Курланд Майкл : другие произведения.

Віктарыянская ліхадзейства: калекцыя Марыярці

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  ІНФАРМАЦЫЯ АБ АЎТАРСКІХ ПРАВАХ
  
  
  
  Аўтарскае права No 2001, 2003, 2006, 2008, 2011 аўтар
  Майкл Курланд
  
  ПЕРШАЕ ВЫДАННЕ
  
  Апублікавана кампаніяй Wildside Press LLC
  
  
  
  www.wildsidebooks.com
  
  OceanofPDF.com
  
  ПРЫСВЯЧЭННЕ
  
  
  
  Гэта для Кіта Кала,
  
  Які бачыў добрае ў прафесара Марыярці.
  
  OceanofPDF.com
  
  Увядзенне
  
  
  
  Калі некалькі гадоў таму мне прадставілася магчымасць напісаць апавяданні, дзеянне якіх адбываецца ў свеце Шэрлака Холмса, я абраў прафесара Джэймса Кловиса Марыярці ў якасці галоўнага героя сваіх апавяданняў галоўным чынам таму, што, хоць свеце было вядома яго імя, ніхто нічога пра яго не ведаў, бо ведаць яшчэ было няма чаго. Дзіўна, але, улічваючы яго дурную славу сярод выдуманых злачынцаў, ён згадваецца толькі ў сямі з шасцідзесяці аднаго аповяду Артура Конан Дойла пра Шэрлака Холмсе, фігуруе ў сюжэтах толькі двух і ні ў адным з іх не з'яўляецца на сцэне. Мы ведаем, што Холмс лічыць сябе "Напалеонам Злачыннасці ... арганізатарам паловы зла і амаль усяго, што застаецца нераскрытым у [Лондане]", але нам ніколі не кажуць, чаму або як, за выключэннем самых расплывістых выразаў.
  
  Я не быў настолькі саманадзейны, каб выкарыстоўваць самога Холмса (хоць ён сапраўды з'яўляецца ў маіх апавяданнях), але, злёгку подкрутив, я мог бы ўзяць туманнага, бестелесного прафесара Марыярці і надаць яму плоць і косткі. Мой тэзіс палягае ў тым, што ён быў злачынцам — ад гэтага нікуды не дзенешся, — але ён быў больш падобны на Робін Гуда, Раффлса або Саймана Темплара, чым на крымінальнага Напалеона. Чаму ж тады Холмс апісаў яго як "найвялікшага інтрыгана усіх часоў, арганізатара ўсіх дьявольщин, кантралюючага мозг злачыннага свету ..."? Таму што, я аддаю перавагу верыць, у Холмса было тое, што французы называюць ідэя фікс на тэму Марыярці. Прафесар быў адзіным чалавекам, якога Холмс калі-небудзь сустракаў, за выключэннем яго брата Майкрофта, які быў разумнейшы за яго, і гэта даводзіла яго да шаленства. Ён так і не змог выкрыць Марыярці ні ў адным з яго ўяўных задум, што толькі ўмацавала яго перакананасць у тым, што прафесар сапраўды быў злым геніем. Я даследаваў гэтую тэорыю ў пяці раманах ("Пякельнае прылада", "Смерць ад газавага ліхтара", "Вялікая гульня", "Імператрыца Індыі", і рыхтуецца да выхаду ў бліжэйшы час "Хто думае зло"), а таксама ў гэтых чатырох апавяданнях.
  
  (Другое імя "Кловіс", дарэчы, дададзена мной, каб адрозніваць прафесара Джэймса Марыярці ад яго брата палкоўніка Джэймса Марыярці, які згадваецца ў адным з апавяданняў сэра Артура.)
  
  OceanofPDF.com
  
  ПАДЗЯКІ
  
  
  
  "Шмат гадоў таму і ў іншым месцы" упершыню з'явілася ў "Маім Шэрлака Холмсе", пад рэд Майкла Курланда, "Мінатаўра Святога Марціна", 2003. Аўтарскія правы No 2003, 2011 Майкла Курланда.
  
  "Райхенбах" упершыню з'явіўся ў "Шэрлака Холмса: Скрытыя гады", пад рэд Майкла Курланда, "Мінатаўра Святога Марціна", 2006. Аўтарскія правы No 2006, 2011 Майкла Курланда.
  
  "Парадокс Парадола" упершыню з'явіўся ў "Пякельным прыладзе і іншых" Майкла Курланда, "Мінатаўра Святога Марціна", 2001. Аўтарскія правы No 2001, 2011 Майкла Курланда.
  
  "Партрэт Оскара Уайльда" упершыню з'явіўся ў часопісе Strand, выпуск № XXV, чэрвень-верасень 2008 г. Аўтарскія правы No 2008, 2011 Майкл Курланд.
  
  OceanofPDF.com
  
  ШМАТ ГАДОЎ ТАМУ І Ў ІНШЫМ МЕСЦЫ
  
  
  
  Мяне завуць прафесар Джэймс Кловіс Марыярці, доктар філасофіі, F. R. A. S. Магчыма, вы чулі пра мяне. За апошнія некалькі дзесяцігоддзяў я быў аўтарам шэрагу паважаных навуковых манаграфій і часопісных артыкулаў, у тым ліку трактата аб биномиальной тэарэме і манаграфіі пад назвай "Дынаміка астэроіда", якая была добра прынята ў навуковых колах як у Вялікабрытаніі, так і на кантыненце. Мая нядаўняя артыкул у Брытанскі астранамічны часопіс, "Назірання за ліпеньскім зацьменнем Меркурыя ў 1889 годзе з некаторымі здагадкамі адносна ўплыву гравітацыі на светлавыя хвалі", выклікаў некаторыя каментары сярод тых нямногіх, хто мог зразумець яго значэнне.
  
  Але я баюся, што калі вы і ведаеце маё імя, то, па ўсёй верагоднасці, не з якіх-небудзь маіх апублікаваных навуковых прац. Больш таго, мая цяперашняя, я б сказаў, благая слава была не па маёй віне і, безумоўна, не па майму выбару. Я па натуры замкнёны, як сказалі б некаторыя, ўтойлівы чалавек.
  
  За апошнія некалькі гадоў апавяданні з мемуараў нейкага доктара Джона Ватсана аб гэтым придурке, які заве сябе "дэтэктывам-кансультантам", містэрам Шэрлака Холмсе, з'яўляліся ў часопісе "Стрэнд" і ў іншых месцах усё часцей і, на мой погляд, набылі зусім неабгрунтаваную папулярнасць. Даследчыкі "вышэйшай крытыкі", як называюць сваё недарэчнае занятак гэтыя невыносныя педанты, якія прысвячаюць сваё жыццё выискиванию драбнюткіх дэталяў у апавяданнях доктара Ватсана, прааналізавалі даволі банальную прозу Ватсана з тым прагным увагай, якое гурманы надаюць горках паштэта з гусінай печані. Яны здабываюць схаваны сэнс з кожнага слова і экстрапалюецца факты, якія не з'яўляюцца доказамі, з кожнага абзаца. Што нязменна прыводзіць іх да высноў, яшчэ больш праўдападобным, чым тыя, да якіх схіляецца сам Холмс.
  
  Занадта многае з гэтых няправільна накіраваных разважанняў тычыцца мяне і маіх адносін з самаабвешчаным майстрам дэтэктыўнага справы. Аматары дэтэктыўных расследаванняў патрацілі шмат часу і энергіі на развагі пра тое, як мы з Шэрлакам Холмсам ўпершыню сустрэліся, і што менавіта прымусіла звычайна спакойнага Холмса назваць мяне "Напалеонам злачыннасці", не прадставіўшы ні найменшых доказаў у падтрымку гэтага таго, хто кліча слыху.
  
  Я прапаную расказаць гэтую гісторыю цяпер, каб задаволіць гэта недарэчнае цікаўнасць і пакласці канец розным спекуляцыям, якія з'явіліся ў некаторых прыватных манаграфіях. Ўнясу яснасць: мы з Холмсам не сваякі; у мяне не было пазьбегнуць непрыстойных адносін ні з адной з яго сваячак; я не краў у яго дзяцінства любоў. Таксама ён, наколькі мне вядома, не аказваў ніякіх гэтых паслуг ні мне, ні каму-небудзь з членаў маёй сям'і.
  
  У любым выпадку, запэўніваю вас, я больш не буду легкадумна ставіцца да падобных абвінавачваннях. Якімі б прыватнымі ні былі гэтыя манаграфіі, іх аўтарам прыйдзецца адказаць за іх у судзе, калі так будзе працягвацца.
  
  Незадоўга да таго недарэчнага эпізоду ў Рейхенбахского вадаспаду Холмс меў неасцярожнасць апісаць мяне сваім збітым з панталыку памочніку як "арганізатара паловы зла і амаль усяго, што засталося незаўважаным у гэтым вялікім горадзе". (Пад гэтым ён, вядома, меў на ўвазе Лондан). Аб тым, якія злачынствы я, як мяркуецца, учыніў, ён, як ні дзіўна, маўчаў. Ватсан не пытаўся падрабязнасцяў, і іх не было прапанавана. Добры доктар паверыў Холмсу на слова ў сувязі з гэтым невыносным абразай. Калі б Холмс не палічыў за лепшае знікнуць на тры гады пасля прад'яўленага яму бруднага абвінавачванні, я, несумненна, пасадзіў бы яго на лаву падсудных за паклёп.
  
  А затым, калі Холмс вярнуўся з свайго працяглага адпачынку, падчас якога ў яго не хапіла дабрыні, прыстойнасці перадаць хоць адно слова, якое дало б зразумець яго дарагому таварышу, што ён жывы, ён распавёў аб нашай "барацьбе" ў вадаспаду, якую любы дзевяцігадовы дзіця прызнаў бы завершаным мастацкім творам, але гэта падманула Ватсана.
  
  Праўда пра Рейхенбахском інцыдэнт — але няма, гэта не для дадзенага апавядання. Проста дазвольце мне зрабіць кароткую паўзу, самую нязначную ў гэтай хроніцы, перш чым я працягну, каб я мог прыцягнуць вашу ўвагу да некаторых дэталяў гэтай гісторыі, якія павінны былі насцярожыць найпростага пачаткоўца ў тым факце, што яго абвялі вакол пальца, але Ватсан праглынуў гэта цалкам.
  
  У аповедзе, які ён апублікаваў пад назвай "Апошняя праблема", Ватсан распавядае, што Холмс з'явіўся ў яго кабінеце аднойчы ў красавіку 1891 года і сказаў яму, што яму пагражае прафесар Марыярці — я сам — і што ў той дзень на яго ўжо двойчы нападалі мае агенты, і ён чакае, што на яго нападуць зноў, верагодна, чалавек, які страляе з пнеўматычнай вінтоўкі. Калі гэта было так, то хіба не прадбачліва з яго боку было адправіцца ў рэзідэнцыю свайго блізкага сябра і такім чынам падвергнуць яго таксама смяротнай небяспекі?
  
  На гэтай сустрэчы Холмс заяўляе, што праз тры дні ён зможа перадаць "прафесара з усімі галоўнымі членамі яго банды" ў рукі паліцыі. Навошта чакаць? Холмс не прыводзіць выразнай прычыны. Але да тых часоў, сцвярджае Холмс, ён у сур'ёзнай небяспекі. Ну што ж! Калі б гэта было так, хіба Скотленд—Ярд не падаў бы Холмсу з радасцю пакой, няма, некалькі пакояў у гатэлі па яго выбару - ці ў самой Скотленд-Ярдзе, — каб забяспечыць яго бяспеку на наступныя тры дні? Але Холмс кажа, што нічога не зробіш, акрамя як бегчы з краіны, і Ватсан зноў верыць яму. Хіба беспярэчная дружба - гэта не цудоўная рэч?
  
  Затым Холмс угаворвае Ватсана далучыцца да яго ў гэтым нібыта паспешным адступленні. На наступную раніцу яны сустракаюцца на вакзале Вікторыя, дзе Ватсан з цяжкасцю пазнае Холмса, які замаскировался пад "шаноўнага італьянскага святара", як мяркуецца, каб падмануць праследавацеляў. Гэта прадугледжвае, што ворагі Холмса могуць даведацца вялікага шпіка, але паняцця не маюць, як выглядае яго добры сябар доктар Ватсон, які не маскіруецца, які сапраўды ад нараджэння няздольны да маскіроўцы.
  
  Яшчэ раз адзначым, што пасля шасцімесячнага адсутнасці, на працягу якога мы з Холмсам - але няма, гэта не мой сакрэт, каб раскрываць яго, — ва ўсякім выпадку, праз шэсць месяцаў пасля таго, як мяне палічылі мёртвым, я вярнуўся ў свой дом на Расэл-сквер і заняўся сваімі звычайнымі справамі, а Ватсан зрабіў выгляд, што нічога не заўважыў. У рэшце рэшт, Холмс забіў мяне, і гэтага было дастаткова для Ватсана.
  
  Я мог бы працягваць. На самай справе, я з дзіўнай стрыманасцю не раблю гэтага. Называць мяне заўзятым злачынцам - гэта падстава для ўзбуджэння справы; а затым ўскладняць справа, выстаўляючы мяне такім растяпой, што мяне абдурылі юнацкія выхадкі Холмса, зусім невыносна. Усім павінна быць ясна, што падзеі, якія папярэднічалі таго дня ў Рейхенбахского вадаспаду, калі яны адбываліся так, як апісана, былі задуманы Холмсам, каб абдурыць свайго ласкавага кампаньёна, а не "Напалеона злачыннасці".
  
  Але я ўжо дастаткова адцягнуўся. У гэтай кароткай артыкуле я апішу, як склаліся адносіны паміж Холмсам і мной, і, магчыма, дам некаторы ўяўленне пра тое, як і чаму ў Холмса развіўся зусім неабгрунтаваны антаганізм па адносінах да мяне, які доўжыўся ўсе гэтыя гады.
  
  Упершыню я сустрэў Шэрлака Холмса ў пачатку 1870—х гадоў - не буду ўдакладняць. У той час я быў старэйшым выкладчыкам матэматыкі ў, назаву яго "Куінз каледж", адным з шасці шаноўных каледжаў, якія складаюць невялікі ўнутраны універсітэт, які я назаву "Вексли", каб захаваць ананімнасць падзей, якія я збіраюся апісаць. Я таксама змяню імёны людзей, якія фігуруюць у гэтым эпізодзе, за выключэннем толькі Холмса і мяне; бо тыя, хто быў уцягнуты ў гэта справа, напэўна, не жадаюць, каб ім нагадвалі пра гэтым эпізодзе або даймалі прэса дадатковымі падрабязнасцямі. Вы, вядома, можаце звярнуцца да Холмсу за сапраўднымі імёнамі гэтых людзей, хоць я мяркую, што ён будзе не больш шчыры, чым я.
  
  Дазвольце мне таксама адзначыць, што ўспаміны не з'яўляюцца цалкам надзейнымі запісвалі прыладамі падзей. З часам яны заблытваюцца, зліваюцца разам, фабрыкуюцца і адкідаюцца, пакуль тое, што застаецца, не стане мець толькі мімалётнага падабенства з першапачатковым падзеяй. Так што, калі вам пашчасціла быць адным з тых, чые жыцці перасекліся з нашымі з Холмсам жыццямі ў "Куінсі" у гэты час, і вашыя ўспаміны аб некаторых дэталях гэтых падзей адрозніваюцца ад маіх, запэўніваю вас, што, па ўсёй верагоднасці, мы абодва памыляемся.
  
  Універсітэт Вексли быў рэспектабельнай старажытнасці, з рэспектабельнай царкоўнай базай. Большасць выкладчыкаў Кўінз былі царкоўнікамі таго ці іншага профілю. Латынь і грэцкі па-ранейшаму лічыліся падмуркам, на якім павінна будавацца адукацыю. "Сучасная" бок універсітэта паўстала ўсяго дзесяць гадоў таму, і выкладчыкі класічнай школы да гэтага часу са змяшаным пачуццём здзіўлення і пагарды глядзелі на выкладчыкаў натуральных навук і прапанаваныя курсы, якія яны ўпарта апісвалі як "Смярдзючыя".
  
  У той час Холмс быў младшекурсником. Яго прысутнасць выклікала пэўны цікавасць сярод выкладчыкаў, многія з якіх памяталі яго брата Майкрофта, які вучыўся ў універсітэце каля шасці гадоў таму. Майкрофт правёў большую частку сваіх трох гадоў у Кўінз ў сваім пакоі, выходзячы толькі, каб паесці і набраць ахапак кніг у бібліятэцы і вярнуцца ў свой пакой. Калі ён усё-ткі з'яўляўся ў лекцыйным зале, то часта для таго, каб паправіць выкладчыка ў якой-небудзь фактычнай або педагагічнай памылку, якая заставалася незаўважанай, часам гадамі, на адной з яго лекцый. Майкрофт пакінуў універсітэт, не выканаўшы патрабаванняў для атрымання ступені, заявіўшы з некаторым падставай, што ён атрымаў усё, што магло прапанаваць навучальная ўстанова, і не бачыць сэнсу заставацца.
  
  У Холмса было мала сяброў сярод аднакласнікаў, і, падобна, яму так больш падабалася. Яго інтарэсы былі разнастайнымі, але часовымі, паколькі ён апускаўся спачатку ў адну вобласць даследаванняў, а затым у іншую, спрабуючы знайсці што-то, што дастаткова стымулявала яго, каб зрабіць гэта справай свайго жыцця; што-тое, да чаго ён мог бы ўжыць свой магутны інтэлект і здольнасць да пільнай і дакладнаму назіранні, якія ўжо тады былі відавочныя, калі не былі цалкам развітыя.
  
  Неўзабаве паміж мной і гэтым энергічным маладым чалавекам ўсталявалася дзіўная дружба. Азіраючыся назад, я б апісаў гэта як цэрэбральны сувязь, заснаваную ў асноўным на агульным снобизме высокаінтэлектуальных людзей па адносінах да тых, каго яны лічаць сваімі інтэлектуальнымі падначаленымі. Я прызнаюся ў гэтай слабасці ў юнацтве, і мая адзіная абарона ад абвінавачванні ў фанабэрства заключаецца ў тым, што тыя, каго мы з усіх сіл стараліся ігнараваць, сапраўды гэтак жа імкнуліся пазбягаць нас.
  
  Інцыдэнт, аб якім я збіраюся расказаць, адбыўся восенню, неўзабаве пасля таго, як Холмс вярнуўся на другі курс. Новы выкладчык далучыўся да каледжу, заняўшы нядаўна створаную кафедру маральнай філасофіі, кафедру, падораную уладальнікам млына ў Мідландзе, які ўзяў за правіла наймаць на свае фабрыкі столькі дзяцей малодшай дванаццаці гадоў, колькі яго агенты маглі прыбраць з вуліц. Адсюль, я мяркую, і яго цікавасць да маральнай філасофіі.
  
  Новага чалавека звалі— ну, для мэтаў гэтага аповеду давайце назавем яго прафесарам Чарльзам Мейплзом. Яму было, наколькі я магу судзіць, за сорак; поўны, вастраносы, блізарукі, прыязны мужчына, які важна крочыў і злёгку пагойдваўся пры хадзе. Яго голас быў высокім і напружаным, а манеры - складанымі. Яго прамова суправаджалася складанымі рухамі рук, як быццам ён надаваў паветры падабенства таго, што апісваў. Калі хто-небудзь бачыў яго ўдалечыні перасякаюць двор у лунаў шэрай мантыі магістра мастацтваў, размахивающим кіем чырвонага дрэва з латуневай ручкай у выглядзе качынай галавы, з якой ён ніколі не расставаўся, і жестикулирующим ў пустэчу, ён больш за ўсё нагадваў кормнае каралеўскага голуба.
  
  Маральная філасофія была прыдатным прадметам для Мейплза. Ніхто не мог дакладна сказаць, што яна ўключае ў сябе, і таму ён быў вольны казаць пра тое, што цікавіла яго ў дадзены момант. І інтарэсы яго, здавалася, былі імгненнымі: ён чэрпаў інтэлектуальную ежу з таго кветкі веды, які раніцай здаваўся яму самым яркім, і стамляўся ад яго яшчэ да наступлення ночы. Прабачце за некалькі паэтычны абарот прамовы; размова аб клён, здаецца, падкрэслівае гэта ў адным з іх.
  
  Я не хачу сказаць, што Мейплс былі інтэлектуальна непол-ноценны; зусім няма. Ён валодаў пранізлівым розумам, вострай выразнасцю выразаў і саркастычным досціпам, якое часам прарывалася скрозь яго лагодны фасад. Клёны казалі аб грэцкіх і рымскіх паданнях аб мужнасці і прымушалі шкадаваць аб тым, што мы жывем у гэтыя ўпадніцкія часы. Ён чытаў лекцыі аб схільнасці дзевятнаццатага стагоддзя замяняць мараль павярхоўнай ханжой і пакінуў сваім студэнтам яркі вобраз амаральнасці, якая бурліць і ўздымаецца не вельмі глыбока пад паверхняй. Ён казаў аб тым-то і тым-то і выклікаў у сваіх вучняў нязменны энтузіязм з гэтай нагоды і неослабевающее агіду да таго-то.
  
  У каледжы ўсё яшчэ існавала негалоснае здагадка, што бясшлюбнасьць з'яўляецца прыдатнай мадэллю для студэнтаў, і таму толькі нежанатыя і, як мяркуецца, выконваюць цэлібат выкладчыкі сяліліся ў тым ці іншым з розных будынкаў у сценах каледжа. Тыя нешматлікія, у каго былі жонкі, знаходзілі жыллё ў ваколіцах горада, дзе маглі, пераважна на прыстойным адлегласці ад універсітэта. Мейплз лічыўся адным з самых хатніх, і ён і яго жонка Андрэа знялі дом з даволі шырокай тэрыторыяй на Барлимор-роўд недалёка ад каледжа, які яны дзялілі з сястрой Андрэа Люсиндой Мойз і інструктарам па фізкультуры па імя Крисбой, які, вырашыўшы жыць далей ад каледжа па сваім уласным прычынах, зняў пару пакояў на верхнім паверсе. У далёкім канцы ўчастка знаходзіўся невялікі гасцявы домік, які не быў заняты. Уладальнік дома, які пераехаў у Глазга некалькі гадоў таму, трымаў яго для сябе, калі час ад часу прыязджаў у горад. "Мейплз" нанялі кухарку і пакаёўку, якія працавалі дзённай прыслугай, а ноччу спалі ў сваіх дамах.
  
  Андрэа была прывабнай жанчынай, якая, здавалася, бясстрашна набліжалася да трыццаці, з разумнымі карымі вачыма на шырокім твары і капой густых каштанавых валасоў, якія спадалі ёй на спіну дзе-то ніжэй таліі, калі яна не збірала іх у нейкае падабенства велізарнага пучка вакол галавы. У яе была салідная знешнасць і рашучы характар.
  
  Яе сястра, якую ўсе, хто яе ведаў, называлі "Люсі", была некалькі маладзей і больш незямной па натуры. Яна была стройным золотоволосым стварэннем з пераменлівым настроем: звычайна яркая і ўпэўненая ў сабе і больш чым здольная справіцца з усім, што мог кінуць ёй подлы стары свет, але часам змрочная, панурая і злая на астатняй свет за тое, што ён не адпавядаў яе стандартам. Калі яе ахоплівала благое настрой, яна была сцёрта ў свой пакой і адмаўлялася каго-небудзь бачыць, пакуль яно не пройдзе, што па нейкай прычыне маладыя людзі каледжа знаходзілі надзвычай рамантычным. У яе была засяроджаная манера пільна глядзець на вас, пакуль вы размаўлялі, як быццам вашы словы былі адзінымі важнымі рэчамі ў свеце ў гэты момант, і яна адчувала сябе прывілеяванай, слухаючы вас. Гэта прымусіла некалькіх младшеклассников імгненна закахацца ў яе, паколькі яна была, бадай, першым чалавекам, і ўжо дакладна першай жанчынай, калі не лічыць іх маці, якая калі-небудзь звяртала сур'ёзную ўвагу на ўсё, што яны казалі.
  
  Адным з младшеклассников, якога прыцягнула відавочнае абаянне міс Люсі, быў містэр Шэрлак Холмс. Яна глядзела на яго шырока расплюшчанымі вачыма, пакуль ён сур'ёзна, як кажуць маладыя людзі, казаў пра рэчы, якія, я ўпэўнены, яе ніколькі не цікавілі. Магчыма, гэтую дзёрзкую маладую лэдзі зацікавіў сам Холмс? Я, вядома, спадзяваўся на гэта, дзеля яго самога. У Холмса не было сясцёр, а чалавек, які вырас без сясцёр, мала абаронены ад тых хітрасцяў, тых нявінных выкрутаў цела, прамовы і рухаў, якімі прырода забяспечыла маладых самак у сваім сляпым жаданні працягнуць род.
  
  Я не быў пільным назіральнікам за любоўнымі прыгодамі Люсі Мойз, але, наколькі я мог бачыць, яна ставілася да ўсіх сваіх прыхільнікаў аднолькава: не заахвочвала іх і не адгаворвала, а атрымлівала асалоду ад іх грамадствам і трымала іх на досыць вялікай адлегласці, як фізічна, так і эмацыйна, каб задаволіць самую патрабавальную дуэнью. Мне здалося, што яна знаходзіць ўсіх сваіх маладых джэнтльменаў злёгку пацешнымі, разглядаючы іх з той адцягненасцю, якую можна знайсці ў гераінь п'есы Оскара Уайльда, калі скарыстацца сучасным параўнаннем.
  
  Прафесар Мейплз ўзяў на сябе бацькоўскую ролю настаўніка крыху далей, чым большасць выкладчыкаў, і, вядома, далей, чым мне хацелася б, пасябраваўшы са сваімі студэнтамі, і, калі ўжо на тое пайшло, з усімі студэнтамі, якія хацелі, каб з імі пасябравалі, сур'ёзна, шчыра і па-добраму. Але тады здавалася, што ён сапраўды клапаціўся аб патрэбах і дабрабыце маладых людзей Уэксли. Асабіста я адчуваў, што спробаў даць адукацыю большасці з іх у класе і на ўроках было цалкам дастаткова. Па большай частцы іх не цікавіла нічога, акрамя спорту, за выключэннем тых, каго не цікавіла нічога, акрамя рэлігіі, і яны былі задаволеныя тым, што навукі і матэматыка заставаліся цёмнымі таямніцамі.
  
  Мейплз і яго жонка ладзілі "хатнія" пасляабедзенныя чаявання два разы ў месяц, у другі і чацвёрты аўторак, і даволі хутка гэтыя мерапрыемствы сталі вельмі папулярныя сярод студэнтаў. Яго нявестка, якая нязменна прысутнічала, несумненна, была часткай гэтай прычыны, як і запас чайных пірожных, булачак, фруктовых тарталеток і іншых разнастайных харчовых прыпасаў. Я прысутнічаў на некалькіх з іх, і неўзабаве мяне ахапіла неазначальных пачуццё, што што-то было не тым, чым здавалася. Я кажу "неопределимый", таму што я не мог дакладна сказаць, што менавіта азадачыла мяне ў гэтых падзеях. У той час я не надаваў гэтаму асаблівага значэння. Толькі пазней гэта падалося важным. Я паспрабую даць вам слоўную карціну апошняга з гэтых мерапрыемстваў, на якіх я прысутнічаў; апошняга, як аказалася, перад трагедыяй.
  
  Менавіта Холмс прапанаваў нам у той дзень наведаць чаяванне ў прафесара Мейплз. Я спрабаваў унушыць яму элементарнае разуменне матэматычнага аналізу, і ён запатрабаваў ад мяне прыклад якой-небудзь сітуацыі, у якой такія веды маглі б спатрэбіцца. Я выклаў тры праблемы: адну з вобласці астраноміі, звязаную з пошукам планеты Вулкан, якая, як кажуць, знаходзіцца ўнутры арбіты Меркурыя; іншую з вобласці фізікі, якая тычыцца вызначэння магнітных сілавых ліній пры падачы электрычнага току; і яшчэ адну, заснаваную на некаторых маіх уласных думках адносна ідэй прафесара Мальтус аб кантролі колькасці насельніцтва.
  
  Холмс адмахнуўся ад іх. “Так, я ўпэўнены, што яны па-свойму вельмі цікавыя, - сказаў ён, - але, шчыра кажучы, яны мяне не датычацца. Для мяне не мае значэння, круціцца Зямля вакол Сонца ці Сонца вакол Зямлі, да тых часоў, пакуль той, хто што-небудзь робіць, працягвае рабіць гэта надзейна ".
  
  "У вас няма інтэлектуальнага цікаўнасці да навакольнага свету?" - Спытаў я з некаторым здзіўленнем.
  
  "Насупраць", - сцвярджаў Холмс. “Я адчуваю вялікую цікаўнасць, але биномиальная тэарэма цікавіць мяне не больш, чым яна мяне. Я адчуваю, што павінен абмежаваць сваё цікаўнасць тымі прадметамі, якія будуць мне хоць як-то карысныя ў будучыні. Мне так шмат чаму трэба будзе навучыцца на шляху, які я абраў, што, баюся, я не адважуся заходзіць занадта далёка па бакавым дарогах ".
  
  "А!" Сказаў я. "Я не ведаў, што вы ўступілі на абраны вамі шлях, ці, больш таго, што вы выбралі дарогу, па якой ісці".
  
  Мы з Холмсам сядзелі ў лекцыйным зале, дзе больш нікога не было, і пры маіх словах ён устаў і пачаў неспакойна хадзіць па аўдыторыі. "Я б не сказаў, што я дакладна абраў дарогу," сказаў ён, " каб працягнуць гэтую, я мяркую, непазбежную метафару. Але ў мяне ёсць уяўленне аб напрамку, у якім я хачу рухацца— " Ён падняў указальны палец правай рукі і з сілай выставіў яго перад сабой. "— і я адчуваю, што павінен асцярожна абмежаваць свае крокі шляхамі, якія вядуць у гэтым напрамку".
  
  "Вы спадзяецеся дабрацца да гэтай чаркі якое вы можаце зрабіць хутка або смеццевай кошыка ў канцы пакоя?" - Спытала я, а затым хутка падняла руку ў прымірэнчым жэсце. “Няма, няма, я бяру свае словы назад. Я рады, што ты сфармуляваў мэта ў жыцці, нават калі яна не ўключае матэматыку. У якім кірунку знаходзіцца гэты горад на ўзгорку, да якога ты імкнешся?"
  
  Холмс злосна паглядзеў на мяне, а затым задумаўся. "Гэта ўсё яшчэ трохі расплывіста", - сказаў ён мне. “Я бачу гэта толькі ў агульных рысах. Чалавек—" Ён сабраўся з думкамі. “Чалавек павінен імкнуцца рабіць што-то большае, чым ён сам. Лячыць хваробы, выкараняць голад, беднасць або злачыннасць".
  
  "Ах!" Сказаў я. "Высакародныя думкі". Мне здалося, што я чую цудоўны голас міс Люсі, шчыра гаворыць гэта або што-то падобнае Холмсу ў працягу тыдня. Калі мужчыну раптам дзівяць высакародныя амбіцыі, удар звычайна наносіць жанчына. Але я падумаў, што было б разумней не згадваць пра гэта вывадзе, які, ва ўсякім выпадку, быў даволі папярэдніх і не засноўваўся на якіх-небудзь важкіх доказах.
  
  "Сёння ў прафесара Мейплз пасляабедзенным чай", - пракаментаваў Холмс. "І я падумваў пайсці".
  
  "Чаму гэта так", - сказаў я. “І так і павінна быць. І ў якасці апошняй спробы зацікавіць вас дэталямі, якія вы не знойдзеце карыснымі ў дадзены момант, я звяртаю вашу ўвагу на форму вуха Люсинды Мойс. Пры правільным разглядзе узнікае цікавы пытанне. У вас павінна быць магчымасць паназіраць за ім, магчыма, нават даволі ўважліва, сёння днём.
  
  “ Якое вуха? - спытаў я.
  
  "Падыдзе і тое, і іншае".
  
  "Што здарылася з вухам міс Люсі?" Запатрабаваў адказу Холмс.
  
  “ Ну, нічога. Гэта цудоўнае вуха. Добрай формы. Плоскія, трохі пляскатыя мочкі. Я ніколі не бачыў іншага такога. Вельмі прывабнае, калі ўжо на тое пайшло.
  
  "Тады добра," сказаў Холмс.
  
  Я зачыніў некалькі кніг, якімі карыстаўся, і паклаў іх у свой заплечнік. "Сапраўдным я адмаўляюся ад любых будучых спробаў выкладаць вам вышэйшую матэматыку", - сказаў я яму. “ Я прапаную перапыніць пасяджэнне і адправіцца да прафесара дадому, да яго чайным пірожным.
  
  Так мы і зрабілі.
  
  Мерапрыемства "Клёнаў" праходзіла з трох гадзін дня да шасці вечара, хоць некаторыя прыбылі трохі раней, а некаторыя, я мяркую, засталіся крыху пазней. Надвор'е была на здзіўленне мяккай для сярэдзіны кастрычніка, і мы з Холмсам, прыехаўшы ў той дзень каля паловы чацвёртага, выявілі прафесара, яго дамачадцаў і прыкладна тузін гасцей, якія былі раскіданыя па лужку за домам прадказальнымі купкамі. Прысутнічаў віцэ-канцлер універсітэта, які адпачываў у шэзлонгу з кубкам гарбаты і талеркай булачак. Класічную Грэцыю прадстаўляў дэкан Герберт Маккатерс, пажылы мужчына вельмі цвярозага і рэспектабельнага выгляду, які ў гэты момант закочвалі калашыны штаноў, рыхтуючыся перайсці ўброд невялікі штучны сажалка з Андрэа Мейплз, якая зняла туфлі і прыўзняла спадніцы, выконваючы далікатны баланс паміж мокрай адзеннем і приличиями.
  
  Крисбой, інструктар па фізкультуры з "Клёнаў", буйны, мускулісты і працяг выгляду мужчына гадоў пад трыццаць, стаяў у куце лужка з трэнерам па гульнях па прозвішчы Фолтинг; малады чалавек з целаскладам і агульнай знешнасцю аднаго з гнуткіх атлетаў, намаляваных старажытнагрэцкімі скульптурамі, калі вы можаце ўявіць маладога грэцкага атлета, апранутага ў цельпукаваты шэрую фланель. Фолтингу было добра вядома гэта параўнанне, мяркуючы па яго практыцы гераічна пазіраваць кожны раз, калі ён думаў, што хто-то глядзіць на яго.
  
  Яны ўдвух стаялі каля дома, размахваючы спартыўнымі клюшкамі з дзікай мускулистостью і абмяркоўваючы драбнюткія дэталі футбольнага матчу ў мінулую суботу, акружаныя натоўпам захопленых школьнікаў малодшага ўзросту. У кожным універсітэце ёсць студэнты, якіх гульні цікавяць больш, чым вучоба. Гады праз яны распавядаюць аб тым ці іншым матчы па крыкеце супраць сваіх смяротных ворагаў з суседняга навучальнай установы або аб якім-небудзь асабліва багатым футбольным матчы. Здаецца, іх ніколі не турбуе і, магчыма, ім нават у галаву не прыходзіць, што яны займаюцца справамі, у якіх адпаведным чынам навучаны трохгадовы шымпанзэ або арангутан мог бы перасягнуць іх. І па нейкай незразумелай мне прычыне гэтым мужчынам дазволена галасаваць і размнажацца. Але, яшчэ раз, я адцягнуўся.
  
  Мейплз велічна ішоў па лужку, яго шэрая настаўніцкая мантыя раздзімаліся вакол тулава, у закладзеных за спіну руках ён трымаў кій, якая тырчала ў яго за спіной, як хвост, за ім вынікала зграйка маладых джэнтльменаў ў цёмна-карычневых акадэмічных мантыях, з класнымі дошкамі пад пахамі, большасць з іх аказвалі свайму прафесару вытанчанае пашану, пераймаючы яго хадзе і паставы. - Ідэал універсітэта, - казаў Мейплз голасам, што ня церпіць пярэчанняў, яўна захапляючыся сваёй тэмай, - гэта аристотелевский стадыён, адфільтраваным праз сярэднявечныя манаскія школы".
  
  Падышоўшы да мяне, ён кіўнуў мне, а затым разгарнуўся і накіраваўся туды, адкуль прыйшоў, вышываючы на сваю тэму. “Тыя студэнты, якія прагнулі чаго-то большага, чым рэлігійнае адукацыю, якія, магчыма, хацелі вывучаць юрыспрудэнцыю або што-то з медыцыны, накіроўваліся ў больш буйныя гарады, дзе можна было знайсці вучоных, здольных навучаць іх. Парыж, Балоння, Ёрк, Лондан; тут збіраліся студэнты, часта якія вандруюць з горада ў горад у пошуках падыходнага настаўніка. Праз стагоддзе ці два навучанне стала формализованным, і школы атрымалі афіцыйнае існаванне, атрымаўшы хартыі ад мясцовага манарха і, магчыма, ад папы рымскага ".
  
  Мейплз раптам застыў на паўкроку і развярнуўся тварам да сваёй свіце. "Але не рабіце памылак!" - настаўляў ён іх, шматзначна размахваючы кіем перад сабой, паказваючы яе качыным булавешкай спачатку на аднаго студэнта, а затым на іншага. “універсітэт складаецца не з яго будынкаў, яго каледжаў, яго лекцыйных залаў або гульнявых пляцовак. Не, нават не яго гульнявыя пляцоўкі. Універсітэт складаецца з людзей — выкладчыкаў і студэнтаў, якія аб'ядноўваюцца ў яго назве. Universitas scholarium - так абвяшчае статут, які прадугледжвае стварэнне, скажам так, гільдыі студэнтаў. Або, як у выпадку з Парыжскім універсітэтам, universitas magistrorum, гільдыяй выкладчыкаў. Так што мы з вамі роўныя. Запраўце шчыльна кашулю ў штаны, містэр Помфрит, вы зусім мае быць.
  
  Ён павярнуўся і працягнуў свой шлях праз лужок, яго голас заціхаў удалечыні. Яго вучні, без сумневу, уражаныя новаздабытымі роўнасцю, потрусили за ім.
  
  Як раз у гэты момант Люсі Мойз слізганула на лужок, увайшоўшы праз французскія дзверы ў задняй частцы дома, і паставіла на накрыты парасонам стол свежае страва з выпечкай. За ёй паспяшалася пакаёўка, несучы збан, поўны дымлівай гарачай вады, каб напоўніць чайнік. Шэрлак Холмс адышоў ад мяне і нядбайна пабрыў праз лужок, умудрыўся апынуцца побач з міс Люсі як раз своечасова, каб дапамагчы ёй расставіць выпечку па стале. Праявіў ён які-небудзь асаблівы цікавасць да яе вуха, я не мог заўважыць.
  
  Я замовіў кубак гарбаты і кавалак чайнага торта і прыняў на сябе сваю звыклую ролю назіральніка з'яў. Гэта было маёй натуральнай схільнасцю на працягу многіх гадоў, і я ўзмацніў ўсе здольнасці, з якіх пачынаў, свядомым высілкам дакладна фіксаваць тое, што я бачу. Я практыкаваўся ў гэтым дастаткова доўга, нават тады, што гэта стала маёй другой натурай. Я не мог сядзець насупраць чалавека ў чыгуначным вагоне, не заўважыўшы, напрыклад, па брелку ад яго гадзін, што ён, скажам, розенкрейцер, а па слядах зносу на яго левай манжете - што ён касір або аканом. Чарнільная пляма на вялікім пальцы яго правай рукі казала ў карысць гіпотэзы касіра, у той час як стан яго чаравік магло сведчыць аб тым, што ў той дзень ён не быў на працы. Кашалёк, які ён прыціскаў да цела, мог паказваць на тое, што ён перакладаў банкноты ў філіял банка або, магчыма, хаваўся з банкаўскімі сродкамі. І гэтак далей. Я распавядаю пра гэта толькі для таго, каб паказаць, што мае назіранні былі зробленыя не ў чаканні трагедыі, а былі ўсяго толькі вынікам маёй ўстоянай звычкі.
  
  Наступны гадзіну або каля таго я блукаў па лужку, спыняючыся то тут, то там, каб павітацца з тым ці іншым студэнтам або прафесарам. Я затрымаўся з краю гэтай групы і некаторы час слухаў энергічную крытыку нядаўняга рамана Уілкі Колін "Месяцовы камень" і таго, як ён уяўляе сабой цалкам новы від мастацкай літаратуры. Я спыніўся каля гэтага навалы людзей, каб паслухаць, як малады чалавек шчыра распавядае аб добрых справах, якія здзяйсняюцца містэрам Уільямам Бутам і яго Асацыяцыяй хрысціянскага адраджэння ў трушчобах нашых буйных гарадоў. Я заўсёды не давяраў сур'ёзным, набожным, шумным маладым людзям. Калі яны шчырыя, яны невыносныя. Калі яны няшчырыя, яны небяспечныя.
  
  Я назіраў, як Андрэа Мейплз, вытершая ногі і приспустившая спадніцы, бярэ страва з выпечкай і блукае па лужку, прапаноўваючы тое крекер, то чайны кекс, шэпчучы інтымныя каментары да выпечцы. Місіс Мейплз валодала дарам імгненнай блізкасці, ўмела ствараць ілюзію, што ў вас з ёй агульныя выдатныя, хоць і няважныя сакрэты. Яна бачком прайшла міма Крисбоя, які цяпер быў заняты тым, што кіраваў адцісканні пяці або шасці сваіх спартыўных пратэжэ, і што-то прашаптала маладому Фолтингу, трэнеру па гульнях, і ён засмяяўся. А потым яна ўстала на дыбачкі і што-то яшчэ прашаптала. Прыкладна праз хвіліну, а гэта занадта шмат для таго, каб гаварыць шэптам, яна зрабіла некалькі танцавальных крокаў назад і спынілася, а Фолтинг пачырванеў. Чырванець цяпер зусім выйшла з моды, але ў сямідзесятыя гэта было модна як для мужчын, так і для жанчын. Хоць тое, як тое, што лічыцца міжвольная фізіялагічнай рэакцыяй, можа быць альбо модным, альбо якія выйшлі з моды, патрабуе далейшага вывучэння доктарам Фрэйдам і яго калегамі-психоаналитиками.
  
  Крисбой сабраўся з духам і ўскочыў на ногі. "Заставайся на сваім баку вуліцы!" - раўнуў ён Андрэа Мейплз, што напалохала і яе, і маладых гульцоў, двое з якіх перакуліліся і ўтаропіліся на тое, што адбываецца, у той час як астатнія трое ці чацвёра працягвалі адціскацца ў шалёным тэмпе, як быццам над імі не адбывалася нічога асаблівага. Праз секунду місіс Мейплз засмяялася і працягнула яму талерку з выпечкай.
  
  Прафесар Мейплз павярнуўся, каб паглядзець на маленькую групу прыкладна ў дваццаці футах ад яго, і яго рукі мацней сціснулі кій. Хоць ён стараўся захоўваць спакой, некалькі секунд ён відавочна знаходзіўся ва ўладзе нейкіх моцных эмоцый, перш чым аднавіў кантроль. "Зараз, зараз, мая дарагая", - крыкнуў ён праз лужок. "Давайце не будзем правакаваць спартсменаў".
  
  Андрэа падскочыла да яго і, нахіліўшыся, штосьці прашаптала яму на вуха. Паколькі на гэты раз яна была да мяне тварам, а я ўжо некалькі гадоў практыкаваўся ў чытанні па вуснах, я змог разабраць, што яна сказала: "Магчыма, я зраблю табе паслугу, тата-медзведзяня", - прашаптала яна. Яго адказу я не бачыў.
  
  Праз некалькі хвілін мае блукання прывялі мяне туды, дзе Шэрлак Холмс сядзеў у адзіноце на адным з палатняных крэслаў у французскіх вокнаў з безнадзейным выглядам. "Ну," сказаў я, азіраючыся па баках, " а дзе міс Люсі?
  
  “Яна раптам выявіла, што ў яе моцна баліць галава і ёй трэба пайсці прылегчы. Як мяркуецца, яна пайшла прылегчы", - сказаў ён мне.
  
  "Зразумела", - сказаў я. "Пакідаючы цябе пакутаваць у адзіноце сярод натоўпу".
  
  "Баюся, я што-то не то сказаў", - прызнаўся мне Холмс.
  
  “ Праўда? Што ты сказаў?
  
  “Я не ўпэўнены. Я казаў аб — ну ..." Холмс выглядаў збянтэжаным, такога выказвання я ў яго ніколі не бачыў ні раней, ні з тых часоў.
  
  "Надзеі і мары," выказаў здагадку я.
  
  "Што-то ў гэтым родзе", - пагадзіўся ён. “Чаму словы, якія гучаць так — важна — калі чалавек звяртаецца да маладой лэдзі, з якой ён знаходзіцца ў блізкіх адносінах, гучаць недарэчна, калі яны вымаўляюцца перад усім светам? Гэта, як вы разумееце, містэр Марыярці, рытарычнае пытанне.
  
  "Я разумею", - сказаў я яму. "Не вярнуцца нам у каледж?"
  
  Так мы і зрабілі.
  
  Наступны дзень застаў мяне ў зале пасяджэнняў, якія сядзяць у маім звычайным крэсле пад карцінай алеем, якая паказвае сэра Джэймса Уолсингема, першага рэктара Кўінз-каледжа, які атрымлівае ключы ад каледжа з рук каралевы Лізаветы. Я дзяліў сваю ўвагу паміж кубкам кавы і лістом ад прападобнага Чарльза Доджсона, майго калегі-матэматыка, які тады вучыўся ў Оксфардзе, у якім ён выкладаў некаторыя з сваіх ідэй адносна таго, што мы маглі б назваць матэматычнымі абмежаваннямі лагічных канструкцый. Маё адзінота было перапынена дынам Маккатерсом, які клыпаў да мяне з кубкам гарбаты ў руцэ, выглядаючы яшчэ старэй, чым звычайна, і апусціўся на крэсла побач са мной. "Добры дзень, Марыярці," выдыхнуў ён. “ Хіба гэта не жудасна?
  
  Я адклаў ліст убок. "Хіба гэта не жудасна?" Я спытаў у яго. “У той дзень? Ваенныя навіны? Тэорыя биогенеза Хакслі?" Магчыма, вы маеце на ўвазе кавы — ён сёння проста жудасны.
  
  Маккатерс сумна паківаў галавой. "Калі б я мог так лёгка паставіцца да навінам", - сказаў ён. "Я заўсёды так добра ўсведамляў, так сумна ўсведамляў перасцярога Джона Донна".
  
  "Я думаў, Дон пакончыў з угаворам на апошнія дзвесце гадоў або каля таго", - сказаў я.
  
  Але Маккатерса было не спыніць. Ён быў поўны рашучасці працытаваць Донна, і працытаваў: "Смерць кожнага чалавека прымяншае і мяне, таму што я датычны да Чалавецтву", - працягнуў ён, праігнараваўшы мой каментар. "І таму ніколі не пасылай даведацца, па кім звоніць звон: ён тэлефануе па табе".
  
  Я ўстрымаўся ад згадкі аб тым, што дэкан, самотны чалавек, які праводзіў вялікую частку часу няспання ў разважаннях над літаратурай, напісанай больш чым за дзве тысячы гадоў да яго нараджэння, верагодна, быў менш уцягнуты ў жыццё чалавецтва, чым любы іншы чалавек, якога я калі-небудзь ведаў. "Зразумела", - сказаў я. "Звон тэлефанаваў па каму-то?"
  
  "І забойства робіць усё нашмат горш", - працягнуў Маккатерс. "Як выказаўся Лукрэцый —"
  
  “ Хто быў забіты? - Цвёрда спытала я, перарываючы яго экскурс у класіку.
  
  “ А? Ты хочаш сказаць, што не ведаеш? О, божа мой. Тады гэта стане для цябе чым-то накшталт шоку. Справа ў тым, што прафесар Мейплз ...
  
  “ Хто-то забіў Мейплз? - спытаў я.
  
  “Няма, няма. Мая думка была незакончанай. Прафесар Мейплз арыштаваны. Яго жонка — Андрэа, місіс Мейплз — забітая".
  
  Прызнаюся, я быў ашаломлены. Вы можаце замяніць гэта больш моцным тэрмінам, калі хочаце. Я паспрабаваў даведацца ў Маккатерса яшчэ сякія-такія падрабязнасці, але дачыненне да дэкана фактах не выходзіла за рамкі забойства і арышту. Я дапіў каву і адправіўся на пошукі дадатковай інфармацыі.
  
  Забойства - гэта сенсацыйнае злачынства, якое выклікае вялікую цікавасць нават у ступенных і не ад свету гэтага выкладчыкаў Кўінз-каледжа. І забойства ў mediis rebus, або, магчыма, лепш, у mediis universitatibus; тое, якое сапраўды адбываецца сярод згаданых ступенных донаў, прымусіць задумацца нават самых не ад свету гэтага. Гісторыя, якая хутка распаўсюдзілася па каледжу, заключалася ў наступным:
  
  Квартэт веласіпедыстаў, старшакласнікаў каледжа Сэнт-Саймонс, тры дні ў тыдзень, у дождж ці яснае надвор'е, выязджаюць разам на досвітку, каб гадзіну ці два пакатацца на ровары перад сняданкам. Гэтым раніцай, не звяртаючы ўвагі на халоднае імжа, распачатую ноччу, яны, як звычайна, адправіліся па Барлимор-роўд. Каля васьмі гадзін, або неўзабаве пасля гэтага, яны выпадкова спыніліся ля ганка маленькага катэджа на тэрыторыі прафесара Мейплз. На адным з ровараў ўпала подковка або што-то ў гэтым родзе, і яны спыніліся, каб выправіць пашкоджанне. Ровар з ланцужным прывадам існаваў тады ўсяго некалькі гадоў і быў схільны мностве няспраўнасцяў. Я разумею, што раварыстам нават сёння карысна мець пры сабе поўны набор інструментаў, каб быць гатовымі да непазбежнай аварыі.
  
  Адзін з удзельнікаў вечарыны, які сядзеў на прыступках катэджа, прыхінуўшыся спіной да дзвярэй, наколькі гэта было магчыма, схаваўшыся ад дажджу, і пацягваў латакію, пакуль рамантавалася пашкоджаная машына, адчуў што-то ліпкае ў сябе пад рукой. Ён паглядзеў і выявіў пашыраецца пляма, якое выходзіць з-пад дзверы. Цяпер, у залежнасці ад таго, якая версія гісторыі вам больш за ўсё падабаецца, ён альбо паказаў на пляма і сказаў: "Паслухайце, хлопцы, як вы думаеце, што гэта такое?" Ці ён ускокваў на ногі з крыкам: “Гэта кроў! Гэта кроў! Тут адбылося нешта жудаснае". Я схільны аддаць перавагу апошнюю версію, але, магчыма, мне падабаецца толькі алітэрацыя.
  
  Маладыя людзі, адчуўшы, што каму-то ўнутры катэджа можа спатрэбіцца дапамога, пастукалі ў дзверы. Не атрымаўшы адказу, яны патузаць ручку і выявілі, што яна зачыненая. Вокны па ўсім будынку таксама былі зачыненыя. Яны разбілі шкло ў акне, адамкнулі яго і ўсе разам пралезлі ўнутр.
  
  У калідоры, вядучым да ўваходных дзвярэй, яны выявілі Андрэа Мейплз ў тым, што было апісана як "распранутая", якая ляжыць у лужыне крыві — як мяркуецца, яе ўласнай, паколькі яна была моцна збітая па галаве. Сцены і столь былі заляпаны крывёю. Недалёка ад цела ляжала тое, што, як мяркуецца, была прыладай забойства: кій чырвонага дрэва з латуневай ручкай у выглядзе качынай галавы.
  
  Адзін з мужчын неадкладна паехаў на ровары ў паліцэйскі ўчастак і вярнуўся з сяржантам паліцыі і двума констеблями. Калі яны пераканаліся, што кій з цвёрдага дрэва належыць прафесару Мейплзу і што ён пастаянна насіў яе з сабой, паліцыянты перасеклі лужок, падышлі да галоўнага дому і дапыталі прафесара, які снедаў. Па заканчэнні гутаркі сяржант арыштаваў Мейплза і адправіў аднаго з афіцэраў за экіпажам, у якім прафесара можна было даставіць у паліцэйскі ўчастак.
  
  Было каля чатырох гадзін дня, калі Шэрлак Холмс пастукаў у дзверы майго кабінета. "Вы, вядома, чулі", - сказаў ён, плюхаясь ў маё крэсла. "Што нам рабіць?"
  
  "Я чуў", - сказаў я. "І якое мы маем да гэтага дачыненне?"
  
  “ Гэты сяржант паліцыі, яго завуць Мікс, арыштаваў прафесара Мейплза за забойства сваёй жонкі.
  
  "Так я і чуў".
  
  "Ён не праводзіў ніякага расследавання, нават не зірнуў на наваколле і не пакінуў канстэбля для аховы тэрыторыі, так што, як толькі дождж спыніцца, арды хваравіта цікаўных будуць таптаць катэдж і лужок і знішчаць любыя доказы, якія там можна будзе знайсці".
  
  "Няўжо?" Спытаў я. "І адкуль ты так шмат пра гэта ведаеш?"
  
  "Я быў там", - сказаў Холмс. Заўважыўшы мой здзіўлены погляд, ён паківаў галавой. “О, не, не ў час забойства, калі б яно ні адбылося. Калі канстэбль прыехаў за экіпажам, каб павезці прафесара Мейплз, я выпадкова апынуўся ў стайні. Конюх, яго завуць Биггс, з'яўляецца дасведчаным байцом з адной клюшкай, і я часам бяру ў яго ўрокі па раніцах, калі ў яго ёсць час. Таму, калі яны вярнуліся ў дом прафесара, Биггс сеў за руль, а я сеў у экіпаж з констеблем, які ўсё мне расказаў.
  
  "Мяркую, ён яшчэ якое-то час будзе казаць пра гэта", - пракаментаваў я. "Забойства тут не зусім звычайная справа".
  
  “ Менавіта так. Ну, я пайшоў далей, думаючы, што магу быць чым-то карысны Люсі. У рэшце рэшт, яе сястру толькі што забілі.
  
  "Прадбачліва з вашага боку," сказаў я.
  
  “Так. Ну, яна не хацела мяне бачыць. Нікога не хацела бачыць. Проста заставалася ў сваім пакоі. Мяркую, я не магу яе вінаваціць. Такім чынам, я паслухаў, як сяржант дапытваў прафесара Мейплза — і, наколькі я магу судзіць, ён па-чартоўску дрэнна з гэтым справіўся, — а затым выйшаў і агледзеў тэрыторыю — два дамы і прастора паміж імі, — каб паглядзець, ці змагу я вызначыць, што адбылося. Я таксама агледзеў цела Андрэа Мейплз, наколькі мог, з парога. Я баяўся, што, калі падыду яшчэ бліжэй, сяржант Мікс заўважыць і прагоніць мяне ".
  
  "І вы высветлілі, што адбылося?"
  
  "Магчыма," сказаў Холмс. “ Калі вы зробіце мне паслугу і прагуляецеся са мной, я хацеў бы паказаць вам, што я знайшоў. Я мяркую, што маю добрае ўяўленне аб тым, што адбылося мінулай ноччу — або, па крайняй меры, аб некаторых істотных дэталях. Я вылічыў гэта па слядах на зямлі і некалькіх дэталяў у катэджы, аб якіх сяржант не паклапаціўся. Мне здаецца, што ў расследаванні злачынстваў можна зрабіць значна больш, чым прывыкла рабіць паліцыя. Але я хацеў бы ведаць ваша меркаванне. Скажыце мне, што вы думаеце."
  
  Я надзеў паліто. "Пакажы мне," сказаў я.
  
  Церусіў моцны і халодны дождж, зямля была мокрай, і да таго часу, калі мы пад'ехалі да дома, цела ўжо прыбралі; усё гэта паменшыла колькасць цікаўных наведвальнікаў да двух рэпарцёраў, якія, пабадзяўшыся па катэджы, але не здолеўшы трапіць у галоўны дом, забіліся ў двуколку, пад'ехаўшую да параднага ўваходу, чакаючы, калі з'явіцца хто-небудзь, каго можна было б угаварыць зрабіць заяву.
  
  Галоўны дом і катэдж выходзілі фасадамі на Барлимор-роўд, але паколькі дарога адзін сябар вышэйшы гаёк дрэў паміж імі, шлях праз тэрыторыю быў значна карацей. Ад дома да катэджа было каля трыццаці ярдаў па сцяжынцы і, магчыма, крыху больш, чым у два разы больш па дарозе. У той час я вымяраў адлегласць, але дакладных лічбаў не памятаю.
  
  Мы абышлі дом з тыльнага боку і пастукалі ў дзверы каморы. Пасля некалькіх секунд разглядвання праз бакавое акно пакаёўка ўпусціла нас.
  
  "Гэта вы, містэр Холмс", - сказала яна, адыходзячы ў бок, каб ўпусціць нас. “Хіба гэта не жудасна? Я чакаў тут у задняй дзверы чалавека з сцяжком, які павінен быў хутка прыбыць.
  
  “ Банцінг?
  
  “ Цалкам дакладна. Чорны сцяг, які мы павінны павесіць на вокнах, як і належыць, улічваючы абставіны. Хіба гэта не жудасна? Мы павінны пакінуць дзверы і вокны адкрытымі ў памяць аб загінулых, толькі цела гаспадыні было зьнесена, і гаспадара павезлі, і ідзе дождж, і гэтыя газетчыкі ўвойдуць і будуць прыставаць да міс Люсі, калі дзверы будзе адкрыта. А потым дзе-то там чакае забойца, і хто ведае, што ў яго на розуме.
  
  “ Значыць, вы не думаеце, што прафесар Мейплз забіў сваю жонку? - Спытаў я.
  
  Пакаёўка паглядзела на мяне, потым на Холмса, потым зноў на мяне. “ Уіла, гэта містэр Марыярці, - прадставіў яе Холмс. “ Ён мой сябар і выкладае матэматыку ў каледжы.
  
  "Ах", - сказала яна. "Вельмі прыемна, сэр". І яна зрабіла элементарны рэверанс у мой бок. “Не, сэр, я не думаю, што прафесар забіў місіс. Навошта яму гэта рабіць?"
  
  "У самай справе, чаму", - сказаў я.
  
  "Міс Люсі ў гасцінай," паведаміла Віла Холмсу. “ Я скажу ёй, што вы тут.
  
  “ Я бачу, вас тут добра ведаюць, - сказаў я Холмсу, калі пакаёўка пайшла.
  
  "За апошнія некалькі месяцаў я меў гонар суправаджаць міс Люсі туды-то і туды-то", - адказаў Холмс трохі нацягнута, як быццам я абвінавачваў яго ў чым-то несумленных. "Нашы адносіны заўсёды былі вельмі правільнымі".
  
  Я падавіла жаданне сказаць "як сумна", так як думала, што ён дрэнна гэта ўспрыме.
  
  Люсінда выйшла ў хол, каб сустрэць нас. Яна здавалася цалкам падушанай, але яе вочы блішчалі, а колер асобы быў ліхаманкавым. "Як добра, як прыемна бачыць цябе, Шэрлак," ціха сказала яна, працягваючы яму руку. “ А вы містэр Марыярці, адзін Шэрлака.
  
  Мы з Холмсам абодва пробормотали што-то суцяшальнае.
  
  "Мне шкада, што я не заўважыла цябе, калі ты прыйшоў раней, Шэрлак", - сказала яму Люсі, праводзячы нас у гасціную і паказваючы на пару мяккіх крэслаў. "Я быў не ў тым стане, каб каго-небудзь бачыць".
  
  "Я цалкам разумею", - сказаў Холмс.
  
  "Я рада, што вы ўсталі на абарону майго — прафесара Мейплза," сказала Люсі, апускаючыся ў крэсла з прамой спінкай насупраць Холмса. “ Як хто-то мог западозрыць яго ў забойстве маёй дарагой сястры Андрэа, цалкам за межамі майго разумення.
  
  "У мяне ёсць падставы меркаваць, што ён сапраўды невінаваты, Люсі, дарагая", - сказаў Холмс. "Я збіраюся правесці майго сябра містэра Марыярці па тэрыторыі, каб паказаць яму, што я знайшоў, і паглядзець, ці згодны ён з маімі высновамі".
  
  "І якія вашы высновы?" - спытала Люсі.“ Хто, па вашаму думку, здзейсніў гэта жахлівае злачынства?"
  
  "Ты паняцця не маеш?" - Спытаў я.
  
  Люсінда адхіснулася, як быццам я яе ўдарыў. "Як я магла?" - спытала яна.
  
  "Я не хацеў напужаць цябе", - сказаў я. "У тваёй сястры былі ворагі?"
  
  "Вядома, няма", - сказала Люсі. "Яна была таварыскай, цёплай і прыязнай, і яе ўсе любілі".
  
  "Андрэа адправілася ў катэдж, каб з кім-небудзь сустрэцца", - сказаў Холмс. "У вас ёсць якія-небудзь здагадкі, хто гэта быў?"
  
  "Ніякіх", - сказала Люсі. "Я знаходжу ўсё гэта даволі шакавальным". Яна апусціла галаву на рукі. "Даволі шакавальным".
  
  Праз імгненне Люсі падняла галаву. “ Я падрыхтавала невялікую дарожную сумку з рэчамі прафесара Мейплз. Змена бялізны, кашуля, пара каўнерыкаў, некалькі насовак, яго помазок і брытва.
  
  "Я не думаю, што яны дазволяць яму ўзяць брытву", - пракаментаваў Холмс.
  
  "О!" Сказала Люсі. "Я пра гэта не падумала".
  
  "Магчыма, я памыляюся", - сказаў Холмс. "Я навяду даведкі".
  
  “ Ці магу я папрасіць вас аднесці яму сумку? Люсі паднялася. “ Яна ў мяне наверсе.
  
  Мы рушылі ўслед за ёй наверх, у гаспадарскую спальню, каб забраць сумку. Пакой уяўляла сабой ўзор мужчынскага бязладзіцы, ложак прафесара Мейплз — у іх чаму-то былі асобныя ложкі з начным столікам паміж імі — была змятая, а пасцельная бялізна раскідана паўсюль. Адзенне была развешанымі па розных прадметах мэблі, а скрыні бюро вылучаны. Мейплс апрануўся ў спешцы і, як мяркуецца, пад наглядам паліцыі, перш чым яго адвезлі ў паліцэйскі ўчастак. Ложак Андрэа была ахайнай і жорсткай, і было відавочна, што яна не спала ў ёй мінулай ноччу.
  
  Я вырашыў хуценька зазірнуць у астатнія пяць пакояў, якія прымыкаюць да холу. Я падумаў, што дам Холмс і міс Люсі магчымасць пабыць сам-насам, калі яны пажадаюць ёю скарыстацца.
  
  Адна з пакояў, даволі вялікая, з ложкам пад балдахінам, відавочна, належала Люсі. Яна была жаноцкай, без празмернасцяў, і надзвычай, амаль клапатлівай, акуратнай. У пакоі было два шафы насупраць адзін аднаго, у кожным з якіх унізе захоўвалася калекцыя абутку, а наверсе - разнастайная жаночая адзенне.
  
  Я зачыніў дзверы Люсі і пастукаў у дзверы насупраць. Не атрымаўшы адказу, я штурхнуў дзверы. Гэта была адна з двух пакояў, якія здымаў пансионер Крисбой, абстаўленая як гасцёўня, і я мог бачыць дзверы ў спальню злева. Малады спартыўны інструктар сядзеў за пісьмовым сталом, ссутулив плечы і уткнуўшыся тварам у рукі, якія ляжаць на стале. “ Крисбой? - Крисбой? - спытаў я. 'Прабач, я не ведаў, што ты тут. Гэта здавалася дрэнным апраўданнем для таго, каб ўрывацца да мужчыны, але маё цікаўнасць, верагодна, было недаравальным, калі ўжо на тое пайшло.
  
  Ён сеў і павярнуўся. "Усё роўна", - сказаў ён, выкарыстоўваючы маленькае ручнік, якое трымаў у руцэ, каб выцерці твар, чырвоны і апухлы ад слёз. "Ёсць якія-небудзь навіны?" ён спытаў мяне.
  
  "Наколькі мне вядома, няма", - сказаў я.
  
  "Па-чартоўску дзіўная рэч", - сказаў ён. “Гэты паліцэйскі думае, што Джон - прафесар Мейплз — забіў Андрэа. Як ён мог так падумаць? Прафесар Мейплз нікому не мог прычыніць шкоды. Абражайце іх, ды; крытыкуйце іх, ды; каліце іх зьедлівасьцямі іроніі, ды. Але стукніце каго-небудзь палкай? Ніколі!"
  
  Я падаўся з гасцінай Крисбоя, пробормотав што-то невыразнае, і зачыніў дзверы. Дзверы ў калідор злева цяпер была пазначаная як спальня Крисбоя. Дзверы справа апынулася гардеробной Андрэа з невялікай канапай, бюро, туалетным столікам і дзвярыма, якая вядзе ў гаспадарскую спальню. Астатняя дзверы вяла ў туалет.
  
  Холмс выйшаў з гаспадарскай спальні з дарожнай торбай пад пахай, паціснуў руку Люсі, і мы спусціліся ўніз і выйшлі праз заднюю дзверы.
  
  "Сюды, сюды", - сказаў Холмс, ведучы мяне вакол дома. “На дарожцы ёсць разметка, якая, я мяркую, дае некаторае ўяўленне аб тым, што тут адбылося. Я накрыў іх некалькімі дошкамі, якія знайшоў побач з домам, каб іх не змыла вадой і не затапталі.
  
  "Разумна", - сказаў я.
  
  "Элементарна", - адказаў ён.
  
  Холмс паклаў чатыры дошкі на дарожку паміж домам і чуйнай. Мы спыніліся ў бліжэйшай да дома. “ Паліцэйская тэорыя — тэорыя сяржанта Мікса — складаецца ў тым, што Андрэа Мейплз пайшла з дому, каб прызначыць спатканне ў катэджы з невядомым прыхільнікам — калі мужчыну, які сустракаецца з замужняй жанчынай, можна назваць прыхільнікам. Яны спрабуюць вызначыць, хто ён такі. Прафесар Мейплз, прачнуўшыся дзе-то ўначы і выявіўшы, што яго жонкі няма, адправіўся ў катэдж, злавіў яе, калі жаніх сыходзіў, або адразу пасля таго, як ён сышоў, зразумеў, што адбылося, па стане яе адзення, калі не па іншых, э-э, прыкметах, і ў некантралюемай лютасьці забіў яе да смерці сваёй кіем.
  
  Я кіўнуў. "Прыкладна так мне і было расказана".
  
  "Гэтая гісторыя абвяргаецца наяўнымі доказамі", - заявіў Холмс, асцярожна падымаючы дошку. "Звярніце ўвагу на сляды".
  
  Дошка часткова закрывала лінію слядоў, якія вядуць ад дома да катэджа, і, па меншай меры, адна прыступка вяла назад да дому. Ва ўсіх выпадках адбітак належаў жаночай туфлі.
  
  "Звярніце ўвагу на гэта паглыбленне", - сказаў Холмс, паказваючы на круглае адтуліну каля трох чвэрцяў цалі у папярочніку і, магчыма, на цаля глыбінёй, якое знаходзілася крыху наперадзе і правей адбітка чаравіка.
  
  Ён падбег да наступнай дошцы і перасунуў яе, затым наступную. “ Паглядзі сюды, - крыкнуў ён. “ І сюды, і сюды. Той жа малюнак.
  
  "Так," сказаў я, "разумею". Я нахіліўся і ўважліва агледзеў некалькі слядоў, адзначыўшы памеры ад шкарпэткі да пяткі і шырыню адбітка ў сваім кішэнным нататніку і зрабіўшы грубы накід таго, што ўбачыў, з усіх сіл прыкрываючы нататнік ад лёгкай морас.
  
  "Звярніце ўвагу, што ні адзін з слядоў ні ў тым, ні ў іншым кірунку не быў пакінуты чалавекам", - сказаў Холмс.
  
  "Так," сказаў я, "я гэта бачу". Там было тры пары крокаў, дзве вялі ад хаты да катэджа, а адна вярталася.
  
  "Гэта даказвае, што прафесар Мейплз не забіваў сваю жонку", - заявіў Холмс.
  
  "Гэта, безумоўна, аслабляе абвінавачанне супраць яго", - прызнаў я.
  
  "Ну жа," сказаў Холмс. “ Вы, вядома, разумееце, што ўся справа заснавана на силлогизме, згодна з якім, паколькі Мейплз ніколі не расстаецца са сваёй кіем і паколькі яго кіем забілі Андрэа Мейплз, то Мейплз, павінна быць, забіў сваю жонку.
  
  "Падобна на тое", - пагадзіўся я.
  
  "Цікавая кій", - сказаў мне Холмс. “Аднойчы мне давялося яе агледзець. Ці ведаеце вы, што на самой справе гэта кій-шпага?"
  
  "Я гэтага не ведаў", - сказаў я.
  
  "Я лічу, што гэта дакажа важны факт у справе", - сказаў мне Холмс.
  
  “ Я мяркую, вы прыйшлі да высновы, што мінулай ноччу прафесар Мейплз быў без сваёй кія.
  
  “ Цалкам дакладна. Андрэа Мейплз сама аднесла яго ў катэдж. Гэта відаць па адбітках яе ног.
  
  "Як вы думаеце, што адбылося?" Я спытаў Холмса.
  
  "Як вы заўважылі, тут тры пары слядоў", - сказаў Холмс. “Двое ідуць ад хаты да катэджа, а адзін вяртаецца ў дом. Як вы можаце бачыць, гэта сляды жанчыны, і, як я ні стараўся, я не змог знайсці ніякіх слядоў, пакінутых мужчынам. Здаецца, што адзін з сэтаў трохі адрозніваецца па паглыбленні пяткі ад іншых. Сцэна вяртання, здаецца, складаецца з крокаў, якія знаходзяцца далей адзін ад аднаго і пакідаюць больш глыбокі адбітак, чым астатнія. Вывучыўшы іх, я б сказаў, што Андрэа Мейплз адправілася ў катэдж, каб з кімсьці сустрэцца. Перш чым ён прыехаў, яна вырашыла ўзброіцца і таму кінулася назад у дом і переобулась — магчыма, першая пара прамокла, калі яна наступіла ў лужыну, — а затым узяла кій свайго мужа, якая, як яна ведала, на самай справе была кіем для шпагі, і вярнулася ў катэдж ".
  
  “ А чалавек, з якім яна планавала сустрэцца?
  
  “Павінна быць, ён прыйшоў па дарозе, паколькі на сцежцы няма разметкі. Але прафесар Мейплз напэўна прыйшоў бы па сцежцы".
  
  “ Значыць, яна лічыла, што ёй пагражае нейкая небяспека?
  
  "Таму я б прачытаў гэта".
  
  “ Значыць, вы хочаце сказаць, што гэта не было рамантычным спатканнем?
  
  "Магчыма, так яно і было", - выказаў меркаванне Холмс. “Магчыма, яна вырашыла разарваць раман з нейкім чалавекам і ведала, што ў яго запальчывы характар. У дадзеным выпадку, падобна на тое, яна была права".
  
  Мы дабраліся да катэджа і, выявіўшы, што задняя дзверы не зачынены, увайшлі ў маленькую каморку, якая вядзе на кухню. Холмс паставіў дарожную сумку ў дзверы і кінуў паліто і капялюш на кухонны крэсла, і я рушыў услед яго прыкладу.
  
  "Гэта тлумачыць, чаму яна не змагла абудзіць свайго мужа і вярнулася ў катэдж адна, хоць лічыла, што ёй пагражае небяспека", - сказаў я. “Гэта выразна звязвае большасць вядомых фактаў. Але я баюся, што вам не ўдасца пераканаць паліцыю ў сваёй праваце.
  
  "Чаму бы і няма?"
  
  “Ёсць факт бязладзіцы ў вопратцы Андрэа Мейплз. Наколькі я разумею, яна была ў ніжнім бялізну і, падобна, апраналася. Гэта паказвае на тое, што сустрэча з яе таямнічым іншым была, э-э, сяброўскай.
  
  “ Магчыма, ён навязался ёй сілай.
  
  “ Магчыма. Але тады можна было б чакаць, што яе адзенне была не проста расшпілена або знятая, а расцягнутая або парваная. Я не чуў, каб гэта было так. У вас была магчымасць агледзець вопратку жанчыны?
  
  “Так, я звярнуў асаблівую ўвагу на стан яе адзення. На ёй была ніжняя спадніца і што-то яшчэ — яшчэ адно белае адзенне з фальбонамі, прикрывавшее верхнюю частку яе цела. Я не вельмі разбіраюся ў назвах жаночай адзення.
  
  "Я таксама", - сказаў я. "Мяркую, астатняя яе адзенне была дзе-то паблізу?"
  
  "Гэта было ў спальні".
  
  Мы ўвайшлі ў гасціную. Шторы былі зашморгнены, не прапускаючы нават слабы святло з зацягнутага хмарамі неба. Холмс шоргнуў запалкай і запаліў алейную лямпу, якая стаяла на суседнім стале. Мігатлівы святло кідаў гратэскныя цені па пакоі, ствараючы цьмянае адчуванне прыгнечанасці і безвыходнасці. Або, магчыма, гэта было проста ўсведамленне таго, што тут нядаўна адбылося, што надало пакоі яе злавесны характар. "Там", - сказаў Холмс, паказваючы на вялікае пляма крыві няправільнай формы на падлозе ля ўваходных дзвярэй. “Вось дзе яна ляжала. Яна выйшла з спальні, так як астатняя яе адзенне была там, і падвергнулася нападу ў гасцінай.
  
  "Цікава," сказаў я.
  
  "У самай справе?" Адказаў Холмс. "Якім чынам?"
  
  На гэтае пытанне не наканавана было атрымаць адказу, па меншай меры, тады. У гэты момант ўваходныя дзверы з грукатам расчыніліся, і сяржант паліцыі неабсяжнага целаскладу, з круглым чырвоным тварам і велічнымі вусамі ў выглядзе руля протопал па калідоры ў пакой. "Цяпер сюды", - прагрымеў ён. "Што вы, джэнтльмены, тут робіце, калі я магу спытаць?"
  
  "Сяржант Мікс," сказаў Холмс. “ Вы вярнуліся на месца злачынства. Магчыма, вы ўсе-ткі скарыстаецеся маім прапановай.
  
  Мікс паглядзеў на Холмса з выглядам добразычлівага цікаўнасці. - І што ж гэта за прапанова, малады чалавек?
  
  “ Я ўжо казаў вам, што было б нядрэнна паставіць тут канстэбля, каб цікаўныя не блукалі паблізу. Гэта было, калі вы суправаджалі прафесара Мейплза ў экіпаж, каб павезці яго.
  
  “ Чаму ж так яно і было, містэр... э—э...
  
  “ Холмс. А гэта містэр Марыярці.
  
  Мікс нядбайна кіўнуў мне і зноў пераключыў сваю ўвагу на Холмса. “ Так, містэр Холмс. Так яно і было, і вы так і зрабілі. Мы, супрацоўнікі рэгулярнай паліцыі, заўсёды ўдзячныя за любыя намёкі ці прапановы, якія мы можам атрымаць ад такіх маладых джэнтльменаў, як вы. Наколькі я памятаю, вы таксама што-то казалі аб захаванні слядоў на дарожцы за домам.
  
  "Цалкам дакладна".
  
  “ Ну, я пайшоў паглядзець на вашы сляды, містэр Холмс, падняў пару дошак, якія вы паклалі, і зазірнуў пад іх. Гэта былі менавіта тыя сляды, пра якіх вы казалі, — сляды ног, і я сардэчна дзякую вас.
  
  "Па вашаму паводзінам я бачу, што вы не надае вялікага значэння адбітках пальцаў", - пракаментаваў Холмс, не дазваляючы сабе раздражняцца з-за слоў сяржанта або яго насмешлівага тону.
  
  "Мы заўсёды стараемся, каб пракласці прамой і дакладны курс, калі расследуем справа", - патлумачыў сяржант. “Заўсёды ёсць факты і абставіны, якія, здаецца, не ўкладваюцца ў агульную карціну. І гэта таму, што, калі вы дазволіце мне так выказацца, яны не маюць ніякага дачынення да гэтай справы.
  
  "Але, магчыма, бываюць выпадкі, калі некаторыя з гэтых фактаў, якія вы ігнаруеце, на самай справе даюць больш дакладнае тлумачэнне таго, што адбылося на самай справе", - выказаў меркаванне Холмс. “ Напрыклад, сяржант, я ўпэўнены, вы заўважылі, што ўсе сляды былі пакінутыя жанчынай. На сцежцы няма ні адзінага адбітка мужчынскі ногі.
  
  “ Як скажаце, містэр Холмс. Не магу сказаць, што я вывучаў іх так ужо ўважліва.
  
  Холмс кіўнуў. "Калі тое, што я кажу, праўда, - сказаў ён, - вам гэта ні аб чым не кажа?"
  
  Сяржант Мікс цярпліва ўздыхнуў. “Гэта паказвала б на тое, што абвінавачаны не ішоў па сцежцы. Магчыма, ён ішоў па дарозе. Магчыма, ён ляцеў. На самай справе не мае значэння, як ён дабраўся да катэджа, важна толькі тое, што ён рабіў пасля таго, як прыехаў.
  
  "Вы заўважылі адбітак кія побач са слядамі жанчыны?" Спытаў Холмс. "Гэта вам ні аб чым не кажа?"
  
  "Нічога," пагадзіўся сяржант. “ У яе магла быць іншая кій для хады ці, магчыма, галінка з дрэва.
  
  Холмс паціснуў плячыма. "Я здаюся", - сказаў ён.
  
  "Вам было б лепш даць расследаванне прафесіяналам, малады чалавек", - сказаў Мікс. “Мы ўжо правялі сее-якое расследаванне самастойна, не думайце, што мы гэтага не рабілі. І тое, што мы пачулі, вельмі добра завяршае справу супраць прафесара Мейплз. Мне шкада, але вось і ўсё."
  
  "Што вы чулі?" Запатрабаваў адказу Холмс.
  
  “ Не звяртайце ўвагі. Гэта ўсё высветліцца на следстве, і гэта адбудзецца досыць хутка. А зараз вам дваім лепш прыбірацца адсюль. Я прытрымліваюся вашаму радзе замкнуць катэдж і закалоць разбітае акно. Мы не хочам, каб цікаўныя сышлі з мэбляй ".
  
  Мы забралі нашы шапкі, паліто і сумку са свежай адзеннем прафесара Мейплз і выйшлі з катэджа. Дождж спыніўся, але набліжаліся змярканне, і ў кронах дрэў гуляў халодны вецер. Мы з Холмсам моўчкі вярталіся ў каледж, кожны пагружаны ў свае думкі: Холмс, па-відаць, гадаў, якія новыя факты ўсплылі на святло, і спрабаваў вырашыць, як данесці сваю інфармацыю да ўладаў; я разважаў пра мараль раскрыцця Холмсу або іншым людзям таго, што я выявіў, і зыходзячы з гэтага, таго, што я выказаў здагадку, або дазволіць справе працягвацца без майго ўмяшання.
  
  Холмс пакінуў мяне ў каледжы, каб я прайшоў у паліцэйскі ўчастак, а я вярнуўся ў свае пакоі.
  
  Дазнанне адбылося праз два дні ў капліцы, дазвольце мне назваць гэта каледжам Святога Эльма, аднаго з нашых сястрынскі каледжаў, якія ўваходзяць у склад універсітэта. Капліца, вялікая гатычную будынак з лавамі, здольнае змясціць некалькі сотняў людзей, якія маліліся, была запазычаная для гэтай больш свецкай мэты ў разліку на даволі вялікая колькасць гледачоў; у гэтым чаканні каранера не быў расчараваны.
  
  Каранера, мясцовага сквайр па імі сэр Джордж Куик, выклікалі для выканання гэтай функцыі два ці тры разы ў год. Але звычайна гэта тычылася няшчасных, якія патанулі ў канале або якія зваліліся з даху. Забойства ў гэтым раёне былі даволі рэдкія; або, магчыма, большасць забойцаў дзейнічалі больш выдасканалена, чым тыя, хто расправіўся з Андрэа Мейплз.
  
  Мы з Холмсам сядзелі ў зале і назіралі за ходам допыту. Холмс падышоў да коронеру яшчэ да таго, як прысяжныя расселіся, і спытаў, ці можа ён даць паказанні. Калі ён патлумачыў, што хацеў сказаць, сэр Джордж адправіў яго назад на сваё месца. Тое, што ён хацеў прапанаваць, не было доказам, патлумачыў яму сэр Джордж, а яго інтэрпрэтацыяй доказаў. "Гэта справа прысяжных інтэрпрэтаваць прадстаўленыя доказы, - сказаў яму сэр Джордж, - а не вас ці мяне". Твар Холмса пачырванеў ад гневу і прыніжэньня, і ён злосна абвёў позіркам залу суда і ўсіх, хто ў ім знаходзіўся. Я з усіх сіл стараўся гэтага не заўважаць.
  
  Люсінда была ў першым шэрагу, апранутая ў чорнае. Яе твар быў каменным, яна глядзела прама перад сабой скрозь полуприкрытую вэлюмам галаву і, здавалася, не сачыла ні за чым, што адбывалася вакол яе. Побач з ёй сядзеў Крисбой з чорнай павязкай на руцэ і прыгнечаным выразам твару. Прафесар Мейплз сядзеў збоку, побач з ім сядзеў мажны канстэбль, а яшчэ адзін сядзеў ззаду яго. У яго было ошеломленное выраз твару, як быццам ён сапраўды не мог ўспрымаць усё гэта ўсур'ёз.
  
  Сэр Джордж паведаміў прысутным, што ён збіраецца дзейнічаць арганізавана і што ён не пацерпіць ніякай гульні на скрыпцы, а затым выклікаў свайго першага сведкі. Аказалася, што гэта быў малады веласіпедыст з ліпкімі пальцамі. "Я ўбачыў, што гэта была кроў, — сказаў ён, - і што яна выцекла з-пад дзверы знутры дома".
  
  Затым ён апісаў, як ён і яго спадарожнікі разбілі акно, каб пракрасціся ўнутр, і выявілі цела Андрэа Мейплз, распростертое на падлозе ля ўваходных дзвярэй.
  
  "І як яна была апранутая?" - спытаў каранера.
  
  "Яна была не апранутая, сэр", - рушыў услед адказ.
  
  У залі падняўся шум, малады чалавек пачырванеў і выправіўся. “Гэта значыць, яна была цалкам апранутая. На ёй было, э-э, ніжняе бялізну, але не сукенка.
  
  “ Туфлі? - спытаў каранера з ліслівым выглядам чалавека, якому даводзіцца кожны дзень абмяркоўваць напаўаголеных дам.
  
  "Я так не думаю, сэр".
  
  "Гэта ўсё," сказаў яму каранера, " калі толькі ў прысяжных няма пытанняў?" дадаў ён, гледзячы на шасцярых гараджан у імправізаванай ложа прысяжных.
  
  Старшына прысяжных, пажылы мужчына з густымі бакенбардамі колеру барановай адбіўной, кіўнуў і пільна паглядзеў на сведкі. "Не маглі б вы сказаць нам," павольна спытаў ён, " якога колеру было гэта ніжняе бялізну?
  
  "Белы," сказаў малады чалавек.
  
  "Ну, а зараз," сказаў сэр Джордж, сурова гледзячы на брыгадзіра, " хопіць аб гэтым!
  
  Наступным выклікалі сяржанта Мікса. Ён сядзеў на імправізаванай свидетельской трыбуне з капелюшом у руцэ, яго форма і твар былі адпаліраваныя да бляску, што існавала, бадай сабой ўзор ангельскай прыстойнасці. Каранера правёў яго па выкліку, прыбыўшы на месца здарэння разам з двума констеблями і агледзеўшы цела.
  
  “ І што вы зрабілі потым, сяржант?
  
  "Адправіўшы канстэбля Гофа ў Бичемшир паведаміць паліцэйскага лекара, я старанна абследаваў памяшканне, каб высветліць, ці змагу я ўсталяваць, што адбылося ў гэтым, э-э, памяшканні".
  
  “ І да якіх жа высноў прыйшлі вы?
  
  “ Нябожчыца была апазнаная як місіс Андрэа Мейплз, жонка прафесара Мейплз, якая жыла ў галоўным доме на тым жа ўчастку. Яна была апранутая...
  
  "Так, так, сяржант," перабіў сэр Джордж. - Мы чулі, як яна была апранутая. Калі ласка, працягвайце.
  
  “ Вельмі добра, сэр. Калі я аглядаў яе, яна была мёртвая ўжо некаторы час. Зыходзячы з майго досведу, я б выказаў здагадку, што яе смерць наступіла паміж сям'ю і дзесяццю гадзінамі раней. Што паказвае на час яе смерці дзе-то каля паўночы.
  
  "І на чым вы засноўвае гэты вывад?"
  
  “Кроў вакол цела была даволі добра згорнутая, але не цалкам у больш глыбокіх лужынах, і ў той час цела, па-відаць, даволі моцна пераходзіла ў трупнае адубенне.
  
  “ Вы вельмі назіральныя, сяржант. А што яшчэ вы заўважылі?
  
  “Прылада забойства ляжала побач з целам. Гэта была кій з цвёрдага дрэва з ручкай у выглядзе качынага галоўкі. На ім было трохі крыві ахвяры, а да галавы качкі ў галіне дзюбы быў прымацаваны жмут валасоў ахвяры. Адзін з веласіпедыстаў, які ўсё яшчэ прысутнічаў, апазнаў кій як ўласнасць прафесара Мейплза, мужа ахвяры."
  
  "І што ты зрабіў потым?"
  
  “Я накіраваўся ў галоўны корпус, каб распытаць прафесара Мейплза, які як раз садзіўся снедаць, калі я прыйшоў. Я распавёў яму аб смерці яго жонкі, і ён прыкінуўся, што вельмі устрывожаны гэтай навіной. Затым я папрасіў яго прад'явіць свой кій, і ён выдаткаваў некаторы час, прыкідваючыся, што шукае яе. Затым я арыштаваў яго і паслаў канстэбля Парфри за экіпажам, каб адвезці прафесара ў пастарунак."
  
  “ Ну-ка, ну-ка! - невысокі, каржакаваты прысяжны з моржовыми вусамі, покрывавшими яго твар ад носа да падбародка, закруціўся на сваім крэсле і ваяўніча нахіліўся наперад. “Што прымусіла вас арыштаваць прафесара ў той момант? Мне здаецца, што той, з кім жанчына з Мейплз сустракалася ў гэтым катэджы пасярод ночы, з большай верагоднасцю прыкончыў яе ".
  
  "Зараз, зараз, мы пяройдзем да гэтага", - сказаў каранера, пільна гледзячы на капрызнага прысяжнага. “Я спрабую упорядоченно выкласці факты па справе. Мы дастаткова хутка дабяромся да гэтага ".
  
  Наступным сведкам быў паліцэйскі хірург, які паказаў, што памерлая сустрэла сваю смерць у выніку множных удараў тупым прадметам па галаве і плячах. Ён не мог сказаць, які менавіта ўдар забіў яе, гэта мог быць любы з некалькіх. І, ды, кій з качкадзюбам, прадстаўленая ў якасці доказы, магла быць прыладай забойства.
  
  Сэр Джордж кіўнуў. Вось і ўсё для тых, хто хацеў атрымаць інфармацыю не ў належным парадку. Цяпер....
  
  Наступным выклікалі прафесара Мейплза. Аўдыторыя выглядала выжидающей. Ён паказаў, што ў апошні раз бачыў сваю жонку каля дзевяці гадзін у ноч, калі яна была забітая. Пасля чаго ён лёг у ложак і, паколькі спаў, не заўважыў яе адсутнасці.
  
  “ Вы не заўважылі, што яе не было, калі прачнуліся або калі спусціліся да сняданку? - Спытаў сэр Джордж.
  
  "Я выказаў здагадку, што яна сышла крыху раней", - адказаў Мейплс. “Часам яна сыходзіла крыху раней. Я, вядома, не разглядаў магчымасць несумленнай гульні. Ты ж ведаеш, так не бывае".
  
  Прафесар Мейплз папрасіў прабачэння, і аўдыторыя выглядала расчараванай.
  
  Наступным быў прызваны прышчавы малады чалавек па імені Крампер. Ён патлумачыў, што працаваў у мясцовым пабе "Чырвоная падвязка" кім-то накшталт памочніка па агульнай справе. У ноч забойства ён працаваў незвычайна дапазна, перастаўляючы бочкі з элем з адной часткі склепа ў іншую. "Гэта з-за пацукоў", - патлумачыў ён.
  
  Сэр Джордж разумна не стаў развіваць гэты адказ далей. “ У якім гадзіне вы адправіліся дадому? ён спытаў.
  
  "Павінна быць, працягвалася каля паўночы, з аднаго боку або з іншай".
  
  Сэр Джордж чакальна ўтаропіўся на Кремпера, а Кремпер у адказ самаздаволена ўтаропіўся на сэра Джорджа.
  
  “ Ну і што? - нарэшце спытаў каранера.
  
  “ Ну? Аб тым, што здарылася, пакуль я ішоў дадому. Ну, я бачыў, як хто-то выходзіў з старога катэджа Уилстоун.
  
  “ Гэта той катэдж, дзе адбылося забойства? - Падказаў сэр Джордж.
  
  “Так, гэта той самы. Раней там жыў джэнтльмен па імі Уилстоун. Па-мойму, да гэтага часу час ад часу вяртаецца".
  
  "А!" сказаў сэр Джордж. “ А гэты чалавек, якога вы бачылі якія выходзяць з, э-э, старога уилстоунского катэджа?
  
  “ Так атрымалася, што я ведаю гэтага джэнтльмена. Клічуць Фолтинг. Ён выкладае скачкі і прысяданні, або што-то ў гэтым родзе, побач з будынкам каледжа Філд.
  
  У зале пачуўся шум, які сэр Джордж здушыў позіркам.
  
  “ І вы маглі ясна бачыць, хто быў гэты джэнтльмен, нягледзячы на тое, што была глыбокая ноч?
  
  “ Цалкам ясна. Ёсць, сэр.
  
  "І як гэта было?"
  
  "Ну, у доме гарэла святло, і ўсе яго твар было асветлена гэтымі агнямі".
  
  "Што ж", - сказаў сэр Джордж, паглядзеўшы спачатку на прысяжных, а затым на аўдыторыю. “Наступным мы выклічам містэра Фолтинга, каб пацвердзіць гісторыю містэра Кремпера. І ён убачыць, джэнтльмены і, э-э, лэдзі. Ён убачыць. Такім чынам, што яшчэ вы бачылі, містэр Кремпер?
  
  “ Ты маеш на ўвазе, у доме?
  
  “Цалкам дакладна. У доме".
  
  "Ну, я бачыў даму, аб якой ідзе гаворка, — даму, якая пакончыла з сабой".
  
  “ Вы бачылі місіс Мейплз ў доме?
  
  “Так, гэта так. Яна была ў дзверы, развітвалася з гэтым правініліся джэнтльменам".
  
  “ Значыць, у той час яна была жывая і здаровая?
  
  “Так. Што яна была."
  
  Старшына прысяжных нахіліўся наперад. "І як яна была апранутая?" выгукнуў ён, а затым нахабна ўтаропіўся на каранера, які павярнуўся і ўтаропіўся на яго.
  
  "Я бачыў яе ўсяго некалькі секунд, перш чым яна зачыніла дзверы", - адказаў Кремпер. "На ёй было што-то белае, я не вельмі разгледзеў, што".
  
  “ Так, дзякуй, - вы вольныя, - сказаў сэр Джордж.
  
  Наступным выклікалі містэра Фолтинга, і ён падкраўся да свидетельскому крэсла, як чалавек, які ведае, што яму прысніўся дрэнны сон, але не ведае, як з яго выбрацца. Ён прызнаўся, што быў начным наведвальнікам Андрэа Мейплз. Ён быў не вельмі задаволены гэтым, і большасць яго адказаў былі невыразнымі, нягледзячы на пастаянныя разважанні сэра Джорджа гаварыць гучней. Ён паведаміў коронерскому суду, што Андрэа запрасіла яго сустрэцца з ёй у катэджы ў дзесяць гадзін.
  
  "А што наконт яе мужа?" запатрабаваў адказу каранера.
  
  "Я спытаў яе аб гэтым", - сказаў Фолтинг. “Яна засмяялася. Яна сказала мне, што ён не будзе пярэчыць; што я магу спытаць у яго, калі захачу. Я, э-э, я з ім не размаўляў.
  
  "Не," сказаў каранера, "я не думаю, што вы гэта зрабілі".
  
  Фолтинг быў апошнім сведкам. Каранера нагадаў прысяжным, што яны не павінны вінаваціць каго-небудзь у злачынстве, нават калі яны лічаць, што злачынства мела месца; гэта праца крымінальных судоў. Яны павінны былі ўсяго толькі вызначыць прычыну смерці. Пасля кароткай нарады прысяжныя вынеслі вердыкт аб незаконным прычыненні смерці.
  
  "Дзякую вас," сказаў сэр Джордж. “ Вы выканалі свой абавязак. Я мяркую, "сказаў ён, гледзячы на сяржанта Мікса," што мне няма неабходнасці прапаноўваць паліцыі план дзеянняў.
  
  "Не, сэр", - адказаў яму Мікс. "Прафесар Мейплз будзе прыцягнуты да суду прысяжных".
  
  Сэр Джордж кіўнуў. "Цалкам дакладна", - сказаў ён.
  
  "Ба!" Холмс сказаў мне напаўголасу.
  
  "Ты не згодны?" - Спытаў я.
  
  "Я магу прыдумаць тузін спосабаў, якімі Фолтинг мог пракруціць гэты трук", - сказаў ён. "Гэты малады чалавек — Кремпер — не бачыў Андрэа Мейплз ў дзвярным праёме, ён убачыў выбліск чаго-то белага".
  
  "Магчыма", - сказаў я.
  
  "Ба!" Холмс паўтарыў.
  
  Калі мы выйшлі з будынка, міс Люсі падышла да Холмсу і адвяла яго ў бок, што-то сур'ёзна кажучы яму напаўголасу. Я павольна пайшоў назад у свае пакоі, спрабуючы вырашыць, што рабіць. Мне не падабалася ўмешвацца ў спробы ўладаў дамагчыся справядлівасці, і я, верагодна, не змог бы даказаць тое, што, як я ведаў, было праўдай, але ці мог я стаяць у баку і дазволіць асудзіць невінаватага чалавека за забойства? І Мейплз, напэўна, быў бы прызнаны вінаватым, калі б паўстаў перад судом. Супраць яго не было рэальных доказаў, але ў яго была бачнасць віны, і гэтага дастаткова, каб пераканаць дзевяць прысяжных з дзесяці.
  
  Прыкладна праз два гадзіны Холмс падышоў да мяне з зіхатлівымі вачыма. "Міс Люсі - выдатная жанчына", - сказаў ён мне.
  
  "Праўда?" - Спытаў я.
  
  “Мы крыху пагаварылі аб яе сястры. Гэта значыць, яна спрабавала пагаварыць пра Андрэа, але пастаянна зрывалася і плакала, перш чым паспявала скончыць думка ".
  
  "Нядзіўна", - сказаў я.
  
  "Яна спытала мяне, ці лічу я прафесара Мейплза вінаватым", - распавёў мне Холмс. “Я сказаў, што перакананы ў адваротным. Яна спытала мяне, думаю я, што яго асудзяць, калі ён паўстане перад судом. Я падумаў, што лепш быць сумленным. Я сказаў ёй, што гэта здаецца верагодным."
  
  "Ты сказаў ёй праўду", - пракаментаваў я.
  
  “Яна перакананая ў яго невінаватасці, нягледзячы на тое, што была забітая яе ўласная сястра. Многія — большасць людзей дазволілі б эмоцыям узяць верх над логікай. І яна хоча дапамагчы яму. Яна сказала: 'Тады я ведаю, што я павінна рабіць", - і сышла, каб дамовіцца аб найманні адваката.
  
  "Яна так сказала?" - Спытала я.
  
  "Яна так і зрабіла".
  
  “ Холмс, падумайце добранька. Яна казала, што збіраецца наняць адваката?
  
  Холмс на імгненне здрыгануўся ад майго пытання. “Што ж, давайце паглядзім. Яна сказала, што ведае, што павінна зрабіць, і я сказаў, што яму спатрэбіцца лепшы адвакат у акрузе, каб апраўдацца, нягледзячы на тое, што мы ведаем, што ён невінаваты ".
  
  "Ішто?"
  
  “ А потым яна сказала, што не дапусціць, каб яго асудзілі. І яна— ну,— яна пацалавала мяне ў шчаку і сказала: "Да пабачэння, містэр Холмс, вы былі добрым сябрам'. І яна паспяшалася прэч.
  
  “ Як даўно яна пайшла ад цябе?
  
  "Магчыма, гадзіну, магчыма, крыху больш".
  
  Я ўскочыў на ногі. “ Хадзем, Холмс, - сказаў я, - мы павінны спыніць яе.
  
  "Спыніць яе?"
  
  “ Пакуль яна не нарабіла глупстваў. Ідзем, нельга губляць часу!
  
  "Што робіць?" - спытаў ён, прыспешаная за мной, пакуль я спяшалася па калідоры, нацягваючы паліто.
  
  "Проста прыйдзі!" Я сказаў. "Магчыма, я памыляюся".
  
  Мы выбеглі з каледжа на Барлимор-роўд і хуткім крокам працягнулі шлях у кірунку дома Мейплов. Дарога туды заняла каля дзесяці хвілін, і я штурхнуў ўваходныя дзверы, не паспрабаваўшы пастукаць.
  
  Містэр Крисбой сядзеў у гасцінай, утаропіўшыся на сцяну насупраць, эцюд у прыпыненні руху. У адной руцэ была лыжка, у другой - маленькая бутэлечка. Калі мы ўвайшлі ў пакой, ён павольна паставіў абодва прадмета на стол. "Прафесар Мейплз залежыць ад гэтай вадкасці", - сказаў ён. "Дзве поўныя лыжкі перад кожным прыёмам ежы". Ён падняў бутэльку, каб мы маглі агледзець яе. Этыкетка абвяшчала: Запатэнтаваны Піў Чароўны эліксір здароўя. "Як ты думаеш, яны дазволяць мне прынесці яму некалькі бутэлечак?"
  
  "Я ўпэўнены, што яны б так і зрабілі", - сказаў я яму. "Ты ведаеш, дзе Люсі?"
  
  "Яна наверсе, у сваім пакоі", - сказаў мне Крисбой. “Яна вельмі засмучаная. Але, вядома, мы ўсе вельмі засмучаныя. Яна прасіла не турбаваць".
  
  Я накіраваўся да лесвіцы, Холмс рушыў услед за мной. "Да чаго такая спешка?" Ён патрабавальна спытаў. "Мы не можам проста ўварвацца да яе".
  
  "Мы павінны", - сказаў я. Я пастукаў у дзверы, але адказу не было. Дзверы была зачыненая. Я наваліўся на яе плячом. Пасля трэцяга штуршка дзверы паддалася, і я, спатыкаючыся, ўваліўся ў пакой, Холмс рушыў услед за мной.
  
  Пасярод пакоя стаяў перавернуты крэсла. З крука на столі, на якім калі-то вісела люстра, навісаў цела Люсі Мойс.
  
  "Божа мой!" Усклікнуў Холмс.
  
  Холмс паставіў крэсла на месца і выцягнуў з кішэні маленькі складаны нож. Я утрымліваў цела нерухома, пакуль Холмс ускокваў на крэсла і пілаваў вяроўку, пакуль яна не лопнула. Мы асцярожна паклалі яе на ложак. Па яе бледным твары і выпученным невідушчым вачам было ясна, што прывесці яе ў пачуццё немагчыма. Тым не менш Холмс зрэзаў пятлю з яе шыі. "Жудасна," сказаў ён. - І ты ведала, што гэта адбудзецца? Але чаму? Няма ніякай прычыны...
  
  "Па ўсіх прычынах", - сказаў я. "Не, я не прадказваў гэтага, вядома, не так хутка, але я сапраўды думаў, што яна можа выкінуць якую-небудзь глупства".
  
  "Але—"
  
  "Павінна быць, яна пакінула запіску", - сказаў я.
  
  Мы накрылі яе цела коўдрай, і Холмс падышоў да пісьмовага стала. "Так", - сказаў ён. "Тут канверт, адрасаваны 'Паліцыі'. І другое — яно адрасавана мне!"
  
  Ён разарваў канверт. Праз некалькі секунд ён працягнуў яго мне.
  
  Шэрлак,
  
  Усё магло б быць па - іншаму
  
  калі б я быў іншым.
  
  Ты мне неверагодна падабаецца.
  
  Думай пра мяне добра.
  
  Мне так шкада.
  
  Люсі
  
  "Я не разумею", - сказаў Шэрлак Холмс. “Што гэта значыць? Чаму яна гэта зрабіла?'
  
  "Ліст у паліцыю," сказаў я, " што ў ім гаворыцца?"
  
  Ён адкрыў яго.
  
  Таму, хто гэта прачытае—
  
  Я адказны за смерць маёй сястры Андрэа. Я забіў яе ў прыступе рэўнасці. Я не магу жыць з гэтым і не магу дазволіць прафесару Мейплзу, мілага і нявіннаму чалавеку, пакутаваць за маё злачынства. Так будзе лепш для ўсіх зацікаўленых бакоў.
  
  Люсінда Мойз
  
  "Я не разумею", - сказаў Холмс. “Яна раўнавала да Фолтингу? Але я не думаў, што яна ўвогуле добра ведала Фолтинга".
  
  "Яна захоўвала свае сакрэты," сказаў я, "нават пасля смерці".
  
  "Якія сакрэты?"
  
  "Гэты дом," сказаў я, абводзячы рукой вакол сябе, "захоўвае адзін вялікі сакрэт, які, можна сказаць, складаецца з некалькіх сакрэтаў паменш".
  
  “ Вы ведалі, што гэта зрабіла яна... што яна забіла сваю сястру?
  
  "Так, я так і думаў". Я паляпаў яго па плячы, і ён здрыгануўся, як быццам маё дакрананне было балючым. "Давай цяпер спусцімся ўніз", - сказаў я.
  
  "Ідзіце," сказаў Холмс. “ Я далучуся да вас праз некалькі хвілін.
  
  Я пакінуў Холмса тарашчыцца на схаванае коўдрай цела на ложку і спусціўся ў гасцёўню. "Люсі скончыла з сабой", - сказаў я Крисбою, які паставіў бутэльку, але ўсё яшчэ глядзеў на сцяну насупраць. “Яна пакінула запіску. Яна забіла Андрэа".
  
  "А-а-а!" - сказаў ён. "Тады яны адпусцяць прафесара".
  
  "Так", - сказаў я.
  
  “Апошнія некалькі дзён яна паводзіла сябе дзіўна. Але з-за таго, што здарылася, я ніколі не думаў.... Павесілася?"
  
  "Так", - сказаў я. "Хто-то павінен пайсці ў паліцэйскі ўчастак".
  
  "Вядома". Крисбой ўстаў. "Я пайду". Ён выйшаў у пярэдні пакой і зняў з вешалкі сваё паліто. “Аааа. Небарака". Ён выйшаў за дзверы.
  
  Хвілін праз дзесяць Холмс спусціўся ўніз. "Як вы даведаліся?" - спытаў ён.
  
  "Сляды, якія вы так старанна захавалі", - сказаў я. “Там было тры лініі: дзве вядуць да катэджа, а адна вяртаецца. Тая, што выходзіла адна, была ў іншай абутку, і яна —яна - выйшла першай. Я мог сказаць гэта, таму што некаторыя адбіткі з іншага набору перакрывалі першы. І гэта быў другі набор, на якім былі ўвагнутасці ад кія. Такім чынам, хто—то — нейкая жанчына - выйшаў за Андрэа Мейплз, і гэтая жанчына вярнулася. Яна выйшла з кіем і вярнулася без яе.
  
  "Я прапусціў гэта міма вушэй", - сказаў Холмс.
  
  "Гэта лягчэй сказаць, чым назіраць", - сказаў я яму.
  
  "Я склаў сваё меркаванне аб тым, што збіраюся знайсці, яшчэ да таго, як адправіўся на пошукі", - сказаў ён. "Дэдуктыўны працэс пакутуе ад прадузятых меркаванняў".
  
  "Гэта пытанне ліквідацыі немагчымага", - сказаў я яму. "Тады ўсё, што застаецца, якім бы неверагодным яно ні было, павінна быць праўдай".
  
  "Я запомню гэта", - сказаў ён. "Я ўсё яшчэ не магу зразумець, чаму Люсі так раўнавала мяне да Андрэа".
  
  "Яна была такой, але не ў тым сэнсе, як ты сабе ўяўляеш", - сказаў я яму.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Ты памятаеш, што я параіў табе звярнуць увагу на вушы Люсинды?"
  
  “ Так. "Холмс выглядаў збянтэжаным. “ Яны былі падобныя на — вушы.
  
  “Іх форма была даволі характэрнай і моцна адрознівалася ад формы вушэй Андрэа. Асноўная форма вуха, па-відаць, сталая ў сям'і. Гэта было разумным указаннем на тое, што Андрэа і Люсінда на самай справе не былі сёстрамі ".
  
  “ Не зусім сёстры? Тады яны былі — кім?
  
  "Яны былі палюбоўнікамі", - сказаў я яму. “Ёсць жанчыны, якія ўлюбляюцца ў іншых жанчын, дакладна гэтак жа, як ёсць мужчыны, якія ўлюбляюцца ў іншых мужчын. Старажытныя грэкі лічылі гэта цалкам нармальным".
  
  “ Палюбоўнікі?
  
  “ Андрэа аддавала перавагу жанчын мужчынам, і Люсінда была яе, э-э, парай.
  
  “ Але— прафесар Мейплз - яе муж.
  
  “Я мяркую, што гэта сапраўды быў шлюб па разліку. Калі вы паглядзіце на спальні, стане ясна, што Андрэа і Люсі звычайна дзялілі спальню — Люсі, — паколькі ў іх абедзвюх там шмат адзення. І я б выказаў здагадку, што ў прафесара Мейплза і містэра Крисбоя аналагічная дамоўленасць.
  
  “ Ты думаеш, прафесар і Крисбой— Але яны...
  
  “Нямецкі прафесар па імя Ульрихс прыдумаў слова для абазначэння такіх саюзаў; ён называе іх гомасексуальнымі. У некаторых грамадствах яны прымаюцца, а ў некаторых асуджаюцца. Мы жывем у другім ".
  
  Холмс сеў у крэсла з прамой спінкай. "Гэта так", - сказаў ён. "Значыць, вы думаеце, што яны вынайшлі гэты метад хаваць свае адносіны?"
  
  “Я мяркую, што шлюб, калі ён наогул быў, і Андрэа ўдачарыць Люсі як сваю "сястру", быў заключаны задоўга да таго, як менаж пераехаў сюды. Гэта было ідэальнае рашэнне, калі кожны абараняў іншага ад пагарды грамадства і джала законаў, якія забараняюць садаміі і падобнае паводзіны ".
  
  “ Але Андрэа паехала ў катэдж, каб уступіць, э-э, у інтымныя адносіны з Фолтингом.
  
  “Ёй падабалася фліртаваць, вы, павінна быць, заўважылі гэта. І яна, відавочна, не была пераборлівая ў тым, з кім з падлог яна фліртавала, або з кім з падлог яна, скажам так, давяла свой флірт да канца. Такія жанчыны ёсць, многім з іх гэта здаецца незвычайна прывабным і, ах, захапляльным. Па словах Светония, дачка Жніўня Цэзара Юлія, падобна, была адной з іх. Андрэа знаходзіла Фолтинга прывабным і была поўная рашучасці займець яго. Я мяркую, што яны з Люсі пасварыліся з гэтай нагоды, але Андрэа ўсё роўна адправілася на сустрэчу з Фолтингом, у той час як Люсі засталася ў сваім пакоі і давяла сябе да прыступу рэўнасці. Яна не збіралася забіваць Андрэа; пра гэта сведчыць той факт, што яна не адкрыла кій з мячом, хоць павінна была ведаць аб гэтым.
  
  Холмс з хвіліну маўчаў, і я бачыў, як у ім нараджаецца нейкае моцнае пачуццё. "Вы ўсё гэта прадугледзелі", - сказаў ён, паварочваючыся да мяне, яго словы былі выразнымі і стрыманымі.
  
  "Вялікую частку," прызнаўся я. - Але не лай сябе за тое, што выпусціў гэта. Я быў знаёмы з ідэяй гомасэксуальнасці з кніг, і некалькі маіх знаёмых, - расказвалі мне аб такіх адносінах. У мяне былі веды, а ў вас - няма."
  
  Але я няправільна ацаніў кірунак думак Холмса. Раптам у ім выбухнула ярасць. "Вы маглі б спыніць гэта", - закрычаў ён. "Вы дазволілі гэтаму здарыцца!"
  
  Я адступіла, каб ніхто з нас не зрабіў таго, аб чым потым пашкадуем. "Я нічога не ведала ні пра спатканні Андрэа, - сказала я яму, - ні аб лютасьці Люсинды".
  
  Холмс глыбока ўздыхнуў. “Не, - сказаў ён, - вы не маглі прадухіліць забойства, але вы маглі прадухіліць самагубства Люсі. Відавочна, вы ведалі, што яна задумала".
  
  "Вы прыпісваць мне прадбачанне, якім я не валодаю", - сказаў я яму.
  
  "Вы даволі ясна далі зразумець, што яна мела на ўвазе праз гадзіну пасля здарэння", - сказаў ён. "Чаму вы не маглі примчаться сюды раней?"
  
  "Я не ведаю", - сказаў я яму. "Пакуль ты не распавёў мне, што яна табе сказала, мне не прыходзіла ў галаву—"
  
  "Гэта не ўдарыла цябе!"
  
  “ Вы самі гаварылі з ёй, - сказаў я, - і ўсё ж ні аб чым не здагадаліся.
  
  "Я не ведаў таго, што ты ведаеш", - сказаў ён. “Я быў дурнем. Але ты — кім ты быў?"
  
  У мяне не было для яго адказу. Магчыма, мне трэба было здагадацца, што задумала Люсі. Магчыма, я сапраўды здагадаўся. Магчыма, на нейкім падсвядомым узроўні я ўзважваў варыянты таго, што яна скончыць з сабой або паўстане перад англійскімі прысяжнымі, а затым аднойчы халодным раніцай яе выведуць на вуліцу, надзенуць на галаву капюшон і обвяжут цяжкай пяньковай вяроўкай вакол шыі, і я пачую, як маладушны святар мармыча ёй пропаведзі, пакуль яны не зачыніць пастку.
  
  * * * * * * *
  
  
  
  Праз некалькі хвілін прыбыла паліцыя. На наступны дзень прафесар Мейплз быў вызвалены з-пад варты і вярнуўся дадому. На працягу месяца яны з Крисбоем сабралі рэчы і пакінулі каледж. Хоць афіцыйна аб іх адносінах ніколі нічога не гаварылася, чуткі гналі іх да наступнага месца працы Maples, а затым і да наступнага, пакуль, нарэшце, яны цалкам не пакінулі Брытанію. Пасля гэтага я згубіў іх след. Холмс пакінуў каледж у канцы семестра. Я мяркую, што пасля гадавога перапынку ён пасля паступіў у Кембрыдж.
  
  Холмс так і не дараваў мяне за тое, што, па яго думку, я здзейсніў. Падобна на тое, ён таксама так і не дараваў прадстаўніцам прыгожага полу грахі Люсинды Мойс. У той час я не ўсведамляў усёй глыбіні яго пачуццяў да яе. Магчыма, ён таксама гэтага не разумеў. Яго пачуццё да мяне выклікае шкадаванне і з гадамі прывяло да некаторых жахлівым абвінавачванняў з яго боку. Я не святы. Сапраўды, так ужо атрымалася, што ў канчатковым выніку я так жа часта апыняўся па той бок закона, як і няма. Мне прыемна называць сябе першым у Англіі злачынцам-кансультантам, паколькі я дазваляю сабе парушаць законы сваёй краіны, каб падтрымаць свае навуковыя пачынанні. Але калі Холмс называе мяне "злачынным Напалеонам", хіба ён, магчыма, не бачыць скрозь туман часу накрытыя коўдрай цела той няшчаснай дзяўчыны, у смерці якой ён вінаваціць мяне? І можа быць, ён разважае аб тым факце, што першая і, магчыма, адзіная жанчына, якую ён калі-небудзь любіў, была няздольная палюбіць яго ў адказ?
  
  У любым выпадку, я раблю апошні строгае папярэджанне тым з вас, хто паўтарае брудныя насмешкі Холмса ў мой адрас у друку або іншым чынам: існуюць пэўныя законы нашай краіны, якія я шчыра прымаю, і законы аб паклёпе займаюць першае месца ў спісе. Беражыцеся!
  
  OceanofPDF.com
  
  REICHENBACH
  
  
  
  Я мяркую, вы памятаеце газетныя паведамленні аб выпадковых смерці дэтэктыва-кансультанта Шэрлака Холмса і выбітнага матэматыка прафесара Джэймса Марыярці ў вадаспаду Кесела на рацэ Райхенбах ў Швейцарыі. Або, магчыма, вы чыталі справаздачу доктара Ватсана аб супрацьстаянні ў, як ён гэта назваў, "Рейхенбахского вадаспаду" паміж Холмсам і "галоўным злачынцам" Марыярці. Здаецца, што ўсё ў англамоўным свеце чыталі ці, па меншай меры, чулі пра гэты інцыдэнт. А затым, як вы памятаеце, прыкладна тры гады праз Холмс зноў з'явіўся ў Ватсана і даволі падрабязна патлумачыў сваю адсутнасць і меркаваную смерць. Што ж, я тут, каб сказаць вам, што амаль кожнае слова ў гэтых справаздачах, уключаючы адрачэнне Холмса, з'яўляецца хлуснёй, і я павінен гэта ведаць. Я прафесар Джэймс Марыярці.
  
  У гэтым няма віны ні газет, якія публікавалі свае публікацыі з звычайным грэбаваннем да фактаў, ні доктара Ватсана, які верыў усяму, што распавядаў яму яго сябар і кампаньён Шэрлак Холмс. Не можа быць лепшага сябра, чым той, хто верыць усяму, што яму кажуць, незалежна ад таго, наколькі моцна гэта абвяргаецца доказамі зваротнага. Хіба гэта, у рэшце рэшт, не аснова большасці рэлігій?
  
  Такім чынам, гэта справаздачу аб падзеях, якія прывялі да знікнення, і пра тое, што адбылося неўзабаве пасля гэтага. Я збіраўся сказаць "праўдзівае апісанне", але ўстрымаўся, таму што памяць мяне падводзіць, і былі некаторыя факты, у якія я не быў прысвечаны, якія маглі паўплываць на праўдзівасць таго, што адбылося. Такім чынам, гэта справаздачу пра падзеі ў тым выглядзе, у якім яны падаваліся мне ў той час.
  
  Увечары ў сераду, 22красавіка 1891 года, містэр Моуз, мой дварэцкі, правёў чалавека па імя Типпинс ў мой кабінет. Высокі, хударлявы, цыбаты мужчына, апрануты ў чорны сурдут з чырвонымі манжэтамі і кішэнямі і вялікімі меднымі гузікамі, стаяў з капелюшом-цыліндрам у руцэ перад маім сталом і глядзеў на мяне скрозь велізарныя залатыя акуляры. Яго нос, хоць і недастаткова вялікі, каб выглядаць па-сапраўднаму гратэскава, быў самым прыкметным прадметам на яго твары, магчыма, з-за сеткі чырвоных вен пад ружавата скурай. Шчотачка вусоў прама пад носам надавала твару характар, але гэта быў не той персанаж, пазнаёміцца з якім я б пастараўся з усіх сіл. "Я прыйшоў да вас ад містэра Холмса", - пачаў ён. “ Яму патрэбна ваша дапамога, і ён папрасіў мяне накіраваць вас у сакрэтнае месца, дзе ён вас чакае.
  
  Мяне нялёгка здзівіць. На самай справе, я марную нямала часу і сіл на тое, каб не здзіўляцца. Але, прызнаюся, на секунду я быў уражаны. “ Холмс хоча мяне бачыць? Гэта нейкі трук? - Спытаў я.
  
  Ён падумаў. "Не, я б так не падумаў", - сказаў ён нарэшце. "Я думаю, ён занадта тоўсты, каб займацца падобнымі глупствамі".
  
  "А!" Сказаў я. “Тоўсты, ці не так? Значыць, містэру Майкрофту Холмсу патрэбна мая дапамога".
  
  "Сапраўды," пагадзіўся Типпинс. “ Хіба я не сказаў, што гэта?
  
  “ Я падумаў, што, магчыма, яго брат...
  
  Типпинс фыркнуў. “ Дэтэктыў-кансультант? Якое дачыненне ён мае да знешняй палітыцы?
  
  “ Знешняя палітыка? - Пацікавіўся я.
  
  "Магчыма, вам лепш проста пайсці і высветліць гэта самім", - прапанаваў Типпинс.
  
  “ У Міністэрства замежных спраў?
  
  “ Не, містэр Холмс не хоча, каб стала вядома, што ён сустракаецца з вамі, таму ён скарыстаўся маімі паслугамі, каб даставіць вас у яго, так сказаць, сакрэтнае месца.
  
  "Паслугі?" Я спытаў. "Якога роду паслугі?"
  
  Ён пастукаў сябе па грудзях. "Я памагаты", - сказаў ён.
  
  "Цікава", - пагадзіўся я. "Вы будуеце планы і інтрыгі для ўрада Яе Вялікасці?"
  
  "Я даю людзям магчымасць рабіць неабходныя рэчы незвычайнымі спосабамі, калі больш звыклыя спосабы недаступныя". Ён усміхнуўся. “ Час ад часу я аказваю паслугі містэру Холмсу, але мала хто яшчэ ва ўрадзе Яе Вялікасці карыстаўся маімі паслугамі.
  
  "І якую неабходную паслугу вы маглі б аказаць мне ў вашай неортодоксальной манеры?" Я спытаў у яго.
  
  "За вашым домам сочаць", - сказаў Типпинс.
  
  Я кіўнуў. Я ведаў аб пастаянным назіранні за маім домам на працягу апошніх некалькіх тыдняў. "Без сумневу, тым самым дэтэктывам-кансультантам, пра які вы згадвалі", - сказаў я.
  
  "Містэр Холмс не хацеў, каб стала вядома, што ён збіраўся пагаварыць з вамі, - патлумачыў Типпинс, - таму ён паслаў мяне".
  
  "Зразумела", - сказаў я. "Як ты збіраешся даставіць мяне туды незаўважаным?"
  
  "Звонку мяне чакае экіпаж," сказаў Типпинс, расшпільваючы сурдут. “ Кучар ведае, куды ехаць. Ты выйдзеш адсюль пад маім імем. Я буду чакаць вашага вяртання тут, калі вы не пярэчыце. Я прынёс кнігу. "Ён зняў сурдут і працягнуў яго мне. “ Надзень гэта.
  
  "Гэта характэрна", - сказаў я, разглядаючы чырвоныя кішэні. "Але я не ўпэўнены, што мы досыць падобныя, э-э, вонкава, каб маскарад спрацаваў".
  
  “Ах! Вось мы і дабраліся да сутнасці справы", - сказаў ён мне. Ён пацягнуўся да залатой аправе сваіх ачкоў і асцярожна зняў іх з твару. Разам з імі з'явіліся чырвоны нос і вусы шчотачкай. Твар пад імі было зусім звычайным, а нос, калі ўжо на тое пайшло, даволі маленькім.
  
  "Блаславі мяне бог!" - Сказаў я, або, магчыма, гэта было трохі больш моцнае выраз.
  
  Ён усміхнуўся. "Проста, але эфектыўна", - сказаў ён. "Назіральнікі ўбачаць тое, што яны чакаюць убачыць".
  
  Я надзеў акуляры з прилагающимися да іх носам і вусамі і нацягнуў паліто.
  
  "Трымай", - сказаў Типпинс, працягваючы мне свой цыліндр. "Гэта дапоўніць ілюзію".
  
  І гэта сапраўды адбылося. Загарнуўшыся ў сурдут Типпинса і надзеўшы большую частку таго, што калі-то было яго тварам, я сунуў дзённік, які чытаў, у кішэню паліто і выйшаў з хаты. Я забраўся ў сцярог мяне экіпаж, моцную, але нічым не характэрную воз, фурман што-то сказаў коні, і мы рушылі ў шлях. Я пачакаў каля дзесяці хвілін, перш чым зняць асабовую частку маскі. Магчыма, мне не трэба было здымаць яго так хутка, але я адчувала сябе досыць па-дурному ў рознакаляровай паліто, не надзеўшы гэтага носа ні на імгненне даўжэй, чым было неабходна. Я ўважліва сачыў за заднім шклом, але, наколькі я мог меркаваць, ніхто не сачыў за намі і не выяўляў празмернага цікавасці да нашага праезду.
  
  Пасля некалькіх паваротаў, разлічаных на тое, каб прымусіць любога, хто варта за намі, з'явіцца ў поле зроку, "джарви" паехаў даволі прамым курсам на Риджентс-Парк-роўд, павярнуў на бакавую вуліцу і спыніўся пасярод шматкватэрнага дома. Ён саскочыў са свайго курасадні і адкрыў для мяне дзверцы экіпажа. "Вунь тая дзверы", - сказаў ён, паказваючы на карычневую дзверы, вельмі падобную на ўсе астатнія карычневыя дзверы ўздоўж вуліцы. "Цябе чакаюць".
  
  Мне прыйшло ў галаву, што гэта можа быць пасткай. У Лондане ёсць людзі, якія аддалі перавагу б бачыць мяне мёртвым, чым скрасці мільён фунтаў, і адзін з іх мог апынуцца за той дзвярыма замест тоўстага містэра Холмса. Але ў мяне ёсць нюх на такія рэчы, і гэта было адначасова занадта мудрагеліста і занадта банальна, каб быць чым-то іншым, чым здавалася. Таму я падняў каўнер запазычанага паліто, абараняючыся ад халоднага ветру, перасёк дарожку і націснуў на кнопку званка ў названай дзверы.
  
  Не больш чым праз тры секунды дзверы адчыніліся, і невысокая жанчына неабсяжных габарытаў, апранутая як пакаеўка, жэстам запрасіла мяне ўвайсці. Ці Была яна на самай справе пакаёўкі або які-то замаскіраванай супрацоўніцай Дыпламатычнай службы, я не магу сказаць. "Сюды, прафесар Марыярці, сэр", - сказала яна. "Вас чакаюць".
  
  Яна правяла мяне ў пакой, якая магла б быць пакоем чакання ў прыёмнай якога-небудзь лекара або, калі ўжо на тое пайшло, прыёмнай агента па браніраванню квіткоў у мюзік-хол. Там стаялі шырокі, ладна пацёртая канапа з чорнай скуры, некалькі вялікіх і моцных крэслаў, цяжкі стол з нейкага цёмнага дрэва, слаба асветлены трыма насценнымі бра з прыглушаным газам, і акно з цяжкімі светла-зялёнымі муслиновыми фіранкамі, якія былі зашморгнены. У пакой слаба данёсся глыбокі пульсавалы гук; я не мог адрозніць ні месцазнаходжання, ні функцыі яго крыніцы. Нейкі механізм? На правай сцяне, якая вядзе ў заднюю частку дома, былі зачыненыя двайныя дзверы. "Калі ласка, пачакайце", - сказала яна. "Ён хутка будзе ў вас". Тэмбр яе голасу змяніўся, калі яна вымавіла "Ён", дадатковы рэзананс надаў слову важнасць, як быццам я чакаў убачыць самога Арыстоцеля або Чарльза Дарвіна. "Калі ласка, не адкрывайце шторы", - дадала яна, выходзячы з пакоя.
  
  Я уключыў газавую лямпу ў адным з насценных бра і ўладкаваўся ў крэсле пад ім, дастаўшы з кішэні часопіс, які я захапіў з сабой, "Астрофизический часопіс Эрлангенского універсітэта", і пагрузіўся ў яго старонкі. Аўстрыйцы Іофе і Шастак вылучылі тэорыю аб тым, што імглістасці, назіраныя у вялікія тэлескопы, ўяўляюць сабой не які-то міжзоркавы газ, а на самай справе велізарныя аблокі зорак, вельмі падобныя на нашу ўласную галактыку Млечны Шлях, бачныя на велізарных адлегласцях. Калі так - але я адцягнуўся.
  
  Праз некаторы час я пачуў, як адчыніліся і зачыніліся дзверы, падняў вочы і ўбачыў Шэрлака Холмса, які стаяў у дзвярным праёме. "Такім чынам!" зароў ён, гледзячы на мяне па-над свайго тонкага, крючковатого носа. "У рэшце рэшт, гэта быў адзін з тваіх трукаў!" Ён выставіў сваю кій перад сабой, як дзіця, які грае ў дуэль. "Папярэджваю цябе, што я гатовы да любых нечаканасцяў".
  
  "Як міла з твайго боку", - сказаў я, складаючы свой дзённік і прыбіраючы яго назад у кішэню.
  
  "Містэр Холмс," сказала шыракаплечы пакаёўка ў яго за спіной. “ Калі ласка, сядайце. Ваш брат зараз спусціцца.
  
  Холмс прайшоў да крэсла ў далёкім канцы пакоя і лёгка апусціўся на яго. "Паглядзім", - сказаў ён, не зводзячы з мяне вачэй. Ён сагнуў сваю кій, апісаўшы ў паветры перад сабой серыю фігур, а затым паклаў яе на калені.
  
  Дзверы зноў адчыніліся, і ў пакоі паўстала буйная фігура Майкрофта Холмса. "Шэрлак," сказаў ён, - прафесар Марыярці. Добра, што вы прыйшлі. Далучайцеся да мяне ў суседнім пакоі, там мы зможам пагаварыць.
  
  "Ты запрасіла яго?" - спытаў Шэрлак, паказваючы дрыготкай кіем у мой бок. "Аб чым ты думаў?"
  
  "Усяму свой час," сказаў Майкрофт. “ Выконвайце за мной. "Ён протопал праз прыёмную і расчыніў двайныя дзверы. Пакой, якая адкрылася такім чынам, калі-то была сталовай дома, але цяпер ператварылася ў канферэнц-залу з вялізным паліраваным сталом чырвонага дрэва ў цэнтры, акружаным цяжкімі крэсламі з таго ж цёмнага дрэва, аббітыя зялёнай скурай. Па перыметры стаялі шэрагі картотечные шаф і пара невялікіх пісьмовых сталоў. У далёкай сцяны стаяў вялікі картаграфічны шафа. Астатнія сцены былі завешаныя пришпиленными картамі, схемамі, графікамі і дакументамі ўсіх відаў і памераў, а таксама адной карцінай алеем у рамцы, якая перадавала паляванне на ліс, якая была пакрыта цёмным налётам бруду і занядбанасці. На вокнах былі цяжкія шторы, якія былі зашморгнены. Пакой была ярка асветленая трыма свяцільнямі, свисавшими з столі. Я заўважыў, што гэта электрычныя лямпы з вялікімі металічнымі ніткамі ў вакуумированных колбах. Гэта тлумачыла гудзеў гук, які я чуў: у гэтым доме была ўласная электрастанцыя.
  
  Калі мы ўвайшлі, ў пакоі чакалі трое мужчын: двое сядзелі за сталом з суровым выглядам, а трэці хадзіў па пакоі, заклаўшы рукі за спіну. У адным з тых, што сядзяць мужчын, стройным, бездакорна одетом седеющем мужчыну з бакенбардамі колеру барановай адбіўной, я адразу пазнаў лорда Истхоупа, які займае пасаду міністра замежных справаў у цяперашнім урадзе Торы Яе Вялікасці.
  
  "Праходзьце, сядайце," запрасіў Майкрофт Холмс. "А вось і яны, спадары," дадаў ён, звяртаючыся да трох мужчын у пакоі. “ Мой брат Шэрлак і прафесар Джэймс Марыярці.
  
  Хадзіў уздоўж мужчына спыніўся. “ Яны дамовіліся? - спытаў ён.
  
  “ Не, ваша светласць. Я яшчэ не растлумачыў ім сітуацыю.
  
  Трэці мужчына ўтаропіўся на нас па-над сваіх ачкоў у чарапахавай аправе. "Такім чынам, гэта цуд-людзі", - сказаў ён.
  
  "Перастаньце, сэр," запратэставаў Майкрофт Холмс. - Я ніколі не сцвярджаў, што яны былі цудатворцамі.
  
  "Лепш бы так і было", - сказаў мужчына.
  
  Я заняў месца з правага боку стала. Холмс перайшоў на левы бок і сеў так, каб трымаць мяне ў поле зроку, размаўляючы з нашымі гаспадарамі.
  
  Майкрофт сашчапіў рукі за спіной і нахіліўся наперад. "Джэнтльмены", сказаў ён, звяртаючыся да мяне і Холмсу, "дазвольце прадставіць іх светласці лорда Истхоупа і лорда Фамма". (Менавіта так вымаўляецца гэтае імя. Пазней я даведаўся, што яго светласць Эван Фотерингем, граф Стомшир.) “ І Яго правасхадзіцельства барон ван Дурм.
  
  Лорд Фотерингем, джэнтльмен, расхаживавший па пакоі, быў высокім мужчынам з арыстакратычным носам і редеющими валасамі. Барон ван Дурм быў велізарным мужчынам, падобным на мядзведзя, з густымі бакенбардамі колеру барановай адбіўной і сярдзітым цёмнымі вачыма. Ён быў бездакорна апрануты ў жамчужна-шэры ранішні касцюм з дыяментавай шпількай памерам з яйка малінаўкі, скрепляющей яго белы шаўковы гальштук.
  
  "Я бачу, вы даведаліся лорда Истхоупа", - сказаў Майкрофт Холмс і мне, прачытаўшы па нашым злёгку расширившимся вачам больш, чым большасць людзей змаглі б прачытаць на дваццаці васьмі старонках вячэрняй газеты. “ Лорд Фотерингем - старшыня Каралеўскага камітэта па абароне Каралеўства, а барон ван Дурм - генеральны дырэктар амстэрдамскага аддзялення Дома ван Дурмов.
  
  Хоць гэта назва не атрымала шырокага прызнання за межамі ўрада або фінансавых колаў, Дом ван Дурм з'яўляецца адным з самых багатых, магутных і паспяховых прыватных банкаўскіх дамоў у свеце. Маючы філіялы ва ўсіх месцах, якія вы толькі можаце сабе ўявіць, і многія з якіх вам і ў галаву не прыйдуць, ван Дурмы падтрымлівалі якія маюць патрэбу ўрада і прыводзілі да краху ўрада, палітыка якіх абражала іх.
  
  Ван Дурм злёгку кіўнуў сваёй масіўнай галавой у наш бок. Лорд Фотерингем перастаў хадзіць па пакоі дастаткова надоўга, каб злосна зірнуць на Шэрлака Холмса, лорд Истхоуп выдаў ціхі аднаскладовыя рык.
  
  “Яны ведаюць, хто вы, “ сказаў нам Майкрофт, - і нам усім разам трэба сёе-што, э-э, абмеркаваць з вамі, што мае першарадную важнасць, далікатнасць і сакрэтнасць. Перш чым мы працягнем, я павінен атрымаць ад вас слова, што нішто з таго, што мы тут скажам, не будзе паўторана па-за межамі гэтага пакоя.
  
  Я падняў брыво. Шэрлак выглядаў здзіўленым. “ Даю табе слова, - сказаў я.
  
  "Вы б паверылі гэтаму —" - пачаў Холмс, паказваючы на мяне дрыготкім пальцам. Затым ён змоўк, паколькі Майкрофт злосна паглядзеў на яго, апусціў палец і глыбока ўздыхнуў. "О, вельмі добра", - сказаў ён. "Я таксама даю табе слова".
  
  Майкрофт сеў. Лорд Фотерингем перастаў хадзіць па пакоі і стаў тварам да нас, заклаўшы рукі за спіну. "Сітуацыя такая, джэнтльмены", - сказаў яго светласць. “Ворагі Брытаніі выношваюць д'ябальскі змова, і небяспека для бяспекі гэтага каралеўства — магчыма, і ўсяго свету — тоіцца ў кожным кутку Еўропы. Прасцей кажучы, над Брытанскай імперыяй навісла цень".
  
  "Што гэта за д'ябальскі змова?" - Спытаў я.
  
  Лорд Истхоуп сфакусаваў на мне свае мяккія блакітныя вочы. "У гэтым сутнасць праблемы," сказаў ён, ухвальна ківаючы, як быццам я сказала што-небудзь разумнае. “ Мы не ведаем.
  
  “ Цень? Вочы Холмса звузіліся. Трое дваран маглі падумаць, што ён засяродзіў сваю ўвагу на гэтай расце цені, але я — і, верагодна, яго брат - ведалі, што ён абдумвае, ці варта сілай затрымаць лорда Фотерингема. У мяне ў самога было нешта падобнае.
  
  Холмс адкінуўся на спінку крэсла, сашчапіўшы пальцы на камізэльцы і амаль зачыніўшы вочы. “ Вы не ведаеце?
  
  "Магчыма, мне варта растлумачыць," сказаў барон ван Дурм. “Па ўсёй Еўропе ёсць прыкметы, ледзь улоўныя, але выразныя прыкметы таго, што хутка адбудзецца нешта вельмі важнае, што гэта датычыцца Вялікабрытаніі і што гэта не прадвяшчае нічога добрага. Узяты сам па сабе, кожны з гэтых інцыдэнтаў — гэтых знакаў — мог бы быць выпадковым падзеяй, нічога не значным, але калі глядзіш на іх усё разам, вымалёўваецца заканамернасць ".
  
  “ У нас у Ваенным міністэрстве ёсць прымаўка, - умяшаўся лорд Фотерингем. "'Адзін раз - выпадковасць, два - супадзенне, тры разы - дзеянні праціўніка".
  
  Шэрлак Холмс нахіліўся наперад і сашчапіў рукі пад падбародкам, паставіўшы локці на стол. "Якога роду здарэння?" ён спытаў.
  
  Лорд Истхоуп пачаў: "У розных цэнтрах сацыялістычнай і анархісцкай думкі па ўсёй Еўропе; ў Парыжы, Вене, Празе прамоўцы пачалі перасцерагаць супраць брытанскага імперыялізму і "таемных планаў" Вялікабрытаніі па сусветнага панавання".
  
  "Зразумела," сказаў я. "'Сакрэтныя пратаколы старэйшын з Даўнінг-стрыт', так? Я згодны з вамі, што існуе філасофская школа, якая лічыць, што ангельцы - адно з Страчаных каленяў Ізраіля ".
  
  "Само па сабе гэта было б пацешна і наўрад ці злавесна", - сказаў Истхоуп. "Але калі вы лічыце, што гэтыя прамоўцы з'яўляюцца часткай плана, накіраванага на тое, каб пракласці шлях да чаму—то, тады яны заслугоўваюць больш сур'ёзнага стаўлення".
  
  "Нават так," пагадзіўся лорд Фотерингем. "Большасць з тых, хто слухае гэтую лухту цяпер, нават сярод эмігранцкіх сацыялістычных супольнасцяў, павінны разумець, што гэта лухта, улічваючы, што Вялікабрытанія - адна з нямногіх краін, якая дазваляе гэтым групам свабоду перамяшчэння і асацыяцый, не турбуючыся аб паліцэйскіх шпіёнаў ў іх асяроддзі".
  
  "Калі, вядома, яны не ірландцы", - прама сказаў Майкрофт Холмс, падаўшыся наперад у сваім крэсле. Гэта было сустрэта поўным маўчаннем, і ён не стаў развіваць гэтую думку.
  
  "Што яшчэ?" спытаў Холмс.
  
  "Газеты," сказаў лорд Фотерингем.
  
  "На старонках газет розных еўрапейскіх краін: Францыі, Германіі, Аўстрыі, Швейцарыі - час ад часу з'яўляюцца непрыстойныя перадавіцы, якія абвінавачваюць урад Яе Вялікасці ў сакрэтным плане агрэсіі супраць кантынентальных дзяржаў", - патлумачыў Майкрофт.
  
  "Як дзіўна," сказаў Шэрлак.
  
  "Мы ведаем аб трох розных людзей у ўрадах трох розных краін, якія рыхтуюць антибританское заканадаўства таго ці іншага роду", - сказаў лорд Истхоуп. “Рыхтуюцца, вы заўважыце, але не падпарадкоўваюцца. Яны чакаюць падыходнага моманту. Мы павінны выказаць здагадку, што яны вераць, што хутка наступіць падыходны момант. Калі мы ведаем пра трох, як мяркуецца, іх больш ".
  
  "Гэтыя трое мужчын ведаюць адзін аднаго?" - Спытаў Холмс.
  
  "Відавочна, няма", - адказаў яму брат.
  
  "Тады мы таксама павінны выказаць здагадку, што дзе-то есць рука, дергающая за нітачкі".
  
  "Мы сапраўды так мяркуем", - сказаў Майкрофт.
  
  "Гэта ўсё?" - Спытаў Холмс.
  
  "Хіба гэтага недастаткова?" - спытаў Истхоуп.
  
  "На самой справе," сказаў барон ван Дурм, " ёсць яшчэ сёе-тое. Дом ван Дурмов, як вы маглі здагадацца, мае агентаў, стратэгічна размешчаных па ўсёй Еўропе. Большасць з іх ажыццяўляюць банкаўскую дзейнасць. Некаторыя проста збіраюць інфармацыю. Поспех міжнароднага банка залежыць ад якасці збіранай ім інфармацыі. Адзін з гэтых агентаў займае высокае становішча ў ўрадзе, скажам, замежнай дзяржавы, якая не заўсёды была ў лепшых адносінах з Вялікабрытаніяй. У ходзе сваёй працы на нас ён наткнуўся на дакумент, які мог бы праліць некаторы святло на гэтыя падзеі. Яно было адрасавана не яму.
  
  "А!" усклікнуў Шэрлак Холмс.
  
  "Гэта копія, перакладзеная на ангельскую", - сказаў ван Дурм, вымаючы ліст паперы з папкі, якая ляжыць перад ім на стале, і перадаючы яго Холмсу, які двойчы ўважліва прачытаў яго, перш чым перадаць мне:
  
  Трынаццаць—
  
  Ваш кароткі, і насычаны інфармацыяй справаздачу быў вельмі жаданым. Мы павінны працягваць і нарошчваць нашы намаганні па дыскрэдытацыі Англіі і англійскай. Прасцей ссекчы дрэва, калі вы атруцілі карані.
  
  Шаснаццаты падвёў нас. Горш таго, ён, магчыма, аддаў нас. Яго бачылі якія ўваходзяць у амбасаду на Прынц Рупертштрассе. Ён прабыў там гадзіну. Ён больш так не паступіць.
  
  Набліжаецца дзень. Разгортваюцца падзеі. Праца і стараннасць прыносяць вялікія ўзнагароды. Фларыда цяпер наша. Паведаміце братам, што кірунак абрана і вяршыня ужо ў поле зроку. Калі мы даможамся поспеху, мы даможамся поспеху разам. Тыя, хто пацерпіць няўдачу, пацерпяць няўдачу ў адзіночку. Настаў час для розуму і дзёрзкасці. Гісторыі трэба распавядаць. Інцыдэнты трэба арганізоўваць.
  
  Леў мірна спіць. За Холмсам і Марыярці назіраюць, як і за Лампье ў Парыжы і Эттином ў Берліне. Яны не напагатове.
  
  Адпраўляйцеся ў Линдау 16чысла. Кампанія збіраецца. Першае месца. Тры белыя прышчэпкі. Спаліце гэта.
  
  Адзін
  
  "Што вы пра гэта думаеце?" - спытаў ван Дурм.
  
  "Першапачаткова гэта было на нямецкай?" - Спытаў я.
  
  "Гэта так", - сказаў ван Дурм.
  
  “ У пасольстве на Прынц-Руперт-штрасэ?
  
  "Брытанскае пасольства ў Вене знаходзіцца на Прынц-Рупертштрассе," сказаў лорд Истхоуп.
  
  Холмс адкінуўся на спінку крэсла. “ Линдау - нямецкае назва? - Спытаў ён.
  
  “ Горад на Бодензее, на нямецкім баку аўстрыйскай мяжы. Истхоуп распавёў яму.
  
  "Даволі далёка ад Фларыды," заўважыў Холмс.
  
  "Гэта так", - пагадзіўся Истхоуп. “Мы не змаглі прыдумаць праўдападобна тлумачэння гэтай лініі. Нават, калі ўжо на тое пайшло, фантастычнага".
  
  "Ва ўсім пасланні ёсць што-то мудрагелістае", - сказаў я. "Адрасавана 'Трынаццаці" з "Аднаго". У ім есць што-то ад Люіса Кэрала".
  
  "Чаму яго не спалілі?" спытаў Холмс.
  
  "Так і было", - сказаў яму ван Драм. “Па крайняй меры, спроба была распачатая. Арыгінал быў знойдзены ў каміннай рашотцы, абвугленыя і апалены. Але яно было складзена некалькі разоў, так што пацярпелі толькі краю, і ўсё пасланне было вынята некранутым ".
  
  Я ўсміхнуўся, уявіўшы сабе вобраз высокапастаўленага ўрадавага чыноўніка, што поўзае па каміна.
  
  Холмс ўтаропіўся на мяне. "Я адчуваю вашу руку ў гэтай справе", - сказаў ён.
  
  Мне было не да смеху, і, баюся, я дазволіў необдуманному лаянкі зляцець з маіх вуснаў.
  
  "Цалкам дакладна," сказаў лорд Истхоуп.
  
  "Яго імя пазначана ў дакуменце," настойваў Холмс. “ Хіба вы не бачыце...
  
  "Хопіць!" - крыкнуў Майкрофт зманліва ціхім голасам. “Ваша імя таксама пазначана ў дакуменце. Павер мне на слова, Шэрлак, што, у чым бы яшчэ ні быў замяшаны Марыярці, ён не мае дачынення да гэтых падзеяў.
  
  Шэрлак Холмс адарыў брата доўгім позіркам, а затым прыняў позу панурага згоды з глыбінь свайго крэсла.
  
  Барон ван Дурм перакладаў погляд з аднаго на іншага. "Я думаў, ты сказаў, што яны маглі б працаваць разам", - сказаў ён Майкрофту.
  
  "Яны могуць", - запэўніў яго Майкрофт. "Ім проста трэба трохі часу, каб акрыяць ад іх узаемнай сваркі".
  
  Мяне гэта абурыла. Я не зрабіў нічога, што магло б заахвоціць Холмса ў яго ідыёцкіх абвінавачаньнях. Але я прытрымаў мову.
  
  "Калі мы ўбачылі згадкі пра вас, мы, натуральна, праверылі," сказаў лорд Истхоуп, " і пераканаліся, што за вамі сапраўды назіралі. Вы заўважылі?
  
  "Я выказаў здагадку, што гэта было зроблена па ўказанні маладога містэра Холмса", - сказаў я.
  
  "Я думаў, Марыярці зноў кінуўся ў свае звычайныя д'ябальскія штучкі", - прагыркаў Холмс.
  
  "Ну вось, бачыце, вы абодва памыліліся", - сказаў Истхоуп. Ён павярнуўся да Майкрофту. "Вы ўпэўненыя, што гэта тыя людзі, якія нам патрэбныя?"
  
  "Так," сказаў Майкрофт.
  
  “ А што з Лампье і Эттином? - Спытаў Холмс.
  
  "А!" - сказаў ван Дурм.
  
  "Гэта, напэўна, Альфонс Лампье, вядомы французскі крыміналіст?" - Спытаў я.
  
  "Так, так і было б", - пацвердзіў ван Дурм.
  
  "Як вы можаце быць упэўнены, што гэта той самы Лампьер, аб якім ідзе гаворка?" - Спытаў Холмс.
  
  “ Таму што ўчора яго забілі.
  
  "Супадзенне," сказаў Холмс.
  
  "Яго знайшлі ў руінах спаленага катэджа за межамі вёскі Линдау", - сказаў лорд Истхоуп. “Тое, што яго знайшлі, чыстая выпадковасць. Ён — яго цела — магло заставацца там месяцамі. Ён быў амаль голы, і яго рукі былі звязаныя. Ён быў ужо мёртвы, калі дом быў падпалены, але секцыя ўнутранай сцяны абрынулася і выратавала яго цела ад агню ".
  
  Холмс адкрыў рот, каб нешта сказаць, але лорд Истхоуп працягнуў: “Перад смерцю ён надрапаў шпількай некалькі слоў на ўнутраным боку сцягна. Ils se réunissent. Азначае 'яны сустракаюцца', або 'яны збіраюцца', або 'яны збіраюцца', у залежнасці ад абставін.
  
  "Я вымушаны зрабіць папраўку", - сказаў Холмс. “Супадзенне можа зайсці занадта далёка. Хто-небудзь дакладна ведае, над чым ён працаваў, калі быў забіты?"
  
  "Нашы агенты ў Парыжы спрабуюць высветліць гэта нават цяпер", - сказаў ван Дурм.
  
  "Што ты хочаш, каб мы зрабілі?" - Спытаў я.
  
  “ Паколькі яны — кім бы яны ні былі — назіраюць за вамі, - сказаў лорд Истхоуп, - мы заключаем, што ў іх ёсць прычыны баяцца вас. Магчыма, з-за вашых вядомых здольнасцяў, кожнага з вас у сваёй сферы, або, магчыма, таму, што вы валодаеце нейкай інфармацыяй, пра якую, магчыма, нават не падазраяце, гэта было б каштоўна ".
  
  Мы з Холмсам з хвіліну абдумвалі гэта. Як раз у той момант, калі я збіраўся не пагадзіцца з гэтым дыягназам, Холмс апярэдзіў мяне. "Думаю, што няма", - сказаў ён.
  
  Барон ван Дурм выглядаў здзіўленым. "Чаму няма?" ён спытаў.
  
  "На вугальных шахтах Уэльса шахцёры бяруць з сабой у шахту канарэйку", - сказаў Холмс. “Гэта робіцца для таго, каб як мага раней папярэдзіць іх аб дрэнным паветры, паколькі канарэйкі больш успрымальныя, чым шахцёры. Мы - канарэйкі гэтых людзей".
  
  "Я не бачу аналогіі," сказаў лорд Истхоуп.
  
  “Нашы, э-э, праціўнікі назіраюць за намі, таму што яны вераць, што, калі ўраду Яе Вялікасці стане вядома аб іх махінацыях, яно пашле аднаго з нас для расследавання. Альбо я, па відавочным прычынах, альбо прафесар Марыярці, "ён зрабіў паўзу на секунду, каб злосна зірнуць на мяне, а затым працягнуў," з-за яго вядомых сувязяў з злачынным светам Еўропы. Гэта, несумненна, так. Але яны баяцца нас не больш, чым шахцёр баіцца канарэйкі. Холмс перапыняў сваю прамову неспакойнымі рухамі сваіх тонкіх рук. "Калі яны павераць, што нам вядома аб іх дзеяннях, яны неадкладна і бязлітасна ліквідуюць нас".
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш, калі ты нічога пра іх не ведаеш?" Спытаў лорд Фотерингем.
  
  "Альфонс Лампье распавёў мне", - адказаў Холмс.
  
  “ Што? Як ты мог... О, я разумею.
  
  "Магчыма, мне варта было б сказаць "спроба ліквідаваць нас", "працягнуў Холмс, - паколькі іншыя спрабавалі, і ні адзін з іх пакуль не атрымаў поспех".
  
  Мяне пацешыла, што Холмс згадаў мяне ў сваіх паказаннях, паколькі ён так часта абвінавачваў мяне ў спробах ліквідаваць яго. Але я нічога не сказаў.
  
  "Так што ж нам рабіць?" - спытаў барон ван Дурм.
  
  "З мноства магчымасцяў," сказаў Майкрофт, - ёсць тры, якія прыцягваюць больш за астатніх".
  
  "І гэта так і ёсць?" спытаў лорд Истхоуп.
  
  "Адзін з іх заключаецца ў тым, каб трымаць майго брата і прафесара Марыярці на ўвазе ў дома, каб супакоіць нашых праціўнікаў, у той жа час выкарыстоўваючы іншых для зрыву іх планаў".
  
  "Хто?" спытаў лорд Истхоуп.
  
  "Якія іншыя?" рэхам адгукнуўся барон ван Дурм.
  
  "Паняцці не маю", - прызнаўся Майкрофт Холмс. "Другая магчымасць - адвесці Холмса і Марыярці, не паставіўшы ў вядомасць назіральнікаў".
  
  "Якім чынам?" спытаў лорд Фотерингем.
  
  "Магчыма, з дапамогай васковых манекенаў гэтых дваіх, выстаўленых у іх вітрынах і передвигаемых па ім, каб дамагчыся праўдападабенства жыцця".
  
  "Смешна!" усклікнуў барон ван Дурм.
  
  "Трэцяя магчымасць," сказаў Майкрофт, - складаецца ў тым, каб яны сышлі адкрыта, але такім чынам, каб тыя, хто назірае за імі, прыйшлі да высновы, што іх інтарэсы сканцэнтраваны ў адным месцы".
  
  Шэрлак паглядзеў на брата. "Цудоўна, Майкрофт", - сказаў ён. "І як жа нам гэтага дамагчыся?"
  
  Магчымасці сітуацыі прыцягнулі мяне. "Я б параіў вам, Холмс, гнацца за мной хоць на край свету, як вы так часта пагражалі зрабіць", - сказаў я, усміхаючыся.
  
  Холмс ўтаропіўся на мяне.
  
  "Магчыма," сказаў Майкрофт, "з невялікімі зменамі, гэта сапраўды тое, што нам варта зрабіць". Ён пацёр паказальным пальцам правай рукі кончык носа. “Калі б вы двое забілі адзін аднаго, ніхто з тых, хто вас ведаў, не здзівіўся б. І я думаю, можна з упэўненасцю выказаць здагадку, што назіральнікі спынілі б назіранне ў гэтым выпадку ".
  
  “ Забіць адзін аднаго? - Недаверліва перапытаў Холмс.
  
  "Як вы прапануеце ім гэта зрабіць?" - спытаў барон ван Дурм.
  
  Майкрофт паціснуў плячыма. "Якім-небудзь чынам і ў такім месцы, дзе не ўзнікне ніякіх здагадак, што гэта было прытворства", - сказаў ён. “Сумеснага скачка з даху высокага будынка было б дастаткова. Магчыма, Эйфелева вежа.
  
  Цяпер гэта зайшло занадта далёка. "І як ты прапануеш нам перажыць падзенне?" Я спытаў.
  
  Майкрофт ўздыхнуў. "Я мяркую, гэта павінна быць дзе-небудзь ў менш людным месцы, - сказаў ён, - каб табе не давялося перагінаць палку". У яго голасе гучала шчырае шкадаванне. Цікава, каго з нас ён уяўляў скакаць з абрыву, падумаў я.
  
  Барон ван Дурм пстрыкнуў пальцамі. "Я дакладна ведаю гэта месца!" - сказаў ён. "Недалёка ад горада Мейринген у Швейцарыі ёсць вялікі вадаспад на рацэ Райхенбах".
  
  "Райхенбах?" перапытаў Холмс.
  
  "Прыток Аара", - патлумачыў ван Дурм. “Да гэтага месца вядзе ўсяго адна сцежка, і калі б сказалі, што вы ўпалі, ніхто б не чакаў знайсці вашыя астанкі. Рака ў гэтым месцы хуткая, глыбокая і, э-э, карная.
  
  "Чаму так далёка ад дома?" спытаў лорд Фотерингем.
  
  "У гэтага ёсць некалькі пераваг," задуменна прамовіў Холмс. "Наша паездка туды дасць нашым супернікам час убачыць, што мы ставім сабе адзін аднаго, а не палюем за імі, і гэта пакіне нас у Швейцарыі, нашмат бліжэй да Германіі і вёсцы Линдау".
  
  "Нават так," пагадзіўся Майкрофт.
  
  - А тваё знаходжанне ў Швейцарыі не выкліча ў іх падазрэнняў? - Спытаў лорд Истхоуп.
  
  Я адважыўся адказаць. "Яны нічога не ведаюць аб нашых інтарэсах у Линдау, і калі яны павераць, што мы мёртвыя, гэта ўсё роўна не будзе мець значэння".
  
  "Гэта так", - пагадзіўся Истхоуп.
  
  "Такім чынам," сказаў лорд Фотерингем. - Ці верыце вы, джэнтльмены, што зможаце забыцца аб асабістай варожасці дастаткова надоўга, каб служыць сваёй каралевы?
  
  Я ўжо збіраўся адказаць ветлівым рогатам ці, магчыма, нават лёгкім хіхіканнем, калі, да майго здзіўлення, Холмс ўстаў і расправіў плечы. "За каралеву і краіну", - сказаў ён.
  
  У гэты момант усе погляды былі скіраваныя на мяне. Я паціснуў плячыма. "На бліжэйшыя некалькі тыдняў, у мяне нічога няма", - сказаў я.
  
  * * * * * * *
  
  
  
  З невялікім змяненнем у першапачатковым плане гонка па Еўропе павінна была быць праведзена з правдоподобием, закліканым пераканаць Ўотсана, а таксама любых гледачоў, у тым, што яна была сапраўднай. Змена заключалася ў тым, што я павінен быў пераследваць Холмса, а не наадварот. Майкрофт вырашыў, што так будзе больш пераканаўча.
  
  Праз Два дні пачалася вялікая пагоня. Холмс патэлефанаваў Ватсону, каб сказаць яму, што я спрабаваў забіць яго (Холмса), і ён павінен бегчы ў Еўропу. Гісторыя заключалася ў тым, што мая "банда" вось-вось будзе схоплены паліцыяй, але пакуль гэта не было зроблена, Холмс знаходзіўся ў вялікай небяспецы. Ватсан пагадзіўся суправаджаць яго ў палёце і на наступны дзень далучыўся да Холмсу ва "другім вагоне першага класа з пярэдняй боку" Кантынентальнага экспрэса на вакзале Вікторыя. Холмс быў замаскіраваны пад сціплага пажылога прэлата, але Ватсан не маскіраваўся, і таму ў назіральнікаў не было праблем з назіраннем. Яны бачылі, як Холмс і Ватсан беглі ў Экспрэсе, і бачылі, як я наняў Спецыяльны цягнік, каб пераследваць іх. Холмс і Ватсан, здавалася, выслізнулі ад мяне, кінуўшы свой багаж і сышоўшы з экспрэса ў Кентэрберы. Яны адправіліся праз усю краіну ў Ньюхейвен, а адтуль на колавым параходзе "Брэтань" у Дьепп.
  
  Трасучы кулаком і мармычучы "Праклёны, зноў сарвалася!", я адправіўся наўпрост у Парыж і некалькі дзён пратырчаў у іх багажу, відавочна, чакаючы, што яны прыйдуць і забяруць яго. Калі яны не з'явіліся, я пусціў слых сярод еўрапейскага злачыннага свету, што заплачу значнае ўзнагароджанне за інфармацыю пра месцазнаходжанне двух ангельцаў, якія выглядалі так-то і так-то. У рэшце рэшт да мяне дайшла вестка, і я правёў некалькі дзён, пераследуючы іх па Еўропе, а за мной, у сваю чаргу, ішлі некалькі джэнтльменаў, якія з усіх сіл стараліся трымацца далей ад старонніх вачэй.
  
  Як і планавалася, я сустрэўся з Холмсам і Ватсан ў вёсцы Мейринген ў Швейцарыі 6траўня. Пасля абеду яны адправіліся паглядзець на вадаспад, размешчаны прыкладна ў двух гадзінах хады ад гасцініцы, і я паслаў хлопчыка з запіскай Ватсону, каб прывабіць яго назад у гасцініцу даглядаць за міфічнай хворай жанчынай. Затым Холмс павінен быў напісаць ліст Ватсону, пакласці яго і які-небудзь прадмет адзення на выступ і знікнуць, падаўшы ўсім меркаваць, што мы з ім перайшлі мяжу ў магутнай бітве дабра і зла. Хм! Затым я знікну са сцэны і сустрэнуся з Холмсам у Линдау праз чатыры дні.
  
  Але гэтаму не наканавана было спраўдзіцца. Калі хлопец паспяшаўся аднесці запіску Ватсону, я быў вымушаны змяніць план. Я рушыў услед за ім і схаваўся за валуном, калі ўбачыў, што хлопец і Ватсан спяшаюцца назад. Затым я кінуўся наперад, да выступу, дзе Холмс ўжо паклаў запіску ў сваю сярэбраную портсигарку, паклаў яе побач з альпенштоком на краі скалы і ў апошні раз выкурыў трубку з таго брыдкага тытуню, які ён паліць, перш чым знікнуць.
  
  "Ага!" - сказаў ён, заўважыўшы маё набліжэнне. “Я ведаў, што гэта было занадта добра, каб быць праўдай! Значыць, гэта будзе татальная бітва не на жыццё, а на смерць, ці не так, прафесар?" Ён ускочыў на ногі і схапіўся за альпеншток.
  
  "Не кажыце глупстваў, Холмс," зароў я. “ Адзін з пераследвалі нас людзей дабраўся да гатэля як раз у той момант, калі я адаслаў хлопца з запіскай. Калі б я не прыйшоў за табой, пакуль ён назіраў, ён наўрад ці пераканаўся б, што мы абодва ўпалі са скалы.
  
  "Такім чынам!" - сказаў Холмс. "Падобна на тое, нам усё-такі прыйдзецца змагацца або, па меншай меры, пакінуць пераканаўчыя сляды бойкі і, магчыма, некалькі клочьев изодранной адзення".
  
  “І тады мы павінны знайсці які-небудзь спосаб пакінуць гэты выступ, не вяртаючыся тым шляхам, якім прыйшлі. Дзве пары слядоў, якія вяртаюцца на сцежку, выдалі б гульню ". Я падышоў да краю і паглядзеў уніз. Шлях быў стромым і стромкім, і ў некаторых месцах скала здавалася высечанай, так што спусціцца ўніз было б немагчыма без крукаў, вяровак і мноства іншых альпінісцкіх прыладаў, якія мы забыліся ўзяць з сабой. "Мы не можам спусціцца ўніз", - сказаў я.
  
  "Што ж, тады," хутка сказаў Холмс, " нам пара наверх.
  
  Я агледзеў скалу ззаду нас. "Магчыма", - сказаў на заканчэнне я. "Цяжка, але магчыма".
  
  "Але спачатку мы павінны пераканаўча порыскать зямлю ля краю скалы", - сказаў Холмс.
  
  "Давайце прабяжымся па трэцяму і чацвёртаму ката барицу", - прапанаваў я. Я зняў свой "інвернес", паклаў яго, а таксама сваю кій з савінай галоўкай і капялюш на бліжэйшы выступ і прыняў першую абарончую пазіцыю ў барицу, або "выжидающий краб".
  
  Холмс ў адказ зняў капялюш і паліто. "Мы павінны быць асцярожныя, каб выпадкова не пазабіваць адзін аднаго", - сказаў ён. "Мне б не хацелася выпадкова забіць вас".
  
  "І я, і ты", - запэўніла я яго.
  
  Мы выконвалі баявыя практыкаванні каля чвэрці гадзіны, у працэсе прыводзячы ў парадак сябе і зямлю. "Досыць!" Нарэшце сказаў Холмс.
  
  "Згодны", - сказаў я. "Апошні штрых". Я ўзяў сваю палку са скалы і павярнуў ручку на чвэрць абароту, вызваляючы схаванае ўнутры восьмидюймовое лязо. "Мне непрыемна гэта рабіць," сказаў я, ' але ў інтарэсах праўдападабенства..."
  
  Холмс насцярожана назірае за мной, пакуль я закочваюць правы рукаў і асцярожна пратыкаюць руку вастрыём ляза. Я багата вышмараваў апошнія некалькі цаляў ляза ўласнай крывёю, а затым адкінуў зброю ў бок, як быццам яно было страчана ў баі. Дзяржальна палкі я пакінуў каля каменя. "За каралеву і краіну", - сказала я, обматывая парэз насоўкай і закочваючы рукавы.
  
  "Вы ляўшун, ці не так?" Спытаў Холмс. "Я павінен быў здагадацца".
  
  Мы сабралі астатнюю вопратку і пачалі караскацца па амаль отвесному схіле скалы над намі. Гэта была павольная, стомная праца, якая рабілася яшчэ больш небяспечнай з-за таго, што было ўжо далёка за поўдзень, а доўгія цені, слепнучы на прорву, перашкаджалі ясна бачыць.
  
  Прыкладна праз дваццаць хвілін Холмс, які, нягледзячы на пастаянны паток невыразных скаргаў, з велізарнай энергіяй караскаўся па схіле скалы і быў прыкладна на два корпуса вышэй мяне, усклікнуў: “Ага! Вось палка, досыць вялікая, каб змясціць нас! Магчыма, нам варта адпачыць тут."
  
  Я ўскараскаўся побач з ім, і мы ўдваіх ляглі на пакрыты мохам каменны выступ, так што над краем былі відаць толькі нашы галовы, калі мы ўзіраліся ў сгущающиеся змярканне ўнізе. Па маіх ацэнках, мы знаходзіліся прыкладна ў двухстах футах над уступам, які пакінулі.
  
  Я не ўпэўнены, колькі мы так праляжалі, таму што было занадта цёмна, каб разглядзець цыферблат маіх кішэнных гадзін, а мы не адважваліся запаліць святло. Але праз некаторы час мы змаглі разглядзець, што хто-то ідзе па ўступы, які мы нядаўна пакінулі. У яго быў маленькі ліхтар, пры святле якога ён пачаў уважліва вывучаць зямлю, навакольныя скалы і схіл скалы як над, так і пад выступам, хоць ён накіраваў прамень недастаткова высока, каб убачыць нас з таго месца, дзе мы глядзелі на яго зверху ўніз. Праз хвіліну ён знайшоў скрынку з-пад цыгарэт, якую Холмс пакінуў Ватсону, асцярожна адкрыў яе, прачытаў запіску ўнутры, затым зноў зачыніў і паклаў назад на камень. Яшчэ хвіліна пошукаў прывяла яго да акрываўленага лязе, якое ён уважліва агледзеў, паспрабаваў пальцам, а затым схаваў пад куртку. Затым ён павольна пайшоў назад тым жа шляхам, якім прыйшоў, уважліва вывучаючы па шляху сляды на сцежцы.
  
  Прыкладна праз дзесяць хвілін мы пачулі галасы ўнізе, і да краю абрыву падышлі чацвёра мужчын: двое швейцарцаў з гасцініцы ў зялёных ледерхозенах з вялікімі яркімі ліхтарамі ў руках; доктар Ватсан і мужчына, які нядаўна сышоў. "Не," сказаў мужчына, калі яны з'явіліся ў поле зроку, " я нікога не бачыў на сцежцы. Я не ведаю, што здарылася з вашым сябрам.
  
  Ватсан блукаў па скалы, гледзячы туды і сюды, сам толкам не разумеючы, на што ён глядзіць. "Холмс!" - усклікнуў ён. "Божа мой, Холмс, дзе вы?"
  
  Холмс заварушыўся побач са мной і, здавалася, хацеў што-небудзь сказаць, але ўстрымаўся.
  
  Адзін з швейцарцаў заўважыў сярэбраны скрынку для цыгарэт. "Гэта належыць вашаму сябру?" спытаў ён, паказваючы на яе.
  
  Ватсан кінуўся да яго. "Так!" - сказаў ён. "Гэта Холмса". Ён пакруціў яго ў руках. Але чаму—" Адкрыўшы скрынку, ён выцягнуў ліст, разарваўшы яго напалову. "Марыярці!" - сказаў ён, прачытаўшы ліст пры святле аднаго з ліхтароў. “Значыць, гэта здарылася. Гэта тое, чаго я баяўся". Ён склаў ліст, сунуў яго ў кішэню і падышоў да краю скалы, каб зазірнуць ўніз, у чернильную цемру. "Бывай, мой сябар", - сказаў ён здушаным ад хвалявання голасам. "Самы лепшы чалавек, якога я калі-небудзь ведаў". Затым ён павярнуўся да астатніх. "Пойдзем," сказаў ён, "мы тут нічога добрага зрабіць не зможам".
  
  * * * * * * *
  
  
  
  Паколькі мы не маглі бяспечна спусціцца ўніз у цемры, мы з Холмсам правялі ноч на гэтым скальным выступе, накінуўшы шынялі, наколькі гэта было магчыма, для абароны ад халоднага ветру. Незадоўга да світання пайшоў халодны дождж, і мы прамоклі наскрозь яшчэ да світання, калі, нарэшце, змаглі спусціцца назад на выступ унізе. Наступныя два дні мы падарожнічалі па сушы пешшу, часам праязджаючы на запрэжанай валамі павозцы прыязнага фермера, пакуль не дабраліся да Вюрстхайма, дзе пасяліліся ў гатэлі Wurstheimer Hof, прынялі ванну, праспалі дванаццаць гадзін, купілі прыдатную адзенне і змянілі сваю знешнасць. На наступную раніцу я спусціўся ў канцылярскі краму і купіў сёе-якія чарцёжныя прыналежнасці, а затым правёў некалькі гадзін у сваім пакоі, ствараючы некалькі карысных дакументаў. Позна ўвечары таго ж дня Вурстхайм пакінулі французскі артылерыйскі афіцэр у цывільным — Холмс бегла гаворыць па-французску, бо ў маладосці правёў некалькі гадоў у Монпелье і стаў даволі бравым артылерыйскім афіцэрам — і нямецкі старшы інспектар каналаў і гідратэхнічных збудаванняў. Я паняцця не маю, ці існуе такая пазіцыя, на самай справе, але дакументы, якія я склаў, выглядалі цалкам дакладна. Я таксама падрыхтаваў яшчэ адзін дакумент, які, на маю думку, мог бы апынуцца карысным.
  
  "Свет страціў майстры фальсіфікацыі, калі вы вырашылі стаць, э-э, прафесарам матэматыкі, Марыярці", - сказаў мне Холмс, крытычна праглядаючы падрыхтаваныя мной дакументы. "Вадзяныя знакі выдалі б, калі б хто-то быў досыць проницателен, каб вывучыць іх, але вы прарабілі вельмі пахвальную працу".
  
  "Пахвала ад майстра - гэта сапраўды пахвала", - сказаў я яму.
  
  Ён падазрона паглядзеў на мяне, але затым склаў пропуск, які я зрабіў для яго, і сунуў яго ва ўнутраны кішэню.
  
  Неўзабаве пасля паўдня 14-га траўня мы прыбылі ў Кройцинген, маленькі гарадок на ўсходнім беразе Бодэнскага возера, або, як яго называюць немцы, Бодензее — вялікі разліў ракі Рэйн даўжынёй каля сарака міль і месцамі шырынёй у дзесяць міль. Гэта месца, дзе сустракаюцца Швейцарыя, Германія і Аўстрыя, або сустрэліся б, калі б на шляху не было возера. Мы селі на колавы параход "Кеніг Фрыдрых" для чатырохгадзіннага падарожжа ў Линдау, ціхі курортны гарадок на нямецкім беразе возера. Холмс у ролі камэнданта Мартэна Дакладна з Corps d'en Artillerie, яго валасы былі падзеленыя праборам пасярэдзіне і старанна зачасаны ўніз з абодвух бакоў, а былі падстрыжаныя вусы шчотачкай. На ім быў строгага крою шэры касцюм з мініяцюрнай стужачкай кавалера Ганаровага Легіёна ў пятліцы, і ён злёгку накульгваў. Ён дэманстраваў поўнае няведанне ні нямецкай, ні англійскай, і, такім чынам, меў добрыя шанцы падслухаць тое, што не павінен быў падслухоўваць.
  
  Я стаў герром інспектарам Ота Штулем з Бюро дырэктараў каналаў і васальных сервераў, і, такім чынам, можна было чакаць, што я праяўлю цікавасць да вадзе і ўсім мокрым, што дало мне важкую прычыну соваць нос у месцы, дзе мне няма чаго было соваць нос.
  
  Падчас падарожжа мы забаўляліся, пазнаючы прафесіі нашых спадарожнікаў. Швейцарцы, як і немцы, спрашчаюць задачу, апранаючыся строга ў адпаведнасці са сваім класам, статусам і заняткам. Мы разышліся ў меркаваннях з нагоды пары джэнтльменаў ў кашулях з фальбонамі і падвойнымі радамі медных гузікаў на празмерна упрыгожаных ботфортах. Я выказаў здагадку, што яны былі кім-то накшталт вулічных музыкаў, у той час як Холмс прыняў іх за гідаў па гатэлям. Падслухаўшы іх размову, мы вызначылі, што яны былі падмайстраў сантэхнікаў. Холмс ўтаропіўся на мяне так, нібы гэта была мая віна.
  
  Мы знялі нумары ў гатэлі Athènes, старанна не ведаючы адзін аднаго пры засяленні. Было б некаторы перавага ў тым, каб здымаць нумары ў розных гатэлях, але цяжкасць абмену інфармацыяй незаўважанай была б занадта вялікая. Холмс, ці, хутчэй, вэрна, там, павінен быў абысці гасцініцы і спа-салоны ў гэтым раёне і высветліць, у якіх з іх ёсць грамадскія памяшканні, дзе можа збірацца група, або, што больш верагодна, вялікія прыватныя пакоя, здаюцца ў арэнду, і паслухаць размову гасцей. Штул гутарыў з рознымі гарадскімі чыноўнікамі на вельмі важную тэму вады і прымаў удзел у любых плётках, якія яны маглі прапанаваць. Гарадскія чыноўнікі любяць дзяліцца важнымі плёткамі з праходзячымі міма урадавымі бюракратамі; гэта пацвярджае іх аўтарытэт.
  
  “ Тры белыя прышчэпкі для бялізны, - задуменна сказаў Холмс, гледзячы ў акно на адну з велізарных заснежаных гор, змрочна взиравших на горад. Была раніца 15-га чысла, і мы толькі што вярнуліся з нашых асобных сняданкаў і збіраліся сустрэцца ў маім нумары на трэцім паверсе гатэля. Пакой Холмса знаходзілася далей па калідоры, праз дарогу, і з яе адкрываўся від на гарадскую плошчу, паліцэйскі ўчастак і возера за ім. З майго акна былі бачныя толькі горы.
  
  "Апошняя радок таго ліста", - успомніў я. “Адпраўляйся ў Линдау шаснаццатага. Кампанія збіраецца. Першае месца. Тры белыя прышчэпкі. Спалі гэта'. Вельмі лаканічна.
  
  "Першае месца мае на ўвазе, што было і другое месца", - разважаў Холмс. "Падобна на тое, яны сустракаліся тут раней".
  
  "Больш таго, - выказаў здагадку я, - адзін з іх лідэраў, верагодна, жыве дзе-то тут".
  
  "Магчыма", - пагадзіўся Холмс. “Падумайце: калі кампанія "збіраецца", то яны збіраюцца для таго, каб зрабіць тое, што яны рыхтуюцца зрабіць. Калі б яны проста збіраліся разам, каб абмеркаваць пытанні або атрымаць інструкцыі, тады яны сустракаліся б, а не збіраліся разам. Вывучэнне мовы і яго канатацыі мае вялікае значэнне для сур'ёзнага даследчыка ".
  
  "Нават так", - пагадзіўся я.
  
  Холмс— Дакладна — у той дзень выйшаў з хаты і пераходзіў з гасцініцы ў кафэ, а затым у карчму, піў чарнасліў, кава і еў пірожныя. Чалавек валодае дзіўнай здольнасцю ёсць, не набіраючы вагі, і, наадварот, абыходзіцца без ежы цэлымі днямі ў той час, калі ідзе па следзе нягодніка. Я правёў раніцу, вывучаючы карту горада, каб атрымаць уяўленне аб тым, дзе што знаходзіцца. Пасля абеду я адправіўся ў ратушу, каб пабачыцца з герром бурмістрам Пиндлем, буйным мужчынам з пышнымі вусамі і шырокай усмешкай, якая асвятляла яго твар і выпраменьвала добры настрой. Мы сядзелі ў яго кабінеце, ён наліў кожнаму з нас па маленькаму шкляначцы шнапса, і мы абмяркоўвалі пытанні водазабеспячэння і грамадскага аховы здароўя. Здавалася, ён быў вельмі задаволены тым, што вялікая бюракратыя далёкага Берліна наогул ведае аб існаванні маленькага Линдау.
  
  Калі вы хочаце зрабіць уражанне на мужчыну сваёй праніклівасцю, скажыце яму, што вы адчуваеце, што ён турбуецца аб адносінах, аб сваіх фінансах або пра сваё здароўе. Лепш скажыце яму, што ён справядліва асцерагаецца, што яго часта няправільна разумеюць і што яго працу не цэняць. Калі вы хочаце вырабіць ўражанне на грамадзянскай чыноўніка, скажыце яму, што падзяляеце яго заклапочанасць з нагоды гарадскога водазабеспячэння, каналізацыі або смецця. На працягу першых дзесяці хвілін нашай размовы мы з герром Пиндлем былі сябрамі на працягу многіх гадоў. Але усмешлівы гігант быў не так просты, як здаваўся. "Скажыце мне," сказаў ён, хупава трымаючы келіх са шнапсам двума пульхнымі пальцамі, " што на самай справе хоча ведаць міністэрства? Вы тут не толькі для таго, каб паглядзець, ці цячэ вада з кранаў ".
  
  Я ўсміхнуўся яму, як прафесар свайму лепшаму вучню. "Вы вельмі праніклівы," сказаў я, нахіляючыся да яго. “ І вы выглядаеце як чалавек, які ўмее захоўваць сакрэты....
  
  "О, гэта так", - запэўніў ён мяне, яго нос тузануўся, як у моцнай паляўнічай сабакі, почуявшей пах сасісак "блутвурст".
  
  Дастаўшы з унутранай кішэні свой асаблівы дакумент, я разгарнуў яго перад ім. Перапоўнены афіцыйнымі пячаткамі і імперскімі арламі, дакумент ідэнтыфікаваў Ота Штуля як афіцэра Nachrichtendienst, Службы ваеннай выведкі кайзера, які мае званне оберста, і далей заяўляў::
  
  Яго Імператарская Вялікасць кайзер Вільгельм II просіць усіх вернападданых Германіі аказваць прад'яўніку гэтага дакумента любую дапамогу, у якой ён мае патрэбу, у любы час.
  
  "А!" сказаў бурмістр Пиндль, цяжка ківаючы. “ Я чуў аб такіх рэчах.
  
  Слава Богу, падумаў я, што ты ніколі не бачыў яго раней, паколькі я паняцця не маю, як выглядае сапраўдны.
  
  "Такім чынам, гер оберст Штуль," спытаў Пиндл, " што можа зрабіць для вас бургамістр Линдау?"
  
  Я зрабіў глыток шнапса. У яго быў моцны, востры густ. “Паступілі весткі, - сказаў я, - аб некаторых незвычайных дзеяннях у гэтым раёне. Мяне паслалі правесці расследаванне".
  
  “ Незвычайны?
  
  Я кіўнуў. "Незвычайна".
  
  У яго вачах мільганула паніка. “ Запэўніваю вас, гер палкоўнік, мы нічога не зрабілі...
  
  "Няма, няма", - запэўніў я яго, варожачы, які незаконнай дзейнасцю займаліся ён і яго камераден. У іншы раз было б цікава даведацца. "Нас, Nachrichtendienst, не хвалююць дробныя правапарушэнні, якім могуць патураць мясцовыя чыноўнікі, за выключэннем дзяржаўнай здрады". Я ўсміхнуўся. “ Вы ж не потворствуете дзяржаўнай здрадзе, ці не так?
  
  Мы разам пасмяяліся над гэтым, хоць занепакоены выраз не знікла цалкам з яго вачэй.
  
  "Не, мяне цікавяць незнаёмцы", - сказаў я яму. "Староннія".
  
  "Староннія".
  
  “Менавіта так. Мы атрымалі паведамленні ад нашых агентаў аб тым, што ў гэтым раёне адбываюцца падазроныя дзеянні".
  
  “ Якога роду падазроныя дзеянні?
  
  "А!" Я пагразіў яму пальцам. "Гэта тое, што я спадзяваўся, што ты скажаш мне".
  
  Ён устаў і падышоў да акна. "Гэта, павінна быць, тыя самыя verdammter ангельцы", - сказаў ён, пляснуўшы сябе вялікі рукой па яшчэ большай сцягне.
  
  “ Ангелец? - Спытаў я. “ У вас, напэўна, поўна ангельцаў?
  
  "Да нас прыязджаюць людзі з усяго свету", - сказаў ён мне. “Мы курорт. Мы знаходзімся на Бодензее. Але нядаўна нашу ўвагу прыцягнула група ангельцаў".
  
  "Якім чынам?"
  
  “ Імкнучыся не прыцягваць нашай увагі, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе. Спачатку яны прыходзяць па асобнасці і прыкідваюцца, што не ведаюць адзін аднаго. Але іх бачылі разговаривающими — шепчущимися — па двое або па трое.
  
  "А!" Сказаў я. “Шэптам. Гэта вельмі цікава".
  
  "А потым яны ўсе катаюцца на лодцы", - сказаў бурмістр.
  
  “ Катацца на лодцы?
  
  “Так. Па асобнасці, па адным або па двое, яны арандуюць ці пазычаюць лодкі і выходзяць на Бодензее на вёслах або пад ветразем. Часам яны вяртаюцца дадому ўвечары, часам няма".
  
  "Куды яны накіроўваюцца?" - спытаў я.
  
  "Я не ведаю", - сказаў Пиндл. "Мы не сачылі за імі".
  
  "Як доўга гэта працягваецца?" - Спытаў я.
  
  "Час ад часу, прыкладна на год", - сказаў ён. “Яны сыходзяць на некаторы час, а затым вяртаюцца. Гэта яшчэ адна прычына, па якой мы іх заўважылі. Адна і тая ж кампанія незнаёмых адзін з адным ангельцаў, якія з'яўляюцца ў адно і тое ж час кожныя некалькі месяцаў. Сапраўды! "
  
  "Як ты думаеш, колькі іх было?" - Спытаў я.
  
  "Магчыма, дзве тузіна", - сказаў ён. "Магчыма, больш".
  
  Я з хвіліну абдумваў гэта. “ Ты можаш расказаць мне пра іх што-небудзь яшчэ? - Спытаў я.
  
  Ён паціснуў плячыма. "Усіх узростаў, усіх памераў", - сказаў ён. “Усе мужчыны, наколькі я ведаю. Некаторыя з іх выдатна гавораць па-нямецку. Некаторыя, як мне сказалі, бегла гавораць па-французску. Яны ўсе гавораць па-ангельску.
  
  Я ўстаў. "Дзякуй", - сказаў я. "Галоўны інспектар не забудзе той дапамогі, якую вы аказалі".
  
  Я павячэраў у маленькім рэстаранчыку на набярэжнай і назіраў, як на возеры згушчаюцца цені па меры таго, як сонца апускаецца за горы. Пасля вячэры я вярнуўся ў свой пакой, дзе прыкладна праз гадзіну да мяне далучыўся Холмс.
  
  Я распавёў пра свае ўражанні за дзень, і ён задуменна кіўнуў і двойчы вымавіў “хммм". "Ангельцы", - сказаў ён. “Цікава. Думаю, гульня пачынаецца".
  
  “ За якой дзічынай мы палюем, Холмс? - Спытаў я.
  
  "Я бачыў сёе-каго з вашых 'ангельцаў", - сказаў ён мне. “У "Людвіг Хоф" неўзабаве пасля абеду. Я атрымліваў асалоду ад чорнай парэчкай і размаўляў па-французску, калі ўвайшлі трое мужчын і селі побач са мной. Яны паспрабавалі ўцягнуць мяне ў размова на англійскай і нямецкай, а калі я зрабіў выгляд, што не разумею, на дрэнным французскай. Мы абмяняліся некалькімі ласкамі, яны прыпаднялі капялюшы і загаварылі паміж сабой па-ангельску, які, дарэчы, не так добры, як іх нямецкі ".
  
  "А!" - Сказаў я.
  
  "Яны некалькі разоў абразілі мяне па-ангельску, без асаблівага ўяўлення каментуючы маю знешнасць і маё верагоднае паходжанне, а калі я не адказаў, яны пераканаліся, што я не разумею, і пасля гэтага казалі свабодна".
  
  "Кажаш?"
  
  "Ну, адна рэч, якая вас зацікавіць, гэта тое, што Холмс і Марыярці мёртвыя".
  
  “ У самай справе? І як яны памерлі?
  
  “У Рейхенбахского вадаспаду была вялікая бітва, і яны абодва кінуліся ў ваду. Іх карэспандэнт сам бачыў, як гэта адбылося. Памылкі быць не магло ".
  
  Я ўтаропіўся ў вакно на снег, які пакрывае далёкую горную вяршыню. "Оскар Уайльд кажа, што людзі, пра якіх кажуць, што яны памерлі, часта пазней выяўляюцца ў Сан-Францыска", - сказаў я. “ Я ніколі не быў у Сан-Францыска.
  
  Холмс пільна паглядзеў на мяне па-над свайго доўгага носа. "Я не ведаю, што пра вас думаць", - сказаў ён. "Я ніколі не ведаў".
  
  "Такім чынам, зараз, калі мы афіцыйна мёртвыя," сказаў я, " што нам рабіць далей?"
  
  "Калі фальшывыя ангельцы выйшлі з пакоя", - працягнуў Холмс. “Я рушыў услед за імі. Яны пайшлі да набярэжнай".
  
  "Спадзяюся, вас ніхто не бачыў," сказаў я.
  
  Холмс скіраваў спапяляючы позірк на карціну з выявай альпійскага лугу на далёкай сцяне. "Калі я не хачу, каб мяне бачылі, - заявіў ён, - мяне не бачаць".
  
  "Па-дурному з майго боку", - сказаў я. "Што ты заўважыў?"
  
  “ Яны ўвайшлі ў вялікі склад побач з пірса, якія выступаюць у возера. Прымацаваны да кароткай вяроўцы ў дзверы склада...
  
  "Тры прышчэпкі," я рызыкнула.
  
  - Тры белыя прышчэпкі, " паправіў ён.
  
  "Што ж", - сказаў я. "Цяпер мы ведаем, дзе".
  
  "Не зусім", - сказаў Холмс. “На працягу наступнага гадзіны я назіраў, як яшчэ некалькі чалавек уваходзілі на склад. А затым з боку вады ў будынку адчыніліся дзверы, і мужчыны падняліся на борт паравога катэры пад назвай "Ізольда", які быў прывязаны да пірса побач з будынкам. Затым ён плюхнуў ў возера і паляцеў прэч. Я правёў расследаванне і выявіў, што цяпер на складзе застаўся толькі адзін чалавек, стары наглядчык."
  
  "А!" - Сказаў я.
  
  “Лодка вярнулася каля гадзіны таму. Некалькі чалавек сышлі. Сярод іх былі тыя ж людзі, што падымаліся на борт раней, але не ўсё. "Ён пастукаў доўгім, тонкім паказальным пальцам па стале. “ Яны што-то робяць дзе-то там, на возеры. Але гэта вялікае возера.
  
  "Гэта ўяўляе цікавую праблему", - сказаў я. "Як мы будзем прытрымлівацца за імі па адкрытай вадзе?"
  
  Холмс ўтаропіўся ў акно. "Праблема з двума трубкамі," сказаў ён, выцягваючы сваю старую шиповниковую трубку і набіваючы яе тытунём. - Можа быць, з трыма.
  
  Адчуўшы пах агіднай сумесі, якую ён аддае перавагу паліць, я папрасіў прабачэння і спусціўся ўніз, дзе паспрабаваў kaffee mit schlag. Mit, як аказалася, лішні запас. Прыкладна праз гадзіну Холмс спусціўся ўніз, злёгку кіўнуў у мой бок і выйшаў праз парадную дзверы. Праз некаторы час я рушыў услед за ім. Наступіла ноч, і вулічныя ліхтары былі рэдкімі і цьмянымі. З возера дзьмуў халодны вецер.
  
  Холмс стаяў у цені старой стайні ў квартале ад нас. Я адчуў агідны тытунёвы пах, выходны ад яго адзення, яшчэ да таго, як убачыў яго.
  
  "Камендант вэрна, там," прадставіўся я.
  
  "Herr Stuhl."
  
  “ Вашы тры трубкі паказалі дарогу?
  
  "Калі б у нас быў час, мы маглі б пабудаваць вялікі назіральны шар і назіраць за імі з вялікай вышыні", - сказаў Холмс. “Але ў нас няма часу. Я думаю, аднаму з нас прыйдзецца схавацца на гэтым паравым катэры і паглядзець, куды ён накіруецца ".
  
  "Калі мяне вылучаць, я не буду балатавацца," цвёрда сказаў я яму, - а калі абяруць, я не буду балатавацца".
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  “ Амерыканскі генерал Шэрман. Я прытрымліваюся яго выдатнаму радзе.
  
  Холмс паглядзеў на мяне з агідай. "Пры ўсіх недахопах," сказаў ён, - я не ўяўляў вас баязліўцам".
  
  "І я таксама не безрассуден", - сказаў я яму. “Няма асаблівага сэнсу патураць загадзя асуджанаму вобразу дзеянняў, калі гэта нічога не дасць і прывядзе толькі да гібелі чалавека. Успомні Альфонса Лампье.
  
  Холмс змрочна ўтаропіўся ў цемру. “ Мне няма чаго прапанаваць, - сказаў ён. "Наколькі я разумею, у вялікіх частках акіяна караблі пакідаюць за сабой фасфарасцыраваны след, які доўжыцца некаторы час, але не ў азёрах, якімі б вялікімі яны ні былі".
  
  "Якая цудоўная ідэя!" Сказаў я.
  
  “ Фасфарасцыраваны след?
  
  “ Нейкі след. Карабель адправіцца туды, куды яму трэба, і мы рушым услед за ім.
  
  "Якім чынам?"
  
  "Хвілінку", - сказаў я, утаропіўшыся ў прастору. “Чаму не алей? Падыдзе лёгкае алей, афарбаванае ў чырвоны колер".
  
  "Бліскуча!" - сказаў Холмс. "І каго ж нам папрасіць распырсквае гэта алей па вадзе па меры прасоўвання лодкі?"
  
  "Мы, мой хто сумняваецца Шэрлак, сконструируем механізм для выканання гэтай задачы", - сказаў я.
  
  Так мы і зрабілі. На наступную раніцу я знайшоў пятигаллоновую бочку рыбінага тлушчу, якая падалася мне прыдатнай, і аднёс яе на пустынны прычал, які Холмс заўважыў учора падчас сваіх блуканняў. Затым я вярнуўся на галоўную вуліцу і вярнуўся з парай жалезных гантэлей для практыкаванняў, набытых у краме старызніка. Холмс далучыўся да мяне неўзабаве пасля гэтага, прынёсшы скрутак марскі лёскі таўшчынёй у чвэрць цалі і маленькую бутэлечку чырвонага фарбавальніка; здаецца, нейкага кандытарскага фарбавальніка, які мы дадавалі ў алей. Здавалася, сумесь атрымалася здавальняючай, таму мы заняліся тым, што прымацавалі некалькі ручак да барабану металічнымі шрубамі. Адтуліны для шруб трохі подтекали, але гэта не мела значэння.
  
  Мы пераапрануліся ў нядаўна набытыя купальныя касцюмы і ўзялі напракат двухмесную вяслярную лодку, загарнуўшы нашу вопратку і іншыя прадметы, якія маглі нам спатрэбіцца, у цырату і абклаўшы іх на дно невялікага суденышка. Прыкладна праз дваццаць хвілін веславання ўздоўж берага мы ўбачылі згаданы пірс. Паравой катэр "Ізольда" быў прышвартаваўся ў борта.
  
  На катэры, падобна, нікога не было на вахце, таму мы як мага цішэй падышлі да супрацьлеглым баку пірса і прывязалі нашу лодку да зручнаму крука. Саслізнуўшы ў халодную ваду, мы адбуксіравалі бочку з маслам пад пірс да правага борце "Ізольда". Набліжаючыся да лодцы, мы чулі глыбокае пыхценне паравой машыны, што сведчыла аб тым, што неўзабаве нам трэба будзе яшчэ адно падарожжа.
  
  Я ввинтил два четырехдюймовых шрубы ў корпус бліжэй да кармы і прымацаваў да іх адзін канец двенадцатифутовой марскі вяроўкі. Іншы канец Холмс прымацаваў да бочцы з-пад алею. Мае разлікі паказалі, што для ўтрымання барабана пад вадой спатрэбіцца вага абодвух жалезных гантэлей, таму абодва яны былі трывала прывязаныя да баках барабана. Усё, што заставалася, - гэта ўторкнуць шрубу ў корак, якая зачыняе адтуліну ў барабане, і прымацаваць яе кароткай вяроўкай да пірса. Такім чынам, калі паравой катэр адыдзе ад пірса, корак будзе выдраная, і з барабана пачне выцякаць афарбаванае алей.
  
  Калі мы выконвалі гэта апошняе заданне, мы пачулі крокі над намі на пірсе і галасы псевдоанглийцев, якія пачалі падымацца на борт кацера. Усе яны гаварылі па-ангельску, тыя, хто казаў, і іх акцэнт быў лёгкім. І ўсё ж з усяго мноства мясцовых акцэнтаў, якімі працятыя Брытанскія выспы і якія дазваляюць аднаму чалавеку пагарджаць іншага, які вырас у дваццаці мілях на поўнач ад яго, гэтага не было ні ў адным.
  
  Прыкладна праз дзесяць хвілін пасадка была завершана, пыхценне паравой машыны стала гучней і глыбей, і "Ізольда" адчаліла ад пірса. Пачуўся лёгкі, але прыемны бавоўна, калі корак выцягнулі з бочкі з маслам, і яна пачала сваё падарожжа, уцёк з-пад увагі за паравым катэрам, расплескивая на хаду чырвонае алей.
  
  "Нам лепш вылезці з вады," сказаў Холмс. - У мяне губляюць адчувальнасць рукі і ногі.
  
  "Халодныя ванны - гэта занадта высока ацэнена", - пагадзіўся я, нястрымна дрыжучы, калі кінуўся назад у лодку. Я прытрымаў яго, каб Холмс мог забрацца на борт, а затым мы абодва некаторы час вытирались ручніком і зноў апраналі адзенне.
  
  "Давайце адпраўляцца", - сказаў Холмс праз некалькі хвілін. "З кожным імгненнем яны сыходзяць усё далей наперад, і, акрамя таго, практыкаванні ў веславанні разогреют нас".
  
  Я ўзяўся за адну пару вёслаў, Холмс - за іншую, і мы вывелі наша невялікае суденышко на возера. Сонца стаяла проста над галавой, і невялікае, але выразна бачны чырвонае пляма павольна пашыралася, накіроўваючыся ў бок удаляющегося паравога катэры, які быў ужо досыць далёка, каб я мог зачыніць яго малюнак вялікім пальцам выцягнутай рукі.
  
  Мы энергічна веславання услед за "Ізольда", лёгка рассякаючы далікатныя хвалі, пакінутыя яе кильватером. Калі яна была ледзь бачная нам, то, несумненна, наша невялікае суденышко было не больш чым плямкай для любога з яе кампаніі, хто выпадкова павярнуўся б у бок берага. Неўзабаве яна цалкам знікла з-пад увагі, і мы рушылі ўслед за ёй, не зводзячы вачэй з невялікага чырвонага плямы, бачнага пад яркім сонцам.
  
  Прыкладна паўгадзіны праз, калі слабы водянисто-чырвоны след вывеў нас у поле зроку паравога катэры. Яна накіроўвалася назад да нас, адыходзячы ад вялікай чорнай баржы, якая мела дзіўную надбудову і, здавалася, была абсталявана нейкім рухавіком ззаду. Ва ўсякім выпадку, баржа павольна рухалася сваім ходам, нават калі "Ізольда" адчаліла. Палуба "Ізольда" была перапоўненая мужчынамі, і, паколькі здавалася верагодным, што ў каюце было яшчэ больш мужчын, усё выглядала так, як быццам каманда чорнай баржы вярталася дадому на ноч.
  
  Мы крыху змянілі наш курс, каб стварыць бачнасць, што накіроўваемся да процілеглага берага, і паспрабавалі выглядаць як два джэнтльмена сярэдніх гадоў, якія былі захопленыя веславаннем, магчыма, вяртаючы сабе маладосць. Калі "Ізольда" наблізілася да нас, мы прыязна, але бескарысліва памахалі рукой, і двое матросаў на палубе адказалі такімі ж прывітаннямі. Цікава, хто каго дурыць? Я спадзяваўся, што гэта мы, яны, ці ў нашай гісторыі можа быць зусім іншы канец, чым мы меркавалі.
  
  "Што цяпер?" - Спытаў мяне Холмс, калі стала ясна, што паравой катэр не збіраецца разгортвацца і даследаваць нас больш уважліва.
  
  "Чорная баржа," сказаў я.
  
  "Вядома", - сказаў мне Холмс. "Я паўтараю, што цяпер?"
  
  "Паколькі ён усё яшчэ працуе, хоць і прасоўваецца нязначна, на борце ўсё яшчэ ёсць людзі", - сказаў я. "Так што проста падцягвацца да борце і караскацца на палубу, верагодна, не самы разумны варыянт".
  
  Холмс выцягнуў вёслы з вады і павярнуўся, каб злосна зірнуць на мяне. "Праніклівае назіранне", - сказаў ён. "Я паўтараю, што цяпер?"
  
  “Мы маглі б падплысці да яго пад вадой, калі б вада не была такой халоднай; калі б мы маглі заплыў так далёка пад вадой. Мы маглі б падысці да борце і боўтацца, заяўляючы, што церпім бедства, і паглядзець, ці вырашаць тыя, хто на борце, выратаваць нас.
  
  "Або проста пристрелите нас і выкіньце за борт", - пракаментаваў Холмс.
  
  "Так, такая магчымасць заўсёды існуе", - пагадзіўся я.
  
  Холмс глыбока ўздыхнуў. "Тады, мяркую, нічога не зробіш", - сказаў ён, укладваючы вёслы і адкідваючыся на спінку сядзення, каб паглядзець на зацягнутае хмарамі неба. "Мы плаваем тут да цемры і праводзім час, молячыся, каб не было дажджу".
  
  Што мы і зрабілі. Нашы малітвы былі амаль пачутыя: некаторы час церусіў лёгкі, але надзвычай халодны дожджык, але затым ён знік, змяніўшыся халодным ветрам.
  
  Адзінае, што я павінен сказаць пра Холмса, гэта тое, што, калі не лічыць яго перыядычнай зацыкленасці на мне як на крыніцы ўсяго існага зла, ён добры таварыш: надзейны і ўстойлівы ў нягодах, разумны і хутка соображающий у цяжкіх сітуацыях; верны саюзнік і, як я меў магчымасць пераканацца ў мінулым, грозны вораг. Пакуль мы чакалі, я злавіў сябе на тым, што думаю пра Холмса і нашым мінулым. Аб чым думаў Холмс, я не магу сказаць.
  
  У той вечар сцямнела з дзіўнай хуткасцю. Да дзесяці хвілін дзевятага я ўжо не мог паглядзець на свае кішэнныя гадзіны, не шоргнуўшы запалкай — святло, вядома, быў добра схаваны ад старонніх вачэй. З чорнай баржы таксама не было відаць агнёў. Калі ў каютах гарэлі лямпы, то вокны і ілюмінатары павінны былі быць добра зашторанае. Мы пачакалі яшчэ некаторы час — колькі менавіта, я не магу сказаць, так як мне не хацелася запальваць яшчэ адну запалку, — а затым, як можна цішэй налягаючы на вёслы, накіраваліся ў бок баржы. Месяц ўяўляла сабой тонкі серп, святла было мала, і знайсці баржу аказалася так жа цяжка, як вы маглі б сабе ўявіць чорную баржу ў амаль бязмесячную ноч. Некаторы час мы маглі чуць пакутліва павольны гул матора баржы, але немагчыма было сказаць, з якой менавіта боку ён даносіўся. І гук так добра разносіўся над вадой, што, здавалася, ён не узмацняўся і не занепадаў, у якім бы напрамку мы ні веславання. А потым ён спыніўся. Толькі калі на палубу выйшаў чалавек з ліхтаром, які накіроўваўся з кармавой рубкі ў насавую, мы змаглі дакладна вызначыць кірунак нашага руху. Яшчэ праз пяць хвілін мы былі пад кармавым навесам баржы, дзе прывязалі лодку да левага борце і спыніліся, каб падумаць.
  
  "Паўстанце на палубу, знайдзіце адзін-два тупых прадмета, якія можна выкарыстоўваць у якасці зброі, і спускайцеся ўніз або, па меншай меры, унутр, як мага хутчэй", - сказаў Холмс.
  
  "Наперад або назад?" - Спытаў я.
  
  "Мы на карме," сказаў Холмс, " так што давайце не будзем губляць часу і пойдзем наперад.
  
  Я пагадзіўся. Мы падцягнулі лодку да борце баржы, наколькі маглі, не отвязывая яе, і я намацаў, за што ўхапіцца. “ Добра! - прашаптаў я. - Добра! "Пабожнасьць і добрыя справы сапраўды ўзнагароджваюцца ў гэтым жыцці".
  
  “ Што? - Прамармытаў Холмс.
  
  "Тут збоку прымацаваная лесвіца", - сказаў я яму. Я ўзяўся за яе абедзвюма рукамі і пачаў падымацца, Холмс рушыў услед за мной. Апынуўшыся на палубе, мы накіраваліся да задняй каюце, намацваючы шлях уздоўж поручняў. Я дабраўся да нейкага перашкоды; вялікага металічнага прадмета, накрытага брызентам і гуттаперчевым казырком ад непагадзі, і спыніўся, каб на навобмацак абыйсці яго і вызначыць, што гэта такое, — падобна сляпому, які спрабуе апісаць слана. Але пасля некалькіх імгненняў хапання і абмацванні абрысы слана сталі выразнымі.
  
  "Добра, я буду!" Я сказаў, або, магчыма, гэта было што-то мацней.
  
  "У чым справа?" спытаў Холмс, які стаяў прама ў мяне за спіной.
  
  “Гэта трехдюймовое марское прылада, верагодна, "Хоскинс энд Рыд". Яно страляе девятифунтовым снарадам з дакладнасцю больш за трох міль. Гэта найноўшая распрацоўка артылерыі. Эсмінцы Каралеўскага ваенна-марскога флоту абсталёўваюцца імі нават цяпер ".
  
  "Я не ведаў, што вы так добра знаёмыя з ваенна-марскі баллистикой", - сказаў Холмс. У яго голасе гучалі смутныя вінавацяць ноткі, але так часта бывае, калі ён кажа са мной.
  
  "Я добра знаёмы з шырокім спектрам рэчаў", - сказаў я яму.
  
  Мы працягнулі наша прасоўванне да кармавой рубцы. Я спадзяваўся натрапіць на страховачны загваздка, або адрэзак жалезнай трубы, або што-небудзь яшчэ, што можна было б адкруціць і выкарыстоўваць у якасці зброі, але нічога не трапілася пад руку.
  
  Мы падышлі да дзвярэй рубкі, і Холмс расчыніў яе. Унутры было гэтак жа цёмна, як і звонку. Мы ўвайшлі. Бясшумна прокрадываясь наперад і абмацваючы сцяну, мы змаглі пераканацца, што знаходзімся ў калідоры невядомай даўжыні з дзвярыма па абодва бакі.
  
  Раптам у калідор лінуў святло, калі адчыніліся дзверы далей па калідоры. У дзвярах стаяў мужчына, размаўляючы з кім-то ўнутры пакоя, але праз секунду ён, напэўна, выйшаў у калідор. Я пацягнуў Холмса за рукаў і паказаў на тое, што толькі што выявіў святло: лесвіца, або, як на караблі называюць усё, што мае прыступкі, лесвіца, вядучая наверх. Хутка паднімаючыся, мы маглі застацца незаўважанымі. Мы так і зрабілі. Наверсе лесвіцы была дзверы, якую я адкрыў, і мы ўвайшлі. Дзверы гучна "шчоўкнула", зачыняючыся, і мы спыніліся, чакаючы, насцярожыць гэта тых, хто ўнізе. Холмс прыняў позу барицу "якая Стаіць саранча" злева ад дзвярэй, гатовы душой і целам сустрэць любога, хто мог бы ўвайсці ў сістэму. Я схапіў гаечны ключ з бліжэйшай паліцы і ўстаў, падрыхтаваўшыся, з правага боку.
  
  Не было чуваць ні паспешлівых крокаў па лесвіцы, ні шепчущих галасоў знізу, так што праз некалькі імгненняў мы расслабіліся і огляделись. Алейная лямпа на падвесках, умантаваная ў столь, адкідала цьмяны святло на пакой. Здавалася, гэта рулявая рубка вялікага судна з пярэднімі вокнамі, зачыненымі цяжкімі парцьеры. У цэнтры знаходзіўся велізарны карабельны штурвал з сігнальнымі трубамі і карабельным тэлеграфам, у задняй частцы - картаграфічны шафа і штурманскай стол, а таксама рознае марское абсталяванне, раскіданае тут і там па ўсім памяшканні. Капитанское крэсла было привинчено да палубе злева, прашу прабачэння, па левым борце, а побач на кукішках прымасціўся карабельны компас. Па другі бок крэсла стаяў окованный металам скураны куфар, досыць вялікі, каб змясціць согнувшегося напалову прыстойнага мужчыну росту.
  
  "Рулявая рубка баржы," прашаптаў Холмс. “ Як дзіўна.
  
  "У яго сапраўды ёсць рухавік", - сказаў я.
  
  “Так, але я сумняваюся, што ён зможа развіваць хуткасць больш трох-чатырох вузлоў. Здавалася б, румпеля было б дастаткова". Ён зняў алейную лямпу з мацавання і пачаў павольны агляд пакоя, нахіляючыся, прынюхваючыся, узіраючыся і прамацваючы сцены, падлогу і раскіданыя паўсюль дэталі апаратуры. Куфар быў надзейна зачынены, і, здавалася, больш у пакоі не было нічога цікавага. Праз некалькі хвілін ён выпрастаўся і паставіў ліхтар на штурманскай стол. "Гэта вельмі дзіўна", - сказаў ён.
  
  "Сапраўды", - пагадзіўся я. "Гэта не рулявая рубка шаланды — гэта камандны масток ваеннага карабля".
  
  "Скажам, хутчэй, яго макет", - сказаў Холмс. “ У штурманском шафе няма карт, а карта, приколотая да гэтага стала, - гэта карта Неапалітанскага заліва Каралеўскага ваенна-марскога флоту.
  
  "Магчыма, - выказаў здагадку я," мы знайшлі легендарны швейцарскі ваенна-марскі флот".
  
  "Думаю, што няма", - сказаў Холмс. "Я знайшоў гэта". Ён працягнуў мне сінюю кепку, каб я яе разгледзеў. Гэта была фуражка марака брытанскага ваенна-марскога флоту, а збоку залатой ніткай былі вышытыя словы "Каралеўскае Высокасць Эдгар".
  
  - "Ройял Эдгар" - эсмінец, - сказаў я Холмсу. - Класа “Ройял Генры". Чатыры трубы. Шэсць тарпедных апаратаў. Два четырехдюймовых і восем двухдюймовых гармат. Максімальная хуткасць крыху менш трыццаці вузлоў."
  
  "Адкуль вам гэта вядома?" - Спытаў Холмс, і ў яго голасе пачулася прыхаваная падазронасць.
  
  "Нядаўна я выконваў сёе-якую працу для адміралцейства", - патлумачыў я. "Я, вядома, узяў за правіла вывучаць назвы і рэйтынгі ўсіх караблёў Яе Вялікасці, якія знаходзяцца ў цяперашні час у страі".
  
  Ён патрос кепкай у мяне перад носам. "Ты хочаш сказаць, што яны давяраюць табе—" Ён зрабіў паўзу і глыбока ўздыхнуў. "Усё роўна," скончыў ён. Ён паказаў у іншы канец пакоя. - У гэтым куфры можа захоўвацца што-то важнае, але астатняя частка пакоя не ўяўляе цікавасці.
  
  "За выключэннем капялюшы", - сказаў я.
  
  "Так", - пагадзіўся ён. "Гэта вельмі цікава".
  
  "Я не захапіў з сабой адмычак, - сказаў я, - і калі мы взломаем куфар, то аб'явім аб сваёй прысутнасці".
  
  "Цікавая галаваломка," пагадзіўся Холмс.
  
  У нас так і не было магчымасці разабрацца з гэтым. Знізу даносіліся грукат, глухі ўдар, віск і гукі галасоў. Няма — з палубы звонку. Холмс зачыніў ліхтар, і мы адсунулі адну з запавес, каб паглядзець, што адбываецца.
  
  Паравой катэр вярнуўся і цяпер быў прышвартаваўся ў борта. Калі б людзі, якія выходзяць з яго, убачылі нашу вяслярную лодку, пришвартованную да карме, жыццё ў бліжэйшыя некалькі хвілін стала б цікавей. Але вяслярная лодка ўжо павярнула назад і знікла з-пад увагі, і было б няшчасным выпадкам, калі б яны яе ўбачылі.
  
  Пачуліся адрывістыя загады — як я заўважыў, на нямецкай, — і восем ці дзесяць чалавек, якія падняліся на борт, замітусіліся, каб зрабіць тое, дзеля чаго яны падняліся на борт. Трое з іх накіраваліся да дзвярэй у кармавой рубцы пад намі, і двое мужчын ўнутры адкрылі дзверы, каб павітаць іх.
  
  "Калі яны паднімуцца сюды..." - сказаў Холмс.
  
  "Так", - сказаў я, успамінаючы планіроўку цёмным пакоі. "Тут няма дзе схавацца".
  
  "За гэтымі фіранкамі знаходзіцца адзіная магчымасць", - прашаптаў Холмс. "І гэта не вельмі добрая версія".
  
  "Што ж," сказаў я, пачуўшы тупат ботаў па лесвіцы, "прыйдзецца абыйсціся гэтым".
  
  Мы адышлі да далёкай баку штор і зашморгнула іх за лічаныя секунды да таго, як я пачула, як адчыніліся дзверы і дзве — не, тры — пары крокаў ўвайшлі ў пакой.
  
  "Лямпа, павінна быць, згасла", - сказаў адзін з іх па-нямецку. "Я запалю яе".
  
  "У гэтым няма неабходнасці", - адказаў іншы на тым жа мове, і ў яго голасе прагучала ўладарнасць. “Усё, што нам трэба адсюль, - гэта куфар. Посветите туды—сюды. Так, вось ён. Вы двое, падніміце яго.
  
  "Так, ваша светласць".
  
  "Здыміце гэта неадкладна і пагрузіце на катэр", - загадаў ўладны голас. "Гэта павінна суправаджаць нас у цягніку да Трыеста".
  
  "У гэтую хвіліну, ваша светласць". І пад нягучную какафонію удараў і стогнаў куфар паднялі і вынеслі за дзверы. Праз некалькі секунд стала ясна, што яго светласць сышоў з куфрам, і мы зноў засталіся адны ў пакоі.
  
  "Што ж," сказаў я, выходзячы з-за фіранкі. “ Трыест. Калі б мы толькі ведалі...
  
  Холмс падняў руку, заклікаючы мяне да маўчання. Ён з засяроджанай лютасцю глядзеў у акно на нашых нядаўніх гасцей, калі яны выходзілі на палубу праз дзверы ніжняга паверха.
  
  "Што гэта?" - Спытаў я.
  
  "Хвілінку," сказаў ён.
  
  На секунду "яго светласць" павярнуў галаву, і яго профіль асвятліў ліхтар, які нёс адзін з матросаў. Холмс адхіснуўся і ляпнуў сябе рукой па лбе. "Я не памыліўся!" - сказаў ён. "Я ведаў, што пазнаў гэты голас!"
  
  “ Хто, яго светласць? - Спытаў я.
  
  "Ён!" - сказаў ён. "Гэта ён!"
  
  "Каго?"
  
  "Яго клічуць Вільгельм Готтсрайх Жыгімонт фон Ормштейн", - сказаў мне Холмс. "Вялікі герцаг Кассель-Фельштейнский і спадчынны кароль Багеміі".
  
  "Гэта на самай справе ён?" Спытаў я. "А адкуль вы ведаеце яго светласць?"
  
  "Аднойчы ён наняў мяне", - сказаў Холмс. "Я не буду больш гаварыць пра гэта".
  
  “ Гэта справа ніяк не звязана з нашай цяперашняй, э-э, праблемай? - Спытаў я.
  
  "Нічога", - запэўніў ён мяне.
  
  "Тады я таксама не буду больш гаварыць пра гэта". Што б гэта ні было, гэта, павінна быць, моцна падзейнічала на Холмса, але цяпер было не час верадзіць старыя раны. "Я так разумею, ён мала выкарыстоўвае англійская?" - Спытаў я.
  
  "Ён мала паважае ўсё брытанскае", - пацвердзіў Холмс. "І я мяркую, што ён не адчувае пяшчоты ні да каго, акрамя сябе самога і, магчыма, членаў сваёй бліжэйшай сям'і".
  
  "Сапраўдны прынц", - сказаў я.
  
  Апошнія з нашых наведвальнікаў падняліся на борт паравога катэры, і ён адчаліў ад баржы. "Цікава, што заахвоціла нас нанесці паўночны візіт", - сказаў я.
  
  "Нічога добрага", - выказаў сваё меркаванне Холмс.
  
  Пачуўся хлюпае гук, падобны на аддаленую адрыжку пад вадой, затым яшчэ адзін, і баржа з гучным бразгатам і серыяй пстрычак нахілілася на правы борт.
  
  "Вось вам і адказ", - сказаў Холмс, калі мы абодва ўхапіліся за бліжэйшую апору, каб утрымацца на нагах. “Гэта былі выбухі. Яны топяць гэты карабель. Яна будзе пад вадой праз дзесяць хвілін, калі толькі не разваліцца на часткі першай, і тады ўсё будзе хутчэй. Нашмат хутчэй."
  
  "Магчыма, нам варта сысці", - прапанаваў я.
  
  "Магчыма", - пагадзіўся ён.
  
  Мы паспяшаліся ўніз па трапу на палубу.
  
  “Hilfe! Hilfen sie mir, bitte!"
  
  Слабы крык аб дапамозе даляцеў аднекуль наперадзе. “ Мы ідзем! - Крыкнуў я ў цемру. “Wir kommen! Wo sind Sie?"
  
  “Ich weiss nicht. У эймена данклен Раум, - рушыў услед адказ.
  
  - "У цёмным пакоі' не дапамагае, " прабурчаў Холмс. “ Там не магло быць цямней, чым тут.
  
  Баржа абрала гэты момант, каб накрениться і яшчэ больш заваліцца на правы борт.
  
  "Hilfe!"
  
  Мы з цяжкасцю прабіліся ў пярэднюю рубку. Крык аб дапамозе даносіўся аднекуль злева ад дзвярэй. Я вобмацкам прабіраўся ўздоўж сцены, пакуль не дабраўся да ілюмінатара. "Прывітанне!" Я паклікаў ўнутр, пастукаўшы у шыбу.
  
  "О, дзякуй Богу", - усклікнуў мужчына па-нямецку. “Вы знайшлі мяне! Вы павінны, дзеля ўсяго Святога, развязаць мяне, перш чым гэта няшчаснае судна пойдзе на дно".
  
  Мы з Холмсам ўвайшлі ў дзверы і прайшлі па кароткім калідоры, пакуль не дайшлі да павароту налева.
  
  "Ой!" усклікнуў Холмс.
  
  "Што?"
  
  Я пачуў скребущий гук. "Пачакайце секунду", - сказаў Холмс. "Я толькі што стукнуўся галавой".
  
  "Прабач", - сказаў я.
  
  "Не трэба", - сказаў ён мне. “Я толькі што стукнуўся галавой аб ліхтар, які звісае з столі. Дай мне секунду, і я запалю яго".
  
  Ён дастаў з кішэні маленькі воданепранікальны футляр з васковымі запалкамі, і праз некалькі секунд ужо гарэў ліхтар. "Наперад!" сказаў ён.
  
  Адкрыўшы трэцюю дзверы па калідоры, я ўбачыў невысокага дзябёлага мужчыну ў белай кашулі, цёмных штанах у палоску і камізэльцы, прывязанага да вялікага драўлянага крэсла. З-за намаганняў, прыкладзеных пры спробе да ўцёкаў, яго твар пакрылася палосамі поту, а большая частка кашулі выпала з-за пояса, але тонкі чорны гальштук ўсё яшчэ быў завязаны належным чынам. "Святло!" - сказаў мужчына. "О, благаслаўляю вас, сябры мае, хто б вы ні былі".
  
  Мы стараліся адвязаць яго як мага хутчэй, паколькі баржа пад намі зрабіла серыю трывожных рыўкоў і штуршкоў і нахілілася яшчэ больш рэзка. Цяпер, у дадатак да яго нахіле на правы борт, назіраўся рашучы нахіл у кармавую частка.
  
  "Дзякуй, дзякуй", - сказаў таўстун, калі вяроўка саслізнула з яго ног. “Яны пакінулі мяне тут паміраць. І дзеля чаго?"
  
  "У самай справе, для чаго?" Адказаў я.
  
  "Усё гэта пачалося...."
  
  "Давайце пачакаем, пакуль не сыдзем з гэтага судна, - сказаў Холмс, - ці праз некалькі хвілін мы будзем размаўляць пад вадой".
  
  Мы дапамаглі нашаму пухлому таварышу падняцца, хоць нашы ногі былі ненашмат цвярдзей яго, і, моцна поскальзываясь, мы рушылі па палубе. Трывожная дрыжыкі прабегла па судну, калі мы дабраліся да кармы, і мы хутка апусцілі нашага новага сябра ў лодку і рушылі ўслед за ім ўніз. Мы з Холмсам ўзяліся за вёслы і энергічна адштурхнуліся ад тонучай баржы, але не паспелі мы праплысці і пятнаццаці-дваццаці ярдаў, як судна з моцным булькатаннем сышло пад ваду, стварыўшы хвалю, якая зацягнула нас назад у цэнтр вялізнага віру, а затым падкінула ў паветра, як трэсачку ў вадаспадзе. У імгненне вока мы прамоклі наскрозь, і наша хлипкое суденышко наліўся вадой, але якім-то цудам мы ўсё яшчэ былі ў лодцы, і яна ўсё яшчэ была на плаву. Холмс пачаў вычэрпваць ваду сваёй кепкай, а наш госць - сваім правым чаравіком, у той час як я працягваў прыкладаць намаганні, каб адвесці нас далей ад гэтага месца.
  
  Я зарыентаваўся па нязменнай Палярнай зорцы і накіраваўся на паўднёва-ўсход. Праз некаторы час Холмс далучыў свае намаганні да маіх, і мы ўжо веславання па цёмным водам з разумнай хуткасцю, нягледзячы на тое, што наша судна ўсё яшчэ было напалову запоўнена вадой. Наш пухлы таварыш па караблю працягваў вычэрпваць ваду, пакуль не выбіўся з сіл, затым некалькі хвілін аддзімаўся і зноў пачаў вычэрпваць ваду.
  
  Прайшло, напэўна, паўгадзіны, перш чым мы заўважылі удалечыні агні, якія паказваюць на тое, што бераг быў дзе-то наперадзе нас. Яшчэ паўгадзіны, і мы уткнуліся носам у пляж. Невялікі, круты, камяністы пляж, але, тым не менш, трохі сухой зямлі, і мы былі ўдзячныя. Мы ўтрох выбраліся з лодкі і як адзін ўпалі на грубы пясок, дзе і ляжалі, змучаныя і нерухомыя. Павінна быць, я спаў, але паняцця не маю, як доўга. Калі я ў наступны раз адкрыў вочы, ужо ўзышоў світанак, а Холмс ўжо ўстаў і рабіў зарадку ў абзы вады.
  
  "Ну жа, ўстань, мой сябар", - сказаў ён, — павінна быць, ён быў п'яны ад фізічных практыкаванняў, раз звярнуўся да мяне такім чынам. — "Мы павінны зрабіць падрыхтоўкі і адправіцца ў шлях".
  
  Я сеў. “ Куды мы накіроўваемся? - Спытаў я.
  
  "Вядома, гэта павінна быць відавочна", - адказаў Холмс.
  
  "Зрабі мне прыемнае," сказаў я.
  
  "Трыест," сказаў Холмс. “ Куды б ні адправіўся Вільгельм Готтсрайх Жыгімонт фон Ормштейн, туды мы выправімся і мы. Што б ні адбывалася, ён лідэр ці адзін з лідэраў.
  
  "Гэта кажа аб тваёй непрыязнасці да яго?" Спытаў я. "Таму што ты часта казаў тое ж самае пра мяне, і рэдка гэта было так".
  
  "Ах, але пры выпадку ...", - сказаў Холмс. “Але ў дадзеным выпадку гэта мае веды аб гэтым чалавеку. Ён не быў бы членам якой-небудзь арганізацыі, якая не дазваляла б яму быць яе лідэрам або, па меншай меры, верыць, што ён лідэр, таму што ён пыхлівы і сам лёгка паддаўся б кіраўніцтву ".
  
  Наш пухлы сябар выпрастаўся. "Гэта вы кажаце па-ангельску?" - спытаў ён па-нямецку.
  
  "Ja", - сказаў я, пераходзячы на гэты мову. "Гэта не мае значэння".
  
  "Гэта тое, што казалі тыя свінні, якія выкралі мяне, калі не хацелі, каб я разумеў", - сказаў ён, з цяжкасцю паднімаючыся на калені, а затым на ногі. "Але яны працягвалі забываць, а я многае разумеў".
  
  "Добра!" Сказаў я. "Мы ўсе знойдзем сухую вопратку для сябе, і ты нам усё раскажаш".
  
  Ён устаў і працягнуў мне руку. "Я гер Паўлюс Гензель, і я дзякую вас і вашага спадарожніка за выратаванне майго жыцця".
  
  "Ад імя містэра Шэрлака Холмса і ад сябе асабіста, прафесара Джэймса Марыярці, я прымаю вашу падзяку", - сказаў я яму, беручы працягнутую руку і моцна паціскаючы яе.
  
  "У мяне ёсць адзенне ў маім — пра — я не адважуся вярнуцца ў свой гатэль". Рукі нашага сябра ўзляцелі да рота. "Выкажам здагадку, яны там чакаюць мяне?"
  
  "Ну жа," сказаў Холмс. - Яны лічаць, што вы мёртвыя.
  
  "Я б не стаў пераконваць іх у гэтым", - сказаў ён.
  
  Мы прайшлі пешшу каля трох міль назад у наш гатэль, знялі нумар для гер Гензеля і прыступілі да абмыванне і змене адзення. Мы даручылі кансьержу забяспечыць нашага пухлай аднаго прыдатнай адзеннем, і ён паставіўся да гэтага так, нібы пастаяльцы гатэля Athènes вярталіся прамоклым і перапэцканы кожны дзень у годзе. Магчыма, так яно і было.
  
  Было крыху пазней 8:00, калі мы сустрэліся ў рэстаране гатэля за сняданкам. "Такім чынам," сказаў Холмс, нашмароўваючы круасан апельсінавым джэмам і паварочваючыся да герру Гензелю, " я дастаткова доўга стрымліваў сваё цікаўнасць, і цалкам магчыма, што вы размяшчаеце карыснай для нас інфармацыяй. Пачні з таго, што ты рабіў на той баржы, калі не пярэчыш.
  
  Гер Гензель дапіў сваю велізарную кубак гарачага шакаладу, паставіў яе на стол з задаволеным уздыхам і выцер вусы. "Гэта проста", - сказаў ён, зноў напаўняючы кубак з вялікага збана на стале. “Я рыхтаваўся памерці. І калі б вас, джэнтльмены, не было на борце, я, несумненна, так бы і зрабіў.
  
  "Што прымусіла вашых таварышаў ставіцца да вас гэтак непрыязна?" - Спытаў я.
  
  "Яны не былі маімі кампаньёнамі", - адказаў ён. "Я ўладальнік касцюмернай кампаніі "Гензель і Гензель". Ён пастукаў сябе па грудзях. “Я другі Гензель, як вы разумееце. Першы Гензель, мой бацька, пайшоў з бізнесу некалькі гадоў таму і прысвяціў сябе пчалярстве".
  
  "У самай справе?" спытаў Холмс. “ Я б хацеў зь ім пазнаёміцца.
  
  "Вядома", - пагадзіўся Гензель. "Я ўпэўнены, што ён хацеў бы падзякаваць чалавека, які выратаваў жыццё яго сына".
  
  "Так, гэта так", - пагадзіўся Холмс. "Працягвайце свой аповяд".
  
  “ Так. Учора я даставіў вялікі заказ касцюмаў нейкаму графу фон Крамму ў "Адлерхоф".
  
  "Ха!" Ўмяшаўся Холмс. Мы паглядзелі на яго, але ён проста адкінуўся на спінку крэсла, скрыжаваў рукі на грудзях і прамармытаў: "Працягвайце!"
  
  "Так", - сказаў Гензель. “Ну, гэта былі ваенна-марскія касцюмы. Форма афіцэраў і простых маракоў. Ад абутку да фуражак, са знакамі адрознення, стужкамі і ўсім іншым".
  
  "Чароўна", - сказаў я. "Форма каралеўскага ваенна-марскога флоту Вялікабрытаніі, без сумневу".
  
  "Ну так", - пагадзіўся Гензель. "І іх цалкам дастаткова, каб прыбраць ўвесь акцёрскі склад для шоў Гілберта і Саллівана "Сарафаніку".
  
  - А імя, якое вы вышили на шапачках, - сказаў Холмс, - ці магло гэта быць "Каралеўскі Эдгар"?
  
  "Сапраўды, так і было", - сказаў Гензель, выглядаючы здзіўленых. "Як ты..."
  
  "Вельмі падобна на гэта?" - Спытаў Холмс, выцягваючы з кішэні знойдзеную намі кепку і кладучы яе на стол.
  
  Гензель падняў яго, уважліва агледзеў, памяў анучку ў руках і панюхаў. "Ну так, - пагадзіўся ён, "гэта адзін з нашых".
  
  "Працягвай", - сказаў я. "Як ты апынуўся звязаных ў той хаціне?"
  
  "Гэта было, калі я спытаў аб ніжнім бялізну", - сказаў Гензель. “Граф фон Крам, здавалася, пакрыўдзіўся.
  
  “ Ніжняе бялізну?
  
  Гензель кіўнуў і адкусіў вялікі кавалак каўбасы. "Нас папрасілі даць цяперашні ніжняе бялізну, і я прыклаў нямала намаганняў, каб выканаць яго просьбу".
  
  "Для чаго?" спытаў Холмс.
  
  Гензель шырока і выразна паціснуў плячыма. "Я не пытаўся", - сказаў ён. “Я выказаў здагадку, што гэта для нейкай пастаноўкі, якую ён планаваў паставіць. Я набыў патрабаванае ніжняе бялізну на Ваенна-марскіх складах у Портсмуце, так што іх сапраўднасць была гарантаваная ".
  
  "Ты думаў, гэта для п'есы?" Спытаў я. "Хіба гэта не гучыць як празмерны рэалізм?"
  
  Яшчэ адно поціск плячыма. "Я чуў, што калі Унтермейер прадзюсуе шоў у тэатры Кенигличе, ён кладзе дробязь па кутах мяккіх канап і крэслаў, і ўсе дзверы і вокны на здымачнай пляцоўцы павінны адкрывацца і закрывацца, нават калі імі нельга карыстацца падчас прадстаўлення".
  
  "Хто мы такія, каб сумнявацца ў тэатральным геніі?" Холмс пагадзіўся. "Калі тэатральныя матросы графа Крамма павінны насіць марское ніжняе бялізну, чаму ж тады так таму і быць".
  
  "На самай справе", - сказаў Гензель. "Але чаму толькі пяць камплектаў?"
  
  Холмс асцярожна паставіў кубак з кавы. “ Усяго пяць камплектаў?
  
  "Цалкам дакладна".
  
  “ І колькі камплектаў, э-э, верхняй адзення?
  
  “ Трыццаць пяць поўных мундзіраў. Дванаццаць афіцэраў, астатнія простыя матросы.
  
  "Як дзіўна", - сказаў я.
  
  Гензель кіўнуў. “Менавіта гэта я і сказаў. Вось чаму я аказаўся прывязаным да гэтага крэсла, па меншай меры, я так мяркую".
  
  Холмс паглядзеў на мяне. "Граф фон Крам," сказаў ён, - ці, як я яго лепш ведаю, Вільгельм Готтсрайх Жыгімонт фон Ормштейн, вялікі герцаг Кассель-Фельштейнский і спадчынны кароль Багеміі, не любіць, калі яго дапытваюць".
  
  "Зразумела", - сказаў я.
  
  “ Фон Крам - адзін з яго любімых псеўданімаў.
  
  "Гэты чалавек - кароль?" - Спытаў Гензель з ноткай трывогі ў голасе. "Няма месца, дзе можна схавацца ад караля".
  
  "Не палохайцеся", - сказаў яму Холмс. "Да цяперашняга часу ён ужо забыўся аб вашым існаванні".
  
  "Ах, так", - сказаў Гензель. "Гэта пра каралёў".
  
  Холмс ўстаў. "Я думаю, мы павінны адправіцца ў Трыест", - сказаў ён. "Тут робіцца д'ябальская праца".
  
  "Так", - пагадзіўся я. “Мне трэба адправіць тэлеграму. Я адпраўлю адказ у Трыест".
  
  "Мне, я думаю, пара дадому", - сказаў Гензель.
  
  "Так, вядома", - пагадзіўся Холмс. Ён узяў Гензеля за руку. “ Вы заслужылі падзяку яшчэ адной каралеўскай асобы, і я паклапачуся, каб з часам вы былі належным чынам ўзнагароджаныя.
  
  "Вы п - збіраецеся п-п-узнагародзіць мяне?" Гензель запнуўся. “Але, ваша светласць, ваша каралеўскае высокасць, я паняцця не меў. Я маю на ўвазе...."
  
  Холмс адрывіста засмяяўся. "Не, мой дарагі", - сказаў ён. “Не я. Высакародная лэдзі, на плячах якой ляжыць цяжар найвялікшай імперыі ў свеце".
  
  "Пра", - сказаў Гензель. "Яна".
  
  * * * * * * *
  
  
  
  Горад Трыест размешчаны на беразе Триестского заліва, які з'яўляецца паўночнай оконечностью Адрыятычнага мора, і акружаны гарамі, дзе ён не выходзіць да вады. Горад ўзыходзіць да рымскім часах, і яго архітэктура ўяўляе сабой папуры з усіх перыядаў з тых часоў па цяперашні час. Хоць ён, як мяркуецца, з'яўляецца часткай Аўстрыйскай імперыі, яго грамадзяне ў асноўным гавораць па-італьянску і больш заклапочаныя падзеямі ў Рыме і Венецыі, чым у Вене і Будапешце.
  
  Падарожжа заняло ў нас два дні па самым прамым маршруце, які мы змаглі знайсці. Але мы зьмірыліся з думкай, што фон Ормштейн і яго банда псевдоанглийских маракоў не маглі прыбыць нашмат раней за нас.
  
  Падчас падарожжа мы абмеркавалі тое, што нам удалося высветліць, і выпрацавалі план дзеянняў. Гэта непазбежна было расплывістым, паколькі, хоць цяпер у нас было даволі добрае ўяўленне пра тое, што планаваў фон Ормштейн, мы не ведалі, якія рэсурсы апынуцца ў нашым распараджэнні, каб перашкодзіць яму ажыццявіць свой подлы план.
  
  Перад ад'ездам з Линдау мы з Холмсам паслалі Майкрофту тэлеграму:
  
  ДАШЛІЦЕ НАЗВЫ І МЕСЦАЗНАХОДЖАННЯ УСІХ ЭСМІНЦАЎ КЛАСА "РОЙЯЛ ГЕНРЫ" АДКАЗАЦЬ ГЕНЕРАЛУ ПА ТРИЕСТУ ШЭРЛАКУ
  
  Калі мы прыбылі, нас чакаў адказ. Мы адасобіліся ў бліжэйшай кавярні і ўважліва вывучылі яго за парай шклянкамі эспрэса:
  
  ВОСЕМ КАРАБЛЁЎ КЛАСА ROYAL HENRY ROYAL ELIZABETH І ROYAL ROBERT З АТЛАНТЫЧНЫМ ФЛОТАМ У ПОРТСМУЦЕ ROYAL STEPHEN У ПЕРААБСТАЛЯВАНЫМ СУХІМ ДОКУ ROYAL WILLIAM У БЭНГАЛЬСКАЙ ЗАЛІВЕ ROYAL EDWARD І ROYAL EDGAR НА ШЛЯХУ Ў АЎСТРАЛІЮ ROYAL MARY СПІСАНЫ ПРАДАДЗЕНЫ УРУГВАЮ, ЯК МЯРКУЕЦЦА, ПЕРАСЯКАЕ АТЛАНТЫКУ Ў МОНТАВІДЭА ЯКІЯ НАВІНЫ МАЙКРОФТ
  
  Я ляпнуў рукой па кававы столік. “ Уругвай!
  
  Холмс паглядзеў на мяне.
  
  "Уругвай падзелены на дзевятнаццаць дэпартаментаў", - сказаў я яму.
  
  "Гэта тыя дробязі, якімі я адмаўляюся абцяжарваць свой розум", - сказаў ён. "Вывучэнне злачыннасці і злачынцаў дае дастаткова інтэлектуальных ведаў ..."
  
  "З якіх адна," перабіў я, "Фларыда".
  
  Ён спыніўся з адкрытым ротам. “ Фларыда?
  
  "Менавіта так".
  
  “ Ліст.... 'Фларыда цяпер наша".
  
  "Гэта звычайная практыка - называць ваенныя караблі ў гонар акругаў, штатаў, дэпартаментаў або іншых падраздзяленняў краіны", - сказаў я. "Па-мойму, у брытанскім ваенна-марскім флоце ёсць "Эсэкс", "Сасэкс", "Кент" і некалькі іншых.
  
  Холмс гэта абдумаў. "Непазбежны выснову", - сказаў ён. "Фларыда...."
  
  "І ніжняе бялізну," сказаў я.
  
  Холмс кіўнуў. "Калі вы выключаеце немагчымае," сказаў ён, - усё, што застаецца, якім бы неверагодным яно ні было, мае добрыя шанцы апынуцца праўдай".
  
  Я пакруціў галавой. "І вы назвалі мяне Напалеонам злачыннасці," сказаў я. “ У параўнанні з гэтым...
  
  "А!" - сказаў Холмс. “Але гэта не злачынства, гэта палітыка. Міжнародная інтрыга. Значна больш грубая гульня. У палітыкаў няма гонару".
  
  Мы хуценька накіраваліся да брытанскага консульства на авеню Сан-Лючыя і прадставіліся консулу, седовласому, бездакорна апранутага дзяржаўнаму дзеячу па імя Обры, папрасіўшы яго адправіць зашыфраванае паведамленне ў Уайтхолл.
  
  Ён запытальна паглядзеў на нас па-над ачкоў у металічнай аправе. "Вядома, джэнтльмены", - сказаў ён. "Да чаго гэта прывяло?"
  
  "Мы збіраемся папрасіць урад Яе Вялікасці даць нам лінкор", - сказаў Холмс і зрабіў паўзу, чакаючы рэакцыі.
  
  Гэта было не тое, чаго можна было чакаць. "Цяпер у порт не заходзяць брытанскія лінкоры", - сказаў Обры, скрыжаваўшы рукі на сваім вялікім жываце і адкінуўшыся на спінку крэсла. "Падыдзе ці крэйсер?"
  
  Холмс схіліўся над сталом. "Мы кажам сур'ёзна," сказаў ён, яго праніклівыя вочы зіхацелі над тонкім аскетічным носам, " і гэта не жарт. Наадварот, гэта мае першарадную важнасць і тэрміновасць".
  
  "Я не сумняваюся", - адказаў Обры, мякка падняўшы вочы. “Мая прапанова было шчырым. Калі вам хопіць крэйсера, я гатовы даць яго ў ваша распараджэнне. Гэта ўсё, што ў нас ёсць. Ёсць каля чатырох ці пяці тарпедных кананерскіх лодак Каралеўскага ваенна-марскога флоту, якія працуюць сумесна з італьянскім ваенна-марскім флотам, якія займаюцца спыненнем кантрабандыстаў і піратаў ў Міжземным моры, але я не магу прадказаць, калі адна з іх прыйдзе ў порт ".
  
  "Але вы гатовыя даць крэйсер у, э-э, наша распараджэнне?" Я спытаў
  
  "Так", - сказаў Обры, ківаючы. “То бок, у мяне няма прамых паўнамоцтваў на гэта, але паўнамоцтвы былі перададзеныя мне з Уайтхолл. Сёння раніцай я атрымаў тэлеграму, якая прадпісвала мне зрабіць усё магчымае, каб дапамагчы вам, калі вы з'явіцеся. Павінен сказаць, што за васямнаццаць гадоў работы на дыпламатычнай службе мне ніколі не давалі падобных інструкцый. Ад самога прэм'ер-міністра, хіба ты не ведаеш. Разам з даведкай з Адміралцейства "
  
  Холмс выпрастаўся. "Майкрофт!" паклікаў ён.
  
  "Несумненна", - пагадзіўся я.
  
  "Карабель яе Вялікасці "Агамемнон" знаходзіцца ў порце, - сказаў Обры, - і я перадаў капітану Прейснеру просьбу Адміралцейства падтрымліваць хуткасць і чакаць далейшых інструкцый. А зараз, калі б вы маглі сказаць мне, у чым усё гэта справа, магчыма, я змог бы аказаць вам дадатковую дапамогу.
  
  "Давайце неадкладна адправімся ў докі", - сказаў Холмс. "Мы ўсе разгадаем па дарозе".
  
  Обры пацягнуўся да кнопкі званка за сваім сталом. "Выклічце маю карэту", - сказаў ён мужчыну, які з'явіўся на яго кліч. “ І прынясі маю шынель, у паветры халаднавата.
  
  Консул Обры даў указанні, і неўзабаве мы ўжо імчаліся па вуліцах Трыеста, накіроўваючыся да муніцыпальным докам, дзе нас павінен быў чакаць катэр, які даставіць нас на Агамемнона. "На выпадак, калі што-то пойдзе не так, - сказаў Холмс консулу, - а ёсць усе шанцы, што так і будзе, вам прыйдзецца падрыхтавацца".
  
  "Падрыхтавацца да чаго?" Спытаў Обры. "Якім чынам?"
  
  Мы з Холмсам па чарзе расказалі яму аб тым, што нам было вядома, і пра нашых здагадках. "Магчыма, мы няправільна перадалі ўсе дэталі," сказаў я, "але калі падзеі будуць развівацца не зусім так, як мы апісалі, я буду вельмі здзіўлены".
  
  "Але гэта неверагодна!" Сказала Обры. "Як ты да ўсяго гэтага дадумаўся?"
  
  “ Зараз няма часу, - заявіў Холмс, калі экіпаж спыніўся. “ Нам трэба спяшацца.
  
  "Поспехі", - пажадаў Обры. "Я вярнуся ў консульства і буду рыхтавацца да вашага поспеху або няўдачы, у залежнасці ад таго, да чаго прывядзе гэта вар'яцтва".
  
  "Гэта, павінна быць, гучыць вар'яцка", - пагадзіўся я. "Але гэта не наша вар'яцтва, а вар'яцтва нашага суперніка".
  
  "Хадзем," сказаў Холмс. “ Давайце паднімемся на борт кацера.
  
  Мы ўскочылі на борт паравога катэры. Боцман адсалютаваў нам, калі мы прабягалі міма яго па трапе, а затым двойчы дзьмухнуў у свісток, і мы адчалілі. Гавань была забітая судамі, і мы лавіравалі паміж судамі ўсіх відаў і памераў, прабіраючыся да велізарнай, які навісае грамады трохпавярховага крэйсера сучаснай канструкцыі, які быў нашым пунктам прызначэння.
  
  Калі мы дабраліся да "Агамемнона", з палубы крэйсера спусцілі трап, каб сустрэць нас. Мора ў гавані было спакойным, але пераход з хісткай палубы паравога катэры на хісткай трап ля борта крэйсера, нават пры такіх спадзістых хвалях, патрабаваў больш намаганняў, чым дастаўляла задавальненне ступенню, не схільнага да прыгод чалавека маіх гадоў.
  
  Флагманскі афіцэр капітана Прейснера сустрэў нас, калі мы ступілі на палубу, і правёў на масток "Агамменона", дзе Прейснер, хударлявы мужчына з костлявым тварам і кароткай завостранай сівой бародкай, насцярожана вітаў нас. Холмс, - сказаў ён, нацягнута кіўнуўшы галавой. - Прафесар Марыярці. Сардэчна запрашаем, я думаю, у "Агамемнон".
  
  "Капітан", - прызнаў я.
  
  Прейснер памахаў перад намі лістом жоўтай паперы. “Адміралцейства просіць мяне аказаць вам любую дапамогу, у якой вы маеце патрэбу, не задаючы пытанняў. Або, па меншай меры, не патрабуючы адказаў. І гэта, павінен сказаць, самыя дзіўныя інструкцыі, якія я калі-небудзь атрымліваў.
  
  "Магчыма, гэта самая дзіўная місія, у якой вы калі-небудзь ўдзельнічалі", - сказаў яму Холмс.
  
  Капітан Прейснер ўздыхнуў. "І чаму-то ў мяне такое пачуццё, што гэта не прынясе ушанаванняў мне ці маёй камандзе", - сказаў ён.
  
  "Верагодна, вас папросяць не згадваць пра гэта ў вашым афіцыйным справаздачы", - сказаў я яму. "На вашым месцы я б не заносіў падрабязнасці ў свой часопіс, пакуль у мяне не будзе часу добранька падумаць".
  
  "Так было заўсёды", - сказаў Прейснер. "Што мне рабіць?"
  
  Я паказаў на поўдзень. “Дзе-то там, не занадта далёка, знаходзіцца эсмінец з сцягам "Юніён Джэк" ці, магчыма, з Чырвоным сцягам Энсина. Мы павінны спыніць яго і ўзяць на абардаж. Або, калі гэта апынецца немагчымым, патопу яго.
  
  Прейснер ўтаропіўся на мяне, страціўшы дар прамовы. А потым перавёў погляд на Холмса, які кіўнуў. "Патапіць брытанскі ваенны карабель?" - недаверліва перапытаў ён.
  
  "А," сказаў Холмс, " але гэта не так. І калі нам не ўдасца спыніць гэта, у гавані Трыеста або якога-небудзь найблізкага прыбярэжнага горада будзе здзейснена якое-небудзь буйное злачынства, і ў яго абвінавацяць брытанскі ваенна-марскі флот ".
  
  "Ваенная хітрасць?" Спытаў Прейснер. "Але мы не на вайне, наколькі я ведаю".
  
  "Тады нам лепш лічыць гэта "хітрасцю дзеля міру", " сказаў Холмс. "Хоць канчатковай мэтай вучэнняў цалкам можа быць стварэнне стану вайны паміж Вялікабрытаніяй і некалькімі кантынентальнымі дзяржавамі".
  
  "Эсмінец Каралеўскага флота, - разважаў Прейснер, - гэта не эсмінец Каралеўскага флота".
  
  “Імя на яе баку будзе Каралеўскі Эдгар", - сказаў я яму. “На самой справе гэта спісаны "Royal Mary", які быў прададзены Уругваю. Мы лічым, што ўрад Уругвая переименовало яе ў "Фларыду".
  
  "Мы збіраемся ваяваць з Уругваем?"
  
  “Цяпер яна знаходзіцца ў руках групы еўрапейскіх ашуканцаў, э-э, джэнтльменаў, якія плануюць выкарыстоўваць яе, каб справакаваць варожасць і, магчыма, актыўныя баявыя дзеянні супраць Вялікабрытаніі. Якім чынам ўругвайскі ўлады перадалі грошы змоўшчыках, яшчэ трэба будзе высветліць. Цалкам магчыма, што урад Уругвая нічога не ведае аб меркаванай продажы ".
  
  “Божа мой! Як ты — Не звяртай на гэта ўвагі!" Прейснер разгарнуўся і пролаял серыю загадаў, якія прывялі велізарны карабель у рух.
  
  Пакуль "Агамемнон" выходзіў з Триестского заліва і накіроўваўся ўніз па Адрыятычнага мора, капітан Прейснер займаўся кіраваннем сваім караблём, але як толькі мы апынуліся ў адкрытай вадзе, ён перадаў штурвал лейтэнанту Виллитсу, свайму неразговорчивому першаму памочніку з бульдожьей сківіцай, і паклікаў нас да сябе. "Цяпер раскажы мне, што ты ведаеш, - сказаў ён, - і аб чым ты здагадваешся, каб мы маглі спланаваць далейшыя дзеянні".
  
  Як мага хутчэй, але не выпускаючы нічога важнага, мы распавялі яму пра нашу гісторыю. Холмс узяў ініцыятыву ў свае рукі і сваім гугнявым, высокім голасам выклаў тое, што нам было вядома, і як мы гэта даведаліся.
  
  Прейснер абапёрся локцямі аб выступ, які ідзе па пярэдняй частцы мастка, прама пад вялікімі шклянымі ветравым шклом, і ўтаропіўся на неспакойны сіне-зялёнае мора. “ І на падставе гэтых бедных фактаў вы рэквізавалі адзін з лінейных крэйсераў Яе Вялікасці і адправіліся на пошукі эсмінца, які можа існаваць, а можа і не існаваць, і які, калі ён існуе, можа ці не можа планаваць якой-небудзь шкоду брытанскім інтарэсам? І лорды Адміралцейства пагадзіліся з гэтым, э-э, малаверагоднай інтэрпрэтацыяй? ён паківаў галавой. “Я подчинюсь загадам, нават калі гэта азначае падпарадкаванне вашы загады і гонкі уверх і ўніз па Адрыятыцы, але, шчыра кажучы, я гэтага не бачу ".
  
  "Вы не згодныя з тым, што цалкам верагодна, што гэтая кліку завалодала "Каралеўскай Марыяй" і мае намер нанесці шкоду Вялікабрытаніі?" Спытаў Холмс.
  
  Якую магчымую выгаду для іх магло б прынесці такое дзеянне?" Спытаў Прейснер. “Я згаджаюся з вашым высновай аб тым, што гэтыя людзі навучалі экіпаж кіраваць брытанскім ваенным караблём, і "Ройял Мэры" цалкам магла быць ім. І калі яны планавалі прыехаць у Трыест, то, верагодна, забіралі карабель дзе-то тут. Але не больш ці верагодна, што, займеўшы карабель, яны накіруюць яго ў які-небудзь аддалены порт, каб здзейсніць сваё злачынства, калі яно сапраўды плануецца?"
  
  "Ёсць некалькі прычын меркаваць, што, якога б роду атаку яны ні планавалі, яна будзе паблізу і ў бліжэйшы час", - сказаў я.
  
  "Па-першае, - сказаў Холмс," іх людзі не могуць быць настолькі добра навучаны кіраванні сучасным эсмінцам".
  
  "Па-другое," дадаў я, - кожны дадатковы гадзіну, які яны выдаткуюць, павялічыць верагоднасць таго, што іх перахопіць які-небудзь карабель Міжземнаморскага флоту Яе Вялікасці. І адна спроба абмяняцца сігналамі заклеймит яе як самазванку.
  
  "Для дасягнення максімальнага эфекту, - сказаў Холмс, - акцыю пратэсту варта праводзіць паблізу вялікага горада, каб за ёй назірала як мага больш людзей".
  
  "У гэтым ёсць сэнс", - пагадзіўся Прейснер.
  
  "А яшчэ ёсць ніжняе бялізну", - сказаў я.
  
  "Так", - пагадзіўся Холмс. "Гэта выдае ўсю гульню".
  
  Капітан Прейснер перакладаў погляд з аднаго на іншага. "Гэта так?" ён спытаў.
  
  Падышоў сцюард з сталовай з парай кубкамі гарбаты для тых, хто быў на бриджике, і прадбачліва падрыхтаваў дзве для Холмса і мяне.
  
  Я з удзячнасцю ўзяў чай і сербануў. Ні Холмс, ні я не былі апранутыя для халоднага ветра, які ўрываўся ў адкрытыя дзверы мастка. “Людзі ў форме Каралеўскага ваенна-марскога флоту павінны быць бачныя на палубе падчас мерапрыемства, - сказаў я капітану Прейснеру, - каб назіральнікі на беразе паверылі ў маскарад. Але чаму ніжняе бялізну?"
  
  "І чаму толькі пяць?" Дадаў Холмс.
  
  Прейснер задумаўся. "Добры пытанне", - сказаў ён.
  
  "Адзіны разумны адказ заключаецца ў тым, што гэтыя пяцёра мужчын павінны прайсці пільны дагляд пры аглядзе іх тэл".
  
  "Іх цела?"
  
  "Падумайце", - сказаў Холмс. "Ніжняе бялізну мае сэнс толькі ў тым выпадку, калі чакаецца, што мужчыны будуць агледжаныя".
  
  "Так, я разумею гэта", - пагадзіўся Прейснер.
  
  "Але калі яны апынуцца жывымі, калі іх агледзяць, любыя разыходжанні хутка стануць відавочнымі", - сказаў Холмс.
  
  "Як, напрыклад, тое, што яны не гавораць свабодна па-ангельску", - дадаў я.
  
  "Дык вы думаеце, яны апранаюць трупы ў брытанскую ваенна-марскую форму?" Спытаў Прейснер.
  
  Холмс адвёў погляд. "Магчыма," сказаў ён.
  
  "Гэй, ветразі ў порт!" - матрос за межамі мастка перадаў сігнал впередсмотрящего на топ-мачты. Мы азірнуліся, каб паглядзець, але гэта сапраўды быў ветразь, верхні ветразь трехмачтового барка, а не чатыры трубы брытанскага эсмінца, якія павольна падаліся ў поле зроку па левым борце.
  
  Рэшту таго дня мы бачылі мноства караблёў, але ўжо насталі прыцемкі, перш чым мы знайшлі карабель, які шукалі. Удалечыні, у некалькіх кропках па правым борце, здаўся четырехмачтовый эсмінец. Лейтэнант Уиллитс схапіў схему апазнавальных сілуэтаў і правёў пальцам па краі, уважліва ўзіраючыся ў ілюстрацыі. "Я не веру, што ў гэтым раёне можа быць якой-небудзь іншай четырехмачтовый эсмінец, - сказаў ён, - але не варта дапускаць памылку".
  
  Капітан Прейснер агледзеў далёкі карабель у бінокль і, яшчэ да таго, як Виллитс пацвердзіў яго апазнанне, павярнуўся да дзяжурнага матросу і ціха сказаў: "Перадайце сігнал усім пастам ручнога бою".
  
  Матрос свіснуў у трубку сувязі і перадаў каманду, і амаль адразу ж на лодцы зацараваў спарадкаваны хаос, калі члены экіпажа кінуліся да прызначаных месцаў.
  
  "На ім няма ні сцягоў, ні вымпелаў", - абвясціў Уиллитс, які назіраў за надыходзячым караблём у свой уласны бінокль. “Але ён не робіць спробаў ухіліцца ад нас. Здаецца, ззаду ў яе нейкі маленькі чорны карабель.
  
  "Было б падазрона, калі б яна павярнула ў бок", - сказаў Прейснер. “Яна не ведае, што мы ставім сабе яе. Падніміце наш уласны сцяг і сцяг з кодам распазнання на сёння. І паглядзіце, ці зможаце вы апазнаць карабель ззаду.
  
  "Ёсць, ёсць, сэр". Виллитс перадаў каманду, і праз некалькі секунд на верхавіне насавой мачты "Агамемнона" лунала некалькі сцягоў.
  
  "Адказу няма", - сказаў Уиллитс праз хвіліну. “Пачакайце, ён паварочвае налева, спрабуючы выслізнуць ад нас. Калі ён завершыць паварот, то зможа паказаць нам свае пяткі. У яго, павінна быць, хуткасць на тры-чатыры вузла больш.
  
  "Верагодна, менш з непадрыхтаванай машыннай камандай", - пракаментаваў Прейснер. "Але тым не менш—"
  
  "Цяпер я магу разабраць яе імя", - сказаў Уиллитс, узіраючыся ў бінокль. “Яна каралеўскі Эдгар, зусім дакладна. Або сцвярджае, што гэта так. Іншы карабель трымаецца з далёкай боку ад яе, але, падобна, гэта нейкая вялікая яхта, выфарбаваныя ў чорны колер.
  
  "Без сумневу, кантрабандыст", - сказаў Прейснер.
  
  "Я думаю, вы маеце рацыю, сэр".
  
  "Зрабіце папераджальны стрэл па носе і падайце сігнал 'Цалкам спыніцца", - распарадзіўся капітан. "Рулявы, павярніце на дваццаць градусаў направа".
  
  Адно з четырехдюймовых гармат "Агамемнона" рявкнуло адзін раз, і на носе "Каралеўскага Эдгара" шугануў фантан вады.
  
  Эсмінец працягваў паварочваць, ігнаруючы папярэджанне. "Агамемнон" зрабіў яшчэ адзін стрэл, які зваліўся ў ваду дастаткова блізка, каб замачыць любога, хто стаяў на носе "Роял Эдгар". Некалькі секунд праз адно з двухдюймовых гармат "Ройял Эдгар" выплюнула слуп полымя, і дзе-то ў насавой частцы крэйсера пачуўся выбух. Праз некалькі секунд пачуўся яшчэ адзін выбух, і ў сярэдняй частцы карабля пачуўся гук, падобны на стук сотні вялікіх жалезных гаршкоў.
  
  "Яны страляюць у нас!" - закрычаў лейтэнант Уиллитс."
  
  "Яны яшчэ большыя дурні", - змрочна сказаў капітан Прейснер і аддаў загад адкрыць агонь у адказ.
  
  Сусвет напоўнілася жахлівымі равучымі гукамі, калі восьмидюймовые прылады Агамемнона выпусцілі ў паветра свае стодвадцатифунтовые разрыўныя снарады. Праз дзве хвіліны стральба з "Ройял Эдгар" спынілася, і капітан Прейснер аддаў загад нашаму ўласным караблю спыніць агонь. У агульнай складанасці з буйнакаліберных гармат крэйсера было выпушчана не больш за тузін снарадаў, але шкоду, нанесеную эсминцу, усяляў веру ў моц сучаснай навукі. Судна як нежывы ляжала ў вадзе і ўжо пачало хіліцца на адзін борт. З сярэдзіны судна падымаліся клубы дыму, а да носе набліжаўся мову полымя.
  
  Чорная яхта ўжо причалила да "Каралеўскага Эдгару", і людзі перасаджваліся на яе. Іншыя спрабавалі спусціць выратавальную шлюпку за мастком.
  
  "Мы павінны ўзяць яе на абардаж, капітан," сказаў Холмс.
  
  "Чаму?" - спытаў Прейснер.
  
  “ Там могуць быць дакументы.
  
  "Там могуць быць параненыя", - дадаў лейтэнант Уиллитс.
  
  "Я загадаю спусціць шлюпку і папрашу добраахвотнікаў перавезці вас", - сказаў нам Прейснер. “Але я не падвяду "Агамемнон" да гэтага судну. І я папярэджваю вас, што яна або выбухне, альбо пойдзе да дна даволі хутка і раптоўна.
  
  Былі знойдзеныя добраахвотнікі — чалавечая раса ніколі не перастае мяне здзіўляць, — і капітанскую гичку панізілі. Мы ўзброіліся рэвальверамі і нажамі з шафкі на мосце, і неўзабаве нас перавезлі на вёслах да "Каралеўскага Эдгару", які ані не апусціўся ў ваду, хоць агонь усё яшчэ гарэў. Калі мы наблізіліся, чорная яхта з ровам пранеслася міма нас, накіроўваючыся на поўдзень. Мажны мужчына ў форме афіцэра Каралеўскага ваенна-марскога флоту, нерухома стаяў у задняй частцы яхты, пагразіў нам кулаком, калі праходзіў міма.
  
  "Гэта быў бы кароль?" Я спытаў Холмса.
  
  "Я веру, што гэта так", - сказаў мне Холмс. "Так, я веру, што гэта так".
  
  Мы загадалі нашым веслярам заставацца ў гичке і хутка веславаць прэч пры першых прыкметах таго, што вось-вось адбудзецца нешта непрыемнае.
  
  "А як наконт вас саміх, губернатар?" - спытаў баец, які адказвае за вяслярную каманду.
  
  "Мы нырнем з карабля і хутка паедзем да "Агамемнана", - сказаў я яму.
  
  "Мы, верагодна, будзем там раней за вас", - дадаў Холмс.
  
  "Вельмі добра, сэр", - адказаў баец, але гэта яго не пераканала.
  
  З борта эсмінцы звісала пара вяровак, я ўхапіўся за адну з іх і падцягнуўся. Холмс пачакаў, пакуль я апынуся на палубе, і рушыў услед за мной па вяроўцы. На палубе было відаць вельмі мала пашкоджанняў. Калі б не дым ззаду нас і агонь наперадзе, здавалася б, што нічога страшнага няма.
  
  “ Як вы думаеце, чаму яны збеглі, - спытаў Холмс, - замест таго каб паспрабаваць патушыць пажар?
  
  "Магчыма, яны не былі навучаны гэтаму", - адказаў я. "Магчыма, у іх не было неабходнага абсталявання".
  
  "Магчыма," пагадзіўся Холмс.
  
  Мы размясціліся ў сярэдзіне карабля. Па якім-то невысказанному пагаднення мы абодва павярнуліся і пайшлі наперад. “ Калі там ёсць нейкія карысныя дакументы, - сказаў я, - яны, верагодна, на мастку.
  
  "Калі яны і былі, - адказаў Холмс, - то Вільгельм Готтсрайх, несумненна, забраў іх з сабой".
  
  "Магчыма", - сказаў я.
  
  Мы падышлі да трапа, вядучаму на масток, і Холмс падняўся наперадзе мяне. Ён спыніўся, як укапаны, у дзвярах, і я не змог прайсці міма. "У чым справа, Холмс?" спытаўся я, спрабуючы зазірнуць яму праз плячо.
  
  "Як я і баяўся, - сказаў ён, - але не мог прымусіць сябе паверыць ..." Ён увайшоў у пакой, і я ўвайшоў следам за ім.
  
  Там, выстраіўшыся ў шэраг ля задняй сцяны, стаялі чацвёра мужчын у форме звычайных маракоў Каралеўскага ваенна-марскога флоту. Іх рукі і ногі былі звязаны, а раты залепленыя пластырам. Адзін з іх, здавалася, быў у непрытомным стане; ён ляжаў дагары, утрымоўваны толькі вяроўкай вакол грудзей, якая была прымацаваная да металічнага крука ў сцяне. Астатнія трое былі ў свядомасці: адзін нястрымна дрыжаў, іншы нерухома глядзеў у ветравое шкло, яго твар застыў ад шоку, а трэці змагаўся, як загнаны звер, са сваімі кайданы; яго запясці былі абадраныя, а з ілба цякла кроў.
  
  Пяты мужчына з усё яшчэ звязанымі за спіной рукамі ляжаў ніцма на падлозе, пагрузіўшы твар у вялікую рондаль з вадой. Ён не рухаўся. Холмс падбег да яго, прыўзняў яго галаву і перавярнуў. Праз некалькі секунд ён падняўся з нерухомага цела. "Занадта позна", - сказаў ён.
  
  Мы скарысталіся нашымі нажамі, каб вызваліць іншых мужчын, і, захапіўшы ўсе паперы, якія змаглі знайсці, не турбуючы сябе іх праглядам, павялі мужчын назад ўніз па лесвіцы і ў кабрыялет. Дваццаць хвілін праз мы былі на борце "Агамемнона", а "Каралеўскі Эдгар" усё яшчэ гарэў, але апусканне ў ваду не зменшылася, і яго нахіл, здавалася, не павялічыўся.
  
  "Мы не можам пакінуць яе ў такім стане, - сказаў капітан Прейснер, - і я не магу адбуксіраваць яе назад; будзе зададзена занадта шмат пытанняў".
  
  "Вам прыйдзецца патапіць яе", - сказаў Холмс.
  
  Капітан Прейснер кіўнуў. "Загадайце галоўным батарэяў выпусціць па эсминцу па дзесяць снарадаў кожная, кантраляваным агнём", - сказаў ён дзяжурнаму афіцэру на мастку.
  
  Прыкладна праз дзесяць хвілін пасля таго, як быў зроблены апошні стрэл, эсмінец выдаў аглушальную адрыжку і пагрузіўся ў моры носам наперад. Увесь экіпаж "Агамемнона", атрымаўшы інфармацыю аб тым, што гэта быў карабель-пабрацім, які яны былі вымушаныя патапіць, моўчкі стаяў па стойцы смірна, назіраючы, як ён ідзе да дна. Капітан Прейснер аддаваў гонар да тых часоў, пакуль былая "Ройял Мэры" не знікла з-пад увагі пад хвалямі, як і ўсе афіцэры на мастку.
  
  Капітан Прейснер уздыхнуў і расслабіўся. "Спадзяюся, мне больш ніколі не прыйдзецца рабіць нічога падобнага", - сказаў ён.
  
  Пазней тым жа вечарам капітан Прейснер паклікаў нас у сваю каюту. "У мяне ёсць для вас койка", - сказаў ён. "Мы вернемся ў порт толькі заўтра позна ўвечары".
  
  "Усё ў парадку, капітан", - сказаў я. "Нам усё яшчэ трэба скласці справаздачу для адпраўкі назад у Уайтхолл".
  
  Прейснер паглядзеў на нас. “ Тыя людзі, якіх вы прывялі на борт, — вы гаварылі з імі?
  
  "Мы так і зрабілі".
  
  "Ішто?"
  
  "Пяць камплектаў ніжняй бялізны," сказаў Холмс.
  
  “ Але вы ўзялі з сабой толькі чатырох чалавек.
  
  "Дакладна", - сказаў Холмс. “Наш праціўнік пачаў рыхтавацца да нападу. Адзін з мужчын ужо патануў. Астатнія неўзабаве далучыліся б да яго, калі б мы своечасова не натыкнуліся на карабель. План складаўся ў тым, каб пераследваць чорную яхту да гавані Трыеста, падабраўшыся як мага бліжэй да горада. Затым вырабіць некалькі стрэлаў па убегающему судну, якое прамахнецца і патрапіць наўздагад па горадзе. Затым эсмінец сам сыходзіў назад у мора. Невялікі выбух, як мяркуецца, выкліканы агнём у адказ яхты, прывёў бы да таго, што пяцёра тапельцаў былі б скінутыя ў ваду, і мясцовыя жыхары знайшлі б іх у форме Каралеўскага ваенна-марскога флоту ".
  
  Капітан Прейснер доўга глядзеў на яго, пазбавіўшыся дару мовы. "І ўсё гэта, - сказаў ён нарэшце, - каб дыскрэдытаваць Англію?" ён спытаў. "Якая ад гэтага карысць?"
  
  "Буйныя пажары пачынаюцца ад маленькіх іскраў", - сказаў Холмс. "Хто можа сказаць, да чаго гэта магло прывесці?"
  
  Прейснер паківаў галавой. "Вар'яты", - сказаў ён.
  
  "Нават калі і так," пагадзіўся Холмс. “ Іх тут звышдастаткова.
  
  Пазней, у нашай каюце, Холмс павярнуўся да мяне і спытаў: "Што вы плануеце рабіць пасля таго, як мы адправім наш справаздачу?"
  
  Я паціснуў плячыма. "Свет думае, што я мёртвы", - сказаў я. "Магчыма, я скарыстаюся гэтым і застануся далей ад грамадскай увагі".
  
  "Я таксама падумваў аб чым-небудзь падобным", - сказаў мне Холмс. "Я заўсёды хацеў паехаць у Тыбет, магчыма, пагаварыць з ламай Далі".
  
  "Вельмі цікавы мужчына", - сказаў я яму. "Я ўпэўнены, што вы палічылі б такі размова плённым".
  
  Холмс доўга глядзеў на мяне, а потым сказаў: "Спакойнай ночы, прафесар" - і выключыў святло.
  
  "Спакойнай ночы, Холмс," адказаў я.
  
  OceanofPDF.com
  
  ПАРАДОКС ПАРАДОЛА
  
  
  
  Сырой, золкі суботні дзень, 16 красавіка 1887 года, калі я сяджу перад маленькім вугальным камінам у гасцінай дома прафесара Джэймса Марыярці на Расэл-сквер і раблю гэтыя нататкі; запісваю, пакуль яны яшчэ свежыя ў маёй памяці, дзіўныя і дзіўныя падзеі, звязаныя з праблемай, у якую прафесар Марыярці і я апынуліся ўцягнутыя за апошнія некалькі дзён. Само справа, у якім удзельнічалі некаторыя з самых высокапастаўленых і важных персон каралеўства, мела, як выказаўся Марыярці, "некалькі момантаў, якія не былі цалкам пазбаўленыя цікавасці для вышэйшых органаў". Здольнасць Марыярці праліць святло на тое, што астатнія з нас лічаць цёмным і таямнічым, не стане сюрпрызам для любога, хто меў хоць якое-то справа з прафесарам. Але што назаўсёды захавае унікальнасць гэтых падзей апошніх дзён у маім свядомасці, так гэта тое, што мне ўдалося зазірнуць у прыватнае жыццё майго сябра і настаўніка, прафесара Джэймса Марыярці.
  
  Пэўныя аспекты гэтай справы ніколі не ўбачаць святло, па меншай меры, пры жыцці каго-небудзь з уцягнутых у яго асоб; і я, вядома, не магу апісаць гэта ў адной з сваіх артыкулаў для амерыканскай прэсы, не раскрыўшы тое, што не павінна быць раскрыта. Але факты не павінны быць згубленыя, таму я, па меншай меры, выкажу іх тут, і калі гэтая запісная кніжка застанецца замкнёным ў ніжнім скрыні майго стала ў маім офісе ў Амерыканскай службе навін да самай маёй смерці, так таму і быць. Па крайняй меры, будучыню даведаецца, што павінна быць схавана ад гэтага.
  
  Мяне завуць Бенджамін Барнетт, і я эмігрант з Нью-Ёрка, працую тут, у Лондане, дырэктарам і ўладальнікам Амерыканскай службы навін; кампаніі, якая рассылае навіны і мастацкія рэпартажы з Вялікабрытаніі і з усяго кантынента ў газеты па ўсёй тэрыторыі Злучаных Штатаў па атлантычнага кабелю. Чатыры гады таму прафесар Джэймс Марыярці выратаваў мяне ад сумных абставінаў — а знаходжанне ў палоне ў турэцкай крэпасці з'яўляецца самым сумным акалічнасцю, якое я толькі магу сабе ўявіць, якое не цягне за сабой неадкладнай моцнай болю або калецтваў, — і гэта выратавала мяне. Пасля гэтага я прапрацаваў у яго два гады і знайшоў яго адным з самых разумных, праніклівы, здольных; карацей кажучы, адным з самых мудрых людзей, якіх я калі-небудзь ведаў. Я ўпэўнены, большасць з тых, хто меў справу з прафесарам, пагадзіліся б з гэтым, за прыкметным выключэннем нейкага дэтэктыва-кансультанта, які ставіць Марыярці ў цэнтр кожнага гнюснага змовы, вынашиваемого кім бы то ні было і дзе б тое ні было за апошнія чвэрць стагоддзя. Я паняцця не маю, чаму ён упарціцца ў гэтай зайздроснай веры. Я бачыў, што прафесар часам абыходзіць закон для дасягнення сваіх уласных мэтаў, але я таксама магу засведчыць, што прафесар Марыярці прытрымліваецца больш высокіх маральных стандартаў, чым многія з тых, хто яго ўжывае.
  
  Але я адцягнуўся.
  
  Падзеі, пра якія я распавядаю, пачаліся вечарам у мінулы аўторак, чатыры дні таму. Мы толькі што скончылі вячэраць, а я ўсё яшчэ сядзеў за абедзенным сталом, піў каву і чытаў апошні нумар часопіса "Стрэнд". Марыярці панура глядзеў у акно, яго доўгія арыстакратычныя пальцы набрыньвалі ад нуды. У той час ён чакаў, калі будзе завершаны новы спектрограф яго ўласнай канструкцыі, каб працягнуць свае даследаванні спектральных ліній адной з бліжэйшых зорак. Калі ён не заняты сваімі навуковымі пачынаннямі, Марыярці любіць вырашаць праблемы больш зямнога характару, але ў дадзены момант не было такога практыкаванні, каб задзейнічаць яго інтэлект; а для прафесара Марыярці інтэлект быў усім.
  
  Я скончыў артыкул, якую чытаў, закрыў часопіс і раздражнёна пакруціў галавой.
  
  "Вы маеце рацыю", - сказаў Марыярці, не адварочваючыся ад акна. “Ганебна, як аўстрыйскі медыцынскі істэблішмэнт абышоўся з доктарам Земмельвейсом. Не перадасі мне цыгару, даўніна?
  
  "Не толькі аўстрыйцы," сказаў я, адкладаючы часопіс і працягваючы руку да хьюмидору на каміннай паліцы. “ Увесь медыцынскі свет. Але, права, Марыярці, гэта ўжо занадта. Дзвесце гадоў таму яны спалілі б цябе на вогнішчы як ведзьмака.
  
  Марыярці нахіліўся і ўзяў цыгару з хьюмидора, калі я працягнуў яе яму. "Пасля ўсяго таго часу, што мы былі разам," сказаў ён, - вы, вядома, ужо можаце прытрымлівацца маім метадам".
  
  "Адна справа назіраць з залы, як дэ Колта адводзіць дзяўчыну са сцэны, - сказаў я яму, - і зусім іншая - ведаць, як робіцца гэты трук".
  
  Марыярці усміхнуўся і пакатаў цыгару паміж далонямі. "Мае 'трукі" у некаторым родзе вельмі падобныя на трукі сцэнічнага штукара", - сказаў ён. "Калі даведаешся, як яны рыхтуюцца, яны ўжо не здаюцца такімі цудоўнымі". Ён зрабіў паўзу, каб абрэзаць і праткнуць кончыкі цыгары сваім сярэбраным разаком для цыгар. Затым ён прыкурыў ад газавай гарэлкі, якая вісела на сцяне, і паліў цыгару, каб яна ажыла. “Але падумайце таму. Гэта канкрэтнае цуд павінна паддавацца нават вашага аналізу".
  
  Я ўстаў і падышоў да буфета, каб наліць сабе яшчэ кубак кавы. Служанка яшчэ не прыбрала посуд пасля вячэры, і я рассеяна пастукала кававай лыжачкай па куфлі для віна, у якім нядаўна была ладная порцыя прыгожага Шато дэ Шлюбе Бардо 63-га года выпуску. Некалькі месяцаў таму Марыярці дазволіў асабліва далікатную праблему для Хэміша Пламмета, партнёра кампаніі Plummet & Rose, якая спецыялізуецца на вінах і спіртных напоях на Пикадилли. Пламмет падарыў прафесару скрыню гэтага рэдкага віна ў знак удзячнасці, і сёння ўвечары Марыярці адкаркаваў бутэльку і сказаў, што яна цудоўная. Я быў рады пагадзіцца.
  
  "Ты прачытай артыкул", - прапанаваў я.
  
  "Брава, Барнетт," сказаў Марыярці. “ Выдатнае пачатак.
  
  “І ты бачыў, як я гэта чытаў. Але пачакай — ты быў у іншым канцы пакоя і глядзеў у акно".
  
  "Дакладна", - прызнаў Марыярці. "Я бачыў ваша адлюстраванне ў аконным шкле".
  
  "А!" Сказаў я. "Але як вы даведаліся— які артыкул, нават калі бачылі, як я чытаў—"
  
  “Я не проста бачыў, я назіраў. Ты ўтаропіўся на сваю свабодную руку, перагортваючы яе і разглядаючы ў задуменнай манеры".
  
  "Хіба я гэта зрабіў?"
  
  “ Вы разважалі аб кампаніі Земмельвейса, накіраванай на тое, каб прымусіць яго калег-лекараў мыць рукі перад лячэннем пацыентаў. Вы, без сумневу, думалі аб тым, колькі бедных жанчын памерла пры родах з-за таго, што лекары пагарджалі яго і адмаўляліся прытрымлівацца яго парадаў.
  
  "Гэта так, я памятаю", - сказаў я яму.
  
  “Такім чынам, шляхам назірання я даведаўся, які артыкул вы чыталі. А потым ты адклаў часопіс і паківаў галавой, ясна паказваючы паслядоўнасць сваіх думак, і я сказаў тое, што сказаў." Марыярці зноў утаропіўся ў акно і моўчкі зацягнуўся цыгарай.
  
  Некалькі імгненняў праз містэр Моус, дварэцкі Марыярці, пастукаў у дзверы і ўвайшоў, а служанка пранеслася міма яго і пачала прыбіраць са стала. "Да вас прыйшоў мілорд, прафесар", - сказаў ён. “Я правёў яго ў гасціную. Вось візітоўка яго светласці. "Містэр Моус працягнуў Марыярці прастакутны кардон.
  
  Марыярці акуратна расклаў цыгару па краі велізарнай попельніцы і паглядзеў на картку, а затым паглядзеў яшчэ раз. Ён правёў пальцамі па паверхні, а затым пацягнуўся за шклянкай вады, якія стаялі на стале, выкарыстоўваючы яго як павелічальнае шкло, каб уважліва вывучыць надпіс на паштоўцы. "Чароўна", - сказаў ён. “ Як выглядае мілорд? - спытаў я.
  
  "Малады", - вымавіў містэр Моуз. "Яго адзенне трохі неряшлива".
  
  "А!" - сказаў Марыярці. “Добра, я ўбачу яго ў сваім кабінеце. Дай нам некалькі секунд, каб уладкавацца, а потым прывядзі яго з сабой".
  
  "Вельмі добра, прафесар", - сказаў містэр Моуз, злёгку пакланіўся і пачаў адступаць, выйшаў з пакоя.
  
  "Высакароднасць аказвае выцвярэжвае дзеянне на містэра Моуса", - пракаментаваў Марыярці, калі мы перасякалі хол, накіроўваючыся ў кабінет.
  
  "Хто гэта, прафесар?" Спытаў я. "Кліент?"
  
  Марыярці перадаў мне картку. "Вядома, ён хоча стаць адным з іх", - сказаў ён. "Інакш навошта б яму прыходзіць у такі позні час?"
  
  Я вывучыў картку, каб зразумець, што так зацікавіла Марыярці. На адным баку было надрукавана: Лорд Эверетт Тэмс, а пад ім: граф Уиттон. Больш нічога не было. “ Значыць, вы не ведаеце, хто ён такі?
  
  - Няма. - Марыярці падышоў да кніжнай паліцы ў свайго стала і пацягнуўся за, напрыклад,"Кнігі пэраў Берка", затым прыбраў руку. “ І ў нас таксама няма часу шукаць яго, калі я чую яго крокі.
  
  Я сеў на крэсла каля акна і стаў чакаць падзей.
  
  Праз некалькі секунд у дзверы уварваўся выматаны мужчына гадоў трыццаці пяці або каля таго ў пакамячаным цёмным касцюме і ўтаропіўся на нашы асобы, перш чым вырашыць, з кім з нас ён прыйшоў пабачыцца. "Прафесар Марыярці," сказаў ён, звяртаючыся да майго спадарожніка, які апусціўся ў масіўнае скураное крэсла за сваім сталом, " я ў найвялікшай бядзе. Вы павінны мне дапамагчы!"
  
  “ Вядома, ваша светласць. Сядзьце, вазьміце сябе ў рукі і раскажыце мне аб сваёй праблеме. Я думаю, вам будзе зручна ў гэтым крэсле каля пісьмовага стала.
  
  Яго светласць апусціўся ў крэсла і пераводзіў погляд з аднаго на іншага, моцна сашчапіўшы рукі перад сабой.
  
  "Гэта містэр Барнетт, мой кампаньён і давераная асоба", - сказаў Марыярці обезумевшему лорду. Усё, што вы вырашыце мне сказаць, ці будзе ў бяспецы ў яго".
  
  "Так, вядома," сказаў лорд Тэмс. “ Справа не ў гэтым. Толькі— я не ўпэўнены, з чаго пачаць.
  
  "Дазвольце мне паглядзець, ці змагу я дапамагчы", - сказаў Марыярці, нахіляючыся наперад і апускаючы падбародак на складзеныя далоні. Яго ястрабіныя вочы некалькі секунд ўважліва разглядалі лорда Тэмса. “ Вы не замужам. Ваш старэйшы брат нечакана памёр зусім нядаўна, пакінуўшы вас спадчынніцай тытула і, як мяркуецца, маёнткаў графства Уиттон. Вашы новыя абавязацельствы вымушаюць вас адмовіцца ад абранай вамі прафесіі журналіста, і гэты вынік вас не зусім задавальняе. Вы з вашым братам былі не ў лепшых адносінах, хоць паміж вамі не было нічога непрымірымага.
  
  Рукі яго светласці апусціліся, і ён утаропіўся на Марыярці. Прафесар вырабляе такі эфект на некаторых людзей.
  
  Марыярці сеў. "Ёсць некаторыя іншыя прыкметы, якія наводзяць на разважанні, але не бясспрэчныя", - сказаў ён. “ Што тычыцца канкрэтнай праблемы, якая прывяла вас сюды, баюся, вам прыйдзецца расказаць мне, у чым яна заключаецца.
  
  “ Хто гаварыў з вамі пра мяне? Патрабавальна спытаў лорд Тэмс.
  
  "Ніхто, ваша светласць, запэўніваю вас", - сказаў Марыярці. "Вы носіце з сабой таблічкі, каб іх мог прачытаць дасведчаны вачэй".
  
  “ Няўжо? Лорд Тэмс цвёрда абапёрся адной рукой аб край стала, а іншы обвиняюще паказаў пальцам на Марыярці. “ Смерць майго брата? Той факт, што я не жанаты — і да таго ж журналіст? Ну ж, сэр!"
  
  Марыярці нахіліўся наперад, яго вочы заблішчэлі. "У рэшце рэшт, гэта мая прафесія, мілорд", - сказаў ён. “Мая здольнасць бачыць тое, чаго не бачаць іншыя, верагодна, і прывяла вас да мяне. Такім чынам, у чым твая праблема?"
  
  Лорд Тэмс глыбока ўздыхнуў, або, магчыма, гэта быў ўздых. "Вашы здагадкі верныя, прафесар Марыярці", - сказаў ён. “Я не жанаты. Мая прафесія, калі гэта можна так назваць, заключалася ў напісанні артыкулаў на эканамічную тэматыку для розных лонданскіх газет і часопісаў. Калі рэдактару патрэбна артыкул аб свабодным гандлі або сербскіх ваенных рэпарацый, ён звяртаецца да мяне. Я нядаўна — зусім нядаўна — атрымаў тытул, пераняўшы яго ад майго старэйшага брата Вінцэнта, які раптоўна памёр. Менавіта яго смерць прывяла мяне сюды, каб звярнуцца да вас за дапамогай.
  
  Я нахіліўся наперад у сваім крэсле. Хваляванне ад прысутнасці ў пачатку аднаго з маленькіх практыкаванняў Марыярці не слабее з часам. "Ваш брат быў забіты?" Я спытаў.
  
  "Смерць майго брата была і застаецца зусім невытлумачальнай, містэр Барнетт", - адказаў лорд Тэмс.
  
  Марыярці пляснуў у ладкі. "У самай справе?" сказаў ён. “Паслухайце, гэта даволі цікава. Раскажыце мне ўсё, што вам вядома аб гэтай справе".
  
  Абставіны простыя. Вінцэнт адправіўся ў адзін з сваіх клубаў — "Парадол" на Мантэгю—стрыт - пагасціць некалькі дзён. Раніцай трэцяга дня афіцыянт зайшоў, каб прынесці Вінцэнту сняданак, які ён замовіў напярэдадні ўвечары, і выявіў майго брата мёртвым у сваёй пасцелі. Ён ляжаў на спіне, яго твар і грудзі былі ненатуральна чырвонымі, рукі былі паднятыя, нібы для адлюстравання нейкай нябачнай пагрозы, а на твары застыў жах. Лекар клуба, доктар Паполи агледзеў яго і сказаў, што гэта быў апаплексічнай ўдар; але, паколькі лекар родам аднекуль з Балкан і не мае брытанскага медыцынскага адукацыі, ніхто, здавалася, не ўспрыняў яго занадта сур'ёзна. Паліцэйскі лекар катэгарычна не пагадзіўся з гэтым, хоць і не змог паставіць альтэрнатыўны дыягназ ".
  
  “ Вы кажаце, гэта было ў "Парадоле"? Ваш брат часта бываў у "Парадоле"?
  
  "Ён быў членам клуба на працягу многіх гадоў," сказаў яго светласць, - наведваючы яго, магчыма, шэсць ці сем разоў на год. Але на працягу апошніх трох месяцаў ён ездзіў туды двойчы ў месяц і кожны раз заставаўся на два-тры дні".
  
  "Вы таксама з'яўляецеся членам клуба?"
  
  "Я пастаянны госць майго брата", - сказаў яго светласць. "Я часам карыстаюся чытальнай залай, але што тычыцца іншых мерапрыемстваў клуба, я выявіў, што яны мне не да спадобы".
  
  "Па-мойму, я не ведаю гэты клуб", - сказаў я Марыярці.
  
  "Гэта для, э-э, асаблівых інтарэсаў", - сказаў мне Марыярці. “Гэта месца, куды багатыя мужчыны ходзяць сустракацца з рахманым жанчынамі. Гэта месца сустрэчы вышэйшага грамадства, таго, што французы называюць паўсвятло. У французаў, здаецца, для ўсяго ёсць слова, вы заўважылі?"
  
  "Гэта так," пагадзіўся лорд Тэмс. “Парадол-клуб" існуе для тых джэнтльменаў, якія атрымліваюць асалоду ад грамадствам жанчын, скажам так, з распушчанымі норавамі, але бездакорнымі манерамі. Гэта не адзіная ўстанова падобнага тыпу ў Лондане, але яно адно з самых эксклюзіўных, дарагіх і стрыманых ".
  
  "Выказваў ці ваш брат свой густ да такога роду забаваў якім-небудзь іншым спосабам?" Спытаў Марыярці.
  
  “Уся яго жыццё круцілася вакол пачуццёвых задавальненняў. Пацешна, праўда; мама заўсёды была задаволеная, што Вінцэнт не захапляўся крывавымі відамі спорту. Яна ніколі не здагадвалася, якім відзе спорту ён аддаваўся.
  
  Марыярці адкінуўся на спінку крэсла і пільна паглядзеў на лорда Тэмса. “ Калі вы ў апошні раз бачылі свайго брата? - спытаў ён.
  
  “ Увечары напярэдадні яго смерці.
  
  “ Ах! Пры якіх абставінах?
  
  “Я пайшла да яго ў клуб, каб папрасіць аб ласцы. Я — я збіралася выйсці замуж. Я хацела пазычыць трохі грошай са сваёй кішэні ".
  
  “ Дапаможнік? - Спытаў Марыярці. “ Значыць, у вас не было нічога свайго?
  
  “Пасля смерці нашага бацькі ўсё стан перайшло да Вінцэнту. Дом і зямлі былі, вядома, спадчыннымі, але Вінцэнт таксама атрымаў у спадчыну ўсё астатняе. Гэта было ненаўмысна. Вінцэнт быў на чатырнаццаць гадоў старэйшы за мяне, і завяшчанне было складзена за два гады да майго нараджэння. Мае бацькі не чакалі другога дзіцяці, і ў завяшчанні не было прадугледжана непрадбачаных абставінаў. Мой бацька раптоўна памёр незадоўга да майго другога дня нараджэння і не паспеў перагледзець завяшчанне.
  
  "Зразумела," сказаў Марыярці.
  
  "Мой брат на самай справе быў даволі шчодры", - сказаў лорд Тэмс. “Даход журналіста-фрылансера ў лепшым выпадку невялікі. Вінцэнт даваў мне кішэнныя выдаткі і дадаваў некалькі лішніх шылінгаў то тут, то там, калі гэта было неабходна.
  
  “ А як ты паставіўся да яго — поблажкам?
  
  “Не мая справа ўхваляць або не ўхваляць. Схільнасці Вінцэнта былі яго асабістым справай. Яго звычкі, як ён пастаянна нагадваў мне, нікому не прычыняюць шкоды. На яго думку, усе яго таварышы былі гатовыя да гэтага і здабывалі выгаду з гэтых адносін. Я запярэчыў яму, паказаўшы на тое, што шлях заганы ўвесь час закручваецца спіраллю ўніз, і што чым далей па ім продвигаешься, тым цяжэй сысці з яго ".
  
  "Ён не паслухаўся?"
  
  "Ён быў здзіўлены".
  
  “ Так. І ты паехала да яго, таму што выходзіш замуж?
  
  “ Апошнія два гады я быў заручаны з міс Марго Уитсом, паэткай. Мы павінны былі ажаніцца на наступным тыдні.
  
  “Павінны былі быць? Значыць, цырымонія адмяняецца?"
  
  “ Хутчэй, з затрымкай.
  
  "Ад паэткі?"
  
  “ Мной. Як я магу дазволіць якой-то выхаванай лэдзі выйсці за мяне замуж, калі гэта вісіць у мяне над галавой?
  
  "А!" сказаў Марыярці. “ Вас падазраюць у забойстве вашага брата?
  
  Наш новаспечаны госць устаў і падышоў да акна, глядзеў на цёмную вячэрнюю імжа. "Ніхто нічога не сказаў прама", - сказаў ён. “Але Скотленд-Ярд двойчы дапытваў мяне, кожны раз крыху больш рэзка. Мае калегі-журналісты пачынаюць разглядаць мяне хутчэй як патэнцыйную артыкул, чым як калегу. Інспектар па прозвішчы Лестрейд заходзіў да майго рэдактара ў Evening Standard, каб спытаць, ці пісаў я калі-небудзь што-небудзь пра трапічных атруты.
  
  "Як вынаходліва з яго боку", - пракаментаваў Марыярці.
  
  Наш наведвальнік рэзка павярнуўся. “Прафесар Марыярці, мне сказалі, што вы можаце вырашыць невырашальнае; што вы можаце ясна бачыць там, дзе іншыя знаходзяць толькі цемру. Я спадзяюся, што гэта праўда, таму што ў адваротным выпадку я не бачу наперадзе нічога, акрамя цемры", - сказаў ён. “Я хачу, каб вы высветлілі, што здарылася з маім братам. Калі ён быў забіты, я хачу, каб вы высветлілі, хто гэта зрабіў. Калі ён памёр натуральнай смерцю, я хачу, каб вы выявілі арганізацыю, якая гэта зрабіла. Маё душэўны спакой і маё будучыню шчасце залежаць ад вашага поспеху! Вы можаце назваць свой ганарар!"
  
  Марыярці ўстаў і ўзяў лорда Тэмса за руку. “ Спачатку дазвольце мне вырашыць вашу маленькую праблему, - сказаў ён, - а потым мы абмяркуем цану.
  
  Пасля яшчэ некалькіх запэўненняў Марыярці адправіў лорда Тэмса назад на Расэл-сквер, запэўніўшы яго, што хутка паведаміць яму пару слоў.
  
  "Добра, "Марыярці", - сказаў я, калі мы зноў засталіся адны. “З дапамогай якога подзвігу ты ўсё гэта вывеў? Вы залазілі ў кішэню гэтага чалавека, калі ён уваходзіў у пакой?
  
  "Вывесці што?" Спытаў Марыярці, адкідваючыся на спінку крэсла. "О, ты маеш на ўвазе—"
  
  "Так, я маю на ўвазе", - пагадзіўся я.
  
  "Нічога экстраардынарнага", - сказаў Марыярці. “Тое, што ён не быў жанаты, я сказаў на заканчэнне, па стане яго адзення. Ні адна прыстойная жанчына не адпусціла б свайго мужа на вуліцу ў неглаженном касцюме і з прорехой ў кішэні пінжака. Гэта таксама падказала мне, што ён пакуль не карыстаецца паслугамі камердынера. Тое, што яго старэйшы брат памёр зусім нядаўна, я зразумеў з яго візітнай карткі. Ніжняя радок шрыфта была крыху іншага шрыфта, чым верхняя, таксама інтэрвал паміж двума радкамі быў крыху не такім. Другая радок была дададзеная, верагодна, адным з тых маленькіх ручных прэсаў, якія можна знайсці ў друкарнях. Зніклы камердынер і візітная картка, несумненна, паказваюць на тое, што ён стаў графам Уиттоном зусім нядаўна. І ён яшчэ не зусім заехаў у маёнтак, інакш, напэўна, надрукаваў б новыя карткі і, верагодна, купіў новы касцюм. Ручной прэс таксама паказаў мне на яго прафесію. Доказ у выглядзе калонкі, якое было засунуць ў правы кішэню яго пінжака, завяршыла гэты выснову ".
  
  "Па-мойму, яго касцюм выглядаў выдатна", - пракаментавала я.
  
  "Так, было б", - сказаў Марыярці. "Што-небудзь яшчэ?"
  
  “Як ты даведаўся, што памёр старэйшы брат? Чаму не яго бацька?"
  
  “Калі б гэта быў яго бацька, то ён чакаў бы атрымаць спадчыну ў якой-то момант, і канфлікт паміж кар'ерай і становішчам у грамадстве быў бы даўно дазволены. Няма, відавочна, што нечаканая смерць старэйшага брата паставіла яго перад такой дылемай ".
  
  “ А антыпатыя паміж ім і яго братам?
  
  “Зірнуўшы на яго правы рукаў, я ўбачыў малюсенькія адтуліны там, дзе раней была чорная павязка. Павязка не была прымацаваная, і малюсенькія адтуліны не павялічыліся ад зносу. Перыяд яго жалобы па брату быў кароткім. Гэта, вядома, прадугледжвае пэўную прахалоду паміж імі?"
  
  “ Але не непрымірымы?
  
  “ Вядома, няма. У рэшце рэшт, ён сапраўды насіў павязку.
  
  "А!" - Сказаў я.
  
  На наступную раніцу Марыярці знік перад сняданкам і вярнуўся, калі я допивал кавы. "Я быў у Скотленд-Ярдзе", - сказаў ён, здымаючы паліто і вешаў яго на кручок каля дзвярэй. “Гэта практыкаванне сапраўды шматабяцальны. Я паслаў "Маммера" здабыць асобнікі "Лондан Дэйлі Газетт" за апошнія два месяцы. Крымінальныя навіны больш поўныя, хоць і трохі больш злавесныя, у Газетт. Ёсць яшчэ кавы?"
  
  “ Чаму вы навучыліся ў Скотленд-Ярдзе? - Спытаў я, наліваючы яму кубак.
  
  “Расследаванне было адкладзена па просьбе медыцынскага кіравання, якое ўсё яшчэ спрабуе ўсталяваць прычыну смерці. Нябожчык граф, магчыма, пакутаваў ад апаплексічнай ўдару, як доктар дыягнаставаў Паполи, верагодна, з-за чырвонага асобы, але гэта не стала прычынай яго смерці. Ёсць прыкметы задушвання, але нічога такога, што магло б яго выклікаць, і два глыбокіх следу ад уколу на яго шыі. Два патолагаанатама, з якімі мы кансультаваліся, не могуць прыйсці да згоды ні ў чым, акрамя свайго нязгоды з высновамі доктара Паполи ".
  
  Я паставіў кубак з кавы. “ Сляды ўколаў, мой дарагі Марыярці!
  
  Марыярці сербануў кавы. "Не, Барнетт," сказаў ён. “ Гэта не меткі вампіра і не праколы гадзюкі. Яны занадта шырока расстаўленыя, спускаюцца нізка на шыю і амаль пад вушы з кожнага боку галавы. Таксама ёсць некалькі старых слядоў ад уколаў у дзіўных месцах; на ўнутраным боку сцёгнаў і пад пахамі. Падобна на тое, яны не маюць дачынення да яго смерці, але якой мэты яны служылі, невядома".
  
  Марыярці выпіў другую кубак кавы, утаропіўшыся ў камін і, па-відаць, глыбока задумаўшыся. Затым увайшла мама Толливер, карлица ва ўсёй працы Марыярці, са звязкамі газет, і Марыярці пачаў павольна іх праглядаць. "Усё так, як я памятаў", - сказаў ён нарэшце. "Паслухайце, Барнетт: на мінулым тыдні ў Тэмзе было знойдзена аголенае цела маладога чалавека з двума невытлумачальнымі слядамі ад уколаў".
  
  “ У шыю? - Спытаў я.
  
  “ У перадплеччах. І вось— трыма тыднямі раней у поле ў Лоўэры Норвуде было знойдзена цела дзяўчыны, апранутае толькі ў кашулю. У яе было тое, што "Газетт" апісвае як "дзіўныя сінякі" на нагах".
  
  "Гэта важна?" - Спытаў я.
  
  "Скотленд-Ярд так не лічыць", - сказаў Марыярці. Пасля хвіліннага роздуму ён адклаў газету і ўскочыў на ногі. "Пойдзем, Барнетт!" - крыкнуў ён.
  
  “ Дзе? - Спытала я, нацягваючы куртку.
  
  “Паколькі мы не можам атрымаць здавальняючых адказаў адносна абставінаў смерці лорда Вінцэнта Тэмса, мы павінны расследаваць абставіны яго жыцця. Мы накіроўваемся ў Абелард-корт".
  
  “ Я думаў, клуб "Парадол" знаходзіцца на Мантэгю-стрыт.
  
  "Так і ёсць", - сказаў Марыярці, нахлобучивая капялюш на галаву і беручыся за кій. “Але мы ідзем у Абелард-корт. Пойдзем!"
  
  Мы памахалі проезжавшему міма рамізнік, Марыярці пракрычаў кіроўцу адрас, і мы рушылі ў шлях. "Я павінен сказаць табе, Барнетт", - сказаў Марыярці, паварочваючыся да мяне ў таксі. “Мы едзем наведаць лэдзі, якая з'яўляецца маім добрым сябрам і вельмі важная для мяне. Грамадства забараніла б нам называць яе 'лэдзі', але грамадства - дурань ".
  
  “ Наколькі гэта важна для цябе? - Спытаў я.
  
  Марыярці на імгненне ўтаропіўся на мяне. "У нашай жыцця былі агульныя падзеі, якія вельмі зблізілі нас", - сказаў ён. "Я давяраю ёй гэтак жа цалкам, як самому сабе".
  
  Адрас, перад якім нас высадзіў кеб, быў узорам дабрачыннасці сярэдняга класа, як і пакаёўка, якая адкрыла дзверы, хоць яе касцюм быў занадта французскім для больш кансерватыўнага дома.
  
  "Місіс Аттерли дома?" Спытаў Марыярці. "Не маглі б вы сказаць ёй, што тэлефануюць прафесар Марыярці і яго сябар?"
  
  Пакаёўка зрабіла рэверанс і праводзіла нас у гасціную, аформленую ў ружовых і светла-блакітных танах і абстаўлены вытанчанай мэбляй з дробнай дэталізацыяй, якая падкрэслівае жаноцкасць. Любы мужчына адчуў бы сябе грубым, нязграбным і недарэчным у гэтым пакоі.
  
  Пасля нядоўгага чакання ў гасціную ўвайшла місіс Аттерли. Адна з тых ліверпульскай смяротных, якія формай і жэстамі заключаюць у сабе таямніцу жанчыны, ёй магло быць дзевятнаццаць ці сорак, я не магу сказаць. І ні аднаму мужчыну было б усё роўна. Яе доўгія каштанавыя валасы абрамлялі ідэальны авал асобы і разумныя карыя вочы. На ёй было чырвонае шаўковую хатняе сукенка, якое я не магу апісаць, не будучы спецыялістам у такіх рэчах, але я не мог не адзначыць, што яно раскрывало яе больш, чым я калі-небудзь бачыў у жанчыны, на якой не быў жанаты. Я не палічыў гэта абразлівым.
  
  "Прафесар!" усклікнула яна, працягваючы рукі.
  
  Марыярці ступіў наперад. “ Беатрыс!
  
  Яна моцна пацалавала яго ў шчаку і адпусціла. "Прайшло занадта шмат часу", - сказала яна.
  
  "Я хачу папрасіць цябе аб ласцы", - сказаў Марыярці.
  
  "Я, абавязаная цябе ўсім, ні ў чым не магу табе адмовіць", - адказала яна.
  
  Марыярці павярнуўся. "Гэта мой сябар і калега, містэр Барнетт", - сказаў ён.
  
  Беатрыс ўзяла мяне за руку і моцна паціснула яе. "Любы адзін прафесара Марыярці можа разлічваць на маю прыхільнасць", - сказала яна. "І чалавек, якога прафесар Марыярці называе 'калегам', павінен быць сапраўды годным.
  
  "Гм", - сказаў я.
  
  Яна адпусціла маю руку і павярнулася, каб зноў сціснуць абедзве рукі Марыярці ў сваіх. “ Прафесар Марыярці выратаваў мяне ад чалавека, які пад маскай добразычлівасці быў увасабленнем зла.
  
  Я падавіла жаданне тут жа выцягнуць нататнік. “ Хто? - Спытала я.
  
  "Пачвара, якое было маім мужам, містэрам Джэральд Аттерли," адказала яна.
  
  "Марыярці, ты ніколі—" пачаў я.
  
  "Гэта было да таго, як ты далучыўся да маёй арганізацыі", - сказаў Марыярці. "І я не абмяркоўваў гэта пазней, таму што былі аспекты тых падзей, аб якіх лепш забыцца".
  
  "Дзякуючы прафесара Марыярці, Джэральд Аттерли больш нікому не будзе пагражаць на гэтай зямлі", - сказала місіс Аттерли. “ І мне шкада насельнікаў Пекла, якім прыходзіцца мець з ім справу.
  
  Марыярці адпусціў місіс Рукі Аттерли, упершыню за ўвесь час, што я яго ведаў, ён выглядаў збянтэжаным. "Гэта была цікавая праблема", - сказаў ён.
  
  Місіс Аттерли падышла да буфета і ўзяла графін з "тантал". "Думаю, не занадта рана для куфля портвейна," сказала яна, запытальна гледзячы на нас.
  
  "Дзякуй, але мы не можам застацца", - сказаў Марыярці.
  
  "Маленькі куфель," сказала яна, наліваючы цёмна-карычневую вадкасць у тры маленькіх куфля на ножках і уручаючы нам кожнаму па адным.
  
  Марыярці зрабіў глыток, потым яшчэ адзін, а затым ўтаропіўся на свой келіх. "Божа мой!" - сказаў ён. "Гэта Лангер д'ор '09! Я і не ведаў, што ў свеце яшчэ засталося што-то падобнае ".
  
  "У мяне з'явіўся новы сябар-джэнтльмен", - сказала яна. “Яго склепа, я мяркую, не маюць сабе роўных. Такім чынам, што я магу для вас зрабіць, мой дарагі прафесар?"
  
  "Вінцэнт Тэмс, нядаўна які памёр граф Уиттон," прадставіўся Марыярці. “ Вы ведаеце пра яго?
  
  "Ён памёр у клубе "Парадол" на мінулым тыдні", - сказала місіс Аттерли. "Я мяркую, што ў той час ён быў адзін у ложку, што было на яго не падобна".
  
  - Ён быў пастаянным наведвальнікам паўсвятла?
  
  "Скажам лепш, што ён жыў у яго ваколіцах", - сказала місіс Аттерли.
  
  Марыярці павярнуўся да мяне. "Місіс Аттерли — гэта мой веснік для fils du joi - блудніц, распутниц і куртызанак Лондана ", - сказаў ён. “Яны ўсё давяраюць ёй і дзеляцца з ёй сваімі праблемамі. І часам, калі гэта не парушае канфідэнцыяльнасць, яна перадае інфармацыю мне ".
  
  Я прамаўчаў і піў партвейн.
  
  “ У яго светласці была палюбоўніца? - Спытаў Марыярці.
  
  "Заўсёды", - адказала місіс Аттерли. Ён мяняў іх кожныя тры ці чатыры месяцы, але рэдка абыходзіўся без іх".
  
  "Вы ведаеце, хто быў цяперашнім умілаваным на момант яго смерці?"
  
  "Ленор", - сказала яна. "Чарнявая, стройная, экзатычна выглядае, артыстычная; яна, я мяркую, з Бата".
  
  "Яна пагаворыць са мной?" Спытаў Марыярці.
  
  "Я пакіну вам запіску", - сказала місіс Аттерли. "Я б пайшла з вамі, але я чакаю гасцей з хвіліны на хвіліну".
  
  Марыярці падняўся на ногі. “ Тады мы вас не затрымліваем. Калі вы будзеце так ласкавы...
  
  Місіс Аттерли падышла да свайго пісьмовага стала і склаў кароткую запіску, якую працягнула Марыярці. "Я напісала адрас на вонкавым боку", - сказала яна. "Калі ласка, прыходзь да мяне як мага хутчэй, калі табе не трэба будзе ўцякаць".
  
  "Я так і зраблю", - сказаў Марыярці.
  
  Яна павярнулася да мяне і працягнула руку. "Містэр Барнетт", - сказала яна. “Вам тут таксама рады. Ў любы час. Калі ласка, заходзьце".
  
  "Для мяне было б гонарам", - сказаў я.
  
  Мы выйшлі з дому і пайшлі ўніз па вуліцы, каб злавіць таксі. Калі аўтамабіль павёз нас назад па вуліцы, я ўбачыў, што перад домам, з якога мы толькі што выйшлі, спыніўся чорны крыты экіпаж. Мужчына ў афіцыйнай вопратцы выйшаў і падняўся па прыступках. Як раз калі мы праязджалі міма, ён павярнуўся, каб што-небудзь сказаць свайму кіроўцу, і я добра разгледзеў яго твар. "Марыярці!" Я сказаў. "Гэта быў прэм'ер-міністр!"
  
  "Ну што ж", - сказаў Марыярці. "Кажуць, у яго выдатны вінны склеп".
  
  Адрас, па якім мы прыйшлі, знаходзіўся ў стайні недалёка ад плошчы Сьвятога Гумберта. Невысокая жанчына з блакітна-чорнымі валасамі, яркімі цёмнымі вачыма і жыццярадасным выразам твару расчыніла дзверы на наш званок. На ёй быў працоўны халат маляра, і па каляровым плямам на ім я заключыў, што прадмета адзення знайшлі прымяненне па прызначэнні. "Ну?" патрабавальна спытала яна.
  
  “ Міс Ленор Лестрелль? - Спытаў Марыярці.
  
  Яна агледзела нас з ног да галавы, і, здавалася, убачанае яе не ўразіла. “У мяне дастатковая страхоўка, - сказала яна, “ я не чытаю кніг, і калі далёкі сваяк памёр і пакінуў мне велізарны стан, якое вы перададзіце мне ўсяго за некалькі фунтаў на свае асабістыя выдаткі, мяне гэта не цікавіць, вялікае вам дзякуй. Гэта ўсё пакрывае?"
  
  Марыярці працягнуў ёй запіску, і яна ўдумліва прачытала яе, а затым адступіла ў бок. "Тады заходзьце".
  
  Яна правяла нас па калідоры ў доўгую пакой у задняй частцы дома, якая была прыстасаваная пад майстэрню мастака. Калі мы ўвайшлі ў пакой, перад намі стаяў мальберт з вялікім палатном, на якім пачала асядаць фарба. На платформе пад потолочным люкам стаяла хударлявая рудавалосая жанчына, захутаная ў па-майстэрску выкладзеныя кавалачкі марлі, з грэцкай вазай на плячы.
  
  "Зрабі перапынак, Молі," сказала міс Лестрелл. “ Гэтыя джэнтльмены хочуць пагаварыць са мной.
  
  Молі саскочыла з платформы і накінула на плечы хатні халат. “ Тады я буду на кухні, падрыхтую соммату паесці, - сказала яна. “ Патэлефануй мне, калі я табе спатрэблюся.
  
  Ля адной сцяны стаяў вялікі драўляны стол, завалены стосамі кніг, адзення і разнастайных прадметаў хатняга ўжытку, акружаны такімі ж цяжкімі крэсламі з прамымі спінкамі. Міс Лестрелль махнула ў іх бок. “ Здымайце паліто. Сядайце, калі хочаце, " сказала яна. “ Проста пакладзеце рэчы на падлогу.
  
  "Усё ў парадку, міс Лестрелл", - сказаў Марыярці.
  
  "Рабі як ведаеш," сказала яна. "Не звяртай увагі на 'міс Лестрель'. Ленор дастаткова добрая.
  
  "Мяне завуць прафесар Марыярці, а гэта містэр Барнетт", - прадставіўся ёй Марыярці.
  
  “Так гаварылася ў лісце. І ты хочаш ведаць пра Вінцэнце. Чаму?"
  
  "Мы расследуем абставіны яго смерці".
  
  “Я не магу вам моцна дапамагчы. Я не бачыў яго некалькі дзён, перш чым ён памёр".
  
  “ Я думаў, ён быў— э—э...
  
  "Трымаеш мяне? Такім ён і быў. У добрай кватэры ў самым фешэнэбельным раёне горада, наколькі гэта магчыма ў дадзеных абставінах. Яна махнула рукой на тавары, складзеныя на стале. “Гэта мае рэчы адтуль. Я толькі што скончыла з'язджаць".
  
  "А!" - сказаў Марыярці. "Брат выселіў вас?"
  
  “Я не бачыла брата. Гэта месца, дзе я раблю сваю працу, і гэта тое, дзе я выбіраю быць. Я мастачка па ўласным выбары і прастытутка толькі па неабходнасці. Паколькі больш не было ніякіх прычын заставацца ў гэтай кватэры, я сышоў".
  
  Ладная колькасць палотнаў было прыхілена чаркай да бліжэйшай сцяны, і Марыярці пачаў пераварочваць іх наперад і разглядаць адно за іншым. "Вы, здаецца, не занадта засмучаныя смерцю яго светласці", - пракаментаваў ён.
  
  Ленор павярнулася, упёршы рукі ў бакі, і ўтаропілася на Марыярці. Праз імгненне яна паціснула плячыма і села на высокі драўляны зэдлік ля свайго мальберта. "Гэта быў шлюб не па любові", - сказала яна. “Большасць мужчын хочуць, каб іх палюбоўніцы дарылі ім любоў, але Вінцэнт хацеў ад сваіх жанчын толькі аднаго: быць побач, калі ён патэлефануе. Ён не быў асабліва верны дзяўчыне, якую змяшчаў у дадзены момант, і стаміўся ад яе праз некалькі месяцаў. Паколькі я была з Вінцэнтам больш трох месяцаў, я чакала, што мяне заменяць на працягу двух тыдняў. У кватэры, якую ён здымаў, дзяўчыны былі часовымі.
  
  “ Табе давялося ўвесь дзень тырчаць у кватэры, чакаючы яго?
  
  "Пасля дзесяці вечара", - адказала яна. "Калі ён не знайшоў іншага цікавасці да дзесяці або адзінаццаці, ён хацеў, каб яму было да каго прыйсці дадому".
  
  “ Ён калі-небудзь абмяркоўваў з вамі свае дзелавыя пытанні?
  
  "Ніколі".
  
  “ У вас калі-небудзь былі наведвальнікі?
  
  "Аднойчы да нас на вечар прыходзіла яшчэ адна дзяўчына, але акрамя яе, нікога не было".
  
  "Што ты адчуваў па гэтай нагоды?"
  
  Ленор паціснула плячыма. "Ён аплачваў рахункі", - сказала яна.
  
  Марыярці адарваўся ад вывучэння карцін. “Як бы вы апісалі яго сэксуальныя прыхільнасці? Вы можаце гаварыць свабодна. Містэр Барнетт - журналіст, і таму яго немагчыма шакаваць".
  
  “Я не пярэчу пагаварыць пра гэта, калі вы не пярэчыце паслухаць. Лорд Тэмс у гэтым сэнсе быў нармальным. Ніякіх дзіўных жаданняў, пазіцый або партнёраў. Ён проста быў даволі настойлівы. Ён адчуваў, што калі не будзе кожную ноч спаць з жанчынай, то памрэ ".
  
  Я не мог утрымацца ад воклічы: "Кожную ноч?"
  
  "Так ён мне сказаў". Яна паглядзела на мяне. "ты спрабуеш раскрыць яго забойства?"
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў я.
  
  Яна павярнулася да Марыярці. “ А вы прафесар Марыярці. Я чула пра вас. Тады, я думаю, усё ў парадку.
  
  Марыярці нахіліўся наперад, як ганчак сабака, почуявшая пах. "Што ў парадку?" ён спытаў яе.
  
  “ Дарэчы, аб Вінцэнце. Чалавек маёй прафесіі не павінен гаварыць пра сваіх кліентах, гэта непрафесійна. І паколькі я яшчэ не знайшоў апекуна для свайго мастацтва, я не магу дазволіць сабе сысці з спартыўнай жыцця ".
  
  "Хто-небудзь яшчэ прасіў цябе пагаварыць аб Вінцэнце?" Спытаў Марыярці.
  
  "О, няма", - сказала яна. “Не зусім. Але заўсёды ёсць мужчыны, якія хочуць пачуць аб іншых мужчын. Я мяркую, што ёсць мужчыны, якім падабаецца гэта рабіць, мужчыны, якім падабаецца казаць пра гэта, і мужчыны, якім падабаецца чуць пра гэта. Яны прыходзяць, частуюць дзяўчыну вячэрай і задаюць разнастайныя пытанні аб тым, хто чым займаецца, і што падабаецца рабіць іншым мужчынам, і што на самой справе падабаецца дзяўчатам, і да таго падобнае. Большасць з іх называюць сябе пісьменнікамі, але я ніколі пра іх не чуў. І дзе яны маглі апублікаваць гісторыі, якія я ім распавядаю?"
  
  "Інтымныя густы мужчын разнастайныя і распасціраюцца ад звычайнага да абсурднага", - пракаментаваў Марыярці.
  
  "Я скажу", - пагадзілася Ленора. "Чаму я магла б расказаць табе—" Яна ўсміхнулася. “Але я не скажу. Акрамя таго, што тычыцца беднага Вінцэнта, менавіта таму ты тут".
  
  "Сапраўды", - пагадзіўся Марыярці. "Значыць, Вінцэнт лічыў, што яго майстэрства неабходна для яго здароўя?"
  
  “ Што ён і зрабіў. Каля трох тыдняў таму, калі ў працягу пары вечароў ён не мог выступаць, ён запаў у такое засмучэнне, якога вы ніколі не бачылі. Я паспрабаваў падбадзёрыць яго, сказаў, што ён проста ператаміўся або захварэў і будзе гатовы ў самыя кароткія тэрміны ".
  
  "Як ён успрыняў вашыя бадзёрыя словы?" Спытаў Марыярці.
  
  “Ён закаціў істэрыку. Я падумала, што ён сышоў з розуму. Ён зламаў ў доме ўсё, што можна было падняць, і тое, што нельга. Ён збіў мяне з ног, але гэта быў няшчасны выпадак. Я ўстаў паміж ім і чым-тое, што ён спрабаваў зламаць. Калі ўсё было зламана, ён паваліўся на падлогу. На наступную раніцу, калі ён сыходзіў, ён здаваўся цалкам нармальным, як быццам нічога не здарылася. У той жа дзень прыехала брыгадзір з Брыгса і Мендэля, каб ліквідаваць пашкоджанні і замяніць мэбля і посуд ".
  
  "І якім ён быў пасля гэтага?"
  
  “ Пасля гэтага я бачыла яго ўсяго пару разоў. Адзін раз ён прыйшоў да мяне дадому, а іншы раз даслаў за мной экіпаж, каб я далучылася да яго ў клубе "Парадол". Збоку ёсць непрыкметная дзверы для асаблівых сяброў удзельнікаў. Ён быў незвычайна маўклівы, але ён адышоў ад сваёй праблемы, якой бы яна ні была. Ён даказаў гэта ".
  
  “ Вы заўважылі якія-небудзь дзіўныя сінякі на яго целе, калі бачылі яго?
  
  “ Сінякі? Чаму, ды. На шыі. Два ярка-чырвоных плямы, амаль насупраць адзін аднаго. Я спытала яго пра іх, і ён засмяяўся і сказаў што-то пра Шэлі.
  
  "Шэлі?" Спытаў я. "Паэт?"
  
  “Я мяркую. Ён сказаў што-то аб павазе да Шэлі, а потым мы доўга не размаўлялі. А потым я сышла, і гэта быў апошні раз, калі я яго бачыла ".
  
  "Я бачу, вы знаходзіцеся пад моцным уплывам французскай школы", - сказаў Марыярці.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  “ Ваша мастацтва. "Марыярці паказаў на карціны. “ Вы даволі добрыя.
  
  "А. Дзякуй табе".
  
  "Ты не прадасі мне адну?"
  
  “ Няўжо я— Табе не абавязкова...
  
  "Я хачу. Вось што я табе скажу: адзін джэнтльмен, ўладальнік мастацкай галерэі на Стрэндзе, у яго перада мной даўжок. Я прышлю яго пабачыцца з табой, паглядзець на твае працы.
  
  "Гэта было б вельмі ласкава".
  
  “ Глупства. Пасля таго, як ён убачыць твае працы, ён будзе ў мяне ў абавязку. Нам прыйдзецца прыдумаць якую-небудзь гісторыю аб тваім мінулым, лонданскае грамадства не гатова да прастытутцы-мастачцы. Яна ледзь гатовая для жанчыны-мастака. Вы не будзеце зарабляць столькі грошай, колькі мужчыны, якія малююць толькі напалову так жа добра, але гэта будзе лепш, чым у вас атрымліваецца цяпер ".
  
  У Ленор былі шырока расчыненыя вочы беднай маленькай дзяўчынкі за кандытарскім прылаўкам. "Я не ведаю, што сказаць", - сказала яна.
  
  "Нічога не кажы, пакуль гэта не адбудзецца", - сказаў Марыярці. "І я вярнуся на наступным тыдні, каб выбраць карціну для сябе".
  
  "Што б ты ні захацеў, гэта тваё", - сказала Ленор.
  
  "Мы дазволім брата Вінцэнта заплаціць за гэта", - сказаў Марыярці. Гэта цалкам дарэчы". Ён узяў яе за руку. "Было прыемна пазнаёміцца з вамі", - сказаў ён. "Вы мне вельмі дапамаглі".
  
  Мы выйшлі на вуліцу, пакінуўшы ззаду дастатковую міс Лестрелль. "Марыярці," сказаў я, падымаючы каўнер ад лёгкай морас, распачатай, пакуль мы былі ўнутры, "ты не павінен гэтага рабіць".
  
  "Што?"
  
  “Ты выдатна ведаеш, што менавіта. Такім чынам усяляючы надзеі ў гэтую дзяўчыну. Я добра разгледзеў яе карціны, і яны былі нічым іншым, як каляровымі плямамі, разбрызганными па палатне. Бо з блізкай адлегласці амаль немагчыма было разабраць, што намалявана на фотаздымках.
  
  Марыярці засмяяўся. "Барнетт," сказаў ён, " ты - нерухомая кропка святла ў туманным свеце. Проста паверце мне, што Ван Делдинг не палічыць сябе нязвыклым глядзець на гэтыя палотны. Свет мастацтва прагрэсаваў за апошнія некалькі дзесяцігоддзяў, як і практычна ўсё астатняе. І нам прыйдзецца прывыкаць да яшчэ больш хуткім зменам у будучыні ".
  
  "Спадзяюся, ты памыляешся", - сказаў я яму. "Нешматлікія з змяненняў, якія я назіраў за апошнюю чвэрць стагоддзя, былі да лепшага".
  
  "Перамены - натуральнае ўмова жыцця", - сказаў Марыярці. "Камяні не змяняюцца самі па сабе". Ён спыніў падарожны кеб і назваў наш адрас кіроўцу. "Ну, Барнетт, - сказаў ён, калі мы рушылі ў шлях," што ты думаеш?"
  
  "Здаецца, я прапусціў свой абед", - сказаў я.
  
  "Дакладна", - прызнаў ён. "Я станаўлюся даволі мэтанакіраваным, калі канцэнтруюся на праблеме". Ён пастукаў па даху і крыкнуў кіроўцу, каб ён змяніў пункт прызначэння на "Савой".
  
  "Я не бачу, наколькі мы прасунуліся ў высвятленні таго, як лорд тэмс сустрэў сваю смерць", - сказаў я яму. "Мы многае даведаліся аб характары і звычках нябожчыка графа, але, падобна, гэта ніколькі не наблізіла нас да таго, як ён памёр".
  
  Марыярці зірнуў на мяне. "Навукоўцы павінны навучыцца выкарыстоўваць рацыянальныя дэдуктыўны працэсы пры вырашэнні любых праблем, якія ўзнікаюць на іх шляху, будзь то далёкія галактыкі або брудныя злачынствы ў Белгравии", - сказаў ён. “І дэдуктыўны працэс пачынаецца са збору дадзеных. Толькі пасля таго, як у нас будуць усе факты, мы зможам аддзяліць дзындра ад золата ".
  
  "Вядома, Марыярці", - сказаў я. “А што з гэтай справай? У вас павінны быць нейкія факты, якія маюць дачыненне да разгляданай праблеме, на аснове якіх можна запусціць гэтыя рацыянальныя працэсы ў працу. Лорд Вінцэнт Тэмс, магчыма, і быў сэксуальным абжору, але я не разумею, як веданне пра яго больш грубых цялесных прыхільнасцях пашырыць нашы веды аб тым, як ён памёр.
  
  "Больш грубыя плоцкія апетыты?" Сказаў Марыярці. “Вельмі добра, Барнетт; ты перасягнуў самога сябе. Калі вы паразважаць над тым, што мы даведаліся за апошнія некалькі гадзін, вы зразумееце, што наш час было выдаткавана не зусім марна ".
  
  "Я не ўпэўнены, што мы даведаліся што-то каштоўнае", - сказаў я.
  
  Марыярці на імгненне задумаўся. “Мы даведаліся, што нябожчык граф казаў пра Шэлі, “ сказаў ён, - і гэта само па сабе павінна сказаць нам усё. Але мы даведаліся больш: мы даведаліся, што мастацкі талент можа заквітнець ў самых нечаканых месцах ".
  
  "Кветка!" Сказаў я. "Цьфу!"
  
  Марыярці паглядзеў на мяне. "Хто, напрыклад, мог западозрыць, што такі выдатны пісьменніцкі талент можа праявіцца ў былога рэпарцёра "Нью-Ёрк Уорлд"?"
  
  "Цьфу!" Я паўтарыў.
  
  Пасля ленч ў мяне былі сякія-такія справы, і, калі я вярнуўся на Расэл-сквер, Марыярці не было дома. Я павячэраў у адзіноце і сканчаў разбіраць назапашаныя газетныя выразкі, калі дзверы ў кабінет адчыніліся і ўвайшоў высокі мужчына з вадкай бародкай, у цёмным, добра латаным паліто і сіняй кепцы. Перакананы, што да мяне прыстаў небяспечны анархіст, я ўстаў, спрабуючы ўспомніць, куды паклаў свой рэвальвер.
  
  “А, Барнетт, - сказаў анархіст самым знаёмым голасам, які я ведаю, - спадзяюся, у нас засталося што-небудзь на вячэру. Мяне прымушалі піць больш, чым трэба было, розных брыдкіх напояў, і я не давяраў ежы.
  
  "Марыярці!" Усклікнула я. “Я пазваню кухарцы, каб яна неадкладна што-небудзь прыгатавала. Дзе ты быў?"
  
  "Цярпенне," сказаў Марыярці, здымаючы сваё доўгае габардиновое паліто. Ён адарваў бараду і сунуў руку ў рот, каб зняць са шчок дзве гумавыя падушачкі. Затым некалькі хуткіх рухаў вільготнай губкай па твары, і ён зноў стаў вядомым. “ Спачатку паесці і, магчыма, выпіць кубачак кавы. Потым я раскажу табе пра свае прыгоды.
  
  Я патэлефанаваў і сказаў дзяўчыне, каб кухарка прыгатавала паднос для прафесара, і яна вярнулася з ім праз пяць хвілін. Марыярці еў хутка, здавалася, не ўсведамляючы, што ён есць, яго погляд быў прыкаваны да далёкай сцяне. Я ўжо бачыў гэтыя сімптомы раней. Ён вырашаў нейкую праблему, і я ведаў, што лепш не ўмешвацца. Калі задача была цяжкай, ён мог гадзінамі ці нават днямі сядзець з алоўкам і блакнотам перад сабой, выпіваючы незлічоная колькасць кубкаў кавы і спажываючы вялікая колькасць груба нарэзанага вирджинского тытуню, які ён любіў у адной з сваіх верасовых трубак, і, утаропіўшыся ў прастору, перш чым зноў пачынаў усведамляць, што яго акружае.
  
  Але на гэты раз праблема вырашылася сама сабой да таго часу, як ён даеў апошні кавалак смажаніны, наліў сабе маленькую чарку каньяку і памахаў бутэлькай у маім кірунку. "Гэта віно было закладзена ў бочку за дваццаць гадоў да нашай сустрэчы," сказаў ён, " і добра вытрымана. Дазвольце наліць вам глыток!"
  
  "Не сёння, Марыярці", - сказаў я. "Раскажы мне, што ты знайшоў!"
  
  "Ах!" - сказаў ён. "У заяве новага графа Уиттона нас быў факт, які патрабаваў праверкі, і я выдаткаваў дзень і вечар на яго вывучэнне".
  
  “ Які факт? - Спытаў я.
  
  “ У колькіх клубах ты знаходзішся, сябар мой?
  
  Я на секунду задумаўся. "Давай паглядзім..."Сенчури", "Амерыкан Сэрвіс Клаб", "Уайтс", "Беллона" - на дадзены момант гэта ўсё".
  
  “ І вы, без сумневу, блізка знаёмыя з двума ці трыма іншымі людзьмі дзякуючы сяброўству ў якасці гасцей або наведвання сяброў і да таго падобнага?
  
  "Я мяркую, што так".
  
  “ І ў колькіх з паўтузіна гэтых клубаў, з якімі вы добра знаёмыя, ёсць клубныя лекары?
  
  "Я ўпэўнены, што ва ўсіх іх ёсць сябры-лекары", - сказаў я.
  
  "Вашы развагі бездакорныя", - сказаў Марыярці. "Але ў колькіх з іх у штаце ёсць лекары?"
  
  "Чаму, ніякіх", - сказаў я. "Навошта клубу трымаць у штаце лекара?"
  
  "Менавіта мой пытанне", - сказаў Марыярці. “Але і лорд Тэмс, і інспектар Лестрейд апісалі доктара Паполи як клубнага лекара, што мае на ўвазе прафесійныя адносіны паміж лекарам і клубам. І яшчэ адно пытанне: калі б па нейкай прычыне дырэктара клуба вырашылі наняць лекара, выбралі б яны таго, у каго, як сказаў нам лорд Тэмс, няма брытанскага медыцынскага адукацыі?"
  
  "Вядома, няма!" Сказаў я.
  
  “Цалкам дакладна. І вось я адправіўся ў той раён Іст-Энду, які населены балканскімі імігрантамі, і даў зразумець, што шукаю лекара. Я намякнуў на таямнічыя патрэбы, але выказаўся вельмі расплывіста, паколькі не ведаў, аб якіх менавіта патрэбах ідзе гаворка ".
  
  "Але, Марыярці," сказаў я, "ты не гаворыш на гэтай мове".
  
  "Існуе пяць ці шэсць магчымых моў", - сказаў Марыярці. "Кожны раз, калі хто-то загаворваў са мной не па-ангельску, я казаў яму, што я з Угарте і не разумею яго дыялекту".
  
  "Дзе Угарте?" - Спытаў я.
  
  "Паняцці не маю", - сказаў Марыярці. "Я быў бы вельмі здзіўлены, калі б такое месца наогул існавала".
  
  "Што ты высветліў?" - Спытаў я.
  
  “ Што суайчыннікі глядзяць на доктара Паполи з амаль забабонным страхам і што нядаўна ён наняў некалькіх асістэнтаў з моцнай спіной і сумніўнай рэпутацыяй.
  
  "І аб чым гэта табе кажа?"
  
  - Што на заўтра запланаваны візіт у клуб “Парадол". Але цяпер я вып'ю каньяк, а потым добранька высплюся.
  
  Хоць было ясна, што Марыярці прыйшоў да нейкай высновы, ён не падзяліўся ім са мной. У тую ноч мне прысніліся прыгожыя жанчыны ў дезабилье, маршыруюць да парламента і патрабуюць права маляваць. Прэм'ер-міністр і Беатрыс спявалі дуэтам з "Піратаў Пензанс" перад перапоўненай Палатай суполак, якія ўжо збіраліся далучыцца да прыпеваў, калі на наступную раніцу мяне разбудзіў бой будзільніка.
  
  Клуб Paradol размяшчаўся ў вялікім будынку на рагу вуліц Мантэгю і Чарльз. Латуневая таблічка на ўваходных дзвярэй была вельмі маленькай і непрыкметнай, а ўсе вокны першага паверха былі зарашочаныя. Мы з Марыярці двойчы абышлі квартал, Марыярці зазіраў у вокны і тыкаў у тратуар і будынка сваёй кіем. Аказалася, што было два дадатковых ўваходу: маленькая зарешеченная дзверы на Чарльз-стрыт і завулак, які вядзе да задняга ўваходу. Абышоўшы другі круг, мы падняліся па прыступках і ўвайшлі ў клуб.
  
  Улічваючы тое, што нам распавядалі аб клубе Paradol, ўваходная зона была гнятліва штодзённым. Справа знаходзілася гардэробная пакой і ношчыка; злева - кабінет кіраўніка з пісьмовым сталом у дзверы. За пісьмовым сталом знаходзілася дзверы ў галоўны чытальная зала, усярэдзіне якога віднелася стойка з актуальнымі газетамі і часопісамі. Маленькі, падобны на птушку чалавечак, які сядзеў за сталом, нахіліўся наперад і схіліў галаву набок, калі мы ўвайшлі. “ Джэнтльмены, - сказаў ён. “ Сардэчна запрашаем у Парадол-клуб. Гасцямі каго з нашых членаў вы з'яўляецеся?"
  
  “ Вы менеджэр клуба? - спытаў я.
  
  “ Я памочнік кіраўніка, па імя Торксон.
  
  Марыярці кіўнуў. "Я прафесар Марыярці", - прадставіўся ён. “Я тут для расследавання смерці аднаго з вашых сяброў. Гэта мой калега, містэр Барнетт".
  
  Торксон адхіснуўся, нібы яго ужалили. “ Які з іх? - спытаў ён.
  
  "Колькі іх было?" Спытаў Марыярці.
  
  "Трое за апошнія тры месяцы," сказаў Торксон. “ Стары генерал Куінсі, адвакат Хапсман і лорд Тэмс.
  
  "У дадзены момант нас займае смерць Вінцэнта Тэмса", - сказаў Марыярці. "У яго пакоі ўжо прибрались, і калі няма, ці можам мы гэта ўбачыць?"
  
  "Хто цябе паслаў?" Спытаў Торксон.
  
  "Лорд Тэмс," прадставіўся Марыярці.
  
  Торксон выглядаў здзіўленым. "Цяперашні лорд Тэмс, - патлумачыў Марыярці, - папрасіў мяне расследаваць смерць былога лорда Тэмса".
  
  "А!" - сказаў Торксон. “Гэта, павінна быць, містэр Эверетт. Ну, тады, я думаю, усё будзе ў парадку". Дастаўшы з скрыні стала вялікую звязку ключоў, ён накіраваўся наверх. “ Лорд Тэмс пастаянна трымаў тут пакой, - сказаў ён. "Нашы гаспадыні вельмі любілі яго, таму што ён заўсёды быў бездакорным джэнтльменам і вельмі шчодрым", - дадаў ён, спыніўшыся на пляцоўцы першага паверха і азірнуўшыся на нас. Мы з Марыярці проста ўтаропіліся на яго ў адказ, як быццам ідэя аб "хостессах" у джентльменском клубе была цалкам нармальнай. Супакоены, ён павёў нас на другі паверх і па калідоры ў пакой Вінцэнта Тэмса. І зноў я быў уражаны самай нормальностью майго акружэння. Можна было б чакаць, што ў клубе, які вызначаецца прыхільнасцю яго членаў да заганы, як іншыя вызначаюцца ваенным мінулым сваіх членаў або прыхільнасцю да крыкеце, на сценах будуць вісець рызыкоўныя габелены або напаўголыя дзяўчыны, мечущиеся з пакоя ў пакой. Але ад мэблі з цёмнага дрэва да карцін са сцэнамі палявання на сценах усё выглядала прыстойна, штодзённа і вельмі па-британски.
  
  Калі мы падышлі да дзвярэй у пакой Вінцэнта Тэмса, памочнік кіраўніка спыніўся і павярнуўся да нас. "Як вы думаеце, новы лорд Тэмс захоча захаваць за сабой пакой?" - спытаў ён.
  
  "Ён спадзяецца ажаніцца ў найбліжэйшай будучыні", - сказала я.
  
  "А!" - сказаў Торксон. "Тады ён амаль напэўна захоча пакінуць за сабой пакой". Ён адчыніў дзверы і павярнуўся, каб сысці.
  
  "Хвілінку," сказаў Марыярці. - Афіцыянт, які выявіў цела яго светласці, вольны?
  
  "Уільямсан", - сказаў памочнік мэнэджэра. "Я мяркую, ён сёння працуе".
  
  “ Не маглі б вы, калі ласка, даслаць яго сюды?
  
  Торксон кіўнуў і паспяшаўся назад ўніз. Нумар на самай справе быў трохпакаёвыя. Мы з Марыярці ўвайшлі ў гасціную, злева была спальня, а справа - невялікая сталовая. У гасцінай стаялі пісьмовы стол, канапа і мяккае крэсла. Вялікую сцяну займаў кніжны шафу. Марыярці дастаў павелічальнае шкло і рулетку і пачаў метадычна абследаванне сцен і падлогі.
  
  "Што я магу зрабіць, прафесар?" - Спытаў я.
  
  Ён на секунду задумаўся. "Вывучы кнігі", - сказаў ён.
  
  "За што?" Я спытаў.
  
  "Усё, што не з'яўляецца кнігай", - сказаў ён мне.
  
  Я падышоў да кніжнай шафы і ўзяў наўздагад некалькі тамоў. За выключэннем некалькіх папулярных раманаў і увайшоў у працы аб напалеонаўскіх войнах, усе яны былі кнігамі, якія нельга было паказваць у змяшанай кампаніі. Большасць з іх былі так званымі "французскімі" раманамі, а астатнія былі поўныя эратычных малюнкаў, якія паказваюць сукупленне пар, многія ў паставах, аб якіх я ніколі не марыў, а некаторыя ў позах, якія, на маю думку, недасяжныя. Я пачаў метадычна праглядаць іх справа налева, зверху ўніз, у пошуках чаго-небудзь, што магло быць ўстаўлена паміж старонкамі, але нічога не знайшоў.
  
  Пачуўся стук у дзверы, і я, павярнуўшыся, убачыў каржакаватага мужчыну ў уніформе афіцыянта, які стаяў у дзвярным праёме. "Вы хацелі бачыць мяне, сэр?" - спытаў ён, звяртаючыся да паветра дзе-то паміж мной і Марыярці.
  
  “ Уільямсан? - Спытаў Марыярці.
  
  "Цалкам дакладна, сэр".
  
  “ Вы знайшлі цела лорда Тэмса у тую раніцу, калі ён памёр?
  
  "Я так і зрабіў, сэр, і гэта таксама было сапраўдным шокам". Уільямсан увайшоў у пакой і зачыніў дзверы.
  
  "Раскажы мне," папрасіў Марыярці.
  
  “ Ну, сэр, я прынёс паднос наверх без чвэрці восем, як было загадана, і ўвайшоў у гасціную.
  
  "У цябе быў ключ?"
  
  “ Так, сэр. Па шляху наверх я ўзяў ключ у парцье. Мне было загадана падаць сняданак у сталовую, а затым роўна ў восем гадзін пастукаць у дзверы спальні. Што я і зрабіў. Толькі адказу не было."
  
  “ Адзін сняданак ці два? - Спытаў Марыярці.
  
  “ Толькі адзін.
  
  "Гэта было звычайнай справай?"
  
  “ О, так, сэр. Калі гаспадыня праводзіла ноч з яго светлостью, яна сыходзіла, калі ён сядаў сьнедаць.
  
  "Зразумела," сказаў Марыярці. “ А калі адказу не было?
  
  “Я пачакаў трохі, а затым пастукаў зноў. Не атрымаўшы адказу, я рызыкнуў адкрыць дзверы".
  
  "Ішто?"
  
  “Яго светласць ляжаў тварам уверх на ложку, утаропіўшыся ў столь. Яго рукі былі паднятыя ў паветра над галавой, як быццам ён баяўся, што хто-то збіраецца яго ўдарыць. Яго твар быў чырвоным, як бурак. Ён быў мёртвы."
  
  “ Ён быў накрыты пасцельнай бялізнай?
  
  “ Не, сэр. Ён ляжаў па-над іх.
  
  "Што ты зрабіў?"
  
  "Я кінуў".
  
  "Ты?—"
  
  “Мяне вырвала. І на мой сябра таксама".
  
  “Вельмі зразумела. А потым?"
  
  “А потым я спусціўся ўніз і сказаў містэру Калтро, мэнэджэра. І ён паклікаў доктара Паполи, а я пайшоў ў кладовую змяніць кашулю".
  
  Марыярці выцягнуў з кішэні шылінг і кінуў яго афіцыянту. “ Дзякуй, Уільямсан, - сказаў ён. “ Вы былі вельмі карысныя.
  
  "Дзякуй, сэр", - сказаў Уільямсан, кладучы манету ў кішэню і выходзячы з пакоя.
  
  Невысокі, франтаваты мужчына з барадой лапатай, якая выглядала так, нібы належала больш буйнога твару, пастукаў у адчыненыя дзверы, зрабіў два крокі ў пакой і пакланіўся. Крысы яго чорнага сюртука ўзняліся, калі ён нахіліўся, ствараючы ўражанне, што назіраеш за вялікай чорнай птушкай. "Прафесар Марыярці?" ён спытаў.
  
  Марыярці павярнуўся тварам да няпрошанаму госцю. “ Гэта я.
  
  “ А! Торксон сказаў мне, што вы тут. Я доктар Паполи. Магу я вам чым-небудзь карысны?
  
  “ Магчыма. Што вы можаце расказаць мне аб смерці лорда Тэмса?
  
  Доктар Паполи паціснуў плячыма. “Калі мяне выклікалі, ён быў мёртвы ўжо некалькі гадзін. Было канстатавана адубенне. Яго твар пачырванеў, і я выказаў здагадку, што яго хапіў апаплексічнай ўдар; але мяне спынілі цудоўныя веды вашых брытанскіх лекараў. Калі вы хочаце ведаць больш, вам лепш спытаць у іх.
  
  "Зразумела," сказаў Марыярці. “ Дзякуй, доктар.
  
  Паполи пакланіўся і пачаў адступаць, выйшаў з пакоя.
  
  Марыярці прайшоў у спальню і ўтаропіўся на смятое пасцельная бялізна. "Уяві гэта, Барнетт", - сказаў ён. “Мёртвы граф ўтаропіўся ў столь, яго твар ненатуральна пачырванеў і выказваў жах, ён падняў рукі супраць нябачнага ворага. І дзіўныя сляды ад уколаў на целе, не пакідай іх без увагі на сваёй фатаграфіі. Ён павярнуўся да мяне. "Што перадае табе гэта малюнак?"
  
  "Павінна быць, у гэтым пакоі адбылося што-то жудаснае, - сказаў я, - але якая была прырода гэтага здарэння, я паняцця не маю".
  
  Марыярці паківаў галавой. "У гэтым пакоі не адбылося нічога страшнага", - сказаў ён. "Разуменне гэтага дасць вам ключ да таямніцы". Ён у апошні раз агледзеў пакой, а затым выйшаў у хол. Наступныя паўгадзіны ён хадзіў узад-наперад па калідоры на гэтым паверсе, а таксама па калідорах вышэй і ніжэй, углядаючыся і вымераючы. Нарэшце ён вярнуўся туды, дзе я чакаў яго на пляцоўцы другога паверха. "Пойдзем," сказаў ён.
  
  "Дзе?"
  
  “ Назад на Расэл-сквер.
  
  Мы выйшлі з клуба і спынілі экіпаж. Марыярці быў маўклівы і здаваўся безуважлівым па дарозе дадому. Калі мы ўвайшлі ў дом, Марыярці выставіў у акно маленькі сіні ліхтар - знак любому праходзіць міма члену Гільдыі жабрачых, што іх шукаюць. У Марыярці даўнія адносіны з Гільдыяй жабрачых і Разыначкай, іх лідэрам. Яны - яго вочы па ўсім Лондане, і ён забяспечвае іх тэхнічнымі парадамі такога роду, якія яны не могуць атрымаць з больш звычайных крыніц. Прыкладна праз паўгадзіны ў дзьверы пастукаў ухмыляющийся гарбун з гратэскава приплюснутым носам. "Прыгажунчык Боб, мой монникер," сказаў ён Марыярці, калі яго прывялі ў офіс, - мяне прыслаў Твіст".
  
  "Вось твая праца", - сказаў Марыярці жабраку. “Парадол Клаб" знаходзіцца на скрыжаванні вуліц Мантэгю і Чарльза. У яго тры ўваходу. Большасць людзей карыстаюцца галоўным уваходам на Мантэгю-стрыт. Я хачу, каб за клубам сачылі, і я хачу, каб мужчыны далі мне найлепшае апісанне любога, хто ўваходзіць у клуб праз любы з двух іншых уваходаў. Але не прыцягваючы да сабе ніякай увагі. Дасылайце каго-небудзь дакладваць мне кожныя паўгадзіны, але трымаеце месца пад пастаянным наглядам ".
  
  "Так, сэр, прафесар Марыярці," сказаў Прыгажунчык Боб, прыкладваючы руку да фуражцы. “ Чатырох хлопчыкаў будзе дастаткова. Мы адразу прыступім да справы.
  
  Марыярці палез у аптекарскую слоічак, якая стаяла на каміннай паліцы, і дастаў жменю манет. "Хай яны вернуцца сюды на таксі, калі ёсць што паведаміць цікавага", - сказаў ён, уручаючы манеты . “Гэта на бягучыя выдаткі. Пасля я разлічуся з вамі па звычайных расцэнках".
  
  "Так, сэр, прафесар Марыярці," паўтарыў Прыгажунчык Боб, павярнуўся і бачком выйшаў за дзверы.
  
  Марыярці павярнуўся да мяне. "Цяпер мы чакаем", - сказаў ён.
  
  "Чаго мы чакаем?" - спытаў я.
  
  "Каб злодзей скарыстаўся яго паслугамі", - сказаў Марыярці. Ён адкінуўся на спінку крэсла і сеў чытаць апошні нумар штоквартальнага часопіса Брытанскага геалагічнага грамадства. Я выйшаў з пакоя і адправіўся на доўгую шпацыр, спыніўшыся перакусіць у мясцовым пабе, які, як я знаходжу, супакойвае мой розум.
  
  Я вярнуўся каля шасці вечара і расцягнуўся на канапе ў гасцінай, каб задрамаць. Было крыху больш адзінаццаці, калі Марыярці патрос мяне за плячо. Ззаду яго стаяў змардаванага выгляду мужчына на мыліцах, жабрак-калека, якога я, помніцца, бачыў у штаб-кватэры Twist на складзе на Годолфин-стрыт. "Хутчэй, Барнетт," крыкнуў Марыярці, " наша драма прыняла крытычны абарот. Вазьмі свой рэвальвер, пакуль я лаўлю таксі!" Ён схапіў сваю капялюш, кій і паліто і ў адно імгненне выскачыў за дзверы.
  
  Я пабег наверх, у сваю спальню, дастаў з скрыні стала рэвальвер, пераканаўся, што ён зараджаны, а затым схапіў паліто і пабег уніз. Марыярці спыніў два таксі і як раз сканчаў нацарапывать запіску на адваротным баку канверта. Ён працягнуў запіску жабраку. "Перадайце гэта інспектару Лестрейду, і нікому іншаму", - сказаў ён. "Ён будзе чакаць вас".
  
  Марыярці пасадзіў калеку ў першае таксі і паглядзеў на кіроўцу. "Адвязі гэтага чалавека ў Скотленд-Ярд і чакай яго там", - сказаў ён. "І паспяшайся!"
  
  Мы разам забраліся ў другое таксі і ў добрым тэмпе паехалі да Парадол-клубу. Марыярці нецярпліва падаўся наперад на сваім сядзенні. "Гэта д'ябальшчына", - сказаў ён. "Я ніколі не чакаў гэтага".
  
  “ Што, Марыярці, дзеля ўсяго святога?
  
  "За апошні гадзіну ў заднюю дзверы клуба ўвайшлі два чалавекі, якія ўяўляюць цікавасць", - сказаў ён. “Адной з іх была маладая дзяўчына без асаблівага статусу, якую прывялі двое дужых мужчын, і яна падалася назіральніку спалоханай. Іншым быў герцаг Клэремор".
  
  "Марыярці!" Я сказаў. “Але ён—“
  
  "Так", - пагадзіўся Марыярці. “І мы павінны пакласці гэтаму канец хутка, ціха і з вялікай асцярогай. Калі калі-небудзь стане вядома, што ў гэтым замешаны герцаг каралеўскай крыві—"
  
  "Пакласці канец чаму?" Я спытаў. "Што менавіта адбываецца ў клубе "Парадол"?"
  
  Марыярці павярнуўся і паглядзеў на мяне. "Грэкі называлі гэта фанабэрыстасцю", - сказаў ён.
  
  Мы пад'ехалі да клуба і выскачылі з таксі. "Пачакай за вуглом!" Марыярці крыкнуў кіроўцу, калі мы ўзьбягалі па прыступках ганка. Дзверы была зачыненая, але брамнік, каржакаваты мужчына з знешнасцю адстаўнога сяржанта марской пяхоты, адказаў на наш стук праз некалькі секунд, нацягваючы куртку і адкрываючы дзверы. Марыярці схапіў яго за каўнер. "Паслухай, хлопец", - сказаў ён. “Некалькі дэтэктываў з Скотленд-Ярда прыбудуць сюды з хвіліны на хвіліну. Заставайся звонку і чакай іх. Калі яны прыбудуць, накіруйце іх у кабінет доктара Паполи на другім паверсе. Скажы ім, што я загадаў паводзіць сябе вельмі ціха і не турбаваць іншых гасцей.
  
  "А вы хто такі?" - спытаў насільшчык.
  
  “ Прафесар Джэймс Марыярці. І Марыярці, пакінуўшы швейцара ў дзвярах, пабег уверх па лесвіцы, я за ім.
  
  Калідор другога паверха быў цёмным, і мы рухаліся па ім на навобмацак, па шляху праводзячы рукамі па сцяне. “ Сюды, - сказаў Марыярці. - Гэта, павінна быць, дзверы доктара. Ён прыклаў вуха да дзвярэй, а затым патузаў ручку. "Чорт вазьмі, яна зачыненая".
  
  Успыхнула запалка, святло выраўняўся, і я ўбачыў, што Марыярці запаліў свечку вадаправодчык, якую дастаў з кішэні. "Патрымай гэта для мяне, добра?" - папрасіў ён.
  
  Марыярці працягнуў мне свечку і дастаў з кішэні маленькі выгнуты інструмент. Ён уставіў яго ў замак, і пасля некалькіх секунд валтузні дзверы адчыніліся. Мы ўвайшлі ў вялікую пакой, якая была цёмнай і пустыннай. Я падняў свечку, і мы ўбачылі пісьмовы стол, канапу і шэраг шаф ўздоўж адной сцяны.
  
  "Дзе-то тут павінна быць лесвіца", - сказаў Марыярці, праводзячы рукой па ляпніне на далёкай сцяне.
  
  "Лесвіца?" - Спытаў я.
  
  “Так. Я вымераў прастору, калі мы былі тут раней, і зона прама пад гэтай пакоем была абгароджана, доступу з гэтага паверху не было. Акрамя таго, у гэтым куце будынка нядаўна правялі вадаправод і правялі дрэнаж. Вы можаце бачыць трубы, прылеглыя да сцяны звонку. Логіка падказвае, што — ага!"
  
  Пачуўся ціхі шчаўчок, і частка сцяны расчыніліся на бясшумных завесах, адкрываючы вузкую лесвіцу, якая вядзе ўніз. Яркі прамень святла знізу асвятліў лесвіцу.
  
  Марыярці з рэвальверам напагатове краўся ўніз па лесвіцы, і я адставаў ад яго ўсяго на крок. Відовішча, паўстае маім вачам, калі пакой унізе адкрылася маім вачам, запомнілася мне назаўсёды. Гэта было так, як калі б я быў сведкам сцэны з адной з драм жахаў Ле Гран Гиньоля, але пакой пада мной не была дэкарацыяй, а людзі не былі акцёрамі.
  
  Пакой была бездакорна белай, ад фарбаваных сцен да выкладзенага пліткай падлогі, а пара кальцыевых лямпаў, устаноўленых на столі, ўхілялі ўсе цені і надавалі таго, што адбываецца ненатуральны бляск. Пасярод пакоя на адлегласці некалькіх футаў адзін ад аднаго стаялі два металічных стала накшталт тых, што выкарыстоўваюцца ў аперацыйных. Іх атачала штучная рашотка з трубак, канавак і шкляной посуду, якая зыходзіць ад машыны, якая стаяла на кукішках паміж двума сталамі, аб прызначэнні якой я нават не мог здагадацца.
  
  На стале справа ад мяне, часткова прыкрыты прасцін, ляжаў пажылы мужчына; на іншым стале дакладна так жа накрытая маладая дзяўчына была прывязаная скуранымі рамянямі. Абодва былі без прытомнасці, нос і рот ім закрывалі эфірныя колбачкамі. Паміж імі стаяў доктар Паполи, у чорным сурдуце, замененном белым хірургічным фартухом, паглынуты увядзеннем тонкай канюлі ў сцягно дзяўчыны. Яго асістэнт, таксама ў белым, праціраў ўчастак сцягна мужчыны чым-тое, ад чаго засталося карычневае пляма.
  
  "Добра, доктар", - сказаў Марыярці, накіроўваючыся да сталоў. "Я думаю, будзе лепш, калі вы спыніцеся прама зараз!"
  
  Паполи падняў вочы з выразам раздражнення на твары. "Вы не павінны перабіваць!" - сказаў ён. "Вы сапсуеце эксперымент".
  
  "Вашы эксперыменты ўжо загубілі занадта шмат людзей", - сказаў Марыярці, падымаючы рэвальвер. “Адыдзіце ад дзяўчыны! Паліцыя будзе тут з хвіліны на хвіліну".
  
  Паполи вылаяўся на якім-небудзь замежнай мове і, схапіўшы карычневую бутэльку, з сілай шпурнуў яе аб сцяну. Яна разляцелася ўшчэнт, і ў адно імгненне пакой напоўніў прыкра-салодкі пах, знаёмы мне па якой-то стаматалагічнай аперацыі, якую я перанесла год таму.
  
  "Не страляйце, прафесар!" Я закрычаў. “Гэта эфір! Адзін стрэл можа панесці нас усіх у більярдавую!"
  
  “ Хутчэй! - Мы павінны адвесці адсюль герцага і дзяўчыну, - загадаў Марыярці.
  
  Паполи і яго асістэнт былі ўжо на сярэдзіне лесвіцы. З усіх сіл стараючыся затрымаць дыханне, я, хістаючыся, падышоў да сталоў. Марыярці узваліў герцага сабе на плечы, а я адшпіліў дзяўчыну, схапіў яе, сам не ведаю як, і накіраваўся да лесвіцы.
  
  Пакуль мы былі на лесвіцы, з пакоя наверсе пачуліся два стрэлы, і я пачуў гукі бойкі. Мы ўвайшлі ў пакой і выявілі, што Лестрейд злосна глядзіць на доктара і яго асістэнта, якіх моцна трымалі двое рослых паліцэйскіх. "Ён страляў у мяне, Марыярці, ты можаш у гэта паверыць?" - Сказаў Лестрейд, і ў яго голасе прагучала відавочнае раздражненне. “ Такім чынам, што ў нас тут?
  
  Мы асцярожна апусцілі нашу ношку на падлогу, і я перавязаў рану на сцягне дзяўчыны сваім гальштукам.
  
  Марыярці паказаў на чалавека, які ляжыць без прытомнасці на падлозе. "Гэта герцаг Клэремор", - сказаў ён. “Было б лепш адвесці яго адсюль, пакуль пра яго прысутнасці не стала вядома. Доктара Паполи можна смела абвінавачваць у забойстве, а яго саўдзельніка, я мяркую, у саўдзеле. Мы прасочым, каб пра дзяўчынку паклапаціліся. Прыходзь заўтра ў апоўдні на Расэл-сквер, і я ўсё растлумачу за ланчам.
  
  “ Але Марыярці...
  
  “ Не цяпер, Лестрейд. Заўтра.
  
  "О, вельмі добра", - сказаў Лестрейд. Ён павярнуўся да паліцэйскаму ў дзверы. "Прынясіце крэсла, каб пасадзіць яго светласць, і мы аднясем яго ўніз", - загадаў ён.
  
  Мы селі ў чакае нас таксі да Абелард-корт, і Беатрыс Аттерли сама адчыніла дзверы на наш стук. Яна, здавалася, не здзівілася, выявіўшы нас стаяць у яе дзверы і якія падтрымліваюць ледзь прыходную ў прытомнасць дзяўчыну ў гадзіну ночы.
  
  "Ты позаботишься аб гэтай дзяўчыне некалькі дзён?" Спытаў Марыярці. “З ёй дрэнна звярталіся. Я паняцця не маю, на якой мове яна гаворыць".
  
  "Вядома", - сказала місіс Аттерли.
  
  На наступную раніцу без чвэрці дванаццаць наш кліент прыбыў на Расэл-сквер у адказ на тэлеграму. Лестрейд прыбыў роўна ў апоўдні, прадэманстраваўшы тым самым пунктуальнасць доказнай паліцыі.
  
  Мы селі за "качаня" з апельсінавы соусам і пірагом 82-га года выпуску, і Марыярці пачаставаў нас гутаркай аб вінах падчас асноўнага стравы. Толькі пасля таго, як служанка паставіла на стол пачастунак, а Марыярці наліў кожнаму з нас па маленькаму келіху "Імперыял такай" — з куфля, падоранага Марыярці самім Францам Іосіфам пасля паспяховага вырашэння праблемы, звязанай з шэфам Кундшафтс Стэла і балерынай, — ён захацеў пагаварыць аб смерці лорда Вінцэнта Тэмса.
  
  "З самага пачатку было відавочна," пачаў Марыярці, - што лорд Тэмс памёр не там, дзе яго знайшлі. Што выклікала пытанні, чаму яго перавезлі і адкуль?"
  
  "Магчыма, для вас гэта відавочна", - сказаў Лестрейд.
  
  "Ну ж", - сказаў Марыярці. “Яго рукі былі паднятыя, а твар раскраснелось. Але трупы не ляжаць ні з паднятымі рукамі, ні з раскрасневшимися асобамі".
  
  "Гэты зрабіў", - сказаў Лестрейд. "Я бачыў гэта".
  
  “Вы бачылі гэта ў поўнай меры ў стане трупнага адубення, - сказаў Марыярці, - якое робіць цела нерухомым у любым становішчы, якое яно прыняло. Але як яно прыняло такое становішча? Твар выдае гэта. Пасля смерці галава была ніжэй цела ".
  
  "Вядома!" Сказаў я. “Сінюха. Я павінен быў здагадацца".
  
  “ Сінюха? - Спытаў лорд Тэмс.
  
  "Пасля смерці кроў запасіцца ў самой ніжняй кропцы цела," сказаў я яму, - з-за чаго скура ў гэтай галіне здаецца чырвонай. Я бачыў гэта шмат разоў, калі быў рэпарцёрам у нью-ёркскай паліцыі. Я проста не прывык чуць пра гэта ў асобах.
  
  - Ваш брат быў у клубе "Парадол", каб скарыстацца паслугамі доктара Паполи, " сказаў Марыярці, паварочваючыся ў крэсле тварам да лорду Тэмсу. “Доктар сцвярджаў, што ў яго ёсць метад аднаўлення страчанай жыццёвай сілы чалавека. Ён переливал сваім пацыентам маладую кроў. Такім чынам, яны вярталі сабе маладую энергію. Гэта не рэдкая жаданне мужчын, калі яны становяцца старэй, вярнуць сваю маладосць. Паполи палявала на мужчын, якія маглі дазволіць сабе паспрабаваць гэта. Часам адзін з яго пацыентаў паміраў, таму што па якой-то пакуль невядомай прычыне кроў адных людзей выклікае смяротную рэакцыю пры увядзенні іншаму. Паполи сцвярджаў, што ён вынайшаў машыну, якая вырашыла б гэтую праблему, — дзіўнае прылада, якое знаходзілася паміж двума ложкамі. Але ён, відавочна, памыляўся."
  
  "Адкуль вы гэта ведаеце?" Спытаў Лестрейд.
  
  "Сёння раніцай я хадзіў пагаварыць з вашым зняволеным", - сказаў Марыярці. Ён вельмі абураны тым, што знаходзіцца ў турме. Ён лічыць сябе выратавальнікам чалавецтва. Ён зусім вар'ят".
  
  “ Значыць, акрамя майго брата загінулі і іншыя людзі? - Спытаў лорд Тэмс.
  
  “ Так, некалькі. Але яны былі пажылымі людзьмі, і іх прыродная ганарыстасць не дазволіла ім нікому расказаць пра аперацыі, так што яго таямніца засталася ў бяспецы. Часам хто-небудзь з яго донараў паміраў, але яны адбываліся з самых бедных слаёў насельніцтва горада, і па ім не сумавалі ".
  
  “ Але мой брат быў не настолькі стары.
  
  “ Дакладна. Менавіта яго апантанасць сэксуальнай энергіяй прымусіла яго вырашыцца на аперацыю. Яна правалілася. Паполи і яго асістэнт думалі, што ваш брат памёр на аперацыйным стале. Яны пакінулі яго там, не жадаючы несці цела па калідоры раннім вечарам. Пазней, калі яны вярнуліся, каб адвесці яго ў палату, яны выявілі, што ён ненадоўга прыйшоў у прытомнасць і часткова зняў ўтрымлівальныя яго рамяні. Верхняя палова яго цела ўпала са стала ў перадсмяротных канвульсіях, і ён застаўся вісець на рамяні, обвязанном вакол яго ног. Гэта тлумачыць яго рукі, якія ўпалі да падлозе. Калі яны паднялі яго, наступіла адубенне, і яго рукі выглядалі так, як быццам яны былі паднятыя ".
  
  Лорд Тэмс ўздыхнуў. "Бедны Вінцэнт". Ён устаў. “Што ж, прафесар Марыярці, вы выратавалі мой шлюб і, магчыма, маё жыццё. У мяне склалася ўражанне, што інспектар Лестрейд гатовы быў закаваць мяне ў кайданы ў любую секунду.
  
  "Магчыма, так яно і ёсць", - сказаў Лестрейд. "Спадзяюся, вы не крыўдзіцеся?"
  
  “ Ніякіх, інспектар. Я запрашаю вас — усіх вас — на маю вяселле. Цяпер мне трэба ісці, пабачыць міс Уитсом і паведаміць ёй радасную навіну. Прафесар Марыярці, вы дашле мне рахунак, які палічыце патрэбным, і я хутка аплачу яго, запэўніваю вас.
  
  Марыярці кіўнуў, і лорд Тэмс, нахлобучив кацялок на галаву, выйшаў за дзверы. Хвіліну праз Лестрейд рушыў услед за ім.
  
  "Марыярці," сказаў я, зноў напаўняючы сваю кубак кавы, " два апошніх пытання.
  
  Марыярці працягнуў сваю кубак за дабаўкай. "Што?" спытаў ён.
  
  - Як ты думаеш, новы лорд Тэмс захавае за сабой пакоя свайго брата ў "Парадоле"?
  
  "Я ніколі не спекулирую," сказаў Марыярці, "гэта шкодна для дэдуктыўны працэсу". Ён адкінуўся назад. “Але калі б я быў гульцом, я б паставіў дзесятку. Што яшчэ?"
  
  “Міс Лестрелль сказала нам, што Вінцэнт згадаў Шэлі, і вы сказалі, што гэта кажа само за сябе. Вы сур'ёзна? Сёння раніцай я прагледзеў свой асобнік "Шэлі" і не змог знайсці нічога падыходнага.
  
  Марыярці ўсміхнуўся. "Мне здаецца, вы не шукалі тую Шэлі", - сказаў ён.
  
  “Няправільны—“
  
  Марыярці падышоў да кніжнай паліцы і кінуў мне кнігу. "Паспрабуй гэтую".
  
  Я апусціў вочы на кнігу. На вокладцы мудрагелістым гатычным шрыфтам было выведзена назва: Франкенштэйн, або сучасны Праметэй, Мэры Уолстонкрафт Шэлі.
  
  Марыярці адсутнічаў ўсе раніцы і вярнуўся з карцінай Ленор Лестрель. Яна ўся ў зялёных, карычневых і сініх плямах і, падобна, адлюстроўвае нейкую пастаральнага сцэну. Баюся, што ён мае намер павесіць яго ў сталовай.
  
  OceanofPDF.com
  
  КАРЦІНА ОСКАРА УАЙЛЬДА
  
  
  
  Я не прыношу прабачэнні за тое, што будзе далей, дык пачынаецца. Я маю намер, каб ніхто не чытаў гэтых слоў у працягу наступных— скажам, за 100 гадоў. Але гэта не столькі з калодзежа сціпласці, за якую я шырока вядомы і якой справядліва захапляюся; колькі з жадання, каб я нікога не турбаваў сваімі грашкамі, і ніхто не турбаваў мяне сваім ухваленнем. Я цалкам здольны не ўхваляць сябе без старонняй дапамогі."
  
  На гэтым ён абрываецца. Пад ім на старонцы прыведзены некалькі выпадковых думак.
  
  Дзе б ты быў без адабрэння сваіх сяброў?
  
  І:
  
  Чалавек жыве дзеля радасці, дасціпнасці і дружбы, але я не магу зразумець, за што ён памірае.
  
  Гэтыя словы напісаны на першай старонцы некранутага у астатнім нататнік, на вокладцы якога надрукаваны “ОФ. студзеня 91-га".
  
  Драматург, паэт, раманіст і "авадзень" Оскар Фінгал О'браэн Флаэрці Уайльд пакінуў запісную кніжку ў маім доме дзе-то на другім тыдні студзеня 1891 года. Ён ніколі не тэлефанаваў, каб забраць яго; магчыма, у мітусні падзей таго месяца ён забыўся пра яго існаванне. Магчыма, ён пачаў усё спачатку ў якой-небудзь іншай запісной кніжцы, пераказваючы падзеі да іх сумнага завяршэння, і змясціў апавяданне туды, дзе з часам будзе раскрытая яго версія гэтай гісторыі.
  
  Вось мая версія.
  
  Мяне завуць Бенджамін Барнетт, і я ўладальнік Паўночнаатлантычнай кабельнай службы навін, якая прадстаўляе навіны Вялікабрытаніі і Кантынента паўночнаамерыканскіх чытачам. А я сябар і былы памагатыя прафесара Джэймса Марыярці, які ў значнай ступені фігуруе ў гэтай гісторыі. Прафесар выратаваў мяне з турэцкай турмы некалькі гадоў таму, і ў ўзнагароду за гэтую паслугу я прапрацаваў у яго некалькі гадоў па вяртанні ў Лондан, перш чым заснаваць службу навін.
  
  Оскар Уайльд апошнія два гады вёў для мяне нерэгулярную калонку аб лонданскай тэатральнай сцэне пад псеўданімам Фінгал Уиллс. Калі я спытаў яго, чаму ён адмаўляецца выкарыстоўваць сваё ўласнае імя, ён адказаў мне: “Пісаць для амерыканскай публікі - усё роўна што выступаць у ролі коні з мюзік-хола. Чалавек робіць гэта толькі дзеля грошай, і яго ніхто не пазнае ". Я не мог з ім спрачацца.
  
  Было каля васьмі гадзін вечара ў аўторак, у пачатку студзеня, калі мне не змяняе памяць, калі наша пакаёўка ўвайшла ў мой кабінет, дзе я перачытваў справаздачы аб некалькіх нядаўніх судовых працэсах па забойствах, каб паглядзець, ці не зацікавіць ці што-небудзь бостонскую газету, чытачам якой, падобна, падабаецца брытанская кроў. "Усё ў парадку, Тыльда", - сказаў я ёй. “Ты можаш ісці спаць. Я выключу лямпы і занясу сваю кубак ў буфет".
  
  "Там які-то джэнтльмен," сказала яна. “ У дзвярах.
  
  "Джэнтльмен?"
  
  "Ён кажа, што ён джэнтльмен", - сказала яна мне, працягваючы маленькі срэбны паднос, на якім ляжала картка джэнтльмена.
  
  Оскар Фінгал О'браэн Флаэрці Уэлс Уайльд
  
  "Сапраўды джэнтльмен", - пагадзіўся я. “Хоць што... усё Роўна. Праводзь джэнтльмена, Тыльда, а потым можаш выдаляцца".
  
  Некалькі імгненняў праз у дзверы ўвайшоў Уайльд. Яго твар быў бялейшы звычайнага, а валасы растрапаныя у бясхітраснай манеры. "Дзякуй, што прынялі мяне без папярэджання", - сказаў ён, плюхаясь на крэсла. “Спадзяюся, я нічому не перашкодзіў. Слава Богу, ты дома. Ваша жонка— Як пажывае ваша жонка?
  
  “Сесили наверсе, у яе баліць галава. Яна знаходзіць балючымі як святло, так і гук, калі яны трапляюць на яе, таму я стараюся раздражняць яе як мага менш ".
  
  "Сесілія", - сказаў ён. "Прыгожае імя". Ён рэзка выпрастаўся, як быццам раптоўны спазм скаваў яго цела, і выраз крайняй болю — пакуты? — прамільгнула на яго твары. "Бенджамін," сказаў ён, " ты павінен дапамагчы мне. Гэта выкрут багоў, што я знаёмы з табой, а ты, як я разумею, знаёмы з чалавекам па імі прафесар Марыярці".
  
  "Так," адказаў я. Прызнаюся, я быў збянтэжаны. Я не мог уявіць сабе двух менш падобных людзей, чым напружаны, стрыманы дзеяч навукі прафесар Джэймс Марыярці і рухомы, бліскучы, дасціпны эстэт Оскар Уайльд. Яны абодва валодалі велізарным інтэлектам і вострай кемлівасцю, але накіроўвалі гэтыя дары ў цалкам розных напрамках.
  
  “Я павінен сустрэцца з ім. Я павінен пагаварыць з ім", - сказаў Уайльд. Ён церабіў гальштук, як быццам той быў крыніцай яго непрыемнасцяў, але, здавалася, не заўважаў, што робіць. “ І як мага хутчэй. Справа прыватная, але тэрміновае. Вельмі тэрмінова. Ты можаш адвесці мяне да яго?"
  
  "Вядома". Я падумаў. "Перш за ўсё адпраўлю яму запіску раніцай і дамоўлюся аб сустрэчы".
  
  "Мой дарагі хлопчык," сказаў Уайльд, - хто ведае, якія беды могуць абрынуцца на нас з гэтага моманту і да раніцы? Ты не мог бы дамовіцца пра сустрэчу сёння вечарам?"
  
  "Зараз?" Здзіўлена спытала я.
  
  "Чаму няма?" Спытаў Уайльд рэзкім і ўстрывожаным голасам. Ён паказаў на акно кабінета. “Снег перастаў, прыемная ноч, на вуліцах умерана ясна. Запэўніваю вас, гэта жыццёва неабходна.
  
  Адкінуўшы свае благія прадчування, я паддаўся яго відавочнага засмучэння і падняўся з крэсла.
  
  "Добра, добра", - сказаў Уайльд. “Дзякуй, дзякуй. Я прытрымаў свой экіпаж, ён чакае каля дзвярэй".
  
  "Тады пайшлі", - сказаў я, нацягваючы куртку. "Калі прафесар дома і прыме нас, мы будзем там праз дзесяць хвілін".
  
  Уайлд зняў з вешалкі каля дзвярэй сваё паліто, цыліндр і кій, а я дастаў з шафы ў пярэднім пакоі сваё рыштунак, і мы сышлі. Не больш чым праз дзесяць хвілін мы ўжо грукалі ў дзверы дома 64 па Расэл-сквер. Містэр Моуз, дварэцкі прафесара Марыярці, ўпусціў нас, зняў верхнюю вопратку і загадаў пачакаць у гасцінай, пакуль ён пойдзе паглядзець, ці прыме прафесар сваіх нечаканых гасцей.
  
  Не паспелі мы сесці — ну, я сеў, а Уайльд пачаў хадзіць узад-наперад па вялікаму дыване Хасмани (падарунак Вялікага муфтыя Румелии за экстраардынарны учынак, але я адцягнуўся), — як у дзвярах з'явіўся прафесар Марыярці. Высокі, хударлявы мужчына з лёгкай сутуласцю, як быццам ён пастаянна прыстасоўваўся да жыцця ў свеце людзей менш яго ростам, у Марыярці былі глыбока пасаджаныя цёмныя вочы пад густымі брывамі, надавалі яму падабенства з задуменным коршакам. Адна брыво была насмешліва прыпаднятая, калі ён агледзеў сваіх наведвальнікаў.
  
  "Барнетт, якая нечаканая радасць", - сказаў ён, уваходзячы ў пакой. "А гэта, павінна быць, дзіўны містэр Оскар Уайльд, аб якім у нашы дні нельга не чуць, куды б ты ні пайшоў у Лондане". Ён працягнуў руку. "Прыемна, нарэшце, пазнаёміцца з вамі".
  
  "Баюся, я не магу паціснуць вам руку, сэр", - сказаў Уайлд, адыходзячы ад працягнутай рукі і тэатральна засоўваючы свае рукі ў кішэні пінжака. “Містэр Шэрлак Холмс мне ўсё пра вас расказаў!
  
  "О божа", - сказаў Марыярці. “Мой асабісты Жавер зноў заняты. Якую ён распаўсюджвае паклёп зараз?"
  
  "Ён, э-э, перакананы, што вы несяце адказнасць за ўсе важныя злачынствы, учыненыя ў Лондане, і за многія з менш значных", - сказаў Уайльд.
  
  "Такім чынам, ён зноў і зноў даваў паказанні ў Скотленд-Ярдзе, і ўсё ж я ўсё яшчэ тут".
  
  "І што вы, несумненна, стаіце за падступным і ацкі згубным змовай супраць мяне". Уайльд зрабіў нявызначаны і нейкі жаласны жэст у паветры, раптам выглядаючы вельмі стомленым. "Я прыйшоў сюды, каб высветліць, ці гэта праўда".
  
  "А!" - сказаў Марыярці. “Думаю, я магу з упэўненасцю сказаць, што гэта не так. Зайдзіце ў мой кабінет і раскажыце, у якім менавіта злачынстве мяне абвінавачваюць".
  
  Мы перасеклі хол, і Марыярці спыніўся, каб уключыць газавыя лямпы, а затым уладкаваўся ў вялікім дубовым крэсле за сваім масіўным дубовым сталом і жэстам запрасіў нас садзіцца. Містэр Моуз увайшоў следам за намі, несучы паднос з некалькімі гранёным графинами і газогеном. “ Прашу прабачэння, сэр, - сказаў ён. - Я падумаў, можа быць...
  
  "Так, вядома", - сказаў Марыярці. "Што вы нам прынеслі?"
  
  Містэр Моуз па чарзе звярнуў увагу на кожны графін. "Ірландскае віскі "Рэзерв о'браэна", - сказаў ён. - Каньяк у бочках часоў Людовіка XVII і портвейн "Гаррафейра" 1826 года. Я думаю, ён проста ўступае ў свае правы.
  
  “ У О'браэн Браяна... - Уайлд выглядаў зацікаўленым.
  
  “Добры выбар, сэр. І ўсяго толькі кропельку?" Містэр Моус наліў у шклянку два цалі залацістай вадкасці, пакруціў ручку газагенератараў, каб дадаць роўнае колькасць содавай вады, і працягнуў шклянку Уайлду.
  
  Я прызнаў, што сумесь падалася мне смачнай, і выпіў тое ж самае. Прафесар выпіў маленькі шклянку портвейна.
  
  - А цяпер, - сказаў Марыярці, калі містэр Моуз выйшаў з пакоя, ціха зачыніўшы за сабой дзверы. “ Раскажы мне гісторыю. Я ведаю, вы падазраяце мяне ў блізкім удзеле ў гэтай справе, але расказваеце так, як быццам я нічога не ведаю.
  
  Уайлд падазрона ўтаропіўся на Марыярці, але шклянку ірландскага віскі ў яго руцэ, здавалася, супакоіў яго, а тое, што ён пацягваў, ўзбадзёрыла яго і ўзняло, прабачце за выраз, настрой. "Шантаж," коратка адказаў ён.
  
  "А!" - адказаў Марыярці. "І якім чынам вас шантажуюць?"
  
  Уайльд паківаў галавой, яго твар набыло нехарактэрны для яго чырвоны адценне.
  
  “Вядома, сэр, - сказаў Марыярці, - калі гэта я вас шантажирую, то я ўжо павінен ведаць, як гэта робіцца. І калі гэта не так — а запэўніваю вас, гэта не так, — тады, магчыма, я змагу дапамагчы.
  
  Некалькі эмоцый, і я не маю права дакладна сказаць, што гэта былі за эмоцыі, але я б сказаў, што яны былі не з прыемных, адбіліся на твары Оскара Уайльда. Затым адным рухам ён выцягнуў з унутранай кішэні пінжака жорсткую картку і працягнуў яе Марыярці. "Вось," сказаў ён.
  
  Марыярці ўзяў картку і, трымаючы яе пад лямпай на сваім стале, паглядзеў на яе праз магутны кішэнны аб'ектыў, павольна і старанна вывучаючы.
  
  Паводзіны Уайльда ясна давала зразумець, што мне не будуць рады падысці да стала і даследаваць прадмет самастойна, але пасля ў мяне была магчымасць уважліва вывучыць яго. Гэта была фатаграфія двух мужчын, якія ляжаць на чым-то, падобным на дыван, перад незажженным камінам. На іх не было адзення. Іх становішча і блізкасць рабілі іх, я б сказаў, блізкімі сябрамі. Адным з іх быў Уайльд. Я спадзяюся, што гэтага апісання дастаткова, каб растлумачыць сітуацыю, але яно не з'яўляецца дастатковым для ўзбуджэння юрлівасці. А тым з вас, хто сцвярджае, што шакаваны нават такім кароткім апісаннем, што ж, усё, што я магу сказаць, гэта тое, што я знаходжу ваш шок падазроным і задаюся пытаннем, якія эмоцыі хаваюцца за ім.
  
  "Я мяркую, гэтая карціна была інсцэніравана", - пракаментаваў Марыярці.
  
  "Сапраўды", - пагадзіўся Уайльд.
  
  “Спачатку я падумаў, што, магчыма, гэта нейкая кампазіцыя - пакласці сваю галаву на цела іншага чалавека. Але гэта цяжка зрабіць добра, і тут няма ніякіх прыкмет гэтага. І само цела, э-э, можна апазнаць.
  
  "Так", - пагадзіўся Уайлд. "Баюся, што, калі б я зняў адзежу, не было б ніякіх сумневаў у тым, што галава прымацаваная да правільнага целе". Ён стомлена ўсміхнуўся. "У дадзеным выпадку ў такіх відавочных недахопах нельга вінаваціць майго краўца".
  
  “Мне здаецца, што вас пазіравалі. Вы былі ў свядомасці ў той момант?"
  
  "Паколькі ў мяне няма ніякіх успамінаў аб гэтай падзеі, я павінен выказаць здагадку, што няма", - сказаў яму Уайльд.
  
  “ У вас ёсць якія-небудзь здагадкі, калі магло адбыцца гэта, э-э, падзея?
  
  Уайльд задумаўся. "У мінулую суботу", - сказаў ён. “Я драмаў у кабінеце на другім паверсе тэатра. Я прачнуўся праз некалькі гадзін з моцнай галаўным болем і выявіў, што мая адзенне дзіўна раскідана ".
  
  "Што вы падумалі ў той момант?" Умяшаўся я.
  
  Уайлд павярнуўся і паглядзеў на мяне. “Я выказаў здагадку, што гэта быў нейкі розыгрыш. У некалькіх маіх сяброў даволі вострае пачуццё гумару. Я падумаў, што гэта было залішне, але ў той час я не ведаў, каго вінаваціць і якія былі намеры. На наступны дзень я атрымаў фатаграфію па дзённай пошце. Да яго была прыкладзена вельмі кароткая запіска."
  
  "А!" - сказаў Марыярці. "Запіска ўсё яшчэ ў вас?"
  
  Уайлд дастаў з кішэні змятыя лісток паперы, разгладзіў яго і працягнуў Марыярці. У запісцы буйным шрыфтам, які я мог лёгка разабраць са свайго месца, проста гаварылася:
  
  £ 10.000
  
  "Лаканічна," пракаментаваў Марыярці.
  
  "Я так і думаў", - пагадзіўся Уайльд.
  
  “ І больш вы нічога не чулі?
  
  "Пакуль няма".
  
  "У вас ёсць доступ да такіх грошай?"
  
  “Не, калі я прадам усё, што ў мяне ёсць. Не, калі я прадам сваю душу".
  
  Марыярці павярнуўся да мяне. “Вы разумееце, Барнетт, калі б я звярнуўся да шантажу, я б не выбіраў мастакоў, пісьменнікаў ці акцёраў у якасці сваіх мэтаў. Толькі нешматлікія з іх валодаюць дастатковым багаццем, каб праект каштаваў затрачаных намаганняў". Ён зноў звярнуў сваю ўвагу на Ўайлда. "Вы ведаеце, хто іншы джэнтльмен на фатаграфіі?"
  
  "Яго клічуць Роб Рэйнард", - сказаў Уайльд. “Ён дублёр у тэатральнай трупе, якая цяпер ставіць маю новую п'есу. 'Веер лэдзі Уиндермир'. П'еса цяпер на рэпетыцыі.
  
  "І што ён ведае пра гэта?"
  
  “У мяне не было магчымасці пагаварыць з ім з тых часоў, як я атрымаў фатаграфію. Ён не з'явіўся на рэпетыцыі ні ўчора, ні сёння".
  
  "У вас сапраўды былі якія-небудзь, э-э, адносіны з гэтым маладым чалавекам?" Спытаў Марыярці.
  
  Уайльд паківаў галавой. “Нават калі б я быў зацікаўлены ў такой сувязі, містэр Рэйнард не ў маім гусце. Ён занадта сур'ёзны малады чалавек. Я павінна быць легкадумнай і разумна жартаваць, а небарака Роб, падобна, не здольны ні на тое, ні на іншае.
  
  Марыярці на імгненне задумаўся. "У вас ёсць якія-небудзь здагадкі, дзе была зроблена гэтая фатаграфія?" ён спытаў.
  
  "Я мяркую, гэта дэкарацыі для гасцінай лэдзі Уиндермир", - сказаў Уайлд. "Гэта выглядае так, як быццам нас размясцілі і, э-э, аранжировали на сцэне".
  
  "І што гэта за стадыя?"
  
  - У тэатры "Сэнт-Джэймс".
  
  Марыярці падняўся. "Тады пойдзем далей", - сказаў ён. "Я б патаптаўся па гэтых дошках".
  
  “ У такі час? - Спытаў я.
  
  Марыярці дастаў кішэнныя гадзіны і зірнуў на іх. "Яшчэ няма дзесяці," сказаў ён. “ У тэатры, напэўна, яшчэ ёсць людзі.
  
  "Рэпетыцыі часта працягваюцца за поўнач", - пацвердзіў Уайлд. "Але я спадзяюся, што няма неабходнасці згадваць, чаму вы там знаходзіцеся". Я заўважыў, што Уайльд прызнаў невінаватасць прафесара ў гэтай справе без далейшага абмеркавання.
  
  "Вядома, няма", - пагадзіўся Марыярці. "Дарэчы, калі вы хадзілі да містэру Шэрлаку Холмсу, чаму ён не ўзяўся за ваша справа?"
  
  "Відавочна, ён паверыў некаторых з найбольш абуральных гісторый пра мяне, нават калі не быў упэўнены, што сапраўдная фатаграфія". Сказаў Уайлд. "Яго словы заключаліся ў тым, што ён не хоча абараняць амаральнасць".
  
  "Вечны педант", - пракаментаваў Марыярці. "Што ж, паехалі!"
  
  Рэпетыцыя скончылася, калі мы прыбылі ў тэатр, і сцэна была ў поўным распараджэнні Марыярці. Ён выдаткаваў некаторы час, параўноўваючы сцэну з фатаграфіяй, вымераючы адлегласці і куты з дапамогай рулеткі і транспарціра, а таксама робячы пазнакі і формулы ў маленькім нататніку. Ён папрасіў Уайльда паказаць яму пакой, з якой, як мяркуецца, быў выкрадзены Уайльд, і агледзеў лесвіцу, якая вядзе да яе з параднага вестыбюля.
  
  Прыкладна паўтары гадзіны праз прафесар закрыў нататнік і вярнуў яго ў кішэню пінжака. "Я прапаную перапыніцца на ноч", - сказаў ён.
  
  "Вы што-небудзь знайшлі?" - спытаў Уайльд.
  
  "Я мяркую, што бачу план дзеянняў, які можа апынуцца небесприбыльным", - сказаў яму Марыярці.
  
  "Хм," сказаў Уайлд.
  
  “ Няхай у мяне дома заўтра, скажам, у тры гадзіны дня, і, магчыма, у мяне будуць для цябе сее-якія навіны.
  
  І нам прыйшлося здавольвацца гэтым.
  
  Я не быў упэўнены, што мне варта ўключыць сябе ў запрашэнне вярнуцца ў дом Марыярці заўтра, але Уайлд запэўніў мяне, што жадае майго далейшага прысутнасці, і таму я пагадзіўся. Прызнаюся, у мяне было моцнае жаданне давесці справу да канца.
  
  У сераду, у тры гадзіны, мы з Уайльдом з'явіліся на парозе дома прафесара з розніцай у некалькі хвілін. Містэр Моус правёў нас у кабінет прафесара, дзе мы заспелі яго за сваім сталом, возящимся з квадратным чорным прадметам памерам прыкладна з маленькую зэдальку для ног. "Гэта прычына вашых непрыемнасцяў", - сказаў ён Уайльду, кладучы прадмет да сабе на стол.
  
  "Што гэта?" - Спытаў я.
  
  "Гэта новая самозарядная камера Baum-Lamphier". Ён пакруціў яе ў руках і прадэманстраваў. "Аб'ектыў тут, матавы шкляны экран ззаду". Ён перавярнуў штуковіну ўверх дном. “ Сюды загружаецца ўпакоўка плёнкі з дванаццаці шкляных пласцінак, а затым вы паварочваеце гэты рычажок. Ён зноў паставіў плёнку вертыкальна. “ Цяпер яна загружаная і гатовая да першага здымку. Сучасны прагрэс у фатаграфіі, які дазваляе рабіць здымкі хутчэй, калі не больш мастацка ".
  
  “ Гэтая машына зрабіла здымак? - Спытаў Уайлд.
  
  "Ну, не гэты самы, але што-то вельмі падобнае".
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?" - Спытаў я.
  
  "Уверсе фатаграфіі містэра Ўайлда ёсць невялікая чорная палоска", - сказаў Марыярці.
  
  "Гэта не мая фатаграфія", - з горыччу азваўся Уайльд.
  
  “Ах, так. Але, тым не менш, ёсць бар. Прыкладна адна восьмая цалі у даўжыню, адна шаснаццатая цалі у шырыню і тры васьмёркі цалі ад верхняй частцы фатаграфіі з левага боку".
  
  "Не такі ўжо і бар", - выказаў я сваё меркаванне.
  
  "Але дастатковы", - сказаў Марыярці. "Дастатковы".
  
  "Што гэта значыць?" Спытаў Уайльд.
  
  "Глядзіце," сказаў Марыярці, падымаючы камеру. Ён накіраваў яе на акно і пстрыкнуў затворам. “Цяпер, калі адна адмоўная пласціна выдаткаваная, - сказаў ён, - нам трэба ўсталяваць новую пласціну. Але нам не трэба спачатку выдаляць выкарыстаную пласцінку, працэс, які адымае шмат часу і разбурае мастацкі імпульс. Замест гэтага... " Марыярці пацягнуў за рычаг і перавярнуў камеру ўверх дном. Знутры камеры пачуўся гучны пстрычка і мяккі стук. Марыярці адпусціў рычаг і выраўнаваў камеру. “Вуаля! Свежая талерка цяпер на месцы ".
  
  "Разумна", - сказаў я.
  
  "О, цуды сучаснай навукі," сказаў Уайльд, " няўжо яны ніколі не спыняцца?"
  
  "Ўтрымліваецца на месцы," працягваў Марыярці, " спружынай і двума штыфтамі, па адным з кожнага боку пласціны. І з-за таго, што я павінен выказаць здагадку, што гэта невялікі, але звычайна непрыкметны вытворчы дэфект, левая шпілька злёгку выступае за рамку фатаграфіі ".
  
  Уайлд на імгненне задумаўся, а затым усміхнуўся. Магчыма, упершыню за некалькі дзён. "Зразумела", - сказаў ён. "Я мяркую, на адну восьмую цалі?"
  
  "Цалкам дакладна," пагадзіўся Марыярці.
  
  "Дык гэта і ёсць камера ...."
  
  Марыярці ўзяў са свайго стала складзены ліст паперы. "Камеру зусім нядаўна прывезлі з Багеміі, дзе яна вырабляецца", - сказаў ён. “І толькі ў двух крамах у раёне Лондана яны ёсць. У мяне тут імёны чатырнаццаці чалавек, якія набылі Baum-Lamphier з тых часоў, як яны ўпершыню паступілі ў продаж шэсць тыдняў таму ". Ён працягнуў паперу Уайлду. “ Вам знаёма чыё-небудзь імя?
  
  Уайльд ўважліва вывучаў спіс, водзячы пальцам па старонцы, мармычучы імёны пра сябе. Затым ён раптам адкінуўся на спінку крэсла і прамовіў рэзкі эпітэт, які я не буду тут прыводзіць.
  
  "А!" - сказаў Марыярці. "У спісе ёсць знаёмае імя?"
  
  "Бромир", - сказаў Уайлд, выплёўваючы імя. “Алексіс Бромир.
  
  "А ён такі і ёсць?"
  
  “ Дырэктар кампаніі па асвятленню.
  
  "Я так і падазраваў", - сказаў Марыярці. "Кантраст і адсутнасць цені на фатаграфіі прымусілі мяне западозрыць, што месца здарэння было старанна — і, магчыма, прафесійна — асветлена".
  
  "Напышлівы маленькі чалавечак з адштурхвалай шчотачкай вусоў, якія займаюць большую частку яго верхняй губы", - сказаў Уайльд. “ Апранаецца ў пашытыя на заказ чорныя касцюмы, як— — Уайлд пашукаў фразу, - ... як танцуючы трунар.
  
  "Што нам рабіць?" Спытаў я. "Мы не можам пайсці ў паліцыю".
  
  "Я прапаную нанесці візіт містэру Бромайру", - сказаў Марыярці. "Магчыма, мы зможам пераканаць яго ў памылковасці яго даволі адштурхвае метадаў". Падняўшыся, ён высунуў левы скрыню свайго стала і дастаў службовы рэвальвер "Уэбли", які сунуў у кішэню свайго пінжака.
  
  "Паслухайце," сказаў я, " вы ж не збіраецеся...
  
  "Лепш за ўсё быць гатовым да любых нечаканасцяў", - сказаў Марыярці.
  
  "Гэта хутчэй псуе, э-э, выгляд пінжака", - пракаментаваў Уайлд. "Я б аддаў перавагу пайсці ў бой бяззбройных, чым дапусціць, каб мой касцюм быў скампраметаваны".
  
  "У мяне дзе-то ёсць падпахавая кабура, - сказаў Марыярці, - але яна стварае непрывабную выпукласць над сэрцам".
  
  "Недастаткова вывучаны выклік краўца", - сказаў Уайлд. "У вас ёсць адрас Бромайра?"
  
  "Я ведаю", - сказаў Марыярці. Ён жыве ў Нотынг-Хіле."
  
  "Я павінен быў здагадацца", - сказаў Уайльд.
  
  Быў непрывабны шэры дзень, і снег ператварыўся ў золь, калі мы выйшлі з дома Марыярці. містэр Моус пабег на кут і, некалькі разоў сьвіснуўшы, здолеў здабыць для нас чатырохколавы ровар.
  
  Было каля чвэрці пятага, калі мы спыніліся перад домам у старадаўнім георгаў стылі з чатырма дарыйскага калонамі па баках ўваходных дзвярэй і круглым акном наверсе. У далёкім мінулым ён быў падзелены на кватэры, і Бромир займаў першы паверх злева ад фасада. Ўваходная дзверы была не зачыненая, мы ўвайшлі і пачалі падымацца па шырокай лесвіцы, якая, верагодна, была адной з асаблівасцяў дома да таго, як яго раздвоили.
  
  Мы пачулі крыкі, калі дасягнулі першай лесвічнай пляцоўкі. Яны слаба пранікалі скрозь сцены, але не было ніякіх сумневаў, што гэта было б якаснае ўяўленне, калі б мы знаходзіліся ў пакоі, з якой яны зыходзілі. Два галасы: адзін пранізлівы, а другі нізкі і рыклівы, як у раз'юшанай сабакі. У гуках чулася нейкае стаката, як быццам акцёры рабілі кароткія перапынкі, каб падыхаць свежым паветрам або прыдумаць новыя абразы, перш чым аднавіць ўзаемныя слоўныя абразы.
  
  "Як ты думаеш..." — пачаў я, калі рэшту маіх здагадак быў спынены двума рэзкімі пстрычкамі і крыкам. Затым цішыня.
  
  “ Стрэлы! - Усклікнуў Марыярці, взбегая па лесвіцы наперадзе нас. Мы ішлі за ім па пятах.
  
  Дзверы Бромайра была зачынена, і Марыярці пастукаў, пачакаў секунду і, не атрымаўшы адказу, з сілай ударыў нагой па замку. Пасля трэцяга ўдару дзверы расчыніліся, і мы ўварваліся ў пакой.
  
  Адкрылася нам сцэна была падобная на карціну з "Гран Гиньоль": справа ад нас стройны малады чалавек у кашулі з перакошанымі рукавамі, каўнерыкам, валасы растрапаныя, вочы дзікія, ён цяжка дыхаў ад страху і панікі. Яго твар і шыя, здавалася, былі пакрытыя дробнымі драпінамі. У правай руцэ ён бязвольна трымаў маленькі рэвальвер, спярэшчаны дзіўным сінім плямай. Злева ад нас ляжаў перавернуты стол, па падлозе былі раскіданыя паперы, фотапласцінцы, канверты і пісьмовыя прыналежнасці. А за ім - скрюченное цела маленькага, бездакорна апранутага мужчыны, які ляжыць ва ўсе павялічваецца лужыне ўласнай крыві.
  
  Малады чалавек у паніцы кінуўся прэч ад нас, але спыніўся, калі на яго твары прамільгнула пазнаванне. "Містэр Уайлд", - усклікнуў ён. “Гэта вы? А, я бачу, што гэта ён. Я рады, што вы прыйшлі. Але як вы— " ён змоўк і ўтаропіўся на цела. “ Але ўсё роўна. Занадта позна— занадта позна!
  
  "Рэйнард!" Сказаў Уайльд. "Што ты тут робіш?"
  
  "Думаю, тое ж, што і вы", - сказаў малады чалавек. "Спрабую дамовіцца з шантажыстам".
  
  "Наколькі я разумею, беспаспяхова," сказаў Марыярці.
  
  "Ён накінуўся на мяне і—" Рэйнард паківаў галавой. "Але хто ты?"
  
  “ Мяне завуць прафесар Марыярці. Я прыйшоў дапамагчы містэру Уайлду ў вырашэнні гэтага, э-э, пытання.
  
  "Што, чорт вазьмі, тут адбылося?" Спытаў Уайлд.
  
  "Давайце ўвойдзем ўнутр і зачынім дзверы," прапанаваў Марыярці. “Падобна на тое, цяпер у будынку — ці, па меншай меры, на гэтым паверсе — больш нікога няма, інакш хто-то, напэўна, з'явіўся б у холе. Але людзі павінны вяртацца дадому са сваёй дзённай працы ў любы час, і мы не хочам прыцягваць непатрэбную ўвагу ".
  
  Мы ўвайшлі ў кватэру і зачынілі за сабой дзверы, наколькі змаглі. Большая частка дзверы была на месцы, але замак вылецеў ад апошняга ўдару. - Якія яшчэ пакоі тут ёсць? - спытаў я. - Спытаў Марыярці.
  
  "Там ёсць спальня, туалет і што—то накшталт кухні, якая не вельмі падыходзіць для падрыхтоўкі ежы", - сказаў Рэйнард.
  
  Марыярці кіўнуў. “ Цяпер, - сказаў ён. “ Што ты тут робіш?
  
  "Ты збіраешся тэлефанаваць у паліцыю?" Спытаў Рэйнард, імкнучыся, каб яго голас гучаў роўна.
  
  "А ці павінны мы?" Адказаў Марыярці.
  
  "Залішне казаць, што я б аддаў перавагу, каб ты гэтага не рабіў", - сказаў Рэйнард. "Ён быў подлым шантажыстам, і яму лепш памерці, ты так не думаеш?"
  
  "Існуе закон, які забараняе забіваць людзей", - пракаментаваў Уайльд. "Нават шантажыстаў і багатых незамужніх цётачак".
  
  Мы павярнуліся, каб паглядзець на Уайльда, які паціснуў плячыма. "Проста так атрымалася", - патлумачыў ён. “Калі я пачынаю прапанову, яно часта адхіляецца ў нечаканым кірунку. У гэтым, я мяркую, і заключаецца мой геній".
  
  "У гэтым выпадку," сказаў я, " калі быў нейкі спосаб ... Вядома, Марыярці, павінен жа быць нейкі спосаб..."
  
  “Думаю, я павінен падзякаваць цябе, Рэйнард, - сказаў Уайльд, - а затым, магчыма, нам усім варта прыбрацца адсюль і дазволіць паліцыі рабіць з гэтым усё, што яны пажадаюць. Хто-небудзь ведае, што ты тут?"
  
  "Толькі вы, джэнтльмены", - адказаў Рэйнард.
  
  Марыярці павольна пакруціў галавой. - Я думаю, што, магчыма, нам усе-ткі лепш патэлефанаваць у паліцыю, - сказаў ён.
  
  Я здзіўлена паглядзела на яго. “ Ты? З усіх людзей менавіта ты?
  
  "Адна справа пакрываць чалавека, які толькі што пазбавіў свет ад шантажыста", - сказаў Марыярці знарок спакойна. "І зусім іншае - дапамагчы свайму саўдзельніку пазбегнуць правасуддзя".
  
  "Што?" Ускрыкнуў Уайльд. "Але чаму вы думаеце?—"
  
  "Я ўпэўнены ў гэтым", - сказаў Марыярці. "Паглядзі на яго руку".
  
  "Яго рука?"
  
  “ Гэта сіняе пляма. Яно ад проявочного раствора. Містэр Рэйнард выяўляў пласціны. Ён не ахвяра. Ён саўдзельнік. Каб зрабіць гэта, спатрэбіліся два чалавекі — па меншай меры, каб аднесці цябе ўніз і падрыхтаваць да месца здарэння.
  
  "Ну, я—" - пачаў Уайльд. "Рэйнард, чаму ты...?"
  
  Рэйнард падняў пісталет і нерухома трымаў яго ў руцэ, накіраваўшы на Марыярці. Ён узвёў курок. “Добра, прафесар Як-там-вас-клічуць. Думаеш, ты разумны, так? Ну, я...
  
  Гэта было ўсё, што ён паспеў зрабіць. Адна куля з "Уэбли" Марыярці, выпушчаная з кішэні паліто, разарвала яму грудзі, і ён быў мёртвы яшчэ да таго, як упаў на зямлю.
  
  На імгненне запанавала потрясенное маўчанне, а затым Уайльд сказаў: "Я буду— я не ведаю, кім я буду".
  
  “Сумна, але, магчыма, так нават лепш. Вы б ніколі не вызваліліся ад яго, калі б ён збег", - сказаў Марыярці Уайлду. “ Трэба пашукаць кватэру на прадмет фотапласцінак, пакуль я прывяду цела ў парадак, каб усё выглядала як ўзаемнае знішчэнне. Тады нам лепш асцярожна пакінуць месца здарэння.
  
  "Ён не быў джэнтльменам", - рашуча заявіў Уайльд. “Гэта відаць па галстуку. У сапраўднага джэнтльмена беспамылковы густ у выбары гальштукаў".
  
  "І нам лепш узяць з сабой фотаапарат", - сказаў Марыярці.
  
  І мы сышлі. Ніхто з нас, наколькі мне вядома, больш ніколі не ўспамінаў аб гэтым інцыдэнце.
  
  OceanofPDF.com
  
  КНІГІ ВЫДАВЕЦТВА BORGO PRESS МАЙКЛА КУРЛАНДА
  
  
  
  Прынцы Зямлі: Навукова-фантастычны раман
  
  Даследаванне магіі: Раман лорда Дарсі
  
  Дзесяць маленькіх чараўнікоў: Раман Лорда Дарсі
  
  Суд над Квинтилианом: тры гісторыі аб найвялікшым рымскім дэтэктыве
  
  Дзяўчына-Аднарог: Забаўка
  
  Віктарыянскі зладзейства: Зборнік апавяданняў аб Марыярці
  
  OceanofPDF.com
  
  ІНФАРМАЦЫЯ ПРА АЎТАРА
  
  
  
  Аўтар больш за трыццаць раманаў і мноства апавяданняў, артыкулаў і іншага, Майкл Курланд прафесійна піша ўжо больш трох дзесяцігоддзяў. Дзеянне яго апавяданняў разгортваецца ў эпохах і месцах ад Старажытнага Рыма да далёкай будучыні — у любым месцы, дзе чытач не занадта лёгка заўважыць анахранізмы. Яго працы з'яўляліся на кітайскім, французскай, італьянскай, іспанскай, нямецкай, шведскай, польскай, партугальскай, японскім, чэшскай мовах, а таксама на некаторых алфавітах з мноствам гаплікаў і завитушек. Лічыцца, што гэта фрагменты аднаго вялікага опуса "вучань унтерменша". Ён быў намінаваны на прэмію "Х'юга", "Два Эдгара" і Амерыканскую кніжную прэмію, а розныя кніжныя клубы набылі розныя яго кнігі. Больш падрабязную інфармацыю можна даведацца на яго вэб-сайце:
  
  www.michaelkurland.com
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"