Курланд Майкл : другие произведения.

Вікторіанське лиходійство: колекція Моріарті

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО АВТОРСЬКІ ПРАВА
  
  
  
  Авторське право No 2001, 2003, 2006, 2008, 2011 автор
  Майкл Курланд
  
  ПЕРШЕ ВИДАННЯ
  
  Опубліковано компанією Wildside Press LLC
  
  
  
  www.wildsidebooks.com
  
  OceanofPDF.com
  
  ПОСВЯТА
  
  
  
  Це для Кита Калу,
  
  Який бачив гарне у професора Моріарті.
  
  OceanofPDF.com
  
  Введення
  
  
  
  Коли кілька років тому мені випала нагода написати оповідання, дія яких відбувається в світі Шерлока Холмса, я обрав професора Джеймса Кловіса Моріарті в якості головного героя своїх розповідей головним чином тому, що, хоча світу було відомо його ім'я, ніхто нічого про нього не знав, оскільки знати ще було нічого. Дивно, але, враховуючи його погану славу серед вигаданих злочинців, він згадується лише в семи з шістдесяти одного оповідання Артура Конан Дойла про Шерлока Холмса, фігурує в сюжетах тільки двох, і в жодному з них не з'являється на сцені. Ми знаємо, що Холмс вважає себе Наполеоном Злочинності ... організатором половини зла і майже все, що залишається нерозкритим в [Лондоні]", але нам ніколи не говорять, чому або як, за винятком самих розпливчастих виразів.
  
  Я не був настільки самовпевнений, щоб використовувати самого Холмса (хоча він дійсно з'являється в моїх розповідях), але, злегка подкрутив, я міг би взяти туманного, безтілесного професора Моріарті і надати йому плоть і кістки. Моя теза полягає в тому, що він був злочинцем — від цього нікуди не дінешся, — але він був більше схожий на Робін Гуда, Раффлса або Саймона Темплара, ніж на кримінального Наполеона. Чому ж тоді Холмс описав його як "найбільшого інтригана всіх часів, організатора всіх дьявольщин, контролюючого мозок злочинного світу ..."? Тому що, я вважаю за краще вірити, у Холмса було те, що французи називають ідея фікс на тему Моріарті. Професор був єдиною людиною, якого Холмс коли-небудь зустрічав, за винятком його брата Майкрофта, який був розумніший його, і це доводило його до божевілля. Він так і не зміг викрити Моріарті ні в одному з його уявних задумів, що тільки зміцнило його переконаність у тому, що професор дійсно був злим генієм. Я досліджував цю теорію в п'яти романах ("Пекельний пристрій", "Смерть від газового ліхтаря", "Велика гра", "Імператриця Індії", і готується до виходу найближчим часом "Хто мислить зло"), а також в цих чотирьох оповіданнях.
  
  (Друге ім'я "Кловіс", до речі, додано мною, щоб відрізняти професора Джеймса Моріарті від його брата полковника Джеймса Моріарті, який згадується в одному з оповідань сера Артура.)
  
  OceanofPDF.com
  
  ПОДЯКИ
  
  
  
  "Багато років тому і в іншому місці" вперше з'явилося в "Моєму Шерлока Холмса", під ред. Майкла Курланда, "Мінотавра Святого Мартіна", 2003. Авторські права No 2003, 2011 Майкла Курланда.
  
  "Райхенбах" вперше з'явився в "Шерлока Холмса: Приховані роки", під ред. Майкла Курланда, "Мінотавра Святого Мартіна", 2006. Авторські права No 2006, 2011 Майкла Курланда.
  
  "Парадокс Парадола" вперше з'явився в "Пекельному пристрої та інших" Майкла Курланда, "Мінотавра Святого Мартіна", 2001. Авторські права No 2001, 2011 Майкла Курланда.
  
  "Портрет Оскара Уайльда" вперше з'явився в журналі Strand, випуск № XXV, червень-вересень 2008 р. Авторські права No 2008, 2011 Майкл Курланд.
  
  OceanofPDF.com
  
  БАГАТО РОКІВ ТОМУ І В ІНШОМУ МІСЦІ
  
  
  
  Мене звуть професор Джеймс Кловіс Моріарті, доктор філософії, F. R. A. S. Можливо, ви чули про мене. За останні кілька десятиліть я був автором ряду поважних наукових монографій та журнальних статей, у тому числі трактату про біноміальної теоремі та монографії під назвою "Динаміка астероїда", яка була добре прийнята в наукових колах як у Великобританії, так і на континенті. Моя недавня стаття Британський астрономічний журнал, "Спостереження за липневим затемненням Меркурія в 1889 році з деякими припущеннями щодо впливу гравітації на світлові хвилі", викликав деякі коментарі серед тих небагатьох, хто міг зрозуміти його значення.
  
  Але я боюся, що якщо ви і знаєте моє ім'я, то, ймовірно, не з яких-небудь моїх опублікованих наукових робіт. Більше того, моя нинішня, я б сказав, погана слава була не з моєї вини і, безумовно, не по моєму вибору. Я по натурі замкнутий, як сказали б деякі, потайний чоловік.
  
  За останні кілька років розповіді з мемуарів якогось доктора Джона Ватсона про це придурке, що називає себе "детективом-консультантом", містера Шерлока Холмса, з'являлися в журналі "Стренд" і в інших місцях все частіше і, на мій погляд, придбали абсолютно необґрунтовану популярність. Дослідники "вищої критики", як називають своє безглузде заняття ці нестерпні педанти, які присвячують своє життя вишукування найдрібніших деталей у розповідях доктора Ватсона, проаналізували досить банальну прозу Ватсона з тим жадібною увагою, яке гурмани приділяють гірок паштету з гусячої печінки. Вони витягують прихований сенс кожного слова і екстраполюють факти, не є доказами, з кожного абзацу. Що незмінно призводить їх до висновків, ще більш правдоподібним, ніж ті, до яких схиляється сам Холмс.
  
  Занадто багато з цих невірно спрямованих роздумів стосується мене і моїх відносин з самопроголошеним майстром детективного справи. Любителі детективних розслідувань витратили багато часу і енергії на міркування про те, як ми з Шерлоком Холмсом вперше зустрілися, і що саме змусило зазвичай незворушного Холмса назвати мене "Наполеоном злочинності", не надавши жодних доказів на підтримку цього кричущого слуху.
  
  Я пропоную розповісти цю історію зараз, щоб задовольнити це недоречне цікавість і покласти край різним спекуляціям, які з'явилися в деяких приватних монографіях. Внесу ясність: ми з Холмсом не родичі; у мене не було неналежних відносин ні з однією з його родичок; я не крав у нього любов дитинства. Також він, наскільки мені відомо, не надавав жодних послуг ні мені, ні кому-небудь з членів моєї сім'ї.
  
  У будь-якому випадку, запевняю вас, я більше не буду легковажно ставитися до подібних звинувачень. Якими б не були приватними ці монографії, їх авторам доведеться відповісти за них у суді, якщо так буде продовжуватися.
  
  Незадовго до того безглуздого епізоду у Рейхенбахського водоспаду Холмс мав необережність описати мене своїм збитого з пантелику помічникові як "організатора половини зла і майже все, що залишилося непоміченим в цьому великому місті". (Під цим він, звичайно, мав на увазі Лондон). Про те, які злочини я імовірно вчинив, він, як не дивно, промовчав. Ватсон не питав подробиць, і їх не було запропоновано. Добрий доктор повірив Холмсу на слово у зв'язку з цим нестерпним образою. Якби Холмс не вважав за краще зникнути на три роки після пред'явленого йому брудного звинувачення, я, безсумнівно, посадив його на лаву підсудних за наклеп.
  
  А потім, коли Холмс повернувся зі своєї тривалої відпустки, під час якого в нього не вистачило доброти, порядності передати хоч одне слово, яке дало б зрозуміти його дорогому товаришеві, що він живий, він розповів про нашу "боротьбі" біля водоспаду, яку будь-дев'ятирічна дитина визнав би закінченим художнім твором, але це обдурило Ватсона.
  
  Правда про Рейхенбахском інцидент — але ні, це не для даного оповідання. Просто дозвольте мені зробити коротку паузу, саму незначну в цій хроніці, перш ніж я продовжу, щоб я міг привернути вашу увагу до деяких деталей цієї історії, які повинні були насторожити найпростішого новачка в тому факті, що його обвели навколо пальця, але Ватсон проковтнув це цілком.
  
  В оповіданні, який він опублікував під назвою "Остання проблема", Ватсон розповідає, що Холмс з'явився в його кабінеті одного разу в квітні 1891 року і сказав йому, що йому загрожує професор Моріарті — я сам — і що в той день на нього вже двічі нападали мої агенти, і він очікує, що на нього нападуть знову, ймовірно, чоловік, що стріляв з пневматичної гвинтівки. Якщо це було так, то хіба не розумно з його боку було відправитися в резиденцію свого близького друга і таким чином піддати його теж смертельної небезпеки?
  
  На цій зустрічі Холмс заявляє, що через три дні він зможе передати "професора зі всіма головними членами його банди" в руки поліції. Навіщо чекати? Холмс не призводить виразної причини. Але до тих пір, стверджує Холмс, він в серйозній небезпеці. Ну що ж! Якщо б це було так, хіба Скотленд—Ярд не надав би Холмсу з радістю кімнату, немає, кілька кімнат в готелі за його вибором - або в самому Скотленд-Ярді, — щоб забезпечити його безпеку на наступні три дні? Але Холмс каже, що нічого не вдієш, окрім як бігти з країни, і Ватсон знову вірить йому. Хіба беззаперечна дружба - це не чудесна річ?
  
  Потім Холмс вмовляє Ватсона приєднатися до нього в цьому нібито поспішному втечу. На наступний ранок вони зустрічаються на вокзалі Вікторія, де Ватсон з працею дізнається Холмса, який замаскувався під "поважного італійського священика", імовірно, щоб обдурити переслідувачів. Це передбачає, що вороги Холмса можуть дізнатися великого сищика, але поняття не мають, як виглядає його хороший друг доктор Ватсон, який не маскується, який дійсно від народження нездатний до маскування.
  
  Ще раз відзначимо, що після шестимісячної відсутності, протягом якого ми з Холмсом - але ні, це не мій секрет, щоб розкривати його, — в усякому разі, через шість місяців після того, як мене визнали мертвим, я повернувся в свій будинок на Рассел-сквер і зайнявся своїми звичайними справами, а Ватсон зробив вигляд, що нічого не помітив. Зрештою, Холмс убив мене, і цього було достатньо для Ватсона.
  
  Я міг би продовжувати. Насправді, я з вражаючою стриманістю не роблю цього. Називати мене запеклим злочинцем - це привід для порушення справи; а потім ускладнювати справу, виставляючи мене таким растяпой, що мене обдурили юнацькі витівки Холмса, зовсім нестерпно. Всім повинно бути ясно, що події, що передували того дня у Рейхенбахського водоспаду, якщо вони відбувалися так, як описано були задумані Холмсом, щоб обдурити свого люб'язного компаньйона, а не "Наполеона злочинності".
  
  Але я вже достатньо відволікся. У цій короткій статті я опишу, як склалися стосунки між Холмсом і мною, і, можливо, дам деяке уявлення про те, як і чому у Холмса розвинувся абсолютно необґрунтований антагонізм по відношенню до мене, який тривав всі ці роки.
  
  Вперше я зустрів Шерлока Холмса на початку 1870—х років - не буду уточнювати. У той час я був старшим викладачем математики, назву його "Куїнз коледж", одному з шести поважних коледжів, складових невеликий внутрішній університет, який я назву "Вексли", щоб зберегти анонімність подій, які я збираюся описати. Я також зміню імена людей, які фігурують у цьому епізоді, за винятком тільки Холмса і мене; бо ті, хто був залучений в це справа, напевно, не бажають, щоб їм нагадували про цьому епізоді чи дошкуляли преса додатковими подробицями. Ви, звичайно, можете звернутися до Холмсу за справжніми іменами цих людей, хоча я вважаю, що він буде не більш відвертий, ніж я.
  
  Дозвольте мені також зазначити, що спогади не є цілком надійними записувальними пристроями подій. З часом вони заплутуються, зливаються воєдино, фабрикуються і відкидаються, поки те, що залишається, не стане мати лише швидкоплинного схожість з початковим подією. Так що, якщо вам пощастило бути одним з тих, чиї життя перетнулися з нашими з Холмсом життями в "Куїнсі" в цей час, і ваші спогади про деякі деталі цих подій відрізняються від моїх, запевняю вас, що, ймовірно, обидва ми помиляємося.
  
  Університет Вексли був респектабельної давнину, з респектабельної церковної базою. Більшість викладачів Квінса були церковниками того чи іншого профілю. Латинь і грецький раніше вважалися фундаментом, на якому повинна будуватися освіта. "Сучасна" сторона університету виникла всього десять років тому, і викладачі класичної школи досі зі змішаним почуттям подиву і презирства дивилися на викладачів природничих наук і пропоновані курси, які вони вперто описували як "Смердючі".
  
  У той час Холмс був младшекурсником. Його присутність викликала певний інтерес серед викладачів, багато з яких пам'ятали його брата Майкрофта, який навчався в університеті близько шести років тому. Майкрофт провів більшу частину своїх трьох років у Квінсі у своїй кімнаті, виходячи тільки поїсти і набрати оберемок книг в бібліотеці і повернутися в свою кімнату. Коли він все-таки з'являвся в лекційному залі, то часто для того, щоб поправити викладача в який-небудь фактичної або педагогічної помилку, яка залишалася непоміченою, іноді роками, на одній з його лекцій. Майкрофт покинув університет, не виконавши вимог для одержання ступеня, заявивши з деяким підставою, що він отримав все, що могло запропонувати навчальний заклад, і не бачить сенсу залишатися.
  
  У Холмса було мало друзів серед однокласників, і, схоже, йому так більше подобалось. Його інтереси були різноманітними, але минущими, оскільки він занурювався спочатку в одну область досліджень, а потім в іншу, намагаючись знайти щось, що досить стимулювало його, щоб зробити це справою свого життя; що-те, до чого він міг би застосувати свій потужний інтелект і здатність до пильній і точному спостереженню, які вже тоді були очевидні, якщо не були повністю розвинені.
  
  Незабаром між мною і цим енергійним молодим людиною встановилася дивна дружба. Озираючись назад, я б описав це як церебральну зв'язок, що ґрунтується в основному на загальному снобізмі високоінтелектуальних людей по відношенню до тих, кого вони вважають своїми інтелектуальними підлеглими. Я зізнаюся в цій слабкості в юності, і моя єдина захист від обвинувачення в зарозумілості полягає в тому, що ті, кого ми з усіх сил намагалися ігнорувати, точно так само прагнули уникати нас.
  
  Інцидент, про який я збираюся розповісти, стався восени, незабаром після того, як Холмс повернувся на другий курс. Новий викладач приєднався до коледжу, зайнявши недавно створену кафедру моральної філософії, кафедру, подаровану власником млина в Мідленді, який взяв за правило наймати на свої фабрики стільки дітей віком до дванадцяти років, скільки його агенти могли прибрати з вулиць. Звідси, я вважаю, і його інтерес до моральної філософії.
  
  Нову людину звали— ну, для цілей цього оповідання давайте назвемо його професором Чарльзом Мейплзом. Йому було, наскільки я можу судити, за сорок; повний, гостроносий, короткозорий, доброзичливий чоловік, який поважно крокував і злегка погойдувався при ходьбі. Його голос був високим і напруженим, а манери - складними. Його мова супроводжувалася складними рухами рук, як ніби він надавав повітрю подобу того, що описував. Коли хто-небудь бачив його далеко перетинає двір в розвівається сірій мантії магістра мистецтв, размахивающим тростиною червоного дерева з латунної ручкою у вигляді качиної голови, з якою він ніколи не розлучався, і жестикулюючим в порожнечу, він найбільше нагадував гладкого королівського голуба.
  
  Моральна філософія була відповідним предметом для Мейплза. Ніхто не міг точно сказати, що вона включає в себе, і тому він був вільний говорити про те, що цікавило його в даний момент. І інтереси його, здавалося, були негайними: він черпав інтелектуальну їжу з того квітки знання, який вранці здавався йому самим яскравим, і втомлювався від нього ще до настання ночі. Вибачте за кілька поетичний зворот; розмову про кленах, здається, підкреслює це в одному з них.
  
  Я не хочу сказати, що Мейплс були інтелектуально неповноцінні; зовсім немає. Він володів проникливим розумом, гострої ясністю виразів і саркастичною дотепністю, яке іноді проривалося крізь його лагідний фасад. Клени говорили про грецьких і римських уявленнях про мужність і змушували шкодувати про те, що ми живемо в ці жахливі часи. Він читав лекції про схильності дев'ятнадцятого століття замінювати мораль поверхневої ханжею і залишив своїм студентам яскравий образ аморальності, яка вирує і здіймається не дуже глибоко під поверхнею. Він говорив про те-то і те-то і викликав у своїх учнів незмінний ентузіазм з цього приводу і неослабне огиду до того-то.
  
  У коледжі все ще існувало негласне припущення, що безшлюбність є підходящою моделлю для студентів, і тому тільки неодружені і імовірно дотримуються целібату викладачі селилися в тому чи іншому з різних будівель у стінах коледжу. Ті деякі, у кого були дружини, знаходили житло в околицях міста, де могли, переважно на пристойній відстані від університету. Мейплз вважався одним з найбільш домашніх, і він і його дружина Андреа зняли будинок з досить великою територією на Барлимор-роуд недалеко від коледжу, який вони ділили з сестрою Андреа Люсиндой Мойс та інструктором з фізкультури по імені Крисбой, який, вирішивши жити подалі від коледжу за своїм власним причин, зняв пару кімнат на верхньому поверсі. У дальньому кінці ділянки знаходився невеликий гостьовий будиночок, який не був зайнятий. Власник будинку, який переїхав в Глазго кілька років тому, тримав його для себе, коли час від часу приїжджав в місто. "Мейплз" найняли куховарку і покоївку, які працювали денний прислугою, а вночі спали в своїх будинках.
  
  Андреа була привабливою жінкою, яка, здавалося, безстрашно наближалася до тридцяти, з розумними карими очима на широкому обличчі і копицею густого каштанового волосся, що спадало їй на спину десь нижче талії, коли вона не збирала їх у якусь подобу величезного пучка навколо голови. У неї була солідна зовнішність і рішучий характер.
  
  Її сестра, яку всі, хто її знав, називали "Люсі", була дещо молодше і більш неземної по натурі. Вона була стрункою золотоволосым створенням з мінливим настроєм: зазвичай яскрава і впевнена в собі і більш ніж здатна впоратися з усім, що міг кинути їй підлий старий світ, але іноді сумна, похмура і зла на інший світ за те, що він не відповідав її стандартам. Коли її охоплювало поганий настрій, вона віддалялася в свою кімнату і відмовлялася кого-небудь бачити, поки воно не пройде, що з якоїсь причини молоді люди коледжу знаходили надзвичайно романтичним. У неї була зосереджена манера пильно дивитися на вас, поки ви розмовляли, як ніби ваші слова були єдиними важливими речами в світі в цей момент, і вона відчувала себе привілейованою, слухаючи вас. Це змусило декількох младшеклассников миттєво закохатися в неї, бо вона була, мабуть, першою людиною, і вже точно першою жінкою, якщо не вважати їх матерів, яка коли-небудь звертала серйозну увагу на все, що вони говорили.
  
  Одним з младшеклассников, якого привернуло очевидне міс чарівність Люсі, був містер Шерлок Холмс. Вона дивилася на нього широко розкритими очима, поки він серйозно, як кажуть молоді люди, говорив про речі, які, я впевнений, її анітрохи не цікавили. Можливо, цю зухвалу молоду леді зацікавив сам Холмс? Я, звичайно, сподівався на це, заради нього самого. У Холмса не було сестер, а людина, яка виросла без сестер, мало захищений від тих хитрощів, тих невинних хитрощів тіла, мови і рухів, якими природа забезпечила молодих самок у своєму сліпому бажання продовжити рід.
  
  Я не був пильним спостерігачем за любовними пригодами Люсі Мойс, але, наскільки я міг бачити, вона ставилася до всіх своїм шанувальникам однаково: не заохочувала їх і не відмовляла, а насолоджувалася їх суспільством і тримала їх на досить великій відстані, як фізично, так і емоційно, щоб задовольнити саму вимогливу дуэнью. Мені здалося, що вона знаходить всіх своїх молодих джентльменів злегка кумедними, розглядаючи їх з тієї відстороненістю, яку можна знайти у героїнь п'єс Оскара Уайльда, якщо скористатися сучасним порівнянням.
  
  Професор Мейплз взяв на себе батьківську роль вчителя трохи далі, ніж більшість викладачів, і, звичайно, далі, ніж мені хотілося б, потоваришувавши зі своїми студентами, і, якщо вже на те пішло, з усіма студентами, які хотіли, щоб з ними подружилися, серйозно, щиро і по-доброму. Але тоді здавалося, що він дійсно дбав про потреби і благополуччя молодих людей Уэксли. Особисто я відчував, що спроб дати утворення більшості з них в класі та на уроках було цілком достатньо. Здебільшого їх не цікавило нічого, крім спорту, за винятком тих, кого не цікавило нічого, крім релігії, і вони були задоволені тим, що науки і математика залишалися темними таємницями.
  
  Мейплз і його дружина влаштовували "домашні" післяобідній чаювання два рази на місяць, у другий і четвертий вівторок, і досить скоро ці заходи стали дуже популярні серед студентів. Його невістка, яка незмінно була присутня, безсумнівно, була частиною цієї причини, як і запас чайних тістечок, булочок, фруктових тарталеток і інших різноманітних харчів. Я був присутній на декількох з них, і незабаром мене охопило неопределимое відчуття, що щось було не тим, ніж здавалося. Я кажу "невизначений", тому що я не міг точно сказати, що саме спантеличило мене в цих подіях. У той час я не надавав цьому особливого значення. Лише пізніше це здалося важливим. Я спробую дати вам словесну картину останнього з цих заходів, на яких я був присутній; останнього, як виявилося, перед трагедією.
  
  Саме Холмс запропонував нам у той день відвідати чаювання у професора Мейплз. Я намагався вселити йому елементарне розуміння математичного аналізу, і він зажадав від мене приклад якої-небудь ситуації, в якій такі знання могли б стати в нагоді. Я виклав три проблеми: одну з області астрономії, пов'язану з пошуком планети Вулкан, яка, як кажуть, перебуває всередині орбіти Меркурія; іншу з області фізики, що стосується визначення магнітних силових ліній при подачі електричного струму; і ще одну, засновану на деяких моїх власних думках щодо ідей професора Мальтуса про контроль чисельності населення.
  
  Холмс відмахнувся від них. “Так, я впевнений, що вони по-своєму дуже цікаві, - сказав він, - але, чесно кажучи, вони мене не стосуються. Для мене не має значення, чи обертається Земля навколо Сонця чи Сонце навколо Землі, до тих пір, поки той, хто що-небудь робить, продовжує робити це надійно ".
  
  "У вас немає інтелектуального цікавості до навколишнього світу?" - Запитав я з деяким подивом.
  
  "Навпаки", - стверджував Холмс. “Я відчуваю величезну цікавість, але біноміальної теорема мене цікавить не більше, ніж вона мене. Я відчуваю, що повинен обмежити свою цікавість тими предметами, які будуть мені хоч якось корисні у майбутньому. Мені так багато чому належить навчитися на шляху, який я вибрав, що, боюся, я не насмілюся заходити надто далеко по бічних дорогах ".
  
  "А!" Сказав я. "Я не знав, що ви вступили на обраний вами шлях, або, більше того, що ви вибрали дорогу, якою йти".
  
  Ми з Холмсом сиділи в лекційному залі, де більше нікого не було, і при моїх словах він встав і почав неспокійно ходити по аудиторії. "Я б не сказав, що я точно вибрав дорогу," сказав він, " щоб продовжити цю, я вважаю, неминучу метафору. Але у мене є уявлення про напрям, в якому я хочу рухатися— " Він підняв вказівний палець правої руки і з силою виставив його перед собою. "і я відчуваю, що повинен обережно обмежити свої кроки шляхами, які ведуть в цьому напрямку".
  
  "Ви сподіваєтеся дістатися до цієї стопки гумкою або сміттєвого кошика в кінці кімнати?" - Запитала я, а потім швидко підняла руку в примирливому жесті. “Ні, ні, я беру свої слова назад. Я радий, що ти сформулював мету в житті, навіть якщо вона не включає математику. В якому напрямку знаходиться це місто на пагорбі, до якого ти прагнеш?"
  
  Холмс сердито подивився на мене, а потім задумався. "Це все ще трохи розпливчасто", - сказав він мені. “Я бачу це тільки в загальних рисах. Людина—" Він зібрався з думками. “Людина повинна прагнути робити щось більше, ніж він сам. Лікувати хвороби, викорінювати голод, бідність чи злочинність".
  
  "Ах!" Сказав я. "Благородні думки". Мені здалося, що я чую чарівний голос міс Люсі, щиро говорить це або щось подібне Холмсу протягом тижня. Коли чоловіка раптово вражають благородні амбіції, удар зазвичай завдає жінка. Але я подумав, що було б розумніше не згадувати про це висновку, який, у всякому разі, був досить попередніми і не грунтувалося на яких-небудь вагомих доказах.
  
  "Сьогодні у професора Мейплз післяобідній чай", - прокоментував Холмс. "І я подумував піти".
  
  "Чому це так", - сказав я. “І так і повинно бути. І в якості останньої спроби зацікавити вас деталями, які ви не знайдете корисними в даний момент, я звертаю вашу увагу на форму вуха Люсінди Мойс. При правильному розгляді виникає цікаве питання. У вас повинна бути можливість поспостерігати за ним, можливо, навіть досить уважно, сьогодні вдень.
  
  “ Яке вухо? - запитав я.
  
  "Підійде і те, і інше".
  
  "Що сталося з вухом міс Люсі?" Зажадав відповіді Холмс.
  
  “ Ну, нічого. Це чудове вухо. Гарної форми. Плоскі, трохи сплюснуте мочки. Я ніколи не бачив іншого такого. Дуже привабливе, якщо вже на те пішло.
  
  "Тоді добре," сказав Холмс.
  
  Я закрив кілька книг, якими користувався, і поклав їх у свій рюкзак. "Цим я відмовляюся від будь-яких майбутніх спроб викладати вам вищу математику", - сказав я йому. “ Я пропоную перервати засідання і відправитися до професора додому, до його чайним тістечком.
  
  Так ми і зробили.
  
  Захід "Кленів" проходило з трьох годин дня до шостої вечора, хоча деякі прибутку трохи раніше, а деякі, я вважаю, залишилися трохи пізніше. Погода була напрочуд м'яким для середини жовтня, і ми з Холмсом, приїхавши в той день близько половини четвертого, виявили професора, його домочадців і приблизно дюжину гостей, розкиданих по галявині за домом передбачуваними купками. Був присутній віце-канцлер університету, який відпочивав в шезлонгу з чашкою чаю і тарілкою булочок. Класичну Грецію представляв декан Герберт Маккатерс, літній чоловік вкрай тверезого і респектабельного вигляду, який в цей момент закочував холоші штанів, готуючись перейти вбрід невеликий штучний ставок з Андреа Мейплз, яка зняла туфлі і підняла спідниці, дотримуючись крихкий баланс між мокрим одягом і пристойностями.
  
  Крисбой, інструктор з фізкультури з "Кленів", великий, м'язистий і забіякуватого вигляду чоловік років під тридцять, стояв у кутку галявини з тренером по іграх за прізвищем Фолтинг; молодий чоловік з статурою і загальної зовнішністю одного з гнучких атлетів, зображених давньогрецькими скульптурами, якщо ви можете уявити молодого грецького атлета, одягненого в мішкуватий сіру фланель. Фолтингу було добре відомо це порівняння, судячи з його практиці героїчно позувати всякий раз, коли він думав, що хтось дивиться на нього.
  
  Вони вдвох стояли біля будинку, розмахуючи спортивними ключками з дикою мускулистостью і обговорюючи найдрібніші деталі футбольного матчу минулої суботи, оточені натовпом захоплених младшеклассников. У кожному університеті є студенти, яких гри цікавлять більше, ніж навчання. Роки через вони розповідають про те чи іншому матчі з крикету проти своїх смертельних ворогів з сусіднього навчального закладу або про яку-небудь особливо багатому футбольному матчі. Здається, їх ніколи не турбує і, можливо, їм навіть в голову не приходить, що вони займаються справами, в яких відповідним чином навчений трирічний шимпанзе або орангутанг міг би перевершити їх. І з якоїсь незрозумілої мені причини цим чоловікам дозволено голосувати і розмножуватися. Але, ще раз, я відволікся.
  
  Мейплз велично йшов по галявині, його сіра учительська мантія розвівалася навколо тулуба, в які закладені за спину руках він тримав ціпок, яка стирчала у нього за спиною, як хвіст, за ним слідувала зграйка молодих джентльменів у темно-коричневих академічних мантіях, з класними дошками під пахвами, більшість з них надавали своєму професорові витончене повагу, наслідуючи його ході і поставі. - Ідеал університету, - говорив Мейплз голосом, що не терпить заперечень, явно захоплюючись своєю темою, - це аристотелівськихстадіон, відфільтроване через середньовічні чернечі школи".
  
  Підійшовши до мене, він кивнув мені, а потім розвернувся і попрямував туди, звідки прийшов, вишиваючи на свою тему. “Ті студенти, які прагнули чогось більшого, ніж релігійну освіту, які, можливо, хотіли вивчати юриспруденцію або щось з медицини, направлялися в більш великі міста, де можна було знайти вчених, здатних навчати їх. Париж, Болонья, Йорк, Лондон; тут збиралися студенти, часто подорожують з міста в місто в пошуках підходящого вчителя. Через століття або два навчання стало формалізованим, і школи отримали офіційне існування, отримавши хартії місцевого монарха і, можливо, від папи римського ".
  
  Мейплз раптово завмер на півкроку і розвернувся лицем до свого почту. "Але не робіть помилок!" - навчав він їх, багатозначно розмахуючи палицею перед собою, вказуючи її качиним набалдашником спочатку на одного студента, а потім на іншого. “університет складається не з його будівель, коледжів, його лекційних залів та ігрових майданчиків. Ні, навіть не його ігрові майданчики. Університет складається з людей — викладачів та студентів, — які об'єднуються в його назві. Universitas scholarium - так свідчить статут, який передбачає створення, скажімо так, гільдії студентів. Або, як у випадку з Паризьким університетом, universitas magistrorum, гільдією викладачів. Так що ми з вами рівні. Заправте щільніше сорочку в штани, містер Помфрит, ви зовсім розбовталися.
  
  Він повернувся і продовжив свій шлях через галявину, його голос затихав далеко. Його учні, без сумніву, вражені новообретенним рівністю, потрусили за ним.
  
  Як раз в цей момент Люсі Мойс ковзнула на галявину, увійшовши через французькі двері в задній частині будинку, і поставила на накритий парасолькою стіл свіжу страву з випічкою. За нею поспішила покоївка, несучи глечик, повний димлячої гарячої води, щоб наповнити чайник. Шерлок Холмс відійшов від мене і недбало побрів через галявину, ухитрившись опинитися поряд з міс Люсі як раз вчасно, щоб допомогти їй розставити випічку по столу. Чи виявив він якийсь особливий інтерес до її вуха, я не міг помітити.
  
  Я замовив чашку чаю і шматок чайного торта і взяв на себе свою звичну роль спостерігача явищ. Це було моєю природною схильністю протягом багатьох років, і я посилив всі здібності, з яких починав, свідомим зусиллям точно фіксувати те, що я бачу. Я практикувався у цьому досить довго, навіть тоді, що це стало моєю другою натурою. Я не міг сидіти навпроти людини в залізничному вагоні, не помітивши, наприклад, з брелока від його годин, що він, скажімо, розенкрейцер, а за слідами зносу на його лівій манжеті - що він касир або прикажчик. Чорнильна пляма на великому пальці його правої руки говорило у користь гіпотези касира, в той час як стан його черевик могло свідчити про те, що в той день він не був на роботі. Гаманець, який він притискав до тіла, міг вказувати на те, що він перекладав банкноти у філію банку або, можливо, переховувався з банківськими коштами. І так далі. Я розповідаю про це тільки для того, щоб показати, що мої спостереження були зроблені не в очікуванні трагедії, а були лише результатом моєї сталої звички.
  
  Наступний годину або близько того я бродив по галявині, зупиняючись то тут, то там, щоб привітатися з тим чи іншим студентом або викладачем. Я затримався з краю цієї групи і деякий час слухав енергійну критику недавнього романа Уілкі Колліна "Місячний камінь" і того, як він являє собою зовсім новий вид художньої літератури. Я зупинився біля цього скупчення людей, щоб послухати, як молодий чоловік щиро розповідає про добрі справи, що здійснюються містером Вільямом Бутом і його Асоціацією християнського відродження в нетрях наших великих міст. Я завжди не довіряв серйозним, побожним, гучним молодим людям. Якщо вони щирі, вони нестерпні. Якщо вони нещирі, вони небезпечні.
  
  Я спостерігав, як Андреа Мейплз, вытершая ноги і приспустившая спідниці, бере блюдо з випічкою і бродить по галявині, пропонуючи те крекер, то чайний кекс, шепочучи інтимні коментарі до випічки. Місіс Мейплз володіла даром миттєвої близькості, вміла створювати ілюзію, що у вас з нею загальні чудові, хоч і неважливі секрети. Вона бочком пройшла повз Крисбоя, який зараз був зайнятий тим, що керував віджиманнями п'яти або шести своїх спортивних протеже, і щось прошепотіла молодому Фолтингу, тренеру з ігор, і він розсміявся. А потім вона встала навшпиньки і щось прошепотіла. Приблизно через хвилину, а це дуже багато для того, щоб говорити пошепки, вона зробила кілька танцювальних кроків назад і зупинилася, а Фолтинг почервонів. Червоніти зараз зовсім вийшло з моди, але в сімдесяті це було модно як для чоловіків, так і для жінок. Хоча, як те, що вважається мимовільної фізіологічною реакцією, може бути модним, або вийшли з моди, вимагає подальшого вивчення доктором Фрейдом і його колегами-психоаналітиками.
  
  Крисбой зібрався з духом і схопився на ноги. "Залишайся на своїй стороні вулиці!" - гаркнув він Андреа Мейплз, що налякало і її, і молодих гравців, двоє з яких перекинулися і втупилися на те, що відбувається, в той час як решта троє або четверо продовжували віджиматися в шаленому темпі, як ніби над ними не відбувалося нічого примітного. Через секунду місіс Мейплз засміялася і простягнула йому тарілку з випічкою.
  
  Професор Мейплз повернувся, щоб подивитися на маленьку групу приблизно в двадцяти футах від нього, і його руки міцніше стиснули тростина. Хоча він намагався зберігати спокій, кілька секунд він явно перебував у владі якихось сильних емоцій, перш ніж відновив контроль. "Зараз, зараз, моя люба", - крикнув він через галявину. "Давайте не будемо провокувати спортсменів".
  
  Андреа підскочила до нього і, нахилившись, щось прошепотіла йому на вухо. Оскільки на цей раз вона була до мене обличчям, а я вже кілька років практикувався в читанні по губах, я зміг розібрати, що вона сказала: "Можливо, я зроблю тобі послугу, тато-ведмежа", - прошепотіла вона. Його відповіді я не бачив.
  
  Через кілька хвилин мої блукання привели мене туди, де Шерлок Холмс сидів на самоті на одному з парусинових стільців у французьких вікон з невтішним виглядом. "Ну," сказав я, озираючись по сторонах, " а де міс Люсі?
  
  “Вона раптово виявила, що у неї сильно болить голова і їй потрібно піти прилягти. Імовірно, вона пішла прилягти", - сказав він мені.
  
  "Зрозуміло, - сказав я. "Залишаючи тебе страждати на самоті серед натовпу".
  
  "Боюся, що я щось не те сказав", - зізнався мені Холмс.
  
  “ Правда? Що ти сказав?
  
  “Я не впевнений. Я говорив про — ну ..." Холмс виглядав збентеженим, такого виразу я в нього ніколи не бачив ні раніше, ні з тих пір.
  
  "Надії та мрії" припустив я.
  
  "Що-то в цьому роді", - погодився він. “Чому слова, які звучать так важливо — коли людина звертається до молодої леді, з якою він перебуває в близьких відносинах, звучать безглуздо, коли вони вимовляються перед усім світом? Це, як ви розумієте, містер Моріарті, риторичне питання.
  
  "Я розумію", - сказав я йому. "Чи Не повернутися нам до коледжу?"
  
  Так ми і зробили.
  
  Наступного дня застав мене в залі засідань, що сидить в моєму звичайному кріслі під картиною маслом, що зображає сера Джеймса Уолсінгема, першого ректора Квінс-коледж, отримує ключі від коледжу з рук королеви Єлизавети. Я ділив свою увагу між чашкою кави і листом від преподобного Чарльза Доджсона, мого колеги-математика, який тоді вчився в Оксфорді, в якому він викладав деякі зі своїх ідей щодо того, що ми могли б назвати математичними обмеженнями логічних конструкцій. Моє усамітнення було перервано діном Маккатерсом, який шкандибав до мене з чашкою чаю в руці, виглядаючи ще старше, ніж зазвичай, і опустився на стілець поруч зі мною. "Добрий день, Моріарті," видихнув він. “ Хіба це не жахливо?
  
  Я відклав листа в бік. "Хіба це не жахливо?" Я запитав його. “В той день? Військові новини? Теорія біогенезу Хакслі?" Можливо, ви маєте на увазі каву — він сьогодні просто жахливий.
  
  Маккатерс сумно похитав головою. "Якби я міг так легко поставитися до новинам", - сказав він. "Я завжди так добре усвідомлював, так сумно усвідомлював застереження Джона Донна".
  
  "Я думав, Донн покінчив з умовляннями на останні двісті років або близько того", - сказав я.
  
  Але Маккатерса було не зупинити. Він був сповнений рішучості процитувати Донна, і процитував: "Смерть кожної людини применшує мене, тому що я причетний до Людства", - продовжив він, проігнорувавши мій коментар. "І тому ніколи не посилай дізнатися, по кому дзвонить дзвін, він дзвонить по тобі".
  
  Я утримався від згадки про те, що декан, самотній чоловік, який проводив більшу частину часу неспання в роздумах над літературою, написаною більш ніж за дві тисячі років до його народження, ймовірно, був залучений в життя людства, ніж будь-який інший чоловік, якого я коли-небудь знав. "Зрозуміло, - сказав я. "Дзвін дзвонив по кому-то?"
  
  "І вбивство робить все набагато гірше", - продовжив Маккатерс. "Як висловився Лукрецій —"
  
  “ Хто був убитий? - Твердо запитала я, перериваючи його екскурс в класику.
  
  “ А? Ти хочеш сказати, що не знаєш? О, боже мій. Тоді це стане для тебе чимось на зразок шоку. Справа в тому, що професор Мейплз ...
  
  “ Хтось вбив Мейплз? - запитав я.
  
  “Ні, немає. Моя думка була ще незакінчена. Професор Мейплз заарештований. Його дружина — Андреа, місіс Мейплз — вбита".
  
  Зізнаюся, я був приголомшений. Ви можете замінити це більш сильним терміном, якщо хочете. Я спробував дізнатися у Маккатерса ще деякі подробиці, але причетність декана до фактів не виходила за рамки вбивства і арешту. Я допив каву і відправився на пошуки додаткової інформації.
  
  Вбивство - це сенсаційне злочин, яке викликає величезний інтерес навіть у ступеневих і не від світу сього викладачів Квінс-коледж. І вбивство в mediis rebus, або, можливо, краще, в mediis universitatibus; те, що дійсно відбувається серед згаданих степеневих донів, змусить задуматися навіть не від світу цього. Історія, яка швидко поширилася по коледжу, полягала в наступному:
  
  Квартет велосипедистів, старшокласників коледжу Сент-Саймонс, три дні в тиждень, в дощ або ясну погоду, виїжджають разом на світанку, щоб годину або два покататися на велосипеді перед сніданком. Цим ранком, не звертаючи уваги на холодну мряку, що почалася вночі, вони, як правило, вирушили по Барлимор-роуд. Близько восьми годин, або незабаром після цього, вони випадково зупинилися біля ганку маленького котеджу на території професора Мейплз. На одному з велосипедів впала підківка або щось в цьому роді, і вони зупинилися, щоб виправити ушкодження. Велосипед з ланцюговим приводом існував тоді всього кілька років і був схильний до безлічі несправностей. Я розумію, що велосипедистам навіть сьогодні корисно мати при собі повний набір інструментів, щоб бути готовими до неминучої аварії.
  
  Один з учасників вечірки, який сидів на сходах котеджу, притулившись спиною до дверей, наскільки це було можливо, сховавшись від дощу, і потягував латакію, поки ремонтувалася пошкоджена машина, відчув щось липке у себе під рукою. Він подивився і виявив розширюється пляма, що виходить з-під дверей. Тепер, в залежності від того, яка версія історії вам найбільше подобається, він вказав на пляму і сказав: "Послухайте, хлопці, як ви думаєте, що це таке?" Або він схоплювався на ноги з криком: “Це кров! Це кров! Тут сталося щось жахливе". Я схильний віддати перевагу останню версію, але, можливо, мені подобається тільки алітерація.
  
  Молоді люди, відчувши, що комусь усередині котеджу може знадобитися допомога, постукали у двері. Не отримавши відповіді, вони посмикали ручку і виявили, що вона замкнена. Вікна по всьому будинку були замкнені. Вони розбили скло у вікні, отперли його і всі разом пролізли всередину.
  
  У коридорі, що веде до вхідних дверей, вони виявили Андреа Мейплз в тому, що було описано як "роздягнена", що лежить у калюжі крові — імовірно, її власної, оскільки вона була сильно побита по голові. Стіни і стелю були заляпані кров'ю. Недалеко від тіла лежало те, що ймовірно було знаряддям вбивства: тростинка червоного дерева з латунної ручкою у вигляді качиної голови.
  
  Один з чоловіків негайно поїхав на велосипеді в поліцейську ділянку і повернувся з сержантом поліції і двома констеблями. Коли вони переконалися, що тростину з твердого дерева належить професору Мейплзу і що він постійно носив її з собою, поліцейські перетнули галявину, підійшли до головного будинку і допитали професора, який снідав. По закінченні бесіди сержант заарештував Мейплза і відправив одного з констеблів за екіпажем, в якому професора можна було доставити в поліцейську ділянку.
  
  Було близько четвертої години дня, коли Шерлок Холмс постукав у двері мого кабінету. "Ви, звичайно, чули", - сказав він, плюхаясь в моє крісло. "Що нам робити?"
  
  "Я чув", - сказав я. "І яке ми маємо до цього відношення?"
  
  “ Цей сержант поліції, його звуть Мікс, заарештував професора Мейплза за вбивство своєї дружини.
  
  "Я чув".
  
  "Він не проводив ніякого розслідування, навіть не глянув на околиці і не залишив констебля для охорони території, так що, як тільки дощ припиниться, орди болісно цікавих будуть топтати котедж і галявину і знищувати будь-які докази, які там можна буде знайти".
  
  "Невже?" Запитав я. "І звідки ти так багато про це знаєш?"
  
  "Я був там", - сказав Холмс. Помітивши мій здивований погляд, він похитав головою. “О, ні, не під час вбивства, коли б воно не відбулося. Коли констебль приїхав за екіпажем, щоб відвезти професора Мейплз, я випадково опинився в стайні. Конюх, його звуть Біггс, є досвідченим бійцем з одного ключкою, і я іноді беру у нього уроки вранці, коли у нього є час. Тому, коли вони повернулися в будинок професора, Біггс сів за кермо, а я сів в екіпаж з констеблем, який все мені розповів.
  
  "Думаю, він ще якийсь час буде говорити про це", - прокоментував я. "Вбивства тут не зовсім звичайна справа".
  
  “Саме так. Ну, я пішов далі, думаючи, що можу бути чимось корисний Люсі. Зрештою, її сестру тільки що вбили ".
  
  "Завбачливо з вашого боку," сказав я.
  
  “Так. Ну, вона не хотіла мене бачити. Нікого не хотіла бачити. Просто залишалася у своїй кімнаті. Гадаю, я не можу її звинувачувати. Отже, я послухав, як сержант допитував професора Мейплза — і, наскільки я можу судити, він страшенно погано з цим впорався, — а потім вийшов і оглянув територію — два будинки і простір між ними, — щоб подивитися, чи я зможу визначити, що сталося. Я також оглянув тіло Андреа Мейплз, наскільки міг, з порога. Я боявся, що, якщо підійду ближче, сержант Мікс помітить і прожене мене ".
  
  "І ви з'ясували, що сталося?"
  
  "Можливо," сказав Холмс. “ Якщо ви зробите мені послугу і прогуляєтеся зі мною, я хотів би показати вам, що я знайшов. Я вважаю, що маю гарне уявлення про те, що сталося минулої ночі — або, принаймні, про деяких істотних деталях. Я вирахував це по слідах на землі та декількох деталей в котеджі, про яких сержант не подбав. Мені здається, що в розслідуванні злочинів можна зробити набагато більше, ніж звикла робити поліція. Але я хотів би знати вашу думку. Скажіть мені, що ви думаєте."
  
  Я одягнув пальто. "Покажи мені," сказав я.
  
  Накрапав сильний і холодний дощ, земля була мокрою, і до того часу, коли ми під'їхали до будинку, тіло вже прибрали; все це зменшило кількість цікавих відвідувачів до двох репортерів, які, побродивши по котеджу, але не зумівши потрапити в головний будинок, забилися в двуколку, що під'їхала до парадного входу, чекаючи, коли з'явиться хто-небудь, кого можна було б умовити зробити заяву.
  
  Головний будинок та котедж виходили фасадами на Барлимор-роуд, але оскільки дорога огибала гайок дерев між ними, шлях через територію був значно коротший. Від будинку до котеджу було близько тридцяти ярдів по стежці і, можливо, трохи більше, ніж в два рази більше по дорозі. У той час я вимірював відстань, але точних цифр не пам'ятаю.
  
  Ми обійшли будинок з тильного боку і постукали у двері комори. Після декількох секунд розглядування через бокове вікно покоївка впустила нас.
  
  "Це ви, містере Холмс", - сказала вона, відступаючи вбік, щоб впустити нас. “Хіба це не жахливо? Я чекав тут біля задніх дверей людини з прапорцем, який мав незабаром прибути.
  
  “ Бантінг?
  
  “ Абсолютно вірно. Чорний прапор, який ми повинні повісити на вікнах, як і личить, враховуючи обставини. Хіба це не жахливо? Ми повинні залишити двері і вікна відкритими в пам'ять про загиблих, тільки тіло господарки було винесене, і господаря відвезли, і йде дощ, і ці газетярі увійдуть і будуть приставати до міс Люсі, якщо двері буде відкрита. А потім десь там чекає вбивця, і хто знає, що в нього на думці.
  
  “ Значить, ви не думаєте, що професор Мейплз вбив свою дружину? - Запитав я.
  
  Покоївка глянула на мене, потім на Холмса, потім знову на мене. “ Уїлла, це містер Моріарті, - представив її Холмс. “ Він мій друг і викладає математику в коледжі.
  
  "Ах", - сказала вона. "Дуже приємно, сер". І вона зробила елементарний реверанс в мою сторону. “Ні, сер, я не думаю, що професор вбив місіс. Навіщо йому це робити?"
  
  "Справді, чому", - сказав я.
  
  "Міс Люсі у вітальні," повідомила Вілла Холмсу. “ Я скажу їй, що ви тут.
  
  “ Я бачу, вас тут добре знають, - сказав я Холмсу, коли покоївка пішла.
  
  "За останні кілька місяців я мав честь супроводжувати міс Люсі туди-то і туди-то", - відповів Холмс трохи натягнуто, як ніби я звинувачував його в чомусь бесчестном. "Наші відносини завжди були дуже правильними".
  
  Я придушила бажання сказати "як сумно", так як думала, що він погано це сприйме.
  
  Люсінда вийшла в хол, щоб зустріти нас. Вона здавалася абсолютно пригніченою, але її очі блищали, а колір обличчя був шаленим. "Як добре— як приємно бачити тебе, Шерлок," тихо сказала вона, простягаючи йому руку. “ А ви містер Моріарті, друг Шерлока.
  
  Ми з Холмсом обидва пробурмотіли щось втішне.
  
  "Мені шкода, що я не помітила тебе, коли ти прийшов раніше, Шерлок", - сказала йому Люсі, проводячи нас до вітальні і вказуючи на кілька м'яких крісел. "Я був не в тому стані, щоб кого-небудь бачити".
  
  "Я цілком розумію", - сказав Холмс.
  
  "Я рада, що ви встали на захист мого професора Мейплза," сказала Люсі, опускаючись у крісло з прямою спинкою навпаки Холмса. “ Як хтось міг запідозрити його у вбивстві моєї дорогої сестри Андреа, абсолютно за межами мого розуміння.
  
  "У мене є підстави вважати, що він дійсно невинний, Люсі, люба", - сказав Холмс. "Я збираюся провести мого друга містера Моріарті по території, щоб показати йому, що я знайшов, і подивитися, чи згоден він з моїми висновками".
  
  "І які ваші висновки?" - запитала Люсі.“ Хто, на вашу думку, скоїв цей жахливий злочин?"
  
  "Ти поняття не маєш?" - Запитав я.
  
  Люсінда відсахнулася, як ніби я її вдарив. "Як я могла?" - запитала вона.
  
  "Я не хотів налякати тебе, - сказав я. "У твоєї сестри були вороги?"
  
  "Звичайно, немає", - сказала Люсі. "Вона була товариською, теплою і доброзичливою, і її всі любили".
  
  "Андреа вирушила в котедж, щоб з кимось зустрітися", - сказав Холмс. "У вас є які-небудь припущення, хто це був?"
  
  "Ніяких", - сказала Люсі. "Я знаходжу все це досить шокуючим". Вона опустила голову на руки. "Досить шокуючим".
  
  Через мить Люсі підняла голову. “ Я приготувала невелику дорожню сумку з речами професора Мейплз. Зміна білизни, сорочка, пара комірців, кілька носових хусток, його помазок і бритва.
  
  "Я не думаю, що вони дозволять йому взяти бритву", - прокоментував Холмс.
  
  "О!" Сказала Люсі. "Я про це не подумала".
  
  "Можливо, я помиляюся", - сказав Холмс. "Я наведу довідки".
  
  “ Чи можу я попросити вас віднести йому сумку? Люсі піднялася. “ Вона у мене нагорі.
  
  Ми пішли за нею нагору, в хазяйську спальню, щоб забрати сумку. Кімната являла собою зразок чоловічого безладу, ліжко професора Мейплз — у них чомусь були окремі ліжка з нічним столиком між ними — була зім'ята, а постільна білизна розкидане повсюди. Одяг була розвішана по різних предметів меблів, а ящики бюро висунуті. Мейплс одягнувся в поспіху і, імовірно, під наглядом поліції, перш ніж його відвезли в поліцейський відділок. Ліжко Андреа була охайною і жорсткою, і було очевидно, що вона не спала в ній минулої ночі.
  
  Я вирішив швиденько зазирнути в інші п'ять кімнат, які примикають до холу. Я подумав, що дам Холмсу і міс Люсі можливість побути наодинці, якщо вони побажають нею скористатися.
  
  Одна з кімнат, досить велика, з ліжком під балдахіном, очевидно, належала Люсі. Вона була жіночною, без надмірностей, і надзвичайно, майже метушливої, акуратною. В кімнаті було два шафи навпроти один одного, в кожному з яких внизу зберігалася колекція взуття, а нагорі - різноманітна жіночий одяг.
  
  Я закрив двері Люсі і постукав у двері навпроти. Не отримавши відповіді, я штовхнув двері. Це була одна з двох кімнат, які знімав пансіонер Крисбой, обставлена як вітальня, і я міг бачити двері в спальню ліворуч. Молодий спортивний інструктор сидів за письмовим столом, зсутуливши плечі і сховавши обличчя в руки, що лежать на столі. “ Крисбой? - Крисбой? - запитав я. 'Вибач, я не знав, що ти тут. Це здавалося поганим виправданням для того, щоб вриватися до чоловіка, але моя цікавість, ймовірно, було непрощенним, якщо вже на те пішло.
  
  Він сів і озирнувся. "Неважливо", - сказав він, використовуючи маленький рушник, який тримав у руці, щоб витерти обличчя, червоне і опухле від сліз. "Є якісь новини?" - запитав він мене.
  
  "Наскільки мені відомо, немає", - сказав я.
  
  "Страшенно дивна річ", - сказав він. “Цей поліцейський думає, що Джон - професор Мейплз — убив Андреа. Як він міг так подумати? Професор Мейплз нікому не міг заподіяти шкоди. Ображайте їх, так; критикуйте їх, так; коліті їх шпильками іронії, так. Але вдарте кого-небудь палицею? Ніколи!"
  
  Я позадкував з вітальні Крисбоя, пробурмотів щось невиразне і закрив двері. Двері в коридор зліва тепер була позначена як спальня Крисбоя. Двері справа виявилася вбиральні Андреа з невеликим диваном, бюро, туалетним столиком і дверима, що ведуть у хазяйську спальню. Залишилася двері вели в туалет.
  
  Холмс вийшов з хазяйської спальні з дорожньою сумкою під пахвою, потиснув руку Люсі, і ми спустилися вниз і вийшли через задні двері.
  
  "Сюди, сюди", - сказав Холмс, ведучи мене навколо будинку. “На доріжці є розмітка, яка, я вважаю, дає деяке уявлення про те, що тут сталося. Я накрив їх кількома дошками, які знайшов поруч з будинком, щоб їх не змило водою і не затоптали.
  
  "Розумно", - сказав я.
  
  "Елементарно", - відповів він.
  
  Холмс поклав чотири дошки на доріжку між будинком і сторожкою. Ми зупинилися у найближчій до будинку. “ Поліцейська теорія — теорія сержанта Міксу — полягає в тому, що Андреа Мейплз пішла з дому, щоб призначити побачення в котеджі з невідомим шанувальником — якщо чоловіка, який зустрічається із заміжньою жінкою, можна назвати прихильником. Вони намагаються визначити, хто він такий. Професор Мейплз, прокинувшись десь вночі і виявивши, що його дружини немає, відправився в котедж, зловив її, коли наречений йшов, або відразу після того, як він пішов, зрозумів, що сталося, станом її одягу, якщо не за іншим, е-е, ознаками, і в неконтрольованої люті забив її до смерті своєю тростиною.
  
  Я кивнув. "Приблизно так мені і було розказано".
  
  "Ця історія спростовується наявними доказами", - заявив Холмс, обережно піднімаючи дошку. "Зверніть увагу на сліди".
  
  Дошка частково закривала лінію слідів, що ведуть від будинку до котеджу, і, принаймні, одна сходинка вела назад до будинку. У всіх випадках відбиток належав жіночої туфлі.
  
  "Зверніть увагу на це поглиблення", - сказав Холмс, вказуючи на круглий отвір близько трьох чвертей дюйма в поперечнику і, можливо, на дюйм глибиною, яке знаходилося трохи попереду і праворуч відбитка черевика.
  
  Він підбіг до наступної дошки і пересунув її, потім наступну. “ Подивися сюди, - крикнув він. “ І сюди, і сюди. Той же малюнок.
  
  "Так," сказав я, "розумію". Я нахилився й уважно оглянув кілька слідів, зазначивши розміри від носка до п'яти і ширину відбитка в своєму кишеньковому блокноті і зробивши грубий начерк того, що побачив, щосили прикриваючи блокнот від легкою мрякою.
  
  "Зверніть увагу, що жоден із слідів ні в тому, ні в іншому напрямку не був залишений людиною", - сказав Холмс.
  
  "Так," сказав я, "я це бачу". Там було три пари кроків, дві вели від будинку до котеджу, а одна поверталася.
  
  "Це доводить, що професор Мейплз не вбивав свою дружину", - заявив Холмс.
  
  "Це, безумовно, послаблює звинувачення проти нього", - визнав я.
  
  "Ну ж," сказав Холмс. “ Ви, звичайно, розумієте, що вся справа засноване на силогізмі, згідно з яким, оскільки Мейплз ніколи не розлучається зі своєю тростиною і оскільки його тростиною вбили Андреа Мейплз, то Мейплз, мабуть, убив свою дружину.
  
  "Схоже на те, - погодився я.
  
  "Цікава тростина", - сказав мені Холмс. “Одного разу мені довелося її оглянути. Чи знаєте ви, що насправді це тростина-шпага?"
  
  "Я цього не знав", - сказав я.
  
  "Я вважаю, що це доведе важливий факт у справі", - сказав мені Холмс.
  
  “ Я думаю, ви прийшли до висновку, що минулої ночі професор Мейплз був без своєї тростини.
  
  “ Абсолютно вірно. Андреа Мейплз сама віднесла його в котедж. Це видно за відбитками її ніг.
  
  "Як ви думаєте, що сталося?" Я запитав Холмса.
  
  "Як ви помітили, тут три пари слідів", - сказав Холмс. “Двоє йдуть від будинку до котеджу, а один повертається в будинок. Як ви можете бачити, це сліди жінки, і, як я не намагався, я не зміг знайти жодних слідів, залишених чоловіком. Здається, що один із сетів трохи відрізняється по поглибленню п'яти від інших. Сцена повернення, здається, складається з кроків, які знаходяться далі один від одного і залишають глибокий відбиток, ніж інші. Вивчивши їх, я б сказав, що Андреа Мейплз вирушила в котедж, щоб з кимось зустрітися. Перш ніж він приїхав, вона вирішила озброїтись і тому кинулася назад у будинок і перевзулася — можливо, перша пара промокла, коли вона наступила в калюжу, — а потім взяла паличку свого чоловіка, яка, як вона знала, насправді була тростиною для шпаги, і повернулася в котедж ".
  
  “ А чоловік, з яким вона планувала зустрітися?
  
  “Повинно бути, він прийшов по дорозі, оскільки на стежці немає розмітки. Але професор Мейплз напевно прийшов би по стежці".
  
  “ Значить, вона вважала, що їй загрожує якась небезпека?
  
  "Тому я б прочитав це".
  
  “ Значить, ви хочете сказати, що це не було романтичним побаченням?
  
  "Можливо, так воно і було", - припустив Холмс. “Можливо, вона вирішила розірвати роман з якоюсь людиною і знала, що у нього запальний характер. В даному випадку, схоже, вона була права".
  
  Ми дісталися до котеджу і, виявивши, що задні двері не замкнені, увійшли в маленьку комірчину, що веде на кухню. Холмс поставив дорожню сумку у двері і кинув пальто і капелюх на кухонний стілець, і я пішов його прикладу.
  
  "Це пояснює, чому вона не змогла розбудити свого чоловіка і повернулася в котедж одна, хоча вважала, що їй загрожує якась небезпека", - сказав я. “Це чітко пов'язує більшість відомих фактів. Але я боюся, що вам не вдасться переконати поліцію у своїй правоті.
  
  "Чому б і ні?"
  
  “Є факт безладдя в одязі Андреа Мейплз. Наскільки я розумію, вона була в нижній білизні і, схоже, одягалася. Це вказує на те, що зустріч з її таємничим другом була, е-е, дружній.
  
  “ Можливо, він навязался їй силою.
  
  “ Можливо. Але тоді можна було б очікувати, що її одяг був не просто розстебнута або знята, а розтягнута або порвана. Я не чув, щоб це було так. У вас була можливість оглянути одяг жінки?
  
  “Так, я звернув особливу увагу на стан її одягу. На ній була нижня спідниця і щось ще — ще одне біле вбрання з оборками, прикрывавшее верхню частину її тіла. Я не дуже розбираюся в назвах жіночого одягу.
  
  "Я теж", - сказав я. "Вважаю, інша її одяг був десь поблизу?"
  
  "Це було в спальні".
  
  Ми увійшли у вітальню. Штори були запнуті, не пропускаючи навіть слабке світло з затягнутого хмарами неба. Холмс чиркнув сірником і запалив олійну лампу, що стояла на сусідньому столі. Мерехтливе світло відкидав химерні тіні по кімнаті, створюючи неясне відчуття пригніченості і приреченості. Або, можливо, це було просто усвідомлення того, що тут недавно сталося, що додало кімнаті її зловісний характер. "Там", - сказав Холмс, вказуючи на велику пляму крові неправильної форми на підлозі біля вхідних дверей. “От де вона лежала. Вона вийшла зі спальні, так як інша її одяг був там, і піддалася нападу у вітальні.
  
  "Цікаво," сказав я.
  
  "Справді?" Відповів Холмс. "Яким чином?"
  
  На це питання не судилося отримати відповіді, принаймні, тоді. В цей момент двері з гуркотом відчинилися, і сержант поліції неосяжного статури, з круглим червоним обличчям і величними вусами у вигляді керма пройшов по коридору в кімнату. "Зараз сюди", - прогримів він. "Що ви, джентльмени, тут робите, якщо я можу запитати?"
  
  "Сержант Мікс," сказав Холмс. “ Ви повернулися на місце злочину. Можливо, ви все-таки скористаєтеся моєю пропозицією.
  
  Мікс подивився на Холмса з видом доброзичливої цікавості. - І що ж це за пропозицію, молода людина?
  
  “ Я згадував вам, що було б непогано поставити тут констебля, щоб цікаві не бродили поблизу. Це було, коли ви супроводжували професора Мейплза в екіпаж, щоб відвезти його.
  
  “ Чому ж так воно й було, містере... е—е...
  
  “ Холмс. А це містер Моріарті.
  
  Мікс недбало кивнув мені і знову переключив свою увагу на Холмса. “ Так, містере Холмс. Так воно і було, і ви так і зробили. Ми, співробітники регулярної поліції, завжди вдячні за будь-які натяки або пропозиції, які ми можемо отримати від таких молодих джентльменів, як ви. Наскільки я пам'ятаю, ви щось говорили про збереження слідів на доріжці за будинком.
  
  "Абсолютно вірно".
  
  “ Ну, я пішов подивитися на ваші сліди, містер Холмс, підняв кілька дощок, які ви поклали, й заглянув під них. Це були саме ті сліди, про яких ви говорили, — сліди ніг, і я сердечно дякую вам.
  
  "За вашою поведінкою я бачу, що ви не надаєте великого значення відбитками пальців", - прокоментував Холмс, не дозволяючи собі дратуватися з-за слів сержанта або його насмішкуватого тону.
  
  "Ми завжди намагаємося прокласти прямий і достовірний курс, коли розслідуємо справу", - пояснив сержант. “Завжди є факти і обставини, які, здається, не вкладаються в загальну картину. І це тому, що, якщо ви дозволите мені так висловитися, вони не мають ніякого відношення до даного справі.
  
  "Але, можливо, бувають випадки, коли деякі з цих фактів, які ви ігноруєте, насправді дають більш чітке пояснення того, що сталося насправді", - припустив Холмс. “ Наприклад, сержант, я впевнений, ви помітили, що сліди були залишені жінкою. На стежці немає жодного відбитку чоловічої ноги.
  
  “ Як скажете, містере Холмс. Не можу сказати, що я вивчав їх так уважно.
  
  Холмс кивнув. "Якщо те, що я кажу, правда," сказав він, - вам це ні про що не говорить?"
  
  Сержант Мікс терпляче зітхнув. “Це вказувало б на те, що обвинувачений не йшов по стежці. Можливо, він йшов по дорозі. Можливо, він летів. Насправді не має значення, як він дістався до котеджу, важливо тільки те, що він робив після того, як приїхав.
  
  "Ви помітили відбиток тростини поруч зі слідами жінки?" Спитав Холмс. "Це вам ні про що не говорить?"
  
  "Нічого," погодився сержант. “ У неї могла бути інша тростина для ходьби або, можливо, гілка з дерева.
  
  Холмс знизав плечима. "Я здаюся", - сказав він.
  
  "Вам було б краще надати розслідування професіоналам, молода людина", - сказав Мікс. “Ми вже провели деяке розслідування самостійно, не думайте, що ми цього не робили. І те, що ми почули, дуже добре завершує справу проти професора Мейплз. Мені шкода, але от і все."
  
  "Що ви чули?" Зажадав відповіді Холмс.
  
  “ Не звертайте уваги. Це все з'ясується на слідстві, і це станеться досить скоро. А зараз вам двом краще забиратися звідси. Я іду вашої поради замкнути котедж і забити розбите вікно. Ми не хочемо, щоб цікаві пішли з меблями ".
  
  Ми забрали наші капелюхи, пальто і сумку зі свіжою одягом професора Мейплз і вийшли з котеджу. Дощ припинився, але наближалися сутінки, і в кронах дерев гуляв холодний вітер. Ми з Холмсом мовчки поверталися в коледж, кожен поринувши в свої думки: Холмс, мабуть, гадав, які нові факти спливли на світло, і намагався вирішити, як донести свою інформацію до влади; я роздумував про мораль розкриття Холмсу або іншим людям того, що я виявив, і виходячи з цього, того, що я припустив, або дозволити справі продовжуватися без мого втручання.
  
  Холмс залишив мене в коледжі, щоб я пройшов в поліцейську ділянку, а я повернувся в свої кімнати.
  
  Дізнання відбулося два дні потому в каплиці, дозвольте мені назвати це коледжем Святого Ельма, одного з наших сестринських коледжів, що входять до складу університету. Каплиця, велика готична споруда з лавами, здатний вмістити кілька сотень вірян, була запозичена для цієї світської мети в розрахунку на досить велику кількість глядачів; в цьому очікуванні коронер не був розчарований.
  
  Коронера, місцевого сквайра по імені сер Джордж Куік, викликали для виконання цієї функції два або три рази в рік. Але зазвичай це стосувалося нещасних, які потонули в каналі або впали з даху. Вбивства у цьому районі були досить рідкісні; або, можливо, більшість убивць діяли більш витончено, ніж ті, хто розправився з Андреа Мейплз.
  
  Ми з Холмсом сиділи в залі і спостерігали за ходом допиту. Холмс підійшов до коронеру ще до того, як присяжні розсілися, і запитав, чи може він дати показання. Коли він пояснив, що хотів сказати, сер Джордж відправив його назад на своє місце. Те, що він хотів запропонувати, було не доказом, пояснив йому сер Джордж, а його інтерпретацією доказів. "Це справа присяжних інтерпретувати представлені докази, - сказав йому сер Джордж, - а не вас або мене". Обличчя Холмса почервоніло від гніву і приниження, і він сердито обвів поглядом зал суду і всіх, хто в ньому перебував. Я з усіх сил намагався цього не помічати.
  
  Люсінда була в першому ряду, одягнена в чорне. Її обличчя було кам'яним, вона дивилася прямо перед собою крізь полуприкрытую вуаллю голову і, здавалося, не стежила ні за чим, що відбувалося навколо неї. Поруч з нею сидів Крисбой з чорною пов'язкою на руці і пригніченим виразом обличчя. Професор Мейплз сидів збоку, поруч з ним сидів огрядний констебль, а ще один сидів позаду нього. У нього було ошеломленное вираз обличчя, ніби він дійсно не міг сприймати все це всерйоз.
  
  Сер Джордж повідомив присутніх, що він збирається діяти організовано і що він не потерпить ніякої гри на скрипці, а потім викликав першого свідка. Виявилося, що це був молодий велосипедист з липкими пальцями. "Я побачив, що це була кров, — сказав він, - і що вона витекла з-під дверей - зсередини будинку".
  
  Потім він описав, як він і його супутники розбили вікно, щоб проникнути всередину, і виявили тіло Андреа Мейплз, розпростерте на підлозі біля вхідних дверей.
  
  "І як вона була одягнена?" - запитав коронер.
  
  "Вона була не вдягнена, сер", - послідувала відповідь.
  
  В залі піднявся гомін, молодий чоловік почервонів і виправився. “Тобто вона була не повністю одягнена. На ній було, е-е, нижня білизна, але не сукню.
  
  “ Туфлі? - запитав коронер з таємничим виглядом людини, якій доводиться кожен день обговорювати напівоголених дам.
  
  "Я так не думаю, сер".
  
  "Це все," сказав йому коронер, " якщо тільки у присяжних немає запитань?", - додав він, дивлячись на шістьох городян в імпровізованій ложі присяжних.
  
  Старшина присяжних, літній чоловік з густими бакенбардами кольору баранячої відбивною, кивнув і пильно подивився на свідка. "Не могли б ви сказати нам," повільно запитав він, " якого кольору було це нижню білизну?
  
  "Білий", сказав молодий чоловік.
  
  "Ну, а тепер," сказав сер Джордж, суворо дивлячись на бригадира, " годі про це!
  
  Наступним викликали сержанта Міксу. Він сидів на імпровізованій трибуні свідка з капелюхом в руці, його форма і обличчя були відполіровані до блиску, що являло собою зразок англійської благопристойності. Коронер провів його за викликом, прибувши на місце події, разом з двома констеблями і оглянувши тіло.
  
  “ І що ви зробили потім, сержант?
  
  "Відправивши констебля Гофа в Бичемшир повідомити поліцейського лікаря, я ретельно обстежив приміщення, щоб з'ясувати, чи можу я встановити, що відбулося в цьому, е-е, приміщенні".
  
  “ І до яких же висновків прийшли ви?
  
  “ Покійна була визначена як місіс Андреа Мейплз, дружина професора Мейплз, яка жила в головному будинку на тій же ділянці. Вона була одягнена...
  
  "Так, так, сержант," перебив сер Джордж. - Ми чули, як вона була одягнена. Будь ласка, продовжуйте.
  
  “ Дуже добре, сер. Коли я оглядав її, вона була мертва вже деякий час. Виходячи з мого досвіду, я б припустив, що її смерть настала між сім'ю і десятьма годинами раніше. Що вказує на час її смерті десь близько півночі.
  
  "На чому ви засновуєте цей висновок?"
  
  “Кров навколо тіла була досить добре згорнута, але не повністю в більш глибоких калюжах, і в той час тіло, мабуть, досить сильно переходило в трупне задубіння.
  
  “ Ви дуже спостережливі, сержант. А що ще ви помітили?
  
  “Знаряддя вбивства лежало поруч з тілом. Це була тростина з твердого дерева з ручкою у вигляді качиної головки. На ньому було трохи крові жертви, а до голови качки в області дзьоба був прикріплений жмут волосся жертви. Один з велосипедистів, який все ще присутній, упізнав тростину як власність професора Мейплза, чоловіка жертви."
  
  "І що ти зробив потім?"
  
  “Я попрямував в головний корпус, щоб розпитати професора Мейплза, який саме сідав снідати, коли я прийшов. Я розповів йому про смерть його дружини, і він удав, що дуже стривожений цією новиною. Потім я попросив його пред'явити свою тростину, і він витратив деякий час, вдаючи, що шукає її. Потім я заарештував його і послав констебля Парфри за екіпажем, щоб відвезти професора в дільницю".
  
  “ Ну-ка, ну-ка! - невисокий, коренастий присяжний з моржовыми вусами, вкривало його обличчя від носа до підборіддя, засовався на своєму стільці і войовничо нахилився вперед. “Що змусило вас заарештувати професора в той момент? Мені здається, що той, з ким жінка з Мейплз зустрічалася в цьому котеджі посеред ночі, з більшою ймовірністю прикінчив її ".
  
  "Зараз, зараз, ми перейдемо до цього", - сказав коронер, пильно дивлячись на примхливого присяжного. “Я намагаюся впорядковано викласти факти по справі. Ми досить скоро доберемося до цього ".
  
  Наступним свідком був поліцейський хірург, який показав, що померла зустріла свою смерть в результаті множинних ударів тупим предметом по голові та плечам. Він не міг сказати, який саме удар вбив її, це міг бути будь-який з декількох. І, так, тростина з качконіс, представлена в якості доказу, могла бути знаряддям вбивства.
  
  Сер Джордж кивнув. Ось і все для тих, хто хотів отримати інформацію не в належному порядку. Зараз....
  
  Наступним викликали професора Мейплза. Аудиторія виглядала выжидающей. Він показав, що в останній раз бачив свою дружину близько дев'яти годин в ніч, коли вона була убита. Після чого він ліг у постіль і, оскільки спав, не помітив його відсутності.
  
  “ Ви не помітили, що її не було, коли прокинулися або коли спустилися до сніданку? - Запитав сер Джордж.
  
  "Я припустив, що вона пішла раніше", - відповів Мейплс. “Іноді вона йшла раніше. Я, звичайно, не розглядав можливість нечесної гри. Ти ж знаєш, так не буває".
  
  Професор Мейплз вибачився, і аудиторія виглядала розчарованою.
  
  Наступним був покликаний прищавий юнак по імені Крампер. Він пояснив, що працював у місцевому пабі "Червона підв'язка" кимось на зразок помічника по спільній справі. У ніч вбивства він працював незвично допізна, переставляючи бочки з елем з однієї частини льоху в іншу. "Це через щурів", - пояснив він.
  
  Сер Джордж розсудливо не став розвивати цю відповідь далі. “ О котрій годині ви вирушили додому? він запитав.
  
  "Повинно бути, тривало близько опівночі, з одного боку або з іншого".
  
  Сер Джордж очікувально втупився на Кремпера, а Кремпер у відповідь самовдоволено втупився на сера Джорджа.
  
  “ Ну і що? - нарешті запитав коронер.
  
  “ Ну? Про, що сталося, поки я йшов додому. Ну, я бачив, як хтось виходив із старого котеджу Уилстоун.
  
  “ Це той котедж, де сталося вбивство? - Підказав сер Джордж.
  
  “Так, це той самий. Раніше там жив джентльмен на ім'я Уилстоун. По-моєму, до цих пір час від часу повертається".
  
  "А!" сказав сер Джордж. “ А цей чоловік, якого ви бачили виходять з, е-е, старого уилстоунского котеджу?
  
  “ Так вийшло, що я знаю цього джентльмена. Звуть Фолтинг. Він викладає стрибки і присідання, або щось в цьому роді, поруч з будівлею коледжу Філд.
  
  У залі почувся гомін, який сер Джордж придушив поглядом.
  
  “ І ви могли ясно бачити, хто був цей джентльмен, незважаючи на те, що була глибока ніч?
  
  “ Абсолютно ясно. Є, сер.
  
  "І як це було?"
  
  "Ну, в будинку горіло світло, і все його обличчя було освітлене цими вогнями".
  
  "Що ж", - сказав сер Джордж, подивившись спочатку на присяжних, а потім на аудиторію. “Наступним ми викличемо містера Фолтинга, щоб підтвердити історію містера Кремпера. І він побачить, джентльмени і, е-е, леді. Він побачить. Отже, що ще ви бачили, містер Кремпер?
  
  “ Ти маєш на увазі, в будинку?
  
  “Абсолютно вірно. В будинку".
  
  "Ну, я бачив жінку, про яку йде мова, — даму, яка покінчила з собою".
  
  “ Ви бачили місіс Мейплз в будинку?
  
  “Так, це так. Вона була біля дверей, прощалася з цим винних джентльменом".
  
  “ Значить, у той час вона була жива й здорова?
  
  “Так. Що вона була."
  
  Старшина присяжних нахилився вперед. "І як вона була одягнена?" вигукнув він, а потім зухвало дивився на коронера, який повернувся і витріщився на нього.
  
  "Я бачив її всього кілька секунд, перш ніж вона закрила двері", - відповів Кремпер. "На ній було щось біле, я не дуже роздивився, що".
  
  “ Так, дякую, - ви вільні, - сказав сер Джордж.
  
  Наступним викликали містера Фолтинга, і він підкрався до свидетельскому крісла, як людина, яка знає, що йому приснився поганий сон, але не знає, як з нього вибратися. Він зізнався, що був нічним відвідувачем Андреа Мейплз. Він був не дуже задоволений цим, і більшість його відповідей були невиразними, незважаючи на постійні вмовляння сера Джорджа говорити голосніше. Він повідомив коронерскому суду, що Андреа запросила його зустрітися з нею в котеджі в десять годин.
  
  "А щодо її чоловіка?" зажадав відповіді коронер.
  
  "Я запитав її про це", - сказав Фолтинг. “Вона розсміялася. Вона сказала мені, що він не буде заперечувати; що я можу запитати його, якщо захочу. Я, е-е, я з ним не розмовляв.
  
  "Ні, - сказав коронер," я не думаю, що ви це зробили".
  
  Фолтинг був останнім свідком. Коронер нагадав присяжним, що вони не повинні звинувачувати кого-небудь у злочині, навіть якщо вони вважають, що злочин мав місце; це робота кримінальних судів. Вони повинні були всього лише встановити причину смерті. Після короткої наради присяжні винесли вердикт про незаконне заподіянні смерті.
  
  "Дякую" сказав сер Джордж. “ Ви виконали свій обов'язок. Я вважаю, "сказав він, дивлячись на сержанта Міксу," що мені немає необхідності пропонувати поліції план дій.
  
  "Ні, сер", - відповів йому Мікс. "Професор Мейплз буде притягнутий до суду присяжних".
  
  Сер Джордж кивнув. "Абсолютно вірно", - сказав він.
  
  "Ба!" Холмс сказав мені стиха.
  
  "Ти не згоден?" - Запитав я.
  
  "Я можу придумати дюжину способів, якими Фолтинг міг провернути цей трюк", - сказав він. "Цей молодий чоловік — Кремпер — не бачив Андреа Мейплз в дверному отворі, він побачив спалах чогось білого".
  
  "Можливо", - сказав я.
  
  "Ба!" Холмс повторив.
  
  Коли ми вийшли з будівлі, міс Люсі підійшла до Холмсу і відвела його вбік, щось серйозно кажучи йому упівголоса. Я повільно побрів назад у свої кімнати, намагаючись вирішити, що робити. Мені не подобалося втручатися в спроби влади добитися справедливості, і я, ймовірно, не зміг би довести те, що, як я знав, було правдою, але міг я стояти осторонь і дозволити засудити невинну людину за вбивство? І Мейплз напевно був би визнаний винним, якщо б постав перед судом. Проти нього не було реальних доказів, але у нього була видимість провини, і цього достатньо, щоб переконати дев'ять присяжних з десяти.
  
  Приблизно через дві години Холмс підійшов до мене з сяючими очима. "Міс Люсі - прекрасна жінка", - сказав він мені.
  
  "Правда?" - Запитав я.
  
  “Ми трохи поговорили про її сестрі. Тобто вона намагалася поговорити про Андреа, але постійно зривалася і плакала, перш ніж встигала закінчити думка ".
  
  "Не дивно", - сказав я.
  
  "Вона запитала мене, чи вважаю я професора Мейплза винним", - розповів мені Холмс. “Я сказав, що переконаний у зворотному. Вона запитала мене, чи думаю я, що його засудять, якщо він постане перед судом. Я подумав, що краще бути чесним. Я сказав їй, що це здається вірогідним."
  
  "Ти сказав їй правду", - прокоментував я.
  
  “Вона переконана в його невинності, незважаючи на те, що була вбита її власна сестра. Багато — більшість людей дозволили б емоціям взяти гору над логікою. І вона хоче допомогти йому. Вона сказала: "Тоді я знаю, що я повинна робити", - і пішла, щоб домовитися про наймання адвоката.
  
  "Вона так сказала?" - Запитала я.
  
  "Вона так і зробила".
  
  “ Холмс, подумайте гарненько. Вона говорила, що збирається найняти адвоката?
  
  Холмс на мить здригнувся від мого питання. “Що ж, давайте подивимося. Вона сказала, що знає, що повинна зробити, і я сказав, що йому знадобиться кращий адвокат в окрузі, щоб виправдатися, незважаючи на те, що ми знаємо, що він невинний ".
  
  "І що?"
  
  “ А потім вона сказала, що не допустить, щоб його засудили. І вона— ну— вона поцілувала мене в щоку і сказала: "До побачення, містере Холмсе, ви були хорошим другом'. І вона поспішила геть.
  
  “ Як давно вона пішла від тебе?
  
  "Можливо, година, можливо, трохи більше".
  
  Я скочив на ноги. “ Ходімо, Холмс, - сказав я, - ми повинні зупинити її.
  
  “ Зупинити її?
  
  “ Поки вона не наробила дурниць. Йдемо, не можна гаяти часу!
  
  "Що робить?" - запитав він, поспішаючи за мною, поки я поспішала по коридору, натягуючи пальто.
  
  "Просто прийди!" Я сказав. "Можливо, я помиляюся".
  
  Ми вибігли з коледжу на Барлимор-роуд і швидким кроком продовжили шлях в напрямку будинку Мейплов. Дорога туди зайняла близько десяти хвилин, і я штовхнув вхідні двері, не потрудившись постукати.
  
  Містер Крисбой сидів у вітальні, втупившись на стіну навпроти, етюд в загальмованому русі. В одній руці була ложка, в іншій - маленька пляшечка. Коли ми увійшли в кімнату, він повільно поставив обидва предмета на стіл. "Професор Мейплз залежить від цієї рідини", - сказав він. "Дві повні ложки перед кожним прийомом їжі". Він підняв пляшку, щоб ми могли оглянути її. Етикетка свідчила: Запатентований Пив Чарівний еліксир здоров'я. "Як ти думаєш, вони дозволять мені принести йому кілька пляшечок?"
  
  "Я впевнений, що вони б так і зробили", - сказав я йому. "Ти знаєш, де Люсі?"
  
  "Вона нагорі, у своїй кімнаті", - сказав мені Крисбой. “Вона дуже засмучена. Але, звичайно, ми всі дуже засмучені. Вона просила не турбувати".
  
  Я попрямував до сходів, Холмс пішов за мною. "До чого такий поспіх?" Він вимогливо запитав. "Ми не можемо просто увірватися до неї".
  
  "Ми повинні", - сказав я. Я постукав у її двері, але відповіді не послідувало. Двері були замкнені. Я навалився на неї плечем. Після третього поштовху двері піддалася, і я, спотикаючись, ввалився в кімнату, Холмс пішов за мною.
  
  Посеред кімнати стояв перекинутий стілець. З гака в стелі, на якому колись висіла люстра, звисало тіло Люсі Мойс.
  
  "Боже мій!" Холмс вигукнув.
  
  Холмс поставив стілець на місце і витягнув з кишені маленький складаний ніж. Я утримував тіло нерухомо, поки Холмс схоплювався на стілець і пиляв мотузку, поки вона не лопнула. Ми обережно поклали її на ліжко. По її блідому обличчю і выпученным очам незрячим було ясно, що привести її до тями неможливо. Тим не менш Холмс зрізав петлю з її шиї. "Жахливо," сказав він. - І ти знала, що це станеться? Але чому? Немає ніякої причини...
  
  "З усіх причин", - сказав я. "Ні, я не передбачав цього, звичайно, не так швидко, але я дійсно думав, що вона може викинути якусь дурницю".
  
  "Але—"
  
  "Повинно бути, вона залишила записку", - сказав я.
  
  Ми накрили її тіло ковдрою, і Холмс підійшов до письмового столу. "Так", - сказав він. "Тут конверт, адресований 'Поліції'. І друге — воно адресоване мені!"
  
  Він розірвав конверт. Через кілька секунд він простягнув його мені.
  
  Шерлок,
  
  Все могло б бути по - іншому
  
  якщо б я був іншим.
  
  Ти подобаєшся мені неймовірно.
  
  Думай про мене добре.
  
  Мені так шкода.
  
  Люсі
  
  "Я не розумію", - сказав Шерлок Холмс. “Що це значить? Чому вона це зробила?'
  
  "Лист у поліцію," сказав я, " що в ньому йдеться?"
  
  Він відкрив його.
  
  Того, хто це прочитає—
  
  Я відповідальний за смерть моєї сестри Андреа. Я вбив її в нападі ревнощів. Я не можу жити з цим і не можу дозволити професор Мейплзу, милому і невинному людині, страждати за мій злочин. Так буде краще для всіх зацікавлених сторін.
  
  Люсінда Мойс
  
  "Я не розумію", - сказав Холмс. “Вона ревнувала до Фолтингу? Але я не думав, що вона взагалі добре знала Фолтинга".
  
  "Вона зберігала свої секрети," сказав я, "навіть після смерті".
  
  "Які секрети?"
  
  "Цей будинок," сказав я, обводячи рукою навколо себе, "зберігає один великий секрет, який, можна сказати, складається з декількох секретів поменше".
  
  “ Ви знали, що це зробила вона... що вона вбила свою сестру?
  
  "Так, я так і думав". Я поплескав його по плечу, і він здригнувся, наче моє дотик було болючим. "Давай спустимося вниз", - сказав я.
  
  "Ідіть," сказав Холмс. “ Я приєднаюся до вас через кілька хвилин.
  
  Я залишив Холмса витріщатися на укритий ковдрою тіло на ліжку і спустився у вітальню. "Люсі покінчила з собою", - сказав я Крисбою, який поставив пляшку, але все ще дивився в стіну навпроти. “Вона залишила записку. Вона вбила Андреа".
  
  "А-а-а!" - сказав він. "Тоді вони відпустять професора".
  
  "Так", - сказав я.
  
  “Останні кілька днів вона вела себе дивно. Але з-за того, що сталося, я ніколи не думав.... Повісилася?"
  
  "Так", - сказав я. "Хтось повинен піти у поліцейський відділок".
  
  "Звичайно". Крисбой встав. "Я піду". Він вийшов у передпокій і зняв з вішалки пальто. “Аааа. Бідолаха". Він вийшов за двері.
  
  Хвилин через десять Холмс спустився вниз. "Як ви дізналися?" - запитав він.
  
  "Сліди, які ви так ретельно зберегли", - сказав я. “Там було три лінії: дві ведуть до котеджу, а одна повертається. Та, що виходила одна, що була в іншій взуття, і вона —вона вийшла першою. Я міг сказати це, тому що деякі відбитки з іншого набору перекривали перший. І це був другий набір, на якому були вм'ятини від тростини. Отже, хтось—якась жінка - вийшов за Андреа Мейплз, і ця жінка повернулася. Вона вийшла з тростиною і повернулася без неї.
  
  "Я пропустив це повз вуха", - сказав Холмс.
  
  "Це легше сказати, ніж спостерігати", - сказав я йому.
  
  "Я склав свою думку про те, що збираюся знайти, ще до того, як вирушив на пошуки", - сказав він. "Дедуктивний процес страждає від упереджених думок".
  
  "Це питання усунення неможливого", - сказав я йому. "Тоді все, що залишається, яким би неймовірним воно не було, має бути правдою".
  
  "Я запам'ятаю це", - сказав він. "Я все ще не можу зрозуміти, чому Люсі так ревнувала мене до Андреа".
  
  "Вона була такою, але не в тому сенсі, як ти собі уявляєш", - сказав я йому.
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  "Ти пам'ятаєш, що я порадив тобі звернути увагу на вуха Люсінди?"
  
  “ Так. "Холмс виглядав спантеличеним. “ Вони були схожі на вуха.
  
  “Їх форма була досить характерною і сильно відрізнялася від форми вух Андреа. Основна форма вуха, мабуть, постійна в сім'ї. Це було розумним вказівкою на те, що Андреа і Люсінда насправді не були сестрами ".
  
  “ Не зовсім сестри? Тоді вони були — ким?
  
  "Вони були коханцями", - сказав я йому. “Є жінки, які закохуються в інших жінок, точно так само, як є чоловіки, які закохуються в інших чоловіків. Стародавні греки вважали це цілком нормальним".
  
  “ Коханці?
  
  “ Андреа воліла жінок чоловікам, і Люсінда була її, е-е, парою.
  
  “ Але— професор Мейплз - її чоловік.
  
  “Я припускаю, що це дійсно був шлюб за розрахунком. Якщо ви подивитеся на спальні, стане ясно, що Андреа і Люсі зазвичай ділили спальню — Люсі, — оскільки у них обох там багато одягу. І я б припустив, що у професора Мейплза і містера Крисбоя аналогічна домовленість.
  
  “ Ти думаєш, професор і Крисбой— Але вони...
  
  “Німецький професор по імені Ульрихс придумав слово для позначення таких спілок; він називає їх гомосексуальними. У деяких суспільствах вони приймаються, а в деяких засуджуються. Ми живемо в другому ".
  
  Холмс сів у крісло з прямою спинкою. "Це так", - сказав він. "Значить, ви гадаєте, що вони винайшли цей метод приховувати свої стосунки?"
  
  “Я вважаю, що шлюб, якщо він взагалі був, і Андреа удочерила Люсі як свою "сестру", був укладений задовго до того, як менаж переїхав сюди. Це було ідеальне рішення, коли кожен захищав іншого від презирства суспільства і жала законів, що забороняють содомію і подібна поведінка ".
  
  “ Але Андреа поїхала в котедж, щоб вступити, е-е, в інтимні стосунки з Фолтингом.
  
  “Їй подобалося фліртувати, ви, мабуть, помітили це. І вона, очевидно, не була розбірлива те, з ким із підлог вона фліртувала, або з ким із підлог вона, скажімо так, довела свій флірт до кінця. Такі жінки є, багатьом з них це здається надзвичайно привабливим і, ах, чарівним. За словами Светония, дочка Серпня Юлія Цезаря, схоже, була однією з них. Андреа знаходила Фолтинга привабливим і була сповнена рішучості роздобути його. Я припускаю, що вони з Люсі посварилися з цього приводу, але Андреа все одно вирушила на зустріч з Фолтингом, в той час як Люсі залишилася в своїй кімнаті і довела себе до нападу ревнощів. Вона не збиралася вбивати Андреа; про це свідчить той факт, що вона не відкрила тростину з мечем, хоча повинна була знати про це.
  
  Холмс з хвилину мовчав, і я бачив, як в ньому зароджується якесь сильне почуття. "Ви все це передбачили", - сказав він, повертаючись до мене, його слова були чіткими і стриманими.
  
  "Більшу частину," зізнався я. - Але не лай себе за те, що втратив це. Я був знайомий з ідеєю гомосексуальності з книг, і кілька моїх знайомих розповідали мені про таких відносинах. У мене були знання, а у вас - ні".
  
  Але я невірно оцінив напрям думок Холмса. Раптово в ньому вибухнула лють. "Ви могли б зупинити це", - закричав він. "Ви дозволили цьому статися!"
  
  Я відступила, щоб ніхто з нас не зробив того, про що ми потім пошкодуємо. "Я нічого не знала ні про побачення Андреа, - сказала я йому, - ні про люті Люсінди".
  
  Холмс глибоко зітхнув. “Ні, - сказав він, - ви не могли запобігти вбивство, але ви могли запобігти самогубство Люсі. Очевидно, ви знали, що вона задумала".
  
  "Ви приписуєте мені передбачення, якою я не володію", - сказав я йому.
  
  "Ви досить ясно дали зрозуміти, що вона мала на увазі через годину після події", - сказав він. "Чому ви не могли прибігти сюди раніше?"
  
  "Я не знаю", - сказав я йому. "Поки ти не розповів мені, що вона тобі сказала, мені не приходило в голову—"
  
  "Це не вдарило тебе!"
  
  “ Ви самі говорили з нею, - сказав я, - і все ж ні про що не здогадалися.
  
  "Я не знав того, що ти знаєш", - сказав він. “Я був дурнем. Але ти — ким ти був?"
  
  У мене не було для нього відповіді. Можливо, мені слід було здогадатися, що задумала Люсі. Можливо, я дійсно здогадався. Можливо, на якомусь підсвідомому рівні я зважував варіанти того, що вона покінчить з собою або постане перед англійськими присяжними, а потім одного разу холодним ранком її виведуть на вулицю, одягнуть на голову капюшон і обвяжут важкої мотузкою навколо шиї, і я почую, як легкодуха священик бурмоче їй проповіді, поки вони не захлопнут пастку.
  
  * * * * * * *
  
  
  
  Через кілька хвилин прибула поліція. На наступний день професор Мейплз був звільнений з-під варти і повернувся додому. Протягом місяця вони з Крисбоем зібрали речі і покинули коледж. Хоча офіційно про їхні стосунки ніколи нічого не говорилося, чутки переслідували їх до наступного місця роботи Maples, а потім і до наступного, поки, нарешті, вони повністю не залишили Британію. Після цього я втратив їх слід. Холмс покинув коледж в кінці семестру. Я вважаю, що після річної перерви він згодом вступив в Кембридж.
  
  Холмс так і не пробачив мене за те, що, на його думку, я зробив. Схоже, він так і не пробачив представницям прекрасної статі гріхи Люсінди Мойс. У той час я не усвідомлював усієї глибини його почуттів до неї. Можливо, він теж цього не розумів. Його почуття до мене викликає жаль і з роками призвело до деяких жахливим звинуваченнями з його боку. Я не святий. Дійсно, так вже вийшло, що в кінцевому підсумку я так само часто опинявся по ту сторону закону, як і немає. Мені приємно називати себе першим в Англії злочинцем-консультантом, оскільки я дозволяю собі порушувати закони своєї країни, щоб підтримати свої наукові починання. Але коли Холмс називає мене "злочинним Наполеоном", хіба він, можливо, не бачить крізь туман часу накрите ковдрою тіло тієї нещасної дівчини, в смерті якої він звинувачує мене? І може бути, він розмірковує про той факт, що перша і, можливо, єдина жінка, яку він коли-небудь любив, була нездатна полюбити його у відповідь?
  
  У будь-якому випадку, я роблю останнє суворе попередження тим з вас, хто повторює брудні насмішки Холмса в мою адресу в пресі чи іншим чином: існують певні закони нашої країни, які я щиро приймаю, і закони про наклеп займають перше місце в списку. Бережіться!
  
  OceanofPDF.com
  
  REICHENBACH
  
  
  
  Я думаю, ви пам'ятаєте газетні повідомлення про випадкових смертей детектива-консультанта Шерлока Холмса і видатного математика професора Джеймса Моріарті біля водоспаду Кессель на річці Райхенбах в Швейцарії. Або, можливо, ви читали звіт доктора Ватсона про протистояння у, як він це назвав, "Рейхенбахського водоспаду" між Холмсом і "головним злочинцем" Моріарті. Здається, що все в англомовному світі читали або принаймні чули про цей інцидент. А потім, як ви пам'ятаєте, приблизно три роки потому Холмс знову з'явився у Ватсона і досить докладно пояснив свою відсутність і передбачувану смерть. Що ж, я тут, щоб сказати вам, що майже кожне слово в цих звітах, включаючи зречення Холмса, є брехнею, і я повинен це знати. Я професор Джеймс Моріарті.
  
  У цьому немає провини ні газет, які публікували свої публікації звичайним зневагою до фактів, ні доктора Ватсона, який вірив усьому, що розповідав йому його друг і компаньйон Шерлок Холмс. Не може бути кращого друга, ніж той, хто вірить всьому, що йому говорять, незалежно від того, наскільки сильно це спростовується доказами зворотного. Хіба це, зрештою, не основа більшості релігій?
  
  Отже, це звіт про події, які призвели до зникнення, і про те, що сталося незабаром після цього. Я збирався сказати "правдивий опис", але утримався, бо пам'ять мене підводить, і були деякі факти, які я не був присвячений, які могли вплинути на істинність того, що сталося. Таким чином, це звіт про події в тому вигляді, в якому вони представлялися мені в той час.
  
  Увечері в середу, 22квітня 1891 року, містер Моуз, мій дворецький, провів людини по імені Типпинс в мій кабінет. Високий, худорлявий, незграбний чоловік, одягнений у чорний сюртук з червоними манжетами і кишенями і великими мідними ґудзиками, стояв з капелюхом-циліндром в руці перед моїм столом і дивився на мене крізь величезні золоті окуляри. Його ніс, хоча і недостатньо великий, щоб виглядати по-справжньому гротескно, був найбільш помітним предметом на його обличчі, можливо, з-за мережі червоних вен під рожевою шкірою. Щіточка вусів прямо під носом надавала обличчю характер, але це був не той персонаж, познайомитися з яким я б постарався щосили. "Я прийшов до вас від містера Холмса", - почав він. “ Йому потрібна ваша допомога, і він попросив мене направити вас в секретне місце, де він вас чекає.
  
  Мене нелегко здивувати. Насправді, я витрачаю чимало часу і зусиль на те, щоб не дивуватися. Але, зізнаюся, на секунду я був вражений. “ Холмс хоче мене бачити? Це якийсь трюк? - Запитав я.
  
  Він подумав. "Ні, я б так не подумав", - сказав він нарешті. "Я думаю, він занадто товстий, щоб займатися подібними дурницями".
  
  "А!" Сказав я. “Товстий, чи не так? Значить, містеру Майкрофту Холмсу потрібна моя допомога".
  
  "Дійсно," погодився Типпинс. “ Хіба я це сказав?
  
  “ Я подумав, що, можливо, його брат...
  
  Типпинс пирхнув. “ Детектив-консультант? Яке відношення він має до зовнішньої політики?
  
  “ Зовнішня політика? - Поцікавився я.
  
  "Можливо, вам краще просто піти і з'ясувати це самим", - запропонував Типпинс.
  
  “ У Міністерство закордонних справ?
  
  “ Ні, містер Холмс не хоче, щоб стало відомо, що він зустрічається з вами, тому він скористався моїми послугами, щоб доставити вас в його, так би мовити, секретне місце.
  
  "Послуги?" Я запитав. "Якого роду послуги?"
  
  Він постукав себе по грудях. "Я пособник", - сказав він.
  
  "Цікаво, - погодився я. "Ви будуєте плани та інтриги для уряду Її Величності?"
  
  "Я даю людям можливість робити необхідні речі незвичайними способами, коли більш звичні способи недоступні". Він посміхнувся. “ Час від часу я надаю послуги містера Холмса, але мало хто ще в уряді Її Величності користувався моїми послугами.
  
  "І яку необхідну послугу ви могли б надати мені у вашій неортодоксальної манері?" Я запитав його.
  
  "За вашим будинком стежать", - сказав Типпинс.
  
  Я кивнув. Я знав про постійному спостереженні за моїм будинком протягом останніх декількох тижнів. "Без сумніву, тим самим детективом-консультантом, про який ви згадували", - сказав я.
  
  "Містер Холмс не хотів, щоб стало відомо, що він збирався поговорити з вами, - пояснив Типпинс, - тому він послав мене".
  
  "Зрозуміло, - сказав я. "Як ти збираєшся доставити мене туди непоміченим?"
  
  "Зовні мене чекає екіпаж," сказав Типпинс, розстібаючи сюртук. “ Кучер знає, куди їхати. Ти вийдеш звідси під моїм ім'ям. Я буду чекати вашого повернення, якщо ви не заперечуєте. Я приніс книгу. "Він зняв сюртук і простягнув його мені. “ Одягни це.
  
  "Це характерно", - сказав я, розглядаючи червоні кишені. "Але я не впевнений, що ми досить схожі, е-е, зовні, щоб маскарад спрацював".
  
  “Ах! Ось ми і добралися до суті справи", - сказав він мені. Він потягнувся до золотій оправі окулярів і обережно зняв їх з особи. Разом з ними з'явилися червоний ніс і вуса щіточкою. Особа під ними було зовсім звичайним, а ніс, якщо вже на те пішло, досить маленьким.
  
  "Благослови мене бог!" - Сказав я, або, можливо, це було трохи більш сильне вираження.
  
  Він посміхнувся. "Просто, але ефективно", - сказав він. "Спостерігачі побачать те, що вони очікують побачити".
  
  Я надів окуляри з супровідними до них носом і вусами і натягнув пальто.
  
  "Тримай", - сказав Типпинс, простягаючи мені свій циліндр. "Це доповнить ілюзію".
  
  І це дійсно сталося. Загорнувшись у сюртук Типпинса і надівши більшу частину того, що колись було її обличчям, я сунув щоденник, який читав, в кишеню пальто і вийшов з хати. Я забрався в чекав мене екіпаж, міцну, але нічим не примітну віз, візник щось сказав коні, і ми рушили в дорогу. Я почекав близько десяти хвилин, перш ніж зняти лицьову частину маски. Можливо, мені не слід було знімати його так скоро, але я відчувала себе досить нерозумно в різнобарвному пальто, не надівши цього носа ні на мить довше, ніж було необхідно. Я уважно стежив за заднім склом, але, наскільки я міг судити, ніхто не стежив за нами і не виявляв надмірного інтересу до нашого проїзду.
  
  Після кількох поворотів, розрахованих на те, щоб змусити будь-кого, хто йде за нами, з'явитися в полі зору, "джарві" поїхав досить прямим курсом на Риджентс-Парк-роуд, звернув на бічну вулицю і зупинився посеред багатоквартирного будинку. Він зістрибнув зі свого сідала і відкрив для мене двері екіпажу. "Он та двері", - сказав він, вказуючи на коричневу двері, дуже схожу на всі інші коричневі двері вздовж вулиці. "Тебе чекають".
  
  Мені прийшло в голову, що це може бути пасткою. У Лондоні є люди, які воліли б бачити мене мертвим, ніж вкрасти мільйон фунтів, і один з них міг опинитися за тими дверима замість товстого містера Холмса. Але у мене є чуття на подібні речі, і це було одночасно дуже хитромудро і занадто банально, щоб бути чимось іншим, ніж здавалося. Тому я підняв комір запозиченого пальто, захищаючись від холодного вітру, перетнув доріжку і натиснув на кнопку дзвінка у зазначеній двері.
  
  Не більше ніж через три секунди двері відчинилися, і невисока жінка неосяжних габаритів, одягнена як покоївка, жестом запросила мене увійти. Була вона насправді покоївки або якійсь замаскованій співробітницею Дипломатичної служби, я не можу сказати. "Сюди, професор Моріарті, сер", - сказала вона. "Вас чекають".
  
  Вона провела мене в кімнату, яка могла б бути кімнатою очікування у приймальні якогось лікаря або, якщо вже на те пішло, адміністратора агента з бронювання квитків в мюзик-хол. Там стояли широкий, неабияк потертий диван з чорної шкіри, кілька великих і міцних стільців, важкий стіл з якогось темного дерева, слабо освітлений трьома настінними бра з приглушеним газом, і вікно з важкими світло-зеленими мусліновими фіранками, які були запнуті. В кімнату слабо долинув глибокий пульсуючий звук; я не міг розрізнити ні місцезнаходження, ні його функції джерела. Який механізм? На правій стіні, провідною в задню частину будинку, були закриті подвійні двері. "Будь ласка, почекайте", - сказала вона. "Він скоро буде у вас". Тембр її голосу змінився, коли вона вимовила "Він", додатковий резонанс надав слову важливість, як ніби я очікував побачити самого Аристотеля або Чарльза Дарвіна. "Будь ласка, не відкривайте штори", - додала вона, виходячи з кімнати.
  
  Я ввімкнув газову лампу в одному з настінних бра і влаштувався в кріслі під ним, діставши з кишені журнал, який я захопив з собою, "Астрофізичний журнал Ерлангенского університету", і занурився в його сторінки. Австрійці Іоффе і Шостак висунули теорію про те, що туманності, спостережувані у великі телескопи, являють собою не якийсь міжзоряний газ, а насправді величезні хмари зірок, дуже схожі на нашу власну галактику Чумацький Шлях, видимі на величезних відстанях. Якщо так - але я відволікся.
  
  Через деякий час я почув, як відчинилися і зачинилися двері, підняв очі і побачив Шерлока Холмса, що стоїть в дверному отворі. "Отже!" прогарчав він, дивлячись на мене поверх свого тонкого, крючковатого носа. "Зрештою, це був один з твоїх трюків!" Він виставив свою тростину перед собою, як дитина, що грає в дуель. "Попереджаю тебе, що я готовий до будь-яких несподіванок".
  
  "Як мило з твого боку", - сказав я, складаючи свій щоденник і прибираючи його назад у кишеню.
  
  "Містер Холмс," вимовила широкоплечая покоївка у нього за спиною. “ Будь ласка, сідайте. Ваш брат зараз спуститься.
  
  Холмс увійшов до крісла в дальньому кінці кімнати і легко опустився на нього. "Подивимося", - сказав він, не зводячи з мене очей. Він зігнув свою тростину, описавши в повітрі перед собою серію фігур, а потім поклав її на коліна.
  
  Двері знову відчинилися, і в кімнаті виникла велика постать Майкрофта Холмса. "Шерлок", - сказав він, - професор Моріарті. Добре, що ви прийшли. Приєднуйтесь до мене в сусідній кімнаті, там ми зможемо поговорити.
  
  "Ти запросила його?" - спитав Шерлок, вказуючи тремтячою тростиною в мою сторону. "Про що ти думав?"
  
  "Всьому свій час," сказав Майкрофт. “ Ідіть за мною. "Він пройшов через приймальню і відчинив двері подвійні. Кімната, яка відкрилася таким чином, коли була їдальні будинку, але тепер перетворилася в конференц-зал з величезним полірованим столом червоного дерева в центрі, оточеним важкими стільцями з того ж темного дерева, оббитими зеленою шкірою. По периметру стояли ряди картотечних шаф і пара невеликих письмових столів. Біля дальньої стіни стояв великий картографічний шафа. Інші стіни були завішані пришпиленими картами, схемами, графіками і документами всіх видів і розмірів, а також однією картиною маслом в рамці, зображувала полювання на лисиць, яка була покрита темним нальотом бруду і занедбаності. На вікнах були важкі штори, які були запнуті. Кімната була яскраво освітлена трьома світильниками, свисавшими зі стелі. Я помітив, що це електричні лампи з великими металевими нитками у вакуумованих колбах. Це пояснювало звук, що дзижчить, який я чув: у цьому будинку була власна електростанція.
  
  Коли ми увійшли, в кімнаті чекали троє чоловіків: двоє сиділи за столом з суворим виглядом, а третій походжав по кімнаті, заклавши руки за спину. В одному з присутніх чоловіків, стрункий, бездоганно одягненому седеющем чоловікові з бакенбардами кольору баранячої відбивною, я одразу впізнав лорда Истхоупа, який займає пост міністра закордонних справ в уряді Торі Її Величності.
  
  "Проходьте, сідайте," запросив Майкрофт Холмс. "А ось і вони, джентльмени," додав він, звертаючись до трьом чоловікам в кімнаті. “ Мій брат Шерлок і професор Джеймс Моріарті.
  
  Расхаживающий чоловік зупинився. “ Вони домовилися? - запитав він.
  
  “ Ні, ваша світлість. Я ще не пояснив їм ситуацію.
  
  Третій чоловік втупився на нас поверх своїх окулярів в черепаховій оправі. "Отже, це чудо-люди", - сказав він.
  
  "Годі, сер," запротестував Майкрофт Холмс. - Я ніколи не стверджував, що вони були чудотворцями.
  
  "Краще б так і було", - сказав чоловік.
  
  Я зайняв місце з правого боку столу. Холмс перейшов на лівий бік і сів так, щоб тримати мене в полі зору, розмовляючи з нашими господарями.
  
  Майкрофт зчепивши руки за спиною і нахилився вперед. "Джентльмени," сказав він, звертаючись до мене і Холмсу, "дозвольте представити їх світлості лорда Истхоупа і лорда Фамма". (Саме так вимовляється це ім'я. Пізніше я дізнався, що його світлість Еван Фотерингем, граф Стомшир.) “ І Його превосходительство барон ван Дурм.
  
  Лорд Фотерингем, джентльмен, ходив по кімнаті, був високим чоловіком з аристократичним носом і рідким волоссям. Барон ван Дурм був величезним чоловіком, схожим на ведмедя, з густими бакенбардами кольору баранячої відбивною і сердитими темними очима. Він був бездоганно одягнений в перлинно-сірий ранковий костюм з діамантовою шпилькою розміром з яйце вільшанки, скріплює його білий шовковий галстук.
  
  "Я бачу, ви дізналися лорда Истхоупа", - сказав Майкрофт Холмс і мені, прочитавши за нашими злегка розширився очам більше, ніж більшість людей змогли б прочитати на двадцяти восьми сторінках вечірньої газети. “ Лорд Фотерингем - голова Королівського комітету по захисту Королівства, а барон ван Дурм - генеральний директор амстердамського відділення Будинку ван Дурмов.
  
  Хоча ця назва не одержало широкого визнання за межами уряду або фінансових кіл, Будинок ван Дурм є одним з найбільш багатих, могутніх і успішних приватних банківських будинків у світі. Маючи філії у всіх місцях, які ви тільки можете собі уявити, і багато з яких вам і в голову не прийдуть, ван Дурмы підтримували потребують уряду і приводили до краху уряду, політика яких ображала їх.
  
  Ван Дурм злегка кивнув своєю масивною головою в наш бік. Лорд Фотерингем перестав ходити по кімнаті досить надовго, щоб сердито поглянути на Шерлока Холмса, лорд Истхоуп видав тихий односкладовий рик.
  
  “Вони знають, хто ви, “ сказав нам Майкрофт, - і нам всім разом потрібно дещо, е-е, обговорити з вами, що має першорядну важливість, делікатність і секретність. Перш ніж ми продовжимо, я повинен отримати від вас слово, що ніщо з того, що ми скажемо тут, не буде повторено за межами цієї кімнати.
  
  Я підняв брову. Шерлок виглядав здивованим. “ Даю тобі слово, - сказав я.
  
  "Ви б повірили цьому —" - почав Холмс, вказуючи на мене тремтячим пальцем. Потім він замовк, оскільки Майкрофт люто подивився на нього, опустив палець і глибоко зітхнув. "О, дуже добре", - сказав він. "Я теж даю тобі слово".
  
  Майкрофт сіл. Лорд Фотерингем перестав ходити по кімнаті і став лицем до нас, заклавши руки за спину. "Ситуація така, джентльмени", - сказав його світлість. “Вороги Британії виношують диявольську змову, і небезпеку для безпеки цього королівства — можливо, і всього світу — таїться в кожному куточку Європи. Простіше кажучи, над Британською імперією нависла тінь".
  
  "Що це за диявольську змову?" - Запитав я.
  
  Лорд Истхоуп сфокусував на мені свої м'які блакитні очі. "У цьому суть проблеми," сказав він, схвально киваючи, як ніби я сказала щось розумне. “ Ми не знаємо.
  
  “ Тінь? Очі Холмса звузилися. Троє дворян могли подумати, що він зосередив свою увагу на цій зростаючої тіні, але я — і, ймовірно, його брат - знали, що він обмірковує, чи силою затримати лорда Фотерингема. У мене У самого було щось подібне.
  
  Холмс відкинувся на спинку стільця, зчепивши пальці на жилеті і майже закривши очі. “ Ви не знаєте?
  
  "Можливо, мені слід пояснити," сказав барон ван Дурм. “По всій Європі є ознаки, ледь вловимі, але виразні ознаки того, що скоро відбудеться щось дуже важливе, що стосується Великобританії і що це не віщує нічого доброго. Взятий сам по собі кожен з цих інцидентів — цих знаків — міг би бути випадковою подією, нічого не значущим, але коли дивишся на них всі разом, вимальовується закономірність ".
  
  “ У нас у Військовому міністерстві є приказка, - втрутився лорд Фотерингем. "Один раз - випадковість, два рази - збіг, три рази - дії супротивника".
  
  Шерлок Холмс нахилився вперед і зчепив руки під підборіддям, поставивши лікті на стіл. "Якого роду події?" - запитав він.
  
  Лорд Истхоуп почав: "У різних центрах соціалістичної і анархістської думки по всій Європі; в Парижі, Відні, Празі оратори почали застерігати проти британського імперіалізму і "таємних планів" Великобританії у світовому пануванню".
  
  "Зрозуміло," сказав я. "'Секретні протоколи старійшин з Даунінг-стріт', так? Я згоден з вами, що існує філософська школа, яка вважає, що англійці - одне з Втрачених колін Ізраїля ".
  
  "Саме по собі це було б забавно і навряд чи зловісно", - сказав Истхоуп. "Але якщо ви вважаєте, що ці оратори є частиною плану, спрямованого на те, щоб прокласти шлях до чогось, тоді вони заслуговують більш серйозного ставлення".
  
  "Навіть так," погодився лорд Фотерингем. "Більшість з тих, хто слухає цю нісенітницю зараз, навіть серед емігрантських соціалістичних спільнот, повинні розуміти, що це нісенітниця, враховуючи, що Великобританія - одна з небагатьох країн, яка дозволяє цим групам свободу пересування та асоціацій, не турбуючись про поліцейських шпигунів в їх середовищі".
  
  "Якщо, звичайно, вони не ірландці", - прямо сказав Майкрофт Холмс, подавшись уперед у своєму кріслі. Це було зустрінуте повним мовчанням, і він не став розвивати цю думку.
  
  "Що ще?" спитав Холмс.
  
  "Газети," сказав лорд Фотерингем.
  
  "На сторінках газет різних європейських країн: Франції, Німеччини, Австрії, Швейцарії - час від часу з'являються непристойні передовиці, звинувачують уряд Її Величності в секретному плані агресії проти континентальних держав", - пояснив Майкрофт.
  
  "Як дивно," сказав Шерлок.
  
  "Ми знаємо про трьох різних людей в урядах трьох різних країн, які готують антибританское законодавство того чи іншого роду", - сказав лорд Истхоуп. “Готуються, ви помітите, але не підпорядковуються. Вони чекають слушного моменту. Ми повинні припустити, що вони вірять, що скоро настане відповідний момент. Якщо ми знаємо про трьох, імовірно, їх більше ".
  
  "Ці троє чоловіків знають один одного?" - Спитав Холмс.
  
  "Очевидно, ні", - відповів йому брат.
  
  "Тоді ми повинні припустити, що десь є рука, дергающая за ниточки".
  
  "Ми дійсно так припускаємо", - сказав Майкрофт.
  
  "Це все?" - Спитав Холмс.
  
  "Хіба цього недостатньо?" - запитав Истхоуп.
  
  "Насправді," сказав барон ван Дурм, " є ще дещо. Будинок ван Дурмов, як ви могли здогадатися, має агентів, стратегічно розміщених по всій Європі. Більшість з них здійснюють банківську діяльність. Деякі просто збирають інформацію. Успіх міжнародного банку залежить від якості збирається їм інформації. Один з цих агентів займає високе положення в уряді, скажімо, іноземної держави, яка не завжди була в найкращих відносинах з Великобританією. В ході своєї роботи на нас він натрапив на документ, який міг би пролити світло на ці події. Воно було адресовано не йому.
  
  "А!" вигукнув Шерлок Холмс.
  
  "Це копія, перекладена на англійську", - сказав ван Дурм, виймаючи аркуш паперу з папки, що лежала перед ним на столі, і передаючи його Холмсу, який двічі уважно прочитав його, перш ніж передати мені:
  
  Тринадцять—
  
  Ваш короткий і насичений інформацією звіт був дуже бажаним. Ми повинні продовжувати і нарощувати наші зусилля з дискредитації Англії і всього англійського. Простіше зрубати дерево, якщо ви отруїли коріння.
  
  Шістнадцятий підвів нас. Гірше того, він, можливо, зрадив нас. Його бачили входять в посольство на Принц Рупертштрассе. Він пробув там годину. Він більше так не вчинить.
  
  Наближається день. Розгортаються події. Праця і старанність приносять великі нагороди. Флорида тепер наша. Повідомте братів, що напрямок обрано і вершина вже в полі зору. Якщо ми доб'ємося успіху, ми доб'ємося успіху разом. Ті, хто потерпить невдачу, зазнають невдачі в поодинці. Настав час для розуму й зухвалості. Історію треба розповідати. Інциденти потрібно організовувати.
  
  Лев мирно спить. За Холмсом і Моріарті спостерігають, як і за Лампье в Парижі і Эттином в Берліні. Вони не насторожі.
  
  Вирушайте в Ліндау 16числа. Компанія збирається. Перше місце. Три білі прищіпки. Спаліть це.
  
  Один
  
  "Що ви про це думаєте?" - запитав ван Дурм.
  
  "Спочатку це було на німецькому?" - Запитав я.
  
  "Це так", - сказав ван Дурм.
  
  “ У посольстві на Принц-Руперт-штрассе?
  
  "Британське посольство у Відні знаходиться на Принц-Рупертштрассе," сказав лорд Истхоуп.
  
  Холмс відкинувся на спинку стільця. “ Ліндау - німецька назва? - Запитав він.
  
  “ Місто на Бодензее, на німецькій стороні австрійської межі. Истхоуп розповів йому.
  
  "Досить далеко від Флориди," зауважив Холмс.
  
  "Це так", - погодився Истхоуп. “Ми не змогли придумати правдоподібного пояснення цієї лінії. Навіть, якщо вже на те пішло, фантастичного".
  
  "У всьому посланні є щось химерне", - сказав я. "Адресовано 'Тринадцяти" з "Одного". В ньому є щось від Льюїса Керролла".
  
  "Чому його не спалили?" спитав Холмс.
  
  "Так і було", - сказав йому ван Драм. “Принаймні, спроба була зроблена. Оригінал був знайдений в камінній решітці, обвуглений і обпалений. Але воно було складено кілька разів, так що постраждали тільки краю, і всі послання було вилучено недоторканим ".
  
  Я посміхнувся, уявивши собі образ високопоставленого урядовця, що повзає по каміну.
  
  Холмс втупився на мене. "Я відчуваю вашу руку в цій справі", - сказав він.
  
  Мені було не до сміху, і, боюся, я дозволив необдуманному лайки злетіти з моїх губ.
  
  "Абсолютно вірно", - сказав лорд Истхоуп.
  
  "Його ім'я вказано в документі," наполягав Холмс. “ Хіба ви не бачите...
  
  "Вистачить!" - крикнув Майкрофт оманливе тихим голосом. “Ваше ім'я зазначено в документі. Повір мені на слово, Шерлок, що, в ніж б не був замішаний Моріарті, він причетний до цих подій.
  
  Шерлок Холмс обдарував брата довгим поглядом, а потім прийняв позу похмурого згоди з глибин свого крісла.
  
  Барон ван Дурм переводив погляд з одного на іншого. "Я думав, ти сказав, що вони могли б працювати разом", - сказав він Майкрофту.
  
  "Вони можуть", - запевнив його Майкрофт. "Їм просто потрібно трохи часу, щоб оговтатися від їх взаємної сварки".
  
  Мене це обурило. Я не зробив нічого, що могло б заохотити Холмса в його ідіотських звинуваченнях. Але я притримав мову.
  
  "Коли ми побачили згадки про вас, ми, природно, перевірили," сказав лорд Истхоуп, " і переконалися, що за вами дійсно спостерігали. Ви помітили?
  
  "Я припустив, що це було зроблено за вказівкою молодого містера Холмса", - сказав я.
  
  "Я думав, Моріарті знову пустився в свої звичайні диявольські штучки", - прогарчав Холмс.
  
  "Ну от, бачите, ви обидва помилилися", - сказав Истхоуп. Він повернувся до Майкрофту. "Ви впевнені, що це ті люди, які нам потрібні?"
  
  "Так," сказав Майкрофт.
  
  “ А що з Лампье і Эттином? - Спитав Холмс.
  
  "А!" - сказав ван Дурм.
  
  "Це, напевно, Альфонс Лампье, відомий французький криміналіст?" - Запитав я.
  
  "Так, так і було б", - підтвердив ван Дурм.
  
  "Як ви можете бути впевнені, що це той самий Лампьер, про який йде мова?" - Спитав Холмс.
  
  “ Тому що вчора його вбили.
  
  "Збіг", - сказав Холмс.
  
  "Його знайшли в руїнах згорілого котеджу за межами села Ліндау", - сказав лорд Истхоуп. “Те, що його знайшли, чиста випадковість. Він — його тіло — могло залишатися там місяцями. Він був майже голим, і його руки були зв'язані. Він був уже мертвий, коли будинок був підпалений, але секція внутрішньої стіни обвалилася і врятувала його тіло від вогню ".
  
  Холмс відкрив рот, щоб щось сказати, але лорд Истхоуп продовжив: “Перед смертю він надряпав шпилькою кілька слів на внутрішній стороні стегна. Ils se réunissent. Означає 'вони зустрічаються', або 'вони збираються', або 'вони збираються', залежно від обставин.
  
  "Я змушений зробити поправку", - сказав Холмс. “Збіг може зайти надто далеко. Хто-небудь точно знає, над чим він працював, коли був убитий?"
  
  "Наші агенти в Парижі намагаються з'ясувати це навіть зараз", - сказав ван Дурм.
  
  "Що ти хочеш, щоб ми зробили?" - Запитав я.
  
  “ Оскільки вони — ким би вони не були — спостерігають за вами, - сказав лорд Истхоуп, - ми укладаємо, що у них є причини боятися вас. Можливо, з-за ваших відомих здібностей, кожного із вас у своїй сфері, або, можливо, тому, що ви володієте якоюсь інформацією, про яку, можливо, навіть не підозрюєте, це було б цінно ".
  
  Ми з Холмсом з хвилину обмірковували це. Як раз в той момент, коли я збирався не погодитися з цим діагнозом, Холмс випередив мене. "Думаю, що ні", - сказав він.
  
  Барон ван Дурм виглядав ураженим. "Чому ні?" - запитав він.
  
  "На вугільних шахтах Уельсу шахтарі беруть з собою в шахту канарку", - сказав Холмс. “Це робиться для того, щоб якомога раніше попередити їх про погане повітрі, оскільки канарки більш сприйнятливі, ніж шахтарі. Ми - канарки цих людей".
  
  "Я не бачу аналогії," сказав лорд Истхоуп.
  
  “Наші, е-е, противники спостерігають за нами, тому що вони вірять, що, якщо уряду Її Величності стане відомо про їх махінації, воно пошле одного з нас для розслідування. Або я, з очевидних причин, або професор Моріарті, "він зробив паузу на секунду, щоб люто поглянути на мене, а потім продовжив," із-за його відомих зв'язків із злочинним світом Європи. Це, безсумнівно, так. Але вони бояться нас не більше, ніж шахтар боїться канарки. Холмс переривав свою промову неспокійними рухами своїх тонких рук. "Якщо вони повірять, що нам відомо про їхні дії, вони негайно і безжально усунуть нас".
  
  "Звідки ти це знаєш, якщо ти нічого про них не знаєш?" Запитав лорд Фотерингем.
  
  "Альфонс Лампье розповів мені", - відповів Холмс.
  
  “ Що? Як ти міг... О, я розумію.
  
  "Можливо, мені слід було б сказати "спроба усунути нас", "продовжив Холмс, - оскільки інші намагалися, і жоден з них поки не досяг".
  
  Мене потішило, що Холмс згадав мене у своїх свідченнях, оскільки він часто звинувачував мене в спробах усунути його. Але я нічого не сказав.
  
  "Так що ж нам робити?" - запитав барон ван Дурм.
  
  "З безлічі можливостей," сказав Майкрофт, - є три, які приваблюють найбільше".
  
  "І це так і є?" запитав лорд Истхоуп.
  
  "Один з них полягає в тому, щоб тримати мого брата і професора Моріарті на увазі у будинку, щоб заспокоїти наших супротивників, в той же час використовуючи інших для їх зриву планів".
  
  "Хто?" запитав лорд Истхоуп.
  
  "Якісь інші?" луною відгукнувся барон ван Дурм.
  
  "Поняття не маю", - зізнався Майкрофт Холмс. "Друга можливість - відвести Холмса і Моріарті, не поставивши до відома спостерігачів".
  
  "Яким чином?" запитав лорд Фотерингем.
  
  "Можливо, з допомогою воскових манекенів цих двох, виставлених в їх вітринах і передвигаемых по ним, щоб домогтися правдоподібності життя".
  
  "Смішно!" вигукнув барон ван Дурм.
  
  "Третя можливість," сказав Майкрофт, - полягає в тому, щоб вони пішли відкрито, але таким чином, щоб ті, хто спостерігає за ними, прийшли до висновку, що їх інтереси зосереджені в іншому місці".
  
  Шерлок подивився на брата. "Чудово, Майкрофт", - сказав він. "І як же нам цього домогтися?"
  
  Можливості ситуації залучили мене. "Я б порадив вам, Холмс, гнатися за мною хоч на край світу, як ви так часто погрожували зробити", - сказав я, посміхаючись.
  
  Холмс втупився на мене.
  
  "Можливо," сказав Майкрофт, "з невеликими змінами, це дійсно те, що нам слід зробити". Він потер вказівним пальцем правої руки кінчик носа. “Якби ви двоє вбили один одного, ніхто з тих, хто вас знав, не здивувався б. І я думаю, можна з упевненістю припустити, що спостерігачі припинили б спостереження в цьому випадку ".
  
  “ Вбити один одного? - Недовірливо перепитав Холмс.
  
  "Як ви пропонуєте їм це зробити?" - запитав барон ван Дурм.
  
  Майкрофт знизав плечима. "Якимось чином і в такому місці, де не виникне ніяких припущень, що це було удавання", - сказав він. “Спільного стрибка з даху високої будівлі було б достатньо. Можливо, Ейфелева вежа.
  
  Тепер це зайшло надто далеко. "І як ти пропонуєш нам пережити падіння?" Я запитав.
  
  Майкрофт зітхнув. "Я вважаю, це має бути десь у менш людному місці, - сказав він, - щоб тобі не довелося перегинати палицю". В його голосі звучало щире співчуття. Цікаво, кого з нас він представляв стрибаючою з обриву, подумав я.
  
  Барон ван Дурм клацнув пальцями. "Я точно знаю це місце!" - сказав він. "Недалеко від міста Мейринген в Швейцарії є великий водоспад на річці Райхенбах".
  
  "Райхенбах?" перепитав Холмс.
  
  "Приплив Аара", - пояснив ван Дурм. “До цього місця веде лише одна стежка, і якщо б сказали, що ви впали, ніхто б не чекав знайти ваші останки. Річка в цьому місці швидка, глибока і, е-е, каральна.
  
  "Чому так далеко від дому?" запитав лорд Фотерингем.
  
  "У цього є кілька переваг," задумливо промовив Холмс. "Наша поїздка туди дасть нашим суперникам час побачити, що ми переслідуємо одне одного, а не полюємо за ними, і це залишить нас у Швейцарії, набагато ближче до Німеччини та селі Ліндау".
  
  "Навіть так," погодився Майкрофт.
  
  - А твоє перебування в Швейцарії не викличе у них підозр? - Запитав лорд Истхоуп.
  
  Я наважився відповісти. "Вони нічого не знають про наші інтереси у Ліндау, і якщо вони повірять, що ми мертві, це все одно не буде мати значення".
  
  "Це так", - погодився Истхоуп.
  
  "Отже," сказав лорд Фотерингем. - Чи вірите ви, джентльмени, що зможете забути про особисте ворожнечі досить надовго, щоб служити королеві?
  
  Я вже збирався відповісти ввічливим реготом або, можливо, навіть легким хихиканням, коли, на мій подив, Холмс підвівся, розправив плечі. "За королеву і країну", - сказав він.
  
  У цей момент всі погляди були спрямовані на мене. Я знизав плечима. "На найближчі кілька тижнів у мене нічого немає", - сказав я.
  
  * * * * * * *
  
  
  
  З невеликою зміною в первісному плані гонка по Європі повинна була бути проведена з правдоподібністю, покликаних переконати Уотсона, а також будь-яких глядачів, у тому, що вона була справжньою. Зміна полягала в тому, що я повинен був переслідувати Холмса, а не навпаки. Майкрофт вирішив, що так буде переконливіше.
  
  Два дні потому почалася велика погоня. Холмс подзвонив Ватсону, щоб сказати йому, що я намагався вбити його (Холмса), і він повинен бігти в Європу. Історія полягала в тому, що моя "банда" ось-ось буде схоплена поліцією, але поки це не було зроблено, Холмс знаходився у великій небезпеці. Ватсон погодився супроводжувати його в польоті і на наступний день приєднався до Холмсу у "другому вагоні першого класу спереду" Континентального експреса на вокзалі Вікторія. Холмс був замаскований під скромного похилого прелата, але Ватсон не маскувався, і тому у спостерігачів не було проблем з наглядом. Вони бачили, як Холмс і Ватсон бігли в Експресі, і бачили, як я найняв Спеціальний поїзд, щоб переслідувати їх. Холмс і Ватсон, здавалося, вислизнули від мене, кинувши свій багаж і зійшовши з експреса в Кентербері. Вони вирушили через всю країну в Ньюхейвен, а звідти на колісному пароплаві "Бретань" в Дьепп.
  
  Потрясаючи кулаком і бурмочучи "Прокляття, знову зірвалося!", я відправився прямо в Париж і кілька днів простирчав у їх багажу, очевидно, чекаючи, що вони прийдуть і заберуть його. Коли вони не з'явилися, я пустив чутку серед європейського злочинного світу, що заплачу значну винагороду за інформацію про місцезнаходження двох англійців, які виглядали так-то і так-то. Зрештою до мене дійшла звістка, і я провів кілька днів, переслідуючи їх по Європі, а за мною, в свою чергу, слідували кілька джентльменів, які з усіх сил намагалися триматися подалі від сторонніх очей.
  
  Як і планувалося, я зустрівся з Холмсом і Ватсоном в селі Мейринген в Швейцарії 6травня. Після обіду вони відправилися подивитися на водоспад, розташований приблизно в двох годинах ходьби від готелю, і я послав хлопчика з запискою Ватсону, щоб заманити його назад в готель доглядати за міфічною хворою жінкою. Потім Холмс повинен був написати лист Ватсону, покласти його і який-небудь предмет одягу на виступ і зникнути, надавши всім вважати, що ми з ним перейшли межу в могутній битві добра і зла. Хм! Потім я зникну зі сцени і зустрінуся з Холмсом в Ліндау через чотири дні.
  
  Але цьому не судилося збутися. Коли хлопець поспішив віднести записку Ватсону, я був змушений змінити план. Я пішов за ним і сховався за валуном, коли побачив, що хлопець і Ватсон поспішають назад. Потім я кинувся вперед, до виступу, де Холмс вже поклав записку в свою срібну портсигарку, поклав її поруч з альпенштоком на краю скелі і в останній раз викурив люльку з того огидного тютюну, який він курить, перш ніж зникнути.
  
  "Ага!" - сказав він, помітивши моє наближення. “Я знав, що це було занадто добре, щоб бути правдою! Значить, це буде тотальна битва не на життя, а на смерть, чи не так, професоре?" Він скочив на ноги і схопився за альпеншток.
  
  "Не говоріть дурниць, Холмс," прогарчав я. “ Один з переслідували нас людей дістався до готелю саме в той момент, коли я відіслав хлопця з запискою. Якби я не прийшов за тобою, поки він спостерігав, він навряд чи переконався б, що ми обидва впали зі скелі.
  
  "Отже!" - сказав Холмс. "Схоже, нам все-таки доведеться битися або, принаймні, залишити переконливі сліди бійки і, можливо, кілька жмутів изодранной одягу".
  
  “І тоді ми повинні знайти який-небудь спосіб покинути цей виступ, не повертаючись тим шляхом, яким прийшли. Дві пари слідів, які повертаються на стежку, видали б гру ". Я підійшов до краю і подивився вниз. Шлях був стрімких і крутим, і в деяких місцях скеля здавалася вирубаної, так що спуститися вниз було б неможливо без гаків, мотузок і безлічі інших альпіністських речей, які ми забули взяти з собою. "Ми не можемо спуститися вниз", - сказав я.
  
  "Що ж, тоді," швидко сказав Холмс, " нам пора наверх.
  
  Я оглянув скелю позаду нас. "Можливо", - уклав я. "Важко, але можливо".
  
  "Але спочатку ми повинні переконливо порыскать землю біля краю кручі", - сказав Холмс.
  
  "Давайте пробіжимося по третьому і четвертому ката барицу", - запропонував я. Я зняв свій "інвернес", поклав його, а також свою тростину з совиній головкою і капелюх на найближчий виступ і прийняв першу оборонну позицію в барицу, або "выжидающий краб".
  
  Холмс у відповідь зняв капелюха і пальто. "Ми повинні бути обережні, щоб випадково не повбивати один одного", - сказав він. "Мені б не хотілося випадково вбити вас".
  
  "І я, і ти", - запевнила я його.
  
  Ми виконували бойові вправи близько чверті години, у процесі приводячи в порядок себе і землю. "Досить!" Нарешті сказав Холмс.
  
  "Згоден", - сказав я. "Останній штрих". Я взяв свою палицю зі скелі і повернув рукоятку на чверть обороту, вивільняючи заховане всередині восьмидюймовое лезо. "Мені неприємно це робити," сказав я, ' але в інтересах правдоподібності..."
  
  Холмс насторожено спостерігає за мною, поки я закочую правий рукав і обережно протикаю руку вістрям леза. Я рясно змазав останні кілька дюймів леза власною кров'ю, а потім відкинув зброю в бік, як ніби воно було втрачено в бою. Древко палиці я залишив біля каменю. "За королеву і країну", - сказала я, обмотуючи поріз носовою хусткою і закочуючи рукав.
  
  "Ви лівша, чи не так?" Спитав Холмс. "Я повинен був здогадатися".
  
  Ми зібрали іншу одяг і почали дертися по майже вертикальному схилу скелі над нами. Це була повільна, виснажлива робота, яка ставала ще більш небезпечною з-за того, що було вже далеко за полудень, а довгі тіні, що відкидаються на прірву, заважали ясно бачити.
  
  Приблизно через двадцять хвилин Холмс, який, незважаючи на постійний потік невиразних скарг, з величезною енергією дерся по схилу скелі і був приблизно на два корпуси вище мене, вигукнув: “Ага! Ось полку, досить велика, щоб вмістити нас! Можливо, нам варто відпочити тут."
  
  Я сів поруч з ним, і ми удвох лягли на покритий мохом кам'яний виступ, так що над краєм виднілися тільки наші голови, коли ми вдивлялися в темні сутінки внизу. За моїми оцінками, ми перебували приблизно в двохстах метрах над уступом, який залишили.
  
  Я не впевнений, скільки ми так пролежали, бо було надто темно, щоб розгледіти циферблат моїх кишенькових годинників, а ми не наважувалися запалити світло. Але через деякий час ми змогли розгледіти, що хтось йде по уступу, який ми недавно покинули. У нього був маленький ліхтар, при світлі якої він став уважно вивчати землю, навколишні скелі і схил скелі як над, так і під виступом, хоча він направив промінь недостатньо високо, щоб побачити нас з того місця, де ми дивилися на нього зверху вниз. Через хвилину він знайшов коробку з-під цигарок, яку Холмс залишив Ватсону, обережно відкрив її, прочитав записку всередині, потім знову закрив і поклав назад на камінь. Ще хвилина пошуків привела його до закривавленого лезу, яке він уважно оглянув, спробував пальцем, а потім сховав під куртку. Потім він повільно пішов назад тим же шляхом, яким прийшов, уважно вивчаючи по дорозі сліди на стежці.
  
  Приблизно через десять хвилин ми почули голоси внизу, і до краю обриву підійшли четверо чоловіків: двоє швейцарців з готелю в зелених ледерхозенах з великими яскравими ліхтарями в руках; доктор Ватсон і чоловік, який нещодавно пішов. "Ні, - сказав чоловік, коли вони з'явилися в полі зору," я нікого не бачив на стежці. Я не знаю, що сталося з вашим другом.
  
  Ватсон бродив по кручі, дивлячись туди і сюди, сам толком не розуміючи, на що він дивиться. "Холмс!" - вигукнув він. "Боже мій, Холмс, де ви?"
  
  Холмс заворушився поруч зі мною і, здавалося, хотів щось сказати, але утримався.
  
  Один із швейцарців помітив срібну коробку для сигарет. "Це належить вашому другу?" запитав він, вказуючи на неї.
  
  Ватсон кинувся до нього. "Так!" - сказав він. "Це Холмса". Він покрутив його в руках. Але чомусь" Відкривши коробку, він витягнув листа, розірвавши його навпіл. "Моріарті!" - сказав він, прочитавши лист при світлі одного з ліхтарів. “Отже, це сталося. Це те, чого я боявся". Він склав листа, запхав його в кишеню і підійшов до краю кручі, щоб заглянути вниз, в чорнильну темряву. "Прощай, мій друг", - сказав він здавленим від хвилювання голосом. "Найкраща людина, якого я коли-небудь знав". Потім він повернувся до решти. "Підемо," сказав він, "ми тут нічого доброго зробити не зможемо".
  
  * * * * * * *
  
  
  
  Оскільки ми не могли безпечно спуститися вниз у темряві, ми з Холмсом провели ніч на цьому скельному виступі, накинувши шинелі, наскільки це було можливо, для захисту від холодного вітру. Незадовго до світанку пішов холодний дощ, і ми промокли наскрізь ще до світанку, коли нарешті змогли спуститися назад на виступ внизу. Наступні два дні ми подорожували по суші пішки, іноді проїжджаючи на запряженій волами возі дружелюбного фермера, поки не дісталися до Вюрстхайма, де оселилися в готелі Wurstheimer Hof, прийняли ванну, проспали дванадцять годин, купили відповідну одяг і змінили свою зовнішність. На наступний ранок я спустився в канцелярський магазин і купив деякі креслярські приналежності, а потім провів кілька годин у своїй кімнаті, створюючи кілька корисних документів. Пізно ввечері того ж дня Вурстхайм покинули французький артилерійський офіцер в штатському — Холмс побіжно говорить по-французьки, оскільки в молодості провів кілька років в Монпельє і став досить бравим артилерійським офіцером — і німецький старший інспектор каналів і гідротехнічних споруд. Я поняття не маю, чи існує така позиція насправді, але документи, які я склав, виглядали цілком достовірно. Я також підготував ще один документ, який, на мою думку, міг би виявитися корисним.
  
  "Світ втратив майстра фальсифікації, коли ви вирішили стати, е-е, професором математики, Моріарті", - сказав мені Холмс, критично переглядаючи підготовлені мною документи. "Водяні знаки видали б гру, якщо б хтось був досить розумний, щоб вивчити їх, але ви проробили дуже похвальну роботу".
  
  "Похвала від майстра - це дійсно похвала", - сказав я йому.
  
  Він підозріло подивився на мене, але потім склав пропуск, який я зробив для нього, і засунув його у внутрішню кишеню.
  
  Незабаром після полудня 14-го травня ми прибули в Кройцинген, маленьке містечко на східному березі Боденського озера, або, як його називають німці, Бодензее — великий розлив річки Рейн довжиною близько сорока миль і місцями шириною в десять миль. Це місце, де зустрічаються Швейцарія, Німеччина і Австрія, чи зустрілися б, якби на заваді не було озера. Ми сіли на колісний пароплав "Кеніг Фрідріх" для чотиригодинного подорожі у Ліндау, тихий курортне містечко на німецькому березі озера. Холмс в ролі коменданта Мартена Верне з Corps d Artillerie, його волосся було розділене проділом посередині і ретельно зачесане вниз з обох сторін, а вуса були підстрижені щіточкою. На ньому був строгого крою сірий костюм з мініатюрною стрічкою кавалера Почесного Легіону в петлиці, і він злегка накульгував. Він демонстрував повне незнання ні німецької, ні англійської, і, таким чином, мав хороші шанси підслухати те, що не повинен був підслуховувати.
  
  Я став гером інспектором Отто Штулем з Бюро директорів каналів і васальних серверів, і, таким чином, можна було очікувати, що я проявлю інтерес до води і всього мокрого, що дало мені вагому причину сунути ніс в місця, де мені нічого було пхати носа.
  
  Під час подорожі ми розважалися, дізнаючись професії наших попутників. Швейцарці, як і німці, спрощують завдання, одягаючись строго у відповідності зі своїм класом, статусом і заняттям. Ми розійшлися в думках з приводу пари джентльменів у сорочках з воланами і подвійними рядами мідних гудзиків на надмірно прикрашених ботфортах. Я припустив, що вони були кимось на кшталт вуличних музикантів, в той час як Холмс прийняв їх за гідів по готелях. Підслухавши їхню розмову, ми визначили, що вони були підмайстрами сантехніків. Холмс втупився на мене так, наче це була моя вина.
  
  Ми зняли номери в готелі Athènes, старанно не знаючи один одного при заселенні. Було б деяку перевагу в тому, щоб знімати номера в різних готелях, але труднощі обміну інформацією непоміченою була б занадто велика. Холмс, або, швидше, Точніше, мав обійти готелі і спа-салони в цьому районі і з'ясувати, в яких з них є громадські приміщення, де може збиратися група, або, що більш імовірно, великі приватні кімнати, які здаються в оренду, і послухати розмову гостей. Штул розмовляв з різними міськими чиновниками на дуже важливу тему води і брав участь у будь-яких плітках, які вони могли запропонувати. Міські чиновники люблять ділитися важливими плітками з проходять повз урядовими бюрократами; це підтверджує їх авторитет.
  
  “ Три білі прищіпки для білизни, - задумливо промовив Холмс, дивлячись у вікно на одну з величезних засніжених гір, похмуро дивилися на місто. Був ранок 15-го числа, і ми тільки що повернулися з наших окремих сніданків і збиралися зустрітися в моєму номері на третьому поверсі готелю. Кімната Холмса знаходилася далі по коридору, через дорогу, і з неї відкривався вид на міську площу, поліцейську ділянку і озеро за ним. З мого вікна було видно тільки гори.
  
  "Остання строчка того листа", - згадав я. “Вирушай у Ліндау шістнадцятого. Компанія збирається. Перше місце. Три білі прищіпки. Спали це'. Дуже лаконічно.
  
  "Перше місце передбачає, що було і друге місце", - розмірковував Холмс. "Схоже, вони зустрічалися тут раніше".
  
  "Більше того, - припустив я, - один з їхніх лідерів, ймовірно, живе десь тут".
  
  "Можливо, - погодився Холмс. “Подумайте: якщо компанія "збирається", то вони збираються для того, щоб зробити те, що вони готуються зробити. Якщо б вони просто збиралися разом, щоб обговорити питання або отримати інструкції, тоді вони зустрічалися б, а не збиралися разом. Вивчення мови і його конотацій має велике значення для серйозного дослідника ".
  
  "Навіть так, - погодився я.
  
  Холмс— Верне — в той день вийшов з дому і переходив з готелю в кафе, а потім у шинку, пив чорнослив, каву і їла тістечка. Людина володіє дивовижною здатністю є, не набираючи ваги, і, навпаки, обходитися без їжі цілими днями в той час, коли йде по сліду негідника. Я провів ранок, вивчаючи карту міста, щоб отримати уявлення про те, де що знаходиться. Після обіду я відправився в ратушу, щоб побачитися з гером бургомістром Пиндлем, великим чоловіком з пишними вусами і широкою посмішкою, яка освітлювала його обличчя і випромінювала гарний настрій. Ми сиділи у його кабінеті, він налив кожному з нас по маленькому стаканчику шнапсу, і ми обговорювали питання водопостачання та громадського здоров'я. Здавалося, він був дуже задоволений тим, що велика бюрократія далекого Берліна взагалі знає про існування маленького Ліндау.
  
  Якщо ви хочете справити враження на чоловіка своєю проникливістю, скажіть йому, що ви відчуваєте, що він турбується про стосунки, про своїх фінансах або про своє здоров'я. Краще скажіть йому, що він справедливо побоюється, що його часто неправильно розуміють і що його роботу не цінують. Якщо ви хочете справити враження на цивільного чиновника, скажіть йому, що розділяєте його заклопотаність з приводу міського водопостачання, каналізації або сміття. Протягом перших десяти хвилин нашої розмови ми з гером Пиндлем були друзями протягом багатьох років. Але усміхнений гігант був не так простий, як здавався. "Скажіть мені," сказав він, витончено тримаючи келих зі шнапсом двома пухкими пальцями, " що насправді хоче знати міністерство? Ви тут не тільки для того, щоб подивитися, тече вода з кранів ".
  
  Я посміхнувся йому, як професор своєму найкращому учневі. "Ви дуже проникливі," сказав я, нахиляючись до нього. “ І ви виглядаєте як людина, вміє зберігати секрети....
  
  "О, це так", - запевнив він мене, його ніс сіпнувся, як у міцною мисливської собаки, почуявшей запах сосисок "блутвурст".
  
  Діставши з внутрішньої кишені свій особливий документ, я розгорнув його перед ним. Переповнений офіційними печатками та імперськими орлами, документ ідентифікував Отто Штуля як офіцера Nachrichtendienst, Служби військової розвідки кайзера, має звання оберста, і далі заявляв::
  
  Його Імператорська Високість кайзер Вільгельм II просить всіх вірнопідданих Німеччини надавати пред'явнику цього документа будь-яку допомогу, якої він потребує, в будь-який час.
  
  "А!" сказав бургомістр Пиндль, важко киваючи. “ Я чув про такі речі.
  
  Слава Богу, подумав я, що ти ніколи не бачив його раніше, оскільки я поняття не маю, як виглядає справжній.
  
  "Отже, гер оберст Штуль," запитав Пиндл, " що може зробити для вас бургомістр Ліндау?"
  
  Я зробив ковток шнапсу. У нього був міцний, гострий смак. “Надійшли звістки, - сказав я, - про деяких незвичайних діях в цьому районі. Мене послали провести розслідування".
  
  “ Незвичайний?
  
  Я кивнув. "Незвично".
  
  В його очах майнула паніка. “ Запевняю вас, гер полковник, ми нічого не зробили...
  
  "Ні, немає", - запевнив я його, гадаючи, який незаконною діяльністю займалися він і його камераден. В інший раз було б цікаво дізнатися. "Нас, Nachrichtendienst, не хвилюють дрібні правопорушення, яким можуть потурати місцеві чиновники, за винятком державної зради". Я усміхнувся. “ Ви ж не потворствуете державній зраді, чи не так?
  
  Ми разом посміялися над цим, хоча стурбований вираз не зникло повністю з його очей.
  
  "Ні, мене цікавлять незнайомці", - сказав я йому. "Сторонні".
  
  "Сторонні".
  
  “Саме так. Ми отримали повідомлення від наших агентів про те, що в цьому районі відбуваються підозрілі дії".
  
  “ Якого роду підозрілі дії?
  
  "А!" Я погрозив йому пальцем. "Це те, що я сподівався, що ти скажеш мені".
  
  Він встав і підійшов до вікна. "Це, мабуть, ті самі verdammter англійці", - сказав він, вдаривши себе рукою по ще більшому стегна.
  
  “ Англієць? - Запитав я. “ У вас, напевно, повно англійців?
  
  "До нас приїжджають люди з усього світу", - сказав він мені. “Ми курорт. Ми знаходимося на Бодензее. Але нещодавно нашу увагу привернула група англійців".
  
  "Яким чином?"
  
  “ Намагаючись не привертати нашу увагу, якщо ви розумієте, що я маю на увазі. Спочатку вони приходять окремо і вдають, що не знають один одного. Але їх бачили розмовляють — шепчущимися — по двоє або по троє.
  
  "А!" Сказав я. “Пошепки. Це дуже цікаво".
  
  "А потім вони всі катаються на човні", - сказав бургомістр.
  
  “ Кататися на човні?
  
  “Так. Окремо, по одному або по двоє, вони орендують або позичають човни і виходять на Бодензее на веслах або під вітрилами. Іноді вони повертаються додому ввечері, іноді ні".
  
  "Куди вони прямують?" - запитав я.
  
  "Я не знаю", - сказав Пиндл. "Ми не стежили за ними".
  
  "Як довго це триває?" - Запитав я.
  
  "Час від часу, приблизно на рік", - сказав він. “Вони йдуть на деякий час, а потім повертаються. Це ще одна причина, по якій ми їх помітили. Одна і та ж компанія незнайомих один з одним англійців, що з'являються в один і той же час кожні кілька місяців. Дійсно! "
  
  "Як ти думаєш, скільки їх було?" - Запитав я.
  
  "Можливо, дві дюжини", - сказав він. "Можливо, більше".
  
  Я з хвилину обмірковував це. “ Ти можеш розповісти мені про них що-небудь ще? - Запитав я.
  
  Він знизав плечима. "Всіх віків, всіх розмірів", - сказав він. “Всі чоловіки, наскільки я знаю. Деякі з них чудово говорять по-німецьки. Деякі, як мені сказали, вільно говорять по-французьки. Вони всі говорять по-англійськи.
  
  Я встав. "Спасибі", - сказав я. "Головний інспектор не забуде ту допомогу, яку ви надали".
  
  Я повечеряв в маленькому ресторанчику на набережній і спостерігав, як на озері згущаються тіні по мірі того, як сонце опускається за гори. Після вечері я повернувся в свою кімнату, де приблизно через годину до мене приєднався Холмс.
  
  Я розповів про свої враження за день, і він задумливо кивнув і двічі вимовив “хммм". "Англійці", - сказав він. “Цікаво. Думаю, гра починається".
  
  “ За якою дичиною ми полюємо, Холмс? - Запитав я.
  
  "Я бачив декого з ваших 'англійців", - сказав він мені. “В "Людвіг Хоф" незабаром після обіду. Я насолоджувався чорною смородиною і розмовляв по-французьки, коли увійшли троє чоловіків і сіли поруч зі мною. Вони спробували втягнути мене в розмову англійською та німецькою, а коли я зробив вигляд, що не розумію, на поганому французькою. Ми обмінялися кількома люб'язностями, вони підняли капелюхи й заговорили між собою по-англійськи, який, до речі, не так гарний, як їх німецький ".
  
  "А!" - Сказав я.
  
  "Вони кілька разів образили мене по-англійськи, без особливої уяви коментуючи мою зовнішність і моє ймовірне походження, а коли я не відповів, вони переконалися, що я не розумію, і після цього говорили вільно".
  
  "Кажеш?"
  
  "Ну, одна річ, яка вас зацікавить, це те, що Холмс і Моріарті мертві".
  
  “ Справді? І як вони померли?
  
  “У Рейхенбахського водоспаду була велика битва, й вони обоє кинулися у воду. Їх кореспондент сам бачив, як це сталося. Помилки бути не могло ".
  
  Я втупився у вікно на сніг, що покриває далеку гірську вершину. "Оскар Уайльд говорить, що люди, про яких кажуть, що вони померли, часто пізніше виявляються в Сан-Франциско", - сказав я. “ Я ніколи не був в Сан-Франциско.
  
  Холмс пильно подивився на мене поверх свого довгого носа. "Я не знаю, що про вас думати", - сказав він. "Я ніколи не знав".
  
  "Отже, тепер, коли ми офіційно мертві," сказав я, " що нам робити далі?"
  
  "Коли фальшиві англійці вийшли з кімнати", - продовжив Холмс. “Я пішов за ними. Вони пішли до набережної".
  
  "Сподіваюся, вас ніхто не бачив," сказав я.
  
  Холмс спрямував спопеляючий погляд на картину з зображенням альпійського луки на дальній стіні. "Коли я не хочу, щоб мене бачили, - заявив він, - мене не бачать".
  
  "Нерозумно з мого боку", - сказав я. "Що ти помітив?"
  
  “ Вони увійшли у великий склад поруч з пірсом, виступаючим в озеро. Прикріплений до короткій мотузці біля дверей складу...
  
  "Три прищіпки," я ризикнула.
  
  - Три білі прищіпки, " поправив він.
  
  "Що ж, - сказав я. "Тепер ми знаємо, де".
  
  "Не зовсім", - сказав Холмс. “Протягом наступної години я спостерігав, як ще кілька осіб входили на склад. А потім з боку води у будинку відчинилися двері, і чоловіки піднялися на борт парового катера під назвою "Ізольда", який був прив'язаний до пірсу поруч з будівлею. Потім він виплеснувся в озеро і полетів геть. Я провів розслідування і виявив, що тепер на складі залишився тільки один чоловік, старий доглядач."
  
  "А!" - Сказав я.
  
  “Човен повернулася близько години тому. Кілька людей зійшли. Серед них були ті ж люди, що піднімалися на борт раніше, але не всі. "Він постукав довгим, тонким вказівним пальцем по столу. “ Вони щось роблять десь там, на озері. Але це велике озеро.
  
  "Це представляє цікаву проблему", - сказав я. "Як ми будемо слідувати за ними по відкритій воді?"
  
  Холмс втупився у вікно. "Проблема з двома трубками," сказав він, витягуючи свою стару шиповниковую люльку й набиваючи її тютюном. - Може бути, з трьома.
  
  Відчувши запах огидною суміші, яку він віддає перевагу палити, я вибачився і спустився вниз, де спробував kaffee mit schlag. Mit, як виявилося, зайвий запас. Приблизно через годину Холмс спустився вниз, злегка кивнув у мій бік і вийшов через парадні двері. Через деякий час я пішов за ним. Настала ніч, і вуличні ліхтарі були рідкісними і тьмяним. З озера віяв холодний вітер.
  
  Холмс стояв у тіні старої стайні в кварталі від нас. Я відчув огидний тютюновий запах від його одягу, ще до того, як побачив його.
  
  "Комендант Верне," представився я.
  
  "Herr Stuhl."
  
  “ Ваші три трубки показали дорогу?
  
  "Якби у нас був час, ми могли б побудувати великий наглядова кулю і спостерігати за ними з великої висоти", - сказав Холмс. “Але у нас немає часу. Я думаю, одному з нас доведеться заховатися на цьому паровому катері і подивитися, куди він направиться ".
  
  "Якщо мене немає, я не буду балотуватися," твердо сказав я йому, - а якщо оберуть, я не буду балотуватися".
  
  "Що це?" - запитав я.
  
  “ Американський генерал Шерман. Я дотримуюся його чудовому раді.
  
  Холмс подивився на мене з відразою. "При всіх своїх недоліках," сказав він, - я не уявляв вас боягузом".
  
  "І я теж не безрозсудний, - сказав я йому. “Немає особливого сенсу потурати заздалегідь приречену способу дій, коли це нічого не дасть і призведе лише до загибелі людини. Згадай Альфонса Лампье.
  
  Холмс похмуро втупився в темряву. “ Мені нічого запропонувати, - сказав він. "Наскільки я розумію, у великих частинах океану кораблі залишають за собою фосфоресціюючий слід, який триває деякий час, але не в озерах, якими б великими вони не були".
  
  "Яка чудова ідея!" Сказав я.
  
  “ Фосфоресціюючий слід?
  
  “ Якийсь слід. Корабель вирушить туди, куди йому потрібно, і ми підемо за ним.
  
  "Яким чином?"
  
  "Хвилинку", - сказав я, втупившись у простір. “Чому не масло? Підійде легке масло, забарвлене в червоний колір".
  
  "Блискуче!" - сказав Холмс. І кого ж нам попросити розбризкувати це масло по воді по мірі просування човна?"
  
  "Ми, мій сумнівається Шерлок, сконструируем механізм для виконання цього завдання", - сказав я.
  
  Так ми і зробили. На наступний ранок я роздобув пятигаллоновую бочку риб'ячого жиру, яка здалася мені підходить, і відніс її на безлюдний причал, який зауважив Холмс вчора під час своїх блукань. Потім я повернувся на головну вулицю і повернувся з парою залізних гантелей для вправ, куплених в крамниці лахмітника. Холмс приєднався до мене незабаром після цього, принісши моток морський ліски завтовшки в чверть дюйма і маленьку пляшечку червоного барвника; здається, якогось кондитерського барвника, який ми додавали в масло. Здавалося, суміш вийшла задовільною, тому ми зайнялися тим, що прикріпили кілька ручок до барабану металевими шурупами. Отвори для гвинтів трохи підтікали, але це не мало значення.
  
  Ми переодяглися в нещодавно куплені купальні костюми і взяли напрокат двомісну веслову човен, загорнувши нашу одяг та інші предмети, які могли нам знадобитися, у клейонку і уклавши їх на дно невеликої суденця. Приблизно через двадцять хвилин греблі вздовж берега ми побачили згаданий пірс. Паровий катер "Ізольда" був пришвартований біля борту.
  
  На катері, схоже, нікого не було на вахті, тому ми якомога тихіше підійшли до протилежній стороні пірса і прив'язали нашу човен до зручному гака. Зісковзнувши в холодну воду, ми відбуксирували бочку з маслом під пірс до правого борту "Ізольди". Наближаючись до човна, ми чули глибоке пук парової машини, що говорило про те, що незабаром нас чекає ще одну подорож.
  
  Я вкрутив два четырехдюймовых шурупа в корпус ближче до корми і прикріпив до них один кінець двенадцатифутовой морський мотузки. Інший кінець Холмс прикріпив до бочки з-під олії. Мої розрахунки показали, що для утримання барабана під водою потрібно вага обох залізних гантелей, тому обидві вони були міцно прив'язані до боків барабана. Все, що залишалося, - це увіткнути шуруп в пробку, що закриває отвір в барабані, та прикріпити її короткою мотузкою до пірсу. Таким чином, коли паровий катер відійде від пірсу, пробка буде выдернута, і з барабана почне витікати забарвлене масло.
  
  Коли ми виконували це останнє завдання, ми почули кроки над нами на пірсі і голоси псевдоанглийцев, які почали підніматися на борт катера. Всі вони говорили по-англійськи, ті, хто говорив, і акцент був легким. І все ж з усього безлічі місцевих акцентів, якими пронизані Британські острови і які дозволяють одній людині зневажати іншого, що виріс в двадцяти милях на північ від нього, цього не було ні в одному.
  
  Приблизно через десять хвилин посадка була завершена, пук парової машини стало голосніше і глибше, і "Ізольда" відчалила від пірсу. Пролунав легкий, але приємний бавовна, коли пробку витягли з бочки з маслом, і вона почала свою подорож, сховавшись із виду за паровим катером, розхлюпуючи на ходу червоне масло.
  
  "Нам краще вилізти з води," сказав Холмс. - У мене втрачають чутливість руки і ноги.
  
  "Холодні ванни - це занадто дорого", - погодився я, нестримно тремтячи, коли кинувся назад у човен. Я притримав його, щоб Холмс міг забратися на борт, а потім ми обидва деякий час витиралися рушником і знову одягали одяг.
  
  "Давайте вирушати", - сказав Холмс через кілька хвилин. "З кожною миттю вони йдуть все далі вперед, і, крім того, вправи у веслуванні розігріють нас".
  
  Я взявся за одну пару весел, Холмс - за іншу, і ми вивели наше маленьке суденце на озеро. Сонце стояло просто над головою, і невелике, але чітко видиме червона пляма повільно розширювалася, прямуючи в бік удаляющегося парового катера, який був вже досить далеко, щоб я міг закрити його зображення великим пальцем витягнутої руки.
  
  Ми енергійно гребли слідом за "Ізольдою", легко розсікаючи ніжні хвилі, залишені її кильватером. Якщо вона була ледь видно нам, то, безсумнівно, наше маленьке суденце було не більш ніж плямкою для будь-якого з її компанії, хто випадково обернувся б у бік берега. Незабаром вона повністю зникла з очей, і ми пішли за нею, не зводячи очей з невеликого червоного плями, видимого під яскравим сонцем.
  
  Приблизно через півгодини, коли слабкий водянисто-червоний слід вивів нас у поле зору парового катера. Вона прямувала до нас, відходячи від великої чорної баржі, яка мала дивну надбудову і, здавалося, була оснащена якимось двигуном ззаду. У всякому разі, баржа повільно рухалася своїм ходом, навіть коли "Ізольда" відчалив. Палуба "Ізольди" була переповнена чоловіками, і, оскільки здавалося ймовірним, що в каюті було ще більше чоловіків, все виглядало так, як ніби команда чорної баржі поверталася додому на ніч.
  
  Ми трохи змінили наш курс, щоб створити видимість, що прямуємо до протилежного берега, і спробували виглядати як два джентльмена середніх років, які були захоплені веслуванням, можливо, повертаючи собі молодість. Коли "Ізольда" наблизилася до нас, ми доброзичливо, але безкорисливо помахали рукою, і двоє матросів на палубі відповіли такими ж привітаннями. Цікаво, хто кого дурить? Я сподівався, що це ми, вони, або у нашої історії може бути зовсім інший кінець, ніж ми припускали.
  
  "Що тепер?" - Запитав мене Холмс, коли стало ясно, що паровий катер не збирається розвертатися і досліджувати нас більш уважно.
  
  "Чорна баржа," сказав я.
  
  "Звичайно", - сказав мені Холмс. "Я повторюю, що тепер?"
  
  "Оскільки він все ще працює, хоча і просувається незначно, на борту все ще є люди", - сказав я. "Так що просто підтягуватися до борту і дертися на палубу, ймовірно, не самий розумний варіант".
  
  Холмс вийняв весла з води і повернувся, щоб люто поглянути на мене. "Проникливе спостереження", - сказав він. "Я повторюю, що тепер?"
  
  “Ми могли б доплисти до нього під водою, якщо б вода не була такою холодною; якщо б ми могли заплисти так далеко під водою. Ми могли б підійти до борту і борсатися, заявляючи, що терпимо лихо, і подивитися, чи вирішать ті, хто на борту, врятувати нас.
  
  "Або просто пристреліть нас і викиньте за борт", - прокоментував Холмс.
  
  "Так, така можливість існує", - погодився я.
  
  Холмс глибоко зітхнув. "Тоді, думаю, нічого не поробиш", - сказав він, укладаючи весла і відкидаючись на спинку сидіння, щоб подивитися на затягнуте хмарами небо. "Ми плаваємо тут до темряви і проводимо час, молячись, щоб не було дощу".
  
  Що ми і зробили. Наші молитви були почуті: деякий час пішов легкий, але надзвичайно холодний дощик, але потім він зник, змінившись холодним вітром.
  
  Єдине, що я повинен сказати про Холмса, це те, що, якщо не вважати його періодичної зацикленості на мені як на джерелі всього сущого зла, він хороший товариш: надійний і стійкий до негоди, розумний і швидко тямуща у важких ситуаціях; вірний союзник і, як я мав можливість переконатися в минулому, грізний ворог. Поки ми чекали, я зловив себе на тому, що думаю про Холмса і нашому минулому. Про що думав Холмс, я не можу сказати.
  
  В той вечір стемніло з вражаючою швидкістю. До десяти хвилин на дев'яту я вже не міг подивитися на свої кишенькові годинники, не зачепив сірником — світло, звичайно, був добре прихований від сторонніх очей. З чорної баржі теж не було видно вогнів. Якщо в каютах горіли лампи, вікна та ілюмінатори повинні були бути добре зашторені. Ми почекали ще деякий час — скільки саме, я не можу сказати, так як мені не хотілося запалювати ще один сірник, — а потім, як можна тихіше налягаючи на весла, попрямували в бік баржі. Місяць являла собою тонкий півмісяць, світла було мало, і знайти баржу виявилося так само важко, як ви могли б собі уявити чорну баржу майже в безмісячну ніч. Деякий час ми могли чути болісно повільний гул мотора баржі, але неможливо було сказати, з якого саме боку він долинав. І звук так добре розлігся над водою, що, здавалося, він не посилювався і не слабшав, в якому би напрямку ми не веслування. А потім він припинився. Тільки коли на палубу вийшов чоловік з ліхтарем, що прямував з кормової рубки в носову, ми змогли точно визначити напрямок нашого руху. Ще через п'ять хвилин ми були під кормовим навісом баржі, де прив'язали човен до лівого борту і зупинилися, щоб подумати.
  
  "Підніміться на палубу, знайдіть один-два тупих предмета, які можна використовувати в якості зброї, і спускайтеся вниз або, принаймні, всередину, як можна швидше", - сказав Холмс.
  
  "Вперед чи назад?" - Запитав я.
  
  "Ми на кормі," сказав Холмс, " так що давайте не будемо втрачати часу і підемо вперед.
  
  Я погодився. Ми подтащили човен до борту баржі, наскільки могли, не відв'язуючи її, і я намацав, за що вхопитися. “ Добре! - прошепотів я. - Добре! "Благочестя і добрі справи дійсно винагороджуються в цьому житті".
  
  “ Що? - Пробурмотів Холмс.
  
  "Тут збоку прикріплена сходи", - сказав я йому. Я взявся за неї обома руками і почав підніматися, Холмс пішов за мною. Опинившись на палубі, ми попрямували до задньої каюті, намацуючи шлях уздовж поручнів. Я добрався до якогось перешкоди; великого металевого предмета, накритого брезентом і гуттаперчевым козирком від негоди, і зупинився, щоб на дотик обійти його і визначити, що це таке, — подібно сліпому, який намагається описати слона. Але після кількох миттєвостей хапання і обмацування обриси слона стали чіткими.
  
  "Добре, я буду!" Я сказав, чи, можливо, це було щось міцніше.
  
  "У чому справа?" спитав Холмс, який стояв прямо у мене за спиною.
  
  “Це трехдюймовое морське знаряддя, ймовірно, "Хоскінс енд Рід". Воно стріляє девятифунтовым снарядом з точністю більше трьох миль. Це новітня розробка артилерії. Есмінці Королівського військово-морського флоту оснащуються ними навіть зараз ".
  
  "Я не знав, що ви так добре знайомі з військово-морської баллистикой", - сказав Холмс. В його голосі звучали смутні звинувачують нотки, але так часто буває, коли він говорить зі мною.
  
  "Я добре знайомий з широким спектром речей", - сказав я йому.
  
  Ми продовжили наше просування до кормовій рубці. Я сподівався наткнутися на страхувальний штир, або відрізок залізної труби, або що-небудь ще, що можна було б відкрутити і використовувати в якості зброї, але нічого не попалося під руку.
  
  Ми підійшли до дверей рубки, і Холмс відчинив її. Всередині було так само темно, як і зовні. Ми увійшли. Безшумно прокрадываясь вперед і обмацуючи стіну, ми змогли переконатися, що знаходимося в коридорі невідомої довжини з дверима по обидва боки.
  
  Раптово в коридор хлинув світло, коли відчинилися двері далі по коридору. В дверях стояв чоловік, розмовляючи з ким-то всередині кімнати, але через секунду він напевно вийшов би в коридор. Я потягнув Холмса за рукав і вказав на те, що тільки що висвітлив світ: сходи, або, як на кораблі називають все, що має сходи, сходи, що ведуть наверх. Швидко піднімаючись, ми могли залишитися непоміченими. Ми так і зробили. Нагорі сходів була двері, яку я відкрив, і ми увійшли. Двері голосно луснула", закриваючись, і ми зупинилися, чекаючи, насторожить це тих, хто внизу. Холмс прийняв позу барицу "Стоїть сарана" зліва від дверей, готовий душею і тілом зустріти будь-кого, хто міг би увійти. Я схопив гайковий ключ з найближчої полиці і встав, приготувавшись, з правого боку.
  
  Не було чутно ні квапливих кроків по сходах, ні шепочуть голосів знизу, так що через кілька миттєвостей ми розслабилися і озирнулися. Олійна лампа на підвісках, вмонтоване в стелю, відкидала тьмяне світло на кімнату. Здавалося, це рульова рубка великого судна з передніми вікнами, закритими важкими портьєрами. У центрі знаходився величезний корабельний штурвал з сигнальними трубами і корабельним телеграфом, в задній частині - картографічний шафа і штурманський стіл, а також різне морське обладнання, розкидані тут і там по всьому приміщенню. Капітанське крісло було привинчено до палубі зліва, прошу вибачення, по лівому борту, а поруч примостився навпочіпки корабельний компас. По інший бік стільця стояв кована металом шкіряний скриню, досить великий, щоб вмістити який зігнувся навпіл пристойного чоловіка зростання.
  
  "Рульова рубка баржі," прошепотів Холмс. “ Як дивно.
  
  "У нього дійсно є двигун", - сказав я.
  
  “Так, але я сумніваюся, що він зможе розвивати швидкість більше трьох-чотирьох вузлів. Здавалося б, румпель було б достатньо". Він зняв масляну лампу з кріплення і почав повільний огляд кімнати, нахиляючись, принюхуючись, вдивляючись і промацуючи стіни, підлога і розкидані всюди деталі апаратури. Скриня була надійно замкнений, і, здавалося, більше в кімнаті не було нічого цікавого. Через кілька хвилин він випростався і поставив ліхтар на штурманський стіл. "Це дуже дивно", - сказав він.
  
  "Справді, - погодився я. "Це не рульова рубка шаланди — це командний місток військового корабля".
  
  "Скажімо, швидше, його макет", - сказав Холмс. “ У штурманському шафі немає карт, а карта, прикріплена до цього столу, є картою Неаполітанської затоки Королівського військово-морського флоту.
  
  "Можливо, - припустив я," ми знайшли легендарний швейцарський військово-морський флот".
  
  "Думаю, що ні", - сказав Холмс. "Я знайшов це". Він простягнув мені синю кепку, щоб я її розглянув. Це була кашкет моряка британського військово-морського флоту, а збоку золотою ниткою були вишиті слова "Королівська Високість Едгар".
  
  - "Ройял Едгар" - есмінець, - сказав я Холмсу. - Класу “Ройял Генрі". Чотири труби. Шість торпедних апаратів. Два четырехдюймовых і вісім дводюймових знарядь. Максимальна швидкість трохи менше тридцяти вузлів."
  
  "Звідки вам це відомо?" - Запитав Холмс, і в його голосі почулася прихована підозрілість.
  
  "Нещодавно я виконував якусь роботу для адміралтейства", - пояснив я. "Я, звичайно, взяв за правило вивчати назви та рейтинги всіх кораблів Її Величності, що знаходяться в даний час в строю".
  
  Він потряс кепкою у мене перед носом. "Ти хочеш сказати, що вони довіряють тобі,—" Він зробив паузу і глибоко зітхнув. "Неважливо," закінчив він. Він вказав в інший кінець кімнати. - У цьому скрині може зберігатися щось важливе, але інша частина кімнати не представляє інтересу.
  
  "За винятком капелюхи", - сказав я.
  
  "Так", - погодився він. "Це дуже цікаво".
  
  "Я не захопив з собою відмичок, - сказав я, - і якщо ми взломаем скриня, то оголосимо про свою присутність".
  
  "Цікава головоломка," погодився Холмс.
  
  У нас так і не було можливості розібратися з цим. Знизу долинали гуркіт, глухий удар, вереск і звуки голосів. Ні — з палуби зовні. Холмс закрив ліхтар, і ми відсунули одну з штор, щоб подивитися, що відбувається.
  
  Паровий катер повернувся і тепер був пришвартований біля борту. Якби люди, що виходять з нього, побачили нашу веслову човен, пришвартованную до корми, життя в найближчі кілька хвилин стала б цікавіше. Але гребний човен вже повернула назад і зникла з очей, і було б нещасним випадком, якби вони її побачили.
  
  Почулися уривчасті накази — як я помітив, німецькою, — і вісім або десять осіб, які піднялися на борт, заметушилися, щоб зробити те, заради чого вони піднялися на борт. Троє з них попрямували до дверей в кормовій рубці під нами, і двоє чоловіків всередині відкрили двері, щоб привітати їх.
  
  "Якщо вони піднімуться сюди..." - сказав Холмс.
  
  "Так", - сказав я, згадуючи планування затемненої кімнати. "Тут ніде сховатися".
  
  "За цими фіранками знаходиться єдина можливість", - прошепотів Холмс. "І це не дуже хороша версія".
  
  "Що ж," сказав я, почувши тупіт чобіт по сходах, "доведеться обійтися цим".
  
  Ми відійшли на дальній стороні штор і розправили їх за лічені секунди до того, як я почула, як відчинилися двері і дві — ні три пари кроків увійшли в кімнату.
  
  "Лампа, мабуть, згасла", - сказав один з них по-німецьки. "Я запалю її".
  
  "У цьому немає необхідності", - відповів інший на тій же мові, і в його голосі прозвучала владність. “Все, що нам треба звідси, - це скриня. Посвітіть туди—сюди. Так, ось він. Ви двоє, підніміть його.
  
  "Так, ваша світлість".
  
  "Зніміть це негайно і занурте на катер", - наказав владний голос. "Це повинно супроводжувати нас в поїзді до Трієста".
  
  "В цю хвилину, ваша світлість". І під неголосну какофонію ударів і стогонів скриня підняли і винесли за двері. Через кілька секунд стало зрозуміло, що його світлість пішов з скринею, і ми знову залишилися одні в кімнаті.
  
  "Що ж," сказав я, виходячи з-за фіранки. “ Трієст. Якби ми тільки знали...
  
  Холмс підняв руку, закликаючи мене до мовчання. Він з зосередженою люттю дивився у вікно на наших недавніх гостей, коли вони виходили на палубу через двері нижнього поверху.
  
  "Що це?" - Запитав я.
  
  "Хвилинку," сказав він.
  
  На секунду "його світлість" повернув голову, і його профіль висвітлив ліхтар, який ніс один з матросів. Холмс відсахнувся і ляснув себе долонею по лобі. "Я не помилився!" - сказав він. "Я знав, що впізнав голос!"
  
  “ Хто, його світлість? - Запитав я.
  
  "Він!" - сказав він. "Це він!"
  
  "Кого?"
  
  "Його звуть Вільгельм Готтсрайх Сигізмунд фон Ормштейн", - сказав мені Холмс. "Великий герцог Кассель-Фельштейнский і спадковий король Богемії".
  
  "Це справді він?" Запитав я. "А звідки ви знаєте його світлість?"
  
  "Одного разу він найняв мене", - сказав Холмс. "Я не буду більше говорити про це".
  
  “ Це справа ніяк не пов'язано з нашої нинішньої, е-е, проблемою? - Запитав я.
  
  "Нічого", - запевнив він мене.
  
  "Тоді я теж не буду більше говорити про це". Що б це не було, це, мабуть, сильно подіяло на Холмса, але зараз був не час ятрити старі рани. "Я так розумію, він мало використовує англійську?" - Запитав я.
  
  "Він мало поважає все британське", - підтвердив Холмс. "І я вважаю, що він не відчуває ніжності ні до кого, крім себе самого і, можливо, членів своєї найближчої родини".
  
  "Справжній принц", - сказав я.
  
  Останні з наших відвідувачів піднялися на борт парового катера, і він відчалив від баржі. "Цікаво, що спонукало нас нанести нічний візит", - сказав я.
  
  "Нічого хорошого", - висловив свою думку Холмс.
  
  Пролунав хлюпає звук, схожий на віддалену відрижку під водою, потім ще один, і баржа з гучним скрипом і серією клацань накренилася на правий борт.
  
  "Ось вам і відповідь", - сказав Холмс, коли ми обидва схопилися за найближчу опору, щоб утриматися на ногах. “Це були вибухи. Вони топлять цей корабель. Вона буде під водою через десять хвилин, якщо тільки не розвалиться на частини першої, і тоді все буде швидше. Набагато швидше."
  
  "Можливо, нам слід піти", - запропонував я.
  
  "Можливо, - погодився він.
  
  Ми поспішили вниз по трапу на палубу.
  
  “Hilfe! Hilfen sie mir, bitte!"
  
  Слабкий крик про допомогу долинув звідкись спереду. “ Ми йдемо! - Крикнув я в темряву. “Wir kommen! Wo sind Sie?"
  
  “Ich weiss nicht. У ейнем данклен Раум, - послідувала відповідь.
  
  - "В темній кімнаті' не допомагає, " пробурмотів Холмс. “ Там не могло бути темнішим, ніж тут.
  
  Баржа вибрала цей момент, щоб нахилитися і ще більше завалитися на правий борт.
  
  "Hilfe!"
  
  Ми насилу пробралися в передню рубку. Крик про допомогу долинав звідкись зліва від дверей. Я навпомацки пробирався вздовж стіни, поки не добрався до ілюмінатора. "Привіт!" Я покликав всередину, постукавши в скло.
  
  "О, слава Богу", - вигукнув чоловік по-німецьки. “Ви мене знайшли! Ви повинні, заради всього Святого, розв'язати мене, перш ніж це нещасне судно піде до дна".
  
  Ми з Холмсом увійшли в двері і не пройшли за коротким коридором, поки не дійшли до повороту наліво.
  
  "Ой!" вигукнув Холмс.
  
  "Що?"
  
  Я почув шкрябаючий звук. "Зачекайте секунду", - сказав Холмс. "Я тільки що вдарився головою".
  
  "Вибач", - сказав я.
  
  "Не потрібно", - сказав він мені. “Я тільки що вдарився головою об ліхтар, що звисає зі стелі. Дай мені секунду, і я запалю його".
  
  Він дістав з кишені маленький водонепроникний футляр з восковими сірниками, і через кілька секунд вже горів ліхтар. "Вперед!" сказав він.
  
  Відкривши третю двері по коридору, я побачив невисокого огрядного чоловіка у білій сорочці, темних брюках в смужку і жилеті, прив'язаного до великого дерев'яного стільця. Через зусиль, докладених при спробі до втечі, його обличчя вкрилося смугами поту, а велика частина сорочки випала з-за пояса, але тонкий чорний галстук все ще був зав'язаний належним чином. "Світло!" - сказав чоловік. "О, благословляю вас, друзі мої, хто б ви не були".
  
  Ми намагалися відв'язати його як можна швидше, оскільки баржа під нами зробила серію тривожних ривків і стусанів і накренилася ще більш різко. Тепер, в додаток до його крену на правий борт, спостерігався рішучий крен в кормову частину.
  
  "Дякую, дякую", - сказав товстун, коли мотузка зісковзнула з його ніг. “Вони залишили мене тут вмирати. І заради чого?"
  
  "Справді, для чого?" Відповів я.
  
  "Все це почалося...."
  
  "Давайте почекаємо, поки не зійдемо з цього судна, - втрутився Холмс, - або через кілька миттєвостей ми будемо розмовляти під водою".
  
  Ми допомогли нашому пухкому товаришеві піднятися, хоча наші ноги були набагато твердіше його, і, сильно сковзаючись, ми рушили по палубі. Тривожна дрож пробігла по судну, коли ми дісталися до корми, і ми швидко опустили нашого нового друга в човен і пішли за ним вниз. Ми з Холмсом взялися за весла й енергійно відштовхнулися від потопаючої баржі, але не встигли ми проплисти й п'ятнадцяти-двадцяти ярдів, як судно з сильним бульканням пішло під воду, створивши хвилю, яка затягла нас назад в центр величезного виру, а потім підкинула в повітря, як тріску у водоспаді. В одну мить ми промокли наскрізь, і наше кволе суденце налилося водою, але якимось дивом ми всі ще були в човні, і вона все ще була на плаву. Холмс почав вичерпувати воду своєю кепкою, а наш гість - своїм правим черевиком, в той час як я продовжував докладати зусиль, щоб відвести нас подалі від цього місця.
  
  Я зорієнтувався за незмінною Полярній зірці і попрямував на південний схід. Через деякий час Холмс приєднав свої зусилля до моїх, і ми вже веслування по темних водах з розумною швидкістю, незважаючи на те, що наше судно все ще було наполовину заповнений водою. Наш пухкий товариш по кораблю продовжував вичерпувати воду, поки не вибився з сил, потім кілька хвилин віддувався і знову почав вихлюпувати воду.
  
  Минуло, напевно, півгодини, перш ніж ми помітили вдалині вогні, вказують на те, що берег був десь попереду нас. Ще півгодини, і ми носом уперлися в пляж. Невеликий, крутий, кам'янистий пляж, але, тим не менш, трохи сухої землі, і ми були вдячні. Ми втрьох вибралися з підводного човна і, як один, впали на грубий пісок, де і лежали, змучені і нерухомі. Повинно бути, я спав, але поняття не маю, як довго. Коли я в наступний раз відкрив очі, вже зійшов світанок, а Холмс вже встав і робив зарядку біля кромки води.
  
  "Ну ж, устань, мій друг", - сказав він, — повинно бути, він був п'яний від фізичних вправ, раз звернувся до мене таким чином. — "Ми повинні зробити приготування і відправитися в шлях".
  
  Я сів. “ Куди ми прямуємо? - Запитав я.
  
  "Звичайно, це має бути очевидно", - відповів Холмс.
  
  "Зроби мені приємне," сказав я.
  
  "Трієст," сказав Холмс. “ Куди б не вирушив Вільгельм Готтсрайх Сигізмунд фон Ормштейн, туди підемо й ми. Що б не відбувалося, він лідер або один з лідерів.
  
  "Це говорить про твою неприязні до нього?" Запитав я. "Тому що ти часто говорив те ж саме про мене, і рідко це було так".
  
  "Ах, але при нагоді ...", - сказав Холмс. “Але в даному випадку це мої знання про цю людину. Він не був членом якої-небудь організації, яка не дозволяла б йому бути лідером або, принаймні, вірити, що він лідер, тому що він пихатий і сам легко піддався б керівництву ".
  
  Наш пухкий один випростався. "Це ви говорите по-англійськи?" - запитав він по-німецьки.
  
  "Ja", - сказав я, переходячи на цю мову. "Це не має значення".
  
  "Це те, що говорили ті свині, які викрали мене, коли не хотіли, щоб я розумів", - сказав він, насилу підводячись на коліна, а потім на ноги. "Але вони продовжували забувати, а я багато чого розумів".
  
  "Добре!" Сказав я. "Ми знайдемо всі сухий одяг для себе, і ти нам все розповіси".
  
  Він підвівся і простягнув мені руку. "Я герр Паулюс Гензель, і я дякую вас і вашого супутника за порятунок мого життя".
  
  "Від імені містера Шерлока Холмса і від себе особисто, професора Джеймса Моріарті, я приймаю вашу подяку", - сказав я йому, беручи простягнуту руку і міцно потискуючи її.
  
  "У мене є одяг в моєму — про — я не насмілюся повернутися в свій готель". Руки нашого друга злетіли до рота. "Припустимо, вони там чекають мене?"
  
  "Ну ж," сказав Холмс. - Вони вважають, що ви мертві.
  
  "Я б не став переконувати їх у цьому", - сказав він.
  
  Ми пройшли пішки близько трьох миль назад в наш готель, зняли номер для герра Гензеля і приступили до омовению і зміну одягу. Ми доручили консьєржа забезпечити нашого пухкого одного відповідним одягом, і він поставився до цього так, ніби постояльці готелю Athènes поверталися мокрими і забрудненими кожен день у році. Можливо, так воно і було.
  
  Було трохи більше 8:00, коли ми зустрілися в ресторані готелю за сніданком. "Отже," сказав Холмс, намазуючи круасан апельсиновим джемом і повертаючись до герру Гензель, " я досить довго стримував свою цікавість, і цілком можливо, що ви маєте корисною для нас інформацією. Почни з того, що ти робив на тій баржі, якщо не заперечуєш.
  
  Герр Гензель допив свою величезну чашку гарячого шоколаду, поставив її на стіл з задоволеним подихом і витер вуса. "Це просто", - сказав він, знову наповнюючи чашку з великого глека на столі. “Я готувався померти. І якщо б вас, джентльмени, не було на борту, я, безсумнівно, так би і поступив.
  
  "Що змусило ваших товаришів ставитися до вас так недружньо?" - Запитав я.
  
  "Вони не були моїми компаньйонами", - відповів він. "Я власник костюмерній компанії "Гензель і Гретель". Він постукав себе по грудях. “Я другий Гензель, як ви розумієте. Перший Гензель, мій батько, пішов з бізнесу кілька років тому і присвятив себе бджільництву".
  
  "Справді?" спитав Холмс. “ Я б хотів з ним познайомитися.
  
  "Звичайно", - погодився Гензель. "Я впевнений, що він хотів би подякувати людини, який врятував життя його синові.
  
  "Так, це так", - погодився Холмс. "Продовжуйте свою розповідь".
  
  “ Так. Вчора я доставив велике замовлення костюмів якомусь графу фон Крамму в "Адлерхоф".
  
  "Ха!" Втрутився Холмс. Ми подивилися на нього, але він просто відкинувся на спинку стільця, схрестив руки на грудях і пробурмотів: "Продовжуйте!"
  
  "Так", - сказав Гензель. “Ну, це були військово-морські костюми. Форма офіцерів і простих моряків. Від взуття до кашкетів, з відзнаками, стрічками і всім іншим".
  
  "Чарівно", - сказав я. "Форма королівського військово-морського флоту Великобританії, без сумніву".
  
  "Ну так", - погодився Гензель. "І їх цілком достатньо, щоб нарядити весь акторський склад для шоу Гілберта і Саллівана "Штанці".
  
  - А ім'я, яке ви вишили на шапочках, - втрутився Холмс, - чи це могло бути "Королівський Едгар"?
  
  "Дійсно, так і було", - сказав Гензель, виглядаючи ураженим. "Як ти..."
  
  "Дуже схоже на це?" - Запитав Холмс, витягаючи з кишені знайдену нами кепку і кладучи її на стіл.
  
  Гензель підняв його, уважно оглянув, пом'яв ганчірочку в руках і понюхав. "Ну так, - погодився він, "це один із наших".
  
  "Продовжуй", - сказав я. "Як ти виявився пов'язаним в тій хатині?"
  
  "Це було, коли я запитав про спідню білизну", - сказав Гензель. “Граф фон Крамм, здавалося, образився.
  
  “ Нижня білизна?
  
  Гензель кивнув і відкусив великий шматок ковбаси. "Нас попросили надати даний нижню білизну, і я доклав чимало зусиль, щоб виконати його прохання".
  
  "Для чого?" спитав Холмс.
  
  Гензель широко і виразно знизав плечима. "Я не питав", - сказав він. “Я припустив, що це для якоїсь постановки, яку він планував поставити. Я придбав необхідну нижню білизну на Військово-морських складах в Портсмуті, так що їх справжність була гарантована ".
  
  "Ти думав, що для п'єси?" Запитав я. "Хіба це не звучить як надмірний реалізм?"
  
  Ще одне знизування плечима. "Я чув, що коли Унтермейер продюсує шоу в театрі Кенигличе, він кладе дрібниця по кутах м'яких диванів і крісел, і всі двері і вікна на знімальному майданчику повинні відкриватися і закриватися, навіть якщо ними не можна користуватися під час представлення".
  
  "Хто ми такі, щоб сумніватися в театральному генії?" Холмс погодився. "Якщо театральні матроси графа Крамма повинні носити морське нижня білизна, чому ж тоді так тому і бути".
  
  "Насправді", - сказав Гензель. "Але чому тільки п'ять комплектів?"
  
  Холмс обережно поставив чашку з кавою. “ Всього п'ять комплектів?
  
  "Абсолютно вірно".
  
  “ І скільки комплектів, е-е, верхнього одягу?
  
  “ Тридцять п'ять повних мундирів. Дванадцять офіцерів, інші прості матроси.
  
  "Як дивно, - сказав я.
  
  Гензель кивнув. “Саме це я і сказав. Ось чому я опинився прив'язаним до цього стільця, принаймні, я так вважаю".
  
  Холмс подивився на мене. "Граф фон Крамм," сказав він, - або, як я його краще знаю, Вільгельм Готтсрайх Сигізмунд фон Ормштейн, великий герцог Кассель-Фельштейнский і спадковий король Богемії, не любить, коли його допитують".
  
  "Зрозуміло, - сказав я.
  
  “ Фон Крамм - один з його улюблених псевдонімів.
  
  "Цей чоловік - король?" - Запитав Гензель з ноткою тривоги в голосі. "Немає місця, де можна сховатися від короля".
  
  "Не лякайтеся", - сказав йому Холмс. "До цього часу він вже забув про ваше існування".
  
  "Ах, так", - сказав Гензель. "Це про королів".
  
  Холмс підвівся. "Я думаю, ми повинні відправитися в Трієст", - сказав він. "Тут діється диявольська робота".
  
  "Так, - погодився я. “Мені потрібно відправити телеграму. Я відправлю відповідь у Трієст".
  
  "Мені, я думаю, пора додому", - сказав Гензель.
  
  "Так, звичайно", - погодився Холмс. Він взяв Гензеля за руку. “ Ви заслужили подяку ще однієї королівської персони, і я подбаю, щоб з часом ви були належним чином винагороджені.
  
  "Ви п - збираєтеся п-п-винагородити мене?" Гензель затнувся. “Але, ваша світлість, ваша королівська влада, я поняття не мав. Я маю на увазі...."
  
  Холмс уривчасто засміявся. "Ні, мій дорогий", - сказав він. “Не я. Благородна леді, на плечах якої лежить тягар найбільшої імперії в світі".
  
  "Про", - сказав Гензель. "Вона".
  
  * * * * * * *
  
  
  
  Місто Трієст розташований на березі Трієстської затоки, який є північної краєм Адріатичного моря, і оточений горами, де він не виходить до води. Місто сходить до римських часів, і його архітектура являє собою попурі з усіх періодів з тих пір і по теперішній час. Хоча він, імовірно, є частиною Австрійської імперії, її громадяни в основному говорять по-італійськи і більше стурбовані подіями в Римі та Венеції, ніж у Відні і Будапешті.
  
  Подорож зайняло у нас два дні по самому прямим маршрутом, який ми змогли знайти. Але ми примирилися з думкою, що фон Ормштейн і його банда псевдоанглийских моряків не могли прибути набагато раніше за нас.
  
  Під час подорожі ми обговорили те, що нам вдалося з'ясувати, і виробили план дій. Це неминуче було розпливчастим, оскільки, хоча тепер у нас було досить гарне уявлення про те, що планував фон Ормштейн, ми не знали, які ресурси виявляться в нашому розпорядженні, щоб перешкодити йому здійснити свій підступний план.
  
  Перед від'їздом з Ліндау ми з Холмсом послали Майкрофту телеграму:
  
  НАДІШЛІТЬ НАЗВИ І РОЗТАШУВАННЯ ВСІХ ЕСМІНЦІВ КЛАСУ "РОЙЯЛ ГЕНРІ" ВІДПОВІСТИ ГЕНЕРАЛУ ЗА ТРИЕСТУ ШЕРЛОКУ
  
  Коли ми приїхали, нас чекав на відповідь. Ми усамітнилися в найближчій кав'ярні і уважно вивчили його за паруючими склянками еспресо:
  
  ВІСІМ КОРАБЛІВ КЛАСУ ROYAL HENRY ROYAL ELIZABETH І ROYAL ROBERT З АТЛАНТИЧНИМ ФЛОТОМ В ПОРТСМУТІ ROYAL STEPHEN В ПЕРЕОБЛАДНАНОМУ СУХОМУ ДОЦІ ROYAL WILLIAM В БЕНГАЛЬСЬКІЙ ЗАТОЦІ ROYAL EDWARD І ROYAL EDGAR НА ШЛЯХУ ДО АВСТРАЛІЇ ROYAL MARY СПИСАНИЙ ПРОДАН УРУГВАЮ ІМОВІРНО ПЕРЕТИНАЄ АТЛАНТИКУ В МОНТЕВІДЕО ЯКІ НОВИНИ МАЙКРОФТ
  
  Я ляснув рукою по кавового столика. “ Уругвай!
  
  Холмс подивився на мене.
  
  "Уругвай розділений на дев'ятнадцять департаментів", - сказав я йому.
  
  "Це ті дрібниці, якими я відмовляюся обтяжувати свій розум", - сказав він. "Вивчення злочинності і злочинців дає достатньо інтелектуальних знань ..."
  
  "З яких одна," перебив я, "Флорида".
  
  Він зупинився з відкритим ротом. “ Флорида?
  
  "Саме так".
  
  “ Лист.... 'Флорида тепер наша".
  
  "Це звичайна практика - називати військові кораблі в честь округів, штатів, департаментів або інших підрозділів країни", - сказав я. "По-моєму, в британському військово-морському флоті є "Ессекс", "Сассекс", "Кент" і кілька інших.
  
  Холмс обдумав це. "Неминучий висновок", - сказав він. "Флорида...."
  
  "І нижня білизна," сказав я.
  
  Холмс кивнув. "Коли ви виключаєте неможливе," сказав він, - все, що залишається, якою б неймовірною вона не була, має хороші шанси виявитися правдою".
  
  Я похитав головою. "Та ви назвали мене Наполеоном злочинності," сказав я. “ Порівняно з цим...
  
  "А!" - сказав Холмс. “Але це не злочин, це політика. Міжнародна інтрига. Набагато більш груба гра. У політиків немає честі".
  
  Ми заквапилися до британського консульства на авеню Сан-Лючія і представилися консула, сивоусого, бездоганно одягнений державному діячеві по імені Обрі, попросивши його надіслати зашифроване повідомлення в Уайтхолл.
  
  Він запитально подивився на нас поверх окулярів у металевій оправі. "Звичайно, джентльмени", - сказав він. "До чого це призвело?"
  
  "Ми збираємося попросити уряд Її Величності надати нам лінкор", - сказав Холмс і зробив паузу, чекаючи реакції.
  
  Це було не те, чого можна було очікувати. "Зараз в порт не заходять британські лінкори", - сказав Обрі, схрестивши руки на своєму значному животі і відкинувшись на спинку стільця. "Підійде крейсер?"
  
  Холмс схилився над столом. "Ми говоримо серйозно," сказав він, його проникливі очі виблискували над тонким аскетичним носом, " і це не жарт. Навпаки, це має першорядну важливість і терміновість".
  
  "Я не сумніваюся", - відповів Обрі, м'яко піднявши очі. “Моя пропозиція була щирою. Якщо вам вистачить крейсера, я готовий надати його у ваше розпорядження. Це все, що у нас є. Є близько чотирьох або п'яти торпедних канонерських човнів Королівського військово-морського флоту, що працюють спільно з італійським військово-морським флотом, що займаються боротьбою контрабандистів і піратів у Середземному морі, але я не можу передбачити, коли одна з них прийде в порт ".
  
  "Але ви готові надати крейсер у, е-е, наше розпорядження?" Я запитав
  
  "Так", - сказав Обрі, киваючи. “Тобто у мене немає прямих повноважень на це, але повноваження були передані мені з Уайтхолла. Сьогодні вранці я отримав телеграму, що пропонує мені зробити все можливе, щоб допомогти вам, якщо ви з'явитеся. Повинен сказати, що за вісімнадцять років роботи на дипломатичній службі мені ніколи не давали подібних інструкцій. Від самого прем'єр-міністра, хіба ти не знаєш. Разом з довідкою з Адміралтейства "
  
  Холмс випростався. "Майкрофт!" покликав він.
  
  "Безсумнівно", - погодився я.
  
  "Корабель її Величності "Агамемнон" знаходиться в порту, - сказав Обрі, - і я передав капітанові Прейснеру прохання Адміралтейства підтримувати обороти і чекати подальших інструкцій. А тепер, якщо б ви могли розповісти мені все це справа, можливо, я зміг би надати вам додаткову допомогу.
  
  "Давайте вирушимо негайно в докі", - сказав Холмс. "Ми все пояснимо по дорозі".
  
  Обрі потягнувся до кнопки дзвінка за своїм столом. "Викличте мою карету", - сказав він чоловікові, який з'явився на його поклик. “ І принеси мою шинель, в повітрі прохолодно.
  
  Консул Обрі дав вказівки, і незабаром ми вже мчали вулицями Міста, прямуючи до муніципальних доків, де нас мав чекати катер, який доставить нас на Агамемнон. "На випадок, якщо щось піде не так, - сказав Холмс консула, - а є всі шанси, що так і буде, вам доведеться підготуватися".
  
  "Підготуватися до чого?" Запитав Обрі. "Яким чином?"
  
  Ми з Холмсом по черзі розповіли йому про те, що нам було відомо, і про наших припущеннях. "Можливо, ми неправильно передали всі деталі," сказав я, "але якщо події будуть розвиватися не зовсім так, як ми описали, я буду дуже здивований".
  
  "Але це неймовірно!" Сказала Обрі. "Як ти до всього цього додумався?"
  
  “ Зараз немає часу, - заявив Холмс, коли екіпаж зупинився. “ Нам треба поспішати.
  
  "Удачі", - побажав Обрі. "Я повернуся в консульство і буду готуватися до вашого успіху або невдачі, залежно від того, до чого призведе це безумство".
  
  "Це, мабуть, звучить шалено", - погодився я. "Але це не наше божевілля, а божевілля нашого супротивника".
  
  "Ходімо", - сказав Холмс. “ Давайте піднімемося на борт катера.
  
  Ми скочили на борт парового катера. Боцман відсалютував нам, коли ми пробігали повз нього по трапу, а потім двічі дмухнув у свисток, і ми відчалили. Гавань була забита судами, і ми лавірували між судами всіх видів і розмірів, пробираючись до величезної, нависає громаді триповерхового крейсера сучасної конструкції, який був нашим пунктом призначення.
  
  Коли ми дісталися до "Агамемнона", з палуби крейсера спустили трап, щоб зустріти нас. Море в гавані було спокійним, але перехід з хитної палуби парового катера на хитний трап біля борту крейсера, навіть при таких пологих хвилях, вимагав більше зусиль, ніж приносило задоволення статечному, не схильному до пригод людині моїх років.
  
  Флагманський офіцер капітана Прейснера зустрів нас, коли ми ступили на палубу, і провів на місток "Агамменона", де Прейснер, худорлявий чоловік з кістлявим лицем і короткої загостреною сивою борідкою, насторожено вітав нас. Холмс, - сказав він, натягнуто кивнувши головою. - Професор Моріарті. Ласкаво просимо, я думаю, в "Агамемнон".
  
  "Капітан", - визнав я.
  
  Прейснер помахав перед нами листом жовтого паперу. “Адміралтейство просить мене надати вам будь-яку допомогу, якої ви потребуєте, не задаючи питань. Або, принаймні, не вимагаючи відповідей. І це, повинен сказати, самі дивні інструкції, які я коли-небудь отримував.
  
  "Можливо, це найдивніша місія, в якій ви коли-небудь брали участь", - сказав йому Холмс.
  
  Капітан Прейснер зітхнув. "І чомусь у мене таке відчуття, що це не принесе почестей мені або моїй команді", - сказав він.
  
  "Ймовірно, вас попросять не згадувати про це у вашому офіційному звіті", - сказав я йому. "І на вашому місці я б не заносив подробиці в свій журнал, поки у мене не буде часу гарненько подумати".
  
  "Так було завжди", - сказав Прейснер. "Що мені робити?"
  
  Я вказав на південь. “Десь там, не надто далеко, знаходиться есмінець з прапором "Юніон Джек" або, можливо, з Червоним прапором Енсіна. Ми повинні зупинити його і взяти на абордаж. Або, якщо це виявиться неможливим, потоп його.
  
  Прейснер втупився на мене, втративши дар мови. А потім перевів погляд на Холмса, який кивнув. "Потопити британський військовий корабель?" - недовірливо перепитав він.
  
  "А," сказав Холмс, " але це не так. І якщо нам не вдасться зупинити це, в гавані Трієста або якого-небудь сусіднього прибережного міста буде здійснено яке-небудь велике правопорушення, і провину за це покладуть на британський військово-морський флот ".
  
  "Військова хитрість?" Запитав Прейснер. "Але ми не на війні, наскільки я знаю".
  
  "Тоді нам краще вважати це "прийомом заради миру", " сказав Холмс. "Хоча кінцевою метою навчань цілком може бути створення стану війни між Великобританією і кількома континентальними державами".
  
  "Есмінець Королівського флоту, - розмірковував Прейснер, - це не есмінець Королівського флоту".
  
  “Ім'я на її боці буде Королівський Едгар", - сказав я йому. “Насправді це списаний "Royal Mary", який був проданий Уругваю. Ми вважаємо, що уряд Уругваю перейменував її в "Флориду".
  
  "Ми збираємося воювати з Уругваєм?"
  
  “Зараз вона знаходиться в руках групи європейських шахраїв, е-е, джентльменів, які планують використовувати її, щоб спровокувати ворожість і, можливо, активні бойові дії проти Великобританії. Яким чином уругвайські влади передали гроші змовникам, ще належить з'ясувати. Цілком можливо, що уряд Уругваю нічого не знає про передбачувану продажу ".
  
  “Боже мій! Як ти — Не звертай на це уваги!" Прейснер розвернувся і пролаял серію наказів, які призвели величезний корабель в рух.
  
  Поки "Агамемнон" виходив з Трієстської затоки і прямував униз по Адріатичному морю, капітан Прейснер займався управлінням своїм кораблем, але як тільки ми опинилися у відкритій воді, він передав штурвал лейтенанту Виллитсу, своєму неразговорчивому першому помічникові з бульдожої щелепою, і покликав нас до себе. "Тепер розкажи мені, що ти знаєш, - сказав він, - і про що ти здогадуєшся, щоб ми могли спланувати подальші дії".
  
  Як можна швидше, але не упускаючи нічого важливого, ми розповіли йому нашу історію. Холмс узяв ініціативу в свої руки і своїм гугнявим, високим голосом виклав те, що нам було відомо, і як ми це дізналися.
  
  Прейснер сперся ліктями об виступ, що йде по передній частині містка, прямо під великими скляними вітровим склом, і втупився на неспокійний синьо-зелене море. “ І на підставі цих мізерних фактів ви реквізували один з лінійних крейсерів Її Величності і вирушили на пошуки есмінця, який може існувати, а може і не існувати, і який, якщо він існує, може чи не може планувати якусь шкоду британським інтересам? І лорди Адміралтейства погодилися з цією, е-е, малоймовірною інтерпретацією? він похитав головою. “Я підкорюся наказам, навіть якщо це означає підпорядкування ваші накази і гонки вгору і вниз по Адріатиці, але, чесно кажучи, я цього не бачу ".
  
  "Ви не згодні з тим, що цілком ймовірно, що ця кліка заволоділаКоролівської Марією" і має намір завдати шкоди Великобританії?" Спитав Холмс.
  
  Яку можливу вигоду для них могло б принести таку дію?" Запитав Прейснер. “Я погоджуюся з вашим висновком про те, що ці люди навчали екіпаж управляти британським військовим кораблем, і "Ройял Мері" цілком могла бути їм. І якщо вони планували прибути у Трієст, то, ймовірно, забирали корабель десь тут. Але не більш імовірно, що, захопивши корабель, вони спрямують його в який-небудь віддалений порт, щоб зробити своє лиходійство, якщо воно дійсно планується?"
  
  "Є кілька причин вважати, що, якого б роду атаку вони не планували, вона буде поблизу, і найближчим часом", - сказав я.
  
  "По-перше, - сказав Холмс," їх люди не можуть бути настільки добре навчені управління сучасним есмінцем".
  
  "По-друге," додав я, - кожен додатковий час, який вони витратять, збільшить ймовірність того, що їх перехопить який-небудь корабель Середземноморського флоту Її Величності. І одна спроба обмінятися сигналами затаврує її як самозванку.
  
  "Для досягнення максимального ефекту, - сказав Холмс, - акцію протесту слід проводити поблизу великого міста, щоб за нею спостерігало якомога більше людей".
  
  "У цьому є сенс", - погодився Прейснер.
  
  "А ще є нижня білизна", - сказав я.
  
  "Так", - погодився Холмс. "Це видає всю гру".
  
  Капітан Прейснер переводив погляд з одного на іншого. "Це так?" - запитав він.
  
  Підійшов стюард з їдальні з паруючими чашками чаю для тих, хто був на бриджике, і завбачливо приготував дві для Холмса і мене.
  
  Я з вдячністю взяв чай і сьорбнув. Ні Холмс, ні я не були одягнені для холодного вітру, який вривався у відкриті двері містка. “Люди у формі Королівського військово-морського флоту повинні бути видні на палубі під час заходу, - сказав я капітанові Прейснеру, - щоб спостерігачі на березі повірили в маскарад. Але чому нижня білизна?"
  
  "І чому тільки п'ять?" Додав Холмс.
  
  Прейснер задумався. "Гарне питання", - сказав він.
  
  "Єдиний розумний відповідь полягає в тому, що ці п'ятеро чоловіків повинні пройти ретельний огляд при огляді їх тіл".
  
  "Їх тіла?"
  
  "Подумайте", - сказав Холмс. "Нижня білизна має сенс тільки в тому випадку, якщо очікується, що чоловіки будуть оглянуті".
  
  "Так, я розумію", - погодився Прейснер.
  
  "Але якщо вони виявляться живими, коли їх оглянуть, будь-які розбіжності швидко стануть очевидними", - сказав Холмс.
  
  "Як, наприклад, те, що вони не вільно говорять по-англійськи", - додав я.
  
  "Так ви думаєте, вони одягають трупи в британську військово-морську форму?" Запитав Прейснер.
  
  Холмс відвів погляд. "Можливо," сказав він.
  
  "Гей, вітрила в порт!" - матрос за межами містка передав сигнал дивиться вперед на топ-щоглі. Ми обернулися, щоб подивитися, але це дійсно був парус, верхній парус трищоглового барка, а не чотири труби британського есмінця, які повільно здалися в полі зору по лівому борту.
  
  Залишок дня ми бачили безліч кораблів, але вже настали сутінки, перш ніж ми знайшли корабель, який шукали. Вдалині, в декількох точках по правому борту, здався чотирищогловий есмінець. Лейтенант Уиллитс схопив схему розпізнавальних силуетів і провів пальцем по краю, уважно вдивляючись в ілюстрації. "Я не вірю, що в цьому районі може бути який-небудь інший чотирищогловий есмінець, - сказав він, - але не варто допускати помилку".
  
  Капітан Прейснер оглянув далекий корабель в бінокль і, ще до того, як Виллитс підтвердив його впізнання, повернувся до чергового матросу і тихо сказав: "Передайте сигнал всім постам ручного бою".
  
  Матрос свиснув у трубку зв'язку і передав команду, і майже відразу ж на човні запанував упорядкований хаос, коли члени екіпажу кинулися до призначених місць.
  
  "На ньому немає ні прапорів, ні вимпелів", - оголосив Уиллитс, який спостерігав за наближенням кораблем в свій власний бінокль. “Але він не робить спроб ухилитися від нас. Здається, ззаду у неї якийсь маленький чорний корабель.
  
  "Було б підозріло, якби вона звернула вбік", - сказав Прейснер. “Вона не знає, що ми переслідуємо її. Підніміть наш власний прапор і прапор з кодом розпізнавання на сьогодні. І подивіться, чи зможете ви пізнати корабель ззаду.
  
  "Є, є, сер". Виллитс передав команду, і через кілька секунд на верхівці носової щогли "Агамемнона" майоріло кілька прапорів.
  
  "Відповіді немає", - сказав Уиллитс через хвилину. “Почекайте, він повертає вліво, намагаючись вислизнути від нас. Якщо він завершить поворот, то зможе показати нам свої п'яти. У нього має бути швидкість на три-чотири вузла більше.
  
  "Ймовірно, менше з непідготовленою машинною командою", - прокоментував Прейснер. "Але тим не менше—"
  
  "Тепер я можу розібрати її ім'я", - сказав Уиллитс, вдивляючись в бінокль. “Вона королівський Едгар, абсолютно вірно. Або стверджує, що це так. Інший корабель тримається з далекої сторони від неї, але, схоже, це якась велика яхта, пофарбована в чорний колір.
  
  "Без сумніву, контрабандист", - сказав Прейснер.
  
  "Я думаю, ви маєте рацію, сер".
  
  "Зробіть попереджувальний постріл по носі і подайте сигнал 'Повністю зупинитися", - розпорядився капітан. "Керманич, поверніть на двадцять градусів вправо".
  
  Одне з четырехдюймовых знарядь "Агамемнона" рявкнуло один раз, і на носі "Королівського Едгара" здійнявся фонтан води.
  
  Есмінець продовжував повертати, ігноруючи попередження. "Агамемнон" зробив ще один постріл, який впав у воду досить близько, щоб замочити будь-якого, хто стояв на носі "Роял Едгар". Кілька секунд потому одне з дводюймових знарядь "Ройял Едгар" виплюнуло стовп полум'я, і де-то в носовій частині крейсера пролунав вибух. Через кілька секунд пролунав ще один вибух, і в середній частині корабля пролунав звук, схожий на стукіт сотні великих залізних горщиків.
  
  "Вони стріляють у нас!" - закричав лейтенант Уиллитс."
  
  "Вони ще великі дурні", - похмуро сказав капітан Прейснер і віддав наказ відкрити вогонь у відповідь.
  
  Всесвіт наповнилася страхітливими ревучим звуками, коли восьмидюймовые знаряддя Агамемнона випустили в повітря свої стодвадцатифунтовые розривні снаряди. Через дві хвилини стрільба з "Ройял Едгар" припинилася, і капітан Прейснер віддав наказ нашому власному кораблю припинити вогонь. У загальній складності з великокаліберних гармат крейсера було випущено не більше дюжини снарядів, але збитки, завдані есмінцю, вселяв віру в могутність сучасної науки. Судно лежало мертвим у воді і вже почало кренитися на один борт. З середини судна піднімалися клуби диму, а до носа наближався язик полум'я.
  
  Чорна яхта вже причалила до "Королівського Едгару", і люди пересідали на неї. Інші намагалися спустити рятувальну шлюпку за містком.
  
  "Ми повинні взяти її на абордаж, капітан," сказав Холмс.
  
  "Чому?" - запитав Прейснер.
  
  “ Там можуть бути документи.
  
  "Там можуть бути поранені", - додав лейтенант Уиллитс.
  
  "Я накажу спустити шлюпку і попрошу добровольців перевезти вас", - сказав нам Прейснер. “Але я не підведу "Агамемнон" до цього судна. І я попереджаю вас, що вона або вибухне, або піде до дна досить скоро і зовсім раптово.
  
  Були знайдені добровольці — людська раса ніколи не перестає мене вражати, — і капітанську гичку знизили. Ми озброїлися револьверами і ножами з шафки на мосту, і незабаром нас перевезли на веслах до "Королівського Едгару", який анітрохи не опустився в воду, хоча вогонь все ще горів. Коли ми наблизилися, чорна яхта з ревом пронісся повз нас, прямуючи на південь. Огрядний чоловік у формі офіцера Королівського військово-морського флоту, нерухомо стояла в задній частині яхти, погрозив нам кулаком, коли проходив мимо.
  
  "Це був би король?" Я запитав Холмса.
  
  "Я вірю, що це так", - сказав мені Холмс. "Так, я вірю, що це так".
  
  Ми наказали нашим веслярам залишатися в гичке і швидко гребти проти при перших ознаках того, що ось-ось станеться щось неприємне.
  
  "А як щодо вас самих, губернатор?" - запитав боєць, який відповідає за веслову команду.
  
  "Ми пірнемо з корабля і швидко попливемо до "Агамемнона", - сказав я йому.
  
  "Ми, ймовірно, будемо там раніше вас", - додав Холмс.
  
  "Дуже добре, сер, - відповів боєць, але це його не переконало.
  
  З борту есмінця звисала пара мотузок, я вхопився за одну з них і підтягнувся. Холмс почекав, поки я опинюся на палубі, і пішов за мною по мотузці. На палубі було видно дуже мало пошкоджень. Якби не дим позаду нас і вогонь попереду, здавалося б, що нічого страшного немає.
  
  “ Як ви думаєте, чому вони втекли, - запитав Холмс, - замість того, щоб спробувати загасити пожежу?
  
  "Можливо, вони не були навчені цього", - відповів я. "Можливо, у них не було необхідного обладнання".
  
  "Можливо," погодився Холмс.
  
  Ми розмістилися в середині корабля. По якомусь невысказанному угодою ми обидва повернулись і пішли вперед. “ Якщо там є якісь корисні документи, - сказав я, - вони, ймовірно, на містку.
  
  "Якщо вони і були, - відповів Холмс, - то Вільгельм Готтсрайх, безсумнівно, забрав їх з собою".
  
  "Можливо", - сказав я.
  
  Ми підійшли до трапу, провідному на місток, і Холмс підвівся попереду мене. Він зупинився, як укопаний, у дверях, і я не зміг пройти повз. "У чому справа, Холмс?" запитав я, намагаючись зазирнути йому через плече.
  
  "Як я й побоювався, - сказав він, - але не міг змусити себе повірити ..." Він увійшов у кімнату, і я увійшов слідом за ним.
  
  Там, вишикувавшись в ряд біля задньої стіни, стояли четверо чоловіків у формі звичайних моряків Королівського військово-морського флоту. Їх руки і ноги були зв'язані, а роти заклеєні пластиром. Один з них, здавалося, був у непритомності; він лежав горілиць, утримуваний тільки мотузкою навколо грудей, яка була прикріплена до металевого гака в стіні. Решта троє були у свідомості: один нестримно тремтів, інший нерухомо дивився на вітрове скло, його обличчя застигло від шоку, а третій боровся, як загнаний звір, зі своїми кайданами; його зап'ястя були обдерті, а з чола текла кров.
  
  П'ятий чоловік з усе ще зв'язаними за спиною руками лежав долілиць на підлозі, зануривши обличчя у велику каструлю з водою. Він не рухався. Холмс підбіг до нього, підняв його голову і перевернув. Через кілька секунд він піднявся з нерухомого тіла. "Занадто пізно", - сказав він.
  
  Ми скористалися нашими ножами, щоб звільнити інших чоловіків, і, захопивши всі папери, які змогли знайти, не утруднюючи себе переглядом, повели чоловіків назад вниз по сходах і в кабріолет. Двадцять хвилин ми були на борту "Агамемнона", а "Королівський Едгар" все ще горів, але занурення у воду не зменшилася, і його крен, здавалося, не збільшився.
  
  "Ми не можемо залишити її в такому стані, - сказав капітан Прейснер, - і я не можу відбуксирувати її назад; буде поставлено дуже багато питань".
  
  "Вам доведеться потопити її", - сказав Холмс.
  
  Капітан Прейснер кивнув. "Накажіть головним батареям випустити есмінцю за десять снарядів кожна, контрольованим вогнем", - сказав він черговому офіцерові на містку.
  
  Приблизно через десять хвилин після того, як був зроблений останній постріл, есмінець видав переконливу відрижку і занурився в море носом вперед. Весь екіпаж "Агамемнона", отримавши інформацію про те, що це був корабель-побратим, який вони змушені були потопити, мовчки стояв по стійці смирно, спостерігаючи, як він йде до дна. Капітан Прейснер віддавав честь до тих пір, поки колишня "Ройял Мері" не зникла з очей під хвилями, як і всі офіцери на містку.
  
  Капітан Прейснер зітхнув і розслабився. "Сподіваюся, мені більше ніколи не доведеться робити нічого подібного", - сказав він.
  
  Пізніше того ж вечора капітан Прейснер покликав нас у свою каюту. "У мене є для вас ліжко", - сказав він. "Ми повернемося в порт тільки завтра пізно ввечері".
  
  "Все гаразд, капітане, - сказав я. "Нам все ще потрібно скласти звіт для відправки назад в Уайтхолл".
  
  Прейснер подивився на нас. “ Ті люди, яких ви привели на борт, — ви говорили з ними?
  
  "Ми так і зробили".
  
  "І що?"
  
  "П'ять комплектів нижньої білизни," сказав Холмс.
  
  “ Але ви взяли з собою тільки чотирьох чоловік.
  
  "Вірно", - сказав Холмс. “Наш супротивник почав готуватися до нападу. Один з чоловіків вже потонув. Решта незабаром приєдналися б до нього, якби ми вчасно не натрапили на корабель. План полягав у тому, щоб переслідувати чорну яхту до гавані Трієста, підібравшись як можна ближче до міста. Потім зробити кілька пострілів по втікаючому судну, яке промахнеться і потрапить навмання по місту. Потім есмінець сам йшов назад у море. Невеликий вибух, ймовірно, викликаний вогнем яхти, привів би до того, що п'ятеро утоплеників були скинуті у воду, і місцеві жителі знайшли б їх у формі Королівського військово-морського флоту ".
  
  Капітан Прейснер довго дивився на нього, втративши дар мови. "І все це, - сказав він нарешті, - щоб дискредитувати Англію?" - запитав він. "Яка від цього користь?"
  
  "Великі пожежі починаються від маленьких іскор", - сказав Холмс. "Хто може сказати, до чого це могло призвести?"
  
  Прейснер похитав головою. "Божевільні", - сказав він.
  
  "Навіть якщо і так," погодився Холмс. “ Їх тут предостатньо.
  
  Пізніше, у нашій каюті, Холмс повернувся до мене і запитав: "Що ви плануєте робити після того, як ми відправимо наш звіт?"
  
  Я знизав плечима. "Світ думає, що я мертвий", - сказав я. "Можливо, я скористаюся цим і залишуся подалі від громадської уваги".
  
  "Я теж подумував про що-небудь подібному", - сказав мені Холмс. "Я завжди хотів поїхати в Тибет, можливо, поговорити з ламою Дали".
  
  "Дуже цікавий чоловік", - сказав я йому. "Я впевнений, що ви вважали б така розмова плідним".
  
  Холмс довго дивився на мене, а потім сказав: "добраніч, професор" - і вимкнув світло.
  
  "Спокійної ночі, Холмс," відповів я.
  
  OceanofPDF.com
  
  ПАРАДОКС ПАРАДОЛА
  
  
  
  Сирий, вогкий суботній день, 16 квітня 1887 року, коли я сиджу перед маленьким вугільним каміном у вітальні будинку професора Джеймса Моріарті на Рассел-сквер і роблю ці нотатки; записую, поки вони ще свіжі в моїй пам'яті, дивні й дивовижні події, пов'язані з проблемою, в яку професор Моріарті і я опинилися залучені за останні кілька днів. Сама справа, досить делікатне, в якому брали участь деякі з найбільш високородних і важливих персон в королівстві, містило, як висловився Моріарті, "кілька моментів, які не були повністю позбавлені інтересу для вищих інстанцій". Здатність Моріарті пролити світло на те, що решта з нас вважають темними і таємничим, не стане сюрпризом для будь-якого, хто мав хоч якусь справу з професором. Але що назавжди збереже унікальність подій цих останніх днів у моїй свідомості, так це те, що мені вдалося заглянути у приватне життя мого друга і наставника, професора Джеймса Моріарті.
  
  Певні аспекти цієї справи ніколи не побачать світло, принаймні, за життя кого-небудь з причетних до нього осіб; і я, звичайно, не можу описати це в одній зі своїх статей для американської преси, не розкривши те, що не повинно бути розкрито. Але факти не повинні бути втрачені, тому я, принаймні, викладу їх тут, і якщо ця записна книжка залишиться замкненою в нижній шухляді мого столу в моєму офісі в Американській службі новин до самої моєї смерті, так тому і бути. Принаймні, майбутнє дізнається, що повинно бути приховано від цього.
  
  Мене звуть Бенджамін Барнетт, і я емігрант з Нью-Йорка, працюю тут, у Лондоні, директором і власником Американської служби новин компанії, яка розсилає новини та художні репортажі з Великобританії і з усього континенту в газети по всій території Сполучених Штатів по атлантичному кабелю. Чотири роки тому професор Джеймс Моріарті врятував мене від сумних обставин — а перебування в полоні у турецькій фортеці є найсумнішим обставиною, яке я тільки можу собі уявити, яке не тягне за собою негайну сильної болі або каліцтва, — і це врятувало мене. Після цього я пропрацював у нього два роки і знайшов його одним з найбільш розумних, проникливих, здатних; коротше кажучи, одним із наймудріших людей, яких я коли-небудь знав. Я впевнений, що більшість з тих, хто мав справу з професором, погодилися б з цим, за помітним винятком якогось детектива-консультанта, який ставить Моріарті в центр кожного мерзенного змови, виношуваної ким би то не було і де б то не було за останні чверть століття. Я поняття не маю, чому він упирається в цій заздрісної вірі. Я бачив, що професор іноді обходить закон для досягнення своїх власних цілей, але я також можу засвідчити, що професор Моріарті дотримується більш високих моральних стандартів, ніж багато з тих, хто його застосовує.
  
  Але я відволікся.
  
  Події, про які я розповідаю, почалися увечері в минулий вівторок, чотири дні тому. Ми тільки що закінчили вечеряти, а я все ще сидів за обіднім столом, пив каву і читав останній номер журналу "Стренд". Моріарті похмуро дивився у вікно, його довгі аристократичні пальці пересмикувались від нудьги. У той час він чекав, коли буде завершений новий спектрограф його власної конструкції, щоб продовжити свої дослідження спектральних ліній однієї з найближчих зірок. Коли він не зайнятий своїми науковими починаннями, Моріарті любить вирішувати проблеми більш земного характеру, але в даний момент не було такої вправи, щоб задіяти його інтелект; а для професора Моріарті інтелект був усім.
  
  Я закінчив статтю, яку читав, закрив журнал і роздратовано похитав головою.
  
  "Ви маєте рацію", - сказав Моріарті, не відвертаючись від вікна. “Ганебно, як австрійський медичний істеблішмент обійшовся з доктором Земмельвейсом. Не передаси мені сигару, старина?
  
  "Не тільки австрійці," сказав я, відкладаючи журнал і простягаючи руку до хьюмидору на камінній полиці. “ Весь медичний світ. Але, право, Моріарті, це вже занадто. Двісті років тому вони спалили б тебе на вогнищі як чаклуна.
  
  Моріарті нахилився і взяв сигару з х'юмідору, коли я простягнув її йому. "Після всього часу, що ми були разом," сказав він, - ви, звичайно, можете слідувати моїм методів".
  
  "Одна справа спостерігати із залу, де Колта відводить дівчину зі сцени, - сказав я йому, - і зовсім інша - знати, як робиться цей трюк".
  
  Моріарті посміхнувся і покатав сигару між долонями. "Мої 'трюки" в деякому роді дуже схожі на трюки сценічного фокусника", - сказав він. "Коли дізнаєшся, як вони готуються, вони вже не здаються такими чудовими". Він зробив паузу, щоб обрізати і проткнути кінчики сигари своїм срібним різаком для сигар. Потім він прикурив від газового пальника, що висіла на стіні, і раскурил сигару, щоб вона ожила. “Але подумайте тому. Це конкретне диво повинно піддаватися навіть вашого аналізу".
  
  Я встав і підійшов до буфету, щоб налити собі ще чашку кави. Служниця ще не прибрала посуд після вечері, і я неуважно постукала кавовою ложечкою по келиху вина, в якому нещодавно була неабияка порція чудового Шато де Бракен Бордо 63-го року випуску. Кілька місяців тому Моріарті дозволив особливо делікатну проблему для Хеміша Пламмета, партнера компанії Plummet & Rose, що спеціалізується на вина і спиртних напоях на Пікаділлі. Пламмет подарував професор ящик цього рідкісного вина в знак вдячності, і сьогодні ввечері Моріарті відкоркував пляшку і сказав, що вона чудова. Я був радий погодитися.
  
  "Ти прочитай статтю", - запропонував я.
  
  "Браво, Барнетт," сказав Моріарті. “ Відмінний початок.
  
  “І ти бачив, як я це читав. Але почекай, ти був в іншому кінці кімнати і дивився у вікно".
  
  "Вірно", - визнав Моріарті. "Я бачив ваше відображення у віконному склі".
  
  "А!" Сказав я. "Але як ви дізналися— яку статтю, навіть якщо бачили, як я прочитав"
  
  “Я не бачив, я спостерігав. Ти втупився на свою вільну руку, перевертаючи її і розглядаючи в задумливою манері".
  
  "Хіба я це зробив?"
  
  “ Ви міркували про кампанії Земмельвейса, спрямованої на те, щоб змусити його колег-лікарів мити руки перед лікуванням пацієнтів. Ви, без сумніву, думали про те, скільки бідних жінок померла при пологах з-за того, що лікарі зневажали його й відмовлялися слідувати його радам.
  
  "Це так, я пам'ятаю", - сказав я йому.
  
  “Таким чином, шляхом спостереження я дізнався, яку статтю ви читали. А потім ти відклав журнал і похитав головою, ясно показуючи послідовність своїх думок, і я сказав те, що сказав." Моріарті знову втупився у вікно і мовчки затягнувся сигарою.
  
  Кілька митей опісля містер Моус, дворецький Моріарті, постукав у двері й зайшов, а служниця пронеслася повз нього і почала прибирати зі столу. "До вас прийшов мілорд, професор", - сказав він. “Я провів його у вітальню. Ось візитка його світлості. "Містер Моус простягнув Моріарті прямокутний картон.
  
  Моріарті акуратно розклав сигару на краю величезної попільнички і подивився на картку, а потім подивився ще раз. Він провів пальцями по поверхні, а потім потягнувся за склянкою води, яка стояла на столі, використовуючи його як збільшувальне скло, щоб уважно вивчити напис на листівці. "Чарівно", - сказав він. “ Як виглядає мілорд? - запитав я.
  
  "Молодий", - вимовив містер Моуз. "Його одяг трохи неохайна".
  
  "А!" - сказав Моріарті. “Добре, я побачу його в своєму кабінеті. Дай нам кілька секунд, щоб влаштуватися, а потім приведи його з собою".
  
  "Дуже добре, професор", - сказав містер Моуз, злегка вклонився і, задкуючи, вийшов з кімнати.
  
  "Благородство надає протверезне дію на містера Моуса", - прокоментував Моріарті, коли ми перетинали хол, прямуючи в кабінет.
  
  "Хто це, професоре?" Запитав я. "Клієнт?"
  
  Моріарті передав мені картку. "Звичайно, він хоче стати одним з них", - сказав він. "Інакше навіщо б йому приходити в такий пізній час?"
  
  Я вивчив картку, щоб зрозуміти, що так зацікавило Моріарті. На лицьовій стороні було надруковано: Лорд Еверетт Темс, а під ним: граф Уїттон. Більше нічого не було. “ Значить, ви не знаєте, хто він такий?
  
  - Ні. - Моріарті підійшов до книжкової полиці у свого столу і потягнувся за примірником "Книги перів Берка", потім прибрав руку. “ І у нас теж немає часу шукати його, якщо я чую його кроки.
  
  Я сів на стілець біля вікна і став чекати подій.
  
  Через кілька секунд двері увірвався виснажений чоловік років тридцяти п'яти або близько того в пом'ятому темному костюмі і втупився на наші обличчя, перш ніж вирішити, з ким з нас він прийшов побачитися. "Професор Моріарті", - сказав він, звертаючись до мого супутника, який опустився в масивне шкіряне крісло за своїм столом, " я в найбільшій біді. Ви повинні мені допомогти!"
  
  “ Звичайно, ваша світлість. Сядьте, візьміть себе в руки і розкажіть мені про свою проблему. Я думаю, вам буде зручно в цьому кріслі біля письмового столу.
  
  Його світлість опустився в крісло і переводив погляд з одного на іншого, міцно зціпивши руки перед собою.
  
  "Це містер Барнетт, мій компаньйон і довірена особа", - сказав Моріарті обезумевшему лорду. Все, що ви вирішите мені сказати, чи буде в безпеці у нього".
  
  "Так, звичайно," сказав лорд Темс. “ Справа не в цьому. Тільки— я не впевнений, з чого почати.
  
  "Дозвольте мені подивитися, чи зможу я допомогти", - сказав Моріарті, нахиляючись вперед і опускаючи підборіддя на складені руки. Його яструбині очі кілька секунд уважно розглядали лорда Тэмса. “ Ви не заміжня. Ваш старший брат несподівано помер зовсім недавно, залишивши вас спадкоємицею титулу і, імовірно, помість графства Уїттон. Ваші нові зобов'язання змушують вас відмовитися від обраної вами професії журналіста, і результат вас не зовсім влаштовує. Ви з вашим братом були не в найкращих стосунках, хоча між вами не було нічого непримиренного.
  
  Руки його світлості опустилися, і він втупився на Моріарті. Професор виробляє такий ефект на деяких людей.
  
  Моріарті сіл. "Є деякі інші ознаки, які наводять на роздуми, але не безспірні", - сказав він. “ Що стосується конкретної проблеми, яка привела вас сюди, боюся, вам доведеться розповісти мені, у чому вона полягає.
  
  “ Хто говорив з вами про мене? Вимогливо запитав лорд Темс.
  
  "Ніхто, ваша світлість, запевняю вас", - сказав Моріарті. "Ви носите з собою таблички, щоб їх міг прочитати досвідчений очей".
  
  “ Невже? Лорд Темс твердо сперся однією рукою об край столу, а інший обвиняюще вказав пальцем на Моріарті. “ Смерть мого брата? Той факт, що я не одружений — і до того ж журналіст? Ну ж, сер!"
  
  Моріарті нахилився вперед, його очі заблищали. "Зрештою, це моя професія, мілорд", - сказав він. “Моя здатність бачити те, чого не бачать інші, ймовірно, і привела вас до мене. Отже, в чому твоя проблема?"
  
  Лорд Темс глибоко зітхнув, або, можливо, це був подих. "Ваші припущення вірні, професор Моріарті", - сказав він. “Я не одружений. Моя професія, якщо це можна так назвати, полягала у написанні статей на економічну тематику для різних лондонських газет і журналів. Коли редактору потрібна стаття про вільну торгівлю або про військові репарації Сербії, він звертається до мене. Я недавно — зовсім недавно — отримав титул, успадкувавши його від мого старшого брата Вінсента, який раптово помер. Саме його смерть привела мене сюди, щоб звернутися до вас за допомогою.
  
  Я нахилився уперед у своєму кріслі. Хвилювання від присутності на початку одного з маленьких вправ Моріарті не слабшає з часом. "Ваш брат був убитий?" Я запитав.
  
  "Смерть мого брата була і залишається абсолютно незрозумілою, містер Барнетт", - відповів лорд Темс.
  
  Моріарті ляснув у долоні. "Справді?" сказав він. “Послухайте, це досить цікаво. Розкажіть мені все, що вам відомо про цю справу".
  
  Обставини прості. Вінсент відправився в один з своїх клубів — "Парадол" на Монтегю—стріт - погостювати кілька днів. Вранці третього дня офіціант зайшов, щоб принести Вінсенту сніданок, який він замовив напередодні ввечері, і виявив мого брата мертвим у своїй постелі. Він лежав на спині, його обличчя і груди були неприродно червоними, руки були підняті, наче для відображення якоїсь невидимої загрози, а на обличчі застиг жах. Лікар клубу, доктор Паполи оглянув його і сказав, що це був апоплексичний удар; але, оскільки лікар родом звідкись з Балкан і не має британського медичного освіти, ніхто, здавалося, не сприйняв його занадто серйозно. Поліцейський лікар категорично не погодився з цим, хоча і не зміг поставити альтернативний діагноз ".
  
  “ Ви говорите, це було в "Парадоле"? Ваш брат часто бував у "Парадоле"?
  
  "Він був членом клубу протягом багатьох років," сказав його світлість, - відвідуючи його, можливо, шість або сім разів у рік. Але протягом останніх трьох місяців він їздив туди двічі на місяць і кожен раз залишався на два-три дні".
  
  "Ви теж є членом клубу?"
  
  "Я постійний гість мого брата", - сказав його світлість. "Я іноді користуюся читальним залом, але що стосується інших заходів клубу, я виявив, що вони мені не до смаку".
  
  "По-моєму, я не знаю цей клуб", - сказав я Моріарті.
  
  "Це для, е-е, особливих інтересів", - сказав мені Моріарті. “Це місце, куди багаті чоловіки ходять зустрічатися з поступливими жінками. Це місце зустрічі вищого суспільства, того, що французи називають напівсвітлом. У французів, здається, для всього є слово, ви помітили?"
  
  "Це так, - погодився лорд Темс. “Парадол-клуб" існує для тих джентльменів, яким подобається товариство жінок, скажімо так, з розбещеними звичаями, але бездоганними манерами. Це чи не єдиний заклад такого типу в Лондоні, але воно одне з найбільш ексклюзивних, дорогих і стриманих ".
  
  "Висловлював ваш брат свій смак до такого роду розваг яким-небудь іншим способом?" Запитав Моріарті.
  
  “Вся його життя оберталося навколо чуттєвих задоволень. Кумедно, правда; мама завжди була задоволена, що Вінсент не захоплювався кривавими видами спорту. Вона ніколи не здогадувалася, яким видом спорту він вдавався.
  
  Моріарті відкинувся на спинку стільця і пильно подивився на лорда Тэмса. “ Коли ви в останній раз бачили свого брата? - запитав він.
  
  “ Увечері напередодні його смерті.
  
  “ Ах! За яких обставин?
  
  “Я пішла до нього в клуб, щоб попросити про послугу. Я — я збиралася вийти заміж. Я хотіла позичити трохи грошей зі своєї кишені ".
  
  “ Посібник? - Запитав Моріарті. “ Значить, у вас не було нічого свого?
  
  “Після смерті нашого батька все стан перейшло до Вінсента. Будинок і землі були, звичайно, спадковими, але Вінсент також успадкував все інше. Це було ненавмисно. Вінсент був на чотирнадцять років старший за мене, і заповіт було складено за два роки до мого народження. Мої батьки не очікували ще одну дитину, і в заповіті не було передбачено непередбачених обставин. Мій батько помер незадовго до мого другого дня народження і не встиг переглянути заповіт.
  
  "Зрозуміло," сказав Моріарті.
  
  "Мій брат насправді був досить щедрий", - сказав лорд Темс. “Дохід журналіста-фрілансера в кращому випадку невеликий. Вінсент давав мені кишенькові витрати і додавав кілька зайвих шилінгів то тут, то там, коли це було необхідно.
  
  “ А як ти поставився до його — поблажкам?
  
  “Не моя справа схвалювати або не схвалювати. Схильності Вінсента були його особистою справою. Його звички, як він постійно нагадував мені, нікому не завдають шкоди. На його думку, всі його товариші були готові до цього отримували вигоду з цих відносин. Я заперечив йому, вказавши на те, що шлях пороку весь час закручується спіраллю вниз, і що чим далі по ним піднімаєшся, тим важче зійти з нього ".
  
  "Він не послухався?"
  
  "Він був здивований".
  
  “ Так. І ти поїхала до нього, тому що виходиш заміж?
  
  “ Останні два роки я був заручений з міс Марго Уитсом, поетесою. Ми повинні були одружитися на наступному тижні.
  
  “Повинні були бути? Значить, церемонія скасовується?"
  
  “ Швидше, з затримкою.
  
  "Від поетеси?"
  
  “ Мною. Як я можу дозволити якийсь вихованої леді вийти за мене заміж, коли це висить у мене над головою?
  
  "А!" сказав Моріарті. “ Вас підозрюють у вбивстві вашого брата?
  
  Наш новоспечений гість встав і підійшов до вікна, дивлячись на темну вечірню мряка. "Ніхто нічого не сказав прямо", - сказав він. “Але Скотленд-Ярд двічі допитував мене, кожен раз трохи більш різко. Мої колеги-журналісти починають розглядати мене скоріше як потенційну статтю, ніж як колегу. Інспектор на прізвище Лестрейд заходив до мого редактора у Evening Standard, щоб запитати, чи писав я коли-небудь що-небудь про тропічних отрути.
  
  "Як винахідливо з його боку", - прокоментував Моріарті.
  
  Наш відвідувач різко обернувся. “Професор Моріарті, мені сказали, що ви можете вирішити нерозв'язне; що ви можете ясно бачити там, де інші знаходять тільки темряву. Я сподіваюся, що це правда, тому що в іншому випадку я не бачу попереду нічого, крім темряви", - сказав він. “Я хочу, щоб ви з'ясували, що сталося з моїм братом. Якщо він був убитий, я хочу, щоб ви з'ясували, хто це зробив. Якщо він помер природною смертю, я хочу, щоб ви виявили організацію, яка це зробила. Моє душевний спокій і моє майбутнє щастя залежать від вашого успіху! Ви можете назвати свій гонорар!"
  
  Моріарті встав і взяв лорда Тэмса за руку. “ Спочатку дозвольте мені вирішити вашу маленьку проблему, - сказав він, - а потім ми обговоримо ціну.
  
  Після ще кількох запевнень Моріарті відправив лорда Тэмса назад на Рассел-сквер, запевнивши його, що скоро повідомить йому кілька слів.
  
  "Добре, "Моріарті", - сказав я, коли ми знову залишилися самі. “З допомогою якогось подвигу ти вивів? Ви залазили в кишеню цієї людини, коли він входив до кімнати?
  
  "Вивести що?" Запитав Моріарті, відкидаючись на спинку стільця. "О, ти маєш на увазі—"
  
  "Так, я маю на увазі", - погодився я.
  
  "Нічого екстраординарного", - сказав Моріарті. “Те, що він не був одружений, я уклав станом його одягу. Ні одна порядна жінка не відпустила б свого чоловіка на вулицю в неглаженном костюмі і з дірою в кишені піджака. Це також підказало мені, що він поки не користується послугами камердинера. Те, що його старший брат помер зовсім недавно, я зрозумів з його візитної картки. Нижня рядок шрифту була трохи іншого шрифту, ніж верхня, також інтервал між двома рядками був трохи не таким. Друга рядок була додана, ймовірно, одним з тих маленьких ручних пресів, які можна знайти в друкарнях. Зниклий камердинер і візитна картка, безсумнівно, вказують на те, що він став графом Уиттоном зовсім недавно. І він ще не зовсім в'їхав у маєтку, інакше напевно надрукував би нові картки і, ймовірно, купив новий костюм. Ручний прес також вказав мені на його професію. Доказ у вигляді колонки, яке було засунуто в праву кишеню його піджака, завершило цей висновок ".
  
  "По-моєму, його костюм виглядав чудово", - прокоментувала я.
  
  "Так, було б", - сказав Моріарті. "Що-небудь ще?"
  
  “Як ти дізнався, що помер старший брат? Чому не його батько?"
  
  “Якщо б це був його батько, то він очікував би одержати спадщину в якийсь момент, і конфлікт між кар'єрою і становищем у суспільстві був би давно вирішено. Немає, очевидно, що несподівана смерть старшого брата поставила його перед такою дилемою ".
  
  “ А антипатія між ним і його братом?
  
  “Глянувши на його правий рукав, я побачив крихітні отвори там, де раніше була чорна пов'язка. Пов'язка не була прикріплена, і крихітні отвори не збільшилися від зносу. Період його жалоби по братові був коротким. Це, звичайно, передбачає певну прохолоду між ними?"
  
  “ Але не непримиренний?
  
  “ Звичайно, немає. Зрештою, він дійсно носив пов'язку.
  
  "А!" - Сказав я.
  
  На наступний ранок Моріарті зник перед сніданком і повернувся, коли я допивав каву. "Я був у Скотленд-Ярді", - сказав він, знімаючи пальто і вішаючи його на гачок біля дверей. “Це вправа дійсно багатообіцяючий. Я послав "Маммера" роздобути примірники "Лондон Дейлі Газетт" за останні два місяці. Кримінальні новини більш повні, хоча і дещо більш зловісні, в Газетт. Є ще кави?"
  
  “ Чого ви навчилися в Скотленд-Ярді? - Запитав я, наливаючи йому чашку.
  
  “Розслідування було відкладено на прохання медичного управління, яке все ще намагається встановити причину смерті. Покійний граф, можливо, страждав від апоплексичного удару, як доктор діагностував Паполи, ймовірно, з-за червоного особи, але це не стало причиною його смерті. Є ознаки задушення, але нічого такого, що могло б викликати його, і два глибоких сліду від уколу на його шиї. Два патологоанатома, з якими ми консультувалися, не можуть дійти згоди ні в чому, крім своєї незгоди з висновками доктора Паполи ".
  
  Я поставив чашку з кавою. “ Сліди уколів, мій дорогий Моріарті!
  
  Моріарті сьорбнув кави. "Ні, Барнетт," сказав він. “ Це не відмітини вампіра і не проколи гадюки. Вони занадто широко розставлені, спускаються низько на шию і майже під вуха з кожної сторони голови. Також є кілька старих слідів від уколів, в дивних місцях; на внутрішній стороні стегон і під пахвами. Схоже, вони не причетні до його смерті, але якої мети вони служили, невідомо".
  
  Моріарті випив другу чашку кави, втупившись в камін і, мабуть, глибоко замислившись. Потім увійшла мама Толливер, карлиця у всій роботі Моріарті, зі зв'язками газет, і Моріарті почав повільно їх переглядати. "Все так, як я пам'ятав", - сказав він нарешті. "Послухайте, Барнетт: минулого тижня в Темзі було знайдено оголене тіло молодого чоловіка з двома незрозумілими слідами від уколів".
  
  “ В шию? - Запитав я.
  
  “ В передпліччях. І ось— трьома тижнями раніше в поле у Лоуер Норвуді було виявлено тіло дівчини, одягнені тільки в сорочку. У неї було те, що "Газетт" описує як "дивні синці" на ногах".
  
  "Це важливо?" - Запитав я.
  
  "Скотленд-Ярд так не вважає", - сказав Моріарті. Після хвилинного роздуму він відклав газету і схопився на ноги. "Підемо, Барнетт!" - крикнув він.
  
  “ Де? - Запитала я, натягуючи куртку.
  
  “Оскільки ми не можемо отримати задовільних відповідей щодо обставин смерті лорда Вінсента Тэмса, ми повинні розслідувати обставини його життя. Ми прямуємо в Абелард-корт".
  
  “ Я думав, клуб "Парадол" знаходиться на Монтегю-стріт.
  
  "Так і є", - сказав Моріарті, нахлобучивая капелюх на голову і беручись за тростину. “Але ми йдемо в Абелард-корт. Підемо!"
  
  Ми помахали проезжавшему повз візника, Моріарті прокричав водієві адресу, і ми рушили в дорогу. "Я повинен сказати тобі, Барнетт", - сказав Моріарті, повертаючись до мене в таксі. “Ми їдемо відвідати леді, яка є моїм хорошим другом і дуже важлива для мене. Товариство заборонило б нам називати її "леді', але суспільство - дурень ".
  
  “ Наскільки це важливо для тебе? - Запитав я.
  
  Моріарті на мить дивився на мене. "У нашому житті були загальні події, які дуже зблизили нас", - сказав він. "Я довіряю їй так само цілковито, як самого себе".
  
  Адреса, перед яким нас висадив кеб, був зразком чесноти середнього класу, як і покоївка, яка відкрила двері, хоча її костюм був занадто французьким для більш консервативного будинку.
  
  "Місіс Аттерли будинку?" Запитав Моріарті. "Не могли б ви сказати їй, що дзвонять професор Моріарті і його друг?"
  
  Покоївка зробила реверанс і проводила нас у вітальню, оформлену в рожевих і світло-блакитних тонах і обставлену витонченими меблями з дрібною деталізацією, що підкреслює жіночність. Будь-який чоловік відчув би себе грубим, незграбним і недоречним в цій кімнаті.
  
  Після недовгого очікування у вітальню ввійшла місіс Аттерли. Одна з тих нестаріючих смертних, які формою і жестами укладають у собі таємницю жінки, їй могло бути дев'ятнадцять чи сорок, я не можу сказати. І ні одному чоловікові було все одно. Її довге каштанове волосся обрамляли ідеальний овал обличчя і розумні карі очі. На ній було червоне шовкове домашнє плаття, яке я не можу описати, не будучи фахівцем в таких речах, але я не міг не відзначити, що воно розкривало її більше, ніж я коли-небудь бачив у жінки, на якій я не був одружений. Я не вважав це образливим.
  
  "Професор!" вигукнула вона, простягаючи руки.
  
  Моріарті ступив уперед. “ Беатріс!
  
  Вона міцно поцілувала його в щоку і відпустила. "Пройшло дуже багато часу", - сказала вона.
  
  "Я хочу попросити тебе про послугу", - сказав Моріарті.
  
  "Я, зобов'язана тобі все, ні в чому не можу тобі відмовити", - відповіла вона.
  
  Моріарті обернувся. "Це мій друг і колега, містер Барнетт", - сказав він.
  
  Беатріс взяла мене за руку і міцно потиснула її. "Будь-один професора Моріарті може розраховувати на мою прихильність", - сказала вона. "Та людина, якого професор Моріарті називає 'колегою', має бути дійсно вартим.
  
  "Гм", - сказав я.
  
  Вона відпустила мою руку і повернулася, щоб знову стиснути обидві руки Моріарті в своїх. “ Професор Моріарті врятував мене від людини, яка під маскою доброзичливості був втіленням зла.
  
  Я придушила бажання тут же витягти блокнот. “ Хто? - Запитала я.
  
  "Чудовисько, яке було моїм чоловіком, містером Джеральдом Аттерли," відповіла вона.
  
  "Моріарті, ти ніколи—" почав я.
  
  "Це було до того, як ти приєднався до моєї організації", - сказав Моріарті. "І я не обговорював це пізніше, тому що були аспекти тих подій, про які краще забути".
  
  "Завдяки професор Моріарті, Джеральд Аттерли більше нікому не загрожуватиме на цій землі", - сказала місіс Аттерли. “ І мені шкода мешканців Пекла, яким доводиться мати з ним справу.
  
  Моріарті відпустив місіс Руки Аттерли, вперше за весь час, що я його знав, він виглядав збентеженим. "Це була цікава проблема", - сказав він.
  
  Місіс Аттерли підійшла до буфету і взяла глечик з "тантала". "Думаю, не надто рано для келиха портвейну," сказала вона, запитливо дивлячись на нас.
  
  "Дякую, але ми не можемо залишитися", - сказав Моріарті.
  
  "Маленький келих," сказала вона, наливаючи темно-коричневу рідину в три маленьких келихи на ніжках і вручаючи нам кожному по одному.
  
  Моріарті зробив ковток, потім ще один, а потім втупився на свій келих. "Боже мій!" - сказав він. "Це Лангуэр д'ор '09! Я і не знав, що в світі ще залишилося щось подібне ".
  
  "У мене з'явився новий друг-джентльмен", - сказала вона. “Його льоху, я вважаю, не мають собі рівних. Отже, що я можу для вас зробити, мій любий професоре?"
  
  "Вінсент Темс, нещодавно помер граф Уїттон," представився Моріарті. “ Ви знаєте про нього?
  
  "Він помер в клубі "Парадол" минулого тижня", - сказала місіс Аттерли. "Я вважаю, що в той час він був один у ліжку, що було на нього не схоже".
  
  - Він був постійним відвідувачем півсвіту?
  
  "Скажімо краще, що він жив в його околицях", - сказала місіс Аттерли.
  
  Моріарті повернувся до мене. "Місіс Аттерли — це мій вісник для fils du joi - блудниць, розпусниць і куртизанок Лондона ", - сказав він. “Вони всі довіряють їй і діляться з нею своїми проблемами. І іноді, коли це не порушує конфіденційність, вона передає інформацію для мене ".
  
  Я промовчав і пив портвейн.
  
  “ У його світлості була коханка? - Запитав Моріарті.
  
  "Завжди", - відповіла місіс Аттерли. Він міняв їх кожні три або чотири місяці, але рідко обходився без них".
  
  "Ви знаєте, хто був нинішнім коханим на момент його смерті?"
  
  "Ленор", - сказала вона. "Чорнява, струнка, екзотично виглядає, артистична; вона, я вважаю, з Бата".
  
  "Вона поговорить зі мною?" Запитав Моріарті.
  
  "Я залишу вам записку", - сказала місіс Аттерли. "Я пішла б з вами, але я чекаю гостей з хвилини на хвилину".
  
  Моріарті піднявся на ноги. “ Тоді ми вас не затримуємо. Якщо ви будете ласкаві...
  
  Місіс Аттерли підійшла до свого письмового столу і склала коротку записку, яку простягла Моріарті. "Я написала адресу на зовнішній стороні", - сказала вона. "Будь ласка, приходь до мене скоріше, коли тобі не треба буде тікати".
  
  "Я так і зроблю", - сказав Моріарті.
  
  Вона повернулася до мене і простягла руку. "Містер Барнетт", - сказала вона. “Вам тут теж раді. У будь-який час. Будь ласка, заходьте".
  
  "Для мене було б честю", - сказав я.
  
  Ми вийшли з дому і пішли вниз по вулиці, щоб зловити таксі. Коли автомобіль відвіз нас назад по вулиці, я побачив, що перед будинком, з якого ми тільки що вийшли, зупинився чорний критий екіпаж. Чоловік в офіційній одязі вийшов і піднявся сходами. Як раз коли ми проїжджали повз, він обернувся, щоб щось сказати своєму водієві, і я добре розгледів його обличчя. "Моріарті!" Я сказав. "Це був прем'єр-міністр!"
  
  "Ну що ж", - сказав Моріарті. "Кажуть, у нього відмінний винний льох".
  
  Адреса, за якою ми прийшли, перебував у стайні недалеко від площі Святого Гумберта. Невисока жінка з синяво-чорним волоссям, яскравими темними очима і життєрадісним виразом обличчя відчинила двері на наш дзвінок. На ній був робочий халат маляра, і по кольорових плям на ньому я уклав, що предмету одягу знайшли застосування за призначенням. "Ну?" вимогливо запитала вона.
  
  “ Міс Ленор Лестрелль? - Запитав Моріарті.
  
  Вона оглянула нас з ніг до голови, і, здавалося, побачене її не вразило. “У мене достатня страховка, - сказала вона, “ я не читаю книжок, і якщо далекий родич помер і залишив мені величезне багатство, яке ви передасте мені всього за кілька фунтів на свої особисті витрати, мене це не цікавить, велике вам спасибі. Це все покриває?"
  
  Моріарті простягнув їй записку, і вона вдумливо прочитала її, а потім відступила вбік. "Тоді заходьте".
  
  Вона провела нас по коридору в довгу кімнату в задній частині будинку, яка була пристосована під майстерню художника. Коли ми увійшли в кімнату, перед нами стояв мольберт з великим полотном, на якому почала осідати фарба. На платформі під стельовим люком стояла худорлява рудоволоса жінка, закутана в майстерно укладені шматочки марлі, з грецької вазою на плечі.
  
  "Зроби перерву, Моллі," сказала міс Лестрелл. “ Ці джентльмени хочуть поговорити зі мною.
  
  Моллі зістрибнула з платформи і накинула на плечі домашній халат. “ Тоді я буду на кухні, приготую соммату поїсти, - сказала вона. “ Подзвони мені, коли я тобі знадоблюся.
  
  Біля однієї стіни стояв великий дерев'яний стіл, завалений стосами книжок, одягу й різних предметів домашнього вжитку, оточений такими ж важкими стільці з прямими спинками. Міс Лестрелль махнула в їх бік. “ Знімайте пальто. Сідайте, якщо хочете, " сказала вона. “ Просто покладіть речі на підлогу.
  
  "Все гаразд, міс Лестрелл", - сказав Моріарті.
  
  "Роби як знаєш," сказала вона. "Не звертай уваги на 'міс Лестрель'. Ленор достатньо хороша.
  
  "Мене звуть професор Моріарті, а це містер Барнетт", - представився їй Моріарті.
  
  “Так говорилося в листі. І ти хочеш знати про Вінсенте. Чому?"
  
  "Ми розслідуємо обставини його смерті".
  
  “Я не можу вам сильно допомогти. Я не бачив його кілька днів, перш ніж він помер".
  
  “ Я думав, він був— е—е...
  
  "Тримаєш мене? Таким він і був. В гарній квартирі в самому фешенебельному районі міста, наскільки це можливо за даних обставин. Вона махнула рукою на товари, складені на столі. “Це мої речі звідти. Я тільки що закінчила з'їжджати".
  
  "А!" - сказав Моріарті. "Брат виселив вас?"
  
  “Я не бачила брата. Це місце, де я роблю свою роботу, і це те, де я вибираю бути. Я художниця за власним вибором і повія тільки по необхідності. Оскільки більше не було ніяких причин залишатись у цій квартирі, я пішов".
  
  Неабияку кількість полотен було прислонено стопкою до найближчої стіни, і Моріарті почав перевертати їх вперед і розглядати одне за іншим. "Ви, здається, не надто засмучені смертю його світлості", - прокоментував він.
  
  Ленор повернулася, уперши руки в боки, і втупилася на Моріарті. Через мить вона знизала плечима і села на високий дерев'яний табурет у свого мольберта. "Це був шлюб не по любові", - сказала вона. “Більшість чоловіків хочуть, щоб їхні коханки дарували їм любов, але Вінсент хотів від своїх жінок тільки одного: бути поруч, коли він подзвонить. Він не був особливо вірним дівчині, яку містив в даний момент, і втомився від неї через кілька місяців. Оскільки я була з Вінсентом більше трьох місяців, я очікувала, що мене замінять протягом двох тижнів. У квартирі, яку він знімав, дівчата були тимчасовими.
  
  “ Тобі довелося весь день стирчати в квартирі, очікуючи його?
  
  "Після десяти вечора", - відповіла вона. "Якщо він не знайшов іншого інтересу до десяти або одинадцяти, він хотів, щоб йому було до кого прийти додому".
  
  “ Він коли-небудь обговорював з вами свої ділові питання?
  
  "Ніколи".
  
  “ У вас коли-небудь були відвідувачі?
  
  "Одного разу до нас на вечір приходила ще одна дівчина, але крім неї нікого не було".
  
  "Що ти відчував з цього приводу?"
  
  Ленор знизала плечима. "Він оплачував рахунки", - сказала вона.
  
  Моріарті відірвався від вивчення картин. “Як би ви описали його сексуальні уподобання? Ви можете говорити вільно. Містер Барнетт - журналіст, і тому його неможливо шокувати".
  
  “Я не заперечую поговорити про це, якщо ти не заперечуєш послухати. Лорд Темс в цьому сенсі був нормальним. Ніяких дивних бажань, позицій або партнерів. Він просто був досить наполегливий. Він відчував, що якщо не буде щоночі спати з жінкою, то помре ".
  
  Я не міг стриматися від вигуку: "Кожну ніч?"
  
  "Так він мені сказав". Вона подивилася на мене. "ти намагаєшся розкрити його вбивство?"
  
  "Абсолютно вірно", - сказав я.
  
  Вона повернулася до Моріарті. “ А ви професор Моріарті. Я чула про вас. Тоді, я думаю, все в порядку.
  
  Моріарті нахилився вперед, як гончий собака, пес, який відчув запах. "Що добре?" - запитав він її.
  
  “ До речі, про Вінсенте. Чоловік моєї професії не повинен говорити про своїх клієнтів, це непрофесійно. І оскільки я ще не знайшов для свого покровителя мистецтва, я не можу дозволити собі піти зі спортивної життя ".
  
  "Хто-небудь ще просив тебе поговорити про Вінсенте?" Запитав Моріарті.
  
  "О, ні", - сказала вона. “Не зовсім. Але завжди є чоловіки, які хочуть почути про інших чоловіків. Я думаю, що є чоловіки, яким подобається це робити, чоловіки, яким подобається говорити про це, і чоловіки, яким подобається чути про це. Вони приходять, пригощають дівчину вечерею і ставлять всілякі питання про те, хто чим займається, і що подобається робити іншим чоловікам, і що насправді подобається дівчатам, тощо. Більшість з них називають себе письменниками, але я ніколи про них не чув. І де вони могли опублікувати історії, які я їм розповідаю?"
  
  "Інтимні уподобання чоловіків різноманітні і простягаються від буденного до абсурдного", - прокоментував Моріарті.
  
  "Я скажу", - погодилася Ленора. "Чому я могла б сказати тобі—" Вона посміхнулася. “Але я не скажу. Крім того, що стосується бідного Вінсента, саме тому ти тут".
  
  "Дійсно, - погодився Моріарті. "Значить, Вінсент вважав, що його майстерність необхідно для його здоров'я?"
  
  “ Що він і зробив. Близько трьох тижнів тому, коли протягом кількох вечорів він не міг виступати, він впав у такий смуток, якого ви ніколи не бачили. Я спробував підбадьорити його, сказав, що він просто перевтомився чи захворів і буде готовий у найкоротші терміни ".
  
  "Як він сприйняв ваші підбадьорливі слова?" Запитав Моріарті.
  
  “Він закотив істерику. Я подумала, що він зійшов з розуму. Він зламав в будинку все, що можна було підняти, і те, що не можна. Він збив мене з ніг, але це був нещасний випадок. Я встав між ним і те, що він намагався зламати. Коли все було зламано, він звалився на підлогу. На наступний ранок, коли він йшов, він здавався цілком нормальним, як ніби нічого не сталося. У той же день приїхала бригадир з Бріггса і Менделя, щоб усунути пошкодження і замінити меблі і посуд ".
  
  "І яким він був після цього?"
  
  “ Після цього я бачила його всього пару разів. Один раз він прийшов до мене додому, а інший раз прислав за мною екіпаж, щоб я приєдналася до нього в клубі "Парадол". Збоку є непримітна двері для особливих друзів учасників. Він був незвично мовчазний, але він оговтався від своєї проблеми, якою б вона не була. Він довів це ".
  
  “ Ви помітили які-небудь дивні синці на його тілі, коли бачили його?
  
  “ Синці? Чому, так. На шиї. Два яскраво-червоні плями, майже навпроти один одного. Я запитала його про них, і він розсміявся і сказав щось про Шеллі.
  
  "Шеллі?" Запитав я. "Поет?"
  
  “Я вважаю. Він сказав щось про вшанування до Шеллі, а потім ми довго не розмовляли. А потім я пішла, і це був останній раз, коли я його бачила ".
  
  "Я бачу, ви перебуваєте під сильним впливом французької школи", - сказав Моріарті.
  
  "Прошу пробачення?"
  
  “ Ваше мистецтво. "Моріарті вказав на картини. “ Ви досить гарні.
  
  "О. Спасибі тобі".
  
  "Ти не продаси мені одну?"
  
  “ Невже я— Тобі не обов'язково...
  
  "Я хочу. Ось що я тобі скажу: один джентльмен, власник художньої галереї на Стренде, у нього переді мною боржок. Я пришлю його побачитися з тобою, подивитися на твої роботи.
  
  "Це було б дуже люб'язно".
  
  “ Дурниця. Після того, як він побачить твої роботи, він буде у мене в боргу. Нам доведеться придумати якусь історію про твоє минуле, лондонське суспільство не готове до повії-художниці. Вона ледь готова для жінки-митця. Ви не будете заробляти стільки грошей, скільки чоловіки, які малюють лише наполовину так само добре, але це буде краще, ніж у вас виходить зараз ".
  
  У Ленор були широко розкриті очі бідної маленької дівчинки за кондитерським прилавком. "Я не знаю, що сказати", - сказала вона.
  
  "Нічого не кажи, поки це не відбудеться", - сказав Моріарті. "І я повернуся на наступному тижні, щоб вибрати картину для себе".
  
  "Що б ти не захотів, це твоє", - сказала Ленор.
  
  "Ми дозволимо братові Вінсента заплатити за це", - сказав Моріарті. Це цілком доречно". Він взяв її за руку. "Було приємно познайомитися з вами", - сказав він. "Ви мені дуже допомогли".
  
  Ми вийшли на вулицю, залишивши позаду задоволену міс Лестрелль. "Моріарті," сказав я, піднімаючи комір від легкою мрякою, що почалася, поки ми були всередині, "ти не повинен цього робити".
  
  "Що?"
  
  “Ти чудово знаєш, що саме. Таким чином вселяючи надії в цю дівчину. Я добре роздивився її картини, і вони були нічим іншим, як кольоровими плямами, разбрызганными по полотну. Адже з близької відстані майже неможливо було розібрати, що зображено на фотографіях.
  
  Моріарті розсміявся. "Барнетт," сказав він, " ти - нерухома точка світла в туманному світі. Просто повірте мені, що Ван Делдинг не визнає себе незвичним дивитися на ці полотна. Світ мистецтва прогресував за останні кілька десятиліть, як і практично все інше. І нам доведеться звикати до ще більш швидким змінам у майбутньому ".
  
  "Сподіваюся, ти помиляєшся", - сказав я йому. "Деякі з змін, які я спостерігав за останню чверть століття, були на краще".
  
  "Зміни - природна умова життя", - сказав Моріарті. "Камені не змінюються самі по собі". Він зупинив проїжджаючий кеб і назвав нашу адресу водія. "Ну, Барнетт, - сказав він, коли ми рушили в дорогу," що ти думаєш?"
  
  "Здається, я пропустив свій обід", - сказав я.
  
  "Вірно", - визнав він. "Я стаю досить цілеспрямованим, коли концентруюся на проблемі". Він постукав по даху і крикнув водію, щоб він змінив пункт призначення на "Савой".
  
  "Я не бачу, наскільки ми просунулися у з'ясуванні того, як лорд темс зустрів свою смерть", - сказав я йому. "Ми багато дізналися про характер і звички покійного графа, але, схоже, це анітрохи не наблизило нас до того, як він помер".
  
  Моріарті глянув на мене. "Вчені повинні навчитися використовувати раціональні дедуктивні процеси при вирішенні будь-яких проблем, що виникають на їх шляху, будь то далекі галактики або брудні злочину в Белгравії", - сказав він. “І дедуктивний процес починається зі збору даних. Тільки після того, як у нас будуть всі факти, ми зможемо відокремити шлак від золота ".
  
  "Звичайно, Моріарті", - сказав я. “А що з цією справою? У вас повинні бути якісь факти, що мають відношення до розглянутої проблеми, на основі яких можна запустити ці раціональні процеси. Лорд Вінсент Темс, можливо, і був сексуальним ненажерою, але я не розумію, як знання про його більш грубих плотські пристрасті просуне наші знання про те, як він помер.
  
  "Більш грубі апетити плоті?" Сказав Моріарті. “Дуже добре, Барнетт; ти перевершив самого себе. Якщо ви подумайте над тим, що ми дізналися за останні кілька годин, ви зрозумієте, що наш час було витрачено не зовсім даремно ".
  
  "Я не впевнений, що ми дізналися щось цінне", - сказав я.
  
  Моріарті на мить замислився. “Ми дізналися, що покійний граф говорив про Шеллі, “ сказав він, - і це саме по собі повинно сказати нам. Але ми дізналися більше: ми дізналися, що художній талант може розквітнути в найнесподіваніших місцях ".
  
  "Квітка!" Сказав я. "Тьху!"
  
  Моріарті подивився на мене. "Хто, наприклад, міг запідозрити, що такий прекрасний письменницький талант може проявитися у колишнього репортера "Нью-Йорк Уорлд"?"
  
  "Тьху!" Я повторив.
  
  Після ленчу у мене були деякі справи, і, коли я повернувся на Рассел-сквер, Моріарті не було вдома. Я повечеряв в самоті і закінчував розбирати накопичилися газетні вирізки, коли двері кабінету відчинилися і ввійшов високий чоловік з ріденькою борідкою, в темному, добре залатанном пальто і синій кепці. Переконаний, що до мене пристав небезпечний анархіст, я встав, намагаючись пригадати, куди поклав свій револьвер.
  
  “А, Барнетт, - сказав анархіст самим знайомим голосом, який я знаю, - сподіваюся, у нас залишилося що-небудь на вечерю. Мене змушували пити більше, ніж слід було, різних мерзенних напоїв, і я не довіряв їжі.
  
  "Моріарті!" Вигукнула я. “Я подзвоню куховарці, щоб вона негайно що-небудь приготувала. Де ти був?"
  
  "Терпіння", сказав Моріарті, знімаючи своє довге габардиновое пальто. Він відірвав бороду і сунув руку в рот, щоб зняти зі щік дві гутаперчеві подушечки. Потім кілька швидких рухів вологою губкою по обличчю, і він знову став впізнаваним. “ Спочатку поїсти і, можливо, випити чашечку кави. Потім я розповім тобі про свої пригоди.
  
  Я подзвонив і сказав дівчині, щоб кухарка приготувала піднос для професора, і вона повернулася з ним через п'ять хвилин. Моріарті їв швидко, здавалося, не усвідомлюючи, що він їсть, його погляд був прикутий до дальньої стіни. Я вже бачив ці симптоми раніше. Він вирішував якусь проблему, і я знав, що краще не втручатися. Якщо завдання було важким, він міг годинами або навіть днями сидіти з олівцем та блокнотом перед собою, випиваючи незліченна кількість чашок кави і споживаючи велику кількість грубо нарізаного вірджинського тютюну, який він віддавав перевагу в одній з своїх вересових трубок, і втупившись у простір, перш ніж знову починав усвідомлювати навколишнє.
  
  Але на цей раз проблема вирішилася сама собою до того часу, як він доїв останній шматочок печені, налив собі маленьку чарку коньяку і помахав пляшкою в моєму напрямку. "Це вино було закладено в бочку за двадцять років до нашої зустрічі," сказав він, " і добре витримане. Дозвольте налити вам ковток!"
  
  "Не сьогодні, Моріарті", - сказав я. "Розкажи мені, що ти виявив!"
  
  "Ах!" - сказав він. "У заяві нового графа Уиттона нам був факт, який вимагав вивчення, і я витратив день і вечір на його вивчення".
  
  “ Який факт? - Запитав я.
  
  “ У скількох клубах ти перебуваєш, мій друг?
  
  Я на секунду задумався. "Дай подумати..."Сенчури", американський клуб обслуговування, "Уайтс", "Беллона" - на даний момент це всі".
  
  “ І ви, без сумніву, близько знайомі з двома або трьома іншими людьми завдяки членству в якості гостей, відвідування друзів тощо?
  
  "Я думаю, що так".
  
  “ І в скількох із цих півдюжини клубів, з якими ви добре знайомі, є клубні лікарі?
  
  "Я впевнений, що у всіх них є члени-лікарі", - сказав я.
  
  "Ваші міркування бездоганні", - сказав Моріарті. "Але у скількох з них у штаті є лікарі?"
  
  "Чому, ніяких", - сказав я. "Навіщо клубу тримати в штаті лікаря?"
  
  "Саме моє питання", - сказав Моріарті. “Але і лорд Темс, і інспектор Лестрейд описали доктора Паполи як клубного лікаря, що має на увазі професійні відносини між лікарем і клубом. І ще одне питання: якщо б з якоїсь причини директора клубу вирішили найняти лікаря, вибрали б вони того, у кого, як сказав лорд Темс, немає британського медичного освіти?"
  
  "Звичайно, ні!" Сказав я.
  
  “Абсолютно вірно. І ось я вирушив у той район Іст-Енду, який населений балканськими іммігрантами, і дав зрозуміти, що шукаю лікаря. Я натякнув на таємничі потреби, але висловився дуже розпливчасто, оскільки не знав, про яких саме потреб йде мова ".
  
  "Але, Моріарті," сказав я, "ти не говориш на цій мові".
  
  "Існує п'ять або шість можливих мов", - сказав Моріарті. "Всякий раз, коли хтось говорив зі мною не по-англійськи, я казав йому, що я з Угарте і не розумію його діалекту".
  
  "Де Угарте?" - Запитав я.
  
  "Поняття не маю", - сказав Моріарті. "Я був би дуже здивований, якби таке місце взагалі існувало".
  
  "Що ти з'ясував?" - Запитав я.
  
  “ Що співвітчизники дивляться на доктора Паполи з майже забобонним страхом і що нещодавно він найняв кількох асистентів з міцною спиною і сумнівною репутацією.
  
  "Та про що це тобі каже?"
  
  - Що на завтра заплановано візит в клуб “Парадол". Але зараз я вип'ю коньяк, а потім добре висплюся.
  
  Хоча було ясно, що Моріарті дійшов якогось висновку, він не поділився їм зі мною. В ту ніч мені наснилися красиві жінки в дезабилье, марширують до парламенту і вимагають права малювати. Прем'єр-міністр і Беатріс співали дуетом з "Піратів Пензанс" перед переповненою Палатою громад, які вже збиралися приєднатися до приспіву, коли наступного ранку мене розбудив бій будильника.
  
  Клуб Paradol розташовувався у великому будинку на розі вулиць Монтегю і Чарльз. Латунна табличка на вхідних дверях була дуже маленькою і непомітною, а всі вікна першого поверху були заґратовані. Ми з Моріарті двічі обійшли квартал, Моріарті заглядав у вікна і тикав в тротуар і будівлі своєю тростиною. Виявилося, що було два додаткових входу: маленька зарешеченная двері на Чарльз-стріт і провулок, що веде до заднього входу. Обійшовши друге коло, ми піднялися сходами і ввійшли в клуб.
  
  Враховуючи те, що нам розповідали про клубі Paradol, вхідна зона була гнітюче буденною. Справа перебувала гардеробна і кімната носія; зліва - кабінет керуючого з письмовим столом у двері. За письмовим столом знаходилася двері в головний читальний зал, всередині якого виднілася стійка з актуальними газетами і журналами. Маленький, схожий на пташку чоловічок, що сидів за столом, нахилився вперед і схилив голову набік, коли ми ввійшли. “ Джентльмени, - сказав він. “ Ласкаво просимо в Парадол-клуб. Гостями кого з наших членів ви є?"
  
  “ Ви менеджер клубу? - запитав я.
  
  “ Я помічник керівника, на ім'я Торксон.
  
  Моріарті кивнув. "Я професор Моріарті", - представився він. “Я тут для розслідування смерті одного з ваших членів. Це мій колега, містер Барнетт".
  
  Торксон відсахнувся, ніби його вжалили. “ Який з них? - запитав він.
  
  "Скільки їх було?" Запитав Моріарті.
  
  "Троє за останні три місяці," сказав Торксон. “ Старий генерал Quincy, адвокат Хапсман і лорд Темс.
  
  "В даний момент нас займає смерть Вінсента Тэмса", - сказав Моріарті. "В його кімнаті вже прибрались, і якщо ні, чи ми можемо це побачити?"
  
  "Хто тебе послав?" Запитав Торксон.
  
  "Лорд Темс," представився Моріарті.
  
  Торксон виглядав ураженим. "Нинішній лорд Темс, - пояснив Моріарті, - попросив мене розслідувати смерть колишнього лорда Тэмса".
  
  "А!" - сказав Торксон. “Це, мабуть, містер Еверетт. Ну, тоді, я думаю, все буде в порядку". Діставши з шухляди столу велику в'язку ключів, він подався нагору. “ Лорд Темс постійно тримав тут кімнату, - сказав він. "Наші господині дуже любили його, бо він завжди був бездоганним джентльменом і дуже щедрим", - додав він, зупинившись на майданчику першого поверху і озирнувшись на нас. Ми з Моріарті просто дивились на нього у відповідь, як ніби ідея про "хостессах" в джентльменському клубі була абсолютно нормальною. Заспокоєний, він повів нас на другий поверх і по коридору в кімнату Вінсента Тэмса. І знову я був вражений самої нормальністю мого оточення. Можна було б очікувати, що в клубі, який визначається пристрастю його членів до пороку, як інші визначаються військовим минулим своїх членів або пристрастю до крикету, на стінах будуть висіти ризиковані гобелени або напівроздягнені дівчата, мечущиеся з кімнати в кімнату. Але від меблів з темного дерева до картин зі сценами полювання на стінах все виглядало респектабельно, буденно і дуже по-британськи.
  
  Коли ми підійшли до дверей у кімнату Вінсента Тэмса, помічник керуючого зупинився і повернувся до нас. "Як ви думаєте, новий лорд Темс захоче зберегти за собою кімнату?" - запитав він.
  
  "Він сподівається одружитися в найближчому майбутньому", - сказала я.
  
  "А!" - сказав Торксон. "Тоді він майже напевно захоче залишити за собою кімнату". Він відімкнув двері й повернувся, щоб піти.
  
  "Хвилинку," сказав Моріарті. - Офіціант, який знайшов тіло його світлості, вільний?
  
  "Вільямсон", - сказав помічник менеджера. "Я вважаю, що він сьогодні працює".
  
  “ Не могли б ви, будь ласка, надіслати його сюди?
  
  Торксон кивнув і поспішив назад вниз. Номер насправді був трикімнатних. Ми з Моріарті увійшли до вітальні, зліва була спальня, а праворуч невелика їдальня. У вітальні стояли письмовий стіл, диван і м'яке крісло. Велику стіну займав книжковий шафа. Моріарті дістав збільшувальне скло і рулетку і почав методичне обстеження стін та підлоги.
  
  "Що я можу зробити, професор?" - Запитав я.
  
  Він на секунду замислився. "Вивчи книги", - сказав він.
  
  "За що?" Я запитав.
  
  "Все, що не є книгою", - сказав він мені.
  
  Я підійшов до книжкової шафи і взяв навмання кілька томів. За винятком декількох популярних романів і шеститомної праці про наполеонівських війнах, всі вони були книгами, які не можна було показувати в змішаній компанії. Більшість з них були так званими "французькими" романами, а інші були сповнені еротичних малюнків, що зображують кохання пар, багато в позах, про яких я ніколи не мріяв, а деякі в позах, які, на мою думку, недосяжні. Я почав методично переглядати їх справа наліво, зверху вниз, в пошуках чого-небудь, що могло бути вставлено між сторінками, але нічого не знайшов.
  
  Пролунав стукіт у двері, і я, обернувшись, побачив кремезного чоловіка в уніформі офіціанта, що стояв в дверному отворі. "Ви хотіли бачити мене, сер?" - запитав він, звертаючись до повітрю десь між мною і Моріарті.
  
  “ Вільямсон? - Запитав Моріарті.
  
  "Абсолютно вірно, сер".
  
  “ Ви знайшли тіло лорда Тэмса в той ранок, коли він помер?
  
  "Я так і зробив, сер, і це теж було справжнім потрясінням". Вільямсон увійшов у кімнату і закрив двері.
  
  "Розкажи мені," попросив Моріарті.
  
  “ Ну, пане, я приніс тацю наверх без чверті вісім, як було велено, і ввійшов у вітальню.
  
  "У тебе був ключ?"
  
  “ Так, сер. По дорозі нагору я взяв ключ у портьє. Мені було наказано подати сніданок в їдальню, а потім рівно о восьмій годині постукати у двері спальні. Що я і зробив. Тільки відповіді не було."
  
  “ Один сніданок або два? - Запитав Моріарті.
  
  “ Тільки один.
  
  "Це було звичайною справою?"
  
  “ Так, сер. Якщо господиня проводила ніч з його світлістю, вона йшла, коли він сідав снідати.
  
  "Зрозуміло," сказав Моріарті. “ А коли відповіді не було?
  
  “Я почекав трохи, а потім постукав знову. Не отримавши відповіді, я ризикнув відкрити двері".
  
  "І що?"
  
  “Його світлість лежав горілиць на ліжку, втупившись у стелю. Його руки були підняті в повітря над головою, наче він боявся, що хтось збирається його вдарити. Його обличчя було червоним, як буряк. Він був мертвий."
  
  “ Він був накритий постільною білизною?
  
  “ Ні, сер. Він лежав поверх них.
  
  "Що ти зробив?"
  
  "Я кинув".
  
  "Ти?—"
  
  “Мене вирвало. І на мій член теж".
  
  “Дуже зрозуміло. А потім?"
  
  “А потім я спустився вниз і сказав містеру Калтро, менеджеру. І він покликав лікаря Паполи, а я пішов в буфетну змінити сорочку".
  
  Моріарті витягнув з кишені шилінг і кинув його офіціантові. “ Спасибі, Вільямсон, - сказав він. “ Ви були дуже корисні.
  
  "Спасибі, сер", - сказав Вільямсон, кладучи монету в кишеню і виходячи з кімнати.
  
  Невисокий, чепуристий чоловік з бородою лопатою, яка виглядала так, немов належала великому особі, постукав у відчинені двері, зробив два кроки в кімнату і вклонився. Поли його чорного сюртука зметнулися, коли він нахилився, створюючи враження, що спостерігаєш за великої чорної птахом. "Професор Моріарті?" - запитав він.
  
  Моріарті повернувся обличчям до непроханого гостя. “ Це я.
  
  “ А! Торксон сказав мені, що ви тут. Я доктор Паполи. Можу я бути вам чимось корисним?
  
  “ Можливо. Що ви можете розповісти мені про смерть лорда Тэмса?
  
  Доктор Паполи знизав плечима. “Коли мене викликали, він був мертвий вже кілька годин. Було констатовано задубіння. Його обличчя почервоніло, і я припустив, що його схопив апоплексичний удар; але мене зупинили чудові знання ваших британських лікарів. Якщо ви хочете знати більше, вам краще запитати у них.
  
  "Зрозуміло," сказав Моріарті. “ Спасибі, доктор.
  
  Паполи вклонився і, задкуючи, вийшов з кімнати.
  
  Моріарті пройшов у спальню і втупився на смятое постільна білизна. "Уяви це, Барнетт", - сказав він. “Мертвий граф втупився в стелю, його обличчя неприродно почервоніло і виражало жах, він підняв руки проти невидимого ворога. І дивні сліди від уколів на тілі, не залишай їх без уваги на своїй фотографії. Він повернувся до мене. "Що передає тобі це зображення?"
  
  "Повинно бути, в цій кімнаті сталося щось жахливе, - сказав я, - але яка була природа цієї події, я поняття не маю".
  
  Моріарті похитав головою. "У цій кімнаті не сталося нічого страшного", - сказав він. "Розуміння цього дасть вам ключ до таємниці". Він в останній раз оглянув кімнату, а потім вийшов у хол. Наступні півгодини він ходив взад і вперед по коридору на цьому поверсі, а також за коридорами вище і нижче, вдивляючись і вимірюючи. Нарешті він повернувся туди, де я чекав його на майданчику другого поверху. "Підемо," сказав він.
  
  "Де?"
  
  “ Назад на Рассел-сквер.
  
  Ми вийшли з клубу і зупинили екіпаж. Моріарті був неговіркий і здавався розсіяним по дорозі додому. Коли ми увійшли в будинок, Моріарті виставив у вікно маленький синій ліхтар - знак будь-якій проходить повз члена Гільдії жебракуючих, що їх розшукують. У Моріарті давні відносини з Гільдією злидарюють і Твистом, їх лідером. Вони - його очі по всьому Лондону, і він постачає їх технічними радами такого роду, які вони не можуть отримати з більш звичайних джерел. Приблизно через півгодини у двері постукав посміхаючийся горбань з гротескно приплюснутим носом. "Красунчик Боб, мій монникер," сказав він Моріарті, коли його привели в офіс, - мене прислав Твіст".
  
  "Ось твоя робота", - сказав Моріарті жебракові. “Парадол Клаб" знаходиться на перетині вулиць Монтегю і Чарльза. У нього три входи. Більшість людей користуються головним входом на Монтегю-стріт. Я хочу, щоб стежили за клубом, і я хочу, щоб чоловіки дали мені найкраще опис кожного, хто входить в клуб через будь-який з двох інших входів. Але не привертаючи до себе ніякої уваги. Надсилайте кого-небудь доповідати мені кожні півгодини, але тримайте місце під постійним наглядом ".
  
  "Так, сер, професор Моріарті," сказав Красень Боб, прикладаючи руку до кашкеті. “ Чотирьох хлопчиків буде достатньо. Ми відразу приступимо до справи.
  
  Моріарті поліз в аптекарську баночку, що стояла на камінній полиці, і дістав жменю монет. "Нехай вони повернуться сюди на таксі, якщо є що повідомити цікавого", - сказав він, вручаючи монети . “Це на поточні витрати. Після я розрахуюсь з вами за звичайними розцінками".
  
  "Так, сер, професор Моріарті," повторив Красень Боб, повернувся і бочком вийшов за двері.
  
  Моріарті повернувся до мене. "Тепер ми чекаємо", - сказав він.
  
  "Чого ми чекаємо?" - запитав я.
  
  "Щоб злодій скористався його послугами", - сказав Моріарті. Він відкинувся на спинку крісла і сів читати останній номер щоквартального журналу Британського геологічного товариства. Я вийшов з кімнати й подався на довгу прогулянку, зупинившись перекусити в місцевому пабі, який, як я вважаю, заспокоює мій розум.
  
  Я повернувся близько шостої вечора і розтягнувся на дивані у вітальні, щоб подрімати. Було трохи більше одинадцяти, коли Моріарті потряс мене за плече. Позаду нього стояв виснаженого вигляду чоловік на милицях, жебрак-каліка, якого я пам'ятав, бачив у штаб-квартирі Twist на складі на Годолфин-стріт. "Швидше, Барнетт," крикнув Моріарті, " наша драма прийняла критичний оборот. Бери свій револьвер, поки я ловлю таксі! Він схопив свою капелюх, тростина і пальто і в одну мить вискочив за двері.
  
  Я побіг нагору, в свою спальню, дістав з шухляди столу револьвер, переконався, що він заряджений, а потім схопив пальто і побіг вниз. Моріарті зупинив два таксі і якраз закінчував нацарапывать записку на зворотному боці конверта. Він простягнув записку жебракові. "Передайте це інспектору Лестрейду, і нікому іншому", - сказав він. "Він буде чекати вас".
  
  Моріарті посадив каліку в перше таксі і подивився на водія. "Відвезіть цієї людини в Скотленд-Ярд і чекайте його там", - сказав він. "І покваптеся!"
  
  Ми разом піднялися на друге таксі і в хорошому темпі поїхали до Парадол-клубу. Моріарті нетерпляче подався вперед на своєму сидінні. "Це дьявольщина", - сказав він. "Я ніколи не чекав цього".
  
  “ Що, Моріарті, заради всього святого?
  
  "За останній час в задні двері клубу увійшли дві людини, що представляють інтерес", - сказав він. “Однією з них була молода дівчина без особливого статусу, яку привели двоє міцних чоловіків, і вона здалася спостерігачеві переляканою. Іншим був герцог Клэремор".
  
  "Моріарті!" Я сказав. “Але він—“
  
  "Так", - погодився Моріарті. “І ми повинні покласти цьому край швидко, тихо і з великою обережністю. Якщо коли-небудь стане відомо, що в цьому замішаний герцог королівської крові—"
  
  "Покласти край чому?" Я запитав. "Що саме відбувається в клубі "Парадол"?"
  
  Моріарті повернувся і подивився на мене. "Греки називали це зарозумілістю", - сказав він.
  
  Ми під'їхали до клубу і вистрибнули з таксі. "Почекай за рогом!" Моріарті крикнув водію, коли ми взбегали по сходах ганку. Двері були зачинені, але воротар, кремезний чоловік із зовнішністю відставного сержанта морської піхоти, відповів на наш стукіт через кілька секунд, натягуючи куртку і відкриваючи двері. Моріарті схопив його за комір. "Послухай, хлопче", - сказав він. “Кілька детективів із Скотленд-Ярду прибудуть сюди з хвилини на хвилину. Залишайся зовні і чекай їх. Коли вони прибудуть, направте їх в кабінет доктора Паполи на другому поверсі. Скажи їм, що я велів вести себе тихо і не турбувати інших гостей.
  
  "А ви хто такий?" - запитав носильник.
  
  “ Професор Джеймс Моріарті. І Моріарті, залишивши швейцара в дверях, помчав вгору по сходах, я за ним.
  
  Коридор другого поверху був темним, і ми рухалися по ньому на дотик, по дорозі проводячи руками по стіні. “ Сюди, - сказав Моріарті. - Це, мабуть, двері доктора. Він приклав вухо до дверей, а потім посмикав ручку. "Чорт візьми, вона замкнена".
  
  Спалахнув сірник, світло вирівнявся, і я побачив, що Моріарті запалив свічку водопровідника, яку дістав з кишені. "Потримай це для мене, добре?" - попросив він.
  
  Моріарті простягнув мені свічку і дістав з кишені маленький вигнутий інструмент. Він вставив його в замок, і після декількох секунд метушні двері відчинилися. Ми увійшли в більшу кімнату, яка була темною і пустельній. Я підняв свічку, і ми побачили письмовий стіл, кушетку і ряд шаф уздовж однієї стіни.
  
  "Десь тут повинна бути сходи", - сказав Моріарті, проводячи рукою по ліпнині на дальній стіні.
  
  "Драбина?" - Запитав я.
  
  “Так. Я виміряв простір, коли ми були тут раніше, і зона прямо під цією кімнатою була обгороджена, доступу з цього поверху не було. Крім того, в цьому кутку будівлі нещодавно провели водопровід і провели дренаж. Ви можете бачити труби, прилеглі до стіни зовні. Логіка підказує, що — ага!"
  
  Пролунав тихий клацання, і частина стіни відчинилися на безшумних петлях, відкриваючи вузьку сходи, що ведуть вниз. Яскравий промінь світла знизу висвітлив сходи.
  
  Моріарті з револьвером напоготові скрадався вниз по сходах, і я відставав від нього на крок. Видовище, що з'явилася моїм очам, коли кімната внизу моєму погляду відкрилася, запам'ятався мені назавжди. Це було так, як якщо б я був свідком сцени з однієї з драм жахів Ле Гран Гіньйоля, але кімната піді мною не була декорацією, а люди не були акторами.
  
  Кімната була бездоганно білій, від фарбованих стін до викладеного плиткою підлоги, а пара кальцієвих ламп, встановлених на стелі, усували всі тіні і надавали відбувається неприродний блиск. Посеред кімнати на відстані декількох метрів один від одного стояли два металевих столу на зразок тих, що використовуються в операційних. Їх оточувала штучна решітка з трубок, канавок і скляного посуду, що виходить від машини, що стояла на корточках між двома столами, про призначення якої я навіть не міг здогадатися.
  
  На столі праворуч від мене, частково прикритий простирадлом, лежав літній чоловік; на іншому столі точно так само накрита молода дівчина була прив'язана шкіряними ременями. Обидва були без свідомості, ніс і рот їм закривали ефірні колбочки. Між ними стояв доктор Паполи, в чорному сюртуку, який змінив білий хірургічний фартух, поглинений введенням тонкої канюлі в стегно дівчини. Його асистент, теж у білому, протирав ділянку стегна чоловіка чимось, від чого залишилося коричнева пляма.
  
  "Добре, доктор", - сказав Моріарті, прямуючи до столів. "Я думаю, буде краще, якщо ви зупинитеся прямо зараз!"
  
  Паполи підняв очі з виразом подразнення на обличчі. "Ви не повинні перебивати!" - сказав він. "Ви зіпсуєте експеримент".
  
  "Ваші експерименти вже погубили занадто багато людей", - сказав Моріарті, піднімаючи револьвер. “Відійдіть від дівчини! Поліція буде тут з хвилини на хвилину".
  
  Паполи вилаявся на якомусь іноземною мовою і, схопивши коричневу пляшку, з силою кинув її об стіну. Вона розлетілася на друзки, і в одну мить кімнату наповнив нудотно-солодкий запах, знайомий мені з якоїсь стоматологічної операції, яку я пережила рік тому.
  
  "Не стріляйте, професор!" Я закричав. “Це ефір! Один постріл може понести нас всіх в більярдну!"
  
  “ Швидше! - Ми повинні відвести звідси герцога і дівчину, - наказав Моріарті.
  
  Паполи і його асистент були вже на середині сходів. Щосили намагаючись затримати подих, я, похитуючись, підійшов до столів. Моріарті звалив герцога собі на плечі, а я відстебнув дівчину, схопив її, сам не знаю як, і попрямував до сходів.
  
  Поки ми були на сходах, з кімнати нагорі пролунали два постріли, і я почув звуки бійки. Ми увійшли в кімнату і виявили, що Лестрейд люто дивиться на доктора і його асистента, яких міцно тримали двоє рослих поліцейських. "Він стріляв у мене, Моріарті, ти можеш у це повірити?" - Сказав Лестрейд, і в його голосі прозвучало явне роздратування. “ Отже, що у нас тут?
  
  Ми обережно опустили нашу ношу на підлогу, і я перев'язав рану на стегні дівчата своїм краваткою.
  
  Моріарті вказав на людину, що лежить без свідомості на підлозі. "Це герцог Клэремор", - сказав він. “Було б краще забрати його звідси, поки про його присутність не стало відомо. Доктора Паполи можна сміливо звинувачувати у вбивстві, а його спільника, я вважаю, у співучасті. Ми простежимо, щоб подбали про дівчинку. Приходь завтра опівдні на Рассел-сквер, і я все поясню за ланчем.
  
  “ Але Моріарті...
  
  “ Не зараз, Лестрейд. Завтра.
  
  "О, дуже добре", - сказав Лестрейд. Він повернувся до поліцейської у двері. "Принесіть стілець, щоб посадити його світлість, і ми зарахуємо його вниз", - наказав він.
  
  Ми сіли в очікувало нас таксі до Абелард-корт, і Беатріс Аттерли сама відчинила двері на наш стукіт. Вона, здавалося, не здивувалася, виявивши нас стоять біля її дверей і підтримують ледь приходить в свідомість дівчину в годину ночі.
  
  "Ти подбаєш про цю дівчину кілька днів?" Запитав Моріарті. “З нею погано поводилися. Я поняття не маю, якою мовою вона говорить".
  
  "Звичайно", - сказала місіс Аттерли.
  
  На наступний ранок без чверті дванадцять наш клієнт прибув на Рассел-сквер у відповідь на телеграму. Лестрейд прибув рівно опівдні, продемонструвавши тим самим пунктуальність розшукної поліції.
  
  Ми сіли за "каченя" з апельсиновим соусом і пирогом 82-го року випуску, і Моріарті пригостив нас бесідою про вина під час основного блюда. Тільки після того, як служниця поставила на стіл частування, а Моріарті налив кожному з нас по маленькому келиху "Імперіал токай" — з келиха, подарованого Моріарті самим Францем Йосипом після успішного вирішення проблеми, пов'язаної з шефом Кундшафтс Стелі і балериною, — він захотів поговорити про смерть лорда Вінсента Тэмса.
  
  "З самого початку було очевидно," почав Моріарті, - що лорд Темс помер не там, де його знайшли. Що викликало запитання, чому його перевезли і звідки?"
  
  "Можливо, для вас це очевидно", - сказав Лестрейд.
  
  "Ну ж", - сказав Моріарті. “Його руки були підняті, а особа раскраснелось. Але трупи не лежать ні з піднятими руками, ні з розчервонілими обличчями".
  
  "Це зробив", - сказав Лестрейд. "Я бачив це".
  
  “Ви бачили це в повній мірі в змозі трупного задубіння, - сказав Моріарті, - яке робить тіло нерухомим в будь-якому положенні, яке вона прийняла. Але як воно прийняло таке становище? Особа видає це. Після смерті голова була нижче тіла ".
  
  "Звичайно!" Сказав я. “Синюшність. Я повинен був здогадатися".
  
  “ Синюшність? - Запитав лорд Темс.
  
  "Після смерті кров скупчується в самій нижній точці тіла," сказав я йому, - через що шкіра в цій області здається червоною. Я бачив це багато разів, коли був репортером нью-йоркської поліції. Я просто не звик чути про це в особах.
  
  - Ваш брат був в клубі "Парадол", щоб скористатися послугами доктора Паполи, " сказав Моріарті, повертаючись в кріслі лицем до лорду Тэмсу. “Доктор стверджував, що у нього є метод відновлення втраченої життєвої сили людини. Він переливав своїм пацієнтам молоду кров. Таким чином, вони повертали собі молоду енергію. Це не рідкісне бажання чоловіків, коли вони стають старше, повернути свою молодість. Паполи полювала на чоловіків, які могли дозволити собі спробувати це. Іноді один з його пацієнтів помирав, тому що по якійсь поки невідомої причини кров одних людей викликає смертельну реакцію при введенні іншому. Паполи стверджував, що він винайшов машину, яка вирішила б цю проблему, — дивний пристрій, яке знаходилося між двома ліжками. Але він, мабуть, помилявся."
  
  "Звідки ви це знаєте?" Запитав Лестрейд.
  
  "Я ходив поговорити з вашим укладеним сьогодні вранці", - сказав Моріарті. Він вкрай обурений тим, що знаходиться у в'язниці. Він вважає себе рятівником людства. Він абсолютно божевільний".
  
  “ Значить, крім мого брата загинули і інші люди? - Запитав лорд Темс.
  
  “ Так, кілька. Але вони були літніми людьми, і їх природне марнославство утримала їх від того, щоб розповісти кому-небудь про операції, так що його таємниця залишилася в безпеці. Іноді хто-небудь з його донорів вмирав, але вони походили з найбідніших верств населення міста, і за ним не нудьгували ".
  
  “ Але мій брат був не настільки старий.
  
  “ Вірно. Саме його одержимість сексуальною енергією змусила його вдатися до операції. Вона провалилася. Паполи і його асистент думали, що ваш брат помер на операційному столі. Вони залишили його там, не бажаючи нести тіло по коридору рано ввечері. Пізніше, коли вони повернулися, щоб відвести його в палату, вони виявили, що він ненадовго прийшов у свідомість і частково зняв утримують його ремені. Верхня половина його тіла впала зі столу в передсмертних конвульсіях, і він залишився висіти на ремені, обвязанном навколо його ніг. Це пояснює його руки, які впали до підлоги. Коли вони підняли його, настав задубіння, і його руки виглядали так, як ніби вони були підняті ".
  
  Лорд Темс зітхнув. "Бідний Вінсент". Він встав. “Що ж, професор Моріарті, ви врятували мій шлюб і, можливо, моє життя. У мене склалося враження, що інспектор Лестрейд готовий був закувати мене в кайдани в будь-яку секунду.
  
  "Можливо, так воно і є", - сказав Лестрейд. "Сподіваюся, ви не ображаєтеся?"
  
  “ Ніяких, інспектор. Я запрошую вас — всіх вас — на моє весілля. Зараз мені потрібно йти, побачити міс Уитсом і повідомити радісну новину. Професор Моріарті, ви надішлете мені рахунок, який вважаєте за потрібне, і я швидко оплачу його, запевняю вас.
  
  Моріарті кивнув, і лорд Темс, нахлобучив баняк на голову, вийшов за двері. Хвилину потому Лестрейд пішов за ним.
  
  "Моріарті," сказав я, знову наповнюючи свою чашку кави, " два останніх питання.
  
  Моріарті простягнув свою чашку за добавкою. "Що?" запитав він.
  
  - Як ти думаєш, новий лорд Темс збереже за собою кімнати свого брата в "Парадоле"?
  
  "Я ніколи не спекулюю," сказав Моріарті, "це шкідливо для дедуктивного процесу". Він відкинувся назад. “Але якщо б я був гравцем, я б поставив десятку. Що ще?"
  
  “Міс Лестрелль сказала нам, що Вінсент згадав Шеллі, і ви сказали, що це говорить саме за себе. Ви серйозно? Сьогодні вранці я переглянув свій примірник "Шеллі" і не зміг знайти нічого підходящого.
  
  Моріарті посміхнувся. "Мені здається, ви шукали не ту Шеллі", - сказав він.
  
  “Неправильну—“
  
  Моріарті підійшов до книжкової полиці і кинув мені книгу. "Спробуй цю".
  
  Я опустив очі на книгу. На обкладинці витіюватим готичним шрифтом було виведено назву: Франкенштейн, або сучасний Прометей, Мері Уолстонкрафт Шеллі.
  
  Моріарті відсутній весь ранок і повернувся з картиною Ленор Лестрель. Вона вся у зелених, коричневих і синіх плямах та, схоже, зображує якусь пасторальну сцену. Боюся, що він має намір повісити його в їдальні.
  
  OceanofPDF.com
  
  КАРТИНА ОСКАРА УАЙЛЬДА
  
  
  
  Я не приношу вибачення за те, що буде далі, так починається. Я маю намір, щоб ніхто не читав цих слів протягом наступних— скажімо, 100 років. Але це не стільки з криниці скромності, за яку я широко відомий і якої справедливо захоплююся; скільки з бажання, щоб я нікого не турбував своїми грешками, і ніхто не турбував мене своїм схваленням. Я цілком здатний не схвалювати себе без сторонньої допомоги."
  
  На цьому він обривається. Під ним на сторінці наведено кілька випадкових думок.
  
  Де б ти був без схвалення своїх друзів?
  
  І:
  
  Людина живе заради радості, дотепності і дружби, але я не можу зрозуміти, за що він помирає.
  
  Ці слова написані на першій сторінці незайманого в іншому блокнота, на обкладинці якого надруковано “ОФ. січень 91-го".
  
  Драматург, поет, романіст і "овід" Оскар Фінгал О Флаерті Уайльд залишив записну книжку в моєму будинку десь на другому тижні січня 1891 року. Він ніколи не дзвонив, щоб забрати його; можливо, у вирі подій того місяця він забув про його існування. Можливо, він почав все спочатку в якій-небудь іншій записній книжці, переказуючи події до їх сумного завершення, і помістив оповідання туди, де з часом буде розкрита його версія цієї історії.
  
  Ось моя версія.
  
  Мене звуть Бенджамін Барнетт, і я власник Північноатлантичної кабельної служби новин, яка надає новини Великобританії і Континенту північноамериканським читачам. А я друг і колишній поплічник професора Джеймса Моріарті, який в значній мірі фігурує в цій історії. Професор врятував мене з турецької в'язниці кілька років тому, і в нагороду за цю послугу я пропрацював у нього кілька років після повернення в Лондон, перш ніж заснувати службу новин.
  
  Оскар Уайльд останні два роки вів для мене нерегулярну колонку про лондонській театральній сцені під псевдонімом Фінгал Уіллс. Коли я запитав його, чому він відмовляється використовувати своє власне ім'я, він відповів мені: “Писати для американської публіки - все одно що виступати в ролі коня з мюзик-холу. Людина робить це тільки заради грошей, і його швидше за все ніхто не дізнається ". Я не міг з ним сперечатися.
  
  Було близько восьмої години вечора у вівторок, на початку січня, якщо мені не зраджує пам'ять, коли наша покоївка увійшла в мій кабінет, де я переглядав звіти про кількох недавніх судових процесах щодо вбивств, щоб подивитися, чи не зацікавить що-небудь бостонську газету, читачам якої, схоже, подобається британська кров. "Все в порядку, Тільда", - сказав я їй. “Ти можеш йти спати. Я вимкну лампи і віднесу свою чашку в буфет".
  
  "Там якийсь джентльмен," сказала вона. “ В дверях.
  
  "Джентльмен?"
  
  "Він каже, що він джентльмен", - сказала вона мені, простягаючи маленький срібний піднос, на якому лежала картка джентльмена.
  
  Оскар Фінгал О Флаерті Уеллс Уайльд
  
  "Дійсно джентльмен", - погодився я. “Хоча що... Неважливо. Проводь джентльмена, Тільда, а потім можеш видалятися".
  
  Кілька митей опісля у двері увійшов Уайльд. Його обличчя було блідіше звичайного, а волосся розпатлане в нехитрої манері. "Дякую, що прийняли мене без попередження", - сказав він, плюхаясь на стілець. “Сподіваюся, я нічому не завадив. Слава Богу, ти вдома. Ваша дружина— Як поживає ваша дружина?
  
  “Сесілі нагорі, у неї болить голова. Вона знаходить болючими як світло, так і звук, коли вони потрапляють на неї, тому я намагаюся дратувати її якомога менше ".
  
  "Сесілія", - сказав він. "Прекрасне ім'я". Він різко випростався, наче раптовий спазм скував його тіло, і вираз крайньої болю — муки? — промайнуло на його обличчі. "Бенджамін," сказав він, " ти повинен допомогти мені. Це виверт богів, що я знайомий з тобою, а ти, як я розумію, знайомий з людиною по імені професор Моріарті".
  
  "Так," відповів я. Зізнаюся, я був здивований. Я не міг уявити собі двох менш схожих людей, ніж напружений, стриманий діяч науки професор Джеймс Моріарті і рухливий, іскрометний, дотепний естет Оскар Уайльд. Вони обидва володіли величезним інтелектом і гострої кмітливістю, але направляли ці дари в абсолютно різних напрямах.
  
  “Я повинен зустрітися з ним. Я повинен поговорити з ним", - сказав Уайльд. Він смикав краватку, як ніби той був джерелом його неприємностей, але, здавалося, не помічав, що робить. “ І як можна швидше. Справа приватне, але негайне. Дуже терміново. Ти можеш відвести мене до нього?"
  
  "Звичайно". Я подумав. "Першим ділом відправлю йому записку вранці і домовлюся про зустріч".
  
  "Мій дорогий хлопчик," сказав Уайльд, - хто знає, які біди можуть обрушитися на нас з цього моменту і до ранку? Ти не міг би домовитися про зустріч сьогодні ввечері?"
  
  "Зараз?" Здивовано запитала я.
  
  "Чому ні?" Запитав Уайльд різким і стривоженим голосом. Він вказав на вікно кабінету. “Сніг перестав, ніч приємна, на вулицях помірно ясно. Запевняю вас, це життєво необхідно.
  
  Відкинувши свої погані передчуття, я піддався його очевидному жаль і підвівся зі стільця.
  
  "Добре, добре", - сказав Уайльд. “Спасибі, спасибі. Я притримав свій екіпаж, він чекає біля дверей".
  
  "Тоді пішли", - сказав я, натягуючи куртку. "Якщо професор будинку і прийме нас, ми будемо там через десять хвилин".
  
  Уайлд зняв з вішалки біля дверей своє пальто, циліндр і тростину, а я дістав із шафи в передпокої своє спорядження, і ми пішли. Не більше ніж через десять хвилин ми вже стукали в двері будинку 64 з Рассел-сквер. Містер Моуз, дворецький професора Моріарті, впустив нас, зняв верхній одяг і велів почекати у вітальні, поки він піде подивитися, чи прийме професор своїх несподіваних гостей.
  
  Не встигли ми сісти — ну, я сів, а Уайльд почав ходити взад-вперед по величезному килиму Хасмани (подарунок Великого муфтія Румелії за екстраординарний вчинок, але я відволікся), — як у дверях з'явився професор Моріарті. Високий, худорлявий чоловік з легкої сутулістю, як ніби він постійно пристосовуватися до життя в світі людей менше його зростанням, у Моріарті були глибоко посаджені темні очі під густими бровами, додавали йому схожість з задумливим яструбом. Одна брова була глузливо піднята, коли він оглянув своїх відвідувачів.
  
  "Барнетт, яка несподівана радість", - сказав він, входячи в кімнату. "А це, мабуть, дивний містер Оскар Уайльд, про яку в наші дні не можна не чути, куди б ти не пішов в Лондоні". Він простягнув руку. "Приємно нарешті познайомитися з вами".
  
  "Боюся, я не можу потиснути вам руку, сер", - сказав Уайлд, відступаючи від простягнутої руки і театрально засовуючи свої руки в кишені піджака. “Містер Шерлок Холмс мені все розповів про вас!
  
  "О боже", - сказав Моріарті. “Мій особистий Жавер знову зайнятий. Яку наклеп він зараз поширює?"
  
  "Він, е-е, переконаний, що ви несете відповідальність за всі важливі злочини, вчинені в Лондоні, і за багато менш значних", - сказав Уайльд.
  
  "Отже, він знову і знову давав свідчення у Скотленд-Ярді, і все ж я все ще тут".
  
  "Та що ви, безсумнівно, стоїте за підступним і пекельно згубним змовою проти мене". Уайльд зробив невизначений і якийсь жалібний жест в повітрі, раптово виглядаючи дуже втомленим. "Я прийшов сюди, щоб з'ясувати, чи це правда".
  
  "А!" - сказав Моріарті. “Думаю, я можу з упевненістю сказати, що це не так. Зайдіть в мій кабінет і розкажіть, в якому саме злочині мене звинувачують".
  
  Ми перетнули хол, і Моріарті зупинився, щоб включити газові лампи, а потім влаштувався у великому дубовому кріслі за своїм масивним дубовим столом і жестом запросив нас сідати. Містер Моуз увійшов слідом за нами, несучи тацю з кількома гранованими графинами і газогеном. “ Прошу вибачення, сер, - сказав він. - Я подумав, може бути...
  
  "Так, звичайно", - сказав Моріарті. "Що ви нам принесли?"
  
  Містер Моус по черзі вказав на кожен графин. "Ірландське віскі "Резерв о'браєна", - сказав він. - Коньяк в бочках часів Людовика XVII і портвейн "Гаррафейра" 1826 року. Я думаю, він просто вступає у свої права.
  
  “ У О Брайана... - Уайлд виглядав зацікавленим.
  
  “Хороший вибір, сер. І лише крапельку?" Містер Моуз налив у склянку два дюйми золотистої рідини, покрутив ручку газогенератора, щоб додати рівну кількість содової води, і простягнув склянку Уайлдом.
  
  Я визнав, що суміш здалася мені смачною, і випив те ж саме. Професор випив маленький келих портвейну.
  
  - А тепер, - сказав Моріарті, коли містер Моуз вийшов з кімнати, м'яко закривши за собою двері. “ Розкажи мені історію. Я знаю, ви підозрюєте мене в близькій участі в цій справі, але розповідаєте так, як ніби я нічого не знаю.
  
  Уайлд підозріло втупився на Моріарті, але склянку ірландського віскі в його руці, здавалося, заспокоїв його, а те, що він пив, підбадьорило його і підняв, вибачте за вираз, настрій. "Шантаж," коротко відповів він.
  
  "А!" - відповів Моріарті. "І яким чином вас шантажують?"
  
  Уайльд похитав головою, його обличчя набуло нехарактерний для нього червоний відтінок.
  
  “Звичайно, сер, - сказав Моріарті, - якщо це я шантажую вас, то я вже повинен знати, як це робиться. І якщо це не так — а запевняю вас, це не так, тоді, можливо, я зможу допомогти.
  
  Декілька емоцій, і я не маю права точно сказати, що це були емоції, але я б сказав, що вони були не з приємних, відбилися на обличчі Оскара Уайльда. Потім одним рухом він витягнув з внутрішньої кишені піджака жорстку картку і простягнув її Моріарті. "Ось," сказав він.
  
  Моріарті взяв картку і, тримаючи її під лампою на своєму столі, подивився на неї через потужний кишеньковий об'єктив, повільно і ретельно вивчаючи.
  
  Поведінка Уайльда ясно давала зрозуміти, що мені не будуть раді підійти до столу і досліджувати предмет самостійно, але згодом у мене була можливість уважно вивчити його. Це була фотографія двох чоловіків, що лежать на чомусь схожому на килим перед незажженным каміном. На них не було одягу. Їх положення та близькість робили їх, я б сказав, близькими друзями. Одним з них був Уайльд. Я сподіваюся, що цього опису достатньо, щоб пояснити ситуацію, але воно не є достатньою для збудження похоті. А тим з вас, хто стверджує, що навіть шокований таким коротким описом, що ж, все, що я можу сказати, це те, що я знаходжу ваш шок підозрілим і задаюся питанням, які емоції ховаються за ним.
  
  "Я вважаю, ця картина була інсценована", - прокоментував Моріарті.
  
  "Дійсно, - погодився Уайльд.
  
  “Спочатку я подумав, що, можливо, це якась композиція - покласти свою голову на тіло іншої людини. Але це важко зробити добре, і тут немає ніяких ознак цього. І саме тіло, е-е, можна впізнати.
  
  "Так", - погодився Уайлд. "Боюся, що, якщо б я зняв одяг, не було б жодних сумнівів у тому, що голова прикріплена до правильного тіла". Він стомлено посміхнувся. "В даному випадку в таких очевидних недоліки не можна звинувачувати мого кравця".
  
  “Мені здається, що вас позували. Ви були в свідомості у той момент?"
  
  "Оскільки у мене немає жодних спогадів про цю подію, я повинен припустити, що ні", - сказав йому Уайльд.
  
  “ У вас є які-небудь припущення, коли це могло статися, е-е, подія?
  
  Уайльд задумався. "У минулу суботу", - сказав він. “Я дрімав в кабінеті на другому поверсі театру. Я прокинувся через декілька годин з сильним головним болем і виявив, що мій одяг дивно розкидана ".
  
  "Що ви подумали в той момент?" Втрутився я.
  
  Уайлд повернувся і подивився на мене. “Я припустив, що це був якийсь розіграш. У кількох моїх друзів досить гостре почуття гумору. Я подумав, що це було занадто, але в той час я не знав, кого звинувачувати і які були наміри. На наступний день я отримав фотографію за денною поштою. До нього була додана дуже коротка записка."
  
  "А!" - сказав Моріарті. "Записка все ще у вас?"
  
  Уайлд дістав з кишені зім'ятий аркуш паперу, розгладив його й простягнув Моріарті. У записці великим шрифтом, який я міг легко розібрати зі свого місця, просто говорилося:
  
  £ 10.000
  
  "Лаконічно," прокоментував Моріарті.
  
  "Я так і думав", - погодився Уайльд.
  
  “ І більше ви нічого не чули?
  
  "Поки немає".
  
  "У вас є доступ до таких грошей?"
  
  “Ні, якщо я продам усе, що в мене є. Ні, якщо я продам свою душу".
  
  Моріарті повернувся до мене. “Ви розумієте, Барнетт, якщо б я вдався до шантажу, я б не вибирав художників, письменників або акторів в якості своїх цілей. Лише деякі з них володіють достатньою станом, щоб проект вартий витрачених зусиль". Він знову звернув свою увагу на Уайлда. "Ви знаєте, хто інший джентльмен на фотографії?"
  
  "Його звуть Роб Рейнард", - сказав Уайльд. “Він дублер в театральній трупі, яка зараз ставить мою нову п'єсу. 'Віяло леді Віндермір'. П'єса зараз на репетиції.
  
  "І що він знає про це?"
  
  “У мене не було можливості поговорити з ним з тих пір, як я отримав фотографію. Він не з'явився на репетиції ні вчора, ні сьогодні".
  
  "У вас дійсно були якісь, е-е, стосунки з цим чоловіком?" Запитав Моріарті.
  
  Уайльд похитав головою. “Навіть якщо б я був зацікавлений у такому зв'язку, містер Рейнард не в моєму смаку. Він дуже серйозний молодий чоловік. Я повинна бути легковажною і розумно жартувати, а бідолаха Роб, схоже, не здатен ні на те, ні на інше.
  
  Моріарті на мить замислився. "У вас є які-небудь припущення, де була зроблена ця фотографія?" - запитав він.
  
  "Я вважаю, це декорації для вітальні леді Уїндермір", - сказав Уайлд. "Це виглядає так, як ніби нас розмістили і, е-е, аранжували на сцені".
  
  "І що це за стадія?"
  
  - У театрі "Сент-Джеймс".
  
  Моріарті піднявся. "Тоді підемо далі", - сказав він. "Я б потоптався по цих дошках".
  
  “ У такий час? - Запитав я.
  
  Моріарті дістав кишеньковий годинник і глянув на них. "Ще немає десяти," сказав він. “ У театрі, напевно, ще є люди.
  
  "Репетиції часто тривають за північ", - підтвердив Уайлд. "Але я сподіваюся, що немає необхідності згадувати, чому ви там знаходитесь". Я помітив, що Уайльд визнав невинність професора в цій справі без подальшого обговорення.
  
  "Звичайно, немає", - погодився Моріарті. "До речі, якщо ви ходили до містера Шерлоку Холмсу, чому він не взявся за вашу справу?"
  
  "Очевидно, він повірив деяких з найбільш обурливих історій про мене, навіть якщо не був упевнений, що справжня фотографія". Сказав Уайлд. "Його слова полягали в тому, що він не хоче захищати аморальність".
  
  "Вічний педант", - прокоментував Моріарті. "Що ж, поїхали!"
  
  Репетиція закінчилася, коли ми прибули в театр, і сцена була в повному розпорядженні Моріарті. Він витратив деякий час, порівнюючи сцену з фотографією, вимірюючи відстані і кути за допомогою рулетки і транспортира, а також роблячи позначки і формули в маленькому блокноті. Він попросив Уайльда показати йому кімнату, з якої, імовірно, був викрадений Уайльд, і оглянув сходи, що ведуть до неї з парадного вестибюля.
  
  Приблизно півтори години потому професор закрив блокнот і повернув його в кишеню піджака. "Я пропоную зупинитися на ніч", - сказав він.
  
  "Ви що-небудь знайшли?" - запитав Уайльд.
  
  "Я вважаю, що бачу план дій, який може виявитися небесприбыльным", - сказав йому Моріарті.
  
  "Хм," сказав Уайлд.
  
  “ Якби у мене вдома завтра, скажімо, в три години дня, і, можливо, у мене будуть для тебе деякі новини.
  
  І нам довелося задовольнятися цим.
  
  Я не був впевнений, що мені слід включити себе в запрошення повернутися в будинок Моріарті завтра, але Уайлд запевнив мене, що бажає мого подальшого присутності, і тому я погодився. Зізнаюся, у мене було сильне бажання довести справу до кінця.
  
  У середу, в три години, ми з Уайльдом з'явилися на порозі будинку професора з різницею в кілька хвилин. Містер Моус провів нас у кабінет професора, де ми застали його за своїм столом, возящимся з квадратним чорним предметом розміром приблизно з маленьку лавочку для ніг. "Це причина ваших неприємностей", - сказав він Уайльду, кладучи предмет до себе на стіл.
  
  "Що це?" - Запитав я.
  
  "Це нова самозарядна камера Baum-Lamphier". Він покрутив її в руках і продемонстрував. "Об'єктив тут, матовий скляний екран позаду". Він перевернув штуковину догори дном. “ Сюди завантажується упаковка плівки з дванадцяти скляних пластинок, а потім ви повертаєте цей важіль. Він знову поставив плівку вертикально. “ Тепер вона завантажена і готова до першого знімка. Сучасний прогрес у фотографії, який дозволяє робити знімки швидше, якщо не більш художньо ".
  
  “ Ця машина зробила знімок? - Запитав Уайлд.
  
  "Ну, не цей самий, але щось дуже схоже".
  
  "Звідки ти це знаєш?" - Запитав я.
  
  "Вгорі фотографії містера Уайлда є невелика чорна смужка", - сказав Моріарті.
  
  "Це не моя фотографія", - з гіркотою вставив Уайльд.
  
  “Ах, так. Але, тим не менш, є бар. Приблизно одна восьма дюйма в довжину, одна шістнадцята дюйма в ширину і три вісімки дюйма від верхньої частини фотографії з лівого боку".
  
  "Не такий вже й бар", - висловив я свою думку.
  
  "Але достатній", - сказав Моріарті. "Достатній".
  
  "Що це значить?" Запитав Уайльд.
  
  "Дивіться," сказав Моріарті, піднімаючи камеру. Він направив її на вікно і клацнув затвором. “Тепер, коли одна негативна пластина витрачена, - сказав він, - нам треба встановити нову пластину. Але нам не потрібно спочатку видаляти використану пластинку, процес, який забирає багато часу і руйнує художній імпульс. Замість цього... " Моріарті потягнув за важіль і перевернув камеру догори дном. Зсередини камери пролунав гучний клацання і м'який стукіт. Моріарті відпустив важіль і вирівняв камеру. “Вуаля! Свіжа тарілка тепер на місці ".
  
  "Розумно", - сказав я.
  
  "О, чудеса сучасної науки," сказав Уайльд, " невже вони ніколи не припиняться?"
  
  "Утримується на місці," продовжував Моріарті, " пружиною і двома штифтами, по одному з кожної сторони пластини. І з-за того, що я повинен припустити, що це невеликий, але зазвичай непомітний виробничий дефект, ліва булавка злегка виступає за рамку фотографії ".
  
  Уайлд на мить замислився, а потім посміхнувся. Можливо, вперше за кілька днів. "Зрозуміло", - сказав він. "Я вважаю, на одну восьму дюйма?"
  
  "Абсолютно вірно," погодився Моріарті.
  
  "Так це і є камера ...."
  
  Моріарті взяв зі свого столу складений аркуш паперу. "Камеру зовсім недавно привезли з Богемії, де вона проводиться", - сказав він. “І тільки в двох магазинах в районі Лондона вони є. У мене тут імена чотирнадцяти осіб, які придбали Baum-Lamphier з тих пір, як вони вперше надійшли у продаж шість тижнів тому ". Він простяг папір Уайлдом. “ Вам знайоме чиєсь ім'я?
  
  Уайльд уважно вивчав список, водячи пальцем по сторінці, бурмочучи імена про себе. Потім він раптом відкинувся на спинку стільця і виголосив різкий епітет, який я не буду тут наводити.
  
  "А!" - сказав Моріарті. "У списку є знайоме ім'я?"
  
  "Бромир", - сказав Уайлд, випльовуючи ім'я. “Алексіс Бромир.
  
  "А він такий і є?"
  
  “ Директор компанії по освітленню.
  
  "Я так і підозрював", - сказав Моріарті. "Контраст і відсутність тіні на фотографії змусили мене запідозрити, що місце події було ретельно — і, можливо, професійно — висвітлено".
  
  "Пихатий маленький чоловічок з відразливою щіточкою вусів, що займають більшу частину його верхньої губи", - сказав Уайльд. “ Одягається в зшиті на замовлення чорні костюми, як— — Уайлд пошукав фразу, - ... як танцюючий трунар.
  
  "Що нам робити?" Запитав я. "Ми не можемо піти в поліцію".
  
  "Я пропоную нанести візит містера Бромайру", - сказав Моріарті. "Можливо, ми зможемо переконати його у хибності його досить відштовхують методів". Піднявшись, він висунув лівий ящик свого столу і дістав службовий револьвер "Уеблі", який сунув у кишеню свого піджака.
  
  "Послухайте," сказав я, " ви ж не збираєтеся...
  
  "Краще всього бути готовим до будь-яких несподіванок", - сказав Моріарті.
  
  "Це швидше псує, е-е, вид піджака", - прокоментував Уайлд. "Я б вважав за краще піти в бій беззбройним, ніж допустити, щоб мій костюм був скомпрометований".
  
  "У мене десь є пахвова кобура, - сказав Моріарті, - але вона створює непривабливу опуклість над серцем".
  
  "Недостатньо вивчений виклик кравцеві", - сказав Уайлд. "У вас є адреса Бромайра?"
  
  "Я знаю", - сказав Моріарті. Він живе в Ноттінг-Хіллі."
  
  "Я повинен був здогадатися", - сказав Уайльд.
  
  Був непривабливий сірий день, і сніг перетворився в сльоту, коли ми вийшли з дому Моріарті. містер Моус побіг на кут і, кілька разів свистнув, зумів роздобути для нас чотириколісний велосипед.
  
  Було близько чверті п'ятого, коли ми під'їхали до будинку в старовинному георгіанському стилі з чотирма доричними колонами з боків вхідних дверей і круглим вікном нагорі. У далекому минулому він був розділений на квартири, і Бромир займав перший поверх зліва від фасаду. Вхідні двері були не замкнені, ми увійшли і почали підніматись широкими сходами, яка, ймовірно, була однією з особливостей будинку до того, як його роздвоїлося.
  
  Ми почули крики, коли досягли першого сходового майданчика. Вони слабо проникали крізь стіни, але не було ніяких сумнівів, що це було б якісне уявлення, якщо б ми знаходилися в кімнаті, з якої вони виходили. Два голоси: один пронизливий, а інший низький і ричить, як у розлюченого собаки. У звуках чулося якесь стаккато, ніби актори робили короткі перерви, щоб подихати свіжим повітрям або придумати нові інвективи, перш ніж відновити свої взаємні словесні образи.
  
  "Як ти думаєш..." — почав я, коли залишок моїх припущень був перерваний двома різкими натисканнями і криком. Потім настала тиша.
  
  “ Постріли! - Вигукнув Моріарті, взбегая по сходах попереду нас. Ми слідували за ним по п'ятах.
  
  Двері Бромайра була закрита, і Моріарті постукав, почекав секунду і, не отримавши відповіді, з силою вдарив ногою по замку. Після третього удару двері відчинилися, і ми увірвалися в кімнату.
  
  Відкрилася нам сцена була схожа на картину з "Гран Гиньоль": справа від нас стрункий молодий чоловік у сорочці з перекошеними рукавами, комірцем, волосся розпатлане, очі дикі, він важко дихав від страху і паніки. Його обличчя і шия, здавалося, були покриті дрібними подряпинами. У правій руці він безвольно тримав маленький револьвер, поцяткований дивним синім плямою. Зліва від нас лежав перевернутий стіл, по підлозі були розкидані папери, фотопластинки, конверти та письмове приладдя. А за ним - скрючене тіло маленького, бездоганно одягненого чоловіка, що лежить у все більшої калюжі власної крові.
  
  Молодий чоловік в паніці кинувся геть від нас, але зупинився, коли на його обличчі промайнуло впізнавання. "Містер Уайлд", - вигукнув він. “Це ви? А, я бачу, що це він. Я радий, що ви прийшли. Але як ви— " він замовк і втупився на тіло. “ Але неважливо. Занадто пізно, занадто пізно!
  
  "Рейнард!" Сказав Уайльд. "Що ти тут робиш?"
  
  "Думаю, те ж, що і ви", - сказав молодий чоловік. "Намагаюся домовитися з шантажистом".
  
  "Наскільки я розумію, безуспішно," сказав Моріарті.
  
  "Він накинувся на мене і Рейнард похитав головою. "Але хто ти?"
  
  “ Мене звуть професор Моріарті. Я прийшов допомогти містеру Уайлдом у вирішенні цього, е-е питання.
  
  "Що, чорт візьми, тут сталося?" Запитав Уайлд.
  
  "Давайте ввійдемо всередину і закриємо двері," запропонував Моріарті. “Схоже, зараз у будинку — або, принаймні, на цьому поверсі — більше нікого немає, інакше хто-то напевно з'явився б у холі. Але люди повинні повертатися додому зі своєї денної роботи у будь-який час, і ми не хочемо залучати непотрібну увагу ".
  
  Ми увійшли в квартиру і зачинили за собою двері, наскільки змогли. Велика частина дверей була на місці, але замок вилетів від останнього удару. - Які ще кімнати тут є? - запитав я. - Запитав Моріарті.
  
  "Там є спальня, туалет і щось на зразок кухні, яка не дуже підходить для приготування їжі", - сказав Рейнард.
  
  Моріарті кивнув. “ Зараз, - сказав він. “ Що ти тут робиш?
  
  "Ти збираєшся дзвонити в поліцію?" Запитав Рейнард, намагаючись, щоб його голос звучав рівно.
  
  "А чи повинні ми?" Відповів Моріарті.
  
  "Само собою зрозуміло, я б вважав за краще, щоб ти цього не робив", - сказав Рейнард. "Він був підлим шантажистом, і йому краще померти, ти так не думаєш?"
  
  "Існує закон, що забороняє вбивати людей", - прокоментував Уайльд. "Навіть шантажистів і багатих незаміжніх тіточок".
  
  Ми повернулися, щоб подивитися на Уайльда, який знизав плечима. "Просто так вийшло", - пояснив він. “Коли я починаю пропозицію, воно часто відхиляється в несподіваному напрямі. В цьому, я вважаю, і полягає мій геній".
  
  "У цьому випадку," сказав я, " якби був якийсь спосіб ... Звичайно, Моріарті, має ж бути якийсь спосіб..."
  
  “Думаю, я повинен подякувати тобі, Рейнард, - сказав Уайльд, - а потім, можливо, нам усім слід забратися звідси і дозволити поліції з цим робити все, що вони побажають. Хто-небудь знає, що ти тут?"
  
  "Тільки ви, джентльмени", - відповів Рейнард.
  
  Моріарті повільно похитав головою. "Я думаю, що, можливо, нам все-таки краще зателефонувати в поліцію", - сказав він.
  
  Я здивовано подивилася на нього. “ Ти? З усіх людей саме ти?
  
  "Одна справа покривати людину, яка тільки що позбавив світ від шантажиста", - сказав Моріарті нарочито спокійно. "І зовсім інша - допомогти своєму спільникові уникнути правосуддя".
  
  "Що?" Вигукнув Уайльд. "Але чому ви думаєте?—"
  
  "Я упевнений в цьому", - сказав Моріарті. "Подивися на його руку".
  
  "Його рука?"
  
  “ Це синє пляма. Воно від проявочного розчину. Містер Рейнард виявляв пластини. Він не жертва. Він співучасник. Щоб зробити це, потрібні дві людини — принаймні, щоб віднести тебе вниз і підготувати до місця події.
  
  "Ну, я—" - почав Уайльд. "Рейнард, чому ти...?"
  
  Рейнард підняв пістолет і нерухомо тримав його в руці, направивши на Моріарті. Він звів курок. “Добре, професор Як-там-вас звуть. Думаєш, ти розумний, так? Ну, я...
  
  Це було все, що він встиг зробити. Одна куля з "Уеблі" Моріарті, випущена з кишені пальто, розірвала йому груди, і він був мертвий ще до того, як впав на землю.
  
  На мить запанувала потрясенное мовчання, а потім Уайльд сказав: "Я буду— я не знаю, ким я буду".
  
  “Прикро, але, можливо, так навіть краще. Ви б ніколи не звільнилися від нього, якщо б він втік", - сказав Моріарті Уайлдом. “ Обшукайте квартиру на предмет фотопластинок, поки я наведу тіла в порядок, щоб все виглядало як взаємне знищення. Тоді нам краще обережно покинути місце події.
  
  "Він не був джентльменом", - рішуче заявив Уайльд. “Це видно по краватці. У справжнього джентльмена безпомилковий смак у виборі краваток".
  
  "І нам краще взяти з собою фотоапарат", - сказав Моріарті.
  
  І ми пішли. Ніхто з нас, наскільки мені відомо, більше ніколи не згадував про цей інцидент.
  
  OceanofPDF.com
  
  КНИГИ ВИДАВНИЦТВА BORGO PRESS МАЙКЛА КУРЛАНДА
  
  
  
  Принци Землі: Науково-фантастичний роман
  
  Дослідження магії: Роман лорда Дарсі
  
  Десять маленьких чарівників: Роман Лорда Дарсі
  
  Суд над Квінтиліаном: три історії про найвидатнішого римського детективі
  
  Дівчина-Єдиноріг: Розвага
  
  Вікторіанська злодійство: Збірник розповідей про Моріарті
  
  OceanofPDF.com
  
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО АВТОРА
  
  
  
  Автор понад тридцяти романів і безлічі оповідань, статей і іншого, Майкл Курланд професійно пише вже більше трьох десятиліть. Дія його розповідей розгортається в епохах і місцях від Стародавнього Риму до далекого майбутнього — в будь-якому місці, де читач не надто легко помітить анахронізми. Його роботи з'являлися на китайською, французькою, італійською, іспанською, німецькою, шведською, польською, португальською, японською, чеською мовами, а також на деяких алфавітах з безліччю гачків і завитків. Вважається, що це фрагменти одного великого опусу "учень унтерменша". Він був номінований на премію "Хьюго", "Два Едгара" і Американську книжкову премію, а різні книжкові клуби набули різні його книги. Детальніше можна дізнатися на веб-сайті:
  
  www.michaelkurland.com
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"