Курланд Майкл : другие произведения.

Великая игра Мориарти 03

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Зміст
  
  Велика Гра
  
  ПРОЛОГ
  
  ГЛАВА ПЕРША — ГРА В ГРУ
  
  ГЛАВА ДРУГА — ШЛЯХ ДО СМЕРТІ
  
  ГЛАВА ТРЕТЯ — ТОВСТУН
  
  ГЛАВА ЧЕТВЕРТА — ЛІГА СВОБОДИ
  
  ГЛАВА П'ЯТА — ОЗЕРО КОМО
  
  ГЛАВА ШОСТА — ЧАРЛЬЗ БРЕДЛОН САММЕРДЕЙН
  
  ГЛАВА СЬОМА — ШАНС
  
  ГЛАВА ВОСЬМА — СМЕРТЬ У ВІДНІ
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТА — ІНКОГНІТО
  
  ГЛАВА ДЕСЯТА — МОРІАРТІ
  
  ГЛАВА ОДИНАДЦЯТА — НЕВИННІСТЬ АСОЦІАЦІЇ
  
  ГЛАВА ДВАНАДЦЯТА — КАМ'ЯНІ СТІНИ
  
  ГЛАВА ТРИНАДЦЯТА — ЯСНОВИДЕЦЬ
  
  ГЛАВА ЧОТИРНАДЦЯТА — ЛЕГКОВАЖНІСТЬ
  
  РОЗДІЛ П'ЯТНАДЦЯТИЙ — ДЕТЕКТИВ - КОНСУЛЬТАНТ
  
  ГЛАВА ШІСТНАДЦЯТА — ОСОБА , ЯКА НЕ МАЄ ВЕЛИКОГО ЗНАЧЕННЯ
  
  РОЗДІЛ СІМНАДЦЯТИЙ — ВАЙССЕРШЛОСС
  
  ГЛАВА ВІСІМНАДЦЯТА — ТВІЙ АМЕРИКАНСЬКИЙ КУЗЕН
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТНАДЦЯТА — ЗАМОК В УМШТАЙНЕ
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТА — ЖНИВА ЗАГОТОВОК
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ПЕРША — ПРОЩАЙ, ВСЕ ЦЕ
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ДРУГИЙ — МАДАМ МАДЛЕН ВЕРЛЕН
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЯ — ПОРЯТУНОК
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТА — КРИВАВИЙ ВІДБИТОК РУКИ
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ П'ЯТА — АНГЛІЯ, ФРАНЦІЯ, НІМЕЧЧИНА І РОСІЯ
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ШОСТА — ПОЇЗД
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ СЬОМА — ПРО КАПУСТУ І КОРОЛЯХ
  
  Інформація про книгу
  
  Велика Гра
  
  Моріарті 03
  
  ( 2001 ) *
  
  Майкл Курланд
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Зміст
  
  
  
  ПРОЛОГ
  
  ГЛАВА ПЕРША — ГРА В ГРУ
  
  ГЛАВА ДРУГА — ШЛЯХ ДО СМЕРТІ
  
  ГЛАВА ТРЕТЯ — ТОВСТУН
  
  ГЛАВА ЧЕТВЕРТА — ЛІГА СВОБОДИ
  
  ГЛАВА П'ЯТА — ОЗЕРО КОМО
  
  ГЛАВА ШОСТА — ЧАРЛЬЗ БРЕДЛОН САММЕРДЕЙН
  
  ГЛАВА СЬОМА — ШАНС
  
  ГЛАВА ВОСЬМА — СМЕРТЬ У ВІДНІ
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТА — ІНКОГНІТО
  
  ГЛАВА ДЕСЯТА — МОРІАРТІ
  
  ГЛАВА ОДИНАДЦЯТА — НЕВИННІСТЬ АСОЦІАЦІЇ
  
  ГЛАВА ДВАНАДЦЯТА — КАМ'ЯНІ СТІНИ
  
  ГЛАВА ТРИНАДЦЯТА — ЯСНОВИДЕЦЬ
  
  ГЛАВА ЧОТИРНАДЦЯТА — ЛЕГКОВАЖНІСТЬ
  
  РОЗДІЛ П'ЯТНАДЦЯТИЙ — ДЕТЕКТИВ - КОНСУЛЬТАНТ
  
  ГЛАВА ШІСТНАДЦЯТА — ОСОБА , ЯКА НЕ МАЄ ВЕЛИКОГО ЗНАЧЕННЯ
  
  РОЗДІЛ СІМНАДЦЯТИЙ — ВАЙССЕРШЛОСС
  
  ГЛАВА ВІСІМНАДЦЯТА — ТВІЙ АМЕРИКАНСЬКИЙ КУЗЕН
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТНАДЦЯТА — ЗАМОК В УМШТАЙНЕ
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТА — ЖНИВА ЗАГОТОВОК
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ПЕРША — ПРОЩАЙ, ВСЕ ЦЕ
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ДРУГИЙ — МАДАМ МАДЛЕН ВЕРЛЕН
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЯ — ПОРЯТУНОК
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТА — КРИВАВИЙ ВІДБИТОК РУКИ
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ П'ЯТА — АНГЛІЯ, ФРАНЦІЯ, НІМЕЧЧИНА І РОСІЯ
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ШОСТА — ПОЇЗД
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ СЬОМА — ПРО КАПУСТУ І КОРОЛЯХ
  
  Інформація про книгу
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  ПРОЛОГ
  
  
  
  ... там немає ні Сходу, ні Заходу, ні Кордони, ні Породи, ні Народження,
  
  Коли двоє сильних чоловіків стоять лицем до лиця, хоча вони приїхали з іншого кінця землі!
  
  Редьярд Кіплінг
  
  
  
  СЕРЕДА, 11 ЛЮТОГО 1891 РОКУ
  
  
  
   Місіс Хадсон, господиня будинку 221Б по Бейкер-стріт, постукала у двері вітальні свого знаменитого мешканця. "Містер Холмс", - покликала вона. "До вас прийшов джентльмен".
  
  
  
   Зсередини долинув якийсь шум, Шерлок Холмс відкрив двері і заглянув всередину. - Що за джентльмен? - запитав я.
  
  
  
   - Ось картка джентльмена. - місіс Хадсон просунула картонку в щілину. Холмс дотягнувся до неї своїми довгими пальцями, просунув всередину і негайно закрив двері.
  
  
  
   Місіс Хадсон терпляче чекала за дверима. Вона почула, як Холмс гукнув з-за дверей: "Професор Моріарті!", а потім ще раз, голосніше: "Професор Моріарті!" буркотливим голосом, а потім: "Як забавно", - і настала тиша. Через мить він покликав: "Місіс Хадсон?"
  
  
  
   - Так, містере Холмсе? - запитав я.
  
  
  
   - Ви все ще тут, місіс Хадсон?
  
  
  
   - Так, містере Холмс.
  
  
  
   - Добре, добре. Проводь джентльмена наверх.
  
  
  
   Професор Джеймс Моріарті був високим кутастим чоловіком з яструбиним особою і глибоко посадженими темними очима, які майже нічого не пропускали з того, що відбувалося перед ними. Коли місіс Хадсон веліла йому підніматися наверх, він зняв свій чорний сюртук, повісив його і циліндр на вішалку біля дверей і гордо піднявся по сходах. Двері у вітальню Холмса була прочинена. Він задумливо подивився на неї, а потім штовхнув. Кімната всередині виявилася порожньою. - Я тут, Холмс, - сказав він, не роблячи спроби увійти.
  
  
  
   Візитна картка Моріарті, зіжмаканий у грудку, була перекинута через двері в хол, і потім Холмс з'явився з-за дверей, одягнений у червоний шовковий халат, з наполовину викуреної сигаретою в лівій руці і залізною кочергою в правій. "Тепер ніяких ваших фокусів, професор", - усміхнувся він. "Я готовий для вас!"
  
  
  
   Моріарті підібгав губи. "Ви за цим послали за мною, Холмс?" запитав він. "За новими ребяческими звинуваченнями і інфантильною поведінкою? Справді! Я як раз відповідав на лист від американського фізика за прізвищем Майкельсон, коли прийшла ваша телеграма, і я відклав кореспонденцію, щоб прибігти сюди. Майкельсон винайшов новий спосіб вимірювання швидкості світлових хвиль в ефірі, але ефір, схоже, не хоче підкорятися. Він просить моєї ради — ви звинувачуєте мене в хитрощах. Очевидно, мені слід було залишитися вдома і закінчити лист".
  
  
  
   "Яка комусь може бути користь від знання швидкості поширення світлових хвиль в ефірі?" Холмс запитав.
  
  
  
   "Прагнення до знань не вимагає виправдання", - сказав Моріарті.
  
  
  
   "Навпаки", - сказав йому Холмс, повністю відкриваючи двері. "Збір непотрібних фактів руйнує впорядковане і методичне мислення". Він затиснув сигарету між губами і глибоко затягся, потім повільно видихнув, так що дим оповив його обличчя. "Я не зміг би так добре зрозуміти злочинну поведінку, якщо б не збирав, сортував і аналізував найдрібніші подробиці минулих злочинів і не спостерігав за новими злочинами по мірі їх здійснення. Якщо б я дозволив собі розкіш вивчати, скажімо, політ метеликів або спектри світла, що виходить від сонця, мене могли б запросити читати лекції в Королівську академію, але мені було б важко розкривати навіть найпростіші злочину ".
  
  
  
   "Справді?" Сказав Моріарті. "Мій досвід показує, що чим більше людина намагається втиснути у свій розум, тим більше він буде утримувати і чим більшою кількістю інформації він володіє, тим кращі результати його спроб дедуктивного міркування".
  
  
  
   Холмс підняв руку, наче зупиняючи таксі. - Яку телеграму? - вимогливо запитав він. Рука Моріарті потягнулася до кишені піджака, і Холмс підняв кочергу. - Обережніше, професор!
  
  
  
   Професор витягнув з кишені складену телеграму і простягнув її перед собою. Холмс обережно поклав сигарету на край бюро і потягнувся за нею. Моріарті критично оглянув обличчя Холмса. "Ти тиждень не голився, і твої зіниці розміром з шилінг", - сказав він. - Я думаю, ви знову балувалися кокаїном, судячи з диким блиском в очах і піднятою кочерзі. У самому справі, Холмс...
  
  
  
   Холмс повернувся в кабінет і опустив кочергу. - Я не посилав вам ніякої телеграми! - перебив він. "Я б стверджував, що ви відправили це собі, я б не став скидати це з рахунків, за винятком того, що я не бачу ніякої вигоди для вас у такому діянні. Хтось обманює нас обох. Безсумнівно, формулювання повідомлення "Приїжджайте негайно, зупиніться. Бейкер-стріт, 221Б, зупиніться" повинна була насторожити вас про його фальшивий характер. Чому, якби з якоїсь неймовірної причини я послав би за вами, хіба я не підписав би своє ім'я?"
  
  
  
   Моріарті увійшов у вітальню і озирнувся. "Я подумав, що, можливо, ви економите чотири пенси. Можливо, у бізнесі детективів-консультантів настали важкі часи".
  
  
  
   Холмс посміхнувся. "Моїм останнім клієнтом був, скажімо так, представник однієї з найшляхетніших родин королівства, і мій гонорар був значним. Я збираюся поїхати в одну країну в Європі, щоб виконати доручення уряду. Не турбуйтеся за мої фінансові ресурси. Я беруся тільки за ті справи, які цікавлять мене в наші дні, і моє винагорода, як правило, відмінне, за винятком тих випадків, коли я повністю повертаю свій гонорар ".
  
  
  
   - Радий це чути, Холмс, - сказав Моріарті, підходячи до книжкової шафи біля дальньої стіни і вдивляючись у корінці. "Можливо, якщо ви досить зайняті, ви залишите мене в спокої. Було б приємним нововведенням не бачити, як ви переслідуєте мене по п'ятах кожен раз, коли я виконую якесь невинне доручення; не чути ваших пронизливих звинувачень кожен раз, коли де-небудь в Англії відбувається досить гучний злочин.
  
  
  
   "О, ні за що на світі, професор, ні за що на світі!" Холмс майже пританцьовуючи підійшов до крісла з високою спинкою і впав у нього. - Я дуже високо ціную ваші жахливі здібності, щоб уявляти, що ваша діяльність обмежується цим маленьким островом.
  
  
  
   "Ба!" - сказав професор Моріарті.
  
  
  
   Важкі, впевнені кроки на сходах віщували прибуття друга і компаньйона Холмса, доктора Ватсона, який увірвався в кімнату, скинув пальто і повісив його на підлокітник крісла. - Добрий день, Холмс, - сказав він. - Вибачте за запізнення. Добрий день, професор Моріарті. Я бачу, ви вже тут.
  
  
  
   Холмс підвівся зі стільця і вказав злегка тремтячим пальцем на Ватсона. - Ви чекали його?
  
  
  
   "Професор Моріарті?" Ватсон кивнув і сів за маленький столик, який служив їм для прийому їжі, коли на ньому не було газетних вирізок Холмса, що очікують надсилання. - Я відправив йому телеграму.
  
  
  
   - Що ви зробили? З величезним зусиллям взявши себе в руки, Холмс знову присів на краєчок стільця.
  
  
  
   Моріарті коротко розсміявся. "Ось і все", - сказав він. "Незрозуміле пояснено".
  
  
  
   - Ватсон, іноді ви— - Холмс замовк і глибоко зітхнув. "Ватсон, старий друг, я пишаюся своїм розумом, але я поняття не маю ні найменшого поняття, що могло спонукати вас послати телеграму", — Холмс махнув рукою в бік Моріарті, замість того щоб назвати його ім'я, — "і що ви думали отримати з цього".
  
  
  
   - Я хотів вивести вас зі стану летаргії і пристрасті до наркотиків, якщо хочете знати, Холмс. Я подумав, що, можливо, вигляд професора Моріарті у плоті зробить якийсь вплив. Ватсон обернувся до Моріарті. - Він не покидав цієї кімнати три тижні.
  
  
  
   - Сімнадцять днів, Ватсон, - поправив його Холмс. "Це було сімнадцять днів тому, коли я повернувся після того, як два дні і ночі переслідував Душителя Хемпстед-Хіт, поки він, нарешті, не втопився в Темзі".
  
  
  
   "Зрозуміло", - сказав Моріарті Ватсону. "І ви думали, що при одному моєму вигляді Холмс втече вниз по сходах?"
  
  
  
   "Ні, ні, нічого подібного", - сказав Ватсон.
  
  
  
   Холмс деякий час вивчав їх обох, а потім відкинувся на спинку стільця і усміхнувся. - О, я вважаю, що все було саме так, Ватсон. Саме так.
  
  
  
   Уотсон виглядав збентеженим. "Ну, старий, - сказав він, - можливо, тут був якийсь елемент ... я маю на увазі, ви говорили про професора і про те, що він замишляв проти вас змову. І коли ти почав заглядати за диван і в димар, щоб подивитися, чи не сховався чи він там — Що ж, старий, я подумав, що мені краще що-небудь зробити. Кокаїн - підступний наркотик, на тому рівні, на якому ви його приймаєте ".
  
  
  
   "Так воно і є, Ватсон", - погодився Холмс. "Я прийшов до того ж висновку. І тому я перестав приймати його".
  
  
  
   Ватсон сів на диван і з сумнівом дивився на свого друга. - У тебе є?
  
  
  
   - Дійсно. Близько двох годин тому. Тепер я маю намір поспати стільки, скільки дозволить природа, а потім поніжитися у ванні, а потім підготуватися до нашої подорожі. Я більше не доторкнуся до голці, поки наше майбутнє пригода не закінчиться, якщо що. Даю тобі слово.
  
  
  
   - Це правда, Холмс?
  
  
  
   Холмс похитав головою. - Я говорив вам, старий друг, що вдаюся до наркотиків тільки для того, щоб розвіяти неабияку нудьгу існування. Коли я помічаю, що подібна практика, здається, затуманює мої думки, особливо щодо мого старого ворога професора Моріарті — коли я ловлю себе на тому, що заглядаю під бюро, щоб подивитися, чи не ховається він там, — тоді, схоже, прийшов час зупинитися ".
  
  
  
   "Воістину мудрість, якщо чекати довго", - прокоментував Моріарті. "Тепер ти розумієш, що я не злочинець, яким мене ти зобразив?"
  
  
  
   "Зовсім ні, професоре, - запевнив Холмс, - я просто зрозумів, що ви ніколи не пролезете під бюро".
  
  
  
   Моріарті підняв брову. "Ви продовжуєте звинувачувати мене у вчиненні найогидніших злочинів і, здається, позитивно розчаровані, коли побачите, що помиляєтеся, Холмс. Я вільно визнаю — в межах цієї кімнати, — що деякі з моїх дій не є тим, що це суворе товариство визнало б пристойним, навіть те, що я іноді порушував закони цієї країни. Але я не той жахливий майстер-злочинець, яким ви мене виставляєте.
  
  
  
   "Якщо так, - сказав Холмс, тицьнувши пальцем у бік Моріарті, - то це не через нестачу старань".
  
  
  
   "Ба!" - Моріарті повернувся до докторові Ватсону. "Це не просто кокаїн, - сказав він, - у нього скаламутився розум. Подбайте про нього, доктор. Він кивнув їм обом, вийшов з кімнати й спустився по сходах.
  
  
  
   Холмс похитав головою. - Телеграма професор Моріарті. Що за ідея. Ватсон, іноді ви мене вражаєте. Він встав. - А тепер я піду спати, Ватсон.
  
  
  
   - Хороша ідея, Холмс.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ПЕРША — ГРА В ГРУ
  
  
  
  Ах, Відень, місто Мрії!
  
  Немає місця краще Відня!
  
  — Роберт Музіль,
  
  Людина, Позбавлений Якостей
  
  
  
   Можна сказати, що описані тут інциденти почалися у вівторок, третього березня 1891 року, на п'ятдесят четвертому році правління Вікторії Саксен-Кобургської, королеви Сполученого Королівства Британії та Ірландії і імператриці Індії, і на сорок третьому році правління Франца Йосифа Габсбург-Лотарінгського, короля подвійної монархії Австрії та Угорщини і імператора Австро-Угорської імперії. Хоча, як відомо будь-якій розсудливій людині, початок йде корінням глибоко в минуле, а закінчення звучить в майбутньому.
  
  
  
   Правителі Габсбургів вели свій родовід від жив в дев'ятому столітті графа Вернера Габихтсбургского, а їх династія сходить до 1273 році, коли Рудольф Габсбург був обраний імператором Німеччини. Їх династична вдача привела Габсбургів на трон Священної Римської імперії, яка на якийсь час охоплювала більшу частину Європи, включаючи Іспанію та північну Італію. За минуле сторіччя вона зменшилася в розмірах і більше не претендувала на статус ні священною, ні Римської; але тепер, як Австро-Угорська імперія, вона, як і раніше включала Австрію, Угорщину, Богемію, Моравію, Словаччину, Словенію, Боснію, Румелії, Герцеговину, Карниолу, Галасию, Сілезію, Буковину, Хорватію, а також шматочки Польщі та Румунії. Але його розмір більше не був показником ні сили, ні стабільності, і спадкоємці давніх династій не обов'язково стають мудрими або компетентними правителями.
  
  
  
   З початком останнього десятиліття дев'ятнадцятого століття в повітрі витало майже відчутне відчуття неминучих великих змін. Настає століття обіцяв продовження винаходів і досліджень, а також відродження почуття новизни і новаторства. Ці останні роки старого століття вже називали fin de sicle — кінець століття, — як ніби вони були розділені часом. Були ті, як і наприкінці кожного століття, хто думав, що це знаменує прийдешній кінець світу: що великий катаклізм знищить людську расу і всі її діяння, або що Христу судилося знову з'явитися і ходити серед нас, і врятувати обраних, і залишити на призволяще жахливої долі. 1898 і 1903 роки були двома улюбленими передбаченнями цієї події, а також самим роком зміни століття; хоча були значні розбіжності щодо того, чи відбудеться це в 1900 або 1901 році.
  
  
  
   Для багатьох людей, особливо у великих космополітичних центрах Відня, Парижа і Лондона, кінець світуікінець світу ознаменував не кінець часів, а початок всього нового. Новий і творчий дух проявився в роботі. Нові думки і винаходи в моді, мистецтві та політиці займали тих, хто був молодий, щоб уявляти, як проведе своє життя в новому столітті, і приводили в жах тих, хто міцно укорінився в епоху, яку Вікторія зробила своєї власної.
  
  
  
   Політичні зміни були подібні до урагану, що обрушився на країну, і безліч політичних філософій, деякі старі і відроджені, а деякі нові і все ще лише частково сформовані, боролися за панування в розумах інтелектуалів і студентів, а також в серцях дрібної буржуазії і бідноти. Деякі з них були матеріалістичними, деякі авторитарними, деякі соціалістичними, деякі пацифістськими, а деякі були нигилистическими і жорстокими.
  
  
  
  -
  
  
  
   В інший час і В іншому місці він був Чарльзом Дюпреском Мюрреєм Бредлоном Саммерданом, молодшим сином герцога Альбермара, з власним доходом близько тридцяти тисяч фунтів на рік. Протягом першого десятиліття своєї дорослому житті він плив за течією, прямуючи туди, куди тягли його припливи і відливи, його апетити та інтереси. Після Ітона він навчався в Оксфорді, Геттінгенському університеті та Болонському університеті і вивчав те, що йому хотілося вивчати, отримавши невеликі знання про те чи іншому предметі і талант до мов. Потім на деякий час він повернувся у свою резиденцію на Белгрейв-сквер, вступив в члени клубів "Уайтс", "Піттс", "Діоген" та інших, де люди, правлячі Британією, п'ють віскі з содовою і скаржаться на стан світу. Він зробив, як це робили багаті і титуловані люди з незапам'ятних часів, дуже мало. Він витрачав гроші на власні задоволення, але далеко не стільки, скільки міг би мати; його задоволення обмежувалися колекціонуванням рідкісних книг з історії та біографіям, співом і акторською грою (інкогніто) в хорі декількох з них. Оперети Гілберта і Саллівана, а також час від часу таємні поїздки в Париж за своїм власним причин. Протягом останнього десятиліття він фігурував у всіх списках, в тих місцях, де вони складають такі списки, як один із найзавидніших холостяків Лондона.
  
  
  
   Але зараз, і з поважної причини, він відклав цю життя в сторону. Він відростив пишні вуса і невеличку борідку лопатою і переїхав в дві кімнати на верхньому поверсі над магазином тканин на рейхсратштрассе, 62. Там його знали як Пауля Донцхофа, початківця автора п'єс для Neue Freie Presse та інших інтелектуальних журналів, а також композитора авангардних оркестрових творів. "Пол" займав ці апартаменти у віденському богемному кварталі Ратхаус майже рік. З тих пір як він приїхав, у нього з'явилося багато друзів серед студентів та інтелектуалів, а також дивний коло богемних поетів і драматургів, оскільки він був відомий своєю щедрістю на допомогу в триста крон, яке його батько, баварський виробник пивних банок, надсилав йому кожен місяць.
  
  
  
   Протягом останніх шести місяців "Стать" був у близьких стосунках з молодою леді на ім'я Жизель Шифф; наскільки інтимних - це стосується тільки їх. Вона жила зовсім поруч, у квартирі поверхом нижче його власної. Висока, струнка блондинка двадцяти двох років, Жизель була натурницею художника і берегла свої крони, щоб, перш ніж художники обміняють її на більш молоду модель, вона могла відкрити магазин з продажу іграшок для маленьких дітей. Навіть зараз, коли вона не була моделлю, вона робила ляльок з чарівними фарфоровими личками, сама розробляла і шила прозорий одяг для своїх маленьких принцес. Підлогу підозрював, що "Жизель" була її власним творінням багато в чому так само, як "Пол" його; модель художника, у якій було французьке ім'я, позувала більше, ніж звичайні садові рослини Урсула або Брунгільда. Очевидно, не було необхідності говорити по-французьки або навіть мати французький акцент; Жизель говорила на злегка свистящем, але чарівно співучій віденському німецькою, в яке вона час від часу вставляла чудово неправильно промовлене французьке слово, особливо коли обговорювала одне з двох своїх захоплень: мистецтво і їжу.
  
  
  
   Більшу частину днів Пол проводив у повсякденному одязі богемного художника, сидячи в тому чи іншому з різних кафе і пивних, розкиданих по місту, в оточенні блокнотів, в які він писав свої есе та музику. Кожне кафе, кожна пивна обслуговували різну клієнтуру, і кола лише злегка перетиналися. Знайомі Підлоги в одному кафе не спілкувалися з його друзями з іншого. Соціалісти, які щодня сварилися в кафе "Моцарт" на Опернштрассе, рідко навіть проходили повз Кафе Фігаро на Нойштифтгассе, яке анархісти окупували, як армія вторгнення. Бірштубе Кайзеррайха на Идарштрассе, де імперські державні службовці понуро заглядали в одну-дві кружки, перш ніж відправитися додому, здавалося, знаходилася в іншому світі, ніж Бирхалле барона Мюнхгаузена за рогом на Принц-Руперт-плац, де з важливим видом ходили і чепурилися молоді офіцери імперського Генерального штабу.
  
  
  
   Вечорами, коли він не залишався вдома за роботою, Підлогу одягався як джентльмен і супроводжував Жизель в оперу або театр, а іноді виходив один в один з клубів сумнівної законності та моралі, куди австрійські джентльмени в супроводі жінок, які, звичайно ж, не були їхніми дружинами, відправлялися за більш земними задоволеннями.
  
  
  
   Сьогодні вдень Підлогу якраз закінчував неквапливо обідати за столиком біля вікна у кафе "Фігаро", коли в кімнату ввійшов невисокий горбатий чоловік з великим носом, в надто великому капелюсі з опущеними полями, темно-коричневому плащі з тих, що носять водії екіпажів, і прохолодним вітром повіяло від моросящего дощу, який обрушився на Відень в неділю і, схоже, не збирався йти. Чоловік обтрусився, розстебнув плащ і бочком підійшов до столу Підлоги. - Добрий день, герр Донцхоф, - пробурмотів він, опускаючись у крісло навпроти.
  
  
  
   З хвилину Пауль уважно вивчав примари. - Федір— герр Гессенкопф — це ви?
  
  
  
   "Будь ласка!" Чоловік знизив голос так, що його взагалі стало ледь чутно. "Ніяких імен! І говори тихіше. Вони завжди слухають!"
  
  
  
   - Ти назвав мене на ім'я, - м'яко сказав Пол. - Чому ти став, як Квазімодо? Ти пробуєш роль в опері?
  
  
  
   "Опера?" Хессенкопф моргнув. "Є опера "Нотр-Дам"?"
  
  
  
   "Звичайно", - сказав Пол. "Чому ні?"
  
  
  
   Хессенкопф на мить замислився, а потім похитав головою. "Я думаю, ви жартуєте", - сказав він. "Я не для опери. Я переодягнений".
  
  
  
   "Горб?"
  
  
  
   "Чому не горб? Це один з перших принципів маскування: каліцтво або аномалія змусять людей відвернутися від вас. Номер Один пояснив це, якщо ви пам'ятаєте.
  
  
  
   "Я думаю, він мав на увазі майстерно створений шрам на обличчі чи щось в цьому роді", - припустив Підлогу.
  
  
  
   "Я не знаю, як створити такий шрам", - сказав Квазімодо.
  
  
  
   "А!" - сказав Пол. "Це все пояснює".
  
  
  
   "Тобі не слід розмовляти. По тому, як ви одягаєтеся — цей коричневий вовняний светр, який коли-то напевно належав набагато більш великому чоловікові; ця стара і тепер безформна армійську шинель; ця занадто широка коричнева кепка з дуже вузьким дашком — вас можна дізнатися з іншого боку вулиці ". Хессенкопф подав знак офіціантові принести йому чашку кави. Пол також зробив аналогічний жест у напрямку офіціанта.
  
  
  
   "Так", - сказав Пол. "І що?"
  
  
  
   Хессенкопф знизав плечима, злякавшись, що образив свого знайомого, джерело декількох невиплачених кредитів. "Нічого—нічого".
  
  
  
   "Ти плутаєш маскування своєї особистості, яка у тебе вийшла не дуже добре, незважаючи на горб, з маскуванням своїх намірів", - сказав йому Пол. "Коли я сиджу тут у своєму коричневому светрі і кепці, а моє пальто, яке, як ви забули згадати, особливо примітного зеленого відтінку — недбало кинуто на порожній стілець поруч зі мною, люди дивляться і думають: "О, це всього лише герр Донцхоф, він завжди тут, п'є каву і пише в своїх блокнотах". Я міг би розпоряджатися вкраденими коштовностями, торгувати фальшивими банкнотами в десять крон або замишляти вбивство який-небудь королівської особи —"
  
  
  
   - Тихіше! Хессенкопф зашипів, нервово озираючись по сторонах.
  
  
  
   Пауль розсміявся. "Але коли вони бачать тебе, вони кажуть собі: "Ось герр Хессенкопф, вигаданий для того, щоб ходити в парк і лякати маленьких дітей. Можливо, нам слід простежити за ним і подивитися, що він задумав".
  
  
  
   Хессенкопф нахилився вперед, поставивши лікті на стіл, його підборіддя опинився в кількох дюймах над цукорницею. "Ти не така мудра і не так весела, як тобі здається", - сказав він, його голос був ледь голосніше шепоту. "Ти хіба не чула новини?"
  
  
  
   "Бачиш? Це як раз те, про що я говорив", - сказав йому Пол. "Сядь і говори нормальним голосом, ти будеш привертати менше уваги. Які новини?"
  
  
  
   Хессенкопф сіл, але вигляд у нього був незадоволений. Він нервово оглянув кімнату і, здавалося, не міг вимовити ні слова. Через кілька секунд він так глибоко з'їхав у своєму кріслі, що його голова ледь діставала до столу.
  
  
  
   Підлогу зітхнув і похитав головою. "Неважливо", - сказав він. "Які новини?"
  
  
  
   "Нам майже вдалося—" Хессенкопф зупинився на півслові і зробив два глибокі вдихи. "Велику трагедію ледве вдалося запобігти", - почав він знову. Він кивнув, задоволений собою з-за цієї нової конструкції. Він навіть злегка випростався в кріслі. "Велику трагедію ледве вдалося запобігти", - повторив він. "Це було незадовго до полудня. Ерцгерцог Франц Віллем і граф Тиса тільки що разом покинули парламент в екіпажі з шістьма — я думаю, що це було шестеро — супроводжуючими з Придворної кавалерії, коли — хтось кинув бомбу в екіпаж прямо навпроти рейхсрата. Бомба відірвала праве заднє колесо від карети, і коні помчали навскач. Форейтора скинуло; я думаю, він був убитий. Кучеру знадобилося три квартали, щоб зупинити екіпаж, і я взагалі не знаю, як йому це вдалося; коні були по-справжньому налякані і мчали повним галопом. Як виявилося, ні ерцгерцог, ні граф не постраждали. Цей дурень був занадто далеко, коли кидав бомби, щоб розмістити її належним чином.
  
  
  
   - А що сталося з тим дурнем, який кидав бомби?
  
  
  
   - Удача невмілих. Кілька кіннотників поскакали до нього галопом, а ідіот був дуже скутий страхом, щоб поворухнутися. Але хтось, що стояв поруч з ним - абсолютно невинна людина — запанікував і втік. Тому, природно, охоронець наздогнав іншого чоловіка і забрав його ".
  
  
  
   - Я так розумію, ви там були?
  
  
  
   "Я був відстороненим, але добре розташованим спостерігачем". Хессенкопф знизив голос. "Можливо, ми промахнулися повз нашої мети, але бомба послужить ще одним попередженням гнобителям — і, можливо, пробудженням для пригноблених".
  
  
  
   "Так", - сказав Пол. "Але ми продовжуємо будити їх і будимо, а вони всі ще сплять. Можливо, кидання бомб і стрілянина з гармат не більш ефективні, ніж цокання годинника з зозулею. Можливо, замість того, щоб піддавати себе небезпеки і вбивати невдалих листонош, нам слід було б придбати годинник з зозулею і роздати їх робочим класів. З маленькими проповідями, прив'язаними до їх маленьким дерев'яним клювам. "Вставайте, ви, в'язні класової експлуатації! Ку-ку! Ку-ку!" "
  
  
  
   Хессенкопф втупився на Пауля. "Іноді я дивуюся вам, гер Донцхоф", - сказав він. "Ви завжди з почуттям гумору. Ви завжди так легко до всього ставитеся. Чому, якщо байдужість, яку ти проявляєш, є твоїм істинним станом почуттів, ти дійсно один з нас?"
  
  
  
   Підлогу ляснув себе по стегну. "Ви мене впіймали!" - вигукнув він. "Я зізнаюся. Насправді я агент Джі з Kundschafts Stelle. Нас, таємну поліцію, завжди можна помітити по нашій схильності дратуватися хрипким сміхом в невідповідні моменти ".
  
  
  
   "Ні, не це. Ви не агент поліції. Але що-то..."
  
  
  
   "Ким ти мене вважаєш, крім себе самого?" Поцікавився Підлогу.
  
  
  
   "Мені не хотілося б вас у чомусь звинувачувати, герр Донцхоф", - сказав Квазімодо, але було щось у тому, як він це сказав, що наводило на думку, що він хотів би вчинити саме так. "Ймовірно, це не більше ніж моя уява, коли я бачу таємних поліцейських і агентів-провокаторів за кожною дверима. Підозрюю всіх. Така моя природа".
  
  
  
   Розмова урвалася, поки офіціант приносив каву до столу. - Добрий день, герр Хессенкопф, - чемно привітався офіціант, ставлячи чашки та прес для кави.
  
  
  
   Підлогу розреготався, коли офіціант пішов. "Ось бачите", - сказав він. "Ось вам і образ Квазімодо".
  
  
  
   "Офіціант - мій двоюрідний брат", - сказав Хессенкопф. "Я прийшов сказати вам те, що завтра ввечері відбудеться зустріч".
  
  
  
   "А!" - сказав Пол. "Де?"
  
  
  
   - У закладі Верфеля.
  
  
  
   "Ах! Храм шоколаду. Один тільки запах робить його вартим відвідування".
  
  
  
   - В десять годин. Рівно!
  
  
  
   "Я буду там".
  
  
  
   Хессенкопф кивнув і підвівся, прихопивши свою каву і окраєць, пересів за інший столик, щоб розділити радість свого існування з іншою душею.
  
  
  
   Через деякий час Підлогу підвівся, засунув свої записні книжки в потертий шкіряний портфель, надів зелене пальто, глибше насунув кепку на очі і вийшов із кафе "Фігаро". Рухаючись неквапливим кроком, він попрямував вниз по вулиці.
  
  
  
   Кілька митей опісля двоє чоловіків, один високий і худорлявий, з тонким яструбиним носом, а інший щільний, майже огрядний, з чим-то бульдожьим у зовнішності, піднялися з-за далекого столика і теж покинули кафе. Коли вони вийшли на вулицю, високий пробурмотів по-англійськи: "Почекайте в дверях цього магазину, Ватсон; подивимося, чи зможете ви піти за нашим горбатим іншому, коли він піде. Я піду за цим".
  
  
  
   - Як скажете, Холмс, - відповів його супутник. - Застебніть, будь ласка, верхні гудзики і щільніше оберніть шию шарфом. Немає сенсу мерзнути за цієї чортової мряки.
  
  
  
   Холмс поплескав друга по спині. "Старий добрий Ватсон", - сказав він, накидаючи на шию в'язаний шерстяний шарф. З цими словами він рушив у тому напрямку, куди пішов Підлогу.
  
  
  
  -
  
  
  
   Коли Поль відійшов від кафе Фігаро, він рушив швидше. Незабаром він уже крокував вулицями широким кроком людини, що звикла долати великі відстані заради задоволення. Його шлях пролягав по Хальцштрассе, а потім по ряду вузьких вуличок, поступово поглиблюються в стародавній район Петрускирхе, ту частину Відня, яку звичайному туристу ніколи не побачити. Він звернув на Зиглиндштрассе, тепер вже в районі, де порядні, законопокірні громадяни воліли б не зустрічатися ні з ким із своїх знайомих.
  
  
  
   У багатьох вікнах першого і другорядних поверхів вздовж вулиці сиділи жінки різною мірою розтріпаності, демонструючи різні частини свого тіла зацікавленим перехожим. Багато з них виглядали дівчатками підліткового віку. Чоловіки у чорних в'язаних светрах і чорних кашкетах товпилися в дверях, горя бажанням вискочити під дощ і обговорити принади і ціни товару або запропонувати інші товари будь-якому потенційному покупцеві. Був час , коли веселі дівчата свистіли, щоб залучити свою клієнтуру, а понсы приставали до пішоходам, щоб підбадьорити їх, але поліція несхвально ставилася до свисту і активно перешкоджала докучань, так що в ці дні гра тривала в тиші. Район не був особливо небезпечним — принаймні, не вдень - поліція була дуже ефективна для цього. Але це було неприємно, і могли виникнути питання про те, який товар або послугу ви намагаєтеся придбати в районі, де жінки були лише найпомітнішою з незаконних пам'яток.
  
  
  
   Пауль звернув на Баденгассе, вузьку, вимощену бруківкою вуличку, позбавлену тротуарів, яка відрізнялася майже непідвладним часу занепадом і занедбаністю. Двоповерхові будинки з вузькими вітринами, вишикувалися уздовж вулиці, виглядали древніми і застарілими, коли Відень вперше була обложена турками в 1529 році; вони виглядали так само, як зараз, коли Павло йшов по вулиці, і так вони будуть виглядати сторіччя. Вулиця закінчувалася біля огородженого цементного заводу, де майстри масово виготовляли ангелів, німф, лісових мешканців і бюсти знаменитих людей для садів буржуазії.
  
  
  
   Підлогу зупинився біля дверей магазину через три будинки від кінця вулиці і озирнувся. Якщо він і помітив високого чоловіка, який зупинився, щоб зав'язати шнурки на черевику біля виходу на вулицю, то ніяк не подав вигляду. У маленькому заґратованому віконці справа від дверей магазину були виставлені чайник, який міг бути срібним, сумка, яка, безсумнівно, була латунної, і футляр для скрипки, в якому могла бути скрипка, а могла й не бути. Три латунних кульки розміром не більше оливки, вправлені в кам'яну стіну над вікном, служили прикрасою магазину. Маленька табличка, прикріплена збоку від дверей, свідчила: ЛЕВІ ДАВУД - ГРОШІ у ПОЗИКУ ПІД ЦІННІ ПРЕДМЕТИ.
  
  
  
   Підлогу відкрив двері магазину. Інтер'єр був освітлений єдиною масляною лампою, що звисала зі стелі. Стійка з заґратованим віконцем відділяла клієнтів закладу від власника — або, в даному випадку, від помічника власника: маленького смаглявого хлопчину з живими очима, одягненого в темно-коричневий каптан і виглядав так, наче намагався відростити бороду.
  
  
  
   - Добрий день, Джозеф, - життєрадісно привітався Підлогу, топнув ногою по зовнішньому підвіконню, щоб струсити бруд, налиплу на черевики, перш ніж увійти в магазин і закрити за собою двері. - Старий на місці? - запитав я.
  
  
  
   "Важко сказати, герр Донцхоф", - відповів хлопець. "Іноді так, іноді ні. Піду подивлюся".
  
  
  
   Джозеф пішов у задню частину магазину, залишивши Підлоги роздумувати над безліччю товарів на полицях за прилавком. Багато були загорнуті в коричневу папір і перев'язані мотузкою; анонімні згортки лежали в сплячці, очікуючи повернення своїх власників, які викуплять їх і повернуть до життя. Але деякі з них не були загорнуті або їх можна було впізнати по формі через упаковку. Підлогу розгледів набір теслярських інструментів в дерев'яному ящику, кравецький манекен, штучну ногу, пару жіночих туфель з срібними пряжками, кілька настільних ламп, зв'язку тростин і асортимент капелюхів і кепі. Крім того, в кутку стояли арфа і туба.
  
  
  
   - А, гер Донцхоф, - сказав господар, з'являючись у дверях чорного ходу і прямуючи до стійки. Леві Давуд був невисоким літньою людиною грушоподібної форми з глибоко посадженими очима на круглому морщинистом особі і носом-цибулиною, який, здавалося, височів над його ретельно підстриженою білою бородою. Підлогу звик бачити похилого лихваря в безформному сірому домашньому халаті, який він зазвичай носив в магазині, але сьогодні він був одягнений на вулиці, причому набагато нарядно, ніж та, що була за його дверима. Сірий шовковий шарф "в чотири руки" був акуратно пов'язаний навколо його білого комірця і акуратно заправлений у чорне пальто "Честерфілд", а в руках він тримав пару чорних лайкових рукавичок, тростина чорного дерева і чорний шовковий циліндр.
  
  
  
   "Добрий день, герр Давуд", - сказав Пауль. "Я захоплююся вашою елегантністю, яку, як мені здається, рідко можна побачити в звучанні дзвонів Петрускирхе. Я припускаю, що в Петрускирхе є дзвони, хоча, якщо подумати, я не пам'ятаю, щоб коли-небудь чув їх. Ти йдеш чи йдеш?"
  
  
  
   - О, повертаюся, запевняю вас, повертаюся. Я тільки що займався стомлюючим справою, вимагаючи, щоб ще один молодий негідник, представник знаті, пояснив мені, чому він був готовий дозволити мені позичити йому значну суму грошей. Давуд відклав рукавички, тростину і капелюх і зняв пальто; акуратно повісьте його на вішалку, розправив плечі і розгладив оксамитовий комір, перш ніж повісити його з очей геть за задніми дверима. "Підемо, - сказав він, відкриваючи дверцята в стійці, - підемо в підсобку і вип'ємо зі мною чашку чорного чаю".
  
  
  
   "Якраз те, що потрібно, герр Давуд", - сказав Пауль і пішов за продавцем в маленьку кімнатку в задній частині магазину. Освітлення в цій кімнаті виходила від перевернутого V-образного мансардного вікна з дванадцятьма скляними панелями і павутиною залізних прутів під ним, щоб не пропускати нічого, крім світла.
  
  
  
   "Їх вкрали", - прокоментував Давуд, сідаючи в одну з пари м'яких крісел. "Зніми пальто і капелюх і повісь їх он там. Джозеф, хлопче, постав чайник.
  
  
  
   Підлогу зробив, як йому було велено, і опустився на інший стілець. - Що було вкрадено?
  
  
  
   - Церковні дзвони. Де-то в шістнадцятому столітті, я гадаю, їх вкрали. Я вважаю, що церква сама вкрала їх, оскільки влада планували забрати їх і переплавити на гармати. Влади в той момент дуже потребували гарматах. Турецька армія, я вважаю, була біля воріт і вела себе недружелюбно".
  
  
  
   "А!" - сказав Пол.
  
  
  
   Вони удвох сиділи в затишному мовчанні, поки Давуд набивав і розкурював довгу вигнуту глиняну трубку. Жестом він запропонував Підлоги трохи тютюну з прикрашеної різьбленням дерев'яної скриньки, і Підлогу дістав з кишені куртки добре изжеванную коричневу люльку і набив її міцною сумішшю "латакія". "Спасибі", - сказав він. "Сигарети для дії, але трубка для роздумів".
  
  
  
   "Це те, що я сам говорю", - відповів старий.
  
  
  
   "Я знаю". Підлогу посміхнувся. "Я цитував тебе".
  
  
  
   "Ах!" Двоє чоловіків задоволено попыхивали трубкою, коли пару хвилин потому Джозеф забив чайний піднос в простір між двома стільцями і наповнив дві чашки зі срібного глечика.
  
  
  
   Давуд вийняв з рота череп'яну трубку і відклав її вбік. "Я бачив жінку — насправді леді — яка курила цигарку сьогодні вранці", - сказав він, беручи свою чашку обома руками і вдихаючи аромат свіжозавареного чаю. Підлогу запитливо подивився на нього.
  
  
  
   Він кивнув. - Це було в готелі "Метрополь", куди я пішов, щоб зустрітися з молодим шляхтичем, який хотів дозволити мені дати йому п'ять тисяч крон авансом. Вона сиділа у вестибюлі. Витончене юне створіння з волоссям, зібраним у такий—то пучок, в елегантній чорній мереживній капелюшку з атласною стрічкою і чорною оксамитовою півпальта поверх темно-зеленого сукні. Вона була елегантна. І поки я чекав появи юнака, вона закурила одну з тих довгих балканських сигарет і затягнулася ".
  
  
  
   "Ти розбираєшся в жіночому одязі краще, ніж більшість чоловіків", - прокоментував Підлогу.
  
  
  
   "Моя дружина, упокой Господь її душу, була кравчинею", - пояснив Давуд.
  
  
  
   "Отже, що сталося?"
  
  
  
   - Нарешті показалася молода гілка благородного куща...
  
  
  
   - З дамою, яка курила, - перебив Підлогу.
  
  
  
   "Ну, зрештою, нічого", - сказав Давуд. "Менеджер, портьє та пара інших службовців готелю зібралися в купку, щоб обговорити це питання в жаху, але я чув, як пару раз згадувалося ім'я "Принцеса Така-то ", яке, як я зрозумів, відносилося до розглянутої молодий леді, і в кінці кінців, очевидно, було вирішено, що королівська сім'я важливіше хороших манер, тому вони ретирувалися. В кінці кінців вона загасила сигарету. А тепер скажіть мені, герр Донцхоф, що я можу для вас зробити сьогодні?
  
  
  
   - Чашечку чаю, - сказав Пол, - невелику бесіду.
  
  
  
   - І, можливо, один-два скромних імені з мого списку видатних клієнтів?
  
  
  
   "Якщо на вашому шляху з'явилися якісь нові ..."
  
  
  
   Давуд вказав довгим, знівеченим артритом пальцем поверх чайного підноса на Підлоги. "Я дивуюся тобі, - сказав він.
  
  
  
   "Я так і думав, що ти зможеш", - сказав Пол.
  
  
  
   - Ти не такий, яким здаєшся.
  
  
  
   "Ти другий чоловік, який говорить мені це сьогодні", - сказав Пол. "Мій ніс стає довшим? Немає надії, що я стану справжнім хлопчиком?"
  
  
  
   Давуд злегка знизав плечима. "Я не пропоную тобі брехати, це було б безглуздо. Звичайно, ти брешеш. Ми всі брешемо. Повна чесність швидко стало б нестерпним. Те, що ви робите, — він пошукав слово, - набагато цікавіше. Ви дозволяєте тим, з ким маєте справу, припускати про вас речі — невисловлені речі, які, на їхню думку, вони виявили самостійно. Але я вірю, що все це не так".
  
  
  
   Підлогу відкинувся на спинку стільця, його очі розширилися. "Справді?" протягнув він. "Якого роду речі?"
  
  
  
   Давуд поплескав рукою по повітрю в заспокійливому жесті. "Не лякайся. У мене немає бажання видавати тебе. Крім того, я поняття не маю, кому тебе віддати їм від тебе потрібно. Я не з'ясував, хто ти такий, просто ким ти не є.
  
  
  
   "Дійсно, продовжуйте!"
  
  
  
   Давуд склав руки на животі і сперся підборіддям на великі пальці. - Я мало що знаю про тебе, - задумливо промовив він. "Ви гарний співрозмовник, дуже розумний, добре освічений, гемютличный і в цілому приємний".
  
  
  
   "Як я можу що-небудь з цього заперечувати?" - Запитав Підлогу, посміхаючись.
  
  
  
   "Ви також належите до вищого класу, факт, який ви щосили намагаєтеся приховати, але який проявляється у вашому вигляді природного переваги і вашої повної невимушеності у спілкуванні зі слугами. Я помітив, що тільки природжені аристократи звертаються зі слугами цілком природно; або як з рівними, або як з дітьми, або як з меблями у відповідності з їх природою. Середній клас ставиться до своїх слуг із зарозумілістю або підозрілістю." Він пильно подивився на Полу, який зберігав мовчання.
  
  
  
   "Крім того, ваш німецький, хоча і чудовий, не є рідною. У ньому є щось неопределимо іноземне. Більшість людей не помітили б, я згоден з вами, але акцент, тим не менш, присутній ".
  
  
  
   "Я ходив у школу в Італії і Англії", - сказав Пол.
  
  
  
   - Можливо. Тепер давайте подивимося на наші — як би це сказати? — ділові відносини. Ви звернулися до мене в травні минулого року...
  
  
  
   "Це було так давно?"
  
  
  
   - Я веду щоденник. Це було дванадцятого травня минулого року. Вас цікавили імена моїх клієнтів ...
  
  
  
   "Політично або соціально значущі, по-моєму, я вже сказав".
  
  
  
   - Ви це зробили. І військові офіцери штабного рангу і вище.
  
  
  
   "Насправді".
  
  
  
   "І ви відмовилися сказати мені, що маєте намір робити з цією інформацією, але ви запевнили мене, що моє ім'я ніколи не буде розголошена".
  
  
  
   "Саме так".
  
  
  
   - Я думав, ти якийсь злочинець вищого класу.
  
  
  
   - Це так? Ти мені ніколи не говорив.
  
  
  
   "Це було б неввічливо".
  
  
  
   "Ах! Але навіщо б мені, якби я був шахраєм, знати імена людей, які потребують ваших послугах? Очевидно, що їм нічого було б вкрасти, оскільки вони пообіцяли вам все цінне".
  
  
  
   - Але якщо б ви були спритним шахраєм, а навіть у той час я бачив, що ви були спритні, ви могли б захотіти використовувати якого-небудь знедоленого представника вищого суспільства в якості входу в будинки багатіїв. Опинившись там...
  
  
  
   "Як розумно з мого боку", - прокоментував Підлогу. "Але ти цього не зробив", - продовжив Давуд. "Ах!"
  
  
  
   - Або, з іншого боку, ви могли б запропонувати кому-небудь з цих марнотратників аванс у вигляді великих сум грошей в рахунок їх майбутнього спадщини. А потім, по закінченні певного проміжку часу, ретельно організований нещасний випадок зі смертельним результатом для родича з грошима приніс би вам непоганий прибуток ".
  
  
  
   - Але, герр Давуд, у вас злочинний склад розуму!
  
  
  
   "Так, я визнаю це. Я придумав у загальній складності з , я вважаю, що це було дванадцять різних схем, в яких ви могли бути задіяні. І я знаходжу, що, наскільки я можу судити, ви не маєте жодного з них."Давуд обвиняюще погрозив пальцем Підлоги. - І ти змусив мене повірити, о-о-дуже тонкими способами, що у тебе теж розум злочинця.
  
  
  
   "Злочинець?"
  
  
  
   "Я виявив, що ви дали зрозуміти певним групам наших, е-е, більш підприємливих громадян, що насправді ви були агентом британської головного злочинця, відомого як "професор Моріарті".
  
  
  
   "Я ніколи цього не казав", - запротестував Підлогу. "Хтось—я думаю, це був ювелір за прізвищем Беркманн - висловив таке припущення, і я визнаю, що не переконав його в цій ідеї".
  
  
  
   - Так, майстер-викрадач коштовностей по імені Беркманн. Професор Моріарті раз або два надавав йому допомогу, і він переконаний, що у професора велика злочинна мережа по всій Європі.
  
  
  
   "Що ж, запевняю вас, я ніколи не чув про це професора Моріарті, поки Беркманн не згадав про нього. Але тоді, ну, якщо робота його агентом спростить мені життя, тоді я б став його агентом ".
  
  
  
   "Отже, ти знову виявив, що правда, якою б вона не була, менш ніж корисна. Це так?"
  
  
  
   Підлогу відкинувся на спинку стільця і відсьорбнув чаю. "Давайте обговоримо це розумно", - сказав він. "Я якимось чином змусив вас повірити, що я злочинець. А тепер ви прийшли до висновку, що це не так. І ви вражені, дізнавшись, що я чесна людина ".
  
  
  
   "Я був би, принаймні, злегка здивований, виявивши, що хтось був абсолютно чесною людиною", - сказав Давуд. "Просто в даний момент спосіб вашої нечесності вислизає від мене". Він зробив похлопывающее рух рукою, наче заспокоював невидиму кішку. - Я не мав на увазі нічого зневажливого.
  
  
  
   "Звідки ти знаєш, що я не беру участі ні в одному з твоїх уявних мерзенних планів?" Спитав Пол.
  
  
  
   "Я пильно стежу за кількома моїми, е-е, клієнтами", - сказав Давуд. "За одним джентльменом стежить його камердинер, і до нього можна підійти ближче, ніж до нього. Якщо б ви були так зайняті, я б почув.
  
  
  
   "А!" - сказав Пол. "Скажіть, якщо ви боялися, що я якийсь запеклий злочинець, навіщо ви забезпечили мене іменами? Вже не за ті кілька крон, що я запропонував?
  
  
  
   Давуд знизав плечима. "Чесно кажучи, мені було цікаво дізнатися, що ви плануєте робити. Досі вам вдавалося познайомитися з кількома "іменами", але, наскільки я бачу, без особливого результату. Ви розмовляли з графом фон Піновим в барі "Опера"...
  
  
  
   "Спектакль " Набукко", - згадав Підлогу. "З перекладом лібрето на німецьку. Музику Верді не слід виконувати по-німецьки. Це перетворює саму романтичну мелодію в гавкіт великих собак".
  
  
  
   - А полковник Крэтл, ви сиділи навпроти нього за баккарой...
  
  
  
   "О, так. У клубі "Монмартр". Чому вінці думають, що порок повинен мати французьке назва, вище мого розуміння. Німецький порок цілком прийнятний. Це більш впорядковано і гідно поведінки".
  
  
  
   "Отже, з кожним з цих джентльменів у вас зустріч, дві зустрічі, випадкові — гадаю, нічого цінного не обговорювалося. І на цьому все. Нічого! Так яка тобі від усього цього користь?"
  
  
  
   Підлога на мить замислився, а потім випив трохи чаю і ще трохи поміркував. "Вас дуже цікавить, - запитав він Давуда, - що відбувається з вашими клієнтами?"
  
  
  
   "Тьху!" - Давуд поморщився. "Ці люди, ці аристократи, ці люди благородного походження; вони швидше переступлять через вас, ніж обійдуть вас стороною. Принаймні, ті, з ким я маю справу, належать до цього типу, хоча я знаю, що є й інші — ви самі, наприклад, якщо я правий щодо вашого виховання. Ці молоді джентльмени високого походження з працею приховують свою неприязнь до мене, навіть коли намагаються зайняти грошей. Вони посміхаються, кивають і кажуть: "Добрий вечір, герр Давуд, як мило, що ви зайшли". А потім я йду і кажу: "Цей старий жирний єврей отримає свій фунт м'яса. Такі, як він, не люблять нічого, крім грошей!" Як ніби це я закладаю давні сімейні реліквії, щоб заплатити карткові борги!"
  
  
  
   "Ти не товста", - сказав Пол.
  
  
  
   "Як це не дивно, я теж не єврей", - сказав йому Давуд. "Всі вони припускають, що, раз я лихвар, я повинен бути євреєм".
  
  
  
   "А ти - ні?"
  
  
  
   - Подивися на мене. Я що, в тюбетейці?
  
  
  
   - Іноді ти носиш маленьку в'язану шапочку.
  
  
  
   "Він зігріває мою голову. Він прикриває те місце, де мої волосся з якоїсь незрозумілої причини, здається, рідшають. Але я не ношу його постійно. Я вважаю, що єврей повинен весь час тримати голову покритої ".
  
  
  
   "Це так", - погодився Підлогу.
  
  
  
   "Насправді моя родина походить зі східної Персії", - сказав Давуд Підлозі. "Я перс за походженням і зороастрієць з релігії". Він знову наповнив чаєм чашку Підлоги, а потім своє. "Не те щоб я був особливо релігійною людиною. Якщо вже на те пішло, мені все одно, як вони мене називають, але їх зарозумілість і лицемірство не викликають у мене симпатії".
  
  
  
   - "Я вважаю релігію лише дитячою іграшкою", - процитував Підлогу, - І вважаю, що немає гріха, крім невігластва".
  
  
  
   Давуд на секунду задумався. "Так", - погодився він. "Це дуже добре".
  
  
  
   "Крістофер Марлоу сказав це першим", - сказав Пол. "Англійський драматург".
  
  
  
   Давуд кивнув. "Я знаю про нього", - сказав він.
  
  
  
   "Ви хочете знати, як я використовую імена, які ви мені передаєте ?" Спитав Пол. "Я влаштовую знайомство з деякими з них. В обмін на надання їм грошових сум я намагаюся спонукати їх надати мені те, що мене найбільше цікавить, — інформацію".
  
  
  
   "А!" - сказав Давуд. "Інформація. Зрозуміло."
  
  
  
   "Ти не схвалюєш?"
  
  
  
   Він обдумав це. "Не обов'язково. Як ти збираєшся це робити? Не можна просто підійти до незнайомої людини і сказати: "Я розумію, тобі потрібні гроші. Розкажи мені секрет ".
  
  
  
   "Не зовсім так, е-е, сміливо", - сказав Пол. "Я міг би звернутися до свого об'єкту в опері чи на іподромі і коротко поговорити з ним про те чи інше. І тоді я встану і скажу: "Мій покровитель розуміє, що ви в нужді. Будь ласка, не ображайтеся, але він попросив мене передати вам це". А потім я вручу йому конверт і піду".
  
  
  
   - А що в конверті? - запитав я.
  
  
  
   "Сума грошей, сума, яка залежить від того, хто ця людина і які його потреби. Це делікатне рішення; дуже маленька сума може образити суб'єкта, надто велика сума може його налякати ".
  
  
  
   - Ваш покровитель?
  
  
  
   Підлогу посміхнувся. "Я занадто скромний, щоб приписувати собі. Крім того, наявність невидимого покровителя надає ауру таємничості".
  
  
  
   "А ви не боїтеся, що ваш, гм, об'єкт шпурне гроші вам в обличчя або, можливо, викличе поліцію?"
  
  
  
   "Ось чому я швидко йду. Я не хочу стояти там і посміхатися їм, коли вони відкриють конверт. Я не хочу відповідати ні на які запитання, і я не хочу, щоб суб'єкт брав миттєве рішення. Дайте йому час все обдумати, відчути вагу грошей у своєму гаманці ".
  
  
  
   Давуд повільно і методично хрустів кісточками пальців правої руки лівої, втупившись у свою чашку з чаєм. "Можливо, нам не варто обговорювати це далі", - уклав він.
  
  
  
   "Можливо, й ні", - погодився Підлогу.
  
  
  
   "Є деякі речі, про які краще не говорити".
  
  
  
   "Це так".
  
  
  
   Давуд перевів погляд на обличчя Підлоги. "Якщо тобі знадобиться яка-небудь допомога в майбутньому, тобі варто тільки попросити", - сказав він. "Але постарайся не бути занадто конкретним".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДРУГА — ШЛЯХ ДО СМЕРТІ
  
  
  
  Тепер наші гулянки закінчилися ...
  
  Вільям Шекспір
  
  
  
   Пелена туману опустилася на Лондон в понеділок дев'ятого березня і, здавалося, не хотіла йти. До ранку середи він запустив свої щупальця у всі закутки величезного міста. Протягом вогкого дня він згущався, поки рано ввечері предмети не стали невидимими на відстані, більшій, ніж витягнута рука. Пішоходи на дотик пробиралися по вулицях, знаходячи знайомі огорожі і дверні прорізи будівель, які допомагали їм орієнтуватися. Водії екіпажів покладалися на чуття своїх коней, щоб вести їх знайомим маршрутами. А коні, будучи обережними тваринами, не наважилися б відправитися в незнайоме місце. Зажигалкам доводилося підійматися на дві сходинки з ліхтарним стовпам і дивитися на вогні через грановане скло, щоб самим переконатися, що газові ріжки запалилися і горять.
  
  
  
   Невисокий, худий, незграбний чоловік повільно, обережно, майже делікатно йшов по східній стороні Рассел-сквер. Незважаючи на час — ледь було 5:00 P.М. — на чоловікові був чорний фрак поверх надмірно білої накрохмаленої сорочки з жорстким комірцем і чорною краваткою-метеликом, а в лівій руці він на ходу стискав циліндр. Його парадний костюм, хоча й ще не поношений, мав ознаки зносу і справляв враження скоріше необхідність, ніж елегантності, ніби цей наряд був професійним реквізитом. Його зовнішність не була достатньо гідною, щоб бути дворецьким або офіціантом, але, можливо, він міг би бути вчителем у школі для хлопчиків, де така одяг все ще була звичайним явищем. Не в Англії, звичайно; в цій людині було щось виразно неанглийское. Можливо, це були риси невпевненості і пригніченості, сформували його обличчя і поставу; можливо, дещо неправильний фасон одягу: лацкани трохи занадто вузькі, краватка-метелик трохи занадто широкий, капелюх трохи занадто коротка, а поля занадто товсті.
  
  
  
   Пройшовши половину вулиці, худорлявий чоловік досяг ганку будинку 64 з Рассел-сквер і, уважно вдивившись в мідну табличку з адресою, піднявся сходами і смикнув за ручку дзвінка. Через кілька хвилин двері відчинилися, і на порозі з'явився високий, міцної статури чоловік. Хоча він був одягнений у бездоганний одяг справжнього англійського дворецького, за масивності м'язів цієї людини і вигину носа можна було припустити, що, можливо, колись у нього була інша професія. Уважно оглянувши свого відвідувача з ніг до голови, він сказав: "Сер? Можу я вам допомогти?" - глибоким, хрипким голосом, в якому пролунав швидше виклик, ніж питання.
  
  
  
   Худорлявий чоловік кивнув і стиснув тонкі губи. - Добрий день, - сказав він, намагаючись зобразити посмішку; але це була слабка посмішка, ніби він давно не практикувався. "Я вважаю, що це має бути резиденцією герра професора Джеймса Моріарті. Вірно моє припущення?"
  
  
  
   "Так і є", - погодився дворецький.
  
  
  
   "Добре, добре", - сказав худий чоловік, знову киваючи. "Я пройшов довгий шлях, щоб поговорити з гером професором. Сподіваюся, він у себе?" Він засунув руку в кишеню жилета і простягнув дворецькому візитну картку.
  
  
  
   "Одну хвилину, сер", - сказав дворецький, беручи картку двома пальцями в білих рукавичках. "Я запитаю".
  
  
  
   Худорлявий чоловік багатозначно підняв палець. "Скажіть професор, що це стосується одного з його агентів у Відні. Молодий чоловік у небезпеці. Велика небезпека".
  
  
  
   - Так, сер. Одну хвилину, сер. Дворецький м'яко, але рішуче закрив двері перед носом худорлявого чоловіка. Було б ввічливіше запросити того, хто телефонував увійти, попросити його почекати у вітальні. Але були ті, хто, можливо, побажав би побачити професора Моріарті, кому не дозволялося переступати поріг без постійного супроводу, і інші, кому ні при яких умовах не дозволялося переступати поріг.
  
  
  
   Професор Джеймс Моріарті, доктор філософії, F. R. A. S., сидів за великим дубовим столом у своєму кабінеті на першому поверсі, два вікна були закриті, а штори запнуті, щоб уберегтися від туману. Вугільний вогонь, що горів у маленькому каміні в іншому кінці кімнати, захищав від сирості і прохолоди цього дня. Увагу професора була прикута до зимового випуску журналу Die Zeitschrift für Fortgeschritte Theoretische Astrophysik. Коли годинник на стіні тихо пробили чотири рази, містер Моуз, колишній чемпіон Кента в суперважкій вазі, а нині служив професор дворецьким і сторожем, увійшов й мовчки став біля столу, чекаючи, коли професор підніме очі. Минуло кілька секунд, перш ніж Моріарті вставив паперовий листок на сторінку і закрив щоденник. Він зняв пенсне і перевів погляд на бюст Галілея, що стояв на шафі праворуч від нього. "Ці німецькі теоретики", - сказав він. "Вони схиблені на причинно-наслідкового зв'язку і в той же час приділяють так мало уваги матеріальності. Можна було б подумати, що вони повинні були б проявити певний інтерес до того, що є , перш ніж відправитися на полювання за тим, звідки це взялося ".
  
  
  
   "Так, професор", - відповів містер Моуз. "Дехто хоче вас бачити." Він простягнув візитну картку худорлявого чоловіка.
  
  
  
   Взявши картку за край, Моріарті надів пенсне й дивився на неї так, наче це було цікаве, але поки ще не класифіковане комаха. На ній було написано:
  
  
  
  -
  
  
  
  KARL FRIEDRICH MARIE STASSENKOPP, LITT. D.
  
  
  
  -
  
  
  
   Моріарті потер картку між пальцями. - Іноземні картки, - сказав він. - Ймовірно, французькі чи угорські.
  
  
  
   - Так, сер, цілком можливо. Джентльмен просив передати вам, що це стосується одного з ваших агентів у Відні. Що він у небезпеці.
  
  
  
   - Справді? Як цікаво. Моріарті підняв очі на містера Моуса. - Як виглядає цей джентльмен?
  
  
  
   Містер Моуз задумливо поворушив великими пальцями. - Іноземець. Не зануда. Я б сказав, досить прямолінійний. Він виглядає так, наче йому не подобається є — або щось ще, наскільки я можу судити, - оцінив він.
  
  
  
   "А!" - сказав Моріарті. "Естет або заклопотаний? Що ж, подивимося. Запросіть джентльмена увійти".
  
  
  
   Містер Моуз кивнув і вийшов з кімнати. Через кілька секунд він повернувся.
  
  
  
   "Джентльмен більше не турбується", - оголосив він старанно безбарвним голосом. "Він мертвий!"
  
  
  
   Моріарті підняв брову. - Ну що ж! - сказав він. Він обігнув свій стіл і попрямував у хол. Карл Фрідріх Марія Стассенкопп, літтл. д., лежав на спині в передпокої, його ноги були зігнуті в одну сторону, очі невидяще дивилися вгору, на газовий світло в холі. Він виглядав здивованим. Під його плечима розтікалася калюжа крові, і розмазана смужка крові вела до закритої вхідних дверей.
  
  
  
   "Я бачу, ви затягли його всередину", - сказав Моріарті, вказуючи на кривавий слід.
  
  
  
   "Я затягнув його всередину, щоб закрити двері", - пояснив містер Моуз. "Я не хотів, щоб люди помічали бідного джентльмена, поки ви не вирішите, що робити. Крім того, я не думав, що ти захочеш стояти в дверях, коли той, хто його вбив, все ще на волі.
  
  
  
   "Ах! Здорова логіка". Моріарті намацав пульс на шиї чоловіка і нахилився, наблизивши голову до обличчя чоловіка, щоб почути звуки дихання. Через кілька секунд він підняв голову. "Ти прав", - сказав він. "Мертвий. Тепер, що стосується причини його раптової смерті — - Він обережно перевернув чоловіка.
  
  
  
   В двох дюймах нижче лопаток Карла Фрідріха, зліва від хребта, виднілося товсте, покрите чорними перами древко, злегка виступає з кривавої діри, яку воно виконало, увійшовши в тіло. Тканина піджака була перекручена і втягнута в рану разом зі снарядом.
  
  
  
   "Будь я проклятий!" - вигукнув містер Моуз. "Чортова стріла!"
  
  
  
   Моріарті обережно розв'язав тканина навколо древка і оглянув рану. "Насправді це арбалетний болт", - сказав він містерові Моусу. "Практично безшумний, і дуже смертоносний. Куля, мабуть, потрапила в серце, убивши його миттєво. Звідси порівняно невелика втрата крові. Він поклав тіло і встав. "Цікаво", - сказав він.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ТРЕТЯ — ТОВСТУН
  
  
  
  Пригоди призначені для тих, хто любить пригоди
  
  Бенджамін Дізраелі
  
  
  
   Товстун і троє його супутників сіли у вагон першого класу Rete Mediterranea на вокзалі Монца. Поїзд тільки що загальмував, випустивши сильний пар з старіючого паровоза, коли Бенджамін Барнетт мигцем побачив їх через вікно свого купе.
  
  
  
   Товстун ненадійно примостився на перевернутому чорному валізі, з якого він жестикулював іншим. На ньому була крислатий сірий фетровий капелюх і білий костюм; з кишені його піджака з богемної розгальмованістю стирчав червоний носову хустку. Його супутниками, уважно стежили за кожним його словом і жестом, були невисокий круглолиций священик в окулярах з товстими круглими лінзами, з солом'яним валізою в руках; смаглявий юнак з великими ступнями і тьмяними очима, вбраний у брудно-жовто-коричневий картатий костюм, який був щонайменше на розмір малий для його довжезною фігури; і жінка невизначеного віку з дивними, пташиними рухами, одягнена в чорне від верху вуалі до підошов лакованих туфель на високих гудзиках. Її єдиною перешкодою була закрита пташина клітка розміром з хлібницю.
  
  
  
   Барнетт, кремезний американець-емігрант з каштановим волоссям, років під тридцять, з інтересом спостерігав за квартетом. Вони здалися йому дивно різношерстої групою. "Італія в черговий раз демонструє нам свою різноманітність", - сказав він своїй дружині, яка сиділа навпроти нього. "Що ти думаєш про цих чотирьох?"
  
  
  
   Сесілія Барнетт відірвала погляд від путівника Бедекера по Північній Італії в червоній обкладинці і виглянула у вікно як раз в той момент, коли " трену диретти" , здригаючись, зупинилася. Це була струнка, білява, стримана, ніжно красива жінка приблизно на п'ять років молодша за свого чоловіка. Її очі, лінії рота і те, як вона трималася, говорили про рішучості і, для тих, хто міг прочитати найтонші ознаки, про нерозв'язною сумі, яку вона носила з собою.
  
  
  
   "Насправді вони досить цікаві", - сказала вона, з хвилину розглядаючи групу, поки вони збирали свій багаж і готувалися сісти в поїзд. "Цей повний джентльмен, схоже, якийсь художник. Один з тих геїв-богемцев, які в даний час наповнюють Париж і Відень. Або, принаймні, так він змусив би думати світ. Молодь - спортивний тип з невеликим інтелектом. Священик - вбрання священнослужителя приховує безліч можливостей. Жінка - це свого роду загадка. Вона одягнена як вдова, але на пальці у неї немає обручки. Вона несе пташину клітку, яка настільки позбавлена незалежного руху, що виникає підозра, що в ній сидить не птах."
  
  
  
   "У вас неперевершений нюх на деталі", - сказав Барнетт. - Чому ти кажеш "Він хотів, щоб ми так думали"? Ти почав підозрювати кожного, кого бачиш, у тому, що він не такий, яким здається.
  
  
  
   Сесілія повернулася, щоб подивитися на нього, і він зрозумів, що сказав щось не те. - Не всі, - різко відповіла вона. Вона акуратно склала руки на колінах і дивилася прямо перед собою; погляд, за яким, як знав Барнетт, ховалося крайнє роздратування. "І справа не в підозрілості. Я просто ділюся своїми спостереженнями і висновками. Якщо вас не цікавить моя думка, навіщо ви питаєте мене?"
  
  
  
   "Я просто підтримував бесіду", - відповів Барнетт, намагаючись, щоб це не прозвучало як виправдання. "І я дійсно ціную вашу думку. Мені дуже шкода, якщо ви вважаєте інакше. Ви надзвичайно проникливий людина. Навіть професор Моріарті так сказав. Але я думав, що вказую на цікаву місцеву фауну, а не на чергову загадку. Зізнаюся, я думаю, що останнім часом ви занадто напружені. Він простягнув руку, щоб поплескати її по руці, але вона різко відсмикувала її в складки свого зеленого дорожнього плаща.
  
  
  
   "Я вважаю, як я вже казала вам, що за нами стежили з тих пір, як ми залишили Лондон", - холодно сказала Сесілія. Приховувалося за навмисним відсутністю емоцій в її голосі гнів або страх, або і те й інше разом, Барнетт сказати не міг. "Це результат моїх спостережень і висновків, які ви зазвичай готові визнати досить точними. Можливо, я не професор Моріарті, але, схоже, у мене є талант до такого роду речей. Сам професор, як ви пам'ятаєте, іноді цінував мою думку. Але тільки тому, що ви не можете придумати жодної причини, по якій хтось повинен стежити за нами, ви не вірите тому, що я кажу, і думаєте, що з-за того, що я погано себе почуваю останнім часом, я або некомпетентний, або божевільний. Це, безумовно, привело б до перевтоми ".
  
  
  
   "Я не думаю, що ви божевільний", - запротестував Барнетт. "Я просто думаю, що в даному випадку ви помиляєтеся".
  
  
  
   "Ти б так не думала, якби я була чоловіком", - сказала Сесілія і демонстративно повернулася до своєї книги.
  
  
  
   Це, на думку Барнетта, було несправедливим зауваженням. Він придушив бажання назвати це "жіночою логікою", оскільки у нього було передчуття, що це принесе більше шкоди, ніж користі, і він не хотів затівати ще більшу сварку, ніж вони вже затіяли. "Є час для обговорення і час залишити все як є", - подумав він, відкидаючись на спинку стільця. У нього було доброчесне почуття людини, який знає, що він правий, але залишає останнє слово за іншим.
  
  
  
   Барнетт різними способами намагався перевірити людей, які, на думку Сесілі, спостерігали за ними, але важко сказати, чи дійсно хто-то в тому ж поїзді або зупинився в тому ж готелі тільки для того, щоб стежити за тобою. Ні один з об'єктів підозр Сесілі не ховався, підглядаючи за ними з-за ліхтарних стовпів. І це був неправдоподібний ряд людей — літній чоловік з пронизливими блакитними очима в паризькому готелі Majestic; маленький чоловічок з бульдожьим особою в поїзді на Рим; красива жінка аристократичного виду, завязавшая розмова з Барнеттом у готелі Excelsior у Римі, — яких Сесілія підозрювала в змові з метою наглядати за сім'єю Барнетт. Барнетт зізнався собі, що йому було б легше в це повірити, якщо б він міг придумати яку-небудь причину, по якій хтось міг би знайти їх досить цікавими, щоб захотіти стежити за ними.
  
  
  
   Капостазионе, начальник цієї італійської залізничної станції, одягнений в уніформу, яка цілком доречно виглядала б на керівника циркового оркестру, з'явився на платформі, щоб подати сигнал до відправлення, і поїзд знову прийшов в рух. Коли поїзд набрав швидкість, товстун і його супутники протупали по коридору і розподілилися майже порожнім купе першого класу. Барнетт побачив, як товстун пройшов повз і втупився на них через скло в двері купе; жінка в чорному слідувала за ним по п'ятах. Судячи по звуках, вони розташувалися у двох наступних купе. Священик і юнак взагалі не проходили; повинно бути, вони вибрали більш ранні купе.
  
  
  
   Це, подумав Барнетт, було дивно. Вони, безсумнівно, знали один одного на платформі, а тут вони сиділи в різних купе. Він збирався сказати про це Сесілі, але вирішив, що в її теперішньому настрої вона подумає, що він знущається над нею.
  
  
  
   Був вівторок, десяте березня 1891 року. Бенджамін і Сесілі Барнетт відправлялися в міжсезонне турне по Європі, яке тривало шість тижнів і, ймовірно, триватиме ще стільки ж. Сесілія відновлювалася після викидня на пізніх термінах, другого за два роки, який підірвав її морально і фізично. Їх єдиний супутник, карлик на всі руки по імені "Маммер" Толливер, ішов попереду з основною частиною багажу, спостерігаючи за його установкою в пансіоні на озері Комо, який був їх наступним пунктом призначення.
  
  
  
   Цей давно запізнений відпустку був першим, який хто-небудь з них взяв, не поєднаний з будь-якою діловою поїздкою. Навіть їх двотижневий медовий місяць в Парижі був використаний для створення французького бюро Американської служби новин, бюро кабельних новин Barnett's, що базується в Лондоні, яке постачало європейські новини в американські газети. Сесілі Барнетт колись працювала на свого чоловіка, але тепер вона була редактором Ілюстрованого тижневика Hogbine's Illustrated Weekly, одного з найуспішніших журналів Hogbine group.
  
  
  
   "Кондуктор запевнив мене, - сказав Барнетт після кількох хвилин мовчання, - що ресторан carrozza в поїзді буде відкрито на вечерю після відправлення поїзда з Монци. Не хочете приєднатися до мене? Барнетт використовував італійське словосполучення "вагон-ресторан" соромливою спробі покласти край своїй сварці з Сесілі; її завжди тішило те, як він вимовляв будь-які іноземні слова. Але іноді самі продумані плани не спрацьовують.
  
  
  
   "Якщо ти не боїшся, я влаштую сцену", - сказала Сесілія. "Можливо, буду розмахувати руками і звинувачувати кондуктора в шпигунстві за нами. Я б не хотіла влаштовувати сцену".
  
  
  
   Барнетт зітхнув. "Я покладаюся на ваше розсудливість", - сказав він.
  
  
  
   Вони повернулися в ресторан carrozza , щоб з'їсти тонкі скибочки товченої телятини з зеленим перцем, товсті скибочки хрусткого хліба, великий салат з оливками і анчоусами і випити фруктового червоного вина. Поїзди Rete Mediterranea перебували в періоді благородного занепаду, вагони двадцятирічної давності були занедбані, їх тягли виправлені двигуни двадцятирічної давності. Поїздка, яка може зайняти п'ять годин на швидкісному поїзді в іншому місці Європи, може зайняти до двадцяти годин на treni diretti. Або в три рази більше, якщо йому не пощастило зламатися. Подорож по Італії, навіть першим класом, було пригодою. Але їжа була хорошою.
  
  
  
   Поїзд в'їжджав в ту частину північної Італії, що між озерами Комо і Лекко, звану Бріанца, і з вікна їдальні відкривався вид на терасових схили горбів, вкриті оголеним виноградом, готовим почати свій річний зростання. Вдалині виднілися розсипи котеджів, окремі свежевспаханные ділянки коричневої землі і ділянки похмурого лісу. Випадкова вілла, обнесена муром, з комплексом господарських будівель раптово з'являвся в полі зору, а потім зникала в тумані.
  
  
  
   Товстун підбіг з хвоста поїзда і увійшов у вагон-ресторан майже відразу після того, як Бенджамін і Сесілія сіли. Він незграбно пройшов повз них, вибравши столик через прохід. Барнетт з подивом спостерігав, як він обережно штовхає дерев'яне сидіння стільця, перш ніж опуститися на нього всім своїм тілом і уважно вивчити меню. Хвилин через десять або близько того смаглявий підліток теж з'явився з хвостового кінця поїзда і, обмінявшись кількома словами пошепки з товстуном, перетнув вагон-ресторан і вийшов з передньої частини.
  
  
  
   "Цікаво", - сказала Сесілія. "Двоє з ваших чотирьох друзів, здається, проводили конференцію в хвості поїзда".
  
  
  
   "Можливо, у них є знайомі серед пасажирів третього класу", - припустив Барнетт. "Або, можливо, вони стежили за своїм багажем. Багажний вагон ззаду".
  
  
  
   - Можливо, - холодно погодилася Сесілія.
  
  
  
   "Послухай, Голубка, я не хочу з тобою сваритися. Чесно кажучи, не хочу", - сказав Барнетт, знизивши голос до шепоту. "Але ти, звичайно ж, не хотів би, щоб я сказав, що згоден з тобою, коли я цього не роблю. Чи Не так?"
  
  
  
   "Якби ти знав, скільки разів я робила для тебе саме це, - сказала йому Сесілія, - ти б не наважувався просити. Схоже, що для мидийцев один закон, а для персів - інший. Вона відсунула тарілку з телятиною і встала. - Я більше не голодний. Зустрінемося в нашому купе.
  
  
  
   Барнетт теж встав з автоматичною ввічливості до своєї розлючена дружині. Бувають моменти, коли все, що ти можеш зробити, неправильно, і цей, як зрозумів Барнетт, був одним з них. Умовляв він Сесілію залишитися, повертався з нею в купе або відпускав її одну, вона була б незадоволена.
  
  
  
   Клята жіноча нерозумність! Ось він, розумна людина, яка поводиться розумно, постійно і несправедливо обижаемый своєю дружиною, яка зазвичай була найбільш раціональним, розумним з Божих створінь. Це призводило до сказу!
  
  
  
   "Я повинен вибачитися за те, що перервав вас". Маслянистий, злегка верескливий голос пролунав у вухах Барнетта, коли він стояв там.
  
  
  
   - Ви, напевно, Барнетти? Містер і місіс Це так?
  
  
  
   "Чому?" Запитав Барнетт, повертаючись. Це був товстун, піднявся зі свого місця і єлейно завис поруч з Барнеттом. Це було вже занадто. Невже цей чоловік підслуховував? Навіть в цьому випадку, що, чорт візьми, йому могло знадобитися? Що б це не було, Барнетт був не в настрої розбиратися з цим.
  
  
  
   "Я приношу свої вибачення за це неналежне втручання", - сказав товстун. На секунду його губи склалися в посмішку, яка тут же зникла. - Кондуктор згадав мені про вашу присутність в цьому поїзді. Я був у нестямі від радості через збіг. Ви, звичайно, погодитесь, що це випадковість.
  
  
  
   "Чи зможу я?" Барнетт усвідомлював, що всі троє завмерли на місці від грубості товстуни; Сесілія приготувалася до втечі, а він вагався, іти за неї чи ні, і товстун заговорив. І розмовляю. І розмовляю.
  
  
  
   "Але так". Гладун зупинився, приклавши руку до щоки, і скривився, ніби його тільки що вразила жахлива можливість. - Ви, чи не так, Барнетти з Американської служби новин?
  
  
  
   "Це вірно", - неохоче погодився Барнетт. Звідки цей чоловік міг це знати? І чому це має хвилювати? Можливо, в кінці кінців, в побоюваннях Сесілі щось було. З іншого боку, якщо чоловік хотів щось зробити, крім простої розмови з ними, йому не потрібно було слідувати за ними всюди, поки вони не опиняться в carrozza ristorante , щоб зробити це.
  
  
  
   - Добре. Добре, - сказав товстун. - Все так, як я і думав. Перепрошую за вторгнення, але з самими благородними намірами я повинен скористатися моментом, щоб поговорити з вами. Це справа термінова і делікатне. Він засунув руку в кишеню піджака, і вона знову виринула, стискаючи білий картонний аркуш. - Моя візитка, якщо ви будете ласкаві.
  
  
  
   Барнетт взяв картку, глянув на неї і передав Сесілі. "Готфрід Каспер", - було написано твердими, але витонченими коричневими літерами, scrittore e giornalista, Мілан.
  
  
  
   - Чим ми можемо бути вам корисні, синьйор Каспер? Сесілія лагідно звернулася до товстуна. - Будь ласка, сідайте.
  
  
  
   Барнетт здивовано подивився на неї. "Так", — сказав він, насилу втримуючись від коментаря, "будь ласка". У Сесілі напевно повинна була бути якась причина попросити товстуни сісти - якщо тільки це не було просто для того, щоб показати Барнетту, що вона воліла б чию завгодно компанію його суспільству. Або, можливо, оскільки вона підозрювала товстуна в якомусь шахрайстві, вона збиралася спробувати довести це. Барнетт щиро сподівався, що вона не планувала нічого подібного.
  
  
  
   "Ви дуже добрі", - сказав товстун, обережно опускаючись на стілець в проході, в той час як Бенджамін і Сесілія повернулися на свої місця. Здавалося, він відчув полегшення, але, можливо, це було просто тому, що знову зміг сидіти. Пересувати своє тіло, особливо в рухомому потязі, подумав Барнетт, повинно бути, постійна боротьба.
  
  
  
   "Так ви журналіст, так?" Запитав Барнетт. "Шукаєте роботу?"
  
  
  
   "Ні, ні!" Каспер заперечливо підняв пухку руку, ніби відганяючи саме це припущення. "Звичайно, якщо б я міг якимось чином бути корисний великої Американської службі новин ... Можливо, ви читали мою серію статей про естетичні відмінності між столицями європейських монархій? Близько року тому вона ненадовго увійшла в європейську моду і була перекладена на багато мов."
  
  
  
   "Я так не думаю", - сказав Барнетт. "Як це називалося?" Запитала Сесілія.
  
  
  
   " Естетичний аналіз вишуканихічистих стилів і манер столиць європейських монархій". Це було добре сприйнята, якщо мені самому буде дозволено так висловитися. У той час це викликало чимало коментарів. Але на даний момент вона ще не мала честі отримати англійський переклад ".
  
  
  
   "Запам'ятовується назва", - прокоментував Барнетт.
  
  
  
   Каспер повернувся і з підозрою глянув на нього, але вирішив проігнорувати те, що побачив. "Як ви думаєте, ваша американська публіка виявила б який-небудь інтерес до статті такого роду?" - запитав він. "Це ретельно опрацьована стаття, в якій виявляється багато схожості ідей між найбільш важливими європейськими столицями".
  
  
  
   - Надішліть копію в мій лондонський офіс, - сказав йому Барнетт, - і я з задоволенням подивлюся на неї. А тепер...
  
  
  
   "Ах, так. Дякую за увагу. Але, звичайно, не тому я нав'язую вам свою присутність, незважаючи на відсутність будь-якого належного представлення. О, ні, ні!"
  
  
  
   "Це не так?" Барнетт визнав протести чоловіка, що супроводжувалися численними размахиваниями пухких рук, одночасно дратівливими і кумедними.
  
  
  
   - Зовсім ні, містер Барнетт, аж ніяк немає. Це я хочу зробити вам пропозицію.
  
  
  
   - Ви згодні? Якого роду пропозицію?
  
  
  
   "У цьому питанні я уявляю Staatlicher Überblicken, щомісячний консервативний журнал, що видається у місті Цюріх".
  
  
  
   "Я чув про це, - сказав Барнетт, - хоча я не читаю по-німецьки. Моя дружина читає". Він повернувся до Сесілі.
  
  
  
   "Я знаю цей журнал", - сказала Сесілія. "Скажіть мені, синьйор Каспер, яке відношення ви маєте до нього або він до нас?"
  
  
  
   "Я зараз поясню. Тоді, можливо, ви знаєте, що Staatlicher Überblicken щомісяця публікує нарис важливою, але маловідомої фігури останніх років дев'ятнадцятого століття. Ті люди , які володіють досягненнями, що представляють цінність для європейської цивілізації, але які залишилися відносно непоміченими, є об'єктами цих оглядів ". Товстун перевів погляд з Бенджаміна на Сесілію і назад, немов очікуючи реакції, і здивувався, що її не було.
  
  
  
   "Так?" Сказав Барнетт. Він глянув на Сесілі, яка ледь помітно знизала плечима.
  
  
  
   Каспер нахилився вперед і поклав долоні на стіл. "Містер Барнетт, ви друг великого криміналіста і детектива-консультанта містера Шерлока Холмса, чи не так?"
  
  
  
   "Я, безумовно, знайомий з містером Холмсом", - відповів Барнетт, пригнічуючи сильне бажання розсміятися над цим питанням. "Сумніваюся, що він вважав би мене своїм другом".
  
  
  
   Каспер знизав плечима. " Знайомий і журналіст. Ви, безумовно, той чоловік, який нам потрібен. Як ви, мабуть, знаєте, життя і професійні здібності містера Холмса викликають велику цікавість і зацікавленість. Кілька європейських поліцейських агентств переймають його методи для своїх власних детективних бюро." Він зробив паузу і зробив хрипкий подих, потім ще один. "Містер Барнетт, я хотів би доручити вам написати для Державної бібліотеки Убербликен біографічний нарис містера Шерлока Холмса".
  
  
  
   Барнетт втупився на товстуна, втративши дар мови. Навряд чи в світі був менш підходящий журналіст, ніж він сам, щоб написати таку статтю. Але звідки товстуну було знати про ворожнечу, яка існувала між Шерлоком Холмсом і другом та наставником Барнетта професором Моріарті? "Що ж, - сказав він за мить, - це, безумовно, цікава пропозиція. Але насправді я не підходжу для цієї задачі. У мене майже немає часу взагалі що-небудь писати. І, хоча я працював з ним кілька разів, мене навряд чи можна назвати одним. Чому б вам не запитати його колегу, доктора Ватсон, хто записував різні його випадки за останні кілька років? Барнетт не міг звільнитися від ниючого почуття, що у всьому цьому було щось не так — товстун, зустріч, пропозиція і все таке, - але він не міг зрозуміти, що саме це могло бути або повинно бути.
  
  
  
   "Добрий доктор, не підходить для наших потреб", - сказав товстун. "Він не дотримується справжніх журналістських традицій — зондувального питання, докладного відповіді, дозволу фішках падати куди попало".
  
  
  
   Невисокий круглолиций священик, який сів у поїзд разом з Каспером, увійшов у вагон-ресторан спереду, його чорна ряса маяло, коли він поспішив по проходу. - Синьйор Каспер, - покликав він низьким, напруженим, з придихом голосом, - Desidero parlare con Lei, per piacere.
  
  
  
   - Будь ласка, говоріть по-англійськи, батько Угарти, - сказав Каспер. - Зачекайте хвилинку. Дозвольте мені представити містера і місіс Барнетт. Це батько Угарти, священик.
  
  
  
   Батько Угарти кивнув, швидко похитуючи головою вгору-вниз і дивився на них крізь свої круглі окуляри з товстими скельцями. Його обличчя розпливлося в широкій посмішці, оголила безліч коричневих, знебарвленого зубів. "Приємно познайомитися з вами", - сказав він. "Ви, напевно, англійська пара, проводите медовий місяць? Подорожуєте з нашим романтичним горах і озерах. Ви повинні знайти нашу місцевість дуже цікавою. Дуже цікавою. Він повернувся до Касперу. - Мені неприємно здатися неввічливим вашим чарівним друзям, але, зрештою, я повинен поговорити з вами хвилинку.
  
  
  
   Каспер насилу піднявся на ноги. - Я відійду всього на хвилинку, - сказав він Барнеттам. - Тоді ми зможемо закінчити нашу настільки цікаву дискусію. Товстий журналіст і маленький священик відійшли в задню частину машини і про щось серйозно порадилися.
  
  
  
   "Це дуже дивно", - прошепотів Барнетт Сесілі, коли двоє інших вийшли з-за столу.
  
  
  
   "Як дивно, що ти так думаєш", - відповіла Сесілія, мило посміхаючись йому.
  
  
  
   - Як ти думаєш, у чому все це діло?
  
  
  
   "Я вважаю, ми дізнаємося досить скоро, але будьте насторожі. Цей священик - не священик, а цей товстун - не журналіст".
  
  
  
   "Я вам вірю", - сказав Барнетт. "Але я хотів би з'ясувати, чого вони домагаються".
  
  
  
   Сесілія поплескала його по руці. "Я думаю, вони шукають те, чого у нас немає".
  
  
  
   Перш ніж вона встигла що-небудь пояснити, Каспер повернувся до столу, і батько Угарти пішов тим же шляхом, яким прийшов.
  
  
  
   "Незначне питання, представляє виключно літургійний інтерес, - сказав їм Каспер, - але я смиренно прошу вибачення за те, що перервав вас. Тепер давайте повернемося до нашої справи. Хотілося б отримати від вас обширну статтю про звичках, манерах і здібностях містера Холмса. Я думаю, що дещо з його біографії також слід включити. Де він ходив у школу; як він розвинув у собі ці дивовижні дедуктивні здібності, за що його так справедливо відзначили; його стосунки з професором Моріарті...
  
  
  
   "Його що?"
  
  
  
   - Його стосунки з професором Джеймсом Моріарті, автором книги " Динаміка астероїда" і добре відомої монографії про біноміальної теорії. Безсумнівно, його спілкування з таким видатним ученим повинно було зробити деякий вплив на власні теорії і методи містера Холмса.
  
  
  
   "Я не можу сказати", - відповів Барнетт.
  
  
  
   - Ну ж, усім добре відомо, що ви самі є співробітником професора Моріарті.
  
  
  
   "Я маю честь бути його другом, - відповів Барнетт, - але я нічого не знаю про його роботу. Я не вчений". Він встав. - Шкодую, що забрав у вас час, синьйор Каспер, але, боюся, в даний час я не можу отримати замовлення від Державної служби Убербликен .
  
  
  
   Каспер насилу піднявся на ноги. "Навпаки, - сказав він, - якщо це так, то це я даремно витратив ваш час. Бажаю вам гарного дня. Він кивнув Сесілі і рішуче попрямував геть по проходу.
  
  
  
   "Треба ж, яка нахабність", - пробурмотів Барнетт. "Я вражений нахабністю цієї людини!"
  
  
  
   "Я вражена його інформацією", - сказала Сесілія. "Не зовсім загальновідомо, що містер Холмс коли-небудь мав якесь відношення до професора Моріарті, або що ви є співробітником професора чи знаєте містера Холмса. доктор Ватсон ніколи не згадує про це в одній зі своїх історій хвороби".
  
  
  
   "Це правда", - визнав Барнетт. "Одного разу Холмс у моїй присутності попросив Ватсона не згадувати професора, поки Холмс не затримає його за який-небудь серйозний злочин. Що є гарним прикладом стану їх "відносин". І, оскільки цього ніколи не траплялося ...
  
  
  
   Сесілія встала. - Я втомилася, - сказала вона. - Давай повернемося в купе.
  
  
  
   "Ти все ще сердишся на мене?" Запитав Барнетт.
  
  
  
   "Ні. Я більше не серджуся. Ти допускаєш, що в нашій тільки що сталася сутичці було щось дивне?"
  
  
  
   "Як я міг це заперечити?" Сказав Барнетт.
  
  
  
   Вони повернулися у своє купе і влаштувалися зручніше: Сесілія - зі своїм "Бедекером", а Бенджамін - втупившись у вікно на пропливаючі пагорби. Через деякий час Сесілія відклала книгу і почала ритися в своїй дорожній сумці.
  
  
  
   "Це головоломка", - сказав Барнетт через деякий час. "Я б хотів, щоб тут був професор Моріарті. Він любить головоломки".
  
  
  
   "Бенджамін!"
  
  
  
   - В чому справа, Голубко? - запитав я.
  
  
  
   Сесілія поклала сумку на сидінні поруч з собою і глибоко зітхнула. - Хтось рився в моїй дорожній сумці.
  
  
  
   - Переглядали? Ти маєш на увазі, обшукували?
  
  
  
   "Так. Хтось рився в моїх особистих речах". Вона здригнулася. "У мене мурашки біжать по шкірі, коли я думаю про це".
  
  
  
   "Щось пропало?"
  
  
  
   "Ні. Я так не думаю".
  
  
  
   "Але ти впевнений?"
  
  
  
   - Я можу сказати. Сумку переставили. Я впевнена. Вона встала і зняла з полиці великий шкіряний саквояж.
  
  
  
   Бенджамін схопив її сумку, коли вона, похитуючись, відступила з ними. - Ось, - сказав він, - дай мені. Вони поклали сумку на протилежне сидіння і разом відкрили її, розстебнувши ремені і відкривши маленький латунний замок ключем, який Барнетт тримав у кишені для годин.
  
  
  
   "Що ви думаєте?" Запитав Барнетт.
  
  
  
   "Цей червоний шарф був складний заново. Ваші два світлих светри не відповідають розміру. У цій сумці теж хтось рився. Дуже обережно, але безсумнівно".
  
  
  
   "Але чому? Здається, нічого не пропало. З цієї сумки щось пропало?"
  
  
  
   "Ні. Твої золоті запонки і запонки все ще тут. Мої браслети і сережки все ще тут. Вони не особливо цінні, але, безумовно, портативні. Той, хто обшукував наші речі, вважає більш важливим, щоб ми залишалися в невіданні про це, ніж те, що він отримує прибуток. Якщо б я не був, як ви мені постійно говорите, надмірно обережним і організованим, ми б ніколи цього не помітили ".
  
  
  
   "Цей хлопець Каспер!" сказав Барнетт.
  
  
  
   "Я теж так вважаю", - сказала йому Сесілія. "З його другого речення було очевидно, що він був одним з групи , яка слідувала за нами".
  
  
  
   - Його друге речення?
  
  
  
   - Звичайно. Він сказав, що кондуктор сказав йому, хто ми такі. Провідник цього поїзда поняття не має, хто ми такі. Квиток був заброньований в готелі, і вони переплутали наше ім'я ".
  
  
  
   "Абсолютно вірно", - сказав Барнетт.
  
  
  
   "Каспер просто тримав нас в стороні, щоб його супутники могли обшукати наші речі".
  
  
  
   "Послухайте, - згадав Барнетт, - він і той підліток зайшли у вагон-ресторан з хвоста поїзда. Тримаю парі, вони були в багажному вагоні. Повинно бути, вони були розчаровані, дізнавшись, що наш багаж був відправлений заздалегідь.
  
  
  
   Сесілія зачинила чемодан і застебнула ремені. "Я відчуваю себе приниженою", - сказала вона. "Я повинна випрати всю свою одяг, перш ніж знову одягну що-небудь з цього".
  
  
  
   "Я вважаю, що це якось пов'язано з Холмсом чи професором Моріарті", - сказав Барнетт.
  
  
  
   "Що ж, я сподіваюся, що, ким би вони не були і що б вони не хотіли, вони покінчили з нами", - сказала Сесілі. "Я не хочу, щоб це тривало і зіпсувало наш відпустку".
  
  
  
   "Ми цього не допустимо!" Рішуче заявив Барнетт.
  
  
  
   "Ну, це вже так!" Сказала Сесілія і розридалася. "Спочатку ці люди переслідують нас усюди, а потім ви мені не повірите, коли я розповім вам про це, а потім вони заходять в наш власний залізничний вагон і риються в наших особистих речах. Мені дуже шкода, Бенджамін, але я дуже засмучена.
  
  
  
   Барнетт дістав з кишені піджака чистий носовичок і передав його дружині. "Ну, ну, - сказав він, укладаючи її в обійми. "Не переймайся, правда, не засмучуйся. Ми не дозволимо, щоб щось ще зіпсувало наш відпустку. Я засвоїв свій урок. З цього моменту я буду покірно вислуховувати все, що ти скажеш.
  
  
  
   - Не принижено, коханий, - сказала Сесілія, обвиваючи руками його шию, - але обережно і чесно. Ти ж знаєш, я звичайно буваю права.
  
  
  
   "Так, люба", - сказав Барнетт.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ЧЕТВЕРТА — ЛІГА СВОБОДИ
  
  
  
  Один чоловік, з мрією, в своє задоволення,
  
  Я вийду вперед і завоюю корону;
  
  І три в ритмі нової пісні.
  
  Може розтоптати ціле королівство
  
  — Артур Вільям Едгар О'шонессі
  
  
  
   Віденська осередок Geheime Verein für Freiheit, Таємної Ліги Свободи, зібралася в боксерському погребі шоколадної мануфактури Werfel у віденському районі Мариахильф. Сира, холодна кімната без вікон, відокремлена від головного підвалу, в ній стояли стіл, кілька стільців, ряд шаф уздовж однієї стіни і купа кинутих пакувальних ящиків. Світло тут виходив від єдиного газового світильника, свисавшего зі стелі, і пари старовинних масляних ламп, підвішених до крюкам у цегляних стінах. Ні герр Верфель, ні хто-небудь з керівництва шоколадної мануфактури не знали про те, для чого використовувався їх коробковий погріб.
  
  
  
   Члени Ліги сповідували анархізм і практикували терор. Їх зброєю були бомба, пістолет, ніж для колки льоду і життя їх членів. Здавалося, вони добре фінансувалися, хоча як і ким було відомо тільки їх лідерам. Віденська осередок налічувала від дванадцяти до двадцяти двох осіб, в залежності від фаз місяця, примх совісті та старанності Kundschafts Stelle- австрійського бюро контррозвідки.
  
  
  
   На сьогоднішньому зібранні були присутні чотирнадцять чоловік; серед них пара професійних хуліганів з товстими шиями і зламаними носами, які були б доречні на щоденному поліцейському впізнання; трійця з злодійкуватим видом невдалих злодюжок-негідників; і добре одягнений молодий чоловік у котелку і з відчуженим виглядом дозвільного джентльмена або щасливого злодія. Більшість інших виглядали як студенти університетів — і здебільшого такими і були — які ділили свій час між відвідуванням лекцій про економічні наслідки великих потрясінь 1849 року і плануванням власних переворотів.
  
  
  
   Лідер осередку був відомий на зборах як "Номер один". Зовні, як з'ясував Пауль Донцхоф після невеликого обережного дослідження, їм був Дітріх Лумер, якого знайомі називали "Тхір". Це був виснажений, жовтуватий, помітно низькорослий, зовсім лисий чоловік без брів, який звичайно носив чорний плащ з матеріалу, звичайно використовуваного для кінських попон, і чорну крислатого капелюха, надвинутую на очі. Це надавало йому злодійкуватий вигляд, який змушував інстинктивно прийняти його за підлого злодія або поліцейського шпигуна. Він був і тим, і іншим. Роки його становлення пройшли в кінному полку австрійської армії, де він дослужився до звання капрала, перш ніж був вигнаний за порушення суто особистого і не підлягає згадки характеру.
  
  
  
   Пол, відомий своїм колегам-анархістам як "Номер Тридцять сьомий", був призначений охороняти це збори. Його робота полягала в тому, щоб стояти за дверима і попереджати про наближення небезпеки у вигляді поліції або співробітника Werfel.
  
  
  
   Через деякий час до нього приєднався Федір Гессенкопф, який зупинився, щоб викурити цигарку, перш ніж приєднатися до наради. Вони тримали двері прочиненими, щоб чути, що відбувається всередині. Хессенкопф відмовився від горбатого і тепер був одягнений як залізничний кондуктор. Можливо, подумав Підлогу, дивлячись на нього, цей маленький чоловічок дійсно був залізничним кондуктором. Сіра уніформа демонструвала належний вигляд одягу, який наводив на думку, що це не костюм. Хессенкопфа на зборах повинні були називати "Номером одинадцять"; членам клубу було суворо наказано звертатися один до одного лише за номерами, і їм не заохочувалося знайомство один з одним на вулиці, хоча більшість з них часто відвідували кафе "Фігаро" і могли бути легко ідентифіковані будь офіціантом.
  
  
  
   Протягом перших півгодини учасники слухали читання нового анархістського маніфесту під назвою " Майбутня революція", який тільки що прибув з Парижа. Ймовірно, воно було написано анархістом Бракинским зі своєї тюремної камери незадовго до його страти за вбивство трьох поліцейських.
  
  
  
   Молода людина по імені Мандл з вібруючим голосом і почуттям пафосу стояв під газовим ковпаком у центрі залу засідань і читав брошуру. " " Настає день, коли поміщики і буржуазія більше не будуть виривати хліб з рота дітей робітників", - люто прочитав він. І далі: "Вони хотіли б, щоб ви билися за свою країну, як ягня бореться за свій загін для стрижки, або свиня бореться за свою бойню. Ви поневолені путами великої брехні, званої патріотизмом; вони невидимі, але тримаються надійніше залізних ланцюгів!"
  
  
  
   Поки Мандл продовжував тремтіти, Тхір вислизнув назовні, побачив Хессенкопфа і заверещав: "Боже мій! Ця форма!" - і тут же схопив Хессенкопфа і потягнув його за ріг будівлі. Пауль чув приглушений голос Тхора, очевидно, выкрикивавшего Хессенкопфа, але не міг розібрати, що саме йшлося. Він подумав про те, щоб підкрастися і послухати, але вирішив, що це було б нерозумно. Через хвилину Тхір повернувся, зупинився, щоб люто поглянути на Підлоги, і попрямував у кімнату для нарад. Гессенкопф не повернувся.
  
  
  
   Після того, як Мэндл закінчив і сіл, група гаряче обговорила маніфест. Брак логіки в їх аргументації був заповнений запалом, який зростав у міру того, як обговорення переходило від учасника до учасника. Вони говорили про нелюдськість людини по відношенню до людини і зачепили тему нелюдського ставлення чоловіка до жінці і дитині. Вони проаналізували внутрішні суперечності капіталістичної системи, які, безсумнівно, повинні привести до її падіння. Вони розглянули властиве монархії зло і з гіркотою погодилися з тим, що королі ніколи добровільно не покинуть свої трони.
  
  
  
   Все це, на їх думку, робило необхідним агітувати маси, які були надто загрузли у власних стражданнях, щоб коли-небудь агітувати самих себе. Повинні бути прийняті рішучі заходи, щоб люмпен-пролетаріат усвідомив свою власну безпорадність, необхідність змін. Яйця повинні бути розбиті, щоб можна було приготувати омлет соціальної справедливості.
  
  
  
   Потім перейдемо до справ цієї ночі. Підлоги викликали у зал засідань, де вся група ще раз повторила свої анархічні обітниці, піднявши праву руку і поклявшись ніколи під страхом смерті не розголошувати секрети організації. Вони поклялися підкорятися наказам своїх лідерів, що здалося Підлозі особливо кумедним для організації анархістів, але він не посміхнувся. Потім нових членів відвели убік і навчили елементів шифру анархістів, який був не шифром, а книжковим кодом, заснованим на лютеранської Біблії. Потім всі вони обійшли кімнату, потискуючи один одному руки, відповідаючи "Анархія і революція!" на кожне вимовлене упівголоса привітання "Справедливість і рівність!"
  
  
  
   Номер Один посміхнувся, видовище було не з приємних. "Цим оновленням наших клятв ми ще раз зобов'язуємося боротися за звільнення рабів від їх господарів, робітників від їх босів, керованих від злої руки уряду", - сказав він. "Я вірю, що ти виявиш хоробрість і спритність". Він повернувся і вказав на Підлоги. "Номер тридцять сім, є повідомлення, яке повинно бути доставлено". Він витягнув великий конверт із внутрішньої кишені свого піджака і, здавалося, на мить задумався, перш ніж сказати: "Від імені Ліги я вручаю вам цей лист".
  
  
  
   Підлогу взяв конверт. Номер Один простягнув йому клаптик паперу. "Ось адреса. Запам'ятай його і знищ папір. Подаруй як можна швидше і тільки того, хто названий".
  
  
  
   "Зараз?"
  
  
  
   - Так, зараз. Сьогодні увечері. Адже ти не боїшся темряви, правда?
  
  
  
   Підлогу посміхнувся. Це був сарказм чи піклування? Неважливо. Він якусь мить дивився на папір, а потім повернув її Номером Першим. "Ти знищуєш папір. Я піду."
  
  
  
   Підлогу вийшов з підвалу, піднявся на половину сходового прольоту до входу в провулок і зупинився, щоб подумати. Адреса знаходився на іншому кінці міста, на куті Босештрассе, в декількох кварталах звідси, була стоянка таксі, але гарна довга прогулянка була б як раз тим, що прояснило б його голову. Він зупинився, щоб застебнути пальто до самого горла, а потім пішов далі по вулиці.
  
  
  
   Увійшовши в підвальну кімнату, Номер Один кивнув чоловіка в костюмі джентльмена, і він разом з одним із трійці злодюжок вийшов і прилаштувався позаду Підлоги. Вони трималися принаймні на відстані кварталу і змінювали те, що було найближче, змінюючи капелюхи і манеру ходьби кожні кілька кварталів, щоб Підлога не помітив, що за ним стежать.
  
  
  
  -
  
  
  
   Номер Один зібрав навколо себе залишилися членів ліги і сказав: "Ви все скоро підете звідси, але один залишиться. Один з вас зробить важливе для нас дію, яке планувалося протягом деякого часу. Одне просте дію, яке доведе нашу серйозність і завдасть удар по нашій справі. Оскільки я впевнений, що ви всі були б раді стати волонтерами, просто зберіться за столом, і ми будемо тягти жереб ".
  
  
  
   Вони зібралися, і кожен з них витягнув соломинку з пучка, затиснутого в кулаці Першого. Учасник Номер П'ять витягнув коротку соломинку. Тхір домовився, що учасник номер П'ять витягне коротку соломинку, але він спритно управлявся зі своїми руками, і ніхто цього не помітив. Інші привітали П'ятого і гуськом вийшли з сирого підвалу, поки не залишилися тільки він і Перший.
  
  
  
   П'ятим номером був Карл Вебель, двадцятирічний студент-мистецтвознавець, який відчував, що в суспільстві коїться щось кардинально неправильне; це почуття не рідкість для двадцатидвухлетних студентів-мистецтвознавців . Його змусили повірити, що бідні мають потребу в тому, щоб позбутися їх самовдоволення, щоб повстати і встановити безкласове суспільство, і що тільки випадкові акти насильства від їх імені можуть похитнути ситуацію. Він відчайдушно хотів стати одним з шейкерів.
  
  
  
   Номер Один підійшов до шафи в кутку підвалу і зняв важкий висячий замок. Всередині лежали два пакету: великий, загорнутий у кілька шарів клейонки, і маленький прямокутний, загорнутий в коричневу папір. Він забрав їх обох і повернувся до столу. З виглядом людини, що розкриває релігійний артефакт, він розгорнув клейонку, оголивши старовинний револьвер Шугарда Сьюзі. "Ось воно, номер п'ять", - сказав він, передаючи важку зброю через стіл. "Можливо, ти думаєш, що зможеш з ним впоратися?"
  
  
  
   Вебел глибоко зітхнув і зважив револьвер, намагаючись, щоб рука не тремтіла. "Я просто направляю і натискаю на курок, вірно?" - запитав він, наводячи на себе браваду, яка, на його думку, від нього була потрібна. - Я можу це зробити, номер Один.
  
  
  
   "Ти відкриваєш зброю ось так, - сказав Тхір, демонструючи, - і вставляєш кулі таким чином. А потім защелкиваешь його ось так. Бачиш?"
  
  
  
   - Все просто, - запевнив його Вебел.
  
  
  
   "Навіть якщо так, потренуйся в цьому".
  
  
  
   "Звичайно".
  
  
  
   "Дуже добре. Ти ховаєш його до останньої секунди. Таким чином ти відтягаєш курок, витягуючи зброю з кишені. Shugard Seuss має подвійну дію, але у нього дуже сильне натискання на спусковий гачок, яке може збити вас з прицілу, якщо попередньо не звести курок. Коли він зведений, для пострілу досить легкого дотику пера. Вам краще потренуватися стріляти з нього без патронів."
  
  
  
   "Я так і зроблю".
  
  
  
   "Витратьте час, щоб ретельно прицілитися. На відстані не більше п'яти метрів ви не можете промахнутися. Ще трохи, і це стане проблемою. Потім ви недбало йдіть, рятуючись в метушні. Все буде організовано для вашого втечі. Переконайтеся, що ваші кишені порожні, і знищіть усе, що у вас є вдома, що могло б зв'язати вас із нами на випадок, якщо щось піде не так ".
  
  
  
   "Я маю намір підійти набагато ближче, ніж на п'ять метрів!" - люто заявив студент-мистецтвознавець. "За праве діло! За свободу і соціальну справедливість! Заради гідності Людини!"
  
  
  
   Тхір посміхнувся, оголивши два ряди кривих, пожовклих зубів, і повторив молитву. - За праве діло! За Свободу і соціальну справедливість! Заради гідності людини! Він ляснув Вебела по спині. "Потрібно ще дещо підготувати. Я зустрінуся з вами завтра опівдні у ваших кімнатах і дам останні інструкції". Вебель кивнув, і Тхір простягнув йому шість добре змащених патронів з оберненою папером коробки і проводив його поглядом. Три хвилини потому Тхір погасив масляну лампу і пішов сам, старанно замкнувши за собою маленьку двері.
  
  
  
  -
  
  
  
   Коли кроки тхора затихли зовні, в одному з маленьких пакувальних ящиків почулося ворушіння. Край відкинувся, і здалися чоловічі ноги. Повільно з ящика вилізла інша частина чоловіки - високий, худорлявий чоловік з великим яструбиним носом і пронизливими очима. Він підвівся, обтрусився, потім потягнувся і зігнувся всім тілом, намагаючись зняти сковуюче напруга, що викликали його м'язи чотири години сидіння на корточках в маленькому ящику.
  
  
  
   "Отже, - тихо сказав чоловік, - гра починається!" Він вийшов за двері з допомогою ключа, який був копією того, яким користувався Тхір, а потім ретельно замкнув за собою двері.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА П'ЯТА — ОЗЕРО КОМО
  
  
  
  Настане час, ми не знаємо, коли саме,
  
  Точка, про яку ми не знаємо, де вона знаходиться.
  
  Це знаменує долю людей,
  
  Заради слави чи відчаю.
  
  Джозеф Еддісон Олександр
  
  
  
   Вілла Эндорра ненадійно розкинувся на крутому схилі пагорба за межами Белладжіо, звідки відкривався вид на озеро Комо. Вище та позаду нього густий сосновий ліс закривав вид на все, крім навколишніх гір, забезпечуючи, як кажуть на радісно випадковому англійською в італійському путівнику "чудову емоцію ізоляції серед блаженств італійської гармонії без необхідності доставляти туристу незручності від істинної ізоляції".
  
  
  
   Перед віллою і під нею, в сотні футів вниз по кам'янистим схилом, порослим виноградною лозою, блакитні води озера відображали плямистий квітневий сонячне світло на своїй неспокійній поверхні; лазур біля берега швидко ставала похмурою темно-синьою по мірі того, як дно йшло в незвідані глибини.
  
  
  
   Бенджамін Барнетт закінчив свою ранкову пробіжку на березі озера біля вілли і, важко дихаючи, перехилився через перила, відокремлювали стежку від пагорба, щоб подивитись, як витончений білий шлюп мчить по озеру. Поки він спостерігав, судно зробило останній поворот, який повинен був підвести його до пірсу внизу. Чоловік у синій куртці, стояв біля керма човни, управлявся з кермом і вітрилами з спритністю і витонченістю, які говорили про багаторічній практиці.
  
  
  
   "На що ти дивишся, любов моя?" Сесілія перетнула сад і приєдналася до нього у перил. "Невже чудовисько з глибин раптом спливло на поверхню?"
  
  
  
   "Це той білий вітрильник", - пояснив Барнетт, обіймаючи її за талію. Тиждень, яку вони провели на віллі, пішла їй на користь, подумав він. Біль зникла з її обличчя. Весняне повітря, красива сільська місцевість і навіть зберігається загадка про те, хто цікавився ними і чому, здавалося, відвернули її думки від недавнього минулого і жахливого викидня, який послабив її.
  
  
  
   - О. - Голос Сесілі звучав розчаровано. - Я так сподівалася на "монстра з глибин". Вона перегнулася через перила і, прикриваючи свої карі очі від ранкового сонця, подивилася вниз на озеро. "Це, безумовно, витончена судно. Підходяще слово "ремесло"? Люди на яхті так дратуються, коли ти використовуєш неправильне слово ".
  
  
  
   "Зверніть увагу, як з нею поводяться", - сказав Барнетт. "Он той джентльмен у синьому піджаку виконує роботу трьох чоловіків і робить так, щоб це виглядало просто. Мені важко відразу не невзлюбить такої людини ".
  
  
  
   Сесілія взяла його під руку. "Ти не можеш все робити добре", - сказала вона. "І ті речі, які ти робиш добре, ти робиш дійсно дуже добре. Я ніколи не знав, що у тебе є таємне бажання стати майстром-мореплавцем.
  
  
  
   - І я теж, поки не подивився виступ нашого друга внизу.
  
  
  
   Жінка в білому платті вийшла з каюти шлюпа, розкрила парасольку з червоною облямівкою і стояла, безтурботно спостерігаючи, як маленька яхта наближається до причалу.
  
  
  
   "Дуже гарна картина", - сказала Сесілія. "Я, мабуть, попрошу того німця, герра Лінднера, відобразити її для нас маслом. Принаймні, ми могли б з'ясувати, чи дійсно ця людина вміє малювати. Приходь снідати."
  
  
  
   Барнетт обійняв Сесілі за талію. "Я бачу, ти переконана, що Він насправді не художник", - сказав він. "Я попрошу Толливера перевірити його сьогодні".
  
  
  
   Сесілія похитала головою. "Я ніколи не говорила, що він не художник. Він цілком може бути художником, хоча я сумніваюся в цьому, судячи з його картатим піджака. Я просто сказав, що він прийшов сюди не малювати. Я думаю, він шпигує за нами ".
  
  
  
   "Як ти думаєш, чому він стежить за нами?" Запитав Барнетт.
  
  
  
   "Я не знаю", - сказала Сесілія. "Чому ті люди в поїзді обшукували наш багаж?"
  
  
  
   "Ви мене спіймали", - сказав Барнетт. Це все ще залишалася такою ж великою загадкою, як і тоді, коли це сталося. Товстун і його друзі зникли до того часу, як Барнетт попросив кондуктора обшукати поїзд, ймовірно, зістрибнувши з нього, коли той, пихкаючи, піднімався на пагорб або уповільнив хід на повороті. Італійська поліція була поінформована на наступному ділянці, але вони нічим не допомогли; описи лиходіїв не відповідають жодному з відомих злочинців. - Бандити, - припустив капітан поліції, який брав у них свідчення, знизуючи плечима.
  
  
  
   "Але тоді чому нічого не було вкрадено?" Сесілія резонно запитала.
  
  
  
   Капітан поліції лише знову знизав плечима. Хто може сказати, що бандити зроблять?
  
  
  
   І ось тепер на віллі, що стала пансіоном, з'явився німецький художник, і Сесілія переконалася, що він шахрай. Барнетт був сповнений рішучості серйозно прислухатися до переконанням своєї дружини. Але якщо вона була права, питань ставало все більше. Навіщо комусь знадобилося стежити за ними? Хто міг нести відповідальність за це, здавалося б, нескінченна кількість спостерігачів? Яка була їхня мета? Мали вони робити що-небудь, крім простого спостереження? Знали вони, що їх виявили? Барнетт в цьому сильно сумнівався, оскільки сам чи усвідомлював це. І, нарешті, що їм з Сесілією — і бормотунье — треба з цим робити? Час, вирішив Барнетт, покаже.
  
  
  
   Джентльмен у синьому блейзері, що стояв за кермом шлюпа, в останню секунду опустив парус і крутнув штурвал, плавно підводячи судно до причалу. Двоє чоловіків, які чекали на причалі, вийшли з тіні і допомогли йому прив'язати човен спереду і на кормі, перш ніж він зістрибнув на причал і допоміг пані зійти на берег. З такої відстані було важко розгледіти деталі, але Барнетту здалося, що один з чоловіків, що докоряє човняра. Він терпляче вислухав це протягом деякого часу, а потім різко заговорив з чоловіком, який, здавалося, шанобливо відступив назад. Човняр простягнув дамі руку, і вони вдвох попрямували до берега.
  
  
  
   "Як ти думаєш, про що це було?" Барнетт поцікавився вголос.
  
  
  
   - Пірати, - швидко промовила Сесілія. - Сперечаються із-за здобичі.
  
  
  
   "А!" - сказав Барнетт. "А леді?"
  
  
  
   "Вибирай сам", - сказала йому Сесілія. "Вона або королева піратів, або здобич, про яку йде мова".
  
  
  
   "Очевидно", - погодився Барнетт. "Як нерозумно з мого боку не здогадатися відразу".
  
  
  
   "Не Поснідаємо ми?"
  
  
  
   - Хороша ідея. Дозволь мені переодягнутися в що-небудь пристойне, і я приєднаюся до тебе в залі для сніданку. Я втоплю свою ревність у яйці або, можливо, в цілому омлеті.
  
  
  
   Півгодини потому Барнетт і Сесілія попрямували до кутового столика у великій вітальні, яку фрау Шімер, швейцарка-консьєржка цієї італійської вілли, використовувала як зал для сніданків. Фрау Шімер вірила в те, що для своїх англійських гостей вона називала "англійським сніданком", який складався з скибочок будь-якого м'яса або сиру, які тільки можна було нарізати на кухні, і тарілок з яєчнею-яєчнею. Барнетту коштувало чималих зусиль переконати фрау Шімер, що він справді волів би один з її чудових омлетів.
  
  
  
   Коли вони увійшли, в залі для сніданку були ще єдині гості - молодята років двадцяти з невеликим з Риму, які називали себе Пронзини і проводили більшу частину часу в своїй кімнаті, і гер Лінднер, німецький художник. Лінднер, худорлявий лисіючий чоловік з густими темними бровами та чорними вусами щіточкою, встав і машинально вклонився Бенджаміну і Сесілі, коли вони перетинали кімнату, а потім повернувся до читання цюріхській газети і поїдання свого пфаннкухена. Молодята просто підняли очі, кивнули, хихикнули і повернулися до поїдання булочок, випивання кави і пильного погляду в очі один одному.
  
  
  
   Бенджамін і Сесілі сіли, сказали служниці, чого вони хочуть, і почали переглядати пошту, яку "Маммер" Толливер передав їм, коли вони спускалися вниз. Барнетт швидко переглянув листа, а потім взявся за омлет і останній випуск "Ілюстрованих світових новин". П'ятнадцять хвилин він відкинув його убік більшої, ніж потрібно, люттю. "Справді, - сказав він, - це нестерпно!"
  
  
  
   Сесілія відклала в сторону довгого листа від свого роботодавця і підняла очі від яєчні з маслом на чоловіка. "Я особливо люблю тебе, коли ти сердишся", - сказала вона йому. "Ти говориш по-англійськи, коли злишся. Насилу віриться, що ти виріс у Брукліні, США"
  
  
  
   Барнетт подивився через стіл за сніданком на свою дружину і відчув, як гнів і біль зникають, замінюючись почуття тихої радості. "Ми були одружені стільки років, - зауважив він, - І я все ще відчуваю до тебе симпатію. Як ти це поясниш?"
  
  
  
   "Це виходить за рамки розуміння", - сказала йому Сесілія. "Отже, що ж так підбадьорило тебе, що ти втратив той легкий американський акцент, перед яким жінки знаходять таке чарівне?"
  
  
  
   Барнетт передав їй газету і постукав пальцем по одній з колонок. - Ось, - сказав він. - Прочитайте це!
  
  
  
  -
  
  
  
  Детектив-консультант
  
  Корона від Сніду
  
  ПОДРОБИЦІ РОЗКРИТІ В СТАТТІ.
  
  
  
   У статті, яка буде опублікована в газеті Strand Magazine під назвою "Пригода з берилловой короною", доктор Джон Х. Ватсон розкрив подробиці іншого екстраординарного випадку, що стався з його другом і компаньйоном, детективом-консультантом містером Шерлоком Холмсом з Бейкер-стріт, 221Б, Лондон.
  
  
  
   Справа стосувалася питання величезної важливості для уряду Її Величності, що стосується складної проблеми, що вимагає самого делікатного підходу з-за високого соціального положення залучених осіб. Містер Холмс досяг успіху там, де поліції не вдалося повернути і зберегти державний скарб — вищезазначену берилловую корону — і затримати осіб, причетних до її зникнення.
  
  
  
   Хоча особистості кількох фігурантів справи були змінені для збереження їх анонімності, ясно, що в справі замішані королівські особи та особи, котрі займають високі державні пости. Берилловая корона є частиною державних регалій герцога королівської крові і є державним надбанням більше трьох століть.
  
  
  
   Доктор Ватсон і містер Холмс в даний час перебувають за кордоном, насолоджуючись, без сумніву, заслуженим відпочинком, і зв'язатися з ними для коментарів не вдалося.
  
  
  
  -
  
  
  
   - З усіх безсумнівних— - почав Барнетт.
  
  
  
   - Заспокойся, люба, і дай мені почитати. - Сесілія мовчки подивилася на замітку, а потім відклала журнал і повернулася до свого яйцю.
  
  
  
   "Ну?" Зажадав відповіді Барнетт.
  
  
  
   "Я не зовсім розумію причину вашого гнівної відповіді", - спокійно сказала йому Сесілія.
  
  
  
   "Містер Холмс почав своє розслідування з обвинувачення професора Моріарті в організації крадіжки корони", - сказав їй Барнетт, підкреслюючи свої слова постукуванням безіменним пальцем по столу. "Він вештався біля будинку професора в ребяческом обличчя, одягнений як який-небудь звичайний ледар, і чіплявся до всіх, хто підходив до дверей. Зрештою професор був змушений сам знайти корону, щоб змусити Холмса піти — факт, який, я впевнений, не буде включений у версію подій доктора Ватсона ".
  
  
  
   Сесілія нахилилася і взяла руку чоловіка в свою, щоб припинити постукування по столу. "Чи Не могло бути так, що ваша прихильність до професора Моріарті і ваші, скажімо так, прохолодні почуття до містера Холмса змусили вас трохи перебільшити значення справи?" - запитала вона.
  
  
  
   Похмурий погляд Барнетта повільно змінився посмішкою від доторку її руки. "Ну, - сказав він, - можливо, зовсім трохи".
  
  
  
   Бенджамін і Сесілія познайомилися, коли Бенджамін працював на професора Джеймса Моріарті, якого, мабуть, найкраще охарактеризувати як вченого, який займався криміналом, і який, за загальним визнанням, був одним із самих блискучих людей в Британії. Барнетт заснував Американську службу новин як агентство по збору інформації для професора, а Сесілі відгукнулася на оголошення про вакансії офіс-менеджера.
  
  
  
   Трохи більше чотирьох років тому Барнетт звільнився зі служби у професора, щоб одружитися на жінці, яку полюбив, взявши з собою благословення Моріарті та Американської служби новин.
  
  
  
   Барнетт усміхнувся своїм спогадам. "Професор називав себе першим у світі криміналістом-консультантом", - сказав він Сесілі. "Моріарті планував хитромудрі злочини за винагороду. Він сказав, що це було для підтримки його наукових досліджень, але я думаю, що йому подобався цей виклик. Це був його спосіб вколоти за ніс товариство, яке він вважав дурним, нетерпимим, нудним і похмурим. Озираючись назад, на той час, коли я був його партнером, я, звичайно, не можу виправдовувати його дії, але вони робили життя цікавим ".
  
  
  
   - Містер Холмс назвав професора Моріарті "Наполеоном злочинності", - сказала Сесілія.
  
  
  
   "Я сам чув, як Холмс говорив це", - визнав Барнетт. "Я переконаний, що, незважаючи на всю геніальність Холмса в розкритті злочинів, він ніколи не зміг би зловити професора. І це так засмутило і вибило його з колії, що він звинуватив Моріарті у всіх злочинах, що сталися в радіусі ста кілометрів від Лондона. Але було відомо, що він звертався до самого Моріарті, коли той не по вуха пов'язав в якій-небудь проблемі.
  
  
  
   Барнетт мовчки доїв свій сніданок, поринувши в спогади про роки, проведені з професором Моріарті. Сесілі, справді мудра жінка, не стала його турбувати, а почитала свій журнал і з'їла яйце з маслом. Цікаво, що стаття, яку вона читала, ілюстроване дослідження про Абдул Хаміда, турецькому султанові, навіяла спогади про той час, коли вона вперше зустріла Бенджаміна. Це було невдовзі після того, як Моріарті допоміг йому втекти з турецької в'язниці, де його тримали за вбивство, якого він не скоював. Тоді вона вважала його жахливо порядною і стриманим для газетяра і була злегка шокована, коли поступово усвідомила, що Барнетт був довіреною правою рукою професора Моріарті і суворий, батьківськи турботливий професор, ймовірно, був самим блискучим кримінальним розумом дев'ятнадцятого століття.
  
  
  
   Сесілія закрила журнал і дозволила молодий офіціантці, яка крутилася навколо їх столика, налити їй чашку кави. Вона спостерігала, як фрау Шімер проводила пару в зал для сніданку, не звертаючи уваги на їх вибачення за таку пізню появу, і посадила їх за столик прямо навпроти Барнеттов. Судячи з їх одягу, це була пара, яку вони востаннє бачили пришвартовывающейся до вітрильника. І тепер, коли Сесілія побачила його на пристойній відстані, вона дізналася цього чоловіка. "Дивися, - тихо сказала вона Барнетту. "Таємниця розкрита".
  
  
  
   Барнетт подивився на столик, на який вказала Сесілія. - Ага! - сказав він, відповідаючи на кивок тільки що який всівся джентльмена. - Це наш друг синьйор Буфорте. А прекрасна леді, мабуть, його дружина. Я не знав, що він був майстром-мореплавцем, поряд з іншими його талантами.
  
  
  
   Аристе Буфорте знаходився на віллі останні два дні, очікуючи приїзду своєї дружини. У ніч свого приїзду він зустрівся з Сесілі і Бенджаміном за столом для гри в бридж. Він багато подорожував, був приємним співрозмовником і завзятим гравцем в бридж.
  
  
  
   Вирішивши, що простого кивка недостатньо для привітання, синьйор Буфорте встав і вклонився Бенджаміну і Сесілі. - Радий бачити вас сьогодні вранці, - сказав він на своєму бездоганному англійському. "Дозвольте мені представити вам мою дружину, Дайан Булефорт. Моя люба, це Барнетти; англійська пара, про яку я вам говорив. Вони завзяті гравці в бридж".
  
  
  
   Барнетт, в свою чергу, встав і злегка схилився над рукою синьйори Буфорте. - Радий, - сказав він, вирішивши не оскаржувати впевненість Буфорте в тому, що він англієць. - Деякий час тому ми спостерігали, як ви прибули на шлюп. Це була чарівна картина. Ви чудовий моряк, синьйор Буфорте.
  
  
  
   "Будь ласка", - сказав Булефорте. "Аристе. Я наполягаю. Аристе і Діана. І ми будемо називати вас Бенджамін і Сесілія ". Він вимовив це так, наче надавав їм особливу послугу, а не був злегка грубуватий. Але якимось чином, коли він це сказав, це було чарівно.
  
  
  
   Бенджамін виявив в глибині своєї душі укол ревнощів до цієї людини, чиє володіння світськими манерами було настільки плавним, що він міг з посмішкою ігнорувати їх. Барнетт був упевнений, що якщо б він підійшов до якого-небудь порівняно незнайомій людині і сказав: "Привіт, містер Сміт— дозвольте мені надалі називати вас просто "Джордж"", незнайомець відповів би "ні за що в житті" і пішов. Але якщо б це зробив Булефорте, Джордж відчув би подяку і простягнув йому сигару. В цій людині було. Барнетт дійсно відчував вдячність, хоча і злився на себе за це.
  
  
  
   - Тоді Ариста, - погодився Барнетт. - А ваша чарівна дружина так само пристрасно грає в бридж, як і ви? Якщо так, то, можливо, ми могли б після вечері випити по парі робберов.
  
  
  
   "Що може бути приємніше, ніж невелика розумова стимуляція після цілого дня фізичних навантажень?" Запитав Аристе Буфорте. - Вранці теніс, вдень купання в озері, а ввечері гра в бридж на аукціоні. Звичайно, жоден принц не міг би провести день краще. І принцеса теж. Що ти скажеш на це, моя принцеса?
  
  
  
   "Це буде дуже розслабляючи", - відповіла Дайан Буфорте, чарівно посміхаючись. "Містер і місіс Барнетт - Бенджамін і Сесілія — можливо, захочуть приєднатися до нас і пограти в теніс. Можливо, ми могли б зіграти в парі.
  
  
  
   Так вони і зробили.
  
  
  
  -
  
  
  
   Герр Лінднер вийшов з їдальні, коли Барнетти і Буфорте обговорювали своє майбутнє. Задумливо, ніби обмірковуючи питання найбільшої важливості, він піднявся до себе в кімнату. Опинившись всередині, він замкнув двері і широко відчинив вікно, що виходило на озеро. Останні промені ранкового сонця розсіяли залишки димки, і там, на озері, наскільки він міг бачити, виднілася чорна точка, яка з допомогою бінокля, який він тримав на підвіконні, перетворилася в маленьку човен зі згорнутим єдиним вітрилом. Лінднер був задоволений цим видовищем, але дивився він на нього не очима художника.
  
  
  
   Він підійшов до нижнього ящика свого бюро і дістав звідти складний прилад з міді і дерева, згорнутий в компактну масу. Повільно і методично, все ще занурений у роздуми, Лінднер розгортав деталі і скріпляв їх разом, поки не з'ясувалося, що апарат являє собою портативний гелиограф, встановлений на короткому міцному штативі.
  
  
  
   Насвистуючи мелодію під час роботи, Лінднер встановив пристрій в дальньому лівому кутку підвіконня, де воно найкраще вловлювало прямі промені сонця. Потім він ретельно націлив дзеркало так, щоб воно посилало сонячне проміння на далеку човен.
  
  
  
   Тепер Він на мить зупинився і задумливо втупився на вицвілу гравюру " Розкрита краса" на стіні поруч з шафою. Потім він відкрив свою валізу і дістав аркуш паперу. Старанно, використовуючи товстий грифельної олівець художника, він склав своє послання: "Der Herr Barnett frau und seine ..."
  
  
  
   Він ретельно залишав пробіл між кожним рядком, коли писав її. Він міг би зробити повідомлення коротше, опустивши статті, почесні звання тощо, але відчував сильне відраза до телеграфного стилю. Коли все було зроблено, він повернувся і з допомогою тонкої смужки з міді і слонової кістки, схожою на шестидюймовую логарифмічну лінійку, але був списаний літерами замість цифр, написав зашифровану версію повідомлення у просторі між рядками.
  
  
  
   Не кваплячись, коли сонце піднялося в зеніт у полудневому небі, Лінднер включив свій розпізнавальний сигнал і став чекати відповіді з човна — всього лише швидкоплинного проблиску букв азбуки Морзе DK, підтверджує, що він напав на вірну мету. Потім, повільно і методично, він отстучал своє повідомлення очікує човні. Коли він закінчив і послав останнім "SSS", що означало "кінець повідомлення", човен підняла трикутне вітрило і продовжила свій шлях.
  
  
  
   Лінднер упакував гелиограф, прибрав його і взявся за фарби і мольберт. Можливо, сьогодні він спробує намалювати пейзаж на галявині за домом. Він радше уявляв себе художником.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ШОСТА — ЧАРЛЬЗ БРЕДЛОН САММЕРДЕЙН
  
  
  
  Передній meine Pulse schlagen, und das Herz walk ungestüm ...
  
  (Як частішає кожен пульс, і моє серце б'ється голосно і швидко ...)
  
  — Фрідріх Добрий,
  
  від лібрето до
  
  DER FREISCHÜTZ
  
  
  
   У четвер ввечері Підлогу повів Жизель в оперу. Це був її перший шанс одягнути нове рожеве плаття, яке вона щойно купила у кравчині. Це був малюнок, який вона створила сама, вирізавши і прикалывая його до однієї з своїх ляльок, поки він не став виглядати саме так, як вона хотіла. Фрау Ардбаум, кравчиня, втілила мініатюру в життя в повному обсязі: спідниця була оброблена воланами саме так, а ліф затягнуть саме так. Жизель виглядала як принцеса, прекрасна і чиста, з легким натяком на— ну, не потрібно вдаватися в подробиці, на що там був тільки натяк.
  
  
  
   Підлогу купив квитки на місця біля проходу в шостому ряду оркестру, смутно відчуваючи себе винуватим, ніби при цьому витрачав гроші на їжу протягом місяця. Він настільки добре увійшов у свій новий богемний спосіб, що йому довелося нагадати собі, що, будучи Чарльзом Бредлоном Саммердейном, він міг би викуповувати квитки всього оркестру на кожен виступ і при цьому добре обідати.
  
  
  
   "Мені подобається це місце", - сказала Жизель Підлозі, коли вони підходили до своїх місць. "Тільки подумай, ми тільки що піднялися з Імператорської сходах. Сам імператор користується цією драбиною".
  
  
  
   "Як і всі інші", - зауважив Підлогу, але Жізель було все одно.
  
  
  
   Оперою в той вечір був " Фрейшютц" Карла Марії фон Вебера, заснований на німецькій історії про привидів, магії і стрільби, а також на "Чорному мисливця", який робив мисливцеві шість влучних пострілів в обмін на його душу. У ньому були красивий герой, і чарівна героїня, і жорстокий лиходій, і випадковий проблиск самого диявола; хто міг бажати більшого?
  
  
  
   Жизель стискала руку Статі протягом усього подання і була зачарована музикою і чарами. "Ти можеш зводити мене в оперу в будь-який час", - прошепотіла вона йому під час зміни сцени в першому акті.
  
  
  
   "Я буду багато разів водити тебе в оперу", - сказав він їй. "Але це дуже дорого!"
  
  
  
   Підлогу розсміявся. "У мене є друг, який може собі це дозволити".
  
  
  
   Жизель піднесла його руку до уст і поцілувала кісточки пальців. "Я дійсно люблю оперу", - сказала вона йому. "Я приходжу сюди іноді і беру квиток в стоячий зал. Це дуже дешево, але не так приємно, як могло б бути; оперна поліція дуже сувора ".
  
  
  
   - Оперна поліція? Підлогу запитально подивився на неї.
  
  
  
   "О, так. Ті, хто стоїть, повинні робити це он за тими поручнями, - вона вказала у бік задньої частини залу, - і там є чоловіки з маленькими оперними нашивками на пальто, які спостерігають за вами, щоб переконатися, що ви не прокрадетесь всередину, щоб зайняти місце, або навіть сядете на сходинки.
  
  
  
   "На всі три або чотири години?" Спитав Пол.
  
  
  
   "Навіть так. Вони дуже тверді".
  
  
  
   - І вони не підкорені твоєю красою або жалісливими поглядами, які, я впевнений, ти кидаєш на них? Вони, мабуть, дійсно суворі.
  
  
  
   У другому антракті Поль відвів Жизель в буфет випити холодного шоколаду. Він знайшов для неї стілець і, вибачившись, пішов. "Є дехто, з ким мені потрібно хвилинку поговорити", - пояснив він.
  
  
  
   Підлогу пробрався крізь натовп добре одягнених людей туди, де чоловік, якого він вибрав в якості такого об'єкта для обговорення, стояв зі своєю дочкою. Цей чоловік, огрядний, лисіючий джентльмен з густими посивілим бровами над близько посадженими очима, вусами щіточкою і щетинистой бородою, яка майже приховувала скошене підборіддя, був Германом Балці, чиновником середньої ланки в Міністерстві закордонних справ. Його дочка, якій на вигляд було близько сімнадцяти, була одягнена в дороге, модне плаття зеленого відтінку, з-за якого її біла шкіра здавалася строкатою і болючою, скроєне так, що підкреслювало її товсту талію і нерозвинений бюст. Її волосся було зачесане так, ніби приховували обідню тарілку, акуратно балансуючу у неї на голові.
  
  
  
   Герман мав потребу в грошах. Утримувати дружину і двох коханок на платню дрібного служителя було постійним жонглюванням, і Герман почав втрачати контроль над м'ячами. Принаймні, так Паулю сказав Леві Давуд. Пауль зупинився, щоб оглянути Германна. Він виглядав слабким і нерішучим, не схожим на чоловіка, який міг би утримувати дружину і двох коханок. Але, можливо, багато хто з нас веде таємну життя, яка вразила навіть наших найближчих друзів.
  
  
  
   Підлогу підійшов до своєї жертви і витягнув із внутрішньої кишені запечатаний конверт. "Herr Loge?" - тихо запитав він.
  
  
  
   Лог повернувся обличчям до Підлоги. - Так?
  
  
  
   "Мій покровитель співчуває вашої нужді, - сказав Пол, - і він попросив мене передати вам це". Він сунув конверт в руку Балці і повернувся.
  
  
  
   "Почекай!"
  
  
  
   Підлогу помовчав.
  
  
  
   "І це все?"
  
  
  
   Пол повернувся до Ловга. Чоловік розірвав конверт і почав перебирати банкноти всередині. Очевидно, він міг дуже швидко підраховувати суми. У конверті було п'ятсот крон. Чого очікував цей бюрократ, який живе на широку ногу, і, якщо подумати, чому він цього очікував?
  
  
  
   "Все?"
  
  
  
   - Тут , скільки, п'ятсот крон. Мені обіцяли тисячу! Слова прозвучали різко, але півголосом, які не перекрили шум навколишнього натовпу. Ніхто, наскільки міг судити Підлогу, не повернувся до них, щоб зрозуміти, про що він говорить.
  
  
  
   Підлогу швидко міркував. "Інше прийде пізніше", - сказав він.
  
  
  
   "Що ж, так-то краще". Лог дістав з кишені складений аркуш паперу і простягнув його Підлозі. "Ось. Хоча навіщо вам це потрібно, я не розумію. Коли я отримаю решта п'ятсот?
  
  
  
   "Скоро", - пообіцяв Підлогу. "Скоро!" Він засунув газету в кишеню і гордо пішов, неначе знав, про що йде мова.
  
  
  
   До кінця опери думки Підлоги були прикуті до паперу.
  
  
  
   Що ж таке підкинула йому маю на увазі випадки, інформацію, що стосується якоїсь дрібної інтриги, або, можливо, державну таємницю, яка змінить хід європейських справ на ціле покоління? Йому треба було зусилля волі, щоб не розгорнути газету у себе на колінах і не спробувати прочитати її при світлі, отражающемся від сцени.
  
  
  
   Пол не міг позбутися відчуття, що хтось спостерігає за ним звідки-то з темних сидінь позаду нього. Але, якщо так, ніхто нічого не зробив з цього приводу, і, наскільки він міг судити, ніхто не виявив ані найменшого інтересу ні до нього, ні до Жизель, коли вони вийшли з оперного театру і сіли в один з екіпажів, зупинилися біля тротуару, щоб їхати додому.
  
  
  
   Ніч була ясною і прохолодною. Підлогу загорнув їх обох в плед і втупився в небо. Він вказав на сузір'я Оріона, великого мисливця, що переслідує Великого Ведмедя у весняному небі. "Є одна з проблем, з якою ми всі стикаємося на життєвому шляху, - сказав він їй, - визначення того, хто ми - мисливець або ведмідь".
  
  
  
   Жизель вивчала його профіль у світлі вуличних ліхтарів. - Іноді, - сказала вона, - я тебе не розумію.
  
  
  
   "Іноді, - погодився він, - я теж".
  
  
  
  -
  
  
  
   Було вже більше двох годин ночі, коли Жизель покинула його квартиру на верхньому поверсі і спустилася на один проліт до себе, щоб прокинутися у власному ліжку, оточена припущеннями про мораль. Підлогу ретельно замкнув двері на два замки, переконався, що штори на вікні вітальні повністю запнуті, запалив газовий пальник на приставному столику, приготував собі чашку густого чорного кава з великою кількістю цукру і розслабився. Він опустився у своє м'яке крісло, дозволив образу Поля Донцхофа, баварської богеми, розсіятись і дозволив собі знову стати, нехай і ненадовго, Чарльзом Бредлоном Саммердейном, молодшим сином герцога, англійським шпигуном. Єдиний відомий йому спосіб грати роль, яку він повинен був грати кожен день, - це стати тією людиною, яку він грав. Він не дуже ускладнював собі завдання; Пауль Донцхоф у багатьох відношеннях був Чарльзом Саммердейном, або тим, ким був би Саммердейн, народись він у німецькій сім'ї середнього класу. Але це все одно була довгоочікувана перепочинок, щоб подумати по-англійськи і про ті речі, які Пауль Донцхоф тримав під замком у схованках своєї свідомості.
  
  
  
   Чарльз Саммердейн підійшов до свого шафі і витягнув складений листок паперу з нагрудної кишені вечірнього піджака. Він розгорнув його на столі перед собою. Це був пронумерований список із семи пунктів , які не мали для нього очевидного сенсу:
  
  
  
  -
  
  
  
  1. 24 ТА 26 КВІТНЯ
  
  2. В ТУ СЕРЕДУ
  
  3. НЕВІДОМО
  
  4. АНГЛІЯ, ФРАНЦІЯ, НІМЕЧЧИНА І РОСІЯ
  
  5. НЕВІДОМО
  
  6. 3-Й І 4-Й З 6
  
  7. ТАК
  
  
  
  -
  
  
  
   Саммердейн деякий час вивчав його, і чим довше він дивився, тим менше розумів. Погляд на календар підказав йому, що 24 і 25 квітня припадають на п'ятницю і суботу. І що? Але це має щось означати, можливо, щось важливе. Що ж, він подивиться на це ще раз. Зараз у нього була інша робота.
  
  
  
   Саммердейн зібрав замітки, почерпнуті з спостережень, дискусій та звітів його співвітчизників за останні два тижні, доповнив їх деякими власними проникливими коментарями і спостереженнями і звів їх в одне безперервне повідомлення:
  
  
  
  -
  
  
  
  Привіт з Відня. Австрійський генеральний штаб отримав звіти про далекобійності та точності нового французького 12-сантиметрового польового зброї з короткою віддачею. Передбачає, що у верховному командуванні французької армії є шпигун.
  
  
  
  Два лінкори в сухому доці в Поле. "Кронпринц Ерцгерцог Рудольф" для ремонту і переобладнання та "Тегеттхофф" для повної реконструкції.
  
  
  
  Тепер я 37-й член GVF. Минулої ночі я доставив конверт людині по імені Броммель на Брандтштрассе, 578. За мною туди пішов GVFers. Не знаю, чи підозрюють мене, чи це була стандартна процедура. Планується спроба вбивства, можливо, не одна. Також готується щось велике. Не знаєте що, нам, початківцям анархістам, розповідають тільки те, що нам потрібно знати. Але натяки з декількох джерел вказують на те, що незабаром очікується серйозне обурення.
  
  
  
  GS повідомляє мені , що Міністерство внутрішніх справ вважає , що російські агенти нарощують активність в Угорщині та Сербії ...
  
  
  
  -
  
  
  
   Звіт тривав ще півтори сторінки. Він закінчив його приміткою:
  
  
  
  -
  
  
  
  Я тільки що отримав у своє розпорядження список, який може виявитися важливим, але в даний час мені нічого не говорить. Я продовжу час від часу заглядати в нього, щоб подивитися, чи не відкриється мені раптово його значення.
  
  
  
  -
  
  
  
   Закінчивши, він поклав ручку назад в утримувач, закрив чорнильницю кришкою на маленькому письмовому столі і ретельно перевірив ще раз написане. У ньому йшлося про те, що він хотів сказати; написано було порівняно коротко; цього повинно було вистачити. Наступні дві години він витратив на шифрування звіту своїм власним спеціально розробленим шифром: сторінка за сторінкою спеціально складеного вірша "Пауль Донцхоф" для камерного оркестру, написаного товстим чорним олівцем на попередньо разлинованной папері. Музична партитура, яку він створив, була відтворної — не приємною, але відтворної; і цього було б достатньо. Потім він акуратно спалив всі свої записи і звичайне текстове повідомлення в маленькому каміні в кімнаті і пішов спати.
  
  
  
  -
  
  
  
   Пізно вранці наступного дня, коли більшість жителів буденної Вени розійшлися по своїх справах, гер Пауль Донцхоф зупинив проїжджаючий фіакр і повіз фрейлейн Жизель Шифф в кафе Prinz Eugene на сніданок.
  
  
  
   "Мені так подобається гуляти з тобою", - сказала Жизель, коли вони влаштувалися за столиком на відкритому повітрі праворуч від входу, де було б більше березневого сонця і менше березневого бризу. Вона подивилася на нього знизу вгору з широкою посмішкою на повних червоних губах і трохи нахилила голову. "Ми така приваблива пара, що перехожі не можуть не зупинитися і не захопитися".
  
  
  
   "Ну, - сказав Пол, - у всякому разі, половина з нас така. Ти, мабуть, тренувалася перед дзеркалом, щоб виглядати такою нехитрою".
  
  
  
   "Годинами", - погодилася вона. "Клімт малює мене в ролі Марії Магдалини саме з таким поглядом".
  
  
  
   "Ах!" - сказав Пол. "В такому разі твій чудовий невинний вигляд може стати досить добре відомий. Журнал Neues Wiener Tagblatt назвав роботи Клімта "дегенеративними", що може залучити більшу аудиторію на його наступне шоу ". Він зупинив проходив повз офіціанта і зажадав дві кави і піднос з випічкою.
  
  
  
   - Що вони мають на увазі, що ці критики, коли кажуть "дегенерати"? - Запитала Жизель.
  
  
  
   Підлогу задумався. "Це залежить від того, хто такі "вони"", - сказав він їй. "Це слово увійшло в моду, і різні групи використовують його для позначення саме того, що вони хочуть, ні більше, ні менше, як одного разу сказав Шалам-Балам".
  
  
  
   - Хто такий цей Шалтай-Болтай? - запитав я.
  
  
  
   - Друг дитинства, не звертай на нього уваги.
  
  
  
   До них підійшли два офіціанта, один з кавою, а другий катил важко навантажену візок з випічкою. Після належного обговорення вони зробили свій вибір: а Линцер törtchen для Жизель і меном штрудель для нього.
  
  
  
   "Це, напевно, дегенеративно, чи не так?" Припустила Жизель. "Випічка на сніданок?"
  
  
  
   "Принаймні, декадентський, якщо не повністю дегенеративний", - погодився Підлогу. "Але тоді перекушувати в", — він повернувся, щоб глянути на годинник на стіні всередині кафе , а потім повернувся назад, — "майже в одинадцять, саме по собі було б достатньо дегенеративним для респектабельних віденських бургерів. Ранній підйом - синонім моралі та працелюбності ".
  
  
  
   Жизель ножем і виделкою відрізала крихітний шматочок від свого тортхена і відправила його в рот. - А що ще вважається дегенеративним, моя солодка?
  
  
  
   "Я знаю цей голос". Сказав Пол. "Ти зараз думаєш, скільки дегенеративних вчинків ми можемо зробити, перш ніж ти ускользнешь з моєї кімнати сьогодні ввечері".
  
  
  
   "Нічого подібного!" Заявила Жизель, намагаючись виглядати шокованої.
  
  
  
   Підлогу розсміявся. "Добре. Давайте подивимося, - сказав він, - ось церковне визначення дегенерата: всякий раз, коли ви чуєте, як священик обрушується з критикою дегенеративного поведінки, ви можете бути майже впевнені, що він говорить про секс. Ще є італійський лікар Чезаре Ломброзо, який вважає злочинців дегенератами і може відрізнити їх за формою носа і куту нахилу мочок вух. У поліції виникли проблеми з його теоріями, оскільки їм не дуже пощастило ідентифікувати злочинців за мочок вух, і, крім того, поліцейське визначення "дегенерат" зазвичай має на увазі кричущу гомосексуальність. Якщо гомосексуальність не є кричущою, то про залучення людину говорять приглушеним тоном як про "інверсних". "
  
  
  
   "Це те, чого я не розумію, гомосексуальність".
  
  
  
   "Ти б цього не зробила", - сказав Пол. "Будь-який чоловік, який не дивиться на тебе з великим інтересом, вище твого розуміння".
  
  
  
   "Ну, на мене цікаво дивитися, чи не так?" Запитала Жизель, злегка вигинаючи спину і посміхаючись йому своєю найбільш невинною посмішкою.
  
  
  
   "Ти, звичайно, такий", - погодився Підлогу. Він продовжив свій лінгвістичний екскурс: "Існує псевдодарвинистская теорія виродження, заснована на неправильному розумінні теорії природного відбору, яка стверджує, що деякі раси людей, тварин або рослин — хоча вони, здається, не дуже цікавляться рослинами — звертають назад свій еволюційний підйом до вищим формам і вироджуються назад в нижчі форми. Ідеї Ломброзо є відгалуженням такого роду мислення ".
  
  
  
   "А це не так?" Запитала Жизель.
  
  
  
   "У еволюції немає напрямки", - пояснив Пол. "Куди б вона не прийшла, вона туди і спрямовувалася".
  
  
  
   "Отже".
  
  
  
   "А ще є винахідлива пангерманская ідея дегенерата: хто або що завгодно, що не є німцем, особливо якщо це чех, угорець чи єврей".
  
  
  
   Жизель задумливо відрізала собі ще шматочок тертхена. "Іноді ти дивуєш мене тими речами, які знаєш", - сказала вона.
  
  
  
   "Я вірю, що людство найкраще вивчати за його безрассудствам", - сказав Пол.
  
  
  
   "Ось чому я вивчаю тебе", - сказала вона. "Ти дурний сам по собі".
  
  
  
   Підлогу розсміявся. "А ти - моє безумство", - сказав він їй. "Я без розуму від тебе".
  
  
  
   Жизель кивнула. "Так", - сказала вона. "І я нормально ставлюся до тебе." Вона поклала свою руку поверх його і ніжно стиснула. "Ми обговоримо це. А тепер мені краще піти. Сьогодні я позую Клапманну. Я водяна німфа, і мені потрібно півгодини, щоб правильно спорудити конструкцію з пап'є-маше і марлі, яка, на його думку, підійде для костюма водяній німфи ". Вона встала. - І що ти плануєш робити сьогодні?
  
  
  
   Підлога на мить замислився. "Я планую безутішно бродити по місту в пошуках істини і краси, знаючи, що не знайду ні того, ні іншого, поки не побачу тебе сьогодні ввечері".
  
  
  
   Жизель посміхнулася йому зверху вниз. "Тримай цю думку при собі", - сказала вона, цілуючи його в лоб. "Я буду вдома близько чотирьох, але хочу кілька годин попрацювати зі своїми ляльками. Ти можеш запросити мене куди-небудь повечеряти.
  
  
  
   "Спасибі, ви так ласкаві", - сказав Пол. "Цілу вашу руку". І він зробив це, наслідуючи старому віденському звичаєм, можливо, з трохи більшим запалом, ніж це було абсолютно правильно.
  
  
  
   "Ти, звичайно, хочеш!" Жизель погодилася. І вона пішла за Вердегассе в бік студії Клапманна, розташованої в декількох кварталах звідси. Можливо, в її ході було трохи більше розгойдування, ніж було б, якби вона не знала, що Підлогу спостерігає за нею.
  
  
  
   Чарльз Саммердейн дивився на світ очима Підлоги і задавався питанням, як відреагувала б Жизель, коли він зробив їй пропозицію руки і серця, коли він зізнався їй, що насправді є англійським джентльменом. Він знав, що той факт, що він був безмірно багатий, анітрохи не турбує її. Йому доведеться відмовитися від великої гри, але, можливо, настав час перестати грати в ігри, навіть на благо Імперії. Були й інші способи, якими він міг бути корисний. Крім того, він вже відчував свою удачу. Були ознаки того, що деякі з колег Підлоги з підозрою ставилися до цього, можливо, занадто безтурботний композитору. Пол був наполовину переконаний, що молода людина отороченной хутром шинелі, який увійшов в кафе незабаром після них, був тим самим чоловіком, якого він бачив слоняющимся через дорогу від їх багатоквартирного будинку, коли вони виходили сьогодні вранці.
  
  
  
   Не в перший раз він виявив, що радий тому, що він молодший син герцога. Якщо б він був спадкоємцем титулу та маєтків, було б неможливо подумати про одруження на натурщице віденського художника. Натовп, як з якоїсь причини себе називала аристократія, ніколи б цього не допустила. Навіть якщо б це було так, це було б важко.
  
  
  
   Він міг, звичайно, одружитися на кому-небудь іншому і таємно містити натурницю свого художника в лондонській квартирі. Але він не хотів одружитися на комусь іншому. І Жизель нелегко погодилася б на те, щоб її тримали в лондонській квартирі. Що ж, він одружився б з нею, якби вона погодилася, — і публіка могла б робити з цього все, що захоче. Якщо вони стануть занадто деспотичними, вони з Жизель могли б просто купити будинок в Парижі. Можливо, їм все одно варто це зробити. Жизель сподобалося б жити в Парижі.
  
  
  
   Підлогу зітхнув і відсьорбнув кави. Через кілька хвилин він встав, увійшов в кафе і попрямував прямо в туалет. Виходячи, він затримався біля порожнього столика, щоб зав'язати шнурки на черевику. "Мені здається, що за мною стежать", - упівголоса сказав він невозмутимому лисіючого джентльменові за сусіднім столиком, який, здавалося, був повністю поглинений ранковим випуском " Нової вільної преси" і своїм недоеденным "наполеоном". - Ти мене зовсім не знаєш.
  
  
  
   Чоловік злегка насупився і продовжив читати. Підлогу кинув товстий білий конверт зі своїм останнім віршем tone на стілець поруч із собою, прикривши його своїм пальто, а потім повернувся до свого столу, кинув на нього кілька монет і попрямував вниз по вулиці.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА СЬОМА — ШАНС
  
  
  
  Королівства - це всього лише турботи.
  
  Стан позбавлене перебування;
  
  Багатство - це готові пастки,
  
  І поспішають розпастися.
  
  — Генріх VI
  
  
  
   Вік, розмірковував Барнетт, підкрався непомітно. Або, можливо, це були просто його сидячі звички. Чотири дні гри в теніс з Булфортами завдали незвичний удар по м'язам, про які він забув. Грати по два сети в теніс кожен день виявилося набагато важче, ніж він пам'ятав. І, незважаючи на те, що він продовжував переконувати себе, що вправи принесуть йому користь, легше з кожним днем не ставало. Тепер, коли сьогоднішнє заняття закінчилося, його литкові м'язи сильно нили. Він був упевнений, що скоро до них приєднаються інші м'язи. Йому потрібно грати частіше, або зовсім відмовитися від цього. Він півгодини відмокав у ванні, поки вода не стала зовсім теплою, а потім почав переодягатися до вечері.
  
  
  
   Барнетт виявив, що більше звичайного намагається підібрати підходящий вечірній костюм. Новий смокінг, який він беріг для Парижа. І золоті запонки і запонки з опаловими вставками, які Сесілія подарувала йому на минулий день народження. Він забракував три нашийника, перш ніж знайшов той, який, здавалося, мав необхідної первозданною білизною.
  
  
  
   Сесілія закрилася у своїй кімнаті з Беттіно, молодий круглолицьою домробітницею, яку готель надіслав як її покоївки, і Барнетту здалося дивним входити туди, поки вона не закінчить свій туалет, щоб не побачити її частково одягненої в присутності третьої особи в кімнаті.
  
  
  
   Бути наодинці зі своєю дружиною - це одне; а вже як людина вибирає одягатися чи не одягатися, це його особиста справа. Але навіть у присутності покоївки побачити свою дружину дезабилль було просто неможливо. Хіба не дивно, не в перший раз подумав Барнетт, що у французів є слова для всього.
  
  
  
   Барнетт не сумнівався, що Сесілія вийде елегантною. Вона завжди виглядала елегантно. Чого він хотів, так це її запевнення в тому, що він виглядає якщо не елегантно, то, принаймні, стерпно. Якимось чином майбутній вечеря з Буфорте викликав у нього бажання виглядати як можна більш елегантно. Для нього це було зовсім незнайоме почуття. Він дивився в дзеркало і почав смикати кінці свого краватки-метелики.
  
  
  
   Той, що бурмоче підбіг і прилаштував своє крихітне тільце на краєчку шезлонга. Одягнений в костюм з широкими світло-коричневими щоками і темно-коричневим казанком у руках, він був схожий на щось середнє між закликальником з іподрому і збирачем рахунків. "Добрий вечір, уряд", - сказав він. "Боже, ну хіба ти не виглядаєш шикарно".
  
  
  
   - Спасибі, Маммер, - сказав Барнетт, поправляючи окуляри на комірі. - Це моя шикарна маскування. Сьогодні ввечері я збираюся в шикарну компанію.
  
  
  
   - Я знаю це. Хто сказав, що я не знаю? сказав ряджений, глибокодумно киваючи. "Великий вечеря з ними - це те, з чим ти ассоциируешься".
  
  
  
   "Це вірно, - погодився Барнетт. "Синьйор Буфорте запросив нас на приватний вечеря перед вечором гри в бридж. Це буде дуже круто".
  
  
  
   "Він приготує це сам, так?" - поцікавився скоморох. "Звичайно, ні, Скоморох. Не говори дурниць".
  
  
  
   "У цих Булфортах є щось не так", - сказав ряджений.
  
  
  
   - Що? Що значить "вимкнений"?
  
  
  
   "Я не знаю, губернатор. Вони не ті, ким здаються, якщо ви розумієте, що я маю на увазі. По-перше, у них більше слуг, ніж варто було б. Я якшался з жителями нижнього поверху з-за тієї іншої роботи, яку ти мені дав. Тільки в цьому закладі вони в основному проживають на горищі. І у них в Буфорте занадто багато слуг. І пара дивних теж є.
  
  
  
   Барнетт вирішив, що його краватка-метелик виглядає як не можна краще, і повернувся до Толливеру. - Ти зацікавив мене, Маммер. Що означає "дивний"?
  
  
  
   "Важко сказати. Я думаю, що насправді вони не слуги, ось що це таке. Принаймні, не ті, кого я звикла вважати слугами".
  
  
  
   "Це не означає, що з Буфорте щось не так", - зауважив Барнетт. "Коли справа доходить до цього, ти насправді не прислуга".
  
  
  
   ""Ат" - це правда", - визнав буркотун. "Але тоді наше походження насправді не з найреспектабельніших, ти і я, якщо ти розумієш, до чого я хилю. У нас в шафі є кілька старих кісток, які нас можуть виключити зі списку почесних гостей ".
  
  
  
   Барнетт спокійно сприйняв цю атаку на його респектабельність. З боку будь-якого іншого він був би ображений, але з боку mummer ці натяки на спільні спогади про невимовних злочини були знаком дружби і поваги. "Як ти думаєш, яку функцію виконують ці неслужбові Буфорте?" - запитав він.
  
  
  
   "Я точно не знаю. По-моєму, вони виглядають як круті хлопці".
  
  
  
   "Круті хлопці?"
  
  
  
   - Так. Я теж так думаю. Я чув, як вони внизу, в коморі, базікали на якомусь іноземною мовою, якого я ні чорта не розумів. Але сенс, який я виніс з цього, якщо ви розумієте, що я маю на увазі, полягав у тому, що вони були в деякому роді крутими людьми. Професійні — можна сказати, професійні молотобійці і утилізатори. Вони виходять у двір працювати посудомийницею раз в день і практикуються у виконанні вправ одночасно, так сказати. Одна з служниць розповіла мені про це. Вона думає, що вони - охоронці. Вона каже, що вони незадоволені синьйором Буфорте за те, що він не дозволив їм залишатися поруч із "них" і "все це є місіс".
  
  
  
   Деякі кокни опускали літери "Н", деякі додавали їх при кожному зручному випадку, деякі змінювали їх вживання на протилежне; Толливер вплітав їх у свої пропозиції з випадковим майстерністю.
  
  
  
   "Цікаво", - сказав Барнетт. "А щодо того іншої справи? У тебе є що-небудь на Лінднера?"
  
  
  
   - Звичайно, я це зробив. Хто сказав, що я цього не робив?
  
  
  
   "Що тобі вдалося з'ясувати?"
  
  
  
   "Ну, він, може бути, і художник, як він говорить, але він займається цим не дуже давно. Його мольберт, всі його фарби, пензлі та інше значною мірою абсолютно нове. І у нього в кімнаті в ящику комода прихована пара брошур про те, як змішувати фарби, розфарбовувати полотно тощо. Матеріал, який ви вивчали, якби намагалися переконати всіх, що ви художник. І, крім того, у нього є тільки маленький тюбик цинкових білил. Перше, чого ви навчитеся, якщо дійсно намагаєтеся щось пофарбувати, - це взяти великий тюбик цинкових білил. Дуже великий тюбик. І він вибрав не ті відтінки синього і жовтого. Якщо він змішає їх, вийде бруд ".
  
  
  
   "Де ти так багато дізнався про живопису маслом?" Барнетт запитав маленького чоловічка.
  
  
  
   "Раніше я малював портрети на Брайтон-Біч. Один шилінг за приголомшливу подібність, виконане з запаморочливою швидкістю вугіллям. Два і шість за офіційний портрет, виконаний олією дещо повільніше. Я був досить популярний. Покупці отримали справжнє задоволення, побачивши маленького чоловічка, який стояв на дерев'яному ящику і раскрашивающего його за своєю подобою. Бачите, я нічого не розумію в мистецтві, але я дещо тямлю в живопису маслом.
  
  
  
   "Ти безцінна, Мама", - сказав Барнетт.
  
  
  
   Скоморох виглядав задоволеним. "Я назвав свою ціну", - сказав він. — Та є ще дещо, що може здатися вам цікавою в цьому Линднере коуве - у нього є гелиостатистика.
  
  
  
   "Що-що?"
  
  
  
   - Одне з тих пристроїв, що у вас, відправляє повідомлення при сонячному світлі. Маленька дерев'яна підставка з дзеркалом і щось на зразок телескопа для прицілювання.
  
  
  
   "Як дивно", - сказав Барнетт. "Що ви бачите з вікна?"
  
  
  
   "Вода", - сказав блазень. "Звідси відкривається чудовий вид на озеро".
  
  
  
   "Спасибі, мамо", - сказав Барнетт. "Ми трохи поміркуємо над цим".
  
  
  
   Сесілія увійшла і стала в дверях, як богиня в мерехтливому червоному. Вона кивнула співачці, а потім повернулася до Барнетту. - Вечеря, любов моя, - сказала вона. - Не спуститися нам вниз? Ми не повинні змушувати наших господаря і господиню чекати.
  
  
  
   - Я хотів запитати тебе, як я виглядаю, - сказав Барнетт, беручи її за руку, - але коли ти поруч, на мене все одно ніхто не подивиться. Підемо.
  
  
  
   Сесілія посміхнулася. - Тепер я згадала, чому вийшла за тебе заміж, - сказала вона.
  
  
  
   Вечеря, сервірований в окремій кімнаті поруч із звичайній їдальні, був чудовим. В кімнаті стояв невеликий, але багато прикрашений плетений стіл, в самий раз для чотирьох, з відповідними стільцями і буфетом. Через великі французькі двері відкривався прекрасний вид на гори на далекому березі озера. Кімната і вид з неї мали в своєму розпорядженні до приємного вечері. Аристе Буфорте зіграв роль господаря, заздалегідь домовившись про приготуванні всього вечері з шеф-кухарем пансіону, який був радий продемонструвати, на що він здатний, отримавши свободу дій і невелику грошову винагороду. Три офіціанта і пара помічників офіціанта були зайняті, бігаючи взад і вперед з різноманітними стравами.
  
  
  
   Крім того, Барнетт помітив двох кремезних слуг, про яких згадував скоморох. У кімнаті було двоє дверей: одна вела до головної їдальню, а інша - в хол, веде на кухню. По одному з цих великих чоловіків стояли біля кожної двері, виглядаючи безпристрасними і настільки непомітними, наскільки тільки може виглядати дуже великий чоловік. Вони нагадали Барнетту Гога і Магога, і він вирішив, що буркотун був прав, вони, мабуть, охоронці. Він задавався питанням, що такого було в тілах обох Буфорте, що вимагало охорони. Йому хотілося запитати Сесілі, що вона думає, але не було ніякої можливості зробити це так, щоб Буфорте цього не помітили.
  
  
  
   Незабаром він з радістю відкинув всі подібні думки, щоб зосередитися на їжі та компанії. На вечерю була холодна біла риба в терпким лимонному соусі, колаж з листкового тіста з м'ясом різних молюсків, листкове блюдо зі свинини і баклажанів, яке, за винятком свинини, здавалося дивно близькосхідним, і дичина смажена з зеленню. Потім подрібніть скибочки телятини з грибами. На гарнір викладіть артишоки, пасеровану шпинат і галушки. До різноманітним стравам подавалися три різні вина.
  
  
  
   Після певного моменту вечерю перетворився у свого роду серпанок хорошої їжі, гарного вина і приємної розмови. Потім прибрали тарілки, щоб звільнити місце для десерту і кави.
  
  
  
   "Я бачу ваш план", - сказав Барнетт Булефорту, втупившись на конструкцію з торта і компоту, від якої він, очевидно, не міг відкусити ні шматочка без того, щоб не луснути. Це було неймовірно смачно. Він обережно відкусив ще шматочок. Невисокий офіціант з пишними вусами почав змітати крихти зі столу щіткою в срібній оправі.
  
  
  
   "Про який сюжеті йдеться?" Запитав Аристе Буфорте, на його обличчі відбився глибокий інтерес.
  
  
  
   "Ви намагаєтеся зробити нас настільки задоволеними і одурманеними вишуканою їжею, що цього вечора ми будемо легкою здобиччю за столом для бриджу". Барнетт вказав пальцем на Булфорте через стіл. "Не кажи, що це не так. Іншого пояснення бути не може".
  
  
  
   "Аристе нічого так не любить, як хорошу компанію, і йому подобається розважатися", - сказала Дайан Буфорте. "У нас вдома так мало можливостей для чогось настільки інтимного. І тобі ще належить довести, що ти, як ти це називаєш, "легка здобич".
  
  
  
   Високий офіціант з суворим виразом обличчя приніс чотири витончених блакитних келиха в витіюватих срібних клітинах і наповнив їх кава еспрессо з ще більш вітіюватого глечика.
  
  
  
   "Легка здобич", - задумливо промовив Аристе. "Приємне вираження. Саме це мені подобається в англійській мові: він так допускає ідіоматичні конструкції. Звичайно, саме це і робить роботу такою важкою для необережних; але як тільки людина розвиває слух, це приносить величезне задоволення ".
  
  
  
   "У тебе чудовий англійську", - сказала йому Сесілія.
  
  
  
   "Я зробив вам великий комплімент", - сказав Барнетт. "У моєї дружини прекрасний мовний слух. Її батько - всесвітньо відомий лінгвіст".
  
  
  
   "Це так?" Аристе повернувся до Сесілі з живою цікавістю на обличчі. "І що ти можеш сказати з моєї мови?" - запитав він її.
  
  
  
   Сесілія на мить задумалася. "У вас дуже цікавий акцент", - сказала вона йому. "Можливо, це приклад з підручника для студента".
  
  
  
   "Ах!" - сказав Булефорте. Він повернувся до дружини. "Бачиш, моя дорога, я - хрестоматійний випадок".
  
  
  
   "Це питання того, що мій батько називає "накладками", - пояснила Сесілія. "Ваша рідна мова належить до слов'янської групи; я не можу сказати, до якої саме, якщо, звичайно, не почую, як ви на неї говорите. У дитинстві ви говорили на нього як на взаимозаменяемом з французьким. Ви вчили англійську в людини, який досконало володіє ним, але при цьому не є носієм мови ".
  
  
  
   "Твій батько, мабуть, дуже добра людина", - сказав Булефорте. "Як ти можеш все це розповідати?"
  
  
  
   "Слов'янська основа проявляється у вашому трактуванні V і W, а також у невеликій плавності шиплячих", - пояснила Сесілі. "У вашому випадку потрібно хороший слух, щоб це зрозуміти. Французький проявляється в певному акценті на ваших голосних звуках ".
  
  
  
   "А той факт, що мій викладач англійської мови сам не був носієм мови?"
  
  
  
   "Сама точність вашого мови і убогість ідіом. Ніхто з тих, чия рідна мова англійська, не говорить на ньому так добре. Ви зазнали стресу з-за мовних патернів людини, який сам відчував такий же стрес ".
  
  
  
   "І як, якщо я говорив і по—французьки і по-румелийски - бо я визнаю це, і слов'янську мову, про який йде мова, румелийский, — якщо в дитинстві я говорив на обох мовах як взаємозамінні; як ви можете визначити, який з них був рідним?"
  
  
  
   "Проста дедукція", - пояснила Сесілія. "Маленькі румелийские школярі вивчають французьку, але маленькі паризькі школярі не вивчають румелийский. Дійсно, французи майже так само лінгвістично ксенофобны, як і британці ".
  
  
  
   "Вражаюче!" Вигукнув Аристе Буфорте. "Ви несправедливі до себе, коли називаєте це простим висновком. Дійсно, це та логіка, яка очевидна, коли її чуєш, але сам би ніколи до цього не додумався ".
  
  
  
   Сесілія кивнула. "Один із секретів професії", - сказала вона, посміхаючись Булефортам. "Хоча, як постійно твердить мені мій батько, розумний чарівник ніколи не розкриває своїх таємниць.
  
  
  
   "А ви, - запитала Діана Буфорте, - говорите ви на якихось інших мовах?"
  
  
  
   "Я знаю", - сказала Сесілі. "Ми багато подорожували по континенту, коли я була маленькою дівчинкою. Професійно, ти знаєш. Мій батько був директором гастролює театральної трупи і виступав у трупі. Моя мати була виконавицею головної ролі."
  
  
  
   "Актори?" Діана Буфорте виглядала злегка ураженої. "Моя дорога, як для тебе жахливо", - сказала вона, простягаючи витончену руку, щоб поблажливо поплескати Сесілі по плечу. "Яке невідповідний дитинство".
  
  
  
   Сесілія розсміялася. "Зовсім ні", - сказала вона. "Насправді, це було просто чудово і майже нестерпно правильно. Єдиний спосіб, яким це зробило мене непридатною для сучасного суспільства, полягав у тому, що я так і не дізналася, що є речі, які жінки не можуть робити. В результаті мені завжди вдавалося робити все, що я задумував, і за це я буду безмежно вдячний. Для мене було справжнім шоком усвідомити, коли я наблизилася до повноліття, що існують професії, які більшість людей, включаючи жінок, вважали нездатними до навчання і незацікавленими у практиці ".
  
  
  
   "Але, звичайно, моя люба, - сказала Діана Буфорте, - є багато речей, яких жінки або, принаймні, леді не повинні віддаватися".
  
  
  
   Аристе Буфорте відсунув свій стілець. "Ніколи не думав, що почую від тебе зізнання в тому, що є щось, що ти можеш або не повинна робити, моя люба", - сказав він своїй дружині.
  
  
  
   "Про", - сказала Діана Буфорте. - Але всі ті речі, якими я хотіла б зайнятися, — це все... - вона помахала рукою в повітрі, шукаючи підходящу фразу, - те, що личить робити жінці, - закінчила вона. "Тобто я б ніколи не побажав зробити щось неналежне, тому питання про те, повинен чи не повинен, ніколи не виникає".
  
  
  
   "А якщо б щось, що ти хотів би зробити, було розцінено іншими як непристойне?" Поцікавилася Сесілія.
  
  
  
   Дайан Буфорте виглядала злегка шокованої. "Цього ніколи б не сталося", - сказала вона.
  
  
  
   - Ніколи? - наполягала Сесілія.
  
  
  
   - О, перестань, - сказав Аристе, беручи дружину за руку. - В нашому, е-е, колі є люди, які б вважали непристойним сама наша присутність тут.
  
  
  
   Діана розсміялася.
  
  
  
   Тут? Барнетт задумався. Італія, або Комо, або пансіон, або ця кімната?
  
  
  
   "Я вважаю, цілком можливо, що деякі обмежені люди могли б порахувати деякі речі, які я роблю або, можливо, хотіла б зробити, трохи неналежними", - визнала Діана після хвилинного роздуму. "Але я відмовляюся дозволяти собі або своїм діям обмежуватися забобонами кількох обмежених старих леді".
  
  
  
   "Я теж", - сказала Сесілія. "Єдине, що нас об'єднує, - твоє аристократичне походження і моє театральне дитинство. Я не буду пристосовувати свою діяльність до упередженим уявленням обмежених старих леді - будь-якої статі!"
  
  
  
   - Аристократичний? - Запитав Барнетт.
  
  
  
   "О, так", - сказала Сесілія. "Судячи з акценту синьйори Буфорте, вона з французької знаті. Це абсолютно очевидно. Сто років тому, під час Терору, їй загрожувала б Гільйотина кожен раз, коли вона відкривала рот.
  
  
  
   Діана Буфорте хитнула головою, її очі розширилися. "Неймовірно!" сказала вона. "Дійсно, кільком моїм предкам не пощастило, їх зловила натовп, і вони втратили голів. Але, моя дорога, кілька сотень років тому тебе саму напевно спалили б як відьму!"
  
  
  
   Сесілія посміхнулася.
  
  
  
   Аристе Буфорте відкинувся на спинку стільця і покликав офіціантів. "Я подумав, що було б приємно провести нашу партію в бридж тут сьогодні увечері, замість того щоб видалятися, можливо, переповнений картковий зал", - сказав він. "Я поговорив з фрау Шімер, і вона люб'язно дала свою згоду. Офіціанти скоро закінчать чергування, але мої люди подбають про наших потребах".
  
  
  
   "По-моєму, звучить непогано", - сказав Барнетт, відсуваючи стілець і встаючи. "Але було б непогано трохи розім'яти ноги, перш ніж приступити до гри".
  
  
  
   "Може бути, трохи прогуляємося по саду?" Запропонував Аристе. "Це дасть сервиторам час прибрати зі столу і підготувати його до гри". Він встав і підійшов до французьких дверей. "Я не думаю, що на вулиці дуже холодно. Хоча, можливо, пані хотіли б накинути плащі? Якщо так, то ми надішлемо одного з офіціантів у ваші номери.
  
  
  
   "Не думаю, що мені знадобиться бинт", - сказала Сесілія. "У будь-якому випадку, я готова провести експеримент".
  
  
  
   "Я впевнена, що мені буде цілком зручно", - сказала Діана, з сумнівом вдивляючись в одну з шибок.
  
  
  
   Аристе Буфорте відкрив французькі двері і вийшов назовні. Легкий вітерець, проникав через відкриті двері, був прохолодним, але не викликало дискомфорту. Один з безпристрасних слуг Буфорте робив все можливе, щоб не подавати вигляду, що він метається по кімнаті, щоб пройти через французькі двері і вийти в сад прямо за своїм господарем.
  
  
  
   Барнетт взяв жінку під руку, і вони разом вийшли в сад. Сонце сіло, і великий місячний диск тільки показався з-за далеких гір. "Чудова ніч, - сказав він, - на безхмарному небі сходить повний місяць".
  
  
  
   "Дійсно", - сказала Дайан Буфорте, підходячи до них ззаду. "Це здається заспокійливим і безкінечним; якщо трохи прохолодно".
  
  
  
   "Де людина відкладає в бік державні турботи, а?, і розмірковує про сутнісного єдності Всесвіту і всіх створінь". Аристе Буфорте повернувся і усміхнувся їм. "І ми всі єдині, чи не так? Ми, створення, кишать на землі? Все одно в марності наших надій і короткому проблеске, яким є наше життя".
  
  
  
   "Аристе!" сказала Діана.
  
  
  
   "Я прошу вибачення", - сказав Аристе. "Я не мав на увазі, що це так сентиментально, як, можливо, прозвучало. Дійсно, поки ці слова не злетіли з моїх губ, я думав, що вони будуть веселими. Зірки роблять дивне вплив на людину.
  
  
  
   - У всякому разі, від тебе, мій дорогий, - сказала Діана, беручи його за руку.
  
  
  
   Чоловік вийшов з-за дерева приблизно в тридцяти метрах від них і щось прокричав їм по-німецьки. Коли Барнетт обернувся, щоб подивитися, зметнулася рука чоловіка вперед, і предмет в ній по дузі полетів в їх бік. Червона іскра оточила об'єкт, коли він обертався в нічному небі.
  
  
  
   "Боже мій!" закричав Аристе Буфорте. "Бомба!"
  
  
  
   Здавалося, кілька подій відбулися одночасно, як в сповільненій зйомці. Аристе Буфорте повалив свою дружину на траву і навалився на неї зверху. Величезний сервитор незграбно побіг до кружащемуся плями червоного світла, але було ясно, що він ніколи не встигне вчасно. Він був зліва від групи, а бомба повинна була впасти праворуч. Прямо за тим місцем, де стояли Барнетт і Сесілі.
  
  
  
   Не роздумуючи, Барнетт відштовхнув Сесілію собі за спину, гукнув: "Лягай!" - і зробив три біжать кроку вперед. Він підстрибнув у повітря, піднявши ліву руку, щоб відбити предмет, який упав йому в долоню, як великий м'яч. Його рука оніміла, але він продовжував стискати масивний залізний куля.
  
  
  
   Барнетт спустився, переклав предмет в праву руку і одним рухом зі всієї сили кинув його туди, звідки він з'явився.
  
  
  
   Він знову описав дугу в повітрі, червона іскра по спіралі кинулася до неба і по дузі повернулася до землі. А потім, коли вона була майже в кінці свого дуги, червона іскра зникла.
  
  
  
   Протягом миті, яке Барнетту здалося досить довгим, щоб згадати кожну деталь свого життя, яку йому, можливо, було б важко пояснити ангелу-реєстратору, нічого не сталося. Потім земля здригнулася, небо стало червоно-помаранчевим, і величезна рука вдарила Барнетта в груди, збивши його з ніг.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ВОСЬМА — СМЕРТЬ У ВІДНІ
  
  
  
  Per Me Si Va Nella Cittá Dolente,
  
  Per Me Si Va Nell' Eterno Dolore,
  
  Per Me Si Va Tra La Perduta Gente ...
  
  Lasciate Ogni Speranza Vol Я entrate!
  
  (Цей шлях веде в місто скорботи,
  
  це шлях до вічного страждання,
  
  це спосіб приєднатися до втраченим людям ...
  
  облиште всяку надію, ви, хто входить сюди!)
  
  — Данте
  
  
  
   Час наближався до полудня п'ятниці. Паулюс Леопольд Хоэнзухен, герцог Мекленбург-Стрелицкий, і його ніжна і неземна наречена принцеса Анна-Марія Фалкинбургская прямували з офіційним візитом до свого двоюрідного брата-імператору Францу Йосифу, королю подвійної монархії і спадкового імператору Австро-Угорщини. Їх позолочена карета, призначена тільки для державних візитів, запряжена шістьма прекрасно підібраними сірими кіньми, затиснута між почесним караулом з восьми придворних кавалерійських офіцерів у блискучих мундирах, виїхала з широких воріт їх невеликого замку на Ойгенегассе і пройшла по широкій і красивою Рінгштрассе, щоб здійснити офіційний об'їзд значного кола чудових муніципальних будівель Відня, перш ніж в'їхати через ворота для державних візитів Хофбурга.
  
  
  
   Жителі Відня звикли до такого видовища, як позолочена карета, супроводжувана вісьмома чудовими Придворними гвардійцями, всі в золотих і червоних мундирах з високими плюмажами. Але жителі Відня любили видовища, і кожен на вулиці зупинявся, щоб подивитися, як проходить прекрасна процесія, і обертався, щоб розповісти своєму сусідові, хто це був і які відносини були у ерцгерцога Леопольда до їх улюбленого імператору Францу Йосифу.
  
  
  
   Біля пам'ятника Марії Терезії, там, де карета повинна була згорнути в Хофгартен, була споруджена невелика платформа, і група людей стояла перед нею, спостерігаючи за ляльковою виставою, що відбувається на крихітній сцені. З одного боку невелика група бюрократів затрималася по дорозі на ленч, щоб подивитися шоу, і тепер вони обернулися до вулиці, коли під'їхав екіпаж. Позаду них чекав великий револьвер Шугарда Сьюзі, заткнутый за пояс студента Карла Вебеля.
  
  
  
   Карл був одягнений у вбрання зелене пальто, яке було йому на кілька розмірів більше, ніж треба, і широку коричневу кепку, яка була заткнута газетами за пояс від поту, щоб воно сиділо впору. Їх забезпечив Номер Один, який наполіг, щоб він надів їх. Чому це було важливо у великій схемі речей, Карл не знав, але перше, чого навчають молодого анархіста, коли він клянеться кров'ю своїх батьків ніколи не розголошувати секрети Таємної Ліги свободи, - це підкорятися наказам. Карл натягнув кепку глибше, підняв комір зеленого пальто й подивився на нього крізь окуляри в дротяною оправі. Тхір хотів, щоб він зняв окуляри, але він запевнив Тхора, що, якщо від нього дійсно очікують, що він у що-небудь вріжеться, це неможливо. Тхір неохоче погодився.
  
  
  
   Процесія якраз з'явилася з-за повороту Рінгштрассе, її безпомилково можна було дізнатися по конфігурації кінної гвардії, парадної карети і кінної охорони. Залишилася група людей, які спостерігали за ляльками, повернулася і потягнулася вздовж вулиці, коли карета наблизилася. Карл Вебель нервово дістав шарф, зав'язаний у нього на шиї, і розстебнув зелене пальто. "Відчайдушні часи вимагають відчайдушних заходів", - пробурмотів він; цієї літанії він навчився у Тхора і твердо вірив, що вірить сам.
  
  
  
   Його права рука потяглася до револьверу і міцно стиснула його опуклу рукоятку. Коли передова пара конногвардейцев з гуркотом наблизилася до нього, він витягнув пістолет із-за пояса і тримав його напоготові, під шинеллю, біля серця.
  
  
  
   Кінна гвардія завернула за ріг. Вебел напружився, готовий вийти з тіні, встати між огрядним краснолицым чоловіком і його кремезним, надмірно вусатим супутником і вистрілити з револьвера в екіпаж, коли той порівняється з ним. Він намагався вибрати між "Смерть тирану!" і "Так гине підлий угнетатель народу!", як найбільш вражаючу фразу, яку слід було прокричати, стріляючи.
  
  
  
   Настав момент істини. Вебель дістав з-під пальто "Шугард Сьюз" і поклав великий палець на молоток. Наближається екіпаж опинився в дивно чіткому фокусі, в той час як все інше навколо нього розчинилися в тумані. Його ноги, здавалося, приклеїлися до землі і стали неймовірно важкими для руху. Зробивши останній глибокий вдих, він вивільнився, побіг вперед до екіпажу і, кричачи: "Смерть людям! Смерть народу!" - кілька разів вистрілив з важкого револьвера в прекрасно покритий лаком герцогський герб мекленбург-Стрелиц на дверцятах карети.
  
  
  
   Кучер погнав коней вперед, слідуючи своїм інструкцій якнайшвидше забиратися подалі від будь-якого подібного заходу. Конногвардійці розвернулися й подалися щонайменше у трьох різних напрямках, шукаючи причину стрілянини. Вебель розвернувся і побіг назад крізь юрбу, яка, здавалося, расступалась перед ним. Один чоловік схопився за пальто Вебеля, намагаючись зупинити його, але Вебель, охоплений кривавої люттю збудження і страху, різко опустив револьвер Шугарда Сьюзі на голову чоловіка і продовжив бігти.
  
  
  
   Десь позаду нього пролунав різкий вибух. На шляху прямування екіпажу була підірвана бомба. Двоє з чотирьох Домашніх стражників, які переслідували Вебеля, розвернулися і помчали геть, щоб протистояти цій новій і більш безпосередній загрозі, але решта кинулися навтьоки.
  
  
  
   Тхір з'явився перед ним і схопив його за плече. - Лягай! - наказав він. - Зараз же!
  
  
  
   Вебель впав. Кілька пар ніг штовхнули його, і він відкотився в порожній простір, яке з'явилося перед ним. Коли за його спиною опустили заслінку, він зрозумів, що знаходиться під платформою, на якій знаходиться сцена лялькового подання. Зовні лунали крики, вереск і тупіт біжать ніг і скачуть галопом коней, коли Стражники Будинку шукали свою здобич. Всередині було темно. Вебель перекотився, щоб забратися глибше, і щось липке торкнулася його щоки. Він простягнув руку і провів липким плямою по плечу свого пальто, де Тхір схопив його. Відкотившись на спину, він злегка підняв край полога намети і подивився на свою руку. Там було тонке пляма майже засохлої крові. Кров! Що такого накоїв Тхір, що його рука забруднилася в крові?
  
  
  
  -
  
  
  
   Було близько шести годин, коли Пауль увійшов у вестибюль свого будинку. Великий чоловік, який сидів на сходах, підняв голову, коли він увійшов. - Гер Пауль Донцхоф?
  
  
  
   "Так?"
  
  
  
   Чоловік дістав з складок пальто автоматичний "маузер" і направив його на Підлоги. "Ми з поліції. Я інспектор Харчев. Будь ласка, підніміть руки над головою. Не рухайся до своїх кишенях, або я тебе пристрелю.
  
  
  
   "Що?"
  
  
  
   Підлогу почув кроки позаду себе, а потім раптово один чоловік уклав його ззаду в потужні ведмежі обійми, в той час як інший швидко і байдуже обнишпорив його кишені, обмацав і стиснув кожне місце на його тілі, де він міг ховати зброю. Потім йому заламали руки за спину і наділи пару наручників на зап'ястя. Вся процедура зайняла менше тридцяти секунд.
  
  
  
   Чарльз Саммердейн стояв мовчазний і безпристрасний при вигляді цієї демонстрації переважної сили, але його думки гарячково тямили. З'ясувала поліція, ким він був насправді і що робив у Відні? Натрапили вони на меншу правду про те, що як Пауль Донцхоф він був членом анархістської групи? Він думав, що це були неспокійні анархісти, які слідували за ним повсюди. Чи Могла це бути поліція? Можливо, Кундшафтс Стелі спостерігала за ним останні кілька тижнів і навіть зараз влаштовувала облави на інших членів групи.
  
  
  
   Саммердейн вирішив, що загальне заперечення, просто щоб задати тон, було б доречно. Він буде вести себе по-справжньому невинна людина, поки не з'ясує, в чому саме вони вважають його винним — і, можливо, не тільки в цьому.
  
  
  
   "Я не розумію, в чому справа", - сказав він з усім гідністю, на яку був здатний, коли його руки були скуті за спиною наручниками, а двоє кремезних чоловіків тримали його за плечі. "Чому ви звертаєтеся зі мною як зі звичайним злочинцем? Я заарештований? Я нічого не зробив".
  
  
  
   "Це вирішувати магістрату", - сказав інспектор Харчев. Він махнув рукою. "Приведіть її".
  
  
  
   "Так, гер інспектор", - подав голос один з його викрадачів. Один чоловік схопив Чарльза за лікоть, інший підштовхував в спину, а інспектор йшов попереду, й вони потягли Чарльза вгору по чотирьох сходових прольотах на його площадку.
  
  
  
   Вхідні двері в його квартиру була зламана і сильно прогиналася, звисаючи з нижньої петлі. В коридорі всередині квартири було видно кількох чоловіків у чорних костюмах, які ходили по кімнаті і оглядали все, що тільки можна було оглянути.
  
  
  
   - Приведіть його! - повторив інспектор, прямуючи в квартиру.
  
  
  
   Чиясь рука, що штовхає його в спину, втолкнула Саммердейна в квартиру. Він спіткнувся, але зумів втриматися, перш ніж впав. "Скажи!" - сказав він. "У такого роду речах немає необхідності".
  
  
  
   Інспектор Харцев зупинився біля дверей у спальню і жестом запросив увійти. - І що, гер Донцхоф, - запитав він, - в цьому була необхідність?
  
  
  
   Чарльз став поруч з інспектором і заглянув у спальню. Там, на картатому коричнево-білій ковдрі з гусячого пір'я, яким була покрита його ліжко, розтеклася величезна калюжа крові. Поруч з ним і частково над ним лежало тіло Жизель Шифф. На ній був білий халат поверх візерунчастими манішки з пишними рукавами. На ногах у неї були червоні в'язані тапочки з Персії, які Пауль Донцхоф подарував їй на минулий день народження. Її горло було перерізане одним глибоким розрізом дуже гострим лезом, залишаючи зяючу червону рану. Її очі невидячим поглядом дивилися на дверний проріз, де стояв Чарльз. Великі плями крові були на стіні у спальні і вели з коридору, як ніби хтось із закривавленими руками, похитуючись, вийшов з кімнати, можливо, приголомшений тим, що він тільки що зробив.
  
  
  
   "О Боже!" - сказав Чарльз, і білий туман болю раптом огорнув його, і він відчув себе так, наче його вдарили ногою в живіт, і, не віддаючи собі звіту, він виявив, що зігнувся навпіл, і його почало рвати всім, що він з'їв в той день.
  
  
  
   "Чорт візьми!" Інспектор Харчев пробурмотів, отпрыгивая в бік. "Його рве на мій черевик. Відведіть його у ванну в сусідній квартирі — вони ще не закінчили з цієї — і вимийте його, коли його перестане нудити. Потім відведіть його в центральний поліцейську ділянку і помістіть в камеру попереднього ув'язнення. Вранці ми доставимо його до слідчого судді.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТА — ІНКОГНІТО
  
  
  
  У чотирьох частинах світу є багато людей, здатних писати вчені книги, багато, здатні керувати арміями, а також багато, здатні керувати королівствами і імперіями; але мало хто може містити готель.
  
  — Омар Кайям
  
  
  
   У вухах Барнетта пролунав оглушливий рев, і в чорності, яка була його баченням, з'явилися три білих плями і знову зникли. Гул наростав, поки не заповнила весь його вигляд і істоту, і минуло кілька вечностей, але потім дуже повільно він затих до глухого, рівного дзижчання. Краплі знову з'явилися, заповнивши його полі зору, а потім трохи відступили і сфокусувалися, і це були голови. Одна з них належала Сесілі. Позаду неї було вікно і стеля. Барнетт зрозумів, що лежить.
  
  
  
   Що сталося? Останнє, що він пам'ятав, як ішов по траві з Сесілі і Буфортами. А потім — О, так, - у повітрі по спіралі пронеслася червона іскра. Червоний — він згадав! Він зловив пекельний пристрій, яким у них кинули, і відкинув його назад. А потім — нічого. Цікаво, подумав він, як довго він тут пролежав. Вибухнула бомба? Як справи у Буфорте? Він спробував сісти, але, здавалося, його м'язи не пам'ятали, як це робиться.
  
  
  
   Він подивився на Сесілі і дві інші голови. "Я думаю, ти красива і чудова, - сказав він Сесілі, - і що б зі мною не трапилося, я так радий, що з тобою все в порядку".
  
  
  
   Сесілія, здавалося, дивилася на нього зверху вниз і підбадьорливо посміхалася, але вираз її обличчя не змінилося, і вона нічого не відповіла. О, звичайно, його слова були обдумані, але не вимовлені, вони не прозвучали. Він повинен спробувати знову.
  
  
  
   Він спробував зробити глибокий вдих, але не зміг, тому обмежився неглибоким. Він зосередився на роботі рота і голосових зв'язок. - Привіт! - прохрипів він.
  
  
  
   "Ти прокинувся!" Сказала Сесілія, простягаючи руку і кладучи йому на лоб. Він зрозумів, що вона сидить на стільці біля ліжка.
  
  
  
   "Що я тут роблю?" запитав він. Слова прозвучали неприродно голосно, і у нього заболіла голова. Одна з голів зникла з очей, і він почув, як зачинилися двері.
  
  
  
   "Привіт, любов моя", - сказала Сесілія.
  
  
  
   "Що ж, це зміна", - виголосив новий голос. "Зазвичай перше питання звучить так:"Де я?" але ви відразу перескочили через цей". Добродушного вигляду огрядний чоловік з величезними моржовыми вусами дивився на нього зверху вниз через плече Сесілі.
  
  
  
   "Це доктор Зільберманн", - пояснила Сесілія. "З Відня. На щастя, він гість пансіону, оскільки найближчий постійний лікар знаходиться у Комо".
  
  
  
   "Не те щоб я був непостійним лікарем, ви розумієте, - наполягав Зільберман, - просто лікар у відпустці".
  
  
  
   "Я пам'ятаю", - сказав Барнетт. "Я бачив вас в їдальні, доктор. Як я?"
  
  
  
   "Вам дуже пощастило, молода людина", - сказав доктор Зільберманн. "За всіма правилами у вас повинно було бути, принаймні, струс мозку. Але ймовірність цього, схоже, зменшується. І розлетілися осколки пекельного пристрою повністю обійшли вас стороною, за винятком порівняно невеликого порізу, відірваного від вашого стегна."
  
  
  
   Його стегно? Барнетт понишпорив під невинно білою ковдрою і намацав масу бинтів, які, здавалося, починалися у нього на талії і спускалися вниз, наскільки він міг відчувати. Він спробував сісти, щоб перевірити ступінь своєї перев'язки, але доктор Зільберман рішуче посадив його назад.
  
  
  
   "Не зовсім ще молодий чоловік", - сказав Зільберман. "Можливість струсу мозку ще не повністю виключена, і я хочу, щоб ви лежали дуже тихо, поки це не відбудеться".
  
  
  
   "Коли це буде?" Запитав Барнетт.
  
  
  
   "Коли через деякий час у вас не буде жодних ознак струсу мозку", - сказав йому доктор Зільберманн. "В медицині, як і в логіці, завжди важче встановити негативний результат. Але ми побачимо, що побачимо. Будь ласка, місіс Барнетт, потримайте для мене світ. Лікар згорнув аркуш паперу в трубочку і заглянув через неї в ліве око Барнетта, а потім у правий. "Можливо, у вас злегка болить голова", - сказав він Барнетту. "Цього слід було очікувати. Однак, якщо ситуація стане серйозною, будь ласка, негайно повідомте мені ".
  
  
  
   Барнетт спробував кивнути і виявив, що у нього болить голова. Але, як він вирішив, не сильно. Він слабо посміхнувся і повернувся до Сесілі. "Як ти?" - запитав він.
  
  
  
   Вона посміхнулася. "Неушкоджена. Ти відкинула цю жахливу штуку і врятувала нас усіх.
  
  
  
   Барнетт на хвилину задумався. "Рідко буває, - сказав він, - щоб чоловік мав героєм в очах своєї дружини. Не скажу, що воно того варте, але це уваги. Де я? Я не знаю цю палату, але вона не схожа на лікарню. І котра година? А як поживають Буфорте?
  
  
  
   - Ти перебуваєш в одній зі спалень на нижньому поверсі вілли, - сказала Сесілія, сідаючи на край ліжка. "Було визнано нерозумним намагатися перенести вас наверх, поки ми все ще не були впевнені в ступені ваших травм. Зараз близько одинадцятої години ранку. Ви проспали цілий день. І з Буфорте все в порядку. Діана поранила коліно, коли Аристе штовхнув її, але вона не скаржиться. Клемпт, їх охоронець, втратив шматок носа."
  
  
  
   "Вона була акуратно зрізана, - сказав доктор Зільберманн з ентузіазмом професіонала, вказуючи на віддалену область двома пальцями правої руки, - та більше не представляє небезпеки для його здоров'я, хоча це мало що змінить для його зовнішнього вигляду. Наскільки я розумію, шведський астроном Тихо Бразі більшу частину свого життя носив срібний ніс, оскільки його власний був відрізаний на дуелі. Єдина небезпека, з якою нині стикається Клемпт, - це інфекція, а хрящ в носі при такому незначному кровопостачанні не піддається зараженню ".
  
  
  
   Барнет повернувся до Сесілі. - Значить, він дійсно був охоронцем, - сказав він.
  
  
  
   "Очевидно, не дуже ефективний", - сказав доктор Зільберманн. "Не завдяки йому тіло все ще тут".
  
  
  
   "Єдиним загиблим, - сказала Сесілія, - був сам бомбометальник. І його не буде так сильно не вистачати".
  
  
  
   "Ким він був?" Запитав Барнетт. "Що з ним сталося?"
  
  
  
   "Ніхто не знає, хто це був", - сказала Сесілія. "У нього не було при собі документів".
  
  
  
   "Чоловік років двадцяти п'яти, - сказав доктор Зільберманн, - У доброму здоров'ї, добре харчується, європеоїдну, нордичного типу; вага близько сімдесяти кілограмів. Блакитні очі, світле волосся, коротко підстрижені рідкісні волосся на тілі, необрізані — перепрошую, мадам — шрами, повинно бути, важкої дитячої травму правого коліна, але, схоже, він зберіг рухливість суглоба. Смерть настала в результаті швидкого знекровлення, викликаного осколком бомби, який розірвав його сонну артерію ".
  
  
  
   - Колишній— - почав Барнетт.
  
  
  
   "Він стік кров'ю і помер. Це не могло зайняти більше хвилини або двох, а він вже був без свідомості від того, що ще один осколок бомби потрапив йому в скроню ".
  
  
  
   "Знаєш, ти кинула бомбу прямо в нього у відповідь", - сказала Сесілія.
  
  
  
   "У мене не було часу подумати про це", - сказав Барнетт. "Це було все одно що виставити муху на полі. Хто б міг подумати, що звички, вироблені грою в бейсбол в Центральному парку, одного разу врятує мені життя? Але мені шкода, що він мертвий ".
  
  
  
   "В такому разі я дуже рада, що ти так багато займався цим своєрідним американським видом спорту", - сказала Сесілія. "І не шкодуй бомбометателя. Ти зробив те, що він намагався зробити з нами. Вона нахилилася і поцілувала його в лоб.
  
  
  
   "Мені шкода тільки тому, що, будь він живий, він міг би розповісти нам, що він робив, або, скоріше, чому він це робив. Хто з нас є мішенню для божевільного терориста?"
  
  
  
   "У цьому-то і питання", - погодилася Сесілія. "Спочатку я була схильна думати, що люди, які стежили за нами, могли спровокувати це. Але якщо б вони хотіли вбити нас, вони легко могли б зробити це в поїзді, так навіщо ж чекати, поки ми доберемося сюди?"
  
  
  
   "І що ти думаєш зараз?" Запитав Барнетт. "У тебе було більше часу подумати про це, ніж у мене. Хоча, думаю, мені це приснилося. Принаймні, мені снилися вибухи і яскравий вир, який засасывал мене всередину, намагаючись забрати кудись, куди я не хотів йти. І, так чи інакше, я не міг боротися з цим, мені просто потрібно було йти далі ".
  
  
  
   "Який жах!" сказала Сесілія.
  
  
  
   "Підсвідомість посилає нам дивні сигнали", - сказав доктор Зільберманн. "Деякі з моїх колег намагаються інтерпретувати їх навіть зараз. Емоційний зміст сновидіння є показником його значення. Але в даному випадку — кошмарний сон у відповідь на жахлива подія — цього слід було очікувати, чи не так?"
  
  
  
   "У той же час все здавалося дивно мирним", - сказав Барнетт. "Я не пам'ятаю, щоб коли-небудь куди-небудь приїжджав. Думаю, сон просто якось розтанув". Він простягнув руку Сесілі. - До якої думки ви прийшли щодо нашого підривника?
  
  
  
   "Не стільки думка, скільки почуття, засноване на невеликий інформації", - сказала Сесілія. "І я б вважала за краще не вдаватися в подробиці, поки не дізнаюся трохи більше, ніж знаю зараз".
  
  
  
   Барнетт секунду задумливо дивився на свою дружину, а потім сказав: "Досить справедливо. Думаю, з цього моменту я буду рахуватися з твоїми почуттями".
  
  
  
   Пролунав стукіт у двері, і ввійшли фрау Шімер і служниця з двома лотками. - Сніданок для хворого, - весело оголосила фрау Шімер.
  
  
  
   І при слові "сніданок" Барнетт усвідомив, що дуже зголоднів. "Тепер вам доведеться потерпіти мене, доктор", - сказав він, беручи сидяче положення. "Тому що я збираюся поснідати. І якщо я не сяду, то обіллюся і, можливо, подавлюсь.
  
  
  
   Дівчина поставила піднос в ногах ліжка, в той час як Сесілія і фрау Шімер обклали Барнетта подушками. "Їж, їж", - сказала фрау Шімер. "Хороша їжа - найкращі ліки. Ніжний омлет, злегка недожаренный, як і личить ситуації; сир, джем, гаряче какао. І ще піднос для вас, синьйоро Барнетт. Щоб поїсти разом з вашим таким хоробрим чоловіком.
  
  
  
   "Ти ще не їв?" Запитав Барнетт.
  
  
  
   - Вона ще не відходила від вас, синьйоро, - сказала фрау Шімер. - Я не вірю, що вона спала.
  
  
  
   "Я трохи вздремнула", - сказала Сесілія. "Це не важливо. Давай поснідаємо".
  
  
  
   Доктор Зільберманн оглянув піднос з сніданком Барнетта і визнав його підходящим для пораненого людини. "Але не об'їдайся", - попередив він. "День або близько того, мій хлопчик, харчуйся без нічого".
  
  
  
   Фрау Шімер осудливо поглянула на лікаря за те, що він дав пораду, який так сильно суперечив всьому, у що вона вірила. Вони разом вийшли з кімнати, і в коридорі було чути її голос, пояснює доктор Зильберманну користь для здоров'я від рясного вживання хорошої їжі.
  
  
  
   Бенджамін і Сесілія їли мовчки. Поки не було нічого такого, що вимагало б слів. Через кілька хвилин голод Барнетта остаточно покинув його, і він відсунув тарілку подалі від ліжка і відсьорбнув гарячого шоколаду, невдоволено втупившись на недоїдений омлет у себе на тарілці. Він відчував, що підводить фрау Шімер, але більше не міг їсти.
  
  
  
   Пролунав стукіт у двері, і ввійшли Буфорте. - А! Ви прокинулися! Аристе Буфорте підійшов до задньої спинки ліжка. "Ми зайшли б побачитися з тобою раніше, але нам сказали, що ти ще спиш. Але врешті-решт Діана сказала, що ми все одно повинні тебе провідати, і ось ми тут. Як ти себе почуваєш?"
  
  
  
   "Цілком стерпно", - сказав Барнетт. "В даний момент болі немає, якщо не рахувати легкого головного болю".
  
  
  
   "Слава Богу", - сказала Дайан Буфорте. "Ми так турбувалися про вас. Було б некоректно, якби ви серйозно постраждали".
  
  
  
   "Двоє поліцейських прибули на вейпе Комо", - сказав Аристе. "Зараз вони зайняті оглядом, гм, покійного. Але незабаром вони захочуть допитати нас. Приношу вибачення за доставлені незручності."
  
  
  
   "Не сприймай це так близько до серця", - сказав Барнетт. "Це не твоя провина".
  
  
  
   "Ах, але я боюся, що це так. В кінці кінців, або мене, або мою дружину, або, що більш ймовірно, нас обох, цей божевільний намагався вбити. Те, що він використовував бомбу, здатну знищити нас усіх, було просто ознакою його надлишку енергії.
  
  
  
   "Тепер постривай", - сказав Барнетт. "Не будь таким палким, прагнуть присвоїти собі усі заслуги. Ми не знаємо, за ким полював цей чоловік. Зрештою, це могли бути Сесілі і я. Дивні люди ходили за нами по п'ятах з тих пір, як ми вирушили в цю подорож, і рилися в наших речах."
  
  
  
   "Це так?" Запитав Булефорте. "Чому?"
  
  
  
   "Ми не знаємо. Спочатку я сам їх не помітив, але Сесілі помітила. Як ви могли бачити, вона дуже наглядова. Тільки після того, як наш багаж таємничим чином обшукали в поїзді на Комо, я повірив їй.
  
  
  
   Булефорте похитав головою. "Ви намагаєтеся змусити мене відчувати себе добре", - сказав він. "Менш винним. Це я несу відповідальність — не з-за того, що я зробив, а просто з-за свого положення. З мого боку було нечесно піддавати тебе такої небезпеки. Хоча, скажу в своє виправдання, я вірив, що тут ми в безпеці, що про наш присутності ніхто не знає.
  
  
  
   Барнетт відкинувся на прохолоду подушок під головою і виявив, що вони пом'якшують пульсуючий головний біль. "Ходімо, сер", - сказав він. "Я визнаю, що ти мене заінтригував. Що такого в самому твоїй присутності, що несе небезпеку?"
  
  
  
   Сесілія взяла з ліжка два підноси з сніданком і поставила їх на приставний столик. - Боюся, такий клімат часу, - сказала вона, знову сідаючи поруч з Бенджаміном. "Руйнівні елементи нашого суспільства вважають королівську владу чесною грою. Не має значення, яка саме королівська влада, хороша чи погана, добра або жорстока, прогресивна чи репресивна ".
  
  
  
   - Член Королівської сім'ї? - запитав Бенджамін, переводячи здивований погляд зі своєї дружини на Аристе Буфорте, який майже з таким же подивом дивився на Сесілі.
  
  
  
   "Ти знаєш?" Запитав Булефорте.
  
  
  
   "Я підозрювала", - відповіла Сесілія. "Я не знала до вчорашнього пізнього вечора, після інциденту".
  
  
  
   "Я приношу вибачення за обман", - сказав Булефорте.
  
  
  
   "Я теж", - сказала його дружина. "Мені це було неприємно. Але якщо б ми подорожували такими, які ми є, ми пересувалися б як маленька армія. Як ти дізналася, Сесілія, люба?
  
  
  
   - Акцент синьйора Буфорте підказав мені, з якої частини світу ви родом, а фрау Шімер позичила мені Готський альманах , щоб я почитав його вчора, поки я сидів тут.
  
  
  
   "Про що ми говоримо?" Запитав Барнетт трохи роздратовано.
  
  
  
   "Бенджамін, любов моя, дозволь мені представити наших партнерів по бриджу минулого тижня за їхніми справжніми іменами і стилям", - сказала Сесілія. "Аристократ Джордж Олександр Буфорте Юхтенберг, наслідний принц Румелії і герцог Лихтенбергский; і його дружина, принцеса Діана Марія Мелиза д Ардисс Юхтенберг, старша дочка графа д Ардисса".
  
  
  
   "Насправді я сестра нинішнього графа", - сказала Діана. "Мій батько помер близько двох років тому".
  
  
  
   "Мені дуже шкода", - сказала Сесілія. "Повинно бути, це було старе видання Альманаху".
  
  
  
   "Ну і ну!" Сказав Барнетт. Він подивився на старі Булфорты і знову на свою дружину. "Ну!" - повторив він. "Хто б міг подумати?"
  
  
  
   "Очевидно, що однієї людини занадто багато", - сказав наслідний принц Румелії.
  
  
  
   — Ну, ваше високість, що ви тут робите? Я маю на увазі, це абсолютно милий пансіон, але я думав, що члени королівської сім'ї зупиняються тільки в більш фешенебельних закладах, "розважаються зі своїми приятелями-шишками", як любив висловлюватися один мій знайомий міської редактор з " Нью-Йорк Уорлд" ".
  
  
  
   - Будь ласка, не "Ваша високість", - сказав Булефорте. "Принаймні, до кінця часу, поки ми тут, давайте залишатися "Аристе" і "Діана", якщо ви не заперечуєте. Можливо, це наш останній шанс на подібну неформальність — можливо, назавжди ".
  
  
  
   "Аристе не дуже подобається товариство інших членів королівської сім'ї і знаті", - сказала Діана. "Він знаходить їх нудними".
  
  
  
   "По більшій частині, - погодився Аристе. "Вони виблискують, вони докладають багато зусиль, щоб виблискувати, але вони не сяють. Це, як висловився ваш Шекспір: "Деякі народжуються великими, деякі досягають величі, а іншим нав'язують велич". Коли ви народжуєтеся великими, ви виявляєте, що успадкували положення, яке ви не поважаєте і не бажаєте. Тому що, я думаю, ти нічого не зробив, щоб заслужити це. Або, принаймні, я так відчуваю. Інші вірять, що бути hochgeboren - це знак Божого благовоління, що повинно бути зручно для них ".
  
  
  
   "Ти відчуваєш себе недостойним бути принцом?" Запитав Барнетт.
  
  
  
   "Зовсім ні", - сказав принц. "Зрозумійте мене правильно. Я відчуваю себе таким же гідним, як і всі інші. Я думаю, що справа не в цінності, а в удачі. Те, що я відчуваю, якщо мені це потрібно визначити, - це благословенне везіння тому, що я народився великим; бо я не знаю, чи зміг би я досягти величі. А без величі — без соціального стану, для якого я був народжений, — я не зміг би, крім усього іншого, зустріти леді Діану д Ардіс і одружитися на ній. І без неї я був би набагато меншим, ніж я є ".
  
  
  
   "Дурний чоловік", - сказала принцеса Діана, посміхаючись поблажливою усмішкою, якої жінки обдаровують своїх дурних чоловіків. "Я б вийшла за тебе заміж, якщо б ти був сином мірошника".
  
  
  
   "Отже!" - сказав Аристе. "І я вірю тобі, любов моя. Але ти б не зустріла мене, якби я був сином мірошника, так що до випробування ніколи б не дійшло".
  
  
  
   Барнетту стало цікаво, що такого ганебного в тому, щоб бути мельником, але запитувати він не став. "Боюся, що ваше інкогніто тут більше не принесе вам ніякої користі", - сказав він. "Врешті-решт, хтось тільки що кинув у вас бомбу; ймовірно, він знав, хто ви такий".
  
  
  
   "Це правда", - визнав Аристе. "Цікаве питання, чи не так? Як силам темряви вдалося з такою очевидною легкістю виявити нашу присутність на віллі Эндорра?"
  
  
  
   "Ніхто не знає, де ви, ваша високість?" Запитала Сесілія.
  
  
  
   "Ходімо! Будь ласка, я наполягаю", - сказав Аристе. "На час нашого перебування тут ми не потерпимо ніяких словоблудий про "высочестве". Боюся, коли ви приїдете до нас в Вайссершлосс, всі формальності будуть дотримані. Але не тут."
  
  
  
   "І ти приїдеш до нас у гості", - сказала принцеса Діана. "Щоб ми могли гідно віддячити тобі. Крім того, Аристе не з ким грати в бридж будинку. Ми думаємо, що всі вони бояться перемогти; риса, яку ви двоє рішуче не проявляєте ".
  
  
  
   "Що стосується того, що ми тут, - сказав Аристе, - то про це знають дуже небагато. Крім тих, з ким я подорожую, знали тільки моя мати, мій головний міністр і фрау Шімер. Знаєте, велика частина інкогніто - це жарт. Ваш принц Уельський відправився в Париж під виглядом барона чогось там; але всі, з ким він вступав у контакт, були попереджені про те, хто він насправді. Цар подорожує інкогніто, але ніколи не менш ніж як герцог, і тільки серед тих, хто вже знає, хто він такий. Це просто для того, щоб позбутися від нальоту формальності, прикинувшись, що царя тут немає.
  
  
  
   "З іншого боку, моє інкогніто чесне. Насамперед, мені дійсно подобається подорожувати просто і без прикрас; і без безлічі слуг, які були б необхідні для найменшого офіційного візиту. Принцеса теж.
  
  
  
   "Коли Аристе запропонував це в перший раз, - сказала Діана, - зізнаюся, я подумала, що він не в своєму розумі. Але він був наполегливий. І він був прав. Якщо ви подорожуєте з родиною, єдине, що ви дійсно змінюєте, - це клімат. Ви нічого не бачите ні про людей, ні про їхні звичаї, ні про їхні проблеми. Ви нічого не знаєте про тих, хто залежить від вас ".
  
  
  
   Принц Аристе кивнув. "Є історія про те, що, коли останній цар подорожував по Росії, армія пройшла вперед і переконалася, що в містах, через які він проїжджав, будинки були свежевыкрашены. І якщо жителі міста були занадто бідні, щоб пофарбувати всі будинки, то вони подбали про те, щоб вдома на вулиці, по якій проходив цар, були пофарбовані. І якщо люди були занадто бідні, щоб пофарбувати будинки вздовж вулиці, то вони подбали про те, щоб пофарбували хоча б фасади будинків. Цар прожив усе своє життя, жодного разу не побачивши брудного будинку".
  
  
  
   "Так ти робиш це, принаймні частково, щоб залишатися в курсі того, що відбувається серед простих людей?" Запитала Сесілія.
  
  
  
   "Так", - сказав принц Аристе, а потім похитав головою. "Але по всій Європі відбувається щось, про що прості люди знають не більше, ніж аристократія. Готується великий змову з метою вбивства важливих людей. Не тільки члени королівської сім'ї або дворяни, але і міністри, поліцейські чини, політики всіх мастей, землевласники, власники фабрик, видавці та редактори газет. Здається, що будь-який, у кого голова стирчить над натовпом, може бути відрубаний за шию невидимими руками ".
  
  
  
   Барнетт кивнув. "Я помітив тенденцію, ваш—Аріст. Я думаю, що це хвиля того роду загального божевілля, яке іноді охоплює населення. Хрестовий похід дітей, чаклунство, тюльпаноманія; подібні безумства з'являються, а потім зникають. Тепер це вбивства. Невеликі, не пов'язані між собою групи, кожна з яких підживлюється діями інших, як повідомляється у пресі. Хтось вважає себе соціалістом чи анархістом, хтось реакціонером, деякі ледь усвідомлюють мотив, який штовхає їх на насильство".
  
  
  
   "Мені хотілося б так думати", - погодився Аристе. "Скупчення несуміжних груп, які діють на підставі загального божевілля, але не заради спільної мети. Це зробило б це, дійсно, просто жахливим минущим захопленням. Але я боюся, що тут замішана якась розвідка. Що всі ці вбивства якимось чином пов'язані. Це вже третій — ні, четвертий — раз, коли вони намагаються вбити мене, ти ж знаєш.
  
  
  
   "Ні, я цього не робив", - сказав Барнетт.
  
  
  
   "Як нерозумно з мого боку. Звичайно, ти цього не робив. Як ти міг? Що ж, це так. Ось чому у мене виник такий інтерес до цієї теми. Але до сьогоднішнього дня я думав, що наше інкогніто в безпеці. Протягом чотирьох років ми з Діаною подорожували як Буфорте: у Флоренції, у Венецію, Рим; і кожен раз опинялися тут, на віллі Эндорра, на тиждень або дві. Це був наш дорогоцінний відпустку. І тепер ми більше не зможемо цього робити. Для інших гостей готелю небезпечно приймати нас тут. Нам з Діаною доведеться відправитися в один з цих добре охоронюваних курортів аристократії на Рив'єрі.
  
  
  
   "Ви справді вірите, що всі ці вбивства є частиною однієї змови?" Запитав Барнетт.
  
  
  
   "Коли хтось намагається вбити вас, містер Барнетт, - сказав принц, - ви багато думаєте про те, хто і чому. Ким, в моєму випадку, були кілька різних людей, абсолютно не пов'язаних між собою, не брали участь ні в одному загальному змові, який зміг би розкрити Сьомий відділ Імперського комісаріату, який відповідає за безпеку нас, другорядних принців. Тепер я знаходжу дивним, що чотири різні людини, які не знають ні мене, ні один одного, незалежно один від одного вирішують спробувати вбити мене. Зрештою, я не важливий монарх. Дійсно, я в значній мірі є номінальним керівником, оскільки більша частина адміністративної влади Румелії вже давно передана імперським міністрів Австро-Угорської імперії. Я васал імператора більш вірний, ніж будь-який з моїх підданих, які, врешті-решт, всі вільні пересуватися, якщо побажають.
  
  
  
   "Ви уявляєте собі грандіозний змова", - сказав Барнетт. "Що хто-небудь може виграти від такого плану?"
  
  
  
   "У цьому, - визнав принц Аристе, - і полягає питання".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДЕСЯТА — МОРІАРТІ
  
  
  
  Умовою, на якій Бог дав свободу людині, є вічна пильність; якщо він порушить це умова, рабство буде одночасно наслідком його злочини і покарання за його провину.
  
  Джон Филпот Карран
  
  
  
   Його світлість Пітер Джордж Албон Саммердейн, сьомий герцог Альбермар, повісив сюртук на вішалку з гнутого дерева біля дальньої стіни і опустився в одну з міцних георгианских крісел, які стоять навколо невеликого обіднього столу. Він жестом запросив професора Моріарті сісти навпроти. "Будь ласка, прийміть мої вибачення за те, що я послав за вами таким неортодоксальних чином", - сказав він. "Я не думав, що було б бажано, щоб мене бачили консультирующимся з вами".
  
  
  
   Вони перебували в невеликий, добре обладнаній їдальні поруч з кухнею в клубі "Діоген", кімнаті на першому поверсі, куди можна було потрапити, спустившись по сходах з комори дворецького або пройшовши по вузькому провулку у Комптонз-Корту і увійшовши в зовнішню бічну двері, що вели в коридор, обходить кухню. Його світлість прийшов першим шляхом, а Моріарті другим. Один з людей герцога стояв за дверима їдальні, щоб переконатися, що їх ніхто не потурбує.
  
  
  
   "Я не ображаюся", - сказав професор Моріарті, знімаючи рукавички і вішаючи своє чорне пальто "Честерфілд" на спинку стільця. Він влаштувався в кріслі навпроти герцога і втупився на нього поверх золотої совиній голови, венчавшей його палицю з чорного дерева. "Очевидно, що це питання, яке вимагає граничного такту і секретності, по якому ви хочете проконсультуватися зі мною, питання, можливо, пов'язаний з чим-то внезаконным або, принаймні, що виходить за рамки компетенції уряду Її Величності. Я припускаю, що ви хочете найняти мене для виконання вашої місії в якійсь чужій країні, можливо, в Австрії. Я повинен попередити вас, що, ймовірно, отклоню вашу пропозицію, хоча, безумовно, готовий вислухати.
  
  
  
   Альбермар підняв брову, що для нього було виразом крайнього подиву. "Як, в ім'я всього Святого, ви все це знаєте?" - запитав він. "Я нікому не говорив".
  
  
  
   "Я так і припускав", - сказав Моріарті. "Процес логічного обгрунтування був досить простим".
  
  
  
   Альбермар на мить стиснув губи і злегка похитав головою. - Поясни мені це.
  
  
  
   "Чоловік, який представився вашим особистим секретарем, дзвонив мені додому, щоб домовитися про цю зустріч", - сказав Моріарті. "Хоча ви є державним секретарем по закордонних справах в нинішньому уряді Її Величності, ви послали свого особистого секретаря, а не представника Міністерства закордонних справ. Далі, хоча у вас, безумовно, є доступ до урядового транспорту і, безумовно, є вільні екіпажі з вашого власного будинку, ваш секретар прибув в двуколке. Очевидно, що вид офіційної карети з герцогським гербом вашої світлості на дверцятах зруйнував би ваші наміри. З чого я повинен зробити висновок, крім як з того, що ви хочете, щоб наша дискусія була, скажімо так, конфіденційною. Потім, щоб підкріпити цей висновок, ваш секретар повідомляє мені, що ми повинні зустрітися у клубі "Діоген", одному з найбільш закритих клубів Лондона і улюбленому місці високопоставлених державних службовців. Я вважаю, що Майкрофт Холмс тут є членом клубу.
  
  
  
   Герцог посміхнувся. "Так", - сказав він. "Цікава і талановита людина. Людина, яка іноді, здається, думає, що він і є уряд Її Величності. І, іноді, майже прав у цьому припущенні. Його брат теж іноді нам корисний".
  
  
  
   "Так я чув", - сухо сказав Моріарті. Він помовчав секунду, а потім продовжив: "І ви не тільки влаштовуєте нашу зустріч в цьому самому ексклюзивному клубі, але і в приватній їдальні цього клубу, яка, очевидно, використовується тільки для самих таємних зустрічей". Він вказав на двері. - А людина, яка стоїть у вас за дверима, складається на вашій службі, а не в уряді Її Величності, судячи по його одязі.
  
  
  
   "Так, це так".
  
  
  
   - І спосіб проникнення, який ви запропонували для мене, безумовно, був розроблений для зменшення ймовірності того, що про моїй присутності стане відомо. Отже, оскільки у вас немає ні найменшого шансу бути поміченим входять в мій будинок або навіть у мене немає шансу бути поміченим входить в ваш клуб, я приходжу до висновку, що це особиста справа, яка не стосується уряду, або, скоріше, те, в яке ви хотіли б, щоб уряд не втручався. І оскільки моя репутація свідчить про сприяння злочину...
  
  
  
   - Я чув, що вас називають "злочинним Наполеоном", - перебив герцог.
  
  
  
   "Так", - сухо відповів Моріарті. "Я сам це чув. Від Жавера з любителів попліткувати".
  
  
  
   - Отже, містер Шерлок Холмс помиляється у своєму припущенні?
  
  
  
   "Моя мораль - це моя особиста справа", - сказав Моріарті. "Досить сказати, що я ніколи не був засуджений за будь-який злочин, і будь публічну заяву, звинувачує мене в який-небудь злочинної діяльності, буде мати законну силу".
  
  
  
   "У наші дні приватна мораль стає все більш предметом громадського занепокоєння", - прокоментував Альбермар.
  
  
  
   "Тільки для публічних персон", - сказав Моріарті. "Я не є публічною персоною і не збираюся нею ставати".
  
  
  
   "Іноді це трапляється , хочемо ми того чи ні", - сказав Альбермар. "Але я нехтую своїми манерами. Кавник на буфеті повний. Я можу запропонувати вам чашечку?
  
  
  
   "Спасибі", - сказав Моріарті.
  
  
  
   Герцог Альбермарский налив дві чашки кави, розбавив їх вершками і цукром і передав одну Моріарті. "Ще одна ознака моєї потреби у повній секретності", - сухо зауважив він. "Минув деякий час з тих пір, як я сам наливав собі каву". Він відкинувся на спинку стільця і взяв чашечку кави в руки. "І як ви прийшли до висновку, що моя місія для вас стосується чужої країни, можливо, Австрії?"
  
  
  
   "Безсумнівно, на цьому острові, - сказав Моріарті, - як пер королівства і високопоставлений чиновник в уряді Її Величності, ви володієте ресурсами чи можете заручитися підтримкою таких сил, які можуть вам знадобитися в будь-яких мислимих надзвичайних ситуаціях".
  
  
  
   Герцог кивнув. "Вірно", - сказав він. "Але не можу я звернутися до вас як, кхм, до одного з цих джерел? У минулому ви надавали сигнальні послуги її Величності, в тому числі, як мені здається, одного разу врятували їй життя.
  
  
  
   Моріарті кивнув на знак згоди. "Тому що, маючи інші доступні ресурси, ви б не звернулися до мене. Незважаючи на те, що ніхто не наважується назвати мене злочинцем в обличчя, епітет "Наполеон злочинності" не зовсім невідомий в урядових колах. Якщо про будь-яких відносинах між нами стане відомо, це несприятливо позначиться на вас і може зашкодити вашій політичній кар'єрі. Я не кажу, що ви б не звернулися до мене, якщо б необхідність була досить велика, але, безсумнівно, ви б спочатку спробували інші способи ".
  
  
  
   - Звідки ти знаєш, що я цього не робив?
  
  
  
   Моріарті знизав плечима. "Думаю, я б почув. Отже, я припускаю, що, оскільки у мене, як відомо, велика мережа ... е—е... партнерів по всьому континенту, ви хочете, щоб я мав справу з якимось стороннім справою, яка з якоїсь причини ви не можете доручити співробітникам вашого власного відділу. Це ще одна причина для мого припущення, що, в чому б не полягала проблема, вона носить особистий характер, а не урядовий ".
  
  
  
   Герцог деякий час мовчав. А потім запитав: "А Австрія?"
  
  
  
   "Можливо, тут я перегнув палицю", - визнав Моріарті. "Можливо, це простий збіг, що тиждень тому у мене на порозі був убитий чоловік і що його останніми словами були слова про те, що мої агенти у Відні знаходяться у великій небезпеці".
  
  
  
   Герцог Альбермарский раптово підвівся, спираючись долонями об підлокітники крісла. - Велика небезпека, ви говорите? Велика небезпека? Перестаньте, це дуже цікаво. І ви переконалися, що це правда?"
  
  
  
   "Я не зміг", - сказав Моріарті. "Бачите, у мене немає агентів у Відні або де-небудь ще в Європі, якщо вже на те пішло. У мене є кілька співробітників тут, в Англії, і майстер в Абердині, якого можна було б назвати моїм агентом", якщо говорити вільно, але це все. З мого досвіду, людина, яка покладається на розумне співробітництво інших у досягненні своїх цілей, приречений на невдачу в двох випадках з трьох. З цієї причини у мене мало постійних партнерів, але велика кількість людей різних професій і верств суспільства, з якими я ділюся корисною інформацією. У мене немає "банди". Всупереч думку містера Холмса, я не сиджу в центрі великої мережі інформаторів і контролюю кожну злочинну діяльність звідси до Севастополя ".
  
  
  
   - Але— звичайно, ваша репутація...
  
  
  
   "Можливо, я знаходжу корисним, щоб всі вважали, що мої ресурси більше, ніж вони є насправді. Я визнаю, що не обескураживаю подібні історії, але це не робить їх правдою ".
  
  
  
   Герцог відкинувся на спинку стільця і понуро втупився через стіл. "Ах! - сказав він. - я дуже сподівався, що це правда; що у вас велика і винахідлива мережа партнерів по всій Європі, особливо в Австрії".
  
  
  
   "Ніколи не думав, що почую від себе вибачення за те, що не був Наполеоном злочинності, - сказав Моріарті, - але мені шкода, що я змушений розчарувати вашу світлість".
  
  
  
   Альбермар похитав головою. "Я не знаю— я не впевнений, що робити далі", - сказав він.
  
  
  
   "Якщо ваша проблема, в чому б вона не полягала, знаходиться в Австрії, то, безсумнівно, для людини з вашим становищем в уряді Секретна служба могла б надати деяку допомогу", - сказав Моріарті.
  
  
  
   Герцог криво посміхнувся. - Тепер ви добралися до суті проблеми, - сказав він. "За винятком Індійського бюро, "Секретна служба" сьогодні значною мірою міф; творіння деяких авторів-сенсаторов того класу літератури, який, як я вважаю, відомий як "жахливий пенні". Три століття тому, під час правління королеви Єлизавети, агенти державного секретаря Її Величності сера Френсіса Уолсінгема змогли зірвати плани Пилипа Іспанського і значно ослабити сили, послані проти Англії ще до відплиття Армади. Але це було три століття тому. Сьогодні іноземну разведданную в основному збирають, переглядаючи іноземні газети. Деякі з наших послів цілком здатні, але інші вважають більш важливим одягнутися до обіду, ніж розуміти роботу уряду, при якому вони акредитовані ".
  
  
  
   - І що? - запитав Моріарті.
  
  
  
   "Отже, оскільки уряд Її Величності не буде оплачувати професійну розвідувальну службу, в якій воно потребує, воно покладається на допомогу любителів".
  
  
  
   Моріарті підняв брови, але нічого не сказав.
  
  
  
   "Воістину", - сказав його світлість. "Молоді люди з деяких з наших кращих сімей проводять своє дозвілля, блукаючи по головним європейським фортів під виглядом мисливців за метеликами і малюючи плани своїх вогневих точок тощо. Молодші армійські і військово-морські офіцери використовують свою відпустку, щоб відправитися на невеликих вітрильних човнах в гирла річок Північного моря і поспостерігати за діяльністю кораблебудівників. Інші молоді люди з незалежним достатком уникають лондонського сезону на користь проживання за кордоном під вигаданими іменами та збору інформації про ворожої діяльності, яка може вплинути на британський уряд або збільшити ймовірність війни ".
  
  
  
   "Дивно, як молодь прагне розважити себе", - прокоментував Моріарті.
  
  
  
   - Справді, - погодився Альбермар. "Вони називають це "Великою грою", цією таємницею битвою розумів між британськими шпигунами-любителями і службами шпигунства і контррозвідки великих держав Європи".
  
  
  
   Моріарті задумливо кивнув. "Не схоже, що в цьому флегматичном і спокійному світі, в якому ми живемо, шанси на європейську війну дуже високі", - сказав він.
  
  
  
   Альбермар втупився через стіл на Моріарті, але перед ним було особисте бачення. Через мить його погляд знову зосередився на людину перед ним. "О, - сказав він, - війна буде. Можливо, нам вдасться відкласти її на деякий час, можливо, навіть на десятиліття або два; але війна буде. Під фасадом спокою ховається рушащееся будівлю. Європейський баланс занадто хисткий, суперництво занадто інтенсивно, ненависть занадто сильна. Французи занадто непримиренні, Австрійська імперія занадто слабка, а кайзер дуже войовничий, щоб статус-кво зберігався набагато довше. І тут діють сили, які, схоже, сповнені рішучості втягнути всю Європу у війну ".
  
  
  
   "А британці?" запитав Моріарті.
  
  
  
   "Британці сповнені рішучості залишатися осторонь від європейських справ, і тому вони — ми не будемо втручатися, поки не стане занадто пізно", - сказав Альбермар. "От чому у нас немає ефективної Секретної служби; ось чому ми неофіційно посилаємо непідготовлених хлопців виконувати роботу досвідчених людей".
  
  
  
   Моріарті глибоко зітхнув. "Те, що ви сказали, не стало для мене повною несподіванкою", - сказав він. "Але якщо б я став турбуватися про дурниці людей, у мене не залишилося б часу для моїх серйозних занять".
  
  
  
   "Які саме?" - запитав герцог.
  
  
  
   "Якщо б я сказав "великі таємниці", ви б прийняли мене за теолога або, можливо, окультиста", - сказав Моріарті. "Але я не є ні тим, ні іншим. Я маю на увазі таємниці науки, на які тільки почали знаходити відповіді. У деяких випадках самі питання були сформульовані зовсім недавно. Як ми тут опинилися? Чому ми тут? Що змушує сонце горіти і чому воно досі не згасло? Наскільки величезна Всесвіт і як вона виникла? Це лише деякі з речей, яких ми не знаємо, я міг би продовжувати нескінченно. Але ми знаходимося на межі знання. Тепер у нас є кілька натяків на те, де шукати відповіді на деякі запитання ".
  
  
  
   "Ми по-різному ставимося до серйозних занять", - сказав герцог, залазячи в жилетный кишеню і витягуючи сигару. "Я займаюся справами людей. Я вірю, що всесвіт подбає про себе сама, як це було досі ".
  
  
  
   "Ці люди, якими ви займаєтеся, як Дарвін показав, що сталися або, якщо хочете, піднеслися, від мавпоподібних істот, що жили десятки тисяч років тому. Наші найближчі родичі - шимпанзе і горили. І всесвіт піклується про наших парафіях і уходах так само, як і про мавп, які бігають по Гібралтару, не більше і не менше ".
  
  
  
   Герцог поблажливо посміхнувся. "Наважуся сказати", - сказав він. Він на мить дивився на свою сигару, а потім засунув її назад у кишеню. "Хто скаже, який з наших поглядів на всесвіт вірний? Можливо, вони обидва вірні".
  
  
  
   "Так", - визнав Моріарті. "Ти цілком можеш бути правий. Можливо, невелика різниця в темпераменті турбує тебе по відношенню до людей, а мене - по відношенню до далеких зірок. На жаль, з моєї точки зору, мені не вистачає приватних ресурсів, необхідних для фінансування моїх досліджень, і тому світ чоловіків займає більшу частину мого часу. Я вирішую проблеми інших людей, щоб у мене був час заглянути в глибини космосу. Я розробив повітряного змія, з допомогою якого можу піднімати наукові інструменти і утримувати їх на місці протягом декількох днів при стійкому вітрі ".
  
  
  
   - Повітряний змій?
  
  
  
   "Так. Пристрої - це не просто дитячі іграшки. Вони використовувалися під час Громадянської війни в США та франко-прусської війни 1870 року для збору розвідданих: їх піднімали над позиціями противника і фотографували те, що знаходиться внизу. Я розробив нового повітряного змія, заснованого на древній малайської конструкції, який може піднімати важкі вантажі на екстремальну висоту. Я хочу підняти декілька з них з допомогою спеціальних камер мого дизайну і сфотографувати те, що знаходиться вгорі. Я використовую прив'язні повітряні кулі, але повітряні змії дешевше і довговічніше ".
  
  
  
   "Дуже цікаво", - сказав герцог.
  
  
  
   - Без сумніву. Але я повинен фінансувати свої польоти з повітряними зміями та інші наукові інтереси, займаючись проблемами більш приземленого характеру. Тільки в минулому місяці — ні, вибачте, вже два місяці тому — я трохи прояснив питання про спадкування для представника шведської знаті, а незадовго до цього мені вдалося знайти срібну жилу в американському штаті Колорадо, яка була втрачена чверть століття тому, ґрунтуючись на грубо намальованою карті і передсмертних висловлюваннях божевільного старателя. Проблеми були цікавими, і моїх гонорарів за ці починання вистачить на шість місяців польоту повітряного змія, а також на будівництво двадцатишестидюймового телескопа-рефлектора моєї власної конструкції в моїй приватній обсерваторії на Кримптон-Мур ".
  
  
  
   Альбермар дістав з нагрудної кишені великий білий носовичок і витер їм шию. "Боюся, мою проблему не так-то просто вирішити", - сказав він. "Я не впевнений, чого я очікував — сподівався, що ви зможете досягти, навіть якщо б ви були Наполеоном злочинності з великою мережею ваших поплічників у вашому розпорядженні".
  
  
  
   "У чому твоя проблема?" Запитав Моріарті. "У минулому я допомагав іншим людям, які вважали свої дилеми нерозв'язними, можливо, я зможу запропонувати щось, що принесе хоч якусь користь. Ну ж, мабуть, тобі потрібно комусь довіритися ".
  
  
  
   Герцог з хвилину дивився на стіл перед собою. "Один з цих людей, який виконує роботу на благо Англії в чужій країні, потрапив у серйозну халепу", - сказав він. "Під вигаданим ім'ям Пауль Донцхоф він був заарештований у Відні і— ймовірно — безумовно - буде звинувачений у двох вбивствах і замахах на вбивство, а також у ряді інших злочинів. Австрійці поки не знають, хто він насправді. Сказати, що це призвело б до натягнутих відносин між нашими двома країнами, якщо б його справжня особистість стала відома, було б недостатньо. Він, безсумнівно, невинні в пред'явлених йому звинуваченнях, але я не можу повідомити вам багато подробиць, тому що з очевидних причин наші люди там не можуть проявляти надто великого інтересу до цієї справи ".
  
  
  
   Моріарті склав руки на золотий рукоятці тростини у вигляді сови і сперся підборіддям на долоні. - Прикро, - сказав він. - Так.
  
  
  
   "Кого він, як передбачається, убив?"
  
  
  
   "Він звинувачується у вбивстві герцога Мекленбургского Стрілиця і серйозне поранення його дружини, принцеси Анни Марії Фалкинбургской, пострілом з пістолета в їх карету. Після чого, згідно з обвинуваченням, він повернувся в свій багатоквартирний будинок і вбив жінку, яка живе в квартирі під його власною."
  
  
  
   - І ви припускаєте, що як агент британського уряду, яким би неофіційним він не був, він не здатний на вбивство?
  
  
  
   "Навіщо йому вбивати герцога? Він секретний агент, збирач інформації, а не анархіст. Можливо, він, по суті, призначив себе сам, але він був надійним, проникливим і становив велику цінність для уряду Її Величності. Навіщо йому вбивати якусь дівчину у своєму багатоквартирному будинку?"
  
  
  
   "Можливо, у нього була особиста неприязнь до герцога. Можливо, між ним і молодий леді були особисті стосунки".
  
  
  
   "Він не був знайомий з герцогом. Що стосується дівчини, ну, я не знаю, які у нього були з нею стосунки, але я не можу представити, щоб він убив її. Я надто добре знаю хлопчика ".
  
  
  
   "Ти знаєш?"
  
  
  
   Його світлість Пітер Джордж Албон Саммердейн, сьомий герцог Альбермар, глибоко зітхнув. "Так. Дійсно, дуже добре. Він мій син".
  
  
  
   - А! - кивнув Моріарті.
  
  
  
   - Мій молодший син. Чарльз Бредлон Саммердейн. Моріарті з хвилину задумливо роздивлявся настінне бра. "Я розумію", - сказав він. "Цікава дилема".
  
  
  
   - Можна сказати й так, - погодився герцог.
  
  
  
   "Це може стати серйозним ускладненням для вас і уряду Її Величності, якщо його особистість стане відома. І це, напевно, стане відомо, якщо ви спробуєте якимось чином допомогти хлопцеві ".
  
  
  
   - Справедлива констатація фактів, - визнав Саммердейн. - І все ж — він мій син, і я його дуже люблю. Я повинен щось зробити.
  
  
  
   "Що?"
  
  
  
   Саммердейн знизав плечима, а потім опустив руки на стіл. "У цьому-то і проблема. На жаль, я поняття не маю".
  
  
  
   "Отже, один з трьох найбільш могутніх людей в Британській імперії — я вважаю, що це справедлива оцінка — доведений до безсилля, у той час як його син ось-ось постане перед судом за вбивство в чужій країні".
  
  
  
   Саммердейн піднявся. "Я не знаю, чому я обтяжую вас цим", - сказав він. "Оскільки, схоже, ви не можете мені допомогти, я, ймовірно, не має більше нічого говорити".
  
  
  
   Професор Моріарті мовчки спостерігав, як Саммердейн одягає сюртук і рукавички. Потім, здавалося, прийшовши до якогось рішення, він зробив різкий жест в бік крісла, яке займав герцог. "Будь ласка, ваша світлість, сідайте", - сказав він. "Я постараюся вирішити вашу проблему, за умови, що ми зможемо прийти до розуміння того, у чому насправді полягає ваша проблема, і в мене будуть розв'язані руки. Якщо ви надасте мене тими небагатьма речами, які мені знадобляться, це заощадить час, і я негайно відправлюся у Вену ".
  
  
  
   Саммердейн мить дивився на Моріарті зверху вниз, а потім відкинувся на спинку стільця. - Ви говорите по-німецьки? - запитав він.
  
  
  
   "Я говорю на багатьох мовах, але особливо вільно володію німецькою. Я чотири роки навчався в Гейдельберзькому університеті".
  
  
  
   "Ти там вчився?"
  
  
  
   - Я викладав там математику.
  
  
  
   Герцог глибоко зітхнув. - Що вам знадобиться? - запитав він. - І які ваші умови?
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ОДИНАДЦЯТА — НЕВИННІСТЬ АСОЦІАЦІЇ
  
  
  
  Я знаю тебе: самотні прикрості,
  
  Невтішні пристрасті, болісні години.
  
  Лайонел Пигот Джонсон
  
  
  
   Періодично на протязі всієї історії хвилі божевілля захльостують те, що нам подобається називати цивілізованим світом. В 1213 році тридцять тисяч маленьких дітей, скандуючи "О Господь Ісус, поверни нам хрест твій!", вирушили на смерть або поневолення у хрестовому поході неповнолітніх. У шістнадцятому і сімнадцятому століттях десятки тисяч бідних невинних людей було закатовано та спалено живцем як відьми по всій Європі та Америці. У другій половині сімнадцятого століття пристрасть до вбивств за допомогою повільного отрути поширилася з країни в країну, в основному серед жінок з вищого класу, і, як відомо, тисячі небажаних чоловіків, батьків і всіляких родичів загинули від рук тих, кому вони найбільше довіряли. Кількість ненавмисних вбивств, імовірно, було в багато разів вище. Кожне з цих безумств проходило своєю чергою у часі і зникало як організована діяльність.
  
  
  
   "Є багато інших прикладів", - сказав Барнетт. "У Голландії була тюльпаноманія, коли за одну цибулину тюльпана особливо бажаною форми або кольору можна було продати стільки, що вистачило б на покупку будинку — і притому досить красивого".
  
  
  
   "Там ніхто не загинув", - сказала Сесілія.
  
  
  
   Це було ближче до вечора, через чотири дні після вибуху. Вони сиділи в маленькій вітальні вілли Эндорра, Барнетт, Сесілі і принц і принцеса Румелії, які наступного ранку виїжджали в більш аристократичні і краще захищений апартаменти на Лазурному березі. З, можливо, неминучим цікавістю вони обговорювали нещодавно зниклого терориста і його місце в епідемії вбивств, що охопила Європу протягом останніх кількох років.
  
  
  
   - Можливо, ви думаєте, що ми просто живемо в такий шалений час, що Діана і я, не кажучи вже про наших більш піднесених родичів, повинні ходити в страху за своє життя? Принц сумно похитав головою. "Через тисячу років вся Європа — пуф! — вирішує, що з неї досить королівських осіб? Ні, мій друг. Якщо людям не подобаються їхні правителі, вони повстають проти них — як це сталося в 1789 році і знову в 1848 році — вони не ховаються в дверних отворах і не колють їх льодорубами, не вистрибують з натовпу і не підкидають пекельні пристрої в їх екіпажі ".
  
  
  
   Нігілісти так і роблять, - зауважила Сесілія.
  
  
  
   - Ах так, - погодився Аристе. - Ці російські емігранти з їх дивними політичними переконаннями. Мій двоюрідний брат імператора Микола створив собі серйозну проблему, вагаючись між поступками і репресіями. Народ ободряется його поступками, а потім зводиться з розуму його репресіями ". Аристе знизав плечима. "Але для тих з нас, хто знаходиться на захід від Карпат, рішення, безсумнівно, лежить в іншому місці".
  
  
  
   "Ті історичні манії, про яких ти казав, Бенджамін, - запитала Діана, - це те, що вони просто виникли з нічого? Мені важко це уявити".
  
  
  
   Барнетт відкинувся назад настільки зручно, наскільки дозволяли його надійно забинтовані ліва нога і тулуб, і з хвилину розмірковував, намагаючись згадати свою європейську історію. Він закінчив Колумбійський університет у Нью-Йорку за спеціальністю "історія", у чому він рідко зізнавався своїм колегам з " Нью-Йорк Уорлд" в ті дні, коли працював репортером. Американські репортери пишалися поєднанням дотепності і непереможного невігластва.
  
  
  
   "Звичайно, для них настали відповідні часи", - сказав Бенджамін. "Що б це не значило. Наскільки я пам'ятаю, Хрестовий похід дітей був спровокований двома фальшивими ченцями, які всюди проповідували, що той чи інший уривок з Нового Завіту показує, що християнські діти повернуть святі землі від сарацинське загарбника ".
  
  
  
   "Уявіть собі!" Принцеса Діана сказала. "Релігійна істерика, без сумніву?"
  
  
  
   "Наскільки я пам'ятаю, вони планували відвезти дітей на схід і продати їх у рабство".
  
  
  
   "Полювання на відьом була точно так само натхненна жадібністю в тій же мірі, що і релігійним завзяттям", - сказав принц Аристе. "Були професійні "нюхачі відьом", які їздили з міста в місто, вишукуючи передбачуваних учнів диявола за певну плату. У них це дуже добре виходило. Один з моїх предків мав задоволення заарештувати і судити одного з цих негідників, коли той зайшов занадто далеко. Звинуватив місцевого єпископа в тому, що він танцював голяка на шабаші відьом."
  
  
  
   "Дурна людина", - прокоментувала Сесілія. "Повинно бути, втратив голову".
  
  
  
   - Справді, - погодився Аристе. - В шию.
  
  
  
   Діана, яка сиділа на світло-зеленому шезлонгу, підтягла коліна, разгладила спідницю і обхопила себе руками. - Розкажіть нам про отруйників, - попросила вона Барнетта.
  
  
  
   "Заохочувала таємна група загадкових жінок, які подорожували, як правило, під виглядом ворожок", - сказав їй Барнетт. "Е-е-е, випробовувані ходили дізнаватися свою долю і обговорювати свої інтимні проблеми за чашкою чаю. Якщо проблеми стосувалися родича, особливо того, чия смерть збагатила б тему, могло бути запропоновано делікатне рішення. Отрути, якими постачали жінки, стали відомі як "порошки для наслідування".
  
  
  
   "Бачиш", - сказав Аристе. "У кожному з цих випадків насправді був об'єднуючий фактор: хтось вигравав".
  
  
  
   "Напевно, це так", - визнав Барнетт. "Але якщо в нинішньому божевіллі і є щось таке, то воно від мене вислизає. І я думаю, що повинна бути схильність до такого божевілля, перш ніж зародок зможе закріпитися ".
  
  
  
   "Ти думаєш, можливо, це відбувається шляхом інфузії, як якась дивна епідемія?" Запитав Аристе. "Можливо, ідея вбивства "витає в повітрі". Можливо, людям можна було б зробити щеплення від неї, як від віспи".
  
  
  
   "Ну, навіщо ці жахливі люди це робили", - сказала Сесілія, беручи Діану за руку, - "будь ласка, будь обережна".
  
  
  
   "Я обіцяю, моя люба", - сказала принцеса Діана з задумливою усмішкою.
  
  
  
   "Хоча наша безпека швидше у руках інших, я роблю все, що в моїх силах, щоб гарантувати, що ці руки компетентні".
  
  
  
   "Завтра ми їдемо в Монако, щоб провідати нашого кузена королівської крові принца Альберта", - сказав Аристе. "Через десять днів ми повернемося в Вайссершлосс, нашу королівську резиденцію у Спасі. В ньому більше двохсот кімнат з сильними протягами, кілька з яких ми наполягли на наданні у ваше розпорядження, якщо б ви захотіли приєднатися до нас на тиждень або дві.
  
  
  
   "Звідси ми вирушаємо в Австрію", - сказав Барнетт. "А звідти назад в Париж, а потім у Лондон. Я думаю, Спасс знаходиться на досить прямій лінії від Інсбрука до Парижа, чи не так?
  
  
  
   "Для нас досить прямолінійно, любов моя", - сказала Сесілія, сміючись. "Якщо Американська служба новин може обійтися без тебе ще тиждень, я впевнена, що містер Хогбайн зможе обійтися і без мене. Крім того, подумай, як він буде ревнувати. Одного разу, близько десяти років тому, він отримав запрошення на один з післяобідній чаювання у королеви і з тих пір не переставав говорити про це.
  
  
  
   "Добре!" Сказав принц Аристе. "Тоді вирішено. Тиждень вечорів гри в бридж. Як чудово!"
  
  
  
   "Можливо, вони не захочуть грати в бридж кожен вечір", - припустила принцеса Діана.
  
  
  
   Аристе виглядав скривдженим. - Не хочу грати...
  
  
  
   "Звичайно, ми зробимо це", - сказала Сесілія. "Діана, як ти могла бути такою жорстокою?"
  
  
  
   "Це робота дружини", - відповіла вона, лагідно поплескавши чоловіка по руці. "Що ж, якщо ви розумієте, що ми запланували для вас в плані розваг, ми будемо з нетерпінням чекати зустрічі з вами через три тижні".
  
  
  
   "Секунду", - сказав Аристе, простягаючи йому руку за спину. "У мене є подарунок досить утилітарного характеру для Бенджаміна". Він дістав тонку тростину з темного дерева з срібною ручкою у формі качиної голови і передав її Барнетту. "Доктор Зільберманн говорить, що ваша рана, ймовірно, буде турбувати вас ще кілька тижнів, тому я подумав, що це може бути вам корисним. Воно не товсте, але, запевняю вас, витримає ваш вагу. Рукоятка виконана у формі юхтенбергского селезня, нашого родинного девайса, а на зворотному боці зображено повні рукояті. Я сподіваюся, ви не вважаєте це перешкодою для його використання.
  
  
  
   Барнетт взяв палицю і зважив його в руці. Він зрозумів, що це була тростина самого принца. "Я дякую тобі, Аристе", - сказав він. "Використання цього дасть мені як підтримку, так і задоволення".
  
  
  
   "Він здатний запропонувати й іншу підтримку, - сказав принц Аристе, - ту, яка, я сподіваюся, вам ніколи не знадобиться". Він простягнув руку і просунув голову селезня прямо під тиснений герб Юхтенбергов. Пролунав тихий клацання, і ратище тростини відокремилося від рукояті і ковзнуло вниз, оголивши всередині гостре, як бритва, лезо рапіри.
  
  
  
   "Ну і ну!" Сказав Барнетт. "Дійсно, зручне маленьке пристрій." Він обережно помацав лезо великим пальцем і оглянув механізм. "Тростина для ходьби настільки мала в діаметрі, що навряд чи можна запідозрити, що всередині може бути прихований клинок".
  
  
  
   "У Спасі є майстри, які не поступаються кращим в Берліні чи Лондоні", - сказав принц Аристе. "Особливо фон Юхт для стрілецької зброї і Шостак для мисливських рушниць. Ця палиця належить фон Юхту.
  
  
  
   - І ще скляний посуд, моя люба, - сказала принцеса Діана Сесілі. - Та постільна білизна. Для тих з нас, у кого вже досить мисливських рушниць.
  
  
  
   Принц Аристе сумно похитав головою. - Вона не проти з'їсти птицю, коли вона опиниться на столі, - сказав він, - але її зовсім не цікавить, як вона там опинилася.
  
  
  
   "Це так", - погодилася Діана, киваючи. "Розрубування м'яса слід залишити м'ясника, кажу я".
  
  
  
   У дверях з'явилася фрау Шімер і, перш ніж увійти, постукала в одвірок. Вона несла срібний піднос, на якому стояла приземкувата пильна пляшка і п'ять келихів на широких ніжках з мереживною срібною обробкою чаші і ніжки. - Gnadig Furst und gnadige Furstin, - сказала вона, - Синьйор і синьйора Барнетт, я хочу, щоб ви випили зі мною наостанок по чарочці шнапсу, перш ніж покинете мій заклад. Вона витерла пил з пляшки і обережно вийняла корок. - У погребі залишилося всього шість таких пляшок. Коли вони закінчаться— - вона знизала плечима. "Але як їх можна використовувати краще ніж випити за хороших друзів? Вона налила по дюйму темно-бурштинової рідини в кожен келих.
  
  
  
   - Коньяк? - Запитала Ариста, передаючи келихи по колу.
  
  
  
   - Це коньяк Grande Champagne "Эперсе", - пояснила фрау Шімер, злегка проводячи рукою по пляшці, наче очікувала, що вона замурчить.
  
  
  
   Барнетт з сумнівом подивився на свою склянку. Було б неввічливо згадати, що він вважав за краще пиво.
  
  
  
   - Боже мій! - вигукнув Аристе. - Після стількох років? Те, що воно все ще існує, що його все ще можна пити, що я знаходжу його тут — це занадто. Не вважайте за неповагу, люба фрау Шімер, але це абсолютно неймовірно!"
  
  
  
   Фрау Шімер просяяла. "Можливо, це останні шість пляшок, що залишилися в світі. Вони стояли у погребі, коли я придбала віллу. Залишений тут, без сумніву, якимось чолов'ягою аристократом під час Терору.
  
  
  
   Принц Аристе повернувся до решти. - Пийте обережно, - сказав він. - Це коньяк королів. З часів Людовіка Тринадцятого, який був відомий як Людовик Справедливий, до часів Людовіка Шістнадцятого, який втратив голову, королі Франції пили коньяк д Эперсе. І навіть їм доводилося оберігати його для особливих випадків, так мало його проводилося ".
  
  
  
   "Ну і ну!" Барнетт подивився на свою склянку з новим повагою. - Марія-Антуанетта, - сказав він. - Анна Австрійська. Мадам дю Помпадор. "Король-сонце".
  
  
  
   "І, можливо, коли Людовик Чотирнадцятий розважав Вольтера, він поклав початок д Эперсе, а можливо, й ні", - прокоментував принц Аристе. - Зрештою, якого смаку можна очікувати від філософа?
  
  
  
   Принцеса Діана посміхнулася. - Хочете тост? - запропонувала вона.
  
  
  
   Принц Аристе підняв свій келих. - За— - він на мить задумався. - За дружбу, - сказав він нарешті. - Бо, як сказав єврейський мудрець Соломон, " Вірний друг - це сильний захист, і той, хто знайшов такого друга, знайшов скарб".
  
  
  
   Барнетт відчув прилив тепла задоволення. Подібні почуття від такої людини майже коштували того, щоб вибухнути. - За дружбу, - повторив він, і три дами повторили ці слова на одному диханні.
  
  
  
   - Давайте вип'ємо за наше прощання з коньяком зниклої королівської сім'ї, - сказав принц Аристе. "Давайте поклянемося залишатися вірними, навіть якщо світ змінюється, і цей благородний напій нагадає нам, що він дійсно змінюється".
  
  
  
   "Це велика трагедія мого чоловіка, що, народившись принцом, він не зміг стати філософом", - сказала принцеса Діана.
  
  
  
   "Але я думаю, що це все на краще. Він дуже щасливий принц, але він був би дуже сумним філософом. Всякий раз, коли він говорить про звички, розвагах або долі людської раси, він стає дуже серйозним і змушує мене плакати ".
  
  
  
   Принц Аристе обернувся й здивовано озирнувся на свою дружину. "Чому я раніше не розумів", - сказав він. "Я обіцяю ніколи більше не бути серйозним".
  
  
  
   Рано вранці наступного дня, після прощального сніданку, Бенджамін і Сесілія стояли біля вхідних дверей вілли разом з фрау Шімер і групою службовців вілли і дивилися, як сім'я Буфорте-Юхтенбергов їде в поштовій кареті у супроводі пари озброєних вершників, щоб переконатися, що спокій сільській місцевості північної Італії збережено.
  
  
  
   - Сподіваюся, з ними все в порядку, - сказала Сесілія, коли екіпаж виїхав з посипаною гравієм під'їзної доріжки і покотив по дорозі.
  
  
  
   "Я теж", - серйозно сказав Барнетт. Він стояв і дивився на удаляющееся хмара пилу, в той час як інші відступали в будинок від бадьорого ранкового повітря. А потім, раптово, він розреготався. "Він принц, а вона принцеса, і вони живуть у великому білому замку на пагорбі - з двома сотнями кімнат — і нам цікаво, чи все у них в порядку".
  
  
  
   Сесілія накинула на плечі вовняну шаль і похитала головою. - Жити в страху...
  
  
  
   "Вони повинні бути в достатній безпеці", - сказав Барнетт. "З цього моменту вони будуть добре захищені. Якщо хтось все ще буде націлений на них, у нього не буде роботи".
  
  
  
   "Ти б помінявся з ними місцями?" Запитала Сесілія.
  
  
  
   Барнетт задумався. "Ні, - сказав він, - але не зі страху. Мені подобається моя робота, і я б ні за що не відмовився від неї, навіть заради того, щоб жити у великому білому замку і змушувати людей смикати себе за волосся, коли я проїжджаю повз. Чому бідолаха не може навіть знайти пристойну партію в бридж!"
  
  
  
   Маммер Толливер, обмотавши шию величезним зеленим шарфом, вислизнув через парадні двері і підійшов до них. "Він залишився, ти знаєш", - сказав він, тупаючи лакованими черевиками по гравію.
  
  
  
   "Хто?"
  
  
  
   - Цей німець. Lindner. Вчора пізно ввечері він відвіз у собачій возі те, що для нього знайшлося. Сумки і багет, пакунки та фарби. Все зникло."
  
  
  
   "Цікаво." сказав Барнетт.
  
  
  
   "Або він не спостерігав за нами, або перестав спостерігати", - прокоментувала Сесілія. "Цікаво, що саме".
  
  
  
   "Я спостерігав за тобою", - сказав буркотун. "Звідки ти знаєш?"
  
  
  
   "Я знаю", - сказав буркотун. "Я, в свою чергу, спостерігав за ним. Ти сказав мені стежити за ним, і я стежив. Хто сказав, що я не стежив?"
  
  
  
   "Дуже добре, мама", - сказала Сесілія. "Ти знову продемонструвала розум і проникливість, від яких ми звикли залежати. Давай повернемося в будинок і обговоримо це".
  
  
  
   Вони повернулися до вітальні свого номера. "Ну, Маммер", - сказав Барнетт, влаштовуючись по одну сторону потертого дивана, оббитого вицвілим синім ситцем, який займав більшу частину одного боку кімнати. "Давай зробимо це".
  
  
  
   "Коли ви були внизу вчора вдень, спілкуючись з цими Булфортами", - пояснив актор, сідаючи на краєчок стільця з твердою спинкою так, щоб його ноги залишалися на підлозі, - "Я поставив перед собою завдання постійно стежити за цим Лінднером. Будучи таким, як зараз, ти не зняв з мене відповідальності, якщо ти розумієш, що я маю на увазі.
  
  
  
   "Ти спостерігав за ним?"
  
  
  
   - Не зовсім "він". Я більше стежив за дверима в його кімнату. Можна сказати, переконавшись, що "він" дійсно був удома. "Ось як це відбувається". Я займаю своє місце в зручній комірчині для мітел, яка знаходилась трохи далі по коридору, влаштовуюся зручніше - наприклад, на купі брудних простирадл та рушників, і чекаю, виглядаючи у замкову щілину всякий раз, коли чую шум. Я не очікую нічого особливого, як ви розумієте, я просто роблю свою роботу. Отже, приблизно через півгодини він виходить, і я бачу, куди він іде." Той, що бурмоче зробив паузу, щоб підкреслити сказане.
  
  
  
   "Мама, у тебе чарівний стиль оповіді", - сказала Сесілія. "Будь ласка, продовжуй".
  
  
  
   "Прямо, він підходить до твоїх дверей, тобто до дверей в твою кімнату, якщо ти розумієш, що я маю на увазі, і "він" стукає в "ер". Потім він знову стукає. Але ти, звісно, не мій друг.
  
  
  
   "Звичайно", - погодився Барнетт. "Він просто хотів переконатися, що ми все ще внизу".
  
  
  
   "У вас вийшло", - схвально сказав актор. "Потім хлопець дістає ключ з кишені жилета, відмикає вашу двері, нахабну, як мідь, і входить".
  
  
  
   "Залишаю вас в холі", - сказав Барнетт. "Яка досада. Було б цікаво дізнатися, що його зацікавило серед наших речей".
  
  
  
   "E взагалі не цікавилися вашими речами належним чином", - сказав ряджений. "E можна сказати, цікавилися вашими повідомленнями".
  
  
  
   "Як це?" - запитав я.
  
  
  
   "Розкажи нам усе", - попросила Сесілія. "Це дуже цікаво".
  
  
  
   - Ну, як тільки Він увійде в вітальню, я вийду зі свого шафи і ввійду в номер через інші двері, ту, що веде в гардеробну місіс Барнетт, яка, як ви пам'ятаєте, користується тим же ключем. Потім я подкрадываюсь до суміжної двері, яка прочинені, і, розпластавшись на килимі, визираю з-за краю дверей, щоб подивитися, що він робить у вітальні ".
  
  
  
   "Дуже добре!" схвально сказала Сесілія.
  
  
  
   - Те, що він робить, - це методично перебирає всі папери на письмовому столі і в твоєму валізі. "E" уважно переглядає їх, виявляючи особливу обережність, щоб не порушити їх розташування при цьому. Він дістає з кишені блокнот і робить пару заміток щодо змісту цих паперів. Потім він покидає приміщення."
  
  
  
   "Які документи?" Запитав Барнетт.
  
  
  
   "Справедливе питання", - сказав блазень. "Я не знаю, що за документи, оскільки у мене не було можливості ознайомитися з ними особисто. Але це була та сама стос документів, прямо там, - і він вказав в інший кінець кімнати на письмовий стіл.
  
  
  
   Барнетт підійшов до невеликої стосі паперів на столі. "Це наші проїзні документи і все таке", - сказав він. "Наші квитки на завтрашній vapore , телеграма, що підтверджує наше бронювання в готелі Jaegerhof в Інсбруку на післязавтра. Відповідь на мою телеграму в паризький офіс. Нічого, на що варто було б звернути увагу, я б сказав."
  
  
  
   "Я думаю, його потреби відрізняються від наших", - сказала Сесілія. "Очевидно, йому потрібно було знати, куди ми прямуємо".
  
  
  
   "Але чому?" запитав Барнетт.
  
  
  
   "Після того, як він покине цю кімнату, - продовжував буркотун, - він повернеться в свою кімнату. До цього моменту мені дуже цікаво, що робить цей джентльмен, тому я вирішив з'ясувати ".
  
  
  
   "Таємна поліція втратила чудового агента, коли ти вирішив стати карманником, Маммер", - прокоментував Барнетт.
  
  
  
   "Це був не мій вибір", - сказав ряджений. "Це був мій батько. "Він відчував, що у хлопця має бути ремесло, до якого "він може повернутися", він так і зробив".
  
  
  
   "Так що трапилося?" Зажадала відповіді Сесілія. "Ти увійшов в кімнату?"
  
  
  
   "Звичайно, я це зробив", - сказав буркотун. "Хто сказав, що я цього не робив?"
  
  
  
   - Продовжуйте, - сказав Барнетт.
  
  
  
   Толливер дістав з кишені куртки пакет із щільного паперу і розгорнув багет, начинений маслом і швейцарським сиром. - Якщо ти не заперечуєш, я співаємо і поболтаю, - сказав він, підсовуючи носову хустку під підборіддя і відкушуючи шматок.
  
  
  
   - На туалетному столику є вода у пляшках, - сказала Сесілія, встаючи. - Я принесу тобі склянку.
  
  
  
   Маммер кивнув на знак подяки, відкусив ще шматочок і продовжив: "Ну, після того, як "він" побув у своїй кімнаті деякий час, а я, як і раніше, ховався в шафі в передпокої, "він виходить з рушником на шиї, так що я вирішив, що він йде у ванну далі по коридору. Так що я користуюся можливістю хихикнуть і забираюсь в свою кімнату ".
  
  
  
   - Хихикати? - запитала Сесілія.
  
  
  
   "Ну, "здобути", якщо тобі так більше подобається. Отже, я пробираюся в свою кімнату і знаходжу собі затишне містечко".
  
  
  
   - Без сумніву, він примостився на вішалці для одягу, - сказала Сесілія. - Замаскований під старий шкіряний чемодан.
  
  
  
   Балетмейстер терпляче посміхнувся їй. "Пані отримають своє задоволення", - сказав він.
  
  
  
   Сесілія виглядала збентеженою. "Вибач, мамо", - сказала вона.
  
  
  
   - В цьому немає необхідності, - сказав він їй. - Зрештою, веселощі є веселощі. Балагур широко посміхнувся, показуючи, що розуміє жарт, і багатозначно постукав себе пальцем по носі. Барнетту стало цікаво, що це має означати, але він вирішив не питати.
  
  
  
   "Озирнувшись в пошуках місця, де можна було б сховатися, - продовжував буркотун, - я проскальзываю під ліжко, що, можливо, не оригінально, але цілком відповідає поставленої мети, і чекаю, щоб подивитися, що станеться. Незабаром 'e повертається з 'обмивання і меняет'одяг. Потім 'e сідає на ліжко, а 'e сидить і сидить. "Він перечитує якісь нотатки і розмовляє сам з собою, але я нічого не можу зрозуміти, тому що "він робить" - це бурмотіння по-німецьки, на якому я дуже погано говорю. Професор трохи навчив мене цьому, так що я можу зрозуміти дещо з співу в "Трістан і Ізольда" і кілька інших опер Вагнера, які я дуже люблю. Але не настільки, щоб стежити за бурмотінням герра Лінднера.
  
  
  
   - Вам подобається ваґнерівська опера? - Запитав Барнетт, намагаючись не видати подиву.
  
  
  
   Буркотун кивнув. "Дуже весело", - пояснив він.
  
  
  
   "Так, - погодився Барнетт, - саме так я б їх і описав".
  
  
  
   Балерина відкусила ще шматок багета. "Через деякий час "e" дістає з шухляди столу гелиостатистику "is" і складає її біля вікна. А потім якийсь час він клацає мишею, відправляючи повідомлення кому-то на озері. А потім "він дивиться в підзорну трубу і строчить в блокноті ", за яким, як я вважаю, "він отримує який -то"відповідь. Мама відкусила ще шматок багета. "А потім він вимовляє пару нечемних слів релігійного характеру і починає бігати по кімнаті і кидати все валізи. І незабаром після цього "e"as покинув кімнату і відправився в шлях ".
  
  
  
   "Звучить так, ніби той, хто був на іншому кінці цього гелиостата, віддавав йому накази рухатися", - прокоментував Барнетт.
  
  
  
   "Я і сам думав про щось подібне".
  
  
  
   "Будемо сподіватися, що він продовжить крокувати", - сказала Сесілія. "І марширувати, і марширувати. Будемо сподіватися, що вони покінчили з нами, ким би вони не були".
  
  
  
   "Будемо сподіватися, що це так, але, тим не менш, давайте уважно стежити за околицями", - сказав Барнетт.
  
  
  
   "Саме це я і говорила все це час", - нагадала йому Сесілія.
  
  
  
   "Так воно і є", - погодився Барнетт.
  
  
  
  -
  
  
  
   Чотири дні потому Барнетти покинули Віллу Эндорра, сівши на вайпер, один з маленьких колісних пароплавів, які борознили озеро Комо, до Граведоны, розташованої на північній частині озера, де вони повинні були пересісти на потяг до Швейцарії.
  
  
  
   Згідно з кишеньковим годинником Бенджаміна, було всього десять хвилин на одинадцяту ранку, коли з-за вигину берега озера здався біло-зелений " Монте-Боллеттоне" . Було двадцять п'ять хвилин на одинадцяту, коли причалив до причалу кормоход, і двоє дужих човнярів застрибнули на причал і прив'язали його.
  
  
  
   - Запізнилися на дві з половиною години, якщо використовувати саму вільну інтерпретацію, - сказав Барнетт, закриваючи золоту кришечку своїх годин і засовуючи їх назад в кишеню жилета.
  
  
  
   Сесілія, що сиділа на одному з їх пароплавних валіз, закрила парасольку і дозволила Бенджаміну допомогти їй спуститися. "Сама ліберальна британська інтерпретація, дорогий", - сказала вона. "Ти забуваєш, що ми в Італії".
  
  
  
   "Навряд чи я забуду це", - відповів Бенджамін. "У цих людей немає відчуття часу. Зовсім ні!"
  
  
  
   - Ми нікуди не поспішаємо, - нагадала йому Сесілія. - Наш потяг відправляється з Граведоны тільки завтра вранці, так що у нас є цілий день, щоб проїхати трохи більше тридцяти кілометрів. Навіть італійський пароплав повинен бути здатний на це ".
  
  
  
   "Будемо сподіватися", - сказав Барнетт і спостерігав, як четверо матросів, похитуючись, піднімаються по трапу зі своїми двома скринями, шістьма валізами й іншими речами поменше.
  
  
  
   Капітан " Монте Боллеттоне", блискучий світло-синій формі, розшитій такою кількістю золотих галунів, що за нього можна було б викупити короля і пару герцогів, висунувся зі свого сідала на другому поверсі і щось прокричав їм у свою срібну рупорную трубу. Що б це не було, воно не заглушало пихтіння працює на холостому ходу парового двигуна, і тому, з роздратованою гримасою, коли вони здивовано потисли плечима, він кілька раз вказав на них, а потім на палубу свого корабля.
  
  
  
   - Я думаю, нам пора підніматися на борт, - запропонувала Сесілія.
  
  
  
   "Він зараз поспішає, чи не так?" Запитав Барнетт. "Ходімо, моя дорога". Він переклав ціпок у ліву руку і простягнув руку Сесілі, неквапливо супроводжуючи її вгору по трапу. Він все ще злегка накульгував, і його рана ще трохи турбувала його, коли він подовгу стояв, що робило подарунок принца Аристе самим корисним доповненням до гардеробу.
  
  
  
   Простеживши за навантаженням останнього валізи, ряджений вискочив на палубу, підняв кашкет на знак вітання Бенджаміну і Сесілі і зник десь внизу.
  
  
  
   Існувало два класи вейповых подорожей: primo і inferiore; що означало "перший" і "всі інші". Різниця, мабуть, полягала головним чином в ціні квитка. Квиток першого класу коштував приблизно в п'ять разів дорожче іншого і дозволяв Барнеттам сидіти на дерев'яних сидіннях в передній частині судна, які були ідентичні нижнім дерев'яним сидінням у задній частині судна. У них була перевага в тому, що вони знаходилися далі від пихтіння двигуна і коліс, що обертаються. І, звичайно ж, сиділи попереду кабін (які могли бути надані для перший пасажир, заплативши кілька додаткових лір скарбникові) давав можливість безперешкодно милуватися озером.
  
  
  
   Озеро Комо і його околиці були приголомшливо красиві. Погляд перемістився з глибокої синяви озера на постійно мінливу берегову лінію утьосов і пляжів, скелястих мисів і безлюдних бухт; на виноградники, вілли та маленькі містечка нагорі; а за ними на гори з білими шапками, які, здавалося, захищали озеро, і звідти на неймовірно блакитне небо. "Здається, у них тут небо набагато краще, ніж у нас в Англії", - прокоментував Барнетт Сесілі, коли вони сиділи, тримаючись за руки і спостерігаючи за проплывающим пейзажем. "Я повинен віддати належне уряду".
  
  
  
   Два класи були розділені білим парканом, протягнутим поперек палуби і охоронюваним матросом з суворим обличчям. Там було близько двадцяти нижчих, найрізноманітніше збіговисько чоловіків, жінок, дітей, немовлят на руках, курчат і, принаймні, одна коза. У primo з Барнеттами було всього троє попутників: серйозний, але дебелий прелат похилого віку, який сидів за кілька місць від них і був стурбований, як вирішив Барнетт, або духовними проблемами, нетравленням шлунка, і чоловік і жінка, які подорожували разом, сиділи на маленькій лавці збоку, які складали вельми примітну пару. Чоловік був кремезним джентльменом аристократичного виду середніх років, середнього зросту, з ретельно підстриженою борідкою лопатою. Його незворушний вигляд підкреслювався маленької двенадцатиконечной золотою зіркою, символом якогось благородного ордену, приколеною до лацкана його бездоганно зшитого сірого костюма. Його супутницею була разюче красива жінка років тридцяти з невеликим, одягнена в просте елегантне синє плаття і сірий дорожній плащ. У неї був вираз живого розуму, і вона вивчала рукопис в паперовому палітурці, яка, як зауважив Барнетт, представляла собою якусь музичну партитуру.
  
  
  
   - Так, вона досить приваблива, - прошепотіла Сесілія, закриваючи путівник Бедекера з Австрії, який вона читала, і нахиляючись до нього.
  
  
  
   "Я, е-е, просто хотів дізнатися, де вони придбали ці подушки, на яких сидять", - сказав Барнетт.
  
  
  
   "Звичайно, був", - погодилася Сесілія. "Я думаю, що якщо ми помахаємо стюарду на палубі декількома монетами, він принесе нам парочку".
  
  
  
   "Звичайно. Хороша ідея". Барнетт жестом підкликав офіціанта в білому халаті, який тут же підійшов.
  
  
  
   - Синьйор? Керуючий злегка вклонився і очікувально завмер.
  
  
  
   "Подушки", - пояснив Барнетт, залізаючи в кишеню і дістаючи трохи дрібниці. "Ми б хотіли пару подушок для лавки, як ласку".
  
  
  
   - Синьйор? стюард повторив.
  
  
  
   Барнетт безпорадно повернувся до Сесілі, яка мило посміхнулася і повернулася до читання свого путівника.
  
  
  
   - Подушки, - твердо повторив Барнетт. Він вказав на червоні м'які предмети, на яких сиділи його сусіди. - Подушки!
  
  
  
   Стюард посміхнувся, похитав головою і знизав плечима. Судячи з його поведінки, він явно хотів би заробити хоча б кілька чентезими , якими синьйор махав йому, але якщо синьйор не придумає, як спілкуватися, вони були приречені ніколи не завершити операцію.
  
  
  
   - В чому справа, - прошепотів Барнетт Сесілі, яка раніше була занурена в свого Бедекера, - забула весь свій італійський?
  
  
  
   Дама в блакитному нахилилася до Барнетту. "Якщо ви мені дозволите", - сказала вона і помахала пальцем стюарду. "Inserviente!" покликала вона. "Il синьйор" — і вона передала прохання Барнетта раптово подобострастному стюарду. У неї був хрипкий музичний голос, який був приємний англійською і справді чарівно звучав на італійському.
  
  
  
   "А!" Стюард радісно кивнув, коли вона зробила паузу. "Дезидераи кашини!" і, кинувши на Барнетта погляд, який ясно говорив: "Ну, чому синьйор цього відразу не сказав", він взяв кілька мідних монет з руки Барнетта і гордо пішов.
  
  
  
   "Спасибі", - сказав Барнетт, встаючи і намагаючись підібрати правильне європейське подібність між кивком і поклоном. "Велике вам спасибі, синьйора. Але ви адже не італієць, чи не так? Ви говорите по-англійськи."
  
  
  
   - Яка проникливість, - пробурмотіла Сесілія собі під ніс.
  
  
  
   "Абсолютно вірно", - сказала йому дама в блакитному. "Я була рада надати послугу парі потрапили в біду співвітчизників". З люб'язною усмішкою вона повернулася до свого рукопису.
  
  
  
   Сесілія відірвала погляд від книжки. - Дивно, - сказала вона.
  
  
  
   "Що?" Запитав Барнетт. "А чому ви не допомогли мені зі стюардом?"
  
  
  
   Сесілія поплескала його по коліну. "Пробач, дорогий", - сказала вона. "Назви це примхою. Але все вийшло чудово, чи не так? Ти повинен поговорити з милої леді, яка називає себе англійкою.
  
  
  
   "Ти хочеш сказати, що це не так?"
  
  
  
   - Не більше, ніж ти, моя люба. Але, ймовірно, це не має значення. Я помітив, що ти іноді дозволяєш називати себе англійкою, щоб уникнути клопоту та пояснень.
  
  
  
   "Сподіваюся, ви не думаєте, що мені було, е-е, цікаво поговорити з нею", - прошепотів Барнетт.
  
  
  
   "Звичайно, був", - прошепотіла Сесілія у відповідь. "Подивися на неї. Ти не був би чоловіком, якби не був. Сподіваюся, ти не думаєш, що я ревнував.
  
  
  
   Барнетт посміхнувся. "Звичайно, була. Ти не була б жінкою, якби не була. Але ти повинна знати, що я дбаю тільки про тебе, моя найдорожча любов. Один тільки погляд на тебе робить мене абсурдно щасливим. Я ніколи не зміг би серйозно дивитися ні на кого іншого. Ні на мить!"
  
  
  
   Сесілія стиснула його руку. - Ти це серйозно?
  
  
  
   "Звичайно, я знаю".
  
  
  
   "Я так рада".
  
  
  
   Стюард знову з'явився з парою червоних подушок під однією рукою і енергійно жестикулював іншою рукою, очевидно, відмовившись від спроб спілкуватися. Вони встали, і стюард прив'язав подушки до їх стільців. Барнетт нагородив його ще парою чентезими, і вони знову сіли. "Фундаментальне поліпшення, ви не знаходите?" - Запитав Барнетт, кілька разів підстрибнувши на своїй подушці.
  
  
  
   "Деякі фонди більше мають потребу в цьому, ніж інші", - прокоментувала Сесілія.
  
  
  
   Поки Сесілія читала свого австрійського Бедекера і робила позначки на полях поряд з тим, що її цікавило, Барнетт спустився перевірити, як там маммер та їх багаж. Багаж був в порядку, і ряджений заявив, що воліє залишатися серед нижчих. "Сидячи серед них, ти багато чого дізнаєшся про місцеві способи ведення справ", - сказав він.
  
  
  
   "Як побажаєш, мама", - сказав Барнетт, повернувся в своє м'яке крісло і влаштувався зручніше, спостерігаючи за пропливає береговою лінією, мозаїкою порослих лавром утьосов, раптово обриваються до ретельно доглянутих виноградникам уздовж більш пологих схилів. Час від часу він вказував Сесілі на особливо мальовничу віллу або церкву, повз які вони проїжджали, і вона час від часу питала його, наскільки сильно він прив'язаний до місця народження Моцарта або як довго, на його думку, їм слід присвятити Художньо-історичного музею у Відні.
  
  
  
   Священик поринув у неспокійну дрімоту, прерываемую періодами хропіння і випадковим бурмотінням слів на невідомій мові. Представницького вигляду джентльмен і його прекрасна подруга дістали похідну шахову дошку і зосереджено схилилися над нею. У чоловіка, вирішив Барнетт, був вигляд людини, яка не вірить, що щось є "всього лише грою", в той час як леді розглядала це як цікаве розвага і зупинявся, щоб помилуватися яким-небудь пейзажем. Їх періодично переривав слуга з задньої палуби, який стояв по стійці "струнко", отримуючи інформацію чи інструкції від свого господаря, а потім повертався туди, звідки прийшов.
  
  
  
   Партія в шахи закінчилася, і чоловік з бородою-лопатою встав і склав дошку з досить самовдоволеним виглядом, з чого Барнетт вирішив, що він виграв. У нього був вигляд людини, який рідко програвав і робив це не дуже добре.
  
  
  
   Раптово він повернувся до Барнетту, який поспішно відвернувся, щоб не здалося, що він дивиться. - Прошу пробачення, - сказав джентльмен, - якщо я можу вторгнутися на секунду... Він різко клацнув підборами і вклонився.
  
  
  
   "Прошу пробачення?" Барнетт повернувся, щоб подивитися на нього.
  
  
  
   "Ні, це я повинен бути извинен за цю недоречну фамільярність", - наполягав чоловік. "Але якщо я можу бути таким сміливим ... Ми з цією леді збираємося побалувати себе пляшкою цілком стерпного білого вина - прекрасного тонізуючого засобу в такий теплий день, як цей. Якщо мені буде дозволено запропонувати вам і вашій дамі розділити його з нами, я вважатиму за честь. Він говорив по-англійськи з сильним німецьким акцентом.
  
  
  
   "Що ж, спасибі", - сказав Барнетт, кинувши погляд на Сесілі, яка задумливо стулила губи, але не виглядала осудливій.
  
  
  
   "Добре!" - сказав чоловік. "Це правда, чи не так, що те, що в більшості обставин було б недоречною фамільярністю, стає нормальним спілкуванням на кораблі або в поїзді. Серед людей того ж класу, звичайно.
  
  
  
   "О, звичайно, - погодився Барнетт, встаючи. "Дозвольте представитися. Я Бенджамін Барнетт, а це моя дружина, місіс Сесілі Барнетт".
  
  
  
   Чоловік знову почав клацати каблуками. "Для мене велика честь", - сказав він. "А я - граф Зігфрід Карл Марія фон Линш. Моя супутниця - міс Дженні Верне, добре відомий оперний контральто.
  
  
  
   Міс Верне розсміялася. "Добре відомі сопрано", - сказала вона. "Нас, контральто, просто терплять". Вона простягнула Барнетту руку в рукавичці для рукостискання. - Насправді це через мене, містер і місіс Барнетт, граф фон Лінц знехтував правилами етикету і, так сказати, висунувся вперед. І це чистий егоїзм з мого боку. Я просто хотів трохи поговорити рідною мовою ".
  
  
  
   "Цілком зрозуміло", - сказала Сесілія. "Ви англієць?"
  
  
  
   - Взагалі-то, американець. Я виріс в Бостоні. Ми з матір'ю приїхали в Лондон, коли мені було чотирнадцять.
  
  
  
   Граф підняв руку. - Спочатку вино, а потім розмова!
  
  
  
   Поплічник фон Линша з'явився майже миттєво з задньої палуби, несучи невелику дерев'яну шкатулку і керамічний футляр з пляшкою вина. Він витягнув пляшку з рукава і спритно відкоркував її. Він дістав з скриньки келих на високій ніжці, налив у нього трохи вина і передав графу, який спробував його і сказав, що воно смачне. Потім він дістав ще три келихи і розлив вино.
  
  
  
   "Спасибі, Трапп", - сказав граф фон Лінц, передаючи келихи по колу. "Це все".
  
  
  
   Трапп закрив коробку, прибрав пляшку назад у керамічний футляр, вклонився і зник так само швидко, як і з'явився.
  
  
  
   Граф підняв свій келих. - За приємну подорож, - запропонував він.
  
  
  
   Всі підняли келихи і пригубили вино. Воно було легким, фруктовим, досить сухим і приємно прохолодним. "У вас повинен бути запас льоду, - прокоментував Барнетт, - щоб підтримувати температуру вина, придатну для пиття, до полудня".
  
  
  
   "Зовсім ні", - пояснив фон Лінц. "Секрет полягає в пористому керамічному рукаві, в який вставляється пляшка. Рукав залишається вологим, і випаровування охолоджують його і пляшку".
  
  
  
   "Як розумно", - сказала Сесілія.
  
  
  
   Дженні Верне подивилася на них поверх свого келиха. "Граф фон Лінц - дуже розумна людина", - сказала вона.
  
  
  
   Фон Лінц пильно подивився на неї, а потім знову переключив свою увагу на Барнеттов. - А чим ви займаєтеся, герр Барнетт? - запитав він, ненадійно балансуючи келихом на підлокітнику свого крісла.
  
  
  
   "Я газетяр", - відповів Барнетт.
  
  
  
   - Журналіст? Це, мабуть, дуже цікава робота.
  
  
  
   "Часом".
  
  
  
   "Безсумнівно, мандруюча професія, містер Барнетт", - сказала Дженні Верне. "Скажіть мені, місіс Барнетт, як ви ставитеся до того, що у вас чоловік, який так багато працює?"
  
  
  
   "У мене теж досить нестійкий графік роботи", - сказала їй Сесілія. "Але нам з містером Барнеттом вдається проводити разом стільки ж, я вважаю, скільки і більшості пар".
  
  
  
   "У нас загальна інвалідність", - пояснив Барнетт. "Моя дружина - редактор щомісячного журналу. Щоб зберегти розклад журналу, іноді доводиться жертвувати розкладом його співробітників".
  
  
  
   Граф фон Лінц перевів погляд на Сесілі. - Значить, ви теж працюєте, - сказав він. - Як — незвично.
  
  
  
   - Ви з тих людей, які вірять , що місце жінки - в будинку, граф фон Лінц? - Мило запитала Сесілія.
  
  
  
   "Küche, Kirche, Kinder und" the count pronounced. " "Кухня, церква і діти". В Німеччині одна знатна жінка не погодиться працювати".
  
  
  
   "Можливо, більше жінок, ніж ви знаєте, визнали б життя більш плідною, ніж виношування дітей, якщо б не було таких жорстких соціальних обмежень проти цього", - сказала Сесілі.
  
  
  
   Дженні Верне розсміялася, мелодійний звук прорізав наростаюче напруження. "Тут є певні непорозуміння", - сказала вона. "Можливо, мені слід вказати, що граф не вірить в те, що хто -те може працювати. Але він розуміє, що будь-який, хто настільки нещасливий, що народився без спадщини в п'ятдесят тисяч акрів землі в місті Умштейн, його околицях і включаючи їх, може бути змушений розглянути можливість отримання винагороди за те, що він робить.
  
  
  
   "Це так", - погодився граф. "Армія і політика - єдино відповідні заняття для чоловіка".
  
  
  
   "І, незважаючи на розмови про "Кухні, Кірхе і добре", жодна жінка в його родині не бачила кухню зсередини протягом п'яти поколінь", - додала Дженні. "В цьому я впевнений".
  
  
  
   "Це вираз, - пояснив фон Лінц, - носить виключно символічний характер. Воно вказує на сильну віру германців у важливість жінок".
  
  
  
   - Справді, - пробурмотіла Сесілія.
  
  
  
   "Дійсно, бо що може бути важливіше виховання дітей? Майбутнє раси в руках матерів раси. Я в це твердо вірю".
  
  
  
   Барнетт вирішив, що йому краще змінити тему. Після викидня Сесілі не потребувала вихвалянні величі материнства. "Тоді я вважаю, граф, - сказав він, - що ви вже на шляху до того, щоб стати генералом, або прем'єр-міністром".
  
  
  
   "Ви маєте рацію", - сказав граф. "Я пройшов обидва шляхи. Я був офіцером у Сімнадцятому уланському полку Його Величності, поки не був звільнений по інвалідності. Потім я був у рейхстазі два терміну, поки мені не набридло прикидатися, що я приймаю закони. Деякі люди роблять кар'єру на цьому претензії, але я знаходжу це омертвляющим душу. Я думав, що зможу вплинути на хід подій, але незабаром виявив, що розмови нічого не дають, крім втоми щелепи ".
  
  
  
   - На людські справи не так-то легко вплинути, - зауважила Сесілія.
  
  
  
   "Ах, але вони є, мадам", - твердо сказав їй фон Лінц. "Але законодавчий орган - не те місце, щоб робити це. Група людей, впливових людей, що працюють разом заради спільної мети, здатна впливати на справи всього світу. Подивіться на вплив, що порівняно невелика група європейців — британців, французів, навіть бельгійців і португальців - надала в Азії та Африці ".
  
  
  
   "Вплив пробивної зброї і скорострільних гармат на списи, луки та стріли", - прокоментував Барнетт.
  
  
  
   "Так, навіть так. Завжди правлять сильні, це закон природи. За ручку можна вхопитися; якщо ми за неї візьмемось, винити нам доведеться тільки самих себе!" Його рука конвульсивно витягнулася при вигляді цього образу, і він міцно вхопився за свою уявну ручку.
  
  
  
   Очі фон Лінца блиснули, і на мить його обличчя набуло дивну жорсткість. А потім ця мимовільна реакція змінилася широкою посмішкою. "Але ми не повинні говорити про політику або інших дурниці в такий прекрасний день, як цей. Ми повинні насолоджуватися навколишньою обстановкою, погодою, компанією. Скажіть мені, містере Барнетт, на що це схоже - життя журналіста?
  
  
  
   Вони базікали протягом наступної години або близько того, поки весельний човен борознила свій шлях вгору по озеру. Незабаром після години дня, коли човен причалив до причалу в Реццоніко, мальовничому старовинному курортному містечку на березі озера.
  
  
  
   - А! - граф фон Лінц встав і потягнувся. - Пора обідати. Тут є дуже хороший готель, з якої можна милуватися трьохсотрічні замком.
  
  
  
   "У нас є час?" Запитав Барнетт.
  
  
  
   - Офіційно - півтори години. Що, звичайно, означає щонайменше дві години. Приходьте. Будь ласка. Я попрошу капітана поспостерігати за нами, перш ніж він відчалить. Компанія цінує пасажирів першого класу. Приєднуйтесь до нас за ланчем. З задоволенням.
  
  
  
   "Чому б і ні?" сказав Барнетт.
  
  
  
   "Ми були б раді", - сказала Сесілія.
  
  
  
   Граф повів їх нагору по схилу до тратторії так Чезаре, де вони зібралися за столом під древнім дубом і влаштувалися, щоб насолодитися незабутнім обідом.
  
  
  
   Тим більше, що запам'ятовується, що вони ще не закінчили, коли почули гудок шлюпки. "Човен готується до відплиття", - сказав Барнетт, встаючи. "Нам краще спуститися до причалу".
  
  
  
   "У цьому немає необхідності", - сказав йому граф фон Лінц, спокійно сьорбаючи еспресо зі своєї склянки.
  
  
  
   "Що ти маєш на увазі?"
  
  
  
   - Тому що поки ти нікуди не підеш. І вже точно не повернешся на яхту.
  
  
  
   "У вас може бути тяга до капітана, - сказав Барнетт, - але не настільки, щоб змусити його притримати човен в очікуванні нас".
  
  
  
   "О, він не стане чекати", - сказав фон Лінц. "Ні хвилини". Він витягнув з-за пояса револьвер і спрямував його на Барнетта. "Але ти будеш".
  
  
  
   "О боже", - сказала Сесілія.
  
  
  
   Імпульсом Барнетта було кинутися за пістолетом, і він міг би це зробити, як би нерозумно це не було, якщо б Сесілі не була поруч. Тому він сидів нерухомо. "Чого ти хочеш?" - запитав він.
  
  
  
   - Ваш учитель, якщо я можу називати його так, професор Моріарті, цікавить нас. Ми б дуже хотіли знати, які його плани.
  
  
  
   - Він не мій "господар", і я поняття не маю.
  
  
  
   Граф фон Лінц посміхнувся. "Але як я можу повірити вам на слово? Ні, ми повинні розібратися в цьому більш ретельно. Ми чекаємо на мою карету. Потім ти і твоя очаровательнейшая дружина поїдете зі мною в невеликий маєток, яким я володію неподалік. Там ми і поговоримо.
  
  
  
   Сесілія повернулася до Дженні Верне, яка сиділа на далекому кінці столу, скромно склавши руки на колінах, і з цікавістю спостерігала за подіями. "Ви збираєтеся що-небудь зробити з цього приводу, міс Верне?" запитала вона.
  
  
  
   Дженні Верне знизала плечима. "Я не знаю, що, по-твоєму, я можу зробити", - сказала вона. "Врешті-решт, у нього є пістолет".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАНАДЦЯТА — КАМ'ЯНІ СТІНИ
  
  
  
  Ат не має меж і нічим не обмежений
  
  В одному місці для себе; бо там, де ми знаходимося, - це Пекло,
  
  І там, де знаходиться Пекло, ми завжди повинні бути:
  
  І якщо бути коротким, коли весь світ розчиняється,
  
  І кожне творіння буде очищено,
  
  Пеклом будуть всі місця, які не є Раєм.
  
  Крістофер Марлоу, Доктор Фаустус
  
  
  
   Віденське відділення австрійської кримінальної поліції пишалася своєю ретельністю, методичністю і сучасністю. Їх відділ кримінальних розслідувань очолював доктор Ханнс Гросс, який написав книгу про сучасний розслідуванні злочинів (Handbuch für Untertsuchungsrichter als System der Kriminalistik— Керівництво для слідчого судді у системі криміналістики, 1883). Їх система обробки ще не засуджених ув'язнених і затриманих (відмінність між ними було чисто бюрократичним) поєднувала в собі новітні методи ідентифікації та ведення обліку з самими сучасними техніками кримінальної психології.
  
  
  
   На наступний ранок після арешту Пауль Донцхоф в наручниках постав перед слідчим суддею. Судді був вручений документ, що містить висунуті проти нього звинувачення, який мовчки прочитав його. Підлогу запитав, чи може він подивитися це або попросити прочитати вголос, але був проігнорований. Суддя пильно подивився на Підлоги поверх своїх окулярів в черепаховій оправі, сумно похитав головою і підписав постанову про безстрокове укладанні Підлоги під варту на час розгляду справи проти нього. Потім Пауля перевезли до в'язниці Хайнцхоф, де він провів ніч у пересильній камері поруч з приміщенням охорони.
  
  
  
   На наступний ранок його відвели у відділ ідентифікації ув'язнених , де його сфотографували анфас і в профіль на розмірній сітці фону; його голову зафіксували так, щоб вона перебувала точно на такій же відстані від камери, як і всі інші сфотографовані голови. Потім технік в білому халаті скористався парою гігантських штангенциркулів, щоб зробити його антропометричні вимірювання; це засіб ідентифікації злочинців увійшло в побут поліцейських управлінь по всій Європі з тих пір, як десятиліттям раніше його винайшов Альфонс Бертільон з Паризької префектури поліції.
  
  
  
   Технік зміряв його зростання, довжину витягнутих рук, довжину лівої ступні, довжину декількох пальців на лівій руці, довжину лівого передпліччя і кілька різних розмірів голови. Фотографія була прикріплена до посвідчення особи, під яким були надруковані номери Bertillon. Передбачалося, що інформація на картці дозволить ідентифікувати Підлоги Донцхофа серед тисяч інших, якщо коли-небудь виникне необхідність. Картці був привласнений номер справи, вона була підшита і проіндексована по імені, раси, класу злочину і кількома параметрами Бертильона. Його образ дій, особливості одягу або мови, а також відомі кримінальні зв'язки будуть додані сержантом-архіваріусом детективного відділу по мірі їх визначення.
  
  
  
   Коли з упізнанням було покінчено, з Підлоги зняли всю його одяг, яку поклали в мішок і прикріпили бирку з його ім'ям і тюремним номером. Мішок забрали в Оглядову кімнату, де одяг, і особливо взуття, ретельно досліджували під мікроскопом на предмет слідів крові або інших компрометуючих предметів. Потім Статі відвели в душову, проінструктували добре вимитися шматком темно-коричневого сильно пахне мила і видали тюремно-сіру полотняну туніку-пуловер і штани на зав'язках. Потім його замкнули в маленькій камері на першому ярусі. Все дуже по-діловому і безособово.
  
  
  
   Це було тиждень тому. З тих пір він бачив лише чотирьох осіб: охоронця, який водив його в кімнату для допитів тричі вранці, людини, який задавав йому питання, перукаря, який щодня голив його і підрівнював вуса і бороду, і довіреної особи, яка щоранку приходив забрати його помийне відро. Його підноси з їжею просовували в щілина в залізній двері двічі в день, і він ніколи не бачив нічого, крім руки того, хто це робив. Одного разу його доставили на щотижневий поліцейський впізнання, покликане познайомити місцевих детективів з нинішнім поколінням зловмисників. Але оскільки світло бив йому в очі, а всі детективи були в масках, щоб злочинці не могли відплатити їм тим же і пізнати їх, він насправді нікого не бачив під час цієї короткої екскурсії.
  
  
  
   Його допитував кремезний чоловік в окулярах в металевій оправі і з короткою чорною цапиною борідкою, який задавав йому питання, не дивлячись на нього, і записував відповіді в блокнот з товстої лініюванням. Питання досі були звичайними: ім'я, вік, місце проживання, попереднє місце проживання, рід занять, національність, імена батьків та місце проживання, відвідувані школи, послужний список, імена друзів, вчителів, однокласників тощо. Його запитали про його стосунки з покійною Жизель Шифф, але спосіб її смерті або його ймовірну причетність до неї не обговорювалися. Його також запитали, чи знає він про герцога Мекленбурзькому Стрелице або про будь-яких передбачуваних відносинах з ним, але причина питання не була розкрита. Він почув на вулиці, що в той день був вбитий герцог, але чому поліція повинна пов'язувати його з цією подією, він поняття не мав, і на даний момент вони нічого не говорили. У яких злочинах його звинувачували — або, принаймні, підозрювали — на це питання слідчий відмовився відповідати. Коли він запитав, за яким звинуваченням його затримують, слідчий посміхнувся йому крізь нерівні зуби посмішкою, позбавленої гумору, і сказав: "Ви будете проінформовані, герр Донцхоф". Коли він спробував вказати на те, що він був у кафе в той час, коли, мабуть, була вбита Жизель, і напевно хто-небудь там його згадає, слідчий подивився на нього і сказав: "Ми повернемося до цього в свій час, гер Донцхоф."Коли він запитав, що відомо про вбивство Жизелі, слідчий відповів: "Це не ваша турбота, герр Донцхоф". Він нічого не питав про покійного герцога, і ніякої інформації на цей рахунок запропоновано не було.
  
  
  
   Підлогу знав, як повинна була працювати ця система. Ще одна актуальна ідея австрійської поліції, про неї йому розповіли кілька анархістів, які були арештовані за те чи інше справа за останні кілька років. Ґрунтуючись на ідеях німецького психіатра Ріхарда Краффт-Ебінга, це було протилежне тому, що було стандартною процедурою. Замість нескінченних багатогодинних допитів з додаванням випадкових фізичних стимулів, щоб викликати певну біль і бажання поговорити, новий метод полягав в тому, щоб ізолювати його і дозволити йому роздумувати про огидністю своїх злочинів до тих пір, поки бажання зізнатися не стане непереборною. Було відомо, що деякі ув'язнені визнавалися нескінченно у всьому і вся після декількох тижнів такого стану, просто щоб їх хто-небудь вислухав; і проблема полягала в тому, щоб відрізнити справжнє визнання від вигаданих історій. Інші були більш упертими, і для них все ще були доступні старі методи. Треті, до нещастя, зовсім зійшли з розуму після декількох тижнів ізоляції; поліція визнала це вірною ознакою того, що вони були в чомусь винні.
  
  
  
   Для Підлоги ізоляція була благословенням. Раптовий, здавалося б, випадковий вчинок зловісної всесвіту, яка забрала Жизель, кинув його в заціпеніння. Йому здавалося, що кожен світ був занадто яскравим, а кожен звук - надто гучним, щоб його виносити, а перехід з місця на місце і відповіді на прості запитання вимагали всієї його сили волі й уваги. У нього не було сил думати про висунутих проти нього звинуваченнях, міркувати про те, що влада могли знати чи думати, що вони знають про його діяльність, або турбуватися про те, чи вони знають чи підозрюють його справжню особистість. Протягом перших кількох днів після смерті Жизель і свого арешту він не міг скільки-небудь докладно обговорити свою діяльність, так само як і повідомити їм про своє місцезнаходження в даний момент або про причини, що спонукали його відправитися в яке-небудь конкретне місце в будь-який час.
  
  
  
   Йому здавалося, що яке б значення мала ні його життя, тепер воно пішло, розсіялася зі смертю його любові. Спочатку емоція була більш елементарної: йому здавалося, що якесь величезне невидима істота повільно і безперервно б'є його кулаком у живіт. Потім, через кілька днів — він не був упевнений, скільки саме, — він знову зміг дихати без болю, але він не знав, чому йому була надана ця даремна привілей, коли Жизель була мертва і залишок його життя був приречений на безглузду порожнечу.
  
  
  
   Зовнішніх ознак внутрішньої тривоги Статі було мало. Британських державних школярів вчать такої міри стоїцизму, яка справила б враження на Зенона, і навіть така людина, як Стать Донцхоф, Чарльз Дюпреск, Мюррей Бредлон Саммердейн, не міг показати глибину свого горя. Це спонукало слідчого написати у своїх записах: "Не проявляє ніяких емоцій з приводу смерті жінки, яка, як вважають, була його коханкою". Звичайно, якщо б він плакав рясно і безперервно, слідчий написав би: "Виглядає надмірно схвильованим смертю жінки, яка, як вважають, була його коханкою".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ТРИНАДЦЯТА — ЯСНОВИДЕЦЬ
  
  
  
  Si j avais les mains pleines de vérités, je me garderais de les ouvrir.
  
  (Якщо б мої руки були сповнені істин, я був би обережний і не відкрив їх.)
  
  — Bernard le Bovier de Fontenelle
  
  
  
   У вівторок, 14 квітня, всесвітньо відомий містик граф Олександр Сандарель, лікар, екстрасенс і ясновидець, радник королівських осіб на трьох континентах, прибув до Відня зі своєю свитою і зняв в готелі Adler люкс: передпокій, зал для сніданку, вітальню, три спальні і великий балкон з видом на Рінгштрассе. Там також була комора і невелика кімната для його камердинера. Троє інших його слуг розмістилися в приміщеннях для прислуги на верхньому поверсі готелю.
  
  
  
   У четвер він і його помічниця і довірена особа мадам Мадлен Верлен вирушили до управління Міністерства внутрішніх справ, щоб зареєструватися в якості постійних відвідувачів у володіннях Його Імператорської Величності - формальність, необхідна для будь-якого іноземця, який планує залишитися більш ніж на три тижні. Хвиля вбивств та інших неподобств, що захлеснула Європу, змусила уряди багатьох країн з підозрою ставитися до знаходяться серед них іноземцям.
  
  
  
   Граф Сандарель і мадам Верлен прибули в офіс незабаром після полудня і заповнили короткі анкети, вказавши свої імена, місцеві адреси і заплановану тривалість перебування, які вони віддали разом зі своїми паспортами клерка за стойкою. Після двох годин терплячого очікування на лаві, яка, можливо, спочатку була сконструйована як пыточное пристосування для Великого інквізитора, їх провели повз столів екзаменаційних клерків в кабінет імперського екзаменатора.
  
  
  
   Екзаменатором був невисокий, повний чоловік в окулярах з товстими скельцями, з бакенбардами кольору баранячої відбивною і ретельно створюваним видом сумніву в усьому, що ти можеш сказати, за кілька хвилин до того, як вимовиш це. Стіни його кабінету були прикрашені звітами про його досягнення, якими б вони не були. Позаду нього висіли листи в межах від високопоставлених чиновників і фотографії, на яких він тиснув руки різним представникам знаті; меморіальні дошки, подяки та дипломи про закінчення навчання висіли на стіні ліворуч від нього. На протилежній стіні висіли три картини маслом сумнівної якості, які Сандарель з цікавістю роздивлявся через свій монокль, перш ніж влаштуватися в одному з двох крісел перед письмовим столом. На двох були пейзажі: на одному - досить нецікаві пасовища з худобою, а на іншому - луг, який, здавалося, піднімався під страшним кутом, оточене засніженими Альпами; третій представляв собою інтер'єр більш ніж зазвичай дрібнобуржуазної вітальні, неприродно заставленій скляним посудом. Мадам Верлен недбало переглянула дипломи та сертифікати, в той час як екзаменатор демонстративно вивчав лежить перед ним папку. Коли він підняв голову і кашлянув, вона граціозно опустилася на інший стілець.
  
  
  
   Імперський екзаменатор задумливо постукав вказівним пальцем по парі незайманих британських паспортів, що лежать на столі, а потім підняв очі. "Ви граф Олександр Сандарель?"
  
  
  
   "Це так. Я віддаю перевагу не використовувати це назва".
  
  
  
   - А ви фрау Мадлен Верлен.
  
  
  
   "Навіть якщо"так".
  
  
  
   - Це ваше прізвище по чоловікові?
  
  
  
   "Так і є".
  
  
  
   "Твій чоловік?"
  
  
  
   "Не існує. Він помер три роки тому, подорожуючи на повітряній кулі".
  
  
  
   - Повітряна кулька?
  
  
  
   "Так. Ну, насправді кошик під повітряною кулею. Мотузки розійшлися, ви бачите. Повітряна куля піднявся, а кошик і мій чоловік впали вниз. Це було вкрай невдало ".
  
  
  
   - Зрозуміло. Ви з графом подорожуєте разом?
  
  
  
   Мадам Верлен кивнула. - Я перебуваю у нього на службі.
  
  
  
   "Ми подорожуємо разом", - підтвердив Сандарел. "Разом з нашими слугами. Вони скоро прийдуть, щоб зареєструватися".
  
  
  
   Екзаменатор пирхнув. "Ви раніше не були за кордоном?" - запитав він.
  
  
  
   "Навпаки, в наших попередніх паспортах було так багато штампів і віз, що нам довелося запросити нові". Голос Сандареля був глибоким і звучним, що викликає інтерес, якщо не миттєву віру.
  
  
  
   Екзаменатор підняв очі на високого бородатого чоловіка з пронизливим поглядом, який сидів перед ним. "У наших записах немає даних про те, що хто-небудь з вашим ім'ям коли-небудь раніше в'їжджав в Австрію".
  
  
  
   "Моя втрата", - смиренно сказав Сандарел.
  
  
  
   - Ви дуже добре говорите по-німецьки.
  
  
  
   "Так. Також французька, іспанська, італійська, англійська та російська".
  
  
  
   "Граф" - незвичайний британський титул", - розмірковував екзаменатор.
  
  
  
   - Це французький. Він сходить до стародавніх правил. Мої предки втекли до Англії під час Революції і, не відчуваючи симпатії ні до Наполеонам, ні до Людовикам, що прийшли після них, залишилися там.
  
  
  
   "Значить, це не діюча назва?"
  
  
  
   "Вкрай пасивний", - погодився Сандарел.
  
  
  
   "Ах-хем". Екзаменатор перегорнув сторінку. "І яка мета вашого візиту? Ви маєте намір працювати, поки живете тут?"
  
  
  
   Сандарел підняв брову. "Працювати? Мій любий, правда. Працювати?"
  
  
  
   Екзаменатор суворо подивився на Сандареля крізь свої окуляри з товстими скельцями. "Ми чули, що ви маєте намір дати те, що ви називаєте "свідченнями", поки знаходитесь тут. Хіба це не так?"
  
  
  
   "Цілком можливо. Я викладаю, я демонструю вищі мистецтва, я читаю лекції. Це дар, екстрасенсорні здібності, якими я володію, якими я вільно ділюся. Я не беру плати ".
  
  
  
   - Ви приймаєте підношення?
  
  
  
   "Якщо вони будуть надані добровільно, то так. Для продовження моєї роботи. Не зробити цього було б образою для тих, кому я допоміг ".
  
  
  
   Екзаменатор повернувся до мініатюрної, стрункої жінки, що сиділа поруч з Сандарель. Він не дуже розбирався в жіночому одязі, але міг сказати, що плаття, яке на ній було, було модним і дорогим. Капелюшок, витончено сиділа в неї на голові, з сітчастою вуаллю, яке прикривало очі, — його дружині дуже сподобалася схожа капелюшок у вітрині магазину на минулого тижня, і вона коштувала сто двадцять крон. Більше тижневої зарплати! Жінка була б вельми привабливою, подумав він, якщо б вона трохи додала у вазі. В його очах вона виглядала майже виснаженою і виразно нездорової. Як і більшості віденців, йому подобалися приємно пухкі жінки. - А ви, мадам Верлен, ви теж берете подарунки за свої послуги?
  
  
  
   Вона мило посміхнулася йому. "Чому, герр екзаменатор, - сказала вона, - що б подумала ваша дружина?"
  
  
  
   Екзаменатор незворушно дивився на неї, але його вуха почервоніли. "Не звертайте на це уваги", - сказав він. "Ви розумієте, що я маю на увазі. Ви також проводите читання і приймаєте натомість чайові?"
  
  
  
   "Я допомагаю Олександру Сандарелю в його діяльності", - пояснила мадам Верлен. "І я ніколи не беру грошей за свої послуги, якими б вони не були".
  
  
  
   "Ах-хем", - сказав екзаменатор. Він повернувся до Сандарелю. "Ви знаєте, що ворожіння тут, в Австрії, заборонено законом?"
  
  
  
   Сандарел кивнув. "І це теж добре. Ці люди полюють на проблемних і недоумкуватих".
  
  
  
   - Те, чим ти займаєшся, хіба не пророкування долі?
  
  
  
   "Ні".
  
  
  
   Сандарел не став розвивати свою відповідь, і екзаменатор, здавалося, розгубився, не знаючи, про що питати далі. Нарешті він узяв зі столу книжку і погортав її. "Ось воно", - сказав він. - Імперський статут три-три-сім-цілих дві-сім десятих, параграф четвертий: "Бурлаки на дорогах загального користування, цигани, Підлі злодії, Ворожки, Астрологи, Коробейники і Особи з Поганою репутацією. Вони повинні бути класифіковані як бродяги і відправлені далі або піддані тюремному ув'язненню на термін, визначений слідчим суддею, але не перевищує двох років".
  
  
  
   "Так?" Сказав Сандарел.
  
  
  
   "Ворожка визначається як той, хто "за допомогою карт, гральних кісток, кришталевих куль або інших пристосувань, або ворожіння по долонь або підошов ніг стверджує, що здатний передбачити хід майбутніх подій".
  
  
  
   "Підошви ніг?" Мадам Верлен посміхнулася. "Як забавно".
  
  
  
   "Ти розумієш, що я тобі тільки що прочитав?"
  
  
  
   - Та, - сказав йому Сандарел, нахиляючись вперед, - набагато більше. Ваш статут захистить підданих Його Імператорської Величності від шарлатанів.
  
  
  
   "Навіть так, - погодився екзаменатор, натягнуто посміхаючись.
  
  
  
   "Я не шарлатан".
  
  
  
   Імператорський екзаменатор відкинувся на спинку стільця, зчепивши руки й поклавши їх на жилет, прикриває його значний живіт. "Але звідки нам це знати?"
  
  
  
   - Слушне запитання." Сандарел втупився через стіл на екзаменатора. "Я продемонструю вам вище мистецтво, про який я кажу. Вони дозволяють практикуючому отримати доступ до знань, недоступним тим, хто не практикується в романтичних дисциплінах. Але вони не є магічними. Їм можна навчити бажає учня ". Сандарел зробив паузу і жестом вказав через стіл. "Давайте розглядати вас як об'єкт дослідження. Ми раніше не зустрічалися, і ви повинні визнати, що не працюєте у мене таємно".
  
  
  
   "Абсолютно точно, що ні!"
  
  
  
   "І у мене не було можливості дізнатися, який екзаменатор нас побачить".
  
  
  
   "Це так".
  
  
  
   Граф Сандарель підніс ліву руку до чола, а правою промацав порожній повітря перед собою. - Вас звуть Альфред Фогельмасс.
  
  
  
   - Ходімо, - сказав Фогельмас. - Повинно бути, хтось із клерків назвав моє ім'я.
  
  
  
   "Дурниця", - сказав граф Сандарел. "Це написано на мідній табличці на вашому столі".
  
  
  
   "Про", - сказав Фогельмас. "Так воно і є".
  
  
  
   - І ти подумав, що я зробив щось видатне. Але наберіться терпіння, можливо, я зроблю це. Він зробив жест правою рукою, наче стискав соковитий персик. Потім він махнув уявним склянкою соку по кімнаті. - Ви працюєте вже кілька років ...
  
  
  
   - Це очевидно! Ти...
  
  
  
   - Але тобі не подобається твоя робота. Тебе кілька разів не підвищували по службі, несправедливо, ти відчуваєш... — Рука Сандареля стиснула ще кілька персиків, — і ти прав. Спочатку ви влаштувалися на цю роботу на державній службі заради безпеки, яку вона дає, і за намовою інших — можливо, сім'ї.
  
  
  
   Фогельмас мимоволі кивнув.
  
  
  
   — Але ти завжди думав, що твій справжній талант лежить в якійсь іншій області - в чомусь художньому. Музика? Ні, я так не думаю. Можливо, малювання.
  
  
  
   - Живопис, - тихо сказав Фогельмас.
  
  
  
   Граф Сандарель продовжував, ніби не чув. "Якщо би ви продовжили свою кар'єру художника, ви досягли б великого визнання. Але навіть на Імперській службі є можливості, до яких ви прагнете. Є інша робота, для якої, на вашу думку, ви підходите і на яку ви хотіли б перейти. Вона більше відповідає вашому інтелекту і вашим здібностям, які у вашій нинішній посаді використовуються недостатньо. Я не можу сказати вам, чи ви отримаєте це — це було б передбаченням долі, — але я можу сказати, що вам потрібно більше підготуватися або, можливо, знайти кращий спосіб показати тим, хто при владі, що ви підготувалися, щоб у вас був шанс. І якщо ви зможете це зробити, є велика ймовірність, що ви будете винагороджені ".
  
  
  
   - Винагороджений? Але як я можу...
  
  
  
   - Цього я не можу сказати. Щось пов'язане з несподіваним знайомством з ким-то. Хто це може бути, я не знаю. Граф Сандарел відкинувся на спинку стільця. - Я втомився. Мадам, не могли б ви продовжити?
  
  
  
   Мадам Верлен встала і, не кліпаючи, дивилася через стіл, але не на екзаменатора, а у точку за його лівим плечем. - Двоє дітей, - сказала вона. - Дівчатка. Анджела і Розалі. Чарівні юні створіння. Я думаю, ви пізно одружилися. ТАК. Твою дружину звуть Марі. Красива жінка, набагато молодший за тебе, але вона глибоко любить тебе. А ти її. У тебе буде ще одна дитина."
  
  
  
   Фогельмас обернувся і подивився на стіну позаду себе, щоб побачити, на що дивиться мадам Верлен. Там, куди був спрямований її погляд, не було нічого, крім зеленої стіни.
  
  
  
   "Ви можете надати імператору величезну послугу", - продовжила мадам Верлен. "У чому вона полягає, я не бачу, але вам це стане ясно".
  
  
  
   "Імператор!" Фогельмас інстинктивно потягнувся, щоб зняти капелюх. Але потім, усвідомивши, що на ньому немає капелюхи, він просто поплескав себе по голові.
  
  
  
   Мадам Верлен села. "У вас світло-блакитна аура", - сказала вона Фогельмассу. "Болі, які ви відчуваєте, скоро пройдуть".
  
  
  
   Імперський інспектор Фогельмас втратив дар мови. Коли людині кажуть, що його недооцінюють здібності, що він міг би досягти багато чого як художник, що його молода дружина по вуха закохана в нього — питання, яке турбувало його, — і що у нього скоро буде можливість зробити велику послугу імператорові, було б невдячно не прийняти ці твердження за потужне осяяння, яким вони, очевидно, були.
  
  
  
   Отже, граф Сандарель і мадам Верлен покинули будівлю Міністерства внутрішніх справ з проштампованими перепустками на невизначений строк, які можуть бути продовжені через шість місяців. Коли вони сідали в проїжджав повз фіакр, щоб повернутися в готель, граф Сандарель нахилився до мадам Верлен і прошепотів їй на вухо: "Повітряна куля?"
  
  
  
   - А чому не повітряну кульку? - пробурмотіла вона у відповідь.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ЧОТИРНАДЦЯТА — ЛЕГКОВАЖНІСТЬ
  
  
  
  Видатна людина засмучений обмеженістю своїх здібностей; його не засмучує той факт, що люди не визнають його здібностей.
  
  — Конфуцій
  
  
  
   Граф Сандарель ходив по спальні мадам Верлен, заклавши руки за спину. - Ти відчуваєш себе впевнено? - запитав він.
  
  
  
   "Розумно", - сказала йому мадам Верлен, піднімаючи погляд від туалетного столика. "Я працюю над цим всякий раз, коли у мене є можливість, щоб розвинути свою швидкість".
  
  
  
   "Добре. Ми попрацюємо над цим разом, коли у нас будуть моменти наодинці", - сказав їй Сандарел. "Якщо нам знадобиться використовувати це, у нас не буде часу підготуватися".
  
  
  
   "Я знаю". Вона обернулася, щоб подивитися на нього. "Випробуй мене".
  
  
  
   "Добре. Я виходжу в аудиторію. У тебе зав'язані очі. Закрий очі".
  
  
  
   Мадам Верлен закрила очі. "Я готова вислухати ваші думки", - сказала вона.
  
  
  
   "Всі, будь ласка, утримайтеся від розмов або робите непотрібний шум", - сказав Сандарел. Хоча він говорив тихо, тепер у нього був сильний тембр людини, що звертається до великої аудиторії. - У вас, сер, є що-небудь для мене?
  
  
  
   - Кишенькові годинники, - тихо сказала мадам Верлен.
  
  
  
   "Чи можу я поглянути на це?"
  
  
  
   - Срібний кишеньковий годинник.
  
  
  
   - Можна мені потримати його, будь ласка?
  
  
  
   - Золоті кишенькові годинники з написом.
  
  
  
   - Що, сер?
  
  
  
   "Ініціали".
  
  
  
   "Дуже цікаво, дуже привабливо, чудово".
  
  
  
   "Л-К—М."
  
  
  
   - Мадам Верлен, що у мене в руках?
  
  
  
   Вона театрально притиснула руку до чола і заговорила з глибокої наполегливістю. "Будь ласка, тримайте це нерухомо. Я бачу щось кругле, але не надто велике. Щось, що має велике значення для власника. Я відчуваю коліщатка і шестерні. Це годинник — кишенькові годинники. Корпус золотий."
  
  
  
   "І це все?"
  
  
  
   "Ні, я відчуваю, що на корпусі вигравірувані якісь ініціали. Спочатку буква L, а потім буква M. Ні, почекайте — що їх розділяє — буква C! Ініціали — Л—К-М.
  
  
  
   "Це правда, сер?"
  
  
  
   Мадам Верлен відкрила очі. - Краще б так і було, чорт візьми!
  
  
  
   Камердинер Сандареля постукав і ввійшов у кімнату, простягаючи Сандарелю візитну картку. "Я провів його у вітальню, сер", - сказав він. Джентльмен."
  
  
  
   - Спасибі, Бром. - Сандарель прочитав листівку і підняв очі на мадам Верлен. - Пітер Ченнери?
  
  
  
   Вона знизала плечима.
  
  
  
   - Він з британського посольства. Піду дізнаюся, чого він хоче.
  
  
  
   "Я прийду через хвилину", - сказала вона йому.
  
  
  
   Сандарел відкрив двері вітальні і кивнув ввійшов молодій людині з пісочного кольору волоссям в смугастих штанях і ранковому піджаку. Джентльмен встав і злегка вклонився, його м'які блакитні очі з деяким інтересом вивчали стоїть перед ним чоловіка. - Професор— е—е... граф Сандарел?
  
  
  
   "Тут ви можете говорити вільно", - сказав Сандарел по-англійськи. "Всі слуги в апартаментах - мої люди".
  
  
  
   "Ах, так", - відповів чоловік. "Ви насправді професор Джеймс Моріарті?" 1 ночі.
  
  
  
   - Я Пітер Ченнери, перший секретар посла британського посольства тут, у Відні.
  
  
  
   "Я бачу це по вашій картці".
  
  
  
   - Так, ну... е-е... Ми отримали інструкції від Уайтхолла — насправді від самого міністра — досить незвичайні інструкції, повинен сказати, — надавати вам будь-яку необхідну допомогу. І в меморандумі підкреслювалося: "будь-яка допомога", очевидно, незалежно від того, наскільки незвичною або, е—е...
  
  
  
   Моріарті злегка посміхнувся. - Незаконно? припустив він.
  
  
  
   "Ну, там не зовсім так було сказано, не так багато слів, але пропозиція була", - підтвердив Ченнери. "Нас попередили, щоб ми не розголошували ваш псевдонім emprunt, або, можливо, nom de guerre було б кращим терміном, враховуючи всі обставини. Нам з послом жахливо цікаво, що відбувається, але в меморандумі сказано, що ми не повинні питати. - Ченнери зробив паузу і вичікувально подивився на співрозмовника, а потім продовжив: - Так що, думаю, я не буду питати. Лорд Сэндаун — він посол, хіба ви не знаєте, - послав мене дізнатися, чи можемо ми щось зробити для вас зараз.
  
  
  
   "Так, - сказав Моріарті, - думаю, що є. Я можу запропонувати вам чай чи каву?"
  
  
  
   "Спасибі. Я думаю, кава".
  
  
  
   Моріарті подзвонив покоївки. - Я думаю, кави і трохи тих маленьких тістечок, Елеонора. І попроси мадам Верлен приєднатися до нас. Він повернувся до Ченнери. - По-перше, і це найважливіше, скільки людей знають про це повідомлення?
  
  
  
   - Тільки я і посол. О, і шифрувальник, звичайно.
  
  
  
   "Дуже добре". Моріарті схвально кивнув. "Більшість людей забули б про шифровальщике". Він підняв палець. "Перше, що я вимагаю від тебе, ніхто інший не повинен знати про це. Якщо що-то, про що я попрошу вас, потребуватиме допомоги від кого-небудь іншого, вони не повинні знати справжньої причини моєї просьби ".
  
  
  
   Ченнери кивнув. "Наші люди навчені виконувати свою роботу, не задаючи питань", - сказав він. "Хоча зазвичай ми знаємо чому".
  
  
  
   "Рано чи пізно ви це зробите", - запевнив його Моріарті. "Якщо все пройде так, як повинно, ви будете проінформовані. Якщо цього не відбудеться, що ж, про це дізнається вся Європа, і ви і ваш посол будете дуже раді, що не берете участь у цьому напряму ".
  
  
  
   - Якщо не заперечуєте, одне запитання, - сказав Ченнери. - Чи існує справжній граф Сандарел?
  
  
  
   Моріарті кивнув. "Є. Я присвоїв його особистість як більш корисну для поточної мети, ніж мою власну".
  
  
  
   Почувся легкий стукіт у двері, й увійшла мадам Верлен. Моріарті представив її Ченнери, вона посміхнулася і перетнула кімнату, простягаючи руку.
  
  
  
   Перший секретар вдивлявся в її обличчя, можливо, трохи довше, ніж вимагала ввічливість, потім узяв її руку і поцілував, затримавшись на поцілунку трохи довше, ніж це було абсолютно необхідно, а потім вклонився. - Дуже приємно, мадам, - сказав він.
  
  
  
   "Ах так, поцілунок руки", - сказала вона. "Я чула, що тут, у Відні, це поширене".
  
  
  
   "Це більше, ніж просто звичай, - сказав їй Ченнери, - це мистецтво. Воно передає тонкощі сенсу, недоступні у ввічливій бесіді".
  
  
  
   "Я буду мати це на увазі", - запевнила його мадам Верлен.
  
  
  
   Зробивши над собою зусилля, Ченнери знову звернув увагу на Моріарті. - А де справжній граф Сандарел?
  
  
  
   - Наскільки я розумію, в Південній Америці.
  
  
  
   - Він не повернеться в — е—е... незграбний момент?
  
  
  
   "Йому не вистачило далекоглядності передбачити смерть нинішнього президента Перу. Перуанські влади утримують під вартою, доки вони не переконаються, що він не пов'язаний з якою-небудь групою, яка планує здійснити це подія ".
  
  
  
   "У нього завжди була схильність бути трохи зухвалим", - прокоментувала мадам Верлен. "Іноді це сприяє кар'єрі, іноді з-за цього людину садять у в'язницю на рік або два".
  
  
  
   "І ви можете робити ці, е-е, фантастичні речі, які приписують Олександру Сандарелю?" Ченнери запитав Моріарті. "Читати думки, передбачати події і тому подібне?"
  
  
  
   Моріарті злегка посміхнувся. "Я навчив його", - сказав він. "Він був не дуже успішним сценічним фокусником, що працював під ім'ям Великого Голдстоуна, коли прийшов до мене за порадою з іншого питання. У процесі вирішення цієї проблеми я також запропонував йому цю нову кар'єру і навчив деяким технікам, які він міг би використати. Методи сценічних фокусників завжди інтригували мене, оскільки вони корисні для управління поведінкою людей певними способами ".
  
  
  
   - Ти маєш на увазі щось на зразок месмеризма і гіпнозу? Я завжди думав, що це нісенітниця собача.
  
  
  
   "Вони не є чистою нісенітницею, хоча деякі з їх практикуючих є майстрами нісенітниці, але це не те, що я маю на увазі. Я мав на увазі методи, що використовують візуальне введення в оману, що вводять в оману твердження і навмисне неправильне сприйняття ".
  
  
  
   - Я не зовсім розумію, що ти маєш на увазі.
  
  
  
   Моріарті подумав секунду і сказав: "Я проведу для вас коротку і невпечатляющую демонстрацію". Він дістав з кишені срібну монету. "Тепер я збираюся взяти це в одну руку, - сказав він, - а залишити іншу порожній". Він на секунду відвернувся від Ченнери, а потім повернувся назад, стиснувши руки в кулаки і виставивши їх перед собою. "Тепер, яку б руку ви не вибрали, - сказав він, - монета буде у мене. Пам'ятай — ти можеш вільно обирати будь-яку руку, та все ж монета залишиться у мене".
  
  
  
   "Я повинен вибрати одну руку?" Запитав Ченнери.
  
  
  
   "У тому-то й ідея", - сказав Моріарті, терпляче тримаючи кулаки перед собою.
  
  
  
   "Добре." Він втупився на два кулака. "Я візьму цей — ні, цей!" Він вказав на праву руку Моріарті. "Ти впевнений?"
  
  
  
   "Думаю, що так".
  
  
  
   "Припущення неприпустимі", - сказав Моріарті, злегка піднімаючи праву руку. "Це та рука, яку ви обрали добровільно?" Ченнери кивнув. "Так, це вона".
  
  
  
   - І все ж ти міг би вибрати іншу руку. Ця рука, — він розкрив обрану праву руку, — нічого не містить. Як я вже говорив вам, - Моріарті розтулив ліву руку, - монета все ще у мене.
  
  
  
   Ченнери на мить замислився. - Зрозуміло, - сказав він нарешті. - Але, зрештою, це була пропозиція п'ятдесят на п'ятдесят.
  
  
  
   "Так", - визнав Моріарті. "Але я повинен був виграти, яку комбінацію ви не обрали".
  
  
  
   - О, - сказав Ченнери. - Щось подібне недбальство, чи не так?
  
  
  
   "Зовсім ні, я просто скористався тим фактом, що, хоча я припускаю, що ви уважно слухали те, що я сказав, ви не знали заздалегідь, що означає "перемога" в цій конкретній грі".
  
  
  
   "Що ти маєш на увазі?"
  
  
  
   "Я сказав вам, що, яку б комбінацію ви не вибрали, монета буде у мене. Звучить позитивно, але насправді це досить двозначне твердження. Якщо б ви вибрали мою ліву руку, ту, в якій насправді була монета, я міг би сказати: "Подивіться, як мої магічні здібності змусили вас вибрати руку, в якій була монета", і ви би подумали, що саме так і передбачався трюк ".
  
  
  
   "Про", - сказав Ченнери, але він не виглядав переконаним.
  
  
  
   "Пояснене диво - це вже не диво", - сказав Моріарті. "Повернемося до поточного питання. Мадам Верлен - мій колега, і до будь-яких її вказівкам слід ставитися так, як якщо б вони виходили безпосередньо від мене. Це одна з причин, по якій я хотів, щоб ви з нею познайомилися. Якщо прийдуть якісь інші повідомлення, імовірно від мене або мадам Верлен, ви повинні ігнорувати їх, якщо тільки посильний не вимовить фразу — Ну а тепер, - він повернувся до мадам Верлен, - яку фразу нам варто використовувати в якості пароля?"
  
  
  
   Мадам Верлен знизала своїми стрункими плечима.
  
  
  
   "Ви можете щось запропонувати?" Моріарті запитав Ченнери. "Що-небудь, що запам'ятається вам?"
  
  
  
   Ченнери замовк і втупився у вікно. "Пише рухомий палець"? - припустив він.
  
  
  
   "Ах, так", - сказав Моріарті. "І отримавши припис, рухається далі". Дуже добре. Легко запам'ятовується і не схильний спливати випадково."
  
  
  
   "Сподіваюся, це не пророцтво", - сказала мадам Верлен і продовжила цитату: "Ні все твоє благочестя, ні дотепність не змусять тебе скасувати половину рядка, Ні всі твої сльози не змиють з неї ні слова".
  
  
  
   "У Омара є правда, - прокоментував Моріарті, - але не завжди весела правда".
  
  
  
   Увійшла покоївка з великим підносом, на якому стояли кавник, випічка, необхідний фарфор і срібло, і поставила його на буфет. "Спасибі, Елеонора", - сказала мадам Верлен. "Ми самі себе обслужимо".
  
  
  
   Пітер Ченнери сидів в одному з крісел з високою спинкою, на столику зліва від нього стояли чашка кави і тарілка з випічкою, і розглядав двох, що сиділи навпроти нього. Про професора Моріарті він чув, але розповіді були суперечливими. Він пошукав професора в невеликій довідковій бібліотеці посольства і виявив, що Джеймс Моріарті, доктор технічних наук, читав лекції з математики в Манчестерському університеті Вікторії в 1870-х роках і був автором кількох монографій з астрономічним предметів, які високо цінувалися тими небагатьма, хто міг в них розбиратися. Крім того, деякі в Скотленд-Ярді вважали його майстром кримінальної справи, відповідальним за всі великі нерозкриті злочини, починаючи з Великого пограбування банку в 1866 році. З іншого боку, існував факт, що, згідно з конфіденційним звітом, кілька років тому він зірвав змову з метою вбивства королеви Вікторії, і коли його запитали, якої нагороди він хотів би, відповів: "щоб його залишили в спокої", або щось в цьому роді.
  
  
  
   Про мадам Мадлен Верлен він нічого не дізнався, за винятком того, що, цілком можливо, це було не справжнє її ім'я. Не поділяючи віденського переваги повних жінок, він знайшов її надзвичайно красивою.
  
  
  
   Із звичайних пліток, які йдуть навіть за самими таємними завданнями, не було жодної, за винятком слів кур'єра про те, що до цієї конкретної записці, яку він вручив особисто послу, слід поставитися надзвичайно серйозно і зберігати в найсуворішому секреті. Попередження кур'єра було посилено, коли з'ясувалося, що повідомлення було передано самим захищеним кодом дипломатичної служби, який повинен бути зарезервований для питань державної важливості. Це була загадка, але в одному можна бути впевненим: посол передав цю справу йому, і якщо ручка вислизне у нього з рук, він проведе залишок свого часу в Дипломатичній службі, штампуючи заяви на отримання паспорта в самому близькому до пеклі наближенні, яке тільки міг придумати міністр закордонних справ.
  
  
  
   "Що мені потрібно в даний момент, - сказав йому Моріарті, - так це будинок або квартира з деякими особливими вимогами".
  
  
  
   Ченнери дістав маленький кишеньковий блокнот у шкіряній обкладинці.
  
  
  
   "Ніяких записів!" Твердо сказав Моріарті. "Якщо у вас проблеми із запам'ятовуванням списку, я навчу вас мнемонічної системі, яка добре працює і не складна в освоєнні".
  
  
  
   Ченнери прибрав блокнот. - Вибачте, - сказав він. - Думаю, я можу згадати те, що мені потрібно запам'ятати. Що це за будинок або квартира?
  
  
  
   "Добре. По-перше, це повинен бути хтось, кому ви повністю довіряєте, але хто, як відомо, не пов'язаний з посольством ".
  
  
  
   - Чому не в порожньому будинку?
  
  
  
   "Тому що, якщо відомо, що будинок або квартира порожні, це може викликати невиправданий інтерес, якщо хтось буде помічений входять до них".
  
  
  
   "Ах!"
  
  
  
   "Якщо відомо, що орендар - жінка, - припустила мадам Верлен, - це могло б викликати розмови, якби побачили, що входять чоловіки".
  
  
  
   - У чомусь має рацію, - визнав Моріарті.
  
  
  
   "Нехай ваші гості одягнуться як слуги", - запропонував Ченнери. "Слуги, зрештою, усього лише слуги і, як правило, невидимі, за винятком інших слуг".
  
  
  
   "Чудово", - сказав Моріарті. "Навіть у цьому випадку, якщо це квартира, вона повинна бути в будівлі без швейцара або консьєржа. Розташований десь за півгодини їзди на кареті, скажімо, від Бургплац. Також було б зручно, якби у нього було більше одного входу, можливо, на різних вулицях. "
  
  
  
   Ченнери кивнув. "Ймовірно, це повинна бути якась квартира, якщо ви хочете жити в місті", - сказав він. "Є що-небудь ще?"
  
  
  
   "Так. Нехай там буде багато їжі".
  
  
  
   - Так. Розумію. Звичайно. Ченнери кивнув.
  
  
  
   "Я думаю, на даний момент це все. Подаруй ключі і, звичайно, адресу мені сюди завтра. Будь ласка, повідомте орендарю квартири, що в будь-який час можуть з'явитися абсолютно незнайомі люди, і переконайтеся, що він або вона розуміє, що він нікому нічого не повинен говорити про це ".
  
  
  
   "Завтра? Так, я думаю, ми зможемо зробити це до завтрашнього дня".
  
  
  
   Бром, камердинер, постукав і увійшов. "Вибачте мене, граф Сандарел, але містер Толливер хотів би поговорити з вами".
  
  
  
   "Толливер?"
  
  
  
   - Він у залі для сніданків, сер.
  
  
  
   Моріарті встав. - Дуже добре. Я повернуся за хвилину, містер Ченнери, будь ласка, насолоджуйтеся своєю кавою.
  
  
  
   Ченнери поставив чашку з кавою і встав. - Взагалі-то, мені краще піти, якщо я хочу знайти для вас підходящу квартиру.
  
  
  
   "Це так. Я очікую почути від тебе завтра. У тебе все добре".
  
  
  
   Мадам Верлен проводила Ченнери до вхідних дверей. "У вас все добре", - сказала вона йому. "Це висока похвала від професора".
  
  
  
   "Невже?" Запитав Ченнери. "Я побачу тебе знову?"
  
  
  
   "Не сумніваюся", - сказала вона йому. "Але думай про свою роботу — поки".
  
  
  
   Моріарті увійшов у зал для сніданків і виявив, що мама Толливер сидить на стільці з двома подушками і їсть випічку. Моріарті сів на стілець навпроти неї і з хвилину розмірковував, поки балагур їв. - Барнетт і його дружина тут, у Відні, - наважився він нарешті.
  
  
  
   "Настільки близько, що це не має значення", - підтвердив буркотун.
  
  
  
   "У них якісь неприємності".
  
  
  
   Буркотун сів, схрестивши ноги, на подушку і захоплено подивився на професора. - Звідки ви це знаєте? - запитав він. "Їх схопив якийсь божевільний, який називає себе графом фон Лінц. "Граф" — це "граф" по-німецьки".
  
  
  
   - Невже? І що саме ти маєш на увазі, кажучи "схопив"?
  
  
  
   "Ми сходимо з цього гребного катери на озері Комо в маленькому містечку під назвою Реццоніко, і граф, який заздалегідь подружився з містером і місіс, відвозить їх в готель пообідати. Потім він запихає їх у карету і їде.
  
  
  
   - Ігнорую тебе?
  
  
  
   "Я не був присутній при веселощі й ігри, я чую про це пізніше, коли піднімаюся в готель, щоб дізнатися, чому вони не повернулися на човен".
  
  
  
   Мадлен увійшла в кімнату, поки балерина говорила, і тихенько зайняла стілець поруч з професором.
  
  
  
   "Я почув всі подробиці від служниці в готелі", - пояснив ряджений. "Вони говорили по-англійськи, який, як виявилося, є її рідною мовою, оскільки вона виросла в Сурреї до того, як її мама вийшла заміж за італійця-муляра і переїхала з ним у Комо. Граф говорить, що відвезе їх в цей будинок, який знаходиться неподалік, і вони помчали галопом в цій кареті. Отже, я поспрашиваю навколо за допомогою Вікі — це дівчина—офіціантка, бо мій італійський не з кращих, і я з'ясовую, що будинок, про який йде мова, знаходиться приблизно у восьми кей звідси, тобто менше ніж у восьми милях, тому що кей - це не так багато, як миля. Тому я несу його в будинок і роблю йому декко ".
  
  
  
   - Декко? - спитала Мадлен.
  
  
  
   - Заглянути, підглянути, заглянути всередину. Привіт, Моллі.
  
  
  
   "Мадлен, в даний момент".
  
  
  
   - Мадлен, це я. Вишукане ім'я леді з вищого суспільства. Ти все ще в ударі?
  
  
  
   "Обчищати кишені - тепер тільки одне з моїх умінь, - сказала йому Моллі-Мадлен, - завдяки професору".
  
  
  
   "Ти завжди був чимось особливим", - захоплено сказав ряджений.
  
  
  
   "Продовжуйте свою історію", - перервав Моріарті. "Вірно. Отже, як я вже сказав, я оглянув це місце, щоб подивитися, що я зможу з'ясувати ".
  
  
  
   "І що ж ти з'ясував?"
  
  
  
   Маммер висякався в серветку, згорнув її в маленький клубочок і сунув у кишеню піджака. "Ну, це місце - просто шикарний великий будинок. Але у нього по території бродить охорона, так що мені доводиться почекати до ночі, перш ніж я зможу підібратися ближче.
  
  
  
   - Охоронці, - сказав Моріарті. - Це цікаво.
  
  
  
   "Я так і думав. Тому я покриваюся брудом, якої в достатку сховане біля струмка, щоб не світитися в місячному світлі, і чекаю, поки не стане зовсім темно, потім перелазити через стіну і прямую до будинку. На другому поверсі було одне вікно, яке, як мені здалося, могло б зацікавити, тому що це єдине, на якому є решітки. Я маю на увазі, що ні на одному з вікон першого поверху ні ґрат, але на цьому, на другому поверсі, вони є. Тому я взбираюсь на перший поверх і примостився за ґратами, де є щось на зразок невеликого виступу, на який я міг би поставити ноги ".
  
  
  
   "Бути маленьким іноді має переваги", - зауважив Моріарті.
  
  
  
   "Хто сказав, що це не так?"
  
  
  
   - Ваше припущення було правильним? - Спитала Мадлен. - Барнетти були в тій кімнаті?
  
  
  
   "Вони були".
  
  
  
   - Не могли б ви поговорити з ними?
  
  
  
   "Я міг би. Я крикнув: "Тихіше, тихіше!" пару раз і залучив їх до вікна. Вони були дуже здивовані, побачивши мене. Відповідно до того, що сказав мені Барнетт, граф схопив їх і тримав у полоні через тебе.
  
  
  
   - Я? - Моріарті поправив монокль, який замінив йому пенсне як частину його образу графа Сандареля, і втупився на долинають.
  
  
  
   - Абсолютно вірно. Схоже, ви зникли зі своїх звичних місць проживання, і граф і його люди дуже хотіли з'ясувати, що з вами сталося і куди ви поділися. Вони вбили собі в голову, що містер Барнетт - довірена особа і, напевно, повинен знати, що ви робите, де і чому.
  
  
  
   - Де з Барнеттами— е—е... жорстоко поводяться?
  
  
  
   "Не настільки, щоб ти помітив. У всякому разі, не в той час. Хоча те, що вони задумали для них тут, у Відні, мені не так просто пояснити ".
  
  
  
   "Ах так, Відень. Їх привезли в Відень?"
  
  
  
   "Вони були. Вже на наступний день".
  
  
  
   - І ви пішли за ним?
  
  
  
   "Я так і зробив".
  
  
  
   Мадлен нахилилася вперед. - Повинно бути, це була справжня пригода, - сказала вона.
  
  
  
   "Це був не дрібниця, але я впорався", - сказав ряджений, виглядаючи задоволеним тим, що хтось помітив, що він зробив щось примітне.
  
  
  
   "Як тобі це вдалося?" - запитала вона.
  
  
  
   "Барнетт сказав мені, що граф планував перевезти їх, але він не знав, куди, тому я трохи сховався на дорозі, де вони не могли бачити мене з дому, і застрибнув на заднє сидіння екіпажу, коли він проїжджав повз. На залізничній станції графа чекав особистий поїзд: локомотив і три вагони. Частину шляху я проїхав під останнім вагоном — там є щось на зразок полиці, на яку ти можеш піднятися, якщо ти не надто великий, а це, як ти побачиш, те, чим я не є ".
  
  
  
   - Маленький, але розумний, - похвалила його Мадлен.
  
  
  
   - Продовжуйте, - сказав Моріарті.
  
  
  
   "Ну, на першій зупинці, яка була посеред якихось дуже вражаючих гір, я сміюся, сідаючи в останній вагон, який був заповнений коробками і багажем, і ховаюся в зручному куточку. Наступні кілька днів я їм , п'ю і виконую інші необхідні роботи як можу, поки поїзд в основному ходить, але іноді зупиняється, може бути, на кілька хвилин, а може бути, і на кілька годин ".
  
  
  
   "Ці спеціальні потяги повинні зупинятися, щоб дати право проїзду регулярних поїздів", - прокоментував Моріарті. "Крім того, звичайно, паливо і вода".
  
  
  
   "Приблизно так", - погодився ряджений. "Потім через два дні, ми звертаємо на запасний шлях, і я бачу, як Барнеттов вантажать у візок, запряжений кіньми. Спочатку я стурбований, тому що у мене немає зручного способу сховатися у возі, запряженому кіньми, або навколо неї, але потім я бачу , що ми знаходимося на приватній під'їзній дорозі, а віз просто щастить Барнеттов вгору по горбу до цього ось замку, що знаходиться на вершині ".
  
  
  
   "А потім?"
  
  
  
   - А потім я зрозумів, що сам не зможу витягти їх звідти, тому відправив тобі телеграму назад на Рассел-сквер з проханням про раду і підкріплення. І я отримав відповідь телеграму, в якій говорилося, що ти вже у Відні. І ось я тут ".
  
  
  
   "Так і є. Ви дуже добре впоралися", - сказав професор.
  
  
  
   "Просто поєднання майстерності і мого завидно маленького зросту", - відповів ряджений із задоволеним виглядом.
  
  
  
   "Це дуже цікаво", - сказав Моріарті. "Я повинен це обдумати". Він встав. "Я збираюся трохи прогулятися. Я знаходжу, що це стимулює розумові процеси. Якщо хто—небудь з вас захоче скласти мені компанію...
  
  
  
   "Я все одно ще не доїв", - сказав буркотун. "А потім, можливо, я трохи посплю".
  
  
  
   "Я намагалася встигати за тобою, коли ти робиш одну зі своїх швидких прогулянок", - сказала Мадлен. "Я знайду що-небудь ще, щоб зайняти себе".
  
  
  
   "Як вам буде завгодно", - сказав професор.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ П'ЯТНАДЦЯТИЙ — ДЕТЕКТИВ - КОНСУЛЬТАНТ
  
  
  
  Also spielen wir Theater
  
  Spielen unsre eignen Stücke
  
  Frühgereift und zart und traurig
  
  Die Komödie unsrer Seele
  
  (Таким чином, ми граємо в театр / Розігруємо наші власні сцени—
  
  Передчасна, ніжна і сумна / Комедія нашої душі)
  
  — Hugo von Hofmannsthal
  
  
  
   Його превосходительство герцог Карл Рудольф Зігфрід фон Зелигсманн, герцог Храспахский і Белленбергский, генерал-полковник Другого гусарського полку імператорської гвардії, голова Ради внутрішньої безпеки — невеликий, самої секретної групи, подчинявшейся тільки Його Імператорській Величності Франца—Йосифа, - опустив своє міцне, мускулисте тіло в крісло з твердою спинкою і втупився через стіл на високого англійця. З його широкими густими білими вусами складалося враження, що пара проникливих блакитних очей дивиться поверх живоплоту в уніформі. "Ну?" вимогливо запитав він. "У тебе було більше місяця. Що ви виявили?"
  
  
  
   Шерлок Холмс, не моргаючи, відповів на його погляд. "Багато", - сказав він. "У мене ще немає повної схеми, але нитки у мене в руках".
  
  
  
   Було шість вечора, і вони зустрічалися в невеликому кабінеті на третьому поверсі масивного Хофбургтеатра в стилі бароко, великого виставкового будівлі на Рінгштрассе, де прихід і відхід будь-якої кількості випадкових громадян був би щодо непримітним і, хотілося сподіватися, непоміченим.
  
  
  
   "Завтра Рада зустрічається з Його Імператорською Величністю", - сказав Герцог фон Зелигсманн. "Я не можу дати їм "нитки"."
  
  
  
   "Я попереджав вас, що розслідування займе деякий час, коли ваш чоловік відвідав мене в Лондоні", - сказав Холмс.
  
  
  
   - Вірно, - погодився герцог, - але події випереджають нас. Глави держав кількох великих держав зберуться тут трохи більше ніж через два тижні, щоб обговорити, серед іншого, що робити з цією триваючої хвилею обурення, і ми повинні запропонувати їм план. Який план ми можемо запропонувати їм, не маючи чіткого уявлення про те, з ким і з чим ми стикаємося? Може бути збігом, що так багато різних груп виникли тільки з однією метою — знищення уряду і авторитету по всій Європі? Всі вони виникли на загальній ґрунті? Це розчарування середнього класу, або ця хвиля націоналізму, яку ми спостерігаємо, або вчення таких філософів, як Кант, Маркс і Вітгенштейн, які додали енергії студентам університетів? Є це таємною змовою єврейських соціалістів? Це лише деякі з питань, які ми повинні розглянути. Те, про що ми просили вас, - це слідувати хоча б за одним із цих груп і зрозуміти для нас її коріння, її цілі і те, як вона набирає своїх членів. І, що найважливіше, як і від кого він отримує свою інформацію".
  
  
  
   Холмс відкинувся на спинку стільця і пильно подивився на фон Зелигсмана. "Умови, які ви мені поставили, ускладнюють розслідування більше звичайного, а такого роду розслідування досить складно для початку".
  
  
  
   - Які умови? - запитав герцог.
  
  
  
   "Ваш чоловік сказав мені, що ви — або, можливо, мені слід сказати, рада — підозрюєте, що хтось з високопоставлених осіб в уряді був агентом іноземної держави".
  
  
  
   "Це не було "умовою", - сказав фон Зелигсманн, - це було причиною, по якій ми вирішили найняти вас — стороннього - в першу чергу".
  
  
  
   "Тим не менш, оскільки ви не знали, яка посадова особа або яка іноземна держава, я повинен проводити своє розслідування не тільки без будь-якої допомоги з боку уряду, але і в скрутному становищі, коли мені доводиться уникати того, щоб поліція або які-небудь органи влади знали, що я робив ".
  
  
  
   "Наскільки я розумію, ви зазвичай зневажаєте допомогою поліції в будь-якому з ваших справ", - сказав герцог.
  
  
  
   "Я волію уникати незграбного втручання більшості детективів Скотланд-Ярду, - зізнався Холмс, - але я працюю з їх мовчазної згоди, якщо не схвалення. Люди зі Скотленд-Ярду знають, що я не прагну до реклами для себе, а перекладаю заслуги на них ".
  
  
  
   Фон Зелигсманн поклав своє широкополое кепі на стіл перед собою і акуратно вирівняв його по краю стола, як би готуючи до огляду. "І все ж, незважаючи на всі минущі заслуги, я багато чув про вас і ваші подвиги", - сухо прокоментував він.
  
  
  
   "Деякі з моїх випадків були описані моїм другом і колегою доктором Ватсоном", - визнав Холмс. "Я намагаюся змусити його записувати тільки ті випадки, які найкращим чином ілюструють процес дедукції, який веде до вирішення, оскільки це може бути корисно іншим криміналістам — термін, я вважаю, був винайдений вашим власним доктором Гроссом, до якого я ставлюся з великою повагою, — але доктор Ватсон стверджує, що публіку цікавлять тільки більш сенсаційні або романтичні аспекти моїх справ. У будь-якому разі, майже у всіх моїх справах я дозволив Скотленд-Ярду або місцевої поліції отримати визнання, хоча в деяких з них доктор Ватсон, можливо, пізніше розкрив мою участь в розслідуванні ".
  
  
  
   - Ах так, доктор Ватсон, якого ви взяли з собою в якості асистента, хоча він по-німецьки не розуміє ні слова.
  
  
  
   - "Добрі серця - це більше, ніж корони", - припустив Холмс.
  
  
  
   "Як це?" - запитав я.
  
  
  
   - Теннісон, - пояснив Холмс, - англійський поет. Я вважаю відданість Ватсона і англійську витримку більш цінними, ніж будь володіння мовою. Крім того, він досить добре розуміє по-німецьки, але просто не любить говорити на ньому, боячись здатися смішним ".
  
  
  
   - Так, значить, це смішно, німецьку мову? герцог випростався, але Холмс заспокійливо махнув рукою.
  
  
  
   "Ні, немає", - твердо сказав він. "Просто Ватсон усвідомлює, що його вимова на цій мові не дуже-е-е, німецьке. Його вухо чує те, чого не можуть вимовити уста".
  
  
  
   - Ах! - герцог розслабився у своєму кріслі. - А ви — ви самі не боїтеся здатися смішним?
  
  
  
   - Я? - Холмс запитливо подивився на герцога. Ця думка, очевидно, ніколи не приходила йому в голову.
  
  
  
   "Ваш німецький насправді досить хороший", - запевнив його фон Зелигсманн. "Акцент прусський, так?"
  
  
  
   "Я вважаю", - сказав Холмс. "Я брав уроки у інспектора берлінської поліції, який залишався в Лондоні для вивчення методів Скотленд-Ярду. Зрештою, він вивчив мої методи, а я вивчив його мову. Це був чесний обмін. Холмс дістав цигарку з срібного портсигара і прикурив від воскової сірники. "Я вирішив, що необхідно вивчити німецьку, якщо я збираюся вивчати історію злочинності. Такі цікаві злочини були скоєні в Німеччині. І в Австрії, звичайно, теж."
  
  
  
   "Зрозуміло", - сказав герцог, не впевнений, радіти йому чи ображатися. "Ну, що ви з'ясували щодо даного питання? Викладіть мені ті нитки, про яких ви говорите. Можливо, я зможу допомогти вам вловити закономірність.
  
  
  
   Холмс втупився на стовп блакитного диму, що піднімається від кінчика його сигарети, і задумався. "Тут, у Відні, зустрічається багато окремих груп, загальновизнаною метою яких є, так чи інакше, "підпалити Європу". Я думаю, саме цю фразу використовував той анархіст Бракинский, який був гільйотинований у Франції в минулому місяці за те, що підірвав трьох поліцейських".
  
  
  
   "Тут, безумовно, багато заворушень", - погодився герцог.
  
  
  
   "Сербська група — вони називають себе "Вільна Сербія" — зустрічається в задній кімнаті приватної бібліотеки за адресою Штумпергассе, тридцять один, в районі Мариахильф".
  
  
  
   "Про що вони розмовляють?"
  
  
  
   "Я не говорю по-сербськи. Знайдіть мені кого-небудь заслуговує довіри, хто говорить по-сербськи, та ми з'ясуємо".
  
  
  
   "Я не знаю нікого заслуговує довіри, хто говорив би по-сербськи", - сказав герцог. "Що ще?"
  
  
  
   "Анархістська група — вона називає себе "Таємницею лігою свободи" — збирається в підвалі шоколадної фабрики Werfel, яка також знаходиться в Мариахильфе. Ваша поліція повинна знати про це ; кілька тижнів тому вони заарештували одного з членів організації за вбивство герцога Мекленбургского Стрілиця.
  
  
  
   - Так, і...? Герцога це, схоже, не вразило.
  
  
  
   ""Польща повинна бути вільною" збирається в різних парках навколо Вени. Вони грають у футбол і замишляють вбивства. Крім того, є войовничі соціалісти, які спілкуються зі своїми менш войовничими братами в кафе "Моцарт" на Опернштрассе. Вони п'ють каву і їдять штрудель за столиками попереду і планують революції в маленьких залах ззаду ".
  
  
  
   "І що?"
  
  
  
   "Тепер я член Товариства Туле, - сказав йому Холмс, - що вірить або заявляє, що вірить, що справжні німці відбулися від дохристиянського "арійського народу" і що вони є вищою расою, призначеної правити нижчими народами. Вони поки ще не дуже численні, але серед їх членів є бюрократи середньої ланки, поліцейські чини і штабні офіцери австрійської армії. Їх символом є хакенкройц, який вони вважають рунічних символом великої сили. Вони зачаровані рунічним алфавітом і різними таємними знаками."
  
  
  
   - Той самий хакенкройц?
  
  
  
   "В Індії це називають "свастикою", і це символ благополуччя, ймовірно, походить від стародавнього символу сонця. Це хрест, кожен з чотирьох кінців якого повернутий вправо". Холмс намалював його пальцем на столі.
  
  
  
   Герцог похитав головою і забарабанил пальцями по столу. "Мені не подобається вказувати вам, як виконувати вашу роботу, - сказав він, - але мені зрозуміло, що ви дієте в дуже багатьох напрямах одночасно. Як ви можете сподіватися виявити що-небудь корисне, якщо ви витрачаєте свій час, бігаючи туди-сюди між цими різними, не пов'язаними групами? І, якщо вже на те пішло, чому саме ці групи? Ймовірно, існує сотня —тисяча — груп різного ступеня секретності і антагонізму до уряду подвійної монархії.
  
  
  
   "Так", - погодився Холмс. "Групи незадоволених людей, схоже, ростуть як гриби в умовах подвійної монархії; більш того, по всій Європі. Стало модним звинувачувати уряд — при якому уряді людина не жив — у своїй власної неадекватності. І ви найняли мене, щоб з'ясувати, чому і яким чином деякі з цих людей, мабуть, знають про секретні плани вашого уряду.
  
  
  
   - Це так. Не тільки великі таємниці, але й маленькі, що здаються незначними. Священик покидає свій кабінет і відправляється відвідати церкву, в якій не був півроку, по дорозі, по якій раніше не їздив його екіпаж, а в кварталі від церкви його чекає бомбометальник. Ерцгерцог Фердинанд відправляється оглядати новий лінкор, і катер, який він повинен був взяти з пірсу, вибухає, коли він повинен був бути на борту. Якщо б він не зупинився, щоб поговорити з групою школярок і підписати їх книги, він був би вбитий".
  
  
  
   "Схоже, що передбачувані пересування важливих чиновників в даний час повинні розглядатися як велика таємниця", - прокоментував Холмс.
  
  
  
   "Так. Це так".
  
  
  
   - А як щодо інших "великих секретів"?
  
  
  
   Герцог з хвилину мовчав. Потім знизав плечима. "Приклад, який я можу вам привести, - сказав він, - включає план Б Імперського Генерального штабу".
  
  
  
   - План "Б"?
  
  
  
   "Це план загальної мобілізації на випадок певних непередбачених обставин, які можуть призвести до війни. В імперії такого розміру загальна мобілізація надзвичайно складна. Війська повинні бути відведені у райони зосередження, поїзди повинні бути складені за розкладом або перенаправлені іншим маршрутом, боєприпаси повинні бути доставлені зі складів в передові райони зберігання, повинна бути видана відповідна одяг, продовольство і припаси повинні бути переміщені звідси туди, тисячі деталей повинні бути сплановані заздалегідь. Існує всього сім — я вважаю, що це сім — примірників повного плану; книга товщиною в багато сотень сторінок. Вони призначені тільки для генерального штабу. У кожного молодшого командира є відповідна частина плану, що дозволяє йому виконувати свої накази. Вони зберігаються в запечатаних конвертах в сейфах командирів. "
  
  
  
   - І один з них пропав безвісти?
  
  
  
   "Все не так просто", - сказав герцог. "Можливо, був скопійований один з генеральних планів, зберігаються в сейфі кабінету начальника генерального штабу".
  
  
  
   "Невже? Скопіював?"
  
  
  
   "Так. Коли генерал граф фон Шпек дістав його з сейфа, щоб подивитися — це було близько місяця тому, — він помітив, що сторінки здавалися трохи разболтанными. Він був оглянутий технічним відділом Kundschafts Stelle, нашого відділу військової розвідки, і вони виявили, що він був акуратно розв'язаний і відновлений. Вони прийшли до висновку, що хто-то, ймовірно, розібрав його на частини, щоб сфотографувати сторінки ".
  
  
  
   "Як цікаво", - сказав Шерлок Холмс. "Книгу потрібно було віднести куди-небудь, де можна було б встановити копіювальний камеру і забезпечити достатнє освітлення. Але це, безумовно, було б швидше, ніж копіювати такий документ вручну. Ви встановили, у кого був доступ до книги?"
  
  
  
   "Наскільки ми можемо судити, ніхто, крім самого генерала, не міг вийняти книгу з сейфа".
  
  
  
   "Ну ж, це у вищій мірі задовільно", - сказав Холмс, потираючи руки. "Я вважаю, що генерал граф фон Шпек сам по собі бездоганний?"
  
  
  
   "Ви можете мені повірити, що, хоча ніхто, крім генерала, не міг взяти книгу, він не той, хто її скопіював. І він стверджує — і ми йому віримо, що ні разу не випускав книгу з рук, коли діставав її із сейфа.
  
  
  
   "Так, звичайно", - сказав Холмс. "І крім того, якби генерал сам щось зробив з книгою, він навряд чи привернув би до неї увагу згодом".
  
  
  
   "Так ми думали", - сказав фон Зелигсманн.
  
  
  
   "Я хотів би поглянути на книгу", - сказав Холмс.
  
  
  
   "Боюся, це неможливо", - сказав йому герцог.
  
  
  
   "Мене цікавлять тільки корінець і сторінки, а не зміст", - запевнив Холмс герцога.
  
  
  
   "Проте, - зауважив герцог, - якщо б я показав вам корінець і сторінки, ви, безсумнівно, мигцем побачили напис, а цього ми не можемо допустити".
  
  
  
   "Хіба ти не змінив план?"
  
  
  
   "Це не так просто. Насамперед, цей план був кращим, що міг розробити генеральний штаб, тому будь-який інший план обов'язково був би гірше. По-друге, було б безглуздям впроваджувати новий план до тих пір, поки ми не дізнаємося, як і ким був реалізований старий план ".
  
  
  
   - А! - вигукнув Холмс.
  
  
  
   "І навіть якщо б ми захотіли його змінити, підготовка плану повної мобілізації наших сил займає багато місяців. Ми робимо певні кроки, щоб звести до мінімуму ефект від того, що деталі плану стануть відомі. Було б краще, якби ми точно знали, яка іноземна держава володіє такою інформацією ".
  
  
  
   "Проблема не позбавлена цікавих аспектів", - сказав Холмс. "Можливо, у мене є кілька пропозицій для тих, хто веде цю справу".
  
  
  
   "Я передам повідомлення", - сказав йому герцог. "Тепер про вас і всіх цих розрізнених групах, які ви розслідуєте —"
  
  
  
   "Ах! Але, бачите, в цьому-то й річ", - сказав Холмс. "Здавалося б, групи не розрізнені. Вони якимось чином взаємопов'язані".
  
  
  
   Фон Зелигсманн рішуче вставив монокль праве око і втупився через стіл. - Взаємопов'язані? запитав він. - Яким чином?
  
  
  
   "Цікаве питання", - погодився Холмс. "Ще цікавішим був би питання "чому?""
  
  
  
   - Поясніть, - сказав герцог.
  
  
  
   Холмс постукав кінчиком сигарети з світло-блакитний скляної чаші, яку використовував в якості попільнички. "Я виявив цю взаємозв'язок, слідуючи за лідерами кожної групи, щоб подивитися, куди вони мене приведуть. Майже в кожному разі вони в кінцевому результаті приводили мене до іншої групи. Одна людина — особливо огидний індивідуум по кличці "Тхір" — займає високе положення в трьох з цих груп ".
  
  
  
   - Ви пішли за ним?
  
  
  
   "Так".
  
  
  
   "Хіба він тебе не бачив?"
  
  
  
   "Ні. Коли я стежу за людьми, вони мене не бачать. Вони бачать старого книгопродавця, або похилого прелата, або вуличного хулігана, або втомленого бюрократа, яке повертається додому, або, можливо, напівсонного кучера фіакра, коли його кінь повертається в конюшню; але вони не бачать мене ". Герцог виглядав переконаним, але Холмс продовжував:
  
  
  
   "Але, незалежно від того, як я зібрав інформацію, ми повинні мати справу з тим фактом, що загроза підпалити Європу виходить не від тисячі окремих сірників, а від одного скоординованого пожежі. Ми повинні з'ясувати, хто розпалює вогонь, і що вони розраховують отримати від цієї пожежі ".
  
  
  
   - Ви ще не маєте уявлення? - запитав герцог.
  
  
  
   "Будувати гіпотези до того, як у вас будуть всі факти, руйнівно для здатності до дедукції. Це змушує вас підтримувати свою попередню гіпотезу і ігнорувати протилежні свідчення", - сказав йому Холмс. "У мене є лише підозра; напрямок, в якому потрібно шукати; можливість, яку треба розглянути. Але ми повинні продовжувати дивитися у всіх напрямках, розглядати всі можливості, поки не виключимо всі, крім однієї, яка, залишившись, виявиться правдою ".
  
  
  
   - І в чому ж полягають ваші підозри?
  
  
  
   "Дуже добре", - сказав Холмс. "Поки це тільки можливість. Є досвідчений злочинець, який називає себе професором Моріарті, який здатний на такі диявольські вчинки. Його штаб-квартира знаходиться в Лондоні, але його щупальця тягнуться по всій Європі. Я послав повідомлення в Лондон, щоб за ним стежили, і я намагаюся знайти членів його злочинної організації тут, у Відні ".
  
  
  
   "Навіщо, якщо ви маєте рацію, йому це робити?"
  
  
  
   - Заради грошей, ваше превосходительство. Що б Моріарті не робив, це заради грошей.
  
  
  
   - Моріарті— Моріарті! - фон Зелигсманн постукав пальцем по столу. - Це ім'я...
  
  
  
   - Ви чули про нього? - запитав я.
  
  
  
   Фон Зелигсманн відкинувся назад і заплющив очі. - Професор Джеймс Моріарті? - запитав він. - Це той самий чоловік.
  
  
  
   "Я чув це ім'я, і зовсім недавно. Він голова, не так, Британської розвідувальної служби?"
  
  
  
   - Британці— - Холмс посміхнувся. - Звідки у вас така ідея?
  
  
  
   "Ага!" - сказав герцог. "Але ви б сказали мені, якщо б це було так? Зрештою, ви самі британець. "Правте Британією" і все таке. "Цей благословенний ділянку, ця земля, це королівство, ця Англія" і все таке. Ні, якби ви знали, ви б мені не сказали.
  
  
  
   "Якщо б я знав ім'я глави британської розвідки, я б, звичайно, не назвав його вам", - зізнався Холмс. "Але я скажу вам відкрито та виразно, що це не професор Джеймс Моріарті".
  
  
  
   "Ви впевнені?"
  
  
  
   "Позитивно".
  
  
  
   "Тоді, можливо, ви зможете пояснити, чому ця людина, Пауль Донцхоф, який був заарештований за вбивство герцога Мекленбургского Стрілиця і вбивство якоїсь жінки, як кажуть, працював на професора Джеймса Моріарті, який, як кажуть, є главою британської розвідувальної служби?"
  
  
  
   Холмс загасив сигарету. "Я цілком готовий повірити, що цю Підлогу Донцхоф - один з поплічників Моріарті", - сказав він. "Але я думаю, ви виявите, що Моріарті не має ніякого відношення до уряду Її Величності. Дійсно, Скотланд-Ярд намагається заарештувати його вже десять років, але безуспішно. Ця людина диявольськи розумний, але він злочинець, а не урядовий агент.
  
  
  
   "Ага! І хіба це не було б ідеальним — як ви кажете - прикриттям для глави британської секретної служби?"
  
  
  
   "Я б так не подумав", - сказав Холмс. "До речі, цю Підлогу Донцхоф є членом однієї з груп, які я досліджую. Для мене абсолютно ясно, що він не винен у вбивстві герцога Паулюса, хоча мені нічого не відомо про іншому вбивстві, в якому його звинувачують. З якоїсь причини лідер цієї групи — цей "Тхір", про який я говорив, - хотів, щоб Донцхоф був звинувачений".
  
  
  
   Герцог знизав плечима. "Це не моя турбота", - сказав він. "Для суспільної довіри буде краще, якщо ми посадимо кого-небудь за злочин, чи не так?"
  
  
  
   - І, можливо, його повісять за це, незалежно від того, винен він чи ні?
  
  
  
   Герцог знову знизав плечима. - Можливо.
  
  
  
   - Зрозуміло, - сказав Холмс. Він встав. - Думаю, мені краще повернутися до свого завдання. Але, йдучи, дозвольте мені ще раз запевнити вас, що професор Джеймс Моріарті ні в якій якості не служить британському уряду. Як тільки у мене з'явиться повідомити вам ще, я вивішу оголошення на дошці оголошень в кафе "Трієст", і ми знову зустрінемося тут ".
  
  
  
   Герцог встав. "І я того ж думки", - сказав він. "Ці новини, які ви мені принесли, це об'єднання підпільних груп, це викликає занепокоєння. Я не знаю, що це означає".
  
  
  
   "Принаймні, це означає, що ці групи не є спонтанною реакцією незадоволених меншин. Невдоволення, без сумніву, є, і провину за це повинні взяти на себе ті, хто стоїть у влади. Але ці групи є інструментами якоїсь людини або якогось кола, який керує ними з причин, що виходять за рамки нашого нинішнього розуміння ".
  
  
  
   - Перш ніж ви підете, - сказав герцог, - у мене є пропозиція. Ну, можливо, прохання.
  
  
  
   - Так, ваше превосходительство?
  
  
  
   "Коли глави держав зустрінуться, ймовірно, через два тижні, починаючи з четверга, я хотів би, щоб ви були присутні. Можливо, щоб виступити перед асамблеєю. Вони всі, звичайно, знають про вас і будуть схильні повірити тому, що ви скажете.
  
  
  
   "Якщо хочете", - сказав Холмс. "Будемо сподіватися, що до того часу у мене буде для них значно більше інформації".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ШІСТНАДЦЯТА — ОСОБА , ЯКА НЕ МАЄ ВЕЛИКОГО ЗНАЧЕННЯ
  
  
  
  Життя по більшій частині складається з піни й бульбашок,
  
  Дві речі коштують як камінь,
  
  Доброта в чужій біді,
  
  Сміливість у вашому власному.
  
  — Адам Ліндсі Гордон
  
  
  
   Наглядач з величезним животом і вусами пляшкової щіточкою відчинив двері в камеру Пауля Донцхофа. "Ваша сестра прийшла побачитися з вами", - сказав він. "Виходь".
  
  
  
   Підлогу підвівся зі свого ліжка і сунув ноги в тюремні тапочки. - Моя сестра? - Він попрямував до дверей.
  
  
  
   "Абсолютно вірно", - сказав наглядач, виштовхуючи Підлоги в коридор перед собою і закриваючи двері камери. - І до того ж вона чарівна малятко, раз на неї звалили такого кровожерливого мужлана, як ти. А тепер йди попереду мене.
  
  
  
   "Стеж за тим, як ти кажеш про мою сестру", - сказав Пол, гадаючи, ким же, чорт візьми, могла бути його "сестра". Йому краще рухатися і говорити - обережно, поки він не з'ясує, в чому справа. У Чарльза Бредлона Саммердейна була сестра, леді Патриція Темплар, нині дружина енергійного молодого прелата, якому судилося коли-небудь стати архієпископом або навіть, якщо на те буде його воля, святим. Але Пол був упевнений, що сестра його альтер-его не була тією дамою, яка чекала його в кімнаті для відвідувачів.
  
  
  
   Всього два дні тому Підлозі дозволили побачитися з його першим відвідувачем, літнім джентльменом на ім'я Карл Стетельмейер, володарем червоного носа, надмірно густої білої бороди, старого шкіряного портфеля, набитого до відмови ременями, і м'якого і інтелігентного вдачі, який оголосив себе адвокатом Підлоги. "Я взявся за вашу справу, - сказав він Підлозі, - тому що головуючий суддя хоче, щоб ви були добре представлені, а у мене репутація, смію сказати, цілком обґрунтована, чудового адвоката. Крім того, я занадто старий, щоб надмірно турбуватися про те, що цю справу може зробити з моєю репутацією. Так що не чекайте чудес. Вбивство герцога! Вбивство власної подруги! Я ознайомився з доказами проти вас. Можливо, ви хотіли б визнати себе винним?"
  
  
  
   "Ні, дякую", - сказав йому Пол.
  
  
  
   "О, що ж, залишається тільки сподіватися". Він встав. "Я скоро повернуся, і ми поговоримо і подивимося, що можна зробити".
  
  
  
   "Зачекайте!" Підлога теж піднявся. "Докази проти мене — що це?"
  
  
  
   "Скоро!" пообіцяв Стетелмейер.
  
  
  
   І ось тепер "сестра" Підлоги приїхала провідати його. Можливо, це була якась хитрість Стетелмейера? Ні, старіючий адвокат не виглядав так, немов звик вдаватися до хитрощів будь-якого роду. Підлогу зупинився біля дверей в кімнату для відвідувачів. Що ж, ось він тут, і він дізнається про це за секунду.
  
  
  
   Кімната для побачень являла собою маленьку парку комірчину з кам'яними стінами і двома залізними дверима, однієї для ув'язненого і однієї для його гостя. Єдиною меблями був товстий дерев'яний стіл на масивної центральній колоні у центрі кімнати і дві маленькі дерев'яні лавки, по одній з кожного боку. Дерев'яна панель під столом гарантувала, що ноги ув'язненого не дістануть до ніг відвідувача. Товста чорна лінія через центр столу відділяла простір укладеного від простору відвідувача.
  
  
  
   Наглядач привів Підлоги в кімнату і посадив його на лаву. Потім він схрестив руки на грудях, став біля дверей і сердито подивився на Статі, в той час як увійшов другий наглядач і закріпив на його лівій нозі ножний браслет. Короткий відрізок ланцюга з'єднував залізну ніжку з великим металевим болтом, вмурованим у кам'яну підлогу.
  
  
  
   "Не вставай з лавки", - сказав йому новий наглядач. "Не торкайся до свого відвідувача і навіть не проводить рукою по цій чорній лінії. Нічого не передавай своєму відвідувачеві і нічого не приймай від нього. Це зрозуміло?"
  
  
  
   "Так", - сказав Пол.
  
  
  
   Другий наглядач пішов, а Підлогу мовчки сидів обличчям до протилежних дверей і чекав, щоб побачити, як виглядає його сестра. Двері повільно відчинилися, і соромливо увійшла висока струнка дівчина. У неї було свіже, обдуваемое вітром обличчя справжньої дівчини Альп, світле волосся були зібрані в строгий пучок на маківці, а сіре дорожнє плаття скромного покрою. Вона цілком могла бути дочкою заможного баварського торговця пивом, і Підлогу ніколи в житті її раніше не бачив.
  
  
  
   - Брат Пол, - сказала вона, сідаючи на лаву зі свого боку столу. Вона потягнулася через стіл, щоб доторкнутися до його руки, але відсмикувала руку, почувши кашель наглядача, який стояв біля дверей з боку ув'язнених. "Тато, мама і маленька Хайді дуже тужать за тобою", - сказала вона. "Батько сказав мені перед моїм від'їздом: "Урсула, - сказав він, - передай Підлозі, як сильно ми з твоєю матір'ю любимо його і що ми впевнені, що він ніколи не міг бути винен у тому, що, за їх словами, він зробив. Скажи йому це." І я теж упевнений, Пол."
  
  
  
   Отже, її звали Урсула. Це допомогло. І малятко Хайді, їй-богу, це був приємний штрих. Але хто вона насправді, і що вона там робила, і як він міг це з'ясувати, коли наглядач стояв у нього за спиною і слухав кожне слово?
  
  
  
   Немов прочитавши його думки, Урсула підняла очі на наглядача і сказала ласкаво, але твердо: "Гер Шнегель, наглядач, сказав мені, що я можу трохи побути наодинці, щоб поговорити з моїм братом".
  
  
  
   Наглядач кілька секунд байдуже дивився на неї, а потім, не кажучи ні слова, відійшов до далекій стороні дверей і зачинив їх за собою.
  
  
  
   Урсула посміхнулася Підлозі. - Ну от, - тихо сказала вона по-англійськи, - так-то краще.
  
  
  
   Фізичний шок вдарив Підлоги в груди, і він відчув, як шалено калатає його серце. Хто була ця жінка? Чому вона говорила з ним по-англійськи? Якщо це був якийсь трюк - Якщо ця дівчина, ким би вона не була, працювала на владу — Якщо його секрет був відомий—
  
  
  
   - Вибачте, - сказав він по-німецьки, - що ви сказали?
  
  
  
   Повинно бути, паніка відбилася на його обличчі. "Боже мій, - сказала вона, - це було дійсно необачно з мого боку. Я прошу вибачення. Я не хотіла тебе налякати. Я від твого батька. Я маю на увазі твого батька, герцога Альбермара. Я перейшов на англійську, тому що наглядач напевно намагається підслухати нашу бурмотіння, а якщо ми будемо бурмотіти іноземною мовою, він нічого з цього не зможе зрозуміти. Але він не зможе з упевненістю сказати, що це не по-німецьки, якщо ми будемо говорити тихіше ".
  
  
  
   Підлогу зробив три глибоких вдиху. - Як тобі вдалося змусити наглядача покинути кімнату? - запитав він.
  
  
  
   "Герр Шнегель, начальник в'язниці, дуже пихатий чоловік, який надмірно ввічливий з жінками, думає, що це його ідея", - пояснила Урсула. - Я сказала йому, невинно розкривши очі, що впевнена, що ти не робив того, в чому тебе звинувачують, і що я хотіла змусити тебе розповісти мені все, щоб я могла з'ясувати, що сталося насправді, і очистити своє ім'я. Він став таким добродушним і узяв мене за руку. Він сказав, що нічого кращого не хотів би що, якщо ви невинні, він особисто простежить, щоб вас випустили звідси якомога швидше. Я сказав, що впевнений, що зможу змусити тебе розповісти мені про це, якщо залишуся з тобою наодинці, тому що у нас ніколи не було секретів один від одного. Він змусив мене пообіцяти, що я передам йому все, що ти сказав, — для твого ж блага, звичайно. І ось ми тут.
  
  
  
   "І ось ми тут", - погодився Підлогу.
  
  
  
   "Говори тихіше".
  
  
  
   "Мій батько, - сказав Пол, - він не думає, що я— я..."
  
  
  
   "Звичайно, ні", - відповіла йому Урсула.
  
  
  
   - Я не можу зрозуміти, як все це сталося, Як я виявився головним підозрюваним у вбивстві моєї дівчини, яку я збирався...
  
  
  
   - І вбивство герцога Мекленбургского Стрілиця.
  
  
  
   "Так, і це теж".
  
  
  
   - У професора Моріарті є теорія.
  
  
  
   Підлогу виглядав ураженим. - Професор Моріарті?
  
  
  
   - Говори тихіше. Ти його знаєш?
  
  
  
   - Кілька моїх джерел тут - що вам сказав мій батько?
  
  
  
   - З ним розмовляв професор. Ми знаємо, що ви тут робили і чому, а також імена деяких ваших співробітників.
  
  
  
   "Кілька моїх джерел тут переконані, що я працюю на цього професора Моріарті і що він є главою великого злочинної змови. І я навіть не був упевнений, що існує професор Моріарті, я думав, що він був якимось місцевим міфом, на кшталт "Дів Рейну" або "Залізної людини".
  
  
  
   "Він дійсний", - сказала Урсула. "Професор Моріарті - самий блискучий чоловік, якого я коли-небудь знала, і багато чоловіків намагалися справити на мене враження своїм розумом. Хоча, на жаль, він не є главою великого злочинної змови, оскільки це могло б виявитися корисним, якщо б він був ним. Твій батько найняв його, щоб він прийшов і врятував тебе. І я працюю з ним.
  
  
  
   "Хто ти такий?" - запитав я.
  
  
  
   — Моє справжнє ім'я ... ну... ви можете представляти мене як Мадлен, але поки вам краще називати мене Урсулою. Здається, у нас дійсно дуже багато імен з приводу всього цього, чи не так? Раніше я був зброярем в "шикарною мафії", але професор каже, що я годжуся для чогось кращого, і він мене вчить.
  
  
  
   - Торговка зброєю?
  
  
  
   Вона розсміялася. "Вибач, я не змогла втриматися. Це злодійська приказка. "Пістолет" - це злодій, "продавщиця зброї" - це леді-спритниця. "Шикарна мафія" - це група злодіїв, які одягаються як леді і джентльмени і з'являються на заходах, де буде товпитися знати свою справу; наприклад, в опері, на маскарадному балу або на іподромі краще ".
  
  
  
   - Ти злодій? - запитав я.
  
  
  
   - Була. Для леді є професії і гірше.
  
  
  
   "Я вважаю, що вони є", - сказав Пол, звуча непереконливо.
  
  
  
   "Крім того, нам довелося подорожувати по всій Європі, і ми повинні були знати, як вписатися практично в будь-яке місце. Це освіта, повірте мені ".
  
  
  
   - Я тобі вірю. Я вважаю, пояснює твій німецький.
  
  
  
   Вона похитала головою. "Я виросла в Ельзасі, тому вільно говорю по-німецьки і по-французьки. Я не вчила англійську, поки ми не переїхали в Іпсвіч, коли мені було дванадцять. Я думаю, решті частини моєї історії краще почекати, поки ми не витягнемо тебе звідси.
  
  
  
   - Цілком справедливо. Як ви з професором Моріарті плануєте це здійснити?
  
  
  
   "Це все ще відкрите питання. Ми могли б довести твою невинність, або витягнути тебе з цього місця. Поки що ми можемо робити це, не дозволяючи австрійським властям з'ясувати, ким ви є насправді, ми будемо вибирати те, що спрацює краще ".
  
  
  
   Підлога на хвилину задумався. - Ви сказали, що у професора Моріарті є теорія, - сказав він.
  
  
  
   Мадлен кивнула. - Що вам відомо про вбивство герцога Мекленбургского Стрілиця?
  
  
  
   "Майже нічого. Він і його дружина їхали в кареті, і хтось вистрілив у них. От і все".
  
  
  
   "Так. Він був убитий, а вона поранена. Було видно, як вбивця вимахував револьвером Шугарда Сьюзі, який, якщо ви не знаєте, є дуже характерним зброєю. На ньому були зелене пальто і коричнева кепка. Після стрілянини він пробрався крізь натовп і зник".
  
  
  
   - Зелене пальто, - сказав Пол. - Отже.
  
  
  
   "Дійсно. Коли вас арештували, на вас були зелене пальто і коричнева кепка. Також у вашій квартирі було знайдено револьвер Шугарда Сьюзі".
  
  
  
   Підлогу обдумав це. "Я думаю, я комусь не подобаюся", - сказав він. "Я думаю, можливо, я був не таким витонченим, яким вважав себе".
  
  
  
   "Хтось хотів, щоб тебе звинуватили у вбивстві, це зрозуміло", - погодилася Мадлен.
  
  
  
   — Але... - Пол проковтнув. - Але як же Жизель? Навіщо комусь хотіти її вбити? Як хтось міг...
  
  
  
   - У неї був ключ від вашої квартири, так?
  
  
  
   "Так. Це було просто для того, щоб..."
  
  
  
   "Неважливо, що це було просто для того, щоб; нас тут цікавить не ваша мораль. І не мораль дівчата теж. Професор переконаний, що хтось побував у вашій квартирі, щоб залишити Шугарда Сьюзі і, можливо, кілька інших компрометуючих доказів, а вашій подрузі не пощастило натрапити на нього.
  
  
  
   "Значить, вона загинула випадково", - сказав Пол, і в його голосі прозвучала біль. "Не було ніякої причини для її смерті — це навіть не було частиною спроби дістатися до мене". Він обхопив голову руками.
  
  
  
   "Сядь!" Різко сказала Мадлен. "Ми не хочемо давати охоронцеві привід входити раніше часу".
  
  
  
   - Так. - Підлога з зусиллям сів і витер очі рукавом своєї сірої бавовняної сорочки-пуловера. - Мені дуже шкода.
  
  
  
   "Не варто. Іноді плакати корисно. Я б передав тобі хусточку, але це заборонено".
  
  
  
   "Так", - сказав Пол. "Вони встановлюють правила тут просто заради задоволення встановлювати правила. Є що-небудь ще в теорії професора? Отже, Жизель була вбита випадково. Чи є у нього які-небудь ідеї про те, хто зробив все інше і чому це було зроблено? Він зобразив слабку посмішку. "Я думав, що я приємний хлопець, але, мабуть, я зробив щось, що когось образило; але що б це могло бути?"
  
  
  
   - Висновок професора Моріарті заснований на тому факті, що ніхто досі не виступив із заявою про те, що ви британський агент. Навіть ті, хто вірить, що ти прибічник сумно відомого професора Моріарті, не знають, що насправді ти не Пів Донцхоф.
  
  
  
   "Схоже, що це так".
  
  
  
   "Отже, саме для Пауля Донцхофа був задуманий цей змова. Але Пауль Донцхоф, ви вже мене вибачте, особистість погана".
  
  
  
   "Так, звичайно. Навмисно".
  
  
  
   - Отже, якщо вони є, хто б вони не були, хотіли позбутися від тебе, чому б просто не вбити?
  
  
  
   Підлогу похмуро посміхнувся. - Я радий, що тебе не було поруч, щоб дати їм, ким би вони не були, рада.
  
  
  
   "Я впевнений, що вони думали про це. Але вони цього не зробили. Тому що вони хотіли бачити тебе дискредитованим більше, ніж твоєї смерті ".
  
  
  
   - Дискредитований? Що ви маєте на увазі?
  
  
  
   "За словами вашого батька, у ваших останніх звітах зазначалось, що ви думали, що за вами стежать".
  
  
  
   "Так. Я майже впевнений. Я не зміг з'ясувати, хто це робив, але підозрюю, що це був хтось із групи анархістів, до якої я приєднався".
  
  
  
   - Професор Моріарті вважає, що хтось підозрює, що ви не такий, яким сприймають, але вони поки точно не знають, хто ви такий.
  
  
  
   "Я і сам так думав, - погодився Підлогу.
  
  
  
   "Отже, вони, хто б вони не були, хочуть дискредитувати вас. Щоб запевнити себе , що, що б ви не сказали, що вам не повірять".
  
  
  
   - Але не для того, щоб убити мене? До чого така доброта?
  
  
  
   "Професор Моріарті вважає, що ви знаєте щось, що може виявитися небезпечним для кого-то, і ваш ворог не знає, ви передали цю інформацію чи ні".
  
  
  
   - Яку інформацію і від кого?
  
  
  
   Мадлен випросталась на своїй лавці, скромно склавши руки на колінах. "Ось в чому питання", - сказала вона. "Але, що б це не було, якщо б ти передав це далі, твоє вбивство підкреслило б його важливість, у той час як виставлення тебе божевільним вбивцею змусило б твоїх господарів засумніватися в тому, що ти міг би їм сказати. Пам'ятай, вони вважають тебе нікчемним шпигуном.
  
  
  
   "Але я не знаю нічого такого цінного. Я повідомляю про тенденції і поступових змінах в політиці, а також про те, хто за ким шпигує. Якщо це анархісти, я повідомляю, що вони всюди бомблять і стріляють; але всі знають, що вони всюди бомблять і стріляють ".
  
  
  
   "Можливо, ти знаєш щось таке, про що не підозрюєш", - сказала йому Мадлен.
  
  
  
   "Мені здається, я це розумію", - сказав Пол. "Це правда, що я виявив натяки на те, що анархісти планують якийсь великий підривної акт і, що цікаво, пара інших груп, про які я збирав звіти. Я не знаю, чи це те саме велика подія, про яку вони всі говорять, або кілька, які за збігом маячать на горизонті. Але я нічого не знаю про те, яким може бути це подія або ці події. Я готувався спробувати з'ясувати, коли це сталося ".
  
  
  
   "Цілком можливо, що це якось пов'язано з цим", - погодилася Мадлен.
  
  
  
   "Є одна річ—" - сказав Пол. "Що?"
  
  
  
   "Я не знаю, чи важливо це, але це було незвично. Людина на ім'я Герман Балці, дрібний чиновник у Міністерстві закордонних справ, дав мені листок паперу в опері за кілька днів до цього — і все це. На ньому був написаний короткий пронумерований список, який не мав для мене ніякого сенсу.
  
  
  
   - Він дав тобі листок паперу?
  
  
  
   "Так. У той час він не знав мене. Я думаю, він взяв мене за когось іншого".
  
  
  
   "Яким чином?"
  
  
  
   "Ну, я дав йому конверт з великою сумою грошей, і, очевидно, він сподівався, що хтось, кого він не знав, зробить саме це. Він був злий на мене, тому що це було не так багато, як він очікував, — гроші, тобто.
  
  
  
   Мадлен відкинулася на спинку стільця і втупилася на Підлоги. "Мені здається, я потрапила в Країну Чудес, - сказала вона, - хоча мене звуть не Аліса. Ви дали абсолютно незнайомій людині конверт з великою сумою грошей, але він був розчарований, тому що очікував, що якийсь інший зовсім незнайома людина дасть йому ще більшу суму грошей в обмін на листок паперу з пронумерованим списком, який не мав сенсу?"
  
  
  
   "Чудово", - сказав Пол. "У тебе є".
  
  
  
   "Я краще передам це професору", - сказала вона. "Де цей список і чому ви давали цьому незнайомцю конверт, повний грошей?"
  
  
  
   Підлогу пояснив свій метод вербування мимовільних агентів для своєї шпигунської мережі-любителя. "Список знаходиться в моїй квартирі, якщо він не в поліції", - сказав він. "Але я сумніваюся, що вони знайшли це або визнали важливим. Це у мене на столі, складене як маленький конверт, стороною для письма всередину, і я вклав у нього кілька марок ".
  
  
  
   Мадлен заплескала в долоні. " Викрадене лист!" - сказала вона.
  
  
  
   "Вірно", - визнав Підлогу. "Я запозичив ідею у По. Будемо сподіватися, що це все ще працює".
  
  
  
   "Я вважаю, професор захоче подивитися, чи там він. Прямо зараз він хоче, щоб ти подумки перебрав останні кілька тижнів перед арештом і розповів мені все, що можеш згадати. Кожну дрібницю. Зосередьтеся на події, які, якими б незначними вони не здавалися вам у той час, були з ряду геть що виходять".
  
  
  
   "Дивні події? Я не можу пригадати нічого подібного".
  
  
  
   - Ні, не дивний, просто з ряду геть що виходить. Наприклад, якщо листоноша зазвичай приносить ранкову пошту в дев'ять, але одного разу вранці він прийшов у вісім чи десять, в цьому немає нічого особливо дивного, але це незвично ".
  
  
  
   "Пошта була залишена в ящику внизу", - сказав Пол.
  
  
  
   Мадлен зітхнула. - Давайте почнемо з неділі за два тижні до вашого арешту. Перенесіться думками назад і подивіться, що ви зможете згадати.
  
  
  
   Підлогу закрив очі і на мить зосередився, а потім відкрив їх. "Ти збираєшся це записати?" - запитав він.
  
  
  
   "Не потрібно", - сказала вона йому. "Я ніколи не забуваю нічого з того, що чую чи бачу. Це одна з причин, по якій професор Моріарті попросив мене супроводжувати його в цій поїздці, він подумав, що це може бути корисно. І на даний момент так воно і є."
  
  
  
   Підлогу закрив очі, подумав і уявив собі кожен день цих останніх двох тижнів так добре, як тільки міг. Він розповів Мадлен про зустріч на Шоколадній фабриці, про те, як побачив герра Гессена Копфа у формі кондуктора, про доставку таємничої посилки і про все інше, що тільки зміг придумати. Вона пильно дивилася на нього і час від часу кивала. Коли він закінчив, вона посміхнулася. "Дуже добре", - сказала вона.
  
  
  
   "Чи було що-небудь з цього корисним?"
  
  
  
   "Поняття не маю", - сказала вона йому. "Я передам це професорові, і він дізнається. Тепер нам потрібно приступити до роботи, щоб витягти тебе звідси. Взагалі-то, це наша друга задача, але інше вас не стосується.
  
  
  
   "Що це за інше завдання, або мені не слід питати?"
  
  
  
   "Дві людини, чоловік і дружина, що перебувають в ув'язненні при менш офіційних обставинах, ніж ви. Їх становище, принаймні, таке ж важке і набагато більш слабкий, ніж ваше власне. Ми нічого не знаємо про групу, яка їх утримує, або про їх мотиви, за винятком того, що вони, мабуть, також поділяють віру в те, що професор Моріарті є свого роду головним злочинцем або керівником Секретної служби ".
  
  
  
   "Я передаю їм найкращі побажання, цим чоловікові і дружині", - сказав Пол. "Неприємно перебувати в полоні у держави; повинно бути, це дійсно спроба бути бранцями якийсь злочинної групи. Держава, принаймні, передбачувано".
  
  
  
   "Я буду відвідувати вас як можна частіше, - сказала йому Мадлен, - але я не можу сказати вам точно, коли. Вікно вашої камери — я думаю, у вас є вікно виходить на вулицю або у двір?"
  
  
  
   "На вулиці".
  
  
  
   "Добре. Тоді ми зможемо зв'язатися з вами, якщо знадобиться".
  
  
  
   "Звичайно, між моїм вікном і вулицею є широкий ділянку бетону, а потім тюремна стіна, якщо ви думаєте перекидати повідомлення туди-сюди".
  
  
  
   - Нічого подібного. Якщо нам доведеться спілкуватися з вами, професор запропонував музичний код.
  
  
  
   "Я використовував музичний код для відправки своїх звітів", - сказав Пол.
  
  
  
   "Так, але це не можна написати, це доведеться співати під твоїм вікном на Гроссфогельштрассе. Твій батько сказав професорові, що у тебе ідеальний слух, це так?"
  
  
  
   "Так".
  
  
  
   "Це буде простіше, ніж код, який ви використовували", - сказала йому Мадлен. - Починаючи з середнього "Сі" і підвищуючи, використовуючи дві октави двенадцатитоновой шкали — професор припустив, що ви зможете це розрізнити...
  
  
  
   "Я можу".
  
  
  
   - Добре. Це дає нам двадцять чотири нотатки. Повідомлення будуть англійською. Ми просто накладемо алфавіт на ноти, що йдуть вгору, з i і j на одній ноті, а s замість z. Таким чином, у нас залишається двадцять чотири літери.
  
  
  
   "Мені здається, я розумію".
  
  
  
   "Так, але чи зможеш ти стежити за ним досить швидко?"
  
  
  
   "Я повинен бути в змозі запам'ятати будь-яку мелодію — якщо ми можемо назвати мелодією таку мішанину нот, яку ви надішлете, а потім опрацювати її".
  
  
  
   "Що ж, давай спробуємо", - сказала Мадлен. Вона дістала з сумочки камертон і легенько вдарила ним по краю столу.
  
  
  
   "А", - сказав Пол.
  
  
  
   "Вірно", - погодилася Мадлен. Вона знову постукала виделкою, а потім виконала серію вокальних вправ, які віддалено нагадували сучасну музику, написану Статтю Донцхофом.
  
  
  
   "Майже мелодійно", - сказав Пол.
  
  
  
   "Так, але що це було за послання?"
  
  
  
   "Дай мені хвилинку", - попросив Підлогу. Він закрив очі і тихо замуркотав. " "Мужність і терпіння", - сказав він. "Дуже добре", - сказала вона.
  
  
  
   "Взагалі-то я написав це як "мужність і пасивність", - сказав він їй, - але я вніс поправку".
  
  
  
   "Я був плоским?"
  
  
  
   - Мені здається, зовсім трохи.
  
  
  
   "Що ж", - сказала вона. "Ідеальна пам'ять і ідеальний слух - це дві різні речі. Але я роблю все, що в моїх силах".
  
  
  
   - Справді, - запевнив він її. - І ти мене незмірно підбадьорила . Ти зробила все, що могла б моя справжня сестра, і я дякую тобі. Як ти думаєш, професор Моріарті дійсно зможе витягнути мене звідси?
  
  
  
   "Ви можете покластися на професора. Це буде не перший раз, коли він звільняє людину з в'язниці. Те, що він говорить, що збирається зробити, він робить. Все дуже просто. Вона встала і постукала в двері камери. "А тепер прощай, брат. Не сумуй".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ СІМНАДЦЯТИЙ — ВАЙССЕРШЛОСС
  
  
  
  Друзів слід віддавати перевагу королі.
  
  — Вольтер
  
  
  
   Для цінителів палаців, шато та інших резиденцій європейської знаті, Вайссершлосс, королівський замок наслідних принців Румелії, став справжнім святом. Князівство Румелия не слід плутати з Східної Румелией, яка в цей час була частиною Болгарії, незважаючи на протести Сербії і короткочасну війну; або з Великої Румелией, європейською частиною старої Турецької імперії, яка тепер була розділена на Албанію, Македонію і Фракію.
  
  
  
   Князівство складалося з герцогства Ліхтенберг, графств Пармец, Юхт і Костянтин, а також великого болота, відомого як Велике Східне болото, і було сатрапом Священної Римської імперії, нині Австро-Угорської, протягом останньої тисячі років, плюс-мінус століття. Їм правила династія Юхтенбергов з тих пір, як Карл Лисий зійшов на трон в 1164 році, поваливши Генріха Вертіла, мав непопулярну звичку насаджувати неугодних йому людей по три за раз на спеціально сконструйоване спис.
  
  
  
   Вайссершлосс розташовувався на пагорбі з видом на столицю країни Спасс і міг похвалитися доглянутим садом, який вперше був розбитий Агріколою Германікою десь в першому столітті нашої ери, коли він недовго служив імперським губернатором цього регіону. Самій ранньої королівською резиденцією був укріплений замок: стіни, цитадель, рів, підйомний міст і все інше, будівництво якого було розпочато в дванадцятому столітті і поступово доповнювався, поки він не впав під час обширних структурних перебудов в шістнадцятому столітті.
  
  
  
   До початку сімнадцятого століття стало ясно, що кам'яні стіни можуть служити в'язницею, але від них було мало користі проти облогової артилерії і Альфред III Лихтенбергский почав будівництво королівського замку біля зовнішньої стіни зруйнованого замку. Імператор Священної Римської Імперії Рудольф II, якому подобалася полювання на оленів в прилеглому лісі, запропонував оплатити частину вартості, якщо Альфред зробить свій новий замок достатньо великим, щоб вмістити імператорську мисливську групу, і таким чином було закладено перший камінь у фундамент Вайссершлосса на двісті кімнат. За формою нагадує букву U, звернену до офіційного саду, з широкою кільцевої під'їзною доріжкою, фасадом з білого мармуру з долини Неандер і внутрішньою обробкою, вирізаної, розписаної, тисненої і прикрашеної кращими майстрами Європи, це був дійсно замок, підходящий для візитів імператора. Були написані книги про соціальної історії будівлі і про те, хто імовірно прокрався за яким потаємних коридору, щоб увійти в ту чи іншу спальню посеред ночі; про різьбі і фресках у великому залі і колекції картин маслом, розкиданих по всьому будинку; і про привидів, які, як говорили, населяють продуваються протягами коридори імператорського крила.
  
  
  
   Тепер, 280 років потому, Вайссершлосс ставав чимось на зразок білого слона, якого потрібно було вісімдесят чоловік персоналу тільки для того, щоб впоратися з прибиранням і ремонтом, не рахуючи особистого персоналу принца і принцеси, який збільшував їх кількість ще на вісімдесят або близько того, коли вони перебували в резиденції. Але доходи Аристе Юхенберга, нинішнього наслідного принца Румелії і герцога Лихтенбергского, були на межі. Його предки набували з розумом, а батько і дід добре економили.
  
  
  
  -
  
  
  
   Минуло майже два тижні з тих пір, як сестра Пауля Донцхофа відвідала його у в'язниці. Було трохи більше години дня, коли Моріарті в образі Олександра Сандареля і його супутниця Мадлен Верлен вийшли з поїзда на вокзалі Спаса і кинули свої дві невеликі дорожні сумки у фіакр, чекав біля вокзалу, з піднятим брезентовим верхом, щоб захистити пасажирів від легкої, але вогкої мряки. Моріарті допоміг Мадлен забратися на сидіння. - Відвези нас в Вайссершлосс, водій, - сказав він тощему, зморщеному красноносому чоловікові, сгорбившемуся на водійському сидінні і завернувшемуся в товсте ковдру.
  
  
  
   Чоловік обернувся і торкнувся полів своєю величезною шкіряного капелюхи. - Так, сер! Який вхід?
  
  
  
   Моріарті піднявся і зайняв своє місце. "Який у нас вибір?" - запитав він.
  
  
  
   "Ну, орендар, тепер є торговий вхід, який, як я бачу, тобі не знадобиться, і вхід для прислуги, те ж саме, і імператорський проїзд, яким можна користуватися, коли імператор знаходиться в резиденції, чого він ніколи не робив, принаймні в нинішній. Я дійсно вірю, що його дідусь іноді приїжджав на полювання. Він також може використовуватися для відвідування знаті, але принц зазвичай надсилає за ними свій екіпаж." Водій зупинився, щоб перевести дух, і витер обличчя величезним носовою хусткою. "Потім буде окремий вхід і загальний вхід, вхід для відвідувачів і гостьовий вхід. І ще буде полкової вхід, коли війська проходять парадом. І є пара або близько того інших, але я нічого про них не знаю".
  
  
  
   "Ми тут, щоб попросити аудієнції у принца Аристе", - сказав Моріарті водієві.
  
  
  
   "А!" - сказав водій, ще більше повертаючись на своєму сидінні, щоб краще роздивитися своїх пасажирів. "День аудієнції - четвер, але ви повинні внести своє ім'я в список у вівторок. Отже, оскільки сьогодні п'ятниця, я відвезу вас у готель "Герцогиня Тереза", оскільки цей готель підходить для людей вашого рівня.
  
  
  
   Моріарті вставив монокль праве око і втупився на водія. "Давайте припустимо, що принц прийме нас сьогодні", - сказав він. "Якщо б це було так, до якого входу ти б запропонував нам підійти?"
  
  
  
   Водій відмовився нести відповідальність за допущення чого-небудь подібного. "Не моя справа пропонувати, - сказав він, хитаючи головою, ніби ніколи не чув такого безумства, - але я вважаю, що на моєму місці я б встав у окремого входу. Якщо я не помилився у ваших розрахунках і ви не намагаєтеся щось продати, тоді для вас це вхід в торгівлю ".
  
  
  
   "Можливо, нам слід спробувати скористатися окремим входом, - сказав Моріарті, - і я буду стримувати будь-яке бажання зайнятися торгівлею".
  
  
  
   Кучер з цікавістю подивився на Моріарті, але потім повернувся вперед і клацнув віжками. "Підемо, Кнейдль, - сказав він свого коня, - ми відвеземо цього божевільного і його прекрасну подругу в Вайссершлосс".
  
  
  
   Двадцять хвилин потому Кнейдль підтюпцем проїхав по широкій під'їзній доріжці, яка утворювала велику букву U, проходячи перед замком, і зупинився у пари дверей приблизно посередині лівого крила. Менш досвідчені, ніж Парадний вхід, повз який вони пройшли, величезні дубові двері в золотій рамі все ж посоромили б багато собори. Коли екіпаж зупинився, дверцята відчинилися, і з'явився лакей з великою парасолькою в руках і шанобливо встав біля дверцят екіпажу, прикриваючи ним, поки Моріарті виходив і допомагав Мадлен спуститися слідом за ним.
  
  
  
   Моріарті дістав із рукава тиснену візитну картку з написом "Олександр Сандарель—Лондон, Париж" і написав на звороті "щодо Бенджаміна Барнетта" своїм похідним олівцем. Він поєднав їх з одним, який його супутниця дістала зі своєї маленької сумочки-клатч, на якому було написано просто "Леді Мадлен Верлен", і поклав їх на маленький срібний піднос, який тримав лакей. "Ми хотіли б бачити принца", - сказав він. "У нас не призначено, але я вважаю, що Його Високість дасть нам аудієнцію".
  
  
  
   Лакей двічі різко кивнув головою. - Їх високості в даний момент поїхали кататися верхи, але скоро повернуться. Сюди, будь ласка. Він провів їх у невелику кімнату очікування зліва від дверей і зник всередині будівлі. Два копейщика охороняли коридор, що веде всередину замку. Моріарті зазначив, що, хоча їх церемоніальна форма застаріла на два століття, їх піки були гострими.
  
  
  
   Через три чверті години лакей повернувся за ними. "Будь ласка, залиште тут свій багаж, - сказав він, - і свою тростину, сер, і слідуйте за мною". Він провів їх до дверей маленькій вітальні, розташованої десь в глибині величезної будівлі. Його охороняли двоє кремезних чоловіків у чорній уніформі, один з яких провів руками по куртці Моріарті і заглянув у маленьку сумочку Мадлен, перш ніж впустити їх. "Вибачте, сер, мадам, - сказав він, - але життя принца опинилася під загрозою, і ми повинні вжити заходів обережності".
  
  
  
   Високий, гарний чоловік в одній з численних багато прикрашених кавалерійських уніформ, доступних австро-угорської знаті, стояв перед невеликим елегантним письмовим столом у кімнаті. Поруч з ним, у різьбленому дерев'яному кріслі, що стояло поряд з письмовим столом, сиділа струнка білява жінка з тонкими рисами обличчя і розумними очима. Вона була одягнена в простий костюм для верхової їзди з широкою спідницею. Покоївка як раз виносила з кімнати їхні плащі і широкополі капелюхи, засвідчуючи про поспішність, з якою вони прийшли на цю зустріч. "Я принц Аристе, - представився чоловік, - а це моя дружина, принцеса Діана. Я приношу вибачення за неналежні обережності, але мої охоронці наполягають на цьому при сторонніх.
  
  
  
   "Ваші високості", - сказав Моріарті, злегка нахиливши голову в жесті, який можна було б прийняти за уклін. "Ми розуміємо і не ображаємося". Мадлен граціозно присіла в реверансі.
  
  
  
   "Ми повернулися прямо з денної прогулянки, не витративши часу на переодягання", - сказав принц Аристе. "Будь-хто, хто назве ім'я Барнеттов, отримає негайну аудієнцію у нас. Але я вірю, що вам є що сказати, що заслуговує нашої уваги. Він пильно подивився на Моріарті. - Ви Олександр Сандарель. Мені здається, я чув це ім'я. Ви в деякому роді шарлатан, чи не так?
  
  
  
   Моріарті усміхнувся. "Олександра Сандареля так описували", - визнав він. "Повинен сказати, що я не згоден з цим описом".
  
  
  
   "Можливо, Барнетти послали його до нас", - припустила принцеса Діана, дивлячись на свого чоловіка. "Сподіваюся, він кумедний".
  
  
  
   "В цьому справа?" - запитав принц. "Це Барнетти послали вас до нас? Ви знаєте, вони повинні прибути сюди з дня на день".
  
  
  
   "Я розумію, що ваш англійський чудовий", - сказав Моріарті, переходячи на цю мову. "Давайте продовжимо розмову по-англійськи, так як буде менше шансів, що наша розмова зрозуміють, якщо нас підслухають".
  
  
  
   - Ти не довіряєш моїм слугам?
  
  
  
   - У важливих справах я не довіряю нікому. Ті, хто не продажна, легковажні. Ви Можете поручитися за всіх своїх слуг, ваша високість?
  
  
  
   Принц Аристе на секунду задумався. "Ні, - сказав він, - я вважаю, що ні. Їх так багато".
  
  
  
   "Англійська - прийнятний мову", - погодилася принцеса Діана. "Крім того, мені сказали, що в англійській у мене чарівний акцент".
  
  
  
   "Так воно і є", - погодився Моріарті.
  
  
  
   - Тепер, що стосується Барнеттов...
  
  
  
   "Я вважаю, що їх прибуття буде відкладено", - сказав Моріарті. "Бенджамін Барнетт і його дружина Сесілія були викрадені людиною, що називає себе графом Зігфрідом фон Линшем, і містяться в замку дванадцятого століття у великому маєтку, очевидно, належить йому, недалеко від міста Умштайн під Віднем".
  
  
  
   "Викрадена!" Принц вчепився в спинку стільця, на якому сиділа його дружина. "Звідки ти це знаєш і чому ти прийшла до нас? Ви повідомили владу?"
  
  
  
   Моріарті похитав головою. "Є причини, за якими це було б нерозумно".
  
  
  
   "Нерозумно?" Запитала принцеса Діана. "Як може бути нерозумно повідомляти поліцію?"
  
  
  
   "Я поясню, - сказав їй Моріарті.
  
  
  
   Принц Аристе нахилився і взяв жінку за руку. - Звідки мені знати, що це правда? він вимогливо запитав. "Ви стверджуєте, що це дізналися з допомогою якогось трюку ясновидіння? Ви очікуєте якоїсь нагороди?" Слова злітали з його губ по мірі того, як формувалися ідеї.
  
  
  
   Моріарті похитав головою. "Хоча є Олександр Сандарель, який стверджує, що володіє деякими здібностями ясновидіння, я не він. Мене звуть професор Джеймс Моріарті, і Бенджамін Барнетт протягом багатьох років був моїм близьким другом і довіреною особою. На даний момент я запозичив ім'я Олександра Сандареля, щоб полегшити свою роботу тут. Я прийшов до вас, тому що вважаю, що наші інтереси збігаються. Я не прошу і не очікую винагороди."
  
  
  
   "Професор Моріарті". Принц на мить замислився. "Я чув про вас", - сказав він. "Барнет згадав вас і назвав іншому. Але я також чув його голос затих, але потім він продовжив: - Чому ви подорожуєте під псевдонімом? Хіба це не ознака підступності, ознака того, що вам можна довіряти?"
  
  
  
   "Якщо це не ознака обману, коли ви це робите, ваша високість", - сказав Моріарті, посміхаючись, "тоді чому це повинно бути, коли це роблю я?"
  
  
  
   "В точку!" визнав принц Аристе. "Звідки ти знаєш про мою дружбу з Барнеттами і, як, схоже, ти повинен знати, про події, пов'язані з нею?"
  
  
  
   - Маммер Толливер розповів мені цю історію. Він подорожував з Барнеттами як їх слуги.
  
  
  
   - Карлик? Я пам'ятаю його.
  
  
  
   "Перебендя карлик тільки зростанням", - вставила Мадлен. "По сміливості і кмітливості він гігант".
  
  
  
   "Справді, він такий", - погодилася принцеса. "Сесілі, місіс Барнетт, і я говорили про нього".
  
  
  
   "Чому він не тут, з тобою?" Запитав принц Аристе. "Звідки мені знати, чи можу я вірити тому, що ти мені розповідаєш? Це звучить як початок фантастичної історії. Барнетти викрадено? Їх тримають у замку? Чому? Хто такий цей фон Лінц і чого він хоче?"
  
  
  
   "Розумні питання", - погодився Моріарті. "Ряджений знаходиться в замку, про який я говорив, спостерігає і чекає. Він пробув там — скільки зараз? — сімнадцять днів, які вони провели в полоні, і у нього залишалося рівно стільки часу, щоб повідомити мене про те, що відбувається. Я — ну— як я можу переконати вас, що я кажу правду? Я не можу придумати кращого способу, ніж розповісти вам усю історію про те, що ми з міс Верлен робимо тут, за тисячу миль від мого лондонського житла, і чому. - Можу я присісти?
  
  
  
   - Звичайно. Вибачте за відсутність гостинності. Принц жестом запросив Моріарті, Мадлен підійти до дивану, що стояв у кутку кімнати, а сам влаштувався в дерев'яному кріслі з високою спинкою у стіни. Він обернувся до одного з охоронців у двері. - Пляшку Голдвассера "Сент-Джозеф і стакани — подбай про це, Карл.
  
  
  
   Здоровань кивнув і зник у коридорі. Через секунду він повернувся, очевидно, передавши повідомлення сервитору. Зрештою, робота охоронця - охороняти.
  
  
  
   - Легке біле вино з фруктовими нотками, місцевого виробництва, - сказав принц, коли пляшка і келихи з'явилися так швидко, немов їх, мабуть, чекали за дверима. - На даний момент це здається підходящим. А тепер...
  
  
  
   Час від часу перериваючись, щоб потягувати вино, Моріарті розповів принцу і принцесі всю історію про те, навіщо він приїхав до Відня, і те, що він знав про важкому випробуванні, що випав на частку Барнеттов, повідомляючи лише про особистості батька "Статі", яку він присягнувся не розголошувати. Його ніхто не переривав.
  
  
  
   Закінчивши розповідь, він відкинувся на спинку дивана і пильно подивився на принца.
  
  
  
   Аристе мить дивився на неї, а потім похитав головою. "Приголомшливо!" сказав він. Він повернувся до Мадлен. - А ви, леді Мадлен підтверджуєте це?
  
  
  
   Мадлен кивнула. "Ті частини, про яких я знаю з перших рук, були переказані. Що стосується решти, я працювала з професором раніше, і він влучний стрілець. Я зустрів Підлоги у в'язниці, і він англієць, і його, наскільки я можу судити, підставили. Але чому — це вище мого розуміння ".
  
  
  
   - Отже, - сказав принц, повертаючись до Моріарті, - ви прибули сюди, щоб допомогти англійської шпигунові, і очікуєте, що я допоможу вам.
  
  
  
   "Ні, ваше високість. Я не очікую, що ви допоможете мені звільнити Підлоги. Це моя турбота. Але Бенджамін і Сесілія Барнетт не задіяні ні в якому шпигунстві, і ви можете відчувати, що ви їм щось винні. Тому я прийшов до вас, щоб дати вам шанс повернути цей борг ".
  
  
  
   - А чому ви не йдете в поліцію?
  
  
  
   "Тому що вони погано підготовлені, щоб мати справу з подібними речами. Аристократ викрадає іноземну пару? Хто б у це повірив? Вони підходили до дверей замку і ввічливо запитували, чи там Барнетти. Граф фон Лінц відповідав "ні". Вони подякували б його, підняли капелюхи і пішли. Тому що, поки у мене немає доказів зворотного, я вважаю місцеву поліцію агентами цього графа ".
  
  
  
   Принц Аристе повернувся до своєї дружини, яка широко розплющеними очима дивилася на Моріарті. - Що ти про це думаєш, моя люба?
  
  
  
   "Я думаю, що містера Барнетта і його дорогу дружину викрали, і ми повинні щось зробити, щоб допомогти їм!"
  
  
  
   - Ми повинні? Звичайно, ми повинні! Аристе повернувся до Моріарті. - Це єдина причина, по якій ви тут? Вам потрібна наша допомога?
  
  
  
   "Я вірю, що ми, ймовірно, зможемо допомогти один одному", - сказав йому Моріарті. "І я боюся, що нам обом потрібно допомогти Барнеттам".
  
  
  
   Принц деякий час дивився на картину на стіні в іншому кінці кімнати. Гірський пейзаж, він сильно нагадував про задумливою тиші перед насувається бурею. Можна було майже відчути посилюється вітер, по небу мчали темні хмари. "Як ви думаєте, чому Барнетти були викрадені?" запитав він. "Що кому-то могло бути від них потрібно?" У них мало грошей".
  
  
  
   "Можливо, моя люба, це пов'язано з нападом на вас на віллі Эндорра", - припустила принцеса Діана.
  
  
  
   "Я не хотів так думати", - відповів Аристе. "Думка про те, що, рятуючи моє життя, Барнетт наражає на небезпеку свою власну, мені огидна".
  
  
  
   "Можливо, це не те пояснення", - припустив Моріарті.
  
  
  
   - Значить, ви вважаєте, що ці дві події не пов'язані?
  
  
  
   "Ні, я вірю, що вони безумовно пов'язані, але не як причина і наслідок. Я вірю, що у нас є дві нитки більшого гобелена, які зійшлися таким чином в цей час ".
  
  
  
   Принц Аристе встав. "Я хочу почути ваші ідеї", - сказав він, - "і я вважаю, що ми будемо говорити ще деякий час. Тому я пропоную відкласти це обговорення на пару годин. Мені жарко і я спітнів, і мені треба помитися і переодягтися після нашої скачки, і я впевнений, що моя дружина відчуває те ж саме. І ми повинні дати вам можливість освіжитися після вашої подорожі ". Він дістав кишеньковий годинник з внутрішньої кишені піджака. - Уже майже три години. Я попрошу камердинера відвести вас до кімнати, де ви зможете підкріпитися.
  
  
  
   Принцеса Діана кивнула. - І покоївка, - сказала вона Мадлен. - Ми попросимо Бентлі надіслати покоївку в вашу кімнату, щоб вона допомогла вам.
  
  
  
   - Бентлі? Моріарті підняв брову.
  
  
  
   - Головний дворецький, - пояснив принц Аристе. - Він англієць. Англійські дворецькі - кращі, принаймні так вони кажуть.
  
  
  
   "Невже?" Запитав Моріарті. "Як цікаво".
  
  
  
   "Ми знову зустрінемося в п'ять в кімнаті з картами", - сказав принц. "Я пришлю кого-небудь показати вам дорогу. Заблукати тут не так вже й складно. Іноді я все ще займаюся цим сам.
  
  
  
   Принц кивнув, і Карл зник за дверима. Незабаром з'явився великий, міцний молодий чоловік у жовтих оксамитових бриджах до колін і червоному оксамитовому сюртуку, щоб проводити Моріарті, Мадлен в їх кімнати.
  
  
  
   Моріарті помістили в маленьку, але добре обладнану спальню, а Мадлен відвели на одну двері далі по довгому коридору. За хвилину пролунав стук у двері Моріарті, і увійшли дві покоївки; одна несла його дорожню сумку і тростину з совиним набалдашником, які вона поклала біля ліжка, а інша несла таз і глечик з гарячою водою, які вона поставила на комод. - Якщо вам що-небудь знадобиться, сер, - сказала покоївка з тазом - натисніть на кнопку дзвінка праворуч від ліжка. І вони пішли.
  
  
  
   Моріарті повісив куртку і зняв сорочку. Він змив дорожню бруд з обличчя і рук, а потім лягла на ліжко й заплющив очі. Він завжди міг миттєво засипати і так само швидко прокидатися. Це була здатність, яка не раз опинялася корисною.
  
  
  
   Через дві години чоловік у чорній формі гвардійців принца провів Моріарті і посвежевшую і сяючу Мадлен по лабіринту коридорів в кімнату з картами. "Ти якось по-іншому виглядаєш", - упівголоса помітив Моріарті Мадлен, поки вони йшли за своїм гідом. "Ти змінила сукню".
  
  
  
   "Це нове плаття, - сказала йому Мадлен, - надіслала принцеса. Белла, покоївка, зробила мені зачіску і допомогла підправити макіяж. Це було чудово! Тепер я мрію мати власну покоївку ".
  
  
  
   "Гідна мета", - погодився Моріарті.
  
  
  
   "Тепер, коли у них була можливість обдумати те, що ти їм сказав, як ти думаєш, вони збираються допомогти нам або арештують нас?" Тихо спитала Мадлен.
  
  
  
   Моріарті похмуро посміхнувся. "Ми дізнаємося через кілька хвилин", - сказав він їй.
  
  
  
   Картотека являла собою велику кімнату на другому поверсі з вікнами, що виходять у закритий внутрішній двір. У ній знаходилося кілька десятків масивних шаф, набитих, імовірно, картами. Величезний стіл, оточений стільцями, займав середину кімнати, ідеально підходять для того, щоб розкласти карти і вивчати їх. "Мій прадід був фельдмаршалом у війні проти Наполеона", - пояснив принц Аристе. "У нього розвинулася велика любов до карт".
  
  
  
   "Я сам завжди був зачарований ними", - зізнався Моріарті.
  
  
  
   "Не соромтеся переглядати ті, що в цих шафах, коли у вас буде час", - запропонував Аристе. "Тут є набір французьких військових карт, захоплених під час Італійської кампанії, і нам завжди здавалося, що написи, надряпані на них, зроблені рукою Наполеона. Можливо, секрети його військового генія знаходяться прямо там, в цій шафі, якби тільки хто-небудь міг прочитати його почерк".
  
  
  
   "Приємне зарозумілість", - припустив Моріарті. "Але я вважаю, що його геніальність полягала не стільки в тому, що він робив, скільки в способі, яким він це робив. І це, ймовірно, не записано".
  
  
  
   "Будь ласка, сідайте всі", - сказала принцеса Діана, сідаючи в дальньому кінці столу. "Ми виключили слуг і охорону цієї зустрічі, оскільки ви, здається, стурбовані тим, що вони можуть підслухати. На буфеті під вікном є закуски. Мені не терпиться почути про бідолахах Бенджаміна і Сесілі.
  
  
  
   "Боюся, що за їх викрадення відповідаю більше я, ніж ви", - сказав Моріарті, опускаючись в одне з крісел і кладучи свою тростину з совиним наконечником на стіл перед собою. "Що, схоже, найбільше цікавить викрадачів "Барнетта", так це моє місцезнаходження та мої наміри. Оскільки вони не знають ні про те, ні про інше, я дуже боюся, що єдина причина, по якій їх залишають в живих, - це використовувати для переговорів зі мною, якщо нашим супротивникам вдасться мене виявити.
  
  
  
   "Звідки ти міг це знати?" Запитав принц Аристе.
  
  
  
   "Кожну ніч Ряджений Толливер підіймається на стіну замку і забирається через заґратоване вікно у кімнату, в якій містяться Барнетти. Вони обмінюються інформацією".
  
  
  
   "Хіба це не дуже небезпечно?" Запитала принцеса Діана.
  
  
  
   "Так, - відповів Моріарті, - це так".
  
  
  
   "Що цим негідникам потрібно від тебе?" Запитав принц Аристе.
  
  
  
   "Схоже, у них склалося враження, що я є натхненником широкого злочинної змови, який має зв'язки і філії по всій Європі. В той же час вони чергують це з цікавим уявленням про те, що я є головою британської секретної служби, в кожній канцелярії якої є агенти-шпигуни, готові вкрасти плани кого завгодно і перешкодити махінацій цих людей, ким би вони не були ".
  
  
  
   "Як вони можуть так думати?" Запитала принцеса Діана. "Ти хоч щось з цього?"
  
  
  
   - Запевняю вас, ваше високість, що це не так. І, в будь-якому випадку, я навряд чи міг би бути і тим, і іншим, навіть якщо б був тим чи іншим.
  
  
  
   "Тоді як їм могла прийти в голову така ідея?" Запитав Аристе.
  
  
  
   - Це я можу вам сказати, - втрутилася Мадлен. - Шерлок Холмс.
  
  
  
   Детектив-консультант? Принц Аристе насупився. - Я чув про нього. Що про нього?
  
  
  
   Моріарті помовчав, можливо, збираючись з думками. - Що ж, - сказала Мадлен, вступаючи в пролом, - містер Холмс, схоже, деякий час тому прийшов до висновку, що професор - свого роду запеклий злочинець, і розповідає про це всім, хто готовий його слухати, а потім клянеться зберігати таємницю, щоб на нього не подали в суд за наклеп ".
  
  
  
   "Це так?" Аристе запитав Моріарті.
  
  
  
   Професор кивнув. - Леді Мадлен трохи перебільшує, але, боюся, лише злегка.
  
  
  
   "І таким чином, сильно спотворені історії про діяння професора Моріарті стали — що я можу сказати? — легендою, можливо, по всій Британії і повільно поширилися по Європі", - продовжила Мадлен.
  
  
  
   Принцеса Діана посміхнулася Мадлен. "Ви сильний захисник своєї подруги", - сказала вона.
  
  
  
   "Він був більш ніж добрий до мене", - сказала Мадлен. "Він мені показав і змусив повірити, що я можу бути більше, ніж було".
  
  
  
   Принцеса Діана повільно кивнула. "Зрозуміло", - сказала вона.
  
  
  
   "І в цих історіях, розказаних про вас, немає правди?" Принц Аристе запитав Моріарті.
  
  
  
   Професор помовчав, обдумуючи, що сказати. "Я не можу сказати, що я завжди підкорявся законам або скрупульозно дотримувався звичаїв мого маленького острова, - сказав він, - але у мене немає банди, і я абсолютно точно не очолюю британську секретну службу. Або, якщо вже на те пішло, будь-яка інша секретна служба.
  
  
  
   - Тоді як ви пояснюєте звинувачення містера Холмса?
  
  
  
   "Це його нав'язлива ідея", - сказав Моріарті. "Холмс не виносить, коли він помиляється або, якщо вже на те пішло, довго перебуває в подиві. Коли він стикається з злочином, який не може розкрити, він звертається до свого помічника доктору Ватсону і вигукує: "Ага! Це робота злого генія, професора Моріарті. І час від часу він приходить до мене додому і звинувачує мене в тому чи іншому. Я думаю, у нього розвинулося щось, що ваш доктор Фрейд називає "нав'язливою ідеєю". - Моріарті зітхнув. - Бачите, я мав нещастя знати його в юності.
  
  
  
   "Бідолаха!" сказала принцеса Діана.
  
  
  
   - Справді, - погодився Моріарті.
  
  
  
   "Я думаю, що можу зрозуміти змішання майстра-злочинця і майстри-шпигуна в умах тих, хто вірить в це, е-е, міф", - сказав принц Аристе. "Зрештою, шпигуна зазвичай вважають злочинцем найнижчого штибу, людиною, здатною зрадити свою країну".
  
  
  
   "І все ж шпигуни, працюють на свою країну, що живуть на чужині, говорять чужою мовою, настільки ж хоробрі, як будь-який солдат на полі бою. Якщо їх спіймають, їм загрожує ганебна смерть", - зауважив Моріарті. "Цікаво, що вони отримують мало похвали навіть зі свого боку. Головний шпигун Наполеона, Карл Шульмейстер, задумав полон цілої австрійської армії. І все ж Наполеон відмовився надати Шульмейстеру які-небудь військові почесті. "Єдине, чого заслуговує шпигун, - це плати, - за чутками, сказав йому Наполеон, - а не честі".
  
  
  
   "І це честь, яку шукав цей молодий чоловік, Підлогу?" Запитав принц Аристе. "Якщо так, то він шукав її в незнайомому місці".
  
  
  
   Моріарті похитав головою. "Молодій людині, называющему себе Підлогою Донцхофом, не потрібні ні гроші, ні честь", - сказав він. "Він один з багатьох людей, які намагаються тримати Британію в курсі європейських і азіатських справ, незважаючи на очевидну відсутність інтересу з боку британського уряду. Вони називають своє підприємство "Велика гра" і самі фінансують свої подорожі ".
  
  
  
   " Велика гра", - сказав принц Аристе. "Англійці з усього роблять гру. Вони дуже спортивні".
  
  
  
   "Англійські вищі класи вірять, що талановитий любитель краще професіонала", - сказав Моріарті. "Морально, якщо не фізично. Але тоді їм не потрібно буде заробляти собі на життя ".
  
  
  
   "Ти говориш як соціаліст", - сказала принцеса Діана, з цікавістю дивлячись на нього.
  
  
  
   Мадлен розсміялася. "Мій друг зневажає майже всіх", - сказала вона. "Він вважає, що людство повно дурнів і негідників".
  
  
  
   Моріарті зневажливо махнув рукою в повітрі. "Дозвольте мені радше сказати, що я помітив, що мої побратими по більшій частині дурні з невеликою часткою негідників, і я не соромлюся це коментувати".
  
  
  
   "Добре!" Сказала принцеса Діана. "Я сподіваюся, ви виключіть нас з цього списку".
  
  
  
   "О, я вірю", - запевнив її Моріарті. "З того, що я чув про вас від бормотуна, я поважаю як ваш інтелект, так і ваші наміри".
  
  
  
   "А ти б сказав іг, якщо б не знав?" Запитав принц Аристе.
  
  
  
   "Насправді, він би так і зробив", - запевнила його Мадлен. "Наскільки мені відомо, професору вдалося безпосередньо образити герцогиню, маркіза і принаймні одного члена британської королівської сім'ї".
  
  
  
   Моріарті поморщився. "Хіба нам не потрібно обговорити щось більш важливе, ніж мій характер?" - запитав він.
  
  
  
   "Це так. Скажи мені, як ти пропонуєш звільнити Барнеттов?" Запитав принц Аристе.
  
  
  
   "Це не повинно бути занадто складним, якщо ви зможете надати кілька надійних людей", - сказав Моріарті. "Але, боюся, це лише частина роботи".
  
  
  
   "Є ще щось? Що ще?"
  
  
  
   "Нам потрібно розгадати загадку". Сказав Моріарті. Потім він похитав головою. "Тобто я знаю. Я не маю і не буду просити вас робити що-небудь, крім допомоги мені в порятунку наших спільних друзів.
  
  
  
   Принцеса Діана нахилилася вперед, її очі заблищали. "Розкажи нам", - попросила вона. "Що це за загадка?"
  
  
  
   Моріарті вставив в око монокль і суворо подивився на неї. "Мені не слід було піднімати це питання", - сказав він. "Моя проблема неприємна і небезпечна, і я не повинен залучати вас".
  
  
  
   - Це якось пов'язане з викраденням Барнеттов?
  
  
  
   "Майже напевно, але не безпосередньо".
  
  
  
   "Ах!" - сказав принц. "Тоді, будь ласка, загадай нам загадку, і дозволь нам вирішити, наскільки глибоко ми повинні зануритися в твою проблему".
  
  
  
   "Дуже добре, ваша високість, як скажете", - сказав Моріарті. "Загадка складається з цих предметів". Він закрив очі й продекламував:
  
  
  
   - Перше, двадцять четвертий та двадцять п'яте квітня;
  
  
  
   - два, в ту середовище;
  
  
  
   "троє, невідомо;
  
  
  
   - чотири: Англія, Франція, Німеччина і Росія;
  
  
  
   "п'ять, невідомо;
  
  
  
   - шість, третій та четвертий з шести;
  
  
  
   "так, сім".
  
  
  
   Принц Аристе встав і підійшов до дальньої стіни, де висіла велика класна дошка. "Не могли б ви повторити це ще раз?" він попросив. Моріарті підкорився, і принц записав список на дошці. Потім він відступив назад і витріщився на нього. "Справді, загадка", - сказав він. "Що це значить? Почекайте, це неправильне питання. Звідки це взялося і як це пов'язано з нашою поточною проблемою, ось що я хотів сказати ".
  
  
  
   "Одного вечора в опері Паулю Донцхофу помилково вручив листок паперу дрібний чиновник Міністерства закордонних справ. Він розповів про це леді Мадлен, коли вона прийшла відвідати його у в'язниці, представившись його сестрою. Ми пішли забрати це з його квартири. Вона була там, де він її залишив, майстерно захована, загорнута в конверт і набита поштовими марками. Ось так, — Моріарті вказав на список на дошці, - ось як це було написано.
  
  
  
   "Чому ти думаєш, що це важливо?" Запитав принц Аристе.
  
  
  
   "Донцхоф заплатив за газету п'ятсот крон. Тобто він вручив чоловікові п'ятсот крон у спробі залучити його у якості джерела інформації. Чоловік, мабуть, чекав, що хтось, кого він не знав, передасть йому гроші в обмін на папір, тому він вручив її Підлозі. Він поскаржився Підлозі, що очікував отримати тисячу крон."
  
  
  
   "Значить, комусь це коштувало тисячу крон", - сказав принц Аристе. "На це може бути багато причин".
  
  
  
   "Я вирушив на пошуки людини, від якого Пол отримав цей лист, щоб запитати його, що це означає і кого він чекає. Його звали Герман Балці. Він працював у відділі планування Міністерства закордонних справ. Я запізнився, він був мертвий. Він був вбитий в своїй спальні тиждень тому. Йому перерізали горло, поки він спав. Нічого не було вкрадено. Він і його дружина спали порізно, і вона стверджувала, що нічого не чула. Дві покоївки спали в підвалі. Поліція виходить з теорії, що це, мабуть, зробила або його дружина, або одна з його коханок, і на момент, коли я дізнався про це, вони все ще намагалися з'ясувати, хто саме, щоб знати, кого арештовувати ".
  
  
  
   "Ти думаєш, його вбили через його помилки?" Запитала принцеса Діана.
  
  
  
   - Я знаю. І я вірю, що Пол був замішаний у двох вбивствах, тому що він отримав цей листок паперу. Його вбивство могло б привернути до цього увагу, якби він передав його далі, але виставлення його в якості вбивці дискредитувало б його ".
  
  
  
   Принц втупився на дошку. "Важко повірити, що в цих семи предметах є щось зле або навіть особливо значуще. "Двадцять четвертого і двадцять п'ятого квітня". Це п'ятниця і субота через тиждень, якщо говорити про цьому році. "Третій та четвертий з шести". Принц знизав плечима. "Я відмовляюся від цього".
  
  
  
   "В найближчому майбутньому планується якесь велике злочин", - сказав Моріарті. "Це все, що Підлогу Донцхоф зміг з'ясувати зі своїх власних джерел. Я вважаю, що цей список ставиться до цього. Чи Могло це бути заплановано на наступну суботу чи неділю? Тоді звідки дрібний чиновник у Міністерстві закордонних справ міг дати знати? Відбудеться це одночасно в Англії, Франції, Німеччини і Росії? Якщо так, то чому ми дізнаємося про це у Відні? І що ж могло б викликати серйозне обурення у цієї групи людей, які нічого не думають про бомбежках, стрільби і нанесенні ножових поранень випадковим урядовим чиновникам?"
  
  
  
   "Це і є твоя загадка?"
  
  
  
   "Ось і все".
  
  
  
   "І як же нам приступити до її вирішення?"
  
  
  
   "Ми?" Моріарті поклав руки на стіл і втупився на принца. "Ти впевнений, що хочеш вплутуватися в це?"
  
  
  
   "Якщо якась група збирається підірвати парламент або вбити імператора, я думаю, мені варто втрутитися", - сказав принц Аристе. "Але я дійсно думаю, що в якийсь підходящий момент ми повинні знайти який-небудь підходящий орган, щоб повідомити. У імперії дійсно є певні ресурси, і не всі її чиновники дурні або продажні ".
  
  
  
   "Згоден", - сказав Моріарті. "Як тільки у нас буде що розповісти, чого можна буде повірити, і ми будемо знати, кому це найкраще розповісти, ми це зробимо".
  
  
  
   - Отже, - сказав принц Аристе, - що нам робити з укладенням Барнеттов?
  
  
  
   Моріарті відкинувся на спинку стільця. "Я прийшов до вас, бо мама Толливер сказала мені, що замок фон Линша і територія навколо нього добре охороняються і патрулюються. У мене є попередній план, за умови, що я сам огляну місцевість. Але для нього мені потрібні надійні люди. І, як я вже говорив раніше, у мене немає "банди", якій я міг би командувати. У вас є вільні люди, яким ви можете довіряти, щоб вони зробили те, що ви говорите?
  
  
  
   Аристе кивнув. - Так. Близько шестисот. Я командир полку легкої піхоти. Більшість з них - резервісти, і для їх призову зараз потрібна була б офіційна мобілізація. Але штабна рота - регулярна армія, і їх казарми приблизно за милю звідси.
  
  
  
   - Що ж, - сказав Моріарті. - Більше, ніж я сподівався, але все одно ласкаво просимо. Якщо у вас є який-небудь спосіб відібрати, скажімо, дюжину з них добровольцями для якої-небудь вневойсковой служби, ми можемо зустрітися з ряджених і удосконалити план.
  
  
  
   "Я так і зроблю", - сказав принц Аристе. "І я замовлю спеціальний потяг, який доставить нас до Відня. Ти можеш розповісти нам план по дорозі".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ВІСІМНАДЦЯТА — ТВІЙ АМЕРИКАНСЬКИЙ КУЗЕН
  
  
  
  Вся природа - лише мистецтво, невідоме тобі;
  
  Все випадково, напрямок, якого ти не бачиш.;
  
  Весь цей розбрат, незрозумілий гармонія;
  
  Все це часткове зло, загальне добро ...
  
  —Олександр Поуп
  
  
  
   Шерлок Холмс і доктор Ватсон займали суміжні номери на другому поверсі готелю "Леопольд", добротного сучасної будівлі, займав один квадратний квартал на Шварценбергплац, самому центральному місці, яке тільки можна було знайти в розміщеному місті, яким врешті-решт стала Відень. Було незадовго до вечері в четвер ввечері, і Холмс сидів за маленьким письмовим столом у своїй кімнаті, записуючи денні замітки на наступній порожній сторінці свого блокнота. Через суміжну двері він чув, як Уотсон насвистує "Мандрівного менестреля" з " Мікадо ", одягаючись до вечері.
  
  
  
   "Провів другу половину дня, сховавшись в буфетної для офіціантів кафе "Дунай", - писав Холмс. "Міг чітко чути розмову в окремій задній кімнаті, але не завжди міг розібрати, хто говорить. Багато обговорюється "велика подія", яке має статися в найближчому майбутньому. Були представлені принаймні три групи, які, як можна було подумати, не були пов'язані або навіть доброзичливі, і від яких, звичайно ж, не можна було очікувати, що вони будуть виступати за спільну справу. Повинні бути ...
  
  
  
   Пролунав тихий, невпевнений стукіт у двері холу. Холмс відклав ручку. - Так? - запитав я.
  
  
  
   "Entschuldigen sie bitte, Herr Holmes?" Це був жіночий голос.
  
  
  
   Холмс перейшов на німецьку. - Так? Одну хвилину, будь ласка. Він підійшов до дверей і відчинив її. Жінці в холі на вигляд було за сорок, і вона була добре, хоч і просто, одягнена. "Чим можу бути корисний, мадам?"
  
  
  
   - Ви містер Шерлок Холмс? - запитав я.
  
  
  
   "Так і є".
  
  
  
   - Будь ласка, я повинна бути впевнена в цьому, якщо ви скажете мені, як звуть вашу домовласницю в Лондоні?
  
  
  
   "А!" - сказав Холмс. "Саме так. Її звуть місіс Хадсон. Що у вас є для мене?"
  
  
  
   Жінка відступила на крок. - Ви вже знаєте, що у мене для вас дещо є? Вам хто-небудь сказав, щоб ви чекали на мене? Я нікому не говорила!
  
  
  
   Холмс обдарував жінку, як йому, мабуть, здалося, підбадьорюючий посмішкою. "Я не хотів налякати вас", - сказав він. "Звичайно, з вашого питання було очевидно, що хтось направив вас до мене. Можливо, ви хотіли зв'язатися зі мною, але тоді питання про мою особистості не був би таким терміновим. Тому я прийшов до висновку, що хтось передав вам що-то для мене, і леді хотіла бути впевненою, що я отримаю це сам.
  
  
  
   "І тепер ви знаєте, без мого відома, що у мене працює леді". Вона дістала з сумочки маленький коричневий конверт і простягнула його Холмсу. "Ось, будь ласка, сер. Будь ласка, не роби більше ніяких висновків про мене, або я закричу, клянуся, що закричу!"
  
  
  
   Холмс розсміявся. "Даю вам слово", - сказав він, риючись у кишені і вишукуючи монету. "А тепер, може бути, що-небудь за ваші турботи—"
  
  
  
   "Ні, ні, дякую, сер. Я отримав адекватне винагороду. Зустріч з вами була подією. Ви такий, яким вона назвала вас!" І з цими словами жінка зробила реверанс і поспішила геть по коридору.
  
  
  
   "Це правда, що ви знаєте, Холмс", - сказав Ватсон, поправляючи краватку-метелика, коли входив в суміжну двері. "Те, що вам здається банальним умовиводом, може бути вельми вражаючим для спостерігача. Як ви дізналися, що леді везла послання від іншої леді?"
  
  
  
   "Ах, Ватсон, ви могли б самі зробити цей висновок, якщо б стояли тут і спостерігали за жінкою, як я", - сказав Холмс, повертаючись у свою кімнату і закриваючи двері.
  
  
  
   "Так ви часто говорили в подібних ситуаціях у минулому", - сказав йому Ватсон. "І все ж я, здається, ніколи не зможу зрозуміти те, що ви вважаєте очевидним, поки ви мені не поясните".
  
  
  
   "Ви несправедливі до себе, мій дорогий Ватсон", - сказав Холмс. "Ви значно поліпшили свої дедуктивні здібності з тих пір, як ми вперше стали жити разом. Як тільки ви почали застосовувати діагностичні навички, набуті в медичній практиці, до оточуючого вас світу, ваша спостережливість до деталей значно зросла. Вірно, ви ще не розвинули навички вловлювати дрібниці, які дозволяють проводити більш тонкі відмінності, і висновків, які ви робите з своїх спостережень, бракує певної, скажімо так, сміливості; але для вас є надія, Ватсон, є надія!
  
  
  
   "Спасибі вам за це, Холмс", - сказав Ватсон. "Але я згоден надати вам робити висновки". Він перестав смикати краватку і натягнув смокінг. - Що такого було в цій леді, що змусило вас зробити висновок, що вона несла послання від іншої леді?
  
  
  
   "У неї було кілька прямих шпильок, увіткнуті у комір блузки і ліві рукава", - пояснив Холмс. "І на тильній стороні її правої руки було пляма від французького крейди".
  
  
  
   "Насправді, Холмс!" Ватсону вдалося зобразити здивування і роздратування одночасно.
  
  
  
   "Звичайно, висновок очевидний", - сказав Холмс своєму супутнику. "Ця жінка - кравчиня. А час вказує на те, що вона поспішила до кінця робочого дня, щоб передати це повідомлення, безумовно, як ласку одному зі своїх " клієнтів ".
  
  
  
   Ватсон сказав: "Хм! Напевно є дюжина інших можливих пояснень".
  
  
  
   "Можливо", - визнав Холмс. "Але ймовірностей і власний відповідь леді — вказують на те, що моя відповідь правильна. Тепер давайте подивимося, що для нас містить цей конверт".
  
  
  
   Холмс підніс конверт до газового ліхтаря, понюхав його і з хвилину уважно роздивлявся. Потім знизав плечима. "Схоже, це просто конверт", - сказав він. "Місцевого виробництва. Що ж, давайте подивимося, хто знає, що я тут, і що вона може сказати в своє виправдання". Він обережно розкрив конверт лезом свого складаного ножа і двома пальцями обережно витягнув складену папір.
  
  
  
   Ватсон зазирнув йому через плече. - В чому справа, Холмс?
  
  
  
   Холмс розгорнув листок і розгладив його на письмовому столі. - Лист, - сказав він. - Англійською. Він глянув на нього. - Ну ж, це дуже цікаво.
  
  
  
   - Справді? Що там написано?
  
  
  
   - Привітання звучить так: "Найдорожча Емма", - сказав Холмс.
  
  
  
   "Дорога Емма?" Ватсон усміхнувся. "Ось воно, Холмс. Зрештою, лист адресовано не вам. У жінки, повинно бути, сумочка набита конвертами, і вона дала вам не той. Можливо, вона повернеться в найближчому майбутньому, щоб обмінятися повідомленнями."
  
  
  
   "Я чомусь так не думаю", - сказав Холмс. "Є принаймні ще одне пояснення цього привітання". Він поправив газову лампу над своїм столом. "Це триває:
  
  
  
  
  
  
  
   "Отже, нарешті я знайшов час написати лист, який обіцяв тобі багато місяців тому. Як швидко летить час! Сподіваюся, це лист застане тебе і твого батька в доброму здоров'ї. Насправді я приношу вибачення за те, що не написав раніше, але у мене було жахливо зайнятий час, я зустрічався з людьми, заводив друзів і подорожував по Європі, і я був дуже недбалий у своїх повідомленнях. Ти знаєш, я повинна зізнатися, що не писала ні мамі, ні Едварду, ні кому-небудь ще".
  
  
  
  
  
  
  
   "І так буде тривати?" Запитав Ватсон.
  
  
  
   "Це так і є:
  
  
  
  
  
  
  
   "Я знайшов самого чудового агента, який обіцяє допомогти мені з моєю кар'єрою співачки тут. Повинен сказати, що всі виявилися більш корисними, ніж я міг очікувати. І ось я добрався з Італії до Австрії з самими чудовими супутниками! Ось вам і все, і я сподіваюся, ви зможете пробачити мене за мою лінь. Будь ласка, будь ласка, передай мою любов усім, кого я залишила позаду, і скажи їм, особливо Едварду, що я сумую за ним і думаю про них кожен день. Особливо Едварду. І, звичайно ж, прибережи частинку цієї любові для себе! Я розраховую пробути тут деякий час, і лист завжди може прийти до мене поштою до запитання, Умштайн, Австрія (куди, моя дорога, всього кілька кроків з Вени)".
  
  
  
  
  
  
  
   Холмс перервав читання, і Ватсон запитав: "Це все?"
  
  
  
   "Це підписано: "Ваша любляча Дженні", - сказав йому Холмс. "На звороті сторінки нічого немає. Це дуже цікаво".
  
  
  
   "Як я вже сказав, Холмс, очевидно, це якась помилка", - припустив Ватсон.
  
  
  
   Холмс з хвилину дивився на лист, потім відклав його і взяв конверт. Він обережно розірвав його з заклеєним краях і оглянув внутрішню частину. - Я думав, що, можливо, але тут я нічого не знаходжу.
  
  
  
   - Ходімо, - сказав Ватсон, - спустимося повечеряти. Тут нічого не можна знайти.
  
  
  
   Холмс знову взяв листа й акуратно склав його за первісним згину. - Ви так думаєте, Ватсон? Ви не бачите в листі нічого дивного? Вам не приходить в голову ніякого альтернативного рішення для його невірно спрямованого привітання?"
  
  
  
   - Ні, Холмс, я не можу сказати, що мені приходить в голову, за винятком того, що лист призначався не вам, а ви надаєте занадто велике значення якийсь невинної помилку.
  
  
  
   "Що ж, Ватсон, можливо, ви маєте рацію", - сказав Холмс, засовуючи лист у внутрішній кишені смокінга. - Давайте спустимося в їдальню і обговоримо це питання за парою телячих відбивних і густим фасолевым супом. І ще є питання про десерт, який потребує ретельного обмірковування. Вони вийшли з кімнати й попрямували коридором. "Але, тим не менш, це дуже цікавий лист".
  
  
  
   - Як вам буде завгодно, Холмс.
  
  
  
   Після вечері вони пішли у читальний зал готелю, де Ватсон знайшов порівняно свіжий номер журналу " Стренд ", щоб розважити себе , в той час як Холмс знову дістав лист і витріщився на нього. Через деякий час Холмс раскурил трубку і затягнувся нею, поперемінно дивлячись то на лист, то в стелю. Це тривало близько півгодини, коли раптово Холмс схопився на ноги і вигукнув: "Звичайно! Як нерозумно з мого боку!"
  
  
  
   Ватсон відірвав погляд від журналу і побачив, що Холмс буквально пританцьовує від збудження. "Ну ж, Ватсон!" - сказав він. "Я думаю, гра починається!"
  
  
  
   Після всіх років, проведених Ватсоном в якості компаньйона і помічника Шерлока Холмса, він все ще не міг придушити трепет збудження, що охопило його, коли він зрозумів, що Холмс напав на слід і знаходиться на шляху до розгадки чергової таємниці. - Куди їдемо, Холмс? - запитав він.
  
  
  
   "Спочатку повернемося в наші кімнати, - сказав йому Холмс, - а потім подивимося — подивимося!"
  
  
  
   Повернувшись у кімнату, Холмс закрив двері і включив газ. - Нам потрібне світло, - сказав він, - і тепло.
  
  
  
   - Що вам вдалося з'ясувати, Холмс?
  
  
  
   "Це те, що я збираюся відкрити", - відповів Холмс. "Все це було в мене перед очима, і я витратив добру годину, розглядаючи це. Хіба не Джонатан Свіфт сказав: "Немає більше сліпих, ніж ті, хто не хоче бачити"? Ах, Ватсон, мені немає виправдання — я повинен був відразу це побачити!
  
  
  
   - Що бачили, Холмс? - запитав я.
  
  
  
   "Те, що повинно бути очевидно з самого початку", - сказав Холмс Ватсону. "По-перше, які були шанси, що повідомлення, як ви припустили, призначалося не мені?"
  
  
  
   "Я б сказав, що той факт, що воно було адресоване "Еммі", був доброю ознакою цього", - заперечив Ватсон.
  
  
  
   "На перший погляд може здатися, що так воно і є", - погодився Холмс. "Але, звичайно, роздуми про те, що швачка так ретельно встановила мою особистість, перш ніж перевернути конверт, наводять на думку про протилежне".
  
  
  
   - Тоді чому "Емма"?
  
  
  
   "З'єднайте це з доставкою конверта швачкою, і що це передбачає?"
  
  
  
   Ватсон глибоко зітхнув. "Я не знаю, Холмс, про що це говорить вам?"
  
  
  
   - Що відправник не міг доставити лист звичайним способом: поштою або з кур'єром. Отже, вона боялася, що хто-небудь побачить, як вона відправляє лист Шерлоку Холмсу. І чому воно називалося "Дорога Емма"? Напевно тому, що вона боялася, що хто-небудь побачить, як вона пише лист Шерлоку Холмсу ".
  
  
  
   "Зрозуміло", - сказав Ватсон. "Але навіщо комусь знадобилося заходити так далеко, щоб відправити вам таке лист? У ньому немає нічого цікавого, принаймні, на мій погляд".
  
  
  
   - Отже, істинне значення приховано. До такого висновку я прийшов перед тим, як ми спустилися до обіду. Але як приховано? Спочатку я подумав про точкових отворах. Старий трюк ув'язнених і закоханих - проколювати крихітні дірочки над літерами, щоб розібрати секретне послання. Холмс підніс лист до світла. "Але, як ви можете бачити, в цій папері немає крихітних дірочок. Потім я спробував прочитати кожне третє або четверте або п'яте слово; і, на мою біду, вийшла тарабарщина ".
  
  
  
   - А потім, Холмс? - запитав я.
  
  
  
   - А потім ми спустилися повечеряти.
  
  
  
   Ватсон важко опустився в крісло біля вікна. - Право, Холмс, ви буваєте найнестерпнішим чоловіком.
  
  
  
   Холмс посміхнувся. "Вибачте, Ватсон. Але після обіду до мене дійшло, що я занадто обтяжую ситуацію, а відповідь, ймовірно, був дуже простим. І я подивився, і це було. Бачите, перше, на що я звернув увагу, найпростіший шифр з всіх, це перша буква першого слова в кожному реченні. Тепер дивіться, — він простягнув листа Ватсону. - Перші чотири літери, виведені таким чином, - S-H-T-R. Повна нісенітниця. Тому я зупинився. Мені слід було продовжувати. Перші дев'ять літер пишуться як S-H-T-R-Y-He-A-T. Або, як мені раптом спало на думку, S. H. —Шерлок Холмс —спробуйте тепло!"
  
  
  
   - Спробувати тепло?
  
  
  
   - Так, Ватсон. Існує кілька рідин — одна з них — лимонний сік, якими ви можете писати на папері, і напис зникне, коли рідина висохне. Але потім, коли папір нагрівається, напис з'являється знову. Ось так!" Холмс знову схопив папір і підніс її до газової решітці, рухаючи взад-вперед, щоб вона рівномірно нагрівалась.
  
  
  
   Деякий час нічого не відбувалося. А потім, повільно, на зворотній стороні послання з'явилися літери, спочатку дуже тьмяні, а потім стали темно-коричневими:
  
  
  
  
  
  
  
  Шерлок,
  
  
  
   Я в біді. Гість / бранець графа Зігфріда фон Линша у Шлосс Ом, замку в його маєток у Умштайне. Барнетти, друзі професора. Моріарті, теж ув'язнені тут. Фон Лінц думає, що я на його боці, але не настільки впевнений, щоб дозволити мені написати. Він один з ватажків змови. Мета - захопити Австрії / Європу. Свято для місцевих жителів заплановано на наступні вихідні. Приходьте переодягненими. Думаю, тоді сюди приїдуть і інші лідери.
  
  
  
  Твоя американська Кузіна Дженні
  
  
  
  
  
  
  
   - Умштейн? - перепитав Холмс. - Де Умштейн? - запитав я.
  
  
  
   - Хто така Дженні? - запитав я.
  
  
  
   - Дженні Верне, - пояснив Холмс. - Вона оперна співачка. Контральто. Досить хороше. Родичка мені по материнській лінії. Виросла у Сполучених Штатах. Вона народилася в Сан-Франциско, де її батько розбагатів, продаючи товари золотошукачам. Коли вона була зовсім маленькою, сім'я переїхала назад на Схід, до Бостона, а потім, коли вона була підлітком, в Лондон."
  
  
  
   "Що вона робить у Європі? І, що більш важливо, з якого дива вона пише вам секретне повідомлення?" Запитав Ватсон. "Звідки вона знає, що ви тут?" Звідки вона знає про якусь змову?
  
  
  
   "Я знаю не більше за вас", - сказав йому Холмс. "Але якщо б мені довелося гадати — Майкрофт".
  
  
  
   - Твій брат? Яке він має до цього відношення?
  
  
  
   Холмс знизав плечима. "Він знає, що я тут і що я роблю. Якщо до його відома дійшла якась нова інформація, він цілком здатний діяти за власною ініціативою і послати кого-небудь на розслідування".
  
  
  
   - І посилаєте жінку? Вашу кузину? У самому справі, Холмс!
  
  
  
   Майкрофт не виносить загальноприйнятих відмінностей між статями. Він часто наймає жінок як своїх агентів. Він вважає їх більш надійними, більш кмітливими і менш схильними здійснювати необережні помилки. Я цитую його і не впевнений, що не згоден ".
  
  
  
   "Ну, ця ваша родичка, схоже, відважна молода жінка", - сказав Ватсон.
  
  
  
   "Вона завжди відрізнялася дивовижною сміливістю й ініціативністю", - погодився Холмс. "Якби вона народилася чоловіком, то, ймовірно, була б дослідником або кимось настільки ж заповзятливим. Насправді її спів дає їй всю незалежність, якої вона так жадає, і можливість подорожувати по світу ".
  
  
  
   "Схоже, її незалежність у даний момент трохи обмежена", - прокоментував Ватсон. "Що нам робити, Холмс?"
  
  
  
   - Збирайтеся! - сказав Холмс. - Ми вирушаємо в Умштайн— де б він не знаходився.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТНАДЦЯТА — ЗАМОК В УМШТАЙНЕ
  
  
  
  Не слід оплакувати смерть надії до тих пір, поки вона не буде похована.
  
  — Alma Schindler
  
  
  
   Шлосс Ом, замок в маєтку фон Линш, був невеликий, як і годиться замках, але все одно вражало на тлі горизонту. Трикутне споруда заввишки близько вісімдесяти футів, з вежею, порушувалася ще на три поверхи в кожному кутку, мало зубчасту зовнішню стіну товщиною десять футів і заввишки двадцять два фути. Це була одна з ланцюга фортець, побудованих в дванадцятому столітті орден лицарів Вотана для захисту Священної Римської імперії від загарбників зі сходу. Схід врешті-решт припинив спроби вторгнення, і графи Линша вісімнадцятого століття розширили прорізи для стріл у вікнах, засипали рів і зробили все можливе, щоб перетворити свою вогку фортеця, продуваемую протягами, в елегантний замок. Але, оточений навісний стіною і високими кам'яними вежами, він завжди виглядав швидше зловісним, ніж привабливим.
  
  
  
   Коли Зігфрід Карл Марія фон Линш успадкував титул і маєток в 1878 році, він встановив решітки на вікнах, заново встановив опускную решітку і зробив усе можливе, щоб відновити замок Му в його первозданному вигляді середньовічної фортеці. Це було кам'яне впертість оригіналу, яким він захоплювався. У дитинстві граф потайки вірив, що він є реінкарнацією початкового Зігфріда, короля Нібелунгів, вождя раси героїв бога Вотана, героя німецького народу. І, звичайно ж, король Зігфрід має жити в замку.
  
  
  
   Граф фон Лінц вибіг по кам'яних сходах в замку, який він називав будинком, і відступив убік, поки огрядний чоловік у чорній шкіряній уніформі його особистої охорони відмикав важку дерев'яну двері і розгортав її. Він відмахнувся від охоронця і ввійшов у кімнату, злегка пригнувшись, щоб пройти під дверним прорізом заввишки п'ять футів три дюйми. Кімната була невелика, обставленій ліжком, кріслом, шафою, умивальником, маленьким квадратним столом і невеликий книжковою полицею, на якій стояли історія Угорщини угорською, розклад залізниць на німецькому і близько дюжини давніх збірників псалмів старослов'янською. Одне крихітне заґратоване вікно високо на стіні пропускало в кімнату єдиний природний світ, який доповнювала масляна лампа на столі. Бенджамін Барнетт сидів на ліжку й читав " Лондон таймс" двотижневої давності, а Сесілія в кріслі пришивала ґудзик на блузці. Вони обидва підняли очі, коли увійшов фон Лінц, але нічого не сказали.
  
  
  
   Фон Лінц зупинився в дверях і виразно розвів руками. "Ах, містер і місіс Барнетт, я зайшов подивитися, як у вас справи. Яку прекрасну домашню картину ви створюєте. Я прошу вибачення за те, що нехтував вами останнім часом, але я був зайнятий, дуже зайнятий. Я сподіваюся, ви вибачте мене."
  
  
  
   Барнетт відклав газету і сердито подивився на графа. - Як довго буде тривати цей фарс? він вимогливо запитав.
  
  
  
   Фон Лінц знизав плечима. "Тепер це не в моїй владі, запевняю вас", - сказав він. "Звичайно, ви розумієте, що ми не можемо відпустити вас в даний момент. Ми ніяк не могли б гарантувати ваше мовчання про вашому, е-е, візит в мій будинок. І хоча я впевнений, що ми могли б впоратися з ситуацією, незважаючи на звинувачення і контрзвинувачень, прямо зараз ми не можемо дозволити собі того уваги, яке було б спрямоване на нас. Ви не повинні думати про нас суворо, ми робимо все, що в наших силах у важкій ситуації".
  
  
  
   - Різко! Барнетт акуратно склав газету і встав, щоб зустрітися з фон Лінц лицем до лиця. "Ви тримали нас тут в полоні останні два тижні, покладаючись на безглузду ідею, що ми можемо розповісти вам про плани професора Моріарті, про яких ми нічого не знаємо, або на ще більш безглузде припущення, що нам небайдужі ваші плани, якими б вони не були. Ви допитували нас разом і окремо, але нічого не дізналися, бо нам нема чого сказати.
  
  
  
   Ви зробили нас жертвами того, що самим люб'язним чином можна назвати жахливою помилкою, і найкращим способом виправити це було б відпустити нас — зараз!"
  
  
  
   Фон Лінц сумно похитав головою. "Ви повинні звинувачувати свого професора Моріарті в ситуації, а не нас", - сказав він. "Ми не без підстав вважали вас його агентами. На самому справі, деякі з нас все ще не впевнені, що це не так. Якщо це так, ви можете бачити, що в наших інтересах було усунути вас. І ми могли б зробити це набагато, е-е, більш жорстким способом ".
  
  
  
   Сесілія відірвала погляд від шитва і обдарувала графа співчутливої посмішкою. "Я помітила, що кожен порушник закону звинувачує інших у своїх вчинках", - сказала вона. "Схоже, це один з поширених аспектів кримінального мислення. "Якщо б тільки він просто дав мені гроші, мені не довелося б бити його по голові!" "Якщо б тільки вони сказали мені те, що я хочу знати, мені не довелося б викрадати їх і тримати в полоні ".
  
  
  
   "Так, так", - сказав фон Лінц. "Все це було б дуже переконливо, якщо б тільки ваш професор Моріарті не зник з поля зору близько тижня тому".
  
  
  
   "Зник?"
  
  
  
   "Так, зник". Фон Лінц пройшов далі в кімнату. "Будучи попереджені про те, що він є главою вашої секретної служби і має велику групу агентів серед кримінальних кіл по всій Європі, ми, природно, не спускали з нього очей. В останню хвилину нам вдалося перехопити одного інформатора, викладача чогось там, який дізнався про наші підозри щодо ще одного агента. Нам вдалося перешкодити цьому вчитель поговорити з професором Моріарті в його будинку в Лондоні, але Моріарті там більше немає. Він вислизнув від наших спостерігачів ".
  
  
  
   "Хто ці "ми", про яких ти весь час говориш?" Запитав Барнетт. "Поки ми бачили тільки тебе".
  
  
  
   "Немає причин, по яких ви не повинні знати. Я говорю від імені Нового ордена лицарів Вотана", - сказав фон Лінц. "Наша присутність поки широко не відчувається, але, безсумнівно, скоро воно буде відчуватися".
  
  
  
   - І саме цей орден так стурбований пересуваннями професора Моріарті?
  
  
  
   "Добре сказано", - погодився фон Лінц. "Нас дійсно турбують його пересування. Тиждень тому він пішов з дому і досі не повернувся. Вважається, що він був на вечірньому пароплаві з Ньюхейвена у Дьєпп, але після цього зник з виду. Як ви це поясните, якщо він не намагається перешкодити планам?"
  
  
  
   "Він поїхав у відпустку", - припустив Барнетт.
  
  
  
   "Ба!" - сказав фон Лінц. "Він поїхав у відпустку, як і ти була у відпустці - майстерно розрахував час, щоб доставити тебе до Відня якраз у потрібний момент".
  
  
  
   - Підходящий момент для чого? Запитав Барнетт , в його голосі чулося роздратування. "Як я кажу вам вже два тижні, ми не розуміємо, про що ви говорите!"
  
  
  
   "Це марно, люба", - сказала Сесілія. "Ти не зможеш переконати його, що у нас немає потрібної йому інформації. І крім того, до теперішнього часу ми вже знаємо дуже багато про його —їх справах, щоб він міг нас відпустити. Ми можемо не знати, що планує його банда, але ми знаємо, що щось має статися, а це надто багато знань ".
  
  
  
   Фон Лінц вклонився Сесілі. - Абсолютно вірно, мадам. Сумно, але це так. Він зігнувся і, задкуючи, вийшов з кімнати. "Фестиваль Святого Симона починається через два дні", - сказав він, зупинившись у дверях. "Святкуємо одну з наших найбільших перемог. Традиційний фестиваль проводиться на лузі перед замком у ці вихідні, і ми повинні підготуватися. У мене багато справ".
  
  
  
  -
  
  
  
   Ряджений видерся на стіл біля вікна і обережно опустив жалюзі на останні чверть дюйма. "У цей четвер, - сказав він, - тобто післязавтра, тут відбудеться великий фестиваль. Це річниця битви при Розум в , по-моєму, 1164 році, в якому турки були відкинуті на дюйм або два. Вони підносять подяку святому Симона, який, я вважаю, мав до цього якесь відношення. Фестиваль проходить з четверга по суботу, а потім місцеві жителі проводять усі неділю в церкві. Принаймні, так мені сказали. На території перед замком зараз розбиваються намети тощо ".
  
  
  
   Моріарті кивнув. "Вдало", - сказав він. "Я думаю, ми можемо використовувати це в наших інтересах".
  
  
  
   Вони зібралися в одному кінці особистого вагона-салону принца Аристе на залізниці. Спеціальний поїзд прибув на залізничну станцію за межами міста Умштайн напередодні пізно ввечері, і тепер чотири вагони принца були від'єднані від паровоза і стояли в кутку двору. Дюжина добровольців, яких принц Аристе привів із свого полку, тренувалися біля машини. Навіть у цивільному одязі їм було важко не виглядати тими, ким вони були: добре навченими солдатами з елітного підрозділу.
  
  
  
   "Що нам робити?" Запитав принц Аристе.
  
  
  
   Моріарті встав, зчепивши руки за спиною, нахиливши голову вперед, як величезний яструб. "В даний момент наш час краще витратити на збір інформації", - сказав він. Він подивився на долинають. - Де знаходиться вікно в камеру Барнетта?
  
  
  
   "Це не зовсім "камера", - сказав Толливер , - просто кімната на четвертому рівні. Але, враховуючи велику, важку дубову двері і решітки на одному вікні, яке знаходиться дуже високо, я вважаю, результат той же. Це з лівої сторони, друге вікно зсередини. Я можу вказати вам на це".
  
  
  
   - Не могли б ви запросити кого-небудь із нас туди сьогодні ввечері?
  
  
  
   Толливер обдумав це. "Навряд чи", - сказав він нарешті, "Бардак той з вас, про кого ми говоримо, набагато більше, ніж я. Спочатку йому довелося б пройти через ґрати, через яку цей струмок виходить через зовнішню стіну. І в мене є проблеми з проходженням крізь прути, незважаючи на те, що я хвилина. Потім йому довелося б піднятися на стіну самого замку, що я і роблю, використовуючи виноградні лози, які ростуть збоку від стіни. Вони витримують моя вага — приблизно сім стоунів, — але я не думаю, що вони витримають набагато більше. І вони стають тонкими і розрідженими на четвертому поверсі, де знаходиться вікно, так що навіть мені доводиться бути дуже обережним і точним. Розумієте, це питання зростання. Будівельники цього замку не припускали, що до нього ввійдуть карлики.
  
  
  
   "Тоді ти повинен залишатися нашим емісаром, Толливер", - сказав професор. "Як ти думаєш, Барнетти в гарному настрої?"
  
  
  
   "Я думаю, що вони будуть у значно кращому настрої, коли я розкажу їм, що ти тут і замишляєш їх визволити".
  
  
  
   "Тоді, у що б то не стало, скажіть їм, що ми тут і що ми замышляем їх витягнути", - сказав Моріарті. Він повернувся до решти. "Я думаю, можливо, нам з мадам Верлен слід відправитися на луг, де люди готуються до цих святкувань. Можливо, Олександру Сандарелю настав час продемонструвати деякі з своїх містичних здібностей".
  
  
  
   "І що ж нам робити?" Запитав принц Аристе.
  
  
  
   "Можливо, вам слід повідомити в замок Ем, що ви тут", - запропонував Моріарті. "Благородство говорить про благородство, я розумію. Ви зупинилися, щоб подивитися на свято по дорозі до Відня. Якщо пощастить, фон Лінц запросить тебе приєднатися до нього. Тоді тримай очі і вуха відкритими і дізнайся все, що зможеш.
  
  
  
   Аристе кивнув. - Я пошлю лакея сказати графові фон Линцу, що ми тут, і запрошу його зайти і випити з нами в моєму особистому вагоні. Він напевно запропонує нам замість цього приїхати в замок, і я надам йому велику послугу, погодившись. Зрештою, він всього лише граф, а я принц.
  
  
  
   "І ти дуже благородна людина, мій дорогий", - сказала йому принцеса Діана, поплескавши його по плечу.
  
  
  
   "І я можу послати своїх людей і пошукати випадкову роботу різноробочих або поденників", - запропонував Аристе. "Можливо, вони також зможуть внести свій внесок у наш інформаційний фонд".
  
  
  
   "Чудово!" Моріарті погодився. "Залиш кого-небудь заслуговує довіри тут, в цій машині, для збору і передачі інформації. Якщо вас запросять переночувати в замку, знайдіть який-небудь привід відмовитися і повертайтеся у свій спальний вагон тут.
  
  
  
   "Мої ліки", - припустила принцеса Діана. "Ви знаєте, у мене слабке здоров'я".
  
  
  
   "Все це для того, щоб визволити Барнетта і його дружину з їх замкнутого оточення?" запитав ряджений. "Я не скаржуся, зауважте, мені просто цікаво".
  
  
  
   "Подвійна мета - організувати їх звільнення і з'ясувати, за що їх взагалі тримають", - сказав Моріарті.
  
  
  
   "Я сказав вам, що Барнетт каже, що вони хочуть знати про вас, професоре, - сказав ряджений, - що ви робите, де ви це робите і чому".
  
  
  
   "Так", - сказав Моріарті. "І мені потрібно знати, які саме хибні уявлення є у цих людей, що змушує їх так цікавитися моїми пересуваннями; і, можливо, було б непогано отримати деяке уявлення про те, хто такі "вони" і що вони задумали ".
  
  
  
  -
  
  
  
   Шерлок Холмс і доктор Ватсон прибутку в Умштайн денним поїздом з Відня в 11:14 і встали на пероні вокзалу з дорожніми сумками в руках, дозволивши хвилі людей, що вийшла разом з ними з поїзда, захопити їх і покинути вокзал. Холмс, слідуючи пораді Дженні Верне "переодягнутися", обзавівся гостроверхій борідкою і акуратними вусиками, а також темно-синіми брюками, сірим піджаком з похилими плечима і шнурової обробкою і тірольської капелюхом з ретельно загнутими крисами. Це, поряд з розміреною ходою і манерою викрикувати накази всім навколо, ніби він чекав, що їм будуть беззаперечно підкорятися, видавало в ньому військового офіцера в цивільному.
  
  
  
   Ватсон, який був обтяжений особою, отражавшим грубувату чесність англійського джентльмена, і вродженою нездатністю лицемірити, був не стільки замаскований, скільки зроблено настільки очевидним, що не кидався в очі. Від комірця твідового костюма з вузькою етикеткою до підошов товстих оксфордських черевик він до найдрібніших деталей схожий на британського туриста, що здійснює турне по Європі з Бедекером в руках.
  
  
  
   "Я вважаю, насамперед потрібно знайти місцеву готель і зняти номер", - запропонував Уотсон.
  
  
  
   - Ми можемо спробувати, - сказав Холмс, - але мені здається, що всі місцеві готелі заповнені гуляками і тими, хто сподівається попустувати. У кожного городянина, у якого є вільна ліжко, і у кожного фермера, який може заправити солом'яний матрац на сіннику, ймовірно, сьогодні ввечері будуть гості. Можливо, ми опинимося сплячими під зірками. І все ж це буде не в перший раз, а Ватсон?
  
  
  
   - Це правда, Холмс, - визнав Ватсон.
  
  
  
   "Ні, я думаю, що в першу чергу необхідно з'ясувати місцезнаходження міс Дженні Верне і в які неприємності вона влипла. Для цього, звичайно, ми повинні відвідати місцевий готель. Як, по-моєму, я вже згадував вам час від часу в минулому, мій дорогий друже, паби і готелі незмінно є кращим джерелом місцевих пліток. І, можливо, нам пощастить, і господар готелю знайде пару вільних ліжок, навіть якщо він не зможе поставити їх сам. Ходімо, Ватсон. З цими словами, розправивши плечі, високо піднявши підборіддя, тримаючи перед собою трость, як шаблю, Шерлок Холмс залишив вокзал і попрямував в Умштайн.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТА — ЖНИВА ЗАГОТОВОК
  
  
  
  Всесвіт, який ми спостерігаємо, володіє саме тими властивостями, яких нам слід було б очікувати, якщо в основі її немає ні задуму, ні мети, ні зла, ні добра, нічого, крім сліпого, безжального байдужості.
  
  Чарльз Дарвін
  
  
  
   Протягом останніх кількох днів у замок Ом прибували впливові люди. Екіпажі, під'їхали до опускний решітці, були великими, пишними, пахли свіжою фарбою, і в них були запряжені підібрані квартети баских коней. На деяких був товстий шар дорожньої пилу, так як вони приїхали здалеку. У деяких на дверях були брезентові панелі, на яких були зображені герби або інші емблеми, щоб приховати їх від очей місцевих жителів. Чоловіки, які прибули поїздом, приїхали на своїх особистих автомобілях, і їх зустріла закрита карета з замку.
  
  
  
   Поява цих важливих людей залишилося в значній мірі непоміченим серед безлічі які прибули на свято. Зрештою, це було свято Святого Симона, і як багаті, так і бідні насолоджувалися гарним святом. Світанок п'ятниці видався яскравим і теплим, з достатнім вітерцем , щоб натовп відчула себе бадьорою і по-справжньому святковою. На лузі перед замком стояло більше шести десятків наметів, а також розважальні зони і приміщення для продавців медалей Святого Сімона, ляльок турецьких воїнів та інших яскравих і блискучих предметів. У цей перший день на фестивалі були присутні близько двох тисяч людей — і це ще навіть не були вихідні. Фестиваль цього року обіцяв бути хорошим. Блазні були спритними, жонглери і акробати - моторними, їжа - смачною, пиво - густим, наваристим і пінистим, маленький Святий Особливим частуванням стали "Саймон твистс" — випічка у формі півмісяця зі збитими вершками, приготована спеціально до цього фестивалю.
  
  
  
   В наметі в дальньому кінці луки невелика група людей стояла в напруженому уваги. Вони ніколи раніше не бачили нічого подібного. Маленька табличка на дверях намету свідчила: ДОКТОР
  
  І ВАМ РОЗКАЖУТЬ. ОЛЕКСАНДР САНДАРЕЛЬ — ПИТАЙТЕ, І розповідь тривав протягом всього дня. Професор Моріарті в образі доктора Олександра Сандареля, одягнений в чорний, облямований хутром сюртук з широкими лацканами, підкреслюючи його зростання; його груди була перев'язана червоним поясом, подчеркивавшим його важливість, стояв на узвишші посеред намету, дивлячись на свою аудиторію зверху вниз очима, які, як висловився один з глядачів, "здавалося, прожарювали саму вашу душу". Поруч з ним на триніжку стояла мідна жаровня приблизно півтора футів в поперечнику з невеликою гіркою тліючого вугілля.
  
  
  
   Мадлен Верлен, одягнена в сукню перлового кольору, що підкреслює те, що воно повинно було підкреслити, вручала кожному члену аудиторії по аркушу паперу, олівця і маленькому білому конверту, коли він або вона входили. "Якщо у тебе є питання до лікаря, - прошепотіла вона, - запиши його і запечатай в конверт". Періодично вона збирала конверти і приносила їх Сандарелю на срібному підносі.
  
  
  
   Сандарель узяв з таці запечатаний конверт і підняв його. "Молодий джентльмен у двері, в коричневому шкіряному пальто", - сказав він. "Це від вас, я вважаю".
  
  
  
   "І який був мій питання?" з викликом запитав юнак у двері.
  
  
  
   Сандарел сунув конверт в жаровню, і той спалахнув. Він уважно вивчав піднімається дим. "Твоє питання найстаріший з усіх", - сказав він. - Ти хочеш знати, чи любить вона тебе, хоча виражаєшся про це більш приземлено.
  
  
  
   Один чоловік у залі усміхнувся і озирнувся, щоб подивитися, чи зрозумів жарт хто-небудь ще.
  
  
  
   "Відповідь на твоє запитання, - продовжив Сандарел, - складається з двох частин: перша - "так", а друга, - і тут він погрозив чоловікові пальцем, - ні за що, і тобі слід знати, що запитувати не варто — принаймні, поки ти не вийдеш заміж!"
  
  
  
   Велика частина глядачів нервово розсміялася, деякі з них просто виглядали шокованими.
  
  
  
   Сандарел взяв новий конверт і провів пальцями по його поверхні. "Від молодої леді", - сказав він. "Її звуть Сюзанна, я вважаю. Ти тут, Сюзанна? Я не збираюся ставити тебе в незручне становище.
  
  
  
   Приваблива білява дівчина років шістнадцяти в сорочці кольору баклажана з великим бантом на спині і великою кількістю мереживний обробки соромливо підняла руку.
  
  
  
   "А, ось і ти", - сказав Сандарел. "Давайте відправимо ваше запитання у небо і подивимося, яку відповідь ми зможемо отримати з простору між цим світом і наступним". Він кинув його у вогонь, той яскраво спалахнув і був швидко поглинений. "Ну ось, це зникло", - сказав він. "І тепер ніхто ніколи не дізнається, що ти написав. Але, тим не менш, давай подивимося, чи зможу я отримати відповідь на твоє питання". Він приклав руку до чола і втупився на великий дим.
  
  
  
   "Ви хочете знати, де хтось—ми не будемо називати його імені — знаходиться прямо зараз. Але зачекайте! Це не те, що ви насправді хочете знати. Ти бажаєш знати, чи любить він тебе, чи вірний він тобі. І дозволь мені запевнити тебе, дим говорить "так". Він думає про тебе навіть зараз, коли я говорю ".
  
  
  
   З цими словами дівчина розридалася і вибіг з намету.
  
  
  
   Глядачі зашепотіли між собою. Вони були вражені побаченим, але не були впевнені, що з цим робити. Один старий підвівся з намету, створивши в повітрі хресне знамення вказівним пальцем правої руки, але більше ніхто, здавалося, не збирався слідувати за ним.
  
  
  
   Сандарел дістав інший конверт, швидко вивчив його, а потім кинув у вогонь. "Я не буду називати автора цієї записки по імені і не буду дивитися на нього прямо, тому що не хочу ставити його в незручне становище", - сказав він, і його глибокий голос рознісся по всій наметі. "Але зараз я збираюся розповісти йому більше, ніж він хотів знати". Сандарел обвів поглядом аудиторію. "Верни те, що ти взяв, прямо зараз і зізнайся у всьому. Ті, кого ви скривдили, пробачать вас. Відшкодуйте те, чого ви не можете повернути. У глибині душі ви знаєте, що це те, що ви повинні — що ви зобов'язані зробити. Якщо ти продовжиш йти по шляху, з якого почав, ти не знайдеш нічого, крім розорення і розбитого серця".
  
  
  
   За натовпі пробіг зітхання, і всі вони озирнулися, щоб подивитися, чи зможуть вони визначити, хто був автором, і здогадатися, що саме він написав.
  
  
  
   Сандарел взяв наступний конверт.
  
  
  
  -
  
  
  
   Було три години дня п'ятниці, 18 квітня 1891 року. За воротами замку Ом фестиваль Сен-Симона щосили шумів, намагаючись перевершити всі попередні фестивалі. У той ж час у приватній їдальні замку, що охороняється фалангою особистої охорони графа фон Линша, розподіленої по залах і коридорах, офіцери Нового ордена лицарів Вотана проводили своє щорічне зібрання; вони знали, що це буде саме важливе зібрання, яке вони проводили з моменту заснування ордена дюжину років тому.
  
  
  
   За обіднім столом з темного горіха зібралися двадцять шість чоловік. Дев'ять з них були високопоставленими офіцерами армій Австрії або Німеччині. Семеро належали до європейської аристократії (тут сталося збіг, четверо офіцерів були шляхетного походження). Троє були рукоположені у священики. Шестеро були бюрократами або виборними посадовими особами: троє австрійців, двоє німців і один француз. П'ятеро були тими, кого популярна преса почала називати "капітанами промисловості": два виробника зброї, один власник вугільних шахт і газет, один виробник текстилю і один експлуататор праці у віддалених колоніях різних європейських країн.
  
  
  
   Там також були два довірених офіціанта, які стежили за виконанням замовлення, і втиснутое в нижній шафка старовинного дубового буфету, де вона ховалася кілька годин перед початком зборів, оперне контральто по імені Дженні Верне.
  
  
  
   Велике, схоже на трон крісло на чолі столу займав "Der Alte" (Старий) Герцог Роберт Франц Віллем фон унд цу Агберг, один із співзасновників Нового ордена лицарів Вотана і самий високошляхетний з членів, оскільки інший співзасновник, принц Мейнхесс, нещодавно загинув в результаті нещасного випадку під час полювання на кабана в Шварцвальді. Дер Альті, якому зараз було далеко за вісімдесят, був остаточним арбітром в питаннях звичаїв і процедур ордена. Він не надто переймався тим, що насправді робив орден, за винятком схвальних кивків всякий раз, коли до цього закликали, але він строго стежив за їх дотриманням стародавніх правил тевтонського лицарства, коли вони це робили.
  
  
  
   Граф фон Лінц, що сидів по праву руку від Дер Альті, головував на зборах, закликаючи його до порядку і киваючи кожному члену, щоб дати йому дозвіл виступити. Кожен член ордена по черзі вставав, виголошував ритуальну мова: "Так буде завгодно ордену ...", а потім розповідав, чим він займався "по справах ордена" протягом останнього року. І багато з того, що було сказано, сподобалося ордену, судячи з одобрительному мимрення, яке Дженні підслухала зі свого укриття.
  
  
  
   Тісна і незатишне присутність Дженні Верне в буфеті було актом, породженим розчаруванням. Останні кілька тижнів вона намагалася переконати фон Лінца не в тому, що вона на його боці, бо графу насправді було все одно, на його боці проста жінка чи ні, а в тому, що її не цікавила політика чоловіків - і що вона вважала всі його таємничі махінації, включаючи викрадення Барнеттов, своєрідною формою політики, яка стосувалася тільки чоловіків і не торкалася її. Але все, що їй вдалося витягнути з нього, - це натяки, загрози і туманні натяки на те, що насувається щось грандіозне.
  
  
  
   Але тепер, нарешті, лежачи в укритті, вона дізналася щось більше, ніж натяки.
  
  
  
   "Тепер перейдемо до найважливішого справі", - почула вона голос фон Лінца. В його зазвичай сухому і скрипучому голосі чулися нотки хвилювання, які вона рідко чула раніше. Захід, який ми запланували, відбудеться наступного тижня. Ймовірно, в наступний четвер. Ми впевнені, що директора приїдуть. Англія, Франція, Німеччина і Росія. І, звичайно, Австрія. Все на місці. Захоплення, загроза, вбивство. Це не може не призвести до бажаного ефекту ".
  
  
  
   "І хто ж винен?" спитав чийсь голос. Дженні подумала, що це текстильник, але не була впевнена. "Це вже вирішено?"
  
  
  
   "Звичайно. Люди підібрані, листи написані".
  
  
  
   "Але хто?"
  
  
  
   "Сербські націоналісти. Зокрема, група під назвою "Вільна Сербія". "
  
  
  
   "Сербські націоналісти", - задумливо промовив хтось. "Мені це подобається! Австрія мобілізується і пошле війська в Сербію, просто для підтримання миру, звичайно".
  
  
  
   "І тоді Росія мобілізується", - сказав хтось. "Цар прийде на допомогу Сербії".
  
  
  
   "Навіть після того, як?.."
  
  
  
   "Ті, хто хоче звинуватити Сербію, будуть звинувачувати сербських націоналістів", - сказав голос. "Ті, хто цього не зробить, звинуватять австрійську армію в наслідках. А Імперська Росія вважає, що у неї кровні узи з Сербією".
  
  
  
   "Ах! Звичайно. І Німеччина виступить на боці Австрії. А Франція - на боці Росії".
  
  
  
   "Франція і Росія не союзники", - сказав хтось.
  
  
  
   "Так, але після 1870 року Франція буде вітати будь-який привід, щоб почати війну з Німеччиною".
  
  
  
   "Це правда".
  
  
  
   Дженні відчула, що їй хочеться чхнути. Вона зціпила зуби, затиснула ніс і відчула, що у неї сльозяться очі, але поборола чих.
  
  
  
   "Ми повинні бути готові підштовхувати, шепотіти, вимагати", - говорив один з них.
  
  
  
   "Мої газети готові".
  
  
  
   "Подумайте про це!" Це був фон Лінц. "Загальноєвропейська війна. Хаос і руйнування урядів." Його голос підвищився. "І з попелу цієї війни повстане новий порядок! На чолі з лицарями Вотана німецький народ займе своє законне місце в світі".
  
  
  
   Почувся скрегіт отодвигаемых стільців, а потім пролунав голос: "За Велику Німеччину!"
  
  
  
   "Велика Німеччина!" - послідувала відповідь.
  
  
  
   "Вотан!"
  
  
  
   "Вотан!"
  
  
  
   Дженні придушила чих, коли група виходила з кімнати. Запанувала тиша, і вона вже збиралася виповзти зі свого укриття, коли почула, як відкрилася ще одна двері.
  
  
  
   "Ти чув?" Це був фон Лінц.
  
  
  
   "Я чув".
  
  
  
   Новий голос.
  
  
  
   - Ви прибули без проблем, ваша високість?
  
  
  
   - Неприємності? Що... якого роду неприємності?
  
  
  
   - Якби вас дізналися...
  
  
  
   "Бах! Невелика зміна рослинності на обличчі. Вони бачать тільки те, що очікують побачити. Вони н-не чекають мене побачити, і тому мене тут немає".
  
  
  
   - Ви робите мені велику честь своїм приходом, высокороднейший...
  
  
  
   - Тихіше! Не тут і не від тебе. Помилкова віра в те, що один чоловік б-краще іншого з-за свого народження або свого положення в суспільстві, яке було б визначено до його народження, - для м'якотілих дурнів. Ми можемо використовувати це, але самі не повинні в це вірити. Є дуже багато прикладів імперій, які рушилися з-за того, що за мудрим і сильним правителем пішов тупиця, який випадково виявився його сином".
  
  
  
   - Але ви самі, Більшість...
  
  
  
   - Як я вже сказав, я здатний і я знатного походження. Ще у мене каштанове волосся, поганий характер і невелика схильність до заїкання. Що з цього передали мені мої высокородные батьки? Немає нічого такого, чого не було б у десять тисяч дітей низького походження. Ось причина, по якій я, як ніхто інший, повинен постійно нагадувати собі про істину, що здібності не обов'язково слідують за народженням ".
  
  
  
   - Як вам буде завгодно, ваше високість.
  
  
  
   "Дійсно, випадковість мого народження поставила мене в положення, коли я міг досягти того, що має бути досягнуто, і, я повинен назвати це випадковістю того, що я народився бі, що володіє видатними здібностями до планування та лідерства, що дозволило мені створити цей союз груп, які неможливо об'єднати".
  
  
  
   "Які навіть не знають, що вони об'єднані", - перебив фон Лінц.
  
  
  
   - Навіть так. Це був, погодься, майстерний хід.
  
  
  
   "Так і було. І ти - господар".
  
  
  
   Дженні чхнула.
  
  
  
   Почулися квапливі кроки, і дверцята шафи відчинилися. "Що ти там робиш?" гаркнув фон Лінц.
  
  
  
   Дженні підняла голову, її очі моргали від яскравого світла. - Шукаю ніж для риби, - сказала вона йому.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ПЕРША — ПРОЩАЙ, ВСЕ ЦЕ
  
  
  
  О Боже, для людини з серцем, головою, руками,
  
  Як деякі з простих великих пішли
  
  На віки віків.
  
  Один все ще сильна людина у цій кричущій країні,
  
  Як би вони його не називали, мені-то яке діло?,
  
  Аристократ, демократ, автократ — один
  
  Який може правити і не сміє брехати.
  
  І ах, щоб у мене виник чоловік,
  
  Щоб людина, яким я є, перестав бути!
  
  — Альфред лорд Теннісон
  
  
  
   Агресивно розмахуючи перед собою тростиною, Холмс бадьоро покрокував по вулиці в напрямку замку Розум, а Ватсон трусив позаду. Вони проминули першу-ліпшу готель, світле, добре вичищене заклад, що був так близько до залізничної станції, що Холмс припустив, що воно, повинно бути, обслуговує мандрівників, і пішов далі. Ще через чверть милі вони дісталися до Альбрехта в Химмеле, прекрасного старовинного побеленного будівлі з шиферним дахом і дерев'яною вивіскою, свіжопофарбованій зображенням пухкого ангела, глядящего вниз з хмари. Холмс заглянув через товсту дерев'яну половинку дверей і вирішив, що це місцеве ремесло, і вони увійшли. Там вони отримали дозвіл залишити свої дорожні сумки, пригостили господаря готелю випивкою і дізналися, що світловолосу жінку по імені фрейлейн Верне бачили яка зупиняється у Шлосс Розум з графом фон Лінц протягом останніх декількох тижнів. Не просто бачили, але чули, тому що дама була оперною співачкою, і її умовили виступити з сольним концертом з "Пісні" Шуберта у церковному залі. За словами господаря готелю, її виконання "Der Tod und das Mädchen" було особливо запам'ятовується.
  
  
  
   "Я уявляю", - сказав йому Холмс.
  
  
  
   Коли вони запитали про ліжка, шинкар похитав головою. Він не знав ні одного вільного місця, якщо тільки вони не хотіли розділити велику розкладачку з його племінниками: "Вони відмінні рослі хлопці, а з фестивалю вони, ймовірно, не ляжуть спати до півночі, можливо, пізніше". Холмс і Ватсон вирішили відмовитися від цього задоволення. Вони попрямували на великий луг перед замком, на якому були розбиті різні палатки, балагани і місця для свят.
  
  
  
   Був ранній вечір, і вони бродили по луці вже пару годин, коли Ватсон наздогнав Холмса і виявив, що той застиг нерухомо, втупившись через відчинені двері в один з наметів. Він тицьнув великого сищика в плече. - В чому справа, Холмс?
  
  
  
   "Подивіться на цю людину на платформі, - сказав Холмс, указуючи ціпком. - Ми його знаємо?"
  
  
  
   "Доктор, а, Олександр Сандарель? Так написано на його маленькій табличці. Він що, якийсь шарлатан?" Ватсон зазирнув у намет. - Ні, Холмс, не можу сказати, що впізнаю його. Борода здається знайомою.
  
  
  
   "Мені здається, що якщо б ви потягнули за неї, вона б відвалилася", - зауважив Холмс. "Ні, ні, Ватсон, спробуйте заглянути під бороду".
  
  
  
   Ватсон кілька секунд пильно дивився на нього. "Вибачте, Холмс, він нічого для мене не значить".
  
  
  
   "Ах, Ватсон, - сказав Холмс, зітхнувши, - ви бачите, але не помічаєте. Або, в даному випадку, чуєте. Чи Не здається вам знайомим його голос?"
  
  
  
   "Ну, Холмс, - сказав йому Ватсон з легким роздратуванням, - ви нічого не говорили про те, щоб слухати його". Він підійшов ближче до пологу намети і наставив вухо.
  
  
  
   "Уявіть, що він говорить по-англійськи, а не по-німецьки", - запропонував Холмс.
  
  
  
   Через хвилину Уотсон кивнув. "Послухайте", - сказав він. "Мені здається, я чув цей голос раніше. Багатий і насичений, дзвінкий, драматичний, з точним вимовою. Чи Могло це бути на сцені мюзик-холу?"
  
  
  
   "Сандарель" тим часом помітив їх двох, що стоять біля входу в намет. Він жестом запросив Мадлен зайняти його місце на сцені і підійшов до них. "Шерлок Холмс, я вірю!" - сказав він по-англійському. "Доктор Ватсон! Це несподівана — е—е... зустріч. Але я ніколи не дивуюся, коли ви з'являєтеся, як горезвісний пенні".
  
  
  
   "Чорт би мене побрал!" Ватсон вигукнув. "Це професор Моріарті!"
  
  
  
   Холмс задумливо підібгав губи. "Ще до того, як я побачив вас, я повинен був здогадатися, що ви будете тут", - сказав він. "Вона написала, що Барнетти були тут бранцями, тому не дивно, що ви прийшли за ними. Лідер, навіть кримінальний лідер, не може дозволити собі бути нелояльним до своїм військам ".
  
  
  
   "І таких дуже багато", - сказав Моріарті. "Хто?"
  
  
  
   - Хто? Холмс спохмурнів. - Що "Хто"?
  
  
  
   - Хто тобі сказав, що Барнетти були тут?
  
  
  
   - А! Молода леді на ім'я Дженні Верне; оперна співачка, яка, мабуть, є ще однією гостею в цьому будинку. Вона не схожа на справжню ув'язнену, оскільки її бачили на публіці, але наскільки вільні її пересування, залишається під питанням. Ймовірно, ви знаходитесь тут для того, щоб здійснити звільнення містера і місіс Барнетт, в той час як я прибув сюди, щоб з'ясувати стан міс Поверне і врятувати її, якщо буде потрібно. І, якщо можливо, з'ясувати, що відбувається і чому. До речі, я вже деякий час тут стою і слухаю ваші попередні свідчення. Я повинен сказати, Моріарті, сцена втратила чудового виконавця, коли ти вирішив стати головним злочинцем.
  
  
  
   "Ці дві професії пов'язані", - сказав Моріарті, вирішивши не чіплятися до характеристики Холмса. "Міс Верне зв'язалася з цим графом фон Лінц?"
  
  
  
   "Що стосується цього, я не можу сказати", - сказав йому Холмс. "Мої знання про недавніх діяннях міс Верне дуже мізерні. Я дізнався про те, що її тримали в полоні, тільки з повідомлення, яке їй вдалося мені непомітно передати.
  
  
  
   "Це було зашифровано, - сказав Ватсон, - і до того ж невидимо. Холмс зробив майстерну роботу. Воно було адресоване "Еммі", ким би вона не була, і все ж Холмс прийшов до висновку, що це дійсно для нього. Неймовірно!"
  
  
  
   "Елементарно", - сказав Холмс, виглядаючи роздратованим похвалою. "Як ви плануєте доставити міс Верне?" Запитав Моріарті.
  
  
  
   "На даний момент я поняття не маю. Я припускаю, що вона зупинилася в замку, але це велика споруда, і я не знаю, де вона всередині і як здійснити проникнення, не будучи негайно схопленою. Я схиляюся до того, щоб постукати в двері і вимагати, щоб її негайно привели, але я відчуваю, що це було б контрпродуктивно ". Холмс встромив свою палицю в землю і сперся на неї. "Я повинен враховувати той факт, що її статус тут цілком може бути частиною більш масштабної проблеми, над якою я працюю, але поки у мене немає доказів цього".
  
  
  
   Моріарті зчепивши руки за спиною і нахилився вперед. - Проблема серйозніша?
  
  
  
   - Так, - сказав Холмс. - Зізнаюся, у мене виникла спокуса повірити, що ви могли бути причетні до цієї проблеми, але ваша присутність тут, в тому вигляді, в якому ви перебуваєте зараз, — Холмс махнув рукою, вказуючи на намет і Мадлен всередині неї, - показало б, що я помилився. Здавалося б, у нас одні і ті ж вороги".
  
  
  
   - І тому ми повинні бути друзями?
  
  
  
   Холмс похмуро посміхнувся. - Я б не став заходити так далеко.
  
  
  
   "Я і не думав, що ти це зробиш", - запевнив його Моріарті.
  
  
  
   "Я припускаю, що Барнетти знаходяться у фізичному полоні, і що у вас є план їх порятунку. Як ви збираєтеся це зробити?"
  
  
  
   "Я знаю. По повітрю".
  
  
  
   Очі Ватсона широко розкрилися. - Послухайте, професоре, ви сказали "По повітрю"?
  
  
  
   "Вірно", - сказав Моріарті Ватсону. Він повернувся до Холмса. "Де ви зупинилися?"
  
  
  
   "Здається, вільних кімнат немає", - сказав йому Холмс. "Але шматочки лугу, який не був истоптан безліччю ніг, буде достатньо для ночівлі".
  
  
  
   "Дайте моєму помічникові і мені кілька хвилин, щоб закритися тут, - сказав Моріарті, - а потім ви повинні пройти з нами. Можливо, це дійсно один з тих рідкісних випадків, коли ми можемо допомогти один одному ".
  
  
  
   Холмс мить дивився на нього, а потім кивнув. "Ми просто заберемо наші речі в готелі по дорозі".
  
  
  
   Десять хвилин потому Моріарті, Мадлен повели Холмса і Ватсона через нагромадження наметів, що заповнювали луг, до запасного шляху, де був припаркований поїзд принца Аристе. Був ранній вечір, і знявся холодний вітер. Більшість гуляк поверталися в свої оселі, а ті, хто залишився на лузі, збиралися навколо вугільних багать у маленьких чавунних жаровнях, грілися і готували на грилі різноманітні вурсти, шніцелі і шматочки курки, а також картоплю і ріпу. На багатьох вогнищах стояли казанки різних розмірів, і з-під кришок вже почав доноситися густий запах тушкованого м'яса.
  
  
  
   Принц Аристе і його принцеса чекали їх, коли вони підійшли до машини. Моріарті представив їх Холмсу і Ватсону, і Аристе з цікавістю подивився на них, а потім знову на Моріарті, але нічого не сказав. "Я б не зайшов так далеко, щоб сказати, що ми об'єднали зусилля, - пояснив Моріарті, - але ми тут для схожих цілей, і на даний момент у нас більше шансів досягти наших цілей, якщо ми будемо працювати разом".
  
  
  
   - Зрозуміло, - сказав Аристе. - А цілі містера Холмса, які вони?
  
  
  
   - Молода леді на ім'я Дженні Верне, - сказав Холмс. - Схоже, що вона знаходиться он у тому замку, можливо, проти своєї волі.
  
  
  
   "Що?" Принцеса Діана вигукнула. "Ще одна жертва викрадення? Невже цей фон Лінц став божевільним, захоплюються викраденням людей на вулиці, як який-небудь середньовічний барон-розбійник?"
  
  
  
   "Виходячи з того, що мені вдалося з'ясувати, я б сказав, що у цієї людини і його друзів дуже серйозна мета, - сказав Холмс. - і я боюся, що порівняно з нею викрадення здасться дрібним грішки".
  
  
  
   "Ну ж, - сказав Моріарті, - давайте об'єднаємо нашу інформацію і розум. Можливо, ми зможемо знайти сенс в цьому божевіллі".
  
  
  
   "Немає часу! Немає часу!" Раптово оголосив принц Аристе. "У мене не було можливості сказати вам, професоре, але ви повинні піти зі мною в замок сьогодні ввечері".
  
  
  
   - Справді? Моріарті повернувся обличчям до принца. - Вибачте, ваша високість, але навіщо?
  
  
  
   Аристе нахилився вперед. - Олександр Сандарель дасть уявлення для всієї знаті, що зібралася в замку. Він кивнув головою і посміхнувся. "Коли ми з Діаною вирушили туди, щоб розпити пляшку шампанського з графом - чому, коли вони приймають членів королівської сім'ї, тому багато людей думають про пляшках шампанського? Є й інші вина — мені прийшло в голову згадати про великого і талановитого Олександра Сандареле, який випадково опинився тут, у Умштайне, і який став би прекрасним доповненням до вечірнього свята, на яке ми з принцесою тільки що були запрошені ".
  
  
  
   "А!" - сказав Моріарті.
  
  
  
   "Так. Граф фон Лінц, здавалося, був у захваті від цієї ідеї. Я описав вас— Сандарель, як містика і ясновидицю з міжнародною репутацією. Він був вражений. Я думаю, граф в деякому роді віруючий. Він запитав, чи є ви спіритуаліста. Я сказав йому, що вірю, що ваш супутник ... Аристе відважив легкий полупоклон в бік Мадлен Верлен: "... був досвідченим медіумом. Сподіваюся, ви вибачте мене за те, що я таким чином склав вашу історію".
  
  
  
   "Я прощаю тебе", - сказала Мадлен. Вона посміхнулась і додала: "Як і Мім Птва Ним, давньоєгипетська жриця, яка є моїм духовним наставником".
  
  
  
   "Я думаю, ви дуже добре попрацювали, ваша високість", - сказав Моріарті.
  
  
  
   - Я й сам так думав. У вас буде можливість оглянути замок зсередини. Можливо, вам вдасться знайти Барнеттов, а також цю міс Верне. Звичайно, саме вам двом доведеться переконати їх у тому, що ви дійсно є тим, ким я вас називав, але я повністю вас впевнений ".
  
  
  
   "Верне?" Раптово втрутилася принцеса Діана. "Ця Дженні Верне, вона американська оперна співачка?"
  
  
  
   "Так і є", - сказав Холмс. "Ви чули про неї?"
  
  
  
   "Ні, ну, не зовсім. Просто, по-моєму, вона була в надрукованому списку людей, які повинні були виступити сьогодні ввечері, але її ім'я було викреслене ". Вона повернулася до чоловіка. "Хіба ти не пам'ятаєш, Аристе? Фон Лінц показав нам цей роздрукований список виконавців вечора. Не було серед них американської оперної співачки на ім'я Дженні Верне, але в її імені була виділена жирна риска?"
  
  
  
   "Цілком можливо, моя люба", - сказав Аристе. "Зізнаюся, я не дуже уважно вивчав список".
  
  
  
   "Ну, я впевнена, що це було саме те ім'я", - сказала Діана.
  
  
  
   "Я не знаю, що з цим робити", - сказав Шерлок Холмс, потираючи руки. "Вона все ще тут чи пішла? Або її відвезли? Вона написала, що знаходиться під підозрою. Можливо, якимось чином підозри виправдалися, і вона знаходиться в безпосередній небезпеці ".
  
  
  
   - Або, можливо, вони були вирішені на її користь, - припустила Мадлен, - але в неї болить горло.
  
  
  
   "Що ж, якщо вона все ще там, у нас цілком може бути шанс поговорити з нею — або, принаймні, у вас це вийде, професор Моріарті, коли ви будете разом за лаштунками", - сказав принц Аристе. "Я помітив, що в одному кінці бального залу була сцена, так що я припускаю, що там є закулісна зона. І, можливо, ви зможете провести деякі дослідження і з'ясувати, як дістатися до кімнати, в якій містяться Барнетти.
  
  
  
   - Сумніваюся, що вони дозволять нам блукати коридорами, - сказав Моріарті, - але, тим не менш, це гарна ідея, ваша високість. Ми могли б дізнатися багато цінного. Моріарті задумливо кивнув головою. "Ми дійсно могли б. Але мені прийшло в голову, що на цей вечір буде потрібно офіційна одяг, а моя — наша - залишилася в нашому готельному номері у Відні".
  
  
  
   "Немає проблем, професор", - сказав принц Аристе. "Мій камердинер може привести вас в належний вигляд".
  
  
  
   "І я вірю, що у мене є вечірнє плаття, яке створить з тобою чудеса, моя люба", - сказала принцеса Діана Мадлен.
  
  
  
   "Що-небудь дуже просте", - сказала Мадлен.
  
  
  
   "Звичайно. Ходімо зі мною".
  
  
  
   "Чи є серед ваших людей тут ремісник?" Моріарті запитав принца.
  
  
  
   "Ремісник?"
  
  
  
   "Хтось, у кого є навички, щоб щось побудувати, якщо я намалюю йому план".
  
  
  
   "Наш герр Хеершмит повинен бути тією людиною, який вам потрібен", - сказав принц Аристе. "Він подорожує спеціальним поїздом тільки для того, щоб чинити те, що потребує ремонту, і створювати те, що потребує виготовленні".
  
  
  
   "Схоже, це той чоловік, який мені потрібен", - сказав Моріарті. "Де я можу його знайти?"
  
  
  
   "Він повинен бути в останньому вагоні".
  
  
  
   "Дуже добре. Я повернуся за кілька хвилин, і ми подивимося, що ваш камердинер зможе для мене зробити". Моріарті кивнув і вийшов з машини.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ДРУГИЙ — МАДАМ МАДЛЕН ВЕРЛЕН
  
  
  
  Дивно, чи не правда? Той з мириадов, хто
  
  Перед нами відкрилася двері Темряви, через яку,
  
  Ніхто не повертається, щоб розповісти нам про дорогу,
  
  Щоб відкрити це, ми теж повинні подорожувати.
  
  Едвард Фітцджеральд
  
  
  
   Всі скільки-небудь значимі люди, які приїхали в Умштайн на фестиваль в честь Дня Святого Симона або проживали в радіусі десятків кілометрів від міста в будь-якому напрямку, в той вечір сиділи за столом у великій бальному залі замку Розум, насолоджуючись легкими закусками, які постійно подавала команда офіціантів, і спостерігаючи за розвагами, організованими графом фон Линшем. На додаток до його товаришам по таємним лицарям Вотан, які сиділи за столами на великій відстані один від одного по всьому залу і виявляли лише млявий і недбалий інтерес до навколишнього, тут були два мера, єпископ, три священика, командир місцевого кавалерійського загону і більшість його молодших офіцерів, шість урядових чиновників, включаючи збирача податків, дюжина або близько того представників місцевої знаті разом з їх дружинами та незаміжніми дочками, а також відставний фельдмаршал.
  
  
  
   Бальний зал являв собою довгий прямокутник з французькими вікнами, що виходять у внутрішній двір замку. Це було недавнє доповнення до будівлі, збудоване на місці, яке раніше було плацом для військ замку. По периметру кімнати йшов балкон, здебільшого вузьке, але розширюється над вікнами, щоб забезпечити місця для невеликого оркестру. Зараз там був оркестр, близько дюжини чоловіків, одягнених у придворні костюми минулої епохи: сині панталони з пряжками на колінах над смугастими панчохами і синьо-золотий піджак з широкими лацканами і подвійним рядом великих золотих ґудзиків попереду. Вони не виглядали щасливими, але вони складали музику по запитом, і мало хто з глядачів витрачав багато часу на те, щоб дивитися на них.
  
  
  
   Було трохи більше одинадцяти вечора того дня, коли Олександр Сандарель і Мадлен Верлен разом вийшли на невелику сцену, вправлену в дальню стіну бального залу. Сандарель був високий і має в своєму вечірньому костюмі, піджаку з вирізом, зшитому з певним віденським колоритом, який був одночасно культурним і невимушеним. Мадам Верлен була царственої красунею в білій сукні з пишною плісированою спідницею і високим мереживним коміром.
  
  
  
   Публіка тільки що закінчила слухати групу традиційних угорських народних пісень у виконанні мадам Флори Заропиченски, старіючого контральто, яке ніколи більше не важило двісті фунтів, в супроводі фортепіано її виснаженого чоловіка, і вони починали хвилюватися. Сандарель і його чарівна помічниця незабаром привернули їхню увагу.
  
  
  
   - Добрий вечір, ваша світлість, Ваші високості, Ваші високоповажності, пані та панове. Я доктор Олександр Сандарель, і я тут для того, щоб продемонструвати з допомогою моєї чарівної і висококваліфікованої співробітниці мадам Мадлен Верлен деякі дивовижні сили і здібності людського розуму ". Він зробив паузу і оглянув кімнату. "Деякі з нас використовують свій розум для чого-небудь, хоча б близького до повного його потенціалу. Стародавні греки звикли думати, що серце є осереддям інтелекту, а мозок - лише орган для охолодження крові. Для деяких з нас це може бути правдою. Але що стосується решти з нас, то чим більше ми використовуємо і вправляти свій розум, тим більше ми можемо зробити з його допомогою ". Сандарел ступив вперед, щоб краще бачити свою аудиторію. Завдяки тренуванням ми всі здатні на подвиги розумової концентрації і передбачення, які можуть здатися вражаючими для необізнаних. Давайте почнемо з невеликої перевірки пам'яті. Ви, сер, — він вказав на джентльмена, який сидів попереду, — назвіть мені тризначний номер, якщо хочете.
  
  
  
   Поки він говорив, Мадлен викотила велику класну дошку, яку привезли з класної кімнати в замку.
  
  
  
   "Я, сер?" Чоловік на мить замислився. "Два дев'яносто шість".
  
  
  
   Мадлен написала номер на дошці. - Дуже добре, сер, і... — вона вказала в інше місце. — ... якщо ви зробите те ж саме.
  
  
  
   -Четырестаодиннадцать.
  
  
  
   Мадлен написала це одразу після першого номера.
  
  
  
   - А ви, мадам? - запитав я.
  
  
  
   "О боже, зараз подивимося. Вісім шістдесят три".
  
  
  
   - А ви, сер? - запитав я.
  
  
  
   - Три-нуль-сім.
  
  
  
   - Давайте вип'ємо ще по три. Ви, сер?
  
  
  
   - Пятьдевяностоодин.
  
  
  
   - А що стосується останніх трьох?
  
  
  
   - Вісім—ні, шість-чотири-дев'ять.
  
  
  
   "Дуже добре. Спасибі вам усім. Мадам Верлен, у вас все це є?"
  
  
  
   - Я вірю, доктор Сандарель.
  
  
  
   "Чудово. Не обертаючись до дошки, я зараз скажу вам, шановні пані та панове, що це число — повне число — становить двісті дев'яносто шість квадрильйонів чотириста одинадцять трильйонів вісімсот шістдесят три мільярди триста сім мільйонів п'ятсот дев'яносто одну тисячу шістсот сорок дев'ять. Це правда?"
  
  
  
   Мадлен підкреслювала цифри, коли Сандарел відкликав їх. "Абсолютно вірно", - сказала вона.
  
  
  
   Глядачі не були впевнені, що й думати про це, але почулися легкі оплески.
  
  
  
   - А тепер, мадам Верлен, будь ласка, виступіть вперед і поверніться обличчям до публіки.
  
  
  
   "Так, доктор Сандарель". Мадлен вийшла на передній край сцени.
  
  
  
   - Ти пам'ятаєш номер телефону? - запитав я.
  
  
  
   - Так, доктор Сандарель.
  
  
  
   "Будь ласка, продекламируйте це для нас — задом наперед".
  
  
  
   "Так. Число, задом наперед, таке", - Мадлен на секунду замовкла і закрила очі. Вона повільно продекламувала: "Девять-четыре-шесть-один-девять-пять-семь-ноль-три-три-шесть-восемь-один-один-четыре-шесть-девять-два. Це вірно?"
  
  
  
   "Абсолютно вірно!"
  
  
  
   На цей раз оплески були сильнішими. Глядачі почали розуміти, що вони бачать щось інше.
  
  
  
   "Тепер, мадам Верлен, будь ласка, візьміть цей блокнот, пройдіть в аудиторію і попросіть їх скласти для вас ще один довгий номер. Запишіть по одній цифрі в кожного людину, з якою ви розмовляєте. Запишіть номер у міру його створення, але не кажіть мені, що це таке ".
  
  
  
   Мадлен покинула сцену і рушила серед глядачів, зупиняючись, щоб почути промовленою пошепки цифру і записати її, продовжуючи, здавалося б, безглузду скоромовку, щоб заповнити тишу. "Чудово, месьє", - прошепотіла вона першого чоловіка. "Не поспішайте", - сказала вона другого. "Чудово!" - підбадьорила вона третього, і так далі для дванадцяти різних людей. Поки вона набирала цифри, Сандарел попросив когось із глядачів підійти і обмотати йому голову шарфом, щоб зав'язати очі.
  
  
  
   "Не могли б всі ті, хто давав номери мадам Верлен, будь ласка, встати", - сказав Сандарель, звертаючись до аудиторії. - Пов'язка на очах повинна допомогти мені зосередитися і запевнити вас, що мадам Верлен не передає ніяких таємних сигналів.
  
  
  
   Люди, з якими розмовляла Мадлен, встали, виглядаючи приголомшеними. "Ми готові, доктор", - сказала йому Мадлен із залу.
  
  
  
   "Дуже добре. Тепер, якщо ви зосередитеся на цифрах, мадам, я спробую прочитати їх у вашій свідомості і в свідомості дам і джентльменів, які передали їх в тому порядку, в якому ви їх отримали. Сандарель невидячим поглядом обвів кімнату. "Ті з вас , хто стоїть, коли почуєте, що називають ваш номер, будь ласка, займіть свої місця. Якщо ви не чуєте свій номер, якщо з якоїсь випадковості я помиляюся, будь ласка, залишайтеся стояти в німому свідоцтві моєї невдачі ".
  
  
  
   Глядачі захихотіли.
  
  
  
   Сандарел притиснув руку до чола. "Будь ласка, зосередьтеся, мадам. Ах, добре, я щось уловлюю. Всі розпливчасто — спробуйте уявити собі більш чітку картину. Так, так, дякую, дуже добре. Номер - він помовчав, а потім заговорив чітко, роблячи паузу перед кожною цифрою. — дев'ять-один-три-один — ні, це сім—чотири-шість-вісім-шість-дев'ять-п'ять-шість.
  
  
  
   Коли він вимовляв кожну цифру, один з стоять сідав, поки не залишився тільки один чоловік. Сандарел зірвав з очей пов'язку і, здавалося, був здивований, що людина все ще стоїть. Він вказав на чоловіка. "Ти все ще стоїш", - заявив він. "Ах, так, твій останній номер". Він закрив очі, і його ліва рука нишпорила в повітрі перед собою в пошуках цифри, а права залишалася театрально спрямованої на чоловіка. "Два!" - сказав він.
  
  
  
   Чоловік сів. Публіка зааплодировала. Сандарел вклонився.
  
  
  
   Протягом наступних десяти хвилин Сандарель створив серію чудес з датами народження—
  
  
  
   - Якого числа ви народилися, сер?
  
  
  
   - Третє грудня, вісімнадцять сорок одна.
  
  
  
   - Це було у вівторок, сер.
  
  
  
   - Будь я проклятий, якщо це було не так, сер!
  
  
  
   — і вгадувати назви міст і країн, і з зав'язаними очима називати предмети, які Мадлен запозичила у глядачів.
  
  
  
   "Тепер, - сказав Сандарел, підходячи до краю платформи, - якщо я зможу переконати персонал приглушити газові ліхтарі, за винятком прожектора, який зараз висвітлює мене, ми використовуємо наш час, що залишився, для дослідження світу духів. Запевняю вас, пані, боятися нічого, не станеться нічого такого, за чим самі слабкодухі з вас не змогли б побачити у повній безпеці. Але, будь ласка, залишайтеся на місцях і ведіть себе тихо, поки триває ця демонстрація. Мадам Верлен, відомий медіум, буде працювати через свого духовного наставника, і будь-яке втручання, поки вона знаходиться в трансі, може виявитися шкідливим для її здоров'я ".
  
  
  
   Поки був погашений світло, Сандарель розповів присутнім коротку історію спіритизму. "Мадам Верлен вийшла на хвилинку, щоб привести себе в порядок перед сеансом", - сказав він їм. "Як ви знаєте, існує певна суперечка щодо того, що саме відбувається під час спіритичного сеансу. Спіритуалісти і теософи вірять, що духи померлих можуть розмовляти з нами або навіть взаємодіяти більш фізичним чином через посередництво певних людей. Розенкрейцери і інші вірять, що минуле і майбутнє були відкриті тим, у кого є талант, завдяки заступництву ефірних сил ..."
  
  
  
   Поки він чарував аудиторію — або, принаймні, був бранцем — своєю промовою, Мадлен була в роздягальні, розбираючи пальто гостей і заносячи в свою эйдетическую пам'ять кожну запис, кожен клаптик паперу, кожен документ, який вона знаходила. Для неї це було все одно що сфотографувати: вона могла запам'ятати зовнішній вигляд сторінки тексту, а потім витягти її пізніше зі своєї пам'яті, щоб дійсно прочитати. У багатьох пальто вона знайшла маленькі шкіряні футляри для візитних карток власників, так що при необхідності могла назвати імена багатьох присутніх. Клаптики паперу, на які вона натрапила, були схожі на уривки спогадів їх власника: при невеликій ретельному переплетенні і деякою сміливої дедукції інформація на них могла бути отримана, щоб забезпечити позірна чудесним розуміння їх життя і лякаючі проблиски в їх майбутньому.
  
  
  
   Мадлен вийшла з роздягальні і пройшла по коридору, що вів у зелену кімнату за сценою. Зліва від неї була сцена, де вона могла чути, як Моріарті розповідає про історію спіритизму і значення всього сущого. Характер доктора Сандареля, всезнаючий, дидактичного і чарівною, був тим, який Моріарті легко вписався. Його вистачило ще на п'ять хвилин лекції, перш ніж аудиторія помітила, що мадам Верлен ще не з'явилася. Був час провести невелике розслідування. Праворуч від Мадлен були дві закриті двері. Вона відкрила першу і виявила маленьку кімнату, яка, мабуть, служила гримеркою для музикантів. На вішалці уздовж однієї стіни був развешан ряд вечірніх костюмів, а кілька невикористаних залишків придворних костюмів шістнадцятого століття, в які були одягнені музиканти, були розкидані вздовж вішалки біля іншої стіни. Мадлен вийшла з кімнати і підійшла до іншої двері. Вона повернула ручку і виявила, що та неподатлива.
  
  
  
   Запустивши два пальці у виріз сукні, Мадлен витягла хитромудро зроблену відмичку, яка була зацеплена за маленьку ланцюжок на шиї в неї. Через кілька секунд двері були відчинені, і вона увійшла в коридор, закривши за собою двері. Настінні бра в коридорі не горіли, і темрява була абсолютною, не яку порушували ні найменшим натяком на світло, що просочується з-під дверей або через вікно.
  
  
  
   Мадлен повільно рушила по коридору, тримаючись правою рукою за стіну, поки не підійшла до дверей, яка неохоче відкрилася після того, як вона повернула ручку. Вона чиркнула сірником. Кімната була заставлена стелажами, а на полицях стояло безліч маленьких коробочок, баночок, каністр і мішечків з різного роду сміттям, який не відразу стане у нагоді, але й викидати не слід. Сірник згас, і Мадлен, задкуючи, вийшов з кімнати і зачинила двері. У другій кімнаті далі по коридору стояли стільці без спинок, столи без ніжок і інші меблі, що потребувала ремонту, - той мотлох, що будь-який замок може накопичувати протягом століть. Третя двері були замкнені.
  
  
  
   З запаленим сірником в одній руці і відмичкою в інший Мадлен поралася з замкової свердловиною. Час підтискав, тому, звичайно, замкнути замок виявилося непросто. Неживі предмети можуть бути дивно збоченими. Вона задула сірник, зробила глибокий вдих і закрила очі, розслабляючись і дозволяючи своїм пальцям виконувати роботу по очищенню оберегів так, як її навчила заклинателька. Здавалося, що кімнати вздовж цього коридору використовувалися як сховища, і в цій замкненій кімнаті вона дізналася б мало цікавого. Але, як часто говорив професор, непотрібної інформації не буває. Вона продовжувала возитися із замком, і пройшла вічність, потім ще одна. А потім її пальці відчули приємне відчуття зняття захисту, замок повернувся, і двері відчинилися. Це зайняло, напевно, сорок секунд.
  
  
  
   Мадлен штовхнула двері і запалила ще один сірник. В її мерехтінні вона розгледіла мішки з зерном, або борошном, або, можливо, піском, складені біля дальньої стіни. Ну, а чого вона чекала? Вона обернулася, щоб піти, і помахом погасила сірник. Коли вогник згас, вона вловила, чи подумала, що вловила, якийсь рух в кутку кімнати. Вона затамувала подих і мовчки зробила два кроки вправо, щоб не опинитися там, де людина бачив її востаннє, якщо це був чоловік і якщо він або вона не бажав їй добра. Скоріше всього, це була не людина, заспокоїла вона себе. Що міг робити людина в цій замкненій кімнаті? Ймовірно, це була щур. Після довгого мовчання вона схрестила пальці і запалила ще один сірник.
  
  
  
   Це була не щур. Це була жінка в коричневій сукні, що лежала, згорнувшись калачиком, на підлозі, ноги і руки були зв'язані товстою мотузкою, а рот заткнуть чимось на зразок грубого тканинного кляпу. Жінка повернула голову і закліпала від яскравого світла.
  
  
  
   Мадлен помітила свічку, щільно притиснуту до одному з мішків із зерном, і швидко запалила її, поки сірник не згас. Опустившись на коліна поруч зі пов'язаної жінкою, вона спробувала розв'язати кляп. Сайт ніяк не хотів розв'язуватися, але Мадлен змогла натягнути тканину рівно настільки, щоб витягнути її з рота жінки і опустити нижче підборіддя.
  
  
  
   - А-а-а! - ахнула жінка.
  
  
  
   - Тихіше! - Прошепотіла Мадлен. - Якщо вони нас почують, нам кінець!
  
  
  
   "Що відбувається?" Жінка говорила хрипко, її рот одеревенел від кляпу. "Хто ти?"
  
  
  
   - В бальному залі намічається збори. I'm Jewel Verlaine. Хто ти? Що ти тут робиш? Як довго ти ось так пов'язаний?"
  
  
  
   "Мене звуть Дженні Верне", - спробувала вимовити жінка. Вийшло "хенні херні". Її губи були саднящими з-за грубої тканини кляпу, а мова відмовлявся формуватися належним чином, щоб видавати звуки. "Я був пов'язаний так з самого полудня".
  
  
  
   "Дженні Верне", - сказала Мадлен. "Я розумію. Шерлок Холмс зовні, він сповнений рішучості врятувати вас. І, схоже, вас, можливо, потрібно рятувати".
  
  
  
   "Шерлок тут? О, слава богу! Вони збираються вбити мене!" Сказала Дженні. "Де-небудь пізно ввечері. Вони обговорювали кращий спосіб вбити мене, ніби я їх не слухав.
  
  
  
   "Добре!" Сказала Мадлен. Вона швидко подумала. "Я думаю, нам краще відвести тебе звідси зараз. Як ти думаєш, ти зможеш йти, якщо я тебе развяжу?"
  
  
  
   "Поняття не маю", - відповіла Дженні. "Я не думаю, що мої ноги-що відчувають".
  
  
  
   "О боже", - сказала Мадлен. Вона нахилилася і почала розплутувати мотузки на руках Дженні. "Зазвичай я ношу з собою маленький клинок, вшитий в пояс", - сказала вона, її спритні пальці затягували вузол. "Але це не моє плаття". Вузли були тугими, але мотузки були досить товстими, щоб вона могла досить міцно вхопитися. Вона крутила і тягне, але вузол не піддавався. Вона вчепилася пальцями і потягнув сильніше. "Чорт візьми!"
  
  
  
   Дженні сіпнулася. - В чому справа?
  
  
  
   - Я тільки що зламала ніготь, - прошепотіла Мадлен. - Ох. Пробач.
  
  
  
   "Я теж. Почекай секунду, здається, я зрозумів".
  
  
  
   Один кінець мотузки злегка зрушився, збільшуючи отвір. Вона взялася за інший кінець і потягнула, та перший шар вузла розв'язався. Тепер, коли все почалося, вузол швидко розв'язався, і через кілька секунд руки Дженні були вільні. Тепер вони обидва взялися за мотузки навколо її ніг. Вони були зав'язані не так добре або туго і відвалилися після декількох секунд роботи.
  
  
  
   "О, благослови тебе господь", - сказала Дженні, її руки потягнулися до вузла на кляпе, який тепер був у неї на шиї. "Що тепер?"
  
  
  
   "Тепер я повинна повернутися на сцену і вразити публіку", - сказала Мадлен. Тобі краще піти зі мною і сховатися в роздягальні, поки ми вирішуємо, що робити. Професор що-небудь придумає.
  
  
  
   "Той самий професор?"
  
  
  
   - Професор Моріарті. Ви можете довіряти йому. Він тут під виглядом доктора Олександра Сандареля, містика і ясновидця. Я його асистентка, відомий медіум мадам Верлен. Майте на увазі, я стала відомим медіумом всього кілька годин тому, але я практикую вже пару тижнів. "Мадлен встала і простягла руку Дженні. "Вам краще спробувати встати. Якщо ти не зможеш йти, я понесу тебе, як зможу. Нам краще йти.
  
  
  
   - Професор Моріарті. Дженні взяла Мадлен за руку і піднялася. - Фон Лінц розповідав про нього. Дійсно, деякий час він ні про що інше говорити не міг. Він ув'язнив двох знайомих Моріарті, побоюючись, що вони якісь шпигуни.
  
  
  
   "Ми знаємо", - сказала Мадлен. "Ось чому ми тут. Ти можеш йти?"
  
  
  
   Дженні зробила крок. "Ой!" - сказала вона. "Таке відчуття, що я йду по ложу з цвяхів, як ті факіри чи хто там ще на сході". Вона зробила ще крок. "Але я можу це зробити. Показуй дорогу!"
  
  
  
   - Ось, - сказала Мадлен, - візьми свічку. Вона відірвала свічку від кріплення до мішка і простягнула її Дженні. Вони разом вийшли з кімнати, Мадлен закрила двері і посмикала ручку. - Потримай свічку тут, - сказала вона.
  
  
  
   - Що ти робиш? - Запитала Дженні.
  
  
  
   "Замкну за собою двері", - сказала Мадлен. "Це може збити їх з пантелику на кілька секунд, а нам можуть знадобитися секунди".
  
  
  
   Вони пройшли коридором і вийшли в гардеробну. "Сандарел" все ще виголошував промову в бальному залі, і його голос не звучав напружено, а аудиторія не видалася неспокійною. Благослови господь професора і його безмежні ораторські здібності. Мадлен замкнула за собою двері в коридор. "Я повинна вийти на сцену", - сказала вона. "За цими дверима знаходиться зелена кімната, але хто може сказати, хто забреде до неї через деякий час. За іншою дверима знаходиться гримерна для музикантів. Вони спустяться тільки через пару годин. Можливо, вам краще почекати, поки професор не вирішить, як краще всього відвезти вас звідси. Там є стійка з чоловічою вечірньої одягом, за якою ви можете сховатися, якщо хто-небудь увійде, але я не думаю, що хто-небудь увійде, поки не повернуться музиканти. З вами все в порядку?"
  
  
  
   "Я повинна бути такою", - сказала Дженні. Вона попрямувала до дверей. "Ви вірите в професора Моріарті".
  
  
  
   - Так, - погодилася Мадлен.
  
  
  
   "Добре. Тоді я теж".
  
  
  
   Дженні зникла в роздягальні. Мадлен скинула перед свого плаття, на якому виднілися сліди того, що вона стояла на колінах в пилу, зробила кілька глибоких вдихів і надала своєму обличчю вираз повного спокою. Потім вона з'явилася збоку від сцени і повільно і безтурботно вийшла, щоб приєднатися до лікаря Сандарелю.
  
  
  
   Сандарел зупинився на середині речення. - Я бачу, наш прекрасний медіум готовий почати, - сказав він, беручи її за руку і проводжаючи вперед. "Спасибі вам всім за терпіння, з яким ви вислухали моє убоге пояснення. Тепер, якщо парфуми будуть згодні, мадам Верлен продемонструє чудеса, про які ми говорили". Важкий дерев'яний стілець з високою спинкою був встановлений в центрі сцени. Він посадив її на нього, і вона схрестила руки на колінах і закрила очі. - Зараз я введу мадам Верлен у легкий транс, щоб зробити її більш сприйнятливою до духів.
  
  
  
   Сандарел схилився над Мадлен і зробив заспокійливі омивають рухи руками. - Щось тебе довго не було, - прошепотів він. - Я був майже на межі обговорення стародавній халдеї астрології. Ти щось знайшов?"
  
  
  
   "Хтось", - відповіла Мадлен собі під ніс. "Дженні Поверне була пов'язана в задній кімнаті. Вона каже, що вони збиралися вбити її сьогодні ввечері. Ми повинні витягнути її звідси. Вона в роздягальні поруч з гримерки.
  
  
  
   "Ах!" - сказав Сандарель. Він встав і повернувся обличчям до аудиторії. "Мадам Верлен очікує прибуття свого духовного наставника", - оголосив він. "Через кілька секунд вона буде готова відповісти на ваші питання. Вам не обов'язково ставити їх вголос, якщо ви не хочете. Духи допоможуть мадам Верлен з відповідями". Він знову повернувся до Мадлен. - Ви готові, мадам?
  
  
  
   "Я готова", - відповіла Мадлен низьким, розміреним голосом.
  
  
  
   "Ви знайшли свого духовного наставника?"
  
  
  
   "Вона тут".
  
  
  
   - Вона буде говорити через тебе?
  
  
  
   "Вона так і зробить".
  
  
  
   Сандарель почав ставити інше питання, але зупинився, коли тіло мадам Верлен сіпнулося, її голова швидко закрутилася з боку в бік, а очі відкрилися і втупилися на навколишній світ.
  
  
  
   "Привіт", - сказав Сандарел. "З ким я говорю?"
  
  
  
   Мадлен відкинулася назад і повернула голову, її рухи були уривчастими і сюрреалістичними, як у маріонетки, керованої напідпитку ляльководом. "При житті мене звали Мім Птва Ним", - сказала вона високим, хриплуватим голосом, зовсім несхожим на її звичайний тон.
  
  
  
   Кілька людей в залі охнули, інші, здавалося, затамували подих.
  
  
  
   "Я була жрицею Храму Амона при верховному жреце Анкхе Шате під час правління прославленого і всевишнього бога-короля Себекнофру, правителя верхнього і нижнього царства".
  
  
  
   "Це вірно, клянуся богом! Фараон з таким ім'ям правил дванадцятої династії", - прошепотів хтось. Чи був у залі єгиптолог, або принц Аристе вносив свою лепту, щоб підсилити ефект, Моріарті сказати не міг.
  
  
  
   "У тебе є повідомлення для кого-небудь тут?" Запитав Сандарел.
  
  
  
   "Так, так, так", - Мім Птва Ним швидко похитала головою вгору-вниз. "Кілька духів чекають, щоб пройти".
  
  
  
   "Будь ласка, говори".
  
  
  
   Мадлен закрила очі і згадала те, що прочитала в роздягальні. "Тут дух бажає поспілкуватися з людиною по імені Беске", - пролунав голос Мім Птва Ним. "Герр Беске, ви тут?"
  
  
  
   Стрункий юнак підвівся в кутку кімнати. "Ви можете не вмішувати мене в це", - голосно оголосив він. "Я не вірю в духів".
  
  
  
   - Ми знаємо, - сказала Мім Птва Ним. - Твого батька звуть Максиміліан.
  
  
  
   "Як ти—"
  
  
  
   - Він помер близько двох років тому.
  
  
  
   "Так".
  
  
  
   "У нього є повідомлення для тебе. Він просить тебе пробачити його".
  
  
  
   "Що?"
  
  
  
   "Він просить вас пробачити його. Таке послання".
  
  
  
   Молодий чоловік сів, виглядаючи ураженим.
  
  
  
   "Є повідомлення для якоїсь Ольги Тартоски".
  
  
  
   "Я - це вона", - вигукнула якась дама в залі.
  
  
  
   - У вас є друг— близький друг— по імені Берт або Барт...
  
  
  
   - Так. Бертрам. О, з ним щось сталося? Скажи мені, що він не помер.
  
  
  
   Мім Птва Ним швидко похитала головою з боку в бік. - Ні, немає. Ти давно його не бачила. Він був у від'їзді.
  
  
  
   "Так, так".
  
  
  
   - Він скоро повернеться. У тебе все налагодиться, хоча спочатку у тебе будуть деякі проблеми...
  
  
  
   Поки Мім Птва Ним продовжував говорити, Сандарель повільно і непомітно відступив зі сцени. Опинившись поза поля зору, він повернувся і попрямував в гримерку, приховавши за собою Дженні Верне. - Міс Верне, - тихо покликав він, - ви тут?
  
  
  
   Дженні вийшла з-за пальто, висів на вішалці. - Професор Моріарті?
  
  
  
   Він кивнув. "Це я. Наш час обмежена. Я вірю, що у мене є спосіб витягти тебе звідси. Роздягайся."
  
  
  
   - Мені теж приємно познайомитися з вами, - сказала Дженні, її рука потягнулася до верхнього гудзика блузки. - З усіма?
  
  
  
   "Ні. Зовнішнього шару повинно вистачити, хоча я не експерт в жіночому одязі. Важливі речі - це ваші спідниці і все, що підкреслює вашу груди ".
  
  
  
   - Моя груди, - в'їдливо зауважила Дженні, - не підкреслена.
  
  
  
   Моріарті критично оглянув її, поки знімав блузку. "Можливо, й ні", - сказав він, - "але ти не змогла б зійти за чоловіка з такою зовнішністю".
  
  
  
   - Як чоловік? - запитала Дженні. - О, зрозуміло. Вона розпустила спідницю і нижню сорочку і зняла їх, а потім стягла через голову кофтинку. "Тоді доведеться зняти і внутрішній шар. Допоможи мені зав'язати корсет. Вона повернулася до Моріарті спиною, і він послабив шнурки. Вона вилізла з стесняющего її нижньої білизни, а потім знову одягла кофтинку, перш ніж повернутися.
  
  
  
   Моріарті провів рукою по вішалці з вечірніми костюмами, залишеної музикантами, і витягнув піджак. "Ось, приміряй це".
  
  
  
   "Одну секунду". Дженні відірвала довгу широку смугу від своєї нижньої спідниці і тримала один її кінець перед собою, біля того місця на блузці, яке було якраз між грудьми. "Ти потягни тугіше, поки я повертаюся", - проінструктувала вона професора.
  
  
  
   "Ах!" - сказав він. "Дуже розумно". Він тримав смужку тканини відкритою і туго натягнутою, поки вона повільно поверталася і загортали в неї.
  
  
  
   "У мене до коміру блузки англійська шпилька", - сказала вона, туго обмотуючи смужку тканини. "Не могли б ви дістати її для мене?"
  
  
  
   Моріарті підкорився, і вона прикріпила тканина на місце. "І вуаля, я хлопчик!" - сказала вона. "Що тепер?"
  
  
  
   "Тільки для тих, у кого слабкий зір, ти хлопчик", - сказав Моріарті. "Але, на щастя, освітлення буде приглушеним. Подивися, чи підходить тобі цей піджак, поки я пошукаю манішку і комір в цій купі одягу.
  
  
  
   П'ять хвилин потому Моріарті поправляв білого метелика під вістрями високого жорсткого комірця, який він прихопив з купи. "Тепер туфлі, - сказав він, - і ми повинні щось зробити з твоїм волоссям".
  
  
  
   "Це темно-коричневі туфлі, - сказала Дженні, - а штани занадто довгі, так що туфлі майже не видно".
  
  
  
   "Так, - визнав Моріарті, - але у них зовсім інше звучання. Але, оскільки всі музиканти, схоже, носили взуття, нам доведеться ризикнути. Тепер волосся —"
  
  
  
   "Я можу заплести їх і обернути дуже швидко, щоб вони помістилися під капелюхом", - запропонувала Дженні. "Або я можу прикріпити їх ззаду до жакета".
  
  
  
   "Давайте спробуємо це", - сказав Моріарті.
  
  
  
   Дженні туго зачесала волосся назад, скрутила їх і заправила під жакет. - Що ти про це думаєш?
  
  
  
   Моріарті критично оглянув її. - Я думаю, буде темно, і нам доведеться ризикнути. Почекай секунду. Він узяв з полиці темно-синій шарф і обернув її шию і плечі. "Ось, цього може вистачити. Недбало накинь його спереду. Це добре".
  
  
  
   Він провів її до дверей кімнати. "Тобі знадобляться мужність і стійкість, - сказав він їй, - але це повинно спрацювати. Він заснований на тому вигляді дезорієнтації, який так люблять фокусники, і вони заробляють на життя, обдурюючи людей. Прямо за цими дверима є завісу, що відокремлює вас від сцени. Сховайтеся за завісою. Через кілька хвилин я збираюся закликати комісію з глядачів вийти на сцену і оглянути мадам Верлен на предмет запланованого нами ефекту. Коли комітет залишає сцену, ви приєднуєтесь до них, наче були там весь цей час, і повертаєтесь по правій стороні до столу приблизно в середині залу. Там сидять чоловік і жінка. Чоловік красивий і елегантний, жінка прекрасна і царственна. Я думаю, що її сукня світло-блакитного кольору, але, можливо, воно занадто темний, щоб сказати напевно. Сідайте до них. Я попрошу чоловіка покласти обидві руки на стіл долонями вгору, щоб ви знали, куди рухатись. Чоловік - принц Аристе Юхтенберг, а його дружина - принцеса Діана. Я поговорю з ними, поки Мадлен — мадам Верлен — буде проходити огляд. Вони витягнуть тебе звідси.
  
  
  
   Дженні Верне зробила кілька глибоких вдихів і поправила лацкани. "Сподіваюся, це спрацює", - сказала вона.
  
  
  
   "Так і повинно бути", - запевнив її Моріарті. "Ходімо зі мною зараз".
  
  
  
   Моріарті відвів Дженні в потрібне місце за завісою, а потім вийшов на сцену. Мім Птва Ним якраз закінчувала говорити літній дамі, що її покійний чоловік не буде заперечувати проти повторного заміжжя. - Йому це подобається, - промуркотала вона.
  
  
  
   "Він не буде ревнувати?"
  
  
  
   "Там, де він, ні ревнощів, - співучо промовив Мім Птва Ним, - тільки кохання".
  
  
  
   "Я сподіваюся, що ця виставка викликала у вас інтерес", - сказав Олександр Сандарель, підходячи до аудиторії. "Ми завершимо, - сказав він їм, - демонстрацією реальності і, я б сказав, грайливості духів. Для цього я хотів би, щоб кілька джентльменів із залу піднялися і допомогли мені. Ви сформуєте комітет, що представляє решти присутніх, щоб гарантувати відсутність шахрайства в тому, що зараз відбудеться. Він виглянув. - Ви, сер? А ви? Підніміться на сцену, будь ласка. І ви, сер. І, так, звичайно, ви теж. Хто-небудь ще? Ви, сер? Піднімайтеся.
  
  
  
   Семеро чоловіків відгукнулися на заклик добровольців. Мадлен пасивно сиділа в своєму кріслі з високою спинкою обличчям до аудиторії, все ще явно перебуваючи в легкому трансі. Сандарель дістав один кінець товстої мотузки, який тягнувся кудись у глибину сцени. "Мадам Верлен?" запитав він, підходячи до неї.
  
  
  
   "Так?"
  
  
  
   "Твій духовний наставник все ще тут?"
  
  
  
   "Вона більше не говорить через мене", - сказала Мадлен м'яким монотонним голосом, який слухачі напружено слухали. "Але я все ще відчуваю її присутність".
  
  
  
   "Вона пересуне для нас які-небудь предмети?"
  
  
  
   "Вона спробує, але їй потрібна абсолютна тиша і самота".
  
  
  
   Сандарель повернувся до присутніх. "Якщо ми будемо вести себе дуже тихо, нам, можливо, вдасться спонукати Мім Птва Ним, духовного наставника мадам Верлен, показати нам свою присутність, фізично матеріалізуючи і переміщаючи деякі предмети, які ми помістимо поруч з мадам Верлен. Ми повинні встановити навколо неї ширми, щоб забезпечити її усамітнення. Отже, щоб довести, що дійсно відбувається щось екстрасенсорне, я попросив цих джентльменів вийти на сцену і допомогти мені зв'язати мадам Верлен. Він повернувся до групи джентльменів на сцені. "Не міг би хто-небудь з вас, будь ласка, оглянути цю мотузку, щоб переконатися, що це дійсно те, чим здається: солідний відрізок мотузки номер сім, з тих, що використовуються альпіністами".
  
  
  
   Один з чоловіків уважно оглянув мотузку, наче мав якесь уявлення про те, як повинна виглядати мотузка "номер сім", а потім четверо чоловіків спостерігали, як троє чоловіків надійно прив'язували мадам Верлен до крісла, прив'язавши її руки до підлокітникам. Сандарел керував зв'язуванням, і вся аудиторія чула, як він переконував їх: "Прив'яжіть її міцніше! Правильно, потягніть за мотузку! Тепер оберніть її пару раз для більшої переконливості!"
  
  
  
   Коли комітет закінчив зав'язувати мотузки і закручувати петлі, нікому з членів комітету або глядачів і в голову б не прийшло, що вузли були хитромудро придумані для того, щоб Мадлен могла за власним бажанням вивільнити руки з мотузок. З таких секретів сотворяется більшість чудес.
  
  
  
   Були виготовлені чотири високі ширми, і мадам Верлен помістили всередину них разом з порожньою коробкою з-під сигар, маленьким мідним дзвоном, тамбурином, срібним браслетом, мідним каретним ріжком, закупореній пляшкою вина і чотирма винними келихами, вазою і Біблією; все це було розставлено півколом на підлозі перед нею. Члени комітету розсілися навколо екранів.
  
  
  
   Близько двох хвилин нічого не відбувалося, а потім почалися прояви. Спочатку коробка з-під сигар з'явилася , пролетівши над екраном попереду, а потім з-за екранів пролунало гучне гудіння. Потім гудіння припинилося, і каретний гудок, в свою чергу, був перекинутий через переднє скло. Довгий мить більше нічого не було чутно, поки раптом дзвін не задзвонив і не задзвонив, а бубон не вдарився і не з'явився на екрані, очевидно, утримуваний примарною рукою, в той час як дзвін продовжував дзвонити.
  
  
  
   Так тривало деякий час, поки з шокуючою раптовістю всі чотири екрану не розлетілися в сторони, як від сильного вітру, і все різко зупинився. Там, прямо там, де вона щойно була, все ще сиділа мадам Верлен, прив'язана до свого стільця. На колінах у неї стояв дерев'яний піднос, якого раніше там не було, а на таці стояли чотири келихи з вином. Відкоркована пляшка стояла біля її ніг, але штопора ніде не було видно.
  
  
  
   Члени комісії розв'язали її, при цьому ретельно оглядаючи мотузки. Потім вони постукали і потыкали в підлокітники і спинку крісла, в якому вона сиділа. Але мотузка була справжньою, а стілець - міцним; ніяких потаємних панелей, ніяких люків.
  
  
  
   "Дивіться", - сказав доктор Сандарел, вказуючи на підлогу біля крісла. Біблія, яка була покладена на підлогу, тепер лежала відкритою. Срібний браслет лежав на правій сторінці. "Це послання", - проголосив він. "Не міг би хто-небудь з вас, будь ласка, взяти Біблію і прочитати те, що обведено срібною стрічкою?"
  
  
  
   Один з членів комітету узяв Біблію і прочитав:
  
  
  
  
  
  
  
   " Слова мудреця, почуті в спокої, кращі, ніж крик правителя серед дурнів. Мудрість краще, ніж зброя війни, але один грішник знищує багато хорошого.
  
  
  
   - "Дохлі мухи надають парфумерної мазі поганий запах; так що трохи дурості переважає мудрість і честь".
  
  
  
  
  
  
  
   Сандарел кивнув. "Еклезіаст", - сказав він. "Можливо, це послання для когось тут. Я не буду намагатися інтерпретувати це, але, можливо, у мілорд єпископа є якась ідея?" Він вдивився в аудиторію. "Немає? Що ж, нехай буде так. Тепер ви, джентльмени з комітету, можете повернутися на свої місця, і ми дякуємо вам за вашу допомогу".
  
  
  
   Глядачі зааплодували, і члени комітету залишили сцену і повернулися на свої місця. Дженні, запозичену в чорному костюмі, вислизнула з комітету і сіла за стіл принца Аристе, і ніхто, здавалося, не помітив, що з комітету пішло на одного члена більше, ніж прийшло.
  
  
  
   Сандарель взяв Мадлен за руку, і вони разом вийшли вперед і вклонилися аудиторії. "Дякую вам за увагу, пані та панове", - сказав Сандарель. "Ми насолоджувалися цією можливістю просвітити вас щодо деяких таємниць людського розуму. Ви були добрими і щедрими слухачами і настільки уважними, наскільки ми могли сподіватися. Ми віримо, що ви винесете з сьогоднішньої презентації більше, ніж принесли з собою. Я знаю, що ми винесемо. На цьому наша презентація закінчується. Нехай Сент-Саймон посміхнеться всім вашим починанням ".
  
  
  
   Вони вийшли разом під захоплені оплески. "Дуже хвилюючий досвід", - прошепотіла Мадлен Моріарті, коли вони увійшли у зелену кімнату. "Можна було прийти і насолодитися увагою і оплесками".
  
  
  
   "Ба!" - відповів Моріарті. "Підемо, давай заберемось звідси. У нас ще багато справ".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЯ — ПОРЯТУНОК
  
  
  
  Мерцай, мерцай, маленька кажан!
  
  Як мені цікаво, чим ти займаєшся!
  
  Ти летиш високо над світом!
  
  Як театральна декорація в небі.
  
  Льюїс Керролл
  
  
  
   Шерлок Холмс недовірливо подивився на Моріарті. - Повітряний змій?
  
  
  
   "Саме так. Великий повітряний змій".
  
  
  
   Було дві години ночі. Мадлен і Дженні Верне вирушили на заслужений сон, залишивши Моріарті, Холмса, Ватсона і принца з принцесою сидіти за столом у залізничному вагоні принца Аристе, пити чай і обговорювати майбутнє спасіння Барнеттов. У професора Моріарті був план. Шерлока Холмса це не потішило.
  
  
  
   - Повітряний змій, що несе людину?
  
  
  
   "Це робилося і раніше", - сухо прокоментував професор. "Ким?"
  
  
  
   "Мною. У мене є певний досвід використання повітряного змія модифікованої бірманської конструкції, сконструйованого для мене в Лондоні принцом Цзен Чи-чаном. В додаток до свого звичайного ремесла створення китайських старожитностей для європейського ринку, принц допомагає мені у виготовленні астрономічних приладів. Ми виявили, що прив'язаний повітряний змій може бути досить стійким протягом тривалих періодів часу. Зазвичай у мене є спеціальні камери з сухими пластинами або записуючі манометри і термометри, але іноді я дозволяю чоловікові піднятися наверх ".
  
  
  
   "Це, мабуть, дуже захоплююче", - прокоментувала принцеса Діана.
  
  
  
   "Я в це вірю", - сказав Моріарті. "Оскільки повітряні змії витримають вагу тільки дуже легкого людини, я ніколи не міг провести експеримент сам".
  
  
  
   "Так, але посеред ночі?" запитав принц. "Хіба в темряві не набагато небезпечніше?"
  
  
  
   "Багато хто з моїх експериментів проводилися посеред ночі", - пояснив Моріарті. "Більшість з них призначені для продовження моїх астрономічних досліджень, хоча деякі переслідували інші цілі. Деякі речі нелегко виконати при денному світлі.
  
  
  
   Холмс дзвінко ляснув по столу. "Будь я проклятий!" - сказав він. "Пограбування монетного двору Тейнсберна і Біло — ось як це було вчинено!"
  
  
  
   Всі повернулися, щоб подивитися на нього, і Холмс пояснив: "По-моєму, це було рік тому, в лютому. Мене викликали розслідувати пограбування монетного двору Тейнсберна і Біло, приватної компанії, яка займається гравіруванням і печаткою грошових знаків багатьох невеликих країн, які самі не володіють обладнанням для такої точної і делікатної роботи. В цю ніч були підготовлені до відправки на наступний ранок чотири спеціально виготовлених скрині, набиті мальдавской валютою. Хто—то — якась банда - вломився вночі і втік з усіма чотирма скринями, прихопивши валюти на суму близько двох мільйонів фунтів.
  
  
  
   "Я пам'ятаю це, Холмс", - сказав Ватсон. "Я вважаю, це була одна з небагатьох ваших невдач".
  
  
  
   Холмс деякий час мовчки дивився на Ватсона, а потім продовжив: "Ви також пам'ятаєте, старий друг, що Скотленд-Ярд відмовився наслідувати моєї пропозиції. Я не можу стверджувати, що справу було б розкрито, якби вони це зробили, але оскільки вони цього не зробили, я не несу ніякої відповідальності за їх провал ".
  
  
  
   Ватсон наморщив чоло. - Ваша пропозиція? О, так, я пам'ятаю. Коли інспектор Лестрейд запитав вас, що ви думаєте про пограбування, ви відповіли: "Звертаю вашу увагу на кроки на даху".
  
  
  
   "Насправді". Холмс повернувся до решти. "Ви повинні розуміти, що будівля, в якому знаходиться монетний двір, за необхідності є фортецею. Висотою в шість поверхів і стоїть осібно на своєму блоці. Всі вікна заґратовані, а на ніч надійно замикаються зсередини. Скрині були винесені через бічні двері, яка надійно утримувалася за рахунок опускання сталевих прутів в пази з внутрішньої сторони. Відкрити його зовні було неможливо, так як у нього не було ні ручки, ні ключа. Тим не менш, на наступний ранок він лежав відкритим, а скрині зникли. Нічний сторож був знайдений зв'язаним на підлозі в кабінеті керуючого. Він стверджував, що його вдарили по голові ззаду, коли він здійснював обхід."
  
  
  
   "Кроки на даху?" запитала принцеса Діана.
  
  
  
   "Я виявив сліди якихось кроків в пилу на даху - сліди, які, мабуть, були залишені в день пограбування, оскільки напередодні ввечері пройшов сильний дощ, який міг їх стерти".
  
  
  
   Принцеса Діана запитливо підняла руку. "Чому на даху була пил так скоро після сильного дощу?"
  
  
  
   - Це Лондон, ваше високість. Через кілька годин після прибирання всі покривається пилом. Деякі пояснюють це тим, що в кожному вогнищі горить вугілля.
  
  
  
   - І Скотленд-Ярд не відреагував на вашу інформацію? - Запитав принц Аристе.
  
  
  
   - Інспектор Лестрейд заарештував нічного сторожа. Він сказав, що кроки міг робити хто завгодно. Я вказав йому, що вони раптово почалися в середині даху, наче хтось впав з неба, і попрямували прямо до дверей на дах ".
  
  
  
   "Абсолютно вірно, Холмс", - підтвердив Ватсон. "Я пам'ятаю. Лестрейд сказав, що якщо тобі захочеться повзати по даху в пошуках слідів, то він не проти, якщо ти залишиш його в спокої робити свою роботу.
  
  
  
   Холмс вказав вказівним пальцем на Моріарті. "Ніхто не міг забратися на дах", - сказав він. "Я подумав про повітряній кулі, згадавши, що ви любите повітряні кульки, але повітряною кулею не можна керувати так тонко. Крім того, повітряна куля, досить великий, щоб нести людину, напевно був би помічений. Але повітряний змій! Це ніколи не приходило мені в голову."
  
  
  
   "Я пам'ятаю, що зауваження Лестрейда були особливо різкими, коли ви сказали, що виявили у злочині руку професора Моріарті", - додав Ватсон. " "Коли скоєно злочин, в якому ви не бачили руки професора Моріарті?" - запитав він вас. І, можливо, з деяким виправданням."
  
  
  
   "Ви і Лестрейд несправедливі до мене, Ватсон", - сказав Холмс, відкидаючись на спинку стільця і підносячи переплетені пальці рук до підборіддя. "Я не бачу руку мого друга професора в кожному злочині. Тільки в тих, які вислизають від розгадки і демонструють ступінь хитрощі, набагато перевищує рівень середньостатистичного злочинця".
  
  
  
   Моріарті усміхнувся різким смішком. "Скажіть, Холмс, - сказав він, - всякий раз, коли ви йдете по сільській дорозі, ви бачите моїх поплічників, що ховаються під кожним кущем".
  
  
  
   Двоє чоловіків втупилися один на одного. Принц Аристе підняв руку, немов споруджуючи між ними бар'єр. - Якими б гарними не були ці спогади для вас обох, - сказав він, - нам дійсно потрібно обговорити дещо дуже важливе.
  
  
  
   Моріарті кивнув і відвернувся від Холмса. "Я поговорив з гером Хеершмитом, вашим майстром, - сказав він принцові, - і він сконструював пристрій на мою грубому ескізом. Він приблизно вісімнадцять футів в довжину і дванадцяти футів в поперечнику. Корпус зроблений з парусини, а каркас, я вважаю, вербовий. Я використовую бамбук, але гер Хеершмит запевняє мене, що він достатньо міцний. Він також роздобув п'ятсот метрів полусантиметровой волосіні з залізничного складу. Це буде більш ніж достатньо сильно".
  
  
  
   "Ми збираємося продовжити сьогодні ввечері?" Запитав принц Аристе.
  
  
  
   "Я не бачу сенсу чекати", - сказав Моріарті, принцеса Діана поставила свою чашку. "Я можу висловити занепокоєння?" запитала вона.
  
  
  
   "Звичайно", - сказав їй Моріарті. "Що це?"
  
  
  
   - Хіба втеча Дженні Верне не попередить тих, хто знаходиться в замку, про нашому присутності? - запитала вона. "Я не маю на увазі нашу присутність конкретно, оскільки ми припускаємо, що вони не знають, хто ми такі, але присутність якоїсь сили, ворожої їх цілям. Чи можуть вони не очікувати спроби врятувати Барнеттов? Якщо так, то чи навіть переваги наближення до замку з незнайомого напрямки достатньо, щоб компенсувати втрату раптовості?"
  
  
  
   Ватсон ляснув себе по коліну. "Чорт візьми, я про це не подумав", - сказав він.
  
  
  
   "Це можливо", - визнав Моріарті, "але я не вірю, що це ймовірно. Граф фон Лінц не може бути впевнений, як міс Верне вдалося втекти. Оскільки вона, мабуть, пройшла через дві замкнені двері, він буде більш схильний звинувачувати тих, хто знаходиться всередині замку, ніж шукати зовнішнього антагоніста. Він цілком може приписати міфічного "Моріарті", якого він, здається, вважає своїм заклятим ворогом, якусь причетність, але він припустить, що "Моріарті" піддав сумніву кого-то в його родині ".
  
  
  
   "Будемо сподіватися, що ти прав", - сказав принц Аристе. "Який план?"
  
  
  
   "Дуже просто", - сказав йому Моріарті, малюючи трикутник з округленими кутами на аркуші паперу перед собою. "Ось замок. Це, — він намалював Хрестик, — передня, а тут, — ще один Хрестик, — кімната, в якій містяться Барнетти. Це на два поверхи нижче даху. Ми не можемо підійти спереду з-за того, що сьогодні на лузі стільки народу. Повітряний змій буде запущений з цього боку, - вказав він, - бо, здається, переважає південний вітер".
  
  
  
   "Дуже поривчастий вітер", - сказав принц Аристе. "У нас будуть які-небудь проблеми з підтриманням повітряного змія в повітрі?"
  
  
  
   "Мій досвід показує, що у землі вітри зазвичай бувають поривчастими, але на висоті двадцяти або тридцяти футів вони зазвичай досить стійкі", - сказав йому Моріарті.
  
  
  
   "Послухайте, - сказав Ватсон. "Як ви збираєтеся підняти це хитромудрий пристрій в повітря?"
  
  
  
   "Гарне питання", - сказав Моріарті. "Я думав витягнути його з допомогою парової машини, але рейки знаходяться не з тієї сторони. Крім того, шум розбудить людей, яких ми воліли б залишити сплячими ".
  
  
  
   "Так?"
  
  
  
   "Значить, ми використовуємо кінь. Або, скоріше, людини верхи на коні. Ми обвяжем копита коня ганчірками, щоб приглушити звук".
  
  
  
   - А кінь може це зробити? - запитав я.
  
  
  
   "Так, вага незначний".
  
  
  
   - А потім? Коли у нас буде людина на даху, що тоді?
  
  
  
   "Потім він кидає на землю моток волосіні з цієї сторони, де, якщо пощастить, ніхто не спостерігає, і очікує чоловік прикріплює важку мотузку, зав'язану вузлами через кожні кілька футів, щоб було легше дертися, яку він підтягує і прикріплює до чого завгодно. Потім ваші добровольці піднімуться на дах і увійдуть в замок зверху, що буде цілком несподіваним і, отже, незахищеним напрямком.
  
  
  
   "Вони будуть знати, що робити?" Запитав Аристе.
  
  
  
   "Я заздалегідь проінструктую їх і буду супроводжувати", - сказав Моріарті.
  
  
  
   - Ах! - посміхнувся Аристе. - І я приєднаюся до тебе.
  
  
  
   "І я", - додав Холмс. "Ви і мадам Верлен врятували мого кузена - дозвольте зауважити, дуже швидко і вправно. Я зроблю все, що в моїх силах, для цього".
  
  
  
   "І я", - сказав Ватсон. "Зрештою, вам може знадобитися лікар".
  
  
  
   - Джентльмени, - сказав Моріарті, - я дякую вам усім.
  
  
  
   "Хто буде кататися на повітряному змії?"
  
  
  
   - Ряджений зголосився добровольцем. Він навіть зараз розробляє упряж, щоб зв'язати людини і ремесло воєдино. Я вважаю, що він єдиний, хто досить легкий.
  
  
  
   "Я досить легка", - сказала принцеса Діана.
  
  
  
   Всі повернулися, щоб подивитися на неї, і вона почервоніла під їх колективними поглядами. "Я маю на увазі, якщо містер Толливер не зможе піти — вывихнет щиколотку або щось в цьому роді - я могла б це зробити. Я досить спортивна і не боюся висоти. У всякому разі, не боюсь."
  
  
  
   Принц Аристе нахилився і поцілував дружину в щоку. - Любов моя, - сказав він. Він повернувся до решти. "Якщо моя дружина захоче літати і це стане необхідним, вона добре з цим впорається".
  
  
  
   "Значить, ви дозволите їй це зробити?" Запитав Ватсон.
  
  
  
   "Я не буду заохочувати її, - сказав Аристе, - але я б не посмів намагатися зупинити її".
  
  
  
   "Спасибі тобі, моя люба", - сказала Діана.
  
  
  
   Холмс відкинувся на спинку стільця. "Коли-небудь будуть винайдені небесні екіпажі, які будуть перевозити людей з повітря на великі відстані з комфортом і безпекою. Підтримувані повітряними кулями і приводяться в рух маленькими потужними паровими двигунами, вони зблизять народи світу. Кілька винахідників зараз працюють над такими пристроями у Франції, Німеччині та Сполучених Штатах Америки, і вони подають великі надії ".
  
  
  
   Моріарті піднявся. "Я краще повернуся в машину, де сплять добровольці, і розбуджу їх. У них буде час, щоб підготуватися до штурму".
  
  
  
   "Я піду з тобою", - сказав принц Аристе.
  
  
  
   "Дуже добре", - сказав Моріарті. "Я хочу, щоб кожен озброївся носком, повним піску. Це безшумна і ефективна кийок, яка може позбавити людину свідомості одним ударом, але не повинна завдавати незворотних ушкоджень. Двоє найбільш міцних чоловіків повинні носити сокири. Крім того, на випадок, якщо я помиляюся і нам дійсно доведеться прориватися з боєм, я хочу, щоб якомога більше людей була озброєна пістолетами, і можна бути впевненим, що вони не скористаються ними без вказівок.
  
  
  
   "Вони всі добре навчені", - сказав йому Аристе. "Вони всі будуть підкорятися наказам".
  
  
  
   - Добре, - сказав Моріарті.
  
  
  
  -
  
  
  
   Було три тридцять ранку, коли безсонний стражник у Шлосс Розум, можливо, почув надприродний тупіт копит коня, що мчить риссю в непроглядній темряві ночі по галявині з західного боку замку. Якщо хтось з них і запитав, то ніяк не відреагував.
  
  
  
   "Він встав!" З ентузіазмом сказав Ватсон, бігаючи за конем і відчуваючи, як мотузка натягується у нього під рукою.
  
  
  
   - Так, це він. - Моріарті взявся за вуздечку коня, коли вершник зупинив її. - Тепер ми прив'язуємо волосінь до котушці і починаємо повільно її розпускати.
  
  
  
   Один з чоловіків підійшов з котушкою. Поки її з'єднували, Моріарті підбіг туди, де Мама Толливер парила приблизно в двадцяти футах над землею. Повітряного змія можна було розрізнити тільки як великий чорний трикутник на тлі зоряного неба. "Як справи, Мама?" він тихо покликав наверх, склавши руки рупором.
  
  
  
   "Простіше простого!" - крикнув артист з того місця, де він був прив'язаний до гігантського повітряного змія. "Хто сказав, що це не так?"
  
  
  
   "Я миттю принесу тебе на дах", - крикнув Моріарті. "Переконайся, що дах під тобою, перш ніж кидати повітряного змія. Ти бачиш?"
  
  
  
   За годину до вильоту ряджений був у капюшоні, щоб дати своїм очам кращу можливість звикнути до темряви. "Досить добре", - гукнув він униз.
  
  
  
   "Бережи себе".
  
  
  
   "Не турбуйся про мене!" - крикнув буркотун хрипким шепотом. "Турбуйся про них!" Він помахав рукою, але повітряний змій почав розгойдуватися від цього руху, тому він швидко схопився за поручень і перестав переносити свою вагу.
  
  
  
   Четверо дужих солдатів, яким доручили тягнути мотузку, почали натягувати її, і буркотун повільно піднявся на вітрі. Моріарті повернувся і підвів їх до того місця, де, за його розрахунками, кут нахилу ліски, приблизно в 30 градусів від горизонталі при такому вітрі, повинен був підняти повітряного змія прямо над найближчим парапетом замку Ом. "Близько чотирьохсот футів ліски — назвемо це ста тридцятьма п'ятьма метрами — повинно вистачити", - сказав він їм. "Ви стежите?"
  
  
  
   "Так, сер", - запевнив його старший сержант. "Ми випускаємо його по одному розмаху за раз, наскільки це можливо". Він проілюстрував це, широко розвівши руки. "Це всього лише трохи більше метра. Іноді він ненадовго вислизає від нас, але я роблю на це знижку".
  
  
  
   "Чудово. Чекай сигналу маммера". Маммера забезпечили маленьким потайним ліхтарем: з заслінкою, щоб світло не проникав всередину, поки він не відкриє її. Коли він займав позицію над дахом, він ненадовго включав ліхтар, і люди на мотузці прив'язували його на місце.
  
  
  
   Тим часом команда з восьми осіб приставила до зовнішньої стіни штурмову драбину і зібралася навколо неї, чекаючи сигналу до спуску. Потім вони збиралися на тому місці біля внутрішньої стіни, де ряджений повинен був кинути волосінь.
  
  
  
   Повітряний змій майже відразу ж зник з землі, коли піднявся в небо, неухильно натягуючи мотузку. Моріарті використовував шматок мотузки зі свинцевим грузилом на кінці і картку, на якій він зазначив градуси півколом, щоб перевірити кут нахилу мотузки. Потім він заплющив очі і обміркував завдання в розумі. "Декілька кроків назад", - сказав він чоловікам. "Приблизно шість футів — два метри, будь ласка".
  
  
  
   На кінці волосіні, підвішеній до ромбовидному брезентового корпусу повітряного змія, Маммер Толливер вдивлявся в темряву під собою і вправлявся дихати повільно і розмірено, щоб уповільнити биття свого серця. Буркотун не боявся висоти; не боявся машини, до якої він був прив'язаний трьома шкіряними ременями; і вже точно не боявся можливої майбутньої битви з силами темряви. Він, хоча і не зізнався б у цьому під тортурами, боявся підвести професора. Моріарті був єдиною людиною у всьому світі, якого ряджений поважав, тому що професор був єдиною людиною, яка коли-небудь вимагав від рядженого всього швидкого інтелекту і набору несподіваних здібностей, якими він був здатний наділити. І буркотун пишався тим фактом, що він ніколи не підводив професора. До — він вірив — цього моменту. Моріарті відправив Толливера супроводжувати Бенджаміна і Сесілі Барнетт в європейських канікулах, щоб він міг доглядати за ними і захищати їх від шкоди, навіть якщо вони не знали про це, і ніякої особливої шкоди не очікувалося.
  
  
  
   А тепер дивіться. Вони були замкнені у величезному кам'яному замку цього графа фон Хозиса, і Моріарті довелося кинути всю важливу роботу, якою він займався, тільки для того, щоб приїхати і визволити їх звідти. І все тому, що ряджений не приділяв належної уваги своїй роботі. І професор — благослови його бог — ніколи навіть не згадував про це і не кидав неприязних поглядів у бік Толливера. Але, тим не менш, він знав, що підвів професора, і був сповнений рішучості загладити свою провину, навіть якщо йому доведеться пробиватися до кімнаті Барнеттов поодинці і витягувати їх звідти.
  
  
  
   Тепер він був уже над парапетом і міг бачити дах приблизно в десяти футах під собою, хоча і не міг розгледіти жодних деталей. Він відстебнув від пояса потайний ліхтар і направив промінь світла на тих, хто був на іншому кінці черги. Вони відповіли парою ривків, які вказували на те, що вони до чогось прив'язували волосінь. Маммер приготувався, послабивши ремені, якими він був припнутий до повітряного змія, і тепер звисав з перекладини, тримаючись за руки. Повітряний змій тихенько спікірував, і буркотун відпустив поперечину, приземлившись на дах і падаючи вперед. Він не став викручуватися по повній програмі, бо не міг бачити, у що може відступили, а впав на м'які коліна і передпліччя. Удар був сильніший, ніж він очікував, і буркотун деякий час лежав, не впевнений, чи був він поранений чи ні. Повітряний змій, звільнившись від своєї ваги, злетів у небо.
  
  
  
   Толливер вирішив, що у нього немає нічого гіршого удару плеча, але ще кілька миттєвостей залишався на місці і прислухався. Якби на даху випадково був дозорець, він, напевне, прибіг би з'ясувати, що це був за шум. Але не було чути ні звуку кроків — більше того, взагалі не було чути нічого. Маммер встав, обтрусився і швидко оглянув дах, намагаючись зрозуміти, що це за темні горбисті обриси оточували його. Там була пічна труба; він тільки що не приземлився на неї на пару футів, що викликало б жахливий шум і могло сильно порізати його. Немає сенсу турбуватися про це: з таким же успіхом він міг взагалі не долетіти до даху або впасти у вентиляційну шахту, якби в замку була така штука, і в цьому випадку він був би мертвий. І він не постраждав, просто забій плече. Пора братися за свою роботу.
  
  
  
   Ряджений підняв очі і побачив Велику Ведмедицю, сузір'я Великої Ведмедиці, як раз там, де йому показав професор Моріарті, і він простежив поглядом за покажчиками зірок і знайшов Полярну зірку. Значить, був Північ, і край даху, який він шукав, мав бути там. Він обережно підійшов до краю і заглянув через парапет. Люди принца вже повинні були перебратися через зовнішню стіну і бути там, під ним. Але якщо вони і були, він не міг сказати, було надто темно. Він на мить запалив ліхтар і чекав і чекав. Нічого. Він був не на тому краю? Ні, почекай секунду, ось воно! Швидке моргання у відповідь прямо під ним.
  
  
  
   Толливер дістав волосінь, яка висіла у нього на поясі, і опустив один кінець в темряву внизу. Коли він відчув два швидких ривка, він підтягнув його назад і взявся за важку мотузку, яка йшла разом з ним. Зробивши на кінці велику петлю, він прикріпив її до важким залізним перил, які проходили з внутрішньої сторони парапету.
  
  
  
   Перший чоловік піднявся по мотузці приблизно через шість хвилин, і після цього вони піднімалися з інтервалом в одну або дві хвилини, поки на даху не виявилося дюжини чоловік.
  
  
  
   "Хороша робота, Толливер!" Це був професор.
  
  
  
   "Звичайно, так і було", - прошепотів у відповідь буркотун. "Хто сказав, що це не так?"
  
  
  
   - А тепер давай знайдемо кімнату Барнеттов, наведемо їх сюди і заберемось звідси.
  
  
  
   "У нас є якесь уявлення про те, де знаходиться двері на дах?" - тихо запитав принц. "Я нічого не бачу".
  
  
  
   "Ми можемо використовувати потайний ліхтар, щоб роздивитися", - сказав професор. "Просто тримайте його низько, щоб знизу його не було видно".
  
  
  
   - Ось двері, сюди! - вигукнув Холмс.
  
  
  
   Група зібралася навколо дверей, і поки вони оглядали її, запалилося кілька ламп. Масивні дерев'яні двері, надійно вправлені в кам'яну стіну, здавалося, була замкнена, а зовні не було видно ручки.
  
  
  
   "У нас є два лісоруба", - сказав принц. "Вони повинні увійти в двері через кілька хвилин".
  
  
  
   "Почекай секунду", - сказав Моріарті, повільно обводячи ліхтарем дверний проріз і вдивляючись в камінь. "Ага! Можливо - Він простягнув руку і потягнув за довгу мотузку, яка, здавалося, виходила з невеличкого отвору в кам'яній стіні.
  
  
  
   Пролунав клацання, і двері прочинилися приблизно на три дюйми, рівно настільки, щоб хтось зміг взятися пальцями за край і потягнути її на себе до кінця.
  
  
  
   "Я вивчив старі двері", - сказав Моріарті.
  
  
  
   - Ви хочете сказати, що відкрили їх без ключа, - прокоментував Холмс.
  
  
  
   - Можливо, й так. У всякому разі, я помітив, що багато стародавні двері, навіть в охоронюваних фортецях, відкриваються подібно до дверей старих фермерських будинків: внутрішня засувка тягнеться за мотузочку зовні. Коли власник хоче замкнути двері, він просто смикає за мотузку."
  
  
  
   "І, на щастя, іноді вони забувають", - сказав Ватсон.
  
  
  
   "Або, що більш імовірно, не очікуючи відвідувачів зверху, вони не турбуються", - сказав Моріарті. "Ми увійдемо?"
  
  
  
   "Залиш двох хороших людей на даху", - проінструктував Аристе свого сержанта. "Решта, ідіть за мною!"
  
  
  
   В маленькій кімнаті, в яку вони увійшли, стояли закритий кришкою водопровідний кран, згорнутий в рулон брезентовий пожежний шланг, великий дерев'яний ящик, в якому, як показало розслідування, перебували військовий телескоп і тринога, і сходи, що ведуть вниз. - Кімната, яка нам потрібна, знаходиться двома поверхами нижче, - прошепотів Моріарті, - і, - він вказав, - на тому кінці будівлі.
  
  
  
   Сходи вела всього на один проліт вниз, закінчуючись чимось на зразок караульного приміщення, яке в даний момент, на щастя, було без охорони. Вони рушили далі, двоє рослих охоронців принца Аристе йшли попереду, Моріарті позаду, а Холмс в кінці загону зазначав кожен поворот шматочком крейди, щоб вони могли знайти дорогу назад, не заблукавши. Світло від однієї прикритої свічки тепер був їх єдиним освітленням, оскільки він привернув би менше уваги, ніж ліхтар з лінзами, якби хтось випадково побачив його, коли він проходив повз.
  
  
  
   "Як ви думаєте, ми в житлових приміщеннях?" Ватсон прошепотів Моріарті, дивлячись на ряд дверей, повз які вони проходили, поки скрадалися коридором.
  
  
  
   "Якщо так, то, ймовірно, це кімнати слуг", - відповів Моріарті. "Це верхній поверх, де слуги лягають спати, виконавши свої повсякденні завдання".
  
  
  
   За таким кутом виявилася вузька драбинка, надто вузька, щоб дві людини могли пройти один повз одного без складної гімнастики. Загін обережно спустився вниз.
  
  
  
   "Це повинен бути поверх", - сказав Моріарті, коли вони спустилися і, двічі повернувши, опинилися на наступній майданчику. "Тепер кімната, в якій знаходяться Барнетти, повинна бути в тій стороні". Він вказав на стіну навпроти по коридору.
  
  
  
   "Здається, цей коридор веде не в ту сторону", - сказав принц. "Але тут дуже темно, щоб розгледіти кінець. Або, якщо вже на те пішло, інший кінець".
  
  
  
   "Можливо, нам слід послати по людині в кожну сторону, поки ми чекаємо тут, і подивитися, поверне чи хто-небудь з них в потрібному напрямку", - запропонував Холмс.
  
  
  
   - Можливо, - погодився Моріарті.
  
  
  
   Раптово зліва почувся різкий тріск. Свечник задув свічку, як йому було сказано, якщо він почує якісь незрозумілі звуки. Вони мовчки стояли в темряві, прислухаючись.
  
  
  
   "Можливо, це був вітер", - тихо припустив хтось. "Ні", - прошепотів Моріарті. "Тихо!"
  
  
  
   Той, що бурмоче потягнув Моріарті за куртку. "Я з'ясую", - прошепотів він на вухо професорові, коли Моріарті нахилився до нього. Потім він зник, безшумно і пішов по коридору.
  
  
  
   Зліва почувся шурхіт і глухий стукіт, неможливо було сказати, наскільки далеко. Потім голоси, чоловічі голоси і, можливо, жіночі, далекі і приглушені, як ніби через товсті стіни.
  
  
  
   "Ну?" Запитав принц. "Ми уникаємо їх або нападаємо?"
  
  
  
   - Почекай бормотуна, - тихо сказав йому Моріарті.
  
  
  
   Хвилину потому буркотун повернувся. "Це вони", - прошепотів він професор. "Вони переводять Барнеттов у в'язниці в підвалі, де до них ніхто не зможе дістатися. Вони роблять це посеред ночі, щоб шпигун, ким би він не був, не дізнався про це. Це все, що я чув."
  
  
  
   "Хороша людина", - сказав Моріарті. "Скільки їх там?"
  
  
  
   - Щонайменше троє, може, більше. Вони привинчивали наручники до Барнеттам, коли я відступав.
  
  
  
   "Давайте візьмемо їх!" - сказав принц з хвилюванням у голосі.
  
  
  
   Один з охоронців принца повернувся і злегка вклонився. "Ваша високість, будь ласка, залишіться позаду нас, якщо виникне сварка", - сказав він.
  
  
  
   Аристе поплескав неповороткого гіганта по спині. - Спасибі, Ернст, але якщо належить бійка, я буду в гущі подій.
  
  
  
   - Пішли, - сказав Моріарті, - але тихо. Жодних вогнів! Залиш тут трьох осіб охороняти наш відступ.
  
  
  
   Моріарті йшов попереду, і вся група так швидко, як тільки могла, попрямувала до джерела звуків, намацуючи шлях уздовж стіни. Загорнувши за кут і дійшовши до кінця нового коридору, вони побачили мерехтіння світла, що виходить з-за повороту попереду них. Моріарті, тепер відомий як тінь в мерехтливому світлі, підняв руку, і група зупинилася.
  
  
  
   - Всі відразу. - прошепотів Моріарті. - Використовуйте мішки з піском. Якомога менше шуму. Готові?
  
  
  
   Всі вони кивнули, чого не було видно в темряві, але Моріарті припустив їх згоду. Звичайно, вони були готові.
  
  
  
   "Відпустіть нас!"
  
  
  
   Вони бігом завернули за ріг. Моріарті спереду, з боків від нього два охоронця принца. Інші скупчилися позаду, настільки близько, наскільки дозволяв вузький коридор. Попереду них, в кінці коридору, приблизно в двадцяти футах, п'ятеро поплічників графа намагалися затягнути Барнетта і Сесілі на сходову клітку, що веде в глиб замку.
  
  
  
   - Ви заарештовані! - Пролунав Моріарті. - Опір марно! Відпустіть цих людей і здавайтеся!
  
  
  
   Чоловіки вимовляли лайки, нечувані в пристойній компанії, і один з них кинувся до сходів. Він був на півдорозі вниз по сходах, коли охоронець принца, який перебував ближче до місця подій, дістався до сходового прольоту і стрибнув з майданчика в темряву, приземлившись на плечі тікає поплічника. Вони впали разом, сплетясь руками і ногами, і було неясно, хто з них виявився нагорі.
  
  
  
   Але часу з'ясовувати це не було. Моріарті і його група досягли групи чоловіків навколо Барнеттов і ввійшли в воду, розмахуючи наповнені піском панчішно-шкарпетковими виробами. Злодії витягли з-за поясів довгі палиці і, захищаючись, виставили їх перед собою, відбиваючи удари і наносячи відповідь; за винятком одного, який був озброєний військової шаблею, якою він дико розмахував в загальному напрямку Моріарті і його людей.
  
  
  
   Потім хтось задув ліхтар.
  
  
  
   "Назад! Тому! Не відпускай їх!" - крикнув хтось з іншого боку. "Назад у кімнату."
  
  
  
   "Обережно вперед!" Крикнув принц Аристе. "Переконайся, кого ти б'єш, перш ніж наносити удар. Але просувайся вперед!"
  
  
  
   "Маммер!" покликав Моріарті. "Де ти? У тебе все ще є твій потайний ліхтар? Можливо, зараз саме час трохи освітити місцевість".
  
  
  
   "Моя думка точнісінько, професор", - крикнув балагур, і раптово на дальній стороні сцени з'явився широкий розлив світла, що висвітлює лиходіїв ззаду і робить їх чітко видимими. Той, що бурмоче проминув лиходіїв і видерся на підвіконня в далекій стіні.
  
  
  
   Коли противник був підсвічений ліхтарем Маммера, вони швидко впали під натиском противника. Моріарті прийняв удар шаблі, спритно парирувавши його клинок тростиною і різко вдаривши його в шию. Холмс виявився в межах досяжності кийки одного з чоловіків і точним прийомом барицу обеззброїв свого супротивника і притиснув його обличчям до підлоги.
  
  
  
   Через кілька миттєвостей бій був закінчений, ворог або втратив свідомість, або був підкорений. Охоронець принца Аристе з'явився нагорі сходів, підняв мертве тіло своєї жертви і кинув його на підлогу. Доктор Ватсон перевірив дихання непритомних чоловіків і оголосив, що вони в хорошій фізичній формі. "У них будуть головні болі, - заявив він , - і так їм і треба". Потім він відправився доглядати за одним з людей принца, який отримав поріз на руці в результаті дикого розмаху шаблі.
  
  
  
   Моріарті підійшов до Барнеттам і почав відгвинчувати їх ремені безпеки. Він кинув образливу залізяку на підлогу і відступив назад. "Містер І місіс Барнетт, я вважаю, - сказав він з легким поклоном.
  
  
  
   "Слава Богу, ти прийшов!" Сказала Сесілія.
  
  
  
   "Це зайняло у тебе досить багато часу!" Барнетт пробурчав, потираючи зап'ястя.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТА — КРИВАВИЙ ВІДБИТОК РУКИ
  
  
  
  Якщо одного разу людина потурає собі у вбивстві, дуже скоро він перестає думати про грабежі; а від грабежу він переходить до пияцтва і порушення суботи, а від цього до неввічливості і тяганини.
  
  — Томас де Квінсі
  
  
  
   - До вас два англійця, сер.
  
  
  
   "Невже?" Моріарті підняв очі від свого заваленого паперами столу. "Хто б це міг бути?"
  
  
  
   Його камердинер простягнув срібний піднос. - Їх картки, сер.
  
  
  
   Моріарті взяв картонки. - Пітер Ченнери. Молодий чоловік з посольства. І — ах! Герцог Альбермарский. Задумливо піднявшись, він дістав з кишені жилета годинник і відкрив їх. Було трохи більше десятої ранку. - Здійснюй їх всередину, Бром.
  
  
  
   Секундою пізніше в кімнату увірвався герцог Альбермар, за ним підтюпцем біг Ченнери. "Я не повинен був бути тут", - сказав герцог. "Я повинен був побачити вас. Що ви виявили? Ти можеш врятувати мого сина?"
  
  
  
   Моріарті підняв брови і глянув на Ченнери. - Добрий день, ваша світлість, - сказав він.
  
  
  
   "Не звертайте на це уваги!" - сказав герцог. "І не звертайте уваги на Ченнери, він знає все. Або стільки, скільки знаю я. Я нічого не чув про тебе з тих пір, як ти прибув до Відня. Ти добився якогось прогресу?"
  
  
  
   - Сідайте, ваша світлість, - сказав Моріарті, опускаючись на своє місце за столом.
  
  
  
   "Я встану", - сказав Альбермар. "Я не можу залишитися. Я повинен підготуватися до важливої конференції, яка починається в четвер. Післязавтра. Дипломати і глави держав зі всієї Європи. Страшенно важлива справа. Дуже секретна. Прем'єр Франції Жубер прибув спеціальним закритим поїздом. Сам кайзер прибуває цим ввечері з Німеччини в обстановці повної секретності; і для кайзера робити що-небудь в обстановці повної секретності, ймовірно, безпрецедентно. Великий князь Росії Федір вже прибув. Він є особистим представником свого брата, царя. Всі вони, можна сказати, прослизають до Відня для участі в абсолютно секретній нараді. Я повинен представляти уряд Її Величності. Ми намагаємося розробити план, щоб вирішити, що робити з Османською імперією або з тим, що від неї залишилося. "Хворий старий Європи", ось як вони це називають. Ми повинні підтримати це або препарувати і розділити плоди нашої доброї справи? Ось чому я у Відні. Але як я можу зосередитися? Я повинен знати, що ви виявили, що ви робите, які шанси врятувати мого сина!"
  
  
  
   "Хворий старий Європи ... секретна конференція ... захопливо!" Моріарті зробив паузу, щоб записати щось у блокноті на своєму столі, а потім повернувся до герцога. "О, шанси вашого сина чудові. "Пауль Донцхоф вийде з в'язниці до того, як постане перед судом, так чи інакше. Я шукав способи, е-е, визволити його з в'язниці Хайнцхоф без офіційного дозволу, і розробив три різних методи, один з яких, наскільки мені відомо, унікальний. Але я не думаю, що до цього дійде. Я також поговорив з його адвокатом, зрозуміло, під моїм виглядом Олександра Сандареля, і я вірю, що зможу добитися зняття всіх обвинувачень з нього в дуже короткі терміни. І це, мабуть, кращий метод з усіх можливих.
  
  
  
   Альбермар звалився в крісло. - Всі звинувачення зняті?
  
  
  
   Моріарті кивнув. "Поліція всіх країн поділяє небажання визнавати, що вони помиляються, але я думаю, що в даному випадку ми зможемо переконати їх. Справу проти нього неміцною. Це було придумано людьми, які хотіли, щоб його заарештували й висунули звинувачення, але для них не мало значення, чи був він насправді засуджений, або несподіване убивство дівчини відлякало їх. Можливо, і те, і інше. Тим не менш млин правосуддя продовжує молоти, і він невблаганно опиниться під колесами, якщо ми не докладемо зусиль, щоб прибрати його ".
  
  
  
   - Ви говорите, несподіване убивство дівчини? Ви хочете сказати, що це був нещасний випадок?
  
  
  
   "Я вважаю, що це було навмисно, але незаплановано". Моріарті піднявся. "Пізніше я відправлюся в квартиру, яку ваш син містив під іменем Пауля Донцхофа, щоб оглянути її на предмет вказівок на те, що насправді мало місце. Мій е-е, знайомий, Шерлок Холмс приєднується до мене, як і доктор Гросс, голова Віденського бюро кримінальних розслідувань. Холмс вважає, що справа Підлоги Донцхофа цілком може бути пов'язане з якоюсь роботою, яку він виконує для австрійського уряду. Крім того, в даний момент він знаходиться в незручному становищі боржника переді мною; положення, яке він має намір виправити як можна швидше. Доктор Гросс приєднується до нас, тому що він чув про великого Шерлока Холмса і горить бажанням поспостерігати за його методами кримінального розслідування. І, схоже, у офіційних осіб є якісь власні сумніви щодо вини молодої людини, тому переконати доктора Гросса провести цей експеримент було легко. Холмс насправді досить хороший, коли він не працює, виходячи з упереджене судження ".
  
  
  
   "Ти думаєш, це допоможе?"
  
  
  
   - Цілком можливо. Наскільки я розумію, квартира охоронялася з моменту вбивства. А поки, ваша світлість, дозвольте мені представити вам деяких інших людей, які стали жертвами того ж змови, в який був залучений ваш син.
  
  
  
   Моріарті підійшов до дверей, що з'єднує його кабінет з вітальні, і відкрив її. - Містер і місіс Бенджамін Барнетт і міс Дженні Поверне.
  
  
  
   Герцог підійшов до дверей і з цікавістю зазирнув усередину. Вони втрьох сиділи за столом і пили каву. Вони встали, коли двері відчинилися.
  
  
  
   - Герцог Альбермар, - представив Моріарті. - Саме його сина ми намагаємося звільнити з в'язниці.
  
  
  
   Барнетт вклонився. - Ваша світлість, - сказав він. Обидві жінки сіли в реверансі.
  
  
  
   "Дві ночі тому містер і місіс Барнетт були бранцями людини, якого ми вважаємо одним з лідерів замішаної цього угруповання", - сказав Моріарті герцогу. "Міс Верне перебувала під загрозою негайної страти з боку тієї ж групи".
  
  
  
   - Кара! - герцог виглядав ураженим. - У чому полягав її злочин?
  
  
  
   "Мене виявили ховається в шафі", - сказала йому Дженні. "Вони образилися".
  
  
  
   Ченнери, смиренно стояв поруч з герцогом, виступив уперед. - Вибачте, - сказав він, злегка почервонівши, - але — мадам Верлен— вона тут?
  
  
  
   "Ах, так, - сказав Моріарті, - мадам Верлен. В даний момент, ваша світлість, вона провідує сина, і у тюремних чиновників склалося помилкове враження, що вона його сестра. Вона повинна скоро повернутися.
  
  
  
   - Відвідуєте Чарльза? Я хотів би поговорити з нею, але не можу залишитися. Він повернувся до Ченнери. - Не могли б ви почекати юну леді і привести її до мене, коли вона приїде? Ти ж знаєш моє розклад.
  
  
  
   Ченнери кивнув. - Так, - сказав він. - Так, ваша світлість. Так, звичайно, ваша світлість. Я буду радий це зробити ".
  
  
  
   Герцог пильно подивився на нього, а потім знову повернувся до Моріарті. "Я повинен піти", - сказав він. "Будь ласка, повідомте мені через посольство, як тільки вам буде що мені сказати. Раніше. Як тільки ви відчуєте, що вам є що мені сказати. Будь ласка."
  
  
  
   "Звичайно", - погодився Моріарті.
  
  
  
   Герцог повернувся до решти. "Ваші історії, повинно бути, захоплюючі. Я повинен їх почути. Коли я повернуся з конференції, я залишуся в посольстві, можливо, інкогніто. Ви всі повинні прийти повечеряти зі мною. І мій син, який, я сподіваюся, до того часу повернеться до мене. Він повернувся до Моріарті. "Бачиш, я довіряю. Я ніколи не відчував себе таким безпорадним в управлінні ходом подій. Я сподіваюся, що моя довіра виправдана. Що ж, наодинці, як говориться. До нової зустрічі."
  
  
  
   З цими словами герцог Альбермарский накинув капелюх на голову і покинув кімнату так само швидко, як і увійшов до неї."
  
  
  
  -
  
  
  
   Через годину, застебнувши і щільніше запахнув инвернесский плащ, захищаючись від холодною мрякою, Моріарті стояв через дорогу від будинку, де жив Пауль Донцхоф до того, як віденська поліція надала йому затишне та безпечне житло, яким він тепер насолоджувався. Сіре, квадратне, солідне кам'яна будівля середнього класу, воно виглядало нездатним вмістити в себе те насильство, яке сталося тут місяць тому.
  
  
  
   На його очах до дверей під'їхала службова карета, і з неї вийшов Шерлок Холмс у супроводі круглолицього чоловіки з бакенбардами кольору баранячої відбивною і пишними вусами, який ніс величезний шкіряний портфель, пристебнутий двома ременями. Моріарті перейшов вулицю, щоб приєднатися до них.
  
  
  
   "Професор, а це доктор Сандарел", - привітав його Холмс. "Дозвольте мені представити доктора Ханнса Гросса, керівника кримінального переслідування міста Відня".
  
  
  
   - Доктор Гросс, - сказав Моріарті.
  
  
  
   "Доктор Сандарел". Гросс переклав свій портфель в ліву руку і потиснув руку Моріарті.
  
  
  
   "Радий познайомитися з вами, доктор", - сказав Моріарті. "Я, звичайно, читав вашу книгу. The Handbuch für Utitersuchungsrichter als System der Kriminalistik. Довідник слідчого судді — система криміналістики. Це перший розумний підхід до кримінального розслідування, який я коли-небудь бачив. "
  
  
  
   "Спасибі", - сказав Гросс. "Містер Холмс розповів мені про пильному інтересі до злочинців і їх діяльності".
  
  
  
   "Я впевнений, що так", - сказав Моріарті, глянувши на Холмса. "Я абсолютно впевнений, що так".
  
  
  
   "Я готую нове видання керівництва", - сказав Гросс. "Я прочитав деякі випадки з містером Холмсом, записані його помічником, доктором Ватсоном, і я вмикаю методи, витягнуті з цих випадків, в нове видання. Кожному, хто серйозно цікавиться криміналістикою, не завадило б вивчити справи Шерлока Холмса ".
  
  
  
   "Я радий, що ви так думаєте", - сказав Холмс. "Це не що інше, як правда".
  
  
  
   "Ватсон завжди драматизує мої справи за їх сенсаційних аспектів, - сумно прокоментував Холмс, - я б волів, щоб пов'язані з ними аналітичні процеси розглядалися більш повно".
  
  
  
   "В оповіданнях доктора Ватсона пропонується досить ясний погляд на процес міркування, який ви використовуєте, щоб зробити їх дуже цінними для тих, хто займається розкриттям злочинів", - сказав йому Гросс, для більшої переконливості піднявши догори вказівний палець правої руки.
  
  
  
   Холмс кивнув, приймаючи уявний комплімент як належне. Він постукав вказівним пальцем по носі. "Вивчення кар'єри доктора Сандарела тут також було б великою нагородою серйозному досліднику злочинів", - сказав він, серйозно хитає Моріарті.
  
  
  
   Моріарті подивився на Холмса з вираженням, яке було важко прочитати. "Ви занадто добрі", - сказав він.
  
  
  
   "Справді?" Гросс просяяв. "Завжди радий познайомитися з колегою. У чому ваша спеціальність, доктор Сандарел?"
  
  
  
   "Розум як детектива, так і злочинця", - сказав йому Моріарті. "І як наполегливість може перетворитися в одержимість, яка потім затуманює розум".
  
  
  
   "Так, так, - погодився доктор Гросс. "Я сам описав це у своєму листі. Необхідно мати ясний розум і не формувати певної думки про випадок занадто рано. За упереджена думка вперто чіпляються до тих пір, поки дослідник не буде змушений відмовитися від нього, і до цього часу кращі докази можуть бути загублені — часто без можливості відновлення ".
  
  
  
   "Містер Холмс сам говорив щось подібне, - зауважив Моріарті, - і я впевнений, що він намагається відповідати цьому. Чи Не так, містере Холмсе?"
  
  
  
   Легка посмішка торкнула губи Холмса і тут же зникла. - Ходімо нагору, - сказав він. - Мені не терпиться оглянути місце злочину.
  
  
  
   "Я теж", - сказав доктор Гросс. "На щастя, на території збереглася в первозданному вигляді, як це було в день вбивства; хоча я боюся, що найбільш важливі докази, можливо, до теперішнього часу зіпсувалися або навіть просто зникли з плином часу. З моменту злочину пройшов майже місяць.
  
  
  
   "Мені здається, я міг би розгледіти щось упустила з уваги віденська поліція, - сказав Холмс, - незважаючи на очікування".
  
  
  
   "Слідчий суддя хотів би передати цю справу до суду", - пояснив доктор Гросс. "Але ми не задоволені нинішнім станом доказів. Так що все, що ви зможете знайти, що вказує на вину молодої людини або, звичайно, на його невинність, буде мати цінність ".
  
  
  
   Вони увійшли в будинок і зупинилися біля підніжжя широких сходів. - Верхній поверх? - спитав Холмс.
  
  
  
   "Звичайно", - сказав доктор Гросс. "Коли ви знали обстеження, яке проводилося не на найвищому сходовому прольоті? Це те, що підтримує поліцію в такій хорошій фізичній формі".
  
  
  
   "Чому б вам не викласти нам відомі факти, поки ми піднімаємося нагору?" - Спитав Холмс.
  
  
  
   "Дуже добре", - погодився доктор Гросс. "Але мені, можливо, доведеться відпочити на одній або декількох майданчиках, щоб перевести дух. Я вже не такий молодий, як раніше".
  
  
  
   "Мало хто з нас такі", - зауважив Моріарті.
  
  
  
   "Дуже добре". Доктор Гросс попрямував вгору з рішучим виразом обличчя. "Бюро Ратхауса Віденської кримінальної поліції було повідомлено в одинадцять сорок п'ять ранку в п'ятницю, двадцятого березня, про те, що анархісти зроблять замах на життя герцога і герцогині Мекленбург-Стрелиц, коли їх карета проїжджала по Рінгштрассе в той день днем. На жаль, до того часу, коли вдалося повідомити охорону, спроба вже була зроблена ".
  
  
  
   "Отже, - сказав Моріарті, - поліція була попереджена до нападу".
  
  
  
   "Так, це так".
  
  
  
   "Ким?"
  
  
  
   "Схоже, ніхто не знає. Це питання було розслідувано, але про те, як бюро отримало попередження, інформації немає. У попередженні було зазначено, що анархіст, про який йде мова, буде одягнений в зелену шинель і широку коричневу кепку і буде носити револьвер Шугарда Сьюзі ".
  
  
  
   "Як конкретно!" прокоментував Холмс.
  
  
  
   "Хіба не Хафіз сказав: "Людину, у якого все одне пальто, будуть бачити в ньому всюди?" " - невинно запитав Моріарті .
  
  
  
   Доктор Гросс зробив паузу і озирнувся на них. "Я розумію вашу точку зору", - сказав він. "Мудра людина, що планує скоїти злочин, не став би повідомляти навіть своїм товаришам про колір пальто, яке він буде носити. Але, як ми знаємо, злочинці рідко бувають мудрими, і нездатність планувати заздалегідь, мабуть, є одним з відмінних ознак звичайного злочинця ".
  
  
  
   "Саме так", - зауважив Моріарті. "Звичайний злочинець. Але це незвичайне злочин, і я думаю, тому ми можемо припустити незвичайного злочинця".
  
  
  
   Доктор Гросс знову почав підніматися по сходах. - На жаль, ці політичні вбивства стають все більш і більш поширеними, - кинув він через плече.
  
  
  
   "Вірно", - сказав Моріарті. "І є загальна нитка, яка їх пов'язує; але це не нитка звичайного злочину".
  
  
  
   "Анархісти!" проголосив доктор Гросс. "Швидкозростаючі злі бур'яни, що проростають з нізвідки".
  
  
  
   "Так, але як це фінансувалося і організовувалося?"
  
  
  
   "Не всі душевнохворі бідні", - сказав доктор Гросс. "Деякі з найбільш багатих і високородних витрачають своє життя на те, щоб зруйнувати ті самі інститути, які поставили їх там, де вони є. Згідно нашого лікаря Фрейдом, це спосіб завдати удар батькові, який погано поводився з ними або ігнорував їх. Доктор Фрейд говорить, що все це відбувається у підсвідомості. Він називає це "Едіповим комплексом", в честь грецького міфу.
  
  
  
   "Я думаю, що в даному випадку, можливо, справа не тільки в цьому", - сказав Моріарті. "Я вважаю, що у цих людей є жахлива мета, яку нам ще належить розкрити".
  
  
  
   "Це сходова майданчик", - сказав доктор Гросс, ставлячи свій портфель на підлогу і, зупиняючись, щоб кілька миттєвостей важко дихати. "Це, - вказав він, - двері. Двері навпроти веде в квартиру капітана артилерії, який останні чотири місяці перебував на маневрах. Леді-прибиральниця, яка приходить раз на тиждень витирати пил, каже, що немає ніяких ознак того, що всередині хтось ще був.
  
  
  
   Він підійшов до дверей Донцхофа. "Цей замок, - сказав він, піднімаючи великий висячий замок, який було прикріплено до дверей на рівні плеча, - був прикріплений до дверей у день злочину слідчими. Реєстраційний лист на отримання ключа, який зберігається в поліцейському управлінні, показує, що з того дня тільки три людини мали доступ в квартиру: старший слідчий і слідчий суддя, обидва з яких прийшли через три дні після злочину, і я сам прийшов через два дні ".
  
  
  
   "Добре", - сказав Холмс. "Можливо, не всі сліди були безповоротно знищені. Але спочатку інша частина історії".
  
  
  
   - О так. - Доктор Гросс витягнув з кишені піджака велику пенковую люльку і почав набивати її досить солодко пахне тютюном з клеенчатого мішечка. "Латакія у вишневому шнапсе", - сказав він, побачивши їх погляди. "Може бути, у вас є трубка, і ви хотіли б спробувати? Ні? Отже, Бюро Ратхауса отримало лист, відправлений посильним незабаром після стрілянини, в ньому вбивця був названий на ім'я Пауль Донцхоф і зазначено його адресу. Лист у мене тут. Він розстебнув свій портфель і дістав аркуш паперу, затиснутий для збереження між двома листами щільного картонного паперу.
  
  
  
   Холмс узяв його і оглянув з обох сторін. - Конверт у вас? - запитав він.
  
  
  
   "На жаль, настільки розумний сержант за столом позбавився від конверта до того, як зрозумів, що хтось може захотіти його оглянути". Гросс підніс сірника до мундштука своєї трубки і раскурил її.
  
  
  
   "Коротко і по суті", - сказав Холмс, прочитавши повідомлення. "Надруковано на старій друкарській машинці зі слабкою стрічкою: "Людина в зеленому пальті, який раніше стріляв в екіпаж на Рінгштрассе, - Пауль Донцхоф. Він живе в квартирі на верхньому поверсі будинку № 62 по рейхсратштрассе".
  
  
  
   Холмс передав папір Моріарті, який повернув її докторові Гроссу. "Зверніть увагу на постійний акцент на зеленому пальті", - прокоментував Моріарті.
  
  
  
   - Справді, - погодився Холмс.
  
  
  
   Доктор Гросс прибрав лист в портфель. "Хтось хотів переконатися, що ми зможемо впізнати молодої людини", - сказав він. "Можливо, тому, що він винен".
  
  
  
   "Або, можливо, як у фокусі фокусника, Донцхоф був підвішений перед вами, щоб ви не дивилися в інший бік", - припустив Моріарті.
  
  
  
   Доктор Гросс задумався. "Можливо, я погоджуся з вами в цьому. Можливо." Він відкрив висячий замок і відступив убік, щоб Холмс міг увійти першим. "Я хочу безперешкодно спостерігати за вашою роботою", - сказав він Холмсу. "Я впевнений, що мені ще багато чому належить навчитися".
  
  
  
   Холмс підозріло покосився на доктора Гросса, не зовсім впевнений, що така покірність з боку поліцейського чиновника не була тонкою формою сарказму, але потім кивнув і дістав кишенькову лінзу, щоб оглянути замок на двері, перш ніж увійти в квартиру. "Будь ласка, тримайтеся позаду мене, - сказав він, - і тримайтеся подалі від стін. Деякі з найбільш наводили на роздуми уламків знаходяться на стінах і ділянці підлоги біля стін на місці злочину ".
  
  
  
   Холмс скрадався вперед, зігнувшись, як шукач, яка взяла слід, обнюхуючи свій шлях по коридору, вдивляючись у кишеньковий об'єктив, його очі були в кількох дюймах від потертого килима перед ним. З перебільшеною обережністю, намагаючись не торкатися до стіни, доктор Гросс, підійшовши до них, запалив настінні каміни і додав газ, щоб дати Холмсу як можна більше світла в цей похмурий день. Моріарті залишився і дозволив Холмсу оглянути кімнати. Це була сфера діяльності Холмса, і Холмс, як Моріарті мав можливість добре знати, був у ній експертом.
  
  
  
   "Я не можу переконати австрійську поліцію у важливості ретельного огляду стін і підлоги, особливо підлогового покриття, і оцінки кожного сліду і шматочки сміття за допомогою потужного скла", - сказав Гросс. "Вони вважають, що це все одно що плазувати в пилюці, і не хочуть псувати складку на своїх штанях".
  
  
  
   "Забезпечте їх халатами в повний зріст, які вони могли б мати тільки тоді, коли вони перебувають на місці злочину", - запропонував Моріарті. "Це також запобігає ненавмисному додавання ними чого-небудь із свого одягу на сцену".
  
  
  
   "Також попросіть їх зняти взуття", - додав Холмс з кута спальні. "Сміття, виявлений на взуття слідчих, важко відрізнити від того, що принесли вбивця або жертва. Вважаю, це те місце, куди впала бідолаха? Він вказав на ділянку підлоги біля ліжка. - А потім її перетягли сюди, на ковдру?
  
  
  
   "Ми так вважаємо", - сказав Гросс.
  
  
  
   Холмс пройшовся по кімнаті. - Ви обшукали квартиру дівчини? - запитав він.
  
  
  
   Він кивнув. "Ніяких ознак того, що в ньому був хтось ще. Двері були не замкнені, що вказувало на те, що вона очікувала швидкого повернення".
  
  
  
   "Отже, вона побігла нагору, очікуючи зустріти свого бойфренда, а зустріла — смерть", - сказав Холмс, дивлячись на закривавлене простирадло, яке все ще лежало на ліжку.
  
  
  
   "Навіщо вона піднялася сюди? Звідки вона дізналася, що в квартирі хтось є?" Запитав Моріарті.
  
  
  
   "Якщо це був Пол Донцхоф, то вона, мабуть, чекала його", - припустив Він.
  
  
  
   "Але він повернувся додому лише після п'яти", - сказав Моріарті.
  
  
  
   Він повернувся і подивився на нього. "Отже, звідки ти це знаєш?" - запитав він.
  
  
  
   Холмс розсміявся. "Тримаю парі, доктор Сандарел знає про цей злочин стільки ж, скільки і ви", - сказав він докторові Гроссу. "У Британії відбуваються злочину, про які він знає більше, ніж Скотленд-Ярд. Набагато більше".
  
  
  
   - Справді? Доктор Гросс оглянув Моріарті з новим інтересом. - Це справді комплімент з вуст містера Шерлока Холмса. Я і не підозрював, що він так добре до вас ставиться.
  
  
  
   Моріарті поморщився. "Думаю, я можу чесно сказати, що ми з містером Холмсом дуже поважаємо один одного", - сказав він. "Іноді мені здається, що повага містера Холмса до мене дуже велике. Він занадто високої думки про мене".
  
  
  
   "Оскільки квартира дівчата знаходилася прямо під цією, - припустив доктор Гросс, - можливо, вона чула кроки під стелею".
  
  
  
   "Це добре побудований будинок", - сказав Моріарті. "І на підлозі килими. Сумнівно, що вона могла чути що-небудь, крім гучної діяльності".
  
  
  
   Холмс стояв рачки, заглядаючи під ліжко. - Підійдіть хто-небудь з вас, - сказав він, встаючи. - Допоможіть мені пересунути ліжко.
  
  
  
   "Ви щось знайшли?" Запитав Гросс. "Але наші люди, мабуть, заглянули під ліжко".
  
  
  
   "Можливо, це дурниці", - сказав Холмс. "Є ознаки того, що ліжко переставляли. Дивіться — ось тут, на килимку. Також кілька свіжих дерев'яних уламків на підлозі тут, поруч з ліжком. Я хотів би подивитися, чому."
  
  
  
   Утрьох вони відсунули ліжко в бік, обережно обходячи калюжу засохлої крові на підлозі.
  
  
  
   "Ха!" Сказав Холмс. "Дивіться сюди!"
  
  
  
   У підлозі під тим місцем, де раніше стояло ліжко, були виконані чотири дірки, що виглядають так, як ніби щось було грубо выдрано з дерева. Вони утворили прямокутник розміром приблизно шість на вісім дюймів, кожне отвір шириною приблизно на півдюйма. Поруч з отворами лежали тріски і тріски свіжозірваних дерева.
  
  
  
   "Ось що, мабуть, почула бідна дівчина", - сказав Холмс. "Тут щось було — мабуть, сейф - прикріплений до підлоги чотирма довгими шурупами. Хтось підняв це. Повинно бути, в квартирі внизу був сильний шум.
  
  
  
   "Як ми могли це втратити?" Запитав Гросс, питання було адресовано в основному самому собі.
  
  
  
   "Коли ваш чоловік заглядає під ліжко, він не шукав дірок в підлозі", - сказав Холмс. "Дівчина, повинно бути, піднялася нагору, коли почула шум, очікуючи застати зненацька свого коханця — я припускаю, що вони були коханцями, — але замість цього вона застала зненацька когось іншого".
  
  
  
   "Чи можемо ми бути в цьому впевнені?" - запитав доктор Гросс.
  
  
  
   "Сейф повинен був прикріплений до підлоги шурупами всередині скриньки. Якби Донцхоф захотів зняти його, він напевно відкрив би коробку і відкрутив гвинти".
  
  
  
   "Можливо, він втратив ключ", - припустив доктор Гросс.
  
  
  
   "Ось ваш тест", - сказав Моріарті. "Обшукайте його речі в пошуках ключа від сейфа. Якщо серед них немає, спитайте його, де він. Якщо він може пред'явити це, він невинний; якщо він не може, він може бути винен ".
  
  
  
   "Я думаю, нам знадобиться щось більше", - сказав Гросс.
  
  
  
   "Ви знайшли ніж?" - Спитав Холмс.
  
  
  
   "Так", - сказав доктор Гросс, обережно ставлячи свій портфель на бюро і відкриваючи його. "Вбивця відкинув його убік. Він у мене тут". Він розв'язав шматок згорнутої коричневого паперу і дістав зсередини великий, зловісного вигляду ножа. "Це ніж з кованої сталі Mittelman-Mohl з пятнадцатисантиметровым лезом; такі ножі носять з собою мисливці. Вони досить дорогі. Лезо було заточено до того, що стало гострим, як бритва, так що будьте обережні.
  
  
  
   Холмс узяв ніж за скобу і оглянув його, а Моріарті, який стояв поруч з ним, роздивлявся його. І лезо, і шкіряна ручка були вкриті кров'ю, за винятком плями на рукоятці, де вбивця тримав зброю. "Воно зберігалося в піхвах", - заявив Холмс.
  
  
  
   - Шкіряні піхви з металевим виступом, - погодився Моріарті.
  
  
  
   "Такі піхви додаються до ножу при його купівлі", - погодився доктор Гросс. "Як ви дізналися?"
  
  
  
   "Він занадто великий і гострий, щоб носити його в кишені або засовувати за пояс без піхов", - сказав Холмс. "І невеликі борозенки на лезі тут показують, де воно було злегка подряпане металом, коли його вставляли і виймали з піхов".
  
  
  
   "Шукали такі піхви?" Запитав Моріарті. - Ваші офіцери обшукали всі сміттєві баки в окрузі, все решітки, огорожі і тому подібні місця, де щось могло бути викинуто? Цілком імовірно, що вбивця, розуміючи, що порожні піхви були б настільки ж компрометуючими, як і закривавлений ніж, якщо б їх знайшли при ньому, викинув би їх як можна швидше.
  
  
  
   "Я не вірю, що такий обшук не проводився", - задумливо сказав доктор Гросс. "Я бачу, що наше припущення про те, що герр Донцхоф був убивцею, невиправдано вплинуло на наше розслідування. Це відмінний урок, і я візьму його на замітку. У той час я не був залучений в розслідування ".
  
  
  
   "Вбивця запанікував", - прокоментував Моріарті. "Він приїхав сюди, щоб підкинути докази проти Донцхофа, і дівчина стала несподіваним ускладненням. Якщо б він планував убити її, він би здогадався покласти піхви у верхній ящик бюро Підлоги Донцхофа, щоб звинуватити в цьому злочині, а також у замаху. Він повернувся до доктора Гроссу. - Гадаю, ви знайшли докази, які прямо вказують на причетність Підлоги Донцхофа до вбивства?
  
  
  
   Доктор Гросс кивнув і знову підійшов до свого портфелю. На цей раз він дістав загорнутий у церату револьвер і обережно розгорнув його. "Крім зеленого пальто, в якому був молодий чоловік, коли ми його затримали, - сказав він, - є ще цей пістолет, знайдений на шафі в кутку. Це шістнадцята модель Шугарда Сьюзі. Кілька роззяв впізнали зброя, з якої стріляв вбивця, як "Шугард Сьюз", яке, як ви можете бачити, з опуклою рукояткою і перебільшеною спусковий скобою має дуже характерний зовнішній вигляд. Він був розроблений для носіння армійськими офіцерами, ідея полягала в тому, що якщо у кого-то закінчаться патрони, можна буде вдарити ворога рукояткою. Його не випускали останні двадцять років, але будь-старий військовий, принаймні в австрійській армії, може дізнатися Шугарда Сьюзі з першого погляду.
  
  
  
   Моріарті кивнув. - Можливо, саме через це і було обрано. Людина в зеленому пальті і з револьвером Шугарда Сьюзі убив герцога, так що заарештуйте людини в зеленому пальті і з револьвером Шугарда Сьюзі. Де це було знайдено?"
  
  
  
   "На верхній полиці цієї шафи", - сказав доктор Гросс, вказуючи на масивний шафа для одягу рожевого дерева в стилі Ренесансу, який височів над кімнатою зі свого місця навпроти задньої спинки ліжка. "Це було прямо попереду, навіть поза полем зору".
  
  
  
   Поки Моріарті оглядав револьвер, Холмс дістав підзорну трубу і почав повільно і ретельно оглядати шафа знизу доверху. Кілька разів він зупинявся, щоб взяти пінцетом і покласти в один з маленьких конвертів, які носив з собою. Через деякий час він встав і підійшов до стіни спальні, де з допомогою підзорної труби розглянув криваві подряпини, залишені рукою вбивці.
  
  
  
   Протягом декількох хвилин, поки Холмс уважно вдивлявся в криваві мітки на стіні, Моріарті і доктор Гросс мовчки спостерігали за ним. Єдиним звуком був стукіт дощу по вікну і час від часу клацання курка револьвера Шугарда Сьюзі, коли Моріарті оглядав його. Доктор Гросс видав ледь чутний подих полегшення, коли Холмс повернувся і прибрав лінзу. "Мій попередній огляд закінчений", - сказав Холмс. "Звичайно, мені хотілося б знайти час, щоб оглянути цю кімнату і всю квартиру у цілому більш докладно. Але на даний момент я прийшов до декількох елементарних висновків, заснованим на певних фактах, які я спостерігав. Подальше розслідування має доповнити мої висновки, але це дає нам напрямок, у якому потрібно рухатися ".
  
  
  
   Доктор Гросс перевів погляд з кривавих плям на стіні на абсолютно нешкідливий на вигляд платтяна шафа, а потім на Шерлока Холмса. "Так?" він запитав: "І які ваші висновки?"
  
  
  
   "Ваш вбивця - невисокий чоловік, не вище п'яти футів трьох дюймів на зріст, - сказав йому Холмс, - і анархіст. У нього майже напевно раніше були проблеми із законом, можливо, з-за крадіжки зі зломом або квартирної крадіжки, і він закоренілий негідник. Він був у цій квартирі принаймні один раз до вбивства, ймовірно, коли Донцхоф був у від'їзді. Я думаю, що можу назвати його ім'я зараз, але це було б спекуляцією, яку не слід потурати в ході кримінального розслідування. У всякому разі, у цьому немає необхідності, оскільки я можу точно сказати вам, де його шукати, і ми, без сумніву, зможемо впізнати вбивцю, коли він буде затриманий.
  
  
  
   - Невисокий чоловік, у якого були проблеми з законом?
  
  
  
   "Безумовно короткий", - сказав Холмс. "Я не можу бути впевнений щодо проблем із законом, але це можливо".
  
  
  
   Гросс витріщився на нього. - Значить, це злочин скоїв не герр Донцхоф?
  
  
  
   "О, ні", - сказав Холмс. "Пол Донцхоф винен у вбивстві цієї бідної дівчини".
  
  
  
   "Ви впевнені?"
  
  
  
   "Так. Що, мабуть, вказує на те, що він також винен у вбивстві герцога Мекленбургского Стрілиця і пораненні герцогині, оскільки справжній вбивця доклав стільки зусиль, щоб змусити нас думати, що Донцхоф винен.
  
  
  
   "Це всього лише припущення", - сказав доктор Гросс. "Яким би не був випадок з вбивством дівчини — і я хочу, щоб ви пояснили свої міркування на цей рахунок, — Донцхоф все одно міг бути вбивцею герцога Мекленбургского Стрілиця".
  
  
  
   - Ні, якщо це те саме зброю, яке ви знайшли у шафі, - перебив Моріарті.
  
  
  
   Доктор Гросс обернувся. - Вибачте? Що це ви сказали?
  
  
  
   "Це не може бути той пістолет, з якого застрелили герцога Мекленбургского Стрілиця", - сказав Моріарті, тримаючи його двома руками перед доктором Гроссом, як підношення.
  
  
  
   "А чому б і ні?"
  
  
  
   "Тому що у своєму нинішньому стані він не здатний стріляти".
  
  
  
   "Що?" доктор Гросс вихопив пістолет у Моріарті і підозріло оглянув його. "В циліндрі чотири стріляні гільзи", - сказав він.
  
  
  
   - Справді, - погодився Моріарті. - Поклали туди, щоб ви подумали, що з пістолета стріляли чотири рази. Але подивіться - Він відкрив барабан. "Зброя стріляє, коли молот б'є по ударнику у казенній частині, який потім вдаряє по задній стінці патрона, приводячи в дію капсуль".
  
  
  
   - Так, - погодився доктор Гросс. - І що?
  
  
  
   — На кожному з чотирьох витрачених патронів є відмітина від удару - вм'ятина на зворотному боці, куди вдарив ударник . Бачиш?
  
  
  
   "Так, так, звичайно. Я досить добре знайомий зі слідами ударів. Ми експериментуємо з потужним мікроскопом, щоб перевірити, чи достатньо розрізняються сліди ударів від різних видів зброї, щоб використовувати їх для ідентифікації. Звичайно, це буде корисніше з автоматичними пістолетами, оскільки вони викидають стріляні гільзи, які часто знаходять на місці злочину ".
  
  
  
   "Що ж, давайте повернемо патрони в отворах, щоб ударник потрапив в нове місце". Він трохи повернув кожен з чотирьох патронів і закрив револьвер.
  
  
  
   "Ви хочете порівняти нові мітки зі старими?" - запитав доктор Гросс. "Нам знадобиться мікроскоп, щоб побачити відмінності — якщо такі є".
  
  
  
   Моріарті простягнув йому пістолет. "Вистріли з зброї два або три рази, - сказав він, - і давай поглянемо ".
  
  
  
   Доктор Гросс взяв пістолет і деякий час перекладав лютий погляд з Моріарті на Холмса й назад. Він думав навчитися деяким маленьким слідчих хитрощів у Шерлока Холмса, але не очікував, що справа буде розкрита у нього на очах. Особливо якщо Холмс просто обійде кімнати, які вже оглянули його слідчі. І тепер, схоже, цей доктор Сандарел збирався збентежити його ще більше. Потім миттєва спалах гніву залишила його, і він знизав плечима. Він був тут, щоб вчитися, і, схоже, йому належало дізнатися більше, ніж він очікував. Нехай буде так. Він направив пістолет в стелю і чотири рази натиснула на курок. "Ось", - сказав він, розкриваючи револьвер. "Тепер давай подивимося, чи є там що—небудь... Будь я проклятий!"
  
  
  
   Холмс, який був зацікавленим, хоча і мовчазним спостерігачем за тим, що відбувається, зазирнув через плече Гросса. "Цікаво", - сказав він.
  
  
  
   "Ви бачите?" Сказав Моріарті. "Нових відмітин взагалі немає. Курок б'є, але ударник зламаний. Це зброя, як я вже сказав, не здатний стріляти".
  
  
  
   Доктор Гросс зітхнув і забрав пістолет назад. Він знову завернув його і повернув у портфель. "Я дійсно не очікував, що все наше діло перевернеться з ніг на голову протягом декількох хвилин, - сказав він, - але, гадаю, я повинен бути вдячний. Ми закінчили?"
  
  
  
   "На даний момент, - відповів Холмс, - але я хотів би отримати можливість більш ретельно оглянути ці кімнати".
  
  
  
   "Завтра", - сказав Гросс. "Я пришлю з вами слідчого кримінальної поліції. Можливо, він щось дізнається. Прямо зараз мені потрібно пива. Давайте повернемося в місцевий заклад, і ви зможете пояснити мені, як ви побачили всі ці речі, які я і мої досвідчені слідчі упустили. Є що-небудь ще?"
  
  
  
   - Одне маленьке дільце, про який, можливо, вам слід потурбуватися якомога швидше, - сказав Холмс. "В десять вечора відбудуться збори анархістського суспільства в підвалі шоколадної компанії Werfel в районі Мариахильф. Накажіть своїм людям оточити заклад і заарештувати всіх, хто знаходиться всередині. Один з них, безсумнівно, вбивця цієї бідної дівчини, і, можливо, один з них і є найманий вбивця. Я можу показати вам, як впізнати вбивцю, і мені здається, я знаю, хто їм виявиться. Ідентифікація вбивці займе трохи більше часу.
  
  
  
   - Як же нам впізнати вбивцю? - запитав я.
  
  
  
   "У вас є кривавий відбиток його руки на стіні спальні", - сказав йому Холмс. "Порівняйте відбиток на стіні з відбитками правих рук всіх тих, кого ви оберете , і один з них співпаде".
  
  
  
   - Відбиток руки? Це точна ідентифікація?
  
  
  
   Холмс кивнув. "Сер Френсіс Гальтон, відомий експерт по спадковості, готує книгу під назвою " Відбитки пальців", яка повинна бути опублікована на початку наступного року. У ньому він оцінює шанси збігу будь-яких двох наборів відбитків пальців як один до шістдесяти чотирьох мільйонів. Я зробив йому невеличку допомогу в розробці системи класифікації, яку він пропонує використовувати."
  
  
  
   "Протягом наступних кількох десятиліть вивчення відбитків пальців надасть таку ж допомогу в затриманні злочинців, як поліцейський свисток", - сказав Моріарті. - На одному з кривавих відбитків на стіні виразно видні відбитки щонайменше чотирьох пальців правої руки.
  
  
  
   "Успішно використовувалася ця система де-небудь у світі?" - запитав доктор Гросс.
  
  
  
   - Сполучені Штати, - відповів Холмс.
  
  
  
   "Також Китай і Японія", - додав Моріарті. "Але не Європа. У австрійської поліції є шанс стати першою поліцією в Європі, яка затримає вбивцю за відбитками пальців".
  
  
  
   "Так буде так!" - сказав доктор Гросс. "Ми відправимося в центральний поліцейську ділянку і організуємо облаву. З пивом і іншими поясненнями доведеться почекати. Але пояснення, коли воно прийде, має бути хорошим, інакше моє начальство поверне девятихвостого кота для нашої особливої користі.
  
  
  
   "Не бійтеся", - сказав Холмс.
  
  
  
   "Ви можете покластися на містера Шерлока Холмса", - сказав Моріарті. "Часом його проникливість може бути абсолютно надприродною".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ П'ЯТА — АНГЛІЯ, ФРАНЦІЯ, НІМЕЧЧИНА І РОСІЯ
  
  
  
  Коли маленькі чоловічки відкидають довгі тіні, близький кінець дня.
  
  — Конфуцій
  
  
  
   Масивне неоготична будівля на Принц-Юджин-плац, в якому розміщувалося британське посольство у Відні, було побудовано незадовго до того, як Наполеон був вигнаний з поля битви при Ватерлоо, коли зв'язки між Великобританією та Австро-Угорською імперією здавалися вічними і непорушними. Він будувався на століття, і за минулі вісім десятиліть в ньому мало що змінилося.
  
  
  
   Конференц-зал на другому поверсі, в якому британський посол і герцог Альбермарский зустрічалися з Моріарті і його супутниками, був завішаний старовинними червоними оксамитовими портьєрами, обробленими золотою ниткою, а навколо великого дубового стола стояли масивні дубові стільці з червоними плюшевими сидіннями, матеріал яких потоншав за роки змісту суворих важливих і впливових людей. У кімнаті панував вид багатої старої вдови, якій важко було змінити свої звички або одяг, придбані в більш ранньому віці.
  
  
  
   Як тільки збори завершило збір, посол пішов у свою резиденцію, і кілька слів герцога Альбермарского переконали його в тому, що є деякі речі, які він не хотів би знати. Герцог сидів на чолі столу, а професор Моріарті навпроти нього, в кінці. З боків від нього зібралися Шерлок Холмс, доктор Ватсон, Дженні Верне, Мадлен Верлен, а також Бенджамін і Сесілі Барнетт.
  
  
  
   "У мене мало часу", - сказав Альбермар Моріарті. "Через дві години я повинен поїхати на конференцію, про яку говорив. Я ловлю вас на слові, що це дійсно так важливо, як ви говорите, але вам доведеться повністю переконати мене, якщо ви очікуєте, що я зможу переконати інших ".
  
  
  
   "Я вірю, що ми зможемо це зробити, ваша світлість", - сказав йому Моріарті.
  
  
  
   - Добре. Але спочатку, будь ласка, про мого сина. Ви говорите, Чарльза збираються звільнити?
  
  
  
   Моріарті кивнув. "Це займе день або два. Влади, будь то британські чи австрійські, завжди набагато більше прагнуть укласти людину в тюрму, ніж звільнити його".
  
  
  
   "Я не знаю, як вам дякувати", - почав Альбермар.
  
  
  
   Моріарті похитав головою. "Якщо і варто висловити подяку, то мого друга, містера Шерлоку Холмсу. Його уявлення про місце злочину було прекрасним".
  
  
  
   - Елементарно, - сказав Холмс.
  
  
  
   Моріарті повернувся і задумливо подивився на свого колишнього ворога. - Напевно щось більше. "Невисокий анархіст, у якого були проблеми з законом? Можливо, за крадіжку зі зломом?" Я здивований, що ви просто не назвали його по імені.
  
  
  
   Холмс похмуро посміхнувся. - Якщо я не помиляюся, - сказав він, - його звуть Тхір. Його справжнє ім'я Дітріх Лумер. Імовірно, він є главою місцевої анархістської групи, яка називає себе "Таємницею лігою свободи", хоча я вважаю, що він сам отримує накази від когось іншого ".
  
  
  
   Моріарті ляснув у долоні. "Я так і знав!" - сказав він. "Бачте, Холмс, нам слід частіше об'єднуватися".
  
  
  
   "Я так не думаю", - сказав Холмс.
  
  
  
   Моріарті усміхнувся.
  
  
  
   "Звідки ти це знаєш?" Запитав лорд Альбермар.
  
  
  
   "У квартирі Підлоги Донцхофа було знайдено револьвер Шугарда Сьюзі. Це зброя тієї ж марки і калібру, що й то, яке використовувалося при вбивство герцога Мекленбургского Стрілиця", - пояснив Холмс. "Але, як встановив професор Моріарті, це не було справжньою зброєю, використаним у злочині. Отже, воно було поміщено туди, щоб викрити Донцхофа. Пістолет був знайдений на верхній полиці шафи в спальні. Коли я оглядав шафа, то виявив маленький клубочок бруду на нижній частині дверного косяка, залишений черевиком, коли хтось встав на одвірок, щоб покласти револьвер на верхню полицю. Ваш син або хто-небудь інший зростанням більше п'яти футів трьох дюймів міг поставити "Шугарда Сьюзі" на верхню полицю, не встаючи на одвірок.
  
  
  
   "І як ви прийшли до висновку, що цей коротун був зломщиком, і — як ви це назвали?— страшенним негідником?" Моріарті зажадав відповіді.
  
  
  
   "На замку вхідних дверей були характерні подряпини, зроблені відмичкою або подібним інструментом. Що стосується того, що він бував у квартирі раніше: він приніс з собою монтування, щоб відкрити сейф під ліжком, так що він, мабуть, знав про його існування.
  
  
  
   - І він був негідником? Ви маєте на увазі щось крім того факту, що він був грабіжником?
  
  
  
   "О так", - підтвердив Холмс. "Якщо і існувала змова з метою залучення Підлоги Донцхофа — давайте по-як і раніше називати його Підлогою Донцхофом, — то ініціатором його був не цей зломщик. Це був маленький шматочок якогось більш масштабного плану, та інші підказували йому, що робити. Його господарі, ким би вони не були, послали його туди, щоб заховати пістолет і таким чином звинуватити Донцхофа. Вони б не хотіли, щоб квартира виглядала так, наче її пограбували, що могло б позбавити поліцію впевненості у винності Донцхофа. Отже, монтування була його власною ідеєю. Його жадібність була сильніше його інструкцій, і він без особливих докорів сумління йшов проти бажань тих, хто йому платив ".
  
  
  
   "Хіба не Горацій зауважив, що серед злодіїв немає честі?" Герцог Альбермар задав риторичне питання.
  
  
  
   "В цьому ваша перевага - велике класичну освіту, ваша світлість", - сказав Моріарті. "Я так і не просунувся далі Цезаря і Квінтіліана".
  
  
  
   Герцог спрямував свої лагідні блакитні очі на Шерлока Холмса. - І з цього ви змогли зробити наступний висновок, що цей чоловік був анархістом і його можна було знайти на шоколадній фабриці?
  
  
  
   "Незабаром ми дізнаємося, чи був я правий", - сказав Холмс, дістаючи кишеньковий годинник і поглядаючи на них. "Поліцейська облава може відбутися з хвилини на хвилину".
  
  
  
   "Послухайте, Холмс, - сказав Ватсон, - як ви дізналися про шоколадній фабриці?"
  
  
  
   "Я провів декілька годин, ховаючись в ящику в підвалі шоколадної фабрики "Верфель", слухаючи, як анархісти викладають свої теорії, поки ви сиділи в кафе "Моцарт" і пили холодний еспресо", - сказав Холмс своєму Босвеллу. "І грудку бруду, який я знайшов у шафі, був схожий на бруд, з якої складається підлогу в коморі, — коричнево-сіра глина, яку я більше ніде у Відні не бачив. І коли я піднесла його до носа — я відчула запах шоколаду!"
  
  
  
   - Я схиляюся перед майстром, - сказав Моріарті, нахиливши голову вбік Холмса.
  
  
  
   "Якщо вони зловлять цього тхора, то відбиток руки на стіні повинен підтвердити його провину", - сказав Альбермар.
  
  
  
   "Тхір", - сказав Холмс. "Так повинно бути".
  
  
  
   "Уявляєш, відбитки пальців у всіх унікальні", - задумливо промовив герцог. "Хто б міг подумати?"
  
  
  
   "Це захоплююче відкриття, і воно повинно виявитися вельми корисним для встановлення особистості злочинця", - сказав Холмс.
  
  
  
   "Ви проробили довгий шлях до полегшення мого неспокою, — сказав герцог Альбермар, — але вузол в моєму животі повністю не зникне, поки Чарльз - мій син - не буде стояти поруч зі мною. Переважно в бібліотеці Альбермар-холу, нашого родового будинку. Я думаю, бібліотека завжди була його улюбленою кімнатою. "
  
  
  
   - Скоро, ваша світлість, - відповів Моріарті.
  
  
  
   - Тепер, що стосується іншої справи. Що привело вас сюди?
  
  
  
   "Питання надзвичайної важливості", - сказав йому Моріарті. "Не буде перебільшенням сказати, що кожна країна в Європі коштує у цей момент на межі катастрофи".
  
  
  
   Герцог Альбермарский злегка відсунувся від столу, наче боявся, що почуте божевілля може заразити і його. - Що це ви сказали? - запитав я.
  
  
  
   "Я помітив небезпечну закономірність у низці, здавалося б, не пов'язаних подій, включаючи нещастя вашого сина", - сказав Моріарті герцогу. "Якщо я правий, ми повинні діяти зараз, аби запобігти діяння, яке може підштовхнути європейський континент в ту загальну війну, якої, як ви якось сказали мені, ви побоюєтеся".
  
  
  
   "Війна? Так, я справді боюся, що буде загальна війна. Але не протягом того, що залишилося від цього століття. Принаймні, протягом двох або трьох десятиліть. Я боюся, що це спадщина, яку наша політика залишає двадцятого століття, і вони не подякують нас за це ".
  
  
  
   "Це може відбутися раніше", - сказав йому Моріарті. "Є сили, які працюють над тим, щоб це сталося. Я вважаю, що розгадав більшу частину одного з їхніх планів, хоча одна суттєва деталь залишається прихованою. Я привів із собою своїх товаришів, тому що кожен з них розгадав шматочок цієї головоломки, і ви, можливо, захочете почути це їх власними словами ".
  
  
  
   Герцог Альбермарский повільно обвів поглядом групу, яка зібралася навколо столу. "Якщо ви вірите в це, я, звичайно, вислухаю", - сказав він. "Але я зараз надзвичайно поспішаю. Хіба це не почекає три, а може бути, і чотири дні?"
  
  
  
   "Ці дні мають вирішальне значення", - сказав Моріарті. "Розповідь про це не займе багато часу".
  
  
  
   Герцог відкинувся на спинку стільця. - Продовжуйте, - сказав він.
  
  
  
   "Можливо, нам слід почати з вашого сина", - сказав Моріарті. "Він мав нещастя отримати повідомлення, призначене іншому". Моріарті подивився направо. - Мадам Верлен?
  
  
  
   "Коли я відвідала його у в'язниці, він розповів мені про це", - сказала Мадлен герцогу. "Він майже випадково отримав письмовий список від людини на ім'я Герман Балці, клерка Міністерства закордонних справ Австрії. Ваш син спритно сховав його в своїй кімнаті, і поліція, яка проводила обшук, його не знайшла. Ми з професором рушили за ним."
  
  
  
   "Чорт!" Шерлок Холмс схопився на ноги. "Ви були в цій квартирі раніше!" Він обвиняюще ткнув пальцем в Моріарті. "Вся ця історія в квартирі була шаради!"
  
  
  
   "Ні крапельки", - сказав Моріарті. "Я нічого не чіпав, я просто взяв послання, за яким прийшов, і пішов. Саме тоді, коли я знімав поліцейський замок і відмикав двері, я помітив, що дверний замок був зламаний; але я запевняю вас, що я не залишив жодних додаткових слідів на обличчі ".
  
  
  
   - А грудку бруду? - запитав я.
  
  
  
   "Це було там".
  
  
  
   - А револьвер? - запитав я.
  
  
  
   "Він вже був вилучений поліцією".
  
  
  
   - Вірно. Холмс знову сів.
  
  
  
   "Що було в цьому письмовому списку?" Запитав герцог Альбермар. Моріарті повернувся до свого ад'ютанта. "Madeleine?" Мадлен звела очі до стелі. - Сім пронумерованих предметів:
  
  
  
  -
  
  
  
  ПЕРШЕ: ДВАДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТИЙ ТА ДВАДЦЯТЬ П'ЯТЕ КВІТНЯ;
  
  ДРУГЕ: В ТУ СЕРЕДОВИЩЕ;
  
  ТРЕТЄ: НЕВІДОМО;
  
  ЧОТИРИ: АНГЛІЯ, ФРАНЦІЯ, НІМЕЧЧИНА І РОСІЯ;
  
  П'ЯТЬ: НЕВІДОМО;
  
  ШІСТЬ: ТРЕТІЙ ТА ЧЕТВЕРТИЙ З ШЕСТИ;
  
  СЬОМИЙ: ТАК."
  
  
  
  -
  
  
  
   Очі герцога розширилися. - І від цього дурниць залежить доля Європи?
  
  
  
   "Хто був готовий заплатити тисячу крон за цю нісенітницю", - сказав йому Моріарті. "Герр Балці, людина, яка помилково передав цю нісенітницю вашому синові, згодом був вбитий. Вашого сина звинуватили у замаху, а його дівчину вбили, цілком можливо, з-за цієї нісенітниці.
  
  
  
   - Зрозуміло. Продовжуйте, - сказав герцог Альбермарский.
  
  
  
   "Це всього лише одна сторона картини. Перш ніж я спробую розкрити значення, приховане в цьому списку, дозвольте мені показати вам кілька інших пунктів, які привернули мою увагу. Така інформація надійшла від Дженні Верне, цієї чарівної молодої леді праворуч від мене.
  
  
  
   - Ваша світлість, - сказала Дженні Верне, щосили намагаючись зробити реверанс, не встаючи зі стільця. "Майкрофт Холмс послав мене подружитися з графом Зігфрідом фон Лінц, якого він підозрював у тому, що він займав високе положення в організації, для розслідування якої Шерлок Холмс приїхав в Європу. Він сказав, що це може представляти серйозну небезпеку для встановленого порядку. Майкрофт - брат Шерлока."
  
  
  
   "Так, я знаю, хто він", - сказав Альбермар. "Він послав тебе — просту дівчину — на таке небезпечне завдання?"
  
  
  
   "Якщо б ви думали, що це кращий спосіб отримати необхідну вам інформацію, і ви вірили, що це на благо вашої країни, чи не так?" Невинно спитала Дженні.
  
  
  
   Холмс розсміявся. "Чоловік, жінка, хлопчик, дівчинка, для Майкрофта це не мало б значення. Він інстинктивно використовував би найкращий інструмент для своєї роботи. Він пішов сам, якщо б не був надто товстим, щоб легко пересуватися. Він волів би піти сам, оскільки ніколи по-справжньому не довіряв чужого інтелекту, щоб впоратися з цим завданням ".
  
  
  
   "І вас тримали в полоні?" Запитав Альбермар, з співчуттям дивлячись на чарівну співачку.
  
  
  
   - Спочатку ні. Я був компаньйоном фон Лінца протягом декількох тижнів, але з якоїсь причини він почав ставитися до мене з підозрою. Потім, хоча я і залишався його компаньйоном, я також був її бранцем. Він почав ненав'язливо спостерігати за мною. Потім спостереження стало більш усвідомленим. Мене активно відмовляли від того, щоб кудись йти від нього, і коли я це робила, зі мною обов'язково хто-небудь був. Спочатку я подумав, що це ревнощі, але справа була не тільки в цьому, хоча і це, безумовно, було одним з її елементів. Я працював над тим, щоб переконати його, що мене не цікавить нічого з того, що він робить, яким би дивним це не було, якщо тільки це не пов'язано з моєю кар'єрою або нашими відносинами; який був одним із, скажімо так, дуже близьких друзів ".
  
  
  
   Герцог, людина світська, знав, що краще не питати про точні відносинах, припущених під "дуже хорошими друзями". Він пішов в інше місце. "Що ви маєте на увазі? Що такого дивного він зробив?"
  
  
  
   "Ну, він командував людьми, як ніби вони були його власністю. Одного разу він відшмагав одного з своїх слуг за те, що той неправильно одягнувся. І все ж велику частину часу він був цілком пристойним джентльменом. Крім того, у нього є підозри: він завжди був переконаний, що люди його підслуховують і шпигують за ним ".
  
  
  
   "А!" - сказав Моріарті.
  
  
  
   "Але у нього є ціла юрба людей, які шпигують за всіма іншими. Я випадково чув, як він давав деяким з них інструкції один або два рази. І потім, звичайно, саме він викрав містера і місіс Барнетт. І він робив це з таким неймовірним почуттям елана — привілеї - як ніби у нього було право робити все, що він хотів, з будь-якою людиною, якого він вибрав, в будь-який час. Це було по-справжньому страшно. Тоді я вирішив, що ця людина абсолютно божевільний. Я з усіх сил намагалася вести себе так, як ніби вважала, що все, що він робив, мене не стосувалося, що я була простою жінкою, яка не цікавилася справами чоловіків; що я могла прийняти його викрадення випадкової незнайомки як щось не більш важливе, ніж замовлення шампанського або зміну краватки. І йому було неважко прийняти моє передбачуване байдужість; він анітрохи не здивувався. Це було єдине, з приводу чого він ніколи не піддавав мене перехресному допиту. Хоча його страшенно непокоїло, кому я писала листи і що я говорила ".
  
  
  
   - Розкажи його світлості, що ти дізнався, - запропонував Моріарті.
  
  
  
   - Ось що я дізнався. Ну, я дізнався, що граф наполягає на тому, що професор Моріарті хоче його отримати. Він думає, що професор є главою британської секретної служби і має агентів по всій Європі, особливо серед кримінальних кіл. Він мало не вбив людину, якого вважав карманником — не з-за того, що той нишпорив по кишенях, а тому, що прийняв її за агента професора Моріарті.
  
  
  
   "Я задоволений такою увагою. Що ще?"
  
  
  
   "Я дізнався, що граф - один з ватажків цієї дивної середньовічної угруповання. Вони називають себе Лицарями Вотан, і мають намір найближчим часом зробити щось жахливе. І є якийсь чоловік, про якого навіть інші не знають, який віддає накази фон Линцу.
  
  
  
   "Як ти дізнався про це?" - запитав герцог.
  
  
  
   "Я сховався в шафі, поки вони проводили свою зустріч. Я чув, як один з них, не впевнений, хто саме, сказав: "Англія, Франція, Німеччина та Росія — і, звичайно, Австрія. Все на місці. Затримання, погрози вбивства. Це справить бажаний ефект. - Щось на зразок цього. Справжній бос прийшов після того, як всі пішли, і привітав фон Линша. І вони збираються звинуватити Сербію. Яка-небудь сербська група за незалежність буде притягнута до відповідальності. Я не знаю, за що, але це повинно привести до загальної війні з Росією, Німеччиною, Францією і всіма іншими!"
  
  
  
   - Бачите, ваша світлість, - сказав Моріарті. - "Англія, Франція, Німеччина і Росія". Пункт номер чотири в таємничому списку.
  
  
  
   "Так, але що це значить?"
  
  
  
   "Ти збираєшся на зустріч, коли підеш звідси?"
  
  
  
   "І що?"
  
  
  
   - Потіште мене, ваша світлість.
  
  
  
   "Коли я піду звідси, я піду в оперу. Віденська опера ставить спеціальну постановку опери Вагнера " Нюрнберзькі зингеры" для кайзера, хоча офіційно вони не повинні про це знати, тому що офіційно Його Високості тут немає. Після цього я збираюся на триденну конференцію, як я вже говорив вам.
  
  
  
   "З ким?"
  
  
  
   "Кайзер, прем'єр Франції Жубер, великий князь Росії Федір і ерцгерцог Микола. Ми їдемо сьогодні ввечері після опери спеціальним поїздом. Сама конференція відбудеться в Мариасберге, мисливському будиночку ерцгерцога Миколая за межами Інсбрука, щоб забезпечити нашу конфіденційність і зберегти процес в максимально можливій таємниці ".
  
  
  
   - Боюся, що секрет вже розкрито, ваша світлість. Подумайте: Англія, Франція, Німеччина та Росія — ви, прем'єр Жубер, кайзер і великий герцог Федір.
  
  
  
   - Цей список! Ти думаєш, він має відношення до нашої зустрічі?
  
  
  
   - Яке сьогодні число? - запитав я.
  
  
  
   - Двадцять четверте квітня. О. Перший пункт у списку.
  
  
  
   "Було б неймовірним збігом, якби в списку згадувалося щось ще".
  
  
  
   "Вони планують зірвати зустріч? Але чому?"
  
  
  
   "Моє найкраще припущення було б, що вони планують убити вас всіх або взяти в заручники".
  
  
  
   "Боже мій!" Альбермар на секунду задумався. "Це призвело б до загальної війні. Це дійсно так. Кайзер, брат царя, прем'єр-міністр Франції, син імператора! Я буду там найменш важливою персоною, оскільки вважається, що вона важлива для суспільства, і мені хотілося б думати, що її Величності було б неприємно втратити мене, хоча я не впевнений, що вона почала війну з-за моєї смерті ".
  
  
  
   Бенджамін Барнетт, який слухав, відкинувшись на спинку стільця, раптом випростався. - Але чому два числа? Двадцять четвертий та двадцять п'ятий? Коли насправді починається конференція?"
  
  
  
   "Завтра", - сказав йому герцог.
  
  
  
   - І це триває, за вашими словами, три дні. Що особливого в сьогоднішньому дні — дні, коли ви відправляєтеся в мисливський будиночок, — і в завтрашньому дні, коли починається конференція? Чому б не згадати про трьох днях самої конференції?"
  
  
  
   "Тому що, - сказав Моріарті, ляснувши долонею по столу, - вони збираються нанести удар під час поїздки на конференцію". Він нахилився вперед, не зводячи очей з герцога. - Поїздка на поїзді, так? І вона триватиме всю ніч, так?
  
  
  
   - Так. Організований спеціальний поїзд. На станції нас чекає спальний вагон. Особистий вагон кайзера буде приєднаний по шляху.
  
  
  
   "Таким чином, для буквального розуму ми подорожуємо як двадцять четвертим, так і двадцять п'ятим. І вагони, без сумніву, будуть третім і четвертим в поїзді з шести вагонів", - сказав Моріарті. "Як сказано в пункті шостому списку".
  
  
  
   Шерлок Холмс накидав копію списку і тепер постукував вказівним пальцем по блокноту. "Чоловік, який дав список, - сказав він, - і був убитий з—за своїх неприємностей - він відповідав на список питань. Питання перше: якого числа спеціальний поїзд відправляється в мисливський будиночок ерцгерцога? Питання друге — ми поки не знаємо, що це було. Питання третє: хто б не складав список, він не знав відповіді на це питання. Питання четверте: лідери яких країн були запрошені? Питання п'яте: він знову не знав відповіді. Питання шостий: якщо ви маєте рацію, професоре, і це логічне припущення, яке буде розташування спальних вагонів у спеціальному поїзді? Питання сьомий: Я б багато чого віддав, щоб дізнатися, що це був за питання сьомий."
  
  
  
   "Я б теж", - погодився Моріарті.
  
  
  
   Мадлен Верлен піднялася зі свого місця, її очі були закриті. "Лист", - сказала вона. - "Я прочитала лист. Це може допомогти".
  
  
  
   - Лист? - запитав герцог.
  
  
  
   - Так. Я прочитав це в гардеробі замку Ем. Поки ми з професором розігрували наш номер, я обнишпорив кишені пальто в пошуках матеріалу — читання думок набагато простіше, якщо спочатку супроводжувати читанням листів ".
  
  
  
   "Що там було написано?"
  
  
  
   "Я не можу повністю відновити його".
  
  
  
   Моріарті встав. - Мадлен, - сказав він.
  
  
  
   "Так, професор".
  
  
  
   "Тримай очі закритими і слухай мій голос. Ти повинен розслабитися. Сядь на своє місце і відкиньтеся назад".
  
  
  
   Вона так і зробила, майже впавши назад у крісло.
  
  
  
   "Тепер розслабте всі м'язи, починаючи з пальців ніг і рухаючись вгору. Спочатку напружте м'язи, а потім розслабте їх. Пальці ніг ... Ніжки... коліна ... стегна ..." Моріарті повільно просувався вгору по тілу, називаючи кілька частин тіла, які звичайно не згадувалися в пристойному суспільстві. Але ніхто не захихотів, ніхто не посміхнувся. Всі погляди були спрямовані на Мадлен Верлен, і вони могли бачити, як її тіло розслабилося під м'яким тиском слів професора.
  
  
  
   "Тепер перенесися думками в той день — в ту хвилину, коли ти увійшла в гардеробну", - сказав їй Моріарті. "Де пальто?"
  
  
  
   - Наліво, на довгій перекладині уздовж стіни.
  
  
  
   - А тепер обыщи кишені першого з них.
  
  
  
   - Так. Це чоловіче чорне пальто. В кишенях немає нічого, крім срібного портсигара. На портсигар ініціали "Р. Д. М.".
  
  
  
   "А що буде в наступному?"
  
  
  
   - Сіре з чорним коміром. Перлинно-сірий шовковий шарф в одній кишені. Ім'я Беске на візитниці в одній кишені. У зовнішній кишені жилета старе, смятое і забуте оголошення про смерть: "Максиміліан Беске. 17 серпня 1889 року".
  
  
  
   "І наступний".
  
  
  
   "Жіноче пальто. Темно-коричневе з хутряною облямівкою. Лист Берта Ользі Тартоски. Берт в Австралії, але сподівається чого-небудь добитися від себе і повернутися. Його англійська став досить хорошим ".
  
  
  
   - Досить про Берті. Наступний?
  
  
  
   "Чорний. Строгий. З поясом. Широкі лацкани. Наплічні нашивки. Дуже військовий, по-угорськи. Лист у внутрішній кишені. Цей лист — це лист, про який я говорив ".
  
  
  
   - Відкрий його і прочитай.
  
  
  
   На довгий мить у кімнаті запанувала тиша, а потім Мадлен співуче промовила: "Ніякого привіту. Схоже, що це телеграма, хоча написана від руки. У правому верхньому кутку написано "двадцять п'яте квітня". А потім надруковано великими літерами:
  
  
  
  
  
  
  
   'МИ ВІЛЬНІ СЕРБІЯ СТОП МИ ВЗЯЛИ СПЕЦІАЛЬНИЙ ПОЇЗД, ЩОБ MARIASBERG ЗУПИНКА В НАШІ ПОЛОНЕНІ ЗУПИНЯЮТЬСЯ ВИВЕСТИ ВСІ ІМПЕРСЬКІ ВІЙСЬКА ЗУПИНИТИ ЗАНАДТО ДОВГО НАШІ ПРАВА І СВОБОДИ ЗНЕВАЖАЛИСЯ ЗУПИНИТИ ВСЯ ЄВРОПА ПОВИННІ ВИЗНАТИ НАШУ СПРАВУ ПРИПИНИТИ , ЯК МИ ПРОВЕДЕМО ЦІ СВІТОВІ ЛІДЕРИ В ЗАРУЧНИКАХ, ПОКИ НАШІ ВИМОГИ НЕ БУДУТЬ ВИКОНАНІ СТОП , ЯКЩО ТИ СПРОБУЄШ ВРЯТУВАТИ ЇХ ВСІ ПОМРУТЬ СТОП МИ ПАРЄ СМЕРТІ ВІЛЬНО ДЛЯ НАШОЇ КРАЇНИ ЗУПИНКУ , ВИ БУДЕТЕ ПОВІДОМЛЕНІ ЯК У ЩО НЕОБХІДНО РОБИТИ ЗУПИНКИ МИ БЕЗКОШТОВНО СЕРБІЇ'
  
  
  
  
  
  
  
   "І далі, від руки, під цим написано: "Тіла двох сербських націоналістів будуть знайдені в уламках поїзда". "
  
  
  
   "І це все".
  
  
  
   "І цього досить!" - сказав герцог.
  
  
  
   "Є дещо ще. Дещо, що Поль — ваш син - розповів мені", - сказала Мадлен. "Так?"
  
  
  
   "На зборах анархістів Підлогу побачив одного з учасників у формі провідника поїзда. І Підлога не думав, що це провідник поїзда".
  
  
  
   "Ха!" - сказав Моріарті.
  
  
  
   "Що ж нам робити?" - запитав герцог Альбермарский.
  
  
  
   "У мене є план", - сказав Моріарті.
  
  
  
   - Я так і думав, що ви зможете, - сказав Шерлок Холмс.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ШОСТА — ПОЇЗД
  
  
  
  Die Tat ist alles, nicht der Ruhm.
  
  [Подвиг - це все, а не слава.]
  
  —Johann Wolfgang von Goethe
  
  
  
   Спеціальний поїзд виїхав з Відня майже з двогодинним запізненням, тому що кайзеру так сподобалася постановка " Нюрнберзьких співаків" , що він не спав майже всю дорогу, а після наполіг на тому, щоб зайти за куліси, щоб привітати акторський склад, особливо гарненьку молоду блондинку, яка виконала роль Єви. Дядькові кайзера, наслідному принцу Сигізмунду, нарешті вдалося відвести його Імператорська високість, і поїзд рушив незадовго до півночі: кайзер Фрідріх Вільгельм Альберт Віктор Гогенцоллерн їхав в своєму особистому вагоні, а інші лідери займали чотири з п'яти трикімнатних люксів, які займали три чверті освітленого вагона класу люкс; чверть, що залишилася, була відведена для слуг з трьома ліжками. Це був один з шести таких вагонів, які залізниця зарезервувала для членів королівської сім'ї або вищої знаті, які могли б вибрати подорож залізницею.
  
  
  
   У п'ятому номері Моріарті і Холмс, схилившись над столом у вітальні, будували плани майбутнього протистояння, в той час як Бенджамін Барнетт спав на ліжку в сусідній спальні, а Ватсон - на дивані у вітальні.
  
  
  
   Герцог Альбермарский увійшов у вітальню і побачив, що Холмс дивиться у вікно, а Моріарті відкинувся на спинку стільця з закритими очима. "Я не міг заснути", - сказав він їм. "Що ви визначили?" - запитав я.
  
  
  
   Моріарті відкрив очі. "Хоча напад на рухомий потяг можливо, - сказав він герцогу, - ми вважаємо, що це малоймовірно. Отже, поїзд буде атакований, коли він зупиниться. Він не зупиняється ні на одній пасажирської станції на шляху прямування, але повинен п'ять разів зупинятися на вугільних станціях, щоб двигун наповнився вугіллям і водою ".
  
  
  
   - Зрозуміло, - сказав герцог.
  
  
  
   - Ми попередньо виключили три зупинки, - сказав Холмс, відвертаючись від вікна. - Першу, другу і четверту. Перший і четвертий знаходяться занадто близько до великих міст, щоб які-небудь дії могли залишитися непоміченими, а другий знаходиться в місці, де немає телеграфу. Ми припускаємо, що зловмисники захочуть відправити свою загрозливу телеграму як можна швидше ".
  
  
  
   Альбермар кивнув. - Розумію.
  
  
  
   Генерал-полковник герцог фон Зелигсманн, чудовий у своїй парадній формі, з звяканьем шпор по дерев'яному підлозі і шаблею на боці, відчинив двері купе Моріарті, приготувався до розгойдування і гуркоту поїзда і увійшов. "Ба!" - сказав він. "Чоловіки створені для того, щоб їздити на конях, а не спотикатися в поїздах. Коли під тобою кінь, ти знаєш, де знаходишся, але коли поїзд розгойдується, крутиться і підстрибує, де, в ім'я всього святого, ти перебуваєш? Він оглянув кімнату. - А, містер Холмс, радий знову вас бачити. Схоже, в кінці кінців, ви отримали результати, які нам потрібні ".
  
  
  
   - Ваші люди відпочивають, генерал? - Запитав Моріарті.
  
  
  
   "Мої люди чистять чоботи і пояси і гострять шаблі", - сказав йому Зелигсманн. "Так вони відпочивають".
  
  
  
   "Якщо я правий, мине кілька годин, перш ніж вони знадобляться", - сказав Моріарті генералу. "Якщо я помиляюся, вони можуть знадобитися в поспіху".
  
  
  
   Селигсманн кивнув. "Вони звикли все робити поспіхом", - сказав він. "Хоча зазвичай у цей час під ними знаходяться коні. Але це хороші люди, добре навчені і акуратні. Однак у нас є одна проблема, на яку я повинен звернути вашу увагу ".
  
  
  
   "А!" - сказав Моріарті.
  
  
  
   "І це так?" - спитав Холмс.
  
  
  
   "Щоб потрапити в це купе з вагона, в якому чекають мої люди, мені було необхідно пройти через особистий вагон кайзера".
  
  
  
   "Так", - погодився Моріарті. "Було б здорово".
  
  
  
   "Тільки не кажіть мені, що кайзер Вільгельм заперечує проти того, щоб ви проїжджали через його машину", - сказав Холмс.
  
  
  
   "Ні, ні, справа не в цьому. Швидше навпаки. Його імператорська високість Фрідріх Вільгельм бажає бути поінформованим про те, коли саме планується напад. Він також гострить свій меч. Він хоче очолити атаку.
  
  
  
   Альбермар плюхнувся в найближче крісло. - Боже мій... боже мій, - сказав він. "Враховуючи, що у його Імператорської високості тільки одна здорова рука — його ліва рука, як ви знаєте, висохла, що йому дуже добре вдається приховувати, — це, ймовірно, не дуже хороша ідея".
  
  
  
   "Нам доведеться придумати спосіб збентежити його Високість", - сказав Моріарті.
  
  
  
   "Я згоден", - сказав Зелигсманн. "Я не ввійду в історію як генерал, який керував операцією, в ході якої був убитий кайзер. Мені довелося б загинути від меча, як очікувалося від переможених генералів давнину. Що, якщо подумати, було б краще, ніж пояснювати Францу Йосипу, як я допустив, щоб його кузена-імператору заподіяли шкоду.
  
  
  
   "Я думаю, ми зможемо відмовити кайзера від участі в операції, коли пояснимо, що потрібно від військ", - сказав Моріарті Селигсманну.
  
  
  
   "Добре!" - сказав герцог. "Отже, що ж це за план, який ви розробили?"
  
  
  
   "Дуже просто", - сказав Моріарті. "Ми з Холмсом домовилися про двох найбільш ймовірних місцях майбутнього нападу. Що ми повинні зробити, так це виставити кілька ваших людей до того, як ми прибудемо в кожне з цих місць, щоб вони пройшли попереду потяга і утворили заслін. А потім, коли ворог буде виявлений, атакуйте його до того, як він зможе атакувати поїзд ".
  
  
  
   "Досить просто", - погодився Селигсманн. "І з цієї причини я схвалюю. З мого досвіду, чим складніше план, тим більше ймовірність, що він розвалиться через власних недоліків".
  
  
  
   "Існує ймовірність, - вніс свій внесок Холмс, - що напад відбудеться в одному з місць, де поїзду доведеться зменшити швидкість до пішохідної із-за підйому в гору. Це малоймовірно, тому що ми не віримо, що будь-яке подібне місце буде перебувати в безпосередній близькості від телеграфного відділення. Але ми повинні бути готові до того, що наша логіка виявиться невірною ".
  
  
  
   - Я розставлю людей між вагонами, щоб вони стежили за будь-якою небезпекою. У мене сорок три людини, ви думаєте, цього буде достатньо?
  
  
  
   "Немає ніяких підстав припускати, що наші противники атакують великими силами", - сказав Холмс. "Вони, безумовно, вважають, що поїзд не охороняється, оскільки конференція вважається великою таємницею".
  
  
  
   "Коли я був проінформований про ситуацію, я спробував умовити представників залишитися у Відні, поки ми не зможемо вирішити це питання", - сказав Селигсманн. "Але жоден з них не погодився залишитися. Всі вони безмежно вірять у мою—нашу— здатність захистити їх. Бах!"
  
  
  
   Герцог Альбермарский посміхнувся. "Але я дійсно вірю в це", - сказав він. "Зараз я повернуся у своє купе і прикинуся сплячим".
  
  
  
  -
  
  
  
   Коли поїзд з лідерами мчав крізь ніч на захід, прямуючи в Австрійські Альпи в бік Інсбрука, двадцять два рішучих лицаря Вотана чекали його на зупинці для перевезення вугілля недалеко від маленького химерного гірськолижного курорту Шладмінг. Вони хотіли повернути славу Великої Німеччини, якої насправді ніколи не існувало, але історія не була сильною стороною. Їх господарі сказали їм всю правду, яку їм треба було почути.
  
  
  
   У брезентовому мішку біля водонапірної вежі також чекали двоє членів організації, відомої як "Вільна Сербія". Кожен з них був застрелений, художньо, кілька разів, у різні частини тіла. Чого б вони хотіли свого життя, вони більше ніколи нічого не захочуть.
  
  
  
  -
  
  
  
   Спеціальний поїзд мчав по залитій місячним світлом сільській місцевості. У задньому вагоні сорок три гусара свої точили шаблі; в сусідньому вагоні кайзер неспокійно спав, мріючи про славу; в залитому світлом вагоні люкс Моріарті знову відкинувся на спинку крісла з закритими очима, чи то спав, чи то розмірковував про майбутнє - сказати було неможливо. Холмс дивився у вікно, спостерігаючи за проноситься повз ялинами, і намагався пригадати щось важливе. Щось, що було упущено з уваги. Щось, що було сказано кимось на їх зустрічі в британському посольстві.
  
  
  
   "Форма диригента!" Раптово оголосив Холмс. "Син Альбермара бачив когось у формі диригента!"
  
  
  
   "Я вже обмірковував це", - сказав йому Моріарті, не відкриваючи очей. "В цьому поїзді чотири провідника. Вони не знають один одного, оскільки були відсторонені від звичайної служби, щоб піклуватися про потреби своїх шановних пасажирів і наглядати за носильниками і іншим залізничним персоналом на борту, і ніколи раніше не працювали разом ".
  
  
  
   - Та, - перебив Холмс, виразно водячи пальцем по повітрю, - один з них може бути не диригентом, а агентом нашого супротивника.
  
  
  
   - Саме так, - погодився Моріарті.
  
  
  
   "Ми повинні з'ясувати, хто самозванець", - заявив Холмс. Моріарті повернувся до нього з легкою усмішкою на обличчі. "Як?" - запитав він.
  
  
  
   "Вивчіть їх документи".
  
  
  
   "У самозванця будуть добре підроблені документи, що посвідчують особу. Ми не змогли перевірити, що є підробкою за такий короткий час ".
  
  
  
   "Запросіть кожного з них сюди і задайте йому кілька спеціальних питань про залізниці. Ваш брат, я вважаю, один час був агентом станції на півночі Англії. Упевнений, ви зможете щось придумати!"
  
  
  
   - Можливо, - сказав Моріарті.
  
  
  
   "Якщо ні, викиньте їх чотирьох з поїзда", - сказав Холмс, роблячи жест підкидання. "Ми можемо протриматися без кондукторів наступні кілька годин".
  
  
  
   "Надміру жорстоко", - сказав Моріарті. "Я вже визначив, хто самозванець, і доручив бормотуну стежити за ним. Якщо ми зможемо з'ясувати, що він збирається робити, це могло б дати нам деяке уявлення про те, з чим нам доведеться зіткнутися.
  
  
  
   "У тебе є? Як?"
  
  
  
   - Брудні нігті, - сказав йому Моріарті.
  
  
  
   "А!" Холмс кивнув. "Повинно бути, я його не бачив. Впевнений, що помітив би. Я приділяю особливу увагу нігтям, ліктів і колін".
  
  
  
   - Навіть так, - погодився Моріарті.
  
  
  
   Наступні півгодини вони сиділи в тиші, кожен поринувши в свої думки, а потім Маммер Толливер відкрив двері і ковзнув усередину. "Наближається!" - оголосив маммер.
  
  
  
   Моріарті відкрив очі. - Як тобі це, мамо?
  
  
  
   "Кондуктор, який кондуктором не є, сидів на камбузі, пив гарячий шоколад і кожні кілька хвилин поглядав на годинник — це відмінний камбуз в цьому поїзді; вони можуть запропонувати вам чотири різних сорти кави, а також шість або сім різних сортів чаю і три різних гарячих шоколаду. І поговоримо про випічці! Ну, у них є—
  
  
  
   - Маммер! - перервав Моріарті. - Ближче до справи, будь ласка!
  
  
  
   "Вибач. Що ж, цей джентльмен востаннє перевіряє свої години, а потім встає і прокрадається у хвіст поїзда, зовсім непомітно, і починає віддавати зчеплення між вагоном кайзера і останнім вагоном, в якому знаходяться всі ці солдати ".
  
  
  
   "Що сталося?" Запитав Моріарті.
  
  
  
   "Я вдарив його по голові своїм маленьким миротворцем", - пояснив ряджений, демонструючи свій набитий піском носок. - А потім я зв'язав його і віддав одному з хлопців кайзера.
  
  
  
   "Чудово!" Моріарті похвалив маленького чоловічка.
  
  
  
   "Якщо б він досяг успіху, це зробило б свою справу", - сказав Холмс. "Наші противники не можуть очікувати, що зіткнуться максимум з десятком охоронців, але вони не хочуть ризикувати".
  
  
  
   "Дуже похвально з боку їх лідера", - прокоментував Моріарті. "На його місці я вчинив би так само. Так що—" Він дістав кишеньковий годинник і клацнув ними. "Це водопровідна станція в Шладминге, якої ми повинні досягти ще через десять хвилин, яка повинна стати полем нашої битви. Нехай буде так." Він закрив вахту. "Ми повинні попередити війська".
  
  
  
   "Я взяв на себе сміливість зробити це перед тим, як піднятися сюди", - сказав буркотун.
  
  
  
   Моріарті посміхнувся і поплескав бормотуна по плечу. "Хороша людина". Якщо він і помітив, як маленький чоловічок просяяв від похвали, то нічого не сказав.
  
  
  
   Генерал-полковник герцог фон Зелигсманн штовхнув двері і просунув голову в кімнату. "Водонапірна вежа, до якої ми наближаємося, буде з правого боку поїзда", - оголосив він.
  
  
  
   "Коли ми наблизимося, поїзд сповільнить хід, і мої люди вийдуть з лівого боку і обійдуть нас. Ми повинні застати їх зненацька".
  
  
  
   "Якщо, звичайно, вони не чекають нас в дальньому кінці поїзда", - сказав Моріарті. "Але я згоден, що це малоймовірно".
  
  
  
   "Якщо це так, то битва почнеться приблизно на хвилину раніше, от і все", - впевнено сказав генерал Зелигсманн.
  
  
  
   Через п'ять хвилин поїзд уповільнив хід. Протягом останньої години поїзд, пихкаючи, піднімався по досить крутому схилу, але тут рейки були рівними, можливо, навіть злегка під ухил. Коли вони обігнули невеликий поворот, попереду показався примарний силует вежі та вугільної станції - чистий простір в лісі з хирлявих сосен, через які вони проїжджали.
  
  
  
   Холмс розштовхав Ватсона, розбудивши його. "Підемо, старовина", - сказав він. "Переконайся, що твій револьвер заряджений. Гра починається!"
  
  
  
   - Слухаю вас, Холмс, - сказав Ватсон, сідаючи і натягуючи піджак.
  
  
  
   Барнетт з'явився в дверях спальні. - Нарешті дієте? - запитав він.
  
  
  
   "Підемо, - сказав йому Моріарті, "Той , у кого кишка тонка у цій битві, нехай іде; його паспорт буде виготовлений".
  
  
  
   - "Ми небагато, ми щасливі небагато", - процитував Барнетт, - "не відмовилися б від чашки кави".
  
  
  
   - Після, - сказав йому Моріарті.
  
  
  
   "Добре. Пішли".
  
  
  
   Четверо чоловіків пройшли в кінець вагона і відкрили двері зі сторони станції розігріву вугілля. Тепер водонапірна башта була добре видна, приблизно в півмилі від них. Генерал-полковник герцог фон Зелигсманн висунувся з дверей останнього вагона, і його люди один за іншим зіскочили на землю і неквапливою підтюпцем рушили вздовж поїзда. Коли останній з них впав на землю, генерал пішов за ним і поступово пробрався в початок біжить шеренги.
  
  
  
   Моріарті і троє його супутників вибралися з машини і побігли підтюпцем в проміжок між двома машинами, щоб можна було спостерігати за іншою стороною, не привертаючи уваги.
  
  
  
   Тепер поїзд з хрипом зупинявся, під'їжджаючи до водонапірної вежі, і гусарський загін двічі висунувся вперед, готовий обігнути паровоз і атакувати з несподіваного напрямку, але на вугільній станції, як і раніше, не було жодних ознак активності. Навіть якщо вони якимось чином помилялися щодо чекали їх тут нападників, поблизу мав бути черговий по станції, який помахав їм рукою і записав, скільки вугілля вони взяли. Гусари чекали, зібравшись збоку від паровоза, ледь сховавшись із виду.
  
  
  
   Інженер і пожежний відірвалися від двигуна, щоб встановити зливний патрубок в потрібне положення і наповнити бак водою.
  
  
  
   Це був момент, якого чекали Лицарі Вотана. Троє чоловіків вибігли з-за сараю, щоб битися з залізничниками.
  
  
  
   З криком "Вперед, мої хоробрі хлопці" чоловік у блискучому срібному шоломі і мундирі, обвішаному медалями, вискочив з передньої частини паровоза, високо розмахуючи мечем над головою. За ним мчав взвод гусар, скажено вигукуючи й розмахуючи шаблями.
  
  
  
   "Боже мій! - вигукнув Моріарті. - це кайзер!"
  
  
  
   "Я п-намагався переконати хі-його н - не п-йти, - сказав чоловік, до них підійшов ззаду в темряві, - н - і н-ніколи не слухає п-м-мене".
  
  
  
   Моріарті повернувся і подивився на заїку. У слабкому світлі, лившемся з вагона, він розгледів, що чоловікові, можливо, було трохи за шістдесят, на ньому була форма генерал-полковника німецьких кірасир. "Ну!" - Запитав Моріарті. - Ваша високість принц Сигізмунд, я гадаю?
  
  
  
   - С - це-правильно, - сказав його високість. - А ви?
  
  
  
   - Професор Джеймс Моріарті, до ваших послуг.
  
  
  
   - Я п-розумію. П - можливо, ми п - поговоримо пізніше. І, різко кивнувши, його високість на негнущихся ногах пішов від них у темряву.
  
  
  
   - Професор, - прошепотів Барнетт. - Цей заїка - міг наслідний принц бути тією людиною, розмову якого Дженні Верне підслухала з графом фон Лінц?
  
  
  
   "Можливо", - сказав Моріарті. "У світі багато тих, хто заїкується, і збігів предостатньо. Але це здається вірогідним. Оскільки кайзер бездітний, Сигізмунд наступний у черзі на трон, якщо з його племінником що-небудь трапиться . Можливо, він намагається влаштувати саме це. Подивимося".
  
  
  
   Раптовий залп пістолетних пострілів привернув їхню увагу до насувається бою. "Це не можуть бути основні сили супротивника", - сказав Барнетт, критично оцінюючи розвивається ситуацію. "Гусарам слід було почекати, поки не з'являться основні сили".
  
  
  
   "Генерал фон Зелигсманн почекав би", - сказав Холмс. "Кайзер імпульсивна".
  
  
  
   Група чоловіків вийшла з будівлі станції коулинга і вишикувалася нерівною лінією обличчям до гусарам. Пролунало ще кілька пострілів.
  
  
  
   "Тільки револьвери", - прокоментував Моріарті. "Вони не чекали опору".
  
  
  
   Гусари негайно впали на коліна і витягли з жорстких шкіряних кобур свої довгоствольні 9-міліметрові пістолети "Маузер". При першому ж безладному залпі гусар їх противники зламалися і побігли в ліс.
  
  
  
   "Вони досить легко здаються, - сказав Холмс. - Я очікував бійки".
  
  
  
   "Варто кидатися в погоню?" Запитав Ватсон.
  
  
  
   "Я думаю, що ні", - сказав Моріарті. "Це було занадто просто. Це може бути відволікаючим маневром. Я не вірю, що гра ще не закінчена ". Витягнувши лезо з піхов своєї тростини-шпаги, він перетнув шляхи і попрямував до будівлі станції Каулінг, Холмс, Ватсон і Барнетт пішли за ним. Хвиля гусар пройшла навколо них, по гарячих слідах переслідуючи втікачів вотанів.
  
  
  
   Моріарті дістався до будівлі раніше своїх товаришів і смикнув двері. Вона була замкнена. Він вибив замок одним швидким ударом ноги і кинувся всередину, Холмс і Барнетт пішли за ним. В кімнаті було темно, лише слабкий промінь місячного світла, що проникав крізь довге заґратоване вікно, що виходить на залізничні колії. Двоє чоловіків стояли, притулившись до вікна, нерухомо в темряві. Моріарті схопився за одного з них, відчувши під своєю долонею задубілі руку, обтягнуту жорсткої шкіряною курткою. Йому потрібна була секунда, щоб усвідомити, що чоловік мертвий, і був мертвий вже деякий час.
  
  
  
   У внутрішньому дверному отворі з'явився чоловік, просто тінь в темряві. Він двічі вистрілив в непроханих гостей, але безрезультатно, і побіг до заднього входу. Холмс миттєво опинився поруч з ним, використовуючи прийом барицу, щоб позбавити чоловіка зброї, і інший прийом, щоб прикувати його до підлоги.
  
  
  
   Моріарті пішов за дивним жужжащим звуком через внутрішній отвір. Вузька внутрішня кімната тяглася по всій довжині будівлі, закінчуючись величезним вікном у дальній стіні. Місячне світло заливало дальній кінець кімнати, висвітлюючи чоловіка, який стояв на колінах на підлозі і працює над маленької квадратної коробкою, що стоїть перед ним. Побачивши Моріарті, він вилаявся і схопився за пістолет, що валявся на підлозі поруч з ним. Моріарті метнув у чоловіка свій клинок з давно відпрацьованим майстерністю і пірнув вперед. Чоловік закричав і вилаявся, а потім Моріарті накинувся на нього, за інерцією скинувши чоловіка на землю.
  
  
  
   Чоловік бився з шаленою люттю, але Моріарті був майже так само вправний у барицу, як Шерлок Холмс, і за короткий час притиснув його до підлоги.
  
  
  
   Барнетт був на кілька секунд позаду Моріарті і зв'язав руки чоловіка за спиною дротом з рулону, який зручно знайшов біля його ніг.
  
  
  
   - Що ж, - сказав Барнетт, перевертаючи чоловіка на спину, - якщо це не граф фон Лінц.
  
  
  
   Граф примружився. - Герр Барнетт! - вигукнув він. - Тоді, — сказав він, дивлячись на іншого свого викрадача, - ви...
  
  
  
   - Професор Джеймс Моріарті, до ваших послуг, - відповів Моріарті.
  
  
  
   - Чорт візьми! - вигукнув граф. - Ви, мабуть, сам диявол!
  
  
  
   "На вашому місці я б не говорив про дияволах", - сказав Моріарті, розглядаючи пристрій, з яким працював фон Лінц, коли його перервали. "Це електричний запальник для динаміту. Ви не намагалися захопити потяг; ви збиралися підірвати його!"
  
  
  
   Барнетт присів навпочіпки і оглянув. "Все підключено, - сказав він, - і на ручку натиснули. Чому воно не спрацювало?"
  
  
  
   "Можливо, загальна війна в Європі не повинна була початися зовсім скоро", - сказав Моріарті. "Можливо, є якась вища сила, яка спостерігає за нами , дурними смертними".
  
  
  
   Ватсон увійшов у двері, обтрушуючись. "Здається, у Холмса все під контролем", - сказав він. "Вибачте, я запізнився. Я спіткнувся об якісь дроти зовні і заплутався. Довелося розірвати їх, щоб вивільнити ногу, і це зайняло кілька хвилин. Сподіваюся, ти пробачиш мене. "
  
  
  
   "Прощаю тебе!" Моріарті ляснув Ватсона по спині. "Чувак, ти тільки що врятував життя всіх, хто був у поїзді. Можливо, ти тільки що запобіг загальну війну!"
  
  
  
   "Не треба жартувати з цього приводу", - сказав Ватсон. "Я сказав, що шкодую".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ СЬОМА — ПРО КАПУСТУ І КОРОЛЯХ
  
  
  
  Ми легко можемо пробачити дитини, яка боїться темряви; справжня трагедія життя - це коли чоловіки бояться світла.
  
  — Платон
  
  
  
   Був суботній вечір, і посольство Великобританії у Відні влаштовувало прийом на честь Його світлості Пітера Джорджа Албона Саммердейна, сьомого герцога Альбермара, державного секретаря Її Британської Величності у закордонних справах, який, як повідомили гостям, просто проїжджав через Відень по приватних справах; і молодшого сина Його світлості, Чарльза Дюпреска Мюррея Бредлона Саммердейна, який повертався до суспільного життя або, принаймні, на очах у публіки, після довгого самітництва.
  
  
  
   У невеликій бічній кімнаті поруч із залом для прийомів Його світлість герцог зібрав невелику групу людей, які за останні кілька днів стали його близькими друзями.
  
  
  
   "Кілька слів", - сказав він, стоячи перед групою. Коли всі повернулися, щоб подивитися на нього, він підняв свій келих. "Тост", - сказав він. "Усім вам, хто допоміг врятувати дві найдорожчі для мене речі в усьому світі; мого сина Чарльза і цю тендітну дружбу між націями, яка запобігає — або, принаймні, відкладає — війну, яка буде найжахливішою з усіх, які коли-небудь бачив світ".
  
  
  
   Вони випили за тост в мовчанні, так як будь-яка відповідь здавався їм надто штучним або банальним.
  
  
  
   "Я не буду поширюватися про те, як я радий поверненню мого сина, оскільки не хотів би ставити його в незручне становище", - продовжив герцог. "Але дозвольте мені сказати, що все, чим хто—небудь з вас коли—небудь потребує - взагалі що завгодно, - вам варто лише прийти до мене, і якщо це буде в моїх силах, ви це отримаєте".
  
  
  
   Холмс повернувся до Моріарті і пробурмотів: "Ну, Моріарті, яке це - бути корисним своїй країні?"
  
  
  
   "Тут не обійшлося без цікавих моментів, - відповів Моріарті, - і винагороди герцога в значній мірі вистачить на оплату деякого обладнання, необхідного мені для моєї лабораторії і обсерваторії на Грейт-Мур".
  
  
  
   "Дженні впізнала його високість принца Сигізмунда як людини, якого вона підслухала тієї ночі", - сказав Холмс. "Ми повідомили фон Зелигсманну, і він думає, що з цим робити. Він не думає, що говорити про це прямо кайзеру розумно, але, можливо, один з помічників кайзера...
  
  
  
   "Я впевнений, що прусської бюрократії вдасться знешкодити його", - сказав Моріарті. "Ніщо так не ослаблює людину, як бути спійманим в пастки величезної бюрократії".
  
  
  
   Чарльз Саммердейн взяв руку Мадлен Верлен, немов не вирішуючи, потиснути її чи поцілувати. Мадлен вирішила проблему, міцно потиснувши йому руку. "Було приємно бути твоєю сестрою, "Стать", - сказала вона. "У мене ніколи раніше не було власного брата. Якщо подумати, якби у мене був такий, він, ймовірно, опинився б у в'язниці за те-то і те-то".
  
  
  
   "Я розумію, що повинен подякувати професора Моріарті за порятунок мого життя, - сказав Чарльз, - але я дякую вам за порятунок мого розуму. Якби не твої рідкісні візити, життя в цій вогкої маленькій камері була б ще більш нестерпною, ніж була насправді.
  
  
  
   Мадлен провела рукою по його підборіддю. - Ти виглядаєш зовсім по-іншому без бороди і вусів, - сказала вона. - Я насилу впізнала тебе.
  
  
  
   "Це добре", - сказав Чарльз. "Якби хто-небудь з моїх старих співвітчизників або хто-небудь з австрійської поліції дізнався Підлоги Донцхофа в сина міністра закордонних справ Великобританії, ми обмінялися парою слів".
  
  
  
   "Я бачу це", - сказала вона.
  
  
  
   Чарльз стиснув її руку. "Мадлен Верлен, - сказав він, - цим я призначаю тебе своєю почесною сестрою, і з цього моменту, в гарну погоду і в погану, мій будинок буде твоїм домом".
  
  
  
   - Спасибі, сер, - сказала вона, роблячи йому реверанс. - Я запам'ятаю.
  
  
  
   "Я серйозно", - сказав він їй. "Я теж так думаю ", - сказала вона.
  
  
  
   Шерлок Холмс підійшов до того місця, де Уотсон сидів біля вікна, спостерігаючи за проїжджаючими по вулиці квадроциклами. "Підемо, Ватсон, старовина", - сказав він. - Нам пора повертатися в Лондон.
  
  
  
   "Я згоден", - сказав Ватсон. "Можливо, вам вдасться розкрити яку-небудь захоплюючу злочин".
  
  
  
   "І щоб ви написали, а Ватсон? Що ж, можливо. А якщо ні, завжди є ..."
  
  
  
   Моріарті підійшов до того місця, де стояли Барнетти. - Сподіваюся, ти оправляешься від перенесеного випробування, - сказав він Сесілі.
  
  
  
   "Ти знаєш, - сказала вона, - мені здається, я цілком оговталася. Нещастя йде в минуле, коли його змінює радість, і я був веселий весь минулий тиждень, насолоджуючись всім тим , що колись вважав само собою зрозумілим, наприклад, ходьбою по вулиці і дверима без замків ".
  
  
  
   "Я відчуваю відповідальність за те, що з вами сталося", - сказав їм Моріарті. "Я не знаю, як загладити свою провину".
  
  
  
   "Те, що ми були твоїми друзями, безумовно, в першу чергу привело нас в лапи цього божевільного, - сказав Бенджамін, - але дуже небагато людей змогли б так вправно витягнути нас з того замку або доклали стільки зусиль. Повітряний змій, що несе людину! Хто б міг уявити таке?"
  
  
  
   "Куди ти прямуєш звідси?" Запитав Моріарті.
  
  
  
   "Принц Аристе і його дружина попросили нас провести з ними кілька тижнів", - сказала Сесілія. "Пограти в бридж і пройтися по магазинах".
  
  
  
   "А!" - сказав Моріарті. "Передай їм мої найкращі побажання".
  
  
  
   "Ми зробимо це", - сказала Сесілія. "Скажи мені, що буде з цим мерзенним створенням — графом фон Лінц?"
  
  
  
   "Здається, він зійшов з розуму", - сказав їй Моріарті. "Йому всюди ввижаються поплічники його міфічного професора Моріарті, і він забивається в кут своєї камери, боячись, щоб хтось доторкнувся до нього, і відмовляється їсти. Можливо, він прикидається, але це спірне питання про те, краще чи довічне ув'язнення в лікарні для душевнохворих злочинців, ніж довічне ув'язнення в австрійській в'язниці ".
  
  
  
   - Бідолаха, - сказала Сесілія.
  
  
  
   "Бідолаха!" Бенджамін виглядав приголомшеним. "Після того, що він з нами зробив?"
  
  
  
   - Бідолаха, - повторила Сесілія. - Яку чудову життя він міг би прожити, з його грошима і положенням, якщо б не вирішив— що він вирішив зробити?
  
  
  
   "Скиньте існуючий порядок", - запропонував Моріарті.
  
  
  
   "Просто так. І для чого?"
  
  
  
   - У світі багато несправедливості, - сказав герцог Альбермарский, до них підійшов ззаду. "Бідні борються за засоби до існування, за саме життя, в той час як багаті зарозуміло дозволяють собі непристойно демонструвати багатство. Але я боюся, що фон Лінц та йому подібні не намагаються покращити долю кого-небудь, крім самих себе; вони хочуть замінити існуючий світовий порядок таким, який їм до душі — таким, щоб вони були на вершині ".
  
  
  
   "Що ж, - сказав Барнетт, - можливо, ми їх сповільнили".
  
  
  
   "Ми відсікли одне щупальце чудовиська, - сказав герцог, - але це істота все ще живе, і воно буде відрощувати ще один і ще - воно не заспокоїться до тих пір, поки уряди не припинять спроби встановити свою легітимність, розпалюючи давню ненависть і помилкове суперництво, і не об'єднаються в співдружність націй".
  
  
  
   - "Поки не перестав гриміти військовий барабан і не були згорнуті бойові прапори В парламенті людини, Всесвітньої Федерації". - продекламувала Сесілія.
  
  
  
   Моріарті кивнув. - Теннісон.
  
  
  
   "Цього не станеться за нашого життя", - сказав Бенджамін.
  
  
  
   - Ні наші сини, ні їхні сини, - сказав герцог, - але це повинно статися, якщо ми хочемо вижити, не повернувши до себе дикості або забуттю. Тому що зброя стає все більш потужним, а війни - все більш абсолютними ".
  
  
  
   Теннісон продовжує: "І все ж я не сумніваюся, що з віками існує одна зростаюча мета, / І думки людей розширюються разом з рухом сонць".
  
  
  
   "Завжди приємно закінчувати на обнадійливою ноті", - сказав герцог. Він подивився на Моріарті. "Куди ви прямуєте далі?" - запитав він.
  
  
  
   - Здається, у Норвегії, - сказав Моріарті. "У Тронхеймі є людина, який опублікував кілька цікавих робіт про короні сонця, і я хотів би поговорити з ним. Після цього в Алжирі є кілька цікавих руїн, на які я хотів би поглянути ".
  
  
  
   "Щасливої дороги", - сказав герцог. "Коли повернешся, знайдеш чек на велику суму, перекладений на твій рахунок в Лондоні".
  
  
  
   "Завжди будь ласка", - сказав професор Джеймс Моріарті.
  
  
  
  
  
  
  
  Кінець
  
  
  
  
  
  * * * * * *
  
  OceanofPDF.com
  
  Інформація про книгу
  
  
  
  
  
  
  
  В
  
  ВІДМІННА ГРА
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Також з допомогою
  
  Майкл Курланд
  
  
  
  За участю професора Моріарті
  
  Пекельний пристрій та інші
  
  (включає Пекельний пристрій, Парадокс Парадола і Смерть при газовому світлі)
  
  
  
  
  
  
  
  В
  
  ВІДМІННА ГРА
  
  
  
  
  
  А П Р О О Р М О Р І А Р Т У Н О В Е Л
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  М і з н а е л К у р л а н д
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  МІНОТАВР СВЯТОГО МАРТИНА ** НЬЮ-ЙОРК
  
  
  
  
  
  
  
  велика гра.
  
  
  
  Авторське право No 2001, Майкл Курланд.
  
  
  
  Всі права захищені. Надруковано в Сполучених Штатах Америки. Ніяка частина цієї книги не може бути використана чи відтворена яким-небудь чином без письмового дозволу, за винятком коротких цитат, що містяться в критичних статтях чи оглядах. За інформацією звертайтеся в St. Martin's Press, 175, П'ята авеню, Нью-Йорк, Нью-Йорк, 10010.
  
  
  
  
  
  Дизайн Лорелль Граффео
  
  
  
  www.minotaurbooks.com
  
  
  
  Каталогізація даних Бібліотеки Конгресу у публікаціях
  
  Курланд, Майкл.
  
  Велика гра : роман професора Моріарті / Майкл Курланд.—1-е изд. див. стор.
  
  
  
  ISBN 0-312-20891-X (hc)
  
  ISBN 0-312-30505-2 (pbk)
  
  
  
  1. Моріарті, професор (Вигаданий персонаж) — Художня література. 2. Вчені — художня література. I. Назва.
  
  PS3561.U647 G7 2001
  
  813'.54—dc21 2001019577
  
  
  
  Перше видання St. Martin's Griffin: лютий 2003 р.
  
  
  
  
  
  * * * * * *
  
  Задня кришка
  
  
  
  Названий "Злочинним Наполеоном" в класичних оповіданнях Дойла про Шерлока Холмса, професор Джеймс Моріарті тепер став тим, ким його зображували. У цьому, третьому з гучних романів Майкла Курланда з участю Моріарті, його знову закликають до дії, коли Холмс раптово зникає. Людина убитий арбалетной стрілою на порозі будинку Моріарті, і до нього звертаються за допомогою у справі про затримання англійського шпигуна. За цим тонким ниткам Моріарті швидко розуміє, що якщо він хоче врятувати всю Європу від очікуваного хаосу, він повинен знайти і перемогти самого свого смертоносного противника в історії.
  
  
  
  
  
  Дизайн обкладинки : Девід Балдеосинг Ротштейн
  
  Ілюстрація на обкладинці від Джилл Бауман
  
  
  
  www.minotaurbooks.com
  
  
  
  МІНОТАВР СВЯТОГО МАРТІНА
  
  П'ЯТА АВЕНЮ, 175, НЬЮ - ЙОРК, Нью - Йорк, 10010
  
  ПОШИРЮЄТЬСЯ В КАНАДІ КОМПАНІЄЮ H. B. FENN AND COMPANY, LTD.
  
  НАДРУКОВАНО У СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ АМЕРИКИ
  
  
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"