«СЬОГОДНІ НЕМАЄ ТАКОГО ПИСЬМЕННИКА ДЖЕФФІ ДІВЕРА ТРИЛЕРІВ».
— San Jose Mercury News
Похвала розповідям о
БІЛЬШ СКРУЧЕНИЙ
“Дуже приємно. . . . У швидких, шокуючих межах головоломки напруженості Дівер — чарівник, який приносить найбільше задоволення, коли за ним спостерігаєш уважно».
— Відгуки про Кіркус
«Розумні та лаконічні трилери».
— Publishers Weekly
«Кожен із цих дорогоцінних каменів. . . особливість(и) чіткий діалог Дівера та крок кролика».
— Книжковий список
СКРУЧЕНИЙ
«Загадковий хіт для тих, хто любить свою інтригу коротку та солодку. . . [з] напруженим, чітким сюжетом і підступними трюками, які обіцяє назва».
-Нью-Йорк Таймс
«[Зла] колекція . . . . Запис Rhyme/Sachs «The Christmas Present» — це вишенька на торті. . . . Стрімкий том».
— Publishers Weekly
More Twisted також доступний у Simon & Schuster Audio
« Twisted відповідає своїй назві . . . . Ці історії — відшліфовані дорогоцінні камені, прекрасні приклади того, які чудові хитросплетіння можна створити в невеликому просторі. . . . Для будь-якого читача, якому подобається те маленьке хвилювання, яке відчуваєш, коли історія приймає несподіваний правильний поворот, це абсолютна необхідність».
— Книжковий список
Визнання бестселерів Джеффрі Дівера про Лінкольна Райма, «шедеврів сучасної кримінології» (Philadelphia Daily News) які зачаровують читачів!
ХОЛОДНИЙ МІСЯЦЬ
«Піротехніка сюжету вбивства вражає. . . .”
-Нью-Йорк Таймс
«Геніально. . . . Дівер — майстер маніпуляцій».
— Бібліотечний журнал
«Проводити час із приємним Rhyme — це завжди насолода. . . . Диявольськи заплутаний».
— Книжковий список
КАРТКА ДВАНАДЦЯТА
«Поглинаючи . . . . Подібно до хіта CSI CBS , книги Дівера «Лінкольн Райм» майже фетишизували процедури та технології на місці злочину».
— Entertainment Weekly
«Діверу без проблем проникнути в змучений розум вбивці».
-Нью-Йорк Таймс
Більше приголомшливого визнання бестселера кримінальної літератури Джеффрі Дівера, чиї «лабіринтові сюжети вражають»*
«Захоплююча поїздка між обкладинками».
— Los Angeles Times
«Це Prime Deaver, що означає найкраща розвага».
— Publishers Weekly (огляд із зірочкою)
«Дівер, мабуть, народився з особливим геном інтригування».
— Книжковий список
«Зберігає прискорений пульс, кидаючи виклик емоціям. . . . Дівер чудово справляється з передаванням зла, що зароджується».
Дякуємо за придбання цієї електронної книги Simon & Schuster.
Приєднуйтеся до нашого списку розсилки та отримуйте оновлення про нові випуски, пропозиції, бонусний вміст та інші чудові книги від Simon & Schuster.
НАТИСНІТЬ ТУТ , ЩОБ ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
або відвідайте нас онлайн, щоб зареєструватися на
eBookNews.SimonandSchuster.com
ЗМІСТ
ПЕРЕДМОВА
РОЗДІЛ І ВІРШ
П АСІБНИК
ЕСТФАЛЬСЬКЕ КІЛЬЦЕ
СПОСТЕРЕЖЕННЯ
БОРН Б АД
Я ДОПИТ
СТРАХ
ПОДВІЙНА ПАРДІЯ
ДІВЧИНА В ТУНЕЛІ
ПРИНЦИП ЛОКАРДА
ДОПОМОГА ПОДАЄТЬСЯ В ОСТОРЕНОМУ
C OPYCAT
ТВОЄ ОКО
УРОК ПОКЕРУ
Н ДЕВЯНОСТО ВІСІМ ПУНКТ ШОСТИЙ
КРИЖАНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ВІДВІДУВАННЯ
ПЕРЕДМОВА ДО « СТРАХУ »
Уривок «Спляча лялька».
Про Джеффрі Дівера
До Джона Гілстрапа
ПЕРЕДМОВА
Час від часу я роблю щось ще жахливіше, ніж пишу хворі та заплутані романи та оповідання; Я хапаю мікрофон і встаю перед кімнатою, повною людей.
Ні, я не говорю про American Idol ; Я маю на увазі навчання письма.
Одне з найпоширеніших запитань, коли я граю в роль професора, таке: чи варто мені почати писати оповідання, а потім перейти до романів? Моя відповідь - ні. Це не те, що почати їздити на триколісному велосипеді, а потім перейти на велосипед. Вибачте за моє незграбне змішування метафор, але оповідання й романи — це навіть не яблука й апельсини; це яблука і картопля.
Романи прагнуть емоційно зацікавити читачів на всіх рівнях, і, щоб досягти цієї мети, автори повинні глибоко розвивати персонажів, створювати реалістичні сцени, проводити широкі дослідження та придумати структурований темп, який чергує вдумливий і бурхливий.
Коротке оповідання інше. Як я сказав у вступі до моєї першої збірки оповідань,
Виплата у випадку коротких оповідань – це не американські гірки розворотів сюжету за участю персонажів витрачав багато часу на те, щоб дізнаватися, любити чи ненавидіти, дія відбувалася в місцях з ретельно описаною атмосферою. Новели — як куля снайпера. Швидко і шокуюче. В історії я можу зробити хороше поганим, а погане ще гіршим, і, що найвеселіше з усіх, справді погане здається хорошим.
Назва моїх антологій ( першою була Twisted ) невипадкова. Для мене цей великий сюрприз — це те, про що розповідають короткі історії. Кілька років тому я написав книгу про психопатичного ілюзіоніста і зрозумів, що цей роман, певною мірою, про мене (як про письменника, дозвольте мені швидко додати, а не як про психа чи фокусника). Досліджуючи книгу, я дізнався багато нового про спритність рук, неправильне спрямування, диверсію та ілюзію, і я зрозумів, що ці трюки — це саме те, що я робив роками, щоб заколисати своїх читачів у самовдоволення, а потім, бац, цокнути їх, коли вони цього найменше очікують.
Поки вони спостерігають за моєю лівою рукою, моя права готується до удару.
Відколи перша збірка була опублікована в 2003 році, я не переставав відчувати почуття провини, приділяючи день-два тут і там і пишучи більше оповідань, усі вони дотримуються філософії, яку я згадав вище: викинути мораль і почуття у вікно , і перейти до карколомного повороту.
У цій збірці, як і в моїй попередній, ви знайдете широкий вибір історій, які об’єднують мої улюблені теми: помста, хіть, психоз, зрада та жадібність, а також здорову (так би мовити) порцію сімейного розладу. Одна історія розгортається в Італії, а друга — у вікторіанській епосі Англія. Одна розповідає про спритного адвоката в маленькому місті, а інша знаходить довірливих туристів у великому. Ви побачите «Підглядаючих томів», безжалісних вбивць, мій власний погляд на «Код да Вінчі» та навіть історію про — хто б міг подумати? — автора, який пише саспенс.
А для тих, хто хоче зрозуміти хитрощі ремесла, я включив у післямову короткий фрагмент про одну з історій («Боїться»), яку я написав як ілюстрацію того, як я включаю концепцію страх у мою вигадку. Я розмістив його в кінці, щоб не викликати сюрпризів.
Насамкінець хочу подякувати тим, хто спонукав мене написати ці оповідання, зокрема Джанет Гатчінс та її безцінний журнал Ellery Queen’s Mystery Magazine, Марті Грінберг, Отто Пенцлер, Дебора Шнайдер, Девід Розенталь, Мерісу Руччі та, як завжди, Мадлен Варчолік .
Тож сядьте зручніше й насолоджуйтеся — і подивіться, чи зможете ви мене перевершити. Слідкуйте за моєю правою рукою.
Або я маю на увазі ліворуч?
—JWD
РОЗДІЛ І ВІРШ
Преподобний . . . чи можу я називати вас «преподобний»?»
Круглий чоловік середніх років у канцелярському комірі посміхнувся. «Це працює для мене».
«Я детектив Майк Сільверман із відділу шерифа округу».
Преподобний Стенлі Ленсінг кивнув і оглянув посвідчення та бейдж, які пропонував нервово худий детектив із чорним волоссям.
"Щось не так?"
«Нічого, що стосується вас, сер. Не прямо, я маю на увазі. Я просто сподіваюся, що ви зможете допомогти нам у нашій ситуації».
Чоловіки зайшли в офіс, який був пов’язаний з Першою пресвітеріанською церквою Бедфорда, химерним білим молитовним будинком, повз який Сільверман проходив тисячу разів на своєму шляху між офісом і домом і ніколи про нього не думав.
Тобто не до ранкового вбивства.
Кабінет преподобного Ленсінга був затхлим, і більшість меблів була покрита пилом. Здавалося, він збентежений. «Треба вибачитися. Минулого тижня ми з дружиною були у відпустці. Вона все ще на березі озера. Я повернувся, щоб написати свою проповідь—і, звичайно, виголосити її своїй пастві цієї неділі». Він криво розсміявся. « Якщо на лавах є хтось. Дивно, як релігійні зобов’язання, здається, зростають під час Різдва, а потім падають під час канікул». Тоді чоловік у сукні насуплено обвів офіс. «І я боюся, що мені нема чого тобі запропонувати. Секретар церкви теж не працює. Хоча, між нами, тобі краще не пробувати її каву».
«Ні, я в порядку», — сказав Сільверман.
«То що я можу для вас зробити, офіцер?»
«Я не буду вас довго тримати. Мені потрібна релігійна експертиза у справі, яку ми ведемо. Я б пішов до рабина мого батька, але моє запитання стосується Нового Завіту. Це ваш бейлівік, правда? Більше, ніж у нас».
«Ну що ж, — сказав доброзичливий сивий преподобний, витираючи окуляри об лацкан піджака й одягаючи їх на місце, — я просто пастор із маленького містечка, навряд чи експерт. Але, мабуть, я знаю Матвія, Марка, Луку та Івана краще, ніж ваш звичайний рабин, я підозрюю. А тепер скажи мені, чим я можу допомогти».
«Ви чули про програму захисту свідків, правда?»
«Як Goodfellas, таке щось? Сопрано ».
«Більш-менш, так. Маршали США керують федеральною програмою, але у нас є власна державна система захисту свідків».
«Справді? Я цього не знав. Але я думаю, що це має сенс».
«Я відповідаю за програму в окрузі, і один із людей, яких ми захищаємо, збирається виступити свідком на суді в Гамільтоні. Наша робота полягає в тому, щоб забезпечити його безпеку під час судового розгляду, а після того, як ми отримаємо засудження — ми сподіваємося, — тоді ми отримаємо для нього нове ім’я та вивеземо його зі штату».
«Суд над мафією?»
"Щось схоже."
Сільверман не зміг вдаватися в точні подробиці справи — як свідок, Рендалл Піз, опікун наркоторговця Томмі Дойла, бачив, як його бос вставив кулю в мозок суперника. Незважаючи на репутацію Дойла, який безжально вбивав усіх, хто становив для нього загрозу, Піз погодився свідчити для пом’якшення вироку за звинуваченнями в нападі, наркотиках і зброї. Державний прокурор відправив Піза під юрисдикцію Сілвермена, за сто миль від Гамільтона, щоб убезпечити його; Ходили чутки, що Дойл зробить усе, заплатить будь-які гроші, щоб убити свого колишнього підлеглого, оскільки свідчення Піза могли призвести до смертної кари або ув’язнити його довічно. Сільверман сховав свідка в притулку біля департаменту шерифа та поставив за ним цілодобову охорону. Детектив дав преподобному загальний опис того, що сталося, не називаючи імен, а потім сказав: «Але сталася невдача. У нас був довідник — конфіденційний інформатор...
«Це стукач, правда?»
Сільвермен засміявся.
«Я навчився цьому з Закону і порядку. Я дивлюся це при кожній нагоді. CSI також. Я люблю поліцейські шоу». Він нахмурився. «Ви не проти, якщо я скажу «коп»?»
«Працює для мене. . . . У будь-якому випадку, інформатор отримав достовірну інформацію про те, що професійного вбивцю найняли, щоб убити нашого свідка до суду наступного тижня».
«Вбивця?»
«Так».
"О Боже." Преподобний насупився, доторкнувшись до своєї шиї й потер її біля жорсткого білого церковного коміра, де вона, здавалося, натиралася.
«Але погані хлопці зробили стукач — я маю на увазі, що дізналися про нього — і вбили його, перш ніж він міг повідомити нам подробиці про те, хто такий вбивця і як він планував убити мого свідка».
«Ой, мені дуже шкода», — співчутливо сказав преподобний. «Я помолюся за чоловіка».
Сільвермен буркнув з анемією, але його справжні думки полягали в тому, що маленький цинґовий стукач заслуговує на швидкісну поїздку до пекла — не лише за те, що був наркоманом-невдахою, але й за те, що помер, перш ніж він міг повідомити детективу подробиці про потенційне вбивство Піза. Детектив Майк Сілверман не поділився з міністром, що останнім часом у нього самого були проблеми в департаменті шерифа, і його відправили до Сибіру — для захисту свідків, — оскільки він давно не закривав жодної серйозної справи. Йому потрібно було переконатися, що це завдання пройшло гладко, і він ні в якому разі не міг допустити, щоб Піза вбили.
Детектив продовжив: «Сподіваюся, ось тут і ви. Коли інформатор отримав ножове поранення, він помер не відразу. Йому вдалося написати замітку — про біблійний уривок. Ми думаємо, що це була підказка щодо того, як вбивця збирався вбити нашого свідка. Але це як пазл. Ми не можемо це зрозуміти».
Преподобний був заінтригований. «Щось із Нового Завіту, ви сказали?»
— Так, — сказав Сільверман. Він відкрив свій блокнот. «У записці було написано: «Він у дорозі. Обережно. Потім він написав розділ і вірш з Біблії. Ми думаємо, що він збирався написати щось інше, але йому не вдалося. Він був католиком, тож ми вважаємо, що він досить добре знав Біблію — і знав дещо в цьому уривку, що могло б сказати нам, як убивця збирається послідувати за нашим свідком».
Преподобний обернувся і пошукав на своїй полиці Біблію. Нарешті він знайшов один і відкрив його. «Який вірш?»
«Люк, дванадцять, п’ятнадцять».
Міністр знайшов уривок і прочитав. «Тоді він сказав людям: «Стережіться! Стережіться будь-якої жадібності, бо навіть коли хтось має більш ніж достатньо, його майно не дає йому життя». »
«Мій партнер приніс Біблію з дому. Він християнин, але він не справжній релігійний, не біблеїст. . . . Ой, без образ».
«Жодного не прийнято. Ми пресвітеріани. Ми не стукаємо».
Сільвермен усміхнувся. «Він поняття не мав, що це може означати. Мені довелося подумати про вашу церкву—вона найближча до вокзалу—тому я вирішив заїхати й подивитися, чи можете ви нам допомогти. Чи є там щось, що вказує на те, як підсудний міг спробувати вбити нашого свідка?»
Преподобний прочитав ще трохи з тонких, як серветка, сторінок. «Цей розділ є в одному з Євангелій, де різні учні розповідають історію Ісуса. У главі дванадцятій Луки Ісус попереджає людей про фарисеїв, закликаючи їх не жити грішним життям».
«Ким вони були насправді, фарисеями?»
«Вони були релігійною сектою. По суті, вони вірили, що Бог існує, щоб служити їм, а не навпаки. Вони відчували себе кращими за всіх і принижували людей. Ну, це була історія тоді — ніколи не знаєш, звичайно, чи вона правдива. Тоді люди робили стільки ж політичних розмов, як і зараз». Преподобний Лансінг спробував увімкнути настільну лампу, але це не спрацювало. Він возився з шторами, нарешті відкривши їх і впустивши більше світла в темний кабінет. Він прочитав уривок ще кілька разів, зосереджено мружачись, киваючи. Сільвермен озирнувся в напівтемряві. В основному книги. Це більше нагадувало професорський кабінет, ніж церковний кабінет. Ніяких фото чи нічого особистого. Можна подумати, що навіть у священика на столі чи стінах будуть фотографії родини.
Нарешті чоловік підвів очі. «Поки що я нічого не вразив». Він виглядав розчарованим.
Сільвермен відчував те саме. З тих пір, як того ранку розвідника знайшли зарізаним до смерті, детектив боровся зі словами з Євангелія від Луки, намагаючись розшифрувати їх значення.
Обережно! . . .
Преподобний Лансінг продовжив: «Але я повинен сказати, що я зачарований цією ідеєю. Це просто як "Код да Вінчі". Ви це читали?»
"Немає."
«Це було дуже весело. Усе про секретні коди та приховані повідомлення. Скажіть, якщо ви згодні, детективе, я б хотів витратити деякий час на дослідження, трохи поміркувавши над цим. Я люблю головоломки».
«Я був би вдячний, преподобний».
«Я зроблю все, що зможу. Гадаю, у вас цей чоловік досить добре охороняється?»
«О, впевнені, але це буде ризиковано залучити його до суду. Ми повинні з’ясувати, як убивця збирається на нього натрапити».
«Я припускаю, що чим швидше, тим краще».
"Так, сер."
«Я відразу візьмуся за це».
Вдячний за готовність цього чоловіка допомогти, але розчарований тим, що не мав швидких відповідей, Сільверман вийшов крізь тиху безлюдну церкву. Він сів у машину й поїхав до безпечного будинку, перевірив Рея Піза. Свідок був типовим огидним, постійно скаржився, але офіцер, який доглядав за ним, повідомив, що в притулку не було жодних ознак загрози. Після цього слідчий повернувся до відділення.
У своєму офісі Сілвермен зробив кілька дзвінків, щоб дізнатися, чи хтось із інших його довідників не чув про найманого вбивцю; вони не мали. Його очі постійно поверталися до коридору, заклеєного скотчем на стіні перед його столом.
«Обережно! Стережіться будь-якої жадібності, бо навіть коли хтось має більш ніж достатньо, його майно не дає йому життя».
Його налякав голос. «Хочеш пообідати?»
Він підвів очі й побачив свого напарника Стіва Новескі, який стояв у дверях. Молодший детектив із приємним круглим дитячим личком явно дивився на годинник.
Сільверман, який все ще був занурений у таємничий уривок з Біблії, просто дивився на нього.
«Обід, чувак», — повторив Новескі. "Я голодний."
«Ні, я маю це з’ясувати». Він постукав по Біблії. «Я начебто одержимий цим».
«Як ти думаєш?» — сказав інший детектив, вкладаючи в свій голос стільки сарказму, скільки годиться.
Тієї ночі Сільверман повернувся додому й сидів у розгубленому стані за вечерею зі своєю родиною. Його батько-вдівець приєднався до них, і старому не подобалося, що його син так заклопотаний.
«І що ти такого важливого читаєш? Новий Завіт?» Чоловік кивнув у бік Біблії, яку, як він бачив, розглядав його син перед обідом. Він похитав головою і звернувся до невістки. «Хлопчик роками не був у храмі, і він не міг знайти П’ятикнижжя, яке ми з матір’ю дали йому, якщо від цього залежало його життя. Тепер подивіться, він читає про Ісуса Христа. Який син».
— Це для випадку, тату, — сказав Сільверман. «Слухай, у мене є робота. Я побачу вас пізніше. Вибач.”
«Побачимося пізніше?» — буркнув чоловік. «І ви говорите «ви, хлопці» своїй дружині? Хіба ти не маєш поваги..."
Сільверман зачинив двері до своєї кімнати, сів за стіл і перевірив повідомлення. Судмедексперт, який перевіряв записку вбитого CI про біблійний уривок, подзвонив і повідомив, що на аркуші не було знайдено жодних істотних доказів, ані папір, ані чорнило не можна було відстежити. Порівняння почерку показало, що це був написаний жертвою, але він не міг бути впевненим на сто відсотків.
І години минали, а від преподобного Ленсінга все ще не було жодної звістки. Зітхнувши, Сілвермен потягнувся й знову втупився в слова.
«Обережно! Стережіться будь-якої жадібності, бо навіть коли хтось має більш ніж достатньо, його майно не дає йому життя».
Він розлютився. Чоловік помер, залишивши ці слова, щоб попередити їх. Що він намагався сказати?
Сільвермен мав нечіткі спогади про те, як його батько прощався тієї ночі, а пізніше ще більш смутний спогад про те, як його дружина побажала добраніч, двері лігва різко зачинилися. Вона була божевільна. Але Майклу Сільверману було байдуже. Єдине, що мало значення в цей момент, це знайти сенс повідомлення.
Щось, що преподобний сказав того дня, він згадав. Код да Вінчі. код. . . Сільверман подумав про стукача: чоловік не закінчив коледж, але був розумним по-своєму. Можливо, він мав на увазі щось більше, ніж буквальне значення уривка; чи могло бути, що особливості його попередження були якось закодовані в самих листах?
Було близько четвертої ранку, але Сільверман не зважав на свою втому й підключився до Інтернету. Він знайшов веб-сайт про словесні ігри та головоломки. В одній грі ви складали якомога більше слів із перших літер приказки чи цитати. Гаразд, це може бути все, схвильовано подумав Сільверман. Він записав перші літери кожного слова з Луки 12:15 і почав їх переставляти.
Він отримав кілька імен: Боб, Том, Дон. . . і десятки слів: Gone, pen, gap . . .
Ну, Том міг би посилатися на Томмі Дойла. Але він міг не знайти іншого чіткого значення в словах або будь-якій їх комбінації.
Які ще коди він міг спробувати?
Він спробував очевидний спосіб: приписуючи буквам числа, А дорівнював 1, В 2 і так далі. Але коли він застосував формулу, все, що він отримав, — це аркуші з сотнями випадкових цифр. Безнадійно, подумав він. Як спроба вгадати пароль комп’ютера.
Тоді він подумав про анаграми — коли літери слова чи фрази переставляються, щоб утворити інші слова. Після короткого пошуку в Інтернеті він знайшов сайт із генератором анаграм, програмним забезпеченням, яке дозволяє вводити слово, а через кілька секунд випльовувати всі анаграми, які можна з нього зробити.
Годинами він вводив кожне слово і сполучення слів в уривку й вивчав результати. О шостій ранку, повністю виснажений, Сільвермен збирався здатися й впасти в ліжко. Але коли він упорядковував роздруківки анаграм, які він завантажив, він випадково глянув на одну — анаграми, які дало слово володіння : відкритий, шпигуни, сеанс, ніс, сепсис ... . .
Щось задзвонило.
«Сепсис?» — здивувався він уголос. Це прозвучало знайомо. Він шукав слово. Це означало інфекцію. Як зараження крові.
Він був упевнений, що щось знайшов, і, схвильований, перебирав інші аркуші. Він побачив, що «жадібність» включає «доктора».
Так!
А слово «охоронець» породило «наркотик».
Гаразд, тріумфально подумав він. Зрозумів!
Детектив Майк Сільверман відсвяткував свій успіх, заснувши у своєму кріслі.
Він прокинувся через годину, злий на гучне гуркіт двигуна неподалік, аж поки не зрозумів, що це його власне хропіння.
Детектив закрив пересохлий рот, скривився від болю в спині й сів. Масажуючи задерев’янілу шию, він, хитаючись, піднявся нагору до спальні, засліплений сонячним світлом, що лилося крізь французькі двері.
«Ти вже встав?» — похмуро запитала його дружина з ліжка, дивлячись на його штани та сорочку. «Ще рано».
«Повертайся спати», — сказав він.
Швидко прийнявши душ, він одягнувся й помчав до офісу. О восьмій ранку він був у кабінеті свого капітана, а поруч з ним був його партнер Стів Новескі.
«Я це зрозумів».
"Що?" — запитав його лисий старший офіцер.
Новескі глянув на партнера, піднявши брову; він щойно прибув і ще не чув теорії Сільвермана.
«Повідомлення, яке ми отримали від мертвого розвідника — як Дойл збирається вбити Піза».
Капітан чув про біблійний уривок, але не приділяв йому особливої уваги. "Так як?" — запитав він скептично.
— Лікарі, — оголосив Сільверман.
"Га?"
«Я думаю, він збирається скористатися допомогою лікаря, щоб спробувати дістатися до Піза».
"Продовжувати йти."
Сільверман розповів йому про анаграми.
«Як кросворди?»
"Різновид."
Новескі нічого не сказав, але, здавалося, він також скептично поставився до цієї ідеї.
Капітан скривив своє витягнуте обличчя. «Почекай тут. Ви хочете сказати, що ось наш розвідник, у нього відрізана яремна кістка, і він грає в слова ?»
«Дивно, як працює розум, що він бачить, що він може зрозуміти».
— Смішно, — пробурмотів старший поліцейський. «Звучить трохи, яке слово, надумане, розумієте, що я маю на увазі?»
«Він мав передати нам повідомлення та переконатися, що Дойл не повідомив про те, що він нас сповістив. Він мав зробити це, знаєте, досить тонким, щоб хлопці Дойла не зрозуміли, що він знає, але не настільки тонким, щоб ми не могли цього вгадати».
"Не знаю."
Сільверман похитав головою. «Я думаю, що це працює». Він пояснив, що Томмі Дойл часто платив величезні гонорари блискучим, безжальним вбивцям, які маскувалися під когось іншого, щоб наблизитися до своїх нічого не підозрюючих жертв. Сільверман припустив, що вбивця купив би або вкрав білу куртку лікаря та отримав підроблене посвідчення особи та стетоскоп або будь-який інший лікар, який зараз носить із собою. Тоді пара друзів Дойла зробила б бездумний замах на життя Піза — вони не могли підійти достатньо близько, щоб убити його в безпечному будинку, але заподіяти тілесні ушкодження була ймовірність. «Можливо, харчове отруєння». Сільверман пояснив про анаграму сепсису. «А може, вони влаштували пожежу, витік газу чи щось подібне. Вбивцю, замаскованого медтехніком, пустять усередину та вб’ють Піза там. А може, свідок би бути терміново доставлений до лікарні, і чоловік одягнув йому шапку в приймальні».
Капітан знизав плечима. «Ну, ви можете це перевірити, за умови, що ви не ігноруєте цю жахливу роботу. Ми не можемо дозволити собі це зіпсувати. Ми втрачаємо Піза, і це наша дупа».
Займенники в цих реченнях, можливо, були в першій особі множини, але все, що чув Сільвермен, було «ти» і «ваш» в однині.
"Досить справедливо."
У коридорі, коли вони поверталися до свого офісу, Сільверман запитав свого партнера: «Хто у нас є на виклику для надання медичної допомоги в безпечному будинку?»
«Я не знаю, я думаю, команда з лікарні Форест-Хіллз».
«Ми не знаємо, хто?» — огризнувся Сільверман.
«Ні, ні».
«Ну дізнайся! Тоді подзвони в безпечний будинок і скажи няні, що якщо Піз з будь-якої причини захворіє, знадобляться якісь ліки, їй знадобиться клята пов’язка, щоб вона негайно подзвонила мені. Не дозволяйте медичним працівникам бачити його, якщо у нас немає позитивного посвідчення особи, і я дам моє особисте згоду».
«Правильно».
«Тоді зателефонуй супервайзеру у Форест-Хіллз і скажи йому, щоб він повідомляв мені про те, якщо хтось із лікарів, фельдшерів швидкої допомоги чи медсестер — будь-хто — не з’являтиметься на роботі чи телефонуватиме хворим, або якщо поруч є лікарі, яких він не зробить не впізнаю».
Молодий чоловік пішов до свого кабінету, щоб виконати наказ Сільвермана, а старший детектив повернувся до свого столу. Він зателефонував своєму колезі в офіс шерифа округу в Гамільтоні і розповів йому, що він підозрює і додав, що вони повинні були стежити за будь-якими медичними людьми, які були близькі до Піза.
Потім детектив сів на спинку крісла, протираючи очі й масажуючи шию. Він дедалі більше переконувався у своїй правоті, що таємне повідомлення, залишене вмираючим інформатором, вказувало на вбивцю, який видавався за медичного працівника. Він знову взяв трубку. Кілька годин він дошкуляв лікарням і службам швидкої допомоги в усьому окрузі, щоб дізнатися, чи всі їхні люди та транспортні засоби знайдені.