Дивер Джеффри : другие произведения.

Забыты (Колтэр Шоў #2.5)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  
  Таксама Джэфры Дивер
  
  Тытульны ліст
  
  Аўтарскія правы
  
  Змест
  
  Кіраўнік 1
  
  Кіраўнік 2
  
  Кіраўнік 3
  
  Кіраўнік 4
  
  Кіраўнік 5
  
  Кіраўнік 6
  
  Кіраўнік 7
  
  Кіраўнік 8
  
  Кіраўнік 9
  
  Урывак з ФІНАЛЬНАГА ПАВАРОТУ
  
  Інфармацыя пра аўтара
  
  Таксама Джэфры Дивер
  
  Раманы
  
  Серыял " Колтер Шоў "
  
  Фінальны паварот
  
  Развітальны мужчына
  
  Гульня " Ніколі "
  
  Серыя " Лінкальн Райм "
  
  Рэжучая Абза
  
  Гадзіну Пахавання
  
  Сталёвы Пацалунак
  
  Калекцыянер Скуры
  
  Пакой для Забойстваў
  
  Падпалены Провад
  
  Разбітае акно
  
  Халодная Месяц
  
  Дванаццатая карта
  
  Зніклы Чалавек
  
  Каменная Малпа
  
  Пусты крэсла
  
  Танцорка ў Труне
  
  Збіральнік Костак
  
  Серыял " Кэтрын Дэнс "
  
  Ручай Адзіноты
  
  СТАРПОМ
  
  Прыдарожныя Крыжы
  
  Спячая Лялька
  
  Серыя Рун
  
  Цяжкія навіны
  
  Смерць блакітны кіназоркі
  
  Манхэтэн - Мой Рытм.
  
  Серыял пра Джона Пеллэме
  
  Пякельная кухня
  
  Крывавы Рачной Блюз
  
  Неглыбокія Магілы
  
  Аўтаномныя
  
  Кастрычніцкі спіс
  
  Мёртвым няма спакою (Аўтар)
  
  Карт-бланш (раман пра Джэймса Бонда)
  
  Спіс назірання (Удзельнік)
  
  Край
  
  Цела , Пакінутыя Ззаду
  
  Сад звяроў
  
  Сіняе Нідзе
  
  Маўленне на мовах
  
  Сляза д'ябла
  
  Магіла Дзяўчыны
  
  Молячыся аб Сне
  
  Урок Яе Смерці
  
  Спадарыня правасуддзя
  
  Кароткая Мастацкая літаратура
  
  Калекцыі
  
  Праблемы ў галаве
  
  Больш Перакручаны
  
  Скрыўлены
  
  Анталогіі
  
  Пасля паўночы нічога добрага не адбываецца (Рэдактар і сааўтар)
  
  Гарачае і душная крымінальная ноч (Рэдактар і сааўтар)
  
  Ледзяны холад (Рэдактар і сааўтар)
  
  Кнігі, за якія можна памерці (Аўтар)
  
  Лепшыя амерыканскія дэтэктыўныя гісторыі 2009 года (Рэдактар)
  
  Гісторыі
  
  Забыты
  
  Паваротны Момант
  
  Верона
  
  Падвядзенне вынікаў
  
  Другі Закладнік
  
  Дзевяты і Нідзе
  
  Зачараваны
  
  Клуб ахвяр
  
  Нечаканы Фінал
  
  Двайны Крыж
  
  Дастаўшчыкоў
  
  Хрэстаматыйны выпадак
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Сыны Дж. П. Патнэма
  
  Выдаўцы з 1838 года
  
  Адбітак кампаніі Penguin Random House LLC
  
  penguinrandomhouse.com
  
  
  Аўтарскія правы No 2021 ад Gunner Publications, LLC
  
  Penguin падтрымлівае аўтарскае права. Аўтарскае права стымулюе творчасць, заахвочвае разнастайнасць меркаванняў, спрыяе свабодзе слова і стварае дынамічную культуру. Дзякуем Вас за куплю аўтарызаванага выдання гэтай кнігі і за выкананне законаў аб аўтарскім праве, не прайграваючы, не скануючы і не распаўсюджваючы якую-небудзь яе частку ў якой-небудзь форме без дазволу. Вы падтрымліваеце пісьменнікаў і дазваляеце Penguin працягваць публікаваць кнігі для кожнага чытача.
  
  Электронная кніга ISBN 9780593419526
  
  Гэта мастацкі твор. Імёны, персанажы, месцы і здарэнні альбо з'яўляюцца прадуктам ўяўлення аўтара, альбо выкарыстоўваюцца вымышленно, і любое падабенства з рэальнымі людзьмі, жывымі або памерлымі, прадпрыемствамі, ротами, падзеямі або лакацыямі з'яўляецца цалкам выпадковым.
  
  Дызайн вокладкі: Тал Гарэцкі
  
  Малюнкі для вокладкі: (хлопчык) Рафай Алексиус / DEEPOL ад plainpicture; (фон) Johner Images / Getty Images
  
  pid_prh_5.6.1_c0_r0
  
  OceanofPDF.com
  
  Змест
  
  Вокладка
  
  Таксама Джэфры Дивер
  
  Тытульны ліст
  
  Аўтарскія правы
  
  Кіраўнік 1
  
  Кіраўнік 2
  
  Кіраўнік 3
  
  Кіраўнік 4
  
  Кіраўнік 5
  
  Кіраўнік 6
  
  Кіраўнік 7
  
  Кіраўнік 8
  
  Кіраўнік 9
  
  Урывак з Фінальны паварот
  
  Інфармацыя пра аўтара
  
  OceanofPDF.com
  1.
  
  “Ён памрэ там. Я маю на ўвазе, гэта толькі пытанне часу. Мой хлопчык ..." Голас мужчыны задыхаўся. “Там унутры банда. Сябры чалавека, якога забілі.
  
  Слухаючы размову па мабільным, Колтер Шоў адзначыў пасіўную канструкцыю прапановы. Ён не сказаў: "Сябры чалавека, за забойства якога Джуд быў асуджаны". Хоць менавіта гэта і адбылося.
  
  “Яны хочуць схапіць яго. Я ведаю гэта! Ён баіцца выходзіць на турэмны двор. Ён баіцца прымаць ежу ".
  
  - А яны не могуць ізаляваць яго?
  
  “Няма. Ці яны не захочуць".
  
  “ Хто-небудзь яшчэ тэлефанаваў па нагоды ўзнагароджання?
  
  "Пара чалавек", - сказаў яму Арні Стэрлінг. “Яны нічога не ведалі аб гэтай справе. Яны проста хацелі грошай і што-то прыдумалі пра Джуда. Алібі, але яны былі нявернымі.
  
  “ Вы спрабавалі займацца прыватным вышукам?
  
  “ Адзін ці два. Яны не былі зацікаўлены. І я ўсё роўна не магу іх сабе дазволіць, асабліва добрых. Гэта было ўсё, што я мог зрабіць, каб наскрэбці ўзнагароджанне. Я маю на ўвазе, гэта глупства, я ведаю. Але гэта ўсё, што мы маглі прыдумаць, каб зрабіць ".
  
  “Давай сустрэнемся. Я магу быць там паслязаўтра".
  
  "Няўжо?"
  
  "Дай мне свой адрас".
  
  “ О, дзякую вас, сэр! Блаславі вас гасподзь.
  
  Шоў праводзіў гэты душны чэрвеньскі вечар у сваім доме ў Фларыдзе. Гэта было яго пастаяннае месца жыхарства, хоць ён праводзіў там мала часу. Гэта быў вялікі дом рамесніка ў вясковым стылі на беразе возера: сцены з палыну, вокны са свінцовымі шклом — некаторыя з іх былі з вітражамі. Франтоны. Сайдынг быў зроблены з натуральнай чарапіцы. У ім было чатыры спальні, кабінет, кухня, пабудаваная для чалавека, які рыхтаваў значна лепш і з вялікім запалам, чым Колтер Шоў. Эклектычны асартымент мэблі. Старадаўнія карты былі яго галоўным упрыгожваннем — ён іх калекцыяніраваў.
  
  Любімым месцам была доўгая веранда з выглядам на возера, дзе можна было папіваць каву раніцай і піва дзесяць гадзін праз (дзе ён цяпер знаходзіўся і што піў). Людзі зайздросцілі яму, што ў яго такое ўтульнае, стыльнае месца. Ён думаў, што павінен шанаваць гэта больш. Шоў быў вядомы ў сваёй сям'і як "няўрымслівы", і яго памяркоўнасць да обиталищу складала максімум трыццаць дзён. Затым прыйшоў час адпраўляцца ў дарогу.
  
  Шоў увайшоў у кабінет, заліты яркім святлом; чэрвеньскае сонца стаяла нізка на захадзе. Ён погуглил "Джуд Стэрлінг" і быў здзіўлены, што ў акруговай газеце, The Valley Register, з'явілася ўсяго тры кароткія артыкулы. Адна была пра яго перамогі ў бегу на доўгія дыстанцыі для сваёй сярэдняй школы ў мінулым годзе. Дзве іншыя былі аб стральбе. Шоў здалося дзіўным, што не было іншых артыкулаў.
  
  Жыхар даліны Хэнсон Абвінавачваецца ў забойстве наркагандляра
  
  14 студзеня. Джуд Энтані Стэрлінг, 19-гадовы жыхар Хэнсон-Вэлі, быў арыштаваны ўчора і абвінавачаны ў забойстве другой ступені і звязаных з ім злачынствах, звязаных са стральбой ў 29-гадовага Дэрила Ўільямса 12 студзеня.
  
  Уільямс быў застрэлены ў каменяломні Мэйсан непадалёк ад Пембертон-роўд. Па словах прадстаўніка офіса шэрыфа акругі Стьюбен, кар'ер вядомы як месца продажу наркотыкаў мясцовай моладзі. Улады кантона, дзе жыў Уільямс, паведамілі, што ў яго ў мінулым былі злачынствы, звязаныя з наркотыкамі, у гэтым горадзе і ў Акронім.
  
  Прадстаўнік офіса акруговага шэрыфа дадаў, што пэўную колькасць наркотыкаў і наяўных грошай, якія могуць быць звязаныя з Уільямсам, былі выяўленыя ў грузавіку Стэрлінгаў адразу пасля забойства. Меркаванае прылада забойства таксама было знойдзена ў грузавіку Стэрлінгаў.
  
  Заўтра яму будзе прад'яўлена абвінавачванне.
  
  Кар'ерны забойца Прызнаны Вінаватым
  
  17 траўня. Сёння жыхар Хансон-Вэлі Джуд А Стэрлінг быў прызнаны вінаватым у забойстве другой ступені, якое пацягнула смерць 29-гадовага Дэрила Ўільямса 12 студзеня гэтага года. Ён таксама быў асуджаны за захоўванне кантраляваных рэчываў і крадзеж.
  
  Уільямс, вядомы наркагандляр, быў застрэлены Стерлингом ў патыліцу ў каменяломні Mason Gravel and Rock. Стэрлінг таксама адабраў у Ўільямса наркотыкі і наяўныя.
  
  Прысяжным спатрэбілася тры з паловай гадзіны, каб вынесці вердыкт.
  
  Суддзя Хэнлі Уорвик Уокер прыгаварыў падсуднага да дваццаці пяці гадоў пазбаўлення волі.
  
  OceanofPDF.com
  2.
  
  Колтер Шоу прыбыў у Хэнсон-Вэлі, штат Агаё, у дзесяць раніцы, пасля чатырнаццаці гадзін шляху. Ён здзейсніў падарожжа на сваім шэрым "Виннебаго" даўжынёй трыццаць футаў, прабег якога на момант прыбыцця складаў крыху больш за 139 000 міль.
  
  За апошнія дзесяць гадоў Шоу валодаў чатырма іншымі пазадарожнікамі, падобнымі на гэты. Дзве ён абмяняў у адпаведнасці са сваім уласным, па агульным прызнанні, адвольным эмпірычным правілам: калі стрэлка одометра дасягнула чвэрці мільёна міль — у дзесяць разоў больш акружнасці зямлі па экватары. Адзін турыст пацярпеў у выніку аварыі ў Каларада, у якой ён быў паранены, хоць і не сур'ёзна. Чацвёрты быў знішчаны ў Аклахома-Сіці, калі мужчына кінуў у яго бутэльку з запальнай сумессю. Самаробнае выбуховае прыстасаванне не прабіла лабавое шкло, але падпалены бензін трапіў у кузаў і за дваццаць хвілін спаліў аўтамабіль да колавых дыскаў.
  
  Шоў, які ў той час знаходзіўся ў фургоне, збег з большай часткай сваіх рэчаў. Шасці футаў ростам і мускулістага целаскладу, ён быў чэмпіёнам па барацьбе ў Мічыганскім універсітэце і навучыўся грэпплингу — таксама вядомаму як вулічная барацьба — у свайго бацькі. Калі ён выявіў выбухоўніка ў сваім доме на колах, спатрэбілася ўсяго пяць хвілін, каб пераканаць мужчыну здацца паліцыі, што ён і зрабіў, праўда, толькі пасля кароткай прыпынку ў аддзяленні неадкладнай дапамогі для лячэння вывихнутого пляча мужчыны.
  
  У Хэнсон-Вэлі Шоў прыпаркаваўся каля бунгала Стерлингсов, размешчанага ў заняпалым раёне горада. Відавочна, яны не былі сям'ёй, якая магла б лёгка расстацца з двума тысячамі шасьцюстамі далярамі, якія яны прапаноўвалі любому, хто змог бы даказаць невінаватасць Джуда ў забойстве. Арні працаваў у кіраванні электразабеспячэння, выконваючы работы па тэхнічным абслугоўванні ліній; Джуэл была кантралёрам у Foster's, мясцовым прадуктовай краме, які працаваў шэсцьдзесят два гады, працуючы на пару з дачкой.
  
  Шоў заўсёды сустракаўся з оферентами — так ён называў тых, хто аб'яўляе ўзнагароду, — асабіста. Гэта давала кожнай баку магчымасць ацаніць іншага. Яму спатрэбіцца іх супрацоўніцтва, а гэта азначала, што ім павінна быць камфортна з ім. Ён жа заўсёды сачыў за тым, каб якія прапануюць былі людзьмі, з якімі ён хацеў бы мець справу. Аднойчы ён адмовіўся ад узнагароды ў сорак тысяч даляраў за збеглага падлетка. Ён увайшоў у гасціную бацькі, заўважыў нацысцкі сцяг, які ўзвышаецца на адной з сцен, разгарнуўся і сышоў, сказаўшы падлетку: "Працягвай бегчы, сынок, і ўдачы табе".
  
  Арні Стэрлінг быў жилистым мужчынам гадоў сарака з невялікім, з редеющими растрапанымі рудаватымі валасамі. Яго жонка была грузной, з асунутым тварам, нібы ад пастаяннага турботы. Яны цёпла віталі Шоў у сваёй захламленых кухні, і Джуэл наліла кавы. Ён адмовіўся ад выпечкі.
  
  “Мінулай ноччу ён пабіўся. Гэты зняволены цкаваў яго. У рэшце рэшт яны разнялі яго, але ахоўнікам на самай справе ўсё роўна ".
  
  Джуэл дадала: "І ён сказаў нам, што ўчора было панажоўшчына". Яна плакала.
  
  Шоу сказаў: “Дазвольце мне распавесці вам, як гэта будзе працаваць. Вы не плаціце ні пені выдаткаў. Гэта з майго кішэні. Калі я знайду доказы невінаватасці Джуда, і яго выпусцяць, тады ты будзеш павінен мне грошы. Але не раней."
  
  Муж і жонка паглядзелі адзін на аднаго. Ён сказаў: "Здаецца справядлівым".
  
  "Больш чым справядліва".
  
  “ Мы маглі б дадаць да гэтага, я маю на ўвазе ўзнагароджанне, - сказаў Арні. Мой стрыечны брат...
  
  “Не, ўзнагароджанне ў парадку рэчаў. Дзве тысячы шэсцьсот - гэта тое, што вы прапанавалі. Гэта тое, што абмяркоўваецца".
  
  Муж кінуў на яе збянтэжаны погляд. "У вас пацешны спосаб вядзення бізнесу, містэр".
  
  Шоў ўсміхнуўся. Ён дастаў нататнік і сваю любімую аўтаручку італьянскай мадэлі, чорную з фірмовымі трыма аранжавымі кольцамі.
  
  На працягу гадзіны бацькі казалі аб сваім сыне і расследаванні і адказвалі на пытанні Шоў, на працягу гэтага часу Джуэл напаўняла кубкі кавы, а Таму час ад часу выходзіў папаліць. Шоў рабіў багатыя нататкі, робячы іх маленькімі вытанчанымі літарамі, прычым кожная радок была ідэальна гарызантальнай, хоць нататнік не быў разлинован. Ён не працаваў над гэтым навыкам; ён атрымаў у спадчыну яго ад свайго бацькі. Цікава, што яго сястра Дорион і брат Расэл не атрымалі ў спадчыну ген каліграфіі.
  
  Паступова з'явілася выява маладога чалавека.
  
  Джуд дрэнна вучыўся ў школе. Ён пакутаваў сіндромам дэфіцыту ўвагі. "Ён часта быў рэзка павялічаны", - сказала Джуэл. “Проста хадзіў, хадзіў, хадзіў. Усе час. Знаходзіцца побач з ім магло быць стомна. Вядома, гэта таксама хвалявала яго і злавала. Ён быў схільны часта выходзіць з сябе ".
  
  Школьны кансультант парэкамендаваў псіхатэрапеўтаў, але Стэрлінгаў не маглі дазволіць сабе нікога, акрамя психофармаколога з стрып-молі, які наведваў Джуда раз у два месяцы, прызначаючы розныя лекі і кантралюючы іх прыём. Поспех з наркотыкамі быў выпадковым.
  
  Джуд ўвязаўся ў некалькі боек у школе. "Як і ўсе мы, як і ўсе астатнія", - з выклікам сказаў Арні. Яго некалькі разоў адхілялі ад заняткаў з-за гэтага. Толькі аднойчы, у дзевятым класе, выклікалі паліцыю. Гэта была жорсткая бойка, і іншы хлопчык быў окровавлен. Але пракурор адмовіўся перадаваць справу ў суд, і Джуда адпусцілі. Яму прад'явілі некалькі абвінавачванняў у незаконным пранікненні на чужую тэрыторыю і крамных крадзяжах, але ніколі не было доказаў — або, можа быць, энергіі — для расследавання гэтых спраў.
  
  Хоць яго ацэнкі былі няважнымі, ён праявіў талент у мастацтве і часта казаў аб стварэнні серыі коміксаў пра супергерояў або графічных раманаў. (Англійская і мастацтва былі адзінымі прадметамі, на якіх ён калі-небудзь атрымліваў ацэнку вышэй "Ў".) Ён не меў посьпех у камандных відах спорту, але паспяхова выступаў у лёгкай атлетыцы; яго выглядам спорту быў бег на доўгія дыстанцыі, і на працягу года ён утрымліваў рэкорд сваёй школы ў бегу на дзесяць тысяч ярдаў. Ён па-ранейшаму рэгулярна бегаў трушком.
  
  Шоў мог толькі ўявіць, на што была падобная жыццё ў камеры дзесяць на дзесяць для такога быстроногого маладога чалавека, як Джуд.
  
  Пасля заканчэння вучобы Джуд падпрацоўваў выпадковымі заробкамі — азеляненнем, фаст-фудом, упарадкавана пасылак на складзе міжнароднай дастаўкі пасылак, складаваннем у краме аўтазапчастак.
  
  У перапынках паміж працай, што здаралася часта, ён проста сядзеў дома, глядзеў фільмы жахаў і пра супергерояў, рабіў накіды ў блакнотах, курыў траўку.
  
  Яго бацька сказаў Шоў: “Ніколі не ўжывай метамфетамін ці кока-колу, нічога падобнага. Проста траўка яго супакоіць. Ён становіцца ... Добра, буду сумленны, містэр Шоў. Ён злуецца. У яго ёсць гэты бок характару ".
  
  “ Заўважылі, з-за чаго?
  
  Маці паціснула плячыма. “Усякая ўсячына. Не можа ўладкавацца на працу, прычым дрэнную. А тыя, якія ён атрымлівае, яго звальняюць. Не толькі яго, але і ўсіх тут ".
  
  Арні патлумачыў, што Хэнсон-Вэлі ў дзевятнаццатым і пачатку дваццатага стагоддзяў была ажыўленым мястэчкам з млынамі і малочнымі фермамі, але, як гэта здаралася ў незлічоных населеных пунктах з аналагічнымі памерамі і эканомікай, стан горада рэзка ўпала з-за страты працоўных месцаў у прамысловасці за мяжой і выцяснення мясцовых вытворцаў мегафермами. “ Беспрацоўе ў яго узроставай групе? У мінулым годзе была трыццаць адсоткаў.
  
  - І ён злуецца з-за таго, што здарылася з яго братам, - сказала Джуэл.
  
  Малодшы сын Стэрлінгаў, пятнаццацігадовы Фрэнк, быў інвалідам. Восем гадоў назад у машыну, у якой ён ехаў, урэзаўся пікап, які перасёк цэнтральную лінію, кіроўца перавысіў хуткасць і праехаў паварот. Больш ніхто сур'ёзна не пацярпеў, але атрыманая Фрэнкам Стерлингом ў выніку чэрапна-мазгавой траўмы зрабіла яго эмацыйна і кагнітыўнай непаўнавартасным. Хлопчык вучыўся ў дзяржаўнай школе па праграме для асаблівых патрэб. Кіроўцам быў сын акруговага чыноўніка, і яму дастаўся толькі штраф. Гэта працягвала бесить Джуда.
  
  "Але што б вы ні чулі ад людзей, ён не настолькі злы, каб жадаць каму-то нашкодзіць".
  
  Нарэшце Шоў закрыў ручку каўпачком і падняўся. "Думаю, у мяне дастаткова матэрыялу для пачатку".
  
  Арні праводзіў Шоў да дзвярэй. “Блаславі вас Гасподзь, сэр. Вы адзіны, хто слухаў. Мы проста не маглі паверыць, што яго асудзілі за забойства. Мы спрабавалі пагаварыць з адвакатам, паліцыяй, прэсай, бацькамі дзяцей, якія былі ў той дзень у кар'еры. Яны не зьвярнулі на нас ніякай увагі. Нікому няма да яго справы. Проста так, "ён пстрыкнуў пальцамі," увесь свет забыўся аб ім".
  
  OceanofPDF.com
  3.
  
  На працягу наступных некалькіх дзён Шоў звярнуўся амаль да сарака людзям у Хэнсон-Вэлі і яе ваколіцах, што складае каля паловы адсотка насельніцтва акругі Стьюбен, у пошуках інфармацыі ад сяброў Джуда і яго сям'і, аднакласнікаў, калег, настаўнікаў, іншых членаў сям'і.
  
  Большасць з іх адмовіліся размаўляць з ім, але чатырнаццаць чалавек былі гатовыя пагаварыць, некаторыя за кубачкам кавы ці піва, а ў некалькіх выпадках і за ежай, за якую заплаціў Шоў. Інтэрв'ю былі ў асноўным непрадуктыўнымі; людзі, з якімі ён меў зносіны, выказвалі такія думкі, як: "О, я не мог паверыць, што ён гэта зробіць". Або: “У яго запальчывы характар, я гэта бачыў. Ён становіцца такім страшным ".
  
  Бацька Колтера Шоў, былы прафесар, які стаў спецыялістам па выжыванні ў Каліфорніі, склаў доўгі спіс правілаў, большасць з якіх пачыналася з "Ніколі".
  
  Ніколі не думайце, што кастрычніцкі лёд досыць тоўсты, каб па ім можна было хадзіць.
  
  Ніколі не мяркую, што мядзведзіца знаходзіцца на адлегласці больш за дзесяць секунд ад сваіх дзіцянятаў.
  
  Эштан Шоў сфармуляваў і некалькі больш агульных правілаў, адно з якіх абвяшчала: Ніколі не прымайце рашэнняў, заснаваных на думцы, толькі на фактах.
  
  І ў цяперашні час Шоў не цікавіла меркаванне аб характары Джуда Стэрлінгаў. Яму патрэбныя былі факты: падрабязнасці, хай нават з другіх рук, пра тое, што магло адбыцца 12 студзеня ў кар'еры, у дні, якія папярэднічалі гэтым падзеям, і ў наступныя дні.
  
  Ён размаўляў па тэлефоне з аўтарам артыкулаў у "Valley Register ", але той не змог паведаміць ніякіх іншых падрабязнасцяў. Арні і Джуэл пагаварылі з ім і спыталі, ці можа ён разабрацца з арыштам іх сына, але, як ён патлумачыў, ён не быў журналістам-расследователем.
  
  Ён правёў паўгадзіны з адвакатам Джуда. Гаральд Камінгс, пяцідзесяцігадовы лекар агульнай практыкі з Хэнсон—Вэлі, які, як Шоў даведаўся ад свайго прыватнага дэтэктыва, быў галоўным гарадскім адвакатам па крымінальных справах, хоць у асноўным займаўся справамі аб нецвярозым паводзінах, хатнім гвалце і дробных злачынствах, звязаных з захоўваннем наркотыкаў.
  
  Камінгс, буйны мужчына ў пакамечаным касцюме з празрыстай тканіны, быў відавочна перагружаны і рассеяны. Яго стол быў завалены папкамі. Калі Шоў распавёў аб узнагародзе, адвакат, як ні дзіўна, не стаў апраўдвацца па нагоды таго, што хто-то пераглядае абвінаваўчы прысуд. У Шоў склалася ўражанне, што Камінгс лічыў, што выканаў адэкватную працу за той ганарар, які яму заплацілі, — верагодна, па выгаднай цане. Справа была закрытая, і забыты хлопчык яго больш не цікавіў.
  
  “ Ты што, прыватны дэтэктыў? - спытаў я.
  
  "Вось так".
  
  “І яны прапанавалі ўзнагароду ... Што ж, гэта пустая трата вашага часу і іх грошай. Ён зрабіў гэта", - сказаў Камінгс. “Класічны выпадак. Дзеці, адсутнасць працы, тусоўкі, наркотыкі, зброю ".
  
  "Ён прызнаўся ў гэтым?"
  
  "Няма, але хто ведае?" Мужчына зняў акуляры, працёр іх аб падол свайго бел-блакітнага спартыўнага пінжака. “Павінен сказаць, прысуд суровы. Але суддзя Уокер - крутая задніца. Я б падумаў, што калі ты забіваеш наркагандляра, то выконваеш грамадскія працы. З дзесяці да дванаццаці было б нядрэнна. Але, я думаю, праблема з патыліцай была для яго праблемай ".
  
  "У вас ёсць копія стэнаграмы?" Спытаў Шоў.
  
  Гэта была агульнадаступная інфармацыя, не падпадае пад дзеянне адвакацкай таямніцы.
  
  "Вы можаце атрымаць яго ў будынку суду", - прамармытаў Камінгс, затым сарамліва паглядзеў на Шоў. "Вядома, яны возьмуць з вас пяцьдзесят цэнтаў за старонку". Ён схіліў галаву набок. “ З майго боку гэта абыйдзецца вам усяго ў чвэрць даляра.
  
  
  
  —
  
  Шоў павёў "Виннебаго" да Уоткинсу, месцы размяшчэння турмы сярэдняга рэжыму, дзе ўтрымліваўся Джуд Стэрлінг.
  
  Гэта было несамавітае аднапавярховы ўстанова, шэрае і стэрыльная, звонку якога луналі два сьцягі: адзін амерыканскі і адзін Агаё. Шоў быў знаёмы з турмамі — іх насельнікі часта былі добрымі крыніцамі інфармацыі аб яго працы за ўзнагароджанне. Старыя ён называў "цагляна-рашэцістым", а новыя - "вокнамі", маючы на ўвазе усюдыісная непранікальны шкло таўшчынёй у цаля. Уоткінс быў адным з апошніх.
  
  Шоў прасядзеў у пропахшей цвіллю пакоі для допытаў пяць хвілін, перш чым прывялі Джуда. Узколицый хлопчык быў ростам шэсць футаў адзін цаля і худы. У яго былі кудлатыя рудаватыя валасы, адцення яго бацькі. Яго твар быў бледным, і гэтую бледнасць падкрэсліваў аранжавы камбінезон, які быў яму занадта вялікі.
  
  Яго цёмныя вочы былі насцярожанымі.
  
  Шоў прадставіўся з усмешкай. Яму трэба было, каб хлопчык адчуваў сябе нязмушана, і ён павінен быў паказаць, што ён на баку Джуда. Ім не дазволілі паціснуць адзін аднаму рукі, і хлопчык кіўнуў і сеў, позвякивая кайданкамі.
  
  "Твае бацька і маці прапанавалі ўзнагароджанне, каб даведацца, ці зможа хто-небудзь знайсці якія-небудзь доказы або сведкі тваёй невінаватасці".
  
  Шоў глядзеў на тыльны бок далоні хлопчыка. - Што гэта? - спытаў я.
  
  Джуд падняў яго і паціснуў плячыма. "Чалавек-аса".
  
  Гэта быў малюнак істоты — чалавека да пояса і ніжэй, восы, супергероя, выказаў здагадку Шоў. Зроблена было добра.
  
  "Супергерой?"
  
  “Не з "Мсціўцаў" ці чаго-то яшчэ. Я гэта выдумаў. Гэта не татуіроўка. Я намаляваў яе ".
  
  "Гэта добра". Шоў успомніў аб яго схільнасці да мастацтва і любові да коміксах.
  
  Хлопчык ўтаропіўся на малюнак. Ён сціснуў кулак і выпрастаў яго.
  
  “ Я сёе-тое ведаю пра тое, што адбылося ў студзені, Джуд. Я б хацеў, каб ты распавяла мне сваю версію.
  
  Урыўкамі, падмацоўваючы апавяданне і прасоўваючы яго наперад — і па шляху спыняючыся на пытанні Шоў, — малады чалавек распавёў сваю гісторыю.
  
  Дваццаць хвілін праз ён адкінуўся на спінку крэсла.
  
  “ Што вы пра гэта думаеце, сэр?
  
  "Вы далі мне шмат працы". Ён устаў.
  
  За акном ў дзверы пачулася рух, і Джуд з Шоў паднялі галавы. Ахоўнік ішоў з шчыльным, смуглявым зняволеным, які глядзеў на Джуда з халоднай усмешкай і лютымі іскрынкамі чорных вачэй.
  
  Джуд напалохаў Шоў, задрожав — не ад страху, а ад лютасці. Ён закрычаў: "Прыдурак!" Ахоўнік пагразіў Джуду пальцам, заклікаючы да лягчэй, і той адкінуўся на спінку крэсла, спакайнеючы. Гэта быў той зняволены, з якім у яго была сутычка?
  
  Ён супакоіўся. “ Вы можаце мяне выцягнуць, містэр?
  
  "Цяжка адмяніць абвінаваўчы прысуд". Колтер Шоў ведаў гэта. Адзін час ён падумваў аб юрыдычнай школе і працаваў памочнікам юрыста. Добрае поле для клапатлівага розуму, дрэннае для клапатлівага цела. "Але я зраблю ўсё, што змагу".
  
  OceanofPDF.com
  4.
  
  Вярнуўшыся ў аўтафургон, прыпаркаваны на стаянцы Walmart, Шоў зварыў кубак кенійскага кавы і, дадаўшы трохі малака, сеў на банкеткі і прагледзеў пратакол судовага пасяджэння і свае нататкі. Ён аднавіў у памяці тое, што адбылося ў той марозны дзень у сярэдзіне студзеня.
  
  Гісторыя пачалася каля 14:30 12 студзеня. Джуд планаваў забраць Фрэнка са школы, як ён часта рабіў, калі іх бацькі былі на працы. Але аварыя на мосце праз раку Кламат спыніла рух. У яго брата не было мабільнага тэлефона, таму Джуд патэлефанаваў у школу, каб сказаць, што затрымаецца, і сакратарка сказала, што перадасць Фрэнку, што яго брат ўжо ў шляху.
  
  Аднак, калі Джуд прыбыў, ён даведаўся, што паведамленне не было дастаўлена, а Фрэнк з'ехаў катацца з некалькімі студэнтамі. Гэта былі другакурснік Эрык; двое старшакласнікаў, Трэвіс і Карлі — усе яны вучыліся ў сярэдняй школе Фрэнка; і першакурснік суседняга грамадскага каледжа Майкл.
  
  У сваёй заяве ў паліцыю Карлі сказала, што чацвёра студэнтаў сказалі Фрэнку, што адвязуць яго дадому, але спачатку павінны былі выканаць адно даручэнне. Гэта даручэнне заключалася ў паездцы ў жвіровы кар'ер Мейсона, каб сустрэцца з Дэрилом Уільямсам і купіць наркотыкі.
  
  "Майкл, гэта было па-дурному, але ў яго была ідэя, што мы маглі б сказаць, што ў нас ёсць хворы дзіця, аб якім мы клапоцімся, і Дэрыл, магчыма, прапанаваў бы нам больш выгадную здзелку па гэтай нагоды".
  
  Калі Джуд прыехаў у школу і даведаўся, з кім сышоў Фрэнк і куды яны накіроўваюцца, ён "проста ашалеў". Ён падумаў пра тое, каб патэлефанаваць у офіс шэрыфа, але калі б яго брата арыштавалі, то для Фрэнка знаходжанне пад вартай нават на кароткі час было б катастрофай.
  
  Джуд памчаўся ў жвіровы кар'ер Мейсона і прыбыў туды каля чатырох гадзін дня .
  
  Студэнты распавялі следчым, што, калі яны дабраліся да кар'ера, яны ведалі, што Дэрыл Уільямс таксама быў там; яны звязваліся з ім па сваіх мабільных тэлефонах. Але яны не былі дакладна ўпэўненыя, дзе ён знаходзіцца. Тэрыторыя была велізарнай; глыбокая, цяністая яма была акружаная трыццаццю пяццю акрамі лясоў і палёў.
  
  Карлі сказала: "Гэта было што-то накшталт: 'Мы знаходзімся пад гэтымі трыма вялікімі дрэвамі, а справа ёсць пагорак і скала'. А ён такі: 'Гэта ўсё гробаны дрэвы, пагоркі і скалы".
  
  Студэнты падзяліліся на дзве групы, каб пашукаць яго. Карлі, Майкл і Фрэнк пайшлі ў адным кірунку. Трэвіс і Эрык пайшлі ў іншым.
  
  "Мы знайшлі Дэрила першымі", - сведчыла Карлі. Дылер быў на адной з палян, злосны з-за таго, што яму было холадна і што студэнты да таго часу спазніліся на паўгадзіны. Здзелка яшчэ не магла быць завершана, таму што ў Трэвіс былі грошы. Карлі патэлефанавала яму і сказала, дзе яны знаходзяцца. Ён сказаў, што будзе там праз пяць хвілін.
  
  У гэты момант у Фрэнка Стэрлінгаў здарыўся прыступ панікі, што не было рэдкасцю, калі хлопчык апыняўся ў стрэсавых сітуацыях. Ён пачаў крычаць і змагацца з Майклам і дылерам, якія адштурхнулі яго і адступілі назад, крычучы ім, каб яны супакоіліся, што толькі яшчэ больш знервавала Фрэнка. Менавіта ў гэты момант з-за дрэў пачуўся стрэл, і Уільямс упаў на зямлю. Два студэнта, Карлі і Майкл, ўцяклі, пакінуўшы Фрэнка свернувшимся ў клубок, усё яшчэ знаходзяцца ў істэрыцы, глядзяць на цела дылера і крыклівым.
  
  Некалькі хвілін праз, Майкл зноў пракраўся міма паляны ў пошуках Эрыка і Трэвіс. Робячы гэта, ён убачыў Джуда з пісталетам у руках. Майкл знайшоў двух іншых студэнтаў, і яны паспяшаліся да машыне — яна належала Майклу — і з'ехалі. Трэвіс і Эрык нічога не бачылі. Яны знаходзіліся побач з самім кар'ерам глыбінёй у дзвесце футаў, які не быў абгароджаны плотам, і ішлі асцярожна, звяртаючы ўвагу на тое, куды ідуць.
  
  Справаздача Джуда Стэрлінгаў быў такім:
  
  Пасля таго, як ён прыбыў у кар'ер, ён ехаў па дарожках для грузавікоў, пакуль не заўважыў машыну. Ён пад'ехаў да яе і прыпаркаваўся. Гэта была Subaru Outback, Williams. Ўнутры машыны, ён нікога не ўбачыў. Пабадзяўшыся па тэрыторыі каля пяці хвілін, ён пачуў галасы на паляне прыкладна ў трыццаці ярдаў ад яго. Джуд накіраваўся ў тым кірунку. Імгненне праз ён пачуў крык свайго брата. Затым ён пачуў стрэл. У паніцы ён пабег на гук. На сцежцы, якая вядзе на паляну, ён знайшоў пісталет на зямлі і падабраў яго.
  
  “Я, тыпу, не ведаў, што адбываецца. Можа быць, у каго-то яшчэ быў пісталет". Ён больш нікога не бачыў вакол сябе, хоць гэта было б цяжка, так як лес у тым месцы быў даволі густым.
  
  Па яго словах, Джуд быў узрушаны, убачыўшы які ляжыць там Ўільямса, але засяродзіўся на тым, каб супакоіць Фрэнка. Ён ужо збіраўся сыходзіць, але пакапаўся ў кішэнях дылера і забраў паўтузіна пакуначкаў з марыхуанай і чатырыста долараў наяўнымі. “Я не павінен быў гэтага рабіць, я ведаю. Я проста быў злы, што Фрэнк засмучаны, і я не хацеў, каб гэтыя прыдуркі з школы атрымалі траўку і грошы ".
  
  Яны з братам вярнуліся ў пікап і паехалі дадому. Па дарозе ён папрасіў Фрэнка нічога не казаць іх бацькам аб тым, што здарылася. Брат сказаў, што не будзе.
  
  Само злачынства было нашмат складаней і танчэй, чым гісторыя, якая змяшчаецца ў тых двух кароткіх газетных артыкулах, якія ён знайшоў у Інтэрнэце, з якіх вынікала, што Стэрлінг меў намер забіць Ўільямса з-за яго грошай і наркотыкаў.
  
  Але гэта не здзівіла Шоў, які неаднаразова станавіўся прадметам абмеркавання прэсы ў сферы пошуку узнагарод.
  
  Ніколі не прымайце любую гісторыю на веру ...
  
  Ён задаўся пытаннем, колькі прысяжных былі схільныя да вінаватасці хлопчыка, перш чым сесці ў свае крэслы ў зале суда.
  
  OceanofPDF.com
  5.
  
  Шоу ацаніў судовы працэс, які, як яму здалося, прайшоў вельмі хутка; стэнаграма была кароткай для крымінальнага працэсу.
  
  З боку абвінавачвання прадавец кругласутачнага магазіна даў паказанні аб тым, што бачыў грузавік Джуда. Пры ім былі прылада забойства, наркотыкі і наяўныя грошы, якія маглі прывесці да ахвяры. Акруговы пракурор прызнаў, што пісталет не належаў Джуду — былі паказанні, што ў яго ніколі не было зброі, і ён ім не цікавіўся, — але ён сказаў прысяжным, што Джуд знайшоў "Сміт і Вессон" у "Субару" Уільямса; на ім былі сляды ДНК Ўільямса.
  
  Што тычыцца матыву, акруговай пракурор прапанаваў тэорыю, згодна з якой Джуд лічыў, што Уільямс пагражаў свайму паникующему брату. "Абвінавачаны проста страціў кантроль". Адзін сведка абвінавачвання паказаў, што ён бачыў, як Джуд выходзіў з сябе у мінулым, асабліва калі яго брат быў у небяспецы. Аднойчы ён жорстка збіў студэнта, які задзіраў Фрэнка. Менавіта з-за гэтага нападу Джуда арыштавалі.
  
  Іншы студэнт засьведчыў, што Джуд аднойчы сказаў: "калі хто-небудзь прычыніць шкоду майму брату, ён мёртвы".
  
  Майкл паказаў, што бачыў Джуда з пісталетам на паляне.
  
  Довады абароны не былі бліскучымі.
  
  Адвакат Камінгс паказаў, што на пальчатках або руках Джуда не было слядоў пораху, але на гэта запярэчылі: ён выкінуў пальчаткі, і ў яго было досыць часу, каб оттереться.
  
  Ён сцвярджаў, што страляцца мог быць адзін з чатырох іншых студэнтаў, якія абрабавалі дылера. Але акруговай пракурор звярнуў увагу на адсутнасць іх ДНК і адбіткаў пальцаў на пісталеце, а таксама слядоў пораху на іх руках або пальчатках, хоць яго той жа аргумент аб раздачы пальчатак і мыццё рук выкарыстоўваецца і ў дачыненні і да іх. Гэтага абвяржэння, аднак, Камінгс не прапанаваў. Акрамя таго, калі матывам было рабаванне, чаму ў Джуда апынуліся наркотыкі і грошы, а не што-небудзь з іх?
  
  Адным сведкам, які не даваў паказанняў, быў Фрэнк, малодшы брат Джуда. Пракурор разумеў, што хлопчык з'яўляецца інвалідам, і абодва бакі агаварылі, што яму не абавязкова зьяўляцца на суд, але што ён павінен быць адхілены. Хлопчык сказаў, што нічога не памятае аб стральбе. У яго быў "непрыемны момант", па-відаць, так ён называе прыступ панікі. Ён успомніў, як ён ляжаў на зямлі, скруціўшыся абаранкам, спрабуючы ўявіць сваё "бяспечнае прастору".
  
  Прысяжным спатрэбілася тры гадзіны і дванаццаць хвілін, каб прызнаць Джуда вінаватым.
  
  
  
  —
  
  Шоў зайшоў у офіс шэрыфа акругі Стьюбен, дзе папрасіў аб сустрэчы з дэтэктывам Соняй Мэлай.
  
  Чакаючы ў маленькім вестыбюлі, ён падумаў: "Шанцы, што гэта будзе прадуктыўна?" Максімум дзесяць адсоткаў.
  
  І ўсё ж гэтая жанчына, гадоў трыццаць з невялікім, прыгожая, з нерухомымі і няўсмешлівымі вачыма, прыйшла, каб забраць Шоу і суправадзіць яго назад у свой офіс. Ён не насіў свайго схаванага зброі, таму што, калі вы прыходзіце ў паліцэйскія ўчасткі, гэта выклікае разнастайнае павышэнне крывянага ціску.
  
  Мэлай здаваўся кемлівым, добра арганізаваным, добрасумленным. Тэчкі на яе стале — усе закрытыя, калі ён увайшоў у яе маленькі, цесны кабінет, — былі раскладзеныя ў адпаведнасці з чарговасцю па часе і дат. Але іх было шмат, і яшчэ больш на буфеце ззаду яе. Гэта падказала Шоў, што дэпартамент перагружаны працай — як фірма юрыста Камінгс. Няма асаблівага стымулу занадта глыбока капацца ў справе з дымлівых пісталетам. Выбірайце хуткія і лёгкія варыянты, калі можаце. Хутка зачыняйце іх і рухайцеся далей.
  
  Шоў патлумачыў Мэллою, што бацька Стэрлінгаў прапанаваў ўзнагароджанне за інфармацыю, якая прывяла б да апраўдання яго сына альбо шляхам ўстанаўлення асобы іншага чалавека як забойцы, альбо шляхам раскрыцця фактаў, якія даказалі б невінаватасць Стэрлінгаў у злачынстве. Шоў прыехаў у горад за гэтай узнагародай.
  
  У адрозненне ад адваката, Мэлай відавочна абаранялася ў яго прысутнасці. Яна сказала Шоў, што ў яго не будзе доступу да паліцыянтам справаздачах, заявах або іншай дакументацыі, толькі да інфармацыі, якая ўжо ёсць у адкрытым доступе. Шоў пацвердзіў, што разумее гэта. Ён сказаў: “Я ўпэўнены, што гэта было справядлівае расследаванне. Проста бацькі адчуюць сябе нашмат лепш, ведаючы, што ўсё было зроблена для іх хлопчыка. На гэтым яго жыццё скончана".
  
  Яна не здавалася кранутай. Ён падумаў, ці ёсць у яе самой дзеці. Шоў заўважыў адсутнасць заручальнага кольцы, а на стале не было фатаграфій мужа або атожылкаў, але гэта часта ставілася да супрацоўнікаў праваахоўных органаў. Паколькі падазраваныя — некаторыя з іх здзяйснялі забойствы, некаторыя былі псіхапатамі — час ад часу з'яўляліся ў сваіх офісах, яны, як правіла, пазбягалі паказваць пасведчання аб сваіх сем'ях.
  
  “ Ты зарабляеш на жыццё? Ўзнагароджанне?
  
  "Цалкам дакладна".
  
  Цяпер яна здавалася менш абаранялай - таму што, як ён адчуваў, яна не ўспрымала яго сур'ёзна. Ён крыху зразумеў.
  
  "Што ты хочаш ведаць?"
  
  "Што за гісторыя з Дэрилом Уільямсам?"
  
  “ Высокапастаўлены дылер. Адзін з асноўных крыніц метамфетаміну, фента і аксідамі ме у гэтай частцы штата. Скажу вам, містэр Шоў, мяне не турбуе, што яго больш няма з намі.
  
  "Гэта была яго тэрыторыя?"
  
  “Акруга Стюбен - зона свабоднага гандлю. Да нас прыязджаюць гандляры з Актона, то ёсць з Акрон і Кантона. Ніхто не такі буйны, як Уільямс ".
  
  “ Значыць, у яго былі сапернікі.
  
  “ Ты думаеш, хто-то прыехаў сюды, застрэліў яго падчас здзелкі і пакінуў пісталет. Абставіць усё так, быццам сарвалася продаж або пакупнікі спрабавалі выкрасці яго тавар?
  
  "Проста разглядаю варыянты".
  
  “За выключэннем таго, што Уільямс таксама прадаваў оптам. У яго былі надзейныя пастаўшчыкі з захаду. Рознічны гандляр не ўзяў бы яго з сабой. Ім спатрэбіўся б яго прадукт — якасць і колькасць былі занадта добрыя ".
  
  Шоу сказаў: “А як наконт фактару "проста-проста-вар'яцтва"? Адзін наркаман прыбірае іншага, таму што сёння паўторны чацвер".
  
  Ён падумаў, што гэта магло б выклікаць ўсмешку.
  
  Гэтага не адбылося.
  
  “Яшчэ сёе-тое, і я пакіну вас сам-насам. Вопіс "Субару" Ўільямса?"
  
  Яна поколебалась. Затым павярнулася і дастала тэчку з шафы ззаду сябе. Яна знайшла дакумент. - Абгорткі ад фастфуду, шестнадцатиунциевый шклянку колы “Бургер Кінг", нестиранные шкарпэткі і футболка. Шэсць десятицентовых пакуначкаў траўкі, пяць однограммовых пакуначкаў метамфетаміну. Талстоўка.
  
  “ У багажніку ёсць што-небудзь?
  
  “ Шэсць слоікаў "Будвайзера". Скрынка девятимиллиметровых патронаў "Фиокки". Два "Ремингтона" васьмідзесятых гадоў выпуску. Паслухайце, сэр, з таго, што вы ведаеце аб гэтай справе, я мяркую, вы прачыталі ў стэнаграме, што Джуд пагражаў забіць любога, хто прычыніць шкоду яго брату.
  
  “Гэта такі выраз. Колькі разоў вы чулі, як людзі казалі: 'Я збіраюся забіць такога-то'?"
  
  “Пры маёй працы - даволі часта. І часам яны кажуць сур'ёзна. Дазвольце мне задаць вам пытанне: колькі прапануе сям'я?"
  
  "Гэта яны павінны табе сказаць".
  
  “Ну, гэта, верагодна, больш, чым яны могуць сабе дазволіць. Будзе крыўдна, калі хто-то вылучыць ідэю аб невінаватасці іх хлопчыка толькі дзеля таго, каб забраць іх грошы ".
  
  - Калі толькі ён не невінаваты.
  
  “Ці ведаеце вы, містэр Шоў, што калі Майкл убачыў Джуда на паляне, ён узвёў курок пісталета і накіраваў яго ў галаву Дэрилу Уільямсу? Ён збіраўся стрэліць у яго зноў".
  
  Шоў зрабіў паўзу. "Гэтага не было ў стэнаграме".
  
  "Суддзя выдаліў сведкавыя паказанні".
  
  - Але ён не націснуў на курок, ці не так?
  
  "У той момант у гэтым не было неабходнасці — пасля таго, як ён убачыў, што мёртвы". Цярпенне лопнула. "Цяпер, сэр, мне трэба заняцца некалькімі бягучымі справамі".
  
  OceanofPDF.com
  6.
  
  Раніцай Шоў, пацягваючы каву, перачытваў ліст ад Маку Макензі, свайго прыватнага дэтэктыва. У ім былі ўкладанні: тузін малюнкаў — камер назірання і асабістых здымкаў — ад некаторых найбольш уплывовых фігур арганізаванай злачыннасці ў раёне кантона Акрон. Ён перанёс іх на свой тэлефон.
  
  Затым ён завёў аўтафургон і адправіўся на пошукі чатырох студэнтаў, якія былі ў кар'еры 12 студзеня.
  
  Каб знайсці іх, не спатрэбілася шмат часу. Іх імёны былі ў стэнаграме, а Хэнсон-Вэлі быў маленькім мястэчкам. Спачатку ён адшукаў Карлі Трэнт і Майкла Уилборна, якія выпадкова апынуліся разам у тым месцы, дзе яна працавала.
  
  Карлі была стройнай бландынкай з вытанчанай татуіроўкай ў выглядзе марской свінні на шыі. У іншым месцы, несумненна, было больш чарнілаў, але, магчыма, у адпаведнасці з сённяшняй модай, яна насіла шматслаёвую вопратку, верхнюю з доўгімі рукавамі. Майкл быў сімпатычным спартсменам з доўгімі валасамі, таксама бландзінам. Хлопец у сініх джынсах і футболцы. На гэтай канкрэтнай вопратцы быў надрукаваны тур-постэр групы, аб якой Шоў ніколі не чуў, а такіх было большасць у гісторыі поп - і рок-музыкі. Майкл здаваўся досыць прыемным, хоць Шоў успомніў, што гэта была яго ідэя выкарыстоўваць Фрэнка-інваліда, каб паспрабаваць дамагчыся зніжкі ад Williams.
  
  Карлі стаяла за прылаўкам убогай кавярні на бакавой вулачцы ў цэнтры Хэнсон-Вэлі. Майкл тусаваўся ў перапынках паміж заняткамі ў летнюю сесію. Гэта не было супадзеннем, што яны апынуліся тут разам; з іх размовы Шоў зразумеў, што яны сустракаюцца.
  
  Ён папрасіў кубак "Паўднёваамерыканскага імпартнага". Улічваючы, што ў установе пахла хутчэй лизолом, чым тлустымі смажанымі бобам, ён чакаў чэрствы фольгерсов, але на самой справе гэта аказалася даволі нядрэннае піва (хоць ён вызначыў яго як гватемальское, а не з ніжняга паўшар'я, як абяцала меню на дошцы).
  
  Ён дадаў трохі малака і, калі яна адышла ад пакупнікоў, сказаў ім абодвум: “Я ў горадзе, дапамагаю бацькам Джуд Стэрлінг. Я вывучаю справа аб магчымай апеляцыі. Магу я задаць вам некалькі пытанняў?
  
  Шоў быў у спартыўным пінжаку і кашулі; яны, верагодна, прынялі яго за юрыста або памочніка юрыста.
  
  "Напэўна". Ад Майкла.
  
  Карлі сказала: “Ён мне ніколі не падабаўся, Джуд, я маю на ўвазе. Яго брат быў мілым, бедны дзіця. Але Джуд заўсёды быў трохі дзіўным".
  
  "Дзіўна", - сказаў Майкл.
  
  І зноў, мяне не цікавяць меркаванні. "На самой справе вы не бачылі, як ён страляў у Дэрила Ўільямса, праўда?"
  
  Майкл паківаў галавой. “ Няма.
  
  "Э-э-эх". Карлі з энтузіязмам протирала кававарку для падрыхтоўкі капучына.
  
  Шоў сказаў Майклу: "Я так разумею, ты вярнуўся на паляну ў пошуках Трэвіс і Эрыка".
  
  “ Не на паляне. Я праходзіў міма гэтага.
  
  “ Але ты бачыў, як Джуд узвёў курок пісталета і накіраваў яго на Дэрила.
  
  “Так. Я думаў, ён збіраецца стрэліць у яго зноў, але ён гэтага не зрабіў. Потым я знайшоў Трэва і Эрыка, і мы з'ехалі адтуль".
  
  “ Ты не ведаеш, колькі часу прайшло паміж стрэлам і тым момантам, калі Джуд выйшаў на паляну.
  
  Зірнуўшы на свайго хлопца, Карлі сказала: "Чувак, пасля стрэлу мы проста ўцяклі".
  
  “Я хачу паказаць вам некалькі фатаграфій. Гэта некалькі дылераў з Кантона і Акрон. Вы выпадкова не бачылі каго-небудзь з іх у горадзе дванаццатага студзеня?"
  
  Ён павярнуў свой тэлефон так, каб яны маглі ўбачыць фатаграфіі, якія ён загрузіў раніцай. “У мяне ёсць ідэя, што адзін з іх рушыў услед за Уільямсам ў кар'ер і забіў яго. Потым пакінуў пісталет, каб усё выглядала так, быццам здзелка сарвалася. Джуд проста падабраў яго."
  
  Яны ўважліва вывучалі кожны здымак, пакуль Шоў пракручваў малюнка.
  
  У рэшце рэшт, Карлі пахітала галавой і пацягнула за адну з сваёй — цяжка злічыць — тузіна завушніц або каля таго. Майкл сказаў: “Няма. Я маю на ўвазе, я думаю, хто-небудзь іншы мог бы гэта зрабіць. Але мы не бачылі там ніякіх іншых машын ".
  
  Шоў падзякаваў іх і сказаў: "Дарэчы, добры кава".
  
  Карлі адлюстравала якую заўгодна ўсмешку.
  
  І Шоу вярнуўся ў фургон.
  
  Паколькі Эрыку Саммерсу не споўнілася васемнаццаці, Шоў звязаўся з яго бацькам і спытаў, ці можа ён пагаварыць з хлопчыкам — у прысутнасці бацькоў. Мужчына сказаў: "Што, вы думаеце, Джуд невінаваты?" Ён холадна засмяяўся.
  
  "Я проста вывучаю гэта справа для яго бацькоў".
  
  “Эрык не зрабіў нічога дрэннага. Яго ўцягнулі ў гэта тыя мудакі старэй".
  
  “Я проста хачу паказаць вашаму сыну некалькі фатаграфій. Паглядзім, ці пазнае ён каго-небудзь. Гэта людзі, у якіх мог быць матыў забіць Уільямса ".
  
  З трубкі данёсся яшчэ адзін рэзкі смех, грубы, амаль ненармальны. “Ты з розуму сышоў? Джуд Стэрлінг - псіх. Вядома, ён забіў таго дылера. Трымайся ад мяне далей. Калі ты паспрабуеш пагаварыць з маім сынам, ты не ўяўляеш, у якое дзярмо трапіш".
  
  Мяркуючы па тоне, ён трымаў драбавік каля дзвярэй.
  
  Шоў спытаў, ці можа ён, па меншай меры, пакінуць нумар тэлефона на выпадак, калі перадумае.
  
  Бацька павесіў трубку.
  
  Чацвёрты студэнт, Трэвіс Лэнфорд, быў гатовы пагаварыць. Шоў сустрэў цыбатага светлавалосага маладога чалавека каля клуба "Лаянз", дзе ён толькі што прысутнічаў на сходзе АН.
  
  Хлопец — зорны футбаліст, як даведаўся Шоу, сказаў: “Куорри, тое, што там адбылося, выбіла мяне з каляіны. На наступны дзень я пачаў сустракацца". Ён патлумачыў, што больш за год сядзеў на метамфетамине. Ён разбураў сваю жыццё, але нічога не мог з гэтым зрабіць — да "трывожнага званка": стральбы. З тых часоў ён быў цвярозы.
  
  Шоў спытаў, ці не бачыў ён Джуда на паляне.
  
  “Няма. Эрык і я, мы нават не ведалі, што гэта быў Джуд з пісталетам, пакуль не апынуліся ў машыне Майка і не з'ехалі адтуль. Мы пачулі стрэл, і гэта было такое дзярмо, што мы проста сарваліся з месца ".
  
  Шоў выклаў сваю тэорыю аб тым, што Дэрила мог забіць іншы дылер. Ён паказаў яму фатаграфіі дылераў, і Трэвіс ўважліва іх прагледзеў. “Не, ніколі нікога з іх не бачыў. Прабачце".
  
  “ Цаню, што ты паглядзела.
  
  “ Ты ж не думаеш, што гэта зрабіў ён?
  
  “На самой справе я не магу табе сказаць. Проста нутром адчуваю, што ён невінаваты".
  
  “Павінен сказаць, у Джуда заўсёды была гэтая бок. Злы. І дзіўны. Але я таксама быў дзіўным, калі ўжываў. Ведаеш, пра гэта занадта лёгка судзіць. "Ён кіўнуў у бок клуба "Лаянз". “На самой справе я не так ужо моцна веру ў Бога, але я думаю, што ёсць Больш Вялікая Сіла, ведаеце, як кажуць у праграме. Можа быць, вы - адказ на яго малітвы ".
  
  
  
  —
  
  Паездка да Кантона заняла сорак пяць хвілін. Ён забраніраваў столік у кемпінзе пад назвай Bide a Wee (па-шатландску "Пабудзь трохі" - адно з самых распаўсюджаных назваў кемпінгавай паркаў). Ён купіў месца для пераезду і прыпаркаваў там "Виннебаго". Часам ён ездзіў на працу на сваім матацыкле "Ямаха". Але на гэты раз ён вырашыў арандаваць седан. Па-першае, цыклы кідаюцца ў вочы, і яму трэба было быць тут такім жа незаўважным, як вясновы паветра.
  
  З іншага боку, той, хто ездзіць на двух колах, значна больш ўразлівы, чым той, хто ездзіць на чатырох.
  
  Пакінуўшы стаянку "Авіса", Шоў паехаў у бліжэйшую закусачную. Ён заехаў на стаянку, зайшоў унутр ўстановы, аформленага ў стылі 50-х - на сцяне вісеў партрэт Мэрылін Манро - і сеў за стойку. Ён замовіў каву і сэндвіч з салатай з тунца.
  
  Шоу яшчэ раз прачытаў падрыхтаваныя Макам анкеты мясцовых гангстэраў. Адна здалася яму больш перспектыўнай, чым астатнія. Яго звалі Орин Тримбо, і ён быў гандляром наркотыкамі і зброяй сярэдняга звяна, на якога ў акрузе Стюбен была заведзеная справа аб продажы зброі, хоць яго і адпусцілі.
  
  Тримбо быў невысокім жилистым мужчынам змяшанай расы, чарнаскурым і ангельцам. Амаль чвэрць з сваіх трыццаці васьмі гадоў ён правёў у турмах і цэнтрах ўтрымання пад вартай. Злачынствы, звязаныя з наркотыкамі, зброяй, нападамі. Ён таксама адседзеў тэрмін за хатняе гвалт (свидетельницами скаргі былі дзве розныя сяброўкі, і злачынствы адбыліся з інтэрвалам у некалькі дзён адзін ад аднаго — што, верагодна, было свайго роду паслужным спісам).
  
  Справаздачы, якія сацыяльныя работнікі, псіхіятры абароны і афіцэры па ўмоўна-датэрміновым вызваленні прадставілі па нагоды розных з'яўленняў Тримбо ў судовай сістэме, былі паслядоўнымі: ён валодаў інтэлектам вышэй сярэдняга, але быў дыягнаставаны як пакутуе памежным засмучэннем асобы, быў схільны да параноі і запальчывасць і меў крайнія нарциссические тэндэнцыі.
  
  Цяперашнім адрасам Тримбо была арандаваная кватэра ў заняпалым раёне Кантона. Шоў прыпаркаваўся праз дарогу ад двухпавярховага дома на адну сям'ю і стаў чакаць, калі з'явіцца дылер. Ён зразумеў, што ўнутры хто-то ёсць, па мігценні экрана тэлевізара, і неўзабаве змог разглядзець, што ў Тримбо было некалькі наведвальнікаў, двое мужчын і дзве жанчыны. Шоў вёў назіранне шэсць гадзін запар, з адзіным перапынкам, каб схадзіць у туалет і купіць ежу і пітво.
  
  У восем вечара таго ж дня з'явіўся Тримбо, раскудлачаны і выглядаў стомленым, або, можа быць, п'яным. Шоў рушыла ўслед за ім пешшу на Вашынгтон-стрыт, чатырохпалосную камерцыйную вуліцу, уздоўж якой выстраіліся бары, рэстараны з флуарэсцэнтным асвятленнем, якія прапануюць функцыянальную кухню, манікюрные салоны, крамы, якія гандлююць парыкамі і нарошчанымі валасамі, прадпрыемствы па выдачы пазык да зарплаты, дэлікатэсы.
  
  Шоў прасачыў за дылерам да карчмы Эрын, пашарпанага бара з рэзкім пахам. Над дзвярыма вісела шыльда, якая інфармуе наведвальнікаў аб тым, што ўстанова было заснавана ў 1972 годзе. Шоў у гэтым не сумняваўся. Павуцінне па кутах і бруд на сценах і столі, відавочна, былі такімі старымі.
  
  Памахаўшы рукой бармэну, Тримбо сеў за столік з чатырма іншымі мужчынамі, якія віталі яго ўдарамі кулакоў і братэрскімі абдымкамі. Адзін быў англічанінам гадоў дваццаці пяці, двое былі чарнаскурымі і ім было за трыццаць, а адзін, мяркуючы па ўсім, лацінаамерыканец, якому было за сорак ці пяцьдзесят.
  
  Калі Шоў працаваў, ён аддаваў перавагу чорныя джынсы і кашулі, а таксама цёмныя спартыўныя курткі, як ён быў апрануты сёння. Аднак цяпер ён абраў пацертую куртку для гадзін. Ён не галіўся два дні - наўмысны выбар. Ён таксама насіў бейсболку без лагатыпа. Ён змяшаўся.
  
  У бары ён замовіў "Джэк Дэніелс" і імбірны эль у асобных куфлях. Ён пацягваў безалкагольны напой, а не бурбон, і рабіў выгляд, што вывучае экран свайго iPhone, адначасова назіраючы за Тримбо і астатнімі ў цёмным люстэрку за стойкай бара.
  
  Яны смяяліся, час ад часу паказваючы на зашмальцаваны экран тэлевізара, скардзіліся бармэну на тэмпературу і падбадзёрвалі адзін аднаго гісторыямі пра вулічных подзвігі. Настрой Тримбо рэзка змянялася, ад галавакружэння да гневу і параноі. Большасць іншых за сталом, відавочна, баяліся яго. Шоў адзначыў, што лацінаамерыканец - няма. Ён не быў адным з каманды; Шоў выказаў здагадку, што ён быў у іншай бандзе або ў пастаўшчыка.
  
  Іншых наведвальнікаў было няшмат, і Шоў заўважыў, што некалькі мужчын за сталом, уключаючы Тримбо, час ад часу пазіралі ў яго бок. Шоў хацеў застацца даўжэй, але вырашыў, што разумней сысці.
  
  Ніколі не думай , што твой вораг нічога не падазрае ...
  
  Ён дапіў імбірны эль, наліў віскі ў высокі шклянку, каб схаваць, што ён нічога не піў, расплаціўся і сышоў.
  
  Будучы паляўнічым за узнагародай, Шоў вёў вялікую сачэнне. Гэта азначала, што ён таксама адчуваў, калі за ім сачылі. Цяпер, на пустынных вуліцах гэтай суровай часткі Кантона, ён быў упэўнены, што хто-то сочыць за ім. Расшпіліўшы куртку, каб зручней было даставаць "Глок", ён накіраваў тэлефон у рэжыме відэакамеры за спіну. Ён спыніўся і паглядзеў на відэа. Занадта цёмна, занадта цяжка сказаць напэўна, але цалкам магчыма, што нейкая фігура ішла за ім, трымаючыся ў ценю.
  
  Ён вярнуўся да сваёй машыне каля Тримбо, забраўся ўнутр і хутка разгарнуўся. Ён нікога не мог бачыць, але калі б гэты чалавек сачыў за ім, ён мог б праслізнуць у вузкі завулак паміж рэстаранам, выстаўленым на продаж, і вейп-крамай. Ён праехаў міма дома Эрын і зазірнуў у акно.
  
  Тримбо і вялікая частка яго каманды ўсё яшчэ былі там. Лацінаамерыканцы не было.
  
  Праз паўгадзіны ў "Виннебаго" ён выключыў ўнутранае асвятленне і агледзеў тэрыторыю кемпінга. Ён не заўважыў ніякага назірання. Ён замкнуў дзверы, прыняў душ і лёг спаць. Яго "Глок" ляжаў на стале побач з ім.
  
  Перад тым, як ён заснуў, у яго зажужжал тэлефон.
  
  "Алё?"
  
  “ Містэр Шоў. "Голас мужчыны быў настойлівы. “ Гэта Арні Стэрлінг. Адбылася бойка. Яго ўдарылі нажом, Джуд. Адзін са зняволеных — адзін Дэрила Уільямса".
  
  "Як ён сябе адчувае?"
  
  “Яны мне не кажуць! Толькі тое, што ўсё было дрэнна. Ён у турэмнай бальніцы. Я спытаў, ці можа ён паехаць у гарадскую бальніцу хуткай дапамогі, але яны гэтага не зробяць ". Мужчына быў блізкі да сьлёз. "Што ты знайшоў?" - спытаў я.
  
  “У мяне ёсць адна зачэпка. Я не магу сказаць, што гэта акупіцца. Калі гэтага не адбудзецца, то ў мяне мала што яшчэ можа яму дапамагчы ".
  
  “Зняволены, які ўдарыў яго нажом, знаходзіцца ў адзіночнай камеры, але там будзе хто-то яшчэ. Можа быць, ім удасца трапіць у бальніцу і скончыць тое, што яны пачалі ".
  
  “ Я павінен ведаць гэта да заўтрашняга дня.
  
  Паўза. “ Калі яшчэ не занадта позна.
  
  OceanofPDF.com
  7.
  
  На наступны дзень Шоў, у карычневай скураной бейсболцы і сонцаахоўных акулярах, рушыў услед за Тримбо, зноў жа пешшу, ад яго дома да закусачнай-піцэрыі, дзе дылер зноў сустрэўся з іспанамоўная, з якім пазнаёміўся напярэдадні ўвечары.
  
  Нават у новай вопратцы і цёмных акулярах Шоў не хацеў рызыкаваць праславіцца падазроным чалавекам у бары мінулай ноччу, таму ён чакаў на другім баку вуліцы, пацягваючы каву ў кафэ на адкрытым паветры, адкуль мог назіраць за мужчынамі праз вялікія, заляпаныя люстраныя вокны піцэрыі. Яны падзялілі вялікі пірог, і ў сярэдзіне трапезы, калі прадавец і іншыя наведвальнікі не глядзелі ў іх бок, Тримбо сунуў латиноамериканцу тоўсты канверт і атрымаў наўзамен лісток паперы, які прадавец прыбраў у кішэню, нават не зірнуўшы на яго.
  
  Шоў ведаў аб падобных здзелках. Пастаўшчык — лацінаамерыканец — атрымаў наяўныя грошы ў канверце, а ўзамен даў Тримбо адрас, дзе быў схаваны і гатовы да адпраўкі толькі што набыты прадукт. Можа быць, у сейфе або камеры захоўвання на мясцовай аўтобуснай станцыі.
  
  Двое мужчын сышлі. Шоў не рушыў услед за імі. Як толькі яны згарнулі за кут на бакавой вулачцы, ён увайшоў у піцэрыю і сеў на хісткі крэсла за столік побач з тым месцам, дзе сядзелі двое мужчын.
  
  Увайшоў прадавец з шэрым смеццевым вядром, каб вымыць посуд.
  
  "Пачакай хвілінку, добра?" Шоў спыніў потнага, каржакаватага мужчыну, які здзіўлена міргнуў.
  
  "Так?"
  
  "У цябе ёсць два варыянты," ціха сказаў Шоў.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  "Па-першае, патэлефануй свайму адвакату і скажы яму, што на цябе збіраюцца арыштаваць па абвінавачванні ў змове і выкарыстанні твайго бізнесу для незаконных аперацый арганізаванай злачыннасці".
  
  Ён выбухнуў: “Аб чым, чорт вазьмі, ты кажаш? Я—"
  
  “ТССС. Слухай варыянт нумар два".
  
  Буянства спынілася.
  
  “ Вазьмі гэтыя трыста даляраў. Шоў працягнуў банкноты. “ І скажы мне імя аднаго Тримбо. Лацінаамерыканец. Апрануты ў чорна-шэрую кашулю.
  
  “ Я не разумею, у што вы гуляеце, містэр, але вы нарываетесь на непрыемнасці.
  
  Шоў час ад часу чуў дрэнныя рэплікі ў свой адрас. Гэта была адна з горшых.
  
  Мужчына быў буйным, так, але не мускулістым, а тоўстым. Любы можа бушаваць, любы можа пагражаць. Небяспека заключаецца ў пяці працэнтах тых, хто гэтага не робіць, у пяці працэнтах тых, хто проста глядзіць на вас і моўчкі працягвае прычыняць боль або забіваць.
  
  Прадавец за стойкай быў дакладна у дзевяноста пяці працэнтах выпадкаў.
  
  Шоў працягнуў: "Варыянт першы або другі варыянт?"
  
  Вочы напоўніліся трывогай. “Ты не разумееш, што робіш, прыяцель. Ніхто не смее звязвацца з Орином Тримбо".
  
  Яшчэ адна няўдалая рэпліка.
  
  Шоў прыпадняў брыво. “ Яшчэ дзвесце, калі вы дасце мне адрас лацінаамерыканцы ... Ці я пазваню ў аддзел па барацьбе з арганізаванай злачыннасцю акруговага упраўлення шэрыфа.
  
  Шоў задумаўся, ці ёсць ён у іх на самай справе.
  
  Ён агледзеўся, як быццам тут быў хто-то, хто мог прыйсці яму на дапамогу. Няма. Ён быў прадастаўлены сам сабе. Нарэшце, шэпт: "Эдуарда Гарсія".
  
  "І дзе ён жыве?"
  
  “Я не ведаю! Не ведаю яго адраса. Я думаю, на Мілер-стрыт, недалёка ад Эберхардт-сквер".
  
  Гэтага было дастаткова. Шоў паставіў яму поўную пяцёрку. "Мне таксама трэба сёе-тое яшчэ".
  
  "Што?"
  
  "Сумка з сабой у дарогу".
  
  
  
  —
  
  У сярэдзіне дня Шоў, кіруючы арандаваным аўтамабілем, зноў рушыў услед за Тримбо з яго кватэры. На гэты раз мужчына быў у чорным Cadillac Escalade. Ён паехаў на склад за горадам, недалёка ад межштатной аўтамагістралі. Як мяркуецца, там былі прыхаваныя тавары Эдуарда Гарсіі.
  
  Шоў назіраў, як з'явіўся Тримбо з двума цяжкімі валізкамі. Якія ён схаваў на заднім сядзенні "Кадзілака". Дылер завёў рухавік і выехаў на шашы. Паўгадзіны праз пазадарожнік павярнуў на зарослую пустазеллем паркоўку закінутага завода. Праехаўшы міма яго, Шоў заехаў на суседнюю тэрыторыю. Прыпаркавацца, ён выбраўся з седана і накіраваўся да групы дрэў, адкуль яму быў добра бачны Тримбо на паркоўцы. Неўзабаве з'явіліся дзве машыны. Адным быў пыльна-шэры пікап F250. Іншы - наварочаны мускулкар з храмаванымі коламі з вялікімі спіцамі. Яго колер быў цёмна-чырвоным.
  
  Шоў пачаў запісваць відэа на свой тэлефон і прыставіў яго да дрэва так, каб аб'ектыў быў накіраваны на паркоўку. Затым, уладкаваўшыся ніцма ў сухой траве, ён назіраў за здзелкай ў бінокль Swarovski. Трое мужчын з таго, што, як выказаў здагадку Шоў, было групай прыхільнікаў перавагі белай расы — бачныя татуіроўкі ўяўлялі сабой свастыку і баявой сцяг канфедэрацыі, — купілі тузін пісталетаў і што-то падобнае на некалькі невялікіх кулямётаў, магчыма, H & K.
  
  Для Колтера Шоў гэтага было дастаткова.
  
  
  
  —
  
  У той вечар, калі згушчаліся змярканне, Шоў ехаў па пустэльнай прасёлкавай дарозе за межамі Кантона. "Авіса" быў нядрэнны машынай. Кліенты заўсёды ездзяць на пракат з цяжкімі нагамі, і 15 Км на одометре на самай справе былі больш падобныя на 30. Але трасяніна, бразджанне і глухія ўдары былі нязначнымі раздражняльнікамі.
  
  Шоў зразумеў, што машына ні ў чым не вінаватая, калі пачуўся гучны бавоўна, і "Малібу" вільнуў направа, на абочыну, а затым праз яе. Машына спынілася на забалочанай зямлі, прыкладна ў двух футаў ад ясеня, які ператварыў бы пярэднюю частку ў перажытак мінулага. Яму было пад шэсцьдзесят.
  
  Стук у акно быў гучным. Мужчына выкарыстаў ручку пісталета як малаток, затым павярнуў рулю ў свой бок. Іншы рукой ён жэстам запрасіў яго выйсці з машыны. Шоў падняў правую руку — ніякай пагрозы — і левай адчыніў дзверы. Ён выйшаў і паглядзеў на чалавека, які прастрэліў яму шыну. Гэта быў Трэвіс Лэнфорд, сімпатычны гулец універсітэцкай футбольнай каманды — чалавек, які таксама, як цяпер зразумеў Шоў, забіў Дэрила Ўільямса ў той халодны, бязрадасны студзеньскі дзень.
  
  OceanofPDF.com
  8.
  
  “ У цябе ёсць пісталет. Я бачыў яго.
  
  "Я ведаю", - сказаў яму Шоу.
  
  “Дастань гэта і дай мне ... Не, я табе не давяраю. Ты, напэўна, ведаеш каратэ або што-то ў гэтым родзе".
  
  "Я не ведаю". Што было праўдай, хоць, вядома, Шоу быў чэмпіёнам па барацьбе ў каледжы.
  
  “ Мне ўсё роўна. Трэвіс паглядзеў уверх і ўніз па дарозе. Яна была пустая. “ Дастань гэта і кінь на зямлю.
  
  Ён выканаў загад. Пісталет зваліўся ў зараснікі травы. Трэвіс падабраў яго і сунуў у кішэню.
  
  Шоу сказаў: “Ты сачыў за мной. Я ведаў, што там хто-то быў. Я думаў, гэта хто-то з каманды Тримбо".
  
  “ Вы проста прымаеце няслушныя рашэнні, містэр. Я бачыў гэтую ўзнагароду. Дзве тысячы шэсцьсот? Вы рызыкуеце ўсім дзеля гэтага?
  
  "Як ты збіраешся растлумачыць прабітую шыну?" Шоў кіўнуў на пярэднюю частку.
  
  Ён засмяяўся. “Гэта зрабіла каманда Тримбо. Так, я рушыў услед за табой — і ўбачыў, што ты ідзеш за імі. Яны што-то западозрылі і прыйшлі сюды, каб пагаварыць з табой. Прастрэліў цябе шыну.
  
  “ А потым застрэліў мяне?
  
  Трэвіс нічога не сказаў. Ён быў потным, а яго манеры нервовымі. Шоў разумеў, што АН было выстаўлена напаказ; ён усё яшчэ быў дерганым.
  
  “ Чаму ты забіў Ўільямса?
  
  “ Заткніся. Я тут не для таго, каб размаўляць. Ты тут. Я бачыў, як ты што-то браў з піцэрыі. Я хачу гэта. Што гэта? Доказ? Відэа ці што-то ў гэтым родзе? Калі Шоў не адказаў, ён сказаў: “І я хачу ведаць, дзе гэтыя гробаны нататнікі. Усё тое, што ты запісваў, я табе расказваў. Ты казаў і з Майкам, і з Карлі, і з Эрыкам. Дакладна? Я ведаю, што казаў."
  
  “Трэвіс. Такія рэчы маюць ўласцівасць распутываться. Рана або позна. Будзе лепш, калі ты проста здасі. Ты заключишь здзелку аб прызнанні віны, дапаможаш акруговаму пракурору распачаць справу супраць Тримбо і Гарсіі за гандаль зброяй? Гэта будзе мець вялікае значэнне. Я ведаю, як працуюць такія рэчы."
  
  “ Запісныя кніжкі. Яны ў тваім фургоне?
  
  “Няма. Я даўным-даўно зразумеў, што людзі ў першую чаргу глядзяць туды. Я хаваю іх у іншым месцы".
  
  "Дзе?"
  
  Шоў не адказаў.
  
  Яго рэзкі голас стаў гучней, калі ён сказаў: “Я пачну страляць! Твая нага, тваё калена". Ён падняў пісталет.
  
  Колтер Шоў быў чалавекам, які жыў для таго, каб караскацца па скалах, ездзіць на сваім матацыкле прама па краі прорвы або праз яе, які ў якасці ўзнагароды часам ўступаў у сутычку з сбежавшими злачынцамі або падазраванымі ў забойстве. Думка аб такой катастрафічнай траўме, як раздробленае калена або лодыжкі, была жахлівай.
  
  "Табе сапраўды варта падумаць над маім прапановай", - сказаў яму Шоу.
  
  Трэвіс зірнуў на пісталет у сваёй дрыготкай руцэ. “ І табе варта падумаць аб маім.
  
  Менавіта тады гучнае электроннае бляяньне напоўніла ноч, і голас з гучнагаварыцеля крыкнуў: “Вы, у каго зброя, кіньце яго зараз жа! Або па вам адкрыюць агонь!"
  
  Інстынктыўна Трэвіс павярнуўся, даючы Шоў як раз дастаткова часу, каб апусціць цэнтр цяжару і кінуцца наперад. Ён нізка прыгнуўся і схапіў Трэвіс за левую шчыкалатку, затым выканаў просты тейкдаун Джона Сміта адной нагой, класічны барцоўская прыём. У лічаныя секунды Трэвіс апынуўся на спіне, дыханне выбілі з яго лёгкіх, а пісталет вырвала з рукі. Шоў хутка адкінуў яго ў бок.
  
  Ніколі не варта хапацца за зброю, калі паліцыя настаўляе на цябе сваё.
  
  Гэта не ўваходзіла ў лік правілаў яго бацькі, але Колтеру Шоў проста здалося, што ў гэтым ёсць сэнс.
  
  
  
  —
  
  Забіраючы ў паліцэйскага свае правы і дазвол на схаванае нашэнне зброі і хаваючы іх у кашалёк, Шоу слухаў гэтага чалавека.
  
  “ Такім чынам. Нам хто-то патэлефанаваў і паведаміў аб нападзе тут, на дарозе, ля адзнакі трыццаць чатыры мілі. Нехта па імя Трэвіс Лэнфорд напаў на Колтера Шоў. Што менавіта адбываецца?
  
  Шоў не стаў тлумачыць, што ў чаканні нападу Трэвіс ён вёў прамую трансляцыю паездкі праз камеру назірання за целам сваім знаходлівых прыватнаму дэтэктыву ў Вашынгтоне, акруга Калумбія, у тую хвіліну, калі была прастрэленая шына, Мак патэлефанавала Таго Пепперу, аднаго Шоў і агенту ФБР на пенсіі, у якога былі кантакты ў дарожным патрулі штата Агаё. Ён звярнуўся за сее-якімі паслугамі, і OSHP накіравала сюды каманду.
  
  "Што ўсё гэта значыць, сэр?" - спытаў салдат, на гэты раз менш цярпліва.
  
  “У цяперашні час я вылучаю супраць Трэвіс абвінавачванні ў нападзе са смяротным зыходам. Вы можаце дадаць яшчэ абвінавачванне ў незаконным захоўванні зброі, і дзе-небудзь знойдуцца наркотыкі. Я прыйду ў пастарунак заўтра на сумоўе. Але зараз ёсць якое-тое месца, дзе я павінен быць.
  
  "Што ж, сэр," сказаў салдат з прамой выправай, падобнай на шомпал, " баюся, гэта немагчыма. Вам трэба заставацца тут, пакуль мы не разбярэмся".
  
  Шоў падумаў, што ўсё ўжо даволі добра ўладжана. Ён сказаў: "Не маглі б вы патэлефанаваць па гэтым нумары". Ён усміхнуўся. "У якасці ласкі".
  
  Паліцэйскі павагаўся, а затым набраў нумар. Здавалася, што ён выцягнуўся па стойцы смірна, калі голас адказаў. Ён сказаў: “Я на месцы злачынства з гэтым чалавекам, Колтером Шоў, і ... Добра, сэр. Так, сэр".
  
  Ён адключыўся. Ён паглядзеў на Шоў і сказаў: “Ты вольны. І я асабіста быў бы больш чым шчаслівы дапамагчы табе памяняць кола".
  
  OceanofPDF.com
  9.
  
  Ён паглядзеў уніз, на маладога чалавека, які ляжыць на бальнічным ложку.
  
  Джуд Стэрлінг падняў на яго сонны погляд. Стомленасць выдавала яго.
  
  "Як ты сябе адчуваеш?"
  
  “ Моцна парэзаўся. Яны выкарыстоўваюць шкло. Из'за металадэтэктараў. Можна падумаць, ахоўнікі, ну, ведаеце, здагадаліся б пра гэта.
  
  "Можна падумаць".
  
  “Заражаецца. У мяне інфекцыя".
  
  Нядзіўна. Бальнічная палата была убогай. На сценах было занадта шмат плям крыві, а на падлозе - жоўтыя разводы. Асвятленне было такім жа зялёным, як кафля і бледнасць пацыентаў і медыкаў.
  
  "З табой усё будзе ў парадку?"
  
  “ Яны так кажуць. Шнар. Тут не робяць пластычных аперацый.
  
  "Жанчынам падабаюцца шнары". Некаторым падабаліся. Шоў ведала гэта як факт.
  
  Ён заўважыў, што Джуд быў прыкаваны за руку і шчыкалатку да трывалай металічнай раме. Ён здзівіўся, навошта было трэба і тое, і іншае.
  
  “ Вы сказалі, што знайшлі таго, хто на самай справе застрэліў Ўільямса.
  
  “ Трэвіс Лэнфорд.
  
  Ён міргнуў. Спатрэбілася час, каб усвядоміць гэта. “ І як гэта спрацавала?
  
  “Я раскажу табе пра гэта пазней. Табе варта трохі адпачыць. Але я павінен задаць пытанне".
  
  Ён кіўнуў.
  
  "Вы взвели курок пісталета на паляне і накіравалі яго на Дэрила пасля таго, як у яго стрэлілі?"
  
  "Так, сэр, я так і зрабіў".
  
  "Чаму?"
  
  Джуд паціснуў плячыма. “Гэта можа здацца пацешным, але я падумаў пра рэчы, якія бачыў у фільмах. Забойца, кім бы ён ні быў, выглядае мёртвым. Але калі ты падыходзіш бліжэй, ён ускоквае і хапае нож, або што-то ў гэтым родзе, або сякера. Цяпер ты ведаеш, што я страляў у яго не для таго, каб выратаваць свайго брата. Але я б гэта зрабіў. Я бы зрабіў гэта праз хвіліну.
  
  Шоў кіўнуў.
  
  “ Ты сапраўды думаеш, што я выберусь адсюль?
  
  Шоў патлумачыў, што паўстануць працэдурныя праблемы, а той факт, што ён скраў наркотыкі і грошы — хай нават у наркагандляра — можа азначаць працяг знаходжання ў сістэме. Але яго адвакат прыкладзе ўсе намаганні, каб дамагчыся вызвалення яго ад самых цяжкіх злачынстваў.
  
  Джуд здаваўся удзячным, але пры слове "адвакат" яго твар выцягнуўся.
  
  “ У мяне ёсць сёе-хто лепей Гаральда Камінгс.
  
  Яны абмяняліся ўсмешкамі.
  
  "Ці магу я ўбачыць сваіх бацькоў?"
  
  “Я так не думаю. Пакуль няма".
  
  Падышоў ахоўнік і што-то прашаптаў Шоў, які кіўнуў. Ён сказаў Джуд: “Мне трэба ісці. Але адпачні трохі. Людзі будуць на сувязі. Тут пра цябе паклапоцяцца.
  
  Пасля таго, як Тым Пеппер пагаварыў з капітанам дарожнага патруля штата Агаё, ён пагаварыў з дырэктарам Бюро турмаў. Цяпер Джуд, верагодна, быў самым бяспечным зняволеных у папраўчай установе Уоткінса.
  
  Шоў павярнуўся і рушыў услед за ахоўнікам да выхаду з бальнічнага крыла, праз паўтузіна калідораў, гэтак жа шэрых, наколькі зялёным было медыцынскае ўстанова, і, нарэшце, з ізаляванай частцы турмы ў агульную прыёмную для публікі. Масіўная дзверы са пстрычкай зачыніліся за ім. Ён працягнуў рэгістратару свой ідэнтыфікацыйны значок і атрымаў назад пісталет.
  
  Ён павярнуўся да Соне Мэлай, якая нахмурила глыбокія маршчыны на сваім прывабным твары, і спытаў: "І што?"
  
  
  
  —
  
  Яны ўдваіх выйшлі на вуліцу, у погожую чэрвеньскую ноч. Цвыркуны сапернічалі з жабамі-быкамі за ўвагу, і земнаводныя перамаглі, апусціўшы рукі, — калі, разважаў Шоў, гэта можна сфармуляваць так.
  
  Лёгкі ветрык дзьмуў з водарам язміну.
  
  У Мэллоя былі цікавыя вочы, у святле вулічнага асвятлення. Зрэнкі чорна-жоўтыя. Каціныя вочы.
  
  Яны прислонились да яе машыне без апазнавальных знакаў. Шоў сказала: “Што-то было не так. Інстынкты падказвалі мне, што Джуд Стэрлінг не забойца — верагодна. О, ён быў злы, ён ўдзельнічаў у бойках. Але паміж прычыненнем болю і забойствам ёсць Вялікі каньён.
  
  “Я стаўлю на пятнаццаць адсоткаў, што ён націснуў на курок. Наколькі сур'ёзную пагрозу для Фрэнка мог прадстаўляць Уільямс? Яго "Глок" усё яшчэ быў у яго за поясам. Вырашыў зыходзіць з здагадкі, што ён невінаваты. Калі не страляў ён, тады хто? Дылер-канкурэнт? Верагоднасць, вядома. Але, скажам, трыццаць адсоткаў.
  
  "Ты часта займаешся гэтым адсоткам?"
  
  "Я ведаю".
  
  “ Чаму не больш трыццаці, улічваючы суперніка?
  
  “Тое, што вы мне самі сказалі: Уільямс быў адным з найбуйнейшых пастаўшчыкоў метамфетаміну ў гэтым раёне. Яго забойства парушыла б ланцужок паставак. Нікому не пойдзе на карысць. І нават калі б хто-то хацеў, каб яго прыбраць, навошта было ехаць пяцьдзесят міль у марозны дзень да самай Хэнсон-Вэлі і забіваць яго ў разгар здзелкі, пры сведках?
  
  "Нават з улікам твайго фактару вяртання ў чацвер?"
  
  А цяпер крыху усміхніся.
  
  "Нават з гэтым".
  
  “ Застаецца пяцьдзесят пяць працэнтаў.
  
  "Што?" Шоў быў збіты з панталыку.
  
  Мэлай сказаў: “На пятнаццаць адсоткаў гэта зрабіў Джуд, на трыццаць адсоткаў - нейкі забойца з банды. Усяго сорак пяць. Хто на пяцьдзесят пяць адсоткаў падазраваны?"
  
  Шоў спатрэбілася імгненне. “Не, працэнты не абавязкова павінны складацца ў сотню. Гэта працуе не так".
  
  "Аб".
  
  “Такім чынам, давайце прыбярэм Джуда і суперніка. Што мы будзем рабіць далей? Мяне зацікавіла зброю. Прыладай забойства быў трыццаць восьмы спецыяльны. На ім была ДНК Ўільямса, таму ўсе выказалі здагадку, што яна была ўзятая з яго машыны "Субару".
  
  "Тое, што мы думалі, так".
  
  “ Але ў багажніку былі патроны толькі да девятимиллиметровому і трехсотмиллиметровому восьмидесятизарядному. Добра, у Ўільямса мог быць і трыццаць восьмы спецыяльны. Многія дылеры калекцыянуюць зброю ...
  
  "Як бейсбольныя карткі".
  
  Шоў нахмурыўся. “ Напрыклад, што?
  
  Яна паглядзела яму ў твар. “ Ты не разбіраешся ў бейсбольных картках?
  
  "Няма".
  
  У пустэльным анклаве, дзе выраслі Шоў і яго браты і сёстры, іх бацька, схільны прыступам параноі, не дазваляў глядзець тэлевізар, не кажучы ўжо пра Інтэрнэце, на сваёй тэрыторыі. У Шоў было вельмі мала культурных арыенціраў, асабліва ў спорце.
  
  Мэлай патлумачыла, што іх калекцыянаваў яе ўласны бацька. “Я атрымала ў спадчыну каля пяці тысяч. Я працягваю спадзявацца сустрэць чалавека, які ацэніць іх па вартасці".
  
  Прыбіраючы гэта ў ніжні скрыню стала, Шоў працягнуў: “Так што, вядома, Каваль мог быць у Ўільямса. Але якія шанцы мець тры пісталета — і адзін без пары скрынак патронаў у багажніку?
  
  "Дваццаць працэнтаў". Мэлай, відавочна, гуляў у працэнтную гульню.
  
  “Я магу з гэтым змірыцца. Такім чынам, вось мае здагадкі. Па-першае, пісталет не належаў Ўільямсу і не Джуду. Па-другое, Уільямс быў топ-мэнэджэрам у сваім бізнэсе. Ён не прыехаў бы ў Hanson Valley за капейкавай здзелкай. Ён бы перавозіў буйную партыю тавару, плануючы сустрэцца з дзесяткамі кліентаў і пастаўшчыкоў. Памятаеце, ён быў злы, што дзеці спазніліся. Верагодна, гэта азначала, што ў яго былі іншыя сустрэчы ".
  
  Яна кіўнула.
  
  “Такім чынам, мая тэорыя была такая: хто-то ў кар'еры знайшоў яго машыну і адкрыў багажнік. Убачыў там метамфетамін, фен, аксідамі ме. Хто ведае, колькі? Сто тысяч? Яшчэ?"
  
  "І менавіта гэты "хто-то" прынёс з сабой "Сміт і вессон"?
  
  "Цалкам дакладна".
  
  “ Ты падазравала Трэвіс.
  
  “Ён быў лідэрам. Ён быў наркаманам, а гэта цяжкая жыццё. Ты зависаешь у дрэнных месцах, ты на вуліцы, займаешся прастытуцыяй. Хутчэй за ўсё, ён купіў бы сабе пару халодных пісталетаў. Стаўлю на семдзесят адсоткаў.
  
  Яна пахітала галавой. "Чаму яны не павінны складвацца да ста?"
  
  Шоў здушыў ўздых. “Добра. Гэта гонка, купка бегуноў. Сэм - адзін з лепшых. У яго дзевяноста адсоткаў шанцаў на перамогу. Фрэд добры, у яго шэсцьдзесят працэнтаў шанцаў выйграць гонку, а ў Тома пяцьдзесят працэнтаў шанцаў на перамогу. Але абставіны могуць умяшацца. Сутарга, расцяжэнне мышцы. Заўсёды ёсць нечаканы фактар.
  
  “Успомні, з ім быў Эрык, і яго бацька быў настроены агрэсіўна. Яго сын сказаў яму, што што-то адбылося ў кар'еры?"
  
  “ І Трэвіс пагражаў яму, каб ён маўчаў пра гэта?
  
  “ Вось менавіта. Такім чынам, Трэвіс быў галоўным падазраваным.
  
  Мэлай ківала, пакуль накручивала пасму валасоў на пальцы з кароткімі пазногцямі. Вочы былі сапраўды чароўнымі. "А потым табе трэба было даказаць сваю тэорыю".
  
  “Я паказаў усім хлопцам, акрамя Эрыка, некалькі фатаграфій дылераў з Кантона і сказаў, што збіраюся правесці расследаванне. Пасля гэтага я пачаў сачыць за Орином Тримбо ".
  
  “ Вядома, чуў пра яго.
  
  “Ён быў маім першым выбарам, ён быў буйнейшым гандляром зброяй у групе. І, верагодна, Трэвіс купіў у яго. Трэвіс пачаў сачыць за мной ".
  
  “ І гэты ваш прыватны дэтэктыў вёў назіранне за вамі?
  
  "Ага".
  
  "Ты рызыкнуў".
  
  Ён ударыў сябе ў грудзі. “ Бронекамізэльку. Я звёў рызыка да мінімуму.
  
  “ А дванаццатага студзеня? Як, па-вашаму, усё прайшло?
  
  Трэвіс і Эрык накіроўваліся на паляну, каб сустрэцца з астатнімі. Ён бачыць "Субару" незачыненай. Ён знаходзіць схованку ў багажніку. І прыдумляе план. Ён бярэ свой уласны пісталет, Smittie, працірае яго, а затым працірае шкляначку з-пад содавай Ўільямса. Для аналізу ДНК. Ён выходзіць на паляну, хаваецца ў кустах, каб яго ніхто не ўбачыў. Ён страляе ў Ўільямса і губляе пісталет на сцежку. Ён кажа Эрыку, што калі той што-небудзь скажа, то заб'е і яго. Ён закопвае дзе-небудзь наркотыкі і свае пальчаткі, а затым забірае пальчаткі Эрыка. Іду ў заклад, калі яны праводзілі GSR-тэст на чатырох дзецях, Эрык быў адзіным, хто не насіў пальчатак ".
  
  "Я думаю, ты маеш рацыю".
  
  “Дзеці сыходзяць і вяртаюцца дадому. Прыкладна праз дзень Трэвіс вяртаецца на месца злачынства і забірае наркотыкі. Затым ён падпісваецца на NA, каб усё выглядала добра ".
  
  Удалечыні бліснула маланка. Данёсся марудлівы гартанны рокат. Здавалася, гэта прымусіла жаб-быкаў на імгненне замаўчаць, хоць, магчыма, гэта было супадзеннем. "О, вось табе бонус". Ён палез у заплечнік і працягнуў ёй пакет з прадуктамі з піцэрыі, дзе абедалі Тримбо і Гарсія. У ім былі іх шклянкі для напояў. Напярэдадні ўвечары ён хацеў узяць ўзоры ў бары Эрын, але хлопцы з каманды што-то западозрылі, таму ён пайшоў крыху раней.
  
  Ён патлумачыў: “Ўзоры ДНК. Тримбо і яго галоўны пастаўшчык зброі — Эдуарда Гарсія". Ён назваў ёй месца жыхарства мужчыны, якое Мак звузіў да адрасы на Мілер-стрыт. “ Магчыма, гэта супадзе з ДНК, якую вашыя крыміналісты выявілі на пулях ў кузніцы. Я зайду у офіс заўтра і падпішу дакумент аб ланцужку паставак. О, і я выкладу відэа, як Тримбо прадаюць якім-небудзь нэанацыстам ".
  
  Мэлай здзіўлена засмяяўся. “ Вы калі-небудзь служылі ў праваахоўных органах?
  
  "Няма".
  
  Яна нахмурылася, аглядаючы яго. - Ты хочаш працаваць у праваахоўных органах?
  
  Шоў ўсміхнуўся.
  
  “ У Агаё фешенебельнее, чым у некаторых штатах. У акрузе добрая пенсійная праграма. І двухтыднёвы адпачынак. Пасля года службы, вядома. Аплачваецца адпачынак па цяжарнасці і родах таксама. Або па ўстанаўленні бацькоўства. Чаго б гэта ні каштавала. Я проста кажу."
  
  
  
  —
  
  Праз тры дні Шоу вярнуўся ў Фларыду.
  
  Ён абышоў складаныя кухонныя прыборы, кінуў у мультиварку нарэзаную курыцу, кавалачкі лука і апельсіна і дадаў паўбутэлькі кабернэ. У той вечар ён запрасіў Тэдзі і Велму Брюин на вячэру. Ён толькі што павярнуў ручку на цішэй і зрабіў глыток піва, калі загуў яго тэлефон.
  
  Гэта быў Арні Стэрлінг, які усхваляваным голасам паведаміў яму, што Трэвіс Лэнфорд пагадзіўся на здзелку аб прызнанні віны: дваццаць гадоў турмы без права датэрміновага вызвалення, і штат не будзе дамагацца смяротнага пакарання.
  
  У той жа дзень суддзя падпісаў пастанову аб вызваленні Джуда Стэрлінгаў і спыненні яго справы па справе Ўільямса. Пракурор адмовіўся ўзбуджаць справу аб крадзяжы ў Ўільямса і захоўванні кантраляваных рэчываў.
  
  Шоў таксама атрымаў вестку ад дэтэктыва Соні Мэлай, якая патэлефанавала і паведаміла, што Тримбо і Гарсія былі арыштаваныя за незаконны абарот зброі і наркотыкаў. Яны не прызналі сябе вінаватымі. Ён сказаў ёй, што быў больш чым шчаслівы вярнуцца ў Агаё і выступіць сведкам на судзе. Ён выказаў ідэю, што мог бы прыехаць на дзень або каля таго раней, і яны маглі б абмеркаваць справу за вячэрай. Яна прапанавала вытанчанасць: што будзе рыхтаваць сама. Відавочна, яму было наканавана даведацца аб бейсбольных картках з першых рук.
  
  Прагучаў сігнал на трох нотах. Гэта быў сігнал яго радарнай сістэмы ўварвання Atlas, усталяванай на пад'язной дарожцы. Праўда, гэта мог быць сапраўдны зламыснік — у Шоў было мноства ворагаў, — але паколькі ў гэты час дня прыходзіў паштальён, ён вырашыў, што яму не трэба браць свой "Глок".
  
  Ён сустрэў жанчыну на паўдарогі да выхаду і забраў рахункі, рэкламныя ўлёткі і канверт памерам прыкладна дзевяць на адзінаццаць. Унутры быў скрутак, загорнуты ў шэрую абгортачную паперу. Ён разарваў канверт і выявіў, што глядзіць на малюнак у рамцы, зроблены каляровым алоўкам на брудна-белай шчыльнай паперы.
  
  Шоў не змог стрымаць смех. Гэта быў вобраз Чалавека-восы Джуда, супергероя-паўчалавек, напалову казуркі. Цікавае істота ў старадаўнім скураным шлеме стаяла ля ўваходу ў глыбокую яму — магчыма, кар'ер. Сонца ўзыходзіла ці заходзіла ў яго за спіной, і ён прыняў цалкам прыдатную позу: галава паднятая, а рукі (усе чатыры) паднятыя да неба. Ад яго галавы зыходзілі прамяні святла. Яго уніформай быў сіні камбінезон, а на грудзях красаваліся два залатыя літары: C. S.
  
  Унізе карцінкі акуратным почыркам былі выведзеныя два словы: Дзякуй.
  
  Шоў вярнуўся ў дом, каб знайсці малаток і некалькі цвікоў. На сцяне яго кабінета было пустое месца, куды, па яго думку, ідэальна падышоў бы эскіз.
  
  OceanofPDF.com
  
  Працягвайце чытаць, каб даведацца пра захапляльнае папярэднім праглядзе Фінальны паварот.
  
  OceanofPDF.com
  1.
  
  Канспіратыўная кватэра.
  
  Нарэшце-то.
  
  Падарожжа Колтера Шоў у гэты васількава-блакітны віктарыянскі дом на неахайна вуліцы Альварэс ў раёне Мішні у Сан-Францыска заняло ў яго тыдні. З Сіліконавай даліны ў Сьера-Невада ў усходняй Каліфорніі ў штат Вашынгтон. Або, седзячы на сваім матацыкле "Ямаха" і гледзячы на гэты будынак, ён разважаў: у нейкім сэнсе на гэта пайшла ў яго вялікая частка жыцця.
  
  Як гэта часта бывае, калі прыбываеш у доўгачаканы пункт прызначэння, збудаванне здавалася сціплым, пасрэдным, невпечатляющим. Хоць, калі б ў ім утрымлівалася тое, на што спадзяваўся Шоў, аказалася б як раз наадварот: скарбніца інфармацыі, якая магла б выратаваць сотні, магчыма, тысячы жыццяў.
  
  Але ў Шоў, як у сына спецыяліста па выжыванні, паўстаў папярэдні пытанне: наколькі бяспечны гэты конспиративный дом?
  
  З гэтага ракурсу ён здаваўся пустынным і цёмным. Ён уключыў перадачу і выехаў на алею, якая праходзіла за домам, дзе зноў спыніўся перад зарослым садам, акружаным гатычнай кованой агароджай. Адсюль па-ранейшаму не было відаць ні агнёў, ні прыкмет жылля, ні руху. Ён завёў рухавік і вярнуўся на пярэдняе сядзенне. Ён рэзка затармазіў і на паніжанай перадачы выруліў на тратуар.
  
  Ён падхапіў свой цяжкі заплечнік, прычапіў ровар і шлем на ланцужок, затым протолкался праз градку глыбінёй у тры фута, якая адгароджваючы фасад. За самшыта ён знайшоў аўтаматычныя выключальнікі для асноўнай лініі. Калі б унутры была малаверагодная бомба, яна, верагодна, была б падключана да сеткі; будзь то тэлефоны, кампутары або самаробныя выбуховыя прылады, заўсёды было складана спадзявацца на батарэйкі.
  
  Выкарыстоўваючы завещанные яму ключы, ён адчыніў і штурхнуў дзверы, трымаючы руку побач з зброяй. Яго сустрэў толькі белы шум і водар лавандового асвяжальнік паветра.
  
  Перш чым шукаць дакументы, якія, як ён спадзяваўся, пакінуў яго бацька, яму трэба было ачысціць памяшканне.
  
  Адсутнасць доказаў пагрозы не з'яўляецца сінонімам адсутнасці пагрозы.
  
  Ён агледзеў першы паверх. За гасцінай была гасцёўня, з якой лесвіца вяла наверх. За гэтым пакоем знаходзілася сталовая, а ў глыбіні - кухня, дзверы якой, умацаваная і без вокнаў, вяла ў завулак. Яшчэ адна дзверы на кухні вяла ў склеп, што было незвычайна для большай частцы Каліфорніі. Некалькі прадметаў мэблі былі функцыянальнымі і не спалучаліся адзін з адным. Сцены былі колеру старой косткі, фіранкі выгарэлі на сонца да нядбалыя узораў, нанесеных фарбай для гальштукаў.
  
  Ён не спяшаючыся агледзеў кожную пакой на гэтым паверсе, а таксама на другім і трэцім паверхах. Ніякіх прыкмет цяперашніх жыхароў, але ён знайшоў пасцельная бялізна, акуратна складзенае на матрацы на другім паверсе.
  
  Нарэшце, склеп.
  
  Ён уключыў свой тактычны галогеновый ліхтарык з яго пранізлівым промнем і, спусціўшыся ўніз, убачыў, што пакой ў асноўным пустая. Некалькі старых слоікаў з-пад фарбы, зламаны стол. У далёкім канцы стаяў скрыню для вугалю, у якім ляжала невялікая кучка бліскучых чорных камячкоў. Шоў усміхнуўся пра сябе.
  
  Ты заўсёды быў аматарам выжывання, ці не так, Эштан?
  
  Узіраючыся ў цемру, ён заўважыў тры драты, якія звісаюць са крокваў. Адзін, каля лесвіцы, заканчваўся свяцільнікам і маленькай лямпачкай. Драты ў сярэдзіне і на далёкім канцы былі перарэзаны, а канцы абкручаны ізастужкай.
  
  Шоў ведаў, чаму гэтых дваіх прааперавалі: каб каму-то не быў бачны канец склепа.
  
  Пасвяціў промнем на заднюю сцяну, ён падышоў бліжэй.
  
  Зразумеў, Эш.
  
  Як і ў астатняй частцы склепа, гэтая сцяна была пабудавана з фанерных лістоў памерам чатыры на восем, прыбітых цвікамі ад падлогі да столі, і пафарбаваных у роўны чорны колер. Але вывучэнне швоў адной панэлі выявіла розніцу. Гэта была патайная дзверы, вядучая ў ахоўную пакой. Ён дастаў з кішэні нож з запирающимся лязом і пстрычкай адкрыў яго. Яшчэ імгненне агледзеўшы паверхню, ён знайшоў шчыліну ў падставы. Ён прасунуў лязо ўнутр і пачуў пстрычка. Дзверы прыадчыніліся на цалю. Вярнуўшы нож на месца і выцягнуўшы пісталет, ён прысеў на кукішкі, накіраваўшы прамень ўнутр, трымаючы ліхтарык высока і налева, каб прыцягнуць агонь на сябе, калі вораг будзе паблізу і узброены.
  
  Ён сунуў руку ўнутр і намацаў расцяжкі. Няма.
  
  Ён павольна пацягнуў дзверы на сябе нагой.
  
  Ён прасунуўся не больш чым на васемнаццаць цаляў, калі бомба выбухнула з апальвае выбліскам і аглушальным грукатам, і асколак трапіў яму ў грудзі.
  
  OceanofPDF.com
  
  Інфармацыя пра аўтара
  
  Джэфры Дивер - міжнародны бэстсэлер № 1, аўтар больш за сорак раманаў, трох зборнікаў апавяданняў і навукова-папулярнай юрыдычнай кнігі, ганараванай мноствам узнагарод. Яго кнігі прадаюцца ў 150 краінах і перакладзеныя на дваццаць пяць моваў. Былы журналіст, фолксингер і юрыст, ён нарадзіўся за межамі Чыкага і мае ступень бакалаўра журналістыкі ў Універсітэце Місуры і юрыдычную ступень у Універсітэце Фордхэм.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Што далей у
  вашым спісе чытання?
  
  Адкрыйце для сябе сваё наступнае
  выдатнае чытанне!
  
  Атрымлівайце персаналізаваныя падборкі кніг і апошнія навіны пра гэта аўтара.
  
  Зарэгістравацца зараз.
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"