'ясовувати і був радий, що йому це не доведеться.
  "Притримай", - сказав він синові, і Дюрен слухняно зупинив колісницю. Герін дивився вниз, у долину, на пишноту білого мармуру святилища Бітона і майже таку ж чудову стіну з мармурових блоків, що оточує його територію. Ви подивіться на це? – сказав він м'яко.
  "Дивно", - погодився Ван, кивнувши. Вони обидва бачили, як і цей храм, і ця стіна була зруйнована землетрусом, який звільнив монстрів із багатовікового підземного полону і випустив їх у верхній світ. Ван продовжив: "Виглядає так само, як і завжди".
  "Так воно і є", сказав Герін. Жодна людина у північних землях не змогла б відновити цей храм, збудований у тому вигляді, в якому він був, з використанням усіх ресурсів Імперії Елабон у дні її слави та всіх талановитих художників та ремісників, наданих Імперією. Але Бітон відновив храм, причому в одну мить. Через це Герін ставив питання, чи буде він ще більш чудовим, ніж був раніше. Але ні, принаймні, здалеку це здавалося тим самим.
  Ікос – місто, а не святиня – став іншим, ніж був раніше. Бітон не відновив повалені гуртожитки та закусочні, бо мав свій храм. Їх тепер було менше, ніж до землетрусу; деякі тоді просто трималися, оскільки рух до підземної зали Сивіли скоротився з того часу, як Імперія Елабон відрізала себе від північних земель. Ті, хто страждав, певне, не відновилися. На тихих вулицях, що крутяться між уцілілими сховищами, більше було б зайвим.
  Коли шинкарі побачили одразу вісім машин, що наближалися до них, вони з радісними криками накинулися на воїнів, яких везли ці машини. Герін згадав обурливу ціну, яку він заплатив за відпочинок у дні, що передували ночі перевертнів. Йому і його товаришам дісталися побільше кімнати, до яких як знижку додавалася харчування, і обійшлося вполовину дешевше. У наші дні для городян будь-який бізнес був кращим, ніж нічого.
  "Як живуть ці люди, коли готелі порожні, якими вони виглядають більшу частину часу?" - Запитав Ван пізніше ввечері в таверні.
  "Вони багатіють, знімаючи білизну один в одного", - незворушно відповів Герін.
  Ван почав кивати, потім пильно подивився на нього і пирхнув. «Ти хочеш доглянути свою мову, Фоксе. Одного дня ти поріжешся ним». Герін висунув згаданий член і витріщився на нього косоокими очима. Ван хотів було облити його кухлем елю, але не зробив цього. Це полегшило Лисицю; його друг для розваги влаштовував бійки в тавернах.
  Герін та Дюрен ділили кімнату. Ван узяв сусідній і не хотів, щоб з ним були решта послідовників Фокса. Навіть незважаючи на вигідні ставки, які вони отримували, Герін, який заробляв гроші доти, доки вони не витратилися, турбувався про додаткові витрати. Але швидко стало очевидно, що Ван не збирається спати один. Він загравав з обома служницями, які приносили їжу з кухні, і незабаром одна з них сиділа в нього на колінах і хихикала, спостерігаючи, як лоскоче його борода, поки він тикає носом у її шию.
  Лис зітхнув. Так чи інакше, звістка про те, що робить Ван, дійде до Фанд, і це започаткує нову їхню сварку. Герін втомився від бійок. Як ви мали прожити своє життя серед хаосу? Але деякі люди впивалися таким безладдям.
  Ван був одним із них. "Я знаю, про що ви думаєте, капітане", сказав він. «Твоє обличчя видає тебе. І знаєш, що? Мені все одно".
  "Так сказав Рівін, коли танцював зі своєю дружиною", - відповів Герін. Ван його не слухав. Ван не слухав нічого, крім свого пиття та жорсткого списа, який був у нього в штанах.
  Дюрен жадібно подивився на служницю. Але потім він уважно оглянув таверну. Там, правда, служила ще пара дівчат. Але всі чоловіки, яким вони служили, були старшими і набагато видатнішими, ніж він. Він зробив ковток елю і потім сказав: "У мене сьогодні не дуже хороші шанси, чи не так?"
  Лис поклав йому руку на плече. "Звичайно, ти мій син", - сказав він. «Є чоловіки вдвічі старші за тебе - Дьяус, є чоловіки в чотири рази старші за тебе - які ніколи б не зробили таких розрахунків і які дулися або злилися цілими днями, тому що їм не допомагало якесь оленьооке дівчисько» вони стягують штани».
  Дюрен пирхнув. "Це безглуздо".
  "Так, так і є", - відповів Герін. — Це не заважає цьому відбуватися постійно — і жінки теж не застраховані від цього, ні в якому разі. Люди дурні , синку, ти ще цього не помітив?
  — О, може, один чи два рази, — сказав Дюрен так сухо, як це міг би зробити Лис. Герін дивився на нього, а потім почав сміятися. Якби Дюрен справді взяв на себе управління тим, що раніше належало Рікольфу Рудому, Вачо, Хілмік та Аутарі ніколи б не впізнали, що їх вразило. Раткіс Бронзакастер міг би, але Лис мав відчуття, що він буде на боці Дюрена.
  Через деякий час Герін перекинув свій питний кухоль на бік і піднявся нагору зі свічкою, Дюрен слідував за ним. Ван і служниця вже піднялися туди; шум з-за дверей чужинця без жодного сумніву говорив про те, що вони роблять. Любовний шум теж пройшов крізь стіну. Коли Герін використав свічку, щоб запалити пару ламп, Дюрен сказав: "Як ми спатимемо, якщо таке відбувається?"
  "Думаю, ми впораємося", - сказав Герін. Мить через стогін з іншого боку стіни суперечив його словам. Він подумав було постукати по колодах, але утримався; Як і будь-яка людина, Ван ставав дратівливим, якщо його переривати, а про дратівливий Ван не можна було думати без трепету. "Ми впораємося", - повторив Лис, цього разу для того, щоб переконати не тільки себе, а й сина.
  * * *
  Коли віконниці були зачинені, у спальні було темно, жарко та душно. Якщо залишити їх відкритими, у помешкання потрапить свіже повітря, але також і комахи, а з настанням ранку і денне світло, яке розбудило Герина раніше, ніж йому хотілося б.
  Він сів і потер очі без особливого ентузіазму. Він не спав так добре, як йому хотілося, і випив трохи більше елю, ніж слід було — недостатньо для справжнього похмілля, але достатньо, щоб викликати головний біль за очима і заспокоїти його. присмак у роті, наче щось зіскребли з гнойової купи.
  Щоб ще більше покращити його настрій, у сусідній кімнаті почалися ритмічні стуки. Цього було достатньо, щоб розбудити Дюрена, який дивився у стіну. "Я спав ", - сказав він, ніби не зовсім вірячи в це. Він понизив голос. — Він усе ще займається цим, тату?
  «Не ще, слава богам. Тільки знову». Герін підняв брову. «Якщо він не спуститься до сніданку, ми постукаємо у двері. Звичайно, якщо він не спуститься до сніданку, то й служниця не прийде, тож сніданок може запізнитися».
  Ван справді прийшов на сніданок, виглядаючи дуже задоволеним світом. Після хліба, меду та пива він, Герін і Дюрен разом із чотирма провідними васалами Рікольфа спустилися до святилища Бітона, трохи на південь від села Ікос.
  Як зблизька, так і здалеку святилище і його територія здавалися такими ж, якими вони були до того, як землетрус обрушив їх і звільнив монстрів у північних землях. Там, за мармуровим муром, знаходилася статуя вмираючого Трокм-; Неподалік стояли дві статуї із золота та слонової кістки Роса Свирепого, завойовника північних земель, та Орена Будівельника, що спорудив храм Бітона у напівситонському, напівелобанському стилі.
  І Рос, і Орен здавалися ідеальними та цілісними. Герін почухав потилицю. Після землетрусу він забрав інкрустовану коштовностями золоту голову Орена, коли вона викотилася за межі священної ділянки Бітона, красти всередині якої було смертельно небезпечно. Дорогоцінний метал і дорогоцінне каміння дуже допомогли йому в наступні роки, проте вони були відновлені в колишньому вигляді. Лис знизав плечима. Шляхи та здібності богів перевершували людські.
  Але навіть Бітон, схоже, не зміг повернути до життя гвардійців та священиків-євнухів, які служили йому. Всі ті, хто перебував тут зараз, виглядали молодими (хоча в ці дні Геріну все більше і більше людей здавалися молодими), і жодна особа не була їм знайома. Ритуал, однак, залишався колишнім: перш ніж прохач спускався під храм, щоб поставити питання Сівіллі, гроші переходили з рук до рук. Оскільки Герін був принцом півночі, його підношення було більше, ніж могло бути у будь-якого звичайного барона. Це його дратувало, але він поплатився. Ви намагалися обмежити богів або їхніх жерців на свій страх та ризик.
  Коли пухкий шкіряний мішок, який він вручив євнуху, був оцінений і визнаний відповідним, священик сказав: «Увійдіть до храму лорда Бітона і моліться за мудрість і освіту».
  «Пам'ятаєш, коли тобі доводилося стояти в черзі, навіть щоб потрапити до храму?» - сказав Ван Геріну. "Більше не так".
  "Але, можливо, якось це станеться знову", - сказав євнух, перш ніж Герін встиг відповісти. «Слава про відновлений храм Бітона широко поширилася північними землями, але часи настільки неспокійні, що мало хто робить подорож, незважаючи на його репутацію: подорож менш безпечна, ніж могла б бути».
  - Я знаю, - відповів Герін. «Я зробив усе, що міг зробити землі безпечнішими, володарем яких я є, але це ще не все, що могло бути. Це шкодить торгівлі та потребує грошей».
  Він і його товариші пішли за євнухом у святилище Бітона. Як завжди, при вході туди, стародавнє зображення далекоглядного бога привернуло увагу Лиса більше, ніж вся архітектурна пишнота, яку Орен розтрачив на навколишній будинок. Якби Орен мав вибір, Орен напевно відмовився б від зображення і замінив би його сучасним твором одного зі своїх скульпторів. Те, що він не відмовився від нього, наводило на думку, що хтось, чи то жрець Бітона, тодішня Сівілла, чи сам бог, не залишив елабонського імператора вибору.
  Статуя, якщо її можна було удостоїти цим словом, являла собою майже простий стовп із чорного базальту. Єдиними ознаками, що вказують на те, що це щось більше, ніж проста стела, були стоячий фалос, що виступає з її середньої частини, і пара очей, подряпаних у камені на ширину руки або дві нижче вершини. Герін вивчав ці очі. Всього на мить вони здалися коричневими, живими та людськими, або, швидше, божественними. Він моргнув, і вони знову перетворилися на подряпини на камені.
  Разом зі своїм сином, другом і васалами Рікольфа він сидів на передніх лавах храму і, вдивляючись у крихітні мозаїки статі, молився, щоб далекоглядний бог дав йому керівництво, яке він шукав. Коли він підняв очі, жрець-євнух сказав: «Я проведу тебе в Сівіллові покої. Якщо ти підеш зі мною…»
  Чорна щілина в землі вела до незліченних печер під святилищем Бітона. Очі Дюрена були великими, коли він пліч-о-пліч з Геріном ступив на кам'яні сходи, що полегшували прохачеві шлях на початку шляху. Серце Геріна билося, хоча він уже робив це кілька разів раніше. Позаду нього нервово перешіптувалися Вачо та Хілмік.
  Він запитував, кого жерці Бітона знайшли Сівіллою на заміну Селатрі. Коли далекоглядний бог відновив свій храмовий комплекс, він хотів повернути Селатрі на її місце. Герін би цього не зробив, та й як він міг? — перешкоджала цьому, але Селатра благала Бітона дозволити їй залишитися в новому житті, яке вона знайшла, і бог, на полегшення і радість Лиса, зробив, як вона просила. Тепер Бітон промовляв через когось нового.
  Повітря в печерах було свіжим, прохолодним і вологим, з легким вітерцем. Геріну, який прагне знань, хотілося б знати, як це поширюється, а не просто знати, що це відбувається. Священик ніс смолоскип, інші час від часу горіли вздовж кам'яної стіни. Мерехтливе світло творило дивні, а іноді й лякаючі речі з тінями, які відкидали мандрівники цим давнім шляхом.
  Тим не менш, він також виділив блискучі шматочки гірського кришталю, вставлені в грубі стіни проходу: деякі білі, деякі помаранчеві, деякі червоні, як кров. І час від часу світло смолоскипів показувало шляхи, що відгалужувалися від головної дороги, деякі відкриті, деякі замуровані цеглою і захищені потужними заклинаннями.
  Герін вказав на один із цих відгороджених проходів. "Монстри все ще ховаються там, за заклинаннями, які утримують їх на відстані?"
  "Ми віримо в це", - відповів священик тихим і стурбованим безстатевим голосом. «Однак ці обереги такі, якими їх створив лорд Бітон. Ніхто з нас не пройшов повз них, щоб бути впевненим, і, можу додати, монстри не доклали жодних зусиль, щоб повернутися у світ світу».
  "Ці жахливі речі". Раткіс Бронзакастер зробив знак рукою, щоби відвести невдачу. «Вони завдавали нам нескінченних неприємностей, коли були на волі». І чи є в мене якась заслуга в тому, що я обманом змусив богів усунути їх з поверхні світу? Герін замислився. Швидше за все, не . Але потім Раткіс продовжив думку, яка раніше не спадала йому на думку: «Цікаво, чи є у них тут свої боги».
  Тепер пальці Геріна сплелися на знак огиди зла. Деякі з монстрів (не всі) цілком можуть виявитися досить розумними, щоб уявити собі богів або змусити богів, які вже жили в цих печерах, звернути на них увагу: філософи нескінченно сперечалися про те, як зв'язок між богами та людьми (або навіть між богами) і не зовсім чоловіки). Лис був упевнений в одному: він не хотів зустрічатися з богами, що мешкали тут, у цій нескінченній темряві.
  «Цікаво, що подумають Герозі і Тарма, якщо ми колись привеземо їх сюди», — сказав Дюрен, йдучи досить гладкою стежкою, протоптаною по каменю незліченними поколіннями ніг.
  "Це ще одне хороше питання", погодився Герін. Він почав додавати, що не хоче на нього відповідати, але зупинився і промовчав. Якщо монстри в лисиній фортеці справді завдадуть неприємностей у міру дорослішання, у нього, можливо, не залишиться іншого вибору, крім як убити їх або відправити сюди разом із побратимами.
  Прохід вів униз і вниз крізь живу скелю. Найчастіше для Лиса це була просто напівпоетична фраза. Однак унизу, посередині, скеля стін печери справді здавалася живою, ніби вона невиразно усвідомлювала не лише його присутність, а й те, що відокремлювала його від монстрів у глибших, відгороджених стінами галереях.
  І воно би смикалося і корчилося, як жива істота під час землетрусу, що звільнив монстрів. Герін ставив питання, яке було б перебувати тут під землею, коли стався землетрус. Він був радий, що не впізнав; він і Ван розмовляли з Селатре (чиє ім'я, звичайно, він тоді не знав) менш ніж за день до того, як землетрус сколихнув усі північні землі.
  Калюжа яскравішого світла попереду відзначала вхід у покої Сивілли. Священик запитав: «Чи бажаєте ви, щоб я пішов, щоб ви могли поставити своє питання голосу Бітона на землі наодинці?» Якби він відмовився, то довелося б заплатити йому більше. Коли ніхто, здавалося, не був готовий зробити це, він знизав плечима і повів прохачів до кімнати.
  Світло смолоскипів мерехтіло на троні Сівіли, яке виглядало так, ніби було вирізане з єдиної, неймовірно величезної чорної перлини. Одягнена у просту білу лляну сорочку, дівчина на троні явно належала до старого північного роду, чия кров все ще кипіла навколо Ікоса; судячи з зовнішності, вона могла бути двоюрідною сестрою Селатрі.
  — Що б ви запитали мого лорда Бітона? Вона спитала. Її голос, багате на контральто, змусив Герін збільшити її вік на кілька років: хоча вона була стрункою, як дівчина, їй було, мабуть, близько двадцяти років, а не іншому.
  Він поставив питання саме тими словами, в яких він і васали Ріольфа погодилися: «Чи мій син Дюрен повинен стати наступником свого діда Ріольфа Рудого на посаді барона володіння, сюзеренітетом якого Рікольф володів до своєї смерті?»
  Сивілл слухала уважно, як могла, бо слухала не тільки себе, а й свого божественного господаря. Мантичний напад сильно вдарив по ній, як і по її попередницях, яких Герін бачив на цьому троні з чорних перлів: Селатрі, а до неї - стародавній старій, яка була голосом Бітона на землі протягом трьох поколінь прохачів.
  Очі закотилися і побачили тільки біле, Сівіла корчилася і смикалася. Її руки смикнулися і затряслися, здавалося б, навмання. Потім вона напружилася. Її губи відкрилися. Вона говорила не своїм голосом, а твердим, впевненим баритоном, яким завжди користувався Бітон:
  «Молода людина володітиме всіма замками
  , І всі всередині будуть його васалами.
  Але небезпека таїться, як пітьма в печерах
  , І помилки тут наповнюють багато могил.
  Так! Небезпека таїться у багатьох формах,
  Осяяючи тебе, як гроно винограду. "
  
   У
  Васал Рікольфа доводилося нелегко. Герін був упевнений, що це буде важко, з того самого моменту, як жрець-євнух вивів його, його сина Вана та їх із покоїв Сівіли. Тепер, повернувшись до гуртожитку в селі Ікос, вони, або принаймні троє з них, відверто сперечалися з Лисом.
  "Нічого не мав на увазі", - заявив син Вачо Фідуса, ударивши стиснутим кулаком по столу. «Жодної, самотньої речі».
  «Юнак володітиме всіма замками/ І всі всередині будуть його васалами»? Герін процитував. «Для тебе це нічого не означає. Ти глухий і сліпий, а також…» Він замовк; він збирався сказати дурість . «Ми запитали про володіння Ріольфа, і бог сказав, що правитиме всіма замками. Чого ще ти хочеш? Хороша доза мозку не завадила б. Ви могли б прийняти їх за допомогою клізми, щоб вони були близькі до того, що ви використовуєте для мислення зараз .
  «Бог сказав: «Усі замки », – заявив Аутарі Зламаний Зуб. «Бог нічого не сказав про замки Рікольфа . Дюрен теж твій спадкоємець. Коли ти помреш, він успадкує твої землі та володіння на них».
  Герін видихнув через ніс. — Маю визнати, це розумно, — сказав він напружено. «Ви впевнені, що не вивчали ситонську нісенітницю — вибачте, філософію — на південь від Верховних Кірів? Єдина проблема в тому, що питання не було про фортеці, які я контролюю. Він запитував саме про володіння Рікольфом Червоний. Коли ви берете запитання та відповідь разом, ви можете дійти лише одного висновку».
  "Здається, ми знайшли ще одного", - сказав Хілмік Баррелставс, відкидаючи назад свою питну ємність і вливаючи в горло останній ковток елю. Він помахав домкратом, показуючи, що ще хоче.
  "Так, ти знайшов ще одного", - відповів Герін. «Це той, який дозволить тобі стримати клятву, яку ти присягнув Дьяусу, Бітону і Байверсу, — він указав на питво Хілміка, — і всім іншим богам?»
  Вачо, Хілмік та Аутарі, схоже, не звернули на це уваги. Але Раткіс Бронзакастер, який мало говорив, виглядав ще задумливішим, ніж раніше. Клятвопорушник — це не те ім'я, яке хтось хотів би отримати для себе. Це завдавало вам біль у цьому світі та могло заподіяти ще більший біль у наступному.
  Дюрен сказав: «Зважаючи на все, що я чув і читав про пророчі вірші Бітона, бог ніколи не називає імена прямо».
  — Що ти знаєш, хлопче? - Сказав Вачо з усмішкою.
  "Я впізнаю нахабство, коли чую її", - відрізав Дюрен. Фізично він не міг зрівнятися з більшим і літнім чоловіком, але його голос змусив Вачо сісти і звернути на нього увагу. Дюрен продовжив: «Я теж знаю свої літери, тому можу дізнатися те, чого не бачу на власні очі і не чую на власні вуха. Чи можете ви сказати те саме?»
  Перш ніж Вачо відповів, Герін вставив: «Я вже кілька разів бував у «Сівіллі» за ці роки, і наступне ім'я, яке я почую в одному з цих віршів, буде першим». Ван кивнув, погоджуючись.
  Раткіс порушив мовчання: «Це так, або, принаймні, так було для мене. Це дає мені ще щось для роздумів».
  — Ти ж не збираєшся повстати проти нас, чи не так? - Запитав Хілмік Баррелставс. — Ти про це пошкодував би — троє проти одного…
  — Троє проти одного ненадовго, — втрутився Герін. Хілмік пильно глянув на нього. Він глянув у відповідь, частково від гніву, частково заради ефекту. Потім, задумливо, він продовжив: «Якщо ваші сусіди за межами баронства Рікольфа почують, як ви намагаєтеся порушити своє клятвенне слово, вони можуть ударити вас ззаду, поки ви б'єтеся з Раткісом, з побоювання, що ви зробите з ними так само, як і ви. так само після того, як ти його переміг. І це навіть не враховує те, що я зробив би».
  Він старанно уникав казати, що саме він зробить. Якби не інші проблеми, він напав би на холдинг Рікольфа з усім, що в нього було, щоб переконатися, що він опиниться в руках Дюрена, перш ніж Арагіс Лучник встиг би навіть подумати про відповідь. За відсутності інших бід, - Він гірко засміявся. Інші неприємності були відсутні.
  Тоді Раткіс сказав: «Сподіваюся, я зможу постояти за себе. Якщо Трокм-приплив не затопив мене, то, гадаю, і мої сусіди цього не зроблять». Він перевів погляд із Хілміка на Вачо, на Аутарі Зламаного Зуба. «Вони знають, що я не шукаю прокази. Так, вони це знають і вони це роблять. І вони знають, що якщо бешкетність шукає мене, я зазвичай даю йому набір шматків і відправляю його в дорогу».
  За кислими виразами облич його товаришів-васальних баронів вони знали це. Автори сказав: "Ви хочете, щоб нас втягнули в те, що накаже нам робити Ліс Герін?"
  "Не для того, щоб ви помітили", - відповів Раткіс. "Але я не можу сказати, що мені дуже хочеться йти проти того, що говорить бог, і мені здається, що ви троє маєте на увазі саме це".
  Син Вачо Фідуса та Хілмік похитали головами з люттю, яка здалася Геріну перевтомою. Аутарі спокійно сказав: — Нічого подібного, Раткісе, нічого подібного. Але нам треба бути впевненими в тому, що має на увазі лорд Бітон, чи не так?
  "Думаю, нам усім це досить ясно", - прогримів Ван, а потім осушив свою питну ємність. «Якби ми цього не зробили, деякі люди не намагалися б так намагатися оминути прості слова».
  "Мене це обурює", - сказав Аутарі, його універсальний голос тепер сповнений гніву.
  Ван підвівся на ноги і подивився на Аутарі. - Так Так? Він поклав руку на рукоятку меча. «Наскільки ти скривджений цим? Хочеш вийти надвір і показати мені, як сильно ти скривджений цим? Як ти вважаєш, що станеться після цього? Як ти думаєш, твій наступник, ким би він не був, обуриться цим? занадто?"
  У таверні стало дуже тихо. Воїни, що супроводжували васалів Рікольфа, дивилися на тих, хто прийшов на Ікос з Геріном, і дивилися на них у відповідь. І всі чекали, щоб почути та побачити, що зробить Аутарі Зламаний Зуб.
  Герін не вважав Аутарі боягузом; він ніколи не чув і не бачив нічого, що могло б наштовхнути його на цю ідею. Але він не звинувачував Аутарі за те, що той облизував губи і мовчав, думаючи: Ван був на дві руки вищим і, мабуть, важив удвічі менше, ніж він сам.
  "Добре?" — зажадав чужинець. "Ти виходиш?"
  «Я виявив… я виявив… що я не такий злий, як хвилину тому», — сказав Аутарі. «Іноді запальний чоловік може змусити його сказати те, що він хотів би залишити при собі».
  До полегшення Геріна, Ван прийняв це і одразу ж сів. "Що ж, ви маєте рацію, і це не помилка", - сказав він. «Навіть Лис зробив це, і він більш обережний зі своєю мовою, ніж будь-яка людина, яку я коли-небудь знав».
  Більшість того, що Ван називав обережністю, полягала в тому, щоб просто знати, коли потрібно тримати рота на замку. Але Герін знав, що цього не слід говорити. Насправді він сказав: «Оскільки ти зараз не збожеволів, Аутарі, чи можеш ти спокійніше поглянути на вірші, які Бог говорив через Сівілу, і визнати, що рядки, в яких йдеться про мого сина, можуть мати тільки одне значення? »
  Аутарі знову виглядав скривдженим, але старанно не стверджував, що це так. Інтелектуальний виклик Геріна йому був настільки ж важким, як і фізичний виклик Вана. Нарешті, проти своєї волі, васал Рікольфа визнав: "У твоїх словах може бути частка правди".
  Це змусило Хілміка та Вачо обурено замекати. Ти продав нас, зрадник! - закричав Вачо, швидко почервонівши від люті. «Мені слід би вирізати тобі серце за це, або ще гірше, якби я міг про це подумати».
  "Я готовий зустрітися з тобою будь-якого дня", - парирував Аутарі. «Я теж зустрівся б з Лисом. Я не боюся його в полі бою, особливо, коли в нього так багато турбот, крім мене. Але Бітон? Хто може боротися з богом та сподіватися на перемогу? Оскільки далекоглядний знає моє серце він знає, що я думав опиратися його волі. Але думка – не справа».
  "Ти кажеш правду", - погодився Герін. "Але тепер ти визнаєш Дюрена своїм законним повелителем?"
  "Я так і зроблю", - кисло сказав Аутарі, - "коли він буде постійно встановлений у фортеці Рікольфа, і не днем раніше".
  "Це справедливо", - сказав Герін.
  "Це була твоя ідея, а тепер ти від неї тікаєш?" - заревів Вачо. Хілмік Баррелставс поклав йому руку на плече і прошепотів йому на вухо. Вачо заспокоївся, принаймні так здавалося. І все ж Геріну тоді не хотілося б бути Аутарі. Сам собою Аутари був могутнішим, ніж Вачо чи Хилмик. Чи був він більш могутнім, ніж вони обидва разом узяті? Раткіс сказав, що зможе вистояти проти всіх трьох інших провідних васалів Рікольфа, тож, мабуть, Аутарі зможе вистояти проти двох із них. Але це не означало, що йому це сподобається.
  А потім Дюрен сказав тихо, але твердо: «Коли я зміню свого діда, мої васали не будуть вести приватні війни один проти одного. Будь-хто, хто розпочне таку війну, зустрінеться зі мною разом зі своїм ворогом».
  Герін нав'язав це правило своїм васалам. Якщо вже на те пішло, Рікольф дотримувався його за життя. Сильний король міг би. Усі провідні васали Рікольфа вважали, що Дюрен, по крайнього заходу, крім Геріна, нічого очікувати сильним сюзереном. Але Дюрен нічого не сказав про те, щоб попросити допомоги у батька, і не було схоже, що він думає, що вона йому знадобиться. Судячи з виразів осіб, Аутарі, Хілмік та Вачо задумалися.
  Як і Герін. Він зробив усе можливе, щоб якось із Дюрена стати лідером. Він навіть не усвідомлював, що досяг успіху так добре і так швидко. Хлопчик перетворився на чоловіка, коли зміг набити чоловічі сандалі. Якщо судити з його ігор серед служниць у Лисій фортеці, то Дюрен тепер став чоловіком. Почухаючи потилицю, Герін запитав, коли саме це сталося і чому він цього не помітив.
  Раткіс Бронзакастер помітив це. Звертаючись до Дюрена, а не до Геріна, він запитав: "Коли ви плануєте прийняти на себе управління володінням, що належало вашому дідові?"
  «Не цього сезону», — відразу відповів Дюрен. «Після того, як мій батько переміг Адіатунна і Граді і більше не потребує мене поруч».
  "Твоєму батькові пощастило, що в нього син", - зауважив Раткіс без іронії, яку Герін не почув.
  Дюрен знизав плечима. «Той, хто є, він зробив мене».
  У певному сенсі це було правдою. Щодо цього могло бути більш вірно щодо Дюрена, ніж у відношенні багатьох молодих людей, оскільки після смерті матері Герін отримав від нього більше, ніж міг би отримати інакше. Але в іншому, тільки-но зрозумів Лис, Дюрен перевершив свої надії. І тому він сказав: «Батько може формувати лише те, що вже є у синові».
  Раткіс кивнув на це. «Ви не помиляєтесь, пане принц. Якщо хлопець — осел, ви не зможете перетворити його на коня, якому хотілося б тягнути вашу колісницю. Але якщо він уже кінь, ви можете показати йому, як бігати. Він повернувся до Дюрена. «Коли цей час прийде, я не матиму з тобою жодних проблем, якщо тільки ти не доведеш, що заслуговуєш на це, чого я не думаю. І я говорю це тобі заради тебе, а не через того, хто твій батько. ."
  «Я постараюся бути лордом, який заслуговує на хороший васалітет», — відповів Дюрен.
  Раткіс знову кивнув, сказавши: "Думаю, ти цілком зможеш це зробити". За мить Аутарі Зламаний Зуб теж кивнув. Хільмік і Вачо сиділи мовчки та нещасні. Вони були настільки важкими і заважають, наскільки могли, і, судячи з усіх ознак, не мали до цього жодного відношення.
  "Якби з усіма моїми ворогами було так легко впоратися" , - подумав Лис.
  * * *
  Зворотна дорога від святилища Сивіли до Елабонського шляху показала, яких збитків завдали монстри за короткий час свого перебування на землі. Селянські села, що лежали за старим напівпримарним лісом на захід від Ікоса, були тінями того, чим вони були раніше. В якомусь сенсі це полегшило зворотний шлях до головної дороги, оскільки селяни, які були самі собі господарями і не були віддані повелителю, були схильні демонструвати свою свободу, полюючи на мандрівників, що проходять повз.
  "Так їм і треба", - сказав Ван, коли вони проїжджали повз інше село, де більшість хатин лежала в руїнах, а жменька наляканих людей дивилася на колісниці широко розкритими голодними очима. «Вони б збили нас з ніг через нашу зброю та обладунки, тож прощайте з ними».
  «Землю треба обробляти», — сказав Герін, засмучений видом саджанців, які виростають на місці, яке раніше було пшеничними полями. "Він не повинен простоювати".
  Стан країни був не єдиною турботою його, оскільки він дуже сподівався, що виявить, що його воїни відпочивали без діла, поки він радився із Сівіллою. У васалів Рікольфа було достатньо людей, щоб розтрощити його невеликий загін, якщо вони захочуть цього, а також схопити або вбити його, коли він повернеться до своїх володінь. Він заприсягся взяти з собою Вачо, Хілміка — і Аутарі, на удачу, у підземний світ, якщо їхні послідовники стануть зрадниками.
  Але коли він натрапив на тих своїх солдатів, яких залишив, вони і люди, які служили Рікольфу, порозумілися. Дізнавшись його та його супутників, вони поспішили до них, голосно випрошуючи новини.
  "Ми не знаємо, що робитимемо", - сказав Вачо, все ще не готовий змиритися з визнанням Дюрена своїм сюзереном.
  "Ні, це не так", - сказав Раткіс Бронзакастер перш, ніж Герін - або Дюрен - встиг закричати на Вачо. «Схоже, бог думає, що хлопчик має прийти по свого діда. Але він поки що не візьме на себе управління Рікольфом».
  — Чому ж тоді ми не б'ємось із Лисом? — спитав один із солдатів. "Його родичі не мають права захоплювати наше володіння".
  "Бітон думає інакше", - сказав Раткіс; прийнявши рішення, він до кінця дотримувався свого рішення. Кивнувши одному зі своїх товаришів, він додав: "Правда, Аутарі?"
  Зломанний Зуб виглядав так, ніби ненавидів іншого барона за те, що той поставив його в глухий кут. — Так, — відповів він повільніше, ніж варто було б. Навряд чи він був би з меншим ентузіазмом, якби обговорював свій майбутній похорон.
  Але це «так» , хоч і неохоче, викликало як схвалення Дюрена, і гучні аргументи. Герін глянув на Хілміка Баррелставса та сина Вачо Фідуса. Хільмік розважливо промовчав. Вачо виглядав так, ніби не збирався робити нічого подібного.
  Герін упіймав його погляд. Вачо кинув на нього лютий і зухвалий погляд. Він бачив, як це робилося краще. Він похитав головою одним чітко контрольованим рухом. Вачо глянув ще лютіше. Лис не озирнувся у відповідь. Натомість він відвернувся — жест холодної зневаги, що говорить про те, що Вачо не вартий уваги і що йому краще не заслуговувати на увагу.
  Якби Вачо закричав, люди Геріна могли б опинитися в кривавій сутичці з солдатами, які йшли за васалами Рікольфа. Але Вачо не кричав. Він був великим і повним хвастощів, але Лисі вдалося донести до нього попередження, в якому він не міг помилитися.
  Герін сказав: "Послухайте слова прозорливого Бітона, сказані через його Сівіллу в Ікосі". Він повторив пророчий вірш у тому вигляді, в якому його дала йому Сівілла, а потім продовжив: «Чи може хтось із вас сумніватися в тому, що в цьому вірші бог показує Дюрена як законного наступника Рікольфа Рудого?»
  Його люди аплодували та вітали; вони були готові повірити його інтерпретації. Проте троє з чотирьох провідних васалів Рікольфа заперечували це. Що зробили б прості солдати з володіння Рікольфа? Вони були зобов'язані Геріну, але й могли втратити так багато, як Аутари та його колеги: хто був володарем володіння, мало менше значення людям, яким доводилося підкорятися наказам незалежно від цього повелителя.
  І по одному, по двоє, вони почали кивати, визнаючи, що цей вірш означає саме те, що він сказав. Великого ентузіазму вони виявили, а й причин виявляти великий інтерес вони мали: Дюрен був недосвідченим юнаком. Але вони, схоже, були готові надати йому шанс.
  Васальні барони Рікольфа також це бачили. Раткіс сприйняв це спокійно. Хоч би що думав Аутарі, він тримав при собі. Вачо та Хілмік з байдужим успіхом намагалися приховати сум'яття.
  «Дякую вам», — сказав Дюрен солдатам, щосили намагаючись, щоб його голос був людським. «Нехай ми будемо у світі, коли зможемо, і нехай ми переможемо, коли нам доведеться розпочати війну».
  Ван тицьнув Герина ліктем під ребра. "З цим треба бути обережнішим", - сказав він собі під ніс, вказуючи на сина Лиса. "Чого б він не захотів, він обов'язково вийде і схопить це".
  - Так, - сказав Герін, теж з деяким збентеженням дивлячись на Дюрена. Його власна природа полягала в тому, щоб почекати і озирнутися, перш ніж діяти, а потім завдати сильного удару. Дюрен рухався швидше і, зважаючи на все, через це міг поводитися м'якше.
  Солдати Рікольфа кивали у відповідь його слова, приймаючи їх із більшою готовністю, ніж інтерпретацію Герином відповіді оракула. Перш ніж Ліс встиг щось сказати, Дюрен продовжив: «Я не буду зараз забирати це володіння у мого діда, тому що мій батько все ще потребує мене. Але коли ця потреба пройде, я повернуся сюди і прийму данину пошани мого васали».
  Герін ставив питання, як солдати поставляться до цього; це нагадало їм про зв'язок Дюрена з ним. Судячи з їхніх тривожних висловів, Хілмік і Вачо задавалися тим самим питанням і сподівалися, що цей нагадування налаштує воїнів проти Дюрена. Це не так. У всякому разі, це змусило їх краще думати про нього. Одним із коментарів, що перевершили загальне ремствування схвалення, було: «Якщо він подбає про своїх родичів, він подбає і про нас».
  Лис не знав, хто це сказав, хоч його й не питали. Він з радістю заплатив би добре золото, щоб змусити одного з людей Рікольфа висловити таку думку; отримати його безкоштовно і щиро було краще.
  Раткіс виглядав задоволеним. Вираз обличчя Аутарі Зламана Зуба могло означати будь-що, хоча, якби воно означало захоплення, Герін був би дуже здивований. Особи Хілміка і Вачо виражали в кращому разі диспепсію, а в найгіршому — цілковиту тривогу. Лис знав, що вони – і, можливо, Аутарі теж – розголошуватимуть перед своїми васалами щодня, доки Герін не повернеться у володіння Рікольфа. Скільки користі принесуть їм ці розмови, ще доведеться побачити.
  Тоді Раткіс зліз із колісниці і опустився на одне коліно на кам'яні плити дороги поряд з машиною, якою їхав Дюрен. Дивлячись на Дюрена, він сказав: «Господь, на знак твого повернення я з радістю зроблю тобі повагу та вірність». Він склав долоні разом і витяг їх перед собою.
  Зрештою, побачивши таку зрілість свого сина, Герін виявив, що Дюрен розгублений. Він поплескав юнака по плечу і прошипів: «Приймай, швидше!»
  Це змусило Дюрена рухатися. Він часто бачив, як Герін приймав нових васалів, щоб знати цей ритуал. Спустившись із колісниці, він поспішив до Раткіса Бронзакастера і поклав руки на руки старшої людини.
  Раткіс сказав: «Я визнаю себе твоїм васалом, Дюрен, син Геріна Лиса, онук Рікольфа Рудого, і віддаю тобі всю свою віру проти всіх людей, які можуть жити чи померти».
  «Я, Дюрен, син Геріна Лиса, онук Рікольфа Рудого, приймаю твою повагу, Раткіс Бронзакастер, — урочисто відповів Дюрен, — і обіцяю, у свою чергу, завжди використовувати тебе справедливо. На знак цього я піднімаю тебе зараз. Він допоміг Раткісу піднятися на ноги і поцілував його в щоку.
  «Клянусь Дяусом, батьком усього й Бітоном, далекоглядним, я клянуся вам у вірності, лорд Дюрен», — сказав Раткіс гучним і гордим голосом.
  "Клянуся Дьяусом і Бітоном, - сказав Дюрен, - я приймаю вашу клятву і клянуся, у свою чергу, винагородити вашу вірність своєї власної". Він глянув на інших провідних васалів Рікольфа. Хто ще тепер дасть мені цей знак доброї волі?
  Зломанний Зуб опустився на одне коліно більш плавно, ніж Раткіс. Він також висловив повагу Дюрену, а потім присягнув йому на вірність. Наскільки Герін міг бачити, церемонія пройшла бездоганно у всіх відносинах, без помилок у формі, які б дозволили Аутарі заявити, що вона недійсна. Він був радий, що Аутарі підкорився, але тому більше не довіряв васальному барону.
  Усі подивилися на Хілміка та Вачо. Прекрасне обличчя Вачо почервоніло. "Я нічого не обіцяю лорду, якого тут немає, щоб повернути мені те, що він обіцяє", - сказав він голосно. Повернувшись до Геріна, він продовжував: «Я не відкидаю його відразу, пане принц; не зрозумійте мене неправильно. Але я не надаватиму шани і присягатиму на вірність, поки він не повернеться сюди, щоб залишитися, якщо я це зроблю. Тоді я подивлюся, як він виглядатиме, коли залишиться тут назавжди. Хілмік Баррелставс, можливо, натхненний виступом Вачо, рішуче кивнув на знак згоди.
  І знову Дюрен розібрався зі справами, перш ніж Герін встиг заговорити: «Це ваше право. Але коли я повернуся, я візьму до уваги все, що ви зробили з того дня, як помер мій дідусь».
  Ні Хілмік, ні Вачо на це не відповіли. Проте дехто з людей Рікольфа висловився на знак схвалення, і навіть водій Вачо озирнувся через плече, щоб сказати йому щось тихе. Що б це не було, васальний барон почервонів ще сильніше і у відповідь прогарчав щось різке.
  Герін упіймав погляд Дюрена і кивнув йому, щоб той повернувся до колісниці. Він не хотів віддавати синові накази зараз, коли хлопчик – ні, молодик – так вразив послідовників Рікольфа своєю незалежністю. Дюрен теж справив на Лиса велике враження. Ніколи не знаєш, чи вміє хтось плавати, доки не опиняєшся у воді над головою.
  Дюрен скочив у машину і взяв поводи у Ван, який їх тримав, сказавши: «Коли мої обов'язки на півночі будуть виконані, я повернуся сюди. Дай богам, ми проведемо разом багато років. Він клацнув поводами. Коні рвонули вперед. Решта маленької армії Геріна пішла за ним.
  Лис озирнувся через плече. На дорозі стояли Аутарі Зламаний Зуб, Раткіс Бронзакастер, син Вачо Фідуса, та Хілмік Бочкарний палиця. Вони люто сперечалися, їхні люди юрмилися навколо них, щоб підтримати того чи іншого. Геріну це дуже сподобалося.
  * * *
  Опівдні на південь від Лисячої фортеці Герін помітив колісницю, що прямувала в його бік. Спочатку він подумав, що воно належить гінцю, що прямував до володінь Ріольфа з такими терміновими новинами, що він не міг дочекатися його повернення. Єдиними терміновими новинами були погані новини.
  Потім водій автомобіля підняв щит, розфарбований у біло-зелені смуги: щит перемир'я. «Це Трокмої!» - вигукнув Лис. Декілька років тому він не зміг би розпізнати їх на такій великій відстані, але з віком його зір подовжувався. Це ускладнювало читання. Він ставив питання, чи існує магія, здатна протистояти цьому недоліку.
  Часу на такі пусті думки в нього було мало: за мить він впізнав у машині одного з трокмоїв. Те саме зробив і Ван, який першим назвав цього хлопця: «Це Дивіціак, права рука Адіатунна».
  "Його права рука, так, і, можливо, великий палець лівої", - погодився Герін. «Щось із ним пішло не так, інакше він не послав би Дівіціака спробувати виправити ситуацію — і, мабуть, щоб обдурити мене в процесі, якби він побачив шанс».
  Трокмої розібралися, ким був Герін, приблизно в той же час, коли він дізнався Дивіціака. Вони помахали рукою та підійшли. Дюрен зупинив команду. Інші люди Геріна зупинили свої колісниці позаду нього.
  — Що ми можемо зробити для тебе зараз? Герін гукнув на язик трьом.
  Ти почуєш, як мило він поводиться після нашої мови? Сказав Дивіціак теж своєю мовою. Він швидко переключився на елабонський: «Хоча мені краще використовувати ваше для подальших справ, щоб бути впевненим, що не виникне непорозумінь, а це зовсім недобре». Навіть елабонською мовою в його голосі зберігалися нотки лісового бігуна.
  "Роки не обійшлися з тобою надто погано", - зауважив Герін, коли Дивіціак виходив зі своєї колісниці. Трокм був посередині товщі, ніж у молодості, і біла іній покривала його вуса і руде волосся на скронях. Однак він, як і раніше, виглядав небезпечною людиною у бійці – і в словесній дуелі.
  "Я скажу те саме", - відповів він, а потім здивував Геріна, впавши на одне коліно на дорозі, як це зробив Раткіс Бронзакастер для Дюрена. Коли Трокм склав руки перед собою, він сказав: «Адіатуннус дуже радий бути після того, як відновив васальну залежність від вашої честі, пане принц, що він є».
  — Клянуся богами, — промимрив Герін. Він дивився на Дивіціака. «Були потрібні боги, щоб добитися від мене його відданості востаннє, коли він давав її. Я завжди думав — я завжди казав — мені знадобляться вони знову, щоб змусити його продовжити. Перш ніж прийняти це, я хочу знати, що я отримую… і чому».
  Досі стоячи на одному коліні, Дівіціакус відповів: «Сам сказав, що ти скажеш це, звичайно, і він так і зробив». Його плечі рушили назад, а потім уперед, коли він зітхнув. — Він би цього не зробив, кажу вам правду, якби не знайшов у цих землях на південь від Ніффета гіршого, ніж ви йому дали б.
  - Ах, Граді, - сказав Герін. «Світло починає світати. Йому потрібна моя допомога проти них, і він вважає, що єдиний спосіб отримати її - це вдавати гарним маленьким хлопчиком стільки, скільки йому потрібно, а потім повернутися до своїх старих звичок. ."
  Дивіціакус прийняв скривджений вираз. Він зробив це дуже добре, але мав практику. «Добре так говорити, навіть небагато».
  «Чортово погано», - сказав йому Герін. «Єдиний обов'язок, який я винен вашому вождеві, це те, що я зібрав своїх васалів проти нього у Фокс-Кіп, коли Граді вчинили на нас набіг, і тому я зміг без особливих проблем відкинути їх».
  «Хотілося б і нам сказати те саме», — похмуро відповів Дивіціакус. «Вони врізалися в нас, то воно й було. Я так розумію, ви чули про їхній набіг на нас на човні, і що вони зробили це після того, як завдали вам удару».
  "Так, я чув про це", - відповів Герін. «Якби вони не вдарили нас і тебе, ми з Адіатунном, гадаю, зараз були б у стані війни, і тобі не довелося б приходити до мене і ковтати свою гордість за нього».
  Дивіціакус здригнувся. «Звичайно, і в тебе зла мова в голові, Лисе. Кажуть, що за старих часів бард міг убити людину, просто заспівавши про неї грубі пісні. Я б ніколи в це не повірив, поки Я зустрів тебе." Він підняв руку; на його зап'ясті блищав золотий браслет. "Не дякуй мені зараз. Ти ще не чув того, що я збираюся тобі сказати".
  — Продовжуйте, — сказав Герін, приховуючи свої веселощі; він збирався подякувати Трокму за те, що він помітив гостроту його сарказму. — Що я ще не чув, що ти збираєшся мені розповісти?
  «Що десять днів тому злісні омадхауни знову напали на нас, цього разу суходолом, і що вони теж нас знову побили». Дивіціакус вишкірив зуби в агонії розчарування. «І тому, побоюючись гіршого з їхнього боку, Адіатуннус боротиметься разом з вами, боротиметься під вашим початком, боротиметься, як ви забажаєте, заради того, щоб ваші люди та ваші машини були в строю з нами. Що б не сталося після цього, навіть якщо ти перетворишся на нашого господаря, це буде краще, ніж Граді, який править нами».
  Він здригнувся від майже забобонного страху. Трокмої, що приїхали з ним на колісниці, жестом відвернули зло. Граді, якого впіймав Герін, вважали перемогу над лісовими бігунами само собою зрозумілим. Очевидно, Трокмої відчували те саме. Це турбувало Геріна. Якими союзниками стануть Трокмої, якщо вони зламаються і побіжать при одному вигляді своїх ворогів?
  Він поставив Дивіціаку саме це питання. "Ми боремося досить хоробро", - наполягав Трокм. «Просто результат завжди йде не так, і прокляни мене, якщо я знаю чому. З вами, жителів півдня, так бути не повинно, якщо ви одного разу переможете Граді. З вами ми теж досягнемо більшого успіху, я сподіваюся. "
  "Я теж", - сказав йому Герін. Він трохи подумав, а потім продовжив: «Повертайся зі мною у Фокс Кіп. Це надто важливо, щоб ухвалювати рішення під впливом моменту».
  "Як вам це подобається, пане принц", - відповів Дивіціакус. «Тільки боги дарують, щоб ти не надто довго приймав рішення, інакше буде надто пізно, щоб ухвалити рішення».
  Коли вони рушили на північ Елабонською дорогою до Лисиної фортеці, Герін звелів Дюрену направити свою колісницю поряд з тією, якою їхав Дивіціакус. Крізь верески та гуркіт Лис запитав: «Що скаже Адіатунн, якщо вся моя армія прийде в землю, яку він вважає своєю?»
  «Можливо, він скаже: «Ох, хвала богам! І елобанцям, і трокмоям», - відповів Дивіціак. «Нам справді потрібно більше, ніж півзаходів».
  "І що він скаже - і що скажуть ваші воїни - коли я накажу їм битися пліч-о-пліч з моїми людьми і підкорятися наказам моїх баронів?" – наполягав Лис.
  "Наказуй їм, як хочеш", - сказав Дівіціакус. «Якщо хоч один із них скаже що-небудь ще, крім: «Так, лорде Геріне, візьми голову безглуздого скальпа і повісь її над своїми воротами».
  "Ми цього не робимо", - розгублено сказав Герін. Але справа була не в цьому. Дивіціакус чудово знав, що елобанці не звикли брати голови як трофеї. Він мав на увазі, що Адіатуннус і його люди були досить відчайдушні, щоб підкорятися лисиці, що б він не говорив. Зважаючи на гордість Адіатуннуса силою, яка в нього була до того, як Граді вразив його, це було справді відчаєм. Якщо тільки ... «Яку клятву ти даси, що це не пастка, яка приведе мене в місце, де Адіатуннус спробує застати мене зненацька?»
  «Те саме каверзне клятво я дав вашій пані дружині, коли вона поставила мені те саме питання», - сказав Дивіціак: «Клянуся Таранисом, Тевтатом і Есусом, пане Геріне, пане принц, я не сказав вам нічого, крім правди».
  Якщо клятва трьома головними богами не могла прив'язати до істини, ніщо не могло б цього зробити. Герін трохи посміхнувся, коли почув, що Селатре попросила таку ж гарантію у Дивіціака: Бітон у ці дні не говорив через неї, але вона багато бачила сама. "Досить добре", - сказав Ліс.
  «Я молюся, щоб це було так; я молюся, щоб ти мав рацію», — сказав йому Дівіціакус. «Жерці, вони справді останнім часом нервуються, і так воно й було. Це ніби, коли боги Граді були так близько до них і таке інше, наші власні боги злякалися, якщо ви розумієте, про що я говорю. ."
  "Думаю, що так", - сказав Герін після хвилинної паузи. Бранці Граді також вихвалялися, наскільки їхні боги сильніші за богів лісових бігунів, і, схоже, знову знали, про що говорять.
  Дивіціакус пильно подивився на Геріна. "Я думаю, ви знаєте про все це більше, ніж показуєте". Коли Герін не відповів, Трокм-продовжив: Ну, ти завжди був таким. Адіатун, він клянеться, що ти стоїш позаду нього і слухаєш, коли він розмовляє зі своїми людьми».
  "З тим, як реве Адіатуннус, мені не потрібно було підходити так близько, щоб його підслухати", - сказав Герін. Дивіціакус усміхнувся і кивнув, визнаючи влучання. Герін намагався не заперечувати можливі окультні засоби пізнання. Чим більше людей думатимуть, що він знає, тим обережнішими вони будуть із ним.
  Єдине, чого він бажав, поки колісниця котила на північ, — щоб він справді знав хоча б половину того, що йому приписували друзі та вороги.
  * * *
  "Ми готові?" Герін озирнувся на натовп колісниць, що стояли за ним на лузі біля Лисичої фортеці. Питання було суто риторичне; вони були готові, як ніколи. Він махнув рукою вперед, постукуючи Дюрена по плечу. "Ходімо!"
  Не встигли вони піти далеко, як колісниця Дивіціака наблизилася до колісниці Геріна. "Ти справді добре тут робиш, Фоксе, і це так", - сказав Трокм. Потім його обличчя потемніло. «І все ж, я був би щасливішим, якби ти привів із собою все своє військо, а не залишив частину з них у замку Фокс».
  "Я роблю це не для того, щоб зробити тебе щасливим", - відповів Герін. «Я роблю це не для того, щоб зробити Адіатуннуса щасливішим. Я роблю це, щоб захистити себе. Якщо я залишу Фокс-Кіп голим, і Граді знову підніметься Ніффетом», — він махнув рукою у бік річки, — «фортеця впаде». Я справді не хочу, щоб це сталося».
  «А якщо твоїх людей та Адіатуннуса разом недостатньо, щоб перемогти Граді, ти не відчуєш себе зараз дурнем?» - Заперечив Дивіціак.
  "Це ризики, які я зважую, і це шанс, яким я скористаюся", - сказав Герін. «Якби я міг повести всю свою армію і Адіатунну теж вниз по Ніффет проти Граді, я б зробив це. Але я не можу. Гради контролюють річку, бо мають човни, поруч із якими наші могли б ми будемо іграшками. І поки це правда, я маю остерігатися того, щоб вони скористалися тим, що в них є. Якщо тебе це не турбує, дуже шкода».
  «Ох, мені б не хотілося жити у твоїй голові, і я не став би», — сказав Дівіціакус. «Тобі потрібні очі, подібні до раку, на кінчиках стебел, які дивляться на всі боки одночасно, і розум, подібний до ваг, що зважує то з тим, то з цим, поки ти не дізнаєшся все або коли-небудь це має шанс статися».
  Герін похитав головою. «Тільки далекоглядний Бітон має таку силу. Мені хотілося б, але я знаю, що ні. Бачити майбутнє непросто, навіть для бога».
  — І звідки це ти знаєш? - Сказав Дивіціак.
  «Тому що я спостерігав, як Бітон намагався вичленувати нитку майбутнього серед безлічі можливих», — відповів Герін, чому Трокм з клацанням замовк. Дивіціакус знав, що Герін змусив монстрів зникнути з лиця землі, але не знав, як він це зробив чи що сталося після чуда.
  Незабаром вони покинули Елабон-Уей і покотилися на південний захід меншими дорогами. Кріпаки на полях уздовж ґрунтових доріг вставали після нескінченної праці і дивилися, як проходить армія. Один чи два з них раз у раз махали рукою. Щоразу, коли це відбувалося, Герін махав у відповідь.
  Дивіціакус дивився на кріпаків. "Вони божевільні?" він вирвався за деякий час. «Вони дурні? Чому вони не біжать у ліс, так, і не забирають із собою худобу?»
  «Бо вони знають, що мої люди не грабуватимуть їх», — відповів Лис. "Вони знають, що можуть на це покластися".
  — Нерозумно, — повторив Дивіціакус. «Я не скажу Адіатунну, бо він би в це не повірив. Він би назвав мене п'яним чи зачарованим, так і буде».
  "Мені теж було важко розібратися в цьому, коли я вперше приїхав сюди", - співчутливо сказав Ван. "Мені це досі здається дивним, але згодом до цього звикаєш".
  "За таке гучне схвалення моїх ідей я вам дуже вдячний", - сказав Герін, його голос був сухим, як пил, піднятий з дороги копитами коней і колесами колісниць.
  - Не думай про це, - сказав Ван, опустивши голову.
  "Тільки те, що я думаю про це, і ні крапельки більше", - сказав Герін.
  Обидва старі друзі засміялися. Дивіціакус слухав і дивився, ніби не міг повірити, що чув і бачив. "Якби хтось із наших Трокмоїв так сказав Адіатунну, - сказав він, - цей дурень став би їсти з нового рота, розрізаного на горлі, він напевно так і зробив би, як тільки слова вилізуть з його старого".
  "Вбивати людей, які кажуть вам, що ви дурень, не завжди найкраща ідея у світі", - зауважив Герін. «Іноді вони мають рацію». Дивіціакус закотив очі. Його вождь вів справи негаразд, отже, на його думку, це мало бути неправильно.
  Наступного дня пізно ввечері вони прийшли у фортецю сина Відіна Сімріна. Відін та Дивіціакус вітали один одного як старі сусіди, якими вони були, і старі друзі, якими вони не були. «Для друзів краще вам, жителям півдня, ніж Граді», — сказав йому Дівіціакус, і цього, здавалося, було достатньо.
  У фортеці Відіна розташовувався пристойний гарнізон: якби Адіатунн почав війну проти Геріна, а не навпаки, ці солдати зробили б усе можливе, щоб уповільнити наступ трокмів і виграти час для Лисів, щоб спуститися і розібратися з ними. лісові бігуни. — Отже, ми справді будемо на одному боці з Трокмої? – сказав Відін Геріну. «Хто міг би повірити в це на початку року?»
  "Не я, кажу вам точно, але так, ми це зробимо", - відповів Герін. "Трокмої воліли б працювати з нами, ніж з Граді, і, судячи з того, що я бачив про Граді, я теж волію працювати з Трокмої, ніж з ними".
  «Я нічого з них не бачив, пане принц, — сказав Відін, — але якщо вони досить грубі, щоб змусити Трокмоя так затишно розташуватися до нас, вони, мабуть, досить неприємні клієнти». Він криво посміхнувся. «Мені не буде шкода самому виступити проти Граді, я вам це говорю. Ви якийсь час годуєте пристойну команду воїнів і починаєте запитувати, чи залишиться у вас що-небудь поїсти взимку. ."
  "Не співай мені цю пісню, Відін", - сказав йому Герін. "Я співаю це тобі". Його васальний барон посміхнувся і кивнув, поступаючись думкою. Лис годував набагато більше воїнів і набагато довше, ніж Відін. Лис також провів найретельніші приготування до того, щоб нагодувати і розмістити безліч воїнів з усіх чоловіків у північних землях, за винятком, можливо, Арагіса-лучника, і він теж зробив би ставку проти Арагіса.
  З жалем Відін сказав: «А тепер, звичайно, вся армія гостей від мене, навіть якщо це всього на одну ніч».
  — Я не бачу, щоб ти вмирав з голоду, — зауважив Герін м'яким голосом.
  "О, не зараз", - відповів Відін. «Яблука зібрані, груші та сливи. Тварини жиріють на добрій траві. Але наприкінці наступної зими нам буде шкода, що ми не маємо того, що ваші ненажери зжеруть сьогодні ввечері».
  - Ну, я це розумію, - сказав Герін. «Кінець зими — важка пора року для всіх. І батько Дьяус знає, що я радий бачити, що ви думаєте про майбутнє, а не просто живете сьогоденням, як це багато хто робить. Але якщо ми не переможемо Граді, скільки в тебе в запасниках, не матиме значення ні для кого, крім них».
  "О, я все це розумію, лорд-принц", - запевнив його Відін. «Але оскільки ти отримуєш таке задоволення, скаржачись на кожну дрібницю, я не думаю, що ти заздриш мені можливості зробити те саме».
  "З чого я?" Лис сердито подивився на свого васала, ніби той говорив це серйозно. «Я очікую почути це від Вана чи Рівіна, а не від тебе».
  «У наші дні нікому не можна довіряти, чи не так?» — сказав Відін, справляючи злісне враження на самого Геріна. Лис підняв руки вгору і пішов геть, визнавши поразку.
  Судячи з того, як екстравагантно Відін нагодував армію, що обрушилася на його замок, його благання про майбутній голод була лише запобіганням поганого ознаки, не більше того. Немов бажаючи помститися молодшому барону, Герін їв так, що ледве міг доповзти до своєї ковдри. Наступного ранку він знову обжер, цього разу тому, що знав, яка країна чекає на нього попереду.
  Землі між володіннями Відіна та територією Адіатунна нікому не належали, навіть якщо формально перебували під сюзеренітетом Геріна. Лис і Трок-вождь роками шукали там перевагу; навіть після того, як він вчинив Герину повагу і присягнув на вірність, Адіатун поводився як незалежний пан.
  Опинившись між двома сильними суперниками, більшість селян, які обробляли цю землю у дні, що передували Ночі перевертнів, тепер були мертві чи бігли. Поля знову перетворилися на луки, луки стали рости, а чагарники перетворилися на саджанці. Дивлячись на сосни його зростання, Герін подумав: " Ось так помирає цивілізація ". Коли його армія - або Адіатунна - не перетинала цю країну (по ґрунтових дорогах, що також зникають із вживання), вона належала швидше диким звірам, ніж людям. І воно межувало з його власним володінням. Це була глибоко гнітюча думка.
  Адіатун відсунув свою прикордонну станцію на північ і схід, до околиць земель Геріна. Не раз Герін виступав проти Трокмоєв з армією, розгромлюючи варту ворога і перекидаючи ухильне прикордонне каміння, яке вони споруджували для підтримки своїх домагань. Коли він і його армія натрапили на тром-гвардійців, рудовитие варвари вітали їх і розмахували своїми довгими бронзовими мечами в повітрі.
  Сміх пролунав із Вана. Повернувшись до Геріна, він сказав: "Я тримаю парі, що є дещо, чого ти ніколи раніше не бачив".
  — Лісові бігуни вітають мене? Лис похитав головою. "Єдиний раз, коли я думав, що Трокмої підтримають мене, було після моєї смерті".
  Дивіціак під'їхав досить близько, щоб почути це. «Ми намагалися це влаштувати, дорогий Фоксе, ми це робили знову і знову, — сказав він, — і ми б аплодували як божевільні, якби це зробили. Але за таких обставин…»
  — Так, за таких обставин, — погодився Герін. Без Трокмої він не став би бароном Лисиної фортеці, не ступив би на шлях, який зробив його принцом півночі. Лісові бігуни влаштували засідку на його батька та старшого брата, поклавши край його надіям провести дні як студент і вчений.
  І, повернувшись із міста Елабон, щоб взяти на себе баронство, він поклявся ніколи не переставати мстити варварам за те, що вони зробили з ним та з ним. За минулі роки він мстився багато разів і в різний спосіб. І тепер він виявився союзником Трокмої у боротьбі з небезпекою, яку він і вони обидва вважали гіршою, ніж кожен із них уявляв для іншого. Чи означає це, що він зрікся клятви?
  Він так не думав. Він сподівався, що ні. Він сподівався, що духи його батька та брата зрозуміли, чому він робить те, що робить. Він гадав, що це зробить його брат. У своєму батькові він був менш упевнений. Дагреф, на честь якого він назвав свого першого сина від Селатрі, не був найгнучкішим із людей.
  Лис знизав плечима. Незалежно від того, що подумав би його батько, він вибрав цей шлях і повинен довести його до кінця. Що було потім, він розбереться згодом.
  Він знав дорогу до фортеці, яку Адіатуннус вважав своєю власністю після вторгнення трокмів після ночі перевертнів. Він уже бував таким раніше, щоразу з солдатами за спиною. Тоді йому довелося пробитися крізь володіння Адіатунна. Тепер Трокмої вітали його та його людей.
  Зрозуміло, трокмої були не єдиним народом, який все ще жив на цій землі. Залишилося чимало елабонських селян, кріпаків, що працювали тепер на високих і справедливих повелителів, а чи не на баронів своєї раси. Щоразу, проїжджаючи повз одне з їхніх сіл, Герін ставив питання, наскільки це їх турбує. Він підозрював, що їх турбувало лише те, скільки врожаю їхні володарі, хоч би ким вони були, зажадали від них і наскільки ці володарі втручалися в повсякденну рутину їхнього життя.
  Він пройшов пару опорних пунктів, які спалив у своїй останній серйозній кампанії проти Адіатунна понад десять років тому. Один був відновлений, інший все ще лежав у руїнах. Тут і там у його володіннях залишилися руїни від перевертнів, задовго до цього. Трокмої рухалися зі швидкістю, не надто далекою від його власної.
  Коли настала ніч, елобанці зупинилися в селі, над яким височіла обгороджена будівля, надто велика і міцна, щоб бути домом, і надто маленька, щоб бути замком. Декілька воїнів-трокмів жили там зі своїми дружинами та дітьми, очевидно, для того, щоб панувати над елабонськими кріпаками, які жили у звичайних глинобитних хатинах. Якби Герін поширив свої володіння на ліси Трокмої на північ від річки Ніффет, він міг би використовувати аналогічну систему, за винятком того, що елобанці контролювали лісові бігуни.
  «Золота математика», яка щойно закінчила першу чверть, пливла високо на півдні, коли зайшло сонце. Блідий, повільний Нотос, повний дня або минулий, піднявся на сході у вечірніх сутінках. Еллеб, що наближався до третьої чверті, не міг піднятися майже до півночі, а Тіваз знаходився надто близько до сонця, щоб його можна було побачити.
  «Цікаво, як Граді називають місяця», — сказав Герін, дивлячись на Мата зі свого місця поряд з багаттям за межами села.
  — Цього я не можу сказати, капітане, — відповів Ван. Він зробив паузу, щоб підчепити нігтем великого пальця шматок баранини, що застряг між двома задніми зубами, а потім продовжив: «Я вражений тим, як багато з їхньої мови повернулося до мене тепер, коли мені довелося спробувати використати її знову. Можливо, якби якась дівчинка з Граді подивилася на них, поки я був на ній зверху, - але вона б думала про інші речі, або я сподіваюся, що вона б так і зробила. "
  "Ти неможливий, - сказав Герін, - або, принаймні, страшенно неймовірний".
  «Дякую, Фоксе», — відповів його друг. Герін здався і загорнувся у ковдру. Він мав багато вартових. Навіть у найгірші часи трокмої навряд чи витримали б нічну атаку примар, а його люди та їхні люди мали бути союзниками. Проте він не став таким старим, якщо пішов на непотрібний ризик. Знаючи, що він нічого тут не взяв, він міцно спав.
  * * *
  Воїни під проводом Геріна одного разу досягли села навколо фортеці, яку Адіатуннус взяв собі. Вони пробивалися крізь будинки, але так і не змогли прорватися у фортецю. Оскільки їм протистояли як трокмої, чоловіки і жінки, так і монстри, вони втратили людей надто швидко, щоб виправдати напад, навіть якщо він справді увінчався успіхом.
  І ось тепер, більше десяти років по тому, вони знову наближаються до фортеці Адіатунна. Цього разу з ними не билися жодні монстри; монстри, всі, окрім Героги та Тарми, повернулися до непрохідних печер під храмом Бітона в Ікосі. Трокмої, чоловіки і жінки, стояли на вузьких, поритих коліями вулицях села і кричали елобанцям, поки їхні голоси не стали хрипкими та хрипкими. Підйомний міст до фортеці був зруйнований, і Адіатун виїхав ним, щоб привітати Лиса. Востаннє, коли Герін зайшов так далеко, вони обидва доклали всіх зусиль, щоб убити один одного, і їм обом це майже вдалося.
  - Притримайте, - сказав Герін Дюрену. Лис також підняв руку, щоб зупинити решту своїх колісниць. Його син натягнув поводи. Коні слухняно зупинилися.
  Адіатуннус зупинив свою машину приблизно за двадцять футів від машини Геріна. Він вибрався з нього і пройшов половину відстані, перш ніж опуститись на одне коліно на проїжджу частину. Трокмой, що спостерігав за цим, зітхнув.
  Герін зістрибнув з колісниці і поспішив до Адіатунна. Трокм-вождь склав руки разом, Герін накрив їх своїми, і вони особисто зробили ті ж ритуали поваги та вірності, що й через довірену особу через Дивіціака.
  Говорячи язиком, щоб його народ міг слідувати за ним, Адіатуннус сказав: «Тепер я не хочу ніяких непорозумінь. Ти мій пане, і я визнаю, що це так. Те, що ти накажеш мені і моїм зробити проти Граді, ми зроблю, і до того ж швидко. Ви не знайдете для нас більше клопоту, ніж для будь-якого іншого вашого васала.
  Лис зазначив застереження Адіатунна — він виконуватиме накази проти Граді, але нічого не сказав про інші накази. Герін вирішив не робити із цього проблему. Можливо, союз проти нових загарбників пізніше приведе на краще, а може, й ні. На даний момент він не стверджував би, що це було необхідно.
  Також, говорячи мовою лісових бігунів, він сказав: «Радій, що ваші доблесні воїни будуть з нами в битві. Ми навчимо Граді, що вони обрали не тих ворогів, коли вирішили жартувати з нами».
  Трокмої кричали та вітали; Герін сумнівався, що вони коли-небудь зустрічали елобанця так само, як і він. Більшість його людей досить добре зрозуміли промову Трокма, щоб уловити те, що він говорив. Вони також аплодували.
  Він зауважив, що деякі з них накинули оком на тром-жінок, багато з яких були вражаюче гарненькими і користувалися серед елобанців репутацією легковажних жінок. Герін знав, що репутація не зовсім заслужена; просто жінки-трокмці, як і їхні чоловіки, говорили і діяли згідно з тим, що думали, з більшою готовністю, ніж більшість елабонців. Але, як навчав його Фанд, ти намагаєшся зайти з ними надто далеко на свій страх та ризик. Він сподівався, що через це не виникне жодних проблем.
  Адіатуннус махнув рукою у бік своєї фортеці, підйомний міст якої залишився опущеним. «Заходьте, Лисе, заходьте, і всі ви теж. Я вас усіх бенкетувати, поки ви не наїдетеся настільки, що не зможете їсти, що я й зроблю». Можливо, він спостерігав, як солдати Геріна теж стежили за трьома жінками.
  «Я дякую вам за моїх людей», - сказав Герін. Якщо не рахувати образ на полі бою, це був перший раз, коли він обмінявся словами з Адіатунном. Трокм-вождь був майже ровесником, на пару пальців вище і набагато товщі в плечах і животі, з маківкою, що лисіє, і довгими, висячими світлими вусами, які тепер сивіли. На ньому була лляна туніка і мішкуваті вовняні штани, розфарбовані в клітку яскравих і, на погляд Геріна, контрастних кольорів.
  Він вивчав Лисиця з такою ж обережністю, як і Герін. Побачивши на собі погляд Геріна, він зніяковіло посміхнувся і сказав: «Я завжди думав, що ти такий високий» — він простягнув руку так далеко, як міг — «із іклами в роті і весь покритий хутром». або зміїна луска, я так і не зміг вирішити, що саме. А тут, дивлячись на тебе, не чоловік.
  - І ти теж, - відповів Герін. «Хоча ти завдав мені достатньо клопоту, як і будь-якому іншому десятку, якого я міг би назвати; я тобі це говорю».
  — За що я вам дякую, — сказав Адіатунн, трохи чепурячись. Очі в нього були дивного відтінку, між сірим та зеленим, і досить гострі. Уважно дивлячись на Геріна, він продовжив: "Ах, але якби одного з десяти, якого ти міг би назвати, був Арагіс Лучник, ти як і раніше казав мені правду?"
  "Не зовсім", - зізнався Лис, і Адіатуннус знову причепурився, цього разу захоплюючись власним розумом. Герін сказав: "Якщо ти не дозволяєш мені лестити тобі зараз, як я зможу обдурити тебе потім?"
  Адіатун дивився на нього, а потім почав сміятися. «Ох, яке ти диво, Фоксе. Я був радий, що ти став моїм сусідом вчасно, тому що ти навчив мене більшого, ніж дюжина нудніших чоловіків, які могли б зробити».
  «За що я, гадаю, дякую вам», — сказав Герін, над чим Адіатун знову засміявся. Трокм-там говорив правду. За минулі роки, як зауважив Герін, Адіатунн більше, ніж будь-який інший вождь трокмів, навчився у елабонців, серед яких він оселився. Він грав у набагато витонченіші і набагато небезпечніші політичні ігри, ніж його колеги-лісові бігуни, більшість з яких через всі ці роки все ще виглядали трохи краще за бандитів.
  Гра, в яку він зараз грав, була задумана так, щоб він здався Лисі та його воїнам гарним хлопцем і змусив їх забути, що вони скоріше вороги, ніж друзі. Коли він хотів використати це, він мав величезний голос. Він використав його зараз, кричачи по-елобанськи: «У фортецю, всі ви. М'ясо і хліб хочеться їсти, пиво хочеться пити, так, і, можливо, дівчата хочуть пощипати, хоча вам доведеться це з'ясувати себе».
  Герін намагався кричати так само голосно: «Будь-яка моя людина, яка вип'є сьогодні так багато, що завтра не зможе вирушити в дорогу, відповість мені, і я зроблю її ще більш засмученою, ніж будь-коли його похмілля». Це також могло б утримати його людей від того, щоб напитися настільки, що вони почнуть бійки, і від того, щоб вони були надто п'яні, щоб захистити себе, якби це зробили Трокмої.
  «Те саме стосується і моїх воїнів, — сказав Адіатунн у своїй промові елабонською мовою, — з тією лише різницею, що вони спочатку підкоряються мені, а потім Лисі, і їх не хвилює ні те, ні інше, та й не буде» .
  Смажене м'ясо було смаженим м'ясом, хоча трокмої готували баранину з м'ятою, а не з часником. Деякі з хлібів, які подали служниці перед воїнами, здалися Герину дивними: товсті, жувальні і посипані ягодами. Це було не те, що він їв удома, але це було добре. Щодо пива він не був такий впевнений. Це не був ель чи щось подібне до того, що варили він та інші елобанці: він виходив із ковша майже чорним і мав у роті густий і димний присмак.
  Адіатунн випив його з усіма ознаками насолоди, так що, очевидно, все було так, як мало бути. «Так, ми теж варимо світле пиво, — сказав вождь трокмів, коли Герін запитав його про це, — але я подумав, що тебе може зацікавити summat new, у тебе є для цього назва і таке інше. Ти підсмажуєш солодовий ячмінь. Чи бачите, тут набагато довше, так що воно майже згоряє, перш ніж ви перетворите його на мішанку.
  «Готовий посперечатися, що перша людина, яка це зварила, зробила це випадково або тому, що була недбала під час обсмажування», — сказав Герін. Він зробив ще один ковток і задумливо прицмокнув губами. «Після того, як ти до цього звикнеш, це цікаво, чи не так? Новий спосіб робити речі, як ти кажеш».
  «Коли все це буде зроблено, я надішлю пивовару в Лісій замок, щоб він показав вам, як це робиться», — пообіцяв Адіатуннус.
  «Коли все це буде зроблено, якщо ви зможете надіслати його, а я зможу його прийняти, я буду радий це зробити». Герін осушив кухоль пива. Встати, щоб налити в нього ще один кухоль темного напою, здавалося йому найприроднішою річчю на світі, і він так і зробив.
  У Вана були інші уявлення про те, що може бути найприроднішою річчю у світі. Якби він став більш доброзичливим із цією служницею — жвавою рудоволосою, яка, як подумав Герін, дуже схожа на Фанд, — вони б завершили свою дружбу на столі або, можливо, внизу, у очереті на підлозі.
  Герін озирнувся у пошуках Дюрена, але не побачив його. Він запитував себе, чи знайшов його син собі дівчину чи просто пішов у туалет. Коли Дюрен не повернувся відразу, перший здогад здався ймовірнішим.
  "Гарний у вас хлопець", - сказав Адіатунн, від чого Лис злегка здригнувся; він не звик, щоб хтось, окрім Селатри, а іноді й Вана, думав разом із ним. Адіатунн продовжив: "Я чув, що його дідусь - мертва корпорація, що ставить його в чергу на це баронство?"
  - Це так, - погодився Герін. Він дивився на Трокма зі щирою повагою. «Ви доклали вуха до землі, щоб так скоро дізнатися про цю новину».
  "Чим більше ти знаєш, тим більше ти можеш зробити", - відповів Адіатуннус, і ця приказка могла зійти прямо з уст Лиса.
  Герін придивився до чорного і, мабуть, бездонного кухля з пивом. Коли він знову підвів очі, Дюрен повертався до великої зали з самовдоволеним виразом обличчя. Це полегшило Герину розум; після того, як хлопчика викрали, коли він був маленьким, Лисові було нелегко випустити його з поля зору.
  Повернувшись до Адіатунну, Герін сказав: «Дивно їхати поряд з тобою, а не на тебе».
  "Так і буде". Адіатуннус одним ковтком перекинув чорне пиво з кухля і сів, повільно похитуючи головою. - Так, дивно. Але ви, жителі півдня, тепер не боїтеся Граді, чи не так?
  "Не більше, ніж я роблю з тобою", відповів Герін. «Судячи з битви, яку вони вели з нами, вони хоробри і сильні, але і ти, Трокмої, і ми теж».
  - Я не можу сказати тобі, що це таке, Лисе, - сказав Адіатунн, його риси обличчя поникли від сум'яття, - але коли ми стикаємося з ними, результат завжди йде не так, як треба. станеться, чому, станеться, це станеться».
  "Так, я це бачив", - сказав Герін. Він згадав Капіча, свого бранця в Граді, котрий насміхався над троком-богами. Він не міг би сказати, чи це було якось пов'язане з невезінням лісових бігунів проти Граді, але ця думка не здивувала б його.
  Адіатунн сказав: «Коли ми виступимо проти Граді, як ти це робитимеш? Чи змішаєш ти наших людей разом, як горох і квасолю в каструлі із супом, чи ти прагнеш тримати їх окремо, одну групу від іншої? "
  «Я якраз про це і думав», — сказав Герін, з полегшенням відзначивши, що Адіатунн, схоже, справді прийняв його команду. «Я схиляюся до змішування: так менша ймовірність, що ваші чи мої воїни подумають, що інша група втекла і кинула їх у біді. Що ви до цього відчуваєте?
  Він просив щось більше, ніж просто ввічливість; Адіатун виявився не дурнем. Трокм сказав: «Мені також здається, що це найкраща ідея. Якщо ми хочемо мати армію, то це має бути армія зараз, якщо ви розумієте, про що я говорю».
  "Я роблю." Герін кивнув головою. «Моя головна занепокоєння полягає в тому, що ваші люди не будуть виконувати мої команди так швидко, як могли б, або тому, що вони думають, що я намагаюся наразити їх на ще більшу небезпеку, або просто через трокмську образу».
  «Що стосується першого, я сподіваюся, що цього не станеться, інакше я ніколи не схилив би перед тобою коліна», — сказав Адіатунн. «Ти борешся вперто, Фоксе, але борешся чесно. Що стосується інших, то іноді я дивуюся, що ви, елобанці, не втомлюєте себе до смерті, такими нудними ви нам здається».
  «Я чув, як інші Трокмої говорили те саме, — зізнався Герін, — але, звичайно, вони помиляються». Він виставив цей незворушний вираз, щоб подивитися, що з ним зробить Адіатун.
  Вождь насупився, але потім почав сміятися. «Як би ви не намагалися, пане принц, я маю сказати це зараз, так? Я маю на увазі, що, будучи вашим васалом і таке інше, ви не отримаєте мою козу так легко».
  - Добре, - сказав Герін. «Отже. Ви до нас непостійні, а ми до вас нудні. А що про Граді? Ви знаєте їх краще, ніж ми».
  «Ймовірно, і як би хотілося, щоб ми цього не зробили». Цього разу похмурий погляд Адіатунна залишився, чому все його обличчя здавалося довшим. — Вони... як би це сказати? - Вони серйозно ставляться до того, що роблять, це так. Не твоя вина, що ти їм заважаєш, зауважте, але ти винен, і тому вони грабуватимуть. або вб'ють тебе, або що їм заманеться. І якщо в тебе вистачить нахабства образитися, врахуй, тоді вони розгніваються на тебе за те, що ти намагаєшся зберегти те, що завжди було твоїм».
  "Так, це відповідає тому, що я бачив", - погодився Герін. «Вони також дуже впевнені у собі: вони не думають, що ми зможемо їх зупинити. Ця їхня богиня, цей Волдар...»
  Адіатунн склав обидві руки в знак апотропи. «Не варто вимовляти це ім'я тут. Зла дияволиця, без помилки». Він здригнувся, хоча всередині великої зали було димно й жарко. - Злий, так, але сильний-сильний. А решта… Його пальці знову скрючилися.
  Ти боїшся її, так? Герін хотів було спитати це вголос, але притримав мову. Захоплення магією навчило його, як багато сили укладено у словах; сказавши щось, можна втілити це у життя. Волдар, безсумнівно, знав — чи міг дізнатися — про почуття Адіатуннуса до неї, але слова у повітрі підвищували ймовірність того, що вождь Трокм приверне її увагу.
  «Батько Дьяус сприятиме процвітанню нашого підприємства», — сказав Герін і висловив сподівання, що головний елабонський бог приділяє йому стільки уваги, скільки Адіатуннус боявся, що йому приділяє головна богиня Граді . Дьяус зазвичай, здавалося, був задоволений тим, що правил тими, хто поклонявся йому, не роблячи особливих зусиль для керування ними. Герін завжди сприймав це як належне. Тільки зіткнувшись з Граді, він зрозумів, що має як переваги, і недоліки.
  Від цих роздумів він відволікся, коли на коліна вождю села дуже гарна трокмська дівчина, молодша за половину Адіатунна. В одній руці Адіатун тримав кухоль чорного пива. Інший закривав її груди через туніку. Публічна демонстрація того, що Герін хотів би зберегти в таємниці, її не турбувала; справді, вона, здавалося, пишалася тим, що Адіатуннус визнав, що вона заволоділа його прихильністю чи принаймні його пристрастю.
  «А чи можу я знайти тебе серед жінок дуже жвавою?» — спитав Трок-вождь. Його рука відкривалася і стискалася, відкривалася та стискалася. «Я не хотів би, щоб ви зараз подумали, що мені не вистачає гостинності».
  - Ні, - запевнив його Герін. «Мені достатньо хорошої їжі та хороших напоїв, і ви мені їх дали. Що стосується іншого, то я досить щасливий зі своєю дружиною, щоб не шукати де-небудь ще, хоча я все одно дякую вам».
  "І що це за дурна ідея!" — вигукнув Адіатун. «Не те щоб ти був щасливий, як би там не було, але те, що ти щасливий там, не дозволить тобі пхати сюди дівку. Яке відношення має одне до іншого? Доброзичливий придурок того вартий, ех, не має значення, де ти це знайдеш».
  Лис знизав плечима. «Якщо ви хочете так жити, я не збираюся казати, що вам не слід цього робити. Це ваша справа, і ви можете ставитись до цього, як хочете. І оскільки я досить щасливий дозволити іншим людям робити те, що їм заманеться, Я ще щасливіший, коли вони дозволяють мені робити те саме».
  "Ти теж щасливий вести урок додому, як людина, що коле сокирою колоди", - парирував Адіатун. «Ну гаразд, хай буде як хочеш, якщо ти все одно зобов'язаний. А якщо тобі не хочеться добре провести час, то я не змушуватиму тебе це робити. От і все".
  Герін голосно засміявся і підняв свій кухоль на знак вітання. Небагато людей могли вразити його аргументами такого роду, але Адіатунн щойно зробив це. Це дещо говорило про те, наскільки гострим був розум Трокм-, хоча Герін ще не мав про це гарного уявлення. У ньому також говорилося, що Адіатуннус стане корисним союзником, якщо Герін доглядатиме його.
  Леман Трокма теж знайшов щось цікаве, чим можна було б зайнятися її рукою. Герін з абстрактною цікавістю гадав, чи не знадобиться Адіатунну раптом змінити штани. Перш ніж це сталося, лісовий бігун підвівся, перекинув дівчину собі на плече (немала демонстрація сили) і поніс її нагору, поки вона сміялася.
  Герін обернувся до Дюрена і сказав: «Думаю, ти навчишся тут дечому, чого не побачиш у Лисій фортеці».
  "О, я не знаю", - відповів його син, дуже схожий на нього голосом. "Ван і Фанд іноді роблять подібні речі".
  "Мм, так і є", - зізнався Ліс. Він грюкнув Дюрена по плечу і почав сміятися, потім підвівся на ноги. "Ну, тепер ти побачиш те, що бачив раніше: я йду спати". Теж сміючись, разом із ним піднявся і його син.
  * * *
  Ван почухав потилицю, потім, як це було зовсім не по-джентльменськи, заліз за пазуху і почухав і там. Він розчавив щось нігтями великого пальця, глянув на це, витер об штанину і глибоко зітхнув. "Мені доведеться оглянути себе на предмет гнид", - сказав він і покопався в мішечку на поясі в пошуках дерев'яної гребінця з дрібними зубами. Почавши розчісувати їм бороду і шиплячи, коли густе кучеряве волосся прилипло, він погрозив Герину товстим вказівним пальцем. «І не треба мене дражнити щодо цих проклятих вошей і того, де я їх узяв. Я знаю, де я їх взяв, і мені теж було весело займатися цим».
  - Чудово, - сказав Герін. Ти теж можеш весело пояснити Фанду, де ти їх узяв.
  Але Ван не дозволив цій вилазці збентежити його. «Є дуже багато способів… ой! — підібрати вошей, щоб хтось міг бути певним, який із них я знайшов».
  Це було правдою. Герін, зі свого боку, отримав свіжі укуси клопів, люб'язно надані ніким ближчим, ніж той, хто останнім спав у ліжку, який Адіатуннус подарував йому та Дюрену. Але він також знав, що Фанд, маючи сотню можливостей, завжди вибере ту, яка призведе до найвідчайдушнішої сутички, і цього разу вона має рацію.
  Лис не став витрачати багато часу на роздуми про це, хоч і сподівався, що сам не занедужає вошами. У міру того, як він ставав сивим, паразитів та їхні яйця ставало все важче виявити у його волоссі.
  Незабаром, коли армія була готова до виступу, всі подібні комахоїдні турботи стали здаватися комахоподібними за розміром та важливістю. Його люди були швидко готові до поїздки, чи то верхи на конях, чи на колісницях. Він ніколи раніше не бачив, як Трокмої готуються до походу — більшість кампаній, у яких вони брали участь у цих краях, були спрямовані проти нього. Тепер, спостерігаючи за ними, він дійшов висновку, що їм доведеться почати на кілька днів раніше, ніж йому доведеться вирушити в той же час.
  Вони сварилися. Вони напортачили. Вони напилися замість того, щоб поснідати. Замість сніданку вони пішли перекусити зі служницею. Елабонський капітан убив би пару своїх людей на місці, перш ніж упокоритися з непокорою, яку лідери Трокма ігнорували.
  Коли лісові бігуни нарешті боролися, вони завжди добре впоралися із солдатами Лиса. Він мав сподіватися, що те саме станеться і зараз. Чим довше він спостерігав за ними – а в нього було досить багато часу, щоб спостерігати за ними – тим безнадійнішою здавалася ця надія.
  Адіатуннус був всюди одночасно: кричав, буйствував, лаявся, умовляв. Вождь справді заслужив свою частку поваги, але, наскільки міг бачити Герін, справа не просунулась швидше через піднятий їм рекет. Геріну залишалося сподіватися, що Адіатун не уповільнює перебіг подій, і ще одна надія згасла з настанням ранку.
  Ван пробурмотів: «Я думаю, нам було б краще, якби лісові бігуни вишикувалися в ряд з Граді».
  «Я не став би сперечатися», — скорботно сказав Герін, спостерігаючи, як двоє трокмоїв оголюють мечі і кричать один на одного, перш ніж друзі розірвали їх на частини.
  Найближче Адіатуннус підійшов до визнання того, що щось не так, коли він сказав: «Ох, схоже, ти готовий трохи раніше за нас», і легко знизав плечима, щоб показати, як мало це для нього означає. Лис, не зважаючи на те, як у нього скрутило шлунок, зумів кивнути.
  Нарешті, коли сонце виявилося трохи на південь від заходу, навіть Трокмої більше не могли затримуватися. Їхні жінки прощалися наостанок, і вони поїхали на захід від фортеці Адіатунна разом із людьми Геріна. Лис пробурмотів Дьяусу молитву про те, щоб кампанія закінчилася краще, ніж розпочалася.
   VI
  Ранні ознаки були дуже хорошими. Армія переправилася через річку Венієн, що впадає в Ніффет, неподалік того місця, де Граді прийшли на своїх галерах і розбили Трокмої. Хоча лісові бігуни спалили тіла полеглих товаришів, вони все одно перемовлялися між собою, проходячи поле бою.
  На західному березі річки, на землі, яка все ще знаходилася в руках Елабонцев, а не під контролем Адіатунна, волосся на руках Геріна стало дибки без жодної причини, яку він міг бачити або відчувати. Він промовчав про це, сумніваючись у своєму судженні, але через деякий час Ван сказав: «Повітря здається моторошним».
  "От і все!" — вигукнув Герін так люто, що Дюрен здригнувся, а коні обурено запиркали. «Так, ось воно. Нагадує повітря в старому зачарованому лісі навколо Ікоса».
  "Так і є". Ван насупився. «Ми ходили цим шляхом раз чи два, і ніколи раніше такого не було. Що там, Фоксе? Твої звичайні елабонські боги, вони не мають звички повідомляти людям, що вони тут ось так».
  «Ти маєш рацію, їх тут немає, і вже точно ніколи тут не було, і в цьому ти теж маєш рацію». Герін насупився. Те, що було з його слів, було так само логічно, як кроки в геометричному доказі з Ситонії. "Я не думаю, що ми відчуваємо силу елабонських богів".
  - Тоді чий? Ван озирнувся, щоб переконатися, що Трокмої не підслухає його. «Боги лісових бігунів надто зайняті сварками між собою, щоб приділяти належну увагу тому, щоб справити враження на людей».
  - Я знаю, - сказав Герін. «Люди отримують богів, на які вони заслуговують, чи не так? То хто ж залишився? Не ми, не Трокмої, не…» Він дозволив цьому повиснути у повітрі.
  Ван побував у багатьох місцях у своїх подорожах, але ніколи не був на Ситонії. Однак йому не потрібно було бути логіком, щоб зрозуміти, що мав на увазі Герін. - Граді, - сказав він, його голос був кислим, як молоко тижневої давнини.
  "Не можу уявити, щоб це міг бути хтось інший", - нещадно сказав Ліс. Він помахав рукою, намагаючись висловити словами те, що відчував. «Зараз ми наближаємося до розпалу літа, але хіба повітря не стає смачнішим, ніж на початку весни, коли зима тільки-но послабила свої хватки? І сонце». Він вказав на це. «Світло… якесь водянисте. Такого не повинно бути, не в цю пору року».
  "Цього не повинно бути", сказав Ван. «Я прожив тут досить довго, щоб знати, що ви маєте рацію, капітане». Він погрозив кулаком на захід у бік Оринського океану. «Ці прокляті боги Граді оселилися тут, почуваючись як удома, виростаючи, як поганки після дощу».
  "В точності моя думка", - сказав Герін. «Волдар та інші, вони мають бути сильними, щоб робити… хоч би що вони робили. Дьяус і Елабонський пантеон, вони не заважатимуть сонцю». Він не сказав: « Вони не можуть перешкодити сонцю» , хоча він також про це думав. Він не знав, так це чи ні. Елабонскіе боги настільки недбало ставилися до прояву себе в матеріальному світі, що він, чесно кажучи, не знав усього спектра їхньої сили.
  Він також не знав усього спектра сили Волдара, як і сил інших богів та богинь Граді. Він мав зловісне передчуття, що він ось-ось дізнається. То був би чудовий, м'який день, якби він прийшов незадовго до весняного рівнодення. Однак наближається літнє сонцестояння.
  Через плече Дюрен сказав: Хотілося б нам дізнатися, яка погода на східному березі Веніїна. Це могло б розповісти нам більше про те, чи реально те, про що ми турбуємося, чи боїмося тіней. "
  Герін усміхнувся. Бувають моменти, коли мені хочеться послати Дагрефа до міста Елабона, щоб він навчився всього того, чого він не може навчитися тут, у північних землях. Можливо, тобі теж варто поїхати, бо це міркує, як учений».
  - Так, так воно і є, - прогуркотів Ван, - але тут відбувається щось більше, ніж навчання або як ви це називаєте. Справа не лише у погоді, хлопче. Це те, що я відчуваю у волоссі на потилиці, і я не кажу про воші». Він поклав руку на горловину шолома, що розширюється.
  Що нам з цим робити? — сказав Дюрен, поступаючись думкою.
  "Боротися", - заявив Ван. Як завжди, світ здавався йому простим.
  Геріну теж хотілося б, щоб світ здавався йому простим. Однак тут він не побачив кращої відповіді, ніж та, яку запропонував його друг.
  * * *
  До того моменту, коли вони розбили табір, тієї першої ночі на захід від Веніїна, тромокої були в напрузі, озираючись через плече і бурмочучи собі під ніс щось чи нічого. Присутність флегматичніших елобанців, здавалося, заспокоїла їх, як і сподівалися Герін і Адіатун.
  Вони все ще були під сюзеренітетом Геріна, але не на землі, де його контроль був таким же твердим, як ближче до Лисичої фортеці. Навколишні кріпаки недостатньо бачили його та його армії, щоб вірити в їхню добру волю. Ймовірно, вони досить надивилися на тром-рейдерів, щоб не відчувати до них жодної довіри. Побачивши великі сили, що прямують до них, вони бігли в ліс.
  Воїни взяли — навіть Геріну не подобалося думати про це — вкрали достатньо курей та овець, щоб принести їх у жертву, щоб заспокоїти нічні примари. В іншому вони не завдали шкоди ні селам, ні полям навколо них. Вони розводили великі вогнища не тільки для того, щоб стримувати примар, але й для того, щоб попередити себе, якщо Граді підійдуть досить близько, щоб наважитися на нічну атаку.
  Щоб максимально знизити ризик, Герін розставив розвідників по всьому табору, кожна невелика група могла запропонувати дичину, щоб привиди не турбували їх, незважаючи на те, що вони знаходяться далеко від вогнищ. Адіатунн спостерігав за цим з цікавістю та увагою; Лисицю спала на думку ідея, що Трокм- зберігав ідею, щоб використовувати її проти нього в один з цих років.
  Стрімкий Тіваз підійшов до першої чверті. Математика була майже заповнена, тоді як Нотос, хоч і минуло чотири дні, лише частина його східного краю все ще була пошматована. Там, де світло вогнищ померкло, люди побачили три окремі тіні, кожна з яких вказувала в різному напрямку.
  Однак лише деякі чоловіки, чи то елобанці, чи то трокмої, відходили далеко від багаття, за винятком того, щоб стояти на сторожі або відповідати на поклик природи. Воїни або заверталися в ковдри, або сиділи і розмовляли, часто з людьми, які не належать до їхніх родичів. Більшість із них розуміли і могли хоча б частково говорити мовою своїх потомствених ворогів, і більшість насолоджувалася можливістю обмінятися історіями з людьми, яких вони зазвичай зустрічали, використовуючи зброю, а не слова.
  Син Друнго Драго повернувся до Вану і сказав: "Розкажи нам історію, чому б тобі не розповісти?"
  Миттєво всі елобанці теж почали вимагати розповіді чужоземця. Він бачив і робив те, з чим ніхто з них, включаючи Геріна, не міг зрівнятися, і ще розповів хорошу історію. Побачивши, з яким ентузіазмом його слухають елобанці, Трокмої теж почали кричати.
  - Ну, гаразд, - сказав нарешті Ван. «Я думав, що мені час спати, і я думав, що багато хто з вас теж швидше заснуть, але хто знає? Може, я покладу тебе спати, а потім принесу собі трохи. Тобі б це сподобалося, гей?»
  Хтось кинув у нього круте печиво. Він вловив це в повітрі і продовжив, не втрачаючи жодної секунди: «Ну, я багато розповідав про істоти того чи іншого виду, яких я бачив, і в цих оповіданнях не так багато людей жбурляли свої вечері. по-моєму, тож, можливо, я дам тобі один із них, просто про всяк випадок. Як це звучить?
  Ніхто не сказав ні. Декілька воїнів сказали «так», голосно і з ентузіазмом. Ван кивнув головою. - Добре, тоді, - сказав він. «На південь і схід від міста Елабон, на південь від Високого Кірса, узбережжя затоки Парвела проходить на південний схід від Кіццуватни, яка знаходиться далеко звідси і спекотно, як вам завгодно, до Мабалала, який знаходиться ще далі, навіть спекотніше і задушливіше. додачу». Він озирнувся. Ніч, як і день, виявилася прохолоднішою, ніж мала бути. «Приємно зараз думати про щось гаряче, чи не так?»
  Його слухачі кивнули. Геріну хотілося б покласти в банку все, що його друг використав, щоб залучити аудиторію до історії. Навіть якщо це було чаклунством, це було свого роду магією.
  Ван продовжив: «Деякі з вас, можливо, чули, що якось мені довелося в якомусь поспіху залишити Мабалал». Він отримав ще більше схвалень від кількох трокмої та багатьох елабонців. Він посміхнувся; його зуби блиснули білизною у світлі багаття. «Їй-богу, деякі з вас чули цілу низку різних причин, через які мені довелося спішно покинути Мабалал. Чи означає це, що в мене почалися неприємності чи я сказав купу брехні?
  "Швидше за все, і те, і інше", - сказав Друнго. Він не міг зрівнятися з Ваном ні за розміром, ні за силою, ні за швидкістю, але він був великою, сильною людиною і впевненою у своїй майстерності. Незважаючи на це, він постарався теж посміхнутися.
  Чужоземець, зайнятий створенням своєї історії, не сприйняв це як виклик, як міг би прийняти в молоді роки. Він просто сказав: «Ну, я був там, і я єдиний тут, хто був тут, тому ніхто про мене нічого не доведе, і це факт. У будь-якому разі, я був там, пливучи від Мабалала до Кіццуватни, тікаючи від усього, від чого я тікав, і ми зайшли до цього жалюгідного маленького порту під назвою Сірт.
  «Є лише дві причини, через які хтось міг би зайти до Сирту. Перша: ви можете наповнити там свої бурдюки із водою. Вода, яку ви отримуєте, жорстка, і вона може спричинити закінчення кишечника, якщо ви до неї не звикли, але джерело ніколи не вичерпується. А по-друге, далеко вглиб країни в долині є гай мирових дерев, з якого б'є ще кілька джерел. Якщо ви зможете добути мирру, липку смолу, що росте на деревах, ви продам його за хорошу ціну».
  «Це один із пахощів, які спалюють в Ікосі, чи не так?» - Вставив Герін.
  "Це так, Фокс". Ван кивнув головою. «Коли ми дісталися Сирту, можливо, півдюжини з нас — кожен із нас, як ви сказали б, нероб, — ми вирішили подивитися, чи не зможемо ми роздобути трохи цієї мирри для себе. і вирушити в глиб країни, щоб подивитися, що ми можемо з ним зробити. Не знаю, як іншим, але мені набридло сидіти під замком на кораблі.
  «Мешканці Сирта трохи говорили мовою Мабалала, і ми теж. Коли вони зрозуміли, що ми хочемо зробити, вони сказали нам остерігатися змій на шляху до світових дерев. зараз вийшли з Мабалала, тож ми думали, що знаємо дещо про зміїв - гадаю, я розповідав історії про зміїв там».
  «Мені сподобалася історія про змію з каменем у голові, яка мала зробити людину невидимою, але цього не сталося», — сказав Перол Нут.
  "За що я тобі вдячний, друже", - сказав Ван. «Так, ми думали, що знаємо дещо про зміїв, і так воно і було, тому, коли жителі Сирта попередили нас про види, які водяться у них у пустелі - шерсідосах, сенхрисах, сепах, престерах, дипсах і зміях Scytale і я не знаю, як вони називали всі інші види - ми просто кивали головами і говорили: "Так, так", коли вони розповідали нам про різні види отрути, які мають змії. Ми вважали, що вони вигадують казки, щоб налякати нас і змуси нас триматися подалі від мирри».
  Чужоземець похитав головою. Світло багаття поглибило зморшки, що прорізали його обличчя, і посилило вираження жалю. «Це лише показує, що ми знали, чи, скоріше, чого ми не знали. Ми купили бурдюки з водою, наповнили їх і помчали в пустелю до миррових дерев, які знаходилися приблизно за півтора дні шляху вглиб країни від Сирту. Місцеві жителі хитали головами, спостерігаючи за нами, ніби вони не очікували побачити нас знову, чого, правду кажучи, вони, мабуть, і не чекали. До цих пір, якщо вони пам'ятають нас, вони, мабуть, думають, що ми всі загинули в Нам пощастило, що ми цього не зробили, або деякі з нас також».
  «Я вважаю, що жителі Сирта час від часу ходили туди й назад до світових дерев», – сказав Герін. «Якби вони шукали змій, щоб схопити вас, хіба вони не очікували б знайти ваші тіла на будь-якому шляху?»
  «Це хороше питання, капітане, і перш ніж я пішов цією стежкою, я б подумав те саме», сказав Ван, «тобто, якби я повірив їм щодо змій, чого я не можу сказати, що вірив. Я ж казав вам, я думав, що вони просто намагалися нас налякати і не дати нам вирушити за миррою. Я маю на увазі… ну вислухайте мене, і ви побачите.
  «Ми трохи йшли, коли раптово щось виросло з піску та гравію та вдарило мене прямо тут». Чужоземець постукав лівою поножею, трохи нижче коліна. «Якби я його не носив, відтоді я не розповів би дуже багато історій, і це правда.
  «Я вдарив змію своїм мечем і її голова відлетіла. Але виявилось, що ми розбудили не одну. Можливо, друга була дружиною першою. Я цього ніколи не впізнаю. Я вбив і його, але тільки після того, як він вкусив одного з моїх друзів.
  "Це була не дуже велика змія, і ми сподівалися, що це не той вид, про який нас попереджали місцеві жителі, але це виявився сепс, і ох", - Ван прикрив очі рукою ... як би мені хотілося, щоб цього не було" .
  «Звідки ти знаєш, що це було, якщо ти вбив лише маленьку змію?» хтось спитав.
  "Під дією отрути", - відповів Ван. "Сепси вкусили мого друга - ну, взагалі-то він був грабіжником і злодієм, але ми їхали разом - трохи вище щиколотки. Через півгодини, боги проклянуть мене, якщо я збрешу, від нього не залишилося нічого, крім невелика калюжка зеленої рідини".
  "Що?" — вигукнув той самий хтось. "Укус змії цього не робить".
  - Я думав те саме, - сказав Ван, - але я помилявся. Тубільці в Сирті сказали нам, що отрута сепсів змусила вас зникнути, і вони знали, про що говорили. Плоть цього хлопця очистилася навколо укусу, тож крізь неї можна було бачити кістку, а потім просто розтанула, а разом з нею і кістка». Він різко здригнувся. «Я ніколи раніше не бачив, щоб людина розчинялася, і якщо боги добрі, я ніколи не побачу цього знову. Як він кричав, спостерігаючи за тим, як він зникає, - поки, звичайно, він більше не міг кричати. Решта з нас, ми рушили поспіхом, дозвольте мені вам сказати, і до того часу, як ми вибралися звідти, як я вже сказав, він був не чим іншим, як маленькою смердючою калюжею, спекотне сонце вже висихало.
  «Ви не можете звинувачувати нас у тому, що ми не затрималися на тому місці, де сталося щось жахливе, але така швидка втеча виявилася теж помилкою, тому що ми не стежили за тим, куди ставимо ноги, так уважно, як слід було б . є, і один із нас настав прямо на пресвітера.
  «Ця штука була більш менш схожа на гадюк, які у них тут є, але коли вона вилізла з піску, вона була кольору розплавленої міді. Вона встромила зуби в бідного Насіда — таке було його ім'я; воно повертається до мене, навіть через усі ці роки, а потім пірнув назад на піщану мілину і зник перш, ніж будь-хто встиг з нею щось зробити.
  «І бідний Насид! Замість того, щоб танути, він почав роздуватися, як тісто, що піднімається, для хліба, але в сто разів швидше. Його шкіра стала такою ж вогненно-червоною, як у пресвітера. шлях одразу.
  «От як швидко він здувся: на ньому були штани і кітець з гудзиками, майже в стилі Трокма, і гудзики злетіли прямо з кітеля, так сильно, що той, хто мене вдарив, залишив мені цей маленький шрам над оком, та тут. Чужеземець вказав на мітку на своїй неабияк пошарпаній шкурі.
  Герін захоплювався цим дотиком. Якщо розповіді Вана не були правдою, то так і мало бути, оскільки він прикрасив їх безліччю непрямих подробиць. "Що сталося потім?" - спитав Лис.
  "Що ти маєш на увазі?" Ван повернувся. «До Насіда? Він вибухнув, і від нього залишилося не більше, ніж від іншого бідолахи. До решти з нас? Ми побігли. Напевно, нам слід було бігти назад до Сирту, але натомість ми пішли далі, до мирри, і насправді дійшло до того, що дорогою більше ніхто не помер. Потім ми попрямували у бік країни Шанда, але троє інших моїх друзів-друзів? ха! — намагалися вбити мене заради моєї частки мирри, і я залишив їх такими ж мертвими, як когось, кого вкусила змія».
  «І яка буде мораль цієї історії?» - Запитав Адіатуннус. «Це чудово, але в нього має бути мораль».
  - Тобі потрібна мораль, так? – сказав Ван. “Я дам вам один. Ця історія показує, що деякі речі приносять більше проблем, ніж вони того варті».
  Трок-вождь розсміявся і кивнув. «Він робить це. І це також правда, яку варто запам'ятати». Він глянув на місяць. «І якби ви продовжували продовжувати, історія була б складнішою і не мала б сенсу, оскільки нам довелося б вставати вранці і таке інше. Але ви цього не зробили, за що я вам вдячний». Він поклав ковдру на землю і загорнувся до неї.
  Герін не втримався від прощального слова: «Навіть якщо ти станеш вранці, ти висунешся до полудня?» Адіатун намагався не звертати на нього уваги. Посміхаючись, Лис теж сповивався в ковдру і незабаром заснув.
  * * *
  Можливо, Трокмоям потрібен був сон просто неба. Можливо, вони почали згадувати, що така участь у виборчій кампанії. Яка б не була причина, вони рухалися досить швидко, коли наступного ранку зійшло сонце. Герін з нетерпінням чекав на можливість крикнути їм, щоб вони поквапилися. Розчарований він пожував суху ковбасу і переконався, що готовий до роботи, щоб його не могли пожартувати.
  Чим далі на захід вони подорожували, тим більше неприродна прохолода поширювалася на землю. Герін дивився на поля із сумішшю цікавості та занепокоєння. "Цього року у них не буде великого врожаю", - зауважив він.
  "Так, пшениця значно відстає від належного", - погодився Ван. «Вони виглядають так, ніби їм довелося сіяти пізно з самого початку, і вони не надолужать втрачений час, за такої погоди вони цього не зроблять». Його тремтіння було лише невеликим перебільшенням для драматичного ефекту.
  "Шкода, що ти не зміг привезти з собою одну з цих змій-престерів із Сірта - так називається це місце?" – сказав Герін. Ван кивнув головою. Лис продовжив: «Схоже, нам треба нагріти... якусь богиню, ім'я якої мені краще не називати».
  Ван усміхнувся і кивнув головою. «Так, престер розігрів би її, якби щось було. Справа в тому, що б щось?»
  "Я не знаю, і мені все одно", - відповів Герін. «Якщо ми переможемо Граді та проженемо їх, у будь-якому випадку це не має значення. Без чоловіків і жінок, які їй поклоняються, ця богиня не зможе закріпитися тут».
  Він не знав, чи принесе йому якусь користь відсутність імені Волдара. Але він дотримувався думки, що Адіатуннус знав про Граді більше, ніж він сам, і вождь Трокм не дав йому приводу змінити свою думку. Якщо Адіатуннус думав, що проголошення імені Волдара приверне її увагу, Лис утримався.
  Однак йому хотілося привернути увагу місцевих баронів, промовивши їхні імена. Багато з них, схоже, залишили свої фортеці, хоча Граді, зважаючи на все, і в цих фортецях не розміщували гарнізони. Деякі кріпаки теж виглядали занедбаними. І знову Герін побачив, як рветься тонка тканина цивілізації.
  Він послав розвідників далі вперед і по обидва боки, ніж звик. Він також містив значний ар'єргард: Граді, з їхньою здатністю пересуватися річками, могли спробувати поставити війська за ним і затиснути його між двома силами. У всякому разі, він би подумав про це, якби він був на їхньому місці.
  У міру того як його армія просувалася країною, яка все глибше лежала в холодних обіймах богів Граді, йому хотілося вступити в бій із самими Граді. Він почав хвилюватися, коли не зустрів жодного з них, і невдовзі почав скаржитися.
  Коли він це зробив, Ван звернув на нього погляд, який міг би належати самому полю битви, і сказав: «Ми зустрінемо їх досить скоро, і коли ми це зробимо, ти так само голосно бажатимеш, щоб ти ніколи не дивився в очі» . на них." Оскільки це, безперечно, було правдою, Лис зберігав, на його думку, розсудливе мовчання. Хихикання Вана говорило про те, що це могло бути менш розсудливо, ніж він сподівався.
  А потім, через кілька днів, армія справді наткнулася на загін Граді; окупанти радісно грабували селянське село. Вони вбили пару чоловіків і деякі з них розважалися з жінкою, яку спіймали. Вони, здавалося, були вкрай здивовані, виявивши ворогів так далеко на території, яку вони явно вважали за свою. Оскільки деякі з них були спіймані буквально з опущеними штанами, вони чинили опір менш затято, ніж могли б інакше, а деякі навіть не спробували вбити себе, замість того, щоб здатися в полон.
  Герін наказав чоловікам, які утримували селянку, і тому, хто був на ній зверху, зв'язати і передати кріпакам, що вижили. "Робіть з ними, що хочете", - сказав він. «Я впевнений, що ти придумаєш щось цікаве».
  Очі селян спалахнули. "Давайте розпалимо вогонь", - сказав один із них.
  "Так, і ми закип'ятимо над ним трохи води", - з ентузіазмом додав інший.
  «Чи потрібні нам гострі ножі чи тупі?» хтось спитав.
  "І те, і інше", - сказала зґвалтована жінка. "Я претендую на першу частку, і я точно знаю, де я її зроблю". Вона дивилася на промежину одного з Граді з інтересом, далеко не непристойним. Герін не міг сказати, чи розуміє хтось із зв'язаних Граді елабонську мову. Вони можуть не знати, що на них чекає. Він знизав плечима. Якби вони цього не зробили, вони довідалися б про це досить скоро.
  Один з інших жителів півночі дійсно говорив мовою землі, в яку вони вторглися. "Я вам нічого не кажу", - сказав він, коли Герін почав його допитувати.
  "Добре", - сказав Лис. Він повернувся до воїнів, які тримали бранців. — Відведіть його туди, де він зможе спостерігати за роботою кріпаків. Якщо він після цього не повернеться балакучішим, ми і його їм віддамо.
  "Давай, ти", - сказав один з елабоніанців. Вони відігнали Граді. Незабаром Лис почув хрипкі крики, що долинали з села. Коли охоронці повернули Граді, його обличчя було блідішим, ніж було. Охоронці теж виглядали похмуро.
  — Ще раз привітайте, — жваво сказав Герін. Він виглядав задумливим, погляд, який йому доводилося практикувати багато років. «Як ти думаєш, твоя богиня буде зацікавлена в тому, щоб зберегти тебе в потойбіччя, якщо ти помреш, а деякі цікаві деталі будуть відсутні? Думаєш, ти б так само насолоджувався потойбічним життям, якби у тебе їх не було? Ти хочеш дізнатися відповіді на ці питання прямо зараз?
  Граді облизав губи. Він відповів не відразу; можливо, він оцінював свій власний дух. Померти в бою, навіть убити себе, щоб уникнути полону, здавалося легко, якщо порівнювати їх з каліцтвами, які були б довгою агонією в цьому світі і могли б занапастити вас у наступному.
  Герін усміхнувся. «У тебе зараз більше настрою поговорити, ніж якийсь час тому? Заради тебе, краще це зробити».
  "Звідки я знаю, що говорю, а ти все одно щось зі мною робиш?" — спитав Граді.
  — Звідки ти знаєш, що можеш мені довіряти, чи ти маєш на увазі? Це просто – ти не довіряєш. Нічого складного в цьому немає, га? Але я говорю тобі зараз, що я не робитиму з тобою всі ці цікаві речі, якщо ти заговориш. можеш вірити мені чи ні, як хочеш».
  Граді зітхнув. "Я говорю. Чого ти хочеш?"
  — Спочатку скажи мені своє ім'я, — сказав Герін.
  "Я Ейстр".
  "Ейстр". Герін знайшов ціпок і написав ім'я елобанськими літерами на м'якій землі біля своїх ніг. «Тепер, коли я це знаю і впіймав тут, я можу творити чудеса проти нього – і проти тебе – якщо виявлю, що ти брешеш».
  Ейстр виглядав приголомшеним. Герін сподівався, що так і буде. Ніщо з побаченого Лисом не змусило його думати, що Граді вміють писати. Грамотність була досить низькою серед елабонців і майже була відсутня серед трокмоїв, які, коли писали, використовували символи своїх південних сусідів. Невігластво посилило страх Ейстра. А правда полягала в тому, що Герін, якби він досить розлютився, можливо, навіть зміг би використати проти нього магію імен, хоча Лис насправді не хотів цього робити.
  "Ви запитуєте. Я говорю», — сказав Граді. «Я говорю правду, клянуся грудьми Волдаря».
  Герін гадки не мав, наскільки сильною була ця клятва, але вирішив не наполягати на ній. Він сказав: «Звідки взялася ваша група? Скільки вас там ще?
  Ейстр вказав назад на захід. «Знаходиться за два дні ходьби звідси. Біля річки. Коли я був там, у нас було, мабуть, десять десятків. Зараз, можливо, більше. Можливо, і не більше».
  Лис обдумав це. Це здалося йому вірогідним способом змусити свою армію потрапити до пастки, не залишивши при цьому Ейстра відданим. Герін сказав: "Чому ти не знаєш, скільки твоїх людей зараз можуть перебувати в цій фортеці?"
  «Ми використовуємо for… як ви кажете? - Для середнього місця. Деякі виходять боротися, деякі приходять боротися, деякі залишаються рабами розуму», - сказав Ейстр. "Зараз багато, зараз немає".
  "Ах". Це мало певний сенс. «Ваша група має повернутися на цю базу в будь-який призначений час, або ви приходите і йдете, коли захочете?»
  «Як нам заманеться. Ми – Граді. Ми вільні. Нами править богиня Волдар, а чи не людина». У голосі Ейстра звучала гордість.
  — Ви можете здивуватися, — сухо сказав Лис. Холодні сірі очі Ейстра незрозуміло дивилися на нього. Герін звернувся до охоронців. «Введіть його. Ми дізнаємось, що нам можуть сказати інші».
  Приблизно те саме він почув від решти жителів Граді, які розмовляли елобанською. Потім йому довелося вигадати, що з ними робити. Вбити їх відразу означало б, що те саме станеться з будь-яким із його людей, захоплених Граді. Утримання їх у полоні змусило б його виділити людей зі своїх сил для їхньої охорони, чого він не думав, що може собі дозволити. Зрештою він вирішив роздягнути їх догола і відпустити.
  «Але ці раби, вони ловлять нас, вони вбивають нас», — заперечив Ейстр, будучи красномовним з Граді. Він нервово глянув у бік селянського села.
  «Знаєш, можливо, тобі слід подумати про це, перш ніж починати їх грабувати, гвалтувати і вбивати», - сказав Герін.
  «Але вони наші . Ми робимо з ними, як хочемо», — відповів Ейстр. "Волдар сказав, і це має бути правдою". Інший Граді, що прямував за Елабоніаном, згідно з кивнув.
  "Волдар не єдина богиня чи бог у цій країні, і люди тут мають більше влади, ніж ви звикли", - сказав Ліс. Наче для того, щоб посилити його слова, ще один крик пролунав від одного з грабіжників, яких він віддав кріпакам. Він здивовано моргнув; він думав, що ці Граді вже напевно мертві. Селяни виявилися більш терплячими та винахідливими, ніж він припускав. Він закінчив: «Тепер ви дізнаєтеся, як це бути кроликами, а чи не вовками. Якщо ви виживете, ви чогось із цього навчитеся».
  «А якщо ти не виживеш, ти теж навчишся цьому», — додав Ван з огидним тріумфуванням.
  Коли йому наказали роздягнутися догола, один із полонених Граді, хоч і був без зброї, кинувся на елабонців і трокмої і бився так люто, що змусив їх убити себе. Інші виглядали набагато менш жахливо без курток, шоломів та важких шкіряних черевиків. Вони побігли до лісу, білі сідниці сяяли на сонці.
  «У них немає ні інструментів для видобутку вогню, — зауважив Герін, — ні зброї для полювання на звірів та принесення їх у жертву нічним привидам. Коли сонце сяде, їм доведеться туго». Він неприємно посміхнувся. "Гарний."
  Він віддав шоломи, щити та сокири, які взяв у Граді, чоловікам селянського села. Він не знав, яку користь вони принесуть людям, не підготовленим до війни, але був упевнений, що вони не зможуть завдати шкоди. Деякі мешканці села все ще були зайняті бранцем Граді. Він щосили намагався не дивитись на те, що залишилося від нахабних рейдерів.
  Він сказав: «Коли ви закінчите там, знайдіть місце, де можна позбавитися тіл, щоб Граді ніколи їх не знайшли. ."
  «Ви не програєте, пане князю», — вигукнув один із кріпаків. "Ти не можеш ".
  Геріну хотілося б розділити зворушливий оптимізм цього хлопця.
  * * *
  Лис прискорив темп, коли його загін на колісницях наблизився до фортеці, яку тримали Граді. Він не хотів, щоб хтось із людей, яких він звільнив, вирішив діяти героїчно та випередив своїх воїнів, щоб попередити гарнізон. Взяти фортецю було досить складно, не попередивши ворога наперед.
  Єдине: Граді, схоже, гадки не мав, що він і його солдати знаходяться десь поблизу. Щоб переконатися, що вони цього не зробили, при своєму наближенні він послав поспішних розвідників, яких, якби їх помітили, швидше за все, прийняли або за Граді, або за елабонських селян. Розвідники повернулися з повідомленням, що Граді, звичайно, утримують фортецю, але підйомний міст у них опущений, і жодної вахти, яку варто згадати, не несуть.
  «Чому б тоді нам просто не піти пішки і не увійти?» - Сказав Лис. «Якщо пощастить, вони не помітять, що ми не ті, ким маємо бути, поки не стане надто пізно піднімати проти нас розвідний міст».
  "Що, і залишити машини?" - Запитав Адіатуннус.
  «Ми все одно не зможемо боротися з ними всередині фортеці, чи не так?» – сказав Герін. Трокм-отаман почухав голову, потім знизав плечима, явно не подивившись на це з такого боку. Герін сказав: «Вони доставили нас сюди швидше, ніж ми могли б піти, і ми не втомилися від ходьби. Вони виконали своє завдання, але не можна використовувати той самий інструмент для кожної роботи». ."
  "Ах, ну", сказав Адіатуннус. «Я казав тобі, що піду проти Граді, куди ти вів, і якщо ти поводитимешся ногами, я піду твоїми слідами, так і зроблю». Однак його очі говорили щось на кшталт: « І якщо щось піде не так, я звинувачуватиму в цьому тебе, так і зроблю… ».
  Однак це був шанс, яким ви скористалися у будь-якій битві: якщо ви програєте, вина лежатиме на вас, якщо ви виживете. Насправді, якби ти помер, тебе теж могли б звинуватити, але тоді ти мав інші приводи для занепокоєння.
  Лис наказав приблизно рівної кількості елобанців і трокмої залишитися з кіньми. Що стосується інших, він поставив на чолі колони тих, хто на вигляд і спорядження найбільше нагадував Граді, щоб якомога довше збивати з пантелику воїнів у фортеці. Будучи сам темноволосим і в найпростішому спорядженні, він ішов попереду.
  Ван, який своїм світлим волоссям і химерною кірасою нагадував майже все на світі більше, ніж Граді, до його гучної огиди було відсунуто в тил. Він скаржився так довго і так гірко, що Герін нарешті огризнувся: «Від трокмоїв я домагаюся більшого послуху, ніж від тебе».
  "О, я зроблю це, Лисе", - сказав чужинець з скорботним зітханням, - "але ти можеш кинути мене в найжаркіший зі своїх п'яти пекель, якщо думаєш, що мені це сподобається".
  "Поки це буде зроблено", - сказав Герін. Йому хотілося б знайти привід, щоб затримати Дюрена у тилу. Якщо вони обоє впадуть, зваляться і всі його надії — знову ж таки, він не зможе щось із цим вдіяти.
  Він повів колону воїнів звивистою дорогою, щоб привести їх до фортеці з півдня, вважаючи, що Граді з меншою ймовірністю стурбуються, якщо він і його люди не з'являться в поле зору прямо зі сходу. «Ми підберемося якомога ближче до фортеці, — сказав він, — а потім кинемося додому. Якщо достатньо з нас зможе проникнути всередину, вони будуть дуже незадоволені».
  "А якщо не вистачить, - сказав хтось - він не бачив, хто - ми зробимо". Оскільки це, безперечно, було правдою, він, не гаючи часу, сперечався про це.
  Його перший погляд на фортецю підтвердив звіти розвідників та його власні сподівання. У Граді на стінах було лише кілька людей. Ще кілька людей проводили час зовні: пара кидалася одна на одну з сокирою та щитом, ще троє чи четверо стояли навколо та спостерігали.
  Коли Граді помітили колону, що наближається, перше, що вони зробили, це підняли гучний, безсловесний оплесок. «Кричі у відповідь!» — прошипів Лис своїм людям, і вони так і зробили. Крик був криком будь-якою мовою.
  Один із Граді, який удосконалює свою роботу з сокирою, першим помітив, що Герін та його послідовники не ті, ким здаються. Однак на той час вони були вже менш ніж за сто ярдів від підйомного мосту. Гостроокий Граді видав крик, хоч і без слів, але зовсім іншої тональності, ніж ті, якими його співвітчизники обмінювалися із замаскованими воїнами Геріна. Він кинувся на елабонців і трокмої, сонце відбивалося від бронзового наконечника його сокири.
  Декілька лучників застрелили його. Він упав, перш ніж наблизився до нападників. "Втікати!" — крикнув Герін, відмовляючись від вдавання. «Захопимо ворота, проникнемо всередину і зачистимо їх».
  Крича щосили, його люди та Адіатуннус кинулися до розвідного мосту. Лис не був першим, хто на нього напав - деякі молоді браво бігли швидше, але він не сильно відставав. Він запитував, чи збираються Граді спорудити його з воїнами всередині фортеці.
  Вони цього не зробили, оскільки не намагалися підняти його до того, як досягли його вороги. Увірвавшись у фортецю, Герін зрозумів, що рейдери з півночі не залишили на лебідках жодної команди, яка б підняти чи опустити міст. Можливо, вони не бачили у цьому необхідності. Можливо, у замках на їхній холодній батьківщині була брама, яка працювала по-іншому. Яка б не була причина, вони полегшили роботу.
  Як тільки він та його люди проникли всередину зовнішньої стіни фортеці, битва була практично виграна. Граді варто було б кинути сокири і благати про помилування. Не всі були навіть сокири, або шоломи, або шкіряні куртки. Вони не очікували на напад. Якби вони здалися, вони б вижили.
  За рідкісними винятками, вони не здавалися. Натомість вони кинулися на елабонців та трокмоїв із гучними криками «Волдар!» Як і пара їхніх воїнів у селянському селі, багато хто з них, озброєний тільки поясними ножами, табуретками і всім, що вони могли схопити, билися так люто, що змушували ворогів убивати себе.
  І вони теж убивали своїх ворогів. Незважаючи на чисельну перевагу, вони все одно завдали великої шкоди. Один із них, розмахуючи лавкою з великої зали, зрівняв із землею цілу низку елобанців, наче косив пшеницю. Кілька воїнів, що впали, теж не піднялися: йому вдалося розколоти їм черепа.
  Його наступний різкий удар лавкою мало не збив Герина з ніг. Лисицю довелося швидко відстрибнути назад, щоб не підпалити собі ребра. Але лава була незручною річчю для удару зліва. Герін ступив уперед, встромив меч у живіт Граді, повернувся, щоб переконатися, що удар убив, і висмикнув клинок. Граді повалився, схопившись за себе та завиваючи.
  Адіатунн гукнув своєю мовою: «Зараз у замок! Ми не дозволимо їм використовувати його як притулок проти нас!
  Якби Граді додумалися це зробити, вони могли б дати армії Геріна тяжкий бій. Багато хто з них намагався проникнути у великий зал, щоб схопити свою зброю, а потім повернутися до бою у дворі. Коли до них проникли елобанці та трокмої, шанс використати замок як цитадель зник.
  І коли бій розгорівся як у великій залі, так і зовні, слуги на кухні – елобанці – всі приєдналися до воїнів Геріна, кидаючись на Граді з кухонними ножами, тесаками, вертлюгами та вилками з сервіровками з двома зубцями. У них не було обладунків, вони не вміли битися, деякі з них були жінками, але вони мали ненависть і надлишок жалю. У тісних приміщеннях, у хаосі, який дозволив їм знищити не одну людину, яка їх пригнічувала, хоча більшість їх числа впала, доклавши зусиль.
  Після того, як великий зал замку був захоплений, битва перетворилася на полювання за всіма Граді, які ще залишилися живими. Високі, бліді, темноволосі чоловіки знаходили притулок, а потім вискакували назовні, продаючи життя як могли. Перш ніж зайшло сонце, майже всі вони були мертві.
  Там допомогли замкові слуги. Вони знали кожне укриття у фортеці і вели до них людей Герина одного за одним. Гради, позбавлені раптовості, завдали менших втрат, ніж могли б інакше.
  "Ми перемогли", - сказав Адіатунн, оглядаючи криваву бійню приголомшеними, майже недовірливими очима. «Хто б міг подумати, що ми зможемо атакувати цих омадхаунів і перемогти їх так, як вони били по нас, як у барабани?»
  «Вони лише чоловіки», — сказав Герін. Зсередини замку почулися крики. Кухонні слуги мстилися деяким із Граді, які ще були живі. Повітря було насичене запахом смаженого м'яса. Герін вирішив, що не хоче знати, яке м'ясо смажиться.
  Він пішов робити все, що міг допомогти пораненим, зашиваючи рани і вправляючи зламані кістки. Лікар із міста Елабон, безперечно, посміявся б з його зусиль. Тут, у північних землях, він був близьким до того, щоб стати лікарем, як ніхто інший, і ближче, ніж більшість інших.
  До нього підійшла худа молода жінка з хлібом, яловичими реберцями та елем. Він узяв небагато, але сказав: «Ось, доїш решту. Ти виглядаєш так, ніби тобі це потрібно більше, ніж мені. Сама думка про худий кухонний помічник видалася йому дивною.
  Як і здивований погляд жінки. Вона почала плакати. «Гради, вони б побили нас чи того гірше, якби ми їли те, що приготували для них». Після цього вона деякий час мовчала, натомість набиваючи рот хлібом і яловичиною. Потім вона запитала: Я тобі потрібна? Я не маю нічого іншого, що я могла б дати тобі за наше визволення».
  "Ні, все гаразд", - відповів Герін. Молода жінка досить молода, щоб бути його дочкою виглядала не дуже добре. Вона виглядала так, наче хотіла вдарити його в око. Ось і подяка , подумав він, і ця думка часто спадала йому на думку, коли він мав справу з людьми. Жінка пішла і підійшла до Трок-. Герін подумав, що, швидше за все, якби вона захотіла віддячити йому таким чином, він дозволив би їй це зробити.
  Він збирався послати гінця, щоб наказати колісницям переночувати разом з рештою армії, коли вони підходили без наказу, причому візник іноді вів ще одну чи дві команди за машиною, в якій він стояв. "Думаю, зараз нам не вдасться зламати раптовість, і ви, можливо, зможете нас використовувати", - сказав син Утреїза Емброна, воїн, якого він залишив відповідальним за колісницю.
  «Добре аргументовано», — сказав Герін, схвально кивнувши. Він багато років добре думав про Утрейз. Чоловік мислив прямо і постійно концентрував увагу на важливому. Він не був головорізом, але свою роботу виконав і зробив це добре. Насправді він схожий на зменшену модель Лиса.
  "Я очікував, що в тебе все буде під контролем", - сказав він тепер. «Якби вони пішли не так, ти вже давно кричав би на нас».
  "Ймовірно, так і є", - погодився Герін. Він продовжив задумливим тоном: «Знаєш, Утреїз, ця земля вимагатиме перебудови, якщо ми колись виженемо Граді з неї. Я думаю, ти був би гарною людиною, якби тебе призначили васальним бароном».
  "Дякую, пане принц", - сказав Утрейз. «Я б збрехав, якби сказав, що не сподівався, що ти скажеш мені щось подібне». Герін ставив питання, чи варто йому дратуватися, що Утреїз його випередив. Він похитав головою: ні, не тоді, коли він роками думав, що розум цього хлопця працює так само, як і його.
  Він озирнувся, щоб переконатися, що його люди на стіні захопленої фортеці настороженіші, ніж Граді. Він не знав, наскільки близько була їхня наступна велика група, і не хотів відмовлятися від перемоги, яку він здобув над ними.
  Змучені елабонські сервітори у фортеці припустили, що Лис захоче спати в кімнаті, яку використав командир Граді, і повели його туди, коли він сказав, що втомився. Один внутрішній запах переконав його, що не хоче цього робити. Навіть за розпливчастими мірками елабонських північних земель, Граді не відрізнялися особливою охайністю. Він запитував, чи це пов'язано з життям у такому холодному кліматі.
  Звідки б воно не взялося, воно змусило його спуститися у велику залу і завернутися там у ковдру разом зі своїми людьми. У залі все ще стояв гуркіт, воїни пили і перегравали бій знову і знову. Лисицю було однаково. Після того, як він навчився засипати з немовлятами в одній кімнаті, ніщо з того, що його люди могли зробити, його не турбувало.
  * * *
  Він не був людиною, яка багато мріяла або часто згадувала свої сни. Коли він виявив, що йде по засніженій стежці серед покритого білими соснами лісу, йому спочатку здалося, що він прокинувся. Потім він зрозумів, що йому не холодно, і вирішив, що це, мабуть, сон, хоча він навряд чи колись пам'ятав, щоб він був таким ясним. Коли він зрозумів, що спить, він сподівався, що зараз же прокинеться, як це часто буває, коли сон сприймається таким, яким він є.
  Але він спав і продовжував йти стежкою. Він спробував змусити себе прокинутися, але виявив, що не може. Тоді його охопив страх. Одного разу, багато років тому, тром-чарівник Баламунг захопив його дух і змусив його побачити те, що чарівник хотів, щоб він побачив. Він не міг вибратися з цього сну, доки Баламунг не звільнив його. Зараз-
  І раптом сосни піддалися. Стежка виходила на засніжену галявину, сліпучо-білу навіть під свинцевим небом. А посеред цієї галявини стояла гарна оголена жінка з довгим темним волоссям, удвічі вища за Лису, яка тримала в правій руці сокиру в стилі Граді.
  — Волдарю, — прошепотів Герін. У тиші свого розуму він подякував своїм богам за те, що богиня Граді вирішила зустрітися з ним уві сні, а не виявити себе в матеріальному світі. Він перебував у достатній небезпеці тут, у цьому місці, яке не було справжнім місцем.
  Вона дивилася на нього, крізь нього, блідими, як крига, очима, в яких мерехтів холодний вогонь. І він раптом похолов , похолов у серці, похолодів зсередини. Її губи ворухнулися. "Ви втручаєтеся в те, що вас не стосується", - сказала вона. Він не думав, що ці слова були елабонський, але все одно зрозумів їх. Це викликало в нього трепет, але не здивування. Боги - і, як він припускав, богині - мали у таких питаннях свої методи.
  "Північні землі - моя земля, земля мого народу, земля моїх богів", - відповів він, настільки сміливо, наскільки насмілився. "Звичайно, те, що тут відбувається, турбує мене".
  Цей божественний погляд знову пронизав його. Волдар з презирством хитнула головою. Її волосся розвівалося позаду неї і летіло назад, наче на вітрі, але вітерця не було, або Герін його не відчував. Обличчям і формою богиня Граді була приголомшливо красива, досконаліша, ніж будь-яка істота, яка могла собі уявити Лис, але навіть якби вона була його розміру, він би не відчув до неї ніякого руху бажання. Якою б не була її мета, любов не мала до цього жодного відношення.
  Вона сказала: «Послухайся зараз, і ти, можливо, ще виживеш. Припини свій марний опір, і ти зможеш прожити все своє життя, яке найбільше шанується серед усіх тих, кому не пощастило народитися від крові мого народу».
  Чи малися на увазі люди, які їй поклонялися, чи люди, яких вона вигадала? Герін ніколи не думав, що він матиме шанс задати богу цю філософську загадку, і в цей момент він виявив, що мати шанс і мати сміливість — це дві різні речі.
  Він сказав: Я ризикну. Можливо, я помру, але мені здається, що це краще, ніж жити під вашим народом та під вами. Або я можу виявитися живим та вільним. Поки не настане час, ніколи не знаєш». — і в нас, елабонців, також є боги».
  Волдар знову підвела голову. "Ви впевнені? Якщо так, то де вони? П'яні? Сплять? Мертві? Я їх майже не помітив, говорю вам. У трокмоїв є боги, так, боги, які тікають від мене. Але ж ви, люди тут? знаєш? Я думаю, ти молишся порожнечі».
  Герін знав, що він не може дозволити собі повністю прислухатися до того, що вона йому говорить. У неї були свої інтереси, і обдурити його і спантеличити було їй на користь. Але те, що вона сказала про богів Трокм, надто добре відповідало тому, що сталося у матеріальному світі, щоб він одразу ж відмахнувся від цього. І те, що вона сказала про Дьяуса і решту елабонського пантеону, змусило його задуматися про власні думки ... і про власні тривоги. Йому було цікаво, яку частину сну він запам'ятає, коли прокинеться.
  "Я скористаюся шансом", - сказав він. «Трокмої принесли своїх богів на південь від Ніффета, коли переправилися через неї кілька років тому, і ці боги і зараз живуть на цій землі, але вони не втекли від богів, яких ми, елобанці, слідуємо. Трокмої не завоювали нас, або ви помітите, як вони, напевно, зробили б, якби наші боги були такими слабкими, як ви кажете».
  "Як я вже казав тобі, слабкі саме трокм-боги", - відповів Волдар. Але вона вже не звучала так похмуро та самовпевнено, як раніше; можливо, він дав їй відповідь, якої вона не чекала. Вона зібралася з силами, перш ніж продовжити: «У будь-якому разі, я і мій народ не такі нікчемні та дурні, як Трокмої та їхні боги. Ми приходимо сюди не для того, щоб відвідувати чи ділитися. Ми приходимо, щоб забрати » .
  На думку Геріна, Трокмої прийшли з тієї ж причини. Але Граді, Волдар та інші їхні боги ставилися до цього набагато серйозніше і методичніше, ніж лісові бігуни.
  Волдар продовжив: «Я говорю тобі наступне: якщо ти виступиш проти нас, ти і твоя лінія обов'язково зазнайте невдачі, і це буде так, якби вас ніколи не було. Будьте обережні та робіть відповідний вибір».
  На мить Герін відчув повний розпач. Волдар гостро вдарив по своєму найглибшому таємному страху. У нього майже виникла спокуса здатися. Але потім згадав вірші Бітона, який обіцяв Дюрену баронство Рікольфа. Невже далекоглядний бог збрехав йому? Йому було важко повірити в це. Він ставив питання, чи відчув Волдар хоча б присутність Бітона на цій землі, адже святилище Сивіли знаходилося далеко від будь-якого місця, до якого могли дістатися Граді, а сам Бітон був лише поверхово елабонцем. Він не питав. Чим неосвіченішими будуть Граді та їхні боги щодо північних земель, тим краще будуть їхні противники.
  Він також ставив питання, чи стикався колись Волдар з якими-небудь більш давніми, зовсім неелабанськими силами, що мешкали під святилищем Сівіли, з силами, що управляють монстрами. Потім він запитав, чи існують такі сили. Так багато він не знав навіть після напруженого життя у світі.
  "Яка твоя відповідь?" - спитав Волдар, коли той нічого не сказав.
  Хто може сказати, чи буде те, що ви мені скажете, тим же, що і те, що буде? він відповів. «Думаю, я скористаюся своїм шансом, борючись далі».
  "Дурень!" Волдар закричав. Вона тицьнула в нього пальцем. Холодний удар, гострий та різкий, як удар списа. Він схопився за груди, ніби його пронизали, і прокинувся, важко дихаючи, з серцем, що билося від страху, у великій залі фортеці, яку він і його армія щойно захопили.
  Адіатунн лежав за кілька футів від нього. Щойно Герін розплющив очі в темряві згаслих смолоскипів, як вождь трокмів голосно скрикнув: «Вега! Жахлива відьма!» — рідною мовою і сів прямо, широко розкривши бліді очі.
  Декілька воїнів перешіптувалися і ворушилися. Декілька чоловіків прокинулися від крику Адіатунна і поскаржилися, перш ніж перевернутися і знову заснути. Адіатун дико роззявив рота, то туди, то сюди, ніби не знаючи, де він знаходиться.
  «Ти щойно відвідав уві сні певну богиню?» Герін тихо покликав. Він все ще не знав, чи допоможе згадка Волдара на ім'я змусити її звернути на нього увагу, але після того, що він щойно побачив, йому теж не хотілося це з'ясовувати.
  "Ох, я зробив це", - відповів Адіатун тремтячим голосом. Йому потрібен час, щоб зрозуміти, чому Герін, ймовірно, поставив це питання, і це показник того, наскільки він вражений. Його погляд загострився, показуючи, що його ум знову почав працювати. - А ти, Лисе? Теж саме?
  — Те саме, — погодився Герін. «Вона… ким би вона не була» — ні, він не ризикував би — «намагалася відмовити мене від продовження передвиборчої кампанії. Що з Вами сталося?"
  «Один тільки її погляд перетворив на мене мозок, чесно кажучи, крижаний», — сказав Адіатун, тремтячи. «Найскромніше дівчисько, яке я коли-небудь бачив, і це неправда. І кров, що тече з її щелеп, виходила від якогось доброго трока-бога, я думаю, приятель».
  - Потворна? Кров? Не такою вона здалася мені, — сказав Герін, швидше заінтригований, ніж здивований. Зрештою, боги були богами; звичайно, вони могли проявлятися більш ніж одним способом. «Вона була гарною, але жахливою, в ній змішалися страх, холод і трепет. Я подумав: не дивно, що вона найголовніша серед усіх богів Граді ».
  "Ми бачили її інший, от і все", - сказав Адіатуннус, ще раз здригнувшись. «Цікаво, як вона виглядала насправді, чи була вона такою. Я думаю, ми ніколи цього не дізнаємось. Однак, хоч би як ви її бачили, що ви двоє хотіли сказати один одному?»
  Як міг, Герін переказав свою розмову з богинею Граді, закінчивши: «Коли я сказав їй, що не здамся, вона, я не знаю, заморозила мене. Я думав, що моє серце і вся моя кров перетворився б на кригу, але перш ніж це сталося, я прокинувся. Що з тобою трапилося?"
  - Ти сказав їй "ні"? — спитав Адіатуннус здивованим тоном. - Ти сказав їй "ні", і вона не знищила тебе?
  - Звичайно, вона мене знищила, - роздратовано відповів Герін. "Дивися, ось ти розмовляєш з моїм проклятим трупом".
  Адіатун придивився, потім насупився, а потім, після довгого мовчання, почав сміятися. «Фокс, я вже багато разів хотів побачити твоє мертве тіло, прокляте або яким би там не було чином, на твій вибір. А тепер, зізнаюся, я радий, що ти досі тут, щоб дати мені більше інформації. лінія неприємностей».
  "Я дякую вам за це в тому ж дусі, що ви мали на увазі", - сказав Герін, видавлюючи ще один смішок з Адіатуннуса. Лис продовжив: «Що… вона… сказала чи зробила, що ти прокинувся з таким завиванням?»
  «Та вона показала мені руйнування всього, заради чого я працював всі ці роки, якщо я продовжуватиму війну проти її народу», — відповів Трокм.
  - І ти їй повірив? – сказав Герін. "Просто так?"
  "Я так і зробив", - сказав Адіатуннус з ще одним смішком. "Я хочу знати, чому ти цього не зробив".
  «Бо я припускав, що вона бреше мені, щоб налякати мене і змусити мене впасти духом», - сказав Герін. «Якби я був богом Граді, я зробив би саме це. Ви, Трокмої, хитрий народ, у вас немає богів-ошуканців?
  "Так, ми робимо це", - визнав Адіатуннус. «Але богиня в моєму сні, вона не така, ні з усіх розповідей про неї, які я знаю, ні на якій дорозі. І Граді, вони теж такі. Вони приходять, беруть, убивають і вони йдуть, навіть не посміхнувшись, щоб сказати, що їм подобається робота».
  Ця остання фраза викликала пирхання у Лиса, який сказав: «Ну, судячи з того, що я бачив, ти маєш рацію щодо Граді. Можливо, ти навіть маєш рацію щодо... цієї богині. Можливо, вона не стала б брехати заради спорту». так само, як це зробив би лісовий бігун». Він насолоджувався поглядом Адіатуна, ознакою того, що дух вождя відновлюється. «Але почала б вона брехати, щоб допомогти своєму народу? Звісно, стала б. По цей бік Бітона, чи можеш ти уявити бога, який би цього не зробив?»
  Адіатун замислився над цим. Повільно він кивнув головою. — Підіб'ємо підсумок того, що ви кажете, пане принц. Він вимовив титул Геріна тоном напівневдоволення, напівзахоплення. «В тобі є пісок і це так. Ти прагнеш просто продовжувати йти Граді, ніби тобі ніколи не снилася твоя мрія, чи не так?»
  "Якось ми перемогли їх, ти і я разом", - сказав Герін. «Я переміг їх в інший раз, і все це через мою самотність. Поки вони не покажуть мені, що можуть перемогти мене, чому я маю відступати?»
  «Звичайно, і ти маєш спосіб змусити все це звучати так просто і легко», — сказав Адіатуннус. «Але вони вже багато разів перемагали нас, я маю на увазі Трокмої. Коли це станеться», — він зітхнув, — «єдине, про що ти можеш думати, це те, що це станеться знову, намагайся, як хочеш, щоб це припинити».
  «Саме тому ви поєдналися з нами», — зауважив Герін.
  - Ось істина, - сказав Адіатуннус.
  "Тоді дозволь мені взяти на себе ініціативу, якщо ти дав її мені, і не забивай собі голову мріями, навіть мріями, в яких є богині", - сказав Лис.
  "Не прикидайся. Не чекайся». Голос Адіатуннуса був високим і скрипучим, наче він був матір'ю, що кричала на маленького хлопчика. "Легко сказати. Не так легко зробити, особливо, коли ти в середині сну».
  У цьому також була правда. Але Герін запитав: Ти зараз спиш?
  "Ні", - одразу сказав стром-вождь. Але потім він оглянув тьмяно освітлену велику залу. «Або ні, ось що я думаю зараз. Але як ти можеш бути впевнений?
  - Гарне питання, - сказав Герін. «Якби у мене була хороша відповідь, я б дав її тобі. Ось що я тобі скажу: я теж не думаю, що це мені сниться». Він натягнув на себе ковдру; груба шерсть дряпала йому шию. — Але якщо пощастить, я скоро буду. Він заплющив очі. Він почув тихий сміх Адіатунна, а трохи пізніше почув, як його хропіння приєдналося до наповненого залу. Трохи згодом він перестав щось чути.
  * * *
  Коли наступного ранку армія Лиса рушила на захід від захопленої фортеці, вона рушила назустріч темно-сірим хмарам, що скупчилися високо на горизонті і швидко мчали до них під вражаюче прохолодним вітерцем. «Не знав би, що в нас літній сезон, чи не так?» — сказав Герін, трохи тремтячи, коли вітер ковзнув під його обладунки і охолодив його шкуру.
  Дюрен озирнувся через плече на батька. «Якби я не знав, яка зараз пора року, я припустив би, що в цих хмарах утримується сніг, а не дощ».
  — Я хотів би, щоб вони це зробили, — сказав Ван, насупившись, дивлячись уперед. «Сніг зробить дорогу твердою. Дощ, схожий на дощ, який, здається, залитий хмарами, перетворить ці ґрунтові дороги на суп глибиною до ступні». Він повернувся від Дюрена до Геріна. «Ваші елабонські імператори не були дурнями, коли прокладали свої чудові дороги. Так, важко для копит коня, але ви можете пересуватися по них і вкусити великий палець у найгіршу погоду».
  «Я не скажу, що ти не правий, тому що я думаю, що ти правий». Герін вивчив ці хмари, що швидко рухаються, і похитав головою. «Я ніколи не бачив такої жахливої погоди наприкінці року».
  Поки він говорив, вітер ще дужче посилився. Десь неподалік пахло дощем, вологим пилом. За мить перша крапля потрапила йому в обличчя. Настав новий дощ, вітер розносив його майже горизонтально повітрям. Літній дощ повинен був бути приємним, руйнуючи вологість і залишаючи повітря м'яким і приємним, коли він йшов. Цей дощ, якось почався, пронизував до мозку кісток і не подавав жодних ознак того, що колись піде.
  Деякі воїни взяли із собою дощові накидки із промасленої тканини чи шкіри. На цей раз Герін виявив, що він недосконало завбачливий і намокає ще сильніше. Коні прошлепали по густій тині дороги і почали піднімати гній замість пилу. Колеса колісниці залишали брудний слід, коли машина котилася на захід.
  Світ Геріна стиснувся; дощ опустив тьмяні штори, що приховували середню відстань і навіть ближче. Він міг бачити пару найближчих до нього упряжок і колісниць, не більше. Кожен Граді у світі міг би бути зібраний на відстані півтора постріли з лука осторонь дороги, але він би ніколи про це не дізнався. Через деякий час він перестав хвилюватися; якби Граді були там, вони б теж про нього не довідалися.
  Вода капала з брів Вана і стікала по бороді. "Це не природний шторм, Фоксе", - прогримів він, підвищуючи голос, щоб його було чути крізь завивання вітру і барабанний бій крапель.
  — Боюся, ти маєш рацію, — сказав Герін. "Це нагадує мені про те, кого чарівник Баламунг підняв проти нас, перш ніж він повів Трокмої через Ніффет". Він пам'ятав блискучий, чарівний міст через річку, ніби це було вчора, хоча з того часу минуло більше третини його життя.
  Ван кивнув головою. Цей рух струснув ще більше води з його бороди. "І якщо чарівник міг зробити те, що зробив Баламунг, наскільки сильно боги могли контролювати погоду?"
  - Гарне питання, - відповів Герін і деякий час більше нічого не говорив. Останнім часом багато людей ставили добрі запитання. Нарешті він додав: «Це таке гарне питання, краще б ти його не питав».
  Немов підтверджуючи слова чужинця, блискавка впала і розбила дерево десь неподалік. Герін побачив синьо-фіолетове світло і почув гуркіт, але не зміг побачити дерева крізь зливу.
  У міру того, як дощ продовжувався, армія просувалася все повільніше. Лисові було важко переконатися, що вони все ще їдуть на захід. Йому було важко переконатися, що вони все ще в дорозі; Єдиний спосіб відрізнити це від полів, якими він йшов, полягав у тому, що бруд здавався глибшим і прилиплим до дороги.
  У цей час року дні були довгими, але хмари були такими густими та чорними, що приховували настання ночі майже доти, доки не наставала справжня темрява. Армія, що опинилася далеко від фортеці і навіть далеко від селянського села, розбила поспішний та жалюгідний табір. Єдиним підношенням, яке вони могли дати примарам, була кров'яна ковбаса з їхнього раціону. Про розпалювання пожеж не могло бути й мови. Так було полювання.
  Герін притиснув щелепу до незадоволених, розчарованих криків нічних духів і щосили намагався не звертати на них уваги, як він намагався б не звертати уваги на перші болі в голові, що починають гнити зуби. Він хлюпав нещасним табором. Намету вистачило лише приблизно на третину його людей. Він кричав і вмовляв солдатів упакувати ці намети так щільно, як кріпаки набивають ячмінь у банки для зберігання. Це допомогло, але цього було замало. Нічого не було б достатньо, тільки не того дощу.
  Він змусив людей, яких не можна було запхати в намети, оснастити ті укриття, які вони могли, ковдрами та колісницями, на яких вони їздили. Це було б непогано проти звичайного теплого літнього дощу. Навпаки: «Через пару днів половина з нас матиме лихоманку в грудній клітці», — сказав він, тремтячи. «Я не здивуюсь, якщо у нас піде мокрий сніг».
  «Кожного дня я швидше боротимуся з Граді, ніж з погодою», — сказав Ван. «Проти Граді можна завдати удару у відповідь». Герін похмуро кивнув.
  Адіатуннус крикнув: «Лис, де ти зараз? Через таку густу темряву я можу впасти в калюжу і втопитися, інакше я колись знайду тебе».
  — Тут, — відповів Герін крізь шипіння дощу. За мить він знову заговорив, щоб підвести вождя трокмів до ковдри, під якою той сховався. Адіатунн сів поруч із ним, тихо сплескуючи.
  «Пан принц, чи можемо ми продовжувати і проти цього?» — спитав лісовий бігун.
  "Я постараюся", - відповів Герін.
  «Але який у цьому сенс?» Адіатуннус заволав. «Якщо ми продовжимо, ми по-чесному потонемо, якщо ви не хочете вважати смертю те, що потонули в бруді, а не втоплення».
  "Є питання, яким, я підозрюю, філософи ніколи не турбувалися", - сказав Герін, тим самим бавлячи себе, але не Трокм-. Він продовжив: «А що, якщо ми здамося і сонце зійде завтра до полудня? Це сильна буря, так, але не така вже й погана». Те, що незадовго до цього він говорив Вану прямо протилежне, його анітрохи не збентежило; він хотів підтримувати настрій Адіатунна якомога вище.
  Це виявилося не дуже високим показником. Зітхнувши, вождь сказав: Так чи інакше, вони нас переможуть. Якщо їм не вдасться зробити це силою зброї, то ця богиня та інші впораються. Нам буде краще, якщо ти будеш тут, Лисице, але чи краще добре? Я в цьому маю сумнів.
  Герін відступив до останньої канави: Ти пам'ятаєш свою клятву?
  "Ох, я так і роблю". Адіатун знову зітхнув. — Поки ви йдете, пане принц, я справді піду з вами і піду. Так я заприсягся. Але чи думаю, що це принесе якусь користь — це інша історія. Він хлюпнув геть, залишивши Геріна без гарної відповіді.
  * * *
  Багато в чому підбурювані криками і прокльонами Лиса, елобанці і тромокої знову попрямували на захід після того, як темрява змінилася незадоволеними, млявими ранковими сутінками. Поїздка просто під дощ лише погіршила ситуацію. Те саме сталося з жалюгідними сніданками, які солдати поглинали, повільним кроком, спричиненим брудом, та позасезонним холодом дощу.
  До полудня шматочки льоду почали жалити обличчя солдатів. — Не так уже й погано, кажеш ти? — крикнув Адіатуннус крізь сльоту, коли його колісниця рушила вперед і досягла рівня Геріна. І знову Лис не знайшов жодного зі своїх звичайних різких ударів у відповідь.
  Трохи згодом армія підійшла до селянського села. Кріпаки були в люті. "Урожай на полях загине!" - кричали вони, ніби Герін міг щось із цим вдіяти. «Ми помремо з голоду взимку, якщо не втопимося першими або не замерзнемо на смерть. Влітку лід!»
  "Все буде добре", - сказав Герін. Він запитував себе, чи повірить йому навіть самий наївний кріпак.
  Продовжуючи шлях, він і його люди з заздрістю озиралися на хатини з солом'яними дахами, в яких тулилися селяни. Вони, безперечно, будуть сухішими, ніж його армія. Якби село було велике, а не маленьке, у нього б виникла спокуса вигнати кріпаків з їхніх будинків і привласнити притулки своїм людям. Він був радий, що йому не довелося турбуватися про це.
  Чим далі на захід він і його солдати просувалися, тим гірша погода. Десь чекали на Граді. Він сподівався, що вони такі ж мокрі та нещасні, як і його власні люди.
  Дюрен сказав: «Такими темпами ми могли б в'їхати прямо в Оринський океан і ніколи про це не дізнатися. Я не розумію, як ми могли б стати вологішими, ніж зараз».
  — Океан має смак солі, хлопче, — сказав Ван. «Я був на них і в них, тож я знаю. Але в іншому ти маєш рацію. Я все чекаю, що повз мене пропливе риба. Ще не бачив, тож, можливо, це все ще земля».
  Хоч би що це було, це було жахливо. Деякі невеликі струмки вийшли з берегів, і їхня вода коричневими смугами лилася по полях, що вже розмокли від зливи. Як і на першій ділянці, через яку пройшла армія, кріпаки тулилися у своїх селах, з похмурим подивом дивлячись на загибель річного врожаю. Герін здригнувся від думки про те, якою буде зима. Селянам доводилося їсти траву, кору та одне одного. Після таких років почалися повстання серед людей, яким уже не було чого втрачати.
  Ближче до вечора (принаймні, так думав Лис; на той час він, здавалося, подорожував цілу вічність) армія таки натрапила на якісь Граді: подвійна жменька загарбників тяглася або, швидше, хлюпала полем, промасленим дощем. накидки на голови. "Там вони!" - крикнув Герін. «Люди, чиї боги роблять цю кампанію такою жахливою. Що ви скажете, щоб ми відплатили цим богам за горе, яке вони нам завдали?
  Після цього він не знав, радіти йому чи шкодувати, що так висловився. Граді, помітивши, що його війська виходять з-під дощу приблизно в той же час, коли він їх побачив, побіг незграбно до дерев, що межують із краєм поля. Земля була брудною, але не такою вже неможливою, як деякі, через які йому довелося пройти. Це означало, що колісниці могли випередити піших людей. Його солдати відрізали Граді від втечі, потім стрибнули вниз і перебили їх одного за одним. Вода, що стояла в полі, тут і там покривалася червоними калюжами, поки дощ зрештою не розбавив її і не змив.
  Геріна непокоїла не сама бійка. Але дике тріумфування, яке випробували і елобанці, і трокмої, знищивши Граді, змусило його задуматися, хоча – і, можливо, особливо тому, – що він заохочував їх зробити саме це. Зобразивши це якнайкраще, він сказав Адіатунну: «От, розумієш? Щоразу, коли ми нападаємо на них, ми їх перемагаємо».
  - Це правда, - сказав Адіатуннус. "Воїни, ми можемо перемогти їх, звичайно, і ми можемо". Він не виглядав щасливим із цього приводу, продовжуючи: «І яка користь від цього нам, я вас питаю? Коли боги і богині зриваються на нас із небес, яка користь від вбивства людей?
  "Якби ми не показали, що здатні на це, боги та богині Граді не приєдналися б до боротьби проти нас", - сказав Герін.
  — Ти хочеш сказати, що зараз буде краще чи гірше? — спитав Адіатуннус і відлетів, перш ніж Лис встиг відповісти.
  Примари не турбували армію тієї ночі, оскільки поряд був полеглий Граді, який дав їм своє благословення крові. Але дощ і мокрий сніг продовжували лити, через що табір став таким же нещасним, як і минулої ночі. Герін ставив питання, чи з'явиться йому Волдар, коли він спить (чи спить він, такий мокрий і холодний), але після того, як нарешті заснув, він нічого не пам'ятав.
  Назва «Світанок» була такою ж неправильною, як і з самого початку шторму. Лис змусив армію рухатися далі, відмовляючись вірити в те, що вона не рушить інакше. Змучені, мокрі люди запрягали змучених, мокрих коней у колісниці і щосили намагалися продовжувати рух на захід, проти Граді.
  Герін би насолоджувався великою бійкою того дня. Це було б осередком гніву, який охопив його людей. Але як можна було дати відсіч сірому небу, яке продовжувало лити дощ і лід на голову? Ви не могли, і в цьому й полягала проблема.
  "Завтра ви їх не змусите", - сказав Ван, поки вони повільно просувалися далі. «Будь я проклятий, якщо знаю, як ти змусив їх піти сьогодні».
  "Вони зараз більше бояться мене, ніж богів і богинь Граді", - сказав Ліс. "Вони знають, на що я здатний, але досі в цьому не впевнені".
  Але наступного дня з берегів вийшли вже не струмки, а річки. Дощ та мокрий сніг змінилися градом, а потім снігом. Герін погрозив кулаком небесам, бажаючи мати лук, який міг би дістати їх межі. Бажати, як завжди, було марно.
  Тремтячи, стукаючи зубами, він здався. "Ми повертаємося", - сказав він.
   VII
  На східному березі річки Венієн, на території, контрольованій Адіатунном, погода була прохолодною та дощовою. Здавалося, ніхто не хотів вірити розповідям вояків, що повернулися, про те, що їм довелося пережити, намагаючись проникнути в саме серце влади Граді.
  «Єдине, про що я можу думати, — сказав Герін, стоячи поряд із вогнем, що реве в каміні у великій залі Адіатуннуса, — це те, що Волдар та інші не мають повної влади на цьому далекому сході. У всякому разі, поки що».
  Довге обличчя Адіатуннуса стало ще сумнішим, ніж останнім часом, коли він почув, як Лис назвав богиню Граді. Геріна це не хвилювало. Неслухняна пекла його, як лихоманка. Можливо, це доводило його до марення, як іноді буває при лихоманці. Його це теж не хвилювало. Він хотів завдати удару у відповідь Граді будь-яким можливим способом, а також їх божествам.
  — Але як ти перешкодиш їм розширити свій вплив? - Запитав Адіатуннус. Він теж стояв поруч із вогнем, ніби не міг зігрітися. Лис це розумів, бо відчував те саме. «Ви лише людина, пане принц, а людина, яка бореться з богом або навіть з богинею, вона програє, не розпочавши».
  «Звичайно, знає», відповів Герін, «якщо він досить дурний, щоб одразу розпочати бій. Боги сильніші за людей, і вони бачать далі, ніж люди. Хоча це не означає, що вони розумніші за людей. ."
  «І наскільки розумним треба бути, щоб наступити на таргана?» Адіатун повернувся. «От ким ти для богів, Лис: пане Геріне Жук, принц тарганів».
  - Безперечно, - сказав Герін, дратуючи Адіатунна тим, що відмовлявся дратуватися сам. «Але якщо я зможу роздратувати інших богів на тих, за якими йдуть Граді, і якщо я зможу направити їх у правильному напрямку…» Слухаючи себе, він міг оцінити, в якому розпачі він був. Грати з гадюками – навіть із тими, що описав Ван – було безпечніше, ніж зв'язуватися з богами. Але якби він не отримав божественної допомоги, Граді та їхні похмурі божества поглинули б усі північні землі. Він відчував це всіма своїми кістками.
  — І яких богів ти тепер покличеш? Адіатуннус звучав одночасно тривожно та стурбовано. «Тепер наші власні сили не зустрінуться з тими, за якими прямують Граді. Отже, на жаль, ми побачили. Щось інакше з вашими елабоніанськими силами?»
  "Я не знаю", сказав Герін. Це було ще не все, чого він не знав: він ставив собі запитання, чи зможе він взагалі змусити отця Д'яуса приділяти хоч якусь реальну увагу справам матеріального світу. Глава елабонського пантеону за довгі роки поглинув смак величезної кількості обгорнених жиром стегнових кісток; чи міг він тепер дати співвідношення ціни та якості? Герін сприймав свою силу як щось зрозуміле, поки не побачив, як Волдар підтримує Граді. З того часу, і особливо після урагану, він ставив собі запитання... і турбувався.
  "Я не знаю" - це не те, на чому можна покладати надії на землю, - сказав Адіатун.
  "Якби я думав, що ви помиляєтеся, я б так і сказав", - відповів Герін. «Насправді, я не збираюся викликати елабонського бога, щоб розібратися з богинею та богами, яким слідують Граді. Є чужий бог, з яким я вже мав справу раніше…»
  Він зупинився. Адіатун помітив, що він зупинився. "Розкажи мені більше", - попросив Трокм. Що це за чужий дух? Які в нього сили?
  "Маврікс - ситонський бог вина, поезії, родючості та краси", - відповів Лис. «Поруч із Бітоном він також бог, який загнав монстрів назад під землю після землетрусу».
  "Воістину могутній бог", - сказав Адіатуннус, виглядаючи враженим. «Я розмовляв з одним із цих монстрів, яким я був, і вигадував способи розбити тебе на порошок, Фокс, коли він тихо і безшумно зник, не залишивши після себе нічого, крім неприємного запаху, щоб показати, що він не був сном».
  "Так мені сказав Дивіціакус", - сказав Герін. «Саме тоді ти вперше присягнув мені у васальній залежності». Адіатун кивнув, ні крапельки не бентежачись. Тоді він був наляканий і змусив присягнути так само, як і зараз через Граді. Якби небезпека зникла, він міг знову спробувати повернути собі свободу дій, як він це зробив десятьма роками раніше.
  Чого Лис не сказав йому, так це того, що він зустрів перспективу закликати Маврикса собі на допомогу з тим же ентузіазмом, з яким він поставився б до ідеї вирізати з плеча наконечник стріли: і те, й інше було болісною необхідністю, з упором на хворобливу необхідність. . Вони з Мавриксом ніколи не ладнали. Він не так переконав ситонського бога позбутися монстрів, скільки обманом змусив його зробити це. Натомість Маврікс швидше б позбувся його, а може, й раніше.
  Якось він пережив Маврикса, одного разу обдурив його. Чи зможе він це зробити знову? Він сказав, що людина може бути розумнішою за бога. Тепер він матиме шанс довести це… якщо він зможе.
  Адіатуннус знайшов ще одне цікаве питання: «Чи справді ваш ситонський бог досить сильний, щоб дати відсіч... цій богині?» Він би не назвав Волдара. «Вона не просто монстр, хоч би яким чудовиськом вона здавалася».
  - Цього я теж не знаю, - сказав йому Герін. "Все, що я можу зробити, це спробувати це з'ясувати". Він підняв руку. «І я знаю, яким буде твоє наступне питання: що ми робитимемо, якщо Маврікс виявиться недостатньо сильним?»
  Він не відповів на запитання. Він вдав, що не відповів на нього. Нарешті Адіатун підштовхнув його: «Ну, що ж робитимемо тоді?»
  - Я гадаю, зістрибнути зі скелі, - сказав Лис. «У мене зараз немає кращих ідей. А у тебе?"
  На його подив, вождь Трокма заговорив і запитав: «Ви заберете всіх своїх жителів півдня назад у свої володіння?»
  «Я не думав про те, щоб зробити з ними щось ще», - зізнався Герін. «Я не думав, що ти захочеш, щоб вони опинилися на твоїй землі – зрештою, вони елобанці – і не думав, що ти захочеш годувати їх довше, ніж треба. Чому? Я помиляюся?"
  Адіатунн вагався, але, нарешті, з засоромленим виглядом сказав: «Я б не заперечував проти того, щоб ви залишили пару сотень позаду, щоб спостерігати за лінією Венієн і боротися разом із нами, якщо Граді спробують її форсувати. Справді, прошу про це, Фоксе, як твій васал.
  — Ви маєте на увазі, — сказав Герін з повільним подивом. З виразом ще більш нещасного, ніж будь-коли, Адіатун кивнув. Лис почухав голову. «Чому після стількох років спроб убити кожного елобанця, якого ти зміг знайти?»
  «Бо, якщо це ми, самотні, і Граді, що переправляється через річку, і таке інше, ми програємо», - похмуро відповів Адіатуннус. «Суммат піде не так, як завжди буває, коли шинді перетинають нас та Граді. Однак ви, жителі півдня, можете їм протистояти. Я бачив це на власні очі. І ось…"
  Герін ляснув його по плечу. «Задля цього я залишу людей. Лорд захищає своїх васалів, інакше він не залишиться їх лордом надовго — або не заслуговує на це. Вас влаштує, якщо я залишу сина Відіна Сімріна командувати моїми людьми?»
  «Тепер ми всі твої люди, Лисе, хоч би як це нам подобалося», — сказав Адіатуннус з кривою усмішкою. «Так, Відіну приємно очолити елабонців. Я знаю, чого він вартий, я маю це зробити, враховуючи ті проблеми, які він мені доставив. Але чи наслідуватиме він мій приклад, коли мова піде про об'єднання жителів півдня і трокмої?»
  "Без мене тут?" Герін потер підборіддя. «Це видається справедливим. Тут буде більше ваших людей, аніж моїх». Він запитував, чи справді Адіатуннус хотів, щоб він залишив значну частину своєї армії, щоб лісові бігуни могли напасти на неї. Однак він не повірив цьому після їхньої перерваної кампанії проти Граді. Будь-яка людина, яка боялася його більше, ніж Волдара, була дурнем, і Адіатуннус не підходив для цього.
  Трокм сказав: «Сподіваюся, ваш іноземний бог занадто мало знає про цих Граді, щоб їх боятися».
  Маврікс був чи міг бути великим боягузом. Лис не сказав цього Адіатунну.
  * * *
  "Ось воно". Герін зітхнув з полегшенням. Лиса фортеця все ще стояла; земля навколо нього була порушена з часу останнього набігу на Граді. Він думав, що почує про будь-яку катастрофу, мандруючи своїми володіннями, але ніколи не можна бути впевненим. Іноді єдиний спосіб знайти новини — це натрапити на них.
  Спостерігач на сторожовій вежі був напоготові. Герін почув далеко сигнал ріжка, який він протрубив, щоб попередити гарнізон про наближення армії. Озброєні люди вискочили на частокіл із похвальною швидкістю.
  - Їдьте вперед, - сказав Лис, поплескуючи Дюрена по плечу. «Ми повідомимо їм, що впоралися цілими та неушкодженими». Він сподівався повернутись із тріумфом. Цього не сталося. Він боявся повернутися з поразкою, можливо, переслідуваний загоном лютих Граді. Цього також не сталося. Виграв він тоді чи програв? Якщо він сам не знав, як він міг розповісти про це ще комусь?
  Хтось на стіні крикнув: Це Лис! Воїни аплодували. Вони не знали, що він зробив, так само, як і він не знав, що тут сталося. Як і після землетрусу, що зруйнував святилище Бітона, він був у курсі найвіддаленіших новин.
  — Все гаразд, пане принц? Лис Рівін покликав його.
  — Все добре, — відповів Герін. - А ти? А фортеця? І володіння? Як погода?
  «Ви йдете на війну і питаєте про погоду?» - Запитав Рівін. Коли Герін тільки кивнув, південний аристократ, який вирішив приїхати в північні землі, розгублено розвів руками. Нарешті, пронизаний поглядом свого повелителя, він відповів: «Погода була непогана. Холодна, і дощів було більше, ніж я пам'ятаю за більшість років, але непоганих. Чому? Як погода була далі на захід?
  — Ну, давай подивимося… як би це сказати? Герін замислився. «Якби мокрий сніг не підготував мене, град мені сподобався б ще менше, ніж». Це викликало всі недовірливі коментарі, як і передбачав. Він нетерпляче помахав рукою. "Опустіть розвідний міст, і ми розповімо вам, що сталося".
  Розвідний міст опустився. Дюрен в'їхав на колісниці до фортеці. Інші сили пішли за ним. На них посипалися питання: «Чи ми розбили Граді?». «Гради нас перемогли?» «Адіатун — союзник чи зрадник?» «Чи повернемось ми знову в кампанію цього сезону?»
  Герін відповів неуважно, бо Селатрі чекала його у дворі зі своїми дітьми. Побачивши її та їх, Герін згадав, що він справді повернувся додому. Побачивши її, він також нагадав йому, що вона була близька з богом, хоча Бітон багато в чому була протилежністю Маврікса. Він хотів поговорити з нею, перш ніж викликати або спробувати викликати; з богами ніколи не скажеш, ситонське божество.
  Однак, перш ніж він зміг поговорити зі своєю дружиною, йому довелося продовжувати відповідати на запитання і мати справу, здавалося б, з усім, що сталося у Фокс-Кіп, доки він був у від'їзді до виборчої кампанії. Не вперше він ставив питання, як взагалі можна було зробити щось важливе, коли людям спочатку доводиться вирішувати стільки дрібниць.
  Нарешті ті, хто залишився, перестали ставити запитання принаймні йому. Він залагоджував суперечки, виносив рішення, відкладав передачу інших, поки не дізнався більше, підтвердив майже все, що Рівін і Селатре зробили від його імені, поки його не було, і десь на шляху придбав пару соковитих яловичих шматочків. реберця і кухоль елю. Він їв із задоволенням: набитий рот був гарним приводом, щоб якийсь час нічого не казати.
  Коли нарешті з'явилася можливість поговорити про те, що він збирається зробити, Селатрі серйозно кивнув. «Ризкований курс, але, я думаю, нам доведеться його прийняти, якщо небезпека з боку Граді та їхніх богів настільки велика, як ви кажете», – був її вердикт.
  "Саме те, що я думав", - сказав Лис, що було приємно, але не дивно; за останні одинадцять років він прийшов до розуміння, що його розум і розум Селатрі працювали багато в чому однаково, і з часом вони ставали все більш схожими, оскільки вони продовжували жити і планувати разом.
  Лис Рівін був у захваті. «Шанс попрацювати з богами!» - пробурмотів він. "Шанс помірятися розумом з безсмертними, маніпулювати силами, набагато сильнішими, ніж ми навіть мріємо бути, щоб..."
  — …Будемо вражені гидкими способами чи з нами станеться щось інше неприємне, — закінчив за нього Герін. — Чи не пам'ятаєш, чому ти більше не можеш творити магію? Наскільки я пам'ятаю, ти теж намагався маніпулювати Мавриксом.
  Рівіну вистачило чесності виглядати збентеженим. Все, що він зробив - насправді дрібниця - це попросив Маврикса перетворити трохи вина, що перетворився на оцет, назад на щось, що варто випити ще раз. Але ситонський бог, вже скривджений на Геріна за своїми власними причинами, не тільки не приготував вино, а й позбавив Рівіна його чаклунського таланту, щоб він більше не турбував його в майбутньому. Якщо ви подолали пороги на каное і переправилися на інший бік живим і неушкодженим, ви не маніпулювали ними, ви просто вижили. Ви забули різницю на свій страх та ризик.
  «Чому Маврікс повинен турбуватися про Волдаря та інших богів Граді?» - Запитав Селатрі. Що вони роблять такого, що він особливо ненавидить?
  "По-перше, вони роблять частину північних земель, захоплених Граді, такою ж холодною і похмурою, як і батьківщина Граді", - відповів Герін, з радістю вибудовуючи аргументи на користь своєї дружини, щоб мати їх напоготові, коли йому доведеться дати їх богу . «По-друге, вони вбиватимуть чи мучитимуть тих, хто не схиляється перед ними. Ситоніанці та їхні боги люблять свободу; одна з речей, які їм не подобаються у нас, елобанцях, це те, що ми надто вільно даємо нашим правителям привід».
  "Не схоже, що Волдар їй подобається ідея вина", - зауважив Рівін.
  "Так, я думаю, в цьому ти маєш рацію", - сказав Герін. «Однак у наші дні було б корисніше, якби ми могли видобувати вино у північних землях. Зими надто суворі, щоб дозволити виноградним лозам жити навіть зараз. Якщо Граді та їхні боги наважаться залишитися, навіть літо буде надто суворим. Він здригнувся, згадавши неприродну крижану бурю, через яку він намагався вести свою армію.
  Рухливі риси обличчя Рівіна набули комічно перебільшеного виразу туги. «Як я сумую за солодким виноградом!» - вигукнув він, зітхаючи довго і глибоко, як менестріль з піснею нерозділеного кохання.
  "Ви втрачаєте масу неприємностей, тому що сумуєте за солодким виноградом", - зауважив Селатре.
  Тепер Рівін виглядав обуреним, вираз, можливо, не зовсім очікуваний. «Міледі, — сказав він з низьким поклоном, — я з жалем змушений висловити думку, що ваші судження затьмарені надто довгим спілкуванням із цим грубіяном». Він вказав на свого товариша Фокса.
  - Хех, - сказав Герін. «Вона права, Рівін, і ти це страшенно добре знаєш. О, ти можеш напитися елем так легко, як і вином, але ти ніколи не викликав на тебе гнів Байверса. Щоразу, коли ти торкаєшся вина, ти, здається, натикаєшся проти Маврикса, а коли ти стикаєшся з королем солодкого винограду, відбуваються жахливі речі».
  "Вони не завжди жахливі", - наполягав Рівін. «Без Маврікса ми, можливо, ніколи б не позбулися монстрів».
  "Вірно, - зізнався Герін, - але позбуватися їх - не твоя заслуга, і надто великі були шанси, що натомість ми позбудемося самих себе". Він зробив паузу. «І говорячи про монстрів, як живуть Джероге і Тарма?»
  "За винятком того, що кожен з'їв стільки ж, скільки троє людей, яких я міг назвати, з ними все було в порядку", - відповів Рівін, і Селатре кивнула на знак згоди. «Якби ваші васали і кріпаки не завдавали вам стільки клопоту, вашим володінням було б легше керувати».
  «Назад до Маврікса», — твердо сказав Селатрі. Навіть більше, ніж Герін, вона вміла зберігати головне.
  "Так, повернемося до Маврікса", - сказав Рівін. — Як, пане князю, ви маєте намір викликати його без вина?
  "Книги, зерно, насіння, фрукти - оголена селянська дівчина, якщо це те, що потрібно", - відповів Герін. "Я зосереджуся на його аспектах як покровителя мистецтв і бога родючості, а не на тих, які відносяться до вина". Він знизав плечима. "Вино, ймовірно, було б сильнішим закликом, але ми робимо все, що можемо, з тим, що маємо". Він прийняв це як належне; він заробляв імпровізуючи з того часу, як став бароном Лисячої фортеці. Він знав, що не зможе жонглювати вічно, але він не втратив надто багато важливих речей, принаймні поки що.
  Рівін підібгав губи і замислився. Маврікс не відібрав у нього магічні знання, а просто здатність їх використовувати. "Таким чином ви цілком можете досягти успіху", - сказав він. «Може бути навіть так, що аспект Маврикса, який ти викликаєш таким чином, буде за своєю природою менш непостійним, ніж той, що стосується винограду. А може, звісно, і ні». Остання пропозиція та знизування плечима, яким він його супроводжував, говорили про те, що він теж довгий час спілкувався з Геріном.
  — Коли ти покличеш бога? - Запитав Селатрі.
  "Щойно це буде можливо", - сказав їй Герін. «Гради та їхні боги наступають щосили. Якщо ми не зробимо що-небудь, щоб відкинути їх найближчим часом, я турбуюся про те, що вони — Волдар — зроблять з нами далі».
  «Напевно, ваш удар по них щось принесе», — сказав Рівін.
  — Небагато, без сумніву, — сказав Герін. «Фортеця та кілька сіл були очищені від них, але ми не змогли їх утримати. І коли ми спробували наступати, шторми, які, я думаю, підняли їхні божества, зупинили нас у буквальному значенні слова. Хоч би як я хотів, я не можу претендувати на перемогу там».
  "І тому ти застосуєш силу бога", - заявив Рівін.
  - Так і зроблю, - погодився Герін. «Наступне інтригуюче питання: чи я використовуватиму це проти Граді… чи проти себе».
  * * *
  Якби світ обертався саме так, як хотів Лис, він би приступив до заклинання того ж дня. Але не лише дрібниці управління його холдингом змусили на нього чекати пару днів. Як би йому не подобалося вирішувати проблеми, атакуючи їх у чоло, він також знав, що атакувати їх без повного розуміння було б гірше, ніж повне їхнє ігнорування. І тому більшу частину наступних двох днів він провів, замкнувшись у бібліотеці над великою залою, читаючи все, що було в його книжковому запасі, про Маврікса.
  Він мав менше, ніж йому хотілося. Це стосувалося його магазину з усіх предметів, де він взагалі мав якісь сувої чи кодекси. Книги були надто рідкісні і коштовні для будь-якої людини, навіть з ненаситною жагою знань і ресурсами спочатку баронства, а потім і князівства, що стоїть за ним, щоб мати стільки, скільки йому хотілося б.
  За час свого перебування в Лисичій фортеці Селатрі зробила бібліотеку такою самою власністю, як і своєю. Колись вона насолоджувалась знаннями, відмінними від тих, що містяться в книгах, знаннями, які прийшли до неї безпосередньо від Бітона. Оскільки вона це втратила, вона заповнювала це всіма можливими способами. Вона допомагала Геріну у навчанні, знаходячи навіть найвідоміші згадки про Маврикса і передаючи їх йому.
  Чим більше він читав, тим більше сподівався: ненависть ситонського бога до потворності була однією з найхарактерніших рис. Це була одна з хитрощів, які Лис використав, щоб змусити Маврикса загнати монстрів назад у їхні темні печери, але чим більше він читав, тим більше він хвилювався. Маврікс був одним із найпостійніших богів. Він робив усе, що робив, а потім йшов і займався чимось іншим. Єдине, що, здавалося, було у Волдара, це невблаганна мета.
  Герін скачав останній свиток. «Я не знаю, чи це спрацює, — сказав він Селатрі, — але я теж не знаю, який у мене є вибір. Людина вибере поганий курс, коли решта виглядає гірше».
  "Все буде гаразд", - сказав Селатрі.
  У відповідь він знизав плечима. Вона цього не знала і не мала розумних підстав вірити цьому. Він теж. Однак за мить він зізнався собі, що, почувши це від неї, йому полегшало.
  За своїм звичаєм, Герін ретельно зібрав усе, що, на його думку, йому могло знадобитися, і все, що, на його думку, могло йому знадобитися, перш ніж спробувати викликати Маврікса. Він послав Ріхвіна в селянське село, щоб повернути дівчину, яка була б досить спокусливою оголеною, щоб спокусити бога родючості, якби це виявилося необхідним. Досвід Рівіна з селянками був ширшим, ніж його власний. Більше того, попросивши друга вибрати дівчину, він подбав про те, щоб Селатра не спитала, звідки він знає, як вона виглядає без одягу.
  Хоча жінка на ім'я Фульда була одягнена в довгу лляну туніку, забарвлену вайдою, коли Рівін привів її у фортецю, Герін був змушений визнати, що, схоже, вона добре впорається з цією роллю, якщо буде потрібно. Судячи з напівкумедного, напівїдкого пирхання Селатрі, вона подумала те саме.
  Маленька хатина, де Герін пробував магію, коли йому вистачило сміливості спробувати магію, була далеко від Замку Фокса. Крім того, він був розташований вдалині від частоколу, стайні та всього іншого в Лисичій фортеці. Якщо щось пішло не так - а заклинання Геріна, як і заклинання будь-якого недоученого мага, мали властивість йти не так, - він хотів, щоб руйнування були якомога обмеженішими.
  Коли він, Рівін, Селатре і Фульда вийшли в хатину, решта людей, які збирали Лісій замок, намагалися триматися на відстані і не дивитися на стару будівлю. За минулі роки не сталося нічого жахливого, але всі зрозуміли, що втручатися в справи Геріна, поки він працює над своєю магією, або, якщо вже на те пішло, втручатися в його справи, коли він над чимось працює, було далеко не гарною. ідеєю.
  Він почав співати із ситонського епосу про Лакапіна. Вчителі буквально вбивали в нього ці вірші, і тому йому не був потрібний сувій, який він тримав у руках, щоб переконатися, що слова написані правильно. Проте він тримав його, щоб нагадати Мавриксу про іншу причину, через яку його викликали.
  На хисткому столі він розклав пшеницю (не ячмінь; Маврикс живив до Байверса тільки зневагу), стиглі та зацукровані фрукти та кілька яєць із замкового курника. — Ви хочете, щоб я роздягся зараз, пане принц? - спитав Фульда, торкаючись до коміра своєї туніки.
  "Давайте спочатку почекаємо і подивимося, чи зможемо ми спочатку привести сюди бога якимось іншим способом", - відповів Герін, до явного розчарування Рівіна. Одна з брів Селатрі на мить підвелася. Герін не зовсім розумів, що це означає. Йому теж не дуже хотілося це дізнаватися.
  Він використовував свою іржаву ситонську мову для закликів настільки часто, наскільки міг, бажаючи, щоб Маврікс відчував себе як удома, наскільки це можливо, у північних землях. Однак, незважаючи на неодноразові прохання, Бог відмовився з'явитися. Герін ставив питання, чи не краще це, але все одно продовжував.
  - Фульда, - сказав Селатрі і кивнув головою.
  Селянка стягнула через голову хітон. Один погляд сказав Геріну, що вона така пишно складена, як він і припускав. Після цього одного погляду він більше не дивився на неї. Якщо він припуститься помилки у своєму заклику, то, красиве її тіло чи ні, не матиме значення. Очі Рівіна спалахнули. Герін підозрював, що він намагатиметься побачити Фульду оголеною за інших обставин, щойно зможе. Ця думка з'явилася в його голові, але за мить зникла: Маврікс, як і раніше, не подавав ознак присутності.
  Герін ставив питання, чи відмовляється тепер ситонський бог взагалі мати з ним щось спільне. Він також запитував, чи не варто йому привести в хатину симпатичного хлопчика замість Фульди. Смаки Маврикса іноді змінювалися у цьому напрямі.
  Уперто він продовжував працювати з усіма варіантами заклинання, які міг собі уявити. Людина без її наполегливості або людина, яка перебуває в менш відчайдушному становищі, давно вже пішла б. Лис зрозумів, що він теж довго не зможе протриматися, не припустившись помилки, яка, принаймні, зведе нанівець усе, що він уже зробив, і найбільше… йому не хотілося думати про всі неприємні речі, які може статися тоді.
  Коли він уже збирався здатися, внутрішня частина хатини, здавалося, відразу стала значно більшою, хоча її зовнішні розміри ніяк не змінилися. Герін уже відчував, що це сталося раніше. Волосся стало дибки на потилиці. Ось Маврікс, і тепер він мав те, що, як він думав, хотів. Наскільки сильно він пошкодує, якщо його молитви почують?
  "Ти найгучніша маленька людина", - сказав бог, і його глибокий, солодкий голос пролунав десь у середині голови Геріна, а не в його вухах. Лис не був упевнений, чи Маврикс говорить по-ситонськи чи по-елобанськи; він розумів сенс безпосередньо, більш базовому рівні, ніж слова.
  Герін говорив по-ситонськи, сподіваючись привернути до себе Маврикса. «Я дякую тобі, володарю солодкого винограду, володарю родючості, володарю мудрості і дотепності, за те, що ти зволив мене вислухати».
  — Дозволив вас вислухати? Брови Маврікса піднялися майже до лінії росту волосся. Його гарні риси, якби вони були людськими, були б не рухливими. Але він не був людиною, навіть якщо його рот з бутона троянди змусив би будь-якого хлопчика-коханця тремтіти від хтивого захоплення. Його очі були чорними, бездонними, глибокими, попереджаючими про силу і жах, перевершуючи все, чого могла прагнути проста людина. — Дозволив вас вислухати? - повторив він. — Ти робив усе можливе, щоб приголомшити мене, чи не так?
  «Я б не турбував вас, якби сам не був у глибокій біді», — відповів Герін, що було не чим іншим, як правдою: навіть поки він говорив, він ставив питання, чи не були пропоновані їм ліки гіршими, ніж хвороба Граді. .
  "І чому мене повинні хвилювати ваші проблеми, лорде Геріне, принц півночі?" В устах Маврикса титули Лиса були отруйно солодкими. «Чому б мені справді не радіти?»
  "Бо не я їх робив", - відповів Герін. «І, по-друге, тому що боги, які їх створили, тепер мають намір перетворити північні землі на холодну і похмуру країну, де майже нічого не росте і де місяцями все буде вкрито льодом і снігом». Почувши свою випадкову риму, він пошкодував, що не подумав увімкнути ще й розмір; Маврікс оцінив такі вправні прийоми.
  "Це звучить неприємно", - визнав ситонський бог. «Але я питаю вас ще раз, чому мене це має хвилювати? Ці варварські північні землі навряд чи входять до моєї нормальної сфери діяльності, ви знаєте. Ви, елобанці, досить погані», — бахрома на його оленячому туніку затремтіла, коли він здригнувся, щоб показати, що він думає. елабонцев - "і лісові дикуни тепер ще більше затоплюють цю землю. Якщо з вами спіткає щось жахливе - ну і що?"
  "Гради гірше, як і їхні боги", - сказав Герін, все ще впертий. «Можливо, ти не надто високої думки про Дьяуса, і я гадки не маю, що ти думаєш про Тараниса, Тевтатіса і Есуса, але в тебе є своє місце, а в них своє, і ти не намагаєшся їх прогнати, а вони — тебе. "
  Він не згадав Байверса, деякі аспекти якого були досить близькими до аспектів Маврікса, щоб змусити їх конкурувати, а не доповнювати один одного. Особливо він не згадав Бітона, чия сварка з Мавриксом призвела до вигнання монстрів, що затопили північні землі, назад у їхні похмурі печери. Якби бог пам'ятав про ці сварки, він нагадав би про них Герину. Якби він цього не зробив, Герін не збирався йому нагадувати.
  Маврікс пирхнув. «Я ніколи не робив замах на цих богів Граді, а вони на мене. Наскільки я знаю, ви брешете з власних причин. Люди такі». Він знову пирхнув з чудовою зневагою.
  Але він був не такий розумний, як думав, тому що, підозріло ставлячись до аргументів Геріна, не помічав у них логічних помилок та упущень. Якби ви були досить хитрими, досить швидкими і досить удачливими, ви могли б вести його, як людина, яка веде ледве зламаного коня. Ви ніколи не будете впевнені, що він піде в тому напрямку, в якому ви хочете, але якщо ви зробите решту варіантів гірше, у вас буде шанс.
  Однак Маврікс був не конем, а богом з божественними здібностями та силою. Герін сказав: «Якщо ти сумніваєшся в мені, заглянь у мій розум. Подивися сам, як я спілкуюся з Граді та Волдарем. З твоєю божественною мудрістю ти дізнаєшся, брешу я чи ні».
  «Мені не потрібний твій дозвіл, маленька людина; я можу зробити це будь-коли, коли захочу», — сказав Маврікс. За мить він додав: «Я думаю про тебе краще, трохи краще, завдяки цьому запрошенню».
  І тут світ Геріна раптово перекинувся навиворіт. У нього не було відчуття, ніби Маврікс увійшов до його розуму, скоріше, ніби його розум раптово став маленьким фрагментом розуму бога. Він очікував, що Маврікс шукатиме факти, як людина, яка відкриває ящики у шафі. Натомість сила розуму бога просто лилася через нього, ніби він був повітрям і дощем Маврикса. Пошук виявився набагато швидшим, набагато ретельнішим і набагато вражаючим, ніж він очікував.
  Коли Маврикс знову заговорив з ним, здавалося, що він слухав, майже якби він був частиною думок бога, які луною віддавалися у його власній свідомості: «Те, що ти говориш, правда. Ці Граді дійсно огидні та огидні. порочні люди, які боги - огидні і порочні божества. Те, що вони затоплюють свою власну батьківщину, вже досить погано, і те, що вони прагнуть поширитися на цей відносно помірний і толерантний район, нестерпно. І оскільки це нестерпно, це неприпустимо. Я розпочати».
  Маврікс вирушив у подорож за планом, зазвичай населеним богами, планом, який вторгався у світ людей, посівів та погоди, але насправді не був його частиною. Він не звільнив розум Лиса з його місця, якщо це відповідне слово, як частина свого власного, і тому Герін мимоволі супроводжував його в його подорожах.
  Згодом Герін так і не був упевнений, наскільки можна довіряти своїм чуттєвим враженням. Очі, вуха і шкіра не були створені для того, щоб сприймати сутність божественного плану, і насправді він не існував у тілі, а був лише свого роду блоховим укусом або, у кращому разі, бородавкою в душі Маврикса. Чи справді бог пропив океан вина? Чи справді він чинив перелюб? Якби він це зробив, то з якого дива – чи не взагалі – Фульда привернув би найменшу частину його уваги? Навіть невиразне розуміння того, що могло щойно статися, змусило почуття Лиса закружляти.
  Далі йти стало важче ( не важче , подумав Герін, будучи не в змозі в той момент уявити щось важче, ніж ...). Герін відчув подив, дискомфорт і невдоволення Маврікса, начебто вони були його власними. Насправді вони були його власними і більш ніж його власними.
  Маврікс роздратовано огризнувся: «Я ніколи не повинен був дозволяти тобі втягувати мене в таке скрутне становище». Ситонський бог не переносив дискомфорт будь-якого роду, оскільки це було запереченням всього, за що він виступав. У маленькій ментальній кисті всередині розуму Маврикса, яка залишалася його власною, Герін щосили намагався не вибухнути сміхом, який напевно розлютив би бога. Спокусити Маврикса було саме тим, чого він сподівався зробити. І Мавриксу довелося б пережити ще більше неприємностей, якби він змінив свій метафізичний шлях... чи не так?
  Герін задумався про це. Наскільки він знав, Маврікс міг вирватися з того місця, де він був, і опинитися десь ще, не знаючи часу перетнути простір між ними. І навіть якби він не зміг цього зробити, поєднання непереборного вина та ще більш непереборної ситості могло бути достатньо, щоб нейтралізувати нестачу задоволення, яку бог знав зараз.
  І потім, без попередження, Маврікс опинився в місці, або в якомусь місці, яке Герін дізнався зі своїх снів: у холодному лісі, в який Волдар покликав його уві сні. — Як похмуро, — пробурмотів Маврікс, рухаючись стежкою.
  «Це володіння богів Граді» , — подумав Герін, не знаючи, чи Маврикс звертає якусь увагу на свій маленький окремий фрагмент свідомості.
  "Справді?" — відповів бог, підходячи до засніженої галявини. І весь цей час мені здавалося, що я знову на рідній Ситонії. Виноград та оливки в цю пору року виглядають особливо добре, чи не так?»
  Якби Герін був там матеріально, він би почервонів. Коли Маврикс викликав із нього сарказм, це було тим, що він мав на увазі, коли закликав бога. Звичайно, коли ви закликали бога, ви не завжди отримували те, що мали на увазі, бо боги мали власний розум.
  Він спробував передати свої думки так, щоб вони дійшли до Маврикса, надаючи їм форми мови, наскільки це було можливо: "Волдар викликав мене в це місце уві сні".
  "Мабуть, це був кошмар", - відповів ситонський бог. Можливо, він здригнувся, а може, й ні: погляд Геріна на цей літак хитався туди-сюди. Маврикс продовжував: «Чому якесь божество, яке поважає себе, вирішило б заселити — або, краще сказати, затопити — таке місце, коли так багато кращих, які можна забрати, має назавжди залишатися поза моїм розумінням».
  "Нам тут подобається".
  Якби це справді був голос, він був би глибоким і гуркотливим, як збільшена версія голосу Вана. Герін насправді цього не почув; це було більше схоже на те, ніби землетрус із пов'язаними з ним значеннями потряс центр його розуму. Зі снігу виросла величезна постать. Герін відчував, що то наполовину людина, наполовину великий білий ведмідь, то один домінує, то другий.
  «Це потворне створіння не може бути Волдарем», — сказав Маврікс із виразним пирханням у голосі. Нюхайте ви чи ні, але Герін думав, що він має рацію: бог Граді, чи то в людській чи ведмежій формі, був підкреслений чоловічим. Маврікс зосередив свою увагу на бозі, а не на Лисі. Хто або що ти таке, потворна тварюка?
  Якби в нього був вибір, Герін не став би протидіяти чомусь такому лютому, як це білий привид, що насувається. Йому не дали вибору; це був один із ризиків, на які ти пішов, спілкуючись із богами. Фігура напівведмедя-напівлюдини заревіла і проревела у відповідь: «Я Лавтриг, могутній мисливець. Хто ти, маленький манірний, негідник, що волочиться, що прийшов поширювати сморід духів над цим будинком великих богів? ?"
  "Чудово в порівнянні з чим?" – сказав Маврікс. Він змахнув лівою рукою, тією, в якій тримав тирс, жезло з наконечником з плюща, сильніше, ніж будь-який спис у руках звичайної людини. «Відійди убік, перш ніж я врятую план богів від одіозної присутності. У мене немає сварок із підлеглими, якщо тільки вони не прагнуть турбувати своїх найкращих. Оскільки в твоєму випадку все, що знаходиться по цей бік кінського гною, було б покращенням. Я пропоную вам взагалі відмовитись від занепокоєння».
  Лавтриг заревів від люті і кинувся вперед. Він мав більше пазурів, зубів і м'язів, ніж Герін міг собі уявити. Лис сподівався, що Маврікс воює з богами Граді. Він не збирався застрягати абсолютно безпорадним у центрі такої битви. Мавриксу було байдуже, що він задумав.
  Незважаючи на паличку, зовнішній вигляд ситонського бога був нічим порівняно з жахливим виглядом Лавтрига. Але, як мав зрозуміти Герін, зовнішність богів була ще більш оманливою, ніж серед людей. Коли жахливі щелепи Лавтрига зімкнулися, вони зімкнулись у небутті. Але коли Маврикс постукав за богом Граді своїм тирсом, виття болю, яке він викликав, могло бути почуте в далекому Мабалалі, якщо не людьми, то місцевими божествами.
  — А тепер біжи, галасливе створіння, — сказав Маврікс. «Якщо ти змусиш мене по-справжньому роздратуватися, варварам, які поклоняються тобі, доведеться винайти щось ще огидніше, ніж вони самі, бо ти зникнеш назавжди».
  Лавтриг знову заревів, цього разу більше від люті, аніж від болю, і спробував продовжити боротьбу. Він подряпав, подряпав, клацав — все безрезультатно. Зітхнувши, Маврікс ударив ногою у сандалі. Лавтриг розвернувся в повітрі (якщо в літаку богів було повітря) і врізався у сосну. На нього обрушився тягар снігу. Він слабо корчився раз чи два, але не вставав, щоб відновити боротьбу.
  Маврікс дозволив йому лягти і пішов далі. "Чи можете ви дійсно знищити його?" — спитав Герін.
  - О, ти ще тут? — сказав ситонський бог, ніби забув про Лису. "Бог може зробити все, що, на його думку, він може зробити". Відповідь не здалася Геріну цілком чуйною, але навряд чи вона могла опинитися в гіршому становищі, щоб вимагати від Маврикса докладнішої інформації.
  Бог, якого він покликав собі на допомогу, йшов стежкою серед засніжених дерев. Якщо Маврікс і був холодний, він цього не показав. Одного разу, ніби для розваги, він направив свій тирс на одну з сосен. В основі його стовбура виникли пучки яскравих кольорів. Герін ставив питання, чи продовжують вони існувати після того, як Маврікс перестав звертати на них увагу.
  Золотоокі вовки дивилися з лісу на Маврикса: вовки, великі, як ведмеді, великі, як коні, божественні вовки, первісна дика вовча сутність, сконцентрована в їхніх тілах, як кухар може концентрувати соус, випаровуючи всі надлишки. Коли Герін відчув на собі їхні жахливі погляди, йому захотілося здригнутися і бігти, хоч він знав, що його тіла там немає. Такі вовки могли б проковтнути його душу.
  Маврикс витяг набір очеретяних трубок і заграв музику, яку ніколи не чули в похмурому царстві богів Граді, ні за всі віки, відколи вони облаштували це місце так, як їм хотілося. Це була музика літа, радості та кохання, музика вина, жарких ночей та бажання. Якби Герін міг це зробити, він би заплакав від горя, знаючи, що, хоч би як він намагався, йому ніколи не вдасться повністю згадати або відтворити те, що він почув.
  І вовки! Раптом, зовсім без попередження, вони втратили свою лютість і кинулися крізь сніг на Маврикса, не для того, щоб роздерти його, а для того, щоб шастати за ним по п'ятах, як безліч дружелюбних цуценят. Вони гавкали. Вони стрибнули. Вони грали один з одним у дурні ігри. Вони утворили пари та спарилися. Вони робили все, що завгодно, тільки не охороняли дорогу, як і призначили боги Граді.
  Веселощі перетекло з розуму Маврикса до свідомості Геріна. "Можливо, нам слід облити деяких із них холодною водою", - сказав ситонський бог. "Тут багато холодної води".
  "О, я не знаю", - відповів Герін. «Чому б не дозволити їм розважитись? Я маю таке відчуття, що вони вперше можуть це зробити».
  «Це не що інше, як правда», — сказав Маврікс, а потім: «Я визнаю, що відповів на ваш заклик із обуренням, але тепер я радий, що це зробив. Із цими богами Граді треба розібратися. веселощі." Він говорив так, як казав Лис, виносячи вирок особливо злісному грабіжнику.
  Герін ставив питання, чи зможе ситонський бог вселити легкість у те, що Волдар використав замість серця. Якби він міг, це було б більшим дивом, ніж усе, що він коли-небудь творив.
  Але Маврікс ще не зміг протистояти головній богині Граді. Коли він вийшов на галявину, Герін задумався, чи чекатиме його там Волдар. Але то був не Волдар. Це було взагалі не щось антропоморфне, а стовп дощу, що кружляв, туману, льоду і снігу, що простягається вгору, наскільки могло бачити око.
  Із середини колони пролунав голос: «Ідіть. Це не ваше місце. Ідіть».
  Біля ніг Маврикса вовки скиглили і скиглили, ніби розуміючи, що зрадили себе з незнайомцем і що сили, які були їхніми справжніми господарями, змусять їх пошкодувати про це. Маврикс, однак, говорив легковажно, глузливо, як завжди. — Що тут у нас? Божественна корита для цього жалюгідного місця? Чи це лише нічний горщик?
  "Я Стрибог", - заявив голос. «Я говорю, що ви не пройдете. Віднесіть свої жарти і жарти кудись, чого ми ще не торкаємося, і чекайте нас там, протягом одного дня, будьте впевнені, ми зламаємо їх і погасимо їх».
  — А-а, вдруге, — весело сказав Маврікс, можливо, Геріну, а може, Стрибогу. "Це нічний горщик".
  Він вийшов на галявину. Стрибог не атакував, як Лавтриг. Натомість бог Граді жбурнув усю мерзенну погоду, яка була всередині нього, прямо в Маврікса. Душа Геріна завмерла. Він побачив тут бога, який підняв літні бурі проти нього та його армії. Однак це були мирські бурі, навіть якщо вони були спричинені божественною силою. Це була сама речовина богів, яка використовується одним для боротьби з іншим.
  І Маврикс помітив цей тиск, хоча він був невразливий для Лавтрига. Холодний і вологий Стрибог, піднятий нагору, вразив його дух. Він пробурчав і сказав: Ось бачите, хтось пролив його. Нам просто потрібно ще раз упорядкувати його».
  Вовки бігли назад у свої похмурі притулки. Не звертаючи на них уваги Маврикса, вони забули найнеясніше уявлення про щастя. Крім того, вони промокли до мозку кісток. Стрибог справді вилив на них цебро холодної води, цебро велике, як світ.
  Маврикс завдав удару паличкою, як і проти Лавтрига. Мабуть, йому теж було боляче, бо Стрибог заревів від болю та люті. Але бог Граді був більш розмитим істотою, ніж Лавтриг; у нього не було центрального місця для удару, яке могло б завдати йому тривалої шкоди. І його дощ і лід, його вітри та блискавки теж поранили Маврікса. Біль ситонського бога охопив Герина, який знав, що, якби його дух був там один, він був би швидко знищений.
  Коли Маврикс спробував виступити проти бурі, якою був Стрибог, він не в змозі. Сміх бога Граді прогримів подібно до грому. «Тут ти загинеш, ти, що намагаєшся турбувати Градіхом!» вигукнув він. «Тут ти втопишся, тут ти залишишся навіки».
  — Ой, замовкни, зарозумілий балакун, — роздратовано сказав Маврикс, і на мить Стрибог завмер , буря замовкла. Коли розмова відновилася, Маврікс продовжив: «Не просто зарозумілий базікання, а ще й дурний. Якщо ви поливаєте бога родючості, ви просуваєте…»
  "Зріст!" — вигукнув Герін.
  "Ось бачиш?" Маврікс розповів йому. «У тобі більше розуму, ніж у цьому хвалько. Боюся, це не такий комплімент, але ти можеш отримати його, якщо захочеш».
  І разом з цим він почав рости, вбирати всі штормові речі, які Стрибог кидав у нього, і робити їх своїми, замість того, щоб дозволити їм залишатися зброєю, що належить богу Граді. Біль, який він відчував від нападок Стрибога, зник або, швидше, перетворився на задоволення десь між задоволенням від гарної їжі і тим, що слідує за актом кохання.
  Стрибог надто пізно зрозумів, що більше не завдає Мавриксу жодної шкоди. Він знову прогримів як грім, але цього разу в тривозі. Там, де раніше він піднімався настільки високо, наскільки могло бачити око – або якесь інше почуття, яке тут вважалося зором, – і Маврікс здавався поряд з ним маленьким, їхні відносні розміри мінялися місцями з вражаючою швидкістю. Тепер, зі свого місця у свідомості ситонського бога, Герін дивився вниз на маленький, лютий, марний вихор, що збивав сніг навколо щиколоток Маврикса.
  Маврикс нахилився і схопив вихор. Він відкинув його: куди Лис гадки не мав. Можливо, Маврікс також цього не зробив, оскільки він сказав: «Я сподіваюся, що буря алепотів приземлиться серед богів Кіццуватнана чи когось іншого, хто правильно цінує тепло».
  Він, без жодного попередження, став того ж розміру, яким був до початку битви зі Стрибогом. Він простяг руку і поправив вінок із виноградного листя навколо чола під правильним кутом. Ландшафт Градихома, здавалося, не був потривожений божественною бурею, що обрушилася на нього; Геріну хотілося, щоб земля матеріального світу так швидко оговталася від дощу.
  "Вперед", - сказав Маврікс, і вони пішли далі. Але ситонський бог, незважаючи на свій тріумф, здавався стомленим і менш впевненим у собі, ніж раніше. Якщо перемога над Лавтригом була схожа на сходження сходами, то перемога над Стрибогом була схожа на сходження на гору. Якщо наступне випробування виявиться ще складнішим… Герін щосили намагався не думати про це, побоюючись, що Маврикс відчує це і прийде або в гнів, або в розпач.
  Бог прийшов на галявину у засніженому лісі. Герін чекав, щоб подивитися, який бог Граді зустрінеться там із Мавриксом, але галявина здавалася порожньою. Ще більше засніжених сосен стояло на дальньому краю відкритого простору, можливо, на відстані пострілу з лука, а може, й трохи далі.
  — Що ж, — весело сказав Маврікс, — зрештою ландшафт різноманітний. Хто б міг подумати? Він підніс трубку до губ і почав грати веселу мелодію, прогулюючись по горбистій місцевості.
  Якби у Геріна були нормальні фізичні очі, він би моргнув. Сталося щось дивне, але він не був певен, що саме. Бог прийшов на галявину у засніженому лісі. Герін чекав, щоб подивитися, який бог Граді зустрінеться там із Мавриксом, але галявина здавалася порожньою. Ще більше засніжених сосен стояло на дальньому краю відкритого простору, можливо, на відстані пострілу з лука, а може, й трохи далі.
  — Що ж, — весело сказав Маврікс, — зрештою ландшафт різноманітний. Хто б міг подумати? Він підніс трубку до губ і почав грати веселу мелодію, прогулюючись по горбистій місцевості.
  Відчуття необхідності моргнути повторилося в голові Лисиця. Була галявина... та ж галявина. Коли Герін зрозумів це, він відновив принаймні частину того, через що вони щойно пройшли з Мавриксом.
  — Що ж, — весело сказав Маврікс, — зрештою ландшафт різноманітний. Хто б міг подумати? Він підніс трубку до губ.
  Перш ніж він зміг почати грати, Герін сказав: «Почекай!»
  — Що ти маєш на увазі, почекай? — роздратовано зажадав ситонський бог. «Я прагну відсвяткувати зустріч із чимось новим для різноманітності». І тоді Маврікс, як і Герін до нього, завагався і повернувся до того, що сталося. "Я робив це раніше?" — спитав він, тепер його голос звучав швидше нерішуче, ніж роздратовано.
  - Думаю, так, - відповів Герін, все ще далеко не впевнений у собі.
  "Я в тебе в боргу, маленька людина", - сказав Маврікс. «Цікаво, скільки разів я зробив би це, перш ніж сам дійшов до цього. Цікаво, чи дійшов би я до цього сам, якби ти не катався, як блоха, по моїй дупі. страшенно нудний спосіб провести вічність, я тобі це скажу».
  Герін ставив питання, чи була єдина причина, через яку він не потрапив у пастку, полягала в тому, що вона була розставлена для богів, а не для простих людей. Раніше він говорив про випадкові переваги людства у боротьбі з набагато більш могутніми істотами, але не очікував, що його мініатюрність стане такою: він прослизнув через простір у мережі, призначеній для лову більшої риби.
  Обережнішим тоном, ніж зазвичай казав Маврікс, він запитав: — Хто там, на галявині?
  Ніщо відповіло: "Я - Ніщо", - вимовило воно абсолютно безбарвним і безбарвним голосом.
  — Довірся цим дурним Граді, які поклонятимуться Ніщо, — пробурмотів Маврікс.
  "Чому ні?" Нічого не повернулося. «Рано чи пізно все зазнає невдачі. Зрештою, все зазнає невдачі. Я те, що залишилося. Я заслуговую на поклоніння, тому що я наймогутніший з усіх».
  «Ти навіть не наймогутніший бог у своєму пантеоні», — посміхнувся Герін, намагаючись порушити цей надприродний спокій. "Вольдар править Граді, а не ти".
  — Поки що, — незворушно сказав Ніщо.
  "Відійди вбік, Ніщо, або не знай нічого", - сказав Маврікс. З обережності він знову перейшов у гнів.
  — Стривай, — знову сказав Герін. Якщо знайти спосіб заподіяти шкоду Стрибогу було складно, то як міг ситонський бог завдати шкоди Ніщо? Сподіваючись, що він викладає свої думки таким чином, щоб їх почув Маврікс, але не ніщо, він запропонував: «Не сваріться, відволікайте. Ви бог родючості, ви можете робити будь-які цікаві… щось, можете». а ти?"
  Веселощі Маврикса наповнювали його так, як могло б наповнити його міцне солодке вино, якби він був тут у тілі. — Щось, — сказав бог, а потім, змінивши тембр своїх думок так, що звернувся не до Лисиці, а до речі — чи до не-речі — на галявині: «Нічого!»
  «Так?» — сказав бог Граді ввічливо, але байдуже.
  Маврікс простягнув руки. Він подихав на них, і одна за одною з'явилася зграя яскравих співчих птахів. "Ви бачите це?" — спитав він, змахнувши руками, і птахи почали літати галявою.
  "Я їх бачу", - відповів Ніщо. «Зараз, зовсім небагато, вони перестануть бути. Тоді вони будуть моїми».
  «Це так, – погодився Маврікс, – але тепер вони мої. І це також". Він послав оленя стрибати відкритим простором. Герін сподівався, що вовки Градіхома цього не помітять. "І ці теж". На галявині виросли квіти, створені наразі спеціально, а не просто для гри. "І це також". З'явилася амфора із вином. "І ці теж". З'явилися чотири надприродно красиві жінки і така сама кількість красивих і забезпечених чоловіків. Вони насолоджувалися вином, а потім почали насолоджуватися один одним. Вони мали не більше заборон, ніж одяг.
  Герін запитував, чи були вони плодом уяви ситонського бога, чи Маврикс забрав їх із якогось теплішого і гостиннішого краю. Він не спитав, не бажаючи вдарити метафізичного ліктя бога.
  "Вони всі мої!" - крикнув Маврікс. "Вони все щось роблять прямо перед тобою".
  «Поки що», — сказав Ніщо.
  — Так, поки що, — сказав Маврікс. "І те, що вони роблять зараз, призведе до того, що будуть зроблені і народяться інші речі, а ті викличуть ще інші, і хвилі, що поширюються від них, будуть ..."
  "Зрештою прийдемо до Ніщо", - сказав Ніщо, але з ... можливо? — найменше вагання, коли творіння Маврікса гралися на галявині.
  Говорячи свого роду думкою, Маврикс сказав Геріну: «Якщо воно не відволікається зараз, воно ніколи не відволікається. Я виходжу на галявину. Якщо я знову опинюся тут і простір перед нами порожній, ми схильні бути тут… на невизначений термін».
  Маленький сенсоріум Геріна, що мчить на набагато більшому сенсоріумі бога, квапливо перетнув галявину. Він міг навіть озирнутися назад, коли Маврікс знову пішов стежкою, що вела ще глибше в Градихому. Раптом твори ситонського бога зникли, наче їх ніколи й не було.
  — Це було дріб'язково з боку старого Ніщо, — сказав Маврікс із смішком у голосі. «Як воно нам сказало, рано чи пізно вони стали б його. Ах, ну, деякі божества просто не мають терпіння». Потім Маврікс раптово відчув себе менш впевненим у собі. «Чи ти думаєш, що Ніщо не переслідуватиме мене в цій холодній пустелі?»
  "Якби мені довелося гадати, я б сказав ні", - відповів Герін. «Здається, боги Граді випробовують тебе, кожен на своєму місці. Лавтриг та Стрибог залишилися після того, як ти їх переміг. Думаю, ніщо теж».
  — Тобі краще мати рацію, — сказав Маврікс. «І якщо мені доведеться перевірити та перевершити кожного дитячого божка Граді – чи навпаки – я сам стану дуже дратівливим, Фоксе. Май це на увазі».
  — О, я так і зроблю, — запевнив Герін. "Мені потрібно." Маврікс був сильніший за нього; він це чудово знав. Але він бачив прогрес у діях богів Граді, у якому Маврікс був впевнений. Чи доводило це, що він божественно розумний? Якщо так, то він був досить розумний, щоб розуміти, що не слід дозволяти собі захоплюватись цією ідеєю.
  Він не думав, що Маврікс прискорив крок, але наступна галявина з'явилася дуже швидко. Маврикс вийшов туди майже зухвалою ходою, ніби чекаючи, що Ніщо знову посіє сум'яття в його розумі.
  Але бог, вірніше, богиня, який стоїть на відкритому просторі, мав певний фізичний аспект. "Ліс Герін, Елабонець", - сказав Волдар. «Ти виявився неприємнішим, ніж я розраховував, а твій союзник сильніший». Її посмішка здалася Лисі недосконало привабливою. "Ще невідомо, чи достатньо він сильний".
  Зовнішній вигляд її був не зовсім таким, яким Герін бачив її уві сні, який вона йому навела. Здавалося, вона вже на півдорозі до образу відьми, яким вона так налякала Адіатунна: час від часу, здригаючись і миготивши, її волосся сивіє, шкіра морщиться, зуби ламаються і кривляться, груди втрачають вічно молоду пружність і обвисають. вниз до її грудей та верхньої частини живота. Іноді її тіло здавалося присадкуватим, злегка деформованим, інколи ж ні. Герін уявлення не мав, яке було її справжнє обличчя, і чи було в неї лише одне справжнє обличчя.
  Маврикс заговорив із деяким обуренням: «Ну! Мені це подобається: богиня вітає смертного перед богом. Але я не здивований тим, що бачив у манерах тут, у Градихомі. Давай, ігноруй мене».
  "Ніщо не пробувало", сказав Волдар. «Це не вдалось. Це означає, що я маю розібратися з тобою — і коли я це зроблю, то ти пошкодуєш, що тебе ігнорували. Але спочатку я поговорив зі смертним, тому що без нього тебе б тут не було — і ти не став би причиною стільки шкоди завдано меншим богам навколо мене».
  "Я вітав їх у тому ж дусі, з яким вони вітали мене", - відповів Маврікс. «Хіба це моя вина, що їхній дух не витримав сили мого привітання?»
  - Так, - сказав Волдар убивчо холодним голосом, який Герін пам'ятав зі свого сну. «Тебе слід було з плачем вигнати з Градихома чи навіки поглинути Ніщо».
  «Я був би радий покинути це холодне, потворне місце, — сказав ситонський бог, — і я це зроблю в одну мить, як тільки ти присягнешся, що більше не перетворюватимеш матеріальний світ на таку близьку його копію, як ти можеш породити. Бог не може брехати богові в таких обітницях: так було, так є, так і буде».
  «Я міг би збрехати тобі, – сказав Волдар, – але не буду. Градихом у світі зростає. Так є так і буде».
  - Ні, - сказав Маврікс. "Цього не буде. У матеріальному світі надто багато холоду, потворності та безплідності, як зараз. Я не дозволю тобі посилити свою владу над ним.
  "Ви не можете зупинити це", сказав Волдар. «У вас немає для цього ні сили, ні коріння в землі, про яку ви кажете, яке дозволило б вам черпати її силу, як ми навіть зараз починаємо робити».
  "Це і не твоя земля", - сказав Маврікс. «А якщо в мене немає сил, як мені тепер постати перед тобою?»
  "Ви постали переді мною, як я вже казав, через підступність смертного, свідомість якого ви несете з собою, - відповів Волдар, - і я не здивуюся, якщо його хитрість допомогла вам пройти і здолати моїх побратимів".
  “Ну! Мені це подобається!" Маврікс випростався, уособлюючи ображену гідність. «Спочатку поговори зі смертним, що стоїть переді мною, а потім вважай його розумнішим. Я помщуся за зневагу».
  Герін почував себе швидше мишкою, яка мала нещастя опинитися посеред галявини, де зіткнулися ведмідь та довгозуб. Що б не перемогло, це могло навіть не мати для нього значення, тому що вони могли розчавити його, навіть не підозрюючи про його присутність.
  І все ж таки бій почався не відразу. Волдар явно затримався, тому що Маврікс зумів дістатися до неї, а Маврікс, у свою чергу, здавався задумливим, дивлячись на богиню, яка наказувала їм над грізними ворогами, яких він уже переміг.
  Раптом його голос став солодким, переконливим, спокусливим: «Навіщо нам взагалі сваритися, богине Граді? Ти можеш тішити око, коли тобі це зручно; я це відчуваю. Чому б не збрехати зі мною в коханні? Якось ти знаєш, що таке справжнє задоволення, тебе менше тягтиме до смерті, загибелі та льоду». Він почав грати на дудці — мелодію, яку пастух міг би використати, щоб заманити гуску на луг теплим літнім вечором.
  Але Волдар не був гусячим дівчиськом, а Градіхом нічого не знав про тепло. «Ти не зможеш відвернути мене від моєї мети, чужий бог. Нехай твоя хіть згорнеться і замерзне; нехай твій запал згасне».
  «Я є запал, — сказав Маврікс, — не що інше, як і я розпалюю його в інших. Я постараюся і в тобі навчити тебе деяким способам існування, про які ти, начебто, тепер нічого не знаєш».
  "Я ж казав тобі, я не твій вмістилище". Голос Волдара став різким. «Залишіть Градіхом зараз, і більше ви нічого не постраждаєте. Якщо ви залишитеся, ви дізнаєтесь про наслідки своєї дурості».
  "Я безумець ", - сказав Маврікс тим же тоном, яким він називав себе палким. Герін думав, що він мав на увазі і одне, й інше. Пилість, на його думку, безсумнівно, породжувала дурість. Можливо, саме це мав на увазі бог.
  "Ти дурень, це точно". Волдар говорив так, як міг би говорити Герін, докоряючи васала за якусь дурість, яку він зробив. "Дуже добре. Якщо ти будеш дурнем, ти заплатиш за це». Піднявши свою величезну сокиру, вона рушила до Маврікса.
  Усі ситонські сказання про бога родючості називали його запеклим боягузом. Лис сам бачив щось із цього. Він більш ніж наполовину очікував, що Маврікс втече від цього рішучого, загрозливого наступу. Однак натомість Маврикс усміхнувся: «Ти справді бойова сокира, Волдарю, чи просто полюєш за моїм списом?» Ця частина його підстрибнула, не залишивши Волдар ніяких сумнівів у його словах.
  Вона прогарчала щось, чого Герін не зрозумів, що, мабуть, було на краще. Потім вона змахнула сокирою таким ударом, який будь-хто з воїнів, що поклонялися їй, з гордістю міг би назвати своїм. Герін задавалася питанням, що сталося б, якби цей удар припав так, як вона мала намір. Його найкраще припущення в тому, що ситонський пантеон хотів би нового божества.
  Але удар не досяг мети. Фалос Маврикса був не єдиним, що стрибнуло. Він використав свою паличку, щоб відбити сокиру убік. Тирс виглядав так, ніби він зламався б при такому використанні, але зовнішній вигляд, коли справа стосувалася богів та їх знарядь, мала тенденцію бути оманливою.
  Волдар, очевидно, був обдурений. Вона закричала в люті, виявивши, що їй завадили. — Ось, ось, — сказала Маврикс солодким, заспокійливим тоном і погладила її — зовсім не втішно — оголеною дупою. Герін не міг сказати, чи занадто довга була його рука, щоб дозволити йому це зробити, чи він змінив своє становище якимось чином, дозволеним богам, але не людям, а потім миттєво повернувся туди, де знаходився.
  Як би він це не зробив, Волдар розлютився ще сильніше, ніж вона вже була. Її наступний удар цією сокирою залишив би Маврикса, образно кажучи, без списа. Він знову скористався паличкою, щоб відхилити удар, хоча Герін, який був на краю його свідомості, відчував, яке зусилля знадобилося. Маврикс був богом війни, а Волдар, здавалося, існував виключно завоювання і підпорядкування.
  — Чи ти зможеш протистояти їй? - спитав він ситонського бога. Це питання мало для нього безпосереднє практичне значення. Якщо Волдар переможе Маврикса, чи виявиться його власний дух у пастці тут, у Градіхомі? Йому важко було уявити більш похмуру долю.
  — Ми дізнаємося, чи не так? Відповідь Маврикса була не найбільш обнадійливою відповіддю, яку міг отримати Лис.
  Він швидко переконався, що Маврікс перевершує його. Ситонський бог справді не був убивцею; він прагнув спровокувати Волдара, роздратувати її, довести до божевілля. Вона, навпаки, твердо мала намір завдати йому шкоди, знищити її, якби могла.
  Чим довше вони боролися, тим більше Герін турбувалася, що зможе вчинити саме так, як мала намір. То була не та битва, яку мав Маврікс з іншими богами Граді. Це більше нагадувало Лисі деякі запеклі бої, які він вів на полі бою, люті бійки, в яких було забуто все, що виходило за рамки поняття простого виживання. Волдар і Маврикс били, били і проклинали один одного, причому прокляття падали так само важко і болісно, як удари ногами і ударами.
  Коли Маврикс стискав її, Волдар на мить слабшав і нахилявся до нього, ніби маючи намір обійнятися: у певному сенсі ця боротьба була вражаюче жорстокою спробою спокуси. Але Волдар так і не був близьким до того, щоб здатися, як би Герін не хотіла і не сподівалася на це. Вона мала свої цілі, відмінні від цілей Маврикса.
  І коли вона на якийсь час здобула гору, Лиса відчула, як природа Маврикса змінилася на щось жорсткіше і холодніше, ніж здавалося придатним для ситонського бога. Він зрозумів, що Волдар намагався підкорити Маврікс своєї волі не менше, ніж він її. Під час бою такі відрізки траплялися дедалі частіше. Герін ставив питання, чи усвідомлює це сам Маврікс і чи варто йому попередити бога.
  Несподівано Маврикс голосно скрикнув – не від болю, а від неприйняття – і відірвався від Волдаря. Роз'єднання не було таким, як між двома людьми, що борються. В одну мить він був залучений у битву з богинею Граді, наступної миті він стояв на краю галявини, на якій вона на нього чекала.
  — Ні, — хрипко сказав він. «Ти не повинен перетворювати мене на щось, чим ти можеш керувати». Тоді він розумів ставки. «Я не дозволю цього. Я не дозволю цього».
  "Якщо ти залишишся тут, я залишусь", - сказав Волдар. Це Градіхом, і Градіхом - мій. Вона зробила крок до ситонського бога родючості, з непримиренною цілеспрямованістю на обличчі і в кожній лінії тіла.
  Маврікс зламався і втік. Різкий, глузливий сміх Волдара брязкав у його вухах, коли він кинувся геть, сніг літав під його взутими в сандалі ногами. «Будь обережним», — крикнув Герін йому в метафізичне вухо. «Не влучай знову в лігво Ніщо».
  Маврикс повернув убік, збившись з дороги. Люті вовки з дому богів Граді переслідували його, але, коли вони наблизилися, знову підлещувалися, як доброзичливі цуценята: принаймні, більшу частину своєї сили він все ще зберігав. А потім він знову опинився на дорозі і побіг швидше, ніж будь-коли. «Я дякую вам за те, що ви нагадали мені про пастку, — сказав він, — хоча я не дякую вам взагалі за те, що ви втягнули мене в цю пригоду».
  "Я намагався врятувати те, що належало мені", - відповів Герін. "І я зазнав невдачі ", - подумав він, запитуючи, чи зможе він приховати це від Маврикса. Це означає, що мені потрібно спробувати ще щось, і я не знаю що .
  "Я недостатньо укорінений у вашій північній землі, щоб бути настільки ефективним, наскільки я міг би боротися за Ситонію, якби туди прийшли боги Граді, чому перешкоджає сила понад всі божества", - сказав Маврікс. «Вам краще пошукати сили на своїй землі та під нею, тих, хто найбільше втратить, якщо буде поневолений або вигнаний Волдарем та її порочною командою».
  Він сам був порочним; ні Стрибог, ні Лавтриг не захотіли вдруге з ним робити висновки. Незабаром він залишив царство богів Граді. Тим часом Герін ставив питання, які елабонські божества має на увазі Маврікс. Бітон, можливо, але хтось ще? Він поставив питання богу, який ніс його дух.
  - Ні, не цей жалюгідний і далекоглядний придурок, - зневажливо сказав Маврікс. «Тут він буде тобі марний, я гарантую це. Волдар зжував би його і виплюнув би, поки він все ще дивився на всі боки. Хоча він і Ніщо могли б добре порозумітися; якщо пощастить, вони одне одного із існування».
  Він говорив дуже впевнено, що стривожило Геріна. Якщо не Бітон був відповіддю проти богів Граді, то хто? Хто в північних землях може сподіватися протистояти їм? Лис наполягав.
  "Я розповів тобі все, що знаю, і навіть більше, ніж ти заслуговуєш", - тепер роздратовано відповів Маврікс. «Це не моя країна. Я постійно говорю це: це не моя земля. Я не стежу за кожним незграбним, нудним божком, що наповнює її, і не хочу цього робити. Оскільки ти був настільки дурний, що вирішив народитися тут, я залишаю все це на ваш розсуд».
  — Але… — почав Герін.
  «О, мовчи, поки в тебе не буде плоті, щоб видавати звуки», — сказав Маврікс, і Герін мимоволі завмер . Бог продовжував: «Ось ми й повернулися до цієї сирої, холодної, неприємної халупи, в якій ви живете. Якби ви тільки знали сонячне світло Ситонії, вино, море (не все сіре і холодне, як мерзотний океан, що бризкає на ваш ґрунт, але синій, яскравий і красивий), блиск полірованого мармуру та пісковика, жовтий, як олія, як золото. опинилися тут у пастці, я повертаю вас зараз у справді цілком звичне тіло, від якого я відокремив вас».
  Герін одночасно бачив на власні очі, чув своїми вухами, рухав головою, руками, ногами. Перед ним стояв Маврікс. Там же стояли Селатрі, Рівін і Фульда, які залишалися пишно оголеними. - Як довго нас не було? - спитав Лис. Як сказав Маврікс, у своїй плоті він знову міг говорити.
  "Пішов?" Селатрі та Рівін вимовили це слово разом. "Ти був тут весь час", - продовжила дружина Геріна. "Куди ти пішов? Що ти робив?" Вона обернулася до Маврікса. «Володар солодкого винограду, боги Граді переможені?»
  - Ні, - сказав Маврікс. Просте заперечення викликало у Рівіна зітхання тривоги. Маврікс продовжив: «Я зробив усе, що міг. Цього було замало. Я більше нічого не можу зробити, і тому залишаю цей неприємний край». Як туман під сонцем він почав зникати.
  Герін був із ним і знав, що його побили. Селатрі та Рівін зрозуміли, що він мав на увазі те, що сказав. Але Фульда, як і багато людей, яких знав Герін, беззастережно і беззастережно вірила в тих, хто був вищий за неї. Чути, як бог визнає свою невдачу, було для неї більше, ніж вона могла винести. Вона вигукнула: "Отже, ти залишиш нас ні з чим?"
  Маврікс знову утвердився. Неможливо було сказати, в який бік були звернені його однаково темні очі, але, судячи з того, куди була спрямована його голова, він, мабуть, дивився на неї. — Значить, ти хочеш, щоб я залишив тобі щось так? - сказав він і засміявся. "Дуже добре. Я так і зроблю".
  Фульда ахнув. Спочатку Герін подумав, що це було несподіванкою, але за мить зрозумів, що справа зовсім інша. Очі Фульди заплющились. Її спина вигнулась. Її соски затверділи та піднялися. Вона знову ахнула і здригнулася всім тілом.
  «Ось», — сказав Маврікс самовдоволено і самовдоволено, або, можливо, просто задоволений: незважаючи на те, що він зробив на плані богів, він, зрештою, не зневажав Фульда. Навпаки, він продовжував: «Я тобі дещо залишив. Через три чверті року ти дізнаєшся, що саме, і це, я не маю сумніву, виявиться цікавим для всіх зацікавлених сторін. Але зараз…» Він знову зник, цього разу поки що не зник. Хата, в якій Герін намагався творити магію, раптово прийняла свої звичайні тісні розміри, що переконало Лиса Маврікса в тому, що він справді зник.
  Фульда розплющила очі, але не дивилася всередину хатини. - Ох, - сказала вона, знову здригнувшись. Потім вона зрозуміла, що Маврікс зник. "Ох", повторила вона, цього разу розчаровано. Вона потяглася до своєї туніки і надягла її назад. Оскільки Селатра була там, Герін взяв за правило не спостерігати її.
  Натомість він подивився на свою дружину і Рівіна. Вони явно поділяли його думки. — Бог не… — сказав Рівін.
  - Бог би не... - повторив Селатрі.
  - Що не зробив? - Запитав Фульда. — Що не так?
  "Якщо ми всі не ідіоти, у тебе буде дитина", - сказав їй Герін. «Зовсім дитина». Вона скрикнула. Ні, вона не зрозуміла. Лис зітхнув. "Ще одна річ, про яку варто турбуватися", - сказав він.
   VIII
  Селатрі похитала головою. «Боюсь, господар солодкого винограду мав рацію у своїх словах», — сказала вона Геріну. «Бітона найбільше непокоїть долина, в якій знаходиться його святилище, і зачарований ліс за нею. Основна причина, через яку він уплутався в ширші справи північних земель, коли монстри вирвалися назовні, полягає в тому, що вони вистрибнули з його долини або з-під неї. "
  "Ох, чумо!" - Сказав Лис. Ти повинен говорити мені те, що я хочу почути, а не те, що ти вважаєш правдою.
  Селатрі дивилася на нього. Потім вона обережно почала сміятися. — Ти жартуєш, чи не так? Тільки коли він кивнув, вона трохи розслабилася.
  «Коли ти починаєш розповідати мені речі тільки через те, що думаєш, що вони мені сподобаються…» Герін зупинився. «Мені не треба продовжувати це, тому що тобі видніше, слава богам». Ця фраза здалася йому кислою у роті. "У всякому разі, боги, які не сплять і слухають мене".
  "Я не знаю, чи слухає тебе Маврікс, але ніхто не може сумніватися в тому, що він прокинувся", - відповів Селатре. — Учора я ходив до села. Курси Фульди мали розпочатися. Вони не почалися. Вона каже, що не спала з жодним чоловіком там відтоді, як у неї були останні кровотечі. Я їй вірю. Залишається…
  "Божественний екстаз?" - припустив Герін не так сардонічно, як йому хотілося б.
  Але обличчя Селатрі було серйозне, коли вона кивнула. "Саме так. Ми говорили про це. Я думаю, це відрізнялося від екстазі, який дав мені Бітон… але ж він і Маврікс зовсім інші боги. І коли настане наступна весна...»
  "У наших руках буде маленький напівбог", - сказав Герін. «Якщо, звісно, Граді не захоплять нас на той час. Якщо вони це зроблять, то саме вони турбуватимуться про маленького напівбога. Було б майже вигідно програти, щоб дізнатися, що вони з цим роблять. Майже , Я говорю."
  "Ми досі не знаємо, як цього не допустити", - сказав Селатре.
  "Не нагадуй мені", - сказав їй Герін. «Наскільки я можу судити, насправді Маврікс говорив про те, щоб здатися, тому що жоден із богів на або під землею північних земель, яких я знаю, навряд чи матиме силу зупинити богів Граді або навіть подбати про них. Робити це."
  "Ні, я так не думаю", - сказав Селатрі. «Ти дозволяєш собі бути надто похмурим. Після всіх проблем, які в тебе були з Мавриксом, якби в тебе не було надії, він би прямо вийшов і сказав те саме. Він, мабуть, зловтішався б із цього приводу, до речі кажучи. ."
  Герін обдумав це й упіймав себе на тому, що кивнув. Так, саме це він і зробив би. Він не любить богів Граді або те, що вони уособлюють, тому він був готовий піти проти них, але він і мене не любить. Я бачив це раніше. роки, і в цьому немає жодної помилки».
  Внизу, у великій залі, спалахнув жахливий переполох. Селатрі підняла брову. «Я чув там багато дивних звуків, але майже нічого схожого. Хто кого вбиває і чому вони їх мучать, перш ніж нарешті дати їм померти?
  Це було перебільшення якості ракетки, але не сильне. "Я піду туди і скажу будь-кому, щоб він засунув йому в рот пару ящиків", - сказав Герін. «Якщо доведеться, я розіб'ю пару голів. Зазвичай це затикає людям рота».
  Він пішов униз, тримаючи ліву руку на рукоятці меча. Він не знав, що виявить, спустившись униз, — його найкращим припущенням була аргументація саме на цьому боці бійки. Те, що він виявив, було в якомусь сенсі більш обнадійливим, а в якомусь сенсі більш тривожним: Ван, Джероге і Тарма сиділи поряд із величезною банкою елю, яка, ймовірно, була повною, коли вони її почали, а тепер напевно, була майже порожньою.
  Те, що Герін, Селатрі і, мабуть, всі інші в Лисій фортеці прийняли за розбрат, було чужинцем і двома монстрами, які намагалися співати. Результат звучав скоріше катастрофічно, ніж музично. Але не це змусило Герина огризнутися: "Як ти думаєш, що ти робиш?" у Вані.
  — О, привіт, Фоксе, — сказав Ван із широкою дурною усмішкою. «Намагаюся подивитися, чи зможу я вмістити більше елю, ніж ці хутряні коврики. Я так і думав, коли починав, але тепер уже не так упевнений».
  — Лорде принц, — прогримів Джероге. Він теж посміхнувся, оголивши свої грізні зуби. Лис не сумнівався, що ця посмішка була доброзичливою, але вона все одно викликала в нього роздратування. Джероге був принаймні таким же сильним, як Ван. Зазвичай він поводився дуже добре, але хто міг сказати, як він поведеться, коли всередині нього плескається повний шлунок елю? Більше того, якби він вирішив поводитись жахливо, яку шкоду він завдав би, перш ніж його можна було б взяти під контроль чи вбити?
  Як і всі інші в лисій фортеці, він і Тарма пили ель щодня, під час їжі і коли хотілося пити. Але вони не пили — або пили не заради того, щоб напитися, досі не пили. Герін не хотів щепити їм цю звичку.
  Він пильно подивився на Вана, бажаючи, щоб його друг виявив більше здорового глузду. Як завжди буває з такими побажаннями, це прийшло надто пізно. З похвальною стриманістю, яку він вважав похвальною, він сказав: «Заглянути на дно банки з елем — це одне. Зазирнути на дно банки з елем — зовсім інше. Вранці ви зрозумієте різницю. - додав він заздалегідь зі злістю.
  «Напевно, скажу, що ти маєш рацію». Ван насупився. «І, швидше за все, скажу, що Фанд теж кричатиме на мене, змушуючи мене бажати, щоб моя бідна хвора голова відвалилася». Він тримав у руках свою бідну, ще не хворілу голову.
  Якщо перспектива похмілля й лякала Джероге та Тарму, вони цього не показували. "О, я благословляю лорда Байверса, так, благословляю, за те, що він змусив мене почуватися так добре", - заволав Джеродж. Він пролив на стіл те, що, мабуть, мав намір назвати невеликою кількістю елю для виливання. Однак він рухався вже не так плавно, як раніше, і в результаті вилив велику частину свого дна елю. Його не хвилювало безладдя; його хвилював зниклий ель. Він підвівся, підійшов до глечика і почав копати ковшем. Він багато не отримав за свої зусилля. Зазирнувши до банку, він знову завив, цього разу в розпачі. Коли до нього повернулися слова, він сказав: Все пропало! Як це відбулося?"
  Тоді Ван розсміявся, хоча хвилину тому він був похмурий. Те саме зробив і Тарма; вона так сміялася, що впала з лави і покотилася по очерету, перш ніж повільно підвестися на ноги. І Герін сказав: "Як ти думаєш, ти міг мати до цього якесь відношення?"
  "Хто я?" Вузькі очі Джероджа розширилися настільки, наскільки тільки могли, коли ця думка проникла в його затьмарений розум: йому це явно не спало на думку. "Ну, можливо, я так і зробив".
  Він теж засміявся гучним, рикаючим сміхом, який змусив би будь-якого розсудливого сторожового пса бігти, рятуючи своє життя, з стиснутим хвостом. Як і Тарма, він виявився добродушним п'яницею, за що Герін дякував не лише Байверсу, а й усім богам, яких він тільки міг придумати з цього боку Волдаря. Гидке, похмуре п'яне чудовисько було останнім, про що Герін хотів думати. Якщо Джеродж вийшов з-під контролю, як можна було його зупинити, не проткнувши його списом чи не засипавши стрілами?
  Лис сунув два пальці в калюжу елю, пролиту Джероджем на стіл. Він випив напій з одного з них, потім струсив золоту краплю з іншого, щоб зробити власний вилив. «Я благословляю тебе, Байверс», — сказав він уголос і мовчки додав, бо твоя нагорода робить монстрів доброзичливими та дурними, а не злісними та дикими . Враховуючи, ким вони були, це було неабияке благо від бога.
  * * *
  Ван з похмілля був жахливим жахом. Але у Вана свого часу було дуже багато похмілля. Вранці він випивав ще трохи елю, гриз п'яту хліба і щосили намагався триматися подалі від яскравого сонячного світла і гучних звуків (хоча Фанд не полегшив це останнє), поки його бідне, змучене тіло не отримало шансу відновлюватися.
  Героге і Тарма почувалися нітрохи не гірше, а то й гірше, і гадки не мали, що з цим робити. Деякі форми невинності втрачати було приємніше, ніж інші. Вони стогнали, вмираючи, і здригалися від різкого шуму своїх голосів. Герін дуже мало зробив для того, щоб їм було зручніше. Чим менше вони насолоджувалися наслідками своєї розпусти, тим менше вони мали шансів повторити його.
  Будучи помірним напередодні, він не здригнувся, вийшовши з тіні великої зали заради яскравого сонячного світла, що струмувало надвір. Як тільки він вийшов туди, він почав потіти; це був чудовий спекотний літній день.
  Він запитував, чи означає це, що Стрибог не оговтався від побиття, яке йому завдав Маврікс. Він також ставив питання, яка погода була на захід від Веньєна, в землях, де панував Граді. Якби Стрибог справді вийшов із ладу, селяни могли б і там привезти якийсь урожай. "Треба спробувати це з'ясувати" , - подумав він. Чим більше він дізнається про те, на що здатні Граді та їхні боги, тим більше він має шансів з'ясувати, що з ними робити.
  Він піднявся на частокіл. Наскільки вистачало очей, все було цілком нормально; проблема була в тому, що око не могло бачити досить далеко. Але тут селяни працювали на полях, худобу та вівці паслися на луках, свині добували все, що могли знайти. У селянському селі біля фортеці дим виходив із димових отворів у кількох дахах, коли жінки варили суп чи тушковане м'ясо на вечерю.
  Що там робив Фульда? Готові? Ткацтво? Пивоваріння? Прополка? Хоч би як вона займалася, її курси так і не прийшли. Зрозуміло, вона була вагітна і мала партнера-человека. Чому Маврікс вирішив породити напівбога у північних землях? Яким напівбогом буде ця дитина?
  Час відповість на ці питання, якщо Герін залишиться живим і побачить відповіді. Власне, час відповість на ці питання, чи залишиться він живим чи ні, але він вважав за краще не зупинятися на цьому.
  Йому не довелося довго на цьому зупинятись. Дозорець на сторожовій вежі над замком завів ріг і закричав: «Колісниця наближається, пане принц, із заходу!» Герін подивився на південний захід у бік земель Адіатунна. Протягом багатьох років лихо приходило саме із заходу. Тоді дозорець розширив свої колишні слова: «Колесниця стежкою у Ніффета».
  Герін обернувся. Коли він думав про Ніффета в ці дні, він думав про військові галери, повні Граді з сокирами, і про кожного з рейдерів, що вигукує ім'я Волдара. На своє велике полегшення, він не побачив галер. Якийсь час він теж не бачив колісниці. Його сторожова вежа була найвищою в окрузі, саме для того, щоб забезпечити вартовим якомога ширший огляд.
  Ні, ось воно, що виходить із-за сливового гаю. Вершники йшли риссю, хоч і не найшвидшою, але, якщо утримувати її протягом тривалого часу, покривали більшу частину території. Хтось на частоколі поруч із Геріном сказав: «Можливо, із володіння Шільда Стаутстаффа».
  "Це моє припущення", - погодився Герін. "Тепер нам потрібно з'ясувати, які новини він приніс".
  Коли колісниця під'їхала до фортеці, хлопець у машині назвав себе Аріпертом, сином Аріберта, одного з васальних баронів Шильда, хоч і не дуже добре знайомого Лисицю людини. Оскільки машина була лише одна, воїни Геріна без вагань опустили підйомний міст і впустили його у фортецю.
  Опинившись у дворі, він стрибнув з машини і озирнувся навкруги, кричачи: «Лис! Де Лис? Геріна він теж не знав. Йому було близько тридцяти п'яти, кремезний, з гострими рисами обличчя та швидкими, різкими рухами.
  "Я Лисиця". Герін спустився з частоколу. — Що такого негаразду в баронстві Шильда, що тобі довелося примчати сюди і розповісти мені про це?
  "Ви маєте на це право, лорд-принц", - сказав Аріперт, ходячи туди-сюди. Він, очевидно, не міг затримувати дихання більше, ніж на кілька вдихів за один раз. Він хрумтів кісточками пальців один за одним, поки вони не клацнули, і, здавалося, майже не усвідомлював, що робить це. «Дикі люди із заходу, Граді, з кораблями, повними їх, висадилися у володіннях Шильда. Його фортеця, як і його васалів, теж, але вони спалювали села, вбивали кріпаків, витоптували посіви, грабували худобу і через це ми всі голодуватимемо цієї зими». Він дивився на Геріна, ніби переконаний, що в цьому винен Лис.
  "Ми не сиділи без діла, Аріперт", - сказав Герін. Аріперт покусав омертвілу шкіру на кінчику нігтя великого пальця. Герін ставив питання, чи є в нього дружина. Життя з таким постійним занепокоєнням звело б його з розуму. Але це мало значення зараз. Він продовжив: «Твій король бився проти Граді на моєму боці».
  "Ну і що?" - сказав Аріперт, відмахуючись від чогось, що могло бути комаром чи плодом його уяви. «Це не принесло мені жодної користі. Це не принесло жодної користі холдингу Шильда».
  "Це не так", сказав Герін. «Для тебе могло б бути гіршим, могло б бути набагато гіршим, якби ми цього не зробили. Якщо ти мені не віриш, відправ гінця до Адіатунна і спитай його».
  Аріперт почухав голову, потягнув за вухо і висмикнув волосся з бороди. Покрутивши його між великим і вказівним пальцями, він відповів: «Добре, можливо, було б гірше. Я не знаю. Це було страшенно погано, кажу вам». Він знову почав ходити. «Як ти збираєшся тримати цих виродків подалі від Ніффета? Ось що хочу знати». Він витяг ножа і почистив їм нігті.
  Просте спостереження його стомлювало Герина. "Я не знаю, як нам не допустити Граді до Ніффета", - сказав він. «Вони роблять кораблі кращими, ніж ми. Найкраще, на що ми можемо сподіватися, це перемогти їх, коли вони зійдуть зі своїх кораблів і вступлять у бій. Але вони можуть вибрати місця, де це зроблять».
  "Не досить гарний." Аріперт засунув один із щойно чистих нігтів глибоко у вухо, з цікавістю подивився на те, що відкопав, і витер руку об штани. «Недостатньо добре, навіть близько. Ми маємо утримати їх від цього».
  - Чудово, - сказав Герін, що здивувало новачка, який змусив його завмерти на кілька хвилин. Лис спрямував на нього кислий погляд. "Як?"
  Аріперт відкрив рота, закрив його, облизав губи, шумно втягнув повітря, знову облизнув губи і, нарешті, сказав: Ти принц півночі. Я ні. Ти мусиш мені це сказати». ."
  Герін засміявся. Аріперт вп'явся поглядом. Герін глянув у відповідь і продовжував сміятися. «Якби в мене була корова для кожного, хто говорив мені це з весни, — сказав він, — я їв би яловичину до кінця свого життя».
  Це не залишило Аріперта байдужим. "Якщо у принца півночі немає відповідей, то у кого вони є?" він вимагав.
  "Можливо, ніхто", - сказав Герін, від чого очі васального барона широко розплющилися. Поки Аріперт човгав по землі однією ногою, Лис подумав: « Можливо, Волдар» . Він не став би говорити цього вголос і хотів би, щоб це не спадало йому на думку. Насправді він сказав: Вам доведеться поставити більше спостерігачів уздовж річки, щоб стежити за галерами Граді і подавати сигнал тривоги, коли вони їх помітять. Тоді ви зможете вирішити, чи ви хочете показати себе досить сильними, щоб не дозволяйте їм захотіти приземлитися або сховатися у вашій фортеці».
  Аріперт знову почав ходити, а потім раптом підскочив у повітря настільки, що налякав Лиса. Ще до того, як його ноги знову торкнулися землі, він казав: Що ж, це щось, пане принц, так воно і є. Якщо ці прокляті Граді приходять і йдуть на Ніффет, коли їм заманеться, як ви кажете, нам доведеться продовжувати уважніше стежити за ними, робіть такі речі».
  "Якщо вони приземляться, постарайтеся спалити їхні човни", - сказав Герін. «Вони охороняють їх, але якби ви могли, це варто було б зробити. Якщо вони застрягли в нашій країні, ми можемо вистежити їх так само, як будь-яких небезпечних диких звірів».
  — Так, пане принц, у ваших словах є сенс. Щелепи Аріперта заробили, ніби він буквально пережовував і ковтав пораду Геріна.
  «Ви робили щось із цього до того, як Граді напали на вас?» — спитав Герін. Аріперт похитав головою. Він ще трохи покусав шкіру великого пальця з розкаяним виглядом. Тепер Лис дивився серйозно. "Чому ні?" він гукнув. Ти знаєш, що Граді зробили з нами цієї весни. Чорт забирай, чому ти вирішив, що в тебе імунітет?»
  «Це було не так уже й багато, пане принц», — сказав Аріперт, переступаючи з ноги на ногу і крутячи тілом уперед і назад, наче він танцював. «Ми не знали, що робити, тож нічого особливого не зробили. Якщо вони повернуться, ми дамо їм найкращий бій за ваші мудрі слова».
  Скільки потрібно мудрості, щоб побачити це? Герін підніс руку до обличчя. Скільки потрібно мудрості, щоб відчути це? Він хотів ударити Аріперта каменем по голові, якщо пощастить, щоб у нього проникло трохи світла та свіжого повітря, але обмежився тим, що стиснув руку молодшого барона. «Тобі не треба йти до храму Сівіли в Ікосі за порадою, подібною до того, який я тобі дав. Тобі також не треба приходити до мене. Все, що тобі потрібно зробити, це сісти на фундамент і спитати себе. кілька простих питань. Чи ймовірно, що Граді прийдуть сюди? Якщо прийдуть, як вони прийдуть? Якщо вони це зроблять, то як мені найкраще підсипати пісок у їхній суп? Як вони намагатимуться мене зупинити? Як мені утриматись від цього? Це нескладно, Аріперт. Будь-яка людина може це зробити, якщо захоче. Він знав, що його голос звучав так, ніби благав. Він нічого не міг з цим вдіяти. Він благав .
  Син Аріперта Аріберт почухав потилицю. Він зітхнув довго і глибоко. — Що мені сказати, пане принц?
  — Ти не мусиш нічого говорити, — тепер уже спокійно відповів Герін. «Ти не маєш нічого робити. Ти просто маєш думати сам».
  Аріперт знову почухав голову. Він почухав шию. Він почухав передпліччя і тильний бік долоні. Дивлячись на нього, Герін засвербіло. Він почав чухати собі голову. Аріперт сказав: «Коли кріпак мене про щось питає, я не кажу йому, щоб він розібрався в цьому сам. Я даю йому наказ і стежу, щоб він виконав його».
  "Іноді це працює нормально". Герін завжди був готовий поговорити про мистецтво – чи, можливо, про магію – правильніше сказати. «Іноді це заважає йому прийти до іншої ідеї, такої доброї, як твоя, а може, й краще. А іноді, якщо ти не бог, можливо, навіть якщо ти бог, ти будеш категорично неправий. Якщо кріпак сліпо йде вперед і робить те, що ви йому кажете, ви вчинили з ним неправильно. ти за дурня. Тому я даю менше таких наказів ніж раніше.
  «До речі, ви кажете, що хочете, щоб кожна людина так багато робила для себе, що не було б потреби ні баронів, ні принців», — багатозначно додав Аріперт.
  «Якби кожна людина була такою ж розумною, як будь-яка інша людина, і якби всі ладили з усіма іншими, це було б чудово», — сказав Герін. «Але деякі люди не можуть думати, і що ще гірше, ті, хто не може, не будуть. І деякі люди сварливі, а деякі хочуть того, що мають їхні сусіди, але не хочуть працювати так, як сусіди. Я не думаю, що Лорди зникнуть з лиця землі ні завтра, ні навіть післязавтра».
  "Хех", сказав Аріперт. Він намалював салют. «Добре, пане принц, я постараюся не бути одним із тих людей, які можуть думати, але не хочуть. Думати про спостерігачів уздовж річки — добрий початок. Можливо, вогні маяків». Він пощипав себе за бороду, а потім потяг за мочку вуха.
  "Непогано було б мати ланцюжок сигнальних вогнів", - погодився Лис. «Якщо ви їх встановите, я поставлю спостерігача поряд із землею Шильда, щоб він передавав новини сюди, до Лисого замку».
  “Ну, це нормально, пане принц. Єдине, чого я не можу зробити для себе, це створювати людей з повітря. Чи можете ви виділити мені кілька солдатів, щоб вони стрибнули на Граді, якщо вони знову приземляться?
  — Жодного, — твердо відповів Герін. — Але якщо ви хочете озброїти проти них своїх кріпаків, я не скажу жодного слова. З селян зазвичай не виходять кращі солдати - боги знають, що це так, - але якщо вони мають зброю, вони завдадуть Граді деяку шкоду. у всякому разі."
  "Але якщо вони навчаться битися, вони в майбутньому завдадуть шкоди і нам, дворянам", - заперечив Аріперт.
  "Що має більшу вагу, що може статися в майбутньому, якщо ви їх озброїте, або що майже напевно станеться зараз, якщо ви цього не зробите?" — спитав Герін. Аріперт закусив губу, тупнув ногою і нарешті кивнув головою. Він думав, навіть якщо йому не подобалися відповіді, які він отримував; Герін віддав йому належне за це. Лисиця сказала: «От, переночуй у нас. Ми тебе нагодуємо; ти можеш випити з нами елю, якщо воно залишиться у льоху».
  — Е-е, дякую, пане принц. Аріперт говорив трохи невпевнено, ніби не міг зрозуміти, чи жартує Герін. Оскільки Герін теж не міг вирішити, Аріперт не мав причин це робити.
  Героге вийшов із великої зали, кидаючи виклик шаленому сонячному світлу, щоб отримати можливість вдихнути свіже повітря замість диму всередині замку. Люди Лисиця, знаючи делікатний стан чудовиська, розсудливо дали йому спокій. Більшість часу він міг бути добродушним, але будь-хто, хто відчував наслідки денного запою, швидше за все, був запальним. Якби ти був величезним, волохатим і озброєним зубами, як у вовка, ніхто не хотів би дізнатися, дратуєшся ти чи ні.
  «Батько Дьяус!» - закричав Аріперт, хапаючись за меч. «Це одна із тих жахливих речей! Я думав, вони зникли».
  Герін схопив Аріперта за руку і не дав йому витягти з піхов шматок бронзи з заточенням. Джероге перевів жахливий погляд на Аріперта. "Добре!" — сказав він майже з поблажливістю, яку Маврікс міг вкласти в це слово. «Деякі люди не ображають незнайомців просто заради розваги, принаймні так мені каже Лис». Його довгі та вузькі ніздрі ідеально підходили для обнюхування.
  На цей раз Аріперт стояв зовсім нерухомо. Він дивився на монстра. Судячи з виразу його обличчя, він швидше очікував, що одна з колод на частоколі скаже йому щось, ніж Джерог. "Якщо ви придивитеся, ви помітите, що він носить бриджі", - сказав Герін. "Ми друзі."
  - Друзі, - повторив Аріперт застиглими губами. "У вас є ... незвичайні друзі, лорд-принц".
  Герін поклав йому руку на плече. «О, я не знаю. Ти ж не такий уже й незвичайний, чи не так?»
  Джероге зрозумів суть глузування раніше за Аріперта. Монстр почав закидати голову і реготати. Мабуть, хтось із них, чи обоє, постраждали, бо він зупинився з гримасою, яка демонструє його грізне стоматологічне обладнання. Аріперт знову хотів було витягти меча, але стримався, перш ніж Геріну довелося його зупинити.
  Лис представив чудовисько васальному барону, а потім пояснив Аріперту: «Вчора він був глибоко в горщику з елем, вперше, і відчуває це зараз».
  "Ой." Аріперт показав Герину палець. «Тепер я розумію, чому тебе цікавить, чи лишився в тебе ель. Мабуть, потрібно небагато, щоби наповнити його розмір».
  "Жодного", - сказав Джероге. «Три: я, Тарма та Ван Сильна Рука».
  Аріперт не знав, хто такий Тарма, але знав про Ваню. Він видав побожний свист. Герін сказав: «Ось бачиш? Зрештою, ти можеш думати».
  "Я думаю, що мені хотілося б це побачити", - сказав Аріперт. — Я маю на увазі з безпечної відстані. Коли бачиш галеру «Гради» на «Ніффеті», це теж гарно, але не хочеться, щоб вона наближалася.
  "Тут багато правди", - сказав Герін. «Якщо ми витримаємо шторм, нам доведеться зайнятися створенням власних галер. Але це потім у великому майбутньому. А зараз приходьте до зали, і ми почнемо вас годувати. ви можете подивитися, як сьогодні ввечері Джероге та Тарма будуть дуже помірними, якщо я не помилюся». Він обернувся до монстра. - Як щодо цього, Джерог? Відчуваєш, що завтра вранці твоя голова знову стукатиме як барабан?
  Джеродж підняв обидві руки у жесті щирого жаху. «О ні, пане принц! Для мене було достатньо зробити це один раз».
  "Він не дурний", - сказав Аріперт, підстрибуючи від подиву. Він брехав своїм власним словам, говорячи так, ніби Джероге не було поруч або він не міг зрозуміти, навіть коли робив компліменти. Але потім він продовжив: «Безліч звичайних людей, які не думають, що достатньо напитися один раз. Багато звичайних людей, які не думають, що напитися один раз на день достатньо, приходять до цього».
  - Так, - скорботно погодився Лис. «Ми обидва знаємо надто багато таких речей. Усі знають надто багато таких речей. Ну давай. Подивимося, чи зможемо ми зробити тебе щасливим, не змушуючи тебе спати в метушні під столом, коли закінчиш».
  * * *
  Наступного ранку син Аріперта Аріберт виїхав із Лисичої фортеці, такий же неспокійний, яким він був, коли в'їхав. Герін насмілювався сподіватися, що він направить частину цієї неспокійної енергії на роботу, спостерігаючи за Граді і опираючись їм, якщо вони нападуть на володіння Шильда. знову.
  Через кілька днів він отримав звістку від торговця, що прийшов з лісів на північ від Ніффета з вантажем прекрасного бджолиного воску і бурштину, що Граді також здійснили набіг на цей берег річки. Торговець, худорлявий, обвітрений, лисіючий чоловік на ім'я Седоал Чесний (прізвисько, яке Лис міг би посперечатися, що вигадав сам), сказав: «Я сам не бачив цих ублюдків, пане принц; ви повинні зрозуміти це. Але я бачив лісових бігунів, які тікали від них. Вони люблять заполонити село, в якому я був, і кожен з них міг розповісти історії гірше, ніж інші.
  Це було логічно неможливо, але Герін не тиснув на торговця з цього приводу. Натомість він спробував з'ясувати, коли саме відбувся рейд. Йому хотілося повернути Аріперта, щоб визначити точний день. Однак, наскільки він міг судити, обидва рейди, ймовірно, були здійснені однією бандою. З'ясувати, де знаходився Седоал по відношенню до холдингу Шільда, також було нелегко. Лис думав, що Граді спочатку напали на Шильда, а потім напали на Трокмої по дорозі на захід, але знав, що не може бути певний.
  А потім, за кілька днів, галери Граді попливли вгору Ніффетом до Фокс-Кіп. Про них попереджали пожежі з володіння Шильда, тому Аріперт як думав, а й діяв. «Ми їх розіб'ємо, тату!» — плакав Дюрен, спрямовуючи колісницю з Геріном та Ваном до річки. Лис вирішив зустріти грабіжників на березі, не бажаючи, щоб вони знову спустошували поля і нападали на селянське село.
  Але «Гради» не приземлився. Натомість, використовуючи вітрила, що дмуть із заходу, і весла, що працюють з відточеною точністю, вони рушили свої галери повз Фокс-Кіп вгору по Ніффету. Герін і чимало елабонцев стріляли в них стрілами, але більшість стріл не вдалася: Ніффет був широкою річкою, а корабель був ближче до північного берега, ніж до південного, і майже невразливий для стрільби з лука.
  Ван зазвичай нехтував цибулею на війні. Однак, бачачи, що Граді не збираються зупинятися і битися, він схопив найсильнішу цибулю, яка була у когось із товаришів Геріна: він належав синові Друнго Драго. Друнго поклав поруч із галереєю пару стріл. Він загарчав, коли Ван узяв у нього цибулю, але з відвислою щелепою дивився, як чужинець зігнув його так, що дерево заскрипіло і погрожувало зламатися, а потім випустило його.
  Один із Граді, який не гребли, — зважаючи на все, якийсь капітан — упав. Елобанці підняли оплески. Друнго вклонився до Вани. «Я думав, що вклав у цю цибулю все, що потрібно», - сказав він. "Я був не правий."
  — Непогано для вдалого пострілу, чи не так? - Сказав Ван, сміючись. Він почав спустошувати сагайдак Друнго на галерах і зробив ще пару влучень. Жодне з них не було таким вражаючим, як перше. Що б Ван не робив, мав схильність до драматургії.
  Герін з деяким жахом спостерігав, як «Граді» продовжував пливти на схід вгору Ніффетом. "Що вони роблять?" — спитав він, можливо, у елабонських богів, які, як завжди, не відповіли. «Я думав, вони збираються зблизитися зі мною і раз і назавжди з'ясувати, хто правитиме північними землями».
  "Чого ще вони могли бажати?" - Запитав Дюрен. «Поки вони тебе не перемогли, вони нічого не досягли».
  — Ох, я не знаю, хлопче. Як він часто це робив, Ван дивився на речі безжально прагматично. «Якщо вони грабують інших людей, вони приносять додому видобуток та рабів із меншим ризиком та витратами для себе. І ми не зможемо бути спокійними, принаймні з ними, розташованими далі вгору по річці, ніж ми. Наскільки ми знаємо, вони можуть спробувати вразити нас на шляху до океану».
  "Давайте ускладнимо їм життя", - сказав Герін. Він не думав про те, щоб встановити ланцюг сторожових вогнищ на схід від Лисячої фортеці, не думаючи, що Граді пройде повз його володіння. Але це не означало, що він не міг послати вершників на схід, щоб попередити дрібних баронів на берегах Ніффета про наближення грабіжників.
  Дивлячись, як машини мчать дорогою, Ван сказав: «Цікаво, чи доберуться вони туди раніше за галер. Коні втомлюються так само, як і люди, і на Граді вітер працює на них, хоча вони й гребуть проти течії». Нині, і це непросто».
  "Це в руках богів", - сказав Герін, а потім пошкодував, що не зробив цього: боги Граді були надто жадібними, щоб задовольнити його. Ще втішніше він додав: «Я зробив усе, що міг».
  «Я хотів би, щоб ми могли рушити за ними всю армію», — сказав Дюрен.
  "Цього ми не можемо зробити", - відповів Герін. «Якби ми це зробили, вони дозволили б нам побути з ними якийсь час, а потім розгорнулися б прямо посеред Ніффета, зняли вітрила і, скориставшись веслами та течією, помчали б назад сюди. напасти на фортецю перш, ніж ми зможемо сюди дістатися, а це, — додав він з тим, що він вважав похвальним применшенням, — було б дуже погано.
  — Так, ти маєш рацію, Фоксе, — сказав Ван. «Здебільшого я за те, щоб рухатися вперед, але не зараз. Якщо ми втечемо від того, що для нас найважливіше, ми зрештою втратимо це, звичайно».
  «Що ж, цього разу ми не помилилися, слава богам». Герін не знав, чи це була іронія в його голосі чи надія, що, якщо елабонські боги знову почують, як до них звертаються, вони звернуть більше уваги на цей куточок світу.
  Він помахав рукою. Армія рушила назад із берегів Ніффета до Фокс-Кіп. Чоловіки на частоколі підняли оплески. Так само чинили і кріпаки, що жили в селі недалеко від фортеці. Деякі з них вийшли з полів та хатин, щоб привітати воїнів із тим, що вони утримали Граді від приземлення. Герін не знав, чи справді ці привітання були доречні, чи Граді від початку мав намір обійти його володіння. Однак якщо селянам так хотілося схвалити його, він був готовий їм це дозволити.
  Серед кріпаків з'явився Фульда. Її товариші ставилися до неї з великим благоговінням. Те саме зробили і багато воїнів; вона не посоромилася розповісти історію про те, що сталося всередині хатини, яка слугувала магічною лабораторією Геріна. Доказом того, що відчували інші селяни на селі, було те, що вони робили за неї більшу частину роботи з її зустрічі з Мавриксом.
  Лис ніколи не сумнівався, що вона вагітна від ситонського бога, а якби й сумнівався, ці сумніви розвіялися б. Мало того, що її курси не відбулися, вона ще й світилася так само, як і інші вагітні жінки, але настільки сильно, що Герін майже поклялася, що їй не потрібна вночі лампа.
  Це було не так; Будучи невиліковно цікавим, він якось уночі вирушив у селянське село, щоб це з'ясувати. Але він помітив, що нічні привиди, можливо, почувши напівбога в її животі, трималися подалі від села, і що навіть ті, чиї крики були чутні на відстані, здавались менш холодними і лютими, ніж зазвичай.
  - Лорде принц, - сказав тепер Фульда. Вона, як і раніше, ставилася до нього з повагою, можливо, за давньою звичкою, можливо тому, що він був одружений на Селатрі, яка теж знала близькість з богом, хоч і близькість іншого роду, ніж її.
  "Як самопочуття сьогодні?" — спитав він. Він знав, що його слова звучать обережно. Як ще він міг говорити, коли, хоч вона все ще була однією з його кріпаків, бог, що запліднив її, міг слухати?
  "Я в порядку, дякую", - сказала вона. Її усмішка, як і все в ній, була сяючою. Однією з переваг того, що батьком її дитини був бог, був імунітет до ранкової нудоти.
  - Добре, - сказав Герін. "Це добре." Ні, він не вигадав, як реагувати на Фульду. Вона, звичайно, була гарною молодою жінкою, але не дуже розумною. І все-таки Маврікс вирішив зачати від неї дитину. Лис знизав плечима. Бог родючості, безсумнівно, дбав про красу більше, ніж дотепність. Зрештою, саме в цьому і був сенс її присутності тут.
  Лис Рівін верхи на коні під'їхав до Фульди. Герін підозрював, що Рівін швидше сів би на неї. Вона посміхнулася йому так, що це наводило на думку, що її, можливо, цікавило те саме.
  «Рівін, ти знову намагаєшся роздратувати Маврікса на себе?» — спитав Герін.
  "Хто я?" — спитав його товариш Фокс, виглядаючи настільки безневинним, що це було зовсім непереконливо. «Чому Маврікс повинен сердитися на мене за те, що я розмовляю з цією чарівною дамою, коли я, так би мовити, представив їх двох? І чому, крім того, він повинен сердитись на мене, якщо я волію робити більше, ніж просто розмовляти з нею? Він ніколи не міг засумніватися в батьківстві майбутньої дитини, і я б виховав її як свою. Можливо, він навіть був би вдячний мені».
  Рівін, наскільки міг бачити Герін, думав списом, а не головою. Герін зітхнув. Рівін зробив би все, що б він не зробив, і, ймовірно, зрештою понесе за це покарання. Він сплатив ці штрафи без скарг; Герін дав йому це. З погляду Геріна, було б розумніше не ставити себе в становище, коли вам довелося б їм платити, але він дізнався, що Рівін, як і багато людей, так не думає.
  "Будь обережним", - сказав він Рівіну. Рівін кивнув, наче хотів прислухатися. Герін знову зітхнув.
  * * *
  - Лорде принц? Син Карлуна Вепіна, як і раніше, говорив нерішуче, коли йому треба було звернутися до Геріна. Лис міг би зробити його керуючим, але в нього були укорінені звички кріпака, і знання того, що він процвітає завдяки терпінню Геріна, не могло полегшити ситуацію. Але, нерішуче чи ні, він продовжив: "Пан принц, мені треба поговорити з вами на хвилинку".
  — Ось і я, — сказав Герін досить люб'язно. "Що тебе турбує?"
  Карлун оглянув велику залу. Тут і там уздовж лав сиділо кілька воїнів, хтось пив ель, один гриз смажену курячу ногу, ще три чи чотири кидали гральні кістки. Понизивши голос, Карлун сказав: «Лорде принц, чи можу я поговорити з вами наодинці?»
  - Думаю, так, - сказав Герін. «Тоді спустимося до села? Цього має вистачити».
  Карлун одразу погодився. Щоразу, коли він виходив з Лисичої фортеці в ці дні, він здавався квіткою, що розкинулася на яскравому сонці. А сонце залишалося яскравим та жарким. Побиття, яке Маврікс завдав Стрибогу, справді утримало бога Граді від втручання у погоду.
  "От і ми", - сказав Герін. «Я спитав тебе один раз, так спитаю двічі: що тебе непокоїть?»
  «Лорд-принц, як довго Лисича фортеця буде сповнена воїнів?» – спитав Карлун. — Як довго вони тут пробудуть?
  "Скільки?" Лис насупився. «Поки ми не переможемо Граді, або поки вони не переможуть нас, залежно від того, що станеться раніше. Чому?
  «Бо, пане принц, вони їдять нас — їдять вас — поза домом і вдома», — відповів Карлун. «Якби ти не був такий завбачливий у запасанні їжі, твоя комора давно спорожніла б. За нинішніх обставин зима буде голодною і спраглим, навіть без твоїх васалів».
  - Тоді що ти пропонуєш мені зробити? — спитав Герін. «Чи я маю відправити всіх додому, а Граді все ще знаходяться на Ніффете на схід звідси? Чи маю я здатися Граді? Це краще, ніж дозволити їм зробити мене бідним, а не квітучим?
  Карлун облизав губи. «Я не це мав на увазі, пане принц. Але вам потрібно знати, що навіть запаси, які ви нагромадили, не вічні».
  - О, я дуже добре це знаю, - сказав Герін. «Щоразу, коли я спускаюся до підвалу і бачу, що чергова банка для зберігання відкрита або ще одна банка зникла, у мене з'являється щось нове, про що варто турбуватися, і я вже маю багато речей, дякую».
  — Щоразу, коли ти спускаєшся в підвали… — повторив Карлун. Він дивився на Лиса. «Лорде-принц, я не знав, що ви це зробили. Наскільки я міг судити, лорди вміють лише брати, а не заощаджувати та спостерігати».
  "Це тому, що ти дивився на речі очима кріпака", - відповів Герін. Це ще й тому, що я дивлюся вперед далі, ніж більшість лордів, подумав він, але не сказав цього вголос. Насправді він сказав: «Я маю керувати всім цим холдингом так само, як ви керували спочатку своїм будинком, а потім селом. Ось, я розповім вам, що в мене там залишилося…» Він почав розкладати банки з елем, пшениці, ячменю, жита, квасолі, гороху, солоної яловичини та баранини, копченої свинини, стільки шинки, стільки ковбас, стільки. то висять шматки яловичини, і так далі, і так далі, поки очі Карлуна мало не вилізли з орбіт. його голова.
  - Лорде принц, - прошепотів селянин, що став стюардом, коли Лис нарешті закінчив, - я не зміг би зробити це, не перевіривши останні записи, і не зміг би наблизитися до цього, але я думаю, виходячи з того, що я пам'ятаю про ці записи. твоя пам'ять майже ідеальна, і це не має значення».
  «З мене вийшов би чудовий вчений, — сказав Герін, — оскільки я маю галочну пам'ять на марні фрагменти того і цього. Час від часу вона знадобиться мені у світі, де я перебуваю».
  «Пан князю, якщо ти пам'ятаєш усі ці речі, чому ти поставив мене на те місце, куди ти мене поставив?» – спитав Карлун. «Не те, щоб я не був вдячний, коли думав, що ти міг би зробити, але я тобі не потрібний. Ти міг би зробити цю роботу сам».
  — Звичайно, міг би, — сказав Герін з такою впевненістю, що сам не помітив цього. «Але якщо ти це робиш, мені це не потрібно. І тому я не роблю цього, насправді ні. Якщо у нас закінчаться запаси, ти будеш тим, хто подбає про те, щоб ми запаслися додатковими запасами звідкись. І якщо ти впораєшся з цим погано, я викину тебе на вухо».
  - О, я знав це з самого початку, лорд-принц, - сказав Карлун. Обидва чоловіки посміхнулися, хоча обидва знали, що Герін не жартував: він чекав від оточуючих не менше, ніж від себе. Посмішка Карлуна померкла першою. Він запитав: Як мені заплатити за все, що я принесу?
  "Я дозволяю вам витратити моє золото і срібло", - відповів Герін. «Я не привів би тебе сюди, якби не збирався дозволити тобі це зробити. Я очікую, що ти витратиш якнайменше».
  Карлун схилив голову. "Я б і не думав робити щось ще". Він криво посміхнувся. «Я не наважився б зробити щось ще».
  "Не та?" Герін не сказав жодного слова про перевірку Карлуна. Він не збирався говорити жодного слова про перевірку Карлуна. Однак він мав намір перевірити його. Якщо Карлун не зміг зрозуміти це сам, значить, Лис зробив помилку, підвищивши його, а не відправивши в якесь інше село. А якби Карлун спробував обдурити, він би виявив, що сам припустився помилки.
  Вони майже підійшли до села, де він незадовго до того був старостою. Раптом він розвернувся на п'ятах і знову пішов назад до Лисичої фортеці, набагато швидше, ніж залишив її. "Я не хочу повертатися в хатину, яка раніше належала мені", - сказав він. — Я навіть не хочу його бачити, не зблизька. Ви це розумієте, пане принц?
  - Можливо, так, - сказав Ліс. "Ви не хочете, щоб вам нагадували про те, як ви починали і чим можете закінчити?"
  Карлун смикнувся, ніби Герін встромив у нього шпильку з малогомілкової кістки. - Ви застосували магію, щоб побачити це, пане принц?
  «Ні», — відповів Герін і відразу ж пошкодував, що не сказав «так» — якби Карлун вважав свою магію кращою, ніж вона є насправді, у нього могла б виникнути більша спокуса йти прямим і вузьким шляхом. Але, чесно відповів, він продовжив: «Побачити це було нескладно. Коли ти був старостою, ти повинен був знати, про що думають інші люди на селі, чи не так?» Коли Карлун кивнув, Лис закінчив: «Мені довелося зробити це заради мого володіння і набагато довше, ніж вам потрібно. Я багато чого бачив, багато запам'ятав і можу це разом. Ти йдеш за мною?
  Багато людей - деякі з них були його васальними баронами - не стали б цього робити. Вони мало що пам'ятали і менше впізнавали, проживаючи життя, або так здавалося Геріну, більш ніж сліпими. Але Карлун, будь він чесний і надійний чи ні, був далеко не дурний. "Можливо, ви й не вимовляєте заклинання, - сказав він, - але це не означає, що це не магія".
  Оскільки Герін думав про мистецтво управління людьми зовсім недавно, під час прибуття Аріперта у Фокс Кіп, він глянув на Карлуна з великою повагою. Коли вони повернулися до фортеці, він сказав: «У мене є ваш милостивий дозвіл залишити тут гарнізон ще трохи, га?
  — Звичайно, лорд-принц, — сказав Карлун, і це звучало з дворянської сторони. Коли Герін кинув на нього гострий погляд, його порив бравади випарувався, і він додав: «Не те, щоб тобі це потрібно, зауважте».
  "От і все", - погодився Герін, щасливий, що Карлун таки знав своє місце.
  * * *
  Дагреф, Клотільда і Блестар грали з Мейвою та Кором. Герін спостерігав за грою з легким збентеженням. Дагреф був не тільки найстарішим, а й найкмітливішим. Більшу частину часу йому не хотілося грати зі своїми братами та сестрами; його розум, хоч і не тіло чи дух, був майже розумом дорослого. Коли він приєднався до них і дітей Вана, роль, яку він побачив для себе, була на півдорозі між наглядачем і богом: він придумав не просто правила, але цілий уявний світ, і змусив себе та їх випробувати у ньому свої сили.
  - Ні, Маєво! він гукнув. «Я ж тобі казав. Хіба не пам'ятаєш? Кора цього дерева» - палиця - «отруйна».
  "Ні, це не так", - сказала Маєва. Щоб довести свою точку зору, вона взяла ціпок і вдарила нею Дагрефа. - Ось. Бачиш? Якби не високий тон її голосу, ця самовдоволена прямота могла б виходити безпосередньо від Вана. «Мені анітрохи не боляче».
  «Ти неправильно граєш», — сердито сказав Дагреф: судячи з його тону, він не міг уявити собі огидного злочину.
  — Будь обережний, синку, — пробурмотів Герін собі під ніс. Дагреф був старшим, але Маєва, дівчинка чи не дівчинка, була одночасно сильніша і спритніша. Якщо Дагреф викликає конфронтацію, він програє. Якби він хотів досягти свого, йому довелося б придумати, як це зробити, не вступаючи в бійку.
  У цей момент із великої зали вийшли Джероге та Тарма. Всі діти вітали їх радісними вигуками. Назріла сварка між Дагрефом і Маевою була забута. Ці два монстри, хоч і наближалися до дорослого життя, завжди були частиною дитячих ігор у Лисичій фортеці. Вони були більшими і сильнішими за інших, що більш ніж врівноважувало їх тупість. Якби вони були запальні, їхня сила зробила б їх жахами. Оскільки це було не так, вони стали ще бажанішими товаришами.
  "У яку гру ти граєш?" - Запитав Тарма у Дагрефа.
  «Ну, — сказав він важливо, — ось Клотільда — чарівниця, і вона перетворила Кора на довгозуба» — роль, яка добре підходить для одного з лютих, запальних звичаїв Кора, — «і ми всі шукаємо способи повернути йому його Схоже, Маєва несприйнятлива до отрут, і тому… — Він продовжував описувати структуру світу, який існував лише всередині його власної голови. Герін зазначив, що він включив непокору Маеви до структури гри.
  Джеродж засміявся голосно і несамовито - так голосно і несамовито, що вуха Геріна підозріло затремтіли. Голос Джероджа звучав так, ніби він знову поринув у банку з елем, незважаючи на попередні обіцянки. Він сказав: Це гарна гра! Голос його тремтів від ентузіазму. "Давайте змусимо довгозуба літати і подивимося, що тоді станеться".
  Він схопив Кора і підкинув його високо в повітря - так високо, що він встиг прокрутити під маленьким хлопчиком, перш ніж той упав. Аварія була хитка — так, він випив більше, ніж слід.
  Герін рвонувся до нього, але Джерог акуратно підхопив Кора в повітрі, як вам заманеться. Тарма схопив Блестара і жбурнув його ще вище. Серце Геріна підстрибнуло навіть сильніше, ніж коли Кор злетів. Він важко зітхнув із полегшенням, коли його маленький син благополучно спустився.
  Він і Кор обидва верещали від радості, спостерігаючи за своїми польотами. Лисицю було не так весело. "Ця гра закінчена", - сказав він голосом, повним приреченості, наскільки він міг витримати.
  Цього було недостатньо. Перед ним тремтіли барони і вороги. Його власні діти, а також діти Вана, Героге та Тарми протестували голосно та різко. Він стояв на своєму. "У нас все було в порядку", - сказала Клотільда, тупнувши ногою. «Я хотів піти наступним. Ніхто не постраждав".
  «Ні, не цього разу. Але тобі пощастило, бо хтось міг би», - відповів Герін. Він давно вже зрозумів, що аргументи, що ґрунтуються на принципі «можливо» , практично марні для дітей. Так воно й виявилося тут. Але коли він відчув запах дихання Джероджа, у нього з'явився інший, переконливіший аргумент. «Байвери та перлівка!» — вигукнув він, зморщивши носа. "Ти не просто пірнув у банку з елем, ти там плавав".
  Джероге виглядав засоромленим, наскільки це було можливо для неохайного монстра. Результат змусив би будь-кого, хто його не знав, тікати в жаху, але Герін визнав, що демонстрація ікол була умиротворюючою, а не ворожою. "Мені дуже шкода", - сказав Джероге з гарчанням, яке також звучало більш жахливо, ніж було насправді. «Я не знаю, що на мене найшло. Але мені так добре з елем усередині». Він наголосив на цьому величезною відрижкою. Діти Геріна та Вана вибухнули реготом.
  Лисиці теж хотілося розсміятися, але він не показав цього на своєму обличчі. Він попрямував до Тарми. «Я думав, що в тебе більше здорового глузду, ніж у нього», - сказав він звинувачуючи.
  "Мені дуже шкода", - відповіла вона, опустивши непоказну голову. — Але ж він почав пити ель, а я…
  "Якби він вирішив зістрибнути з частоколу і зламати своєму дурню шию, ти б теж зробив це тільки тому, що він це зробив?" Герін стільки разів пропонував його своїм дітям, що тепер він виник сам собою.
  Він також кілька разів використав його на Джерогу та Тармі, в цілому з гарним ефектом. Проте сьогодні Тарма знову глянув на нього. "Це було не так", - заперечила вона. "Це було схоже на... щось підштовхувало нас випити ель".
  «Напевно, те саме, що тисне на мене, коли мені хочеться поласувати цукатами або медовими тістечками», — сказав Дагреф, і його голос звучав набагато сумнівніше, ніж у когось його віку, яким можна було б зайнятися якимось. бізнесом. Яким він буде , коли виросте? Герін тривожно подумав. Його старший син по лінії Селатрі був би людиною, з якою треба було б зважати... якби ніхто не вбив його в молодості.
  "Це було не так", - сказав Тарма. «Це справді було… Я майже відчував, як щось підштовхує мене до банку». Велика голова Джероджа сіпнулася вгору і вниз, вгору і вниз, коли він кивнув на знак згоди.
  Герін почав кричати на них обох за те, що вони не просто брехуни, а ще й уперті брехуни. Однак він зупинився, перш ніж слова зірвалися з його губ. Маврікс використовував Ріхвіна як інструмент приблизно так само, підштовхуючи його напитися вином і надати ситонському богу легкий провідник у північні землі. Але це був не Маврікс, який не мав жодного відношення до елю. Це було…
  "Байвери". Рот Геріна здивовано вимовив ім'я бога. Байверс був таким самим елабонським божеством, як і всі інші. І досі елабонські боги завжди зберігали мовчання, навіть коли Волдар та її соратники Граді додали свою вагу до сили загарбників.
  Досі... Герін запитував, чи не був він тонучою людиною, що хапається за соломинку, намагаючись залишитися на плаву. Прихильність Джерога і Тарми до елю, можливо, не мала нічого спільного з Байверсом, насправді могла не мати нічого спільного ні з чим, окрім більш розвиненої спраги, з тих, що перетворюють звичайних людей на п'яниць без божественного втручання. що б не.
  — Що ж, — сказав Лис, скоріше самому собі, аніж монстрам, набагато більше собі, ніж усе ще розчарованим дітям, — якщо ти збираєшся хапатися за соломинку, то Дьяус — і Байверс — хапайся за них. Не дозволяйте їм вислизнути з ваших рук».
  — Про що ти кажеш, батьку? Дагреф, як завжди, прозвучав дуже ображено, коли Герін сказав щось, чого той не зрозумів.
  — Не має значення, — розгублено сказав Герін, чим ще більше образив сина. Ще більше посилювало його злочин те, що він не звертав уваги на роздратування Дагрефа. Натомість він схопив руку Джероджа в одну руку і Тарму в іншу. «Поверніться зі мною до великої зали, ви двоє. Вип'єте ще трохи елю».
  Героге привітав цю заяву ревом захоплення. Тарма сказав: «Ти не збираєшся змушувати нас пити доти, доки наступного дня нам не стане погано?» Це змусило Джереджа задуматися; Зрештою, спогади про перше похмілля все ще були в ньому до болю живі.
  Якби Геріну вдалося уникнути відповідальності, не відповівши це питання, він би це зробив. Він не думав, що зможе, і перспектива розгнівати двох монстрів, кожен з яких більший і сильніший за нього, в кращому разі тривожила. Він сказав: Я не знаю. Я хочу дізнатися, чому ти так любиш ель останнім часом. Я хочу подивитися, чи не втручається бог у твою долю».
  Йому хотілося б, щоб втручання Байверса не було настільки тонким, що він важко міг би сказати, чи мало воно місце взагалі. До приходу Граді він насолоджувався свободою від втручання елабонських богів. Зараз, коли йому справді хотілося б втручання, він не був певен, було воно в нього чи ні.
  У великій залі син Карлуна Вепіна сидів за кутовим столом, далеко від чотирьох чи п'яти воїнів у залі. Стюард спокійно потягував кухоль елю. Коли Герін зажадав принести з підвалу ще одну банку, обличчя Карлуна висловило показне несхвалення. Герін так само демонстративно ігнорував його.
  Джеродж прицмокнув губами, попиваючи ель. Лис вивчав його так само, як він вивчав якогось нового цікавого звіра, що забрів з лісу. - Як мені дізнатися, чому ти так любиш ель? - пробурмотів він.
  «Бо це смачно? Тому що мені від цього добре? - Запропонував Джередж.
  "Але ти п'єш його з тих пір, як був маленьким", - сказав Лис. Уявити Джероге крихітним тепер було нелегко. Проте Герін наполягав: «Тобі тоді теж було добре, чи не так?»
  "Не так добре, як зараз", - з ентузіазмом сказав монстр. Поруч із ним Тарма кивнув, теж енергійно. Вона осушила свій глечик елю і наповнила його знову. Карлун спробував упіймати погляд Геріна. Герін йому не дозволив.
  "Тепер ти почуваєшся краще, бо ти п'єш більше", - запитав Герін, - "чи є щось понад це?"
  Обидва монстри серйозно обдумали це питання. Герін захоплювався ними за це, тим більше з огляду на скільки елю вони вже випили. Багато звичайних людей, яких він знав, не стали б так старанно шукати відповіді. Нарешті Тарма сказав: «Я думаю, що ми відчули себе краще, ніж відколи ми пили і пили з Ваном».
  «Однак після цього я почував себе не так добре», — сказав Героге, зробивши жахливе обличчя у спогаді. Наче намагаючись допомогти собі забути, він зробив великий ковток.
  Тим часом Герін обрушив прокляття на голову свого друга. Але це теж було несправедливо; Того дня бог міг підштовхнути Вана до того, щоб він напоїв монстрів. Якщо вже на те пішло, Герін думав, що зараз він діє як вільний агент, але був досить чесний, щоб визнати, що не знає, напевно, чи справді він ним є. Що означає бути принцом бліх, коли собака починає дряпатися?
  Однак ця думка ні до чого не спричинила. Незалежно від того, чи був він справді своєю людиною чи не більш ніж знаряддям богів, він мав діяти так, наче він був вільним і незалежним. Навіть бог не зможе повернути вам можливість, яку ви прогаяли вчора.
  Він вивчав Герог і Тхарму. Вони не звертали особливої уваги ні на нього, ні на будь-що, крім свого елю. Коли він перебував під святилищем Бітона в Ікосі, він запитував, чи є у монстрів власні боги. Тепер ця думка повернулася до нього. Якщо в них були боги, що ці боги подумали про те, що двоє з них залишилися на поверхні, коли Бітон і Маврікс повернули всіх інших у свої похмурі притулки? Більше того, що вони думали про Граді?
  Він похитав головою. Ось він і зводив повітряні замки, точніше, замки під землею. Він не знав, напевно, що у монстрів взагалі є боги. Героге і Тарма надавали елабонським божествам таку ж розсіяну повагу, як і собі. Чому ні? Ось чому вони від нього навчилися.
  Як він мав дізнатися, чи є у них боги? Запитати їх, здається, не дало йому відповіді. Кого ж тоді спитати? Бітон, мабуть, знав би, але навіть якби й знав, він би замаскував будь-яку відповідь, яку дав Лисові, настільки двозначно, що він не став би зрозумілим, поки не стало б занадто пізно, щоб принести йому якусь користь.
  Хто може знати? Він подумав про Маврікса і пошкодував про це. Катастрофа відчувалася дуже близько кожного разу, коли він мав справу з ситонським богом родючості - і Маврікс вже показав, що зневажає монстрів, а це означало, що він напевно зневажатиме і їхніх богів.
  Потім зрозумів, що Байверс міг знати. Бог ячменю та пивоваріння був тісно пов'язаний із землею, як і монстри. Якби Герін закликав його, Байверс був би логічним божеством, якого можна було б спитати. Якщо Герін покличе його – якщо він зможе його покликати, – елабонські боги, схоже, настільки не цікавляться світом, що це може бути неможливим.
  Лис вирішив спробувати, коли спостерігач на сторожовій вежі завів ріг і закричав: «Гради! Гради йдуть річкою!»
  Забувши про Байверса, Герін вибіг із великої зали. Люди на частоколі вказували на схід. Значить, вартовий все зрозумів правильно: це були Граді, які піднялися вгору по Ніффету, щоб подивитися, яких збитків вони можуть завдати за межами володіння Геріна, а не нова банда, яка прийшла до них. Це було щось, якщо не сказати багато.
  "Ми зустрінемо їх, як і раніше: на березі річки", - наказав Лис. «Якщо вони захочуть спробувати приземлитися тут, незважаючи на це, дозвольте їм, і нехай вони отримають радість».
  Попереду решти він послав Лиса Рівіна та інших любителів пригод, які їздили на конях. Тварини були готові до дії швидше, ніж команди могли бути запряжені в колісниці. Він також відправив неабияку кількість піших людей: чим більший опір «Граді» зустрічав біля кромки води, тим менша ймовірність, що вони спробують приземлитися.
  На той час, коли Ван, Дюрен і він рушили лугом до Ніффета, військові галери рейдерів уже минули Лісій замок. Гради вигукували нерозбірливі образи через воду, але залишалися біля Трокм-берега річки і не виявляли бажання вступити в бій з ворогами, які, очевидно, готові їх прийняти.
  «Боягузи!» Люди Геріна закричали. «Безхребетні собаки! Євнухи! Білопечені негідники! Граді, мабуть, не могли зрозуміти їхньої люб'язності не більше, ніж ті, що виходили від рейдерів.
  Дюрен сказав: «Слава богам, ми їх злякали».
  "Тут, зараз, так", сказав Герін. «Але що вони зробили вище за течією? Що б це не було, вони прийшли швидше за новини про це». Коли він був молодший, напади зневіри загрожували здолати його. Останнім часом вони нападали на нього рідше, але тепер він відчував їхню гостроту. «Вони можуть робити все, що хочуть, і ми маємо на це реагувати. Оскільки вони контролюють річку, можуть вибирати, де проводити свої бої. Там, де ми здається сильними, вони дають нам спокій. Там, де ми слабкі, вони дають нам спокій. А коли ми намагаємося завдати удару у відповідь по суші, їх боги роблять навіть рух проти них практично неможливим.
  «Доведеться запалити наші маяки, щоб попередити Аріперта та інших васалів Шильда, які все ще перебувають у його володіннях», - сказав Ван.
  - Правильно, - відповів Герін, вдячно глянувши на свого друга. Чужоземець показав йому щось просте і практичне, що міг зробити і що допомогло б його справі. Він вигукував накази. Декілька вершників Рівіна поскакали назад у фортецю за смолоскипами, щоб запалити сторожові багаття.
  Незабаром запалав перше вогнище, світячись червоним і піднімаючи в небо величезний стовп диму. Герін подивився на захід. Його власні спостерігачі швидко помітили попереджувальний вогонь та почали ще один, щоб передати повідомлення до холдингу Шильда. І незабаром піднявся ще один стовп диму, цього разу маленький і тонкий вдалині. Лис похмуро схвально кивнув. Або син Аріперта, або Аріберт, або хтось із васалів Шильда - але хтось, принаймні, - був напоготові. "Гради" могли знову приземлитися у володіннях Шильда, але він не думав, що вони будуть у захваті від їхнього прийому.
  "Ми зробили щось варте", - сказав він, і Ван і Дюрен кивнули.
  * * *
  Агоп, син Хована, був людиною, яка нагадала Геріну сина Відіна Сімріна: барона, який взяв на себе управління його володіннями ще в юності, але дозрів і став досить хорошим повелителем для цього. Він визнав Лиса своїм сюзереном, заплатив йому феодальні повинності та послав людей боротися за нього. Якби всі васали Геріна були такими зговірливими, йому довелося б набагато легше.
  Однак зараз він був людиною у розпачі. «Пан принц, — вигукнув він, злазячи з колісниці, — Граді завдали мені важкого удару, і він упав на мене тим сильніше, бо так багато прийшло сюди, щоб боротися з грабіжниками разом з вами. Я ніколи не думав, що вони це можуть зробити. пливіть вгору по Ніффету і нанесіть удар по моєму холдингу». Його смагляве носате обличчя все ще змарніло від потрясіння.
  - Я теж про це не мріяв, - відповів Герін. «Це єдине виправдання, яке я можу знайти, щоб не встановлювати сторожові багаття, що йдуть на схід звідси. Використовуючи весла та вітрила, Граді випередив звістку про їхнє прибуття. Я послав вершників, щоб спробувати попередити вас та інших вгору за течією. Мені шкода, що вони не приїхали вчасно.
  - Я теж, - гірко сказав Агоп. «Вони прибули туди на півдня пізніше за Граді. Я віддаю їм належне: вони билися на моїй стороні, і кілька з них поранено. Вони все ще повернулися до моєї фортеці. Але шкоди вже завдано, лорд-принц, і нам доведеться довго із цим справлятися».
  Він мав на увазі таке: « Ти мій пане, і твій обов'язок — не допускати, щоб зі мною таке сталося». Ти підвів мене . Те, що він був надто ввічливий, щоб вийти і кричати, що він має на увазі, як зробили б багато васалів Геріна, змусило Лиса почуватися гірше, а не краще.
  Герін сказав: «Вони погані вороги, гірші, ніж Трокмої, і» — він озирнувся довкола, щоб переконатися, що Героге і Тарма знаходяться поза межами чутності, — «і гірші, ніж монстри. У мене є кілька речей, які я збираюся спробувати зробити». подивимося, чи зможу я здобути гору над ними, але цього ще не сталося. Мені дуже шкода".
  Суворе обличчя Агопа одразу стало більш впевненим. «Якщо ви думаєте, що зможете перемогти їх, пане принц, я впевнений, що, зрештою, так і буде».
  "Хотів би я бути таким" , - подумав Герін. Однак пояснення того, наскільки він стурбований, здалося йому нерозумним. Чим більше ви вірили в себе, тим більше ваші васали віритимуть у вас… поки ви їх не підведете. На щастя, Агоп, схоже, не думав, що його підвели назавжди, принаймні поки що.
  Акоп запитав: «Як довго ви збираєтесь тримати моїх васалів під своїм безпосереднім командуванням, пане принц? Я кажу вам правду: мені не було б шкода побачити їх знову у моїх володіннях, щоб протистояти Граді, якщо грабіжники прийдуть знову».
  "Я маю намір утримати їх тут все літо, поки ми зможемо виступити проти Граді", - відповів Герін. На своє величезне полегшення, Агоп прийняв це, лише ще раз насупившись. Якби провідні васали Геріна почали витягувати своїх васалів з-під нього, він нічого не зміг би зробити проти загарбників.
  Невдовзі, зрозумів він, він теж не буде принцом півночі. Він буде одним із дрібних баронів серед багатьох, у якого не буде більше влади та впливу, ніж у решти. І Граді поглинуть північні землі по одному чи двох баронствах за раз, і через деякий час тут виникне новий, холодний, похмурий Градих. Волдар, безперечно, був би дуже радий. Як і Граді. У елабонців, навіть у трокмоїв, буде менше приводів для радості.
  — Не те, щоб я хотів підштовхнути тебе під лікоть… — почав Хагоп, і це майже завжди було брехнею. Так воно і виявилося тут, тому що він продовжив: «...але що б ви не збиралися зробити проти Граді, боги дарують вам почати це швидше. Чим зайнятіше вони нам відповідають, тим менше у них буде шансів змусити нас відповідати їм."
  Це була безперечна правда. Це також відповідало власним думкам Геріна. Він сказав: «Я маю намір почати, як тільки зможу. Однак мені ще доведеться провести ще кілька чаклунських досліджень, перш ніж я зможу розпочати».
  Як і сподівався, згадка про магії справило на Агопа враження. Його васал сказав: «Пан принц, якби ви знали заклинання, що дозволяє перетворити цих педерастів на жаб, це було б чудово».
  - Так і буде, - погодився Герін. Після цього він нічого не сказав. Якщо Агоп хотів зробити висновок, що в нього справді було таке заклинання, то це було його турботою. За благоговійним виразом обличчя Агопа він хотів зробити саме такий висновок.
  "Сподіваюся, твоє заклинання спрацює", - видихнув він.
  "Я теж", - відповів Лис. Він так і не сказав, що заклинання призначене для батрахіфікації Граді. Він завжди сподівався, що його заклинання спрацюють, і знав, що така надія завжди вкрай потрібна. Постійне влучення в серйозні неприємності змушувало його пробувати заклинання, а напівнавчений, трохи талановитий чарівник не мав жодного діла. Тут він знову опинився у великій біді і знову збирався зайнятися чаклунством над своєю головою.
  — Коли ти зможеш провести… як ти це назвав? - Дослідження, ти використав це слово? – спитав Хагоп.
  «Мені потрібно переглянути томи у моїй бібліотеці. Це займе кілька днів», - сказав йому Герін. «Мене не особливо турбує спілкування, коли я чаклую, але якщо ти хочеш залишитись і побачити результати магії, то будь ласка».
  Більшість його васалів погодилися б одразу. Агоп похитав головою. «Дякую вам, лорд-принц, але ні. Я повернуся до своїх володінь після сьогоднішнього вечора. Мої люди потребують мене там. Їм потрібно більше, ніж я, але я готовий вірити – поки що – мої васали вам потрібні більше. Я вірю, що ти скористаєшся ними з розумом».
  "Сподіваюся, що це так." Герін вклонився Агопу. «Мені пощастило, що ти став васалом; твоїм кріпакам пощастило, що ти став паном».
  "Вони зараз так не думають", - відповів Агоп. «Якщо ваші дослідження та ваше заклинання пройдуть так, як ви хочете, це ще може виявитися правдою. Боги дарують вам, щоб ви зробили це добре, і щоб ви зробили це якнайшвидше». Він явно мав на увазі: « Чого ти чекаєш?»
  Герін підійшов до бібліотеки. У нього було таке почуття, що Агоп мав рацію: кожну мить, коли він відтягував, загрожувала катастрофа. Але якщо він збирався закликати Байверса, домовитися з богом, щоб той допоміг йому у боротьбі проти Граді та Волдара, він хотів дізнатися про нього все, що міг, перш ніж розпочати.
  Якщо ти все життя поклонявся богу, ти сприймав його як щось зрозуміле. Герін наливав Байверсу вилив кожного разу, коли той пив ель, як і будь-який інший елобанець у північних землях і в усьому, що залишилося від Імперії Елабон на південь від Високого Кірса. Натомість Байверс змусив ячмінь процвітати та зброджувати його в ель. Щодо цього він був дуже надійний. Крім цього, він нечасто був наполегливим богом із тих, хто часто сує свій ніс у людські справи.
  Зі своїх сувоїв і кодексів Лис хотів дізнатися, як зробити Байверса наполегливим, як змусити його захотіти вторгнутися у справи північних земель. Почавши працювати з ручками сувоя, він похитав головою. Насправді йому хотілося з'ясувати, чи є якийсь спосіб змусити Байверса наполегливо діяти. Якщо Байверс був рішуче обмежений своєю єдиною силою, який сенс його закликати?
  Байверс був сином отця Дьяуса та донькою богині землі. Герін, звичайно, знав це, як і більшість інших фрагментів знань, які він розкопав про бога ячменю. Але він зазвичай не думав про це; читання їх було швидшим способом згадати їх, ніж копатися в пам'яті, хоч би як добре це було.
  Селатрі увійшов, побачив, що він робить, і витяг для нього ще два сувої та кодекс. «Тут теж говориться про бога», — сказала вона, а потім обережно: «Чи знайшов ти щось, що могло б допомогти тобі?».
  "Не так багато, як хотілося б", - сказав він, його голос звучав різко від невдоволення. «Зважаючи на більшу частину цього і більшу частину всього, що я бачив, коли ячмінь перетворюється на ель, Байверс задоволений». Він ходив туди-сюди. «Я не хочу, щоб він був задоволений. Я хочу, щоб він злився. Я хочу, щоб він був у люті. Він – сила землі, і Маврікс майже сказав мені, що сила землі – моя найкраща надія проти Волдара та богів Граді».
  «Він той самий?» - Запитав Селатрі. «Багато сил покояться на землі».
  "Я знаю. Але Маврикс не посоромився назвати імена більшості з них. Він зневажає Байверса. Він не вийде і не скаже: «Я зазнав невдачі, але цей бог, якого я ненавиджу, може досягти успіху. Він не сказав би цього , але я думаю, що він мав на увазі саме це».
  Подумавши про це, Селатрі серйозно кивнув. «Так, це звучить правдоподібно. Маврікс нагадує мені дитину, яка не може визнати, що вона не завжди в чомусь краща, і, навіть коли ясно, що це не так, не віддає належне тому, хто дійсно заслуговує на неї. "
  "Проблема в тому, що не можна взяти бога, перевернути його на коліна і вибити з нього таку дурість". Герін випустив довге, втомлене зітхання. "Але, ох, отче Дьяусе, як би мені хотілося, щоб ти це зробив".
   IX
  Джеродж і Тарма зі страхом дивилися на внутрішню частину хатини, де Герін творив – чи намагався творити – магію. Як і у випадку зі своїми дітьми та дітьми Вана, Лис попередив їх про жахливі наслідки, які їм доведеться пережити, якщо вони хоч ногою увійдуть усередину. Монстри поставилися до нього серйозніше, ніж діти; йому ніколи не доводилося карати будь-кого з них.
  «Все гаразд», — сказав він тепер, приблизно вчетверте. Ти тут зі мною, так що це інше. Постійне повторення зрештою полегшило занепокоєння монстрів. Герін ставив питання, чи варто було це робити. Та шкода, яку вони могли б завдати, прийшовши самі собою, була нічим іншим порівняно з катастрофою від невдалого заклинання.
  "Що нам потрібно зробити?" - Запитав Джероге.
  "Ну, для початку ти вип'єш трохи елю", - відповів Герін. Це зробило обох монстрів помітно веселіше. Герін ножем зрізав смолу, що закриває корок свіжої банки. Він витягнув великі валети для Герог і Тарми і на піввалета собі. Зазвичай він не встиг би вдатися до магії після того, як випив елю, як спробував би зістрибнути з частоколу головою вперед, але коли бог, за допомогою якого він шукав, був також божеством, що перетворює солодовий ячмінь на ель, те, що він зазвичай робив, відійшло другого план. до цієї особливої турботи.
  Він наповнив гнізда монстрів після того, як вони їх спустошили, подякувавши всім богам, особливо Байверам, за те, що вони не стали буйними чи лютими, коли приймали ель. Він теж відпив зі свого вина. Йому хотілося хоч трохи відчути ель, але не настільки, щоб це заважало пасам і співам, які йому довелося вимовляти.
  Селатрі розклала на робочому столі у хатині насіннєвий ячмінь та необмолочені колосся. Вона залишилася тверезою. Якщо заклинання піде зовсім не так, вона намагатиметься все виправити. Герін не думав, що це стане проблемою. Змусити Байверса взагалі відреагувати буде важче.
  "Починаємо", - сказав Лис. Селатрі стояла тихо, насторожено чекаючи. Джерог і Тарма теж дивилися, широко посаджені від здивування очі, як Герін почав співати, просячи про благу присутність Байверса. Він вихваляв бога за ячмінь, перетворений не тільки на ель, а й у кашу, і навіть у хліб, хоча ячмінне борошно відмовлялося підніматися так високо, як земля з пшениці: невелике лицемірство на благо доброї справи ще нікому не зашкодило , думав він.
  Коли він почав свою пісню, що вихваляє ель, він подбав про те, щоб покласти її на мелодію застільної пісні, якої, як він знав, Ван навчив Герозі та Тарму. Він махнув рукою, і монстри, які швидко пристосувалися до себе подібних, почали співати. Голоси у них були неприємні, але він сподівався, що це не матиме значення: на відміну від Маврікса, Байверс не був снобом у таких питаннях.
  Почавши, монстри не переставали співати. Геріна це цілком влаштовувало. Якби вони не привернули увагу бога, нічого не привернули б. Однак нічого не могло статися, що, на жаль, залишалося можливим. Як він робив, коли був стривожений, Лис продовжував діяти так, ніби успіх був гарантований.
  Він виявив, що перехід від співу в мелодії застільної пісні до нової виявився важчим, ніж він очікував, бо коли Джероге і Тарма вигукували одну мелодію, йому було важко зберегти іншу. Деякі допоміжні заклинання, які він використовував, також вимагали швидких і складних пасів правою рукою. Для більшості чарівників це полегшило б завдання. Шульга Фокс знайшов це неприємністю.
  «Виходь!» - вигукнув він нарешті. «Виходьте, великі Байверси, володар ячменю, володар елю! Виходьте, виходьте, виходьте!
  Нічого не трапилося. Він відвернувся від ячменю на робочому столі, переконаний, що зазнав невдачі. Який сенс намагатись викликати Елабонських богів? Вони могли б усе виїхати у відпустку, надавши свою частину світу самій собі. Але тепер інші боги жадібно дивилися на цю частину світу. Вони знали? Їм було байдуже? Очевидно, що ні.
  А потім, коли він уже збирався наказати – кричати – Джорджу та Тармі, щоб вони припинили свій жахливий шум, внутрішня частина хатини, здавалося,… збільшилася. Монстри замовкли зовсім самі собою. "Це бог", - тихо сказала Селатрі: вона з усіх людей розпізнавала присутність божества, коли відчувала його.
  Герін дуже низько вклонився. "Лорд Байверс", - сказав він. «Ви чините мені честь, почувши мій заклик».
  "Ви викликали інших до мене, і не в останню чергу цього п'яного блазня з Ситонії", - відповів Байверс. Як і у випадку з Мавриксом, Герін чув голос бога подумки, а не вухами. Сільський акцент все одно з'явився.
  "Лорд Байверс, хто прийде першим, менш важливий, ніж той, хто прийде останнім, оскільки це говорить про те, де дійсно було знайдено допомогу", - сказав Герін.
  - Так, мабуть, розкажи, - сказав Байверс, як похмурий старий фермер, який ні про що не вірив нічиїм розповідям з того часу, як його дружина сказала йому, що збирається збирати трави в ліс, і він знайшов її в ліжку з сільським старостою. . Однак він неохоче кивнув Лисові. “Ну, я тут. Скажи своє слово».
  "Дякую." Герін знав, що його слова звучать більш щиро, ніж у більшості людей, які висловлюють подяку. Однак у більшості людей не було можливості подякувати богам особисто.
  Байверс знову кивнув головою. Якщо бог міг виглядати старим фермером, він так і робив. Його волосся було не волоссям, а колоссям стиглого ячменю, блідо-жовтим. Його скелясте обличчя було втомлене і обвітрене, наче він, як і врожай, господарем якого він був, все своє життя провів на сонці та відкритому повітрі. Лише зазирнувши в його очі кольори свіжих зелених пагонів ячменю, що стирчать із землі після перших весняних дощів, ти відчув божественну життєву силу, все ще сильну під цією непоказною подобою.
  Те, як він виглядав, подумав Герін, було частиною землі. Це вселило в Лиса надію: воно не тільки містило в собі відлуння того, що сказав йому Маврікс, але й змусило його думати, що Байверс справді належав північним землям, що довга присутність елобанців тут зробила його таким самим богом цієї місцевості. як він був на околицях міста Елабон, тут він був таким же богом, як і той, хто вже давно утвердився, як Бітон.
  Маючи це на увазі, Герін запитав: «Чи хочете ви, щоб Граді та їхні боги захопили цю землю, яка так довго була Елабонською, яка дала вам стільки ячменю та стільки виливів – стільки поваги, якщо не сказати надто красиво? вказати на це?
  «Чи хочу я цього?» Байверс говорив з легким подивом, ніби питання не спадало йому на думку в такій формі. «Чи я цього хочу? Ні не хочу. Гради та їхні боги харчуються кров'ю та вівсом». Він говорив із похмурою зневагою. «Їхня земля надто бідна, надто холодна, їхні душі надто мізерні, надто холодні для мого зерна».
  Героге та Тарма перестали співати свій гімн, коли з'явився Байверс. Вони з трепетом дивилися на бога. Тепер Героге вибухнув: «Якщо ти не хочеш, щоб ці мерзенні Граді були поруч, чому ти нічого не зробив із ними та їхніми богами?»
  "Чому я нічого не зробив?" І знову це питання, схоже, налякало Байверса. З деякою гіркотою Герін знайшов це недивним: сама ідея зробити щось, здавалося, була далека від усього елобанського пантеону. Байверс перевів свій зелений зелений погляд на Герозі. «Голос з-під коріння», — пробурмотів він більше собі, ніж комусь із смертних, що були з ним. «Є сили під корінням».
  "Про що ти говориш?" - Запитав Джередж. "Я не розумію що ти говориш".
  Герін часто чув цю скаргу від Дагрефа. Коли він і Селатре говорили про дорослі справи, найстарша дитина, яка у них була разом, слухала, слідуючи, наскільки дозволяла його власний досвід, і продовжувала намагатися простежити за цим, намагаючись змусити своїх батьків сповільнитися і дайте йому зрозуміти, що вони мали в виду.
  Ропот Байверса теж спантеличив Лиса, але він думав, що має певне уявлення про те, що було на думці у бога. Намацуючи слова, він запитав: "Лорд Байверс, чи пов'язані сили під корінням з тими, хто звик жити там?" Щоб показати, що він мав на увазі, він вказав на Герога і Тарму.
  "Звичайно", - відповів Байверс, знову дивуючи. "Де немає народу, там немає і влади".
  "Ах", сказав Герін. Це відповіло на одне запитання, яке в нього давно виникло: принаймні в очах бога монстри були людьми. Герін ставив питання з того дня, як вони вийшли з печер під святилищем Бітона. Він ретельно сформулював своє питання, щоб не сказати, що вони є і не сказати, що це не так. Він знайшов ще одне запитання: «А чи буде ця влада?»
  "Ці сили", - поправив Байверс, прозвучавши вибагливо і точно.
  - Тоді ці сили. Чи боротимуться вони за нас проти Граді?
  Все ще вибагливий, бог відповів: «Вони боротимуться. Ось чому вони існують: боротися. Проти Граді? Хтось може сказати напевно. За нас?" Ці зелені очі метнулися до Геріна. "Як ти думаєш, чому ми з тобою - "ми"?"
  "Чому?" - сказав Герін з деякою тривогою. «Ви щойно сказали, що вам не подобаються Граді та їхні боги. Якщо вони захоплять північні землі, ви більше не отримаєте тут ні литок, ні поклоніння. Я лише смертний, лорд Байверс, я це знаю, але за звичаєм смертних, Я сильний. Якщо ти допоможеш мені відбитися від богів Граді, гадаю, я зможу перемогти самих Граді».
  "Може бути і так", - сказав Байверс. «Це теж може бути нісенітницею. Але те, що я думаю і те, що роблю, — це не одне й те саме. Моя влада над тим, щоб рости і назрівати, ти це знаєш. Я не бог крові, бог війни».
  "Але ти можеш битися, я знаю, що ти можеш". Герін висунув один із уривків знань, які він почерпнув із сувоїв у своїй бібліотеці: «Коли цей демон наслав ячмінну хворобу, ви не просто билися з ним і перемогли його, ви змусили його проковтнути власний хвіст і з'їсти себе».
  Селатрі мовчки ляснула в долоні.
  "Ну, звичайно, я це зробив", сказав Байверс. «Він завдавав моєму врожаю всілякі неприємності. Він на це чекав, він це зробив, і я дав йому це». На мить він справді здався грізним божеством.
  "Гради такі ж", - наполягав Герін. «Якщо вони переможуть тут, ячменю не буде, бо через них у північних землях стане надто холодно, щоб він міг рости. Ви хочете, щоб це сталося?
  «Чи я хочу, щоб це сталося? Звісно, я не хочу, щоб це сталося. Мене це засмутило б», - відповів Байверс. «Але якщо зерно не виросте, воно не виросте, і все тут. Це не те саме, це не те саме, що вбити його в пагоні, як це зробив той демон. Він він ніколи не знайде дорогу назад у цей світ, жодного разу.
  Різниця, яку провів Байверс, була настільки прекрасною, що нічого не означало для Лиса, але вона явно мала значення для бога. Герін штовхнув земляну підлогу хатини. Він боявся, що навіть якщо Байверс справді прийде до нього, бог продовжить робити те, що боги елабонського пантеону робили більшу частину часу: нічого. Йому потрібен був розгніваний Байверс, розлючений Байверс, а він знайшов Байверса, що розкаявся, але змирився, що не принесло йому ніякої користі.
  Як знайти розлюченого Байверса? Поки у його голові формувалося питання, у його голові формувалась і відповідь. Він намагався знайти іншу, бо та йому не подобалася. Але більше йому нічого на думку не спало. І коли він збирався розгнівати бога, він не думав, що молитва принесе йому якусь користь.
  Сміх його був гучним і зневажливим. Джордж і Тарма дивилися на нього. Те саме зробила і Селатрі в сум'ятті: вона знала про богів більше, або про богів безпосередньо, ніж Герін. І Байверс також. — Не подобається ваш тон, юначе, — різко сказав він.
  "Чому це має мене турбувати?" - заперечив Герін. «Я пролив на тебе багато елю за ці роки, і що мені це дало? Не так багато, це ясно. Мені слід приділяти більше уваги Мавриксу. У нього хороша пам'ять на ворогів, але у нього є у друзів також довга пам'ять, і це більше, ніж я можу сказати про тебе. Він мав рацію в тому, що сказав мені, - він безперечно мав рацію.
  «Сітоніанець?» Байверс пирхнув. «Наступного разу він матиме рацію, і він буде першим».
  "О ні!" Насмішки над богом були чимось таким, про що Герін ніколи б і не мріяв, якби його потреба була менш гострою. Якби він перестарався, його могло б знищити божество, яке він міг би привернути на свій бік. Але якщо він цього не зробить, він був надто впевнений, що буде знищений Граді та їхніми богами. І він пожартував: «Маврікс сказав, що ти марний, сказав, що ти завжди був марний, сказав, що ти теж завжди будеш марний. І він правий, мені здається, що він правий».
  - Марно? Маврікс говорить про марність? Байверс відкинув голову і засміявся; його ячмінне волосся шелестіло. "Сітоніанець, який не вміє грати на дудці, який удобрює себе щоразу, коли потрапляє в біду" - це було несправедливо і несправедливо, але Герін вже давно помітив, що боги не більш справедливі і, ймовірно, менш правдиві, ніж люди. які педераст, красень і називає себе богом родючості? Він думає, що я марний? Я йому покажу!
  Як знав Лис, Маврікс не тільки розважався із симпатичними хлопчиками. Він боявся, що тирада Байверса приверне увагу ситонського бога. Він хотів, щоб Бітон та Маврікс були разом; вони підбурювали один одного проти монстрів. Він не хотів, щоб Байверс та Маврікс були разом, щоб вони не пішли один за одним, а не за Граді.
  Але йому треба було підтримувати Байверса у напрузі. І тому він продовжував знущатися: «З тим самим успіхом ви могли б бути із суден міста Елабона, а не з полів, де росте ячмінь. Все, що вас турбує, це деталі закону» — він сам був несправедливий; це звинувачення більш справедливо ставилося до його сина Дагрефа, ніж до Байверса: «Якби ти бився з цим демоном, але не з богами Граді. слово."
  На мить він глянув на Селатру. Обличчя її було біле, як молоко; вона знала, можливо, краще, ніж він, всі ризики, на які він зазнав. «Якщо я переживу це, то ніколи більше не матиму справу з богами» , — сказав він собі, хоч і знав, що це брехня. Якщо він упорається з цим, йому доведеться спробувати знайти спосіб залучити всіх богів монстрів проти Граді. Порівняно з цим спілкування з Байверсом могло здатися прогулянкою по лузі.
  Тоді Тарма звернувся до бога ячменю та пивоваріння: «Будь ласка, не дозволяйте ячменю йти звідси. Нам подобається ваш ель».
  "Назви мене марним?" – сказав Байверс Геріну. - Маврікс сказав це, і ти віриш цьому? Я покажу тобі марність, це зроблю. Сили землі, сили під землею, ми сильніші, ніж ти думаєш, маленька людина. Звільни нас від загарбників і… Фокс сподівався, що він передбачить перемогу. Він цього не зробив, натомість закінчив: «...і ми дамо їм усю силу в нас».
  Геріну хотілося б знати, як багато це означає. Зрадівши, що його не перетворили на комаху-шкідника чи щось ще маленьке і неприємне, він наважився поставити ще одне запитання, вже не насмішкувате: «Лорде Байверсе, чи можеш ти залучити в бій і батька Д'яуса?».
  Байверс виглядав здивованим, потім сумним. "Я б хотів", - сказав він. — Тоді ми, напевно, переможемо. Але Дьяус, можна сказати, пішов на далеку пагорб, і я не знаю, що потрібно, щоб покликати його назад.
  "Ви знаєте, лорд Байверс - або, можливо, ви не знаєте, якщо я цього не говорю, - у нас, елабонців, іноді таке відчуття, що всі наші боги пішли на далеку сторону пагорба", - сказав Герін.
  «Ми досить задоволені тим, як тут справи принаймні були», — відповів Байверс. "Коли вам щось подобається, вам не потрібно в це втручатися, та ви і не хочете цього робити, побоюючись, що ви зробите гірше". Герін кивнув на це, бо сам думав так само. Байверс раптом забурчав — небожественний звук. «Можливо, саме тому елобанці іноді чіпляються за ситонських богів, я вважаю. Вони природжені люди, що втручаються, кожен з них. І Маврікс гірший за інших», — додав він із гарчанням.
  Він був злий, так. Тепер Геріну залишалося тільки сподіватися, що він буде злитися доти, доки боги монстрів не приєднаються до справи – якщо вони приєднаються до нього. Лисиця запитала: «Коли я спущусь під Ікос, як я покличу тебе назад у світ?»
  "Одного разу ти знайшов спосіб", - сказав Байверс. "Напевно, скажу, що ти можеш знайти спосіб двічі". І з цими словами він зник так само раптово, як і Маврікс, але, як щиро сподівався Герін, не залишивши після себе ніякого потомства.
  Як і щоразу, коли бог йшов, стіни хатини, здавалося, зімкнулися навколо Геріна. Він зітхнув довго і глибоко, потім повернувся до Джероги та Тарми. «Я дякую вам обом. Ви там дуже добре впоралися».
  "Ви вирушаєте в Ікос", - сказав Селатрі: твердження, а не питання. Герін кивнув їй у тому ж знаку згоди, який він дав Байверс незадовго до цього. Його дружина продовжила: «І ти візьмеш із собою Герог і Тарму».
  Після довгих років спільного життя з Селатре Лисиця зрозуміла, наскільки добре вона думає разом із ним. "Так, я", сказав він. «Я не бачу іншого вибору. Якщо я збираюся вести переговори з силами під землею, я не можу вигадати кращих посередників, ніж вони двоє. А ти?"
  "Ні", - відповів Селатрі. — І ти візьмеш із собою ще когось.
  — Дюрене, ти маєш на увазі? – сказав Герін. "Це гарна ідея. Ми пройдемо через володіння, яке належало Рікольфу і стане його. З таким самим успіхом можна дозволити тамтешнім баронам ще раз подивитись на нього».
  "Візьміть Дюрена, якщо хочете, але я не мав на увазі його", - сказав Селатре. "Я мав на увазі себе".
  * * *
  Дагреф та Клотільда нарешті відмовилися від своєї нічної боротьби зі сном. Блестар якийсь час тому пішов; він теж боровся зі сном, але в нього було менше ресурсів, ніж у його старших сестри та брата. Герін і Селатре зазвичай насолоджувалися часом, коли їхні діти спали, оскільки це давало їм найкращу нагоду зайнятися коханням. Тепер це давало їм можливість сперечатися, не пояснюючи все Дагреф по ходу справи.
  Аргумент Геріна був простий: "Ти потрібен мені тут", - сказав він.
  "Там я тобі ще знадобиться", - сказала Селатрі, наче вона все ще була Сівіллою в Ікосі. «Як тобі вдасться спуститися в підземний хід, що веде до печер монстрів? Ти не підеш туди, щоб поставити якесь питання далекоглядному Бітонові, а це єдина причина для тих, хто не є жерцем чи Сивіллом — увійти в цей прохід».
  «Карлун не казав мені, що вся скарбниця порожня, — відповів Герін, — тож я розраховую, що зможу підкупити дорогу туди, якщо не зможу вмовити священиків відпустити мене. Євнухи люблять золото. "Це все, що вони можуть любити".
  "Так, я вважаю, ви зможете поговорити по-своєму або сплатити дорогу туди, якщо підете один", - сказав Селатре. «Але ти поїдеш з Героги та Тармою. Як ти думаєш, жерці та сторожі храму будуть раді побачити монстрів після того, як Богові знадобилося диво, щоб відновити його святилище?»
  «Добре, хабар має бути більшим», — сказав Герін. Він рідко помилявся, сподіваючись на жадібність своїх побратимів.
  Але Селатрі похитала головою. "Це не спрацює", - сказала вона позитивно. «О, можливо, ти зможеш розкласти навколо достатньо золота, щоб упоратися з монстрами під храмом. Якби хтось ще намагався, я сказав би ні, але ти показав, що в тебе є дар до таких речей». Вона поклала йому руку на плече, даючи зрозуміти, що не схвалює цього. Але потім вона продовжила: «Добре, тепер у тебе під храмом є Героге та Тарма. Ти хочеш зустрітися з іншими монстрами та їхніми богами. Що ти робитимеш тоді?»
  "Що мені потрібно зробити", - відповів Лис. «Я пробиваюся крізь стіну…»
  "Ви пробиваєтеся через чари та заклинання, які не дають монстрам прорватися в інший бік", - перервала Селатре.
  — Так, мені доведеться, тому що… — Голос Геріна затих. Він надто ясно бачив, що говорив Селатрі.
  Вона все одно пощастила його додому: «У всіх північних землях у всьому світі не вистачає золота, щоб дати хабарі, необхідні священикам, які дозволять вам це зробити. Ви знаєте це як ну, як я». Її голос не терпів заперечення; вона надто добре його розуміла, щоб на мить повірити, що він не знає цього так добре, як вона.
  Він використав єдину зброю, яка в нього залишилася: «Чому твоя присутність там змусила священиків поглянути на речі по-іншому?»
  «Бо Бітон говорив через мене», — сказала вона. «Я більше не Сівілла, і за своїм власним вибором, і рада цьому», - вона подерлася в ліжку, підвівшись на одному лікті, щоб мати можливість дивитися на їхніх сплячих дітей, - «але бог говорив через мене, і священики не можуть цього не знати. Якщо я скажу їм, що це необхідно зробити, вони з більшою ймовірністю послухають мене, ніж вас».
  Герін обдумав це. "Ти дуже дратуєш, коли маєш здоровий глузд", - сказав він нарешті.
  - О? Чому? - Запитав Селатрі.
  "Бо це означає, що ти маєш рацію, а я ні, і мені доведеться змінити свої плани", - сказав він їй. "Зазвичай мені не доводиться цього робити, але цього разу я зроблю це".
  "Багато людей не змінять свої плани, навіть якщо вони помиляються", - сказав Селатре. «Я радий, що ти не один із них».
  "Багато людей дурні", - сказав Герін. «Якби це було не так, як, на твою думку, я б діяв так само добре, як і зараз? Звичайно, він узяв Селатрі на руки, не завадить знайти інших людей, які не дурні».
  "Хто я?" — сказала вона саме перед тим, як він поцілував її.
  * * *
  Герін озирнувся через плече, коли Лиса Фортеця зникла, коли дорога пішла за гай дерев. «Я не нервував так сильно, залишаючи це місце, відколи вирушив на південь, до міста Елабон», — сказав він. "Це було дуже давно".
  Селатр, що сидів поруч з ним на сидінні у фургоні, кивнув. «Я не думав тоді, що буду тим, хто замінить Сівілл Бітона, коли нарешті бог закликав її до себе. І точно ніколи не уявляв собі всього, що станеться потім». На мить вона ніжно поклала долоню на його ногу, трохи вище за коліно.
  Віз був не єдиною незвичайною частиною процесії колісниць, що прямувала на південь Елабанським шляхом. У колісниці, яку вів Дюрен, стояли Героге та Тарма, вигукуючи при кожній новій речі, яку вони бачили. Досі їхні подорожі не завели їх далеко від Лисиної Фортеці. Тепер їм треба було вирушити в добрий шлях — далі від дому, ніж більшість кріпаків подорожували за все своє життя. Але для них це було в якомусь сенсі поверненням до самого коріння їхньої раси.
  Герін вів візок, а Дюрен ділив колісницю з монстрами, які були його друзями з дитинства, Ван їхав з Раффо Редблейдом як водій і сином Друнго Драго як компаньйон у машині. Ці троє, ймовірно, склали бойову команду, яку слід боятися більше, ніж Ван, Герін і Дюрен: Раффо був у розквіті сил, а Друнго був єдиним воїном серед послідовників Лиса, який наблизився до Вану за силою.
  Разом із цими двома їхала ще дюжина колісниць. Це дало Геріну досить бойового хвоста, щоб навіяти трепет бандитам і змусити дрібних баронів двічі подумати, перш ніж намагатися завершити його кар'єру передчасно. Якщо колишні васали Рікольфа об'єдналися і напали на нього, його сил не вистачило б протистояти їм, але він думав, що Раткіс Бронзакастер буде там союзником. У будь-якому разі йому довелося пройти через володіння, що належало Рікольфу, оскільки шлях до Ікоса відгалужувався від Елабонського Шляху недалеко на південь від нього.
  Селатрі насолоджувалася розслаблюючою сільською місцевістю так само, як Джероге та Тарма, і з тієї ж причини. Вона не виїжджала далеко від Лисячої фортеці відколи Герін і Ван врятували її від монстрів і привезли туди більше десяти років тому. До цього її єдиною подорожжю був шлях із села, де воно виросло, в Ікос, щоб стати голосом Бітона на землі. Все, що вона бачила, здавалося їй свіжим та новим.
  "Ви навіть не уявляєте, як вам пощастило, що ви чоловік", - сказала вона Геріну. «Якщо ти хочеш кудись піти, вставай і йди, і тобі нема про що турбуватися. Скільки часу пройшло з того часу, як я був далі від фортеці, ніж село неподалік?
  «Я не знаю, — відповів Лис, — але причина, через яку я найчастіше залишаю фортецю, полягає в тому, що недружні незнайомці — чи недружні сусіди — намагаються забрати те, що належить мені, і тому я маю величезну честь дати їм шанс провітрювати свій труп так, як не припускали боги. Можливо, це успіх, але я не зовсім впевнений, що це успіх».
  Якби він сказав це Елізі, вона б розлютилася на нього. Якби Ван сказав це Фанд, вона не тільки розлютилася б, а й спробувала б провітрити труп чужинця способами, не передбаченими богами. Селатрі сказав: "Я не думав про це таким чином". Трохи пізніше вона додала: «Рівновага може бути справедливішою, ніж здавалося, коли я залишилася. Не те щоб це так, зауважте, але майже».
  «Я люблю тебе», — сказав Герін, від чого вона виглядала спантеличеною, але задоволеною.
  Коли вони розбили табір тієї ночі, привиди вели себе тихіше, ніж звик Лис, хоча підношення, яке він і його люди дали їм - кров пари курчат, куплених у придорожньому селі, - було не так багато для такої кількості людей, як вони мали.
  — Так було й тоді, коли ми везли твою даму з Ікоса до Замку Фокса, — сказав Ван Геріну. "Я пам'ятаю. Вона заспокоює нічних парфумів, от і все».
  "Це правда", сказав Герін. "Тоді було так". Він почухав голову. У попередній подорожі Селатрі все ще була дівчиною і ледь відійшла від ролі голосу Бітона на землі, єдине її усунення полягало в тому, що Лисі довелося доторкнутися до неї, щоб врятувати її від монстрів, випущених на волю під час землетрусу. Давно це було, і четверо дітей теж, хоча живими залишилося тільки троє. Якщо Селатра все ще мала той самий ефект на привидів, що й тоді, це означало… що? Що Бітон досі говорив через неї? Якщо й так, то за всі ці роки він не подав виду. Що він все ще звертав на неї увагу?
  Коли Герін задумалася про це вголос, Селатра похитала головою. «Якби далекоглядний все ще доглядав мене, я б знала», — сказала вона. Але потім її обличчя затьмарилося — чи, можливо, це була просто гра світла, вогні змішалися з майже круглим диском золотого Мата, за кілька днів від меншого опуклого фрагмента кола повного, блідого Нотоса на схід від нього, і стрункого Еллеба. молодий півмісяць. "Думаю, я б це знав".
  «Коли ти була Сівіллою, чи ти могла відчувати присутність бога?» — спитав Герін.
  «Я сприймала це як щось зрозуміле, мені ніколи не потрібно було це відчувати», — відповіла вона, а потім задумалася. «Невже я зараз сприймаю його відсутність як щось зрозуміле, що я теж цього не відчуваю?» Вона сміялася. "Ви змусили мене замислитися".
  "Ми дізнаємося", - сказав Лис, і Селатрі кивнула. Вона прийшла сюди через те, наскільки корисною вона могла б бути в Ікосі, і вона могла б принести більше користі, ніж вона мріяла, якби Бітон, як і раніше, звертав увагу на неї і на те, що вона робить. Герін сподівався, що бог звернув на це увагу. Як він і сказав, він скоро дізнається.
  * * *
  Охоронці на кордоні між володінням Бевандера та тим, що належало Рікольфу, подивилися на свою зброю, коли Герін та його товариші напали на них. Нещодавно в них була під рукою ця зброя, оскільки роки громадянської війни між Бевандером, трьома його братами та його батьком зруйнували володіння на північ від них. Бевандер здобув перемогу за допомогою Лиса і приніс спокій на ділянку землі, яка надто довго знав лише заворушення.
  «Хто прагне увійти до цього холдингу?» - покликав головний стражник, що позбавило його необхідності турбуватися про те, чи назвати це колишнє володіння Рікольфа Рудого , чи володіння сина Дурена Геріна , або взагалі дати йому якесь інше ім'я. Герін схвалював необхідність діяти обережно, коли ти маєш таку можливість.
  Він назвав себе і Дюрена. Це змусило охоронців заворушитись. Перед тим, як вони встигли щось сказати, він продовжив: «Зараз ми не претендуємо на цей холдинг. Все, що ми робимо тут сьогодні, — це проїзд на шляху до Ікоса».
  «Але, пане принц, — сказав лідер варти, — ніхто в замку, який колись належав Рікольфу Рудому, не буде готовий прийняти вас. Ми не знали, що ви плануєте вирушити на південь».
  Це було невипадково. "Все в порядку", - легко відповів Лис. «Як я вже сказав, ми лише проходимо. Не треба нікому особливо через нас мучитися». Він знав, що це схвилює охоронців більше, ніж решта, що він міг би сказати, але це не допомогло.
  Один із солдатів помітив Героге та Тарму. "Ті речі!" вигукнув він. «Я думав, що ми позбулися цих речей назавжди».
  Монстри привертали злякані погляди відколи покинули околиці Лисиної фортеці, де люди до них звикли. Герін попередив їх, що це станеться, якщо реакція незнайомців, що прийшли у фортецю, не буде достатнім попередженням. Тепер Герог сказав: «Я не річ. Ти річ? Охоронець дивився на нього. Найменше він очікував, що Джеродж заговорить.
  Геріну не хотілося обговорювати з охоронцями монстрів чи ще щось. Дивлячись зверхньо на їхнього лідера, він сказав: «У нас є ваш великодушний дозвіл пройти?»
  Вони пройдуть через нього з великодушного дозволу прикордонника чи без нього, і його обличчя говорило, що він це знав. Незважаючи на сардонічний тон Геріна, він відповів: «Так, проходьте зі світом, і нехай ви дізнаєтеся про те, що вам потрібно, в Ікосі».
  Дюрен заговорив: «Дякую. Назвіть мені своє ім'я, бо я ціную добрий васалітет».
  Це змусило охоронця випростатися. «Молодий лорде, я син Орбріна Дарвана і радий познайомитися з вами». Тепер він з розмахом махнув колісницям та возу.
  За наказом Вана Раффо направив свою колісницю до воза Геріна. Ван сказав: Мені це подобається. Васальним баронам буде важко підняти якусь ворожнечу проти вашого сина, якщо їхні люди відчують те саме, що й ці стражники».
  «Ти маєш рацію, — відповів Лис, — і Дюрен теж з ним чудово впорався. Я не думаю, що у нас виникнуть якісь проблеми на шляху на південь, до речі, не в останню чергу тому, що Аутарі та інші провідні васали не дізнаються, що ми були тут, поки ми вже не підемо. Що мене турбує, то це зворотний шлях з Ікоса. На той час вони мають час підготувати все, що вони збираються спробувати».
  — Так, мабуть, так, — сказав чужинець. «Ну ми розберемося з цим, коли дійдемо до цього. Більше нічого не можемо вдіяти». Герін міг тільки кивнути; він сам думав про те саме.
  Побачивши фортецю Рікольфа Рудого, як він це зробив ближче до вечора, він завжди почував себе дивно, незважаючи на всі спогади, які це виносило на поверхню. Бачити цю фортецю з Селатре поряд з ним було ще дивніше. Коли Рікольф привіз її з Ікоса, він побачив між ними більше, ніж сам; він пояснив зауваження літньої людини запальним характером колишнього тестя. Але тепер Селатра була його дружиною протягом багатьох років, а Рікольф пішов від чоловіків. Все змінилось.
  Наскільки вони змінилися, він дізнався, коли дозорець оголосив виклик: Хто прийде в замок, щоб бути сином Дурена Геріна?
  Герін збирався відповісти на виклик. Коли він почув, як воно було складено, натомість він помахав синові. Дурен сказав: «Син Дурена Геріна приїжджає до свого замку, але ще не для того, щоб жити в ньому, а для ночівлі».
  Через це підйомний міст поспіхом звалився. Воїни, що опустили його, виглядали набагато менш щасливими, коли побачили Героге та Тарму в колісниці з Дюреном, але на той час було вже надто пізно. Дюрену і Геріну вдалося переконати солдатів, що монстри якщо і не невинні, то принаймні навряд чи здичавіють, якщо їх не спровокувати. Гарний погляд на їхні зуби давав стимул не стимулювати їх.
  Кульгавий старий на ім'я Рікрод Гондал, син Рікрода Гондала, служив керуючим у замку без лорда в резиденції. Він поселив Геріна та його товаришів у великій залі і нагодував їх ячмінною кашею, смаженою качкою та елем. Коли Герін робив вилив, він ставив питання, чи виявиться Байверс у залі. Однак бог нічого не зробив, як це звикли робити елобонський боги.
  Примари заповнили зал для Геріна — не нічні парфуми, упокорені кров'ю і утримувані на відстані вогнем, а привиди з його власного минулого: Рівін, п'яний і непристойно танцюючий; Вольфар Топора, елобанець, такий самий дикий, як і будь-який Граді; Сам Рікольф Рудий, міцний, стійкий, надійний; і Еліза, про яку він досі не міг думати без мук жалю.
  Він глянув на Селатру. Тут вона не мала привидів, і вона не відчувала його. Вона була справжньою, реальністю і була кращою, ніж він знав у минулі дні. Він це розумів. Однак розуміння цього не змусило його привидів зникнути. Вони будуть із ним до самої його смерті.
  «Господи, — сказав Рірод, — що привело вас назад у цю фортецю, якщо ваші справи на півночі ще не завершені?»
  Герін хотів був відповісти, але зрозумів, що Рікрод ставив питання не йому. Управитель не сказав «лорд-принц» , а Лис тут не був паном. Дюрен був. Він відповів: «Я прямую до Ікоса разом з моїм батьком і моїми товаришами. Якщо боги будуть добрі, це допоможе покласти край справам північ від».
  Боги, яких Герін шукав під святилищем Сівіли, навряд чи були добрими. Фактично, що менш добрими вони були, то більша ймовірність того, що вони будуть корисні його справі. Рікрод, однак, кивнув і сказав: "Сподіваюся, далекоглядний Бітон дасть тобі відповідь, яку ти зможеш розгадати досить швидко, щоб він приніс тобі користь".
  "Я сподіваюся, що ми теж зможемо використати те, що дізнаємося", - сказав Дюрен. Він не сказав жодного слова про Бітона. Він дозволив Рікроду зробити свої власні висновки, а потім переконав його повірити в їхню правоту, при цьому він не брехав. Герін був вражений. Сам він не зміг би впоратися з цим акуратніше.
  Селатрі бачила те саме. Тієї ночі в кімнаті, яку дав їм керуючий, вона сказала Геріну: «Тут він досягне успіху. Він поводиться як чоловік, тим більше тут, далеко від Лисичої фортеці, де він насамперед твій син. Він готовий правило».
  «Так, я теж так думаю», відповів Герін, «і теж... деякі з васальних баронів тут. Якщо ми переможемо, якщо Дюрен приїде сюди, щоб прийняти баронство свого діда, в лисій фортеці це буде дуже дивно, його поряд немає. Мені доведеться почати тренувати Дагрефа, подивитись, як він сформується».
  Селатрі тихо засміялася. «Справа не в тому, що вона недостатньо знає, щоб керувати людьми. Питання буде в тому, чи захочуть вони йти за ним, чи згорнути йому шию».
  "Це одне з питань", - погодився Лис, сміючись. Потім він поринув у задумливу мовчанку. Якщо Дагреф справді став лідером людей, чи повинен Герін залишити свій титул синові від Селатрі, а Дюрен, як барон одного невеликого володіння, буде затьмарюватись своїм молодшим зведеним братом? Або він повинен був оголосити Дюрена своїм спадкоємцем у всіх справах і залишити Дагрефа розчарованим та скривдженим? Будь-який шлях може призвести до війни між ними.
  Найкращий спосіб вирішити проблему , подумав Герін, — це не вмирати . Сивина в його бороді попередила його, що рішення, хоч би яким бажаним воно не було, непрактичне – і воно взагалі не враховує недружню зброю. "Навколо вже повно проблем" , - нагадав собі Лис. Немає необхідності брати більше у борг . Невідомо, як виглядатиме Дагреф. Якщо він не міг керувати, а Дюрен міг, то все, що Герін зробив для нього, не мало б значення після зникнення Лиса.
  Селатрі ворухнулась на досить нерівному ліжку. Вона завжди дбала про Дюрена, як про своє рідне, і ніколи ще не дбала про своїх дітей за його рахунок. Але вона не могла бути сліпа і до кровних кайданів. Днями їй та Геріні доведеться все обговорити. Однак, цей день був не той. Як і Герін, вона розуміла, що очікування іноді вирішує проблеми краще, ніж суперечки про них.
  «Побачимо», — сказала нарешті Селатрі, а потім, ніби побоюючись, що навіть це було б занадто, вона додала: «Справа не в тому, що нам нема на що подивитися в першу чергу».
  «О, то ось чому ми тут і їдемо в Ікос?» – сказав Герін. "І весь час я думав, що ми подорожуємо заради задоволення". Селатрі пирхнула і тицьнула його під ребра. Незабаром, незалежно від того, комкуватий матрац чи ні, вони обидва заснули.
  * * *
  Герін майже не помітив каменя з висіченим на ньому крилатим оком, що позначав дорогу, що веде від Елабонського шляху на схід до міста Ікос і святині Бітона, якою він служив. Він вилаявся собі під ніс; щоразу, коли він хотів піти до храму, йому доводилося турбуватися про те, що він заблукає по дорозі.
  Як і раніше, місцевість між шосе та лісом, що оточує долину Ікос, стривожила його. Людям доведеться довго компенсувати руйнування, спричинені спочатку землетрусом, а потім і монстрами. Ті, хто вижив, які все ще намагалися займатися сільським господарством, були, на жаль, перевантажені роботою; він би ще більше співчував їм, якби вони не мали звички іноді грабувати мандрівників до того, як сталося нещастя. Коли вони побачили Героге та Тхарму, вони сховалися в лісі біля своїх полів. Вони знали про монстрів все, що їм потрібно.
  Одна з речей, про яку Герін не подумав, це те, як зачароване ліс навколо Ікоса відреагує на присутність монстрів. Лис рідко упускав важливі деталі, і це робило його замішання ще гострішим. Героге і Тарма з цікавістю озиралися на всі боки, коли разом із Геріном, Селатре та їхніми товаришами пірнали в прохолодну зелень стежки, що вела через цей ліс, під листяні крони його дерев.
  Ліс, здавалося, теж глянув на нього, а потім обурено вигукнув. Десять років тому монстри, мабуть, творили під цими деревами невимовні злочини. І дерева, здавалося, пам'ятали, як і всі інші дивні істоти, що жили в лісі, істоти, яких мандрівник, що залишився на стежці, ніколи не бачив, але чия присутність він часто відчував, як поколювання в потилиці. Тепер Герін відчув щось більше, ніж поколювання. Йому здавалося, що весь ліс, повний усіх цих загадкових істот, ким би вони не були, ось-ось обрушиться на нього та його товаришів, і що, коли вони закінчать, не залишиться нічого, що могло б довести, що він був досить необачний . прийти сюди.
  Поруч із ним здригнулася Селатрі. Йому було цікаво, що вона відчуває. Перш ніж він встиг запитати що-небудь, тут і зараз, знадобилося явне зусилля волі, вона заговорила і голосно: «Далекоглядним Бітоном, клянуся, що ми всі», — вона підкреслила останнє слово, — «приходьте зі світом, не маючи на увазі ніякої шкоди». цьому лісі чи комусь у ньому».
  Її слова не поглинулися товстими сіро-коричневими стволами дерев, як інші до них. Натомість вони, здавалося, відбивалися луною та луною, якимось чином поширюючись далі від стежки, чим їм було зазвичай робити. Після цього почуття загрози зникло, набагато раптовіше, ніж зросло.
  "Дякую, що виграли суперечку про те, чи варто вам приходити", - сказав Герін.
  Селатрі виглядала такою ж приємною та здивованою, як і він. — Це спрацювало, дуже добре, чи не так? сказала вона тихим голосом. На відміну від слів її клятви, відповідь не долинула з воза.
  Коли Лис та його товариші вийшли з дивного стародавнього лісу, Героге та Тарма зітхнули з полегшенням. «Мені це місце не сподобалося, – сказав Джероге, – не з самого початку. Усередині мені стало дуже смішно.
  "У цьому місці всім стає смішно", - сказав Герін. Потім він глянув на Селатру. "Майже все."
  «І ви ставите питання, чому Дагреф вміє закочувати істерику, якщо все не зовсім так», - сказала вона. Лис зберігав гідне мовчання, знаючи, що будь-яка інша відповідь тільки зробить її вразливою для ще більшої правди з боку дружини. Але Селатре дивилася на долину Ікос з височини, де вони зупинилися. «Я бачу, що святилище виглядає так, як завжди - бог обіцяв, тому, звичайно, так і має бути - але яким сумним і усохлим здається місто».
  «Я так і думав, коли прийшов сюди спитати тебе, що сталося з Дюреном багато років тому», - відповів Герін. «Ікос почав в'янути, коли не зміг залучити тих, хто допитує з півдня Високого Кірса. Проте землетрус і пожежі, що почалися, тільки погіршили ситуацію; я б не став із цим сперечатися».
  Як і на початку року, шинкарі Ікоса вітали Герина та його товаришів з радістю чистою та безпримесною, хіба що з жадібністю. Коли здалося, що через цю жадібність їх розцінки ось-ось стануть грабіжницькими, Ван насупився і сказав: «Ми могли б просто розбити табір просто неба. У нас є чорний хліб та копчена ковбаса, а в долині бога має цього буде достатньо, щоб стримати примар». Розум раптово знову увійшов у розмову, і Герін розмістив своїх людей і стайні приблизно за ту суму, яку він очікував заплатити, а може, навіть трохи менше.
  "Так дивно", - повторював Селатрі знову і знову. «Коли ти повертаєшся в місце, яке ти добре знав, ти очікуєш, що воно буде таким, яким воно було, коли ти його покинув. Бачити Ікоса таким…» Вона похитала головою.
  Храмовий стражник, сивий ветеран, сидів і пив ель у таверні готелю, який Герін обрав для себе і Селатрі, а також для Дюрена та Вана, Джероге та Тарми. Коли хлопець побачив монстрів, він закашлявся, поперхнувся і схопився за меч. Геріну щойно вдалося його заспокоїти, коли він уважно подивився на Селатру. Замість того, щоб знову задихнутися, він зблід. - Леді, - випалив він, - ви мертві! У далекоглядного Бітона тепер новий голос.
  "У далекоглядного Бітона новий голос", - погодився Селатре. — Щодо іншого, Клелла, я теж думав, що ти помер, і радий, що помиляюся.
  «Дехто з нас вижив», — відповів Келл. «Коли ми побачили, скільки монстрів вирвалося з-під храму, ми пішли в ліс і ховалися там, як бандити, можна сказати, доти, доки всі монстри не зникли. Майже всі монстри», — погладшав він, — кидаючи підозрілий погляд на Герозі і Тарму.
  — Ти пішов у той ліс? Герін вказав на примарний ліс, через який він щойно пройшов. Він нахилився вперед, на його обличчі відбилася сильна цікавість. «Ти не міг залишатися, ти не міг залишатися поряд із дорогою, яка проходить через них. Як там, далеко від дороги?»
  «Це ні на що не схоже ». Храмовий стражник здригнувся. Його очі розширилися і кинулися в далечінь. «Я б ніколи цього не зробив – ніхто з нас не зробив би цього – якби не вибір між цим та монстрами. Ми жили, більшість із нас, тож, думаю, ми вчинили правильно, але…» Його голос затих. вимкнений.
  Герін став би його розпитувати сильніше, але у Селатра виникло ще одне питання: «Чи вдалося вам побачити, як храм відновлюється, коли Бітон створив своє диво і усунув шкоду, завдану землетрусом?»
  - Леді, я це зробив, - відповів Клелл, і його очі ще більше розширилися. «Я був на узліссі, полюючи на одну з істот, що мешкають у ньому: можна сказати, птицю, через брак кращого слова. Коли я натягнув цибулю, щоб вистрілити в неї, вона затремтіла. Я сумно глянув униз, на руїни великого храму.
  «Я ніколи цього не бачив, за що я вдячний далекоглядному богу, - втрутився Селатре. — Коли стався землетрус, я знепритомнів після останнього оракула, який він мені дав».
  - Я пам'ятаю, леді. Келл зупинився, щоби випити пива. «Але так чи інакше, я був там, вважаючи, що голодуватиму ще якийсь час, і раптово повітря почало тремтіти. Я боявся, що це був ще один землетрус або початок іншого, хоча земля була не "Тряснулася. І я подивилася вниз на руїни того, що колись було храмом, і воно теж тремтіло. Воно ніби оживало. А потім, миттєво. ока, воно повернулося, так само, як і було, було раніше... Монстри теж зникли, хоча нам потрібно було більше часу, щоб переконатися в цьому, але з того часу я не бачив жодного.
  "Я б заплатив золото, багато золота, щоб побачити це на власні очі", - сказав Герін. Але оскільки він доручив Бітону допомогти Мавриксу позбутися монстрів, а бог відновив храм в тій же послідовності подій, він припускав, що йому належить деяка невелика частина заслуг у цьому.
  Клелл сказав: «Найдивовижніша річ, яку я бачив за весь час свого народження… за винятком, можливо, деяких істот і дерев у лісі. Я ставив собі запитання, чи наважуся спробувати вбити їх, але коли тебе рухає живіт, ти ризикуєш. І хтось їв добре, хтось ні, але мені вдалося не померти з голоду, поки далекоглядний Бітон не простягнув руку».
  - Добре, - сказав Герін. «Я так здивований і радий, як і моя дружина, дізнавшись, що хтось зі старої гвардії вижив після того, як монстри вийшли з-під святилища».
  - Як ваша дружина, пане принц? Келл дивився спочатку на Геріна, потім на Селатрі. «Ми чули дещо про це — в Ікосі ми чуємо багато новин, хоч і не так багато, як за старих часів, — але слухати та довіряти — це дві різні речі. Якщо подумати, чого Бог вимагає від своїх Сівілл ... »
  "Я більше не Сівілла, як ти повинен знати", - сказав йому Селатре. «І тепер я мати трьох живих дітей, усі народжені звичайним способом. І це на мій вибір; Бітон забрав мене назад, коли він відновив святиню, але я запитав його, чи можу я залишитися там, де був, і він дозволив це».
  «Не всі ці новини дійшли до Ікоса», — сказав Клелл, і Герін йому повірив, оскільки Селатрі рідко говорила про те, що сталося між нею та Бітоном після того, як монстрів було вигнано назад у свої похмурі підземні притулки. Гвардієць зробив ще один ковток елю, а потім сказав: «Якщо моє питання не образить, яке питання ти поставиш далекоглядному богу, коли підеш під святилище, щоб зустрітися з його Сивіллою? Сівілла, яка в нього тепер є, я маю сказати. "
  "Ми тут не для того, щоб щось запитувати у далекоглядного Бітона", - відповів Герін. Келл не був священиком, але був слугою Бітона. Оцінка його реакції дасть Лисові уявлення, як відреагують священики. «Ми тут, щоб звертатися до тих богів чи сил, яких шанують монстри. Монстри не зникли, знаєте, вони просто повернулися туди, де були до землетрусу».
  "Ви жартуєте", сказав Келл. Герін та Селатре похитали головами. Гвардієць виніс ще одне різке судження: «Ти збожеволів».
  "Ми так не думаємо", - сказав Селатре.
  Вона, яка була Сівіллою в Ікосі, говорила з упевненістю, близькою до тієї, з якою вона говорила через неї Бітон. Герін відзначав це кілька разів з того часу, як вирішив приїхати сюди і взяти її з собою. Він не знав, що це означає. Він не знав, що це щось означає. Він навіть не знав, чи тремтіти, чи лякатися, чи те, й інше одночасно.
  Тон Селатрі викликав у Клелла повагу, але не згоду. "Вони ніколи не дозволять тобі зробити це", - сказав він, і сам його голос звучав дуже впевнено. «Вони оточили монстрів стіною і відганяли їх, щоб вони ніколи більше не могли вирватися на волю, і якщо ви думаєте, що я шкодую про це, ви страшенно дурні».
  "Обереги повинні не давати монстрам вибратися назовні", - заперечив Герін. «Вони не призначені для того, щоб завадити будь-кому увійти до них».
  "Звичайно, це не так", - сказав Клелл. «Ніхто в здоровому глузді не захоче робити таку ідіотську річ. Чому ти взагалі хочеш зробити таку ідіотську річ?
  «Бо Байвер, володар ячменю, сказав мені, що їхні боги разом із ним пропонують північним землям кращу надію проти Граді та їхніх богів», — відповів Лис. «Я не знаю, чи ця надія хороша, але мені потрібно це з'ясувати».
  Він запитував, чи чув Клелл взагалі про вторгнення в Граді. Як сказав охоронець, Ікос уже не був центром новин, як це було минулими роками. Клелл справді знав; він сказав: «Якщо це правда, пане принц, це може змінити ситуацію, але я не поставив би на те, що мені не хотілося б втратити через це».
  «Я ставлю на це все, що я маю, — відповів Герін, — моє майно, моє сім'ю, моє життя. За нинішніх обставин я не думаю, що маю інший вибір. А у вас?"
  Клелл не відповів прямо. Насправді він сказав: «Бідний ублюдок». Після хвилинного роздуму Герін вирішив, що це цілком відповідає ситуації.
  * * *
  Ван їхав з Геріном та Селатре у візку, коли вони наближалися до святилища Бітона. Поруч із ними їхали Дюрен, Герог і Тарма на колісниці, якою керував син Геріна. Інші воїни залишилися у місті Ікос. Герін не привів із собою достатньо людей, щоби пробитися на територію храму. Якби Бітон виступив проти нього, він не думав, що зможе зібрати достатньо людей, щоби пробитися на територію храму.
  «Все виглядає так, як я це пам'ятаю, — сказав Селатре, — але так і було б, чи не так? Я дякую далекоглядному богу за те, що він не дозволив мені побачити, як все це перетворилося на руїни».
  Ніхто більше не чекав попереду, щоб почути, що скаже Сівілла. Селатрі до цього звикла, її термін як голос Бітона почався після того, як Імперія Елабон заблокувала останній прохід через Високі Кіри в північні землі. Геріну це все ще здавалося дивним, неприродним. Він пам'ятав Ікос, переповнений людьми з усієї Імперії, а також через її межі, що стікалися порадитися з оракулом.
  Храмові варти з жахом і, схоже, великим страхом дивилися на двох монстрів, які їхали з Дюреном. Але варта не напала; Герін припускав, що новини про Джерога і Тарму вже дійшли до них, швидше за все, від Клелла, але також, можливо, від шинкаря, який керував гуртожитком, в якому вони зупинилися, або від когось, хто працював з ним чи на нього. .
  "Ми прийшли зі світом", - крикнув Лис, піднявши праву руку, щоб показати, що вона порожня. Два монстри повторили цей жест.
  "Краще б", - сказав солдат, чий позолочений шолом проголошував його капітаном. «Якщо ти цього не вдієш, ти пошкодуєш. Якщо ми не подбаємо про це, це зробить далекоглядний бог».
  Герін не згадав, що він прийшов у храм не для того, щоб поговорити з Бітоном, а для того, щоб поговорити з силами, що мешкали під ним. Він сказав: «Я хотів би поговорити з одним із священиків Бітона і обговорити, що нам потрібно зробити під час нашого візиту».
  — Добре, — сказав капітан варти. Він вказав на Герозі та Тарму. «Якщо ви хочете відвести їх під землю, вам доведеться спочатку зустрітися з одним із священиків. Якщо ви цього не зробите, цього не станеться і це ясно». Однак він не називав монстрів тварюками , що Герін вважав кращим знаком, ніж більшість інших, які він мав останнім часом. Один із стражників у шоломі не лише непозолоченому, а й неполірованому поспішив на пошуки священика.
  Трохи пізніше він повернувся з одним із слуг-євнухів Бітона. Товстий безбородий священик вклонився і сказав: Ви можете називати мене Ламісіо. Як я, служачи Бітону, можу служити і вам?
  Лис кивнув на це; Ламісіо чітко окреслив свої пріоритети. Герін також схвалював те, що він не звертав зовнішньої уваги на Джерогу та Тарму, які, судячи з його поведінки, могли бути швидше парою солдатів, ніж парою монстрів. Підбадьорений таким чином Герін пояснив священикові, що саме він мав на увазі.
  Ламісіо вислухав його, що ще більше посилило його надії. Але потім євнух похитав головою, м'яке, в'яле тіло його щік затремтіло при цьому. "Цього не може бути", - сказав він. «Пункт: ті, хто не пов'язаний з храмом, не допускаються нижче за нього, крім як для того, щоб порадитися з Сівіллою в її підземній камері».
  — Але… — почав Герін.
  — Я вислухав вас повністю, пане принц, — сказав Ламісіо. «Будьте люб'язні надати мені такий же привілей». Здобувши такий виклик, Геріну нічого не залишалося, як покірно схилити голову. Євнух послідовно відзначав пункти на своїх коротких пальцях: «Деталь: істоти, подібні до цих двох», — він вказав на Герозі та Тарму, — «не допускаються у святе місце ні з якої причини».
  "Ми не більше "істоти", ніж ви", - сказав Тарма.
  Якщо її слова здивували Ламісіо, він цього не показав. "Це правда, - сказав він серйозно, - але ви теж не менш істоти, ніж я". Поки Тарма міркував над цим, Ламісіо продовжив: «Пункт: будь-яке втручання у захист істот, які утримують таких істот, заборонено під страхом смерті, навіть якби дві інші проблеми були усунуті».
  Під цим, уклав Герін, він мав на увазі, що його, можливо, підкупили, щоб він впустив монстрів на територію храму і навіть у підземні ходи під святилищем, але він не дозволив Лисі спробувати зустрітися з їхніми родичами, незважаючи ні на що. — Ти впевнений, що не розумний? він запитав. «Храм від цього виграє…»
  "Храм опиниться під загрозою", - заперечив Ламісіо. "Це не прийнятно. Нам пощастило, коли далекоглядний Бітон відновив святилище одним дивом; ми не можемо розраховувати, що він подарує нам два».
  Він був правий. Але у Геріна була своя думка: «Якщо ми не впораємося з силами, які можуть мешкати в монстрах під святилищем Бітона, всім північним землям знадобиться диво, щоб відновити їх».
  "Це мене засмучує", - сказав євнух. «Проте те, що відбувається за межами святилища, і особливо те, що відбувається за межами цієї долини, мене не стосується. Спочатку я маю подбати про себе».
  "Погляньте на себе досить довго, і незабаром ви побачите Граді, що вибігає з лісу", - сказав Герін.
  «Я сумніваюся в цьому», — відповів Ламісіо з великою впевненістю: впевненість, яка, враховуючи цей ліс, цілком могла бути виправдана.
  Герін поправив себе: «Я повинен сказати, що ти товпишся стежкою. І незабаром товпишся з півдня, де ліс не захищає тебе».
  "Я не думаю, що це ймовірно", - сказав Ламісіо. Він звучав самовдоволено? Так, так і є, вирішив Лис.
  "Чому ні?" - Запитав Ван. «Вони забрали твої мізки разом із яйцями?»
  «Ви говоритимете зі слугою далекоглядного Бітона з повагою, на яку заслуговує його становище», — сказав Ламісіо, його голос був холодним, як зимова ніч у Градіхомі.
  «Я не говорю про вашу позицію», - парирував Ван. "Я говорю з тобою . Якщо ти кажеш як ідіот, я дам тобі це знати».
  Ламісіо вказав на храмову варту. Вони підняли зброю і приготувалися оточити Геріна та його товаришів.
  "Припини це." Команда виходила не від Лисиці і не від чужинця, а від Селатри. Це було тихо, але максимально авторитетно. І храмова варта зупинилася.
  "Що це означає?" - Запитав Ламісіо. «Хто ти, жінко, щоб…» Він стримався, виглядаючи обережним. «Почекай. Ти — та, що колись була голосом Бітона на землі».
  «Правильно», — сказав Селатрі і додав із деяким задоволенням: «Я вірю, що ви будете ставитися до мене з тією повагою, на яку заслуговує моє становище».
  Мабуть, то була помилка. Герін знав, що в будь-якому разі він би цього не сказав. Удар гідно священика, швидше за все, тільки розлютить його. І Ламісіо сердито сказав: "І що це за позиція, ти, що осквернив себе контактом з цілою людиною?"
  «Будь обережним зі своїм ротом, священику», — попередив Герін.
  Але Селатрі підняла руку. «Я скажу вам, якою є моя позиція. Коли Бітон перебудував цей храм після того, як землетрус зруйнував його, він мав намір повернути мене на трон Сівіли. Це проста істина. Якщо хочете, ви можете запитати Сівілу, яка є. Через неї, далекоглядний бог скаже тобі те саме. Якщо Бітон був досить задоволений, щоб хотіти залишити мене як свій інструмент, хоча я тоді вже не була незайманою, навіть не незайманою, хто ти такий, жрець, щоб допитувати мене?
  Ламісіо облизав губи. "Але тепер ти не Сівілла", - сказав він: це швидше питання, ніж протиріччя, оскільки було очевидно, що Селатр не має наміру допускати жодних протиріч.
  "Ні, тепер я не Сівілла", погодилася вона. «Але на мій вибір я не Сівілла, не на вибір Бітона, хоча далекоглядний бог був досить великодушний, щоб не загнати мене назад у місце, з якого я виріс».
  "Якщо ти не Сівілла і це твій власний вибір, чому ми повинні звертати на тебе увагу?" — спитав священик.
  «Тому що, хоч я більше не Сівілла, Бог говорив через мене правду», — відповів Селатрі. - Бог говорив через тебе, Ламісіо?
  Священик-євнух не відповів. Храмові варти перешіптувалися між собою. Вони не зробили подальших спроб оточити колісницю та віз. Дехто з них справді відступив туди, де вони були.
  Герін сказав: "Чи можемо ми поговорити про це як пара розумних людей?"
  Тільки після того, як слова зірвалися з його вуст, він зрозумів, що відповідь може бути чимось іншим, крім так, звичайно . Будучи розумним до глибини душі, він за минулі роки зрозумів, наскільки нерозумні багато людей, хоча їхня відсутність розуму здавалася йому нерозумною сама по собі. І жерці, за самою природою свого покликання, були більш схильні до того, що вони вважали наслідуванням велінь свого бога, ніж до обмірковування того, що для них найкраще робити.
  І чим я відрізняюсь? — спитав він себе, чекаючи на відповідь Ламісіо. Чому я тут, якщо не за порадою бога, щоб найняти інших богів, щоб вони виступили проти інших богів? Але була різниця; Ламісіо не тільки визнав, що Бітон сильніший за нього, але й зробив цей факт наріжним каменем свого існування. Герін прийняв переважну силу богів (він навряд чи міг вчинити інакше), але зробив усе можливе, щоб використати їхнє суперництво та сліпі зони, щоб побудувати для себе якнайбільше свободи.
  Повільно Ламісіо сказав: «Я зроблю це, пане принц, не заради вас — бо ви лише чоловік, — а заради дами, на якій ви одружені, з вуст якої колись звучали слова бога. "
  "Дякую", - відповів Лис і більше нічого не сказав. Причини священика були його. Поки вони давали Геріну те, що він хотів, чи шанс отримати те, що він хотів, не ставив із них проблему.
  Селатрі прийняла мовчазну згоду Ламісіо як належне. Вона також прийняла це без найменшого натяку на фразу "Я ж тобі казав", спрямовану на Герін. Лис сприймав це як щось зрозуміле, поки Ван не прошепотів за рукою: «Якщо Фанд коли-небудь витягне мене з такої колотнечі, ти думаєш, вона дозволить мені забути про це? Чорт забирай, навряд чи!
  Без сумніву, чужинець мав рацію. Фанд був першим із Фандом, першим, останнім і завжди. Селатрі, не замислюючись, поставила благо князівства вище за власну зарозумілість. Мені пощастило , подумав Герін, не вперше.
  Сподіваючись принести користь своїй справі, він запитав Ламісіо: «Чи маємо ми перенести обговорення у двір храму?» Він вказав на отвір у мармуровій стіні, що оточує територію храму.
  Але священик-євнух похитав головою. «Як я вже казав вам, істотам їхнього виду не дозволяється, він ще раз вказав на Герозі і Тарму, входити в святі землі».
  "Це безглуздо", сказав Джероге. «Якщо те, що ми чули, правда, то просто під твоїм безглуздим храмом живе безліч таких істот, як Тарма та я. Як ти їх тримаєш? А якщо ти не можеш їх утримати, навіщо метушитися через нас?
  Ламісіо відкрив рота, потім закрив його знову, нічого не сказавши. Можливо, Джеродж і не був розумною людиною, але життя, прожите з Геріном, навчило його міркувати. Для монстра він був розумний; навіть для людини він не був би дурний. І в ньому була дитяча безпосередність.
  "Я не думав про це таким чином", - зізнався священик, завоювавши тим самим повагу Геріна. «Ми не думаємо - нам не подобається думати - про монстрів, які все ще знаходяться під святилищем Бітона. Ми оточили їх цеглою і магічними чарами, а також замурували їх забуттям».
  "Тоді дозволити цим двом прийти на територію храму було б способом згадати", - сказав Герін. «А якщо Бітону це не сподобається, у Бога є способи повідомити про це, не вдаючись до допомоги священиків чи варти».
  Лис знав, що це правда; Бітон вразив огидним і смертельним прокляттям тих, хто намагався вкрасти його скарби зі священного місця. Прохання Джероге і Тарми пройти всередину цієї мармурової стіни наражало їх на деяку небезпеку, але Герін не міг повірити, що Бітон вважатиме їх більшою загрозою для північних земель, ніж Граді та їхні боги.
  "З вас вийшов би грізний священик, пане принц", - сказав Ламісіо.
  "Можливо", - сказав Герін, хоча він прагнув спочатку принести користь собі, а богам тільки потім і в міру необхідності. Він також без особливого ентузіазму розмірковував про каліцтво, яке зазнав Ламісіо, щоб він міг служити Бітону і Сівіллі.
  Селатре запитав: — Ти дозволиш нам, ти дозволиш нам усім, увійти на територію храму, Ламісіо? Ніхто не намагатиметься завдати шкоди або вкрасти щось усередині.
  "Дуже добре", - сказав священик, що змусило кількох гвардійців здивовано подивитись на нього. Він продовжив: «Як ви кажете, і я не можу заперечувати, що Бітон має владу покарати цих монстрів, якщо це підтвердить його волю».
  - Звичайно, любить, - заспокійливо сказав Герін. «Він вигнав їх під землю, чи не так?» Те, що він сказав, було правдою. Чого він не сказав, так це те, що вигнання монстрів назад у місця, де вони жили цілу вічність, відрізняється від знищення парочки з них. Якщо Ламісіо було зрозуміти це сам, це його турбота.
  Підійшла пара храмових стражників, щоб узяти на себе візок та колісницю, на якій Герін та його супутники під'їхали до святилища далекоглядного бога. Ламісіо повів Геріна та Селатрі, Вана та Дюрена, Героге та Тарму всередину блискучої білої стіни, що обмежує територію храму.
  Жодна жахлива хвороба не обрушилася на двох монстрів. При цьому Герін зітхнув із полегшенням. Селатрі теж щось видихнула: «Все одно. Все одно". На відміну від Геріна та Вана, вона не пам'ятала, щоб будь-коли було по-іншому.
  Як і вони, і як і Дюрен, вона бачила скарби, виставлені ззовні храму. Кинувши погляд, щоб переконатися, що вони теж однакові, вона зосередилася на справі. Однак для Героге та Тарми статуї з розписного мармуру, золота та слонової кістки, бронзові горщики на золотих триніжках, складені чарками золоті зливки були всім новим та чудовим.
  - Гарно, - сказав Тарма голосом, середнім між гарчанням і співом. Вперше їй усміхнулися двоє храмових стражників.
  Умовивши Ламісіо впустити монстрів на територію храму, Герін сподівався на подальший успіх. «Чим швидше ми зможемо спуститися під святилище, тим швидше ми зможемо почати виганяти Граді та їхніх богів із північних земель», — сказав він, і ця пропозиція містила досить неперевірених припущень, щоб поставити сітоніанську логіку в глухий кут. випадок диспепсії.
  Це викликало у Ламісіо та розлад шлунка. "Цього не може бути", заявив він. «Я вже говорив про це раніше; ти не слухав? Ми не дозволяємо відвідувачам спускатися під святилище, окрім як на шляху до Сівіллі, і, перш за все, ми не дозволяємо втручатися в захист, що стримує монстрів, щоб не ці монстри ринуть у всьому світі, як і десять років тому».
  «Так, це ризик, – прогримів Ван, – але прокляті Граді вже вільно розгулюють світом. Можливо, вони не мають таких гострих зубів, як тут у Герозі та Тарми, але я не хочу, щоб вони були сусідами».
  "Я нічого не знаю про Граді і не хочу нічого дізнаватися", - відповів священик. «Я знаю, що монстрам знадобилося особисте втручання Бітона, щоб знову загнати їх назад у свої печери. І я знаю, які руйнування вони влаштували тут, у місті та по всій цій долині, і я не допущу повторення подібного». Для нього храм, місто Ікос та долина, в якій вони знаходилися, могли бути всім світом. Якщо вони залишаться у безпеці, його не хвилюватиме те, що відбувається в інших північних землях.
  Дюрен бачив це так само ясно, як і Герін. "Подумайте про долину!" - сказав він Ламісіо. Погляд на обличчя євнуха сказав Геріну, що благання марна. Ментальний горизонт Ламісіо у відсутності ніякого розширення.
  Що ж тоді робити? Ліс не міг відвести Ламісіо убік і спробувати підкупити його для співпраці, хоча він і планував зробити саме це. Храмові сторожі, очевидно, були так само обережні, як і священик з приводу того, щоб знову випустити монстрів. І, наскільки знав Герін, їхній страх міг бути виправданий. Незважаючи на вмовляння Байверса, він був далеким від впевненості у своєму виборі. Єдине, що він знав напевно, це те, що, поки він зможе знайти спосіб завдати удару Граді і Волдару, він намагатиметься щосили завдати його, а про те, що станеться потім, буде турбуватися пізніше.
  Але він не зміг би штурмувати храм, якби Бітон не захотів цього дозволити. Якщо Ламісіо залишиться непохитним, йому завадять. І Ламісіо не міг бути більш непохитним, якби він був висічений з базальту, як стародавнє зображення Бітона в храмі.
  Пригнічений, Лис повернувся, щоб спробувати з'ясувати, які ще хитрощі він може знайти проти Граді. — Стривай, — раптом сказала Селатрі не зовсім своїм голосом. Герін обернувся до неї. Її широко розплющені очі дивилися прямо крізь нього. Коли вона знову заговорила, це був той сильний баритон, який Герін чув раніше, голос, яким Бітон говорив через своїх Сівілл:
  «Нехай мандрівники спустяться вниз
  , щоб вони могли дізнатися, що показують сили.
  Земля широка, сили глибокі —
  Чи мають тепер зберегти угоду?
  Через минуле Сивіли я говорю зараз,
  Щоб сказати, щоб дізнатися про це, я
  дозволяю».
  
   Ікс
  Коли бог відмовився від володіння Селатрі, вона похитнулася, наче ошелешена. Герін обійняв її, підтримуючи і не даючи впасти. Вона з подивом озирнулася довкола. - Я щось сказав? Вона спитала. "Що я казав?"
  "Це був далекоглядний бог", - сказав один із храмових стражників, і в його голосі чулося благоговіння. "Ніхто інший - лорд Бітон".
  "Бітон?" Очі Селатрі широко розплющилися. - Лорд Бітон говорив через мене? Здавалося, вона підводить уявну оцінку. — Можливо, так воно й є. Я відчуваю те саме, що й тоді, коли… — Вона збентежено. "Але він не міг цього зробити".
  "Він це зробив", сказав Герін. Він на мить дозволив своїй руці стиснутись. "Ми все це чули". Його товариші та охоронці кивнули. Він повторив вірші, що вийшли з її вуст, додавши: "І в тому, що вони означають, особливих сумнівів немає".
  Він дивився прямо на Ламісіо. З усіх присутніх, коли мантичний напад уразив Селатре, тільки жрець Бітона засумнівався у його справжності. «Як міг далекоглядний бог говорити через посудину, яку сам викинув?» - сказав Ламісіо. "Як він міг говорити через жінку, а не дівчину?"
  Але відповів охоронець, який першим зрозумів, що Бітон каже через Селатру. «Боги встановлюють правила і боги теж порушують правила. Ось що робить їх богами. І князь півночі також має на це право. Жодної можливості помилитися у значенні відповіді оракула».
  Не всі відповіді були однозначними. Герін це помітив, хоч ніхто інший не помітив. Бітон дозволив йому спуститися під святилище і укласти угоду з будь-якими силами, пов'язаними з монстрами. Він не сказав, що ці держави дотримуватимуться будь-якої укладеної угоди.
  Ван зробив крок до Ламісіо, явно маючи намір змусити його співпрацювати, якщо не зможе досягти цього іншим способом. Герін почав відходити від Селатри, щоб блокувати чужинця. Перш ніж він зміг, це зробив Дюрен. Їхні погляди на мить зустрілися. Лис знав, що він і його син бачать те саме: якщо навіть гвардійці зрозуміють, що Бітон, правила чи ні, на мить заповнить Селатрі, священик не зможе не поступитися.
  Так воно й виявилось. Пробурмотівши собі під ніс щось невдячне, Ламісіо сказав: «Добре, буде так, як ви кажете, і моліться, щоб далекоглядний бог не допустив, щоб із цього сталися катастрофи». Потім його суворий фасад похитнувся і впав, як це сталося з храмом за ним під час землетрусу десять років тому. "Бог розширив моє уявлення про можливе", - пробурмотів він, і Геріну здалося, що це далеко не найгірший спосіб висловити це.
  Ван дозволив Дюрену утримати його від Ламісіо, але це йому не сподобалося. Тепер він прогарчав: «Ви розширюєте моє уявлення про марну трату часу. Відведіть нас туди і вистачить байдикувати».
  "Буде так, як ви кажете", - відповів Ламісіо. «Перед обличчям слів бога, якому я служу, як могло бути інакше? Але буде ще одна коротка затримка. Ван знову загарчав, цього разу небезпечно. Ламісіо підняв пухку руку. «Сівіла вже зайняла своє місце в кімнаті під святилищем. Я пошлю туди одного із своїх колег, щоб вивести її. Якщо станеться найгірше і монстри знову вирвуться на волю, чи не могли б ви замкнути її в цій кімнаті? з ними між нею та безпекою?"
  В результаті Вану не було чого сказати. Його жест міг означати: "Давай, давай" . Священик увійшов до храму. Тим часом Герін звернувся до храмових стражників. «Тобі краще бути готовим біля входу до підземелля. Якщо ми не вийдемо, а монстри це зроблять, краще спробувати втримати їх під землею. Якщо вони знову поширяться по землі…» Він не продовжуй. Йому не треба було продовжувати.
  Час, здавалося, тривало дуже повільно. Скільки часу потрібно було священикові, щоб спуститися до Сівілли і повернутися назад? Нарешті, через, здавалося, надто багато часу, вийшов євнух із служницею, яка на початку року дала Геріну та Дюрену пророчу відповідь.
  Вона і Селатрі дивилися один на одного. Герін побачив, як їх обох охопив шок упізнавання, оскільки кожен знав іншого, ким вона була. Сівіла кивнула Селатрі і дозволила євнуху відвести її. Ламісіо вийшов зі святилища Бітона і поманив Лиса та його супутників уперед.
  Підійшовши до храму, Селатрі сказала більше собі, ніж будь-кому іншому: «Я ніколи не мріяла, що прийду сюди. І о! Я ніколи не мріяла, що бог знову заговорить зі мною, говоритиме через мене. Дивно. Обличчя її світилося, ніби в ній запалили лампу.
  Йдучи разом із нею, Герін тихо хвилювався. Вона залишила бога заради нього, але тепер, коли Бітон повернувся до неї, чи продовжуватиме вона дбати про просту людину? Єдиний спосіб дізнатися про це - почекати і подивитися. Це буде нелегко. Однак будь-який інший вибір виглядав гіршим.
  Героге і Тарма здивувалися, побачивши чудову прикрасу святилища Бітона. Ламісіо стояв і чекав біля чорної базальтової культової статуї з виступаючим фалосом і біля розлому в землі, через який прохачі спускалися в печеру Сівіли - або, як зараз, у подорож і долю, яка могла бути чорнішою за все, що там було знайдено.
  "Я думаю, що наші звичайні ритуали більше не застосовні", - сказав священик-євнух. «Ми не йдемо в глиб землі, щоб побачити Сівіллу, і навіть не спілкуватися з далекоглядним богом якимось чином. Все, про що ми можемо зараз молитися, це наша власна безпека».
  "Тобі не обов'язково йти з нами, Ламісіо", - сказав Герін. «Насправді, якщо ви цього не зробите, ви будете більшою безпекою».
  Але священик похитав головою. Я на своєму місці. Бог припустився цього. Я лишаю йому свою долю».
  Герін вклонився, віддаючи належне його хоробрості. — Тоді ходімо, — сказав він.
  Підійшовши до розлому в землі, що веде до прихованих шляхів, що йдуть глибоко під землю, він глянув на культову статую Бітона. На мить очі, видряпані на живому камені, ожили: бог, думав він, дивиться на нього. Потім, як і під час інших відвідин святилища, очі Бітона знову розчинилися у твердому чорному камені.
  Або, принаймні, вони стояли обличчям до каменю заради нього. Селатрі пробурмотіла: «Дякую, далекоглядна», наближаючись до зображення, і, здавалося, говорила інтимніше, ніж їй довелося б базальтувати поодинці.
  Ламісіо взяв смолоскип і запалив його біля однієї з печер біля входу в печери. Потім, у довгому одязі, що розвівається на кісточках, він спустився кам'яними сходами, що ведуть до печери. Герін глибоко зітхнув і пішов за ним.
  Сонячне світло швидко зникло за першим поворотом стежки. Після цього єдине світло давали смолоскипи, які носив Ламісіо і встромлені у стіну свічники. Героге і Тарма заволали від радості, побачивши, як їхні тіні налітали і пурхали в світлі, що рухалося, мерехтить.
  — Доглядай за ними, — промимрив Ван Геріну.
  "Я", - відповів Лис теж собі під ніс. Печери та підземелля були рідними притулками монстрів, або, принаймні, притулками подібними до них. Якщо їхня кров закликає до них, саме тут вони можуть повернутися до кровожерливих шляхів, які надземний світ надто багато бачив одинадцять років тому. На даний момент вони не виявляли жодних ознак такого повернення, а лише захоплення місцем, подібного до якого вони ніколи не бачили.
  Деякі проходи в тунелі, що веде до печери Сивіли, були відгороджені, тому що в них зберігалося більше скарбів, ніж жерці Бітона виставляли за межами святилища. Дехто був відгороджений стіною, тому що вони стримували монстрів. Перед ними стояли магічні обереги, укріплені цеглою та розчином.
  Одна з цих стін була зроблена з цегли у формі буханців хліба, що справді є ознакою дуже стародавньої цегляної кладки. Насправді, нагадав собі Лис, стіна була не старша, ніж будь-яка інша частина святилища та підземних печер, і Бітон відновив її після землетрусу. Але, наскільки він міг судити, відновлення далекоглядним богом тут було так само досконалим, як і в інших місцях, так що стіна могла бути — по суті, була такою ж давньою, як і виглядала.
  — Почекай, — крикнув він Ламісіо, що спустився на кілька сходинок до Сівіллових покоїв. Його голос дивною луною пролунав по звивистому коридорі. Священик повернувся. Смолоскип, який він ніс, давав єдине світло, оскільки ті, що в кронштейнах перед стіною та за нею, перегоріли. З глибоким зітханням, подібним до того, що він зробив, коли увійшов у печери, Герін сказав: «Я думаю, це те саме місце».
  "Дуже добре: ось це місце", - сказав Ламісіо. Його кругле бліде обличчя було, безперечно, найяскравішим із усього, що можна було побачити. "Що тепер?"
  "Я не зовсім знаю", відповів Герін. Деякі магічні обереги лежали на кам'яній підлозі перед муром. Інші висіли на мотузках чи відрізках сухожиль, вроблених у скелю над ним. Методично Лис відкидав тих, що лежали на підлозі, і збивав з ніг тих, хто висів перед муром.
  Сама стіна залишилася міцною та міцною, незважаючи на цеглу дивної форми. "Що тепер?" — спитав Ван, як і Ламісіо. Він підняв спис. Взятий у бронзу приклад міг би стати непоганим монтуванням, але насправді він не був відповідним інструментом, щоб знести стіну. «Може, покличмо гвардійців, щоб вони попросили кирку?»
  - Я не знаю, - знову сказав Герін.
  "Я не думаю, що нам знадобиться це робити", - сказав Селатрі тихим, напруженим голосом.
  Ламісіо ахнув. У світлі смолоскипа його обличчя стало ще блідішим, ніж було раніше. Несподівано Герін зрозумів, що їм не доведеться ламати стіну. Те, що чекало з іншого боку, знало, що захист знятий, і йшло подивитися, що сталося, і що воно могло зробити з того, що сталося.
  Смолоскип, який тримав Ламісіо, спалахнув, а потім погас, зануривши коридор у повну темряву.
  * * *
  Оскільки він був фактично засліплений, Герін згодом ніколи не був упевнений, яка частина з того, що було за цим, відбувалася під святилищем Бітона і скільки в цьому особливому просторі могли мандрувати боги, а смертні найчастіше не могли. Де б це місце не було, воно не здавалося йому приємним.
  Він почував себе виваженим, виміряним, випробуваним у безмовній темряві. Через, можливо, мить, а може, й набагато більше часу, сили монстрів – він зрозумів, що з ним спілкувалися не лише одні з них – вставили в його розум питання. Це було просте питання, яке він сам міг би поставити за тих самих обставин: «Що ти тут робиш?»
  "Шукаю допомоги проти богів Граді", - відповів він.
  Настала ще одна пауза. Хто такі Граді? Хто їхні боги?
  Серед цієї чорноти було важко зібратися з думками. Наче йому було важко згадати, що означає бачення і як воно використовується. Проте наскільки міг, він зобразив усе, що знав, як про Граді, а й Волдарі та інших їхніх богів.
  «Це лише одна група вас, що ходять по бруду», — зневажливо сказали деякі з сил, що жили в темряві. Але тепер Лис почув і інші голоси, які казали: «Для бродяг по бруду вони здаються сильними та лютими».
  "Вони войовничі", - сказав Герін. "Вони навіть уб'ють себе, щоб не потрапити в полон".
  - Захоплений? Що захоплено? Сили монстрів цього не розуміли. Монстри боролися не за видобуток чи рабів. Те, що вони шукали, було здобиччю. Коли Лис подумки пояснив, як міг, вони, здавалося, були частково здивовані, частково злякані. Голоси у темряві тепер говорили всі разом: «Ці Граді мають рацію. Ти вбиваєш, або тебе вбивають. Інакше ти не воюєш».
  "Не всі, хто знаходиться на поверхні, з вами погодяться", - сказав Герін. «Як і решта, ворожнеча має ступеня».
  "Ні!" Голоси невидимих сил гули в його голові, вигукуючи своє заперечення. Мабуть, вони обідали і в головах решти, бо вухами, а не розумом, він чув злякане хникання Ламісіо. Як би він не був наляканий, він навряд чи міг звинувачувати слугу Бітона.
  Але він зберігав сміливу позицію, говорячи: «Я говорю правду. Якби я не говорив правду, я б убив Героге і Тарму тут, коли вони потрапили до моїх рук, оскільки їхній вигляд був і був ворогом мого люди."
  Це знову змусило голоси розділитись. Деякі з них сказали: «Тобі слід було вбити їх», а інші сказали: «Добре, що ти залишив їх у живих». Після цього поділу голоси загарчали один на одного. Герін не міг зрозуміти всього або навіть більшої частини цього; йому спало на думку думка, що вони розходяться в думках між собою. Він сподівався, що так воно й є. Отримати допомогу хоча б від деяких із них було б краще ніж нічого.
  Деякі голоси за деякий час, здавалося, замовкли. Інші говорили нерівним хором: «Це він і вона в тебе із собою, вони дивні, не всі наші роди, не всі твої. Так, дивні».
  "Довести, що нам не обов'язково бути ворогами, як тобі, так і мені", - сказав Герін. Він не знав, чи це доводить щось подібне. Виховуючи Джероге і Тарму, він мав на своїй стороні всі переваги. Він отримав їх ще немовлятами; вони були розумні, як і монстри, що дозволяло їм поводитися як людські істоти більше, ніж могли б робити багато їх побратимів; і навколо не було інших монстрів, які могли б відволікти їх і, можливо, відвести від людства.
  «Чому ми маємо приєднатися до тебе і твоєму богу брудних рослин проти речей Граді?» — вимагали голоси.
  Відповідь, яку Герін приготувався дати — щоб вас не задавили, — не здавалася досить гарною, щоб пропонувати її тут. Він мовчав небезпечно довго, намагаючись придумати відповідь, яка б задовольнити ці люті сили. Він відчував, як вони збираються навколо нього, готові погасити його життя, як вони погасили смолоскип Ламісіо.
  І тоді Ван сказав: «Чому? Я скажу вам, чому, ви, кровожерливі тварюки! Гради та їхні боги приблизно так само гидкі, як і ви, ось чому. Саме про це вам увесь час говорив Лис, якби тільки ви послухалися б. Де ще ти знайдеш такі добрі бої?»
  Настала мовчанка. Герін ставив питання, чи слід Вану зберігати мовчання. Якби сили монстрів об'єднали свої сили з богами Граді, вони могли б легко вирвати контроль над північними землями у елабонців, трокмоїв та їх божеств. Він ніколи не думав, що вважатиме Трокмої, що стоять на боці цивілізації, але в ці дні він мав нові стандарти порівняння.
  Нарешті голоси знову заговорили: Це так. Вороги, з якими варто боротися, це благо, яке варто мати. Ми торгуватимемося за можливість помірятися силами з ними, за можливість зустрітися з ними зубами та пазурами».
  — Гарна угода, — промимрив Дюрен. Герін теж був задоволений, але менше, ніж міг би. Так, це була угода, але Бітон не обіцяв, що ці підземні сили її дотримуватимуться. Монстри, випущені на північні землі, знову стануть такою ж серйозною проблемою, як і Граді.
  Але Граді були безперечними — тепер вони вільно блукали північними землями. Монстри були лише можливістю. Герін сказав: Добре. Ось умови угоди, яку я пропоную: ми залишимо цей пролом в охоронах відкритої доти, доки я не повернуся до Лисиної фортеці і не призову Байверса ще раз. Потім ви і він боротиметеся з богами Граді, виконуючи свої обов'язки. найкраще їх перемогти».
  Він чекав, поки сили монстрів вимагатимуть доступу на поверхню в обмін на їхню допомогу. Оскільки пролом у захисті закритий, їх навряд чи можна позбавити цього - принаймні він сам, хоча Бітону, можливо, є що сказати з цього приводу. Однак, якщо сили, що мешкають тут, були з ним у добрих відносинах, він наважувався сподіватися, що монстри не виявляться такими злісними, як при першому виході з печер.
  Ніхто з тих, хтось погоджувався, то сперечався, нічого про це не сказав. Натомість, говорячи всі разом, вони прогуркотіли: «Це вигідна угода».
  Герін дивився, хоча в темряві це не мало сенсу. Можливо, Ван таки мав на це право, і влада тут не хотіла нічого, окрім доброї бійки. Тим не менш, оскільки вірші Бітона свіжі в його пам'яті, він запитав: "Як нам скріпити цю угоду, щоб ми знали, що обидві сторони можуть бути впевнені, що вона хороша?"
  Це викликало ще більшу тишу, тишу, як вирішив Герін, викликаний подивом. Коли боги монстрів відповіли, вони знову прозвучали хором: «Угоди мають лише один друк — друк крові та кісток».
  — Зачекайте на хвилинку, — сказав Герін з деякою тривогою. Якщо він погодиться на це, не визначивши його меж, підземні сили зможуть схопити та розірвати його чи будь-якого та всіх його товаришів.
  Але він спізнився. Десь у темряві неподалік пролунав різкий, хрипкий крик. «Друк крові та кісток», — повторили сили. «Те, що ми домовились, ми зробимо. Це запечатано».
  "Мій зуб!" хтось застогнав: Героге, зрозумів Лис за мить. "Вони вирвали мені зуб".
  "Кров і кістки", - знову сказали підземні боги. «Цей кров від нашої крові, але він кістка від твоєї кістки, бо ти виховав його та сестру його. Те, що ми беремо в нього, цілком доречне. І доки ми беремо, ми також даємо».
  Щось було втиснуте в руку Герина, і вона зімкнулась навколо нього. Раптом смолоскип Ламісіо знову спалахнув. Лис глянув униз. Він виявив, що тримає два останні суглоби волохатого кігтистого пальця, кров з якого пофарбувала його власну руку. Він майже викинув відрубаний палець з криком огиди, але врешті-решт замість цього сунув його в сумку на поясі як гарантію того, що підземні боги виконають укладену угоду.
  Зробивши це, він пішов до Джероги, який обома руками притулився до морди. Кров монстра текла між його пальцями і капала на підлогу. «Дозволь мені подивитись на тебе», — сказав йому Герін і обережно розняв руки Джероджа. - Давай, відкрий рота.
  Застогнавши, Джерог підкорився. І справді, тільки кривава лунка виднілася там, де було його праве верхнє ікло. «Боляче», — сказав він майже нерозбірливо, бо весь час тримав рота широко відкритим, щоб Лис міг бачити.
  - Я впевнений, що так і є, - сказав Герін, поплескуючи його по плечу. «Коли ми повернемося до готелю, ти зможеш випити стільки пива, скільки захочеш. Це допоможе притупити біль. А після того, як ми повернемося в Лису Фортецю і ти зцілишся, я куплю тобі новий ікло, все золото і прикріпи його дротом до зубів з обох боків. Воно буде не так добре, як те, що ти дав тут богам, але це має бути кращим, ніж нічого».
  "Золотий зуб?" - сказала Тарма, явно намагаючись уявити це в умі. Вона кивнула на знак схвалення. «Ти добре виглядатимеш із золотим зубом, Джероге. Ти виглядатимеш чудово».
  "Ти так думаєш?" він запитав. Він також намагався пристосуватися до цієї ідеї. Раптом, як не дивно, він почав чепуритися. "Ну, можливо, так і зроблю".
  Герін повернувся до Ламісіо. «Підніміть нас зараз. Ми закінчили». Він вказав на магічні обереги, які потривожив. «І залиши їх. Можливо, ти зможеш спіймати богів монстрів унизу, якщо їх відновиш, але я знаю, що північним землям не пощастить, якщо ти це зробиш, і я не думаю, що святилище і долина довго існуватимуть». від цього теж краще».
  «Пан князю, я думаю, у вас немає нічого, крім розуму», - відповів священик-євнух. «Все буде так, як ти кажеш, обіцяю. А тепер, як ти кажеш, давайте повернемося до царства світла». Він рушив своє громіздке тіло стежкою швидше, ніж припускав Лис.
  Храмова стража заполонила святилище Бітона. Вони з тривогою вдивлялися в греблю в землі, що веде до печер. Коли Ламісіо покликав їх, їхні вигуки полегшення були гучними та багатослівними. — Жодних монстрів не слідує за тобою по п'ятах? — спитав капітан у позолоченому шоломі.
  "Тільки двоє, які супроводжували нас", - відповів священик. «Підземні боги вирвали в одного зуб, який він мужньо носив». Наскільки Герін пам'ятав, це було перше гарне, що він сказав про Джерога та Тарму.
  «Пропустіть нас, будь ласка», — сказав Герін, і стражники все ж таки відступили вбік, хоч і продовжували спостерігати за входом до печери, ніби побоюючись раптового нападу. Лис не припускав, що може звинувачувати їх у цьому.
  Ще більше охоронців і спантеличений прохач юрмилися на ділянці біля самого храму. Ламісіо запитав: «Пан принц, знявши захист, чи вважаєте ви, що Сівіллі безпечно повернутися до своїх покоїв і передати слова бога тим, хто прийде їх шукати?»
  Герін знизав плечима. «Запитай Бітона. Якщо він не знає, який сенс поклонятися йому?
  "Точка", сказав Ламісіо. "Особливий момент". Він зупинився біля входу до білого мармурового паркану навколо храму. «Одне з найнезвичайніших ранків за роки мого служіння богу».
  «Незвичайно. Це слово не гірше за будь-яке інше, і краще, ніж більшість інших. Я дуже вдячний вам за вашу допомогу», — сказав Герін, ввічливо не згадуючи, що Ламіссіо потрібно було, щоб його бог наказав допомогти йому, перш ніж він рушив з місця. І зробив це.
  По дорозі назад до села Селатре сказав: «Бітон знову говорив через мене — він говорив через мене». Вона повторила це кілька разів, наче намагаючись переконати себе. Герін промовчав. Якби Бітон одного разу заговорив через неї, зробив би він це знову… і знову? Якби він це зробив, вирішила б Селатрі, що вона віддає перевагу його Лисі? І якщо вона це зробила, що він міг із цим вдіяти? Нічого, він чудово це знав. Якщо ти боровся з богом прямо, ти програв.
  Чому ти хвилюєшся? — запитав він себе, але цього разу він знав відповідь. Коли жінка, яку ви любили, тікає з п'явкою, ви менш схильні довіряти світові, ніж раніше .
  Крім того, що Бітон говорив через неї, Селатрі мала даром розуміти мовчання Геріна. Через деякий час вона сказала: Тобі не треба боятися за мене через Бітона. Я знаю, де хочу бути і чому», і поклала руку йому на плече. Він на мить поклав на неї руку, а потім пішов далі.
  Коли він і його товариші повернулися до міста Ікос, воїни, яких він привів із собою, стовпилися навколо, бажаючи дізнатися про кожну деталь їхнього відвідування святилища Сивіли. Вони високо цінували Джероге і мужність, з якою він переніс втрату ікла. «Я не хотів би, щоб мені ось так вирвали один із зубів, — заявив син Друнго Драго, — а вони й близько не такі великі, як твої».
  Як і обіцяв Герін, він дозволив монстрові випити весь ель, який той міг випити. Джероге став по-дружньому шуміти, робив огидні спроби співати і зрештою заснув за столом. Ван і Друнго, які теж випили чимало елю, віднесли його нагору, до ліжка.
  Коли Герін і Селатрі трохи пізніше піднялися до своїх покоїв, вона замкнула двері, як він зазвичай робив. Потім швидко та з явною рішучістю вона звільнилася від одягу. "Іди спати", - сказала вона, і він пішов спати. Найчастіше заняття любов'ю нічого не вирішували; це просто означало, що ти якийсь час ні про що не думав. Після цього Герін поринув у сон і був радий, що знайшов виняток із правил.
  * * *
  Лис та його товариші з не зовсім ентузіазмом увійшли у володіння, що належало Рікольфу. Герін був би щасливішим пробратися через це володіння, нікого не зустрівши, і повернутися в землі, де він був сюзереном. Як він переконувався багато разів у житті (Селатре був чудовим винятком), зазвичай не те, що він отримував, робило його найщасливішим.
  Неподалік на південь від фортеці Рікольфа на нього чекав пристойний загін колісниць, який трохи перевершував його власний. На чолі його стояв Аутарі Зламаний Зуб. Герін кивнув, не здивувавшись. "У нас немає сварок з тобою і твоїми людьми, Аутарі", - крикнув він, коли впізнав барона, який був головним васалом Рікольфа. «Піди з нашого шляху і дай нам пройти».
  "Думаю, ні", - відповів Аутарі.
  "Не будь дурнем", - сказав йому Лис. «Пам'ятайте клятву, яку принесли ви та ваші колеги-барони».
  "Як курка чи риба, клятви швидко застарівають", - сказав Аутарі.
  Що стосується ледарства елабонських богів, Аутарі мав рацію, хоча Геріну дуже хотілося, щоб він цього не зробив. Але Елабонський боги були не єдиними, хто блукав по землі в ці дні. Герін вказав на захід, де збиралися густі сірі хмари, зовсім не схожі на ті, що зазвичай спостерігаються влітку. Він боявся, що Стрибог нарешті оговтався від того, що зробив з ним Маврікс. «Якщо ти позбудешся мене, єдині, хто скажуть тобі спасибі, це Граді та їхні боги».
  "Я теж скористаюся цим шансом", - легко сказав Аутарі. «Коли ти підеш з дороги, я можу дозволити собі турбуватися про них наступного разу».
  "Ні", - відповів Дюрен, але не на цей останній коментар, а на все, що сказав Аутарі: одне вичерпне слово відмови. «Навіть якщо ваші люди виграють битву тут, ви не підете за моїм дідом як бароном у це володіння».
  - О? Чому, щеня? — спитав Аутарі, все ще з легкими веселощами.
  "Бо всі чоловіки тут підуть прямо до твоєї машини, Аутарі", - відповів Дюрен. "Як я вже сказав, ваші люди можуть перемогти, але ви не доживете до цього".
  М'яка посмішка зійшла з обличчя Аутарі. Він не мав із собою достатньої кількості воїнів, щоб переконатися, що люди Герина не зможуть протистояти загрозі. Він також не міг залишатися осторонь бою, якщо тільки не хотів, щоб його власні солдати кинулися проти нього, як тільки воно закінчиться.
  "Відійди вбік і відпусти нас", - сказав йому Герін. Водночас він кинув на сина захоплений погляд. Він не міг вигадати — і не вигадав — найкращого способу вивести Аутарі з рівноваги.
  Барон, звісно, був неврівноважений. Якби він наказав атакувати в той момент, коли помітив невеликий загін Геріна, він міг би поламати їх перш, ніж вони спробували б завдати удару у відповідь. Але він вагався, як і того разу, коли Лис і Дюрен увійшли на його територію. Тепер він облизнув губи, намагаючись зробити вибір, який був би природний для більш безжальної людини.
  Ван теж вказав на захід, але не на хмари, що насуваються. «Цікаво, чиї це друзі?» він сказав: колісниці прямували через всю країну до Елабонського шляху і до біді, що назрівала на ній.
  "Вачо є свої позиції в цьому напрямку", - сказав Герін. "Думаю, Раткіс Бронзакастер теж". Він посміхнувся до Аутарі. "Хіба це не цікаво?"
  Аутарі не відповів. Він також не посміхнувся. Він стиснув щелепи і виглядав похмуро, але, знову ж таки, не настільки похмуро, щоб наказати про початок бою до того, як прибудуть новачки, ким би вони не були. Якби це були люди Вачо, він з більшою легкістю розгромив би невелику групу Геріна. Якби вони не були...
  Це не так. Піднявши достатньо колісниць, щоб урівноважити сили Аутарі, Раткіс наблизився до протистояння. Він помахав Геріну. "Я не чув від Рікрода, через який ви проходили, до позавчора", сказав він. «Я подумав, що було б чудово побачити тебе по дорозі назад».
  "Думаю, радий тебе бачити", - сказав Герін. Він знову посміхнувся до Аутарі. — Тобі не здається, що приємно його бачити?
  «Я можу згадати людей, яких хотів би побачити», — прогарчав Аутарі. Він ляснув водія по плечу. Хлопець клацнув поводи. Коні зробили кілька кроків уперед. Герін схопився за цибулю. Потім водій увімкнув команду в поворот. Вони почали відкочуватися. Аутарі сердито крикнув своїм людям. Вони пішли.
  - Привіт, - сказав Герін Раткісу. "Якби ти виявився Вачо, мені було б дуже ніяково".
  Раткіс похитав головою. «Сумніваюся, пан принц. Важко збентежити мерця».
  "Крапка. Певна точка», - сказав Герін, як раніше сказав Ламісіо. Він подивився на захід, гадаючи, чи побачить він під'їжджаючих Вачо та його воїнів — «Вачо спізнився» , — подумав він. Жодної нової армії не було. Але хмари, що накопичилися там, ставали все густішими і темнішими і закривали більшу частину неба. Ймовірно, це означало, що Стрибог знову відчув себе бадьорим, а також, мабуть, означало, що Граді та їхні боги були готові до нового нападу на Трокмої та Елабонцев.
  Раткіс сказав: «Клятва є клятва. Якщо ти її присягнув, ти вже не зможеш її забути». Він підняв руку. Ні, я беру свої слова назад. Можеш, але краще не треба. Богам це не подобається».
  Він більше вірив у богів, ніж Герін, а це, мабуть, означало, що він менше знав про їхній нинішній стан. Чим більше ревних віруючих було у елабонських богів, тим більша ймовірність того, що вони братимуть активнішу участь у житті світу. Роком раніше Герін подумав би, що то катастрофа. На даний момент це виглядало явно привабливо.
  Раткіс сказав: "Може, покатаємося з тобою трохи?"
  — Я не заперечував би проти цього, — визнав Герін. Разом обидві групи пройшли повз фортецю, що належала Рікольфу, не зупиняючись. Переставши повністю довіряти Рікроду, Герін вважав за краще сховатися на нічліг у селянському селі.
  Сонце поринало в густу гряду хмар, коли Лис помітив пристойний загін колісниць, що наближався до Елабонського Шляху зі сходу. Хоч би хто очолював ці сили — Хільдік був гарною ставкою, подумав він, — він теж побачив розмір свого контингенту, розвернувся і поскакав назад у тому напрямку, звідки прийшов.
  «Ще один смітник, який хоче подивитися, який труп він зможе знайти», — зауважив Раткіс і перегнувся через поручні своєї колісниці, щоб сплюнути на бруківку Елабонського шляху.
  "Можливо, ви маєте рацію", - сказав Герін. «Ні, ти, звичайно, маєш рацію. Ми пройшли повз фортецю Вачо, і він, принаймні, живе не на схід від дороги. мабуть, придумає, що з цим робити, якщо він щось почує».
  — Правильно по обох пунктах, пане принц, — усміхнувся Раткіс. Якийсь час він їхав мовчки, а потім запитав: «Чому ти стежиш за мною краєм ока?»
  Щоки Геріна спалахнули. — Ти не мусив цього помічати, — промимрив він. Однак цієї відповіді було недостатньо, і він це знав. Він зітхнув. «У тебе тут більше чоловіків, ніж у мене, Раткісе. Я хочу переконатися, що ти не збираєшся спробувати влаштувати мені затишок, а потім стрибнути на мене як голодний довгозуб».
  "Я думав, що це все", - відповів Раткіс. «Але, як я вже сказав, я присягнув твоєму синові, так що тобі нема про що турбуватися».
  "Дюрену пощастить, якщо ти станеш його васалом", - сказав Герін. Він не сказав колишньому васалу Рікольфа, що завжди турбувався, чи йому це потрібно чи ні. Якби Раткіс дізнався його краще, він би це дізнався сам.
  Однак тут цього разу йому не було про що турбуватися. На той час, коли вони розбили табір, він був неподалік земель, які визнали його сюзеренітет. І все, що люди Раткіса робили тієї ночі, це пили ель разом з ним і поглядали на симпатичних молодих жінок із селянського села, де вони ночували. Після страху спуститися під святилище в Ікосі, щоб призвати підземні сили, після ще більшого страху в дорозі раніше того ж дня, коли попереду ще більше страху, Лис дорожив цим невеликим відрізком душевного спокою. Він запитував, коли – і чи знайде – він іншу.
  * * *
  Холодний дощ барабанив по брезентовому покриттю фургона і промокав Герина, поки він під'їжджав до Лисиї Фортеці. Вітер із заходу вкусив. Це була не снігова буря, яку Стрибог та інші боги Граді обрушили на армію, яку він та Адіатуннус вели проти них, але й це не було схоже на звичайну літню бурю. Він насупився. Невеликий дощ зараз був нормальним явищем. Занадто сильний дощ, і йому загрожує катастрофа, навіть якщо Граді залишиться вдома.
  Йому та його товаришам довелося підійти ближче до фортеці і крикнути людям на стінах, щоб ті воїни могли дізнатися їхні голоси, перш ніж розвідний міст звалився з мокрим, хлюпаючим ляпасом. "З поверненням, лорд-принц", - крикнув Ліс Рівін, коли Герін увійшов. "Вибачте, що ми так зволікали, але ми не могли бути впевнені, що ви не Граді, який намагається прокрастися під дощем".
  "Я не серджуся", - сказав Герін. "Насправді навпаки". Будь-які невеликі прояви обережності, виявлені Рівіном, слід заохочувати, плекати, хвалити в надії, що вони зростатимуть. Чим довше Герін знав Рівіна, тим менш ймовірно це: він знав стільки ж, але ніколи не був людиною, яка легко здавалася.
  "Яка вам пощастило, пане принц?" — спитав Рівін.
  "У Герозі і роду Тарми є боги", - відповів Герін, що викликало перелякані вигуки у кількох людей, які чули його. «Вони кажуть, що боротимуться разом із Байверсом та нами. Завтра ми дізнаємось більше».
  "Чому завтра?" - Сказав Рівін.
  "Тому що саме тоді я збираюся знову зайнятися магією", - сказав Герін. Рівін дивився на нього. Він проігнорував це, продовживши: «Я зробив би це сьогодні, але після того, як ми поставимо коней у стайню, мені доведеться провести залишок дня, готуючи те, що мені потрібно, і вивчаючи заклинання, які я збираюся спробувати. "Рівін все ще зяяв. Герін зійшов до того, що помітив його: "Так, Рівін, цього разу я так само необачний, як і ти. Цей шторм говорить мені, що нам не можна втрачати час. Це занадто схоже на те, що ми бачили на захід від Веніїна, що є дуже вірогідними, використовувати його як прикриття, щоб приховати все, що вони збираються зробити, доки вони не будуть готові це зробити».
  "Як скажіть, лорд-принц", - запевнив його Рівін, хоча його товариш Лис все ще виглядав дещо приголомшеним. Герін теж не мав часу турбуватися про це. Він зістрибнув з воза, але потім йому довелося вхопитися за неї, коли він посковзнувся в багнюці. Щойно його власна опора була у безпеці, він передав Селатрі.
  Їхні діти вибігли з фортеці, щоб привітати їх. Герін по черзі обійняв Дагрефа, Клотільду та Блестара. Селатрі теж, але потім сказала: А тепер негайно повертайся додому, поки ти не застудилася. Це призвело до гучних протестів всіх трьох дітей і з того, що Дагреф і Блестар підозріло нагадували навмисне падіння в багнюку. Дагреф заявив усьому світу про свою невинність, коли Селатрі кричав на нього; Блестар, ще не досвідчений в обмані, просто підвівся і, весь мокрий, побіг у замок.
  Похитавши головою, Герін теж увійшов до замку. Він уже давно промок і із задоволенням перевдягся у суху туніку та штани. Він знав заклинання, яке привело до нього Байверса, але все одно переглядав його в бібліотеці. Помилка може означати неявку бога, але це може означати загибель північних земель.
  Селатрі зазирнула до бібліотеки, побачила, що він зайнятий, і вислизнула. Повернувшись, вона поклала йому ковбасу, хліб та сулію елю. Він з'їв їжу і майже спорожнив домкрат, перш ніж помітив, що вони тут, і згадав, як вони прибули. Коли він навчався, він навчався старанно.
  Щодо Байверса, він був готовий. Народження богів монстрів було зовсім іншою справою. Він не мав жодного призову, спеціально призначеного для цього; які б стосунки з цими силами людство не мало досі, вони були призначені для того, щоб тримати їх під контролем і на відстані, а не для того, щоб їх звільнити. Роздумуючи про свою зустріч з ними, він зрозумів це до самої землі – і під нею теж.
  Проте розпач змусив його перевернути звичний спосіб дій із ніг на голову. Він взяв пергамент, перо та чорнило і почав адаптувати заклинання відштовхування до таких, які б залучали монстрів. Заклинання, які він створював, не були вдосконалені методом спроб і помилок — помилок інших, виправлених магами, які спостерігали і пережили невдачі своїх колег. Це збільшувало його ризик і в іншому відношенні, і він це знав: якщо в його власних творах були недоліки, єдиний спосіб дізнатися про це найважчий з можливих способів.
  Він глянув на дерев'яні балки стелі. «Якби я мав вибір, я б цього не робив», — сказав він їм. Вони не відповіли. Він підозрював, що це сталося, бо вони вже знали.
  * * *
  Разом із Селатре, Дюреном, Ваном, Джероджем та Тармою Герін пробирався крізь бруд двору до хатини, яка одночасно служила його чаклунською лабораторією. Холодний дощ усе ще йшов, наполегливо, неухильно, зі свинцевого неба, наче озирнувся, вирішив, що країна йому сподобалася, і оселився там, щоб лишитися.
  Герін поплескав себе по грудях. Він носив у своїй нижній сорочці написані ним заклинання, щоб бути впевненим чи настільки впевненим, наскільки міг, що дощ не потрапить на них і не розмочить їх до нерозбірливості. Дах хатини протік. Зазвичай він не переймався такими речами. Сьогодні вони мали значення.
  Він уже бував там раніше, готуючи все для чаклунства, яке він зробить: ячмінь, ель та каша для призову Байверів та інші речі для заклику богів монстрів. Ще одна істота, козел, мекало, коли він і його товариші увійшли. Він прив'язав його до стовпа мотузкою такою короткою, що вона не могла прожувати себе. Його погляд був прикутий до ячменю на робочому столі, який міг бачити і відчувати, але не міг дістати.
  — Пробач, старий, — сказав він цапа. Воно знову обурено заблищало. Він проігнорував це і налив пива собі, Джероге та Тармі. Після того, як вони випили, він почав викликати Байверса. «Виходь!» він зателефонував, коли заклинання було зроблено. "Виходьте, лорд Байверс, виходьте, виходьте, виходьте!"
  На мить він задумався, чи буде йому так само важко змусити бога помітити його, як і раніше. Але потім хатина, здавалося, стала більшою всередині, але не збільшилася зовні: вірна ознака присутності бога. "Я тут", - сказав Байверс, і стебла ячменю, що служили його волоссю, тихо зашаріли. Його зелено-зелені очі оглянули внутрішню частину хатини. Вони відпочивали на козелку: не дуже люб'язно, подумав Герін, бо коза могла посіяти хаос у полях. «У вас все готове, щоб покликати інші сили, сили з-під землі?»
  "Лорд Байверс, сподіваюся, що так", - відповів Герін, і це твердження вірне на кількох різних рівнях.
  - Тоді почніть, - сказав Байверс. «У нас мало часу, щоб гаяти. Боги Граді простягають руку допомоги, жадібні, як коники. Ти їх відчуваєш?
  - Так, - сказав Герін. Він заліз під туніку і витяг заклинання, які поспіхом придумав. Він почав рукою прикривати пергамент від крапель з даху, але потім зрозумів, що він не протік відколи з'явився Байверс: несподівана перевага присутності бога.
  Тепер він пошкодував, що не пив жодного елю. Промах у заклинаннях, які закликають Байвера, цілком міг виявитися не фатальним. Помилка в заклинаннях, які він зараз пробував, напевно, була б. Героге і Тарма дивилися на нього широко посадженими широко розплющеними очима, поки він вимовляв заклинання. Про що вони думали? По дорозі з Ікоса вони мало що говорили, чому він міг би судити про те, як вони сприйняли свою першу зустріч із богами, які керували собі подібними.
  Він похитав головою, хоча цей рух не мав нічого спільного з магією, яку він творив. Навіть боги монстрів говорили, що Геріг і Тарма не належали ні до їхнього вигляду, ні до людства. Він запитував, як би ці боги відреагували на його пропозиції, якби він убив двох монстрів, коли вони були ще дитинчатами, як йому дуже хотілося це зробити. Він був радий, що йому не довелося дізнаватися.
  Можливо, це полегшення допомогло йому заспокоїтись. Яка б не була причина, йому вдалося пройти крізь піснеспіви та складні паси заклинань неушкодженим. Ніщо в цих поспіхом адаптованих співах не звільнило богів монстрів у північних землях і не спровокувало їх з'їсти їх. Він вважав це тріумфом. Проте сили досі залишалися невикликаними.
  "Нехай кров приведе їх сюди", - сказав він, водночас думаючи: " Тепер ми дізнаємося, який я дурень, що втручається в справи, які мені не під силу ". Він опустився навколішки поруч із козлом. Аж до останнього походу в хатину він мав намір перерізати йому горло бронзовим ножем. З того часу у нього виникла, як він сподівався, ідея краще. З мішечка на поясі він витяг відрубаний палець монстра, якого сили дали йому в обмін на ікло Джероджа. Палець не розклався в якійсь мірі, що змусило його думати, що в ньому все ще збереглася якась сила.
  Він використав кіготь, щоб розірвати плоть козла. Хоча він не здавався йому надзвичайно гострим, можливо, це був найгостріший кинджал, який він колись мав на увазі. Кров ринула з горла козла і заглушила злякане, болісне мекання тварини. "Нехай кров приведе їх сюди!" Герін знову закричав, утворивши величезну червону калюжу, що димить, яка повільно почала занурюватися в землю.
  Інтер'єр хатини, здавалося, знову розширився. На мить здалося, що теж потемніло. Герін ставив питання, чи зможуть боги монстрів витримати денне світло. Але потім це світло повернулося, і воно вперше побачило покликаних ним богів.
  Оскільки боги людства переважно перейняли і змінили людську подобу, сили монстрів нагадували смертних істот, покровителями яких вони були. Вони також змінили базову модель. Один із них світився. В одного ока були більші й кругліші, ніж у сови, в іншого — великі вуха, як у кажана. Один здавався нічим іншим, як м'язами, хутром, іклами і пазурами: якби він не виконував обов'язок бога війни, Лис був би дуже здивований.
  "Кров зводить нас", - сказали вони всі разом, їхні голоси дзвеніли в його голові. «Ми виконали угоду. Тепер і ви маєте її виконати. Покажіть нам шлях до битви та різанини».
  "Я зроблю це", - сказав їм Герін. Він зрозумів, що битися це все, що їм потрібно; якби він налаштував їх проти Бітона або проти елабонських богів, вони вступили б у цей бій з такою ж люттю, як і ця. Він здригнувся. Якщо ця битва буде виграна, він зробить усе можливе, щоб або відновити ці обереги під святилищем Бітона, або укласти якусь угоду між богами монстрів та тими, хто живе на землі.
  Ось шлях до богів Граді : він звернувся своєю думкою до Байверса. Як і Маврікс, елабонський бог взяв його розум і поніс його разом зі своїм над світом буття, якого жоден смертний не міг досягти без божественної допомоги. Зі свого місця у вигляді маленької кісти у великій свідомості Байверса Лис відчував підземні сили, що прямували туди, куди вів бог елю та ячменю.
  Цього разу маршрут здавався іншим: ні моря вина, ні так само бурхливого моря чуттєвості. Герін ставив питання, чи сприймав він ті самі «місця» сенсоріумом іншого бога, чи Байверс просто вибрав інший шлях. Бурштинові хвилі зерна були, звичайно, більш урівноваженими, ніж вино та поліморфний блуд.
  Якою б не була правда, яким би не був маршрут, зрештою вони досягли засніженого хвойного лісу, до якого його привів Маврікс. "Занадто похмуро для ячменю", - сказав Байверс тоном засудження та огиди. «Це те, на що вони хочуть перетворити мою землю, чи не так?» Боги монстрів взагалі нічого не сказали. Вони жадібно дивилися на всі боки одночасно, немов шукаючи суперників, яких можна було б розправити.
  Дорога, як і раніше, вела через ліс. Байверс почав спускатися нею, підземні сили йшли за ним по п'ятах. Вовки божественного Градихома дивилися з дерев на дивних богів, що наважилися пройти ним. Пара монстрів стрибнула на вовків. Можливо, це була кров на снігу, коли вони закінчили, а може, іхор. Геріну це здалося кров'ю.
  «Хто приїжджає до Градихого?» Як і під час візиту Геріна до Маврікса, лютий бог на ім'я Лавтриг стояв на галявині як перший страж Волдар проти нападу.
  Байверс показав пальцем. Крізь сніг під ногами Лавтрига пробивалася зелень. Бог Граді дивився на них із чимось на кшталт жаху. Маврикс пожартував, розпустивши квіти на цій похмурій землі. Байвери використовували родючість як зброю.
  Лавтриг помчав до нього, притискаючи пагони на своєму шляху. Він підняв величезну палицю, явно маючи намір знищити елабонського бога. Байверс вказав на палицю. Він перетворився на листя і помчав раптовим теплим вітерцем. Лавтриг заревів від люті. Він витяг з піхов бронзовий меч із блискучим лезом. Над металом Байверси не мали влади.
  Бог монстрів, що складається з іклів, пазурів і зубів, вистрибнув зі зграї на Лавтрига. Лавтриг вдарив його. Він завдав удару у відповідь. "Хорошого бою!" – радісно крикнув він.
  Герін надіслав думку Байверсу: «Чи продовжити іншим? Здається, він знайшов те, що хотів.
  Давай вони зробили; Лавтриг, хоч і не був переможений, був надто зайнятий, щоб перегородити їм шлях. Ще більше вовків дивилися на Байверса і підземних сил, поки вони просувалися стежкою. Вовки, проте, більше не боролися, а бігли через сосновий ліс, кричачи тривогу на всі боки.
  "Вони закликають інших богів Граді", - сказав Байверс.
  Він здався Геріну стурбованим. Якщо боги монстрів і поділяли його занепокоєння, не подали виду. "Нам потрібні ці боги", - сказали вони нерівним хором. «Ми жуватимемо їхнє тіло, ми гризтимемо їхні кістки».
  Коли вони досягли наступної галявини, там стояв Стрибог, батько всіх бур. Він кричав, можливо, від гніву, а може, від страху, що його будинок у Градихомі знову зазнає нападу. Не давши ворогам можливості вийти на галявину, він обрушив на них в обличчя струмінь холодного дощу.
  Байверс широко розкинув руки. «Я дякую тобі за дар води, — сказав він богу Граді, — і перетворю її на благословенний ячмінь».
  Стрибог знову закричав, цього разу в люті. "Повертатися!" — волого заревів він. «Ти і твоя банда приречені. Тікайте, поки можете». Дощ змінився мокрим снігом, а потім градом, який бив непроханих гостей, як кулі з пращі.
  Бог монстрів, що світиться, виступив уперед серед своїх побратимів. Це сяйво було блідим і тьмяним; Герін асоціював його з блідим блиском світлячків, плісняви та деяких грибів. Проте раптово його природа змінилася. Він став червоним, як вогонь, червоним, як отвори, якими лава вилилася з деяких гір на землю. Свічення теж стало жарким, як вогонь.
  «Світло», — заспівали інші підземні сили. «Коштовне світло!» Для них, як зрозумів Герін, будь-яке джерело освітлення, чи то гниття, чи підземний отвір для розплавленої породи, було дорогоцінним і потужним.
  Їх світлонесучий бог послав потік вогняного жару назад на Стрибога, розтопивши град, перетворивши шиплячий мокрий сніг на пару, перетворивши сніг під рідкими ногами бога погоди на киплячу пару. Стрибог ревів від гніву та болю і відбивався батогами зими. Він кинувся вперед, щоб посваритися з богом монстрів, змушуючи пару підніматися над його блискучою шкірою, а сніг та крига погрожували погасити його полум'я. Підпільна влада, своєю чергою, подвоїла свої зусилля.
  І знову Герін сказав: «Я думаю, решта з нас може йти далі», і знову Байверс і боги монстрів просунулися вперед через галявину. Як і Лавтриг до нього, Стрибог був надто зайнятий, щоб перешкодити їм пройти. Коли вони знайшли наступний шлях, Лис попередив: «Попереду — галявина, де живе Ніщо. Бережіться його - він небезпечний».
  Байверс розсудливо зупинився на краю наступної галявини. Герін подумки зітхнув. Він не знав, чи зможе він сказати, чи зіграв Ніщо його жарти цього разу. Йому це вдалося, коли Маврікс прийшов сюди, але хто міг припустити, чи здатний бог Граді навчитися новим трюкам?
  Його старі були досить погані. Парочка підземних сил, можливо, зневажаючи боягузтво Байверса, а може просто шукаючи боротьби, де б вони не знаходилися, вискочили на галявину з лютим ревом, оглядаючи все навколо в пошуках ворога.
  Вони вискочили, заревіли... і зникли.
  Вони не просто зникли. Наче їх ніколи й не було. Геріну знадобилося явне розумове зусилля, щоб згадати, що вони були частиною хижої зграї богів, що супроводжувала сюди Байверса.
  Що стосується Байверса, він сказав: «Ти мав рацію, смертний. Цю силу не можна зневажати».
  "Маврікс його не бив", - відповів Герін. «Йому вдалося відволікти його, і цього виявилося достатньо, щоб він упорався».
  "Маврікс повний відволікаючих факторів", - відповів Байверс. «Відволікання — це все, на що він здатний. Іноді мені здається, що відволікання — це все, що воно є».
  Позаду елабонського божества тинялися боги монстрів і перемовлялися між собою. За мить один з них, у вигляді чудовиська, але зовсім, п'янке світло, чорне, ступив повз Байверса і вийшов на край поляни. "Нічого!" — покликав він голосом, який звучав так, ніби його луною лунало коридорами печери.
  "Я тут", - відповів Ніщо тихим і рівним голосом. "Я скрізь, але найбільше я тут".
  "Поверніть мені моїх товаришів", - сказав бог монстрів.
  "Цього не може бути", - сказав Ніщо.
  "Віддай їх, інакше тебе не буде", - попередив бог монстрів.
  "Цього не може бути", - повторило Ніщо.
  "Може, - відповіла підземна сила, - бо я - Темрява". Він підняв руки, і галявина поринула у темряву, таку ж абсолютну, яку Герін випробував, коли боги монстрів зустріли його заклик під святилищем Бітона. Даркнес продовжила: «Ніхто не дізнається, тут ти чи ні, нічого. Нікого не хвилює. Коли тебе не можна знайти, ніхто не сумуватиме за тобою».
  "Або ти", - відповіло Ніщо, і на мить чорне перейшло в сіре, вірніше, у відтінок повної та абсолютної нейтральності, для якої сірий колір є найближчим земним наближенням.
  «Я думаю, нам краще рухатися далі, поки вони зайняті з'ясуванням того, хто з них менший за інший», — сказав Герін.
  "Звичайно, це правильний шлях", - сказав Байверс, і грубий хор богів монстрів пробурмотів згоду. Вони вийшли на галявину, де перестали бути їхні товариші, — усередину і через неї. Наскільки міг судити Герін з його обмеженими почуттями, Байверсу не потрібне було світло, щоб знати, куди він іде.
  На дальній стороні галявини знову з'явилося світло. Байверс, здавалося, зазирнув у думки Геріна. — Залишився тільки цей Волдар, га? — спитав бог ячменю.
  "Я так думаю", - відповів Лис. «Після того, як Маврікс подолав Ніщо, вона була останнім божеством, яке він зустрів. Вона перемогла його, але тепер із нами більше сил».
  «Ми зжеремо її і погладимо її кістки», — хором промовили боги монстрів. Герін згадав дещо з того, що робили монстри, поки тинялися по землі. Якби їхні боги творили тут щось подібне… він, гадаю, був би радий. А потім він турбуватиметься про те, як зробити так, щоб монстри знову не вилізли на поверхню світу. "Якщо я зможу в цьому переконатися" , - подумав він.
  Якою б не була відповідь, він міг би подбати про це пізніше. Битва з Волдаром була безпосередньою турботою: справді негайною, оскільки в цей момент дорога виходила на галявину, де в очікуванні стояла королева богів Граді.
  Ця галявина, подумав Герін, була більшою, ніж коли Волдар закликав його уві сні, більше, ніж коли він прийшов сюди з Мавриксом. Це вразило його набагато менше, ніж у суто матеріальному світі; речовина богів змінилася як частина самої його природи.
  І його треба було змінити, оскільки Волдар не стояв тут один: галявина розрослася, щоб умістити те, що виглядало як решта пантеону Граді. Не дивно, що більшість богів виглядали як Граді: високі, світловолосі, сіроокі, з темним волоссям та похмурими виразами облич. Їх вів Волдар, він був вищим за всіх і похмурішим за всіх, краса, жах і лють змішалися воєдино.
  Вона почала щось кричати божествам, яких очолювала. Однак, перш ніж вона встигла це зробити, Байверс закричав на неї: «Ви, морозники! Ви морозники! Ви кровопролиття! Ви губителі!» У маленькому замкнутому просторі у свідомості Байверса, де ховався Герін, він щосили намагався не захихикати. У місті Елабон кілька млявих, постраждалих молодих людей називали «шкідниками» тих, кого вони не схвалювали. Уявляти Байверса в їхній компанії було чудово абсурдно. Проте бог ячменю мав на увазі свою образу буквально.
  Тоді Волдар крикнув дзвінким контральто, від якого мурашки побігли вгору і вниз по спині, від якої в той момент відокремився Лис: "Це місцевий трав'яний бог, весь надутий сам собою. І він приніс із собою будку. Ми їх хльостаємо". повертаємось додому, а потім продовжуємо займатися своїми справами».
  «Вісельники!» Байверс знову заревів і кинувся вперед. Волдар помчав до нього, смертоносно граціозний, як довгозубий. Він підібрав її; вона видала найбезбожніший зойк від переляку, коли він шпурнув її на засніжену землю. Усередині Байверса Герін дико аплодував. Він хотів роздратувати бога ячменю, і тепер отримав те, що хотів. Не в свої найкращі роки Маврікс влаштував Волдар таке повалення.
  Але вона в якусь мить опинилась на ногах, навколо яких почали з'являтися маленькі паростки ячменю, що пробиваються крізь вічні сніги божественного Градихома. Волдар рубала ці пагони своєю сокирою. З кожного удару, який вона завдавала, текла справжня кров, і при кожному ударі Байверс стогнав, наче вона рубала.
  "Вперед!" - крикнув Волдар своїм божественним супутникам. «Давайте візьмемо їх і візьмемо прямо зараз. Ми…»
  Далі цього вона не просунулася. Врожай ячменю завдав біль Байверсу, але не погасив його рішучості, а скоріше навпаки. Він схопився за ручку сокири. Волдар завищав від люті. Герін відчув, як різке поколювання пробігло по руках Байверса, ніби схопив блискавку. Байверс відібрав у Волдара сокиру і жбурнув її далеко, можливо, нескінченно далеко.
  Герін сподівалася, що значна частина сили Волдара укладена в цій сокирі, і що без неї вона буде зменшена. Якщо й була, то жодних зовнішніх ознак не подала. Вона завдала Байверсу фуршету, який проломив би череп звичайному смертному.
  Однак єдиним простим смертним на цій галявині був Герін, і його там не було в тілі. Летіло багато плоті, хутра та божественного вихора, як від підземних сил, так і від богів Граді. Лис не міг позбутися думки, що ситонські божества вели б битву з більшою елегантністю та розмахом. Будь-яка елегантність чи чепурність були б чимось більшим, ніж те, що демонструвалося в даний момент. Ні боги монстрів, ні боги Граді не відрізнялися особливою тонкістю. Вони знайшли найближчого ворога і кинулися на нього, як зробили б монстри та Граді, якби вони зіткнулися у північних землях.
  Один із богів Граді спалахнув. Підземна сила, з якою він бився, заверещала. Однак інший з богів монстрів схопив бога Граді і покотився з ним снігом, після чого його вогонь на деякий час погас. І спалений підземний бог зцілився із надприродною швидкістю.
  Підземна сила стрибнула на Волдар, залишаючи кігтями порізи на її стегні. Вона закричала від змішаного болю і люті і лягнула позаду себе, як розлючений кінь. Бог монстрів підлетів повітрям і врізався головою в стовбур ялинки. Він не одразу встав. Він взагалі не підвівся. Герін запитував, чи стане він колись знову.
  Бог Граді, якому Лис не був представлений, намагався заморозити Байверса на місці, дмухаючи на нього крижаним поривом, наче з боку якоїсь засніженої північної гори. Якими б не ворожими були його наміри, його сила не відповідала їм. У відповідь Байверс показав на нього пальцем. Все волосся на його руках, на обличчі, на голові перетворилося на ячмінь, що росте. Він волав і дряпав себе, але залишався зеленим і зростаючим.
  — Як ти смієш втручатися у наші плани? - Запитав Волдар у Байверса.
  Хто в чию частину світу втручається? - парирував бог ячменю. Ти залишиш мою землю в спокої, можливо, я подумаю залишити тебе в спокої. А може й ні. Ти заслужив на те, що отримуєш, усі проблеми, які ти там завдав між Ніффет та Кірами».
  "Не наполовину менше того, що ми завдамо ", - прогарчав Волдар. «Ми мститимемо вічність, подивимося, чи не зробимо ми цього».
  Потім вона замовкла з завиванням люті, тому що один з богів монстрів, той, хто поряд з нею був як маленький песик поряд з людиною, вкусив її за кісточку. Герін захоплювався хоробрістю підземної сили і жалкував, що він не мав можливості зустрітися з богами монстрів будь-яким іншим способом, крім самого формального, як повести їх у цю битву.
  Бог монстрів був маленьким, але мав силу, яку не можна зневажати. Нога Волдара не працювала так, як мала після того, як він встромив у неї зуби. Вона била його щосили, але він не відпускав хватку. — Ти що, дикий хробак? вигукнула вона.
  Розмовляючи між собою, підземній силі не довелося припиняти кусати її, щоби відповісти: «Я — Смерть».
  Коли Герін уловив цю відповідь, її охопило хвилювання. Навіть у Волдара можуть виникнути проблеми із таким противником. Чи були боги справді безсмертні? Чи дізнається він зараз? Щось, що могло здатися тривогою в її голосі, Волдар пронизливо вигукнув: «Смерце! До мене!"
  Побачивши Смерця, Лис зрозумів, що він – ні, вона, оскільки на виснаженому тілі та зморщених грудях – був еквівалентом Граді Смерті. Там, де Волдар не змогла звільнитися від тиску підземної сили, Смерц відірвала лютого маленького бога від королеви пантеону Граді. — Ти моя, — заспівав Смерт з лютим голодним пошепком.
  "Ні, - так само жадібно сказала Смерть монстрів, - ти мій". І він вкусив руку, яка його тримала. Смертс стиснула його іншою рукою. Герін ставив питання, що станеться, якщо вони вб'ють один одного. Чи принесе це безсмертя у світ?
  Незалежно від того, був Волдар безсмертний чи ні, вона була наділена величезною життєвою силою. Як тільки Смерц вирвав у неї Смерть, вона знову набула повної влади над цією ногою і розбила нею ребра підземної сили, що розірвала бога Граді майже навпіл.
  Вдарена сила відсахнулася назад, застогнавши, і вибила Смерть із рук Смерця. Смерц захопив нову підземну владу, а Смерть стиснула зуби першого-ліпшого бога Граді. Геріну хотілося б, щоб у нього було тіло, від якого можна було стогнати. Влада смертності у світі продовжуватиме панувати.
  Він ризикнув поставити Байверсу питання: Ми перемагаємо?
  "Не знаю", - відповів елабонський бог. Він оглянув поле, а це означало, що Герін теж оглянув поле. Те, що він побачив, було тим самим, що бачив із самого початку бійки: хаос, що запанував у божественному Градихомі. "Не знаю, чи виграємо ми, - повторив Байверс, - але я і не думаю, що ми програємо".
  Це було те, на що сподівався Герін, коли очолював тут підземні сили. Здається, це було достатньо, щоб задовольнити і богів монстрів. Деякі з богів Граді збивали або викорчовували дерева голими руками і замахувалися ними, як величезними списами, на своїх ворогів. Це засмутило богів монстрів, які не звикли до дерев ні в якому сенсі, і особливо як зброя.
  Але Байверс знав про дерева. Частина сили, яку він використав, щоб пожвавити ячмінь, подіяла і на них. Їхні гілки і коріння стали неприродно жвавими, борючись з богами Граді, які намагалися опанувати стовбури. І поки дерева турбували богів Граді, підземні сили накинулися на них, розриваючи та розриваючи.
  Перш ніж боги монстрів досягли божественного Градихома, їхня похмура і дика сила, їх кровожерлива відданість вбивству стривожили Лисицю, яка задавалася питанням, чи не можуть вони стати гіршою угодою для північних земель, ніж Волдар та її товариші. Він думав, що підземні сили стануть ще лютішими, коли вступлять у битву з богами Граді.
  Наскільки він міг судити, цього не сталося. Поляна була наповнена не тільки квазіфізичними криками, криками і стогонами, але також думками і почуттями богів, що б'ються, іноді як зброя, іноді просто там. Герін тепер не відчував тієї люті з боку богів монстрів, яку він відчував, коли вони наближалися до цієї битви. Те, що він отримав від них, було настільки дивним, що йому довелося зупинитись і подумати, перш ніж він захотів зізнатися, навіть самому собі, що це цілком зрозумів.
  «Вони розважаються!» - сказав він Байверсу майже з обуренням. «Вони схожі на кріпацтво на святі, коли у них на багатті смажиться пара поросят, і вдосталь гарного елю, а роботи немає. Вони чудово проводять час».
  "Вони хотіли битви", - відповів Байверс. Ти дав їм те, що вони хотіли, і навіть більше. Б'юся об заклад, що ти їм дуже сподобаєшся, коли це буде зроблено».
  Герін не знав, чи була ця перспектива більш привабливою (якщо підземні сили відчували до нього гарне розташування, вони могли б бути схильні контролювати набіги монстрів) чи жахливою. Що він справді знав, то це те, що боги Граді не розважалися. З попередніх зустрічей з ними він мав відчуття, що вони рідко отримували задоволення, принаймні, за тими стандартами, з якими він був знайомий.
  Те, що вони відчували зараз, було гнівом особливого роду: гнівом тих, хто бачив, як плани, успіх яких, на їхню думку, був певен, раптово розвалювалися навколо них. У своєму маленькому просторі всередині сенсоріуму Байверса Ліс тріумфував. Гради та їхні боги вважали, що північні землі дозріли для завоювання та перетворення. Тепер вони виявили, що це не так, і їх не турбувало це відкриття.
  Ось прийшов Смерц, який виглядав ще мертвішим, ніж будь-коли. Вона схопила Байверса, як схопила бога смерті серед підземних сил. Як і у випадку з ним, вона співала: «Ти мій».
  Байверс застогнав. Перебуваючи всередині нього, по суті, як його частина, Герін відчував, як життєва сила випливає з нього в Смерця. Це було схоже на спостереження за тим, як ель випливає з банки, що тріснула: рівень падав, падав, падав, неухильно і невблаганно. Це наштовхнуло Лиса на думку. "Нагодувати Смерц більше життя, ніж воно може вмістити відразу", - подумав він, дивлячись на Байверса. "Ти бог вирощування речей - змуси її вирости живою, якщо зможеш".
  — Якщо зможу, — сумнівався Байверс. Він, здавалося, тремтів, збираючись із силами. Потім ніби блискавка пройшла від нього до Смерця.
  Богиня Граді ахнула. Її очі широко розплющилися. Тяжка білизна виступала прямо на її черепі. Чи була це уявою Лисиці, чи вона відразу стала виглядати менш скелетною, ніж раніше?
  "Ти не можеш цього зробити", - видихнула вона Байверсу. "Ти не можеш". Але її голос уже не був тим різким карканням, яким був мить назад. Він був м'якшим, багатшим: майже голос істоти, стурбованої чимось іншим, ніж вимирання.
  Герін все ще ставив питання, чи був він сповнений надій більше, ніж варто було б, чи дозволяв він цій надії забарвлювати те, що його почуття (у будь-якому разі завжди ненадійні на цьому плані) говорили йому. Ні: Байверс теж відчув слабкість Смерцю. "Так, я можу", - сказав він з новою впевненістю в голосі.
  Дивлячись на Смерця, Герін бачив, як йдуть роки і виявляється виснаження. Споглядаючи свій власний труп середніх років у суто матеріальному світі, він хотів, щоб Байверс провів його через аналогічний шлях. Незабаром це виявилося надто важко для богині Граді. Вона вирвалася з Байверса та втекла. З кожним кроком вона, здавалося, старіла на кілька років і невдовзі повернулася до того, чим була, але більше не кидала виклик богові ячменю.
  - Дякую вам, - сказав Байверс Геріну. «Це було дуже хитро. Найгірше для багатьох людей це занадто багато того, що вони кажуть вам, що хочуть». Він підійшов до Волдар, кричачи їй: «Ти, там! Ми ще не закінчили, ми двоє!
  Вона обернулася до нього обличчям. "Ні, ми не були", сказала вона. Герін ставив питання, чи розумно так прямо протистояти королеві пантеону Граді. Однак перш ніж він встиг сформулювати цю думку, блідий погляд Волдара пронизав схованку всередині Байверса, де вкривав його маленький дух. "Ти!" - Вигукнула вона, і вона розмовляла не з елабонським богом.
  — Так, я, — відповів Герін так твердо, як міг. «Я казав тобі, що тобі не радіють у північних землях і що я зроблю все, що зможу, щоб зупинити тебе».
  Очі Волдара блиснули блідим вогнем. «Я ніколи не думав, що один смертний може завдати стільки неприємностей». Її хвиля охопила хаос довкола, хаос без будь-якого рішення. Потім вона тицьнула пальцем Лисицю. «І я кажу, що ти не можеш прийти до Градиха богів». Її голос перейшов у пронизливий крик: «Геть!»
  * * *
  Темрява.
  * * *
  Герін розплющив очі. Він знову був у хатині. "Ми перемогли?" - Запитав Ван.
   XI
  Герін обережно глянув на небо. День був спекотний і ясний; сонце сяяло, як куля розплавленої бронзи, посеред синьої емальованої чаші. Холодний, неприємний дощ, що переслідував останню частину шляху від Ікоса, припинився і зник швидше, ніж зникла б природна буря.
  Витерши чоло рукавом, він сказав: «Якщо я не помиляюся, Стрибог або все ще бореться з одним із богів монстрів, або просто лежить після битви з ним».
  «Пройшло вже чотири дні з того часу, як ви, Байверс і всі підземні сили вирушили боротися з Волдар та її приятелями», — сказав Ван. "Все ще не знаєш, чим закінчився бій?"
  "Ні найменшого", - відповів Герін. «З того часу кожен день я намагався викликати Байверів, я намагався викликати богів монстрів, але не отримував відповіді. Можливо, їх було знищено, але я так не думаю. Якби вони були, Граді напевно наповнили б Ніффет на своїх бойових галерах, а ми не бачили жодного вогняного маяка. Погода надто хороша, щоб змусити мене думати, що боги Граді теж перемогли.
  "Що тоді?" - Запитав Ван.
  "Я думаю, що вони все ще борються там, на тому плані, куди боги можуть потрапити, а ми здебільшого не можемо", - сказав Ліс. «Можна сказати, що жодна зі сторін не мала жодної переваги, коли Волдар скинув мене з мого сідала на плечі Байверса».
  "Бій, який не припиняється". Ван задумливо зітхнув. «Мабуть, добре бути богом, ніколи не потребувати їжі і сні, зцілюватися так само швидко, як тобі боляче, воювати стільки, скільки захочеш, можливо, роками безперервно». Він видав пирхаючий сміх. «Але я дещо знаю про війну, яка триває роками. Мені варто було б це зробити, адже я одружений з Фандом».
  Він виглядав обуреним, коли Герін не засміявся з цього. "Війна йде роками", - сказав Герін. Він кивнув більше собі, ніж Вану. "Могло б бути і так". Він сподівався, що це так. Якби Граді роками були залучені до битви з підземними силами та з Байверами, вони не мали б ні часу, ні можливості допомогти своїм послідовникам-людям. Він ударив одним кулаком по іншій долоні. «Ми повинні завдати удару по Граді, поки їх боги зайняті, не можна втрачати жодної хвилини. Чим більше ми відкидатимемо цих проклятих рейдерів, тим важче їм доведеться відновлюватися, навіть якщо їхні боги зрештою переможуть тих, кого я напав на них».
  Ван дивився на нього. «Ти кажеш так, ніби сьогодні вирушаєш у передвиборчу кампанію».
  "Думаю, завтра доведеться зробити", - неохоче сказав Лис. Але я збираюся негайно послати гінця, щоб повідомити Адіатуннусу, що ми вже в дорозі. Ми знову перетинаємо Венієн, і цього разу ми не повернемося, доки не переможемо Граді. "
  "Ви вже говорили це раніше", відповів Ван. "Не вийшло".
  — Мені б хотілося, щоб ти мені не нагадував, — сказав Герін, що змусило чужинця посміхнутися і вклонитися, ніби йому щойно подякували за надану послугу. Повільно Герін продовжив: «Якщо ми не зможемо перемогти їх на землі, яку вони вкрали, доки їхні боги зайняті… Я не думаю, що ми взагалі зможемо їх перемогти. Що ми матимемо? у цьому випадку нам потрібно більше не переслідувати їх, а причаїтися в наших фортецях, боротися з ними щосили і так довго, як тільки зможемо, коли вони прийдуть до нас, і, ймовірно, закінчити тим, що впаде в бою».
  «Є гірші способи накласти на себе руки», — сказав Ван. «Я не думаю, що мені хотілося б постаріти, скрипіти і в мене трапиться напад, щоб одна сторона мого тіла не хотіла працювати і проводити свої останні дні, жуючи кашу, тому що я не можу жувати і важко можу ластівка. Поруч із цим сокира, яка розколює мені череп, добра.
  "Я не особливо думав про свій кінець", - сказав Герін. «Однак я не хочу бачити, як усе, що я будував за своє життя, розвалюється на частини, і бачити, як моїх дітей перетворюють на кріпаків для Граді».
  "Якщо Граді переможуть, ти нічого цього не побачиш, тому що вони, напевно, тебе вб'ють", - сказав Ван, і Ліс навряд чи міг не погодитися. "І все ж, я розумію те, що ти говориш", - продовжив чужинець. «Я говорю вам правду: бувають моменти, коли я радий, що не намагаюся заглядати так далеко вперед, як ви».
  «Ми всі різні, — сказав Герін, знизавши плечима, — і ми все ще вільні. Тепер ми дізнаємося, як довго нам вдасться залишатись такими».
  * * *
  У минулі часи стражники на східному кордоні володінь Адіатунна бігли б при наближенні елабонської армії, очолюваної Геріном, — або бігли, або з божевільною хоробрістю Трокм спробували б дорого продати своє життя. Тепер натомість вони видають вигуки захоплення. Їхні голоси ламалися, коли вони кричали: їм було більше років Дюрена, і на їхніх обличчях було лише світло.
  «Яке слово з Веньєна?» Герін звернувся до них їхньою рідною мовою.
  "Кажуть, що Граді хотіли переправити людей до цього струмка", - відповів один з юнаків. «Однак, як будь-яка людина могла бути впевнена, що, враховуючи таку погану погоду і таке інше, я вже забув, і це так».
  «Яка зараз погода на іншому березі річки?» — спитав Лис, згадуючи літню хуртовину, яка допомогла йому перемогти більше, ніж сокири Граді.
  Обоє молодих вартових знизали плечима. "Пізно тут стало тепліше", - сказав той, хто раніше не говорив. - А ти всього на день з невеликим відстаєш від посланої тобою колісниці, яку, я не маю сумніву, наш вождь буде дуже радий бачити.
  "І навіть радий бачити вас усіх", - додав інший юнак. "Адіатуннус збирається зібрати всіх людей, яких тільки може, щоб стримати Граді, і саме тому нам двом так скоро доведеться виконувати солдатську роботу".
  «Робіть добре. Робіть якнайкраще», — сказав їм Герін. «Але ми не прагнемо стримувати Граді. Ми прагнемо переслідувати їх та перемогти». Трок-годинники знову аплодували. Те саме зробили і його люди.
  У володіння Адіатунна в'їхала елобанська армія. Елабонскіе кріпаки на полях, побачивши солдатів, здебільшого бігли до лісу незалежно від того, чи говорили вони однією мовою. Солдати є солдатами, і вони надто небезпечні. "На їхню думку, ми самі могли б бути Граді або Трокмої", - сказав Дюрен, спостерігаючи, як вони тікають.
  "Запам'ятай це", - сказав йому Герін. «Мої кріпаки не думають так про моїх воїнів, і твої теж не повинні так думати, коли ти зайняв володіння володінням, яким правив твій дідусь».
  З бешкетом у голосі Ван сказав: «Але це теж твої кріпаки, Лисе, адже хіба Адіатун не твій васал?»
  "Коли йому захочеться", - сухо відповів Герін, чим розсмішив його сина та друга. Герін барабанив пальцями рейками колісниці. «Якщо ми переможемо Граді, йому, можливо, доведеться вирішити, чи є він моїм васалом чи ворогом. Я можу змусити його вирішити це, я мушу сказати. А поки що я радий, що він не встав на їхній бік, а не на бік мені.
  Тієї ночі вони зупинилися табором біля фортеці, в якій у ті дні, коли Трокмої прямували на південь через Ніффет, знаходився дрібний елабонський барон, і тепер це був будинок лісових бігунів, які панували над кріпаками в сусідньому селі. Багато людей пішли із фортеці, викликані Адіатунном для захисту свого західного кордону. Трокмські жінки, сміливіші у своїх звичках, ніж елобанці, не марнували часу на те, щоб подружитися - або навіть більш ніж доброзичливо - з новоприбулими.
  Ніч була створена для таких ігор: на ранніх стадіях вона була надзвичайно темною: всі чотири місяці вже були повні, перший з них, Нотос, не піднімався майже до середини шляху між заходом сонця і опівночі. Герін зовсім не здивувався, побачивши Вана, що прямує вгору з зухвалою трок-жінкою, яка нагадала йому Фанд. Він не сумнівався, що одного дня Фанд здогадається, що задумав чужинець. У вухах у нього дзвеніло від передчуття.
  Він зітхнув. Він нічого не міг з цим вдіяти. Він був нянею Вана. Якби чужинець не напився настільки, що з похмілля не зміг би залишитися в колісниці завтра, Лис не мав би приводу дорікати йому.
  - Але це... неохайно, ось що, - сказав він нікому конкретно. Знаходження саме правильної фрази задовольнило його так, як не міг би навіть крикнути на Вана. Він загорнувся у ковдру і пішов спати.
  * * *
  Випередивши звістку про своє наближення, елабанська армія напала на фортецю Адіатунна та село — майже місто — неподалік неї. "Якби я зробив так само добре, коли був ворогом Трокма, він би боявся мене більше", - сказав Герін.
  Як і весь цей час, він глянув у небо. Погода залишалася спекотною та сухою. Тепер він і його люди були недалеко від Веніїна. Якби Стрибог втрутився в нормальний перебіг речей, вони б дізналися про це раніше і напевно, ніж у Лисичій фортеці. Він не побачив жодних ознак чогось подібного і відчув полегшення.
  Адіатунн виїхав зі свого замку, щоб привітати Геріна та людей, які його супроводжували. «Хлопець, якого ви послали вперед, сказав, що ви думаєте знову битися з Граді на їхній власній землі», - сказав він, зовсім не зрадівши такій перспективі.
  "Це не їхня земля", - відповів Лис. «Частина цього, по суті, належить мені. Я маю намір забрати це назад і прогнати їх».
  «Ви мали намір зробити те саме на початку року, і у вас не було нічого поганого», — сказав Адіатуннус. "Чому ти думаєш, що з другого разу тобі пощастить більше?"
  "Я скажу тобі чому", - сказав Герін і зробив це. Він закінчив: «Я не знаю, чи перемогли Байверс та боги монстрів Волдара та команду Граді, але я б сказав, що вони не програли. Якби вони це зробили, погода була б гірша».
  Адіатуннус потягнув одну сторону своїх вусів. — Можливо, і так, — сказав він нарешті після деякого роздуму. «Нещодавно холодні шторми накочувалися на Венієн один за одним, можна сказати, і Граді, здавалося, збиралися для нападу прямо на нас». Він насупився. «Як би мені не було соромно це визнати, без твого Відіна ми зламалися б і побігли. Поодинці ми не зможемо протистояти Граді. Але він сказав, що боротиметься з ними з нами чи без нас, і тому я зателефонував зібрати всіх людей, щоб надати йому всю можливу допомогу».
  Щоб виступити проти ворога, який щоразу перемагав його народ, була потрібна мужність, причому мужність незвичайного роду. «Віден тут не єдина людина, яка має дух», — сказав Ліс, визнаючи це. — Що сталося згодом? Я не чув, щоб Граді перетинав Венієн.
  "Вони цього не зробили", - сказав Адіатуннус. «Не так багато днів тому шторми припинилися, і знову настало літо, таке прекрасне літо, яке я ще не бачив. І «Граді» відступила далеко від Веніїна. річки, щоб подивитися, чи зможуть вони дізнатися, що відбувається, і вони кажуть мені, що річки, здається, все в сум'ятті, ніби сума, на яку вони очікували, все-таки не відбулася».
  «Можливо, можливо, я завадив цьому статися», — відповів Герін. «А якби я це зробив, найкраще, що ми можемо зробити зараз, — це завдати їм настільки сильного удару, наскільки це можливо, дати їм щось ще, чого вони не очікують».
  "Ми можемо зробити це?" - Запитав Адіатуннус.
  «Звичайно, можемо», — сердечно сказав Герін, хоч і не думав, що вождь трокмів насправді адресував йому це запитання. Адіатуннус звучав швидше так, ніби він звертався до своїх власних богів, богів, яких Вольдар та Граді перемогли та налякали. Яку відповідь він знайде, у них чи у своєму серці?
  Після довгої паузи Адіатун сказав: «Ну, нам краще спробувати. Якщо ми не підемо до них, вони обов'язково прийдуть до нас і нічого хорошого з цього не вийде».
  Схвалення, хоч і не дзвінке, було схваленням. "Завтра ми виступимо проти них, ваші люди та мої разом", - сказав Герін. Адіатуннус дивився на нього. Тепер Лис вп'явся поглядом, граючи роль обуреного феодального повелителя. «Я сказав завтра, і я мав на увазі завтра. І я маю на увазі і ранок, навіть якщо мені доведеться дати дупу кожному з вас, лінивих, сонних лісових бігунів, щоб це сталося.
  "Ленивий!" Адіатуннус притис долоню до чола. «Сонний? Ми тобі покажемо, ти, злобний бовдур!»
  "Сподіваюся, що так", - сказав Герін. "Але якщо ви цього не зробите", - він махнув у відповідь своїй армії, - "я взяв із собою достатньо елобанців, щоб ви могли рухатися".
  «Елабоніанці? Фух! - Сказав Адіатуннус. «Ми не відчуваємо особливого трепету перед елабоніанцями. Тепер ви не такі вже Граді».
  - З вами ворони, - вигукнув Герін. Обидва чоловіки засміялися. Вони й раніше намагалися вбити один одного; Якось вони можуть знову спробувати вбити один одного. Тим часом, однак, вони побачили, що вони мають більш невідкладні справи, про які потрібно турбуватися, ніж стара ворожість. Це саме собою полегшило розум Геріна. Він був далеко не впевнений, що Адіатуннус зможе дивитись у майбутнє, а не згадувати минуле. Якщо вже на те пішло, він був не впевнений, що зможе зробити це сам.
  «Якщо ти маєш рацію, Лисе, і ми переможемо Граді…» Голос вождя трокмів затих, ніби він насилу міг повірити, що таке можливо. За мить він знову заговорив: «Якщо ми це зробимо, це буде сміливість, з якою ти впорався: так, справді хоробрість».
  "Побачимо, що станеться, от і все", - сказав Ліс. «Я завжди намагався дати бій іншому хлопцеві, коли я мав хоч якийсь шанс зробити це».
  «Я це знаю, – сказав Адіатунн, – тому що ти робив це зі мною багато разів, і я не хочу згадувати про це. Нехай нам пощастить так само проти Граді».
  "Для мене це звучить як тост, - сказав Ван, - і тільки дурень стане вимовляти тост, не запиваючи його". Це не був тонкий натяк, але Ван не був тонкою людиною: у цьому він більше відповідав трокмоям, ніж елобанцям, серед яких він жив. Оскільки Адіатун перейняв більше елабонських звичаїв, ніж більшість лісових бігунів на південь від Ніффета, він, можливо, знайшов підхід Вана недостатньо відточеним. Якщо так, то він був надто витончений, щоб показати це. Усміхаючись, він махнув Геріну, Вану та іншим елабонським воїнам у бік своєї фортеці.
  * * *
  Герін знову глянув на річку Венієн. Це не був такий великий потік, як Ніффет, у який він впадав; здавалося, його навряд чи достатньо, щоб служити кордоном не просто між двома народами, а майже між двома світами. Але там, на східній стороні, Герін був принцом півночі, володарем усього, що він бачив. Якби він заявив, що править тут, то йому довелося б виправдати свої претензії перед Граді.
  Як і у власному господарстві, він стежив за небом. Грозові хмари, що насуваються на заході, могли стати попередженням, що боги Граді виграли війну. Він нічого не бачив; день залишався чудовим. Але він побачив Адіатунна, який теж нервово дивився на західний обрій.
  Спіймавши його погляд, Трокм на мить присоромився. "Просто я згадав, коли ми востаннє намагалися пройти цим шляхом", - сказав він. — Ще одна така ж літня хуртовина… — Він замовк, явно не бажаючи про це думати. Герін теж не хотів, але нічого не міг із собою вдіяти.
  Поряд з автомобілем Геріна під'їхала машина, де знаходився син Відіна Сімріна. Відін вказав уперед. «Ідіть туди, пане князю, до колишнього селянського села». Він говорив авторитетно; розвідники, Елабоніан і Трокм - обидва, які вислизнули через Венен, щоб шпигувати за діями грабіжників, доповіли йому, коли вони повернулися - якщо вони повернуться.
  Лис відвів половину колісниць вліво, а іншу половину вправо, бажаючи вразити Граді одразу з двох боків. Він сам очолив ліву колону. За наказом отця Дюрен пустив коней у галоп. "Швидкість і раптовість принесуть нам більше, ніж скритність", - розсудив Герін.
  Гради, звісно, були здивовані. Коли вони помітили колісниці, що неслися до них, вони видали гучні ревіння тривоги. Деякі з них кинулися назад у привласнені ними селянські хати, а потім повернулися назад із сокирами та кількома луками. І жменька людей зробила те, чого Герін ніколи раніше не бачив у Граді: вони повернули хвіст і побігли, рятуючи своє життя.
  Коли він направив свою першу стрілу, Лис вказав на них і крикнув: «Я хочу, щоб деякі з цих людей взяли живими. Можливо, ми зможемо багато чого навчитися в них». Жменька колісниць рушила слідом за Граді, що біжить.
  Бій з тими, хто не втік, був, як завжди, запеклим, але тривав недовго: вороги елабонцев і трокмоїв були значно перевершують їх чисельністю, і прибуття другої колони за мить після першої відкинуло Граді в замішання, оскільки багато з них не могли вирішити, якій групі супротивників протистояти.
  Коли вони побачили, що вони не мають надії на перемогу в битві, Граді почали вбивати один одного, щоб не потрапити в полон. Однак їх вдалося взяти в полон набагато більше, ніж зазвичай. Це порушило цікавість Геріна так само, як і попереднє видовище з втечею Граді.
  Допомагаючи доглядати своїх людей, він пішов допитати воїнів, які бігли або потрапили в полон. Вони похмуро сиділи на землі, руки були пов'язані за спиною шкіряними ременями. «Хто говорить елабонською мовою?» - Запитав Герін.
  Декілька Граді заворушилися. «Іноді я говорю на цьому», — сказав один із них, доводячи свою точку зору.
  Герін, не гаючи часу, поставив додаткові запитання. «Чому дехто з вас побіг? Чому деякі з вас здалися?
  Гради глянули один на одного, потім на землю. Лис пізнав сором, коли побачив його. В'язень, який говорив раніше, відповів: Це не те, що кажуть нам вожді. Це не те, що кажуть нам боги». Декілька інших людей, які розуміли Елабоніан, вигукнули, намагаючись змусити його замовкнути, але він продовжив: Це так. Ми мали завдати удару, а не бути удареними. Боги не роблять того, що кажуть. Вони дурять нас. Чому ми робимо для них?
  «Як твої боги обдурили тебе?» Герін щосили намагався, щоб питання звучало невимушено. Йому довелося докласти зусиль, щоб не нахилитися вперед і не викинути його, як людина, що закидає волосінь з наживкою в ставок.
  І ось Граді клюнув на вудку. "Вони кажуть, що допомагають нам", - відповів він. «Вони кажуть, що ти не можеш дати відсічі. Вони кажуть, що переслідують твоїх брудних богів, їдять їх, кидають їхні трупи в купу гною. Вони дурять нас».
  Його сірі очі були сповнені гнівного обурення. Якийсь час Геріні було важко це зрозуміти. Потім він зрозумів, що звик жити у тій частині світу, де боги рідко грали активну роль. Цього не можна було сказати про Волдаря та решту пантеону Граді. Тепер рейдерам доводилося робити щось без допомоги богів. Якщо цей перший досвід того, як вони діють за таких обставин, щось означав, їм доведеться зіткнутися з деякими труднощами при адаптації.
  Герін сподівався, що їм важко пристосуватися. Повернувшись до Адіатунна, він сказав: Бачиш? Ми зараз боремося тільки з ними, а не з їхньою богинею». Тут, за Вієном, йому не хотілося називати її ім'я, навіть якщо вона була чимось зайнята.
  Адіатун помітив це. Він сказав: Ти раніше добре почав, Фокс, а потім все пішло не так. Закінчи добре зараз, і ти покажеш себе правим».
  "Справедливо." Лис звернувся до воїнів, які охороняли бранців Граді: «Відправте їх назад через Венієн. Робота, яку ми отримуємо від них як рабів, трохи окупиться через те, що вони з нами зробили».
  Поки він говорив, він уважно спостерігав за в'язнями. Деякі з них зізналися, що розуміють елобоніан. Він не бачив ні спроби втечі, ні спроб самогубства ні серед цих людей, ні серед інших. Найбільш вірогідним поясненням було те, що вони були збентежені, тому що їхні боги були з ними менше, ніж зазвичай.
  Йому дуже хотілося, щоб найімовірніше пояснення виявилося правдою. Оскільки він так сильно хотів, щоб це було правдою, він ще більше не довіряв цьому.
  "Є тільки один спосіб це з'ясувати", - сказав він. Адіатун з цікавістю глянув на нього. Він вдав, що не помітив цього.
  * * *
  Незалежно від того, чи готувалися Граді кілька днів тому переправитися через Веньєн, вони були готові захищатися від удару зі східного берега річки. Кожна група з них, зібрана в селах або що розташувалася табором у лісі, боролася з армією Геріна, докладаючи індивідуальні зусилля, часто героїчні, але незмінно марні: ці групи були розбиті одна за одною.
  «Чому вони не збираються разом, тату?» — спитав Дюрен, коли армія розбила табір після однієї такої маленької битви. «Якби вони це зробили, вони були б жорсткішим м'ясом».
  - Я все ще не впевнений, - відповів Герін, витираючи рукавом піт з чола. Він заслужив цей піт, борючись із Граді, але це далося йому легко: день видався душний і спекотний. "Але я починаю думати, що вони настільки звикли розмовляти зі своїми богами і слухати їх, що їм важко зрозуміти, що робити, коли вони самі".
  "Насолоджуйтесь цим, поки воно є", - сказав Ван. «Я думаю, це не триватиме довго. Рано чи пізно вони вийдуть зі свого туману і згадають, що вони люди, а чи не іграшки богів. Після цього життя стає важчим».
  «Це мені повинні спадати на думку подібні радісні думки», - сказав Герін. «Твоє завдання – сказати: «Ні-ні, Фоксе, все буде добре. Ми витягнемо цих Граді прямо з їхнього хутра». Він понизив голос і видав легкий гортанний хрип, щосили намагаючись імітувати чужинець.
  Його друг хрюкнув від сміху. «Ніхто не завжди може бачити, що він збирається зробити сам, не кажучи вже про те, що може вигадати дурень, що стоїть поруч із ним. Коли ти кинув Байверса та підземні сили у богів Граді, ти, я думаю, здивував навіть їх».
  «Поки що вони продовжують дивуватися». Герін у ці дні так часто дивився на небо, що майже не помічав, що це робить. Поки хмари трималися подалі і доки стояла спекотна погода, він припускав, що боги монстрів і Байвери все ще змушують Волдара та інших богів Граді надто зайнятими, щоби створювати проблеми на простому смертному плані буття.
  Він знав, наскільки це груба оцінка. Волдар та її команда зможуть здолати загарбників до того, як Стрибог одужає від надприродних ран, отриманих ним у бою. Якщо це станеться, Лис насамперед дізнається про це, коли кинеться стрімголов на розгніваних богів Граді. Він не очікував такого роду конфронтації.
  Найкращий спосіб не допустити цього , сказав він собі, - це так сильно перемогти Граді, що їхнім богам не буде місця, де вони могли б ночувати в північних землях . Він із самого початку знав, що треба робити. Знати, як це зробити, було зовсім інше, ще гірше.
  Наступного дня елабонський шпигун приніс йому новину про те, що Граді знову розмістили гарнізон у напівзруйнованій фортеці, де він переміг їх під час свого попереднього набігу на країну, яку вони утримували. «У них не так багато уяви, чи не так?» - Сказав Лис.
  Коли він послав розвідників підійти до цього місця, він виявив, як мало уяви виявили Граді: їх вартові, здавалося, були не більш готові до атаки, ніж під час його попереднього вторгнення. Ніби їм ніколи не спадало на думку про те, що вороги можуть принести війну їм, а не навпаки. Герін прагнув як використати їхню наївність, так і, скориставшись нею, заповнити прогалину в їх освіті.
  — Може, нам знову поспішати і обдурити їх? — спитав Дюрен.
  «Вони ніколи не трапляться на один і той самий прийом двічі», — заперечив Ван. У Геріна виникло відчуття, що протест виник швидше через його нездатність виглядати як Граді, ніж через будь-які міркування про велику стратегію: чужинець почував себе обдуреним через хорошу битву. Не дивно, що він зміг збагнути розум богів монстрів – його власний діяв так само. Якби його спроектували на план богів, він би чудово провів час, борючись із Волдарем та її супутниками.
  Зрештою, Лиси вирішили спробувати той же план ще раз, скориставшись збентеженням, яке, здавалося, відчували Граді, коли їхні боги не водили їх за носи. Зрештою, це були не ті люди у фортеці, яких його загін розгромив раніше. Він очолив загін піхотинців, що підійшли до фортеці. Багато з них були одягнені в трофейні шоломи Граді і несли трофейні сокири Граді замість власної зброї, намагаючись зробити хитрощі переконливим.
  Коли група піших людей наблизилася, підйомний міст до фортеці було піднято. Він вилаявся, побачивши це. Граді на стіні щось крикнули йому та його людям. Пара трокмої трохи говорила мовою Граді. Один із них крикнув у відповідь, імовірно кажучи щось на зразок: « Все в порядку, впустіть нас ».
  І розвідний міст звалився. «Нам пощастило », – видихнув Дюрен.
  "Звичайно, так", - сказав Герін. «Нам пощастило, що ми забігли туди та побачили, скільки з нас загине. Хіба ви не радієте такій удачі?» Дюрен енергійно кивнув головою. Герін вилаявся — це була не та відповідь, яку дав би його син, коли б у нього з'явилося трохи більше здорового глузду.
  Але якби він сам був розумним, він би взагалі не напав на цю фортецю. Він висмикнув меч із піхов і побіг до підйомного мосту. Його люди пішли за ним, їхні крики зробили ранок жахливим. Розвідний міст почав підніматися, але опускатися міг швидше, ніж підніматися.
  Герін перебрався через міст і опинився у дворі. Він вбіг у сторожку, що супроводжувався півдюжиною чоловіків. Вони швидко вбили пару Граді, які працювали на великому шпилі, навколо якого було намотано ланцюг розвідного мосту. З новим криком Лис дозволив шпилю обертатися у протилежному напрямку. Підйомний міст знову впав і на цей раз залишився внизу.
  Навколо юрмилися воїни, що підійшли пішки. Герін знав, що решта його армії незабаром приєднається до них: бігун повідомить про перший успіх колісниці, що стоїть позаду, поза увагою. Тим часом, скільки Граді знаходиться у фортеці і наскільки затято вони будуть боротися?
  Багато хто з них бився так само затято, як і раніше. Одна група людей, що гарчали біля входу до великої зали замку, не розв'язалася до тих пір, поки не впав останній Граді, який там боровся. Але у фортеці знаходилося менше людей, ніж раніше, і не всі з них вирішили битися на смерть. Коли елобанці і трокмої почали вистрибувати з колісниць і бігти, щоб приєднатися до битви, разюча кількість грабіжників, які все ще стоять на ногах, кинули свої сокири і здалися.
  Де великий Волдар? Де Лавтриг? Де Смерц? - сказав один із ув'язнених чудовою елабонською мовою. «Як ми можемо перемогти вас, рабів, без наших богів? Це не справедливо".
  Геріну здалося цікавим уявлення Граді про справедливість, але він не намагався переконати його, що його необхідно змінити. Натомість він дозволив собі розкіш зітхнути з полегшенням через те, що боги Граді все ще стурбовані, і ще більшу розкіш сподіватися, що вони продовжать бути стурбованими.
  Після того, як він рушив на захід від фортеці під час свого попереднього вторгнення на територію Граді, погода йому зіпсувалася. Коли він прокинувся і виявив, що сонце піднімається в безхмарному небі, він усміхнувся і пробурмотів: «Дякую, лорде Байверс». Щодня бога ячменю та куплених для нього підземних сил був ще одним днем, коли можна було завдати удару по Граді.
  Вітер справді віяв із заходу, але це був природний вітер, теплий вітер. І до кінця дня він приніс із собою свіжий аромат, присмак, який він знав раніше, але не міг одразу назвати. Дюрен теж це помітив і запитав: Що це за запах? — йому це було незнайомо.
  Ван упізнав це раніше, ніж Лис. — Це запах океану, хлопче. Зараз ми ближче до нього, ніж у Лисовому замку, і ніякий дощ не змиє його з повітря, перш ніж твій ніс зможе його виявити.
  "Ти правий!" Герін клацнув пальцями, обурюючись на себе. «Коли вітер розвернувся і дмухав зі сходу, з боку Великого Внутрішнього моря, повітря в місті Елабон пахнуло ось так».
  "А коли вітер не дув, повітря в місті Елабон пах, як усі туалети і стайні світу, так само, як і в будь-якому іншому місті", - сказав Ван.
  "Це так", - сказав Герін. «Коли я жив там, ще до твого народження, Дюрене, я не помічав вони в місті, але, присягаюсь богами, я помітив, коли вперше увійшов до нього. Згодом до речей звикаєш».
  Пізніше того ж дня армія, яку він очолював, натрапила на групу Граді в селянському селі, які поводилися більше так само, як рейдери до того, як їхні боги познайомилися з Байверсом та підземними силами. Вони зазнали поразки, але переважна більшість із них боролися доти, доки не були вбиті, а деякі з тих, хто не здався, також не здалися, а пішли в ліс на заході.
  Герін послав по них у ліс людей, але вони вислизнули. "Мене це не хвилює", - сказав він, коли його воїни повернулися з звісткою про свою невдачу. «Вони не були схожі на людей, які рятуються життям. Вони більше були схожі на людей, які хотіли попередити своїх друзів».
  — Чому ти так кажеш, батьку? — спитав Дюрен.
  "Бо вони всі пішли в одному напрямку", - відповів Герін. «Якби вони були в паніці, вони б розбіглися лісами, розташованими поруч із цими хатами, як на півночі та півдні, так і на заході. Але вони пішли саме у цьому напрямі».
  Адіатуннус підійшов якраз вчасно, щоб почути це востаннє. - Ти думаєш, що тепер буде важче, Фоксе?
  «Я хотів би сказати «ні», але я маю сказати «так», - сказав йому Герін. Він спробував підтримати Трокм-натхнення, додавши: «Ви помітили, як добре ваші воїни боролися проти Граді цього разу? Я, звісно, помітив».
  "Це в мене є, і я дякую вам, що ви теж це побачили", - сказав Адіатуннус. «Ніби з наших спин звалився величезний тягар страху, за який, я вважаю, саме вам слід бути вдячним».
  "Я вивів богів Граді з гри", - сказав Герін. «Тепер це ти, Трокмої, проти них, а не ти проти них та їхніх богів, які вже налякали твоїх богів».
  Щойно ці слова зірвалися з його вуст, йому захотілося повернути їх назад. Він хотів ображати Адіатунна, називаючи Есуса, Тевтата, Тараниса та інших трокм-богів боягузами. Але вождь лісових бігунів лише кивнув. «Щоправда, я сам володів ним. Ми робимо все, що можемо, і все… хто може зробити більше? Він зупинився і подумав про те, що тільки-но сказав, потім грюкнув долонею по лобі. «Боги пробачать, Фоксе, я хочу, щоб я почав бути схожим на тебе».
  «Ми дуже довго жили поряд один з одним», – відповів Герін. «Цього не сталося б, якби одному з нас вдалося вбити іншого десь наприкінці шляху».
  "І це теж правда", - сказав Адіатуннус. «Однак зараз у нас обох сусіди гірші, і це змушує мене думати, що я можу бути радий, зрештою, що мені не вдалося тебе перемогти. Ніколи до кінця не знаєш, чим іноді все обернеться, чи не так?
  - Ні, не знаєш, - коротко відповів Герін. «Якщо хочеш, Адіатуннусе, і якщо ми вийдемо з іншого боку цих важких часів, я навчу тебе літерам. Вони зроблять твій світ ширшим, і ти від цього виграєш».
  "Я дійсно подумаю про це і подумаю", - сказав Адіатуннус. Герін почухав голову. Протягом багатьох років він намагався зберегти цивілізацію в північних землях, не в останню чергу шляхом вигнання Трокмо через Ніффет. Вперше він запитав, чи зможе він, не зумівши зробити цього, натомість цивілізувати їх. Ця ідея розсмішила його. «Якщо вони впадуть у мою країну, ось що вони отримають» , — подумав він.
  * * *
  Перш ніж він задумався про цивілізацію трокмої (і перш ніж він мав час зробити щось більше, ніж короткий роздум про те, чи може грамотний Адіатунн виявитися більш небезпечним Адіатуннусом), йому довелося потурбуватися про Граді. Що далі на захід він просувався, то більше вони турбувалися. Вони билися сильніше і розумніше, ніж раніше. Він більше не заставав їх зненацька: вони знали, що він і його люди йдуть за ними.
  Погода його теж непокоїла. Вітер, що пахнув Оринським океаном, був прохолодним і вологим, що змусило його задуматися, чи Стрибог не зайнятий боротьбою з підземною силою, яка взяла його на себе. Тільки коли місцеві селяни запевнили його, що літо біля моря, як правило, саме таке, занепокоєння трохи відступило.
  Він продовжував вистежувати розвідувальні групи поблизу Ніффета, щоб переконатися, що Граді не зможуть використовувати свої військові галери, щоб висадити за ним зненацька велику групу солдатів. Ця обережність окупилася через кілька днів, коли його люди помітили дві галери, повні Граді, що йдуть вгору по річці. Коли деякі з розвідників принесли цю новину, він змінив напрямок своєї армії: воїни на двох галерах не були достатньо великою силою, щоб робити великі набіги вгору річкою, і, здавалося, швидше за все, вони були націлені на нього.
  Якби він тут помилився, міг би втратити той імпульс, який змушував його солдатів рухатися вперед. Але він вгадав правильно: його люди рушили до Граді недалеко від берега річки, і, мабуть, незабаром після того, як покинули свої кораблі. Битва, що пішла за цим, на рівній відкритій місцевості з Ніффетом, до якого притиснулися грабіжники, була скоріше кровопролиттям, ніж чимось, гідним назви битви.
  Піхотинці, озброєні переважно сокирами, Граді опинилися тут під владою лучників Геріна на колісницях. Гради не могли ні наблизитися до них, ні втекти, і вони не мали зброї, здатної вразити ворогів на відстані. Один за одним вони падали, поки, бачачи кінець, що швидко наближається, не почали вбивати один одного, щоб не потрапити в полон.
  Після закінчення бою «Лис» відправив загін на схід уздовж Ніффета, щоб знайти галери, з яких прибув «Граді». Два стовпи диму, що підіймаються в небо, казали, що їх не лише знайшли, а й підпалили.
  "Краще б вони цього не робили", - сказав Герін, вказуючи на дим.
  "А чому б і ні?" - Запитав Адіатуннус. — Раз човни знайдені і таке інше, їх час позбавитися, так?
  «У більшості випадків я сказав би «так», — відповів Герін. «Але люди побачать цей дим здалеку. Боюсь, армія Граді на заході, відразу за нашим найдальшим наступом, все ж таки помітить його і дізнається, що ми розгромили їхніх друзів».
  — Про яку армію ти говориш? Адіатуннус сказав, а потім: «Я думаю, це безглуздо, коли все, що ми бачили, - це крихітки Граді, вони взагалі не мають відповідних армій. Не те, щоб я шкодував про це, зауважте. ти зараз."
  "Подумай про це", - сказав йому Лис. «Чому Граді висадили за нами загін такого розміру? Ці люди не змогли б нас зловити, не пішки, і вони не змогли б боротися з усіма нами самотужки, якби зловили нас. Я правий? ?"
  — Так, мабуть, — сказав вождь трокмів. «І що з цього і яке відношення це має до цілої величезної армії Граді попереду?».
  Герін дуже рідко отримував можливість грати у логічні ігри. Коли він це зробив, він використав це до кінця. "Подумайте про це", - повторив він. «Ці Граді не змогли б упіймати нас чи битися з нами, не поодинці. Що їм лишається робити? Єдине, про що я можу думати, це те, що вони повинні були бути блокуючою силою, уповільнювати нас, поки ми… "Ми відступаємо, і нехай той, від кого ми відступаємо, наздожене нас. Єдине, що може змусити нас відступити, - це армія. І так... чи має це сенс для вас?" "
  Довге кістляве обличчя Адіатуннуса було зосереджено, доки він стежив за міркуваннями Лиса. Нарешті він сказав: «Можливо ви маєте на це право. Який ви хитрий виродок, якщо бачите цю армію або коли-небудь бачили її. Ви спостерігали за мною так само, усі ці роки? "
  "Як міг", - сказав йому Герін.
  "Тоді я вважаю, що мені пощастило, що я все ще тут, щоб ти доглядав мене, - сказав Адіатуннус, - хоча ти, мабуть, скажеш мені, що був би так само радий, якби я цього не зробив".
  «Задоволеніший», — незворушно сказав Лис. Адіатун подивився на нього настільки проникливо, наскільки він міг бажати. Потім обидва чоловіки почали сміятися. Герін продовжував: "Тепер давайте подивимося, що ми можемо зробити, щоб змити ту армію, яку бачить мій внутрішній погляд, або з'ясуємо, що я сповнений промивання очей".
  "Справді, і я здивуюся, якщо з'ясується, що це так", - сказав йому Адіатуннус. «Те, як ти викладав свої думки, так акуратно і таке інше, я йшов за тобою, ніби ти освітлював темну дорогу смолоскипом».
  "Тобі треба навчитися читати", - сказав йому Герін. «Я ще зроблю з тебе філософа, побачимо, чи не зроблю».
  «Ох, — вигукнув Адіатуннус, — можливо, натомість мені слід дозволити Граді вбити мене». Лис глянув на нього тільки для того, щоб зрозуміти, що Трокм тільки що помстився.
  * * *
  Іноді інстинкт і логіка Геріна підводять його. Ведучи свою армію на захід, він почав запитувати, чи це буде один з таких моментів. Розвідники у нього були далеко попереду основних сил. Вони, а потім він пройшли пару місць, де, на його думку, Граді міг стояти і боротися.
  Потім із південного заходу повернувся розвідник із переляканим селянином, що чіплявся за поручень його колісниці. "Цей хлопець каже, що знає, де знаходяться Граді", - крикнув він.
  "Гарний." Герін махнув рукою, зупиняючи свою армію. Розвідник рухався трохи менш безстрашно, через що літній селянин здавався щасливішим або принаймні менш нещасним. Хто ти і що ти знаєш? – спитав його Герін.
  «Господь, мене звуть син Осара Позеля», — відповів він, хоча Герін запитував, чи правильно він почув це ім'я. Можливо, він почував би себе щасливішим, розмовляючи з Осаром через перекладача, оскільки у кріпака був західний акцент, через який його в кращому разі було б важко зрозуміти, а також він говорив невиразно, бо не мав більшої частини зубів.
  — Ну, Осаре, що ти знаєш? – повторив Герін.
  Чоловік показав назад, у той бік, звідки його привів розвідник. «Господи, там позаду є Граді, багато Граді. Вони знаходяться біля ставка Бідгош. Хотілося б, щоб хтось міг з ними щось зробити».
  — Як ти гадаєш, чому я тут? - Сказав Лис. - Для розваги? Можливо, для пейзажу?
  Хто знає, що роблять лорди і чому? Осар повернувся. «Будь-який, хто розумний, не ходить шляхом лордів».
  Це засмутило Герина, але не здивувало його. Де цей ставок Бідгош? він запитав.
  "Де це? Що ти маєш на увазі під словом "де це"? Як ти можеш не знати, де знаходиться Бідгош-Понд? Осар, безперечно, все життя прожив у своєму селі. Все по сусідству — це ставок, де б він не був; пагорб; ліс був би йому так само знайомий, як його власні пальці, і його не треба було б знаходити більше, ніж пальці на дальньому кінці його руки. Йому було б важко уявити собі людину, яка ніколи не бачила ставок Бідгош, як і йому було б важко уявити місцевість, розташовану більш ніж у дні ходьби від його села, місцевість, яку він, мабуть, ніколи не бачив.
  — Не має значення, — сказав Герін, зітхаючи. «Ось, сідай у мою колісницю. Ти скажи мені, якою дорогою йти, щоб дістатися до ставка. Якщо бійка почнеться, я заздалегідь дозволю тобі вистрибнути. Тебе це влаштовує?"
  Який у мене є вибір? — спитав Озар, одвічне гірке запитання селянина. Він сів у колісницю Лисиця і сказав: «Добре, повертайся туди, звідки я прийшов, назад до полів, які я знаю».
  "Подумайте, яким героєм ви станете для інших мешканців вашого села", - сказав Герін. "Тепер ти проїхав на колісниці - точніше, на двох колісницях - і збираєшся допомогти позбутися Граді, щоб вони більше тебе не турбували".
  «Я збираюся змусити всі ці химерні колісниці роз'їжджати полями, і ми всі голодуватимемо», — сказав син Осара Позеля. Він похитав головою. «У будь-якому випадку, врожаю не було б, враховуючи таку погану погоду до недавнього часу».
  Як тільки він знайшов місце, яке він дізнався, він перетворився з майже марної людини на цілком авторитетну, розповідаючи Геріну набагато більше, ніж він хотів знати, про кожен врожай, кожен стад, який був на цій землі з тих пір, як він себе пам'ятав . це було приблизно стільки ж, скільки жив Герін. У своєму маленькому куточку світу він згадав усе : посміюючись, він сказав: «Моя перша дівчинка повернулася до тих дерев, не те щоб вони були такими високими в ті дні. вона, яка змусить тебе плакати..."
  Через деякий час Герін перервав потік любовних спогадів питанням: "А скільки ще до цього ставка?"
  Оскар глянув на нього. Лисицю було важко його звинувачувати; згадав, що кохатися безумовно було приємніше, ніж думати про битву. Проте за мить селянин вказав. «Тільки повз ті дерева».
  І справді, крізь дерева крізь воду пробивалося сонячне світло. Також крізь дерева проступали примарні проблиски фігур, що рухаються. - Притримайте, - сказав Герін Дюрену. Коли його син корився, Лис сказав Осару: «Тобі краще піти сюди. Адже це не люди з твого села, чи не так?»
  "Навряд чи", - відповів мужик і зістрибнув. Він помчав геть від колісниць позаду Лиса, на диво спритно. Враховуючи майбутню битву, Герін теж був би моторним на його місці (не те, щоб на Осарі були туфлі).
  Вказуючи вперед, Ван сказав: «Серед цих дерев страшенно багато Граді».
  "Звичайно, є", - сказав Герін. "Наступне цікаве питання: як, в ім'я всіх елабонських богів, ми збираємося змусити їх вийти на поля і боротися з нами на нашій території?"
  Ван задумливо хмикнув у відповідь на це, але певнішої відповіді не дав. Герін замислився над проблемою. На відкритій місцевості його люди на своїх колісницях могли об'їжджати Граді кільцями і наповнювати їх стрілами, не наражаючи себе на велику небезпеку. Під деревами все змінилося. Коням доведеться вибирати дорогу, а люди в машинах будуть страшенно вразливі для ворогів, що вистрибують із кущів або через стовбури дерев і непомічених доти, доки не стане запізно.
  Герін торкнув сина за плече. "Під'їжджайте ближче до лісу", - сказав він. "Я хочу дещо спробувати". Дюрен зробив, як просив. Підвищивши голос до гучного крику, Лис крикнув: «Якщо ви не трусі труси, виходьте і боріться з нами!»
  Проти Трокмоя цей прийом, мабуть, спрацював би: лісові бігуни поставили собі завдання довести, наскільки вони хоробри. Це могло б спрацювати проти елабоніанців; його власний народ, думав Герін, аж ніяк не вільний від хоробрих бовдурів. Але з лісу почувся крик у відповідь досить гарною елабонською мовою: «Якщо ти такий великий боєць, приходь, зроби нас!»
  Саме таку відповідь дав би Герін. Те, що йому кинули це в обличчя, не зробило його щасливішим. Не зникли і схвальні вигуки, які вирвалися з горла Граді, які зрозуміли відповідь свого лідера. Тільки людина, що має сильну владу над воїнами, яких він очолював, могла так рішуче відкинути найвідвертіший спосіб дій. Лис повернувся до Ваню. «Ти мав рацію, ще гірше. Думаю, вони знайшли капітана».
  — І що нам із цим робити? — спитав чужинець.
  «Що я хотів би зробити, то це підпалити ліс і змити їх таким чином». Герін закусив губу. "Єдина біда в тому, що я не думаю, що це спрацює, ні за відсутності вітру, ні за умови, що дерева всі мокрі і сповнені соку від дощів, що пролилися на це місце".
  Ван кивнув головою. «Так, пожежа буде повільною. Вони можуть попрямувати від нас, до ставка, а не на нас. Але що тоді залишиться?
  Герін озирнувся на колісниці, сповнені трокмоїв та елобанців. Він глянув уперед, на ліс, сповнений Граді. Капітан Граді відкинув очевидний вибір, запропонований йому Геріном. Він, у свою чергу, запропонував Геріну настільки ж очевидний і так само загрожує небезпекою вибір.
  Зітхнувши, Лис сказав: «Якщо вони не прийдуть до нас, ми могли б піти по них».
  Він сподівався, що Ван спробує відмовити його від цього. Натомість чужинець скрикнув, посміхнувся і грюкнув його по спині, майже настільки сильно, що викинув із колісниці. "Іноді, Фоксе, мені подобається хід твоїх думок", - сказав він.
  "Я не знаю", сказав Герін.
  Коли Лис вигукнув наказ своїм людям злізти з машин і боротися з Граді пішки, Адіатуннус наказав своєму візнику підвести колісницю і сказав: «Ви що, збожеволіли, щоб боротися з ними під деревами? Це саме те, що вони роблять. хочу, щоб ти зробив!
  "Побачимо, наскільки сильно вони цього захочуть, коли воно в них буде", - відповів Ліс. «Я не в захваті від цього: мені явно належить стільки ж. Але це наша земля по праву. Якщо ми не зможемо перемогти Граді, прибравши їх богів з поля зору, ми могли б з таким самим успіхом піти і передати їм всю сільську місцевість. ."
  «Але ж вони Граді!» - вигукнув Адіатунн - наповнена страхом пропозиція, обтяжена спогадами про довгі роки втрат. «Воюю з ними на колісницях, так, або в фортеці, але тут ...»
  — Якщо не хочеш, то повертайся через Венієн, — різко сказав Герін. Якщо Адіатун і трокмої повернуться через Венію, битва буде приречена. Серце його було набите зазубреною кригою. Приречений він чи ні, він піде за Граді: грабіжники цілком могли зрозуміти це почуття. Адіатуннусу він додав: «Якщо я виграю цю битву з тобою, добре та добре. Якщо я виграю її після того, як ти станеш клятвозлочинцем, твоя черга прийде наступною».
  Він мав це на увазі. Адіатуннус зрозумів, що він мав на увазі саме це. Трок-вождь закусив губу. Герін холодно дивився в його бік, намагаючись змусити Адіатуннуса боятися його більше ніж Граді. Після довгого мовчання Адіатуннус сказав: «Я не клятвозлочинець. Ми б'ємося поруч з тобою».
  - Доведи це, - сказав Герін і зістрибнув з колісниці. Ван звалився на землю поруч із ним. За мить так само зробив і Дюрен, який прив'язав коней до куща, який не втримав би їх більше секунди, якби вони всерйоз вирішили спробувати вирватися на волю.
  «До воронів з вами, пане князю!» — сказав Адіатун і теж стрибнув.
  Побачивши, як їхні вороги спустилися на землю, Граді почали кричати: «Волдаре! Волдарю!» Ім'я богині звучало у вухах Геріна. Але як би голосно не кричав Граді, Лис не відчував ні гулу сили в повітрі, ні ознаки близькості Волдаря. Йому не довелося б битися з розгніваною богинею, а просто з її розгніваними послідовниками, які, як правило, були досить поганими.
  Він звернувся до своїх людей. «Наш клич – «Байверс!» Він не думав, що елабонський бог візьме участь у битві з більшою ймовірністю, ніж Волдар, але, по-перше, він міг помилятися, а по-друге, можливо, ці крики дійдуть до і допоможіть Байверс піднятися в божественний Градіхом. За мить він продовжив: «Якщо ми виграємо цю битву, я думаю, що ми виграємо війну. Ми відкинули їх далеко назад. Тепер ми можемо бути впевнені, що те, що ми зробили, не вислизне з наших рук. Що ви скажете, хлопці?
  "Байвери!" Бойовий клич заглушив крики Граді, а також, здавалося, налякав грабіжників, які, можливо, ще не звикли до думки, що хтось чи якийсь бог може наважитися виступити проти них чи їхнього пантеону. Проте їм дуже шкода , Геріне. Життя повне сюрпризів . Він махнув рукою. Єлабонці та Трокмої попрямували до дерев.
  Коли Граді побачили своїх піших ворогів, деякі з них вийшли в поле, щоб боротися там. Декілька елабонців і трокмої вихопили луки зі своїх колісниць і почали стріляти по ворогах. Після того, як два чи три Граді впали, решта відступила назад у ліс.
  "Двоє-троє нам там боротися не доведеться" , - подумав Герін. Він намагався триматись перед Дюреном. Чим би це не закінчилося, це буде жахлива битва. Його син мав чоловічу сміливість, але не повну чоловічу силу і повну чоловічу обережність. Якби Лис міг захистити його від небезпеки у лісі, він би це зробив. Розумно, він розумів, що занепокоєння безпеки двох людей одночасно знижує ймовірність того, що хтось з них залишиться в безпеці. «До біса ворон з раціональністю» , — подумав він.
  Через стовбур дуба вискочив Граді. Вигукуючи ім'я Волдара, він змахнув сокирою смертельною дугою. Герін відбив його щитом. Йому доводилося бути обережним, щоб не допустити удару сокири по квадрату щита, щоб він не пронизав тонке бронзове облицювання, шкіру, дерево і, можливо, навіть його руку.
  Він завдав удару по Граді. Хлопець парирував сокирою, відбивши меч Геріна убік. Він відступив на крок, його очі були уважними і настороженими: він не звик боротися з мечником-лівшою, тоді як Герін все життя бився з противниками-правшами.
  Граді знову нарізав. На цей раз Герін повернув сокиру своїм мечем. Він кинувся впритул, штовхаючи Граді своїм щитом, доки здорованя з півночі не спіткнувся об корінь і не впав. Герін використовував свій меч, як кинджал, встромляючи Граді в горло. Чоловік видав вируючий крик, який швидко обірвався, коли він захлинувся власною кров'ю.
  Герін скочив на ноги. Він озирнувся. Він не міг бачити Дюрена і зло вилаявся. Єдиний план, який у нього був у цій битві, полягав у тому, щоб доглядати юнаків, і він продовжився недовго після його першої зустрічі з Граді. Єдине, що залишалося зробити, - це прочесати ліс доти, доки Граді більше не залишилося, з чим можна було б зіткнутися.
  Він ніколи не брав участі у подібній битві. Він майже не контролював це. Він не міг бачити далі, ніж на кілька футів у будь-якому напрямку, як і будь-який інший воїн, ні на його боці, ні серед Граді. Він бігав від однієї неприємної бійки до іншої, допомагаючи елабоніанцям і трокмої і щосили намагаючись розтягнути Граді мертвим землі.
  Він звик керувати безліччю, навіть сотнями колісниць, як бойовими галерами в морі, і всі вони рухалися відповідно до його волі. Не зараз. Це були два Граді, що вистрибнули з-за дерев, що стояли близько один до одного, і зарубали Елабоніаніна, або три Елабонца і Трокм, які рубали і кололи двох Граді, борючись спиною до спини, поки один з них не впав, а потім накинувся на іншого. Ліс був сповнений криків і вересків, сповнений запаху пробитих кишок та металевого запаху свіжопролитої крові.
  Щоразу, коли він бачив своїх людей, він посилав їх до останнього поміченого ним загону Граді. Щоразу, коли він бачив Граді, він кричав своїм людям, щоб вони прийшли і воювали з ними. Незабаром він помітив, що бачив на землі мало поранених. Йому не знадобилося багато часу, щоб зрозуміти, що кожна сторона добиває поранених, яких знаходить. Він закусив губи. Бійки серед елабонців, навіть між елабонцами та трокмої, зазвичай не були такими жорстокими.
  Його серце підстрибнуло. Попереду йшов Дюрен з мечем в одній руці і щитом в іншій, блукаючи вперед, його голова рухалася туди-сюди, поки він пробирався на захід через ліс. Коли юнак почув, що Герін наближається до нього ззаду, він розвернувся, готовий до бою.
  «Я не ворог», — сказав Герін, хоча для хлопчика, який уперше відростив бороду, будь-який старший родич, і особливо його батько, міг більшу частину часу виглядати ворогом.
  Однак тут Дюрен зрозумів його так, як і припускав. Він поставив те саме питання, яке було в голові у Геріна: «Ми перемагаємо?»
  «Киньте мене в найжаркіше з п'яти пекель, якщо я знаю», — відповів Лис: тихо, щоб не привертати увагу Граді. Можливо, це була зайва обережність, оскільки ліс дзвенів від різних криків. Тим не менш, обережність не завдавала шкоди, якщо її виявляти, коли в ній немає необхідності, а необхідність у ній та недотримання її часто призводили до катастрофи. "Я не знаю", - повторив він. «Але ми пішли далеко в ліс, і вони не відкинули нас назад, тож я б сказав, що ми не програємо».
  Коли ці слова були вимовлені, він згадав, як Байверс казав йому майже те саме в розпал битви з Волдаром і богами Граді. Ні, подумав він, це, мабуть, була не середина бою, а лише початок — за всіма ознаками той бій ще продовжувався. Це могло тривати ще кілька днів або, наскільки Герін знав, ще кілька років. Богам не треба було їсти чи спати у звичайному розумінні цього слова, і їх було набагато важче вбити, ніж простих людей.
  Він простяг руку і постукав мечем по щиту Дюрена. "Давай", сказав він. «Побачимо, яка чудова компанія на нас чекає».
  Не встигли вони піти далеко, як підійшли до чагарників на краю невеликої галявини. І знову ця сцена моторошно нагадала Герину галявини божественного Градихома. Битва, що відбувається на галявині, була не менш заплутаною і не менш жорстокою, ніж та, з якої його вигнав Волдар.
  "Байвери!" Дюрен закричав і побіг у бій. Герін, якби він досяг свого, вступив би в бій, не кричачи першим, і, можливо, вбив би пару Граді, перш ніж ворог дізнався б про його присутність.
  Ну тепер уже нічим не допомогти. "Байвери!" - вигукнув він і помчав за сином.
  Один Граді, який повернувся назустріч натиску Дюрена, помер миттю пізніше, став жертвою Трокма, від якого він відволікся. Можливо, обурлива відкритість так само добре викликала подив, як і скритність. Герін нагадав собі, що треба подумати про це, якщо він колись знайде момент, коли ніхто не спробує його вбити.
  Якби він і знайшов такий момент, це було б не скоро. Тут, на галявині, його люди та Граді могли знайти і битися один з одним. Саме це вони й робили: з мечем, списом, ножем і сокирою, з камінням, викопаним із землі своїми руками, і самими руками зі зламаними нігтями.
  "Волдар!" - кричав Граді знову і знову. Герін чув цей крик частіше, ніж будь-коли хотів, і оцінив, як Граді по-різному його використовували. Те, що він почув зараз, вселило в нього надію: голоси Граді звучали благаюче, ніби вони давно не чули звісток від своєї богині і відчайдушно бажали цього.
  «Волдар мертвий!» – крикнув він рейдерам. Деякі з них досить розуміли елабонську мову, щоб з жахом відсахнутися від цієї заяви. Лис чудово знав, що це брехня. Йому було байдуже. Якщо Граді не змогли довести його неправоту – а їхня реакція підказувала, що вони не можуть – він з тим самим успіхом міг мати рацію. Вольдар, надто зайнята битвою на плані богів, щоб прийти на допомогу людям, яким вона мала намір правити північними землями, з тим самим успіхом могла б померти Вольдаром.
  Але Граді залишалися жорстокими супротивниками навіть без того, щоб Волдарь схилив природний порядок речей на свою користь. Один із них, вигукуючи незрозумілі слова, які Герін не вважав компліментами, замахнувся сокирою на Лиса. Його щит змінив удар так, що про шолом ударилася не лезом, а плоскою головкою сокири, але цього було достатньо, щоб змусити його похитнутися. Граді кинувся за ним. Він підняв меч, щоб відбити наступний жорстокий удар, але лезо вилетіло з його руки.
  Урочисто ревучи, рейдер приніс сокиру, щоб прикінчити її. Герін схопив хлопця за зап'ястя та вивернув. Граді знову заревів, цього разу від болю та тривоги. Герін зробив йому ще один поворот, перевернувши супротивника через стегно і шпурнувши його на землю. Лис, як і раніше, залишався одним із найкращих борців північних земель, а Граді, наскільки він міг судити, взагалі нічого не знав про це мистецтво.
  Падіння вибило сокиру. Граді кинувся за ним. Герін ударив його ногою по ребрах, потім по обличчю. Він сам схопив сокиру — він був ближчим, ніж його меч. Він хитнув його вгору, потім униз. Кров бризнула з нанесеної ним рани. Кінцівки Граді здригнулися. Герін ударив його ще раз. Він видав кашель, що хропе, і помер.
  "Байвери!" — крикнув хтось із-за Лиса. Крик був такий лютий, що він озирнувся через плече і відскочив убік саме вчасно, коли син Друнго Драґо замахнувся на нього мечем.
  "Друнго, ідіот, я твій повелитель!" Герін закричав.
  Друнго дивився на нього. "О, це ви, пане принц", - сказав він, що звучало як щире вибачення. «Я побачив сокиру і вирішив, що ти Граді. Я не думав, що хтось із нас міг забрати його в одного з них».
  Герін зітхнув. Друнго погано розумів. Драго Ведмідь, його батько, теж там не був. Проте вони були зручними людьми в бійці.
  Ще більше елобанців та трокмої увірвалися на галявину. Прийшли та інші Граді, але не так багато. Через деякий час Граді вже не залишилося на ногах у відкритому просторі. Земля була посипана лежачим вниз і стогнучим Граді, і Граді, що лежать і вічно мовчать. Разом із ними там лежало чимало їхніх ворогів. Послідовники Геріна, які все ще стояли на ногах, йшли по забризканій червоними травами траві, добиваючи пораненого Граді, який все ще живий.
  — Ходімо, — сказав Герін, коли це похмуре завдання було виконане. Він вказав на ліс. «У нас там ще повно повія, з якими треба розібратися».
  Деякі з його людей, навіть ті, хто хоробро бився на галявині, вагалися, перш ніж покинути її та піти до лісу. Він не міг їх звинувачувати. Вони знали, що треба боротися на свіжому повітрі. Пробиратися серед дерев було більше схоже на полювання, ось тільки за ними полював і кар'єр.
  Десь на заході у лісі Граді кричав своїм товаришам. Герін не міг зрозуміти ні слова з того, що він говорив, але впізнав голос: це був капітан, який говорив елабонською, збираючи свої війська. Лис зупинився, схилив голову і прислухався до бою. Ліворуч від нього стало ще сильніше. Він послав у цьому напрямі своїх людей. На відміну від Граді, він не гарчав і не ревів при цьому.
  Потім він почав рухатися до цього чудового голосу. «Ван мав рацію з самого початку», - зауважив він Дюрену. «Вони знайшли лідера, який намагається впорядкувати їх, незалежно від того, Волдар чи ні. Якщо ми вб'ємо його, я впевнений, що вони почнуть розвалюватись на шматки».
  Оскільки їхній вождь був живий, Граді не виявляли жодних ознак розпаду. Геріну довелося битися кілька разів, поки він наближався до ревучого лідера Граді. Він був близько, коли з-за дерева, яке, здавалося, було недостатньо широким, щоб приховати його тушу, з'явився великий чоловік. Як і Друнго, він почав атакувати Лиса; на відміну від Друнго, він стримався, і Геріна не довелося кричати на нього.
  Герін зупинив те, що могло стати його власною атакою. Він кивнув Вану, здивувавшись чи більше, ніж якби зустрів його Лисичої фортеці, що виходить з великої зали. "Приємно бачити, що вони не випустили з тебе повітря".
  "І ти", - відповів чужоземець. «Ви збираєтеся розплатитися з цим хлопцем, який віддає накази на всю горлянку?»
  "Саме те, що я роблю", - погодився Герін. «Вбити одну людину і зламати їй хребет — більш дешевий спосіб перемогти їх, ніж вести бій на її умовах».
  «Я думав те саме», сказав Ван. "Ось чому я теж йшов за ним".
  "Ми всі підемо за ним", - сказав Дюрен. «Хто це робить, не має значення, аби хтось це робив».
  Ван грюкнув Геріна по спині. «Ну, Лисе, ти привчив саджанець рости так само, як дерево. А оскільки дерево росте прямо, це хороший спосіб для саджанця слідувати. Це химерний спосіб сказати, що хлопець має рацію. . Ну давай же.» Він ковзнув уперед, напрочуд легко і безшумно тримаючись на ногах для такої великої людини.
  Герін і Дюрен пішли за ним. Вождь Граді продовжував вигукувати накази своїм людям. Знайти його було нескладно, як і ревучого довгозуба. Лис підозрював, що він був би так само радий спіткнутися об довгозуб, як і про вождя.
  Ван простяг руку долонею до Лисиці. Герін слухняно зупинився. Ван навіть не вказав пальцем. Того, що він зупинився, було достатньо. Герін придивився крізь завісу кущів. Граді підбіг до одного зі своїх товаришів, що стояли там. Він щось видихнув. Інший чоловік прислухався, потім повернувся убік та закричав. Звичайно, це був лідер ворога.
  "Ми всі кинемося разом", - прошепотів Герін, бажаючи, щоб у нього був лук, і вбити великого, лютого рейдера на відстані було б безпечно і зручно. "Один два-"
  Коли він сказав «три», на галявину увірвався ще один бігун Граді. Лис схопив друга і сина, намагаючись їх утримати, але пізно вони вже кинулися на вождя Граді. Він теж вискочив з лісу, в півкроці за ними.
  Півдюжини кроків, і вони опинилися на трьох Граді. На жаль, цього часу було досить, щоб дозволити рейдерам звільнитися від миттєвого потрясіння, підняти сокири і дати відсіч. Два молодші Граді стрибнули перед своїм вождем. Один із них вступив у бій із Ваном, інший із Дюреном: першими двома ворогами, яких вони знайшли. Таким чином лідер залишився за Геріном.
  Він охоче відмовився б від цієї честі. Граді був більший за нього, але й молодший за нього. Граді також знав більше про використання сокири, ніж Герін, який все ще тримав зброю, яку він вихопив у свого загиблого ворога. Єдина перевага, яка мала Герін... Як би він не намагався, він не міг придумати жодного.
  "Волдар!" - крикнув Граді і вдарив його по голові. Він пригнувся і мало не став жертвою удару зліва: Граді був таким же сильним, яким він виглядав, і таким самим швидким. Герін зробив свій власний попередній удар, від якого ворожий лідер легко ухилився. Граді знову завдав йому удару. Він прийняв цей удар по щиту і відчув його протягом усього руки до плеча. Він думав, що його найкраща надія полягала в тому, що Ван і Дюрен переможуть своїх людей і допоможуть йому. Він не бачив можливості перемогти вождя Граді наодинці.
  Судячи з лютої усмішки Граді, він не бачив жодної можливості, щоб Герін міг його перемогти. Він зробив один фінт, зробив ще два фінти, а потім знову рубанув. Геріну ще раз вдалося захистити щитом від удару, але він потрапив прямо і точно, і наконечник сокири пробив його захист.
  Самий кут гострого краю сокири вогненно поцілував його руку. Однак він продовжував тримати щит – рана була несерйозною. І коли капітан Граді спробував витягти сокиру, щоб завдати нового удару, він виявив, що не може. Він перекрутився і не міг пройти назад через вузький отвір. - кричав він у люті й тривозі.
  Герін не дав йому можливості витягти сокиру зі щита. Замість того, щоб відступити, він підійшов ближче до Граді, так що хлопець не мав місця, щоб відвести руку. Граді це не сподобалося. Його губи відірвалися від зубів у жахливій усмішці.
  Йому слід було відпустити сокиру і тікати. Натомість він продовжував намагатися висмикнути його і парирувати удари Геріна лівою рукою. Оскільки його ліва рука і рука Лисиця знаходилися по різні боки, а права рука стискала марну рукоятку сокири, він не міг цього зробити. Після того, як другий удар Геріна досяг мети, Граді застогнав і його хватка ослабла.
  Лис знову вдарив його, цього разу на шию. Граді видав злякане гарчання. Його очі розширились. Він відпустив сокиру. Його рот склав слово. Герін подумав, що це Волдар, але в нього не було дихання. Граді похитнувся, перекинувся, упав.
  Герін повернувся, щоб допомогти Вану та Дюрену. Ван збив свою людину і висмикнув спис з живота Граді. Разом із ним прийшла петля сіро-рожевої кишки. Дюрен вів оборонну битву зі своїм ворогом. Коли Ван і Герін кинулися йому на допомогу, протистоячі йому Граді кинулися тікати. Він не пішов далеко.
  Ще один Граді увірвався на галявину, в шоці та сум'ятті дивлячись на те, що він там знайшов. Йому вдалося втекти, перш ніж Герін і його товариші змогли переслідувати його.
  - Давай, - сказав Лис. Це ще не вся робота. Ми не можемо просто перемогти їх тут, ми повинні їх зламати».
  Якби він вижив, він знав, що хотів би поспати три дні і прокинувся б скутим і хворим у всіх суглобах, навіть якби він це зробив. Проте він пірнув у ліс.
  Протягом дня бої ставали все більш запеклими, але коли їхній вождь упав, здавалося, щось пішло не так з Граді. Сонце вже було трохи більше половини шляху на захід, коли Герін вийшов з лісу і побачив кількох, дуже небагатьох Граді, що тікають на захід повз ставок Бідгош. За ним звуки битви стихли. Крики і крики, які він чув, майже всі були або елабонською, або трокмською мовою.
  О пів на постріл на північ від нього з-за дерев вийшов ще хтось: Трокм-. Він глянув на Лисиця і помахав рукою. Герін помахав у відповідь. «Адіатуннус!» він дзвонив.
  Повільно до нього підійшов Адіатун. Лісовий бігун виглядав таким же втомленим, як і Герін. «Дівіціак упав, чорт забирай», — сказав він. «Він був моєю правою рукою усі ці роки. Рідкісна сумна річ. Але…» Він випростався. «Пан принц, ми перемогли педерастів, і я не думаю, що вони скоро закінчаться. Звідси ми можемо очистити від них північні землі, аж до краю моря».
  "Я думаю, що це може бути так", - відповів Герін. Ще більше людей, як елобанці, так і трокмої, вийшли з лісу та зібралися навколо двох своїх лідерів. Щойно наважуючись повірити в те, що він щойно сказав, Герін повторив: «Я думаю, що це може бути так».
  "Це так, пане принц", - позитивно сказав Адіатун. Потім він зробив паузу, можливо, щоб зважити свої слова. «Так, це так, пане принце, і це ви зробили це реальністю. Я не міг цього зробити: маю стільки ж. Ніхто, крім вас самих, не міг би це зробити, пане принц». Він похитав головою. Ні. Це не правильно".
  Хто сказав, що це не так? Ван сердито прогудів.
  "Так", - відповів Адіатуннус. Він зітхнув, потім опустився не на одне коліно, а на обоє. "Ніхто, крім тебе самого, не зміг би цього зробити... пане королю".
   XII
  З пагорба неподалік Герін дивився на Оринський океан. Воно не було схоже на Велике Внутрішнє Море, хіба що являло собою велику водойму. Блакитне Внутрішнє море було спокійним та мирним. Сірий океан котився, пульсував і розбивався об каміння, піднімаючи бризки високо у повітря. У своєму роді він був таким самим варварським та енергійним, як і Граді, який на ньому їздив.
  Потужна кам'яна фортеця стояла біля океану, неподалік Ніффета. Лис вигнав Граді з більшості північних земель. Їхні залишки залишилися тут. Він не думав, що зможе штурмувати цю фортецю. Він також не міг належним чином осадити його, оскільки він був звернений спиною до Оринського океану: Граді з півночі могли забезпечити його по дорозі, яку він не контролював.
  Дюрен піднявся на вершину пагорба. Деякий час він дивився на океан; він знаходив це нескінченно захоплюючим. Потім він вказав на фортецю Граді, яка все ще трималася. — Що ти робитимеш з ними, тату? — спитав він, впевнений, що Лис щось вигадає, навіть якщо сам не зможе побачити, що це таке.
  Герін дав йому єдину відповідь, яка могла: «Цього року нічого. Ми зробили все, що могли. Ми зробили більше, ніж я колись очікував. Поки боги Граді воюють на своєму власному плані, самі Граді ми можемо перемогти або принаймні зустрітися на рівних, і це вже досить добре».
  — А якщо вони влаштують вилазку після того, як ми підемо? - Сказав Дюрен.
  «Я залишу людей — своїх васалів, елобанців та трокмої. Граді вбили більшість місцевих лордів; їхні права закінчилися. Ми відновимо деякі фортеці, можливо, збудуємо кілька нових і зробимо цю землю більш важкою для тепер вони зможуть закликати один одного проти Граді – і мене теж».
  - Так, - сказав Дюрен. "Вони можуть закликати свого короля".
  Поодинці Герін би не претендував на цей титул. Арагіс Лучник, який називав себе великим герцогом, цього літа зберігав мовчання, мабуть, сподіваючись, що Герін і Граді знищать одне одного, залишивши його збирати осколки - і ранг, який супроводжував збирання осколків. Що він робитиме, коли дізнається, що Герін носить це звання... ще невідомо.
  Але Адіатунн був майже таким небезпечним суперником, як Арагіс, і саме Адіатунн назвав його царем. "Майже змушує мене думати, що існує така річ, як подяка", - пробурмотів Герін.
  "Батько?" — спитав Дюрен.
  "Неважливо", - відповів Лис. Трокмої, як і його власні люди, були готові визнати його королівську владу. Ще невідомо, як довго триватиме ця готовність.
  Хоча це й так, він матиме з цього максимальну користь. Ви могли б підштовхнути людей далі, якби направили їх у тому напрямі, де вони вже йшли. А страх перед відродженням Граді змусив би їх звернути увагу на людину, яка вперше зупинила рейдерів.
  "Нам потрібні власні кораблі", - сказав він. Він знав, що говорив це раніше. Без власних кораблів Граді зможуть відновити свої сили та знову атакувати північні землі у зручний для них час.
  У Дурена була ще одна думка: «Що нам робити, якщо боги Граді зрештою здолають Байверса та підземні сили?»
  Герін поклав руку синові на плече. «Зараз мене це турбує менше, ніж до того, як я побачив, наскільки могутнім може бути Байверс, коли він захоче. Навіть якщо Волдар переможе його, вона не розгромить його. Якби вона могла це зробити, вона вже це зробила б. І якщо вона його переможе, то, можливо, ми зможемо налаштувати інших сонних елабонських богів проти неї та її друзів. Байверс дасть їм зрозуміти, що їм треба боротися».
  "Це зробить богів більше у світі, якщо ви розумієте, про що я, чим вони були з незапам'ятних часів", - сказав Дюрен.
  «Я думав про те саме», — погодився Лис. «Мені не подобається ця ідея: перед силами богів ті, що в нас є, виглядають досить маленькими. Але якщо це те, що станеться, то так і є, і все. Нам доведеться отримати з цього максимум користі. Так чи інакше, я думаю, ми впораємося.
  — Ти це зробиш, — сказав Дюрен. Згадуючи себе в тому віці, коли в нього почала проростати борода, Герін знав, наскільки рідкісним і дорогоцінним було схвалення його сина. Дюрен продовжив: Ти завжди знаходиш вихід.
  Саме таким я хочу, щоби мене запам'ятали? - здивувався Герін. Він подумки відчув ці слова. Він завжди знаходив спосіб . Це був не той пам'ятник, який герой пісні менестреля обрав би собі. Чи це було? Герін сам був героєм не одного пісенного циклу, хоча Лис, про який співали менестрелі, мало скидався на того, хто мешкав у тілі Геріна. Він завжди знаходив спосіб . Так, ти міг би зробити й гірше.
  "Коли ми повернемося у Фокс Кіп, моя мама буде дуже горда", - сказав Дюрен.
  Він був, поза всяким сумнівом, мав рацію. Він, звичайно, мав на увазі Селатру. Він знав, що вона не народжувала його, але, мабуть, майже ніколи не думав про це; Наскільки Герін міг сказати, він не пам'ятав Елізу. Лис так і зробив. Він запитував, чи жива вона ще. Якби це було так, він запитував, що б вона подумала, почувши, що його назвали королем півночі. Його рот скривився. Нема рації про це думати. Він ніколи не впізнає.
  Знаючи, що він ніколи не дізнається, він зосередив свої думки на більш нагальних проблемах, сказавши: «Мене не дуже непокоїть те, що Селатре подумає про мене. Вона любить мене, незалежно від того, називають мене люди королем чи ні. Коли ми повернемося до Проте, незважаючи на те, що Адіатуннус володіє, я хочу подивитися, як решта Трокмої досягне цього титулу».
  «Що ви робитимете, якщо вони відкинуть це?» — спитав Дюрен.
  "Я не знаю." Герін скоса глянув на сина. "Можливо, у нас буде війна".
  "Я вже досить надивився на війну", - випалив Дюрен.
  "Ти вчишся, хлопче", - сказав йому Герін. "Ти вчишся".
  * * *
  "Тепер ти все залишаєш мені", - сказав Адіатуннус, коли вони збиралися повернутися на схід через річку Венієн.
  Герін голосно засміявся. «Я не став таким старим, залишивши все комусь, крім себе».
  "Я одного разу назвав тебе королем", - сказав вождь трокмів з деяким роздратуванням. «Чи можу я повернутися до цієї назви, коли мене оточують ваші власні південні воїни, потворні керни?»
  "Чесно кажучи, я не знаю, що ви збираєтеся робити", - відповів Герін. Як він і сподівався, Адіатун сприйняв це як комплімент, данину поваги його підступності. Лісовий бігун ляснув свого водія по спині. Водій підштовхнув команду вперед. Вони галопом промчали через брід Веньєна, їхні копита та колеса колісниці піднімали бризки, що сяяли на сонці.
  "Ви ж не хочете, щоб він зайшов занадто далеко вперед, інакше хто знає, в який бік може побігти його рота?" – сказав Ван. Однак ще до того, як він заговорив, Дюрен прискорився і перетнув Венієн відразу за Адіатуннусом і в тому ж стилі. Ван вигукнув схвалення глибоко в грудях. «Гарний хлопець у вас там».
  "Я помітив", - зауважив Герін, що змусило чужоземця розсміятися, а Дюрен, що стояв перед ними обома, помітно засовався.
  Трокмої, які працювали в полях, ставили питання воїнам, що повернулися. Крики перемоги, які вони почули у відповідь, змусили почергово кричати. Адіатуннус додавав щоразу, коли в нього з'являлася така можливість: «Тепер повертайся у фортецю, і я повідомлю тобі ще більше інформації, яку варто почути».
  Насправді він не увійшов у фортецю, а зібрався зі своїми людьми і елабонськими воїнами, що повернулися, на площі великого села перед замком. З почуттям драматизму, властивим будь-якому гарному керівнику, він чекав, поки натовп збереться і загуде. Служниці приносили ель із фортеці і розливали ковшики всім, хто хотів пити.
  Коли Трокм-розсудив момент вдалим, він видерся на великий пень і закричав: "Гради розорені по-чесному, звичайно, так і є, їхні мерзенні боги все ще замкнені в наметі, а самі відтіснені назад до океану". ." Це викликало в селі океан оплесків. Адіатуннус нахилився і потягнув Геріна за собою на пень. Він продовжував: "Тут житель півдня, він мав до цього велике відношення - можна сказати, зовсім небагато".
  Герін звик як до надмірностей, і до применшень Трокморатора. Як і слухачі Адіатунна, які вітали Лиса. Адіатуннус з ентузіазмом підтримав його тему: "І я хочу, щоб ви знали, що я більше не васал принца півночі". Це теж викликало оплески, але оплески іншого роду - оплески Трокмоя, який прагне звільнитися від будь-яких феодальних зобов'язань. Лис запитував, чи збирається Адіатунн все-таки зраджувати його. Тоді Трокм закричав: "Ні, тепер я васал Герина Лиса, короля півночі, названого так з моїх власних вуст".
  На мить запанувала тиша, поки Трокмої засвоїли це і зрозуміли, що це означає. Тоді вони та елабонські слуги Геріна аплодували ще голосніше, ніж будь-коли. Адіатунн штовхнув Лиса ліктем під ребра. Зробивши півкроку вперед — ще більше, і він би звалився з пня, — Герін сказав: «Я намагатимусь бути добрим королем, справедливим королем для всіх, елабонців чи трокмів. А якщо хтось, елабоніанець чи трокм – намагається скористатися мною, він подумає, що на нього впав стовбур дерева. Це вигідна угода?"
  «Так!» вони заревіли. Він підозрював, що вони раділи порятунку від Граді більше, ніж йому, але він не заперечував проти цього. Без нього вони не мали звільнення. Він був радий, що в них вистачило розуму усвідомити це – хоч би на якийсь час.
  Він стрибнув із пня. Дуже гарна тромська дівчина з рудо-золотим волоссям подала йому ківш з елем. Він вилив його. Повертаючи ківш, він помітив, які у неї яскраво-блакитні очі, які у неї вологі, принадні губи, як щільно прилягає її лляний хітон до пружних молодих грудей. Він мав це помітити; Вона сказала швидше муркотінням, ніж голосом: «Королю, так? Як це спати з королем?
  «Якщо ти колись прийдеш у Лісій замок, спитай мою дружину», - сказав він їй. Вона дивилася на нього. Ці блакитні очі стали твердими, як камінь, холодними, як лід. Вона відкинулася. Він вважав, що йому пощастило, що вона не увінчала його ковшем.
  "Ти марнотратна людина, Фокс", - сказав Ван. «Боги не роблять їх такими гарними щодня».
  "Я виживу, - сказав Герін, - і, коли я повернуся додому, у мене не кидатимуть посуд, а це більше, ніж я можу сказати про вас".
  - Ти маєш на увазі Фанда? – сказав Ван. Герін кивнув головою. Чужоземець закотив очі. «Вона жбурляла в мене речі, незалежно від того, трахав я інших жінок на дорозі чи ні, тож, наскільки я розумію, я теж міг би це зробити».
  Подібні міркування змусили б ситоніанського софіста бігти у пошуках укриття. Це змусило Герина шукати ще одну порцію елю, і успіх дістався служниці, яка не дуже прагнула приміряти його на розмір лише тому, що він носив новий модний титул. Він зітхнув трохи. Ван мав рацію: вона була дуже гарненькою.
  * * *
  Вартовий на частоколі вдивлявся в загін колісниць, що наближався. «Хто приходить у Лісій замок?» він дзвонив.
  Він знав відповідь на це запитання. Герін відправив уперед гінців із новинами про те, що він зробив. Проте він відповів голосно і гордо: «Ліс Герін, північний цар».
  «Входьте у свою фортецю, пане королю!» - крикнув вартовий. Інші люди на частоколі вибухнули оплесками, які невдовзі луною рознеслися і всередині фортеці. Підйомний міст звалився. Герін поплескав Дюрена по плечу. Син відвіз його через розвідний міст у двір.
  Тоді він вистрибнув із колісниці і обійняв Селатру. Вона сказала: «Я сподівалася, що якось це станеться. Я така рада, що це сталося, і так пишаюся тобою».
  «Я думав, що якось це може статися, — відповів Герін, — хоча я ніколи не очікував, що Адіатуннус буде тим, хто оголосить про моє звання. король.
  Лис Рівін підійшов і впер руки в стегна. «До вашого відома, — сказав він зарозуміло, — я знаходжу цю вашу титулатуру, що постійно роздмухується, сумнівною на смак». Потім, посміхаючись, він стиснув Герину руку.
  "Ти неможливий", - сказав Герін своєму товаришеві Фоксу. Рот Рівіна відкрився. Герін випередив його до найголовнішого: «Принаймні, страшенно неправдоподібно».
  "Король!" - крикнув Джероге. Монстр, у якого ще не було ікла, підняв на знак привітання глечик з елем. "Король!"
  «Ще один бенкет» , — подумав Герін. Ще один великий бенкет, і я зможу відправити своїх васалів назад в їх фортеці і дозволити їм їсти свою їжу . Поля, повз які він проїжджав по дорозі назад у Лисий замок, виглядали так, ніби збирали хороший урожай. Він сподівався, що так буде; це дозволило йому почати відновлювати свої запаси, які були болісно низькими. Якби у васалів теж були хороші врожаї, вони, можливо, навіть змогли б відправити зерно на захід, у землі за Венієном, де була така порція погоди в стилі Граді, що їхні поля навряд чи дали б цьогорічний великий урожай.
  Тоді Лисиця перестала так турбуватися про поля і врожай. Дагреф, Клотільда та Блестар вибігли з великої зали і накинулися на нього та Дюрена. "Я хочу почути все, що сталося після твого відходу", - сказав Дагреф. "Я хочу, щоб ти розповів мені це зараз, по порядку, щоб я нічого не переплутав".
  - Я впевнений, що ти цього хочеш, - сказав Герін, обіймаючи свого старшого сина від Селатра. Він також був упевнений, що, почувши все одного разу, Дагреф зможе довгі роки потім виправляти його в деталях. І хлопчик теж майже завжди мав рацію: Дагреф міг бути дуже тривожним. Герін продовжував: «Скоро я тобі все розповім, можливо, навіть завтра. Зараз я хочу… мені потрібно… провести час зі своїми васалами».
  "Це несправедливо", - заперечив Дагреф. "Ти почнеш багато забувати".
  "Все буде гаразд", - сказала йому Клотільда. "У тата дуже хороша пам'ять, більшу частину часу", - додала вона, злегка пирхнувши.
  "Батько!" - радісно сказав Блестар. "Батько!" Герін теж обійняв його. Він не чіплявся до батька, хоча, мабуть, не з іншої причини, крім того, що той був надто молодий.
  Селатрі дала Геріну валет елю. Він вилив невеликий вилив на землю і сказав: «Дякую, лорд Байверс». Як і у випадку з бойовими кличами в лісі недалеко від океану, він гадки не мав, чи чує бог ячменю і пивоваріння, чи все ще надто зайнятий боротьбою з богами Граді, щоб звертати увагу на простих смертних. Йому було байдуже. Він був вдячний і хотів – ні, прагнув – показати це.
  Він пройшов через фортецю, у великий зал, назад у двір, кілька разів, пив, їв, плескав своїх васалів і їхніх васалів по спині і розповідав їм, як чудово вони билися, що здебільшого мало гідність бути правдивим. Самі вони робили майже те саме, хоч і менш систематично у своєму спілкуванні. Його називали «лорд-королем» досить часто, щоб він почав звикати до нового титулу, навіть якщо він все ще ставив питання, що зробить Арагіс Лучник у відповідь на те, що він одягне його.
  Настала ніч. Горіло так багато смолоскипів, що люди, здавалося, навіть цього не помічали. А потім тут і там — на лавках у великій залі, в тихих куточках двору — почали засипати воїни, що повернулися з ним до Лисиної фортеці. Герін згадав, як йому хотілося поспати три дні після того бою в лісі. Він усе ще відставав далеко-далеко, і, мабуть, так і залишився б… ох, наступні двадцять років, якби він прожив так довго.
  Недалеко від нього Фанд спитала у Вана: «А зі скількома дівчатками ти переспав цього разу?» Голос у неї був напівп'яний і більш ніж небезпечний.
  На жах Геріна, Ван, який сам чимало випив, почав рахувати на пальцях, щоб переконатися, що все зроблено правильно. «Це було сім», — оголосив він нарешті, пишаючись своєю точністю так само, як міг би пишатися Дагреф.
  "Ти перетворюєшся на старого", - сказав йому Фанд. — Минулого разу ти сказав дюжину. Її голос піднявся до вереску: «Не знімайте штани, прокляття!» Вона вихлюпнула йому в обличчя свою порцію елю. Капаючи і шипаючи, він загарчав на неї. Вона заревіла у відповідь, ще голосніше.
  Голова Геріна почала боліти. Він озирнувся у пошуках своїх дітей. Молодші, а також син і дочка Вана згорнулися калачиком на очереті недалеко від входу до великої зали, але далеко від дороги, якою люди входили і виходили. Хтось розстелив на них пару вовняних ковдр. Їм було добре там, де вони були; він не бачив сенсу будити їх і нести в ліжко. Вони можуть не заснути знову опівночі.
  Він взагалі не бачив Дюрена. Ймовірно, це означало, що його старший син знайшов спосіб відсвяткувати своє повернення так, щоб його дружина кричала так, як Фанд кричала на Вана. Але оскільки він не мав дружини…
  Лисиця бачила Селатру. Оскільки Дагреф, Клотільда та Блестар зручно спали, він також побачив можливість. Він упіймав її погляд, потім глянув на сходи, що вели до їхньої спальні. Вона посміхнулась і кивнула головою.
  Коли вони сиділи тільки вдвох, ліжко здавалося незвичайно великим і надзвичайно розкішним. Займатися коханням, не кваплячись і не турбуючись про те, що діти прокинуться у невідповідний момент, теж здавалося надзвичайно розкішним.
  Після цього Герін подумав про гарну дівчину з Трокма, якій не вдалося спокусити його наслідувати Вану. Посміхаючись, він розповів Селатрі цю історію, а потім запитав її: "Яко це спати з королем?"
  "Мені, - сказала вона, - це подобається".
  * * *
  Джерог мав сумнів, коли Герін підійшов до нього з маленькою мискою, наповненою прекрасною вологою глиною. Тонкі губи монстра відсунулися від зубів. Ці зуби виглядали настільки грізно, що Герін ставив питання, чи хоче він довести до кінця те, що запланував.
  Він вирішив, що зробив. "Відкрий рота", - сказав він монстру.
  Ти збираєшся змусити мене їсти глину? Джередж заперечив. «Ти не казав мені, що мені доведеться їсти глину».
  "Тобі не обов'язково це є", - сказав йому Герін. «Вам просто потрібно дозволити мені притиснути його до ваших зубів, щоб я міг отримати форму ікла, який у вас залишився. Я використовую форму, яку ви даєте мені, щоб зробити такий же золотий зуб, щоб поставити його на інший бік. , щоб зайняти місце того, яке зайняли боги при Ікос».
  "На смак це буде жахливо", - сказав Джероге. "Я не думаю, що хочу цього робити".
  «Це лише бруд», — сказав Герін. "Це навіть не дуже брудна бруд, якщо ви розумієте, про що я: це тонка глина, з якої печуть горщики". Коли Джероге все ще похитав своєю масивною головою, Лис зітхнув і сказав: "Коли ми закінчимо, я дам тобі шматок елю, щоб змити весь смак".
  "О, добре". Голос Джероджа, як і раніше, звучав неохоче навіть після обіцянки Геріна, яка показувала, наскільки неохоче він був раніше.
  — Відкрий рота, — знову сказав Герін.
  Заплющивши очі, Герін так і зробив. Лис підніс до нього грудку глини з великим трепетом: якби Джерог вирішив відкусити його зараз, він провів би залишок своїх днів однією рукою. Джерог хмикнув, коли Герін показав його ікло та зуби поруч із ним. Він перейшов від бурчання до гарчання, але лишився на місці.
  - Чудово, - сказав Герін, обережно звільняючи глину. "Якби ти там ворухнувся, мені довелося б робити це знову". «О, яким брехуном я стаю» , — подумав він. Колись зробити це було складно. Зробити це двічі... Йому не хотілося думати про те, щоб це зробити двічі.
  Джеродж з цікавістю подивився на сліди, що його зуби залишили на глині. «Вони великі, чи не так?» – зауважив він. «Я не знав, що вони такі великі. Я думав, що вони більше схожі на твої».
  "А ти?" – сказав Герін. Ось що виходить, якщо ти все життя живеш серед людей: ми твій пробний камінь, твій стандарт порівняння . Ймовірно, це зробило перебування поряд з Джероге та Тармою набагато безпечнішим, ніж могло б бути інакше.
  Він відніс чашу з відбитком у піч, яку гончар використав у своєму ремеслі, і обпік її, як гончар обпікав би блюдо чи глечик для зберігання. Коли воно вийшло і охололо, він відніс його до хатини, де творив магію. Він не збирався робити з ним нічого магічного, але мав там свою невелику піч. У неї, в іншу маленьку чашу, він поклав кілька нарукавників та кілець зі своєї скарбниці: видобуток, взятий у Трокмоїв. Він топив маленьку піч і використовував хутро з козячої шкіри, щоб вогонь розгорівся ще гарячіше.
  Свої щипці він вирізав сам із дерева й облицьував їх бронзою, щоб вони не обуглилися так швидко і навіть не спалахнули в невідповідний момент. Разом з ними він підняв чашу і вилив розплавлене золото в форму, яку він приготовив. У форму пішов майже весь розплавлений ним метал; У Джорджі справді були великі зуби.
  Коли метал остиг, він зламав форму. Він використав бронзове долото, щоб зрізати золото, що заповнювало відбитки інших зубів біля ікла, а потім відполірував ікло, струшуючи його в шкіряному мішку, повному дрібного піску. Прикріпивши до основи пару тонких дротів, він відніс золотий зуб Героге.
  На цей раз монстр охоче відкрив рота. Герін вставив золотий зуб у щілину, залишену богами монстрів, коли вони вирвали справжнє ікло з рота Джероджа. За допомогою дроту він прикріпив штучний ікло до справжніх зубів по обидва боки від нього. "Що ви думаєте?" — спитав він Героґе.
  Монстр досліджував мовою зміни у роті. "Все в порядку", - сказав він. Потім він відкрив рота у величезній посмішці. "Як це виглядає?"
  «Другий твій ікло, тільки він золотий», — відповів Герін.
  Це була буквальна правда, але це не те, що Джерог хотів почути. Він помахав Тарме, що йшов через двір, і вказав на стоматологію Геріна. "Як я виглядаю?"
  «Як чудовисько із золотим зубом », — подумав Герін, але притримав язика, чекаючи, що скаже Тарма. "Я думаю, ти виглядаєш дуже красиво", - відповіла вона після серйозного роздуму. Джероге чепурився і хвалився. Герін не знав, чи порадував його відповідь і реакція Джероджа на нього більше чи стурбували його.
  * * *
  Колеса колісниць гуркотіли бруківкою Елабонської дороги. Разом із колісницями Герін очолив пристойний загін людей на конях. Армія, яку він очолював, була меншою за ту, яку він повів на захід через Веньєн проти Граді, але більш ніж досить великий, щоб бути грізною. Як і загін, що вирушив на захід, до нього входили як елобанці, так і трокмої, оскільки Адіатун послав загін лісових бігунів на прохання Геріна.
  Ван озирнувся і посміхнувся. "Якщо це не змусить їх бути готовими обссати свої штани, то нічого й ніколи не буде".
  "У цьому і є ідея", - відповів Герін. «Все, що варто зробити, варто зробити правильно — чи варто перестаратися, якщо ви вважаєте за краще так думати».
  "Так, мене це цілком влаштовує", - сказав чужинець. Враховуючи його ексцеси щоразу, коли він йшов із поля зору Фанд, Герін був змушений з ним погодитися.
  Дюрен вказав уперед. «Між володіннями Бевандера та Рікольфа є прикордонний пост».
  "Ні, це неправильно", - сказав йому батько. «Між володіннями Бевандера та вашими є прикордонний пост. І якщо у когось є якісь сумніви щодо цього, я сподіваюся, що ми зможемо переконати його передумати». Він помахав рукою через плече, щоб показати, що має на увазі.
  Охоронці на боці кордону, який займав Рікольф, з подивом дивилися на армію, що наближалася до них. Герін почав говорити Дюрену зупинитися і вести з ними переговори, але потім вирішив притримати мову: бароном тут буде Дюрен, а не він сам. Дюрен зупинився. Тремтячим голосом один із прикордонників запитав: «Хто, ах, хто приїжджав у володіння раніше Рікольфа Рудого?» Його голос звучав так, ніби він не міг вирішити, чи варто дорого продати своє життя чи бігти до найближчого лісу.
  Його супутник на прикордонному переході додав: «Не лише хто чому?» Він пильно дивився на Трокмої, ніби гадаючи, чи вирішили вони оселитися по сусідству.
  "Я син Дюрена Геріна, онук Рікольфа Рудого і спадкоємець цього володіння через мою матір, дочку Рікольфа Елізу", - відповів Дюрен. «Завершивши службу, яку я мав своєму батькові, я прийшов зайняти тут своє законне місце барона. З цього дня я залишаюся у цьому володінні».
  "Привіз із собою кількох, ах, друзів, чи не так, пане?" - Запитав перший охоронець. Він теж дивився на Трокмої.
  "У нього є моя підтримка, як ви могли здогадатися", - вставив Герін.
  Обидва прикордонники кивнули. "О, так, пане принц", - хором промовили вони.
  Герін, Ван та Дюрен посміхнулися один одному. Бути у центрі новин завжди було приємно. Стражникам Дюрен сказав: «Дозвольте мені представити вас моєму батькові, Лисі Геріну, королю півночі, проголошеному так першим Адіатунном Трокмом – після того, як ми всі разом перемогли Граді».
  У певному сенсі, подумав Герін, було дуже шкода, що двоє охоронців уже дивилися на нього. Їхні очі не могли стати набагато ширшими; їхні щелепи не могли опуститися далі. Перший, який мав невелику затримку в промові, сказав: «Я був би, е-е, радий почути більше цієї... е-е, історії, лорд».
  "І я був би радий дати це в інший раз", - відповів Дюрен. "Тепер я хочу оселитися у своїй фортеці". Він клацнув поводами. Коні пішли риссю. Оскільки він вів передову колісницю в армії, це був найкращий сигнал, який він міг дати решті машин, щоб вони увійшли до володіння, яке тепер ставало його.
  Дорогою до фортеці, що належала Рікольфу, селяни, які побачили армію Дюрена, бігли, рятуючи своє життя. "Мені це подобається не більше, ніж вам, батько", - сказав Дюрен, вказуючи на кріпаків, що біжать у укриття в лісі.
  «Тут я турбуюся про це менше, ніж інакше», — відповів Герін. «По-перше, це пристойний загін, і від цього він тим більше лякає. А по-друге, не забувай, з нами Трокмої. Лісових бігунів не бачили в цих краях з того часу, як невдовзі після того, як вони затопили Ніффет».
  - Так, це так, - погодився Ван. "І причина, через яку їх так довго не бачили в цих місцях, полягає в тому, що ви тримали їх подалі від цих місць, а не те, щоб хтось тут захотів віддати вам належне за це".
  "Я зробив це не для того, щоб отримати за це визнання", - сказав Фокс. "Я зробив це, тому що це потрібно було зробити". Він посміхнувся. «Окрім того, єдине, в чому барон в одному господарстві може віддати належне своєму сусідові, – це заразитися неприємними хворобами від своїх овець». Ван пирхнув. Дюрен теж, хоча він, на відміну від чужинця, намагався вдавати, що ні.
  Розташована біля Елабонського шляху фортеця, яка колись належала Рікольфу, була зручно розташована для того, щоб її власник міг стежити за мандрівниками, що йдуть на північ та південь. Шалений шум і суєта на стінах говорили про те, що нічого подібного наближення армії там вже давно не бачили. Крик «Хто приходить у цей замок?» віщувало як цікавість, а й щиру тривогу.
  Дюрен не потребував підказок Геріна, щоб відповісти, як він це зробив на кордоні: «Син Дюрена Геріна, прийшов вимагати тут панування, яке переходить до мене від Рікольфа Рудого через його дочку Елізу, мою матір». Потім він додав: "Негайно опусти розвідний міст, Рірод". Згодом він нічого не сказав і не постраждав від наслідків , але Геріну було ясно, що він мав на увазі.
  Очевидно, це було ясно і Рікроду, оскільки розвідний міст невдовзі звалився. Дюрен проїхав по ньому на подвір'я фортеці, що супроводжується такою кількістю інших машин, що опір людей, які вже були всередині, швидко став безнадійним. Поки він віддавав накази, деякі з людей Геріна взяли на себе відповідальність за двері до великої зали замку, щоб переконатися, що їх не можна буде зачинити перед новоприбулими. Герін схвалив: він би так само взяв на себе управління фортецею.
  Але замість багатьох озброєних людей з великої зали вийшов тільки керуючий Рікрод. Він здивовано озирнувся на силу, яка прибула, щоб призначити Дюрена бароном. Розмір цієї сили витіснив з його голови всі заперечення, які могли виникнути. «Ласкаво просимо, пане», сказав він Дюрену, а потім Геріну: «І вам теж ласкаво просимо, пане принц».
  «Стиль мого батька в ці дні, коли Граді переможені, це лорд-король, сказав Дюрен.
  Це змусило Рікрода уважно подивитись, а кілька солдатів вигукнути. У володіннях, що належали Рікольфу, Граді завжди було лише ім'ям; як і у випадку з трокмоями, Герін захистив землі свого колишнього тестя від нападів загарбників. Але якби це було лише ім'я, Граді були могутнім ім'ям для тутешніх людей, і важливість цього імені зростала тільки в тому випадку, якщо перемоги над ними було б достатньо, щоб Герін міг прийняти королівський титул.
  Після того, як історія була коротко розказана, Дюрен сказав: «Рікрод, негайно відправ гінців до Аутарі та Хілміка, Вачо та Раткісу. Накажи їм негайно з'явитися сюди, до моєї фортеці, щоб вони могли надати мені повагу і вірність». Погляд, який він кинув на стюарда, був далеко не теплий. "Я знаю, що ви можете швидко передати їм повідомлення".
  — Еге ж, — сказав Рікрод. Геріну здалося, що він нервує. На місці Рірода Лис теж нервував би. Повідомлення, які він надіслав останній раз, коли Дюрен проходив через це володіння, ледве не призвели до загибелі його законного володаря. Рікрод пару разів кашлянув, потім низько вклонився. «Все буде так, як ти кажеш, пане. Завтра на світанку посланці вирушать у дорогу».
  "Досить", - неохоче сказав Дюрен. Він усе ще дивився крізь стюарда. «Ви почекали наступного ранку, щоб відправити їх, коли я залишив фортецю і попрямував до Ікосу?»
  "Господи, я це зробив", - сказав Рікрод. Він кивнув у бік вівтаря, що димився поруч із осередком. «Іменем Дяуса Всебатька я присягаюся».
  — Дуже добре, — сказав Дюрен, заспокоєний відповіддю. Герін вважав свою згоду розумним, якщо він не планував усунути Рікрода, і в цьому випадку це не мало значення. Але якщо він збирався залишити стюарда і працювати з ним, йому треба було показати, що йому довіряє. В іншому випадку, навіть якщо Рікрод і не був схильний до змов, він міг швидко набути цієї схильності.
  Погляд Лиса впав на вівтар, присвячений Дьяусу. Йому було цікаво, чи помітив голова елабонського пантеону, коли хтось приносив присягу від його імені. Судячи зі слів Байверса, Дьяус був навіть далі від матеріального плану, ніж решта елабонських богів. Волдар, тепер Герін не хотів думати про те, що богиня Граді могла зробити з одним зі своїх людей, який помилково присягнув їй (за винятком, можливо, того, хто помилково присягнув, щоб отримати перевагу над своїми ворогами). Але Дьяус, схоже, ігнорував такі порушення. Чи знає про це Рірод чи якимось чином це відчуває? Герін вивчав стюарда. Йому було важко ухвалити рішення.
  Він похитав головою. Це не його турбота принаймні ненадовго. Це було володіння Дюрена. Дюрен вибере, кому тут вірити, у кому сумніватися. Якщо він зробить неправильний вибір, він заплатить за це.
  Дюрену Рікрод сказав: «Е-е, пане, тепер, коли лорд-принц, ваш батько, став лордом-королем, вашим батьком, ви тримаєте цю фортецю як вільний і незалежний барон чи як його васал?»
  Повага Геріна до дотепності Рірода, досі низька, різко зросла. Це було добре питання, і відповідь на нього хотів би отримати кожен дрібний барон у холдингу.
  "Тут я сама собі людина", - відповів Дюрен. «Я нікому не присягався у васальній залежності від цієї фортеці, і ніхто не просив мене присягатися в цьому. Однак якщо ви думаєте, що я заперечуватиму, що я син свого батька, ви помиляєтеся».
  Тут він сказав те саме незабаром після смерті діда. Тоді це здавалося теоретичним. Тепер це мало значення і мало велике значення. Рікрод прицмокнув губами, пробуючи відповідь на смак. — Я не міг просити вас говорити чесніше, пане, — сказав він нарешті, і пролунало так, наче він мав на увазі.
  Декілька солдатів у фортеці теж кивнули. "Добре сказано", - прозвучало від одного з них. Герін посміхнувся про себе. Дюрен почав так добре, як можна було сподіватися. Однак те, що сталося після прибуття Аутарі та інших провідних васалів, могло бути зовсім іншою історією.
  * * *
  На стіні фортеці Дюрена Рікрод подивився на південний захід. «Чому вони не приходять?» — роздратовано пробурмотів він, глянувши на Геріна, що стояв поряд із ним. «Вони мали почати з'являтися кілька днів тому».
  "Якщо вони не прийдуть найближчим часом - особливо Аутарі Зламаний Зуб - я піду відвідати їх, і ми подивимося, як їм це сподобається", - сказав Герін.
  "Це не дозволить вашим людям з'їсти цю фортецю без їжі", - пробурмотів Рікрод. Герін не думав, що він повинен був це чути, тому ввічливо вдав, що не чув.
  Того ж дня прибув перший із провідних васалів Рікольфа. Герін зробив би ставку на те, що Раткіс Бронзакастер прибуде раніше за інших, і виграв би це парі, якби уклав угоду з кимось. Раткіс, не гаючи часу, опустився на одне коліно перед Дюреном і сказав: «Добре, що в цьому володінні знову є лорд».
  "Добре бути тут", - сказав Дюрен. «Я впевнений, що мені ще доведеться багато чого навчитися. Дещо з цього, я сподіваюся, я навчусь у тебе».
  Раткіс підвівся на ноги і повернувся до Геріна. «Схоже, він уже багато чого в тебе навчився». Він підняв брову. — І чи правий посланник, що в ці дні ти називаєш себе королем?
  «Він мав рацію», — відповів Герін і почав чекати, як на це відреагує васал Рікольфа — тепер васал Дюрена.
  "Сподіваюся, вам це зійде з рук, пане королю", - ось і все, що сказав Раткіс. Зважаючи на те, що Герін теж сподівався, що це зійде йому з рук, він не бачив, як можна скаржитися на відповідь Раткіса.
  Аутарі Зламаний Зуб, син Вачо Фідуса, та Хілмік Бочкарний Посох прибули наступного дня з різницею у кілька годин. Кожен із них прибув з великим загоном колісниць, без сумніву, таким великим, наскільки він міг зібрати; Подумки Герін бачив гінців, що поспішали від однієї фортеці до іншої. Однак сума їх трьох маленьких армій була приблизно вдвічі меншою за нього, як вони з сумом виявили.
  "Їхню вудку перекусила більша риба, ніж вони очікували", - радісно сказав Ван. Замість того, щоб витягнути його на берег, вони виявляють, що виходять у струмок.
  "Так і є", - сказав Герін. - І знаєш що? Мені їх анітрохи не шкода. Можливо, тепер, побачивши, що я можу зробити, якщо захочу, вони зрозуміють, що вони недостатньо великі, щоби зі мною сваритися, і змиряться. вниз і будьте добрими чи, принаймні, не неможливими васалами мого сина».
  Якщо це й було тим, що мали на увазі три васальні барони, то вони не одразу це показали. Аутарі підійшов до Рікроду і, забувши про всю ввічливість, зажадав: «Твій посланець збожеволів? Що за нісенітниця про королів він говорив?»
  Нервово глянувши на Геріна, керуючий відкашлявся і відповів: «Ах, пане Аутарі, це не нісенітниця. Ось стоїть король півночі».
  Аутарі приклав руку до чола. Тобі ще не набридло панувати над чоловіками, які по праву рівні тобі? - Огризнувся він на Геріна. Хто взагалі назвав тебе королем? Ти сам це зробив?
  Як уже не раз робив Лис, він з великим задоволенням відповів: Ні, першим, хто використовував цей титул, був мій васал, Адіатунн Трокм-.
  У Аутарі відвисла щелепа. Хілмік і Вачо дивилися на Геріна. Всі троє, мабуть, знали, скільки клопоту завдав йому Адіатун за ці роки, і, мабуть, сподівалися відповідати його тернистій незалежності. Автори першим знайшов голос: "Навіщо він пішов і зробив це?" У його голосі звучала не лише недовіра, а й обурення.
  "За те, що відігнали Граді назад до краю океану і посварили їх богів з іншими, щоб ми могли притиснути їх туди", - спокійно відповів Герін.
  "Якщо ви згадаєте", - додав Ван, - "ви згадаєте, що Лис був тим, хто розплатився з монстрами кілька років тому, а кілька років тому - з чарівником Баламунгом. Отже, він зробив щось. або три, щоб заслужити звання короля. Що, чорт забирай, ти зробив, щоб заслужити, щоб сказати, що він цього не робить?»
  Почувши це, кілька людей Аутарі кивнули, що змусило Герина щосили намагатися зберігати суворий вираз обличчя. Він сказав: «Те, що я зробив, не має значення ні тут, ні зараз. Ця подорож не про мене. Йдеться про мого сина тут, і про присяги, які ви дали після того, як почули, що сказала Сівілла про нього."
  «Я сказав, що мав служити своєму батькові, перш ніж прийду і правитиму цим баронством самостійно», — вставив Дюрен. «Тепер я це зробив, і тепер я готовий прийняти на себе керування тут. Хтось у це продовжуй говорити, що я не маю права?"
  Ось він, виклик, кинутий, можливо, з грубішою силою, ніж застосував би Герін, але з незаперечною силою. У переповненій великій залі замку, що належав Рікольфу, який тепер перейшов до його онука, стало дуже тихо. Чоловіки нахилялися вперед, щоб почути, чи хтось із васалів Рікольфа кине виклик цієї спадкоємності.
  Завжди схильний до вичікування, Аутарі запитав, як і до нього Рікрод, чи має намір Дюрен утримувати баронство як васал свого батька. Як і Дюрен раніше, він це заперечував. "Це не має значення", - похмуро сказав тоді Аутарі. «Ми, як і раніше, будемо в центрі цього королівства, незалежно від того, чи є ми його частиною за назвою чи ні. Ба!»
  Герін думав, що в цьому він правий. Всі, з ким він матиме справу за межами баронства Дюрена, будуть одними з васалів Лиса... якщо тільки він не спробує мати справу з Арагісом Лучником, і в цьому випадку Герін змусить його пошкодувати про це швидше, ніж він колись міг собі уявити. .
  Аутарі, все ще шукаючий спосіб розіграти кінці проти середини, не помітив усіх наслідків того, що він сказав. Вачо, як не дивно, так і зробив. "Кинь це", - сказав він. «Зараз ми боремося з кимось надто великим для нас».
  "Ви кажете, що?" — гнівно спитав Аутарі, його ввічливі манери зникли разом з його надіями.
  Але Вачо кивнув, і Хілмік теж, який сказав: Озирніться навколо. У нього дуже багато людей, щоб ми могли битися, його підтримують Трокмої Адіатунна, замість того, щоб перетворювати його життя на жах…»
  — І як це тобі вдалося? Автори огризнувся на Геріна. «Хіба це не ти завжди говорив про те, якими дикунами були Трокмої і що нам, елобанцям, не слід нічого з ними робити, окрім як прогнати їх назад через Ніффет?»
  Оскільки Герін багато балакав саме на цю тему, він відповів обережно: «Коли бачиш Граді, просто дивно, якими добрими молодцями видаються тромокої поряд з ними». Він подивився на Аутарі згори донизу. "Звичайно, ти ніколи не бачив Граді".
  На похмурий погляд Аутарі було приємно дивитись, поки Лис не згадав, що він намагався переконати дрібного барона прийняти владу його сина, а не наживати з нього ворога на все життя. Все ще хмурачись, Аутарі сказав: «Якби вони прийшли сюди, ми б відбили їх».
  «Можливо, ми й зробили б це, Аутарі», — сказав Вачо, — «але річ у тому, що вони не прийшли сюди, і причина, через яку вони не прийшли сюди, у тому, що лорд-принц… е- е., лорд-король відбив їх раніше вони могли."
  Герін з деяким збентеженням вивчав Вачо; він виявляв більше здорового глузду, ніж досі давав хоч найменший натяк на його наявність. Досить часто бив людину по голові ідеєю, і іноді її отримував.
  Аутарі Зламаний Зуб теж отримував це, але не звертав на це уваги, коли він мав. Він поклав руку на рукоятку меча і пильно подивився на Раткіса Бронзакастера. "Якби ти не з'явився в невідповідний час, ми все одно були б вільні", - прогарчав він.
  — Що, там, на Елабонській дорозі, коли Лис удруге повертався з Ікоса? - Запитав Раткіс. Аутарі кивнув головою. Раткіс, навпаки, похитав головою. «Я чув, що там сталося. Ти міг би розчавити його, але ти провалив справу. І тобі нема кого звинувачувати в цьому, крім себе». Про себе він додав: "Це не так".
  І, звичайно, Аутарі відрізав: «Це брехня». Але це була не брехня. Герін знав це, і Аутарі, мабуть, теж знав це в глибині душі: йому не вистачало витримки гравця, яка визначила б різницю між дрібним бароном і кимось видатнішим. Він оглянув велику залу, попрямував у двір і на табір, який збудували за ним кілька людей Геріна. Лис міг оцінити момент, коли він визнав, що не може змінити те, що бачить. "Ба!" - сказав Аутарі. «Ми могли б покінчити з цим». Він знову озирнувся, цього разу в пошуках Дюрена.
  Раткіс Бронзакастер зробив більше, ніж подивився. Він помахав рукою і привернув увагу Дюрена. Герін теж помахав: якщо Аутарі збирався висловити повагу та вірність, цю можливість треба було використати, а не упускати.
  Дюрен поспішив до нього. Герін ліктями розчистив місце в натовпі, де Аутарі та його товариші могли стати навколішки. Раткіс Бронзакастер уже присягнув у вірності Дюрену, але не заперечував проти того, щоб зробити це знову. Навпаки: коли він висловив пошану і вірність своєму новому сюзерену, він, очевидно, мав на увазі те, що сказав, що вплинув на трьох інших чоловіків, які раніше були васалами Рікольфа, щоб вони теж мали на увазі те, що вони сказали. .
  Після того, як вони висловили пошану і вірність Дюрену, він сказав голосним голосом: «Тепер ми бачимо, як виконується пророцтво Бітона, передане через його Сівілу в Ікосі. Нехай ознака виявиться гарною!»
  Люди Геріна голосно аплодували. Те саме зробили і багато звичайних солдатів, яких Хілмік, Вачо та Аутарі привели з собою. Це, своєю чергою, розвеселило Лисиця. Якби звичайні солдати віддавали перевагу його синові, їхнім лідерам було б складніше створювати проблеми Дюрену. І нагадування тутешнім людям про відповідь оракула теж здалося Геріну розумним. Дюрен міг стверджувати і стверджувати правдиво, що він завоював баронство за підтримки богів.
  Лис підійшов до сина. «Тепер він твій. Використовуйте його якнайкраще. Якщо у вас виникнуть проблеми, ви знаєте, що можете подзвонити мені.
  "Да я знаю це." Дюрен кивнув головою. «Однак мені не слід робити цього, крім випадків нагальної потреби, інакше люди подумають, що я не можу впоратися зі своїми власними проблемами».
  «Це відповідь, яку дає чоловік». Герін ляснув сина по плечу.
  Дюрен, можливо, і говорив як чоловік, але на той момент він на нього не виглядав. Він виглядав приблизно так, як Герін очікував побачити юнака, що залишає єдиний будинок, який він коли-небудь знав: стурбований і трохи переляканий. "Мені доведеться зайняти тут своє місце", - сказав він. «Я не потерплю цього через те, хто ти».
  "Ось так", - сказав Герін, вирішивши трохи його неправильно зрозуміти: "Твоє місце тут належить твоєму дідусеві... і твоїй матері". Він знову запитав, що подумає Еліза, якщо дізнається, що її син успадкував баронство її батька. Він знову запитав, чи жива вона ще. Потім йому стало цікаво, щоб він подумав, що відчув, якби дізнався, що вона жива. Зважаючи на всі обставини, він сподівався, що закінчить свої дні, задовольняючись лише роздумами.
  "Моє місце тут залежатиме від мене , від того, що я роблю і чого не роблю", - наполягав Дюрен. «Якщо я правий, якщо я розумний, я досягну успіху. А якщо ні, мені не буде кого звинувачувати, крім самого себе».
  "Ти мій син, добре", - сказав Герін. Дюрен виглядав спантеличеним. Герін пояснила: «Більшість чоловіків – так, і більшість жінок теж – звинувачуватимуть будь-кого, крім себе, у всьому, що йде не так у їхньому житті. Якщо ви знаєте краще, це від початку ставить вас попереду гри».
  "Я знаю краще". Дюрен понизив голос. «Я не Аутарі, щоб намагатися звинувачувати Раткіса в тому, що він не завдав сильних ударів, коли мав таку можливість».
  «Якби Аутарі насправді був таким сміливим, яким він мріє бути, у тебе було б із ним більше проблем, звісно. Але з ним, таким, яким він є», — Герін також тихо заговорив, — «найбільше тобі доведеться турбуватися про твій суп отрута. Якщо я не помилюся, він ніколи не спробує битися з тобою прямо».
  "Якщо ти помилишся у своїй здогаді, я сподіваюся, ти помстишся за мене", - сказав Дюрен.
  «Сильно прикуси мову». Герін жестом відхилив злу прикмету. «Я вже занадто багато разів пробував помсту, і я б краще не їсти цю страву».
  — Як скажеш, тату. Дюрен повторив жест Лисиця.
  Герін поклав йому руку на плече. "У тебе все вийде, хлопче", сказав він. «Чоловіки підстрибують, коли з ними розмовляєш, і це дар прямо богів: якщо його немає, то його не винесеш. І в тебе є голова на плечах, навіть якщо це голова без особливого не приймай дуже багато як належне, не закохайся по вуха в першу симпатичну дівчину, яку зустрінеш тут, або навіть у третю симпатичну дівчину, і намагайся вчитися на своїх помилках. і з тебе вийде чудовий барон».
  — Гарна порада, — сказав Дюрен. Можливо, він виявиться єдиним молодим чоловіком зі ста, який справді прислухається до доброї поради. Швидше за все, йому доведеться багато чого навчитися на своїх помилках. «Поки він не зробить того, що вб'є його» , — подумав Герін. Після цього навряд чи хтось багато чого навчиться .
  Прийшов слуга зі глечиком пива. Герін простяг йому питну пляшку. Слуга наповнив його. Він випив. Наскільки він міг судити, йому треба було більше елю, якщо його розум наповнився такими похмурими думками після великого тріумфу.
  Пиво не змусило його перестати турбуватися. Можливо, він зробить це, коли вони кинуть землю на його закутане тіло. З іншого боку, він, мабуть, думав, що його ховали неправильно. Це теж була болісна думка. У будь-якому разі це його розсмішило.
  * * *
  Аутарі, Вачо та Хілмік забрали своїх людей назад у свої замки наступного дня після того, як визнали Дюрена своїм повелителем. Раткіс Бронзакастер, який був у найкращих стосунках зі своїм новим сюзереном, залишився ще на день. Потім він теж пішов, відвівши своїх васалів на південний захід. Рікрод виглядав явно засмученим, коли наступного ранку Герін не пішов.
  "Ви думаєте, що вони можуть повернутися, як тільки вирішать, що ми піднялися і пішли?" - Запитав Ван.
  "Я не знаю", - відповів Герін. «Я теж не дуже зацікавлений у тому, щоб з'ясувати це на власному гіркому досвіді. І якщо стюард хоче бурчати, що ми їмо порожні комори, нехай він це зробить». Він знизив голос, щоб тільки Ван міг почути: «Якщо я не божевільний, я б сказав, що Дюрен обере собі нового стюарда, як тільки встане на землю».
  "Ти божевільний, Фоксе, але ніхто ніколи не казав, що ти дурний", - відповів Ван. «Ніхто ніколи не говорив такого і про Дюрена, а це означає, що ти майже напевно правий».
  Жоден з опір васалів не зробив нічого поганого, тому через три дні Герін і його армія рушили на північ. Дюрен стояв на стіні тепер уже належної йому фортеці і махав рукою, поки поворот дороги не приховав батька з поля зору. Лис теж махав рукою. Коли височина приховала Дюрена, він відчув, що вона відібрала і в нього частину його самого. Він запитував, скільки часу йому знадобиться, щоб подолати це почуття. Він запитував себе, чи зможе він коли-небудь це зробити.
  * * *
  На сторожовій вежі Лисячої фортеці вартовий завів трубу. «Колісниця наближається з півдня, пане принц!» За мить, зніяковіло, він поправив себе: «Я повинен сказати, пане королю».
  Ще не зовсім звик до свого королівського титулу, Герін не ображався, коли оточуючі його важко запам'ятовували. Він поспішив на частокіл, щоб подивитися, хто приїхав майже до Ніффета, щоб нанести йому візит. Декілька чоловіків нагорі кинули новачкові виклик.
  Зі своєї колісниці він голосно крикнув у відповідь: «Я — Марланц Сире М'ясо, посланий на частування до Лисиці Геріна моїм повелителем, великим герцогом Арагісом Лучником».
  Це викликало повне та уважне мовчання з боку людей на стіні, включаючи Геріна. Він був упевнений, що почує від Арагіс про свій вступ на престол. Він не сподівався почути так скоро. Він зателефонував: «Марланц, ти мій друг-гість десятирічної давності. Користуйся моєю фортецею як своєю, поки захочеш залишатися тут». Почувши це, люди біля воріт опустили розвідний міст, щоб Марланц міг переїхати через рів і потрапити до фортеці.
  Посланець Арагіса був таким, яким його пам'ятав Лис: великим, сильним, мускулистим хлопцем, розумнішим, ніж виглядав, і тепер трохи товстішим у середині, ніж десять років тому. Герін також пам'ятав, що в ньому була смужка крові-перевертня, але місяця останнім часом не збиралися до грудок, і тому Марланц залишався цілком людським за формою.
  Він стиснув руку Геріна хваткою, з якою могли б зрівнятися лише деякі воїни. "Радий знову тебе бачити, Фоксе", - сказав він. "Пройшло багато часу. Ти маєш гарний вигляд".
  «Я думав про тебе те саме», — відповів Герін.
  - Це ваш син очолював те, що тримав старий Рікольф? - спитав Марланц. «Дійшли чутки, що Рікольф помер».
  "Це правда, мені шкода це говорити". Герін пильно глянув на Марланця. Можливо, він таки прийшов сюди не через титул. «Хіба Лучник не погоджується з цим? Якщо я не збираюся претендувати на баронство Рікольфа, чого я ніколи не хотів робити, у нього немає іншого спадкоємця, крім Дюрена. Якщо ти сумніваєшся в мені, поговори з Сівіллою в Ікос». ."
  Посланець Арагіса розвів руками і похитав головою. «Ви не втручалися в частину північних земель, що належить великому князю, тож йому нема чого втручатися сюди. І, наскільки йому відомо, те, що ви кажете про домагання вашого сина, правда. Але...»
  Герін зрозумів, що його перший здогад все-таки виявився вірним. "Продовжуйте", - сказав він.
  Марланц Сире М'ясо кашлянув, мов у рекламі, він говорив нерішуче. З часу своєї попередньої поїздки на північ він став тоншим. Але суть візиту не можна було відкладати: "Чи правда, Лисице, що чув великий князь, що ти взяв собі титул короля?"
  «Взагалі мені його подарували», — відповів Герін. «Клянуся Адіатун Трокмом з усіх людей».
  "Ми теж це чули, але не могли повірити в це", - сказав Марланц. Але якщо ти скажеш, що це так, я тобі повірю. Питання, яке великий князь Арагіс хотів би мені поставити, полягає в наступному: що ти маєш на увазі?
  "Коли Адіатунн запропонував мені його, я залишив його собі, тому що вважаю, що заслужив його", - відповів Герін. "Якщо Арагіс не схвалить ..."
  Марланц перервав його і повторив: «Що ти маєш на увазі? Коли ти називаєш себе королем півночі, ти претендуєш на всі північні землі? Ти претендуєш на те, щоб бути володарем великого герцога? Якщо так, то я повинен сказати, що він категорично відкидає будь-які подібні претензії».
  "Ох", - сказав Герін, а потім знову "Ох", тому що це дозволяло йому шуміти, але не зобов'язувало його надавати сенсу. Це також дало йому змогу подумати, і він так подумав. Він почував себе так, як коли світло повернулося під святилище Ікоса після того, як він і боги монстрів завершили свої дивні переговори: вже не зовсім у темряві. «Я бачу, що турбує Арагіса. Скажи йому, Марланц. У моїх землях мій стиль тепер король, а не принц. Але я не претендую на жодні землі, на які не претендував раніше, просто через мій новий стиль. Я стурбований, великий князь Арагіс — пан своїх земель, і нічим мені за них не зобов'язаний».
  "Так, саме це питання я й ставив", - з вдячністю сказав Марланц. «Великий князь буде задоволений звісткою, яку я йому принесу. Ви і він уже давно живете пліч-о-пліч. Він, може, і не ваш найближчий друг, але він вас поважає».
  - І я його, - правдиво сказав Герін. Він був радий, що заслужив на повагу Арагіса. Арагіс, зважаючи на все, що він бачив, або поважав тебе, або обрушився на тебе обвалом і розчавив. Він був людиною, в якій не було середини.
  "Він завжди так думав, Фоксе", - відповів Марланц. Він не називав Геріна лордом-королем , можливо тому, що Арагіс звелів йому не робити цього. Герін подумки знизав плечима. Він не збирався турбуватися через дрібниці. Марланц замислився, а потім продовжив: Ви сказали, що не претендуєте на нові землі через ваш новий стиль. Ви претендуєте на нові землі з якоїсь іншої причини?
  Герін глянув на нього з великою повагою. Десять років тому він би не помітив такого тонкого моменту. Лис був би так само радий, якби не помітив цього зараз. Але оскільки він це помітив, йому довелося відповісти: «Так, помітив. Більшість земель між моїм колишнім західним кордоном і Оринським океаном перейшла в мої руки з права завоювання Граді».
  "Ми чули дещо про це на півдні, але ці історії нові і здаються заплутаними", - сказав Марланц. "Що насправді сталося?"
  Це було небезпечне питання для людини, яка вивчала історичну філософію у місті Елабон. Задавати це питання було особливо небезпечно в тому випадку, коли сварки богів, які смертні могли зрозуміти в кращому разі лише частково, затуманювали (чи, з замішанням Стрибога, проясняли) картину. Але Герін знав, що Марланцеві не потрібна була правда чи не вся вона. Йому потрібна була історія: щоправда, вміщена в цікаву структуру. Що Лис міг дати йому.
  «Зайди у велику залу і випий зі мною пару пляшок елю», — легко сказав він. "Я розповім тобі, що сталося".
  У залі сиділи Героге та Тарма. Марланц потягся за мечем, але потім зупинився. Це ті двоє, про яких я чув, чи не так?
  - Так, - сказав Герін. Марланц Сире М'ясо, коли в нього з'явилася смуга, мало чим відрізнявся від Джероджа. Лис вирішив, що згадати про це було б не тактично, і промовчав. Він представив монстрів та Марланця один одному.
  «Радій познайомитися з вами», — чемно сказав Героге, кажучи, як завжди, для них двох.
  "Е-е, я теж радий познайомитися", - відповів Марланц, можливо, приголомшений видовищем вихованого монстра, але щосили намагаючись не показати цього. Його найкращі роботи були досить хороші, щоб задовольнити Джероджа та Тарму, які були далеко не вимогливими критиками. Вони обидва посміхнулися йому, що знову спантеличило його. Обережно він сказав: "Сподіваюся, ви не заперечуєте проти мого питання, а цей зуб зроблений із золота?"
  "Справжнє золото", - погодився Джероге. «Лорд Герін зробив це для мене, щоб компенсувати те, що боги при Ікосі вирвали з моєї голови. Це не так добре, як справжній зуб, але це краще, ніж дірка у моїй голові».
  "Так, я розумію, як це буде", сказав Марланц. Повернувшись до Геріна, він запитав тихим голосом: Це те, про що ти говорив раніше? Під богами Ікоса він має на увазі богів собі подібних?
  "Це те, про що я говорив раніше, так", - сказав Ліс. «Що стосується інших, то він справді має на увазі богів монстрів, але ніколи не називає їх богами свого вигляду або чимось у цьому роді. Можливо, він має рацію, не називаючи їх так, бо він і Тарма — із монстрів. кров, але вони поводяться не так, як вони».
  «Я не наважився б сваритися з господарем», — відповів Марланц, маючи на увазі, що, на його думку, Герін несе нісенітницю. Потім Герін згадав полювання, на якому він приєднався до монстрів на початку року, і хвилювання Джероджа – у всіх сенсах цього слова – після того, як він убив. "Можливо, я несу нісенітницю" , - подумав Лис. Я чекаю, що дізнаюся .
  Замість того, щоб продовжувати це, він змінив тему: «Я привів тебе сюди випити пива, але натомість ми стояли і розмовляли».
  "Нехай це тебе не турбує", - сказав йому Марланц. «Але я можу потрапити куди завгодно, навіть у найжалюгідніше селянське село. Тут, у Лисій фортеці, мені є на що подивитися і про що поговорити, чого, гадаю, я більше ніде у всіх північних землях не знайду».
  Незважаючи на це, Герін все ж таки подарував йому ковток елю. Тільки після того, як він вручив його Марланцеві, він зупинився, щоб задуматися про те, чи доречно наливати ель комусь іншому тепер, коли він став королем. Оскільки Марланц прийняв це без коментарів, він вирішив сам не порушувати з цього проблему. «А у фортеці Арагіса все так по-іншому?» — спитав він наполовину лукаво, наполовину із щирої цікавості.
  "Це так", відповів Марланц. — Великий князю, вибачте мені, за характером більш врівноважений і порядніший, ніж ви. Так, він вивчив мистецтво дипломатії за роки, що минули відколи Герін бачив його востаннє. Лисицю, який знав Арагіса, не склало труднощів витягти реальність з м'якої фрази: від будь-кого, хто одного разу зробив Арагіса нещасним, швидко позбавлялися, тому в нього ніколи не було можливості зробити це двічі.
  Герін знав, що з ним таке може статися. Найкращий спосіб запобігти цьому — бути чи принаймні здаватися надто сильним, щоб великий князь міг атакувати з хоч якоюсь надією на успіх, але не настільки сильним, щоб змусити Арагіса його боятися. Баланс між цими двома був тендітним. Ретельно підбираючи слова, Ліс запитав: «Як Арагіс відреагує на те, що я взяв на себе королівський сан, якщо ти ясно дав зрозуміти, що я не завдаю йому шкоди?»
  "Це залежить від ситуації", сказав Марланц. «Якщо він повірить мені, коли я йому говорю, якщо він повірить тобі в тому, що ти мені сказав, все буде добре. Якщо він вирішить не вірити мені, чи, скоріше, тобі…» Він дозволив Геріну намалювати свої власні картини.
  Жодна з картин, що народжувалися в його багатому уяві, не приносила йому захоплення. Арагіс Лучник був далекий від найкращих правителів. Послух через страх спрацював, але не дуже добре. Але як солдат Арагіс був не тільки таким же прямим і агресивним, як трьом-, але й хитрішим, ніж будь-який лісовий бігун, навіть Адіатуннус. Воювати проти нього, навіть маючи переважаючі сили, було пов'язане з очевидним ризиком.
  Лис сказав: «Сподіваюся, ти будеш переконливий, Марланце, заради тебе і великого герцога». І моє . Але це була ще одна річ, яку він не сказав посланцю Арагіс.
  Він запитував себе, чи Марланц шукатиме якийсь стимул, щоб бути переконливим. Нахабний молодий воїн, якого він знав десять років тому, ніколи не подумав би про подібне. Але цей Марланц був тоншим, м'якшим; Арагіс не відчував необхідності посилати з собою більш старшу і вишукану людину, як він зробив минулого разу, коли використовував його як посол.
  Марланц зробив великий ковток елю. Герін уважно глянув на нього. Саме таку задумливу паузу зробив би людина, яка шукає хабар, щоб продемонструвати, що ця думка спала йому на думку тільки зараз. Лис запитував, скільки золота і срібла в нього залишилося після літа, проведеного в походах зі своїми воїнами та годівлі їх, коли вони не були на полі бою. Син Карлуна Вепіна знав би про це, а якби він цього не знав, Геріну довелося б навчати нового стюарда, або самому повертатися до виконання цієї роботи.
  Але все, що сказав Марланц, було: Думаю, так і буде, Фоксе. Чи даси ти мені клятву батька Дьяуса, що те, що ти мені сказав, правда? Він швидко підняв руку. — Не те, щоб я в тобі сумнівався, зауважте: я не хочу ображатись. Але якщо я зможу сказати великому князю, що ви заприсяглися…
  "Я розумію", - відповів Герін і дав йому клятву. Поки він вимовляв ці слова, його погляд упав на вівтар Дьяуса, що стояв поруч із осередком. Він ще раз запитав, чи звертав Всебатько якусь увагу на клятви, сказані від його імені. Судячи зі слів Байверса, він мав сумніви. Але ви не хотіли помилятися у чомусь подібному. Найкраще продовжувати так, ніби Дьяус був так само іманентний матеріальному світу, як і Волдар до того, як Байверс і боги монстрів відволікли її.
  Він ставив питання, що станеться, якщо одного разу Волдар виграє її битву в божественному Градихомі. Він сказав Дюрену, що може впоратися з нею, і все ще думав, що мав рацію, але, знову ж таки, йому не хотілося це з'ясовувати.
  "Знаєш, - сказав він Марланцу, - іноді найбільше, на що ти можеш сподіватися, - це залишатися в незнанні".
  "Я не розумію, що ви маєте на увазі", - відповів Марланц, посміхаючись.
  - Добре, - сказав Герін і ляснув його по спині.
  * * *
  Лис став вважати досягнення негативними: Волдар не спустився проти нього у матеріальний світ, а Арагіс-Стрілець не пішов на війну. Монстри не вирвалися з печер під храмом Бітона в Ікосі (ще одна його турбота), і Аутарі, Хілмік і Вачо не об'єдналися , щоб повалити чи вбити його сина.
  У міру того, як дні текли один за одним, він почав вірити, що ці негативи можуть зберігатися якийсь час. Це дозволило йому насолодитися позитивними моментами: добрим урожаєм і миром серед його васалів, включаючи навіть Адіатунну. Найкращий сюрприз зробив Карлун. Як тільки врожай був зібраний і в Лисину фортецю були внесені натуральні платежі, керуючий підійшов до Геріна з пергаментами в руці та здивованим виразом обличчя.
  Він сунув пергаменти Лисові зі словами: «Пан королю, якщо я правильно підрахував, у нас тут достатньо, щоби пережити зиму. Я б ніколи в це не повірив, не враховуючи всіх цих пожираючих воїнів, які намагаються з'їсти порожню фортецю. ."
  Він все ще думав, як кріпак. «Якби не ці ненажерливі воїни, — нагадав йому Герін, — ти пояснював би, як ця фортеця призначена для постачання якимось вождем Граді — якби тобі пощастило. Найімовірніше, ти був би мертвий».
  — Думаю, так, — зізнався Карлун, — але це здається марнотратним. Він перетворив звичайне слово на лайку.
  «Навіщо лагодити дах влітку, коли погода хороша і начебто буде добре ще довго?» — спитав Герін. «З тієї ж причини, через яку у вас є люди, навчені війні: рано чи пізно ви знаєте, що прийде біда. Бути готовим заздалегідь — найкраща ідея, ніж намагатися виправити речі, коли вони розвалюються».
  Карлун деякий час обмірковував це, а потім неохоче кивнув. Тим часом Герін ретельно перевірив цифри стюарду. Наскільки він міг судити, все було глузуванням. Це означало, що Карлун або дуже розумний шахрай, або дуже боїться, щоб ризикувати. Він підозрював останнє. Це його цілком влаштовувало.
  Зима була тихою порою року, і кріпаки, і лорди жили за рахунок того, що накопичили влітку та восени. Коли їм не вистачало запасів, вони отримували голод, який часто приводив до селянських повстань. Щоб спробувати зупинити їх, Герін відправив усе зерно, яке міг, на захід від Веніїна, у землі, де неприродна літня погода, люб'язно надана богами Граді, занапастила посіви. Він досяг ще одного негативного успіху: кріпаки там не повстали .
  "У якомусь сенсі я розумію, чому там тихо", - сказав він одного разу Селатрі. «Їди у них не так багато, але й їх залишилося небагато, не після того, як вони деякий час жили під Граді, а згодом після війни. Те небагато, що в них є, водночас небагатьом, що ми могли б дати їх, є десь досить близько, щоб вони могли пройти».
  Його дружина кивнула. «Життя фермерів ніколи не буває легким». Виросла селянською дочкою, вона знала, про що говорить. За мить вона додала: «Ви зробили все, що могли, і навіть більше, ніж більшість лордів могли б мріяти».
  "Це звучить як епітафія", - сміється Герін. За мить, як і у випадку з Дюреном, його рука і рука Селатрі сплелися на знак запобігання злого ознаки. Зробивши це, він глибоко зітхнув. "Ми пройшли через це".
  Селатрі знову кивнула. Ми так і зробили. І після того, через що ми пройшли, має стати краще, бо як могло стати гіршим?»
  "Ось чому ми продовжуємо жити, - відповів він, - щоб дізнатися, як може бути гірше". Селатрі тицьнув його під ребра, і йому довелося визнати (хоч і не обов'язково визнавати вголос), що він це заслужив.
  Оскільки зими йшли, ця була м'якою, знову ж таки до полегшення Геріна: він боявся, що боги Граді, якщо вони звільняться в цю пору року, зроблять усе можливе, щоб заморозити північні землі. Однак нічого подібного не сталося, і згодом зима змінилася навесні. На голих колись гілках дубів і кленів, яблунь і слив розпустилося листя; На луках проросла свіжа трава, пробиваючись крізь жовто-коричневі мертві порослі минулого року. Селяни запрягали волів у плуг і сіяли пшеницю та жито, овес та ячмінь. Герін благословив Байверса та сподівався, що бог почув його.
  В середині весни в нього було ще одне занепокоєння: Еллеб, Мат і Тіваз набирали ситість наступні ночі. Однак до нього не дійшло жодних повідомлень про перевертнів, що руйнують стада чи селян. Він сподівався, що Марланц Сире М'ясо не піддався своїм лікантропічним схильностям під час повного місяця.
  А потім, коли він уперше не побачив на обрії ніяких проблем, із селянського села неподалік Лісиної фортеці примчала акушерка, щоб повідомити йому, що у Фульди народився хлопчик. Він постукав себе по лобі тильною стороною руки, злуючись на себе за те, що змарнував неминучість цієї події. «Який ублюдок Маврікса?» він запитав.
  «Пан королю, вам краще прийти і подивитись самому», — сказала акушерка, міцна жінка середнього віку на ім'я Радвальда.
  І Лиса пішла за нею до села. Вона вказала дорогу до хатини Фульди, але не виявила жодного бажання увійти туди самої. Знизавши плечима, Герін ступив через низький вхід, нахиливши голову.
  Його очам потрібен час, щоб звикнути до темряви. Коли вони це зробили, він побачив Фульду, що сидить на ліжку. Вона не виглядала такою змученою, як інші жінки, яких він бачив відразу після пологів: ще одна перевага божественного походження, подумав він.
  Усміхаючись, вона тримала новонароджену дитину. «Хіба він не прекрасний, пане королю? Я назву його Фердульфом».
  - Привіт, Фердульф, - сказав Герін.
  Очі Фердульфа, які до цього були закриті, розплющилися. — Привіт тобі, — сказав немовля-напівбог явно недитячим баритоном.
  Герін глянув на Фульду. Вона кивнула головою. - Ох, боже мій, - сказав Лис.
   Фокс та Імперія
  
   я
  На сторожовій вежі дозорець завів свій ріг: протяжний, немелодійний звук. «Дві колісниці наближаються з півдня, пане королю!» - проревів він.
  З двору далеко внизу Герін Ліс, король півночі, підніс руку до рота і відповів: «Дякую, Андівере. Подивимося, хто вони, коли дістануться сюди».
  — Чи не збираєшся ти піднятися на частокіл і подивитися? — обурено спитав вартовий.
  — Одним словом, ні, — відповів Герін. «Якщо воїни, що складаються з двох колісниць, зможуть завоювати Лисину фортецю, то або вони боги, і в цьому випадку погляд на них не принесе мені ніякої користі, або ми всі такі труси, що люди, які зараз знаходяться на частоколі, втекли б, але цього теж немає. Тож я зачекаю їх тут, дякую».
  Андівер сказав щось, що Герін не міг зрозуміти через висоту його сідала. Лис вирішив, що, можливо, це і на краще.
  Його син Дагреф посміхнувся до нього. "Це було дуже логічно", - сказав він. Дагреф, у свої чотирнадцять років, був настільки ж безжально логічний, як найстрашніший ситонський філософ, який коли-небудь заробляв життя читанням лекцій в Елабонійської Імперії. Ще двадцять років тому царство Геріна, як і решта земель на північ від Високого Кірса до річки Ніффет, було прикордонною провінцією Імперії. Елабон, однак, покинув землі на північ від гір перед обличчям руйнівної ночі перевертнів, викликаної одночасним повним місяцям усіх чотирьох місяців і, майже випадково, варварськими тромоями, що рояться на півдні над Ніффетом.
  "Це справді так", сказав Герін. "Ну і що?"
  Дагреф дивився на нього. Чоловік і хлопець мали загальне витягнуте обличчя, довгий ніс і смагляву шкіру. Однак у Дагрефа був тільки тонкий пух на щоках і підборідді, а волосся було каштанове, майже чорне. Акуратна борода і волосся Герина були сивими і з кожним роком ставали все сивішими: йому вже було за п'ятдесят, і він часто впізнавав це по скрипу в кістках.
  "Логіка - найбільший інструмент, найбільша зброя у світі", - заявив Дагреф.
  "Це залежить від того, що ви робите", - відповів Герін. «Якщо ви знаходитесь в центрі бійки, ви не зможете вбити Граді, Трокма чи одного з веселих поплічників Арагіса Лучника влучним силогізмом. Ось чому ми іноді носимо з собою ці штуки».
  Він підняв свій меч. Сонце блищало червоним, як кров, на полірованому краї бронзового клинка. Дагреф теж тримав меч. Йому подобалося фехтувати з ним набагато менше, ніж фехтувати з розумом. З останнім він був дуже небезпечним, але лише частково з першим.
  "Ну давай же." Герін вдав, що збирається напасти на нього. «Якщо якийсь великий потворний ублюдок відріже від тебе шматки, немає значення, що він ніколи не чув про закон виключеного третього. Тебе не буде поруч, щоб потім його проінструктувати».
  Дагреф парирував удар. Його удар у відповідь змусив Геріна зменшити темп. Вони не діяли один проти одного так часто, як це робив би Герін, якби він не був шульгою: навчання тому, як боротися з ним, не призвело до навчання Дагрефа того, як боротися з іншими. Його син теж був лівшою, що дало Геріні рідкісну можливість побачити, з чим зіткнулися інші, зустрівши його.
  «Тримай лезо вгору!» – попередив Лис. «Не тримай лезо вгору, я можу зробити щось на зразок цього…» Він завдав удару по голові Дагрефа, такий швидкий і гострий, що його синові довелося відсахнутися. "Або навіть це". Лис симулював ще один поріз голови; якби він не зупинив свій удар, він би встромив його в груди Дагрефа.
  "Та я бачу." Дагреф кивнув головою. І він також бачив. У нього були задатки гарного фехтувальника; у нього були довгі руки і швидкі ноги, і він не робив одні й ті самі помилки знову і знову. Але він також не автоматично робив правильні речі, і коли це робив, то робив це недостатньо швидко. Лише роки терплячої практики дадуть йому необхідну швидкість. Інтелектуально він це усвідомив (він добре розумів речі інтелектуально). "Давай спробуємо ще раз, батько".
  Це були слова, які Герін хотів почути. Однак перш ніж він зміг знову пройти через прохід, один з його людей на частоколі кинув виклик колісницям, що наближаються: «Хто приїжджає в Замок Фокс?»
  Відповідь змусила Геріна забути про гру на мечах і поспішити на частокіл: «Я — Марланц Сире М'ясо, емісар короля Арагіса Лучника, який прийшов поговорити з королем Геріном».
  - Привіт, Марланц, - покликав Герін, як тільки дістався доріжки і зміг визирнути з-за верхівок частоколу. «Заходьте і ласкаво просимо. Я вислухаю все, що скаже Арагіс, хоча не обіцяю, що зроблю щось із цього приводу».
  За його командою, воротарі опустили розвідний міст через рів навколо частоколу. Колісниця Марланця з гуркотом в'їхала до Лисого замку. Представником короля Арагіса був великий, огрядний чоловік років під тридцять; з попередніх зустрічей з ним Герін знав, що він розумніший, ніж здається. "Здрастуйте, пане королю", - сказав Марланц, коли Лис спустився привітати його.
  Коли Герін потиснув йому руки, велика лапа Марланця (слово, яке природним чином спало на думку Геріну, оскільки у Марланця була риса характеру) майже поглинула його власну. — Що цього разу привело тебе на північ? — спитав Лис, хоч мав уже знайоме йому погане передчуття.
  І справді, Марланц сказав: «Пан королю, Арагіс просить мене передати вам, що він не стоятиме склавши руки, якщо син Бальсера Дебо присягне вам у повазі та вірності. Він попереджає вас, щоб ви не переслідували це далі».
  Лис подивився на посла Арагіса зверхньо, що було важливим подвигом, оскільки Марланц був на три-чотири цифри вище за нього. «Арагіс не має права говорити ні Бальсеру, ні мені, які у нас можуть бути стосунки. Бальсер ніколи не був васалом Арагіс, як і його батько до нього. Бальсер називає себе бароном, не більше того, але він такий самий вільний чоловік і такий самий незалежний, як і його батько. пане, який я є чи який є Арагіс».
  "Так, і Арагіс має намір, щоб він залишався вільним і не потрапляв під ваш вплив", - сказав Марланц.
  «Якщо він з власної волі захоче оголосити себе моїм васалом, Арагіс немає права це заборонити».
  Марланц Сире М'ясо схрестив товсті руки на широких грудях. "Пан король, король Арагіс досить сильний, щоб нав'язати свою волю Бальсеру - і вам".
  «Зрештою, вся річ у силі», — подумав Герін. Адіатуннус Трокм-, суперник, що став тепер васалом, вперше проголосив Лиса королем півночі після того, як той відбив піратів Граді і повернув їх у єдину фортецю на березі Оринійського океану. Трохи пізніше Арагіс почав називати себе королем, його домагання ґрунтувалися на тому, що він був єдиним дворянином, що залишився в північних землях і має достатню силу, щоб протистояти Геріну.
  «Якщо Арагіс спробує це зробити, він отримає війну, про яку, як він говорив, він не хоче з того часу, як відразу після ночі перевертнів», — відповів Герін. “Скажи йому це, Марланц. Переконайтеся, що він це зрозуміє. І скажи йому, що, якщо він спробує це зробити, я вірю, що зрештою він стане найнещаснішою людиною, яка коли-небудь народжена».
  Марланц насупився. Він знав Геріна досить довго, щоб знати, що Лис не випадково так хвалився. У молоді роки Марланця він був скоріше громілим, ніж дипломатом. Він набув навичок із роками. У ці дні Арагіс, ймовірно, довіряв йому більше, ніж будь-кому іншому – не те щоб Арагіс комусь довіряв надто сильно. Намагаючись видати примирливий тон, Марланц сказав: «Ви повинні подивитися, як справи, пане королю. Опорні пункти Бальсера подібні до ножа, спрямованого прямо в серце земель, що визнають сюзеренітет короля Арагіса. Якщо вони перейдуть під ваш контроль, ви вже на півдорозі до вторгнення у його володіння».
  Герін насупився у відповідь. У сандалях Арагіса його придбання виглядало б саме так. «Я не хочу використати це захоплення як ніж. Я хочу використовувати його як щит проти Арагіс», - сказав Ліс. «Для мене це мало небезпечно в його руках, ніж для нього в моїх. Ви могли б нагадати йому, що це він провів колісниці повз кордон Бальзера, щоб налякати його і змусити здатися. Я нічого не можу з собою вдіяти, якщо Бальсер почав говорити замість мене».
  "Можливо, було б краще, якби ми могли зберігати нейтралітет Бальсера між вами та Арагісом, не схиляючись ні до того, ні до іншого", - сказав Марланц.
  "Це було б чудово", - сказав Герін. «Все було добре, поки це тривало. Не я це зрадив. Тепер Бальсер не думає, що може довіряти Арагіс, щоб він тримав свої руки там, де їм місце. Чи маю я сказати йому: «Ні, я вибач, я не захищатиму тебе від сусіда, навіть якщо ти цього захочеш?
  Марланц виглядав нещасним. «Я знав, що це безглуздо», пробурмотів він; Герін не думав, що він мав чути. Посланець Арагіс зібрався. «Лорде-королю, вибачте, але в мене тут немає місця для маневру. Король Арагіс наказав мені передати вам, що якщо Бальсер стане вашим васалом, це означатиме війну між вами двома».
  "Тоді буде війна". Герін поплескав Марланця по спині і махнув йому рукою у бік Замку Фокса. «Я думаю, нам поки що не обов'язково починати вбивати один одного. Чому б тобі не прийти у велику залу і не випити зі мною трохи елю, з'їсти трохи хліба, і ми подивимося, що ще ми можемо зробити. налякати тебе».
  "Я з радістю зроблю це", - сказав Марланц. «Востаннє, коли я був тут, ви зварили чудовий ель, лорде королю, і ви не з тих, хто дозволить упустити щось подібне. І у всіх північних землях у вас є ім'я, завдяки якому ви добре годуєте своїх друзів-гостей».
  «Я, мабуть, заслужив на це, коли мені вдалося витягнути тебе з моєї фортеці до того, як ти з'їв порожню комору — якраз перед цим», — сказав Герін. Марланц засміявся, хоча, як і в більшості жартів Геріна, у цій була частка правди. «Підемо», — закликав Лис, і вони пліч-о-пліч увійшли до великої зали.
  Ван Сильна Рука, Ліс Рівін та син Карлуна Вепіна сиділи за столом біля вогнища та перед вівтарем Дьяуса Всеотця. Перед кожним із них стояв по промасленій шкірі глечик із елем. Ван також гриз смажене бараняче реберце. Коли Герін і Марланц увійшли, великий чужинець жбурнув його в очерет на підлозі, щоб подивитися, як через нього свариться пара собак.
  «Клянуся богами, це Марланц Сире М'ясо», — прогримів Ван, дізнавшись про посланника Арагіса. Він підвівся з лави і підійшов, щоб стиснути руку Марланця. Як і кожного разу, коли вони зустрічалися, дві великі люди вивчали один одного. Герін вивчав їх обох. Золотоволосий чужинець був вищим і ширшим у плечах, але він також був старшим: у будь-якому випадку на рік чи два молодший за Лисицю. На піку своєї кар'єри він був сильнішим за Марланця, сильнішим за всіх, кого Герін коли-небудь знав. Але Марланц, який був на десять років молодший, був ближче до свого піку, який теж був вражаючим. Якби двоє посварилися... Герін не знав, що станеться. Це було дивно. За більш ніж двадцять років, що минули з того часу, як Ван приїхав у Фокс Кіп, він завжди був упевнений, що його друг зможе перевершити будь-яку просто людину. Зараз-
  "Тепер ми старіємо" , - подумав Герін. Сила йде . Він усміхнувся про себе. Підступність, однак, підступність терпить . Вголос він сказав: «Марланц каже, що Арагіс піде на війну з нами, якщо Бальсер висловить мені повагу та вірність».
  "Він може спробувати", - сказав Ван. «Однак я не думаю, що він буде таким щасливим після цього». Декількома роками раніше він би кричав від радості при думці про бійку. Він, як і раніше, не ухилявся від цього — Герін не міг уявити, щоб він ухилявся від бійки, — але він більше не кидався до нього, як чоловік, що кидається до своєї коханої.
  "Мій король зараз цим не задоволений, - відповів Марланц, - але він не відступить від цього, навіть якщо це означає, що його власні права будуть зневажені".
  Це змусило Лиса Рівіна заговорити: «Чесно кажучи, король Арагіс не має права володіти сином Бальсера Дебо, оскільки він ніколи не був його феодальним володінням».
  «Я сказав те саме, — сказав йому Герін, — але не так гарно».
  «Ви не маєте переваг благородного виховання на південь від Високого Кірса», — відповів Рівін, ніби прощаючи своєму товаришеві Лисі недоліки, що знаходяться поза його контролем. Після двох десятиліть, проведених у північних землях, Рівін все ще чіплявся за складні фрази, які він вивчив у самому серці Елабонійської імперії, і за золотий обруч, який він носив у лівому вусі, — манірність, яку інші васали Геріна ніколи не сприймали цілком. пристосувалися.
  Марланц перевів погляд з Рівіна на Геріна і назад. «Як я вже зазначав раніше, він має право перешкодити сильнішому сусідові скористатися слабшим».
  "Як я вже відзначав, - багатозначно сказав Герін, - якби Арагіс не був сильним сусідом, здатним скористатися перевагами слабшого, Бальсер не був би зацікавлений у тому, щоб я був його паном".
  "Якщо ти розповів йому все це там, - сказав Ван, - ти привів його сюди, щоб розповісти йому це ще раз?"
  "Насправді я привів його сюди, щоб випити пива, хліба і всього, що ми зможемо витягнути з кухні, наприклад, м'яса", - сказав Герін. Він знову ляснув васала Арагіса по плечу. «Сідай, Марланц. Якщо нам з Арагісом доведеться битися, ми битимемося. А ти тим часом мій друг-гість».
  Слуги принесли Марланцю питво, коржик і кілька реберців, подібних до тих, які гриз Ван. Син Карлуна Вепіна, керуючий Геріна, виглядав так, наче все підраховував. Так воно й було, поза сумнівом: Лис не взяв би його на цю роботу, якби він не відстежував кожну банку елю, мішок квасолі та бочку солоної свинини.
  Що б не думав Карлун, він тримав це при собі, поки поряд були інші воїни, крім Геріна. Він не був бійцем. Він був старостою кріпосного села недалеко від Лисиної фортеці, поки Герін не впіймав його на шахрайстві із записами, намагаючись приховати продукцію від уваги свого повелителя. Це принесло йому одночасно підвищення та попередження про те, що станеться, якщо Лис колись знову зловить його на шахрайстві. Або він з того часу не шахраював, або зробив це занадто добре, щоб Герін це помітив. Лис не думав, що Карлун досить розумний, щоб це зійшло йому з рук; він майже, але не зовсім сподівався, що помилився.
  Марланц скорчив погляд на одну із служниць. Герін випадково дізнався, що вона нещодавно вийшла заміж та щаслива зі своїм чоловіком. Вона продовжувала служити посланцю Арагіса, але не зробила нічого, щоб підбадьорити його, і вивернулася, перш ніж він встиг поцупити її на коліна.
  Він глянув на Геріна. «Ви завжди давали своїм кріпакам право голосу в тому, що їм слід робити, щоб ваші гості були задоволені».
  "Я не змінилася", - відповів Лис. «Наскільки я розумію, примус їх спати з чоловіками, яких вони не хочуть, лише створює проблеми. Якщо вона зацікавлена в тобі, Марланце, це нормально. Якщо ні, можливо, ти зможеш знайти когось, хто зацікавлений».
  Марланц не надав цьому значення. Герін згадав, як він був схильний вчинити саме так, коли вперше приїхав у Лісій замок. Так, він дечому навчився за минулі п'ятнадцять років. І, звичайно, оскільки він сам був на п'ятнадцять років старшим, він теж не горів так жарко, як тоді.
  «Я провів ніч у володіннях вашого сина на шляху до вашої фортеці, лорде королю», — зауважив Марланц, змінюючи тему з плавністю, якої в нього не було в молодості. «Здається, він сам собою перетворюється на прекрасного барона».
  "За що я вам вдячний", - сказав Герін. «Так, я думаю, що Дюрен чудовий хлопець. Звичайно, будучи його батьком, я так думав би, навіть якби це було не так».
  "Ну, це так", сказав Марланц. «І я не побачив жодних ознак того, що його васальні барони — це щось інше, ніж вони мають бути. Наскільки я пам'ятаю, у вас із цим були деякі проблеми».
  — Небагато, — зізнався Лис. Дюрен володів своїм володінням як онук попереднього барона Рікольфа Рудого, а не як син Геріна. Дрібні барони Рікольфа не були в захваті від його прийняття, частково тому, що вони боялися впливу Геріна, а частково тому, що після відходу Ріольфа вони мали надії взагалі уникнути васальної залежності і ґрунтуватися самостійно. Наскільки Герін міг бачити, надія була явно безглузда, але це не завадило їм її здійснити. Багато сподівань людей були явно безглузді всім, крім них самих.
  «Так, Дюрен прекрасний хлопець». Марланц схилив голову набік. Він спадкоємець твого королівства або той Дагреф, якого я бачив з тобою у дворі?
  «Так», — відповів Герін, і нехай Марланц робить із цим усе, що забажає. Дюрен був його сином від Елізи, дочки Ріольфа. Він не бачив її з того часу, як Дюрен був дитиною; вона втекла з мандрівним кінним лікарем. Дагреф, його сестра Клотільда та брат Блестар належали йому від Селатри, колишньої Сивіли зі святилища далекоглядного бога Бітона в Ікосі. Лис зітхнув. Життя ніколи не було таким простим, як вам хотілося.
  «Та на який?» — сказав Марланц: Герін знав, що він був наполегливий. Лис просто посміхнувся до нього. Через деякий час васал Арагіс зрозумів, що прямої відповіді він не отримає. Він усміхнувся у відповідь, знизав плечима і спорожнив свою криницю елю. Служниця - не та, яку він намагався лапати, - наповнила йому склянку.
  Герін зробив ковток свого елю. Він запитував, куди подівся Дагреф. У його старшої дитини від Селатра була цікавість, така ж люта й безжальна, як довгий зуб: він повинен був облягати Марланця всілякими питаннями. Лис ставив собі запитання, що ж він знайшов цікавішим, ніж поява майже незнайомця.
  Якби це був Дюрен у тому ж віці, Герін би здогадався, що він поїхав із дівчиною. Але цікавість Дагрефа поки була пов'язана з інтелектом, ніж з тілом. Незабаром, як підозрював Лис, якось служниця виб'є його з-під ніг. Що сталося після цього, було б цікаво.
  Щойно Герін подумав про свого сина, як Дагреф, як за покликанням, прибіг до великої зали. Він удостоїв Марланця Сире М'ясо лише поглядом. "Батьку, йди скоріше до стайнях", - вигукнув він. "Це знову Фердульф".
  «О, клянуся богами», — сказав Герін, що, на думку Фердульфа, мало лякаюче буквальне значення. Лис схопився на ноги. Дагреф, як доставило повідомлення, вже йшов геть. Герін гнався за ним, з кожним кроком усвідомлюючи, що він уже не такий швидкий, як раніше.
  Позаду він почув вигуки Вана і Рівіна. За мить вони пішли за Лисом. І Марланц настав їм на п'яти. Він гадки не мав, що відбувається, але хотів це з'ясувати.
  Дагреф промчав навколо Замку Фокса, а потім вказав драматичним вказівним пальцем. "Там!" він сказав.
  Були Клотільда та Блестар. Ще були Маєва та Кор, діти Вана. Маєва, хоч і була на рік молодша за Дагрефа, вже розквітала в зрілу жіночність, але в героїчну жіночність. Кров Вана відбивалася в її темпераменті, а також у її розмірах та силі; вона хотіла стати воїном, і Герін, до своєї власної тривози, вирішив, що з неї вийде добрий воїн. Кор турбував ще більше. Він також мав статуру свого батька, але свій запальний характер перейняв прямо від Фанд, трокм-жінки, з якою Ван жив у чомусь далекому від подружнього щастя.
  І були Героге та Тарма. Два монстри височіли над усіма своїми товаришами, навіть над Маєвою. Вони були великими, волохатими і напрочуд потворними, з кігтистими руками і ногами, низькими лобами, маленькими очима під виступаючими надбрівними дугами і довгими щелепами, повними великих зубів (хоча правий верхній ікло Джероджа був швидше золотим, ніж природним іклом). Вони обоє помахали Геріну, який виростив їх із… він вирішив, що «дитинчата» – найкраще слово.
  Він не бачив Фердульфа. І потім, якраз перед тим, як Дагреф сказав «Ось!» І знову він це зробив. Надприродно гарний чотирирічний хлопчик зняв туніку і ходив повітрям на висоті приблизно двадцяти футів над землею.
  "Магія?" — спитав Марланц позаду Геріна з похвальним спокоєм у цих обставинах.
  Лис похитав головою. "Не зовсім." Він підвищив голос на Фердульфа: "Негайно зійди звідти, перш ніж ти ..." Він зупинився. До того, як ви поранили себе, це не спрацювало, як це було з його дітьми. Фердульф не збирався завдавати собі шкоди. Герін не був упевнений, що Фердульф зможе завдати собі шкоди. Він спробував інший підхід: «...перш ніж ви зведете всіх тут з розуму».
  "Що мені?" Фердульф стояв на голові, який нічим не підтримувався. Голос у нього був не голос чотирирічної дитини, а той же грубий, насичений баритон, який був у нього відтоді, як він був немовлям.
  Марланц сказав: «Пане королю, чи не могли б ви розповісти мені, що тут відбувається?» Він спокійно сприйняв Джероге та Тарму; він зустрічав їх раніше. Однак Фердульф був для нього новачком. Як і більшість чоловіків північних земель, він ставився до нового з підозрою.
  Найчастіше Герін цього не робив. Щодо Фердульфа він зробив виняток. Намагаючись говорити невимушено, він відповів: Це син Маврикса від Фульди, селянки. Тепер ти розумієш?"
  На мить Марланц цього не зробив. Потім він це зробив, і очі його розширилися. "Маврікс?" Він щосили намагався імітувати рівний, безпристрасний тон Геріна, але це не вдалося. "Ситонський бог вина?" Спокій здивувався: «У вас тут є Божа милість, пане королю?».
  "Так, маленький ублюдок", - сказав Герін, що, маючи справу - або намагаючись мати справу - з Фердульф, підтвердилося в багатьох відношеннях.
  Дагреф смикнув батька за рукав. "Я привів тебе сюди, щоб ти міг щось з ним зробити", - багатозначно сказав він. «Востаннє, коли він почав підніматися в повітря таким чином, він знущався з усіх нас, і я хотів подивитися, чи зможемо ми запобігти цьому знову». Погляд, який він кинув на Лиса, говорив про те, що надійність його батька щойно впала для нього.
  — Що ти хочеш, щоб я зробив? — спитав Герін з деяким роздратуванням. "Я не можу притулити сходи до повітря, як я це зробив би до частоколу". Він обережно глянув на маленького члена Фердульфа. У дитини Маврикса були божественні сили та почуття гумору чотирирічної дитини; Лисицю було важко уявити більш жахливу комбінацію.
  Дагреф глибоко зітхнув. "Якщо ти зараз же не спустишся звідти, - сказав він Фердульфу, - ніхто з нас не буде з тобою довго грати". Його голос перервався серед загрози, тому він не звучав так жорстоко, як міг би, але звучав так, ніби мав на увазі те, що сказав. Його голос завжди звучав так, наче він мав на увазі те, що говорив. Він вказав на своїх товаришів. Клотільда та Блестар кивнули. Те саме зробили Маєва та Кор. І, трохи пізніше, те саме зробили Джероге і Тарма.
  — О, гаразд, — похмуро сказав Фердульф, дуже схожий на свого батька, який збудив дратівливість у мистецтві. Він спустився вниз і знову одягнув туніку.
  "Це було зроблено сміливо", - сказала Маєва. Вона дивилася на Дагрефа з вдумливим інтересом, до якого він поки що залишався значною мірою сліпим.
  "Це було зроблено сміливо", - погодився Герін; Говорити Фердульфу, що робити, вимагало сміливості. Що ж, його синові ніколи не вистачало цього. Почуття, мабуть, але не нерви. Лис продовжував: "Але чому ти покликав мене, якщо ти міг впоратися з цим сам?"
  «Я не знав, чи це спрацює, — відповів Дагреф, — і думав, що в тебе буде краща ідея. Коли ти цього не зробив…» Він підняв одну брову, як міг би зробити Герін. " У тебе мала бути ідея краще" , - сказав він без слів.
  Набагато обережнішим голосом, ніж досі, Марланц Сире М'ясо спитав: — А що ще вміє цей маленький божок, окрім як літати?
  "Що всі?" Герін грюкнув рукою по голові, ніби вона хворіла. Коли він думав про Фердульфа, незабаром йому стало боляче. "Хто знає? Я вам ось що скажу: я пішов до нього, як тільки дізнався, що він народився, і він привітався зі мною тим самим голосом, який ви чули від нього зараз. з того часу нудно, повірте мені».
  «Його мати теж богиня чи демон, чи…?» Марланц замовк, немов здогадуючись, як мало може здогадуватися.
  Посмішка Геріна була іронічною. «Я ж казав тобі, його мати звуть Фульда. Вона досі живе у селі неподалік фортеці. У неї гарне обличчя і зріле тіло, тому я використав її, коли викликав Маврікса проти Граді – що, якщо вам цікаво, це була гарна ідея, але вона не спрацювала. Фердульф слухає її, коли йому хочеться, і ігнорує її в решту часу, що він робить для всіх інших».
  "Ти сказав мені, що викликав Маврикса, коли я приходив сюди востаннє", - сказав Марланц, згадуючи. "Ви не казали мені, що у нього є жінка з дитиною".
  "Фердульф тоді ще не народився", - відповів Ліс. «Я тоді не знав, що отримаю. Якщо вже на те пішло, я й досі не знаю, що маю. Чому б нам не повернутися до великої зали і не випити ще ковтка елю, і ми можемо поговорити дещо?» докладніше про це?
  — Досить добре, пане королю. Марланц поспішив назад до зали, ніби боявся Фердульфа і намагався приховати це від усіх, особливо від себе.
  * * *
  Селатрі працював у бібліотеці королівства — перебільшення того, що знаходилося в одній із кімнат нагорі Замку Фокс, але перебільшення, яке Герін робив з того часу, як він став наступником свого батька на посаді місцевого барона, понад двадцять років тому. Вона прийшла на вечерю.
  Коли вона це зробила, Марланц вклонився їй. «Леді, бачачи, що ви були Сівіллою в Ікосі, і бачачи, як далекоглядний бог говорив через вас там, — сказав він, переходячи до свого питання по пунктах, як адвокат на південь від Високого Кіра, — чи це означає цей Фердульф, який у вас тут звертає особливу увагу на те, що ви кажете? Він говорив про сина Маврикса, як про небезпечного дикого звіра, і це здалося Геріну цілком доречним.
  Селатрі серйозно обдумала це питання, ніби чекала, що Бітон говоритиме через неї тут і зараз. Чухаючи загострене підборіддя близько хвилини, вона коротко відповіла: «Не дуже часто».
  Марланц глянув на нього, а потім почав сміятися. "Ну, це прямо, і ніякої помилки", - сказав він, його останні слова перетворилися на величезний позіхання. Він знову повернувся до Геріна. «Якщо ви будете такі люб'язні, якщо хтось проводить мене в мою спальню, я буду вдячний вам за це. Я провів чимало днів у дорозі, повертаючись із фортеці Арагіса».
  «Я можу це зробити», — сказав Герін і помахав слузі, який повів посланця Арагіса. Воїни, які супроводжували Марланця, спатимуть у великій залі; Лис подбав про те, щоб у них було достатньо ковдр, щоб їм було зручно. Нікому в Лисій фортеці не доводилося боятися нічних примар, оскільки він вважав обов'язковим давати їм кров, необхідну для того, щоб вони не докучали смертним.
  Як тільки Марланц пішов, Селатрі знову прийняв той самий задумливий вираз. — Як ти думаєш, ми зможемо знайти спосіб використати Фердульфа? - сказала вона тихим голосом.
  — Ти маєш на увазі проти Арагіс? — так само тихо спитав Герін. Його дружина кивнула. Він сказав: «Я ніколи раніше про це не думав. Я ніколи не думав, що Фердульф робить щось, крім того, що хоче». Він озирнувся. Ніхто з чоловіків, які прийшли в Лісій замок разом з Марланцем, здавалося, не слухав, і деякі з них уже спали, але Герін не став таким старим, як він, старше, ніж я коли-небудь думав, прийнявши непотрібні шанси . Потрібні були досить поганими. - Давай поговоримо про це нагорі.
  "Все в порядку." Селатрі одним плавним рухом піднялася з лави. Вони з Геріном пліч-о-пліч піднялися по дерев'яних сходах.
  У кімнаті, найближчій до верху сходів, сперечалися Ван та Фанд. Чужоземець і жінка-трокм ставилися до сварок так само, як більшість людей ставилися до м'яса та пиття. Герін зустрівся поглядом із Селатрі. Він криво похитав головою. Після того, як Еліза пішла від нього, до того, як він зустрів Селатре, він якийсь час поділяв прихильність Фанд та її характер із Ваном. Не дивно, що він щосили намагався зберегти таким чином свою врівноважену дружину. Він мав стандарти порівняння.
  Він та Селатре ділили сусідню спальню зі своїми дітьми. Оскільки йому не хотілося все пояснювати Дагрефу (хоча його син вважав себе вправі на пояснення), а також оскільки Клотільда цілком могла ще не спати, він провів і Селатрі повз ці двері. Вона кивнула, розуміючи причини, хоча йому не доводилося їх пояснювати. "Ще одна причина любити її" , - подумав він.
  Рівін мав кімнату з іншого боку від кімнати Фокса. Оскільки Рівін міг зберігати секрети не більше, ніж Фанд міг зберігати спокій, Герін пройшов повз його кімнату. У наступній спальні був Марланц. Навпаки була бібліотека, до якої Герін і Селатре тяглися, як пір'їни, що ковзали до бурштину.
  Мало хто у північних землях знав їхні літери. Селатри цього не робила, поки Герін не навчив її їм після того, як привів її до Лисого замку. Він думав дати їй тут корисне місце, не знаючи, що незабаром закохається в неї - і вона в нього теж, що здалося йому дивнішим і дивовижнішим. Ще вона закохалася у книжки. Це, на відміну від того, що він закохався в нього, чудово розумів. Він зробив це сам.
  Він відчинив двері і жестом запросив її пройти вперед. Вона так і зробила – і почала сміятися. Коли він пішов за нею в кімнату, він теж засміявся. Там Дагреф сидів перед лампою, уткнувшись носом у сувій.
  Герін глянув на Селатру. «Будь-яка могла подумати, що вона наша дитина», - сказав він.
  Дагреф подивився на батьків. "Звичайно, я твоя дитина", сказав він роздратовано, "і я впевнений, що ти прийшла сюди, щоб поговорити про те, що, на твою думку, не моя справа".
  "Ти маєш рацію", - сказав йому Селатрі.
  "Це несправедливо", - сказав він. «Як я можу дізнатися про те, що мені потрібно знати, якщо ти не дозволяєш мені дізнатися про це?» Він почав було йти, але зупинився під пильним поглядом Геріна. Коли він повернувся, скачав сувій і поклав його у відповідний осередок, його батько перестав пильно дивитися на нього.
  "Це було добре", - сказала Селатрі з посмішкою після того, як її син пішов. "Він зрозумів, чому ти нещасний".
  — У всякому разі, щось, — погодився Герін. — Скажи йому те саме чотириста разів поспіль, і він почне слухати — якщо його це влаштовує. Якщо ні… — Його похмурий погляд сказав про те, що сталося тоді. За мить він продовжив: «І все ж, якщо він хоче чогось навчитися, він убере це, як суха земля вбирає перший дощ у році».
  Селатрі подивилася на нього з веселою ніжністю. "Будь-який міг би подумати, що ти був його батьком", - пробурмотіла вона.
  Лис знову спробував подивитись на нього, але натомість засміявся. «Ви дуже добре мене знаєте і дуже мало поважаєте свого короля». Це теж розсмішило Селатре. Але Герін швидко протверезів. Чи можемо ми використовувати Фердульфа як зброю проти Арагіса, якщо все-таки підемо на війну?
  «Я був би щасливішим спробувати це, якби він був сином будь-якого іншого бога, крім Маврікса», — сказав Селатре.
  "Чому ти так говориш? Тому що Маврікс — найменш передбачуваний бог у чиємусь пантеоні, або тому, що він показав, що не любить мене особливо?»
  "Так", - сказав Селатрі, як і Герін з Марланцем. Він скорчив їй пику. Однак, незважаючи на її жарт, на обидві половини питання можна було з повною підставою відповісти «так» . Маврікс був ситонським богом вина, краси, родючості, творчості ... і хаосу, що супроводжує все це. У той чи інший момент він не знав, що робитиме далі, і його це не хвилювало. І його зустрічі з Лисом протягом багатьох років в основному закінчувалися тим, що турбували і бога, який був боягузом у душі, і людину, яка була будь-ким, тільки не цим.
  Герін сказав: «Цього разу я б хотів використати проти моїх ворогів зброю, яка не сильніша за мене, щоб мені не довелося витрачати так багато часу на занепокоєння, чи повернеться вона в моїй руці і зрештою виявиться гіршою, ніж просто програти будь-який бій , Який я веду».
  «Тоді питання, мені здається, полягає в тому, що якщо ми підемо на війну з Арагісом, чи зможемо ми перемогти його, не вдаючись до екстраординарних засобів», — сказав Селатре.
  Герін на мить зупинився, щоб помилуватися точним формулюванням цього слова. Він намагався відповісти з такою самою точністю: «Ми можемо, якщо все піде добре. ."
  "Краще б йому цього не робити, - сказав Селатрі з неабиякою злістю, - не тоді, коли саме він першим проголосив тебе королем".
  «З того часу він теж був досить добрим васалом, — визнав Герін, — але він трьом-, а це означає, що він майже так само непостійний, як Маврікс. Якщо він побачить, що два найбільші елабонські лорди в північних землях йдуть один на одного, у нього може виникнути спокуса. бути надто великим, щоб він міг витримати. І ще є Граді.
  Морські загарбники з холодних земель на північ від Трокмських лісів кілька років тому намагалися утвердитись разом зі своїми похмурими богами у північних землях. Саме страх перед ними змусив Адіатунна згадати, що він васал Геріна. Борючись разом, а не один проти одного, елобанці і трокмої притиснули жителів півночі до Оринського океану. Більшого вони не могли зробити, принаймні коли галери Граді контролювали море.
  Оскільки Вольдар, головна богиня Граді, та інші боги жителів півночі задумали перетворити північні землі на холодну копію будинку, з якого вони прийшли, землю, занадто холодну, щоб там міг рости навіть ячмінь, Геріну вдалося переконати Байверс, елабонський бог ячменю, пива і пивоваріння, об'єднається з лютими силами роду Герог і Тарми і битися з цими богами Граді. Він не знав, виграно чи програно цю битву на духовному плані. Його найкраще припущення полягало в тому, що воно все ще тривало, через п'ять років після його початку: час для богів був не таким, як для людей. Що він справді знав, то це те, що без допомоги своїх богів Граді не змогли б протистояти йому. Це було єдине, що мало значення.
  Ні, не лише це. "Якщо Волдару та іншим силам Граді колись вдасться вибратися з битви, яку я для них влаштував, вони не будуть мені дуже раді".
  "Вони ще цього не зробили, і минуло вже багато часу". Селатрі говорила зі своєю звичайною жвавістю та практичністю. «І якщо вони це зроблять, ви щось придумаєте».
  Це було практичністю; наскільки міг бачити Герін, це було безумство. «Всі інші очікують, що маю відповіді на всі запитання, і я витягну їх із поясної сумки, коли вони мені знадобляться», — прогарчав він. — Я думав, що ти знаєш краще.
  Вона пильно подивилася на нього. «Ти забуваєш, я живу поряд з тобою останні п'ятнадцять чи шістнадцять років. Я знаю, на що ти здатен. Решта лише здогадуються». Коли це не викликало у Лиса нічого, крім сардонічного пирхання, Селатрі продовжив: «Ти щось придумав би . Я знаю тебе надто добре, щоб у цьому сумніватися. Можливо, коли Фердульф тут, ти міг би використовувати його, щоб зателефонувати Мавриксу, і -"
  «Це було б чудово, чи не так?» – сказав Герін. «Я подобаюся Мавриксу так само, як і Волдар. Спроба використати одного бога, який мене терпіти не може, щоб зупинити іншого, котрий теж мене терпіти не може… Думаю, мені краще вистрибнути з сторожової вежі і сподіваючись, що зламав собі шию, коли вдарив. Крім того, Волдар сильніший за Маврікса. Я це з'ясував.
  — Ну, тоді ти зробив би щось інше. Селатрі, як і раніше, говорив впевнено. «Я подумав про Маврікса, бо ми говорили про Фердульфа».
  "Так і було", сказав Герін. «Найкраще, що я можу вигадати з ним, — це сподіватися, що його присутність тут лякає Арагіса, і сподіватися, що Арагіс ніколи не дізнається, наскільки його присутність тут лякає мене».
  "Ти цар півночі". В очах дружини блиснули веселощі. "Ніщо не повинно вас лякати".
  Вона тицяла його в ребра, щоб він підстрибнув. Він знав це, але відповів серйозно: "Ні, це Арагіс. Наскільки я коли-небудь бачив, його ніщо не лякає - і це лякає мене. Він дуже простий, як мисливський яструб. Він йде прямо до того, чого хоче." його з ніг і вбиває... Єдина причина, через яку він ніколи не переслідував мене, це те, що я завжди виглядав занадто великим, щоб його можна було збити з ніг... Може, я вже й ні. ».
  Ні. Арагіс не хоче, щоб ти став королем Бальсера», - погодився Селатре. Вона схилила голову набік та вивчала його. — Хіба ти не хочеш сказати, що це означає, що він тебе боїться?
  Герін почав щось говорити, але зупинився. Тоном вдячності він сказав таке: «Думаю, мене щойно переперечили».
  Селатрі ще вивчала його, але тепер уже зовсім в іншій манері. — І що ви пропонуєте із цим робити? — спитала вона.
  Він підвівся, підійшов до дверей і замкнув їх. Кілька років тому він доручив кріпосній, кваліфікованій столярній справі, встановити поперечину та кронштейни, які її утримували. Приблизно в той же час він почав зберігати рулон товстої вовняної тканини в розі бібліотеки. Це спантеличило Дагрефа, який багатозначно і точно помітив, що в цій кімнаті ніколи не зберігалося нічого, окрім книжок. «Особливої шкоди воно там не завдає, тож дай спокій», — сказав йому Герін. Це також було правдою. Дагреф якийсь час бурчав із цього приводу, але потім, як це зазвичай буває, він до цього звик. Він, мабуть, навіть не помітив, що це було там.
  Ще одна річ, яку він не помітив, як би уважно він не стежив за зв'язками між подіями, що відбувалися навколо нього, це те, що цей брусок і рулон тканини з'явилися в бібліотеці приблизно в той же час, коли він і Клотільда виросли до такої міри, що вони не Я сплю набагато більше, ніж Герін та Селатрі. У спальні Лиса було лише одне велике ліжко. Приватні моменти там знайти ставало дедалі важче.
  "Що ти робиш ?" — спитала зараз Селатре, хоча тон її голосу говорив про те, що вона чудово знала, що він робить, і що вона могла б зробити це сама, якби він цього не зробив.
  "Хто я?" Герін розгорнув тканину на підлозі. Коли він склав його вдвічі, воно виявилося трохи довшим, ніж могла б бути жінка або навіть чоловік, що лежить на повний зріст.
  Селатрі підійшов і став поруч із ним. Наче сама по собі його рука ковзнула навколо її талії. Вона підійшла ближче. Однак її голос був задумливим, коли вона сказала: «Вона справді не така м'яка, як ліжко, чи не так? І ти не завжди забуваєш тримати свою вагу на ліктях, а не на мені. Вона видала легке зітхання, яке могло б означати, що вона змирилася з його беззаконнями.
  Через якийсь приємний час Герін пробурмотів: «Ось. Ти не можеш сказати, що я зараз тебе роздавлю». Селатрі, що сидить верхи на ньому, кивнула на знак згоди, надто урочисто для цього моменту. Вони обоє почали тихо сміятися. Герін ковзнув руками її гладкою, теплою довжиною. - Тоді так краще?
  "Краще?" Її потиск плечима був чудовий. Однак навіть тоді її відповідь була ретельно обдумана: «Я не знаю. Це не те саме, і ти мене не розчавиш. Достатньо». Вона почала рухатися, і відповіді, які вона та Герін знайшли, не були виражені словами.
  Одягнувши лляну туніку і вовняні штани, Герін звернув рулон тканини і закинув його назад у кут. У світлі єдиної лампи, що все ще горить у бібліотеці, це виглядало цілком повсякденно: лише одна річ, для якої не знайшлося місця більше ніде в переповненому замку.
  Раптом Селатрі почала хихикати. Лис запитливо підняв брову. Вона сказала: "Цікаво, що б подумав Фердульф, якби він у той момент гуляв повітрям за вікном".
  Був один аспект незвичайних здібностей Фердульфа, про який Герін досі не підозрював. "Можливо, він би чогось навчився", - сказав він, що знову розсмішило Селатре. Він продовжив: «Враховуючи, сином якого бога він є, можливо, він би також цього не зробив». Він і Селатре обидва розсміялися з цього. Вони трохи нервували? Якщо й були, то обидва мовчали про це. Він відчинив двері. Селатрі задула лампу. Вони пішли спати.
  * * *
  Марланц Сире М'ясо виглядав так, начебто відкусив щось кисле. «Все ще ні, чи не так?» — сказав він і зробив ковток елю, який разом із хлібом та медом склав його сніданок.
  - Все одно ні, - твердо сказав Герін. "Якщо син Бальсера Дебо визнає, що він мій васал - а я чекаю, що так і буде - я захищу його від усіх його сусідів, включаючи Арагіс Лучник".
  "Мені шкода це чути, лорде королю", - сказав Марланц. «Я передам твої слова королю Арагіс. Після цього, сподіваюся, побачимо тебе на полі бою. Він відклав буханець, який гриз, і почав робити рухи, що рубають. "Друзі-гості, звичайно, не вбивають один одного, але до ваших людей це не стосується".
  - Я знаю, - сказав Герін. «Скажи також Арагісу, що я не маю з ним сварки, якщо він не свариться зі мною. Скажи йому, що я не маю наміру використовувати землі Бальсера проти нього. Скажи йому, що нам з ним удалося втриматися від війни один з одним. досі, хоча ми були двома найсильнішими людьми у північних землях більшу частину останніх двадцяти років. Я не поспішаю це змінювати».
  "Я розповім йому все, що ви скажете, пане королю". Марланц перевернув свій домкрат, потім зазирнув у нього, наче дивуючись, що в ньому більше немає елю. «Я скажу йому, але його рішення вже ухвалено. Якщо Бальсер оголосить тебе своїм королем, Арагіс піде на війну. Коли він говорить щось подібне, це так само правильно, як схід сонця завтра».
  Зважаючи на все, що Герін почерпнув, уважно спостерігаючи за своїм суперником протягом багатьох років, Марланц говорив правду. Коли Арагіс сказав, що зробить щось, він це зробить , яким би жахливим це не було. Він не був людиною, яка відхилялася від заявлених цілей. Це робило його більш небезпечним, ніж той, кого можна було б залякати, але також робило його більш уразливим, тому що він був більш передбачуваним.
  Але землі, які він контролював, і ті, хто визнавав панування Лиса, вже пройшли через довгу ділянку північних земель. Якщо він піде на війну з Герін, він зможе вибрати місце для першого нападу. — Розкажи Арагісу ще дещо від мене, — сказав Лис, і Марланц Сире М'ясо уважно кивнув головою. "Скажіть йому, що якщо він почне цю війну, я її закінчу, і йому це неважливо".
  Судячи з вислову Марланця, це теж хвилювало. "Я передам йому ваші слова так, як ви їх скажете, пане королю", - пообіцяв він. Його обличчя стало ще довшим. "Не думаю, що це допоможе, але я це зроблю".
  - Добре. Я тобі теж скажу одну річ, Марланц, - сказав Герін. — Особисто я не тримаю цього зла на тебе. Ти чиниш так, як і належить доброму васалу, виконуючи накази свого сюзерена. Я думаю, ти навіть пошкодуєш, що це зробив».
  "Це в руках богів", - сказав Марланц, а потім вдав, ніби хотів би повернути слова назад. Вони, мабуть, змусили його згадати про Фердульфа, а від Фердульфа перейти до Маврікса. Він не знав, що Маврікс не надто добре схильний до Геріна. Арагіс це знав — чи знав це кілька років тому. Але Арагіс також бачив, як Герін змусив Маврікса зробити те, чого хотів від нього Лис. Він цілком міг подумати, що це означає, що людина і бог залагодили стосунки. Якщо пощастить, перспектива (навіть якщо це була справжня перспектива) зустрітися з розгніваним богом змусила б замислитися навіть самого Лучника.
  Перспектива зустрічі з розгніваним богом кілька разів змушувала Геріна замислитись. Не означало, що він цього зробив. Це не означало, що це йому зійшло з рук. У нього не було причин припускати, що Арагіс це теж не зійде з рук. Йому хотілося б, щоб він мав таку причину.
  «Спробуй переконати Арагіса, що я не хочу цієї війни, гаразд?» Лис наполягав. «Якби я цього хотів, я затримав би тебе тут, і перше, що дізнався б Арагіс, було те, що мої люди перетнули кордон і попрямували до нього».
  "Як я вже сказав, пане королю, я передам мені все, що ви скажете", - відповів Марланц. «Я не думаю, що це принесе багато користі, як я вже казав раніше. Король Арагіс відповість, що це означає тільки те, що ви не хочете війни зараз, прямо цієї хвилини, а не те, що ви взагалі не хочете війни». Він сів трохи пряміше, трохи зухвало. «Чи можете ви сказати мені, що мій король був би неправий?»
  - Так, - сказав Герін. "Якби я хотів війни, я міг би отримати її, коли б я не захотів, і я ніколи не вибирав війну з Арагіс, за останні двадцять років". Він зітхнув; він був благословенний – чи, можливо, проклятий – здатністю бачити думку іншої людини. «І він скаже, що єдина причина, через яку я цього не зробив, полягала в тому, що я весь цей час не був готовий, а тепер нарешті готовий». Він відчував утому. «Іди додому, Марланц. Незабаром ми з Арагіс зможемо спробувати вбити один одного, і тоді ми дізнаємося, хто в цьому краще».
  Воїни, які супроводжували посланця Арагіса до Лисиної фортеці, вже приготували свої колісниці для дороги назад. Упокорення Геріна з перспективою майбутньої війни, схоже, дійшло до Марланця, де його колишні заперечення були відкинуті. Сідаючи в машину, Марланц наполегливо заговорив: «Я закликаю його дотримуватися світу, клянусь батьком Дьяусом. Чи він слухає мене ... »
  "Якщо він не послухає тебе, можливо, він послухає гостру бронзу". Герін помахав рукою воротарям. "Опусти розвідний міст". Чоловіки у сторожці повернули шпиль. Бронзовий ланцюг задзвенів, ланка за ланкою. Міст пішов униз. Лис знову помахав рукою, цього разу Марланцю Сире М'ясо.
  Марланц, здавалося, збирався сказати ще щось. Натомість він сухо вклонився і поплескав водія по плечу. Хлопець клацнув поводи. Коні рушили з місця. Ось колісниці рипнули, коли вона почала котитися. Інша машина, з екіпажем воїнів, йшла слідом. Застукали кінські копита й стукали колеса розводним мостом. Марланц все ще дивився через плече на «Фокса», коли його водій повернув на південь і вивів машину із вузької зони огляду, яку відчиняли ворота.
  Герін міг би піднятися на частокіл і спостерігати за Марланцем, поки той не зникне з уваги, але який у цьому сенс? Він повернувся до великої зали і натомість замовив елю. Там сидів син Карлуна Вепіна і розрізав ковбасу на однакові шматки, перш ніж їх з'їсти. Він відірвався від цього метушливо точного завдання і сказав: «Отже, буде війна, пане королю?»
  "Боюсь, що так і буде", відповів Герін. «Я не розумію, як я можу відмовити Бальсерові. Очевидно, Арагіс не розуміє, як він може дозволити мені прийняти васальну залежність від Бальсера. Якщо це не рецепт війни, то я не знаю, що таке».
  Карлун проткнув один із шматків ковбаси ножем, яким розрізав його. Він підніс його до рота, прожував, проковтнув. Тільки тоді він виніс свій вердикт: Це буде дорого.
  «Дякую, я цього не усвідомлював», — відрізав Герін. Стюард поперхнувся ще одним шматком ковбаси; він завжди був уразливий для сарказму. Герін ляснув його по спині. — Залишайся там — дорого, та фатально, ні.
  — Думаю, ні, лорде королю, — сказав Карлун. «Ніщо з того, що ви зробили, не було фатальним, хоча боги можуть кинути мене в найспекотніший з п'яти пекель, якщо я зрозумію, чому б і ні». Він схилив голову набік. «Можливо, це диво».
  Герін звернув свій найзагадковіший погляд на стюарда. "Можливо", - відповів він, чому Карлун занервував. Герін вивчав чаклунство у місті Елабон до того, як Елабонська імперія відокремилася від своєї неспокійної північної провінції. Йому довелося повернутися в північні землі, тому що його магічні дослідження, як і всі інші, були незакінченими: Трокмої вбили його батька і брата, залишивши його бароном, роботу, яку він хотів приблизно так само сильно, як довгозубий хотів свій ниючий ікло. .
  Незважаючи на ненаситну цікавість, він не збирався багато займатися чаклунством після повернення на північ. Єдиною річчю, небезпечнішою, зазвичай для нього самого, ніж напівнавчений маг, було... Лис відступив і знову замислився над цією думкою, бо не міг придумати нічого небезпечнішого, ніж напівнавчений маг.
  Не означало, що не практикував магію час від часу. "Дивно, що може зробити розпач" , - подумав він. Зіткнувшись із трок-чарівником, який вирішив знищити його за уявну зневагу, або з виверженням монстрів з-під храму Бітона в Ікосі, або з вторгненням Граді та їх лютих богів, ризик чаклунства раптово здався меншим. .
  Він ще не наклав на себе руки. Це було максимум, що він міг сказати про своє чаклунство. За мить він похитав головою, відкидаючи хибну скромність. Волосся дибки дихали, магія зробила те, що він хотів. Трокмаг Баламунг був знищений, монстри, за винятком Герог і Тарми, були змушені повернутися в свої похмурі печери, Граді були притиснуті до єдиного замку на березі океану.
  А оскільки Герін жодного разу не наклав на себе руки ( хоч і не через брак зусиль , як він думав), і його друзі, і його вороги дійшли висновку, що він справді сам по собі грізний чарівник. Він думав, що доти, доки в нього не виникне така ж дурна ідея і він не спробує діяти відповідно до неї, з ним усе буде гаразд. Думка про те, що має справжній чаклунський талант, також змусила людей двічі подумати, перш ніж суперечити йому.
  Як зараз: Карлун сказав: «Тоді я готуватимуся до війни, впевнений, що все вийде, навіть якщо я не розумію, як це зробити».
  Це зайшло надто далеко. Герін знову похитав головою. «Готуйтесь так, ніби ви думаєте, що все піде не так. У своєму розумі уявляйте все якомога похмуріше. З'ясуйте, як ми впоралися із цим. чим ви очікуєте, — додав він із глибини глибоко песимістичної натури, — ви можете прийняти це як бонус».
  — Я розумію, пане королю. Карлун завагався, потім сказав: «Вибачте мені, лорд-королю, але багато в чому ви думаєте більше як кріпака, ніж те, як я думав, що думатиме дворянин. Я завжди думав, що у дворян так багато всього, що їм ніколи не потрібно турбуватися про те, що робити, коли щось іде не так».
  "Це лише доводить, що ти народився кріпаком, а не дворянином", - відповів Герін. «Єдині люди, які не турбуються, це мертві і ті, хто ще не народився. Дворяни не переймаються тим, що їхні володарі заберуть надто багато врожаю і змусять їх голодувати, вони переймаються тим, що їхні сусіди заберуть їх приземляється і вбиває їх. Зрештою, я б сказав, виходить приблизно те саме».
  «Можливо, — сказав Карлун, — але дворяни напирають на селян весь час, а на сусідів лише зрідка».
  "Дворянам у моїх володіннях краще не тиснути постійно ні на селян, ні на своїх сусідів", - сказав Герін. Але він розумів, що мав на увазі Карлун: саме так зазвичай були справи в північних землях, і так вони працювали протягом поколінь. Він ставив питання, чи варто йому зневірятися, коли його власний керуючий, схоже, вважає, що зміни, які він робить, є аномалією, яка не триватиме довго.
  У нього не було часу розмірковувати над цією похмурою думкою, яка могла б бути і на краще: Херріс Снігова Людина, староста селянського села недалеко від Лисиної фортеці, прибіг до великої зали з криком: «Пан королю! Лорде королю! , пане королю! Фердульф знову за справу.
  — Привіт, Герісе, — сказав Карлун, зять старости.
  "Вітання". Херріс образився на свого родича по шлюбу одним словом, але потім знову зосередив свою увагу на Лисі. — Ви приїдете, пане королю?
  Герін уже підвівся на ноги. «Я йду, Херрісе, хоча, клянуся богами, я не впевнений, що зможу зробити, щоб приборкати Фердульфа, з чим ти не зміг би впоратися сам».
  "Але, лорде королю, це ваша робота", - сказав Херріс.
  Лис зітхнув. Це була його робота, але це не означало, що він отримував від неї насолоду. Як він міг нав'язати свою волю чотирирічному напівбогу? Точніше, як він міг зробити це, не пошкодувавши потім? З втомленою покірністю він запитав: «Що він зробив цього разу?»
  «Е-е, пане королю, вам краще прийти і подивитись самому», — відповів староста.
  Люди говорили це про Фердульфа з того дня, як він народився. Він розмовляв з акушеркою, коли вона перерізала пуповину, яка зв'язувала його з матір'ю. Він вітав Геріна, коли Лис прийшов у село подивитися, що Маврікс породив на Фульді. І з того часу він став лише тривожнішим, оскільки його сила зростала разом із його тілом.
  З Лисячої фортеці підйомним мостом вийшли Херріс і Герін. Село знаходилося всього за кілька хвилин ходьби на південь від фортеці. Селяни жили у глинобитних хатах із солом'яними дахами. Дим ішов із дірок у центрі кількох дахів: безперечно, жінки готували. Інші жінки працювали на городах біля хатин або годували курей, що бігали навколо, ніби думали, що це місце належить їм, а не Лисі.
  Більшість чоловіків знаходилися далеко від села, або пасли худобу та овець, або прополювали поля, де росла пшениця та ячмінь. Герін не помітив жодних ознак незвичайного хаосу, що не траплялося, коли Фердульф потрапляв у біду. Він помітив це, і в його голосі звучало щось схоже на надію.
  — Ви дізнаєтесь, лорде королю, — сказав Херріс Снігова Людина.
  Він повів Лиса до хатини Фульди. Перш ніж вони дісталися туди, Фульда вийшов назовні. Вона цілком могла б бути найкрасивішою молодою жінкою у селі; довга туніка, яку вона носила, зменшилася, але не спромоглася приховати ефектність її фігури. Лис Рівін вибрав її на настійну вимогу Геріна, щоб допомогти залучити Маврикса в Лисину фортецю для боротьби з богами Граді; після невдачі у цьому бою Маврікс сам вирішив запліднити її.
  "Лорде королю, - сказала вона тепер, - я впевнена, що він не це мав на увазі".
  Коли ця фраза прижилася до бешкетування звичайного маленького хлопчика, це означало, що зазначене бешкетництво було гірше, ніж воно мало якесь значення. Коли це було застосовано до прокази маленького напівбога… Що він зараз зробив? — спитав Герін, не впевнений, що хоче це з'ясувати. Ні це не правда. Він справді хотів це з'ясувати. Йому хотілося б, щоб йому не доводилося це дізнаватися.
  "Вам краще подивитися самому", - сказали Херріс і Фульда на одному подиху. Вони глянули один на одного і засміялися. Погляд старости затримався на Фульді. Погляд будь-якого чоловіка мав звичку затримуватись на Фульді. Побачивши це, Герін подумав, що одного дня через це можуть виникнути проблеми. Однак це була б проблема звичайного роду, проблема, яку він бачив багато разів раніше, проблема, з якою він знав, як упоратися. Проблеми, викликані Фердульфом, знову були чимось іншим.
  - Що він зробив? - повторив Лис.
  — Він грав у бруді біля ставка, і він… — почав Фульда. Вона здалася. Її плечі були чудові.
  "Вам краще побачити самому", - знову сказав Херріс.
  Герін голосно видихнув через ніс. Розвернувшись на підборах, він попрямував до ставка недалеко від села. Херріс і Фульда поспішили за ним, обидва дорікаючи. Жодне з умовлянь не мало особливого сенсу. Це його не здивувало; Якби все мало сенс для жителів села, їм не знадобився б він, щоб їх виправити.
  Він пройшов повз останню хатину. Був ставок: може, не такий уже й великий ставок для знавця такого, але достатньо. У ньому плавали качки. У багнюці біля його краю валялися сільські свині. Їхнє щасливе рохкання наповнило вуха Лиса, як незадовго до цього балачки Херріса і Фульди. Але не все це рохкання долинало з краю ставка, і не все крякання, яке перемежувало його, походило від качок на воді.
  Після другого, уважнішого погляду на мирну сцену попереду, Герін знову повернувся до сільського старості та матері напівбога. "Я повинен вибачитися перед вами", - сказав він. Це незвичайне визнання, яке лорд робить перед парою кріпаків.
  — Що нам робити, пане королю? - Запитав Херріс Бігфут.
  "Я не знаю." Герін дивився на ставок. Більшість тамтешніх качок були звичайними: самці з блискучими зеленими головами, самки тьмяні та коричневі з голови до ніг. Хоча парочка з них…
  Деякі з них, як підтвердили Герінові очі, були качками тільки від шиї і нижче. Від шиї до голови вони були свинями. Оскільки їхні голови були меншими, ніж у них були звичайні істоти, рохкання, яке визнавали ці голови, звучало дивно, але це, безперечно, було поросяче рохкання.
  І справді, у одного з поросят біля ставка була величезна зелена голова з плоскою дзьобом, а в іншого така сама голова, але коричнева. "Ні свинина, ні м'ясо" , - приголомшено подумав Лис.
  "Що ми будемо робити?" Схоже, цього дня всі повторювали те саме: знову черга Херріса.
  "Я не знаю." Герін також повторив свої слова. Потім він знайшов щось нове, що можна додати: "Сподіваюся, що вони розмножуються правильно, можливо".
  Херріс і Фульда обидва дивилися на нього. Так чи інакше йому вдалося їх налякати. Що ж, їм і Фердульфу теж вдалося його налякати. Раптом староста села почав сміятися. «Цікаво, чи будуть вони відкладати яйця, чи мати живих дитинчат», - сказав він.
  Фульда висловив прагматичнішу думку: «Цікаво, які вони будуть на смак».
  Герін спробував уявити собі смак на півдорозі між качкою та свининою. У животі в нього загуркотіло; він не знав, чи вірна його уява, але воно було досить яскравим, щоб змусити його зголодніти. Він сказав: "Якщо ви дізнаєтеся, які вони на смак зараз, ви не дізнаєтеся потім, несуть вони яйця чи ні".
  — Ви маєте рацію, пане королю. Фульда, мабуть, не думав так далеко вперед.
  Але Херріс Снігова Людина сказала: «Пане королю, що ти зробиш із Фердульфом через це? Навіть якщо він син бога, йому нема чого змінювати ситуацію. Що, якщо він наступного разу почне вішати людям неправильні голови?
  "Багато людей помиляються і без того, щоб їх переплутати", - сказав Герін. Але це був жарт, а не відповідь. Знаючи, що це необхідно, Ліс продовжив: "Я поговорю з ним". А якщо він вирішить поставити мені не ту голову? Була думка, якої Лис хотів би уникнути. Прикинувшись — передусім перед собою — що це ніколи не спадало йому на думку, він повернувся до Фульди. - Він повернувся до тебе додому?
  — Так, пане королю, — сказала вона. Вона вагалася, розриваючись між материнською любов'ю до своєї дитини і впевненістю в тому, що дитина, яку вона народила Мавриксу, була незвичайною. «Що б ви не робили, пане королю, будьте обережні».
  Це була добра порада. Насправді це була настільки добра порада, що Герін пошкодував, що кар'єра не дала йому більше шансів скористатися ним. Однак, якби все склалося для нього так, якби він був обережний, він, мабуть, був би мертвий кілька разів.
  Він подався назад до хатини, де жив Фульда. Вона і Херріс пішли за ним. Він виявив, що Фердульф вийшов, коли дивився на качок у ставку та поросят у нього. Фердульф б'є щось у траві палицею, як і будь-яка інша чотирирічна дитина. Але він не був якоюсь іншою чотирирічною дитиною. Він глянув на Геріна і сказав своїм м'яким баритоном: "Цікаво, як би ти виглядав з головою великої зеленої качки". Він насупився, зосередившись.
  Нічого не сталося, за що Лис був належним чином вдячний. "Напевно, досить безглуздо", - відповів він після роздумів. Він не дозволив Фердульфу залякати його, або, швидше, він не дозволив Фердульфу побачити, що залякав його. Тим же м'яким, задумливим тоном, який він щойно використовував, він продовжив: «Цікаво, як би ти виглядав, якби твоя дупа була вся червона і запалена».
  «Ти не посмів би», — сказав Фердульф. Ти знаєш, чий я син.
  Герін знав це надто добре. "Я вже шльопав тебе раніше, коли ти це заслужив", - відповів він, що теж було правдою. Він не сказав Фердульфу, що повернувся до Лисого замку і потім напився, щоб відсвяткувати те, що пережив цей досвід.
  Фердульф насупився. “Я тоді був маленьким. Я не знав усього, на що здатен».
  "Те, що ви можете щось зробити, не означає, що ви повинні це робити", - сказав Герін. Якби Фердульф думав, що розкриє свої сили чотири роки, яким би він був у чотирнадцять? У тридцять чотири? Лис щосили намагався не думати про це. Він також щосили намагався не думати про те, наскільки малоймовірно, щоб Маврикс зрозумів, що таке стриманість.
  "Чому ні?" — спитав Фердульф із щирою цікавістю. Звичайно ж, він не зрозумів погляду Геріна.
  Терпляче пояснив Герін: «Бо деякі речі, які ви можете зробити, або лякають людей, або роблять їх нещасними».
  "Ну і що?" Так, Фердульф був сином Маврікса, це правда.
  «Як тобі подобається, коли хтось тебе лякає чи робить нещасним?» — спитав Герін.
  "Ви чи не єдиний, хто коли-небудь намагався зробити щось подібне", - відповів Фердульф. Він виглядав замисленим. "Цікаво, чи зможу я зупинити тебе?"
  Лис відчув, як пальці лізуть у його свідомість: принаймні саме так він пізніше згадував це відчуття. Це показало йому, що Фердульф, хоч би яким сильним він був за мірками смертних, був слабкий за мірками богів - Маврикс копався в думках і спогадах Геріна, як людина, що риється в поясній сумці в пошуках шпильки.
  "Припини це!" — сказав Лис і напружив уявні м'язи. Він не був упевнений, що це принесе якусь користь, але не збирався здаватися маленькому напівбогу, не чинивши спочатку все можливе опір.
  Фердульф виглядав здивованим, як він робив, коли справи йшли не так, як він припускав. "Як ти це робиш?" він вимагав. Ти повинен думати про те, про що я хочу, щоб ти думав, а не про те, про що ти хочеш думати. Судячи з його тону, останнє не варто було навіть думати.
  Ці щуплячі уявні пальці намацали сильніше. Герін хмикнув. Фердульф сказав йому, що його опір мав певний успіх (щось, що старіший і мудріший ворог знав би краще, ніж робити), тому він продовжував опиратися, оскільки частокіл Лисої Фортеці витримав облогу Трокма.
  У нього виникло відчуття, що опору недостатньо, принаймні. "Тут", сказав він. «Ти думатимеш про те, про що я хочу, щоб ти думав». Він не міг простягнути руку і торкнутися розуму Фердульфа. Але були інші способи привернути увагу напівбога. Герін схопив Фердульфа і перевернув його через коліно.
  Фердульф скрикнув від обурення. - Я сказав, що ти не посмієш! вигукнув він. Випробовуючі пальці зникли зі свідомості Геріна. У всякому разі, Лисові вдалося його відволікти.
  "Те, що ти сказав, це не означає, що це так". Не без деякого трепету Герін опустив руку, яка не тримала Фердульфа.
  Виття напівбога було цілком задовільним. Фердульф спробував піднятися прямо у повітря, як він це зробив під час гри у Fox Keep. Він теж підвівся, але не дуже далеко, бо Лис тримався за нього.
  — Я вже привернув твою увагу? — спитав Герін. Навіть відірвавшись від землі, він зберіг достатньо присутності духу, щоб запровадити ще одну дозу вибраних ним ліків. «Чому б тобі не вкласти нас обох, і ми могли б поговорити про це замість того, щоб сваритися?».
  "О, дуже добре". Вразливий тон Фердульфа був відлунням тих, що використовував Маврікс, коли, як це траплялося час від часу, ситонський бог змушений був змінити свій спосіб життя.
  — Дякую, — сказав Герін щиро, коли його ноги знову торкнулися землі.
  "Будь ласка", - відповів Фердульф з несподіваною ввічливістю, яку він, мабуть, перейняв від своєї матері. Він кинув на Лиса брудний погляд. «Чому вас набагато важче змінити, ніж свиней та качок?»
  Коли усвідомили наслідки цього, Херріс Бігфут та Фульда ахнули. Герін проковтнув. Тоді Фердульф намагався дати йому качину голову. "Я не знаю чому", сказав він. «Я просто радий, що я радий. І я хочу, щоб ти пам'ятав, що я радий. Наступного разу, коли ти спробуєш змінити мене – або ще щось – у тебе будуть проблеми. Ти зрозумів?"
  "Да я зрозумів". Фердульф теж не виглядав щасливим із цього приводу, і це було далеко від того, щоб розбити Герінове серце. Маленький напівбог пильно глянув на нього. «Чому ти можеш вказувати мені, що робити, якщо ти всього лише смертний?»
  "Чому?" Лис обдумав це. «Я можу придумати кілька причин. Перша: я, може, і лише смертний, але я живу тут набагато довше, ніж ти. Я знаю про світ більше, ніж ти».
  Перше з цих тверджень, безперечно, було правдою. Друге, безперечно, було б правдою, якби Фердульф був звичайною чотирирічною дитиною. Однак якби Фердульф був звичайною чотирирічною дитиною, він би не намагався полетіти з Лисою, і він не намагався б прикрасити його головою крякви.
  Ким би ще не був Фердульф, він не був навчений виявляти логічні помилки. Він прийняв те, що сказав йому Лис, з більшою готовністю, ніж це зробив би Герін. "Це один", сказав він. Скільки два?
  "Два - це дуже просто", - відповів Герін. «Я тільки-но показав тобі, що досить сильний, щоб зробити це, чи не так?»
  Крім того, що це був аргумент Арагіса з приводу відданості Бальсера, він також мав свої логічні недоліки. Як довго Герін буде сильнішим за Фердульфа? Що станеться, коли він перестане бути сильнішим? Герін не знав відповіді на ці запитання. Він міг думати про речі, які могли бути приємнішими, ніж дізнаватися, якими були ці відповіді.
  Але Фердульф хоч і був напівбогом, але був чотирирічним напівбогом. Як і у випадку з будь-якою іншою чотирирічною дитиною, все в тому вигляді, в якому воно було зараз, здавалося близьким до того, яким воно буде завжди. "Так, ти сильніший", - сказав він з гнівною покірністю в голосі. "Але не всі такі".
  Якщо крім цього не хотілося, щоб Херріс і, можливо, Фульда теж бігли кудись далеко-далеко, можливо, їм варто було б це зробити. Герін обережно вибрав іншу тему. «Я не єдиний, хто сильніший за тебе, Фердульфе. А як щодо Селатри, моєї дружини?» Незважаючи на її відмову від відповідальності Марланцеві, Фердульф, як відомо, прислухався до її слів.
  "Це не справедливо!" вигукнув він зараз. «Бог, якого вона знає, все ще доглядає її, а мій батько не звертає на мене ніякої уваги».
  «Ви можете сказати, що далекоглядний Бітон все ще думає про Селатру?» — спитав Герін.
  "Звичайно", сказав Фердульф. "Невже ти не можеш?"
  Він зовсім не розумів, наскільки обмежене сприйняття звичайної людини. Він також сказав ще щось цікаве, хоча, мабуть, не знав про це. Значить, Маврікс був недостатньо уважний до свого дітища, чи не так? Це не здивувало Герина, хоч він і не знав про це раніше. Бог неприборканої родючості не здався Лисині здатним стати найвідданішим батьком для будь-якої дитини.
  "Чи ти будеш поводитися пристойно?" - Запитав він у маленького напівбога.
  "Вважаю, так", - відповів Фердульф.
  «Більше жодних свиней та качок?» – сказав Герін. Маючи у своєму будинку Дагрефа, він навчився не залишати лазівки відкритими: «І більше не треба змішувати інших істот чи людей, гаразд?»
  - Добре, - сказав Фердульф, не надто дмухаючи в голосі. Герін не дуже повірив своїй обіцянці, але й не став його повністю скидати з рахунків. Судячи з того, що він бачив у Фердульфі, обіцянка коштувала приблизно стільки ж - і так само мало - як і обіцянка будь-якої іншої дитини того ж віку. Рано чи пізно напівбог забуде, що зробив це, і зробить щось страшне. Так поводилися діти, навіть діти великих держав. Але Лис не думав, що Фердульф вийде і навмисне порушить своє слово.
  "Досить справедливо", сказав він. — Тоді ми маємо угоду. Фердульф кивнув головою і пішов грати. Герін не думав, що він відірвався на пару футів від землі, маючи намір залякати. Швидше за все, він просто не думав, що робить.
  Херріс Бігфут до цього моменту спокійно ставився до таких незначних неможливостей. Він сказав: «Дякую, пане королю. Ми вдячні, повірте мені, за те, що ви тримаєте його під тим контролем, який ви робите».
  Герін глянув йому прямо в очі. - Шарлатанство, - серйозно відповів він. "Кря, кря, кря". Херріс виглядав зляканим. Фульда у розпачі ахнув. Герін дозволив їм обом погасити якийсь час, а потім почав сміятися.
  - Це було недобре, пане королю, - сказав Фульда скоріше сумно, ніж сердито.
  Він подумав про це. Коли Фердульф тероризував мешканців села, він не знав нічого кращого. Герін так і вчинив. «Звичайно, ти маєш рацію», — сказав він Фульді. «Я не мав цього робити. Мені дуже шкода".
  Принаймні вибачення, друге за кілька хвилин, збентежило її більше, ніж шарлатани. "Ти король", - випалила вона. "Тобі не обов'язково вибачатися перед такими, як я".
  Він похитав головою. "Ні ти помиляєшся. Це Арагіс ніколи не повинен вибачатися. Ось у цьому різниця між нами». Фульда не розумів. Він не сподівався, що вона це зробить.
   II
  «Хто приходить у Лісій замок?» покликав вартового на частокіл.
  "Я син Бальсера Дебо", - пролунала відповідь з колісниці біля фортеці. «Я тут, щоб висловити повагу і вірність Лисі Геріну, королю півночі, і визнати його своїм сюзереном і повелителем мого баронства».
  Вартовий обернувся, щоб побачити, де знаходиться Герін. Сталося так, що він стояв біля двору. — Ви це чули, пане королю? — вигукнув він, і його голос став високим та пронизливим від хвилювання. "Ти це чув?"
  "Я чув це", - відповів Лис. Він чекав цього моменту вже деякий час, чекав на нього і в той же час наполовину сподівався, а може, й більше, ніж сподівався, що він не настане. Однак тепер, коли воно тут, йому доведеться отримати з нього максимальну користь. Він підвищив голос: «Сину Бальсера Дебо раді в лисій фортеці. Дозвольте йому увійти!
  Бронзовий ланцюг задзвенів, коли команда воріт опустила підйомний міст. Колісниця Бальсера в'їхала у двір. Візник зупинив чудову упряжку з двох коней. Бальсер вийшов із машини та підійшов до «Фоксу». Це був хлопець, смаглявий, стрункий, не дуже високий, але добре складений, з роздвоєною бородою, що давно вийшла з моди, але раптом знову увійшла в моду.
  Подібно до першого каменю, що скатив з гори і породив лавину (Герін пам'ятав, як Елабонська імперія заблокувала останній прохід через Високий Кірс саме такою лавиною, залишивши північні землі на свавілля долі, коли вторглися Трокмої), Бальсер збирався завдати набагато більше проблем, ніж він коли-небудь. або міг би заподіяти сам. Його приїзд сюди, по суті, був, безперечно, початком обвалу.
  Ну, тут уже нічого не вдієш. Герін поспішив йому назустріч. Двоє чоловіків потиснули один одному руки. «Я вітаю тебе, сина Бальсера Дебо», — сказав Ліс, коли його люди зібралися, щоб подивитися, як розгортається драма. «Використовуй мою фортецю як свою, поки ти тут».
  «Дякую вам, пане королю», — відповів Бальсер. «Якщо ти колись приїдеш на південь, моя фортеця теж буде твоєю».
  Герін кивнув головою. Він був радий новому гостю-другу. Павутина господаря і гостя, гостя і господаря, кожен з яких був пов'язаний священними узами дружби, які не завдають шкоди іншому, тяглася північними землями. Без них чвари між баронами були б ще гіршими, ніж були.
  Але Бальзер приїхав сюди не для того, щоб стати другом-гостем, хоч би як приємно це було південному барону. — Ти впевнений, що хочеш стати моїм васалом? – сказав Герін. Ти не хочеш залишатися своїм паном, яким були твої батько і дід до тебе?
  «Моєму батькові та дідусеві ніколи не доводилося турбуватися про Арагіс-лучника». Бальсер з цікавістю глянув на Геріна. «Хіба ви не хочете мого васала, пане королю? Це не те, що ви дали мені зрозуміти раніше».
  Ні. Справа не в цьому. Арагіс погрожував тобі. Насправді Арагіс намагався налякати тебе із твоїх штанів». Бриджі, про які йдеться, були пофарбовані в яскраву клітку темно-бордового та жовтого кольору – мода Трокма, яка стала модною і серед чоловіків елобанської крові. Відлякавши Бальзера від них, на думку Геріна, покращало б його гардероб. Однак, це було не головне. "Я не звинувачую тебе за те, що ти хочеш, щоб я захистив тебе від нього, і я зроблю саме це".
  "Слава богам, і вам теж, пане королю, за вашу щедрість", - сказав Бальсер. “Це саме те, чого я хочу. Я недостатньо сильний, щоб стримати його сам — він показав мені це. Ви дозволяєте своїм васалам пам'ятати, що вони чоловіки; я скоріше піду з вами, ніж дозволю йому проковтнути мене. "
  "За що я вам вдячний". Лис насправді не хотів дякувати Бальсеру. Він хотів штовхнути його. Він хотів штовхнути і Арагіса за те, що він налякав Бальсера у свої обійми. Йому хотілося штовхнути Арагіса за те, що він надто самовпевнений і не може звинувачувати себе за те, що налякав Бальсера. Якби Арагіс виявив хоч трохи більше стриманості, Бальсер залишився б нейтральним.
  Але єдиною людиною у всіх північних землях, яка колись змушувала Арчера виявляти стриманість, був Герін. Саме тому, що Герін його турбував, він не міг упокоритися з тим, що Лис править баронством Бальзера, яке знаходилося поряд з його власним. Ще один раунд війни був останнім, чого хотів Герін, але це ні до чого не мало відношення. Війна під'їхала до Лисячої фортеці, їхавши на колісниці Бальсера.
  Ім'я Бальсера вивело Вана і Рівіна із Замку Фокс, а також Селатрі, які опинилися за кілька кроків позаду них. Герін не знав, звідки матеріалізувався Дагреф: у якийсь момент його ніде не було видно, але наступного дня він уже стояв поруч із батьком. У дочки Вана Маеви за спиною був сагайдак, а в руці лук; вона, мабуть, тренувалася у стрільбі. На відміну від Дагрефа, вона трохи усувалася від старших. Але ім'я Бальсера теж привабило її - вона знала, що воно означає боротьбу, і саме цього вона хотіла.
  Коли натовп виріс, Бальсер сказав: «Я зроблю це тут і зараз, якщо хочете, лорде королю. Здається, у нас достатньо свідків».
  - О, справді, - сказав Лис. «Тут складно зробити щось без свідків». Героге та Тарма прогулювалися з-за рогу замку. Герін не думав, що ім'я Бальсера їх привабило. Але коли вони побачили, що збираються люди, вони поспішили дізнатися, що відбувається. Вони теж були людьми – принаймні вони були переконані в цьому.
  Бальсер не був таким впевненим. "Лорд-король, я чув, що ви тримаєте у своїй фортеці пару цих монстрів, але я цьому не повірив".
  Ти теж можеш, бо це правда. Насправді я їх дуже люблю». Герін не запропонував тут жодного компромісу. Якщо Бальсеру це не сподобається, він зможе повернутись у своє баронство. Це розчарувало б Маєву, яка хотіла війни, але не Лисиця, який цього не хотів.
  Але Бальсер не збирався збиратися і йти. - Вони теж твої васали? він запитав. "Мені подобається знати, з ким я перебуваю".
  Одна брова Геріна піднялася при цьому прояві холоднокровності. "Швидше пасинки", - відповів він і з задоволенням у відповідь налякав Бальзера.
  «Чому всі тут стоять?» - Запитав Джероге. Він вказав на Бальсера кігтистим вказівним пальцем. "І хто цей дивний джентльмен?"
  Почувши, як він говорить і має здоровий глузд, Бальсер знову злякався. Барон міг би й сам відзначити, що Джероге – дивний джентльмен. Герін дав йому окуляри, бо цього не зробив. Натомість він серйозно відповів на запитання: «Я син Бальсера Дебо, і я прийшов висловити повагу і вірність твоєму вітчиму».
  Героге і Тарма ляснули в долоні своїми великими волохатими руками. "О, добре!" Вони сказали.
  Бачачи, що всі, хто жив у Лисій фортеці, сприймали монстрів як щось зрозуміле, Бальсер зробив те саме. Він знову повернувся до Геріна і сказав: Де ми були, пане королю? Він відповів на своє запитання, опустившись на одне коліно перед Лисом.
  Рівін кашлянув і сказав: «Я не хочу ображатися, сине Дебо, але ритуал пропозиції підпорядкування королю, оскільки він має вищий ранг, ніж той, яким користуються інші типи повелителів, вимагає, щоб васал поставив обидва коліна на землю».
  Герін не збирався робити із цього проблему. Для нього одне коліно було б так само сковуючим, як два. Бальсер, на щастя, теж, схоже, не схилявся робити з цього проблему. - Дуже добре, - сказав він і перейшов з одного коліна на два, одночасно простягаючи Герину руки, склавши долоні разом. Лис схопив руки Бальсера своїми. Бальсер висловив йому повагу: «Я, син Бальсера Дебо, визнаю себе твоїм васалом, Ліс Герін, король Півночі, і віддаю тобі всю свою віру проти всіх людей, які можуть жити чи померти».
  «Я, Герін, король Півночі, приймаю твою повагу, сина Бальсера Дебо, і обіцяю, у свою чергу, завжди використовувати тебе справедливо. На знак цього я піднімаю тебе зараз». Лис підняв Бальсера на ноги і поцілував його в щоку, завершуючи церемонію шанування.
  «Дяусом, батьком усіх, та іншими богами Елабона, я присягаюся вам у вірності, пане королю», — сказав Бальсер із поклоном.
  Герін у свою чергу вклонився йому. «Клянуся Дяусом, батьком усіх, та іншими богами Елабона, я приймаю вашу клятву і клянусь винагородити вашу вірність своїй власній».
  «Я ваша людина, пане королю», — сказав Бальсер: це не формальна частина церемонії, але це правда.
  - Так і є, - сказав Герін. «Сьогодні ввечері ми влаштуємо бенкет, щоб відсвяткувати цю подію», - не те щоб йому дуже хотілося святкувати, - «а завтра я відправлю гінців до інших моїх васалів і повідомлю їх, що ваші землі потребують захисту від Арагіса. Я хочу, щоб там були воїни, якнайшвидше».
  Бальсер виглядав менш ніж задоволеним такою перспективою, але нарешті кивнув. Здавалося, він уперше усвідомив, що тягне у себе наявність повелителя. Люди Геріна збиралися захопити його володіння, і він нічого не міг з цим поробити. Вони не палитимуть, грабуватимуть і вбиватимуть, як це зробили б люди Арагіса (принаймні, не такою ж мірою), але вони будуть там, і володіння більше не належатиме йому в тому сенсі, в якому воно було для нього раніше . Бувай.
  І, звичайно ж, присутність людей Лиса у володіннях Бальсера могла призвести до того, що армія Арагіса перейде кордон, і в цьому випадку люди Лучника спалюватимуть, грабуватимуть і вбиватимуть, щоб запобігти Бальсерові, який прийшов до Геріна. Лисі здалося, що він побачив момент, коли Бальсер теж це зрозумів. Його новий васал не так добре умів тримати обличчя прямо, як міг би.
  "Другорядні думки?" – спитав його Герін.
  "Деякі", - відповів Бальсер, що свідчило про певну елементарну чесність. «Я більше не міг діяти поодинці, і я не міг згинати коліна - згинати обидва коліна - перед Арагіс. Залишалося згинати коліна — коліна перед тобою».
  "За таке гучне схвалення я вам дякую", - сказав Герін. Стурбований вираз обличчя Бальсера змусив його підняти руку. "Не хвилюйся. Ти мене не скривдив. Ти знав, що робиш і чому це робиш. Це більше, ніж багатьом людям колись вдавалося. А тепер давай». Він махнув Бальсеру у бік Замку Фокса. "Ми поки повеселимося, а потім ..."
  Ван втрутився в натовп роззяв: «А потім ми підемо і будемо вести одну страшенно велику війну». У його голосі не було такого ентузіазму, як у молодості, але він звучав дуже впевнено. Ніхто з тих, хто його чув, також не стверджував, що він був неправий.
  Герін зажадав елю і наказав зарізати вола. При цих словах син Карлуна Вепіна скривився. Герін не звернув на нього уваги, сказавши кухарям: «Покладіть обернуті жиром стегнові кістки на вівтар Дьяуса і підпаліть їх, щоб дим піднявся до небес, і Всесвіт схвалив би те, що ми з Бальсером зробили сьогодні». Насправді, судячи з усього, що він бачив, зважаючи на все, що говорили йому інші боги, Дьяус майже не спромігся помітити, що відбувається в матеріальному світі. Герін знизав плечима. Йому все одно довелося докласти зусиль.
  Фанд спустилася вниз, щоб подивитися, що за метушня у великій залі: велика, худорлява трем-жінка, все ще більш ніж красива, хоча сивина проступила в її колись вогненному волоссі. Вона несла з собою пару шматків тканини, з яких пошила туніку, та довгу кістяну голку.
  Вона чула останнє зауваження Вана. «Йди і веди війну, гаразд?» - сказала вона, наближаючись до нього. — Залиш мене, гаразд?
  Чужоземець насупився. "Я зроблю", - прогримів він і вказав на голку. "Є зброя для проколювання тканини, а не плоті".
  Фанд насупився у відповідь. «У тебе в штанах зброя для проколювання плоті», — посміхнулася вона, — «і краще, ніж половина причини, через яку ти так шалено йдеш у бій, у тому, що дорогою ти знаходиш кілька гарненьких молодих штучок, у які можна встромити це зброя. дівчата, які не чули твою брехню тисячу разів, як я».
  «Велика частина причини, через яку я з нетерпінням чекаю на битву, полягає в тому, що ти не чіпляєшся і не каркаєш на мене, поки мене немає», — парирував Ван.
  Фанд знову гукнув на нього. Він крикнув у відповідь. Перший постріл кожного з них розлютив іншого, без сумніву, тому, що обидва містили хворобливу частку правди. Герін з деяким занепокоєнням глянув на голку, яку тримав Фанд. Вона зарізала любителя трокмів ще до того, як з'явилася у Лисичій фортеці. Вони з Ваном час від часу сварилися не тільки на словах, але жоден із них ніколи серйозно не завдавав шкоди іншому. Лис хотів, щоб це залишалося правдою.
  Бальсер глянув на нього. «Вони повинні дбати один про одного, — зауважив новий васал Геріна, — інакше вони намагатимуться вбити одне одного через те, що кажуть».
  Це дуже добре поєднувалося з думками Геріна. "Деякі люди люблять сваритися", - сказав він. "Сам я ніколи не бачив у цьому спорту".
  У розпал своєї тиради Фанд почула його тихий коментар. Вона обернулася від Вана до нього. "Звичайно, і я сварюся не через це, а заради розваги, лорд король Герін Ліс". Вона наповнила його титул та ім'я знайомою зневагою, яка могла виходити тільки від колишнього коханця. Вказуючи на Вана, вона продовжила: «Я сварюся через те, що він не одягне штани, як тільки зникне з мого поля зору».
  "Я один такий?" – крикнув Ван. «Їй-богу, це не краще, ніж удача, мої діти схожі на мене».
  Замість того, щоб побитися, через кілька хвилин вони піднялися нагору. Герін зітхнув з полегшенням. Він і раніше бачив, як вони це робили, багато разів. Вони виявили, що гнів додає пікантності їхнім заняттям любов'ю. Це теж збентежило Лисиця. Він працював негаразд.
  Лис Рівін сказав: «Коли на полі битви настає затишшя…» Він підморгнув.
  «Якби у тебе була дружина, вона б переслідувала тебе так само», — сказав Герін.
  «Без сумніву, у вас є підстави, пане королю». Рівін трохи глузливо вклонився. «Тому я був досить мудрим, щоб ніколи не одружуватися».
  «Тому у вас є виродки у половині селянських сіл у моїх володіннях», — сказав Герін, і це теж було правдою.
  «Я не євнух, — гідно заявив Рівін, — і роблю все, що можу, для своїх дурнів». Геріну довелося кивнути. Рівін був ексцентричною і екстравагантною людиною, але не злобною.
  «У цих краях ніколи не буває нудно, чи не так?» Син Бальсера Дебо виглядав трохи розгубленим, ніби він не очікував нічого подібного до того бурхливого переполоху особистостей, який він зустрів у Лисичій фортеці. Можливо, він ще роздумував над тим, щоб стати васалом Геріна. Занадто пізно.
  Повністю серйозно Герін відповів: «Я продовжую намагатися для них, але мені не дуже щастило». Бальсер засміявся, помилково подумавши, що він пожартував.
  * * *
  Наступного ранку Вершники вийшли з Лисячої фортеці, щоб закликати васалів Геріна і привести своїх васалів у його володіння для можливої кампанії проти Арагіса. "Так багато людей підіймаються на спини коней", - сказав Бальзер, настільки ж приголомшений видовищем верхової їзди, як і тим, що сталося у великій залі напередодні ввечері (що, на думку Лиса, було в легкій формі). сторона). — Тут завжди щось нове, пане королю?
  "Сподіваюся на це", - відповів Герін. Він побачив, що це знову вразило Бальсера. Він продовжив: «Хіба ви не думаєте, що життя стало б нудним, якби ми продовжували робити ті самі речі, одним і тим же старим способом, тим більше, що багато з цих старих способів не працюють так добре, як могли б ?»
  Бальсер вочевидь про це взагалі не думав. Цілком очевидно, що він був би цілком щасливий взагалі не думати про це і бачити, як ті самі старі звички продовжуються вічно, якби він міг. Більшість людей були такими, як виявив Герін, до свого розчарування.
  "Щодо верхової їзди, - сказав Балсер, - то в моїй частині північних земель ми майже не бачимо такого".
  Він уникав відкритої суперечки зі своїм новим повелителем і повертав розмову до першого зауваження: непоганий виступ, подумав Герін. Вголос він сказав: «Минуло більше двадцяти років відтоді, як один із моїх васалів, Дуїн Сміливий, придумав ці кріплення для ніг — стремена, як ми їх називаємо , — які дозволяють людині залишатися верхи, поки вона використовує обидві руки для стрільби з цибулі. і нехай він кинеться додому з списом, не турбуючись про те, щоб повернутись через хвіст коня в той момент, коли він ударить додому. Нам пощастило, використовуючи вершників проти Граді; я думаю, що колісниця вже в дорозі».
  "Що стосується подорожей, я бачу, що це можливо", - сказав Балсер. «Простіше їздити, ніж щодня запрягати машину, і вам не доведеться турбуватися про те, що вісь чи колеса зламаються». Раптом, здається, усвідомивши, що він сказав, він почухав потилицю. «Я щойно добре відгукнувся про нове, чи не так?»
  - Якщо ти цього не скажеш, я не скажу, - урочисто сказав Герін.
  "Це вигідна угода". Бальсер засміявся, але потім підняв руку. «Я не дуже добре ставлюся до всього нового, зауважте. Ви хочете сказати, що вершники теж замінять колісниці на війні? Мені важко повірити в це. Людина верхи на коні не така страшна своїм ворогам, як колісниця, що гуркотить на них».
  «Можливо, ні», — сказав Герін, — «але вершники можуть проїхати там, куди не можуть колісниці, і можуть боротися на землі, де колісниці можуть перекинутися. А що стосується колісниць, пам'ятайте, ваш візник має наглядати за кіньми. Він не може багато воювати. З людьми на конях ви не втратите жодного із трьох».
  «Але кожен вершник повинен дбати про свого коня», - відповів Балсер. "Я не бачу, щоб вигода того коштувала".
  "Так чи інакше, ми це з'ясуємо", - сказав Герін. «У загоні, який я зберу для захисту вашої землі, буде багато колісниць — так і має бути, бо багатьом моїм васалам ідея верхової їзди подобається не більше, ніж вам. хоча тут чимало вершників, і ми подивимося, як вони впораються з колісницями Арагіса. Вони завдали Граді багато клопоту, як я вже сказав, але Граді борються пішими. Це буде інше випробування."
  "Тест?" Син Бальсера Дебо спробував слова на смак: відповідне порівняння, оскільки він продовжив: «Ти говориш так, ніби пробуєш різні способи варіння елю».
  "Насправді, Адіатун Трокм подарував мені один не так давно", - відповів Герін. «Його люди стали обсмажувати ячмінний солод майже настільки, що він пригоряв. Я дуже сумнівався, що вперше вони зробили це випадково, але з нього виходить досить хороший напій: чорний, як густа земля, і повний смаку. "
  Бальсер підняв руки вгору. "Я міг би знати, що ти хочеш мені розповісти щось подібне", - вигукнув він, а потім подивився на Лиса з-під опущених повік. «Ти не дав мені нічого цього кумедного чорного пива».
  «Мені не подобається робити це людям як сюрприз», — сказав Герін. «До цього потрібно трохи звикнути, принаймні так вважає більшість людей. Але якщо ви любите щось нове, у мене в підвалі є кілька баночок».
  Бальсер був схильний розглядати новинки в еле, ніж у способах боротьби. Після того, як він випив ковток напою в стилі Трокма, він кілька разів прицмокнув губами і сказав: Це не так вже й погано. Не думаю, що мені хотілося б пити це весь час, але зараз І знову ж таки, все буде добре. Я сказав би, що з кров'яною ковбасою воно піде дуже добре.
  "Тепер, коли ви згадали про це, це так", - сказав Герін і закликав деяких довести свою точку зору. Поки вони їли, він продовжив: «Ви запитаєте мене, чим більше у вас вибору в чомусь, тим краще. Наприклад, якщо ви укладаєте в ліжко жінку, ви не хочете просто залізти нагору та вибити все із себе. час."
  Бальсер виглядав таким же здивованим, як і ідея боротися верхи на коні, а не на колісниці. "Який ще шлях є?" він вимагав.
  Герін деякий час мовчки шкодував дружину свого нового васала, якщо вона в Бальсера була. Але потім Лис, будучи студентом у місті Елабон, познайомився зі свитком, який копіювали та переписували, переходячи з рук до рук і з покоління до покоління. Текст був повчальним, а ілюстрації тим паче.
  Він не вдавався у подробиці. Проте що більше він говорив, то ширше ставали очі Бальсера. Бальсер міг би побачити можливості, якби ви вказали йому на них. «Пан королю, — випалив він, — я б став вашим васалом через цю всю цю самоту — до п'яти пекла, та ще й за що завгодно».
  "Я ніколи не думав про те, щоб отримати таких васалів " , - зі сміхом сказав Лис. «Однак у меді застрягає більше мух, ніж в оцті, чи не так? Цікаво, чи завдавав би мені Адіатуннус менше клопоту за ці роки, якби він витратив більше часу на з'ясування всіх різних поз, у яких він міг би зігнути трома? - Дівчатка.
  Бальсер провів язиком по губах. «Я родом із досить далекого півдня, тому мені нечасто доводилося мати справу з трокмої чи їхніми жінками. Невже дівчата такі розпусні, як я чув?
  - Ну ні, - відповів Герін, і Бальсер виглядав розчарованим. Лис продовжував: «Їх шляхи вільніші, ніж наші. Ви ніколи не знайдете трома, який соромиться сказати вам, що він – чи вона, дуже сильно чи вона – думає. Якщо ви їм подобається, ви про це дізнаєтеся. А якщо ти їм не сподобаєшся, ти також про це дізнаєшся».
  "Ах", сказав Бальсер. — Ну, я думаю, це не так уже й погано. Він був досить молодий і досить високого рангу, щоб припустити, що він сподобається жінкам . Можливо, він був навіть правий. З іншого боку, зважаючи на те, як багато він показав, він не знав, можливо, він і не був таким.
  З іншого боку… Герін зітхнув. «З іншого боку, – сказав він, – є Адіатуннус. Він вміє приховувати свої думки так само добре, як будь-який елобанець, колись народжений. Він теж навчався у нас, відколи привів свою групу лісових бігунів на південь, через Ніффет. Якби він Якби я не був сусідом, можливо, саме він у наші дні називає себе королем півночі».
  "Схоже, він створює проблеми", - сказав Бальсер. «Тобі слід було вбити його».
  "Він - біда", - відповів Герін. «У будь-якому випадку з ним були проблеми. Я намагався вбити його. Це не спрацювало. Якби не Граді, я спробував би ще раз, і це, мабуть, теж не спрацювало б. Минуло п'ять років він був настільки добрим васалом, наскільки можна бажати. Він навіть приїжджав у Лісій замок, щоб я міг навчити його листа.
  — Лісовий бігун? Обидві брови Бальсера злетіли вгору. «З якого дива він захотів це зробити? Я сам ніколи не відчував цього необхідності».
  "Він завжди вважав, що ми, елобанці, більш цивілізовані, ніж його народ, і тому наслідував нас, хоча він ніколи не говорив про це вголос", - сказав Герін. «Я навчу будь-кого, хто захоче вчитися. Я не проти того, щоб кріпаки вміли читати та писати. По-перше, це полегшує облік того, що вони мають і що вони повинні. По-друге, деякі з них кмітливі. - Мій керуючий, наприклад, був кріпаком.
  "Я чув дещо про це". Бальсер не сказав, чи вважає він ці речі добрими чи поганими.
  Геріна так чи інакше це не особливо хвилювало. Він також не зовсім готовий змінити тему. — Але я говорив про Адіатуну. Трокм чи ні, він ніколи не показує заздалегідь, як він стрибне. Власне, він мене найбільше турбує, коли я йду на війну проти Арагіса.
  — Як справи, пане королю? — спитав Бальсер. - Боїшся, що він стрибне на тебе ззаду?
  "Це саме те, чого я боюся". Лис глянув на Бальзера з похмурим схваленням. Барон з півдня, може, й не дуже любив читання, але він не був дурнем. «І саме тому я чекатиму і спостерігатиму, щоб побачити, що він зробить тепер, коли я попросив у нього людей. Якщо він дасть мені все, що я просив, то й добре. Якщо він сам прийде на чолі їх, краще, ніж добре і добре. Якщо він надішле мені виправдання замість чоловіків… у такому разі мені доведеться залишити по собі більше чоловіків».
  "Але тоді ти не зможеш як слід захистити мене!" - вигукнув Бальсер.
  «Я також не зможу належним чином захистити вас, якщо вестиму тут велику війну», — зазначив Герін. Він простягнув руки, як шальки терезів, і повільно посував ними вгору і вниз. «Справа не в тому, щоб робити все одно чи інше. Важливо знайти правильний баланс між ними.
  Бальсер нічого не сказав. Однак звук, який він видав у глибині свого горла, не був схожим на згоду.
  "Звичайно, нас можуть турбувати тіні", - сказав Герін. "Це залежить від Адіатунна".
  Бальсер видав той самий звук, але набагато голосніше.
  * * *
  Поступово в Лісій замок почали приходити васали. Вони спали в очереті великої зали, спали у дворі, а в міру того, як армія росла, вони почали ставити намети на лузі біля фортеці і спати там. Щоразу, коли прибував новий загін, Герін виглядав задоволеним, а син Карлуна Вепіна жахався. Лис вважав їх воїнами; для його керівника вони були лише зайвими ротами, які треба було годувати.
  «Я скажу вам, що вони являють собою», — сказав Ван одного разу після того, як близько дюжини воїнів на чолі з молодим бароном на ім'я Лауфрам Худий з подивом витріщилися на непоказну фортецю свого повелителя і на військо, що розрослося. "Вони незвичайні, ось що".
  "Що ти маєш на увазі?" — спитав Герін.
  "Я не зовсім знаю", - зізнався чужинець. «Але вони відрізняються від тих, якими вони були, коли я вперше приїхав до Лисого замку».
  " Ми відрізняємося від тих, якими ми були, коли ви вперше прийшли в Лісій замок", - сказав Герін. "Ми самі тоді були молодими людьми, або близько того".
  Ван похитав головою. З деяким нетерпінням він відповів: Я знаю це. Я не це мав на увазі. Я взяв це до уваги або думаю, що взяв».
  "Все в порядку." Герін розвів руками. "Але якщо ви не це маєте на увазі, і ви не можете сказати мені, що ви маєте на увазі, то як я можу це зрозуміти?"
  Ван знизав плечима і пішов, бурмочучи щось у бороду. Однак трохи пізніше він підійшов до Геріна риссю. — Воно маю, капітане! він сказав; він ніколи не називав свого друга лордом , лордом-принцем або лордом-королем . «Їй-богу, воно в мене є!»
  Лис підняв брову. "Як ви думаєте, прийом ліків вилікує вас від цього?" Коли Ван вдав, що збирається вдарити його, він засміявся і сказав: «Добре, воно в тебе є. Тепер, коли воно в тебе є, що це?
  - Ось у чому справа, - поважно сказав чужинець. — Раніше ваші васальні барони швидше плюнули б вам у вічі, ніж подивилися б на вас. Так це чи ні?
  - О, це так, добре, - погодився Герін. «Багато хто з них звикли мати справу з моїм батьком. Для них я був не чим іншим, як цуценям, що сидить на місці великого собаки. Мені доводилося щодня доводити, що я належу до цього місця». Його посмішка була трохи викривленою. Деякі з його спогадів про перші дні після того, як він став баронством, були теплими, інші зовсім ні.
  "Це вірно." Голова Вана погойдувалася вгору й униз. - Абсолютно вірно. Але ці солдати, які зараз приходять, і барони, які очолюють їх, — як вони з тобою поводяться? До біса зі мною, якщо вони не поводяться з тобою як з королем.
  Герін задумався про це. Потім він також повільно кивнув головою. "Можливо, вони так і роблять", - сказав він. «Ті, хто зараз є лордлетами, — це сини та онуки, більшість із них, лордів, які володіли цими фортецями двадцять із лишком років тому. Ти і я, Ван, ми пережили більшість людей, які починали з нами. "
  "Ми не пережили Арагіс", - сказав Ван. — У всякому разі, поки що ні. Його великий кулак стиснув рукоятку меча в похмурому передчутті.
  - Ні, і Адіатуннус теж. Герін пощипав себе за бороду. Пережити змагання було не дуже драматичним способом здобути гору, але це спрацювало. Скільки молодих людей померло задовго до того, як змогли показати все, на що вони здатні? Скільки разів він мало не помер сам? У цьому він був певен більше, ніж йому хотілося думати.
  "Ах, Адіатуннус". Ван говорив з деякою ніжною люттю. Герін часто чув ту саму нотку у своєму голосі, коли говорив про Трок-вождя. Чужоземець продовжував: «А що ти робитимеш, якщо він сам, — він на мить увімкнув ритм Трокма, — не захоче прийти, коли його покличуть, як і личить гарному васалу?»
  "Занепокоєння", - відповів Лис, що розсмішило Вана. "Це не смішно", - наполягав Герін. «Я теж говорив про це з Бальсером і переймався цим, перш ніж поговорити з ним. Якщо Адіатуннус зачекає, поки я повністю зв'яжуся з Арагісом, а потім повстане проти мене... Я не думаю, що це мені сподобається». ."
  "Він теж не став би цього робити після того, як ти з ним покінчила", - сказав Ван. Герін думав, що навіть його друзі зрозуміли, що він може зробити більше, ніж, на його думку, можливо для людини. Ван продовжив: "Якщо він зрадить тебе, ти можеш направити проти нього Граді".
  "О, тепер є чудова ідея!" - вигукнув Герін. "Якщо в тебе болить палець на нозі, візьми сокиру і відрубай ногу".
  "Ну, ти міг би змусити його думати, що ти збираєшся це зробити", - сказав Ван.
  І це, якщо розібратися, було не найгіршою ідеєю у світі. Якими б лютими не були трокмої, вони боялися Граді, які часто перемагали їх у битвах і чиї боги розгромили своїх. Якби вони не боялися так сильно Граді, Адіатуннус багато років тому пішов би війною на Геріна замість того, щоб просити його про допомогу. Проте-
  "Сподіваюся, мені не доведеться про це думати", - сказав Герін. «Сподіваюся, він з'явиться тут із цілим натовпом некерованих трокмоїв на колісницях». Він посміявся з себе. «І якби я сказав щось подібне кілька років тому, всі були б впевнені, що я збожеволів».
  — Не турбуйтесь про це, капітане, — заспокоїв його Ван. «Все одно всі були впевнені, що ти збожеволів».
  "Саме такі гучні схвалення зробили мене тим, ким я є сьогодні", - сказав Фокс, - "який страшенно ситий по горло людьми, які використовують дружбу як привід, щоб образити мене".
  Він не хотів, щоб його сприймали всерйоз, і Ван поступився йому. «І про це не хвилюйся. Я б образив тебе, навіть якби ми не були друзями». Обидва чоловіки засміялися.
  * * *
  Герін розсміявся ще більше через чотири дні, коли Адіатуннус і цілий величезний некерований натовп трокмоїв на колісницях таки з'явилися в Лисій фортеці. На той час, коли вождь трокмів з важливим виглядом перейшов через підйомний міст у двір, на його обличчі вже зникло полегшення.
  Принаймні він так думав. Після того, як поклони та рукостискання закінчилися, Адіатуннус відкинув голову назад і глянув на Лисиця зверху вниз своїм довгим тонким носом. Він глибоко зітхнув через свої розкішні вуса, що звисали, і сказав: «Звичайно, і я готовий посперечатися, що тобі зовсім не шкода, що ти побачив мене».
  «Ну, якщо ти достатньо розумний, щоб це побачити, ти достатньо розумний, щоб побачити, що я збрехав би, якби сказав щось ще», — відповів Герін. "Знаєш, ти не той чоловік, якого я можу прийняти як належне".
  Адіатуннус причепурився. Як і багато Трокмої, він був уразливий перед лестощами. Але Герін теж не брехав. Він скоріше хотів би, щоб лісовий бігун опинився в нього під прицілом, ніж за спиною.
  «Отже, ви нарешті переслідуєте Арагіса-лучника, пане королю?» - Сказав Адіатуннус. «Час, говорю я. Час, що минув, кажу я». Бліді очі блищали на вузлуватому вилицюватому обличчі. Протягом багатьох років я чекав, коли почнеться гра між вами двома, щоб я міг розплатитися з вами раз і назавжди. Він погрозив Геріну своїм великим кулаком у не зовсім гаданому гніві. - А ти, Керне, ти не станеш з ним битися!
  "Ти був однією з причин, через яку я так і не зробив цього", - знову чесно сказав Герін. «Я знав, що ти приземлишся мені на спину, якщо я вплутаюся в це з Арагісом, - тобто доти, поки ми з тобою не примиримося один з одним». Він не сказав жодного слова про будь-які побоювання, які у нього були при виклику Адіатунна як васал цього разу. Якщо Трокм-вождя ще не мав ідей у голові, Лис не збирався їх туди поміщати.
  Адіатунн, як виявилось, уже мав їх. "О так, я думав зробити це зараз, але стримався, і дійсно зробив".
  "Це цікаво." Герін відчув, як крапля поту скотилася його спиною. — Чому, якщо ти не заперечуєш, якщо я спитаю?
  «Нітрохи», — відповів Адіатун. - Усього дві причини. Перша: ти прийшов мені на допомогу проти Граді, коли натомість збирався розпочати війну проти мене. Яким би я був безсердечним дурнем, якби забув про це.
  «Ну, їй-богу!» - вигукнув Лис. "Зрештою, подяка не померла". Він вклонився Адіатунну. «Тепер ви поставили мене у борг. Але продовжуйте. Ви сказали дві причини і назвали лише одну. Яка інша?
  Трокм- шаркнув ногою по землі, більше нагадуючи збентеженого хлопчика, ніж людину, яка вправно керувала своїм кланом понад двадцять років. «Звичайно, і мені соромно це визнавати, але мені теж соромно брехати. Ось воно, Лисице, і до біса ворон з тобою, якщо ти цим хвалишся: адже я боявся цього, чи не вдарив я тебе, поки ти дивився в інший бік, ти все одно так чи інакше змусив би мене пошкодувати, що я колись. або народився. Я говорю це, зауважте, і я вважаю себе не найменш хитрою людиною, яка живе в наші дні, і не найслабшою.
  Герін замислився. «Мм, я не знаю, чи зміг би я чи ні. Але ось що тобі скажу: я спробував би».
  Він сумнівався, що зміг би багато зробити Адіатунну, якби в той же час йому не довелося битися з таким суворим супротивником, як Арагіс. І знову він не висловив своїх сумнівів Трокм-. Він хотів, щоб Адіатун мав ідеї про те, наскільки він небезпечний.
  «Коли ми виступимо проти Арагіс?» - Запитав Адіатуннус. «Коли б це не сталося, мої воїни будуть готові».
  "Напевно, скажи!" Герін зухвало посміхнувся. «Я призначу для вас день на два дні раніше того, який повідомлю своїх елобанців, щоб ми всі могли вирушити в дорогу одночасно».
  Адіатуннус втупився поглядом. «Це мова, яку ти носиш у роті, чи рашпіль столяра? Ми не такі вже повільні, як все це, правда, і це не так, тому що ти б менше турбувався про те, чим ми були».
  — Достатньо справедливо, — сказав Герін. «Ходімо, вип'ємо зі мною трохи елю, і твої та мої воїни зможуть напитися разом і розповісти неправду про те, як вони намагалися вбити один одного».
  "І деякі з історій, які вони розповідають, взагалі не будуть брехнею, дорогий Лис", - сказав Адіатуннус. — Я думаю, тут міг би бути, наприклад, син Відіна Сімріна? Його не було у своїй фортеці, коли я проходив повз неї дорогою сюди.
  "Так, він тут", - відповів Герін. «Пам'ятай, він і ти тепер обидва мої васали. Ти не можеш влаштовувати свої маленькі війни просто заради задоволення».
  "Справді, і я б ніколи не подумав про таке!" Блиск в очах Адіатунна говорив про те, що він не очікував, що Герін повірить бодай єдиному слову. «Але я пам'ятаю дні, коли ми переслідували один одного, і я не маю сумніву, що вони також залишилися в його пам'яті. Обговорювати їх за пивом буде безпечніше та й проходити через них ніколи не було».
  — Це правда, — погодився Герін, перейшовши на кілька слів на язик тромків. Як і багато елобанців, які виросли на кордоні, він використовував його майже так само охоче, як і свою рідну мову.
  Адіатуннус підняв вказівний палець. «Ще одне запитання, перш ніж я нап'юсь і забуду, що хотів його поставити: ви переписали ще ваші книги, щоб я міг купити їх у вас?»
  "Так, - відповів Герін, - хроніка та поема".
  "Ах, це добре, це дійсно добре", - сказав вождь трокмів. «Коли ви сказали мені, що навчите мене мистецтву читання, я подумав, що навчуся цьому, як навчаюсь користуватися інструментом чи зброєю. Чим більше таких речей ви знаєте, тим краще, зрештою. Але ви Омадхаун, ти, чому ти не сказав мені заздалегідь, що це буде майже так само весело, як і трахатись?
  "Чому?" Очі Геріна були широко розплющені і невинні. — Якби я сказав тобі це заздалегідь, зауважте, ти б мені повірив?
  — Ні, я не став би, — зізнався Адіатунн. Він кинув на Лиса раптовий підозрілий погляд. «Не думайте, що ви цивілізуєте мене зараз, або як це називаєте. Трьом — я є і залишаюся, і пишаюся цим».
  — Звичайно, — сказав Герін ще більш безневинно.
  * * *
  «Пан королю, благаю вас, приведіть армію швидше в рух», - сказав син Карлуна Вепіна. "Ви навіть не уявляєте, як швидко вони обходять магазини, які ви побудували за ці роки".
  "Я дуже добре уявляю, як швидко вони це роблять", - відповів Герін. "Я повинен. І причина, через яку ти насамперед створюєш магазини, Карлун, полягає в тому, щоб мати можливість використовувати їх у такі моменти».
  Зазвичай така відповідь змусила б стюарда замовкнути. Однак тепер він похитав головою і сказав: «Воістину, пане королю, ви повинні побачити це самі. Спустіться в комори під замком. Подивіться на порожні полиці. Подивіться на порожні кімнати, їй-бо! Дивіться! що ця кампанія робить із Fox Keep».
  Лис зітхнув. Проблема з Карлуном, як і з будь-яким добрим керуючим, вважав він, полягала в тому, що накопичення стало для нього самоціллю, а не засобом досягнення мети. Крики на колишнього кріпака не принесли тривалого полегшення. Якщо його потішити, це допоможе Геріну продовжити мовчання. «Добре, ходімо подивимося», — сказав він і підвівся з лави у великій залі, яку вони з Карлуном ділили.
  Вигукнувши від радісного здивування, Карлун теж підвівся. Зупинившись на кухні тільки для того, щоб запалити дві глиняні лампи на вогнищі, стюард вручив Геріну одну з них, а потім повів у підвали під замком Фокс. Повітря там було прохолодним і вологим, наповненим дріжджовим запахом елю і зеленішим запахом, що наводив на думку, що десь у глибині цих коридорів перегорів горщик з корнішонами.
  Карлун вказав на голу стіну. «Погляньте, пане королю! Нещодавно у нас там стояли банки з елем».
  - Я знаю це, - терпляче сказав Герін. «Якби ми всі почали пити річкову воду, перше, що це зробило б, це змусило б усіх моїх васалів, усіх їхніх васалів та всіх їхніх васалів злитися на мене. Друге, що це зробило б, це викликало б приблизно у половини їх закінчення кишечника». ... Це не зовсім те, чого вам потрібно, якщо ви плануєте найближчим часом розпочати війну».
  — І ось, — драматично сказав Карлун, не звертаючи на нього жодної уваги. Він підніс лампу до іншого ряду банок, щоб Лис міг бачити, що вони порожні та зняті кришки. "Вони були повні пшениці, а ці тут були повні ячменю, а ці ..."
  «А ти, Карлун, ти просто пустунок». Терпіння Геріна тепер урвалося; коли він зламався, залишилися гострі краї. «Якщо я не годуватиму своїх солдатів, про мене говоритимуть гірше, ніж про те, що я не дам їм пива».
  Стюард ще не слухав. Стюард був сповнений рішучості не слухати. У темряві довкола мерехтливе світло лампи відбивалося від його блідого, застиглого обличчя. Герін бачив менш готові до бою особи, що наближалися до нього через щити. Карлун вказав на коридор, яким вони ще не пройшли. — А горох, пане королю! Коли подумаєш, що відбувається з нашим горохом?
  Герін думав, що це спрацювало не так, як він сподівався. Що б він не робив, Карлун не збирався припиняти чіплятися до нього з приводу того, скільки їдять воїни. Втомлено він сказав: «Добре, покажи мені горох, Карлун, а потім ми повернемося нагору. у гіршому стані, ніж я думав».
  Карлун завернув за ріг. Герін слідував за ним. Охнувши, стюард зупинився як укопаний. Геріну теж довелося поспіхом зупинитися, щоб не піднятися на спину Карлуну і не підпалити туніку стюарда. Потім рука Лиса полетіла до ручки його меча, бо він почув ще два зітхання з далекого кінця коридору.
  Він прибрав руку з меча так само швидко, як і подався туди. Він почав сміятися. Тут, унизу, два зітхання не означали злодіїв. Вони мали на увазі двох людей, здивованих, коли їм захотілося усамітнення. У нього залишилися приємні спогади про деякі коридори підвалу, не конкретно про це, а про сусідні. Він знав, що його син Дюрен теж розважався тут.
  «Вибачте, що турбую вас», — крикнув він у темряву наприкінці проходу, питаючи, чи не перервав він Дагрефа в той момент його утворення, якого він не міг отримати з книги.
  З цієї темряви пролунав глибокий голос: «Ви налякали нас, пане королю. Ми не думали, що тут хтось опиниться».
  Герін ляснув себе по лобі. Він знав цей голос. То був не Дагреф. "Ми з Карлуном зараз піднімемося у великий зал", - сказав він. «Коли ви двоє знову зберетеся разом, я хочу, щоб ви теж піднялися туди. Боюся, нам треба дещо поговорити».
  «Так, пане королю», — прийшла відповідь із темряви.
  - Ходімо, - сказав Герін Карлуну, який все ще дивився в коридор. "Ходімо."
  Стюард подивився на нього, ніби збожеволів. «Але, пане королю, ми ще не закінчили з овочами і навіть не приступили до копченостей і, е-е, ковбас».
  «До біса п'ять із овочами та копченостями». Герін не згадав про сосиски. Якби він не думав про них, можливо, він і не думав би… З іншого боку, можливо, він би й думав. Він схопив Карлуна за руку. «Та гаразд, будь ти проклятий. Ти хочеш їх дратувати, тиняючись тут?»
  Це змусило Карлуна вирушити з місця, як і припускав Лис. Це змусило Карлуна рухатися так швидко, що він спіткнувся на сходах, що вели на кухню, не один, а двічі. Опинившись на кухні, він поспішив через них. Герін пішов за ним повільніше. Він запитував себе, чи чекатиме Карлун у великій залі, щоб обговорити боби, редис і копчене свиняче кермо. Коли Карлун вирішив зайнятися чимось у дворі, Лис кивнув без особливого здивування. Він найняв свого стюарда не для того, щоб він став героєм.
  Він сів на лаву, де розмовляли з Карланом. До великої зали почала заходити пара солдатів. Лис знову махнув рукою. До нього підійшла служниця зі глечиком елю. Він теж відмахнувся від неї, бажаючи мати ясну голову та відсутність аудиторії для обговорення, яке, як він знав, матиме.
  Через кілька хвилин Джерог вийшов з кухні, виглядаючи настільки безтурботним, наскільки міг. Герін кивнув і ляснув по лаві поруч із собою. Деяка безтурботність монстра випарувалася, коли він підійшов і сів.
  Герін знову кивнув головою. Він нічого не сказав, поки Тарма теж не вийшов із кухні. Вона навіть не намагалася зберігати безтурботність. Занепокоєння спотворило її обличчя, коли вона приєдналася до Джероджа та Лисиці. — Ну-ну, — сказав Герін так м'яко, як міг. "Як довго це триває?"
  Джеродж і Тарма були надто волохатими, щоб він міг сказати, чи почервоніли вони. Судячи з того, як вони рухалися на лавках, він так і думав. "Недовго, пане королю", - відповів Джероге. Він говорив більше, ніж Тарма.
  Лис глянув на жінку-монстра. — Ти не вагітна, чи не так?
  — О ні, пане королю! - Швидко сказала вона. "Я би знав."
  "Це добре", - сказав він і замислився, куди йти далі. Героге та Тарма виховувалися як брат та сестра. Він думав, що вони брат та сестра; селянин, який знайшов їх ще ведмежатами та привів до себе, сказав, що вони були разом. Але розмови про інцест здавалися недоречними, коли вони були єдиними у своєму роді на землі в північних землях. Насправді він думав, що цей момент настане раніше, ніж насправді.
  — Ви злитесь на нас, пане королю? - Запитав Джероге. Розібрати вираз його обличчя і тон голосу було нелегко, але, схоже, гнів Лиса турбував його більше, ніж когось із своїх дітей. Герін похитав головою. Якщо це не іронія, він не знав, що це таке.
  Зітхнувши, він відповів: «Ні, я не гніваюсь. Ви єдині такі, як ви, у цих краях, і ви… чоловік та жінка». Він не знав кращого способу висловити це. — Що ти збираєшся робити?
  "О, добре", - сказав Тарма. «Сподіваюся, мені вдасться незабаром завагітніти».
  Герін кашлянув. "Я не впевнений, що це хороша ідея", - сказав він, і це було одне з кращих применшень, які він коли-небудь робив.
  "Чому ні?" - Запитав Тарма. «Ви могли б одружити нас так, як ви або староста одружуєтеся з кріпаками, і тоді діти не будуть ублюдками».
  "Нам би цього не хотілося, пане королю", - серйозно додав Джерог.
  Лисицю хотілося вдаритися головою об стіл, за яким він сидів. Враховуючи всі обставини, він більше пишався собою, аніж тим, як він їх виховав. Вони щиро хотіли зробити все правильно, як треба. Єдина проблема полягала в тому, що вони не бачили достатньо цієї картини, невдалої, далеко не унікальної свого вигляду.
  Він пояснив так м'яко, як міг: «Знаєш, як люди, які не знають тебе, засмучуються, коли вперше бачать тебе, тому що ти нагадуєш їм про біду, що трапилася приблизно в той час, коли ти народився?». Ввічливішого способу висловити це він не міг вигадати. Монстри доклали всіх зусиль, щоб захопити північні землі, і цього майже вистачило.
  "О, так, ми знаємо про це", - відповів Джероге, кивнувши своєю великою, страшною головою. Але як тільки люди впізнають нас, вони бачать, що з нами все гаразд, навіть якщо ми не схожі на них.
  Частково люди це побачили – і здебільшого – тому, що два монстри перебували під захистом Геріна. Інша частина, як зізнався собі Лис, полягала в тому, що як монстри, так і люди, Геродж та Тарма були добрими людьми. І ще одна важлива причина, через яку вони виявили таку толерантність, полягала в тому, що вони були єдиними двома монстрами над землею.
  "Я не знаю, наскільки щасливими були б звичайні люди, якби ви почали заводити сім'ю", - обережно сказав Герін. "Вони можуть турбуватися, що те, що сталося, коли ви народилися, почне відбуватися знову".
  «Це безглуздо!» Тарма в обуренні оголила видатні зуби. «Ми знаємо, як поводитися. Ми маємо це робити. Ти нас сам навчив. І ми навчатимемо наших малюків тому ж».
  «Я впевнений, що ти так і зробив би». Герін був до абсурду зворушений тією вірою, яку вони вклали у його вчення. Ні, його діти не приділяли їм стільки уваги. «Однак навіть у цьому випадку люди хвилюватимуться і можуть стати неприємними. Я не хочу, щоби це сталося».
  "Ти король", - сказав Джероге. Ви могли б сказати їм, щоб вони припинили це, і їм довелося б слухати.
  Саме так монстри жили та росли. Герін не знав, чи зможе він поширити це на їхню родину. Йому не дуже хотілося це дізнаватися. Він подумував позбутися Героги і Тарми, коли вони досягнуть віку, коли зможуть відтворювати собі подібних. Він цього не зробив. Причина, через яку він цього не зробив, як він тепер виявив, полягала в тому, що він не міг цього зробити. Він виростив їх як своїх пасинків, і вони, по суті, були його пасинками.
  "Клянуся всіма богами, будьте обережні", - сказав він їм. Він міг би сказати Дагрефу те саме. Скоро він скаже Дагрефу те саме. Він зробив різкий жест. Героге та Тарма поспішно піднялися зі своїх місць і вийшли на подвір'я.
  Герін подивився їм услід. Він стиснув праву руку в кулак і сильно вдарив нею по стільниці. Він знав, що настане цей день. Він був людиною, яка пишалася тим, що діяв рішуче. Тепер цей день прийшов і пішов, і все, що міг показати, це двозначність.
  Він глянув на свій кулак і побажав, щоб він повернувся. Коли це сталося, він почав сміятися. Це не було розвагою або не розвагою з приводу чогось, крім людського існування: тієї його частини, яка була пов'язана з різницею між тим, як люди думали, що все буде працювати, і тим, як вони насправді обернулися, і з тим, як отримати максимальну вигоду з цієї різниці. .
  "Двадцять років тому", - пробурмотів він собі під ніс, - "двадцять років тому я думав, що збираюся перебити кожного трома на землі". У нього теж були вагомі підстави так думати. Що може бути краще, ніж те, що лісові бігуни вбили його батька та старшого брата і змусили його залишити місто Елабон і повернутися до північних земель, які він навчився зневажати? Він помстився настільки сильно, наскільки могла б зробити будь-яка людина, і тепер...
  І ось Адіатуннус увійшов до великої зали, помахав рукою, підійшов, сів поруч із ним і поплескав його по спині, кричачи, вимагаючи елю. І Лис був щиро радий, що Трокм був з ним. Він був надто чесний, щоб намагатися переконати себе у протилежному.
  "Життя, - зауважив він з повною відсутністю оригінальності, - набагато дивніша і складніша річ, ніж ми думаємо, коли вперше вступаємо до неї".
  «От істина, — погодився Адіатунн, — чи я став би називати проклятого жителя півдня, такого як ти, своїм другом і мав на увазі саме це?». Це настільки точно відбивало думки Геріна, що він злякано моргнув. Адіатунн продовжував: «Але ми не маємо жодних шансів змусити цуценят повірити в це. Я здався, я здався. Вони думають, що все просто і вони так думають. Могила, ось, могила – це проста річ. Що передує – ні».
  "Тобі слід поїхати в місто Елабон вивчати філософію", - сказав Герін. «Думаю, ви б змусили ситонських лекторів заробляти на життя».
  «Філософія? Ми старіємо, ти й я. Це філософія?
  «Так і буде, поки не з'явиться щось краще». Герін сам замовив елю.
  * * *
  Син Карлуна Вепіна сяяв до вух. Армія, зібрана Геріном, залишала Лісій замок. Солдати, звичайно, не переставали їсти та пити. Але вони переставали їсти та пити там, де керуючий міг бачити, як вони це роблять, і де він міг бачити результати їхніх пограбувань. Для Карлуна все інше не мало значення.
  Дагреф керував колісницею Геріна. Від концентрації обличчя юнака перетворилося на маску. Це була його перша кампанія, і він був сповнений рішучості не допустити помилок. Він, звичайно, зробить це, незважаючи на всю свою рішучість. Герін ставив питання, як він із цим впорається. Єдиний спосіб дізнатися про це — дати йому шанс і подивитися, що сталося.
  Вана мала іншу думку. Поклавши руку на плече Дагрефа, він сказав: "Не так давно я їхав на війну з твоїм братом на чолі".
  "Так, я знаю", - відповів Дагреф. «Дюрен старший за мене, тому, звичайно, він повинен зробити все це першим».
  - Звичайно, - повторив Ван і підморгнув Геріну. Лис кивнув головою. Ця кваліфікація була Дагрефом до мозку кісток: не тільки точним, але й трохи зневажливим стосовно будь-кого, хто наважився припустити, що він не точний.
  Герін сказав: «Коли ми за кілька днів прибудемо у володіння Дюрена, він здивується, наскільки ти виріс».
  - Так, - сказав Дагреф і знову замовк. П'ять років тому Дагреф хотів у всьому бути схожим на Дюрена. Тепер він був самим собою і все наполягав на тому, щоб усі визнавали його таким.
  Безперечно, в ці дні він теж думав про Дюрена по-іншому. Один із них стане наступником Лиса. Дюрен був первістком Геріна, але Дагреф був його первістком від Селатрі. Дюрен вже самостійно керував баронством, яке належало його дідові. Дагреф поки що нічим і ніким не правил. Але ще через п'ять років чи десять.
  Оскільки Геріна ще мала вирішити, хто стане його наступником, він не звинувачував Дагрефа за те, що це питання теж багато думав над ним. Йому хотілося б відправити хлопця до міста Елабона. Можливо, навіть більше, ніж він сам, Дагреф був створений для життя вченого. Лис зітхнув. Він не зміг залишитися вченим, і не було жодної гарантії, що Дагреф зможе це зробити. Життя, як дізнався Герін, не дає гарантій.
  Цей урок кріпаки вбрали з молоком матері. Більшість кріпаків, бачачи наближення армії, що складається з ворогів або воїнів їх повелителя, бігли в ліси і болота з усім, що могли віднести. Жінки бігали швидше за чоловіків – і у них було більше причин тікати.
  Однак кріпаки, які працювали у володіннях Лисиці, без страху спостерігали, як колісниці виїжджають із фортеці. Деякі навіть махали руками з полів і городів, де вони працювали. Поступово, з роками, вони дозволили Геріну переконати їх, що його солдати швидше означають захист, ніж грабунки та зґвалтування.
  Коли Дагреф проїздив повз село, з однієї з хатин вийшла маленька фігурка і побігла за його колісницею. Жодна дитина не повинна була мати справу з колісницею, запряженою двома кіньми. Цей зробив це з невимушеною легкістю. — Батьку, — спитав Дагреф тихим, напруженим голосом, — ви хотіли, щоб Фердульф провів кампанію разом із нами?
  "Звичайно, ні", - відповів Герін. Він помахав маленькому напівбогу. «Повернися до матері!»
  "Ні", - відповів Фердульф своїм зовсім недитячим тоном. «У селі нудно. А коли ти і всі твої солдати підуть із фортеці, там теж буде нудно. Я піду з тобою. Можливо, тобі не буде нудно». Його голос звучав так, ніби він з деяким небажанням давав Лисові презумпцію невинності.
  Реакція Геріна полягала в тому, що життя з Фердульфом теж навряд чи буде нудним, але це не означає, що воно буде приємнішим. "Повертайся до матері", - повторив Лис.
  — Ні, — сказав Фердульф, у своїй упертості не лише дитячій, а й богоподібній, — рису, спільну між двома сторонами його натури, Герін уже помітив раніше. Фердульф висунув язик. Як і Маврікс, він міг протриматися неймовірно далеко, коли захотів. - Ти теж не можеш мене змусити.
  Наче підкреслити це, він підскочив у повітря і пролетів за десять-п'ятнадцять футів над головою Геріна, весь час знущаючись. "Якщо цей маленький засранець не впорається з цим, - пробурмотів Ван за рукою, - він, швидше за все, дізнається, наскільки він близький до безсмертя, коли зайде на посадку".
  - Я знаю, що ти маєш на увазі, - сказав Герін. Він не очікував, що Ван спробує згорнути шию Фердульфу або досягне успіху, якщо спробує. Він розумів - він розумів вщент - причини, з яких чужинець задумав напівбожевбивство.
  Дивлячись на Фердульфа, Лис заявив: «Якщо ти не спустишся звідти зараз, я розповім про тебе твоєму батькові».
  "Давай", - відповів Фердульф. — Ти йому теж не подобається.
  "Це правда, - спокійно сказав Герін, - але він не став би вибирати такі дурні способи показати це". Він думав, що навіть каже правду. Що б ще про нього не говорили – а можна було б сказати про нього ще багато – у Маврікса був стиль.
  Фердульф вагався. У своїх ваганнях він упав на кілька футів - майже настільки низько, що Герін зміг дотягтися і спробувати підняти його у повітря. В останню хвилину він передумав. Він схопив Фердульфа землі, і там йому це зійшло з рук. Зробити те ж саме на колісниці, що рухається, здалося йому недосконало передбачливим.
  Дагреф сказав через плече: "Хіба ти не збираєшся змусити його повернутися до села?"
  "Я відкритий для пропозицій", - прогарчав Герін. "Прямо зараз я був би задоволений тим, що змусив його заткнутися".
  "О, я можу це зробити", - сказав Дагреф. "Я думав, що ти хочеш того, чого, як ти сказав, ти хотів насамперед".
  "Якось ти зрозумієш різницю між тим, чого ти хочеш, і тим, на що ти погодишся", - сказав Герін, на що його син відповів лише зневажливим кивком голови. Роздратований Лис огризнувся: «Яку неустойку ти заплатиш, якщо не змусиш маленького ублюдка заткнутися?»
  "Звичайно, як хочеш", - відповів Дагреф.
  Ван тихо свиснув. «Він просить про це, Фоксе. Ти маєш дати йому це».
  «Так що я винен». Герін поплескав Дагрефа по плечу. «Давай. Зроби це. Нині».
  - Добре, - сказав Дагреф. "Яку неустойку ви заплатите, якщо я це зроблю?"
  — Звісно, як хочеш. Герін говорив, глузливо наслідуючи свого сина.
  "Хм." Дагреф глянув на Фердульфа, який все ще летів і вигукував. "Знаєш, зараз ти б дратував мого батька набагато більше, якби мовчав, ніж усім цим шумом".
  Тиша.
  Приблизно за хвилину Ван порушив мовчання громовим сміхом. Герін уп'явся поглядом у Фердульфа, який летів поруч, як і раніше мовчки, але у відповідь скорчив йому жахливе обличчя. Просто людські риси обличчя ніколи не змогли б витримати такого глузування. Звичайно, проста людина теж не пролетіла б над колісницею.
  «Я виграв, тату?» - спитав Дагреф.
  - Так, ти виграв, - визнав Герін з великим побоюванням. Що ти від мене попросиш?
  Він обіцяв надто багато. Він знав, що пообіцяв надто багато. Тепер йому треба було доставити. Якщо Дагреф сказав щось на кшталт «Оголоси мене своїм наступником прямо зараз» , він не розумів, як можна зробити щось ще — хіба відмовляти від цього свого сина. Відмовити Дагрефа від чогось було непростим завданням.
  Він не міг бачити обличчя свого сина; Дагреф зосередився на керуванні колісницею. Тиша затяглася. Герін знав, що це означає. Дагреф усе обмірковував. Єдине, що він робив рідко, це говорив дуже рано. У цьому він був дуже схожим на свого батька. Герін порушив власне правило і тепер йому доведеться за це заплатити.
  «Нині я не знаю», — відповів Дагреф після паузи для роздумів. — Коли я вирішу, то скажу.
  - Добре, - сказав Герін. "Тобі краще знати. Чим би це не обернулося, переконайтеся, що це те, чого ви дійсно хочете зараз і те, чого ви дійсно хочете через роки».
  "Ах". Дагреф проїхав ще трохи, а потім сказав: Ти ж не збираєшся сказати мені, що ти просто пожартував і не мав це насправді?
  Якби в них з Дагрефом була суто особиста суперечка, Герін міг би спробувати сказати йому саме це. Він думав, що, маючи як свідка напівбога, наслідки надання того, про що просив Дагреф, будуть меншими, ніж наслідки спроби порушити своє слово. "Ні, я не збираюся вам цього говорити", - сказав він. «Я розраховую на ваш здоровий глузд».
  Ван тицьнув його під ребра. Він скривився. На обличчі чужинця з'явилася непристойна усмішка. Лис знав, про що він думає: у віці Дагрефа здоровий глузд було важко знайти. З будь-якою людиною такого віку, окрім свого задумливого сина, у нього самого було мало надії. Як би там не було, у нього було небагато.
  Дагреф сказав: «Добре, батьку». Його смішок був до жахів схожий на той, який би використовував Герін у тих же обставинах. «Навряд чи я отримаю від тебе ще одну подібну обіцянку, чи не так?»
  "Навряд чи ви отримаєте перше", - відповів Герін. «Це був хитрий хід, який ти використав, нацьковуючи Фердульфа проти мене».
  "Я навчився цього від тебе", - сказав Дагреф. «Ви вже багато років налаштовуєте ворогів один проти одного. Іноді вони навіть зауважують, що ви це робите, але ніколи не буває надто пізно».
  Він говорив у справі. Він знав, що знав. Те, що вороги Геріна – всі вони дорослі чоловіки – надто пізно не помітили цього, було їх нещастям, а не його. У своїй досить замкнутій манері він був грізною людиною.
  У цей момент підійшов Рівін і загін його вершників і оточили колісницю. Герін був радий спостерігати за ними деякий час. Вони відволікали його думки і з Дагрефа, і з Фердульфа. Вершники дивилися на Фердульфа і вигукували; досі не всі з них звертали увагу на маленького напівбога. Фердульф відповів серією повітряних маневрів, від яких у орла закружляла б голова. Вершники аплодували та аплодували. На обличчі Фердульфа з'явилася самовдоволена усмішка. Як і Маврікс, він був пихатий.
  Дагреф, який використав Фердульфа, щоб здобути перемогу над батьком, більше не звертав на нього уваги. Він також спостерігав за вершниками. Герін це розумів: більшість із них були молодими людьми, багато хто ледве старший за Дагрефа. Герін не бачив стільки майже гладких щік та підборіддя з часів свого перебування в місті Елабон, де гоління було традицією.
  Навіть вершники, що відростили бороди, здавалися Лисі безглуздо молодими. Один із них, хоч і дуже нечіткий, змусив Герина замислитися, а чи має він роки Дагрефа. Лис похитав головою. Останнім часом він все частіше думав, що весь світ виглядає надто молодим.
  Але потім він побачив, що Дагреф теж дивиться на цього дуже молодого на вигляд вершника, і вирішив, що його очі і розум таки не зіграли з ним злий жарт. Він сказав: «Синку, я можу сказати, що їзда на конях — це майбутнє. Тобі не доведеться проводити весь свій час за кермом колісниці. Ти зможеш навчитися з того, що тобі треба знати».
  Дагреф відвернувся від вершника. "Ммм..." - сказав він досить безглуздо, ніби його думки були десь в іншому місці. Це було на нього несхоже. Потім він, як завжди, серйозно поставився до слів Геріна. "О, все гаразд", сказав він. «Тепер я вмію їздити на коні – Рівін вчив Мейву, мене та деяких своїх ублюдків, коли вони приїжджали до Лисого замку. Я ще не бився верхи на коні, але небагато чоловіків це роблять».
  - Ти маєш рацію, - сказав Лис. «Однак я не думаю, що це триватиме так довго. Якщо ми битимемося з Арагіс зараз, всі в північних землях дізнаються, на що здатні вершники. І якщо вони зроблять те, що я думаю, всі у північних землях захочуть, щоб до цього часу наступного року у нього були свої гонщики».
  "Тепер є цікаве питання, батько", - сказав Дагреф. «Ви могли б отримати вигоду, пославши людей, щоб вони навчили ваших сусідів боротися верхи, але це також навчить їх краще боротися проти вас. Як ви вважаєте, чи має це сенс?»
  "Так, це цікаво ", - сказав Герін. «Чи продаю я людині сокиру, якою вона хоче відрубати мені голову? Гадаю, мені доведеться вирішувати одну справу за раз замість того, щоб заздалегідь встановлювати загальні правила. Деяким я міг би довіряти, деяким з тих, кому я не міг довіряти, я був упевнений, що зможу перемогти, а деяким ні в якому разі не хотів би допомагати».
  "Ах". Дагреф обдумав це, а потім кивнув. "Ви кажете, що встановити правило - це все одно, що дати обіцянку: як тільки ви його дали, ви повинні його дотримуватися, незалежно від того, здається це гарною ідеєю чи ні". Він кілька разів кашлянув, а потім додав: "Мені хотілося б, щоб ти говорив це частіше, коли я був маленьким".
  Герін з незворушним виразом обличчя відповів: «Я не маю жодного поняття, про що ви говорите». Дагреф обернувся і гнівно глянув на нього. За мить вони обоє почали сміятися.
  Коли настав вечір, армія все ще знаходилася на землі, яка належала родині Лисиць протягом кількох поколінь. Селяни, що жили неподалік дороги, приходили до армії з вівцями, свинями та курями на продаж. Адіатунн спостерігав за торгівлею з неабиякою здивованістю. "Вони біжать до тебе, а не геть", - сказав він Геріну. "Вони не залишаються на своїх полях, що досить дивно, але вони біжать до вас". Судячи з того, як він говорив, селяни могли займатися якоюсь протиприродною пороком.
  "Вони багато разів бачили, як я вів армії на південь у кампанії", - відповів Ліс. «Вони знають, що ми не будемо їх грабувати чи забирати жінку, яка не хоче, щоб її забрали».
  "Це здається неправильним", - сказав вождь трокмів. "Якщо вони тебе не бояться, як ти можеш ними керувати?"
  «О, вони мене бояться. Якщо вони перейдуть межу, вони знають, що я примушу їх пошкодувати про це», - сказав Герін. «Але вони не бояться, що ми вкрадемо чи зґвалтуємо заради розваги. Ідея полягає в тому, щоб вони відчували себе в більшій безпеці зі мною, а не з кимось, про кого вони могли б подумати». Адіатун пішов, похитавши головою.
  Коли сонце наблизилося до горизонту, опуклість диску Тіваза, що зростала, що знаходиться на півдорозі між першою чвертю і повною, стала яскравішою. Золота Математика за день до наповнення виповзла за східний обрій. Червоного Еллеба та блідого Нотоса не було в небі; обидва трохи пізніше третьої чверті, вони стануть незабаром після опівночі.
  Незадовго до заходу сонця люди Геріна викопали кілька коротких вузьких траншів на околиці свого табору. Вони відривали курячим головам і перерізали ковтки іншим тваринам, отриманим від селян, дозволяючи крові текти в окопи: підношення нічним привидам, які інакше могли б звести їх з розуму.
  Примари з'явилися, щойно сонце зникло з неба. Герін все своє життя намагався вловити їхню форму, намагався і зазнав невдачі. І він не міг зрозуміти їхніх криків, які дзвеніли в його свідомості. Вдячні за дар крові, вони намагалися дати йому добру пораду, але він сприймав це лише як вітер та шум.
  "Я чув, як вони виють ще гірше", - зауважив Ван.
  «Я думав про те саме», сказав Герін. «Ми їх добре годували, і у нас є великі вогнища, які трохи усунуть їх від нас, але я чув їх набагато голосніше та страшніше, ніж зараз. Я знаю, що частина відповіді така: чи думаю, що так».
  Ван хмикнув. — Я сам це бачив навколо вашої фортеці і в селі неподалік. Це той самий Фердульф, чи не так?
  — Думаю, так, — зітхнув Герін. «Примари — це просто привиди, парфуми, які ніколи не потрапляли до п'яти пекель. Вони сильніші за нас — принаймні сильніші в нічний час — тому що в них немає тіл, про які можна було б турбуватися. напівбог, і вони знають, що їм краще йти – е-е, пурхати – маленькими».
  — Схоже, ти маєш рацію. Ван стиснув кулак і вдарив їм по розкритій долоні. «Але ось що я вам скажу, капітане: мені багато разів хотілося зарізати цього неприємного маленького засранця, чий він син, не має значення».
  «Хех», - сказав Герін, а потім: «Ви знаєте, я не надаю особливого значення тому, щоб бути королем, принаймні серед друзів, яких я не маю. Однак цього разу я маю намір претендувати на своє звання. Якщо хтось спробує вбити він, першим я буду».
  «Чекай, поки ми б'ємося з Арагісом», - сказав Ван.
  — Ну так, ця думка теж спадала мені на думку, — зізнався Лис. «Хоча мені цікаво, чому Фердульф вирішив піти з нами. Мене турбує те, що він наполовину бог…»
  - Не та половина, - вставив Ван. — Якщо вже на те пішло, то й не той бог.
  - Можливо. Але що він знає такого, чого я не знаю, і звідки він це знає?
  Щелепа чужинця заробила, ніби він справді пережовував це. І, наче йому не сподобався смак отриманої відповіді, він сплюнув на траву. "Ба!" він сказав. "Найкраще, що я можу вам сказати, це те, що нам усім буде краще, якщо ми ніколи не дізнаємося".
  "Не можу з вами сперечатися", - сказав Герін. «Але я думаю, що ми так чи інакше це з'ясуємо . Я смію сподіватися, що Фердульф тут, тож, якщо нам справді знадобиться якась дивна допомога проти Арагіса, він зможе надати її нам."
  - Так, - сказав Ван. "Я теж на це сподіваюся. І якщо ми помиляємося, і він хоче дозволити Арагісу допомогти нам проти нас, він також допоможе нам, прямо зараз ... »
  - Так я знаю. Я це розумію, — поспішно втрутився Герін. «Це шанс, яким ми скористаємося, от і все. За останні двадцять із лишком років я ризикував багато разів. Який ще?
  "Можливо, той, який уб'є тебе", - сказав Ван.
  "Ну так." Лис знизав плечима. "Це є".
   III
  Щоразу, коли з півдня по Елабонський шлях наближалася колісниця, Герін напружувався, запитуючи, чи буде це та сама, яка принесе йому повідомлення про те, що Арагіс перетнув кордон у володіння Бальсера, або Арагіс перетнув кордон в якомусь іншому місці. ? , і в цьому випадку йому доведеться поспіхом змінити напрямок руху.
  Але таких новин не було. На п'ятий день після виходу з Лисичої фортеці армія досягла замку, з якого син Геріна Дюрен правив своїм володінням. Темп був повільнішим, ніж хотілося б Лисі, але армія на марші за потребою рухалася не швидше, ніж її найповільніші частини.
  Утримуючи фортецю у спадок від свого діда, як і Дюрен, він зберігав повну формальну незалежність від Геріна. Герін попросив відпустки у свого старшого сина, перш ніж увійти до його баронства на чолі бойового загону. Він був би здивований і стривожений, якби Дюрен відмовив у відпустці, але Дюрен не зробив нічого подібного. Прикордонники, яких він усе ще утримував на кордоні між його володінням і землями, сюзереном яких був Лис, стояли осторонь, коли воїни проходили повз них. Їхні очі розширилися, коли вони побачили, скільки людей було з Геріном.
  Герін не міг бачити очей вартового на стіні фортеці Дюрена, але ладен був посперечатися, що вони теж були широко розкриті. Голос хлопця звучав більш ніж побожно, коли він кричав: «Хто приходить у замок онука Дюрена Рікольфа?»
  Він чудово знав, хто прийшов, але форми треба було дотримуватися. Дуже багато чоловіків, як Герін бачив за ці роки, дуже засмучувалися, коли їх вибивали з гладкої рутини повсякденного життя. І ось, ніби він був несподіваним гостем, він відповів: "Я Ліс Герін, король півночі, прийшов у гості з моїм сином, онуком Дюрена Рікольфа". Він не звинувачував Дюрена в тому, що він використав ім'я Рікольфа замість свого власного: навпаки. Він знайшов це розумним ходом.
  "Входьте, пане королю, і будьте прийняті як друг-гість лорда Дюрена і як його батько", - відповів вартовий. Підйомний міст до фортеці вже був опущений; Оскільки його володіння були оточені землями Лиса, Дюрен не боявся раптового нападу. Герін поплескав Дагрефа по плечу. Зведений брат Дюрена проїхав колісницею через підйомний міст, через рів і в фортецю.
  Дюрен чекав у дворі, як і Герін був певен. Прийшовши в цю фортецю, Герін побачив примар, які не мали нічого спільного з тими, що з'являлися із заходом сонця: Ріколфа Рудого, Елізи та його самого в молодшому віці. Він також бачив молодого Дюрена, який прийшов сюди приблизно в тому віці, в якому Дагреф мав тепер претендувати на це баронство і зробити його своїм. Саме це Дюрен і зробив останні п'ять років.
  Йому було зараз дев'ятнадцять, і він виглядав досить схожим на молоду версію Лиса, щоб Герін на якусь шалену мить задумався, чи не повернувся він якимось чином через роки тому, до своїх ранніх днів. О, Дюрен був трохи світліший, трохи кремезніший, але найбільша різниця між ним зараз і його батьком у тому ж віці полягала в тому, що на його обличчі не було жодного сліду мрійливості. Герін був другим сином і міг дозволити собі таку розкіш, як думати про те, що забажає. Маючи за плечима п'ять років роботи бароном, Дюрен насамперед турбувався про найнеобхідніше, а вже потім про все інше.
  Це не означало, що він не посміхався. «Радий бачити тебе, Батьку, клянусь Дьяусом і всіма богами!» — сказав він, його голос був глибшим, ніж у Геріна. Він уклав Лиса в ведмежі обійми, коли Герін вийшов з машини. Потім він кивнув Дагрефу, який все ще тримав поводи. «Я бачу, ти змусив його навчитися цього ремесла, як і ти навчив мене у тому віці. Як ти почуваєшся, Дагрефе?
  Його зведений брат зважив це з обережністю, яку він, мабуть, отримав від Селатрі. "Занадто багато потрібно зробити, недостатньо часу, щоб це зробити", - відповів він. «Напевно, було б більше, якби я був кращим у тому, що роблю».
  "Будеш", - сказав йому Дюрен, потім знову повернувся до Геріна. «Схоже, він у добрій формі». Він говорив задумливо, так як Герін ніколи раніше від нього не чув. Лис знав, що це означає: він думав про наступність. Ну, він був би дурнем, якби це було не так. Незручний момент швидко пройшов. Дюрен продовжував: — Сподіваюся, мамо гаразд?
  Він мав на увазі Селатру. Він, звісно, знав, що вона її народила, але вона була єдиною матір'ю, яку він пам'ятав; Не встиг його відучити від грудей, як Еліза втекла з кінською п'явкою. "Так, з нею все гаразд", - сказав Лис, киваючи. — Клотільда та Блестар теж.
  «І моя пара теж», — сказав Ван, який став поруч із Геріном і променисто подивився на молодого чоловіка, який був настільки близький до його племінника, що це не мало значення. «Ти подорослішав, от і борода в мене густіша, ніж у мене в тому ж віці, я сказав би».
  «Він темніший», — розважливо сказав Дюрен, — «тому він виглядатиме товстішим, ніж жовтий, як твій. Проходь у великий зал. Випий зі мною трохи елю. Отже, ти нарешті збираєшся воювати з Арагісом, чи не так, тату? "
  - Ні, - сказав Герін. «Він збирається воювати зі мною, чи він так каже. Марланц Сире М'ясо сказав мені, що він зупинився тут, так що ви почуєте версію історії Арагіс. Він налякав Бальсера, змусивши його перейти до мене, і тепер він спробує покарати Бальсера і мене. Він може спробувати.
  "Повернувшись зі своєї фортеці, Марланц виглядав не дуже щасливим", - сказав Дюрен.
  - Добре, - сказав Герін. «Він не має бути щасливим. Арагіс також. Лучник сильний, витривалий і небезпечний. Він може вибрати час та місце, щоб розпочати війну. І тільки-но він це зробить, я збираюся його лизнути».
  — Я впевнений, що так і буде, — сказав Дюрен, як завжди, впевненіше, ніж сам Лис. - Яку допомогу ти хочеш від мене?
  «Якщо ваші васали відправлять кілька колісниць на південь разом із рештою армії, це буде чудово», — відповів Герін. «Однак якщо вони не хочуть цього робити, я не збираюся через це втрачати сон. Вони мене не люблять, деякі з них, і можуть сказати, що це не їхня боротьба».
  - Хочеш, щоб я пішов сам? — спитав Дюрен.
  "Як я вже сказав, я не відмовлю вам, але й великої потреби в цьому не бачу", - сказав Герін. Він кивнув у бік Дагрефа. Ти сам сказав: тепер черга твого брата вчитися ремеслу. Ти вже знаєш".
  "Так." Дюрен нічого більше не сказав. Його очі звузилися. Губи Геріна стиснулися. Для Дюрена та Дагрефа справи ніколи не будуть колишніми. Вони спостерігатимуть один за одним і за ним аж до його смерті. Після цього, незалежно від створених ним умов, вони могли зіткнутися один з одним. Якщо вже на те пішло, якщо Герін проживе досить довго, Блестар зможе протистояти їм обом.
  Дюрен сказав: «Сьогодні ввечері я влаштую бенкет вашим лідерам. Чи збираєтеся ви звернути з Елабонського шляху і попрямувати на Ікос, щоб дізнатися, що Бітон скаже про битву з Арагіс?»
  "Я не планував цього, ні", сказав Герін. «Коли Сивілл вимовляє пророчі вірші, вони зазвичай залишаються неясними доти, доки вони не стануть неясними. І навіть коли вони не зрозумілі, деякі люди намагаються зробити їх такими. Ти маєш знати це сам».
  "О, так", сказав Дюрен. «Мої люблячі васали роблять все можливе, щоб не визнати, що бог сказав, що мені все-таки судилося стати бароном цього володіння». Він пирхнув. "Вони вже звикли до цієї ідеї, а якщо ні, то мовчать про це".
  "Досить", - сказав Герін. «Це доведеться зробити. Ви не можете контролювати те, як вони думають, ви можете контролювати тільки те, що вони роблять, і лише певною мірою». Він підняв брову. — Бенкет, так? Що твій керівник скаже з цього приводу?
  "Він каже, що це буде коштувати надто дорого", - відповів Дюрен. "Наскільки я можу судити, саме це завжди говорять стюарди". Лис засміявся і кивнув.
  Трохи пізніше він поїв хліб з медом, курив яловичі реберця та ягідні пироги у великій залі та запив їх елем. Поки він їв і пив, він думав про інші, давні бенкети, які він влаштовував у цьому місці. Лис Рівін сидів навпроти нього за столом. Він теж бенкетував тут, коли доглядав Елізу. З пустотливою усмішкою він запитав: «Чи можу я потанцювати для вас, пане королю?»
  «Іди вити!» - вигукнув Герін. Якби Рівін не напився і не станцював непристойний танець, Рікольф Рудий видав би за нього Елізу, а потім Герін не знав, а що потім . Для нього світ був би зовсім іншим. Він це знав.
  Кімната, яку Дюрен дав йому на ніч, знаходилася всього в парі дверей від тієї, де він спав двадцять один рік тому, тієї, в якій Еліза благала його допомогти їй втекти від шлюбу з Вольфаром Топора. , шлюб, якого вона, за великим рахунком, не хотіла. Незабаром вона одружилася з Лисом, і цей шлюб теж виявився їй не потрібен. Дюрен не міг знати, де його батько зупинявся під час попереднього візиту. Герін не збирався будь-коли говорити йому про це.
  Ван тоді був у сусідній кімнаті. Він зараз був у сусідній кімнаті. Тоді він привів туди служницю. Тепер він привів туди служницю. (Стіни були тонкі; Герін не сумнівався.) Тоді він був самотній. Тепер він був одружений із Фанд. Герін сподівалася, що він не принесе їй докладного списку своїх зрад під час передвиборчої кампанії, як він, як відомо, робив. Життя і так було досить важким.
  У чужинця не було тієї витривалості, якою він мав два десятиліття тому. Тиша повернулася зараз раніше, ніж тоді. Герін скористався тишею, щоб заснути. Він прокинувся посеред ночі. У сусідній кімнаті хропів Ван. Дівчина також. Вони майже ефективно не давали Геріну заснути, як і зазвичай, кохаючись. Через деякий час він знову задрімав.
  Наступного ранку він прокинувся з головним болем, який не був схожим на похмілля. Валет елю, трохи хліба та меду змусили його відступити, якщо не зникнути. Ван запив сиру капусту елем, припускаючи, що вранці в нього було більше болю, ніж у Геріна. Побачивши, що Лис спостерігає за ним, він посміхнувся і сказав: «Я весь час нагадую собі, як добре я провів минулої ночі».
  «Вчора ввечері я продовжував нагадувати собі, наскільки нещасний буду сьогодні, якщо дозволю собі випити занадто багато». Лис почував себе добровільно, бо почував себе так добре.
  "Між нами є різниця, так", - сказав Ван. «Я добре провів час, і я прийму все погане, що супроводжує це. Так, ти сумуєш за поганим, але іноді ти сумуєш і за хорошим».
  "Деякі люди люблять гори і долини", - відповів Герін. «Деяким людям більше подобаються рівнини. Я один із них. Крім того, мені справді не потрібна жодна жінка, крім Селатре-мм, принаймні недостатньо, щоб щось із цим поробити. І», — додав він з великою гідністю, — «Я не хропу».
  "Ха!" – сказав Ван. "Це те, що ти думаєш."
  Коли Адіатуннус не вийшов на сніданок, як Герін подумав, Лис попросив Дюрена прислати слугу, щоб він постукав у його двері. Адіатуннус з'явився вчасно, виглядаючи набагато гірше, ніж Ван. — Бачиш, синку? – сказав Герін Дюрену. "Він повільно вставав, коли ми вели кампанію проти Граді, і досі встає".
  «Я не повільний, Фоксе, дорогий», — сказав Трокм обережним тоном людини, яка не хоче чути, як вона говорить надто голосно. «Те, що є, мертве. Виявіть певну повагу до мене».
  Він здригнувся за першого ж смаку елю, але після того, як випив пару валетів, став виглядати живішим. — Оскільки тобі, можливо, таки не доведеться ховати його у дворі, — сказав Герін своєму синові, викликавши погляд Адіатунна, — ми скоро підемо.
  - Я не знаю, Фоксе, - сказав Ван. «Пам'ятай, інші лісові бігуни можуть бути такими ж сонними, як і цей. Можливо, ми не вийдемо звідси ще два чи три дні».
  - І корби з вами теж, - сказав Адіатуннус. «Нагадай мені ще раз, що ми союзники, тому я не переріжу тобі горлянку через явний піднятий настрій».
  «Ви та яка армія?» Ван ввічливо повернувся.
  Вони тільки розгорілися в дебатах і все ще знаходилися по цей бік меча, сокири, булави і списи, коли Герін сказав: «Убийте один одного якось іншого разу, якщо потрібно, але пам'ятайте, що спочатку нам треба битися з Арагіс». ."
  "Звичайно, і ти крадеш все задоволення від життя", - сказав Адіатуннус, і Ван прогуркотів, погоджуючись. Вони обидва цілком щасливо об'єдналися, скаржачись на Лиса, допоки армія не покинула фортецю Дюрена і не попрямувала на південь.
  * * *
  Візник сина Бальсера Дебо під'їхав до своєї колісниці поряд із колісницею Лиса. "Тепер ми наближаємося до моїх земель", - сказав Балсер. «Краще країна, якщо ви вибачите мої слова, ніж те, що ви влаштували довкола своєї фортеці».
  "Можливо", відповів Герін. «Деревина трохи інша — тут більше в'язів, буків та іншого, а не сосен. І ваші селяни можуть навесні сіяти на кілька днів раніше, і їм не доведеться турбуватися про настільки швидке заморожування в падати.
  «Найкраща країна, як я вже сказав». — Голос Бальсера звучав самовдоволено.
  - Можливо, - сказав Герін. «Або краще до певної міри, можливо, це буде правдивіше. Ви вирощуватимете дещо з того, чого ми не вирощуємо. нікого довкола, щоб сказати їм, що вони не можуть або не повинні». Наче на підтвердження своєї правоти гравій відлетів від одного з коліс до колісниці Бальсера і влучив йому в руку. Він хмикнув. "Тут не було навіть гравію, коли ця земля вперше перейшла під мій сюзеренітет".
  Бальсер кашлянув. «Що ж, пане королю, це працює так: ви робите те, що, на вашу думку, вам потрібно зробити зараз, а потім нехай подбає про себе».
  Герін знав, що це означає. Це означало, що Бальсер і його васали - а також його кріпаки, якщо вони думали, що їм це зійде з рук - грабували Елабонський шлях у його володіннях у пошуках будівельного каменю щоразу, коли він їм був потрібен. Він не став би нічого з цим робити, особливо тоді, коли це сталося до того, як Бальзер став його предметом. Він сказав: «Більше не треба піднімати бруківку. Тепер усе скінчено. Якби дороги не було тут, Бальсере, ми не змогли б дістатися твого володіння досить швидко, щоб принести тобі користь щодо Арагіса».
  "Думаю, ні". Бальзер, мабуть, раніше не дивився на це в такому світлі. Так само йому було однаково.
  "Я серйозно", сказав Ліс. «Це частина того, що ви купили, коли надали мені повагу та вірність. Елабонський шлях - єдина добра річ, яку Імперія залишила після себе, коли відступила з північних земель. Я зробив все, що міг підтримати його в хорошій формі. ... Воно стає основою мого власного королівства».
  "Ну так, я бачив, що тебе це хвилює", - зізнався Балсер. «Зрештою, це лише дорога». Він і Герін подивилися один на одного з повним порозумінням.
  "Тепер, коли ти мій васал, тобі доведеться звикнути до деяких нових способів ведення справ", - сказав Герін і залишив усе як є.
  — Так, пане королю. Бальсер не виглядав слухняним. Його голос звучав смиренно. Лис не сумнівався в тому, про що він думав: щось на кшталт: «До скільки з цих нових способів ведення справ мені дійсно доведеться звикнути, і скільки я зможу ігнорувати?». Подібні думки мали кожен з його нових васалів. Через деякий час вони – або, принаймні, більшість із них – дійшли висновку, що нові способи – або принаймні більшість з них – працюють досить добре.
  Коли багато років тому Герін йшов цією дорогою, прямуючи до міста Елабона з Елізою та Ваном, він думав, що барони тут, далеко від річки Ніффет, були м'якими. Вони не підстригли чагарник з дороги належним чином, вони не утримували своїх замків у хорошому стані, вони наполовину забули, що вони мають бути воїнами.
  Минуло двадцять із лишком років змінили ситуацію. Вторгнення трокмів, виверження монстрів з-під святилища Бітона і нескінченні розбрат серед самих елабонцев означали, що барони, які не були пильні, не жили довго. Ті, хто вижив, подбали про те, щоб ні в кого не було можливості застати їх зненацька.
  «Арагіс , як і раніше, не рухається», — сказав Герін, коли вони розбили табір того вечора. "Це на нього не схоже. Він ніколи не блефував, а потім відступав. Якщо він каже, що щось зробить, він це робить. Він ублюдок, але надійний ублюдок».
  Недалеко елобанець упав обличчям униз, наче спіткнувся об камінь у траві. Але каміння в траві не було; Луг був гладким, як декоративний лужок перед резиденцією високопосадовця в місті Елабон. Фердульф хихикнув.
  Герін насупився. "Ван сказав це - він дійсно спокушає вас дізнатися, наскільки він насправді майже безсмертний".
  — Зберіться, пане королю, — сказав Рівін. «Чи не може бути так, що одним лише слухом про свою присутність напівбог залякує і заважає Арагіс-Стрільця намагатися зробити з вами якісь висновки?»
  Згадавши, як дбайливо Фердульф приготував сире м'ясо Марланця, Геріну довелося кивнути. "Фердульф, звичайно, мене лякає і стримує", - сказав він. «Було б добре, якби він зробив те саме з усіма іншими».
  Ван озирнувся, щоб перевірити, чи перебуває в межах чутності син Бальсер Дебо. Не помітивши його, чужинець посміхнувся і сказав: «Бальсер буде дуже незадоволений, якщо ти приведеш цю армію в його володіння, зжери всі його складські приміщення порожніми, міцно утримаєш землю, яка належала йому, а потім навіть не доведеться боротися».
  "Я б ні крапельки не заперечував проти цього", - відповів Герін. «Битися — марнотратно. Але ти маєш рацію. Бальсер став моїм васалом, щоб я міг захистити його. Якщо він не потребує захисту…»
  «Але якби він не прийшов до вас по захист, Арагіс міг би проковтнути його на дозвіллі», — зауважив Рівін.
  «Це так, — погодився Ван, — але він не думатиме про це. Він подумає, що йому взагалі не слід було приходити в «Лис».
  «Якби пшениця і ячмінь були такими ж тонкими, як подяка, ми б усе більшу частину часу голодували, і це факт», - сказав Герін. «І все ж таки врожай зростає. Адіатунн розповів мені одну з причин, через яку він вирушив у цю кампанію зі мною замість того, щоб повстати…»
  «Будучи трьом-ом, він огидний майже за визначенням», - втрутився Рівін.
  "Мовчі", - сказав йому Герін, що, адресоване Рівіну, було гарною порадою майже за визначенням. «Як я говорив чи намагався сказати, однією з причин, через яку він розпочав цю кампанію, було те, що він був вдячний, що я прийшов йому на допомогу проти Граді п'ять років тому».
  "Так, це був один", сказав Ван. "Другим, наскільки я пам'ятаю, було неприємне передчуття, що ти розвернешся і пнеш його по яйцях, якщо він спробує вдарити тебе ножем у спину".
  "Я ніколи не стверджував, що подяка була єдиною причиною, з якої він вирішив привести своїх людей разом з нашими, просто це була причина ", - сказав Герін. Він почав було пояснювати, але обидва його старі друзі дуже сміялися, щоб звернути на нього увагу. За мить він здався і сам почав сміятися.
  * * *
  Вони досягли фортеці Бальсера наступного ранку, через вісім днів після відбуття з Фокс-Кіп. Мат і Тіваз пливли по блідому, як сонце, небу: один у третій чверті, інший — у формі півмісяця, що спадає недалеко від спідниць сонця. Побачивши, що фортеця, як і раніше, недоторкана, Бальсер, який їхав на чолі армії з Геріном, зітхнув з полегшенням. "Нам не доведеться намагатися забрати його у Арагіса, слава богам", - сказав він.
  "Я не думав, що ми це зробимо", - сказав Герін. «Можливо, сільська місцевість, але не фортеця. У нього навіть близько не було часу, щоб заморити її голодом, а штурм замку коштує дорого, навіть якщо ти виграєш. Якщо ти програєш, спроба, швидше за все, ти зруйнуєш.
  Він глянув на схід, потім на захід. Якби Арагіс Лучник не увірвався прямо у володіння Бальсера, він, ймовірно, пішов би і вдарив Лиса десь уздовж їхнього кордону, а новини ще не дійшли до нього. Як би він не намагався, Герін не міг змусити себе повірити, що Арагіс дійсно зберігатиме мовчання після такого різкого попередження, що він піде на війну, якщо Герін прийме васальну залежність Бальсера.
  Погляд на фортецю Бальсера підказав, чому Арагіс вважав за розумне почати атаку десь ще. Фортеця височіла на височині, яку барон ретельно очистив від усього підліску висотою вище щиколотки. Кошеняті було б важко наблизитися непоміченим. Жодна людина не змогла б цього зробити, навіть піша.
  "Міцне місце", - зауважив Лис.
  "Тепер це ваше сильне місце, пане королю", - сказав Бальсер, - "і вам навіть не потрібно було завойовувати його війною". Чи це була гіркота? Це, мабуть, було. На місці Бальзера Герін, бачачи мир і спокій у холдингу, ставив би питання, міг би він продовжувати стравлювати двох своїх більших суперників один з одним замість того, щоб зрештою поступитися одному з них.
  У фортеці Бальсера були пильні люди. Вони були на стінах і були готові задовго до того, як армія підійшла до стрільби з лука. І при цьому вони не вважали його дружнім тільки через те, що він прийшов з півночі. Маючи як сусіда Арагіса, Герін теж був би напоготові.
  Люди на стіні аплодували, впізнавши свого повелителя. Вони знову вітали його, коли він сказав їм, що воїни Геріна прийшли захистити їх від усього, що може спробувати зробити Арагіс. Друге вітання було не таким енергійним, як перше; можливо, вони не виглядали так старанно захищеними. Але за командою Бальсера вони опустили розвідний міст і впустили війська Лиса у фортецю. З погляду Геріна, це остаточно довело сумлінність Бальсера.
  "Я ваш васал, пане королю", - сказав Бальсер, думаючи разом з ним. «Те, що належить мені, належить вам, і ви чудово виконали свої зобов'язання передо мною».
  Герін, поза сумнівом, надто добре виконав ці зобов'язання, щоб догодити Бальзеру, майно якого тепер було у його руках. "Я пошлю кілька людей до вашого кордону з Арагіс", - сказав він. «Більшість армії розіб'є табір зовні. Ми не набиватимемо фортецю надто повною і постараємося не з'їсти все, що у вас є. Тепер це справа всього королівства, а не лише земель, якими ви керуєте. ...Ресурси всього королівства допоможуть підтримати його».
  «Дякую, пане королю». Бальсер вклонився. «Через те, що ти кажеш такі речі, я скоріше волію бути твоїм васалом, ніж Арагіса».
  Люди Бальсера вийшли допомогти воїнам Лиса розібратися з кіньми та колісницями. Вони вигукнули, побачивши так багато людей на конях. Загін Рівіна стрибав рівниною і викликав ще більше вигуків і оплесків тим, як вони поводилися зі своїми тваринами. Після цього Герін і Ван попрямували до фортеці Бальсера. Лис озирнувся у пошуках Дагрефа, щоб узяти його з собою.
  Він помітив, як його син розмовляє з одним з неймовірно молодих, неправдоподібно пухнастих вершників: того, якого він помітив на початку маршу, водночас молодший і пухнастий, ніж будь-хто мав якусь реальну справу. Дагреф, здавалося, відчув на собі погляд Геріна. Він поспішно попрощався і поквапився до Лисиця.
  У великій залі Бальсер подав тушковану форель, яблучні пироги та ель, приправлений медом. Він представив Лисі свою дружину, повну молоду жінку на ім'я Брінта. "Вона теж буде рада тому, що я дізнався від вас, пане королю", - сказав він.
  — Я на це сподіваюся, — відповів Герін, рішуче зберігаючи обличчя. Ні, Бальсер не забув їхньої розмови про різні способи ведення справ.
  Саме в цей момент собаки у великій залі, які були досить щасливі, копаючись поспіхом у пошуках недоїдків, здавалося, одразу вирішили, що ноги солдатів — давно втрачений об'єкт їхньої прихильності. Солдати чомусь не поділяли цієї думки. Пролунав сильний гуркіт криків і вересків. «Що, чорт забирай?» Сказала Брінта, хихикаючи.
  Герін дивився туди й сюди, доки не помітив Фердульфа. Маленький напівбог теж зло хихотів. Зловивши його погляд, Герін похитав головою. Фердульф висунув язик. Лис зітхнув. Фердульф уже зробив зло; з цим нічого не вдієш.
  На колінах у Вана сиділа служниця. Герін підозрював, що вона знову сидітиме на колінах у чужинця або в якійсь іншій позі, як тільки вони вдвох знайдуть усамітнення.
  А інша служниця нависла над Дагрефом, причому робила це так очевидно, що він не міг не помітити. Вона була старша за нього, але не набагато, і виглядала швидше доброзичливою, ніж обачливою. Сам Дагреф виглядав зацікавленим і здивованим самим собою за свій інтерес.
  "Так, твоє тіло тебе здивує" , - подумав Герін, спостерігаючи, але, здавалося, не спостерігаючи. Якщо Дагреф збирався дізнатися, на що здатне його тіло, Герін був також радий, що йому довелося зробити це далеко від Лисиної Фортеці, з жінкою, яку він, мабуть, більше не побачить. Їй не хотілося б так сильно поважати через те, що вона в нього перша, і він був би менш схильний уявляти, що закохався в неї тільки тому, що виявив те, що вона сховала між своїх ніг.
  - О боги, - промимрив Герін, - коли я роблю подібні розрахунки, я знаю, що був правителем довгий час. Можливо, занадто страшенно довго.
  — Вибачте, пане королю? - сказав Бальсер. "Я цього не зовсім почув".
  "Насправді це було нічого особливого", - відповів Лис, повернувшись до нього. "Тільки пух, який збирається, якщо час від часу не витирати собі мізки".
  Брінта трохи засміялася; вона зрозуміла, що він казав. На обличчі Бальсера повільно з'явився похмурий вираз — він цього не зробив. А потім, через мить, він це зробив, і просвітлення поступово змінило замішання. На той час він випив достатньо елю, щоб не поспішати. "Добре сказано, пане королю", - сказав він.
  «Дякую вам», - відповів Герін. Він виявив, що ввічливість будь-якого роду була досить незвичайною, щоб заслуговувати на заохочення.
  - Добре сказано, - повторив Бальсер. Його дихання було достатньо, щоб напоїти людину. "Нагадує мені історію, яка..." Історія, яку він розповів, не мала особливого сенсу і тривала так довго, що Герін пошкодував, що не заохочував її.
  Коли нарешті все закінчилося, він ще раз оглянув зал. Ван та його новий друг зникли. Меншого Герін і не чекав. Йому було цікаво, що Фанд робив у лисій фортеці і з ким. Коли ця кампанія закінчиться, він, мабуть, дізнається про це у всіх тривожних подробицях.
  І Дагреф, і молода служниця теж зникли. Герін дивився на стіл. Його син буде іншим, коли завтра зійде сонце, причому так, як він ще не підозрював. Будучи Дагрефом, він також міг відрізнятися від інших, про що Герін ще не підозрював.
  Він так і не сказав, чого хотів від Геріна як штраф за те, що змусив Фердульфа мовчати. З деякими людьми Лис міг би подумати, що він про це забув. Проте, наскільки міг судити, Дагреф ніколи ні про що не забував.
  Герін зрозумів, що заплутався, коли знову підвів очі і виявив, що Бальсер і Брінта пішли спати, а він не помітив. Він вилив залишки пива зі своєї напувалки. Жінка, яка наповнила його, сказала: «Пане королю, якщо ти втомився, я зараз відведу тебе до твоєї спальні».
  Можливо, він там займався чимось більшим, ніж просто брехнею. Можливо, він дрімав. Він узяв домкрат і сказав: "Можливо, це хороша ідея".
  "Лорд Бальсер помістив вас у кімнату поруч зі своєю", - сказала вона. «Вгору цими сходами… цим коридором», — поки вона говорила, вона вела його — «… і ось ці двері». Вона відчинила клямку. На табуретці, що стоїть біля ліжка, вже горіла лампа. Вона завагалася, потім запитала: «Пане королю, ви хочете, щоб я пішла з вами?»
  "Що?" Сказав Герін і відчув себе безглуздо. Молода жінка пояснила це цілком ясно. Лис усміхнувся кривавою усмішкою. "Дякую. Це мило з вашого боку, але ні. Я не забуваю, що я маю дружину, навіть коли мене немає вдома».
  Він чекав, щоб побачити, як вона це сприйме. Подібні пропозиції йому надходили багато разів. Коли він говорив «ні», як він зазвичай робив, приблизно в половині випадків він ображав жінку, від якої він відмовився. Деякі люди наївно уявляли, що вони чарівні і що їхня краса здатна торкнутися навіть короля. Якби він був удвічі молодшим, багато з них, ймовірно, мали б рацію.
  Однак цього разу служниця просто знизала плечима і кивнула. — Як хочете, пане королю. Тоді спіть спокійно. Вона повернулася до сходів, навіть не хитаючи задом, щоб показати йому, чого йому не вистачає.
  Він увійшов до спальні, зняв сандалі і роздягнувся до спідньої білизни та панталон. Використавши нічний горщик, він ліг на ліжко і задув лампу. Він не одразу пішов спати; стіни тут були не товщі за стіни фортеці Дюрена, а шум із сусідньої кімнати відволікав. Зважаючи на все, Бальсер мав намір випробувати всі варіації на древню тему, про яку він дізнався в Лисій фортеці. І, зважаючи на все, Брінта теж знайшла експерименти… цікавими.
  На якийсь час їхнє слухання потішило Лисицю. Після цього йому просто хотілося, щоб вони заткнулися, щоб він міг задрімати. Він намагався їх не слухати, що було схоже на спробу не думати про червоний колір: що більше він намагався, то більше в нього виходило. Нарешті, приблизно в той момент, коли йому слід було б остаточно розлютитися, він замість цього заснув.
  Його першою думкою, прокинувшись раннім ранковим сонцем, було запитати, чи займуться Бальсер і Брінта знову цією справою: його новим васалом був молодий чоловік. Але в сусідньому будинку було тихо. Або Бальсер втомився, або він уже спустився вниз. Лис плюхнув собі в обличчя водою з тазика, одягнувся і сам спустився вниз.
  Бальсер сидів у великій залі, пив ель та виглядав до абсурду задоволеним собою. За кілька столиків сидів Ван, який теж пив ель і виглядав до абсурду задоволеним собою. А за кілька столиків від нього сидів Дагреф, який пив ель і виглядав задумливим, але далеко не незадоволеним собою.
  Герін хотів був підійти до нього, але потім вирішив, що це була не найкраща ідея, яка йому колись приходила на думку. Якщо Дагреф подумає, що він підглядає, він не тільки нічого не доб'ється, але і його син буде схильнішим пізніше щось сховати. У всякому разі, Лис пам'ятав це зі своєї юності.
  Він замовив елю, замовив пару яблучних пирогів і взяв за правило не дивитись у бік Дагрефа, поки той їв і пив. Через деякий час Дагреф підвівся і підійшов до нього. - Доброго ранку, синку, - сказав Лис, приховуючи свою гордість за успіх свого стримування.
  — Доброго ранку, батьку, — відповів Дагреф і, здавалося, не знав, що робити далі. Герін не спитав, чи добре він спав, на що він міг би так чи інакше відреагувати. За мить юнак прояснився. "Не могли б ви відламати мені половину цього пирога, будь ласка?"
  "Звичайно", - сказав Герін і зробив це. Він продовжував їсти свій сніданок. Коли він знову заговорив, це було у справі: «Сьогодні ми, мабуть, теж пройдемо тут. Завтра я пошлю людей уздовж кордону Бальсера з Арагіс, щоб показати Лучнику, що ми тут і маємо намір захистити це володіння. ."
  "Це звучить досить добре". Дагреф легко говорив про речі, які могли статися за межами фортеці. «Це не означає, що ми якимось чином обдурили Арагіс. Ми дали йому знати, що збираємося зробити, перш ніж це зробити. Я бачу, що він не має поважної причини для скарг».
  "Ха", сказав Ліс. "Те, що ти цього не бачиш, не означає, що Арагіс цього не бачить".
  — Але справедливо… — почав Дагреф повчальним тоном. Потім його мова прилипла до піднебіння. Це злякало його батька, який бачив його в багатьох штатах, але серед них рідко виникало сум'яття. Погляд Геріна простежив за Дагрефовим поглядом, і все стало ясно. З кухні вийшла служниця, яка напередодні ввечері залишилася поряд із Дагрефом. Герін підозрював, що він ось-ось з'ясує, наскільки близько до нього вона була.
  Дівчина виглядала так, ніби мало спала, але вона була у віці, коли могла прожити день без сну. Вона також виглядала скуйовдженою і щасливою, і зараз цей погляд важче підробити, ніж пристрасть.
  Вона підійшла до Дагрефа і встала за ним. Його рука сама по собі знайшла її. Він кинув на Геріна стривожений погляд, ніби розуміючи, що видав гру. Він не розумів, що віддав його колись раніше. Трохи повільніше, ніж слід, він зрозумів, що йому треба щось сказати. "Батько, - оголосив він, - це Ровіта".
  - Привіт, Ровіта, - серйозно сказав Ліс.
  «Здрастуйте, пане королю», — відповіла вона. Її рука стиснула руку Дагрефа; вона знайшла цей момент майже таким же незграбним, як і він. Нарешті їй удалося: «Твій син, він… дуже милий».
  Обличчя Дагрефа стало таким же гарячим і червоним, як вогонь у вогнищі. - Я так думаю, - сказав Герін все ще серйозно. «Я також радий, що ти це робиш. Ще б я сказав, — він кивнув Дагрефу, — що він думає, що ти дуже милий».
  "Так!" Дагреф з великим ентузіазмом погодився. Тепер він стиснув руку Ровіти. Герін сподівався, що він не вирішить, що закоханий у неї. Дагреф чіплявся за свою думку так само чіпко, як прісноводні мідії чіпляються за каміння. Це було добре, коли ці думки мали якесь раціональне обґрунтування. Герін не вважав, що вперше спати з жінкою має таку раціональну основу. Однак переконати Дагрефа у протилежному навряд чи буде легко.
  Потім він перестав турбуватися про те, як вчинити з початком любовного життя свого сина, тому що один із людей Бальсера увірвався до великої зали з двору за ним, кричачи: «Пан королю! Лорде королю! Арагіс! Арагіс Стрілець!»
  Герін з прокляттям скочив на ноги. — Арагіс перетнув кордон? він вимагав.
  "Так, пане королю", - відповів чоловік Бальсера. Бальсер і Ван теж були на ногах, як і Дагреф, про Ровіта на мить забули. "Він тут, пане королю".
  — Що з його армією? – сказав Герін. «Їй-богу, там що, іде бій? Як він сюди потрапив, не сказавши заздалегідь? Він озирнувся в пошуках своїх обладунків, що висіла на стіні неподалік каміна.
  І людина Бальсера знову приголомшила його, сказавши: «Ні, пане королю. Наскільки будь-хто на стіні може сказати, він тут, на самоті».
  * * *
  Розвідний міст пішов униз. Як тільки він вилетів на сушу з іншого боку рову, візник Арагіса перетнув його і потрапив у фортецю Бальсера. Ніяких вагань , подумав Герін, стоячи у дворі разом із Бальсером, Дагрефом, Ваном та деякими зі своїх провідних васалів. Але з іншого боку, Арагіс Лучник рідко виявляв вагання з приводу чогось, і це було однією з причин, через яку Лис ставив питання, чому вони ще не воюють.
  Не чекаючи зупинки колісниці, Арагіс вистрибнув з неї і швидким кроком попрямував до Геріна. Це була струнка людина з яструбиним обличчям приблизно того ж віку, що й Лис, який при ходьбі злегка нахилявся вперед, немов мисливський собака, що йде по хвилюючому запаху.
  Раптом він простяг руку. «Я вітаю вас, пане королю», сказав він. Як очевидна запізніла думка він кивнув Бальсеру. "Барон".
  — Вітаю вас, лорде-королю, — сказав Герін, приймаючи застібку. Хватка Арагіса була міцною і міцною, такою ж, якою вона була з того часу, як Лис знав його. «Ви не заперечуєте, якщо я запитаю, чому ми не намагаємося вбити одне одного зараз?».
  "Не хвилюйся, я думав, що до цього часу ми теж цим займемося". Арагіс вишкірив зуби, що було швидше гарчанням, ніж усмішкою. «Думаю, я теж виграв би. Але з'явилося щось важливіше».
  «Важливіше, хто з нас правитиме північними землями?» — недовірливо мовив Герін. Голова Арагіса сіпнулася вгору і вниз у різкому, рішучому кивці. Герін тихенько свиснув собі під ніс. Кілька разів у своєму житті він опинявся на самому краю поширення новин, на найдальшому кордоні між тими, хто знав і тими, хто не знав. Арагіс, очевидно, тепер був такою зовнішньою брижами. Лис сказав: "Тоді тобі краще сказати мені, чи не так?"
  Арагіс знову кивнув головою. «Питання не в тому, хто з нас більше правитиме північними землями», — сказав він. «Питання у тому, чи зможемо ми тримати голову на плечах».
  «Клянуся п'ятьма елабанськими пеклами, про що ви кажете?» Ван прогудів.
  "Імперія повернулася в північні землі", - відповів Арагіс.
  Кілька хвилин це нічого не означало для Лиса. Якщо не брати до уваги спогадів про студентські роки в столиці, він мало думав про Елабонську Імперію протягом більш ніж двадцяти років з того часу, як вона закрилася від своєї колишньої північної провінції. Він думав про це так мало, як міг, і в ті дні, коли це сталося; він не заплатив необхідну від нього данину, тому що не отримав захисту, який мала забезпечити ця данина.
  Але якби Імперія повернулася… — Батьку Дьяусу, — прошепотів він.
  "Так воно і є, гаразд", - погодився Арагіс Лучник. «Вони розчистили два проходи через Високий Кірс та посилають через них солдатів. Я не знаю, що взагалі там відбувалося останніми роками, але схоже, що вони мають послати багато солдатів».
  - Батько Дьяус, - знову сказав Герін. Він турбувався про Арагіс. Він турбувався про Адіатуну та Трокмою. Його турбували монстри з печер під святилищем Бітона в Ікосі. Він турбувався про Граді. Він турбувався про Фердульфа. Тривога про Імперію Елабон, яка давно зникла з північних земель, ніколи не спадала йому на думку.
  Дагреф говорив зі своєю звичайною точністю та акуратністю: «Можливо, щось можна буде зробити проти Імперії, якщо ви, два королі, об'єднаєте свої сили».
  Арагіс звернув свій ясний холодний погляд на Дагрефа, але заговорив з батьком, сказавши: «У твоїй родині немає дурнів, Фоксе? Адже це не той хлопчик, якого викрали, чи не так, той, якого я отримав?» повернувся за тобою від цього проклятого менестреля?
  "Ні, це Дюрен, його старший зведений брат", - відповів Герін. «Це Дагреф, якого я уявляю вам із попередженням, що вам краще ніколи не помилятися у його присутності, інакше ви про це почуєте ».
  "Ах, один з них", - сказав Арагіс, а потім зробив паузу, невелика усмішка, яку він зобразив, повільно зникла. Він уважно подивився на Дагрефа. «Мм, ні, можливо, і ні. Більшість таких людей думають, що знають усі, а виявляється, що нічого не знають. Якщо це щось скаже, він матиме гарне уявлення про те, про що говорить. так само, як до того, як у тебе виросла борода, а?»
  "О, так", - відповів Герін, обіймаючи сина, який виглядав так, ніби міг би обійтися без уваги. «У ті дні я завжди був певен. Я не завжди мав рацію, зауважте, але я завжди так думав».
  Дагреф звивався під рукою Лисиця. «Дадай мені спокій», — сказав він обурено. «Єдиний інший спосіб, яким будь-хто з вас міг би подолати цей плутанин, — це об'єднатися з Імперією проти іншого, і як ви думаєте, наскільки, на вашу думку, ви можете довіряти імперцям? Вони б використали вас, а потім відкинули б вас убік».
  І Герін, і Арагіс дивилися на нього. Герін був майже впевнений, що зрештою сам дійшов такого ж висновку, але не з легкою невимушеністю і безжальною ясністю свого сина. Арагіс коротко і різко вклонився Дагрефу. Він сказав: «Я прийшов сюди, щоб запропонувати союз твоєму батькові. Ти допоможеш мені побачити, що зробив правильний вибір. Я твій боржник".
  — Нехай тебе це не турбує, — спокійно сказав Дагреф. «Мій батько теж у мене в боргу. Ти не помилився, щоб потрапити туди».
  Арагіс з цікавістю глянув на Геріна. "Не питай мене про це зараз", - сказав Ліс. «Про важливіші речі, про які варто подумати».
  "Як ти кажеш." Арагіс Лучник видавив тонку усмішку. «Проте за будь-ким, хто в чомусь долає тебе, потрібно уважно стежити. Тоді поговоримо про те, що потрібно зробити проти Імперії?»
  Син Бальсера Дебо сказав: «Використовуйте мій великий зал як свій, панове королі». З усіх людей у дворі він був єдиним, хто, здавалося, зрадів новинам, які приніс Арагіс. Геріну легко вдалося зрозуміти, чому: це означало, що вони з Арагісом не будуть вести війну через володіння Бальсера. Дворянину, можливо, навіть доведеться довго годувати велику і дорогу армію свого нового повелителя. Якщо воїни вирушать на південь, щоб боротися проти Елабонійської Імперії, вони опиняться на землях Арагіс.
  "Вони хочуть повернути землю", - сказав Арагіс після того, як сів і засунув у руку пляшку елю. «Щодо них, то вони ніби ніколи не їхали. Той, хто прийшов до мене у фортецю, сказав, що я можу залишитись — бароном, зауважте, а не королем, — якщо заплачу двадцять один рік». стоїть данини назад».
  "Дьяус Всеотче!" - вигукнув Герін. — Ти залишив його живим?
  "Боюсь, що я це зробив". При цьому визнання Арчер трохи зніяковів. "Тоді я не був готовий боротися на півдні - я перекинув усі свої сили на північ, щоб воювати з вами". Він говорив так, наче Герін і не чекав нічого іншого. Оскільки Лис нічого іншого не очікував, він тільки кивнув. Арагіс продовжив: «Я тільки-но відправив його з моїх земель оголеним, щоб дати Імперії зрозуміти, як багато вона може чекати від мене».
  "Відмінна робота!" Ван прогудів. Адіатун ляснув у долоні. Герін теж захоплювався жестом Арагіса, але, мабуть, сам вчинив би з імперським посланцем трохи інакше.
  Перш ніж він встиг вирішити, чи варто говорити це, Дагреф зробив це за нього: «Бути менш різким із цим хлопцем, можливо, виявилося б більш розсудливим». Дагреф був ще у тому віці, коли, коли щось здавалося йому очевидним, він повідомляв про це світ, не забиваючи голову такими речами, як такт.
  "Я подумав про це пізніше", - сказав Арагіс. Зробивши паузу, щоб допити ель і простягнути глечик, щоб долити його, він продовжив: «У той момент я думав тільки про те, що цей зарозумілий виродок розлютив мене, і тому я збирався роздратувати його у відповідь, чорт забирай. боги».
  «Отже, ви б'єтеся з імперцями на південному кордоні вашого королівства?» — спитав Герін.
  Арагіс похитав головою. «Вони тримають частину території, яка по праву належить мені, повії. Не знаю, знаєте ви про це чи ні, але цими днями я правлю майже до підніжжя Високого Кірса». Знову ж таки, його усмішка була тією, яку міг би запропонувати вовк. "Легше просуватися на південь, незважаючи на всі труднощі і лайно, ніж йти на північ проти тебе, Фокс".
  "Гарний." Герін відповів тим самим показом зубів. Занепокоєння Арагіса про нього було єдиним, що утримувало їх від конфлікту багато років тому. «Отже, тобі потрібна моя допомога проти Імперії, чи не так?»
  "Це і твоя шия", - твердо відповів Арагіс. «Якщо вони поб'ють мене одного, ти думаєш, вони зупиняться на північному кордоні мого королівства? І якщо вони будуть виглядати так, ніби мене б'ють, ти думаєш, я б не підійшов до них, як каже твій хлопчик, і не врятував би мене? що я можу, допомагаючи їм розбити тебе?
  "Немає і немає відповідно", - зізнався Ліс. Арагіс знову обдарував його тією ж лютою усмішкою. Він зітхнув. "Рівні союзники, якими ми були проти монстрів п'ятнадцять років тому?" Арагіс кивнув, ніби це зрозуміло. З його погляду, без сумніву, так воно й було. Герін міг би спробувати вимагати в нього більше, оскільки йому найбільше загрожували, але він не турбувався. Арагіс мав надзвичайно гарну пам'ять на образи. Подумавши про це, Герін зрозумів, що хоч він і залякував Арагіс, Арагіс залякував і його.
  Адіатун усвідомив те саме в той же час. «Ви пропонуєте йому кращі умови, ніж будь-коли пропонували мені», — обурився Трокм.
  «Ви були моїм васалом останні п'ятнадцять років, причому з власної волі», — парирував Герін. "Звичайно, ви витратили більшу частину цього часу на те, щоб забути про це з власної волі, але це не робить його менш важливим". Адіатун теж не виглядав менш скривдженим. "Шкода його" , - подумав Лис.
  Арагіс Лучник кашлянув. "Є ще дещо", - сказав він.
  Геріну не сподобався його тон. Звичайно, Геріна не хвилював ні його тон з того часу, як він увійшов у двір, ні новини, які він повідомив. Вважаючи, що він відкладає наостанок, Лис запитав: «І це?»
  "З ними чарівники", - похмуро відповів Арагіс. — Я маю на увазі справжніх чарівників, які пройшли навчання в цьому їхньому Чамакаліті, в місті Елабон.
  "Колегіум", - сказав Герін, і Арагіс кивнув; він забув незнайомий термін. — Хіба це не весело? Герін пішов далі. «Я не думаю, що у всіх північних землях знайдеться хоч один такий чаклун. І їх буде більше одного, це точно. Спасибі мій друг. Я не думав, що можу почуватися гірше. Тепер я зрозуміють, що я не правий. Вони теж знатимуть, що роблять, справді знають . Кожне заклинання, яке він пробував, він пробував, знаючи, що може зробити страшну помилку.
  Йому знадобилася пара ударів серця, щоб дізнатися вираз обличчя Арагіс. По-перше, воно там не влаштовувало; Арагіс протягом багатьох років формував своє обличчя так, щоб воно виражало сувору впевненість і нічого більшого. По-друге, він не думав, що Лучник зробив йому таку велику повагу в цій конкретній галузі. Але Арагіс сказав: «Ще одна причина, через яку я хочу, щоб ти був зі мною, Фоксе, — це твої навички мага, які ти виявив з часів Ночі перевертнів».
  «Ви гадки не маєте, про що кажете», — сказав Герін, його голос був близький до стогін.
  Арагіс продовжував, ніби нічого не казав: «І коли Марланц Сире М'ясо повернувся з твоєї фортеці, він сказав мені, що в тебе в селі неподалік живе Божий син. Якщо з нами є божий син, навіть ті проклятим імперцям доведеться сісти та звернути увагу». Лучник став нетерплячим. — Це Фергальф, то його звали? — поїхав із вами на південь, аби виступити проти мене? Чи можемо ми використовувати його проти Імперії?
  - Фердульф, - розгублено поправив Герін. «Так, він прийшов. Я не думаю, що він прийшов так часто вести кампанію проти вас. Він сказав, що прийшов, бо Лісій замок стане нудним, коли армія піде». Арагіс виглядав порожнім. Герін зітхнув. Оглянувши велику залу Бальсера, він не побачив набридливого сина Маврікса. Він обернувся до Дагрефа. «Війдіть на пошуки Фердульфа, не могли б ви? Моєму соратнику-королю краще мати уявлення про те, на що він покладає свої надії».
  Дагреф глибоко зітхнув, ніби збираючись посперечатися: він не хотів пропустити жодного слова з того, що сталося між його батьком та Арагісом Лучником. Однак, побачивши обличчя Геріна, він розумно вирішив, що суперечка тут не принесе йому жодної користі і призведе до неприємностей. Він підвівся, лише злегка скривившись, і поспішив у двір.
  Незабаром він повернувся, Фердульф був поруч із ним і, як не дивно, йшов землею. Фердульф, як зауважив Лис, до свого власного замішання, лагодив з Дагрефом краще, ніж майже з кимось. Герін не був упевнений, що це говорить про характер його сина, і не був упевнений, що той хоче це з'ясувати.
  Дагреф вказав Фердульфу на Арагіс. Напівбог підійшов до нього, оглянув і похитав головою. «Це має бути інший король?» він сказав. Очі Арагіс розширилися, коли він почув глибокий голос, що виходить з маленького тіла. Фердульф пирхнув. «Мені це не здається таким великим». Його погляд метнувся до Геріна. «Звичайно, ти теж не така вже й велика».
  «Я такий радий, що заслужив вашу повагу», — сказав Герін.
  Арагіс переводив погляд із одного з них на іншого. Герін уже знав, що Лучник терпить набагато менше злослів'я та неповаги з боку підданих, ніж він сам. І тепер, незважаючи на те, що він чув про Фердульфа, незважаючи на те, що він сам чув, що Фердульф не був звичайною чотирирічною дитиною, якою його представляло його тіло, він припустився помилки, звертаючись з нею так, ніби він був таким: «Ти, хлопчику! - сказав він так, як міг би сказати будь-якому кріпаку. "Ким був твій батько?"
  Герін міг би сказати Лучнику, що той щойно зробив якусь дурість. Перед тим, як він отримав шанс, Фердульф продемонстрував це. Як завжди, показувати виявилося ефективніше, ніж розповідати. Фердульф підійшов до Арагіс. Потім він підійшов до ніг Арагіса, розглядаючи їхню вертикаль як горизонталь. Потім він пройшов через коліна Арагіс. А потім він підійшов до грудей Арагіс, звертаючись з нею так само, як з ногами Лучника. Поставивши ноги на ключиці Арагіс, він ефектно глянув униз на його злякане обличчя. «Моїм батьком, чувак, був бог Ситонії Маврікс. Хто був твоїм, чи твоя мати теж не знала?
  Арагіс мав мужність. Навіть його лютий ворог ніколи цього не заперечував би. Отже, тепер він чув тільки образу і забув, що його вимовив напівбог. Схопивши Фердульфа за щиколотки, він спробував його відкинути. Це не спрацювало; Фердульф відмовився зрушити з місця. Вилаявшись, Арагіс скочив на ноги і схопив меч.
  Всі, хто був поруч, хапали його за руку, не даючи витягнути бронзовий клинок. "Досить!" - різко сказав Герін. "Я вважаю, що безчестя є навіть тут".
  "Що дає вам право судити?" Арагіс і Фердульф сказали одне й те саме одночасно, а потім дивилися один на одного за це.
  «Арагіс, я терплю тебе одразу після ночі перевертня, а тебе, Фердульфе, я терплю з того часу, як ти живеш тут, — це тільки здається вічністю», — сказав Герін. «Якщо я не маю права судити, то хто?»
  "Ніхто." І знову напівбог та король заговорили разом. І знову вони пильно подивилися один на одного. Жоден із них не любив Лисиця. Кожен із них любив його більше, ніж іншого.
  "Відійди від короля Арагіса, Фердульф", - закликав Дагреф. "Стояти на ньому ось так марно".
  "Це приносить мені багато користі", - сказав Фердульф, але він зробив крок з грудей Арагіса в повітря, а потім звалився на землю, як шматок пуху будяка. Арагіс потер ключиці; він, мабуть, відчув на собі тяжкість напівбога.
  — Фердульфе, тобі не потрібні елобанці, чи не так? — запитав Герін питання, відповідь на яке здавалося очевидним.
  «А ти б, якби я?» Фердульф повернувся, схиливши очі.
  "О, я не знаю". Герін говорив тепер задумливо. "Зрештою, ти сам наполовину елобанець".
  "Тим більше причин зневажати цю половину", - сказав напівбог. «Без цього я був би просто божественним».
  Без нього тебе тут взагалі не було б , подумав Герін. Але він не спромігся згадати про це. Натомість він сказав: «Ну, судячи з того, що тут каже мені король Арагіс, Імперія Елабон наближається. Імператор хоче змусити цю частину світу робити те, що він каже, коли він знаходиться у місті Елабон. ця частина світу підпорядковується йому як і, як Ситонія повинна підпорядковуватися йому».
  Навіть більше ніж через чотири роки він не знав, скільки інструкцій Маврікс дав Фердульфу про Ситонію, або скільки знань про батьківщину його батька успадкував Фердульф, або який був процес, за допомогою якого Фердульф дізнався те, що він знав. Він знав, що Фердульф знав набагато більше, ніж могла знати будь-яка чисто людська чотирирічна дитина. Цього буде досить? Йому залишалося лише сподіватися.
  Фердульф багато разів обманював його надії та ще кілька разів руйнував їх. На цей раз він виправдав їх. «Елабонська імперія ніколи не зробить із цією землею того, що її м'язисті ідіоти зробили з прекрасною Ситонією», — вигукнув маленький напівбог, і його гучний голос луною відбився від балок даху великої зали. «Цього не станеться. Я не допущу цього».
  Арагіс почав щось говорити. Герін зловив погляд Лучника і трохи похитав головою. Дивно, але Арагіс слухав когось іншого, окрім себе. Він мовчав.
  «Я знищу елобанців, корінь та гілку! Я розіб'ю їх до стегон і стегон!» - прогримів Фердульф. Деякі люди Бальсера вибухнули оплесками. Арагіс Лучник виглядав так, наче збирався приєднатися до них.
  Герін знову впіймав його погляд. Лис знову похитав головою, ще меншим жестом, ніж перший. І такі прямі плечі Арагіс трохи опустилися. Герін був радий, що Фердульф захотів битися з силами Елабонської Імперії. Він не думав, що син Маврікса зможе перемогти їх поодинці. Елабон правив Ситонією сотні років, незважаючи на те, наскільки ситонці дивилися зверхньо на своїх повелителів. Поділені на ворогуючі міста-держави, ситонці теж дивилися одне на одного зверхньо. Їхні боги сварилися між собою. Якби всі їхні люди і всі їхні боги не змогли утримати елобанців від Ситонії, один запальний маленький напівбог не зміг би утримати Імперію від проникнення в північні землі, принаймні поодинці.
  Однак, доки він зневажав Елабонську імперію більше, ніж Геріна чи Арагіса, його присутність не зашкодила б.
  "Чого ми чекаємо?" - Запитав Фердульф. «Чим швидше ми завдамо удару по цих окованих у бронзу болванах, тим швидше відправимо їх назад на південь! Коли ми боремося, не давайте пощади».
  Іноді, коли Лиса намагалася творити чудеса, заклинання виявлялося надто успішним. Він не створив тут магію, не в строгому значенні цього слова, але, проте, щось від цього почуття у нього виникло. Що станеться, коли і коли Фердульф виявить, що зможе перемогти Імперію поодинці? Чи зникне вся його радість від спроб? Натомість він накинеться на Геріна та Арагіса?
  На цей раз Герін пошкодував, що не вміє так добре ставити неприємні запитання задовго до того, як знайде на них відповіді.
  Арагіс сказав: "Тоді ми союзники проти Імперії, ти, я і Фердульф тут?"
  "Ми з тобою", - сказав Герін. «Я вже казав тобі це. Мати Імперію на моєму кордоні мені подобається навіть менше, ніж ти на моєму кордоні». Арагіс знову показав зуби у своїй посмішці, що гарчала. Лис продовжив: «Щодо Фердульфа…» Він повернувся до напівбога. «Ви приєднаєтесь до нас проти Елабонської Імперії?»
  " Я проти Елабонської імперії", - сказав Фердульф. "Якщо ти теж хочеш протистояти цьому, ти можеш приєднатися до мене ".
  Герін, як і раніше, дотримувався думки, що син одного бога, яким би зарозумілим він не був, не зможе протистояти всім солдатам і, якщо те, що сказав Арагіс, було правдою, усім магам Імперії Елабон. Але йому не хотілося сперечатися з Фердульф про визначення. Натомість він простяг руку. Арагіс стиснув його. За мить півбог поклав свою теплу долоню на обидві їхні руки. Герін свого часу уклав чимало несподіваних спілок. Цей випадок здався йому таким же неймовірним, як і будь-який інший.
  * * *
  Син Бальсера Дебо виглядав бунтівним. «Клянуся богами, пане королю, чому я маю постачати вас двадцятьма колісничними екіпажами? Усі битви, які ви маєте намір вести, будуть проводитися за межами моєї землі».
  "Не в цьому справа." Герін, можливо, запозичив свою жорстку, несамовиту посмішку у Арагіса Лучника. «Річ у тому, що ти вважав себе моїм васалом. Щоправда, ти зробив це тому, що хотів, щоб я допоміг тебе захистити. Але це не означає, що твої зобов'язання зникнуть, коли зникне небезпека для твого володіння. Я маю право спитати про це. тебе, і я прошу про це».
  "Це обурливо!" - вигукнув Бальсер. «Чому я повинен відправляти своїх людей боротися далі на південь, ніж у них колись була б природна причина йти?»
  «Бо якщо ви цього не зробите, вони, швидше за все, рано чи пізно почнуть тут боротися», — відповів Герін. «Ідея, якщо ми зможемо її здійснити, полягає в тому, щоб розбити Імперію якнайдалі на південь. Якщо ми зможемо це зробити, імперці, можливо, взагалі ніколи сюди не дістануться».
  Якби всі бойові дії розгорнулися на півдні, землі Арагіс постраждають набагато більше, ніж його власні. Це могло б зрештою дати йому вирішальну перевагу над Лучником: так заявила розважлива частина його розуму, яка ніколи не спала.
  «Я вважаю, що мої двадцять осіб матимуть вирішальне значення між перемогою над імперцями та поразкою від них», — зневажливо сказав Бальсер.
  - Самі по собі? Я в цьому сумніваюся, інакше у нас проблеми гірші, ніж думаю, — сказав Герін. «Але якщо ти залишиш свій дім, і син Відіна Сімріна покине свій дім, а Адіатуннус покине свій дім… Тобі не дуже сподобалася ідея, що Адіатуннус залишить своїх людей удома, коли ти думав, що Арагіс збирається впасти на тебе, як купа каміння. , Ти?
  Бальсерові вистачило совісті почервоніти. «Добре, я розумію, що ви кажете, пане королю. Ба! До біса зі мною, якщо мені це подобається».
  «О, я сам просто танцюю від радості при думці про те, щоб битися з Елабонською Імперією. Танцюю з чортовим тріумфуванням!» Лис зробив кілька досить незграбних кроків.
  Бальсер дивився на нього. Королі мали бути серйозними, навіть урочистими людьми. Герін не відповідав усім вимогам. Він не збирався ставати королем. Він не збирався ставати принцом чи бароном. Якщо він не завжди був тим, ким, на думку світу, він мав бути, то це була невдача світу.
  Але він не завжди був веселою людиною. "Ще одна річ, про яку вам слід подумати", - сказав він Бальсеру: "Скільки людей у мене зараз на ваших землях?"
  Це дійшло до його нового і тепер опір васала. Бальсер виглядав так, ніби відкусив грушу приблизно через три дні після того, як її мали кинути у відро з помиями для свиней. «Пан королю, коли я став вашим васалом, ви пообіцяли, що поважатимете мої права», — сказав він із докором.
  "Я так і зробив", - погодився Герін. «І коли ти став моїм васалом, ти пообіцяв, що виконаєш свої обов'язки. Це один із них. Я маю право просити тебе про це. Ти не маєш права відмовити мені в цьому».
  Очевидно, син Бальсер Дебо не погодився. Очевидно, він нічого не міг з цим поробити. "Дуже добре." Він випльовував слова одне за одним. «Двадцять колісниць та їхні команди супроводжуватимуть тебе, коли ти покинеш мою землю».
  "Я дякую вам за них", - сказав Лис. «Вони допоможуть. І ще одне тобі треба пам'ятати: чим швидше ти їх мені даси, тим швидше ми зможемо покинути твою землю і тим швидше ми перестанемо їсти твої комори порожніми».
  "Ах", сказав Бальсер. «Мені цікаво, чи зможете ви придумати причину, через яку я можу поспіхом віддати вам екіпажі та машини. Так, присягаюся богами, ви це зробили».
  "Я думав, що це може бути так", сказав Герін.
  Бальсер зітхнув. «Потрапите в сварки сусідів, які більші за вас, і ви виявите, що вони змушують вас щось робити, а потім очікують, що вам це сподобається».
  "Я не чекаю, що тобі це сподобається", - сказав йому Герін. "Я сподіваюся, що ти побачиш необхідність". Бальсер знизав плечима, і це було приблизно стільки ж, скільки, на його думку, дав би йому барон. Потім він теж знизав плечима: Елабонська імперія змушувала його опинитися в положенні, недалеко від того, в яке він поставив Бальсера. Він сподівався, що йому пощастить більше, ніж Бальсерові.
  * * *
  Арагіс Лучник вивчав зібрані сили Геріна. «Я скажу тобі ось що, Фоксе, — сказав він: — Я радий, що ти зі мною, ніж я бився з тобою. У тебе тут більше людей, ніж я думав, що зможеш зібрати».
  "Я ніколи не починав з тобою сварки", - відповів Герін. «Я не збирався сваритися з тобою через володіння Бальсера, хоч би як ти вирішив його прийняти. Але я також не збирався відступати».
  "Залишіть це осторонь, оскільки я не такий дурень, щоб називати мого союзника брехуном", - сказав Арагіс, що дозволило йому назвати Лиса брехуном, навіть незважаючи на те, що він сказав, що не робив нічого подібного. «Ви теж посадили сюди багато людей верхи на конях. Ви завжди були тим, хто пробував те, чого ніхто не шукав.
  "Може бути." Герін підняв брову. «Ти прийшов сюди на самоті і кажеш, що я роблю те, чого ніхто не шукатиме? Що завадило б скинути тебе зі стіни Бальсера на твою голову?»
  Арагіс знизав плечима. «Я розраховував на ваш здоровий глузд. Найбільше я турбувався про те, що деякі з ваших солдатів прикінчать мене, перш ніж я отримаю шанс розповісти вам, що задумала Імперія. Але ваші люди також добре дисципліновані — можливо, не зовсім так. туго, як я, але досить добре».
  "Ваша ідея дисципліни полягає в тому, щоб ваші люди боялися вас більше, ніж будь-якого ворога", - сказав Ліс.
  — Ну, звичайно, — сказав Арагіс, наче здивувавшись, що Герін подумував про якусь іншу дисципліну. «Це також спрацювало. Скажи мені, що ні».
  Герін не міг йому цього сказати. Чи це спрацює для наступника Арагіса, це інше питання. Можливо, Арагіс це не хвилювало. Можливо, він думав, що один із його синів такий самий лютий, як і він, — тривожна думка, якщо така взагалі колись існувала.
  "Мій спосіб теж працює", - сказав Герін, і Арагіс не міг цього заперечувати. Лис продовжував: «Подивимося — чи наші сини, чи наші онуки — чий шлях зрештою спрацює краще».
  У відповідь Арагіс лише хмикнув. Герін не чекав від нього більшого. В інших випадках, коли він говорив з Арагісом про щось більш віддалене, ніж найближче майбутнє, він отримував натомість лише нерозуміння. У межах поля зору Арагіс він був найбільш ефективний; за цим він, здавалося, взагалі нічого не бачив.
  "Наскільки рішуче імперці були налаштовані повернути собі північні землі?" - Запитав Лис у Арагіс. «Якщо ми дамо їм один комплект шматків, а може й два, вони підуть назад через Вищі Кіри і дадуть нам спокій? Чи ти думаєш, що вони продовжуватимуть переслідувати нас, що б ми не робили?»
  "Я не знаю відповіді на це питання", - відповів Арагіс. "Я знаю одне: якщо ми не дамо їм набір шматків, ми програємо прокляту битву". Він зробив паузу, наче чекаючи, що Герін з ним не погодиться. Коли Герін нічого не сказав, Лучник знову взяв слухавку: «Вони настільки зарозумілі, наскільки я їх пам'ятаю, і це багато про що говорить».
  - Так воно і є, - погодився Герін. «У місті Елабон на вас дивитимуться зверхньо за те, що ви носите штани замість мантії, і за те, що ви виходите прямо і кажете те, що ви маєте на увазі, замість того, щоб говорити всім навколо з чотирьох різних сторін одночасно» . Він звів очі на звук копит. «І тобі гарного дня, Рівін. Що я можу тобі зробити?
  На своєму коні дворянин із міста Елабон підняв голову в гніві, швидше надуманому, ніж реальному. «Я чув це ваше останнє зауваження, пане королю, і хочу, щоб ви знали, що воно наповнило моє серце обуренням, що я відкидаю його як наклепницький і непристойний напад на мою колишню батьківщину, що воно не має жодного відношення до будь-якої не було істини, і що, крім того, ваш синтаксис у формулюванні сказаного зауваження, одночасно неохайний і свинцевий, змушує мене...
  «— Доведіть правоту всього, що я казав?» - Запропонував Герін.
  «Ой, я поранений. Поранений!» — вигукнув Рівін, грюкнувши рукою по серцю. Герін пирхнув. Судячи з виразу обличчя Арагіса, він ні на мить не став би миритися з яскравою нісенітницею Рівіна. Були часи, коли Герін ставив питання, чому він сам терпить нісенітницю свого товариша Фокса. Але за минулі роки Рівін насилу переконав його, що його варто тримати поруч.
  І тоді його друг зробив усе можливе, щоб переконати його. Обличчя Рівіна набуло вигляду майже перетвореного. М'яким, побожним тоном він сказав: «З поверненням Імперії в північні землі торгівля між нами і давно розділеним півднем напевно скоро відродиться».
  Як тільки Рівін заговорив про торгівлю, Герін зрозумів, що він має на увазі. Геріні також хотілося б, щоб відродилася торгівля, торгівля книгами, прекрасними тканинами та іншими подібними предметами розкоші, які північні землі важко виробляли для себе. Однак Рівін думав лише про одну таку розкіш. «Ви не маєте на увазі комерцію. Ви маєте на увазі вино».
  «А чому, прошу вас, мені не слід?» - Запитав Рівін.
  "По-перше, якщо п'єш вино, потрапляєш у біду", - відповів Герін. «У тебе теж проблеми, коли п'єш ель, але ще гірше, коли п'єш вино. По-друге, з вином приходить Маврікс, король солодкого винограду. Ти справді хочеш мати з ним більше справ?
  Це змусило Рівіна задуматися. Коли він уперше закликав Маврикса, незадовго до ночі перевертнів, ситонський бог назавжди позбавив його здатності творити магію. Їхні зустрічі з того часу також не відрізнялися особливою теплотою; Маврикс не любив і не довіряв не тільки Геріну, а й усім, хто мав до нього якесь відношення.
  Але Рівін був людиною суворою — або так, або в нього була напрочуд вибіркова пам'ять. Він сказав: «Все має бути гаразд, пане королю, і який ризик може бути занадто великий заради можливості ще раз скуштувати вино?» Він прийняв мелодраматичну позу верхи на коні.
  "Я дуже люблю вино, - сказав Арагіс, - але ель мені підходить". Він випнув підборіддя і схрестив руки на грудях, створюючи мелодраму іншого роду, пантоміму вимоги покори.
  Як міг би сказати йому Герін, домогтися послуху від Лиса Рівіна було непростим завданням. Зарозуміло Рівін зауважив: «Деякі люди дотримуються думки, що з тієї простої причини, що їх щось влаштовує, воно має підходити всім, а помилковість цього твердження легко довести».
  Арагіс моргнув. Герін спостерігав, як він розбирає пропозицію Рівіна щодо пунктів. Він бачив, як той насупився, коли дійшов до кінця. «Деякі люди, — прогуркотів Арагіс, — дотримуються думки, що їхня думка хвилює будь-якого іншого, аж до того, що виливають у сміття».
  "Так, деякі люди такі", - погодився Рівін. Він і Арагіс пильно подивилися один на одного. Герін готовий був посперечатися, що вони обоє, швидше за все, тертимуть один одного не так, як треба. Роблячи подібні ставки, він зазвичай мав рацію. З іншого боку, коли він робив ставку на те, що щось піде добре, він дуже часто помилявся.
  Того ж дня його армія досягла кордону між володіннями Бальсера та землями, якими правил Арагіс Лучник. Прикордонники аплодували. «Надери дупу Арагісу Зарозумілому!» - крикнув один із них. Інші запропонували ще більш творчі поради. Усі вони вітали Геріна.
  Арагіс поплескав свого водія по плечу. Його колісниця вирвалася з рою і з гуркотом під'їхала до прикордонної станції. Один із охоронців впізнав його і в мить ока зблід і затремтів. Почувши його шепітний коментар, решта воїнів один за одним замовкла.
  "Я думав, що дам вам можливість сказати мені в обличчя те, що ви кажете мені в спину", - сказав їм Арагіс. «Я бачу, у тебе не вистачає духу для цього. Мене це анітрохи не дивує». На його наказ водій відвіз його назад до Геріна.
  "Це зажадало нервів", сказав Ліс. У своїй холоднокровній манері Арагіс мав стиль.
  Лучник знизав плечима. «Більшість чоловіків – собаки. Вони гавкають досить голосно, коли навколо немає нічого більшого та лютішого. Однак, коли їм кидають виклик, вони обнюхують вашу задню частину, а потім перевертаються».
  "Використовуйте їх як чоловіків, і ви виявите, що вони з більшою ймовірністю будуть поводитися як чоловіки", - сказав Герін. Арагіс похитав головою. Після цього вони їхали мовчки. Герін був би щасливішим, якби був впевненіший у своїй правоті, а його королівський суперник – у неправоті.
   IV
  Герін не був у землях, якими правил Арагіс Стрілець, понад двадцять років. Деякий час він був зайнятий набагато ближче до Лісії Фортеці. Потім, коли його увага досягла такого далекого півдня, єдиним способом дістатися до нього було очолити армію вторгнення. Тут він був на чолі армії, але, на його подив ще кілька днів тому, він не збирався вторгатися.
  До того, як Імперія Елабон вийшла за межі Верхнього Кірса, землі ближче до гор були швидше справжньою частиною Імперії, ніж необроблений кордон уздовж річки Ніффет. Деякі з навколишніх сіл майже заслуговували на назви міст. Торгівля особливо процвітала поблизу Елабонського шляху. Фактично, це був стан, до якого Лис прагнув підняти свої володіння.
  А Арагіс, який мав таку чудову основу для свого королівства, дозволив їм вислизнути. Можливо, Герін пам'ятав, що ці землі були більш процвітаючими, ніж вони були насправді, тому що він був набагато молодшим, коли останній раз проходив через них. Але він так не думав. Він був не такий молодий. Він теж бачив ознаки змін, і не на краще.
  У деяких селах стояли порожні споруди — не лише будинки, а й кузні, гончарні майстерні та таверни. Дехто перетворився на руїни. Деякі з них були знесені, щоб відремонтувати інші будинки, які все ще використовуються. І тільки бур'яни та кущі росли на пустирях між будинками, де ймовірно стояли інші.
  Деякі поля також не оброблялися. У них неохайна пшениця і ячмінь вели битву, яка мала виявитися програшною, проти ожини, саджанців і простої звичайної трави. «Здається, у тебе не так багато людей, як у тебе», — зауважив Герін Арагісу, намагаючись говорити якомога невимушеніше.
  «Просто треба переконатися, що ті, хто залишився, працюють старанніше, щоб компенсувати слабке місце». Крім цього, Арагіс був байдужим. Геріну хотілося схопити його за передню частину туніки, підняти в повітря і вселити в нього хоч трохи здорового глузду. Що ти робиш, дурню? йому хотілося кричати. Хіба ти не бачиш, що якщо так триватиме ще якийсь час, селяни, що залишилися в тебе, не зможуть прогодувати всіх твоїх воїнів? Тоді не буде мати значення, наскільки сильні чи будуть ваші армії, тому що ви не зможете утримати їх у полі бою .
  Арагіс не слухав. Арагіс уявлення не мав, про що говорить. Арагіс розгнівався. Знаючи все це, Герін пішов, замість кричати на нього.
  Ван пішов за Лисом. «Якби ви бачили вираз вашого обличчя, коли Лучник сказав: «Ну й що?» — почав чужинець.
  «Якщо він і бачив це, то не знав, що це означає». Герін штовхнув землю. «Якби він знав, що це означає, він взагалі не дозволив би цьому трапитися з його землями». Герін знову вдарив ногою. «Мені не довелося б битися з ним. Ще за кілька років усе це звалилося б під власним тягарем».
  - Можливо, - сказав Ван. «Або, можливо, якби він почув скрип, він би воював із тобою. Якби він переміг, йому довелося б руйнувати ваші землі протягом наступних двадцяти років. Навіть якби він програв, він не мав би такої кількості бійців, яких треба було б годувати. "
  Герін вивчав його. «Це холоднокровний погляд на речі. Це швидше мій погляд на речі, а не те, на що я чекаю від вас».
  — А хто жив поряд з тобою в Лисовому замку всі ці двадцять років? Ван повернувся. Він похитав головою. «Я б так не подумав, коли вперше приїхав туди, коли я перепливав Ніффет, а Трокмої стріляли в мене стрілами, доки я не вийшов за межі досяжності. Я провів так багато років, блукаючи, я не очікував, що колись пустив коріння». Його голова знову пішла вперед і назад. «Ніколи б не подумав, що так довго залишатимуся прив'язаним до однієї і тієї ж жінки».
  "Не дозволяй цьому турбувати тебе, особливо коли ти поїдеш кудись, де Фанд не зможе побачити, що ти задумав".
  "І що?" – сказав Ван. «Якщо в мене з'явиться сверблячка, їй-богу, я його почушу». Його смішок був уїдливим. «А якби я цього не зробив, я не отримав би жодної похвали за те, що стримувався. Одна кампанія, в якій ми билися на південному заході, багато років тому, я весь час тримав свій зубець у штанах, і коли я повернувся до Замку Фокса, я так і сказав моїй коханій. Що трапилося? Ти пам'ятаєш, що сталося, Фоксе?
  "Вибачте", - відповів Герін. "У вас з Фандом було достатньо конфліктів, і ця одна не запам'яталася мені".
  "Не та? Ну в моєму випадку. Вона думала, що я брешу, ось що вона думала. Це викликало більше вогню в її каструлі, ніж вона отримує, коли я розповідаю їй про всіх гарненьких дівчат, яких я мну. Тому я питаю вас: що я маю зробити?"
  "Я не знаю", - сказав Лис. Наскільки він міг бачити, Ван і Фанд сварилися не лише тому, що їм подобалося сваритися, а й тому, що їм справді було через що сваритися. Раз чи два він пропонував це чужинцю. Ван погодився з ним, що турбувало, і не зробив зовсім нічого, щоб змінити свій спосіб життя, що ще більше турбувало Геріна.
  Дагреф проскакав верхи на коні. Він помахав Лисі та Вану. Поруч із конем, ледь помітним з-за спини звіра, йшов юнак з пухнастою бородою, якого Герін помітив один чи два рази раніше, коли армія рухалася на південь. Він не помахав рукою. «Мабуть, з якоїсь глушині» , — подумав Герін. Королівський син приблизно ровесник свого віку, так що з ним може бути легко, але з королем і його старим другом немає .
  Ван сказав: «Одного разу Кор теж піде з нами, коли ми вирушимо на війну. Це ненадовго, не так, як зараз минає час».
  «У цьому ти маєш рацію», — сказав Герін. "Він буде тим, за ким варто стежити і на полі бою".
  - Так і буде, - з гордістю сказав Ван. «Мій розмір, чи більша його частина, і характер Фанд, чи того гірший. Я кажу тобі правду, богам краще допомогти будь-кому, хто досить дурний, щоб стати на шляху до того часу, коли йому виповниться сімнадцять. І якби Маєва була хлопчиком, я "Коли я піду, мені доведеться залишити по собі двох великих воїнів". Він почухав підборіддя. «Цікаво, скільки у мене хлопців, про які я нічого не знаю? Декілька, мені не слід ставитись цим питанням, але я ніколи не був таким, як Рівін, готовим стежити за ними всіма».
  "Рівін майже так само добре стежить за своїми ублюдками, як Карлун стежить за бобами", - погодився Герін. Він помітив неподалік свого товариша Лиса і трохи підвищив голос: «Єдине, за чим Рівін не може встежити, це Рівін».
  Ти говориш зі мною, про мене чи проти мене? — спитав Рівін. «Щиро кажучи, я всього лише насолоджувався баченням, спогадом про давно минулі дні, а також ночі, проведені в пошуках знань, ночі, проведені в порівнянні кольору і букета одного чудового вина з іншим, і ...»
  — …Вранці бажаючи твоєї смерті, — втрутився Герін. Рівін виглядав обуреним. З його гнучкими рисами обличчя кожен вираз обличчя, який він приймав, був певною мірою витвором мистецтва. Герін не звернув на нього уваги, але рушив уперед: «Все, що ти пам'ятаєш про провину, це ті моменти, коли ти пив його із задоволенням. Ті частини, які не приносили тобі особливого задоволення, ти забуваєш».
  Рівін похитав головою. "У вживанні вина не було нічого, що не приносило б мені задоволення, - наполягав він, - я був знавцем". Він прийняв позу перебільшеного естетизму, якою Маврікс міг би пишатися.
  «Найдивніше слово для позначення пияцтва, яке я коли-небудь чув», — сказав Ван.
  Ріхвін знову виглядав обуреним, видавши рендеринг, ще віртуозніший, ніж попередній. Однак, перш ніж він встиг голосно заперечити, Герін заговорив, погоджуючись із чужинцем: «Ти не був великим знавцем того дня, коли ми зустріли тебе в тому жахливому притоні в місті Елабон, тому, що недалеко від Колдунів. Колегіум. Ви були кимось, хто намагався залізти в глечик з вином через дірочку в шийці, і вам було плювати, яке вино ви пили.
  "Після всіх цих років я повинен зізнатися, що мало що пам'ятаю про цю подію", - гідно сказав Рівін.
  «Так, втрата свідомості подіє на тебе так само, чи не так?» - відповів Герін.
  "Ти був холодний, як короп на кучугурі", - додав Ван.
  «Якщо ви, великі й чудові джентльмени, які, безсумнівно, були тверезі кожну мить кожного дня свого життя, наполягаєте на тому, щоб образити мене і звести наклеп на мій характер, я буду змушений піти і втопити свої печалі в еле. , ще гірше." Рівін пішов, задерши носа.
  За ним Герін і Ван обидва почали сміятися. "Ми нічого не можемо з ним вдіяти", - сказав Герін, і в його голосі було тільки захоплення. "Нічого".
  — Як щодо гарного швидкого стусану під зад? - Запропонував Ван.
  "Якщо всі удари, які Рівін отримував за ці роки, не принесли жодного сенсу, ще один удар не допоможе", - сказав Герін, і Ван знову засміявся. Проте Герін уважно стежив за Лисом Рівіном. Коли Рівін став особливо затято говорити про вино, стали відбуватися дивні речі. Герін не хотів, щоб почали відбуватися дивні речі. Життя і без них на той момент було досить складним. На жаль, він не мав жодного уявлення, що можна зробити, щоб запобігти їм.
  * * *
  Більшість воїнів Арагіс знаходилися в південній частині його земель, спостерігаючи за силами Елабонійської Імперії. Попри це до армії, яку очолював Лис, приєдналися нові загони. У селян і жителів Арагіса, можливо, були свої проблеми, але його королівство, схоже, містило разючу кількість солдатів, кожен з яких був добре озброєний, добре екіпірований і, зважаючи на все, був надійним клієнтом.
  «Я відправив би на південь ще більше людей проти Імперії», — зауважив Арагіс Геріну, коли ще один загін його воїнів під'їхав на своїх колісницях, щоб приєднатися до армії, — «але мені довелося стримувати досить багатьох, щоб боротися. на випадок, якщо ти вирішиш накинутися на мене, а потім перейматися Імперією».
  "До біса зі мною, якщо у вас не вистачить бійців, щоб вести дві великі війни одночасно", - сказав Герін.
  «Якби ваш сусід-трокм вирішив забути, що він ваш васал, ви не привели б так багато своїх солдатів у володіння Бальсера». Арагіс говорив з такою впевненістю, немов оголосив, що Мат рухається небом повільніше, ніж Тіваз.
  Оскільки він мав рацію, Герін змінив тему: «Хто командує вашими силами, що протистоять Імперії?»
  "Мій старший син, Аранаст, з Марланцем Сирим М'ясом, щоб підтримати його, якщо він похитнеться", - відповів Арагіс. «Аранаст ніколи раніше не намагався очолити таку велику армію. Якщо він упорається з цим, добре. Якщо ні, я не збираюся дозволити йому викинути королівство».
  «Це розумно», — погодився Герін, хоч і ставив собі запитання, наскільки щасливим був Аранаст, коли Марланц заглядав йому через плече. Потім йому спало на думку ще дещо: «Коли ви вперше послали Марланця до мене пригоститися, з вами теж був старший чоловік, щоб утримати його на дорозі, якщо він спробує піти».
  "З тобою тут твій син", - сказав Арагіс, кивнувши Дагрефу. «Одного разу він сам поведе людей за собою. А поки що він все ще навчається».
  Герін кивнув, але все ж таки вважав, що ці два принципи не зовсім однакові. Дагрефу явно не вистачало досвіду, необхідного зараз для керівництва. Через деякий час він це явно отримає. Схоже, у Арагіса стало звичкою використовувати людину з таким досвідом поряд з тим, хто був на межі її отримання. Ця ідея була далека від найгіршої з тих, які Герін коли-небудь зустрічав.
  Того вечора, коли армія, що постійно зростала, розташовувалася табором на узбіччі Елабонського шляху, по шосе пронеслася колісниця, колеса стукали по кам'яному бруку, візник хльостав коней, щоб вичавити з них всю останню краплю швидкості.
  Хлопець у машині з ним стрибнув, як тільки колісниця зупинилася. — Лорде королю… — видихнув він, а потім на мить зупинився, щоб перепочити. Він трохи погойдувався; якби він пройшов довгий шлях на колісниці, відчайдушно потребуючи шкіру, тверда земля, мабуть, здавалася б хисткою під його ногами. Герін підійшов, щоб послухати, що він скаже. Арагіс насупився, але нічого не сказав. Посланець продовжив: «Пан король, е-е, лорди королі, за мною йде імперець. Ви зустрінете його на дорозі завтра, я не маю сумніву, але я можу сказати вам, що він збирається сказати».
  — Добре, — жваво сказав Арагіс, і Герін кивнув головою. — Кажи, Сандіфере. Лучник глянув на Лиса і злегка знизав плечима, визнаючи, що це стосується їх обох.
  Сандіфер сказав: «Господь, е-е, королі, він дасть вам десять днів, щоб розосередити ваші сили, інакше буде війна: масштабна війна, я чув, як він сказав, хоч би що це означало».
  «Це означає, що він говорить як житель півдня», — сказав Герін. "Їм подобається час від часу вкидати химерні слова, незалежно від того, використовують вони їх правильно чи ні".
  "Я це чув", - крикнув Рівін.
  "Якщо їм потрібні томи про війну, - сказав Арагіс, ігноруючи Рівіна (як і Герін), - ми дамо їм достатньо, щоб заповнити бібліотеку Фокса".
  Це теж було неправильне використання обсягу , але Герін не був схильний піддавати літературній критиці висловлювання свого товариша-короля. "Якщо справа дійде до війни, ні, коли справа доходить до війни, - сказав він, - ви маєте намір повернутися у свої фортеці і змусити Імперію викопувати вас по одному замку за раз?"
  "Тільки якщо доведеться", - одразу відповів Арагіс. «Якби я бився з імперцями поодинці, я міг би зробити це, тому що в них було б набагато більше сил, ніж у мене поодинці. Але вони спустошували б сільську місцевість, тож навіть відбити їх зараз могло б означати поразку від вас наступного року. ...Мої землі тут захищають твої, ти побачиш.
  "Ось що ти отримуєш, живучи на південь від мене". Герін почухав голову. Арагіс розумів, що спустошення Елабонійської Імперією його території послабить його настільки, що йому буде важко протистояти Лисі. Він не був безглуздим і навіть близько до цього не був. Але думка про те, що він упродовж багатьох років робить зі своїми землями те, що Імперія зробить за один сезон кампанії, ніколи не спадала йому на думку. Це було не відразу очевидно, і тому йому взагалі не було.
  Лучник сказав: «Коли ти поряд зі мною, Фоксе, я прагну боротися з цими імперськими ублюдками так сильно, як тільки можу, і якнайдалі на південь. Я скажу про тебе одну річ: тепер, коли ти сказав, що боротимешся разом Я не думаю, що ти нападеш на мене замість Імперії. У північних землях є й інші, кому б я не довірив свою спину».
  Герін трохи вклонився. Коли справа дійшла до оцінки того, як підуть справи в короткостроковій перспективі, Арагіс був такий же добрий, як і всі, кого він коли-небудь знав, — мабуть, такий самий, як і він сам. Чи міг він довіряти Арагіс? Єдина відповідь, яку він міг вигадати, була… іноді . Він сказав: "Знання того, якого ворога вибрати, має велике значення".
  "О, дійсно". Арагіс вишкірив зуби в одній із своїх тривожних посмішок. «Хіба я не покладався на те, що ти розумієш, що Елабонська імперія є більш небезпечною для нас обох, ніж ми один для одного? Хіба я не віддав своє життя в твої руки тільки на цьому розумінні і не більше?»
  "Ти зробив." Герін ставив питання, зробив би він те саме, якби, скажімо, Граді був на межі перемоги над ним п'ятьма роками раніше. Може бути. Можливо, і ні. Оскільки Арагіс жив так близько до дійсності, кожна криза могла здаватися йому питанням життя та смерті. Герін умів чекати краще, ніж його наполегливий товариш-король.
  "Тоді ми кинемо виклик посланцю в зуби і розіб'ємо армію Імперії на полі бою". В очах Арагіс теж був лютий соколиний блиск. Він вірив кожному слову, що говорив. Можливо, це допоможе йому втілити свою віру у життя. Можливо, це змусило б його спробувати зробити більше, ніж він справді міг. Герін знизав плечима. Він незабаром дізнається.
  * * *
  Коли колісниця, на якій їхав посланець Елабонійської Імперії і ті, на яких їхала почет, з'явилася в полі зору, Герін відчув - не вперше з тих пір, як залишив Лисицю Фортецю, - що він потрапив у минуле майже на половину свого життя. . Ні разу з часу свого останнього візиту до міста Елабона, більше двадцяти років тому, він не бачив людей, одягнених у одяг, що розвівається, які були властиві імперцям на південь від Високого Кірса.
  Адіатун теж бачив їх і не знав, що з ними робити. «Чи залишилося Імперії відправляти жінок лікуватися разом із нами зараз?» — спитав він не зовсім жартома.
  "Ні, там такий стиль", - відповів Лис. — І вони голять не тільки щоки та підборіддя, як ви, Трокмої, а й верхню губу. Я сам це робив, коли мешкав у місті.
  "Але у тебе вистачило розуму повернутися на кращий шлях", - сказав Адіатуннус.
  Герін знизав плечима. «Іноді інше — це просто інше, а не краще чи гірше».
  Він озирнувся у пошуках Фердульфа. Коли він помітив маленького напівбога, він жестом запросив його підійти. Прийшов Фердульф із підозрілим виглядом. Найчастіше Герін робив усе можливе, щоб змусити його піти. "Що ти хочеш?" Фердульф загарчав.
  — Бачиш тих хлопців попереду? Лис вказав. «Це посланник Елабонської імперії та його друзі».
  Губи Фердульфа скривилися у чудовій зневазі. "І що? Що ти хочеш, щоби я з цим зробив? Нещасний імперець…» Його голос перетворився на скатологічне бурмотіння.
  Це було те, чого хотів Герін. "Вірогідно, ви їм не сподобаєтеся більше", - сказав він з усмішкою, якої не показував: Фердульф, схоже, забув, що він теж елобанець. "Зрештою, саме вони утримують Ситонію".
  "Цікаво, що я можу з ними зробити", - розмірковував Фердульф. Дагреф озирнувся через плече на Геріна. Геріну хотілося б, щоб він цього не робив; цей погляд міг навести Фердульфа на думку, що вони маніпулюють. Однак якщо Дагрефу і довелося глянути на Геріна, Лисі потрібен був схвальний погляд. Дагреф, як зрозумів його батько, до свого власного замішання, краще, ніж будь-хто інший, умів маніпулювати Фердульфом.
  Під'їхали елабонські колісниці. У того, хто йшов попереду, на жердині між двома кіньми був встановлений щит, розписаний зеленими та білими смугами: щит перемир'я. Ця колісниця і та, що стояла за нею, відірвалися від інших і наблизилися до армії, що виступила з Лисичої фортеці. «Я - Ефілнат Серйозний, - покликав хлопець у найрозкішнішому одязі, - комісар його величності Креббіга I, імператора Елабона. Я бачу тут Арагіса Лучника, який наважується зробити помилку, називаючи себе королем. Ходять чутки, що інші в провінції так само необачні. Чи є ще такі, щоб я міг одночасно розглядати і відхиляти всіх таких хибних претендентів?
  «Я Герін Лис, – оголосив Герін, – король півночі. Я тут у союзі з Арагіс. Я наголошую, Ефілнате, що якщо ти називаєш претензії хибними і заздалегідь кажеш, що відхилиш їх, ти не лікуєш з тими, хто їх виробляє, тільки позбавляються їх. Я також наголошую, що їх – і нас – не слід позбавлятися так легко».
  Він запитував, хто я такий Креббіг. Під час своєї останньої подорожі до міста Елабона там правил Хільдор III: ліниве виправдання монарха. Якими б не були недоліки Креббіга — а він, будучи чоловіком, не міг не мати їх, — лінощів, схоже, не було серед них.
  "Оскільки Елабонська імперія не визнає, що ця земля коли-небудь була нічим іншим, як імперською провінцією, тому, природно, ми не можемо визнавати людей, які називають себе королями, окрім як визнаючи їх заколотниками та зрадниками", - сказав Ефілнат.
  Арагіс Лучник щось сердито прогарчав собі під ніс. Герін збирався щось проричати вголос, коли його погляд випадково впав на одного з людей у колісниці за Ефілнатом. На вигляд цей хлопець не виглядав чимось особливим — не надто високим, не надто широким, не надто гарним — і носив мантію, яка була б цілком звичною у місті Елабон. Тим не менш, можливо, по тому, як він поводився, можливо, за певним поглядом в його очах, Герін дізнався в ньому те, ким він був: чарівником з Колегії Чародеїв.
  І Геріна він впізнав теж – не як рівного, як людину, що пройшла таку ж важку підготовку, але як людину, яка прийняла якусь частину її. Його дивно привабливі очі трохи розширилися; щиро кажучи, він не очікував зустріти в північних землях когось, хто поділяв би хоча б частину його таємних знань. Герін це розумів. Елабонці на південь від Високого Кірса вважали північні землі варварською заплавою. Він знав, що вони мають рацію, але не настільки, як вони думали.
  Він усміхнувся чарівнику, похмуро продемонструвавши визнання та попередження. Елабонець зліз зі своєї колісниці і поспішив до Ефілната. - прошепотів він на вухо посланцю. Що б він не сказав – а Лис чудово уявляв, що це буде, – Ефілнат, схоже, не був вражений. «Що б не трапилося, барон із глибинки залишається бароном із глибинки», — сказав він із виразним пирханням у голосі.
  «О, Фердульф, — ласкаво покликав Герін, — підійди і привітайся з цими милими людьми, чи не міг би ти?»
  «Які добрі люди?» Фердульф загарчав. «Все, що я бачу, це купка елобанців, які думають, що вони розумніші, ніж вони є насправді, - ідіотів, які думають, що вони недоумки».
  Наче його гуркітливого баритона було недостатньо, щоб попередити жителів півдня про те, що він щось незвичайне, він теж пройшов на висоті пари футів над землею. Ефілнат дивилася на нього. Те саме зробив і чарівник, але в іншій, більш зосередженій манері. "Хто ти?" — спитав він, а потім, за мить: «Хто ти?»
  У відповідь Фердульф висунув язик. Воно пішло неймовірно далеко. Кінчик на мить ворухнувся, мов зміїна мова. Потім він утягнув все назад з мокрим ляпасом . Він неприємно посміхнувся елобанському чаклунові.
  Герін тихо промовив: - Лорд Ефілнат, лорд чарівник ...
  "Кличте мене Каффер", - сказав чарівник. Як знав Лис, це було не його справжнє ім'я. Чарівники захищали їх, щоб вороги не могли чаклувати з ними.
  — Лорд Ефілнат, лорд Каффер, — продовжив Герін, — дозвольте мені уявити вас Фердульфу, синові Маврикса, який, коли він не супроводжує мене, мешкає в селі біля Лисичої фортеці.
  "Син пана солодкого винограду тут?" - Вигукнула Ефілнатх. "Неможливий!"
  "Це не неможливо", - сказав Каффер. "Це правда." Він і елабонський посланець знову радилися, цього разу більш терміново.
  Герін сподівався, що ідея про те, що Фердульф хоча б певною мірою перебуває під його контролем, дійде до імперців. Фердульф не допоміг, помітивши: «І це село теж страшенно нудна діра».
  «Піддайтеся могутності Імперії, заплатіть данину, яку ми давно маємо, і все буде прощено за ці узурпації влади, які ви здійснили», — сказав Ефілнат з тим, що він, очевидно, вважав справжньою великодушністю. «Поверніться у своє баронство, відмовтеся від будь-яких хибних претензій на сюзеренітет над своїми сусідами і живіть під благодатною пишністю Креббіга, справедливо прозваного Чудовим».
  «Заплатити двадцятирічної данини?» Герін похитав головою. "Малоймовірно, не тоді, коли Елабонська Імперія не була тут ні дня в той час".
  «Даня за двадцять років, — сказав Ефілнат, — плюс все, що ви, можливо, повинні були до цього часу. Наші записи показують, що ви, північні барони, були напрочуд недбалі у сплаті своїх внесків навіть до того моменту, як ми тимчасово втратили зв'язок з ти.
  "Це хороший спосіб висловити це", сказав Герін. - Ти маєш на увазі, перш ніж ти зовсім про нас забув. Ти маєш на увазі, перш ніж ти залишив нас на ніжну милість Трокмої. Ти маєш на увазі, перш ніж тебе не стало тут, щоб допомогти нам боротися з монстрами або Граді. І якщо ти підеш тепер ти знову чекатимеш, що ми знову заплатимо тобі за те, що ти пішов, чи не так?»
  Незважаючи на сарказм, Ефілнат сказав: «Як я вже помітив, ви не внесли свою справедливу частку до того, як ми тимчасово втратили зв'язок з вами».
  Знизавши плечима, Герін відповів: «Все залежить від того, як ти дивишся на речі. Я ніколи не бачив, щоб на Ніффеті імперські солдати допомагали мені стримувати Трокмої. Верховні Кіри допоможуть нам. Не знаю, як ти, Ефілнат, чи твій імператор Креббіг, але я не маю звички платити за те, чого я не бачу».
  "Креббіг - твій імператор так само, як і мій". У голосі Ефілната був шок - майстерний шок, - наскільки Герін міг собі уявити інше.
  Каффер втрутився: «Поговоріть зі мною про Граді, лорде бароне. На південь від Високого Кірса ми знаємо про них менше, ніж хотілося б.
  «Стиль Лиса такий самий, як і мій, пане королю», - сказав Арагіс. — Краще запам'ятай це, інакше він прийме твою грубість близько до серця і помститься тобі.
  Арагіс із більшою ймовірністю, ніж Герін, зробив би щось подібне. Герін хотів сказати, що не образився, але потім стримався. Чому б не дати імперцям привід для занепокоєння? Натомість він зневажливо розсміявся. "Я відповім", - сказав він. "Вони думають, що можуть керувати цією провінцією, але навіть не знають, хто в ній живе".
  "Вони тимчасово втратили зв'язок, от і все", - сказав Дагреф. Він вибрав ідеальний тон. Це була навіть не зневага. У ньому говорилося, що посланець і чарівник Імперії не відчували зневаги, а лише глузували з нехтування.
  Це також вразило. Голосом, менш чемним, ніж раніше, Ефілнат зажадав: «Лорде бароне, чи підкоритеся тоді владі імператора Креббіга і попросите у нього вибачення за автономію, яку ви узурпували?».
  — Одним словом, ні, — відповів Герін. "Схоже, що ви погано знаєте це слово, оскільки ваш товариш почув його від Арагіс, не слухаючи його".
  Позіх Фердульфа був таким же екстравагантним і анатомічно неймовірним, як і відстань, на яку він висунув мову. "Ідіть, дурні люди", - сказав він. "Ви тільки доводите, наскільки нудними можуть бути елобанці". І тут, без попередження, з його глузування зникла вся м'якість. «Ідіть. Забирайтеся з цієї землі. Ви не маєте на неї права. Я, син бога, так заявляю.
  Ефілнат здригнулася. Герін теж здригнувся б, якби на нього загарчав розгніваний напівбог. Але посланець Імперії був позбавлений духу. «Боги Елабона говорять інакше, і я служу їм та Імператору».
  — Що, на твою думку, кажуть боги Елабона, батько? - прошепотів Дагреф Геріну. «Ефілнат та його друзі тут елобанці, але й ми теж. Як боги обирають той чи інший бік?
  "Я думаю, вони, мабуть, ні", - прошепотів Ліс у відповідь. Боги Елабона, зважаючи на все, що він бачив, втручалися в людські справи настільки мало, наскільки це було можливо. Найчастіше це його цілком влаштовувало. Йому хотілося б, щоб елабонські божества зробили більше проти Граді, чиї власні боги були настільки ж агресивні. Тепер він був би так само радий, якби вони продовжували нічого особливого не робити.
  Поки він і Дагреф розмовляли, Ефілнат і Каффер теж вели свою тиху розмову. Герін не міг розібрати, що говорив елабонський посланець. Що б це не було, Каффер із цим погодився: він кивнув кілька разів, щоразу енергійніше попереднього.
  «Досить балакати ви двоє», — прогарчав Фердульф на людей з півдня Високого Кірса. «Я сказав тобі одного разу, йди звідси. Тепер я говорю тобі двічі. Іди, поки ти ще можеш взяти з собою одяг, що є більшим успіхом, ніж останній імперський посланець, чи не так?»
  Тепер Ефілнат кивнув Кафферові. Чарівник вказав у бік Фердульфа. Його губи ворухнулися. Те саме робила і його права рука: Герін знав, що в пасах він ніколи не зможе зрівнятися за швидкістю та плавністю. Як і сказав Арагіс, це був маг із Колегії Чародій, найнавченішої і найдосвідченішої групи чародій, яку знала ця частина світу.
  Фердульф люто закричав. — Спробуй змусити мене замовкнути, гаразд? — заревів він і раптово, незважаючи на те, що залишився того ж розміру, здався набагато більшим і лютішим, ніж мить тому. Він вказав двома пальцями на Каффера - вульгарний жест прямо з провулків міста Елабон.
  То був вульгарний жест, за яким стояла сила. Каффер похитнувся, і йому довелося вхопитися за поручень колісниці Ефілната, щоб не впасти. Він виглядав здивованим, що його чаклунство не вдалося. Єдиним недоліком, який Герін іноді відзначав у навчених елабонських чарівників, була віра в те, що оскільки вони можуть робити так багато речей, вони можуть робити все.
  Але Фердульф теж був здивований. Він, мабуть, розраховував розправитись із елабонським чарівником.
  «Досить вам обом!» - різко сказав Герін. Ми зустрілися тут під щитом перемир'я. Чи маємо ми зараз розпочати бій і відкласти очікування?»
  - Ні, - сказав Ефілнат. Каффер несміливо кивнув, показуючи, що згоден зі своїм начальником. З іншого боку, Фердульф виглядав готовим продовжити битву сил. Герін пильно глянув на нього. Він глянув у відповідь. Його очі виблискували з більшою силою, ніж Лис колись бачив у них. Рішуче Герін продовжував дивитися. На його вічне полегшення, Фердульф нарешті теж кивнув.
  "Тоді повертайтеся до своїх солдатів", - сказав Герін імперському посланцю. "Коли ми зустрінемося знову, ми будемо в стані війни".
  "Я говорив про це раніше іншому вашому послу", - додав Арагіс. “Тепер мій колега-король підтверджує це. Якщо ти хочеш цю землю, тобі доведеться відібрати її в нас — і тутешнього сина бога». Він посміхнувся до Фердульфа. Герін ніколи раніше не бачив його сяючим. Якщо подумати, це було досить тривожне видовище.
  "У нас є власні сили", - сказав Каффер. Однак його голос не був таким впевненим і яскравим, як у нової монети. Після того першого зіткнення із Фердульфом його відвідали сумніви. Сумнів був ворогом сильного чаклунства. Ця думка змусила Геріна теж променисто світитися у бік Каффера. Маг із міста Елабон виглядав так, ніби міг би обійтися без цієї сонячної посмішки.
  Ефілнат Серйозний поплескав свого візника по плечу. Хлопець вів коней так щільно, як міг. Частину шляху вони звернули з Елабон-Уей, піднімаючи копитами груди землі та трави. Потім вони знову вийшли на дорогу і покотилися бруківкою. У точному порядку старшинства інші колісниці загону Ефілната пішли за ним; Каффер скочив у свою машину, коли вона проїхала повз нього.
  Коли машина від'їхала, Каффер озирнувся через плече на Геріна чи, можливо, на Фердульфа, що стояв неподалік. Фердульф загарчав, як один кіт, що попереджає іншого піти. Каффер пильно дивився на нього — погляд, який казав, що я не заляканий , — поки солдати в іншій колісниці не встали між ним і сином Маврікса.
  "Це буде війна". Арагіс Лучник говорив із деяким похмурим задоволенням. «Якщо імперці не прислухаються до слів, нехай прислухаються до польоту стріл та гуркоту колісниць».
  "Це буде війна", - погодився Герін. Він озирнувся. «Я не думаю, що Ефілнат та його люди звертали багато уваги на наших вершників. На мій погляд, це на краще. Нехай вони будуть неприємним сюрпризом для імперців».
  «Та може бути так», — сказав Арагіс, хоча це звучало швидше так, ніби він сподівався, що це станеться, а не ніби він на це чекав.
  «Давайте слідуватимемо за імперцями якомога ближче», — сказав Герін. «Якщо вони так само пишаються собою, як завжди, вони чекатимуть, що ми зіщулимось і чекатимемо, поки вони прийдуть до нас. Чим більше ми зможемо трясти їх по п'ятах, тим краще для нас буде.
  «О так, у цьому немає жодних сумнівів. Якби в мене було ще кілька людей або якби я не турбувався, що ви стрибнете на мене замість того, щоб приєднатися до мене, я зробив би те саме і сам. ", - сказав Арагіс. Він перевів свій суворий погляд на Лиса. «А тепер питання, яке ви, ймовірно, назвали б цікавим: хто командує?"
  - Справді цікаво, - сказав Герін майже так легко, як він сподівався. "Ну, відповісти досить легко: так".
  "Просто так?" Лучник дивився. Він був готовий до суперечки.
  Але Герін сказав: «Саме так. По-перше, це твоя земля. Ти її знаєш, а я ні. По-друге, ти також знаєш, чи тобі краще знати, що я виведу своїх людей з бій, якщо ви спробуєте завдати їм шкоди своїми наказами. Цього має бути достатньо, щоб ви були чесними або близькими до цього».
  Арагіс зважив слова, потім кивнув зі своїм звичайним різким рішенням. "Дуже добре. Нехай буде так. Якби ти наполягав на тому, щоб взяти на себе ініціативу, я б, швидше за все, поступився, але я дав би тобі більш важкі часи, ніж ти кажеш, ніби ти даєш мені».
  «Це теж спало мені на думку». Герін посміхнувся іншому королю північних земель. «Мені теж не хотілося сперечатися з тобою щоразу, коли я обертався. Життя надто коротке для цього. Ти дуже добрий генерал, я бачив стільки ж. Сумніваюся, що ми впоралися б набагато краще. зі мною, що віддає накази, ніж із тобою».
  "Чому ти змушуєш мене думати, що здобув перемогу, коли я бачу, як ти здаєшся?" — підозріло спитав Арагіс.
  "Іноді можна зробити і те, і інше одночасно", - сказав йому Герін. Лучник похитав головою, як людина, спантеличена невидимими комарами. Єдині перемоги, які він розумів, це ті, де він виходив та щось розбивав. Герін кивнув собі. Якщо пощастить, таких буде багато. «Краще було б» , — подумав він.
  * * *
  Все більше і більше людей Арагіса приєднувалися до армії, що рухалася на південь за імперським посланцем і його почтом. На пропозицію Геріна, яку Лучник погодився після кислого погляду, новачки поїхали на чолі армії. «Таким чином, — ввічливо сказав Герін, — якщо імперці мають шпигуни у вашій країні, їм буде важче виявити всіх наших вершників».
  «Якщо елобанці мають шпигуни в нашій країні, я їх розіпну». Арагіс, очевидно, мав на увазі те, що сказав. На південь від Високого Кірса Імперія розпинала лиходіїв. Сокира ката в основному розселила їх по північних землях. Але для шпигуна Герін нітрохи не здивувався б, дізнавшись, що Арагіс може взяти на себе працю ставити хрести.
  Марланц Сире М'ясо відправив возника назад до Арагіс і Герін, щоб повідомити їм, що імперський посланець пройшов свою армію і повернувся до війська, яке Елабонський імператор послав у північні землі. «І, — додав гонець, — він каже, що вершник, якого ви послали попередити його про наближення Ефілната, дістався туди раніше за проклятого імператора, навіть незважаючи на те, що той проїхав через усю країну, чого не могла зробити колісниця. Жодна піша людина не змогла б цього зробити. бігти досить швидко, щоб обігнати машину».
  «Хіба це не чудово?» – сказав Герін.
  «Хіба це не чудово? Хіба це не чудово? - сказав Ліс Рівін.
  - Ой, заткнися, - сказав Арагіс Лучник. Герін і Рівін сміялися з нього так, що він став настільки лютим, що вони зупинилися. Рівін, мабуть, не зупинився б навіть тоді, але Герін примудрився наступити йому на ногу. Він хотів, щоб Арагіс злився на Елабонський імперію, а не на своїх союзників.
  Він міг би змусити Рівіна перестати сміятися. Інша річ — змусити Рівіна замовкнути. У своєму кращому дидактичному тоні Рівін читав Арагісу лекцію: «Отже, ви бачите, пане королю, розумне використання людей, які їздять на конях, справді має потенціал вразити ворога тоді й там, де він найменше цього очікує».
  «Я бачу людину, яка дуже багато говорить, ось що я бачу», — прогримів Арагіс і створив маленьке диво: Рівін дійсно замовк. Арагіс продовжував хмуритися, не так на Ріхвіна, як на навколишній світ: «Ми зжеремо цю країну вщент, проклянемо її».
  — Могло бути й гірше, — бадьоро сказав Герін.
  "Ой як?" Похмурий погляд залишився, тепер він на повну силу звернувся до Геріна.
  Він сказав: «Достатньо просто. Можливо, імперці зжерли вашу сільську місцевість до порожнього стану. Якщо вже на те пішло, імперці могли спалити вашу сільську місцевість, щоб ніхто не зміг із неї їсти».
  Арагіс замислився над цим, а потім здивувався. «Ну, ти маєш рацію. Могло бути й гірше», — сказав він грубо. «Хоч це не робить це надто добре».
  "Я не казав, що це так". Герін рішуче зберігав спокійний тон. Для нього це було не надто складно. Його земля ще не зазнавала вторгнення. Його земля не загрожувала бути з'їденою порожньою — на його землі вже годувалась армія, коли він думав, що піде війною проти Арагіса, а не проти Елабонської Імперії.
  Наступного дня сили Геріна підійшли до табору, де основна армія Арагіс стежила за імперцями. Марланц Сире М'ясо виїхав назустріч Лисі. - Радий зустрічі, лорд-король, - сказав він, стискаючи руку Геріна. «Я щасливіше бачити, як ти б'єшся зі мною, ніж б'єшся проти мене, якщо ти розумієш, про що я, хе-хе».
  - О так, - сказав Герін. "Я теж ніколи не хотів воювати з твоїм королем, і тепер не буду". Натомість я вестиму війну з Елабонійською Імперією, і мені б цього хотілося ще менше, якби мені спало на думку не хотіти цього .
  Марланц сказав: «Пан королю, я уявляю вам сина Аранаста Арагіса».
  — Лорде королю, — ввічливо сказав Аранаст, вклонившись. Він був схожий на Арагіса, аж до рис, які попереджали, що нікому не слід з ним не погоджуватися з жодної причини. Герін не думав, що в нього є сила характеру, яка б йому підтримати цей набір якостей, але він ще й був дуже старий. Він не міг провести на Дюрені більше кількох років.
  Думки про Дюрена змусили Лиса пошкодувати, що він не отримав більше підтримки від свого старшого сина. Він не думав, що воно знадобиться йому проти Арагіс Лучника. Елабонська імперія мала набагато більші ресурси, ніж її король-суперник. Він не знав, яку частину цих ресурсів Імперія направила чи витратить на відвоювання північних земель, але дізнається про це досить скоро.
  Аранаст сказав: "Ми всі... багато чули про вас, пане королю".
  «Це мило», — чемно сказав Герін, прикидаючись простаком, щоб подивитися, як на це відреагує син Арагіса.
  Аранаст відступив на півкроку, намагаючись примирити правителя, який стримував його батька протягом двох десятиліть, із цим хлопцем, який говорив так, ніби у нього в голові не було мізків. За мить він усміхнувся усмішкою, яка за крижаною точністю могла зрівнятися з усмішкою будь-якого Арагіса. «Більшість того, що ми чули, це те, наскільки ви скромні. Я бачу, що це так.
  Гаразд, тоді він не був дурнем. Це розчарувало Лисиця. З власною усмішкою Герін сказав: «Якби я хотів залишатися в бігах, я не поїхав би на південь».
  "Ми раді, що ви це зробили, якими б не були ваші причини", - поспішно сказав Марланц. «Імперія не буде така рада». Він зробив паузу. "Це... цей Фердульф... з тобою?" Як і в замку Фокса, він говорив про напівбога так, ніби Фердульф був якоюсь дикою твариною.
  "О так, він тут", - відповів Герін.
  "Гарний!" Марланц сказав із серцевим полегшенням — це був один із рідкісних випадків, коли Фердульф коли-небудь викликав у когось цю емоцію, та й взагалі будь-яку емоцію, крім зародкової, а іноді й не такої затятої люті.
  Наче бажаючи довести, що він тут, Фердульф підійшов, піднявся в повітря так, щоб подивитися Марланцеві в обличчя, і сказав: Я пам'ятаю тебе. Ти людина з сирого м'яса».
  "Більшість чоловіків такі", - відповів Марланц з тим, що Герін вважав похвальним спокоєм. Він знову глянув на Фердульфа. - Я сподіваюся, що ти також.
  «Ну так, — визнав маленький напівбог, — але не таке сире м'ясо, таке огидне й огидне, як у тебе чи в Лиса; у цьому я цілком упевнений».
  — Безперечно, ти маєш рацію, — сказав Герін голосом з підкресленою байдужістю. "Коли ви заходите в кущі, виростають ромашки та фіалки, а не те, що змушує їх рости".
  Фердульф кинув на нього погляд, сповнений такої зосередженої ненависті, що йому довелося зібратися з силами, щоб протистояти цьому. Напівбог помчав повітрям. «Він не любить Імперію більше, ніж нас, чи не так?» – стурбовано спитав Марланц. «Я сподівався, що він це зробить, відколи дізнався, що імперці йдуть з-за гір».
  — У всякому разі, він це зробив, — сказав Герін, чому Марланц виглядав ще більш стривоженим, а Аранаст зовсім стривожений. Лис засміявся. "Все буде в порядку. Ми з ним відрізаємо один від одного шматки весь час, поки він тут. Він звик до цього. Він упорається з цим. Але він зневажає Елабонську імперію з тонкою світлою ненавистю, яка має бути хорошим ще довгий час».
  "Ви плануєте виступити прямо проти Імперії, лорд-король?" — спитав Марланц у Лиса.
  Герін вказав на Арагіс. "Тобі краще передати це своєму повелителю, Марланцю", - відповів він. "Він тут командує всім".
  Аранаст виглядав так, ніби це вже припустив. Марланц виглядав здивованим, а потім спробував вдати, ніби він цього не зробив. Це не спрацювало: Аранаст це помітив. Марланц, мабуть, був би незадоволений, якби Арагіс знайшов можливість поговорити з ним наодинці. Якби Лучник діяв проти Геріна, він був у захваті. Оскільки вони були з одного боку, він був.
  Арагіс сказав: «Вони тут. Їм тут нема чого робити. Мій товариш-король згоден, що їм тут нічого робити». Він перевів свій лютий погляд на Геріна, ніби викликаючи в нього незгоду. Він не міг не погодитись. Арагіс дійшов висновку, так само очевидному для нього, як ситонський геометр знайшов доказ рівності двох трикутників: «Отже, ми атакуємо».
  * * *
  Кінний розвідник прискакав до армії північних земель. «Пан королі!» — крикнув він Геріну та Арагісу, які їхали на чолі своїх з'єднаних сил. «Імперіали знаходяться далеко на півдні, відразу за наступним пагорбом, південніше того, яким я їхав сюди. Вони в колоні, але не сплять — схоже, вони можуть швидко розвернутися, коли їм заманеться. к."
  "Ми все одно їх ударимо", - сказав Арагіс. На його наказ водій натягнув поводи. Герін наказав Дагрефу зупинитися поряд зі своїм товаришем-королем. Арагіс помахав рукою, щоб привернути увагу солдатів за ним. "Ліво і право!" він гукнув. «Збудуйте бойову лінію! Ліворуч і праворуч!»
  Оплески пролунали як від його людей, так і від Геріна. Вони збиралися отримати бій, якого так прагнули багато хто з них. Лис не розумів, що хтось рветься у бій, починаючи зі своєї першої битви, але багато хто розумів. Воїни розійшлися по полях з обох боків дороги Елабон, утворивши нерівну лінію, яка в міру просування проти Імперії ставала дедалі нерівною.
  — А що про вершників? — спитав Герін, коли Арагіс не дав їм жодних наказів.
  Лучник насупився. "Правильно", - сказав він - звичайно ж, він забув про них. Подумавши трохи, він скомандував: «Хай обійдуть праворуч. Можливо, їм вдасться взяти імперців у фланг, якщо вони нічого подібного шукати не будуть».
  Він говорив так, ніби не очікував, що це станеться, ніби він відганяв вершників Рівіна з дороги, щоб він міг продовжити основну битву. Герін не намагався змінити свою думку. Неважливо, чому він віддав такий наказ, він мав здоровий глузд. Герін помахав Рівіну, привернув його увагу та передав повідомлення.
  "Так, пане королю, ми спробуємо це зробити", - відповів Рівін. Він глянув на Лучника Арагіса з виразом обличчя, яке говорило про те, що він теж знав, що Арагіс не чекав багато чого. «Можливо, ми переконаємо тих, хто сумнівається в їх сумнівах».
  "Говоріть так, коли наближаєтеся до імперців", - сказав Арагіс. «Можливо, вони думатимуть, що ти один із них, і зможуть допомогти тобі завдати їм шкоди».
  «Я так і зроблю, пане королю, і дякую вам за пропозицію», — сказав Рівін. Він дивився на Арагіса з повагою, не менш реальною, ніж його невдоволення.
  Але Лучник не закінчив: "Якщо ти їх не обдуриш, можливо, тобі вдасться втомити їх до смерті".
  — Ще раз дякую вам, пане королю, — напружено сказав Рівін. Він поїхав, щоб зібрати своїх людей і направити їх у напрямку, вказаному Арагіс. Герін ставив питання, чи образив Арагіс його заради того, щоб образити, або щоб надихнути його битися ще сильніше. Герін також ставив питання, чи спромігся Арагіс провести такі відмінності.
  Де цей Фердульф? — спитав Арагіс, озираючись на всі боки. «Я хочу, щоб він був у центрі уваги проти Імперії».
  Попереду та в центрі з'явився Фердульф. Союзники в нього та Арагіса були менш ймовірними, ніж у Геріна та Арагіса. «Назад через гори разом із ними!» — крикнув Фердульф і підвівся над передніми рядами, як живий бойовий прапор. Солдати, особливо люди Арагіса, які знали його лише як напівбога, а не як огидного хлопчика, підняли оплески.
  "Вперед!" - крикнув Арагіс. З черговим привітанням, гуркотом коліс і скрипом незмазаних осей колісниці покотилися вперед.
  У машині з Геріном і Дагреф Ван сказав: «А, ну, ще одна бійка». Він підняв спис. «Тепер, щоб змусити інших хлопців пошкодувати, що їхні матері колись їх народили».
  Арагіс знову крикнув: «Наш крик: «Північні землі!»
  Герін поклав руку на плече Дагрефа. «Везіть, як я вам наказую, або як вам здається краще, якщо я надто зайнятий боротьбою, щоб віддавати вам якісь накази. Боги зберігають вас у безпеці».
  «І ти, батьку. І всі ми», - відповів Дагреф. Потім він насупився. Він стояв спиною до Геріна, але Лис дізнався цей вислів, як плечі його сина трохи згорбилися вперед. Після звичайної паузи для роздумів Дагреф продовжив: «Але, звичайно, боги не зможуть захистити всіх нас. Навіщо тоді молитися?
  Якщо Дагрефа турбували філософські питання, він навряд чи запанікував, коли розпочнеться бій. Герін ніколи не вступав у бій із такою підготовкою. Він теж не думав, що Дюрен це зробив. Але якби філософія допомогла його старшому синові від Селатрі триматися на вірному шляху, Лис не скаржився б.
  Першим невисоким пагорбом перекотилася армія. Колісниці якраз спускалися далеким схилом, коли над гребенем другого пагорба, про який згадав розвідник, підійшли провідні колісниці загону, посланого Елабонською імперією повернути собі північну провінцію, яку вона покинула поколінням назад.
  Побачивши ворогів люди Герина і Арагіса зчинили гучний крик: глузування і ненависть змішалися. «Тримай твердо!» - крикнув Арагіс. «Клянуся батьком Дьяусом, я відріжу яйця першій колісничній команді, яку побачу, що мчить уперед на самоті. Тримайтеся».
  І черга трималася стійко. У короткостроковій перспективі страх працював досить добре, щоб люди були слухняними. Дедалі більше імператорських колісниць наближалися до гребеня другого пагорба. Вони розгорталися в міру просування; їхня лінія ширшала на очах Лиса. Йому хотілося, щоб його люди і люди Арагіс виявилися ближче до них і вдарили їх перш, ніж вони вишикуються в лінію. Бажання принесло йому те, що зазвичай отримувало бажання.
  Дагреф сказав: «Усі їхні колісниці виглядають однаково. Хіба це не дивно?
  "Ні, якщо подумати", - відповів Герін. «У місті Елабон Імперія має арсенал, де ковалі, теслярі та їм подібні роблять зброю для всієї імперської армії. У них є форми для копій, форми для шоломів і форми для колісниць. саме тут у кожній фортеці буде свій тесляр чи колісний майстер зі своїми власними уявленнями про те, як щось робити».
  «Тоді ці машини, ймовірно, будуть кращими, ніж деякі з наших, але гіршими за інші», — сказав Дагреф. «Якщо вони продовжуватимуть робити їх по тому самому шаблону досить довго, поки ми тестуємо гірше проти кращого, рано чи пізно всі наші будуть кращими, ніж у них».
  "Або ми взагалі спробуємо щось інше". Герін подивився на захід, щоб подивитися, чи зможе він помітити загін вершників Рівіна. Загалом він був радий виявити, що не зміг: дерева затуляли їх від того, що на мить стало полем бою. Якби їм вдалося обійти цю завісу, вони могли б зробити імперцям неприємний сюрприз.
  «Елабон! Елабон! Елабон!» Ворог теж кричав у ритмічному уніссоні, що сильно відрізнявся від величезного безладного реву, що виходив від людей північних земель. Імперці виглядали набагато одноманітнішими, ніж солдати Геріна та Арагіса, кожен з яких екіпірувався так, як міг собі дозволити і так, як вважав найкращим. Люди з півдня Високого Кірса нагадували Лису воїнів, яких Рос Свірепая використовувала для завоювання цієї провінції кілька сотень років тому. Це порівняння непокоїло його; Воїни Ріс, судячи з усього, були найміцнішими з тих, що будь-коли існували.
  "Це буде найбільша битва на колісницях, яку я коли-небудь бачив", - сказав Ван, коли все більше і більше імперців наближалися до пагорба.
  "Найбільша битва на колісницях, яку коли-небудь бачила ця частина світу, - відповів Герін, - якщо тільки не було ще більших битв, коли ми, елобанці, завоювали її". Щойно слова «ми, елобанці», зірвалися з його вуст, він знайшов їх дивними. Він вважав себе елабонцем. Він говорив елабонською мовою. Він поклонявся Елабонський богам. Він почитав Елабонський цивілізацію (не в останню чергу ті її частини, які були запозичені або вкрадені у Ситонії). І тепер він збирався докласти всіх зусиль, щоб перемогти солдатів Елабонської Імперії.
  Звичайно, вони б убили його, якби він цього не зробив. Це був сильний аргумент на користь боротьби.
  Фердульф ширяв високо над головою, вигукуючи образи на адресу імперської армії. Герін не знав, що маленький напівбог міг зробити, окрім як вигукувати образи. Навіть це могло б допомогти, враховуючи, що він явно надприродний. Можливо, Фердульф і сам не знав, чи зможе він щось зробити. Можливо, він не дізнається, доки не спробує і воно або спрацює, або ні.
  Дагрефу Герін сказав: «Якщо ви побачите чарівників Імперії, тримайтеся до їхніх машин. Якщо ми зможемо позбутися їх, ми допоможемо нашій власній справі більше, ніж допомагаємо, платячи звичайним солдатам». Дагреф кивнув головою.
  Герін потягся через плече, витяг стрілу з сагайдака і надів її на тятиву. Обидві армії швидко наближалися. Вже почали летіти перші стріли. Вони далеко не досягли своєї мети. Завжди були солдати, які не могли дочекатися, поки у них з'явиться хоч якийсь розумний шанс потрапити у що-небудь, перш ніж почати стріляти.
  Дедалі ближче наближалися ворожі машини. У роті Геріна пересохло. Його серце билося. Він зрозумів, чому нетерплячі солдати почали стріляти надто рано. Це змусило їх відчути, що битва почалася, і очікування закінчилося. Поруч із Лисом у стрибучій машині Ван бурмотів: «Давай. Давай. Давай». Герін не думав, що усвідомлював, що робить це. Він теж хотів розпочати бій, але в нього не було лука.
  Прямо попереду йшов імперець у позолоченому панцирі та шоломі. Це робило його свого роду офіцером, а також гарною мішенню. Герін сів, одним плавним рухом підніс лук до вуха та вистрілив. Тьотіва захлеснула шкіряний браслет на його зап'ясті. Він схопив ще одну стрілу, націлив її та знову випустив.
  Офіцер у позолочених обладунках не впав. Стрілянина з колісниці вимагала великої удачі навіть від найкращих воїнів. Звісно, якщо у повітрі буде достатньо стріл, деяким із них обов'язково пощастить. Тут і там з обох ліній лунали крики. Чоловіки скорчилися і випали зі своїх машин, коли вони мчали полями. Коні теж падали, колісниці розверталися вбік, а один чи два рази врізалися одна в одну, гублячи ще більше людей.
  Жужжа, як розлючений джміль, повз вухо Лиси пролетіла стріла. Він похитав головою, як перед справжньою комахою. Справді: через достатню кількість стріл у повітрі деяким обов'язково пощастить, а йому не пощастить. Старий блідий шрам покривав його ліве плече. Він знав, що таке рани.
  "Поїхали", - сказав Ван. Арагіс не приховував своїх дій: він кинув свою армію прямо на імперські сили. Можливо, він думав, що вони зламаються і втечуть — зрештою, вони були знеможеними жителів півдня. Командувач, якого Елабонський імператор послав за гори, дотримувався того ж підходу до воїнів із північних земель. Можливо, він думав, що вони зламаються й побіжать, зрештою, вони були напівварварськими повстанцями.
  Жодна із сторін не зламалася. Жодна зі сторін не втекла. Жодна зі сторін не робила особливих маневрів. Герін цілився у візок колісниці, яка мчала до нього. Його стріла потрапила невдачливому елабонц прямо в шию. Хлопець кинув поводи і схопився за себе, випадаючи з колісниці. Над ним проїхало колесо. Він лежав непорушно.
  Один із лучників в імператорській колісниці схопився за поводи. Він нудьгував. Вони волочилися по землі. Коні, які більше не перебувають під чиїмось контролем, перейшли з галопу на крок. Дагреф пройшов повз них так близько, що Ван зміг використати свій важкий спис. Він видав гучний крик лютого тріумфу, спостерігаючи, як падає імперський солдат.
  Деякі колісниці протиборчих сторін пронеслися повз один одного. Інші зупинилися, щоб уникнути зіткнення. Бійка переросла у рукопашну. Те, що раніше було акуратними лініями, перетворилося на безладну мішанину колісниць та коней. Деякі чоловіки продовжували стріляти стрілами у своїх ворогів. Інші, що були ближче, вихопили мечі та сокири і почали рубати один одного.
  "Відступи, в ім'я Імператора!" — вигукнув імперський офіцер своїм людям. «Ми знову вишикуємось у лінію і прорвемося крізь цих дикунів».
  Але солдати Елабонійської Імперії не змогли відступити та перебудуватися. Вони були пов'язані з воїнами північних земель так міцно, ніби їх тримали в обіймах коханого.
  «Розбий їх!» - крикнув Арагіс. «Розбий їх на шматки!» Герін ставив питання, як він став таким сильним, не маючи кращого уявлення про стратегію, ніж це. Можливо, тут справа була швидше в лютості, ніж у стратегії. Будь-якому з людей Арагіса, які відступлять, доведеться згодом зустрітися з ним віч-на-віч. Це означало, що відступ був далеко не вірним способом врятуватися від небезпеки.
  Імператорська колісниця під'їхала до тієї, якою їхав Дагреф. Один із воїнів повернувся і вдарив Герина своїм мечем. Лис відхилився від леза, що пролетів повз нього. Він вихопив сокиру з кронштейна, прикріпленого до боку його колісниці, і встромив його в ребра солдата. Він прокусив луску його корсета. Кров ринула з рани. З киплячим криком і обуреним виразом обличчя солдат обвалився.
  Ван вибухнув сміхом. "Схоже, капітане, ви робите це один раз у кожному бою", - сказав він. «Вони ніколи не очікують, що ви будете шульгою, і це помилка, яку їм ніколи не вдасться зробити двічі».
  Герін хотів було відповісти, але крикнув: «Сіди за собою!» замість. Збоку до колісниці підбіг імператорський воїн із сокирою. Багато коней з обох боків упали; багато водіїв постраждали; багато колісниць перекинулися. Деякі чоловіки продовжували битися пішими.
  Ван вискочив з машини і з ревом, яке могло виходити з горла довгозуба, кинувся на солдата Елабонської імперії. Солдат був майже на фут нижче величезного чужинця, чий шолом і гребінь з кінського волосу, що хитається, над ним робили його ще вище. Коли Ван ударив списом, імперець не став чекати, щоб спробувати зробити з ним висновки, а розвернувся на п'ятах і побіг геть, щоб знайти ворога, якому він був би ближчий. Сміючись, Ван стрибнув назад у колісницю.
  Дагрефу вдалося уникнути преси і за вказівкою Геріна направити машину до кількох імператорських колісниць, екіпажі яких сильно тиснули на деяких людей Арагіса та деяких його власних. Пара колісниць Імперії також вивільнилася і швидко рушила вперед, перегороджуючи йому шлях.
  Раптом Фердульф злетів з неба і заверещав у обличчя коням імперців. Одна команда розлютилася і вилетіла з бою. Інша команда взагалі не втекла. Коні схопилися на дибки і заволали від жаху. Елабонський воїни вчепилися в рейки своєї машини. Це було все, що вони могли зробити, щоби не виплеснутися на землю.
  Це також зробило їх легкою здобиччю для Геріна та Вану. Лис вистрілив у одного з близької відстані; Ван пронизав ще одного. Тоді третій вистрибнув із колісниці і таким чином зберігся.
  "Відмінна робота!" — гукнув Герін Фердульф. «Продовжуй так само, ти зведеш їх з розуму».
  Паря в повітрі, Фердульф посміхнувся Лису, який, враховуючи Елабонську Імперію як новий стандарт порівняння, здавався огидному маленькому напівбогу краще, ніж будь-коли раніше. "Я знайшов для них ще щось нове", - сказав Фердульф.
  Він піднявся над місцем бою, натяг туніку на живіт і… У цьому нічого нового. Це була огидна гра, в яку він грав у лисиному замку, коли Марланц Сире М'ясо прийшов у гості. Тоді це було просто погано. Тепер, якщо солдат Елабонійської Імперії несподівано розлютився з неба, він міг відволіктися на кілька вирішальних моментів, протягом яких не міг ні атакувати, ні захищатися. Декілька солдатів поплатилися життям за таке відволікання уваги.
  У Фердульфа, здавалося, був необмежений запас своєї огидної зброї. Герін ніколи не думав, що однією з якостей напівбога може бути здатність ссати нескінченно, не заправляючись водою чи елем. Це була не та здатність, про яку говорили ситонські міфологізатори та їхні елабонські наслідувачі. Їхні думки були про вищі речі. Фердульф не зробив.
  Ще однією його властивістю, про яку міфологізатори могли згадати у письмовій формі, була його надприродна здатність ухилятися від стріл. Він також мав багато шансів використати цю здатність. Багато обурених імперців посилали в його бік стріли, і він не летів так високо, щоб стати легкою мішенню. Проте кожна стріла промахувалася. Герін не міг сказати, чи пролетіли стріли повз ціль, чи Фердульф вивернувся. Як би там не було, це спрацювало, але жодна з них не потрапила в ціль. Він неприємно помстився і чоловікам, які стріляли в нього.
  І тоді, з криком здивування та обурення, він повалився з неба неподалік Лиси. "Ох, чумо!" - вигукнув Герін. «Каффер або один з інших їхніх проклятих чарівників таки знайшов заклинання, яке його вкусить. Дагреф!
  - Так, тату, - сказав Дагреф, а потім озирнувся через плече на Геріна. — Ти справді впевнений, що хочеш його врятувати?
  — Не спокушуй мене, хлопче, — сказав Герін. Йому б більше сподобалося, якби слова, що вилетіли з його рота, більше скидалися на жарт. Але хоча він і не хотів порозумітися ні з Фердульфом, ні з Мавриксом, ідея залишити набридливого маленького ублюдка ситонського бога напризволяще мала жахливу привабливість.
  Хоча Фердульф і не літав, стріли не вражали його. Вони рили землю навколо його маленьких ніжок, але ніхто не пронизав його тіло. "Прикінчи його!" — крикнув імператор — звичайно ж, там був Каффер, який виглядав непристойно задоволеним собою.
  «Ідіть до чаклуна!» Герін закричав і пустив стрілу в Каффера. Чарівник відбив його розсіяним пасом. Однак він не міг зробити це без зусиль, як міг Фердульф, і, доки він на мить відволікся, напівбог відірвався від землі. Як тільки стріла пролетіла повз, маг із Міста Елабон відновив своє заклинання, і Фердульф, кричачи в люті, знову опинився на землі.
  Герін ще раз вистрілив у Каффера. І знову чарівник змусив його схибити. Імперський воїн вистрибнув із колісниці і побіг до Фердульфа, який після ще одного стрибка в повітря, поки Каффер був зайнятий, знову повернувся на землю. Вилаявшись, Ван зістрибнув і кинувся на допомогу напівбогу. На відміну від іншого солдата цей стояв і бився.
  Лис мав мало часу, щоб подивитися цей бій. На той час Дагреф уже під'їхав досить близько до машини Каффера, досить близько, щоб клацнути батогом чарівника. Батіг було не так легко відхилити, як стріли Геріна. Кафферу вдалося ухилитися від цього, а потім вив заклинання. Батога перетворилася на змію в руках Дагрефа. Змія шипіла, звивалася і намагалася вкусити.
  Однак це спрацювало не так добре, як сподівався Каффер. Як і багато хлопчиків його віку, Дагреф любив змій. Цей був більше, ніж усе, що Герін бачив у Лисиній фортеці, але це, схоже, не збентежило його сина. Дагреф схопив його за голову. Йому довелося використати обидві руки, щоб контролювати довжину його звивань. Герін схопив поводи, щоб коні не розбіглися.
  - Дякую, батьку, - сказав Дагреф. Потім він крикнув Кафферу: "Ти зробив це, тепер подивися, як воно тобі сподобається!" Він кинув змію в чаклунську машину.
  У Каффера було під рукою заклинання, що дозволяє перетворити батіг на змію. Схоже, він не мав можливості знову перетворити змію на батіг. Він, його візник і воїн у колісниці разом із ними кричали, топтали і рубали змію, яка, як і будь-яка інша змія, вмирала вкрай неохоче.
  Дагреф забрав поводи у Геріна так спокійно, як ні в чому не бувало. Лис випустив третю стрілу в Каффера. Чарівник нічого не знав про це, поки воно не пронизало його між двома ребрами і пронизало його майже до оперення. Він випростався і закричав, у цьому довгому крику змішалися мука і здивування. Оскільки люди, як і змії, можуть неохоче вмирати, Герін знову вистрілив у нього, цього разу в обличчя. Він випав із колісниці, як мішок із горошком.
  З радістю радість Фердульф знову поплив над полем. Герін озирнувся довкола, щоб побачити, чи потрібна Вану допомога проти його ворога. Імперський воїн лежав землі, б'ючись назустріч смерті. З списа Вана капала кров. «Дурень був хоробрим, — сказав чужинець, повертаючись до колісниці, — але це не робить його менш дурним».
  "Батьку, вибач, але в мене більше немає батога", - сказав Дагреф.
  "Враховуючи, що ти з ним зробив, думаю, я пробачу тебе", - відповів Лис сухим голосом. "Це було швидке мислення".
  Плечі Дагрефа смикнулися вгору і вниз. "Я не бачив нічого кращого, що можна було б зробити з цією штукою".
  Ван оглянув поле, потім штовхнув Геріна. «Фокс, ми виграємо цю прокляту битву чи програємо?»
  Герін теж глянув. "До біса мене, якщо я знаю", - сказав він. "Вони не біжать, і ми не біжимо, і ми всі змішалися". З деякою сардонічною гордістю він додав: «У всякому разі, бої, які я проводжу, акуратніші за це. Арагіс не має почуття акуратності».
  "Ти можеш сказати йому це, коли все тут буде зроблено", - сказав Ван з усмішкою. «Але почекай, поки я буду поруч, якщо ти будеш так люб'язний. Я хочу почути, що він скаже тобі потім».
  Дагрефу вдавалося підтримувати рух колісниці так, як він хотів, навіть без батога, що прискорює коней. Що робити на полі бою, йому не було природним, як, скажімо, для Вана, та й для Дюрена теж. Але він добре подумав і не дав себе збити з пантелику. Все це також мало значення.
  І йому вдавалося чітко пам'ятати все, що було і повинно відбуватися, що було важко зробити багатьом людям, які вважали себе великими капітанами. Він сказав: «Хіба Рівін та його вершники не повинні найближчим часом приїхати з флангу?»
  «Батько Дьяус!» - вигукнув Герін. Його голова обернулася на захід. — Я зовсім про них забув. Де вони взагалі?
  Ван теж глянув на захід. "Напевно, серед дерев", - сказав він, - "намагаючись з'ясувати, яка зі сторін яка. Як ти й сказав, Фоксе, це найнеохайніша бійка, яку я коли-небудь бачив».
  "Ну, один із способів навести порядок - це атакувати прямо зараз", - сказав Герін. "Наші люди знають, хто вони, а імперці - ні, хіба що з'ясовують, що вони не друзі, і ..."
  Він замовк. Ні Дагреф, ні Ван не звертали на нього уваги. Вони обоє дивилися на захід. Герін теж подивився ще раз у цьому напрямі. Його кислий вираз зник, змінивши величезну усмішку. Прозвучавши серйозніше, ніж зазвичай, Ван запитав: «Ви коли-небудь замислювалися про те, щоб зайнятися пророкським бізнесом?»
  «Я залишаю це моїй дружині та далекоглядному Бітону, дякую», — відповів Герін.
  Незалежно від того, передбачив він їхнє прибуття чи ні, вершники Рівіна наблизилися до поля бою майже галопом. Люди Геріна та Арагіса аплодували. Імперці або лаялися, або сміялися.
  Повільніше, ніж варто було б, офіцер, який очолював армію Елабонської імперії, зрозумів, що вершники, хоч би якими дивними вони здавалися йому, можуть являти собою реальну загрозу. Він відокремив від своїх основних сил ескадрон колісниць (непросте завдання, враховуючи, наскільки активно його армія боролася з людьми північних земель) і відправив їх проти нових ворогів верхи на конях.
  Коли інші імперці не намагалися його вбити, Герін з великою цікавістю спостерігав за зіткненням старого та нового. На його величезне подив, все пішло саме так, як передбачав Ліс Рівін. Він знав Рівіна понад двадцять років; за весь цей час він не міг пригадати, щоб думав про щось подібне раніше. Зараз він думав, що Рівін вибрав чудовий час, щоб виявитися правим.
  Колісниці з гуркотом промчали полями назустріч вершникам, як завжди, штовхаючись і підстрибуючи. Воїни в машинах, що тряслися, підстрибували, стріляли в людей Рівіна. Люди Рівіна відкрили вогонь у відповідь. Мало того, вони об'їжджали колісниці так, ніби останні були прибиті до землі. Вони стріляли в імперців з усіх боків одночасно; кожен, хто намагався підняти щит проти стріли, що йде праворуч, був схильний не бути пронизаним стрілою, що йде ліворуч або ззаду.
  Дагреф сказав: «Ми спостерігаємо кінець усієї боротьби. Я не думав, що це станеться так легко».
  "Я теж", - сказав Герін.
  "Ніхто теж", - сказав Ван.
  Але сталося так, що це сталося. Незабаром колісниці, послані імперським полководцем проти вершників, були зметені з поля, наче мітлою. Вершники Рівіна почали обсипати стрілами людей основних імперських сил. Деякі під'їжджали близько, щоб використати меч та спис проти своїх ворогів.
  Там, де люди Елабонської імперії зупинили колісниці Геріна та Арагіса, шок від нового стривожив їх набагато більше, ніж його фактичний вплив на поле битви та кількість вершників можна було б виправдати. Спочатку по одному, по двоє, а потім і у великих кількостях вони припинили бій і відійшли на південь. Вони не були розгромлені; вони люто чинили опір переслідуванню людей північних земель. Але й на цьому полі вони більше не збиралися воювати.
  Рівін під'їхав до Геріна. На його мечі була кров. Те саме зробило і його обличчя; стріла влучила в одну щоку. Але на його обличчі також сяяла величезна усмішка. Герін не звинувачував його - він заслужив право посміхатися. — Як щодо цього, пане королю? - Сказав Рівін. "Як на рахунок цього?"
  "Ну, а як щодо цього?" — незворушно спитав Герін. Рівін глянув на нього, а потім почав сміятися. Герін також. Чому ні? Вони перемогли.
   У
  "Це битва", - сказав Герін вісімнадцятого числа - чи це було двадцять третє? - Час того ж дня. "Це не війна".
  Саме на цей раз він розмовляв з Адіатунном. Трьом-вождь глянув на нього нетерпляче, ніби чіплявся через дрібниці. «Вони вже облизані, і ми їх більше не побачимо, чи не так?»
  - Ні, чорт забирай, це не так, - втомлено сказав Лис. «Або, швидше, ми їх перемогли, але неможливо дізнатися, чи означає це, що з них достатньо, чи післязавтра чекає ще один бій».
  Адіатунн сказав: «Отже, ти хочеш сказати мені, що елобанці з-за гір ще впертіші, а ті з вас, керни, з якими ми, Трокмої, весь час справлялися?»
  «Як би ми не були вперті, ми лише гілка цього ствола», — сказав Герін. «Інша частина угоди полягає в тому, що вони використовують ресурси землі, більшої за цю провінцію, і все це під владою однієї людини; вона розділена на фрагменти, як північні землі. Якщо Імператор накаже ця армія продовжуватиме боротися, так і буде. Якщо він накаже ще одній армії піднятися до Вищих Кірів, нам доведеться боротися і з нею також».
  «Можливо, вся ця цивілізація — не та розвага, про яку я думав». Адіатун пішов, похитавши головою.
  Герін повернувся до того, чим займався: допомагав доглядати поранених. Навчання і більше практики, ніж йому хотілося б, зробили його таким же добрим бойовим хірургом, як і будь-який інший житель північних земель. Він викопав наконечники стріл, зашив порізи, допоміг управити пару зламаних кісток і закликав усіх, хто мав якісь рани, промивати їх елем. "Це допомагає очистити", - сказав він, - "і чиста рана з меншою ймовірністю зіпсується, ніж брудна".
  "Вино було б краще", - сказав імперський солдат, якого викинули з колісниці і схопили, поки він був приголомшений.
  "Так би й було, якби вони в нас були", - погодився Ліс. Помітивши Фердульфа, що прогулюється неподалік, він помахав рукою і назвав ім'я напівбога.
  На його подив, до нього підійшов Фердульф. "Що ти хочеш?" — спитав син Маврикса менш вороже, ніж звик Герін. Можливо, Фердульф зрозумів, що йому слід бути вдячним. А може, Лис змахне руками і полетить до Фомора. Він запозичив цей образ із мови трокомів; Фомор – це ім'я, яке лісові бігуни дали місячному елабоніанцю, який називається Тіваз.
  Сподіваючись скористатися тим, що з Фердульфом вважалося добродушністю, Герін запитав: «У тебе випадково немає якихось цілющих здібностей?» Маврікс мав величезну владу над тілом, але Герін вважав розумним не згадувати про це, щоб Фердульф не розсердився, коли йому нагадали, хай і побічно, що він лише наполовину бог.
  Питання, здавалося, застав Фердульфа зненацька. "Я не знаю", - відповів він. «Не думаю, що я колись пробував. Навіщо мені взагалі пробувати? Навіть якби я міг, все, що я робив би, це лікував би елобанців, а елобоніанці мені не подобаються».
  "Ви зцілюватимете воїнів, які зможуть знову боротися проти Елабонської Імперії", - зазначив Герін.
  "Так і є", - неохоче визнав Фердульф. Його маленьке плече знизало плечима. «О, добре, я подивлюся, що можу зробити. Я не знаю, чи зможу щось зробити, ви знаєте. Іноді, коли я намагаюся щось зробити, виявляю, що можу. Іноді я не можу. мене злить».
  "Насамперед злиться на Імперію за те, що вона завдала цих ран", - запропонував Герін. «Не гнівайтесь на наших людей, які постраждали. Це не їхня вина».
  "Ні?" – сказав Фердульф. «Якби вони були найкращими солдатами, можливо, вони б із самого початку не постраждали». Але, сказавши це, він підійшов до чоловіка, який лаявся, поки кров із пораненої руки повільно просочувала пов'язку, обгорнуту навколо рани.
  Що він збирається робити? Солдат глянув на Фердульфа з таким самим сумнівом, як напівбог дивився на нього.
  Фердульф простяг руку і торкнувся пов'язки. - Вигукнув воїн у захваті. Фердульф теж вигукнув і відсмикнув руку. Він схопив себе за руку в тому місці, де його було поранено. Його нижня губа випнулась у роздратованому сум'ятті. «Боляче! Боляче, ніби стріла увійшла до мене».
  «Але це позбавило мене болю», — сказав воїн. «Поки ти мене тримав, мені більше не було боляче, і я думав, що мені краще, якщо ти розумієш, про що я. Але коли ти прибрав руку з рани, мені знову стало боляче».
  "І мені перестало хворіти", - сказав Фердульф, ніби це було набагато важливіше. Для нього, безперечно, так воно і було.
  Герін сказав: Не могли б ви спробувати ще трохи, навіть якщо так? Це була б велика підмога у війні проти Імперії, якби ви змогли це зробити».
  «Боляче», — повторив Фердульф. Герін, однак, вибрав правильний гачок, щоб упіймати рибу. Фердульф, можливо, і чинив опір, але він знову поклав руку на рану воїна. Хлопець видав гучне, сильне зітхання, коли його біль знову зник. Фердульф скривився і захникав, але не відпустив.
  Тоді солдат сказав: "Дьяусе Всеотче, ти подивишся на це?" Здоровою рукою він вказав на напівбога.
  Герін дивився. На маленькій руці Фердульфа, на його очах, утворилася рана, схожа на ту, яку отримав солдат. Лис м'яко сказав: «Фердульфе, тобі більше не треба продовжувати. Насправді, можливо, було б краще, якби ти цього не робив».
  Коли Фердульф глянув на себе, він ахнув і відсмикнув руку від пораненого. Разом із Геріном та воїном він дивився на свою руку. Поступово те, що могло стати раною, зникло з його тіла.
  "Ти зробив мою краще, малюку, і я дякую тобі за це", - сказав солдат. «Тепер уже не так боляче. Але я не хотів би, щоб ти продовжував, особливо зараз, коли в тебе ось-ось почнеться кровотеча».
  "Занадто висока ціна", - з жалем сказав Герін. Він поплескав Фердульфа по спині, ніби маленький напівбог був людиною. «Ви зробили все, що могли, і я дякую вам за спробу».
  «Якби я був богом, я зміг би це зробити». Фердульф насупився. Ні, ця думка ніколи не покидала його голову. «Я відчуваю у собі силу, але не можу утримати її від того, що вона робить зі мною. Моє тіло не витримає того, що має».
  Лис підозрював, що ця проблема переслідуватиме його все життя, яке справді могло виявитися дуже довгим. Будучи лише людиною, Герін володів лише людськими здібностями, які не перевантажували його просто людське тіло. Здібності Фердульфа перевершували тіло, в якому вони перебували, якби, скажімо, білка раптово наділялася людським інтелектом.
  Поки Герін міркував про це, до нього підійшов Арагіс-лучник. Він виглядав таким же щасливим, як і завжди, що було не дуже. "Твої люди добре билися, Фоксе", - сказав він, кивнувши Геріну. "Краще, ніж я думав, і я ніколи не думав, що вони не зможуть".
  "Я це розумію, інакше ти б напав на мене", - сказав Герін, на що Лучник, не соромлячись, знову кивнув. Герін продовжив: «У тому, як ваші солдати виконували свою роботу, теж немає нічого поганого, але я завжди знав, що будь-які люди, якими ви керуєте, боротимуться завзято».
  «Якби вони цього не зробили, ви напали б на мене », — сказав Арагіс. Саме це він і зробив би, і він судив інших за власними мірками. Через кілька ударів серця він додав: «Ви також отримали від цих гонщиків більше, ніж я очікував. Завжди готові до чогось нового». Далі пішов напівлай, напівхіхікання. «Тримає сусідів у напрузі».
  Герін підняв брову і криво посміхнувся. "Це ідея."
  «О, я знаю. Я це розумію», - сказав Арагіс. «Навіть у цьому випадку я ніколи не думав, що ти посадиш жінку верхи». Він знову звільнив свій кашляючий смішок. «Жінки створені для того, щоб ними їздили, а не для того, щоб кататися».
  «Про що, чорт забирай, ти зараз говориш?» - Запитав Герін. «У мене немає жінок…»
  А Арагіс закинув голову і зареготав. Герін був такий здивований, якби Верховні Кіри раптом стали на тонкі ніжки і станцювали веселий трьом-танець. «Їй-богу, ти нічого не знав», - сказав Лучник. «Ха-ха-ха! Хто б міг подумати? У Лиса щось відбувається прямо в нього під носом, а він гадки не має. Ха-ха!» Він витер очі, що сльозяться.
  Востаннє, коли щось сталося у Геріна під носом і він не помітив, Еліза втекла з кінською п'явкою. Через майже півжиття цей спогад залишився гірким, як хрін. Тримаючи свій голос під суворим контролем, він сказав: Ти краще скажи мені, що ти маєш на увазі.
  «Я маю на увазі те, що говорю». На обличчі Арагіса з'явилася зовсім нехарактерна усмішка. «Зазвичай я так і роблю, і це більше, ніж можуть стверджувати деякі люди, яких я міг би згадати. І я кажу ось що: якщо один із ваших вершників спробує ссати стоячи, це потече в неї по нозі. І якщо ви не помітили Тобі слід віднести свої очі до коваля і ув'язнити їх».
  - Ти не жартуєш, - повільно сказав Герін. Це було безглуздо, і він це знав. Наскільки він міг судити, Арагіс ніколи не жартував. Лис вказав на вершників, які, як завжди, трималися трохи осторонь інших воїнів. "Покажіть мені цю жінку, яка, як ви кажете, знаходиться там".
  "Батько Дьяус, якщо ти не впізнаєш жінку, коли побачиш її ..." Арагіс не просто зареготав, він захихотів. Герін ставив питання, чи не опанував його демон. Це мав бути дуже дурний демон, щоб із вуст Арагіса вирвався сміх. Лучник узяв його за руку. - Добре, тоді давай. Якщо тобі треба показати, то я тобі покажу. А поки я про це, чи можу розповісти тобі, як заводити дітей?
  «Я в цьому знаюся, дякую», — сказав Герін крізь стиснуті зуби. "Тепер роби, як ти сказав".
  "Тоді пішли." Арагіс усе ще сміявся, прямуючи до вершників Рівіна. Герін, що йшов за ним, кипів від люті. Голова Лучника повернулася туди-сюди. Герін збирався почати знущатися, коли рука Арагіс вилетіла назовні. — Ось, присягаюсь богами. Вона розмовляє із твоїм сином. Він узяв її з собою, щоб розважитись у поході?
  «Це не…» Слова застрягли у Геріна у горлі. Вершник, що стояв там і розмовляв з Рівіном, був дуже молодим на вигляд хлопцем з дуже пухнастою бородою, яку він помітив кілька разів на шляху на південь від Лисичої фортеці. Він подумав, що це неймовірна борода для такого хлопця. Тепер, коли він придивився уважніше, він побачив, що це неймовірно, бо це не було реальністю. Зрозумівши, що це несправжнє, він придивився до лиця під ним. «Маєва!» вигукнув він.
  * * *
  Дочка Вана різко обернулася. Дагреф повернувся до батька та Арагіс, потім, здавшись, знову повернувся до Мейви. Герін вловив кілька слів з того, що він сказав: "Рано чи пізно це обов'язково станеться".
  - Ну, Фоксе, - сказав Арагіс, все ще сміяючись, - це жінки, чи ти забув, як вони виглядають?
  "Це жінка", - серйозно погодився Герін. "Це жінка, яка тепер, коли ви її викрили, може вбити вас за це".
  Арагіс знову почав сміятися, потім глянув на нього. Лучник теж глянув на Маєву. Вона була на пару пальців вище за нього і ширше в плечах. І так само, як Герін дізнався її обличчя, Арагіс дізнався її ім'я. "Враховуючи, хто її батько, швидше за все, це ти зараз не жартуєш", - сказав він.
  "Ні крапельки", - відповів Лис. «Кажу тобі, мій друже-королю, я не хочу, щоб вона злилася на мене». Він підвищив голос: «Маево, іди сюди, будь так добра. Дагрефе, тобі теж краще прийти. Здається, ти знав, що відбувається».
  — Так, я знав, батьку, — сказав Дагреф із вражаючим штучним спокоєм. - І що з цього? Ти ніколи не забороняв Маєві йти з нами в кампанію, і…
  "Я ніколи не думав, що мені доведеться заборонити їй брати участь у кампанії з нами, - сказав Герін, - тому що я ніколи не думав, що вона це зробить".
  Дагреф говорив крізь нього: «...і вона вбила принаймні одного імперця і поранила ще трьох. Якщо це не доводить, що вона може вистояти на полі бою, що їй потрібно зробити, щоб довести це?
  Герін почав відповідати на це запитання, але зупинився, коли зрозумів, що в нього немає під рукою гарної відповіді. Він обернувся до Мейви. Що скаже твій батько, коли дізнається, що ти приїхав на війну?
  Вона знизала плечима, від чого її плечі тільки здалися ширшими. «Він, мабуть, кричатиме і кричатиме на мене, — відповіла вона, — але що він може тепер сказати? Я тут і я вже боролася. Він би зробив те саме. Він зробив те саме, коли він був мого віку».
  — Молодший, — неуважно сказав Герін. — Але ж він був чоловіком. Ти…
  - Тут, і живий, і з мертвим ворогом, - вставив Дагреф. — Ти ж збирався сказати це, чи не так, тату?
  Арагіс пирхнув. Герін кинув на нього злий погляд, а Дагреф ще один. Потім Лис помітив високий малиновий гребінь з кінського волосу. Він помахав у тому напрямку. Ван помахав у відповідь. Герін знову помахав рукою, на цей раз закликаючи до себе друга. "Я не збираюся зараз нічого говорити", - сказав він, коли Ван підійшов до нього. "Я залишу це батькові Маеви".
  Сама Маєва обдарувала його поглядом, якого він скоріше не хотів би бачити. Але вона стояла прямо і чекала на прибуття Вана. Він височів над нею, але височів майже над усіма. "Привіт, Фокс", - прогудів він. — Навіщо я тобі зараз потрібний? Я якраз збирався...
  Він простежив за поглядом Геріна на Маєву. На мить Лисі здалося, що він не впізнає її під накладними вусами, які вона приклеїла собі на обличчя. Герін був готовий піддражнити Вана за це, перш ніж згадати, що він теж не розгадав маскування Маеви. І тоді Ван це зробив. Його сіро-блакитні очі розширились. Він хотів було щось сказати, але з його рота вирвалося тільки безмовне кашляюче каркання від подиву.
  «Здрастуйте, батьку», сказала Маєва. На той час вона вже володіла своїм голосом. Це було сильне контральто, яке легко можна було сприйняти як дискант юнака, чий голос ще не зламався, хоча в такого юнака, мабуть, не виросла б така густа борода.
  І все ж таки Герін не був сильно здивований, що їй вдалося провернути обман. Більшість людей побачили те, що очікували побачити, почули те, що очікували почути. Маева була ростом з людини, вона знаходилася в місці, де мали бути тільки чоловіки, вона зверталася зі своєю зброєю як чоловік, так ким ще, крім чоловіка, вона могла бути? "Ілюстрація різниці між тим, що ймовірно, і тим, що є" , - подумав Лис.
  Ван нарешті знайшов слова: Що ти тут робиш? Можливо, це були не найкращі слова, але Геріні було б важко вигадати щось найкраще під впливом моменту.
  У Маеви була можливість прийти до тями. «Ну, звичайно, прядіння ниток і випічка хліба», — відповіла вона з іронією, якою, мабуть, навчилася у Дагрефа.
  Ван дивився на нього і захлинувся. Дагреф, звучаючи послужливо, хоча насправді це було зовсім не так, сказав: «Вона одна з вершників Рівіна. Вона вбила імперця та поранила ще пару».
  - Що скаже твоя мати? - Зажадав Ван у дочки. Це змусило Геріна пильно подивитися. Він ніколи раніше не чув, щоб Ван використав ім'я Фанд таким чином.
  Очевидно, Маєва також не могла. Знизавши плечима, вона відповіла: «Коли ти вирушаєш у кампанію, ти не звертаєш уваги на те, що каже Мати. Як ти думаєш, чому я збираюся це зробити?
  Слухаючи з аналітичним слухом, Герін захоплювався цим. Передбачалося, що Маев у передвиборній кампанії стільки ж справ, як і в інших. Лис чекав, чи прийме Ван чи хоча б помітить це невисловлене припущення.
  Чужоземець похитав головою, як ведмідь, що терзався бджолами. «Це не те саме, зовсім не те ж саме», - сказав він. "Прекрасна жінка, твоя мати, я не зможу довго перебувати з нею на одному місці".
  - Ти думаєш, у мене щось інакше? - Запитала Маєва.
  Ван закашлявся, а потім почервонів під своєю бронзовою шкірою. "Ну так, це щось інше", - відповів він і залишив усе як є, замість того, щоб пояснити, чим це відрізняється. Для цього довелося б пояснити, чому подружня зрада вважається його улюбленим видом спорту поряд із боями. Він знову кашлянув, а потім сказав: «Тепер, коли я знаю, що ти тут, я скажу, що ти повеселився, і тепер ти маєш повернутися до Лисого замку, де тобі і місце».
  Маєва скинула підборіддя. "Ні", - відповіла вона, і її відповідь відрізнялася простотою і стислістю.
  Якось на цей раз відтінок червоного, який повернув Ван, був іншим. "Я твій батько, я хочу, щоб ти знав, і що я скажу тобі, ти повинен зробити".
  - Ні, - знову сказала Маєва. Ти звернув увагу на те, що сказав тобі батько, коли ти вбив свою першу людину?
  "На той час він уже був мертвий", - сказав Ван, і ця відповідь насправді не була відповіддю. Він повернувся до Геріна. Ти король, Фокс. Якщо ти скажеш їй іти додому і берегти себе, то їй доведеться це зробити».
  Тоді у Геріна трапився напад кашлю. За всі роки, що він знав Вана, чужинець жодного разу не апелював до його авторитету. Замислено сказав: «Я не знаю. Хіба самотня дівчина на дорозі не наражається на більшу небезпеку, ніж та, що серед нашої власної армії?»
  — Вона може подбати про… — почав Ван, але потім, спізнившись на кілька слів, зупинився як укопаний.
  Дагреф, як завжди, молотком розігнав логічну помилку: «Якщо вона може подбати про себе, який сенс відправляти її додому?»
  Маєва надіслала йому вдячний погляд. Те, що надіслав йому Ван, було зовсім не так. Герін сказала: «Я не думаю, що ти виграєш цей бій, старий друже. Якби вона була хлопчиком, ти не намагався б».
  — Але вона не хлопчик, і в цьому вся справа, — уперто сказав Ван. «Я знаю солдатів, і…»
  "Чекати." Лис підняв руку. «Я також знаю Маєву. Чи не думаєш ти, що будь-хто, хто спробує доторкнутися до неї, якщо вона не хоче, щоб до неї торкалися, зрештою стане євнухом, як жерці Бітона, і так страшенно швидко?»
  Ван продовжував хмуритися. - Неправда, - сказав він знову. "Навіть не близько до правильного". За мить Герін зрозумів, що його, мабуть, непокоїло. Без сумніву, Маєва могла б захистити себе, якби не хотіла, щоб її чіпали. А що, якби вона справді хотіла, щоб до неї торкнулися? Мабуть, це було в голові Вана.
  Арагіс сказав: "Ви не відправте її додому". Його голос звучав так, ніби він уперше уявив собі таку нагоду.
  Герін вклонився йому. «Пан королю, ось вона». Він вказав на Маєву. «Якщо ти думаєш, що можеш наказати їй повернутися додому і змусити його йти, то вперед. Я не люблю марнувати накази, яким не підкорятимуться. Це послаблює решту наказів, які я даю після цього».
  "Один із способів зробити це - заборонити їй брати участь у будь-яких бойових діях тут у майбутньому, - сказав Арагіс, - і розмістити навколо неї охорону, щоб переконатися, що вона не зможе приєднатися до них".
  Він не був дурнем. Він ніколи не досяг такого успіху, якби був дурнем. Обличчя Маеви витяглося. Герін справді міг це зробити. Ван теж бачив те саме. Там, де його дочка поникла, він сяяв. "Так і є, клянуся богами", - сказав він і вклонився Арагіс. «Дякую тобі, Арчере. Саме так і є.
  - О так, чудова пропозиція, - сказав Дагреф. Невже Герін так вільно висловлював свій саркастичний тон, коли був молодший? Подумавши, він вирішив, що так. Не дивно, що він нікому не подобався. Дагреф продовжував: «Потрібно не тільки одного перевіреного бійця з армії, а й півдюжини чи навіть більше людей потрібно, щоб доглянути її і переконатися, що вона не робить того, що, як вона вже показала, у неї добре виходить».
  Маєва спостерігала за ним із певними припущеннями ще в Лисичій фортеці. Тоді він цього не помітив. Якщо він не помітив зараз, то він був сліпий. Крім того, з того часу його освіта в таких речах просунулась уперед.
  Але, можливо, він таки цього не зробив, тому що Арагіс теж дивився на нього. "Я король, молодий чоловік", - холодно сказав Лучник. «Ви мене зневажаєте?»
  “На вас, лорде-королю? Звичайно, ні», - відповів Дагреф. «Але король може вивергати дурниці, як і будь-який інший. Якщо ти не віриш мені, послухай трохи мого батька».
  Арагіс підібгав губи, потім знову повернувся до Геріна. «Якщо ця людина може битися так само добре, як говорити, вона буде небезпечна, якщо ви залишите її в живих».
  "Ха!" Втрутився Ван: «Ми говорили те саме про Фердульфа, досить близько. Не дивно, що ці двоє чудово ладнають».
  Дагреф не звернув на це уваги. Він поговорив з Геріном, якому не вдалося вставити жодного слова про пропозицію Арагіса: «Батьку, одна з речей, про які ти завжди говориш, — це дати людям можливість робити те, що в них добре виходить. зробили Карлуна своїм керуючим?
  «Бо ти ще не достатньо дорослий, щоб виконувати цю роботу?» — припустив Лис, можливо, жартома, четвертий.
  Його син проігнорував його. Його син умів ігнорувати його і одужував. «Чому ще ви вчите селян читати та писати? Якщо Маєва добре вміє битися і хоче це робити, чому вона не повинна мати шансу?»
  "Неможливо отримати каліцтво з ручкою і шматком пергаменту в руках, чорт забирай", - сказав Ван.
  Герін все ще нічого не сказав. Він зрозумів, що хоч би що він сказав, він зробить нещасними людей, які йому небайдужі. Він ненавидів необхідність говорити за подібних обставин. Проте надто часто він не мав вибору. Це був один із них. Повільно він сказав: «Маева довела , на що вона здатна. Те, що вона поїхала з нами на південь, доводить, що вона хотіла це зробити. Як би мені не хотілося, я не бачу жодної справедливості у відправленні її назад».
  — Дякую, пане королю, — тихо сказала Маєва. Дагреф виглядав таким задоволеним, ніби він її вигадав. Ван виглядав як гроза, яка ось-ось вибухне. Маєва продовжила: "Тепер я зчищу цей пух зі свого обличчя".
  «Якби я був тобою, я не став би», сказав Герін. «З бородою ти дуже схожий на будь-якого іншого північного воїна. Без неї імперці побачать у тобі щось незвичайне і будуть ставитись до тебе з особливою обережністю. Це останнє, чого ти колись хотів би на полі битви. Я позбувся багатьох ворогів, які не вважали мене небезпечним, поки не стало занадто пізно».
  "Я не знаю", сказав Ван. "Я хочу, щоб вони мене боялися". Своїм шоломом з високим плюмажем, блискуче відполірованим панциром із цільної бронзи, своїм величезним розміром і масою він розбив на принцип Геріна. У нього вистачило сил і вміння уникнути покарання.
  Дагреф сказав: «Багато жителів півдня голять обличчя. Вони, можливо, не приймають Мейву за жінку, а просто за жителя півночі, який робить те саме».
  - Якщо ти пам'ятаєш, синку, - сказав Герін з деяким задоволенням, - я не казав, що вони могли взяти її за жінку. Я сказав, що вони могли прийняти її за щось незвичне. Чоловік із півночі Високого Кірса без бороди теж незвичний».
  "Так так воно і є", сказав Дагреф. «Ти маєш рацію, батько». Він бентежив не в останню чергу тому, що йому не склало труднощів визнати свою неправоту.
  Герін потер підборіддя. Він поголив обличчя, коли повернувся з міста Елабон, але різкі й постійні піддражнення змусили його - і Рівіна теж - відповідати на вигляд, якщо не тому, що ховалося під ним.
  «Дякую, пане королю», знову сказала Маєва. «Я зроблю все, що зможу показати себе гідним воїном для тебе».
  "Зараз у мене є для вас слова, юна леді", - сказав Ван і потопав геть. Чомусь це вітання здавалося недоречним, коли воно було адресоване комусь у шкіряній сорочці із вшитими в кишені бронзовими лусочками.
  "Ти з цим впорався гладко", - сказав Арагіс Геріну; Лис припустив, що він зробив це задля компліменту. «Я б не вирішив так, як ти, але я розумію, як і чому ти це зробив, про що я ніколи не здогадався б, коли помітив… твого нового воїна». Кивнувши Мейві, можливо, це було іронічно, а може, й ні, він теж вийшов.
  Маєва повернулася до решти вершників. Герін чекала, що Дагреф піде за нею, але хлопець залишився. «Я хочу подякувати тобі, батьку, за те, що ти зберіг Маєву в армії», - сказав він. «Якби ти наказав їй повернутися в Лісій замок, я використав би обіцянку, яку отримав від тебе, щоб змусити тебе передумати».
  "Не могли б ви?" - сказав Герін, і його син кивнув головою. Половина Лиса, а може, й більше половини хотіла, щоб він наказав повернути Мейву. Це позбавило б його обіцянки за ціною, яку він міг собі дозволити. Тепер… Хто міг би сказати, що зараз придумав би Дагреф? Герін задумливо глянув на сина. «Ви, мабуть, багато про неї думаєте, якщо заради цього відмовляєтесь від своєї обіцянки».
  "Вона мені як сестра", - сказав Дагреф. Потім, за мить, він порозовів. З властивою йому чесністю він видужав: «Можливо, не зовсім як сестра». Він не стільки пішов, скільки втік. Ще раз потираючи підборіддя, Герін подивився йому вслід.
  * * *
  Наступного ранку люди Геріна та Арагіса рушили на південь слідом за імперцями. Переслідування відбувалося повільно. Герін очікував, що так і буде, але це виявилося навіть повільніше, ніж він очікував. При відході солдати Елабонійської Імперії вручну завалили Елабонську дорогу валунами і розкидали кальтропи не лише дорогою, а й полях по обидва боки від неї.
  "Можливо, ми і виграли битву, Лисе, але ми не виграли війну", - сказав Арагіс Лучник. "Незабаром вони будуть готові знову битися з нами".
  "Я так і думав, судячи з того, як вони відступили", - відповів Герін. “Я так і сказав тому, хто слухав. Ніхто особливо не слухав. Хотілося б, щоб помилявся».
  Час від часу він проїжджав повз уламки розбитої ним армії: колісниці, що розвалилася на шматки; мертвий кінь; поспіхом вирита могила, коричнева на тлі зелені полів, що позначає місце останнього упокою якогось імперського солдата, який помер повільно, а не швидко. Щоразу, коли він помічав могилу, він запитував, чи бачила її Маєва. Мабуть, це мало значення. Ніхто у її віці не вірив, що з нею може статися щось погане. Роки навчили тебе протилежному, рано чи пізно, а частіше раніше.
  Через поворот дороги повернувся вершник. «Пан королю!» — крикнув він, а потім, згадавши себе, — панове королі!
  Що тепер зробили імперці? — спитав Герін.
  «Пан королю, — відповів розвідник, здавалося, з полегшенням розмовляючи з єдиним государем, — пане королю, через дорогу є стіна».
  Герін уявив собі барикаду з каменів і колод, за якою, можливо, стояло кілька стрільців, що наближалися, менш дружелюбно, ніж їм хотілося б. - Ти об'їжджав його? він запитав. — У них десь за засідкою?
  "Не вдалося об'їхати його, пане королю", - сказав вершник. «Він дуже широкий, щоб їздити ним». Він простягнув руки так далеко, як міг.
  "Про що він говорить?" — роздратовано спитав Арагіс.
  "Я не знаю", - зізнався Ліс. "Найкраще, що я можу запропонувати нам зробити, це піти подивитися самим". Він поплескав Дагрефа по плечу. «Вперед. Нам краще це з'ясувати.
  Як тільки колісниця завернула за поворот, він побачив, що вершник говорив правду. Його власна візуалізація була хибною. Стіна була з червоної цегли, близько десяти футів заввишки і тяглася на схід і захід, наскільки вистачало око. Ван сказав: "Імперіали не могли цього побудувати".
  «Звичайно, ні, - погодився Герін, - інакше їхні солдати не могли б цього зробити. Без сумніву, це чаклунство».
  "Можливо, це ілюзія", - з надією сказав Ван. "Можливо, якщо ми підійдемо до нього, ми зможемо пройти крізь нього".
  Це виглядало дуже солідно. Звичайно, ілюзія, яка не виглядала солідною, не була б такою вже ілюзією. Герін зістрибнув із колісниці. Він підійшов до цегляної стіни і вдарив її долонею. Це також було дуже міцно. Раптом щось запідозривши, він заплющив очі і пішов уперед. Він ударився носом, але не надто сильно, бо їхав не надто швидко.
  Він розплющив очі. Він дивився на цеглу, розташовану так близько, що вони були розмиті. Він відступив. Цегла стала гострою і ясною. Вони не зникли, як би сильно він цього не бажав.
  Дедалі більше солдатів армії виходили через поворот дороги. Герін почув вигуки подиву, що пролунали серед його людей та Арагіса. Деякі були просто вигуками подиву. Він міг би впоратися із цим. Він сам здивувався. Однак інші, які в основному походили від його людей, були сповнені впевненості, що він зможе позбутися стіни в короткі терміни.
  У Ван були свої ідеї з приводу того, як це зробити. Сказавши: «Не соромся цієї проклятої штуки», він зажадав молоток. Коли він отримав один із них — товстий інструмент із бронзовою головкою, який виглядав приблизно так само смертоносно, як і булава, яку він ніс, — він щосили вдарив їм у стіну. Нічого не сталося, крім того, що він крекнув від болю і потер плече. «Навіть не зашкодив», — сказав він з огидою.
  - Ти б не став, - сказав Герін. "Це чарівно".
  "Справді?" — сказав Ван, вкладаючи в це слово достатньо сарказму, щоб довести, що він прожив у Фокс Кіп багато років.
  Арагіс Лучник сказав: «Ось чому я хотів, щоб ти був зі мною, Лисе, а не проти мене».
  Герін пильно глянув на нього. - Чому? Щоб я міг виглядати ідіотом перед твоїми та моїми людьми? На обличчі Арагіса відбивалося флегматичне нерозуміння. Він був переконаний, що Герін – чудовий маг. Ніщо не могло його переконати, як побачити провал Лиса. І тут його могли швидко переконати. Сподіваючись обійти це питання, Герін озирнувся і крикнув: "Фердульф!"
  "Що ти хочеш?" - Зажадав маленький напівбог. Він знову став похмурим. Більшість Герін не дозволяв цьому турбувати себе. Тепер він був би радий хоч трохи неохоче вдячності, яку Фердульф виявив відразу після битви з Імперією.
  Оскільки її в нього не було, він пішов уперед без: «Чи можете ви перелетіти через стіну і розповісти нам, що знаходиться по той бік її?»
  "Трава", - сказав Фердульф. «Дерева. Корови. Елобанці. Якщо пройти досить далеко, то там будуть гори. Мені не треба літати над ними, щоб сказати це вам».
  Герін видихнув через ніс. «Я не дозволю цьому божественному ублюдку забрати мою козу» , — подумав він. З усім терпінням, на яке він був здатний, він сказав: «Знання того, де саме знаходяться імперці, може бути корисним для нас. Ми, мабуть, знову б'ємося з ними, як тільки подолаємо стіну, ви знаєте».
  — О, гаразд, — похмуро сказав Фердульф і підстрибнув у повітря. Те, що сталося далі, змусило всіх, хто це бачив, вигукнути від здивування та тривоги. Коли Фердульф підвівся, піднялася й мур перед ним.
  — вигукнув він дуже сердито. Його не дуже турбувало підпорядкування Геріна. Те, що Елабанська Імперія завадила йому, знову було чимось іншим. Але як би швидко він не летів, хоч як високо він не летів, у який бік він не летів, стіна піднімалася, щоб він не міг перелетіти через неї. Коли він полетів нижче, він стиснувся, ніби він чи відповідальний за нього чарівник міг точно відчути, наскільки високо він знаходився будь-якої миті.
  Коли він повернувся на землю, стіна знову стала такою, якою була до того, як він почав літати: десять футів заввишки і дуже міцна на вигляд. Герін потер носа. Він здавався таким самим міцним, як і виглядав.
  "Вам слід знести його", - сказав Фердульф. «Така стіна взагалі не має жодного відношення до існування».
  «Вану не дуже пощастило. І якщо це чаклунство, я не впевнений, що ми зможемо його зруйнувати», — сказав Герін. "Наприклад, наскільки вона товста?"
  "Я не знаю", відповів Фердульф. «Однак я думаю, що ти і сам досить тупий, якщо стоїш тут і дозволяєш цьому збивати тебе з пантелику».
  Лис Рівін під'їхав до Геріна. «Хороша робота, чи не так?» - сказав він тоном людини, яка захоплюється досягненнями колеги-професіонала, навіть якщо це досягнення завдавало йому незручності. Він вивчав чаклунство в місті Елабон, поки через жарти з старшого чарівника його не виключили з Колегії Чародеїв. Незважаючи на це вигнання, він був кращим магом, ніж Герін, до того моменту, як Маврікс забрав його чаклунські сили. Він все ще добре знав магію, навіть якщо більше не міг користуватися нею.
  «Мені хотілося б, щоб усе було не так приємно», — сказав Герін.
  «О, але це найпрекрасніше застосування закону подоби, яку я коли-небудь бачив, — заперечив Рівін, — не тільки при будівництві стіни, а й при виявленні наріжного каменю — або, швидше, у цьому випадку, ключова цегла – якомога складніше ».
  «Яку нісенітницю він несе зараз?» — роздратовано спитав Арагіс.
  Герін не звернув уваги на свого товариша-короля. "Батько Дьяус", - прошепотів він. «Я вірю, що ти маєш рацію».
  "Звичайно, я правий", - сказав Рівін. "Коли ви коли-небудь бачили, щоб я помилявся, скажіть будь ласка?"
  "Тільки коли ти відкриєш рота", - відповів Герін, що змусило Рівіна розсердитися. Герін і це проігнорував. Він підійшов до стіни і оглянув її цеглину за цеглиною. І справді, кожна цегла була ідентична всім своїм сусідам: не просто схожа на них, а ідентична. У кожного був скол у центрі, у кожного була подряпина у верхньому лівому кутку, а в кожному праворуч був вбудований крихітний кристал або лусочка слюди, яка сяяла, коли світло падало на неї праворуч. кут. "Хіба це не цікаво?" - пробурмотів він.
  "Тепер це ти несеш нісенітниця", - поскаржився Арагіс. "Скажи мені негайно, що відбувається".
  «Один із їхніх чарівників узяв цеглу і чарівним чином продублював її приблизно стільки разів, скільки крапель води в Ніффеті», — відповів Герін. «Якби я міг дізнатися, яка цегла справжня, у мене не було б жодних проблем… ну, не особливих проблем змусити стіну зникнути».
  «Ах», - сказав Арагіс, а потім: «Добре. Я почав задаватися питанням, чи здатний ти говорити розумно чи ні. Знаєш, чари. А тепер знайди цю цеглу і позбався її.
  Рівін мав честь співчутливо поглянути на Геріна. "Боюсь, це не так просто", - сказав Герін. «Одна з цих цеглин у нижньому ряду напевно і є цегла , але яка? Давай, пане королю, скажи мені, який саме».
  "Ти чарівник", - сказав Арагіс. «Це ти маєш знати такі речі. А тепер приступай до роботи, чорт забирай». Він міг би наказати лінивому кріпаку розкидати по полю гній.
  «Я не можу визначити, яка це цегла, дивлячись на неї, як і ви», — сказав Герін. «Це означає, що у мене є кілька тисяч на вибір. А це може означати, що ми пробудемо тут якийсь час».
  — Чи можемо ми обійти цю чортову штуку? - Запитав Арагіс.
  — Можливо, — сказав Герін, — але я не став би на це нічого, що хотів би втратити. Я припускаю, що якщо стіна може підніматися і опускатися, щоб Фердульф не перелетів через неї, вона рухатиметься з боку на бік. бік, щоб не дати нам пройти повз».
  "Це має більше сенсу, ніж мені хотілося б", - сказав Арагіс. «Як же тоді дізнатися, яка цегла є цеглою ?»
  "Ви поставили не просте запитання, пане королю", - сказав Ліс Рівін. «Суть закону подібності, заснованого на подібності, розрізнення прототипу та подоби за своєю природою є складним завданням».
  "Якби це було легко, прокляті імперці взагалі не стали б підніматися на стіну", - парирував Арагіс. Він схрестив руки на грудях і глянув на Геріна. "Добре?"
  «Ну, мій друже король, як би мені не хотілося розчаровувати вас – і я можу додати, розчаровувати себе – я не маю ні найменшого уявлення, яка з них цегла », – відповів Герін. «Я вже казав тобі це одного разу. Можливо, я зможу придумати якийсь чаклунський тест, хоча тільки боги знають, скільки часу це займе і чи він спрацює. Тобі потрібний бог, щоб сказати тобі, яка з цегли вийде». із тисяч — справжній і… — Його голос затих. «Тобі знадобиться бог — чи, може, напівбог. Як щодо цього, Фердульфе?»
  — Ти хочеш від мене чогось більшого ? - обурено сказав Фердульф. Його зітхання свідчило, що на нього наклали набагато більше, ніж усе, що його сили могли б зробити прийнятним. «Іноді я запитую, чому боги взагалі потрудилися створити смертних».
  «Деякі ситонські філософи запитують, чи не створили смертні богів, а не навпаки», — сказав Герін, через що Фердульф, незважаючи на те, що він був нащадком ситонського божества, обдарував його жахливим поглядом. Йому хотілося б тримати рота на замку. Оскільки він цього не зробив, він продовжив плавно і запобігливим тоном: «Як би там не було, чи можете ви використати свої власні великі сили, щоб побачити те, чого ми не можемо? Це дало б вам ще один шанс спробувати атакувати Елабонську Імперію і поставити в незручне становище імперського чарівника, який спорудив стіну, думаючи, що вона так легко нас зупинить».
  "О, добре". Навіть погоджуючись, Фердульф був дратівливим. У цьому він пішов стопами свого батька. Він злетів на фут або близько того в повітря і пролетів на захід кілька сотень ярдів. "Це ось цей". Він не підвищував голосу — чи Герін так не думав, — але це було так ясно, наче він стояв поруч із Лисом. Послужливий солдат підбіг уперед і поклав руку на цеглу після того, як Фердульф залишив його.
  Герін підбіг до нього, не зважаючи на вагу своєї бронзово-шкіряної броні. На перший погляд це була лише одна цегла в стіні. Він не чекав нічого іншого. Він повернувся до Вану, який пішов за ним. — Ви вшануєте?
  "Я зроблю це з радістю", - відповів чужоземець. Він розбив цеглу молотком із бронзовою головкою. Коли з нього полетіла тріска, полетіли тріски і з усіх інших уздовж стіни. Солдати аплодували. Ван ударив цеглу знову і знову, поки він не тріснув у трьох місцях. Решта цегли теж тріснула. Ван штовхнув одну із частин ногою. Він відокремився від решти цегли — і стіна зникла.
  Приблизно за сто футів позаду нього стояв хлопець у модній мантії, який виглядав абсурдно здивованим, дивлячись одночасно на всю армію північних земель. «Це чарівник!» — вигукнув Герін, коли чоловік кинувся тікати. "Не дай йому піти".
  — Я подбаю про це, — прогарчав Ван. Він схопив шматок розбитої ним цегли і шпурнув його в чаклуна. Він потрапив йому поміж лопаток. Він упав обличчям униз зі зляканим криком. Перш ніж він зміг знову піднятися на ноги, Дагреф і ще пара чоловіків, що бігли за ним, накинулися на нього і потягли назад до Геріна та Арагіс.
  — Привіт, — лагідно сказав Лис. — Я так розумію, ти винен у цій останній неприємності? Чарівник не відповів. Герін в удаваному сум'ятті клацнув язиком між зубами. «І я згадав, що манери на південь від Вищого Кірса набагато м'якші, ніж тут, у північних землях. У кожному разі скажи нам, як тебе називати».
  "Ленгьєл". Чаклун відповів на це без вагань. Зрештою, це було лише його псевдонім, а не його приховане справжнє ім'я.
  - Що ж, Ленд'єле, припустимо, що ти почнеш відповідати на мої запитання, - сказав Герін, все ще м'яко кажучи, але виглядаючи зовсім не так.
  "Ну, Лендьєль, припустимо, що ти почнеш відповідати на запитання, або ми подивимося, як довго ти протримаєшся на хресті", - додав Арагіс. «Тобі доведеться страшенно важко виконувати магічні паси, коли руки прибиті до дерева». Лучнику було не під силу прозвучати м'яко, але він виглядав швидше прозаїчним, ніж загрозливим. Принаймні, для Геріна це робило його страшнішим, а не менш.
  Схоже, це справило той самий ефект на Лендьеля, який, у разі, виглядав над кращої позиції для відпрацювання пасів, не враховуючи те, що Дагреф затиснув одну руку позаду, а іншу міцно притискав до боку. Облизнувши губи, чарівник сказав: Скажи мені, що ти хочеш знати.
  «Ви були тим хлопцем, який збудував цю стіну?» - повторив Лис.
  «Так», сказав Лендьєль, а потім заговорив з деяким роздратуванням: «І я, звичайно, не очікував, що зграя напівварварських сіл з глибинки швидко проникне в його таємницю. Насправді, я взагалі не очікував, що ти проникнеш у них».
  "Якщо ви хочете зберегти мову в голові, то тримайте в голові ввічливу мову", - сказав Арагіс приблизно тим же тоном, яким Герін сказав би Блестару, щоб той зліз зі столу.
  "Не хвилюйся про це, Арчере", - сказав йому Герін. «Ось як Імперія думає про північні землі. Так Імперія завжди думала про північні землі. Оскільки Імперія не мала з нами нічого спільного протягом останніх двадцяти років, ви не можете очікувати, що вони передумають. протягом цього часу."
  "Як-?" Обличчя Лендьєля раптово спотворилося від болю. "Припини це!" - прошипів він.
  "Тоді перестань ворушити пальцями", - відповів Дагреф, який смикнув чарівника за руку. "Я не знаю, яке чаклунство ти пробував, і мені теж не хочеться це з'ясовувати".
  Лендьєль схилив голову. Вперше він, здавалося, зрозумів, що чарівна стіна не впала, і він не потрапив у пастку завдяки щасливому випадку. «Ви, жителі півночі… розумніші, ніж я очікував», — повільно сказав він.
  "Ми досить розумні, щоб розуміти, що нам у будь-якому випадку краще поза Імперією, ніж у ній", - сказав Герін. «Звичайно, не треба бути дуже розумним, щоб зрозуміти, що платити податки і нічого за них не отримувати — ні солдатів, коли варвари перейдуть кордон, ні зерна, коли неврожай, — не найкраща угода у світі. мир."
  "Ви, люди, не платили податків за останні двадцять років, і до цього ви платили не так вже й багато", - відповів Лендьєль. «Чому ви заслуговуєте на нагороду за те, що не зробили того, що мали, мені незрозуміло».
  "Навіть коли ми заплатили давним-давно, місто Елабон забуло про все по цей бік Високого Кірса", - сказав Герін.
  "Справа не в цьому", - сказав Арагіс. «Справа в тому, де ж у п'яти пеклах імперська армія, яку ми побили? Як тільки ми поб'ємо її ще раз, а може, і ще раз після цього, ви, жителі півдня, зрозумієте, що вам слід дати нам спокій».
  "Це територія Імперії Елабон", - сказав Лендьєль. "Ми не залишимо те, що належить нам".
  "Думаю, з твого боку було б розумно відповісти королю Арагіс", - сказав Герін. «Якщо ти не відповість, він може стати наполегливим, і тебе це не зацікавить. Повір мені, Лендьєль, ти не став би».
  Лендьєль глянув на Арагіса. Він знову облизав губи. Герін не сказав, що з ним зробить Арагіс, якщо він буде невдоволений. Він думав, що уява Ленгіела могла придумати щось страшніше, ніж усе, що міг запропонувати. Якщо вивчення суворої особи Арагіса не змусило перелякане уяву працювати галопом, ніщо й ніколи не змусило його працювати.
  Що ще гірше, Арагіс усміхнувся. Лисицю не хотілося б опинитися в центрі уваги такої посмішки. Зважаючи на все, Лендьєль теж. Його горло кілька разів спрацювало, перш ніж він сказав: «Армія — моя армія — буде більшу частину дня шляху на південь звідси, без сумніву, перегрупуючись, щоб зустрітися з вами, ребе, ви, жителі півночі, ще раз, і цього разу йдете ». переможний».
  — Безперечно, — сухо сказав Герін. "Тепер, чи дізнаються інші чарівники з армією, що ця стіна впала, чи ми зможемо несподівано привітати їх?"
  Лендьєль знову облизнув губи. Герін побачив у його очах ухилення. Дагреф, мабуть, відчув те саме, бо ще раз смикнув руку чарівника вгору. "Ай!" Лендьєль скрикнув. "Будь обережний. Ти зламаєш його».
  — Тоді дай відповідь моєму батькові, — люб'язно сказав Дагреф.
  "Так." Голос Лендьєля був похмурим. "Вони впізнають".
  "Шкода", - сказав Герін. «Я хотів би зайти до них без попередження. Але, як сказав Арагіс, ми їх так чи інакше переможемо».
  Ван вказав на Лендьєла. Що ми збираємося з ним робити тепер? Якщо тримати проклятого чарівника в полоні серед нас, то це може означати для нас проблеми».
  "Так що може бути", - сказав Герін. "Однак я сподіваюся, що цього не станеться". Він підвищив голос: "Фердульф!"
  — Чим ти хочеш мене зараз роздратувати? — спитав Фердульф так само уразливо, як завжди. Він летів повітрям до Лисиці — і до полоненого імператорського чарівника. Очі Лендьєля майже вилізли з орбіт, коли він дивився на напівбога. Фердульф продовжив: "Як ти думаєш, що я можу зробити, але ти занадто дурний, щоб впоратися самостійно?"
  «Я хочу, щоб ти уважно стежив за цим хлопцем, прислухаючись і рештою всіх почуттів, які тобі знадобляться». Лис вказав на Лендьєля. «Якщо він намагатиметься нашкодити собі магією, зупини його. Якщо не можеш зупинити його, клич варту. Я сподіваюся, що вони назавжди зупинять його».
  "Так, я зроблю це", - сказав Фердульф з виразом неприємного передчуття на обличчі. «Мені не подобаються елабонські чарівники, навіть небагато. Мені також не подобається те, що вони можуть зробити». Його не хвилювало гучне приземлення у розпал битви між імперцями та людьми північних земель. Однак він нічого не міг з цим вдіяти, поки Герін не розправився з Каффер абсолютно нечаклунськими засобами.
  Як і покійний, неоплаканий (звичайно, Лисом) Каффер, Лендьєль запитав: Що це за істота ... Фердульф, вірно?
  Перш ніж Герін зміг відповісти, Фердульф закричав: «Я не істота, негідник! Ти істота. І ти теж нещасна істота, я хочу, щоби ти знав. Я син бога. Будь ласка, даруй мені повагу до мого стану».
  Лендьєль був не в тому положенні, щоб надавати комусь повагу, а Дагреф та інші його викрадачі все одно не послаблювали його хватку. Чарівник звернувся до Геріна: «Його буде недостатньо, щоб стримати могутність Імперії Елабона. Нічого не буде достатньо, щоб стримати могутність Імперії Елабона. Робіть зі мною, що бажаєте, за мої слова, але це залишається правдою».
  "Ні, це залишається вашою думкою", - відповів Герін. «Моя думка – а я знаю Імперію краще, ніж ви знаєте північні землі, запевняю вас – ви уявлення не маєте, про що кажете». Він кивнув синові. "Забери його."
  * * *
  На той час, як минуло ще два дні, Герін почав запитувати, наскільки добре він справді знав Елабонську Імперію. Імперці відреагували на поразку набагато рішучіше, ніж він очікував. Вони не покладалися тільки на свою магічну стіну, але мали розвідників і застрільників на південь від неї. Застрельники, зіткнувшись з людьми Геріна, боролися завзято.
  "За часів Хільдора вони б не вчинили так", - сказав Арагіс. «Звичайно, за часів Хільдора вони залишалися в Кассаті під горами і взагалі не переймалися іншими північними землями. Цей їхній новий імператор, мабуть, справжній м'ясоїд».
  — Боюся, ти маєш рацію, — похмуро сказав Лис. Попереду, далеко, остання група імперських застрельників бігла назад до своїх основних сил, кілька вершників Рівіна і кілька колісниць переслідували їх. Герін клацнув язиком між зубами. «Сподіваюся, вони не намагаються заманити наших людей у засідку».
  — Ти ж не думаєш, що вони б це зробили, чи не так? Дагреф звучав набагато більш стривожено і набагато менш раціонально, ніж зазвичай.
  Геріну знадобилася всього мить, щоб зрозуміти, чому: Маєва могла бути серед вершників. Якби він сказав щось про це, то тільки розлютив би свого сина і занепокоївся б на нього. Насправді він сказав: "Ну, ви знаєте, це не за межею можливого".
  Дагреф кивнув головою. "Так, це правда", - зізнався він як самому собі, так і Лисові. "Однак я сподіваюся, що вони цього не зроблять".
  — Добре, синку. Сподіваюся, вони цього не зроблять, — сказав Герін. «Я хочу нагадати вам, що наші капітани не стали капітанами, тому що вони були настільки щедрими і довірливими, що йшли за ворогом, куди б він не пішов, не замислюючись ні про що інше».
  "Так, це теж правда", - сказав Дагреф. «Звичайно, якби всі капітани були такими розумними, як ви уявляєте, жодна засідка ніколи не спрацювала б, а ми знаємо, що це не так».
  Ван вибухнув сміхом. «Він піймав тебе, Фоксе. Я ніколи не думав, що доживу до того дня, коли тебе викреслять із логіки, але твій паросток може робити це час від часу».
  - Ти маєш рацію, - сказав Герін і залишив усе як є. Ван, мабуть, не здогадався, що мав на увазі Дагреф: що його дочка могла опинитися в небезпеці. Герін припустив, що це означало, що Дагреф теж обігнав чужинця. Якби він сам був ровесником Дагрефа, він би вказав на це. У своєму віці він промовчав. Не все, що принесли роки, було бажаним, але обачність часто стала в нагоді.
  Незабаром вершники та колісниці повернулися. Жодної засідки на них не чекало, та й Маеви серед них не було. Дагреф мав витонченість виглядати збентеженим. Через деякий час, коли колісниця рушила на південь Елабонською дорогою, Ван випустив кілька зляканих лайок.
  Що тебе кусає? — спитав Герін.
  - Що? Нічого. Неважливо. Ван похитав головою і, мабуть, вирішив не відповідати. Лис вирішив, що штовхати його прямо зараз, мабуть, буде поганою ідеєю. Чужоземцеві знадобився деякий час, щоб зрозуміти, що саме побачив Дагреф, за його припущенням, і його це хвилювало не більше, ніж Дагрефа.
  Нотос, Еллеб і Тіваз були в небі, коли армія розбила табір тієї ночі: перший блідий місяць був тонким серпом, що швидко рухався Тіваз — набагато товстіший, майже в першій чверті, а рум'яний Еллеб — за пару днів до повні. Рівін сказав: «Я думаю, що вони скоро знову б'ються з нами, завтра чи післязавтра. Якщо вони чекатимуть ще довго, ми опинимося в Кассаті».
  "Ймовірно, ви маєте рацію", - сказав Герін. Він упіймав один позіхання, а потім дозволив іншому. «Однак сьогодні вночі вони не боротимуться з нами. Оскільки привиди перебувають за кордоном, подорож уночі буде для них небезпечнішою, ніж для нас».
  «Ось ви кажете правду, пане королю», — відповів Рівін. Він теж позіхнув. «Я добре висплюсь уночі, щоб краще спустошити імперців вранці і тим краще забути, що колись я сам був людиною з півдня від гір».
  — Так, тобі краще забути про це, чи не так? – багатозначно сказав Герін. Він знову позіхнув. «Я забуду все, окрім свого спальника».
  * * *
  Ранок видався ясним та ясним. Настав світанок і без Лендьєля. Обидва його охоронці спали і залишалися такими, незважаючи на неодноразові спроби їх розбудити. — Я думаю, якийсь наркотик, — прогарчав Герін, з неабиякою досадою оглядаючи розпростертих чоловіків. «Можливо, він виділив це при собі, а може, він знайшов траву, яку міг використати, коли заходив за кущ. У будь-якому разі…» Він підвищив голос до крику: «Фердульф!»
  "Що тепер ?" — зажадав напівбог, наближаючись з певної відстані.
  "Чарівник втік", - відрізав Лис.
  "Я нічого про це не знав", - сказав Фердульф. Він також подивився на охоронців Лендьєля, що втратили свідомість. «Він не використав для цього магію. Це те, що я шукав. Це те, що ти сказав мені шукати, якщо пам'ятаєш».
  Герін сердито видихнув. «Мене не хвилює, що ця повія втомила їх читанням поганих віршів. Я не хотіла, щоби він відпустив».
  "Це не те, що ви сказали", - відповів Фердульф з великим апломбом. «Знаєте, я не можу встежити за всім одразу. Я лише надлюдина».
  В абстрактному плані Герін захоплювався цією лінією. Він мав мало часу, щоб турбуватися про абстракцію. «Оскільки ти дозволив йому піти…»
  "Я нічого подібного не робив", - парирував Фердульф.
  "Вам було доручено тримати його тут", - сказав Герін.
  "Мені було доручено стежити за тим, щоб він не втік за допомогою магії", - сказав напівбог. «Я зробив те, що мені було доручено, і він не втік за допомогою магії. Якщо пара дурних смертних дозволить йому піднятися і піти, коли йому навіть не довелося турбуватися про чаклунство, це навряд чи моя проблема, чи не так?» Він схрестив свої худі руки на вузьких грудях і ширяв над землею, поки не побачив Лисиця просто в очах.
  Вираз його обличчя жадав ляпаса. На жаль, Герін утримався від передачі. Натомість, зберігаючи свій голос легким, він сказав: «Я вважаю, це залежить від того, як ти дивишся на речі. Якщо ти не заперечуєш проти того, щоб ризикнути, що його магія зробить з тобою гірші речі, ніж магія Каффера, можливо, ти маєш рацію. "
  Батько Фердульфа, можливо, і був богом, але він не набагато кращий, ніж будь-яка інша чотирирічна дитина, передбачав можливі наслідки того, що він зробив, і того, чого він не зробив. Він був настільки засмучений тим, що сказав Герін, що знову дозволив своїм ногам шльопати землю. — Добре, що мені робити? — спитав він тоном, набагато менш пишномовним, ніж зазвичай.
  "Тепер, коли він втік, чи можеш ти використати свої сили, щоб вистежити його або допомогти солдатам вистежити його?" — спитав Герін.
  "Я так не думаю". Фердульф насупився. «Або, можливо, я можу. Я все одно можу спробувати. Герін кивнув головою.
  Тепер він підвівся в повітря і поплив високо над табором, наче зла хмара. Він повернув своє тіло так, щоб повернутися обличчям прямо на захід, а потім повільно почав рухатися ще далі на південь. Герін ставив питання, яке почуття він використав, щоб співчувати зниклому Ленгіелу. Якби Лис мав таке почуття, він міг би провести пошук сам.
  У небі Фердульф раптово напружився. Він приземлився на кілька футів, як завжди робив, коли не приділяв належної уваги польоту. Якби він був повністю божественним, йому, без сумніву, не довелося б турбуватися про такі речі. Якби він був повністю божественний, Геріну довелося б набагато більше турбуватися про нього.
  "Там!" — покликав він Фокса, вказуючи на південний захід. "Він іде туди".
  Саме в цьому напрямку Герін був майже впевнений, що перебуває основна частина імперської армії. "Як далеко він?" - крикнув він Фердульфу. "Ти можеш сказати?"
  "Важко бути впевненим", відповів Фердульф. — Знаєш, я взагалі не був певен, що можу його знайти.
  - Так, так, - сказав Герін. «Але чи варто витрачати час на те, щоб послати за ним кілька людей, чи він благополучно повернувся до головного табору ворога?»
  Маленький напівбог упав на кілька футів. «Я не можу сказати», — сказав він, злуючись на Геріна, Ленгієла і на себе. «Я хотів би, але не можу».
  — Чума, — промимрив Герін. — Я хотів би, щоб ти теж міг. Він озирнувся у пошуках Арагіс. Лучник був недалеко. — Може, пошлемо людей по чарівника? – спитав його Герін. «Якби це залежало від мене, я сказав би так, але ти — головний командир. Якщо ти хочеш стриматися і відпустити його, я не сваритимуся».
  "Ти з глузду з'їхав?" Арагіс загарчав. «Звичайно, надішліть за ним людей. Його повернення варте ризику. Надішліть кілька своїх вершників. не може. Переслідуй його, доки він не пошкодує, що ніколи не тікав.
  "Досить добре." Коли Герін кричав Рівіну, він міркував про те, що найкращий спосіб битися з Арагісом — це завести його в пастку, місце, де, як він думав, на нього чекає легка перемога, але де насправді на нього чекало більше ворогів, ніж він очікував. . Однак він був союзником.
  Скільки людей ви хочете, щоб я послав, пане королю? — спитав Рівін. - І мені взяти Фердульфа?
  — Якщо він піде з тобою, звісно, — відповів Герін. «Через це Ленгіелю буде складніше перетворити ваших солдатів на жаб». Він підняв брову. — Ти збираєшся очолити цю погоню?
  "З вашого дозволу, так", - сказав Рівін. "Оскільки я не міг навіть виявити присутність жінки-воїна серед своїх людей, мені хотілося б переконати себе, що іноді я здатний бачити далі кінчика свого носа".
  — Досить слушно, — сказав йому Герін. «Але не варто просто дивитися на Лендьєла. Пам'ятайте, імперці теж напевно чекають на вас десь там». Він повагався, потім спитав: — А який тобі здалася Маєва? — Я маю на увазі воїна.
  "О, я вас зрозумів, вам не варто про це турбуватися". Рівін виглядав засмученим. «Якби Арагіс не помітила, ким вона була, сумніваюся, що я зробив би це. Це, як ви розумієте, турбує мене не з однієї, а з двох причин: по-перше, вона веде себе так, як чоловік, і, по-друге, що Я з усіх людей просто не помітив її жіночності».
  — І що ти зробив би, якби це було так? — спитав Герін, а потім відповів на своє запитання: «Якби вона не змусила тебе співати сопрано за спробу це зробити, це зробив би її батько».
  «Я не пристаю до жінок, які вважають мою увагу небажаною», - гідно відповів Рівін. «З огляду на кількість людей, які знаходять таку увагу найбільш бажаною, мені немає потреби турбувати чи турбувати інших». Враховуючи кількість виродків, яких він породив за ці роки, у цьому коментарі містилася чимала частка правди. Ще з великою гідністю він продовжував: «У будь-якому разі, чарівність жінки — чи, краще сказати, дівчини — цього віку мене мало приваблює».
  - Гаразд, я переконаний, - сказав Герін. — А тепер йди...
  Але Рівін, якось почавши, не так легко очолив. «Маева цілком може сподобатися комусь молодший за мене. Наприклад, відразу на думку спадає ваш син».
  "Так, він це робить, чи не так?" — сказав Герін, що, схоже, збентежило Рівіна — можливо, він чекав на обурені спростування. Герін жестом запросив свого товариша-лисиця вперед. «Давай, переслідуй цього чарівника. Не стоїш і базікаєш весь день».
  За кілька хвилин Рівін і загін його вершників вирушили на південь. Фердульф пішов із ними. Герін не хотів би стати імперським магом, якого маленький напівбог вигнав зі схованки. З іншого боку, він би теж не хотів бути Рівіном, який використовує Фердульфа як мисливський собака. Більшість мисливських собак мали вищу гідність — не заперечувати.
  Рівін і його люди пішли лише на мить, коли хтось заговорив з Геріном пронизливим тенором: «Пан королю?»
  Він повернувся і виявився віч-на-віч з юнаком з пухнастою бородою. Йому знадобилася мить, щоб пригадати, що борода була накладною, а тенор насправді контральто. — Що таке, Маєво? — обережно спитав він.
  «Коли ви тільки-но відправили вершників, — запитала дочка Вана, — ви сказали Рівіну не поміщати мене в цей ескадрон?»
  "Ні", - відповів Герін. «Можливо, я б так і зробив, якби мені це спало на думку, але це не так. Я так чи інакше нічого йому не сказав. Він сказав, що я сказав?
  "Ні, він цього не говорив", - сказала Маєва. «Але коли він не вибрав мене, я замислилась. Чи можете ви звинувачувати мене?
  - Думаю, ні, - зізнався Лис. «Однак, якщо ти збираєшся це зробити, я хочу, щоб ти про щось подумав, добре?»
  "Що?" Будь то у своїй власній персони або замаскована під чоловіка, Маєву не було з ким жартувати.
  «Це», — сказав Герін, — «Те, що вас можуть обрати для тієї чи іншої справи, не означає, що вас обиратимуть постійно або вас обов'язково обиратимуть. Це може просто означати, що вас не обрали. Я вибрав цього разу і ти можеш стати наступним».
  Маєва подумала, що це було майже з серйозною інтенсивністю, яку міг би проявити Дагреф. Нарешті вона сказала: «Добре, пане королю, це досить справедливо, наскільки це можливо. Але якщо мене ніколи не обирають для чогось небезпечного, це не заходить досить далеко. Якщо це станеться, я злитися». Її очі сяяли, ніби попереджаючи, що злити її — не найкраща ідея.
  Будучи знайомий із її батьками, Герін міг би – і навіть сам – здогадатися про це. Він своєю чергою обдумав її слова. Ти з армією, Маева. Ти борешся. Якщо ти думаєш, що жоден із імперців не зміг убити тебе в останній битві, можливо, мені таки варто відправити тебе додому».
  Вона підвела голову — жіночий жест, дивний у поєднанні з накладною бородою, що прилипла до її підборіддя та щоки. «Ніхто не знав – ну, ніхто, крім Дагрефа, не знав – хто я такий, ніж я був. Я був ще одним солдатом. Так більше не буде. Так більше не може бути. Я хотів би, щоб так було. "
  "Я не збираюся відправляти тебе назад, як би сильно цього не хотів твій батько", - сказав Герін. «Це означає, що ти йдеш уперед. Ти битимешся ще більше, повір мені, так і буде». Він зробив паузу. Що подумає твоя мама, коли ти прийдеш додому? Фанд була грізною силою, але не такою, як Маєва.
  "Моя мати? Ти чув, як я говорила батькові, що не дуже турбуюся про це, але…» Маєва замислилась. «Моя мати, мабуть, сказала б, що мені не потрібно носити обладунки та носити цибулю, якщо я хочу боротися з чоловіками».
  Герін засміявся. "Так, мабуть, саме це вона і сказала б".
  Він запитував, чи знала Маєва, що він і Фанд якийсь час були коханцями, в темний час між відходом Елізи і його зустріччю з Селатрі. Якщо так, то йому було цікаво, що вона думає. Він не бачив можливості спитати. Йому не дуже хотілося це дізнаватися. Деяка цікавість краще залишити незадоволеною.
  Він видав невеликий пирхання. Рівін, напевно, з ним не погодився б. Але Рівін не вірив у те, що можна щось стримувати.
  — Що тепер смішного, пане королю? - Запитала Маєва.
  "Іноді те, що ви не робите, так само важливо, як і те, що ви робите", - відповів він. Маєва схилила голову набік, безсумнівно, запитуючи, як це може бути смішно. Чи зрозумів би Дагреф? Може бути. Можливо, і ні. Лис не міг подумати ні про кого іншого такого молодого чоловіка, який міг би це зробити.
  Коли Герін, схоже, не захотів пояснювати далі, Маєва пішла, чухаючи потилицю. Він був не скривджений. Він відсилав своїх васалів збентежено більше разів, ніж міг порахувати. Найчастіше все пройшло добре. Це дало йому нагоду сподіватися, що і цей теж.
  Він глянув на південь і штовхнув землю. Він також сподівався, що погоня Рівіна за Лендьєлом увінчається успіхом, але він не мав особливих підстав вважати, що так і буде. Рівін міг виступати набагато краще, ніж міг собі уявити будь-хто, хто знав його лише небагато. Він також міг виступити набагато гірше. Поки він не робив того, що робив того чи іншого дня, ніхто не міг здогадатися, що це буде.
  Дерева закривали огляд Геріна; він не міг бачити так далеко, як йому хотілося. Він також більше не міг бачити Фердульфа у повітрі. Що відбувалося там, де не міг бачити? Наскільки нерозумно було дозволити Рівіну та Фердульфу, кожен з яких був ексцентричним, піти разом? Як йому буде шкода, коли він дізнається, наскільки безглуздо вчинив?
  Чи це був птах у небі, там, на півдні? Ні-жоден птах ніколи не літав з такими плавними та легкими рухами. То був Фердульф. (А що птахи подумали про маленького напівбога, який вторгся у їхні володіння? Герін готовий був посперечатися, що вони знаходили його таким же дратівливим, як і всі інші.) Він ішов сюди. І через ці дерева з'явилися вершники.
  З ними були піші люди. Герін вважав це добрим знаком. Також багатообіцяючим було те, як Фердульф продовжував летіти вниз і кидатися в обличчя піших людей, ніби вони були кіньми-колесницями солдатів Елабонської імперії. Лис запитував, чи не робить Фердульф їм щось огидне зверху. Здавалося, це не найкращий спосіб поводитись із... ув'язненими, як він припускав.
  Герін риссю попрямував до вершників, що поверталися. Те саме зробив і Арагіс. Так вчинили і багато простих солдатів. Багатьом людям все ще цікаво було дізнатися, на що здатні гонщики.
  Вершник відокремився від інших і швидкою риссю наблизився до Лисиці. За мить Герін побачив, що це був Рівін. "У нас є він!" — крикнув Рівін, як тільки виявився досить близько, щоб його голос міг бути чути.
  Солдати аплодували. Герін ляснув у долоні. Арагіс виглядав здивованим і не приховував. Герін покликав: Хто всі інші?
  «Близько дюжини наймодніших повій із вулиць міста Елабон», — відповів Рівін. Герін моргнув. Солдати вибухнули гучними оплесками. Рівін махнув їм рукою. «Було б так, але, на жаль, це не так. Це імперські солдати, у передовому таборі яких зупинився Лендьєль. Вони не чинили опору, тому що ми не тільки перевершували їх чисельністю вдвічі, а й напали на них зненацька, спасибі». майже повністю прямуючи на допомогу, надану Фердульф».
  «Ви, напевно, не змогли б зробити це на колісницях, чи не так?» — спитав Герін, і Рівін похитав головою.
  Арагіс сказав: «Я ніколи не заперечував, що вершники мають своє застосування, Фоксе. Я навіть сказав, що це одна з них. Не дури мене тут». Його голос звучав не так сердито, як міг би; він не міг очікувати, що Рівін досягне такого ж успіху.
  Ось прийшов Лендьєль, який виглядав ще більш пригніченим, ніж коли люди північних земель схопили його вперше. — Ще раз привітайте, — привітав його Герін. "Хіба ти не радий, що ми варвари і не знаємо, що робимо?"
  - Я впевнений, що в захваті, - кисло сказав Лендьєль, що змусило Геріна вперше поважати його як людину, а не просто як небезпечного чаклуна.
  Рівін сказав: «І, пане королю, пане королю, у нас є видобуток, який може виявитися настільки ж цінним і чудовим, як і сама наша перемога». Він показав на скакунів деяких своїх вершників; у тварин позаду вершників були прив'язані шкіри. Посміхаючись, він продовжив: "Тут ми знаходимо дорогоцінний скарб, який навряд чи можна побачити в північних землях для цілого покоління людей".
  — Рівін, ти не… — почав Герін.
  "О, але, пане королю, мій друг Лис, я це зробив", - втрутився Рівін. «Ви думаєте, що після такого довгого часу я зможу встояти перед чарівністю такої кількості чудового, чудового, чудового вина?»
   VI
  "Ти ідіот", - сказав Герін Рівіну. Ти йолоп. Ти дурень. Ти бовдур. Ти бовдур. Ти кретин.
  «Дякую, пане королю; зараз я маю деяке уявлення про вашу думку, так що вам не потрібно вдаватися в подробиці», — сказав Рівін.
  "О, але я просто розігрівався", сказав Герін. «Я навіть не почав обговорювати ваше походження, якщо таке є, ваші звички і те, як з любов'ю демони п'яти пекель підсмажуватимуть вас після вашої смерті – що може статися набагато раніше, ніж ви думаєте, тому що в мене страшенно спокуса вбити тебе сам ».
  "Будьте розсудливі, мій друже Фокс", - сказав Рівін, і Герін, як правило, очікував, що він добре відреагує на це прохання. «Чи можете уявити, що я виллю кров солодкого винограду на байдужу землю, замість того, щоб з тріумфом принести його додому?»
  "А як щодо повелителя солодкого винограду Рівіна?" — крикнув Герін, надто розлючений, щоб мати хоч якийсь аргумент. «А як щодо Маврікса? Ти хочеш мати справу з Мавріксом? Ти хочеш, щоб Маврікс мав справу з тобою? Що відбувається, коли Маврікс і Фердульф знайомляться один з одним? Як далеко ти хотів би опинитися, коли це станеться? Чи зможеш ти добратися до місця так далеко?
  «Я не знаю», — відповів Рівін, і це була швидше всеосяжна, ніж конкретна відповідь.
  «Чому ти не подумав про жодну з цих речей заздалегідь?» — спитав Герін, хоча надто добре знав відповідь: побачивши вино все, що нагадувало думку, вилетіло з голови Рівіна.
  Рівін сказав: «Пан королю, уявіть, якби ви прожили без жінки більшу частину останніх двадцяти років, а потім знайшли б не одну, а півдюжини прекрасних дівчат, і всі вони не тільки хотіли б, а й прагнули б. Залишили б ви їх? Ви б пролили їхню кров на землю замість того, щоб насолодитися ними?»
  "Це не те ж саме, і не намагайся мене відволікти", - сказав Герін. «Ти не те щоб сумував; ти непогано впорався з елем».
  "Чоловік, якому потрібні жінки, може і без них обійтися хлопчиками", - відповів Рівін. «Він навіть може, якщо має такий характер, обходитися вівцями. Однак це не завадить йому хотіти жінок».
  — Мені слід було б пролити це вино прямо зараз, — процідив Герін.
  Він мав на увазі це, щоб стривожити Рівіна. Натомість пересаджений житель півдня став світлішим. — Ти маєш на увазі, що це не виплеснеш?
  - Не зараз, - неохоче відповів Герін. «Ні, поки я не обдумаю це, а це, чорт забирай, набагато більше, ніж ти коли-небудь спромігся зробити».
  «Благословення вам, пане королю!» Рівін палко вигукнув. Він схопив Герина за руку, що стривожило його володаря. Потім він поцілував його, що ще більше стривожило Геріна. «Не бійтеся», — сказав Рівін, його очі виблискували веселощами. "Я не з тих, хто, бажаючи хлопчиків, задовольняється жінками, можете бути в цьому впевнені". Він знову змінив ноти: "Е-е, пане королю, чому ви не збираєтеся пролити вино на землю?"
  Герін стомлено зітхнув. «Бо я бачив, частіше, ніж мені це потрібно, набагато частіше, ніж мені це потрібно, що ти, вино і воля богів якимось чином пов'язані один з одним. Єдина причина, через яку я можу придумати, щоб зробити це так, - це те, що твоя голова всередині абсолютно порожня, а значить, їм неважко наповнити її своїми бажаннями».
  "Я полюбив кров солодкого винограду задовго до того, як познайомився з Мавриксом", - сказав Рівін. «Я був би так само радий, що не завів цього знайомства, і продовжував любити вино, якби не зробив його».
  "Все це, без сумніву, правда", - відповів Герін. «Ніщо з цього не має жодного відношення до того, скільки ям пшениці закопано навколо села біля Лисиної фортеці, і, боюся, ніщо з цього не має жодного відношення до того, чому ви знайшли це вино і чому вирішили принести його сюди. у наш табір».
  "Можливо, це так, пане королю", - сказав Рівін. «Припустимо, що це так. Якщо це так, якщо я дію з волі богів, а не з власної волі, як же ви злитесь на мене, коли я був лише пустоголовим каналом, через який вони виявили свою волю?»
  «Тому що…» Герін стояв з відкритим ротом, розуміючи, що він не має хорошої відповіді. Нарешті він сказав: «Тому що ти вмілий, будь проклятий», — додавши через мить, — «і тому що ти приніс би це вино назад навіть без шепоту бога тобі на вухо, і ти, чорт забирай, добре це знаєш».
  "Таке твердження тим краще для доказу", - зарозуміло сказав Рівін. «Якщо ти не збираєшся проливати вино, що ти з ним робитимеш?»
  "Поставте над ним охорону, щоб ви не могли його проковтнути", - відразу відповів Герін і побачив, як обличчя Рівіна поникло. "І тому ніхто інший теж не може", - сказав він для більшої переконливості, але це мало розвеселило його товариша Фокса.
  "Ви позбавляєте життя всього задоволення", - скаржився Рівін.
  "Сподіваюся на це", - сказав Герін, що ще більше розлютило Рівіна.
  Вино залишалося під охороною. Рівін продовжував бурчати. Він був єдиним. Більшість цього бурчання Герін просто ігнорував. Він не міг ігнорувати слова Арагіса Лучника.
  "Ну, давай, мій друг-король", - сказав Лис. «Якщо хочеш побачити, що станеться, то давай. Якщо хочеш зустрітися з Мавриксом віч-на-віч, давай. Ти король. Ти можеш робити, як тобі заманеться, принаймні, поки бог не скаже тобі інакше».
  «Припустимо, я вип'ю це, і нічого не станеться?» - Запитав Арагіс.
  "Тоді ти можеш називати мене дурнем", - сказав Герін. — Припустимо, ти вип'єш і щось станеться? Чи достатньо тебе залишиться, щоб я міг назвати дурнем?
  Арагіс щось пробурмотів у бороду, але Герін не почув. Лучник затупотів геть, намагаючись при кожному кроці штовхати траву. Він не пив жодного вина. Герін подумав про те, щоб подразнити його, але передумав.
  А потім він отримав замовлення на вино від когось іншого, причому так, як він цього не очікував. Фердульф підійшов до нього з такою майже ввічливістю, яку він колись бачив від напівбога. Чи можу я спробувати кров винограду? він запитав.
  Герін дивився. Наскільки він пам'ятав себе, він ніколи раніше не чув від Фердульфа «будь ласка». Не в останню чергу він не відразу сказав «ні». Натомість він запитав: «Навіщо тобі це потрібно?»
  "Чому ви вважаєте?" Фердульф відповів з деяким (але не з усім) своїм звичайним дратівливим почуттям переваги. У Геріна була відповідь, або він думав, що він є, але не сказав його. Він чекав. Зарозумілість витекла з напівбога. Набагато тихіше, ніж зазвичай говорив Фердульф, він сказав: "Якщо я вип'ю вино, можливо, воно приведе туди мого батька".
  Така можливість спала на думку і Лисі. Йому це не дуже подобалося, хоч би що про це думав Фердульф. "Якби твій батько прийшов, - обережно спитав він, - що б ти зробив?"
  Фердульф виглядав розгубленим і нещасним, а не злим і навмисним зробити нещасними всіх навколо, як це було його звичайнісіньким виглядом. "Я не знаю", - відповів він, чогось ще він майже ніколи не говорив. "Думаю, мені хотілося б запитати його, чому він привів мене в цей світ і що він від мене хоче - це для початку, і хто зможе сказати далі?"
  Чому він почав тебе? Герін замислився. Наскільки я можу судити, просто для того, щоб мене дратувати . Маврікс виразно досяг успіху в цьому. Вголос Лис сказав: «Чому ти просиш мене піти? У тебе є сили здолати варту, яку я поставив, — я в цьому певен».
  - Так, - недбало сказав Фердульф. «Але я знаю, що це може викликати проблеми, тому вирішив, що краще запитати, перш ніж щось робити».
  Це теж не було схоже на Фердульфа. Якщо ніщо інше у світі його не лякало, Маврікс. Герін сказав: «Я справді не думаю, що час настав. Скажи мені правду, чи не так?
  Маленький полубог осел. «Можливо, ні», — сказав він і пішов, поставивши ноги на землю і опустивши голову. Потім він раптом повернувся назад, підстрибнувши при цьому на половину свого зростання. «Однак, якби мого батька закликали, хіба він не став би на наш бік проти Імперії Елабон, яка протягом століть завдавала Ситонії стільки принижень?»
  "Він міг би", - визнав Лис і на цьому зупинився: додавання більшої кількості нагадало б Фердульфу, що люди північних земель були такими ж елабонцами, як і імперці. Він продовжив в іншому ключі, сказавши: «Пам'ятайте, що сказав нам імперський чарівник: Імперія Елабон правила Ситонією всі ці роки, і ситонські боги не могли нічого з цим вдіяти, окрім як звести наклеп У такому випадку, скільки користі нам принесе Маврікс?
  Фердульф знову спустився на землю. Він не відповів, а пішов у тому напрямі, який вибрав, перш ніж подумати. Герін дійшов висновку, що, на його думку, Маврікс не принесе багато користі. Побачити скромного Фердульфа було таким самим новим досвідом, як і все, що Лис пережив останнім часом.
  Він глянув у бік бурдюків із вином та стражників навколо них. Вони зібрали пристойний натовп. Спочатку це його стурбувало. Потім він трохи розслабився. Якби навколо вина збиралося багато людей, будь-якій людині (усміхнене обличчя Рівіна спливло в пам'яті) було б важче вислизнути з кров'ю винограду.
  Поки Лис так думав, Ван підійшов до нього і сказав: «Гей-богу, капітане, я давно не пив вина. Якби я міг просто розв'язати краватку на одній із цих бурдюків, зараз... Стривай, Лисе! Як ти думаєш, що, чорт забирай, ти робиш, дивлячись на мене так? Будь проклятий, Лисе, вклади свій меч назад у піхви. Ти збожеволів?
  "Ні, це весь світ навколо мене", - відповів Герін. Ван уважно оглянув його щодо ознак того, що він жартує. Дорогою чужинець, хитаючи головою, пішов, але нічого не знайшов.
  * * *
  Наступного ранку армія північних земель пройшла ще через одне з тих сіл, які тремтіли на межі того, щоб стати містами, а тепер безпомилково поверталися до меншого статусу. У Геріна не було часу зробити що-небудь, крім як скорботно відзначити це, оскільки в парі пострілів з лука на південь від села імперські розвідники на колісницях зі швидкими кіньми почали закидати людей і людей Арагіса стрілами.
  "Ха!" - Вигукнув Арагіс. «Вони не такі розумні, як думають». Не чекаючи на пораду Геріна, він крикнув: «Ривін! Вперед, вершники!
  — Так, пане королю, — сказав Рівін і вигукнув власні накази.
  Виїхали вершники. Герін подивився, чи зможе виявити серед них Маєву, але безуспішно. Зважаючи на те, як голова Дагрефа стежила за еволюцією вершників, він теж шукав Маєву.
  Приблизно рівними силами вершники розгромили возників, як це було в першій великій битві між імперцями та людьми північних земель. Вершники були швидше і маневреніші за своїх противників. Вони стріляли не гірше за людей на колісницях. Незабаром ці колісниці помчали назад на південний захід, стрімко відступаючи.
  «Я думаю, нам слід збудувати бойову лінію», — сказав Герін Арагісу. «У будь-який момент ми можемо зіткнутися з усією імперською армією».
  Арагіс насупився. «Якщо ми не зіткнемося з імперцями, рух уперед у цьому напрямку сповільнить нас». Проте трохи подумавши, він кивнув. «Нехай буде так, як ти кажеш. Якщо ми зіштовхнемося з ними раніше, ніж будемо готові, вони нас пошкодують». Як і перед попередньою битвою з силами Елабонійської Імперії, він зупинив армію і крикнув: «Ліворуч і праворуч! Вишикуйтеся в бойовий порядок! Ліворуч і праворуч!»
  Як і тоді, його люди та Герін аплодували. Це все одно спантеличило Лиса, хоча він думав, що мав до цього звикнути. Чому вони не думали, що вибудовування бойової лінії означає, що їх ось-ось будуть понівечені або помруть болісною, тривалою смертю? Якби вони так думали і якби їхні супротивники воювали так само, ніхто б не воював. А потім…
  А що потім? Тоді вони не помруть болісною, тривалою смертю в бою, що, як зауважив логічний розум Геріна, не було тим самим, що сказати, що вони не помруть болісною, тривалою смертю. Лихоманка могла позбавити їхнього життєвого марення, або вони могли померти від виснажливої хвороби, яка з'їдала їх зсередини, або вони могли впасти від нападу апоплексії і затриматися, можливо, на роки, нездатні говорити й наполовину мертві тіла. в житті.
  Якщо розібратися, немає хороших способів померти, є лише погані і ще гірші. Якщо порівнювати з цією лінійкою, можливо, смерть на полі битви виглядала менш жахливою.
  Герін подивився на Фердульфа, який ширяв над армійським світлом, як пух будяка. Напівбоги, на відміну божественної половини свого походження, були безсмертними. Зазвичай вони переживали звичайних смертних і зазвичай помирали способами, яким могли б позаздрити звичайні смертні, наприклад, засинаючи і ніколи не прокидаючись. Лис запитував, чи думав зараз Фердульф про можливість померти. Він сумнівався у цьому; жодна звичайна чотирирічна дитина не замислювалася про такі речі.
  Тоді Арагіс крикнув: «Вершники праворуч і ліворуч. Цього разу ми вдаримо по імперцях з обох флангів і подивимося, чи зможемо їх прогнати».
  Вершники, які не приєдналися до Рівіну в його нападі на імперців, вітали їх, прямуючи на позиції, на які їм наказав Арагіс. Геріну теж хотілося поаплодувати. Своєму товаришеві-королю він сказав: Ти вчишся.
  Арагіс холодно глянув на нього, перш ніж відповісти: «Коли твій батько вперше вклав тобі в руку меч, ти зрозумів, що можна з ним робити? Тепер ти дав мені нову зброю, і я починаю розуміти, що таке. можливо, підійде».
  — Достатньо справедливо, — сказав Герін. «Насправді це більш ніж справедливо. Дуже багато людей, коли вони стикаються з чимось новим, або вдають, що цього немає, або намагаються використати це, ніби воно було старим і знайомим, незалежно від того, чи справді це щось на зразок старий і знайомий». .
  «Багато людей дурні». Холодна зневага наповнила голос Лучника. «Скажи мені, що ти не бачив такого за роки свого перебування на посаді барона, принца та короля, і я назву тебе брехуном в обличчя».
  "Я не можу цього зробити", - відповів Герін. «Різниця між нами, я думаю, в тому, що ви зневажаєте людей за те, що вони дурні, а я знаходжу їх забавними — принаймні я щосили намагаюся знаходити їх смішними. Боги знають, що це не завжди легко.
  "Легкий?" Арагіс пирхнув. «Це не варте того, спитайте ви мене». Герін не сподівався, що він скаже щось інше. Зарозумілість Лучника завела його так далеко, наскільки це можливо, якби він не скинув Герина і не став королем усіх північних земель, або якби він не перетнув гори і не скинув Креббіга I з його трон.
  "Ми всі різні", - зауважив Герін з глибокою неоригінальністю.
  "Так і є", - сказав Арагіс. «Іноді мені здається, що ти легковажний, як Трокм-. Тоді я дивлюся на те, що ти робиш, а не на те, що ти говориш, і мені здається, що ти ховаєшся за маскою. Всі ці роки, а я досі не зрозумів, що з тобою робити». Він кинув на Лиса звинувачуючий погляд.
  "Гарний." На цьому Герін залишив усе як є. Виведення Арагіс з рівноваги, ймовірно, багато в чому допомогло їм двом не вести війну.
  Перш ніж вони змогли піти далі, Фердульф промчав до них, вказуючи на південний захід і кричачи: «Якщо це не імперська армія за наступним пагорбом, то це стадо слонів». За мить кінні розвідники повернулися з тією ж новиною.
  Арагіс цього разу глянув на Фердульфа з неприхованим схваленням. «Він повідомив нам новини швидше за гонщиків». Він прийняв задумливий вираз. «Війна була б іншою справою, якби в обох боків були люди, які шпигули за супротивником у повітрі. Цікаво, чи змогли б ви взагалі боротися, якби інший виродок знав, що ви збираєтеся робити, коли ви це робите?»
  — Можеш, якщо тільки я не помилився, — відповів Герін. «Вам просто потрібно створити враження, ніби ви збираєтеся зробити одне, хоча насправді мали намір зробити щось інше».
  Арагіс якийсь час вивчав його, нічого не кажучи. Коли він, нарешті, заговорив, тоном неохоче захоплення: «Так, і, схоже, ти теж знайдеш якийсь спосіб зробити саме це. Ти підлий демон, безпомилково».
  Він кричав і махав своїм солдатам та Лисам, які не вибудовували свою бойову лінію досить швидко, щоби це його влаштовувало. У машині з Геріном Дагреф сказав: «Як міг Лучник не зрозуміти, що хитрощі будуть необхідні, якщо кожна сторона зможе спостерігати за приготуваннями інший до бою?»
  «Тому що він не думає так швидко, як ти, — сказав Герін, — і він не любить грати з гіпотезами в голові. Але ось що я тобі скажу, синку: якби йому справді довелося хвилюватися, щодо людей, які шпигують за ним з повітря, його поведінка буде найбрехливішою, яку ви коли-небудь бачили».
  "Це факт", - погодився Ван. «Якщо це правда, Арагіс із цим впорається. Якщо це неправда, він не переймається цим».
  - Дурниця, - пирхнув Дагреф, смикнувши поводами, щоб змусити коней перейти на рись. «Гіпотеза має властивість ставати реальністю без попередження. До того, як це сталося, хто б міг подумати, що Елабонська Імперія з ревом повернеться через Вищі Кіри, щоб турбувати нас?»
  "Я сам не думав, що це станеться, - сказав Герін, - і я був би так само радий, якби цього не сталося, повірте мені". Елабонская дорога широко розкрилася, і він уперше побачив імперську армію. "Але вони тут, і нам доведеться з ними мати справу".
  Ван сказав: «Клянуся богами, ми навчили їх чомусь на кшталт поваги. Вони не кидаються до нас, як у першому бою. Тоді вони подумали, що можуть проїхатися через нас і змусити нас бігти. Вони знають, що краще. тепер смердючі повії».
  "Так", - сказав Герін, не зовсім задоволений зміною тактики імперців. Він хотів, щоб його вороги продовжували поводитися безглуздо. З ними було набагато простіше мати справу. Він також глянув на чужинця. «І подивіться, хто говорить про Елабонську Імперію так, ніби він народився в північних землях і провів все своє життя, слухаючи, як люди вбивають її в землю».
  — Іди вити, — гідно сказав Ван. «Це битва, і я на цьому боці, тож, звісно, імперці — купка ублюдків. Якби я був на тому боці, всі мешканці північних земель були б брудними заколотниками. Ось. Хіба це не має сенсу? ?"
  "Більше, ніж мені хотілося б", - відповів Герін. Він бачив, як вершники Рівіна розвернулися праворуч і ліворуч, щоб завдати удару імператорської армії у фланг. Імперці не посилали проти них ескадрони колісниць, щоб спробувати затримати їх. Вони також навчилися краще. Чого вони не навчилися, з зростаючою радістю побачив Лис, так це тому, що, якщо вони не зупинять вершників, їм доведеться поспіхом розбити обидва крила своєї армії.
  Дагреф побачив те саме одночасно. Що вони думають, що роблять? — вимагав він, як учитель, що зіткнувся з непідготовленими учнями.
  "Вони намагаються зірвати бій", - сказав Ван. «Я їм дозволю. Хтось думає, що я скаржитимуся, якщо вони полегшать мені роботу, це повне безумство».
  Він почав було уточнювати — Герін знав, що цю тему він зможе розвивати досить довго, але потім здивовано крякнув і заткнувся. Деякі коні впали якраз у той момент, коли вони наближалися до флангів імперців.
  «Це диво, батьку?» - спитав Дагреф.
  "Знаєте, я так не думаю", - відповів Лис. «Якби мені довелося вгадувати, я сказав би, що імперці розкидали кілька кальтропів по обидва боки від своїх позицій, щоб допомогти захистити свої фланги. Вони працюють проти колісничних коней, тому я не думаю, що є щось, що могло б завадити їм працювати. проти коней, на яких сидять люди».
  Деяким вершникам Рівіна вдалося пройти та почати стріляти у людей Елабонійської Імперії. Але дехто відстав, і навіть тим, хто не встиг, довелося їхати повільніше. Тоді вони були роздратуванням, а не спустошенням, яким би могло бути.
  Побачивши це, імперці зраділи. Уздовж їхньої лінії загули ріжки. Тепер вони покотилися вперед: їм не вдасться відбити атаку колісниць із північних земель, доки вони самі стоятимуть на місці.
  Люди з обох боків кричали, солдати Геріна та Арагіса окремо, імперці в лютому уніссоні, який здавався таким ефективним у першій битві. Стріли полетіли. Як завжди, перші дещо провалилися. Але відстань між двома арміями швидко скоротилася. Чоловіки почали кричати; коні почали кричати. Тут і там колісниці переверталися, скидаючи солдатів на землю.
  — У якомусь конкретному місці, тату? — спитав Дагреф, коли Герін, натягнувши стрілу на тятиву, озирнувся у пошуках своєї першої мети. «Інший король, схоже, не надто дбає про те, як усе влаштувати, чи не так?»
  Це містило безпомилковий запах. Перш ніж Герін зміг відповісти, Ван засміявся і сказав: Ти зіпсований тим, що ти син свого батька, хлопець. Арагіс дав нам пристойне поле і хороший шанс перемогти, якщо ми будемо вперто битися, і я бачив безліч капітанів, які дожили до того, щоб постаріти і погладшати, хоча в них була звичка віддавати своїм людям набагато менше».
  Дагреф знову принюхався. Він мав високі стандарти, і він був надто молодий, щоб усвідомлювати, з якими труднощами стикається більшість смертних, дотримуючись таких стандартів. Він багатозначно сказав: Ти все ще не відповів мені, Батьку.
  «Керуйте тим, хто хоче мати модні обладунки або чудову упряжку коней», — сказав Лис. «Більшість людей високого рангу люблять хвалитися».
  "Ха!" – сказав Ван. Його литий бронзовий панцир і шолом із плюмажем були, без сумніву, найвидатнішим спорядженням на полі бою.
  "Ти чув мене." Обладунки Геріна були ні позолочені, ні навіть відполіровані; шкіра, якою кріпилися бронзові пластини, була потерта та залатана. Але вся шкіра та всі пластини були цілі. Коні, яких вів Дагреф, були низькорослими і з грубою вовною, але вони були витривалішими, ніж більшість інших. Вони походять від поні з рівнин Шанди, на якого торгував Ван, супроводжуючи Геріна та Елізу до міста Елабона понад двадцять років тому. Цей кінь був ще менший і потворніший, але він був міцніший, ніж будь-який інший Герін, якого колись знав.
  Дагреф слухняно вказав команді на імперця, чиї обладунки були яскраво забарвлені золотою фарбою і який носив малиновий плащ, що майорів за його спиною. Герін відпустив. Офіцер Елабонійської імперії підняв обидві руки вгору і вилетів із колісниці.
  «Добре вистрілив!» – крикнув Ван. Хоча він відмовлявся використовувати лук у бою, він не приховував похвали від тих, хто добре ним користувався.
  Дагреф направив коней до іншого імперця, який виглядав чудовіше, ніж його побратими. Герін вистрілив у ворога і схибив. Як би добре він не стріляв, як би багато він не тренувався у стрільбі з хитавиці колісниці, він частіше промахувався, ніж потрапляв. Розчарований, але не спустошений, він потягся через плече за ще одним держаком.
  Чук! Стріла потрапила в кінь упряжки, що йде зліва, прямо за лівою передньою ногою тварини. Кінь упав, як підбитий; стріла, мабуть, пронизала його серце. Його падіння завдало шкоди іншому коню. Колісниця нахилилася, пару судомних ударів серця підстрибнула на одному колесі, а потім перекинулася, скинувши на землю всіх трьох чоловіків, які перебували в машині.
  Герін почув свій крик, летячи повітрям. Раніше він виходив із колісниць. Він спробував звернутися в клубок і приземлитися якомога м'якше. Незважаючи на це, м'яка земля вдарилася об нього, начебто вона була гранітом. Його шолом зірвався з голови і відскочив. Біль пронизав його правий бік, який і прийняв на себе більшу частину удару. Але коли він спробував стати на ноги, він виявив, що може. Значить, нічого не зламано. Це було б щось — чи було б, якби він міг залишитися живим досить довго, щоб оцінити, наскільки йому пощастило.
  Він виявив, що він все ще тримав цибулю. Ні, він все ще тримав у руках цибулю. На відміну від нього, він зламався, коли вдарився об землю. Він кинув шматок, який тримав у руці, і висмикнув меча. Потім він озирнувся, щоб подивитися, як живуть Ван і Дагреф. Обидва вони теж були на ногах і виглядали здоровими, так що зараз їм, як і йому, пощастило.
  Як довго триватиме їхній успіх – і його – залишалося проблематичним. Не дуже довго здавалося найімовірнішим припущенням. Колесниці Елабонійської Імперії були тепер дуже близько і наближалися з кожним ударом серця. Один з них кинувся прямо на Дагрефа, який, будучи струнким, безбородим, без меча і списа, виглядав найлегшою мішенню з трьох повалених воїнів.
  Герін побіг – повільно, спираючись на праву ногу – на допомогу синові. Дагреф виявився не потребуючи допомоги. У нього, як і в Лисиці, погляд виявився оманливим. Хоча в нього не було ні меча, ні списа, він тримав у руках батіг, яким понукав свою команду (заміна того, що Каффер перетворив на змію). Він почекав, поки елабанська колісниця наблизиться жахливо близько, потім завдав удару батогом, ударивши одного з коней по її м'якому, ніжному носі.
  Тварина закричала від шоку та болю. Він зупинився як укопаний і спробував підвестися дибки. Візник утримав його від цього, але колісниця прогриміла повз Дагрефа, замість спуститися на ньому. І, коли він пройшов повз, батіг знову вдарив. Візник закричав так само голосно, як і кінь. Він схопився за очі. Два інші імперці в машині схопилися за поводи, які він упустив.
  Жоден із них не зміг зробити чисте захоплення. Це було для них невдачею, бо мали лише один шанс. Дагреф знову клацнув батогом. Один із них скрикнув. За мить, коли Ван ударив його списом у бік, він знову скрикнув, скрикнув і звалився. Герін видерся в колісницю. Неранений імператор, що вижив, був лучником, який для самооборони носив тільки кинджал. Він недовго залишався неушкодженим. Він переліз через поручень машини і втік, виючи і стікаючи кров'ю.
  Вбивство водія здавалося несправедливим, оскільки він все ще тримав обличчя обома руками. Однак у розпал битви поняття справедливості було гнучким. Герін різко рвонувся вперед, перекинув тіло візника, що метається, через борт і схопив поводи. Він почав звати Вана та Дагрефа, але вони вже були з ним у машині.
  Урочисто передав він синові поводи. "Думаю, ви знаєте, що з цим робити", - сказав він.
  "Він знає, що робити з усіма речами", - сказав Ван з величезною усмішкою на обличчі. — Чи не так, Дагрефе Кнут?
  "Хто я?" Дагреф виглядав до абсурду задоволеним собою. Людина могла отримати екенам різними способами. Якби він був дуже світловолосий або дуже товстий, він міг би отримати його ще до того, як навчився ходити. Або його можна було б називати сином свого батька все життя. Заслужити екенам на полі бою вдавалося не кожному. Насправді це траплялося не з багатьма.
  «Бигун Дагреф», — погодився Герін. «Краще, ніж Дагреф Похмурий, або Дагреф Коричневий Етюд, або…»
  "Оскільки батіг все ще в мене в руці, - багатозначно зауважив Дагреф, - розсудлива людина прибереже подібні пропозиції до іншого разу".
  "Розумна людина не стала б робити багато з того, що я робив протягом багатьох років", - сказав Герін.
  "Ти найрозумніша людина, яку я знаю, Фокс", - сказав Ван.
  «Можливо, це правда, але решті людей, яких ви знаєте, це мало що говорить», — парирував Герін. На думку відразу спала Фанд, але Лисі вистачило розсудливості не згадати про неї. Натомість він сказав: "Наскільки розумно, якщо вже на те пішло, їздити на колісниці, коли ні в кого з нас немає цибулі?"
  "Тобі слід було схопити той, який був у Імперіалу, перш ніж викинути його з машини", - сказав Ван.
  «Так, це було б розумно, — погодився Герін, — якби я тільки подумав про це тоді. Однак не можу думати про все одразу, як би мені цього не хотілося».
  Ван сказав: «Ну, якщо вже в нас його немає, нам доведеться вдавати, що ми наїзники Рівіна, і подивитися, наскільки близько ми зможемо підібратися до імперців. Мені більше подобалися такі бої. у всякому разі".
  «Чому я не здивований?» - пробурмотів Герін. Будучи таким великим і сильним, чужинець, природно, досяг успіху в ближньому бою. Однак людина з цибулею може поранити її перш, ніж у неї з'явиться шанс завдати шкоди самому.
  Дагреф сприйняв розмову між батьком та другом батька як настанову для себе і направив колісницю до найближчої, повної імперців. Жителям Елабонійської Імперії, побачивши машину, схожу на їхню власну, знадобилося занадто багато часу, щоб зрозуміти, що воїни всередині були ворогами. Ван пронизав одного з них списом, Дагреф продовжував використовувати батіг з жахливим ефектом, і до того часу, коли короткий бій закінчився, у Геріна знову була цибуля, яку він міг назвати своїм.
  Він потягся через плече, щоб вихопити стрілу з сагайдака. Миттю пізніше імперець скрикнув, як довгозубий, і схопився за стегно. Лис випустив ще одну стрілу. Цей схибив. Він знову потягся назад і виявив, що сагайдак порожній.
  Він насупився. Колчан був майже сповнений, перш ніж він випав із колісниці. Перш ніж він... Він прогарчав прокляття. Мабуть, більшість стріл вилетіла з сагайдака, коли він ударився об землю. Він навіть не помітив. У нього в голові були набагато більш невідкладні справи, наприклад, як залишитися цілим і неушкодженим.
  - Давай, Фоксе, - сказав Ван. «Чому ти не стріляєш у повію?»
  - Ось що я тобі скажу, - відповів Герін. «Як тільки ти навчишся пронизувати їх без списа, я стрілятиму в них без жодних стріл».
  "Що?" Чужоземець дивився. Потім його обличчя прояснилося. - О так. Адже ми там набилися через каструлю з супом, чи не так? Ну, гаразд, нам доведеться продовжувати робити те, що ми щойно зробили, чи не так?
  "Рано чи пізно у всіх почнуть закінчуватися стріли", - сказав Дагреф.
  "О, дійсно". Герін кивнув головою. «Наступне цікаве питання полягає в тому, чи закінчаться у людей стріли до того, як одна з них застрягне в одному з нас. Це цікаве питання у будь-якому бою».
  «Цікаво. О так. Хех». Ван пирхнув, потім сплюнув. У якомусь сенсі це була огида. З іншого боку, то була бравада. Герін міг здогадатися, що деякі воїни на полі бою мали в роті достатньо слини, щоб сплюнути. Він був далекий від впевненості, що зробив це сам. Він експериментально попрацював щоками.
  Тоді він перестав турбуватися про те, чи зможе плюнути. Попереду, безперечно, був пролом у лінії імперців, де колісниці розгойдувалися праворуч і ліворуч навколо тієї, що перекинулася, а потім більше не закрилася. Він озирнувся. Недалеко від нього, як вони туди потрапили, він не помітив, стояло чимало колісниць, повних тромоїв. Він помахав рукою. Пара лісових бігунів направила до нього стріли. Вони опустили їх, коли він крикнув рідною мовою: «Тепер туди, — він вказав, — і ми відріжемо великий шматок від південних спалпінів».
  «Ви хочете, щоб я пройшов через цю прогалину і сподівався, що варвари підуть за мною?» - спитав Дагреф. За його тоном він почув ідеї, які йому подобалися набагато більше.
  Але Герін сказав: Це саме те, що я хочу, щоб ти зробив.
  «Буде трохи ніяково, якщо Трокмої вирішать, що вони швидше позбудуться вас, ніж проклятих імперців», — зауважив Ван. Він мав на увазі таке: якщо це станеться, нас уб'ють . Герін не міг згадати, коли востаннє чув подібний протест, такий елегантно сформульований.
  Про це він також перестав турбуватися. "Продовжуй", - сказав він Дагрефу. "А тепер швидше, поки вони не заткнули дірку".
  "Все в порядку." Його син погнав коней уперед. - закричав Лис, коли колісниця пробилася між двома солдатами Елабонської Імперії. Імперці вагалися, перш ніж спробувати перегородити йому шлях: як це вже трапилося одного разу, вони думали, що будь-хто в колісниці з півдня від Високого Кірса обов'язково має бути товаришем.
  Як вже одного разу сталося, вони виявили, що помилились. Герін розкрив обличчя одному з імперських солдатів ліворуч від себе, і цей удар застав супротивника зненацька подвійно, бо він завдав його лівою рукою. З іншого боку машини Ван вибив списом імператорського лучника з колісниці. Хлопець виглядав до смішного здивованим, інакше він теж не страждав би від агонії.
  "Ну, я думаю, це привернуло їхню увагу", - сказав Дагреф.
  «Я страшенно добре знав, що це приверне їхню увагу», — відповів Герін, коли стріла просвистела повз його вухо. «Я хочу знати, чи це залучило лісових бігунів за нами? Якщо ні…» Він залишив це у спокої. Якби цього не сталося, Ван мав рацію: їх би вбили.
  Він озирнувся через плече і радісно закричав. Трокмої йшли за ним, і їх було більше, ніж він очікував. Найчастіше те, що елабоніанцю здавалося самогубною дурістю, для трем-здавалося забавою. Герін був цьому щиро радий, не в останню чергу тому, що це означало, що імперці не концентруватимуться на ньому одному. У них в голові були інші речі, наприклад, зупинити проникнення, перш ніж воно розділить всю їхню армію на дві частини. Іноді відволікання було кращим, ніж перемога. Іноді вони були одним і тим самим.
  Колісниці тепер були на близькій відстані, всі рубали, кололи та стріляли в усіх інших. Люди Елабонійської Імперії, здавалося, відчували легке забобонне трепет перед Трокмої, про які, мабуть, багато говорили, але ніколи не бачили в ті роки, коли Імперія знаходилася на південь від Високих Кірів. Однак забобонний трепет не міг тривати довше, ніж перший успішно блокований удар. Після цього це була просто людина проти людини.
  Зі свого боку, Трокмої переслідували імперців з майже безбожним тріумфуванням. Лісовим бігунам були потрібні елобанці не більше, ніж вони потрібні. Але на той час вони вже ціле покоління жили на південь від Ніффета. Для них люди Геріна були лише частково ненависними жителів півдня. Вони також були сусідами, інколи друзями, іноді навіть родичами чоловіка.
  Жоден із цих паліативів не застосовується до воїнів з півдня від гір. Вони були ворогами у чистому вигляді. Трокмої атакували їх з жахливою відсутністю занепокоєння про те, що може статися з ними, аби їм вдалося завдати ще кількох ударів по ворогові.
  Оскільки лісові бігуни були настільки люті, імперцям потрібна була непропорційно велика кількість людей, щоб тримати їх під контролем. І оскільки вони робили крок, який був би важливим, якби він увінчався успіхом, імперці кинули на них цих людей. Це не покращило їх позиції на решті лінії, що й мав на увазі Герін.
  "Там!" Як і раніше, він направив Дагрефа у просвіт між парою імператорських колісниць. «Якщо ми пройдемо туди і приведемо за собою кілька трокмоїв, ми дійсно розріжемо цих повій надвоє».
  "Так, батько". Дагреф погнав коней уперед. Дикі вигуки сповістили, що Трокмої досі переслідують Лиса.
  Імперці, з якими зіткнувся, знали, що утримують важливу частину лінії оборони. Вони ледве могли не знати про це, коли на них насувалося так багато ворогів. Один із них випустив стрілу. Позаду Геріна закричав Трокм-. Лис мав чудовий постріл у імперця — або він би вистрілив, з будь-якими стрілами в його сагайдаки.
  Тоді імперець скрикнув і схопився за бік, з якого виросла стріла. Щоб вразити його під таким кутом, удар не міг прийти прямо наперед. Герін повернув голову праворуч. Дізнавшись про нього, деякі з вершників Рівіна замахали руками. Він помахав у відповідь із величезною усмішкою на обличчі.
  "Вони у нас є!" – крикнув Ван. «Клянуся всіма богами, вони у нас на млині. Все, що нам потрібно зробити зараз, це розфарбувати їх із зерна на борошно».
  "Це буде більш важка робота", - сказав Герін. «Зерно на млині не намагається розбити жорна».
  "Невже зараз час для літературної критики?" - спитав Дагреф.
  "Можливо, ні", - визнав Герін. Імператор, викинутий із колісниці, шпурнув у нього камінь. Воно зісковзнуло з його плеча, яке почало пульсувати. Можливо, це була літературна критика, а може, й ні. Що б це не було, спис Вана відреагував на це дуже різко. Більше ніколи не було чути, щоби імперець прокоментував метафору.
  Коли частина їхньої армії була відрізана і оточена, інші сили Елабонської Імперії почали відступати. Як і раніше, імперці відступили з професійною компетентністю, з якою людям північних земель, Трокмої та Елабоніанцям, було б важко зрівнятися. Вони зберегли свої ряди і продовжували битися, замість того, щоб бігти в різні боки, що було звичайнісінькою відповіддю на поразку на північ від Вищих Кірів. Здається, вони не казали: " Ми переможені!" Боги бережи нас! Швидше, вони мали на увазі: " Добре, цього разу ти здолав нас", але, ймовірно, це була просто удача. Подивимося, що станеться, коли ми зустрінемося знову .
  Думаючи так, Герін сказав: «Мене непокоїть те, що ми перемагаємо їх вже вдруге, а не вперше. Чи не здається вам, що їм час звикнути до думки, що вони б'ються не так добре, як ми робимо?
  Дагреф сказав: «Вони, мабуть, вже звикли до думки, що їм знадобляться підкріплення через гори».
  «Мені хотілося б, щоб ти цього не говорив», — сказав Герін своєму синові. Де ми візьмемо підкріплення, якщо вони це зроблять? Батьку Дьяусу, де ми візьмемо підкріплення, навіть якщо вони цього не зроблять? Це криваве диво, що ми з Арагісом перебуваємо на одному боці за нинішніх обставин».
  Що нам робити, якщо вони пошлють ще одну армію через Верховний Кірс? - спитав Дагреф.
  «Або боріться, або здайтеся і поверніться до того, щоб обдурити Імперію, позбавивши її данини, на яку, на її думку, вона заслуговує, як я робив у старі часи», - відповів Герін. Ось він і виграє битву, і Дагрефові вдалося змусити його думати, що він програє. Він багатозначно продовжив: «Давайте, будь ласка, займемося чимось одним. Якщо нам вдасться провалити те, що ми робимо зараз, Імперії не доведеться думати про надсилання підкріплень».
  — Це розумно, батьку, — визнав Дагреф після звичайної паузи для роздумів.
  — Як мило з його боку визнати це, га, Фоксе? – сказав Ван із усмішкою.
  Дагреф почав ще щось говорити. Герін перервав його, і чужинця теж. "Візьміть це після того, як бій закінчиться", - сказав він. «А поки давайте подивимося, що ми можемо зробити, щоб якнайшвидше покінчити з цим». Він підніс голос до крику: «Імперіали! Здавайтеся, і я обіцяю вам ваші життя!
  Один із чоловіків в оточенні колісничих запитав: «А хто ти такий, щоб нас хвилювала твоя обіцянка?»
  "Ліс Герін, цар півночі", - відповів він; Іноді носіння непомітного спорядження мало як позитивні, і негативні боку. Якби він одягнувся як король, вони знали б, хто він такий. Однак, якби він одягнувся як король, вони, можливо, краще спробували б його вбити.
  Що ви з нами зробите, якщо ми здамося? - Запитав імператор.
  Це було гарне та актуальне питання. Герін пошкодував, що йому не довелося вигадувати відповіді під впливом моменту. «Якщо ви зараз здаєтеся, — сказав він, — я роззброю вас, відправлю на північ і розселю вас по селянських селах — по одному чи по двоє в кожному, бо я не хочу, щоб ви складали змову проти мене. Це найкраще Я можу це зробити. Ти приймеш це? В іншому випадку ти або помреш прямо тут, або будеш використаний як раби, якщо пізніше здасишся і ми вирішимо залишити тебе в живих. Що ти скажеш?
  Імператор, який ставив запитання, кинув лук і зняв шолом. "Достатньо добре для мене", сказав він відразу.
  Його товариші також почали кидати зброю. Як тільки Герін побачив, що вони збираються здатися, він виділив невелику кількість людей, щоб вони очолили їх, а потім повів решту на південь, переслідуючи більшу частину імперської армії.
  Незабаром він наздогнав Арагіса Лучника. "Ха!" - Сказав Арагіс. «Мені цікаво, що з тобою сталося, Лисе. Ти пропав там на деякий час, і я думав, що, можливо, я єдиний король, що залишився на північних землях, але я бачу, що це не так». У нього явно не було б розбитого серця, якби Герін помер, але і він не виглядав розбитим, виявивши його живим. Це здалося Лисі розумною реакцією. На Арагіс теж немає мух; Наступне, що він сказав, було: "Це не та колісниця, на якій ти сьогодні виїхав".
  «Тож це не так», — погодився Герін. «Вони продовжували намагатися нас вбити, і вони підійшли до цього ближче, ніж мені хотілося б». Відсутність королівських регалій, мабуть, врятувала йому шию.
  "Ха", - знову сказав Арагіс, цього разу, очевидно, маючи намір зробити це швидше для сміху, ніж для привітання. «Що вони роблять правильно, то це йдуть з поля бою після того, як програли головний бій». Він махнув рукою вперед. «Погляньте, якого порядку вони дотримуються. Якби вони так добре билися у битві, вони могли б перемогти».
  Герін розгорнув уявний сувій і вдав, ніби прочитав його заголовок: «Тріумфальний відступ Елабонської імперії, що є відображенням того, як вказана імперія була завойована шляхом відступу її армій».
  "Ха", - сказав Арагіс втретє. «Це не так уже й погано. Якби виродки розвалилися на шматки, як тільки ми їх облизали, ми прогнали б їх через гори і позбулися їх раз і назавжди».
  "Тільки якщо вони вирішать не надсилати підкріплення", - сказав Дагреф.
  Арагіс довго вивчав юнака, потім похитав головою. "У нього такий же огидний погляд на світ, як і у тебе, Фокс".
  - Гірше, - відповів Герін. Він глянув на сина. Дагреф причепурився. Це було єдине слово для цього, — він явно чепурився.
  Ван вказав уперед на імперську армію. «Вони збираються відірватися від нас і вирушити разом зі мною у ваші п'ять елабонських пекель, якщо я побачу, що ми можемо з цим щось зробити».
  "Найкраще відмовитися від переслідування, якщо ми не зможемо їх зупинити", - сказав Герін. «Якщо ми занадто розпорошимося, переслідуючи їх, вони можуть контратакувати, і тоді вони вкрадуть дешево перемогу».
  «Ненавиджу це говорити, але боюся, що ти маєш рацію», — сказав Арагіс. «Ми зберемося і за кілька днів завдамо їм ще одного удару. Рано чи пізно вони повинні зрозуміти, що нас не зможуть перемогти». Він багатозначно глянув на Дагрефа. Дагреф також демонстративно проігнорував це. Це змусило Арагіс розсміятися по-справжньому. Геріну він сказав: «Він буде грізною людиною, чи не так?»
  "Я так і думаю", - відповів Лис. «Звичайно, він мав практику не звертати на мене уваги». Дагреф знову причепурився.
  Арагіс почав вигукувати наказ зупинити армію. Побачивши, що їм підкорятимуться, він знову повернувся до Геріна. «Куди подівся цей твій Фердульф? Я майже не бачив його у бою».
  "Я теж", - сказав Герін. «Він, мабуть, робив щось своє, якщо я не помиляюся. Він його Фердульф, а чи не мій; якщо ти цього не пам'ятаєш, він змусить тебе заплатити».
  Арагіс хмикнув. "Я запам'ятаю. Чоловіки, чоловіки, ви наказуєте щось зробити, а якщо вони цього не роблять, то ви змушуєте їх. Як ви можете змусити напівбога платити, якщо йому не хочеться це робити?
  «Я відшльопав його один чи два рази», - сказав Герін, говорячи про це потім, і це звучало набагато, набагато невимушеніше, ніж він відчував, роблячи це.
  Йому вдалося справити враження на Арагіс. "Я завжди знав, що ти хоробрий", - сказав Лучник. «Досі я ніколи не вважав тебе дурним». Арагіс оглянув Геріна з ніг до голови. «Можливо, я помилявся».
  "Можливо, так воно і було", сказав Ліс. «Я твій союзник, чи не так?» Арагіс деякий час обмірковував це, а потім почав сміятися. Герін також. Чому ні? Вони щойно виграли ще одну битву.
  * * *
  Повернувшись на поле, Геріну стало складніше сміятися. Мертві там, ззаду, деякі з них були людьми, яких він знав велику частину свого життя, та інші, не такі старі, люди, яких він знав усе своє життя, - вони були такими ж мертвими, якби він зазнав поразки. Єдиною втіхою, яку він знайшов, було те, що не так багато з них було мертвим, ніби він зазнав поразки. Йому цього може бути достатньо. Він не думав, що це їм підійде.
  Перемога не полегшила страждання поранених. Вони все ще кричали, чи стогнали, чи вили, чи шипіли, чи стояли, чи лежали мовчки, кусаючи губи від болю, поки кров не потекла з куточків їхніх ротів. Якби імперці перемогли, їх було б більше, кого Лис знав і любив, але це не допомогло тим, хто постраждав. Більше того, поранені, що билися на боці Елабонійської Імперії, ні зовні, ні по голосу не відрізнялися від тих, хто прямував за Геріном чи Арагісом.
  Як і в попередній битві, Герін робив усе, що міг, щоб допомогти пораненим, виймаючи стріли, промиваючи порізи елем, незважаючи на прокляття людей, що отримали ці порізи, і один чи два рази непомітно перерізавши горло людина, яка не могла жити, але без сторонньої допомоги помирав би довго, повільно та болісно. Він ненавидів це, але ще більше ненавидів їхні страждання.
  Незабаром він натрапив на молодого хлопця з пухнастою бородою, який шкутильгав із закривавленою пов'язкою на правій ікре. Ні, не хлопець; хоча його власні руки були в крові до ліктів, шлунок Геріна повільно похитнувся. «Маєва!» вигукнув він.
  «Здрастуйте, пане королю», — сказала вона, її голос був трохи тремтячим, але твердішим, ніж у багатьох інших, які він чув. «Вони хотіли витягти шахту, але я їм не дозволив. Я знаю, що ти добре розумієшся на таких речах». Вона сіла на землю, бліда, але рішуча.
  "Я зроблю все, що зможу", - сказав Ліс. Вона зробила йому комплімент, але не той, який він колись хотів отримати. В надії, що розмова відверне її від болю, він запитав: Як це сталося?
  Вона подивилася на нього так, ніби він поставив дуже дурне запитання. Подумавши, він зрозумів, що так. "Як ви думаєте?" — роздратовано спитала вона. «Я їхав, робив те, що мав робити, і в мене почала боліти нога. Коли я подивився вниз, то побачив чому — з неї стирчала стріла».
  Він кивнув головою. Сама собою одна його рука лягла на інше плече. Він відчув такий же абсурдний подив, коли в нього стріляли. Потім почало хворіти. Він нахилився і розв'язав пов'язку, сказавши: «Давай подивимося, що маємо».
  Це було приблизно те, на що він очікував. Той, хто наклав пов'язку на Маєву, також відрізав дерево стріли, щоб воно не заважало. Так і мало бути, але це не дозволяло Лисі оцінити, наскільки глибоко в її ікрі знаходиться наконечник стріли. «Чи можете ви витягти його?» - Запитала Маєва.
  «Я не хотів би», — відповів він стурбованим голосом. «Імперці, як і ми, використовують зазубрені наконечники стріл. Якщо потягнути їх назад, рана стане набагато гіршою».
  — Що ж ти робитимеш тоді? Голос Маеви звучав спокійно, але з певною різкістю. Вона могла почати кричати будь-якої миті. Герін не сердився на неї і не звинувачував у цьому її підлогу. Він чув безліч криків поранених на полі бою. Він був пораненою людиною, яка кричала на полі бою.
  Він ножем відрізав її штани від рани, щоб її можна було відчути. Він також зрізав картату вовну на внутрішній стороні її ікри. Коли він обережно натиснув туди, то відчув під кінчиком пальця щось тверде. Він хмикнув. Маєва здригнулася, зашипіла і видала невеликий уривок крику, перш ніж встигла його вкусити.
  "Все майже закінчено", - сказав він. «Насправді це дуже добре. Якщо я проштовхну його до кінця, головка вийде назовні, а разом із нею без особливих проблем вийде й решта стрижня». Він говорив правду. Він знав, що каже правду. Він також мав багато практики весело говорити з пораненими. Чомусь тут було інакше. Це було складніше.
  - Давай, - сказала Маєва, її голос тепер став хриплішим. Вона поставила себе. Герін теж поставив себе перед тим, як вони почали працювати над цим плечем. Це не дало йому особливої користі. Він теж не думав, що це принесе їй багато користі.
  Він поклав руку на обрубок стріли і натиснув - як він зрозумів, найкраще було якнайшвидше. Тоді Маєва скрикнула. Він сподівався, що вона це зробить; Навмисне завданий біль було важче перенести, ніж той, що прийшов випадково.
  Зазубрений бронзовий наконечник стріли пронизав її шкіру. Хоча воно було слизьким від її крові, Герін схопив його і витягнув держак за собою. "От", - сказав він. - Майже готово. Ну майже. Із собою він ніс банку елю. Коли він вилив на обидві рани на нозі Маеви, вона знову закричала і спробувала вдарити його ногою. "Легко", сказав він їй. "Тепер я збираюся перев'язати його ще раз".
  Він зробив це зі свіжими ганчірками. Кров почала просочуватися в них із старої рани та з нової. Маєва глибоко і судорожно зітхнула. "Дякую", сказала вона. "Тепер краще. Мені шкода, що наробив стільки шуму».
  — Я нічого не чув, — запевнив її Герін. Він знав, що ще не обов'язково стало краще. Рана все ще може погіршитися, і в цьому випадку вона буде дуже хвора і може померти. Він зробив усе, що міг, і промовив обнадійливо: «Скоро ти знову встанеш на ноги і знову наполегливо бігтимеш. Це не зашкодило сухожилля; ти б не був на обох ноги, якби вони були. Ви повинні зажити красиво та чисто».
  «Дякую, пане королю», сказала вона. Це змусило його почуватися швидше гірше, ніж краще. Якби він не дозволив їй залишитися і битися, вона розлютилася б, а не була вдячна, але залишилася б неушкодженою. Він знав, яким чином він віддав би перевагу їй. Але, наче вихопивши цю думку з його голови, Маєва продовжила: «Я рада, що ти дав мені шанс боротися, навіть якщо все обернеться так. Сподіваюся, наступного разу мені пощастить більше».
  Герін глянув на свої руки. На них була її кров у прямому значенні, а тепер, як він припустив, і у переносному. Він продовжував думати про неї як про ще одного воїна; безліч поранених молодих людей говорили йому приблизно те саме, що вона сказала хвилину тому. Хоч би як він старався, це було нелегко. Ця думка продовжувала повертатись.
  "Лиса!" — прогримів глибокий голос із іншої частини поля бою. «Куди в п'яти Елабонських пеклах ти вирушив і потрапив зараз?»
  "Тут!" Герін відповів і помахав рукою. Маєва відчайдушно трясла головою. Якби Герін подумав, перш ніж помахати рукою, він би цього не зробив. Надто пізно: Ван уже був у дорозі, малиновий шлейф з кінського волосся кивав над ним, роблячи його ще більш безпомилковим, ніж він був раніше.
  "Привіт, Фокс", - крикнув він, все ще перебуваючи на певній відстані. — Латаємо ще одного… По тому, як голос чужоземця обірвався, Герін знав, коли його друг зрозумів, кого саме він латає. Решту шляху Ван пройшов швидкою риссю. Він нахилився поряд із дочкою. "Що трапилося?" — спитав він, і це питання було не корисніше, ніж питання Геріна.
  «Стріла», — сказала вона, щосили намагаючись не звертати на це уваги. «Король каже, що все має добре зажити».
  «Через м'ясо теля», — сказав Герін, коли Ван запитливо глянув у його бік. «Жодних порізів сухожиль, я в цьому впевнений. Вона має повністю зажити». «Хай буде воля богів» , — додав він сам собі. Можливо, повторення цього знову і знову допоможе богам виявити велику готовність.
  Ван все ще дивився на нього, але вже не з питанням, а з наростаючим гнівом. Герін бачив, як він упродовж багатьох років цілився у десятки, а можливо, у сотні ворогів. Лис ніколи не спрямовував його на нього. "Біг" промайнув у нього в голові, як це, безсумнівно, і було задумано. Ван прогарчав: "Якби не ти, Фокс ..."
  Те, що Геріну спала на думку така ж думка, мало що могло б втішити чужинця. Герін був у цьому впевнений. Але перш ніж Ван встиг сказати щось ще, Маєва різко втрутилася: «Будь ласка, дай йому спокій, батьку. Скільки тобі було років, коли ти отримав свою першу рану?
  "Шістнадцять або близько того", - відповів Ван. «Деякий час мені щастило. З того часу я це виправив». Принаймні це було применшення. На ньому було дуже багато шрамів. Герін ставив питання, як він взагалі зміг пережити одну рану, що розірвала його груди і живіт.
  — Що ж, — сказала Маєва, ніби це було сказано все, що треба було сказати.
  Але Ван похитав головою. «Це не те саме, навшпиньки», — сказав він: та сама думка, яка турбувала Лиса.
  "Чому ні?" - сказала Маєва. «Я бився досить добре — ох, можливо, не так добре, як ти, батько, бо я не такого розміру, як ти, хоч я й не маленький. Я продовжував битися і після того, як мене поранили; це було непогано. достатньо, щоб змусити мене залишити поле».
  "Що я повинен зробити?" Голос Вана був жалібний, що він робив дуже рідко. Він глянув на Геріна. «Будь проклятий, Фоксе, допоможи мені. Вона говорить так само, як і я, коли був у тому віці».
  — І чому ти так дивуєшся? — спитав Герін. «Зрештою, вона твоя дочка. Дагреф більше схожий на мене, ніж я колись міг собі уявити. Він більше схожий на мене, ніж я думав, що хтось захоче».
  "О так, я це бачу", - сказав Ван. Герін засміявся. Дагрефа, можливо, на щастя поблизу не було. Ван продовжив: «Але це не те саме». Він уже говорив це раніше, і це звучало дуже щиро. Він досі це робив. «Дагреф – твій син. Звичайно, він піде за твоїм слідом».
  «Хіба я не твоя дитина, бо я не маю каміння?» - Запитала Маєва.
  Перш ніж Ван встиг відповісти, Герін сказав: "Я бачив чоловіків з бородами до пояса, у яких було менше каменів, ніж у тебе, Маєва".
  — Дякую, пане королю, — тихо сказала вона.
  Ван уважно подивився на Геріна. - Ти дуже допомагаєш, - прогарчав він і пішов геть, хитаючи головою.
  «Дякую, пане королю», — сказала Маєва ще раз, цього разу вже твердіше. "Я думаю, що ти мені дуже допомагаєш".
  "Я знаю, що так", відповів Герін. «Проблема в тому, що я досі не знаю, чи маю я допомагати тобі чи твоєму батькові». Він раптово різко вклонився їй. «І маю інших поранених, які можуть допомогти. Якщо я маю поводитися з тобою як із солдатом — а я ще далеко не впевнений у цьому — тоді мені доведеться продовжувати, як вчинив би з іншим солдатом».
  "Звичайно, лорде королю", - сказала вона, ніби дивуючись, що він може думати інакше. Це, у свою чергу, здивувало його і змусило повірити, що він справді може думати про неї як солдата.
  * * *
  Герін сів на ковдрі. — Щось не так, — сказав він, його голос був розмитим від сну. Він озирнувся. Вогнища були нижчими, ніж були, хоча вартові все ще годували їх, щоб стримувати нічних примар - не те щоб примари не переповнилися кров'ю раніше того дня. Хропіння сплячих солдатів розносилося немелодійним хором. Поранені люди стогнали від болю.
  Здавалося, все було так, як мало бути. Але Герін не спав, коли йому здавалося, що щось не таке; він був у цьому впевнений. Він не знав, чому він був певен, але знав тільки, що так воно і є. Він знову озирнувся. І знову він не знайшов нічого підозрілого.
  Він знову почав лежати, потім схаменувся. Він ще раз озирнувся, цього разу шукаючи Лиса Рівіна. Де б не траплялися неприємності, Рівін зазвичай був неподалік. Це було особливо вірно, коли йшлося про вино. Геріну вже багато років не доводилося турбуватися про вино. Тепер він це зробив. Занепокоєння про вину означало занепокоєння Рівіном.
  Але ні: там, за двадцять футів від нас, лежав Рівін і хропів так само немузично, як і всі інші. Герін зітхнув з полегшенням. Якби Рівін не брав жодної участі в проблемах, що назрівали, швидше за все, все було б не так вже й погано. У всякому разі, багаторічний досвід змусив Геріна повірити у це.
  Він позіхнув і знову ліг рівно. Незважаючи на позіхання, незважаючи на хропіння Рівіна, сон не приходив. - Щось не так, - сказав він знову, цього разу тихо, і підвівся на ноги. Він не знаходив спокою, доки не переконався, що колюче почуття занепокоєння в його душі — це уява та нерви.
  Він зітхнув трохи легше, коли побачив Дагрефа. Дагреф, ймовірно, не став би створювати проблеми самотужки. Однак він точно знав, які неприємності разом створять Дагреф та Маєва. Йому не хотілося б створювати подібні проблеми, будучи пораненим, але оскільки вони обидва такі молоді, хто міг знати, що їм належить зробити? Але вони нічого не могли вдіяти, поки Дагреф спав на ковдрі.
  Вартовий підкладав гілки в багаття. Він підвів голову, коли почув кроки Геріна. — Все гаразд, пане королю? він запитав.
  "Я не знаю", - відповів Герін. "Я намагаюся це з'ясувати". Він рушив далі.
  Чарівник Лендьєль теж міг завдати неприємностей. Насправді Лендьєль вже створив проблеми. Герін підійшов туди, де перебував під охороною. Охоронці були насторожі. Те саме сталося і з Геріном, коли він побачив, що Лендьєль замість того, щоб лежати і спати, сидить і дивиться на нього.
  «Ні, пане королю, він нічого не зробив», — запевнив Лиса один із охоронців чарівника. «Він іноді прокидається вночі — йому, знаєте, треба пописати. Часто він поводиться добре, а потім засинає».
  "Він?" Герін пильно глянув на Ленгієла. "Напевно, шукає ще один шанс втекти".
  "Якби я знайшов його, я був би дурнем, якби не взяв його", - сказав чаклун. «З жалем визнаю, що не знайшов його. Ваші люди виявилися обережнішими, ніж я очікував». Він зробив кисле обличчя. «Дуже мале на цьому боці Високого Кірса виявилося таким, як я очікував».
  "Ми взагалі не очікували побачити імперців по цей бік Високого Кірса", - сказав Герін. «Ми були б так само щасливі, якби ви теж продовжували займатися своїми справами, а не пхали свої морди в наші».
  Навіть поки він говорив, він запитував, чи говорить він правду. Якби імперська армія залишилася на південь від гір, натомість він бився б з Арагісом. Зважаючи на те, що досі показали люди Елабонійської Імперії, Лучник став би більш неприємним противником. З іншого боку, Герін не мав жодної гарантії, що Елабонський Імператор не пошле іншу армію через Верховні Кіри, щоб допомогти цьому.
  Задумливим тоном він сказав: "Скажи мені, на що схожий цей Креббіг I". Він усміхнувся у темряву, думаючи, наскільки це схоже на те, як імперці запитують його про Фердульфа.
  «Його імператорська величність сміливий, і доблесний, і чудовий, і жахливий, улюбленець своїх друзів і жах для своїх ворогів…»
  "Чекати." Герін підняв руку. Голос Лендьеля звучав так, ніби він міг продовжувати кілька днів, не сказавши при цьому нічого важливого. Герін сказав: «Давайте спробуємо інакше: чи є Креббіг сином Хілдора? Якщо ні, то ким він був до того, як його дупа приземлилася на трон там, у місті Елабон?»
  "Як ти міг не знати цих речей?" – здивовано спитав Лендьєль.
  "Нічого страшного", - відповів Лис. «Багато в чому так само, як і ви не знали про все, що мало якесь відношення до північних земель. Різниця в тому, що я знаю, що не знаю, а про що ви гадки не мали».
  Це викликало обурене пирхання у Лендьєля; чарівники, що так багато знають про чари, природно, припускали, що вони знають багато і про все інше. Спочатку чаклун сказав: «Ви перебільшуєте, запевняю вас».
  "Ні я не знаю". Герін підняв руку. «Почекай. Неважливо. Це не має значення. Просто дай відповідь на мої запитання про Креббіг».
  "Дуже добре." Лендьєль не називав і не називав його лордом-королем , дотримуючись офіційної імперської точки зору, згідно з якою на північ від Верховного Кіра не було королів, а були тільки бунтівники, що правлять проти влади міста Елабон. Чарівник продовжив: "Ні, Креббіг не син імператора Хільдора III, який тепер любимо богами".
  - Ти маєш на увазі мертвого, - сказав Герін, і Ленгієл кивнув головою. Лис запитав: "Чи надав Креббіг йому своєчасну допомогу, щоб він став улюбленцем богів?" Лендьєль знову кивнув головою. На цей раз те саме зробив і Герін. "Добре. Тепер ми кудись їдемо. Що робив убивчий узурпатор, перш ніж прокласти собі шлях до вершини купи?
  "Мене обурює звинувачення, яке міститься у ваших словах", - сказав Лендьєль.
  «Мені байдуже», весело сказав Герін. «Ображайтесь на все, що вам подобається. Ви служите йому. Я не буду і не буду. Тепер дайте відповідь на моє запитання: чим займався Креббіг Вбивця до того, як став Елабонський Імператором?»
  Лендьєль ще раз докірливо глянув на нього за це вкрай неофіційний екенам. Він проігнорував це. Він умів ігнорувати такі погляди, оскільки мав досвід роботи зі своїми дітьми. Бачачи, що це не вдалося, Лендьєль сказав: «Імператор раніше був командувачем елабонського гарнізону, який окупував міста-держави Ситонії».
  "Був він?" – сказав Герін. "Ну, хіба це не цікаво?" Коли Креббіг повстав, за ним стояла б пристойна армія; Елабон тримав великий гарнізон на Ситонії з тієї вагомої і достатньої причини, що Елабону був потрібен великий гарнізон на Ситонії. Протягом століть елобанської окупації ситонці ніколи не припиняли будувати змови, інтриги, підступи і час від часу повставати проти своїх імперських повелителів, а також, будучи ситонианцями, ніколи не відмовлялися зраджувати один одного своїм імперським повелителям.
  Це було також цікаво, зрозумів Лис миттю пізніше, через ситонські зв'язки в його власному житті. Насправді він не бачив людину з однієї з міст-держав на схід від Великого Внутрішнього моря з того часу, як повернувся з міста Елабон більше двадцяти років тому, але з того часу в нього було більше справ з Мавриксом, ніж він коли-небудь. або хотів, і Маврикс осідлав його Фердульфом, і...
  «Батько Дьяус», — прошепотів він і покинув Лендьєль так швидко, що чарівник і сторожа дивилися йому вслід. Йому було байдуже. Щось справді могло бути не так, і він думав, що нарешті зрозумів, що саме.
  Його ніздрі засмикалися, коли він наблизився до місця, куди прямував. Він давно не відчував цього запаху, але знав, що таке. Насичений, фруктовий… Він не міг сплутати його ні з чим іншим.
  Охоронці стояли навколо вина, яке Ліс Рівін захопив у імперців, так само як варти стояли навколо Лендьєля. Охоронці чарівника одного разу не змогли утримати його від втечі, а стражники тут не змогли утримати когось від попадання у вино. Ніс Геріна підказав йому про це, хоча охоронці, схоже, не помітили нічого незвичайного. «Здрастуйте, пане королю», — привітав його один із них. "Що привело тебе сюди?"
  "Біда." Герін вказав. «Хіба ти не бачиш, хтось пройшов повз тебе і опинився серед бурдюків? Хіба ти не відчуваєш запах пролитої крові солодкого винограду?
  Як тільки він показав їм, що їх обдурили, вони гнівно вигукнули і вихопили свої мечі. До цього вони не звертали уваги. «Прокляніть імперського чарівника в найспекотніший з п'яти пекель», — сказав хлопець, який привітав Геріна. «Його заклинання, мабуть, вкрали у нас розум».
  "Там не Лендьєль". Герін насупився. «Зважаючи на всі обставини, мені хотілося б, щоб це було так».
  Фердульф відірвав погляд від вина, що він пив. "Турботити!" - Сказав він, дивлячись на Лиса. "Чому мій гламур не захопив і тебе?"
  "Завжди складніше, якщо хтось уже знає, що шукає", - сказав Герін. — Ти знаєш, що ти шукаєш там із вином?
  "Мій батько", - сказав Фердульф.
  "Я думав, ми зійшлися на думці, що це не дуже хороша ідея", - сказав йому Герін.
  "Так, ми це зробили", - Фердульф, цей самий недитячий баритон все ще був таким ясним, наче він ніколи не починав пити. "А потім я перестав погоджуватися і вирішив щось зробити з незгодою".
  "Тобі слід було прийти до мене", - сказав Герін. «Ви не самі погоджувалися. Ви також не мали порушувати угоду самі».
  Фердульф знизав плечима. «Щоб укласти угоду, потрібні двоє, а щоб позбавитися її, потрібен лише один. Ти б спробував відмовити мене від цього, і…»
  — Краще повір, що я так і зроблю, — втрутився Герін. Маврікс був останньою людиною - силою, богом - якого Лис хотів бачити прямо зараз. Ніхто, ні Герін, ні Фердульф, і, можливо, навіть сам Маврікс, не міг навіть припустити, що він зробить.
  "Але я не хочу, щоб мене відмовляли від цього", - сказав Фердульф. «Чим більше я про це думав, тим більше я мав впевненості. І ось…» Він підніс до губ склянку для пиття. Його горло запрацювало. "Це дуже добре". Це, мабуть, було просто грубе армійське вино, яке навряд чи варто було пити, але його не турбувала об'єктивність. «Мій батько безперечно приготував тут щось краще, ніж нудний старий ель».
  «Ель мене цілком влаштовує, — щиро відповів Герін, — хоча я останній заперечуватиму, що вино теж годиться. Я випив чимало вина і випив його із задоволенням». Найменше йому хотілося образити Маврикса, якщо з якоїсь випадковості бог почує і вирішить проявити себе тут.
  Натомість йому вдалося образити Фердульфа. "Тример!" — усміхнувся маленький напівбог, знову напиваючись. «Це добре, але це не погано! У тебе мало часу, смертна людина. Ти маєш бути всім тим чи всім іншим, а не трохи цим та трохи цим».
  Герін похитав головою. «У мені є щось від усього. Якби я щось упустив, це було б марною витратою».
  Фердульф дивився на нього. Очі напівбога спіймали і відобразили те невелике світло, яке було схоже на котячий. "Ви не відповідаєте так, як слід", - поскаржився він. «Ти думаєш не так, як маєш. Наскільки я можу судити, мій батько відправив мене на землю лише для того, щоб змусити тебе мучити мене».
  "Сумніваюся." Герін завжди думав, що Маврікс породив Фердульфа на Фульді лише для того, щоб мучити його. Якби Фердульф не дійшов такого висновку, Герін не збирався вказувати йому на це. Життя з напівбогом і так виявилося досить цікавим.
  Зі свого боку, Фердульф не думав про свої стосунки з Лисом. "Я хочу свого батька!" - крикнув він, досить голосно, щоб крик мав розбудити весь табір, але, здавалося, тільки Герін і сторожа навколо вина почули його. "Я хочу свого батька!" Він влив собі в горлянку вино з хутра майже такого самого розміру, як і він сам.
  Геріна охопила тривога. "Не роби цього", - наполегливо сказав він. "Давай, Фердульф, дай мені шкуру".
  "Я хочу свого батька!" Фердульф знову гукнув.
  Простір навколо бурдюків здавався... розширився. "Сину мій, я тут", - сказав Маврікс.
   VII
  "Батьку!" Фердульф закричав.
  Герін прошепотів своєю ситонською мовою, запинаючись: «Вітаю тебе, королю солодкого винограду». Він низько вклонився, дивлячись на ситонського бога вина та родючості з-під віку.
  Маврікс, як завжди, був одягнений у м'яку коричневу шкіру. Вінок із виноградного листя прибирав його довге темне волосся з чола. Очі Фердульфа спалахнули; Маврикс світився весь, одяг і таке інше. Єдиною темрявою в ньому були очі, дві ями глибокої тіні на його жіночно-красивому обличчі.
  «Ну, — сказав він тепер, і голос луною рознісся в голові Геріна, ніби Лис чув його розумом, а не вухами, — я вже давно не був на північ від гір. Я не можу сказати, що це похмуре виправдання країни. Я повинен вам сказати, що відтоді, як я бачив його востаннє, воно значно покращало».
  "Що ти маєш на увазі?" Тепер Фердульф обурено звучав. « Я тут, і я був не востаннє, коли ти приходив у Лісій замок».
  — Так, — зізнався Маврікс. Здавалося, він був не в захваті від знайомства із сином. "Незважаючи на це-"
  "Гради в наші дні не турбують північні землі", - вставив Герін. Він обережно не додав: " Ні, дякую вам ". Маврікс намагався протистояти Волдару, лютою головній богині Граді, але виявився недостатньо сильним. Байверс, елабонський бог ячменю та пивоваріння, дотримав Волдара та решту пантеону Граді, а також надав значну допомогу грізним божествам монстрів під печерою Бітона. Герін ставив питання, кого Маврікс більше зневажав: Байверса чи богів монстрів.
  "Ну так." У всякому разі, голос Маврикса звучав набагато менш схвильовано, ніж у випадку з Фердульфом. "Незважаючи на це-"
  Фердульф підбіг до нього та схопив за руку. "Батьку!" він знову заплакав.
  Маврікс оглянув його. Якщо ситонський бог і був вражений, він дуже добре це приховав. "Так, я твій батько", - сказав він. Ти викликав мене, і я прийшов. Чого ж ти хочеш?
  Це звучало так, ніби Герін дає коротку аудієнцію людині, для якої він не може більше часу приділяти: він хотів, щоб Фердульф підійшов до справи, щоб він міг повернутися до того, що він робив. Фердульф також це вловив. "Ось я, сину, якого ти отримав від моєї матері", - вигукнув він. «Хіба ти не маєш похвали для мене? Невже в тебе немає слів мудрості?
  Слова мудрості були останніми, про що Герін міг би попросити Маврікса. Якби ситонський бог вирішив дати йому щось, він би вважав, що справжня мудрість полягає в ігноруванні їх. Тут і зараз питання не виникало, бо Маврікс тільки знизав плечима; звивистий рух нагадав Герину змію. "Можливо, я твій батько, - сказав бог, - але я не твоя нянька".
  Фердульф відсахнувся, ніби Маврікс дав йому ляпас. Як би безсердечно не звучали слова Маврікса, Герін вважав, що в них міститься гарна порада. Принаймні вони недвозначно сказали Фердульфу, що він не може покладатися на Маврікса ні в чому, крім свого існування.
  Що б вони не робили, вони розлючували маленького напівбога. Ти не можеш ігнорувати мене! він гукнув. Його ноги відірвалися від землі. Він вистрілив у Маврикса, наче розлючена стріла.
  У правій руці ситонський бог тримав жезл, обвитий плющем і виноградним листям і увінчаний сосновою шишкою. Тирс виглядав невинною прикрасою. Однак у руках Маврикса це була зброя смертоносніша, ніж найдовша, найгостріша і найважча спис, яку міг нести будь-який людський воїн.
  Маврикс постукав паличкою Фердульфом. Фердульф застогнав і звалився на землю. «Дитина, яка дратує свого батька, отримує палицю, як вона на те заслуговує», — сказав бог напівбогу.
  Фердульф звик мати більшу надприродну силу, ніж будь-хто навколо нього. Він знову підвівся у повітря і кинувся на свого батька. «Ти не можеш так вчинити зі мною!» вигукнув він.
  — О, але я можу, — відповів Маврікс і знову постукав сина тирсом. І знову Фердульф упав на землю, цього разу сильніший, ніж раніше. «Ти маєш це зрозуміти. Тільки тому, що я прийшов, коли ти покликав, ти не маєш права ображати мене і ніколи не будеш». Фердульф застогнав і впав у купу. Насторожений, як довгозубий, Маврікс стояв і спостерігав за ним. Від бога виходив слабкий неприємний запах винного осаду і старого псування, примушуючи Герина смикнутися носом.
  Повільно, зі стогоном, Фердульф сів. "Чому ти прийшов, коли я дзвонив?" — спитав він голосом, сповненим розпачу. «Я сподівався, що ти побачиш мене і мною пишатимешся. Я сподівався…» Він похитав головою, ніби намагаючись прояснити її.
  "Яке ти наївне маленьке створіння", - сказав Маврікс, що викликало ще один стогін Фердульфа. Ситонський бог повернувся до Геріна. «Я мав думати, що він би краще навчився, живучи поруч із тобою. Для смертного в тебе помірна кількість здорового глузду».
  "Навіть якщо він напівбог, йому всього чотири роки", - сказав Герін, приховуючи власне здивування, почувши щось, хоча б віддалено нагадує похвалу від Маврикса.
  Фердульф також це чув, чув, і йому це не сподобалося. "Як ти смієш говорити з ним, говорити з цією людиною , більш люб'язно, ніж зі мною?"
  «Я смію, бо я бог. Я смію, тому що я твій батько», — відповів Маврикс. Судячи з перших появ, Фердульф дратував його навіть більше, ніж Лис. Його темні очі дивилися на його сина. — Як ти смієш насмілитися ставити мені запитання ?
  "Я плоть від твоєї плоті, кров від твоєї крові", - сказав Фердульф. «Якщо я не маю права, то в кого є?»
  "Ніхто", - відповів Маврікс. — А тепер помовчи трохи.
  Фердульф намагався говорити, але видавав лише писк та бурчання, а не виразні слова. Герін був вражений тим, що може зробити навіть так багато; коли Маврикс наказав смертній людині замовкнути, він отримав мовчання. Бачачи, що Маврікс відносно прихильно до нього ставиться, Ліс запитав: «Володар солодкого винограду, яку допомогу ти можеш мені надати проти Елабонійської імперії?»
  При цьому Фердульф замовк. Він також хотів почути відповідь, оскільки не був зачарований імперією.
  Маврікс виглядав стурбованим. Це стурбувало Геріна. Ситонська легенда розповідала про те, яким боягузом був Маврікс. Але те, що було на обличчі бога, не виглядало для Лиса страхом. Це виглядало як відставка. Це турбувало Геріна ще більше.
  "Я можу зробити менше, ніж ти можеш сподіватися", - сказав нарешті Маврікс. «Якби я міг зробити більше, ніж ти можеш сподіватися, невже ти думаєш, що я не зробив би цього для прекрасної Ситонії, а не для цієї позбавленої винограду і в іншому непривабливій пустелі?»
  — Але… — Герін похитав головою. «Ви, ситонські боги, все ще є частиною своєї країни, тоді як боги Елабона, схоже, вже майже не помічають цей світ: можна сказати, що потрібно кричати, щоб привернути їхню увагу».
  Маврікс кивнув головою. "Це так. І, якось завоювавши їхню увагу, часто воно не варте того». Він зневажливо пирхнув.
  "Як може бути", - сказав Герін, не бажаючи відкрито сперечатися з ситонським богом вина та родючості. Коли він закликав Байверса, елабонський бог зробив йому більше, ніж Маврикс. У будь-якому разі це не те, що він хотів знати. Він запитав: "Якщо боги Ситонії іманентно присутні у світі, а боги Елабона немає, то як елобанці" (він старанно не сказав, що ми, елобанці ) "правили вашою землею так довго?"
  "Це переконливе питання, дуже переконливе питання", - сказав Маврікс. «Краща відповідь, яку я можу дати, це те, що народ Ситонії, хоч і має безліч дарів від своїх богів, явно позбавлений дару керування собою. Елобанці, навпаки, майже не мають якихось помітних дарів… за винятком лише одного Щоб об'єднати народ Ситонії, потрібен був би сильніший бог, ніж будь-який із відомих на Ситонії».
  З жалем Герін кивнув головою. Це дуже добре відповідало з того що сказали йому імперські чарівники. - Ти нічого не можеш зробити? — сказав він, запитуючи: «Що доброго в безсилому бозі, особливо в безсилому бозі родючості?»
  "Я вже зробив все, що ви від мене вимагаєте, і навіть більше", - відповів Маврікс. «Без мого сина – який, до речі, може знову заговорити – у вас не було б жодної надії дати відсіч силам Елабонійської Імперії. Із ним у вас є така надія. ні для богів, ні для людей. Не будь самовдоволеним, не будь самовпевненим; ти ще можеш програти і цю битву.
  — Ви кажете загадками, — звинувачуючи Герін. «Я думав, ти зневажаєш Бітона».
  — Я так і роблю, — сказав Маврікс, скрививши губи. Але як мені говорити з упевненістю, коли я не можу бачити всього, що попереду?
  Герін задумався, чи не варто йому піти до Ікоса, щоб послухати, що скаже далекоглядний бог. Можливо, він припустився помилки, не зробивши цього, коли Дюрен запропонував це. Він запитував, коли – і чи буде – він матиме можливість залишити армію і спробувати розгадати один із сумнозвісних двозначних пророчих віршів Бітона.
  Фердульф запитав: "Але що я повинен зробити , щоб вигнати Імперію з північних земель?"
  " Я не знаю", - відповів Маврікс. «Я не маю жодного поняття. Мене це теж не дуже турбує, якщо правда відома. Те, що хтось може бути настільки шалений, щоб хотіти жити в країні, де не росте виноград, мені незрозуміло». Він повернув голову до Фердульфа. — Я сподіваюся, що ти впораєшся, якщо, звичайно, ти цього не зробиш. З нього вирвалося зітхання. «З якоїсь причини я часто розчаровуюсь у своєму потомстві. Мабуть, це вина смертних жінок, яких я їх зачинаю».
  — Ти ні в чому не винен, чи не так? - сказав Фердульф. Ця думка також спала на думку Геріну, але він вважав політичним не згадати її. «Коли справи йдуть на вашу думку, ви берете на себе всю заслугу; коли щось іде не так, звинувачують когось іншого».
  «Ти, наприклад, моя чарівна дитина, цілком винен у своєму непристойному характері», — відповів Маврікс, що для Геріна доводило лише те, що ситонський бог родючості не такий проникливий, як йому здавалося.
  Фердульф почав його проклинати. Герін свого часу чув чимало химерних прокльонів, але мало хто з них міг зрівнятися з тими, що злітали з губ маленького напівбога. Коли Лис на мить заплющив очі, він легко міг уявити, що слухає ветерана, що знущається з людини, яку він ненавидів двадцять років.
  Якщо образи й турбували Маврикса, він цього не показував. Навпаки: він сяяв перед Фердульфом, наче пишався ним. «Я теж тебе люблю, мій любий сину», — сказав він, коли напівбог нарешті зупинився, щоб перевести дух. Він висунув язик навіть далі, ніж міг би Фердульф, і зник.
  Фердульф довго продовжував лаятись, хоча поруч з ним біля бурдюків стояв лише Герін. Без попередження він перестав лаятись і заплакав.
  "Я боявся, що щось подібне може статися", - сказав Герін так втішно, як тільки міг. "Ось чому я не хотів, щоб ти намагався викликати свого батька".
  "Йому було все одно". Фердульф говорив тоном здивованої недовіри. «Йому просто було байдуже. Я його син, і йому було байдуже».
  "Він бог родючості", - відповів Герін. «У нього було багато синів та багато дочок. Він не бачить особливих причин, чому нова дитина повинна мати для неї особливе значення».
  "Я ненавиджу його", - прогарчав Фердульф. «Я ненавидитиму його вічно. Краще йому більше не показувати тут своє потворне обличчя, інакше я примушу його пошкодувати, що я зроблю».
  - Легко, - сказав Герін. «Легко. Ти не хочеш так говорити про свого батька, хоч би ким він був. Особливо ти не хочеш так говорити про свого батька, коли він є богом».
  "Мені байдуже, хто він", - сказав Фердульф, а потім знову заплакав. «Я відплачу йому за те, що він не дбав про мене, якщо це буде останнє, що я коли-небудь зроблю».
  "Якщо ви спробуєте це зробити, це, швидше за все, буде останнім, що ви коли-небудь зробите", - сказав Герін.
  Фердульф проігнорував його. Маленький напівбог продовжував плакати, ніби його серце ось-ось розіб'ється, ні, ніби воно вже було розбите. Чоловіки, що охороняли вино, дивилися на нього. Вони були підданими Геріна і знали про Фердульфа. Вони чекали від нього такої поведінки не більше, ніж очікували, що Лис чотириденно пиячитиме і зім'ятиме кожну селянську дівчину, до якої потрапить до рук.
  Герін теж дивився на Фердульфа. Подивившись, він зробив те, що зробив би для будь-якої іншої дитини, що плаче: підійшов, присів навпочіпки поруч із Фердульфом і обійняв напівбога. Навіть роблячи це, він ставив питання, наскільки безглуздо він вчинив. Як і будь-яка інша дитина, що плаче, Фердульф міг зробити масу неприємних речей, якщо йому не хотілося, щоб його тримали на руках. На відміну від будь-якої іншої дитини, що плаче, вона могла робити найнебезпечніші вчинки, якщо не хотіла, щоб її тримали на руках.
  Але все, що він робив, це обіймав Лисиця і плакав, поки в нього не скінчилися сльози. Коли ридання змінилися схлипуванням та гикавкою, Герін сказав: «Чому б тобі не піти і не знайти свою ковдру прямо зараз? Я не думаю, що сьогодні ввечері тут, довкола вина, щось ще станеться». Він щиро сподівався – і, схоже, це теж правильне слово – що сьогодні ввечері з вином більше нічого не станеться.
  - Добре, - сказав Фердульф. «Але я помщуся. Почекай і подивися, чи я не помщуся». Він пішов, на зріст навряд чи більше половини дорослого чоловіка, але продемонструвавши рішучість, з якою деякі дорослі чоловіки могли або хотіли б зрівнятися.
  Коли Лис випростався, його коліна клацнули. Він глянув на охоронців, які дивилися Фердульфу. «Чим менше ви говоритимете про те, що щойно сталося, тим щасливішим я буду», — сказав він. «Чим щасливіший я, тим щасливішим будеш ти. Ти це розумієш?"
  "Так, пане королю", - хором проголосували вони.
  Повертаючись до своєї ковдри, Герін був похмуро впевнений, що секрет не збережеться. Він вважав, що йому пощастило, що Маврікс не втік і не розбудив весь табір. Це створило справжній хаос, яким часто насолоджувався ситонський бог.
  Він ліг. Він запитував себе, як йому знову заснути після того, як частина цього хаосу – не кажучи вже про сумний напівбог – приземлилася в нього на колінах. Він глянув на зірки та місяці. Тіваз та Еллеб були в небі, обидва рухалися від повної позиції до третьої чверті. Навіть Еллеб, що піднявся після Тівазу, плив високо на південному сході. Схід сонця не міг бути надто далеко. Герін позіхнув. Якби йому пощастило, подумав він, він би просто задрімав, якби сонце зійшло за обрій. І, звичайно, саме це і сталося.
  * * *
  Лис Рівін упер руки в стегна і обурився. Він мав великий досвід виглядати обуреним; Поряд з невинністю, з якою не могла зрівнятися жодна малеча, що смокче, це був вираз, який він часто використовував. Однак цього разу Герін був готовий посперечатися, що принаймні більша частина гніву була реальною.
  — Ти випив вино, не запросивши мене ? — зажадав Рівін, ніби не в змозі уявити собі огидного вчинку.
  Герін похитав головою. "Я ні краплі не випив", - відповів він. - Фердульф зробив. І, звичайно, прийшов Маврікс. Ти справді хотів знову з ним познайомитися? Думаєш, він захотів би познайомитись із тобою?
  Рівін відмахнувся від цього легким помахом руки — жестом, що прийшов із півдня Високого Кірса. "Вино було випите, а я нічого з нього не випив?" він сказав. Де, прошу вас, тут справедливість? Я знайшов вино, я приніс вино назад у табір, я…»
  — …Задихаєшся після вина, як старий розпусник задихається після молодої незаймана, — втрутився Герін. — Ти саме це хотів сказати, чи не так?
  «Ну, можливо, я міг би вибрати інші слова з тим самим ефектом», — сказав Рівін з обеззброєною усмішкою — ще один вираз, який він практикував… і йому потрібно було практикуватися. — Але, пане королю, на відміну від розпусника, я обходився без нього п'ятнадцять років, а тепер, коли вино вже не незаймане, як ви можете заздрити тому, що воно в мене теж є?
  "Я міг би подумати, що краще не використовувати проти вас фігуральну мову", - сказав Герін. "Звичайно, ти б перевернув його і шпурнув назад у мене".
  Тепер Рівін виглядав самовдоволеним. Йому не потрібно було практикувати цей вислів; це сталося природно. "Ви не можете логічно відмовити мені", - сказав він.
  І Герін кивнув. "Ви маєте рацію. Я не можу логічно відмовити вам», - визнав він. — Але я все одно відмовлятиму тобі — і відмовлятиму собі, і Ваню, і Арагісу, і всім іншим. Якщо Маврікс прийшов за Фердульфом, він напевно прийде знову, і я б вважав за краще, щоб він цього не зробив. ."
  «Але це несправедливо!» Рівін заплакав. «За цим не стоїть жодної розумної сили».
  "Так?" – сказав Герін. "І так?" Рівін просто дивився на нього. Герін глянув у відповідь. Він мав великий досвід зберігати безпристрасний вираз обличчя. Що стосується Рівіна, Фердульфа, його власних дітей, Фанд та багатьох інших, йому потрібна була така практика. Рівін опустив очі. Не посміхаючись, Герін сказав: «Давай, готуйся до виходу. Ми ще не закінчили з імперцями, чи знаєш: ні близько, ні до чого».
  Рівін пішов. Кожна лінія тіла виражала німе обурення. Дагреф, що стояв поруч і слухав цю розмову, зауважив: «Знаєте, він спробує поринути у вино».
  — А завтра зійде сонце, — втомлено погодився Герін. «Скажи мені щось, чого я сам не міг зрозуміти. Він увесь час тримався осторонь цього, бо ніхто інший теж не міг цього зрозуміти. Тепер, коли Фердульф…»
  "Але Фердульф - напівбог і син бога вина", - сказав Дагреф. «Хіба Рівін не бачить жодної різниці між цим випадком і своїм власним?»
  "Єдине, що бачить Рівін, - це його власна спрага", - відповів Герін. «Мене це теж турбує, але я мало що можу з цим вдіяти. Найкращий спосіб, який я вигадав, щоб уберегти його від крові солодкого винограду, — тримати його надто зайнятим, щоб він не міг наблизитися до бурдюків з вином. ."
  У зв'язку з цим він відправив Ріхвіна до патруля з парою загонів своїх вершників. Ким би ще не був Рівін, ніхто ніколи не звинувачував його у тупості. Йому не важко зрозуміти, що робить Герін і чому він це робить, і він кисло подивився на свого товариша-Лиса. Але оскільки наказ Геріна мав цілком здоровий глузд і з військової точки зору, Рівін нічого не міг з цим вдіяти, окрім як підкоритися.
  Маєва не поїхала з Рівіном та іншими, що билися верхи. Герін дав би Рівіну стусан під дих, якби той відправив у бій будь-якого пораненого воїна без крайньої необхідності. Маєва все ще виглядала скривдженою тим, що її залишили позаду. «Як нога почувається?» — спитав він. "Скажи мені правду, зараз же".
  Більш досвідчений воїн, мабуть, збрехав би, незважаючи на це умовляння. Маєва була досить молода і серйозна, щоб прислухатися до цього. «Боляче», зізналася вона.
  Він поклав їй руку на лоб. "Тримайся спокійно", - сказав він, коли вона спробувала відсторонитися. «У тебе немає температури. У тебе гаряча нога навколо рани?
  "Трохи", сказала вона, а потім дуже твердим голосом: "Але зовсім небагато".
  "Добре", - відповів він. «Схоже, що воно гоїться так, як має. Тримайтеся подалі від того, наскільки можете. Чим менше навантаження ви на нього надаєте, тим швидше воно видужає». «І тим швидше у тебе з'явиться шрам, який злякає твого чоловіка в першу шлюбну ніч , — подумав він, — або, можливо, набагато раніше у якогось іншого молодого чоловіка теплою весною вночі ». Якби він сказав те, що думав, він би збентежив їх обох. Тримаючи рот на замку, він зумів зганьбити тільки себе. Похитавши головою, він пішов, щоб прискорити рух армії, коли вона покинула табір.
  Невдовзі він знову побачив, що імперці, хоч і програли дві битви, все ще активно боролися. У них було так багато колісниць, щоб уповільнити марш жителів півночі, що Рівін відправив вершника назад за підкріпленням. "Вони розіб'ють нас, якщо ви не пошлете вперед ще людей, лорди королі", - сказав посланець.
  «Їй-богу, ми пошлемо ще людей вперед», — прогарчав Арагіс. «Ми пошлемо вперед усю кляту армію, подивимося, чи не зробимо ми цього». Він вигукував накази.
  Герін насупився. Він зробив би інакше; Йому здалося, що він сунув голову в пащу довгозуба і запрошував звіра вкусити. Розвідники йшли попереду армії, щоби посилити опір і подивитися, що там відбувається. Висунення всіх сил означало, що розвідники не мали можливості виконати свою роботу, і вони влаштували засідку.
  Він почав протестувати, але потім змусив себе промовчати. Це було те, що він купив, коли погодився, що Арагіс командуватиме всім військом. Він не міг стверджувати, що Лучник стримує своїх людей і наражає на небезпеку тільки Геріна. Арагіс відправляв усіх у бій. Він посилав усіх у бій настільки агресивно, що, якби імперці мали засідку, це могло б їм не принести особливої користі. У нього, як у генерала, було не так багато ідей, але він знав, що робити з тими, що мав.
  І виявилося, що імперці таки не влаштували пастку. Їхні колісниці жваво билися з вершниками Рівіна, але відступили, коли з'явилася така велика підтримка вершників.
  — Ось… бачиш, Фоксе? — сказав Арагіс більш ніж самовдоволено. «Ми відвеземо їх назад до Кассату, а як тільки ми це зробимо, ми назавжди виженемо їх через гори та з північних земель».
  «Їй-богу, можливо, так і зробимо». Герін почув збентеження у власному голосі. Він би не повірив у це, коли розпочалася війна, але почав вірити зараз. Ще одна перемога над силами Елабонійської Імперії, і він більше не розуміє, як імперські сили зможуть більше підтримувати своє існування на цей бік Високого Кірса.
  "Звичайно, будемо". Арагіс, схоже, не мав жодних сумнівів. Арагіс ніколи ні в чому не сумнівався. Можливо, він не мав сумнівів, бо він так часто мав рацію. Можливо, він не мав сумнівів, бо ніхто не наважувався сказати йому, що він неправий, а це було не зовсім те саме.
  «Як виглядає Кассат у наші дні?» — спитав Герін. «Я не проходив через це відколи Імперія закрила Верховних Кірів».
  "Пам'ятаєш, яке це було тоді сумне місце?" - Сказав Арагіс. «Пам'ятаєш, як він удавався столицею провінції, яка не хотіла мати з ним нічого спільного?»
  "Я так і роблю", сказав Герін. «Діаус знає тільки те, що зробив губернатор, якого вони туди послали, щоб відправити себе у вигнання — ні, зачекайте, я пам'ятаю, це було якось пов'язане з тим, щоб розрубати армію на шматки, чи не так? Що б це не було, він ненавидів усе, що мало хоч якесь відношення до північних земель». Це було зовсім так. Імператорський функціонер дуже любив Елізу. Так само чинив і Герін у ті дні. Вона зневірила губернатора, приставивши ножа до його горла. Щоб переконати Геріна, знадобилося більше часу, і до того часу, коли роботу було завершено, біль став ще сильнішим.
  — Але ж так? - Сказав Арагіс. «Ну, як я вже сказав, Кассат тоді був сумним місцем, і це було пов'язане з рухом транспорту, що прямував через гори до Імперії. Коли імперці закрили перевал, це місце взагалі не мав жодних причин для існування. Що воно нагадує Сьогодні я — нічний привид, який виє, бо він уже не те, що було раніше, це нічого особливого, просто решта чогось, що колись було живим».
  Герін глянув на нього краєм ока. «Тобі краще бути обережним, Арчере, інакше тобі доведеться писати вірші».
  "Хех", - сказав Арагіс. Ти забавний тип. Накажи своїм вершникам знову йти вперед, і ми продовжимо це діло. Тільки боги знають, як сильно я хочу повернутись у свої володіння. Без жодного нагляду». ем, мужики напевно сидітимуть, засунувши великі пальці в дупу».
  "Вони не можуть весь час сидіти без діла", - сказав Герін. «Їм цієї зими теж доведеться їсти. Вони це знають».
  "Так, і вони теж почнуть думати про це приблизно за два дні до збирання врожаю", - сказав Арагіс. «А тим часом прополка та внесення добрив і наполовину не пройдуть так добре, як було б слід. Замість роботи вони будуть пити ель і трахати дружин один одного».
  «З тим самим успіхом вони могли б бути баронами», — промимрив Ліс.
  Ван в останній момент перетворив пирхання в кашель. Плечі Дагрефа стулилися, ніби вони почали сміятися, але йому вдалося стримати сміх. - Що це було? – різко сказав Арагіс.
  — Не має значення, — сказав йому Герін. «Ти вже думаєш, що я надто легковажний. Куди нам рухатися далі?
  "Після імперців", - без вагань відповів Лучник. «Ми приводимо їх у бій, де б вони не стояли, перед Кассатом чи позаду нього, ми розбиваємо їх і женемо назад через гори. Якщо вони хочуть прийти до нашої країни торгувати, добре. Якщо вони прийдуть сюди з гострою бронзою в руках, ми дамо їм новий комплект шматків і знову відправимо їх додому».
  "Можливо, так і буде", - сказав Герін, як і раніше. У всякому разі, слухаючи Арагіса, він у це повірив.
  Арагіс, звісно, у це вірив. "Ми зробимо це ", - заявив він таким дзвінким голосом, що майже всі, хто знаходився в межах чутності, повернули до нього голови. «Постав своїх людей зліва, Фокс; я поставлю своїх праворуч. Ми зустрінемося за імперцями. Коли коло замкнеться навколо них, ми подбаємо про те, щоб мало хто коли-небудь повернувся через Верховні Кіри, щоб розповісти казка.
  Він, можливо, автоматично відвів собі почесніше місце. "Нехай буде так, як ти говориш", - відповів Герін; честь означала йому менше, а результати — більше, ніж більшість його товаришів. Він також був радий бачити, що Арагіс вигадав план, більш витончений, ніж швидка атака, яку могли б використовувати Трокмої.
  Він запитував себе, чи має він бути радий бачити, що Лучник вигадує найкращі плани. Навіть якщо вони розгромять сили Елабонійської Імперії, їм все одно доведеться дивитися один на одного через кордон, що дуже засмутить Арагіс. Чим більше ідіота поводився Арагіс, тим щасливішим мав бути Лис. Так би і було, якби не та маленька деталь, що некомпетентність Арагіса, якщо така взагалі була, також наражала його на небезпеку.
  Він знайшов одне питання, яке можна було поставити Лучнику: Ти не хочеш ще більше змішувати своїх і моїх людей? Вони вже провели дві битви на одному боці. Вони повинні знати, що можуть довіряти один одному у боротьбі з ворогами». імперці».
  Але Арагіс похитав головою. «Я не хочу міняти те, що вже добре працює. У ваших людей є брати, двоюрідні брати та друзі, що борються разом з ними, і в мене теж. Вони боротимуться краще перед знайомими воїнами, і вони боротимуться краще, будучи впевненими. у їхніх кістках воїни, що знаходяться поряд з ними, прийдуть їм на допомогу, якщо вони потраплять у біду».
  "Я думаю, що Лучник має на це право, Фокс", - сказав Ван.
  — Може, й так, — визнав Герін. «Насправді, я гадаю, так воно і є. На його думку, єдине місце, де нам доведеться турбуватися про ті неприємності, які він має на увазі, – це поєднання двох армій».
  "Саме так", - сказав Арагіс. «Крім того, хоч ваші люди підпорядковуватимуться мені, а мої підкорятимуться вам, кожна армія краще підпорядковуватиметься своєму суверену. І в мене менше шансів на зраду. Я не боюся цього, не після цих двох боїв, але не боюся. Я також не хочу залишати себе відкритим для цього».
  Герін почав було говорити йому, що він каже абсурд, але зупинився на невисловлених словах. Арагіс не говорив абсурдно. Він був розумно обережний. Тепер, коли Герін подумав про це, він також не хотів піддавати себе зраді Лучника. Якщо тримати своїх людей разом, то ризик цього знижується.
  Арагіс бачив, як він почав говорити, а потім теж зупинився. Лучник кивнув, ніби Герін довів свою правоту. У якомусь сенсі Герін так і вчинив. Арагіс сказав: Ми союзники проти загальної небезпеки, а не друзі. Я не розумію, як ми можемо бути друзями, ти та я».
  «Щойно ми відкинемо Імперію назад на південь від Високого Кірса…» почав Герін, але потім знову зупинився. Вони б двоє були суперниками, якби Імперія не очистила проходи через гори; вони б перебували у стані війни, якби Імперія не зробила цього. Він так і думав лише кілька хвилин тому. Якщо Імперія покине північні землі, що завадить їм знову вчепитися один одному в горлянки? Він нічого не міг бачити.
  "Союзники", - повторив Арагіс. Не друзі. Поки ми пам'ятаємо, у нас має бути досить добре. Поки що ми справляємось досить добре».
  "Союзники", - погодився Герін. Його голос звучав скорботно чи з полегшенням? Навіть він не міг сказати. Якби Арагіс був його другом, він, можливо, спав би легше ночами. З іншого боку, хто міг спати спокійно, знаючи, що він із тих людей, які здатні потоваришувати з Арагісом Лучником?
  * * *
  Того вечора, коли армія розташувалася табором, Рівін впав навколішки перед Герином. «Пан королю, благаю тебе, дозволь мені спробувати кров солодкого винограду!» вигукнув він.
  «У що, чорт забирай, ти граєш, Рівін? Устань, заради бога». Герін похитав головою. «Хтось міг би подумати, що я гарне селянське дівчисько, яке ти намагаєшся затягнути в ліжко».
  «Воістину, пане королю, я страждаю від нестачі вина так само, як страждав би від відсутності ласки доброзичливої дівчини», — відповів Рівін, підводячись на ноги. Він підморгнув Геріну. «І справді, саме такими словами я заманив у ліжко чимало гарненьких селянських дівчат».
  "Я ні на секунду в цьому не сумніваюся", - сказав Герін. "Напевно, вони лягають поруч з тобою тільки для того, щоб ти заткнувся".
  «Можливо», — визнав Рівін нітрохи не соромлячись, але Рівін рідко соромився. «Я не питав, чому вони це зробили, зізнаюся». Він скоса глянув на Геріна. — Я б теж не питав, чому ви це зробили, пане королю. Даю вам моє урочисте слово.
  Герін сердито видихнув. «Воронам із вашим урочистим словом. Ви ж знаєте, чи не так, що Маврікс приходив у гості, коли Фердульф пив захоплене вино? Звісно, знаєте, я вам сам казав. Тепер я вас ще раз питаю, чи хочете ви зустрітися з богом?
  "Да я це знаю". Рівін виглядав стурбованим. «Однак я забув, де я це почув, і вважав це не більше ніж табірною пліткою».
  — Звісно, ти це зробив, — відрізав Герін. «Це було не те, що ви хотіли почути, тому ви, чорт забирай, проігнорували це. У вас є спосіб чинити так з речами, які ви не хочете чути. На жаль це правда. Ще раз, сер, і дай відповідь мені, будь ласка, так чи ні: чи не хочеш ти спробувати висновки з Мавриксом?»
  "Мені все одно", сказав Рівін. «Він забрав у мене мою магію. Що ще він може зробити, окрім як позбавити мене життя? І якщо він забере моє життя, я помру щасливою зі смаком вина на губах. Це найкращий спосіб піти, аніж більшість інших можна подумати».
  "Це залежить від того, яку мету він хоче тобі дати". Але Герін підняв руки вгору. — Гаразд, їй-богу, давай пий. Ти мене втомила — якби я була селянкою, я зараз спідницю зняла б. Але на твоїй голові нехай буде так, і я сподіваюся, що всі ваші виродки добре забезпечені. Якщо ви хочете бути проклятим дурнем, якщо ви наполягаєте на тому, щоб бути проклятим дурнем, то я не думаю, що маю право стояти у вас на дорозі.
  Рівін схопив його руку і поцілував її. Герін з переляканим прокляттям висмикнув його назад. Ріхвін сказав: Ти принц серед людей, ні, король серед людей. Він підморгнув. — Чи не прийдеш ти випити зі мною, щоб ми могли разом привітати Маврикса?
  Привіт Маврикса був останнім, чого Герін хотів зробити. Проте він сказав: «Я піду з тобою, гаразд. Якщо ти думаєш, що я довіряю тобі вино, поки ти поза моїм полем зору, ти ще більш божевільний, ніж я думаю, і це, повір мені, потрібно щось зробити».
  «Ручіть і ображайте мене скільки завгодно, аби ви не стали між мною і кров'ю солодкого винограду». Рівін поспішив геть, щоб за мить повернутись з питтям, що капає. "Я прополоскав його в струмку, щоб видалити залишки елю, які могли залишитися всередині".
  - Молодець, - сказав Герін. «Пішли. Давай покінчимо із цим».
  Охоронці навколо вина почали піднімати мечі, щоб утримати Рівіна подалі від того, що вони боронили; Герін дав їм із цього приводу дуже твердий наказ. Тоді охоронці вигукнули з подиву, побачивши Геріна, що йде за ним. Герін скасував наказ.
  — Ви впевнені, пане королю? — спитав один із охоронців.
  "Ні, я не впевнений", - відповів Герін. «Єдине, у чому я впевнений, це те, що у Рівіна є вино там, де має бути його дотепність, і він так скиглює, що я дам йому випити. Так чи інакше це все вирішить».
  Рівін знехтував оцінкою його з боку Геріна. Він наповнив свій домкрат, підніс його до обличчя та понюхав. Вираз його обличчя став блаженним, поки він насолоджувався букетом. — Істинно благословляю тебе, пане солодкого винограду, — промимрив він. Він випив.
  Герін чекав, поки небо впаде, або хоча б Маврікс постане у всій своїй досить жіночній красі. Небо не впало. Маврікс не з'явився. Насправді нічого особливого не сталося. Рівін відкинув голову, щоб злити з домкрата останню краплю вина. Він витер рот рукавом, і на його обличчі з'явився трохи спантеличений вираз.
  "Добре?" - Запитав Герін. Він озирнувся. Маврикса, як і раніше, немає.
  Рівін продовжував виглядати спантеличеним. Він подивився на напувалку, ніби вона якимось чином його видала. — Все дуже добре, пане королю, — повільно сказав він. «Щиро кажучи, я віддаю перевагу його елю, як я і припускав. Воно справді дуже хороше, як я вже сказав, і все ж таки…» Його голос затих.
  — Не так добре, як ти пам'ятаєш, га? – сказав Герін.
  "Ні", - сказав Рівін тихим голосом. «У моєму розумі я побудував уявлення про те, на що це буде схоже, уявлення про те, яким воно буде, і, обходячись без нього так довго, я, вважаю, продовжував будувати його і будувати, поки, нарешті, не спорудив споруду вище і ширше, ніж могло б витримати основу істини».
  - І це просто обрушилося на тебе? Герін не очікував, що відчує симпатію до Рівіна, як і не очікував, що відчує симпатію до Фердульфа, коли зустріч напівбога з його батьком не виправдалася, як він сподівався. Але друг Геріна виглядав настільки нетипово пригніченим, що нічого не міг з собою вдіяти.
  Рівін видав невелике сумне зітхання. «І все ж таки, пане королю. Ви коли-небудь хотіли мати гарну жінку, яка б не віддавалася вам? Ваші уявлення про те, якою вона буде, стають все більш гарячими, поки, нарешті, в них вона не осоромлює Астіс, богиню богині кохання.
  "І якщо після цього вона все-таки виявиться у тебе, що ти виявиш?" – сказав Герін. «Ви дізнаєтеся, що вона лише одна жінка».
  Це сталося з тобою! — вигукнув Рівін.
  «Немає з того часу, як я був дуже молодий», відповів Герін. "Коли ти дуже молодий, завжди чекаєш великого". Він послав Рівін багатозначний погляд. «Більшість людей долають це через деякий час».
  — Дуже люб'язно, — пробурмотів Рівін. «Так щедро. Це все одно, що знайти осу, засунувши ногу в черевик, де вона вирішила провести ніч. Що ж, я помщуся».
  - Звичайно, будеш, - сказав Герін. «Ти висуваєш у чотири рази більше обурливих речей, ніж я. Одна з них обов'язково мене скоро пронизує».
  Але це була не та помста, яку мав на увазі Рівін. Він вдруге наповнив питну ємність вином і, замість осушити її сам, засунув її в перелякані руки Геріна. «Ось, пане королю. Ви пішли не довше за мене. Скуштуйте солодкий виноград і порівняйте його з пам'яттю ».
  — Будь ти проклятий, Рівін, — промимрив Герін. Якби він випив, то міг би привернути увагу Маврікса, а це було одним із останніх вчинків, які він хотів зробити. Але якби він відмовився пити, він міг би образити ситонського бога вина, а це було ще одним із останніх вчинків, які він хотів зробити. Після недовгих уявних дебатів про те, що є більшим ризиком, він вирішив, що йому краще випити. «Я благословляю тебе, Мавріксе, королю солодкого винограду», — сказав він своєю рідко використовуваною ситонською мовою і підніс валет до губ.
  Вино було солодке, а не кисле, як пиво. Як і Рівін, він це пам'ятав. Він не думав, що це дуже гарне вино; яка армія мала звичай надсилати зі своїми солдатами чудовий урожай? Але навіть якби це було гарне вино, за нього варто було б торгувати, але не за екстазі.
  Він сказав те саме, знову обережно озираючись на всі боки, щоб раптом не з'явився Маврікс. Хоч би де ситонський бог вирішив проявити себе, він не виник у таборі.
  Рівін знову зітхнув. «Пан королю, боюся, ви маєте на це право. Тільки вино! Яка сумна річ, я думаю, така сама сумна, як і ваше: «Усього лише ще одна жінка»!»
  — Можливо, так воно і є, — неуважно сказав Герін. Він продовжував дивитися туди й сюди, чекаючи, що з'явиться Маврікс і зробить щось страшне. Бог не подав жодної ознаки своєї присутності. Герін не знав, радіти йому чи сумніватися. У результаті він виявився одночасно і тим, і іншим, ніби хтось пустив у нього стрілу з відстані витягнутої руки і схибив.
  Рівін зрозумів, що робить. Рівін не був дурнем. Ні. Герін похитав головою. Рівін не був дурним – була різниця. «Чекаємо, що прийде пан солодкого винограду і виверне нас навиворіт?» він запитав.
  «Ви заслуговуєте на те, щоб вас вивернули навиворіт», — огризнувся Герін. Він провів мовою по губах; кілька крапель вина залишились у нього в вусах. Їхній смак змусив його знову понервуватись.
  "Чому?" - Сказав Рівін. "За те, що подумав, що це буде безпечно, і довів це?"
  "За те, що скористався шансом", - сказав Герін. «Ризик не коштував нагороди. Ти здобув собі валет вина, але заради нього ти ризикував своєю шиєю».
  На подив Геріна, Рівін вдалося поставити його в незручне становище. «Я думав, що вино того варте», — сказав Рівін. "Можливо, я кажу тільки можливо , зауважте, я був не правий".
  "Ти з цим впорався", - сказав Герін. «Я не знаю, чи ти це заслужив, але ти це зробив, так що залиши це». Почувши, що Рівін визнав, що він, можливо, припустився помилки, Герін теж трохи відступив.
  А потім Рівін сказав: "Тепер, коли ми знаємо, що можемо безпечно випити кров солодкого винограду, що скажете, якщо ми спорожнім бурдюки якнайшвидше, щоб усунути подальшу небезпеку?"
  "Що сказати, що ми цього не робимо?" Герін відповів сухо. «Ми не знаємо , чи можемо ми безпечно пити вино, коли захочемо. Все, що ми знаємо , це те, що одного разу ми з цим впоралися». Рівін висунув язик. Герін проігнорував його і глибоко зітхнув. «І я не думаю, що нам краще позбутися всього вина, випивши його чи якимось іншим способом. Можливо, якось нам доведеться викликати Маврікса, і вино найкраще підходить для цього». Він чув небажання у своєму голосі, але слова треба було вимовити.
  Небажання дійшло до Рівіна, але й сенс того, що сказав Герін. «Дуже добре, пане королю, нехай буде так, як ви кажете. Моя власна спрага, колись вгамована, не буде такою відчайдушною, як і досі».
  "Ми сподіваємося, що ти маєш рацію", - сказав Герін. "Але це може опинитися в руках Маврікса так само, як і у ваших". Рівін з жахом подивився на нього. Він вдав, що не помітив цього, і ляснув свого друга з півдня Верхнього Кірса по спині. «Давайте відпочинемо, наскільки зможемо. Думаю, вранці ми зможемо побитися».
  * * *
  Вони не билися ні наступного ранку, ні наступного дня. Герін почав запитувати, чи збираються імперці відступити як до Кассату, а й через нього. Якби це було так, вони могли б відмовитися від своїх спроб з'єднати північні землі з Елабонійською імперією.
  Але потім, наступного ранку, вершники Рівіна повернулися і повідомили, що імперська армія вишикувалася в бойовий порядок і чекає нападу. "Ми дамо їм це", - заявив Арагіс. "Ще одна перемога, і вони підуть назавжди". Він вигукував накази наступати.
  — Як ти думаєш, батьку, він має рацію? — спитав Дагреф, керуючи колісницею перед воїнами, які Герина визнали своїм повелителем.
  "Насправді так", - відповів Лис. «Один раз перемогти армію та побачити, як вона зберегла свій дух – це може статися, у цьому немає жодних сумнівів. Перемогти армію двічі та побачити, як вона зберігає свій дух – коли імперцям вдалося це зробити, це мене здивувало. Якщо ми переможемо їх тричі поспіль, я не розумію, як вони можуть утриматися від втечі».
  Ван кивнув головою. «Я думаю, ви маєте на це право, капітане. Не думаю, що я коли-небудь бачив солдатів з такою дисципліною за всі дні, але дисципліна дозволяє солдату зайти так далеко. Якщо вона продовжує залучати його до бій, де він не можу сподіватися на перемогу, вона розіб'ється, як покинутий горщик».
  «Це має добрий логічний сенс». Дагреф озирнувся через плече на Геріна. "Хіба ти не намагався вбити мені в голову, що битви не завжди мають логічний сенс?"
  "Думаю, мені слід вдарити тебе по голові з принципу", - сказав Герін. «Будь ласка, зосередьте увагу на тому, куди ми йдемо, а не на те, де ми були».
  Попереду колісниць і осторонь їх їхали вершники Рівіна. Серед них була Маєва, якій було легше сидіти на коні, ніж ходити. Герін майже згадав про неї Дагрефу, тому що це гарантувало б, що його син завжди дивитиметься вперед. Однак він утримався, не бажаючи нагадувати Вану, що Маєва брала участь у бійці і вже одного разу була поранена.
  Попереду армії північних земель летів Фердульф. Напівбог був підкорений з моменту зустрічі зі своїм батьком. Однак зараз він здавався досить енергійним: він простяг руку, щоб показати позицію імперської армії, а потім зробив кілька непристойних жестів у напрямку людей з півдня Високого Кірса. Солдати Геріна заволали.
  Через кілька хвилин Лис побачив армію Елабонійської Імперії. Він кивнув неохоче. Імперці тепер виглядали так само впевнено, як і під час першого зіткнення. Вони втратили більше людей, ніж Герін та Арагіс; почавши з армією приблизно такого ж розміру, як і в північних землях, вони тепер опинилися у невигідному становищі. Однак вони не виглядали стурбованими. Як тільки вони помітили колісниці своїх ворогів, вони почали свій бойовий клич: «Елабон! Елабон! Елабон!»
  "Герін!" люди з північних земель закричали: "Арагіс!" і все, що вони могли вигадати. Трокмої, що їхали з Лисом, випустили хор вересу і воя, який міг би вирватися з ковтки вовків.
  Можливо, саме ці крики змусили Дагрефа сказати: «Ми схожі на армію варварів».
  — І імперці схожі на цивілізованих людей? — спитав Герін. Його син кивнув головою. Лис сказав: «Ну, можливо, й так. Але я тобі ось що скажу: цивілізована людина не пахне чотири дні мертвою краще, ніж Трокм із вусами, що звисають до ключиць».
  "Це факт", - погодився Ван. "І ще один факт: ти помреш від меча цивілізованої людини так само, як і від меча варвара, якщо, звичайно, дурний педераст знає, що з ним робити".
  "Це теж правда", - сказав Герін. Він підвищив голос і запитав Дагрефа: "Що ти думаєш про цих нових коней?"
  Вони все ще використовували команду імператорської колісниці, яку забралися під час останньої битви. Дагреф відповів: «У них немає такої витривалості, як у звірів, яких ми спіймали з Лисичої фортеці, це точно. Але я думаю, що вони можуть бігти швидше за короткого пострілу. Це може бути корисним. у нас були поні, і це приємно.
  Лис хмикнув. Принаймні його син розповів йому більше, ніж він хотів знати. Це було характерно для Дагрефа. Він любив деталі і припускав, що й решта теж. Що стосується Геріном таке припущення зазвичай виявлялося вірним. Однак зараз у нього було надто багато думок, щоби бажати, щоб тут було ще більше галасу.
  «Елабон! Елабон! Елабон!» Візники імператорських колісниць клацнули батогами над спинами своїх коней і направили їх у бік людей північних земель. Герін захоплювався їх духом так само, як він захоплювався хоробрістю Трокмоєв: тобто він захоплювався нею, не бачачи, що в цьому є велике значення. Їх били двічі. Що, чорт забирай, змусило їх думати, що цього разу результат буде іншим, особливо з урахуванням того, що тепер вони були в меншості?
  Що б це не було, вони прийшли. Стріли полетіли у бік Геріна та його послідовників. Деякі з його людей почали стріляти у відповідь, навіть якщо вони були поза досяжністю. Він казав їм не робити цього, але не всі думали, коли бився.
  Направивши стрілу, Герін чекав, коли з'явиться відповідна мета. Імперські офіцери, як і раніше, завзято носили модне спорядження, щоб їх люди могли відразу побачити, хто вони такі. Це також дозволяло їх ворогам з першого погляду побачити, ким вони були, здавалося, ніколи не спадало їм на думку. Герін змусив двох із них випасти з колісниць, одного за одним.
  Люди та коні з обох боків упали. Одна імператорська колісниця зазнала аварії перед іншою, що зіткнулася з нею, і теж зазнала аварії. Крім пошуку офіцерів, Герін посилав оглоблі до візників та коней. Останнє було неспортивне, і він це знав. Йому було байдуже. Якщо коні впадуть, колісниці не зможуть котитися.
  Порядок та дисципліна протрималися недовго. Коли колісниці виявились між собою, тактика капітанів обох сторін не мала великого значення. Це була рукопашна сутичка, всі нападали на тих, хто був поряд і вигукував неправильний бойовий клич.
  Герін намагався щось із цим зробити, кричачи, щоб деякі з його солдатів перекрили кінець імперської лінії. Імперіали теж розтягнулися, але не так, щоб дозволити йому розбити їх. Його рот скривився. Не схоже, щоби цього дня щось далося легко.
  Тоді Фердульф пірнув униз, щоб налякати коней імператорської колісниці. Вони мчали так стрімко, що Дагрефу довелося маневрувати, щоб уникнути зіткнення. Ван вибив водія з ворожої машини, а це означало, що вона продовжуватиме божеволіти.
  Дагреф не був напівбог, але він також міг розлюбити себе імперських коней. Його удар змусив їх скрикнути та відвернутися від колісниці, якою він керував. Один із водіїв, що боролися за Елабонську Імперію, відсмикнув руку, щоб зробити те саме, що й команда, яку вів Дагреф. Перш ніж він встиг клацнути батогом, Герін вистрілив йому в плече. Він вив, лаявся, упустив батіг, але якимось чином примудрився втримати поводи. Це змусило Геріна у свою чергу вилаятися.
  "Як у нас справи?" – крикнув Ван. Він виглядав так, ніби в нього справи йшли непогано. На його обличчі з'явилася шалена посмішка. Криваві сліди стікали по держаку його довгого бронзового наконечника у формі листа. Кров із нього не капала.
  "Думаю, все добре", - відповів Герін. Він озирнувся. «Імперцям доводиться відхилятися назад, щоб ми не могли обійти їх ззаду, тому їхня лінія тепер є луком — це вже не лінія. І ви можете зігнути цибулю лише до певного моменту. Після цього він ламається. "
  "Так". Ван глянув у бік іншого крила. «Люди Арагіса, здається, теж завдають жителям півдня неприємності. Хоч би що ви говорили про цього хлопця, люди, якими він керує, можуть боротися».
  "Я ніколи в цьому не сумнівався", - сказав Герін. «Він не був би небезпечним для мене, якби не був небезпечним і для всіх, хто вставав у нього на шляху». Він завагався, потім зізнався: «Думаю, я маю сказати, що не очікував, що він буде настільки небезпечний, як він є».
  Дагреф сказав: "Якби з ним трапився нещасний випадок якраз у той момент, коли імперці були розбиті і втекли до Верховних Кірів, я не думаю, що моє серце розбилося б".
  "Я теж", - сказав Герін. Потім, трохи повільніше, ніж слід, він зрозумів, що ще казав його син. «Якщо з Арагісом станеться нещастя, то це станеться не через мене».
  - Добре, - спокійно сказав Дагреф. Герін дивився на спину сина. Хлопець справді міг стати грізним для всіх довкола, коли виросте. Насправді він уже був загрожуючи всім навколо.
  — Тримай очі розплющеними, Фоксе, — сказав Ван, — бо я не думаю, що серце Арагіса розіб'ється, якщо з тобою станеться нещасний випадок приблизно в той час, коли імперці мчали в гори. А Арагіс не робить цього. Я не вірю в те, що живи та давай жити іншим, ні крапельки».
  Герін навряд чи міг із цим посперечатися. В Арагіс було стільки ж терпіння, скільки в щуці, що плаває в Ніффеті. Будь-яка інша риба, яку він бачив, була або його розміру, більше... або сніданком. Але Лис відповів: "Знаєш, я не став таким старим, якщо заплющив очі".
  "О, так, я знаю це", сказав Ван. "Але якщо ти хочеш продовжувати старіти, не закривай їх зараз".
  Замість того, щоб заплющити очі, Герін використав їх, щоб витріщитися на Фердульфа, що носиться по полю бою, сіючи хаос у лавах імперців. Він летів без проблем. Хоч би яку магію використали чарівники Колегії Чародеєв, намагаючись перемогти його, сьогодні вони не спрацювали. А оскільки вони не працювали, маленький напівбог робив життя людей з півдня Високого Кірса нестерпним.
  Життя, або принаймні битва, все одно було для них досить нещасним. Людям Геріна та Арагіса перемогти їх було нелегко, але вони перемогли. Обидва кінці імперської лінії тепер згиналися тому й назад. Герін почав думати, що мрія Арагіса здійсниться. Якщо його власні люди зустрінуться з військами Лучника за імперцями, у небагатьох дорогих солдатів буде шанс повернутися через гори і повідомити Креббігу I, що з ними трапилося. Офіцери Імперії це розуміли; їхні крики ставали все більш наполегливими та відчайдушними.
  Герін теж кричав: Давайте їх сильно! Не давайте їм жодної хвилини перепочинку. Якщо ми розіб'ємо їх тут, то вони загинуть назавжди. Натисніть на них.
  Натиснули на них люди північних земель. Імперці билися завзято, але, хоча їм і вдавалося просуватися вперед то тут, то там, загалом вони йшли назад і назад. Три стріли, одна з них Герина, потрапили до офіцера, який їх збирав. Всі вони вдарили миттєво один від одного; Лис у жодному разі не був упевнений, що вдарить першим.
  Ван вигукнув, спостерігаючи, як імперець падає зі своєї машини. «Його стільки разів вдарили, що він навіть не знає, куди впасти, бідолаха. Ваші солдати думають так само, як і ви, капітане».
  «Будь-який, хто не розуміє, що здібного офіцера потрібно вбивати, мабуть, надто дурний, щоб продовжувати дихати, не кажучи вже про те, щоб чогось коштувати в бою», — відповів Герін, знизавши плечима.
  Дагреф сказав: «Було б дивно, батьку, якби твої послідовники не навчилися чогось від тебе, доки ти їх очолюєш».
  Ван знову заволав. — Тебе колись ввічливіше називали старим, Фоксе?
  — Я не про це… — почав Дагреф.
  "Неважливо. Я знаю, що ти мав на увазі», - сказав батько. «Я також знаю, що Ван намагався спантеличити тебе, а не мене, тому що він знає, що ти — легкий видобуток».
  "Я все заперечую", - сказав Ван.
  "Там!" Дагреф тріумфував. «Навіть Ван трохи схожий на тебе, батьку, і я готовий посперечатися, що він не був таким до того, як прийшов до Лисого замку».
  Це було правдою. Ван та Герін теж це відзначили. Ніхто з них зараз не помітив цього, можливо, зі страху зробити Дагрефа ще більш нестерпним через свій розум, ніж він був раніше.
  Потім з далекого тилу імперської лінії, що згинається, почулися крики. Герін нахилився вперед, намагаючись зрозуміти хто вони. За мить він видав свій крик: «Наші люди і Арагіс взялися за руки. Вони у нас у бочці, тепер ми їх розплющуємо».
  Його люди теж закричали, усвідомивши, що оточили армію Елабонійської Імперії. Більшість криків були погрозами на адресу імперців. Але люди з півдня Високого Кірса завзято билися, завдаючи ворогам стільки шкоди, скільки могли.
  "Я думаю, вони занадто дурні, щоб усвідомлювати, наскільки сильно їх побили", - сказав Ван.
  — Можливо, ти маєш рацію, — визнав Герін. "Якщо так, то це не найгірший спосіб життя для солдата".
  Фердульф продовжував літати над імперцями і пірнати вниз, лякаючи їх. Як і раніше, стріли відмовлялися вражати його. Він піднявся високо і пірнув, піднявся високо і пірнув. Потім підвівся і замість того, щоб пікірувати на імперіали, полетів просто до Геріна. "Обережно!" — крикнув маленький напівбог, показуючи на південний захід. "Обережно!"
  "Що це таке?" — зажадав Герін, бажаючи, щоб Фердульф висловився конкретніше.
  А потім, коли Фердульф висловився конкретно, Лис пошкодував, що його не було: «Є ще одна імперська армія, така ж велика, як ця, а може, й більше, що прямує до нас. Нас розіб'є, як жука між двома камінням». ."
  На диво стриманим тоном Дагреф сказав: «Ну, тепер ми знаємо, чому імперці, які вже тут, не запанікували, коли ми їх оточили».
  "Чи не так?" Герін кисло погодився. На відміну від Арагіс, генерал, командувач нещодавно посиленими силами Елабонійської Імперії, був здатний на справжню стратегію. Він розмістив тут цю спокусливу армію, впевнений, що люди північних земель накинуться на неї, як на голодного довгозуба. І люди північних земель стрибнули – і тепер їм доведеться за це поплатитись.
  Фердульф ширяв перед лицем Герина, як овод, яким він і був. "Чим ти плануєш зайнятися?" - верещав він. "Що ми будемо робити?"
  "Нас лизнуть, ось що ми збираємося зробити", - сказав Ван.
  Фердульф знову скрикнув, цього разу беззвучно. «Звичайно, він має рацію», — сказав Герін, що змусило Фердульфа закричати на нього. Незважаючи на шум, Лис продовжив: «Тепер залишилося лише одне питання: наскільки сильно нас облизують. Фердульфе, йди, скажи Арагісу те, що ти щойно сказав мені. Він праворуч; його вдарять сильніше за моїх солдатів».
  «Я не хочу розмовляти з Арагіс». Фердульф випнув нижню губу. "Він противний".
  «Іди поговори з Арагіс!» - крикнув Герін. Фердульф відлетів. Герін сподівався, що він полетів через слухняність, а не в нападі скривдженості, але не став би ставити на кін нічого, що він заперечував би втратити через це.
  "Ми повинні відступити зараз", - сказав Дагреф.
  "Я знаю. Але ми не можемо. Герін скривився. «Якщо ми в такий спосіб врятуємося, ми залишимо Арагіс у біді».
  "Чому б і ні?" - спитав Дагреф. "Він зробив би це з нами".
  "Мм, я думаю, ні, не тут", - відповів Герін. «Якщо він повністю загине, або якщо це зроблю я, то іншому доведеться зіткнутися з усією тяжкістю Імперії самотужки. Мені здається, це не те, що я хочу робити».
  — Можливо, — неохоче сказав Дагреф.
  Герін не дізнався, чи повідомив Фердульф Лучнику, що друга імперська армія вже в дорозі. Це мало великого значення. Арагіс було довго залишатися у сумнівах. Новий крик «Елабон! Елабон! Елабон!» пронизав решту поля бою шум, як лезо ножа, що пронизує тіло.
  «Елабон! Елабон! Елабон!» Оточені імперці відповіли на військовий клич своїм.
  Як тільки він зрозумів, що влучив у пастку, а не в пастку, Арагіс залишив битву, не турбуючись про те, що це може зробити з Геріном. Лис був менш розгніваний тим, що його пророцтво виявилося невірним, ніж в іншому випадку, оскільки Арагіс був тим, хто застряг між двома імперськими силами. Більшість тиску припала на нього. Геріну вдалося без особливих проблем перервати свою частину бою.
  А потім, відірвавшись, він наказав своїм солдатам рушити вперед в останній атаці на імперські сили, які він та Арагіс нещодавно оточили. Це змусило цих імперців відмовитись від нападу на Лучника, щоб дати йому відсіч. Ван зітхнув. — Ти допомагаєш Арагіс звільнитися, так?
  «Бачите ідеї краще?» — спитав Герін.
  Чужоземець знову зітхнув. «Ні, але мені хотілося б це зробити. Ти завдаєш собі шкоди, допомагаючи йому».
  "Не нагадуй мені". Герін дивився через поле. Арагіс, здавалося, справді відступав, не будучи оточеним — долю, яку він і Герін прирекли, хоч і ненадовго, на першу армію з півдня від Високого Кірса. Бачачи, що люди Арагіса не будуть негайно відрізані та знищені, Лис переконався, що він виконав свій обов'язок перед своїм союзником. «Зараз тому!» він гукнув. "Тепер ми втечемо".
  Він не знав, наскільки сильно імперці тиснуть на його сили, що відступають. Тепер вони мали достатньо сил, щоб чинити тиск на нього і Арагіса одночасно, якби вони того побажали. Випад, який вони зробили за його людьми, виявився млявим. По-перше, вони, як і раніше, були сповнені рішучості спробувати зламати Арагіс, проти якого вони могли виставити більше воїнів, ніж проти Геріна. По-друге, більшість вершників Рівіна — стільки, скільки було в змозі — відступили на сили Геріна, а не на сили Арагіс. Імператорські колісниці мали велику, можливо, навіть перебільшену повагу до вершників, чиї фінти та контратаки намагалися залякати їх та утримати від тиску сильніше, ніж насправді.
  Сам Рівін поїхав назад до Геріна з тривожним виразом обличчя. "Я молюся, щоб вино було в безпеці, пане королю", - сказав він.
  "Це не найважливіше, про що я зараз думаю", - сказав Герін, замість того, щоб злізти з колісниці і знайти камінь, яким можна вдарити Рівіна по голові. «Мене більше турбує все інше, що везли візки з запасами. Більшість із них перебували на боці Арагісу. Без дорожнього хліба, ковбаси, сиру та іншого нам доведеться почати добувати їжу по всій сільській місцевості, якщо ми хочу залишитися в живих».
  "Вино також важливе, - наполягав Рівін, - воно є нашим найкращим засобом, як ви самі сказали, сподіватися і просити божественної допомоги у Маврікса".
  "Не дуже хороша надія", - сказав Герін, але коментар мав достатньо сенсу, щоб утримати його від повторного бажання вплинути на свого товариша Фокса. Він зітхнув. «Гаразд, Рівін, будь по-твоєму. Я сподіваюся, що вино також безпечне. А тепер дозволь мені повернутися до цього ретриту, якщо хочеш».
  Рівін віддав честь. «Пан королю, я підкоряюся». Його очі блиснули. "Коли мені хочеться, я підкоряюся". Він поїхав перш, ніж Герін зміг знайти відповідь.
  Єдине, чому Ліс був радий, це те, що його люди все ще боролися. Це дозволило йому провести відступ, який імперці робили раніше: відступ із зубами. Його лінії не були такими обережними, як у людей з Елабонійської Імперії, але вони не тиснули на нього так сильно, як він тиснув на них. Це вирівняло ситуацію. Як імперці вирвалися з-під його переслідування, так і його армія вирвалася з-під їхнього переслідування.
  "Де зараз?" - Запитав Ван. "Що тепер?"
  Це справді були актуальні питання. Герін першим взяв другий, не тому, що у нього була відповідь, а тому, що у нього його не було: «Я не маю жодного уявлення про те, що тепер, крім як піти якнайкраще, тому імперцям все одно доведеться робити деякі битви після битви, яку ми щойно програли. Потрібно подивитися, в якій формі ми знаходимося, потрібно подивитися, в якій формі знаходяться люди Арагіса, потрібно подивитися, чи Імперія дозволить нам возз'єднатися з ними. Може, я перестану бути королем і знову стану бароном».
  — Ти зробив би це, батьку? — спитав Дагреф з певною тривогою в голосі: якби Герін не був королем, Дагреф ніколи б не став.
  "Могла б, якби не думала, що Імперія прибиває мене до хреста за титул, на який, за їхніми словами, я не маю права", - відповів Ліс. «Бути королем, присягаюсь богами, навіть бароном — ніколи не означало для мене так багато. Найкраще завжди було те, що це давало мені силу, необхідну мені, щоб змусити людей дати мені спокій. Але Я не думаю, що його узурпаторська величність Креббіг I захоче, щоб поряд був хтось, хто наважився кинути виклик його славі, і тому мені краще боротися продовжувати».
  "Так воно і є", - погодився Ван. Ти продовжуєш стояти, поки вони не збивають тебе з ніг і ти більше не можеш встати. Він озирнувся. «Незабаром ми знову встанемо на ноги. А тепер ще одне питання, яке я вам поставлю. Де тепер?
  "На північний схід, туди, куди ми йдемо", - без вагань відповів Герін. «З усіма цими великими селами, які довкола є майже маленькими містами, фермери тут явно вирощують більше, ніж вони можуть з'їсти самі. беру».
  "Для мене це має сенс", - сказав чужинець.
  «Крім того, — сказав Герін, — навіть якщо я не знаю, що трапилося з більшістю наших возів із запасами, я бачив таверни в деяких із цих міст. Сьогодні ввечері я збираюся випити щось краще за воду».
  "Не краще, якщо ви послухаєте Рівіна", - сказав Ван.
  "Якщо ви послухаєте Рівіна, ви почуєте безліч речей, які не є такими", - сказав Герін. «Ви почуєте багато речей, які можуть бути такими, але, ймовірно, такими не є. Ви почуєте безліч речей, які є такими, але не мають значення в даний момент. І, я не заперечую, ви почутимете деякі речі, які дійсно мають значення. Але відокремлення зерна від полови часто приносить більше клопоту, ніж того варто».
  "Ви маєте на це право". Ван вибухнув сміхом. Потім його важке обличчя похмуріло. «Я не бачив Маєву з того часу, як почався бій. Ви бачили її, капітане?»
  "Ні", - відповів Герін. Йому не сподобалося, як Ван на нього подивився — наче чужинець обміряв його до могили.
  Але Дагреф сказав: «Вона відступає разом з усіма нами. Я провів її зліва від нас, коли ми зіткнулися з імперською армією; я вважаю, що тепер це наше право, коли ми повернулися спиною до них. ...Вона, мабуть, була однією з вершників, які обійшли фланг перших імперських сил далі за всіх, перш ніж інший змусив нас відірватися.
  - Ах, приємно це чути, - сказав Ван, і риси його обличчя прояснилися.
  "Схоже, що ваша дитина теж опиниться в авангарді битви", - сказав Герін, теж з великим полегшенням.
  «Так воно і є, чи не так?» Тепер Ван виглядав одночасно гордим і спантеличеним. «Хто міг би подумати, що дівчинка так вплине на мене? Я ніколи не робив цього, ні на мить».
  Дагреф озирнувся через плече. «Якщо ви не заперечуєте проти того, щоб я так сказав, вам варто було б це зробити. Вона тренувалася з цибулею, мечем і списом відколи стала досить великою, щоб тримати їх у руках. Вона теж продовжувала працювати з ними, щоб стати такими ж добрими така, якою вона є. Навіщо їй усе це робити, якщо вона не збиралася одного разу використати їх на війні?
  «Коли ти питаєш про це таким чином, хлопче, я не маю для тебе гарної відповіді», — сказав з чужоземцем. «Я думав, що це в ній щось дитяче, і що вона відкладе це, коли перетвориться на жінку, і візьметься натомість за жіноче».
  "Цього не сталося", - сказав Дагреф. «Якби ви звернули увагу, ви помітили б, що вона вже рік як жінка, і вона навіть близько не наблизилася до того, щоб залишити свою практику. Насправді, вона працювала старанніше, ніж будь-коли».
  "Невже вона?" Тон Вана був здивований, можливо, не так цією новиною, як тим, з якою наполегливістю дав йому її Дагреф. «Ви уважно стежили за цим, чи не так?»
  — Звичайно, — відповів Дагреф. «Знаєте, я сам багато тренувався. Якби я не помічав, що роблять люди навколо мене, я б нікому не був корисним, чи не так?»
  Ван хмикнув і затих. Можливо його навіть переконали. Дагреф говорив дуже переконливо. Можливо, він навіть повірив би в те, що говорив. За минулі роки Герін бачив, як багато людей переконували себе повірити в те, що насправді не так.
  Задумливо Лис похитав головою. Він дотримувався думки, що Дагреф ховався від Вана, а чи не обманював себе. Він також дотримувався думки, що Дагреф особливо наголосив на практикі Маеви, тому що вона була Маєвою, а не тому, що вона практикувала. Він також зауважив, що Маєва помітила Дагрефа, що зробило життя… менш ніж нудним.
  Сонце опустилося до західного горизонту. Імперці припинили турбувати ар'єргард Геріна та відступили. Він не думав, що вони зроблять ще щось, але й не думав, що вони переправлять другу армію через Вищі Кіри. Якби Арагіс виявив щедрість, а не жадібність, і дав Лисові праве місце замість лівого, Лучнику було б легше відступити, і Геріну довелося б боротися з двома силами одночасно. Він запитував, чи думає Арагіс зараз про те саме.
  Попереду розташовувався одне із тих не зовсім міст, які поширені тут, недалеко від Вищих Кірів. Герін наказав своїм людям розташуватися табором у парі пострілів із лука. Він не переймався тим, щоб їх годувати, не сьогодні ввечері. У більшості з них при собі був хліб, ковбаса чи ще щось, а ті, у кого їх не було, могли щось отримати.
  Однак йому справді була потрібна якась жертва проти нічних привидів. Він підійшов до села, Дагреф був поруч із ним. Ван залишився, щоб поговорити з Маєвою, яка залишилася неушкодженою. Дагреф теж хотів це зробити, але присутність Вана переконала його вирушити до іншого місця.
  Коли Герін дістався до села, він запитав, чи буде там взагалі хтось. Його армія пройшла неподалік на південь, як і імперці до них. На своє полегшення, він виявив, що коли жителі й бігли, коли воїни ненадовго наблизилися до цього місця, то тепер вони повернулися. Він виявив, що вони були готові продати йому пару овець.
  «Як ти втримав когось від їхньої крадіжки?» він запитав.
  "О, ми впоралися", - відповів чоловік, у якого вони були. Три слова підсумували покоління відносин із дворянами та воїнами, які завжди були слабшими, але якимось чином справлялися.
  Захоплюючись цією стійкістю, Герін сказав: «Ну що ж, приходь у таверну і випий пива зі мною та моїм сином».
  "Я розповім вам про це", - сказав сільський житель. Він повів Лиса та Дагрефа в таверну, яка була не надто чистою, а й не надто брудною. «Три елі», — сказав він жінці, яка, зважаючи на все, була господаркою закладу. Він вказав на Геріна. "Цей хлопець займається покупками".
  Вона кивнула і наповнила три валети. Вона була приблизно середнього віку, каштанове волосся, що починає сивіти, було прибрано з блідого обличчя і зав'язане ззаду. У густій темряві всередині таверни Герін не міг розібрати, якого кольору в неї очі.
  Вона віднесла валети до столу, за яким сиділи він, його син та мешканець села. Вона не ставила їх, доки Лис не поклав гроші на стіл. Потім вона кивнула і сказала: "Ось і ти".
  Голова Геріна піднялася так раптово, що Дагреф і мешканець села дивилися на нього. Він знав її голос. Її очі були зеленими. Він усе ще не міг їх бачити, але знав. Він хрипко промовив її ім'я: «Еліза».
   VIII
  Вона дуже повільно і обережно поставила на стіл просмолені шкіряні питні судини, начебто вони були висічені з кришталю, який міг розбитися при дотику. Геріну здавалося, що він теж може розбитися від дотику.
  «Ось що це?» - Сказав сільський житель. Ви двоє знаєте один одного? Звідки, чорт забирай, ви знаєте один одного?»
  - Ми впораємося, - сказав Герін все ще хрипким голосом. Очі Дагрефа були широко розплющені, як коржики.
  "Так, ми робимо". Еліза здавалася такою ж спантеличеною, як і Лиса. Повернувшись до нього, вона сказала: Я не знала твого обличчя. Я не знала, хто ти такий, доки не почула, як ти кажеш».
  "Я і ти", - відповів він. Він почухав бороду. Він знав, наскільки воно сіре. «Пройшло багато часу».
  "Так." Вона перевела погляд з нього на Дагрефа і назад. Повільно, з якимось невеликим запитанням у голосі, вона сказала: «Звичайно, це не Дюрен. Він був би старшим».
  "Ти правий." Герін кивнув головою. «Це Дагреф, мій старший син від Селатрі, моя дружина через кілька років після того, як ти… ти пішов. Ти знав, що Дюрен — лорд володіння, що належав твоєму батькові?
  Еліза похитала головою, що означало, що вона вперше почула про смерть батька, Ріольфа Рудого. Ні. Я не знала», - відповіла вона. «Новини рухаються повільно, якщо загалом рухаються. Як довго? Як?
  "П'ять років тому", - відповів Лис. «Наступ апоплексичного удару. Зважаючи на все, що я чув, це було настільки легко, наскільки це можливо. Цими днями Дюрен міцно тримає ситуацію у своїх руках».
  "Він?" Еліза все ще виглядала приголомшеною. Їй було чого приголомшитися. Герін теж почував себе приголомшеним. Йому також здавалося, ніби він перенісся на двадцять років тому в часі, в ту частину свого життя, яке давно було відокремлено від того, в якому він жив зараз і знаходився відтоді, як знайшов Селатру.
  Житель села, що прийшов у таверну з Геріном та Дагрефом, залпом випив свій ель. "Ну, мені краще піти", - сказав він, підвівся зі стільця і поспішив на захід сонця.
  Дагреф, навпаки, зачаровано переводив погляд з Геріна на Елізу і назад. Лисицю здавалося, що вуха його сина нахилилися вперед, щоб краще чути, але, можливо, це було лише плодом уяви. Він сподівався, що це так. Тихо він сказав: «Синку, чому б тобі не забрати овець назад у табір, щоб їх принесли в жертву до заходу сонця?»
  - Але... - почав Дагреф. Він зупинився, потім спробував ще раз: "Але я хочу ..." Потім він зрозумів, що те, що Герін сформулював як ввічливе прохання, насправді було наказом, що не допускає жодних протиріч. Яскравий погляд, посланий йому Геріном, допоміг зрозуміти це. З жалем, образою, похмуро і дуже, дуже повільно він зробив те, що велів йому батько.
  Сміх Елізи був нервовим. "Він хотів почути все", - сказала вона.
  "Звичайно, він це зробив", сказав Герін. «І як тільки він почує це, він дізнається про все і зможе повернути будь-яку частину, яку ви захочете, майже слово в слово, якщо це не має значення. Він навіть зрозуміє більшу частину цього».
  "Він схожий на тебе", - пробурмотіла Еліза. Судячи з її тону, вона не хотіла, щоб це був комплімент.
  Герін почав злитися. Перш ніж він дозволив гніву виявитися, він побачив, що половина його — можливо, більше половини… ні, вже точно більше половини — це всі ті речі, які він не міг сказати з того часу, як вона зникла, а тепер намагається відразу вилізти. із горла. Із зусиллям він утиснув їх назад. "Як твої справи?" — спитав він, питання, яке, здавалося, навряд чи здолає олії у вогонь.
  "Як я виглядаю?" вона відповіла. Все, що вона говорила, здавалося, мало гіркий відтінок.
  "Ніби ти пережив важкі часи", - сказав Герін.
  Вона знову засміялася. «Що ти знаєш про важкі часи? Ти завжди був бароном у замку, чи принцом, чи королем. Твій шлунок наївся. Люди роблять те, що ти їм кажеш. Навіть твій син робить те, що ти йому кажеш. робити."
  «А хто сказав, що боги більше не дарують нам стільки чудес, скільки нам хотілося б?» – сказав Герін. Якось, дуже давно, його сарказм потішив її. Тепер вона просто похитала головою, чекаючи, що він скаже щось важливе. Стримувати гнів було важче. З різкістю в голосі він сказав: Мені шкода, що тобі було важко. Знаєш, цього не мало бути. Ти міг би…"
  "Що може?" - Втрутилася Еліза. — Чи могла б залишитися? Це було б важче. Як ти гадаєш, чому я пішла?
  "Я завжди припускав, що ти пішов, тому що тобі стало нудно, і ти захотів чогось нового, і тебе не особливо турбувало, що саме", - відповів Герін. «Якби це було нове, воно б тобі підійшло».
  "Ти був принцом півночі", сказала Еліза. Ти чудово провів час, будучи принцом півночі, так чудово провів час, ти зовсім забув про мене. Я була досить гарна для племінної кобили, от і все».
  Одна половина рота Геріна зігнулася в посмішці. «Знаєте, мені потрібно було зробити все, що зробив. Якби я не зробив те, що зробив, швидше за все, жоден із нас не був би тут і обговорював це зараз. Трокмої поглинули б набагато більше землі, ніж вони. "
  "Ймовірно, це так". Еліза кивнула головою. «Я ніколи не казав, що ти погано справляєшся зі своєю справою. Я просто сказав, що ти приділяв цьому більше уваги, ніж мені, - за винятком тих випадків, коли ти хотів укласти мене в ліжко, звичайно. І ти не звертав на це уваги. тоді багато уваги до мене».
  "Несправедливо", - сказав він. Він не бачив її двадцять років, і все ж вона знала, як проникнути йому в душу, ніби вони ніколи не розлучалися. “Я ніколи більше нікуди не дивився. Я ніколи не хотів нікуди дивитися».
  "Звичайно ні", - сказала Еліза. «Навіщо? Я був зручним. «Іди сюди, Елізо. Зніми спідницю".
  "Це було не так", - наполягав Герін.
  "О, але це було", сказала вона.
  Вони пильно подивилися один на одного. Герін був переконаний, що пам'ятає все таким, яким воно було. Еліза, очевидно, була переконана, що її пам'ять чиста, а його крива. Він не мав жодних записів, принаймні, про щось подібне. Він зітхнув. "Все зроблено. Все скінчено. Ти подбав про те, щоб усе закінчилося. Чи став ти з того часу щасливішим, ніж якби залишився зі мною? Сподіваюся на це, заради тебе».
  «Милостиво з вашого боку так говорити, хоча розмови дешеві. За минулі роки я бачив, наскільки дешевими є розмови». Вона підібгала губи. «Чи був я щасливішим, ніж був би, якби лишився? Іноді, набагато щасливіше. Всі разом? Сумніваюсь у цьому».
  У відповіді містилася певна похмура чесність. Герін знову зітхнув. У нього виникла спокуса піти, повернутися до табору і провести залишок свого життя, вдаючи, що він ніколи не зустрічав жінку, яка народила його старшого сина. Але ця думка породила іншу, про яку йому треба було запитати заради Дюрена: «Чи маєш ще дітей?».
  "У мене було двоє, обидві дівчинки", - відповіла вона, а потім подивилася на землю. «Жоден із них не дожив до двох років».
  "Мені дуже шкода", сказав Герін.
  "Я теж", сказала вона, ще похмуріше, ніж раніше. Коли вона знову підвела голову, в її очах блищали непролиті сльози. Ти знаєш, що ризикуєш полюбити їх, але нічого не можеш з цим вдіяти.
  - Ні, ти не можеш, - сказав Герін. «У мене було троє з того часу, як хтось вижив. Ми втратили одного».
  "Тобі пощастило", - серйозно сказала Еліза. Деякий час вона вивчала його, потім повторила іншим тоном: Тобі пощастило.
  "Так, звичайно", - відповів він. "Я теж був спокійний".
  Він бачив, що вона не розуміє, про що він каже. Коли він знав її, вона була готова будь-якої миті перевернути свій світ. Отак вони й зійшлися. Він сумнівався, що вона дуже змінилася з того часу. Це зробило її стійкою, хоч і нестійкою.
  "Тобі пощастило", - сказала вона ще раз. «Ти кажеш так, ніби тобі навіть пощастило знайти жінку з таким самим характером, як у тебе. Я не думав, що така істота існує.
  "Ти відкинув мене вбік", сказав він. «Звичайно, ти не подумав би, що хтось ще може захотіти мене».
  - Це не ... - Еліза зробила паузу. Вона була нещадно чесна. «Ну, можливо, це правда, але не все правда».
  "Як вам подобається." Герін знизав плечима. Він відчував, наскільки міцно він тримав свій характер. Він теж боровся і звивався у цій хватці, як це робив Ван, коли вони боролися разом. Як і Ліс із Ваном, він відчував, що той може втекти будь-якої миті. Щоб спробувати стримати це, він запитав: Ви знайшли чоловіка, який відповідає вашому характеру?
  "Кілька з них", - відповіла вона. Враховуючи, наскільки вона постійно змінювалася, це трохи засмутило Лисиця, але не здивувало його. Еліза спохмурніла. «Останній кинув мене, сина повії, заради жінки, яка не могла бути старшою за нього вдвічі. Якби він не залишив це місце поспіхом, я б перерізав йому горло заради нього». , або, можливо, переріж його десь ще».
  Вона говорила, як Фанд. Герін думала, що вона зробила б це, якби в неї була така можливість, як зробила б Фанд. Він запитав: Чим те, що цей хлопець зробив з тобою, відрізняється від того, що ти зробив зі мною?
  Напевно, йому не слід було цього говорити. Він зрозумів це, як тільки слова зірвалися з його вуст, але, звичайно, було пізно. Еліза похмуро дивилася на останнього чоловіка, який зник з її життя. Тепер вона насупилась на Геріна. «Я ніколи не вдав, що Прилона не існує».
  «Я ніколи не вдав, що тебе не існує», — відповів Герін.
  "Ха!" Еліз підвела голову. Тон здер м'ясо з кісток Лисиці. Він давно вже не звертався до нього таким тоном. Вона продовжила: «Ніхто не настільки сліпий, як людина, яка думає, що бачить усе».
  "Це правда", погодився Герін. Він бачив, що вона застосовує це до нього. Вона гадки не мала, що це стосується і до неї. Навіть після його зауваження вона не застосувала свій коментар до себе. Лис знизав плечима. Він не сподівався, що вона це зробить, зовсім ні.
  "Це навряд чи здається справедливим", - сказала вона. «Я боровся весь цей час і що я можу показати за це? Нема про що говорити. А ти… ти просто продовжував і продовжував, і продовжував».
  - Це ти пішов, - відповів Герін, ще раз знизавши плечима. «Я не садив тебе в човен посеред Ніффета і не викидав за борт. Я б…» Він замовк. Він не був би щасливішим, якби вона залишилася. Якийсь час, можливо, так воно й було. Протягом довгих років він був щасливішим від того, як усе обернулося.
  Її рот стиснувся. Мабуть, вона зрозуміла, що він збирався сказати і чому він цього не сказав. "Ви можете йти", - сказала вона. — Зовсім нічого не лишилося, чи не так?
  "Ні", - відповів він, хоча це було не зовсім так. Те, що було мертве всередині нього двадцять років, заворушилося, наче привид на заході сонця. Але навіть примари, залучені даром крові, які намагалися дати добру пораду, лише нерозбірливо вили, як вітер. Людина, яка слухалася вітру замість свого розуму і серця, заслуговувала на те, щоб її називали дурнем. Герін теж вдав, що не почув цієї примари.
  "Хочете ще одного джека елю?" - Запитала Еліза з тендітною ввічливістю.
  "Дякую, ні". Рідко у нього виникала така спокуса випити, що він губив зір. Він на мить замислився, а потім сказав: «Якщо хочеш, я пошлю гінця до Дюрена запитати, чи хоче він, щоб ти зупинився у фортеці твого батька?»
  "Це Дюрен через мене", - сердито сказала Еліза. "Чому б мені просто не піти і залишитися там, якщо я того забажаю?"
  Герін відзначав крапки на пальцях. «Предмет: Я не пан цього володіння. Дюрен ним є. Предмет: Я не втручаюсь у його справи без його дозволу. Предмет: ви покинули Лису Фортецю, коли він ледве міг ходити. Чому ви впевнені, що він хотів би побачити тебе зараз?
  «Я його мати», — сказала Еліза, наче божевільна.
  Герін знизав плечима.
  Її очі сяяли. «Я також пам'ятаю, чому залишив Лісій замок. Ти найхолодніша людина, яку боги коли-небудь створювали на землі».
  Герін знову знизав плечима.
  Це ще більше розлютило Елізу. «До біса тебе», — гаркнула вона. "Що станеться, якщо я поїду один і поїду у володіння мого батька - володіння мого сина - один?"
  Вона наразить себе на небезпеку, подорожуючи одна. Після того життя, яке вона прожила, вона мала це знати. Після того життя, яке вона прожила, їй також треба було вміти долати небезпеку. І вона могла б опинитися в небезпеці, якби також залишилася тут. "Імперіали, ймовірно, пройдуть через це місце за кілька днів", - попередив він.
  "Я їх не боюся", - відповіла Еліза. — Знаєш, я теж маю родичів на південь від Високого Кірса.
  - Так і є, - сказав Герін. «Якщо вони захочуть, я вважаю, імперці могли б надати вам ескорт у країну на південь від гір — можливо навіть у місто Елабон».
  У його голосі пролунала сардонічна нотка. Однак Еліза воліла поставитися до нього серйозно. "Можливо, вони б і зробили", - сказала вона. "Чому б і ні? Я родич дворян, близьких до Імператора».
  Дворяни, близькі до людини, яка була Імператором , подумав Герін. Як вони з Креббігом, можна тільки здогадуватися. Наскільки вони будуть раді бачити вас, теж можна тільки здогадуватися. Вони були не дуже раді, коли ви прийшли до них перед ночівлею .
  Він не мав можливості сказати щось із цього. Перш ніж він встиг, Еліза продовжила: «І тоді я житиму в столиці Елабонійської Імперії, а ти застрягнеш тут, у північних землях. Як тобі це сподобається?
  Вона зловтішалася, їй подобалася ця ідея. Вона знала, як йому хотілося жити в місті Елабон, коли він був разом із нею. Він усе ще жадав цього. Але туга більше не була його життєво важливою частиною, навіть якщо вона іноді ворушилася в його серці. Як і вона, це стало частиною його минулого, і він був радий лишити це так.
  Він сказав: «Я провів велику частину часу з тих пір, як ви залишили мене, намагаючись перетворити північні землі на таке місце, де я, можливо, хотів би жити. На околицях Лисиці я зробив не так вже й погано. Я щасливий достатньо, щоб залишитися там, де я. Якщо ти вважаєш за краще спуститися в місто Елабон, йди вперед».
  Еліза пильно подивилася на нього. Це була не та відповідь, яку він мав дати, і не той спосіб, яким він мав реагувати. Він мав злитися, кричати і ревнувати. Еліза не зовсім знала, що робити, якщо він не зміг діяти так, як очікувалося.
  Він підвівся на ноги. «Я збираюся піти. Якщо хочеш, я пошлю гінця до Дюрена. Принаймні, я так багато тобі винен. Якщо ти хочеш, тобі краще піти зі мною». Йому це нітрохи не подобалося, але іншого виходу він не бачив. «Тільки боги знають, у якій формі буде це село після того, як сюди пройдуть імперці».
  «Єдина жінка у вашій армії?» – холодно сказала вона. "Ні дякую. Ні, справді».
  "Ти будеш не єдиною жінкою", - відповів Лис. «Дочка Вана, Маєва, йде верхи на коні під командуванням Рівіна».
  Це вразило Елізу. Вона могла битися; Герін це знав. Однак вона ніколи не мріяла присвятити своє життя військовій службі. За мить її погляд знову став твердим. "Ні, дякую", повторила вона. «Я скоріше ризикну з Елабонською Імперією».
  - Будь по-твоєму, - сказав Герін. «У будь-якому випадку, ти завжди був сповнений рішучості зробити це, чи не так?»
  "Мені?" — вигукнула Еліза. "А ви?"
  — Знаєш, у чому проблема? - сумно сказав Лис. «Проблема в тому, що ми обидва маємо рацію. Ймовірно, це одна з речей, яка допомогла нам розлучитися».
  Еліз похитала головою. «Не звинувачуй мене за це. Ти зробив це".
  "Як вам подобається." Герін зітхнув. «До побачення, Елізо. Я не бажаю тобі зла. Якщо ти досі тут після того, як ми виженемо імперців із північних земель, подумай ще раз про те, чи хоче Дюрен тебе бачити».
  «Можливо, я попрошу імперців відвезти мене до його володінь — до моїх володінь», — сказала вона. «Вони йдуть уперед. А ти ні".
  Його обличчя застигло. — До побачення, Елізо, — сказав він ще раз і вийшов із таверни. На краю села він озирнувся через плече. Вона не стояла в дверях і дивилася, як він іде. Він справді не очікував, що вона буде такою.
  * * *
  «Капітане, чому ти, чорт забирай, не напиваєшся?» - Запитав Ван. "Зі мною трапилося щось жахливе, я не міг повернути обидва очі в одному напрямку наступні три-чотири дні".
  "Коли я вперше побачив її, я подумав, що саме це й збираюся зробити", - відповів Лис. «Але знаєш що? Пройшло так багато часу, вона не така важлива для мене, щоб я захотів це зробити».
  Очі Вана розширились. «Можливо, це найсумніша річ, яку будь-коли говорив».
  Герін задумався про це. "Я не знаю. Не забути її за весь цей час було б ще гірше, тобі не здається?
  «Вона… не дуже схожа на Мати, чи не так?» Дагреф говорив дуже повільно, старанно підбираючи слова. Він не хотів ображати Лиса, який, зрештою, був батьком його зведеного брата на Елізі, але й не хотів говорити про неї добре. Він врівноважував те й інше краще, ніж це могло зробити більшість юнаків його віку.
  Герін обдумав питання так само уважно, як його поставив Дагреф. — У чомусь так, у чомусь ні, — нарешті відповів він. «Вона дуже розумна жінка, така сама, як і твоя мати. Але я не думаю, що Еліза будь-коли буде задоволена тим, що має. Якщо це не ідеально, це недостатньо добре для неї».
  "Це безглуздо", сказав Дагреф.
  Ван зареготав. "Це від хлопця, який, якщо ви двічі розповісте брудну історію і скажете, що повія вперше була незграбною, а наступного разу - що вона була незграбною, тут же назве вас на різницю".
  Дагрефу вистачило грації почервоніти, або, можливо, вугілля стало ще рум'янішим. Він сказав: «Насправді, я думаю, ти назвав її спотикаючою, коли я вперше почув цю історію, чи не так?»
  - Спіткнувся? Я ніколи… — Ван замовк і подивився на Дагрефа. Ти мене нав'язуєш. Знаєш, що я роблю з людьми, які намагаються мене нацькувати?»
  "Щось жахливе і жахливе, інакше ти б мені про це не розповів", - незворушно відповів Дагреф.
  - Що ми збираємося з ним робити, Фоксе? – сказав Ван.
  "До біса мене, якщо я знаю", - відповів Герін. "Я дивлюся на це так само, як і на Дагрефа".
  "На мій погляд, ти маєш рацію", - сказав Ван.
  Дагреф не досяг такого рівня, як міг би досягти кілька років тому. І при цьому він не дозволив себе відволікти, запитавши: «Якщо вона відрізняється від моєї матері, чому ти одружився з нею?»
  «На той час це здавалося гарною ідеєю», — відповів Ліс. Дагреф схрестив руки на грудях, не збираючись дозволити обдурити себе такою відповіддю. Цю позу Герін неодноразово приймав щодо злодійкуватих селян, упертих дворян та своїх дітей. Той факт, що він був націлений на нього, змусив його посміхнутися, незважаючи ні на що. Він сказав: «Ви не завжди можете знати заздалегідь, як ви порозумієтеся з кимось. Ви не завжди можете знати заздалегідь, чи порозумієтеся з кимось».
  "Це так", - погодився Ван. «Подивися на нас із Фандом».
  - Ох, нісенітниця, - сказав Герін, радіючи, що можна говорити про чужий шлюб, а не про свій власний. «Ти чудово знав, що ви з Фандом не ладнаєте».
  "Так це правда". Посмішка чужинця була сором'язливою. Але ми робимо бої спортом, якщо ви розумієте, про що я. Я повинен сказати, що більшість часу ми робимо бої спортом. Наразі деякі з них стають реальними».
  "Я не розумію." Дагреф повернувся до Геріна. "Навіщо тобі сваритися з тим, кого любиш, з ким живеш?"
  "Чому ти мене питаєш?" - Сказав Лис. "Я не хочу цього робити. Він хоче". Він вказав на Вана. «Але я вперше чую, щоб він говорив це вголос».
  «До воронів з тобою». Ван говорив без особливої злості. «Тобі так хочеться тиші та спокою, Фоксе, ти хочеш, щоб життя весь час було нудним».
  "Ні." Герін похитав головою; це була стара суперечка, в якій він міг взяти участь, не отримавши синців. «Я просто не хочу, щоб життя вибухнуло у мене перед носом, як це станеться з каструлею з тушкованою квасолею, якщо ви залишите її на вогні із дуже щільно закритою кришкою на дуже довгий час».
  «Іноді життя руйнується тобі в обличчя», — сказав Дагреф, і ця істина так само очевидна, як і будь-яка інша зараз. "Що ти збираєшся робити з... цією жінкою?" І знову він трохи подумав, щоби знайти потрібну фразу.
  «Нічого», — відповів Герін, що змусило Дагрефа і Вана втупитися в нього. Він продовжив: «Я не відправлю її до Дюрена, не з'ясувавши, чи хоче він мати з нею щось спільне. Я запропонував привести її разом із армією, щоб вона дізналася, як тільки я це зроблю, хоче, щоб вона підійшла до його холдингу, але вона сказала «ні».
  Ван кашлянув. «Якщо вона залишиться тут, вона довго не дізнається, що скаже Дюрен, бо імперці не припинять стежити за нами. Вони будуть тут найпізніше післязавтра».
  «Я не думаю, що це була її найбільша тривога», — відповів Герін. — Має родичів на південь від Високого Кірса. Ти зустрічав одного з них, пам'ятаєш?
  «Так, тепер, коли ти нагадав мені про це. Якийсь химерний дворянин дав пораду Імператору». Ван зосереджено насупився. — Вальдабрун — то його звали. У нього була коханка, яку я б зовсім не проти спробувати.
  "Це ім'я", - погодився Герін. «Тепер я забув про його леман, поки ти не нагадав мені про неї».
  "Ти був надто зайнятий, дивлячись на Елізу, і в твоїй голові не залишалося місця для інших жінок", - сказав чужинець. Герін розгнівався б на нього, якби він не сказав правду.
  Дагреф сказав: "Якщо її родина була радниками старого Імператора, що про них думає новий Імператор?"
  "Я не знаю", - відповів Герін. «Це теж спадало мені на думку. Не думаю, що це спадало на думку Елізі, і на той час я не збирався порушувати це питання. Якщо вона вирушить на південь від Високого Кірса, вона піде, от і все. Я не сумуватиму за нею. , нітрохи." І це було правдою або майже правдою. Він сумував за нею більше, ніж міг собі уявити, відразу після того, як вона вперше пішла від нього. Іноді відлуння цього почуття продовжували виникати протягом багатьох років, навіть після того Як він довгий час був щасливо пов'язаний з Селатр.
  Чи прозвучало зараз одне з цих відлунь? Якщо й так, то він не збирався визнаватись у цьому навіть самому собі. Він чекав, поки Ван чи Дагреф кинуть йому виклик. Зрештою, Ван знав Елізу, а Дагреф не відчував жодних докорів совісті, ставлячи питання, хоч би якими особистими вони були.
  Але ніхто з них нічого не сказав. Він зрозумів, що ніхто з них не збирається нічого казати. У нього вирвалося легке подих полегшення. Вони дозволили йому зійти з гачка.
  * * *
  Фердульф пролетів над ними, а наступного ранку люди Геріна рушили на північ через село. Лисі було цікаво, чи вийде Еліза і подивиться, як вони йдуть, як це зробили деякі мешканці села. Він її не бачив. Пройшовши, він вирішив, що це і на краще.
  Тепер, замість прикривати просування армії, вершники Рівіна прикривали відступ. Вони впоралися із цим завданням краще, ніж думав Герін, коли доручив їм це завдання. Рівін підбіг до нього і доповів: «Імперіали продовжують переслідувати нас, так, пане королю, але не дуже сильно. Я думаю, ми навчили їхній повазі, тому що вони ніколи не впевнені, чи зможемо ми прискакати до них із якийсь несподіваний напрямок».
  "Це добре", сказав Герін. «Якби ми навчили їх такій повазі, що вони взагалі перестали нас переслідувати, це було б ще краще».
  «Крім того, було б надто багато просити», — зазначив Рівін.
  "О, я не просив про це", сказав Герін. «Якби я це зробив, ніхто б не звернув на мене жодної уваги. Але було б краще».
  "Е-так", - сказав Рівін і незабаром знайшов привід, щоб возз'єднатися зі своїми наїзниками.
  Ван усміхнувся. — Це було добре зроблено, капітане. Нелегко спантеличити Рівіна — не в останню чергу, я думаю, тому, що він сам так часто збивається з пантелику, — але вам вдалося. Чужоземець втратив посмішку. «Однак маю вам сказати, що я сам трохи збентежений. Що ми робимо зараз і чому ми робимо це, а не щось інше?»
  "Що ми робимо?" - повторив Лис. «Ми відступаємо – ось що. Чому ми це робимо? Я одразу можу назвати три причини». Він наголошував на пальцях: «Якщо ми не відступимо, імперці розіб'ють нас тут. засідка. Це два. І в міру того, як ми відступаємо, ми відступаємо в країну, яка не надто багата на корми, тому ми не голодуватимемо, а ми б померли, і досить швидко, якщо ми залишимося там, де ми. троє.
  "Так, ну, ось воно що". Ван озирнувся. Відступаючи до землі, править Арагіс, якщо ми ще не на цій землі. Не знаю, наскільки він буде радий, якщо ми візьмемо все, що не прив'язано, і відріжемо мотузки з того, що прив'язано, щоб ми могли взяти це».
  Герін озирнувся. «У п'ять пекла зі мною, якщо я знаю, де проходить південний кордон Арагіс. Можливо, ми знайдемо прикордонне каміння, а може, й ні. Зі мною теж у п'ять пекла, якщо мене це хвилює. Якщо Арагіс думає, що я йду померти з голоду, щоб не турбувати дорогоцінні посіви своїх кріпаків, а разом із ним і п'ять пекель».
  Через плече Дагреф сказав: "Якщо загроза походить від Ніффета, він з'їсть тебе з дому і вдома, не замислюючись".
  "Ну, боги знають, що це правда", сказав Герін. Тепер він дивився прямо перед собою, на північ і трохи на схід, з задумом обличчя. «Ікос теж знаходиться з іншого боку володінь Арагіса. У мене ніколи не було причин йти до «Сівілли» південним маршрутом, але, можливо, я це зроблю». Він кивнув, рішучіше, ніж він очікував. «Так, справді. Можливо, так і зроблю».
  Дагреф сказав: "У вчених генеалогіях говориться, що Бітон - син Дьяуса Всеотца, але ..."
  Герін підняв руку. «Але це ж елобанці пишуть для елобанців нижче за Вищі Кіри», — закінчив він. «Бітон воістину бог цієї землі, і кожен, хто живе на північних землях, знає це».
  - Навіть так, - сказав Дагреф. «У порівнянні з богами Граді, Байверс, бог пивоваріння та ячменю, є богом цієї землі, хоча ми, елобанці, привезли його сюди кілька сотень років тому, коли вибороли цю провінцію. Бо він бог цієї землі. землі, ти зміг використати його проти богів Граді. З цього логічно випливає-"
  «…що можу використати Бітон проти Елабонської Імперії». Герін знову перервав його. "Так."
  — Я думав, ти, можливо, цього не бачив, — сказав Дагреф трохи похмуро.
  "Ну, я це зробив". Герін поплескав сина по спині. «Не дозволяй цьому непокоїти тебе. Ми обидва багато в чому думаємо однаково...»
  "Ви обидва підлі", - вставив Ван.
  «Дякую», - сказали Герін і Дагреф на одному подиху, чому чужинець перевів погляд з одного з них на іншого. Герін продовжив: «Як я вже казав, нас потривожив подих вітру…»
  "Ха!" – сказав Ван.
  «… ми обидва багато в чому думаємо однаково, але я займаюся цим довше, тому, швидше за все, у мене виникнуть ті самі ідеї, що й у тебе», — незворушно продовжував Герін. "Це не повинно тебе розчаровувати і не повинно заважати тобі розповісти мені, що в тебе на думці..."
  "Ха!" Тепер його перервав Дагреф, справивши на Вана напрочуд гарне враження.
  Герін говорив через нього, як він говорив через чужинця: «...бо ніколи не можна сказати напевно, ти можеш вигадати щось, що я пропустив». Він глибоко зітхнув, радіючи з того, що нарешті зумів завершити свою думку.
  — Достатньо справедливо, батьку. Дагреф з подихом похитав плечима вгору й униз. «Іноді важко бути зменшеною та менш докладною копією людини, якою ти вже став. Це змушує мене почуватися скороченим рукописом».
  "Ні, не скорочений", - сказав Герін. «Просто в тебе наприкінці сувої залишилося набагато більше чистого пергаменту, ніж у мене, от і все».
  "Хм." Дагреф задумався про це. — Ну, гаразд, може бути й так. Він клацнув поводами і змусив коней прискоритись.
  «Зважаючи на те, що ти сказав, Фоксе, я знаю, в чому різниця між тобою і ним», — зауважив Ван.
  - Розкажи мені, - попросив Герін. Спина Дагрефа виражала німий інтерес.
  - Я зроблю це, - сказав Ван. — Різниця в тому, Лисе, що твій батько гадки не мав, що з тобою робити, як ворона з пташеням, що вийшов із яйця з білим пір'ям замість чорних. Це так, чи я брешу?
  "Звичайно, це так", - погодився Герін. «Мій брат був народжений воїном, і це було все, чого бажав мій батько. Мій батько не мав жодного уявлення, що про мене думати. Я міг би стати першим справжнім живим ученим, який народився у північних землях за понад сто років».
  "І все ж ти король, хоча твій батько помер бароном, так що ніколи не знаєш напевно", - сказав Ван. «Але я хочу сказати, що Дагреф – другий справжній живий учений, який народився у північних землях. У тебе є уявлення про те, що в тебе там є, тоді як твій батько ніколи не мав жодного уявлення про тебе».
  "Ах", сказав Герін. «Що ж, у цьому є частка правди, звісно ж. Як щодо цього, Дагрефе? Тобі більше подобається, що я можу час від часу гадати разом з тобою, чи ти волієш, щоб я ніколи не мав жодного поняття?»
  Дагреф знову озирнувся через плече на Лиса. «Іноді я можу гадати разом із вами, батьку. Що змушує вас думати, що ви можете ворожити разом зі мною? Ван зареготав. Герін відчув, як у нього спалахнули вуха.
  * * *
  Вершники та візники роз'їжджалися сільською місцевістю навколо села, біля якого Герін вирішив розбити табір на ніч. Вони повернули велику рогату худобу, овець, качок і курей. «Довелося випустити повітря з пастуха, перш ніж він відкашляв своїх тварин», — сказав один із вершників, поплескуючи по луку, щоб не залишати жодних сумнівів у тому, що він мав на увазі.
  За інших обставин Герін розгнівався б на нього за відчуження селянства. Як би там не було, Лис майже не помітив цього коментаря. Він тримав меч у лівій руці і роздумував, чи не доведеться йому відрізати шматки сільського старости, який щосили намагався поводитися як ідіот від народження.
  «Ні, - сказав хлопець, - у нас немає зерна, яке зберігається в ямах. У нас немає і бобів у ямах».
  «Це дуже цікаво», сказав Герін, «справді дуже цікаво. Я вважаю, ви переживете кожну зиму, не ївши більшу частину її».
  «Здебільшого так і здається», — похмуро відповів староста.
  "Ну добре." Голос Геріна був легким та веселим. «Думаю, нам просто доведеться спалити це місце, щоб усі ці будинки не заважали нам, поки ми шукаємо».
  Староста кинув на нього погляд, сповнений ненависті, і підвів до ям для зберігання, прихованих зарослою травою. «Я думав, у тебе є ім'я за м'якість поряд з Арагісом», — буркнув селянин.
  «Це лише доводить, що ти не завжди можеш довіряти тому, що чуєш, чи не так?» Лис повернувся з усмішкою. У погляді сільського старости було ще більше ненависті, ніж раніше. Отримавши бажане, Герін великодушно вдав, що цього не помічає. Нагодувати його армію на той час було важливіше, ніж зробити щасливими селян Арагіса.
  Принаймні це була його думка. Наступного дня він виявив, що у Арагіса інший. Колісниця із сином лучника Аранастом проїхала бічною дорогою у бік армії Геріна. Коли Аранаст підійшов до Лису, він сказав без передмов: «Пане королю, мій батько забороняє тобі добувати їжу в сільській місцевості, поки ти перебуваєш у землях, володарем яких він є».
  "Він?" Герін відповів. "Це мило."
  Аранаст зняв свій бронзовий, схожий на горщик шолом і почухав голову. «Чи означає це, що ви підкорятиметеся цій забороні?»
  "Звичайно, ні", - відповів Герін. «Якщо він зможе навчити мене, як обходитися без їжі, доки я перетинаю його землі, я, можливо, спробую. В іншому випадку я зроблю те, що маю зробити, щоб пройти через них».
  Ти смієш йти проти заявленої волі мого батька? Очі Аранаста округлились і розширились. Ніхто в землях Арагіс протягом багатьох років не наважувався піти проти його заявленої волі. Хоча Аранаст сам по собі подавав ознаки того, що він досить грізний хлопець, він, здавалося, здивувався, що хтось міг подумати, що піде проти заявленої волі його батька.
  — Я щойно так сказав. Ти не слухала? – чемно запитав Герін. «Він не мій сюзерен, тому я не повинен йому підкорятися, а він наказав мені зробити щось неможливе, а це означає, що я був би ідіотом, якби підкорявся йому. Невже я виглядаю ідіотом для тебе, юначе? "
  Аранаст на це не відповів, що могло бути і на краще. Його похмурий погляд щосили намагався бути суворим, аж до загрози. Люди, без сумніву, набагато частіше називали його принцом , спадкоємцем і, можливо, вашою високістю , ніж молодим хлопцем . Зробивши глибокий вдих, він сказав: «Мій батько вступив з вами до спілки сумлінно. Він вступив у нього не для того, щоб дати вам дозвіл грабувати його володіння».
  — Ох, не будь пихатим дурнем, — сказав Герін, що вдарило Аранаста по його марнославству набагато сильніше, ніж це зробив молодий чоловік. Лис продовжував: «Я вже казав тобі одного разу, що не збираюся дозволяти собі голодувати. Але якби я грабував, у мене був би з собою видобуток, чи не так? Я годую себе, і я годую своїх людей. Хочете смаженої баранини?»
  "Як великодушно з твого боку запропонувати мені те, що вже належить моєму батькові", - зауважив Аранаст. Дагреф був набагато молодший, але навіть у цьому випадку сарказм справився б краще, ніж Аранаст. Проте зусилля були.
  Герін нагородив це власним сарказмом: «Радій, що ти так думаєш». Це привернув ще один погляд сина Арагіса. - А де твій батько? - спитав Лис.
  "На захід звідси", - відповів Аранаст. Імперіали все ще сильно тиснуть на нього. Деякі з них знаходяться між ним та вами. Мені довелося пробратися повз них, щоб передати вам його слово і змусити вас відкласти його як не має значення».
  «Це було нерозумне слово, і ви можете сказати йому, що я так і сказав. Можливо, йому буде краще, якщо більше людей дадуть йому зрозуміти, коли він поводиться безглуздо», - сказав Герін. "Але він не бачить жодної надії знову зв'язатися зі мною?"
  "Він цього не робить, тому що він дуже засмучений", - відповів Аранаст. "Він сподівався, що ти приєднаєшся до нього, а також висловив сподівання, що ти застосуєш свої магічні навички з користю у боротьбі проти Імперії".
  "Я зроблю все, що зможу", - зітхнув Герін. Арагіс завзято вірив, що може робити те, чого не міг. Він підняв вказівний палець. "Хіба Арагіс також заборонив імперцям грабувати його володіння?"
  Аранаст похитав головою. «Ні, тому що він не думав, що це принесе якусь користь. Однак ти не його ворог, якщо ти не захочеш зробити себе таким».
  "Або він зробить мене таким, наполягаючи на тому, щоб я робив те, чого не можу", - сказав Герін. «Людина, яка дуже багато вимагає від своїх друзів, починає виявляти, що в неї не так багато друзів, як він думав».
  «Я передам твої слова своєму батькові, щоб він міг судити їх сам», сухо сказав Аранаст.
  "Добре", - сказав йому Лис. «Скажи йому ще ось що: якщо він захоче вести війну проти мене після того, як ми переможемо Імперію, я буду готовий, так само як я був готовий вести війну проти нього до того, як дізнався, що імперці знаходяться на цій стороні. Верховні Кіри».
  Він продовжував дивувати Аранаста. - Ти кидаєш виклик моєму батькові? - сказав син Арагіс. "Ніхто не кидає виклик моєму батькові".
  «Я робив це понад двадцять років, оскільки він увесь цей час кидав мені виклик», - відповів Герін. «Скажи йому, що я роблю тут те, що маю, не більше і не менше».
  Все ще хмурячись і бурмочучи про себе, син Аранаста Арагіса повернувся до своєї колісниці і помчав на захід, до того, що залишилося від армії Арагіса. — Ну, сміливості в нього, це точно, — сказав Ван, дивлячись на пилюку, підняту копитами коней і колесами колісниці зі шляху, якою вона їхала.
  "А хто ні?" — спитав Герін. «Арагіс чи Аранаст?»
  "Вони обоє, якщо я про це думаю", - відповів чужоземець. Герін теж спостерігав за шлейфом пилу. За мить він кивнув.
  * * *
  Отримати худобу і зерно від селян, які жили під владою Арагіса, виявилося здебільшого простіше, ніж очікував Герін. Більшість сільських старост так довго жили під владою Лучника, що, здавалося, забули про можливість обдурити повелителя. "Беріть, що хочете, пане", - сказав один з них Геріну. «Що б ви не взяли, ви вчинили б із нами гірше, якби ми спробували приховати це від вас». Чоловіки та жінки, які прийшли послухати його розмову з Лисом, кивнули. Арагіс, очевидно, викладав такі уроки.
  Однак у кількох селах не було взагалі нічого: тільки хатини та все, що дозрівало на полях. Люди Геріна не знайшли худоби, навіть обшукавши довколишній ліс, а старости в таких місцях категорично заперечували наявність зернових ям біля їхніх хатин.
  "Робіть зі мною, що хочете", - сказав один. «Я не можу дати тобі те, чого не маю».
  "Тобі слід бути обережним, кажучи такі речі", - сказав йому Герін. «Якби ви сказали це Арагіс або його людям, вони б це зробили».
  Староста зняв з себе туніку і стояв у вовняних штанах. Він повернувся спиною до Лисиці. Його перетинали довгі бліді ребристі шрами. «Наклав на себе батіг, ось так», — сказав він із чимось, що звучало майже як гордість. — Він і тут не пішов ні з чим, бо йти нема з чим.
  Побачивши ці шрами, Герін здався і вирушив до наступного села, староста якого виявився більш зговірливим. Лисиця, як і раніше, не переконувала, що у кріпаків, яких він щойно залишив, було так мало, як вони показали, але йому не вистачало ні часу, ні бажання перевіряти так ретельно, як він міг би інакше. Він також знав певне захоплення їх старостою. У будь-кого, хто міг протистояти Арагіс, було більше сміливості, ніж зазвичай.
  Іноді імперці, які переслідують сили Лиса, просувалися вперед. Декілька сутичок були запеклими, але люди з півдня Високого Кірса не доклали жодних зусиль, щоб наблизитися до його армії, триматися поряд з нею і зацькувати її до смерті, що він і зробив би з їхньою армією, якби не були посилені. Він ставив питання, як поживає Арагіс, коли за ним було ще більше імперців. Після невдалої місії Аранаста Лучник не посилав до нього гінців.
  Фортеці всіяли ландшафт, як і всюди північними землями. Більшість дворян, які мешкали в них, пішли воювати під командування Арагіс. У наші дні в замках жили підлітки, сивобороді і дворянки, які часто були рішучішими, ніж чоловіки. Деякі з фортець відчинили свої ворота, щоб поділитися тим, що в них було, і дозволити Геріну та деяким його офіцерам спати у справжніх ліжках. Деякі — дуже часто ті, де, здавалося, керували дружини дрібних баронів, — залишалися проти нього, ніби проти ворогів.
  «Якщо ви друзі, то не образіться, що ми вас не пускаємо, тому що ви зрозумієте, чому ми не пускаємо», — крикнула одна з тих жінок із проходу навколо стіни фортеці, яку вона бігла. "А якщо ви вороги, що маскуються під друзів, то в такому разі нехай вас відправлять у п'ять пекла".
  Герін не став тиснути на неї далі. По-перше, йому довелося б осадити фортецю, щоб проникнути всередину, якби вона не підвела міст. З іншого боку, на її думку, те, що вона сказала, мало цілком здоровий глузд.
  Ван теж так подумав, сказавши: «Їй-богу, якби Фанд керувала фортецею, вона кричала б саме про таку непокору».
  «Ймовірно, ти маєш рацію». Герін підняв брову. «Можливо, Маєва успадкувала це з обох сторін сім'ї».
  — Так, може, вона… — Ван спізнився на три слова і кинув на Лисиця брудний погляд. "І, можливо, ти говориш обома сторонами рота".
  "Можливо, я і зроблю це, коли в цьому виникне необхідність, але не цього разу", - сказав Герін. «Я весь час говорив те саме».
  Ван щось прогуркотів глибоко в грудях. Можливо, це був невдоволений шум; можливо, це була клятва однією з багатьох мов, які він вивчив у своїх подорожах. Як би там не було, він змінив тему: «Яка дорога на Ікос із півдня?»
  "Я ніколи не приймав його сам, тому не можу сказати вам напевно", - відповів Герін. «Однак я чув, що це легше, ніж тікати підтюпцем на захід від Елабон-Уей, тому що вона не проходить через той примарний ліс у гірській місцевості».
  «Я не сумуватиму за цим лісом, велике спасибі», — сказав Ван зі здриганням. «Там є речі, які, на думку людей, не мають жодного стосунку до доріг. Боги допоможуть тобі, якщо ти заблукаєш під деревами або якщо ти настільки дурний, що спробуєш переночувати там».
  - Ти маєш рацію, - сказав Лис. «Я не хотів би робити ні того, ні іншого».
  "Схоже, це цікаве місце", - сказав Дагреф, який ніколи не був у лісі.
  Ван засміявся. Те саме зробив і Герін, одночасно з трепетом і веселощами. "Багато місць здаються цікавими, коли чуєш, як про них говорять на безпечній відстані", - зауважив він. "Ви виявите, що відвідувати їх набагато менш цікаво, ніж слухати, як люди говорять про них на гарній, безпечній відстані".
  "Ви були в лісі", - сказав Дагреф. «Ти був там багато разів і, мабуть, завжди виходив з іншого боку, інакше ти не був би тут, на гарній, безпечній відстані, і не говорив би про це».
  - Логіка, - серйозно погодився Герін. Але зробити це один раз або навіть кілька разів не означає, що мені хочеться зробити це знову. На відміну від деяких людей, яких я міг би назвати, я ніколи не був одержимий пригодами заради пригод. Одна з речей те, що робить пригоду пригодою, полягає в тому, що хтось чи щось намагається тебе вбити, а я зазвичай проти цього».
  "О, я теж проти того, щоб хтось чи щось намагалося мене вбити", - сказав Ван. «Я завжди вважав, що найкращий спосіб зупинити це — це спочатку вбити будь-кого».
  Герін похитав головою. " Найкращий спосіб зупинити це - не ставити себе в таке місце, де хтось або щось може спробувати вас вбити".
  "Довге і нудне життя", - сказав Ван з посмішкою.
  «Цей аргумент здається мені спірним, враховуючи, що у нас на хвості стоїть імперська армія, а зліва — інша, яка переслідує Арагіс — і, як ми сподіваємося, переслідує Арагіс», — сказав Дагреф.
  "Довге і нудне життя", - повторив Ван. «Нічого робити, окрім як трахати жінок і сидіти та пити ель». Він зробив паузу, наче прислухаючись до того, що щойно сказав. Потім він ударив Геріна ліктем під ребра, майже настільки сильно, що той вилетів із колісниці. "Ну, могло бути і гірше".
  * * *
  Володіння Арагіс розташовувалися неподалік південного кінця долини, в якій знаходилися село Ікос і святилище Бітона. Навіть Арагіс не був настільки самовпевненим, щоб оголосити цю долину своєю.
  Гвардійці храму патрулювали дорогу, що веде до Ікосу. Вони не турбувалися про дорогу, яка веде на захід від Елабон-Уей; дивні дерева та дивні звірі лісу, через який пролягала ця дорога, гарантували її безпеку краще, ніж могли сподіватися люди з бронзовою зброєю та обладунками зі шкіри та бронзи. Однак тут, на відкритій ґрунтовій дорозі, вони були потрібні.
  Один із них дізнався Геріна. «Пан королю!» - вигукнув він з неабиякою несподіванкою. «Чому ви приходите в Ікос цим шляхом?» За мить він сформулював це по-іншому: « Як ви дістанетеся до Ікоса цією дорогою?»
  «Можливо, це має якесь відношення до того, що моїм слідом йде армія з півдня Високого Кірса», — відповів Лис, на що храмові сторожі з жахом вигукнули. Бітон міг би, напевно побачив, побачити це, але він нічого їм про це не сказав. Герін продовжив: «Як ви, можливо, чули, ми з Арагісом уклали союз, що я й робив насамперед у напрямку гір».
  "Ми чули, що ви, якби він об'єднав свої зусилля, так, але чутки про ворога були численними та різноманітними", - відповів солдат.
  Це Імперія. Хоч ми й забули про неї тут, вона ніколи не забувала про нас ще гірше», — сказав Герін. «Імперіали теж перемогли Арагіса і переслідують його кудись на захід звідси. Як, на твою думку, далекоглядний бог поставиться до того, що його заштовхнуть назад у пантеон, очолюваний містом Елабон?»
  "Якщо Імперія спробує це зробити, будуть проблеми", - позитивно сказав гвардієць. Сам він виглядав елабонійцем по крові, але кілька солдатів, які його супроводжували, були явно з народу, який жив у північних землях ще до того, як Елабонська імперія вперше прийшла до Верховних Кірів кілька століть тому. Вони були стрункішими за елобанців, з широкими вилицями і тонкими загостреними підборіддями. Селатрі, яка раніше була Сівіллою Бітона в Ікосі, мала такий самий погляд.
  Один із тих людей запитав: «А навіщо ти зараз прийшов до Ікоса, пане царю?». Його елабонський мова була досить побіжною, але мала напівшепелявий, напівшиплячий акцент: сліди мови, якою люди старої крові все ще іноді говорили між собою.
  "Почасти тому, що я відступаю, - зізнався Герін, - але також і тому, що мені хотілося б почути, що скаже з цього приводу далекоглядний бог - якщо лорд Бітон є що сказати з цього приводу".
  Гвардієць, який заговорив першим, сказав: Ви не можете привести все своє військо в долину і розбити табір. Можливо, їм дозволять перетнути долину, але вони не зможуть розбити там табір».
  "Чому ні?" — спитав Герін. «Бітон боронить свою святиню. Навіть якби ми захотіли пограбувати, ми не наважилися б».
  "Але захист Бітона менш впевнено поширюється на села навколо священної ділянки", - відповів храмовий страж. «Ми не хотіли б, щоб їх пограбували. Звичайно, з вашою чисельністю ви зможете здолати нас тут, але який прийом ви отримаєте від бога, якщо ви це зробите?
  "Точка", сказав Герін. «Чудове питання. Дуже добре. Буде так, як ви кажете. У будь-якому випадку, я хотів би, щоб мої люди збирали їжу на землях Арагіса, ніж ті, хто тут, у долині».
  — Так і зробимо, пане королю, — сказав гвардієць. «Оскільки ви є його союзником, я сподіваюся, ви вибачте мої слова, але Арагіс Лучник не завжди був найкомфортнішим сусідом».
  «Він теж не завжди був для мене найзручнішим сусідом, — відповів Лис, — і в нього менше причин не наступати мені на ногу, ніж не наступати на Бітона. Або, швидше, Бітон може зробити краще наступити Арагіс на ногу, ніж я».
  "Якщо він не воював з вами всі ці роки, пане королю, він думає, що ви можете зробити щось у цьому напрямі", - сказав стражник.
  "Ви мені обурливо лестите", - сказав Герін. Він любив лестощі. Немає нічого поганого, сказав він собі, щоб отримувати від цього задоволення. Хитрість полягала в тому, щоб не ставитись до цього надто серйозно. Коли ви почали вірити всьому, що люди говорили вам про те, наскільки ви розумні, ви довели, що ви не такі розумні, як вони говорили.
  Він віддав своїй армії накази. Чоловіки, здавалося, були досить задоволені, щоби залишитися на місці. «Якщо імперці спробують залучити нас до битви, пане королю, ми змусимо їх пошкодувати, що вони взагалі народилися», — сказав один із них, що викликало оплески інших. Оскільки основна частина сил з півдня Високого Кірса переслідувала Арагіса, Ліс вважав, що його люди справді мають пристойні шанси зробити саме це.
  Коли він рушив уперед, у долину Бітона, Адіатун здивував його, теж вийшовши вперед. "З вашого дозволу, пане королю, я хочу бути там після того, як сам побачив Сівіллу", - сказав вождь трокмів. "Тут оракул був знаменитий, як ти знаєш, ще в ті часи, коли я і весь мій народ жили на північ від Ніффета".
  "Так, я це знав". Герін кивнув головою.
  "Але є ще дещо, про що ти, можливо, не знав", - сказав Адіатуннус. Ще до того, як чарівник Баламунг, якого ви вбили, тепер, ще до того, як він повів нас на південь через річку, деякі з наших вождів приїхали в Ікос, щоб дізнатися, було б розумно піти з цим надприродним керном. знову чув про те, що пам'ятаю, про чисті тварі».
  "Насправді я теж це знав", - відповів Лис. «Вони намагалися вбити мене тут. Ван і я — і Еліза теж убили всіх, крім одного. Він вирішив, що виступати проти мене — не найкраща ідея, але Баламунг упіймав його і спалив у плетеній клітці».
  "Ах, я пам'ятаю, що чув про це, якщо вже ти про це говориш", - сказав Адіатун. — Але ти не заперечуватимеш, якщо я зараз піду з тобою?
  "Ні, якщо тільки ти не плануєш спробувати вбити мене в храмі, як це зробили інші Трокмої", - відповів Герін.
  - Ні, хоча я дякую вам за пропозицію, - сказав Адіатунн, від чого Герін пирхнув. Адіатунн продовжував: "У мене були шанси, які у мене були, і закопати тебе в землю назавжди, як я виявив, - це більше проблем, але воно того не варте".
  «Я щиро дякую вам за ваші солодкі та щедрі похвали, які перевершують мої заслуги», — сказав Лис, і Адіатунн у свою чергу пирхнув. Зітхнувши, Герін обернувся до Рівіна. «Якщо імперці нападуть на нас, ви командуватимете, доки я не повернуся. Негайно повідомите мене і постарайтеся не розгромити армію, доки я не прийду і не приєднаюся до святкування».
  Рівін кисло глянув на нього. «За ваші солодкі та щедрі похвали, пане королю, я дякую вам». Герін усміхнувся і опустив голову, поступаючись раунду свого товариша Лисицю.
  Коли Дагреф під'їхав на колісниці до храму Бітона, Адіатун пішов за ним на своїй машині. Над ними ширяв Фердульф. Храмові стражники дивилися на нього з цікавістю та цікавістю. Герін також. Він сказав: «Ти впевнений, що хочеш відвідати Сивілл і передбачаючого бога? Бітон і твій батько не ладнають». Це було б применшенням, доки не з'явиться щось найкраще, що, на його думку, станеться нескоро.
  Фердульф повернувся до нього з чудовою напівбожественною усмішкою. «Чому мене має хвилювати, що думає чи робить мій батько?» він повернувся. «Оскільки в його житті немає місця для мене , чи має значення його думка про інших, навіть про інших богів?»
  — Я сказав йому, що йому не слід було вливатися у вино, — промимрив Герін Вану.
  Чужоземець закотив очі. «Власні діти людини її не слухають. Навіщо чужі діти?
  «Чий це син?» — спитав один із гвардійців, вказуючи на Фердульфа.
  "Маврікс", - відповів Герін. "Ситонський бог вина напав на одну з моїх селянок".
  "Це так?" Очі воїна розширились. "Але Маврікс і лорд Бітон працювали разом, виганяючи монстрів з поверхні землі і назад у печери під святилищем Бітона".
  - Так вони й зробили, - погодився Герін. «І це була співпраця, що свариться, яку ви коли-небудь бачили за весь час свого народження».
  Вони проїхали повз кілька акуратних сіл і навколишніх полів. Усі селяни в долині Ікос були вільними землевласниками і підкорялися нікому, крім Бітона. Така домовленість завжди віддавала Лисом анархією, але він, як і Арагіс, уникав спроб анексувати долину. Якби Бітон терпів тут вільних землевласників, Герін також би це зробив.
  Фердульф полетів униз і завис поруч із Геріном, як великий злий комар. Довірчим тоном він запитав: "Думаєш, далекоглядний бог зможе підказати мені, як помститися моєму батькові?"
  "У мене немає можливості це знати", - сказав Герін. — Однак на твоєму місці, Фердульфе, я не покладав би надто великих надій.
  "Він весь бог", - пробурмотів Фердульф. "Це не чесно."
  "Ні, мабуть, ні, - визнав Герін, - але я теж не знаю, що ви можете з цим поробити".
  Попереду блищали білі на тлі зелені мармурові стіни святилища Бітона. Землетрус, що звільнив монстрів, також скинув його, але власна сила Бітона відновила його в той же час, коли Бітон і Маврікс знову утримували монстрів.
  "Хіба це не красиво?" Адіатунн сказав, а потім задумливим тоном: «Хоча вона не виглядає такою міцною, як стіна справжньої фортеці. Хоча я чув, що бог зберігає всередині будь-яку красу».
  — Так він і робить, — сказав Герін, — і спроба вкрасти хоч одну з них вартує вашого життя. Бітон має особливу чуму, яку він використовує, щоб вражати людей, які йдуть з тим, що належить йому. Я бачив одну чи дві людини, яких він убив за допомогою цієї чуми. Це не найкращий шлях».
  Адіатунн виглядав задумливим, але не менш жадібним, коли вони підійшли до храмового комплексу. У ті дні, коли він щойно опинився над Ніффетом, він, мабуть, подумав би, що Герін бреше, і спробував вкрасти. Тоді він би заплатив за це. Він би заплатив за це зараз, якби також спробував. Герін не думав, що він буде настільки дурний.
  За воротами двома колісницями керували служителі. Ніхто більше там не чекав. Святилище не збирало тих натовпів, які були у нього до землетрусу, не кажучи вже про ті дні, коли люди приїжджали з усієї Елабонійської Імперії і навіть з-за її кордонів, щоб отримати відповіді пророцтва Сивіли.
  Товстий священик із гладким обличчям євнуха провів мандрівників на територію храму. Фердульф плив на висоті кількох футів над землею. Як тільки він пройшов через вхід, він звалився на землю з гуркотом, що його похитнув. Він глянув на храм попереду. «Він теж повноправний бог», — прогарчав він скривджено, — «тому я маю робити те, що він хоче. Не те що я хочу. Все одно несправедливо».
  Адіатунн і його подружжя Трокмої не звернули на це уваги. Вони дивилися на скарби, виставлені на подвір'ї, головними з яких були статуї елабонського імператора Роса Свирепого, який завоював північні землі для Імперії, і його сина Орена Будівельника, що споруджував храм, що стоїть нині. над входом до печери Сивілли. Обидві статуї були більшими, ніж у натуральну величину, обидві цілком реалістичні і обидві виготовлені зі слонової кістки та золота.
  Голос Геріна був сухим, коли він дав Адіатунну гарну пораду: «Втягни свою мову туди і перестань пускати слини на траву».
  — Ох, ти просиш мене про нелегку річ, любий Лисе, — зітхнувши, сказав вождь трокмів. Його погляд перескакував зі статуй на складені зливки та величезні бронзові чаші, які підтримували золоті триноги. «Я чув про ці багатства, але різниця між тим, щоб почути про них і побачити їх очима самого чоловіка, це різниця між тим, щоб чути про красиву жінку і лежати з нею. я теж думаю, що все буде несмачно».
  "У цьому ти теж правий", - сказав Герін. «Є ще багато чого в печерах на шляху до трону Сівіли». Адіатун знову зітхнув, немовби при думці про гарну жінку, яку він ніколи не зустріне.
  Він сердито подивився на фриз на антаблементі над колонадою входу до храму. На ньому було показано, як Ріс Свирепая відкидає Трокмої за допомогою Бітона. Адіатунн не схвалював нічого, що зображує елабонців, які б'ють Трокмої. Герін не припускав, що може звинувачувати у цьому свого васала.
  Вони увійшли до храму. Адіатуннус і двоє лісових бігунів, що супроводжували його, знову вигукнули, цього разу побачивши багатий мармур колон, химерних дерев'яних ослонів і золотих і срібних канделябрів, що кидають на них світло.
  — вигукнув і Фердульф, але вказував на культову статую Бітона, що стояла біля входу до печери під святилищем. Статуя була антропоморфним зображенням далекоглядного бога, як та інші зображення комплексу. Натомість це була колона з чорного базальту, зовсім проста, якщо не брати до уваги подряпин, які могли бути очима і виступаючого фалоса. "Скільки цього років?" - прошепотів Фердульф; тут навіть він виявив певну частку поваги до правив тут богу.
  «Я навіть не намагався б гадати», — відповів Герін. «Це було святилище протягом довгого часу, навіть якщо раніше воно не було таким красивим, яким ми, елобанці, зробили його після того, як прийшли сюди».
  "Не ми , елобанці", - роздратовано сказав Фердульф. «Я не елобанець, за що дякую всім богам, у тому числі і Бітона».
  Герін зробив свій голос солодким, як конюшинний мед: «Ти з боку матері». Він дорожив жахливим поглядом, яким кинув на нього напівбог. Можливо, йому не слід піддаватися спокусі; нагадування Фердульфу про його минуле могло зробити його менш готовим протистояти Елабонській Імперії. Однак відмова від будь-якої спокуси робила життя надто нудним, щоб його можна було продовжувати.
  Священик жестом запросив прохачів зайняти лави. "Молися лорду Бітону", - закликав він. «Моліться, щоб ваше питання було сформульоване таким чином, щоб його відповідь, яка була б правдивою, також мала б сенс істинний для вас».
  Це, подумав Герін, була добра порада. Пророчі відповіді Сивіли часто були незрозумілими і ясними після події, ніж до нього. Він постарався очистити свій розум від усіх занепокоєнь, щоб поставити запитання, на яке можна було б дати максимально однозначну відповідь.
  Лише на мить він глянув на культову статую. Він робив це під час інших відвідин святилища Бітона. Ці грубо вирізані очі, здавалося, ожили на мить, знову глянувши на нього. Він запитував, чи повториться це знову. Це сталося і навіть більше. На мить, не більше, він побачив бога таким, яким бачив його в маленькій хатині в Лисі фортеці, де він займався своїм чаклунством. Бітон міг би бути красивим чоловіком, якби не око на потилиці, яке проявилося, коли він надприродно сильно вивернув шию. А потім він зник, знову занурившись у базальт.
  - Ця статуя - це бог , - прошепотів Фердульф, - він теж бачив цей привид? «Це не його образ – це бог. Це те, як він виглядає, коли не думає про те, як він виглядає і коли люди не думають про те, як він виглядає».
  "Можливо, так воно і є", - сказав Герін. Філософи завжди задавалися питанням, чи були боги такими, які вони є, тому що люди уявляли їх такими, чи люди уявляли собі богів такими, якими вони є, тому що боги по суті були такими. Лис підозрював, що подібні суперечки продовжуватимуться вічно.
  — Ти отямився? — спитав священик-євнух. Герін кивнув головою. Священик посміхнувся. «Тоді ходімо зі мною. Ми спустимося під землю, до печери Сивілл, де Бітон говоритиме через неї».
  Він постарався, щоб це звучало загадково та екзотично. Це було загадково й екзотично, але Герін багато разів заходив у печеру під храмом, щоб побачити Сівіллу, а також з іншими темнішими цілями. Він підвівся на ноги і сказав: "Давай продовжимо". Пухкий євнух у своєму ошатному одязі виглядав розчарованим тим, що Лис і його товариші не тремтіли від благоговіння, а взяв смолоскип і повів їх усіх до входу в печеру.
  Елабонські робітники спустили сходи з входу в печеру після того, як багато років тому відомий відвідувач спіткнувся, упав і зламав кісточку. Однак незабаром ноги Геріна ступили на природний камінь печери. Покоління прохачів, що шукають керівництва у Сівіли, протоптали стежку в скелі, але ця стежка була швидше видно у світлі смолоскипів, ніж гладка під ногами.
  Іноді смолоскипи, що палають у свічниках, додавали своє світло до палаючої сажки, яку ніс священик. Прохолодний вітерець змушував полум'я мерехтіти. — Хіба це не дивно? - пробурмотів Адіатуннус. «Я завжди думав, що повітря всередині печери буде нерухомим і мертвим, як і корпус».
  "Це сила бога", - сказав жрець.
  — Або це щось природне, чого ми не розуміємо, — сказав Герін. Священик пильно глянув на нього, його очі блищали у світлі смолоскипів. Герін уважно озирнувся. Бітон, схоже, не збирався карати його за блюзнірство. Розчаровано пирхнувши, священик продовжив шлях до печери Сивілли.
  Від цього шляху вели інші шляхи; на нього відкривалися інші печери. Жерці Бітона використовували деякі з них для зберігання скарбів. Трокмої вигукнули, побачивши блискучі дорогоцінні метали, які на мить висвітлили смолоскипи. Звичайно, вони також захоплювалися красивими, але здебільшого марними шматочками блискучого кришталю, розкиданими тут і там по стінах печери.
  А деякі входи в підземні покої Сивіли були замуровані і запечатані не лише кам'яною кладкою, а й могутніми магічними чарами. Деякі цегли, обпалені з круглими верхівками, як буханці хліба, були майже незмірно давніми.
  Фердульф здригнувся, підійшовши до таких стін. «За цією цеглою мешкають монстри», — промимрив він.
  «Це так, – погодився Герін, – такі монстри, як Героге та Тарма. Вони тепер мають своєрідне порозуміння з нами, тому деякі з цих чар були відкладені тут. Вони могли б вийти назовні, але вони цього не роблять: їхні боги у нашому обов'язку за те, що ми нацькували їх на богів Граді».
  «Божевільна витівка», — сказав священик. Адіатун кивнув; світло смолоскипа змушувало тінь його хитливої голови опускатися і кружляти. Оскільки Герін був схильний з ними погодитись, він не став сперечатися.
  Перш ніж він був готовий, вони прийшли в печеру Сивілли. Жриця Бітона сиділа на троні, який виглядав так, ніби був вирізаний із єдиної чорної перлини, що світилася перламутром, коли на неї падало світло. Сама вона носила просту туніку з незабарвленого льону. Священик-євнух підійшов до неї, поклав руку їй на плече і промимрив щось занадто тихе, щоб Герін міг почути. Якби цей хлопець був цілим чоловіком, йому не дозволили б доторкнутися до неї; Сивіли не тільки залишалися дівами на все життя, їм не дозволялося навіть торкатися справжніх чоловіків.
  Сівіла була чимось схожа на Селатру — не так близько, щоб бути близьким родичем, але явно однієї крові. Вона з цікавістю глянула на Геріна; можливо, священик розповів їй, хто він такий - вона не мала причин пам'ятати його обличчя під час його останнього візиту п'ять років тому - і нагадав їй, що він був одружений з жінкою, яка передувала їй на троні Сивілли. Їй було цікаво, на що це буде схоже?
  Якщо й була, то цього не показувала. "У вас є питання?" — спитала вона Лисові.
  "Так", відповів він. "Ось воно: як можна змусити Імперію Елабон відмовитися від претензій на північні землі і відвести свої сили на південь, через Високий Кірс?" Він ретельно сформулював це, не питаючи, що може зробити, щоб це сталося. Можливо, це сталося без нього. Можливо, цього взагалі б не сталося. Він змусив себе відкинути цю думку.
  Щойно він сказав останнє слово, як Сівілла напружилася. Вона металася на троні, ніяково розкинувши кінцівки. Її очі закотилися, і в них з'явилися лише білки. Коли вона знову заговорила, то вже не своїм голосом, а Бітоном, глибоким мужнім баритоном:
  «Ворог сильний, і не замишляє нічого доброго.
  Щоб перемогти його, знадобиться бронза та дерево.
  Ви не повинні знайти бога, якого шукаєте:
  Це зробить вашу долю кислим смородом.
  Вони клацають і плавають, і завжди неприємності,
  Але без них удача перетворюється на
  руїни».
  
   IX
  Як тільки Фердульф залишив територію храму, він підстрибнув у повітря і випустив розкішний подих полегшення. "Мої ноги втомилися", - сказав він, а потім звернувся до Геріна: "Ну, це було досить неясно, щоб вас влаштувало?"
  "І в запасі", - відповів Лис. «Раніше мені траплялися важкі ознаки від Бітона і Сівіли, але ніколи не було близько до цього».
  "Наскільки я міг бачити, це було безглуздо і нескладно", - сказав Дагреф.
  «Але можеш ти бачити так далеко, як далекоглядний бог?» — спитав Герін.
  Дагреф тільки знизав плечима. Адіатун сказав: «Я з лошатом, пане королю. Коли ви чуєте суму без чіткого сенсу, найчастіше причина в тому, що вона безглузда, ніж надто розумна для слів, я думаю».
  Найчастіше Герін наводив би той самий аргумент. Тут він сказав: «Я багато разів бачив, як Бітон мав рацію, хоча всі могли б подумати, що він не правий. Я не збираюся говорити, що він не правий тут, не зараз».
  "Чому ми сподіваємося, що не знайдемо бога?" - Запитав Ван. "Якщо ми його шукаємо, хіба нам не слід сподіватися, що ми його знайдемо?"
  «І якого бога ти шукав би?» - Додав Адіатуннус. «Це був би не сам Бітон, інакше ми збанкрутуємо чи взагалі не почнемо. Але він не сказав би, хто це був, розумієш?
  "Не ясно. Фердульф знайшов для цього правильне слово», - сказав Герін. "Рано чи пізно сенс буде розкритий перед нами".
  "Так, мабуть, коли буде занадто пізно, щоб принести нам користь", - сказав Ван.
  "Іноді такі оракули", - погодився Лис. "Але ніколи не дізнаєшся, поки не спробуєш".
  «І тепер, коли ми пішли і спробували, але нам нема про що говорити, що нам робити далі?» - Запитав Адіатуннус. «Чи маємо провести нашу армію через долину Ікос? Майте на увазі, що ми не затримуватимемося».
  "Я не хочу цього робити", - сказав Герін. «Я не думаю, що Бог хоче, щоби ми це зробили. Якщо це так чи залишитись осторонь і бути знищеним, тоді я міг би, але не раніше. У мене все ще є шанс перемогти імперців, і ніхто з тих, хто протистоїть богу, прямо зробить будь-що, тільки не програє».
  «Ви так кажете, — сказав Дагреф, — ви, мабуть, перевершили більше богів у більшій кількості різних способів, ніж будь-хто з тих, хто нині живе».
  "Але ніколи прямо", - сказав Герін. «З богами можна впоратися, обдуривши їх або змусивши їх робити те, що ви хочете, показавши їм, що це також дає їм певну перевагу, навіть якщо це дозволяє їм перемогти суперника; або використовувати суперничайте, щоб або перемогти бога, який злиться на вас, або відволікти іншого бога, щоб він більше не піклувався про вас ».
  - Ось що ти зробив з богами Граді, - сказав Дагреф, і Герін кивнув головою.
  "Так і є", - відповів він. «Бійка, в яку я їх втягнув, пройшла краще, тобто тривала довше, ніж я коли-небудь наважувався сподіватися».
  «Це нагадує мені те, що трапилося зі мною багато років тому, за моїх мандрівок», — сказав Ван, поки вони чекали, поки слуги повернуть свої колісниці.
  "Напевно, чогось не сталося, - сказав Фердульф, - якщо це щось схоже на більшість ваших оповідань".
  Ван уважно подивився на нього. «Я повинен виколоти тебе, як надутий свинячий міхур», — прогарчав він.
  Фердульф підвівся у повітря. «Я син бога, і тобі було б мудро пам'ятати про це, щоб ми не впізнали, хто кого стукає». Він був не набагато вищий за половину чужинця і не міг важити і чверті більше, але це маленьке тіло мало іншу силу, ніж груба сила Вана.
  Все ще дивлячись на нього, Ван сказав: «Мені все одно, чий ти син, ти, балакуче маленьке бур'ян, мені б хотілося, щоб ти показав, що хоча б в одній з моїх історій, навіть в одній, зауважте, є хоч найменша частка брехні у це."
  Фердульф упав на кілька дюймів, що було ознакою сум'яття чи прикрості. "Як мені це показати?" він вимагав. «Я ще не народився, коли в тебе були ці пригоди, про які ти брешеш, і я не був у тих безглуздих місцях, де вони в тебе були».
  — Тоді чому б тобі не заткнутись? — солодко спитав Ван. «Чому б тобі не заткнутися, перш ніж ти відкриєш рота так широко, що впадеш прямо в нього?»
  Тепер Фердульф втупився поглядом. Перш ніж він встиг щось сказати, Адіатун сказав: «Мені дуже хотілося б почути історію чужинця. Він ніколи не буває нудним, щоб ви не говорили про нього». Його товариші кивнули; Розповіді Вана вже давно були популярними на кордоні.
  - Тоді мені продовжувати? - Запитав Ван. Коли Фердульф навіть не сказав «ні», він продовжив: «Це було в країні Вешапар, на схід від Кіццуватни і на північ від Мабалала. У Вешапарів найревніший бог у світі. Він настільки божевільний, що навіть не хоче нехай називають його на ім'я, і в нього вистачить нахабства заявити, що він єдиний справжній бог у всьому світі».
  "Фуш, який же він дурень", - сказав Адіатун. Що він думає про богів народу, яким пощастило не бути після того, як він поклонявся йому?
  "Він думає, що вони взагалі нереальні - що люди в країні Вешапар їх уявляють", - відповів Ван.
  “Ну! Мені це подобається!" - обурено сказав Фердульф. «Я хотів би пролетіти над його храмом і помочитися на нього з висоти. Можливо, він також подумає, що це його уява. А інакше я міг би…»
  Ти хочеш сказати, що б ти зробив, чи хочеш почути, що ми з цим богом зробили? Ван недовірливо глянув на сина Маврікса. Тоді слуги привели колісниці; всі, крім Фердульфа, у них потрапили. Він плив поряд з тим, яким їхав Дагреф.
  "О, продовжуй". Тепер Фердульф говорив дуже схоже на свого батька, тобто дратівливо.
  «Дякую, милостивий напівбог». Живучи з Геріном, Ван навчився бути уїдливим, коли йому це було зручно. Це не часто його влаштовувало, що робило його ще небезпечнішим, коли це влаштовувало. Поки Фердульф пирхав і кипів, чужинець продовжував: «Цей бог Вешапара нагадав мені ревнивого чоловіка. -"
  — Стривай, — сказав Дагреф. «Якби цей дивний бог сказав, що жодного з інших богів навколо нього не існує, як люди могли б їм поклонятися? Вони б взагалі нічого не поклонялися. Логіка».
  "Я не думаю, що цей бог коли-небудь чув про логіку, і мені починає шкода, що я ніколи не чув про тебе", - сказав Ван. «Між вами і Фердульфом, ми встигнемо повернутися з рештою армії до того, як я закінчу. У будь-якому разі, я був там, на шляху через країну Вешапара — це пагорби, скелі та долини, жаркі в літо і холод, як усі, йдуть узимку, обмінюючи одне на інше, трохи борючись на боці, щоб зберегти себе в їжі та дрібничках. коли один з вождів Вешапаров став не на бік цього бога».
  "Як він це зробив?" — спитав Герін.
  "До біса мене, якщо я знаю", - відповів Ван. «Такому богу будь-яка дрібниця допоможе, так само, як ревнивий чоловік подумає, що його дружина спить з кимось іншим, якщо вона переступить поріг вхідних дверей». Він зітхнув. Можливо, він думав про Фанда, хоча він не був ревнивим чоловіком того типу, який описав, і хоча він теж давав їй багато приводів для ревнощів. Зібравшись із силами, він продовжив: «Як я вже сказав, я не знаю, що зробив Залмунна — цей вождь Вешапаров, про який я говорив, — щоб розсердити на нього свого бога, але він щось зробив, бо бог сказав йому , що він повинен перерізати горло своєму синові, щоб усе виправити і показати, що він справді шанує цього дурного бога».
  — І цей спелпін Залмунни сказав йому, куди йти? - Запитав Адіатуннус. "Я б не зробив нічого іншого, крім цього".
  "Але ви і ваш народ не поклонялися цьому богу невідомо скільки поколінь", - сказав Ван. «Залмунна був у стані, я вам скажу. Він був у ще гіршому стані, тому що його син теж був готовий дозволити використати себе, як цапа чи свиню. Якби бог хотів його, він був би готовий до Готов? - Ні, він рвався, як наречений на весілля з найкрасивішим дівчиськом у селі.
  «Можна було б подумати, що він мав більше здорового глузду», — сказав Дагреф.
  "Ні, хлопче, ти міг би подумати, що в нього більше здорового глузду, тому що ти сам краще розумієш", - сказав Ван. «Чого ви ще не з'ясували, то це скільки людей так чи інакше дурні. Чого ви ще не з'ясували, то це скільки людей так чи інакше дурні».
  «Цікаво, чому вони такі», — сказав Дагреф, і це питання було спрямоване не так на Вана, як на світ навколо нього.
  Світ довкола нього не відповів. Ван продовжував: «Як я вже сказав, хлопець був готовий бути жертвою, як звір. Більшість вешапарів теж була готова до того, щоб його принесли в жертву. Боже. Як вони могли зробити ще щось? Навіть Залмунна думав, що йому, можливо, доведеться це зробити. Він не хотів, ви розумієте, але він не бачив, що він має великий вибір.
  «Ми розмовляли напередодні ввечері, коли він мав піти в цю зарослу долину, де цей бог мав святиню, і вбив хлопчика. Він напився, як і ти, якби це сталося з тобою. Він знав, що я думав про його бога, а цього було небагато, тому він прийшов до мене, а не до будь-кого з інших мешканців Вешапара.
  «Ну, оскільки їхній бог був таким же ревнивим, як і він, і таким же безглуздим, як я вже сказав, ми розмовляли. Коли прийшов час відвести свого сина в долину, я пішов разом з ним. Його син Не хотів, щоб я приходив. Він метушився і кипів, як усі. Іноді, хоч на те, що кажуть ці порід, особливо уваги не звертаєш.
  Дагреф проігнорував його. Фердульф показав йому мову. Ван посміхнувся. «Жалюгідне маленьке виправдання святилищу, яке було у цього бога, — нічого, окрім кількох складених каменів та ветхого кам'яного столу для перерізання горла. Ми дісталися туди, і з каміння пролунав голос бога. Давай, сказав він і казав, як мій старий дідусь приблизно за два дні до смерті.
  «Залмунна поклав сина на кам'яний стіл. Він вийняв ніж. Однак перш ніж він застосував його, я вдарив його сина по голові шкіряним мішечком, повним піску та гальки. Хлопчик вийшов, ніби смолоскип, який ти встромив би у відро з водою. Я теж вів свиню. Я підняв її на стіл замість сина Залмуни, і Залмун перерізав їй горло.
  "Що сталося далі?" — спитав Герін. «Бог не вразив тебе смертю». Він довго й уважно дивився на чужинця. "Принаймні, я так не думаю".
  "Ха!" – сказав Ван. «Сталося таке: цей бог сказав: «Ось. Бачиш? Наступного разу тобі краще звернути увагу на мене. Він відчув, як син Залмуни перестав думати, ти розумієш, а потім усе це було в крові. ми сподівалися: він думав, що Залмунна справді вбив хлопчика. Я перекинув сина Залмунни через плече і відніс його назад до села Вешапар, з якого ми вирушили».
  — Що сталося, коли він прокинувся? — спитав Герін.
  "До біса мене, якщо я знаю", - повторив Ван. «Я добре його вдарив; він усе ще був тихий, як мішок із брудом, коли ми повернулися до села. Залмунна почав кричати бурю про те, який ідіот їхній бог, і як він його обдурив, і як їм усім слід перестань поклонятися йому і так далі, і так далі, і так далі. Щодо мене, я подумав, що це був цілком вдалий час, щоб знайти інше місце, тому я пішов».
  "І що це могло бути, скажіть на милість?" - Запитав Адіатуннус. «Ви хочете сказати нам, що вважаєте за краще триматися подалі від сварок між богом та його народом?»
  "Тепер, коли ви згадали про це, так", сказав Ван. "Лис скаже вам, що я зробив пару дурниць свого часу, але він також скаже вам, що я ніколи не робив нічого відверто дурного за весь час свого народження".
  "О, я буду, чи не так?" – сказав Герін. «Це, мушу вам сказати, новина для мене».
  - Іди вити, - сказав Ван. «У всякому разі, через пару днів після цього я відчув досить сильний землетрус — скажімо, приблизно такий самий, як той, який перевернув Ікоса вгору дном і випустив монстрів, хоча я був просто над цим землетрусом і далеко від нього. той, про який я зараз говорю. Найсильніше він ударив би по країні Вешапар, якби я не помилився у здогаді».
  "Думаєш, це зробив бог?" – сказав Дагреф.
  «Ну, Залмунна не міг би цього зробити, - відповів Ван, - хоча він був настільки злий, що, якби тільки міг. Я не можу сказати вам навіть зараз, чи йдуть вешапари, як і раніше, своєму противному маленькому ревнивому богу. , або вони всі перейшли до тих, за якими йдуть їхні сусіди».
  — Я цього хотів би, — сказав Адіатуннус. «Якщо ви, мабуть, поклоняєтеся богам, то, я думаю, краще піти за групою, яка дозволить вам добре провести час».
  Дагреф мав ще одне запитання: «Якби всі ці — Вешапари, чи не так? — відпали від ревнивого бога, хіба він зморщився б і помер через відсутність поклоніння?»
  - Це гарне питання, - сказав Ван, - але я б збрехав, якби сказав, що знаю відповідь на нього, бо це не так. Але якщо це не те, на що сподівався Залмунна, я був би здивований.
  "Це не дуже хороше питання", - прогарчав Фердульф. "Ні краплі. Це зле питання та зла ідея. Боги безсмертні - це одна з речей, яка робить їх богами. Як може безсмертний померти?
  Герін поставив власне запитання: «Припустимо, ви бог, і ніхто не поклоняється вам протягом тисячі років чи близько того. Як би вам це сподобалось? Ви були б голодні? Якби ви не були мертві, чи не так? скоріше бути?"
  Фердульф подумав про це. "Це не те, чого моєму батькові треба боятися", - сказав він нарешті. «Люди завжди поклонятимуться богу, який дає їм вино, богу, який дає їм задоволення, пов'язані з родючістю, богу, який допомагає їм у всіх способах творіння».
  - Ось так, - сказав Герін, зрозумівши з відповіді Фердульфа, чому маленький напівбог так засмутився. Лис думав, що батько Фердульфа теж житиме вічно; Фердульф назвав вагомі причини, через які він хоче залишатися популярним серед чоловіків. З тугою Герін хотів, щоб батько Дагрефа теж жив вічно.
  * * *
  «Бронза та дерево». Ван торкнувся рукояті меча, потім поклав руку на поручень колісниці. «Ось і те, й інше. Тепер треба йти та лизати проклятих імперців».
  - У тебе це звучить так просто, - сказав Герін сухим голосом.
  "Це було легко", сказав Ван. «Два рази поспіль це було легко. Чому б не зробити це ще раз?
  — Ви щось забуваєте, — відповів Герін ще сухіше, ніж раніше. «У двох битвах, які ми виграли, ми з Арагіс були разом, і разом ми зрівнялися з кількістю імперців, з якими билися. У них тепер більше людей і вони розділили нас на дві частини. мене як найкращу ідею, яку я коли-небудь чув».
  — А ти маєш краще? — спитав чужинець.
  А Герін цього не зробив. Імперці не наполягали на переслідуванні так сильно, як могли б. Хоча він не хотів нападати на них, вони теж не хотіли нападати на нього. Ті дві перемоги, які він та Арагіс здобули над ними, змусили їх насторожитися, навіть незважаючи на чисельну перевагу. Незважаючи на це…
  «Ми дуже скоро зголодніємо, якщо нічого не зробимо, окрім як залишимося там, де знаходимося», - сказав Ван, доводячи суть справи. "Або вони відкинуть їх назад і знайдуть нову землю для видобутку їжі, або відступлять назад в долину Ікос, і далекоглядний Бітон цього не зрадіє".
  "Я знаю." Тепер голос Геріна був похмурим. — Його гвардійці не могли б висловитися простіше, чи не так? Він зітхнув. «Якщо йдеться про боротьбу з Елабонійською імперією або про боротьбу з далекоглядним богом, вибору не так уже й багато, чи не так?»
  Вершники Рівіна у фургоні, армія Лиса рушила наступного дня. Ті з васалів Арагіс, які не пішли на війну разом зі своїм королем, міцно трималися за Геріна. Вони тримали свої фортеці зачиненими від усіх. Вони, безперечно, хотіли, щоб Герін та імперці пішли і залишили їх у світі чи настільки близькому до нього, який вони знали, живучи під владою Арагіса. Чого б вони не хотіли, вони не мали сил здійснити свої бажання.
  Рух Лисиця вперед, здавалося, застав імперців зненацька. Вершники відігнали розвідників, яких сили Елабонської Імперії виставили для нагляду за ними. Деяких вони теж убили і ще кількох полонили.
  Маєва, сяючи до вух, привела одного з бранців назад у «Лис» — і, не випадково, до свого батька та Дагрефа. «Я сама впіймала його», — сказала вона з нотками гордості в голосі.
  Бранець виглядав обуреним, можливо тим, що його схопила жінка, а може, і тим, що його взагалі схопили. Останнє, як виявилося, він випалив: «Ви, прокляті повстанці, — міцніший горішок, ніж нам казали, коли ми перейдемо через гори. Вони сказали, що деякі з вас захочуть повернутись під Місто. Елабона, а решта не зможе битися».
  «Люди кажуть усілякі дурниці», — відповів Герін. «Фокус у тому, щоб дізнатися, чи вони дурні. Наприклад, я дізнаюся, якщо ви збрехаєте, бо я вже ставив ці питання іншим ув'язненим. Скільки у вас чоловіків?
  Він отримав відповіді, які хотів. Вони здебільшого погодилися з відповідями, які він отримав від інших імперців, захоплених його людьми. Солдати Елабонійської Імперії перевершували чисельністю його власних людей, але не переважно. У нього були підстави сподіватися, що він зможе збити їх з пантелику.
  Що ти будеш зі мною робити? — спитав ув'язнений.
  «Що ви робитимете зі мною, пане королю ?» Дагреф і Маєва говорили разом, тоном, яким вони дорікали б молодших братів і сестер, які сказали якусь дурість. Вони подивилися один на одного, обидва виглядали здивованими та задоволеними.
  — Що ти робитимеш зі мною, пане королю? Зі свого боку, ув'язнений, здавалося, був досить вдячний, що його виправили словами, а не ударом чимось твердим по голові.
  - Відведи його туди, Маєва, - сказав Герін, показуючи через плече. «Не роби йому нічого, поки він поводиться пристойно. Якщо він не веде себе пристойно… що ж, сьогодні ввечері привиди питиму свіжу кров». Полоненому імперцеві він продовжив: «Я не зовсім знаю, що ми з тобою зрештою робитимемо. Ми можемо дозволити тобі займатися сільським господарством у селянському селі, але я не тобі брехатиму — ти можеш опинитися в шахті. Це залежить від того, де ми зможемо отримати від вас найбільшу і найбільш корисну роботу».
  "Лорде королю, якщо вам це потрібно, я дещо знаю в ковальському ремеслі", - сказав бранець.
  "Якщо це виявиться правдою, ви не підете на шахти", - сказав Герін. «А якщо виявиться, що це неправда, ти це зробиш, бо збрехав». Імперіал не здригнувся, з чого Герін зробив висновок, що він або каже правду, або має невеликий досвід брехні. — Виведи його, Маєво.
  "Я дякую вам за те, що ви на деякий час витягли її з бійки", - сказав Ван.
  "Будь ласка, чого б це не коштувало", відповів Герін м'яким голосом; він зрозумів, що було на думці у чужинця.
  Дагреф, з іншого боку, говорив з Ваном тим же залякувальним тоном, яким він говорив із бранкою, яку взяла Маєва: «Ви ж розумієте, чи не так, що тепер вона може вийти з бійки, бо вона була в це раніше?
  — О так, я це розумію, хлопче, — сказав Ван, мужньо опираючись спокусі зламати Дагрефа об коліно або запропонувати йому якусь іншу форму тяжкого тілесного ушкодження. «Тепер, якщо ви хочете запитати мене, подобається мені ця ідея чи ні, можливо, я маю для вас іншу відповідь. Да може".
  Дивно, але крихкість його голосу дійшла до Дагрефа, який раптово зайнявся керуванням колісницею. Герін упіймав погляд Вана і підняв брову. Ван кілька разів кашлянув. Вони обоє засміялися.
  "Досить говорити про мене", - сказав Дагреф, не оглядаючись назад, що тільки змусило його батька і Вана розсміятися ще сильніше.
  Ще більше ув'язнених повернулося, коли наступ Лиса призвів до появи розвідників, яких імперці виставили, щоб стежити за ним. Він був сумно впевнений, що його вершники та колісниці не захопили всіх цих розвідників. Він рушив на південь і захід сильніше, щоб вразити головну імперську армію до того, як противник буде готовий до нього.
  Замість того, щоб виявити, що імперські сили сконцентровані для прийому своїх людей, він виявив, що вони розкидані по загонах. Він ударив їх одну за одною, радіючи своїй удачі. Вони вступали з ним у бій, а потім відступали, щоразу відступаючи на захід. Селяни східної частини королівства Арагіс, схоже, не були в захваті від того, що він добував їжу у сільській місцевості, а не у солдатів Елабонської імперії.
  Деякі з них, ймовірно, віддали б перевагу, щоб імперці залишилися. Будучи чужими в північних землях і не звикли до деяких звичаїв тамтешніх селян, люди з півдня Високого Кірса нудьгували за запасами, які Герін і його люди легко винюхали. Вони все життя мали справу з місцевими селянами та знали їхні хитрощі.
  Коржики з борошна грубого помелу, випечені в гарячій золі багаття, були не найапетитнішою стравою, але підтримували людину. Ван сказав: Ми ще можемо вигнати цих педерастів прямо звідси. Якщо вони продовжать давати нам землю, присягаюсь богами, ми її візьмемо».
  — Так і зробимо, — сказав Герін, гризучи коржик. Він продовжував дивитися на захід. Вираз його обличчя був похмурим.
  Ван наголосив на цьому. «Ви повинні радіти, що ми вирвалися з того тісного маленького клаптика землі, де нас притиснули. Якщо так, то ви не сказали про це в обличчя».
  "Я радий. Ми б через деякий час зголодніли. Але я не в захваті. Ви бачите, що вони роблять, чи не так?
  - Біжу, - сказав Ван, пирхнувши.
  - Так, біжу, - сказав Лис. «Але біжу з певною метою». Ван запитливо хмикнув. Герін пояснив: «Вони тримаються між Арагіс і нами. Вони не хочуть, щоб ми приєдналися до нього, поки їхня інша сила не завдасть йому сильного удару, якщо тільки я не помилюся у своїй здогадці».
  "Ах". Ван теж відкусив шматок коржика. Він жував хліб та ідею одночасно. Судячи з виразу його обличчя, його не дуже хвилював смак того й іншого. Він намагався щосили: «Ну, тепер їм буде важче добувати їжу».
  Але Лис похитав головою. «У мене є сумніви щодо цього. Якщо вони зможуть перекинути дві армії через Верхній Кірс, у них теж буде із собою обоз із запасами, щоб прогодувати їх». Він прислухався до своїх слів. Посмішка повільно сповзла з його обличчя. "І вони пішли і випустили нас".
  Посмішка Вана розширилася, доки не зрівнялася з усмішкою Геріна. — Вагони та візки, повні смачної їжі, адже ти це кажеш, чи не так, Фоксе?
  «Гарна їжа», погодився Герін. «Напевно, ще вина, щоб допомогти Рівін напитися. Мабуть, стріли тощо теж. Всі види речей, які ми могли б використати. Всі види речей, які ми були б щасливішими, якби імперці не мали їх. І вони відступають на захід, щоб тримати нас подалі від Арагіса Лучника».
  «Хіба вони не розуміють, що ви подумали про поїзд із запасами?»
  "Знаєте, я в це не вірю", - сказав Герін. «Для них я всього лише глухий напівварвар». Він підморгнув. «Але я вам дещо скажу: я збираюся показати їм, що вони не мають рації».
  * * *
  "Це буде грандіозна розвага", - прогримів Ван, коли колісниця тряслася по ділянці Елабон-Уей, де почалася контратака Геріна. «Я б сказав, для нас це велика розвага: імперцям не сподобається, коли їм хоч трохи грюкнуть дверима».
  "Мене б це не особливо хвилювало". Герін щосили намагався не чіплятися за цю думку. "Але так, якщо все піде так, як ми сподіваємося, це принесе нам користь і ускладнить життя нашим приятелям з півдня гір".
  Він узяв із собою стільки вершників Рівіна, скільки зміг, але при цьому залишив достатньо, щоб розвідати основну масу воїнів, яких він залишив. Він також взяв колісниці з найшвидшими кіньми і з найлютішими екіпажами, включаючи чимало трокмоїв Адіатунна. Поставте перед лісовими бігунами перспективу видобутку, і вони підуть за нею, як зграя гончаків біжить запахом оленя.
  Він глянув на схід. Десь неподалік, за лісами та невисокими пагорбами, знаходилося село, де Еліза мала таверну. Герін ставив питання, що сталося, коли імперці пройшли туди слідом за ним.
  Вершник скакав на північ Елабонською дорогою назустріч своїм військам. "Вагони!" кричав хлопець. "Вагони!" Переконавшись, що Лис його почув, він вказав у напрямі, звідки прийшов.
  - Ходімо, - сказав Герін і махнув своїм людям уперед. Вони заволали від радості. Солдати на колісницях гнали свої команди вперед. Вершники перевели своїх коней із повільної рисі на швидку. І справді, як тільки асфальтоване шосе трохи піднялося, Лис побачив візки, що наближаються до нього, запряжені волами і ослами. Вершники вже кричали і тяглися через плече за стрілами.
  Водії побачили людей, що наближаються, Геріна приблизно в той же час, коли він їх помітив. Вони мали кілька колісниць, щоб захистити їх від бандитів, але їх було недостатньо, щоб стримати таку силу, як та, яку зібрав Герін. Візники зробили, що могли: покотилися шосе в атакуючій атаці, намагаючись дати екіпажам возів час утворити оборонне коло.
  У Геріна нічого цього не було. «Прокотіться повз них!» він гукнув. «Не дозволяй їм уповільнити нас. Як тільки ми опинимося серед возів, ми зможемо кинути у мішок та колісниці».
  Стріли летіли, коли імперці намагалися затримати його солдатів. По двоє чоловіків по обидва боки випали з машин. Але потім, незважаючи на крики зневаги та сум'яття воїнів з півдня Високого Кірса, Лис та його послідовники пройшли повз і помчали до возів.
  Шалена усмішка широко розкрила рота: коло залишилося незамкненим. Його люди знали, що вони також повинні подбати про те, щоб він залишався незавершеним. Вони увірвалися серед фургонів. Дехто з людей із колісниць спішився і кинувся на візників. Водії чинили опір, як могли, але в них не було обладунків, і у багатьох з них не було при собі нічого більш смертоносного, ніж ножі.
  Вказуючи на хаос, який сіяли екіпажі колісниць, що спішилися, Ван сказав: «Вершникам було б не так легко це зробити».
  «Ви маєте рацію, це не так», - погодився Герін. Але люди на конях можуть робити те, чого не можуть люди на колісницях: більше речей, якщо я не помиляюся. Він підвищив голос. «Он іде парочка, Дагрефе. Подивимося, чи зможеш ти збити їх, перш ніж вони дістануться дерев».
  "Так, батько". Дагреф направив колісницю слідом за двома втікачами, що наближаються. Коли він зрівнявся з хлопцем, Ван змахнув булавою. Його зловісна бронзова голова з шипами врізалася в ціль із м'ясистим стукотом. Водій скрикнув і звалився.
  — Я дозволив би йому поступитися, — м'яко сказав Герін.
  "Він не здавався", - відповів чужоземець. "Він біг".
  Мов інший водій почув його, він зупинився і підняв руки. Герін помахав йому, щоб він повертався до Елабона-Вей. Він слухався, але, як тільки Дагреф повернув колісницю вбік, він розвернувся, помчав до дерев і ввійшов серед них, перш ніж команда колісниці встигла щось з цим вдіяти. Герін випустив у нього стрілу, але схибив.
  "Ось бачиш?" – сказав Ван. "Постарайся бути щедрим і подивися на подяку, яку ти отримаєш".
  "Він не такий розумний, як думає", - сказав Герін, коли колісниця викотилася назад на шосе. «Якщо він вийде, то ми його схопимо, або селяни Арагіса заплатять йому. У будь-якому разі йому доведеться нелегко.
  "Справа не в цьому", - сказав Ван. «Справа в тому, що ми повинні були заплатити йому, але ми, чорт забирай, не зробили цього».
  Оскільки він мав рацію, Герін не став з ним сперечатися. Натомість він сказав: «Давайте подивимося, чи зможемо ми не дати їхньому колісничному ескорту піти і дозволити решті імперців дізнатися, що ми змусили їхні візки зникнути».
  Його крики відвернули інші колісниці з північних земель від возів і кинулися в погоню. Він і його люди наздогнали, на його думку, останню імператорську колісницю приблизно в милі вгору Елабонський шлях. Побачивши, що їх збираються ремонтувати, ямник і два воїни, які його супроводжували, вискочили з машини і побігли до лісу, як це зробили візниці. На відміну від возників вони туди не потрапили.
  «А тепер давайте повернемо ці візки до нашого табору», — сказав Ліс. «У нас немає часу, щоб гаяти час. Чим швидше ми просуватимемо їх дорогою, тим менше у Імперії шансів повернути їх».
  Деякі водії здалися. Герін був радий цьому, тому що його люди, хоч і вміли поводитися з кіньми, мали менше практики з ослами та волами. Тварини слухалися краще, коли бачили, що роблять їхні побратими під проводом водіїв, які знали, як змусити їх працювати.
  Рівін під'їхав поруч із Геріном. «Цікаво, що нам вдалося впіймати?» Як не дивно, він не сказав: « Цікаво, скільки вина ми зловили ».
  «Думаю, такі ж речі ми взяли б із собою і для наших солдатів», — відповів Герін. «Хліб, ковбаса, цибуля та сир — все, що добре зберігається. Можливо, і сухофрукти. Сушений виноград має свою назву». Він клацнув пальцями. «Ізюм, так його називають».
  «Ізюм», — погодився Рівін. «Пройшло дуже багато часу відколи я їв родзинки». Він, як і раніше, нічого не говорив про вино, про яке Герін намагався не згадувати. Герін підозріло подивився на нього, ніби гадаючи, чи не захворів він на якусь дивну недугу. Зрілість? - замислився Герін, знову намагаючись знайти ім'я. Він похитав головою. Якби Рівін ще цього не зрозумів, він, мабуть, ніколи б не зрозумів.
  Ван сказав: «Треба подивитися, що у них у цих возах, крім їжі. Зв'язки стріл, як ви сказали. Вони нам знадобляться. Можливо, мечі. Можливо, і металеві деталі для колісниць. було б мило».
  "Давайте рухатися швидше", знову сказав Герін.
  "Капітане, спроби поквапити осла турбують вас більше, ніж самого осла", - сказав Ван. «Єдиний відомий мені спосіб поквапити волів — це скинути їх зі скелі. Що там кажуть Трокмої? Не викаблучуйся, от і все. Ми намагаємося якнайкраще».
  "Це недостатньо добре", - обурився Герін. Він знав, що його друг має рацію. Він все одно не міг не хвилюватися, не гавкати і не гарчати. Зрештою, ще більше його власних вершників приїхали, щоб захистити віз від можливої імперської помсти. Лише тоді він розслабився.
  Його солдати вітали, коли фургони прибули до табору. Коли вони почали їх переглядати, то виявили приблизно те, що й очікували, включаючи один візок, повний бурдюків. Герін ходив довкола фургона, похмурий, як людина, у якої болить зуб. «Що, чорт забирай, нам з цим робити?» - спитав він повітря.
  Дагреф був досить близьким, щоб почути його. «Я вважаю, що нам потрібно випити це. Якщо Маврікс не піднявся в північні землі у хмарі фіолетового диму, коли Рівін пив, то чому його має хвилювати те, що п'є син Відіна Сімріна, або Адіатуннус, якщо вже на те пішло? "
  "Я не знаю, чому його можуть цікавити Відін або Адіатуннус", - відповів Ліс. «У мене немає жодного поняття. Але якщо його це хвилює, чи вартий ризик, пов'язаний з випивкою, того шансу, на який ми йдемо?»
  "Звичайно, неможливо сказати заздалегідь", - визнав Дагреф. «Але тоді Маврікс, напевно, буде ображений, якщо ми проллємо вино, і, можливо, образиться, якщо ми його не вип'ємо. Ризик усюди».
  "Ви так полегшили мені голову", - сказав Герін, і Дагреф вклонився, наче на знак компліменту.
  Фердульф з важливим виглядом підійшов до фургона, відірвавши ноги досить високо від землі, щоб дозволити собі глянути Геріну в очі. «Ви знайшли ще зіпсований виноградний сік мого батька, чи не так?» він вимагав.
  — Якщо ти хочеш так назвати, то так, — обережно відповів Герін. "Чому?"
  «Бо я все ще прагну відплатити йому, ось чому», - сказав Фердульф. "І тепер я теж знаю, як це зробити".
  "Чекати!" - сказав Герін і схопив напівбога. Він схибив — Фердульф, мабуть, знав, що він спробує це зробити. З глузливим сміхом Фердульф злетів у повітря. Герін стрибнув за ним, що доводило, наскільки він стривожений. Він стрибнув недостатньо високо та недостатньо швидко.
  Над його головою Фердульф знущався з нього. «На цей раз ти не зможеш мене зупинити. На цей раз ніхто не зможе мене зупинити». Він показав вказівним пальцем на вино і промимрив собі під ніс. Герін не міг почути всього, але частково це було: «Візьми це, тату, і я сподіваюся, ти подавишся цим!»
  « Припини !» - наполегливо сказав Герін, але Фердульф не збирався зупиняти це ні для нього, ні для будь-кого. Він збирався зробити те, що збирався зробити, і якщо лисицю це не сподобається, то для лиса буде дуже шкода.
  Що, якщо Мавриксу це не сподобається? Очевидно, саме на це сподівався Фердульф. Він хотів, щоб ситонський бог вина прийшов у північні землі. Можливо, він навіть хотів, щоб Маврікс покарав його. Можливо, йому здалося б краще, якби йому вдалося досягти успіху від батька, ніж байдужість, яку Маврікс виявив під час їхньої першої зустрічі.
  Він скотився на землю, як хлопчик, що імітує сніжинку. "Давай", - сказав він Геріну. «Пийте стільки вина, скільки захочете. Сподіваюся, вам і вашим солдатам воно сподобається.
  "Що ви наробили?" - Запитав Лис.
  Фердульф гидко посміхнувся йому. "Ви дізнаєтеся". І він пішов, перш ніж Герін встиг наважитися спробувати витрусити з нього хоч трохи правди.
  — Як ти гадаєш, що він зробив? - спитав Дагреф.
  "Щось жахливе", - огризнувся Герін. Що він взагалі робить? Я повинен змусити Рівіна відкрити хутро і з'ясувати, що пішло не так: воно схиблене на вині, тому саме він повинен побачити, наскільки диким стало вино. Хіба це не звучить вам як справедливість? , Дагреф?"
  Його син не відповів. На таке запитання довга відповідь означала «ні» . Відсутність відповіді означало і «ні». Зітхнувши, Герін пішов і взяв черпак із просмоленої шкіри. Він вийняв із воза бурдюк, розв'язав зав'язку на шиї та налив вино.
  Він не підніс його до губ, коли Рівін крикнув: «О ні, мій друже Лисе. Я був майже надприродно терплячий, навіть не кажучи про кров солодкого винограду, але якщо ти збираєшся йди та пий-"
  - Справедливість, - сказав Дагреф і зітхнув.
  "Тут." Герін вклав домкрат у витягнуту руку Рівіна. «Якщо ти так цього хочеш, цілком доречно, що ти це отримаєш. Давай, мій друже Лисе. Кафф».
  Рівіну слід було б запідозрити підозри, коли Герін так легко здався. Але це не так. «Я не тільки цього хочу, — заявив він, — я цього заслуговую». Він зробив великий ковток, а потім вихлюпнув стільки, скільки зміг, кашляючи і задихаючись від того, що потрапило йому в горло. "Фех!" він сказав. "Оцет!"
  "Що ж, це свого роду полегшення", - сказав Герін. «Я боявся, що це буде осляча сеча».
  «Велике вам спасибі», — прогарчав Рівін. "І ти пішов уперед і дозволив мені випити це".
  - Ні, - сказав Герін. «Я не дав тобі це випити. Ти наполягав на тому, щоб зробити це. Ти сказав: Я це заслужив. На мою думку, ти мав рацію. Ти це заслужив. Якби ти не був таким жадібним, ти дозволив би мені або ти дозволив мені сказати тобі, що Фердульф щось зробив з вином. Але ні – ти взяв те, що хотів, і насолоджувався цим менше, ніж міг би. Я б сказав і як твій друг, і як ваш король, щоб у вас не було скарг».
  Рівін витер рот рукавом, що не могло принести особливої користі. «І я сказав би, і як ваш друг — з якоїсь нерозбірливої причини — і як ваш суб'єкт, що ви не маєте жодного уявлення про те, про що кажете». Він знову витер рота.
  "Може, тобі варто піти випити трохи елю", - запропонував Дагреф. «Це позбавило б частини смаку».
  «Так, можливо, мені варто піти і…» Рівін жахливим поглядом глянув на сина Геріна. «Ти дуже схожий на свого батька». Він пішов геть, його спина напружилася, як у скривдженого кота.
  — Спасибі, — крикнув йому Дагреф, від чого його спина тільки напружилася — це було не те, що він хотів почути. Дагреф повернувся до Геріна. "Він скоро з цим впорається".
  - Так і буде, - погодився Герін. "Так і має бути". Він насупився, дивлячись на візок, а потім глибоко зітхнув. «Ми можемо маринувати будь-яку капусту та огірки, які нам подобаються, але пити вино ми не будемо».
  "Це так", погодився Дагреф. «Цікаво, чому Маврікс не обрушився на нас у хмарі люті. Зазвичай він не з тих, хто ігнорує образи, чи не так?»
  "Ні, зазвичай він той, хто повертає їм борг", - відповів Герін. «Ось чому моє серце впало у сандалії, коли Фердульф вирішив помститися».
  — Ну, а чому тоді Маврікса тут нема? - Запитав Дагреф, ніби його батько якимось чином був відповідальний за відсутність ситонського бога вина та родючості.
  «Якби я знав, я сказав би тобі», — відповів Герін. «Можливо він нарешті вирішив, що йому більше не важливо, що відбувається тут, у північних землях. Було б непогано, чи не так? Або, можливо, він піднімає повстання на Ситонії, і він не має часу турбуватися про цю частину». світу на якийсь час».
  «Але хіба ти не казав, що він сказав тобі, що не думає, що ситоніанці зможуть успішно повстати проти Елабонійської Імперії?» — спитав Герін.
  "Так, я сказав, що він сказав мені, що не думає, що вони зможуть", - відповів Герін і показав синові мову. «Це не означає, що він у жодному разі не спробує його підняти. Ситоніанці повставали проти Імперії багато разів за ці роки, навіть якщо вони завжди програвали».
  «Якщо ситоніанці повстають, — сказав Дагреф одночасно задумливо і зі злим наміром, — це може бути дуже зручним для нас».
  "Знаєте, ми здогадуємося", - сказав Герін. Дагреф кивнув головою. Герін продовжив: "Ми ворожимо серцем, а не головою". Він зітхнув. «Було б чудово, але ми не сміємо в це повірити. Це все одно, що вірити, що вродлива дівчина, яку ти ніколи не бачив, прийде шукати тебе. Можливо, це відбувається час від часу, але не настільки часто, щоб можна було очікувати на це хоча б на мить».
  - Я розумію, - сказав Дагреф. «Те, що відбувається десь ще, в жодному разі не має значення, якщо тільки ми не переможемо імперців тут».
  "Це теж правда", - сказав Герін. «Насправді це правда про цю війну. І ми теж збиралися зробити це, доки вони не кинули в бій ще одну армію. Гидко і грубо з їхнього боку, якщо хтось хоче знати, що я думаю. Вони хочуть виграти також гірше. Дуже неуважно».
  — Ти більше нікому не можеш довіряти, чи не так? - спитав Дагреф.
  Хто сказав, що я коли-небудь це робив? Лис повернувся.
  * * *
  Наступного ранку Фердульф був гучним, тріумфуючим і неприємним: іншими словами, недалеко від свого звичайного стану. «Я дав своєму батькові справжній синець під оком», — хвалився він, — «і в нього не вистачило сміливості прийти і зробити щось зі мною. Думаю, він бачить, хто зараз господар у північних землях».
  "Ти краще вгадав", - сказав йому Герін.
  Фердульф задер носа. Ідучи за цим носом, решта його частини відірвалася від землі. «Мені нема чого залишатися тут, щоб слухати, як мене ображають», — сказав він гордовито і зник, як обурений клубок кульбаби.
  "Він не має жодного уявлення про те, який він дурень", - сказав Ван.
  "Дурні ніколи цього не роблять", - відповів Герін. «Ось що робить їх дурнями».
  «Дивно думати про напівбогу як про дурню, — сказав чужинець, — але Фердульф дає нам багато шансів зробити це».
  "Так він і робить", сказав Герін. Він легко міг згадати кількох зустрітих їм богів, яких вважав дурнями, але згадав про це. Незалежно від того, були боги дурнями чи ні, вони були набагато сильнішими за смертних. Людина образила бога, навіть такого боягузливого, як Маврікс, на свій страх та ризик. Напівбог образив бога, навіть бога, який був його батьком, на свій страх і ризик. Фердульф не зрозумів цього — ще один доказ того, що Фердульф дурень.
  "Що тепер?" - Запитав Ван.
  "Я не знаю, що ми можемо зробити, але продовжувати робити те, що ми робили", - відповів Герін. «Якщо ми зможемо змусити вершників рухатися шляхом Елабон, імперцям буде важче постачати свої армії тут. І якщо ми зможемо продовжувати відтісняти аванпости тієї сили, яка переслідувала нас, можливо, ми зможемо об'єднатися з Арагіс».
  "Так, можливо, так і зробимо", - сказав Ван. "І, можливо, коли ми це зробимо, нам теж слід порахувати пальці на руці, яку ми з'єднуємо з ним".
  Герін, знову ж таки, більше сперечався б зі своїм другом, якби менше з ним погоджувався. Люди з півночі просунулися ще пару імперських позицій, що дало їм нові землі для видобутку продовольства. Люди з Елабонійської Імперії не пробули на цій землі досить довго, щоб оголити її, і вони не так добре справлялися з цією роботою, як Герін та його послідовники. Об'єднавши те, що вони взяли із землі, з тим, що вони захопили з імперської колони постачання, воїни із північних земель на даний момент відчули себе комфортно.
  Він їв сосиски, гриз шматки дорожнього хліба і намагався вирішити, що робити далі: мабуть, приблизно те саме, що робив його імперський колега.
  Він міг зробити те, чого не міг його противник: він міг послати вершників на захід, щоб ті ковзали навколо імперських сил між ним та Арагісом. Люди верхи на конях могли пересуватися принаймні так само швидко, як люди на колісницях, і могли долати пересічену місцевість гусеницями, а полями і лісами колісниця не могла використовуватися.
  Маєва не була серед вершників, яких він послав до Арагісу. Як і раніше, коли її не обрали для виконання обов'язків, вона скаржилася. Він щосили намагався дивитися на неї зверхньо; це було нелегко, особливо, коли вони були дуже високого зросту. «Ви маєте рацію», сказав він. «Я не вибирав тебе. І що?"
  "Це несправедливо", - наполягала вона. «Я заслуговую на небезпеку, як і будь-який інший гонщик».
  "Ти заслуговуєш на те, щоб тебе лупили по дупі", - сказав Лис, тепер по-справжньому починаючи дратуватися. «І «Це несправедливо!» - Це бойовий клич, який використовують діти. Мені він від тебе набрид. Якщо ти хочеш бути воїном, поводься так, коли ти не в центрі бою, а не тільки тоді, коли ти є.
  "Ти мене стримуєш, тому що я жінка", - сказала Маєва.
  "Ні, я стримую тебе, тому що ти дівчинка", - сказав Герін. Вона дивилася на нього, здивована і в той же час розлючена. Він продовжив: «Це ваша перша кампанія, пам'ятаєте? Погляньте на вершників, яких я відправив на захід. Що ви в них помітили, скажіть, будь ласка?»
  "Вони всі чоловіки", - сердито сказала Маєва.
  "Правильно", - погодився Герін. «Вони усі чоловіки. Серед них немає хлопчика. Вони всі каталися на конях, доки ти живий; деякі з них каталися на конях стільки ж, скільки хтось у північних землях. Це. Вони багато билися, і багато билися верхи на конях. Якщо ти все ще будеш в армії через десять чи дванадцять років" - якщо я все ще живий через десять чи дванадцять років... " у тебе буде реальний шанс потрапити в таку поїздку».
  Він ставив питання, як Маєва сприйме таку догану. Фанд розлютився б на нього. Ван теж розсердився б, але не такою смертельною люттю. Але Герін прожив з Мейвою дуже багато років, що змусило її ставитися до нього серйозніше, ніж будь-який з її батьків. "Дуже добре, пане королю", - це все, що вона сказала, перш ніж піти розчарована, але не явно розгнівана.
  Дивлячись їй услід, Лис неохоче схвально кивнув. Йому майже хотілося, щоб вона закотила істерику; це дало б йому нагоду відправити її додому. Але вона не запропонувала йому такого виправдання, хоча наявність такого виправдання тішила б його і втішила Вана. Враховуючи всі обставини, вона витримала прочуханка... як солдат.
  Щойно це порівняння спало йому на думку, як він пошкодував про це. Занадто пізно. Він почав думати про Мейву як про солдата ще до того, як побачив, як добре вона повелася, коли була поранена. Тепер він не міг змінити свою думку.
  Не всі гонщики, яких він послав, повернулися. Перш ніж хтось із них повернеться, йому довелося спробувати відбити напад імперців, які почали концентруватися проти нього, як тільки він почав згортати їхні аванпости. Їхній командир був таким же грубим, як Арагіс Лучник. Він просто зібрав свої сили і покотився туди, де, на його думку, у Геріна була основна частина його армії. Виявилося, що він теж мав досить гарне уявлення про це.
  Кінні розвідники донесли лису звістку. «Вони не можуть відставати від нас на чверть години, пане королю, ідучи тією дорогою», — сказав один із вершників, вказуючи на захід, уздовж ґрунтової дороги, якою він їхав.
  "Ну добре." У гримасі Геріна було роздратування, але не справжнє подив. Він тицьнув людей з півдня Високого Кірса; вони збиралися завдати удару у відповідь, якби могли, і вони змогли. Він оглянув місцевість, якою пролягала дорога. Здебільшого це була відкрита місцевість — хлібні поля та луки, а ліворуч — ліс із дубів та в'язів. "Ми залишимося тут", - сказав він. «Це таке ж добре місце, як і будь-яке інше, і краще, ніж більшість інших».
  «Я думаю, ти робиш правильно, тату», - сказав Дагреф. «Ми показали, що як чоловік за чоловіка, ми більш ніж рівня імперцям».
  "Так і є", - погодився Герін. "На жаль, вони показали, що у них більше людей, ніж у нас".
  Він почав вигукувати накази, виштовхуючи людей з лінії маршу на лінію бою. Він ледве встиг розставити серед дерев пару дюжин екіпажів колісниць із наказом вирватися у фланг і тил ворога, коли здавалося, що настав час, перш ніж хмара пилу, що піднімається, і звуки ріжків сповістили, що імперці вже близько. .
  «Елабон! Елабон! Елабон!» — кричали люди Імперії, немов не залишаючи сумнівів у тому, хто вони такі. У людей Геріна не було жодних сумнівів: його вершники стріляли стрілами та списами у передові колісниці Елабонської імперії. Вершники перед ними не давали імперцям атакувати так люто, як, мабуть, хотілося б їхньому командиру. Люди з півдня Високого Кірса все ще вчилися битися з кінними ворогами.
  Вони засвоїли одну річ: коли їх стає достатньо, ворогам доводиться поступатися дорогою. Лучники, що стріляють із щільно збитих колісниць, випускають у повітря достатньо стріл, щоб відмовити будь-кого — пішого, верхи або інших колісницях — зробити що-небудь, щоб перешкодити їх проходу.
  Бачачи їх чисельність (звичайно ж, у них у бою буде більше людей, ніж у нього), Герін замахав рукою і крикнув, щоб він розтягнув свою лінію в обидва боки та оточив їх. Якби він міг атакувати їх з трьох боків одночасно, така чисельність не принесла б їм особливої користі: його солдати могли б вбивати людей серед гуркотливого стада колісниць, не маючи при цьому можливості завдати йому будь-якої шкоди.
  - Їх багато, капітане, - сказав Ван.
  "Я сам це помітив", - відповів Герін. «Ми зібрали всіх людей, яких змогли, Арагіс та я. Імперія Елабона більше, ніж північні землі, і в ній теж більше людей. Вони надіслали через гори більші сили, ніж ми можемо сподіватися».
  «У більшості місць це рецепт програшу війни для сторони, яка не має великої армії», — сказав чужинець.
  "Велике спасибі", - відрізав Лис. «Я ніколи цього не зрозумів би, якби ти мені на це не вказав».
  — Радий допомогти, капітане, — незворушно сказав Ван.
  Він не залишився незворушним після того, як стріла пролетіла збоку від його шолома, подряпавши яскравішу лінію на блискуче відполірованій бронзі. Він лаявся, ревів і розмахував списом у бік імперців, хоча не міг мати жодного уявлення, хто з них стріляв у нього.
  Герін почав стріляти у солдатів та коней Елабонської імперії перед ним. Одним із способів зменшити шанси, з якими зіткнулися його люди, було вбити або вивести з ладу якнайбільше імперців. Одна з його стріл потрапила в груди правого коня упряжки. Кінь упав. Колісниця повернулася вліво, зіткнувшись з машиною та командою поряд з нею. Вони полетіли по черзі. Оскільки основні сили імперців були так щільно упаковані, вони також зіткнулися з командою зліва від себе: одна стріла заплямила три колісниці, півдюжини коней та дев'ять чоловік.
  - Гарний постріл, - сказав Ван, бачачи, що накоїв Лис.
  "Дякую." Лис говорив скромно, дозволяючи кадру говорити самому за себе. "Давай, мужики!" він гукнув. «Лягай у них».
  Заклали їх люди із північних земель. Атака імперців сповільнилася, оскільки зіткнення та втрати призвели до загибелі машин у перших рядах. Бій перетворився на рукопашну сутичку, в якій солдати Геріна постійно доводили, що мають перевагу.
  Герін випустив стрілу в імперського офіцера з червоним плащем, накинутим на плечі. Хлопець виявився настільки неуважним, що нахилився убік у той момент, коли стріла з шипінням пролетіла повз нього. Герін вилаявся. «Як, чорт забирай, я повинен позбутися імперців, якщо вони продовжують намагатися не бути вбитими?» він вимагав ні від кого конкретно.
  У Дагрефа, як завжди, була відповідь: «Досить грубо з їхнього боку, чи не так, батько? Вони поводяться не так, як ворог — ким би він не був — зазвичай поводиться, коли менестрелі співають свої пісні».
  — І в п'ять пекла разом з менестрелями, — прогарчав Герін. Він мав кілька причин зневажати менестрелів. Насамперед той, хто практикував це покликання, п'ятнадцять років тому викрав його старшого сина. Але те, як вони перекручували правду, щоб вписати її в гарну пісню, теж дратувало його.
  Він ставив питання, як історики, які записували події в місті Елабон, могли згадати про це зіткнення. Для них, звичайно, він і його послідовники були б дуже мінливими істотами, ворогами- заколотниками , яких вони називали воїнами північних земель, та напівварварами, союзниками справжніх варварів . Він знав їхній стиль. Будучи ворогом, він, мабуть, не отримає жодного зізнання від істориків, хоч би що він зробив. Якби він програв, того, що він був ворогом, було б достатньо, щоб багато чого пояснити. Якби він переміг, вони списали б це на хитрість чи хитрість, а не на сміливість.
  Поки він перемагав, його не турбувало, як вони це записали. Він запитував, яку хитрість чи хитрість міг би використати, щоб викликати гнів майбутніх істориків.
  Оглянувши переповнене поле, він не побачив особливих можливостей для чогось подібного. Його люди дійсно мали певну перевагу в позиції, але імперці мали чисельну перевагу. Здавалося, вони принаймні так само схильні до перемоги, як і мешканці північних земель.
  Він зітхнув. Він не хотів цієї конкретної битви, ні тут, ні зараз. Він знову зітхнув. Життя дало йому безліч речей, яких він не хотів. Хитрість полягала в тому, щоб пройти через них якнайкраще і швидше, щоб мати найкращий шанс повернутися до того, чого він справді хотів.
  Він знову вистрілив у цього імперського офіцера — і знову промахнувся, з відстані, з якої він не повинен був схибити. Він вилаявся з огидою. Здавалося, цей хлопець вів чарівне життя, хоч Герін не знав ніякої магії, яка могла б утримати стрілу від пронизання людини, якщо її правильно націлити.
  Стріли не могли пронизати Фердульфа, але імунітет Фердульфа був не тим, на який міг би легко претендувати звичайна людина. Фердульф налетів на офіцера Елабонійської імперії, як невихований яструб. - крикнув він у вуха офіцеру. Він помахав руками перед офіцером. Він підняв туніку перед обличчям водія, відкриваючи цьому хлопцеві чарівний вид на божественний зад.
  За таких відволікаючих факторів офіцер мало що міг робити у плані командування, а водій мало що міг робити під час водіння. Обидва чоловіки і солдати, які перебували з ними в машині, зробили все можливе, щоб схопити, застрелити або іншим чином позбутися Фердульфа. Вони приділяли йому стільки уваги, що не помітили, як їхня колісниця ось-ось зіткнеться з іншою, поки це не сталося. Офіцер та солдат випали із задньої частини машини. Водій перелетів через передній поручень і опинився під копитами коней. Фердульф пішов, щоб завдати ще більшої шкоди в іншому місці на полі.
  Герін подивився на ліс, у якому він розмістив пару дюжин колісниць. Йому хотілося, щоб вони брали участь у бою, або вирвавшись із засідки, або просто в строю з рештою його людей. Імперці не робили нічого особливого, але він не мав достатньо людей, щоб відкинути їх назад. У міру того, як боротьба тривала, це ставало все більш очевидним. Все, що треба було робити імперцям, — це флегматично продовжувати боротися, і, швидше за все, він програє, якщо не вигадає щось вражаюче. Хоч убий, він гадки не мав, що це може бути.
  Він знову глянув на дуби. Він не хотів посилати туди гінця; це могло привернути увагу імперців до дерева, а це було останнє, чого він хотів.
  За мить він змінив свою думку з цього приводу. Воістину, найменше він хотів, щоб його порубали в криваве місиво в колісниці. Поруч із ним зупинилася машина, повна імперіалів. Один із них ударив його мечем. Лезо трохи повернулося, так що лезо вдарилося об його ребра.
  Він все одно зашипів від болю і вихопив свій меч. Він і імперець обмінювалися ударами, доки їхні колісниці не відірвалися одна від одної. Він думав, що переміг би цього хлопця, якби вони билися довше; оскільки він був лівшою, йому не доводилося носити меч упоперек тіла під час бою. Але те, що могло б бути, не мало значення. Насправді солдат залишився живим і здоровим, щоб боротися з кимось ще.
  Герін ставив питання, наскільки здоровий він сам. Дихання було болючим, але не колючим, тому він сумнівався, що зламав ребра. Він міг продовжувати боротися. Він засміявся, що теж було боляче. Навіть якби в нього були зламані ребра, йому довелося б продовжувати боротися.
  Дагреф клацнув батогом по одному з коней, запряжених у імператорську колісницю, що наближається. Кінь скрикнув, став дибки і відхитнувся вбік, незважаючи на всі зусилля погонича атакувати.
  "Ти добре справляєшся з цією штукою", - сказав Ван захопленим тоном, а потім наполовину зіпсував комплімент, додавши: "У тебе, мабуть, є практика здирати шкіру з людей язиком".
  «Я не маю жодного поняття, про що ти говориш», — відповів Дагреф з більшою гідністю, ніж у підлітка є якась справа.
  - Я знаю, хлопче, - сказав Ван. «У цьому й проблема». Гідність Дагрефа цього разу полягала в тому, що він вдав, що не почув. У нього це вийшло не так добре, оскільки у нього була безпристрасна відповідь.
  А якщо серйозно, Герін сказав: «Можливо, тобі слід почати практикуватися з довшою батогом, ніж та, яку носять більшість водіїв, синку. Ти справляєшся з нею краще, ніж більшість, це здається очевидним, тому тобі слід витягти з неї якнайбільше користі». ."
  "Це непогана ідея, батько", - сказав Дагреф. "Насправді, у мене самого була така ж думка".
  Невже він? Герін вивчав його спину, яка була напрочуд небалакучою. Можливо він так і зробив. Єдине, у чому Дагреф ніколи не відчував нестачі, це ідеї. Він також рідко брехав, якщо не знаходив для цього безпосередню зручну причину. Лис не міг бачити тут жодного.
  Він також не бачив нічого схожого на перемогу – точно не на своєму боці. Солдати Елабонійської імперії продовжували битися, що б він із ними не робив. Час від часу в кулачних боях Герін бачив людину, яку не міг зламати жодного удару. Рано чи пізно, навіть якщо такий хлопець не був особливо добрим бійцем, він переможе, виснаживши свого ворога.
  Ось із чим він зіткнувся тут, неспокійно подумав він. Він завдав імперцям більше шкоди, аніж вони завдавали йому шкоди – він міг це бачити. Проблема була в тому, що вони могли собі це дозволити краще, ніж він. Їхній капітан привів у битву більше людей, ніж він думав спочатку, і з самого початку знав, що його чисельно перевершують.
  Він знову глянув на дерева. Він помахав рукою на випадок, коли хтось там подивиться в його бік і зможе впізнати його на значній відстані крізь пил, піднятий колісницями та кіньми. Раптовий удар у фланг і тил імперців зараз був би дуже доречним. Чим довше люди, яких він сховав у лісі, зволікають, тим сильнішим буде ефект від цього удару. Він це знав. Однак якщо вони зволікатимуть ще довше, битва буде програна.
  Ван глянув у тому самому напрямку. «Можливо, вони чекають на запрошення, як сором'язливі служниці, що відвернулися від танців».
  "Якщо вони не прийдуть найближчим часом, танців не залишиться", - сказав Герін.
  Потім він гукнув. Через дуби вилетіли колісниці, які він там поставив. Вони мчали назустріч імперцям, набираючи швидкість з кожним кроком своїх коней. Екіпажі машин кричали, як одержимі. Стріли летіли поперед колісниць.
  Імперці теж з жахом закричали. Вся їхня лінія затремтіла, коли люди Геріна повели їх з несподіваного боку. "Ну давай же!" - крикнув Лис усім своїм воїнам, яких люди Елабонської Імперії відтісняли. "Тепер у нас є шанс перемогти цих виродків!"
  Щойно ці слова зірвалися з його вуст, йому захотілося сформулювати це інакше. Все було надто точно для комфорту. Він сподівався, що флангова атака допоможе йому виграти битву. Натомість він зробив саме те, що він сказав – дав йому шанс на перемогу. Те, що це лише дало йому шанс, з неприємною ясністю говорило йому про те, в які неприємності він потрапив.
  "Вперед!" він гукнув. Його лінія йшла вперед, а чи не назад. Наперед-ненадовго. Потім імперський опір посилився. Якби в нього була сотня колісниць у лісі, він міг би привести людей Елабонської імперії в замішання настільки, що дозволив би йому розтрощити їх. Але якби він мав сотню колісниць у лісі, він, швидше за все, настільки послабив би решту своїх сил, що битва була б програна перш, ніж вони встигли б подумати про флангову атаку.
  Дагреф проїхав на колісниці повз автомобіль, повний імперців. Ван пронизав найближчого коня. Викидаючи кров, звір закричав і затонув. Удар Дагрефа змусив водія теж скрикнути та схопитися за шию. Герін застрелив одного з лучників у машині. Інший пірнув, перш ніж з ним могло статися щось страшне.
  «Це майже чиста перемога, і це не має жодного значення», - сказав Ван, поки лучник утік, рятуючи своє життя.
  "Ви говоритимете по-іншому, якщо він вистрілить у вас із засідки", - сказав Герін.
  "Якщо він застрелить дядька Вана із засідки, він, ймовірно, взагалі не говоритиме", - сказав Дагреф через плече.
  "До п'яти чортів з логікою, і з вами обома теж", - сказав Ван. Він озирнувся. «Тепер ми розпочнемо справу. Ми збираємося лизати цих повій чи вони збираються лизати нас?»
  Герін теж озирнувся. Те, що було просуванням, зупинилося. Імперцям вдалося стримати банду, яка напала на них із лісу. Без особливої метушні, без особливого стилю, але з великою кількістю людей вони продовжили бій. Він їх роздер. Він справді завдав їм біль сильніший, ніж вони завдали йому біль, набагато сильніший. Вони продовжували приходити.
  Він не знав, що йому слід із цим робити. Тут, на північних землях, війна зазвичай велася інакше. Знайти ворогів, досить упертих, щоб продовжувати боротися, хоч би якими важкими вони були, було нелегко. Життєвий досвід і стільки книг, скільки він прочитав, переконали його в істині.
  Він тільки що дійшов такого сумного висновку, коли Дагреф сказав: «Я не думаю, що ми зможемо змусити їх повернутися, тату».
  - Я теж ні, - сказав Герін. «У них дуже багато людей — от і все. Якби їх було хоча б близько до рівної кількості, ми б їх перемогли. Ми це довели. Але ми не маємо рівної кількості, і ми не можемо їх отримати». ."
  — Ну, а що ти збираєшся робити, Фоксе? - Запитав Ван.
  «У мене є два неприємні вибори», — відповів Герін. «Я можу відмовитися від цієї битви, визнати, що ми програли, відступити і поступитися полем бою імперцям. Або я можу продовжувати боротися, робити все, що в моїх силах, і дивитися, як вони розжовують мою армію на шматки по шматочку за раз. ."
  «Ви маєте рацію – це неприємний вибір», – сказав Ван.
  "Якщо ви побачите ще когось, будь ласка, дайте мені знати", - сказав Герін. Ван хмикнув, розмірковуючи, а потім похитав головою. Герін зітхнув. «Шкода. Я сподівався, що ти це зробиш.
  Дагреф запитав: «Що ти робитимеш, тату?».
  "Що б ви зробили?" Герін повернувся. Так чи інакше, битва була програна, але він міг принаймні винести з цього урок. Це не було настільки жахливо втрачено, що момент, проведений тут, так чи інакше матиме значення.
  «Я згуртував би армію», — одразу відповів Дагреф. «Можливо, вони розділять свої сили або відправлять загони, які ми зможемо знищити, як вони це робили раніше, або залишать себе відкритими для засідки. Якщо ми все ще маємо армію, ми можемо цим скористатися. Якщо ми дозволимо їм перемолоти нас. тут, як мука, нам кінець».
  «Ти мій син, гаразд. На краще чи на гірше ми думаємо однаково. Я подивлюся, чи задовольняться імперці перемогою і відпустять нас». Герін неохоче підняв голос: «Відступайте, люди північних земель! Відступайте!»
  Імперці зробили лише символічне переслідування — напевно менше, ніж він зробив би, якби ролі помінялися місцями. Він думав, що командир, що стояв перед ним, був тим, хто повів перші імперські сили в північні землі. Інший, здебільшого армії Креббіга I, мав великий ентузіазм і велику уяву — і протистояв Арагісу, який, хоч і був водієм, але уявляв дуже мало.
  У Геріна майже не було часу турбуватися про Арагіс. У нього було мало часу, щоб турбуватися про щось, крім як переконатися, що він встановив достатню відстань між своєю армією та армією Елабонської Імперії, щоб його люди могли безпечно розбити табір. Це йому, доклавши певних зусиль, вдалося.
  Адіатун підійшов до нього після того, як армія зупинилася. - І що нам тепер робити? — спитав Трок-вождь.
  "Зі мною воронам, якщо я знаю", - відповів Герін.
   Ікс
  Протягом наступних кількох днів армія відступала. Герін провів ряд гострих сутичок із імперцями. Він ніколи не мав проблем з відтиском їхніх передових загонів. Проте, коли основні сили підходили на допомогу розвідникам, йому доводилося відступати самому.
  Незабаром у нього не було іншого вибору, як залишити територію країни Арагіса, де його армія добувала їжу. Він проклинав себе за те, що змушений був це зробити, але або так, або рухатися на південь і дозволити імперцям стати між ним та його власною батьківщиною. Він вирішив не робити цього, незважаючи ні на що. Якби Елабонська імперія хотіла, щоб він залишив свої володіння, імперцям довелося б приходити і викопувати його по одній фортеці за раз, так само, як довелося б зробити Арагіс, якби він переміг його в полі.
  «Добре, що ми вкрали їхній поїзд із припасами», — сказав Ван, гризучи вечірню ковбасу.
  "Все, що допомагає нам рухатися вперед, - це добре", - сказав Герін. "Нам буде важко зробити це знову, ще гірше - тепер вони відсунули нас далеко від Елабон-Уей".
  «Чи бачите якийсь шанс провести гідну контратаку?» — спитав чужинець, відкушуючи ще один шматок.
  «Я хотів би це зробити», сказав Герін. «Проте цей хлопець не залишає себе відкритим. Він не бореться, як Трокм або один з наших божевільних баронів тут. Мені хотілося б, щоб він просто кинувся прямо вперед, не дивлячись, куди він іде. Це полегшило б життя». набагато простіше. Але він не хоче цього робити. Повільно, але вірно, це він.
  - У всякому разі, це не здається дурним, - сказав Ван. Він озирнувся через плече на північний схід. "Якщо він продовжить йти, він може відштовхнути нас назад у долину Ікос, хочемо ми туди йти чи ні".
  «Ця думка теж спадала мені на думку», - нещадно сказав Герін. «Якщо нам доведеться повернутись туди, ми повернемося туди, от і все. Бітон - далекоглядний бог. Якщо він не може бачити досить далеко, щоб зрозуміти, що ми робимо те, що повинні робити, не те, що ми хочемо зробити, він не такий розумний, як я думаю, і не такий розумний, як він думає».
  Ван хмикнув. «Боги не боги, бо вони розумні, Фоксе. Вони боги, тому що вони сильні.
  "Мені хотілося б сказати, що ви помилялися", - відповів Герін. «Проблема в тому, що я дуже добре знаю, що ти маєш рацію».
  Він озирнувся. Де був Дагреф? Востаннє, коли він помітив свого сина, хлопчик їв ковбасу та дорожній хліб неподалік. Нині він не бачив Дагрефа. Він чекав від нього якогось різкого коментаря про богів і про те, чи сильні вони чи розумні, і тепер, майже розчарований, зрозумів, що йому доведеться обійтися без них.
  За мить він перестав турбуватися про Дагрефа, оскільки Ліс Рівін важливо підійшов до нього і сказав: «Лорде королю, я впевнений, що знаю, як можна вирішити всі наші проблеми».
  Рівін мав достатньо приводів для занепокоєння в будь-який час. Рівін напевно змусить Геріна хвилюватись. - Я радий, що ти впевнений, - сказав він настільки ввічливим голосом, як це було можливо. «Звичайно, це не обов'язково означає, що ви маєте рацію. Деяким людям важко зрозуміти різницю».
  Рівін виглядав ураженим - чудова художня спроба. «Пан королю, у вас немає права сміятися з мене».
  «Чому він цього не робить?» — спитав Ван із щирою цікавістю. "Ви залишаєте себе відкритими для цього досить часто".
  "І в п'ять пекла з тобою ", - з гідністю відповів Рівін.
  Герін підняв руку. - Неважливо. Досить суперечок. Як, мій друже Лисе, вирішити всі наші проблеми?
  Рівін підняв брову. Він зрозумів іронію, коли почув її. За це, якщо не за низку інших речей, Герін віддав йому належне. Але він відповів так, ніби Герін серйозно поставився до свого сардонічного питання: "Нам потрібна божественна допомога проти людей з півдня Високого Кірса".
  "Ви людина з півдня Високого Кірса", - зауважив Ван.
  "Чекати." Герін випередив чужинця. Він спрямував на Рівіна злобний погляд. «Чому я думаю, що вже знаю бога, про допомогу якого, як ти кажеш, нам слід звернутися?»
  — Можливо, тому, що він один із богів, яких ти знаєш найкраще? - Сказав Рівін. «Бо він уже приходив до вас на допомогу та на допомогу північним землям раніше? Тому що він бог, який не має причин любити Елабонську імперію і є дуже багато причин ненавидіти її? Мабуть, саме ці причини ви маєте на увазі… чи не так, пане королю?
  - Мм, можливо, - погодився Герін. «Що Маврікс також є повелителем солодкого винограду, і те, що походить із солодкого винограду, теж чомусь спадає мені на думку. Чому ти думаєш, що це може бути?
  "Не маю жодного поняття", - відповів Рівін.
  Ван зареготав. «Якби ви були такі безневинні, як кажете, ви б все одно залишалися незайманими у своєму віці, а це, принаймні, не так».
  Рівін проігнорував його, що було непросто. «Пан королю, - сказав він, звертаючись безпосередньо до Геріна, - ви заперечуєте, чи можете ви заперечувати, що Маврікс - наша найкраща надія серед богів?»
  "Звичайно, я це заперечую", - відповів Герін. — І ти вчинив би так само, якби в тебе був хоч трохи здорового глузду, хоча всі боги знають , що просити дуже багато чого. Бітон – бог цієї країни. Маврікс — ще більший порушник, ніж ми, елобанці.
  "Бітон теж осторонь", - сказав Ріхвін. «Єдиний спосіб змусити його виступити проти монстрів – це допомога Селатрі та додаткове роздратування від звернення до… Маврікса». Він виглядав тріумфуючим.
  Герін випустив довге, роздратоване зітхання. «Ривін, якщо хочеш ще одну чашку вина, випий ще одну чашку вина. Якщо ти думаєш, що ризик того вартий, давай. Якщо тобі це зійде з рук, то й добре. Якщо Маврикс відірве тобі голову, я вважаю, що ти, чорт забирай, добре про це просив. Але не перетворюй свої власні бажання на схему, яка, як ти стверджуєш, принесе користь усім нам».
  «Так, я хотів би знову випити вина, — сказав Рівін, — але я більше не злюся на нього, як раніше, коли я нещодавно вгамував свою спрагу і своє бажання. І коли я нещодавно вгамував свою спрагу, нагадую вам, що Маврікс жодним чином не з'являвся, незважаючи на ваші нервові прогнози про протилежне, я пропоную залучити його до нашої справи незалежно від того, чи відчую я, виконуючи його, ще раз кров солодкого. винограду. "
  «Ну, безкорисливий Рівін. Тепер я все побачив», - сказав Герін. Рівін подивився – ні, не обурився. Рівін виглядав розгніваним. Герін цього разу подумав, що цей вислів був використаний не для того випадку, щоб від нього можна було випадково відмовитися за потреби. Він думав, що зачепив нерв.
  Однак усе, що сказав Рівін, було: «Ви впевнені, що вас не цікавить ця справа, пане королю, чи у вас упереджене ставлення до мене через уже минулі події?»
  "Ха!" – сказав Ван. Хто б не був? Деякі з твоїх вчинків змусили б волосся стати дибки у лисого чоловіка».
  Але питання Рівіна застав Геріна зненацька. Він пишався тим, що дивився на навколишній світ настільки безкорисливо, наскільки міг. Однак будь-кому, хто міг бути хоч скільки-небудь байдужий до Рівіна, була потрібна божественна відстороненість, а не те, що доступне простим смертним. Повільно Герін сказав: "Ти схожий на хлопчика, який так говорить, тільки тому, що він штовхнув свою сестру в бруд півдюжини разів, немає жодних підстав думати, що він зробить це знову".
  "Це не так", - сказав Рівін. «На відміну від того хлопчика, на якого, напевно, схожі деякі з моїх ублюдків, я засвоїв урок. Я закликаю вас викликати Маврикса, незалежно від того, чи зіграю якусь роль у викликі, а також незалежно від того, чи зможу я тоді випити вина чи після.
  «Позбав мене від соснової шишки», — сказав Ван. "Тепер я теж все бачив".
  "Якби я думав, що ви не праві, я б з вами посперечався", - відповів Герін. Він почухав голову. «На мій великий подив, я готовий повірити, що мій товариш Фокс має на увазі те, що говорить. Це підводить мене до наступного питання у списку: те, що він каже, хороша ідея чи дурна?»
  "Отримати допомогу бога краще, ніж не мати допомоги бога", - сказав Ван. «Це загальне робоче правило. Звичайно, Маврікс з тих богів, які мають спосіб показати вам, що загальні робочі правила — це ще не все, чим їх називають, чи не так?»
  "Це м'яко сказано", - сказав Лис. «І Фердульф теж вирішив почати з ним цю дурну ворожнечу. Якщо Маврікс дійсно прийде сюди, то, швидше за все, це буде для того, щоб зігріти дупу Фердульфа, ніж для того, щоб допомогти нам проти Імперії».
  — Але якби він справді прийшов нам на допомогу… — сказав Ван.
  - Так, - сказав Герін. "Якби він це зробив". Він знову озирнувся у пошуках Дагрефа. Коли він зрозумів, чому він це робить, він здивовано моргнув. Він захоплювався дотепністю небагатьох людей настільки, щоб запитати їхню думку. Сам того не помічаючи, його син став одним із цієї невеликої обраної групи.
  Дагреф справді повернувся до вогню. "Маврікс?" - сказав він, коли Герін спитав його про спробу викликати ситонського бога. "Маврікс ... хм". Здавалося, він ніколи не чув про бога вина та родючості.
  Герін роздратовано клацнув язиком між зубами. - Так, Мавріксе. Ти пам'ятаєш — оленячі шкури, тирс, язик, як у жаби.
  — Так, звичайно, я пам'ятаю, — сказав Дагреф. Але це звучало розсіяно, зовсім не схоже на різке повернення, яке він зазвичай давав. Він позіхнув, протер очі й знову позіхнув.
  «О, їй-богу!» - відрізав Герін. - Ти пішов і стрибнув у алепіт? Ти поводиться так, ніби в тебе немає двох паличок здорового глузду, які можна терти разом?
  "Я не п'яний", - сказав Дагреф. Герін глянув на нього. З деяким небажанням він вирішив, що його син говорить правду. Ще раз позіхнувши, Дагреф продовжив: «Я втомився. Чи можу я втомитися?
  «Ти не поводився так вже стомлено, перш ніж пішов туди, куди пішов», - пробурчав Лис. «Оскільки це не так, ти можеш дати мені відповідь на моє запитання, перш ніж лягти на ковдру: чи слід мені звернутися за допомогою до Маврікса чи ні?»
  "Я не розумію, чому тобі не слід його шукати ", - відповів Дагреф. — Можливо, тобі буде краще, якщо ти цього не зрозумієш. Схоже, саме це мав на увазі оракул Бітон, чи не так? Він вагався. — Якщо, звісно, Бітон говорив про Маврикса, а не про якогось іншого бога взагалі.
  Герін хмикнув, а потім сказав: Добре, йди спати. Ти це заслужив. Зізнаюся, ти дав мені щось нове для роздумів.
  Дагреф розгорнув ковдру, загорнувся в неї і незабаром після цього захропів. Герін подивився на нього і почухав потилицю. Від його сина не пахло елем, і він говорив і думав досить зрозуміло, коли вирішив зайнятися цим. Але цей розум був десь в іншому місці, десь далеко. Лис здивовано хмикнув. Це було не схоже на Дагрефа.
  Але його син, як він вирішив звернути увагу — трохи уваги — на те, що він говорив, справді дав йому щось нове для роздумів. Ідея викликати бога в надії, що він проігнорує заклик, Лисові не спало на думку. Він сумнівався, що це могло спасти йому на думку. У Дагрефа був погляд на світ з боку, що іноді могло стати в нагоді, в цьому немає жодних сумнівів.
  «Ах, але наступне питання: що станеться, якщо ми покличемо дорогого Маврикса, і він справді вирішить протягнути руку допомоги?» - пробурмотів Герін. Це може виявитися ніяково. Бітон прямо сказав - так само ясно, як коли-небудь говорив що-небудь бог, - що йому було б краще, якби він не отримував божественну допомогу, коли просив про неї. Що він зробив би , якби Маврікс виступив проти сил Елабонійської Імперії?
  Після деякого роздуму Герін усміхнувся. Якби Маврикс вирішив допомогти йому, він міг би викликати якогось іншого бога, щоб його невдача там привела його у відповідність до оракула. Він глянув на Дагрефа. У цьому був якийсь закулісний сенс, який би оцінив його син.
  Потім він знову глянув на Дагрефа з раптовою гострою підозрою. Якщо молодик зникав на деякий час, а потім повертався втомленим і абстрактним від того, про що говорив його батько, на думку спадало одне очевидне пояснення.
  Те, що це було очевидним, не робило це правдою. Герін озирнувся на всі боки, намагаючись побачити, чи зможе він помітити Маєву. Він не міг, що так чи інакше нічого не доводило. Єдиний спосіб довести що-небудь — це зловити їх двох на місці злочину (якщо можна було їх зловити) або змусити її живіт почати роздмухуватися — і навіть це не доведе, хто був батьком.
  Ван хропів за кілька футів від Дагрефа. Заради Дагрефа, Герін сподівався, що розум Вана працює не так, як його власний.
  * * *
  Наступного вечора очі Рівіна стали великими і круглими. — Ви маєте на увазі те, що кажете, пане королю? він дихав.
  - Звичайно ні, - відрізав Герін. «Я брешу, щоб виправдати ваші надії». Він роздратовано пирхнув. «Так, я маю на увазі те, що говорю, чорт забирай. Я все обдумав і вирішив, що ти маєш гарну ідею. Ми постараємося закликати на допомогу володаря солодкого винограду».
  Йому хотілося б підняти очі, перш ніж заговорити. Фердульф, що ширяв над головою, був досить близько, щоб почути. Напівбог пірнув і закричав йому в обличчя: «Ти хочеш, щоб мій батько знову був тут? Я забороняю це!
  "Ви не можете це заборонити", - сказав Герін. «Ти можеш ускладнити мені життя – боги знають, що ти ускладнюєш моє життя – але ти не зможеш мене зупинити. Фердульфе, я зроблю це. Те, що ти зробиш потім, це твоя справа і справа Маврикса».
  "Він пошкодує, якщо прийде сюди", похмуро сказав Фердульф.
  "Ти пошкодуєш, якщо він прийде сюди і спробуєш його дратувати", - відповів Герін. «Він сильніший за тебе, і тобі слід пам'ятати про це».
  Фердульф висунув язик. «Я його не боюсь. Наведіть його. Він пошкодує про це, він пошкодує”.
  Герін знизав плечима і утримався від подальших суперечок. Люди мали дивовижну здатність викидати з голови неприємні істини. Лис побачив, що це стосується і напівбогів. Втім, мабуть, це стосувалося і богів.
  «Чи маємо ми тепер без подальшої тяганини закликати повелителя солодкого винограду в північні землі?» — сказав Рівін, скоса глянувши на Фердульфа.
  Фердульф посміхнувся. — Гаразд, я вас затримаю. Я перетворю все вино, що залишилося, в оцет, так само, як я зробив з тим возом, яке ви відібрали у імперців.
  "Ні, не будеш", - сказав Герін так само, як він міг би сказати Блестару, що не стрибатиме з частоколу в Лисичій фортеці.
  - І що мені завадить? - сказав Фердульф, знову висунувши язик.
  «Якщо ти перетвориш це вино на оцет, — свідомо сказав Герін, — я скористаюся оцтом, щоб зателефонувати твоєму батькові, це найкраще, що я маю для цієї мети, і я скажу йому, чому я не можу використовувати нічого кращого. Тоді ми зможемо дізнатися, що він вирішить з цим робити».
  Погляд Фердульфа мало не обпік його на місці. «Як простий смертний міг виявитися таким ненависним?» він вимагав.
  "Практика", - відповів Герін. — Давай, продовжимо це діло.
  Він доручив Рівіну справити почесті, випивши чашу вина і благаючи Маврикса з'явитися. Його товариш Лис був тим, хто найбільше хотів появи ситонського бога. Сам Герін був би не менш радий, якби Маврікс залишився на Ситонії. Єдина причина, через яку Фердульф хотів побачитися зі своїм батьком, полягала в тому, щоб турбувати його.
  «Ми закликаємо тебе, володарю солодкого винограду», — крикнув Ріхвін, потягуючи вино, яке він і його вершники захопили у воїнів з півдня Високого Кірса. Він не тремтів від екстазу, як до того, як випив свою першу чашку вина за стільки років. Він просто пив, не здіймаючи при цьому шуму. Герін вважав це добрим знаком.
  "Ну і де він?" — сердито сказав Фердульф, коли Маврікс одразу не з'явився. "Він спить? Він п'яний? Він збирається трахати симпатичного хлопчика чи, може, гарненьку овечку?»
  "Я думаю, вам слід стежити за своєю мовою", - сказав Герін.
  Фердульф висунув його далі, ніж могла б зробити будь-яка людина, і про всяк випадок похитав його кінцем. "От", - сказав він невиразно, не потрудившись втягнути його назад, перш ніж почати говорити. «Я за цим спостерігаю. Хоча мало що дає».
  - Хех, - сказав Герін - звук сміху, але без веселощів.
  Рівін випив ще вина і знову зайшов до Маврікса. Ситонський бог залишався там, де був; він не приходив до цієї частини північних земель. Рівін виглядав нещасним. Герін теж, хоч і не відчував цього.
  «Можливо, він не прийде. Можливо, він нас не почує». Рівін звучав так само розчаровано, як і мав вигляд.
  «Можливо, він і не буде». Голос Геріна звучав так само розчаровано, як і виглядав, але знову ж таки він так не відчував.
  «Можливо, він мене боїться». Фердульф звучав зарозуміло. Він був напівбогом. У нього були причини бути зарозумілим більшу частину часу. На думку Геріна, він не мав причин виявляти зарозумілість, коли він говорив про те, щоб змусити бога боятися. Можливо, коли він стане старшим, Фердульф зрозуміє це сам. Можливо, він залишиться зарозумілим до кінця свого життя. Можливо, якби він залишався зарозумілим перед богами, він не прожив би так довго, як очікував.
  Рівін знову випив. «Ми благаємо тебе, пане солодкого винограду, удостоїти нас своєю присутністю», - сказав він.
  Коли нічого не сталося, Герін почав: "Ну, гаразд, ти випив трохи вина, Рівін, але король солодкого винограду не ..."
  І тоді це зробив пан солодкого винограду. М'яко світячись, Маврікс з'явився перед Геріном, Рівіном і Фердульфом. Ситонський бог не виглядав щасливим. Насправді Маврікс виглядав вкрай роздратованим. "Ну і що тепер?" — спитав він роздратованим голосом. «Ти продовжуєш ревти мені у вухо, поки я ледве чую свої думки. Грубість, ось що це таке».
  — Ласкаво просимо, володарю солодкого винограду, — сказав Герін. Тепер, коли Маврікс був тут, він мав з цього максимум користі. «Ми ще раз закликали вас у північні землі, щоб благати вас про допомогу проти Елабонійської Імперії, і…»
  "І забрати звідси свою таку використану дупу і ніколи більше не повертатися", - втрутився Фердульф.
  "Це так?" – сказав Маврікс. Тим часом він перемістився з того місця, де був, поряд з Фердульфом, очевидно, не перетинаючи проміжний простір. Він схопив сина. Фердульф заволав і спробував піти, та не зміг. Маврикс відшльопав Фердульфа сильніше і ретельніше, ніж Герін колись наважився застосувати. «Це за брудну мову у твоїй голові». Після невеликої паузи він знову вдарив сина, сильніше, ніж будь-коли. "І це за спробу підробити кров солодкого винограду: стільки вина витрачено дарма, стільки вина люди ніколи не вип'ють".
  Звертаючись до Геріна, Рівін пробурмотів: «Я б зробив те саме і з Фердульфом за те, що він витратив марно воз віза, якби тільки наважився».
  «Маврікс має силу зробити це», — прошепотів Герін у відповідь.
  Незабаром Маврікс перестав лаяти Фердульфа, який звалився в калюжу, що плакала. Ситонський бог обернув свої бездонні чорні очі на Лиса. «Що ти казав перед тим, як ми пережили це несмачне втручання?»
  "Лорде Маврікс, я говорив, що сподіваюся, що ви передумаєте і допоможете мені проти сил Елабонійської Імперії", - відповів Герін.
  - Ні, - сказав Маврікс. Потім він кілька разів повторив, збільшуючи гучність: Ні . НІ. НІ! Це адекватно знайомить вас із моїми почуттями з цього приводу?»
  — Але чому б і ні, пане? — спитав Рівін.
  "Чому?" Маврикс вигукнув — так, він тренувався, і Герін відчув деяке полегшення від того, що Рівін випередив його в цьому питанні. Оскільки весь цей заклик був ідеєю його товариша Фокса, нехай цей розумний хлопець візьме на себе відповідальність за це. І спека була. Маврикс продовжував високим і пронизливим голосом: "Я не зобов'язаний тобі нічого говорити, ти, гнійник на дупі цього глухого гнізда варварів!"
  "Я знаю, що від вас не потрібно робити нічого подібного, пане", - сказав Рівін: як не дивно, у нього вистачило розуму ходити дуже маленьким. «Я подумав, що ви, у вашій великій щедрості, дозволите мені розповісти, от і все».
  - Що ж, - сказав Маврікс, трохи пом'якшений лестощами смертного. Ти намагаєшся. Але ти теж намагаєшся, якщо ти розумієш, що я маю на увазі». Він висунув язик Рівіну, але потім втягнув його назад. "Добре . негідник зробив». Він вп'явся ногою в ребра Фердульфа, що було півтичком-напівупинком.
  "Я не зробив і половини того, що хотів би", - прогарчав Фердульф.
  Маврікс проігнорував його, що, мабуть, було його успіхом. Ситонський бог продовжив: «Хіба ти не думаєш, що образа божества і наступне благання допомоги — це елементарна грубість? Чи не так?"
  "Господи, я не ображав Тебе", - сказав Рівін. «Лис Герін не ображав тебе. Це ми шукаємо твоєї допомоги, а не твій син».
  Герін був би так само радий, навіть краще, ніж просто радий, якби Рівін не згадав про нього. Але коли Маврикс повернув свої глибокі, глибокі чорні очі в його бік, він виявив, що він не має іншого вибору, як кивнути. "Звичайно, пане, я не ображав вас", - сказав він, і це була правда - він, на відміну від Фердульфа, знав, що краще не ображати бога.
  — Мені байдуже, — пирхнув Маврікс. «Мій син образив мене і він спілкується з вами. Тому ви з таким успіхом могли б образити мене».
  Це було надзвичайно несправедливо. Якби Герін справді хотів допомоги Маврикса, він голосно й довго протестував би. Оскільки він цього не зробив, він обмежився тим, що сказав: «Сам я ніколи такого не зробив би, і я не можу контролювати всіх, хто зі мною спілкується». Він уважно подивився на Рівіна.
  "Мені все одно", повторив Маврікс. «Я ображений, і один із ваших образив мене. Ви нічого не отримаєте від мене».
  «Я не один із його!» - вигукнув Фердульф. "Я твій".
  "Він показав мені приємне селянське дівчисько, щоб спокусити мене до себе", - відповів Маврікс, вказуючи на Геріна. «Я дозволив себе спокусити… а потім я дозволив себе спокусити. Результатом став ти, Фердульфе».
  Прокляття Фердульфа, неупереджено спрямовані на Геріна і Маврикса, були гучними, лютими і мерзенними. Насправді Рівін, ближче знайомий із принадами селянок, ніж Герін, вибрав Фульду, яка виявилася спокусливою для Маврікса. Герін утримався від згадки про це. Фердульф і так був досить засмучений.
  Рівін запитав: "Які ще у вас є причини для відмови, пане?"
  — Мені не треба нічого обговорювати з тобою, — гордо сказав Маврікс. «Я не збираюся обговорювати з вами нічого. Якими б вони не були, вони мої, і це вас не стосується».
  Приблизно те саме він сказав і про свою першу причину, що змусило Герина, чия цікавість ніколи не вщухала, запитати: «Чи можемо ми переконати тебе порозумітися?».
  Можливо, Маврікс пояснився б, а може, й ні. Однак, перш ніж він встиг заговорити, втрутився Фердульф: «Чи можемо ми переконати тебе піти? Чи можемо ми переконати тебе схопити літаючого футтера на швидкого фомору, як кажуть трокмої? Чи можемо ми переконати тебе…?»
  Герін не мав можливості дізнатися, до чого ще Фердульф хотів переконати свого батька, тому що Маврікс ще раз лизнув напівбога, більш жорстокий, ніж будь-який з перших двох. Напівбог Фердульф міг би ним бути, але він не був достатньо сильний, щоб витримати покарання бога. Він волав, верещав і видавав звуки, що мало чим відрізнялися від тих, які могла б видати будь-яка дитина після побоїв з боку батька.
  Через цей шум Маврикс сказав Геріну: «Бачиш, як це буває. Ця північна країна і без образ неприємна. З ними вона нестерпна. Я йду і, якщо доля буде прихильною, не повернуся». Він зник.
  "Ну, - сказав Герін Рівіну, - от і все".
  — Еге, пане королю, — відповів Рівін. «Я думаю, мине багато часу, перш ніж я знову спробую мати щось спільне з Мавриксом, королем солодкого винограду». Він віддав честь і пішов геть, похитавши головою.
  В результаті Герін залишився наодинці з Фердульфом, а не таку позицію він би вибрав. Але вибір було зроблено не йому. Він подумав про те, щоб піти, як це зробив Рівін. Зрештою, Фердульф сам був винуватцем своїх бід. Лис був трохи здивований, виявивши, що у нього недостатньо жорстокосердя, щоб залишити побитого маленького напівбога одного в його болю.
  "З тобою все гаразд?" — спитав Фердульфа.
  - Ти теж можеш піти, - прогарчав Фердульф. "Ти глузуєш наді мною. Ти мене ненавидиш. Усі мене ненавидять».
  «Не зовсім все», відповів Герін, «хоча це, звичайно, не через нестачу зусиль з вашого боку. Здається, ви іноді щосили намагаєтеся викликати ненависть».
  "Ідіть", - сказав Фердульф. Ти не мій батько. У мене немає батька. Наскільки я розумію, він не є справжнім. Його не існує".
  "Ви були обурені дурним богом Вешапара, який сказав те саме про своїх сусідніх богів", - сказав Герін. — Думаєш, це з твоїх вуст звучить мудріше?
  "Мені все одно", сказав Фердульф. "Мені все одно. У тебе був справжній батько, батько, який дбав про тебе».
  Герін розреготався так гірко і хрипко, що Фердульф дивився на нього. Лис сказав: «Що, чорт забирай, ти про це знаєш? Мій батько думав, що зможе вилікувати мене від книг і зробити воїном тильною стороною долоні. І тільки коли він нарешті зрозумів, що помилявся, він відправив мене через Верховний Кірс, щоб позбутися мене».
  "Але ти все одно став воїном", - сказав Фердульф.
  "Я так і зробив", - сказав Герін. «Але це була моя вина, а не його, і я не витрачав його і свого часу на дитячі витівки та спроби помститися».
  "Я не дитина", сказав Фердульф. "Я напівбог".
  "Ти напівбог", - погодився Лис. «Але ти ще й дитина. Ось що так ускладнює життя всім довкола».
  «Добре», — сказав Фердульф і пішов, мабуть, нітрохи не погіршившись від побоїв, які йому завдав Маврікс, і так само явно маючи намір не звертати уваги на проповідь Геріна. Лис зітхнув. Він не припускав, що йому слід дивуватися.
  * * *
  «Так, пане королю, ось як воно є», — сказав син Фанділа Фандора, розтираючи свого коня. «Я без особливих проблем обійшов імперців, але це принесло мені не так багато користі, як мені хотілося б. І тобі це принесло не так багато користі, як хотілося б. Він погладив коня по шиї. — Але ось що я тобі скажу: мені легко вдалося пройти через цих ублюдків і повернутися назад.
  - Чудово, - кисло сказав Герін. "Але як тільки ви додзвонилися, ви виявили, що Арагіс пішов на землю?"
  «Це те, що я сказав, пане королю». Фанділь знову почав розтирати спину коня. Герін співчував тварині. Батька Фанділа звали Фандор Толстий. Фанділь більше нагадував Пухлого , але Герін не хотів би намагатися нести його на спині.
  «Отже, він не планує більше боротися на свіжому повітрі?» Герін наполягав.
  "Ні, якщо він зможе допомогти", - відповів Фанділь. «Він і його армія засіли в найміцніших фортецях, які тільки можуть знайти, і він не думає, що імперці зможуть вирвати його з них до того, як настане зима, і вони будуть надто голодні, щоб залишатися в полі. Якщо вони розорять сільську місцевість, але потім йди додому, яке йому діло? Він попереду гри».
  "А його селяни немає", - сказав Герін, але це тільки змусило його посміятися над собою. Поки імперці йшли, Арагіс не хвилювало, що буде з селянством. Герін припускав, що йому слід поспівчувати цьому, але Арагіс і в інший раз не хвилювало, що буде з селянством.
  Фанділь сказав: «Схоже, імперці теж розпочали облоги. Не знаю, чи спробують вони знести стіни, чи просто сидітимуть там і моритимуть голодом усі місця по одному — якщо зможуть».
  "Якщо зможуть", погодився Герін. «Єдине, у чому я впевнений, це те, що Арагіс не став би поміщати своїх людей у замки, які легко взяти, і він не став би поміщати їх у замки, у підвалах яких мало людей».
  "Тебе краще про це відомо, пане королю", - сказав Фанділь. "Але мені здається, що ми тут одні".
  Герін зітхнув. «Мені так здається, Фанділь. Ми весь час жили тут одні і поки що не дуже добре справлялися».
  «Ти щось придумаєш». Герін, може, й не був упевнений у собі, але у Фанділа, як і у багатьох його людей, була впевненість.
  "Сподіваюся на це", - сказав Герін. «Хоча за ворон, які зі мною, якщо я маю бодай найменше уявлення, що це таке». Фанділь, здавалося, не чув цього, як і Арагіс не чув Геріна, коли той сказав, що він не чаклун. Не вперше і не в п'ятсотий раз він ставив собі питання, чому люди не звертають більше уваги на те, що говорять інші. Вони вже мали свої ідеї, і, схоже, їм цього було достатньо.
  Наступного ранку він, Ван і Дагреф виїхали вздовж лінії пікетів вершників, які він тримав на захід від своїх військ, щоб попередити його, якщо імперці вирішать знову напасти на нього. На даний момент люди Елабонійської Імперії стримувалися. Вони також виставили пікети на колісницях, щоб попередити про будь-який раптовий випад, який Герін може зробити проти них.
  "Вони непогані хлопці", - сказав один із наїзників Рівіна, вказуючи на імператорську колісницю, що знаходиться приблизно за чверть милі від них. «Щодо подібних справ, вони нас не турбують, і ми не турбуємо їх. Коли прийде час знову по-справжньому боротися, я вважаю, вони дійсно підуть за нами, і ми зробимо все можливе, щоб заповнити.
  - Я не бачу, - визнав Герін. "Це досить розумний підхід до справи, якщо приступити до справи".
  Він глянув на Вана. У молодості чужинця, швидше за все, він би прокричав щось про вбивство ворога щоразу, коли б у вас була можливість зробити це. Якби з Геріном був Адіатунн, вождь трокмів, мабуть, сказав би зараз те саме. Але Ван тільки знизав плечима і кивнув, ніби говорячи, що слова вершника теж мали для нього сенс. Помалу він пом'якшав.
  Через пару вершників далі маршрутом Маєва патрулювала ділянку луки. "Ні, пане королю, - відповіла вона, коли Герін запитав її, - я не бачила нічого незвичайного". Як і попередній вершник, вона вказала на імператорську колісницю, що знаходиться поза досяжністю стріли на заході. "Вони стежать за нами так само, як ми стежимо за ними".
  - Добре, - сказав Герін. «На даний момент мені не шкода, що все тихо. Нам потрібен час, щоб взяти себе в руки».
  «Вони, мабуть, думають про нас те саме, пане королю», — серйозно відповіла Маєва. "Нам довелося відступити, так, але ми їх закривавили".
  "Однак у них більше можливостей для помилок, ніж у нас", - сказав Ван. «Їй-богу, в останньому бою ми не припустилися помилок, і все одно програли».
  Дагреф взагалі нічого не сказав. Це було досить незвичайно, щоб Герін стежив за своїм сином, як Маєва стежила за силами Елабонійської Імперії, а імперці стежили за армією Геріна. Зі свого боку Дагреф стежив за Мейвою. Наскільки Герін міг зрозуміти, спостерігаючи за потилицею сина, очі Дагрефа не відривалися від неї.
  Вона теж продовжувала дивитись на нього. Ну-ну , подумав Лис. Хіба це не цікаво? Герін теж знову глянув на Вана. Чужоземець теж дивився на свою дочку, але, як вирішив Герін, без такої підозри. Ван все ще намагалася зрозуміти, чому, чорт забирай, їй хотілося вийти на поле бою, і не турбувалася ні про що інше.
  Життя стало б ще цікавішим, якби у Маеви почав випирати живіт. У Геріна вже була така думка раніше. Він запитував себе, чи турбується Дагреф про такі речі. У цьому віці він цілком міг не мати себе. Чоловік і жінка або хлопчик і дівчинка можуть насолоджуватися один одним багатьма способами, не ризикуючи. Чи знав про них Дагреф? Він мав мало справжнього досвіду, але хто міг здогадатися, що він чув, що читав? Хто міг здогадатися, що знала вся Маєва?
  Все ще хитаючи головою, Герін поплескав Дагрефа по плечу. "Давайте рухатися", - сказав він. З явним небажанням – принаймні очевидним для Лиса, а, можливо, і для Мейви теж – Дагреф клацнув поводами. Коні почали йти, а потім риссю.
  Дагреф не був настільки нетонким, щоб озирнутися через плече на Маєву. Проте Герін міг озирнутися назад, не побоюючись порушити підозри Вана, і це зробив. Маєва дивилася вслід колісниці. Можливо, це сталося тому, що воно утримувало її батька. Однак Герін не став робити ставку на це, а не на те, що він не міг дозволити собі втратити.
  Після того, як він закінчив обхід своїх пікетів і переконався, що імперці не застануть його зненацька, він наказав Дагреф відвезти його назад до табору. Коли він повернувся, Рівін і Фердульф стояли посеред сварки, обліплюючи один одного іменами, які прилипали, як клей. Ван зійшов із колісниці і спробував припинити бій, внаслідок чого і Рівін, і Фердульф накинулися на нього.
  Герін не намагався втрутитися у стосунки свого друга та маленького напівбога, знаючи, що станеться, якщо він це зробить. Останнім часом у нього було достатньо – навіть надлишок – людей, які кричали на нього, і він не бачив необхідності заохочувати інших. Якщо Ван дотримувався думки, що він не отримав справедливої частки образ, то, на думку Геріна, він був радий.
  Шалений басовий рев Вана змішувався з баритоном Фердульфа і вищим і легким голосом Рівіна, створюючи дисгармонію з трьох частин. Дагреф закотив очі. "Можна подумати, що у дядька Вана буде більше здорового глузду, ніж вплутуватися в це", - сказав він.
  «Так, у цих місцях важко знайти здоровий глузд, чи не так?» – сказав Герін.
  Він не думав, що поводиться щось більше, ніж його звичайна сардонічна особистість. Однак розум його сина працював у тому ж руслі, що його власний. Дагреф обернувся і подивився на нього наполовину вражено, наполовину полегшено. «Знаєш, чи не так?» він сказав.
  "Тепер я знаю", - сказав Герін. «Я деякий час ставив це питання, так».
  - Ти думаєш, Ван не знає, чи не так? — спитав Дагреф із деякою тривогою — з погляду Геріна, недостатньою, але деякою.
  "Якби він знав, - відповів Лис, - невже ти думаєш, що він даремно витрачав час, кричачи на Рівіна і Фердульфа?"
  "Точка", сказав Дагреф, все ще незадоволений.
  "Вам краще бути обережним", - сказав Герін - марна порада для більшості молодих людей, але Дагреф не був - у певному сенсі - не був вирізаний зі звичайної тканини. «Якщо вона народить дитину, ти подумаєш, що на тебе обрушилися п'ять пекла, хоч би як весело тобі зараз не було».
  "Ще один момент", - визнав Дагреф. — Є… — Він зробив паузу, закашлявся і, мабуть, трохи почервонів, підшукуючи слова. "Є... способи робити речі, про які нам не потрібно турбуватися".
  "Так, я знаю про ці способи", - сказав Герін, кивнувши. "Я не був упевнений, що ти це зробив".
  — Еге, — сказав Дагреф і зупинився на цьому.
  Герін теж був радий зупинитися на цьому. Він не міг доглядати свого сина, принаймні в цьому питанні він не міг. Він міг, і сподівався, що Дагреф і Маєва задовольняються тим, що зупиняться на заміні, коли опинаться одні. Що б Маєва не робила, вона віддавалася цьому всім серцем. У цьому вона дуже була схожа на обох своїх батьків. Це означало, що Геріну доведеться покластися на здоровий глузд Дагрефа, а також на його здоровий глузд у той час, коли здоровий глузд повинен був полетіти за двері.
  З будь-яким іншим хлопцем віку Дагрефа це була б безнадійна надія. Герін вивчав свого сина. Він, як і раніше, не вважав шанси надто хорошими, але й не вважав їх безнадійними. Він зітхнув. Якими б не були шанси, він не мав іншого вибору, окрім як прийняти їх.
  Він потер підборіддя. Це було зовсім так. «Можливо, мені слід відправити Маєву додому, щоб ситуація не вийшла з-під контролю далі, ніж зараз».
  Дагреф виглядав ураженим. «Не роби цього, тату. Ти відправив її додому не через те, що вона зробила, тому було б несправедливо відправляти її додому за те, що я роблю».
  «Якщо тільки ти не насилуєш її силою, у чому я сумніваюся, що ти це зробив би, і сумніваюся, що ти міг би це зробити, ти не робиш це поодинці», - зауважив Лис, від чого Дагреф знову почервонів. Задумливим тоном Герін продовжив: «Можливо, мені краще відправити тебе додому».
  "Сподіваюся, ви не посилаєте нікого з нас", - сказав Дагреф. — Але якщо тобі треба послати одного з нас, відправь мене.
  Герін ляснув його по спині. «Це добре сказано, тому що я знаю, що ти не намагаєшся уникнути бою. Але я думаю, що я залишу вас обох тут». Він знайшов ще одне питання, яке можна було поставити: «Що ти робитимеш, якщо Ван дізнається?»
  Він не думав, що Дагреф зможе знайти на це запитання будь-яку відповідь. Але Дагреф зробив це, і до того ж швидко: «Біжи».
  — Ну, гаразд, — сказав Герін з переляканим сміхом. "Напевно, це найкраще, що ти можеш зробити, хоча я не знаю, чи зможеш ти бігти досить далеко або швидко".
  "Треба спробувати". Дагреф ризикнув криво посміхнутися, що до болю нагадало Герину його самого. "Можливо, він не зможе вирішити, чи вирушити першим за мною або за Мейвою, і ми обидва зможемо піти".
  "Може бути." Герін знову засміявся. Однак Ван був надто компетентним воїном, щоб вагатися у такий час. Він зупинився б на одному з Дагрефа чи Маеви – мабуть спочатку на Дагрефі, а потім на іншому. Лис сподівався, що його синові не доведеться вчитися цьому на власному досвіді.
  * * *
  За кілька днів розвідники повідомили, що імперці, схоже, готуються знову наступати. Герін клацнув язиком між зубами, але це був далеко не радісний звук. "Я знав, що це станеться", - сказав він зітхнувши. — Хоча я був би щасливішим, якби це не сталося так скоро.
  — Що нам робити, пане королю? — спитав розвідник.
  «Вважаю, битися». Герін знову зітхнув. «Єдиний інший вибір, який ми маємо, — це дозволити нам повернутися в долину Ікос, і я не хочу цього робити. Зважаючи на все інше, що пішло не так у цій кампанії, мені не потрібно, щоб Бітон сердився на мене. , занадто."
  "Ми програли востаннє, коли намагалися протистояти імперцям", - зазначив Дагреф. «Чому цього разу має бути інакше?»
  «Минулого разу вони обирали землю — чи не залишили мені особливого вибору, що рівносильне одному й тому ж», — відповів Лис. «Вони завдали удару швидше і сильніше, ніж я очікував. Цього разу ми маємо найкраще попередження. Я битимуся там, де хочу, клянуся богами».
  — Про яку землю ти думаєш? - спитав Дагреф.
  "Насправді я маю на увазі одне місце", - сказав Герін. «Це довгий, вузький луг, по обидва боки якого дуже густий ліс. Ліворуч, за лісом, є невеликий пагорб, який я збираюся заслонити безліччю вершників Рівіна. Бачиш, що в голові? розум?"
  "Я так думаю", - відповів Дагреф. «Ви хочете повернути туди людей і заманити імперців у пастку між двома вашими силами, чи не так?»
  "Так, це те, що я планую", - погодився Герін. «Тепер я маю сподіватися, що імперці не бачать цього так ясно, як ви».
  Але імперці, до його гучного, шаленого і безбожного жаху, побачили пастку і відмовилися в неї потрапити. Коли його вершники збили одного з розвідників із півдня Високого Кірса, він зрозумів чому. "Тепер нами командує Сверілас", - сказав ув'язнений. «Сверилас Слизький, як його називають люди. Він відправив сина Арпуло Верекаса назад на захід, щоб той очолив облогу Геріна…»
  "Я Герін", сказав Герін.
  «Тоді проти Арагіс. Я не можу втримати вас, бунтівників», — сказав полонений імператор. «Сверилас вирішив, що це найлегша частина роботи, тож доручив її Арпуло. Ти завдав Арпулу неприємностей; Сверілас вирішив, що йому потрібно розібратися з тобою самому».
  — Якби не честь, яку він мені надає, я міг би обійтися без цього компліменту, — пробурмотів Герін, а потім: — Сверілас Слизький, га? Він був би тим хлопцем, який командував вашою другою армією, чи не так? чи не так?"
  - Так, - сказав ув'язнений. "Арпуло вів першим".
  Герін насупився. Його життя щойно стало ще важчим. Він мав силу Арпуло, навіть якщо йому не вистачало сил, щоб перемогти його в їхньому останньому зіткненні. Але Сверілас… таке ім'я, як Слизький, було надто близько до Лису , і Сверілас показав, що він мав чимало власних ідей. Герін був би щасливішим битися з хуліганом, який не дуже добре розумів.
  Відпустивши бранця, він вирішив, що, можливо, йому пощастило, що Сурілас не потрапив у пастку, а не дозволив собі увійти з розплющеними очима, а потім кинутися в обидва боки одночасно. Сили Геріна поступалися його за чисельністю. Проти такого середнього командира, як Арпуло, Лис без вагань (ну майже без сумнівів) розділив навіть менш сильні сили. Проти когось, хто знав, що він робить, як це ясно зробив Сверілас, поділ його сил означало знищення частинами.
  Ще раз насупившись, Герін щосили намагався придумати новий план. Проти Сверіласа він мав менше варіантів, ніж проти Арпуло. І Сверілас, без сумніву, міг би придумати більш неприємні речі, які можна було б зробити з ним, ніж могло спасти на думку лютому, але позбавленому уяви Арпуло.
  Герін послав усіх своїх вершників переслідувати розвідників Свериласа, відкинути їх у основні сили імперців і перешкодити імперцям добувати їжу, наскільки це було можливо. "Ви, вершники, - єдина сила, про яку імперці не знають всього", - сказав він Лисові Рівіну. «Ми вичавимо з цього всі можливі переваги».
  — Так, пане королю, — сказав Рівін. «Ми обрушимося на людей Елабонійської Імперії, як вихор. Ми турбуватимемо їх безперервними атаками з усіх боків, поки вони зі сльозами не пошкодують, що взагалі рушили на північ від Високого Кірса».
  Це було так само пишномовно, як і все, що Герін чув останнім часом, навіть від Рівіна. Але Рівін, на щастя, мав майже такий же бойовий талант, як і пихатість. Герін ляснув його по плечу. "Так, це добре. Це те, чого хочу від тебе. Чим старанніше йому доведеться працювати проти твоїх вершників, тим менше у нього буде вільного часу, щоб щось зробити проти основної армії тут».
  «Я подумаю про це з вдячністю, поки імперці розжовуватимуть мою армію на шматки», — відповів Рівін, вклонившись.
  - Іди вити, - сказав Герін. «Я не хочу, щоб тебе розжували на шматки. Я розраховую на те, що ти не дозволиш розжувати себе та свої сили на шматки. Їй-богу, я не хочу вести вирішальну битву з цим Сверіласом. Я хочу, щоб ти змусив його бігати на всі боки, щоб він був надто зайнятий, гарячий і втомлений, щоб приходити і битися в генеральній битві з усією армією».
  "О, я розумію вас, пане королю", - сказав Рівін. "Ще невідомо, чи є те, що ви хочете, і те, що хоче Сурілас, одним і тим же".
  "Це вірно для будь-якого бою", - сказав Герін. «Я просуватимуся вперед, наскільки зможу, використовуючи більшу частину своїх сил. Якщо у тебе виникнуть проблеми, я підтримаю тебе, наскільки я зможу». Він знову поклав руку Рівін на плече. «Зроби все можливе, щоб не потрапити в надто велику неприємність, гаразд?»
  — Як ти можеш говорити про мене? Рівін відсахнувся, майстерно демонструючи обурення. «Чи був я колись за всі свої дні чимось, крім урівноваженого та врівноваженого?» Він мав чудове пряме обличчя.
  "Ні, ніколи", - тверезо погодився Герін. Обидва чоловіки тоді засміялися.
  Рівін сказав: Ви дозволите Фердульфу піти зі мною? Легше дратуватиме імперців, якщо я матиму краще уявлення про те, де вони знаходяться, куди вони рухаються і що вони хочуть спробувати зі мною зробити. ."
  "Якщо ви зможете умовити Фердульфа піти з вами, ласкаво просимо до нього", - відповів Герін. Його усмішка була виразно сардонічною. "Насправді, в принципі, до нього завжди раді".
  "В принципі, він мені не потрібен, дякую". Посмішка Рівіна дуже схожа на усмішку Геріна. "Хіба ти не чув, як ми нападали один на одного кілька днів тому?"
  "Я думаю, що більша частина північних земель тебе почула", - сказав Герін.
  — Наважусь припустити. Тоді ти зрозумієш мене. Однак як шпигун, що літає, у нього є своє застосування.
  "Звичайно, ще невідомо, чи захоче він мати з вами щось спільне", - сказав Герін. "Знаєш, він, мабуть, не дуже задоволений тобою після грубого поводження з ним Маврикса - ти був тим, хто був пов'язаний і сповнений рішучості закликати ситонського бога".
  "Так, саме про це раніше кричав Фердульф, - сказав Рівін, - але тепер я ризикну".
  "Звичайно, так і буде", - погодився Герін, на що Рівін кисло глянув на нього. Герін провадив далі: — Але поговори з ним. Якщо після того, як він ще раз тебе образив, він вирішить піти з ним, я думаю, ти маєш рацію - він тобі дуже знадобиться як літаючий шпигун.
  "Після майже половини життя, проведеного з тобою та Ваном Сильної Руки, я не дозволю образам з боку запального маленького напівбога збентежити мене", - сказав Ріхвін. Він пішов, демонстративно ігноруючи кислий погляд, кинутий йому за Геріном.
  І справді, йому вдалося умовити Фердульфа супроводжувати загін вершників. Однак після криків, які Фердульф витримав, коли звернувся з проханням, Герін не звинуватив би Рівіна, якби той закопав сина Маврикса в землю вгору ногами. Принаймні це змусило б Фердульфа заткнутися.
  Спостерігаючи за тим, як маленький напівбог кружляв і пролітав над вершниками, Герін був так само радий, що не виявився там, так само, як він був би так само радий не опинитися під зграєю ворон з кишками, що бурчать. Ворони б літали чи падали навмання. Фердульф, якби він опанував злий настрій, міг би прицілитися.
  Ван не дивився на Фердульфа, поки вершники виїжджали геть. Він намагався знайти Маєву серед воїнів верхи на конях, але безуспішно. Повернувшись до Герін, він сказав: "Мені все ще шкода, що ти не відправив її додому".
  "Знаєте, вона робить те, що хоче", - відповів Лис. "Ви не зможете зупинити це, найбільше, ніж на пару років".
  "Це було б добре", сказав Ван. «Через пару років, цілком імовірно, ми більше не турбуватимемося про імперців».
  "Якщо, звичайно, ми вже не програли їм", - відповів Герін. «Ні, почекай, я розумію твою думку. Але ми б турбувалися про Арагіс, або Трокмої, або Граді, або про когось ще , клянуся богами. Якби Маєва захотіла битися з кимось, вона знайшла б когось, з ким битися. Мені не хочеться їй дозволяти, вона б із тобою побилась ».
  "Може бути. Може бути". Ця перспектива не зробила Вана щасливішою. «Але це не єдине, що мене непокоїть. Та гаразд, Фоксе, адже ти знаєш, які бувають солдати».
  — Ну а що, якщо я це зроблю? - Сказав Лис. «Будь-який, хто спробує взяти щось, що їй не хочеться давати, жалкуватиме про це, доки він живий, і це, можливо, теж ненадовго. Знаєте, ми вже стикалися із цим раніше».
  "О так". Чужоземець видав довге сумне зітхання. «Чому вона не могла просто залишитись вдома і, скажімо, помітити Дагрефа? Ми могли б одружити їх, і на цьому все закінчилося б».
  Герін не роззявив рота, як дурень. Він не вибухнув істеричним сміхом. Його навіть не мучив напад кашлю. Зусилля, які йому потрібні були, щоб утриматися від будь-якого з цих вчинків, дозволили б йому підняти храм в Ікосі над головою і перекинути його з одного кінця долини на інший.
  Недбалим тоном, який чомусь не був більш вишукано-недбалим, ніж було б, він відповів: «Якщо їм сподобається ця ідея, ви не побачите, щоб я скаржився. Подивимося, чи зможемо ми зробити так, щоб це виглядало так, ніби це вони вигадали це, а не ми».
  — Це правда, — сказав Ван, один із мовних зворотів, який він дізнався від трокмоїв і який досі час від часу з'являвся в його промові. «Якщо комусь старше за мене прийшла така ідея, коли я був кількою, я не хотів мати з цим нічого спільного». Він схилив голову набік і вивчав Лиса. - А ти! Мабуть, ти був жахливий, коли йшлося до того, щоб слухати старших.
  "Хто я?" Герін щосили намагався виглядати уособленням невинності. Його найкращий результат, очевидно, був недостатньо добрим, і Ван зареготав.
  — Так, капітане, — сказав він. «Давай і виглядай мило, як тобі хочеться. Я думаю, ти був готовий приділити жодної уваги тому, що сказав тобі твій батько, не більше ніж Дагреф для тебе».
  "Мій батько бив мене сильніше і частіше, ніж я бив Дагрефа", - сказав Герін після невеликої паузи для роздумів. "Це змусило мене з більшою ймовірністю вислухати, але я думаю, що з меншою ймовірністю погоджуся".
  Ван ударив кулаком по долоні іншої руки. Іноді вам вдається змусити їх слухати таким чином.
  "Ти кажеш це зараз ", сказав Герін. — Що ти тоді сказав ?
  "Ааа, яка різниця?" — відповів чужоземець із усмішкою. «Я тоді був ще хлопчиськом, мокрим за вухами. Звичайно, я не повірив би, якби мені хтось це розповів, зауважте».
  Рівін почав відправляти назад полонених, а іноді й візки, вкрадені в імперців, і новини про те, що задумав Сверілас Слизький. «Схоже, що генерал Імперії стягує всіх своїх людей назад у вузол, — повідомив один із наїзників Рівіна, — так само, як равлик повертається у свою раковину, якщо ви тицьнете її в один із її маленьких ріжок». Він підняв пару пальців, зображуючи равлик.
  "Очі цих істот знаходяться на кінцях цих стебел", - сказав Герін - факт, який він дізнався в місті Елабон. З того часу в нього жодного разу не було можливості розповісти про це, але його диявольськи чіпка пам'ять не дозволила йому забути про це.
  Тепер, коли він нарешті зміг скористатися ним, він виявив, що вершник йому не повірив. Зі сміхом хлопець сказав: «Кумедно, пане королю».
  - Я серйозно, - обурився Герін. «Якщо ці маленькі чорні крапки на кінцях стебел не очі, де їх зберігатиме равлик?»
  Як мені відповісти на таке запитання? - сказав вершник. «Весь світ знає, що у равликів немає очей».
  "Але вони є", - наполягав Лис. Йому не вдалося переконати вершника, що він не жартує. Нарешті, з огидою, він відправив його назад у Рівін. Герін усе ще сердився, коли повернувся до Вану, який слухав останню частину його розмови з розвідником. «Чи можете ви повірити в завзяте невігластво цієї людини?»
  Ван усміхнувся. Він похитав головою, але не так, як хотілося б Геріну. — О ні, капітане, — сказав чужинець. - Можеш скільки завгодно бентежити наїзника з якоїсь глушині, але зі мною ти цього не зробиш, їй-богу. Якщо вже на те пішло, то цей хлопець мав рацію - всі знають равликів. у тебе немає очей.
  Герін прогарчав прокляття і пішов геть.
  Через кілька днів він прогарчав ще одне прокляття, коли імперці роздерли загін вершників Рівіна. Завдані збитки були настільки серйозними, що Рівін відчув, що йому доведеться самому повернутися і порозумітися. "Вони перехитрили мене", - сказав він, одночасно злившись і соромлячись. «У них була невелика група, яка пробиралася через пшеничні поля. Але багато хто з них ховався на деревах. Як тільки ми добре впоралися з приманками, вони кинулися назовні».
  "Це... сумно", - сказав Герін. Він глянув на Рівіна зверхньо. «Також сумно, що ви дозволили себе обдурити хитрощі, яку ми самі так часто використовували».
  "Я не очікував цього від імперців", - сказав Рівін трохи похмуро. «Одна з причин, через яку я приїхав на північ від Високого Кірса багато років тому, якщо ви пам'ятаєте, полягає в тому, що тут відбуваються цікаві речі, тоді як на південь від гір все залишається важким. Те, як люди Імператора боролися у цій кампанії, дало мені немає причин змінювати свою точку зору».
  "За винятком сил, якими командує цей Сверілас Слизький", - сказав Герін. «Він переміг нас, коли ми майже підійшли до Кассату, і зробив він це так само, як і тут: виставив одну силу, а потім вдарив іншу, на яку ми не очікували. Якщо наживка виглядає надто соковитою, щоб бути правдою, мій друг Фокс, швидше за все, так воно і є».
  "Але це виглядало не надто пікантно, щоб бути правдою". Рівін сердито штовхнув землю. «Їй-богу, ти послав би вершників не більше, ніж я, вагався. Це була випадкова зустріч, не більше».
  "Ні, це здавалося випадковою зустріччю, інакше ви б не потрапили в засідку", - сказав Герін. "Він, мабуть, підлаштував це, оцінюючи, де знаходиться ваш загін, в який бік вони прямують і з якою швидкістю". Він теж штовхнув землю. «А це означає, що Сурілас справді дуже слизький».
  "Я хочу ще раз ударити його", - сказав Рівін. "Ніхто не робить цього зі мною, не заплативши за це".
  «На жаль, хтось зробив це з тобою, — відповів Герін, — і я не хочу, щоб ти кинувся за імперцями, одержимими помстою. Сурілас чекатиме чогось подібного».
  Дивно, але він додзвонився до Рівіна. «Так, схоже, ти маєш рацію», — сказав Рівін. «Це саме те, на що людина з міста Елабон очікує в північних землях: нехай місцеві жителі виставляють себе дурнями, а потім розраховують, що вони виставлять ще більших дурнів, намагаючись одужати».
  "Звичайно, швидше за все, він не знав, що зіткнувся з іншою людиною з півдня Високого Кірса", - сказав Герін.
  — Давай, натирай сіллю пульсуючу рану. Рівін прийняв позу ображеної гідності. Потім він звалився, і він посміхнувся. "Говорячи про людей з півдня Високого Кірса, пане королю, я казав вам, що ми схопили мого кузена?"
  "Ні." Герін підняв брову. "Як це відбулося?"
  "Звичайний спосіб", - відповів Рівін. «Він був поранений у плече — виглядає не так уже й погано — випав зі своєї колісниці, і ми його підхопили. Коли я дізнався, що його звуть Ульфілас Бетвін, син, я запитав про його сім'ю, тому що син мого дядька Бетвін чоловік приблизно мого віку. І, звичайно, ми двоюрідні брати, колись віддалені.
  "Вас відсунули на двадцять років і на гірський хребет", - сказав Герін. Він зітхнув і обійняв Рівіна. "Добре. Ти ввійшов у це. Все скінчено. Не роби цього більше. Він посміявся. «Я говорю так, ніби я розмовляю з одним із моїх синів, чи не так? Колись, можливо, просто може бути, ти виростеш. Один із них зробив це, а другий уже в дорозі. ."
  «Я обурений звинуваченнями». Рівін знову виглядав ображеним.
  - Давай, - бадьоро сказав Герін. "Напевно, мені доведеться продовжувати читати вам нотації, поки вони не завалять брудом того чи іншого з нас".
  — Натомість ти міг би помовчати, — запропонував Рівін. Вони засміялися, знаючи, що заткнутися Герін було так само ймовірно (або, швидше, так само малоймовірно), як дорослішання Рівіна.
  * * *
  Фердульф полетів до основних сил Геріна. "А ось і він!" - крикнув напівбог. «Цей клятий кінський какашка Сверилас прямує сюди, і я не думаю, що він прийде запросити вас випити з ним пива».
  "Ну, не можу сказати, що я здивований", - відповів Герін. Він також не міг сказати, що по-справжньому готовий відбити атаку Сверіласа, але воля тут не мала великої ролі. "Як далеко він знаходиться і як вершники його утримують?"
  «Він буде тут за кілька годин, а може й раніше», — відповів Фердульф. «Вершники роблять все, що можуть, але вони не можуть зупинити сина свині поодинці. У нього дуже багато людей. У нього дуже багато колісниць».
  - Я знаю це, - невдоволено сказав Герін. «У нього дуже багато людей і дуже багато колісниць для всієї цієї армії».
  — І що ти збираєшся з цим робити? Фердульф скрикнув.
  "Краще, ніж можу", відповів Герін.
  " Цього недостатньо", - сказав Фердульф. «Ти маєш перемогти його. Якщо ти його не переможеш, північні землі будуть зруйновані».
  "Якщо я не поб'ю його, я розорюся", - сказав Лис. "Залишається ймовірність, що я не зможу перемогти його". Він клацнув язиком між зубами. "Якщо я цього не зроблю, мені просто доведеться продовжувати далі".
  "У тебе це звучить так просто". Нехтування пронизало голос Фердульфа. "Куди ви підете далі, скажіть будь ласка?"
  "Я не знаю", зізнався Герін. «Сподіваюся, мені не доведеться це дізнаватися». Фердульф дивився на нього. Дещо роздратовано він продовжив: «Я не бог, Фердульф. Я навіть не родич бога. Я не знаю, що буде далі. Все, що я можу зробити, це найкраще, що я можу, і побачимо, що станеться. Я вже казав тобі про це.
  "Яка недбала домовленість", сказав Фердульф. "І що, якби ви були настільки великодушні, щоб сказати мені, що це найкраще, що ви можете зробити?"
  Герін обмірковував це, поки напівбог чіплявся до нього. «Я збираюся тримати своїх людей в одній компактній масі і завдавати імперцям настільки сильного удару, наскільки зможу. Я не наважуюсь розділити свою армію проти Суріласа. Я сподіваюся, що зловлю його за спробами зробити щось незвичайне і покараю його перш, ніж він зможе зібрати всі свої сили воєдино». Він трохи прояснився. «Іди і розкажи мені, як він розгортається. Таким чином, я матиму деяке уявлення про те, проти чого мені належить».
  «Ти збожеволів», — відповів Фердульф із скорботною впевненістю, але полетів. Герін зітхнув і почав вигукувати накази.
  Чоловіки вишикувалися так швидко, як він міг побажати. Ніхто з них не виявив особливої завзятості до майбутньої битви, навіть Трокмою Адіатунна. Можливо, це означало, що вони були ветеранами, яким не треба було кричати, як лиходії, щоб вийти і добре боротися. Можливо, це означало, що вони не мали особливої надії на перемогу. Герін сподівався, що це одне, а чи не інше.
  Фердульф повернувся набагато швидше, ніж слід було б, враховуючи, де були сили Сверіласа. "Що тепер?" — стривожено спитав Герін. Невже імперський генерал напав на нього?
  Але Фердульф відповів: «Якщо ви збираєтеся битися однією великою, потворною брилою, ви хочете, щоб я сказав Рівін повернути своїх вершників, щоб вони могли забрати свої брили разом з іншими?»
  «О, їй-богу!» — вигукнув Герін, подумки корячи себе за те, що надто рано відіслав напівбога. «Так, і дякую тобі, Фердульф. Я твій боржник. Я це визнаю».
  «Ви у мене в боргу, ви повинні дати обіцянку своєму синові, ви повинні дати імперцям прочуханку — як ви думаєте, чи зможете ви виконати хоч щось із цього?» Фердульф відлетів, перш ніж Лис встиг відповісти.
  Він послав своїх людей уперед, до того поля, яке, як виявив, добре підходило для розміру його сил. У міру просування основних сил до них почали приєднуватись вершники Рівіна. Герін розмістив вершників як заслін перед основною частиною колісниць та на обох флангах.
  - Це Маєва? Ван вказав праворуч. Він відповів на своє запитання: "Так, це так". Він помахав рукою, а потім розчаровано пробурмотів. «Вона мене не бачила, чорт забирай».
  Голову Дагрефа повернули в той бік. Він кивнув головою. «Але це Мейва, і з нею, здається, все гаразд». Він став кращим, ніж незадовго до цього, говорити про це недбало.
  Герін подивився на захід, на ґрунтову дорогу, що проходила через поле. він кивнув головою. От прийшли імперці, обмінюючись стрілами з останнім зі своїх вершників. Як і його власні війська, люди Елабонійської Імперії вже вишикувалися в бойову лінію, пролітаючи дорогою і відкритою місцевістю в обидві сторони. Було б приємно зловити їх у колоні, але Сурілас з його прізвиськом був надто пильний, щоб допустити це.
  «Елабон! Елабон! Елабон!» – кричали імперці. Геріну, наприклад, дуже набрид цей бойовий клич. Його власні люди вигукували звичайні для північних земель бойові кличі та образи на адресу своїх ворогів.
  "Вперед!" Герін вклав усе, що мав у свій крик. Він хотів рухатися вперед, щоб взяти на себе атаку імперців, а не стояти на місці, чекаючи, доки його захоплять.
  Дагреф смикнув поводи і клацнув хлистом над спинами коней. Вони перейшли з кроку на рись та галоп. Одне колесо автомобіля вдарилося об камінь. Колісниця злетіла у повітря і з гуркотом повернулася на землю. Ні Герін, ні Ван, ні Дагреф нічого не робили, крім перенесення ваги вперед і назад.
  Герін подивився, чи зможе виділити Сверіласа Слизького серед імперців. Він не міг. Сверилас був досить слизьким, щоб не вдягнутися в одяг, який робив його мішенню. Лис розчаровано похитав головою. Він бачив інших настільки проникливих імперських офіцерів.
  Він все одно почав стріляти. Якби він не зміг знайти кращу мету, він би вразив усе, що міг. Він не думав, що Сверілас відправив обхідний загін на якийсь із флангів; якби імперський генерал зробив таке, Фердульф повідомив би про це – принаймні на це щиро сподівався Лис. В результаті це перетворилося на простий поєдинок, армія проти армії: той самий бій, який вів Арпуло. Як і в генерала, якого він змінив, у Сверіласа було більше солдатів.
  Але Сверілас швидко показав себе кращим полководцем, ніж Арпуло. Арпуло дозволив людям Геріна обійти його фланги та атакувати його сили з трьох сторін одночасно. Сверілас, навпаки, розширив свою бойову лінію і продовжував намагатися обійти сили Геріна праворуч і ліворуч. На відміну від Арпуло, він знав, що має і що з цим робити.
  На жаль, Герін розширив свою лінію. Він знав, що намагався зробити Сверілас: змусити його послабити свої сили настільки, щоб дозволити імперцям знайти чи створити слабке місце та прорватися крізь нього. Якби вони це зробили, то могли б розділити його армію на дві частини та знищити одну з частин на дозвіллі.
  Крім відступу, єдина протидія, яку він міг знайти, - це зробити це з ними до того, як у них з'явиться шанс зробити це з ним. Це означало ще більше проредити свою лінію, ніж він уже зробив, щоб зібрати сили, якими міг би завдати удару. Екіпаж за екіпажем, його колісниці залишалися кращими, ніж у Елабонської Імперії. Якби це не було правдою, він не міг би зробити те, що зробив. Незважаючи на те, що це було правдою, він міцно схопився за поручень колісниці, усвідомлюючи, на який ризик іде.
  "Вперед!" - крикнув він знову. Дагреф направив машину до того, що виглядало як найслабша частина імперської лінії.
  На короткий момент він подумав, що його ударна сила прорветься. Імперці, як і раніше, поважали Трокмоєв, ледь не побоюючись. Воюючі воїни Адіатунна змусили їх вагатися. Але Сверіласу, на відміну Геріна, не довелося виділяти одну частину своєї лінії для відправки підкріплень в іншу. Він висунув достатньо людей проти ударних сил Геріна, щоб не дати їм прорвати його армію наскрізь.
  — І що нам тепер робити? - крикнув Ван на вухо Геріну, коли атака явно зайшла в глухий кут.
  "Гарне питання", - відповів Герін. Дагреф спритно маневрував, щоб не дати імперцям одночасно направити колісницю по обидва боки від нього. Цей маневр розгорнув коней так, що вони виявилися ближче до того шляху, яким прийшли, ніж до того, куди йшли. Герін випустив стрілу в одного з найближчих до нього імперців та поранив солдата в руку. Але поблизу все ще було дуже багато солдатів з Елабонської Імперії. З втомленим прокляттям Ліс сказав: «Тепер ми повертаємось. Я не розумію, що ще, чорт забирай, ми можемо зробити, якщо не хочемо зберегти армію в цілості та безпеці».
  Він упорався з відступом, як міг. На той час він мав більше практики управління ретрітами, ніж йому коли-небудь хотілося. Однак йому ще ніколи не доводилося боротися зі Сверіласом Слизьким. Сверилас зробив те, що зробив би сам у тому самому місці: натиснув щосили і спробував не просто розбити армію північних земель, а й розбити її.
  Герін сподівався, що зможе відступити у своєму таборі, але провідні імперці були надто тісно змішані з його ар'єргардом, щоб це стало можливим. Вони надто сильно тиснули на Геріна та його людей, щоб якийсь час можна було встояти. Герін зробив усе, що міг, щоб перешкодити імперцям випередити його й не відрізати їм шлях відходу.
  Це йому справді вдалося зробити — так мало, як він тоді думав, — але Сверілас довіз його майже до південного виходу долини Ікос, перш ніж нарешті згасло світло. Судячи з усього, Сурілас мав намір продовжувати його вести до ранку. Він глянув на північ. Храмова варта, безперечно, чекала біля входу в долину. Йому було байдуже. Але Ікосові йому не було куди йти.
   XI
  Гвардієць тримав щит горизонтально впоперек свого тіла, щоб перегородити дорогу в долину Ікос. "Лорд Бітон забороняє вхід великим групам озброєних людей на територію, що оточує його священну територію", - сказала ця людина.
  Герін відповів: "Якщо пан Бітон покарає мене за те, що я привів свою армію в його землю, то він це зробить, от і все". Він повернувся і махнув своєю пошарпаною армією вперед. «Рухайтеся, хлопчики!»
  «Бог дізнається про твій вчинок!» стражник заблищав, коли повз нього та його списи почали проїжджати колісниці.
  "Він далекоглядний бог, тому, звичайно, так і буде", - відповів Лис. «Він також знатиме, чому ми це робимо, а це більше, ніж ви. Сверілас Слизький та елобанська армія йдуть за нами на хвості. У вас буде більше компанії, ніж у нас, і компанія ще гірша, ніж у нас. ."
  «Бітон, збережи нас!» - сказав гвардієць.
  "Це було б непогано, - погодився Герін, - але не надто на це розраховуйте, тому що цього може не статися".
  Охоронець пильно подивився на нього. Чому тобі довелося вести імперців сюди? Чому ти не міг бігти в якомусь іншому напрямку, окрім цього?
  "Важко бігти прямо до хлопця, який щойно змусив тебе це зробити", - зауважив Герін. «І він мав або прийти сюди, або вирушити на схід, до рівнин Шанди. Чомусь я не думаю, що створений для того, щоб бути кочівником».
  "Але ми були вільні від Імперії вже багато років", - простогнав храмовий страж. «Чи будуть настирливі священики з півдня горувати свої довгі морди в те, як ми ведемо наші справи, як, я чув, вони робили в давні та далекі дні?»
  "Дуже ймовірно, що так і буде", - сказав Герін. «Ось для чого вони гарні: я маю на увазі, пхати носа у щось. У всякому разі, саме це вони й зроблять, якщо виграють. Але моя армія все ще ціла, навіть якщо ми програли кілька боїв. Ми можемо перемогти імперці ще».
  «Далекоглядний Бітон, нехай буде так!» – відповів охоронець. "Тоді дуже добре: я дозволяю тобі пройти в цю долину, якщо тільки далекоглядний бог сам не вирішить відкинути мене".
  "Дякую", - сказав Лис. Він мав намір вести свою армію в долину Ікос незалежно від того, дозволить йому гвардієць чи ні. Якби храмова варта була настільки дурна, що відмовилася дати йому відпустку, храму Бітона, ймовірно, відтоді довелося б обходитися без нього. Герін вирішив, що зможе домовитися з богом; Яка користь далекоглядному божеству від такого дурного стражника?
  "Ми не дамо дозволу імперцям", - заявила храмова варта. «Якщо вони увійдуть, вони увійдуть усупереч Бітонові і понесуть його покарання».
  «Чи боротиметеся ви проти людей Елабонської імперії?» — спитав Герін. «Чи ти боротимешся разом із нами, щоб захистити північні землі?»
  "Це буде рішення Бітона, а не моє", - сказав гвардієць. «Якщо бог накаже, ми обов'язково боротимемося. Якщо бог накаже інакше, ми також підкоримося йому».
  Я гадки не маю , що він мав на увазі, хоча його формулювання було набагато вишуканішим. Він не прийшов прямо і не сказав «ні». Герін припустив, що так і має бути.
  У долину Ікос в'їхали його пошарпані солдати. Якби імперцям пощастило трохи більше (а він знав, що для цього знадобилося б не більше), його армія була б відрізана ще до того, як дісталася долини, відрізана та знищена. Незабаром імперці матиме більше шансів зробити це.
  А поки що відпочиньте. Час подбати про поранених, час подбати про коней і колісниць, час звернутися калачиком у ковдрі та заснути сном, який, здавалося, був недалеко від смерті. Герін з нетерпінням чекав такого сну, чекав його з безнадійною тугою, тому що він був би надто зайнятий, щоб насолоджуватися ним хоча б такою мірою, як його люди.
  Як завжди після бою, він зробив усе, що міг, для поранених. Він також займався лікуванням коней. Це було складніше і в якомусь сенсі більш бентежно. Його люди мали уявлення про те, чому і як вони дістали рани. Для коней все було неприємним сюрпризом.
  Герін промивав елем поріз на крупі коня, коли до нього підійшов Рівін. Кінь здригнувся і хрипко пирхнув, але не спробував бігти чи брикатися. "Це молодець", - сказав Лис. Вершник, що тримав голову коня, погладив її по носі і промимрив: «От хоробрий хлопець. Ось моя красуня». Слова мало що означали, тон багато.
  Зітхнувши, Герін обернувся до Рівіна. — І що я можу для тебе зробити? Його тон теж означав багато, але набагато менш ніжно.
  Рівін відповів: «Пан королю, я хотів би знати, яким буде наш наступний виступ проти імперців».
  "Ви повинні?" – сказав Герін. Рівін кивнув головою. З гримасою Герін продовжив: «Ну, клянуся богами, я теж винен. Однак, єдине, що я можу зробити, це продовжувати те, що ми вже робимо, тобто відступити».
  — Ви маєте на увазі повернення до наших земель, — сказав Рівін.
  Герін роздратовано видихнув. «Ви, мабуть, слухали цього тупого храмового вартового. Дуже важко відступити назустріч ворогові; технічний термін для цього – наступ ».
  — За цю мудрість я дякую тобі, про джерело знання, — сказав Рівін, не збираючись відставати в сарказмі, — але я мав на увазі не зовсім це. Як ти знаєш, з долини Ікос веде лише одна дорога. у землі, що знаходяться під вашим уславленим сюзеренітетом, і ця дорога, можливо, зовсім не сприяє швидкій подорожі».
  - Ага, - сказав Герін і кивнув. "Тепер я розумію. Тобі не подобається ідея подорожувати лісом із привидами, так?»
  — Якщо висловитись так коротко, наскільки я можу, пане королю, ні, — сказав Рівін. "Ти?"
  "Не для того, щоб ви помітили", - відповів Герін. «Але якщо я маю вибір між цим і перебуванням тут, щоб імперці могли закінчити руйнацію нас, я знаю, в якому напрямку я піду. Все, що я можу зробити, це сподіватися, що я та мої люди вийдемо на інший бік. Якщо ми це зробимо, можливо, ми можемо розбити голову колоні імперців, яка переслідує нас».
  "Це було б добре", - сказав Рівін без особливої переконаності. Тоді він не думав, що це станеться.
  "А ще краще, - сказав Герін у дусі експериментування, - було б зустрітися з імперцями тут, у долині Ікос, і відкинути їх назад".
  Очевидно, Герін теж не думав, що таке станеться. "Так, так було б краще, пане королю", - погодився він. «Можливо, малоймовірно, але, безперечно, краще. Як ви маєте намір здобути перемогу, коли останнім часом ми не знали нічого, крім поразок?»
  «Я не знаю», — зізнався Герін, що, схоже, збило Рівіна з пантелику більше, ніж усе інше, що він міг би сказати. «Найкраще, на що ми можемо сподіватися зараз, мені здається, це сподіватися, що імперці не витримають довгої та важкої кампанії, здадуться та підуть додому».
  "Ми могли б сподіватися на це краще, якби заручилися допомогою повелителя солодкого винограду", - сказав Рівін.
  «Бітон цього не говорив, але тебе ніколи особливо не цікавила будь-яка думка, крім твого власного».
  Рівін насупився; Проте за мить очі людини з півдня Високого Кірса розширилися. «Ти демон із найспекотнішого пекла», — прошепотів він. Ти дозволив мені пройти через небезпеку виклику Маврикса, сподіваючись і чекаючи, що я зазнаю невдачі, і ти не сказав ні слова.
  "Я розумію, як вам має бути дивно виявити, що є люди, які іноді можуть тримати язик за зубами", - солодко відповів Герін. «Тобі справді варто спробувати це якось. Це може бути корисним».
  "Воронам з корисністю, і воронам з вами теж", - сказав Рівін. Його спроба піти у вражаючій люті була припинена, коли він натрапив на Вана. Як і всі інші, хто зіткнувся з величезним чужинцем, він відскочив. Після цього він продовжував переслідувати, але це вже не те.
  Ван похитав головою. «Я бачу, ти знову трусиш його клітку».
  — Двічі, — відповів Герін. Потім він видужав. Ні, я беру свої слова назад. Одного разу він затрусив свою власну клітку, коли зрозумів, що я не дуже засмучений тим, що йому таки не вдалося змусити Маврікса допомогти нам».
  «Що він зробив, сказав, що ти намагався використати його як жертву, так само, як бог Вешапара хотів, щоб Залмунна приніс у жертву свого сина?»
  "Він не використав цей приклад, ні, але, по суті, це був загальний тон". Лис засміявся. Сміятися було приємно. Це також дозволило йому відволіктися від неприємного факту, що він досі не знав, як зупинити імперців. Але коли він перестав сміятися, цей факт залишився - і здавалося, що воно сміялося з нього, сміючись і показуючи ікла, такі ж гострі, як у довгозуба.
  Можливо, він теж сміявся з Ван. Він сказав: «Прийде ранок, і Сверіліс Слизовий знову почне кусати нас за хвости».
  "Слизько", - сказав Герін. «Сверилас Слизький, яким би слизовим він не був. Але…» Він завагався, потім заговорив з деяким подивом: «Можливо, я просто знаю, що збираюся з ним робити. Так, присягаюсь богами – і одним богом в особливе – я можу просто».
  * * *
  І справді, Сурілас рушив своїх людей уперед незабаром після того, як зійшло сонце. Храмова стража чинила їм опір. Те саме зробив і ар'єргард людей Геріна. Але імперців було занадто багато, щоб їм можна було протистояти довго, і в особі Сурілас був лідер, який злився на щось менше, ніж перемога.
  Герін ввів у бій ще більше людей, не так для того, щоб зупинити Суріласа, як для того, щоб уповільнити його. І якби Сурілас уже не був підозрілою людиною, невдала спроба втримати його зробила б такою. Уповільнення його руху також дозволило основним силам Геріна добувати продовольство серед процвітаючих сіл долини Ікос, коли вони відступали до святилища Сивілл.
  Храмова варта відступила, щоб захистити храм від його мармурових зовнішніх стін. Герін наказав своїм людям продовжувати відступ. Дагреф з цікавістю глянув на батька. Потім раптово воно зникло з його обличчя. «У храмі Бітона зберігається багато багатих речей, чи не так?» – зауважив він.
  — О, гадаю, там може бути кілька людей, — відповів Герін, його голос був підкреслено недбалим. - Чому? Думаєш, це може бути цікаво імперським солдатам та їхнім офіцерам?
  "Може бути", - сказав його син, з лякаючою точністю наслідуючи його тону. «Єдине, на що завжди скаржаться жителі північних земель, це на те, як Елабонська імперія вичавлювала з них багатство, як людина вичавлює сироватку зі шматка сиру».
  "Бітон не з тих богів, яким подобається, коли їх стискають", - вставив Ван.
  — Ти знаєш, — сказав Герін. "Я знаю це. Питання, чи знає про це Сверілас Слизький? І інше питання: якщо він знає, чи хвилює його? З ним чарівники. Він має підтримку елабонських богів, або він думає, що знає. Можливо, йому все одно, що варте, і він думає, що може взяти все, що йому заманеться.
  "Хіба це не було б здорово?" - Замріяно сказав Ван. «Ми бачили чуму, яку Бітон насилає на людей, які намагаються пограбувати його святиню. Всі ці пухирі і таке інше — це негарно, навіть небагато. Фоксе, тобі не здається, що цей Сурілас виглядав би дуже добре, весь у пухирцях? ?"
  "Оскільки я ніколи не зустрічав його, я вже не знаю, наскільки він потворний", - відповів Герін. «Але будь-який старий імперіал, покритий пухирями, зараз мені дуже сподобався б».
  На північ від сяйва Сівіли знаходилося місто, яке обслуговувало відвідувачів долини, які прибували в пошуках пророчих відповідей. Місто вже не було таким, яким було в дні молодості Геріна. Рух «Сівілли» зменшився, коли Елабонська імперія відокремилася від північних земель, і знову зменшився після землетрусу, що спричинив волю монстрів на землі. Багато готелів, таверни та гуртожитки, які обслуговували мандрівників, були порожні. Деякі з них були уламками кораблів, які так і не були відремонтовані після землетрусу п'ятнадцять років тому. Трава росла там, де колись стояли інші.
  Господарі готелів, чиї заклади вціліли, зустріли прибуття армії Герина з тим самим захопленням, з яким кріпаки висловили появу зграї сарани, і з тих же причин: вони боялися, що солдати збираються з'їсти їх поза домом і вдома, і вони мали рацію.
  «Це справедливість, пане королю?» один із них завив, поки солдати Геріна жадібно поглинали хліб, смажене м'ясо та пиво.
  "Напевно, ні", - зізнався Ліс. «Але ми голодні, ми тут і, чорт забирай, збираємося їсти. Якщо ми виграємо цю війну, я відплачу вам наступного року — присягаюсь усіма богами. Якщо ми програємо, ви можете надіслати рахунок Креббігу I, елобанському імператору».
  «Тоді я вболіватиму за тебе», — сказав шинкар. «У тебе добре ім'я, бо ти не надто багато брешеш. Я б не став підтирати свою дупу обіцянкою когось на дальній стороні гір, не те щоб у мене навіть є обіцянка від повії, якою можна підтерти свою дупу».
  Герін вважав, що, швидше за все, шинкар незабаром особисто побачить імперців. Як і сподівався, Сверилас сповільнив агресивне переслідування людей із північних земель, коли побачив святилище Битона. Вершники Рівіна легко утримували імперців від міста Ікос, принаймні, на даний момент.
  Скориставшись цим, Лис вклав у справжні ліжка якнайбільше своїх людей. Літні бої втомили його солдатів; чим більше вони відпочивають зараз, тим краще вони виступатимуть, коли їм знову доведеться сідати у свої колісниці.
  Він спав на вулиці, загорнувшись у ковдру, що збентежило Адіатунна. «Який сенс керувати цим, якщо ти не можеш бути після того, як повеселишся?» - Зажадав Трокм-вождь. Він не забарився заявити про свої права на задоволення в ліжку.
  Герін знизав плечима. "Зі мною все в порядку. Деяким чоловікам із невеликими ранами матраци потрібні гірше, ніж мені».
  "Можливо, це так, а можливо, і ні", - сказав Адіатунн. «Більшість цих хлопців вдвічі молодша за тебе, та й мене вдвічі молодші, до речі, і не думають про ніч на відкритому повітрі. Якщо ти кажеш, що не скрипиш вранці, ти краща людина, ніж я». - інакше ти брехун».
  «Я скрипаю, — зізнався Герін, — але скриплю не надто сильно. І половину часу я скрипаю, коли встаю з ліжка вранці. Я в тому віці, коли скрипіти це нормально. частина життя. Я до цього звик. Мені це не подобається, але я нічого не можу з цим вдіяти».
  - Я теж, - сумно сказав Адіатун. - Я теж. Але я скрипю менше, якщо встаю з м'якої соломи чи вовни, звичайно, так і є, тому я візьму ліжко, коли знайду таке. Ліжко краще, якщо ти шукаєш доброзичливу барменку. , занадто."
  - Як вам завгодно, - сказав Герін, ще раз знизавши плечима. Як і Ван, Адіатунн розплутав кожного разу, коли у нього була можливість.
  Тепер він сміявся з Лиса. «Ти не можеш говорити, що ти такий старий, воно більше не ворушиться у твоїх штанях. Коли це станеться, то чому б не випустити його пограти? Багато дівчат полежать з тобою тільки заради того, щоб сказати, що вони спали з королем».
  — Я не хочу… — Герін зупинився. Те, що він збирався сказати, було неправдою. Він не був застрахований від бажання мати привабливу жінку, коли був далеко від Селатри. Те, що він зробив чи, скоріше, не зробив, було знову-таки чимось іншим. Він змінив напрямок фрази: «Не хочу ускладнювати собі життя. Скільки у тебе виродків?
  "Досить багато", - відповів Трокм, знову сміючись. «Я думаю, не так багато, як Рівін, але мені було весело отримати кожного з них».
  - Добре, - сказав Герін. «Я не заздрю тому, як ти мешкаєш своє життя. Чому ти не можеш дозволити мені вести мою так, як мені найкраще?»
  Адіатуннус знову насупився. "Як я можу з тобою по-справжньому сваритися, якщо ти не розсердишся?"
  "Я сварюся зі Сверіласом Слизьким, а не з тобою", - відповів Герін. «Ти мій союзник і мій васал, він мій ворог». Він посміхнувся кривавою усмішкою. «І коли ми були молоді, ніхто з нас не повірив би, що це може бути так, ні на мить не повірили б».
  - Це правда, - сказав Адіатуннус. «Ох, як ми ненавиділи саме ваше ім'я на дальньому березі Ніффета! Надто добре ви були, надто гарні наполовину, пов'язуючи нас усіх у вузли щоразу, коли ми збиралися зробити набіг на річку. І потім ми це зробили. нарешті влаштувалися на цьому боці, хто, як не ти, стільки зробив проти нас і втримав стільки від переходу? І тепер ти мій король, і вороги в нас одні й ті самі, як ти кажеш. Так, це дивно і більш ніж дивно."
  "Якщо я можу терпіти таких, як ви, - сказав Герін, - я не повинен - і я не проти - терпіти ковдру на землі".
  "Звичайно, саме через твою доброту і милість духу я вперше назвав тебе царем", - сказав Адіатуннус. Він пішов, хитаючи головою і сміючись.
  Наступного ранку Маєва, з сяючим від власної гідності обличчям, повернулася з ладу проти імперців разом із товстим євнухом, який відвіз Герін до печери Сивіли. "Він каже, що йому треба поговорити з вами, пане королю".
  "Я радий поговорити з ним", - відповів Герін і звернувся до священика. "Як тепер?"
  Незручно євнух розпростерся перед Геріном, ніби перед чином далекоглядного Бітона. «Пане королю, ви повинні врятувати святилище бога від осквернення!» вигукнув він.
  - Вставай, - нетерпляче сказав Лис. Коли священик підвівся, Герін продовжив: «Хто сказав, що я повинен?»
  «Якщо ви не врятуєте святиню, пане королю, зарозумілі негідники з півдня Високого Кірса розграбують її, накопичивши віками багатства». Священик був готовий розплакатися.
  Однак Герін, зі свого боку, сподівався, що накопичені багатства в характері Бітона і навколо нього змусять Сверіласа на якийсь час забути про нього. І тому він повторив: «Хто сказав, що я маю врятувати святиню? Це наказ, надісланий прямо від самого Бітона?» Якби це було так, йому, можливо, довелося б підкоритися цьому, хоч би як мало він цього хотів.
  Але священик похитав головою, пухка, в'яла плоть його щік погойдувалася туди-сюди. "Бітон мовчав у цьому питанні", - сказав він своїм безстатевим голосом. «Але ви, пане королю, добре відомі своєю величезною повагою, яку ви завжди надавали далекоглядному богу».
  «Якби далекоглядний бог наказав мені спробувати вигнати людей Елабонійської імперії з його храму, я б це зробив або доклав усіх зусиль, щоб це зробити», — відповів Герін, загалом правдиво. «Однак, оскільки він цього не робить, дозвольте мені поставити власне запитання: як ви думаєте, чому я відступив повз святилище Сивілл і розмістив свою базу тут, у місті Ікос?»
  «Я запитував, пане королю», — відповів священик-євнух. «Я думав, ти напевно захистиш нас щосили».
  "З усією своєю силою". Герін почув гіркоту у власному голосі. «Якби я мала силу зупинити імперців, навіщо мені взагалі відступати в долину Ікос? Чому мені відступати через неї? Чому мені доведеться відступати з неї, якщо імперці знову нападуть на мене? "
  Священик дивився на нього. «Але ти найбільший воїн у всіх північних землях. Як ти міг бути переможений?
  "Насправді, навіть легше, ніж мені хотілося б", - відповів Герін. «Коли Елабонська імперія посилає проти мене більше людей, ніж я можу витримати, вони перемагають мене. У цьому нічого складного. І ти можеш радіти, що Арагіса Лучника тут немає і не почуєш, як ти називаєш мене ще й найкращим воїном. Він не згоден з тобою, а йому неприємно, коли не згоден».
  З таким самим успіхом він міг би й не говорити. Священик не перебив його, але явно не звернув на його слова жодної уваги. Хлопець продовжував: «І ти теж улюбленець далекоглядного бога. Як може бути інакше, якщо ти одружений з колишньою Сивіллою Бітона?» Він зітхнув, можливо, захоплюючись близькими відносинами з Бітоном, які, як він думав, дала Герін весілля на Селатрі, а можливо - оскільки він був євнухом - захоплюючись Герін взагалі за те, що він одружений.
  І чого він не зробив раніше, він дав Герину паузу. Чи накладала на нього якісь особливі зобов'язання весілля на Селатрі? У минулому це давало йому переваги, а рахунки дозволяли їх збалансувати. Незважаючи на це, він запеклий і похитав головою, кажучи: «Якщо далекоглядний бог хоче від мене чогось, він може сказати мені сам. Тоді я зроблю все, що зможу. Однак без наказу бога я не збираюся кидати себе і свою армію. У тебе це є?
  Євнух витріщився на нього великими темними трагічними очима. "Справді, пане королю", сказав він. «Я передам ваші слова моїм товаришам із священного священства Бітона, щоб вони дізналися, що нічого не буде достатньо, щоб урятувати їх із хижих лап Елабонійської Імперії».
  Діти Геріна іноді намагалися змусити його відчути себе винним, використовуючи такий тон голосу. У них це не вийшло, як і у священика-євнуха теж, хоча Лис не сміявся з нього, як він часто сміявся з свого сина. «Якщо Бітон хоче, щоб його храм залишився нерозграбованим, я сподіваюся, він упорається з цим і без мене».
  «Я втішаю себе надією, що ви маєте рацію, — відповів священик, — але я мало що бачив, щоб переконати мене в цьому». Він обернувся і поплентався на південь, назад до храму.
  — Спасибі, Маєве, — сказав Герін, дивлячись йому вслід. Ти правильно зробив, що привів його до мене, навіть якщо зараз ми не можемо йому допомогти.
  «Я хотіла б, щоб ми могли», сказала Маєва.
  - Я теж, - сказав Герін, - але якби ми могли розбити армію Суріласа будь-якої миті, коли захочемо, чи не думаєш ти, що ми вже зробили б це зараз? Повертайтесь назад і стежте за імперцями. Вони справді сповільнили хід. вниз, у храм, як і сподівався. Рано чи пізно вони розпочнуть знову».
  «Так, пане королю». Вона віддала честь і поїхала за священиком-євнухом.
  Того дня імперці не рушили з місця. Герін сподівався на удари блискавки з храму, але їх не було. Зрадівши хоча б перепочинку, він загорнувся в ковдру і заснув. Поки він спав, йому снилися сни.
  Можливо, це був найдивніший сон, який йому колись снився. Він увесь час бачив у ньому все з величезної відстані, тож нічого не міг розгледіти чітко. У той самий час він відчував непереборне почуття невідкладності. Це було майже так, ніби він бачив саму грань важливої мрії, справді призначеної для когось іншого.
  Він продовжував намагатися наблизитися до центру сну, щоб зрозуміти, чому це здавалося таким важливим. Однак, хоч би як він намагався, він не зміг. Його снобличчя від розчарування скрипіло зубами. Він міг би стояти на дні якоїсь глибокої ями з гладкими стінками, надто глибокою для нього, щоб вибратися з неї. Але йому довелося вибратися з цього, незважаючи ні на що.
  Коли він прокинувся, він стояв навколішки, піднявши руки над головою. Він збентежено оглянув заїжджі двори та будинки Ікоса, а також багаття, навколо яких спала більшість його солдатів. На мить вони здалися набагато менш реальними, ніж мрія, яку він щойно втратив.
  Він закусив губу. Він пропустив щось важливе. Він знав, що пропустив щось важливе. Він ненавидів пропускати щось важливе. У такому становищі він не міг дозволити собі пропустити нічого важливого. Однак він нічого не міг з цим поробити.
  Може, якщо він ляже і знову засне, сон повернеться. Іноді вони це робили. Можливо, він виявиться ближчим до суті справи. Він закусив губу. Він не любив «може бути». Але, не маючи кращого вибору, він ліг. Зрештою він заснув. Наскільки він пам'ятав, решта ночі йому нічого не снилося.
  * * *
  Вранці Дагреф та Фердульф зникли. Герін не надто турбувався про напівбогу. По-перше, він вважав, що Фердульф, мабуть, зможе подбати про себе. По-друге, без Фердульфа у таборі стало набагато тихіше.
  Але Дагреф - те, що Дагреф втік, здавалося Геріну малоймовірним. А потім раптово цього не сталося. У Дагрефа могла бути зовсім вагома причина для втечі з табору, причина, названа Маева. Те, що він мав бути настільки дурним, щоб не повернутися до того, як усе почне ворушитися, було іншим питанням, про яке Герін мав намір вести з ним якусь гостру розмову.
  Лис навіть не міг вийти з себе, не так ґрунтовно, як йому хотілося б, якщо він не хотів попередити Вана про причину того, що він засмучений. Чужоземець, бачачи, що він стурбований, але не до кінця розуміючи чому, сказав: «До біса мене, якщо мені подобається думка про те, що Дагреф і Фердульф йдуть разом. і зробити це?
  І це дало Герину привід для занепокоєння. Він так багато думав про Дагрефа і Маева разом, що перспектива того, що Дагреф і Фердульф будуть разом, зовсім вислизнула з його голови. Він зрозумів, що це була помилка з його боку. «Ви ж не думаєте, що вони наодинці вирушили підкорювати імперців?»
  Він не хотів, щоб Ван сприймав його всерйоз. Але чужинець сказав: «Тільки боги знають, що намагалися зробити. Я не думаю, що вони зможуть перемогти кривавих імперців поодинці, оскільки багато хто з нас не зміг цього зробити». ... Що, на їхню думку, вони можуть зробити, хто знає?
  "Хто знає?" – сумно повторив Герін. Дагреф був у тому віці, коли він думав, що все можливе. Що ж до Фердульфа, то поряд з ним було можливо практично все.
  Оскільки його візник поїхав, Герін позичив коня у людей Рівіна і повільно та обережно поїхав до вершників, які стримували оборону проти імперців Суріласа. Лисицю хотілося б проводити більше часу верхи на коні за ці роки. Він досить добре справлявся з простою поїздкою, але не хотів би намагатися боротися верхи.
  Однією з переваг поїздки на коні перед колісницею було те, що він їхав сам. Без Вана йому не довелося б вигадувати химерні та химерні пояснення того, чому він хотів побачити Мейву. Але він не отримав жодного задоволення від зустрічі з нею, і не схоже, щоб Дагреф отримав від неї якесь задоволення минулої ночі.
  "Ні, пане королю", сказала вона, її очі розширилися. «Я не бачив ні Дагрефа, ні Фердульфа. Як ти думаєш, чому Дагреф прийшов до мене?
  "З очевидних причин", - відповів він і спостерігав, як вона почервоніла. «Він не повернувся до табору і не сказав мені, що кудись збирається. Моя перша здогад полягала в тому, що це означало побачення з тобою».
  "Якщо це означало побачення, то не зі мною". Тепер Маєва здавалася небезпечною з причин, мало пов'язаних із війною.
  "Якщо це не означало побачення з тобою, я не думаю, що це означало побачення з кимось", - сказав Герін. Маєва розслабилася — трохи й неохоче. Лис почухав голову. "Якщо це не означало побачення з тобою, то я не знаю, що це означало".
  Раптом він згадав дивний сон, який йому наснився, сон, у якому він був на межі подій і не міг зрозуміти, що відбувається, незалежно від того, наскільки важливо було з'ясувати, що відбувається. Можливо, йому довелося залишатися осторонь, бо сон справді був націлений на Дагрефа. Вони обоє відзначили, наскільки схожі їхні думки; Герін не знайшов нерозумним те, що він упіймав край мрії, призначеної його синові. Однак це лише порушило наступне цікаве питання: хто чи що націлювалося на Дагрефа?
  На думку спало дві відповіді - імперці і Бітон. Ні, три, бо Маврікс теж міг це зробити, що могло чи могло пояснити відсутність Фердульфа — якщо, звичайно, припустити, що відсутність Фердульфа була пов'язана з відсутністю Дагрефа.
  — Я дуже багато не знаю, — зітхнувши, пробурмотів Герін.
  — Що це, пане королю? - Запитала Маєва. — Із Дагрефом усе гаразд?
  - Цього я теж не знаю, - сказав Герін. Незручно він скочив на коня і поїхав назад у місто Ікос.
  Він попри всі сподівання сподівався, що Дагреф буде тут, коли він повернеться. Він навіть сподівався, що Фердульф буде тут, коли він повернеться. Якщо це не було ознакою розпачу, він не знав, що це було.
  Але ні Дагрефа, ні Фердульфа там не було. «Куди, чорт забирай, вони пішли? Що, чорт забирай, вони роблять?» — спитав він Вана, який показав, що теж не знає відповідей.
  "Нам просто потрібно подивитися, чи попросять імперці з нас викуп", - сказав чужинець. "Якщо у них є Фердульф, наскільки я розумію, вони зможуть його залишити".
  «Є люди, які сказали б те саме про Дагрефа, — похмуро сказав Герін, — але я не з їхнього числа. Якщо він у них, я заплачу стільки, скільки хочуть, щоб повернути його».
  "Ціна, яку вони хочуть, не обов'язково складатиметься із золота, міді або олова", - сказав Ван. "Можливо, це зігнуте коліно".
  "Яка б не була ціна, я її заплачу", - відповів Герін. «Ви думаєте, мені так подобається, коли люди називають мене «лорд-королем», що я викинув би свого сина, щоб вони продовжували це робити?»
  - Ні, - одразу сказав Ван. «І якби ти був настільки дурний, щоб викинути свого сина, ніхто б все одно згодом не називав тебе «паном королем», бо всім було б гидко, якби ними керувала така людина».
  "Ми сподіваємося, що ти маєш рацію", - сказав Герін. Він мав свої сумніви, але не висловив їх чужоземцю. Вану, звичайно, не хотілося б, щоб ним керувала така людина, але багато хто по-справжньому порочні люди правили довго і успішно. Однак у Лиса не було бажання наслідувати їх.
  Він запитував, чи не пішли Дагреф і Фердульф таки на південь, а чи не вирішили вони замість цього вирушити на захід по стежці через примарний ліс назад до земель, що знаходяться під сюзеренітетом Геріна. Йому було важко уявити, чому вони захочуть це зробити - бої тут закінчаться задовго до того, як вони зможуть повернути підкріплення, але йому було важко уявити, чому вони теж підуть відвідати імперців.
  Він ударив стиснутим кулаком у долоню іншої руки. Що то був за сон? Якби він міг побачити це більше…
  Десь у середині ранку його син і Фердульф увійшли до міста Ікоса: з півдня, а не з лісу та пагорбів на заході. Їх ніхто не супроводжував, що, на думку Геріна, означало, що ніхто не бачив їх, поки вони йшли звідти, де б вони не були.
  Це було його перше запитання до них двом: "Де ви були?"
  Жоден не відповів одразу. Мовчання Дагрефа було задумливим. Мовчання Фердульфа здалося Геріну зовсім нехарактерним. Нарешті Дагреф сказав: «Ми пішли подивитися на Сверіласа Слизького».
  "Просто так?" – сказав Герін. «Ти не мав проблем пройти через мої пікети? Ти не мав проблем пройти через пікети імперців? Ти одразу пішов і зайшов поговорити зі Сверіласом?»
  "Так, ми це зробили", сказав Фердульф. Невиразний кивок, який він дав, надав правдоподібності до його слів.
  «Ми це зробили», — луною відповів Дагреф, трохи здивувавшись цьому. «У нас не було проблем із цим. Я знав, що у нас не буде проблем із цим. Мені наснився сон, який сказав мені, що ми не матимемо проблем із цим, і це був справжній сон».
  "Ха!" – сказав Герін. "Я був правий. Сон був націлений на тебе. Він був і в мене, вірніше, його рвана облямівка».
  "А ти?" Тепер Дагреф виглядав зацікавленим. «Я думав, що це могли зробити ви чи хтось інший. Я думав, що хтось зовні намагається зазирнути усередину, можна сказати».
  "Коли мені наснився сон, я нікого більше не помітив", - сказав Фердульф з великим, ніж натяком гордовитості. "Я був один і спілкувався з богом".
  "Який бог?" — спитав Герін. "Твій батько?"
  "Навряд чи", - вигукнув Фердульф. «Мій нещасний батько спілкується, поклавши руку на мою основу, а не мріючи у моїй голові».
  - Тоді з ким? - Запитав Лис.
  — Звісно, з Бітоном, — сказав Фердульф, і Дагреф кивнув головою. «Він дійсно сказав нам піти до Сверіласа Слизького, який дійсно є наймаслянішою річчю, яку я коли-небудь бачив, – і ми так і зробили. У Бітона більше сили, ніж я міг сподіватися протистояти, і я наважуся сказати, що більше сили, ніж мій батько теж».
  Герін не знав, чи це правда. У будь-якому випадку це була не його проблема. Він продовжував намагатися з'ясувати, що було його проблемою: "І що ти сказав Сверіласу, коли побачив його?"
  «Та ми ж сказали йому атакувати вашу армію, звичайно, і не витрачати більше часу на це». Фердульф і Дагреф говорили разом, посміхаючись, будучи впевненими, що вчинили правильно.
  Що ти йому сказав? - крикнув Герін. Як ти міг йому це сказати? Навіщо ти йому це сказав?
  "Це було те, що далекоглядний Бітон велів нам сказати йому", - хором промовили Фердульф і Дагреф. Тільки після того, як ці слова зірвалися з його вуст, усмішка Дагрефа ковзнула на його обличчі. "Цікаво, чому Бітон попросив нас сказати йому це".
  «Щоб занапастити мене?» - Запропонував Герін. «Я не можу придумати жодної іншої причини, а ти? Якщо Сурілас нападе на мене, він потіснить цю армію прямо стежкою через примарний ліс на захід звідси. Він, мабуть, теж розірве нас на шматки, намагаючись стати на цей єдиний шлях. Як ми маємо його стримувати? У нас немає людей, які б могли його стримати. Хіба ви цього не знаєте?
  "Ми це знаємо", - сказав Дагреф. «Звичайно, ми це знаємо. Ми знали це і тоді». Фердульф кивнув головою. "Але тоді це, здавалося, не мало значення", - додав Дагреф здивовано, і Фердульф знову кивнув.
  «Чому Бітон мене ненавидить?» Герін спрямував слова не на сина та маленького напівбога, а на байдуже небо.
  «Він ненавидить тебе, батьку». Тепер Дагреф постарався говорити обнадійливо. «Чому він тебе ненавидів? Моя мати була його Сивіллою на землі».
  "Можливо, він ненавидить мене за те, що я забрав її в нього". Але Герін насупився і похитав головою. Бітон ніколи не виявляв жодних ознак неприязні до свого матчу із Селатре. Але якщо це не був такий знак, що це було? Він не міг відповісти на це запитання, тому знайшов інший, щоб задати його Дагрефу та Фердульфу: «Що ще далекоглядний бог наказав вам сказати Сверіласу?»
  "Нічого особливого", - відповів Дагреф. «Ми повинні були дати йому зрозуміти, що прийшли з посланням Бітона, але нам не склало труднощів переконати його в цьому».
  — Можу сперечатися, що ні, — сказав Герін. Він трохи подумав, а потім спитав: «Бітон велів вам двом розповісти мені щось? Чому він вирішив так вчинити зі мною, можливо цікаво дізнатися, в якомусь болючому сенсі».
  "Ти?" До Фердульфа повернулася деяка зарозумілість. «З якого дива богу хотілося, щоб ми говорили з тобою ? Якби він хотів, щоб ти щось знав, він би послав тобі сон. Але він цього не зробив, чи не так? Він залишив тебе зовні, дивлячись усередину, чи не так? чи не так? Ні, він не хотів мати нічого спільного з такими, як ти.
  Герін не образився, як міг би. Він просто знизав плечима і сказав: "Ну, бог, можливо, теж послав сон прямо Сверіласу Слизькому, але він не вирішив цього зробити, тому я вирішив запитати про це".
  "Для тебе нічого", повторив Фердульф. - Нічого, чуєш?
  "Фердульф, ти ніколи не повинен сумніватися в тому, що коли ти щось говориш, люди тебе чують", - сказав Герін. "Вони можуть іноді - вони можуть часто - бажати цього, але вони це роблять".
  Він сподівався, що це змусить Фердульфа глянути на нього сердито. Натомість дитяче обличчя маленького напівбога прийняло зовсім недитяче вираження задоволення. Що ж до Фердульфа, то Лис зробив йому комплімент.
  Дагреф насупився. "Почекай", сказав він. «Щось було. Я гадаю, щось було».
  "Ні, не було", - обурився Фердульф. «Я просто сказав йому, що нічого не було. Я повинен знати. Я сам наполовину бог, і навіть найкраща половина. Якщо я кажу, що нічого не було, значить, не було, і це дрібниці».
  "Можливо, у нас були різні мрії", - сказав Дагреф. «Можливо, я одержав це, бо я син свого батька».
  "Можливо, ти думаєш, що в тебе це є, тому що насправді між твоїми вухами - камінь, а не мізки", - парирував Фердульф і висунув язик.
  Дагреф залишався незворушним, і це стривожило Фердульфа. "Яка б не була причина, щось було", - сказав юнак. Він повернувся до Геріна. «Ось воно, чого б воно не коштувало: це щось на зразок: « Вибери правильний шлях, залишайся на правильному шляху, не сходи з правильного шляху, незважаючи ні на що ».
  "Яке безглузде повідомлення", - сказав Фердульф. «Ти, мабуть, сам це вигадав. Навіщо богові говорити таку дурість?
  "Я не знаю", - відповів Дагреф. Останнім часом я виразно чув, як напівбог говорив чимало дурниць.
  Фердульф насупився. Герін запитав: Який шлях?
  Його син знизав плечима. «Я не міг тобі нічого сказати. Поки ти не спитав, я навіть не знав, що я взагалі маю для тебе якесь повідомлення».
  "Можливо, це стежка через ліс на захід звідси", - сказав Герін. Але потім він похитав головою. «Я справді не розумію, як таке можливо. У цьому лісі є лише одна стежка. У цьому немає нічого правильного або неправильного: ти або на стежці, або в лісі, а якщо ти в лісі, що ж, це дуже погано для тебе. Так про що, чорт забирай, каже Бітон?»
  "Щось, що ти надто неосвічений, щоб зрозуміти", - сказав Фердульф.
  "Я надто неосвічений, щоб багато чого розуміти", - сказав Ліс. «Чому я терплю тебе, відразу спадає на думку».
  Перш ніж Фердульф встиг відповісти, з півдня прискакав вершник. «Пан королю!» вигукнув він. «Пан королю! Імперці атакують, пане королю!»
  * * *
  Після цього все, здавалося, трапилося одночасно. Лис крикнув своїм людям вишикуватися в бойову лінію перед містом Ікос. Вони все ще формували його, коли до них повернулися вершники Рівіна. — Вибачте, пане королю, — сказав один із вершників, витираючи кровоточивий поріз на лобі. «Проклятих педерастів дуже багато, щоб ми могли їх стримати, і вони теж наступають».
  "У Сверіласа є спосіб зробити це", - розгублено відповів Герін.
  "Що тепер?" - вигукнув Фердульф. "Що тепер?" Він підстрибнув у повітря. Будь-хто міг би зробити це у збудженому стані. Однак Фердульф був не просто кимось. Він більше не спускався.
  Дагреф відповів йому раніше, ніж Герін встиг: «Тепер ми боремося. Що ми ще можемо зробити? Навіть якщо ти плаваєш, як свинячий міхур, твій розум має бути кращим, ніж той, яким володіє сечовий міхур або навіть свиня». Отруйний погляд Фердульфа показав, що навіть Лисі було б важко бути більш уїдливим саркастичним.
  - Так, - сказав Герін. «Тепер ми боремося. Тепер ми…» Його голос затих. Він перевів погляд з Дагрефа на Фердульфа і назад. Погладивши на мить бороду, він підійшов до Дагрефа і поцілував його в щоку. Потім він зробив те саме з Фердульфом.
  Що це було за допомогу, батьку? - спитав Дагреф. Коментарі Фердульфа були набагато різкішими, але мали той самий загальний зміст.
  "Розуміння", - відповів Герін. "Принаймні, я сподіваюся на розуміння". Якщо це не розуміння, якщо це щось крім розуміння, то я маю ще більші проблеми, ніж раніше, і я думав, що цього не може бути . Він не сказав цього вголос. Насправді він сказав: Давай. Нам потрібно зустрітися з цією грабіжною храми повією зі Сверіласа з бронзовими краями, перш ніж ... »
  — До чого, батьку? Дагреф втрутився.
  «Перш ніж ще щось станеться», — сказав Ліс — не та відповідь, яка розрахована на задоволення його сина. Проте задоволення сина був йому найнагальнішим питанням у той час.
  Дагреф кинув на нього роздратований погляд. «Ви навмисне незрозумілі, як Сівілла, коли Бітон говорить через неї», - поскаржився він. «Ти…» А потім, як і у випадку з батьком, його голос затих. — Хіба це не було б цікаво? - пробурмотів він.
  — Про що ви говорите двоє? Голос Фердульфа звучав ще більш дратівливо, ніж зазвичай.
  Ти напівбог. Використовуй свою напівбожественну мудрість, щоб розібратися в цьому», - сказав Герін. "Поки ти цим займаєшся, чому б тобі не злетіти і не розповісти мені, що Сурілас намагається з нами зробити?"
  «Для цього я вам не потрібний. Ви можете бачити його звідси», — відповів Фердульф, що було гнітюче правдою. Але маленький напівбог таки злетів у повітря, можливо, не тільки через можливість помахати задом перед Геріном і Дагрефом, а й з будь-якої іншої причини. Він полетів.
  "Сподіваюся, ти не помиляєшся, батьку", - сказав Дагреф.
  - Я теж, - сказав Герін. "Повірте, я теж".
  Перш ніж Лис встиг сказати щось ще (хоч сказати було більше нічого), Ван примчав і зажадав знати, чому в п'яти пеклах він і Дагреф ще не були в колісниці і чому вони не кинулися вперед, щоб розбити Звірилася на якесь велике кількість дрібних шматочків. "Ми повинні спробувати, батько", - додав Дагреф.
  "Я знаю, що так", відповів Герін. — Ну тоді давайте про це. Він ступив у колісницю, де Ван уже чекав і кипів. Те саме зробив і Дагреф, який смикнув поводами і змусив коней рушити.
  Ван із сумнівом подивився на Геріна. — Ви на нас нападаєте, капітане? він вимагав. «Ви думаєте, що ми готові, як шматок яловичини на вогні? Ви їдете, очікуючи, що вас уб'ють?
  Герін похитав головою. Ні. Насправді, якраз навпаки. Я не думаю, що ми виграємо цю битву, але я не втратив надії на війну. Насправді, я маю більше, ніж я трохи зробив. деякий час тому".
  Тепер погляд чужинця був запитальним. За мить він знизав плечима. «Добре, у тебе є якийсь план, який готується у твоєму маленькому мозку. Мені не потрібно знати, що це таке зараз. Поки що щось є, і ти не відмовився від нас. "
  "Я ніколи цього не робив", - сказав Герін. "За ці роки я кілька разів був близький до цього, але ніколи не здавався".
  Попереду його колісничного загону вершники Рівіна та деякі храмові варти випрямлялися, щоб уповільнити загін, очолюваний Сверіласом Слизьким. «Елабон! Елабон! Елабон!» — кричали імперці, їхні бойові кличі лунали крізь крики людей із півночі.
  «Давайте вдаримо їх!» Герін крикнув своїм солдатам. Він вихопив стрілу з сагайдака, випустив її і викинув імперіал з колісниці. Його люди аплодували. Особливої надії на перемогу у них, схоже, теж не було, але в атаку вони йшли з волею.
  І на якийсь час вони відтіснили імперців до святині Бітона. «Храмові грабіжники!» - Кричали охоронці Бітона. Вони билися з люттю, яка робила їх сильнішими, ніж їх чисельність. Вершники Рівіна щосили намагалися вивести воїнів Елабонської імперії з рівноваги. Герін почав ставити питання, що він робитиме, якщо його армія переможе ворога. Це означало б, що він помилився у своїх уявленнях про те, як усе піде.
  Він знизав плечима. «Це буде не вперше, коли я помиляюся», — промимрив він.
  - Що це, Фоксе? - Запитав Ван.
  "Нічого особливого, повірте мені", - відповів Герін.
  Відразу за межами пострілу з лука стіни храму імпульс його контратаки затих. У Сверіласа було дуже багато людей, і він був дуже хорошим лідером, щоб дозволити слабшим силам перемогти його. Його люди згуртувалися і почали просуватися не лише вперед, а й на обидва фланги. Солдатам Лиса довелося відступити, щоб їх не обійшли з флангу та не відрізали.
  Герін ставився до цього відступу спокійніше, ніж під час попередніх битв, у яких імперці використовували свою чисельність, щоб перемогти. — Ти знаєш дещо, — сказав Ван. "Що це таке?"
  "Сказати, що я щось знаю , ймовірно, зайти далі, ніж слід", - відповів Лис. "Хоча в мене є деякі ідеї".
  «Ах, це добре. Це нормально". Ван просяяв. Він навіть не спитав, у чому ідея. Натомість він тицьнув пальцем в обличчя свого друга. "Ось бачиш? Хіба я не казав тобі, що ти щось придумаєш. А ти, ходячи з дощовою хмарою над головою, ти сказав мені, що я був неправий. Ти сказав мені, що я божевільний».
  "Я не знаю, помилилися ви чи ні", - сказав Герін. "Але якщо тобі цікаво, я все ще думаю, що ти божевільний".
  Коли він наказав армії відступити через місто Ікос, не обороняючи будинки та інші будівлі, Ван похитав головою і сказав: «Вам не потрібно ставити питання, чи не божевільний я. Я — той, кому потрібно запитати, чи ти дурний».
  "Можливо, так воно і є", сказав Герін. "Ми дізнаємося досить скоро".
  На північ від міста у нього залишалося два вибори: він міг відступити на вершину долини і спробувати прорватися через круті пагорби в будь-який бік, або він міг повернути на захід і піти однією вузькою, звивистою дорогою через древній ліс, що лежить між долиною та Елабонською дорогою . Без вагань він направив своїх людей на захід.
  «Залишайся на цьому шляху!» - крикнув він воїнам. «Клянуся всіма богами, і особливо далекоглядним Бітоном, залишайтеся на цьому шляху!»
  «Яким шляхом вони могли піти, Фоксе?». – сказав Ван. «Зрештою, він лише один. Ми йшли вздовж нього, йдучи на схід і на захід, досить часто знати».
  "Погляньте ще раз", - запропонував Герін.
  Ван так і зробив, і очі його розширилися. Як тільки він перестав дивитися на всі боки, він подивився на Геріна. "Я не божевільний", - сказав чужинець. «У всякому разі, я знаю, що я не такий уже божевільний. Якщо ви скажете мені, що раніше до лісу піднімалося півдюжини доріг, я назву вас брехуном в обличчя. Я знаю краще. Вони цього не зробили. Раніше це було тут.
  "Якщо тільки я не збожеволів, вчора їх тут не було", - відповів Герін. "Однак це не означає, що їх зараз тут немає". Він підвищив голос і знову крикнув: «Залишайтеся на цій дорозі, хлопці! Що б не сталося, залишайтеся на цій дорозі!
  Батьку, звідки ти знаєш, що це правильно? - спитав Дагреф.
  Герін кинув на нього стурбований погляд. - Ні, - відповів він тихим голосом. "Але я думаю, що це так, і це доведеться зробити". Він видав ще один крик: «Залишайтеся на цій дорозі, їй-богу!»
  «Але, пане королю, вони обходять нас із флангу!» - крикнув один із його людей зляканим голосом. Солдат вказав на обидві сторони. Справді, Сверілас Слизький, маючи чисельну перевагу, розділяв свої сили, спрямовуючи їх частини по нових стежках, що з'явилися по обидва боки від тієї, якою йшли Герін і його люди. Ікос, що ніколи раніше не бував у долині, Сверилас не знав і не міг знати, що вони новачки.
  «Тримайся шляху!» Герін знову крикнув. Він глянув уперед. Ліс ставав дедалі ближче. Кілька імперців — достатньо, щоб закрити пролом, якщо його армія спробує змінити свій курс, — йшли за людьми північних земель дорогою, якою вони йшли. Однак більшість поспішила іншими стежками, що ведуть до лісу.
  Ван усміхнувся, але навіть грубуватий чужинець тепер звучав трохи нервово. "Я знаю, про що думає Сверілас", - сказав він. "Я знаю, про що він думає, син сутенера".
  - Я теж, - сказав Герін. «Він думає, що всі ці дороги зійдуться у лісі. Він думає, що прожене людей по деяких із них, випередить нас, відріже нас і розіб'є нас раз і назавжди. Якщо подивитися на речі з його точки зору, З точки зору це хороший план. Насправді він навіть кращий за хороший план. Або так і було».
  - Так, - сказав Ван глухим голосом. "Це було б."
  Поки він говорив, Дагреф в'їхав на колісниці під дерева. Це була одна з останніх машин жителів півночі, які в'їхали в ліс на захід від долини Ікос. «Тримайтеся шляху», — крикнув Герін вершникам та екіпажам колісниць попереду. «Заради свого життя, залишайтеся на стежці! Проїжджайте до кінця лісу, і ми побачимо, що станеться потім».
  Він сподівався, що вони його почули. Він сподівався, що вони його почують . Він не знав, не мабуть. Звук тут, під цими величезними, незмірно стародавніми деревами, мав іншу якість. Гуркіт і скрип осі колісниці, тупіт кінських копит здавалися далекими, приглушеними, ніби не зовсім від цього світу. Він взагалі майже не чув галасу інших машин.
  Світло теж змінилося. Коли він просочувався крізь переплетені над головою гілки, він ставав зеленим і змінювався, роблячи відстані оманливими та важкими для виміру. Герін уявляв, що спостереження під водою буде приблизно таким. Зелений колір теж не був звичайним відтінком, який був би у лісі. Лис не міг би сказати, чим це відрізнялося, але це було так. Він помічав це щоразу, коли входив у це дивне місце. Можливо, тому, що стільки дерев і кущів тут не росло більше ніде у світі. Але, можливо, це сталося ще й тому, що решта світу не повністю вторглася у це місце.
  Герін поплескав Дагрефа по плечу. "Зупиніть машину", - сказав він.
  Його син корився. Останні кілька екіпажів колісниць, що йшли за ними, пройшли повз. Чоловіки в цих машинах з цікавістю та тривогою дивилися на Геріна. Дагреф теж виглядав цікавим і, можливо, трохи стривоженим. "Якщо ми чекатимемо тут дуже довго, батько, імперський авангард буде поряд з нами", - сказав він.
  «Чи будуть вони?» Герін похитав головою. «Можливо, ти й маєш рацію, але я так не думаю. Слухай».
  Слухняно Дагреф схилив голову набік. Ван також. Те саме зробив і Лис. Він чув ще слабше, як його власні люди поспішали на захід через старий, наповнений привидами ліс. Це було все, що він міг чути, якщо не брати до уваги кілька м'яких шурхіт звірів, яких він чув раніше, але від яких ніколи нічого не бачив, окрім кількох разів зелених очей.
  «Де імператорські повії?» Ван обурився. «Вони мають гриміти прямо за нами. Дагреф правий; вони повинні напасти на нас будь-якої миті. І вони теж мчать іншими стежками, кумедними, по обидва боки від нас. Ми маємо їх почути. Там також. Їй-богу, як ми могли їх пропустити? Але я, чорт забирай, нічого не чую. Він заткнув вухо пальцем, наче це могло допомогти. "Де вони?"
  "Я не знаю." Герін також не почув імперців. Як сказав Ван, він мав це зробити. І він більше не міг чути своїх людей. Тепер він чув тільки власне дихання, дихання Дагрефа і Вана, важке дихання коней і дзвін їхньої упряжі. "Повернися", - сказав він синові. «Розгорни колісницю і повертайся до Ікоса».
  — Я зроблю це, батьку, — сказав Дагреф, — але якщо ти впевнений, що хочеш, щоб я цього зробив.
  — Продовжуйте, — сказав Герін. Злегка похитавши головою, Дагреф клацнув поводи і кудахтав кіньми. Він явно чинив опір. Як і тварини. Вони закочували очі, пирхали і трясли вухами. Але вони підкорялися Дагрефу, а він підкорявся Геріна. Колісниця звернула на стежку, яка була ледь досить широка для цього, і покотилася на схід.
  Далеко воно не покотилося. Тільки-но він завернув за перший поворот, дороги вже не було. Дерева та кущі перегороджували шлях, немов вони росли тут останні сто років. Дагреф дивився на нього. «Як ми могли пройти цим шляхом, якщо шляху вгору немає?»
  Перш ніж Герін зміг відповісти, Ван сказав: «Деревам у цьому лісі не можна довіряти, і це факт. Вони рухаються якимось чином – я бачив це раніше. ."
  "Він правий", сказав Лис. — Я теж ніколи не бачив цього таким, бо… — Його голос затих. Щось спостерігало за ним з-під прикриття кущів. Він не міг сказати, що чи хтось це був. Він навіть не міг розгледіти його очей, оскільки іноді міг помітити очі дивних істот, що мешкали в цьому примарному лісі. Але він знав, що там.
  Щось перейшло від нього до нього, а також до Дагрефа та Вану. Це не було послання у словах. Однак якби це було так, потрібно тільки два: піти . Дагреф повернув колісницю назад на захід. Тепер коні, здавалося, були раді тікати. Вони поспішили геть від новозбудованого бар'єру. Герін ні в якому разі не звинувачував їх.
  М'яко сказав Ван: «Цікаво, що відбувається за цими деревами. Цікаво, що відбувається у інших місцях лісу. Щось тихе, але не те, що я думаю, робить імперців дуже щасливими».
  «Я б сказав, що ти, швидше за все, маєш рацію», - погодився Герін. «Яким би слизьким не був Сверілас Слизький, я думаю, він просто натрапив на те, з чого вже не зможе вислизнути».
  "Хотів би я знати, що відбувається з імперцями", - сказав Дагреф.
  У нього було все те ж невпинне бажання Геріна дізнатися. У нього була лише невелика частина років батька, щоб стримати цей свербіж. Тим не менш, Герін знайшов правильне питання: «Чи хочете ви знати настільки сильно, щоб зійти з дороги?»
  Дагреф обдумав це, потім похитав головою. Він також не витрачав багато часу на роздуми.
  Герін ставив питання, що станеться, якщо раптово дорога попереду перекриється, як це сталося з дорогою позаду. Що б це не було, він не думав, що зможе щось із цим вдіяти. Він сподівався, що це буде швидко.
  Але тут він почув перед собою гуркіт і скрип колісниць. Не кажучи ні слова, Дагреф пустив коней швидше. Невдовзі вони наздогнали машини в тилу його загону. Люди в цих колісницях звернулися до Геріна та його товаришів. «Пан королю!» сказав один із них. "Ми не думали, що ти знову підеш цим шляхом, коли ти там зупинився".
  «Ну, от і я», — відповів Лис, рішуче намагаючись, щоб його голос звучав якомога нормально. «Тепер ти радий чи шкодуєш?»
  «О, радий, пане королю!» — сказав солдат, та інші підтримали його. "Як ви думаєте, наскільки сильно відстають імперці?"
  Дагреф і Ван подивилися на Геріна. Він, у свою чергу, шукав найкращу відповідь, яку міг дати. "Далі, ніж ви думаєте", - сказав він нарешті, а потім, якому сподобалося звучання цих слів, повторив їх: "Так, далі, ніж ви коли-небудь могли подумати".
  Воїни сприйняли це буквально і змарнували його тон. "Це добре", - сказав один з них. «Можливо, ці виродки згорнуть не туди і заблукають у цьому смердючому лісі».
  "Можливо, і так", - сказав Герін, знову з іронією, яку його люди не вловили. Однак коли він заговорив знову, він зовсім не іронізував: «Я сподіваюся, що ми самі в них не заблукаємо».
  "Не розумію, як ми могли це зробити", - сказав солдат. «Це лише одна дорога, і здається, що вона йде прямо через неї. Немає нічого простішого». Герін нічого не сказав. Він, Ван і Дагреф знову перезирнулися. Потім цей солдат заговорив ще раз спантеличеним тоном: «Цікаво, що сталося з рештою імперців, тими, хто пішов іншими шляхами».
  - Я теж, - урочисто сказав Герін. "Я теж."
  Він відчув полегшення, коли солдат мав рацію: дорога залишилася прямою, і жителі північних земель вийшли з лісу на яскраве полуденне сонячне світло. Рівін, який був одним із перших, збудував їх у бойовий порядок, щоб протистояти імперцям. «Якщо ми завдамо їм сильного удару, — кричав він, коли Герін вийшов з лісу, — ми отримаємо ефективну чисельну перевагу, оскільки більшість із них усе ще будуть під деревами».
  — Ти збираєшся розповісти йому, батьку? — тихо спитав Дагреф.
  Герін похитав головою. "Я поки точно не знаю", - сказав він. "У всякому разі, ця подія розповість краще, ніж я міг би".
  Фердульф прилетів. Чи знаєте ви, що мені довелося їхати на колісниці, як звичайному смертному, всю дорогу через цей потворний ліс? він вимагав. - Ну? А ти?
  - Здається, ти вижив, - сухо відповів Герін. Фердульф вп'явся поглядом, а потім роздратовано відлетів.
  Армія чекала, чекала та чекала. Зрештою, коли сонце почало сідати, солдати розбили табір. Жоден імператор не вийшов із лісу ні тоді, ні будь-коли.
  * * *
  Коли настав ранок, Лиса знову поїхала до лісу. Йому не склало труднощів пройти його. Це здавалося так само нормальним, як і завжди, можливо, навіть трохи ближче до нормального, ніж він коли-небудь знав раніше. Або, можливо, дивина, що жила всередині, на якийсь час вщухла.
  Незабаром Ван сказав: «Зараз ми знаходимося далі, ніж були вчора, коли розгорнулися і слід зник, чи не так?»
  - Так, я так думаю, - відповів Герін, і Дагреф кивнув головою. За мить Лис додав: «Вона все ще тут. Або, скоріше, воно знову тут. У будь-якому випадку, це ніби ця штука ніколи не зникала, чи не так?»
  — Але чи не так? Ван спрямував на Геріна звинувачуючий погляд. Ти знав, що це станеться, чи не так?
  "Цей?" Герін похитав головою. «Я гадки не мав, що це станеться. Я сподівався, що щось станеться, якщо імперці увійдуть до цього лісу, і мені пощастило виявитися правим».
  "Ні, якщо імперці прийшли в цей ліс ", - сказав Дагреф. "Правильна фраза - якби імперці прийшли в цей ліс ..."
  «Яка, чорт забирай, різниця?» – сказав Ван. «Ліс-ліс. І що? Ти не бард, щоб скаржитися, що один не сканує, а другий сканує. Він зробив паузу. Дагреф виглядав дуже самовдоволеним, але нічого не сказав - рідкісна стриманість для хлопця його віку. Герін теж нічого не сказав. Ця тривала мовчанка попередила Вана, що він щось упускає. Хоч він і не був таким швидким, як Герін чи Дагреф, він не був дурнем. За мить він клацнув пальцями. "Оракул!"
  Дагреф посміхнувся. Герін тільки кивнув. "Так, оракул", - сказав він.
  Ван ляснув його по спині, майже настільки сильно, що викинув із колісниці. "Ти підлий сучий син", - сказав він захопленим тоном. «Ти підлий сучий син. Коли Сівілла говорила про «бронзу і дерево», я був упевнений, що вона мала на увазі мечі, списи та наконечники стріл, з одного боку, та колісниці, з іншого. Хто б так не подумав?
  "Я теж так подумав насамперед, і мені не соромно в цьому зізнатися", - сказав Герін. «І ми продовжували битися з імперцями, а вони продовжували бити нас по зубах. Це не дивно, якщо розібратися — вони мали вдвічі більше людей, ніж ми, досить близько».
  «Немає нічого кращого, ніж коли знову і знову доводиш свою неправоту, що змушує тебе думати, що ти, можливо, неправильно витлумачив оракула», - зауважив Дагреф, страшенно схожий на батька. Ти вже виконав одну умову вірша, коли Рівін закликав Маврікса, але бог відмовився нам допомогти.
  - Навіть так, - сказав Герін, киваючи.
  "Однак один фрагмент вірша досі мене спантеличує", - сказав Дагреф. "Вони клацають, плавають і завжди створюють проблеми"? Про що, чорт забирай, там говорив далекоглядний бог?»
  Герін подивився на Вана. Чужоземець дивився на нього. Він не міг би сказати, хто з них засміявся першим. Дагреф обурено пирхнув. Все ще сміючись, Герін сказав: "Ця частина відповіді оракула здалася мені досить простою, навіть у той час".
  "І мені теж", - додав Ван.
  "Ну, я не стежу за цим", - сказав Дагреф, з кожним моментом злуючись все більше. — І більше, дозвольте мені сказати вам…
  "Ні, дозвольте мені сказати вам", - перебив Лис. — Ти зараз клацаєш. Не ти плаваєш, а хтось із твоїх знайомих плаває».
  Дагреф зупинився і глянув. - Фердульф та я? - сказав він голосом, набагато тихіше, ніж той, що він зазвичай говорив. Герін кивнув головою. Очі Дагрефа стали ще ширшими. «Як бог знайшов місце для нас із Фердульфом у своєму пророцтві?»
  Ван засміявся. «Ти не найперспективніший матеріал, хлопець, але ніхто не знає, що може зробити бог».
  Дагреф повернув голову і окинув чужинця брудним поглядом через плече. Він відкрив рота. За висловом його обличчя Герін знав, що він збирається сказати: щось на кшталт: « Можливо, ти не думаєш, що я такий великий, але у твоїй доньці інші ідеї ».
  Без найменшого вагання Герін штовхнув Дагрефа в кісточку. Замість того, щоб сказати те, що він збирався сказати, Дагреф злякано скрикнув. "На цій дорозі з усіх доріг, - сказав Герін, - вам краще тримати очі перед собою і думати тільки про те, що ви робите, - і більше ніде".
  Він не міг би діяти менш хитромудро, якби вдарив Дагрефа гілкою по голові. Дивно, але Ван не помітив, що той дав багатозначний натяк. І що ще дивніше, Дагреф це зробив.
  Потім, через мить, Лис зовсім забув про необачність, від якої він врятував Дагрефа. Крізь стукіт кінських копит, крізь скрип осі і стукіт коліс машини він уловив шум іншої колісниці — колісниці, що прямувала на захід, прямо до нього.
  "Зупини колісницю", - сказав він Дагрефу і потягся через плече за стрілою. Його рука тремтіла, коли він одягав дерево на тятиву. Його серце билося. Холодний піт виступив у нього на лобі. Після катастрофи, що спіткала армію Елабонійської Імперії в цьому примарному лісі, хто міг - хто міг - їхати ним зараз? Чи це було правильне питання: що зараз може їхати зачарованим лісом?
  Їздила інша колісниця, стійка і впевнена, ніби їй належала не тільки дорога, а й решта лісу. Ван щось пробурмотів собі під ніс. Це було не елабонською мовою. Це було не якоюсь мовою, яку Герін розумів. Під засмаглою шкірою чужинець був блідий. Він також не знав, хто або що могло знаходитися в тій іншій машині, і, схоже, йому не подобалася жодна з можливостей, що спадала йому на думку.
  Дагреф стискав батіг так, що його кісточки пальців побіліли. — Це господар цього місця, батьку? він прошепотів.
  "Я не знаю", - прошепотів Герін у відповідь. «Я не знаю, чи є тут будь-який господар. Якщо і є, то я не знаю, чи він майстрів, які їздять на колісниці. Але я думаю, що ми маємо намір це з'ясувати».
  Через невеликий поворот дороги з'явилася інша машина. Герін, Дагреф і Ван закричали, щойно помітили це. Водій іншої команди теж скрикнув від жаху та здивування. Те саме зробив і його пасажир, який підняв руки вгору і мекав: «Я здаюся! Пощадіть мене, клянусь богами!
  — Та це лише пара імперіалів, — сказав Герін з повільним подивом. — Ви вчора заходили в цей ліс? Чи змогли б вони вижити, коли всі їхні товариші… зникли?
  Але обидва імперці похитали головами. «Їй-богу, ні!» - Сказав пасажир. «Ми не воїни, ми лише невинні кур'єри».
  Герін дивився. Імперські кур'єри, яких він знав, були готові до будь-яких труднощів і доставляли послання будь-що-будь. Ці хлопці були ганьбою для породи — або це, або вона дуже погіршилася за те покоління, протягом якого вона не працювала на північ від Високого Кірса.
  «І яке повідомлення ти доставив Сверіласу Слизькому?» він запитав. Коли кур'єри вагалися перед тим, як заговорити, він продовжив: «Ви можете сказати мені зараз, або ми можемо зняти сумку з посланням з вашого тіла і прочитати, що в ній». Він направив цибулю в обличчя водія. - Що це буде? У тебе не так багато часу, щоб прийняти рішення.
  Жоден із кур'єрів не був озброєний нічим, крім ножа на поясі. Мабуть, вони думали, що їдуть безпечною країною і що Сурілас уже розгромив Геріна. Лис посміхнувся. Вони не знали всього, що треба було знати.
  "Поговоримо", - відразу сказав пасажир. Водій міг би сказати щось інше, якби не дивився на стрілу з відстані досить близької до того, щоб його очі скосилися. Як би там не було, він похмуро кивнув. Пасажир продовжив: «У будь-якому випадку вам, напевно, ця новина сподобається».
  "Як ми дізнаємося, поки не почуємо?" Герін не опустив цибулю. "Висловлюватися."
  І кур'єр так і зробив: «Нас послали сюди, щоб відкликати лорда Сверіласа та лорда Арпуло для виконання нагальніших завдань, ніж придушення цих напівварварських північних земель. Усі сили імперії необхідні у важливіших провінціях, оскільки ситоніанці підняли запекле повстання».
   XII
  Повернувшись у табір на захід від примарного лісу, Герін вивчив наказ, який імперські кур'єри віддали Сверіласу Слизькому. Один із них досить добре резюмував цей наказ: Креббіг I відмовлявся від завоювання північних земель, тому що, як він писав, «злі, підступні, закулісні ситонианці та їх зніжені та женоподібні боги об'єдналися в зловмисному змові, щоб скинути наше правління на Синь яку ми не пропонуємо і не потерпимо».
  Якщо колись двоє чоловіків були спантеличені, то це були кур'єри. Те, що супротивники Суріласа захопили їх, це одне, і вже досить погано. Те, що армія Суріласа зникла з лиця землі, було чимось іншим, і набагато гіршим.
  Герін не гаяв часу на пояснення з ними. По-перше, він сам був далекий від впевненості у поясненнях. По-друге, у нього були справи важливіші, ніж задоволеність пари ув'язнених.
  "Ти бачиш?" - сказав він Лисові Рівіну. «У Маврікса були й інші думки, окрім північних земель. Не дивно, що йому не хотілося нам допомагати, і не дивно, що він не подякував тобі за те, що ти підштовхнув його під лікоть».
  — Дуже добре, пане королю, — сказав Рівін. «Озираючись назад, ви маєте на це право. Але тоді ви не могли бачити, озираючись назад, і я теж. Навіщо мене дурити, коли я робив усе, що міг? Це було таке гарне питання, що Герін не відповів на нього.
  Він запитав Фердульфа: Що ти зараз думаєш про свого батька?
  «Я думаю, що він одіозний, п'яний дегенерат, який випадково надав вам послугу з причин, які не мали до вас жодного відношення, а лише з його власних егоїстичних бажань», — відповів Фердульф.
  Це було просто відверто. Насправді це було настільки відверто, що у Лисиці почався напад кашлю. «О, та гаразд», сказав він, коли знову зміг говорити. «Я майже ніколи не чув, щоб Маврікс хникав».
  Фердульф замислився над цим кілька хвилин. Коли він перестав обмірковувати це, він розсміявся одним із небагатьох сміхів, які Герін колись чув від нього. Потім він сплив, задоволений маленький напівбог, зазвичай задоволений тим, що когось іншого щойно образили.
  Дагреф підійшов до Геріна. «Батьку, між нашою армією та армією Арагіса ми чисельно перевершуємо імперців. І оскільки Арпуло все одно наказано відступити…»
  — Ми можемо побити його по голові та плечах, поки він іде, — втрутився Герін. — Так, я маю намір це зробити. Якщо імперці втратять одну зі своїх армій тут, у північних землях, а іншу розріжуть на шматки, це буде ймовірно, пройде чимало часу, перш ніж вони знову сунуть свій ніс у Верховні Кіри, незалежно від того, чи подавали вони ситонське повстання чи ні».
  «Ах, це нормально. Це дуже добре". Дагреф виглядав полегшеним. «Мені просто цікаво, чи не вислизнув хтось від тебе через те, що так багато всього відбувається так швидко. Я радий, що цього не сталося.
  "Ні, мені вдалося там утриматися", - відповів Герін. «Я ще не виступив проти Арпуло, але збираюся це зробити. Після цього в списку є ще дві справи, а потім, якщо боги дозволять, я думаю, ми зможемо повернутися до Ніффета».
  "Ах". Дагреф підняв брову. "А це-?"
  Його батько почав відзначати їх на пальцях. «По-перше, мені потрібно подивитися, як справи з Арагісом Лучником. Не забувай, ми прийшли на південь, щоб вести війну з ним, а не з Елабонською імперією. Якщо імперці досить нашкодили його землям, це буде ще багато часу, перш ніж він зможе подумати про те, щоби знову з нами поспілкуватися. Якщо ні, наступної весни ми розпочнемо новий куплет старої пісні.
  Дагреф кивнув головою. «Так, я сам це бачив. Насправді це єдине, що я бачив. А що ще?"
  «Я хочу послати когось у те село недалеко від Елабон-Уей і дізнатися, що збирається робити Еліза», - відповів Ліс. «Якщо вона захоче вирушити у володіння Дюрена, я її надішлю. Якщо вона поїде туди одна, то, швидше за все, її мета — посіяти розбрат між мною і твоїм зведеним братом».
  — Як ти гадаєш, вона могла б? — спитав Дагреф, широко розплющивши очі. Він завжди тріпотів перед Дюреном, як молодші брати часто відчувають страх перед старшими.
  «Я так не думаю, – відповів Герін, – але я не знаю. І я не хочу бути неприємно здивованим. Тепер, коли я знаю, де вона, я хочу доглядати її». Він не думав, що Елізі це сподобається, але він не збирався втрачати багато сну через те, сподобається вона їй чи ні.
  Він закінчив пояснення, але Дагреф не пішов. Натомість юнак глибоко зітхнув і сказав: «Батьку, я знаю, як я хочу використати обіцянку, яку я отримав від тебе, коли ми йшли на південь».
  "Ти?" Герін сказав, сподіваючись, що він досить добре впорався з маскуванням побоювань під ввічливою цікавістю.
  "Я роблю." Дагреф звучав дуже рішуче. Почувши, наскільки рішучим його голос, Лис мав пишатися. Насправді це дійсно змушувало його пишатися. Це також змусило його більш ніж злякатися.
  «Вважаю, ви збираєтеся мені розповісти», — сказав він, коли його син не виявив жодних ознак того, що робить щось подібне.
  "Ах, так, звичайно." Дагреф клацнув пальцями і роздратовано глянув на себе. «Правильно. Тобі треба знати». Він зробив ще один глибокий вдих; можливо, він теж був менш стійким, ніж йому хотілося здатися. Видихнувши і знову вдихнувши, він сказав: «Коли настане час, я хочу, щоб ти поговорив за мене з Ваном про Мейву».
  "У тому, що все?" — спитав Герін, намагаючись приховати здивування. Дагреф кивнув головою. Лис поклав йому руку на плече. "Я зроблю це." Він сам глибоко зітхнув. «Я б все одно зробив це. Якщо хочеш, можеш повернути свою обіцянку і зберегти її для чогось іншого».
  Дагреф зважив на це. Ти турбувався про те, про що я попрошу, чи не так? він запитав. Лис кивнув; він навряд чи міг вчинити інакше. Дагреф потер підборіддя, частина пуху на якому почала темніти. — І все-таки ти дозволив мені стримати обіцянку і поговорити з Ваном?
  — Я щойно так сказав, чи не так? Герін ставив питання, як сильно він про це пошкодує.
  Але Дагреф похитав головою. “Це було б неправильно. Я відмовився від цього добровільно, заради чогось, що для мене має значення — ну, ти знаєш, як багато це для мене означає».
  "Так." Чи матиме це велике значення для Дагрефа через півроку чи через п'ять років… хто міг знати до цієї події? Так, далекоглядний Бітон, але не має меншої сили.
  Дагреф зробив рух, ніби намагаючись відштовхнути батька. "Це було б неправильно", - повторив він. «Зроби те, що я тебе просив, і це поставить нас у глухий кут».
  "Ні." Тепер Герін похитав головою. “Це зробить нас чесними. Я не хочу, щоб ми вдвох розлучилися».
  «Це справедливо, тату. Я теж". Дагреф глянув на Геріна краєм ока. «Якби я це зробив, я міг би легко попросити ще щось». Більше він нічого не сказав, не думаючи про Мейву, але саме це він мав на увазі, і Герін це знав.
  «Тож ти міг би». Герін визнав те, що навряд чи міг заперечити. «Якщо ти вирішив не робити цього, чи можемо ми продовжити справу щодо повернення імперців на їхній бік гір?»
  — О, я вважаю, ми можемо, — сказав Дагреф настільки великодушно, що батькові захотілося дати йому по зубах. Потім вони обоє засміялися. Чому ні? Вони обидва отримали те, що хотіли.
  * * *
  Син Арпуло Верекаса все ще збирав загони, які він мав на землях Арагіс, коли Герін ударив його. Армія Лиса вторглася до ряду загонів та облогових загонів Арпуло; Останнє, на що очікував Арпуло, це те, що Сверілас і весь його загін повністю зникнуть зі сцени. Чекав він на це чи ні, але це сталося. Його відхід став негідною втечею.
  Коли Арпуло відступив від однієї фортеці, яку він тримав у облозі за іншою, солдати Арагіса, замкнені всередині цих фортець, вийшли вперед і приєдналися до Геріна, відтісняючи імперців все далі на південь. Вони покірно приймали накази Лиса і підкорялися йому набагато охочіше, ніж часто робили його власні солдати.
  "Я знаю, чому", - сказав Ван з лукавою усмішкою. «Вони все ще звикли до Лучника, у якого вистачило б сміливості на підв'язки, якби спробували сказати йому «ні». Вони не знають, наскільки ти м'який».
  - Хм, - сказав Герін. Як мені це сприйняти? Він підняв руку. - Неважливо. Насправді, я не хочу знати. Я просто спитаю тебе ось що: якщо я такий м'який, чому ніхто ніколи не піднімав успішного повстання в двадцяти з гаком років - і багато з них були дуже дивними -роки?"
  "У цьому немає нічого складного, капітане", - відповів чужоземець. «Хто піде за бунтівником проти тебе? Ким би не був цей сучий син, від нього буде більше проблем, аніж від тебе. І тому весь час були на твоїй стороні».
  "О, справді", - відповів Лис. «І саме тому я жодного разу не вів жодної війни наодинці за весь час, відколи став бароном Лисячої фортеці».
  — Ну… — Ван зупинився, щоби подумати. Нарешті він сказав: «Не всі твої сусіди знають тебе так добре, як слід, ось у чому справа». Герін пирхнув. Ван був незворушний, але Ван зазвичай був незворушний.
  Наступного дня люди Арпуло відійшли через замк, захисників якого очолював син Аранаста Арагіса. Аранаст був радий можливості вийти. Він був радий приєднатися до допомоги у вигнанні імперців із володінь свого батька. Він був вражений тим, як васали його батька підкорялися лисиці.
  «Ви не їхній суверен, пане королю», — сказав він Геріні того вечора, коли армія розташувалася табором. "Ви не маєте права вимагати від них діяти так, як ви бажаєте".
  - Чудово, - весело сказав Герін. «У такому разі ти теж можеш повернутися до своєї фортеці і залишитися там».
  "Я не це мав на увазі". Якби спина Аранаста стала ще міцнішою, він би перетворився на камінь. «Ці люди – васали мого батька, короля Арагіса Стрілка. Це личить і доречно, щоб ваші власні васали чинили вам належну покору. щоб ти міг це сказати».
  Геріну хотілося обійти Аранаста і дати йому стусан під зад: це був більш вірний спосіб зізнатися в здоровому глузді, ніж його вуха. З жалем відмовившись від цієї ідеї, Ліс сказав: «Коли ми раніше воювали проти імперців, я визнавав твого батька головнокомандувачем. Я не був його васалом, коли це робив. Світу не настав кінець. закінчиться і зараз, якщо його люди якийсь час підкоряться мені».
  "Мій батько не схвалить", - сказав Аранаст.
  "Якщо в нього є хоч трохи здорового глузду, він це зробить", - відповів Герін. «Я не знаю, наскільки це доводить, визнаю. Крім того, твій батько все ще обложений там, - він показав на південь, - і тому вони поки що не можуть йому підкорятися. Будь ласка, запам'ятай, “Я той, хто позбувся Свериласа Слизького і виграв свою половину війни. Я зробив це до того, як імперці відступили, перш ніж вони дізналися, що їм взагалі слід відступати. Що зробив твій батько? те що."
  "Це несправедливо", - сказав Аранаст. «Він був оточений і зіткнувся з більшою половиною імперської армії, за якою він завдав кілька сильних ударів».
  «Молодець для нього», сказав Герін. «Я не нарікаю ні на що з того, що він зробив. Ні, я беру це назад: те, що він послав вас сказати мені, щоб я не наважувався добувати продовольство в сільській місцевості, здалося мені надмірним, і так досі. Коли він виходить зі своєї Замок, він може забрати своїх людей назад заради всіх мене. А поки що я маю намір отримати з них деяку користь».
  Аранас пирхав і кипів. Він висловив протест деяким васалам свого батька. «Ліс Герін має вищий чин, ніж ваш, принц Аранаст», — сказав йому один із них. «Якщо ви очікуєте, що ми коритися вам, чи не повинні ви також очікувати, що ми коримось йому?». Це змусило сина Арагіса зашипіти і розсердитися ще більше, але він не дав дворянину жодної відповіді.
  Імперці витоптали чимало полів пшениці та ячменю у володіннях Арагісу та викрали багато худоби. Тепер, коли вони йшли з північних земель, вони підпалювали поля позаду себе, щоб утруднити переслідування Геріна і залишити васалів і кріпаків Арагіса настільки голодними та слабкими, наскільки це було можливо.
  Аранаст з гіркою ненавистю прокляв Арпуло. Те саме зробили і слуги Арагіс, які їхали з Лисом. Герін також. Арпуло холоднокровно і злісно відступав, завдаючи стільки шкоди, скільки міг, перш ніж нарешті вирушив на південь через Високі Кіри.
  Але тільки багаторічний досвід Лисиці як правителя, людини, кожну дію якого було видно перед товаришами, дозволяв його прокляттям звучати щиро. Внутрішньо він був менш ніж засмучений, бачачи, як багато Арагіс доведеться зробити в землях, якими він уже правил, перш ніж він зможе подумати про війну проти когось ще.
  Незадовго до заходу сонця вершники, послані Геріном до села, де Еліза тримала таверну, наздогнали його армію. "Її з тобою немає", - зауважив Герін. - Вона відмовилася прийти?
  «Ні, пане королю», — відповів один із них. "Її там не було".
  Герін насупився. «Куди вона пішла? Хтось із мешканців села знав? Вона пішла на південь, в Імперію, чи на північ, у володіння Дюрена?
  "Ніхто не знав, пане королю", - сказав вершник. «Якось вона була там, як і останнім часом. Наступного ранку вона пішла. Жителі села ясно дали зрозуміти, що вона не має звички повідомляти їм, що вона збирається зробити, перш ніж зробити це».
  "Я вірю в це", сказав Герін. «У неї ніколи не було звички повідомляти будь-кому, що вона збирається зробити, перш ніж зробити це».
  Він ходив туди-сюди, невдоволений світом. Він сподівався отримати однозначну відповідь про жінку, яку колись любив, але світ не був достатньо щедрим, щоб дати йому відповідь. Заради неї і він сподівався, що Еліза спустилася через гори, а чи не в руки сина. Мало того, що дорога до Дурена буде сповнена біженців, розбійників і дезертирів з армії Арагіса, Геріна та імперців і, таким чином, небезпечна для неї, вона може зробити дорогу небезпечною для Геріна, якщо вона досягне фортеці і запалить Дюрена проти нього.
  Герін знову задумався, чи вона зможе це зробити. Зрештою йому довелося знизати плечима і похитати головою. Він просто не знав.
  На той момент наступного дня він перестав турбуватися про жінку, яку бачив близько години протягом двадцяти років. У нього були більш насущні, можливо, не важливіші, але насущніші турботи: його армія підійшла до фортеці, в якій був обложений Арагіс Стрілець.
  * * *
  Арагіс в замку не виявилося. - О ні, пане королю, - сказав стюард, пухкий хлопець на ім'я син Велласа Тертаса. "Він вирушив на південь, переслідуючи Арпуло, коли імперці вчора розірвали оточення".
  "Схоже на нього", - погодився Герін. Він глянув на Велласа. «Ви могли б залишатися в облозі набагато довше, перш ніж вони заморили вас голодом, чи не так?»
  "О так, лорде королю", - відповів Веллас. Але звідки ти міг це знати, щоб висловити це так впевнено і достовірно? Він теж подивився на Лисиця з сумішшю поваги та здивування.
  — Якщо хочете, назвіть це добрим здогадом, — сказав Герін. Якби Веллас все ще був повним після багатьох днів ізоляції від зовнішнього світу, облога не могла б завдати захисникам надто багато труднощів. Однак Герін не хотів прямо говорити про це, не маючи причин поранити почуття стюарду.
  Лис поїхав за своїм товаришем-королем. Уеллас передбачливо допомагав постачати армію дорожнім хлібом, ковбасою та копченим м'ясом із комор замку, доводячи, що запаси у фортеці дійсно далеко не вичерпані. Герін відразу зрадів додаткової їжі: імперці розпалили ще більше багать за лінією свого маршу, і він мало що міг зробити у пошуках їжі.
  Саме з цієї причини він зустрів Арагіса, що повертається Елабонською дорогою. Лучник виглядав огидним. "Радий тебе бачити, Фоксе", - прогарчав він, хоча слово "добре" не відповідало б його гумору. «Разом ми можемо зробити це краще, ніж я міг би один — я не маю людей для належного переслідування, і я просто пішов за цим ублюдком Арпуло, як тільки він відійшов: не усвідомлював, що він усе спалить. за ним, коли він ішов». Його худе обличчя — трохи худше, ніж тоді, коли Герін бачив його востаннє, — було вкрите смугами сажі та диму.
  "Схоже, він це робить", - сказав Герін, киваючи. "Можна сказати, прощальний подарунок, оскільки він не може залишитися".
  "Отже, я розумію". Арагіс виглядав ще більш огидним, ніж будь-коли. «Мене замкнули там, далеко від усього, що виглядає як новини. Що, чорт забирай, сталося? Невже Креббігу I, його такій уславленій величності, вистачило великодушності впасти мертво?»
  — Боюся, не пощастило, — відповів Герін. "Сітоніанці знову повстають, і він відкликав своїх людей назад у гори".
  «Ах, ось у чому річ? Отже, ми позбудемося Сверіласа так само, як і Арпуло, га?» Арагіс теж кивнув. «Я не сумуватиму за жодним із них, і це правда». Його погляд раптово став гострішим. Що ти тут робиш, Лисе? Я маю на увазі саме тут . Чому ти не женешся за людьми Сверіласа, а не за людьми Арпуло? До речі, де люди Сверіласа? Чому вони не спустилися та не приєдналися до своїх друзів? "
  "Вони переслідували мене", - відповів Герін. «Вони намагалися переслідувати мене через ліс на захід від святилища Бітона у долині Ікос. Ти знаєш цей ліс? Очі Арагіс розширилися на його брудному обличчі. Герін прийняв це за згоду. Він продовжив: «Вони в'їхали до лісу. Вони не виїхали. Він пояснив пророчу відповідь, яку він отримав від Сівілл Бітона, і як він його витлумачив.
  "Бронза і дерево", - повторив Арагіс. «Я б зрозумів, що це означає мечі та колісниці, або, можливо, наконечники копій та держаки копій. Що дерево може бути деревом … Сумніваюся, що я подумав би про це».
  "Я теж майже не зробив цього", сказав Герін. «Навіть коли я думав про це, я був далекий від впевненості у своїй правоті, але в мене було стільки неприємностей, що мені не було чого втрачати, якби це з'ясувалося».
  Арагіс вказав на нього. «Хіба я не казав, що, коли настане час, у тебе буде готове якесь чаклунство, щоб розтрощити ворога?»
  - Ти сказав це, - погодився Герін. «Те, що ти сказав, не означає, що це правда. Рівін викликав Маврікса, але Маврікс не хотілося, щоб його викликали. Бітон дав свою пророчу відповідь - все, що я зробив, це почув її. Коли Дагреф і Фердульф вирушили відвідати Сверіласа, Я нічого про це не знав. Якби я щось знав про це, я зупинив би це, якби міг. Я не знаю точно, що сталося в лісі з привидами, і не думаю, що колись дізнаюся. Їй-богу, я теж не думаю, що хочу це знати. Єдине, що я зробив у всьому цьому, це попросив у Бітона відповідь оракула, і я не знав, що отримаю, коли це зроблю».
  "Все, що ви кажете, - правда, взяте окремо". Арагіс видав довгий сердитий зітхання. «Але це правда лише окремо. Складіть все це разом, і ви опинилися в центрі всього, як павук сидить у центрі своєї павутини. Скажіть мені, що коли Рівін викликав Маврикса, ви не сподівалися, що він зазнає невдачі. Давай, скажи мені: я хочу перевірити, наскільки ти добрий брехун».
  "Очевидно, недостатньо добре", - сказав Герін. "Якщо ви вже знаєте відповіді, навіщо ставити запитання?"
  «Бо я хотів з'ясувати, чи правда те, що я думав: що ти був посередині і скористався з усього, що відбувалося навколо тебе». Він глянув на Лиса, як розлючений вовк. "І ти був, і я проклинаю тебе за це".
  Спокійно Герін схрестив руки на грудях. «Я не скористався кожною дрібницею, що відбувається навколо мене. Сподіваюся, я вже на шляху до цього. У зв'язку з чим ми обговоримо питання сюзеренітету над володінням сина Бальсера Дебо?
  Арагіс озирнувся довкола. Якби поблизу було більше людей, ніж у Геріна, Лис подумав, що він наказав би їм атакувати негайно. Але поруч із двома королями стояло ще більше солдатів Геріна, і вони виглядали настороженими. Колишній погляд Арагіса був м'яким, майже доброзичливим, порівняно з тим, що він кинув на Герін зараз. "Ви бачите, що імперці зробили з моїми землями", - процідив Лучник.
  - Так, я це бачу, - сказав Герін.
  «Як бачите, вони завдали моїм бойовим силам більше шкоди, ніж вашим», — наполягав Арагіс.
  - Так, я теж це бачу, - сказав Герін, киваючи.
  "Отже, оскільки я ослаблений, ви думаєте отримати вигоду за мій рахунок", - сказав Арагіс.
  "Звичайно, знаю", - сказав Герін. «Однак я не отримую нічого, що заздалегідь не вважалося б моїм правом. Наскільки б ти стиснув мене, якби все було навпаки? Ти знаєш відповідь на це питання так само добре, як і я: ти б узяв стільки, скільки тобі може зійти з рук. Я вже говорив це раніше, Арагісе: якщо ти не зробиш так, ти мені не ворог. Ти провів двадцять років, не вірячи мені. Чи ти повіриш мені тепер?
  "Оскільки мені тут боляче, ти думаєш обрушити на мене молот", - сказав Арагіс, ніби Лис і не говорив.
  "Ви повторюєтеся", - сказав Герін. «Слова різні, сенс той самий. Натомість тобі слід спробувати послухати мене. хоч раз у житті звернути увагу».
  Арагіс набув кольору розплавленої міді. "Ніхто вже дуже давно не наважувався говорити зі мною подібним чином", - прогарчав він.
  "О, я в це вірю ", - сказав Герін. «Ви з тих, хто вручає людині голову, якщо в неї вистачає зухвальства сказати вам щось в обличчя. Слід сказати, це змусить ваших васалів заткнутися навколо вас. Але це також змусить вас упустити те, що вам слід Ти не настільки сильний, щоб віддати мені мою голову, якщо я скажу тобі щось в обличчя, так що замість цього ти, чорт забирай, можеш мене послухати.
  Він запитував, чи не слід йому завдати Арагісу якомога більше шкоди, щоб утримати Лучника від спроби помститися, як тільки він побачить такий шанс. Однак єдиний вірний спосіб зробити це — вбити Арагіс зараз. У нього не вистачило на це сміливості. Вбивство не було політичним інструментом, який він тримав у грудях.
  Лише на мить рука Арагіса опустилася до рукоятки меча. Він перевірив рух, перш ніж торкнутися рукояті. Як ведмідь, якого турбують бджоли, він похитав головою. «Забій тебе може вирішити проблему, але ти не зробив нічого, щоб заслужити на це», - сказав він.
  "За це ввічливе застереження я вам вдячний", - сказав Герін. "Я теж думав про те, щоб розтягнути тебе, стікаючи кров'ю, на землі". Він скривився. "Іноді бути королем - неприємна справа".
  «Те саме і з бароном. Як і з усім, що вище за кріпака, — сказав Арагіс, — і бути кріпаком — це теж погана справа, але в іншому сенсі. Це погана справа весь час, що ніколи не припиняється. У мене є вибір між прийняттям наказів та їхньою віддачею, я знаю, який із них мені підходить».
  «Якби я мав вибір, я б швидше не зробив ні того, ні іншого», — відповів Ліс. Арагіс дивився на нього в повному нерозумінні. Він був певен, що Арагіс зробить щось подібне: як зізнавався сам Лучник, йому подобалося віддавати накази. Зітхнувши, Герін продовжив: «Оскільки я не маю вибору, я швидше опинюся нагорі, ніж унизу. Я не скажу іншого.
  "Краще не треба", - сказав Арагіс. «І я скажу тобі ще одну причину, через яку я не намагався випустити з тебе повітря».
  "Ти будеш відповідати перед Дагрефом", - сказав Герін.
  Він мав на увазі це заради жарту, або в основному заради жарту. Арагіс, проте, глянув на нього дуже дивно, вираз майже переляканий, який Лис колись бачив на його обличчі. "Як ти це дізнався?" - прошепотів Арагіс. Звідки ти міг це знати? Для тебе він був би лише юнаком».
  «О, Дагреф ще юнак, так, - відповів Герін, - але я вже давно не думав про нього як про щось ще . Якщо я не задушу його протягом найближчих двох чи трьох років, він далеко піде, той піде».
  Він почухав голову. Чи це означало, що він прийняв рішення про наступність? Можливо він так і зробив. Дюрен чудово справлявся з роллю барона володіння, що належав його дідові, але наскільки він виходив за рамки цього? Дагреф мав ширшу точку зору. Але Дагреф також був набагато молодшим і ніколи фактично не правил баронством або чимось ще. Хто міг сказати, яким він буде, коли йому виповниться сімнадцять? Отже, можливо, Герін таки ще не визначився з наступником. Може бути.
  "Повернемося до насущних справ", - сказав він, як собі, так і Арагіс. «Син Бальсера Дебо хоче, щоб я був його володарем. Я прийняв його як свого васала. Я не хочу війни, але я був готовий боротися, щоб зберегти це володіння як частина моїх володінь до приходу імперців, і я все ще готовий. Отже. Він відвернувся, взяв довгу тонку зламану гілку, що випала з купи дров, і намалював нею коло в багнюці навколо ніг Арагіса. «Чи ми житимемо у світі чи боротимемося? Дайте відповідь мені так чи інакше, перш ніж вийти з цього кола».
  Очі Арагіс виглядали готовими вискочити з голови. — З усіх норовливих… — промимрив він. «Ви не маєте права так використовувати мене. Ніхто не має права так мене використати».
  Він хотів вийти з кола, але зупинився, коли Герін підняв руку і сказав: «Я маю право, і навіть ти це розумієш».
  "Що це таке?" - Запитав Арагіс.
  «Просто: я сильніший за тебе», — відповів Герін. «Тепер – мир чи війна? Якщо ти вийдеш із кола, не назвавши ні того, ні іншого, я обіцяю, що в нас почнеться війна зараз».
  Якоюсь мірою він блефував. Він був далеко не впевнений, що якщо він раптом крикне своїм людям атакувати лучників, вони послухаються його. Але він також не був упевнений, скільки людей Арагіса завзято боротимуться за свого володаря.
  Арагіс, мабуть, робив ті ж розрахунки і вигадував відповіді, що не сильно відрізняються від його власних. "Ти зарозумілий сучий син", - пробурмотів він, на що Лис вклонився, як на знак компліменту. «Бажаю тобі завжди підсмажувати пальці ніг у самому жаркому з п'яти пекель». Герін знову вклонився. Арагіс вишкірився в посмішці ще одного вовка, перш ніж продовжити: «Але ти сильніший за мене, будь я проклятий. Візьми до рук сина Бальсера Дебо. Тримай його. Сподіваюся, ти подавишся цим, але я не битимуся з тобою за це. ." Він вийшов з кола.
  Герін запитував, чи бреше він. Якби він мав рацію, його б змусили заплатити за це, от і все. Він зробив, як вимагав Лис. Намагатися змусити його зробити більше - навіть намагатися добитися від нього клятви - було б надміру зарозуміло.
  "Ми перемогли імперців", - сказав Герін. «Тепер, якщо настане час, ми зможемо залагодити між собою справи, пов'язані з північними землями, і якщо Імперія придушить повстання в Ситонії і вирішить ще раз атакувати нас, ми все одно зможемо боротися пліч-о-пліч. … Пам'ятайте, я не беру нічого з того, що належало вам; ви не були сюзереном Бальсера. Ви хотіли, щоб він став вашим васалом, так, але він так і не зробив цього».
  "Хмп". Якщо Арагіс і заспокоївся, він не збирався повідомляти Геріна про це. Якби сандалі була на іншій нозі, Герін теж не дав би йому про це знати. Але Лучник отримав від нього вигіднішу угоду, ніж від Елабонійської Імперії, і він мав знати це. Якщо Креббіг I відправить ще одну армію на північ, Лучник навряд захоче приєднатися до неї.
  "Ми не друзі, ми ніколи не були друзями, - сказав Герін, - але наші кордони вже багато років проходять маршем, не вступаючи у війну один проти одного, а це те, чого багато друзів не можуть". Я швидше побачу, як це продовжиться, аніж закінчиться».
  - Хм, - знову сказав Арагіс. Він обернувся і пішов. Він сказав, що не битиметься з Фоксом через володіння Бальсера. Якби він мав це на увазі, все було б добре. Якби він цього не зробив... Герін зітхнув. Якби він цього не зробив, була б ще одна війна, от і все.
  Ще одна війна. Герін був трохи вражений тим, як мало його турбувала ця перспектива. Після стільки війн, якою буде ще одна? І, можливо, Арагіс таки дотримається свого слова. Відбувалися дивні речі. — Не багато, — промимрив Герін, — але мало хто. Вони справді є. Можливо, він навіть мав це на увазі. Він усім серцем сподівався, що він справді мав це на увазі.
  * * *
  Коли люди Геріна почали відступати із земель, якими правил Арагіс Лучник як король, Арагіс не сказав ні слова про свої пошуки їжі у сільській місцевості. Герін вважав це добрим знаком. Він не вважав стан сільської місцевості добрим знаком. Арагіс і його васалам треба було голодно провести зиму. Можливо, це зробить Лучника надто слабким, щоб боротися навесні. З іншого боку, можливо, це не залишить йому іншого вибору, як боротися навесні.
  "Звідки ти дізнаєшся, батьку?" - спитав Дагреф.
  "О, це досить проста справа", - відповів Лис. «Якщо він нападає на мене, то так і є. Якщо ні, то ні, ось і все.
  "Так, це просто, - погодився Дагреф, - але я мав на увазі, як ти дізнаєшся заздалегідь?"
  "Якщо він вирішить напасти на мене, я, можливо, не знаю заздалегідь", - сказав Герін. «Однак я можу наперед отримати знаки, які скажуть мені, що він не збирається на війну. Якщо його врожай такий, як зараз, його кріпаки можуть повстати проти нього. Якщо вони це зроблять, він буде надто зайнятий, розбираючись із ними. турбуватися про мене».
  — Я скажу, що так і буде, — сказав Ван. — Він уже давно втирає обличчя своїх селян у багнюку. Якщо вони піднімуться, то спробують відплатити йому одразу.
  "Деякі з його васалів теж можуть вирішити повстати проти нього", - продовжував Герін. «Він демон-полководець, але це ще не все, що потрібно для того, щоб стати добрим королем. Можливо, деякі його барони так чи інакше вирішать».
  "Можливо, ти допоможеш деяким з них прийняти таке ж рішення", - сказав Дагреф.
  «Хм. Можливо, я так і зроблю, якщо зможу це зробити так, щоб Арагіс не здогадався, що я це роблю», — сказав Герін. Він ляснув сина по спині. «Одного дня ти поставиш усіх своїх сусідів, хоч би ким вони були, в дуже незатишне становище». Він також міг поставити у незручне становище всіх своїх друзів, але це вже інше питання.
  Герін відправив вершників північ, до Дюрену, як для того, щоб повідомити йому, що сталося під час війни проти Елабонської Імперії, а й щоб повідомити йому, що Ліс зустрів Елізу. Очевидно, Дюрен вже напевно знав про це. Герін доручив вершникам повідомити його, якщо Еліза перебуває у фортеці Дюрена. Він запитував себе, що б він зробив, якби вона була такою. Він запитував себе, чи міг би він щось зробити, якби вона була. Він мав сумніви.
  Син Бальсера Дебо прийняв його як героя. Герін слухав грубу похвалу свого нового васала наполовину; він уже багато разів чув подібні похвали і чув, що вони робилися краще. Найчастіше він знав, що Бальсер збирається сказати за три пропозиції до того, як вимовив це. Це дозволило його розуму зосередитися на цікавіших речах.
  Були деякі. Головним серед них було те, як Ровіта, служниця, вийшла надвір і так пильно дивилася на Дагрефа. Дагреф міг би теж подивитися на Ровіту, якби Маєва не стояла поряд з Ваном, всього за кілька футів від нього. Як би там не було, Дагреф то ввічливо посміхався, то щосили намагався вдавати, що Ровіти не існує.
  Це було непросте жонглювання; людині втричі старше Дагрефа було б важко здійснити це з апломбом. Він діяв приблизно так, як можна було очікувати: краще, ніж зробив би більшість людей його віку, подумав Герін, тому що він зазвичай показував менше того, що думав, ніж більшість інших.
  Маєва теж спостерігала за Ровітою, спостерігала за нею, їй не дуже подобалося те, що вона бачила, і з кожним моментом подобалося все менше. Вона переспала з рештою вершників, коли армія Геріна прямувала на південь. Тільки кілька людей, Герина серед них, звісно, не було, знали, ким вона була тоді. Тепер усе було інакше.
  Але Маєва не могла втримати Дагрефа від того, щоб підійти і поговорити з Ровітою після того, як Бальсер нарешті перестав балакати, не видавши Вану більше, ніж було б розумно. Їй довелося стояти, дивитися і щосили намагатися не кипіти занадто відкрито. Її найкращі результати були не такі гарні, як у Дагрефа.
  Ровіта, тепер Ровіте не треба було нічого стримувати, і вона цього не робила. Вона вислухала тихе пояснення Дагрефа або його частину, а потім відштовхнула його і дала йому ляпас — такий дзвінкий звук, який змусив усіх на подвір'ї повернути в його бік. Він підвівся, його щока почервоніла — насправді все його обличчя почервоніло, але щока почервоніла ще дужче, — а вона потопала геть.
  «Ха, ха, ха!» Ван прогудів. «Ну, з більшістю чоловіків трапляється щось раз чи дванадцять, перш ніж вони почнуть загребати їхнім брудом. Хлопець, можливо, починає трохи раніше, але якщо подумати, він теж не може».
  Маєва, навпаки, поспішила підійти і обійняти Дагрефа за плече. Згадавши свою обіцянку, дану синові, Герін звернувся до Вану: «Ти сказав, що сподівався, що її погляд впаде на Дагрефа, якщо вона залишиться в Лисій фортеці. Можливо, він все одно впав на нього.
  "Можливо, і так", - погодився Ван ввічливим, але не цілком задоволеним тоном. Ймовірно, йому було цікаво, як давно погляд Маеви впав на Дагрефа і що могло статися з того часу. Задумливо насупившись у бік Геріна, чужинець продовжив: — Думаю, нам доведеться поговорити про це докладніше, коли ми повернемося до Лисиної Фортеці.
  "Я чекаю, що так і буде", погодився Герін. Він також очікував, що йому доведеться торгуватися із Фандом. Немов від передчуття, у нього почала боліти голова.
  Дагреф підійшов до нього, відбиток долоні та пальців Ровіти все ще залишався на його щоці. "Батько, - сказав він, - ви не заперечуватимете, якщо я попрошу вас проводити тут, у володіннях Бальсера, якнайменше часу?"
  "Ні, я б не заперечував проти цього". Герін приховав посмішку. "Нам треба йти на північ".
  "Це добре", сказав Дагреф. "Це дуже добре." Він озирнувся, щоб побачити, чи з'явилася служниця знову. Не помітивши її, він трохи розслабився.
  - Знаєш, якщо ти попросиш Бальсера простежити, щоб твоя кохана - вибач, твоя колишня кохана - не входила в замок, поки ти тут, він, швидше за все, знайде їй якесь інше заняття. – сказав Герін.
  "Ти так думаєш?" Дагреф виглядав здивованим. Герін був задоволений собою, хоч і не показував цього: Дагреф не звик просити особливих послуг лише через те, ким він був. Потім його син продовжив: Ти зробиш це для мене?
  Геріну це не сподобалося. "Якщо ти зробиш це, я сказав", - відповів він. «Це ти хочеш, щоб дівчисько вилізло з твого волосся. Коли ми були тут востаннє, я нічого не робив, щоб дівчата залізли мені у волосся».
  «Ти душа чесноти», — кисло сказав Дагреф. «Крім того, якби ти зробив щось подібне, мама була б у тебе у волоссі. У моєму житті не було нікого особливого, коли ми з Ровітою…» Він кілька разів кашлянув, закінчуючи: «Але тепер я маю, розумієш. Герін тільки знизав плечима, чим залишив сина незадоволеним.
  Можливо, Дагреф розмовляв із Бальсером, а може й ні. У будь-якому разі Маєва їла у великій залі разом із Геріном, Ваном та Дагрефом, а Ровіта там не з'являлася. Дагреф щосили намагався вдати, що Ровіти ніколи не існувало. Маєва, навпаки, продовжувала шукати її на всі боки. Вона все ще була одягнена як воїн, з мечем на поясі. Можливо, Ровіта помітила це замість того, щоб отримувати накази від Бальсера. Герін не став питати. Це була не його справа.
  Ван продовжував дивитися, як Маєва виглядає Ровіту. Він бурмотів щось, що було не зовсім словами і що не зовсім виходило за межі його бороди та вусів. Здавалося, він робив свої висновки і не особливо цікавився зробленими ними картинками. Час від часу він теж поглядав на Дагрефа, а потім щось бурмотів.
  "Ти казав, що хочеш цього матчу", - нагадав йому Герін, продовжуючи стримувати свою обіцянку. «Я теж думаю, що це хороший варіант, чого б він тобі не вартий».
  "Е?" Про що б не думав Ван, йшлося не про те, наскільки гарною парою можуть стати Дагреф та Маєва. Тепер, що дуже помітно, це зробив. Замість того, щоб бурмотіти, він крекнув — щось на зразок прогресу. Нарешті він вимовив справжні слова: «О так, Фоксе, я не сумніваюся у твоїй правоті, принаймні я не надто в цьому сумніваюся. Але добрий це збіг чи поганий, я не дивився». адже це так страшенно скоро ».
  - Це я розумію. Я теж, хоч, можливо, помітив один-два знаки навіть у лисиному замку. Герін ляснув друга по спині. «Немає жодної проклятої речі в житті, яке б не сталося надто скоро , особливо коли це трапляється з нашими дітьми».
  Ван обдумав це. Він випив достатньо елю, щоб роздуми зайняли якийсь час. Повільно й усвідомлено він кивнув головою. "Скажи своїм модним ситонським філософам, щоб вони вирушали додому, Фокс", - сказав він. «Щойно ти це сказав, тобі більше не треба говорити».
  * * *
  Герін підійшов до фортеці Дюрена з великим побоюванням. Його вершники повернулися, щоб повідомити йому, що Елізи тоді ще не було, але йому все одно доведеться розповісти своєму синові від неї про їхню зустріч. І розбрат між Дюреном і Дагрефом був ще однією подією, яка незабаром могла стати надто кривавою. Якщо це колись і станеться, то для нього це буде надто скоро.
  Васальні барони Дюрена були далеко не в захваті від того, що прийняли його своїм володарем. Герін ставив питання, чи побачать вони у його власному занепокоєнні півднем можливість повстати проти свого сина. Цього не сталося; все виглядало мирно, коли він вів свою армію Елабонським шляхом до фортеці Дюрена. Або васали Дюрена думали, що Лис переможе і покарає їх повстання проти його сина, або вони вважали, що Дюрен зможе придушити їх самостійно. Герін сподівався на останнє.
  Хто приїжджає в замок онука Дюрена Рікольфа? — крикнув вартовий, коли армія Лисиць наблизилася на відстань чутності. Питання мало певний формальний характер: або це був Герін, або хтось збирався осадити фортецю. Але, оскільки Дюрен не був зобов'язаний своєму батькові поваги та вірності, він поводився з ним як з рівним.
  «Я Герін Ліс, король півночі, який повертається з мого походу проти Елабонської імперії», — відповів Герін, знову як один рівний іншому.
  «Вітаю з перемогою, пане королю», — сказав вартовий. Про це розповіли посланці Лиса. Без будь-яких наказів, почутих Герином, розвідний міст почав опускатися. «Входьте у фортецю онука Дюрена Рікольфа. Барон з нетерпінням чекає на вас».
  Дюрен стояв прямо за стіною. Здавалося, він був готовий вибухнути, чекаючи, поки Герін зійде з колісниці. Коли "Лис", Ван і Дагреф спустилися, Дюрен теж не зміг відразу запитати Геріна, що в нього на думці; спочатку йому довелося вимовити ввічливі привітання.
  Потім ці привітання виявилися цікавішими, ніж міг подумати Дюрен. Він пильно глянув на Дагрефа, і вони обоє потиснули руки. Ти був на шляху до перетворення на чоловіка, коли спустився з Лисичої фортеці. Тепер, якщо не помиляюся, ти пішов і зробив це». — Голос Дюрена звучав майже звинувачуючи.
  Дагреф відповів: «Ну принаймні тепер я зробив більше того, що роблять чоловіки, ніж тоді». Краєм ока він глянув на свого зведеного брата. «Я навіть узяв собі екенейм. Не знаю, чи приживеться воно, але й не впевнений, що приживеться».
  "Що це таке?" — обережно спитав Дюрен. Сам він не використовував екенам, онук Рікольфа допоміг йому отримати контроль над холдингом, який раніше належав його дідові.
  «батіг Дагреф». Дагреф все ще тримав батіг, яким він поганяв коней і мав такий ефект проти імперців. Він підняв його, щоб показати джерело прізвиська. Дюрен виглядав менш ніж задоволеним. Потім він виглядав здивованим, тому що Маєва підійшла і помітно стала поруч з Дагрефом. Герін, який став свого роду поціновувачем здивування і який бачив (і викликав) багато з цього за ці роки, дійшов висновку, що Дюрен має принаймні три смаки: бачити там Мейву взагалі, бачити її там як воїна. і бачити її так солідно поруч із Дагрефом.
  Коли Дюрен відвернувся від Дагрефа і Маеви, він жалібно сказав батькові: "Відійди від зв'язку хоча б на деякий час, і все стане зовсім дивно, як тільки ти поглянеш на них ще раз".
  "Навіть якщо ти не втрачаєш зв'язок, за твоєю спиною все відбувається дивно", - відповів Герін теж більш ніж жалібно.
  "Батьку, ти кажеш тільки правду", - сказав Дюрен. «Заходьте до моєї великої зали, приходьте всі ви до моєї великої зали, і випийте трохи пива. А потім, - він глянув на Герін, - тоді я почую про свою матір». Останнє слово він промовив повільно і з деякою запинкою, за що Лис навряд чи міг його звинувачувати.
  Коли вони увійшли до замку, Герін сказав: «Отже, Еліза сюди не приходила? Вона сказала мені, що могла б».
  "Вона цього не зробила". Тепер голос Дюрена був рівним та рівним. Він продовжував: «Якби вона вирушила сюди, вона б сюди не дісталася. Думаєш, з нею щось трапилося по дорозі? Це було б жахливо.
  Герін не був переконаний, що все це буде таке жахливо, але він розумів, що повинен був відчувати його син. Думка про те, що щось могло статися з Елізою, коли вона їхала до нього вперше після того, як кинула його в дитинстві, мала харчуватися в Дюрені. Якомога втішніше Герін сказав: «Вона багато років подорожувала північними землями і завжди була в змозі подбати про себе. Я думаю, що ймовірніше, що вона вирушила на південь, щоб відвідати своїх родичів в Імперії. Вона також про це говорила».
  Він не згадав іншу можливість, яка спала йому на думку: що Еліза могла зазнати нещастя від рук імперських воїнів, які пройшли через її село після того, як його власна армія відступила з неї. Деякі солдати робили у країні ворогів усе, що хотіли. Еліза вже не була молодою та красивою, але й не старою та негарною. Вона могла б і не піти — вона взагалі не мала б можливості поїхати кудись.
  Можливо, на щастя, розум Дюрена працював у іншому руслі. Обуреним голосом він сказав: "Я теж її родич".
  - Це так, - погодився Герін, - але одне в твоїй матері завжди було ясно, поки я її знав, та й тепер, судячи з того небагато, що я її бачив, - це те, що вона збиралася зробити те, що хотіла. збиралася зробити, і вона не збиралася слухати нікого, хто намагався сказати їй щось інше.
  — Що б вона сказала про тебе? Питання поставив не Дюрен, а жадібно цікавий Дагреф.
  "Швидше за все, вона сказала б, що мене ніколи не хвилювало, чим вона хоче займатися, і що я ніколи не хотів сам робити нічого цікавого", - відповів Герін, намагаючись бути справедливим.
  — Чи вона скаже правду? - спитав Дагреф.
  "Ну, я так не думаю", - сказав Лис, - "але я і не чекаю, що вона думає, що я говорю про неї правду зараз. Правду досить легко знайти, коли ви кажете про речі. ви можете побачити чи порахувати на пальцях. Це стає набагато складніше, коли ви намагаєтеся зрозуміти, чому люди такі, які вони є та які вони насправді. Половину часу вони не знають себе».
  - Хм, - сказав Дагреф, явно не переконаний. "Я завжди точно знаю, чому я роблю те, що роблю".
  Маева енергійно кивнула на знак згоди як тому, що він був дуже молодий, так і тому, що вона була зачарована Дагрефом. Герін і Ван засміялися. Дюрен виглядав задумливим, ніби запитуючи, яка сторона права.
  "Це так?" Ван прогуркотів. Дагреф кивнув головою. Можливо, він не завжди мав рацію в таких речах, але він завжди був упевнений. Ван схилив голову набік і сказав: «Тоді скажи мені, чому саме в тебе виникла прихильність до моєї дочки». Він глянув на сина Лиса.
  Дагреф зробив саме те, що Герін міг би зробити за тих самих обставин: він захлинувся, почервонів і не сказав нічого зрозумілого. Маєва вклала свою руку в його. Найчастіше це його заспокоїло б. Тут це, здавалося, лише погіршило ситуацію.
  «Ну, батюшко, а як саме ви перемогли імперців?» — спитав Дюрен. "Не все, що розповіли мені ваші кур'єри, було так ясно, як могло б бути". Можливо, він допомагав своєму зведеному братові звільнитися від гачка, і в цьому випадку в ньому було більше милосердя, ніж було б у батька в тому ж віці. Або, можливо, дізнавшись про все, що міг (хоча й далеко не все, що хотів), про свою матір, він просто переходив до масштабніших подій, що відбулися в районі Вищих Кірів.
  Герін розповів йому про пророчому вірші, який промовила Сівілла в храмі Бітона, як він його витлумачив, і про роль Дагрефа та Фердульфа у його виконанні. Це змусило Дюрена ще раз уважно подивитись Дагрефа. Дагреф озирнувся з ввічливим, порожнім виразом, який він, можливо, вкрав Геріна. Він не був застрахований від конфузів, але швидко впорався з ними.
  Не отримавши від цього задоволення, Дюрен повернувся до Геріна і сказав: «Судячи з того, що я бачив і чув про Дагрефа і що я бачив і чув про Фердульфа, їм двом має бути весело разом».
  "І так воно і є", - погодився Герін. «Вони страшенно пожвавлені й окремо один від одного».
  "Я бачу." Дюрен нагородив Дагрефа ще одним оцінюючим, задумливим поглядом, на який відповів його зведений брат. Дюрен знову повернувся до Лисиці. "Нам треба поговорити, нам двом".
  - Нас троє, - поправив Дагреф.
  Герін похитав головою. «Мені треба поговорити з вами обома. Мені потрібно зробити це з кожним окремо. Я ще не визначився з жодного з цих питань, і не очікую, що це відбудеться найближчим часом».
  "Так і має бути... я твій старший", - сказав Дюрен. З неабиякою гіркотою він продовжив: «Але я не твій син від Мо... від твоєї дружини, яка мене виростила. Я розумію, яке це має значення».
  "Менше, ніж ви думаєте", - відповів Герін. «Селатра жодного разу не підштовхнула мене відштовхнути тебе та поставити його на твоє місце. Вона знає, що ти впораєшся. І я знаю, що ти впораєшся, якщо вже на те пішло. Я також починаю розуміти, що Дагреф справився б добре. , занадто."
  "Якщо ніхто не вкоротить його на голову, він це зробить", - вставив Ван.
  "І що ви будете робити?" — спитав Дюрен. "Поділити королівство між нами?"
  «Я не зміг би знайти кращого рецепта громадянської війни, навіть якби я привіз кухаря з міста Елабон», — сказав Герін зі здриганням. «Пам'ятаєш баронство на північ від тебе, яке раніше належало Бевону, і як усі його сини сварилися через нього багато років? Хоч би що я робив, прагну переконатися, що цього не станеться з усім, що я так довго будував. вгору.
  — Що ж тоді лишається? — спитав Дюрен. «Що зробить один із нас, якщо ти залишиш усе королівство іншому?»
  «Можливо, ти залишився задоволений цим баронством, якби королівством володів Дагреф». Герін підняв руку, перш ніж хтось із його синів встиг щось сказати. «І цілком можливо, що Дагреф захоче вчитися в місті Елабон, поки ви візьмете на себе тягар – а це тягар , повірте мені – управління. Це залежатиме від того, що імперія вирішить робити з північними землями. звичайно."
  "І у всьому цьому повинен брати участь Блестар", - сказав Дагреф. «Зараз він лише маленька людина, але я був лише маленькою людиною, коли ти вирушив захопити це володіння, Дюрен».
  "Я майже забув про Блестара", - зізнався Дюрен. "Не забув, що він був там, але забув, що в усьому цьому він міг щось означати".
  "Я цього не робив", сказав Герін. «Однак лише боги тепер знають, яким він стане, коли стане чоловіком. У дитинстві він краще за характером, ніж будь-хто з вас двох, але це не говорить багато про що».
  Дюрен і Дагреф приєдналися до них, кинувши на батька злий погляд. Це не турбувало Лиса, який хотів, щоб зведені брати були якомога згуртованішими: якщо вони злилися на нього, то це цілком справедливо.
  Дагреф сказав: "Ви дійсно думаєте, батько, що Імперія дозволить мені поїхати в місто Елабон вчитися?"
  Перш ніж Герін відповів на це, він на мить перевів погляд на Маєву. Судячи з виразу її обличчя, вона не усвідомлювала, що в неї є суперниця у навчанні, цілком можливо, суперниця небезпечніша, ніж будь-яка жінка, якою б красивою і пристрасною вона не була. Герін трохи посміхнувся. Якщо вона цього ще не усвідомила, то скоро зрозуміє.
  І Дагреф поставив гарне запитання. Лис дав найкращу відповідь, яка тільки могла: «Якщо Імперія вирішить зробити ще одну спробу завоювати нас, то ви не зможете піти на південь від Високого Кірса, ні. Але повстання на Ситонії та побиття імперців Я думаю, що це більш імовірно. Креббіг Можливо, я ніколи не визнаю нас з Арагіс королями, але я не думаю, що він прийде і спробує збити нас з ніг знову. ."
  Дагреф і Дюрен обидва це обдумали. Дюрен спитав: «Чого ти очікуєш від Арагіс після цього?»
  "Сподіваюся, він якийсь час зализує свої рани", - відповів Герін. «У нього їх багато. У нього також є багато васалів, які бачили мене, а це означає, що вони бачили, що чоловікові не обов'язково бути сучиним сином із бронзовою дупою, щоб стати справжнім правителем. Якщо хтось із них повстане, або якщо кріпаки на землі Арагіса вирішать, що з них достатньо бути розчавленим на шматки, тоді Арагіс виявить, що в нього ті ж проблеми, що й у Креббіга».
  «Ви б плакали і плакали через це, чи не так?» - Сказав Ван, приклавши палець до носа.
  - Я б так і зробив, - сухо сказав Герін. «Я плакав доти, доки мої очі не почервоніли і не набрякли». Він перебільшено схлипнув. Усі сміялися.
  Через деякий час, після смаженої баранини, свіжоспеченого хліба, пирогів з ягодами і неабиякої порції елю, Дюрен жестом запросив Геріна вийти з великої зали у двір між зовнішньою стіною і самим замком. Настала темрява. Тіваз, півмісяць середньої товщини, висів низько на південному заході; рум'яний Еллеб, що тільки-но пройшов першу чверть, сяяв на півдні; блідий Нотос, майже повний, переліз через східну стіну. Математика не підніметься ще годину чи дві.
  Дюрен сказав: «Мені хотілося б, щоб ти дізнався більше про мою матір — або більше, або взагалі нічого».
  - Я розумію, - сказав Герін, поклавши руку йому на плече. Але ми робимо те, що можемо, а не те, що нам хотілося б. Я взагалі не очікував нічого дізнатися. Я навіть не знав її, доки вона не заговорила, а вона мене». Він хотів було додати: « Можливо, вона колись з'явиться» , але вирішив, що це принесе більше шкоди, ніж користі. Дюрен, без сумніву, теж так думав, але прірва між думкою про щось і висловлюванням цього зяяла широка і глибока.
  "Тепер мені хотілося б піти з тобою", - сказав Дюрен.
  «Можливо, і добре, що тебе там не було. Ми всі дуже змінилися за останні двадцять років. Коли твоя мати бачила тебе востаннє, ти чинив безлад на підлозі». Це не було його головною турботою. Його головною турботою було те, яку шкоду може завдати Еліза, якщо вона налаштує Дюрена проти нього. Він ще не знав, чи зможе вона, але й не хотів це з'ясовувати.
  "Я змінився", - сказав Дюрен. «Моя мати, мабуть, змінилася, інакше вона не пішла б від тебе».
  "Ха!" - сказав Герін, запозичивши корисне не зовсім слово у Вана.
  Перш ніж він встиг щось додати, Дюрен продовжив: «Але ти, батьку, ти зовсім не змінився».
  «Ти кажеш це тільки тому, що дивишся на мене синовими очима», — відповів Герін. «Я такий самий, як усі інші. Я суп у каструлі, і з роками википає все більше і більше води, тому мій смак стає сильнішим і солонішим, так само, як моя борода продовжує сивіти. Чим довше ви живеш, тим більше ти займаєшся перетворенням на себе».
  Дюрен не до кінця вловив це. Герін не сподівався, що він це зробить. Дюрен сказав: «Думаю, мені доведеться діяти щосили. Я не бачу, що я ще можу зробити. А ви, батьку?
  "Я не думаю, що ти можеш ще щось зробити", - сказав йому Герін. — У всякому разі, нічого корисного: туга за тим, що не відбулося, не допоможе. Він клацнув язиком між зубами. «Ще я скажу: ти син Елізи, так, але ти теж мій син, інакше б ти так не думав. Запам'ятай це".
  "Я завжди так роблю", відповів Дюрен. Вже не вперше Герін подумав, що, хоч би що трапилося з його королівством, він залишить по собі щось хороше.
  * * *
  Дагреф перевів коней з кроку на рись. Колісниця завернула за поворот дороги, внаслідок чого здалася Лиса фортеця. "Вона все ще тут і все ще моя", - сказав Герін.
  "Багато людей намагалися відібрати це у вас", - сказав Ван. «Ти змусив їх усіх пошкодувати. Тепер вони переважно знають краще».
  «Я хотів би, щоб вони це зробили», сказав Герін. «Я хотів би, щоб вони жили так довго. Якби це було так, я прожив би мирніше життя». Ван пирхнув, безсловесно висловлюючи свою думку про те, чого варте мирне життя. Герін проігнорував його.
  Підйомний міст перекинувся через рів навколо частоколу, як тільки жителі Лисиної фортеці впізнали Герина та воїнів, які все ще супроводжували його: ті, хто не жив у його фортеці, вже покинули його і попрямували до своїх домівок. Оскільки йому довелося повернутись у фортецю Дюрена, він відправив вершників уперед до себе, щоб люди знали, що він повертається, якщо не з тріумфом, то принаймні в чомусь близькому до цього.
  Чоловіки та жінки – а з ними Героге та Тарма – висипалися через розвідний міст. Ван вказав. - Ось Фанд, - похмуро сказав він. “Тепер я за це. Їй доведеться чути про всі випадки, коли я кидав труси через якусь повію з тих пір, як поїхав звідси, і вона змусить мене заплатити за все це».
  І справді, Фанд рвонув уперед більшості інших людей, так далеко вперед, що Фердульф, почуваючи себе пустотливим, кинувся на неї - і ледве не плюнув на ножа, який вона витягла з-за пояса і вдарила його. Він кинувся геть, вигукуючи образи. Фанд скрикнув у відповідь.
  Але вперше після того, як армія повернулася з кампанії, вона не стала кричати на Вана. Натомість вона побігла до вершників Рівіна і закричала на Маєву за те, що вона пішла і побилась, не давши їй знати, що вона це зробила.
  "Ну, хіба це не приємно?" - сказав Ван, сяючи. «Я приходжу додому в тиші та спокої, спрямованому принаймні на мене». Посмішка зникла. «Це не триватиме довго. Це не може тривати. Це ніколи не триватиме довго, але я насолоджуватимуся цим, поки воно триває».
  Маєві це явно не сподобалося. «Мамо, - сказала вона, - я вдома у безпеці. Я вбила пару людей, і я вдома у безпеці». Герін зазначила, що вона не згадала про свою рану.
  Вона теж справила враження на Фанд. «Ох, ти вбив, чи не так? Якби це було все, що тобі потрібно, ти міг би почекати, поки якась хтива молода шавлія не спробує сунути руки туди, де їм не місце, а потім встромити ніж йому між ребер, поки він був після спроби засунути щось ще «між ніг».
  «Там мені теж не важко буде подбати про себе», — відповіла Маєва. «Ніхто ніколи не зробить мені того, чого я не хочу».
  Ван щось пробурчав глибоко в грудях. На очах у Геріна вуха Дагрефа порозовів. І Фанд, хоч і запальний, але далеко не дурень, вигукнув: "А хто ж тепер робив з тобою те, чого ти хочеш?"
  Маєва не відповіла, не за всіх. Але Герін не сумнівався, що незабаром вона це зробить, і Ван знав і багато інших, хто міг розповісти Фанду. Можливо, вона схвалить цей матч. Можливо, вона б також не стала. Герін дізнається про це з часом.
  "Скачи в фортецю", - сказав він Дагрефу. "Там легше у всьому розібратися, ніж тут".
  - Так, тату, - сказав Дагреф. Поки колісниця повільно просувалася крізь натовп, він і Герін помахали руками Селатрі, а також Клотільді та Блестару. Ван помахав Кору. Його син, здавалося, люто заздрив Мейві, яка мала шанс вийти, битися і вбивати. Маєва опустила руку на рукоятку меча, що тільки ще більше розлютило Кора. Герін, чий старший брат і сестра теж виставляли напоказ привілею, відчував певну симпатію до хлопчика.
  Він стрибнув із колісниці, коли вона зупинилася. Неподалік Фанд усе ще кричав на Маєву: «Чому ти не міг урятувати себе заради такого славного хлопця, як цей Дагреф, скажімо, замість того, щоб дозволити якомусь грубому солдатові пробратися до тебе? !"
  Дагреф зістрибнув за Герином, як конюх взяв він управління кіньми. — Ну, там у нас не буде особливих проблем, чи не так? - пробурмотів він. — Я маю на увазі, якщо вона хоче, щоб Маєва врятувала себе заради мене.
  "З Фандом завжди будуть проблеми", - відповів Герін теж тихо. «Єдине питання у тому, скільки? Зважаючи на все, їх не повинно бути занадто багато. Звичайно, коли вона дізнається, що ви з Мейвою вже… ну щось більше, ніж просто друзі, через це почнеться сварка». я також цього чекаю».
  Дагреф зітхнув. «Ви, напевно, маєте рацію: люди так хвилюються через такі речі».
  Перш ніж Герін встиг на це відповісти, Селатрі та Клотільда кинулися на нього, а Блестар кинувся на Дагрефа. Герін поцілував дружину та дочку. Блестар не хотів поцілунків. Йому потрібна була кожна окрема деталь пригод Дагрефа, він хотів знати подробиці на місці, і навіть напрочуд чіпка пам'ять його старшого брата, схоже, не могла його задовольнити.
  Клотільда, яка отримала свою частку поцілунків і обіймів від батька, спробувала отримати трохи і від Дагрефа, що збило його з пантелику в його оповіданні, що змусило Блестара кричати на Клотільду. Герін засміявся. "Так добре бути вдома", - сказав він.
  Селатрі теж засміялася. Потім вона глянула на нього скоса. "Сподіваюся, ви скажете це сьогодні ввечері і прозвучите так, ніби ви це маєте на увазі", - сказала вона, додавши: "Якщо ми зможемо знайти місце, де можна побути наодинці, то це так".
  "Бібліотека", - прошепотів їй на вухо Герін, - "навіть якщо Фердульф може підлетіти і заглянути у вікно, і навіть якщо Дагреф зможе з'ясувати, чому ми тримаємо там цей згорнутий рулон тканини". бібліотека навіть так. Так, справді. Він обійняв її за талію. Вона підлаштовувалася під нього.
  "Дагреф це з'ясує, чи не так?" - Запитав Селатрі. Герін кивнув головою. Його дружина клацнула язиком між зубами. «Час іде, чи не так?»
  — Але чи не так? – сказав Герін. Він повагався, потім заговорив про щось, чого не довірив вершникам, що прийшли до Лисиної фортеці раніше за нього: «Я проїжджав через село в землях, якими керує Арагіс, і випадково зіткнувся там з Елізою».
  На мить ім'я Селатрі не запам'яталося; це не той метод, який Лис мав звичку часто використовувати. Потім це сталося, і очі її розширилися. — Мати Дюрена, — сказала вона голосом, у якому взагалі нічого не було.
  - Так, мати Дюрена, - сказав Герін. "Я не знаю, де вона зараз і що робить". Він пояснив, як розповів Елізі про кончину Рікольфа, як вона говорила про поїздку на південь через Високий Кірс і як вона не повернулася до баронства, яке належало її батькові, а тепер належало її синові. І якщо ви думаєте, що мені шкода, що вона цього не зробила, ви дуже помиляєтеся.
  "Ні, я так не думаю". Селатрі все ще стримувала свій голос. Ця стриманість була показовою сама собою. Через деякий час вона сказала: "Я ніколи не думала, що ти побачиш її знову".
  "Я теж, - відповів Герін, - і я був би так само радий, якби не зробив цього, повірте мені".
  Щось у Селатрі полегшало. Лисиця не помітила, як напружено вона поводилася - майже як натягнута і натягнута цибуля, - поки не перестала це робити. Вона сказала: «Мені дуже шкода, але я не можу не турбуватися про ці речі. Зрештою, ти знайшов її раніше, ніж знайшов мене.
  Його рука все ще лежала на вигині її стегна. Він стиснувся, лише на мить. — І ти хочеш знати, чого вона мене навчила? він запитав. Селатрі кивнув насторожено. Він сказав: "Вона навчила мене розуміти, коли я був багатий, тому що вона дала мені стандарт для порівняння, можна сказати".
  Селатрі на мить задумалася про це, а потім обвила руками його шию. Закінчивши його цілувати, вона сказала: «Ти щойно змусив мене захотіти затягти тебе до бібліотеки прямо зараз».
  "Чому?" — невинно спитав Герін. «Ви вигадали новий кодекс, поки я був у кампанії?»
  Селатрі пирхнув і вдарив його ліктем під ребра. "Коли ви вибираєте, ви можете поводитися вкрай абсурдно", - сказала вона. Але найприємніше і одна з багатьох причин, через яку він так любив її, полягала в тому, що вона вимовила це як комплімент.
  — Як справи були, поки мене не було?
  "Загалом дуже добре", - відповів Селатрі. «Погода була хороша, і врожай виглядає перспективним». Вона і Герін обоє подивилися на захід. Гради все ще мали свій плацдарм у північних землях, там, де Ніффет впадала в Оринійський океан, але вони зберігали мовчання з тих пір, як їхні боги були втягнуті у конфлікт із Байверами та богами монстрів, які мешкали в деяких печерах під святилищем Бітона. Якщо ця битва колись закінчиться, боги Граді і самі Граді можуть знову завдати неприємностей. Однак цього ще не сталося. Якщо пощастить, цього не станеться найближчими роками.
  — Загалом, кажеш ти. Герін знав, коли його дружині було що додати, навіть якщо вона намагалася намалювати якомога яскравішу картину.
  Тепер вона кивнула. «Так, загалом. Єдине, що мене турбує, це те, що якщо Тарма не виношує цуценят — а я так не думаю, прямо зараз — це не через нестачу зусиль, якщо ви розумієте, про що я говорю. кажу."
  Герін зітхнув голосно та довго. «Ну, ми чекали, що це станеться досить довго, тож я не можу сказати, що здивований. Тільки боги знають, що я з цим робитиму, якщо вона народить цуценят, дитинчат, немовлят або щось у цьому роді». ти хочеш зателефонувати їм, але я не можу сказати, що здивований».
  "Боги, які, можливо, найкраще знають, що вам слід робити, якщо Тарма народить дитину, зайняті боротьбою з богами Граді", - сказав Селатре.
  "О, боги монстрів?" - сказав Герін, і його дружина кивнула. Він продовжив: «Хвилину тому я думав про них в іншому зв'язку. Гадаю, ти маєш рацію. І, якщо вже на те пішло, Мейві пощастило – чи обережно, – що вона сама не повернулася додому з дитиною».
  Очі в Селатрі розширилися. - Ти маєш на увазі, що Фанд кричала не просто заради того, щоб почути свій крик, як вона це часто робить?
  "Не цього разу", - відповів Лис. Він повагався, потім вимовив ще одне слово: Дагреф.
  Очі в Селатрі ще більше розширилися. «Але він недостатньо дорослий. Вона також недостатньо доросла, якщо вже на те пішло». Потім вона перерахувала пальці і насупилась. «Час тікає, чи не так? Гадаю, вони могли б, але мені хотілося б, щоб вони цього не робили».
  - Я теж, - сказав Герін. «Однак, окрім бажання, я не маю жодної думки, що з цим робити, але дозволю цьому йти своєю чергою і подивимося, що з цього вийде. Ван і Фанд, здається, обидва думають, що союз між ними двома був би добрим, і я теж не проти. А ти?
  "Якщо вони цього хочуть, я не проти", - сказала його дружина. «Однак мені не хотілося б цього відразу. Вони ще недостатньо дорослі, щоб знати, що собі на думці. Подивимося, що вони подумають за два чи три роки».
  "Мені це здається хорошим", - погодився Герін. «Я думаю, що Ван і Фанд теж не заперечуватимуть. А ось чи витримають Дагреф та Маєва очікування ще два чи три роки, це інше питання. Якщо вони залишаться прив'язаними один до одного, вони просто отримають більше додається, якщо ви розумієте, про що я».
  - Думаю, так, - сказав Селатрі. «Однак, коли я був у їхньому віці, я чекав на смерть старої Сивіли. Я мав бути дівчиною, і я не мав можливості прив'язатися до якогось чоловіка». Вона взяла його руку в свою, так що його рука теж торкнулася її грудей. «З того часу я це виправив».
  "Це добре." Герін залишив це там. Він не міг сказати, що йому цікаво, чи залишиться він тут ще через два чи три роки, бо, сказавши це, піднялося б питання про спадкоємність, а наступність була єдиною річчю, про яку він ніколи не дбав. обговорити із Селатре.
  Ні, вона ніколи не переконувала його назвати Дагрефа, а не Дюрена. Він не думав, що вона вмовлятиме його зробити це, але й не хотів піддавати її спокусі. Якщо Дагреф продовжить рости так само добре, як останнім часом, і якщо ніхто не вдарить його каменем по голові за те, що він завжди так дратівливо має рацію, рішення може прийняти само собою. Якби Дагреф змусив усіх хотіти вдарити його каменем по голові, навіть якби ніхто цього не зробив, рішення ухвалило б і інший бік.
  Якби нічого з цього не сталося, Геріну довелося б самому все формувати. Він похитав головою. Йому доведеться спробувати змінити ситуацію самому. Хоч би який вибір він зробив, за самою природою речей його не буде поруч, щоб забезпечити його дотримання. Це залежатиме від його синів і Селатри, якщо вона переживе його, і всіх його васалів: багато з них у наші дні були синами людей, які першими надали йому повагу та вірність, деякі – онуками.
  «Не має значення, як довго ти протримаєшся, — пробурмотів він, швидше за себе, ніж Селатрі, — рано чи пізно все впаде з твоїх рук».
  Його дружина думала разом із ним, як вона це часто робила. - Однак вони не падають і не ламаються. Хтось їх ловить та продовжує йти. Ти це зробив, коли Трокмої вбили твого батька та твого брата. Вона сказала не більше. Вона не припускала, що хтось візьметься за справи королівства Геріна, коли вони таки випадуть із його рук. Запропонувати таке було однаково, що мав на увазі, що хтось має бути Дагрефом.
  Герін думав про Дюрена, грамотно керуючого своїм баронством, про Дагрефа, який добре бореться, а також про те, що він закохався в Мейву, що могло бути любов'ю. «Ви маєте рацію», сказав він. «Так чи інакше, справи продовжуються. Незабаром вони опиняться в чиїхось руках».
  «Сподіваюся, не дуже скоро. І в чиїх руках вони не були б, на них буде ваша марка», — сказав Селатрі. Він обдумав це, потім повільно кивнув головою. «Думаю, так і буде. Я допоміг Трокмо не захопити всі північні землі, а ті, хто оселився на південь від Ніффета, зараз в основному мої васали. Я також не дав монстрам вирватися назовні: всім, окрім Героги та Тарми, у будь-якому випадку. Якби я не вигнав Граді із північних земель, я б притис їх назад до океану. І я можу помилятися, але я не думаю, що Елабонська Імперія знову турбуватиме нас найближчим часом. Боги знають, що я не маю Не ідеально, але я впорався непогано. Коли ти подумаєш, як усе може піти для чоловіка, я погоджуся на це. Він ще раз кивнув. "Так, я візьму це".
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"