Курланд Майкл : другие произведения.

Вялікая Гульня Марыярці 03

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  
  Вялікая Гульня
  
  ПРАЛОГ
  
  КІРАЎНІК ПЕРШАЯ — ГУЛЬНЯ Ў ГУЛЬНЮ
  
  КІРАЎНІК ДРУГАЯ — ШЛЯХ ДА СМЕРЦІ
  
  КІРАЎНІК ТРЭЦЯЯ — ТАЎСТУН
  
  КІРАЎНІК ЧАЦВЁРТАЯ — ЛІГА СВАБОДЫ
  
  КІРАЎНІК ПЯТАЯ — ВОЗЕРА КОМА
  
  КІРАЎНІК ШОСТАЯ — ЧАРЛЬЗ БРЕДЛОН САММЕРДЕЙН
  
  КІРАЎНІК СЁМАЯ — ШАНЕЦ
  
  КІРАЎНІК ВОСЬМАЯ — СМЕРЦЬ У ВЕНЕ
  
  КІРАЎНІК ДЗЕВЯТАЯ — ІНКОГНІТА
  
  КІРАЎНІК ДЗЯСЯТАЯ — МАРЫЯРЦІ
  
  КІРАЎНІК АДЗІНАЦЦАТАЯ — НЕВІНАВАТАСЦЬ ПА АСАЦЫЯЦЫІ
  
  ДВАНАЦЦАТАЯ КІРАЎНІК — КАМЕННЫЯ СЦЕНЫ
  
  КІРАЎНІК ТРЫНАЦЦАТАЯ — ПРАЗОРЦАЎ
  
  КІРАЎНІК ЧАТЫРНАЦЦАТАЯ — ЛЕГКАДУМНАСЦЬ
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ — ДЭТЭКТЫЎ - КАНСУЛЬТАНТ
  
  КІРАЎНІК ШАСНАЦЦАТАЯ — АСОБА , ЯКАЯ НЕ МАЕ ВЯЛІКАГА ЗНАЧЭННЯ
  
  КІРАЎНІК СЕМНАЦЦАТЫ — ВАЙССЕРШЛОСС
  
  РАЗДЗЕЛ ВАСЕМНАЦЦАТЫ — ТВОЙ АМЕРЫКАНСКІ СТРЫЕЧНЫ БРАТ
  
  КІРАЎНІК ДЗЕВЯТНАЦЦАТАЯ — ЗАМАК У УМШТАЙНЕ
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАТАЯ — ЖНІВО НАРЫХТОВАК
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШАЯ — БЫВАЙ, УСЁ ГЭТА
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ДРУГАЯ — МАДАМ МАДЛЕН ВЭРЛЕН
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ТРЭЦЯЯ — ВЫРАТАВАННЕ
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ЧАЦВЁРТАЯ — КРЫВАВЫ АДБІТАК РУКІ
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ПЯТАЯ — АНГЛІЯ, ФРАНЦЫЯ, ГЕРМАНІЯ І РАСІЯ
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ШОСТАЯ — ЦЯГНІК
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ СЁМАЯ — АБ КАПУСЦЕ І КАРАЛЯХ
  
  Інфармацыя аб кнізе
  
  Вялікая Гульня
  
  Марыярці 03
  
  ( 2001 ) *
  
  Майкл Курланд
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Змест
  
  
  
  ПРАЛОГ
  
  КІРАЎНІК ПЕРШАЯ — ГУЛЬНЯ Ў ГУЛЬНЮ
  
  КІРАЎНІК ДРУГАЯ — ШЛЯХ ДА СМЕРЦІ
  
  КІРАЎНІК ТРЭЦЯЯ — ТАЎСТУН
  
  КІРАЎНІК ЧАЦВЁРТАЯ — ЛІГА СВАБОДЫ
  
  КІРАЎНІК ПЯТАЯ — ВОЗЕРА КОМА
  
  КІРАЎНІК ШОСТАЯ — ЧАРЛЬЗ БРЕДЛОН САММЕРДЕЙН
  
  КІРАЎНІК СЁМАЯ — ШАНЕЦ
  
  КІРАЎНІК ВОСЬМАЯ — СМЕРЦЬ У ВЕНЕ
  
  КІРАЎНІК ДЗЕВЯТАЯ — ІНКОГНІТА
  
  КІРАЎНІК ДЗЯСЯТАЯ — МАРЫЯРЦІ
  
  КІРАЎНІК АДЗІНАЦЦАТАЯ — НЕВІНАВАТАСЦЬ ПА АСАЦЫЯЦЫІ
  
  ДВАНАЦЦАТАЯ КІРАЎНІК — КАМЕННЫЯ СЦЕНЫ
  
  КІРАЎНІК ТРЫНАЦЦАТАЯ — ПРАЗОРЦАЎ
  
  КІРАЎНІК ЧАТЫРНАЦЦАТАЯ — ЛЕГКАДУМНАСЦЬ
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ — ДЭТЭКТЫЎ - КАНСУЛЬТАНТ
  
  КІРАЎНІК ШАСНАЦЦАТАЯ — АСОБА , ЯКАЯ НЕ МАЕ ВЯЛІКАГА ЗНАЧЭННЯ
  
  КІРАЎНІК СЕМНАЦЦАТЫ — ВАЙССЕРШЛОСС
  
  РАЗДЗЕЛ ВАСЕМНАЦЦАТЫ — ТВОЙ АМЕРЫКАНСКІ СТРЫЕЧНЫ БРАТ
  
  КІРАЎНІК ДЗЕВЯТНАЦЦАТАЯ — ЗАМАК У УМШТАЙНЕ
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАТАЯ — ЖНІВО НАРЫХТОВАК
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШАЯ — БЫВАЙ, УСЁ ГЭТА
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ДРУГАЯ — МАДАМ МАДЛЕН ВЭРЛЕН
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ТРЭЦЯЯ — ВЫРАТАВАННЕ
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ЧАЦВЁРТАЯ — КРЫВАВЫ АДБІТАК РУКІ
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ПЯТАЯ — АНГЛІЯ, ФРАНЦЫЯ, ГЕРМАНІЯ І РАСІЯ
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ШОСТАЯ — ЦЯГНІК
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ СЁМАЯ — АБ КАПУСЦЕ І КАРАЛЯХ
  
  Інфармацыя аб кнізе
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  ПРАЛОГ
  
  
  
  ... там няма ні Усходу, ні Захаду, ні Мяжы, ні Пароды, ні Нараджэння,
  
  Калі двое моцных мужчын стаяць тварам да твару, хоць яны прыехалі з іншага канца зямлі!
  
  Рэдзьярд Кіплінг
  
  
  
  СЕРАДА, 11 ЛЮТАГА 1891 ГОДА
  
  
  
   Місіс Хадсон, гаспадыня дома 221Б па Бэйкер-стрыт, пастукала ў дзверы гасцінай свайго знакамітага жыхара. "Містэр Холмс", - паклікала яна. "Да вас прыйшоў джэнтльмен".
  
  
  
   Знутры пачуўся нейкі шум, Шэрлак Холмс прыадчыніў дзверы і зазірнуў унутр. - Што за джэнтльмен? - спытаў я.
  
  
  
   - Вось картка джэнтльмена. - місіс Хадсон прасунула кардонку ў шчыліну. Холмс дацягнуўся да яе сваімі доўгімі пальцамі, прасунуў ўнутр і неадкладна зачыніў дзверы.
  
  
  
   Місіс Хадсон цярпліва чакала за дзвярыма. Яна пачула, як Холмс крыкнуў з-за дзвярэй: "Прафесар Марыярці!", а затым яшчэ раз, гучней: "Прафесар Марыярці!" бурклівым голасам, а затым: "Як пацешна", - і наступіла цішыня. Праз імгненне ён паклікаў: "Місіс Хадсон?"
  
  
  
   - Так, містэр Холмс? - спытаў я.
  
  
  
   - Вы ўсё яшчэ тут, місіс Хадсон?
  
  
  
   - Так, містэр Холмс.
  
  
  
   - Добра, добра. Праводзь джэнтльмена наверх.
  
  
  
   Прафесар Джэймс Марыярці быў высокім вуглаватым мужчынам з ястрабіных тварам і глыбока пасаджанымі цёмнымі вачыма, якія амаль нічога не прапускалі з таго, што адбывалася перад імі. Калі місіс Хадсон загадала яму падымацца наверх, ён зняў свой чорны сурдут, павесіў яго і цыліндр на вешалку ў дзверы і горда падняўся па лесвіцы. Дзверы ў гасціную Холмса была прыадчынены. Ён задуменна паглядзеў на яе, а затым штурхнуў. Пакой ўнутры апынулася пустой. - Я тут, Холмс, - сказаў ён, не робячы спробы ўвайсці ў сістэму.
  
  
  
   Візітная картка Марыярці, скамечаная ў камяк, была перакінутая праз дзверы ў хол, і затым Холмс з'явіўся з-за дзвярэй, апрануты ў чырвоны шаўковы халат, з напалову скуранай цыгарэтай у левай руцэ і жалезнай качаргой у правай. "Цяпер ніякіх вашых фокусаў, прафесар", - усміхнуўся ён. "Я гатовы для вас!"
  
  
  
   Марыярці падціснуў вусны. "Вы за гэтым паслалі за мной, Холмс?" спытаў ён. "За новымі ребяческими абвінавачваннямі і інфантыльным паводзінамі? У самай справе! Я як раз адказваў на ліст ад амерыканскага фізіка па прозвішчы Майкельсон, калі прыйшла ваша тэлеграма, і я адклаў карэспандэнцыю, каб примчаться сюды. Майкельсон вынайшаў новы спосаб вымярэння хуткасці светлавых хваль у эфіры, але эфір, падобна, не хоча падпарадкоўвацца. Ён просіць майго савета — вы абвінавачваеце мяне ў хітрыках. Відавочна, мне трэба было застацца дома і скончыць ліст".
  
  
  
   "Якая каму-небудзь можа быць карысць ад веды хуткасці распаўсюджвання светлавых хваль у эфіры?" Холмс спытаў.
  
  
  
   "Імкненне да ведаў не патрабуе апраўдання", - сказаў Марыярці.
  
  
  
   "Наадварот", - сказаў яму Холмс, цалкам адкрываючы дзверы. "Збор бескарысных фактаў разбурае спарадкаванае і метадычнае мысленне". Ён заціснуў цыгарэту паміж вуснамі і глыбока зацягнуўся, затым павольна выдыхнуў, так што дым ахутаў яго твар. "Я не змог бы так добра зразумець злачыннае паводзіны, калі б не збіраў, сартаваў і аналізаваў драбнюткія падрабязнасці мінулых злачынстваў і не назіраў за новымі злачынствамі па меры іх здзяйснення. Калі б я дазволіў сабе раскоша вывучаць, скажам, палёт матылькоў або спектры святла, выходнага ад сонца, мяне маглі б запрасіць чытаць лекцыі ў Каралеўскую акадэмію, але мне было б цяжка раскрываць нават самыя простыя злачынства ".
  
  
  
   "У самай справе?" Сказаў Марыярці. "Мой вопыт паказвае, што чым больш чалавек спрабуе ўціснуць у свой розум, тым больш ён будзе ўтрымліваць, і чым вялікай колькасцю інфармацыі ён валодае, тым лепш вынікі яго спробаў дэдуктыўны развагі".
  
  
  
   Холмс падняў руку, нібы спыняючы кеб. - Якую тэлеграму? - патрабавальна спытаў ён. Рука Марыярці пацягнулася да кішэні пінжака, і Холмс падняў качаргу. - Асцярожней, прафесар!
  
  
  
   Прафесар выцягнуў з кішэні складзеную тэлеграму і працягнуў яе перад сабой. Холмс асцярожна паклаў цыгарэту на край бюро і пацягнуўся за ёй. Марыярці крытычна агледзеў твар Холмса. "Ты тыдзень не галіўся, і твае зрэнкі памерам з шылінг", - сказаў ён. - Я мяркую, вы зноў песціліся какаінам, мяркуючы па дзікаму бляску ў вашых вачах і паднятай качэргі. На самай справе, Холмс...
  
  
  
   Холмс вярнуўся ў кабінет і апусціў качаргу. - Я не пасылаў вам ніякай тэлеграмы! - перабіў ён. "Я б сцвярджаў, што вы адправілі гэта сабе, я б не стаў скідаць з рахункаў, за выключэннем таго, што я не бачу ніякай выгады для вас у такім дзеянні. Хто-то падманвае нас абодвух. Несумненна, фармулёўка паведамлення "Прыязджайце неадкладна, спыніцеся. Бэйкер-стрыт, 221Б, спыніцеся" павінна была насцярожыць вас аб яго падробленым характары. Чаму, калі б па нейкай няўяўнай прычыне я паслаў за вамі, хіба я не падпісаў б сваё імя?"
  
  
  
   Марыярці увайшоў у гасціную і агледзеўся. "Я падумаў, што, магчыма, вы эканоміце чатыры пэнсы. Магчыма, у бізнэсе дэтэктываў-кансультантаў наступілі цяжкія часы".
  
  
  
   Холмс усміхнуўся. "Маім апошнім кліентам быў, скажам так, прадстаўнік адной з самых высакародных сем'яў каралеўства, і мой ганарар быў значным. Я збіраюся з'ехаць у адну краіну ў Еўропе, каб выканаць даручэнне ўрада. Не турбуйцеся за мае фінансавыя рэсурсы. Я бяруся толькі за тыя справы, якія цікавяць мяне ў нашы дні, і маё ўзнагароджанне, як правіла, выдатнае, за выключэннем тых выпадкаў, калі я цалкам вяртаю свой ганарар ".
  
  
  
   - Рады гэта чуць, Холмс, - сказаў Марыярці, падыходзячы да кніжнай шафе ў далёкай сцяны і ўзіраючыся ў карэньчыкі. "Магчыма, калі вы дастаткова занятыя, вы пакінеце мяне ў спакоі. Было б прыемным навінай не бачыць, як вы преследуете мяне па пятах кожны раз, калі я выконваю якое-небудзь нявіннае даручэнне; не чуць вашых пранізлівых абвінавачванняў кожны раз, калі дзе-небудзь у Англіі здзяйсняецца досыць гучнае злачынства.
  
  
  
   "О, ні за што на свеце, прафесар, ні за што на свеце!" Холмс амаль пританцовывая падышоў да крэсла з высокай спінкай і плюхнуўся на яго. - Я занадта высока цаню вашы жахлівыя здольнасці, каб уяўляць, што ваша дзейнасць абмяжоўваецца гэтым маленькім востравам.
  
  
  
   "Ба!" - сказаў прафесар Марыярці.
  
  
  
   Цяжкія, упэўненыя крокі на лесвіцы прадвяшчалі прыбыцце сябра і кампаньёна Холмса, доктара Ватсана, які ўварваўся ў пакой, скінуў паліто і павесіў яго на падлакотнік крэсла. - Добры дзень, Холмс, - сказаў ён. - Прабачце за спазненне. Добры дзень, прафесар Марыярці. Я бачу, вы ўжо тут.
  
  
  
   Холмс падняўся з крэсла і паказаў злёгку дрыготкім пальцам на Ватсана. - Вы чакалі яго?
  
  
  
   "Прафесар Марыярці?" Ватсан кіўнуў і сеў за маленькі столік, які служыў ім для прыёму ежы, калі на ім не было газетных выразак Холмса, якія чакаюць адпраўкі. - Я адправіў яму тэлеграму.
  
  
  
   - Што вы зрабілі? З велізарным высілкам узяўшы сябе ў рукі, Холмс зноў прысеў на краёчак крэсла.
  
  
  
   Марыярці коратка засмяяўся. "Вось і ўсё", - сказаў ён. "Невытлумачальнае растлумачана".
  
  
  
   - Ватсан, часам вы— - Холмс змоўк і глыбока ўздыхнуў. "Ватсан, стары сябар, я ганаруся сваім розумам, але я паняцця не маю, не маю ні найменшага паняцця, што магло заахвоціць вас паслаць тэлеграму", — Холмс махнуў рукой у бок Марыярці, замест таго каб назваць яго імя, — "і што вы думалі атрымаць з гэтага".
  
  
  
   - Я хацеў вывесці вас са стану летаргіі і прыхільнасці да наркотыкаў, калі хочаце ведаць, Холмс. Я падумаў, што, магчыма, выгляд прафесара Марыярці ў плоці акажа некаторы ўздзеянне. Ватсан павярнуўся да Марыярці. - Ён не пакідаў гэтай пакоя тры тыдні.
  
  
  
   - Семнаццаць дзён, Ватсан, - паправіў яго Холмс. "Гэта было семнаццаць дзён таму, калі я вярнуўся пасля таго, як два дні і ночы пераследваў Душыцеля Хэмпстэд-Хіт, пакуль ён, нарэшце, не утапіўся ў Тэмзе".
  
  
  
   "Зразумела", - сказаў Марыярці Ватсону. "І вы думалі, што пры адным маім выглядзе Холмс збяжыць ўніз па лесвіцы?"
  
  
  
   "Не, няма, нічога падобнага", - сказаў Уотсан.
  
  
  
   Холмс некаторы час вывучаў іх абодвух, а затым адкінуўся на спінку крэсла і ўсміхнуўся. - О, я мяркую, што ўсё было менавіта так, Ватсан. Менавіта так.
  
  
  
   Уотсан выглядаў збянтэжаным. "Ну, стары, - сказаў ён, - магчыма, тут быў нейкі элемент ... я маю на ўвазе, вы казалі пра прафесара і аб тым, што ён задумаў супраць вас змову. І калі ты пачаў зазіраць за канапу і ў комін, каб паглядзець, ці не схаваўся ён там — Што ж, даўніна, я падумаў, што мне лепш што-небудзь распачаць. Какаін - падступны наркотык, на тым узроўні, на якім вы яго прымаеце ".
  
  
  
   "Так яно і ёсць, Ватсан", - пагадзіўся Холмс. "Я прыйшоў да таго ж высновы. І таму я перастаў прымаць яго".
  
  
  
   Ватсан сеў на канапу і з сумневам ўтаропіўся на свайго сябра. - У цябе ёсць?
  
  
  
   - Сапраўды. Каля двух гадзін таму. Цяпер я маю намер паспаць столькі, колькі дазволіць прырода, а затым папесціцца ў ванне, а затым падрыхтавацца да нашага падарожжа. Я больш не дакрануся да ігле, пакуль наша будучае прыгода не скончыцца, калі што. Даю табе слова.
  
  
  
   - Гэта праўда, Холмс?
  
  
  
   Холмс паківаў галавой. - Я казаў вам, стары сябар, што звяртаюся да наркотыкаў толькі для таго, каб развеяць ладную нуду існавання. Калі я заўважаю, што падобная практыка, здаецца, сур'ёзна перашкаджае мае меркаванні, асабліва ў дачыненні да майго старога ворага прафесара Марыярці — калі я лаўлю сябе на тым, што зазіраю пад бюро, каб паглядзець, ці не хаваецца ён там, — тады, падобна на тое, прыйшоў час спыніцца ".
  
  
  
   "Сапраўды мудрасць, калі чакаць доўга", - пракаментаваў Марыярці. "Цяпер ты разумееш, што я не злыдзень, якім ты мяне намаляваў?"
  
  
  
   "Зусім не, прафесар, - запэўніў Холмс, - я проста зразумеў, што вы ніколі не пролезете пад бюро".
  
  
  
   Марыярці прыпадняў брыво. "Вы працягваеце вінаваціць мяне ў здзяйсненні самых агідных злачынстваў і, здаецца, станоўча расчараваныя, калі выяўляеце, што памыляецеся, Холмс. Я свабодна прызнаю — у межах гэтага пакоя, — што некаторыя з маіх дзеянняў не з'яўляюцца тым, што гэта строгае грамадства палічыла б прыстойным, нават тое, што я часам парушаў законы гэтай краіны. Але я не той жахлівы майстар-злачынец, якім вы мяне выстаўляеце.
  
  
  
   "Калі так, - сказаў Холмс, ткнуўшы пальцам у бок Марыярці, - то гэта не з-за недахопу намаганняў".
  
  
  
   "Ба!" - Марыярці павярнуўся да доктара Ватсону. "Гэта не проста какаін, - сказаў ён, - у яго памутнела ў галаве. Паклапаціцеся пра яго, доктар. Ён кіўнуў ім абодвум, выйшаў з пакоя і спусціўся па лесвіцы.
  
  
  
   Холмс паківаў галавой. - Тэлеграма прафесара Марыярці. Што за ідэя. Ватсан, часам вы мяне поражаете. Ён устаў. - А цяпер я пайду спаць, Ватсан.
  
  
  
   - Добрая ідэя, Холмс.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ПЕРШАЯ — ГУЛЬНЯ Ў ГУЛЬНЮ
  
  
  
  Ах, Вена, горад Мары!
  
  Няма месца лепш Вены!
  
  — Роберт Музиль,
  
  Чалавек, Пазбаўлены Якасцяў
  
  
  
   Можна сказаць, што апісаныя тут інцыдэнты пачаліся ў аўторак, трэцяга сакавіка 1891 года, на пяцьдзесят чацвёртым годзе праўлення Вікторыі Саксен-Кобургской, каралевы Злучанага Каралеўства Вялікабрытаніі і Ірландыі і імператрыцы Індыі, і на сорак трэцім годзе праўлення Франца Іосіфа Габсбург-Латарынгскага, караля двайны манархіі Аўстрыі і Венгрыі і імператара Аўстра-Венгерскай імперыі. Хоць, як вядома любому здароваму чалавеку, пачатак сыходзіць каранямі глыбока ў мінулае, а заканчэнне гучыць у будучыні.
  
  
  
   Кіраўнікі Габсбургаў вялі сваю радавод ад які жыў у дзевятым стагоддзі графа Вернера Габихтсбургского, а іх дынастыя ўзыходзіць да 1273 годзе, калі Рудольф Габсбург быў абраны імператарам Германіі. Іх дынастычныя поспех прывяла Габсбургаў на трон Свяшчэннай Рымскай імперыі, якая на нейкі час ахоплівала большую частку Еўропы, уключаючы Іспанію і паўночную Італію. За мінулае стагоддзе яна паменшылася ў памерах і больш не прэтэндавала на статус ні свяшчэннай, ні Рымскай; але цяпер, як Аўстра-Вугорская імперыя, яна па-ранейшаму ўключала Аўстрыю, Вугоршчыну, Багемію, Маравію, Славакію, Славенію, Боснію, Румелию, Герцагавіну, Карниолу, Галасию, Сілезію, Букавіну, Харватыю, а таксама кавалачкі Польшчы і Румыніі. Але яго памер больш не быў паказчыкам ні сілы, ні стабільнасці, і нашчадкі старажытных дынастый не абавязкова становяцца мудрымі або кампетэнтнымі кіраўнікамі.
  
  
  
   З пачаткам апошняга дзесяцігоддзя дзевятнаццатага стагоддзя ў паветры лунала амаль якое адчуваецца адчуванне немінучых вялікіх пераменаў. Наступнае стагоддзе абяцала працяг вынаходак і даследаванняў, а таксама адраджэнне пачуцці навізны і наватарства. Гэтыя апошнія гады старога стагоддзя ўжо называлі fin de sicle — канец стагоддзя, — як быццам яны былі падзеленыя часам. Былі тыя, як і ў канцы кожнага стагоддзя, хто думаў, што гэта азначае будучы канец святла: што вялікі катаклізм знішчыць чалавечую расу і ўсе яе дзеі, або што Хрысту наканавана было зноў з'явіцца і хадзіць сярод нас, і выратаваць абраных, і пакінуць астатніх на волю жудаснай лёсу. 1898 і 1903 гады былі двума любімымі прадказаннямі гэтай падзеі, а таксама самім годам змены стагоддзя; хоць былі значныя рознагалоссі адносна таго, ці адбудзецца гэта ў 1900 або 1901 годзе.
  
  
  
   Для многіх людзей, асабліва ў буйных касмапалітычных цэнтрах Вены, Парыжа і Лондана, канец святлаіканец святла азнаменаваў не канец часоў, а пачатак усяго новага. Новы і творчы дух ужо праявіўся ў працы. Новыя думкі і вынаходкі ў модзе, мастацтве і палітыцы займалі тых, хто быў досыць малады, каб предвкушать, як правядзе сваё жыццё ў новым стагоддзі, і прыводзілі ў жах тых, хто трывала ўкараніўся ў эпосе, якую Вікторыя зрабіла сваёй уласнай.
  
  
  
   Палітычныя перамены былі падобныя да ўрагану, які абрынуўся на краіну, і мноства палітычных філасофій, некаторыя старыя і адроджаныя, а некаторыя новыя і ўсё яшчэ толькі часткова сфармаваныя, змагаліся за панаванне ў розумах інтэлектуалаў і студэнтаў, а таксама ў сэрцах дробнай буржуазіі і беднаты. Некаторыя з іх былі материалистическими, некаторыя аўтарытарнымі, некаторыя сацыялістычнымі, некаторыя пацифистскими, а некаторыя былі нигилистическими і жорсткімі.
  
  
  
  -
  
  
  
   У іншы час і ў іншым месцы ён быў Чарльзам Дюпреском Мюрэем Бредлоном Саммерданом, малодшым сынам герцага Альбермара, з уласным прыбыткам каля трыццаці тысяч фунтаў у год. На працягу першага дзесяцігоддзя сваёй дарослай жыцця ён плыў па плыні, накіроўваючыся туды, куды вабілі яго прылівы і адлівы, яго апетыты і інтарэсы. Пасля Ітана ён вучыўся ў Оксфардзе, Гётынгенскі універсітэце і Балонскім універсітэце і вывучаў тое, што яму хацелася вывучаць, атрымаўшы невялікія веды аб тым ці іншым прадмеце і талент да моў. Затым на некаторы час ён вярнуўся ў сваю рэзідэнцыю на Белгрэйв-сквер, уступіў у члены клубаў "Уайтс", "Пітс", "Дыяген" і іншых, дзе людзі, кіруючыя Брытаніяй, пацягваюць віскі з содавай і скардзяцца на стан свету. Ён зрабіў, як гэта рабілі багатыя і тытулаваныя людзі з спрадвечных часоў, вельмі мала. Ён выдаткоўваў грошы на ўласныя задавальнення, але далёка не столькі, колькі мог бы мець; яго задавальнення абмяжоўваліся калекцыянаваннем рэдкіх кніг па гісторыі і біяграфіях, спевамі і акцёрскай гульнёй (інкогніта) у хоры некалькіх з іх. Аперэты Гілберта і Саллівана, а таксама час ад часу таемныя паездкі ў Парыж па сваім уласным прычынах. На працягу апошняга дзесяцігоддзя ён фігураваў ва ўсіх спісах, у тых месцах, дзе яны складаюць такія спісы, як адзін з самых зайздросных халасцякоў Лондана.
  
  
  
   Але цяпер, і па ўважлівай прычыне, ён адклаў гэтую жыццё ў бок. Ён адгадаваў пышныя вусы і невялікую бародку лапатай і пераехаў у два пакоі на верхнім паверсе над крамай тканін на рейхсратштрассе, 62. Там яго ведалі як Паўля Донцхофа, пачаткоўца аўтара п'ес для Neue Freie Presse і іншых інтэлектуальных часопісаў, а таксама кампазітара авангардных аркестравых вершаў. "Пол" займаў гэтыя апартаменты ў венскім багемным квартале Ратхаус амаль год. З таго часу, як ён прыехаў, у яго з'явілася шмат сяброў сярод студэнтаў і інтэлектуалаў, а таксама дзіўны круг багемных паэтаў і драматургаў, паколькі ён быў вядомы сваёй шчодрасцю на дапамогу ў трыста крон, якое яго бацька, баварскі вытворца піўных бляшанак, дасылаў яму кожны месяц.
  
  
  
   На працягу апошніх шасці месяцаў "Пол" быў у блізкіх адносінах з маладой лэдзі па імені Жызэль Шыф; наколькі інтымных - гэта тычыцца толькі іх. Яна жыла зусім побач, у кватэры паверхам ніжэй яго ўласнай. Высокая, стройная бландынка дваццаці двух гадоў, Жызэль была натуршчыцай мастака і берагла свае кроны, каб, перш чым мастакі абмяняюць яе на больш маладую мадэль, яна магла адкрыць краму па продажы цацак для маленькіх дзяцей. Нават цяпер, калі яна не была мадэллю, яна рабіла лялек з цудоўнымі парцалянавымі личиками, сама распрацоўвала і шыла празрыстую вопратку для сваіх мініяцюрных прынцэс. Пол падазраваў, што "Жызэль" была яе уласным тварэннем шмат у чым гэтак жа, як "Пол" быў яго; мадэль мастака, у якой было французскае імя, пазіравала больш, чым звычайныя садовыя расліны Уршуля або Брунгільду. Відавочна, не было неабходнасці гаварыць па-французску ці нават мець французская акцэнт; Жызэль казала на злёгку свистящем, але чароўна певучем венскім нямецкай, у які яна час ад часу ўстаўляюць цудоўна няправільна вымаўлены французскае слова, асабліва калі абмяркоўвала адно з двух сваіх захапленняў: мастацтва і ежу.
  
  
  
   Большую частку дзён Пол праводзіў у паўсядзённым адзенні багемнага мастака, седзячы ў тым ці іншым з розных кафэ і піўных, якія былі раскіданыя па горадзе, у асяроддзі нататнікаў, у якія ён пісаў свае эсэ і музыку. Кожнае кафэ, кожная піўная абслугоўвалі розную кліентуру, і кругі толькі злёгку перасякаліся. Знаёмыя Падлогі ў адным кафэ не мелі зносіны з яго сябрамі з іншага. Сацыялісты, якія штодня сварыліся ў кафэ "Моцарт" на Опернштрассе, рэдка нават праходзілі міма Кафэ Фігаро на Нойштифтгассе, якое анархісты акупавалі, як армія ўварвання. Бирштубе Кайзеррайха на Идарштрассе, дзе імперскія дзяржаўныя служачыя маркотна пазіралі ў адну-дзве гурткі, перш чым адправіцца дадому, здавалася, знаходзілася ў іншым свеце, чым Бирхалле барона Мюнхгаўзена за вуглом на Прынц-Руперт-пляц, дзе з важным выглядам расхаджвалі і прихорашивались маладыя афіцэры імперскага Генеральнага штаба.
  
  
  
   Па вечарах, калі ён не заставаўся дома за працай, Падлогу апранаўся як джэнтльмен і суправаджаў Жызэль ў оперу або тэатр, а часам выпраўляўся адзін у адзін з клубаў сумнеўнай законнасці і маралі, куды аўстрыйскія джэнтльмены ў суправаджэнні жанчын, якія, вядома ж, не былі іх жонкамі, адпраўляліся за больш зямнымі задавальненнямі.
  
  
  
   Сёння днём Падлогу як раз сканчаў нетаропка абедаць за столікам каля акна ў кафэ "Фігаро", калі ў пакой увайшоў невысокі гарбаты мужчына з вялікім носам, у залішне вялікі капелюшы з апушчанымі палямі, цёмна-карычневым плашчы з тых, што носяць кіроўцы экіпажаў, і прахалодным ветрам павеяла ад мокрага дажджу, які абрынуўся на Вену ў нядзелю і, падобна, не збіраўся сыходзіць. Мужчына атросся, расшпіліў плашч і бачком падышоў да стала Падлогі. - Добры дзень, гер Донцхоф, - прамармытаў ён, апускаючыся ў крэсла насупраць.
  
  
  
   З хвіліну Паўль ўважліва вывучаў прывіда. - Фёдар— гер Гессенкопф — гэта вы?
  
  
  
   "Калі ласка!" Мужчына панізіў голас так, што яго наогул стала ледзь чуваць. "Ніякіх імёнаў! І гавары цішэй. Яны заўсёды слухаюць!"
  
  
  
   - Ты назваў мяне па імені, - мякка сказаў Пол. - Чаму ты ўстаў, як Квазімода? Ты спрабуеш ролю ў оперы?
  
  
  
   "Опера?" Хессенкопф міргнуў. "Ці ёсць опера "Нотр-Дам"?"
  
  
  
   "Вядома", - сказаў Пол. "Чаму няма?"
  
  
  
   Хессенкопф на імгненне задумаўся, а затым паківаў галавой. "Я думаю, вы жартуеце", - сказаў ён. "Я не для оперы. Я пераапрануты".
  
  
  
   "Горб?"
  
  
  
   "Чаму не горб? Гэта адзін з першых прынцыпаў маскіроўкі: пачварнасць або анамалія прымусяць людзей адвярнуцца ад вас. Нумар Адзін патлумачыў нам гэта, калі вы памятаеце.
  
  
  
   "Я думаю, ён меў на ўвазе па-майстэрску створаны шнар на твары або што-то ў гэтым родзе", - выказаў меркаванне Падлогу.
  
  
  
   "Я не ведаю, як стварыць такі шнар", - сказаў Квазімода.
  
  
  
   "А!" - сказаў Пол. "Гэта ўсё тлумачыць".
  
  
  
   "Табе не варта размаўляць. Па тым, як вы апранаецеся — гэты карычневы ваўнянай пуловер, які калі-то, напэўна, належаў значна больш буйнога мужчыну; гэтая старая і цяпер бясформенная вайсковая шынель; гэтая занадта шырокая карычневая кепка з занадта вузкім казырком — вас можна даведацца з другога боку вуліцы ". Хессенкопф падаў знак афіцыянту прынесці яму кубак кавы. Падлогу таксама зрабіў аналагічны жэст у напрамку афіцыянта.
  
  
  
   "Так", - сказаў Пол. "І што?"
  
  
  
   Хессенкопф паціснуў плячыма, спалохаўшыся, што пакрыўдзіў свайго знаёмага, крыніца некалькіх нявыплачаных крэдытаў. "Нічога—нічога".
  
  
  
   "Ты блытаеш маскіроўку сваёй асобы, якая ў цябе атрымалася не вельмі добра, нягледзячы на горб, з маскіроўкай сваіх намераў", - сказаў яму Падлогу. "Калі я сяджу тут у сваім карычневым швэдры і кепцы, а маё паліто, — якое, як вы забыліся згадаць, асабліва характэрнага зялёнага адцення — нядбайна кінуў на пусты крэсла побач са мной, людзі глядзяць і думаюць: "О, гэта ўсяго толькі гер Донцхоф, ён заўсёды тут, п'е каву і піша ў сваіх нататніках". Я мог бы распараджацца выкрадзенымі каштоўнасцямі, гандляваць фальшывымі банкнотамі ў дзесяць крон або замышлять забойства якой-небудзь каралеўскай асобы —"
  
  
  
   - Цішэй! Хессенкопф зашыпеў, нервова азіраючыся па баках.
  
  
  
   Паўль засмяяўся. "Але калі яны бачаць цябе, яны кажуць сабе: "Вось гер Хессенкопф, прыдуманы для таго, каб хадзіць у парк і палохаць маленькіх дзяцей. Магчыма, нам варта прасачыць за ім і паглядзець, што ён задумаў".
  
  
  
   Хессенкопф нахіліўся наперад, паставіўшы локці на стол, яго падбародак апынуўся ў некалькіх цалях над сахарницей. "Ты не так мудрая і не так вясёлая, як табе здаецца", - сказаў ён, яго голас быў ледзь гучней шэпту. "Хіба Ты не чула навіны?"
  
  
  
   "Бачыш? Гэта як раз тое, аб чым я казаў", - сказаў яму Падлогу. "Сядзь і гавары нармальным голасам, ты будзеш прыцягваць менш увагі. Якія навіны?"
  
  
  
   Хессенкопф сеў, але выгляд у яго быў незадаволены. Ён нервова агледзеў пакой і, здавалася, не мог вымавіць ні слова. Праз некалькі секунд ён так глыбока з'ехаў у сваім крэсле, што яго галава ледзь даставала да стала.
  
  
  
   Пол уздыхнуў і паківаў галавой. "Усё роўна", - сказаў ён. "Якія навіны?"
  
  
  
   "Нам амаль удалося—" Хессенкопф спыніўся на паўслове і зрабіў два глыбокіх ўдыху. "Вялікую трагедыю ледзь удалося прадухіліць", - пачаў ён зноў. Ён кіўнуў, задаволены сабой з-за гэтай новай канструкцыі. Ён нават злёгку выпрастаўся ў крэсле. "Вялікую трагедыю ледзь удалося прадухіліць", - паўтарыў ён. "Гэта было незадоўга да паўдня. Эрцгерцаг Франц Вілем і граф Ціса толькі што разам пакінулі парламент у экіпажы з шасцю — я думаю, што гэта былі шасцёра — суправаджаючымі з Прыдворнай кавалерыі, калі хто-то - кінуў бомбу ў экіпаж прама насупраць рейхсрата. Бомба адарвала правае задняе кола ад карэты, і коні панесліся наўскач. Форейтора скінула; я думаю, ён быў забіты. Фурману спатрэбілася тры квартала, каб спыніць экіпаж, і я наогул не ведаю, як яму гэта ўдалося; коні былі па-сапраўднаму напалоханыя і імчаліся поўным галопам. Як аказалася, ні эрцгерцаг, ні граф не пацярпелі. Гэты дурань быў занадта далёка, калі кідаў бомбу, каб размясціць яе належным чынам.
  
  
  
   - А што здарылася з тым дурнем, які кідаў бомбы?
  
  
  
   - Поспех няўмелых. Некалькі кавалерыстаў паскакалі да яго галопам, а ідыёт быў занадта скаваны страхам, каб паварушыцца. Але хто—то, які стаяў побач з ім - зусім нявінны чалавек — запанікаваў і ўцёк. Таму, натуральна, дагнаў ахоўнік іншага мужчыну і адвёў яго ".
  
  
  
   - Я так разумею, вы там былі?
  
  
  
   "Я быў адхіленым, але добра размешчаным назіральнікам". Хессенкопф панізіў голас. "Магчыма, мы прамахнуліся міма нашай мэты, але бомба паслужыць яшчэ адным папярэджаннем прыгнятальніка — і, магчыма, абуджэннем для прыгнечаных".
  
  
  
   "Так", - сказаў Пол. "Але мы працягваем будзіць іх і абуджаем, а яны ўсё яшчэ спяць. Магчыма, кіданне бомбаў і стральба з гармат не больш эфектыўныя, чым ціканне гадзін з зязюляй. Магчыма, замест таго, каб падвяргаць сябе небяспецы і забіваць няўдачлівых паштальёнаў, нам варта было б набыць гадзіннік з зязюляй і раздаць іх рабочым класам. З маленькімі пропаведзямі, прывязанымі да іх маленькім драўляным клювам. "Уставайце, вы, вязні класавай эксплуатацыі! Ку-ку! Ку-ку!" "
  
  
  
   Хессенкопф ўтаропіўся на Паўля. "Часам я дзіўлюся вам, гер Донцхоф", - сказаў ён. "Вы заўсёды з пачуццём гумару. Вы заўсёды так лёгка да ўсяго ставіцеся. Чаму, калі абыякавасць, якое ты праяўляеш, з'яўляецца тваім сапраўдным станам пачуццяў, ты сапраўды адзін з нас?"
  
  
  
   Пол ляпнуў сябе па сцягне. "Вы мяне злавілі!" - усклікнуў ён. "Я прызнаюся. На самай справе я агент Джы з Kundschafts Stelle. Нас, тайную паліцыю, заўсёды можна заўважыць па нашай схільнасці разражаться хрыплым смехам ў непадыходныя моманты ".
  
  
  
   "Не, не гэта. Вы не агент паліцыі. Але што-то..."
  
  
  
   "Кім ты мяне лічыш, акрамя сябе самога?" Пацікавіўся Падлогу.
  
  
  
   "Мне не хацелася б вас у чым-то вінаваціць, гер Донцхоф", - сказаў Квазімода, але было што-то ў тым, як ён гэта сказаў, што наводзіла на думку, што ён хацеў бы паступіць менавіта так. "Верагодна, гэта не больш чым маё ўяўленне, калі я бачу таемных паліцэйскіх і агентаў-правакатараў за кожнай дзвярыма. Падазраю ўсіх. Такая мая прырода".
  
  
  
   Размова перапыніўся, пакуль афіцыянт прыносіў каву да стала. - Добры дзень, гер Хессенкопф, - ветліва павітаўся афіцыянт, ставячы кубкі і прэс для кавы.
  
  
  
   Пол зарагатаў, калі афіцыянт сышоў. "Вось бачыце", - сказаў ён. "Вось вам і вобраз Квазімода".
  
  
  
   "Афіцыянт - мой стрыечны брат", - сказаў Хессенкопф. "Я прыйшоў сказаць вам тое, што заўтра вечарам адбудзецца сустрэча".
  
  
  
   "А!" - сказаў Пол. "Дзе?"
  
  
  
   - У установе Верфеля.
  
  
  
   "Ах! Храм шакаладу. Адзін толькі пах робіць яго якія стаяць наведвання".
  
  
  
   - У дзесяць гадзін. Роўна!
  
  
  
   "Я буду там".
  
  
  
   Хессенкопф кіўнуў і ўстаў, прыхапіўшы свой кавы і акраец, перасеў за іншы столік, каб падзяліць радасць свайго існавання з іншай душой.
  
  
  
   Праз некаторы час Падлогу устаў, засунуў свае запісныя кніжкі ў пацёрты скураны партфель, надзеў зялёнае паліто, глыбей насунуў кепку на вочы і выйшаў з кафэ "Фігаро". Рухаючыся марудлівым крокам, ён накіраваўся ўніз па вуліцы.
  
  
  
   Некалькі імгненняў праз двое мужчын, адзін высокі і хударлявы, з тонкім ястрабіных носам, а іншы шчыльны, амаль мажны, з чым-то бульдожьим ў знешнасці, падняліся з-за далёкага століка і таксама пакінулі кафэ. Калі яны выйшлі на вуліцу, высокі прамармытаў па-ангельску: "Пачакайце ў дзвярах гэтага крамы, Ватсан; паглядзім, ці зможаце вы рушыць услед за нашым гарбатым іншым, калі ён сыдзе. Я пайду за гэтым".
  
  
  
   - Як скажаце, Холмс, - адказаў яго спадарожнік. - Зашпілі, калі ласка, верхнія гузікі і шчыльна абгарніце шыю шалікам. Няма сэнсу мерзнуць з-за гэтай чортавай морас.
  
  
  
   Холмс паляпаў сябра па спіне. "Стары добры Ватсан", - сказаў ён, накидывая на шыю вязаны ваўнянай шалік. З гэтымі словамі ён пайшоў у тым кірунку, куды пайшоў Падлогу.
  
  
  
  -
  
  
  
   Калі Поль адышоў ад кафэ Фігаро, ён пакрочыў хутчэй. Неўзабаве ён ужо крочыў па вуліцах шырокім крокам чалавека, які звыкся пераадольваць вялікія адлегласці дзеля задавальнення. Яго шлях пралягаў па Хальцштрассе, а затым па шэрагу вузкіх вулачак, паступова паглыбляюцца ў старажытны раён Петрускирхе, тую частку Вены, якую звычайнаму турысту ніколі не ўбачыць. Ён павярнуў на Зиглиндштрассе, цяпер ужо ў раёне, дзе прыстойныя, законапаслухмяныя грамадзяне аддалі перавагу б не сустракацца ні з кім з сваіх знаёмых.
  
  
  
   У многіх вокнах першага і другарадных паверхаў уздоўж вуліцы сядзелі жанчыны ў рознай ступені растрепанности, дэманструючы розныя часткі свайго цела зацікаўленым мінакам. Многія з іх выглядалі дзяўчынкамі падлеткавага ўзросту. Мужчыны ў чорных вязаных швэдрах і чорных кепках тоўпіліся ў дзвярах, гора жаданнем выскачыць пад дождж і абмеркаваць любаты і цаны тавару або прапанаваць іншыя тавары любому патэнцыйнаму пакупніку. Было час , калі вясёлыя дзяўчынкі свісталі, каб прыцягнуць сваю кліентуру, а понсы прыставалі да пешаходам, каб падбадзёрыць іх, але паліцыя непрыхільна ставілася да свісту і актыўна перашкаджала приставаниям, так што ў гэтыя дні гульня працягвалася ў цішыні. Раён не быў асабліва небяспечным — па меншай меры, не днём - паліцыя была занадта эфектыўная для гэтага. Але гэта было непрыемна, і маглі ўзнікнуць пытанні аб тым, які тавар ці паслугу вы спрабуеце набыць у раёне, дзе жанчыны былі толькі самай прыкметнай з незаконных славутасцяў.
  
  
  
   Паўль павярнуў на Баденгассе, вузкую, брукаваную каменем вулачку, пазбаўленую тратуараў, якая адрознівалася амаль неподвластным часу заняпадам і запушчанасцю. Двухпавярховыя будынкі з вузкімі вітрынамі, выстроившиеся ўздоўж вуліцы, выглядалі старажытнымі і развальваліся, калі Вена ўпершыню была осаждена туркамі ў 1529 годзе; яны выглядалі гэтак жа, як цяпер, калі Павал ішоў па вуліцы, і так яны будуць выглядаць стагоддзе праз. Вуліца заканчвалася ля агароджанага цэментнага завода, дзе майстры масава выраблялі анёлаў, німф, лясных насельнікаў і бюсты знакамітых людзей для садоў буржуазіі.
  
  
  
   Пол спыніўся каля дзвярэй крамы, праз тры хаты ад канца вуліцы і агледзеўся. Калі ён і заўважыў высокага мужчыну, які спыніўся, каб завязаць шнуркі на чаравіку ля выхаду на вуліцу, то ніяк не падаў выгляду. У маленькім зарешеченном акенцы справа ад дзвярэй крамы былі выстаўлены чайнік, які мог быць срэбным, сумка, якая, несумненна, была латуневай, і футляр для скрыпкі, у якім магла быць скрыпка, а магла і не быць. Тры латуневых шарыка памерам не больш аліўкі, устаўленыя ў каменную кладку над акном, служылі упрыгожваннем крамы. Маленькая шыльдачка, прымацаваная збоку ад дзвярэй, абвяшчала: ЛЕВІ ДАВУД - ГРОШЫ ў ПАЗЫКУ ПАД КАШТОЎНЫЯ ПРАДМЕТЫ.
  
  
  
   Пол адкрыў дзверы крамы. Інтэр'ер быў асвечаны адзінай алейнай лямпай, якая звісала са столі. Стойка з зарешеченным акенцам аддзяляла кліентаў ўстановы ад ўладальніка — ці, у дадзеным выпадку, ад памочніка ўладальніка: маленькага цёмнаскурага хлопца з жывымі вачыма, апранутага ў цёмна-карычневы кафтан і выглядевшего так, нібы спрабаваў адгадаваць бараду.
  
  
  
   - Добры дзень, Джозэф, - жыццярадасна павітаўся Падлогу, топнув нагой па вонкавым падваконніку, каб стрэсці бруд, налипшую на чаравікі, перш чым увайсці ў краму і зачыніць за сабой дзверы. - Стары на месцы? - спытаў я.
  
  
  
   "Цяжка сказаць, гер Донцхоф", - адказаў хлопец. "Часам так, а часам няма. Пайду пагляджу".
  
  
  
   Джозэф пайшоў у заднюю частку крамы, пакінуўшы Падлогі разважаць над мноствам тавараў на паліцах за прылаўкам. Многія былі загорнутыя ў карычневую паперу і перавязаныя аборкамі; ананімныя скруткі ляжалі ў спячцы, чакаючы вяртання сваіх уладальнікаў, якія выкупяць іх і вернуць да жыцця. Але некаторыя з іх не былі загорнутыя або іх можна было апазнаць па форме праз ўпакоўку. Пол разгледзеў набор платніцкі інструментаў у драўлянай скрыні, портновский манекен, штучную нагу, пару жаночых туфляў з сярэбранымі спражкамі, некалькі настольных лямпаў, звязак трысьцін і асартымент капелюшоў і кепі. Акрамя таго, у куце стаялі арфа і туба.
  
  
  
   - А, гер Донцхоф, - сказаў гаспадар, з'яўляючыся ў дзвярах чорнага ходу і накіроўваючыся да стойцы. Леві Давуд быў невысокім пажылым чалавекам грушападобнай формы з глыбока пасаджанымі вачыма на круглым морщинистом твары і носам-цыбулінай, які, здавалася, узвышаўся над яго дбайна падстрыжанай белай барадой. Пол прывык бачыць пажылога ліхвяра ў бясформеннай шэрым хатнім халаце, які ён звычайна насіў у краме, але сёння ён быў апрануты для вуліцы, прычым значна прыгажэйшаю, чым тая, што была за яго дзвярыма. Шэры шаўковы шалік "у чатыры рукі" быў акуратна павязаны вакол яго белага каўнерыка і акуратна запраўлены ў чорнае паліто "Чэстэрфілдзе", а ў руках ён трымаў пару чорных лайкавых пальчатак, кій чорнага дрэва і чорны шаўковы цыліндр.
  
  
  
   "Добры дзень, гэр Давуд", - сказаў Паўль. "Я захапляюся вашай элегантнасцю, якую, як мне здаецца, рэдка можна ўбачыць у гучанні званоў Петрускирхе. Я мяркую, што ў Петрускирхе ёсць званы, хоць, калі падумаць, я не памятаю, каб калі-небудзь чуў іх. Ты ідзеш, або сыходзіш?"
  
  
  
   - О, вяртаюся, запэўніваю вас, вяртаюся. Я толькі што займаўся стомным справай, патрабуючы, каб яшчэ адзін малады нягоднік, прадстаўнік шляхты, патлумачыў мне, чаму ён быў гатовы дазволіць мне пазычыць яму значную суму грошай. Давуд адклаў пальчаткі, кій і капялюш і зняў паліто; акуратна павесіўшы яго на вешалку, расправіў плечыкі і разгладзіў аксамітны каўнер, перш чым павесіць яго з вачэй далоў за задняй дзвярыма. "Хадзем, - сказаў ён, адкрываючы дзверцы ў стойцы, - пойдзем у бакоўку і вып'ем са мной кубачак чорнага гарбаты".
  
  
  
   "Як раз тое, што трэба, гер Давуд", - сказаў Паўль і рушыў услед за прадаўцом у маленькую пакойчык у задняй частцы крамы. Асвятленне ў гэтым пакоі зыходзіла ад перавернутага V-вобразнага мансардного вокны з дванаццаццю шклянымі панэлямі і павуціннем жалезных дубцоў пад ім, каб не прапускаць нічога, акрамя святла.
  
  
  
   "Іх скралі", - пракаментаваў Давуд, сядаючы ў адно з пары мяккіх крэслаў. "Здымі паліто і капялюш і павесь іх вунь там. Джозэф, хлопчык мой, пастаў чайнік.
  
  
  
   Пол зрабіў, як яму было загадана, і апусціўся на іншы крэсла. - Што было выкрадзена?
  
  
  
   - Царкоўныя званы. Дзе-то ў шаснаццатым стагоддзі, я мяркую, іх скралі. Я лічу, што царква сама скрала іх, паколькі ўлады планавалі забраць і пераплавіць іх на гарматы. Улады ў той момант вельмі мелі патрэбу ў гарматах. Турэцкая армія, я мяркую, была каля брамы і паводзіла сябе непрыязна".
  
  
  
   "А!" - сказаў Пол.
  
  
  
   Яны ўдваіх сядзелі ва ўтульным маўчанні, пакуль Давуд набіваў і распальваў доўгую выгнутую гліняную трубку. Жэстам ён прапанаваў Падлозе трохі тытуню з упрыгожанай разьбой драўлянай шкатулкі, і Падлогу дастаў з кішэні курткі добра изжеванную карычневую трубку і набіў яе моцнай сумессю "латакія". "Дзякуй", - сказаў ён. "Цыгарэты для дзеяння, але трубка для разважанняў".
  
  
  
   "Гэта тое, што я сам кажу", - адказаў стары.
  
  
  
   "Я ведаю". Пол ўсміхнуўся. "Я цытаваў цябе".
  
  
  
   "Ах!" Двое мужчын задаволена попыхивали трубкай, калі праз пару хвілін Джозэф вкатил чайны паднос ў прастору паміж двума крэсламі і напоўніў дзве кубкі з сярэбранага збана.
  
  
  
   Давуд выняў з рота гліняную трубку і адклаў яе ў бок. "Я бачыў жанчыну — на самай справе лэдзі — якая паліла цыгарэту сёння раніцай", - сказаў ён, беручы сваю кубак абедзвюма рукамі і удыхаючы водар свежезаваренного гарбаты. Пол запытальна паглядзеў на яго.
  
  
  
   Ён кіўнуў. - Гэта было ў гатэлі "Метраполь", куды я пайшоў, каб сустрэцца з маладым шляхцічам, які хацеў дазволіць мне даць яму пяць тысяч крон авансам. Яна сядзела ў вестыбюлі. Вытанчанае юнае стварэнне з валасамі, сабранымі ў такой—то пучок, у вытанчанай чорнай карункавай капелюшы з атласнай стужкай і чорнай аксамітнай паўпаліто па-над цёмна-зялёнага сукенкі. Яна была элегантная. І пакуль я чакаў з'яўлення юнакі, яна запаліла адну з тых доўгіх балканскіх цыгарэт і зацягнулася ".
  
  
  
   "Ты разбіраешся ў жаночай вопратцы лепш, чым большасць мужчын", - пракаментаваў Падлогу.
  
  
  
   "Мая жонка, спачын Гасподзь яе душу, была краўчыхай", - патлумачыў Давуд.
  
  
  
   "Такім чынам, што адбылося?"
  
  
  
   - Нарэшце-то паказалася маладая галіна высакароднага куста...
  
  
  
   - З дамай, якая паліла, - перабіў Падлогу.
  
  
  
   "Ну, у рэшце рэшт, нічога", - сказаў Давуд. "Менеджэр, парцье і пара іншых служачых гатэля сабраліся ў купку, каб абмеркаваць гэтае пытанне ў жаху, але я чуў, як пару разоў згадвалася імя "Прынцэса Такая-то ", якое, як я зразумеў, адносілася да разгляданай малады лэдзі, і ў рэшце рэшт, відавочна, было вырашана, што каралеўская сям'я важней добрых манер, таму яны рэтыраваліся. У рэшце рэшт яна затушылі цыгарэту. А цяпер скажыце мне, гер Донцхоф, што я магу для вас зрабіць сёння?
  
  
  
   - Кубачак гарбаты, - сказаў Пол, - невялікую гутарку.
  
  
  
   - І, магчыма, адзін-два сціплых імя з майго спісу выдатных кліентаў?
  
  
  
   "Калі на вашым шляху з'явіліся якія-небудзь новыя ..."
  
  
  
   Давуд паказаў доўгім, знявечаным артрытам пальцам над чайнага падноса на Падлогі. "Я здзіўляюся цябе", - сказаў ён.
  
  
  
   "Я так і думаў, што ты зможаш", - сказаў Пол.
  
  
  
   - Ты не такі, якім здаешся.
  
  
  
   "Ты другі чалавек, які кажа мне гэта сёння", - сказаў Пол. "Мой нос становіцца даўжэй? Няма надзеі, што я стану сапраўдным хлопчыкам?"
  
  
  
   Давуд злёгку паціснуў плячыма. "Я не прапаную табе хлусіць, гэта было б бессэнсоўна. Вядома, ты ілжэш. Мы ўсе хлусім. Поўная сумленнасць хутка стала б невыноснай. Тое, што вы робіце, — ён пашукаў слова, - значна цікавей. Вы дазваляеце тым, з кім маеце справу, меркаваць аб вас рэчы — нявыказаныя рэчы, — якія, па іх думку, яны выявілі самастойна. Але я веру, што ўсё гэта не так".
  
  
  
   Падлогу, адкінуўся на спінку крэсла, яго вочы пашырыліся. "У самай справе?" працягнуў ён. "Якога роду рэчы?"
  
  
  
   Давуд паляпаў рукой па паветры ў успокаивающем жэсце. "Не палохайся. У мяне няма жадання выдаваць цябе. Акрамя таго, я паняцця не маю, каму цябе аддаць, і што ім ад цябе трэба. Я не высветліў, хто ты такі, проста кім ты не з'яўляешся.
  
  
  
   "Сапраўды, працягвайце!"
  
  
  
   Давуд склаў рукі на жываце і абапёрся падбародкам на вялікія пальцы. - Я мала што ведаю пра цябе, - задуменна вымавіў ён. "Вы добры суразмоўца, вельмі разумны, добра адукаваны, гемютличный і ў цэлым прыемны".
  
  
  
   "Як я магу што-небудзь з гэтага адмаўляць?" - Спытаў Падлогу, усміхаючыся.
  
  
  
   "Вы таксама належыце да вышэйшага класу, факт, які вы з усіх сіл спрабуеце схаваць, але які праяўляецца ў вашым абліччы прыроднага перавагі і вашай поўнай натуральнасці ў зносінах са слугамі. Я заўважыў, што толькі прыроджаныя арыстакраты звяртаюцца са слугамі цалкам натуральна; альбо як з роўнымі, альбо як з дзецьмі, альбо як з мэбляй ў адпаведнасці з іх прыродай. Сярэдні клас ставіцца да сваіх слугам з фанабэрыстасцю або падазронасцю." Ён пільна паглядзеў на Полу, які захоўваў маўчанне.
  
  
  
   "Акрамя таго, ваш нямецкі, хоць і выдатны, не з'яўляецца родным. У ім ёсць што-то неазначальных замежнае. Большасць людзей не заўважылі б, я згодны з вамі, але акцэнт, тым не менш, прысутнічае ".
  
  
  
   "Я хадзіў у школу ў Італіі і Англіі", - сказаў Пол.
  
  
  
   - Магчыма. Зараз давайце паглядзім на нашы — як бы гэта сказаць? — дзелавыя адносіны. Вы звярнуліся да мяне ў траўні мінулага года...
  
  
  
   "Гэта было так даўно?"
  
  
  
   - Я вяду дзённік. Гэта было дванаццатага траўня мінулага года. Вас цікавілі імёны маіх кліентаў ...
  
  
  
   "Палітычна ці сацыяльна значныя, па-мойму, я ўжо сказаў".
  
  
  
   - Вы гэта зрабілі. І ваенныя афіцэры штабнога рангу і вышэй.
  
  
  
   "На самай справе".
  
  
  
   "І вы адмовіліся сказаць мне, што намерваецеся рабіць з гэтай інфармацыяй, але вы запэўнілі мяне, што маё імя ніколі не будзе выдадзены".
  
  
  
   "Менавіта так".
  
  
  
   - Я думаў, ты які-небудзь злачынца вышэйшага класа.
  
  
  
   - Гэта так? Ты мне ніколі не казаў.
  
  
  
   "Гэта было б няветліва".
  
  
  
   "Ах! Але навошта б мне— будзь я ашуканцам, ведаць імёны людзей, якія маюць патрэбу ў вашых паслугах? Відавочна, што ім няма чаго было б скрасці, паколькі яны паабяцалі вам усё каштоўнае".
  
  
  
   - Але калі б вы былі спрытным ашуканцам, а нават у той час я бачыў, што вы былі спрытныя, вы маглі б захацець выкарыстоўваць якога-небудзь абяздоленага прадстаўніка вышэйшага грамадства ў якасці ўваходу ў дамы багацеяў. Апынуўшыся там...
  
  
  
   "Як разумна з майго боку", - пракаментаваў Падлогу. "Але ты гэтага не зрабіў", - працягнуў Давуд. "Ах!"
  
  
  
   - Ці, з другога боку, вы маглі б прапанаваць каму-небудзь з гэтых марнатраўцы аванс у выглядзе буйных сум грошай у кошт іх будучага спадчыны. А затым, па сканчэнні пэўнага прамежку часу, старанна арганізаваны няшчасны выпадак са смяротным зыходам для сваяка з грашыма прынёс бы вам нядрэнную прыбытак ".
  
  
  
   - Але, гер Давуд, у вас злачынны склад розуму!
  
  
  
   "Так, я прызнаю гэта. Я прыдумаў у агульнай складанасці з , я мяркую, што гэта было дванаццаць розных схем, у якіх вы маглі быць задзейнічаны. І я знаходжу, што, наколькі я магу судзіць, вы не пераследваеце ні аднаго з іх."Давуд обвиняюще пагразіў пальцам Падлозе. - І ты прымусіў мяне паверыць, о-о-вельмі-тонкімі спосабамі, што ў цябе таксама розум злачынца.
  
  
  
   "Злачынец?"
  
  
  
   "Я выявіў, што вы далі зразумець пэўным групам нашых, э-э, больш прадпрымальных грамадзян, што на самай справе вы былі агентам брытанскага галоўнага злачынца, вядомага як прафесар Марыярці".
  
  
  
   "Я ніколі гэтага не сцвярджаў", - запратэставаў Падлогу. "Хто—то — я думаю, гэта быў ювелір па прозвішчы Беркманн - выказаў такое меркаваньне, і я прызнаю, што не пераканаў яго ў гэтай ідэі".
  
  
  
   - Так, майстар-выкрадальнік каштоўнасцяў па імя Беркманн. Прафесар Марыярці раз ці два аказваў яму дапамогу, і ён перакананы, што ў прафесара шырокая злачынная сетка па ўсёй Еўропе.
  
  
  
   "Што ж, запэўніваю вас, я ніколі не чуў аб гэтым прафесара Марыярці, пакуль Беркманн не згадаў пра яго. Але тады, ну, калі праца яго агентам спросціць мне жыццё, тады я б стаў яго агентам ".
  
  
  
   "Такім чынам, ты зноў знайшоў, што праўда, якой бы яна ні была, менш чым карысная. Гэта так?"
  
  
  
   Падлогу, адкінуўся на спінку крэсла і сербануў гарбаты. "Давайце абмяркуем гэта разумна", - сказаў ён. "Я нейкім чынам прымусіў вас паверыць, што я злачынца. А цяпер вы прыйшлі да высновы, што гэта не так. І вы ўзрушаны, даведаўшыся, што я сумленны чалавек ".
  
  
  
   "Я быў бы, па меншай меры, злёгку здзіўлены, выявіўшы, што хто-то быў абсалютна сумленным чалавекам", - сказаў Давуд. "Проста ў дадзены момант спосаб вашай несумленнасці выслізгвае ад мяне". Ён зрабіў похлопывающее рух рукой, як быццам супакойваў нябачную котку. - Я не меў на ўвазе нічога непаважлівага.
  
  
  
   "Адкуль ты ведаеш, што я не ўдзельнічаю ні ў адным з тваіх ўяўных гнюсных планаў?" Спытаў Падлогу.
  
  
  
   "Я пільна сачу за некалькімі маімі, э-э, кліентамі", - сказаў Давуд. "За адным джэнтльменам сочыць яго камердынер, і да яго нельга падысці бліжэй, чым да яго. Калі б вы былі так занятыя, я б пачуў.
  
  
  
   "А!" - сказаў Пол. "Скажыце, калі вы баяліся, што я нейкі заўзяты злачынец, навошта вы забяспечылі мяне імёнамі? Ужо не за тыя ці некалькі крон, што я прапанаваў?
  
  
  
   Давуд паціснуў плячыма. "Шчыра кажучы, мне было цікава даведацца, што вы плануеце рабіць. Да гэтага часу вам ўдавалася пазнаёміцца з некалькімі "імёнамі", але, наколькі я бачу, без асаблівага выніку. Вы размаўлялі з графам фон Пиновым ў бары "Опера"...
  
  
  
   "Спектакль " Набука", - успомніў Падлогу. "З перакладам лібрэта на нямецкі. Музыку Вердзі не варта выконваць па-нямецку. Гэта ператварае самую рамантычную мелодыю ў брэх вялікіх сабак".
  
  
  
   - А палкоўнік Крэтл, вы сядзелі насупраць яго за баккарой...
  
  
  
   "О, так. У клубе "Манмартр". Чаму вянкі думаюць, што загана павінен мець французскае назву, вышэй майго разумення. Нямецкі загана цалкам прымальны. Гэта больш упорядоченно і годна паводзін".
  
  
  
   "Такім чынам, з кожным з гэтых джэнтльменаў ў вас сустрэча, дзве сустрэчы, выпадковыя — мяркую, нічога каштоўнага не абмяркоўвалася. І на гэтым усё. Нічога! Так якая цябе ад усяго гэтага карысць?"
  
  
  
   Падлогу на імгненне задумаўся, а затым выпіў крыху гарбаты і падумаў яшчэ трохі. "Вас вельмі цікавіць, - спытаў ён Давуда, - што адбываецца з вашымі кліентамі?"
  
  
  
   "Цьфу!" - Давуд паморшчыўся. "Гэтыя людзі, гэтыя арыстакраты, гэтыя людзі высакароднага паходжання; яны хутчэй пераступяць праз вас, чым абыдуць вас бокам. Па крайняй меры, тыя, з кім я маю справу, ставяцца да гэтага тыпу, хоць я ведаю, што ёсць і іншыя — вы самі, напрыклад, калі я маю рацыю наконт вашага выхавання. Гэтыя маладыя джэнтльмены высокага паходжання з цяжкасцю хаваюць сваю непрыязнасць да мяне, нават калі спрабуюць заняць грошай. Яны ўсміхаюцца, ківаюць і кажуць: "Добры вечар, гер Давуд, як міла, што вы зайшлі". А потым я сыходжу і кажу: "Гэты стары тоўсты габрэй атрымае свой фунт мяса. Такія, як ён, не любяць нічога, акрамя грошай!" Як быццам гэта я закладаю старажытныя сямейныя рэліквіі, каб заплаціць картачныя даўгі!"
  
  
  
   "Ты не тоўстая", - сказаў Пол.
  
  
  
   "Як гэта ні дзіўна, я таксама не габрэй", - сказаў яму Давуд. "Усе яны мяркуюць, што, раз я ліхвяр, я павінен быць габрэем".
  
  
  
   "А ты - не?"
  
  
  
   - Паглядзі на мяне. Я што, у цюбецейцы?
  
  
  
   - Часам ты носіш маленькую вязаную шапачку.
  
  
  
   "Ён сагравае маю галаву. Ён прыкрывае тое месца, дзе мае валасы па нейкай невытлумачальнай прычыне, здаецца, радзеюць. Але я не нашу яго ўвесь час. Я лічу, што габрэй павінен увесь час трымаць галаву пакрытай ".
  
  
  
   "Гэта так", - пагадзіўся Падлогу.
  
  
  
   "На самой справе мая сям'я паходзіць з усходняй Персіі", - сказаў Давуд Падлозе. "Я перс па паходжанні і зараастрыец па рэлігіі". Ён зноў напоўніў гарбатай кубак Падлогі, а затым сваю. "Не тое каб я быў асабліва рэлігійным чалавекам. Калі ўжо на тое пайшло, мне ўсё роўна, як яны мяне называюць, але іх пыху і крывадушнасць не выклікаюць у мяне сімпатыі".
  
  
  
   - "Я лічу рэлігію ўсяго толькі дзіцячай цацкай", - працытаваў Падлогу, - "І лічу, што няма граху, акрамя невуцтва".
  
  
  
   Давуд на секунду задумаўся. "Так", - пагадзіўся ён. "Гэта вельмі добра".
  
  
  
   "Крыстафер Марлоў сказаў гэта першым", - сказаў Пол. "Англійская драматург".
  
  
  
   Давуд кіўнуў. "Я ведаю пра яго", - сказаў ён.
  
  
  
   "Вы хочаце ведаць, як я выкарыстоўваю імёны, якія вы перадаеце мне ?" Спытаў Падлогу. "Я ладжу знаёмства з некаторымі з іх. У абмен на прадастаўленне ім грашовых сум я спрабую заахвоціць іх даць мне тое, што мяне больш за ўсё цікавіць, — інфармацыю".
  
  
  
   "А!" - сказаў Давуд. "Інфармацыя. Зразумела."
  
  
  
   "Ты гэта не одобряешь?"
  
  
  
   Ён абдумаў гэта. "Не абавязкова. Як ты збіраешся гэта рабіць? Нельга проста падысці да незнаёмага чалавека і сказаць: "Я разумею, табе патрэбныя грошы. Раскажы мне сакрэт ".
  
  
  
   "Не зусім так, э-э, смела", - сказаў Пол. "Я мог бы звярнуцца да свайго аб'екту ў оперы або на іпадроме і коратка паразмаўляць з ім аб тым ці іншым. І тады я ўстану і скажу: "Мой заступнік разумее, што вы ў патрэбе. Калі ласка, не крыўдуйце, але ён папрасіў мяне перадаць вам гэта". А потым я вручу яму канверт і пайду".
  
  
  
   - А што было ў канверце? - спытаў я.
  
  
  
   "Сума грошай, сума, якая залежыць ад таго, хто гэты чалавек і якія яго патрэбы. Гэта далікатнае рашэнне; занадта маленькая сума можа абразіць суб'екта, занадта вялікая сума можа яго напалохаць ".
  
  
  
   - Ваш заступнік?
  
  
  
   Пол ўсміхнуўся. "Я занадта сціплы, каб прыпісваць гэта сабе. Акрамя таго, наяўнасць нябачнага заступніка надае аўру таямнічасці".
  
  
  
   "А вы не баіцеся, што ваш, гм, аб'ект шпурне грошы вам у твар або, магчыма, выкліча паліцыю?"
  
  
  
   "Вось чаму я хутка сыходжу. Я не хачу стаяць там і хмыліцца ім, калі яны адкрыюць канверт. Я не хачу адказваць ні на якія пытанні, і я не хачу, каб суб'ект прымаў імгненнае рашэнне. Дайце яму час усё абдумаць, адчуць вага грошай у сваім кашальку ".
  
  
  
   Давуд павольна і метадычна храбусцеў косткамі пальцаў правай рукі левай, утаропіўшыся ў сваю кубак з гарбатай. "Магчыма, нам не варта абмяркоўваць гэта далей", - сказаў на заканчэнне ён.
  
  
  
   "Магчыма, і няма", - пагадзіўся Падлогу.
  
  
  
   "Ёсць некаторыя рэчы, пра якія лепш не казаць".
  
  
  
   "Гэта так".
  
  
  
   Давуд перавёў погляд на твар Падлогі. "Калі табе спатрэбіцца якая-небудзь дапамогу ў будучыні, табе варта толькі папрасіць", - сказаў ён. "Але пастарайся не быць занадта канкрэтным".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДРУГАЯ — ШЛЯХ ДА СМЕРЦІ
  
  
  
  Цяпер нашы гулянкі скончыліся ...
  
  Уільям Шэкспір
  
  
  
   Заслона туману апусцілася на Лондан у панядзелак дзевятага сакавіка і, здавалася, не хацела сыходзіць. Да раніцы асяроддзя ён запусціў свае шчупальцы ва ўсе закуткі вялізнага горада. На працягу золкага дня ён сгущался, пакуль раннім вечарам прадметы не сталі нябачнымі на адлегласці, большым, чым выцягнутая рука. Пешаходы на навобмацак прабіраліся па вуліцах, знаходзячы знаёмыя агароджы і дзвярныя праёмы будынкаў, якія дапамагалі ім арыентавацца. Вадзіцелі экіпажаў належылі на нюх сваіх коней, каб весці іх па знаёмых маршрутах. А коні, будучы асцярожнымі жывёламі, не адважыліся б адправіцца ў незнаёмае месца. Зажигалкам даводзілася ўзбірацца на дзве прыступкі па фонарным слупоў і глядзець на агні праз кантаваныя шкло, каб самім пераканацца, што газавыя ражкі запаліліся і гараць.
  
  
  
   Невысокі, худы, цыбаты мужчына павольна, асцярожна, амаль далікатна ішоў па ўсходняй баку Расэл-сквер. Нягледзячы на час — ледзь было 5:00 P.М. — на мужчыну быў чорны фрак-над празмерна накрухмаленай белай кашулі з жорсткім каўнерыкам і чорным гальштукам-матыльком, а ў левай руцэ ён на хаду сціскаў цыліндр. Яго парадны касцюм, хоць і яшчэ не паношаны, меў прыкметы зносу і вырабляў ўражанне хутчэй неабходнасць, чым элегантнасці, як быццам гэты ўбор быў прафесійным рэквізітам. Яго знешнасць не была дастаткова годнай, каб быць дварэцкі або афіцыянтам, але, магчыма, ён мог бы быць настаўнікам у школе для хлопчыкаў, дзе такая адзенне ўсё яшчэ была звычайнай з'явай. Не ў Англіі, вядома; у гэтым чалавеку было што-то вызначана неанглийское. Магчыма, гэта былі рысы няўпэўненасці і прыгнечанасці, сфармавалі яго твар і паставу; магчыма, некалькі няправільны фасон адзення: лацканы трохі занадта вузкія, гальштук-матылек трохі залішне шырокі, капялюш трохі занадта кароткая, а палі занадта тоўстыя.
  
  
  
   Прайшоўшы палову вуліцы, хударлявы мужчына дасягнуў ганка дома 64 па Расэл-сквер і, уважліва паўзіраўшыся ў медную таблічку з адрасам, падняўся па прыступках і тузануў за ручку званка. Праз некалькі імгненняў дзверы расчыніліся, і на парозе з'явіўся высокі, моцнага целаскладу мужчына. Хоць ён быў апрануты ў бездакорную вопратку сапраўднага англійскай прыслужніка, па масіўнасці мускулаў гэтага чалавека і выгібу носа можна было выказаць здагадку, што, магчыма, калі-то ў яго была іншая прафесія. Уважліва агледзеўшы свайго наведвальніка з ног да галавы, ён сказаў: "Сэр? Магу я вам дапамагчы?" - глыбокім, хрыплым голасам, у якім прагучаў выклік хутчэй, чым пытанне.
  
  
  
   Хударлявы мужчына кіўнуў і падціснуў тонкія вусны. - Добры дзень, - сказаў ён, спрабуючы адлюстраваць ўсмешку; але гэта была слабая ўсмешка, як быццам ён даўно не практыкаваўся. "Я мяркую, што гэта павінна быць рэзідэнцыяй гер прафесара Джэймса Марыярці. Ці дакладна маё меркаванне?"
  
  
  
   "Так і ёсць", - пагадзіўся дварэцкі.
  
  
  
   "Добра, добра", - сказаў худы мужчына, зноў ківаючы. "Я прарабіў доўгі шлях, каб пагаварыць з герром прафесарам. Спадзяюся, ён у сябе?" Ён сунуў руку ў кішэню камізэлькі і працягнуў дворецкому візітную картку.
  
  
  
   "Адну хвіліну, сэр", сказаў дварэцкі, беручы картку двума пальцамі ў белых пальчатках. "Я спытаю".
  
  
  
   Хударлявы мужчына падняў палец у тлумачальным жэсце. "Скажыце прафесару, што гэта тычыцца аднаго з яго агентаў у Вене. Малады чалавек у небяспецы. Вялікая небяспека".
  
  
  
   - Так, сэр. Адну хвіліну, сэр. Дварэцкі мякка, але рашуча зачыніў дзверы перад носам хударлявага мужчыны. Было б ветлівей запрасіць таго, хто тэлефанаваў увайсці, папрасіць яго пачакаць у гасцінай. Але былі тыя, хто, магчыма, пажадаў бы ўбачыць прафесара Марыярці, каму не дазвалялася пераступаць парог без пастаяннага суправаджэння, і іншыя, каму ні пры якіх умовах не дазвалялася пераступаць парог.
  
  
  
   Прафесар Джэймс Марыярці, доктар філасофіі, F. R. A. S., сядзеў за вялікім дубовым сталом у сваім кабінеце на першым паверсе, два вокны былі зачыненыя, а шторы зашморгнены, каб зберагчыся ад туману. Вугальны агонь, які гарэў у маленькім каміне ў іншым канцы пакоя, абараняў ад волкасці і прахалоды гэтага дня. Увагу прафесара было прыкавана да зімовага выпуску часопіса Die Zeitschrift für Fortgeschritte Theoretische Astrophysik. Калі гадзіннік на сцяне ціха прабілі чатыры разы, містэр Моуз, былы чэмпіён Кента ў суперцяжкай вазе, а цяпер які служыў прафесару дварэцкі і брамнік, увайшоў і моўчкі ўстаў ля стала, чакаючы, калі прафесар падыме вочы. Прайшло некалькі імгненняў, перш чым Марыярці уставіў папяровы лісток на старонку і зачыніў дзённік. Ён зняў пенснэ і перавёў погляд на бюст Галілея, які стаяў на шафцы справа ад яго. "Гэтыя нямецкія тэарэтыкі", - сказаў ён. "Яны памяшаныя на прычынна-следчай сувязі і ў той жа час так мала надаюць увагі матэрыяльнасці. Можна было б падумаць, што яны павінны былі б праявіць некаторы цікавасць да таго, што ёсць , перш чым адправіцца на паляванне за тым, адкуль гэта ўзялося ".
  
  
  
   "Так, прафесар", - адказаў містэр Моуз. "Сее-хто хоча вас бачыць." Ён працягнуў візітную картку хударлявага мужчыны.
  
  
  
   Узяўшы картку за край, Марыярці надзеў пенснэ і ўтаропіўся на яе так, нібы гэта было цікавае, але пакуль яшчэ не класіфікаваныя казурка. На ёй было напісана::
  
  
  
  -
  
  
  
  KARL FRIEDRICH MARIE STASSENKOPP, LITT. D.
  
  
  
  -
  
  
  
   Марыярці пацёр картку паміж пальцамі. - Замежныя карткі, - сказаў ён. - Верагодна, французскія або венгерскія.
  
  
  
   - Так, сэр, цалкам магчыма. Джэнтльмен прасіў перадаць вам, што гэта тычыцца аднаго з вашых агентаў у Вене. Што ён ў небяспецы.
  
  
  
   - У самай справе? Як цікава. Марыярці падняў вочы на містэра Моуса. - Як выглядае гэты джэнтльмен?
  
  
  
   Містэр Моуз задуменна паварушыў вялікімі пальцамі. - Іншаземец. Не зануда. Я б сказаў, досыць прамалінейны. Ён выглядае так, нібы яму не падабаецца ёсць — або што-то яшчэ, наколькі я магу судзіць, - ацаніў ён.
  
  
  
   "А!" - сказаў Марыярці. "Эстэт або заклапочаны? Што ж, паглядзім. Запрасіце джэнтльмена увайсці".
  
  
  
   Містэр Моуз кіўнуў і выйшаў з пакоя. Праз некалькі секунд ён вярнуўся.
  
  
  
   "Джэнтльмен больш не турбуецца", - абвясціў ён старанна абыякавым голасам. "Ён мёртвы!"
  
  
  
   Марыярці прыпадняў брыво. - Ну што ж! - сказаў ён. Ён абмінуў свой стол і накіраваўся ў хол. Карл Фрыдрых Марыя Стассенкопп, літл. . д., ляжаў на спіне ў пярэднім пакоі, ногі яго былі сагнутыя ў адзін бок, вочы невидяще глядзелі ўверх, на газавы святло ў холе. Ён выглядаў здзіўленым. Пад яго плячыма расцякалася лужына крыві, і размазанага палоска крыві вяла да закрытай ўваходных дзвярэй.
  
  
  
   "Я бачу, вы зацягнулі яго ўнутр", - сказаў Марыярці, паказваючы на крывавы след.
  
  
  
   "Я зацягнуў яго ўнутр, каб зачыніць дзверы", - патлумачыў містэр Моуз. "Я не хацеў, каб людзі заўважалі беднага джэнтльмена, пакуль вы не вырашыце, што рабіць. Акрамя таго, я не думаў, што ты захочаш стаяць у дзвярах, калі той, хто яго забіў, усё яшчэ на свабодзе.
  
  
  
   "Ах! Разумная логіка". Марыярці намацаў пульс на шыі мужчыны і нахіліўся, наблізіўшы галаву да твару мужчыны, каб пачуць гукі дыхання. Праз некалькі секунд ён падняў галаву. "Ты маеш рацыю", - сказаў ён. "Мёртвы. Цяпер, што тычыцца прычыны яго раптоўнай скону— - Ён асцярожна перавярнуў мужчыну.
  
  
  
   У двух цалях ніжэй лапатак Карла Фрыдрыха, злева ад пазваночніка, бачылася тоўстае, пакрытае чорнымі пёрамі дрэўка, злёгку выступае з крывавай дзіркі, якую яно прарабіла, увайшоўшы ў цела. Тканіна пінжака была перекручена і ўцягнутая ў рану разам са снарадам.
  
  
  
   "Будзь я пракляты!" - усклікнуў містэр Моуз. "Чортава страла!"
  
  
  
   Марыярці асцярожна развязаў тканіна вакол тронка і агледзеў рану. "На самой справе гэта арбалетный болт", - сказаў ён містэру Моусу. "Практычна бясшумны, і вельмі смяротны. Куля, павінна быць, трапіла ў сэрца, забіўшы яго імгненна. Адсюль параўнальна невялікая страта крыві. Ён паклаў цела на зямлю і ўстаў. "Цікава", - сказаў ён.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ТРЭЦЯЯ — ТАЎСТУН
  
  
  
  Прыгоды прызначаны для тых, хто любіць прыгоды
  
  Бенджамін Дизраэли
  
  
  
   Таўстун і трое яго спадарожнікаў селі ў вагон першага класа Rete Mediterranea на вакзале Монца. Цягнік толькі што затармазіў, выпусціўшы моцны пар з старэе паравоза, калі Бенджамін Барнетт мімаходам убачыў іх праз акно свайго купэ.
  
  
  
   Таўстун ненадзейна прымасціўся на перавернутым чорным чамадане, з якога ён жэстыкуляваў астатнім. На ім была шыракаполы шэрая фетравы капялюш і белы касцюм; з кішэні яго пінжака з багемнай развязнасцю тырчаў чырвоны насавой хустку. Яго спадарожнікамі, уважліва следившими за кожным яго словам і жэстам, былі невысокі круглатвары святар у акулярах з круглымі тоўстымі лінзамі, з саламяным чамаданам у руках; смуглявы юнак з вялікімі ступнямі і цьмянымі вачыма, апрануты ў брудна-жоўта-карычневы клятчасты касцюм, які быў па меншай меры на памер малы для яго долговязой фігуры; і жанчына нявызначанага ўзросту з дзіўнымі, птушынымі рухамі, апранутая ў чорнае ад верху вэлюму да падэшваў лакіраваных туфляў на высокіх гузіках. Яе адзіным перашкодай была закрытая птушыная клетка памерам з хлебницу.
  
  
  
   Барнетт, каржакаваты амерыканец-эмігрант з каштанавымі валасамі, гадоў трыццаці пяці, з цікавасцю назіраў за квартэтам. Яны здаліся яму дзіўна разнамаснай групай. "Італія ў чарговы раз дэманструе нам сваё разнастайнасць", - сказаў ён сваёй жонцы, якая сядзела насупраць яго. "Што ты думаеш пра гэтых чатырох?"
  
  
  
   Сесілія Барнетт адарвала погляд ад даведніка Бедекера па Паўночнай Італіі ў чырвонай вокладцы і выглянула ў акно як раз у той момант, калі " трени диретти" , скаланаючыся, спынілася. Гэта была стройная, светлавалосая, стрыманая, пяшчотна прыгожая жанчына прыкладна на пяць гадоў маладзейшы за свайго мужа. Яе вочы, лініі рота і тое, як яна трымалася, казалі аб рашучасці і, для тых, хто мог прачытаць самыя тонкія прыкметы, аб невырашальнай смутку, якую яна насіла з сабой.
  
  
  
   "На самой справе яны даволі цікавыя", - сказала яна, з хвіліну разглядаючы групу, пакуль яны збіралі свой багаж і рыхтаваліся сесці ў цягнік. "Гэты поўны джэнтльмен, падобна на тое, што нейкі мастак. Адзін з тых геяў-богемцев, якія ў цяперашні час запаўняюць Парыж і Вену. Або, па меншай меры, так ён прымусіў бы думаць свет. Моладзь - спартыўны тып з невялікім інтэлектам. Святар - адзенне святара хавае мноства магчымасцяў. Жанчына - гэта свайго роду загадка. Яна апранутая як удава, але на пальцы ў яе няма заручальнага кольца. Яна нясе птушыную клетку, якая настолькі пазбаўлены незалежнага руху, што ўзнікае падазрэнне, што ў ёй сядзіць не птушка."
  
  
  
   "У вас непераўзыдзены нюх на дэталі", - сказаў Барнетт. - Чаму ты кажаш "Ён хацеў, каб мы так думалі"? Ты пачаў падазраваць кожнага, каго бачыш, у тым, што ён не такі, якім здаецца.
  
  
  
   Сесілія павярнулася, каб паглядзець на яго, і ён зразумеў, што сказаў нешта не тое. - Не ўсё, - рэзка адказала яна. Яна акуратна склала рукі на каленях і ўтаропілася прама перад сабой; погляд, за якім, як ведаў Барнетт, хавалася крайняе раздражненне. "І справа не ў падазронасці. Я проста дзялюся сваімі назіраннямі і умозаключениями. Калі вас не цікавіць маё меркаванне, навошта вы пытаецеся ў мяне?"
  
  
  
   "Я проста падтрымліваў гутарку", - адказаў Барнетт, стараючыся, каб гэта не прагучала як апраўданьне. "І я сапраўды цаню ваша меркаванне. Мне вельмі шкада, калі вы лічыце інакш. Вы надзвычай праніклівы чалавек. Нават прафесар Марыярці так сказаў. Але я думаў, што паказваю на цікавую мясцовую фауну, а не на чарговую загадку. Прызнаюся, я думаю, што ў апошні час вы былі занадта рэзка павялічаны. Ён працягнуў руку, каб папляскаць яе па руцэ, але яна рэзка адхапіла яе ў зморшчыны свайго зялёнага дарожнага плашча.
  
  
  
   "Я мяркую, як я ўжо казала вам, што за намі сачылі з тых часоў, як мы пакінулі Лондан", - холадна сказала Сесілія. Хавалася за знарочыстым адсутнасцю эмоцый у яе голасе гнеў або страх, або і то і іншае разам, Барнетт сказаць не мог. "Гэта вынік маіх назіранняў і высноў, якія вы звычайна гатовыя прызнаць даволі дакладнымі. Магчыма, я не прафесар Марыярці, але, падобна, у мяне ёсць талент да такога роду рэчам. Сам прафесар, як вы памятаеце, часам цаніў маё меркаванне. Але толькі таму, што вы не можаце прыдумаць ні адной прычыны, па якой хто-то павінен сачыць за намі, вы не верыце таму, што я кажу, і думаеце, што з-за таго, што мне нядужыцца у апошні час, я альбо некампетэнтны, альбо вар'ят. Гэта, безумоўна, прывяло б да ператамленне ".
  
  
  
   "Я не думаю, што вы вар'ят", - запратэставаў Барнетт. "Я проста думаю, што ў дадзеным выпадку вы памыляецеся".
  
  
  
   "Ты б так не думала, калі б я была мужчынам", - сказала Сесілія і дэманстратыўна вярнулася да сваёй кнізе.
  
  
  
   Гэта, на думку Барнэта, было несправядлівым заўвагай. Ён здушыў жаданне назваць гэта "жаночай логікай", паколькі ў яго было прадчуванне, што гэта прынясе больш шкоды, чым карысці, і ён не хацеў ладзіць яшчэ вялікую сварку, чым яны ўжо задумалі. "Ёсць час для абмеркавання і час пакінуць усё як ёсць", - падумаў ён, адкідваючыся на спінку крэсла. У яго было дабрадзейнымі пачуццё чалавека, які ведае, што ён мае рацыю, але пакідае апошняе слова за іншым.
  
  
  
   Барнетт рознымі спосабамі спрабаваў праверыць людзей, якія, па думку Сесили, назіралі за імі, але цяжка сказаць, ці сапраўды хто-то ў тым жа цягніку або спыніўся ў тым жа гатэлі толькі для таго, каб сачыць за табой. Ні адзін з аб'ектаў падазрэнняў Сесили не хаваўся, падглядваючы за імі з-за ліхтарных слупоў. І гэта быў непраўдападобны шэраг людзей — пажылы мужчына з пранізлівымі блакітнымі вачыма ў парыжскім гатэлі Majestic; маленькі чалавечак з бульдожьим тварам у цягніку, направлявшемся ў Рым; прыгожая жанчына арыстакратычнага выгляду, завязавшая размова з Барнеттом у гатэлі Excelsior ў Рыме, — якіх Сесілія падазравала ў змове з мэтай прыглядаць за сям'ёй Барнетт. Барнетт прызнаўся сабе, што яму было б лягчэй у гэта паверыць, калі б ён мог прыдумаць якую-небудзь прычыну, па якой хто-то мог бы знайсці іх досыць цікавымі, каб захацець сачыць за імі.
  
  
  
   Капостазионе, начальнік гэтай італьянскай чыгуначнай станцыі, апрануты ў уніформу, якая цалкам дарэчы глядзелася б на кіраўніка цыркавога аркестра, з'явіўся на платформе, каб падаць сігнал да адпраўлення, і цягнік зноў прыйшоў у рух. Калі цягнік набраў хуткасць, таўстун і яго спадарожнікі протопали па калідоры і размеркаваліся па амаль пустым купэ першага класа. Барнетт ўбачыў, як таўстун прайшоў міма і ўтаропіўся на іх праз шкло ў дзверы купэ; жанчына ў чорным ішла за ім па пятах. Мяркуючы па гуках, яны размясціліся ў двух наступных купэ. Святар і юнак наогул не праходзілі; павінна быць, яны выбралі больш раннія купэ.
  
  
  
   Гэта, падумаў Барнетт, было дзіўна. Яны, несумненна, ведалі адзін аднаго на платформе, а тут яны сядзелі ў розных купэ. Ён збіраўся сказаць пра гэта Сесили, але вырашыў, што ў яе цяперашнім настроі яна падумае, што ён цешыцца над ёй.
  
  
  
   Быў аўторак, дзесятае сакавіка 1891 года. Бенджамін і Сесили Барнетт адпраўляліся ў межсезонное турнэ па Еўропе, якое доўжылася ўжо шэсць тыдняў і, верагодна, будзе доўжыцца яшчэ столькі ж. Сесілія аднаўлялася пасля выкідка на позніх тэрмінах, другога за два гады, які падарваў яе маральна і фізічна. Іх адзіны спадарожнік, карлік на ўсе рукі па імя "Маммер" Толливер, ішоў наперадзе іх з асноўнай часткай багажу, назіраючы за яго устаноўкай ў пансіёне на возеры Кома, які быў іх наступным пунктам прызначэння.
  
  
  
   Гэты даўно запознены адпачынак быў першым, які хто-небудзь з іх узяў, не сумешчаны з якой-небудзь дзелавой паездкай. Нават іх двухтыднёвы мядовы месяц у Парыжы быў выкарыстаны для стварэння французскага бюро Амерыканскай службы навін, бюро кабельных навін Barnett's, які базуецца ў Лондане, якое пастаўляла еўрапейскія навіны ў амерыканскія газеты. Сесили Барнетт калі-то працавала на свайго мужа, але цяпер яна была рэдактарам Ілюстраванага штотыднёвіка Hogbine's Illustrated Weekly, аднаго з самых паспяховых часопісаў Hogbine group.
  
  
  
   "Кандуктар запэўніў мяне, - сказаў Барнетт пасля пары хвілін маўчання, - што рэстаран carrozza ў цягніку будзе адкрыты на вячэру пасля адпраўлення цягніка з Монца. Не жадаеце далучыцца да мяне? Барнетт выкарыстаў італьянскае словазлучэнне "вагон-рэстаран" у сарамлівай спробе пакласці канец сваёй сварцы з Сесили; яе заўсёды пацяшала тое, як ён прамаўляў любыя замежныя словы. Але часам самыя прадуманыя планы не спрацоўваюць.
  
  
  
   "Калі ты не баішся, я ўладжу сцэну", - сказала Сесілія. "Магчыма, буду размахваць рукамі і вінаваціць кандуктара ў шпіянажы за намі. Я б не хацела ладзіць сцэну".
  
  
  
   Барнетт ўздыхнуў. "Я спадзяюся на ваша разважлівасць", - сказаў ён.
  
  
  
   Яны вярнуліся ў рэстаран carrozza , каб з'есці тонкія лустачкі тоўчанай цяляціны з зялёным перцам, тоўстыя лустачкі хрумсткага хлеба, вялікі салата з алівамі і сардынкамі і выпіць фруктовага чырвонага віна. Цягнікі Rete Mediterranea знаходзіліся ў перыядзе высакароднага заняпаду, з закінутымі вагонамі дваццацігадовай даўніны, якія цягнулі выпраўленыя рухавікі дваццацігадовай даўніны. Паездка, якая можа заняць пяць гадзін на хуткасным цягніку ў іншым месцы Еўропы, можа заняць да дваццаці гадзін на цягніках diretti. Або ў тры разы больш, калі яму не пашанцавала зламацца. Падарожжа па Італіі, нават першым класам, было прыгодай. Але ежа была добрай.
  
  
  
   Цягнік заязджаў у тую частку паўночнай Італіі, што паміж азёрамі Кома і Лекко, званую Брианца, і з акна сталовай адкрываўся від на террасные схілы пагоркаў, пакрытыя аголеным вінаградам, гатовым пачаць свой летні рост. Удалечыні віднеліся россыпы катэджаў, асобныя свежевспаханные ўчасткі карычневай зямлі і ўчасткі змрочнага лесу. Выпадковая віла, обнесенная сцяной, з комплексам гаспадарчых пабудоў раптам з'яўлялася ў поле зроку, а затым знікала ў тумане.
  
  
  
   Таўстун падбег з хваста цягніка і ўвайшоў у вагон-рэстаран амаль адразу пасля таго, як Бенджамін і Сесілія селі. Ён нязграбна прайшоў міма іх, выбраўшы столік праз праход. Барнетт з здзіўленнем назіраў, як ён асцярожна штурхае драўлянае сядзенне крэсла, перш чым апусціцца на яго ўсім сваім целам і ўважліва вывучыць меню. Хвілін праз дзесяць або каля таго смуглы падлетак таксама з'явіўся з хваставога канца цягніка і, абмяняўшыся некалькімі словамі шэптам з таўстуном, перасёк вагон-рэстаран і выйшаў з пярэдняй часткі.
  
  
  
   "Цікава", - сказала Сесілія. "Двое з вашых чатырох сяброў, здаецца, праводзілі канферэнцыю ў хвасце цягніка".
  
  
  
   "Магчыма, у іх ёсць знаёмыя сярод пасажыраў трэцяга класа", - выказаў меркаванне Барнетт. "Ці, магчыма, яны сачылі за сваім багажом. Багажны вагон ззаду".
  
  
  
   - Магчыма, - холадна пагадзілася Сесілія.
  
  
  
   "Паслухай, Галубка, я не хачу з табой сварыцца. Шчыра кажучы, не хачу", - сказаў Барнетт, панізіўшы голас да шэпту. "Але ты, вядома ж, не хацеў бы, каб я сказаў, што згодны з табой, калі я гэтага не раблю. Не так?"
  
  
  
   "Калі б ты ведаў, колькі разоў я рабіла для цябе менавіта гэта, - сказала яму Сесілія, - ты б не адважваўся прасіць. Падобна на тое, што для мидийцев адзін закон, а для персаў - іншы. Яна адсунула талерку з цяляцінай і ўстала. - Я больш не галодны. Сустрэнемся ў нашым купэ.
  
  
  
   Барнетт таксама ўстаў з аўтаматычнай ветлівасці ў адносінах да сваёй злосная жонцы. Бываюць моманты, калі ўсё, што ты можаш зрабіць, няправільна, і гэты, як зразумеў Барнетт, быў адным з іх. Угаворваў ён Сесілію застацца, вяртаўся з ёй у купэ або адпускаў яе адну, яна была б незадаволеная.
  
  
  
   Праклятая жаночая неразумнасці! Вось ён, разумны чалавек, які вядзе сябе разумна, пастаянна і несправядліва обижаемый сваёй жонкай, якая звычайна была самым рацыянальным, разумным з Божых стварэнняў. Гэта прыводзіла ў шаленства!
  
  
  
   "Я павінен папрасіць прабачэння за тое, што перапыніў вас". Масляністы, злёгку ўстрывожаны голас прагучаў у вушах Барнэта, калі ён стаяў там.
  
  
  
   - Вы, напэўна, Барнетты? Містэр і місіс Гэта так?
  
  
  
   "Чаму?" Спытаў Барнетт, паварочваючыся. Гэта быў таўстун, які падняўся са свайго месца і елейно завіс побач з Барнеттом. Гэта было ўжо занадта. Няўжо гэты чалавек падслухоўваў? Нават у гэтым выпадку, што, чорт вазьмі, яму магло спатрэбіцца? Што б гэта ні было, Барнетт быў не ў настроі разбірацца з гэтым.
  
  
  
   "Я сапраўды прыношу свае прабачэнні за гэта непрыстойныя ўмяшанне", - сказаў таўстун. На секунду яго вусны склаліся ва ўсмешку, якая тут жа знікла. - Кандуктар згадаў мне аб вашым прысутнасці ў гэтым цягніку. Я быў па-за сябе ад радасці з-за супадзення. Вы, вядома, пагадзіцеся, што гэта выпадковасць.
  
  
  
   "Ці змагу я?" Барнетт разумеў, што ўсе трое застылі на месцы ад грубасці таўстуна; Сесілія падрыхтавалася да ўцёкаў, а ён вагаўся, ісці за ёй або няма, і загаварыў таўстун. І размаўляю. І размаўляю.
  
  
  
   "Але так". Таўстун спыніўся, прыклаўшы руку да шчакі, і паморшчыўся, як быццам яго толькі што ўразіла жудасная магчымасць. - Вы, ці не так, Барнетты з Амерыканскай службы навін?
  
  
  
   "Гэта дакладна", - неахвотна пагадзіўся Барнетт. Адкуль гэты чалавек мог гэта ведаць? І чаму гэта павінна хваляваць? Магчыма, у рэшце рэшт, у асцярогах Сесили што-то было. З іншага боку, калі мужчына хацеў што-то зрабіць, акрамя простага размовы з імі, яму не трэба было ісці за імі паўсюль, пакуль яны не апынуцца ў carrozza ristorante , каб зрабіць гэта.
  
  
  
   - Добра. Добра, - сказаў таўстун. - Усё так, як я і думаў. Прашу прабачэння за ўварванне, але з самымі высакароднымі намерамі я павінен скарыстацца момантам, каб пагаварыць з вамі. Гэта справа тэрміновае і далікатнае. Ён сунуў руку ў кішэню пінжака, і яна зноў вынырнула, сціскаючы белы кардонны ліст. - Мая візітоўка, калі вы будзеце так ласкавы.
  
  
  
   Барнетт ўзяў картку, зірнуў на яе і перадаў Сесили. "Готфрыд Каспер", - было напісана цвёрдымі, але вытанчанымі карычневымі літарамі, scrittore e giornalista, Мілан.
  
  
  
   "Чым мы можам быць вам карысныя, сіньёр Каспер?" Сесілія ласкава звярнулася да таўстуну. "Калі ласка, сядайце".
  
  
  
   Барнетт здзіўлена паглядзеў на яе. "Так", — сказаў ён, душачы каментар, "калі ласка". У Сесили, напэўна, павінна была быць нейкая прычына папрасіць таўстуна сесці - калі толькі гэта не было проста для таго, каб паказаць Барнетту, што прама цяпер яна аддала перавагу б чыю заўгодна кампанію яго грамадству. Або, магчыма, паколькі яна падазравала таўстуна ў нейкім махлярстве, яна збіралася паспрабаваць даказаць гэта. Барнетт шчыра спадзяваўся, што яна не планавала нічога падобнага.
  
  
  
   "Вы вельмі добрыя", - сказаў таўстун, асьцярожна апускаючыся на крэсла ў праходзе, у той час як Бенджамін і Сесілія вярнуліся на свае месцы. Здавалася, ён адчуў палёгку, але, магчыма, гэта было проста таму, што зноў змог сядзець. Перарухаць сваё цела, асабліва ў які рухаецца цягніку, падумаў Барнетт, павінна быць, пастаянная барацьба.
  
  
  
   "Так вы журналіст, так?" Спытаў Барнетт. "Шукаеце працу?"
  
  
  
   "Не, няма!" Каспер пратэстоўцы падняў пухлую руку, як бы адганяючы само гэта меркаванне. "Вядома, калі б я мог якім-небудзь чынам быць карысны вялікай Амерыканскай службе навін ... Магчыма, вы чыталі маю серыю артыкулаў аб эстэтычных адрозненнях паміж сталіцамі еўрапейскіх манархій? Каля года таму яна ненадоўга ўвайшла ў еўрапейскую моду і была перакладзеная на шматлікія мовы."
  
  
  
   "Я так не думаю", - сказаў Барнетт. "Як гэта называлася?" Спытала Сесілія.
  
  
  
   " Эстэтычны аналіз вытанчаныхічыстых стыляў і манер сталіц еўрапейскіх манархій". Гэта было добра ўспрынята, калі мне самому будзе дазволена так выказацца. У той час гэта выклікала нямала каментароў. Але на дадзены момант яна яшчэ не мела гонару атрымаць англійская пераклад ".
  
  
  
   "Запамінальнае назва", - пракаментаваў Барнетт.
  
  
  
   Каспер павярнуўся і з хвіліну падазрона глядзеў на яго, але вырашыў праігнараваць тое, што там убачыў. "Як вы думаеце, ваша амерыканская публіка зацікавіцца артыкулам такога роду?" ён спытаў. "Гэта старанна прапрацаваная артыкул, у якой выяўляецца шмат падабенства ідэй паміж найбольш важнымі эўрапейскімі сталіцамі".
  
  
  
   - Дашліце копію ў мой лонданскі офіс, - сказаў яму Барнетт, - і я з задавальненнем взгляну на яе. А цяпер...
  
  
  
   "Ах, так. Дзякуй за ўвагу. Але, вядома, не таму я навязваю вам сваю прысутнасць, нягледзячы на адсутнасць якога-небудзь належнага прадстаўлення. О, няма, няма!"
  
  
  
   "Гэта не так?" Барнетт палічыў пратэсты мужчыны, якія суправаджаліся шматлікімі размахиваниями пухлых рук, адначасова раздражняльнымі і пацешнымі.
  
  
  
   - Зусім не, містэр Барнетт, зусім няма. Гэта я хачу зрабіць вам прапанову.
  
  
  
   - Ты згодны? Якога роду прапанову?
  
  
  
   "У гэтым пытанні я ўяўляю Staatlicher Überblicken, штомесячны кансерватыўны часопіс год запар у горадзе Цюрых".
  
  
  
   "Я чуў пра гэта, - сказаў Барнетт, - хоць я не чытаю па-нямецку. Мая жонка чытае". Ён павярнуўся да Сесили.
  
  
  
   "Я ведаю гэты часопіс", - сказала Сесілія. "Скажыце мне, сіньёр Каспер, якое дачыненне вы маеце да яго ці ён да нас?"
  
  
  
   "Я зараз растлумачу. Тады, магчыма, вы ведаеце, што Staatlicher Überblicken кожны месяц публікуе нарыс важнай, але малавядомай постаці апошніх гадоў дзевятнаццатага стагоддзя. Тыя людзі , якія валодаюць дасягненнямі, якія прадстаўляюць каштоўнасць для еўрапейскай цывілізацыі, але якія засталіся адносна незаўважанымі, з'яўляюцца аб'ектамі гэтых аглядаў ". Таўстун перавёў погляд з Бенджаміна на Сесілію і назад, нібы чакаючы рэакцыі, і здзівіўся, што яе не было.
  
  
  
   "Так?" Сказаў Барнетт. Ён зірнуў на Сесили, якая ледзь прыкметна паціснула плячыма.
  
  
  
   Каспер нахіліўся наперад і паклаў далоні на стол. "Містэр Барнетт, вы сябар вялікага крыміналіста і дэтэктыва-кансультанта містэра Шэрлака Холмса, ці не так?"
  
  
  
   "Я, безумоўна, знаёмы з містэрам Холмсам", - адказаў Барнетт, душачы моцнае жаданне засмяяцца над гэтым пытаннем. "Сумняваюся, што ён палічыў бы мяне сваім сябрам".
  
  
  
   Каспер паціснуў плячыма. " Знаёмы і журналіст. Вы, безумоўна, той чалавек, які нам патрэбны. Як вы, павінна быць, ведаеце, жыццё і прафесійныя здольнасці містэра Холмса выклікаюць вялікую цікаўнасць і зацікаўленасць. Некалькі еўрапейскіх паліцэйскіх агенцтваў пераймаюць яго метады для сваіх уласных дэтэктыўных бюро." Ён зрабіў паўзу і зрабіў хрыплы ўдых, потым яшчэ адзін. "Містэр Барнетт, я хацеў бы даручыць вам напісаць для Дзяржаўнай бібліятэкі Убербликен біяграфічны нарыс містэра Шэрлака Холмса".
  
  
  
   Барнетт ўтаропіўся на таўстуна, страціўшы дар прамовы. Наўрад ці ў свеце быў менш прыдатны журналіст, чым ён сам, каб напісаць такі артыкул. Але адкуль таўстуну было ведаць пра варожасць, якая існавала паміж Шэрлакам Холмсам і сябрам, і настаўнікам Барнэта прафесарам Марыярці? "Што ж, - сказаў ён праз момант, - гэта, безумоўна, цікавае прапанову. Але я на самой справе не падыходжу для гэтай задачы. У мяне амаль няма часу, каб наогул што-небудзь пісаць. І, хоць я працаваў з ім некалькі разоў, мяне наўрад ці можна назваць адным. Чаму б вам не спытаць яго калегу, доктара Ватсан, хто запісваў розныя яго выпадкі за апошнія некалькі гадоў? Барнетт не мог адкараскацца ад якая ныла пачуцці, што ва ўсім гэтым было што-то не так — таўстун, сустрэча, прапанова і ўсё такое, - але ён не мог зразумець, што менавіта гэта магло быць ці павінна быць.
  
  
  
   "Добры доктар не падыходзіць для нашых патрэб", - сказаў таўстун. "Ён не прытрымліваецца сапраўдных журналісцкіх традыцый — зандуе пытання, падрабязнага адказу, дазволу фішках падаць куды папала".
  
  
  
   Невысокі круглатвары святар, які сеў у цягнік разам з Касперам, увайшоў у вагон-рэстаран спераду, яго чорная раса раздзімаліся, калі ён спяшаўся па праходзе. - Сіньёр Каспер, - паклікаў ён нізкім, напружаным, з прыдыханнем голасам, - Desidero parlare con Lei, per piacere.
  
  
  
   - Калі ласка, кажаце па-ангельску, бацька Угарти, - сказаў Каспер. - Пачакайце хвілінку. Дазвольце мне прадставіць містэра і місіс Барнетт. Гэта бацька Угарти, святар.
  
  
  
   Бацька Угарти кіўнуў, хутка ківаючы галавой уверх-уніз і ўглядаючыся ў іх скрозь свае круглыя акуляры з тоўстымі шкламі. Яго твар расплыўся ў шырокай усмешцы, обнажившей мноства карычневых, обесцвеченных зубоў. "Прыемна пазнаёміцца з вамі", - сказаў ён. "Вы, напэўна, ангельская пара, праводзіце мядовы месяц? Падарожнічаеце па нашым рамантычным гарах і азёрах. Вы павінны знайсці нашу мясцовасць вельмі цікавай. Вельмі цікавай. Ён павярнуўся да Касперу. - Мне непрыемна здацца няветлівым вашым чароўным сябрам, але, у рэшце рэшт, я павінен пагаварыць з вамі хвілінку.
  
  
  
   Каспер з цяжкасцю падняўся на ногі. - Я адыду ўсяго на хвілінку, - сказаў ён Барнеттам. - Тады мы зможам скончыць нашу гэтак цікавую дыскусію. Тоўсты журналіст і маленькі святар адышлі ў заднюю частку машыны і аб чым-то сур'ёзна параіліся.
  
  
  
   "Гэта вельмі дзіўна", - прашаптаў Барнетт Сесили, калі двое іншых выйшлі з-за стала.
  
  
  
   "Як дзіўна, што ты так думаеш", - адказала Сесілія, міла, усміхаючыся яму.
  
  
  
   - Як ты думаеш, у чым усё гэта справа?
  
  
  
   "Я мяркую, мы даведаемся досыць хутка, але будзьце напагатове. Гэты святар - не сьвятар, а гэты таўстун - не журналіст".
  
  
  
   "Я вам веру", - сказаў Барнетт. "Але я хацеў бы высветліць, чаго яны дамагаюцца".
  
  
  
   Сесілія паляпала яго па руцэ. "Я думаю, яны шукаюць тое, чаго ў нас няма".
  
  
  
   Перш чым яна паспела што-небудзь растлумачыць, Каспер вярнуўся да стала, і бацька Угарти пайшоў тым жа шляхам, якім прыйшоў.
  
  
  
   "Нязначны пытанне, які прадстаўляе выключна літургічны цікавасць, - сказаў ім Каспер, - але я пакорліва прашу прабачэння за тое, што перапыніў вас. Зараз давайце вернемся да нашай справе. Хацелася б атрымаць ад вас шырокую артыкул аб звычках, манерах і здольнасцях містэра Холмса. Я думаю, што сее-што з яго біяграфіі таксама варта ўключыць. Дзе ён хадзіў у школу; як ён развіў у сабе гэтыя дзіўныя дэдуктыўны здольнасці, за якія яго так справядліва адзначылі; яго адносіны з прафесарам Марыярці...
  
  
  
   "Яго што?"
  
  
  
   - Яго адносіны з прафесарам Джэймсам Марыярці, аўтарам кнігі " Дынаміка астэроіда" і добра вядомай манаграфіі пра биномиальной тэорыі. Несумненна, яго стасункі з такім выбітным навукоўцам павінна было аказаць некаторы ўплыў на ўласныя тэорыі і метады містэра Холмса.
  
  
  
   "Я не магу сказаць", - адказаў Барнетт.
  
  
  
   - Ну ж, усім добра вядома, што вы самі з'яўляецеся супрацоўнікам прафесара Марыярці.
  
  
  
   "Я маю гонар быць яго сябрам, - адказаў Барнетт, - але я нічога не ведаю аб яго працы. Я не навуковец". Ён устаў. - Шкадую, што адабраў у вас час, сіньёр Каспер, але, баюся, у цяперашні час я не магу атрымаць заказ ад Дзяржаўнай службы Убербликен .
  
  
  
   Каспер з цяжкасцю падняўся на ногі. "Наадварот, - сказаў ён, - калі гэта так, то гэта я дарма выдаткаваў ваш час. Жадаю вам добрага дня. Ён кіўнуў Сесили і рашуча пакрочыў прэч па праходзе.
  
  
  
   "Трэба ж, якая нахабства", - прамармытаў Барнетт. "Я ўражаны нахабствам гэтага чалавека!"
  
  
  
   "Я ўражаная яго інфармацыяй", - сказала Сесілія. "Не зусім агульнавядома, што містэр Холмс калі-небудзь меў якое-небудзь дачыненне да прафесара Марыярці, або што вы з'яўляецеся супрацоўнікам прафесара ці ведаеце містэра Холмса. доктар Ватсан ніколі не згадвае пра гэта ні ў адной з сваіх гісторый хваробы".
  
  
  
   "Гэта праўда", - прызнаў Барнетт. "Холмс аднойчы ў маім прысутнасці папрасіў Ватсана не згадваць прафесара, пакуль Холмс не затрымае яго за якое-небудзь сур'ёзнае злачынства. Што з'яўляецца добрым прыкладам стану іх "адносін". І, паколькі гэтага ніколі не здаралася ...
  
  
  
   Сесілія ўстала. - Я стамілася, - сказала яна. - Давай вернемся ў купэ.
  
  
  
   "Ты ўсё яшчэ злуешся на мяне?" Спытаў Барнетт.
  
  
  
   "Няма. Я больш не злуюся. Ты дапускаеш, што ў нашай толькі што якая адбылася сутычцы было што-то дзіўнае?"
  
  
  
   "Як я мог гэта адмаўляць?" Сказаў Барнетт.
  
  
  
   Яны вярнуліся ў сваё купэ і ўладкаваліся ямчэй: Сесілія - са сваім "Бедекером", а Бенджамін - утаропіўшыся ў акно на праплываюць пагоркі. Праз некаторы час Сесілія адклала кнігу і пачала корпацца ў сваёй дарожнай сумцы.
  
  
  
   "Гэта галаваломка", - сказаў Барнетт праз некаторы час. "Хацеў бы я, каб тут быў прафесар Марыярці. Ён любіць галаваломкі".
  
  
  
   "Бенджамін!"
  
  
  
   - У чым справа, Галубка? - спытаў я.
  
  
  
   Сесілія паклала сумку на сядзенне побач з сабой і глыбока ўздыхнула. - Хто-то рыўся ў маёй дарожнай сумцы.
  
  
  
   - Праглядалі? Ты маеш на ўвазе, абшуквалі?
  
  
  
   "Так. Хто-то рыўся ў маіх асабістых рэчах". Яна здрыганулася. "У мяне мурашкі бягуць па скуры, калі я думаю пра гэта".
  
  
  
   "Што-небудзь прапала?"
  
  
  
   "Няма. Я так не думаю".
  
  
  
   "Але ты ўпэўнены?"
  
  
  
   - Я магу сказаць. Сумку пераставілі. Я ўпэўненая. Яна ўстала і зняла з паліцы вялікі скураны сакваяж.
  
  
  
   Бенджамін падхапіў яе і сумку, калі яна, хістаючыся, адступіла з імі. - Вось, - сказаў ён, - дай мне. Яны паклалі сумку на супрацьлеглае сядзенне і разам адкрылі яе, расшпіліўшы рамяні і адкрыўшы маленькі латуневы замак ключом, які Барнетт трымаў у кішэні для гадзін.
  
  
  
   "Што вы думаеце?" Спытаў Барнетт.
  
  
  
   "Гэты чырвоны шалік быў складзены нанава. Вашыя два лёгкіх швэдры не адпавядаюць памеры. У гэтай сумцы таксама хто-то рыўся. Вельмі асцярожна, але несумненна".
  
  
  
   "Але чаму? Здаецца, нічога не прапала. З гэтай сумкі што-небудзь прапала?"
  
  
  
   "Няма. Твае залатыя запанкі запанкі і ўсё яшчэ тут. Мае бранзалеты і завушніцы ўсё яшчэ тут. Яны не асабліва каштоўныя, але, безумоўна, партатыўныя. Той, хто абшукваў нашы рэчы, лічыць больш важным, каб мы заставаліся ў недасведчанасці аб гэтым, чым той, што ён атрымлівае прыбытак. Калі б я не быў, як вы мне пастаянна кажаце, празмерна акуратным і арганізаваным, мы б ніколі гэтага не заўважылі ".
  
  
  
   "Гэты хлопец Каспер!" сказаў Барнетт.
  
  
  
   "Я таксама так лічу", - сказала яму Сесілія. "З яго другога прапановы было відавочна, што ён быў адным з групы , якая ехала за намі".
  
  
  
   - Яго другое прапанову?
  
  
  
   "Вядома. Ён сказаў, што кандуктар сказаў яму, хто мы такія. Правадыр гэтага цягніка паняцця не мае, хто мы такія. Білет быў забраняваны ў гатэлі, і яны пераблыталі наша імя ".
  
  
  
   "Цалкам дакладна", - сказаў Барнетт.
  
  
  
   "Каспер проста трымаў нас у баку, каб яго спадарожнікі маглі абшукаць нашы рэчы".
  
  
  
   "Паслухайце, - успомніў Барнетт, - ён і той падлетак зайшлі ў вагон-рэстаран з хваста цягніка. Іду ў заклад, яны былі ў багажным вагоне. Павінна быць, яны былі расчараваныя, выявіўшы, што наш багаж быў адпраўлены загадзя.
  
  
  
   Сесілія закрыла чамадан і зашпіліла рамяні. "Я адчуваю сябе зняважанай", - сказала яна. "Я павінна вымыць ўсю сваю вопратку, перш чым зноў надзену што-небудзь з гэтага".
  
  
  
   "Я мяркую, гэта як-то звязана з Холмсам або прафесарам Марыярці", - сказаў Барнетт.
  
  
  
   "Што ж, я спадзяюся, што, кім бы яны ні былі і што б яны ні хацелі, яны пакончылі з намі", - сказала Сесили. "Я не хачу, каб гэта працягвалася і сапсавала наш адпачынак".
  
  
  
   "Мы гэтага не дапусцім!" Рашуча заявіў Барнетт.
  
  
  
   "Ну, гэта ўжо так!" Сказала Сесілія і заплакала. "Спачатку гэтыя людзі пераследуюць нас паўсюль, а потым вы мне не паверыце, калі я распавяду вам пра гэта, а потым яны заходзяць у наш уласны чыгуначны вагон і рыюцца ў нашых асабістых рэчах. Мне вельмі шкада, Бенджамін, але я вельмі засмучаная.
  
  
  
   Барнетт дастаў з кішэні пінжака чысты насавой хустку і перадаў яго жонцы. "Ну, ну", - сказаў ён, складаючы яе ў абдымкі. "Не хвалюйся, праўда, не хвалюйся. Мы не дазволім, каб што-то яшчэ сапсавала наш адпачынак. Я засвоіў свой ўрок. З гэтага моманту я буду пакорліва выслухоўваць усё, што ты скажаш.
  
  
  
   - Не зняважана, каханы, - сказала Сесілія, абхапіўшы рукамі яго шыю, - але асцярожна і шчыра. Ты ж ведаеш, я звычайна бываю правы.
  
  
  
   "Так, дарагая", - сказаў Барнетт.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ЧАЦВЁРТАЯ — ЛІГА СВАБОДЫ
  
  
  
  Адзін мужчына, з марай, у сваё задавальненне,
  
  Я выйду наперад і завоюю карону;
  
  І тры ў рытме новай песні.
  
  Можа растаптаць цэлае каралеўства
  
  — Артур Уільям Эдгар О'браэн Шонесси
  
  
  
   Венская вочка Geheime Verein für Freiheit, Таямніцай Лігі Свабоды, сабралася ў баксёрскім склепе шакаладнай мануфактуры Werfel ў венскім раёне Мариахильф. Сырая, халодная пакой без вокнаў, аддзеленая ад галоўнага склепа, у ёй стаялі стол, некалькі крэслаў, шэраг шаф ўздоўж адной сцяны і куча кінутых ўпаковачных скрынак. Святло тут зыходзіў ад адзінага газавага свяцільні, свисавшего з столі, і пары старадаўніх алейных лямпаў, падвешаных да крука ў цагляных сценах. Ні гер Верфель, ні хто-небудзь з кіраўніцтва шакаладнай мануфактуры не ведалі аб тым, для чаго выкарыстоўваўся іх скрынкавы склеп.
  
  
  
   Члены Лігі вызнавалі анархізм і практыкавалі тэрор. Іх зброяй былі бомба, пісталет, нож для колкі лёду і жыцця іх членаў. Здавалася, яны добра фінансаваліся, хоць як і кім, было вядома толькі іх лідэрам. Венская ячэйка налічвала ад дванаццаці да дваццаці двух чалавек, у залежнасці ад фаз месяца, капрызаў сумлення і стараннасці Kundschafts Stelle- аўстрыйскага бюро контрвыведкі.
  
  
  
   На сённяшнім сходзе прысутнічалі чатырнаццаць чалавек; сярод іх пара прафесійных хуліганаў з тоўстымі шыямі і зламанымі насамі, якія былі б дарэчныя на штодзённым паліцэйскім апазнанні; тройца з схільным да крадзяжу поглядам няўдачлівых зладзюжак-нягоднікаў; і добра апрануты малады чалавек у кацялку і з безуважным выглядам бяздзейнага джэнтльмена або ўдачлівага кішэнніка. Большасць астатніх выглядалі як студэнты ўніверсітэтаў — і па большай частцы такімі і былі — якія дзялілі свой час паміж наведваннем лекцый аб эканамічных наступствах вялікіх узрушэнняў 1849 года і планаваннем уласных пераваротаў.
  
  
  
   Лідэр ячэйкі быў вядомы на сходах як "Нумар адзін". Звонку, як высветліў Паўль Донцхоф пасля невялікага асцярожнага даследаванні, ім быў Дзітрых Лумер, якога знаёмыя называлі "Тхор". Гэта быў змардаваны, жаўтлявы, прыкметна нізкарослы, зусім лысы мужчына без броваў, які звычайна насіў чорны плашч з матэрыялу, звычайна выкарыстоўваецца для конскіх апонаў, і чорную шыракаполы капялюш, надвинутую на вочы. Гэта надавала яму зладзейскі выгляд, які прымушаў інстынктыўна прыняць яго за подлага злодзея або паліцэйскага шпіёна. Ён быў і тым, і іншым. Гады яго станаўлення прайшлі ў конным палку аўстрыйскай арміі, дзе ён даслужыўся да звання капрала, перш чым быў выгнаны за парушэнні асабліва асабістай і не падлягае згадванню характару.
  
  
  
   Падлогу, вядомы сваім калегам-анархістаў як "Нумар Трыццаць сёмы", быў прызначаны ахоўваць гэты сход. Яго праца заключалася ў тым, каб стаяць за дзвярыма і папярэджваць аб набліжэнні небяспекі ў выглядзе паліцыі або супрацоўніка Werfel.
  
  
  
   Праз некаторы час да яго далучыўся Фёдар Гессенкопф, які спыніўся, каб выкурыць цыгарэту, перш чым далучыцца да сходу. Яны трымалі дзверы прачыненых, каб чуць, што адбываецца ўнутры. Хессенкопф адмовіўся ад гарбатага і цяпер быў апрануты як чыгуначны кандуктар. Магчыма, падумаў Падлогу, гледзячы на яго, гэты маленькі чалавечак сапраўды быў чыгуначным кандуктарам. Шэрая уніформа дэманстравала належны выгляд адзення, які наводзіў на думку, што гэта не касцюм. Хессенкопфа на сходах павінны былі называць "Нумарам Адзінаццаць"; членам клуба было строга загадана звяртацца адзін да аднаго толькі па нумарах, і ім не заахвочвалася знаёмства адзін з адным на вуліцы, хоць большасць з іх часта наведвалі кафэ Фігара і маглі быць лёгка апазнаныя любым афіцыянтам.
  
  
  
   На працягу першых паўгадзіны ўдзельнікі слухалі чытанне новага анархісцкага маніфеста пад назвай " Будучая рэвалюцыя", які толькі што прыбыў з Парыжа. Як мяркуецца, яно было напісана анархістам Бракинским з сваёй турэмнай камеры незадоўга да яго пакарання смерцю за забойства трох паліцэйскіх.
  
  
  
   Малады чалавек па імі Мандл з дрыготкім голасам і пачуццём пафасу стаяў пад газавым каўпаком у цэнтры залы пасяджэнняў і чытаў брашуру. " " Надыходзіць дзень, калі памешчыкі і буржуазія больш не будуць вырываць хлеб з рота дзяцей рабочых", - люта прачытаў ён. І далей: "Яны хацелі б, каб вы змагаліся за сваю краіну, як ягня змагаецца за свой загон для стрыжкі, або свіння змагаецца за сваю скотобойню. Вы паняволеныя путамі вялікай хлусні, званай патрыятызмам; яны нябачныя, але трымаюцца надзейней жалезных ланцугоў!"
  
  
  
   Пакуль Мандл працягваў трапятаць, Тхор выслізнуў вонкі, убачыў Хессенкопфа і завішчаў: "Божа мой! Гэтая форма!" - і тут жа схапіў Хессенкопфа і пацягнуў яго за кут будынка. Паўль чуў прыглушаны голас Тхара, відавочна, выкрикивавшего Хессенкопфа, але не мог разабраць, што менавіта гаварылася. Ён падумаў аб тым, каб падкрасціся і паслухаць, але вырашыў, што гэта было б неразумна. Праз хвіліну Тхор вярнуўся, спыніўся, каб злосна зірнуць на Полу, і накіраваўся ў пакой для нарад. Гессенкопф не вярнуўся.
  
  
  
   Пасля таго, як Мэндл скончыў і сеў, група горача абмеркавала маніфест. Недахоп логікі ў іх аргументацыі быў папоўнены запалам, які ўзрастаў па меры таго, як абмеркаванне пераходзіла ад удзельніка да ўдзельніка. Яны казалі аб нялюдскасці чалавека па адносінах да чалавеку і закранулі тэму бесчалавечнага адносіны мужчыны да жанчыны і дзіцяці. Яны прааналізавалі ўнутраныя супярэчнасці капіталістычнай сістэмы, якія, несумненна, павінны прывесці да яе падзення. Яны разгледзелі уласцівае манархіі зло і з горыччу пагадзіліся з тым, што каралі ніколі добраахвотна не пакінуць свае троны.
  
  
  
   Усё гэта, на іх думку, рабіла неабходным агітаваць масы, якія былі занадта загразлі ва ўласных пакутах, каб калі-небудзь агітаваць саміх сябе. Павінны быць прыняты рашучыя меры, каб люмпен-пралетарыят ўсвядоміў сваю ўласную бездапаможнасць, неабходнасць пераменаў. Яйкі павінны быць разбітыя, каб можна было прыгатаваць амлет сацыяльнай справядлівасці.
  
  
  
   Затым пяройдзем да справаў гэтай ночы. Полу выклікалі ў залу пасяджэнняў, дзе ўся група яшчэ раз паўтарыла свае анархічныя абяцаньні, падняўшы правую руку і пакляўшыся ніколі пад страхам смерці не выдаваць сакрэты арганізацыі. Яны пакляліся падпарадкоўвацца загадам сваіх лідэраў, што здалося Падлозе асабліва пацешным для арганізацыі анархістаў, але ён не ўсміхнуўся. Затым новых членаў адвялі ў бок і навучылі элементаў шыфра анархістаў, які быў не шыфрам, а кніжным кодам, заснаваным на лютэранскай Бібліі. Затым усе яны абышлі пакой, паціскаючы адзін аднаму рукі, адказваючы "Анархія і рэвалюцыя!" на кожнае прамоўленае напаўголасу прывітанне "Справядлівасць і роўнасць!"
  
  
  
   Нумар Адзін усміхнуўся, відовішча было не з прыемных. "Гэтым абнаўленнем нашых клятваў мы яшчэ раз абавязуемся змагацца за вызваленне рабоў ад іх гаспадароў, працоўных ад іх босаў, якія кіруюцца ад злой рукі ўрада", - сказаў ён. "Я веру, што ты праявіш адвагу і знаходлівасць". Ён павярнуўся і паказаў на Падлогі. "Нумар трыццаць сем, ёсць паведамленне, якое павінна быць дастаўлена". Ён выцягнуў вялікі канверт з унутранай кішэні свайго пінжака і, здавалася, на імгненне задумаўся, перш чым сказаць: "Ад імя Лігі я ўручаю вам гэты ліст".
  
  
  
   Пол ўзяў канверт. Нумар Адзін працягнуў яму лісток паперы. "Вось адрас. Запомні яго і знішчы паперу. Перайсці як мага хутчэй і толькі таму, хто названы".
  
  
  
   "Зараз?"
  
  
  
   - Так, цяпер. Сёння ўвечары. Ты ж не баішся цемры, праўда?
  
  
  
   Пол ўхмыльнуўся. Гэта быў сарказм ці клопат? Няважна. Ён імгненне глядзеў на паперу, а затым вярнуў яе Нумары Першаму. "Ты знішчаеш паперу. Я пайду."
  
  
  
   Пол выйшаў з склепа, падняўся на палову драбінчастага пралёта да ўваходу ў завулак і спыніўся, каб падумаць. Адрас знаходзіўся на іншым канцы горада, і на куце Босештрассе, у некалькіх кварталах адсюль, была стаянка таксі, але добрая доўгая прагулка была б як раз тым, што растлумачыла б яго галаву. Ён спыніўся, каб зашпіліць паліто да самага горла, а затым пайшоў далей па вуліцы.
  
  
  
   Увайшоўшы ў падвальных пакой, Нумар Адзін кіўнуў мужчыну ў касцюме джэнтльмена, і ён разам з адным з тройцы зладзюжак выйшаў і прыладзіўся ззаду Падлогі. Яны трымаліся па меншай меры на адлегласці квартала і мянялі тое, што было бліжэй за ўсё, змяняючы капелюшы і манеру хады кожныя некалькі кварталаў, каб Пол не заўважыў, што за ім сочаць.
  
  
  
  -
  
  
  
   Нумар Адзін сабраў вакол сябе пакінутых членаў лігі і сказаў: "Вы ўсё хутка пойдзеце адсюль, але адзін застанецца. Адзін з вас прыме важнае для нас дзеянне, якое планавалася на працягу некаторага часу. Адно простае дзеянне, якое дакажа нашую сур'ёзнасць і нанясе ўдар па нашай справе. Паколькі я ўпэўнены, што вы ўсе былі б рады стаць добраахвотнікамі, проста зьбярэцеся за сталом, і мы будзем цягнуць жэрабя ".
  
  
  
   Яны сабраліся, і кожны з іх выцягнуў саломінку з пучка, заціснутага ў кулаку Першага. Удзельнік Нумар Пяць выцягнуў кароткую саломінку. Тхор дамовіўся, што ўдзельнік нумар Пяць выцягне кароткую саломінку, але ён спрытна ўпраўляўся са сваімі рукамі, і ніхто гэтага не заўважыў. Астатнія павіншавалі Пятага і адзін за адным выйшлі з сырога склепа, пакуль не засталіся толькі ён і Нумар Адзін.
  
  
  
   Пятым нумарам быў Карл Вебель, дваццацідвухгадовы студэнт-мастацтвазнаўца, які адчуваў, што ў грамадстве дзеецца што-то кардынальна няправільнае; гэта пачуццё не рэдкасць для двадцатидвухлетних студэнтаў-мастацтвазнаўцаў . Яго прымусілі паверыць, што бедныя маюць патрэбу ў тым, каб пазбавіцца ад іх самаздаволення, каб паўстаць і ўсталяваць бескласавая грамадства, і што толькі выпадковыя акты гвалту ад іх імя могуць пахіснуць сітуацыю. Ён адчайна хацеў стаць адным з шэйкер.
  
  
  
   Нумар Адзін падышоў да шафы ў куце склепа і зняў цяжкі вісячы замак. Усярэдзіне ляжалі два пакета: вялікі, загорнуты ў некалькі слаёў цыраты, і маленькі прастакутны, загорнуты ў карычневую паперу. Ён прыбраў іх абодвух і вярнуўся да стала. З выглядам чалавека, які адкрывае рэлігійны артэфакт, ён разгарнуў цырату, агаліўшы старадаўні рэвальвер Шугарда Сьюза. "Вось ён, нумар пяць", - сказаў ён, перадаючы цяжкае зброю праз стол. "Магчыма, ты думаеш, што зможаш з ім справіцца?"
  
  
  
   Вебел глыбока ўздыхнуў і ўзважыў рэвальвер, імкнучыся, каб рука не дрыжала. "Я проста накіроўваю і націскаю на курок, праўда?" - спытаў ён, напускаючы на сябе браваду, якая, па яго думку, ад яго патрабавалася. - Я магу гэта зрабіць, нумар Адзін.
  
  
  
   "Ты адкрываеш зброю вось так, - сказаў Тхор, дэманструючы, - і ўстаўляеш кулі такім чынам. А затым защелкиваешь яго вось так. Бачыш?"
  
  
  
   "Усё проста", - запэўніў яго Вебел.
  
  
  
   "Нават калі так, патрэніруйся ў гэтым".
  
  
  
   "Вядома".
  
  
  
   "Вельмі добра. Ты хаваеш яго да апошняй секунды. Такім чынам ты оттягиваешь курок, выцягваючы зброю з кішэні. Shugard Сьюзэн мае падвойнае дзеянне, але ў яго вельмі моцнае націск на спускавы кручок, якое можа збіць вас з прыцэла, калі папярэдне не взвести курок. Калі ён взведен, для стрэлу дастаткова лёгкага дотыку пяра. Вам лепш патрэніравацца страляць з яго без патронаў."
  
  
  
   "Я так і зраблю".
  
  
  
   "Выдаткуйце час, каб старанна прыцэліцца. На адлегласці не больш за пяць метраў вы не можаце прамахнуцца. Яшчэ трохі, і гэта стане праблемай. Затым вы нядбайна сыходзіце, ратуючыся ў мітусні. Усё будзе арганізавана для вашага ўцёкаў. Пераканайцеся, што вашы кішэні пустыя, і зьнішчыце ўсё, што ў вас ёсць дома, што магло б звязаць вас з намі на выпадак, калі што-то пойдзе не так ".
  
  
  
   "Я маю намер падысці значна бліжэй, чым на пяць метраў!" - люта заявіў студэнт-мастацтвазнаўца. "За правае справа! За свабоду і сацыяльную справядлівасць! Дзеля годнасці Чалавека!"
  
  
  
   Тхор ўсміхнуўся, агаліўшы два рады крывых, пажоўклых зубоў, і паўтарыў малітву. - За правае справа! За Свабоду і сацыяльную справядлівасць! Дзеля годнасці чалавека! Ён ляпнуў Вебела па спіне. "Трэба яшчэ сёе-тое падрыхтаваць. Я сустрэнуся з вамі заўтра ў апоўдні ў вашых пакоях і дам апошнія інструкцыі". Вебель кіўнуў, і Тхор працягнуў яму шэсць добра змазаных патронаў з абгорнутай паперай скрынкі і праводзіў яго позіркам. Праз тры хвіліны Тхор пагасіў алейную лямпу і пайшоў сам, старанна замкнуўшы за сабой маленькую дзверы.
  
  
  
  -
  
  
  
   Калі крокі тхара заціхлі звонку, у адным з маленькіх ўпаковачных скрынь пачулася варушэнне. Край адкінуўся, і здаліся мужчынскія ногі. Павольна з скрыні вылезла астатняя частка мужчыны - высокі, хударлявы мужчына з вялікім ястрабіных носам і пранізлівымі вачыма. Ён устаў і атросся, затым пацягнуўся і выгнуўся ўсім целам, спрабуючы зняць сковывающее напружанне, якое выклікалі яго мышцы чатыры гадзіны сядзення на кукішках у маленькім скрыні.
  
  
  
   "Такім чынам, - ціха сказаў мужчына, - гульня пачынаецца!" Ён выйшаў за дзверы з дапамогай ключа, які быў дублікатам таго, якім карыстаўся Тхор, а затым старанна замкнуў за сабой дзверы.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ПЯТАЯ — ВОЗЕРА КОМА
  
  
  
  Настане час, мы не ведаем, калі менавіта,
  
  Кропка, аб якой мы не ведаем, дзе яна знаходзіцца.
  
  Гэта азначае лёс людзей,
  
  Дзеля славы ці адчаю.
  
  Джозэф Эддисон Аляксандр
  
  
  
   Віла Эндорра ненадзейна раскінулася на стромкім схіле пагорка за межамі Белладжио, адкуль адкрываўся від на возера Кома. Вышэй і ззаду яго густы сасновы лес закрываў від на ўсё, акрамя навакольных гор, забяспечваючы, як гаворыцца на радасна выпадковым англійскай ў італьянскім даведніку, "выдатную эмоцыю ізаляцыі сярод асалоды італьянскай гармоніі без неабходнасці дастаўляць турысту нязручнасці ад сапраўднай ізаляцыі".
  
  
  
   Перад вілай і пад ёй, у сотні футаў ўніз па камяністым схіле, зарослым вінаграднай лазой, блакітныя воды возера адлюстроўвалі плямісты красавіцкі сонечны святло на сваёй неспакойнай паверхні; блакіт ля берага хутка станавілася змрочнай цёмна-сіняй па меры таго, як дно сыходзіла ў нязведаныя глыбіні.
  
  
  
   Бенджамін Барнетт скончыў сваю ранішнюю прабежку на беразе возера каля вілы і, цяжка дыхаючы, перагнуўся цераз парэнчы, аддзялялі сцяжынку ад пагорка, каб паглядзець, як хупавы белы катэр імчыцца па возеры. Пакуль ён назіраў, судна зрабіла апошні паварот, які павінен быў падвесці яго да пірса ўнізе. Чалавек у сіняй куртцы, які стаяў ля руля лодкі, кіраваўся з рулём і ветразямі з спрытам і вытанчанасцю, говорившими аб шматгадовай практыцы.
  
  
  
   "На што ты глядзіш, любоў мая?" Сесілія перасекла сад і далучылася да яго ў парэнчаў. "Няўжо пачвара з глыбінь раптам усплыло на паверхню?"
  
  
  
   "Гэта той белы паруснік", - патлумачыў Барнетт, абдымаючы яе за талію. Тыдзень, якую яны правялі на віле, пайшла ёй на карысць, - падумаў ён. Боль знікла з яе твару. Вясновы паветра, прыгожая вясковая мясцовасць і нават захоўваецца загадка аб тым, хто цікавіўся імі і чаму, здавалася, адцягнулі яе думкі ад нядаўняга мінулага і жудаснага выкідка, які так прыслабіў яе.
  
  
  
   - О - Голас Сесили гучаў расчаравана. - Я так спадзявалася на "монстра з глыбінь". Яна перегнулась праз парэнчы і, прыкрываючы свае карыя вочы ад ранішняга сонца, паглядзела ўніз, на возера. "Гэта, безумоўна, вытанчанае судна. Падыходнае слова "рамяство"? Людзі на яхце так раздражняюцца, калі ты выкарыстоўваеш няправільнае слова ".
  
  
  
   "Звярніце ўвагу, як з яе звяртаюцца", - сказаў Барнетт. "Вунь той джэнтльмен у сінім пінжаку выконвае працу траіх мужчын і робіць так, каб гэта выглядала проста. Мне цяжка адразу не неўзлюбіла такога чалавека ".
  
  
  
   Сесілія ўзяла яго пад руку. "Ты не можаш усё рабіць добра", - сказала яна. "І тыя рэчы, якія ты робіш добра, ты робіш сапраўды вельмі добра. Я ніколі не ведаў, што ў цябе ёсць таемнае жаданне стаць майстрам-мореходом.
  
  
  
   - І я таксама, пакуль не паглядзеў выступ нашага сябра ўнізе.
  
  
  
   Жанчына ў белым сукенка выйшла з каюты шлюпа, раскрыла парасон з чырвонай аблямоўкай і стаяла, бесклапотна назіраючы, як маленькая яхта набліжаецца да прычала.
  
  
  
   "Вельмі прыгожая карціна", - сказала Сесілія. "Я, мабыць, папрашу таго немца, гер Лінднэра, захаваць яе для нас алеем. Па крайняй меры, мы маглі б высветліць, ці сапраўды гэты чалавек умее маляваць або няма. Прыходзь снедаць."
  
  
  
   Барнетт абняў Сесили за талію. "Я бачу, ты перакананая, што Лінднэр на самай справе не мастак", - сказаў ён. "Я папрашу Толливера праверыць яго сёння".
  
  
  
   Сесілія пахітала галавой. "Я ніколі не казала, што ён не мастак. Ён цалкам можа быць мастаком, хоць я сумняваюся ў гэтым, мяркуючы па яго клетчатому пиджаку. Я проста сказаў, што ён прыйшоў сюды не маляваць. Я думаю, ён шпіёніць за намі ".
  
  
  
   "Як ты думаеш, чаму ён назірае за намі?" Спытаў Барнетт.
  
  
  
   "Я не ведаю", - сказала Сесілія. "Чаму тыя людзі ў цягніку абшуквалі наш багаж?"
  
  
  
   "Вы мяне злавілі", - сказаў Барнетт. Гэта ўсё яшчэ заставалася такой жа вялікай загадкай, як і тады, калі гэта адбылося. Таўстун і яго сябры зніклі да таго часу, як Барнетт папрасіў кандуктара абшукаць цягнік, верагодна, саскочыўшы з яго, калі той, пыхкаючы, ўзбіраўся на пагорак ці замарудзіў ход на павароце. Італьянская паліцыя была паінфармаваная на наступным участку, але яны нічым не дапамаглі; апісання зладзеяў не адпавядаюць ні аднаму з вядомых злачынцаў. - Бандыты, - выказаў здагадку капітан паліцыі, які прымаў у іх паказанні, паціскаючы плячыма.
  
  
  
   "Але тады чаму нічога не было выкрадзена?" Сесілія слушна спытала.
  
  
  
   Капітан паліцыі толькі зноў паціснуў плячыма. Хто можа сказаць, што бандыты распачнуць?
  
  
  
   І вось цяпер на вілу, якая стала пансіёнам, прыехаў нямецкі мастак, і Сесілія ўпэўнілася, што ён ашуканец. Барнетт быў поўны рашучасці звярнуць сур'ёзную ўвагу на перакананні сваёй жонкі. Але калі яна была права, пытанняў станавілася ўсё больш. Навошта каму-то спатрэбілася сачыць за імі? Хто мог несці адказнасць за гэта, здавалася б, бясконцая колькасць назіральнікаў? Якая была іх мэта? Мелі намер ці яны рабіць што-небудзь, акрамя простага назірання? Ці ведалі яны, што іх выявілі? Барнетт ў гэтым моцна сумняваўся, паколькі сам наўрад ці ўсведамляў гэта. І, нарэшце, што ім з Сесіліяй — і бормотунье — вынікае з гэтым рабіць? Час, вырашыў Барнетт, пакажа.
  
  
  
   Джэнтльмен у сінім блейзере, які стаяў за рулём шлюпа, у апошнюю секунду апусціў ветразь і крутануў штурвал, плаўна падводзячы судна да прычала. Двое мужчын, якія чакалі на прычале, выйшлі з ценю і дапамаглі яму прывязаць лодку спераду і на карме, перш чым ён саскочыў на прычал і дапамог даме сысці на бераг. З такой адлегласці было цяжка разглядзець дэталі, але Барнетту здалося, што адзін з мужчын што-то папракае лодачніка. Ён цярпліва выслухаў гэта на працягу некаторага часу, а затым рэзка загаварыў з мужчынам, які, здавалася, пачціва адступіў назад. Лодачнік працягнуў даме руку, і яны ўдваіх накіраваліся да берага.
  
  
  
   "Як ты думаеш, аб чым гэта было?" Барнетт пацікавіўся ўслых.
  
  
  
   - Піраты, - хутка выказала здагадку Сесілія. - Спрачаюцца з-за здабычы.
  
  
  
   "А!" - сказаў Барнетт. "А лэдзі?"
  
  
  
   "Выбірай сам", - сказала яму Сесілія. "Яна альбо каралева піратаў, альбо здабыча, аб якой ідзе гаворка".
  
  
  
   "Відавочна", - пагадзіўся Барнетт. "Як па-дурному з майго боку не здагадацца адразу".
  
  
  
   "Не Позавтракаем ці мы?"
  
  
  
   - Добрая ідэя. Дазволь мне пераапрануцца ў што-небудзь прыстойнае, і я далучуся да цябе ў зале для сняданку. Я ўтаплю сваю рэўнасць ў яйку або, магчыма, у цэлым амлет.
  
  
  
   Паўгадзіны праз Барнетт і Сесілія накіраваліся да кутняга століка ў вялікай гасцінай, якую фраў Шиммер, швейцарка-канс'ержкі гэтай італьянскай вілы, выкарыстоўвала як зала для сняданкаў. Фраў Шиммер верыла ў тое, што для сваіх ангельскіх гасцей яна называла "ангельскай сняданкам", які складаўся з лустачак любога мяса ці сыру, якія толькі можна было нарэзаць на кухні, і талерак з яечняй-глазуньей. Барнетту каштавала немалых намаганняў пераканаць фраў Шиммер, што ён сапраўды хацеў бы адзін з яе цудоўных амлетаў.
  
  
  
   Калі яны ўвайшлі, у зале для сняданку былі яшчэ адзіныя госці - маладыя, гадоў дваццаці з невялікім з Рыма, якія называлі сябе Пронзини і праводзілі вялікую частку часу ў сваім пакоі, і гер Лінднэр, нямецкі мастак. Лінднэр, хударлявы лысаваты мужчына з густымі цёмнымі бровамі і чорнымі вусамі шчотачкай, устаў і машынальна пакланіўся Бенджаміну і Сесили, калі яны перасякалі пакой, а затым вярнуўся да чытання цюрихской газеты і паяданні свайго пфаннкухена. Маладыя проста паднялі вочы, кіўнулі, хихикнули і вярнуліся да паяданні булачак, выпиванию кавы і пільнай погляду адзін аднаму ў вочы.
  
  
  
   Бенджамін і Сесили селі, сказалі служанцы, чаго яны хочуць, і пачалі праглядаць пошту, якую "Маммер" Толливер перадаў ім, калі яны спускаліся ўніз. Барнетт хутка прагледзеў лісты, а затым ўзяўся за амлет і апошні выпуск "Ілюстраваных сусветных навін". Праз пятнаццаць хвілін ён адкінуў яго ў бок з большай, чым патрабавалася, лютасцю. "У самой справе, - сказаў ён, - гэта невыносна!"
  
  
  
   Сесілія адклала ў бок доўгае ліст ад свайго працадаўцы і падняла вочы ад яечні з алеем на мужа. "Я асабліва люблю цябе, калі ты злуешся", - сказала яна яму. "Ты кажаш так па-ангельску, калі злуешся. З цяжкасцю верыцца, што ты вырасла ў Брукліне, ЗША"
  
  
  
   Барнетт паглядзеў праз стол за сняданкам на сваю жонку і адчуў, як гнеў і боль знікаюць, змяняючыся пачуццём ціхай радасці. "Мы былі жанатыя столькі гадоў, - заўважыў ён, - І я ўсё яшчэ адчуваю да цябе сімпатыю. Як ты гэта растлумачыш?"
  
  
  
   "Гэта выходзіць за рамкі разумення", - сказала яму Сесілія. "Такім чынам, што ж так ўзбадзёрыла цябе, што ты страціў той след амерыканскага акцэнту, які жанчыны знаходзяць гэтак захапляльным?"
  
  
  
   Барнетт перадаў ёй газету і пастукаў пальцам па адной з калонак. - Вось, - сказаў ён. - Прачытайце гэта!
  
  
  
  -
  
  
  
  Дэтэктыў-кансультант
  
  Карона ад Сніду
  
  РАСКРЫТЫЯ ПАДРАБЯЗНАСЦІ Ў АРТЫКУЛЕ.
  
  
  
   У артыкуле, якая неўзабаве будзе апублікаваная ў газеце Strand Magazine пад назвай "Прыгода з берилловой каронай", доктар Джон Х. Ватсан раскрыў падрабязнасці іншага экстраардынарнага выпадку, таго, што адбылося з яго сябрам і кампаньёнам, дэтэктывам-кансультантам містэрам Шэрлакам Холмсам з Бэйкер-стрыт, 221Б, Лондан.
  
  
  
   Справа тычылася пытання велізарнай важнасці для ўрада Яе Вялікасці, датычыць вельмі складанай праблемы, якая патрабуе самага далікатнага падыходу з-за высокага сацыяльнага становішча уцягнутых асоб. Містэр Холмс атрымаў поспех там, дзе паліцыі не ўдалося вярнуць і захаваць дзяржаўнае скарб — вышэйзгаданы берилловую карону — і затрымаць асоб, якія маюць дачыненне да яе знікнення.
  
  
  
   Хоць асобы некалькіх фігурантаў справы былі змененыя для захавання іх ананімнасці, ясна, што ў справе замяшаныя каралеўскія асобы і асобы, якія займаюць высокія дзяржаўныя пасады. Берилловая карона з'яўляецца часткай дзяржаўных рэгаліяў герцага каралеўскай крыві і з'яўляецца дзяржаўным здабыткам больш трох стагоддзяў.
  
  
  
   Доктар Ватсан і містэр Холмс, у цяперашні час знаходзяцца за мяжой, атрымліваючы асалоду ад, без сумневу, заслужаным адпачынкам, і звязацца з імі для каментароў не ўдалося.
  
  
  
  -
  
  
  
   - З усіх несумнеўных— - пачаў Барнетт.
  
  
  
   - Супакойся, дарагая, і дай мне пачытаць. - Сесілія моўчкі прагледзела нататку, а затым адклала часопіс у бок і вярнулася да свайго яйку.
  
  
  
   "Ну?" Запатрабаваў адказу Барнетт.
  
  
  
   "Я не зусім разумею прычыну вашага гнеўнага адказу", - спакойна сказала яму Сесілія.
  
  
  
   "Містэр Холмс пачаў сваё "расследаванне" з абвінавачання прафесара Марыярці ў арганізацыі крадзяжу кароны", - сказаў ёй Барнетт, падкрэсліваючы свае словы паляпваннем безназоўным пальцам па стале. "Ён сноўдаўся каля дома прафесара ў ребяческом абліччы, апрануты як які-небудзь звычайны лайдак, і чапляўся да ўсіх, хто падыходзіў да дзвярэй. У рэшце рэшт прафесар быў вымушаны сам знайсці карону, каб прымусіць Холмса сысці — факт, які, я ўпэўнены, не будзе ўключаны ў версію падзей доктара Ватсана ".
  
  
  
   Сесілія нахілілася і ўзяла руку мужа ў сваю, каб спыніць паляпванне па стале. "Не магло быць так, што ваша прыхільнасць да прафесара Марыярці і вашыя, скажам так, прахалодныя пачуцці да містэру Холмсу прымусілі вас трохі перабольшыць значэнне справы?" - спытала яна.
  
  
  
   Хмурны погляд Барнэта павольна змяніўся усмешкай ад дотыку яе рукі. "Ну, - сказаў ён, - магчыма, зусім ледзь-ледзь".
  
  
  
   Бенджамін і Сесілія пазнаёміліся, калі Бенджамін працаваў на прафесара Джэймса Марыярці, якога, мабыць, лепш за ўсё ахарактарызаваць як вучонага, які займаўся крыміналам, і які, па агульным прызнанні, быў адным з самых бліскучых людзей у Брытаніі. Барнетт заснаваў Амерыканскую службу навін як агенцтва па зборы інфармацыі для прафесара, а Сесили адгукнулася на аб'яву аб вакансіі офіс-мэнэджэра.
  
  
  
   Крыху больш чатырох гадоў таму Барнетт звольніўся са службы ў прафесара, каб ажаніцца на жанчыне, якую палюбіў, узяўшы з сабой дабраславеньне Марыярці і Амерыканскай службы навін.
  
  
  
   Барнетт усміхнуўся сваім успамінам. "Прафесар называў сябе першым у свеце крыміналістам-кансультантам", - сказаў ён Сесили. "Марыярці планаваў мудрагелістыя злачынства за ўзнагароджанне. Ён сказаў, што гэта было для падтрымкі яго навуковых даследаванняў, але я думаю, што яму падабаўся гэты выклік. Гэта быў яго спосаб ўкалоць за нос грамадства, якое ён лічыў дурным, нетрывальным, занудным і маркотным. Азіраючыся назад на той час, калі я быў яго партнёрам, я, вядома, не магу апраўдваць яго дзеянні, але яны рабілі жыццё цікавай ".
  
  
  
   - Містэр Холмс назваў прафесара Марыярці "Напалеонам злачыннасці", - сказала Сесілія.
  
  
  
   "Я сам чуў, як Холмс казаў гэта", - прызнаў Барнетт. "Я перакананы, што, нягледзячы на ўсю геніяльнасць Холмса ў раскрыцці злачынстваў, ён ніколі не змог бы злавіць прафесара. І гэта так знервавала і выбіла з каляіны яго, што ён абвінаваціў Марыярці ва ўсіх злачынствах, якія адбыліся ў радыусе ста міль ад Лондана. Але было вядома, што ён звяртаўся да самога Марыярці, калі той не па вушы увязаў у якой-небудзь праблеме.
  
  
  
   Барнетт моўчкі даеў свой сняданак, пагрузіўшыся ў ўспаміны аб гадах, праведзеных з прафесарам Марыярці. Сесили, сапраўды мудрая жанчына, не стала яго турбаваць, а пачытала свой часопіс і з'ела яйка з маслам. Цікава, што артыкул, якую яна чытала, ілюстраванае даследаванне аб Абдул Хамиде, турэцкай султане, навеяла ўспаміны аб тым часе, калі яна ўпершыню сустрэла Бенджаміна. Гэта было неўзабаве пасля таго, як Марыярці дапамог яму збегчы з турэцкай турмы, дзе яго трымалі за забойства, якога ён не здзяйсняў. Тады яна лічыла яго дужа прыстойным і стрыманым для газэтчыка і была крыху шакаваная, калі паступова ўсвядоміла, што Барнетт быў даверанай правай рукой прафесара Марыярці і што суровы, бацькоўску клапатлівы прафесар, верагодна, быў самым бліскучым крымінальным розумам дзевятнаццатага стагоддзя.
  
  
  
   Сесілія зачыніла часопіс і дазволіла малады афіцыянтцы, якая круцілася вакол іх століка, наліць ёй кубак кавы. Яна назірала, як фраў Шиммер праводзіла пару ў залу для снедання, не звяртаючы ўвагі на іх прабачэнні за гэтак пазней з'яўленне, і пасадзіла іх за столік прама насупраць Барнеттов. Мяркуючы па іх вопратцы, гэта была пара, якую яны ў апошні раз бачылі пришвартовывающейся да паруснику. І цяпер, калі Сесілія ўбачыла яго на прыстойным адлегласці, яна даведалася гэтага мужчыну. "Глядзі", - ціха сказала яна Барнетту. "Таямніца раскрытая".
  
  
  
   Барнетт паглядзеў на столік, на які паказала Сесілія. - Ага! - сказаў ён, адказваючы на ківок толькі што усевшегося джэнтльмена. - Гэта наш сябар сіньёр Буфорте. А выдатная лэдзі, павінна быць, яго жонка. Я не ведаў, што ён быў майстрам-мореходом, разам з іншымі яго талентамі.
  
  
  
   Аристе Буфорте знаходзіўся на віле апошнія два дні, чакаючы прыезду сваёй жонкі. У ноч свайго прыезду ён сустрэўся з Сесили і Бенджамінам за сталом для гульні ў брыдж. Ён шмат падарожнічаў, быў прыемным суразмоўцам і захопленым гульцом у брыдж.
  
  
  
   Вырашыўшы, што простага ківу недастаткова для прывітання, сіньёр Буфорте устаў і пакланіўся Бенджаміну і Сесили. - Рады бачыць вас сёння раніцай, - сказаў ён на сваім бездакорным англійскай. "Дазвольце мне прадставіць вам маю жонку, Дайан Булефорт. Мая дарагая, гэта Барнетты; ангельская пара, аб якой я вам згадваў. Яны заўзятыя гульцы ў брыдж".
  
  
  
   Барнетт, у сваю чаргу, устаў і злёгку схіліўся над рукой сіньёры Буфорте. - Рады, - сказаў ён, вырашыўшы не аспрэчваць упэўненасць Буфорте ў тым, што ён ангелец. - Некаторы час таму мы назіралі, як вы прыбылі на шлюп. Гэта была чароўная карціна. Вы цудоўны марак, сіньёр Буфорте.
  
  
  
   "Калі ласка", - сказаў Булефорте. "Аристе. Я настойваю. Аристе і Дыяна. І мы будзем называць вас Бенджамін і Сесілія ". Ён вымавіў гэта так, як быццам аказваў ім асаблівую паслугу, а не быў злёгку грубаваты. Але якім-то чынам, калі ён гэта сказаў, гэта было чароўна.
  
  
  
   Бенджамін выявіў у глыбіні сваёй душы ўкол зайздрасці да гэтага чалавека, чыё валоданне свецкімі манерамі было настолькі плаўным, што ён мог з усмешкай ігнараваць іх. Барнетт быў упэўнены, што калі б ён падышоў да якога-небудзь параўнальна незнаёмаму чалавеку і сказаў: "Прывітанне, містэр Сміт— дазвольце мне надалей называць вас проста "Джордж"", незнаёмец адказаў бы "ні за што ў жыцці" і пайшоў. Але калі б гэта зрабіў Булефорте, Джордж адчуў бы падзяку і працягнуў бы яму цыгару. У гэтым чалавеку што-то было. Барнетт сапраўды адчуваў падзяку, хоць і злаваўся на сябе за гэта.
  
  
  
   - Тады Арыстаў, - пагадзіўся Барнетт. - А ваша чароўная жонка так жа горача гуляе ў брыдж, як і вы? Калі так, то, магчыма, мы маглі б пасля вячэры выпіць па пары робберов.
  
  
  
   "Што можа быць прыемней, чым невялікая разумовая стымуляцыя пасля цэлага дня фізічных нагрузак?" Спытаў Аристе Буфорте. - Раніцай тэніс, днём купанне ў возеры, а ўвечары-гульня ў брыдж на аўкцыёне. Вядома, ні адзін прынц не мог бы правесці дзень лепш. І прынцэса таксама. Што ты скажаш на гэта, мая прынцэса?
  
  
  
   "Гэта будзе вельмі расслабляльна", - адказала Дайан Буфорте, абаяльна усміхаючыся. "Містэр і місіс Барнетт - Бенджамін і Сесілія — магчыма, захочуць далучыцца да нас і пагуляць у тэніс. Магчыма, мы маглі б згуляць у пары.
  
  
  
   Так яны і зрабілі.
  
  
  
  -
  
  
  
   Гер Лінднэр выйшаў з сталовай, калі Барнетты і Буфорте абмяркоўвалі сваю будучыню. Задуменна, як быццам абдумваючы пытанне найвялікшай важнасці, ён падняўся да сябе ў пакой. Апынуўшыся ўнутры, ён замкнуў дзверы і шырока расчыніў акно, якое выходзіла на возера. Апошнія прамяні ранішняга сонца расьсеялі рэшткі імгі, і там, на возеры, наколькі ён мог бачыць, была відаць чорная кропка, якая з дапамогай бінокля, які ён трымаў на падаконніку, ператварылася ў маленькую лодку са згорнутым адзіным ветразем. Лінднэр быў задаволены гэтым відовішчам, але глядзеў ён на яго не вачыма мастака.
  
  
  
   Ён падышоў да ніжнім скрыні свайго бюро і дастаў адтуль складаны прыбор з медзі і дрэва, згорнуты ў кампактную масу. Павольна і метадычна, усё яшчэ пагружаны ў роздумы, Лінднэр разгортваў дэталі і змацоўваў іх разам, пакуль не высветлілася, што апарат ўяўляе сабой партатыўны геліёграф, усталяваны на кароткім трывалым штатыве.
  
  
  
   Насвістваючы мелодыю падчас працы, Лінднэр усталяваў прыладу ў далёкім левым куце падваконніка, дзе яно лепш за ўсё улавливало прамыя сонечныя прамяні. Затым ён старанна нацэліў люстэрка так, каб яно пасылала сонечныя прамяні на далёкую лодку.
  
  
  
   Цяпер Лінднэр на імгненне спыніўся і задуменна ўтаропіўся на выцвілую гравюру " Раскрытая прыгажосць" на сцяне побач з шафай. Затым ён адкрыў свой чамадан і дастаў ліст паперы. Старанна, выкарыстоўваючы тоўсты грифельный аловак мастака, ён склаў сваё пасланне: "Der Herr Barnett und seine frau ..."
  
  
  
   Ён старанна пакідаў прабел паміж кожнай радком, калі пісаў яе. Ён мог бы зрабіць паведамленне карацей, апусціўшы артыкулы, ганаровыя званні і да таго падобнае, але адчуваў моцнае агіду да тэлеграфнага стылю. Калі ўсё было зроблена, ён вярнуўся і з дапамогай тонкай палоскі з медзі і слановай косці, падобнай на шестидюймовую логарифмическую лінейку, але спісанай літарамі замест лічбаў, напісаў зашыфраваную версію паведамленні ў прамежку паміж радкамі.
  
  
  
   Не спяшаючыся, калі сонца паднялося ў зеніт, у паўдзённым небе, Лінднэр уключыў апазнавальны сігнал і стаў чакаць адказу з лодкі — усяго толькі мімалётнага пробліску літар азбукі Морзэ DK, які пацвярджае, што ён напаў на верную мэта. Затым, павольна і метадычна, ён адстукаў сваё паведамленне якая чакае лодцы. Калі ён скончыў, і паслаў апошні "SSS", азначала "канец паведамленні", лодка падняла трохкутны ветразь і працягнула свой шлях.
  
  
  
   Лінднэр спакаваў геліёграф, прыбраў яго і ўзяўся за фарбы і мальберт. Магчыма, сёння ён паспрабуе намаляваць пейзаж на лужку за домам. Ён хутчэй уяўляў сябе мастаком.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ШОСТАЯ — ЧАРЛЬЗ БРЕДЛОН САММЕРДЕЙН
  
  
  
  У meine Pulse schlagen, und das Herz walk ungestüm ...
  
  (Як пачашчаецца кожны пульс, і маё сэрца б'ецца гучна і хутка ...)
  
  — Фрыдрых Добры,
  
  ад лібрэта да
  
  DER FREISCHÜTZ
  
  
  
   У чацвер вечарам Падлогу павёў Жызэль у оперу. Гэта быў яе першы шанец надзець новае ружовае сукенка, якое яна толькі што купіла ў краўчыха. Гэта быў малюнак, які яна стварыла сама, выразаўшы і прикалывая яго да адной з сваіх лялек, пакуль ён не стаў выглядаць менавіта так, як яна хацела. Фраў Ардбаум, краўчыха, ўвасобіла мініяцюру ў жыццё ў поўным аб'ёме: спадніца была аздобленая валанамі менавіта так, а станік зацягнуты менавіта так. Жызэль выглядала як прынцэса, выдатная і бязгрэшная, з лёгкім намёкам на— ну, не трэба ўдавацца ў падрабязнасці, на што там быў толькі намёк.
  
  
  
   Пол купіў квіткі на месца ля праходу ў шостым шэрагу аркестра, адчуваючы сябе крыху вінаватым, як быццам пры гэтым траціў грошы на ежу на працягу месяца. Ён настолькі добра ўвайшоў у свой новы багемны лад, што яму прыйшлося нагадаць сабе, што, будучы Чарльзам Бредлоном Саммердейном, ён мог бы выкупляць квіткі ўсяго аркестра на кожнае выступленне і пры гэтым добра абедаць.
  
  
  
   "Мне падабаецца гэта месца", - сказала Жызэль Падлозе, калі яны падыходзілі да сваіх месцах. "Толькі падумай, мы толькі што падняліся па Імператарскай лесвіцы. Сам імператар карыстаецца гэтай лесвіцай".
  
  
  
   "Як і ўсе астатнія", - заўважыў Падлогу, але Жызэль было ўсё роўна.
  
  
  
   Операй у той вечар быў " Фрейшютц" Карла Марыі фон Вебера, заснаваны на нямецкай гісторыі аб прывідах, магіі і стральбе, а таксама на "Чорным паляўнічага", які рабіў паляўнічаму шэсць дакладных стрэлаў у абмен на яго душу. У ім былі прыгожы герой, і цудоўная гераіня, і злосны злыдзень, і выпадковы пробліск самога д'ябла; хто мог жадаць большага?
  
  
  
   Жызэль сціскала руку Падлогі на працягу ўсяго прадстаўлення і была зачараваная музыкай і чарадзействам. "Ты можаш зводзіць мяне ў оперу ў любы час", - прашаптала яна яму ў час змены сцэны ў першым акце.
  
  
  
   "Я буду шмат разоў вадзіць цябе ў оперу", - сказаў ён ёй. "Але гэта вельмі дорага!"
  
  
  
   Пол засмяяўся. "У мяне ёсць сябар, які можа сабе гэта дазволіць".
  
  
  
   Жызэль яго руку паднесла да вуснаў і пацалавала косткі пальцаў. "Я сапраўды люблю оперу", - сказала яна яму. "Я прыходжу сюды часам і бяру квіток у стаялы зала. Гэта вельмі танна, але не так прыемна, як магло б быць; оперная паліцыя вельмі строга ".
  
  
  
   - Оперная паліцыя? Пол запытальна паглядзеў на яе.
  
  
  
   "О, так. Тыя, хто стаіць, павінны рабіць гэта вунь за тымі парэнчамі, - яна паказала ў бок задняй частцы залы, - і там ёсць мужчыны з маленькімі опернымі нашыўкамі на пінжаках, якія сочаць за вамі, каб пераканацца, што вы не прокрались ўнутр, каб заняць месца, або нават не селі на прыступкі.
  
  
  
   "На ўсе тры ці чатыры гадзіны?" Спытаў Падлогу.
  
  
  
   "Нават так. Яны вельмі цвёрдыя".
  
  
  
   - І яны не заваяваныя тваёй прыгажосцю або жалостливыми поглядамі, якія, я ўпэўнены, ты кідаеш на іх? Яны, павінна быць, сапраўды строгія.
  
  
  
   У другім антракце Поль адвёў Жызэль у буфет выпіць халоднага шакаладу. Ён знайшоў для яе крэсла і, папрасіўшы прабачэння, сышоў. "Ёсць сёе-хто, з кім мне трэба хвілінку пагаварыць", - патлумачыў ён.
  
  
  
   Пол прабраўся праз натоўп добра апранутых людзей туды, дзе мужчына, якога ён абраў у якасці наступнага аб'екта для абмеркавання, стаяў са сваёй дачкой. Гэты мужчына, мажны, лысаваты джэнтльмен з густымі седеющими над бровамі блізка пасаджанымі вачыма, вусамі шчотачкай і щетинистой барадой, якая амаль хавала скошаны падбародак, быў Германам Логу, чыноўнікам сярэдняга звяна ў Міністэрстве замежных спраў. Яго дачка, якой на выгляд было каля сямнаццаці, была апранутая ў дарагое, моднае сукенка зялёнага адцення, з-за якога яе белая скура здавалася стракатай і балючай, скроеным так, што падкрэслівала яе тоўстую талію і неразвіты бюст. Яе валасы былі выкладзеныя так, нібы хавалі абедзенны талерку, акуратна балансуючую ў яе на галаве.
  
  
  
   Герман меў патрэбу ў грошах. Утрымліваць жонку і двух палюбоўніц на жалаванне дробнага служыцеля было пастаянным жангляваннем, і Герман пачаў губляць кантроль над мячамі. Па крайняй меры, так Паулю сказаў Леві Давуд. Паўль спыніўся, каб агледзець Германн. Ён выглядаў слабым і нерашучым, не падобным на мужчыну, які мог бы ўтрымліваць жонку і двух палюбоўніц. Але, магчыма, многія з нас вядуць таемную жыццё, якая ўразіла б нават нашых бліжэйшых сяброў.
  
  
  
   Пол падышоў да сваёй ахвяры і выцягнуў з унутранай кішэні запячатаны канверт. "Herr Loge?" - ціха спытаў ён.
  
  
  
   Лог павярнуўся тварам да Падлозе. - Так?
  
  
  
   "Мой заступнік спачувае вашай патрэбе, - сказаў Пол, - і ён папрасіў мяне перадаць вам гэта". Ён сунуў канверт у руку Логу і павярнуўся.
  
  
  
   "Пачакай!"
  
  
  
   Пол памаўчаў.
  
  
  
   "І гэта ўсё?"
  
  
  
   Пол павярнуўся да Лагу. Мужчына разарваў канверт і пачаў перабіраць ўнутры банкноты. Відавочна, ён мог вельмі хутка падлічваць сумы. У канверце было пяцьсот крон. Чаго чакаў гэты бюракрат, які жыве на шырокую нагу, і, калі падумаць, чаму ён гэтага чакаў?
  
  
  
   "Усё?"
  
  
  
   - Тут , колькі, пяцьсот крон. Мне абяцалі тысячу! Словы прагучалі рэзка, але напаўголасу, якія не перакрылі шум навакольнага натоўпу. Ніхто, наколькі мог судзіць Падлогу, не павярнуўся да іх, каб зразумець, аб чым ён кажа.
  
  
  
   Пол хутка цяміў. "Астатняе прыйдзе пазней", - сказаў ён.
  
  
  
   "Што ж, так-то лепш". Лог дастаў з кішэні складзены аркуш паперы і працягнуў яго Падлозе. "Вось. Хоць навошта вам гэта трэба, я не разумею. Калі я атрымаю астатнія пяцьсот?
  
  
  
   "Хутка", - паабяцаў Падлогу. "Хутка!" Ён сунуў газету ў кішэню і ганарліва адышоў, як быццам ведаў, аб чым ідзе гаворка.
  
  
  
   Да канца оперы думкі Падлогі былі прыкаваныя да паперы.
  
  
  
   Што ж такое падкінула яму серендипити, інфармацыю, што датычыцца нейкай дробнай інтрыгі, або, магчыма, дзяржаўную таямніцу, якая зменіць ход еўрапейскіх спраў на цэлае пакаленне? Яму спатрэбілася намаганне волі, каб не разгарнуць газету ў сябе на каленях і не паспрабаваць прачытаць яе пры святле, адбіваецца ад сцэны.
  
  
  
   Пол не мог пазбавіцца ад адчування, што хто-то назірае за ім аднекуль з цёмных сядзенняў ззаду яго. Але калі так, то ніхто нічога не распачаў па гэтай нагоды, і, наколькі ён мог меркаваць, ніхто не праявіў ні найменшага цікавасці ні да яго, ні да Чаго, калі яны выйшлі з опернага тэатра і селі ў адзін з экіпажаў, прыпаркаваных ля тратуара, каб ехаць дадому.
  
  
  
   Ноч была яснай і прахалоднай. Пол загарнуў іх абодвух у плед і ўтаропіўся ў неба. Ён паказаў на сузор'е Арыёна, вялікага паляўнічага, які пераследвае Вялікага Мядзведзя ў вясновым небе. "Ёсць адна з праблем, з якой мы ўсе сутыкаемся на жыццёвым шляху, - сказаў ён ёй, - вызначэнне таго, хто мы - паляўнічы або мядзведзь".
  
  
  
   Жызэль вывучала яго профіль у святле вулічных ліхтароў. - Часам, - сказала яна, - я цябе не разумею.
  
  
  
   "Часам, - пагадзіўся ён, - я таксама".
  
  
  
  -
  
  
  
   Было ўжо больш двух гадзін ночы, калі Жызэль пакінула яго кватэру на верхнім паверсе і спусцілася на адзін пралёт да сябе, каб прачнуцца ва ўласнай пасьцелі, акружаная здагадкамі аб маралі. Падлогу старанна замкнуў дзверы на два замка, пераканаўся, што шторы на акне гасцінай цалкам зашморгнены, запаліў газавую гарэлку на прыстаўным століку, падрыхтаваў сабе кубак густога чорнага кавы з вялікай колькасцю цукру і расслабіўся. Ён апусціўся ў сваё мяккае крэсла, дазволіў вобразу Поля Донцхофа, баварскай багемы, рассеяцца і дазволіў сабе зноў стаць, хай і ненадоўга, Чарльзам Бредлоном Саммердейном, малодшым сынам герцага, ангельскай шпіёнам. Адзіны вядомы яму спосаб гуляць ролю, якую ён павінен быў гуляць кожны дзень, - гэта стаць тым чалавекам, якога ён гуляў. Ён не занадта ўскладняў сабе задачу; Паўль Донцхоф ў многіх адносінах быў Чарльзам Саммердейном, або тым, кім быў бы Саммердейн, нарадзіся ён у нямецкай сям'і сярэдняга класа. Але гэта ўсё роўна была доўгачаканая перадышка, каб падумаць па-ангельску і аб тых рэчах, якія Паўль Донцхоф трымаў пад замком у схованках сваёй свядомасці.
  
  
  
   Чарльз Саммердейн падышоў да свайго шафе і выцягнуў складзены лісток паперы з нагруднай кішэні вячэрняга пінжака. Ён разгарнуў яго на стале перад сабой. Гэта быў пранумараваная спіс з сямі пунктаў , якія не мелі для яго відавочнага сэнсу:
  
  
  
  -
  
  
  
  1. 24 І 26 КРАСАВІКА
  
  2. У ТУЮ СЕРАДУ
  
  3. НЕВЯДОМА
  
  4. АНГЛІЯ, ФРАНЦЫЯ, ГЕРМАНІЯ І РАСІЯ
  
  5. НЕВЯДОМА
  
  6. 3-Й І 4-Й З 6
  
  7. ДЫ
  
  
  
  -
  
  
  
   Саммердейн некаторы час вывучаў яго, і чым даўжэй ён глядзеў, тым менш разумеў. Погляд на каляндар падказаў яму, што 24 і 25 красавіка прыпадаюць на пятніцу і суботу. І што? Але гэта павінна нешта значыць, магчыма, што-то важнае. Што ж, ён паглядзіць на гэта яшчэ раз. Цяпер у яго была іншая праца.
  
  
  
   Саммердейн сабраў нататкі, запазычаныя з назіранняў, дыскусій і справаздач яго суайчыннікаў за апошнія два тыдні, дапоўніў іх некаторымі ўласнымі праніклівымі каментарамі і назіраннямі і звёў іх у адно бесперапыннае паведамленне:
  
  
  
  -
  
  
  
  Прывітанне з Вены. Аўстрыйскі генеральны штаб атрымаў справаздачы аб дальнобойности і дакладнасці новага французскага 12-сантыметровага палявога зброі з кароткай аддачай. Мяркуе наяўнасць шпіёна ў вышэйшым камандаванні французскай арміі.
  
  
  
  Два лінкора ў сухім доку ў Поле. "Кронпрынц Эрцгерцаг Рудольф" для рамонту і пераабсталявання і "Тегеттхофф" для поўнай рэканструкцыі.
  
  
  
  Цяпер я 37-й член GVF. Мінулай ноччу я даставіў канверт чалавеку па імі Броммель на Брандтштрассе, 578. За мной туды рушыў услед GVFers. Не ведаю, ці падазраюць мяне, ці гэта была стандартная працэдура. Плануецца спроба забойства, магчыма, не адна. Таксама рыхтуецца нешта буйное. Не ведаеце што, нам, пачаткоўцам анархістаў, распавядаюць толькі тое, што нам трэба ведаць. Але намёкі з некалькіх крыніц паказваюць на тое, што неўзабаве чакаецца сур'ёзнае абурэнне.
  
  
  
  GS паведамляе мне , што Міністэрства ўнутраных спраў лічыць , што расейскія агенты нарошчваюць актыўнасць у Венгрыі і Сербіі ...
  
  
  
  -
  
  
  
   Справаздача працягваўся яшчэ паўтары старонкі. Ён скончыў яго заўвагай:
  
  
  
  -
  
  
  
  Я толькі што атрымаў у сваё распараджэнне спіс, які можа апынуцца важным, але ў цяперашні час мне нічога не кажа. Я працягну час ад часу зазіраць у яго, каб паглядзець, ці не адкрыецца мне раптам яго значэнне.
  
  
  
  -
  
  
  
   Скончыўшы, ён паклаў ручку назад у трымальнік, зачыніў чарніліцу вечкам на сваім маленькім пісьмовым стале і старанна пераправерыў напісанае. У ім гаварылася тое, што ён хацеў сказаць; было напісана параўнальна коратка; гэтага павінна было хапіць. Наступныя два гадзіны ён выдаткаваў на шыфраванне справаздачы сваім уласным спецыяльна распрацаваным шыфрам: старонка за старонкай спецыяльна сочиненного верша "Паўль Донцхоф" для камернага аркестра, напісанага тоўстым чорным алоўкам на папярэдне разлінаваны паперы. Музычная партытура, якую ён стварыў, была прайграванай — не прыемнай, але прайграванай; і гэтага было б дастаткова. Затым ён акуратна спаліў усе свае запісы і звычайнае тэкставае паведамленне ў маленькім каміне ў пакоі і адправіўся спаць.
  
  
  
  -
  
  
  
   Позна раніцай наступнага дня, калі большасць жыхароў будзённай Вены разышліся па сваіх справах, гер Паўль Донцхоф спыніў падарожны фіякр і павёз фрэйлейн Жызэль Шыф ў кафэ Prinz Eugene на сняданак.
  
  
  
   "Мне так падабаецца гуляць з табой", - сказала Жызэль, калі яны ўладкаваліся за столікам на адкрытым паветры справа ад уваходу, дзе было б больш сакавіцкага сонца і менш сакавіцкага брызу. Яна паглядзела на яго з шырокай усмешкай на поўных чырвоных вуснах, і яе галава изогнулась дугой. "Мы такая прывабная пара, мінакі не могуць не спыніцца і не захапіцца".
  
  
  
   "Ну, - сказаў Пол, - ва ўсякім выпадку, палова з нас такая. Ты, павінна быць, трэніравалася перад люстэркам, каб выглядаць такі бясхітраснай".
  
  
  
   "Гадзінамі", - пагадзілася яна. "Климт малюе мяне ў ролі Марыі Магдаліны менавіта з такім поглядам".
  
  
  
   "Ах!" - сказаў Пол. "У такім выпадку твой цудоўны нявінны выгляд можа стаць даволі добра вядомы. Часопіс Neues Wiener Tagblatt назваў працы Клімта "дэгенератыўнымі", што можа прыцягнуць вялікую аўдыторыю на яго наступнае шоў ". Ён запыніў афіцыянта і запатрабаваў два кавы і паднос з выпечкай.
  
  
  
   - Што яны маюць на ўвазе, гэтыя крытыкі, калі кажуць "дэгенераты"? - Спытала Жызэль.
  
  
  
   Пол задумаўся. "Гэта залежыць ад таго, хто такія "яны"", - сказаў ён ёй. "Гэта слова ўвайшло ў моду, і розныя групы выкарыстоўваюць яго для абазначэння менавіта таго, што яны хочуць, ні больш, ні менш, як аднойчы сказаў несур'ёзна".
  
  
  
   - Хто такі гэты несур'ёзна? - спытаў я.
  
  
  
   - Сябар дзяцінства, не звяртай на яго ўвагі.
  
  
  
   Да іх падышлі два афіцыянта, адзін з кавы, а другой каціў цяжка нагружаную каляску з выпечкай. Пасля належнага абмеркавання яны зрабілі свой выбар: а Линцер törtchen для Жызэль і меном штрудель для яго.
  
  
  
   "Гэта, напэўна, дегенеративно, ці не так?" Выказала Здагадку Жызэль. "Выпечка на сняданак?"
  
  
  
   "Па крайняй меры, дэкадэнцкі, калі не цалкам дэгенератыўныя", - пагадзіўся Падлогу. "Але тады перакусваць ў", — ён павярнуўся, каб зірнуць на гадзіннік на сцяне ўнутры кафэ , а затым павярнуўся назад, — "амаль у адзінаццаць, само па сабе было б дастаткова дэгенератыўныя для рэспектабельных венскіх бургеры. Ранні ўздым - сінонім маралі і працавітасці ".
  
  
  
   Жызэль нажом і відэльцам адрэзала малюсенькі кавалачак ад свайго тортхена і адправіла яго ў рот. - А што яшчэ лічыцца дэгенератыўныя, мая салодкая?
  
  
  
   "Я ведаю гэты голас". Сказаў Пол. "Ты цяпер гадаешь, колькі дэгенератыўных учынкаў мы можам здзейсніць, перш чым ты ускользнешь з майго пакоя сёння ўвечары".
  
  
  
   "Нічога падобнага!" Жызэль заявіла, спрабуючы выглядаць шакаванае.
  
  
  
   Пол засмяяўся. "Добра. Давайце паглядзім, - сказаў ён, - вось царкоўнае вызначэнне дегенерата: кожны раз, калі вы чуеце, як святар абвальваецца з крытыкай дэгенерацыйна паводзін, вы можаце быць амаль упэўненыя, што ён кажа пра сэкс. Яшчэ ёсць італьянскі лекар Чезаре Ломброзо, які лічыць злачынцаў дегенератами і можа адрозніць іх па форме носа і куце нахілу мочак вушэй. У паліцыі паўсталі праблемы з яго тэорыямі, паколькі ім не вельмі пашанцавала ідэнтыфікаваць злачынцаў па мочкі вушэй, і, акрамя таго, паліцэйскае вызначэнне "дэгенерат" звычайна мае на ўвазе абуральную гомасэксуальнасць. Калі гомасэксуальнасць не з'яўляецца абуральнай, то пра вовлеченном чалавеку кажуць прыглушаным тонам як пра "инвертированном".
  
  
  
   "Гэта тое, чаго я не разумею, гомасэксуальнасць".
  
  
  
   "Ты б гэтага не зрабіла", - сказаў Пол. "Любы мужчына, які не глядзіць на цябе з вялікай цікавасцю, вышэй твайго разумення".
  
  
  
   "Ну, на мяне цікава глядзець, ці не так?" Спытала Жызэль, злёгку выгінаючы спіну і усміхаючыся яму сваёй самай нявіннай усмешкай.
  
  
  
   "Ты, вядома, такі", - пагадзіўся Падлогу. Ён працягнуў свой лінгвістычны экскурс: "Існуе псевдодарвинистская тэорыя зводу, заснаваная на няправільным разуменні тэорыі натуральнага адбору, якая сцвярджае, што некаторыя расы людзей, жывёл або раслін — хоць яны, здаецца, не вельмі цікавяцца раслінамі — звяртаюць назад свой эвалюцыйны ўздым да вышэйшых формаў і выраджаюцца назад у ніжэйшыя формы. Ідэі Ломброзо з'яўляюцца адгалінаваннем такога роду мыслення ".
  
  
  
   "А гэта не так?" Спытала Жызэль.
  
  
  
   "У эвалюцыі няма напрамкі", - патлумачыў Падлогу. "Куды б яна ні прыйшла, яна туды і накіроўвалася".
  
  
  
   "Такім чынам".
  
  
  
   "А яшчэ ёсць вынаходлівая пангерманская ідэя дегенерата: хто заўгодна або што заўгодна, што не з'яўляецца немцам, асабліва калі гэта чэх, вугорац або габрэй".
  
  
  
   Жызэль задуменна адрэзала сабе яшчэ кавалачак тертхена. "Часам ты здзіўляеш мяне тымі рэчамі, якія ведаеш", - сказала яна.
  
  
  
   "Я веру, што чалавецтва лепш за ўсё вывучаць па яго безрассудствам", - сказаў ёй Падлогу.
  
  
  
   "Вось чаму я вывучаю цябе", - сказала яна. "Ты дурны сам па сабе".
  
  
  
   Пол засмяяўся. "А ты - маё вар'яцтва", - сказаў ён ёй. "Я без розуму ад цябе".
  
  
  
   Жызэль кіўнула. "Так", - сказала яна. "І я нармальна стаўлюся да цябе". Яна паклала сваю руку над яго і пяшчотна сціснула. "Мы абмяркуем гэта. А цяпер мне лепш сысці. Сёння я позирую Клапманну. Я вадзяная німфа, і мне патрабуецца паўгадзіны, каб правільна збудаваць канструкцыю з пап'е-машэ і марлі, якая, па яго думку, падыдзе для касцюма вадзяной німфы ". Яна ўстала. - І што ты плануеш рабіць сёння?
  
  
  
   Падлогу на імгненне задумаўся. "Я планую няўцешна блукаць па горадзе ў пошуках ісціны і прыгажосці, ведаючы, што не знайду ні таго, ні іншага, пакуль не ўбачу цябе сёння ўвечары".
  
  
  
   Жызэль ўсміхнулася яму зверху ўніз. "Трымай гэтую думку пры сабе", - сказала яна, цалуючы яго ў лоб. "Я буду дома каля чатырох, але хачу некалькі гадзін папрацаваць са сваімі лялькамі. Ты можаш запрасіць мяне куды-небудзь павячэраць.
  
  
  
   "Дзякуй, вы так ласкавы", - сказаў Пол. "Цэлую вашу руку". І ён зрабіў гэта, вынікаючы старому венскага звычаю, магчыма, з ледзь вялікім запалам, чым гэта было абсалютна правільна.
  
  
  
   "Вядома, хочаш!" Жызэль пагадзілася. І яна пайшла па Вердегассе ў бок студыі Клапманна, размешчанай у некалькіх кварталах адсюль. Магчыма, у яе хадзе было крыху больш разгойдвання, чым было б, калі б яна не ведала, што Падлогу назірае за ёй.
  
  
  
   Чарльз Саммердейн глядзеў на свет вачыма Падлогі і задаваўся пытаннем, як адрэагавала б Жызэль, калі ён зрабіў ёй прапанову рукі і сэрца, калі ён прызнаўся б ёй, што на самой справе з'яўляецца ангельскай джэнтльменам. Ён ведаў, што той факт, што ён быў бязмерна багаты, ніколькі не занепакоіцца яе. Яму давядзецца адмовіцца ад вялікай гульні, але, магчыма, прыйшоў час перастаць гуляць у гульні, нават на карысць Імперыі. Былі і іншыя спосабы, якімі ён мог быць карысны. Акрамя таго, ён ужо адчуваў сваю ўдачу. Былі прыкметы таго, што некаторыя з калегаў Падлогі з падазрэннем ставіліся да гэтага, магчыма, залішне бесклапотнаму кампазітару. Пол быў напалову перакананы, што малады чалавек у аблямаваныя мехам шынялі, які ўвайшоў у кафэ неўзабаве пасля іх, быў тым самым маладым чалавекам, якога ён бачыў слоняющимся праз дарогу ад іх шматкватэрнага дома, калі яны выходзілі сёння раніцай.
  
  
  
   Не ў першы раз ён выявіў, што рады таму, што ён малодшы сын герцага. Калі б ён быў спадчыннікам тытула і маёнткаў, было б немагчыма падумаць пра жаніцьбу на натурщице венскага мастака. Натоўп, як па якой-то прычыне сябе называла арыстакратыя, ніколі б гэтага не дапусціла. Нават калі б гэта было так, гэта было б цяжка.
  
  
  
   Ён мог, вядома, ажаніцца на кім-небудзь іншым і таемна ўтрымліваць натурщицу свайго мастака ў лонданскай кватэры. Але ён не хацеў ажаніцца на кім-то іншым. І Жызэль нялёгка пагадзілася б на тое, каб яе трымалі ў лонданскай кватэры. Што ж, ён ажаніўся б на ёй, калі б яна пагадзілася, — і публіка магла б рабіць з гэтага ўсё, што захоча. Калі яны стануць занадта дэспатычнымі, яны з Жызэль маглі б проста купіць дом у Парыжы. Магчыма, ім усё роўна варта гэта зрабіць. Жызэль спадабалася б жыць у Парыжы.
  
  
  
   Пол уздыхнуў і сербануў кавы. Праз некалькі хвілін ён устаў, зайшоў у кафэ і накіраваўся прама ў туалет. Выходзячы, ён затрымаўся каля століка пустога, каб завязаць шнуркі на чаравіку. "Мне здаецца, за мной сочаць", - напаўголасу сказаў ён невозмутимому лысеющему джэнтльмену за суседнім столікам, які, здавалася, быў цалкам паглынуты ранішнім выпускам " Новай свабоднай прэсы" і сваім недоеденным "напалеонам". - Ты мяне зусім не ведаеш.
  
  
  
   Мужчына злёгку нахмурыўся і працягнуў чытаць. Пол кінуў тоўсты белы канверт са сваім апошнім вершам tone на крэсла побач з сабой, прыкрыўшы яго сваім паліто, а затым вярнуўся да свайго стала, кінуў на яго некалькі манет і накіраваўся ўніз па вуліцы.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК СЁМАЯ — ШАНЕЦ
  
  
  
  Каралеўства - гэта ўсяго толькі клопаты.
  
  Стан пазбаўлена знаходжання;
  
  Багацце - гэта гатовыя пасткі,
  
  І спяшаюцца распасціся.
  
  — Генрых VI
  
  
  
   Узрост, разважаў Барнетт, неўзаметку падкрадваўся. Або, магчыма, гэта былі проста яго сядзячыя звычкі. Чатыры дні гульні ў тэніс з Булфортами нанеслі нязвыклы ўдар па цягліцам, пра якіх ён забыўся. Гуляць па два сэта ў тэніс кожны дзень аказалася значна цяжэй, чым ён памятаў. І, нягледзячы на тое, што ён працягваў пераконваць сябе, што практыкаванні прынясуць яму карысць, лягчэй з кожным днём не станавілася. Цяпер, калі сённяшняе занятак скончылася, яго ікроножные мышцы моцна нылі. Ён быў упэўнены, што хутка да іх далучацца іншыя мышцы. Яму варта альбо часцей гуляць, альбо зусім адмовіцца ад гэтага. Ён паўгадзіны отмокал ў ванне, пакуль вада не стала зусім нясмачная, а затым пачаў пераапранацца да вячэры.
  
  
  
   Барнетт выявіў, што больш звычайнага імкнецца падабраць прыдатны вячэрні касцюм. Новы смокінг, які ён бераг для Парыжа. І залатыя запанкі і запанкі з опалового ўстаўкамі, якія Сесілія падарыла яму на мінулы дзень нараджэння. Ён адмовіўся ад трох каўнерыкаў, перш чым знайшоў той, які, здавалася, валодаў неабходнай бездакорнай белізной.
  
  
  
   Сесілія замкнулася ў сваім пакоі з Беттиной, малады круглолицей хатняй прыслужніцай, якую гатэль даслаў у якасці яе пакаёўкі, і Барнетту здалося дзіўным ўваходзіць туды, пакуль яна не скончыць свой туалет, каб не ўбачыць яе часткова апранутай у прысутнасці трэцяга чалавека ў пакоі.
  
  
  
   Быць сам-насам са сваёй жонкай - гэта адно; а ўжо як чалавек выбірае апранацца ці не апранацца, гэта яго асабістая справа. Але нават у прысутнасці пакаёўкі убачыць сваю жонку дезабилль было проста немагчыма. Хіба не дзіўна, не ў першы раз падумаў Барнетт, што ў французаў ёсць словы для ўсяго.
  
  
  
   Барнетт не сумняваўся, што Сесілія выйдзе элегантнай. Яна заўсёды выглядала элегантна. Чаго ён хацеў, так гэта яе запэўніванні ў тым, што ён выглядае калі не элегантна, то, па меншай меры, ніштавата. Якім-то чынам маючы адбыцца вячэру з Буфорте выклікаў у яго жаданне выглядаць як мага больш элегантна. Для яго гэта было зусім незнаёмае пачуццё. Ён утаропіўся ў люстэрка і пачаў церабіць канцы свайго гальштука-матылі.
  
  
  
   Бормочущий падбег і примостил сваё маленькае цельца на краёчку шэзлонга. Апрануты ў касцюм з шырокімі светла-карычневымі шчокамі і цёмна-карычневым кацялком у руках, ён быў падобны на нешта сярэдняе паміж зазывалы з іпадрома і зборшчыкам рахункаў. "Добры вечар, урад", - сказаў ён. "Божа, ну хіба ты не выглядаеш шыкоўна".
  
  
  
   - Дзякуй, Маммер, - сказаў Барнетт, папраўляючы акуляры на каўняры. - Гэта мая шыкоўная маскіроўка. Сёння вечарам я збіраюся ў шыкоўную кампанію.
  
  
  
   - Я ведаю гэта. Хто сказаў, што я не ведаю? сказаў ражаны, глыбакадумна ківаючы. "Вялікі вячэру з імі - гэта тое, з чым ты ассоциируешься".
  
  
  
   "Гэта дакладна", - пагадзіўся Барнетт. "Сіньёр Буфорте запрасіў нас на прыватны вячэру перад вечарам гульні ў брыдж. Гэта будзе вельмі крута".
  
  
  
   "Ён прыгатуе гэта сам, так?" - пацікавіўся скамарох. "Вядома, няма, Скамарох. Не кажы глупства".
  
  
  
   "У гэтых Булфортах ёсць што-то не так", - сказаў ражаны.
  
  
  
   - Што? Што значыць "выключаны"?
  
  
  
   "Я не ведаю, губернатар. Яны не тыя, кім здаюцца, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе. Па-першае, у іх больш слуг, чым трэба было б. Я якшался з жыхарамі ніжняга паверха з-за той іншай працы, якую ты мне даў. Толькі ў гэтай установе яны ў асноўным пражываюць на гарышчы. І ў іх у Буфорте занадта шмат слуг. І пара дзіўных таксама ёсць.
  
  
  
   Барнетт вырашыў, што яго гальштук-матылек глядзіцца як нельга лепш, і павярнуўся да Толливеру. - Ты зацікавіў мяне, Маммер. Што значыць "дзіўны"?
  
  
  
   "Цяжка сказаць. Я думаю, што на самай справе яны не слугі, вось што гэта такое. Па меншай меры, не тыя, каго я прывыкла лічыць слугамі".
  
  
  
   "Гэта не значыць, што з Буфорте што-то не так", - заўважыў Барнетт. "Калі справа даходзіць да гэтага, ты на самай справе не прыслуга".
  
  
  
   ""Ат" - гэта праўда, - прызнаў бормотун. "Але тады наша паходжанне на самай справе не з самых рэспектабельных, ты і я, калі ты разумееш, да чаго я хілю. У нас у шафе ёсць некалькі старых костак, якія могуць выключыць нас з спісу ганаровых гасцей ".
  
  
  
   Барнетт спакойна ўспрыняў гэтую атаку на яго рэспектабельнасць. З боку любога іншага ён быў бы абражаны, але з боку mummer гэтыя намёкі на агульныя ўспаміны аб назову злачынствах былі знакам дружбы і павагі. "Як ты думаеш, якую функцыю выконваюць гэтыя неслужбовыя Буфорте?" - спытаў ён.
  
  
  
   "Я дакладна не ведаю. Па-мойму, яны выглядаюць як стромкія хлопцы".
  
  
  
   "Крутыя хлопцы?"
  
  
  
   - Ды. Я таксама так думаю. Я чуў, як яны унізе, у каморы, балбаталі на нейкім замежнай мове, якога я ні чорта не разумеў. Але сэнс, які я дастаў з гэтага, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе, заключаўся ў тым, што яны былі ў некаторым родзе стромкімі людзьмі. Прафесійныя — можна сказаць, прафесійныя і тры і утылізатар. Яны выходзяць у двор судомойки раз у дзень і практыкуюцца ў выкананні практыкаванняў адначасова, так бы мовіць. Адна з служанак распавяла мне пра гэта. Яна думае, што яны - целаахоўнікі. Яна кажа, што яны незадаволеныя синьором Буфорте за тое, што ён не дазволіў ім заставацца побач з "ім" і "ўсе гэта час з'яўляецца місіс".
  
  
  
   Некаторыя кокнуць апускалі літары "Н", некаторыя дадавалі іх пры кожным зручным выпадку, некаторыя мянялі іх ўжыванне на супрацьлеглае; Толливер упляталі іх у свае прапановы са выпадковым майстэрствам.
  
  
  
   "Цікава", - сказаў Барнетт. "А што наконт таго іншага справы? У цябе ёсць што-небудзь на Лінднэра?"
  
  
  
   - Вядома, я гэта зрабіў. Хто сказаў, што я гэтага не рабіў?
  
  
  
   "Што табе ўдалося высветліць?"
  
  
  
   "Ну, ён, можа быць, і мастак, як ён кажа, але ён займаецца гэтым не вельмі даўно. Яго мальберт, усе яго фарбы, пэндзля і іншае ў значнай ступені зусім новае. І ў яго ў пакоі ў скрыні камоды прыхавана пара брашур аб тым, як змешваць фарбы, размалёўваць палатно і да таго падобнае. Матэрыял, які вы б вывучалі, калі б спрабавалі пераканаць усіх, што вы мастак. І, акрамя таго, у яго ёсць толькі маленькі цюбік цынкавых бяліл. Першае, чаму вы навучыцеся, калі сапраўды спрабуеце што-небудзь пафарбаваць, - гэта ўзяць вялікі цюбік цынкавых бяліл. Вельмі вялікі цюбік. І ён выбраў не тыя адценні сіняга і жоўтага. Калі ён змяшае іх, атрымаецца бруд ".
  
  
  
   "Дзе ты так шмат даведаўся аб жывапісу алеем?" Барнетт спытаў маленькага чалавечка.
  
  
  
   "Раней я маляваў партрэты на Брайтан-Біч. Адзін шылінг за неверагоднае падабенства, выкананае з галавакружнай хуткасцю вуглём. Два і шэсць за афіцыйны партрэт, выкананы алеем некалькі павольней. Я быў даволі папулярны. Пакупнікі атрымалі сапраўднае задавальненне, убачыўшы маленькага чалавечка, які стаяў на драўляным скрыні і раскрашивающего яго па свайму падабенству. Ці бачыце, я нічога не разбіраюся ў мастацтве, але я сёе-што разбіраюся ў жывапісу алеем.
  
  
  
   "Ты неацэнная, Мама", - сказаў Барнетт.
  
  
  
   Скамарох выглядаў задаволеным. "Я назваў сваю цану", - сказаў ён. — І ёсць яшчэ сёе-тое, што можа здацца вам цікавым у гэтым Линднере коуве - у яго ёсць гелиостатистика.
  
  
  
   "Што-што?"
  
  
  
   - Адно з тых прылад, што ў вас, адпраўляе паведамлення пры сонечным святле. Маленькая драўляная падстаўка з люстэркам і што-то накшталт тэлескопа для прыцэльвання.
  
  
  
   "Як дзіўна", - сказаў Барнетт. "Што вы бачыце з акна?"
  
  
  
   "Вада", - сказаў скамарох. "Адсюль адкрываецца цудоўны від на возера".
  
  
  
   "Дзякуй, мама", - сказаў Барнетт. "Мы крыху паразважаем над гэтым".
  
  
  
   Сесілія ўвайшла і стала ў дзвярах, як багіня ў дрыготкім чырвоным. Яна кіўнула спявачцы, а затым павярнулася да Барнетту. - Вячэру, любоў мая, - сказала яна. - Не спусціцца нам ўніз? Мы не павінны прымушаць нашых гаспадара і гаспадыню чакаць.
  
  
  
   - Я збіраўся спытаць цябе, як я выглядаю, - сказаў ёй Барнетт, беручы яе за руку, - але калі ты побач, на мяне ўсё роўна ніхто не паглядзіць. Пойдзем.
  
  
  
   Сесілія ўсміхнулася. - Цяпер я ўспомніла, чаму выйшла за цябе замуж, - сказала яна.
  
  
  
   Вячэру, сервіраваны ў асобным пакоі побач з звычайнай сталовай, быў цудоўным. У пакоі стаяў невялікі, але багата упрыгожаны плецены стол, у самы раз для чацвярых, з адпаведнымі крэсламі і буфетам. Праз вялікія французскія дзверы адкрываўся выдатны выгляд на горы на далёкім беразе возера. Пакой і выгляд з яе мелі да прыемнага вячэры. Аристе Буфорте сыграў ролю гаспадара, загадзя дамовіўшыся аб падрыхтоўцы ўсяго вячэры з шэф-поварам пансіёну, які быў рады прадэманстраваць, на што ён здольны, атрымаўшы свабоду дзеянняў і невялікае грашовае ўзнагароджанне. Тры афіцыянта і пара памочнікаў афіцыянта былі занятыя, бегаючы ўзад і наперад з разнастайнымі стравамі.
  
  
  
   Акрамя таго, Барнетт заўважыў двух мускулістых слуг, пра якіх згадваў скамарох. У пакоі было дзве дзверы: адна вяла ў галоўную сталовую, а іншая - у хол, які вядзе на кухню. Па адным з гэтых буйных мужчын стаялі ля кожнай дзверы, выглядаючы абыякавымі і настолькі незаўважнымі, наколькі толькі можа выглядаць вельмі буйны мужчына. Яны нагадалі Барнетту Гога і Магога, і ён вырашыў, што бормотун быў правоў, яны, павінна быць, целаахоўнікі. Ён задаваўся пытаннем, што такога было ў целах абодвух Буфорте, што патрабавала аховы. Яму хацелася спытаць Сесили, што яна думае, але не было ніякай магчымасці зрабіць гэта так, каб Буфорте гэтага не заўважылі.
  
  
  
   Неўзабаве ён з радасцю адкінуў усе падобныя думкі, каб засяродзіцца на ежы і кампаніі. На вячэру была халодная белая рыба ў терпком лімонным соўсе, калаж з пластовага тэсту з мясам розных малюскаў, пластовае страва з свініны і баклажанаў, якое, за выключэннем свініны, здавалася дзіўна блізкаўсходнім, і смажаная дзічына з зелянінай. Затым здрабніце кавалачкі цяляціны з грыбамі. На гарнір выкладзеце артышокі, пассерованный шпінат і клёцкі. Да разнастайным страў падаваліся тры розных віна.
  
  
  
   Пасля пэўнага моманту вячэру ператварыўся ў свайго роду смугу добрай ежы, добрага віна і прыемнай гутаркі. Затым прыбралі талеркі, каб вызваліць месца для дэсерту і кава.
  
  
  
   "Я бачу ваш план", - сказаў Барнетт Булфорту, утаропіўшыся на канструкцыю з торта і кампоту, ад якой ён, відавочна, не мог адкусіць ні кавалачка без таго, каб не лопнуць. Гэта было неверагодна смачна. Ён асцярожна адкусіў кавалачак. Невысокі афіцыянт з пышнымі вусамі пачаў змятаць крошкі са стала шчоткай ў срэбнай аправе.
  
  
  
   "Аб якім сюжэце ідзе гаворка?" Спытаў Аристе Буфорте, на яго твары адбіўся глыбокі цікавасць.
  
  
  
   "Вы спрабуеце зрабіць нас настолькі задаволенымі і одурманенными вытанчанай ежай, што гэтым вечарам мы станем легкай здабычай за сталом для брыдж". Барнетт паказаў пальцам на Булфорте праз стол. "Не кажы, што гэта не так. Іншага тлумачэння быць не можа".
  
  
  
   "Аристе нічога так не любіць, як добрую кампанію, і яму падабаецца забаўляцца", - сказала Дайан Буфорте. "У нас дома так мала магчымасцяў для чаго-то гэтак інтымнага. І табе яшчэ трэба даказаць, што ты, як ты гэта называеш, "лёгкая здабыча".
  
  
  
   Высокі афіцыянт з суровым выразам твару прынёс чатыры прыгожых блакітных куфля ў мудрагелістых срэбных клетках і напоўніў іх кавы эспрэса з яшчэ больш мудрагеліста збана.
  
  
  
   "Лёгкая здабыча", - задуменна вымавіў Аристе. "Прыемнае выраз. Менавіта гэта мне падабаецца ў англійскай мове: ён так дапускае ідыёматычны канструкцыі. Вядома, менавіта гэта і робіць працу такой цяжкай для неасцярожных; але як толькі чалавек развівае слых, гэта дастаўляе велізарнае задавальненне ".
  
  
  
   "У цябе цудоўны англійская", - сказала яму Сесілія.
  
  
  
   "Я зрабіў вам вялікі камплімент", - сказаў Барнетт. "У маёй жонкі выдатны моўны слых. Яе бацька - сусветна вядомы лінгвіст".
  
  
  
   "Гэта так?" Аристе павярнуўся да Сесили з живейшим цікавасцю на твары. "І што ты можаш сказаць з маёй прамовы?" ён спытаў яе.
  
  
  
   Сесілія на імгненне задумалася. "У вас вельмі цікавы акцэнт", - сказала яна яму. "Магчыма, гэта прыклад з падручніка для студэнта".
  
  
  
   "Ах!" - сказаў Булефорте. Ён павярнуўся да жонкі. "Бачыш, мая дарагая, я - хрэстаматыйны выпадак".
  
  
  
   "Гэта пытанне таго, што мой бацька называе "накладкамі", - патлумачыла Сесілія. "Ваш роднай мова належыць да славянскай групе; я не магу сказаць, да якой менавіта, калі, вядома, не пачую, як вы на ёй размаўляеце. У дзяцінстве вы казалі на ім як на взаимозаменяемом з французскім. Вы вучылі англійская ў чалавека, які ў дасканаласці валодае ім, але пры гэтым не з'яўляецца носьбітам мовы ".
  
  
  
   "Твой бацька, павінна быць, вельмі добры чалавек", - сказаў Булефорте. "Як ты можаш усё гэта распавядаць?"
  
  
  
   "Славянская аснова праяўляецца ў вашай трактоўцы V і W, а таксама ў невялікай плыўнасці шыпячыя", - патлумачыла Сесили. "У вашым выпадку патрабуецца добры слых, каб улавіць. Французскі выяўляецца ў пэўным акцэнце на вашых галосных гуках ".
  
  
  
   "А той факт, што мой выкладчык англійскай мовы сам не быў носьбітам мовы?"
  
  
  
   "Сама дакладнасць вашага мовы і худзізна ідыём. Ніхто з тых, чый роднай мова англійская, не кажа на ім так добра. Вы падвергнуліся стрэсу з-за маўленчых патэрнаў чалавека, які сам адчуваў такі ж стрэс ".
  
  
  
   "І як, калі я казаў і па—французску, і па-румелийски - бо я прызнаю гэта, і славянскі мову, аб якім ідзе гаворка, румелийский, — калі ў дзяцінстве я казаў на абодвух мовах як узаемазаменныя; як вы можаце вызначыць, які з іх быў родным?"
  
  
  
   "Простая дэдукцыя", - патлумачыла Сесілія. "Маленькія румелийские школьнікі вывучаюць французская, але маленькія парыжскія школьнікі не вывучаюць румелийский. Сапраўды, французы амаль гэтак жа лінгвістычна ксенофобны, як і брытанцы ".
  
  
  
   "Дзіўна!" Ускрыкнуў Аристе Буфорте. "Вы несправядлівыя да сябе, калі называеце гэта простым высноў. Сапраўды, гэта тая логіка, якая відавочная, калі яе чуеш, але сам бы ніколі да гэтага не дадумаўся ".
  
  
  
   Сесілія кіўнула. "Адзін з сакрэтаў прафесіі", - сказала яна, усміхаючыся Булефортам. "Хоць, як пастаянна паўтарае мне мой бацька, разумны чараўнік ніколі не раскрывае сваіх сакрэтаў.
  
  
  
   "А вы, - спытала Дыяна Буфорте, - кажаце вы на якіх-небудзь іншых мовах?"
  
  
  
   "Я ведаю", - сказала Сесили. "Мы шмат падарожнічалі па кантыненце, калі я была маленькай дзяўчынкай. Прафесійна, ты ведаеш. Мой бацька быў дырэктарам гастралюе тэатральнай трупы і выступаў у трупе. Мая маці была выканаўцай галоўнай ролі."
  
  
  
   "Акцёры?" Дыяна Буфорте выглядала злёгку здзіўленай. "Мая дарагая, як жудасна для цябе", - сказала яна, працягваючы хупавую руку, каб спачувальна папляскаць Сесили па плячы. "Якое непадыходны дзяцінства".
  
  
  
   Сесілія засмяялася. "Зусім няма", - сказала яна. "На самой справе, гэта было проста выдатна і амаль невыносна правільна. Адзіны спосаб, якім гэта зрабіла мяне непрыдатнай для сучаснага грамадства, заключаўся ў тым, што я так і не даведалася, што ёсць рэчы, якія жанчыны не могуць рабіць. У выніку мне заўсёды ўдавалася рабіць усё, што я задумваў, і за гэта я буду бясконца ўдзячны. Для мяне было сапраўдным шокам ўсвядоміць, калі я наблізілася да паўналецця, што існуюць прафесіі, якія большасць людзей, у тым ліку іншых жанчын, лічылі няздольнымі да навучання і незацікаўленых у практыцы ".
  
  
  
   "Але, вядома, мая дарагая, - сказала Дыяна Буфорте, - ёсць шмат рэчаў, якім жанчыны або, па меншай меры, лэдзі не павінны аддавацца".
  
  
  
   Аристе Буфорте адсунуў сваё крэсла. "Ніколі не думаў, што пачую ад цябе прызнанне ў тым, што ёсць што-тое, што ты можаш ці не павінна рабіць, мая дарагая", - сказаў ён сваёй жонцы.
  
  
  
   "Пра", - сказала Дыяна Буфорте. - Але ўсе тыя рэчы, якімі я хацела б заняцца, — гэта ўсё... - яна памахала рукой у паветры, падшукваючы прыдатную фразу, - — тое, што належыць рабіць жанчыне, - скончыла яна. "Гэта значыць, я б ніколі не пажадаў зрабіць што-то непрыстойныя, таму пытанне аб тым, ці павінен я ці не павінен, ніколі не ўзнікае".
  
  
  
   "А калі б што-тое, што вы хацелі б зрабіць, было расцэнена іншымі як непрыстойнае?" Пацікавілася Сесілія.
  
  
  
   Дайан Буфорте выглядала злёгку шакаванае. "Гэтага ніколі б не здарылася", - сказала яна.
  
  
  
   - Ніколі? - настойвала Сесілія.
  
  
  
   - О, перастань, - сказаў Аристе, беручы жонку за руку. - У нашым, э-э, коле ёсць людзі, якія палічылі б непрыстойным само наша прысутнасць тут.
  
  
  
   Дыяна засмяялася.
  
  
  
   Тут? Барнетт задумаўся. Італія, або Кома, або пансіён, ці гэтая пакой?
  
  
  
   "Я мяркую, цалкам магчыма, што некаторыя абмежаваныя людзі маглі б палічыць некаторыя рэчы, якія я раблю ці, магчыма, хацела б зрабіць, трохі непрыстойнымі", - прызнала Дыяна пасля хвіліннага роздуму. "Але я адмаўляюся дазваляць сабе або сваім дзеянням абмяжоўвацца забабонамі некалькіх абмежаваных старых лэдзі".
  
  
  
   "Я таксама", - сказала Сесілія. "Адзінае, што аб'ядноўвае нас - тваё арыстакратычнае паходжанне і маё тэатральнае дзяцінства. Я не буду прыстасоўваць сваю дзейнасьць да прадузятым уяўленням абмежаваных старых лэдзі - любога полу!"
  
  
  
   - Арыстакратычны? - Спытаў Барнетт.
  
  
  
   "О, так", - сказала Сесілія. "Мяркуючы па акцэнце сіньёры Буфорте, яна з французскай шляхты. Гэта цалкам відавочна. Сто гадоў таму, падчас Тэрору, ёй пагражала б Гільяціна кожны раз, калі яна адкрывала рот.
  
  
  
   Дыяна Буфорте кіўнула, яе вочы пашырыліся. "Неверагодна!" сказала яна. "Сапраўды, некалькім маім продкам не пашанцавала, іх злавіла натоўп, і яны пазбавіліся галоў. Але, мая дарагая, некалькі сотняў гадоў таму цябе саму, напэўна, спалілі, як ведзьму!"
  
  
  
   Сесілія ўсміхнулася.
  
  
  
   Аристе Буфорте адкінуўся на спінку крэсла і паклікаў афіцыянтаў. "Я падумаў, што было б прыемна правесці нашу партыю ў брыдж тут сёння ўвечары, замест таго каб выдаляцца ў, магчыма, перапоўнены картачны зала", - сказаў ён. "Я пагаварыў з фраў Шиммер, і яна ласкава дала сваю згоду. Афіцыянты хутка скончаць дзяжурства, але мае людзі паклапоцяцца аб нашых патрэбах".
  
  
  
   "Па-мойму, гучыць нядрэнна", - сказаў Барнетт, адсоўваючы крэсла і ўстаючы. "Але было б нядрэнна трохі расцерці ногі, перш чым прыступіць да гульні".
  
  
  
   "Можа быць, трохі прагуляемся па садзе?" Прапанаваў Аристе. "Гэта дасць сервиторам час прыбраць са стала і падрыхтаваць яго да гульні". Ён устаў і падышоў да французскіх дзвярэй. "Я не думаю, што на вуліцы занадта холадна. Хоць, магчыма, дамы хацелі б накінуць плашчы? Калі так, то мы дашлем аднаго з афіцыянтаў ў вашы нумары.
  
  
  
   "Не думаю, што мне спатрэбіцца бінт", - сказала Сесілія. "У любым выпадку, я гатовая правесці эксперымент".
  
  
  
   "Я ўпэўненая, што мне будзе цалкам зручна", - сказала Дыяна, з сумневам узіраючыся ў адну з аконных шыбаў.
  
  
  
   Аристе Буфорте адкрыў французскія дзверы і выйшаў вонкі. Лёгкі ветрык, якое пранікала праз адкрытыя дзверы, быў прахалодным, але не выклікаў дыскамфорту. Адзін з абыякавым слуг Буфорте рабіў усё магчымае, каб не падаваць выгляду, што ён кідаецца па пакоі, каб прайсці праз французскія дзверы і выйсці ў сад прама за сваім гаспадаром.
  
  
  
   Барнетт ўзяў жонку пад руку, і яны разам выйшлі ў сад. Сонца села, і вялікі месяцовы дыск толькі паказаўся з-за далёкіх гор. "Цудоўная ноч, - сказаў ён, - на бязвоблачным небе ўзыходзіць поўная месяц".
  
  
  
   "Сапраўды", - сказала Дайан Буфорте, падыходзячы да іх ззаду. "Гэта здаецца ўлагоджваюць і бясконцым; калі трохі халаднавата".
  
  
  
   "Дзе чалавек адкладае ў бок дзяржаўныя клопаты, а?, і разважае пра сущностном адзінстве Сусвету і ўсіх яе стварэнняў". Аристе Буфорте павярнуўся і ўсміхнуўся ім. "І мы ўсе адзіныя, ці не так? Мы, стварэння, якія кішаць на зямлі? Усё адно ў марнасці нашых надзей і кароткім пробліскі, якім з'яўляецца наша жыццё".
  
  
  
   "Аристе!" сказала Дыяна.
  
  
  
   "Я прашу прабачэння", - сказаў Аристе. "Я не меў на ўвазе, што гэта так сентыментальна, як, магчыма, прагучала. Сапраўды, пакуль гэтыя словы не зляцелі з маіх вуснаў, я думаў, што яны будуць вясёлымі. Зоркі аказваюць дзіўнае ўплыў на чалавека.
  
  
  
   - Ва ўсякім выпадку, ад цябе, мой дарагі, - сказала Дыяна, беручы яго за руку.
  
  
  
   Мужчына выйшаў з-за дрэва прыкладна ў трыццаці футах ад іх і што-то пракрычаў ім па-нямецку. Калі Барнетт павярнуўся, каб паглядзець, рука мужчыны паднялася наперад, і прадмет у ёй па дузе паляцеў у іх бок. Чырвоная іскра атачала аб'ект, калі ён круціўся ў начным небе.
  
  
  
   "Божа мой!" закрычаў Аристе Буфорте. "Бомба!"
  
  
  
   Здавалася, некалькі падзей адбыліся адначасова, як у запаволенай здымцы. Аристе Буфорте паваліў сваю жонку на траву і наваліўся на яе зверху. Велізарны сервитор нязграбна пабег да кружащемуся плямы чырвонага святла, але было ясна, што ён ніколі не паспее своечасова. Ён быў злева ад групы, а бомба павінна была ўпасці справа. Прама за тым месцам, дзе стаялі Барнетт і Сесили.
  
  
  
   Не раздумваючы, Барнетт адштурхнуў Сесілію сабе за спіну, крыкнуў: "Кладзіся!" - і зрабіў тры бягуць кроку наперад. Ён падскочыў у паветра, падняўшы левую руку, каб адбіць прадмет, які пляснуўся яму ў далонь, як вялікі мяч. Яго рука здранцвела, але ён працягваў сціскаць масіўны жалезны шар.
  
  
  
   Барнетт спусціўся, пераклаў прадмет у правую руку і адным рухам з усёй сілы шпурнуў яго туды, адкуль ён з'явіўся.
  
  
  
   Ён зноў апісаў дугу ў паветры, чырвоная іскра па спіралі накіравалася да неба і па дузе вярнулася да зямлі. А затым, калі яна была амаль у канцы сваёй дугі, чырвоная іскра знікла.
  
  
  
   На працягу імгненні, якое Барнетту здалося досыць доўгім, каб ўспомніць кожную дэталь свайго жыцця, якую яму, магчыма, было б цяжка растлумачыць анёлу-рэгістратару, нічога не адбылося. Затым зямля здрыганулася, неба стала чырвона-аранжавым, і велізарная рука ўдарыла Барнэта ў грудзі, збіўшы яго з ног.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ВОСЬМАЯ — СМЕРЦЬ У ВЕНЕ
  
  
  
  Per Me Si Va Nella Cittá Dolente,
  
  Per Me Si Va Nell' Eterno Dolore,
  
  Per Me Si Va Tra La Perduta Gente ...
  
  Lasciate Ogni Speranza Vol Ch'io entrate!
  
  (Гэты шлях вядзе ў горад смутку,
  
  гэта шлях да вечнага пакуты,
  
  гэта спосаб далучыцца да страчаным людзям ...
  
  пакіньце ўсякую надзею, вы, хто сюды ўваходзіць!)
  
  — Дантэ
  
  
  
   Час набліжаўся да поўдня пятніцы. Паўлюс Леапольд Хоэнзухен, герцаг Мекленбург-Стрелицкий, і яго пяшчотная і незямная маладая прынцэса Ганна-Марыя Фалкинбургская накіроўваліся з афіцыйным візітам да свайго стрыечнаму брату-імператару Францу Іосіфу, каралю двайны манархіі і спадчынным імператара Аўстра-Венгрыі. Іх пазалочаная карэта, прызначаная толькі для дзяржаўных візітаў, запрэжаная шасцю выдатна падабранымі шэрымі коньмі, заціснутая паміж ганаровым вартай з васьмі прыдворных кавалерыйскіх афіцэраў у бліскучых мундзірах, выехала з шырокіх варот іх невялікага замка на Ойгенегассе і прайшла па шырокай і прыгожай Рынгштрасэ, каб здзейсніць афіцыйны аб'езд вялікага круга цудоўных муніцыпальных будынкаў Вены, перш чым заехаць праз вароты для дзяржаўных візітаў Хофбурга.
  
  
  
   Жыхары Вены прывыклі да такога відовішча, як пазалочаная карэта, якая суправаджаецца васьмю пышнымі Прыдворнымі гвардзейцамі, усё ў залатых і чырвоных мундзірах з высокімі плюмажами. Але жыхары Вены любілі відовішчы, і кожны на вуліцы спыняўся, каб паглядзець, як праходзіць выдатная працэсія, і паварочваўся, каб расказаць свайму суседу, хто гэта быў і якія адносіны былі ў эрцгерцага Леапольда да іх горача любімаму імператару Францу Іосіфу.
  
  
  
   Каля помніка Марыі Тэрэзіі, там, дзе карэта павінна была згарнуць у Хофгартен, была ўзведзена невялікая платформа, і група людзей стаяла перад ім, назіраючы за лялечным прадстаўленнем, тым, што адбываецца на малюсенькай сцэне. З аднаго боку невялікая група бюракратаў затрымалася па дарозе на ленч, каб паглядзець шоў, і зараз яны павярнуліся да вуліцы, калі пад'ехаў экіпаж. Ззаду іх чакаў вялікі рэвальвер Шугарда Сьюза, заткнутый за пояс студэнта Карла Вебеля.
  
  
  
   Карл быў апрануты ў абліпальную зялёнае паліто, якое было яму на некалькі памераў больш, чым трэба, і шырокую карычневую шапку, якая была заткнуць газетамі за пояс ад поту, каб яно сядзела якраз. Іх забяспечыў Нумар Адзін, які настаяў, каб ён іх надзеў. Чаму гэта было важна ў вялікай схеме рэчаў, Карл не ведаў, але першае, чаму вучаць маладога анархіста, калі ён клянецца крывёю сваіх бацькоў ніколі не выдаваць сакрэты Таямніцай Лігі свабоды, - гэта падпарадкоўвацца загадам. Карл нацягнуў кепку глыбей, падняў каўнер зялёнага паліто і паглядзеў на яго скрозь акуляры ў драцяной аправе. Тхор хацеў, каб ён зняў акуляры, але ён запэўніў Тхара, што, калі ад яго сапраўды чакаюць, што ён у што-небудзь урэжацца, гэта немагчыма. Тхор неахвотна пагадзіўся.
  
  
  
   Працэсія як раз паказалася з-за павароту Рынгштрасэ, яе беспамылкова можна было пазнаць па канфігурацыі коннай гвардыі, параднай карэты і коннай аховы. Астатняя група людзей, якія назіралі за лялькамі, павярнулася і пацягнулася ўздоўж вуліцы, калі карэта наблізілася. Карл Вебель нервова разматаў шалік, павязаны ў яго на шыі, і расшпіліў зялёнае паліто. "Адчайныя часы патрабуюць адчайных мер", - прамармытаў ён; гэтай екценню ён навучыўся ў Тхара і цвёрда верыў, што верыць сам.
  
  
  
   Яго правая рука пацягнулася да револьверу і моцна сціснула яго выпуклую дзяржальню. Калі перадавая пара конногвардейцев з грукатам наблізілася да яго, ён выцягнуў пісталет з-за пояса і трымаў яго напагатове, пад шынялём, у сэрца.
  
  
  
   Конная гвардыя загарнула за кут. Вебел напружыўся, гатовы выйсці з ценю, ўстаць паміж дородным краснолицым мужчынам і яго каржакаваты, празмерна вусатым спадарожнікам і стрэліць з рэвальвера ў экіпаж, калі той поравняется з ім. Ён спрабаваў выбраць паміж "Смерць тырану!" і "Так гіне подлы угнетатель народа!", як найбольш ўражальную фразу, якую трэба было крыкнуць, страляючы.
  
  
  
   Надышоў момант ісціны. Вебел дастаў з-пад паліто "Шугард Сьюзэн" і паклаў вялікі палец на малаток. Надыходзячы экіпаж апынуўся ў дзіўна выразным фокусе, у той час як усё астатняе вакол яго растварылася ў тумане. Яго ногі, здавалася, прыляпіліся да зямлі і сталі неверагодна цяжкімі для руху. Зрабіўшы апошні глыбокі ўдых, ён вызваліўся, пабег наперад да экіпажу, і, крычучы: "Смерць людзям! Смерць народу!" - некалькі разоў стрэліў з цяжкага рэвальвера ў выдатна пакрыты лакам герцагскі герб мекленбург-Стрелиц на дзверцах карэты.
  
  
  
   Кучар пагнаў коней наперад, вынікаючы сваім інструкцыі як мага хутчэй выбірацца далей ад любога падобнага мерапрыемства. Конногвардейцы развярнуліся і накіраваліся па меншай меры ў трох розных напрамках, шукаючы прычыну стральбы. Вебель разгарнуўся і пабег назад скрозь натоўп, якая, здавалася, расступалась перад ім. Адзін чалавек схапіўся за паліто Вебеля, спрабуючы спыніць яго, але Вебель, ахоплены крывавай лютасцю ўзбуджэння і страху, рэзка апусціў рэвальвер Шугарда Сьюза на галаву мужчыны і працягнуў бегчы.
  
  
  
   Дзе-то ззаду яго пачуўся рэзкі выбух. На шляху руху экіпажа была падарваная бомба. Двое з чатырох Хатніх стражнікаў, якія пераследвалі Вебеля, развярнуліся і паскакалі прэч, каб супрацьстаяць гэтай новай і больш непасрэднай пагрозе, але астатнія кінуліся наўцёкі.
  
  
  
   Тхор з'явіўся перад ім і схапіў яго за плячо. - Кладзіся! - загадаў ён. - Зараз жа!
  
  
  
   Вебель ўпаў. Некалькі пар ног штурхнулі яго, і ён адкаціўся ў пустое прастору, якое з'явілася перад ім. Калі за яго спіной апусцілі засланку, ён зразумеў, што знаходзіцца пад платформай, на якой знаходзіцца сцэна лялечнага прадстаўлення. Звонку чуліся крыкі, віск і тупат бягучых ног і скачуць галопам коней, калі Вартаўнікі Дома шукалі сваю здабычу. Усярэдзіне было цёмна. Вебель перакаціўся, каб забрацца глыбей, і што-то ліпкае кранула яго шчокі. Ён працягнуў руку і правёў ліпкім плямай па плячы свайго паліто, дзе Тхор схапіў яго. Адкаціліся на спіну, ён злёгку прыпадняў край полога палаткі і паглядзеў на сваю руку. Там было тонкае пляма амаль засохлай крыві. Кроў! Што такога нарабіў Тхор, што яго рука выпацкалася ў крыві?
  
  
  
  -
  
  
  
   Было каля шасці гадзін, калі Паўль увайшоў у вестыбюль свайго дома. Буйны мужчына, які сядзеў на лесвіцы, падняў галаву, калі ён увайшоў. - Гер Паўль Донцхоф?
  
  
  
   "Так?"
  
  
  
   Мужчына дастаў з зморшчын паліто аўтаматычны "маўзер" і накіраваў яго на Падлогі. "Мы з паліцыі. Я інспектар Харчев. Калі ласка, падніміце рукі над галавой. Не варушыся да сваіх кішэнях, ці я цябе прыстрэлю.
  
  
  
   "Што?"
  
  
  
   Пол пачуў крокі ззаду сябе, а затым раптам адзін мужчына сказаў на заканчэнне яго ззаду ў магутныя мядзведжыя абдымкі, у той час як іншы хутка і абыякава обшарил яго кішэні, абмацаў і сціснуў кожнае месца на яго целе, дзе ён мог хаваць зброю. Затым яму заламалі рукі за спіну і надзелі пару наручнікаў на запясці. Уся працэдура заняла менш за трыццаць секунд.
  
  
  
   Чарльз Саммердейн стаяў маўклівы і абыякавы пры выглядзе гэтай дэманстрацыі пераважнай сілы, але яго думкі ліхаманкава цямілі. Высветліла паліцыя, кім ён быў на самай справе і што рабіў у Вене? Натрапілі яны на меншую праўду пра тое, што як Паўль Донцхоф ён быў членам анархісцкай групы? Ён думаў, што гэта былі неспакойныя анархісты, якія ішлі сьледам за ім паўсюль. Магла гэта быць паліцыя? Магчыма, Кундшафтс Стелле назірала за ім апошнія некалькі тыдняў і нават цяпер ладзіла аблавы на іншых членаў яго групы.
  
  
  
   Саммердейн вырашыў, што агульнае адмаўленне, проста каб задаць тон, было б дарэчы. Ён будзе паводзіць сябе як па-сапраўднаму невінаваты чалавек, пакуль не высветліць, у чым менавіта яны лічаць яго вінаватым — і, магчыма, не толькі ў гэтым.
  
  
  
   "Я не разумею, у чым справа", - сказаў ён з усім годнасцю, на якую быў здольны, калі яго рукі былі скаваныя за спіной кайданкамі, а двое буйных мужчын трымалі яго за плечы. "Чаму вы звяртаецеся са мной як з звычайным злачынцам? Я арыштаваны? Я нічога не зрабіў".
  
  
  
   "Гэта вырашаць магістрату", - сказаў інспектар Харчев. Ён махнуў рукой. "Прывядзіце яго".
  
  
  
   "Так, гер інспектар", - падаў голас адзін з яго выкрадальнікаў. Адзін мужчына схапіў Чарльза за локаць, іншы падштурхоўваў у спіну, а інспектар ішоў наперадзе, і яны пацягнулі Чарльза уверх па чатырох лесвічным пралётах на яго пляцоўку.
  
  
  
   Ўваходныя дзверы ў яго кватэру была ўзламаная і моцна гнулася, звісаючы з ніжняй завесы. У калідоры ўнутры кватэры было відаць некалькіх мужчын у чорных касцюмах, якія расхаджвалі па пакоі і аглядалі ўсё, што толькі можна было агледзець.
  
  
  
   - Прывядзіце яго! - паўтарыў інспектар, накіроўваючыся ў кватэру.
  
  
  
   Чыя-то рука, штурхае яго ў спіну, запхнула Саммердейна ў кватэру. Ён спатыкнуўся, але здолеў утрымацца, перш чым зваліўся. "Скажы!" - сказаў ён. "У такога роду рэчах няма неабходнасці".
  
  
  
   Інспектар Харцев спыніўся каля дзвярэй у спальню і жэстам запрасіў увайсці. - І што, гер Донцхоф, - спытаў ён, - у гэтым была неабходнасць?
  
  
  
   Чарльз стаў побач з інспектарам і зазірнуў у спальню. Там, на клятчастым карычнева-белым коўдры з гусіных пёраў, якім была пакрыта яго ложак, расцяклася велізарная лужына крыві. Побач з ім і часткова над ім ляжала цела Жызэль Шыф. На ёй быў белы халат над ўзорыстага манішкі з пышнымі рукавамі. На нагах у яе былі чырвоныя вязаныя тэпцікі з Персіі, якія Паўль Донцхоф падарыў ёй на мінулы дзень нараджэння. Яе горла было перарэзаны адным глыбокім разрэзам вельмі вострым лязом, пакідаючы разяўленую чырвоную рану. Яе вочы невідушчым поглядам глядзелі на дзвярны праём, дзе стаяў Чарльз. Вялікія плямы крыві былі на сцяне ў спальні і вялі з калідора, як быццам хто-то з акрываўленымі рукамі, хістаючыся, выйшаў з пакоя, магчыма, ашаломлены тым, што ён толькі што зрабіў.
  
  
  
   "Аб Божа!" - сказаў Чарльз, і белы туман болю раптоўна ахутаў яго, і ён адчуў сябе так, нібы яго ўдарылі нагой у жывот, і, не аддаючы сабе справаздачы, ён выявіў, што сагнуўся напалову, і яго пачало ванітаваць ўсім, што ён з'еў у той дзень.
  
  
  
   "Чорт вазьмі!" Інспектар Харчев прамармытаў, адскокваючы ўбок. "Яго рве на мой чаравік. Адвядзіце яго ў ванную ў суседняй кватэры — яны яшчэ не скончылі з гэтай — і вымыйце яго, калі яго перастане ірваць. Затым адвядзіце яго ў цэнтральны паліцэйскі ўчастак і змесціце ў камеру папярэдняга зняволення. Раніцай мы даставім яго да следчага суддзі.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДЗЕВЯТАЯ — ІНКОГНІТА
  
  
  
  У чатырох частках святла ёсць шмат людзей, здольных пісаць навукоўцы кнігі, многія, здольныя кіраваць войскамі, а таксама многія, здольныя кіраваць каралеўствамі і імперыямі; але мала хто можа ўтрымліваць гасцініцу.
  
  — Амар Кайям
  
  
  
   У вушах Барнэта пачуўся аглушальны роў, і ў чарнаце, якая была яго бачаннем, з'явіліся тры белых плямы і зноў зніклі. Гул нарастаў, пакуль не запоўніў увесь яго розум і істота, і прайшло некалькі вечностей, але затым вельмі павольна ён заціх да глухога, роўнага гудзення. Кроплі зноў з'явіліся, запоўніўшы яго поле зроку, а затым трохі адступілі і сфакусаваліся, і гэта былі галавы. Адна з іх належала Сесили. Ззаду яе было акно і столь. Барнетт зразумеў, што ляжыць.
  
  
  
   Што адбылося? Апошняе, што ён памятаў, гэта як ішоў па траве з Сесили і Буфортами. А потым — О, так, - у паветры па спіралі пранеслася чырвоная іскра. Чырвоны — ён успомніў! Ён злавіў пякельнае прылада, якім у іх метнули, і адкінуў яго назад. А потым — нічога. Цікава, падумаў ён, як доўга ён тут праляжаў. Выбухнула бомба? Як справы ў Буфорте? Ён паспрабаваў сесці, але, здавалася, яго мышцы не памяталі, як гэта робіцца.
  
  
  
   Ён паглядзеў на Сесили і дзве іншыя галавы. "Я думаю, ты прыгожая і выдатная, - сказаў ён Сесили, - і што б са мной ні здарылася, я так рады, што з табой усё ў парадку".
  
  
  
   Сесілія, здавалася, глядзела на яго зверху ўніз і падбадзёрваючы ўсміхалася, але выраз яе твару не змянілася, і яна нічога не адказала. О, вядома, яго словы былі абдуманы, але не вымаўленыя, яны не прагучалі. Ён павінен паспрабаваць зноў.
  
  
  
   Ён паспрабаваў зрабіць глыбокі ўдых, але не змог, таму абмежаваўся неглыбокім. Ён засяродзіўся на працы рота і галасавых звязкаў. - Прывітанне! - прахрыпеў ён.
  
  
  
   "Ты прачнуўся!" Сказала Сесілія, працягваючы руку і кладучы яе яму на лоб. Ён зразумеў, што яна сядзіць на крэсле ля ложка.
  
  
  
   "Што я тут раблю?" спытаў ён. Словы прагучалі ненатуральна гучна, і ў яго забалела галава. Адна з галоў знікла з вачэй, і ён пачуў, як зачыніліся дзверы.
  
  
  
   "Прывітанне, любоў мая", - сказала Сесілія.
  
  
  
   "Што ж, гэта змяненне", - сказаў новы голас. "Звычайна першы пытанне гучыць так:"Дзе я?" але вы адразу пераскочылі праз гэты". Лагоднага выгляду поўны мужчына з вялізнымі моржовыми вусамі паглядзеў на яго зверху ўніз праз плячо Сесили.
  
  
  
   "Гэта доктар Зильберманн", - патлумачыла Сесілія. "З Вены. На шчасце, ён госць пансіёну, паколькі бліжэйшы пастаянны лекар знаходзіцца ў Кома".
  
  
  
   "Не тое каб я быў нясталым лекарам, вы разумееце, - настойваў Зильберман, - проста лекар у адпачынку".
  
  
  
   "Я памятаю", - сказаў Барнетт. "Я бачыў вас у сталовай, доктар. Як я?"
  
  
  
   "Вам вельмі пашанцавала, малады чалавек", - сказаў доктар Зильберманн. "Па ўсіх правілах у вас павінна было быць, па меншай меры, страсенне мозгу. Але верагоднасць гэтага, падобна, памяншаецца. І разьвеяная аскепкі пякельнага прылады цалкам абышлі вас бокам, за выключэннем параўнальна невялікага парэзы, адарванага ад вашага сцягна."
  
  
  
   Яго сцягно? Барнетт памацаў пад цнатліва белым коўдрай і намацаў масу бінтоў, якія, здавалася, пачыналіся ў яго на станы і спускаліся ўніз, наколькі ён мог адчуваць. Ён паспрабаваў сесці, каб праверыць ступень сваёй перавязкі, але доктар Зильберман рашуча пасадзіў яго назад.
  
  
  
   "Не зусім яшчэ, малады чалавек", - сказаў Зильберман. "Магчымасць страсення мозгу яшчэ не цалкам выключаная, і я хачу, каб вы ляжалі вельмі ціха, пакуль гэта не адбудзецца".
  
  
  
   "Калі гэта будзе?" Спытаў Барнетт.
  
  
  
   "Калі праз некаторы час у вас не будзе ніякіх прыкмет страсення мозгу", - сказаў яму доктар Зильберманн. "У медыцыне, як і ў логіцы, заўсёды цяжэй ўсталяваць адмоўны вынік. Але мы ўбачым тое, што ўбачым. Калі ласка, місіс Барнетт, патрымаеце для мяне святло. Лекар згарнуў ліст паперы ў трубачку і зазірнуў праз яе ў левы вачэй Барнэта, а затым у правы. "Магчыма, у вас злёгку баліць галава", - сказаў ён Барнетту. "Гэтага варта было чакаць. Аднак, калі сітуацыя стане сур'ёзнай, калі ласка, неадкладна паведаміце мне ".
  
  
  
   Барнетт паспрабаваў кіўнуць і выявіў, што ў яго баліць галава. Але, як ён вырашыў, не моцна. Ён слаба ўсміхнуўся і павярнуўся да Сесили. "Як ты?" ён спытаў.
  
  
  
   Яна ўсміхнулася. "Невредимая. Ты адкінула гэтую жудасную штуку і ўратавала нас усіх.
  
  
  
   Барнетт на хвіліну задумаўся. "Рэдка бывае, - сказаў ён, - каб мужчына выглядаў героем у вачах сваёй жонкі. Не скажу, што яно таго каштавала, але гэта меркаванне. Дзе я? Я не ведаю гэтую палату, але яна не падобная на бальніцу. І які гадзіну? А як пажываюць Буфорте?
  
  
  
   - Ты знаходзішся ў адной з спальняў на ніжнім паверсе вілы, - сказала Сесілія, прысаджваліся на край ложка. "Было палічана неразумным спрабаваць перанесці вас наверх, пакуль мы ўсё яшчэ не былі ўпэўненыя ў ступені вашых траўмаў. Цяпер каля адзінаццаці гадзін раніцы. Вы праспалі цэлы дзень. І з Буфорте усё ў парадку. Дыяна параніла калена, калі Аристе штурхнуў яе, але яна не скардзіцца. Клемпт, іх целаахоўнік, пазбавіўся кавалка носа."
  
  
  
   "Яна была акуратна зразаюць, - сказаў доктар Зильберманн з энтузіязмам прафесіянала, паказваючы на выдаленую вобласць двума пальцамі правай рукі, - і больш не ўяўляе небяспекі для яго здароўя, хоць гэта мала што зменіць для яго знешняга выгляду. Наколькі я разумею, шведскі астраном Ціха Бразе большую частку свайго жыцця насіў срэбны нос, паколькі яго ўласны быў адрэзаны на дуэлі. Адзіная небяспека, з якой цяпер сутыкаецца Клемпт, - гэта інфекцыя, а храсток ў носе пры такім нязначным кровазабеспячэнне не схільны заражэнню ".
  
  
  
   Блэкбэрн і дарвен павярнуўся да Сесили. - Значыць, ён сапраўды быў целаахоўнікам, - сказаў ён.
  
  
  
   "Відавочна, не вельмі эфектыўны", - сказаў доктар Зильберманн. "Не дзякуючы яму цела ўсё яшчэ тут".
  
  
  
   "Адзіным загінулым, - сказала Сесілія, - быў сам бомбометатель. І яго не будзе так ужо моцна не хапаць".
  
  
  
   "Кім ён быў?" Спытаў Барнетт. "Што з ім здарылася?"
  
  
  
   "Ніхто не ведае, кім ён быў", - сказала Сесілія. "У яго не было пры сабе дакументаў".
  
  
  
   "Мужчына гадоў дваццаці пяці, - сказаў доктар Зильберманн, - У добрым здароўі, добра сілкуецца, еўрапеоіднай, нардычнага тыпу; вага каля семдзесят кілаграмаў. Блакітныя вочы, светлыя валасы, коратка падстрыжаныя рэдкія валасы на целе, неабрэзаныя — прашу прабачэння, мадам — шнары ад, павінна быць, цяжкай дзіцячай траўмы правага калена, але, падобна, ён захаваў рухомасць сустава. Смерць наступіла ў выніку хуткага обескровливания, выкліканага асколкам бомбы, які разарваў яго сонную артэрыю ".
  
  
  
   - Былы— - пачаў Барнетт.
  
  
  
   "Ён скончыўся крывёю і памёр. Гэта не магло заняць больш хвіліны ці двух, а ён ужо быў без прытомнасці ад таго, што яшчэ адзін асколак бомбы трапіў яму ў скронь ".
  
  
  
   "Ведаеш, ты кінула бомбу прама ў яго ў адказ", - сказала Сесілія.
  
  
  
   "У мяне не было часу падумаць пра гэта", - сказаў Барнетт. "Гэта было ўсё роўна што выставіць муху на поле. Хто б мог падумаць, што звычкі, выпрацаваныя гульнёй у бейсбол ў Цэнтральным парку, аднойчы выратуюць мне жыццё? Але мне шкада, што ён мёртвы ".
  
  
  
   "У такім выпадку я вельмі рада, што ты так шмат займаўся гэтым своеасаблівым амерыканскім відам спорту", - сказала Сесілія. "І не шкадуй бомбометателя. Ты зрабіў з ім тое, што ён спрабаваў зрабіць з намі. Яна нахілілася і пацалавала яго ў лоб.
  
  
  
   "Мне шкада толькі таму, што, будзь ён жывы, ён мог бы расказаць нам, што ён рабіў, ці, хутчэй, чаму ён гэта рабіў. Хто з нас з'яўляецца мішэнню для вар'яцкага тэрарыста?"
  
  
  
   "У гэтым-то і пытанне", - пагадзілася Сесілія. "Спачатку я была схільная думаць, што людзі, якія сачылі за намі, маглі справакаваць гэта. Але калі б яны хацелі забіць нас, яны лёгка маглі б зрабіць гэта ў цягніку, так навошта ж чакаць, пакуль мы дабяромся сюды?"
  
  
  
   "І што ты думаеш цяпер?" Спытаў Барнетт. "У цябе было больш часу падумаць аб гэтым, чым у мяне. Хоць, думаю, мне гэта прыснілася. Па крайняй меры, мне сніліся выбухі і яркі вір, які засасывал мяне, спрабуючы забраць куды-то, куды я не хацеў ісці. І, так ці інакш, я не мог змагацца з гэтым, мне проста трэба было ісці далей ".
  
  
  
   "Які жах!" сказала Сесілія.
  
  
  
   "Падсвядомасць пасылае нам дзіўныя сігналы", - сказаў доктар Зильберманн. "Некаторыя з маіх калегаў спрабуюць інтэрпрэтаваць іх нават цяпер. Эмацыянальны змест сны з'яўляецца паказчыкам яго значэння. Але ў дадзеным выпадку — кашмарны сон у адказ на жудаснае падзея — гэтага варта было чакаць, ці не так?"
  
  
  
   "У той жа час усё здавалася дзіўна мірным", - сказаў Барнетт. "Я не памятаю, каб калі-небудзь куды-небудзь прыязджаў. Думаю, сон проста як-то растаў". Ён працягнуў руку Сесили. - Да якога меркавання вы прыйшлі адносна нашага падрыўніка?
  
  
  
   "Не столькі меркаванне, колькі пачуццё, заснаванае на невялікі інфармацыі", - сказала Сесілія. "І я б аддала перавагу не ўдавацца ў падрабязнасці, пакуль не даведаюся крыху больш, чым ведаю цяпер".
  
  
  
   Барнетт секунду задуменна глядзеў на сваю жонку, а затым сказаў: "Дастаткова справядліва. Думаю, з гэтага моманту я буду лічыцца з тваімі пачуццямі".
  
  
  
   Пачуўся стук у дзверы, і ўвайшлі фраў Шиммер і служанка з двума падносамі. - Сняданак для хворага, - весела абвясціла фраў Шиммер.
  
  
  
   І пры слове "сняданак" Барнетт ўсвядоміў, што моцна прагаладаўся. "Цяпер вам давядзецца пацярпець мяне, доктар", - сказаў ён, прымаючы сядзячае становішча. "Таму што я збіраюся паснедаць. І калі я не сяду, то обольюсь і, магчыма, подавлюсь.
  
  
  
   Дзяўчына паставіла паднос ў изножье ложка, у той час як Сесілія і фраў Шиммер абклалі Барнэта падушкамі. "Еш, еш", - сказала фраў Шиммер. "Добрая ежа - лепшае лекі. Пяшчотны амлет, злёгку недожаренный, як і належыць сітуацыі; сыр, джэм, гарачае какава. І яшчэ паднос для вас, сіньёр Барнетт. Каб паесці разам з вашым такім адважным мужам.
  
  
  
   "Ты яшчэ не еў?" Спытаў Барнетт.
  
  
  
   - Яна яшчэ не адышла ад вас, сіньёр, - сказала фраў Шиммер. - Я не веру, што яна спала.
  
  
  
   "Я крыху задрамала", - сказала Сесілія. "Гэта не важна. Давай позавтракаем".
  
  
  
   Доктар Зильберманн агледзеў паднос з сняданкам Барнэта і прызнаў яго прыдатным для параненага чалавека. "Але не объедайся", - папярэдзіў ён. "Дзень або каля таго, мой хлопчык, харчуйся ўлегцы".
  
  
  
   Фраў Шиммер няўхвальна паглядзела на доктара за тое, што ён даў савет, які так моцна супярэчыў усяму, у што яна верыла. Яны разам выйшлі з пакоя, і ў калідоры было чуваць яе голас, які тлумачыць доктару Зильберманну карысць для здароўя ад багатага ўжывання добрай ежы.
  
  
  
   Бенджамін і Сесілія елі моўчкі. Пакуль не было нічога такога, што патрабавала б слоў. Праз некалькі хвілін голад Барнэта канчаткова пакінуў яго, і ён адсунуў паднос далей ад ложка і сербануў гарачага шакаладу, незадаволена утаропіўшыся на недоеденный амлет ў сябе на талерцы. Ён адчуваў, што падводзіць фраў Шиммер, але больш не мог ёсць.
  
  
  
   Пачуўся стук у дзверы, і ўвайшлі Буфорте. - А! Вы прачнуліся! Аристе Буфорте падышоў да изножью ложка. "Мы б зайшлі пабачыцца з табой раней, але нам сказалі, што ты яшчэ спіш. Але ў рэшце рэшт Дыяна сказала, што мы ўсё роўна павінны цябе наведаць, і вось мы тут. Як ты сябе адчуваеш?"
  
  
  
   "Цалкам ніштавата", - сказаў Барнетт. "У дадзены момант болю няма, калі не лічыць лёгкай галаўнога болю".
  
  
  
   "Слава Богу", - сказала Дайан Буфорте. "Мы так турбаваліся пра вас. Было б недаравальна, калі б вы сур'ёзна пацярпелі".
  
  
  
   "Двое паліцэйскіх прыбытку на вейпе з Кома", - сказаў Аристе. "Цяпер яны занятыя аглядам, гм, нябожчыка. Але неўзабаве яны захочуць дапытаць нас. Прыношу прабачэнні за дастаўленыя нязручнасці."
  
  
  
   "Не прымай гэта так блізка да сэрца", - сказаў Барнетт. "Гэта не твая віна".
  
  
  
   "Ах, але я баюся, што гэта так. У рэшце рэшт, альбо мяне, альбо маю жонку, або, што больш верагодна, нас абодвух, гэты вар'ят спрабаваў забіць. Тое, што ён выкарыстаў бомбу, здольную знішчыць нас усіх, было проста прыкметай яго лішку энергіі.
  
  
  
   "Цяпер трымаеце гэта", - сказаў Барнетт. "Не будзь такім палкім, імкнецца прысвоіць сабе ўсе заслугі. Мы не ведаем, за кім паляваў гэты чалавек. У рэшце рэшт, гэта маглі быць Сесили і я. Дзіўныя людзі хадзілі за намі па пятах з тых часоў, як мы адправіліся ў гэтую паездку, і рыліся ў нашых рэчах."
  
  
  
   "Гэта так?" Спытаў Булефорте. "Чаму?"
  
  
  
   "Мы не ведаем. Спачатку я сам іх не заўважыў, але Сесили заўважыла. Як вы маглі бачыць, яна вельмі наблюдательна. Толькі пасля таго, як наш багаж таямнічым чынам абшукалі ў цягніку на Кома, я паверыў ёй.
  
  
  
   Булефорте паківаў галавой. "Вы спрабуеце прымусіць мяне адчуваць сябе добра", - сказаў ён. "Менш вінаватым. Гэта я нясу адказнасць — не з-за таго, што я зрабіў, а проста з-за свайго становішча. З майго боку было несумленна падвяргаць цябе такой небяспекі. Хоць, скажу ў сваё апраўданне, я верыў, што тут мы ў бяспецы, што аб нашай прысутнасці ніхто не ведае.
  
  
  
   Барнетт адкінуўся на прахалоду падушак пад галавой і выявіў, што яны змякчаюць пульсавалую галаўны боль. "Хадзем, сэр", - сказаў ён. "Я прызнаю, што ты мяне заінтрыгаваў. Што такога ў самым тваім прысутнасці, што нясе небяспеку?"
  
  
  
   Сесілія узяла з ложка два падноса з сняданкам і паставіла іх на прыстаўны столік. - Баюся, такі клімат часу, - сказала яна, зноў сядаючы побач з Бэнджамінам. "Разбуральныя элементы нашага грамадства лічаць каралеўскую ўладу сумленнай гульнёй. Не мае значэння, якая менавіта каралеўская ўлада, добрая ці дрэнная, добрая ці жорсткая, прагрэсіўная або рэпрэсіўная ".
  
  
  
   - Член Каралеўскай сям'і? - спытаў Бенджамін, пераводзячы здзіўлены погляд са сваёй жонкі на Аристе Буфорте, які амаль з такім жа здзіўленнем глядзеў на Сесили.
  
  
  
   "Ты ведаеш?" Спытаў Булефорте.
  
  
  
   "Я бачыла", - адказала Сесілія. "Я не ведала да ўчорашняга позняга вечара, пасля інцыдэнту".
  
  
  
   "Я прыношу прабачэнні за падман", - сказаў Булефорте.
  
  
  
   "Я таксама", - сказала яго жонка. "Мне гэта было непрыемна. Але калі б мы падарожнічалі такімі, якія мы ёсць, мы б перасоўваліся як маленькая армія. Як ты даведалася, Сесілія, дарагая?
  
  
  
   - Акцэнт сіньёра Буфорте падказаў мне, з якой частцы свету вы родам, а фраў Шиммер пазычыла мне Гоцкі альманах , каб я пачытаў яго ўчора, пакуль я сядзеў тут.
  
  
  
   "Аб чым мы гаворым?" Спытаў Барнетт крыху раздражнёна.
  
  
  
   "Бенджамін, любоў мая, дазволь мне прадставіць нашых партнёраў па брыдж на мінулым тыдні па іх сапраўдным імёнах і стылях", - сказала Сесілія. "Арыстакрат Джордж Аляксандр Буфорте Юхтенберг, наследны прынц Румелии і герцаг Лихтенбергский; і яго жонка, прынцэса Дыяна Марыя Мелиза слановай Ардисс Юхтенберг, старэйшая дачка графа д Ардисса".
  
  
  
   "На самой справе я сястра цяперашняга графа", - сказала Дыяна. "Мой бацька памёр каля двух гадоў таму".
  
  
  
   "Мне вельмі шкада", - сказала Сесілія. "Павінна быць, гэта было старое выданне Альманаха".
  
  
  
   "Ну і ну!" Сказаў Барнетт. Ён паглядзеў на старыя Булфорты і зноў на сваю жонку. "Ну!" - паўтарыў ён. "Хто б мог падумаць?"
  
  
  
   "Відавочна, што аднаго чалавека занадта шмат", - сказаў наследны прынц Румелии.
  
  
  
   — Ну, ваша вялікасць, спадзяюся, што вы тут робіце? Я маю на ўвазе, гэта цалкам мілы пансіён, але я думаў, што члены каралеўскай сям'і спыняюцца толькі ў больш фешэнэбельных установах, "забаўляюцца са сваімі прыяцелямі-шышкамі", як любіў выказвацца адзін мой знаёмы гарадской рэдактар з New York World ".
  
  
  
   - Калі ласка, не "Ваша высокасць", - сказаў Булефорте. "Па крайняй меры, да канца часу, пакуль мы тут, давайце заставацца "Аристе" і "Дыяна", калі вы не пярэчыце. Магчыма, гэта наш апошні шанец на падобную нефармальныя — магчыма, назаўжды ".
  
  
  
   "Аристе не вельмі падабаецца грамадства іншых членаў каралеўскай сям'і і шляхты", - сказала ім Дзіяна. "Ён знаходзіць іх сумнымі".
  
  
  
   "Па большай частцы", - пагадзіўся Аристе. "Яны зіхацяць, яны прыкладаюць шмат намаганняў, каб зіхацець, але яны не ззяюць. Гэта, як выказаўся ваш Шэкспір: "Некаторыя нараджаюцца вялікімі, некаторыя дасягаюць велічы, а іншым навязваюць веліч". Калі вы нараджаецца вялікімі, вы выяўляеце, што атрымалі ў спадчыну становішча, якое вы не паважаеце і не жадаеце. Таму што, я мяркую, ты нічога не зрабіў, каб заслужыць гэта. Або, па меншай меры, я так адчуваю. Іншыя вераць, што быць hochgeboren - гэта знак Божага добрай волі, што павінна быць зручна для іх ".
  
  
  
   "Ты адчуваеш сябе нявартым быць прынцам?" Спытаў Барнетт.
  
  
  
   "Зусім няма", - сказаў прынц. "Зразумейце мяне правільна. Я адчуваю сябе такім жа годным, як і ўсе астатнія. Я думаю, што справа не ў каштоўнасці, а ў поспеху. Тое, што я адчуваю, калі мне гэта трэба вызначыць, - гэта блаславёная шанцаванне таму, што я нарадзіўся вялікім; бо я не ведаю, ці змог бы я дасягнуць велічы. А без велічы — без сацыяльнага становішча, для якога я быў народжаны, — я не змог бы, акрамя ўсяго іншага, сустрэць лэдзі Дыяну слановай Ардис і ажаніцца на ёй. І без яе я быў бы значна менш, чым я ёсць ".
  
  
  
   "Дурны мужчына", - сказала прынцэса Дыяна, усміхаючыся паблажлівай усмешкай, якой жанчыны адорваюць сваіх дурных мужоў. "Я б выйшла за цябе замуж, калі б ты быў сынам млынара".
  
  
  
   - Такім чынам! - сказаў Аристе. - І я веру табе, любоў мая. Але ты б не сустрэла мяне, будзь я сынам млынара, так што да выпрабаванні ніколі б не дайшло.
  
  
  
   Барнетту стала цікава, што такога ганебнага ў тым, каб быць мельнікам, але пытацца ён не стаў. "Баюся, што ваша інкогніта тут больш не прынясе вам ніякай карысці", - сказаў ён. "У рэшце рэшт, хто-то толькі што кінуў у вас бомбу; як мяркуецца, ён ведаў, хто вы такі".
  
  
  
   "Гэта праўда", - прызнаў Аристе. "Цікавы пытанне, ці не так? Як сілам цемры ўдалося з такой відавочнай лёгкасцю выявіць наша прысутнасць на віле Эндорра?"
  
  
  
   "Ніхто не ведае, дзе вы, ваша высокасць?" Спытала Сесілія.
  
  
  
   "Хадзем! Калі ласка, я настойваю", - сказаў Аристе. "На час нашага знаходжання тут мы не пацерпім ніякіх словоблудий аб "высочестве". Баюся, калі вы прыедзеце да нас у Вайссершлосс, усе фармальнасці будуць выкананы. Але не тут."
  
  
  
   "І ты прыедзеш да нас у госці", - сказала прынцэса Дыяна. "Каб мы маглі годна аддзячыць цябе. Акрамя таго, Аристе не з кім гуляць у брыдж дома. Мы думаем, што ўсе яны баяцца перамагчы; рыса, якую вы двое рашуча не праяўляеце ".
  
  
  
   "Што тычыцца таго, што мы тут, - сказаў Аристе, - то аб гэтым ведаюць вельмі нешматлікія. Акрамя тых, з кім я падарожнічаю, ведалі толькі мая маці, мой галоўны міністр і фраў Шиммер. Ведаеце, вялікая частка інкогніта - гэта жарт. Ваш прынц Валійскі адправіўся ў Парыж пад выглядам барона чаго-то там; але ўсе, з кім ён ўступаў у кантакт, былі папярэджаны аб тым, хто ён на самай справе. Цар падарожнічае інкогніта, але ніколі не менш чым як герцаг, і толькі сярод тых, хто ўжо ведае, хто ён такі. Гэта проста для таго, каб пазбавіцца ад налёту фармальнасці, прыкінуўшыся, што цара тут няма.
  
  
  
   "З іншага боку, маё інкогніта сумленнае. Перш за ўсё, мне сапраўды падабаецца падарожнічаць проста і без упрыгожванняў; і без мноства слуг, якія былі б неабходныя для найменшага афіцыйнага візіту. Прынцэса таксама.
  
  
  
   "Калі Аристе прапанаваў гэта ў першы раз, - сказала Дыяна, - прызнаюся, я падумала, што ён не ў сваім розуме. Але ён быў настойлівы. І ён меў рацыю. Калі вы падарожнічаеце са сваёй сям'ёй, адзінае, што вы сапраўды змяняеце, - гэта клімат. Вы нічога не бачыце ні аб людзях, ні аб іх звычаях, ні аб іх праблемах. Вы нічога не ведаеце пра тых, хто залежыць ад вас ".
  
  
  
   Прынц Аристе кіўнуў. "Ёсць гісторыя аб тым, што, калі апошні цар падарожнічаў па Расіі, армія прайшла наперад і пераканалася, што ў гарадах, праз якія ён праязджаў, дома былі свежапафарбаваныя. І калі жыхары горада былі занадта бедныя, каб пафарбаваць ўсе дома, то яны паклапаціліся пра тое, каб дома, на вуліцы, па якой праходзіў цар, былі пафарбаваныя. І калі людзі былі занадта бедныя, каб пафарбаваць дома ўздоўж вуліцы, то яны паклапаціліся аб тым, каб пафарбавалі хоць бы фасады дамоў. Цар пражыў усё сваё жыццё, ні разу не ўбачыўшы бруднага дома".
  
  
  
   "Так ты робіш гэта, па меншай меры часткова, каб заставацца ў курсе таго, што адбываецца сярод простых людзей?" Спытала Сесілія.
  
  
  
   "Так", - сказаў прынц Аристе, а затым паківаў галавой. "Але па ўсёй Еўропе адбываецца нешта, пра што простыя людзі ведаюць не больш, чым арыстакратыя. Рыхтуецца вялікі змова з мэтай забойства важных людзей. Не толькі члены каралеўскай сям'і ці дваране, але і міністры, паліцэйскія чыны, палітыкі ўсіх масцяў, землеўладальнікі, уладальнікі фабрык, выдаўцы і рэдактары газет. Здаецца, што любы, у каго галава тырчыць над натоўпам, можа быць отрублен за шыю нябачнымі рукамі ".
  
  
  
   Барнетт кіўнуў. "Я заўважыў тэндэнцыю, ваш—Арист. Я думаю, гэта хваля таго роду ўсеагульнага вар'яцтва, якое часам ахоплівае насельніцтва. Крыжовы паход дзяцей, вядзьмарства, тюльпаномания; падобныя вар'яцтва з'яўляюцца, а затым знікаюць. Цяпер гэта забойства. Невялікія, не звязаныя паміж сабой групы, кожная з якіх падсілкоўваецца дзеяннямі іншых, як паведамляецца ў прэсе. Хто-то лічыць сябе сацыялістам або анархістам, хто-то рэакцыянерам, некаторыя ледзь ўсведамляюць матыў, які штурхае іх на гвалт".
  
  
  
   "Мне хацелася б так думаць", - пагадзіўся Аристе. "Колькасць незвязаных груп, якія дзейнічаюць з агульнага вар'яцтва, але не дзеля агульнай мэты. Гэта зрабіла б гэта, сапраўды, проста жахлівым часовым захапленнем. Але я баюся, што тут замяшаная нейкая разведка. Што ўсе гэтыя забойствы якім-небудзь чынам звязаныя. Ты ж ведаеш, гэта ўжо трэці — не, чацвёрты— раз, калі яны спрабуюць забіць мяне.
  
  
  
   "Не, я гэтага не рабіў", - сказаў Барнетт.
  
  
  
   "Як па-дурному з майго боку. Вядома, ты гэтага не рабіў. Як ты мог? Што ж, гэта так. Вось чаму ў мяне ўзнікла такая цікавасць да гэтай тэме. Але да сённяшняга дня я думаў, што наша інкогніта ў бяспецы. На працягу чатырох гадоў мы з Дыянай падарожнічалі як Буфорте: у Фларэнцыю, у Венецыю, у Рым; і кожны раз аказваліся тут, на віле Эндорра, на тыдзень ці два. Гэта быў наш каштоўны адпачынак. І цяпер мы больш не зможам гэтага рабіць. Для іншых гасцей гатэля небяспечна прымаць нас тут. Нам з Дыянай прыйдзецца адправіцца ў адзін з гэтых добра ахоўных курортаў арыстакратыі на Рыўеры.
  
  
  
   "Вы сапраўды верыце, што ўсе гэтыя забойствы з'яўляюцца часткай аднаго змовы?" Спытаў Барнетт.
  
  
  
   "Калі хто-то спрабуе забіць вас, містэр Барнетт, - сказаў прынц, - вы шмат думаеце пра тое, хто і чаму. Кім, у маім выпадку, былі некалькі розных людзей, зусім не звязаных паміж сабой, якія не ўдзельнічалі ні ў адным агульным змове, які змог бы раскрыць Сёмы аддзел Імперскага камісарыяту, які адказвае за бяспеку нас, другарадных прынцаў. Цяпер я знаходжу дзіўным, што чатыры розных чалавекі, якія не ведаюць ні мяне, ні адзін аднаго, незалежна адзін ад аднаго вырашаюць паспрабаваць забіць мяне. У рэшце рэшт, я не важны манарх. Сапраўды, я ў значнай ступені з'яўляюся намінальным кіраўніком, паколькі большая частка адміністрацыйнай улады Румелии ўжо даўно перададзена імпэрскім міністрам Аўстра-Венгерскай імперыі. Я васал імператара больш верны, чым любы з маіх падданых, якія, у рэшце рэшт, усе вольныя перамяшчацца, калі пажадаюць.
  
  
  
   "Вы ўяўляеце сабе грандыёзны змова", - сказаў Барнетт. "Што хто-небудзь можа выйграць ад такога плана?"
  
  
  
   "У гэтым, - прызнаў прынц Аристе, - і заключаецца пытанне".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДЗЯСЯТАЯ — МАРЫЯРЦІ
  
  
  
  Умовай, на якім Бог даў свабоду чалавеку, з'яўляецца вечная пільнасць; калі ён парушыць гэта ўмова, рабства будзе адначасова следствам яго злачынства, і пакараннем за яго віну.
  
  Джон Филпот Карран
  
  
  
   Яго светласць Пітэр Джордж Албон Саммердейн, сёмы герцаг Альбермар, павесіў сурдут на вешалку з гнутага дрэва ля далёкай сцяны і апусціўся на адно з моцных георгианских крэслаў, якія стаяць вакол невялікага абедзеннага стала. Ён жэстам запрасіў прафесара Марыярці сесці насупраць. "Калі ласка, прыміце мае прабачэнні за тое, што я паслаў за вамі такім чынам, неортодоксальные", - сказаў ён. "Я не думаў, што было б пажадана, каб мяне бачылі консультирующимся з вамі".
  
  
  
   Яны знаходзіліся ў невялікі, добра абсталяванай сталовай побач з кухняй ў клубе "Дыяген", пакоі на першым паверсе, куды можна было трапіць, спусціўшыся па лесвіцы з каморы прыслужніка ці прайшоўшы па вузкім завулку ў Комптонз-Корта і увайшоўшы ў вонкавую бакавую дзверы, якая вяла ў калідор, які абыходзіць кухню. Яго светласць прыйшоў першым шляхам, а Марыярці другім. Адзін з людзей герцага стаяў за дзвярыма сталовай, каб пераканацца, што іх ніхто не патурбаваў.
  
  
  
   "Я не крыўджуся", - сказаў прафесар Марыярці, здымаючы пальчаткі і вешаў сваё чорнае паліто "Чэстэрфілдзе" на спінку крэсла. Ён уладкаваўся ў крэсле насупраць герцага і ўтаропіўся на яго па-над залаты савінай галавы, венчавшей яго кій з чорнага дрэва. "Відавочна, што гэта пытанне, які патрабуе гранічнага такту і сакрэтнасці, па якому вы хочаце пракансультавацца са мной, пытанне, магчыма, звязаны з чым-то па-за законам або, па меншай меры, выходзіць за рамкі кампетэнцыі ўрада Яе Вялікасці. Я мяркую, што вы хочаце наняць мяне для выканання вашай місіі ў якой-небудзь чужой краіне, магчыма, у Аўстрыі. Я павінен папярэдзіць вас, што, верагодна, отклоню ваша прапанова, хоць, безумоўна, гатовы выслухаць.
  
  
  
   Альбермар прыўзняў брыво, што для яго было выразам крайняга здзіўлення. "У імя ўсяго Святога, адкуль ты ўсё гэта ведаеш?" - спытаў ён. "Я нікому не казаў".
  
  
  
   "Я так і меркаваў", - сказаў Марыярці. "Працэс лагічнага абгрунтавання быў даволі простым".
  
  
  
   Альбермар на імгненне падціснуў вусны і злёгку паківаў галавой. - Растлумач мне гэта.
  
  
  
   "Чалавек, які прадставіўся вашым асабістым сакратаром, тэлефанаваў мне дадому, каб дамовіцца аб гэтай сустрэчы", - сказаў Марыярці. "Хоць вы з'яўляецеся дзяржаўным сакратаром па замежных справах у цяперашнім урадзе Яе Вялікасці, вы паслалі свайго асабістага сакратара, а не прадстаўніка Міністэрства замежных спраў. Далей, хоць у вас, безумоўна, ёсць доступ да ўрадавага транспарце і, безумоўна, ёсць свабодныя экіпажы з вашага ўласнага дома, ваш сакратар прыбыў у двуколке. Відавочна, што выгляд афіцыйнай карэты з герцогским гербам вашай светласці на дзверцах разбурыў бы вашы намеры. З чаго я павінен зрабіць выснову, акрамя як з таго, што вы хочаце, каб наша дыскусія была, скажам так, канфідэнцыяльнай. Затым, каб падмацаваць гэты выснову, ваш сакратар паведамляе мне, што мы павінны сустрэцца ў клубе "Дыяген", адным з самых закрытых клубаў Лондана і упадабаным месцы высокапастаўленых дзяржаўных служачых. Я мяркую, што Майкрофт Холмс тут з'яўляецца членам клуба.
  
  
  
   Герцаг усміхнуўся. "Так", - сказаў ён. "Цікавы і таленавіты чалавек. Чалавек, які часам, здаецца, думае, што ён і ёсць урад Яе Вялікасці. І, часам, амаль правоў у гэтым здагадцы. Яго брат таксама часам быў нам карысны".
  
  
  
   "Так я чуў", - суха сказаў Марыярці. Ён памаўчаў секунду, а затым працягнуў: "І вы не толькі наладжваеце нашу сустрэчу ў гэтым самым эксклюзіўным клубе, але і ў прыватнай сталовай гэтага клуба, якая, відавочна, выкарыстоўваецца толькі для самых таемных сустрэч". Ён паказаў на дзверы. - А чалавек, які стаіць у вас за дзвярыма, складаецца на вашай службе, а не ў ўрадзе Яе Вялікасці, мяркуючы па яго вопратцы.
  
  
  
   "Так, гэта так".
  
  
  
   - І спосаб пранікнення, які вы прапанавалі для мяне, безумоўна, быў распрацаваны для памяншэння верагоднасці таго, што аб маім прысутнасці стане вядома. Такім чынам, паколькі вы не хочаце, каб вас бачылі якія ўваходзяць у мой дом, або нават, каб мяне бачылі якія ўваходзяць у ваш клуб, я прыходжу да высновы, што гэта асабістая справа, якое не тычыцца ўрада, або, хутчэй, то, у якое вы хацелі б, каб урад не ўмешвалася. І паколькі мая рэпутацыя сведчыць аб садзейнічанні злачынства...
  
  
  
   - Я чуў, што вас называюць "злачынным Напалеонам", - перабіў герцаг.
  
  
  
   "Так", - суха адказаў Марыярці. "Я сам гэта чуў. Ад Жавера з аматараў папляткарыць".
  
  
  
   - Значыць, містэр Шэрлак Холмс памыляецца ў сваім здагадцы?
  
  
  
   "Мая мараль - гэта мая асабістая справа", - сказаў Марыярці. "Дастаткова сказаць, што я ніколі не быў асуджаны за якое-небудзь злачынства, і любое публічнае заяву, вінавацяць мяне ў якой-небудзь злачыннай дзейнасці, будзе мець законную сілу".
  
  
  
   "У нашы дні прыватная мараль становіцца ўсё больш прадметам грамадскага турботы", - пракаментаваў Альбермар.
  
  
  
   "Толькі для публічных персон", - сказаў Марыярці. "Я не з'яўляюся публічнай персонай і не збіраюся ім станавіцца".
  
  
  
   "Часам гэта здараецца , хочам мы таго ці не", - сказаў Альбермар. "Але я пренебрегаю сваімі манерамі. Кафейнік на буфеце поўны. Магу я прапанаваць вам кубачак?
  
  
  
   "Дзякуй", - сказаў Марыярці.
  
  
  
   Герцаг Альбермарский наліў дзве кубкі кавы, развёў іх сліўкамі і цукрам і перадаў адну Марыярці. "Яшчэ адзін прыкмета маёй патрэбы ў поўнай сакрэтнасці", - суха заўважыў ён. "Прайшло некаторы час з тых часоў, як я сам наліваў сабе кавы". Ён адкінуўся на спінку крэсла і ўзяў кубачак кавы ў рукі. "І як вы прыйшлі да высновы, што мая місія для вас тычыцца чужой краіны, магчыма, Аўстрыі?"
  
  
  
   "Несумненна, на гэтым востраве, - сказаў Марыярці, - як пэр каралеўства і высокапастаўлены чыноўнік ва ўрадзе Яе Вялікасці, вы валодаеце рэсурсамі ці можаце заручыцца падтрымкай такіх сіл, якія могуць спатрэбіцца вам у любых мажлівых надзвычайных сітуацыях".
  
  
  
   Герцаг кіўнуў. "Дакладна", - сказаў ён. "Але не магу я звярнуцца да вас як, кхм, да аднаго з гэтых крыніц? У мінулым вы аказвалі паслугі сігнальныя яе Вялікасці, у тым ліку, як мне здаецца, аднойчы выратавалі ёй жыццё.
  
  
  
   Марыярці кіўнуў у знак згоды. "Таму што, маючы іншыя даступныя рэсурсы, вы б не звярнуліся да мяне. Нягледзячы на тое, што ніхто не адважваецца назваць мяне злачынцам у твар, эпітэт "Напалеон злачыннасці" не зусім невядомы ва ўрадавых колах. Калі аб якіх-небудзь адносінах паміж намі стане вядома, гэта неспрыяльна адаб'ецца на вас і можа пашкодзіць вашай палітычнай кар'еры. Я не кажу, што вы б не звярнуліся да мяне, калі б неабходнасць была досыць вялікая, але, несумненна, вы б спачатку паспрабавалі іншыя спосабы ".
  
  
  
   - Адкуль ты ведаеш, што я гэтага не рабіў?
  
  
  
   Марыярці паціснуў плячыма. "Думаю, я б пачуў. Таму я мяркую, што, паколькі ў мяне, як вядома, шырокая сетка — э—э... партнёраў па ўсім кантыненце, вы хочаце, каб я меў справу з якім-то староннім справай, якое па якой-небудзь прычыне вы не можаце даручыць супрацоўнікам вашага ўласнага аддзела. Гэта яшчэ адна прычына для майго здагадкі, што, у чым бы ні складалася праблема, яна носіць асабісты характар, а не ўрадавы ".
  
  
  
   Герцаг некаторы час маўчаў. А потым спытаў: "А Аўстрыя?"
  
  
  
   "Магчыма, тут я перагнуў палку", - прызнаў Марыярці. "Магчыма, гэта простае супадзенне, што тыдзень таму ў мяне на парозе быў забіты чалавек і што яго апошнімі словамі былі словы пра тое, што мае агенты ў Вене знаходзяцца ў вялікай небяспецы".
  
  
  
   Герцаг Альбермарский раптам устаў, абапіраючыся далонямі аб падлакотнікі крэсла. - Вялікая небяспека, вы кажаце? Вялікая небяспека? Перастаньце, гэта вельмі цікава. І вы пераканаліся, што гэта праўда?"
  
  
  
   "Я не змог", - сказаў Марыярці. "Ці бачыце, у мяне няма агентаў у Вене ці дзе-небудзь яшчэ ў Еўропе, калі ўжо на тое пайшло. У мяне ёсць некалькі супрацоўнікаў тут, у Англіі, і майстар ў Абердзіна, якога можна было б назваць маім "агентам", калі гаварыць свабодна, але гэта ўсё. На маю вопыту, чалавек, які належыць на разумнае супрацоўніцтва іншых у дасягненні сваіх мэтаў, асуджаны на няўдачу ў двух выпадках з трох. Па гэтай прычыне ў мяне мала пастаянных партнёраў, але вялікая колькасць людзей розных прафесій і слаёў грамадства, з якімі я дзялюся карыснай інфармацыяй. У мяне няма "банды". Насуперак меркаванню містэра Холмса, я не сяджу ў цэнтры шырокай сеткі інфарматараў і кантралюю кожную злачынную дзейнасць адсюль да Севастопаля ".
  
  
  
   - Але— вядома, ваша рэпутацыя...
  
  
  
   "Магчыма, я знаходжу карысным, каб усе лічылі, што мае рэсурсы больш, чым яны ёсць на самай справе. Я прызнаю, што не обескураживаю падобныя гісторыі, але гэта не робіць іх праўдай ".
  
  
  
   Герцаг адкінуўся на спінку крэсла і панура ўтаропіўся праз стол. "Ах! - сказаў ён. - я вельмі спадзяваўся, што гэта праўда; што ў вас шырокая і знаходлівая сетку партнёраў па ўсёй Еўропе, асабліва ў Аўстрыі".
  
  
  
   "Ніколі не думаў, што пачую ад сябе прабачэнні за тое, што не быў Напалеонам злачыннасці, - сказаў Марыярці, - але мне шкада, што я вымушаны расчараваць вашу светласць".
  
  
  
   Альбермар паківаў галавой. "Я не ведаю— я не ўпэўнены, што рабіць далей", - сказаў ён.
  
  
  
   "Калі ваша праблема, у чым бы яна ні заключалася, звязаная з Аўстрыяй, то, несумненна, для чалавека з вашым становішчам ва ўрадзе Сакрэтная служба магла б аказаць некаторую дапамогу", - сказаў Марыярці.
  
  
  
   Герцаг крыва ўсміхнуўся. - Цяпер вы дабраліся да сутнасці праблемы, - сказаў ён. "За выключэннем Індыйскага бюро, "Сакрэтная служба" сёння ў значнай ступені міф; тварэнне некаторых аўтараў-сенсаторов таго класа літаратуры, які, я мяркую, вядомы як "жудасны пені". Тры стагоддзі таму, падчас праўлення каралевы Лізаветы, агенты дзяржаўнага сакратара Яе Вялікасці сэра Фрэнсіса Уолсингема змаглі сарваць планы Піліпа Іспанскага і значна аслабіць сілы, пасланыя супраць Англіі яшчэ да адплыцця Армады. Але гэта было тры стагоддзі таму. Сёння замежную разведданную ў асноўным збіраюць, праглядаючы замежныя газеты. Некаторыя з нашых паслоў цалкам здольныя, але іншыя лічаць больш важным апрануцца да абеду, чым разумець працу ўрада, пры якім яны акрэдытаваныя ".
  
  
  
   - І што? - спытаў Марыярці.
  
  
  
   "Такім чынам, паколькі ўрад Яе Вялікасці не будзе аплачваць прафесійную выведвальную службу, у якой яно мае патрэбу, яно належыць на дапамогу аматараў".
  
  
  
   Марыярці падняў брыво, але нічога не сказаў.
  
  
  
   "Сапраўды", - сказаў яго светласць. "Маладыя людзі з некаторых з нашых лепшых сем'яў праводзяць свой вольны час, блукаючы па галоўным еўрапейскім форта пад выглядам паляўнічых за матылькамі і малюючы планы сваіх агнявых кропак і да таго падобнае. Малодшыя вайсковыя і вайскова-марскія афіцэры выкарыстоўваюць свой адпачынак, каб адправіцца на невялікіх ветразных лодках ў вусця рэк Паўночнага мора і паназіраць за дзейнасцю караблебудаўнікі. Іншыя маладыя людзі з незалежным дастаткам пазбягаюць лонданскага сезона ў карысць пражывання за мяжой пад выдуманымі імёнамі і збору інфармацыі аб варожай дзейнасці, якая можа паўплываць на брытанскі ўрад або павялічыць верагоднасць вайны ".
  
  
  
   "Дзіўна, як моладзь імкнецца пацешыць сябе", - пракаментаваў Марыярці.
  
  
  
   - Сапраўды, - пагадзіўся Альбермар. "Яны называюць гэта "Вялікай гульнёй", гэтай апошняй бітвай розумаў паміж брытанскімі шпіёнамі-аматарамі і службамі шпіянажу і контрразведкі вялікіх дзяржаў Еўропы".
  
  
  
   Марыярці задуменна кіўнуў. "Не падобна, што ў гэтым флегматичном і спакойным свеце, у якім мы жывем, шанцы на еўрапейскую вайну вельмі высокія", - сказаў ён.
  
  
  
   Альбермар ўтаропіўся праз стол на Марыярці, але перад ім было асабістае бачанне. Праз імгненне яго погляд зноў сфакусаваўся на чалавека перад ім. "О, - сказаў ён, - вайна будзе. Магчыма, нам атрымаецца адкласці яе на некаторы час, магчыма, нават на дзесяцігоддзе ці два; але вайна будзе. Пад фасадам спакою хаваецца рушащееся будынак. Еўрапейскі баланс занадта хісткі, суперніцтва занадта інтэнсіўна, нянавісць занадта моцная. Французы занадта няпрымірцы, Аўстрыйская імперыя занадта слабая, а кайзер занадта воинственен, каб статус-кво захоўваўся нашмат даўжэй. І тут дзейнічаюць сілы, якія, падобна, поўныя рашучасці ўцягнуць ўсю Еўропу ў вайну ".
  
  
  
   "А брытанцы?" спытаў Марыярці.
  
  
  
   "Брытанцы поўныя рашучасці заставацца ў баку ад еўрапейскіх спраў, і таму яны — мы — не будзем ўмешвацца, пакуль не стане занадта позна", - сказаў Альбермар. "Вось чаму ў нас няма эфектыўнай Сакрэтнай службы; вось чаму мы неафіцыйна пасылаем непадрыхтаваных хлопцаў выконваць працу дасведчаных людзей".
  
  
  
   Марыярці глыбока ўздыхнуў. "Тое, што вы сказалі, не стала для мяне поўнай нечаканасцю", - сказаў ён. "Але калі б я стаў турбавацца пра глупствы людзей, у мяне не засталося б часу для маіх сур'ёзных заняткаў".
  
  
  
   "Якія менавіта?" - спытаў герцаг.
  
  
  
   "Калі б я сказаў "вялікія таямніцы", вы б прынялі мяне за тэолага або, магчыма, акультысты", - сказаў Марыярці. "Але я не з'яўляюся ні тым, ні іншым. Я маю на ўвазе таямніцы навукі, на якія толькі пачалі знаходзіць адказы. У некаторых выпадках самі пытанні былі сфармуляваны зусім нядаўна. Як мы тут апынуліся? Чаму мы тут? Што прымушае сонца гарэць і чаму яно да гэтага часу не згасла? Наколькі велізарная Сусвет і як яна ўзнікла? Гэта толькі некаторыя з рэчаў, якіх мы не ведаем, я мог бы працягваць бясконца. Але мы знаходзімся на грані веды. Цяпер у нас ёсць некалькі намёкаў на тое, дзе шукаць адказы на некаторыя пытанні ".
  
  
  
   "Мы па-рознаму ставімся да сур'ёзных заняткаў", - сказаў герцаг, залазячы ў кішэню камізэлькі і выцягваючы цыгару. "Я займаюся справамі людзей. Я веру, што сусвет клапоціцца пра сябе сама, як гэта было да гэтага часу ".
  
  
  
   "Гэтыя людзі, якімі вы займаецеся, як паказаў Дарвін, адбыліся ці, калі хочаце, ўзнесліся, ад обезьяноподобных істот, якія жылі дзесяткі тысяч гадоў таму. Нашы бліжэйшыя сваякі - шымпанзэ і гарылы. І сусвет клапоціцца аб нашых парафіях і сыходу гэтак жа, як і пра малпаў, якія бегаюць па Гибралтару, не больш і не менш ".
  
  
  
   Герцаг паблажліва ўсміхнуўся. "Адважуся сказаць", - сказаў ён. Ён на імгненне ўтаропіўся на сваю цыгару, а затым сунуў яе назад у кішэню. "Хто скажа, які з нашых поглядаў на сусвет верны? Магчыма, яны абодва верныя".
  
  
  
   "Так", - прызнаў Марыярці. "Ты цалкам можаш быць правоў. Магчыма, невялікая розніца ў тэмпераменце турбуе цябе па адносінах да людзям, а мяне - па адносінах да далёкіх зорак. На жаль, з майго пункту гледжання, мне не хапае прыватных рэсурсаў, неабходных для фінансавання маіх даследаванняў, і таму свет мужчын займае вялікую частку майго часу. Я вырашаю праблемы іншых людзей, каб у мяне быў час зазірнуць у глыбіні космасу. Я распрацаваў паветранага змея, з дапамогай якога магу падымаць навуковыя інструменты і ўтрымліваць іх на месцы на працягу некалькіх дзён пры ўстойлівым ветры ".
  
  
  
   - Паветраны змей?
  
  
  
   - Ды. Гэтыя прылады - не проста дзіцячыя цацкі. Яны выкарыстоўваліся падчас Грамадзянскай вайны ў ЗША і франка-прускай вайны 1870 года для збору выведдадзеных: іх падымалі над пазіцыямі праціўніка і фатаграфавалі тое, што знаходзіцца ўнізе. Я распрацаваў новага паветранага змея, заснаванага на старажытнай малайскай канструкцыі, які можа падымаць цяжкія грузы на экстрэмальную вышыню. Я хачу падняць некалькі з іх з дапамогай спецыяльных камер майго дызайну і сфатаграфаваць тое, што знаходзіцца наверсе. Я выкарыстоўваю паветраныя шары привязные, але паветраныя змеі танней і даўгавечней ".
  
  
  
   "Вельмі цікава", - сказаў герцаг.
  
  
  
   - Без сумневу. Але я павінен фінансаваць свае палёты з паветранымі змеямі і іншыя навуковыя інтарэсы, займаючыся праблемамі больш приземленного характару. Толькі ў мінулым месяцы — не, прабачце, ужо два месяцы таму — я трохі растлумачыў пытанне аб атрыманні ў спадчыну для прадстаўніка шведскай шляхты, а незадоўга да гэтага мне ўдалося знайсці срэбраную жылу ў амерыканскім штаце Каларада, якая была страчана чвэрць стагоддзя таму, грунтуючыся на груба намаляванай карце і перадсмяротных выказваннях вар'ята старацеляў. Праблемы былі небезынтересными, і маіх ганарараў за гэтыя пачынанні хопіць на шэсць месяцаў палёту паветранага змея, а таксама на пабудову двадцатишестидюймового тэлескопа-рэфлектара маёй уласнай канструкцыі ў маёй прыватнай абсерваторыі на Кримптон-Мур ".
  
  
  
   Альбермар дастаў з нагруднай кішэні вялікі белы насоўку і выцер ім шыю. "Баюся, маю праблему не так-то проста вырашыць", - сказаў ён. "Я не ўпэўнены, чаго я чакаў — спадзяваўся — што вы зможаце дасягнуць, нават калі б вы былі Напалеонам злачыннасці з шырокай сеткай вашых паслугачоў ў вашым распараджэнні".
  
  
  
   "У чым, уласна, твая праблема?" Спытаў Марыярці. "У мінулым я дапамагаў іншым людзям, якія лічылі свае дылемы невырашальнымі, магчыма, я змагу прапанаваць што-то, што прынясе хоць нейкую карысць. Ну ж, відавочна, табе трэба камусьці даверыцца ".
  
  
  
   Герцаг з хвіліну глядзеў на стол перад сабой. "Адзін з гэтых людзей, які выконвае працу на карысць Англіі ў чужой краіне, трапіў у сур'ёзную бяду", - сказаў ён. "Пад выдуманым імем Паўль Донцхоф ён быў арыштаваны ў Вене і— верагодна — безумоўна - будзе абвінавачаны ў двух забойствах і замаху на забойства, а таксама ў шэрагу іншых злачынстваў. Аўстрыйцы пакуль не ведаюць, хто ён на самай справе. Сказаць, што гэта прывяло б да нацягнутым адносінам паміж нашымі дзвюма краінамі, калі б яго сапраўдная асоба стала вядомая, было б пераменшвання. Ён, несумненна, не вінаваты ў прад'яўленых яму абвінавачаньнях, але я не магу паведаміць вам многія падрабязнасці, таму што па відавочным прычынах нашы людзі там не могуць праяўляць занадта вялікай цікавасці да гэтай справы ".
  
  
  
   Марыярці склаў рукі на залатой дзяржальні кія ў выглядзе совы і абапёрся падбародкам на далоні. - Сумна, - сказаў ён. - Ды.
  
  
  
   "Каго ён, як мяркуецца, забіў?"
  
  
  
   "Ён абвінавачваецца ў забойстве герцага Мекленбургского Стрелица і сур'ёзным раненні яго жонкі, прынцэсы Ганны Марыі Фалкинбургской, стрэлам з пісталета ў іх карэту. Пасля чаго, паводле абвінавачання, ён вярнуўся ў свой шматкватэрны дом і забіў жанчыну, якая жыве ў кватэры пад яго ўласнай."
  
  
  
   - І вы мяркуеце, што як агент брытанскага ўрада, якім бы неафіцыйным ён ні быў, ён не здольны на забойства?
  
  
  
   "Навошта яму забіваць герцага? Ён сакрэтны агент, збіральнік інфармацыі, а не анархіст. Магчыма, ён, па сутнасці, прызначыў сябе сам, але ён быў надзейным, праніклівым і ўяўляў вялікую каштоўнасць для ўрада Яе Вялікасці. Навошта яму забіваць нейкую дзяўчыну ў сваім шматкватэрным доме?"
  
  
  
   "Магчыма, у яго была асабістая непрыязнасць да герцагу. Магчыма, паміж ім і маладой лэдзі былі асабістыя адносіны".
  
  
  
   "Ён не быў знаёмы з герцагам. Што тычыцца дзяўчыны, ну, я не ведаю, якія ў яго былі з ёй адносіны, але я не магу ўявіць, каб ён забіў яе. Я занадта добра ведаю хлопчыка ".
  
  
  
   "Ты ведаеш?"
  
  
  
   Яго светласць Пітэр Джордж Албон Саммердейн, сёмы герцаг Альбермар, глыбока ўздыхнуў. "Так. Сапраўды, вельмі добра. Ён мой сын".
  
  
  
   - А! - кіўнуў Марыярці.
  
  
  
   - Мой малодшы сын. Чарльз Бредлон Саммердейн. Марыярці з хвіліну задуменна разглядаў насценнае бра. "Я разумею", - сказаў ён. "Цікавая дылема".
  
  
  
   - Можна і так сказаць, - пагадзіўся герцаг.
  
  
  
   "Гэта можа стаць сур'ёзнай цяжкасцю для вас і ўрада Яе Вялікасці, калі яго асобу стане вядомая. І гэта, напэўна, стане вядома, калі вы паспрабуеце якім-небудзь чынам дапамагчы хлопцу ".
  
  
  
   - Справядлівая канстатацыя фактаў, - прызнаў Саммердейн. - І ўсё ж — ён мой сын, і я яго вельмі люблю. Я павінен што-то зрабіць.
  
  
  
   "Што?"
  
  
  
   Саммердейн паціснуў плячыма, а затым апусціў рукі на стол. "У гэтым-то і праблема. На жаль, я паняцця не маю".
  
  
  
   "Такім чынам, адзін з трох самых магутных людзей у Брытанскай імперыі — я лічу, што гэта справядлівая ацэнка — даведзены да бяссілля, у той час як яго сын вось-вось паўстане перад судом за забойства ў чужой краіне".
  
  
  
   Саммердейн падняўся. - Не ведаю, чаму я абцяжарваю вас гэтым, - сказаў ён. - Паколькі, падобна на тое, вы не можаце дапамагчы мне, мне, верагодна, больш нічога не варта казаць.
  
  
  
   Прафесар Марыярці моўчкі назіраў, як Саммердейн апранае сурдут і пальчаткі. Затым, здавалася, прыйдучы да нейкага рашэнню, ён зрабіў рэзкі жэст у бок крэсла, якое займаў герцаг. "Калі ласка, ваша светласць, сядайце", - сказаў ён. "Я паспрабую вырашыць вашу праблему, пры ўмове, што мы зможам прыйсці да разумення таго, у чым на самай справе заключаецца ваша праблема, і ў мяне будуць развязаныя рукі. Калі вы забяспечыць мяне тымі нешматлікімі рэчамі, якія мне спатрэбяцца, гэта зэканоміць час, і я адразу пайду ў Вену ".
  
  
  
   Саммердейн імгненне глядзеў на Марыярці зверху ўніз, а затым адкінуўся на спінку крэсла. - Вы гаворыце па-нямецку? - спытаў ён.
  
  
  
   "Я кажу на многіх мовах, але асабліва вольна валодаю нямецкай. Я чатыры гады вучыўся ў Гейдэльбергскім універсітэце".
  
  
  
   "Ты там вучыўся?"
  
  
  
   - Я выкладаў там матэматыку.
  
  
  
   Герцаг глыбока ўздыхнуў. - Што вам спатрэбіцца? - спытаў ён. - І якія вашы ўмовы?
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК АДЗІНАЦЦАТАЯ — НЕВІНАВАТАСЦЬ ПА АСАЦЫЯЦЫІ
  
  
  
  Я ведаю цябе: адзінокія нягоды,
  
  Няўцешныя страсці, пакутлівыя гадзіны.
  
  Лайонел Пигот Джонсан
  
  
  
   Перыядычна на працягу ўсёй гісторыі хвалі вар'яцтва захлістваюць тое, што нам падабаецца называць цывілізаваным светам. У 1213 годзе трыццаць тысяч маленькіх дзяцей, скандуючы "Аб Гасподзь Ісус, вярні нам крыж твой!", адправіліся на смерць або заняволенне ў крыжовым паходзе непаўналетніх. У шаснаццатым і сямнаццатым стагоддзях дзесяткі тысяч бедных нявінных людзей былі закатаваныя і спаленыя жыўцом як ведзьмы па ўсёй Еўропе і Амерыцы. У другой палове семнаццатага стагоддзя запал да забойстваў з дапамогай павольнага яду распаўсюдзілася з краіны ў краіну, у асноўным сярод жанчын з вышэйшага класа, і, як вядома, тысячы нежаданых мужоў, бацькоў і разнастайных сваякоў загінулі ад рук тых, каму яны больш за ўсё давяралі. Колькасць ненаўмысных забойстваў, верагодна, было ў шмат разоў вышэй. Кожнае з гэтых вар'яцтваў праходзіла сваёй чаргой ў часе і знікала як арганізаваная дзейнасць.
  
  
  
   "Ёсць шмат іншых прыкладаў", - сказаў Барнетт. "У Галандыі была тюльпаномания, калі за адну цыбуліну цюльпана асабліва пажаданай формы ці колеру можна было прадаць столькі, што хапіла б на куплю дома — і прытым даволі прыгожага".
  
  
  
   "Там ніхто не загінуў", - сказала Сесілія.
  
  
  
   Гэта было бліжэй да вечара, праз чатыры дні пасля выбуху. Яны сядзелі ў маленькай гасцінай вілы Эндорра, Барнетт, Сесили і прынц і прынцэса Румелии, якія на наступную раніцу з'язджалі ў больш арыстакратычныя і лепш ахоўныя апартаменты на Блакітным беразе. З, магчыма, непазбежным цікаўнасцю яны абмяркоўвалі нядаўна зніклага тэрарыста і яго месца ў эпідэміі забойстваў, якая ахапіла Еўропу на працягу апошніх некалькіх гадоў.
  
  
  
   - Магчыма, вы думаеце, што мы проста жывем у такое вар'яцкае час, што Дыяна і я, не кажучы ўжо пра нашых больш узнёслых сваяках, павінны хадзіць у страху за сваё жыццё? Прынц сумна паківаў галавой. "Праз тысячу гадоў уся Еўропа — пуф! — вырашае, што з яе хопіць каралеўскіх асоб? Не, мой сябар. Калі людзям не падабаюцца іх кіраўнікі, яны паўстаюць супраць іх — як гэта адбылося ў 1789 годзе і зноў у 1848 годзе — яны не хаваюцца ў дзвярных праёмах і не колюць іх ледасекамі, не выскокваюць з натоўпу і не падкідваюць пякельныя прылады ў іх экіпажы ".
  
  
  
   - Нігіліст так і робяць, - заўважыла Сесілія.
  
  
  
   - Ах так, - пагадзіўся Аристе. - Гэтыя рускія эмігранты з іх дзіўнымі палітычнымі перакананнямі. Мой стрыечны брат імператара Мікалай стварыў сабе сур'ёзную праблему, вагаючыся паміж саступкамі і рэпрэсіямі. Народ ободряется яго саступкамі, а затым зводзіцца з розуму яго рэпрэсіямі ". Аристе паціснуў плячыма. "Але для тых з нас, хто знаходзіцца на захад ад Карпат, рашэнне, несумненна, ляжыць у іншым месцы".
  
  
  
   "Тыя гістарычныя маніі, аб якіх ты казаў, Бенджамін, - спытала Дыяна, - гэта тое, што яны проста узніклі з нічога? Мне цяжка гэта ўявіць".
  
  
  
   Барнетт адкінуўся назад настолькі зручна, наколькі дазвалялі яго надзейна забінтаваныя левая нага і тулава, і з хвіліну разважаў, спрабуючы ўспомніць сваю еўрапейскую гісторыю. Ён скончыў Калумбійскі універсітэт у Нью-Ёрку па спецыяльнасці "гісторыя", у чым ён рэдка прызнаваўся сваім калегам з " Нью-Ёрк Уорлд" у тыя дні, калі працаваў рэпарцёрам. Амерыканскія рэпарцёры ганарыліся спалучэннем дасціпнасці і непераможнага невуцтва.
  
  
  
   "Вядома, для іх насталі прыдатныя часы", - сказаў Бенджамін. "Што б гэта ні значыла. Наколькі я памятаю, Крыжовы паход дзяцей быў справакаваны двума фальшывымі манахамі, якія паўсюль прапаведавалі, што той ці іншы верш з Новага Запавету паказвае, што хрысціянскія дзеці вернуць святыя зямлі ад сарацынскіх захопніка ".
  
  
  
   "Уявіце сабе!" Прынцэса Дыяна сказала. "Рэлігійная істэрыка, без сумневу?"
  
  
  
   "Наколькі я памятаю, яны планавалі вывезці дзяцей на усход і прадаць іх у рабства".
  
  
  
   "Паляванне на ведзьмаў была дакладна так жа натхнёная прагнасцю ў той жа ступені, што і рэлігійным стараннасцю", - сказаў прынц Аристе. "Былі прафесійныя "нюхачи ведзьмаў", якія ездзілі з горада ў горад, шукаючы меркаваных вучняў д'ябла за пэўную плату. У іх гэта таксама вельмі добра атрымлівалася. Адзін з маіх продкаў меў задавальненне арыштаваць і судзіць аднаго з гэтых нягоднікаў, калі той зайшоў занадта далёка. Абвінаваціў мясцовага біскупа ў тым, што ён танцаваў галышом на шабашы ведзьмаў."
  
  
  
   "Дурны чалавек", - пракаментавала Сесілія. "Павінна быць, страціў галаву".
  
  
  
   - Сапраўды, - пагадзіўся Аристе. - У шыю.
  
  
  
   Дыяна, якая сядзела на светла-зялёным шэзлонгу, падцягнула калені, разгладзіла спадніцу і абхапіла сябе рукамі. - Раскажыце нам пра отравителях, - папрасіла яна Барнэта.
  
  
  
   "Іх заахвочвала таемная група загадкавых жанчын, якія падарожнічалі, як правіла, пад выглядам варажбітак", - сказаў ёй Барнетт. "Э-э-э, падыспытныя хадзілі пазнаваць свой лёс і абмяркоўваць свае самыя інтымныя праблемы за кубкам гарбаты. Калі праблемы тычыліся сваяка, асабліва таго, чыя скон ўзбагацілі б тэму, магло быць прапанавана далікатнае рашэнне. Яды, якімі забяспечвалі жанчыны, сталі вядомыя як "парашкі для атрымання ў спадчыну".
  
  
  
   "Бачыш", - сказаў Аристе. "У кожным з гэтых выпадкаў на самай справе быў аб'яднаўчы фактар: хто-то выйграваў".
  
  
  
   "Напэўна, гэта так", - прызнаў Барнетт. "Але калі ў гэтым вар'яцтве і ёсць што-то такое, то яно ад мяне выслізгвае. І я думаю, што павінна быць схільнасць да такога вар'яцтва, перш чым зародак зможа замацавацца ".
  
  
  
   "Ты думаеш, магчыма, гэта адбываецца шляхам інфузорыя, як нейкая дзіўная эпідэмія?" Спытаў Аристе. "Магчыма, ідэя забойства "лунае ў паветры". Магчыма, людзям можна было б зрабіць прышчэпку ад яе, як ад воспы".
  
  
  
   "Ну, навошта б гэтыя жудасныя людзі гэта ні рабілі, - сказала Сесілія, беручы Дыяну за руку, - калі ласка, будзь асцярожная".
  
  
  
   "Я абяцаю, мая дарагая", - сказала прынцэса Дыяна з задуменнай усмешкай.
  
  
  
   "Хоць наша бяспека хутчэй у руках іншых, я раблю ўсё, што ў маіх сілах, каб гарантаваць, што гэтыя рукі кампетэнтныя".
  
  
  
   "Заўтра мы адпраўляемся ў Манака наведаць нашага кузена каралеўскай крыві прынца Альберта", - сказаў Аристе. "Праз дзесяць дзён мы вернемся ў Вайссершлосс, нашу каралеўскую рэзідэнцыю ў Спасе. У ім больш за дзвесце пакояў з моцнымі скразнякамі, некалькі з якіх мы б настаялі на прадастаўленні у ваша распараджэнне, калі б вы захацелі далучыцца да нас на тыдзень ці два.
  
  
  
   "Адсюль мы адпраўляемся ў Аўстрыю", - сказаў Барнетт. "А адтуль назад у Парыж, а затым у Лондан. Я думаю, Спасс знаходзіцца на даволі прамой лініі ад Інсбрука да Парыжа, ці не так?
  
  
  
   "Для нас досыць прамалінейна, любоў мая", - сказала Сесілія, смеючыся. "Калі Амерыканская служба навін можа абысціся без цябе яшчэ тыдзень, я ўпэўненая, што містэр Хогбайн зможа абысціся і без мяне. Акрамя таго, падумай, як ён будзе раўнаваць. Аднойчы, каля дзесяці гадоў таму, ён атрымаў запрашэнне на адзін з пасляабедзенным чаяванне ў каралевы і з тых часоў не пераставаў гаварыць пра гэта.
  
  
  
   "Добра!" Сказаў прынц Аристе. "Тады вырашана. Тыдзень вечароў гульні ў брыдж. Як цудоўна!"
  
  
  
   "Магчыма, яны не захочуць гуляць у брыдж кожны вечар", - выказала здагадку прынцэса Дыяна.
  
  
  
   Аристе выглядаў пакрыўджаным. - Не хачу гуляць...
  
  
  
   "Вядома, мы зробім гэта", - сказала Сесілія. "Дыяна, як ты магла быць такой жорсткай?"
  
  
  
   "Гэта праца жонкі", - адказала яна, пяшчотна паляпаў мужа па руцэ. "Што ж, калі вы разумееце, што мы запланавалі для вас у плане забаў, мы будзем з нецярпеннем чакаць сустрэчы з вамі праз тры тыдні".
  
  
  
   "Секунду", - сказаў Аристе, працягваючы яму руку за спіну. "У мяне ёсць падарунак даволі ўтылітарнага характару для Бенджаміна". Ён дастаў тонкую кій з цёмнага дрэва з срэбнай ручкай у форме качынай галавы і перадаў яе Барнетту. "Доктар Зильберманн кажа, што ваша рана, верагодна, будзе турбаваць вас яшчэ некалькі тыдняў, таму я падумаў, што гэта можа быць вам карысным. Яно не тоўстае, але, запэўніваю вас, ці вытрымае ваш вага. Дзяржальня выканана ў форме юхтенбергского мёртвую птушку, нашага фамільнага девайса, а на адваротным баку намаляваны поўныя рукаяці. Я спадзяюся, вы не палічыце гэта перашкодай для яго выкарыстання.
  
  
  
   Барнетт узяў кій і ўзважыў яе ў руцэ. Ён зразумеў, што гэта была кій самага прынца. "Я дзякую цябе, Аристе", - сказаў ён. "Выкарыстанне гэтага дасць мне як падтрымку, так і задавальненне".
  
  
  
   "Ён здольны прапанаваць і іншую падтрымку, - сказаў прынц Аристе, - тую, якая, я спадзяюся, вам ніколі не спатрэбіцца". Ён працягнуў руку і прасунуў галаву мёртвую птушку прама пад цісненне герб Юхтенбергов. Пачуўся ціхі шчаўчок, і дзяржальна кія аддзялілася ад рукаяці і скользнуло уніз, агаліўшы ўнутры вострае, як брытва, лязо рапіры.
  
  
  
   "Ну і ну!" Сказаў Барнетт. "Сапраўды, зручнае маленькае прылада." Ён асцярожна памацаў лязо вялікім пальцам і агледзеў механізм. "Кій для хады настолькі малая ў дыяметры, што наўрад ці можна западозрыць, што ўнутры можа быць схаваны клінок".
  
  
  
   "У Спасе ёсць майстры, не саступаюць лепшым у Берліне ці Лондане", - сказаў прынц Аристе. "Асабліва фон Юхт для стралковай зброі і Шастак для паляўнічых стрэльбаў. Гэтая кій належыць фон Юхту.
  
  
  
   - І яшчэ шкляная посуд, мая дарагая, - сказала прынцэса Дыяна Сесили. - І пасцельная бялізна. Для тых з нас, у каго ўжо дастаткова паляўнічых стрэльбаў.
  
  
  
   Прынц Аристе сумна паківаў галавой. - Яна не супраць з'есці птушку, калі яна апынецца на стале, - сказаў ён, - але яе зусім не цікавіць, як яна там апынулася.
  
  
  
   "Гэта так", - пагадзілася Дыяна, ківаючы. "Раздзелку мяса варта пакінуць мясніка, кажу я".
  
  
  
   У дзвярах з'явілася фраў Шиммер і, перш чым увайсці, пастукала ў дзвярны вушак. Яна несла срэбны паднос, на якім стаяла прысадзістая пыльная бутэлька і пяць куфляў на смятане з карункавай срэбнай аздабленнем чары і ножкі. - Gnadig Furst und gnadige Furstin, - сказала яна, - Сіньёр і сіньёра Барнетт, я хачу, каб вы выпілі са мной напрыканцы па чарцы шнапса, перш чым пакінеце маё ўстанова. Яна выцерла пыл з бутэлькі і асцярожна дастала корак. - У склепе засталося ўсяго шэсць такіх бутэлек. Калі яны скончацца— - яна паціснула плячыма. "Але як іх можна выкарыстоўваць лепш чым выпіць за добрых сяброў? Яна наліла па дюйму цёмна-бурштынавай вадкасці ў кожны куфель.
  
  
  
   - Каньяк? - Спытала Арыстаў, перадаючы куфлі па крузе.
  
  
  
   - Гэта каньяк Grande Champagne "Эперсе", - патлумачыла фраў Шиммер, злёгку праводзячы рукой па бутэльцы, як быццам чакала, што яна заурчит.
  
  
  
   Барнетт з сумневам паглядзеў на свой шклянку. Было б няветліва згадаць, што ён аддаваў перавагу піва.
  
  
  
   - Божа мой! - усклікнуў Аристе. - Пасля столькіх гадоў? Тое, што яно ўсё яшчэ існуе, што яго ўсё яшчэ можна піць, што я знаходжу яго тут, — гэта занадта. Не палічыце за непавагу, дарагая фраў Шиммер, але гэта зусім неверагодна!"
  
  
  
   Фраў Шиммер зазьзяла. "Магчыма, гэта апошнія шэсць бутэлек, пакінутых у свеце. Яны стаялі ў склепе, калі я набыла вілу. Пакінуты тут, без сумневу, якім-небудзь беглым арыстакратам ў часы Тэрору.
  
  
  
   Прынц Аристе павярнуўся да астатніх. - Піце асцярожна, - сказаў ён. - Гэта каньяк каралёў. З часоў Людовіка Трынаццатага, які быў вядомы як Людовік Справядлівы, да часоў Людовіка Шаснаццатага, які страціў галаву, каралі Францыі пілі каньяк слановай Эперсе. І нават ім даводзілася приберегать яго для асаблівых выпадкаў, так мала яго выраблялася ".
  
  
  
   "Ну і ну!" Барнетт паглядзеў на свой шклянку з новым павагай. - Марыя-Антуанэта, - сказаў ён. - Ганна Аўстрыйская. Мадам дзю Помпадор. "Кароль-сонца".
  
  
  
   "І, магчыма, калі Людовік Чатырнаццаты забаўляў Вальтэра, ён паклаў пачатак слановай Эперсе, а магчыма, і няма", - пракаментаваў прынц Аристе. - У рэшце рэшт, якога густу можна чакаць ад філосафа?
  
  
  
   Прынцэса Дыяна ўсміхнулася. - Хочаце тост? - прапанавала яна.
  
  
  
   Прынц Аристе падняў свой келіх. - За— - ён на імгненне задумаўся. - За дружбу, - сказаў ён нарэшце. - Бо, як сказаў габрэйскі мудрэц Саламон: " Верны сябар - гэта моцная абарона, і той, хто знайшоў такога сябра, знайшоў скарб".
  
  
  
   Барнетт адчуў цёплы прыліў задавальнення. Падобныя пачуцці ад такога чалавека амаль каштавалі таго, каб падарвацца. - За дружбу, - паўтарыў ён, і тры дамы паўтарылі гэтыя словы на адным дыханні.
  
  
  
   "Давайце вып'ем за наша развітанне з каньяком зніклай каралеўскай сям'і", - сказаў прынц Аристе. "Давайце паклянёмся заставацца вернымі, нават калі свет мяняецца, і гэты высакародны напой нагадае нам, што ён сапраўды мяняецца".
  
  
  
   "Гэта вялікая трагедыя майго мужа, што, нарадзіўшыся прынцам, ён не змог стаць філосафам", - сказала прынцэса Дыяна.
  
  
  
   "Але я думаю, што гэта ўсё да лепшага. Ён вельмі шчаслівы прынц, але ён быў бы вельмі сумным філосафам. Кожны раз, калі ён кажа аб звычках, забаўках або лёс чалавечай расы, ён становіцца вельмі сур'ёзным і прымушае мяне плакаць ".
  
  
  
   Прынц Аристе павярнуўся і ў здзіўленні ўтаропіўся на сваю жонку. "Чаму я ніколі не разумеў", - сказаў ён. "Я абяцаю, што ніколі больш не быць сур'ёзным".
  
  
  
   Рана раніцай наступнага дня, пасля развітальнага сняданку, Бенджамін і Сесілія стаялі ля ўваходных дзвярэй вілы разам з фраў Шиммер і групай служачых вілы і глядзелі, як сям'я Буфорте-Юхтенбергов з'язджае ў паштовай карэце ў суправаджэнні пары узброеных коннікаў, каб пераканацца, што спакой сельскай мясцовасці паўночнай Італіі захавана.
  
  
  
   - Спадзяюся, з імі ўсё ў парадку, - сказала Сесілія, калі экіпаж выехаў з пасыпанай жвірам пад'язной дарожкі і пакаціў па дарозе.
  
  
  
   "Я таксама", - сур'ёзна сказаў Барнетт. Ён стаяў і глядзеў на удаляющееся воблака пылу, у той час як астатнія адступалі ў дом ад падбадзёрлівага ранішняга паветра. А потым, раптам, ён зарагатаў. "Ён прынц, а яна прынцэса, і яны жывуць у вялікім белым замку на ўзгорку - з двума сотнямі пакояў — і нам цікава, ці ўсе ў іх у парадку".
  
  
  
   Сесілія накінула на плечы ваўняную шаль і пахітала галавой. - Жыць у страху...
  
  
  
   "Яны павінны быць у дастатковай бяспекі", - сказаў Барнетт. "З гэтага моманту яны будуць добра абаронены. Калі хто-то ўсё яшчэ будзе накіраваны на іх, у яго не будзе працы".
  
  
  
   "Ты б памяняўся з імі месцамі?" Спытала Сесілія.
  
  
  
   Барнетт задумаўся. "Не, - сказаў ён, - але не з-за страху. Мне падабаецца мая праца, і я б ні за што не адмовіўся ад яе, нават дзеля таго, каб жыць у вялікім белым замку і прымушаць людзей тузаць сябе за валасы, калі я праязджаю міма. Чаму небарака не можа нават знайсці прыстойную партыю ў брыдж!"
  
  
  
   Маммер Толливер, з вялікім зялёным шалікам на шыі, выслізнуў праз парадную дзверы і падышоў да іх. "Ён застаўся, ты ведаеш", - сказаў ён, тупаючы лакіраванымі чаравікамі па жвіры.
  
  
  
   "Хто?"
  
  
  
   - Гэты немец. Lindner. Учора позна ўвечары ён павёз у сабачай кошык, тое, што для яго знайшлося. Сумкі і багет, скруткі і фарбы. Усё прапала."
  
  
  
   "Цікава." сказаў Барнетт.
  
  
  
   "Альбо ён не назіраў за намі, альбо перастаў назіраць", - пракаментавала Сесілія. "Цікава, што менавіта".
  
  
  
   "Я назіраў за табой", - сказаў бормотун. "Адкуль ты ведаеш?"
  
  
  
   "Я ведаю", - сказаў бормотун. "Я, у сваю чаргу, назіраў за ім. Ты сказаў мне сачыць за ім, і я сачыў. Хто сказаў, што я не сачыў?"
  
  
  
   "Вельмі добра, мама", - сказала Сесілія. "Ты зноў прадэманстравала розум і праніклівасць, ад якіх мы прывыклі залежаць. Давай вернемся ў дом і абмяркуем гэта".
  
  
  
   Яны вярнуліся ў гасціную свайго нумара. "Ну, Маммер", - сказаў Барнетт, уладкоўваючыся па адзін бок потертого канапы, абабітага аблезлым сінім паркалем, які займаў вялікую частку аднаго боку пакоя. "Давай зробім гэта".
  
  
  
   "Калі вы былі ўнізе учора днём, маючы зносіны з гэтымі Булфортами", - патлумачыў акцёр, прысаджваліся на краёчак крэсла з цвердай спінкай так, каб яго ногі заставаліся на падлозе, - "Я паставіў перад сабой задачу пастаянна сачыць за гэтым Лінднэрам. Будучы такім, як цяпер, ты не зняў з мяне адказнасці, калі ты разумееш, што я маю на ўвазе.
  
  
  
   "Ты назіраў за ім?"
  
  
  
   - Не зусім "ён". Я больш сачыў за дзвярыма ў яго пакой. Можна сказаць, пераканаўшыся, што "ён" сапраўды быў дома. "Вось як гэта адбываецца". Я займаю сваё месца ў зручнай кладоўцы для мёцел, якая знаходзілася крыху далей па калідоры, ўладкоўваюся ямчэй - напрыклад, на кучы брудных прасцін і ручнікоў, і чакаю, выглядаючы ў замочную свідравіну кожны раз, калі чую шум. Я не чакаю нічога асаблівага, як вы разумееце, я проста раблю сваю працу. Такім чынам, прыкладна праз паўгадзіны ён выходзіць, і я бачу, куды ён ідзе." Бормочущий зрабіў паўзу, каб падкрэсліць сказанае.
  
  
  
   "Мама, у цябе непаўторны стыль апавядання", - сказала Сесілія. "Калі ласка, працягвай".
  
  
  
   "Прама, ён падыходзіць да тваёй дзверы, гэта значыць да дзвярэй у твой пакой, калі ты разумееш, што я маю на ўвазе, і "ён" стукае ў "яе". Затым "ён" зноў стукае. Але ты, вядома, не мой сябар.
  
  
  
   "Вядома", - пагадзіўся Барнетт. "Ён проста хацеў пераканацца, што мы ўсё яшчэ ўнізе".
  
  
  
   "У вас атрымалася", - ухвальна сказаў акцёр. "Затым хлопец дастае ключ з кішэні, адмыкае вашу дзверы, нахабную, як медзь, і ўваходзіць".
  
  
  
   "Пакідаю вас у холе", - сказаў Барнетт. "Якая прыкрасць. Было б цікава даведацца, што яго зацікавіла сярод нашых рэчаў".
  
  
  
   "E наогул не цікавіліся вашымі рэчамі належным чынам", - сказаў ражаны. "E можна сказаць, цікавіліся вашымі паведамленнямі".
  
  
  
   "Як гэта?" - спытаў я.
  
  
  
   "Раскажы нам усё", - папрасіла Сесілія. "Гэта вельмі цікава".
  
  
  
   - Ну, як толькі Лінднэр ўвойдзе ў гасціную, я выйду са свайго шафы і ўвайду ў нумар праз іншую дзверы, тую, што вядзе ў гардеробную місіс Барнетт, якая, як вы памятаеце, карыстаецца тым жа ключом. Затым я подкрадываюсь да сумежнай дзверы, якая прыадчынены, і, распластаўшыся на дыване, выглядваю з-за краю дзверы, каб паглядзець, што ён робіць у гасцінай ".
  
  
  
   "Вельмі добра!" ухвальна сказала Сесілія.
  
  
  
   - Тое, што ён робіць, - гэта метадычна перабірае ўсе паперы на пісьмовым стале і ў тваім чамадане. "E" ўважліва праглядае іх, выяўляючы асаблівую асцярожнасць, каб не парушыць іх размяшчэнне пры гэтым. "Ён дастае з кішэні блакнот і робіць пару нататак адносна зместу гэтых папер. Затым "ён пакідае памяшканне".
  
  
  
   "Якія дакументы?" Спытаў Барнетт.
  
  
  
   "Справядлівы пытанне", - сказаў скамарох. "Я не ведаю, што за дакументы, паколькі ў мяне не было магчымасці азнаёміцца з імі асабіста. Але гэта была тая самая чарка дакументаў, прама там, - і ён паказаў у іншы канец пакоя на пісьмовы стол.
  
  
  
   Барнетт падышоў да невялікай стосе папер на стале. "Гэта нашы праязныя дакументы і ўсё такое", - сказаў ён. "Нашы квіткі на заўтрашні vapore , тэлеграма, якая пацвярджае наша браніраванне ў гатэлі Jaegerhof ў Інсбруку на паслязаўтра. Адказ на маю тэлеграму ў парыжскі офіс. Нічога, на што варта было б звярнуць увагу, я б сказаў."
  
  
  
   "Я думаю, яго патрэбы адрозніваюцца ад нашых", - сказала Сесілія. "Відавочна, яму трэба было ведаць, куды мы накіроўваемся".
  
  
  
   "Але чаму?" спытаў Барнетт.
  
  
  
   "Пасля таго, як ён пакіне гэты пакой, - працягваў бормотун, - ён вернецца ў свой пакой. Да цяперашняга моманту мне вельмі цікава, што робіць гэты джэнтльмен, таму я вырашыў высветліць ".
  
  
  
   "Тайная паліцыя страціла прыгожага агента, калі ты вырашыў стаць кішэньніка, Маммер", - пракаментаваў Барнетт.
  
  
  
   "Гэта быў не мой выбар", - сказаў ражаны. "Гэта быў мой бацька. "Ён адчуваў, што ў хлопца павінна быць рамяство, да якога "ён можа вярнуцца", ён так і зрабіў".
  
  
  
   "Дык што здарылася?" Запатрабавала адказу Сесілія. "Ты ўвайшоў у пакой?"
  
  
  
   "Вядома, я гэта зрабіў", - сказаў бормотун. "Хто сказаў, што я гэтага не рабіў?"
  
  
  
   - Працягвайце, - сказаў Барнетт.
  
  
  
   Толливер дастаў з кішэні пінжака пакет з шчыльнай паперы і разгарнуў багет, начынены алеем і швейцарскім сырам. - Калі ты не пярэчыш, я паем і поболтаю, - сказаў ён, падсоўваючы насавой хустку пад падбародак і адкусваючы кавалачак.
  
  
  
   - На туалетным століку ёсць вада ў бутэльках, - сказала Сесілія, устаючы. - Я прынясу табе шклянку.
  
  
  
   Маммер кіўнуў у знак падзякі, адкусіў кавалачак і працягнуў: "Ну, пасля таго, як "ён" пабыў у сваім пакоі некаторы час, а я, як і раней, хаваўся ў шафе ў пярэднім пакоі, "ён выходзіць з ручніком на шыі, так што я вырашыў, што ён ідзе ў ванную далей па калідоры. Так што я карыстаюся магчымасцю хихикнуть і залажу ў свой пакой ".
  
  
  
   - Хіхікаць? - спытала Сесілія.
  
  
  
   "Ну, "сникать", калі табе так больш падабаецца. Такім чынам, я, даводзіцца дабірацца ў сваю пакой і знаходжу сабе зацішнае мястэчка".
  
  
  
   - Без сумневу, ён прымасціўся на вешалцы для адзення, - сказала Сесілія. - Замаскіраваны пад стары скураны чамадан.
  
  
  
   Балетмайстар цярпліва ўсміхнуўся ёй. "Дамы атрымаюць сваё задавальненне", - сказаў ён.
  
  
  
   Сесілія выглядала збянтэжанай. "Прабач, мама", - сказала яна.
  
  
  
   - У гэтым няма неабходнасці, - сказаў ён ёй. - У рэшце рэшт, весялосць ёсць весялосць. Балака шырока ўсміхнуўся, паказваючы, што разумее жарт, і шматзначна пастукаў сябе пальцам па носе. Барнетту стала цікава, што гэта павінна азначаць, але ён вырашыў не пытацца.
  
  
  
   "Агледзеўшыся ў пошуках месца, дзе можна было б схавацца, - працягваў бормотун, - я проскальзываю пад ложак, што, магчыма, не арыгінальна, але цалкам адпавядае пастаўленай мэты, і чакаю, каб паглядзець, што адбудзецца. Неўзабаве 'e вяртаецца з 'абмывання і меняет'вопратку. Затым 'e садзіцца на ложак, а 'e сядзіць і сядзіць. "Ён перачытвае нейкія нататкі і размаўляе сам з сабой, але я нічога не магу зразумець, таму што "ён робіць" - гэта мармытанне па-нямецку, на якім я вельмі дрэнна кажу. Прафесар трохі навучыў мяне гэтаму, так што я магу зразумець сее-што з спеваў у "Трыстан і Ізольда" і некалькі іншых опер Вагнера, якія я надзвычай люблю. Але не настолькі, каб сачыць за бормотанием гер Лінднэра.
  
  
  
   - Вам падабаецца вагнеровская опера? - Спытаў Барнетт, імкнучыся не выдаць здзіўлення.
  
  
  
   Бормотун кіўнуў. "Вельмі весела", - патлумачыў ён.
  
  
  
   "Так, - пагадзіўся Барнетт, - менавіта так я б іх і апісаў".
  
  
  
   Балерына адкусіла яшчэ кавалачак багета. "Праз некаторы час "e" дастае з шуфляды стала гелиостатистику "is" і складае яе ля акна. А потым якое-то час ён пстрыкае мышшу, адпраўляючы паведамленне каму-то на возеры. А потым "ён углядаецца ў падзорную трубу і піша ў нататніку ", па якой, як я мяркую, "ён атрымлівае якой -то"адказ. Мама адкусіла яшчэ кавалачак багета. "А потым ён прамаўляе пару няветліва слоў рэлігійнага характару і пачынае насіцца па пакоі і кідаць усё ў валізкі. І неўзабаве пасля гэтага "e"as пакінуў пакой і адправіўся ў шлях ".
  
  
  
   "Гэта гучыць так, як быццам той, хто быў на іншым канцы гэтага геліястаты, аддаваў яму загады рухацца", - пракаментаваў Барнетт.
  
  
  
   "Я і сам думаў пра што-то падобным".
  
  
  
   "Будзем спадзявацца, што ён працягне маршыраваць", - сказала Сесілія. "І маршыраваць, і маршыраваць. Будзем спадзявацца, што яны пакончылі з намі, кім бы яны ні былі".
  
  
  
   "Будзем спадзявацца, што гэта так, але, тым не менш, давайце ўважліва сачыць за наваколлем", - сказаў Барнетт.
  
  
  
   "Менавіта гэта я і казала ўсё гэта час", - нагадала яму Сесілія.
  
  
  
   "Так яно і ёсць", - пагадзіўся Барнетт.
  
  
  
  -
  
  
  
   Чатыры дні праз Барнетты пакінулі Вілу Эндорра, сеўшы на вайпер, адзін з маленькіх колавых пароходиков, якія баразнілі возера Кома, да Граведоны, размешчанай на паўночнай ускрайку возера, дзе яны павінны былі перасесці на цягнік да Швейцарыі.
  
  
  
   Згодна з кішэнным гадзінніку Бенджаміна, было ўсяго дзесяць хвілін адзінаццатай раніцы, калі з-за выгібу берага возера паказаўся бел-зялёны " Монтэ-Боллеттоне" . Было дваццаць пяць хвілін на адзінаццатую, калі да прычала прычаліў кормоход, і двое дужых лодачнікаў заскочылі на прычал і прывязалі яго.
  
  
  
   - Спазніліся на два з паловай гадзіны, калі выкарыстоўваць самую вольную інтэрпрэтацыю, - сказаў Барнетт, захлопывая залатую вечка сваіх гадзін і засоўваючы іх назад у кішэню камізэлькі.
  
  
  
   Сесілія, якая сядзела на адным з іх пароходных валізак, закрыла парасон і дазволіла Бенджаміну дапамагчы ёй спусціцца. "Самая ліберальная брытанская інтэрпрэтацыя, дарагі", - сказала яна. "Ты забываеш, што мы ў Італіі".
  
  
  
   "Наўрад ці я забуду гэта", - адказаў Бенджамін. "У гэтых людзей няма пачуцця часу. Зусім няма!"
  
  
  
   - Мы нікуды не спяшаемся, - нагадала яму Сесілія. - Наш цягнік адпраўляецца з Граведоны толькі заўтра раніцай, так што ў нас ёсць цэлы дзень, каб праехаць крыху больш трыццаці кіламетраў. Нават італьянскі параход павінен быць здольны на гэта ".
  
  
  
   "Будзем спадзявацца", - сказаў Барнетт і назіраў, як чацвёра матросаў, хістаючыся, падымаюцца па трапе са сваімі двума куфрамі, шасцю чамаданамі і іншымі рэчамі паменш.
  
  
  
   Капітан " Монтэ Боллеттоне", бліскучы ў светла-сіняй форме, вышытай такой колькасцю залатых галуноў, што за яго можна было б выкупіць караля і пару герцагаў, высунуўся са свайго курасадні на другім паверсе і што-то пракрычаў ім у сваю сярэбраную рупорную трубу. Што б гэта ні было, яно не заглушало пыхтения які працуе на халастым ходу паравога рухавіка, і таму, з раздражнёнай грымасай, калі яны няўцямна паціснулі плячыма, ён некалькі разоў паказаў на іх, а затым на палубу свайго карабля.
  
  
  
   - Я думаю, нам пара падымацца на борт, - прапанавала Сесілія.
  
  
  
   "Ён цяпер спяшаецца, ці не так?" Спытаў Барнетт. "Пойдзем, мая дарагая". Ён пераклаў кій у левую руку і працягнуў руку Сесили, нетаропка суправаджаючы яе ўверх па трапе. Ён усё яшчэ злёгку накульгваў, і яго рана ўсё яшчэ злёгку турбавала яго, калі ён падоўгу стаяў, што рабіла падарунак прынца Аристе самым карысным дадаткам да яго гардэроба.
  
  
  
   Прасачыўшы за пагрузкай апошняга валізкі, ражаны выскачыў на палубу, прыпадняў шапку ў знак прывітання Бенджаміну і Сесили і знік дзе-то ўнізе.
  
  
  
   Існавала два класа вейповых падарожжаў: primo і inferiore; што азначала "першы" і "ўсе астатнія". Розніца, па-відаць, заключалася галоўным чынам у цане квітка. Білет першага класа каштаваў прыкладна ў пяць разоў даражэй іншага і дазваляў Барнеттам сядзець на драўляных лаўках у пярэдняй часткі судна, якія былі ідэнтычныя ніжнім драўляным сядзенняў у задняй частцы судна. У іх сапраўды было перавага ў тым, што яны знаходзіліся далей ад пыхтения рухавіка і якія верцяцца колаў. І, вядома ж, сядзення ў пярэдняй частцы кают (якія маглі б быць прадастаўлены ў распараджэнне першы пасажыр, заплаціўшы некалькі дадатковых лір скарбніку) даваў магчымасць бесперашкодна любавацца возерам.
  
  
  
   Возера Кома і яго наваколлі былі ўзрушаюча прыгожыя. Погляд перамясціўся з глыбокай сіні возера на пастаянна зменлівую берагавую лінію скалаў і пляжаў, скалістых мысаў і бязлюдных бухточек; на вінаграднікі, вілы і маленькія мястэчкі наверсе; а за імі на горы з белымі шапкамі, якія, здавалася, абаранялі возера, і адтуль на неверагодна блакітнае неба. "Здаецца, у іх тут неба нашмат лепш, чым у нас у Англіі", - пракаментаваў Барнетт Сесили, калі яны сядзелі побач, трымаючыся за рукі і назіраючы за проплывающим пейзажам. "Я павінен аддаць належнае ўраду".
  
  
  
   Два класа былі падзеленыя белым плотам, працягнутым папярок палубы і ахоўных матросам з суровым тварам. Там было каля дваццаці ніжэйшых, самае разнастайнае зборышча мужчын, жанчын, дзяцей, немаўлятаў на руках, куранят і, па меншай меры, адна каза. У primo з Барнеттами было ўсяго трое спадарожнікаў: сур'ёзны, але ўкормлены прэлат старэчых гадоў, які сядзеў праз некалькі месцаў ад іх і быў занепакоены, як вырашыў Барнетт, альбо духоўнымі праблемамі, альбо несварением страўніка, і мужчына і жанчына, путешествовавшие разам, якія сядзелі на маленькай лаўцы збоку, якія складалі вельмі цікавую пару. Мужчына быў каржакаваты джэнтльменам арыстакратычнага выгляду сярэдніх гадоў, сярэдняга росту, з дбайна падстрыжанай бародкай лапатай. Яго самаўпэўнены выгляд падкрэсліваўся маленькай двенадцатиконечной залатой зоркай, сімвалам якога-небудзь высакароднага ордэна, прышпіленай да лацкану яго бездакорна пашытага шэрага касцюма. Яго спадарожніцай была дзіўна прыгожая жанчына гадоў трыццаці з невялікім, апранутая ў простае элегантнае сукенка сіняе і шэры дарожны плашч. У яе было выраз жывога розуму, і яна вывучала рукапіс у папяровым пераплёце, якая, як заўважыў Барнетт, уяўляла сабой нейкую музычную партытуру.
  
  
  
   - Так, яна даволі прывабная, - прашаптала Сесілія, зачыняючы даведнік Бедекера па Аўстрыі, які яна чытала, і нахіляючыся да яго.
  
  
  
   "Я, э-э, проста хацеў даведацца, дзе яны набылі гэтыя падушкі, на якіх сядзяць", - сказаў Барнетт.
  
  
  
   "Вядома, быў", - пагадзілася Сесілія. "Я думаю, што калі мы памашам сцюарду на палубе некалькімі манетамі, ён прынясе нам парачку".
  
  
  
   "Вядома. Добрая ідэя". Барнетт жэстам паклікаў сцюарда ў белым халаце, які тут жа падышоў.
  
  
  
   - Сіньёр? Кіраўнік злёгку пакланіўся і чакальна замёр.
  
  
  
   "Падушкі", - патлумачыў Барнетт, залазячы ў кішэню і дастаючы трохі дробязі. "Мы б хацелі пару падушак для лаўкі, у якасці ласкі".
  
  
  
   - Сіньёр? - што? - перапытаў сцюард.
  
  
  
   Барнетт бездапаможна павярнуўся да Сесили, якая міла ўсміхнулася і вярнулася да чытання свайго даведніка.
  
  
  
   - Падушкі, - цвёрда паўтарыў Барнетт. Ён звярнуў увагу на чырвоныя мяккія прадметы, на якіх сядзелі яго суседзі. - Падушкі!
  
  
  
   Сцюард ўсміхнуўся, паківаў галавой і паціснуў плячыма. Мяркуючы па яго паводзінах, ён відавочна хацеў бы зарабіць хаця б некалькі чентезими , якімі сіньёр махал яму, але калі сіньёр не прыдумае, як мець зносіны, яны былі асуджаныя ніколі не завяршыць здзелку.
  
  
  
   - У чым справа, - прашаптаў Барнетт Сесили, якая па-ранейшаму была пагружана ў свайго Бедекера, - забылася ўвесь свой італьянскі?
  
  
  
   Дама ў блакітным нахілілася да Барнетту. "Калі вы дазволіце мне", - сказала яна і памахала пальцам сцюарду. "Inserviente!" паклікала яна. "Il сіньёр" — і яна перадала просьбу Барнэта раптам подобострастному сцюарду. У яе быў хрыплы музычны голас, які быў прыемны на англійскай і сапраўды чароўна гучаў на італьянскай.
  
  
  
   "А!" Сцюард радасна кіўнуў, калі яна зрабіла паўзу. "Дезидераи кашини!" і, кінуўшы на Барнэта погляд, які ясна казаў: "Ну, чаму сіньёр гэтага адразу не сказаў", ён узяў некалькі медных манет з рукі Барнэта і горда адышоў.
  
  
  
   "Дзякуй", - сказаў Барнетт, устаючы і спрабуючы падабраць правільнае еўрапейскае падабенства паміж кіўком і паклонам. "Вялікае вам дзякуй, сіньёра. Але вы ж не італьянец, не так ці што? Вы кажаце па-ангельску."
  
  
  
   - Якая праніклівасць, - прамармытала Сесілія сабе пад нос.
  
  
  
   "Цалкам дакладна", - сказала яму дама ў блакітным. "Я была рада аказаць паслугу пары, якія трапілі ў бяду суайчыннікаў". З ветлівай усмешкай яна вярнулася да сваёй рукапісы.
  
  
  
   Сесілія адарвала погляд ад кнігі. - Дзіўна, - сказала яна.
  
  
  
   "Што?" Спытаў Барнетт. "А чаму вы не дапамаглі мне са сцюардам?"
  
  
  
   Сесілія паляпала яго па калене. "Прабач, дарагі", - сказала яна. "Назаві гэта капрызам. Але ўсё атрымалася выдатна, ці не так? Ты павінен пагаварыць з мілай лэдзі, якая называе сябе англічанкай.
  
  
  
   "Ты хочаш сказаць, што гэта не так?"
  
  
  
   - Не больш, чым ты, мая дарагая. Але, верагодна, гэта не мае значэння. Я заўважыў, што ты часам дазваляеш называць сябе англічанкай, каб пазбегнуць клопатаў і тлумачэнняў.
  
  
  
   "Спадзяюся, вы не думаеце, што мне было, э-э, цікава пагаварыць з ёй", - прашаптаў Барнетт.
  
  
  
   "Вядома, быў", - прашаптала Сесілія ў адказ. "Паглядзі на яе. Ты не быў бы чалавекам, калі б не быў. Спадзяюся, ты не думаеш, што я раўнаваў.
  
  
  
   Барнетт ўхмыльнуўся. "Вядома, была. Ты не была б жанчынай, калі б не была. Але ты павінна ведаць, што я клапачуся толькі пра цябе, мая самая дарагая каханне. Адзін толькі погляд на цябе робіць мяне абсурдна шчаслівым. Я ніколі не змог бы сур'ёзна глядзець ні на каго іншага. Ні на імгненне!"
  
  
  
   Сесілія сціснула яго руку. - Ты гэта сур'ёзна?
  
  
  
   "Вядома, я ведаю".
  
  
  
   "Я так рада".
  
  
  
   Сцюард зноў з'явіўся з парай чырвоных падушак пад адной рукой і энергічна жэстыкуляваў іншы рукой, відавочна, адмовіўшыся ад спробаў мець зносіны. Яны ўсталі, і сцюард прывязаў падушкі да іх крэслаў. Барнетт ўзнагародзіў яго яшчэ парай чентезими, і яны зноў селі. "Фундаментальнае паляпшэнне, вы не знаходзіце?" - Спытаў Барнетт, некалькі разоў падскочыўшы на сваёй падушцы.
  
  
  
   "Некаторыя фонды больш маюць патрэбу ў гэтым, чым іншыя", - пракаментавала Сесілія.
  
  
  
   Пакуль Сесілія чытала свайго аўстрыйскага Бедекера і рабіла паметкі на палях побач з тым, што яе цікавіла, Барнетт спусціўся праверыць, як там маммер і іх багаж. Багаж быў у парадку, і ражаны заявіў, што аддае перавагу заставацца сярод ніжэйшых. "Седзячы сярод іх, ты даведаешся пра многае мясцовых спосабах вядзення спраў", - сказаў ён.
  
  
  
   "Як пажадаеш, мама", - сказаў Барнетт, вярнуўся ў сваё мяккае крэсла і ўладкаваўся ямчэй, назіраючы за проплывающей берагавой лініяй, мазаікай парослых лаўрам скалаў, раптам обрывающихся да старанна дагледжаным вінаградніках ўздоўж больш спадзістых схілаў. Час ад часу ён паказваў на Сесили асабліва жывапісную вілу або царква, міма якіх яны праязджалі, і яна час ад часу пыталася ў яго, наколькі моцна ён прывязаны да месца нараджэння Моцарта або як доўга, па яго думку, ім варта прысвяціць Мастацка-гістарычнаму музею ў Вене.
  
  
  
   Святар пагрузіўся ў неспакойную дрымоту, прерываемую перыядамі храпу і выпадковым бормотанием слоў на невядомым мове. Прадстаўнічага выгляду джэнтльмен і яго выдатная сяброўка дасталі паходную шахматную дошку і засяроджана схіліліся над ёй. У мужчыны, вырашыў Барнетт, быў выгляд чалавека, які не верыць, што што-небудзь з'яўляецца "усяго толькі гульнёй", у той час як лэдзі разглядала гэта як цікавае забаўка і спынялася, каб палюбавацца якім-небудзь пейзажам. Іх перыядычна перапыняў слуга з задняй палубы, які стаяў па стойцы "смірна", атрымліваючы інфармацыю або інструкцыі ад свайго гаспадара, а затым вяртаўся б туды, адкуль прыйшоў.
  
  
  
   Партыя ў шахматы скончылася, і мужчына з барадой-лапатай ўстаў і склаў дошку з даволі самаздаволеным выглядам, з чаго Барнетт сказаў на заканчэнне, што ён выйграў. У яго быў выгляд чалавека, які рэдка прайграваў і рабіў гэта не вельмі добра.
  
  
  
   Раптам ён павярнуўся да Барнетту, які паспешна адвярнуўся, каб не здалося, што ён тарашчыцца. - Прашу прабачэння, - сказаў джэнтльмен, - калі я магу ўварвацца на секунду... Ён рэзка стукнуў абцасамі і пакланіўся.
  
  
  
   - Прашу прабачэння? Барнетт павярнуўся і паглядзеў на яго.
  
  
  
   "Не, гэта я павінен быць извинен за гэтую недарэчную фамільярнасць", - настойваў мужчына. "Але калі я магу быць такім смелым ... Мы з гэтай лэдзі збіраемся папесціць сябе бутэлечкай цалкам нядрэнна белага віна - прыгожага танізавальнага сродкі ў такі цёплы дзень, як гэты. Калі мне будзе дазволена прапанаваць вам і вашай даме падзяліць яго з намі, я палічу за гонар. Ён гаварыў па-ангельску з моцным нямецкім акцэнтам.
  
  
  
   "Што ж, дзякуй", - сказаў Барнетт, зірнуўшы на Сесили, якая задуменна падціснула вусны, але не выглядала неодобрительной.
  
  
  
   "Добра!" - сказаў мужчына. "Гэта праўда, ці не так, што тое, што ў большасці абставінаў было б недарэчнай фамильярностью, становіцца нармальным зносінамі на караблі або ў цягніку. Сярод людзей таго ж класа, вядома.
  
  
  
   "О, вядома", - пагадзіўся Барнетт, устаючы. "Дазвольце мне прадставіцца. Я Бенджамін Барнетт, а гэта мая жонка, місіс Сесили Барнетт".
  
  
  
   Мужчына зноў пачаў шчоўкаць абцасамі. "Для мяне вялікі гонар", - сказаў ён. "А я - граф Зігфрыд Карл Марыя фон Линш. Мая спадарожніца - міс Джэні вэрна, там, добра вядомае опернае кантральта.
  
  
  
   Міс Дакладна засмяялася. "Добра вядомыя сапрана", - сказала яна. "Нас, кантральта, проста церпяць". Яна працягнула Барнетту руку ў пальчатцы для поціску рукі. - На самай справе гэта з-за мяне, містэр і місіс Барнетт, граф фон Лінц занядбаў правіламі этыкету і, так бы мовіць, высунуўся наперад. І гэта чысты эгаізм з майго боку. Я проста хацеў крыху пагаварыць на сваёй роднай мове ".
  
  
  
   "Цалкам зразумела", - сказала Сесілія. "Вы ангелец?"
  
  
  
   - Наогул-то, амерыканец. Я вырас у Бостане. Мы з маці прыехалі ў Лондан, калі мне было чатырнаццаць.
  
  
  
   Граф узняў руку. - Спачатку віно, а потым размова!
  
  
  
   Памагатыя фон Линша з'явіўся амаль імгненна з задняй палубы, несучы невялікую драўляную скрыначку і керамічны футляр з бутэлькай віна. Ён выцягнуў бутэльку з рукавы і спрытна адкаркаваў яе. З скрыначкі ён дастаў келіх на высокай ножцы, наліў у яго трохі віна і перадаў графу, які паспрабаваў яго і сказаў, што яно смачнае. Затым ён дастаў яшчэ тры куфля і разліў віно.
  
  
  
   "Дзякуй, Трыпэ", - сказаў граф фон Лінц, перадаючы куфлі па крузе. "Гэта ўсё".
  
  
  
   Трап зачыніў скрынку, прыбраў бутэльку назад у керамічны футляр, адвесіў паклон і пайшоў так жа хутка, як і з'явіўся.
  
  
  
   Граф падняў свой келіх. - За прыемнае падарожжа, - прапанаваў ён.
  
  
  
   Усе чокнуліся келіхамі і пригубили віно. Яно было лёгкім, фруктовым, даволі сухім і прыемна прахалодным. "У вас павінен быць запас лёду, - пракаментаваў Барнетт, - каб падтрымліваць тэмпературу віна, прыдатную для пітва, да поўдня".
  
  
  
   "Зусім няма", - патлумачыў фон Лінц. "Сакрэт заключаецца ў кіпрай керамічным рукаве, у які ўстаўляецца бутэлька. Рукаў застаецца вільготным, і выпарэння астуджаюць яго і бутэльку".
  
  
  
   "Як разумна", - сказала Сесілія.
  
  
  
   Джэні Дакладна паглядзела на іх па-над свайго куфля. "Граф фон Лінц - вельмі разумны чалавек", - сказала яна.
  
  
  
   Фон Лінц пільна зірнуў на яе, а затым зноў звярнуў сваю ўвагу на Барнеттов. - А чым вы займаецеся, гер Барнетт? - спытаў ён, ненадзейна балансуючы куфлем на падлакотніку свайго крэсла.
  
  
  
   "Я газетчык", - адказаў Барнетт.
  
  
  
   - Журналіст? Гэта, павінна быць, вельмі цікавая праца.
  
  
  
   "Часам".
  
  
  
   "Несумненна, якая пілігрымуе прафесія, містэр Барнетт", - сказала Джэні Дакладна. "Скажыце мне, місіс Барнетт, як вы ставіцеся да таго, што ў вас муж, які так шмат працуе?"
  
  
  
   "У мяне таксама даволі няўстойлівы графік працы", - сказала ёй Сесілія. "Але нам з містэрам Барнеттом атрымоўваецца праводзіць разам столькі ж, я мяркую, колькі і большасці пар".
  
  
  
   "У нас агульная інваліднасць", - патлумачыў Барнетт. "Мая жонка - рэдактар штомесячнага часопіса. Каб захаваць расклад часопіса, часам даводзіцца ахвяраваць раскладам яго супрацоўнікаў".
  
  
  
   Граф фон Лінц перавёў погляд на Сесили. - Значыць, вы таксама працуеце, - сказаў ён. - Як — незвычайна.
  
  
  
   - Вы адзін з тых мужчын, якія вераць , што месца жанчыны - у доме, граф фон Лінц? Міла спыталася Сесілія.
  
  
  
   "Küche, Kirche, Kinder und" the count pronounced. " "Кухня, царква і дзеці". У Германіі ні адна знатная жанчына не пагодзіцца працаваць".
  
  
  
   "Магчыма, больш жанчын, чым вы ведаеце, палічылі б жыццё больш плённай, чым выношванне дзяцей, калі б не было такіх жорсткіх сацыяльных абмежаванняў супраць гэтага", - сказала Сесили.
  
  
  
   Джэні Дакладна засмяялася, меладычны гук прарэзаў нарастальную напругу. "Тут ёсць пэўныя непаразуменні", - сказала яна. "Магчыма, мне варта паказаць, што граф не верыць у тое, што хто -то можа працаваць. Але ён разумее, што любы, хто настолькі нешчаслівы, што нарадзіўся без спадчыны ў пяцьдзесят тысяч акраў зямлі ў горадзе Умштейн, і яго ваколіцах уключаючы іх, можа быць вымушаны разгледзець магчымасць атрымання ўзнагароджання за тое, што ён робіць.
  
  
  
   "Гэта так", - згадзіўся граф. "Армія і палітыка - адзіна прыдатныя заняткі для мужчыны".
  
  
  
   "І, нягледзячы на яго размовы аб "Кухні, Кірсе і добре", ні адна жанчына ў яго сям'і не бачыла кухню знутры на працягу пяці пакаленняў", - дадала Джэні. "У гэтым я ўпэўнены".
  
  
  
   "Гэта выраз, - патлумачыў фон Лінц, - носіць выключна сімвалічны характар. Яно паказвае на моцную веру германцаў у важнасць жанчын".
  
  
  
   - На самай справе, - прамармытала Сесілія.
  
  
  
   "Сапраўды, бо што можа быць важней выхавання дзяцей? Будучыня расы ў руках маці расы. Я ў гэта цьвёрда веру".
  
  
  
   Барнетт вырашыў, што яму лепш змяніць тэму. Пасля выкідка Сесили не мела патрэбу ў усхваленні велічы мацярынства. "Тады я мяркую, граф, - сказаў ён, - што вы ўжо на шляху да таго, каб стаць небудзь генералам, альбо прэм'ер-міністрам".
  
  
  
   "Вы маеце рацыю", - сказаў граф. "Я прайшоў абодва шляху. Я быў афіцэрам у Сямнаццатым ўланскім палку Яго Вялікасці, пакуль не быў звольнены па інваліднасці. Затым я быў у рэйхстагу два тэрміну, пакуль мне не надакучыла прыкідвацца, што я прымаю законы. Некаторыя людзі робяць кар'еру на гэтым прытворства, але я знаходжу гэта омертвляющим душу. Я думаў, што змагу паўплываць на ход падзей, але неўзабаве выявіў, што размовы нічога не даюць, акрамя стомы сківіцы ".
  
  
  
   - На чалавечыя справы не так-то лёгка паўплываць, - заўважыла Сесілія.
  
  
  
   "Ах, але яны ёсць, мадам", - цвёрда сказаў ёй фон Лінц. "Але заканадаўчы орган - не тое месца, каб рабіць гэта. Група людзей — ўплывовых людзей, — якія працуюць разам дзеля агульнай мэты, здольная ўплываць на справы усяго свету. Паглядзіце на ўплыў, якое параўнальна невялікая група еўрапейцаў — брытанцаў, французаў, нават бельгійцаў і партугальцаў - аказала ў Азіі і Афрыцы ".
  
  
  
   "Уплыў прабіўной зброі і хуткастрэльных гармат на дзіды, лукі і стрэлы", - пракаментаваў Барнетт.
  
  
  
   "Так, нават так. Заўсёды кіруюць моцныя, гэта закон прыроды. За ручку можна ўхапіцца; калі мы за яе не возьмемся, вінаваціць нам прыйдзецца толькі саміх сябе!" Яго рука канвульсіўна выцягнулася пры выглядзе гэтага ладу, і ён моцна ўхапіўся за сваю ўяўную ручку.
  
  
  
   Вочы фон Лінца бліснулі, і на секунду яго твар набыло незвычайную жорсткасць. А затым гэтая мімалётная рэакцыя змянілася шырокай усмешкай. "Але мы не павінны гаварыць пра палітыку або іншых глупствы ў такі цудоўны дзень, як гэты. Мы павінны атрымліваць асалоду ад навакольным становішчам, надвор'ем, кампаніяй. Скажыце мне, г-н Барнетт, на што гэта падобна - жыццё журналіста?
  
  
  
   Яны балбаталі на працягу наступнага гадзіны ці каля таго, пакуль вёсельных лодка баразнілі свой шлях уверх па возеры. Было неўзабаве пасля гадзіны дня, калі лодка причалила да прычала ў Реццонико, старадаўнім маляўнічым курортным мястэчку на беразе возера.
  
  
  
   - А! - граф фон Лінц устаў і пацягнуўся. - Пара абедаць. Тут ёсць вельмі добрая гасцініца, з якой адкрываецца від на трохсотгадовы замак.
  
  
  
   "У нас ёсць час?" Спытаў Барнетт.
  
  
  
   - Афіцыйна - паўтары гадзіны. Што, вядома, азначае па меншай меры два гадзіны. Прыходзьце. Калі ласка. Я папрашу капітана паназіраць за намі, перш чым ён адчаліў. Кампанія шануе пасажыраў першага класа. Далучайцеся да нас за ланчам. З задавальненнем.
  
  
  
   "Чаму бы і няма?" сказаў Барнетт.
  
  
  
   "Мы былі б рады", - сказала Сесілія.
  
  
  
   Граф павёў іх уверх па ўзгорку да траттории ды Чезаре, дзе яны сабраліся за сталом пад старажытным дубам і ўладкаваліся, каб атрымаць асалоду ад незабыўным абедам.
  
  
  
   Тым больш запамінальным, што яны яшчэ не скончылі, калі пачулі гудок шлюпкі. "Лодка рыхтуецца да адплыцця", - сказаў Барнетт, устаючы. "Нам лепш спусціцца да прычала".
  
  
  
   "У гэтым няма неабходнасці", - сказаў яму граф фон Лінц, спакойна пацягваючы эспрэса са сваёй шклянкі.
  
  
  
   "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  
  
   - Таму што пакуль ты нікуды не пойдзеш. І ўжо дакладна не вернешся на яхту.
  
  
  
   "У вас можа быць цяга да капітану, - сказаў Барнетт, - але не настолькі, каб прымусіць яго прытрымаць лодку ў чаканні нас".
  
  
  
   "О, ён не стане чакаць", - сказаў фон Лінц. "Ні хвіліны". Ён выцягнуў з-за пояса рэвальвер і накіраваў яго на Барнэта. "Але ты будзеш".
  
  
  
   "О божа", - сказала Сесілія.
  
  
  
   Імпульсам Барнэта было кінуцца за пісталетам, і ён мог бы гэта зрабіць, як бы недарэчна гэта ні было, калі б Сесили не была побач. Таму ён сядзеў нерухома. "Чаго ты хочаш?" - спытаў ён.
  
  
  
   - Ваш настаўнік, калі мне дазволена яго так называць, прафесар Марыярці, цікавіць нас. Мы б вельмі хацелі ведаць, якія ў яго планы.
  
  
  
   - Ён не мой "гаспадар", і я паняцця не маю.
  
  
  
   Граф фон Лінц ўсміхнуўся. "Але як я магу паверыць вам на слова? Не, мы павінны разабрацца ў гэтым больш старанна. Мы чакаем маю карэту. Затым ты і твая очаровательнейшая жонка паедзеце са мной у невялікае маёнтак, якім я валодаю непадалёк. Там мы і пагаворым.
  
  
  
   Сесілія павярнулася да Джэні вэрна, там, якая сядзела на далёкім канцы стала, сціпла склаўшы рукі на каленях, і з цікавасцю назірала за тым, што адбываецца. "Вы збіраецеся што-небудзь распачаць па гэтай нагоды, міс Дакладна?" спытала яна.
  
  
  
   Джэні Дакладна паціснула плячыма. "Я не ведаю, што, па-твойму, я магу зрабіць", - сказала яна. "У рэшце рэшт, у яго ёсць пісталет".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАНАЦЦАТАЯ КІРАЎНІК — КАМЕННЫЯ СЦЕНЫ
  
  
  
  Пекла не мае межаў і нічым не абмежаваны
  
  У адным месцы для сябе; бо там, дзе мы знаходзімся, - гэта Пекла,
  
  І там, дзе знаходзіцца Пекла, мы заўсёды павінны быць:
  
  І калі быць кароткім, калі ўвесь свет раствараецца,
  
  І кожнае тварэнне будзе ачышчана,
  
  Пеклам будуць усе месцы, якія не з'яўляюцца Раем.
  
  Крыстафер Марлоў, Доктар Фаустус
  
  
  
   Венскае аддзяленне аўстрыйскай крымінальнай паліцыі ганарыцца сваёй дбайнасцю, метадычнасцю і сучаснасцю. Іх аддзел крымінальных расследаванняў ўзначальваў доктар Ханнс Грос, які напісаў кнігу аб сучасным расследаванні злачынстваў (Handbuch für Untertsuchungsrichter als System der Kriminalistik— Кіраўніцтва для следчага суддзі па сістэме крыміналістыкі, 1883). Іх сістэма апрацоўкі яшчэ не асуджаных зняволеных і затрыманых (адрозненне паміж імі было чыста бюракратычным) спалучала ў сабе найноўшыя метады ідэнтыфікацыі і вядзення ўліку з самымі сучаснымі тэхнікамі крымінальнай псіхалогіі.
  
  
  
   На наступную раніцу пасля арышту Паўль Донцхоф ў кайданках паўстаў перад следчым суддзей. Суддзі быў уручаны дакумент, які змяшчае вылучаныя супраць яго абвінавачванні, які моўчкі прачытаў яго. Пол спытаў, ці можа ён паглядзець гэта ці папрасіць прачытаць услых, але быў праігнараваны. Суддзя паглядзеў на Падлогі-над сваіх ачкоў у чарапахавай аправе, сумна паківаў галавой і падпісаў пастанову аб бестэрміновым заключэнні Падлогі пад варту на час разгляду справы супраць яго. Затым Паўля перавезлі ў турму Хайнцхоф, дзе ён правёў ноч у перасыльнай камеры побач з памяшканнем аховы.
  
  
  
   На наступную раніцу яго адвялі ў аддзел ідэнтыфікацыі зняволеных , дзе яго сфатаграфавалі анфас і ў профіль на размерной сетцы фону; яго галаву зафіксавалі так, каб яна знаходзілася дакладна на такім жа адлегласці ад камеры, як і ўсе астатнія сфатаграфаваныя галавы. Затым тэхнік у белым халаце скарыстаўся парай гіганцкіх штангенцыркулем, каб вырабіць яго антрапаметрычныя вымярэння; сродак ідэнтыфікацыі злачынцаў ўвайшло ва ўжытак паліцэйскіх упраўленняў па ўсёй Еўропе з тых часоў, як дзесяцігоддзем раней яго вынайшаў Альфонс Бертильон з Парыжскай прэфектуры паліцыі.
  
  
  
   Тэхнік вымераў яго рост, даўжыню выцягнутых рук, даўжыню левай ступні, даўжыню некалькіх пальцаў на левай руцэ, даўжыню левага перадплечча і некалькі розных памераў галавы. Фатаграфія была прымацаваная да пасведчанні асобы, пад якім былі надрукаваныя нумары Bertillon. Меркавалася, што інфармацыя на картцы дазволіць ідэнтыфікаваць Падлогі Донцхофа сярод тысяч іншых, калі калі-небудзь паўстане неабходнасць. Картцы быў прысвоены нумар справы, яна была падшытая і праіндэксавана па імені, расе, класу злачынства і некалькіх параметрах Бертильона. Яго вобраз дзеянняў, асаблівасці адзення ці гаворкі, а таксама вядомыя крымінальныя сувязі будуць дададзеныя сяржантам-архіварыусам дэтэктыўнага аддзела па меры іх вызначэння.
  
  
  
   Калі з апазнаннем было скончана, з Падлогі знялі ўсю яго вопратку, якую паклалі ў мяшок і прымацавалі бірку з яго імем і турэмным нумарам. Мяшок забралі ў Назіральную пакой, дзе адзенне і асабліва абутак, старанна даследавалі пад мікраскопам на прадмет слядоў крыві або іншых кампраметуюць прадметаў. Затым Падлогі адвялі ў душавую, праінструктавалі добра вымыцца кавалкам цёмна-карычневага моцна пахкага мыла і выдалі турэмна-шэрую зрэбную туніку-швэдар і штаны на завязка. Затым яго замкнулі ў маленькай камеры на першым ярусе. Усё вельмі па-дзелавому і абыякава.
  
  
  
   Гэта было тыдзень таму. З тых часоў ён бачыў усяго чатырох чалавек: ахоўніка, які вадзіў яго ў пакой для допытаў тройчы па раніцах, чалавека, які задаваў яму пытанні, цырульніка, які штодня галіў яго і подравнивал вусы і бараду, і даверанай асобы, якое кожную раніцу прыходзіла забраць яго памыйнай вядро. Яго падносы з ежай прасоўвалі ў шчыліну ў жалезнай дзверы двойчы ў дзень, і ён ніколі не бачыў нічога, акрамя рукі таго, хто гэта рабіў. Аднойчы яго даставілі на штотыднёвы паліцэйскі апазнанне, закліканае пазнаёміць мясцовых дэтэктываў з цяперашнім пакаленнем зламыснікаў. Але паколькі святло біў яму ў вочы, а ўсе дэтэктывы былі ў масках, каб злачынцы не маглі адплаціць ім тым жа і апазнаць іх, ён на самай справе нікога не бачыў падчас гэтай кароткай экскурсіі.
  
  
  
   Яго дапытваў каржакаваты мужчына ў акулярах у металічнай аправе і з кароткай чорнай казлінай бародкай, які задаваў яму пытанні, не гледзячы на яго, і запісваў адказы ў нататнік з тоўстай линовкой. Пытанні да гэтага часу былі звычайнымі: імя, узрост, месца жыхарства, папярэдняе месца жыхарства, род заняткаў, нацыянальнасць, імёны бацькоў і месца жыхарства, наведвальныя школы, паслужны спіс, імёны сяброў, настаўнікаў, аднакласнікаў і да таго падобнае. Яго спыталі аб яго адносінах з памерлай Жызэль Шыф, але спосаб яе смерці або яго меркаваная дачыненне да яе не абмяркоўваліся. Яго таксама спыталі, ці ведае ён пра герцоге Мекленбургском Стрелице або аб якіх-небудзь меркаваных адносінах з ім, але прычына пытання не была названая. Ён пачуў на вуліцы, што ў той дзень быў забіты герцаг, але чаму паліцыя павінна звязваць яго з гэтай падзеяй, ён паняцця не меў, і на дадзены момант яны нічога не казалі. У якіх менавіта злачынствах яго абвінавачвалі — ці, па меншай меры, падазравалі — на гэтае пытанне следчы адмовіўся адказваць. Калі ён спытаў, па якім абвінавачанні яго затрымліваюць, следчы ўсміхнуўся яму скрозь няроўныя зубы усмешкай, пазбаўленай гумару, і сказаў: "Вы будзеце праінфармаваныя, гер Донцхоф". Калі ён паспрабаваў паказаць на тое, што ён быў у кафэ ў той час, калі, павінна быць, была забітая Жызэль, і што, напэўна, хто-небудзь там яго памятае, следчы паглядзеў на яго і сказаў: "Мы вернемся да гэтага ў свой час, гер Донцхоф."Калі ён спытаў, што вядома аб забойстве Жызэлі, следчы адказаў: "Гэта не ваш клопат, гер Донцхоф". Ён нічога не пытаўся аб нябожчыку герцоге, і ніякай інфармацыі на гэты конт прапанавана не было.
  
  
  
   Пол ведаў, як павінна была працаваць гэтая сістэма. Яшчэ адна актуальная ідэя аўстрыйскай паліцыі, пра яе яму распавялі некалькі анархістаў, якія былі арыштаваныя за тое ці іншае справа за апошнія некалькі гадоў. Грунтуючыся на ідэях нямецкага псіхіятра Рыхарда Краффт-Эбинга, гэта было адваротнае таму, што было стандартнай працэдурай. Замест бясконцых шматгадзінных допытаў з даданнем выпадковых фізічных стымулаў, каб выклікаць пэўную боль і жаданне пагаварыць, новы метад заключаўся ў тым, каб ізаляваць яго і дазволіць яму разважаць аб жудаснасці сваіх злачынстваў да тых часоў, пакуль жаданне прызнацца не стане непераадольнай. Было вядома, што некаторыя зняволеныя прызнаваліся бясконца ва ўсім і ўся пасля некалькіх тыдняў такога стану, проста каб хто-небудзь іх выслухаў; і праблема заключалася ў тым, каб адрозніць сапраўднае прызнанне ад выдуманых гісторый. Іншыя былі больш упартым, і для іх усё яшчэ былі даступныя старыя метады. Трэція, да няшчасця, зусім сышлі з розуму пасля некалькіх тыдняў ізаляцыі; паліцыя палічыла гэта верным прыкметай таго, што яны былі ў чымсьці вінаватыя.
  
  
  
   Для Падлогі ізаляцыя была дабраславеньнем. Раптоўны, здавалася б, выпадковы ўчынак злавеснай сусвету, які забраў Жызэль, кінуў яго ў здранцвенне. Яму здавалася, што кожны святло быў занадта яркім, а кожны гук - занадта гучным, каб яго выносіць, а пераход з месца на месца і адказы на простыя пытанні патрабавалі ўсёй яго сілы волі і ўвагі. У яго не было сіл думаць пра вылучаных супраць яго абвінавачванні, разважаць аб тым, што ўлады маглі ведаць ці думаць, што яны ведаюць аб яго дзейнасці, або турбавацца аб тым, ці ведаюць яны ці падазраюць яго сапраўдную асобу. На працягу першых некалькіх дзён пасля смерці Жызэль і свайго арышту ён не мог колькі-небудзь складна абмеркаваць сваю дзейнасць, роўна як і паведаміць ім пра сваё месцазнаходжанне ў дадзены момант або аб прычынах, якія заахвоцілі яго адправіцца ў якое-небудзь канкрэтнае месца ў любы час.
  
  
  
   Яму здавалася, што якое б значэнне мела ні яго жыццё, цяпер яно сышло, рассеялася са смерцю яго любові. Спачатку эмоцыя была больш элементарнай: яму здавалася, што якое-то велізарная нябачнае істота павольна і бесперапынна б'е яго кулаком у жывот. Затым, некалькі дзён праз, ён не быў упэўнены, колькі менавіта, — ён зноў змог дыхаць без болю, але ён не ведаў, чаму яму была прадастаўлена гэтая бескарысная прывілей, калі Жызэль была мёртвая і рэшта яго жыцця быў асуджаны на бессэнсоўную пустэчу.
  
  
  
   Знешніх прыкмет ўнутранай трывогі Полу было мала. Брытанскіх дзяржаўных школьнікаў вучаць такой ступені стаіцызму, якая зрабіла б уражанне на Зянона, і нават такі чалавек, як Падлогу Донцхоф, Чарльз Дюпреск, Мюрэй Бредлон Саммердейн, не мог паказаць глыбіню свайго гора. Гэта заахвоціла следчага напісаць у сваіх запісах: "Не выяўляе ніякіх эмоцый з нагоды смерці жанчыны, якая, як мяркуюць, была яго палюбоўніцай". Вядома, калі б ён плакаў багата і бесперапынна, следчы напісаў бы: "Выглядае празмерна усхваляваным смерцю жанчыны, якая, як мяркуюць, была яго палюбоўніцай".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ТРЫНАЦЦАТАЯ — ПРАЗОРЦАЎ
  
  
  
  Si j'ai avais les mains pleines de vérités, je me garderais de les ouvrir.
  
  (Калі б мае рукі былі поўныя ісцін, я быў бы асцярожны і не раскрыў іх.)
  
  — Bernard le Bovier de Fontenelle
  
  
  
   Менавіта ў аўторак, 14 красавіка, сусветна вядомы містык граф Аляксандр Сандарель, лекар, экстрасэнс і празорцаў, саветнік каралеўскіх асоб на трох кантынентах, прыбыў у Вену са сваёй світай і зняў у гатэлі Adler люкс: пярэдні пакой, зала для сняданку, гасцёўня, тры спальні і вялікі балкон з выглядам на Рынгштрасэ. Там таксама была камора і невялікая пакой для яго камердынера. Трое іншых яго слуг размясціліся ў памяшканнях для прыслугі на верхнім паверсе гатэля.
  
  
  
   У чацвер ён і яго памочніца і давераная асоба мадам Мадлен Вэрлен адправіліся ў кіраванне Міністэрства ўнутраных спраў, каб зарэгістравацца ў якасці пастаянных наведвальнікаў ва ўладаньнях Яго Імператарскага Вялікасці - фармальнасць, неабходная для любога замежніка, які плануе застацца больш чым на тры тыдні. Хваля забойстваў і іншых бязладдзяў, што накрыла Еўропу, прымусіла ўлады многіх краін з падазрэннем ставіцца да якія знаходзяцца сярод іх замежнікам.
  
  
  
   Граф Сандарель і мадам Вэрлен прыбылі ў офіс неўзабаве пасля поўдня і запоўнілі кароткія анкеты, паказаўшы свае імёны, мясцовыя адрасы і планаваную працягласць знаходжання, якія яны аддалі разам са сваімі пашпартамі клерку за стойкай. Пасля двух гадзін цярплівага чакання на лаве, якая, магчыма, першапачаткова была сканструяваная як пыточное прыстасаванне для Вялікага інквізітара, іх правялі міма сталоў экзаменацыйных клеркаў у кабінет імперскага экзаменатара.
  
  
  
   Экзаменатарам быў невысокі, поўны мужчына ў акулярах з тоўстымі шкламі, з бакенбардамі колеру барановай адбіўной і старанна ствараным выглядам чалавека, які сумняваецца ва ўсім, што ты можаш сказаць, за некалькі хвілін да таго, як запяеш гэта. Сцены яго кабінета былі ўпрыгожаны справаздачамі аб яго дасягненнях, якімі б яны ні былі. Ззаду яго віселі лісты ў межах ад высокапастаўленых чыноўнікаў і фатаграфіі, на якіх ён паціскаў рукі розным прадстаўнікам шляхты; мемарыяльныя дошкі, падзякі і дыпломы аб заканчэнні вучобы віселі на сцяне злева ад яго. На процілеглай сцяне віселі тры карціны алеем сумніўнай якасці, якія Сандарель з цікавасцю разглядваў праз свой манокль, перш чым уладкавацца ў адным з двух крэслаў перад пісьмовым сталом. На двух былі пейзажы: на адным - даволі нецікавыя пашы з быдлам, а на іншым - луг, які, здавалася, падымаўся пад страшным вуглом, акружаны заснежанымі Альпамі; трэці ўяўляў сабой інтэр'ер больш чым звычайна мелкобуржуазной гасцінай, ненатуральна застаўленай шкляной посудам. Мадам Вэрлен нядбайна прагледзела дыпломы і сертыфікаты, у той час як экзаменатар дэманстратыўна вывучаў якая ляжыць перад ім тэчку. Калі ён падняў галаву і кашлянуў, яна грацыёзна апусцілася на іншы крэсла.
  
  
  
   Імперскі экзаменатар задуменна пастукаў паказальным пальцам па пары некранутых брытанскіх пашпартоў, якія ляжаць на яго стале, а затым падняў вочы. "Вы граф Аляксандр Сандарель?"
  
  
  
   "Гэта так. Я аддаю перавагу не выкарыстоўваць гэта назва".
  
  
  
   - А вы фраў Мадлен Вэрлен.
  
  
  
   "Нават калі так".
  
  
  
   - Гэта ваша прозвішча па мужу?
  
  
  
   "Так і ёсць".
  
  
  
   "Твой муж?"
  
  
  
   "Не існуе. Ён памёр тры гады таму, падарожнічаючы на паветраным шары".
  
  
  
   - Паветраны шарык?
  
  
  
   "Так. Ну, на самай справе кошык пад паветраным шарам. Вяроўкі разышліся, вы бачыце. Паветраны шар падняўся, а кошык і мой муж ўпалі ўніз. Гэта было вельмі няўдала ".
  
  
  
   - Зразумела. Вы з графам падарожнічаеце разам?
  
  
  
   Мадам Вэрлен кіўнула. - Я знаходжуся ў яго на службе.
  
  
  
   "Мы падарожнічаем разам", - пацвердзіў Сандарел. "Разам з нашымі слугамі. Яны хутка прыйдуць, каб зарэгістравацца".
  
  
  
   Экзаменатар фыркнуў. "Вы раней не былі за мяжой?" ён спытаў.
  
  
  
   "Наадварот, у нашых папярэдніх пашпартах было так шмат штампаў і віз, што нам прыйшлося запытаць новыя". Голас Сандареля быў глыбокім і гучным, выклікаюць цікавасць, калі не імгненную веру.
  
  
  
   Экзаменатар падняў вочы на высокага барадатага мужчыну з пранізлівым позіркам, які сядзеў перад ім. "У нашых запісах няма дадзеных аб тым, што хто-небудзь з вашым імем калі-небудзь раней заязджаў у Аўстрыю".
  
  
  
   "Мая страта", - пакорліва сказаў Сандарел.
  
  
  
   - Вы вельмі добра гаворыце па-нямецку.
  
  
  
   "Так. Таксама французскі, іспанскі, італьянскі, англійская і руская".
  
  
  
   "Граф" - незвычайны брытанскі тытул", - разважаў экзаменатар.
  
  
  
   - Гэта французскі. Ён узыходзіць да старажытных правілах. Мае продкі беглі ў Англію падчас Рэвалюцыі і, не выпрабоўваючы сімпатыі ні да Наполеонам, ні да Людовикам, якія прыйшлі пасля іх, засталіся там.
  
  
  
   "Значыць, гэта не дзеючае назва?"
  
  
  
   "Вельмі пасіўны", - пагадзіўся Сандарел.
  
  
  
   "Ах-хем". Экзаменатар перавярнуў старонку. "І якая мэта вашага візіту? Вы маюць намер працаваць, пакуль жывяце тут?"
  
  
  
   Сандарел падняў брыво. "Працаваць? Дарагі мой, праўда. Працаваць?"
  
  
  
   Экзаменатар сурова паглядзеў на Сандареля скрозь свае акуляры з тоўстымі шкламі. "Мы чулі, што вы маюць намер даць тое, што вы называеце "паказаннямі", пакуль вы знаходзіцеся тут. Хіба гэта не так?"
  
  
  
   "Цалкам магчыма. Я выкладаю, я дэманструю вышэйшыя мастацтва, я чытаю лекцыі. Гэта дар, экстрасэнсорныя здольнасці, якімі я валодаю, якімі я свабодна дзялюся. Я не бяру платы ".
  
  
  
   - Вы прымаеце дары?
  
  
  
   "Калі яны будуць прадастаўлены добраахвотна, то так. Для працягу маёй працы. Не зрабіць гэтага было б абразай для тых, каму я дапамог ".
  
  
  
   Экзаменатар павярнуўся да мініяцюрнай, стройнай жанчыне, якая сядзела побач з Сандарель. Ён не вельмі разбіраўся ў жаночай вопратцы, але мог сказаць, што сукенка, якое на ёй было, было модным і дарагім. Капялюшык, хупава якая сядзела ў яе на галаве, з сеткаватай вэлюмам, прикрывавшей вочы, — яго жонцы вельмі спадабалася падобная капялюшык у вітрыне крамы на мінулым тыдні, і яна каштавала сто дваццаць крон. Больш тыднёвай зарплаты! Жанчына была б вельмі прывабнай, падумаў ён, калі б яна трохі дадала ў вазе. У яго вачах яна выглядала амаль спустошанай і вызначана нездаровай. Як і большасці вянку, яму падабаліся прыемна пульхныя жанчыны. - А вы, мадам Вэрлен, вы таксама прымаеце падарункі за свае паслугі?
  
  
  
   Яна міла ўсміхнулася яму. "Чаму, гер экзаменатар, - сказала яна, - што б падумала ваша жонка?"
  
  
  
   Экзаменатар абыякава ўтаропіўся на яе, але яго вушы пачырванелі. "Не звяртайце на гэта ўвагі", - сказаў ён. "Вы разумееце, што я маю на ўвазе. Вы таксама праводзіце чытання і ці прымаеце наўзамен чаявыя?"
  
  
  
   "Я дапамагаю Аляксандру Сандарелю ў яго дзейнасці", - патлумачыла мадам Вэрлен. "І я ніколі не бяру грошай за свае паслугі, якімі б яны ні былі".
  
  
  
   "Ах-хем", - сказаў экзаменатар. Ён павярнуўся да Сандарелю. "Вы ведаеце, што варажба тут, у Аўстрыі, забаронена законам?"
  
  
  
   Сандарел кіўнуў. "І гэта таксама добра. Гэтыя людзі палююць на праблемных і прыдуркаватых".
  
  
  
   - Тое, чым ты займаешся, хіба не прадказанне лёсу?
  
  
  
   "Няма".
  
  
  
   Сандарел не стаў развіваць свой адказ, і экзаменатар, здавалася, разгубіўся, не ведаючы, аб чым пытацца далей. Нарэшце ён узяў са стала кнігу і пагартаў яе. "Вось яно", - сказаў ён. - Імперскі статут тры-тры-сем-цэлых дзве-сем дзесятых, параграф чацвёрты: "Валацугі на дарогах агульнага карыстання, цыганы, Подлыя злодзеі, Варажбіткі, Астролагі, Каробачнікі і Асобы з Благой рэпутацыяй. Яны павінны быць класіфікаваны як валацугі і адпраўленыя далей або падвергнуты турэмнага зняволення на тэрмін, вызначаны следчым суддзей, але які не перавышае двух гадоў".
  
  
  
   "Так?" Сказаў Сандарел.
  
  
  
   "Варажбітка вызначаецца як той, хто "з дапамогай карт, ігральных костак, крыштальных шароў або іншых прыстасаванняў, або варажбы па далоняў або падэшвах ног сцвярджае, што здольны прадказаць ход будучых падзей".
  
  
  
   "Падэшвы ног?" Мадам Вэрлен ўсміхнулася. "Як пацешна".
  
  
  
   "Ты разумееш, што я цябе толькі што прачытаў?"
  
  
  
   - І, - сказаў яму Сандарел, нахіляючыся наперад, - значна больш. Ваш статут абароніць падданых Яго Імператарскай Вялікасці ад шарлатанаў.
  
  
  
   "Нават так", - пагадзіўся экзаменатар, нацягнута усміхаючыся.
  
  
  
   "Я не шарлатан".
  
  
  
   Імператарскі экзаменатар адкінуўся на спінку крэсла, сашчапіўшы рукі і паклаўшы іх на камізэлька, які затуляе яго вялікі жывот. "Але адкуль нам гэта ведаць?"
  
  
  
   - Справядлівы пытанне." Сандарел ўтаропіўся праз стол на экзаменатара. "Я прадэманструю вам вышэйшае мастацтва, аб якім я кажу. Яны дазваляюць практыкуючаму атрымаць доступ да ведаў, недаступным тым, хто не практыкуецца ў мантических дысцыплінах. Але яны не з'яўляюцца магічнымі. Ім можна навучыць жадаючага вучня ". Сандарел зрабіў паўзу і жэстам паказаў праз стол. "Давайце разглядаць вас як аб'ект даследавання. Мы раней не сустракаліся, і вы павінны прызнаць, што не складаецеся ў мяне на службе таемна".
  
  
  
   "Зусім вызначана, што няма!"
  
  
  
   "І ў мяне не было магчымасці даведацца, які экзаменатар нас пабачыць".
  
  
  
   "Гэта так".
  
  
  
   Граф Сандарель паднёс левую руку да лба, а правай абмацаў пусты паветра перад сабой. - Вас завуць Альфрэд Фогельмасс.
  
  
  
   - Хадзем, - сказаў Фогельмас. - Павінна быць, хто-то з клеркаў назваў вам маё імя.
  
  
  
   "Глупства", - сказаў граф Сандарел. "Гэта напісана на меднай шыльдзе на вашым стале".
  
  
  
   "Пра", - сказаў Фогельмас. "Так яно і ёсць".
  
  
  
   - І ты падумаў, што я зрабіў што-небудзь выбітнае. Але наберись цярпення, магчыма, я зраблю гэта. Ён зрабіў жэст правай рукой, як быццам сціскаў сакавіты персік. Затым ён узмахнуў уяўным шклянкай соку па пакоі. - Вы працуеце ўжо некалькі гадоў ...
  
  
  
   - Гэта відавочна! Ты...
  
  
  
   - Але табе не падабаецца твая праца. Цябе некалькі разоў не падвышалі па службе, несправядліва, ты адчуваеш... — Рука Сандареля сціснула яшчэ некалькі персікаў, — і ты маеш рацыю. Першапачаткова вы ўладкаваліся на гэтую працу на дзяржаўнай службе дзеля бяспекі, якую яна дае, і па падгаворванні іншых — магчыма, сям'і.
  
  
  
   Фогельмас міжволі кіўнуў.
  
  
  
   — Але ты заўсёды думаў, што твой праўдзівы талент ляжыць у нейкай іншай галіне - у нечым мастацкім. Музыка? Не, я так не думаю. Магчыма, маляванне.
  
  
  
   - Жывапіс, - ціха сказаў Фогельмас.
  
  
  
   Граф Сандарель працягваў, як быццам не чуў. "Калі б вы працягнулі сваю кар'еру мастака, вы дасягнулі б вялікага прызнання. Але нават на Імперскай службе ёсць магчымасці, да якіх вы імкнецеся. Ёсць іншая праца, для якой, па вашаму думку, вы падыходзіце і на якую вы хацелі б перайсці. Яна больш адпавядае вашаму інтэлекту і вашым здольнасцям, якія ў вашай цяперашняй пасады выкарыстоўваюцца недастаткова. Я не магу сказаць вам, ці атрымаеце вы гэта — гэта было б прадказаннем лёсу, — але я магу сказаць, што вам трэба больш падрыхтавацца або, магчыма, знайсці лепшы спосаб паказаць тым, хто ва ўладзе, што вы падрыхтаваліся, каб у вас быў шанец. І калі вы зможаце гэта зрабіць, ёсць вялікая верагоднасць, што вы будзеце ўзнагароджаныя ".
  
  
  
   - Ўзнагароджаны? Але як я магу...
  
  
  
   - Гэтага я не магу сказаць. Што-то звязанае з нечаканым знаёмствам з кім-то. Хто гэта можа быць, я не ведаю. Граф Сандарел адкінуўся на спінку крэсла. - Я стаміўся. Мадам, не маглі б вы працягнуць?
  
  
  
   Мадам Вэрлен ўстала і, не міргаючы, ўтаропілася праз стол, але не на экзаменатара, а ў кропку за левым плячом. - Двое дзяцей, - сказала яна. - Дзяўчынкі. Анджела і Разалі. Цудоўныя юныя стварэння. Я мяркую, вы позна ажаніліся. ТАК. Тваю жонку клічуць Мары. Прыгожая жанчына, нашмат маладзейшы за цябе, але яна глыбока любіць цябе. А ты яе. У цябе будзе яшчэ адно дзіця."
  
  
  
   Фогельмас павярнуўся і паглядзеў на сцяну ззаду сябе, каб убачыць, на што глядзіць мадам Вэрлен. Там, куды быў скіраваны на яе погляд, не было нічога, акрамя зялёнай сцяны.
  
  
  
   "Вы можаце аказаць імператару вялікую паслугу", - працягнула мадам Вэрлен. "У чым яна заключаецца, я не бачу, але вам гэта стане ясна".
  
  
  
   "Імператар!" Фогельмас інстынктыўна пацягнуўся, каб зняць капялюш. Але затым, усвядоміўшы, што на ім няма капелюша, ён проста паляпаў сябе па галаве.
  
  
  
   Мадам Вэрлен вёскі. "У вас светла-блакітная аўра", - сказала яна Фогельмассу. "Болю, якія вы выпрабоўваеце, хутка пройдуць".
  
  
  
   Імперскі інспектар Фогельмас страціў дар прамовы. Калі чалавеку кажуць, што яго здольнасці недаацэньваюць, што ён мог бы дамагчыся шмат чаго, як мастак, што яго маладая жонка па вушы закахана ў яго — пытанне, які турбаваў яго, — і што ў яго хутка будзе магчымасць аказаць вялікую паслугу імператару, было б няўдзячна не прыняць гэтыя сцвярджэнні за магутнае азарэнне, якім яны, відавочна, былі.
  
  
  
   Такім чынам, граф Сандарель і мадам Вэрлен пакінулі будынак Міністэрства ўнутраных справаў з проштампованными пропускамі на нявызначаны тэрмін, якія могуць быць працягнутыя праз шэсць месяцаў. Калі яны садзіліся ў які праязджаў міма фіякр, каб вярнуцца ў гатэль, граф Сандарель нахіліўся да мадам Вэрлен і прашаптаў ёй на вуха: "Паветраны шар?"
  
  
  
   - А чаму не паветраны шарык? - прамармытала яна ў адказ.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ЧАТЫРНАЦЦАТАЯ — ЛЕГКАДУМНАСЦЬ
  
  
  
  Выбітны чалавек засмучаны абмежаванасцю сваіх здольнасцяў; яго не засмучае той факт, што людзі не прызнаюць яго здольнасцяў.
  
  — Канфуцый
  
  
  
   Граф Сандарель хадзіў па спальні мадам Вэрлен, заклаўшы рукі за спіну. - Ты адчуваеш сябе ўпэўнена? - спытаў ён.
  
  
  
   "Разумна", - сказала яму мадам Вэрлен, падымаючы погляд ад туалетнага століка. "Я працую над гэтым кожны раз, калі ў мяне ёсць магчымасць, каб развіць сваю хуткасць".
  
  
  
   "Добра. Мы папрацуем над гэтым разам, калі ў нас будуць моманты сам-насам", - сказаў ёй Сандарел. "Калі нам спатрэбіцца выкарыстоўваць гэта, у нас не будзе часу, каб падрыхтавацца".
  
  
  
   "Я ведаю". Яна павярнулася, каб паглядзець на яго. "Выпрабуй мяне".
  
  
  
   "Добра. Я выходжу ў аўдыторыю. У цябе завязаныя вочы. Заплюшчы вочы".
  
  
  
   Мадам Вэрлен закрыла вочы. "Я гатовы выслухаць вашыя думкі", - сказала яна.
  
  
  
   "Усё, калі ласка, устрымайцеся ад размоў ці робіце непатрэбны шум", - сказаў Сандарел. Хоць ён казаў ціха, цяпер у ім быў моцны тэмбр чалавека, які звяртаецца да вялікай аўдыторыі. - У вас, сэр, ці ёсць што-небудзь для мяне?
  
  
  
   - Кішэнныя гадзіны, - ціха сказала мадам Вэрлен.
  
  
  
   "Ці магу я зірнуць на гэта?"
  
  
  
   - Сярэбраныя кішэнныя гадзіны.
  
  
  
   - Можна мне патрымаць яго, калі ласка?
  
  
  
   - Залатыя кішэнныя гадзіны з надпісам.
  
  
  
   - Што-то яшчэ, сэр?
  
  
  
   "Ініцыялы".
  
  
  
   "Вельмі цікава, вельмі прывабна, пышна".
  
  
  
   "Л-К—М."
  
  
  
   - Мадам Вэрлен, што ў мяне ў руках?
  
  
  
   Яна тэатральна прыціснула руку да лба і загаварыла з глыбокай настойлівасцю. "Калі ласка, трымаеце гэта нерухома. Я бачу што-то круглае, але не занадта вялікая. Што-тое, якое мае вялікае значэнне для ўладальніка. Я адчуваю колцы і шасцярэнькі. Гэта гадзіны — кішэнныя гадзіны. Корпус залаты."
  
  
  
   "І гэта ўсё?"
  
  
  
   "Не, я адчуваю, што на корпусе выгравіраваны нейкія ініцыялы. Спачатку літара L, а затым літара M. Няма, пачакайце — што-то іх падзяляе — літара C! Ініцыялы — Л—К-М.
  
  
  
   "Гэта праўда, сэр?"
  
  
  
   Мадам Вэрлен адкрыла вочы. - Лепш бы так і было, чорт вазьмі!
  
  
  
   Камердынер Сандареля пастукаў і ўвайшоў у пакой, працягваючы Сандарелю візітную картку. "Я правёў яго ў гасціную, сэр", - сказаў ён. Джэнтльмен."
  
  
  
   - Дзякуй, Бром. - Сандарель прачытаў паштоўку і падняў вочы на мадам Вэрлен. - Пітэр Ченнери?
  
  
  
   Яна паціснула плячыма.
  
  
  
   - Ён з брытанскага амбасады. Пайду даведаюся, чаго ён хоча.
  
  
  
   "Я прыйду праз хвіліну", - сказала яна яму.
  
  
  
   Сандарел адчыніў дзверы гасцінай і кіўнуў ўвайшоў маладому чалавеку з пясочнага колеру валасамі ў паласатых штанах і ранішнім пінжаку. Джэнтльмен ўстаў і злёгку пакланіўся, яго мяккія блакітныя вочы з некаторым цікавасцю вывучалі які стаяў перад ім мужчыну. - Прафесар— э—э... граф Сандарел?
  
  
  
   "Тут вы можаце гаварыць свабодна", - сказаў Сандарел па-ангельску. "Усе слугі ў апартаментах - мае людзі".
  
  
  
   "Ах, так", - адказаў мужчына. "Вы на самой справе прафесар Джэймс Марыярці?" 1 ночы.
  
  
  
   - Я Піцер Ченнери, першы сакратар амбасадара брытанскага амбасады тут, у Вене.
  
  
  
   "Я бачу гэта па вашай картцы".
  
  
  
   - Так, ну... э-э... Мы атрымалі інструкцыі ад Уайтхолл — дакладней, ад самога міністра — даволі незвычайныя інструкцыі, павінен сказаць, — аказваць вам любую неабходную дапамогу. І ў мемарандуме падкрэслівалася "любая дапамога", відавочна, незалежна ад таго, наколькі незвычайнай або, э—э...
  
  
  
   Марыярці злёгку ўсміхнуўся. - Незаконна? выказаў здагадку ён.
  
  
  
   "Ну, там не зусім так было сказана, не так шмат слоў, але прапанова была", - пацвердзіў Ченнери. "Нас таксама папярэдзілі, каб мы не абвяшчалі ваш псеўданім emprunt, або, магчыма, nom de guerre было б лепшым тэрмінам, улічваючы ўсе абставіны. Нам з паслом жудасна цікава, што адбываецца, але ў мемарандуме сказана, што мы не павінны пытацца. - Ченнери зрабіў паўзу і чакальна паглядзеў на суразмоўцу, а затым працягнуў: - Так што, думаю, я не буду пытацца. Лорд Сэндаун — ён пасол, хіба вы не ведаеце, - паслаў мяне даведацца, ці можам мы што-небудзь зрабіць для вас цяпер.
  
  
  
   "Так, - сказаў Марыярці, - думаю, што ёсць. Магу я прапанаваць вам чай ці кава?"
  
  
  
   "Дзякуй. Я думаю, кава".
  
  
  
   Марыярці патэлефанаваў пакаёўкі. - Я думаю, кава і трохі тых маленькіх пірожных, Элеанора. І папрасі мадам Вэрлен далучыцца да нас. Ён павярнуўся да Ченнери. - Па-першае, і гэта самае важнае, колькі людзей ведаюць пра гэта паведамленні?
  
  
  
   - Толькі я і амбасадар. Аб, і шыфравальшчык, вядома.
  
  
  
   "Вельмі добра". Марыярці ухвальна кіўнуў. "Большасць людзей забыліся б пра шифровальщике". Ён падняў палец. "Першае, што я патрабую ад цябе, ніхто іншы не павінен ведаць аб гэтым. Калі што-тое, аб чым я папрашу вас, запатрабуе дапамогі ад каго-небудзь іншага, яны не павінны ведаць сапраўднай прычыны маёй просьбы ".
  
  
  
   Ченнери кіўнуў. "Нашы людзі навучаны выконваць сваю працу, не задаючы пытанняў", - сказаў ён. "Хоць звычайна мы ведаем чаму".
  
  
  
   "Рана ці позна вы гэта зробіце", - запэўніў яго Марыярці. "Калі ўсё пройдзе так, як павінна, вы будзеце праінфармаваныя. Калі гэтага не адбудзецца, што ж, пра гэта даведаецца ўся Еўропа, і вы і ваш амбасадар будзеце вельмі рады, што не ўдзельнічаеце ў гэтым наўпрост ".
  
  
  
   - Калі не пярэчыце, адно пытанне, - сказаў Ченнери. - Ці існуе сапраўдны граф Сандарел?
  
  
  
   Марыярці кіўнуў. "Ёсць. Я прысвоіў яго асобу як больш карысную для бягучай мэты, чым маю ўласную".
  
  
  
   Пачуўся лёгкі стук у дзверы, і ўвайшла мадам Вэрлен. Марыярці прадставіў яе Ченнери, яна ўсміхнулася і перасекла пакой, працягваючы руку.
  
  
  
   Першы сакратар ўглядаўся ў яе твар, магчыма, крыху даўжэй, чым патрабавала ветлівасць, затым узяў яе руку і пацалаваў, затрымаўшыся на пацалунку ледзь даўжэй, чым гэта было абсалютна неабходна, а затым пакланіўся. - Вельмі прыемна, мадам, - сказаў ён.
  
  
  
   "Ах так, пацалунак рукі", - сказала яна. "Я чула, што тут, у Вене, гэта распаўсюджана".
  
  
  
   "Гэта больш, чым проста звычай, - сказаў ёй Ченнери, - гэта мастацтва. Яно перадае тонкасці сэнсу, недаступныя ў ветлівай размове".
  
  
  
   "Я буду мець гэта на ўвазе", - запэўніла яго мадам Вэрлен.
  
  
  
   Зрабіўшы над сабой высілак, Ченнери зноў звярнуў увагу на Марыярці. - А дзе сапраўдны граф Сандарел?
  
  
  
   - Наколькі я разумею, у Паўднёвай Амерыцы.
  
  
  
   - Ён не вернецца ў — э—э... няспраўны момант?
  
  
  
   "Яму не хапіла дальнабачнасці прадказаць смерць цяперашняга прэзідэнта Перу. Перуанскія ўлады трымаюць яго пад вартай, пакуль яны не пераканаюцца, што ён не звязаны з якой-небудзь групай, якая плануе ажыццявіць гэта падзея ".
  
  
  
   "У яго заўсёды была схільнасць быць крыху дзёрзкім", - пракаментавала мадам Вэрлен. "Часам гэта спрыяе кар'еры, часам з-за гэтага чалавека саджаюць у турму на год ці два".
  
  
  
   "І вы можаце рабіць гэтыя, э-э, фантастычныя рэчы, якія прыпісваюць Аляксандру Сандарелю?" Ченнери спытаў Марыярці. "Чытаць думкі, прадказваць падзеі і да таго падобнае?"
  
  
  
   Марыярці злёгку ўсміхнуўся. "Я навучыў яго", - сказаў ён. "Ён быў не вельмі паспяховым сцэнічным фокуснікам, якія працавалі пад імем Вялікага Голдстоуна, калі прыйшоў да мяне за радай па іншаму пытанню. У працэсе вырашэння гэтай праблемы я таксама прапанаваў яму гэтую новую кар'еру і навучыў некаторым тэхнікам, якія ён мог бы выкарыстаць. Метады сцэнічных штукароў заўсёды інтрыгаваў мяне, паколькі яны карысныя для кіравання паводзінамі людзей і пэўнымі спосабамі ".
  
  
  
   - Ты маеш на ўвазе што-нешта накшталт месмеризма і гіпнозу? Я заўсёды думаў, што гэта лухта сабачая.
  
  
  
   "Яны не з'яўляюцца чыстай лухтой, хоць некаторыя з іх практыкуюць з'яўляюцца майстрамі глупства, але гэта не тое, што я маю на ўвазе. Я меў на ўвазе метады, якія выкарыстоўваюць візуальнае ўвядзенне ў зман, якія ўводзяць у зман зацвярджэння і наўмыснае няправільнае ўспрыманне ".
  
  
  
   - Я не зусім разумею, што ты маеш на ўвазе.
  
  
  
   Марыярці секунду падумаў і сказаў: "Я правяду для вас кароткую і невпечатляющую дэманстрацыю". Ён дастаў з кішэні срэбную манету. "Цяпер я збіраюся ўзяць гэта ў адну руку, - сказаў ён, - а пакінуць іншую пусты". Ён на секунду адвярнуўся ад Ченнери, а затым павярнуўся назад, сціскаючы рукі ў кулакі і выставіўшы іх перад сабой. "Цяпер, якую б руку вы ні выбралі, - сказаў ён, - манета будзе ў мяне. Памятай — ты можаш свабодна выбіраць любую руку, і ўсё ж манета застанецца ў мяне".
  
  
  
   "Я павінен выбраць адну руку?" Спытаў Ченнери.
  
  
  
   "У тым-то і ідэя", - сказаў Марыярці, цярпліва трымаючы кулакі перад сабой.
  
  
  
   "Добра." Ён утаропіўся на два кулака. "Я вазьму гэты — не, гэты!" Ён паказаў на правую руку Марыярці. "Ты ўпэўнены?"
  
  
  
   "Мяркую, што так".
  
  
  
   "Здагадкі недапушчальныя", - сказаў Марыярці, злёгку прыўздымаючы правую руку. "Гэта тая рука, якую вы выбралі добраахвотна?" Ченнери кіўнуў. "Так, гэта яна".
  
  
  
   - І ўсё ж ты мог бы выбраць іншую руку. Гэтая рука, — ён раскрыў выбраную правую руку, — нічога не ўтрымлівае. Як я ўжо казаў вам, - Марыярці расціснуў левую руку, - манета ўсё яшчэ ў мяне.
  
  
  
   Ченнери на імгненне задумаўся. - Зразумела, - сказаў ён нарэшце. - Але, у рэшце рэшт, гэта была прапанова пяцьдзесят на пяцьдзесят.
  
  
  
   "Так", - прызнаў Марыярці. "Але я павінен быў выйграць, якую б камбінацыю вы ні выбралі".
  
  
  
   - О, - сказаў Ченнери. - Што-то накшталт халатнасці, ці не так?
  
  
  
   "Зусім няма, я проста скарыстаўся тым фактам, што, хоць я мяркую, што вы ўважліва слухалі тое, што я сказаў, вы не ведалі загадзя, што азначае "перамога" ў гэтай канкрэтнай гульні".
  
  
  
   "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  
  
   "Я сказаў вам, што, якую б камбінацыю вы ні выбралі, манета будзе ў мяне. Гучыць пазітыўна, але на самой справе гэта даволі двухсэнсоўны зацвярджэнне. Калі б вы выбралі маю левую руку, тую, у якой на самай справе была манета, я мог бы сказаць: "Паглядзіце, як мае магічныя здольнасці прымусілі вас выбраць руку, у якой была манета", і вы б падумалі, што менавіта так і меркаваўся трук ".
  
  
  
   "Пра", - сказаў Ченнери, але ён не выглядаў перакананым.
  
  
  
   "Объясненное цуд - гэта ўжо не цуд", - сказаў Марыярці. "Вернемся да бягучага пытанні. Мадам Вэрлен - мой калега, і да любых яе ўказанням варта ставіцца так, як калі б яны зыходзілі непасрэдна ад мяне. Гэта адна з прычын, па якой я хацеў, каб вы з ёй пазнаёміліся. Калі прыйдуць якія-небудзь іншыя паведамленні, як мяркуецца, ад мяне ці мадам Вэрлен, вы павінны ігнараваць іх, калі толькі пасыльны не вымавіць фразу — Ну а цяпер, - ён павярнуўся да мадам Вэрлен, - якую фразу нам варта выкарыстоўваць у якасці пароля?"
  
  
  
   Мадам Вэрлен паціснула сваімі стройнымі плячыма.
  
  
  
   "Вы можаце што-небудзь прапанаваць?" Марыярці спытаў Ченнери. "Што-небудзь, што запомніцца вам?"
  
  
  
   Ченнери змоўк і ўтаропіўся ў акно. "Піша які рухаецца палец"? - выказаў здагадку ён.
  
  
  
   "Ах, так", - сказаў Марыярці. "І атрымаўшы прадпісанне, рухаецца далей". Вельмі добра. Лёгка запамінаецца і не схільны усплываць выпадкова."
  
  
  
   "Я спадзяюся, што гэта не прароцтва", - сказала мадам Вэрлен і працягнула цытату: "Ні ўсё тваё пабожнасьць, ні досціп не прымусяць цябе адмовіцца ад паловы радка, Ні ўсе твае слёзы не змыюць з яе ні слова".
  
  
  
   "У Амара ёсць праўда, - пракаментаваў Марыярці, - але не заўсёды вясёлая праўда".
  
  
  
   Увайшла пакаёўка з вялікім падносам, на якім стаялі кафейнік, выпечка, неабходны фарфор і срэбра, і паставіла яго на буфет. "Дзякуй, Элеанора", - сказала ёй мадам Вэрлен. "Мы самі сябе абслужым".
  
  
  
   Пітэр Ченнери сядзеў у адным з крэслаў з высокай спінкай, на століку злева ад яго стаялі кубак кавы і талерка з выпечкай, і разглядаў дваіх, якія сядзелі насупраць яго. Пра прафесара Марыярці ён чуў, але апавяданні былі супярэчлівымі. Ён пашукаў прафесара ў невялікі даведачнай бібліятэцы амбасады і выявіў, што Джэймс Марыярці, доктар тэхнічных навук, чытаў лекцыі па матэматыцы ў Манчэстэрскім універсітэце Вікторыі ў 1870-х гадах і быў аўтарам некалькіх манаграфій па астранамічным прадметах, якія высока цаніліся тымі нямногімі, хто мог у іх разбірацца. Акрамя таго, некаторыя у Скотленд-Ярдзе лічылі яго майстрам крымінальнай справы, адказным за ўсе буйныя нераскрытыя злачынствы, пачынаючы з Вялікага рабавання банка ў 1866 годзе. З іншага боку, існаваў факт, што, згодна з конфиденциальному справаздачы, некалькі гадоў таму ён сарваў змова з мэтай забойства каралевы Вікторыі, і калі яго спыталі, якой узнагароды ён хацеў бы, адказаў: "каб яго пакінулі ў спакоі", або што-то ў гэтым родзе.
  
  
  
   Пра мадам Мадлен Вэрлен ён нічога не даведаўся, за выключэннем таго, што, цалкам магчыма, гэта было не сапраўднае яе імя. Не падзяляючы венскага перавагі поўных жанчын, ён знайшоў яе надзвычай прыгожай.
  
  
  
   З звычайных плётак, якія ідуць нават за самымі сакрэтнымі заданнямі, не было ні аднаго, за выключэннем слоў кур'ера аб тым, што да гэтай канкрэтнай запісцы, якую ён асабіста ўручыў паслу, варта паставіцца вельмі сур'ёзна і захоўваць у строгім сакрэце. Папярэджанне курьера было ўзмоцнена, калі высветлілася, што паведамленне было перададзена самым абароненым кодам дыпламатычнай службы, які павінен быць зарэзерваваны для пытанняў дзяржаўнай важнасці. Гэта была загадка, але ў адным можна было быць упэўненым: пасол перадаў гэта справа яму, і калі ручка выскользнет ў яго з рук, ён правядзе рэшту свайго часу ў Дыпламатычнай службе, штампуем заявы на атрыманне пашпарта ў самай блізкай да пекле набліжэнні, якое толькі мог прыдумаць міністр замежных спраў.
  
  
  
   "Што мне трэба ў дадзены момант, - сказаў яму Марыярці, - так гэта дом ці кватэра з некаторымі асаблівымі патрабаваннямі".
  
  
  
   Ченнери дастаў маленькі кішэнны нататнік у скураной вокладцы.
  
  
  
   "Ніякіх запісаў!" Цвёрда сказаў Марыярці. "Калі ў вас праблемы з запамінаннем спісу, я навучу вас мнеманічнай сістэме, якая добра працуе і не складаная ў засваенні".
  
  
  
   Ченнери прыбраў нататнік. - Прабачце, - сказаў ён. - Думаю, я магу ўспомніць тое, што мне трэба запомніць. Што гэта за дом або кватэра?
  
  
  
   "Добра. Па-першае, гэта павінен быць хто-то, каму вы цалкам давяраеце, але хто, як вядома, не звязаны з амбасадай ".
  
  
  
   - Чаму не ў пустым доме?
  
  
  
   "Таму што, калі вядома, што дом або кватэра пустыя, гэта можа выклікаць неапраўданы цікавасць, калі хто-небудзь будзе заўважаны якія ўваходзяць у іх".
  
  
  
   "Ах!"
  
  
  
   "Калі вядома, што арандатар - жанчына, - выказала здагадку мадам Вэрлен, - гэта магло б выклікаць размовы, калі б было заўважана, што ў дом ўваходзяць мужчыны".
  
  
  
   - У чым-то мае рацыю, - прызнаў Марыярці.
  
  
  
   "Няхай вашы госці оденутся як слугі", - прапанаваў Ченнери. "Слугі, у рэшце рэшт, усяго толькі слугі і, як правіла, нябачныя, за выключэннем іншых слуг".
  
  
  
   "Цудоўна", - сказаў Марыярці. "Нават у гэтым выпадку, калі гэта кватэра, яна павінна быць у будынку без швейцара або консьерж. Размешчаны дзе-то ў паўгадзіне язды на карэце, скажам, ад Бургплац. Таксама было б зручна, калі б у яго было больш за аднаго ўваходу, магчыма, на розных вуліцах. "
  
  
  
   Ченнери кіўнуў. "Верагодна, гэта павінна быць нейкая кватэра, калі вы хочаце жыць у горадзе", - сказаў ён. "Ёсць што-небудзь яшчэ?"
  
  
  
   "Так. Хай там будзе шмат ежы".
  
  
  
   - Ды. Разумею. Вядома. Ченнери кіўнуў.
  
  
  
   "Я думаю, на дадзены момант гэта ўсё. Дастаў ключы і, вядома, адрас мне сюды заўтра. Калі ласка, паведаміце арандатару кватэры, што ў любы час могуць з'явіцца зусім незнаёмыя людзі, і пераканайцеся, што ён ці яна разумее, што ён нікому нічога не павінен казаць пра гэта ".
  
  
  
   "Заўтра? Так, я думаю, мы зможам зрабіць гэта да заўтрашняга дня".
  
  
  
   Бром, камердынер, пастукаў і ўвайшоў. "Прабачце мяне, граф Сандарел, але містэр Толливер хацеў бы пагаварыць з вамі".
  
  
  
   "Толливер?"
  
  
  
   - Ён у зале для сняданкаў, сэр.
  
  
  
   Марыярці ўстаў. - Вельмі добра. Я вярнуся праз хвіліну, містэр Ченнери, калі ласка, атрымлівайце асалоду ад сваім кавы.
  
  
  
   Ченнери паставіў кубак з кавы і ўстаў. - Наогул-то, мне лепш сысці, калі я хачу знайсці для вас прыдатную кватэру.
  
  
  
   "Гэта так. Я чакаю пачуць ад цябе заўтра. У цябе ўсё добра".
  
  
  
   Мадам Вэрлен праводзіла Ченнери да ўваходных дзвярэй. "У вас усё добра", - сказала яна яму. "Гэта высокая пахвала ад прафесара".
  
  
  
   "Няўжо?" Спытаў Ченнери. "Я ўбачу цябе зноў?"
  
  
  
   "Не сумняваюся", - сказала яна яму. "Але думай аб сваёй працы — пакуль".
  
  
  
   Марыярці увайшоў у зала для сняданкаў і выявіў, што мама Толливер сядзіць на крэсле з двума падушкамі і есць выпечку. Марыярці сеў на крэсла насупраць яго і з хвіліну разважаў, пакуль балака еў. - Барнетт і яго жонка тут, у Вене, - адважыўся ён нарэшце.
  
  
  
   "Настолькі блізка, што гэта не мае значэння", - пацвердзіў бормотун.
  
  
  
   "У іх якія-то непрыемнасці".
  
  
  
   Бормотун сеў, скрыжаваўшы ногі, на падушку і захоплена паглядзеў на прафесара. - Адкуль вы гэта ведаеце? - спытаў ён. "Іх схапіў нейкі вар'ят, які называе сябе графам фон Линцем. "Граф" — гэта "граф" па-нямецку".
  
  
  
   - Няўжо? І што менавіта ты маеш на ўвазе, кажучы "схапіў"?
  
  
  
   "Мы сходзім з гэтага вяслярнага катэры на возеры Кома ў маленькім гарадку пад назвай Реццонико, і граф, які загадзя пасябраваў з містэрам і місіс, адвозіць іх у гасцініцу паабедаць. Потым ён пхае іх у карэту і з'язджае.
  
  
  
   - Ігнарую цябе?
  
  
  
   "Я не прысутнічаў на весялосьць і гульнях, я чую пра гэта пазней, калі падымаюся ў гасцініцу, каб даведацца, чаму яны не вярнуліся на лодку".
  
  
  
   Мадлен ўвайшла ў пакой, пакуль балерына казала, і ціхенька заняла крэсла побач з прафесарам.
  
  
  
   "Я пачуў усе падрабязнасці ад служанкі ў гасцініцы", - патлумачыў ражаны. "Яны гаварылі па-ангельску, які, як аказалася, з'яўляецца яе роднай мовай, паколькі яна вырасла ў Суррее да таго, як яе мама выйшла замуж за італьянца-муляра і пераехала з ім у Кома. Граф кажа, што адвязе іх у гэты дом, які знаходзіцца непадалёк, і яны памчаліся галопам ў гэтай карэце. Такім чынам, я поспрашиваю вакол, з дапамогай Вікі — гэта дзяўчына—афіцыянтка, - таму што мой італьянскі не з лепшых, і я высвятляю, што дом, пра які ідзе гаворка, знаходзіцца прыкладна ў васьмі кей адсюль, гэта значыць менш чым у васьмі мілях, таму што кей - гэта не так шмат, як міля. Таму я нясу яго ў дом і раблю яму декко ".
  
  
  
   - Декко? - спытала Мадлен.
  
  
  
   - Зазірнуць, даведацца, паглядзець. Прывітанне, Молі.
  
  
  
   "Мадлен, у дадзены момант".
  
  
  
   - Мадлен, гэта я. Вытанчанае імя для лэдзі з вышэйшага грамадства. Ты ўсё яшчэ ў ўдары?
  
  
  
   "Обчищать кішэні - цяпер толькі адно з маіх уменняў, - сказала яму Молі-Мадлен, - дзякуючы прафесару".
  
  
  
   "Ты заўсёды быў чымсьці асаблівым", - захоплена сказаў ражаны.
  
  
  
   "Працягвайце сваю гісторыю", - перапыніў Марыярці. "Дакладна. Такім чынам, як я ўжо сказаў, я агледзеў гэта месца, каб паглядзець, што я змагу высветліць ".
  
  
  
   "І што ж ты высветліў?"
  
  
  
   Маммер высмаркаўся ў сурвэтку, згарнуў яе ў маленькі камячок і сунуў у кішэню пінжака. "Ну, гэта месца - проста шыкоўны вялікі дом. Але ў яго па тэрыторыі блукае ахова, так што мне даводзіцца пачакаць да ночы, перш чым я змагу падабрацца бліжэй.
  
  
  
   - Ахоўнікі, - сказаў Марыярці. - Гэта цікава.
  
  
  
   "Я так і думаў. Таму я покрываюсь брудам, якой у багацці назапашана каля ручая, каб не свяціцца ў месячным святле, і чакаю, пакуль не стане зусім цёмна, затым перелезаю праз сцяну і накіроўваюся да дому. На другім паверсе было адно акно, якое, як мне падалося, магло б зацікавіць, таму што гэта адзінае, на якім ёсць рашоткі. Я маю на ўвазе, што ні на адным з вокнаў першага паверху няма рашотак, але на гэтым, на другім паверсе, яны ёсць. Таму я залажу на першы паверх і прымасціўся за кратамі, дзе ёсць што-то накшталт невялікага выступу, на які я мог бы паставіць ногі ".
  
  
  
   "Быць маленькім часам мае перавагі", - заўважыў Марыярці.
  
  
  
   "Хто сказаў, што гэта не так?"
  
  
  
   - Ваша здагадка было правільным? - Спытала Мадлен. - Барнетты былі ў тым пакоі?
  
  
  
   "Яны былі".
  
  
  
   - Не маглі б вы пагаварыць з імі?
  
  
  
   "Я мог бы. Я крыкнуў "Цішэй, цішэй!" пару разоў і прыцягнуў іх да акна. Яны былі вельмі здзіўлены, убачыўшы мяне. Паводле таго, што сказаў мне Барнетт, граф схапіў іх і трымаў у палоне з-за цябе.
  
  
  
   - Я? - Марыярці паправіў манокль, які замяніў яму пенснэ як частка яго ладу графа Сандареля, і ўтаропіўся на бормочущего.
  
  
  
   - Цалкам дакладна. Падобна на тое, вы зніклі са сваіх звычайных месцаў пражывання, і граф і яго людзі вельмі хацелі высветліць, што з вамі здарылася і куды вы падзеліся. Яны ўбілі сабе ў галаву, што г-н Барнетт - ваша давераная асоба і, напэўна, павінен ведаць, што вы робіце, дзе і чаму.
  
  
  
   - Дзе з Барнеттами— э—э... жорстка абыходзяцца?
  
  
  
   "Не настолькі, каб ты заўважыў. Ва ўсякім выпадку, не ў той час. Хоць тое, што яны задумалі для іх тут, у Вене, мне не так проста растлумачыць ".
  
  
  
   "Ах так, Вена. Іх прывезлі ў Вену?"
  
  
  
   "Яны былі. Ужо на наступны дзень".
  
  
  
   - І вы рушылі ўслед за ім?
  
  
  
   "Я так і зрабіў".
  
  
  
   Мадлен нахілілася наперад. - Павінна быць, гэта было сапраўднае прыгода, - сказала яна.
  
  
  
   "Гэта быў не дробязь, але я справіўся", - сказаў ражаны, выглядаючы задаволеным тым, што хто-то заўважыў, што ён зрабіў што-то цікавае.
  
  
  
   "Як табе гэта ўдалося?" - спытала яна.
  
  
  
   "Барнетт сказаў мне, што граф планаваў перавезці іх, але ён не ведаў, куды, таму я трохі схаваўся на дарозе, дзе яны не маглі бачыць мяне з хаты, і заскочыў на задняе сядзенне экіпажа, калі ён праязджаў міма. На чыгуначнай станцыі графа чакаў асабісты цягнік: паравоз і тры вагоны. Частка шляху я праехаў пад апошнім вагонам — там ёсць што-то накшталт паліцы, на якую ты можаш ўзлезці, калі ты не занадта вялікі, а гэта, як ты ўбачыш, тое, чым я не з'яўляюся ".
  
  
  
   - Маленькі, але разумны, - пахваліла яго Мадлен.
  
  
  
   - Працягвайце, - сказаў Марыярці.
  
  
  
   "Ну, на першай прыпынку, якая была пасярод якіх-то вельмі уражлівых гор, я, хіхікаючы, забраўся ў апошні вагон, які быў запоўнены скрынкамі і багажом, і схаваўся ў зручным кутку. Наступныя пару дзён я ем , п'ю і выконваю іншыя неабходныя работы як магу, пакуль цягнік у асноўным ходзіць, але часам спыняецца, можа быць, на некалькі хвілін, а можа быць, і на некалькі гадзін ".
  
  
  
   "Гэтыя спецыяльныя цягнікі павінны спыняцца, каб даць права праезду рэгулярных цягнікоў", - пракаментаваў Марыярці. "Акрамя таго, вядома, паліва і вада".
  
  
  
   "Прыкладна так", - пагадзіўся ражаны. "Затым, праз два дні, мы згортваем на запасны шлях, і я бачу, як Барнеттов грузяць у павозку, запрэжаную коньмі. Спачатку я занепакоены, таму што ў мяне няма зручнага спосабу схавацца ў павозцы, запрэжанай коньмі, або вакол яе, але потым я бачу , што мы знаходзімся на прыватнай пад'язной дарозе, а фурманка проста шанцуе Барнеттов ўверх па ўзгорку да гэтага вось замка, што знаходзіцца на вяршыні ".
  
  
  
   "А потым?"
  
  
  
   - А потым я зразумеў, што сам не змагу выцягнуць іх адтуль, таму адправіў табе тэлеграму назад на Расэл-сквер з просьбай аб савеце і падмацаваньні. І я атрымаў адказ тэлеграму, у якой гаварылася, што ты ўжо ў Вене. І вось я тут ".
  
  
  
   "Так і ёсць. Вы вельмі добра справіліся", - сказаў прафесар.
  
  
  
   "Проста спалучэнне майстэрства і майго зайздросна маленькага росту", - адказаў ражаны з задаволеным выглядам.
  
  
  
   "Гэта вельмі цікава", - сказаў Марыярці. "Я павінен гэта абдумаць". Ён устаў. "Я збіраюся трохі прагуляцца. Я знаходжу, што гэта стымулюе разумовыя працэсы. Калі хто—небудзь з вас захоча скласці мне кампанію...
  
  
  
   "Я ўсё роўна яшчэ не даеў", - сказаў бормотун. "А потым, магчыма, я крыху пасплю".
  
  
  
   "Я спрабавала паспяваць за табой, калі ты робіш адну з сваіх хуткіх прагулак", - сказала Мадлен. "Я знайду што-небудзь яшчэ, каб заняць сябе".
  
  
  
   "Як вам будзе заўгодна", - сказаў прафесар.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ — ДЭТЭКТЫЎ - КАНСУЛЬТАНТ
  
  
  
  Also spielen wir Theater
  
  Spielen unsre eignen Stücke
  
  Frühgereift und zart und traurig
  
  Die Komödie unsrer Seele
  
  (Такім чынам, мы гуляем у тэатр / Разыгрываем нашы ўласныя сцэны—
  
  Заўчасная, пяшчотная і сумная / Камедыя нашай душы)
  
  — Hugo von Hofmannsthal
  
  
  
   Яго правасхадзіцельства герцаг Рудольф Карл Зігфрыд фон Зелигсманн, герцаг Храпачский і Белленбергский, генерал-палкоўнік Другога гусарскага палка імператарскай гвардыі, старшыня Савета ўнутранай бяспекі — невялікі, самай сакрэтнай групы, подчинявшейся толькі Яго Імператарскага Вялікасці Францу—Іосіфу, - плюхнуўся сваім моцным мускулістым целам у крэсла з цвердай спінкай і ўтаропіўся праз стол на высокай ангельца. З яго шырокімі, густымі белымі вусамі стваралася ўражанне, што пара праніклівы блакітных вачэй глядзіць па-над жывой загарадзі ў уніформе. "Ну?" патрабавальна спытаў ён. "У цябе было больш за месяц. Што вы даведаліся?"
  
  
  
   Шэрлак Холмс, не міргаючы, адказаў на яго погляд. "Многае", - сказаў ён. "У мяне яшчэ няма поўнай схемы, але ніткі ў мяне ў руках".
  
  
  
   Было шэсць вечара, і яны сустракаліся ў невялікім кабінеце на трэцім паверсе масіўнага Хофбургтеатра ў стылі барока, вялікага выставачнага будынка на Рынгштрасэ, дзе прыход і сыход любога колькасці выпадковых грамадзян быў бы адносна непрыкметным і, хацелася спадзявацца, незаўважаным.
  
  
  
   "Заўтра Рада сустракаецца з Яго Імператарскім Вялікасцю", - сказаў Херцаг фон Зелигсманн. "Я не магу даць ім "ніткі"."
  
  
  
   "Я папярэджваў вас, што расследаванне зойме некаторы час, калі ваш чалавек наведаў мяне ў Лондане", - сказаў Холмс.
  
  
  
   - Праўда, - пагадзіўся герцаг, - але падзеі апярэджваюць нас. Кіраўнікі дзяржаў некалькіх вялікіх дзяржаў збяруцца тут крыху больш чым праз два тыдні, каб абмеркаваць, сярод іншага, што рабіць з гэтай працягваецца хваляй абурэнняў, і мы павінны прапанаваць ім план. Які план мы можам прапанаваць ім, не маючы дакладнага ўяўлення аб тым, з кім і з чым мы сутыкаемся? Можа быць супадзеннем, што так шмат розных груп паўсталі толькі з адной мэтай — знішчэнне ўрада і аўтарытэту па ўсёй Еўропе? Усе яны ўзніклі на агульнай глебе? Гэта расчараванне сярэдняга класа, або гэтая хваля нацыяналізму, якую мы назіраем, або вучэнні такіх радыкальных філосафаў, як Кант, Маркс і Вітгенштэйн, якія надалі энергіі студэнтам універсітэтаў? Ці з'яўляецца гэта тайным змовай габрэйскіх сацыялістаў? Гэта толькі некаторыя з пытанняў, якія мы павінны разгледзець. Тое, аб чым мы прасілі вас, - гэта прытрымлівацца хаця б за адной з гэтых груп і зразумець для нас яе карані, яе мэты і тое, як яна набірае сваіх членаў. І, што самае важнае, як і ад каго ён атрымлівае сваю інфармацыю".
  
  
  
   Холмс адкінуўся на спінку крэсла і пільна паглядзеў на фон Зелигсмана. "Умовы, якія вы мне паставілі, ўскладняюць расследаванне больш звычайнага, а такога роду расследаванне досыць складана для пачатку".
  
  
  
   - Якія ўмовы? - спытаў герцаг.
  
  
  
   "Ваш чалавек сказаў мне, што вы — ці, магчыма, мне варта сказаць, савет — падазраяце, што хто-небудзь з высокапастаўленых асоб ва ўрадзе быў агентам замежнай дзяржавы".
  
  
  
   "Гэта не было "умовай", - сказаў фон Зелигсманн, - гэта было прычынай, па якой мы вырашылі наняць вас — старонняга - у першую чаргу".
  
  
  
   "Тым не менш, паколькі вы не ведалі, якое службовая асоба або якая замежная дзяржава, я павінен праводзіць сваё расследаванне не толькі без якой-небудзь дапамогі з боку ўрада, але і ў цяжкім становішчы, калі мне даводзіцца пазбягаць таго, каб паліцыя або якія-небудзь органы ўлады ведалі, што я рабіў ".
  
  
  
   "Наколькі я разумею, вы звычайна заняхайваеце дапамогай паліцыі ў любым з вашых спраў", - сказаў герцаг.
  
  
  
   "Я аддаю перавагу пазбягаць нязграбнага ўмяшання большасці дэтэктываў Скотленд-Ярда, - прызнаўся Холмс, - але я працую з іх маўклівай згоды, калі не з адабрэння. Людзі з Скотленд-Ярда ведаюць, што я не імкнуся да рэкламе для сябе, але перадаю заслугі ім ".
  
  
  
   Фон Зелигсманн паклаў сваё широкополое кепі на стол перад сабой і акуратна выраўнаваў яго па краі стала, як бы рыхтуючы да агляду. "І ўсё ж, нягледзячы на ўсе часовыя заслугі, я шмат чуў пра вас і вашых подзвігі", - суха пракаментаваў ён.
  
  
  
   "Некаторыя з маіх выпадкаў былі апісаны маім сябрам і калегам доктарам Ватсана", - прызнаў Холмс. "Я спрабую прымусіць яго запісваць толькі тыя выпадкі, якія найлепшым чынам ілюструюць працэс дэдукцыі, вядучы да вырашэння, паколькі гэта можа быць карысна іншым крыміналістам — тэрмін, я мяркую, быў вынайдзены вашым уласным доктарам Гросам, да працы якога я адчуваю найбольшую павагу, — але доктар Ватсан сцвярджае, што публіку цікавяць толькі больш сенсацыйныя або рамантычныя аспекты маіх спраў. У любым выпадку, амаль ва ўсіх маіх справах я дазволіў Скотленд-Ярду або мясцовай паліцыі атрымаць прызнанне, хоць у некаторых з іх доктар Ватсан, магчыма, пазней раскрыў мой удзел у расследаванні ".
  
  
  
   - Ах так, доктар Ватсан, якога вы ўзялі з сабой у якасці асістэнта, хоць ён па-нямецку не разумее ні слова.
  
  
  
   - "Добрыя сэрцы - гэта больш, чым кароны", - выказаў меркаванне Холмс.
  
  
  
   "Як гэта?" - спытаў я.
  
  
  
   - Теннисон, - патлумачыў Холмс, - ангельскі паэт. Я лічу адданасць Ватсана і ангельскую вытрымку больш каштоўнымі, чым любое валоданне мовай. Акрамя таго, ён даволі добра разумее па-нямецку, але проста не любіць гаварыць на ім, баючыся здацца смешным ".
  
  
  
   - Так, значыць, гэта, смяхотна, нямецкую мову? герцаг выпрастаўся, але Холмс заспакаяльна махнуў рукой.
  
  
  
   "Няма, няма", - цвёрда сказаў ён. "Проста Ватсан ўсведамляе, што яго вымаўленне на гэтай мове не вельмі, э-э, нямецкае. Яго вуха чуе тое, чаго не могуць вымавіць яго вусны".
  
  
  
   - Ах! - герцаг расслабіўся ў сваім крэсле. - А вы — вы самі не баіцеся здацца смешным?
  
  
  
   - Я? - Холмс запытальна паглядзеў на герцага. Гэтая думка, відавочна, ніколі не прыходзіла яму ў галаву.
  
  
  
   "Ваш нямецкі на самай справе даволі добры", - запэўніў яго фон Зелигсманн. "Акцэнт прускі, так?"
  
  
  
   "Я мяркую", - сказаў Холмс. "Я браў урокі ў інспектара берлінскай паліцыі, які заставаўся ў Лондане для вывучэння метадаў Скотленд-Ярда. У рэшце рэшт, ён вывучыў мае метады, а я вывучыў яго мову. Гэта быў сумленны абмен. Холмс дастаў цыгарэту з срэбнага портсигара і прыкурыў ад васковай запалкі. "Я вырашыў, што неабходна вывучыць нямецкую, калі я збіраюся вывучаць гісторыю злачыннасці. Такія цікавыя злачынствы былі здзейсненыя ў Германіі. І ў Аўстрыі, вядома, таксама."
  
  
  
   "Зразумела", - сказаў герцаг, не ўпэўнены, радавацца яму ці оскорбляться. "Ну, што вы высветлілі адносна дадзенага пытання? Выкладзіце мне тыя ніткі, аб якіх вы кажаце. Магчыма, я змагу дапамагчы вам ўлавіць заканамернасць.
  
  
  
   Холмс ўтаропіўся на слуп блакітнага дыму, які ўздымаецца ад кончыка яго цыгарэты, і задумаўся. "Тут, у Вене, сустракаецца шмат асобных груп, агульнапрызнанай мэтай якіх з'яўляецца, так ці інакш, "падпаліць Еўропу". Я думаю, менавіта гэтую фразу выкарыстаў той анархіст Бракинский, які быў гильотинирован ў Францыі ў мінулым месяцы за тое, што падарваў траіх паліцэйскіх".
  
  
  
   "Тут, безумоўна, шмат беспарадкаў", - пагадзіўся герцаг.
  
  
  
   "Сербская група — яны называюць сябе "Свабодная Сербія" — сустракаецца ў задняй пакоі прыватнай бібліятэкі па адрасе Штумпергассе, трыццаць адзін, у раёне Мариахильф".
  
  
  
   "Аб чым яны размаўляюць?"
  
  
  
   "Я не кажу па-сербская. Знайдзіце мне каго-небудзь годнага даверу, хто гаворыць па-сербская, і мы высветлім".
  
  
  
   "Я не ведаю нікога годнага даверу, хто гаварыў бы па-сербская", - сказаў герцаг. "Што яшчэ?"
  
  
  
   "Анархісцкай група — яна называе сябе "Таямніцай лігай свабоды" — збіраецца ў склепе шакаладнай фабрыкі Werfel, якая таксама знаходзіцца ў Мариахильфе. Ваша паліцыя павінна ведаць аб гэтым ; некалькі тыдняў таму яны арыштавалі аднаго з членаў арганізацыі за забойства герцага Мекленбургского Стрелица.
  
  
  
   - Так, і...? Герцага гэта, падобна, не ўразіла.
  
  
  
   ""Польшча павінна быць свабоднай" збіраецца ў розных парках вакол Вены. Яны гуляюць у футбол і намышляюць забойства. Акрамя таго, ёсць ваяўнічыя сацыялісты, якія маюць зносіны са сваімі менш ваяўнічымі братамі ў кафэ "Моцарт" на Опернштрассе. Яны п'юць каву і ядуць штрудель за столікамі наперадзе і плануюць рэвалюцыі ў маленькіх залах ззаду ".
  
  
  
   "І што?"
  
  
  
   "Цяпер я член Грамадства Туле, - сказаў яму Холмс, - якое верыць або заяўляе, што верыць, што сапраўдныя немцы адбыліся ад дахрысціянскага "арыйскага народа" і што яны з'яўляюцца вышэйшай расай, прызначанай правіць ніжэйшымі народамі. Яны пакуль яшчэ не вельмі шматлікія, але сярод іх членаў ёсць бюракраты сярэдняга звяна, паліцэйскія чыны і штабныя афіцэры аўстрыйскай арміі. Іх сімвалам з'яўляецца хакенкройц, які яны лічаць рунічным сімвалам вялікай сілы. Яны зачараваныя рунічным алфавітам і рознымі таемнымі знакамі."
  
  
  
   - Той самы хакенкройц?
  
  
  
   "У Індыі гэта называюць "свастыкай", і гэта сімвал дабрабыту, верагодна, паходзіць ад старажытнага знака сонца. Гэта крыж, кожны з чатырох рэшт якога павернуты направа". Холмс намаляваў яго пальцам на стале.
  
  
  
   Герцаг паківаў галавой і забарабаніў пальцамі па стале. "Мне не падабаецца паказваць вам, як выконваць вашу працу, - сказаў ён, - але мне ясна, што вы дзейнічаеце ў занадта многіх напрамках адначасова. Як вы можаце спадзявацца выявіць што-небудзь карыснае, калі вы марнуеце свой час, бегаючы туды-сюды паміж гэтымі рознымі не звязанымі групамі? І, калі ўжо на тое пайшло, чаму менавіта гэтыя групы? Верагодна, існуе сотня —тысяча — груп рознай ступені сакрэтнасці і антаганізму да ўраду двайны манархіі.
  
  
  
   "Так", - пагадзіўся Холмс. "Групы незадаволеных людзей, падобна, растуць як грыбы ва ўмовах двайны манархіі; больш таго, па ўсёй Еўропе. Стала модным абвінавачваць урад — пры якім бы ўрадзе чалавек ні жыў — у сваёй уласнай неадэкватнасці. І вы нанялі мяне, каб высветліць, чаму і якім чынам некаторыя з гэтых людзей, па-відаць, дасведчаныя аб сакрэтных планах вашага ўрада.
  
  
  
   - Гэта так. Не толькі вялікія таямніцы, але і маленькія, якія здаюцца нязначнымі. Святар пакідае свой кабінет і адпраўляецца наведаць царкву, у якой не быў паўгода, па дарозе, па якой раней не ездзіў яго экіпаж, а ў квартале ад царквы яго чакае бомбометатель. Эрцгерцаг Фердынанд адпраўляецца аглядаць новы лінкор, і катэр, які ён павінен быў узяць з пірса, выбухае, калі ён павінен быў быць на борце. Калі б ён не спыніўся, каб пагаварыць з групай школьніц і падпісаць іх кнігі, ён быў бы забіты".
  
  
  
   "Падобна на тое, што меркаваныя перамяшчэння важных чыноўнікаў у цяперашні час павінны разглядацца як вялікая таямніца", - пракаментаваў Холмс.
  
  
  
   "Так. Гэта так".
  
  
  
   - А як наконт іншых "вялікіх сакрэтаў"?
  
  
  
   Герцаг з хвіліну маўчаў. Затым паціснуў плячыма. "Прыклад, які я магу вам прывесці, - сказаў ён, - уключае план Б Імперскага Генеральнага штаба".
  
  
  
   - План "Б"?
  
  
  
   "Гэта план усеагульнай мабілізацыі на выпадак пэўных непрадбачаных абставінаў, якія могуць прывесці да вайны. У імперыі такога памеру ўсеагульная мабілізацыя надзвычай складаная. Войскі павінны быць адведзены ў раёны засяроджвання, цягнікі павінны быць складзеныя па раскладзе або перанакіраваны іншым маршрутам, боепрыпасы павінны быць дастаўлены са складоў у перадавыя раёны захоўвання, павінна быць выдадзена адпаведная адзенне, прадукты харчавання і запасы павінны быць перамешчаныя адсюль туды; тысячы дэталяў павінны быць спланаваны загадзя. Існуе ўсяго сем — я мяркую, што гэта сем — асобнікаў поўнага плана; кніга таўшчынёй у шмат сотняў старонак. Яны прызначаныя толькі для генеральнага штаба. У кожнага малодшага камандзіра ёсць адпаведная частка плана, якая дазваляе яму выконваць свае загады. Яны захоўваюцца ў запячатаных канвертах ў сейфах камандзіраў. "
  
  
  
   - І адзін з іх прапаў без вестак?
  
  
  
   "Усё не так проста", - сказаў герцаг. "Магчыма, быў скапіяваны адзін з генеральных планаў, якія захоўваюцца ў сейфе кабінета начальніка генеральнага штаба".
  
  
  
   - Няўжо? Скапіяваў?
  
  
  
   "Так. Калі генерал граф фон Шпек дастаў яго з сейфа, каб паглядзець — гэта было каля месяца таму, — ён заўважыў, што старонкі здаваліся трохі разболтанными. Ён быў агледжаны тэхнічным аддзелам Kundschafts Stelle, нашага аддзела ваеннай разведкі, і яны выявілі, што ён быў акуратна развязаны і адноўлены. Яны прыйшлі да высновы, што хто-то, верагодна, разабраў яго на часткі, каб сфатаграфаваць старонкі ".
  
  
  
   "Як цікава", - сказаў Шэрлак Холмс. "Кнігу трэба было аднесці куды-небудзь, дзе можна было б усталяваць капіравальную камеру і забяспечыць дастатковую асвятленне. Але гэта, безумоўна, было б хутчэй, чым капіяваць такі дакумент ўручную. Вы ўсталявалі, у каго быў доступ да кнігі?"
  
  
  
   "Наколькі мы можам судзіць, ніхто, акрамя самога генерала, не мог выняць кнігу з сейфа".
  
  
  
   "Ну жа, гэта ў вышэйшай ступені здавальняюча", - сказаў Холмс, паціраючы рукі. "Я мяркую, што генерал граф фон Шпек сам па сабе бездакорны?"
  
  
  
   "Вы можаце паверыць мне, што, хоць ніхто, акрамя генерала, не мог узяць кнігу, ён не той, хто яе скапіяваў. І ён сцвярджае — і мы яму верым, — што ні разу не выпускаў кнігу з рук, калі даставаў яе з сейфа.
  
  
  
   "Так, вядома", - сказаў Холмс. "І акрамя таго, калі б генерал сам што-то зрабіў з кнігай, ён наўрад ці прыцягнуў бы да яе ўвагу пасля".
  
  
  
   "Так мы і думалі", - сказаў фон Зелигсманн.
  
  
  
   "Я хацеў бы зірнуць на кнігу", - сказаў Холмс.
  
  
  
   "Баюся, гэта немагчыма", - сказаў яму герцаг.
  
  
  
   "Мяне цікавяць толькі карэньчык і старонкі, а не змест", - запэўніў Холмс герцага.
  
  
  
   "Нават у гэтым выпадку, - заўважыў герцаг, - каб паказаць вам карэньчык і старонкі, вы, несумненна, мімаходам ўбачылі б надпіс, а гэтага мы не можам дапусціць".
  
  
  
   "Хіба ты не змяніў план?"
  
  
  
   "Гэта не так проста. Перш за ўсё, гэты план быў лепшым, што мог распрацаваць генеральны штаб, таму любы іншы план абавязкова быў бы горш. Па-другое, было б недальнабачным ўкараняць новы план да таго часу, пакуль мы не даведаемся, як і кім быў рэалізаваны стары план ".
  
  
  
   - А! - ускрыкнуў Холмс.
  
  
  
   "І нават калі б мы захацелі яго змяніць, падрыхтоўка плана поўнай мабілізацыі нашых сіл займае шмат месяцаў. Мы робім некаторыя крокі, каб звесці да мінімуму эфект ад таго, што дэталі плана стануць вядомыя. Было б лепш, калі б мы дакладна ведалі, якая замежная дзяржава валодае такой інфармацыяй ".
  
  
  
   "Праблема не пазбаўленая цікавых аспектаў", - сказаў Холмс. "Магчыма, у мяне ёсць некалькі прапаноў для тых, хто вядзе гэтую справу".
  
  
  
   "Я перадам паведамленне", - сказаў яму герцаг. "Цяпер пра вас і ўсіх гэтых разрозненых групах, якія вы расследуете —"
  
  
  
   "Ах! Але, бачыце, у гэтым-то ўсё і справа", - сказаў Холмс. "Здавалася б, групы не паасобку. Яны нейкім чынам ўзаемазвязаныя".
  
  
  
   Фон Зелигсманн рашуча ўставіў манокль ў правае вока і ўтаропіўся праз стол. - Ўзаемазвязаныя? спытаў ён. - Якім чынам?
  
  
  
   "Цікавы пытанне", - пагадзіўся Холмс. "Яшчэ больш цікавым быў бы пытанне "чаму?""
  
  
  
   - Растлумачце, - сказаў герцаг.
  
  
  
   Холмс пастукаў кончыкам цыгарэты па светла-блакітны шкляной чары, якую выкарыстаў у якасці попельніцы. "Я выявіў гэтую ўзаемасувязь, ідучы за лідэрамі кожнай групы, каб паглядзець, куды яны мяне прывядуць. Амаль у кожным выпадку яны ў канчатковым выніку прыводзілі мяне да іншай групе. Адзін чалавек — асабліва агідны індывід па мянушцы "Хорек" — займае высокае становішча ў трох з гэтых груп ".
  
  
  
   - Вы рушылі ўслед за ім?
  
  
  
   "Так".
  
  
  
   "Хіба ён цябе не бачыў?"
  
  
  
   "Няма. Калі я сачу за людзьмі, яны мяне не бачаць. Яны бачаць старога кнігагандляра, або пажылога прэлата, або вулічнага хулігана, або стомленага бюракрата, які вяртаецца дадому, або, магчыма, полусонного фурмана фиакра, калі яго конь вяртаецца ў стайню; але яны не бачаць мяне ". Герцаг выглядаў перакананым, але Холмс працягваў:
  
  
  
   "Але, незалежна ад таго, як я сабраў інфармацыю, мы павінны мець справу з тым фактам, што пагроза падпаліць Еўропу зыходзіць не ад тысячы асобных запалак, а ад аднаго скаардынаванага пажару. Мы павінны высветліць, хто распальвае агонь і што яны разлічваюць атрымаць ад гэтага пажару ".
  
  
  
   - Вы яшчэ не маеце ўяўлення? - спытаў герцаг.
  
  
  
   "Будаваць гіпотэзы да таго, як у вас будуць усе факты, разбуральна для здольнасці да дэдукцыі. Гэта прымушае вас падтрымліваць сваю раннюю гіпотэзу і ігнараваць супрацьлеглыя сведчанні", - сказаў яму Холмс. "У мяне ёсць толькі падазрэнне; кірунак, у якім трэба шукаць; магчымасць, якую трэба разгледзець. Але мы павінны працягваць глядзець ва ўсіх напрамках, разглядаць усе магчымасці, пакуль не выключыў усе, акрамя адной, якая, застаўшыся, апынецца праўдай ".
  
  
  
   - І ў чым жа заключаюцца вашы падазрэнні?
  
  
  
   "Вельмі добра", - сказаў Холмс. "Пакуль гэта толькі магчымасць. Ёсць дасведчаны злачынец, які называе сябе прафесарам Марыярці, які здольны на такія злыя ўчынкі. Яго штаб-кватэра знаходзіцца ў Лондане, але яго шчупальцы цягнуцца па ўсёй Еўропе. Я паслаў паведамленне ў Лондан, каб за ім сачылі, і я спрабую знайсці членаў яго злачыннай арганізацыі тут, у Вене ".
  
  
  
   "Навошта, калі вы маеце рацыю, яму гэта рабіць?"
  
  
  
   - Дзеля грошай, ваша правасхадзіцельства. Што б Марыярці ні рабіў, гэта дзеля грошай.
  
  
  
   - Марыярці— Марыярці! - фон Зелигсманн пастукаў пальцам па стале. - Гэта імя...
  
  
  
   - Вы чулі пра яго? - спытаў я.
  
  
  
   Фон Зелигсманн адкінуўся назад і зачыніў вочы. - Прафесар Джэймс Марыярці? - спытаў ён. - Гэта той самы чалавек.
  
  
  
   "Я чуў гэта імя, і зусім нядаўна. Ён кіраўнік, ці не так, Брытанскай разведвальнай службы?"
  
  
  
   - Брытанцы— - Холмс усміхнуўся. - Адкуль у вас такая ідэя?
  
  
  
   "Ага!" - сказаў герцаг. "Але вы сказалі б мне, калі б гэта было так? У рэшце рэшт, вы самі брытанец. "Кіруйце Брытаніяй" і ўсё такое. "Гэты блаславёны ўчастак, гэтая зямля, гэта каралеўства, гэтая Англія" і ўсё такое. Не, калі б вы ведалі, вы б мне не сказалі.
  
  
  
   "Калі б я ведаў імя кіраўніка брытанскай выведкі, я б, вядома, не назваў яго вам", - прызнаўся Холмс. "Але я скажу вам адкрыта і вызначана, што гэта не прафесар Джэймс Марыярці".
  
  
  
   "Вы ўпэўненыя?"
  
  
  
   "Станоўча".
  
  
  
   "Тады, магчыма, вы зможаце растлумачыць, чаму гэты чалавек, Паўль Донцхоф, які быў арыштаваны за забойства герцага Мекленбургского Стрелица і забойства нейкай жанчыны, як кажуць, працаваў на прафесара Джэймса Марыярці, які, як кажуць, з'яўляецца кіраўніком брытанскай разведвальнай службы?"
  
  
  
   Холмс затушыў цыгарэту. "Я цалкам гатовы паверыць, што гэты Падлогу Донцхоф - адзін з паслугачоў Марыярці", - сказаў ён. "Але я думаю, вы выявіце, што Марыярці не мае ніякага дачынення да ўрада Яе Вялікасці. Сапраўды, Скотланд-Ярд спрабуе арыштаваць яго ўжо дзесяць гадоў, але беспаспяхова. Гэты чалавек д'ябальску разумны, але ён злачынец, а не ўрадавы агент.
  
  
  
   "Ага! І хіба гэта не было б ідэальным — як вы кажаце - прыкрыццём— для кіраўніка брытанскай сакрэтнай службы?"
  
  
  
   "Я б так не падумаў", - сказаў Холмс. "Дарэчы, гэты Падлогу Донцхоф з'яўляецца членам адной з груп, якія я даследую. Для мяне цалкам зразумела, што ён невінаваты ў забойстве герцага Паўлюса, хоць мне нічога не вядома аб адным забойстве, у якім яго таксама абвінавачваюць. Па якой—то прычыне лідэр гэтай групы — гэты "Тхор", аб якім я казаў, - хацеў, каб Донцхоф быў абвінавачаны".
  
  
  
   Герцаг паціснуў плячыма. "Гэта не мой клопат", - сказаў ён. "Для грамадскага даверу будзе лепш, калі мы пасадзім каго-небудзь за злачынства, ці не так?"
  
  
  
   - І, магчыма, яго павесяць за гэта, незалежна ад таго, вінаваты ён ці не?
  
  
  
   Герцаг зноў паціснуў плячыма. - Магчыма.
  
  
  
   - Зразумела, - сказаў Холмс. Ён устаў. - Думаю, мне лепш вярнуцца да сваёй задачы. Але, сыходзячы, дазвольце мне яшчэ раз запэўніць вас, што прафесар Джэймс Марыярці ні ў якой якасці не служыць брытанскаму ўраду. Як толькі ў мяне з'явіцца што паведаміць вам яшчэ, я павешу аб'яву на дошцы аб'яваў у кафэ "Трыест", і мы зноў сустрэнемся тут ".
  
  
  
   Герцаг ўстаў. "І я таго ж меркавання", - сказаў ён. "Гэтыя навіны, якія вы мне прынеслі, гэта аб'яднанне падпольных груп, гэта выклікае непакой. Я не ведаю, што гэта значыць".
  
  
  
   "Па крайняй меры, гэта азначае, што гэтыя групы не з'яўляюцца спантаннай рэакцыяй незадаволеных меншасцяў. Незадаволенасць, без сумневу, ёсць, і віну за гэта павінны ўзяць на сябе тыя, хто стаіць ля ўлады. Але гэтыя групы з'яўляюцца інструментамі якога-небудзь чалавека або якога-то круга, які кіруе імі па прычынах, якія выходзяць за рамкі нашага цяперашняга разумення ".
  
  
  
   - Перш чым вы пойдзеце, - сказаў герцаг, - у мяне ёсць прапанова. Ну, магчыма, просьба.
  
  
  
   - Так, ваша мосць?
  
  
  
   "Калі кіраўнікі дзяржаў сустрэнуцца, верагодна, праз два тыдні, пачынаючы з чацвярга, я хацеў бы, каб вы прысутнічалі. Магчыма, каб выступіць перад асамблеяй. Яны ўсе, вядома, ведаюць пра вас і будуць схільныя паверыць таму, што вы скажаце.
  
  
  
   "Калі хочаце", - сказаў Холмс. "Будзем спадзявацца, што да таго часу ў мяне будзе для іх значна больш інфармацыі".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ШАСНАЦЦАТАЯ — АСОБА , ЯКАЯ НЕ МАЕ ВЯЛІКАГА ЗНАЧЭННЯ
  
  
  
  Жыццё па большай частцы складаецца з пены і бурбалак,
  
  Дзве рэчы каштуюць як камень,
  
  Дабрыня ў чужой бядзе,
  
  Смеласць ў вашым уласным.
  
  — Адам Гордан Ліндсі
  
  
  
   Наглядчык з велізарным жыватом і вусамі бутэлечнай шчотачкай расчыніў дзверы ў камеру Паўля Донцхофа. "Ваша сястра прыйшла пабачыцца з вамі", - сказаў ён. "Выходзь".
  
  
  
   Пол ўстаў са сваёй койкі і сунуў ногі ў турэмныя тэпцікі. - Мая сястра? - Ён накіраваўся да дзвярэй.
  
  
  
   "Цалкам дакладна", - сказаў наглядчык, выштурхваючы Падлогі ў калідор перад сабой і захлопывая дзверы камеры. - І да таго ж яна цудоўная малая, раз на яе ўзвалілі такога крыважэрнага мужлан, як ты. А цяпер ідзі наперадзе мяне.
  
  
  
   "Сачы за тым, як ты кажаш аб маёй сястры", - сказаў Пол, варожачы, кім жа, чорт вазьмі, магла быць яго "сястра". Яму лепш рухацца — і казаць - асцярожна, пакуль ён не высветліць, у чым справа. У Чарльза Бредлона Саммердейна была сястра, лэдзі Патрыцыя Темплар, цяпер жонка энергічнага маладога прэлата, якому наканавана было калі-небудзь стаць арцыбіскупам або нават, калі на тое будзе яго воля, святым. Але Пол быў упэўнены, што сястра яго альтэр-эга не была той дамай, якая чакала яго ў пакоі для наведвальнікаў.
  
  
  
   Усяго два дні таму Падлозе дазволілі ўбачыцца з яго першым наведвальнікам, пажылым джэнтльменам па імя Карл Стетельмейер, уладальнікам чырвонага носа, празмерна густы белай барады, старога скуранога партфеля, набітага да адмовы рамянямі, і мяккага і інтэлігентнага нораву, які абвясціў сябе адвакатам Падлогі. "Я ўзяўся за ваша справа, - сказаў ён Паў, - таму што старшыня суддзя хоча, каб вы былі добра прадстаўлены, а ў мяне рэпутацыя, смею сказаць, цалкам абгрунтаваная, цудоўнага адваката. Акрамя таго, я занадта стары, каб празмерна турбавацца аб тым, што гэта справа можа зрабіць з маёй рэпутацыяй. Так што не чакайце цудаў. Забойства герцага! Забойства ўласнай сяброўкі! Я азнаёміўся з доказамі супраць вас. Магчыма, вы хацелі б прызнаць сябе вінаватым?"
  
  
  
   "Не, дзякуй", - сказаў яму Падлогу.
  
  
  
   "О, што ж, застаецца толькі спадзявацца". Ён устаў. "Я хутка вярнуся, і мы пагаворым і паглядзім, што можна зрабіць".
  
  
  
   "Пачакайце!" Падлогу таксама падняўся. "Доказы супраць мяне — што гэта?"
  
  
  
   "Хутка!" паабяцаў Стетелмейер.
  
  
  
   І вось цяпер "сястра" Полу прыехала наведаць яго. Магчыма, гэта была нейкая выкрут Стетелмейера? Няма, які старэе адвакат не выглядаў так, нібы прывык звяртацца да выкрутаў любога роду. Пол спыніўся каля дзвярэй у пакой для наведвальнікаў. Што ж, вось ён тут, і ён даведаецца пра гэта праз секунду.
  
  
  
   Пакой для спатканняў ўяўляла сабой маленькую душную каморку з каменнымі сценамі і двума жалезнымі дзвярыма, адной для зняволенага і адной для яго госця. Адзінай мэбляй быў тоўсты драўляны стол на масіўнай цэнтральнай калоне ў цэнтры пакоя і дзве маленькія драўляныя лаўкі, па адной з кожнага боку. Драўляная панэль пад сталом гарантавала, што ногі зняволенага не змогуць дацягнуцца да ног наведвальніка. Тоўстая чорная лінія праз цэнтр стала аддзяляла прастору зняволенага ад прасторы наведвальніка.
  
  
  
   Наглядчык прывёў Падлогі ў пакой і пасадзіў яго на лаўку. Затым ён скрыжаваў рукі на грудзях, стаў каля дзвярэй і злосна паглядзеў на Полу, у той час як увайшоў другі наглядчык і замацаваў на яго левай назе нажной бранзалет. Кароткі адрэзак ланцуга злучаў жалезную ножку з вялікім металічным нітам, умураваным у каменны падлогу.
  
  
  
   "Не уставай з лаўкі", - сказаў яму новы наглядчык. "Не дакранайся да свайму наведвальніку і нават не праводзь рукой па гэтай чорнай лініі. Нічога не перадавай свайму наведвальніку і нічога не прымай ад яго. Гэта зразумела?"
  
  
  
   "Так", - сказаў Пол.
  
  
  
   Другі наглядчык пайшоў, а Падлогу моўчкі сядзеў тварам да процілеглага дзверы і чакаў, каб убачыць, як выглядае яго сястра. Дзверы павольна адчыніліся, і сарамліва ўвайшла высокая стройная дзяўчына. У яе было свежае, обдуваемое ветрам твар сапраўднай дзяўчыны Альпаў, светлыя валасы былі сабраны ў строгі пучок на верхавіне, а шэрае дарожнае сукенка простага крою. Яна цалкам магла быць дачкой заможнага баварскага гандляра півам, і Падлогу ніколі ў жыцці яе не бачыў раней.
  
  
  
   - Брат Пол, - сказала яна, сядаючы на лаву са свайго боку стала. Яна пацягнулася цераз стол, каб дакрануцца да яго рукі, але адхінула яе, пачуўшы кашаль наглядчыка, які стаяў каля дзвярэй з боку зняволеных. "Тата, мама і маленькая Хайдзі жудасна сумуюць па табе", - сказала яна. "Бацька сказаў мне перад маім ад'ездам: "Уршуля, - сказаў ён, - перадай Падлозе, як моцна мы з тваёй маці яго любім і што мы ўпэўненыя, што ён ніколі не мог быць вінаваты ў тым, што, па іх словах, ён здзейсніў. Скажы яму гэта." І я таксама ўпэўнены, Пол."
  
  
  
   Такім чынам, яе звалі Уршуля. Гэта дапамагло. І малая Хайдзі, ёй-богу, гэта быў прыемны штрых. Але хто яна была на самай справе, і што яна там рабіла, і як ён мог гэта высветліць, калі наглядчык стаяў у яго за спіной і слухаў кожнае слова?
  
  
  
   Нібы прачытаўшы яго думкі, Уршуля падняла вочы на наглядчыка і сказала ласкава, але цвёрда: "Гер Шнегель, наглядчык, сказаў мне, што я магу трохі пабыць сам-насам, каб пагаварыць з маім братам".
  
  
  
   Наглядчык некалькі секунд абыякава глядзеў на яе, а затым, не кажучы ні слова, адышоў да далёкай баку дзверы і зачыніў яе за сабой.
  
  
  
   Уршуля ўсміхнулася Падлозе. - Ну вось, - ціха сказала яна па-ангельску, - так-то лепш.
  
  
  
   Фізічны шок ўдарыў Падлогі ў грудзі, і ён адчуў, як шалёна калоціцца яго сэрца. Хто была гэтая жанчына? Чаму яна гаварыла з ім па-ангельску? Калі гэта быў нейкі трук - Калі гэтая дзяўчына, кім бы яна ні была, працавала на ўлады — Калі яго сакрэт быў вядомы—
  
  
  
   - Прабачце, - сказаў ён па-нямецку, - што вы сказалі?
  
  
  
   Павінна быць, паніка адбілася на яго твары. "Божа мой, - сказала яна, - гэта было сапраўды неабдумана з майго боку. Я прашу прабачэння. Я не хацеў цябе напалохаць. Я ад твайго бацькі. Я маю на ўвазе твайго бацькі, герцага Альбермара. Я перайшоў на ангельскую, таму што наглядчык, напэўна, спрабуе падслухаць наша мармытанне, а калі мы будзем мармытаць на замежнай мове, ён нічога з гэтага не зможа зразумець. Але ён не зможа з упэўненасцю сказаць, што гэта не па-нямецку, калі мы будзем гаварыць цішэй ".
  
  
  
   Пол зрабіў тры глыбокіх ўдыху. - Як табе ўдалося прымусіць наглядчыка пакінуць пакой? - спытаў ён.
  
  
  
   "Гер Шнегель, начальнік турмы, вельмі напышлівы мужчына, які празмерна ветлівы з жанчынамі, думае, што гэта яго ідэя", - патлумачыла Уршуля. - Я сказала яму, нявінна расхінуўшы вочы, што ўпэўненая, што ты не рабіў таго, у чым цябе абвінавачваюць, і што я хацела прымусіць цябе расказаць мне ўсё пра гэта, каб я магла высветліць, што адбылося на самай справе, і ачысціць тваё імя. Ён стаў такім лагодным і ўзяў мяне за руку. Ён сказаў, што нічога лепшага не хацеў бы і што, калі вы не вінаватыя, ён асабіста прасочыць, каб вас выпусцілі адсюль як мага хутчэй. Я сказаў, што ўпэўнены, што змагу прымусіць цябе расказаць мне аб гэтым, калі застануся з табой сам-насам, таму што ў нас ніколі не было сакрэтаў адзін ад аднаго. Ён прымусіў мяне паабяцаць, што я перадам яму ўсё, што ты сказаў, — для твайго ж дабра, вядома. І вось мы тут.
  
  
  
   "І вось мы тут", - пагадзіўся Падлогу.
  
  
  
   "Гавары цішэй".
  
  
  
   "Мой бацька, - сказаў Пол, - ён не думае, што я— што я..."
  
  
  
   "Вядома, няма", - адказала яму Уршуля.
  
  
  
   - Я не магу зразумець, як усё гэта адбылося— Як я апынуўся галоўным падазраваным у забойстве маёй— дзяўчыны, якую я збіраўся...
  
  
  
   - І забойства герцага Мекленбургского Стрелица.
  
  
  
   "Так, і гэта таксама".
  
  
  
   - У прафесара Марыярці ёсць тэорыя.
  
  
  
   Пол выглядаў здзіўленым. - Прафесар Марыярці?
  
  
  
   - Гавары цішэй. Ты яго ведаеш?
  
  
  
   "Некалькі маіх крыніц тут - што сказаў вам мой бацька?"
  
  
  
   - З ім размаўляў прафесар. Мы ведаем, што вы тут рабілі і чаму, а таксама імёны некаторых вашых супрацоўнікаў.
  
  
  
   "Некалькі маіх крыніц тут перакананыя, што я працую на гэтага прафесара Марыярці і што ён з'яўляецца кіраўніком шырокага злачыннага змовы. І я нават не быў упэўнены, што існуе прафесар Марыярці, я думаў, ён быў нейкім мясцовым міфам, накшталт "Паннаў Рэйна" або "Жалезнага чалавека".
  
  
  
   "Ён сапраўдны", - сказала Уршуля. "Прафесар Марыярці - самы бліскучы чалавек, якога я калі-небудзь ведала, і многія мужчыны спрабавалі вырабіць на мяне ўражанне сваім розумам. Хоць, на жаль, ён не з'яўляецца кіраўніком шырокага злачыннага змовы, паколькі гэта магло бы апынуцца карысным, калі б ён быў ім. Твой бацька наняў яго, каб ён прыйшоў і выратаваў цябе. І я працую з ім.
  
  
  
   "Хто ты такі?" - спытаў я.
  
  
  
   — Маё сапраўднае імя ... ну... вы можаце прадстаўляць мяне як Мадлен, але пакуль вам лепш называць мяне Уршуляй. Здаецца, у нас сапраўды занадта шмат імёнаў па нагоды ўсяго гэтага, ці не так? Раней я быў збройнікам ў "шыкоўнай мафіі", але прафесар кажа, што я падыходжу для чаго-то лепшага, і ён мяне вучыць.
  
  
  
   - Гандлярка зброяй?
  
  
  
   Яна засмяялася. "Прабач, я не змагла ўтрымацца. Гэта зладзейская прымаўка. "Пісталет" - гэта кішэннік, "прадаўшчыца зброі" - гэта лэдзі-кішэнніца. "Шыкоўная мафія" - гэта група кішэннікаў, якія апранаюцца як лэдзі і джэнтльмены і з'яўляюцца на мерапрыемствах, дзе будзе тоўпіцца ведаць сваю справу; напрыклад, у оперы, на маскарадным балі або на іпадроме лепей ".
  
  
  
   - Ты кішэннік? - спытаў я.
  
  
  
   - Была. Для лэдзі ёсць прафесіі і горай.
  
  
  
   "Я мяркую, што яны ёсць", - сказаў Пол, звуча непераканаўча.
  
  
  
   "Акрамя таго, нам давялося падарожнічаць па ўсёй Еўропе, і мы павінны былі ведаць, як упісацца практычна ў любое месца. Гэта адукацыя, паверце мне ".
  
  
  
   - Я табе веру. Што, я мяркую, тлумачыць твой нямецкі.
  
  
  
   Яна пахітала галавой. "Я вырасла ў Эльзасе, таму свабодна размаўляю па-нямецку і па-французску. Я не вучыла англійская, пакуль мы не пераехалі ў Іпсвіч, калі мне было дванаццаць. Я думаю, астатняй частцы маёй гісторыі лепш пачакаць, пакуль мы не выцягнем цябе адсюль.
  
  
  
   - Цалкам справядліва. Як вы з прафесарам Марыярці плануеце гэта ажыццявіць?
  
  
  
   "Гэта ўсё яшчэ адкрытае пытанне. Мы маглі б альбо даказаць сваю невінаватасць, альбо выцягнуць цябе з гэтага месца. Пакуль мы можам рабіць гэта, не дазваляючы аўстрыйскім уладам высветліць, кім вы з'яўляецеся на самай справе, мы будзем выбіраць тое, што спрацуе лепш ".
  
  
  
   Падлогу на хвіліну задумаўся. - Вы сказалі, што ў прафесара Марыярці ёсць тэорыя, - сказаў ён.
  
  
  
   Мадлен кіўнула. - Што вам вядома пра забойства герцага Мекленбургского Стрелица?
  
  
  
   "Амаль нічога. Ён і яго жонка ехалі ў карэце, і хто-то стрэліў у іх. Вось і ўсё".
  
  
  
   "Так. Ён быў забіты, а яна параненая. Было відаць, як забойца размахваў рэвальверам Шугарда Сьюза, які, калі вы не ведаеце, з'яўляецца вельмі характэрным зброяй. На ім былі зялёнае паліто і карычневая кепка. Пасля стральбы ён прабраўся скрозь натоўп і знік".
  
  
  
   - Зялёнае паліто, - сказаў Пол. - Такім чынам.
  
  
  
   "Сапраўды. Калі вас арыштавалі, на вас былі зялёнае паліто і карычневая кепка. Таксама ў вашай кватэры быў знойдзены рэвальвер Шугарда Сьюза".
  
  
  
   Пол гэта абдумаў. "Я думаю, я камусьці не падабаюся", - сказаў ён. "Я думаю, магчыма, я быў не такім вытанчаным, якім лічыў сябе".
  
  
  
   "Хто-то хацеў, каб цябе абвінавацілі ў забойстве, гэта ясна", - пагадзілася Мадлен.
  
  
  
   — Але... - Пол праглынуў. - Але як жа Жызэль? Навошта каму-то хацець яе забіць? Як хто—то мог...
  
  
  
   - У яе быў ключ ад вашай кватэры, так?
  
  
  
   "Так. Гэта было проста для таго, каб..."
  
  
  
   "Усё роўна, што гэта было проста для таго, каб; нас тут цікавіць не ваша мараль. І не мараль дзяўчыны таксама. Прафесар перакананы, што хто-то пабываў у вашай кватэры, каб пакінуць Шугарда Сьюза і, магчыма, некалькі іншых кампраметуюць доказаў, а вашай сяброўцы не пашанцавала натрапіць на яго.
  
  
  
   "Значыць, яна загінула выпадкова", - сказаў Пол, і ў яго голасе прагучала боль. "Не было ніякай прычыны для яе смерці — гэта нават не было часткай спробы дабрацца да мяне". Ён абхапіў галаву рукамі.
  
  
  
   "Сядзь!" Рэзка сказала Мадлен. "Мы не хочам даваць ахоўніку нагода ўваходзіць раней часу".
  
  
  
   - Ды. - Падлогу з высілкам сеў і выцер вочы рукавом сваёй шэрай баваўнянай кашулі-пуловера. - Мне вельмі шкада.
  
  
  
   "Не варта. Часам плакаць карысна. Я б перадаў табе насоўку, але гэта забаронена".
  
  
  
   "Так", - сказаў Пол. "Тут усталёўваюць правілы толькі дзеля задавальнення ўсталёўваць правілы. Ці ёсць што-небудзь яшчэ ў тэорыі прафесара? Такім чынам, Жызэль была забітая выпадкова. Ці ёсць у яго якія-небудзь ідэі аб тым, хто зрабіў усё астатняе і чаму гэта было зроблена? Ён адлюстраваў слабую ўсмешку. "Я думаў, што я прыемны хлопец, але, павінна быць, я зрабіў што-тое, што каго-то пакрыўдзіла; але што б гэта магло быць?"
  
  
  
   - Выснова прафесара Марыярці заснаваны на тым факце, што ніхто да гэтага часу не выступіў з заявай аб тым, што вы брытанскі агент. Нават тыя, хто верыць, што ты памагатыя сумна вядомага прафесара Марыярці, не ведаюць, што на самай справе ты не Падлогу Донцхоф.
  
  
  
   "Падобна на тое, што гэта так".
  
  
  
   "Такім чынам, менавіта для Паўля Донцхофа быў задуманы гэты змова. Але Паўль Донцхоф, вы ўжо мяне прабачце, асобу няважная".
  
  
  
   "Так, вядома. Наўмысна".
  
  
  
   - Такім чынам, калі яны, хто б яны ні былі, хацелі пазбавіцца ад цябе, чаму б проста не забіць?
  
  
  
   Пол змрочна ўсміхнуўся. - Я рады, што цябе не было побач, каб даць ім, кім бы яны ні былі, савет.
  
  
  
   "Я ўпэўнены, што яны думалі пра гэта. Але яны гэтага не зрабілі. Таму што яны хацелі бачыць цябе дыскрэдытаваны больш, чым тваёй смерці ".
  
  
  
   - Дыскрэдытаваны? Што вы маеце на ўвазе?
  
  
  
   "Па словах бацькі, у вашых апошніх справаздачах гаварылася, што вы думалі, што за вамі сочаць".
  
  
  
   "Так. Я амаль упэўнены. Я не змог высветліць, хто гэта рабіў, але падазраю, што гэта быў хто-небудзь з групы анархістаў, да якой я далучыўся".
  
  
  
   - Прафесар Марыярці лічыць, што хто-то падазрае, што ты не такі, якім здаешся, але яны пакуль дакладна не ведаюць, хто ты такі.
  
  
  
   "Я і сам так думаў", - пагадзіўся Падлогу.
  
  
  
   "Такім чынам, яны, хто б яны ні былі, хочуць дыскрэдытаваць вас. Каб запэўніць сябе , што, што б вы ні сказалі, вам не павераць".
  
  
  
   - Але не для таго, каб забіць мяне? Да чаго такая дабрыня?
  
  
  
   "Прафесар Марыярці лічыць, што вы ведаеце што-тое, што можа апынуцца небяспечным для каго-то, і ваш вораг не ведае, вы перадалі гэтую інфармацыю або няма".
  
  
  
   - Якую інфармацыю і ад каго?
  
  
  
   Мадлен выпрасталася на сваёй лаўцы, сціпла склаўшы рукі на каленях. "Вось у чым пытанне", - сказала яна. "Але, што б гэта ні было, калі б ты перадаў гэта далей, тваё забойства падкрэсліла б яго важнасць, у той час як выстаўленне цябе вар'ятам забойцам прымусіла б тваіх гаспадароў ўсумніцца ў тым, што ты мог бы ім сказаць. Памятай, яны лічаць цябе нікчэмным шпіёнам.
  
  
  
   "Але я не ведаю нічога такога каштоўнага. Я паведамляю аб тэндэнцыях і паступовых зменах у палітыцы, а таксама аб тым, хто шпіёніць за кім. Калі гэта анархісты, я паведамляю, што яны паўсюль бамбяць і страляюць; але ўсе ведаюць, што яны паўсюль бамбяць і страляюць ".
  
  
  
   "Магчыма, ты ведаеш што-нешта такое, аб чым не падазраеш", - сказала яму Мадлен.
  
  
  
   "Мне здаецца, я гэта разумею", - сказаў Пол. "Гэта праўда, што я выявіў намёкі на тое, што анархісты плануюць нейкі буйны падрыўной акт і, што цікава, пара іншых груп, аб якіх я збіраў справаздачы. Я не ведаю, ці то гэта тое самае вялікая падзея, аб якім яны кажуць, або некалькі, якія па супадзенні маячаць на гарызонце. Але я нічога не ведаю аб тым, якім можа быць гэта падзея або гэтыя падзеі. Я рыхтаваўся паспрабаваць высветліць, калі гэта адбылося ".
  
  
  
   "Цалкам магчыма, што гэта як-то звязана з гэтым", - пагадзілася Мадлен.
  
  
  
   "Ёсць адна рэч—", - сказаў Пол. "Што?"
  
  
  
   "Я не ведаю, ці важна гэта, але гэта было незвычайна. Чалавек па імені Герман Логу, дробны чыноўнік у Міністэрстве замежных спраў, даў мне лісток паперы ў оперы за некалькі дзён да гэтага — і ўсё гэта. На ім быў напісаны кароткі пранумараваная спіс, які не меў для мяне ніякага сэнсу.
  
  
  
   - Ён даў табе лісток паперы?
  
  
  
   - Ды. У той час ён мяне не ведаў. Думаю, ён прыняў мяне за каго-то іншага.
  
  
  
   "Якім чынам?"
  
  
  
   "Ну, я даў яму канверт з буйной сумай грошай, і, відавочна, ён чакаў, што хто-тое, каго ён не ведаў, зробіць менавіта гэта. Ён быў злы на мяне, таму што гэта было не так шмат, як ён чакаў, — грошы, то ёсць.
  
  
  
   Мадлен адкінулася на спінку крэсла і ўтаропілася на Падлогі. "Мне здаецца, я трапіла ў Краіну Цудаў, - сказала яна, - хоць мяне клічуць не Аліса. Вы далі зусім незнаёмаму чалавеку канверт з буйной сумай грошай, але ён быў расчараваны, таму што чакаў, што які-то іншы зусім незнаёмы чалавек дасць яму яшчэ большую суму грошай у абмен на лісток паперы з пранумараваных спісам, які не меў сэнсу?"
  
  
  
   "Цудоўна", - сказаў Пол. "У цябе гэта ёсць".
  
  
  
   "Я лепш перадам гэта прафесару", - сказала яна. "Дзе гэты спіс, і чаму вы давалі гэтаму незнаёмцу канверт, поўны грошай?"
  
  
  
   Пол патлумачыў свой метад вярбоўкі мімавольных агентаў для сваёй шпіёнскай сеткі-аматара. "Спіс знаходзіцца ў маёй кватэры, калі ён не ў паліцыі", - сказаў ён. "Але я сумняваюся, што яны знайшлі гэта ці палічылі важным. Гэта ў мяне на стале, складзенае як маленькі канверт, бокам для лісты ўнутр, і я ўклаў у яго некалькі марак ".
  
  
  
   Мадлен запляскала ў ладкі. " Выкрадзенае ліст!" - сказала яна.
  
  
  
   "Дакладна", - прызнаў Падлогу. "Я запазычыў ідэю ў Па. Будзем спадзявацца, што гэта ўсё яшчэ працуе".
  
  
  
   "Я мяркую, прафесар захоча паглядзець, ці там ён, усё яшчэ. Прама цяпер ён хоча, каб ты перабраў у думках апошнія некалькі тыдняў перад арыштам і распавёў мне ўсё, што можаш успомніць. Кожную дробязь. Засяродзьцеся на падзеях, якія, якімі б нязначнымі яны ні здаваліся вам у той час, былі з шэрагу прэч якія выходзяць".
  
  
  
   "Дзіўныя падзеі? Я не магу ўзгадаць нічога падобнага".
  
  
  
   - Не, не дзіўны, проста з шэрагу прэч які выходзіць. Напрыклад, калі паштальён звычайна прыносіць ранішнюю пошту ў дзевяць, але аднойчы раніцай ён прыйшоў у восем ці дзесяць, у гэтым няма нічога асабліва дзіўнага, але гэта незвычайна ".
  
  
  
   "Пошта была пакінута ў скрыні ўнізе", - сказаў Пол.
  
  
  
   Мадлен ўздыхнула. - Давайце пачнем з нядзелі, за дзве тыдня да вашага арышту. Торт думкамі назад і паглядзіце, што вы зможаце ўспомніць.
  
  
  
   Пол заплюшчыў вочы і на імгненне засяродзіўся, а затым адкрыў іх. "Ты збіраешся гэта запісаць?" ён спытаў.
  
  
  
   "Не трэба", - сказала яна яму. "Я ніколі не забываю нічога з таго, што чую або бачу. Гэта адна з прычын, па якой прафесар Марыярці папрасіў мяне суправаджаць яго ў гэтай паездцы, ён падумаў, што гэта можа быць карысна. І на дадзены момант так яно і ёсць."
  
  
  
   Пол зачыніў вочы, падумаў і прадставіў сабе кожны дзень гэтых апошніх двух тыдняў так добра, як толькі мог. Ён распавёў Мадлен аб сустрэчы на Шакаладнай фабрыцы, аб тым, як убачыў гер Гесэна Копфа ў форме кандуктара, аб дастаўцы таямнічай пасылкі і аб усім астатнім, што толькі змог прыдумаць. Яна пільна глядзела на яго і час ад часу ківала. Калі ён скончыў, яна ўсміхнулася. "Вельмі добра", - сказала яна.
  
  
  
   "Ці Было што-небудзь з гэтага карысным?"
  
  
  
   "Паняцці не маю", - сказала яна яму. "Я перадам гэта прафесару, і ён даведаецца. Цяпер нам трэба прыступіць да працы, каб выцягнуць цябе адсюль. Наогул-то, гэта наша другая задача, але астатняе вас не тычыцца.
  
  
  
   "Што гэта за іншае заданне, або мне не варта пытацца?"
  
  
  
   "Два чалавекі, муж і жонка, якія знаходзяцца ў зняволенні пры менш афіцыйных абставінах, чым вы. Іх становішча, па меншай меры, такое ж цяжкае і значна больш хісткае, чым ваша ўласнае. Мы нічога не ведаем аб групе, якая іх ўтрымлівае, або аб іх матывах, за выключэннем таго, што яны, па-відаць, таксама падзяляюць веру ў тое, што прафесар Марыярці з'яўляецца свайго роду галоўным злачынцам або кіраўніком Сакрэтнай службы ".
  
  
  
   "Я перадаю ім найлепшыя пажаданні, гэтым мужу і жонцы", - сказаў Пол. "Непрыемна знаходзіцца ў палоне ў дзяржавы; павінна быць, гэта сапраўды спроба быць палоннымі нейкай злачыннай групы. Дзяржава, па меншай меры, прадказальна".
  
  
  
   "Я буду наведваць вас як мага часцей, - сказала яму Мадлен, - але я не магу сказаць вам дакладна, калі. Акно вашай камеры — я мяркую, у вас ёсць акно выходзіць на вуліцу ці ў двор?"
  
  
  
   "На вуліцы".
  
  
  
   "Добра. Тады мы зможам звязацца з вамі, калі спатрэбіцца".
  
  
  
   "Вядома, паміж маім акном і вуліцай ёсць шырокі ўчастак бетону, а затым турэмная сцяна, калі вы думаеце перакідваць паведамленні туды-сюды".
  
  
  
   - Нічога падобнага. Калі нам прыйдзецца мець зносіны з вамі, прафесар прапанаваў музычны код.
  
  
  
   "Я выкарыстаў музычны код для адпраўкі сваіх справаздач", - сказаў Пол.
  
  
  
   "Так, але гэта нельга напісаць, гэта прыйдзецца спяваць пад тваім акном на Гроссфогельштрассе. Твой бацька сказаў прафесару, што ў цябе ідэальны слых, гэта так?"
  
  
  
   "Так".
  
  
  
   "Гэта будзе прасцей, чым код, які вы выкарыстоўвалі", - сказала яму Мадлен. - Пачынаючы са сярэдняга "Сі" і павышаючы, выкарыстоўваючы дзве актавы двенадцатитоновой шкалы — прафесар выказаў здагадку, што вы зможаце гэта адрозніць...
  
  
  
   "Я магу".
  
  
  
   - Добра. Гэта дае нам дваццаць чатыры нататкі. Паведамленні будуць на англійскай. Мы проста накладзем алфавіт на ноты, якія ідуць уверх, з i і j па адной ноце, а s замест z. Такім чынам, у нас застаецца дваццаць чатыры літары.
  
  
  
   "Мне здаецца, я разумею".
  
  
  
   "Так, але ці можаш ты сачыць за ім досыць хутка?"
  
  
  
   "Я павінен быць у стане запомніць любую мелодыю — калі мы можам назваць мелодыяй такую мешаніну нот, — якую вы дашле, а затым прапрацаваць яе".
  
  
  
   "Што ж, давай паспрабуем", - сказала Мадлен. Яна дастала з сумачкі камертон і лёгенька ўдарыла ім па краі стала.
  
  
  
   "А", - сказаў Пол.
  
  
  
   "Дакладна", - пагадзілася Мадлен. Яна зноў пастукала відэльцам, а затым зрабіла серыю вакальных практыкаванняў, якія аддалена нагадвалі сучасную музыку, напісаную Падлогай Донцхофом.
  
  
  
   "Амаль меладычна", - сказаў Пол.
  
  
  
   "Так, але што гэта было за пасланне?"
  
  
  
   "Дай мне хвілінку", - папрасіў Падлогу. Ён заплюшчыў вочы і ціха замурлыкал. " "Мужнасць і цярпенне", - сказаў ён. "Вельмі добра", - сказала яна.
  
  
  
   "Наогул-то я напісаў гэта як "мужнасць і пасіўнасць", - сказаў ён ёй, - але я ўнёс папраўку".
  
  
  
   "Я быў плоскім?"
  
  
  
   - Мне здаецца, зусім ледзь-ледзь.
  
  
  
   "Што ж", - сказала яна. "Ідэальная памяць і ідэальны слых - гэта дзве розныя рэчы. Але я раблю ўсё, што ў маіх сілах".
  
  
  
   - На самай справе, - запэўніў ён яе. - І ты мяне невымерна падбадзёрыць . Ты зрабіла ўсё, што магла б мая сапраўдная сястра, і я дзякую цябе. Як ты думаеш, прафесар Марыярці сапраўды зможа выцягнуць мяне адсюль?
  
  
  
   "Вы можаце разлічваць на прафесара. Гэта будзе не першы раз, калі ён вызваляе чалавека з турмы. Тое, што ён кажа, што збіраецца зрабіць, ён робіць. Усё вельмі проста. Яна ўстала і пастукала ў дзверы камеры. "А цяпер бывай, брат. Не маркоціся".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК СЕМНАЦЦАТЫ — ВАЙССЕРШЛОСС
  
  
  
  Сяброў варта аддаваць перавагу каралям.
  
  — Вальтэр
  
  
  
   Для знатакоў палацаў, шато і іншых рэзідэнцый еўрапейскай шляхты, Вайссершлосс, каралеўскі замак спадчынных прынцаў Румелии, стаў сапраўдным святам. Княства Румелия не варта блытаць з Усходняй Румелией, якая ў цяперашні час была часткай Балгарыі, нягледзячы на пратэсты Сербіі і кароткачасовую вайну; ці з Вялікай Румелией, еўрапейскай часткай старой Турэцкай імперыі, якая цяпер была падзелена на Албанію, Македонію і Фракію.
  
  
  
   Княства складалася з герцагства Ліхтэнбэрга, графстваў Пармец, Юхт і Канстанцін, а таксама шырокага балоты, вядомага як Вялікае Ўсходняе балота, і было сатрапам Свяшчэннай Рымскай імперыі, цяпер Аўстра-Венгерскай, на працягу апошняй тысячы гадоў, плюс-мінус стагоддзе. Ім правілы дынастыя Юхтенбергов з тых часоў, як Карл Лысы ўзышоў на трон у 1164 годзе, зрынуўшы Генрыха Ражна, які меў непапулярную звычку насаджваюць непажаданых яму людзей па трое за раз на спецыяльна сканструяваны дзіда.
  
  
  
   Вайссершлосс размяшчаўся на ўзгорку з выглядам на сталіцу краіны Спасс і мог пахваліцца дагледжаным садам, які ўпершыню быў разбіты Агриколой Германикой дзе-то ў першым стагоддзі нашай эры, калі ён нядоўга служыў імперскім губернатарам гэтага рэгіёну. Самай ранняй каралеўскай рэзідэнцыяй быў умацаваны замак: сцены, цытадэль, роў, пад'ёмны мост і ўсё астатняе, будаўніцтва якога было распачата ў дванаццатым стагоддзі і паступова дапаўнялася, пакуль ён не паваліўся падчас шырокіх структурных перабудоў у шаснаццатым стагоддзі.
  
  
  
   Да пачатку семнаццатага стагоддзя стала ясна, што каменныя сцены могуць служыць турмой, але ад іх было мала толку супраць асаднай артылерыі, і Альфрэд III Лихтенбергский пачаў будаўніцтва каралеўскага замка ў знешняй сцены разбуранага замка. Імператар Свяшчэннай Рымскай Імперыі Рудольф II, якому падабалася паляванне на аленяў у бліжэйшым лесе, прапанаваў аплаціць частку кошту, калі Альфрэд зробіць свой новы замак дастаткова вялікім, каб змясціць імператарскую паляўнічую групу, і, такім чынам, быў закладзены першы камень у падмурак Вайссершлосса на дзвесце пакояў. Па форме які нагадвае літару U, звернутую да афіцыйнага садзе, з шырокай кальцавой дарогі дарожкай, фасадам з белага мармуру з даліны Неандер і ўнутранай аздабленнем, выразанай, распісанай, ціснення і упрыгожанай лепшымі майстрамі Еўропы, гэта быў сапраўды замак, прыдатны для візітаў імператара. Былі напісаныя кнігі пра сацыяльнай гісторыі будынка і аб тым, хто, як мяркуецца, пракраўся па якім потайному калідоры, каб увайсці ў тую ці іншую спальню пасярод ночы; пра разьбе і фрэсках у вялікай зале і калекцыі карцін алеем, якія былі раскіданыя па ўсім будынку; і пра зданяў, якія, як казалі, засяляюць продуваемую скразнякамі калідоры імператарскага крыла.
  
  
  
   Цяпер, 280 гадоў праз, Вайссершлосс станавіўся чым-то накшталт белага слана, якому патрабавалася восемдзесят чалавек персаналу толькі для таго, каб спраўляцца з уборкай і рамонтам, не лічачы асабістага персаналу прынца і прынцэсы, які павялічваў іх колькасць яшчэ на восемдзесят або каля таго, калі яны знаходзіліся ў рэзідэнцыі. Але даходы Аристе Юхенберга, цяперашняга наследнага прынца Румелии і герцага Лихтенбергского, былі на мяжы. Яго продкі набывалі з розумам, а бацька і дзед добра эканомілі.
  
  
  
  -
  
  
  
   Прайшло амаль два тыдні з тых часоў, як сястра Паўля Донцхофа наведала яго ў турме. Было крыху больш за гадзіну дня, калі Марыярці ў вобразе Аляксандра Сандареля і яго спадарожніца Мадлен Вэрлен выйшлі з цягніка на вакзале Спаса і кінулі свае дзве невялікія дарожныя сумкі ў фіякр, які чакаў ля вакзала, з паднятым брызентавым верхам, каб абараніць пасажыраў ад лёгкай, але золкай морас. Марыярці дапамог Мадлен забрацца на сядзенне. - Адвязі нас у Вайссершлосс, кіроўца, - сказаў ён тощему, сморщенному красноносому мужчыну, сгорбившемуся на кіроўчым сядзенні і завернувшемуся ў тоўстае коўдру.
  
  
  
   Мужчына павярнуўся і закрануў палёў сваёй вялізнай скураной капелюшы. - Так, сэр! Які ўваход?
  
  
  
   Марыярці падняўся і заняў сваё месца. "Які ў нас выбар?" ён спытаў.
  
  
  
   "Ну, арандатар, цяпер ёсць гандлёвы ўваход, які, як я бачу, табе не спатрэбіцца, і ўваход для прыслугі, тое ж самае, і імператарскі праезд, якім можна карыстацца, калі імператар знаходзіцца ў рэзідэнцыі, чаго ён ніколі не рабіў, па меншай меры, у цяперашняй. Я сапраўды веру, што яго дзядуля часам прыязджаў на паляванне. Ён таксама можа выкарыстоўвацца для наведвання шляхты, але прынц звычайна дасылае за імі свой экіпаж. Кіроўца спыніўся, каб перавесці дух, і выцер твар вялікай насоўкай. "Затым будзе асобны ўваход і агульны ўваход, уваход для наведвальнікаў і гасцявой ўваход. І яшчэ будзе палкавы ўваход, калі войскі праходзяць парадам. І ёсць пара або каля таго іншых, але я нічога пра іх не ведаю".
  
  
  
   "Мы тут, каб папрасіць аўдыенцыі ў прынца Аристе", - сказаў Марыярці кіроўцу.
  
  
  
   "А!" - сказаў кіроўца, яшчэ больш паварочваючыся на сваім сядзенні, каб лепей разгледзець сваіх пасажыраў. "Дзень аўдыенцыі - чацвер, але вы павінны ўнесці сваё імя ў спіс у аўторак. Такім чынам, паколькі сёння серада, я завязу вас у гатэль "Герцагіня Тэрэза", паколькі гэты гатэль падыходзіць для людзей вашага ўзроўню.
  
  
  
   Марыярці ўставіў манокль ў правае вока і ўтаропіўся на кіроўцу. "Давайце выкажам здагадку, што прынц прыме нас сёння", - сказаў ён. "Калі б гэта было так, да якога ўваходу ты б прапанаваў нам падысці?"
  
  
  
   Кіроўца адмовіўся несці адказнасць за дапушчэнне чаго-небудзь падобнага. "Не мая справа прапанаваць, - сказаў ён, ківаючы галавой, як быццам ніколі не чуў такога вар'яцтва, - але я мяркую, што на маім месцы я б ўстаў у асобнага ўваходу. Калі толькі я не памыліўся ў разліках і вы не спрабуеце прадаць што-то, тады гэта ўваход у гандаль для вас ".
  
  
  
   "Магчыма, нам варта паспрабаваць скарыстацца асобным уваходам, - сказаў Марыярці, - і я буду стрымліваць любое жаданне заняцца гандлем".
  
  
  
   Кучар з цікаўнасцю паглядзеў на Марыярці, але затым павярнуўся наперад і пстрыкнуў лейцамі. "Пойдзем, Кнейдль, - сказаў ён свайму каню, - мы адвязем гэтага вар'ята і яго выдатную сяброўку ў Вайссершлосс".
  
  
  
   Дваццаць хвілін праз Кнейдль трушком праехаў па шырокай пад'язной дарожцы, якая стварала вялікую літару U, праходзячы перад замкам, і спыніўся ў пары дзвярэй прыкладна пасярэдзіне левага крыла. Менш майстэрскія, чым Парадны ўваход, міма якога яны прайшлі, велізарныя дубовыя дзверы ў залатой раме ўсё ж пасарамацілі б многія саборы. Калі экіпаж спыніўся, дзверцы адчыніліся, і з'явіўся лёкай з вялікім парасонам у руках і пачціва падняўся ў дзверцы экіпажа, прыкрываючы іх ім, пакуль Марыярці выходзіў і дапамагаў Мадлен спусціцца услед за ім.
  
  
  
   Марыярці дастаў з рукава тисненую візітную картку з надпісам "Аляксандр Сандарель—Лондан, Парыж" і напісаў на адваротным баку "адносна Бенджаміна Барнэта" сваім паходным алоўкам. Ён злучыў іх з адным, які яго спадарожніца дастала з маленькай сумачкі-клатч, на якім было напісана проста "Лэдзі Мадлен Вэрлен", і паклаў іх на маленькі срэбны паднос, які трымаў лёкай. "Мы хацелі б бачыць прынца", - сказаў ён. "У нас не прызначана, але я мяркую, што Яго Высокасць дасць нам аўдыенцыю".
  
  
  
   Лёкай двойчы рэзка кіўнуў галавой. - Іх высокасці у дадзены момант паехалі катацца верхам, але хутка вернуцца. Сюды, калі ласка. Ён правёў іх у невялікую пакой чакання злева ад дзвярэй і знік ўнутры будынка. Два копейщика ахоўвалі калідор, вядучы ўнутр замка. Марыярці адзначыў, што, хоць іх цырыманіяльны форма састарэла на два стагоддзі, іх пікі былі вострымі.
  
  
  
   Праз тры чвэрці гадзіны лёкай вярнуўся за імі. "Калі ласка, пакіньце тут свой багаж, - сказаў ён, - і сваю кій, сэр, і вынікайце за мной". Ён праводзіў іх да дзверы маленькай гасцінай, размешчанай дзе-то ў глыбіні вялізнага будынка. Яго ахоўвалі двое дужых мужчын у чорнай уніформе, адзін з якіх правёў рукамі па куртцы Марыярці і зазірнуў у маленькую сумачку Мадлен, перш чым упусціць іх. "Прабачце, сэр, мэм, - сказаў ён, - але жыццё прынца апынулася пад пагрозай, і мы павінны прыняць меры засцярогі".
  
  
  
   Высокі, прыгожы мужчына ў адной з шматлікіх багата упрыгожаных кавалерыйскіх ўніформаў, даступных аўстра-венгерскай шляхты, стаяў перад невялікім элегантным пісьмовым сталом у пакоі. Побач з ім, у разьбяны драўляным крэсле, якое стаяла побач з пісьмовым сталом, сядзела стройная светлавалосая жанчына з тонкімі рысамі асобы і разумнымі вачыма. Яна была апранутая ў просты касцюм для верхавой язды з шырокай спадніцай. Пакаёўка як раз выносіла з пакоя іх плашчы і шыракаполых капялюшы, сведчачы аб паспешнасці, з якой яны прыйшлі на гэтую сустрэчу. "Я прынц Аристе, - прадставіўся мужчына, - а гэта мая жонка, прынцэса Дыяна. Я прыношу прабачэнні за непрыстойныя для засцярогі, але мае ахоўнікі настойваюць на гэтым пры старонніх.
  
  
  
   "Вашы высокасці", - сказаў Марыярці, злёгку нахіліўшы галаву ў жэсце, які можна было б прыняць за паклон. "Мы разумеем і не крыўдзімся". Мадлен грацыёзна прысела ў рэверанс.
  
  
  
   "Мы вярнуліся прама з дзённай прагулкі, не выдаткаваўшы часу на перапрананне", - сказаў прынц Аристе. "Любы, хто назаве імя Барнеттов, атрымае неадкладную аўдыенцыю ў нас. Але я веру, што вам ёсць што сказаць, што заслугоўвае нашай увагі. Ён пільна паглядзеў на Марыярці. - Вы Аляксандр Сандарель. Мне здаецца, я чуў гэта імя. Вы ў некаторым родзе шарлатан, ці не так?
  
  
  
   Марыярці усміхнуўся. "Аляксандра Сандареля так апісвалі", - прызнаў ён. "Павінен сказаць, што я не згодны з гэтым апісаннем".
  
  
  
   "Магчыма, Барнетты паслалі яго да нас", - выказала здагадку прынцэса Дыяна, гледзячы на свайго мужа. "Спадзяюся, ён пацешны".
  
  
  
   "У гэтым справа?" - спытаў прынц. "Гэта Барнетты паслалі вас да нас? Вы ведаеце, яны павінны прыбыць сюды з дня на дзень".
  
  
  
   "Я разумею, што ваш англійская мова цудоўны", - сказаў Марыярці, пераходзячы на гэты мову. "Давайце працягнем размову па-ангельску, так як будзе менш шанцаў, што наш размова зразумеюць, калі нас подслушают".
  
  
  
   - Ты не давяраеш маім слугам?
  
  
  
   - У важных справах я не давяраю нікому. Тыя, хто не продажен, легкадумныя. Ці можаце вы паручыцца за ўсіх сваіх слуг, ваша высокасць?
  
  
  
   Прынц Аристе на секунду задумаўся. "Не, - сказаў ён, - я мяркую, што няма. Іх так шмат".
  
  
  
   "Англійская - прымальны мову", - пагадзілася прынцэса Дыяна. "Акрамя таго, мне сказалі, што ў ангельскай у мяне чароўны акцэнт".
  
  
  
   "Так яно і ёсць", - пагадзіўся Марыярці.
  
  
  
   - Цяпер, што тычыцца Барнеттов...
  
  
  
   "Я мяркую, што іх прыбыццё будзе адкладзена", - сказаў Марыярці. "Бенджамін Барнетт і яго жонка Сесілія былі выкрадзеныя чалавекам, які называе сябе графам Зігфрыд фон Линшем, і ўтрымліваюцца ў замку дванаццатага стагоддзя ў вялікім маёнтку, відавочна, належыць яму, недалёка ад горада Умштайн пад Венай".
  
  
  
   "Выкрадзена!" Прынц ўчапіўся ў спінку крэсла, на якім сядзела яго жонка. "Адкуль ты гэта ведаеш і чаму ты прыйшла да нас? Вы апавясцілі улады?"
  
  
  
   Марыярці паківаў галавой. "Ёсць прычыны, па якіх гэта было б неразумна".
  
  
  
   "Неразумна?" Спытала прынцэса Дыяна. "Як можа быць неразумна апавяшчаць паліцыю?"
  
  
  
   "Я растлумачу", - сказаў ёй Марыярці.
  
  
  
   Прынц Аристе нахіліўся і ўзяў жонку за руку. - Адкуль мне ведаць, што гэта праўда? ён патрабавальна спытаў. "Вы сцвярджаеце, што даведаліся пра гэта з дапамогай якога-то трука празорлівасці? Вы чакаеце нейкага ўзнагароджання?" Словы зрываліся з яго вуснаў па меры таго, як фармаваліся ідэі.
  
  
  
   Марыярці паківаў галавой. "Хоць ёсць Аляксандр Сандарель, які сцвярджае, што валодае некаторымі здольнасцямі празорлівасці, я не ён. Мяне завуць прафесар Джэймс Марыярці, і Бенджамін Барнетт на працягу многіх гадоў быў маім блізкім сябрам і даверанай асобай. На дадзены момант я запазычыў імя Аляксандра Сандареля, каб палегчыць сваю працу тут. Я прыйшоў да вас, таму што лічу, што нашы інтарэсы супадаюць. Я не прашу і не чакаю ўзнагароджання."
  
  
  
   "Прафесар Марыярці". Прынц на імгненне задумаўся. "Я чуў пра вас", - сказаў ён. "Блэкбэрн і дарвен згадаў вас і назваў адным. Але я таксама чуў— - яго голас заціх, але затым ён працягнуў: - Чаму вы падарожнічаеце пад псеўданімам? Хіба гэта не прыкмета хітрасці, прыкмета таго, што вам нельга давяраць?"
  
  
  
   "Калі гэта не прыкмета падману, калі вы гэта робіце, ваша высокасць", - сказаў Марыярці, усміхаючыся, "тады чаму гэта павінна быць, калі гэта раблю я?"
  
  
  
   "У кропку!" прызнаў прынц Аристе. "Адкуль ты ведаеш пра маё сяброўства з Барнеттами і, як, падобна на тое, ты павінен ведаць, аб падзеях, звязаных з ёй?"
  
  
  
   - Маммер Толливер распавёў мне гэтую гісторыю. Ён падарожнічаў з Барнеттами ў якасці іх слугі.
  
  
  
   - Карлік? Я памятаю яго.
  
  
  
   "Балака карлік толькі ростам", - уставіла Мадлен. "Па смеласці і кемлівасці ён гігант".
  
  
  
   "Сапраўды, ён такі", - пагадзілася прынцэса. "Сесили, місіс Барнетт, і я казалі аб ім".
  
  
  
   "Чаму ён не тут, з табой?" Спытаў прынц Аристе. "Адкуль мне ведаць, ці магу я верыць таму, што ты мне расказваеш? Гэта гучыць як пачатак фантастычнай гісторыі. Барнетты выкрадзеныя? Іх трымаюць у замку? Чаму? Хто такі гэты фон Лінц і чаго ён хоча?"
  
  
  
   "Разумныя пытанні", - пагадзіўся Марыярці. "Ражаны знаходзіцца ў замку, аб якім я казаў, назірае і чакае. Ён прабыў там — колькі цяпер? — семнаццаць дзён, якія яны правялі ў палоне, і ў яго заставалася роўна столькі часу, каб паведаміць мяне аб тым, што адбываецца. Я — ну— як я магу пераканаць вас, што кажу праўду? Я не магу прыдумаць лепшага спосабу, чым расказаць вам усю гісторыю аб тым, што мы з міс Вэрлен робім тут, за тысячу міль ад майго лонданскага жылля, і чаму. Магу я прысесці?
  
  
  
   - Вядома. Выбачайце за адсутнасць гасціннасці. Прынц жэстам запрасіў Марыярці і Мадлен падысці да канапы, якая стаяла ў куце пакоя, а сам уладкаваўся ў драўляным крэсле з высокай спінкай ў сцены. Ён павярнуўся да аднаго з ахоўнікаў каля дзвярэй. - Бутэльку Голдвассера "Сэнт-Джозэф" і шклянкі — паклапаціся пра гэта, Карл.
  
  
  
   Здаравяка кіўнуў і знік у калідоры. Праз секунду ён вярнуўся, відавочна, перадаўшы паведамленне сервитору. У рэшце рэшт, праца ахоўніка - ахоўваць.
  
  
  
   - Лёгкае белае віно з фруктовымі ноткамі, мясцовай вытворчасці, - сказаў прынц, калі бутэлька і куфлі з'явіліся так хутка, нібы іх, павінна быць, чакалі за дзвярыма. - На дадзены момант гэта здаецца прыдатным. А цяпер...
  
  
  
   Час ад часу перарываючыся, каб пацягваць віно, Марыярці распавёў прынцу і прынцэсе ўсю гісторыю аб тым, навошта ён прыехаў у Вену, і тое, што ён ведаў аб цяжкім выпрабаванні, выпаў на долю Барнеттов, маўчаў толькі пра асобу бацькі "Полу", якую ён пакляўся не выдаваць. Яго ніхто не перапыняў.
  
  
  
   Скончыўшы аповед, ён адкінуўся на спінку канапы і пільна паглядзеў на прынца.
  
  
  
   Аристе імгненне глядзеў на яе, а затым паківаў галавой. "Цудоўна!" сказаў ён. Ён павярнуўся да Мадлен. - А вы, лэдзі Мадлен, пацвярджаеце гэта?
  
  
  
   Мадлен кіўнула. "Тыя часткі, аб якіх я ведаю з першых рук, былі дакладна пераказаны. Што тычыцца астатняга, я працавала з прафесарам раней, і ён трапны стралок. Я сустрэў Падлогі ў турме, і ён ангелец, і яго, наколькі я магу судзіць, падставілі. Але чаму — гэта вышэй майго разумення ".
  
  
  
   - Такім чынам, - сказаў прынц, паварочваючыся да Марыярці, - вы прыбылі сюды, каб дапамагчы ангельскай шпіёну, і чакаеце, што я дапамагу вам.
  
  
  
   "Не, ваша высокасць. Я не чакаю, што вы дапаможаце мне вызваліць Падлогі. Гэта мой клопат. Але Бенджамін і Сесілія Барнетт не замяшаныя ні ў якім шпіянажы, і вы можаце адчуваць, што вы ім што-то павінны. Таму я прыйшоў да вас, каб даць вам шанец вярнуць гэты доўг ".
  
  
  
   - А чаму вы не ідзяце ў паліцыю?
  
  
  
   "Таму што яны дрэнна падрыхтаваныя, каб мець справу з такімі рэчамі. Арыстакрат выкрадае замежную пару? Хто б у гэта паверыў? Яны падыходзілі да дзвярэй замка і ветліва пыталіся, ці там Барнетты. Граф фон Лінц адказваў "не". Яны падзякавалі б яго, прыпаднялі капялюшы і сышлі. Таму што, пакуль у мяне няма доказаў зваротнага, я лічу мясцовую паліцыю агентамі гэтага графа ".
  
  
  
   Прынц Аристе павярнуўся да сваёй жонкі, якая шырока расплюшчанымі вачыма глядзела на Марыярці. - Што ты думаеш, мая дарагая?
  
  
  
   "Я думаю, што містэра Барнэта і яго дарагую жонку выкралі, і мы павінны што-то зрабіць, каб дапамагчы ім!"
  
  
  
   - Мы павінны? Вядома, мы павінны! Аристе павярнуўся да Марыярці. - Гэта адзіная прычына, па якой вы тут? Вам патрэбна наша дапамога?
  
  
  
   "Я веру, што мы, верагодна, зможам дапамагчы адно аднаму", - сказаў яму Марыярці. "І я баюся, што нам абодвум спатрэбіцца дапамагчы Барнеттам".
  
  
  
   Прынц некаторы час глядзеў на карціну на сцяне ў іншым канцы пакоя. Горны пейзаж, ён моцна нагадваў пра задуменнай цішыні перад якая насоўваецца бурай. Можна было амаль адчуць мацнеў вецер, несліся па небе цёмныя хмары. "Як вы думаеце, чаму Барнетты былі выкрадзеныя?" спытаў ён. "Што каму-то магло быць ад іх трэба?" У іх мала грошай".
  
  
  
   "Магчыма, мая дарагая, гэта звязана з нападам на вас на віле Эндорра", - выказала здагадку прынцэса Дыяна.
  
  
  
   "Я не хацеў так думаць", - адказаў Аристе. "Думка аб тым, што, ратуючы сваё жыццё, Барнетт падвяргае небяспецы сваю ўласную, мне агідная".
  
  
  
   "Магчыма, гэта не тое тлумачэнне", - выказаў меркаванне Марыярці.
  
  
  
   - Значыць, вы лічыце, што гэтыя дзве падзеі не звязаныя?
  
  
  
   "Не, я веру, што яны вызначана звязаныя, але не як прычына і следства. Я веру, што ў нас ёсць дзве ніткі большага габелена, якія сышліся такім чынам у гэты час ".
  
  
  
   Прынц Аристе ўстаў. "Я хачу пачуць вашыя ідэі", - сказаў ён, - "і я мяркую, што мы будзем казаць яшчэ некаторы час. Таму я прапаную адкласці гэта абмеркаванне на пару гадзін. Мне горача і я змакрэў, і мне трэба памыцца і пераапрануцца пасля нашай скокі, і я ўпэўнены, што мая жонка адчувае тое ж самае. І мы павінны даць вам магчымасць асвяжыцца пасля вашага падарожжа ". Ён дастаў кішэнныя гадзіны з унутранай кішэні пінжака. - Ужо амаль тры гадзіны. Я папрашу камердынера адвесці вас у пакоі, дзе вы зможаце падмацавацца.
  
  
  
   Прынцэса Дыяна кіўнула. - І пакаёўка, - сказала яна Мадлен. - Мы папросім Бэнтлі даслаць пакаёўку ў вашу пакой, каб яна дапамагла вам.
  
  
  
   - Бэнтлі? Марыярці прыпадняў брыво.
  
  
  
   - Галоўны дварэцкі, - патлумачыў прынц Аристе. - Ён ангелец. Ангельскія дварэцкія - лепшыя, па крайняй меры, так яны кажуць.
  
  
  
   "Няўжо?" Спытаў Марыярці. "Як цікава".
  
  
  
   "Мы зноў сустрэнемся ў пяць у пакоі з картамі", - сказаў прынц. "Я прышлю каго-небудзь паказаць вам дарогу. Заблудзіцца тут не так ужо і складана. Часам я ўсё яшчэ займаюся гэтым сам.
  
  
  
   Прынц кіўнуў, і Карл знік за дзвярыма. Неўзабаве з'явіўся буйны, моцны малады чалавек у жоўтых аксамітавых брыджах да каленяў і чырвоным аксамітным сурдуце, каб праводзіць Марыярці і Мадлен ў іх пакоі.
  
  
  
   Марыярці змясцілі ў маленькую, але добра абсталяваную спальню, а Мадлен адвялі на адну дзверы далей па доўгім калідоры. Праз хвіліну пачуўся стук у дзверы Марыярці, і ўвайшлі дзве пакаёўкі; адна несла яго дарожную торбу і кій з савіныя булавешкай, якія яна паклала ля ложка, а іншая несла таз і збан з гарачай вадой, якія яна паставіла на камоду. - Калі вам што-небудзь спатрэбіцца, сэр, - сказала пакаёўка з тазам, - націсніце на кнопку званка справа ад ложка. І яны сышлі.
  
  
  
   Марыярці павесіў куртку і зняў кашулю. Ён змыў дарожную гразь з твару і рук, а затым лёг на ложак і заплюшчыў вочы. Ён заўсёды мог засынаць імгненна і так жа хутка прачынацца. Гэта была здольнасць, якая не раз аказвалася карыснай.
  
  
  
   Два гадзіны праз, чалавек у чорнай форме гвардзейцаў прынца правёў Марыярці і посвежевшую і зіготкую Мадлен па лабірынце калідораў ў пакой з картамі. "Ты як-то па-іншаму выглядаеш", - напаўголасу заўважыў Марыярці Мадлен, пакуль яны ішлі за сваім гідам. "Ты змяніла сукенка".
  
  
  
   "Гэта новае сукенка, - сказала яму Мадлен, - даслала прынцэса. Бэла, пакаёўка, зрабіла мне прычоску і дапамагла падправіць макіяж. Гэта было цудоўна! Цяпер я мару мець уласную пакаёўку ".
  
  
  
   "Годная мэта", - пагадзіўся Марыярці.
  
  
  
   "Цяпер, калі ў іх была магчымасць абдумаць тое, што ты ім сказаў, як ты думаеш, яны збіраюцца дапамагчы нам ці арыштуюць нас?" Ціха спытала Мадлен.
  
  
  
   Марыярці змрочна ўсміхнуўся. "Мы даведаемся праз некалькі хвілін", - сказаў ён ёй.
  
  
  
   Картатэка ўяўляла сабой вялікую пакой на другім паверсе з вокнамі, якія выходзяць у закрыты ўнутраны двор. У ёй знаходзілася некалькі дзясяткаў масіўных шаф, набітых, як мяркуецца, картамі. Велізарны стол, акружаны крэсламі, займаў сярэдзіну пакоя, ідэальна падыходзячы для таго, каб раскласці карты і вывучаць іх. "Мой прадзед быў фельдмаршалам у вайне супраць Напалеона", - патлумачыў прынц Аристе. "У яго развілася вялікая любоў да картах".
  
  
  
   "Я сам заўсёды быў зачараваны імі", - прызнаўся Марыярці.
  
  
  
   "Не саромейцеся прагледзець тыя, што ў гэтых шафах, калі ў вас будзе час", - прапанаваў Аристе. "Тут ёсць набор французскіх ваенных карт, захопленых падчас Італьянскай кампаніі, і нам заўсёды здавалася, што надпісы, нагрымзоліў на іх, зробленыя рукой Напалеона. Магчыма, сакрэты яго ваеннага генія знаходзяцца прама там, у гэтым шафе, калі б толькі хто-небудзь мог прачытаць яго почырк".
  
  
  
   "Прыемнае ганарлівасць", - выказаў меркаванне Марыярці. "Але я мяркую, што яго геніяльнасць заключалася не столькі ў тым, што ён рабіў, колькі ў спосабе, якім ён гэта рабіў. І гэта, верагодна, не запісана".
  
  
  
   "Калі ласка, сядайце ўсе", - сказала прынцэса Дыяна, сядаючы ў далёкім канцы стала. "Мы выключылі слуг і ахову з гэтай сустрэчы, бо вы, здаецца, занепакоеныя тым, што яны могуць падслухаць. На буфеце пад акном ёсць закускі. Мне не церпіцца пачуць аб беднягах Бенджамине і Сесили.
  
  
  
   "Баюся, што за іх выкраданне адказваю больш я, чым вы", - сказаў Марыярці, апускаючыся ў адно з крэслаў і кладучы сваю кій з савіныя наканечнікам на стол перад сабой. "Што, падобна, больш за ўсё цікавіць выкрадальнікаў "Барнэта", так гэта маё месцазнаходжанне і мае намеры. Паколькі яны не ведаюць ні пра тое, ні пра іншае, я вельмі баюся, што адзіная прычына, па якой іх пакідаюць у жывых, - гэта выкарыстоўваць для перамоваў са мной, калі нашым супернікам мяне атрымаецца выявіць.
  
  
  
   "Адкуль ты мог гэта ведаць?" Спытаў прынц Аристе.
  
  
  
   "Кожную ноч Ражаны Толливер ўзбіраецца на сцяну замка і залазіць праз зарешеченное акно ў пакой, у якой утрымліваюцца Барнетты. Яны абменьваюцца інфармацыяй".
  
  
  
   "Хіба гэта не вельмі небяспечна?" Спытала прынцэса Дыяна.
  
  
  
   "Так, - адказаў Марыярці, - гэта так".
  
  
  
   "Што гэтым нягоднікам трэба ад цябе?" Спытаў прынц Аристе.
  
  
  
   "Падобна на тое, у іх склалася ўражанне, што я з'яўляюся натхняльнікам шырокага злачыннага змовы, які мае сувязі і філіялы па ўсёй Еўропе. У той жа час яны чаргуюць гэта з цікаўным прадстаўленнем аб тым, што я з'яўляюся кіраўніком брытанскай сакрэтнай службы, у кожнай канцылярыі якой ёсць агенты-шпіёны, гатовыя выкрасці планы каго заўгодна і перашкодзіць махінацый гэтых людзей, кім бы яны ні былі ".
  
  
  
   "Як яны могуць так думаць?" Спытала прынцэса Дыяна. "Ты хоць што-небудзь з гэтага?"
  
  
  
   - Запэўніваю вас, ваша вялікасць, спадзяюся, што гэта не так. І, у любым выпадку, я наўрад ці мог бы быць і тым, і іншым, нават калі б быў тым ці іншым.
  
  
  
   "Тады як ім магла прыйсці ў галаву такая ідэя?" Спытаў Аристе.
  
  
  
   - Гэта я магу вам сказаць, - умяшалася Мадлен. - Шэрлак Холмс.
  
  
  
   - Дэтэктыў-кансультант? Прынц Аристе нахмурыўся. - Я чуў аб ім. Што аб ім?
  
  
  
   Марыярці памаўчаў, магчыма, збіраючыся з думкамі. - Што ж, - сказала Мадлен, уступаючы ў пралом, - містэр Холмс, падобна на тое, што некаторы час таму прыйшоў да высновы, што прафесар - свайго роду заўзяты злачынец, і распавядае пра гэта ўсім, хто гатовы яго слухаць, а затым клянецца захоўваць таямніцу, каб на яго не падалі ў суд за паклёп ".
  
  
  
   "Гэта так?" Аристе спытаў Марыярці.
  
  
  
   Прафесар кіўнуў. - Лэдзі Мадлен злёгку перабольшвае, але, баюся, толькі злёгку.
  
  
  
   "І такім чынам, моцна скажоныя гісторыі аб дзеяннях прафесара Марыярці сталі — што я магу сказаць? — легендай, магчыма, па ўсёй Брытаніі і павольна распаўсюдзіліся па Еўропе", - працягнула Мадлен.
  
  
  
   Прынцэса Дыяна ўсміхнулася Мадлен. "Вы моцны абаронца сваёй сяброўкі", - сказала яна.
  
  
  
   "Ён быў больш чым добры да мяне", - сказала ёй Мадлен. "Ён паказаў мне і прымусіў паверыць, што я магу быць больш, чым была".
  
  
  
   Прынцэса Дыяна павольна кіўнула. "Зразумела", - сказала яна.
  
  
  
   "І ў гэтых гісторыях, расказаных пра вас, няма праўды?" Прынц Аристе спытаў Марыярці.
  
  
  
   Прафесар памаўчаў, абдумваючы, што сказаць. "Я не магу сказаць, што я заўсёды падпарадкоўваўся законам або скрупулёзна ішоў нораваў майго маленькага выспы, - сказаў ён, - але ў мяне няма банды, і я цалкам сапраўды не ўзначальваю брытанскую сакрэтную службу. Або, калі ўжо на тое пайшло, любая іншая сакрэтная служба.
  
  
  
   - Тады як вы тлумачыце абвінавачванні містэра Холмса?
  
  
  
   "Гэта яго дакучлівая ідэя", - сказаў Марыярці. "Холмс не выносіць, калі ён памыляецца або, калі ўжо на тое пайшло, доўга знаходзіцца ў здзіўленні. Калі ён сутыкаецца з злачынствам, якое не можа раскрыць, ён звяртаецца да свайго памочніка доктара Ватсону і усклікае: "Ага! Гэта праца злога генія, прафесара Марыярці. І час ад часу ён прыходзіць да мяне дадому і абвінавачвае мяне ў тым ці іншым. Я мяркую, у яго развілося тое, што ваш доктар Фрэйд называе "дакучлівай ідэяй". - Марыярці ўздыхнуў. - Бачыце, я меў няшчасце ведаць яго ў юнацтве.
  
  
  
   "Небарака!" сказала прынцэса Дыяна.
  
  
  
   - Сапраўды, - пагадзіўся Марыярці.
  
  
  
   "Я думаю, што магу зразумець змешванне майстры-злачынца і майстры-шпіёна ў розумах тых, хто верыць у гэты, э-э, міф", - сказаў прынц Аристе. "У рэшце рэшт, шпіёна звычайна лічаць злачынцам самага нізкага кшталту, чалавекам, здольным здрадзіць сваю краіну".
  
  
  
   "І ўсё ж шпіёны, якія працуюць на сваю краіну, якія жывуць на чужыне, якія размаўляюць на чужой мове, гэтак жа адважны, як любы салдат на поле бою. Калі іх зловяць, ім пагражае ганебная смерць", - заўважыў Марыярці. "Цікава, што яны атрымліваюць мала хвалы нават са свайго боку. Галоўны шпіён Напалеона, Карл Шульмейстера, задумаў лёс цэлай аўстрыйскай арміі. І ўсё ж Напалеон адмовіўся аказаць Шульмейстеру якія-небудзь воінскія ўшанаванні. "Адзінае, чаго заслугоўвае шпіён, - гэта платы, - па чутках, сказаў яму Напалеон, - а не гонару".
  
  
  
   "І гэта гонар, якую шукаў гэты малады чалавек, Пол?" Спытаў прынц Аристе. "Калі так, то ён шукаў яе ў незнаёмым месцы".
  
  
  
   Марыярці паківаў галавой. "Маладому чалавеку, які называе сябе Падлогай Донцхофом, не патрэбныя ні грошы, ні гонар", - сказаў ён. "Ён адзін з многіх людзей, якія спрабуюць трымаць Брытанію ў курсе еўрапейскіх і азіяцкіх спраў, нягледзячы на відавочнае адсутнасць цікавасці з боку брытанскага ўрада. Яны называюць сваё прадпрыемства "Вялікая гульня" і самі фінансуюць свае падарожжа ".
  
  
  
   " Вялікая гульня", - сказаў прынц Аристе. "Ангельцы з усяго робяць гульню. Яны вельмі спартыўныя".
  
  
  
   "Ангельскія вышэйшыя класы вераць, што таленавіты аматар лепш прафесіянала", - сказаў Марыярці. "Маральна, калі не фізічна. Але тады ім не трэба будзе зарабляць сабе на жыццё ".
  
  
  
   "Ты кажаш, як сацыяліст", - сказала прынцэса Дыяна, з цікаўнасцю гледзячы на яго.
  
  
  
   Мадлен засмяялася. "Мой сябар пагарджае амаль усіх", - сказала яна. "Ён лічыць, што чалавецтва поўна дурняў і мярзотнікаў".
  
  
  
   Марыярці грэбліва махнуў рукой у паветры. "Дазвольце мне хутчэй сказаць, што я заўважыў, што мае субраты па большай частцы дурні з невялікай доляй нягоднікаў, і я не саромеюся гэта каментаваць".
  
  
  
   "Добра!" Сказала прынцэса Дыяна. "Я спадзяюся, вы выключыце нас з гэтага спісу".
  
  
  
   "О, я веру", - запэўніў яе Марыярці. "З таго, што я чуў пра вас ад бормотуна, я паважаю як ваш інтэлект, так і вашыя намеры".
  
  
  
   "А ты б сказаў ід, калі б не ведаў?" Спытаў прынц Аристе.
  
  
  
   "На самой справе, ён бы так і зрабіў", - запэўніла яго Мадлен. "Наколькі мне вядома, прафесару ўдалося наўпрост абразіць герцагіню, маркіза і па меншай меры аднаго члена брытанскай каралеўскай сям'і".
  
  
  
   Марыярці паморшчыўся. "Хіба нам не трэба, каб абмеркаваць што-то больш важнае, чым мой характар?" ён спытаў.
  
  
  
   "Гэта так. Скажы мне, як ты прапануеш вызваліць Барнеттов?" Спытаў прынц Аристе.
  
  
  
   "Гэта не павінна апынуцца занадта складаным, калі вы зможаце даць некалькі надзейных людзей", - сказаў Марыярці. "Але, баюся, гэта толькі частка працы".
  
  
  
   "Ёсць яшчэ што-то? Што яшчэ?"
  
  
  
   "Нам трэба разгадаць загадку". Сказаў Марыярці. Затым ён паківаў галавой. "Гэта значыць, я ведаю. Я не павінен і не буду прасіць вас рабіць што-небудзь, акрамя дапамогі мне ў выратаванні нашых агульных сяброў.
  
  
  
   Прынцэса Дыяна нахілілася наперад, яе вочы заблішчалі. "Раскажы нам", - папрасіла яна. "Што гэта за загадка?"
  
  
  
   Марыярці уставіў у вока манокль і строга паглядзеў на яе. "Мне не трэба было падымаць гэтае пытанне", - сказаў ён. "Мая праблема непрыемная і небяспечная, і я не павінен далучаць вас".
  
  
  
   - Гэта як-то звязана з выкраданнем Барнеттов?
  
  
  
   "Амаль напэўна, але не наўпрост".
  
  
  
   "Ах!" - сказаў прынц. "Тады, калі ласка, загадай нам загадку, і дазволь нам вырашыць, наколькі глыбока мы павінны пагрузіцца ў тваю праблему".
  
  
  
   "Вельмі добра, ваша высокасць, як скажаце", - сказаў Марыярці. "Загадка складаецца з гэтых прадметаў". Ён заплюшчыў вочы і прадэкламаваў:
  
  
  
   - Першае, дваццаць чацвёртага і дваццаць пятага красавіка;
  
  
  
   - два, у тую сераду;
  
  
  
   "трое, невядома;
  
  
  
   - чатыры: Англія, Францыя, Германія і Расія;
  
  
  
   "пяць, невядома;
  
  
  
   - шэсць, трэці і чацвёрты з шасці;
  
  
  
   "так, сем".
  
  
  
   Прынц Аристе устаў і падышоў да далёкай сцяны, дзе вісела вялікая класная дошка. "Не маглі б вы паўтарыць гэта яшчэ раз?" ён папрасіў. Марыярці падпарадкаваўся, і прынц спіс запісаў на дошцы. Затым ён адступіў назад, і ўтаропіўся на яго. "Сапраўды, загадка", - сказаў ён. "Што гэта значыць? Пачакайце, гэта няправільны пытанне. Адкуль гэта ўзялося і як гэта звязана з нашай бягучай праблемай, вось што я хацеў сказаць ".
  
  
  
   "Аднойчы ўвечары ў оперы Паулю Донцхофу па памылцы ўручыў лісток паперы дробны чыноўнік Міністэрства замежных спраў. Ён распавёў пра гэта лэдзі Мадлен, калі яна прыйшла наведаць яго ў турме, прадставіўшыся яго сястрой. Мы пайшлі забраць гэта з яго кватэры. Яна была там, дзе ён яе пакінуў, па-майстэрску схаваная, загорнутая ў канверт і набітая паштовымі маркамі. Вось так, — Марыярці паказаў на спіс на дошцы, - вось як гэта было напісана.
  
  
  
   "Чаму ты думаеш, што гэта важна?" Спытаў прынц Аристе.
  
  
  
   "Донцхоф заплаціў за газету пяцьсот крон. Гэта значыць ён уручыў мужчыну пяцьсот крон у спробе прыцягнуць яго ў якасці крыніцы інфармацыі. Мужчына, павінна быць, чакаў, што хто-тое, каго ён не ведаў, перадасць яму грошы ў абмен на паперу, таму ён уручыў яе Падлозе. Ён паскардзіўся Падлозе, што чакаў атрымаць тысячу крон."
  
  
  
   "Значыць, каму-то гэта каштавала тысячу крон", - сказаў прынц Аристе. "На гэта можа быць мноства прычын".
  
  
  
   "Я адправіўся на пошукі чалавека, ад якога Пол атрымаў гэты ліст, каб спытаць яго, што гэта значыць, і каго ён чакае. Яго звалі Герман Логу. Ён працаваў у аддзеле планавання Міністэрства замежных спраў. Я спазніўся, ён быў мёртвы. Ён быў забіты ў сваёй спальні тыдзень таму. Яму перарэзалі горла, пакуль ён спаў. Нічога не было выкрадзена. Ён і яго жонка спалі паасобку, і яна сцвярджала, што нічога не чула. Дзве пакаёўкі спалі ў склепе. Паліцыя зыходзіць з тэорыі, што гэта, павінна быць, зрабіла альбо яго жонка, альбо адна з двух яго палюбоўніц, і на момант, калі я даведаўся пра гэта, яны ўсё яшчэ спрабавалі высветліць, хто менавіта, каб ведаць, каго арыштоўваць ".
  
  
  
   "Ты думаеш, яго забілі з-за яго памылкі?" Спытала прынцэса Дыяна.
  
  
  
   - Я веру. І я веру, што Пол быў замяшаны ў двух забойствах, таму што ён атрымаў гэты лісток паперы. Яго забойства магло б прыцягнуць да гэтага ўвагу, калі б ён перадаў яго далей, але выстаўленне яго ў якасці забойцы дыскрэдытавала б яго ".
  
  
  
   Прынц ўтаропіўся на дошку. "Цяжка паверыць, што ў гэтых сямі прадметах ёсць што-то злое або нават асабліва значнае. "Дваццаць чацвёртага і дваццаць пятага красавіка". Гэта пятніца і субота праз тыдзень, калі казаць пра гэтым годзе. "Трэці і чацвёрты з шасці". Прынц паціснуў плячыма. "Я адмаўляюся ад гэтага".
  
  
  
   "У найбліжэйшай будучыні плануецца якое-то буйное злачынства", - сказаў Марыярці. "Гэта ўсё, што Падлогу Донцхоф змог высветліць з сваіх уласных крыніц. Я мяркую, што гэты спіс ставіцца да гэтага. Ці магло гэта быць запланавана на наступную суботу або нядзелю? Тады адкуль дробны чыноўнік у Міністэрстве замежных спраў мог ведаць даты? Ці адбудзецца гэта адначасова ў Англіі, Францыі, Германіі і Расіі? Калі так, то чаму мы даведаемся пра гэта ў Вене? І што ж магло б выклікаць сур'ёзнае абурэнне ў гэтай групы людзей, якія нічога не думаюць пра бамбёжках, стральбе і нанясенні нажавых раненняў выпадковым урадавым чыноўнікам?"
  
  
  
   "Гэта і ёсць твая загадка?"
  
  
  
   "Вось і ўсё".
  
  
  
   "І як жа нам прыступіць да яе вырашэння?"
  
  
  
   "Мы?" Марыярці паклаў рукі на стол і ўтаропіўся на прынца. "Ты ўпэўнены, што хочаш ўвязвацца ў гэта?"
  
  
  
   "Калі нейкая група збіраецца падарваць парламент або забіць імператара, я думаю, мне варта ўмяшацца", - сказаў прынц Аристе. "Але я сапраўды думаю, што ў нейкі зручны момант мы павінны знайсці які-небудзь прыдатны орган, каб паведаміць. У імперыі сапраўды ёсць пэўныя рэсурсы, і не ўсе яе чыноўнікі дурныя ці прадажныя ".
  
  
  
   "Згодны", - сказаў Марыярці. "Як толькі ў нас будзе што расказаць, чаму можна будзе паверыць, і мы будзем ведаць, каму гэта лепш за ўсё расказаць, мы гэта зробім".
  
  
  
   - Такім чынам, - сказаў прынц Аристе, - што нам рабіць з заключэннем Барнеттов?
  
  
  
   Марыярці адкінуўся на спінку крэсла. "Я прыйшоў да вас, таму што мама Толливер сказала мне, што замак фон Линша і тэрыторыя вакол яго добра ахоўваюцца і патрулююцца. У мяне ёсць папярэдні план, пры ўмове, што я сам агледжу мясцовасць. Але для яго мне патрэбныя надзейныя людзі. І, як я ўжо казаў раней, у мяне няма "банды", якой я мог бы камандаваць. У вас ёсць свабодныя людзі, якім вы можаце давяраць, каб яны зрабілі тое, што вы кажаце?
  
  
  
   Аристе кіўнуў. - Ды. Каля шасцісот. Я камандзір палка лёгкай пяхоты. Большасць з іх - рэзервісты, і для іх прызыву цяпер спатрэбілася б афіцыйная мабілізацыя. Але штабная рота - рэгулярная армія, і іх казармы прыкладна ў мілі адсюль.
  
  
  
   - Што ж, - сказаў Марыярці. - Больш, чым я спадзяваўся, але ўсё роўна сардэчна запрашаем. Калі ў вас ёсць які-небудзь спосаб адабраць, скажам, тузін з іх добраахвотнікамі для выканання якой-небудзь пазавайсковай службы, мы можам сустрэцца з пераапранутым і ўдасканаліць план.
  
  
  
   "Я так і зраблю", - сказаў прынц Аристе. "І я замоўлю спецыяльны цягнік, які даставіць нас у Вену. Ты можаш расказаць нам план па дарозе".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  РАЗДЗЕЛ ВАСЕМНАЦЦАТЫ — ТВОЙ АМЕРЫКАНСКІ СТРЫЕЧНЫ БРАТ
  
  
  
  Уся прырода - усяго толькі мастацтва, невядомае цябе;
  
  Усё выпадкова, кірунак, якога ты не бачыш;
  
  Увесь гэты разлад, непонятая гармонія;
  
  Усё гэта частковае зло, ўсеагульнае дабро ...
  
  —Аляксандр Поўп
  
  
  
   Шэрлак Холмс і доктар Ватсан займалі сумежныя нумары на другім паверсе гатэля "Леапольд", дыхтоўнага сучаснага будынка, які займаў адзін квадратны квартал на Шварценбергплац, самым цэнтральным месцы, якое толькі можна было знайсці ў раскінуўся горадзе, якім у рэшце рэшт стала Вена. Было незадоўга да вячэры ў чацвер вечарам, і Холмс сядзеў за маленькім пісьмовым сталом у сваім пакоі, запісваючы дзённыя нататкі на наступнай пусты старонцы свайго нататніка. Праз сумежную дзверы ён чуў, як Уотсан насвістывае "Вандроўнага менестрэля" з " Микадо ", апранаючыся да вячэры.
  
  
  
   "Правёў другую палову дня, схаваўшыся ў буфетным для афіцыянтаў у кафэ "Дунай", - пісаў Холмс. "Мог выразна чуць размову ў асобнай задняй пакоі, але не заўсёды мог разабраць, хто кажа. Шмат абмяркоўваецца "вялікая падзея", якое павінна адбыцца ў найбліжэйшай будучыні. Былі прадстаўлены па меншай меры тры групы, якія, як можна было падумаць, не былі звязаныя або нават прыязныя, і ад якіх, вядома ж, нельга было чакаць, што яны будуць выступаць за агульную справу. Павінны быць ...
  
  
  
   Пачуўся ціхі, няўпэўнены стук у дзверы хола. Холмс адклаў ручку. - Так? - спытаў я.
  
  
  
   "Entschuldigen sie bitte, Herr Holmes?" Гэта быў жаночы голас.
  
  
  
   Холмс перайшоў на нямецкі. - Так? Адну хвіліну, калі ласка. Ён падышоў да дзвярэй і адкрыў яе. Жанчыне ў холе на выгляд было за сорак, і яна была добра, хоць і проста, апранутая. "Чым магу быць карысны, мадам?"
  
  
  
   - Вы містэр Шэрлак Холмс? - спытаў я.
  
  
  
   "Так і ёсць".
  
  
  
   - Калі ласка, я павінна быць упэўненая ў гэтым, калі вы скажаце мне, як завуць вашу домовладелицу ў Лондане?
  
  
  
   "А!" - сказаў Холмс. "Менавіта так. Яе клічуць місіс Хадсон. Што ў вас ёсць для мяне?"
  
  
  
   Жанчына адступіла на крок. - Вы ўжо ведаеце, што ў мяне для вас сее-што ёсць? Вам хто-небудзь сказаў, каб вы чакалі мяне? Я нікому не казала!
  
  
  
   Холмс адарыў жанчыну, як яму, верагодна, здалося, прыязным усмешкай. "Я не хацеў напалохаць вас", - сказаў ён. "Вядома, з вашага пытання было відавочна, што хто-то накіраваў вас да мяне. Магчыма, вы хацелі пракансультавацца са мной, але тады пытанне аб маёй асобы не быў бы такім тэрміновых. Таму я прыйшоў да высновы, што хто-то перадаў вам што-то для мяне, і лэдзі хацела быць упэўненай, што я атрымаю гэта сам.
  
  
  
   "І цяпер вы ведаеце, без майго ведама, што ў мяне працуе лэдзі". Яна дастала з сумачкі маленькі карычневы канверт і працягнула яго Холмсу. "Вось, калі ласка, сэр. Калі ласка, не рабі больш ніякіх высноў пра мяне, ці я закричу, клянуся, што закричу!"
  
  
  
   Холмс засмяяўся. "Даю вам слова", - сказаў ён, корпаючыся ў кішэні і вывуджваючы манету. "А цяпер, можа быць, што-небудзь за вашы клопаты—"
  
  
  
   "Няма, няма, дзякуй, сэр. Я атрымаў адэкватнае ўзнагароджанне. Сустрэча з вамі была — падзеяй. Вы такі, якім яна назвала вас!" І з гэтымі словамі жанчына зрабіла рэверанс і паспяшалася прэч па калідоры.
  
  
  
   "Гэта праўда, што вы ведаеце, Холмс", - сказаў Ватсан, папраўляючы гальштук-матылька, калі ўваходзіў у сумежную дзверы. "Тое, што вам здаецца банальным высноў, можа быць вельмі дзіўным для назіральніка. Як вы даведаліся, што лэдзі везла пасланне ад іншай лэдзі?"
  
  
  
   "Ах, Ватсан, вы маглі б самі зрабіць гэты выснову, калі б стаялі тут і назіралі за жанчынай, як я", - сказаў Холмс, вяртаючыся ў свой пакой і зачыняючы дзверы.
  
  
  
   "Так вы часта казалі ў падобных сітуацыях у мінулым", - сказаў яму Ватсан. "І ўсё ж я, здаецца, ніколі не змагу зразумець тое, што вы лічыце відавочным, пакуль вы мне не растлумачыце".
  
  
  
   "Вы несправядлівыя да сабе, мой дарагі Ватсан", сказаў Холмс. "Вы значна палепшылі свае дэдуктыўны здольнасці з тых часоў, як мы ўпершыню сталі жыць разам. Як толькі вы пачалі прымяняць дыягнастычныя навыкі, набытыя ў медыцынскай практыцы, да навакольнага вас свеце, ваша назіральнасць да дэталяў значна ўзрасла. Праўда, вы яшчэ не развілі здольнасць ўлоўліваць дробязі, якія дазваляюць праводзіць больш тонкія адрозненні, і высноваў, якія вы робіце з сваіх назіранняў, не хапае пэўнай, скажам так, смеласці; але для вас ёсць надзея, Ватсан, ёсць надзея!
  
  
  
   "Дзякуй вам за гэта, Холмс", - сказаў Ватсан. "Але я згодны даць вам рабіць высновы". Ён перастаў тузаць гальштук і нацягнуў смокінг. - Што такога было ў гэтай лэдзі, што прымусіла вас зрабіць выснову, што яна несла пасланне ад іншай лэдзі?
  
  
  
   "У яе было некалькі прамых шпілек, уторкнутых у каўнер блузкі і левыя рукавы", - патлумачыў Холмс. "І на тыльным баку яе правай рукі было пляма ад французскага мелу".
  
  
  
   "У самой справе, Холмс!" Ватсону ўдалося адлюстраваць збянтэжанасці і раздражненне адначасова.
  
  
  
   "Вядома, выснова відавочны", - сказаў Холмс свайму спадарожніку. "Гэтая жанчына - краўчыха. А час паказвае на тое, што яна паспяшалася да канца свайго працоўнага дня, каб перадаць гэта паведамленне, безумоўна, у якасці ласкі аднаго з сваіх кліентаў ".
  
  
  
   Ватсан сказаў: "Хм! Напэўна, ёсць тузін іншых магчымых тлумачэнняў".
  
  
  
   "Магчыма", - прызнаў Холмс. "Але верагоднасці - і ўласны адказ лэдзі — паказваюць на тое, што мой адказ правільны. Зараз давайце паглядзім, што для нас змяшчае гэты канверт".
  
  
  
   Холмс паднёс канверт да газавага ліхтара, панюхаў яго і з хвіліну ўважліва разглядаў. Затым паціснуў плячыма. "Падобна на тое, гэта проста канверт", - сказаў ён. "Мясцовай вытворчасці. Што ж, давайце паглядзім, хто ведае, што я тут, і што яна можа сказаць у сваё апраўданне". Ён асцярожна ўскрыў канверт лязом свайго складанага нажа і двума пальцамі асцярожна выцягнуў складзеную паперу.
  
  
  
   Ватсан зазірнуў яму праз плячо. - У чым справа, Холмс?
  
  
  
   Холмс разгарнуў лісток і разгладзіў яго на пісьмовым стале. - Ліст, - сказаў ён. - На англійскай. Ён зірнуў на яго. - Ну ж, гэта вельмі цікава.
  
  
  
   - У самай справе? Што там напісана?
  
  
  
   - Прывітанне гучыць так: "Дражайшая Эма", - сказаў Холмс.
  
  
  
   "Дарагая Эма?" Ватсан усміхнуўся. "Вось яно, Холмс. У рэшце рэшт, ліст адрасаваны не вам. У жанчыны, павінна быць, сумачка набіта канвертамі, і яна дала вам не той. Магчыма, яна вернецца ў найбліжэйшай будучыні, каб абмяняцца паведамленнямі."
  
  
  
   "Я чаму-то так не думаю", - сказаў Холмс. "Ёсць па крайняй меры яшчэ адно тлумачэнне гэтаму прывітанню". Ён паправіў газавую лямпу над сваім сталом. "Гэта працягваецца:
  
  
  
  
  
  
  
   "Такім чынам, нарэшце-то я знайшоў час напісаць ліст, якое абяцаў табе шмат месяцаў таму. Як хутка ляціць час! Спадзяюся, гэты ліст застане цябе і твайго бацькі ў добрым здароўі. На самай справе я прыношу прабачэнні за тое, што не напісаў раней, але ў мяне было жудасна занятае час, я сустракаўся з людзьмі, заводзіў сяброў і падарожнічаў па Еўропе, і я быў вельмі неахайны ў сваіх паведамленнях. Ты ведаеш, я павінна прызнацца, што не пісала ні маме, ні Эдварду, ні каму-небудзь яшчэ".
  
  
  
  
  
  
  
   "І так будзе працягвацца?" Спытаў Ватсан.
  
  
  
   "Гэта так і ёсць:
  
  
  
  
  
  
  
   "Я знайшоў тут самага выдатнага агента, які абяцае дапамагчы мне з маёй пеўчай кар'ерай. Павінен сказаць, што ўсе апынуліся больш карыснымі, чым я мог чакаць. І вось я дабраўся з Італіі ў Аўстрыю з самымі выдатнымі спадарожнікамі! Вось вам і ўсе, і я спадзяюся, вы зможаце дараваць мяне за маю ляноту. Калі ласка, калі ласка, перадай маю любоў ўсім, каго я пакінула ззаду, і скажы ім, асабліва Эдварду, што я сумую па ім і думаю пра іх кожны дзень. Асабліва Эдварду. І, вядома ж, прибереги часцінку гэтай любові для сябе! Я разлічваю прабыць тут некаторы час, і ліст заўсёды можа прыйсці да мяне па пошце да запатрабавання, Умштайн, Аўстрыя (куды, мая дарагая, усяго некалькі крокаў з Вены)".
  
  
  
  
  
  
  
   Холмс перапыніў чытанне, і Ватсан спытаў: "Гэта ўсё?"
  
  
  
   "Гэта падпісана: "Ваша кахаючая Джэні", - сказаў яму Холмс. "На адваротным баку старонкі нічога няма. Гэта вельмі цікава".
  
  
  
   "Як я ўжо сказаў, Холмс, відавочна, гэта нейкая памылка", - выказаў меркаванне Ватсан.
  
  
  
   Холмс з хвіліну глядзеў на ліст, затым адклаў яго і ўзяў канверт. Ён асцярожна разарваў яго па залепленым краях і агледзеў ўнутраную частку. - Я думаў, што, магчыма, але тут я нічога не знаходжу.
  
  
  
   - Хадзем, - сказаў Уотсан, - спусцімся павячэраць. Тут нічога нельга знайсці.
  
  
  
   Холмс зноў узяў ліст і акуратна склаў яго па першапачатковым згібам. - Вы так думаеце, Ватсан? Вы не бачыце ў лісце нічога дзіўнага? Вам не прыходзіць у галаву ніякага альтэрнатыўнага рашэнні для яго няправільна накіраванага прывітання?"
  
  
  
   - Не, Холмс, я не магу сказаць, што мне што-то прыходзіць у галаву, за выключэннем таго, што ліст прызначалася не вам, а вы надае занадта вялікае значэнне нейкі нявіннай памылку.
  
  
  
   "Што ж, Ватсан, магчыма, вы маеце рацыю", - сказаў Холмс, засоўваючы ліст ва ўнутраны кішэню смокінга. - Давайце спусцімся ў сталовую і абмяркуем гэтае пытанне за парай цялячых адбіўных і густым фасолевым супам. І яшчэ ёсць пытанне аб дэсерт, які запатрабуе ўважлівага абдумвання. Яны выйшлі з пакоя і накіраваўся па калідоры. "Але, тым не менш, гэта вельмі цікавае ліст".
  
  
  
   - Як вам будзе заўгодна, Холмс.
  
  
  
   Пасля вячэры яны пайшлі ў чытальная зала гатэля, дзе Ватсан знайшоў параўнальна свежы нумар часопіса " Стрэнд ", каб пацешыць сябе , у той час як Холмс зноў дастаў ліст і ўтаропіўся на яго. Праз некаторы час Холмс паліў трубку і зацягнуўся ёю, папераменна пазіраючы то на пісьмо, то ў столь. Гэта працягвалася каля паўгадзіны, калі раптам Холмс ускочыў на ногі і усклікнуў: "Вядома! Як па-дурному з майго боку!"
  
  
  
   Ватсан адарваў погляд ад часопіса і ўбачыў, што Холмс літаральна танчыць ад ўзбуджэння. "Ну жа, Ватсан!" - сказаў ён. "Я мяркую, гульня пачынаецца!"
  
  
  
   Пасля ўсіх гадоў, праведзеных Ватсана ў якасці кампаньёна і памочніка Шэрлака Холмса, ён усё яшчэ не мог здушыць трапятанне ўзбуджэння, які ахапіў яго, калі ён зразумеў, што Холмс напаў на след і знаходзіцца на шляху да разгадкі чарговай таямніцы. - Куды едзем, Холмс? - спытаў ён.
  
  
  
   "Спачатку вернемся ў нашы пакоі, - сказаў Холмс, - а потым паглядзім — паглядзім!"
  
  
  
   Вярнуўшыся ў пакой, Холмс зачыніў дзверы і ўключыў газ. - Нам патрэбен святло, - сказаў ён, - і цяпло.
  
  
  
   - Што вам удалося высветліць, Холмс?
  
  
  
   "Гэта тое, што я збіраюся адкрыць", - адказаў Холмс. "Усё гэта было ў мяне перад вачыма, і я выдаткаваў добры час, разглядаючы гэта. Хіба не Джонатан Свіфт сказаў: "Няма больш сляпых, чым тыя, хто не хоча бачыць"? Ах, Ватсан, мне няма апраўдання — я павінен быў адразу гэта ўбачыць!
  
  
  
   - Што бачылі, Холмс? - спытаў я.
  
  
  
   "Тое, што павінна было быць відавочна з самага пачатку", - сказаў Холмс Ватсону. "Па-першае, якія былі шанцы, што паведамленне, як вы выказалі здагадку, прызначаўся не мне?"
  
  
  
   "Я б сказаў, што той факт, што яно было адрасавана "Эме", быў добрым прыкметай гэтага", - запярэчыў Уотсан.
  
  
  
   "На першы погляд можа здацца, што так яно і ёсць", - пагадзіўся Холмс. "Але, вядома, разважанні аб тым, што швачка так старанна ўстанавіла маю асобу, перш чым перавярнуць канверт, наводзяць на думку пра адваротнае".
  
  
  
   - Тады чаму "Эма"?
  
  
  
   "Злучыце гэта з дастаўкай канверта швачкай, і аб чым гэта кажа?"
  
  
  
   Ватсан глыбока ўздыхнуў. "Я не ведаю, Холмс, аб чым гэта кажа вам?"
  
  
  
   - Што адпраўнік не мог даставіць ліст звычайным спосабам: па пошце або з кур'ерам. Такім чынам, яна баялася, што хто-небудзь убачыць, як яна адпраўляе ліст Шэрлаку Холмсу. І чаму яно называецца "Дарагая Эма"? Напэўна, таму, што яна баялася, што хто-небудзь убачыць, як яна піша ліст Шэрлаку Холмсу ".
  
  
  
   "Зразумела", - сказаў Ватсан. "Але навошта каму-то спатрэбілася заходзіць так далёка, каб адправіць вам такі ліст? У ім няма нічога цікавага; па меншай меры, на мой погляд".
  
  
  
   - Такім чынам, праўдзівае значэнне ўтоена. Да такой высновы я прыйшоў перад тым, як мы спусціліся да абеду. Але як ўтоена? Спачатку я падумаў аб кропкавых адтулінах. Стары трук зняволеных і закаханых - праколваць малюсенькія дзірачкі над літарамі, каб разабраць сакрэтнае пасланне. Холмс паднёс ліст да святла. "Але, як вы можаце бачыць, у гэтай паперы няма маленькіх дзірачак. Затым я паспрабаваў прачытаць кожнае трэцяе або чацвёртае, або пятае слова; і, на маю бяду, атрымалася тарабаршчыны ".
  
  
  
   - А потым, Холмс? - спытаў я.
  
  
  
   - А потым мы спусціліся павячэраць.
  
  
  
   Ватсан цяжка апусціўся ў крэсла каля акна. - Права, Холмс, вы бываеце самым невыносным чалавекам.
  
  
  
   Холмс усміхнуўся. "Выбачайце, Ватсан. Але пасля абеду да мяне дайшло, што я занадта усложняю сітуацыю, а адказ, верагодна, быў вельмі простым. І я паглядзеў, і гэта было. Бачыце, першае, на што я звярнуў увагу, самы просты шыфр з усіх, гэта першая літара першага слова ў кожным сказе. Цяпер глядзіце, — ён працягнуў ліст Ватсону. - Першыя чатыры літары, выведзеныя такім чынам, - S-H-T-R. Поўная бязглуздзіца. Таму я спыніўся. Мне трэба было працягваць. Першыя дзевяць літар пішуцца як S-H-T-R-Y-He-A-T. Або, як мне раптам прыйшло ў галаву, S. H. —Шэрлак Холмс —паспрабуйце цяпло!"
  
  
  
   - Паспрабаваць цяпло?
  
  
  
   - Так, Ватсан. Існуе некалькі вадкасцяў — адна з іх — цытрынавы сок, - якімі вы можаце пісаць на паперы, і надпіс знікне, калі вадкасць высахне. Але затым, калі папера награваецца, надпіс з'яўляецца зноў. Вось так!" Холмс зноў схапіў паперу і паднёс яе да газавай рашотцы, рухаючы ўзад-наперад, каб яна раўнамерна награвалася.
  
  
  
   Некаторы час нічога не адбывалася. А затым, павольна, на адваротным баку паслання з'явіліся літары, спачатку вельмі цьмяныя, а затым сталі цёмна-карычневымі:
  
  
  
  
  
  
  
  Шэрлак,
  
  
  
   Я ў бядзе. Госць / палонны графа Зігфрыда фон Линша ў Шлос Ым, замку ў яго маёнтак у Умштайне. Барнетты, сябры прафесара. Марыярці, таксама зняволеныя тут. Фон Лінц думае, што я на яго баку, але не настолькі ўпэўнены, каб дазволіць мне напісаць. Ён адзін з верхаводаў змовы. Мэта - захапіць Аўстрыю / Еўропу. Свята для мясцовых жыхароў запланаваны на наступныя выходныя. Прыходзьце пераапранутых. Думаю, тады сюды прыедуць і іншыя лідэры.
  
  
  
  Твая амерыканская стрыечная сястра Джэні
  
  
  
  
  
  
  
   - Умштейн? - перапытаў Холмс. - Дзе Умштейн? - спытаў я.
  
  
  
   - Хто такая Джэні? - спытаў я.
  
  
  
   - Джэні вэрна, там, - патлумачыў Холмс. - Яна оперная спявачка. Кантральта. Даволі добрае. Сваячка мне па мацярынскай лініі. Вырасла ў Злучаных Штатах. Яна нарадзілася ў Сан-Францыска, дзе яе бацька пазбіваў стан, прадаючы тавары золотодобытчикам. Калі яна была зусім маленькай, сям'я пераехала назад на Ўсход, у Бостан, а затым, калі яна была падлеткам, у Лондан."
  
  
  
   "Што яна робіць у Еўропе? І, што больш важна, з якой нагоды яна піша вам сакрэтнае паведамленне?" Спытаў Ватсан. "Адкуль яна ведае, што вы тут?" Адкуль яна ведае пра нейкі змове?
  
  
  
   "Я ведаю не больш вашага", - сказаў яму Холмс. "Але калі б мне прыйшлося гадаць — Майкрофт".
  
  
  
   - Твой брат? Якое ён мае да гэтага дачыненне?
  
  
  
   Холмс паціснуў плячыма. "Ён ведае, што я тут і што я раблю. Калі да яго звесткі дайшла нейкая новая інфармацыя, ён цалкам здольны дзейнічаць па ўласнай ініцыятыве і паслаць каго-небудзь на расследаванне".
  
  
  
   - І пасылаеце жанчыну? Вашу кузіну? На самай справе, Холмс!
  
  
  
   Майкрофт не выносіць агульнапрынятых адрозненняў паміж мужчынам і жанчынай. Ён часта наймае жанчын у якасці сваіх агентаў. Ён лічыць іх больш надзейнымі, больш кемлівымі і менш схільнымі здзяйсняць неасцярожныя памылкі. Я цытую яго і не ўпэўнены, што не згодны ".
  
  
  
   "Ну, гэта ваша сваячка, падобна, адважная маладая жанчына", - сказаў Уотсан.
  
  
  
   "Яна заўсёды адрознівалася дзіўнай адвагай і ініцыятыўнасцю", - пагадзіўся Холмс. "Калі б яна нарадзілася мужчынам, то, верагодна, была б даследчыкам або кім-то гэтак жа прадпрымальным. На самай справе яе спевы дае ёй ўсю незалежнасць, якой яна так прагне, і магчымасць падарожнічаць па свеце ".
  
  
  
   "Падобна на тое, яе незалежнасць у дадзены момант крыху абмежаваная", - пракаментаваў Ватсан. "Што нам рабіць, Холмс?"
  
  
  
   - Збірайцеся! - сказаў Холмс. - Мы адпраўляемся ў Умштайн— дзе б ён ні знаходзіўся.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДЗЕВЯТНАЦЦАТАЯ — ЗАМАК У УМШТАЙНЕ
  
  
  
  Не варта аплакваць смерць надзеі да тых часоў, пакуль яна не будзе пахаваная.
  
  — Alma Schindler
  
  
  
   Шлосс Ым, замак у маёнтку фон Линш, быў невялікі, як і належыць замкам, але ўсё роўна ўражваў на фоне гарызонту. Трохкутнае збудаванне вышынёй каля васьмідзесяці футаў, з вежай, поднимавшейся яшчэ на тры паверхі ў кожным куце, мела зубчастую знешнюю сцяну таўшчынёй дзесяць футаў і вышынёй дваццаць два фута. Гэта была адна з ланцуга крэпасцей, пабудаваных у дванаццатым стагоддзі ордэнам рыцараў Вота для абароны Свяшчэннай Рымскай імперыі ад захопнікаў з усходу. Ўсход у рэшце рэшт спыніў спробы ўварвання, і графы Линша ў васемнаццатым стагоддзі пашырылі прарэзы для стрэл у вокнах, засыпалі роў і зрабілі ўсё магчымае, каб ператварыць усё навакол поўнілася ветраной сваю крэпасць, продуваемую скразнякамі, у элегантны замак. Але, акружаны навясны сцяной і высокімі каменнымі вежамі, ён заўсёды выглядаў хутчэй злавесным, чым прывабным.
  
  
  
   Калі Зігфрыд Карл Марыя фон Линш атрымаў у спадчыну тытул і маёнтак у 1878 годзе, ён усталяваў рашоткі на вокнах, нанава усталяваў опускную краты і зрабіў усё магчымае, каб аднавіць замак Розум у яго першародным выглядзе сярэднявечнай крэпасці. Гэта было каменнае ўпартасць арыгінала, якім ён захапляўся. У дзяцінстве граф употай верыў, што ён з'яўляецца рэінкарнацыяй першапачатковага Зігфрыда, караля Нібелунгаў, правадыра расы герояў бога Вотана, героя нямецкага народа. І, вядома ж, кароль Зігфрыд павінен жыць у замку.
  
  
  
   Граф фон Лінц узбег па каменнай лесвіцы ў замку, які ён называў домам, і адступіў у бок, пакуль мажны мужчына ў чорнай скураной уніформе яго асабістай аховы отпирал цяжкую драўляную дзверы і расхінаў яе. Ён адмахнуўся ад ахоўніка і ўвайшоў у пакой, злёгку прыгнуўшыся, каб прайсці пад дзвярным праёмам вышынёй пяць футаў тры цалі. Пакой быў невялікі, абстаўленай ложкам, крэслам, шафай, рукамыйніцай, маленькім квадратным сталом і невялікі кніжнай паліцай, на якой стаялі гісторыя Венгрыі на венгерскім, расклад жалезных дарог на нямецкай і каля тузіна старажытных зборнікаў псалмоў на стараславянскай. Адно малюсенькае зарешеченное акно высока на сцяне прапускала ў пакой адзіны натуральны святло, які дапаўняла алейная лямпа на стале. Бенджамін Барнетт сядзеў на ложку і чытаў " Лондан таймс" двухтыднёвай даўніны, а Сесілія ў крэсле пришивала гузік на блузцы. Яны абодва паднялі вочы, калі ўвайшоў фон Лінц, але нічога не сказалі.
  
  
  
   Фон Лінц спыніўся ў дзвярах і выразна развёў рукамі. "Ах, містэр і місіс Барнетт, я зайшоў паглядзець, як у вас справы. Якую выдатную хатнюю карціну вы ствараеце. Я прашу прабачэння за тое, што грэбаваў вамі ў апошні час, але я быў заняты, вельмі заняты. Я спадзяюся, вы прабачце мяне."
  
  
  
   Барнетт адклаў газету і злосна паглядзеў на графа. - Як доўга будзе працягвацца гэты фарс? ён патрабавальна спытаў.
  
  
  
   Фон Лінц паціснуў плячыма. "Цяпер гэта не ў маёй уладзе, запэўніваю вас", - сказаў ён. "Вядома, вы разумееце, што мы не можам адпусціць вас у дадзены момант. Мы ніяк не маглі б гарантаваць ваша маўчанне аб вашым, э-э, візіт у мой дом. І хоць я ўпэўнены, што мы маглі б справіцца з сітуацыяй, нягледзячы на абвінавачванні і контробвинения, прама зараз мы не можам дазволіць сабе той увагі, якое было б накіравана на нас. Вы не павінны думаць пра нас сурова, мы робім усё, што ў нашых сілах, каб у цяжкай сітуацыі".
  
  
  
   - Рэзка! Барнетт акуратна склаў газету і ўстаў, каб сустрэцца з фон Линцем тварам да твару. "Вы трымалі нас тут у палоне апошнія два тыдні, належачы на бессэнсоўную ідэю, што мы можам расказаць вам аб планах прафесара Марыярці, аб якіх мы нічога не ведаем, ці на яшчэ больш недарэчнае меркаванне, што нам неабыякавыя вашы планы, якімі б яны ні былі. Вы дапытвалі нас разам і паасобку, але нічога не даведаліся, бо нам няма чаго сказаць.
  
  
  
   Вы зрабілі нас ахвярамі таго, што самым ветлівым чынам можна назваць жахлівай памылкай, і лепшым спосабам выправіць гэта было б адпусціць нас — зараз!"
  
  
  
   Фон Лінц сумна паківаў галавой. "Вы павінны вінаваціць свайго прафесара Марыярці ў сітуацыі, якая склалася, а не нас", - сказаў ён. "Мы не без падстаў лічылі вас яго агентамі. Сапраўды, некаторыя з нас усё яшчэ не ўпэўненыя, што гэта не так. Калі гэта так, вы можаце бачыць, што ў нашых інтарэсах было ліквідаваць вас. І мы маглі б зрабіць гэта значна, э-э, больш жорсткім спосабам ".
  
  
  
   Сесілія адарвала погляд ад шыцця і адарыла графа сочувственной усмешкай. "Я заўважыла, што кожны парушальнік закона вінаваціць іншых у сваіх учынках", - сказала яна. "Падобна на тое, гэта адзін з распаўсюджаных аспектаў крымінальнага мыслення. "Калі б толькі ён проста даў мне грошы, мне не прыйшлося б біць яго па галаве!" "Калі б толькі яны сказалі мне тое, што я хачу ведаць, мне не прыйшлося б выкрадаць іх і трымаць у палоне ".
  
  
  
   "Так, так", - сказаў фон Лінц. "Усё гэта было б вельмі пераканаўча, калі б толькі ваш прафесар Марыярці не знік з поля зроку каля тыдня назад".
  
  
  
   "Знік?"
  
  
  
   "Так, знік". Фон Лінц прайшоў далей у пакой. "Будучы папярэджаны аб тым, што ён з'яўляецца кіраўніком вашай сакрэтнай службы і мае вялікую групу агентаў сярод крымінальных колаў па ўсёй Еўропе, мы, натуральна, не спускалі з яго вачэй. У апошнюю хвіліну нам удалося перахапіць аднаго інфарматара, выкладчыка чаго-то там, які даведаўся пра нашых падазрэнні адносна яшчэ аднаго агента. Нам удалося перашкодзіць гэтаму выкладчыку пагаварыць з прафесарам Марыярці ў яго доме ў Лондане, але Марыярці там больш няма. Ён выслізнуў ад нашых назіральнікаў ".
  
  
  
   "Хто гэтыя "мы", пра якіх ты ўвесь час кажаш?" Спытаў Барнетт. "Пакуль мы бачылі толькі цябе".
  
  
  
   "Няма прычын, па якіх вы не павінны ведаць. Я кажу ад імя Новага ордэна рыцараў Вота", - сказаў фон Лінц. "Наша прысутнасць пакуль шырока не адчуваецца, але, несумненна, хутка яно будзе адчувацца".
  
  
  
   - І менавіта гэты ордэн так заклапочаны перамяшчэннямі прафесара Марыярці?
  
  
  
   "Добра сказана", - пагадзіўся фон Лінц. "Нас сапраўды турбуюць яго перамяшчэння. Тыдзень таму ён пайшоў з дому і да гэтага часу не вярнуўся. Лічыцца, што ён быў на вячэрнім прагулачным параходзе з Ньюхейвена ў Дьепп, але пасля гэтага знік з-пад увагі. Як вы гэта растлумачыце, калі ён не спрабуе перашкодзіць нашых планах?"
  
  
  
   "Ён з'ехаў у адпачынак", - выказаў меркаванне Барнетт.
  
  
  
   "Ба!" - сказаў фон Лінц. "Ён з'ехаў у адпачынак, як і ты была ў адпачынку - па-майстэрску разлічыў час, каб даставіць цябе ў Вену як раз у патрэбны момант".
  
  
  
   - Зручны момант для чаго?- Спытаў Барнетт , у яго голасе заўважалася раздражненне. "Як я кажу вам ужо два тыдні, мы не разумеем, пра што вы кажаце!"
  
  
  
   "Гэта бескарысна, дарагая", - сказала Сесілія. "Ты не зможаш пераканаць яго, што ў нас няма патрэбнай яму інфармацыі. І акрамя таго, да цяперашняга часу мы ўжо занадта шмат ведаем пра яго —іх— справах, каб ён мог нас адпусціць. Мы можам не ведаць, што плануе яго банда, але мы ведаем, што што-то павінна адбыцца, а гэта занадта шмат ведаў ".
  
  
  
   Фон Лінц пакланіўся Сесили. - Цалкам дакладна, мадам. Сумна, але гэта так. Ён сагнуўся і пачаў адступаць, выйшаў з пакоя. "Фестываль Святога Сымона пачынаецца праз два дні", - сказаў ён, спыніўшыся ў дзвярах. "Святкуем адну з нашых найвялікшых перамог. Традыцыйны фестываль праводзіцца на лузе перад замкам у гэтыя выходныя, і мы павінны падрыхтавацца. У мяне шмат спраў".
  
  
  
  -
  
  
  
   Ражаны ўзгрувасціўся на стол каля акна і асцярожна апусціў жалюзі на апошнія чвэрць цалі. "У гэты чацвер, - сказаў ён, - гэта значыць, паслязаўтра, тут адбудзецца вялікі фестываль. Гэта гадавіна бітвы пры Розум у , па-мойму, 1164 годзе, у якім туркі былі адкінутыя на цаля або два. Яны ўзносяць падзяку святому Сымону, які, я мяркую, меў да гэтага нейкае дачыненне. Фестываль праходзіць з чацвярга па суботу, а затым мясцовыя жыхары праводзяць усе нядзелю ў царкве. Па крайняй меры, так мне сказалі. На тэрыторыі перад замкам цяпер разбіваюцца палаткі і да таго падобнае ".
  
  
  
   Марыярці кіўнуў. "Удала", - сказаў ён. "Я думаю, мы можам выкарыстоўваць гэта ў нашых інтарэсах".
  
  
  
   Яны сабраліся ў адным канцы асабістага вагона-салона прынца Аристе на жалезнай дарозе. Спецыяльны цягнік прыбыў на чыгуначную станцыю за межамі горада Умштайн напярэдадні позна ўвечары, і цяпер чатыры вагоны прынца былі адлучаны ад паравоза і стаялі ў куце двара. Тузін добраахвотнікаў, якіх прынц Аристе прывёў з свайго палка, трэніраваліся каля машыны. Нават у грамадзянскай вопратцы ім было цяжка не выглядаць тымі, кім яны былі: добра навучанымі салдатамі з элітнага падраздзялення.
  
  
  
   "Што нам рабіць?" Спытаў прынц Аристе.
  
  
  
   Марыярці ўстаў, сашчапіўшы рукі за спіной, нахіліўшы галаву наперад, як велізарны ястраб. "У дадзены момант наш час лепш за ўсё выдаткаваць на збор інфармацыі", - сказаў ён. Ён паглядзеў на бормочущего. - Дзе знаходзіцца акно ў камеру Барнэта?
  
  
  
   "Гэта не зусім "камера", - сказаў Толливер , - проста пакой на чацвёртым узроўні. Але, улічваючы вялікую, цяжкую дубовую дзверы і рашоткі на адным акне, якое знаходзіцца вельмі высока, я мяркую, вынік той жа. Гэта з левага боку, другое акно знутры. Я магу паказаць вам на гэта".
  
  
  
   - Не маглі б вы адвезці каго-небудзь з нас туды сёння вечарам?
  
  
  
   Толливер гэта абдумаў. "Наўрад ці", - сказаў ён нарэшце, "Бардак той з вас, пра каго мы гаворым, ненашмат больш, чым я. Спачатку яму давялося б прайсці праз краты, праз якую гэты ручай выходзіць праз знешнюю сцяну. І ў мяне ёсць праблемы з праходжаннем скрозь дубцы, нягледзячы на тое, што я малюсенькі. Затым яму прыйшлося б ўзлезці на сцяну самага замка, што я і раблю, выкарыстоўваючы вінаградныя лозы, якія растуць збоку ад сцяны. Яны вытрымліваюць мой вага — прыкладна сем стоун, — але я не думаю, што яны вытрымаюць нашмат больш. І яны становяцца вельмі тонкімі і разрэджанымі на чацвёртым паверсе, дзе знаходзіцца акно, так што нават мне даводзіцца быць вельмі асцярожным і дакладным. Разумееце, гэта пытанне росту. Будаўнікі гэтага замка не меркавалі, што ў яго нападуць карлікі.
  
  
  
   "Тады ты павінен заставацца нашым эмісарам, Толливер", - сказаў прафесар. "Як ты думаеш, Барнетты ў добрым настроі?"
  
  
  
   "Я думаю, што яны будуць у значна лепшым размяшчэнні духу, калі я раскажу ім, што ты тут і замышляешь іх вызваліць".
  
  
  
   "Тады, у што бы то ні стала, скажыце ім, што мы тут і што мы замышляем іх выцягнуць", - сказаў Марыярці. Ён павярнуўся да астатніх. "Я думаю, магчыма, нам з мадам Вэрлен варта адправіцца на луг, дзе людзі рыхтуюцца да гэтым святам. Магчыма, Аляксандру Сандарелю прыйшоў час прадэманстраваць некаторыя з сваіх містычных здольнасцяў".
  
  
  
   "І што ж нам рабіць?" Спытаў прынц Аристе.
  
  
  
   "Магчыма, вам варта паведаміць у замак Эм, што вы тут", - прапанаваў Марыярці. "Высакароднасць кажа аб высакароднасці, я разумею. Вы спыніліся, каб паглядзець на свята па шляху ў Вену. Калі пашанцуе, фон Лінц запросіць цябе далучыцца да яго. Тады трымай вочы і вушы адкрытымі, і даведацца ўсё, што зможаш.
  
  
  
   Аристе кіўнуў. - Я пашлю лёкая паведаміць графу фон Линцу, што мы тут, і запрашу яго зайсці і выпіць з намі ў маім асабістым вагоне. Ён, напэўна, прапануе нам замест гэтага прыехаць у замак, і я зраблю яму вялікую паслугу, пагадзіўшыся. У рэшце рэшт, ён усяго толькі граф, а я прынц.
  
  
  
   "І ты вельмі высакародны чалавек, мой дарагі", - сказала яму прынцэса Дыяна, паляпаў яго па плячы.
  
  
  
   "І я магу адправіць сваіх людзей шукаць выпадковую працу ў якасці рознарабочых або падзёншчыкаў", - прапанаваў Аристе. "Магчыма, яны таксама змогуць унесці свой уклад у наш інфармацыйны фонд".
  
  
  
   "Цудоўна!" Марыярці пагадзіўся. "Пакінь каго-небудзь годнага даверу тут, у гэтай машыне, для збору і перадачы інфармацыі. Калі вас запросяць пераначаваць у замку, знайдзіце які-небудзь падстава адмовіцца і вяртайцеся ў свой спальны вагон тут.
  
  
  
   "Мае лекі", - выказала здагадку прынцэса Дыяна. "Вы ведаеце, у мяне слабое здароўе".
  
  
  
   "Усё гэта робіцца для таго, каб вызваліць Барнэта і яго жонку з іх замкнёнага кола?" спытала балерына. "Я не скарджуся, заўважце, мне проста цікава".
  
  
  
   "Падвойная мэта - арганізаваць іх вызваленне і высветліць, за што іх наогул трымаюць", - сказаў Марыярці.
  
  
  
   "Я сказаў вам, што Барнетт кажа, што яны хочуць ведаць пра вас, прафесар, - сказаў ражаны, - што вы робіце, дзе вы гэта робіце і чаму".
  
  
  
   "Так", - сказаў Марыярці. "І мне трэба ведаць, якія менавіта памылковыя ўяўленні ёсць у гэтых людзей, што прымушае іх так цікавіцца маімі перамяшчэннямі; і, магчыма, было б нядрэнна атрымаць некаторы ўяўленне пра тое, хто такія "яны" і што яны задумалі ".
  
  
  
  -
  
  
  
   Шэрлак Холмс і доктар Ватсан прыбытку ў Умштайн дзённым цягніком з Вены ў 11:14 і ўсталі на пероне вакзала з дарожнымі торбамі ў руках, дазволіўшы хвалі людзей, якая выйшла разам з імі з цягніка, захліснуць іх і пакінуць вакзал. Холмс, вынікаючы радзе Джэні Дакладна "пераапрануцца", абзавёўся востраканцовай бародкай і акуратнымі вусамі, а таксама цёмна-сінімі штанамі, шэрым пінжаком з пакатымі плячыма і шнуравой аздабленнем і цірольскай капелюшом з старанна загнутымі палямі. Гэта, разам з мернай хадой і манерай выкрыкваць загады ўсім вакол, як быццам ён чакаў, што ім будуць беспярэчна падпарадкоўвацца, выдавала ў ім ваеннага афіцэра ў цывільным.
  
  
  
   Ватсан, які быў абцяжараны асобай, рэйтынгамі, якія адлюстроўваюць грубавата сумленнасць ангельскага джэнтльмена, і прыроджанай няздольнасцю крывадушнічаць, быў не столькі замаскіраваны, колькі зроблены настолькі відавочным, што не кідаўся ў вочы. Ад каўнерыка твидового касцюма з вузкай этыкеткай да падэшваў тоўстых оксфардскіх чаравік ён да драбнюткіх дэталяў быў падобны на брытанскага турыста, якая ўчыняе турнэ па Еўропе з Бедекером ў руках.
  
  
  
   "Я мяркую, першым справай трэба знайсці мясцовую гасцініцу і зняць нумар", - прапанаваў Уотсан.
  
  
  
   - Мы можам паспрабаваць, - сказаў Холмс, - але мне здаецца, што ўсе мясцовыя гасцініцы запоўненыя гулякі і тымі, хто спадзяецца павесяліцца. У кожнага гараджаніна, у якога ёсць вольны ложак, і ў кожнага фермера, які можа заправіць саламяны матрац на сенавале, верагодна, сёння вечарам будуць госці. Магчыма, мы апынемся сьпяць пад зоркамі. І ўсё ж гэта будзе не ў першы раз, а, Ватсан?
  
  
  
   - Гэта праўда, Холмс, - прызнаў Ватсан.
  
  
  
   "Не, я думаю, што ў першую чаргу неабходна высветліць месцазнаходжанне міс Джэні Дакладна і ў якія непрыемнасці яна ўліпла. Для гэтага, вядома, мы павінны наведаць мясцовую гасцініцу. Як, па-мойму, я ўжо згадваў вам час ад часу ў мінулым, мой дарагі сябар, пабы і гасцініцы нязменна з'яўляюцца лепшым крыніцай мясцовых плётак. І, магчыма, нам пашанцуе, і гаспадар гасцініцы знойдзе свабодную пару ложкаў, нават калі ён не зможа паставіць іх сам. Хадзем, Ватсан. І з гэтымі словамі, расправіўшы плечы, высока падняўшы падбародак, трымаючы кій перад сабой, як шаблю, Шэрлак Холмс пакінуў вакзал і накіраваўся ў Умштайн.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАТАЯ — ЖНІВО НАРЫХТОВАК
  
  
  
  Сусвет, якую мы назіраем, валодае менавіта тымі ўласцівасцямі, якіх нам варта было б чакаць, калі ў аснове яе няма ні задумы, ні мэты, ні зла, ні дабра, нічога, акрамя сляпога, бязлітаснага абыякавасці.
  
  Чарльз Дарвін
  
  
  
   На працягу апошніх некалькіх дзён у замак Ым прыбывалі ўплывовыя людзі. Экіпажы, якія пад'ехалі да апускной рашотцы, былі вялікімі, багата ўпрыгожанымі, пахлі свежай фарбай, і ў іх былі запрэжаны падабраныя квартэты жвавых коней. На некаторых быў тоўсты пласт дарожнай пылу, так як яны прыехалі здалёк. У некаторых на дзвярах былі брызентавыя панэлі, на якіх былі намаляваныя гербы або іншыя эмблемы, каб схаваць іх ад вачэй мясцовых жыхароў. Мужчыны, якія прыбылі цягніком, прыехалі на сваіх асабістых аўтамабілях, і іх сустрэла закрытая карэта з замка.
  
  
  
   З'яўленне гэтых важных людзей засталося ў значнай ступені незаўважаным сярод мноства якія прыбылі на свята. У рэшце рэшт, гэта быў свята Святога Сымона, і як багатыя, так і бедныя атрымлівалі асалоду ад добрым святам. Рассвет пятніцы выдаўся яркім і цёплым, з дастатковым ветрыкам , каб натоўп адчула сябе бадзёрай і па-сапраўднаму святочнай. На лузе перад замкам стаяла больш за шэсць дзясяткаў намётаў, а таксама забаўляльныя зоны і памяшкання для прадаўцоў медалёў Святога Сымона, лялек турэцкіх воінаў і іншых яркіх і бліскучых прадметаў. У гэты першы дзень на фестывалі прысутнічала каля двух тысяч чалавек — і гэта яшчэ нават не былі выходныя. Фестываль у гэтым годзе абяцаў быць добрым. Блазны былі спрытнымі, жанглёры і акрабаты - спрытныя, ежа смачная, піва - густым, наварыстыя і пеністым, маленькі Святы Асаблівым пачастункам сталі "Сайман твистс" — выпечка ў форме паўмесяца з узбітымі сліўкамі, прыгатаваная спецыяльна да гэтага фестывалю.
  
  
  
   У намёце ў далёкім канцы лугі невялікая група людзей стаяла ў напружаным увазе. Яны ніколі раней не бачылі нічога падобнага. Маленькая шыльда на дзверы палаткі абвяшчала: ДОКТАР
  
  І ВАМ РАСКАЖУЦЬ. АЛЯКСАНДР САНДАРЕЛЬ — ПЫТАЙЦЕСЯ, І аповяд працягваўся на працягу ўсяго дня. Прафесар Марыярці ў вобразе доктара Аляксандра Сандареля, апрануты ў чорны, отороченный мехам сурдут з шырокімі штрыфлямі, подчеркивавший яго рост; яго грудзі была перавязана чырвоным поясам, подчеркивавшим яго важнасць, стаяў на ўзвышэнні пасярод палаткі, гледзячы на сваю аўдыторыю зверху ўніз вачыма, якія, як выказаўся адзін з гледачоў, "здавалася, прапальваць саму вашу душу". Побач з ім на трыножніку стаяла медная жаровня прыкладна паўтары футаў у папярочніку з невялікай горкай цьмеюць вуглёў.
  
  
  
   Мадлен Вэрлен, апранутая ў сукенку жамчужнага колеру, якое падкрэслівае тое, што яно павінна было падкрэсліць, уручала кожнаму члену аўдыторыі па лісту паперы, аловак і маленькаму белым канверце, калі ён ці яна ўваходзілі. "Калі ў цябе ёсць пытанне да доктара, - прашаптала яна, - запішы яго і запячатай ў канверт". Перыядычна яна збірала канверты і прыносіла іх Сандарелю на срэбным падносе.
  
  
  
   Сандарель ўзяў з падноса запячатаны канверт і падняў яго. "Малады джэнтльмен у дзверы, у карычневым скураным паліто", - сказаў ён. "Гэта ад вас, я мяркую".
  
  
  
   "І які быў мой пытанне?" з выклікам спытаў юнак у дзверы.
  
  
  
   Сандарел сунуў канверт ў жароўню, і той успыхнуў. Ён уважліва вывучаў які ўздымаецца дым. "Твой пытанне самы стары з усіх", - сказаў ён. - Ты хочаш ведаць, ці любіць яна цябе, хоць выражаешься пра гэта больш прызямлёна.
  
  
  
   Адзін мужчына ў зале усміхнуўся і агледзеўся, каб паглядзець, ці зразумеў жарт хто-небудзь яшчэ.
  
  
  
   "Адказ на тваё пытанне, - працягнуў Сандарел, - складаецца з двух частак: першая - "так", а другая, - і тут ён пагразіў мужчыну пальцам, - ні за што, і табе варта ведаць, што пытацца не варта — па крайняй меры, пакуль ты не выйдзеш замуж!"
  
  
  
   Большая частка гледачоў нервова засмяялася, некаторыя з іх выглядалі проста шакаваны.
  
  
  
   Сандарел ўзяў новы канверт і правёў пальцамі па яго паверхні. "Ад малады лэдзі", - сказаў ён. "Яе клічуць Сюзанна, я мяркую. Ты тут, Сюзанна? Я не збіраюся ставіць вас у няёмкае становішча.
  
  
  
   Прывабная бялявая дзяўчына гадоў шаснаццаці ў кашулі колеру баклажана з вялікім бантам на спіне і багаццем карункавай аздаблення сарамліва падняла руку.
  
  
  
   "А, вось і ты", - сказаў Сандарел. "Давайце адправім ваш пытанне ў неба і паглядзім, які адказ мы зможам атрымаць з прасторы паміж гэтым светам і наступным". Ён кінуў канверт ў агонь, той ярка ўспыхнуў і быў хутка захоплены. "Ну вось, гэта знікла", - сказаў ён. "І цяпер ніхто ніколі не даведаецца, што ты напісаў. Але, тым не менш, давай паглядзім, ці змагу я атрымаць адказ на тваё пытанне". Ён прыклаў руку да лба і ўтаропіўся на дым.
  
  
  
   "Вы хочаце ведаць, дзе хто—то - мы не будзем называць яго імя — знаходзіцца прама цяпер. Але пачакайце! Гэта не тое, што вы на самай справе хочаце ведаць. Ты хочаш ведаць, ці любіць ён цябе, верны ці ён цябе. І дазволь мне запэўніць цябе, дым кажа "так". Ён думае аб табе нават цяпер, калі я кажу ".
  
  
  
   З гэтымі словамі дзяўчына расплакалася і выбегла з палаткі.
  
  
  
   Гледачы зашептались паміж сабой. Яны былі ўражаныя ўбачаным, але не былі ўпэўненыя, што з гэтым рабіць. Адзін стары падаўся з палаткі, учыніўшы у паветры знак крыжа паказальным пальцам правай рукі, але больш ніхто, здавалася, не збіраўся ісці за ім.
  
  
  
   Сандарел дастаў іншы канверт, бегла вывучыў яго, а затым кінуў у агонь. "Я не буду называць аўтара гэтай нататкі па імені і не буду глядзець на яго прама, таму што не хачу ставіць яго ў няёмкае становішча", - сказаў ён, і яго глыбокі голас разнёсся па ўсёй намёце. "Але цяпер я збіраюся расказаць яму больш, чым ён хацеў ведаць". Сандарел абвёў позіркам аўдыторыю. "Вярні тое, што ты ўзяў, прама зараз і прызнайся ва ўсім. Тыя, каму вы прычынілі зло, даруюць вас. Кампенсуеце тое, чаго вы не можаце вярнуць. У глыбіні душы вы ведаеце, што гэта тое, што вы павінны — што вы абавязаны зрабіць. Калі ты працягнеш ісці па тым шляху, з якога пачаў, ты не знойдзеш нічога, акрамя спусташэння і разбітага сэрца".
  
  
  
   Па натоўпе прабег уздых, і ўсе яны азірнуліся, каб паглядзець, ці змогуць яны вызначыць, хто быў аўтарам, і здагадацца, што менавіта ён напісаў.
  
  
  
   Сандарел ўзяў наступны канверт.
  
  
  
  -
  
  
  
   Было тры гадзіны дня пятніцы, 18 красавіка 1891 года. За варотамі замка Ым фестываль Сен-Сымона на ўсю моц шумеў, імкнучыся перасягнуць ўсе папярэднія фестывалі. У той жа час у прыватнай сталовай замка, ахоўнай фалангай асабістай аховы графа фон Линша, размеркаванай па залах і калідорах, афіцэры Новага ордэна рыцараў Вота праводзілі сваё штогадовае сход; яны ведалі, што гэта будзе самае важнае сход, якое яны праводзілі з моманту заснавання ордэна тузін гадоў таму.
  
  
  
   За абедзенным сталом з цёмнага арэха сабраліся дваццаць шэсць чалавек. Дзевяць з іх былі высокапастаўленымі афіцэрамі армій Аўстрыі ці Германіі. Сямёра належалі да еўрапейскай арыстакратыі (тут адбылося супадзенне, чацвёра афіцэраў былі высакароднага паходжання). Трое былі пасвечаны ў святары. Шасцёра былі бюракратамі ці выбарнымі службовымі асобамі: трое аўстрыйцаў, двое немцаў і адзін француз. Пяцёра былі тымі, каго папулярная прэса пачала называць "капітанамі прамысловасці": два вытворцы ўзбраенняў, адзін ўладальнік вугальных шахт і газет, адзін вытворца тэкстылю і адзін эксплуататара працы ў аддаленых калоніях розных еўрапейскіх краін.
  
  
  
   Там таксама былі два давераных афіцыянта, якія сачылі за выкананнем заказу, і уціснутае ў ніжні шафку старажытнага дубовага буфета, дзе яна хавалася некалькі гадзін перад пачаткам сходу, опернае кантральта па імя Джэні Дакладна.
  
  
  
   Вялікае, падобнае на трон крэсла на чале стала займаў "Der Alte" (Стары) Херцаг Роберт Франц Вілем фон унд цу Агберг, адзін з сузаснавальнікаў Новага ордэна рыцараў Вота і самы высакародны з членаў, паколькі іншы сузаснавальнік, прынц Мейнхесс, нядаўна загінуў у выніку няшчаснага выпадку падчас палявання на дзіка ў Шварцвальда. Дэр Альце, якому цяпер было далёка за восемдзесят, быў канчатковым арбітрам ў пытаннях звычаяў і працэдур ордэна. Ён не надта цікавіўся тым, што на самой справе рабіў ордэн, за выключэннем радасных кивков кожны раз, калі да гэтага заклікалі, але ён строга сачыў за іх выкананнем старажытных правілаў тэўтонскага рыцарства, калі яны гэта рабілі.
  
  
  
   Граф фон Лінц, які сядзеў па правую руку ад Дэр Альце, старшыняваў на сходзе, заклікаючы яго да парадку і ківаючы кожнаму члену, каб даць яму дазвол выступіць. Кожны член ордэна па чарзе ўставаў, прамаўляў рытуальную гаворка: "Так будзе заўгодна ордэну ...", а затым распавядаў, чым ён займаўся "па справах ордэна" на працягу апошняга года. І многае з таго, што было сказана, спадабалася ордэну, мяркуючы па одобрительному бормотанию, якое Джэні падслухала з свайго хованкі.
  
  
  
   Цеснае і няўтульны прысутнасць Джэні Дакладна ў буфеце было актам, спароджаным расчараваннем. Апошнія некалькі тыдняў яна спрабавала пераканаць фон Лінца не ў тым, што яна на яго баку, таму што графу на самай справе было ўсё роўна, на яго баку простая жанчына ці не, а ў тым, што яе не цікавіла палітыка мужчын — і што яна лічыла ўсе яго таямнічыя махінацыі, уключаючы выкраданне Барнеттов, нейкай формай палітыкі, якая тычылася толькі мужчын і не тычылася яе. Але ўсё, што ёй удалося выцягнуць з яго, - гэта намёкі, пагрозы і туманныя намёкі на тое, што насоўваецца нешта грандыёзнае.
  
  
  
   Але цяпер, нарэшце, лежачы ў хованцы, яна даведалася нешта большае, чым намёкі.
  
  
  
   "Цяпер пяройдзем да самага важнага справы", - пачула яна голас фон Лінца. У яго звычайна сухім і скрипучем голасе чуліся ноткі хвалявання, якія яна рэдка чула раней. Мерапрыемства, якое мы запланавалі, адбудзецца на наступным тыдні. Верагодна, у наступны чацвер. Мы ўпэўненыя, што дырэктара прыедуць. Англія, Францыя, Германія і Расія. І, вядома, Аўстрыя. Усё на месцы. Захоп, пагроза, забойства. Гэта не можа не мець жаданага эфекту ".
  
  
  
   "І хто ж вінаваты?" спытаў чый-то голас. Джэні падумала, што гэта тэкстыльшчык, але не была ўпэўненая. "Гэта ўжо вырашана?"
  
  
  
   "Вядома. Людзі падабраныя, лісты напісаны".
  
  
  
   "Але хто?"
  
  
  
   "Сербскія нацыяналісты. У прыватнасці, група пад назвай "Свабодная Сербія". "
  
  
  
   "Сербскія нацыяналісты", - задуменна вымавіў хтосьці. "Мне гэта падабаецца! Аўстрыя мабілізуецца і пашле войскі ў Сербію, проста для падтрымання свету, вядома".
  
  
  
   "І тады Расея мабілізуецца", - сказаў нехта. "Цар прыйдзе на дапамогу Сербіі".
  
  
  
   "Нават пасля таго, як?.."
  
  
  
   "Тыя, хто хоча абвінаваціць Сербію, будуць вінаваціць сербскіх нацыяналістаў", - сказаў голас. "Тыя, хто гэтага не зробіць, абвінавацяць аўстрыйскую армію ў наступствах. А Імпэрская Расея лічыць, што ў яе крэўныя повязі з Сербіяй".
  
  
  
   "Ах! Вядома. І Германія выступіць на баку Аўстрыі. А Францыя - на баку Расеі".
  
  
  
   "Францыя і Расія не саюзнікі", - сказаў нехта.
  
  
  
   "Так, але пасля 1870 года Францыя будзе вітаць любы падстава, каб пачаць вайну з Германіяй".
  
  
  
   "Гэта праўда".
  
  
  
   Джэні адчула, што ёй хочацца чхнуць. Яна сціснула зубы, заціскала нос і адчула, што ў яе слязяцца вочы, але падавіла чых.
  
  
  
   "Мы павінны быць гатовыя падштурхоўваць, шаптаць, патрабаваць", - казаў адзін з іх.
  
  
  
   "Мае газеты гатовыя".
  
  
  
   "Падумайце пра гэта!" Гэта быў фон Лінц. "Агульнаеўрапейская вайна. Хаос і катастрофу урадаў." Яго голас павысіўся. "І з попелу гэтай вайны паўстане новы парадак! На чале з рыцарамі Вота нямецкі народ зойме сваё законнае месца ў свеце".
  
  
  
   Пачуўся скрыгат отодвигаемых крэслаў, а затым пачуўся голас: "За Вялікую Германію!"
  
  
  
   "Вялікая Нямеччына!" - рушыў услед адказ.
  
  
  
   "Вотан!"
  
  
  
   "Вотан!"
  
  
  
   Джэні падавіла чых, калі група выходзіла з пакоя. Запанавала цішыня, і яна ўжо збіралася выпаўзці з свайго хованкі, калі пачула, як адчыніліся яшчэ адна дзверы.
  
  
  
   "Ты чуў?" Гэта быў фон Лінц.
  
  
  
   "Я чуў".
  
  
  
   Новы голас.
  
  
  
   - Вы прыбылі без праблем, ваша высокасць?
  
  
  
   - Непрыемнасці? Што... якога роду непрыемнасці?
  
  
  
   - Калі б вас даведаліся...
  
  
  
   "Бах! Невялікае змяненне расліннасці на твары. Яны бачаць толькі тое, што чакаюць убачыць. Яны н-не чакаюць мяне ўбачыць, і таму мяне тут няма".
  
  
  
   - Вы аказваеце мне вялікую гонар сваім прыходам, высокороднейший...
  
  
  
   - Цішэй! Не тут і не ад цябе. Памылковая вера ў тое, што адзін чалавек б-лепш іншага з-за свайго нараджэння або свайго становішча ў грамадстве, якое было б-вызначана да яго нараджэння, - для мяккацелых дурняў. Мы можам выкарыстоўваць гэта, але самі не павінны ў гэта верыць. Ёсць занадта шмат прыкладаў імперый, якія бурыліся з-за таго, што за мудрым і моцным кіраўніком рушыў услед тупень, які выпадкова аказаўся яго сынам".
  
  
  
   - Але вы самі, Большасць...
  
  
  
   - Як я ўжо сказаў, я здольны і я шляхетнага паходжання. Яшчэ ў мяне каштанавыя валасы, кепскі характар і невялікая схільнасць да заікання. Што з гэтага перадалі мне мае высакародныя бацькі? Няма нічога такога, чаго не было б у дзесяць тысяч дзяцей нізкага паходжання. Вось прычына, па якой я, як ніхто іншы, павінен пастаянна нагадваць сабе пра ісціну, што здольнасці не абавязкова ідуць за нараджэннем ".
  
  
  
   - Як вам будзе заўгодна, ваша высокасць.
  
  
  
   "Сапраўды, выпадковасць майго нараджэння паставіла мяне ў становішча, калі я мог дасягнуць таго, што павінна быць дасягнута, і, я павінен назваць гэта выпадковасцю таго, што я нарадзіўся бі, якія валодаюць выдатнымі здольнасцямі да планавання і лідэрства, што дазволіла мне стварыць гэты саюз груп, якія немагчыма аб'яднаць".
  
  
  
   "Якія нават не ведаюць, што яны аб'яднаныя", - перабіў фон Лінц.
  
  
  
   - Нават так. Гэта быў, пагадзіся, майстэрскі ход.
  
  
  
   "Так і было. І ты - гаспадар".
  
  
  
   Джэні чхнуў.
  
  
  
   Пачуліся таропкія крокі, і дзверцы шафы расчыніліся. "Што ты там робіш?" раўнуў фон Лінц.
  
  
  
   Джэні падняла галаву, яе вочы міргалі ад яркага святла. - Шукаю нож для рыбы, - сказала яна яму.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШАЯ — БЫВАЙ, УСЁ ГЭТА
  
  
  
  Аб Божа, для чалавека з сэрцам, галавой, рукамі,
  
  Як некаторыя з простых вялікіх пайшлі
  
  Ва векі вякоў.
  
  Адзін усё яшчэ моцны чалавек у гэтай абуральнай краіне,
  
  Як бы яны яго ні называлі, мне-то якая справа?,
  
  Арыстакрат, дэмакрат, аўтакрат — адзін
  
  Які можа правіць і не смее хлусіць.
  
  І ах, каб ва мне паўстаў мужчына,
  
  Каб чалавек, якім я з'яўляюся, перастаў быць!
  
  — Альфрэд, лорд Тэнісана
  
  
  
   Агрэсіўна размахваючы перад сабой кіем, Холмс бадзёра пакрочыў па вуліцы ў напрамку замка Розум, а Ватсан трухаў ззаду. Яны мінулі першую якая трапіла гасцініцу, светлае, добра вычищенное ўстанова, якое знаходзілася так блізка да чыгуначнай станцыі, што Холмс выказаў здагадку, што яна, павінна быць, абслугоўвае падарожнікаў, і пайшоў далей. Яшчэ праз чвэрць мілі яны дабраліся да Альбрэхта ў Химмеле, прыгожага старадаўняга пабеленай будынка з шыфернага дахам і драўлянай шыльдай, свежевыкрашенной выявай пухлай анёла, які ўзіраецца ўніз з воблака. Холмс зазірнуў праз тоўстую драўляную палоўку дзверы і вырашыў, што гэта мясцовае рамяство, і яны ўвайшлі. Там яны атрымалі дазвол пакінуць свае дарожныя сумкі, пачаставалі гаспадара гасцініцы выпіўкай і даведаліся, што светлавалосую жанчыну па імя фрэйлейн Дакладна бачылі останавливающейся ў Шлос Розум з графам фон Линцем на працягу апошніх некалькіх тыдняў. Не проста бачылі, але чулі, таму што дама была опернай спявачкай, і яе ўгаварылі выступіць з сольным канцэртам з "Песні" Шуберта ў царкоўным зале. Па словах гаспадара гасцініцы, яе выкананне "Der Tod und das Mädchen" было асабліва запамінальным.
  
  
  
   "Я ўяўляю", - сказаў яму Холмс.
  
  
  
   Калі яны спыталі пра ложка, карчмар паківаў галавой. Ён не ведаў ні аднаго вольнага месца, калі толькі яны не хацелі падзяліць вялікую раскладушку з яго пляменнікамі: "Яны выдатныя рослыя хлопцы, а з-за фестывалю яны, верагодна, не лягуць спаць да паўночы, магчыма, пазней". Холмс і Ватсан вырашылі адмовіцца ад гэтага задавальнення. Яны накіраваліся на вялікі луг перад замкам, на якім былі разбітыя розныя палаткі, балаганы і месцы для святкаванняў.
  
  
  
   Быў ранні вечар, і яны блукалі па лузе ўжо пару гадзін, калі Ватсан дагнаў Холмса і выявіў, што той застыў у нерухомасці, утаропіўшыся праз адчыненыя дзверы ў адну з палатак. Ён ткнуў вялікага шпіка ў плячо. - У чым справа, Холмс?
  
  
  
   "Паглядзіце на гэтага чалавека на платформе, - сказаў Холмс, паказваючы кіем. - Мы яго ведаем?"
  
  
  
   "Доктар, а, Аляксандр Сандарель? Так напісана на яго маленькай таблічцы. Ён што, нейкі шарлатан?" Ватсан зазірнуў у палатку. - Не, Холмс, не магу сказаць, што пазнаю яго. Барада здаецца знаёмай.
  
  
  
   "Мне здаецца, што калі б вы пацягнулі за яе, яна б адвалілася", - заўважыў Холмс. "Няма, няма, Ватсан, паспрабуйце зазірнуць пад бараду".
  
  
  
   Ватсан некалькі секунд пільна глядзеў на яго. - Прабачце, Холмс, але ён нічога для мяне не значыць.
  
  
  
   "Ах, Ватсан, - сказаў Холмс з уздыхам, - вы бачыце, але не назіраеце. Ці, у дадзеным выпадку, чуеце. Ці Не здаецца вам знаёмым яго голас?"
  
  
  
   "Ну, Холмс, - сказаў яму Ватсан з лёгкім раздражненнем, - вы нічога не казалі пра тое, каб слухаць яго". Ён падышоў бліжэй да пологу палаткі і навастрыў вуха.
  
  
  
   "Уявіце, што ён кажа па-ангельску, а не па-нямецку", - прапанаваў Холмс.
  
  
  
   Праз хвіліну Уотсан кіўнуў. "Паслухайце", - сказаў ён. "Мне здаецца, я чуў гэты голас раней. Багаты і насычаны, гучны, драматычны, з дакладным вымаўленнем. Ці магло гэта быць на сцэне мюзік-хола?"
  
  
  
   "Сандарель" тым часам заўважыў іх дваіх, якія стаяць ля ўваходу ў палатку. Ён жэстам запрасіў Мадлен заняць яго месца на сцэне і падышоў да іх. "Шэрлак Холмс, я веру!" - сказаў ён па-ангельску. "Доктар Ватсан! Гэта нечаканая — э—э... сустрэча. Але я ніколі не здзіўляюся, калі вы з'яўляецеся, як праславуты пені".
  
  
  
   "Чорт бы мяне ўзяў!" Ватсан усклікнуў. "Гэта прафесар Марыярці!"
  
  
  
   Холмс задуменна падціснуў вусны. "Яшчэ да таго, як я ўбачыў вас, я павінен быў здагадацца, што вы будзеце тут", - сказаў ён. "Яна напісала, што Барнетты былі тут палоннымі, таму нядзіўна, што вы прыйшлі за імі. Лідэр, нават крымінальны лідэр, не можа дазволіць сабе быць нелаяльным да сваіх войскам ".
  
  
  
   "І ўсё ж такіх вельмі шмат", - сказаў Марыярці. "Хто?"
  
  
  
   - Хто? Холмс нахмурыўся. - Што "Хто"?
  
  
  
   - Хто табе сказаў, што Барнетты былі тут?
  
  
  
   - А! Маладая лэдзі па імя Джэні Дакладна; оперная спявачка, якая, па-відаць, з'яўляецца яшчэ адной з лепшых у гэтым доме. Яна не падобная на сапраўдную складзеную, паколькі яе бачылі на публіцы, але наколькі вольныя яе перамяшчэння, застаецца пад пытаннем. Вы, верагодна, знаходзіцеся тут для таго, каб ажыццявіць вызваленне містэра і місіс Барнетт, у той час як я прыбыў сюды, каб высветліць стан міс Верне і выратаваць яе, калі спатрэбіцца. І, калі магчыма, высветліць, што адбываецца і чаму. Дарэчы, я ўжо некаторы час стаю тут і слухаю вашыя папярэднія паказанні. Я павінен сказаць, Марыярці, сцэна страціла выдатнага выканаўцы, калі ты вырашыў стаць галоўным злачынцам.
  
  
  
   "Гэтыя дзве прафесіі звязаныя", - сказаў Марыярці, вырашыўшы не прыдзірацца да характарыстыцы Холмса. "Як міс Дакладна звязалася з гэтым графам фон Линцем?"
  
  
  
   "Што тычыцца гэтага, я не магу сказаць", - сказаў яму Холмс. "Мае веды аб нядаўніх дзеях міс Дакладна вельмі бедныя. Я даведаўся аб тым, што яе трымалі ў палоне, толькі з паведамлення, якое ёй мне ўдалося непрыкметна перадаць.
  
  
  
   "Гэта было зашыфравана, - сказаў Ватсан, - і да таго ж нябачна. Холмс зрабіў майстэрню працу. Яно было адрасавана "Эме", кім бы яна ні была, і ўсё ж Холмс прыйшоў да высновы, што гэта сапраўды для яго. Неверагодна!"
  
  
  
   "Элементарна", - сказаў Холмс, выглядаючы раздражнёным пахвалой. "Як вы плануеце даставіць міс Дакладна?" Спытаў Марыярці.
  
  
  
   "На дадзены момант я паняцця не маю. Я мяркую, што яна спынілася ў замку, але гэта вялікае збудаванне, і я не ведаю, дзе яна ўнутры і як ажыццявіць пранікненне, не будучы неадкладна узятай. Я схіляюся да таго, каб пастукаць у дзверы і запатрабаваць, каб яе неадкладна прывялі, але я адчуваю, што гэта было б контрпрадуктыўна ". Холмс ўваткнуў сваю кій у зямлю і абапёрся на яе. "Я павінен улічваць той факт, што яе статус тут цалкам можа быць часткай больш буйной праблемы, над якой я працую, але пакуль у мяне няма доказаў гэтага".
  
  
  
   Марыярці сашчапіў рукі за спіной і нахіліўся наперад. - Праблема больш сур'ёзны?
  
  
  
   - Так, - сказаў Холмс. - Прызнаюся, у мяне паўстала спакуса паверыць, што вы маглі быць датычныя да гэтай праблеме, але ваша прысутнасць тут, у тым выглядзе, у якім вы знаходзіцеся зараз, — Холмс махнуў рукой, паказваючы на палатку і Мадлен ўнутры яе, - паказала б, што я памыліўся. Здавалася б, у нас адны і тыя ж ворагі".
  
  
  
   - І таму мы павінны быць сябрамі?
  
  
  
   Холмс змрочна ўсміхнуўся. - Я б не стаў заходзіць так далёка.
  
  
  
   "Я і не думаў, што ты гэта зробіш", - запэўніў яго Марыярці.
  
  
  
   "Я мяркую, што Барнетты знаходзяцца ў фізічным палоне, і што ў вас ёсць план іх выратавання. Як вы збіраецеся гэта ажыццявіць?"
  
  
  
   "Я ведаю. Па паветры".
  
  
  
   Вочы Ватсана шырока раскрыліся. - Паслухайце, прафесар, вы сказалі "Па паветры"?
  
  
  
   "Дакладна", - сказаў Марыярці Ватсону. Ён павярнуўся да Холмсу. "Дзе вы спыніліся?"
  
  
  
   "Здаецца, свабодных пакояў няма", - сказаў яму Холмс. "Але кавалачка лугі, які не быў падмяты мноствам ног, будзе дастаткова для начлегу".
  
  
  
   "Дайце майму памочніку і мне некалькі хвілін, каб зачыніцца тут, - сказаў Марыярці, - а затым вы павінны прайсці з намі. Магчыма, гэта сапраўды адзін з тых рэдкіх выпадкаў, калі мы можам дапамагчы адзін аднаму ".
  
  
  
   Холмс імгненне глядзеў на яго, а затым кіўнуў. "Мы проста возьмем нашы рэчы ў гасцініцы па дарозе".
  
  
  
   Дзесяць хвілін праз Марыярці і Мадлен павялі Холмса і Ватсана праз нагрувашчванне намётаў, заполнявших луг, да запасным шляху, дзе быў прыпаркаваны цягнік прынца Аристе. Быў ранні вечар, і падняўся халодны вецер. Большасць гулякаў вярталіся ў свае жылля, а тыя, хто застаўся на лузе, збіраліся вакол вугальных вогнішчаў у маленькіх чыгунных жароўнях, грэліся і рыхтавалі на грылі разнастайныя вурсты, шніцаль і кавалачкі курыцы, а таксама бульба і рэпу. На многіх вогнішчах стаялі кацялкі розных памераў, і з-пад накрывак ўжо пачаў даносіцца густы пах тушанай мяса.
  
  
  
   Прынц Аристе і яго прынцэса чакалі іх, калі яны падышлі да машыны. Марыярці прадставіў іх Холмсу і Ватсону, і Аристе з цікаўнасцю паглядзеў на іх, а затым зноў на Марыярці, але нічога не сказаў. "Я б не зайшоў так далёка, каб сказаць, што мы аб'ядналі намаганні, - патлумачыў Марыярці, - але мы тут для падобных мэтаў, і на дадзены момант у нас больш шанцаў дасягнуць нашых мэтаў, калі мы будзем працаваць разам".
  
  
  
   "Зразумела", - сказаў Аристе. "А мэты містэра Холмса, якія яны?"
  
  
  
   - Маладая лэдзі па імя Джэні вэрна, там, - сказаў Холмс. - Падобна на тое, што яна знаходзіцца вунь у тым замку, магчыма, супраць сваёй волі.
  
  
  
   "Што?" Прынцэса Дыяна усклікнула. "Яшчэ адна ахвяра выкрадання? Няўжо гэты фон Лінц стаў вар'ятам, захапляецца выкраданнем людзей на вуліцы, як які-небудзь сярэднявечны барон-разбойнік?"
  
  
  
   "Зыходзячы з таго, што мне ўдалося высветліць, я б сказаў, што ў гэтага чалавека і яго сяброў вельмі сур'ёзная мэта, - сказаў Холмс. - і я баюся, што ў параўнанні з ёй выкраданне падасца дробным грешком".
  
  
  
   "Ну жа, - сказаў Марыярці, - давайце аб'яднаем нашу інфармацыю і розум. Магчыма, мы зможам знайсці сэнс у гэтым вар'яцтве".
  
  
  
   "Няма часу! Няма часу!" Раптам абвясціў прынц Аристе. "У мяне не было магчымасці сказаць вам, прафесар, але вы павінны пайсці са мной у замак сёння ўвечары".
  
  
  
   - У самай справе? Марыярці павярнуўся тварам да прынцу. - Прабачце, ваша высокасць, але навошта?
  
  
  
   Аристе нахіліўся наперад. - Аляксандр Сандарель дасць прадстаўленне для ўсёй шляхты, якая сабралася ў замку. Ён кіўнуў галавой і ўсміхнуўся. "Калі мы з Дыянай адправіліся туды, каб распіць бутэльку шампанскага з графам - чаму, калі яны прымаюць членаў каралеўскай сям'і, так шмат людзей думаюць пра бутэльках шампанскага? Ёсць і іншыя віна — мне прыйшло ў галаву згадаць пра вялікага і таленавітага Аляксандра Сандареле, які выпадкова аказаўся тут, у Умштайне, і які стаў бы выдатным дадаткам да вячэрняга ўрачыстасці, на якое мы з прынцэсай толькі што былі запрошаныя ".
  
  
  
   "А!" - сказаў Марыярці.
  
  
  
   "Так. Граф фон Лінц, здавалася, быў у захапленні ад гэтай ідэі. Я апісаў вас— Сандарель, як містыка і празорлівую з міжнароднай рэпутацыяй. Ён быў уражаны. Я думаю, граф у некаторым родзе вернік. Ён спытаў, ці з'яўляецеся вы спірытуалісты. Я сказаў яму, што веру, што ваш спадарожнік ... Аристе адвесіў лёгкі полупоклон ў бок Мадлен Вэрлен: "... быў дасведчаным медыумам. Спадзяюся, вы прабачце мяне за тое, што я такім чынам склаў вашу гісторыю".
  
  
  
   "Я дарую цябе", - сказала Мадлен. Яна ўсміхнулася і дадала: "Як і Мім Птва Ім, старажытнаегіпецкая жрыца, якая з'яўляецца маім духоўным настаўнікам".
  
  
  
   "Я думаю, вы вельмі добра папрацавалі, ваша высокасць", - сказаў Марыярці.
  
  
  
   - Я і сам так думаў. У вас будзе магчымасць агледзець замак знутры. Магчыма, вам атрымаецца знайсці Барнеттов, а таксама гэтую міс Дакладна. Вядома, менавіта вам дваім прыйдзецца пераканаць іх у тым, што вы сапраўды з'яўляецеся тым, кім я называў вас, але я цалкам у вас ўпэўнены ".
  
  
  
   "Дакладна?" Раптоўна ўмяшалася прынцэса Дыяна. "Гэтая Джэні вэрна, там, яна амерыканская оперная спявачка?"
  
  
  
   "Так і ёсць", - сказаў Холмс. "Вы чулі пра яе?"
  
  
  
   "Не, ну, не зусім. Проста, па-мойму, яна была ў надрукаваным спісе людзей, якія павінны былі выступіць сёння ўвечары, але яе імя было выкраслена ". Яна павярнулася да мужа. "Хіба ты не памятаеш, Аристе? Фон Лінц паказаў нам гэты раздрукаваны спіс выканаўцаў вечара. Ці Не было сярод іх амерыканскай опернай спявачкі па імя Джэні вэрна, там, але ў яе імя была адзначаная тоўстая радок?"
  
  
  
   "Цалкам магчыма, мая дарагая", - сказаў Аристе. "Прызнаюся, я не занадта ўважліва вывучаў спіс".
  
  
  
   "Ну, я ўпэўненая, што гэта было менавіта тое імя", - сказала Дыяна.
  
  
  
   "Я не ведаю, што з гэтым рабіць", - сказаў Шэрлак Холмс, паціраючы рукі. "Яна ўсё яшчэ тут ці сышла? Ці яе павезлі? Яна напісала, што знаходзіцца пад падазрэннем. Магчыма, нейкім чынам падазрэнні апраўдаліся, і яна знаходзіцца ў непасрэднай небяспекі ".
  
  
  
   - Ці, магчыма, яны былі вырашаны ў яе карысць, - выказала здагадку Мадлен, - але ў яе баліць горла.
  
  
  
   "Што ж, калі яна ўсё яшчэ там, у нас цалкам можа быць шанец пагаварыць з ёй — ці, па меншай меры, у вас гэта атрымаецца, прафесар Марыярці, калі вы будзеце разам за кулісамі", - сказаў прынц Аристе. "Я заўважыў, што ў адным канцы бальнага залы была сцэна, так што я мяркую, што там ёсць закулісная зона. І, магчыма, вы зможаце правесці сякія-такія даследаванні і высветліць, як дабрацца да пакоя, у якой утрымліваюцца Барнетты.
  
  
  
   - Сумняваюся, што яны дазволяць нам блукаць па калідорах, - сказаў Марыярці, - але, тым не менш, гэта добрая ідэя, ваша высокасць. Мы маглі б даведацца шмат каштоўнага. Марыярці задуменна кіўнуў галавой. "Мы сапраўды маглі б. Але мне прыйшло ў галаву, што на гэты вечар спатрэбіцца афіцыйная адзенне, а мая — наша - засталася ў нашым гасцінічным нумары ў Вене".
  
  
  
   "Няма праблем, прафесар", - сказаў прынц Аристе. "Мой камердынер можа прывесці вас у належны выгляд".
  
  
  
   "І я веру, што ў мяне ёсць вячэрні сукенка, якое ўчыніць з табой цуды, мая дарагая", - сказала прынцэса Дыяна Мадлен.
  
  
  
   "Што-небудзь вельмі простае", - сказала Мадлен.
  
  
  
   "Вядома. Пойдзем са мной".
  
  
  
   "Ці ёсць сярод вашых людзей тут рамеснік?" Марыярці спытаў прынца.
  
  
  
   "Рамеснік?"
  
  
  
   "Хто-то, у каго ёсць навыкі, каб што-то пабудаваць, калі я намалюю яму план".
  
  
  
   "Наш гер Хеершмит павінен быць тым чалавекам, які вам патрэбен", - сказаў прынц Аристе. "Ён падарожнічае спецыяльным цягніком толькі для таго, каб чыніць тое, што мае патрэбу ў папраўцы, і ствараць тое, што мае патрэбу ў вырабе".
  
  
  
   "Падобна, гэта той чалавек, які мне патрэбен", - сказаў Марыярці. "Дзе я магу яго знайсці?"
  
  
  
   "Ён павінен быць у апошнім вагоне".
  
  
  
   "Вельмі добра. Я вярнуся праз некалькі хвілін, і мы паглядзім, што ваш камердынер зможа для мяне зрабіць". Марыярці кіўнуў і выйшаў з машыны.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ДРУГАЯ — МАДАМ МАДЛЕН ВЭРЛЕН
  
  
  
  Дзіўна, ці не праўда? Той з мириадов, хто
  
  Перад намі адчыніліся дзверы Цемры, праз якую,
  
  Ніхто не вяртаецца, каб расказаць нам аб Дарозе,
  
  Каб адкрыць гэта, мы таксама павінны падарожнічаць.
  
  Эдвард Фіцджэральд
  
  
  
   Усе колькі-небудзь значныя людзі, якія прыехалі ў Умштайн на фестываль у гонар Дня Святога Сымона або якія пражывалі ў радыусе дзясяткаў кіламетраў ад горада ў любым кірунку, у той вечар сядзелі за сталом у вялікай бальнай зале замка Розум, атрымліваючы асалоду ад лёгкімі закускамі, якія пастаянна падавала каманда афіцыянтаў, і назіраючы за забаўкамі, арганізаванымі графам фон Линшем. У дадатак да яго таварышам па таемным рыцарам Вота, якія сядзелі за сталамі на вялікай адлегласці адзін ад аднаго па ўсёй зале і праяўлялі толькі млявы і нядбайны цікавасць да навакольнага, тут былі два мэра, біскуп, тры святара, камандзір мясцовага кавалерыйскага атрада і большасць яго малодшых афіцэраў, шэсць урадавых чыноўнікаў, уключаючы зборшчыка падаткаў, тузін ці каля таго прадстаўнікоў мясцовай шляхты разам з іх жонкамі і незамужнімі дочкамі, а таксама адстаўны фельдмаршал.
  
  
  
   Бальная зала ўяўляў сабой доўгі прастакутнік з французскімі вокнамі, якія выходзяць ва ўнутраны двор замка. Гэта было нядаўняе дадатак да будынка, пабудаванае на месцы, якое раней было пляц для войскаў замка. Па перыметры пакоя ішоў балкон, па большай частцы вузкі, але пашыраецца над вокнамі, каб забяспечыць месца для невялікага аркестра. Цяпер там быў аркестр, каля тузіна мужчын, апранутых у прыдворныя касцюмы якая пайшла эпохі: сінія штаны з спражкамі на каленях над паласатымі панчохамі і сіне-залаты пінжак з шырокімі штрыфлямі і падвойным побач вялікіх залатых гузікаў спераду. Яны не выглядалі шчаслівымі, але яны складалі музыку па запыце, і мала хто з гледачоў марнаваў шмат часу на тое, каб глядзець на іх.
  
  
  
   Было крыху больш адзінаццаці вечара таго дня, калі Аляксандр Сандарель і Мадлен Вэрлен разам выйшлі на невялікую сцэну, вделанную ў далёкую сцяну бальнага залы. Сандарель быў высокі і мае ў сваім вячэрнім гарнітуры, пінжаку з выразам, пашытым з пэўных венскім каларытам, які быў адначасова культурным і нязмушаным. Мадам Вэрлен была царскай прыгажуняй ў белым сукенка з пышнай плиссированной спадніцай і высокім карункавым каўняром.
  
  
  
   Публіка толькі што скончыла слухаць групу традыцыйных венгерскіх народных песень у выкананні мадам Флоры Заропиченски, старэе кантральта, якое ніколі больш не важыла дзьвесьце фунтаў, у суправаджэнні на фартэпіяна яе знясіленага мужа, і яны пачыналі хвалявацца. Сандарель і яго чароўная памочніца неўзабаве прыцягнулі іх увагу.
  
  
  
   - Добры вечар, ваша светласць, Вашы высокасці, Вашы правасхадзіцельства, дамы і джэнтльмены. Я доктар Аляксандр Сандарель, і я тут для таго, каб прадэманстраваць з дапамогай маёй чароўнай і высокакваліфікаванай супрацоўніцы мадам Мадлен Вэрлен некаторыя дзіўныя сілы і здольнасці чалавечага розуму ". Ён зрабіў паўзу і агледзеў пакой. "Нешматлікія з нас выкарыстоўваюць свой розум для чаго-небудзь, хаця б блізкага да поўнага яго патэнцыялу. Старажытныя грэкі прывыклі думаць, што сэрца з'яўляецца цэнтрам інтэлекту, а мозг - усяго толькі органам для астуджэння крыві. Для некаторых з нас гэта можа быць праўдай. Але што тычыцца астатніх з нас, то чым больш мы выкарыстоўваем і трэніруем свой розум, тым больш мы можам зрабіць з яго дапамогай." Сандарел ступіў наперад, каб лепш бачыць сваю аўдыторыю. Дзякуючы трэніровак мы ўсе здольныя на подзвігі разумовай канцэнтрацыі і прадказанні, якія могуць здацца дзіўнымі для недасведчаных. Давайце пачнем з невялікай праверкі памяці. Вы, сэр, — ён паказаў на джэнтльмена, які сядзеў наперадзе, — назавіце мне трохзначны нумар, калі хочаце.
  
  
  
   Пакуль ён казаў, Мадлен выкаціла вялікую класную дошку, якую прывезлі з класнай пакоя ў замку.
  
  
  
   "Я, сэр?" Мужчына на секунду задумаўся. "Два дзевяноста шэсць".
  
  
  
   Мадлен напісала нумар на дошцы. - Вельмі добра, сэр, і... — яна паказала ў іншае месца. — ... калі вы зробіце тое ж самае.
  
  
  
   -Четырестаодиннадцать.
  
  
  
   Мадлен напісала гэта адразу пасля першага нумара.
  
  
  
   - А вы, мадам? - спытаў я.
  
  
  
   "Аб божа, зараз паглядзім. Восем шэсцьдзесят тры".
  
  
  
   - А вы, сэр? - спытаў я.
  
  
  
   - Тры-нуль-сем.
  
  
  
   - Давайце вып'ем яшчэ па тры. Вы, сэр?
  
  
  
   - Пятьдевяностоодин.
  
  
  
   - А што тычыцца апошніх трох?
  
  
  
   - Восем—няма, шэсць-чатыры-дзевяць.
  
  
  
   "Вельмі добра. Дзякуй вам усім. Мадам Вэрлен, у вас усё гэта ёсць?"
  
  
  
   - Я веру, доктар Сандарель.
  
  
  
   "Выдатна. Не паварочваючыся да дошкі, я зараз скажу вам, паважаныя дамы і спадары, што гэта лік — поўнае лік — складае дзвесце дзевяноста шэсць квадрыльёнаў чатырыста адзінаццаць трыльёнаў восемсот шэсцьдзесят тры мільярды трыста сем мільёнаў пяцьсот дзевяноста адну тысячу шэсцьсот сорак дзевяць. Гэта праўда?"
  
  
  
   Мадлен падкрэслівала лічбы, калі Сандарел адклікаў іх. "Цалкам дакладна", - сказала яна.
  
  
  
   Гледачы не былі ўпэўненыя, што і думаць пра гэта, але пачуліся лёгкія апладысменты.
  
  
  
   - А цяпер, мадам Вэрлен, калі ласка, выступіце наперад і павярніцеся тварам да публікі.
  
  
  
   "Так, доктар Сандарель". Мадлен выйшла на пярэдні край сцэны.
  
  
  
   - Ты памятаеш нумар тэлефона? - спытаў я.
  
  
  
   - Так, доктар Сандарель.
  
  
  
   "Калі ласка, продекламируйте гэта для нас — задам наперад".
  
  
  
   "Так. Лік, задам наперад, такое", - Мадлен на секунду змоўкла і закрыла вочы. Яна павольна продекламировала: "Девять-четыре-шесть-один-девять-пять-семь-ноль-три-три-шесть-восемь-один-один-четыре-шесть-девять-два. Гэта дакладна?"
  
  
  
   "Цалкам дакладна!"
  
  
  
   На гэты раз апладысменты былі мацней. Гледачы пачалі разумець, што яны бачаць што-нешта іншае.
  
  
  
   "Цяпер, мадам Вэрлен, калі ласка, вазьміце гэты нататнік, прайдзіце ў аўдыторыю і папытаеце іх скласці для вас яшчэ адзін доўгі нумар. Запішыце па адной лічбе ў кожнага чалавека, з якім вы размаўляеце. Запішыце нумар па меры яго стварэння, але не кажаце мне, што гэта такое ".
  
  
  
   Мадлен пакінула сцэну і рушыла сярод гледачоў, спыняючыся, каб пачуць произносимую шэптам лічбу і запісаць яе, працягваючы, здавалася б, бессэнсоўную хуткамоўку, каб запоўніць цішыню. "Выдатна, месье", - прашаптала яна першаму мужчыну. "Не спяшайцеся", - сказала яна другому. "Цудоўна!" - падба-дзёрыла яна трэцяга, і так далей для дванаццаці розных людзей. Пакуль яна набірала лічбы, Сандарел папрасіў кагосьці з гледачоў падысці і абматаць яму галаву шалікам, каб завязаць вочы.
  
  
  
   "Не маглі б усе тыя, хто даваў нумары мадам Вэрлен, калі ласка, ўстаць", - сказаў Сандарель, звяртаючыся да аўдыторыі. - Павязка на вачах павінна дапамагчы мне засяродзіцца і запэўніць вас, што мадам Вэрлен не перадае мне ніякіх патаемных сігналаў.
  
  
  
   Людзі, з якімі размаўляла Мадлен, ўсталі, выглядаючы ашаломлена. "Мы гатовыя, доктар", - сказала яму Мадлен з залы.
  
  
  
   "Вельмі добра. Зараз, калі вы засяродзіцца на лічбах, мадам, я паспрабую прачытаць іх у вашым свядомасці і ў свядомасці дам і джэнтльменаў, якія перадалі іх вам, у тым парадку, у якім вы іх атрымалі."Сандарель невідушчым позіркам абвёў пакой. "Тыя з вас , хто стаіць, калі пачуеце, што называюць ваш нумар, калі ласка, займіце свае месцы. Калі вы не чуеце свой нумар, калі па якой-небудзь выпадковасці я памыляюся, калі ласка, заставайцеся стаяць у нямым пасведчанні маёй няўдачы ".
  
  
  
   Гледачы захіхікалі.
  
  
  
   Сандарел прыціснуў руку да лба. "Калі ласка, засяродзьцеся, мадам. Ах, добра, я сее-што улавливаю. Усё расплывіста — паспрабуйце ўявіць сабе больш выразную карціну. Так, так, дзякуй, вельмі добра. Нумар— - ён памаўчаў, а затым загаварыў выразна, робячы паўзу перад кожнай лічбай. — дзевяць-адзін-тры-адзін — няма, гэта сем—чатыры-шэсць-восем-шэсць-дзевяць-пяць-шэсць.
  
  
  
   Калі ён прамаўляў кожную лічбу, адзін з якія стаяць садзіўся, пакуль не застаўся толькі адзін чалавек. Сандарел сарваў з вачэй павязку і, здавалася, быў здзіўлены, што мужчына ўсё яшчэ стаіць. Ён паказаў на мужчыну. "Ты ўсё яшчэ стаіш", - заявіў ён. "Ах, так, твой апошні нумар". Ён заплюшчыў вочы, і яго левая рука шарила у паветры перад сабой у пошуках лічбы, а правая заставалася тэатральна накіраванай на мужчыну. "Два!" - сказаў ён.
  
  
  
   Мужчына сеў. Публіка зааплодировала. Сандарел пакланіўся.
  
  
  
   На працягу наступных дзесяці хвілін Сандарель стварыў серыю цудаў з датамі нараджэння—
  
  
  
   - Якога чысла вы нарадзіліся, сэр?
  
  
  
   - Трэцяе снежня, васемнаццаць сорак адна.
  
  
  
   - Гэта было ў аўторак, сэр.
  
  
  
   - Будзь я пракляты, калі гэта было не так, сэр!
  
  
  
   — і адгадваць назвы гарадоў і краін, і з завязанымі вачыма называць прадметы, якія Мадлен запазычыла ў гледачоў.
  
  
  
   "Цяпер, - сказаў Сандарел, падыходзячы да краю платформы, - калі я змагу пераканаць персанал прыглушыць газавыя ліхтары, за выключэннем пражэктара, які зараз асвятляе мяне, мы выкарыстоўваем наша пакінуты час для даследавання свету духаў. Запэўніваю вас, дамы, баяцца няма чаго, не адбудзецца нічога такога, за чым самыя слабанервных з вас не змаглі б назіраць у поўнай бяспецы. Але, калі ласка, заставайцеся на месцах і вядзіце сябе вельмі ціха, пакуль працягваецца гэтая дэманстрацыя. Мадам Вэрлен, вядомы медыум, будзе працаваць праз свайго духоўнага настаўніка, і любое ўмяшанне, пакуль яна знаходзіцца ў трансе, можа апынуцца шкодным для яе здароўя ".
  
  
  
   Пакуль святло быў згашаны, Сандарель распавёў прысутным кароткую гісторыю спірытызм. "Мадам Вэрлен пайшла на хвілінку, каб прывесці сябе ў парадак перад сеансам", - сказаў ён ім. "Як вы ведаеце, існуе некаторы спрэчка адносна таго, што менавіта адбываецца падчас спірытычнага сеансу. Спірытуалісты і теософы вераць, што духі памерлых могуць размаўляць з намі або нават ўзаемадзейнічаць больш за фізічным чынам праз дапамозе пэўных людзей. Розенкрейцеры і іншыя вераць, што мінулае і будучыню былі адкрыты тым, у каго ёсць талент, дзякуючы заступніцтву эфірных сіл ..."
  
  
  
   Пакуль ён зачароўваў аўдыторыю — ці, па меншай меры, быў палонным — сваёй прамовай, Мадлен была ў распранальні, разбіраючы паліто гасцей і занося у сваю эйдетическую памяць кожную запіс, кожны кавалак паперы, кожны дакумент, які яна знаходзіла. Для яе гэта было ўсё роўна што сфатаграфаваць: яна магла запомніць знешні выгляд старонкі тэксту, а затым атрымаць яе пазней з сваёй памяці, каб сапраўды прачытаць. У шматлікіх паліто яна знайшла маленькія скураныя футляры для візітных картак уладальнікаў, так што пры неабходнасці магла назваць імёны многіх прысутных. Шматкі паперы, на якія яна натыкнулася, былі падобныя на абрыўкі ўспамінаў іх ўладальніка: пры невялікім дбайным перапляценні і некаторай смелай дэдукцыі інфармацыя на іх магла быць атрымана, каб забяспечыць ўяўнае цудоўным разуменне іх жыцця і палохалыя пробліскі ў іх будучыні.
  
  
  
   Мадлен выйшла з раздзявалкі і прайшла па калідоры, вядучаму ў зялёную пакой за сцэнай. Злева ад яе была сцэна, дзе яна магла чуць, як Марыярці распавядае аб гісторыі спірытызм і значэнні ўсяго існага. Характар доктара Сандареля, всеведущего, дидактичного і захапляльнага, быў тым, у які Марыярці лёгка ўпісаўся. Яго хапіла яшчэ на пяць хвілін лекцыі, перш чым аўдыторыя заўважыла, што мадам Вэрлен яшчэ не з'явілася. Было час правесці невялікае расследаванне. Справа ад Мадлен былі дзве зачыненыя дзверы. Яна адкрыла першую і выявіла маленькую пакой, якая, павінна быць, служыла гримеркой для музыкаў. На вешалцы ўздоўж адной сцяны быў развешан шэраг вячэрніх касцюмаў, а некалькі нявыкарыстаных рэшткаў прыдворных касцюмаў шаснаццатага стагоддзя, у якія цяпер былі апрануты музыкі, якія былі раскіданыя ўздоўж вешалкі ў іншай сцяны. Мадлен выйшла з пакоя і падышла да іншай дзверы. Яна павярнула ручку і выявіла, што тая неподатлива.
  
  
  
   Запусціўшы два пальца ў выраз сукенкі, Мадлен выцягнула мудрагеліста зробленую адмычку, якая была зацеплена за маленькую ланцужок у яе на шыі. Праз некалькі секунд дзверы была адкрыта, і яна ўвайшла ў калідор, зачыніўшы за сабой дзверы. Насценныя бра у калідоры не гарэлі, і цемра была абсалютнай, не нарушаемой ні найменшым намёку на святло, просачивающийся з-пад дзверы або праз акно.
  
  
  
   Мадлен павольна рушыла па калідоры, намацваючы правай рукой сцяну, пакуль не падышла да дзвярэй, якая неахвотна адкрылася пасля таго, як яна павярнула ручку. Яна чыркнула запалкай. Пакой быў застаўлены стэлажамі, а на паліцах стаяла мноства маленькіх скрыначак, слоічкаў, каністраў і мяшочкаў з рознага роду абломкамі, якія адразу не спатрэбяцца, але якія не варта выкідваць. Запалка згасла, і Мадлен, пачаў адступаць, выйшла з пакоя і зачыніла дзверы. У другой пакоі далей па калідоры стаялі крэслы без спінак, сталы без ножак і іншая мэбля, якія мелі патрэбу ў рамонце, - свайго роду абломкі, якія любы замак можа назапашваць на працягу стагоддзяў. Трэцяя дзверы была зачыненая.
  
  
  
   З запаленай запалкай у адной руцэ і адмычкай ў іншы Мадлен корпалася з замочнай свідравінай. Час падціскала, таму, вядома, замкнуць замак аказалася няпроста. Неадушаўлёныя прадметы могуць быць дзіўна извращенными. Яна задула запалку, глыбока ўздыхнула і закрыла вочы, паслабляючыся і дазваляючы сваім пальцах выконваць працу па ачыстцы абярэгаў так, як яе навучыла заклинательница. Здавалася, што пакоя ўздоўж гэтага калідора выкарыстоўваліся як сховішчы, і ў гэтай замкнёным пакоі яна даведалася б мала цікавага. Але, як часта казаў прафесар, бескарыснай інфармацыі не бывае. Яна працягвала важдацца з замкам, і прайшла вечнасць, потым яшчэ адна. А потым яе пальцы адчулі прыемнае адчуванне зняцця абароны, замак павярнуўся, і дзверы адчыніліся. Гэта заняло, напэўна, сорак секунд.
  
  
  
   Мадлен штурхнула дзверы і запаліла яшчэ адну запалку. У яе мігценні яна разгледзела мяшкі з зернем, мукой або, або, магчыма, пяском, складзеныя ля далёкай сцяны. Ну, а чаго яна чакала? Яна павярнулася, каб сысці, і узмахам пагасіла запалку. Калі агеньчык згас, яна ўлавіла, або падумала, што ўлавіла, нейкі рух у кутку пакоя. Яна затаіла дыханне і моўчкі зрабіла два крокі ўправа, каб не апынуцца там, дзе чалавек бачыў яе ў апошні раз, калі гэта быў чалавек, і калі ён або яна не жадалі ёй дабра. Хутчэй за ўсё, гэта быў не чалавек, супакоіла яна сябе. Што мог рабіць чалавек у гэтай замкнёным пакоі? Верагодна, гэта была пацук. Пасля доўгага маўчання яна скрыжавала пальцы і запаліла яшчэ адну запалку.
  
  
  
   Гэта была не пацук. Гэта была жанчына ў карычневым сукенка, лежавшая, скруціўшыся абаранкам, на падлозе, яе ногі і рукі былі звязаныя тоўстай вяроўкай, а рот заткнуць чым-то накшталт грубага матерчатого кляп. Жанчына павярнула галаву і заморгала ад яркага святла.
  
  
  
   Мадлен заўважыла свечку, шчыльна прыціснутыя да аднаго з мяшкоў з зернем, і хутка запаліла яе, пакуль запалка не згасла. Апусціўшыся на калені побач са звязанай жанчынай, яна паспрабавала развязаць кляп. Вузел ніяк не хацеў развязываться, але Мадлен змагла нацягнуць тканіну роўна настолькі, каб выцягнуць яе з рота жанчыны і апусціць ніжэй падбародка.
  
  
  
   - А-а-а! - ахнула жанчына.
  
  
  
   - Цішэй! - Прашаптала Мадлен. - Калі яны нас пачуюць, нам канец!
  
  
  
   "Што адбываецца?" Жанчына казала хрыпла, яе рот одеревенел ад кляп. "Хто ты?"
  
  
  
   - У бальнай зале намячаецца сход. I'm Madeleine Verlaine. Хто ты? Што ты тут робіш? Як доўга ты вось так звязаны?"
  
  
  
   "Мяне клічуць Джэні Дакладна", - паспрабавала вымавіць жанчына. Атрымалася "хенни херня". Яе вусны былі саднящими з-за грубай тканіны кляп, а мова адмаўляўся фармавацца належным чынам, каб выдаваць гукі. "Я быў звязаны так з самага паўдня".
  
  
  
   "Джэні Дакладна", - сказала Мадлен. "Я разумею. Шэрлак Холмс звонку, ён поўны рашучасці выратаваць вас. І, падобна на тое, што вас, магчыма, трэба ратаваць".
  
  
  
   "Шэрлак тут? О, дзякуй богу! Яны збіраюцца забіць мяне!" Сказала Джэні. "Дзе-небудзь позна ўвечары. Яны абмяркоўвалі лепшы спосаб забіць мяне, як быццам я іх не слухаў.
  
  
  
   "Добра!" Сказала Мадлен. Яна хутка падумала. "Думаю, нам лепш адвесці цябе адсюль цяпер. Як ты думаеш, ты зможаш ісці, калі я цябе развяжу?"
  
  
  
   "Паняцці не маю", - адказала Джэні. "Я не думаю, што мае ногі што-небудзь адчуваюць".
  
  
  
   "О божа", - сказала Мадлен. Яна нахілілася і пачала разблытваць вяроўкі на руках Джэні. "Звычайна я нашу з сабой маленькі клінок, ўшыты ў пояс", - сказала яна, яе спрытныя пальцы зацягвалі вузел. "Але гэта не маё сукенка". Вузлы былі тугімі, але вяроўкі былі досыць тоўстымі, каб яна магла досыць моцна ўхапіцца. Яна круціла і цягнула, але вузел не паддаваўся. Яна ўчапілася пальцамі і пацягнула мацней. "Чорт вазьмі!"
  
  
  
   Джэні тузанулася. - У чым справа?
  
  
  
   - Я толькі што зламала пазногаць, - прашаптала Мадлен. - Ох. Даруй.
  
  
  
   "Я таксама. Пачакай секунду, здаецца, я зразумеў".
  
  
  
   Адзін канец вяроўкі злёгку ссунуўся, павялічваючы адтуліну. Яна ўзялася за другі канец і пацягнула, і першы пласт вузла развязаўся. Цяпер, калі ўсё пачалося, вузел хутка развязаўся, і праз некалькі секунд рукі Джэні былі вольныя. Цяпер яны абодва прыняліся за вяроўкі вакол яе ног. Яны былі завязаныя не так добра ці туга і адваліліся пасля некалькіх секунд працы.
  
  
  
   "О, дабраславі цябе гасподзь", - сказала Джэні, яе рукі пацягнуліся да вузла на кляп, які цяпер быў у яе на шыі. "Што цяпер?"
  
  
  
   "Цяпер я павінна вярнуцца на сцэну і ўразіць публіку", - сказала ёй Мадлен. Табе лепш пайсці са мной і схавацца ў распранальні, пакуль мы вырашаем, што рабіць. Прафесар што-небудзь прыдумае.
  
  
  
   "Той самы прафесар?"
  
  
  
   - Прафесар Марыярці. Вы можаце давяраць яму. Ён тут пад выглядам доктара Аляксандра Сандареля, містыка і візіянерамі. Я яго асістэнтка, вядомы медыум мадам Вэрлен. Майце на ўвазе, я стала вядомым медыумам ўсяго некалькі гадзін назад, але я практыкую ўжо пару тыдняў. "Мадлен ўстала і працягнула руку Джэні. "Вам лепш паспрабаваць ўстаць. Калі ты не зможаш ісці, я панясу цябе, як змагу. Нам лепш ісці.
  
  
  
   - Прафесар Марыярці. Джэні ўзяла Мадлен за руку і паднялася. - Фон Лінц расказваў аб ім. Сапраўды, некаторы час ён ні аб чым іншым гаварыць не мог. Ён заключыў у турму двух знаёмых Марыярці, баючыся, што яны нейкія шпіёны.
  
  
  
   "Мы ведаем", - сказала Мадлен. "Вось чаму мы тут. Ты можаш ісці?"
  
  
  
   Джэні зрабіла крок. "Ой!" - сказала яна. "Такое адчуванне, што я іду па ложу з цвікоў, як тыя факіры ці хто там яшчэ на усходзе". Яна зрабіла яшчэ крок. "Але я магу гэта зрабіць. Паказвай дарогу!"
  
  
  
   - Вось, - сказала Мадлен, - вазьмі свечку. Яна адарвала свечку ад мацавання да мяшком і працягнула яе Джэні. Яны разам выйшлі з пакоя, Мадлен зачыніла дзверы і подергала ручку. - Патрымай свечку тут, - сказала яна.
  
  
  
   - Што ты робіш? - Спыталася Джэні.
  
  
  
   "Замкну за сабой дзверы", - сказала ёй Мадлен. "Гэта можа збіць іх з панталыку на некалькі секунд, а нам могуць спатрэбіцца секунды".
  
  
  
   Яны прайшлі па калідоры і выйшлі ў гардеробную. "Сандарел" усё яшчэ прамаўляў гаворка ў бальнай зале, і яго голас не гучаў напружана, а аўдыторыя не здавалася неспакойнай. Блаславі гасподзь прафесара і яго бязмежныя прамоўніцкія здольнасці. Мадлен замкнула за сабой дзверы ў калідор. "Я павінна выйсці на сцэну", - сказала яна. "За гэтай дзвярыма знаходзіцца зялёная пакой, але хто можа сказаць, хто пойдзе ў яе праз некаторы час. За іншы дзвярыма знаходзіцца грымёрная для музыкаў. Яны спусцяцца толькі праз пару гадзін. Магчыма, вам лепш пачакаць там, пакуль прафесар не вырашыць, як лепш за ўсё павезці вас адсюль. Там ёсць стойка з мужчынскі вячэрняй адзеннем, за якой вы можаце схавацца, калі хто-небудзь увойдзе, але я не думаю, што хто-небудзь увойдзе, пакуль не вернуцца музыкі. З вамі ўсё ў парадку?"
  
  
  
   "Я павінна быць такой", - сказала Джэні. Яна накіравалася да дзвярэй. "Вы верыце ў прафесара Марыярці".
  
  
  
   - Так, - пагадзілася Мадлен.
  
  
  
   "Добра. Тады я таксама".
  
  
  
   Джэні знікла ў распранальні. Мадлен отряхнула перад свайго сукенкі, на якім віднеліся сляды таго, што яна стаяла на каленях у пылу, зрабіла некалькі глыбокіх удыхаў і надала свайму твару выраз поўнага спакою. Затым яна з'явілася збоку ад сцэны і павольна і ціхамірна выйшла, каб далучыцца да доктара Сандарелю.
  
  
  
   Сандарел спыніўся на сярэдзіне прапановы. - Я бачу, наш выдатны медыум гатовы пачаць, - сказаў ён, беручы яе за руку і праводзячы наперад. "Дзякуй вам усім за цярпенне, з якім вы выслухалі маё беднае тлумачэнне. Цяпер, калі духі будуць на тое згодныя, мадам Вэрлен прадэманструе цуды, аб якіх мы казалі". Цяжкі драўляны крэсла з высокай спінкай быў усталяваны ў цэнтры сцэны. Ён пасадзіў яе на яго, і яна скрыжавала рукі на каленях і закрыла вочы. - Цяпер я ўвяду мадам Вэрлен у лёгкі транс, каб зрабіць яе больш ўспрымальнай да духаў.
  
  
  
   Сандарел схіліўся над Мадлен і зрабіў заспакаяльныя абмываюць руху рукамі. "Цябе доўга не было", - прашаптаў ён. "Я быў амаль на мяжы абмеркавання старажытнай халдэйскай астралогіі. Ты што-тое знайшоў?"
  
  
  
   "Хто-то", - адказала Мадлен сабе пад нос. "Джэні Верне была звязана ў задняй пакоі. Яна кажа, што яны збіраліся забіць яе сёння ўвечары. Мы павінны выцягнуць яе адсюль. Яна ў распранальні побач з грымёрнай.
  
  
  
   "Ах!" - сказаў Сандарель. Ён устаў і павярнуўся тварам да аўдыторыі. "Мадам Вэрлен чакае прыбыцця свайго духоўнага настаўніка", - абвясціў ён. "Праз некалькі секунд яна будзе гатовая адказаць на вашы пытанні. Вам не абавязкова задаваць іх услых, калі вы не хочаце. Духі дапамогуць мадам Вэрлен з адказамі". Ён зноў павярнуўся да Мадлен. - Вы гатовыя, мадам?
  
  
  
   "Я гатовая", - адказала Мадлен нізкім, мерным голасам.
  
  
  
   "Вы знайшлі свайго духоўнага настаўніка?"
  
  
  
   "Яна тут".
  
  
  
   - Яна будзе казаць праз цябе?
  
  
  
   "Яна так і зробіць".
  
  
  
   Сандарель пачаў задаваць іншае пытанне, але спыніўся, калі цела мадам Вэрлен зварухнулася, яе галава хутка закруцілася з боку ў бок, а вочы адкрыліся і ўтаропіліся на навакольны свет.
  
  
  
   "Прывітанне", - сказаў Сандарел. "З кім я кажу?"
  
  
  
   Мадлен адкінулася назад і павярнула галаву, яе руху былі адрывістым і сюрреалистичными, як у марыянеткі, кіраванай падвыпілым лялькаводам. "Пры жыцці мяне клікалі Мім Птва Ім", - сказала яна высокім, хрыплаватым голасам, зусім непадобным на звычайны тон.
  
  
  
   Некалькі чалавек у зале ахнулі, астатнія, здавалася, затаілі дыханне.
  
  
  
   "Я была жрыцай Храма Амона пры вярхоўным жреце Анкхе Шате падчас праўлення славутага і усявышняга бога-караля Себекнофру, кіраўніка верхняга і ніжняга царства".
  
  
  
   "Гэта дакладна, клянуся богам! Фараон з такім імем правілаў у дванаццатай дынастыі", - прашаптаў нехта. Ці быў у зале егіптолаг, або прынц Аристе ўносіў сваю лепту, каб узмацніць эфект, Марыярці сказаць не мог.
  
  
  
   "У цябе ёсць паведамленне для каго-небудзь тут?" Спытаў Сандарел.
  
  
  
   "Так, так, так", - Мім Птва Ім хутка пакруціла галавой уверх-уніз. "Некалькі духаў чакаюць, каб прайсці".
  
  
  
   "Калі ласка, гавары".
  
  
  
   Мадлен закрыла вочы і ўспомніла тое, што прачытала ў распранальні. "Тут дух жадае пагутарыць з чалавекам па імі Беске", - пачуўся голас Мім Птва Ім. "Гер Беске, вы тут?"
  
  
  
   Стройны малады чалавек стаў у канцы пакоя. "Вы можаце не ўмешвацца мяне ў гэта", - гучна абвясціў ён. "Я не веру ў духаў".
  
  
  
   - Мы ведаем, - сказала Мім Птва Ім. - Твайго бацьку завуць Максіміліян.
  
  
  
   "Як ты—"
  
  
  
   - Ён памёр каля двух гадоў таму.
  
  
  
   "Так".
  
  
  
   "У яго ёсць паведамленне для цябе. Ён просіць цябе дараваць яго".
  
  
  
   "Што?"
  
  
  
   "Ён просіць вас дараваць яго. Такое пасланне".
  
  
  
   Малады чалавек сеў, выглядаючы здзіўленых.
  
  
  
   "Ёсць паведамленне для нейкай Вольгі Тартоски".
  
  
  
   "Я - гэта яна", - усклікнула нейкая дама ў зале.
  
  
  
   - У вас ёсць сябар— блізкі сябар— па імя Берт або Барт...
  
  
  
   - Ды. Бертрам. О, з ім што-небудзь здарылася? Скажы мне, што ён не памёр.
  
  
  
   Мім Птва Ім хутка пакруціла галавой з боку ў бок. - Няма, няма. Ты даўно яго не бачыла. Ён быў у ад'ездзе.
  
  
  
   "Так, о, так".
  
  
  
   - Ён хутка вернецца. У цябе ўсё наладзіцца, хоць спачатку ў цябе будуць некаторыя праблемы...
  
  
  
   Пакуль Мім Птва Ім працягваў казаць, Сандарель павольна і непрыкметна адступіў са сцэны. Апынуўшыся па-за полем гледжання, ён павярнуўся і накіраваўся ў грымёрку, схаваўшы за сабой Джэні Дакладна. - Міс вэрна, там, - ціха паклікаў ён, - вы тут?
  
  
  
   Джэні выйшла з-за паліто, які вісеў на вешалцы. - Прафесар Марыярці?
  
  
  
   Ён кіўнуў. "Гэта я. Наш час абмежавана. Я веру, што ў мяне ёсць спосаб выцягнуць цябе адсюль. Распранайся."
  
  
  
   - Мне таксама прыемна пазнаёміцца з вамі, - сказала Джэні, яе рука пацягнулася да верхняга гузіка блузкі. - З усімі?
  
  
  
   "Няма. Вонкавага пласта павінна хапіць, хоць я не эксперт у жаночай вопратцы. Важныя рэчы - гэта вашы спадніцы і ўсё, што падкрэслівае вашу грудзі ".
  
  
  
   - Мая грудзі, - з'едліва заўважыла Джэні, - не падкрэслена.
  
  
  
   Марыярці крытычна агледзеў яе, пакуль здымаў блузку. "Магчыма, і няма", - сказаў ён, - "але ты не змагла б сысці за мужчыну з такой знешнасцю".
  
  
  
   - Як мужчына? - спыталася Джэні. - О, зразумела. Яна распусціла спадніцу і ніжнюю кашулю і зняла іх, а затым сцягнула праз галаву кофтачку. "Тады унутраны пласт таксама прыйдзецца зняць. Дапамажы мне завязаць гарсэт. Яна павярнулася да Марыярці спіной, і ён аслабіў шнуркі. Яна вылезла з стесняющего яе ніжняга бялізны, а затым зноў надзела кофтачку, перш чым павярнуцца.
  
  
  
   Марыярці правёў рукой па вешалцы з вячэрнімі касцюмамі, пакінутай музыкамі, і выцягнуў пінжак. "Вось, прыклад гэта".
  
  
  
   - Секундочку. Джэні адарвала доўгую шырокую паласу ад сваёй ніжняй спадніцы і трымала адзін яе канец перад сабой, у таго месца на блузцы, якое знаходзілася як раз паміж грудзьмі. "Ты пацягнем тужэй, пакуль я паварочваюся", - проинструктировала яна прафесара.
  
  
  
   "Ах!" - сказаў ён. "Вельмі разумна". Ён трымаў палоску тканіны адкрытай і туга нацягнутай, пакуль яна павольна паварочвалася і заворачивалась ў яе.
  
  
  
   "У мяне да вороту блузкі ангельская шпілька", - сказала яна, туга обматывая палоску тканіны. "Не маглі б вы дастаць яе для мяне?"
  
  
  
   Марыярці падпарадкаваўся, і яна прымацавала тканіна на месца. "І вуаля, я хлопчык!" - сказала яна. "Што цяпер?"
  
  
  
   "Толькі для тых, у каго слабы зрок, ты хлопчык", - сказаў Марыярці. "Але, на шчасце, асвятленне будзе прыглушаным. Паглядзі, ці падыходзіць табе гэты пінжак, пакуль я пашукаю манішку і каўнер ў гэтай кучы адзення.
  
  
  
   Пяць хвілін праз Марыярці папраўляў белую матылька пад лёзамі высокага жорсткага каўнерыка, які ён прыхапіў з кучы. "Цяпер туфлі, - сказаў ён, - і мы павінны што-то зрабіць з тваімі валасамі".
  
  
  
   "Гэта цёмна-карычневыя туфлі, - сказала Джэні, - а штаны занадта доўгія, так што туфлі амаль не бачныя".
  
  
  
   "Дакладна, - прызнаў Марыярці, - але ў іх зусім іншае гучанне. Але, паколькі ўсе музыканты, падобна, насілі сваю абутак, нам прыйдзецца рызыкнуць. Цяпер валасы —"
  
  
  
   "Я магу заплесці іх і абгарнуць вельмі хутка, каб яны змясціліся пад капелюшом", - прапанавала Джэні. "Ці я магу прымацаваць іх ззаду да жакету".
  
  
  
   "Давайце паспрабуем гэта", - сказаў Марыярці.
  
  
  
   Джэні туга зачесала валасы назад, скруціла іх і заправіць пад жакет. - Што ты пра гэта думаеш?
  
  
  
   Марыярці крытычна агледзеў яе. - Я думаю, будзе цёмна, і нам прыйдзецца рызыкнуць. Пачакай секунду. Ён узяў з паліцы цёмна-сіні шалік і абгарнуў ім яе шыю і плечы. "Вось, гэтага можа хапіць. Нядбайна накинь яго спераду. Гэта добра".
  
  
  
   Ён праводзіў яе да дзвярэй пакоя. "Табе спатрэбяцца мужнасць і стойкасць, - сказаў ён ёй, - але гэта павінна спрацаваць. Ён заснаваны на тым выглядзе дэзарыентацыі, які так любяць штукары, і яны зарабляюць на жыццё, падманваючы людзей. Прама за гэтай дзвярыма ёсць заслону, які аддзяляе вас ад сцэны. Хавайцеся за заслонай. Праз некалькі хвілін я збіраюся заклікаць камісію з гледачоў выйсці на сцэну і агледзець мадам Вэрлен на прадмет запланаванага намі эфекту. Калі камітэт пакідае сцэну, вы далучайцеся да іх, як быццам былі там усё гэта час, і вяртаецеся па правай баку да стала прыкладна ў сярэдзіне залы. Там сядзяць мужчына і жанчына. Мужчына прыгожы і элегантны, жанчына прыгожая і царственна. Я думаю, што яе сукенка светла-блакітнага колеру, але, магчыма, яно занадта цёмны, каб сказаць напэўна. Сядайце да іх. Я папрашу мужчыну пакласці абедзве рукі на стол далонямі ўверх, каб вы ведалі, куды рухацца. Мужчына - прынц Аристе Юхтенберг, а яго жонка - прынцэса Дыяна. Я пагавару з імі, пакуль Мадлен — мадам Вэрлен — будзе праходзіць агляд. Яны выцягнуць цябе адсюль.
  
  
  
   Джэні Дакладна зрабіла некалькі глыбокіх удыхаў і паправіла лацканы. "Спадзяюся, гэта спрацуе", - сказала яна.
  
  
  
   "Так і павінна быць", - запэўніў яе Марыярці. "Пойдзем са мной цяпер".
  
  
  
   Марыярці адвёў Джэні ў патрэбнае месца за заслонай, а затым выйшаў на сцэну. Мім Птва Ім як раз заканчвала казаць пажылы даме, што яе нябожчык муж не будзе пярэчыць супраць яе паўторнага замужжа. - Яму гэта падабаецца, - пракурняўкала яна.
  
  
  
   "Ён не будзе раўнаваць?"
  
  
  
   "Там, дзе ён, няма рэўнасці, - нараспеў прамовіў Мім Птва Ім, - толькі каханне".
  
  
  
   "Я спадзяюся, што гэтая выстава выклікала ў вас цікавасць", - сказаў Аляксандр Сандарель, падыходзячы да аўдыторыі. "Мы завершым, - сказаў ён ім, - дэманстрацыяй рэальнасці і, я б сказаў, гуллівасці духаў. Для гэтага я хацеў бы, каб некалькі джэнтльменаў з залы падняліся і дапамаглі мне. Вы сформируете камітэт, які прадстаўляе астатніх тых, хто сабраўся, каб гарантаваць адсутнасць махлярства ў тым, што зараз адбудзецца. Ён выглянуў. - Вы, сэр? А вы? Паўстанце на сцэну, калі ласка. І вы, сэр. І, так, вядома, вы таксама. Хто-небудзь яшчэ? Вы, сэр? Падымайцеся.
  
  
  
   Сем чалавек адгукнуліся на заклік добраахвотнікаў. Мадлен пасіўна сядзела ў сваім крэсле з высокай спінкай тварам да аўдыторыі, усё яшчэ відавочна знаходзячыся ў лёгкім трансе. Сандарель дастаў адзін канец тоўстай вяроўкі, які цягнуўся куды-то ў глыбіню сцэны. "Мадам Вэрлен?" спытаў ён, падыходзячы да яе.
  
  
  
   "Так?"
  
  
  
   "Твой духоўны настаўнік усё яшчэ тут?"
  
  
  
   "Яна больш не гаворыць праз мяне", - сказала Мадлен мяккім манатонным голасам, які слухачы напружана слухалі. "Але я ўсё яшчэ адчуваю яе прысутнасць".
  
  
  
   "Яна передвинет для нас якія-небудзь прадметы?"
  
  
  
   "Яна паспрабуе, але ёй патрэбна абсалютная цішыня і адзінота".
  
  
  
   Сандарель павярнуўся да прысутных. "Калі мы будзем паводзіць сябе вельмі ціха, нам, магчыма, атрымаецца заахвоціць Мім Птва Ім, духоўнага настаўніка мадам Вэрлен, паказаць нам сваю прысутнасць, фізічна материализуя і перамяшчаючы некаторыя прадметы, якія мы змесцім побач з мадам Вэрлен. Мы павінны ўсталяваць вакол яе шырмы, каб забяспечыць яе адзінота. Такім чынам, каб даказаць, што сапраўды адбываецца нешта экстрасэнсорнае, я папрасіў гэтых джэнтльменаў выйсці на сцэну і дапамагчы мне звязаць мадам Вэрлен. Ён павярнуўся да групы джэнтльменаў на сцэне. "Ці Не мог бы хто-небудзь з вас, калі ласка, агледзець гэтую вяроўку, каб пераканацца, што гэта сапраўды тое, чым здаецца: салідны адрэзак вяроўкі нумар сем, з тых, што выкарыстоўваюцца альпіністамі".
  
  
  
   Адзін з мужчын уважліва агледзеў вяроўку, як быццам меў нейкае ўяўленне аб тым, як павінна выглядаць вяроўка "нумар сем", а затым чацвёра мужчын назіралі, як трое мужчын надзейна прывязвалі мадам Вэрлен да крэсла, прывязаўшы яе рукі да падлакотніку. Сандарел кіраваў звязваннем, і ўся аўдыторыя чула, як ён пераконваў іх: "Прывяжыце яе мацней! Правільна, пацягніце за вяроўку! Цяпер абгарніце яе пару раз для мацнейшай пераканаўчасці!"
  
  
  
   Калі камітэт скончыў завязваць вяроўкі і закручваць завесы, нікому з членаў камітэта або гледачоў і ў галаву б не прыйшло, што вузлы былі мудрагеліста прыдуманыя для таго, каб Мадлен магла па сваім жаданні вызваліць рукі з вяровак. З такіх сакрэтаў сотворяется большасць цудаў.
  
  
  
   Былі выраблены чатыры высокія шырмы, і мадам Вэрлен змясцілі ўнутр іх разам з пустой скрынкай з-пад цыгар, маленькім медным званочкам, тамбурином, срэбным бранзалетам, медным каретным ражком, закаркаваным бутэлькай віна і чатырма віннымі келіхамі, вазай і Бібліяй; усё гэта было расстаўлена паўкругам на падлозе перад ёй. Члены камітэта расселіся вакол экранаў.
  
  
  
   Каля двух хвілін нічога не адбывалася, а затым пачаліся праявы. Спачатку скрынка з-пад цыгар з'явілася , праляцеўшы над экранам наперадзе, а затым з-за экранаў пачулася гучнае гудзенне. Затым гудзенне спынілася, і карэтны гудок, у сваю чаргу, быў перакінуты праз пярэдняе шкло. Доўгі імгненне, больш нічога не было чуваць, пакуль раптам не зазваніў звон і не зазваніў, а бубен не стукнуўся і не з'явіўся на экране, відавочна, утрымоўваны прывіднай рукой, у той час як звон працягваў тэлефанаваць.
  
  
  
   Так працягвалася нейкі час, пакуль з шакавальнай раптоўнасць ўсе чатыры экрана не разляцеліся ў бакі, як ад моцнага ветру, і ўсё рэзка спынілася. Там, прама там, дзе яна толькі што была, усё яшчэ сядзела мадам Вэрлен, прывязаная да свайго крэсла. На каленях у яе стаяў драўляны паднос, якога раней там не было, а на падносе стаялі чатыры келіхі з віном. Откупоренная бутэлька стаяла ля яе ног, але лейцара нідзе не было відаць.
  
  
  
   Члены камісіі развязалі яе, пры гэтым старанна аглядаючы вяроўкі. Затым яны пастукалі і потыкали ў падлакотнікі і спінку крэсла, у якім яна сядзела. Але вяроўка была сапраўднай, а крэсла - трывалым; ніякіх патаемных панэляў, ніякіх люкаў.
  
  
  
   "Глядзіце", - сказаў доктар Сандарел, паказваючы на падлогу каля крэсла. Біблія, якая была пакладзена на падлогу, цяпер ляжала адкрытай. Срэбны бранзалет ляжаў на правай старонцы. "Гэта пасланне", - абвясціў ён. "Ці Не мог бы хто-небудзь з вас, калі ласка, ўзяць Біблію і прачытаць тое, што абведзены срэбнай стужкай?"
  
  
  
   Адзін з членаў камітэта ўзяў Біблію і прачытаў:
  
  
  
  
  
  
  
   " Словы мудраца, пачутыя ў цішыні, лепш, чым крык кіраўніка сярод дурняў. Мудрасць лепш, чым зброя вайны, але адзін грэшнік знішчае шмат добрага.
  
  
  
   - "Дохлыя мухі надаюць парфумернай мазі благі пах; так што трохі глупствы пераважвае мудрасць і гонар".
  
  
  
  
  
  
  
   Сандарел кіўнуў. "Эклезіяст", - сказаў ён. "Магчыма, гэта пасланне для каго-то тут. Я не буду спрабаваць інтэрпрэтаваць гэта, але, магчыма, у милорда біскупа ёсць нейкая ідэя?" Ён вгляделся ў аўдыторыю. "Няма? Што ж, хай будзе так. Цяпер вы, джэнтльмены з камітэта, можаце вярнуцца на свае месцы, і мы дзякуем вас за вашу дапамогу".
  
  
  
   Гледачы заапладзіравалі яму, і члены камітэта пакінулі сцэну і вярнуліся на свае месцы. Джэні, у запазычанай чорным касцюме, выслізнула з камітэта і села за стол прынца Аристе, і ніхто, здавалася, не заўважыў, што з камітэта сышло на аднаго члена больш, чым прыйшло.
  
  
  
   Сандарель ўзяў Бацьку за руку, і яны разам выйшлі наперад і пакланіліся аўдыторыі. "Дзякую вас за ўвагу, дамы і спадары", - сказаў Сандарель. "Мы атрымлівалі асалоду ад гэтай магчымасцю адукаваць вас адносна некаторых таямніц чалавечага розуму. Вы былі добрымі і шчодрымі слухачамі і настолькі пільнымі, наколькі мы маглі спадзявацца. Мы верым, што вы вынесеце з сённяшняй прэзентацыі больш, чым прынеслі з сабой. Я ведаю, што мы вынесем. На гэтым наша прэзентацыя сканчаецца. Хай Сэнт-Сайман ўсміхнецца ўсім вашым пачынанням ".
  
  
  
   Яны выйшлі разам пад захопленыя апладысменты. "Вельмі хвалюючы вопыт", - прашаптала Мадлен Марыярці, калі яны ўвайшлі ў зялёную пакой. "Можна было прыйсці і атрымаць асалоду ад увагай і апладысментамі".
  
  
  
   "Ба!" - адказаў Марыярці. "Пойдзем, давай пойдзем адсюль. У нас яшчэ шмат спраў".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ТРЭЦЯЯ — ВЫРАТАВАННЕ
  
  
  
  Мерцай, мерцай, маленькая лятучая мыш!
  
  Як мне цікава, чым ты займаешся!
  
  Ты ляціш высока над светам!
  
  Як тэатральная дэкарацыя ў небе.
  
  Люіс Кэрролл
  
  
  
   Шэрлак Холмс недаверліва паглядзеў на Марыярці. - Паветраны змей?
  
  
  
   "Менавіта так. Вялікі паветраны змей".
  
  
  
   Было дзве гадзіны ночы. Мадлен і Джэні Дакладна адправіліся на заслужаны сон, пакінуўшы Марыярці, Холмса, Ватсана і прынца з прынцэсай сядзець за сталом у чыгуначным вагоне прынца Аристе, піць чай і абмяркоўваць будучае выратаванне Барнеттов. У прафесара Марыярці быў план. Шэрлака Холмса гэта не пацешыла.
  
  
  
   - Паветраны змей, які нясе чалавека?
  
  
  
   "Гэта рабілася і раней", - суха пракаментаваў прафесар. "Кім?"
  
  
  
   "Мной. У мяне ёсць некаторы вопыт выкарыстання паветранага змея мадыфікаванай бірманскай канструкцыі, сканструяванага для мяне ў Лондане прынцам Цзэн Лі-чанам. У дадатак да свайго звычайнага рамяства стварэння кітайскіх старажытнасцяў для еўрапейскага рынку, прынц дапамагае мне ў вырабе астранамічных прыбораў. Мы выявілі, што прывязаны паветраны змей можа быць даволі устойлівым на працягу працяглых перыядаў часу. Звычайна ў мяне ёсць спецыяльныя камеры з сухімі пласцінамі або запісваюць манометры і тэрмометры, але часам я дазваляю мужчыну падняцца наверх ".
  
  
  
   "Гэта, павінна быць, вельмі захапляльна", - пракаментавала прынцэса Дыяна.
  
  
  
   "Я ў гэта веру", - сказаў Марыярці. "Паколькі паветраныя змеі вытрымаюць вага толькі вельмі лёгкага чалавека, я ніколі не мог правесці эксперымент сам".
  
  
  
   "Так, але пасярод ночы?" спытаў прынц. "Хіба ў цемры не нашмат больш небяспечны, чым?"
  
  
  
   "Многія з маіх эксперыментаў праводзіліся пасярод ночы", - патлумачыў Марыярці. "Большасць з іх прызначаны для працягу маіх астранамічных даследаванняў, хоць некаторыя пераследвалі іншыя мэты. Некаторыя рэчы нялёгка выканаць пры дзённым святле.
  
  
  
   Холмс звонка ляснуў па стале. "Будзь я пракляты!" - сказаў ён. "Рабаванне манетнага двара Тейнсберна і Бел — вось як гэта было здзейснена!"
  
  
  
   Усе павярнуліся, каб паглядзець на яго, і Холмс патлумачыў: "Па-мойму, гэта было год таму, у лютым. Мяне выклікалі расследаваць рабаванне манетнага двара Тейнсберна і Бел, прыватнай кампаніі, якая займаецца гравіроўкай і пячаткай грашовых знакаў многіх невялікіх краін, якія самі не валодаюць абсталяваннем для такой дакладнай і далікатнай работы. У гэтую ноч былі падрыхтаваныя да адпраўкі на наступную раніцу чатыры спецыяльна вырабленых куфра, набітых мальдавской валютай. Хто—то — нейкая банда - ўварваўся ноччу і ўцёк з усімі чатырма куфрамі, прыхапіўшы валюты на суму каля двух мільёнаў фунтаў.
  
  
  
   "Я памятаю гэта, Холмс", - сказаў Ватсан. "Я мяркую, гэта была адна з нешматлікіх няўдач".
  
  
  
   Холмс некаторы час моўчкі глядзеў на Ватсана, а затым працягнуў: "Вы таксама памятаеце, стары сябар, што Скотленд-Ярд адмовіўся рушыць услед майму прапанове. Я не магу сцвярджаць, што справа было б раскрыта, калі б яны гэта зрабілі, але паколькі яны гэтага не зрабілі, я не нясу ніякай адказнасці за іх правал ".
  
  
  
   Ватсан наморщил лоб. - Ваша прапанова? О, так, я памятаю. Калі інспектар Лестрейд спытаў вас, што вы думаеце аб рабаванні, вы адказалі: "Звяртаю вашу ўвагу на крокі на даху".
  
  
  
   "На самай справе". Холмс павярнуўся да астатніх. "Вы павінны разумець, што будынак, у якім знаходзіцца манетны двор, па неабходнасці з'яўляецца крэпасцю. Вышынёй у шэсць паверхаў і стаіць асабняком на сваім блоку. Усе вокны зарешечены, а на ноч надзейна зачыняюцца знутры. Скрыні былі вынесеныя праз бакавую дзверы, якая надзейна ўтрымлівалася за кошт апускання сталёвых дубцоў ў пазы з унутранага боку. Адкрыць яго звонку было немагчыма, так як у яго не было ні ручкі, ні ключа. Тым не менш, на наступную раніцу ён ляжаў адкрытым, а скрыні зніклі. Начны вартаўнік быў знойдзены звязаным на падлозе ў кабінеце кіраўніка. Ён сцвярджаў, што яго ўдарылі па галаве ззаду, калі ён здзяйсняў абыход."
  
  
  
   "Крокі на даху?" спытала прынцэса Дыяна.
  
  
  
   "Я выявіў сляды якіх—небудзь крокаў у пылу на даху - сляды, якія, павінна быць, былі пакінутыя ў дзень рабавання, паколькі напярэдадні вечарам прайшоў моцны дождж, які мог іх сцерці".
  
  
  
   Прынцэса Дыяна запытальна падняла руку. "Чаму на даху была пыл так хутка пасля моцнага дажджу?"
  
  
  
   - Гэта Лондан, ваша высокасць. Праз некалькі гадзін пасля ўборкі ўсе пакрываецца пылам. Некаторыя тлумачаць гэта тым, што ў кожным ачагу гарыць вугаль.
  
  
  
   - І Скотленд-Ярд не адрэагаваў на вашу інфармацыю? - Спытаў прынц Аристе.
  
  
  
   - Інспектар Лестрейд арыштаваў начнога вартаўніка. Ён сказаў, што крокі мог рабіць хто заўгодна. Я паказаў яму, што яны раптам пачаліся ў сярэдзіне даху, як быццам хто-то ўпаў з неба, і накіраваліся прама да дзвярэй на дах ".
  
  
  
   "Цалкам дакладна, Холмс", - пацвердзіў Ватсан. "Я памятаю. Лестрейд сказаў, што калі табе захочацца поўзаць па даху ў пошуках слядоў, то ён не супраць, калі ты пакінеш яго ў спакоі рабіць сваю працу.
  
  
  
   Холмс паказаў паказальным пальцам на Марыярці. "Ніхто не мог забрацца на дах", - сказаў ён. "Я падумаў аб паветраным шары, успомніўшы, што вы любіце паветраныя шары, але паветраным шарам нельга кіраваць так тонка. Акрамя таго, паветраны шар, досыць вялікі, каб несці чалавека, напэўна, быў бы заўважаны. Але паветраны змей! Гэта ніколі не прыходзіла мне ў галаву."
  
  
  
   "Я памятаю, што заўвагі Лестрейда былі асабліва рэзкімі, калі вы сказалі, што выявілі ў злачынстве руку прафесара Марыярці", - дадаў Ватсан. " "Калі адбывалася злачынства, у якім вы не бачылі рукі прафесара Марыярці?" - спытаў ён вас. І, магчыма, з некаторым апраўданнем."
  
  
  
   "Вы і Лестрейд несправядлівыя да мяне, Ватсан", сказаў Холмс, адкідваючыся на спінку крэсла і падносячы пераплеценыя пальцы рук да падбародка. "Я не бачу руку майго сябра прафесара ў кожным злачынстве. Толькі ў тых, якія выслізгваюць ад разгадкі і дэманструюць ступень хітрасці, нашмат вышэйшую за ўзровень звычайнага злачынца".
  
  
  
   Марыярці усміхнуўся рэзкім смехам. "Прызнайцеся, Холмс, - сказаў ён, - кожны раз, калі вы ідзяце па сельскай дарозе, вы бачыце маіх паслугачоў, якія хаваюцца пад кожным кустом".
  
  
  
   Двое мужчын ўтаропіліся адзін на аднаго. Прынц Аристе падняў руку, нібы падняў бар'ер паміж імі. - Якімі б прыемнымі ні былі гэтыя ўспаміны для вас абодвух, - сказаў ён, - нам сапраўды трэба абмеркаваць нешта вельмі важнае.
  
  
  
   Марыярці кіўнуў і адвярнуўся ад Холмса. "Я пагаварыў з герром Хеершмитом, вашым майстрам, - сказаў ён прынцу, - і ён сканструяваў прылада па мойму грубага эскізе. Ён прыкладна васемнаццаці футаў у даўжыню і дванаццаці футаў у папярочніку. Корпус зроблены з парусіны, а каркас, я мяркую, лазовы. Я выкарыстоўваю бамбук, але гер Хеершмит запэўнівае мяне, што ён досыць трывалы. Ён таксама дастаў пяцьсот метраў полусантиметровой лескі з чыгуначнага склада. Гэта будзе больш чым дастаткова моцна".
  
  
  
   "Мы збіраемся працягнуць сёння вечарам?" Спытаў прынц Аристе.
  
  
  
   "Я не бачу сэнсу чакаць", - сказаў Марыярці, прынцэса Дыяна паставіла сваю кубак. "Ці магу я выказаць непакой?" спытала яна.
  
  
  
   "Вядома", - сказаў ёй Марыярці. "Што гэта?"
  
  
  
   - Хіба ўцёкі Джэні Дакладна не папярэдзіць тых, хто знаходзіцца ў замку, аб нашай прысутнасці? - спытала яна. "Я не маю на ўвазе наша прысутнасць канкрэтна, паколькі мы мяркуем, што яны не ведаюць, хто мы такія, але прысутнасць нейкай сілы, варожай іх мэтам. Ці могуць яны не чакаць спробы выратаваць Барнеттов? Калі так, то будзе ці нават перавагі набліжэння да замка з незнаёмага напрамкі дастаткова, каб кампенсаваць страту раптоўнасці?"
  
  
  
   Ватсан ляпнуў сябе па калене. "Чорт вазьмі, я аб гэтым не падумаў", - сказаў ён.
  
  
  
   "Гэта магчыма", - прызнаў Марыярці, "але я не веру, што гэта верагодна. Граф фон Лінц не можа быць упэўнены, як міс Дакладна ўдалося збегчы. Паколькі яна, па-відаць, прайшла праз дзве зачыненыя дзверы, ён будзе больш схільны вінаваціць тых, хто знаходзіцца ўнутры замка, чым шукаць знешняга антаганіста. Ён цалкам можа паверыць, што міфічны "Марыярці", якога ён, здаецца, лічыць сваім заклятым ворагам, нейкім чынам замяшаны ў гэтым, але ён прадставіць, што "Марыярці" ниспровергнул каго-то ў яго сям'і ".
  
  
  
   "Будзем спадзявацца, што ты маеш рацыю", - сказаў прынц Аристе. "Які план?"
  
  
  
   "Вельмі проста", - сказаў яму Марыярці, малюючы трохкутнік са скругленымі кутамі на лісце паперы перад сабой. "Вось замак. Гэта, — ён намаляваў Крыжык, — пярэдняя, а тут, — яшчэ адзін Крыжык, — пакой, у якой утрымліваюцца Барнетты. Гэта на два паверхі ніжэй даху. Мы не можам падысці спераду з-за таго, што сёння на лузе столькі народу. Паветраны змей будзе запушчаны з гэтага боку, - зазначыў ён, - так як, здаецца, пераважае паўднёвы вецер".
  
  
  
   "Вельмі парывісты вецер", - сказаў прынц Аристе. "У нас будуць якія-небудзь праблемы з падтрыманнем паветранага змея ў паветры?"
  
  
  
   "Мой вопыт паказвае, што ў зямлі вятры звычайна бываюць парывістымі, але на вышыні дваццаці ці трыццаці футаў яны звычайна даволі ўстойлівыя", - сказаў яму Марыярці.
  
  
  
   "Паслухайце, - сказаў Ватсан. "Як вы збіраецеся падняць гэта мудрагелістае прылада ў паветра?"
  
  
  
   "Добры пытанне", - сказаў Марыярці. "Я думаў пракруціць гэта з дапамогай паравой машыны, але рэйкі знаходзяцца не з таго боку. Акрамя таго, шум абудзіць людзей, якіх мы аддалі перавагу б пакінуць у сьне ".
  
  
  
   "Так?"
  
  
  
   "Значыць, мы выкарыстоўваем конь. Ці, хутчэй, чалавека верхам на кані. Мы обвяжем капыты каня анучамі, каб прыглушыць гук".
  
  
  
   - А конь можа гэта зрабіць? - спытаў я.
  
  
  
   "О так, вага нязначны".
  
  
  
   - А потым? Калі ў нас будзе чалавек на даху, што тады?
  
  
  
   "Затым ён кідае на зямлю скрутак лёскі з гэтага боку, дзе, калі пашанцуе, ніхто не назірае, і які чакае мужчына прымацоўвае цяжкую вяроўку, завязаную вузламі праз кожныя некалькі футаў, каб было лягчэй караскацца, якую ён падцягвае і прымацоўвае да чаго заўгодна. Затым вашы добраахвотнікі паднімуцца на дах і ўвойдуць у замак зверху, што будзе зусім нечаканым і, такім чынам, неабароненым напрамкам.
  
  
  
   "Яны будуць ведаць, што рабіць?" Спытаў Аристе.
  
  
  
   "Я загадзя проинструктирую іх і буду суправаджаць", - сказаў Марыярці.
  
  
  
   "Ах!" - усміхнуўся Аристе. "І я далучуся да цябе".
  
  
  
   "І я", - дадаў Холмс. "Вы і мадам Вэрлен выратавалі майго кузена - дазвольце заўважыць, вельмі хутка і спрытна. Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, для гэтага".
  
  
  
   "І я", - сказаў Ватсан. "У рэшце рэшт, вам можа спатрэбіцца лекар".
  
  
  
   - Джэнтльмены, - сказаў Марыярці, - я дзякую вас усіх.
  
  
  
   "Хто будзе катацца на паветраным змяі?"
  
  
  
   "Ражаны падахвоціўся добраахвотнікам. Ён нават зараз распрацоўвае вупраж, каб звязаць чалавека і рамяство разам. Я мяркую, ён адзіны, хто дастаткова лёгкі ".
  
  
  
   "Я досыць лёгкая", - сказала прынцэса Дыяна.
  
  
  
   Усе павярнуліся, каб паглядзець на яе, і яна пачырванела пад іх калектыўнымі поглядамі. "Я маю на ўвазе, калі містэр Толливер не зможа пайсці — вывихнет шчыкалатку або што—то ў гэтым родзе - я магла б гэта зрабіць. Я даволі спартыўная і не баюся вышыні. Ва ўсякім выпадку, не занадта баюся."
  
  
  
   Прынц Аристе нахіліўся і пацалаваў жонку ў шчаку. - Любоў мая, - сказаў ён. Ён павярнуўся да астатніх. "Калі мая жонка захоча лётаць і гэта стане неабходным, яна выдатна з гэтым справіцца".
  
  
  
   "Значыць, вы дазволіце ёй гэта зрабіць?" Спытаў Ватсан.
  
  
  
   "Я не буду заахвочваць яе, - сказаў Аристе, - але я б не асмеліўся спрабаваць спыніць яе".
  
  
  
   "Дзякуй табе, мая дарагая", - сказала Дыяна.
  
  
  
   Холмс адкінуўся на спінку крэсла. "Калі-небудзь будуць вынайдзены нябесныя экіпажы, якія будуць перавозіць людзей па паветры на вялікія адлегласці з камфортам і бяспекай. Падтрымліваюцца паветранымі шарамі і прыводныя ў рух маленькімі магутнымі паравымі рухавікамі, яны зблізяць народы свету. Некалькі вынаходнікаў цяпер працуюць над такімі прыладамі ў Францыі, Германіі і Злучаных Штатах Амерыкі, і яны падаюць вялікія надзеі ".
  
  
  
   Марыярці падняўся. "Я лепш вярнуся ў машыну, дзе спяць добраахвотнікі, і пабуджу іх. У іх будзе час, каб падрыхтавацца да штурму".
  
  
  
   "Я пайду з табой", - сказаў прынц Аристе.
  
  
  
   "Вельмі добра", - сказаў Марыярці. "Я хачу, каб кожны узброіўся наском, поўным пяску. Гэта бясшумная і эфектыўная дубінка, якая можа пазбавіць чалавека свядомасці адным ударам, але не павінна наносіць незваротных пашкоджанняў. Двое самых моцных мужчын павінны насіць сякеры. Акрамя таго, на выпадак, калі я памыляюся і нам сапраўды прыйдзецца прарывацца з боем, я хачу, каб як мага больш людзей было ўзброена пісталетамі, і можна быць упэўненым, што яны не скарыстаюцца імі без указанняў.
  
  
  
   "Яны ўсе добра навучаны", - сказаў яму Аристе. "Яны ўсе будуць падпарадкоўвацца загадам".
  
  
  
   - Добра, - сказаў Марыярці.
  
  
  
  -
  
  
  
   Было трыццаць тры раніцы, калі бяссонны стражнік у Шлос Розум, магчыма, пачуў звышнатуральны тупат капытоў каня, што неслася рыссю ў непрагляднай цемры ночы па паляне з заходняга боку замка. Калі хто-небудзь з іх і спытаў, тое ніяк не адрэагаваў.
  
  
  
   "Ён устаў!" З энтузіязмам сказаў Ватсан, бегаючы за канём і адчуваючы, як вяроўка нацягваецца ў яго пад рукой.
  
  
  
   - Так, гэта ён. - Марыярці узяўся за аброць каня, калі вершнік спыніў яе. - Цяпер мы прывязваем леску да шпульцы і пачынаем павольна яе распускаць.
  
  
  
   Адзін з мужчын падышоў з шпулькай. Пакуль яе злучалі, Марыярці падбег туды, дзе Мама Толливер плыла прыкладна ў дваццаці футах над зямлёй. Паветранага змея можна было адрозніць толькі як вялікі чорны трохкутнік на фоне зорнага неба. "Як справы, Мама?" ён ціха паклікаў наверх, склаўшы рукі рупарам.
  
  
  
   "Прасцей простага!" - крыкнуў артыст з таго месца, дзе ён быў прывязаны да гіганцкага паветранага змяю. "Хто сказаў, што гэта не так?"
  
  
  
   "Я імгненнем дастаўлю цябе на дах", - крыкнуў Марыярці. "Пераканайся, што дах пад табой, перш чым кідаць паветранага змея. Ты бачыш?"
  
  
  
   За гадзіну да вылету ражаны быў у капюшоне, каб даць сваім вачам лепшую магчымасць прывыкнуць да цемры. "Дастаткова добра", - крыкнуў ён ўніз.
  
  
  
   "Беражы сябе".
  
  
  
   "Не турбуйся пра мяне!" - крыкнуў бормотун хрыплым шэптам. "Турбуйся пра іх!" Ён памахаў рукой, але паветраны змей пачаў разгойдвацца ад гэтага руху, таму ён хутка схапіўся за парэнчу і перастаў пераносіць свой вага.
  
  
  
   Чацвёра дужых салдат, якім было даручана цягнуць вяроўку, пачалі нацягваць яе, і бормотун павольна падняўся на ветры. Марыярці вярнуўся і падвёў іх да таго месца, дзе, па яго разліках, кут нахілу лескі, прыкладна ў 30 градусаў ад гарызанталі пры такім ветры, павінен быў падняць паветранага змея прама над бліжэйшым парапетам замка Ым. "Каля чатырохсот футаў лескі — назавем гэта ста трыццаццю пяццю метрамі — павінна хапіць", - сказаў ён ім. "Вы сочыце?"
  
  
  
   "Так, сэр", - запэўніў яго старшы сяржант. "Мы выпускаем яго па адным размаху за раз, наколькі гэта магчыма". Ён праілюстраваў гэта, шырока развядучы рукі. "Гэта ўсяго толькі крыху больш метра. Часам ён ненадоўга выслізгвае ад нас, але я раблю на гэта зніжку".
  
  
  
   "Пышна. Чакай сігналу ряженого". Ряженого забяспечылі маленькім патаемным ліхтаром: з засланкай, каб святло не пранікала ўнутр, пакуль ён не адкрые яе. Калі ён займаў пазіцыю над дахам, ён ненадоўга уключаў ліхтар, і людзі на вяроўцы прывязвалі яго на месца.
  
  
  
   Тым часам каманда з васьмі чалавек прыставіла да знешняй сцяне штурмавую лесвіцу і сабралася вакол яе, чакаючы сігналу да спуску. Затым яны збіраліся на тым месцы ля ўнутранай сцяны, дзе ражаны павінен быў кінуць лёску.
  
  
  
   Паветраны змей амаль адразу ж знік з-пад увагі з зямлі, калі падняўся ў неба, няўхільна нацягваючы вяроўку. Марыярці выкарыстаў кавалак аборкі са свінцовым грузілам на канцы і картку, на якой ён адзначыў градусы паўкругам, каб праверыць кут нахілу вяроўкі. Затым ён зачыніў вочы і абдумаў задачу ў розуме. "Некалькі крокаў назад", - сказаў ён мужчынам. "Прыкладна шэсць футаў — два метра, калі ласка".
  
  
  
   На канцы лескі, падвешанай да ромбовидному брезентовому корпуса паветранага змея, Маммер Толливер ўзіраўся ў цемру пад сабой і ён практыкаваўся ў павольным і мерным дыханні, каб запаволіць біццё свайго сэрца. Бормотун не баяўся вышыні; не баяўся машыны, да якой ён быў прывязаны трыма скуранымі рамянямі; і ўжо дакладна не баяўся магчымай будучай бітвы з сіламі цемры. Ён, хоць і не прызнаўся б у гэтым пад катаваннямі, баяўся падвесці прафесара. Марыярці быў адзіным чалавекам ва ўсім свеце, якога ражаны паважаў, таму што прафесар быў адзіным чалавекам, які калі-небудзь патрабаваў ад ряженого за ўсё хуткага розуму і набору нечаканых здольнасцяў, якімі ён быў здольны надзяліць. І бормотун ганарыўся тым фактам, што ён ніколі не падводзіў прафесара. Да — ён верыў — гэтага моманту. Марыярці паслаў Толливера суправаджаць Бенджаміна і Сесили Барнетт ў іх еўрапейскіх вакацыях, каб ён мог даглядаць за імі і абараняць іх ад шкоды, нават калі яны не ведалі аб гэтым, і ніякага асаблівага шкоды не чакалася.
  
  
  
   А цяпер глядзіце. Яны былі зачыненыя ў вялізным каменным замку гэтага графа фон Хозиса, і Марыярці прыйшлося кінуць ўсю важную працу, якой ён займаўся, толькі для таго, каб прыехаць і вызваліць іх адтуль. І ўсё таму, што ражаны не надаваў належнай увагі сваёй працы. І прафесар — блаславі яго бог — ніколі нават не згадваў пра гэта і не кідаў непрыязных поглядаў у бок Толливера. Але, тым не менш, ён ведаў, што падвёў прафесара, і быў поўны рашучасці загладзіць сваю віну, нават калі яму прыйдзецца прабівацца да пакоі Барнеттов ў адзіночку і выцягваць іх адтуль.
  
  
  
   Цяпер ён быў ужо над парапетам і мог бачыць дах прыкладна ў дзесяці футах пад сабой, хоць і не мог разглядзець ніякіх дэталяў. Ён адшпіліў ад пояса патаемны ліхтар і накіраваў прамень святла на тых, хто быў на іншым канцы чаргі. Яны адказалі парай рыўкоў, якія паказвалі на тое, што яны да чаму-то прывязвалі леску. Маммер падрыхтаваўся, прыслабіўшы рамяні, якімі ён быў прывязаны да паветранага змяю, і цяпер звісаў з перакладзіны, трымаючыся за рукі. Паветраны змей ціхенька спікіравала, і бормотун адпусціў перакладзіну, прызямліўшыся на дах і падаючы наперад. Ён не стаў выкручвацца па поўнай праграме, бо не мог бачыць, у што можа вваливаться, а ўпаў на мяккія калені і перадплечча. Ўдар быў мацней, чым ён чакаў, і бормотун некаторы час ляжаў, не ўпэўнены, ці быў ён паранены або няма. Паветраны змей, вызваліўшыся ад свайго вагі, узняўся ў неба.
  
  
  
   Толливер вырашыў, што ў яго няма нічога горш ўдару пляча, але яшчэ некалькі імгненняў заставаўся на месцы і прыслухоўваўся. Калі б на даху выпадкова быў дазорца, ён, напэўна, прыбег бы высветліць, што гэта быў за шум. Але не было чуваць ні гуку крокаў — больш за тое, наогул не было чуваць нічога. Маммер устаў, атросся і хутка агледзеў дах, спрабуючы зразумець, што гэта за цёмныя бугрысты абрысы атачалі яго. Там была печкавая труба; ён толькі што прызямліўся на яе на пару футаў, што выклікала б жудасны шум і магло моцна парэзаць яго. Няма сэнсу турбавацца пра гэта: з такім жа поспехам ён мог наогул не даляцець да даху або ўпасці ў вентыляцыйную шахту, калі б у замку была такая штука, і ў гэтым выпадку ён быў бы мёртвы. І ён не пацярпеў, проста удар плячо. Пара брацца за сваю працу.
  
  
  
   Ражаны падняў вочы і ўбачыў Вялікую Мядзведзіцу, сузор'е Вялікай Мядзведзіцы, як раз там, дзе яму паказаў прафесар Марыярці, і ён прасачыў позіркам за паказальнікамі зорак і знайшоў Палярную зорку. Значыць, быў Поўнач, і край даху, які ён шукаў, павінен быў быць там. Ён асцярожна падышоў да краю і зазірнуў праз парапет. Людзі прынца ўжо павінны былі перабрацца праз знешнюю сцяну і быць там, пад ім. Але калі яны і былі, ён не мог сказаць, было занадта цёмна. Ён на імгненне запаліў ліхтар і чакаў — і чакаў. Нічога. Ён быў не на тым краі? Не, пачакай секунду, вось яно! Хуткае лыпанне у адказ прама пад ім.
  
  
  
   Толливер разматаў вуду, якая вісела ў яго на поясе, і апусціў адзін канец у цемру ўнізе. Калі ён адчуў два хуткіх рыўка, ён пацягнуў яго назад і ўзяўся за цяжкую вяроўку, якая ішла разам з ім. Зрабіўшы на канцы вялікую пятлю, ён прымацаваў яе да цяжкім жалезным парэнчаў, якія праходзілі з унутранага боку парапета.
  
  
  
   Першы чалавек падняўся па вяроўцы прыкладна праз шэсць хвілін, і пасля гэтага яны падымаліся з інтэрвалам у адну або дзве хвіліны, пакуль на даху не аказалася тузіны чалавек.
  
  
  
   "Добрая праца, Толливер!" Гэта быў прафесар.
  
  
  
   "Вядома, так і было", - прашаптаў у адказ бормотун. "Хто сказаў, што гэта не так?"
  
  
  
   - А цяпер давай знойдзем пакой Барнеттов, прывядзем іх сюды і уберемся адсюль.
  
  
  
   "У нас ёсць якое-небудзь уяўленне аб тым, дзе знаходзіцца дзверы на дах?" - ціха спытаў прынц. "Я нічога не бачу".
  
  
  
   "Мы можам выкарыстоўваць патаемны ліхтар, каб агледзецца", - сказаў прафесар. "Проста трымаеце яго нізка, каб знізу яго не было відаць".
  
  
  
   - Вось дзверы, сюды! - крыкнуў Холмс.
  
  
  
   Група сабралася вакол дзверы, і пакуль яны аглядалі яе, запалілася некалькі лямпаў. Масіўная драўляная дзверы, надзейна вделанная ў каменную сцяну, здавалася, была зачыненая, а звонку не было відаць ручкі.
  
  
  
   "У нас ёсць два лесаруба", - сказаў прынц. "Яны павінны ўвайсці ў дзверы праз некалькі хвілін".
  
  
  
   "Пачакай секунду", - сказаў Марыярці, павольна абводзячы ліхтаром дзвярны праём і ўзіраючыся ў камень. "Ага! Магчыма, Ён працягнуў руку і пацягнуў за доўгую аборку, якая, здавалася, выходзіла з невялікага адтуліны ў каменнай сцяне.
  
  
  
   Пачуўся шчаўчок, і дзверы прыадчыніліся прыкладна на тры цалі, роўна настолькі, каб хто-то змог узяцца пальцамі за край і пацягнуць яе на сябе да канца.
  
  
  
   "Я вывучыў старыя дзверы", - сказаў Марыярці.
  
  
  
   - Вы хочаце сказаць, што адкрылі іх без ключа, - пракаментаваў Холмс.
  
  
  
   - Магчыма, і так. Ва ўсякім выпадку, я заўважыў, што многія старажытныя дзверы, нават у ахоўных крэпасцях, адкрываюцца падобна дзвярэй старых фермерскіх дамоў: ўнутраная зашчапка цягнецца за вяровачку звонку. Калі ўладальнік хоча замкнуць дзверы, ён проста тузае за вяровачку."
  
  
  
   "І, на шчасце, часам яны забываюць", - сказаў Уотсан.
  
  
  
   "Ці, што больш верагодна, не чакаючы наведвальнікаў зверху, яны не клапоцяцца", - сказаў Марыярці. "Мы ўвойдзем?"
  
  
  
   "Пакінь двух добрых людзей на даху", - праінструктаваў Аристе свайго сяржанта. "Астатнія, ідзіце за мной!"
  
  
  
   У маленькай пакоі, у якую яны ўвайшлі, стаялі закрыты вечкам водаправодны кран, згорнуты ў рулон брызентавы пажарны шланг, вялікі драўляны скрыню, у якім, як паказала расследаванне, знаходзіліся ваенны тэлескоп і трыножак, і лесвіца, якая вядзе ўніз. - Пакой, якая нам патрэбна, знаходзіцца двума паверхамі ніжэй, - прашаптаў Марыярці, - і, - ён паказаў, - у тым канцы будынка.
  
  
  
   Лесвіца вяла ўсяго на адзін пралёт уніз, сканчаючыся чым-то накшталт каравульнага памяшкання, якое ў дадзены момант, на шчасце, было без аховы. Яны рушылі далей, двое рослых целаахоўнікаў прынца Аристе ішлі наперадзе, Марыярці ззаду, а Холмс у канцы атрада адзначаў кожны паварот кавалачкам крэйды, каб яны маглі знайсці дарогу назад, не заблудзіўшыся. Святло ад адной прычыненай свечкі цяпер быў іх адзіным асвятленнем, паколькі ён прыцягнуў бы менш увагі, чым ліхтар з лінзамі, калі б хто-небудзь выпадкова ўбачыў яго, калі ён праходзіў міма.
  
  
  
   "Як вы думаеце, мы ў жылых памяшканнях?" Ватсан прашаптаў Марыярці, гледзячы на шэраг дзвярэй, міма якіх яны праходзілі, пакуль ехалі па калідоры.
  
  
  
   "Калі так, то, верагодна, гэта пакоя слуг", - адказаў Марыярці. "Гэта верхні паверх, дзе слугі кладуцца спаць, выканаўшы свае штодзённыя задачы".
  
  
  
   За наступным вуглом выявілася вузкая лесвіца, занадта вузкая, каб два чалавекі маглі прайсці адзін міма аднаго без складанай гімнастыкі. Атрад асцярожна спусціўся ўніз.
  
  
  
   "Гэта павінен быць паверх", - сказаў Марыярці, калі яны спусціліся і, двойчы павярнуўшы, выйшлі на наступную пляцоўку. "Цяпер пакой, у якой знаходзяцца Барнетты, павінна быць у тым баку". Ён паказаў на сцяну насупраць па калідоры.
  
  
  
   "Здаецца, гэты калідор вядзе не ў той бок", - сказаў прынц. "Але тут занадта цёмна, каб разглядзець канец. Або, калі ўжо на тое пайшло, іншы канец".
  
  
  
   "Магчыма, нам варта паслаць па чалавеку ў кожны бок, пакуль мы чакаем тут, і паглядзець, паверне ці хто-небудзь з іх у патрэбным кірунку", - прапанаваў Холмс.
  
  
  
   - Магчыма, - пагадзіўся Марыярці.
  
  
  
   Раптам злева пачуўся рэзкі трэск. Свечник патушыў свечку, як яму было сказана, калі ён пачуе якія-небудзь невытлумачальныя гукі. Яны моўчкі стаялі ў цемры, прыслухоўваючыся.
  
  
  
   "Магчыма, гэта быў вецер", - ціха выказаў здагадку хтосьці. "Няма", - прашаптаў Марыярці. "Ціха!"
  
  
  
   Бормочущий пацягнуў Марыярці за куртку. "Я дазнаюся", - прашаптаў ён на вуха прафесару, калі Марыярці нахіліўся да яго. Затым ён знік, бясшумна рушыўшы па калідоры.
  
  
  
   Злева пачуўся шоргат і глухі стук, немагчыма было сказаць, наколькі далёка. Затым галасы, мужчынскія галасы і, магчыма, жаночыя, далёкія і прыглушаныя, як быццам праз тоўстыя сцены.
  
  
  
   "Ну?" Спытаў прынц. "Мы пазбягаем іх ці нападае?"
  
  
  
   - Пачакай бормотуна, - ціха сказаў яму Марыярці.
  
  
  
   Яшчэ праз хвіліну бормотун вярнуўся. "Гэта яны", - прашаптаў ён прафесару. "Яны пераводзяць Барнеттов ў цямніцу ў склепе, дзе да іх ніхто не зможа дабрацца. Яны робяць гэта пасярод ночы, каб шпіён, кім бы ён ні быў, не даведаўся пра гэта. Гэта ўсё, што я чуў."
  
  
  
   "Добры чалавек", - сказаў Марыярці. "Колькі іх там?"
  
  
  
   - Па меншай меры трое, можа, больш. Яны привинчивали кайданкі да Барнеттам, калі я адыходзіў.
  
  
  
   "Давайце возьмем іх!" - сказаў прынц з хваляваннем у голасе.
  
  
  
   Адзін з целаахоўнікаў прынца павярнуўся і злёгку пакланіўся. "Ваша высокасць, калі ласка, застаньцеся ззаду нас, калі ўзнікне сварка", - сказаў ён.
  
  
  
   Аристе паляпаў непаваротлівага гіганта па спіне. - Дзякуй, Эрнст, але калі трэба будзе бойка, я буду ў гушчы падзей.
  
  
  
   - Пайшлі, - сказаў Марыярці, - але ціха. Ніякіх агнёў! Пакінь тут траіх чалавек ахоўваць наша адступленне.
  
  
  
   Марыярці ішоў наперадзе, і ўся група так хутка, як толькі магла, накіравалася да крыніцы гукаў, намацваючы шлях уздоўж сцяны. Загарнуўшы за кут і дайшоўшы да канца новага калідора, яны ўбачылі мігаценне святла, якое зыходзіць з-за павароту наперадзе іх. Марыярці, цяпер бачны як цень у дрыготкім святле, падняў руку, і група спынілася.
  
  
  
   - Усё адразу. - прашаптаў Марыярці. - Выкарыстоўвайце мяшкі з пяском. Як мага менш шуму. Гатовыя?
  
  
  
   Усе яны кіўнулі, чаго не было відаць у цемры, але Марыярці выказаў здагадку іх згоду. Вядома, яны былі гатовыя.
  
  
  
   "Адпусціце нас!"
  
  
  
   Яны бягом загарнулі за кут. Марыярці наперадзе, па баках ад яго два целаахоўніка прынца. Астатнія згрудзіліся ззаду, настолькі блізка, наколькі дазваляў вузкі калідор. Наперадзе іх, у канцы калідора, прыкладна ў дваццаці футах, пяцёра паслугачоў графа спрабавалі зацягнуць Барнэта і Сесили на лесвічную клетку, якая вядзе ўніз, у глыбіні замка.
  
  
  
   - Вы ўсе арыштаваны! - Прагрымеў Марыярці. - Супраціў бескарысна! Адпусціце гэтых людзей і здавайцеся!
  
  
  
   Мужчыны прамаўлялі лаянкі, нечуваныя ў прыстойнай кампаніі, і адзін з іх кінуўся да лесвіцы. Ён быў на паўдарогі ўніз па лесвіцы, калі целаахоўнік прынца, які знаходзіўся бліжэй за ўсіх да месца падзей, дабраўся да лесвічнага пралёта і скокнуў з пляцоўкі ў цемру, прызямліўшыся на плечы ўцякае прыспешніка. Яны ўпалі разам, сплетясь рукамі і нагамі, і было незразумела, хто з іх апынуўся наверсе.
  
  
  
   Але часу высвятляць гэта не было. Марыярці і яго група дасягнулі групы мужчын вакол Барнеттов і ўвайшлі ў ваду, размахваючы напоўненымі пяском панчошна-носочными вырабамі. Злодзеі выцягнулі з-за паясоў доўгія дубінкі і, абараняючыся, выставілі іх перад сабой, адлюстроўваючы ўдары і наносячы адказ; за выключэннем аднаго, які быў узброены ваеннай шабляй, якой ён дзіка размахваў ў агульным кірунку Марыярці і яго людзей.
  
  
  
   Потым хто-то патушыў ліхтар.
  
  
  
   "Назад! Назад! Не адпускай іх!" - крыкнуў хтосьці з іншага боку. "Назад у пакой."
  
  
  
   "Асцярожна наперад!" Крыкнуў прынц Аристе. "Пераканайся, каго ты б'еш, перш чым наносіць удар. Але прасоўвацца наперад!"
  
  
  
   "Маммер!" паклікаў Марыярці. "Дзе ты? У цябе ўсё яшчэ ёсць твой патаемны ліхтар? Магчыма, цяпер самы час крыху асвятліць мясцовасць".
  
  
  
   "Менавіта так я і думаў, прафесар", - крыкнуў балака, і раптам на далёкай баку сцэны з'явіўся шырокі разліў святла, осветивший зладзеяў ззаду і рэзка вылучыўшы іх на фоне іншых. Бормочущий прапоўз міма зладзеяў, і ўзгрувасціўся на падваконнік ў далёкай сцяне.
  
  
  
   Калі праціўнік быў падсветлены ліхтаром Маммера, яны хутка ўпалі пад націскам праціўніка. Марыярці прыняў удар шабляй, акуратна парировав яго клінок кіем і рэзка ударыўшы яго ў шыю. Холмс апынуўся ў межах дасяжнасці дубінкі аднаго з мужчын і дакладным прыёмам барицу абяззброіў свайго суперніка і прыціснуў яго тварам да падлозе.
  
  
  
   Праз некалькі імгненняў бой быў скончаны, вораг небудзь страціў прытомнасць, альбо быў пакораны. Целаахоўнік прынца Аристе з'явіўся на верхняй пляцоўцы лесвіцы, падняў нячулае цела сваёй ахвяры і кінуў яго на падлогу. Доктар Ватсан праверыў дыханне страцілі прытомнасць мужчын і абвясціў, што яны здаровыя. "У іх будуць галаўныя болі, - заявіў ён , - і так ім і трэба". Затым ён адправіўся даглядаць за адным з людзей прынца, які атрымаў парэз на руцэ ў выніку дзікага размаху шаблі.
  
  
  
   Марыярці падышоў да Барнеттам і пачаў адкручваць іх рамяні бяспекі. Ён кінуў абразлівую жалязяку на падлогу і адступіў назад. "Містэр І місіс Барнетт, я мяркую, - сказаў ён з лёгкім паклонам.
  
  
  
   "Слава Богу, ты прыйшоў!" Сказала Сесілія.
  
  
  
   "Гэта заняло ў цябе дастаткова шмат часу!" Барнетт прабурчаў, паціраючы запясці.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ЧАЦВЁРТАЯ — КРЫВАВЫ АДБІТАК РУКІ
  
  
  
  Калі аднойчы чалавек патурае сабе ў забойстве, вельмі хутка ён перастае думаць аб рабаваннях; а ад рабавання ён пераходзіць да п'янства і парушэння суботы, а ад гэтага да невежливости і проволочкам.
  
  — Томас дэ Квінсі
  
  
  
   - Да вас два ангельца, сэр.
  
  
  
   "Няўжо?" Марыярці падняў вочы ад свайго заваленага паперамі стала. "Хто б гэта мог быць?"
  
  
  
   Яго камердынер працягнуў срэбны паднос. - Іх карткі, сэр.
  
  
  
   Марыярці узяў кардонкі. - Пітэр Ченнери. Малады чалавек з амбасады. І — ах! Герцаг Альбермарский. Задуменна падняўшыся, ён дастаў з кішэні гадзіннік і адчыніў іх. Было крыху больш дзесяці раніцы. - Правядзі іх унутр, Бром.
  
  
  
   Секундай пазней у пакой уварваўся герцаг Альбермар, за ім трушком бег Ченнери. "Я не павінен быў быць тут", - сказаў герцаг. "Я павінен быў убачыць вас. Што вы выявілі? Ты можаш выратаваць майго сына?"
  
  
  
   Марыярці падняў брыво і зірнуў на Ченнери. - Добры дзень, ваша светласць, - сказаў ён.
  
  
  
   "Не звяртайце на гэта ўвагі!" - сказаў герцаг. "І не звяртайце ўвагі на Ченнери, ён ведае ўсё. Або столькі, колькі ведаю я. Я нічога не чуў пра цябе з таго часу, як ты прыбыў у Вену. Ты дамогся якога-небудзь прагрэсу?"
  
  
  
   - Сядайце, ваша светласць, - сказаў Марыярці, апускаючыся на сваё месца за сталом.
  
  
  
   "Я ўстану", - сказаў Альбермар. "Я не магу застацца. Я павінен падрыхтавацца да важнай канферэнцыі, якая пачынаецца ў чацвер. Паслязаўтра. Дыпламаты і кіраўнікі дзяржаў з усёй Еўропы. Па-чартоўску важная справа. Вельмі сакрэтнае. Прэм'ер Францыі Жубер прыбыў спецыяльным закрытым цягніком. Сам кайзер прыбывае гэтым вечарам з Германіі ў абстаноўцы поўнай сакрэтнасці; і для кайзера рабіць што-небудзь у абстаноўцы поўнай сакрэтнасці, верагодна, беспрэцэдэнтна. Вялікі князь Расеі Фёдар ўжо прыбыў. Ён з'яўляецца асабістым прадстаўніком свайго брата, цара. Усе яны, можна сказаць, праслізгваюць у Вену для ўдзелу ў зусім сакрэтным нарадзе. Я павінен прадстаўляць урад Яе Вялікасці. Мы спрабуем распрацаваць план, каб вырашыць, што рабіць з Асманскай імперыяй ці з тым, што ад яе засталося. "Хворы стары Еўропы", вось як яны гэта называюць. Ці павінны мы падтрымаць гэта ці прэпараваць і падзяліць плён нашага добрага справы? Вось чаму я ў Вене. Але як я магу засяродзіцца? Я павінен ведаць, што вы выявілі, што вы робіце, якія шанцы выратаваць майго сына!"
  
  
  
   "Хворы стары Еўропы ... сакрэтная канферэнцыя ... захапляльна!" Марыярці зрабіў паўзу, каб запісаць што-то ў нататніку на сваім стале, а затым павярнуўся да герцагу. "О, шанцы вашага сына цудоўна. "Паўль Донцхоф выйдзе з турмы да таго, як паўстане перад судом, так ці інакш. Я шукаў спосабы, э-э, вызваліць яго з турмы Хайнцхоф без афіцыйнага дазволу, і распрацаваў тры розных метаду, адзін з якіх, наколькі мне вядома, унікальны. Але я не думаю, што да гэтага дойдзе. Я таксама пагаварыў з яго адвакатам, зразумела, пад маім выглядам Аляксандра Сандареля, і я веру, што змагу дамагчыся зняцця ўсіх абвінавачванняў з яго ў вельмі кароткія тэрміны. І гэта, мабыць, лепшы метад з усіх магчымых.
  
  
  
   Альбермар паваліўся ў крэсла. - Усе абвінавачванні знятыя?
  
  
  
   Марыярці кіўнуў. "Паліцыя ўсіх краін падзяляе нежаданне прызнаваць, што яны памыляюцца, але я думаю, што ў дадзеным выпадку мы зможам пераканаць іх. Справа супраць яго нетрывалай. Гэта было прыдумана людзьмі, якія хацелі, каб яго арыштавалі і прад'явілі абвінавачванне, але альбо для іх не мела значэння, ці быў ён на самай справе асуджаны, альбо нечаканае забойства дзяўчыны адпудзіла іх. Магчыма, і тое, і іншае. Тым не менш млын правасуддзя працягвае малоць, і ён няўмольна апынецца пад коламі, калі мы не прымем намаганняў, каб прыбраць яго ".
  
  
  
   - Вы кажаце, нечаканае забойства дзяўчыны? Вы хочаце сказаць, што гэта быў няшчасны выпадак?
  
  
  
   "Я мяркую, што гэта было наўмысна, але незапланавана". Марыярці падняўся. "Пазней сёння я адпраўлюся ў кватэру, якую ваш сын утрымліваў пад імем Паўля Донцхофа, каб агледзець яе на прадмет указанняў на тое, што на самой справе мела месца. Мой, э-э, знаёмы, Шэрлак Холмс далучаецца да мяне, як і доктар Грос, кіраўнік Венскага бюро крымінальных расследаванняў. Холмс лічыць, што справа Падлогі Донцхофа цалкам можа быць звязана з якой-то працай, якую ён выконвае для аўстрыйскага ўрада. Акрамя таго, у дадзены момант ён знаходзіцца ў нязручным становішчы даўжніка перада мной; становішча, якое ён мае намер выправіць як мага хутчэй. Доктар Грос далучаецца да нас, таму што ён чуў пра вялікага Шэрлака Холмса і гарыць жаданнем паназіраць за яго метадамі крымінальнага расследавання. І, падобна на тое, у афіцыйных асоб ёсць нейкія ўласныя сумневы адносна віны маладога чалавека, таму пераканаць доктара Гроса правесці гэты эксперымент было лёгка. Холмс на самай справе даволі добры, калі ён не працуе, зыходзячы з прадузятага меркавання ".
  
  
  
   "Ты думаеш, гэта дапаможа?"
  
  
  
   - Цалкам магчыма. Наколькі я разумею, кватэра ахоўвалася з моманту забойства. А пакуль, ваша светласць, дазвольце мне прадставіць вам яшчэ некалькіх людзей, якія сталі ахвярамі таго ж змовы, у які быў уцягнуты ваш сын.
  
  
  
   Марыярці падышоў да дзвярэй, якая злучае яго кабінет з гасцінай, і адкрыў яе. - Містэр і місіс Бенджамін Барнетт і міс Джэні Верне.
  
  
  
   Герцаг падышоў да дзвярэй і з цікаўнасцю зазірнуў унутр. Яны ўтрох сядзелі за сталом і пілі каву. Яны ўсталі, калі дзверы адчыніліся.
  
  
  
   - Герцаг Альбермар, - прадставіў Марыярці. - Мы спрабуем вызваліць з турмы менавіта яго сына.
  
  
  
   Барнетт пакланіўся. - Ваша светласць, - сказаў ён. Абедзве жанчыны прыселі ў рэверанс.
  
  
  
   "Дзве ночы таму містэр і місіс Барнетт былі палоннымі чалавека, якога мы лічым адным з лідэраў замешанай у гэтым групоўкі", - сказаў Марыярці герцагу. "Міс Дакладна знаходзілася пад пагрозай неадкладнай пакарання з боку той жа групы".
  
  
  
   - Пакаранне смерцю! - герцаг выглядаў здзіўленым. - У чым заключалася яе злачынства?
  
  
  
   "Мяне выявілі прячущейся ў шафе", - сказала Джэні. "Яны пакрыўдзіліся".
  
  
  
   Ченнери, пакорліва які стаяў побач з герцагам, выступіў наперад. - Прабачце, - сказаў ён, злёгку пачырванеўшы, - але — мадам Вэрлен— яна тут?
  
  
  
   "Ах, так, - сказаў Марыярці, - мадам Вэрлен. У дадзены момант, ваша светласць, яна наведвае вашага сына, і ў турэмных чыноўнікаў склалася памылковае ўражанне, што яна яго сястра. Яна павінна хутка вярнуцца.
  
  
  
   - Адведваеце Чарльза? Я хацеў бы пагаварыць з ёй, але не магу застацца. Ён павярнуўся да Ченнери. - Не маглі б вы пачакаць юную лэдзі і прывесці яе да мяне, калі яна прыедзе? Ты ж ведаеш маё расклад.
  
  
  
   Ченнери кіўнуў. - Так, - сказаў ён. - Так, ваша светласць. Так, вядома, ваша светласць. Я буду рады гэта зрабіць ".
  
  
  
   Герцаг пільна паглядзеў на яго, а затым зноў павярнуўся да Марыярці. "Я павінен сысці", - сказаў ён. "Калі ласка, паведаміце мне праз амбасаду, як толькі вам будзе што мне сказаць. Раней. Як толькі вы адчуеце, што вам ёсць што сказаць мне. Калі ласка."
  
  
  
   "Вядома", - пагадзіўся Марыярці.
  
  
  
   Герцаг павярнуўся да астатніх. "Вашы гісторыі, павінна быць, займальныя. Я павінен іх пачуць. Калі я вярнуся з канферэнцыі, я застануся ў пасольстве, магчыма, інкогніта. Вы ўсе павінны прыйсці павячэраць са мной. І мой сын, які, я спадзяюся, да таго часу вернецца да мяне. Ён павярнуўся да Марыярці. "Бачыш, я давяраю. Я ніколі не адчуваў сябе такім бездапаможным ў кіраванні ходам падзей. Я спадзяюся, што маё давер апраўдана. Што ж, сам-насам, як гаворыцца. Да новай сустрэчы."
  
  
  
   З гэтымі словамі герцаг Альбермарский насунуў на вочы капялюш на галаву і пакінуў пакой так жа хутка, як і ўвайшоў у яе."
  
  
  
  -
  
  
  
   Праз гадзіну, застегнув і поплотнее запахнув инвернесский плашч, абараняючыся ад халоднай морас, Марыярці стаяў праз дарогу ад будынка, дзе жыў Паўль Донцхоф да таго, як венская паліцыя дала яму ўтульнае і бяспечнае жыллё, якім ён зараз атрымліваў асалоду ад. Шэрае, квадратнае, самавітае мураваны будынак сярэдняга класа, яно выглядала няздольным змясціць у сябе то гвалт, якое адбылося тут месяц таму.
  
  
  
   На яго вачах да дзвярэй пад'ехала службовая карэта, і з яе выйшаў Шэрлак Холмс у суправаджэнні круглолицего мужчыны з бакенбардамі колеру барановай адбіўной і пышнымі вусамі, які нёс велізарны скураны партфель, прышпілены двума рамянямі. Марыярці перайшоў вуліцу, каб далучыцца да іх.
  
  
  
   "Прафесар, а, гэта доктар Сандарел", - вітаў яго Холмс. "Дазвольце мне прадставіць доктара Ханнса Гроса, кіраўніка крымінальнага пераследу горада Вены".
  
  
  
   - Доктар Грос, - сказаў Марыярці.
  
  
  
   "Доктар Сандарел". Грос пераклаў свой партфель ў левую руку і паціснуў руку Марыярці.
  
  
  
   "Рады пазнаёміцца з вамі, доктар", - сказаў Марыярці. "Я, вядома, чытаў вашу кнігу. The Handbuch für Utitersuchungsrichter als System der Kriminalistik. Даведнік следчага суддзі — сістэма крыміналістыкі. Гэта першы разумны падыход да крымінальнай расследаванні, які я калі-небудзь бачыў. "
  
  
  
   "Дзякуй", - сказаў Грос. "Містэр Холмс расказаў мне аб вашым пільным цікавасці да злачынцаў і іх дзейнасці".
  
  
  
   "Я ўпэўнены, што так", - сказаў Марыярці, зірнуўшы на Холмса. "Я цалкам упэўнены, што так".
  
  
  
   "Я рыхтую новае выданне кіраўніцтва", - сказаў Грос. "Я прачытаў некаторыя выпадкі з містэрам Холмсам, запісаныя яго памочнікам, доктарам Ватсана, і я ўключаю метады, вынятыя з гэтых выпадкаў, у новае выданне. Любому, хто сур'ёзна цікавіцца криминалистикой, не перашкаджала б вывучыць справы Шэрлака Холмса ".
  
  
  
   "Я рады, што вы так думаеце", - сказаў Холмс. "Гэта не што іншае, як праўда".
  
  
  
   "Ватсан заўсёды драматызуе мае справы з-за іх сенсацыйных аспектаў, - сумна пракаментаваў Холмс, - у той час як я б аддаў перавагу, каб звязаныя з імі аналітычныя працэсы разглядаліся больш поўна".
  
  
  
   "У апавяданнях доктара Ватсана прапануецца досыць дакладнае ўяўленне аб працэсе развагі, які вы выкарыстоўваеце, каб зрабіць іх вельмі каштоўнымі для тых, хто займаецца раскрыццём злачынстваў", - сказаў яму Грос, для большай пераканаўчасці падняўшы ўверх паказальны палец правай рукі.
  
  
  
   Холмс кіўнуў, прымаючы маецца на ўвазе камплімент як належнае. Ён пастукаў паказальным пальцам па носе. "Вывучэнне кар'еры доктара Сандарела тут таксама было б вялікай узнагародай сур'ёзнаму даследчыку злачынстваў", - сказаў ён, ківаючы сур'ёзна Марыярці.
  
  
  
   Марыярці паглядзеў на Холмса з выразам, якое было цяжка прачытаць. "Вы занадта добрыя", - сказаў ён.
  
  
  
   "У самай справе?" Грос празьзяў. "Заўсёды рады пазнаёміцца з калегам. У чым ваша спецыяльнасць, доктар Сандарел?"
  
  
  
   "Розум як дэтэктыва, так і злачынца", - сказаў яму Марыярці. "І як настойлівасць можа ператварыцца ў апантанасць, якая затым затлумляе розум".
  
  
  
   "Так, так", - пагадзіўся доктар Грос. "Я сам апісаў гэта ў сваім лісце. Неабходна мець ясны розум і не фармаваць пэўнага меркавання аб выпадку занадта рана. За прадузятае меркаванне ўпарта чапляюцца да тых часу, пакуль даследчык не будзе вымушаны адмовіцца ад яго, і да гэтага часу лепшыя доказы цалкам могуць быць згубленыя — часта без магчымасці аднаўлення ".
  
  
  
   "Містэр Холмс сам казаў што-то падобнае, - заўважыў Марыярці, - і я ўпэўнены, што ён імкнецца адпавядаць гэтаму. Ці Не так, містэр Холмс?"
  
  
  
   Лёгкая ўсмешка кранула вусны Холмса і тут жа знікла. - Хадзем наверх, - сказаў ён. - Мне не трываецца агледзець месца злачынства.
  
  
  
   "Я таксама", - сказаў доктар Грос. "На шчасце, тэрыторыя захавалася ў першародным выглядзе, як гэта было ў дзень забойства; хоць я баюся, што найбольш важныя доказы, магчыма, да цяперашняга часу сапсаваліся або нават проста зніклі з цягам часу. З моманту злачынства прайшоў амаль месяц.
  
  
  
   "Мне здаецца, я мог бы разгледзець сее-што, што згубіла з-пад увагі венская паліцыя, - сказаў Холмс, - нягледзячы на чаканне".
  
  
  
   "Следчы суддзя хацеў бы перадаць гэтую справу ў суд", - патлумачыў доктар Грос. "Але мы не задаволеныя цяперашнім станам доказаў. Так што ўсё, што вы зможаце знайсці, якое паказвае на віну маладога чалавека або, вядома, на яго невінаватасць, будзе мець каштоўнасць ".
  
  
  
   Яны ўвайшлі ў будынак і спыніліся ля падножжа шырокай лесвіцы. - Верхні паверх? - спытаў Холмс.
  
  
  
   "Вядома", - сказаў доктар Грос. "Калі вы ведалі абследаванне, якое праводзілася не на самым высокім лесвічным пралёце? Гэта тое, што падтрымлівае паліцыю ў такой добрай фізічнай форме".
  
  
  
   "Чаму б вам не выкласці нам вядомыя факты, пакуль мы падымаемся наверх?" - Спытаў Холмс.
  
  
  
   "Вельмі добра", - пагадзіўся доктар Грос. "Але мне, магчыма, прыйдзецца адпачыць на адной або некалькіх пляцоўках, каб перавесці дух. Я ўжо не так малады, як раней".
  
  
  
   "Нешматлікія з нас такія", - заўважыў Марыярці.
  
  
  
   "Вельмі добра". Доктар Грос накіраваўся наверх з рашучым выразам твару. "Бюро Ратхауса Венскай крымінальнай паліцыі было паведамлена ў адзінаццаць сорак пяць раніцы ў пятніцу, дваццатага сакавіка, аб тым, што анархісты зробяць замах на жыццё герцага і герцагіні Мекленбург-Стрелиц, калі іх карэта праязджала па Рынгштрасэ ў той дзень днём. Да жаль, да таго часу, калі ўдалося паведаміць ахову, спроба ўжо была зробленая ".
  
  
  
   "Такім чынам, - сказаў Марыярці, - паліцыя была апавешчаны да нападу".
  
  
  
   "Так, гэта так".
  
  
  
   "Кім?"
  
  
  
   "Падобна на тое, ніхто не ведае. Гэтае пытанне быў расследаваны, але пра тое, як бюро атрымала папярэджанне, інфармацыі няма. У папярэджанні было паказана, што анархіст, аб якім ідзе гаворка, будзе апрануты ў зялёную шынель і шырокую карычневую шапку і будзе насіць рэвальвер Шугарда Сьюза ".
  
  
  
   "Як дакладна!" пракаментаваў Холмс.
  
  
  
   "Хіба не Хафіз сказаў: "Чалавека, у якога ўсяго адно паліто, будуць бачыць у ім паўсюль?" " - нявінна спытаў Марыярці .
  
  
  
   Доктар Грос зрабіў паўзу і азірнуўся на іх. "Я разумею вашу кропку гледжання", - сказаў ён. "Мудры чалавек, які плануе здзейсніць злачынства, не стаў бы паведамляць нават сваім таварышам аб колеры паліто, якое ён будзе насіць. Але, як мы ведаем, злачынцы рэдка бываюць мудрымі, і няздольнасць планаваць загадзя, па-відаць, з'яўляецца адным з адметных прыкмет звычайнага злачынца ".
  
  
  
   "Менавіта так", - заўважыў Марыярці. "Звычайны злачынец. Але гэта незвычайнае злачынства, і я думаю, таму мы можам выказаць здагадку незвычайнага злачынца".
  
  
  
   Доктар Грос зноў пачаў падымацца па лесвіцы. - На жаль, гэтыя палітычныя забойствы становяцца ўсё больш і больш распаўсюджанымі, - кінуў ён цераз плячо.
  
  
  
   "Дакладна", - сказаў Марыярці. "І ёсць агульная нітку, якая іх звязвае; але гэта не нітка звычайнага злачынства".
  
  
  
   "Анархісты!" абвясціў доктар Грос. "Хуткарослыя злыя пустазелле, якія прарастаюць з ніадкуль".
  
  
  
   "Так, але як гэта фінансавалася і арганізоўвалася?"
  
  
  
   "Не ўсе псіхічнахворыя бедныя", - сказаў доктар Грос. "Некаторыя з самых багатых і высокородных марнуюць сваё жыццё на тое, каб разбурыць тыя самыя інстытуты, якія паставілі іх там, дзе яны ёсць. Згодна нашаму доктару Фрэйду, гэта спосаб нанесці зваротны ўдар бацьку, які дрэнна звяртаўся з імі або ігнараваў іх. Доктар Фрэйд кажа, што ўсё гэта адбываецца ў падсвядомасці. Ён называе гэта "Эдиповым комплексам", у гонар грэцкага міфа.
  
  
  
   "Я думаю, што ў дадзеным выпадку, магчыма, справа не толькі ў гэтым", - сказаў Марыярці. "Я лічу, што ў гэтых людзей ёсць жудасная мэта, якую нам яшчэ трэба будзе раскрыць".
  
  
  
   "Гэта лесвічная пляцоўка", - сказаў доктар Грос, ставячы свой партфель на падлогу і спыняючыся, каб некалькі імгненняў цяжка дыхаць. "Гэта, - паказаў ён, - дзверы. Дзверы насупраць вядуць у кватэру капітана артылерыі, які апошнія чатыры месяцы знаходзіўся на манеўрах. Лэдзі-прыбіральшчыца, якая прыходзіць раз у тыдзень выціраць пыл, кажа, што няма ніякіх прыкмет таго, што ўнутры хто-то яшчэ быў.
  
  
  
   Грос падышоў да дзвярэй Донцхофа. "Гэты замак, - сказаў ён, падымаючы вялікі вісячы замак, які быў прымацаваны да дзвярэй на узроўні пляча, - быў прымацаваны да дзвярэй у дзень злачынства следчымі. Рэгістрацыйны ліст на атрыманне ключа, які захоўваецца ў паліцэйскім упраўленні, паказвае, што з таго дня толькі тры чалавекі мелі доступ у кватэру: старэйшы следчы і следчы суддзя, абодва з якіх прыйшлі праз тры дні пасля злачынства, і я сам прыйшоў праз два дні ".
  
  
  
   - Добра, - сказаў Холмс. - Магчыма, не ўсе сляды былі знішчаны незваротна. Але спачатку астатняя частка гісторыі.
  
  
  
   - О так. - Доктар Грос выцягнуў з кішэні пінжака вялікую пенковую трубку і пачаў набіваць яе даволі салодка пахне тытунём з клеенчатого мяшочка. "Латакія ў вішнёвым шнапсе", - сказаў ён, убачыўшы іх погляды. "Можа быць, у вас ёсць трубка, і вы хацелі б паспрабаваць? Няма? Такім чынам, Бюро Ратхауса атрымала ліст, адпраўленае пасланцам неўзабаве пасля стральбы, у ім забойца быў названы па імя Паўль Донцхоф і паказаны яго адрас. Ліст у мяне тут. Ён расшпіліў свой партфель і дастаў ліст пісчай паперы, заціснуты для захаванасці паміж двума лістамі шчыльнай кардоннай паперы.
  
  
  
   Холмс узяў яго і агледзеў з абодвух бакоў. - Канверт ў вас? - спытаў ён.
  
  
  
   "На жаль, гэтак разумны сяржант за сталом пазбавіўся ад канверта да таго, як зразумеў, што хто-то можа захацець яго агледзець". Грос паднёс запалку да мундштуку сваёй трубкі і паліў яе.
  
  
  
   "Коратка і па сутнасці", - сказаў Холмс, прачытаўшы паведамленне. "Надрукавана на старой пішучай машынцы са слабой стужкай: "Чалавек у зялёным паліто, які раней страляў у экіпаж на Рынгштрасэ, - Паўль Донцхоф. Ён жыве ў кватэры на верхнім паверсе дома № 62 па рейхсратштрассе".
  
  
  
   Холмс перадаў паперу Марыярці, які вярнуў яе доктару Гросу. "Звярніце ўвагу на пастаянны акцэнт на зялёным паліто", - пракаментаваў Марыярці.
  
  
  
   - Сапраўды, - пагадзіўся Холмс.
  
  
  
   Доктар Грос прыбраў ліст у партфель. "Хто-то хацеў пераканацца, што мы зможам апазнаць маладога чалавека", - сказаў ён. "Магчыма, таму, што ён вінаваты".
  
  
  
   "Ці, магчыма, як у фокусе штукара, Донцхоф быў падвешаны перад вамі, каб вы не глядзелі ў іншы бок", - выказаў меркаванне Марыярці.
  
  
  
   Доктар Грос задумаўся. "Магчыма, я пагаджуся з вамі ў гэтым. Магчыма." Ён адкрыў вісячы замак і адступіў у бок, каб Холмс мог увайсці першым. "Я хачу бесперашкодна назіраць за вашай працай", - сказаў ён Холмсу. "Я ўпэўнены, што мне яшчэ шмат чаму трэба навучыцца".
  
  
  
   Холмс падазрона пакасіўся на доктара Гроса, не зусім упэўнены, што такая пакорлівасць з боку паліцэйскага чыноўніка не была тонкай формай сарказму, але затым кіўнуў і дастаў кішэнную лінзу, каб агледзець замак на дзверы, перш чым увайсці ў кватэру. "Калі ласка, трымайцеся ззаду мяне, - сказаў ён, - і трымайцеся далей ад сцен. Некаторыя з найбольш навадных на разважанні абломкаў знаходзяцца на сценах і ўчастку падлогі каля сцен на месцы злачынства ".
  
  
  
   Холмс краўся наперад, згорбіўшыся, як сышчык, якая ўзяла след, абнюхваючы свой шлях па калідоры, узіраючыся ў кішэнны аб'ектыў, яго вочы былі ў некалькіх цалях ад потертого дывана перад ім. З перабольшанай асцярожнасцю, імкнучыся не дакранацца да сцяны, доктар Грос, падышоўшы да іх, запаліў насценныя каміны і дадаў газ, каб даць Холмсу як мага больш святла ў гэты пахмурны дзень. Марыярці застаўся і дазволіў Холмсу агледзець пакоі. Гэта была сфера дзейнасці Холмса, і Холмс, як Марыярці меў магчымасць добра ведаць, быў у ёй экспертам.
  
  
  
   "Я не магу пераканаць аўстрыйскую паліцыю ў важнасці ўважлівага агляду сцен і падлогі, асабліва падлогавага пакрыцця, і ацэнкі кожнага следу і кавалачка смецця з дапамогай магутнага шкла", - сказаў Грос. "Яны лічаць, што гэта ўсё роўна што поўзаць у пылу, і не хочуць псаваць зморшчыну на сваіх штанах".
  
  
  
   "Забяспечце іх халатамі ў поўны рост, якія яны маглі б насіць толькі на той час, пакуль яны знаходзяцца на месцы злачынства", - прапанаваў Марыярці. "Гэта таксама прадухіліць ненаўмыснае даданне імі чаго-небудзь з сваёй адзення на сцэну".
  
  
  
   "Таксама папытаеце іх зняць абутак", - дадаў Холмс з кута спальні. "Смецце, знойдзены на абутку следчых, цяжка адрозніць ад таго, што прынеслі забойца або ахвяра. Мяркую, гэта тое месца, куды ўпала небарака? Ён паказаў на ўчастак падлогі каля ложка. - А потым яе перацягнулі сюды, на коўдру?
  
  
  
   "Мы так лічым", - сказаў Грос.
  
  
  
   Холмс прайшоўся па пакоі. - Вы абшукалі кватэру дзяўчыны? - спытаў ён.
  
  
  
   Грос кіўнуў. "Ніякіх прыкмет таго, што ў ім быў хто-то яшчэ. Дзверы былі не зачынены, што паказвае на тое, што яна чакала хуткага вяртання".
  
  
  
   "Такім чынам, яна пабегла наверх, чакаючы сустрэць свайго бойфрэнда, а сустрэла — смерць", - сказаў Холмс, гледзячы на скрываўлены коўдру, якое ўсё яшчэ ляжала на ложку.
  
  
  
   "Навошта яна паднялася сюды? Адкуль яна даведалася, што ў кватэры хтосьці ёсць?" Спытаў Марыярці.
  
  
  
   "Калі гэта быў Пол Донцхоф, то яна, павінна быць, чакала яго", - выказаў меркаванне Грос.
  
  
  
   "Але ён вярнуўся дадому толькі пасля пяці", - сказаў Марыярці.
  
  
  
   Грос павярнуўся і паглядзеў на яго. "Такім чынам, адкуль ты гэта ведаеш?" - спытаў ён.
  
  
  
   Холмс засмяяўся. "Іду ў заклад, доктар Сандарел ведае аб гэтым злачынстве столькі ж, колькі і вы", - сказаў ён доктару Гросу. "У Брытаніі адбываюцца злачынствы, аб якіх ён ведае больш, чым Скотленд-Ярд. Значна больш".
  
  
  
   - У самай справе? Доктар Грос агледзеў Марыярці з новым цікавасцю. - Гэта сапраўды камплімент з вуснаў містэра Шэрлака Холмса. Я і не падазраваў, што ён так добра да вас ставіцца.
  
  
  
   Марыярці паморшчыўся. "Думаю, я магу шчыра сказаць, што мы з містэрам Холмсам вельмі паважаем адзін аднаго", - сказаў ён. "Часам мне здаецца, што павага да містэра Холмса да мяне занадта вяліка. Ён занадта высокай думкі пра мяне".
  
  
  
   "Паколькі кватэра дзяўчыны знаходзілася прама пад гэтай, - выказаў здагадку доктар Грос, - магчыма, яна чула крокі пад столлю".
  
  
  
   "Гэта добра пабудаванае будынак", - сказаў Марыярці. "І на падлозе дываны. Сумнеўна, што яна магла чуць што-небудзь, акрамя шумнай дзейнасці".
  
  
  
   Холмс стаяў на карачках, зазіраючы пад ложак. - Падыдзіце хто-небудзь з вас, - сказаў ён, устаючы. - Дапамажыце мне перасунуць ложак.
  
  
  
   "Вы нешта знайшлі?" Спытаў Грос. "Але нашы людзі, павінна быць, зазірнулі пад ложак".
  
  
  
   "Магчыма, гэта дробязі", - сказаў Холмс. "Ёсць прыкметы таго, што ложак перастаўлялі. Глядзіце — вось тут, на дыванку. Таксама некалькі свежых драўляных абломкаў на падлозе тут, побач з ложкам. Я хацеў бы паглядзець, чаму."
  
  
  
   Утрох яны адсунулі ложак ў бок, асцярожна абыходзячы лужыну засохлай крыві на падлозе.
  
  
  
   "Ха!" Сказаў Холмс. "Глядзіце сюды!"
  
  
  
   У падлозе пад тым месцам, дзе раней стаяў ложак, былі зробленыя чатыры дзіркі, якія выглядаюць так, як быццам што-то было груба выдранае з дрэва. Яны ўтварылі прастакутнік памерам прыкладна шэсць на восем цаляў, кожнае адтуліну шырынёй прыкладна на паўцалі. Побач з адтулінамі ляжалі трэскі і абломкі свежесорванного дрэва.
  
  
  
   "Вось што, павінна быць, пачула бедная дзяўчына", - сказаў Холмс. "Тут што—то было — верагодна, сейф - прымацаваны да паў чатырма доўгімі шрубамі. Хто-то падняў гэта. Павінна быць, у кватэры ўнізе быў моцны шум.
  
  
  
   "Як мы маглі выпусціць гэта?" Спытаў Грос, пытанне быў адрасаваны ў асноўным самому сабе.
  
  
  
   "Калі ваш чалавек зазіраў пад ложак, ён не шукаў дзірак у падлозе", - сказаў Холмс. "Дзяўчына, павінна быць, паднялася наверх, калі пачула шум, чакаючы заспець знянацку свайго палюбоўніка — я мяркую, што яны былі палюбоўнікамі, — але замест гэтага яна заспела знянацку каго-то іншага".
  
  
  
   "Ці можам мы быць у гэтым упэўненыя?" - спытаў доктар Грос.
  
  
  
   "Сейф, павінна быць, быў прымацаваны да паў шрубамі ўнутры скрыні. Калі б Донцхоф захацеў зняць яго, ён, напэўна, адкрыў бы скрынку і адкруціў шрубы".
  
  
  
   "Магчыма, ён страціў ключ", - выказаў здагадку доктар Грос.
  
  
  
   "Вось ваш тэст", - сказаў Марыярці. "Трэба пашукаць у яго рэчы ў пошуках ключа ад сейфа. Калі яго сярод іх няма, спытаеце ў яго, дзе ён. Калі ён можа паказаць гэта, ён невінаваты; калі ён не можа, ён можа быць вінаваты ".
  
  
  
   "Я думаю, нам спатрэбіцца нешта большае", - сказаў Грос.
  
  
  
   "Вы знайшлі нож?" - Спытаў Холмс.
  
  
  
   "Так", - сказаў доктар Грос, асцярожна ставячы свой партфель на бюро і адкрываючы яго. "Забойца адкінуў яго ў бок. Ён у мяне тут". Ён развязаў кавалак згорнутай карычневай паперы і дастаў знутры вялікі, злавеснага выгляду нож. "Гэта нож з кованой сталі Mittelman-Mohl з пятнадцатисантиметровым лязом; такія нажы носяць з сабой паляўнічыя. Яны даволі дарагія. Лязо было заточана да таго, што стала вострым, як брытва, так што будзьце асцярожныя.
  
  
  
   Холмс узяў нож за клямку і агледзеў яго, а Марыярці, які стаяў побач з ім, разглядаў яго. Лязо і скураная дзяржальня былі пакрытыя крывёю, за выключэннем плямы на дзяржальні, дзе забойца трымаў зброю. "Яно захоўвалася ў ножнах", - заявіў Холмс.
  
  
  
   - Скураныя ножны з металічным выступам, - пагадзіўся Марыярці.
  
  
  
   "Такія ножны прыкладаюцца да нажа пры яго куплі", - пагадзіўся доктар Грос. "Як вы даведаліся?"
  
  
  
   "Ён занадта вялікі і востры, каб насіць яго ў кішэні ці засоўваць за пояс без похваў", - сказаў Холмс. "І невялікія баразёнкі на лязе тут паказваюць, дзе яно было злёгку падрапаны металам, калі яго устаўлялі і вымалі з похваў".
  
  
  
   "Шукалі такія ножны?" Спытаў Марыярці. - Вашы афіцэры абшукалі ўсе смеццевыя бакі ў акрузе, усе рашоткі, агароджы і таму падобныя месцы, дзе што-то магло быць выкінута? Цалкам верагодна, што забойца, разумеючы, што пустыя ножны былі б гэтак жа кампраметуючымі, як і скрываўлены нож, калі б іх знайшлі пры ім, выкінуў бы іх як мага хутчэй.
  
  
  
   "Я не веру, што такі ператрус праводзіўся", - задуменна сказаў доктар Грос. "Я бачу, што наша здагадка аб тым, што гер Донцхоф быў забойцам, неапраўдана паўплывала на наша расследаванне. Гэта выдатны ўрок, і я вазьму яго на нататку. У той час я не быў уцягнуты ў расследаванне ".
  
  
  
   "Забойца запанікаваў", - пракаментаваў Марыярці. "Ён прыехаў сюды, каб падкінуць доказы супраць Донцхофа, і дзяўчына стала нечаканым ускладненнем. Калі б ён планаваў забіць яе, ён бы здагадаўся пакласці ножны ў верхні скрыню бюро Падлогі Донцхофа, каб абвінаваціць яго ў гэтым злачынстве, а таксама ў замаху. Ён павярнуўся да доктара Гросу. - Мяркую, вы знайшлі доказы, якія прама паказваюць на дачыненне Падлогі Донцхофа да забойства?
  
  
  
   Доктар Грос кіўнуў і зноў падышоў да свайго партфеля. На гэты раз ён дастаў загорнуты ў цырату рэвальвер і асцярожна разгарнуў яго. "Акрамя зялёнага паліто, у якім быў малады чалавек, калі мы яго затрымалі, - сказаў ён, - ёсць яшчэ гэты рэвальвер, знойдзены на шафе ў куце. Гэта шаснаццатая мадэль Шугарда Сьюза. Некалькі разявак апазналі зброю, з якога страляў забойца, як "Шугард Сьюзэн", якое, як вы можаце бачыць, з выпуклай дзяржальняй і перабольшанай спускавы клямарам мае вельмі характэрны вонкавы выгляд. Ён быў распрацаваны для нашэння вайсковымі афіцэрамі, ідэя заключалася ў тым, што калі ў каго-то скончацца патроны, можна будзе стукнуць ворага дзяржальняй. Яго не выпускалі апошнія дваццаць гадоў, але любы стары ваенны, па меншай меры ў аўстрыйскай арміі, можа даведацца Шугарда Сьюза з першага погляду.
  
  
  
   Марыярці кіўнуў. - Магчыма, менавіта таму гэта і было абрана. Чалавек, у якога было зялёнае паліто і рэвальвер Шугарда Сьюза, забіў герцага, так што арыштуйце чалавека, у якога было зялёнае паліто і рэвальвер Шугарда Сьюза. Дзе гэта было знойдзена?"
  
  
  
   "На верхняй паліцы гэтага шафы", - сказаў доктар Грос, паказваючы на масіўны шафа для адзення ружовага дрэва ў стылі Рэнесансу, які ўзвышаўся над пакоем са свайго месца насупраць нагах ложка. "Гэта было прама наперадзе, нават па-за поля гледжання".
  
  
  
   Пакуль Марыярці аглядаў рэвальвер, Холмс дастаў падзорную трубу і пачаў павольна і старанна аглядаць шафа знізу даверху. Некалькі разоў ён спыняўся, каб узяць што-то пінцэтам і пакласці ў адзін з маленькіх канвертаў, якія насіў з сабой. Праз некаторы час ён устаў і падышоў да сцяны спальні, дзе з дапамогай падзорнай трубы разгледзеў крывавыя адмеціны, пакінутыя рукой забойцы.
  
  
  
   На працягу некалькіх хвілін, пакуль Холмс пільна ўглядаўся ў крывавыя плямы на сцяне, Марыярці і доктар Грос моўчкі назіралі за ім. Адзіным гукам быў стук дажджу па акна і час ад часу шчоўканне курку рэвальвера Шугарда Сьюза, калі Марыярці аглядаў яго. Доктар Грос выдаў ледзь чутны ўздых палягчэння, калі Холмс павярнуўся і прыбраў лінзу. "Мой папярэдні агляд скончаны", - сказаў Холмс. "Вядома, мне хацелася б знайсці час, каб агледзець гэтую пакой і ўсю кватэру у цэлым больш падрабязна. Але на дадзены момант я прыйшоў да некалькіх элементарных высноў, заснаваных на пэўных фактах, якія я назіраў. Далейшае расследаванне павінна дапоўніць мае высновы, але гэта дае нам кірунак, у якім трэба рухацца ".
  
  
  
   Доктар Грос перавёў погляд з крывавых плям на сцяне на зусім бяскрыўдны на выгляд шафа, а затым на Шэрлака Холмса. "Так?" ён спытаў: "І якія вашы высновы?"
  
  
  
   "Ваш забойца - невысокі чалавек, не вышэй пяці футаў трох цаляў ростам, - сказаў Холмс, - і анархіст. У яго амаль напэўна раней былі праблемы з законам, магчыма, з-за крадзяжу з узломам або кватэрнай крадзяжы, і ён закаранелы нягоднік. Ён быў у гэтай кватэры, па меншай меры, адзін раз да забойства, верагодна, калі Донцхоф быў у ад'ездзе. Я мяркую, што магу назваць яго імя цяпер, але гэта было б спекуляцыяй, якой не варта патураць ў ходзе крымінальнага расследавання. Ва ўсякім выпадку, у гэтым няма неабходнасці, паколькі я магу дакладна сказаць вам, дзе яго шукаць, і мы, несумненна, можам апазнаць забойцу, калі ён будзе затрыманы.
  
  
  
   - Невысокі мужчына, у якога былі праблемы з законам?
  
  
  
   "Безумоўна, кароткі", - сказаў Холмс. "Я не магу быць упэўнены наконт праблем з законам, але гэта верагодна".
  
  
  
   Грос ўтаропіўся на яго. - Значыць, гэта злачынства здзейсніў не гер Донцхоф?
  
  
  
   "О, няма", - сказаў Холмс. "Пол Донцхоф невінаваты ў забойстве гэтай беднай дзяўчыны".
  
  
  
   "Вы ўпэўненыя?"
  
  
  
   "Так. Што, па-відаць, паказвае на тое, што ён таксама невінаваты ў забойстве герцага Мекленбургского Стрелица і раненні герцагіні, паколькі сапраўдны забойца прыклаў столькі намаганняў, каб прымусіць нас думаць, што Донцхоф вінаваты.
  
  
  
   "Гэта ўсяго толькі здагадка", - сказаў доктар Грос. "Якім бы ні быў выпадак з забойствам дзяўчыны — і я хачу, каб вы патлумачылі свае развагі на гэты конт, — Донцхоф ўсё роўна мог быць забойцам герцага Мекленбургского Стрелица".
  
  
  
   - Не, калі гэта тое самае зброю, якое вы знайшлі ў шафе, - перабіў Марыярці.
  
  
  
   Доктар Грос павярнуўся. - Прабачце? Што гэта вы сказалі?
  
  
  
   "Гэта не можа быць той пісталет, з якога застрэлілі герцага Мекленбургского Стрелица", - сказаў Марыярці, трымаючы яго двума рукамі перад доктарам Гросам, як паднашэнне.
  
  
  
   "А чаму б і не?"
  
  
  
   "Таму што ў сваім цяперашнім стане ён не здольны страляць".
  
  
  
   "Што?" доктар Грос выхапіў пісталет у Марыярці і падазрона агледзеў яго. "У цыліндры чатыры стрэляныя гільзы", - сказаў ён.
  
  
  
   - Сапраўды, - пагадзіўся Марыярці. - Паклалі туды, каб вы падумалі, што з пісталета стралялі чатыры разы. Але паглядзіце— - Ён адкрыў барабан. "Зброя страляе, калі курок ўдарае па ўдарніку ў казённай часткі, які затым ўдарае па задняй сценцы патрона, прыводзячы ў дзеянне капсуль".
  
  
  
   "Так", - пагадзіўся доктар Грос. "І?"
  
  
  
   — На кожным з чатырох зрасходаваных патронаў ёсць метка ад удару - ўвагнутасць на адваротным баку, куды ўдарыў ударнік . Бачыш?
  
  
  
   "Так, так, вядома. Я даволі добра знаёмы са слядамі удараў. Мы эксперыментуем з магутным мікраскопам, каб убачыць, ці дастаткова адрозніваюцца сляды ад удараў розных відаў зброі, каб выкарыстоўваць іх для ідэнтыфікацыі. Вядома, гэта будзе карысней з аўтаматычнымі пісталетамі, паколькі яны выкідваюць стрэляныя гільзы, якія часта знаходзяць на месцы злачынства ".
  
  
  
   "Што ж, давайце павернем патроны ў адтулінах, каб бубнач трапіў у новае месца". Ён трохі павярнуў кожны з чатырох патронаў і зачыніў рэвальвер.
  
  
  
   "Вы хочаце параўнаць новыя маркіроўкі са старымі?" - спытаў доктар Грос. "Нам спатрэбіцца мікраскоп, каб убачыць адрозненні, калі такія маюцца".
  
  
  
   Марыярці працягнуў яму пісталет. "Стрэлы з зброі два ці тры разы, - сказаў ён, - і давай зірнем ".
  
  
  
   Доктар Грос узяў пісталет і некаторы час перакладаў люты погляд з Марыярці на Холмса і назад. Ён думаў навучыцца некаторым маленькім следчым хітрыкам у Шэрлака Холмса, але не чакаў, што ўсё справа будзе раскрыта ў яго на вачах. Асабліва калі Холмс проста абміне пакоі, якія ўжо агледзелі яго следчыя. І цяпер, падобна, гэты доктар Сандарел збіраўся збянтэжыць яго яшчэ больш. Затым імгненная ўспышка гневу пакінула яго, і ён паціснуў плячыма. Ён быў тут, каб вучыцца, і, падобна, яму трэба было даведацца больш, чым ён чакаў. Хай будзе так. Ён накіраваў пісталет у столь і чатыры разы націснуў на курок. "Вось", - сказаў ён, выкрываючы рэвальвер. "Цяпер давай паглядзім, ці ёсць там што—небудзь... Будзь я пракляты!"
  
  
  
   Холмс, які быў зацікаўленым, хоць і маўклівым назіральнікам за тым, што адбываецца, зазірнуў праз плячо Гроса. "Цікава", - сказаў ён.
  
  
  
   "Вы бачыце?" Сказаў Марыярці. "Новых метак наогул няма. Курок б'е, але ударнік зламаны. Гэта зброю, як я ўжо сказаў, не здольна страляць".
  
  
  
   Доктар Грос уздыхнуў і забраў пісталет назад. Ён зноў загарнуў яго і вярнуў у партфель. "Я сапраўды не чакаў, што ўсё наша справа перавернецца з ног на галаву на працягу некалькіх хвілін, - сказаў ён, - але, мяркую, я павінен быць удзячны. Мы скончылі?"
  
  
  
   "На дадзены момант, - адказаў Холмс, - але я хацеў бы атрымаць магчымасць больш старанна агледзець гэтыя пакоі".
  
  
  
   "Заўтра", - сказаў Грос. "Я прышлю з вамі следчага крымінальнай паліцыі. Магчыма, ён што-небудзь даведаецца. Прама цяпер мне трэба піва. Давайце вернемся ў мясцовае ўстанова, і вы зможаце растлумачыць мне, як вы ўбачылі ўсе гэтыя рэчы, якія я і мае вопытныя следчыя ўпусцілі. Ёсць што-небудзь яшчэ?"
  
  
  
   - Адно маленькае невялікая справа, аб якім, магчыма, вам варта паклапаціцца як мага хутчэй, - сказаў Холмс. "У дзесяць вечара адбудзецца сход анархісцкага грамадства ў склепе шакаладнай кампаніі Werfel ў раёне Мариахильф. Загадайце сваім людзям акружыць ўстанова і арыштаваць усіх, хто знаходзіцца ўнутры. Адзін з іх, несумненна, забойца гэтай беднай дзяўчыны, і, магчыма, адзін з іх і ёсць наёмны забойца. Я магу паказаць вам, як апазнаць забойцу, і мне здаецца, я ведаю, хто ім апынецца. Ідэнтыфікацыя забойцы зойме трохі больш часу.
  
  
  
   - Як жа нам апазнаць забойцу? - спытаў я.
  
  
  
   "У вас ёсць крывавы адбітак яго рукі на сцяне спальні", - сказаў яму Холмс. "Параўнайце адбітак на сцяне з адбіткамі правых рук усіх тых, каго вы падбераце , і адзін з іх супадзе".
  
  
  
   - Адбітак рукі? Гэта дакладная ідэнтыфікацыя?
  
  
  
   Холмс кіўнуў. "Сэр Фрэнсіс Гальтон, вядомы эксперт па спадчыннасці, рыхтуе кнігу пад назвай " Адбіткі пальцаў", якая павінна быць апублікаваная ў пачатку наступнага года. У ім ён ацэньвае шанцы супадзення любых двух набораў адбіткаў пальцаў як адзін да шасцідзесяці чатырох мільёнаў. Я аказаў яму невялікую дапамогу ў распрацоўцы сістэмы класіфікацыі, якую ён прапануе выкарыстоўваць."
  
  
  
   "На працягу наступных некалькіх дзесяцігоддзяў вывучэнне адбіткаў пальцаў акажа такую ж дапамогу ў пайманні злачынцаў, як паліцэйскі свісток", - сказаў Марыярці. - На адным з крывавых адбіткаў на сцяне выразна бачныя адбіткі па меншай меры чатырох пальцаў правай рукі.
  
  
  
   "Паспяхова ці выкарыстоўвалася гэтая сістэма дзе-небудзь у свеце?" - спытаў доктар Грос.
  
  
  
   - Злучаныя Штаты, - адказаў яму Холмс.
  
  
  
   "Таксама Кітай і Японія", - дадаў Марыярці. "Але не Еўропа. У аўстрыйскай паліцыі ёсць шанец стаць першай паліцыяй у Еўропе, якая затрымае забойцу па адбітках пальцаў".
  
  
  
   "Хай будзе так!" - сказаў доктар Грос. "Мы адправімся ў цэнтральны паліцэйскі ўчастак і арганізуем аблаву. З півам і астатнімі тлумачэннямі прыйдзецца пачакаць. Але тлумачэнне, калі яно прыйдзе, павінна быць добрым, інакш маё начальства верне девятихвостого ката для нашай асаблівай карысці.
  
  
  
   "Не бойцеся", - сказаў Холмс.
  
  
  
   "Вы можаце разлічваць на містэра Шэрлака Холмса", - сказаў Марыярці. "Часам яго праніклівасць можа быць цалкам звышнатуральнай".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ПЯТАЯ — АНГЛІЯ, ФРАНЦЫЯ, ГЕРМАНІЯ І РАСІЯ
  
  
  
  Калі маленькія чалавечкі адкідваюць доўгія цені, блізкі канец дня.
  
  — Канфуцый
  
  
  
   Масіўнае неагатычны будынак на плошчы прынца Яўгена, у якім размяшчалася брытанская амбасада ў Вене, было пабудавана незадоўга да таго, як Напалеон быў выгнаны з поля бітвы пры Ватэрлоо, калі сувязі паміж Вялікабрытаніяй і Аўстра-Венгерскай імперыяй здаваліся вечнымі і непарушнымі. Ён будаваўся на стагоддзі, і за мінулыя восем дзесяцігоддзяў у ім мала што змянілася.
  
  
  
   Канферэнц-зала на другім паверсе, у якім брытанскі амбасадар і герцаг Альбермарский сустракаліся з Марыярці і яго спадарожнікамі, быў завешен старадаўнімі чырвонымі аксамітнымі парцьера, аздобленымі залатой ніткай, а вакол вялікага дубовага стала стаялі масіўныя дубовыя крэслы з чырвонымі плюшавымі сядзеннямі, матэрыял якіх вычарпаўся за гады зместу суровых важных і ўплывовых людзей. У пакоі панаваў выгляд багатай старой удавы, якой было цяжка змяніць свае звычкі або вопратку, набытыя ў больш раннім узросце.
  
  
  
   Як толькі сход завяршыла збор, пасол пайшоў у сваю рэзідэнцыю, і некалькі слоў герцага Альбермарского пераканалі яго ў тым, што ёсць некаторыя рэчы, якія ён не хацеў бы ведаць. Герцаг сядзеў на чале стала, а прафесар Марыярці насупраць яго, у канцы. Па баках ад яго сабраліся Шэрлак Холмс, доктар Ватсан, Джэні вэрна, там, Мадлен Вэрлен, а таксама Бенджамін і Сесили Барнетт.
  
  
  
   "У мяне мала часу", - сказаў Альбермар Марыярці. "Праз два гадзіны я павінен паехаць на канферэнцыю, пра якую казаў. Я лаўлю вас на слове, што гэта сапраўды так важна, як вы кажаце, але вам прыйдзецца цалкам пераканаць мяне, калі вы чакаеце, што я змагу пераканаць іншых ".
  
  
  
   "Я веру, што мы зможам гэта зрабіць, ваша светласць", - сказаў яму Марыярці.
  
  
  
   "Добра. Але спачатку, калі ласка, аб маім сыне. Вы кажаце, Чарльза збіраюцца вызваліць?
  
  
  
   Марыярці кіўнуў. "Гэта зойме дзень або два. Ўлады, будзь то брытанскія ці аўстрыйскія, заўсёды значна больш імкнуцца заключыць чалавека ў турму, чым вызваліць яго".
  
  
  
   "Я не ведаю, як вас дзякаваць", - пачаў Альбермар.
  
  
  
   Марыярці паківаў галавой. "Калі і варта выказаць падзяку, то майму сябру, містэру Шэрлаку Холмсу. Яго ўяўленне аб месцы злачынства было цудоўным".
  
  
  
   - Элементарна, - сказаў Холмс.
  
  
  
   Марыярці павярнуўся і задуменна паглядзеў на свайго былога ворага. - Напэўна, нешта большае. "Невысокі анархіст, у якога былі праблемы з законам? Магчыма, за крадзеж з узломам?" Я здзіўлены, што вы проста не назвалі яго па імені.
  
  
  
   Холмс змрочна ўсміхнуўся. - Калі я не памыляюся, - сказаў ён, - яго завуць Тхор. Яго сапраўднае імя Дзітрых Лумер. Як мяркуецца, ён з'яўляецца кіраўніком мясцовай анархісцкай групы, якая называе сябе "Таямніцай лігай свабоды", хоць я мяркую, што ён сам атрымлівае загады ад каго-то іншага ".
  
  
  
   Марыярці пляснуў у ладкі. "Я так і ведаў!" - сказаў ён. "Ці бачыце, Холмс, нам варта часцей аб'ядноўвацца".
  
  
  
   "Я так не думаю", - сказаў Холмс.
  
  
  
   Марыярці усміхнуўся.
  
  
  
   "Адкуль ты гэта ведаеш?" Спытаў лорд Альбермар.
  
  
  
   "У кватэры Падлогі Донцхофа быў знойдзены рэвальвер Шугарда Сьюза. Гэта зброя той жа маркі і калібра, што і той, якое выкарыстоўвалася пры забойстве герцага Мекленбургского Стрелица", - патлумачыў Холмс. "Але, як вызначыў прафесар Марыярці, гэта не было сапраўдным зброяй, выкарыстаных у злачынстве. Такім чынам, яно было змешчана туды, каб выкрыць Донцхофа. Пісталет быў знойдзены на верхняй паліцы шафы ў спальні. Калі я аглядаў шафа, то выявіў маленькі камячок гразі на ніжняй частцы дзвярнога вушака, пакінуты чаравіком, калі хто-то ўстаў на дзвярны вушак, каб пакласці рэвальвер на верхнюю паліцу. Ваш сын ці хто-небудзь іншы ростам больш за пяць футаў трох цаляў мог паставіць "Шугарда Сьюза" на верхнюю паліцу, не ўстаючы на дзвярны вушак.
  
  
  
   "І як вы прыйшлі да высновы, што гэты карантышка быў узломшчыкам, і — як вы гэта назвалі?— заўзятым нягоднікам?" Марыярці запатрабаваў адказу.
  
  
  
   "На замку ўваходных дзвярэй былі характэрныя драпіны, зробленыя адмычкай або падобным інструментам. Што тычыцца таго, што ён бываў у кватэры раней: ён прынёс з сабой мантыроўку, каб адкрыць сейф пад ложкам, так што ён, павінна быць, ведаў пра яго існаванне.
  
  
  
   - І ён быў нягоднікам? Вы маеце на ўвазе што-то акрамя таго факту, што ён быў рабаўніком?
  
  
  
   "О, так", - пацвердзіў Холмс. "Калі і існаваў змова з мэтай ўключэння Падлогі Донцхофа — давайце па-ранейшаму называць яго Падлогай Донцхофом, — то ініцыятарам яго быў не гэты узломшчык. Гэта быў маленькі кавалачак якога-то больш маштабнага плана, і іншыя падказвалі яму, што рабіць. Яго гаспадары, кім бы яны ні былі, паслалі яго туды, каб схаваць пісталет і такім чынам абвінаваціць Донцхофа. Яны б не хацелі, каб кватэра выглядала так, нібы яе абрабавалі, што магло б пазбавіць паліцыю упэўненасці ў вінаватасці Донцхофа. Такім чынам, мантыроўка была яго ўласнай ідэяй. Яго прагнасць была мацней яго інструкцый, і ён без асаблівых згрызот сумлення ішоў супраць жаданняў тых, хто яму плаціў ".
  
  
  
   "Хіба не Гарацый заўважыў, што сярод злодзеяў няма гонару?" Герцаг Альбермар задаў рытарычнае пытанне.
  
  
  
   "У гэтым ваша перавага - шырокая класічную адукацыю, ваша светласць", - сказаў Марыярці. "Я так і не прасунуўся далей Цэзара і Квинтилиана".
  
  
  
   Герцаг скіраваў свае лагодныя блакітныя вочы на Шэрлака Холмса. - І з гэтага вы змаглі зрабіць наступны выснову, што гэты чалавек быў анархістам і яго можна было знайсці на шакаладнай фабрыцы?
  
  
  
   "Неўзабаве мы даведаемся, ці быў я маю рацыю", - сказаў Холмс, дастаючы кішэнныя гадзіны і пазіраючы на іх. "Паліцэйская аблава можа адбыцца з хвіліны на хвіліну".
  
  
  
   "Паслухайце, Холмс, - сказаў Ватсан, - як вы даведаліся пра шакаладнай фабрыцы?"
  
  
  
   "Я правёў некалькі гадзін, хаваючыся ў скрыні ў падвале шакаладнай фабрыкі "Верфель", слухаючы, як анархісты выкладаюць свае тэорыі, пакуль вы сядзелі ў кафэ "Моцарт" і пілі халодны эспрэса", - сказаў Холмс свайму Босвеллу. "І камяк бруду, які я знайшоў у шафе, быў падобны на бруд, з якой складаецца падлога ў кладоўцы, — карычнева-шэрая гліна, якую я больш нідзе ў Вене не бачыў. І калі я паднесла яго да носа — я адчула пах шакаладу!"
  
  
  
   - Я схіляюся перад майстрам, - сказаў Марыярці, нахіліўшы галаву ў бок Холмса.
  
  
  
   "Калі яны зловяць гэтага тхара, то адбітак рукі на сцяне павінен пацвердзіць яго віну", - сказаў Альбермар.
  
  
  
   - Тхор, - сказаў Холмс. - Так, павінна быць.
  
  
  
   "Уяўляеш, адбіткі пальцаў ва ўсіх ўнікальныя", - задуменна вымавіў герцаг. "Хто б мог падумаць?"
  
  
  
   "Гэта захапляльнае адкрыццё, і яно павінна апынуцца вельмі карысным для ўстанаўлення асобы злачынца", - сказаў Холмс.
  
  
  
   "Вы прарабілі доўгі шлях да палягчэння майго турботы, — сказаў герцаг Альбермар, — але вузел ў маім жываце цалкам не разыдзецца, пакуль Чарльз - мой сын - не будзе стаяць побач са мной. Пераважна ў бібліятэцы Альбермар-хола, нашага радавога дома. Я думаю, бібліятэка заўсёды была яго любімай пакоем. "
  
  
  
   - Хутка, ваша светласць, - адказаў Марыярці.
  
  
  
   - Цяпер, што тычыцца іншага справы. Што прывяло вас сюды?
  
  
  
   "Пытанне надзвычайнай важнасці", - сказаў яму Марыярці. "Не будзе перабольшаннем сказаць, што кожная краіна ў Еўропе стаіць у гэты момант на мяжы катастрофы".
  
  
  
   Герцаг Альбермарский злёгку адсунуўся ад стала, як быццам баяўся, што пачутае вар'яцтва можа заразіць і яго. - Што гэта вы сказалі? - спытаў я.
  
  
  
   "Я заўважыў небяспечную заканамернасць у чарадзе, здавалася б, не звязаных падзей, уключаючы няшчасце вашага сына", - сказаў Марыярці герцагу. "Калі я маю рацыю, мы павінны дзейнічаць зараз, каб прадухіліць дзеянне, якое можа ўвесці еўрапейскі кантынент у тую ўсеагульную вайну, якой, як вы аднойчы сказалі мне, вы асцерагаецеся".
  
  
  
   "Вайна? Так, я сапраўды баюся, што будзе ўсеагульная вайна. Але не ў працягу таго, што засталося ад гэтага стагоддзя. Па меншай меры, на працягу двух або трох дзесяцігоддзяў. Я баюся, што гэта спадчына, якое наша палітыка пакідае дваццатага стагоддзя, і яны не падзякуюць нам за гэта ".
  
  
  
   "Гэта можа адбыцца раней", - сказаў яму Марыярці. "Ёсць сілы, якія працуюць над тым, каб гэта адбылося. Я мяркую, што разгадаў вялікую частку аднаго з іх планаў, хоць адна істотная дэталь застаецца схаванай. Я прывёў з сабой сваіх таварышаў, таму што кожны з іх разгадаў кавалачак гэтай галаваломкі, і вы, магчыма, захочаце пачуць гэта іх уласнымі словамі ".
  
  
  
   Герцаг Альбермарский павольна абвёў позіркам групу, якія сабраліся вакол стала. "Калі вы верыце ў гэта, я, вядома, выслухаю", - сказаў ён. "Але я зараз надзвычай спяшаюся. Хіба гэта не пачакае тры, а можа быць, і чатыры дні?"
  
  
  
   "Гэтыя дні маюць вырашальнае значэнне", - сказаў Марыярці. "Аповяд пра гэта не зойме шмат часу".
  
  
  
   Герцаг адкінуўся на спінку крэсла. - Працягвайце, - сказаў ён.
  
  
  
   "Магчыма, нам варта пачаць з вашага сына", - сказаў Марыярці. "Ён меў няшчасце атрымаць паведамленне, прызначанае іншаму". Марыярці паглядзеў направа. - Мадам Вэрлен?
  
  
  
   "Калі я наведала яго ў турме, ён распавёў мне пра гэта", - сказала Мадлен герцагу. "Ён амаль выпадкова атрымаў пісьмовы спіс ад чалавека па імені Герман Логу, клерка Міністэрства замежных спраў Аўстрыі. Ваш сын спрытна схаваў яго ў сваім пакоі, і паліцыя, якая праводзіла ператрус, яго не знайшла. Мы з прафесарам адправіліся за ім."
  
  
  
   "Чорт!" Шэрлак Холмс ускочыў на ногі. "Вы былі ў гэтай кватэры раней!" Ён обвиняюще ткнуў пальцам у Марыярці. "Уся гэтая гісторыя ў кватэры была шарадой!"
  
  
  
   "Ні кропелькі", - сказаў Марыярці. "Я нічога не чапаў, я проста ўзяў пасланне, за якім прыйшоў, і пайшоў. Менавіта тады, калі я здымаў паліцэйскі замак і отпирал дзверы, я заўважыў, што дзвярны замак быў узламаны; але я запэўніваю вас, што я не пакінуў ніякіх дадатковых слядоў на твары ".
  
  
  
   - А камяк бруду? - спытаў я.
  
  
  
   "Гэта было там".
  
  
  
   - А рэвальвер? - спытаў я.
  
  
  
   "Ён ужо быў канфіскаваны паліцыяй".
  
  
  
   - Дакладна. Холмс зноў сеў.
  
  
  
   "Што было ў гэтым пісьмовым спісе?" Спытаў герцаг Альбермар. Марыярці павярнуўся да свайму ад'ютанту. "Madeleine?" Мадлен ўзвяла вочы да столі. - Сем пранумараваных прадметаў:
  
  
  
  -
  
  
  
  ПЕРШАЕ: ДВАЦЦАЦЬ ЧАЦВЁРТАГА І ДВАЦЦАЦЬ ПЯТАГА КРАСАВІКА;
  
  ДРУГОЕ: У ТУЮ СЕРАДУ;
  
  ТРЭЦЯЕ: НЕВЯДОМА;
  
  ЧАТЫРЫ: АНГЛІЯ, ФРАНЦЫЯ, ГЕРМАНІЯ І РАСІЯ;
  
  ПЯЦЬ: НЕВЯДОМА;
  
  ШЭСЦЬ: ТРЭЦІ І ЧАЦВЁРТЫ З ШАСЦІ;
  
  СЁМЫ: ТАК."
  
  
  
  -
  
  
  
   Вочы герцага пашырыліся. - І ад марнасці гэтага залежыць лёс Еўропы?
  
  
  
   "Хто-то быў гатовы заплаціць тысячу крон за гэтую лухту", - сказаў яму Марыярці. "Гер Логу, чалавек, які па памылцы перадаў гэтую лухту вашаму сыну, які пасля быў забіты. Вашага сына абвінавацілі ў замаху, а яго дзяўчыну забілі, цалкам магчыма, з-за гэтай глупства.
  
  
  
   - Зразумела. Працягвайце, - сказаў герцаг Альбермарский.
  
  
  
   "Гэта ўсяго толькі адзін бок карціны. Перш чым я паспрабую раскрыць значэнне, схаванае ў гэтым спісе, дазвольце мне паказаць вам некалькі іншых пунктаў, якія прыцягнулі маю ўвагу. Наступная інфармацыя паступіла ад Джэні вэрна, там, гэтай чароўнай малады лэдзі справа ад мяне.
  
  
  
   - Ваша светласць, - сказала Джэні вэрна, там, з усіх сіл стараючыся зрабіць рэверанс, не ўстаючы з крэсла. "Майкрофт Холмс паслаў мяне пасябраваць з графам Зігфрыд фон Линцем, якога ён падазраваў у тым, што ён займаў высокае становішча ў арганізацыі, для расследавання якой Шэрлак Холмс прыехаў у Еўропу. Ён сказаў, што гэта можа прадстаўляць сур'ёзную небяспеку для устаноўленага парадку. Майкрофт - брат Шэрлака."
  
  
  
   "Так, я ведаю, хто ён", - сказаў Альбермар. "Ён паслаў цябе — простую дзяўчынку — падобнае на небяспечнае заданне?"
  
  
  
   "Калі б вы думалі, што гэта лепшы спосаб атрымаць неабходную вам інфармацыю, і вы верылі, што гэта на карысць вашай краіны, ці не так?" Нявінна запыталася Джэні.
  
  
  
   Холмс засмяяўся. "Мужчына, жанчына, хлопчык, дзяўчынка, для Майкрофта гэта не мела б значэння. Ён інстынктыўна выкарыстаў бы лепшы інструмент для сваёй працы. Ён бы пайшоў сам, калі б не быў занадта тоўстым, каб лёгка перамяшчацца. Ён палічыў за лепшае б пайсці сам, паколькі ніколі па-сапраўднаму не давяраў чужога інтэлекту, каб справіцца з гэтай задачай ".
  
  
  
   "І вас трымалі ў палоне?" Спытаў Альбермар, са спачуваннем гледзячы на цудоўную спявачку.
  
  
  
   - Спачатку няма. Я быў кампаньёнам фон Лінца на працягу некалькіх тыдняў, але па нейкай прычыне ён стаў ставіцца да мяне з падазрэннем. Затым, хоць я і заставаўся яго кампаньёнам, я таксама быў яго палонным. Ён пачаў ненадакучліва назіраць за мной. Затым назіранне стала больш усвядомленым. Мяне актыўна адгаворвалі ад таго, каб куды-то сыходзіць ад яго, і калі я гэта рабіла, са мной абавязкова хто-небудзь быў. Спачатку я падумаў, што гэта рэўнасць, але справа была не толькі ў гэтым, хоць і гэта, безумоўна, было адным з яе элементаў. Я працаваў над тым, каб пераканаць яго, што мяне не цікавіць нічога з таго, што ён робіць, якім бы дзіўным гэта ні было, калі толькі гэта не звязана з маёй кар'ерай або нашымі адносінамі; які быў адным з, скажам так, вельмі блізкіх сяброў ".
  
  
  
   Герцаг, чалавек свецкі, ведаў, што лепш не пытацца аб дакладных адносінах, пэўныя пад "вельмі добрымі сябрамі". Ён пайшоў у іншае месца. "Што менавіта вы маеце на ўвазе? Што такога дзіўнага ён зрабіў?"
  
  
  
   "Ну, ён камандаваў людзьмі, як быццам яны былі яго ўласнасцю. Аднойчы ён выпорол аднаго з сваіх слуг за тое, што той няправільна апрануўся. І ўсё ж большую частку часу ён быў цалкам прыстойным джэнтльменам. Акрамя таго, у яго ёсць падазрэнні: ён заўсёды перакананы, што людзі падслухоўваюць яго і шпіёняць за ім ".
  
  
  
   "А!" - сказаў Марыярці.
  
  
  
   "Але ў яго ёсць цэлая натоўп людзей, якія шпіёняць за ўсімі астатнімі. Я выпадкова чуў, як ён даваў некаторым з іх інструкцыі адзін ці два разы. І потым, вядома, менавіта ён скраў містэра і місіс Барнетт. І ён рабіў гэта з такім неверагодным пачуццём элана — прывілеі - як быццам у яго было права рабіць усё, што ён хацеў, з любым чалавекам, якога ён абраў, у любы час. Гэта было па-сапраўднаму страшна. Тады я вырашыў, што гэты чалавек зусім вар'ят. Я з усіх сіл старалася паводзіць сябе так, як быццам лічыла, што ўсё, што ён рабіў, мяне не тычылася, што я была простай жанчынай, якая не цікавілася справамі мужчын; што я магла прыняць яго выкраданне выпадковай незнаёмкі як нешта больш важнае, чым заказ шампанскага або змену гальштука. І яму было няцяжка прыняць маё меркаванае абыякавасць; ён ніколькі не здзівіўся. Гэта было адзінае, наконт чаго ён ніколі не падвяргаў мяне крыжаванага допыту. Хоць яго жудасна турбавала, каму я пісала лісты і што я казала ".
  
  
  
   - Раскажы яго светласці, што ты даведаўся, - прапанаваў Марыярці.
  
  
  
   - Вось што я даведаўся. Ну, я даведаўся, што граф настойвае на тым, што прафесар Марыярці хоча яго займець. Ён думае, што прафесар з'яўляецца кіраўніком брытанскай сакрэтнай службы і мае агентаў па ўсёй Еўропе, асабліва сярод крымінальных колаў. Ён ледзь не забіў чалавека, якога лічыў кішэньніка — не з-за таго, што той мацаў па кішэнях, а таму, што прыняў яго за агента прафесара Марыярці.
  
  
  
   "Я ўсцешаны такой увагай. Што яшчэ?"
  
  
  
   "Я даведаўся, што граф - адзін з верхаводаў гэтай дзіўнай сярэднявечнай групоўкі. Яны называюць сябе Рыцарамі Вота, і намышляюць ў бліжэйшы час здзейсніць нешта жудаснае. І ёсць нейкі чалавек, пра якое нават астатнія не ведаюць, які аддае загады фон Линцу.
  
  
  
   "Як ты даведаўся пра гэта?" - спытаў герцаг.
  
  
  
   "Я схаваўся ў шафе, пакуль яны праводзілі сваю сустрэчу. Я чуў, як адзін з іх, не ўпэўнены, хто менавіта, сказаў: "Англія, Францыя, Германія і Расія — і, вядома, Аўстрыя. Усё на месцы. Злоў, пагрозы, забойствы. Гэта вырабіць жаданы эфект. - Што-то накшталт гэтага. Сапраўдны бос прыйшоў пасля таго, як усе сышлі, і павіншаваў фон Линша. І яны збіраюцца абвінаваціць Сербію. Якая-небудзь сербская група за незалежнасць будзе прыцягнутая да адказнасці. Я не ведаю, за што, але гэта павінна прывесці да ўсеагульнай вайны з Расіяй, Германіяй, Францыяй і усімі астатнімі!"
  
  
  
   - Бачыце, ваша светласць, - сказаў Марыярці. - "Англія, Францыя, Германія і Расія". Пункт нумар чатыры ў нашым таямнічым спісе.
  
  
  
   "Так, але што гэта значыць?"
  
  
  
   "Ты збіраешся на сустрэчу, калі пойдзеш адсюль?"
  
  
  
   "І што?"
  
  
  
   - Папесціце мяне, ваша светласць.
  
  
  
   "Калі я пайду адсюль, я пайду ў оперу. Венская опера ставіць спецыяльную пастаноўку оперы Вагнера " Нюрнбергскія зингеры" для кайзера, хоць афіцыйна яны не павінны пра гэта ведаць, таму што афіцыйна Яго Высокасці тут няма. Пасля гэтага я збіраюся на трохдзённую канферэнцыю, як я ўжо казаў вам.
  
  
  
   "З кім?"
  
  
  
   "Кайзер, прэм'ер Францыі Жубер, вялікі князь Расеі Фёдар і эрцгерцаг Мікалай. Мы выязджаем сёння ўвечары пасля оперы адмысловым цягніком. Сама канферэнцыя адбудзецца ў Мариасберге, паляўнічым доміку эрцгерцага Мікалая за межамі Інсбрука, каб забяспечыць нашу канфідэнцыяльнасць і захаваць працэс у максімальна магчымай таямніцы ".
  
  
  
   - Баюся, што ўжо сакрэт раскрыты, ваша светласць. Падумайце: Англія, Францыя, Германія і Расія — вы самі, прэм'ер Жубер, кайзер і вялікі герцаг Фёдар.
  
  
  
   - Гэты спіс! Ты думаеш, ён мае стаўленне да нашай сустрэчы?
  
  
  
   - Якое сёння лік? - спытаў я.
  
  
  
   "Дваццаць чацвёртае красавіка. А. Першы пункт у спісе".
  
  
  
   "Было б неверагодным супадзеннем, калі б у спісе згадвалася што-то яшчэ".
  
  
  
   "Яны плануюць сарваць сустрэчу? Але чаму?"
  
  
  
   "Маё лепшае здагадка было б, што яны плануюць забіць вас усіх або ўзяць у закладнікі".
  
  
  
   "Божа мой!" Альбермар на секунду задумаўся. "Гэта прывяло б да ўсеагульнай вайны. Гэта сапраўды так. Кайзер, брат цара, прэм'ер-міністр Францыі, сын імператара! Я буду там найменш важнай персонай, паколькі лічыцца, што яна важная для грамадства, і мне хацелася б думаць, што яе Вялікасці было б непрыемна страціць мяне, хоць я не ўпэўнены, што яна пачала б вайну з-за маёй скону ".
  
  
  
   Бенджамін Барнетт, які слухаў, адкінуўшыся на спінку крэсла, раптам выпрастаўся. - Але чаму два ліку? Дваццаць чацвёртае і дваццаць пятае? Калі на самай справе пачынаецца канферэнцыя?"
  
  
  
   "Заўтра", - сказаў яму герцаг.
  
  
  
   "І гэта працягваецца, па вашых словах, тры дні. Што асаблівага ў сённяшнім дні — дні, калі вы адпраўляецеся ў паляўнічы домік, — і ў заўтрашнім дні, калі пачынаецца канферэнцыя? Чаму б не згадаць аб трох днях самой канферэнцыі?"
  
  
  
   "Таму што, - сказаў Марыярці, пляснуўшы рукой па стале, - яны збіраюцца нанесці ўдар падчас паездкі на канферэнцыю". Ён нахіліўся наперад, не зводзячы вачэй з герцага. - Паездка на цягніку, так? І яна будзе доўжыцца ўсю ноч, так?
  
  
  
   - Ды. Арганізаваны спецыяльны цягнік. На станцыі нас чакае спальны вагон. Асабісты вагон кайзера будзе далучаны па шляху.
  
  
  
   "Такім чынам, для літаральнага розуму мы падарожнічаем як дваццаць чацвёртым, так і дваццаць пятым. І вагоны, без сумневу, будуць трэцім і чацвёртым у цягніку з шасці вагонаў", - сказаў Марыярці. "Як сказана ў пункце шостым спісу".
  
  
  
   Шэрлак Холмс накідаў копію спісу і цяпер пастукваў паказальным пальцам па нататніка. "Чалавек, які даў спіс, - сказаў ён, - і быў забіты з—за сваіх непрыемнасцяў - ён адказваў на спіс пытанняў. Пытанне першы: якога чысла спецыяльны цягнік адпраўляецца ў паляўнічы домік эрцгерцага? Пытанне другое — мы пакуль не ведаем, што гэта было. Пытанне трэці: хто б ні складаў спіс, ён не ведаў адказу на гэтае пытанне. Пытанне чацвёрты: лідэры якіх краін былі запрошаныя? Пытанне пяты: ён зноў не ведаў адказу. Пытанне шосты: калі вы маеце рацыю, прафесар, і гэта лагічнае меркаванне, якое будзе размяшчэнне спальных вагонаў у спецыяльным цягніку? Пытанне сёмы: Я б многае аддаў, каб даведацца, што гэта быў за пытанне сёмы."
  
  
  
   "Я б таксама", - пагадзіўся Марыярці.
  
  
  
   Мадлен Вэрлен паднялася са свайго месца, яе вочы былі зачыненыя. "Ліст", - сказала яна. - "Я прачытала ліст. Гэта можа дапамагчы".
  
  
  
   - Ліст? - спытаў герцаг.
  
  
  
   - Ды. Я прачытаў гэта ў гардэробе замка Эм. Пакуль мы з прафесарам разыгрывалі наш нумар, я обшарил кішэні паліто ў пошуках матэрыялу — чытанне думак нашмат прасцей, калі спачатку суправаджаць чытаннем лістоў ".
  
  
  
   "Што там было напісана?"
  
  
  
   "Я не магу цалкам аднавіць яго".
  
  
  
   Марыярці ўстаў. - Мадлен, - сказаў ён.
  
  
  
   "Так, прафесар".
  
  
  
   "Трымайце вочы зачыненымі і слухай мой голас. Ты павінен расслабіцца. Сядзь на сваё месца і откинься назад".
  
  
  
   Яна так і зрабіла, амаль зваліўшыся назад у крэсла.
  
  
  
   "Цяпер расслабьте ўсе мышцы, пачынаючы з пальцаў ног і прасоўваючыся ўверх. Спачатку напружце цягліцы, а затым расслабьте іх. Пальцы ног ... Ножкі... калені ... сцягна ..." Марыярці павольна ішоў уверх па целе, называючы некалькі частак цела, якія звычайна не згадваліся ў прыстойным грамадстве. Але ніхто не захіхікаў, ніхто не ўсміхнуўся. Усе погляды былі скіраваныя на Мадлен Вэрлен, і яны маглі бачыць, як яе цела паслабілася пад мяккім ціскам слоў прафесара.
  
  
  
   "Цяпер перанёсся думкамі ў той дзень — у тую хвіліну, калі ты ўвайшла ў гардеробную", - сказаў ёй Марыярці. "Дзе паліто?"
  
  
  
   - Налева, на доўгай перакладзіне ўздоўж сцяны.
  
  
  
   - А цяпер raid кішэні першага з іх.
  
  
  
   - Ды. Гэта мужчынскае чорнае паліто. У кішэнях нічога няма, акрамя срэбнага портсигара. На портсигаре ініцыялы "Г. Д. М.".
  
  
  
   "А што будзе ў наступным?"
  
  
  
   - Шэрае з чорным каўняром. Жамчужна-шэры шаўковы шалік ў адной кішэні. Імя Беске на візітоўніцы ў адной кішэні. У вонкавым кішэні камізэлькі старое, смятое і забытае аб'яву аб смерці: "Максіміліян Беске. 17 жніўня 1889 года".
  
  
  
   "І наступны".
  
  
  
   "Жаночае паліто. Цёмна-карычневае з футравай аблямоўкай. Ліст Берта Вользе Тартоски. Берт ў Аўстраліі, але спадзяецца чаго-небудзь дамагчыся ад сябе і вярнуцца. Яго англійская стаў даволі добрым ".
  
  
  
   - Хопіць аб Берта. Наступны?
  
  
  
   "Чорны. Строгі. З поясам. Шырокія лацканы. Наплечныя нашыўкі. Вельмі ваенны, па-вугорску. Ліст ва ўнутраным кішэні. Гэта ліст — той самы ліст, аб якім я казаў ".
  
  
  
   - Адкрый яго і прачытай.
  
  
  
   На доўгі імгненне ў пакоі запанавала цішыня, а затым Мадлен вымавіла нараспеў: "Ніякага прывітання. Падобна на тое, што гэта тэлеграма, хоць напісана ад рукі. У правым верхнім куце напісана "дваццаць пятае красавіка". А затым надрукавана вялікімі літарамі:
  
  
  
  
  
  
  
   'МЫ ВОЛЬНЫЯ СЕРБІЯ СТОП МЫ ЎЗЯЛІ СПЕЦЫЯЛЬНЫ ЦЯГНІК, КАБ MARIASBERG ПРЫПЫНАК У НАШЫ ПАЛОННЫЯ СПЫНЯЮЦЦА ВЫВЕСЦІ ЎСЕ ІМПЕРСКІЯ ВОЙСКІ СПЫНІЦЬ ЗАНАДТА ДОЎГА НАШЫ ПРАВЫ І СВАБОДЫ ПОПИРАЛИСЬ СПЫНІЦЬ УСЯ ЕЎРОПА ПАВІННЫ ПРЫЗНАЦЬ НАШУ СПРАВУ СПЫНІЦЬ , ЯК МЫ ПРАВЯДЗЕМ ГЭТЫЯ СУСВЕТНЫЯ ЛІДЭРЫ Ў ЗАКЛАДНІКАХ, ПАКУЛЬ НАШЫ ПАТРАБАВАННІ НЕ БУДУЦЬ ВЫКАНАНЫ СТОП , КАЛІ ТЫ ПАСПРАБУЕШ ВЫРАТАВАЦЬ ІХ УСЕ ПАМРУЦЬ СТОП МЫ ПАРЕ СМЕРЦІ СВАБОДНА ДЛЯ НАШАЙ КРАІНЫ ПРЫПЫНАК , ВЫ БУДЗЕЦЕ АПАВЕШЧАНЫЯ, ЯК У ШТО НЕАБХОДНА РАБІЦЬ ПРЫПЫНКУ МЫ БЯСПЛАТНА СЕРБІІ'
  
  
  
  
  
  
  
   "І далей, ад рукі, пад гэтым напісана: "Целы двух сербскіх нацыяналістаў будуць знойдзены ў абломках цягніка". "
  
  
  
   "І гэта ўсё".
  
  
  
   "І гэтага дастаткова!" - сказаў герцаг.
  
  
  
   "Ёсць сёе-тое яшчэ. Сее—што, што Поль — ваш сын - распавёў мне", - сказала Мадлен. "Так?"
  
  
  
   "На сходзе анархістаў Падлогу ўбачыў аднаго з удзельнікаў у форме правадыра цягніка. І Падлогу не думаў, што гэта праваднік цягніка".
  
  
  
   "Ха!" - сказаў Марыярці.
  
  
  
   "Што ж нам рабіць?" - спытаў герцаг Альбермарский.
  
  
  
   "У мяне ёсць план", - сказаў Марыярці.
  
  
  
   - Я так і думаў, што вы зможаце, - сказаў Шэрлак Холмс.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ШОСТАЯ — ЦЯГНІК
  
  
  
  Die Tat ist alles, nicht der Ruhm.
  
  [Подзвіг - гэта ўсё, а не слава.]
  
  —Johann Wolfgang von Goethe
  
  
  
   Спецыяльны цягнік выехаў з Вены амаль з двухгадзінным спазненнем, таму што кайзеру так спадабалася пастаноўка " Нюрнбергскага спевакоў" , што ён не спаў амаль усю дарогу, а пасля настаяў на тым, каб зайсці за кулісы, каб павіншаваць акцёрскі склад, асабліва прыгожую маладую бландынку, исполнившую ролю Евы. Дзядзьку кайзера, наследнага прынца Жыгімонту, нарэшце, удалося адвесці яго Імператарская высокасць, і цягнік крануўся незадоўга да паўночы: кайзер Фрыдрых Вільгельм Віктар Альберт Гогенцолерн ехаў у сваім асабістым вагоне, а іншыя лідэры займалі чатыры з пяці трохпакаёвых люксаў, якія займалі тры чвэрці ярка асветленага вагона класа люкс; астатняя чвэрць была адведзена для слуг з трыма ложкамі. Гэта быў адзін з шасці такіх вагонаў, якія жалезная дарога зарэзервавала для членаў каралеўскай сям'і або вышэйшай шляхты, якія маглі б выбраць падарожжа па чыгунцы.
  
  
  
   У пятым нумары Марыярці і Холмс, схіліўшыся над сталом у гасцінай, будавалі планы маючага адбыцца супрацьстаяння, у той час як Бенджамін Барнетт спаў на ложку ў суседняй спальні, а Ватсан - на канапе ў гасцінай.
  
  
  
   Герцаг Альбермарский увайшоў у гасціную і ўбачыў, што Холмс глядзіць у акно, а Марыярці адкінуўся на спінку крэсла з зачыненымі вачыма. "Я не мог заснуць", - сказаў ён ім. "Што вы вызначылі?" - спытаў я.
  
  
  
   Марыярці адкрыў вочы. "Хоць напад на які рухаецца цягнік магчыма, - сказаў ён герцагу, - мы лічым, што гэта малаверагодна. Такім чынам, цягнік будзе атакаваны, калі ён спыніцца. Ён не спыняецца ні на адной пасажырскай станцыі па шляху руху, але павінен пяць разоў спыняцца на вугальных станцыях, каб рухавік напоўніўся вуглём і вадой ".
  
  
  
   - Зразумела, - сказаў герцаг.
  
  
  
   - Мы папярэдне выключылі тры прыпынкі, - сказаў Холмс, адварочваючыся ад акна. - Першую, другую і чацвёртую. Першы і чацвёрты знаходзяцца занадта блізка да буйных гарадах, каб якія-небудзь дзеянні маглі застацца незаўважанымі, а другі знаходзіцца ў месцы, дзе няма тэлеграфа. Мы мяркуем, што зламыснікі захочуць адправіць сваю пагрозлівую тэлеграму як мага хутчэй ".
  
  
  
   Альбермар кіўнуў. - Разумею.
  
  
  
   Генерал-палкоўнік герцаг фон Зелигсманн, цудоўны ў сваёй параднай форме, са звяканьем шпоры па драўляным падлозе і шабляй на баку, расчыніў дзверы купэ Марыярці, падрыхтаваўся да разгойдванню і хвіліну цягніка і ўвайшоў. "Бах!" - сказаў ён. "Мужчыны створаны для таго, каб ездзіць на конях, а не спатыкацца ў цягніках. Калі пад табой конь, ты ведаеш, дзе знаходзішся, але калі цягнік разгойдваецца, круціцца і падскоквае, дзе, у імя ўсяго святога, ты знаходзішся? Ён агледзеў пакой. - А, містэр Холмс, рады зноў вас бачыць. Падобна на тое, у рэшце рэшт, вы атрымалі тыя вынікі, якія нам патрэбныя ".
  
  
  
   - Вашы людзі адпачываюць, генерал? - Спытаў Марыярці.
  
  
  
   "Мае людзі чысцяць боты і паясы і точаць шаблі", - сказаў яму Зелигсманн. "Так яны адпачываюць".
  
  
  
   "Калі я маю рацыю, пройдзе некалькі гадзін, перш чым яны спатрэбяцца", - сказаў Марыярці генералу. "Калі я памыляюся, яны могуць спатрэбіцца ў спешцы".
  
  
  
   Селигсманн кіўнуў. "Яны прывыклі ўсё рабіць у спешцы", - сказаў ён. "Хоць звычайна ў гэты час пад імі знаходзяцца коні. Але гэта добрыя людзі, добра навучаныя і акуратныя. Аднак у нас ёсць адна праблема, на якую я павінен звярнуць вашу ўвагу ".
  
  
  
   "А!" - сказаў Марыярці.
  
  
  
   "І гэта так?" - спытаў Холмс.
  
  
  
   "Каб патрапіць у гэта купэ з вагона, у якім чакаюць мае людзі, мне было неабходна прайсці праз асабісты вагон кайзера".
  
  
  
   "Так", - пагадзіўся Марыярці. "Было б выдатна".
  
  
  
   "Толькі не кажыце мне, што кайзер Вільгельм пярэчыць супраць таго, каб вы праязджалі праз яго машыну", - сказаў Холмс.
  
  
  
   "Не, не, справа не ў гэтым. Хутчэй наадварот. Яго імператарская высокасць Фрыдрых Вільгельм жадае быць праінфармаваны аб тым, калі менавіта плануецца напад. Ён таксама точыць свой меч. Ён хоча ўзначаліць атаку.
  
  
  
   Альбермар плюхнуўся ў бліжэйшы крэсла. - Божа мой... божа мой, - сказаў ён. "Улічваючы, што ў яго Імператарскай высокасці толькі адна здаровая рука — вы ведаеце, яго левая рука иссохла, і гэты факт яму вельмі добра атрымоўваецца хаваць, — гэта, верагодна, не вельмі добрая ідэя".
  
  
  
   "Нам прыйдзецца прыдумаць спосаб, каб збянтэжыць яго Высокасць", - сказаў Марыярці.
  
  
  
   "Я згодны", - сказаў Зелигсманн. "Я не ўвайду ў гісторыю як генерал, які кіраваў аперацыяй, падчас якой быў забіты кайзер. Мне давялося б загінуць ад свайго меча, як чакалася ад тых, хто прайграў генералаў старажытнасці. Што, калі падумаць, было б пераважней, чым тлумачыць Францу Іосіфу, як я дапусціў, каб яго кузену-імператару прычынілі шкоду.
  
  
  
   "Я думаю, мы зможам адгаварыць кайзера ад удзелу ў аперацыі, калі патлумачым, што спатрэбіцца ад войскаў", - сказаў Марыярці Селигсманну.
  
  
  
   "Добра!" - сказаў герцаг. "Такім чынам, што ж гэта за план, які вы распрацавалі?"
  
  
  
   "Вельмі проста", - сказаў Марыярці. "Мы з Холмсам дамовіліся аб двух найбольш верагодных месцах маючага адбыцца нападу. Што мы павінны зрабіць, так гэта выставіць некалькі вашых людзей да таго, як мы прыбудзем у кожнае з гэтых месцаў, каб яны прайшлі наперадзе цягніка і ўтварылі заслон. А затым, калі вораг будзе выяўлены, напады яго да таго, як ён зможа атакаваць цягнік ".
  
  
  
   "Дастаткова проста", - пагадзіўся Селигсманн. "І па гэтай прычыне я ўхваляю. На маю вопыту, чым складаней план, тым больш верагоднасць, што ён разваліцца з-за ўласных недахопаў".
  
  
  
   "Існуе верагоднасць, - унёс свой уклад Холмс, - што напад адбудзецца ў адным з месцаў, дзе цягніка давядзецца зменшыць хуткасць да пешаходнай з-за ўздыму ў гару. Гэта малаверагодна, таму што мы не верым, што якое-небудзь падобнае месца будзе знаходзіцца ў непасрэднай блізкасці ад тэлеграфнага аддзялення. Але мы павінны быць гатовыя да таго, што наша логіка апынецца няправільнай ".
  
  
  
   "Я расставлю людзей паміж вагонамі, каб сачыць за любы небяспекай. У мяне сорак тры чалавека, як ты думаеш, гэтага будзе дастаткова?"
  
  
  
   "Няма ніякіх падстаў меркаваць, што нашы праціўнікі атакуюць вялікімі сіламі", - сказаў Холмс. "Яны, безумоўна, лічаць, што цягнік не ахоўваецца, паколькі канферэнцыя лічыцца вялікай таямніцай".
  
  
  
   "Калі я быў праінфармаваны аб сітуацыі, я паспрабаваў угаварыць прадстаўнікоў застацца ў Вене, пакуль мы не зможам вырашыць гэтае пытанне", - сказаў Селигсманн. "Але ні адзін з іх не пагадзіўся застацца. Усе яны бязмежна вераць у маю—нашу— здольнасць абараніць іх. Бах!"
  
  
  
   Герцаг Альбермарский ўсміхнуўся. "Але я сапраўды веру ў гэта", - сказаў ён. "Цяпер я вярнуся ў сваё купэ і прыкінься спячым".
  
  
  
  -
  
  
  
   Калі цягнік з лідэрамі імчаўся праз ноч на захад, накіроўваючыся ў Аўстрыйскія Альпы ў бок Інсбрука, дваццаць два рашучых рыцара Вота чакалі яго на прыпынку для перавозкі вугалю недалёка ад маленькага мудрагелістага гарналыжнага курорта Шладминг. Яны хацелі вярнуць славу Вялікай Германіі, якой на самай справе ніколі не існавала, але гісторыя не была іх моцнай бокам. Іх гаспадары сказалі ім усю праўду, якую ім трэба было пачуць.
  
  
  
   У брызэнтавым мяшку ў воданапорнай вежы таксама чакалі двое членаў арганізацыі, вядомай як "Свабодная Сербія". Кожны з іх быў застрэлены, мастацка, некалькі разоў, у розныя часткі цела. Чаго б яны ні хацелі ў сваім жыцці, яны больш ніколі нічога не захочуць.
  
  
  
  -
  
  
  
   Спецыяльны цягнік імчаўся па залітай месяцовым святлом сельскай мясцовасці. У заднім вагоне сорак тры гусара тачылі свае шаблі; у суседнім вагоне кайзер неспакойна спаў, марачы аб славе; у залітым святлом вагоне люкс Марыярці зноў адкінуўся на спінку крэсла з зачыненымі вачыма, ці то спаў, ці то разважаў аб будучыні - сказаць было немагчыма. Холмс глядзеў у акно, назіраючы за проносящимися міма елкамі, і спрабаваў успомніць што-то важнае. Што-тое, што было выпушчана з-пад увагі. Што-тое, што было сказана кім-то на іх сустрэчы ў брытанскім пасольстве.
  
  
  
   "Форма дырыжора!" Раптам абвясціў Холмс. "Сын Альбермара бачыў каго-то ў форме дырыжора!"
  
  
  
   "Я ўжо абдумваў гэта", - сказаў яму Марыярці, не адкрываючы вачэй. "У гэтым цягніку чатыры правадыра. Яны не ведаюць адзін аднаго, паколькі былі адхіленыя ад звычайнай службы, каб клапаціцца аб патрэбах сваіх паважаных пасажыраў і прыглядаць за насільшчыкамі і іншым чыгуначным персаналам на борце, і ніколі раней не працавалі разам ".
  
  
  
   - І, - перабіў Холмс, выразна водзячы пальцам па паветры, - адзін з іх можа быць не дырыжорам, а агентам нашага праціўніка.
  
  
  
   - Менавіта так, - пагадзіўся Марыярці.
  
  
  
   "Мы павінны высветліць, хто самазванец", - заявіў Холмс. Марыярці павярнуўся да яго з лёгкай усмешкай на твары. "Як?" ён спытаў.
  
  
  
   "Вывучыце іх дакументы".
  
  
  
   "У самазванца будуць добра падробленыя дакументы, якія сведчаць асобу. Мы не змаглі праверыць, што з'яўляецца падробкай за гэтак кароткі час ".
  
  
  
   "Запрасіце кожнага з іх сюды і задайце яму некалькі спецыяльных пытанняў аб чыгунцы. Ваш брат, я мяркую, адно час быў агентам станцыі на поўначы Англіі. Упэўнены, вы зможаце што-небудзь прыдумаць!"
  
  
  
   - Магчыма, - сказаў Марыярці.
  
  
  
   "Калі няма, выкіньце іх чацвярых з цягніка", - сказаў Холмс, робячы жэст падкідвання. "Мы можам пратрымацца без кандуктараў наступныя некалькі гадзін".
  
  
  
   "Залішне жорстка", - сказаў Марыярці. "Я ўжо вызначыў, хто самазванец, і даручыў бормотуну сачыць за ім. Калі мы зможам высветліць, што ён збіраецца рабіць, гэта магло б даць нам некаторы ўяўленне пра тое, з чым нам трэба будзе сутыкнуцца.
  
  
  
   "У цябе ёсць? Як?"
  
  
  
   - Брудныя пазногці, - сказаў яму Марыярці.
  
  
  
   "А!" Холмс кіўнуў. "Павінна быць, я яго не бачыў. Упэўнены, што заўважыў бы. Я надаю асаблівую ўвагу пазногцям, локця і каленяў".
  
  
  
   - Нават так, - пагадзіўся Марыярці.
  
  
  
   Наступныя паўгадзіны яны сядзелі ў цішыні, кожны пагружаны ў свае думкі, а затым Маммер Толливер адкрыў дзверы і слізгануў ўнутр. "Набліжаецца!" - абвясціў маммер.
  
  
  
   Марыярці адкрыў вочы. - Як цябе гэта, мама?
  
  
  
   "Кандуктар, які кандуктарам не з'яўляецца, сядзеў на камбузе, піў гарачы шакалад і кожныя некалькі хвілін пазіраў на гадзіннік — гэта выдатны камбуз у гэтым цягніку; яны могуць прапанаваць вам чатыры розных гатункі кавы, а таксама шэсць ці сем розных гатункаў гарбаты і тры розных гарачых шакаладу. І пагаворым аб выпечцы! Ну, у іх ёсць—
  
  
  
   - Маммер! - перапыніў Марыярці. - Бліжэй да справы, калі ласка!
  
  
  
   "Прабач. Што ж, гэты джэнтльмен у апошні раз правярае свае гадзіны, а затым ўстае і крадзецца ў хвост цягніка, зусім непрыкметна, і пачынае адшпільваць счэпку паміж вагонам кайзера і апошнім вагонам, у якім знаходзяцца ўсе гэтыя салдаты ".
  
  
  
   "Што здарылася?" Спытаў Марыярці.
  
  
  
   "Я ўдарыў яго па галаве сваім маленькім міратворцам", - патлумачыў ражаны, дэманструючы свой набіты пяском шкарпэтку. - А потым я звязаў яго і аддаў аднаму з хлопцаў кайзера.
  
  
  
   "Цудоўна!" Марыярці пахваліў маленькага чалавечка.
  
  
  
   "Калі б ён атрымаў поспех, гэта зрабіла б сваю справу", - сказаў Холмс. "Нашы праціўнікі не могуць чакаць, што сутыкнуцца максімум з тузінам ахоўнікаў, але яны не хочуць рызыкаваць".
  
  
  
   "Вельмі пахвальна з боку іх лідэра", - пракаментаваў Марыярці. "На яго месцы я паступіў бы гэтак жа. Так што—" Ён дастаў кішэнныя гадзіны і пстрыкнуў імі. "Гэта вадаправодная станцыя ў Шладмінгу, якой мы павінны дасягнуць яшчэ праз дзесяць хвілін, якая павінна стаць полем нашай бітвы. Хай будзе так." Ён зачыніў вахту. "Мы павінны папярэдзіць войскі".
  
  
  
   "Я ўзяў на сябе смеласць зрабіць гэта перад тым, як падняцца сюды", - сказаў бормотун.
  
  
  
   Марыярці усміхнуўся і паляпаў бормотуна па плячы. "Добры чалавек". Калі ён і заўважыў, як маленькі чалавечак празьзяў ад хвалы, то нічога не сказаў.
  
  
  
   Генерал-палкоўнік герцаг фон Зелигсманн штурхнуў дзверы і прасунуў галаву ў пакой. "Воданапорная вежа, да якой мы набліжаемся, будзе з правага боку цягніка", - абвясціў ён.
  
  
  
   "Калі мы наблізімся, цягнік замарудзіць ход, і мае людзі выйдуць з левага боку і абыдуць нас. Мы павінны заспець іх знянацку".
  
  
  
   "Калі, вядома, яны не чакаюць нас у далёкім канцы цягніка", - сказаў Марыярці. "Але я згодны, што гэта малаверагодна".
  
  
  
   "Калі гэта так, то бітва пачнецца прыкладна на хвіліну раней, вось і ўсё", - упэўнена сказаў генерал Зелигсманн.
  
  
  
   Праз пяць хвілін цягнік замарудзіў ход. На працягу апошняга гадзіны цягнік, пыхкаючы, падымаўся па даволі крутым схіле, але тут рэйкі былі роўнымі, магчыма, нават злёгку пад ўхіл. Калі яны абмінулі невялікі паварот, наперадзе паказаўся прывідны сілуэт вежы і вугальнай станцыі - чыстае прастору ў лесе з чэзлых соснаў, праз якія яны праязджалі.
  
  
  
   Холмс расштурхаў Ватсана, абудзіўшы яго. "Пойдзем, даўніна", - сказаў ён. "Пераканайся, што твой зараджаны рэвальвер. Гульня пачынаецца!"
  
  
  
   - Слухаю вас, Холмс, - сказаў Ватсан, сядаючы і нацягваючы пінжак.
  
  
  
   Барнетт з'явіўся ў дзвярах спальні. - Нарэшце-то дзейнічаеце? - спытаў ён.
  
  
  
   "Хадзем, - сказаў яму Марыярці, "Той , у каго кішка тонкая ў гэтай бітве, хай сыходзіць; яго пашпарт будзе выраблены".
  
  
  
   - "Мы нешматлікія, мы шчаслівыя нешматлікія", - працытаваў Барнетт, - "не адмовіліся б ад кубкі кавы".
  
  
  
   - Пасля, - сказаў яму Марыярці.
  
  
  
   "Добра. Пайшлі".
  
  
  
   Чацвёра мужчын прайшлі ў канец вагона і адкрылі дзверы з боку станцыі разагрэву вугалю. Цяпер воданапорная вежа была добра бачная, прыкладна ў паўмілі ад іх. Генерал-палкоўнік герцаг фон Зелигсманн высунуўся з дзвярэй апошняга вагона, і яго людзі адзін за адным саскочылі на зямлю і марудлівай рысцой рушылі ўздоўж цягніка. Калі апошні з іх упаў на зямлю, генерал рушыў услед за ім і паступова прабраўся ў пачатак бягучым шарэнгі.
  
  
  
   Марыярці і трое яго спадарожнікаў выбраліся з машыны і пабеглі рысцой ў прамежак паміж двума машынамі, каб можна было назіраць за іншы бокам, не прыцягваючы ўвагі.
  
  
  
   Цяпер цягнік з хрыпам спыняўся, пад'язджаючы да воданапорнай вежы, і гусарскі атрад двойчы высунуўся наперад, гатовы абмінуць паравоз і атакаваць з нечаканага напрамкі, але на вугальнай станцыі па-ранейшаму не было ніякіх прыкмет актыўнасці. Нават калі яны якім-небудзь чынам памыляліся наконт падпільноўваюць іх тут тых, хто нападаў, паблізу павінен быў быць дзяжурны па станцыі, які памахаў ім рукой і запісаў, колькі яны ўзялі вугалю. Гусары чакалі, сабраўшыся збоку ад паравоза, ледзь уцёк з-пад увагі.
  
  
  
   Інжынер і пажарны адарваліся ад рухавіка, каб ўсталяваць зліўны патрубок ў патрэбнае становішча і напоўніць бак вадой.
  
  
  
   Гэта быў момант, якога чакалі Рыцары Вота. Трое мужчын выбеглі з-за хлява, каб пазмагацца з чыгуначнікамі.
  
  
  
   З крыкам "Наперад, мае адважныя хлопчыкі" мужчына ў зіготкім срэбным шлеме і мундзіры, увешанном медалямі, выскачыў з пярэдняй часткі паравоза, высока размахваючы мячом над галавой. За ім імчаўся узвод гусараў, шалёна крычучы і размахваючы шаблямі.
  
  
  
   "Божа мой! - усклікнуў Марыярці. - гэта кайзер!"
  
  
  
   "Я п-спрабаваў пераканаць хі-яго н - не п-сыходзіць, - сказаў мужчына, які падышоў да іх ззаду ў цемры, - н - але ён н-ніколі не слухае п-м-мяне".
  
  
  
   Марыярці павярнуўся і паглядзеў на заіку. У слабым святле, лившемся з вагона, ён разгледзеў, што мужчыну, магчыма, было крыху за шэсцьдзесят, на ім была форма генерал-палкоўніка нямецкіх кірасір. "Ну!" - Спытаў Марыярці. - Ваша высокасць прынц Жыгімонт, я мяркую?
  
  
  
   - З - гэта да-правільна, - сказаў яго высокасць. - А вы?
  
  
  
   - Прафесар Джэймс Марыярці, да вашых паслуг.
  
  
  
   - Я п-разумею. П - магчыма, мы п - пагаворым пазней. І, рэзка кіўнуўшы, яго высокасць на нягнуткімі старэчымі нагах сышоў ад іх у цемру.
  
  
  
   - Прафесар, - прашаптаў Барнетт. - Гэты заіка - ці мог наследны прынц быць тым чалавекам, размову якога Джэні Дакладна падслухала з графам фон Линцем?
  
  
  
   "Магчыма", - сказаў Марыярці. "У свеце шмат заікаючымся, і супадзенняў звышдастаткова. Але гэта не здаецца верагодным. Паколькі кайзер бяздзетны Жыгімонт наступны ў чарзе на трон, калі з яго пляменнікам што-небудзь здарыцца . Магчыма, ён спрабуе зладзіць менавіта гэта. Паглядзім".
  
  
  
   Раптоўны залп пісталетных стрэлаў прыцягнуў іх увагу да надвигающемуся бітвы. "Гэта не могуць быць асноўныя сілы праціўніка", - сказаў Барнетт, крытычна ацэньваючы развіваецца сітуацыю. "Гусарам варта было пачакаць, пакуль не з'явяцца асноўныя сілы".
  
  
  
   "Генерал фон Зелигсманн пачакаў бы", - сказаў Холмс. "Кайзер імпульсіўны".
  
  
  
   Група мужчын выйшла з будынка станцыі коулинга і выстраілася няроўнай лініяй тварам да гусарам. Пачулася яшчэ некалькі стрэлаў.
  
  
  
   "Толькі рэвальверы", - пракаментаваў Марыярці. "Яны не чакалі супраціву".
  
  
  
   Гусары неадкладна ўпалі на калені і выцягнулі з цвёрдых скураных кобур свае длинноствольные 9-міліметровыя пісталеты "Маўзер". Пры першым жа бязладным залпе гусар іх праціўнікі зламаліся і пабеглі ў лес.
  
  
  
   "Яны даволі лёгка здаюцца, - сказаў Холмс. - Я чакаў бойкі".
  
  
  
   "Ці варта нам кідацца ў пагоню?" Спытаў Ватсан.
  
  
  
   "Я думаю, што няма", - сказаў Марыярці. "Гэта было занадта проста. Гэта можа быць адцягваючым увагу манеўрам. Я не веру, што гульня тут яшчэ не скончана ". Выцягнуўшы клінок з похваў сваёй кія-шпагі, ён перасёк шляху і накіраваўся да будынка станцыі Коулинг, Холмс, Ватсан і Барнетт рушылі ўслед за ім. Хваля гусар прайшла вакол іх, па гарачых слядах пераследуючы ўцякаюць вотанов.
  
  
  
   Марыярці дабраўся да будынка раней за сваіх таварышаў і тузануў дзверы. Яна была зачыненая. Ён выбіў замак адным хуткім ударам ногі і кінуўся ўнутр, Холмс і Барнетт рушылі ўслед за ім. У пакоі было цёмна, толькі слабы прамень месяцовага святла пранікаў скрозь доўгае зарешеченное акно, якое выходзіць на чыгуначныя шляхі. Двое мужчын стаялі, прыхінуўшыся да акна, нерухома ў цемры. Марыярці схапіўся за аднаго з іх, адчуўшы пад сваёй далонню окоченевшую руку, абцягнутую жорсткай скураной курткай. Яму спатрэбілася секунда, каб усвядоміць, што мужчына мёртвы, і быў мёртвы ўжо некаторы час.
  
  
  
   Ва ўнутраным дзвярным праёме з'явіўся мужчына, проста цень у цемры. Ён двойчы стрэліў у няпрошаных гасцей, але безвынікова, і пабег да задняга ўваходу. Холмс імгненна апынуўся побач з ім, выкарыстоўваючы прыём барицу, каб пазбавіць мужчыну зброі, і іншы прыём, каб прыбіць яго да падлозе.
  
  
  
   Марыярці рушыў услед за дзіўным жужжащим гукам праз унутраны дзвярны праём. Вузкая унутраная пакой цягнулася па ўсёй даўжыні будынка, сканчаючыся велізарным акном у далёкай сцяне. Месячнае святло залівала далёкі канец пакоя, асвятляючы мужчыну, які стаяў на каленях на падлозе і працуе над маленькай квадратнай скрынкай, якая стаіць перад ім. Убачыўшы Марыярці, ён вылаяўся і схапіўся за пісталет, які валяўся на падлозе побач з ім. Марыярці кінуў у мужчыну свой клінок з даўно адпрацаваным майстэрствам і нырнуў наперад. Мужчына закрычаў і вылаяўся, а затым Марыярці накінуўся на яго, па інэрцыі скінуўшы мужчыну на зямлю.
  
  
  
   Мужчына змагаўся з вар'яцкай лютасцю, але Марыярці быў амаль гэтак жа умельскі ў барицу, як Шэрлак Холмс, і за кароткі час прыціснуў яго да падлозе.
  
  
  
   Барнетт быў на некалькі секунд ззаду Марыярці і звязаў рукі мужчыны за спіной дротам з рулона, які зручна знайшоў ля яго ног.
  
  
  
   - Што ж, - сказаў Барнетт, перагортваючы мужчыну на спіну, - калі гэта не граф фон Лінц.
  
  
  
   Граф прыжмурыўся. - Гер Барнетт! - усклікнуў ён. - Тады, — сказаў ён, гледзячы на іншага свайго выкрадальніка, - вы...
  
  
  
   - Прафесар Джэймс Марыярці, да вашых паслуг, - адказаў Марыярці.
  
  
  
   - Чорт вазьмі! - усклікнуў граф. - Вы, павінна быць, сам д'ябал!
  
  
  
   "На вашым месцы я б не казаў пра дьяволах", - сказаў Марыярці, разглядаючы прылада, з якім працаваў фон Лінц, калі яго перапынілі. "Гэта электрычны засцерагальнік для дынаміту. Вы не спрабавалі захапіць цягнік; вы збіраліся падарваць яго!"
  
  
  
   Барнетт прысеў на кукішкі і агледзеў прылада. "Усе падключана, - сказаў ён, - і на ручку націснулі. Чаму яно не спрацавала?"
  
  
  
   "Магчыма, ўсеагульная вайна ў Еўропе не павінна была пачацца зусім хутка", - сказаў Марыярці. "Магчыма, ёсць нейкая вышэйшая сіла, якая назірае за намі , дурнымі смяротнымі".
  
  
  
   Ватсан ўвайшоў у дзверы, атрасаючыся. "Здаецца, у Холмса ўсё пад кантролем", - сказаў ён. "Прабачце, я спазніўся. Я спатыкнуўся аб нейкія правады звонку і заблытаўся. Прыйшлося разарваць іх, каб вызваліць нагу, і гэта заняло некалькі хвілін. Спадзяюся, ты даруеш мяне. "
  
  
  
   "Дарую цябе!" Марыярці ляпнуў Ватсана па спіне. "Чувак, ты толькі што выратаваў жыцці ўсіх, хто быў у цягніку. Магчыма, ты толькі што прадухіліў ўсеагульную вайну!"
  
  
  
   "Не трэба жартаваць па гэтай нагоды", - сказаў Уотсан. "Я сказаў, што шкадую".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ СЁМАЯ — АБ КАПУСЦЕ І КАРАЛЯХ
  
  
  
  Мы лёгка можам дараваць дзіцяці, які баіцца цемры; сапраўдная трагедыя жыцця заключаецца ў тым, што мужчыны баяцца святла.
  
  — Платон
  
  
  
   Быў суботні вечар, і амбасада Вялікабрытаніі ў Вене задавальняла прыём у гонар Яго светласці Піцера Джорджа Албона Саммердейна, сёмага герцага Альбермара, дзяржаўнага сакратара Яе Брытанскага Вялікасці па замежных справах, які, як паведамілі гасцям, проста праязджаў праз Вену па прыватных справах; і малодшага сына Яго светласці, Чарльза Дюпреска Мюрэя Бредлона Саммердейна, які вяртаўся да грамадскай жыцця або, па меншай меры, на вачах у публікі, пасля доўгага пустэльніцтва.
  
  
  
   У невялікай бакавой пакоі побач з залай для прыёмаў Яго светласць герцаг сабраў невялікую групу людзей, якія за апошнія некалькі дзён сталі яго блізкімі сябрамі.
  
  
  
   "Некалькі слоў", - сказаў ён, стоячы перад групай. Калі ўсе павярнуліся, каб паглядзець на яго, ён падняў свой келіх. "Тост", - сказаў ён. "Усім вам, хто дапамог выратаваць дзве самыя дарагія для мяне рэчы ва ўсім свеце; майго сына Чарльза і гэтую далікатную сяброўства паміж нацыямі, якая прадухіляе — ці, па меншай меры, адкладае — вайну, якая будзе самай жудаснай з усіх, якія калі-небудзь бачыў свет".
  
  
  
   Яны выпілі за тост у маўчанні, так як любы адказ здаваўся занадта штучным або банальным.
  
  
  
   "Я не буду распаўсюджвацца пра тое, як я рады вяртанню майго сына, паколькі не хацеў бы ставіць яго ў няёмкае становішча", - працягнуў герцаг. "Але дазвольце мне сказаць, што ўсё, у чым хто—небудзь з вас калі—небудзь мае патрэбу - наогул у чым заўгодна, - вам варта толькі прыйсці да мяне, і калі гэта будзе ў маіх сілах, вы атрымаеце гэта".
  
  
  
   Холмс павярнуўся да Марыярці і прамармытаў: "Ну, Марыярці, якое гэта - быць карысным сваёй краіне?"
  
  
  
   "Тут не абышлося без цікавых момантаў, - адказаў Марыярці, - і ўзнагароджання герцага ў значнай ступені хопіць на аплату некаторага абсталявання, неабходнага мне для маёй лабараторыі і абсерваторыі на Грэйт-Мур".
  
  
  
   "Джэні апазнала яго высокасць наследнага прынца Жыгімонта як чалавека, якога яна падслухала той ноччу", - сказаў Холмс. "Мы паведамілі фон Зелигсманну, і ён абдумвае, што з гэтым рабіць. Ён не думае, што казаць пра гэта наўпрост кайзеру разумна, але, магчыма, адзін з памочнікаў кайзера...
  
  
  
   "Я ўпэўнены, што прускай бюракратыі ўдасца абясшкодзіць яго", - сказаў Марыярці. "Нішто так не аслабляе чалавека, як быць злоўленым ў пасткі велізарнай бюракратыі".
  
  
  
   Чарльз Саммердейн ўзяў руку Мадлен Вэрлен, нібы не вырашаючы, паціснуць яе або пацалаваць. Мадлен вырашыла праблему, моцна паціснуўшы яму руку. "Было прыемна быць тваёй сястрой, "Падлогу", - сказала яна. "У мяне ніколі раней не было ўласнага брата. Калі падумаць, калі б у мяне быў такі, ён, верагодна, апынуўся б у турме за тое-то і то-то".
  
  
  
   "Я разумею, што павінен падзякаваць прафесара Марыярці за выратаванне майго жыцця, - сказаў Чарльз, - але я дзякую вас за выратаванне майго розуму. Калі б не твае рэдкія візіты, жыццё ў гэтай золкай маленькай камэры была б яшчэ больш невыноснай, чым была на самай справе.
  
  
  
   Мадлен правяла рукой па яго падбародку. - Ты выглядаеш зусім па-іншаму, без барады і вусоў, - сказала яна. - Я з цяжкасцю пазнала цябе.
  
  
  
   "Гэта добра", - сказаў Чарльз. "Калі б хто-небудзь з маіх старых суайчыннікаў ці хто-небудзь з аўстрыйскай паліцыі даведаўся Падлогі Донцхофа ў сыне міністра замежных спраў Вялікабрытаніі, мы б абмяняліся парай слоў".
  
  
  
   "Я бачу гэта", - сказала яна.
  
  
  
   Чарльз сціснуў яе руку. "Мадлен Вэрлен, - сказаў ён, - рэальныя я прызначаю цябе сваёй ганаровай сястрой, і з гэтага моманту, у добрае надвор'е і дрэннае, мой дом будзе тваім домам".
  
  
  
   - Дзякуй, сэр, - сказала яна, робячы яму рэверанс. - Я запомню.
  
  
  
   "Я сур'ёзна", - сказаў ён ёй. "Я таксама так думаю ", - сказала яна.
  
  
  
   Шэрлак Холмс падышоў да таго месца, дзе Уотсан сядзеў каля акна, назіраючы за якія праязджаюць па вуліцы квадрацыкламі. "Пойдзем, Ватсан, даўніна", - сказаў ён. - Нам пара вяртацца ў Лондан.
  
  
  
   "Я згодны", - сказаў Ватсан. "Магчыма, вам ўдасца раскрыць якое-небудзь захапляльнае злачынства".
  
  
  
   "І каб вы напісалі, а, Ватсан? Што ж, магчыма. А калі не, заўсёды ёсць ..."
  
  
  
   Марыярці падышоў да таго месца, дзе стаялі Барнетты. - Спадзяюся, ты оправляешься ад перанесенага выпрабаванні, - сказаў ён Сесили.
  
  
  
   "Ты ведаеш, - сказала яна, - мне здаецца, я цалкам акрыяла. Няшчасце сыходзіць у мінулае, калі яго змяняе радасць, і я быў цалкам вясёлы ўсю мінулую тыдзень, атрымліваючы асалоду ад ўсім тым , што калі-то лічыў само сабой якія разумеюцца, напрыклад, хадой па вуліцы і дзвярыма без замкаў ".
  
  
  
   "Я адчуваю адказнасць за тое, што з вамі здарылася", - сказаў ім Марыярці. "Я не ведаю, як загладзіць сваю віну".
  
  
  
   "Тое, што мы былі тваімі сябрамі, безумоўна, у першую чаргу прывяло нас у лапы гэтага вар'ята, - сказаў Бенджамін, - але вельмі нешматлікія людзі змаглі б так спрытна выцягнуць нас з таго замка або прыклалі столькі намаганняў. Паветраны змей, які нясе чалавека! Хто б мог уявіць такое?"
  
  
  
   "Куды ты направляешься адсюль?" Спытаў Марыярці.
  
  
  
   "Прынц Аристе і яго жонка папрасілі нас правесці з імі некалькі тыдняў", - сказала Сесілія. "Гуляць у брыдж і прайсціся па крамах".
  
  
  
   "А!" - сказаў Марыярці. "Перадай ім мае найлепшыя пажаданні".
  
  
  
   "Мы зробім гэта", - сказала Сесілія. "Скажы мне, што будзе з гэтым мярзотным стварэннем — графам фон Линцем?"
  
  
  
   "Здаецца, ён сышоў з розуму", - сказаў ёй Марыярці. "Яму паўсюль мрояцца памагатыя яго міфічнага прафесара Марыярці, і ён забіваецца ў кут сваёй камеры, баючыся, каб хто-небудзь дакрануўся да яго, і адмаўляецца ёсць. Магчыма, ён прыкідваецца, але гэта спрэчнае пытанне аб тым, ці пажыццёвае зняволенне ў бальніцы для псіхічнахворых злачынцаў, чым пажыццёвае зняволенне ў аўстрыйскай турме ".
  
  
  
   - Небарака, - сказала Сесілія.
  
  
  
   "Небарака!" Бенджамін выглядаў ўзрушаным. "Пасля таго, што ён з намі зрабіў?"
  
  
  
   - Небарака, - паўтарыла Сесілія. - Якую выдатную жыццё ён мог бы пражыць, з яго грашыма і становішчам, калі б не вырашыў— што ён вырашыў зрабіць?
  
  
  
   "Свергните існуючы парадак", - прапанаваў Марыярці.
  
  
  
   "Проста так. І для чаго?"
  
  
  
   - У свеце шмат несправядлівасці, - сказаў герцаг Альбермарский, які падышоў да іх ззаду. "Бедныя змагаюцца за сродкі да існавання, за саму жыццё, у той час як багатыя напышліва дазваляюць сабе непрыстойна дэманстраваць багацце. Але я баюся, што фон Лінц і яму падобныя не спрабуюць палепшыць долю каго-небудзь, акрамя саміх сябе; яны хочуць замяніць існуючы сусветны парадак такім, які ім па душы — такім, каб яны былі на вяршыні ".
  
  
  
   "Што ж, - сказаў Барнетт, - магчыма, мы іх замарудзілі".
  
  
  
   "Мы адсеклі адно шчупальца монстры, - сказаў герцаг, - але гэта істота ўсё яшчэ жыве, і яно будзе гадаваць яшчэ адно і яшчэ - яно не супакоіцца да таго часу, пакуль ўрады не спыняць спробы ўсталяваць сваю легітымнасьць, распальваючы старажытную нянавісць і ілжывае суперніцтва, і не аб'яднаюцца ў садружнасць нацый".
  
  
  
   - "Пакуль не перастаў грымець ваенны барабан і не былі згорнутыя баявыя сцягі Ў парламенце чалавека, Сусветнай Федэрацыі". - продекламировала Сесілія.
  
  
  
   Марыярці кіўнуў. - Теннисон.
  
  
  
   "Гэтага не адбудзецца пры нашым жыцці", - сказаў Бенджамін.
  
  
  
   - Ні нашы сыны, ні іх сыны, - сказаў герцаг, - але гэта павінна адбыцца, калі мы хочам выжыць, не вярнуўшы сябе да дзікасці або забыццю. Таму што зброя становіцца ўсё больш магутным, а вайны - усё больш абсалютнымі ".
  
  
  
   Теннисон працягвае: "І ўсё ж я не сумняваюся, што з стагоддзямі існуе адна якая расце мэта, / І думкі людзей пашыраюцца разам з рухам сонцаў".
  
  
  
   "Заўсёды прыемна заканчваць на абнадзейлівай ноце", - сказаў герцаг. Ён паглядзеў на Марыярці. "Куды вы накіроўваецеся далей?" ён спытаў.
  
  
  
   - Здаецца, у Нарвегіі, - сказаў Марыярці. "У Тронхейм ёсць чалавек, які апублікаваў некалькі цікавых прац аб кароне сонца, і я хацеў бы пагаварыць з ім. Пасля гэтага ў Алжыры ёсць некалькі цікавых руін, на якія я хацеў бы зірнуць ".
  
  
  
   "Шчаслівага шляху", - сказаў герцаг. "Калі вернешся, знойдзеш чэк на буйную суму, перакладзены на твой рахунак у Лондане".
  
  
  
   "Заўсёды калі ласка", - сказаў прафесар Джэймс Марыярці.
  
  
  
  
  
  
  
  Канец
  
  
  
  
  
  * * * * * *
  
  OceanofPDF.com
  
  Інфармацыя аб кнізе
  
  
  
  
  
  
  
  У
  
  ВЫДАТНАЯ ГУЛЬНЯ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Таксама з дапамогай
  
  Майкл Курланд
  
  
  
  З удзелам прафесара Марыярці
  
  Пякельнае прылада і іншыя
  
  (уключае Пякельнае прылада, Парадокс Парадола і Смерць пры газавым святле)
  
  
  
  
  
  
  
  У
  
  ВЫДАТНАЯ ГУЛЬНЯ
  
  
  
  
  
  А П Р О О Р М О Р І А Р Т У Н О Ў Е Л
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  М і з н а е л К у р л а н д
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  МІНАТАЎРА СВЯТОГА МАРЦІНА ** НЬЮ-ЁРК
  
  
  
  
  
  
  
  вялікая гульня.
  
  
  
  Аўтарскае права No 2001, Майкл Курланд.
  
  
  
  Усе правы абаронены. Надрукавана ў Злучаных Штатах Амерыкі. Ніякая частка гэтай кнігі не можа быць выкарыстана або прайграная якім-небудзь чынам без пісьмовага дазволу, за выключэннем кароткіх цытат, якія змяшчаюцца ў крытычных артыкулах або аглядах. За інфармацыяй звяртайцеся ў St. Martin's Press, 175, Пятая авеню, Нью-Ёрк, Нью-Ёрк, 10010.
  
  
  
  
  
  Дызайн Лорелль Граффео
  
  
  
  www.minotaurbooks.com
  
  
  
  Каталагізацыя дадзеных Бібліятэкі Кангрэса ў публікацыях
  
  Курланд, Майкл.
  
  Вялікая гульня : раман прафесара Марыярці / Майкл Курланд.—1-е выд. гл. стар.
  
  
  
  ISBN 0-312-20891-X (hc)
  
  ISBN 0-312-30505-2 (pbk)
  
  
  
  1. Марыярці, прафесар (Выдуманы персанаж) — Мастацкая літаратура. 2. Навукоўцы — мастацкая літаратура. I. Назва.
  
  PS3561.U647 G7 2001
  
  813'.54—dc21 2001019577
  
  
  
  Першае выданне St. Martin's Griffin: лютага 2003 г.
  
  
  
  
  
  * * * * * *
  
  Задняя вечка
  
  
  
  Названы "Злачынным Напалеонам" ў класічных апавяданнях Дойла пра Шэрлака Холмсе, прафесар Джэймс Марыярці цяпер стаў тым, кім яго малявалі. У гэтым, трэцім з нашумелых раманаў Майкла Курланда з удзелам Марыярці, яго зноў заклікаюць да дзеяння, калі Холмс раптам знікае. Чалавек забіты арбалетной стралой на парозе дома Марыярці, і да яго звяртаюцца за дапамогай у справе аб пайманні ангельскага шпіёна. Па гэтым тонкім ніткам Марыярці хутка разумее, што калі ён хоча выратаваць усю Еўропу ад надыходзячага хаосу, ён павінен знайсці і перамагчы свайго самага смяротнай суперніка ў гісторыі.
  
  
  
  
  
  Дызайн вокладкі : Дэвід Балдеосинг Ротштейн
  
  Ілюстрацыя на вокладцы ад Джыл Баўман
  
  
  
  www.minotaurbooks.com
  
  
  
  МІНАТАЎРА СВЯТОГА МАРЦІНА
  
  ПЯТАЯ АВЕНЮ, 175, НЬЮ - ЁРК, Нью - Ёрк, 10010
  
  РАСПАЎСЮДЖВАЕЦЦА Ў КАНАДЗЕ КАМПАНІЯЙ H. B. FENN AND COMPANY, LTD.
  
  НАДРУКАВАНА Ў ЗЛУЧАНЫХ ШТАТАХ АМЕРЫКІ
  
  
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"