Шахов Борис : другие произведения.

Глава 8 ДержавнI ОрганI Влади В УкраЇнI

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Глава 8 ДЕРЖАВНI ОРГАНI ВЛАДИ В УКРАЇНI
  
  ? 1. Вищий представницький орган державно влади
  Вищим представницьким i законодавчим органом в Укранi є Верховна Рада (парламент). Вона правомочна вирiшувати будь-якi питання державного життя, крiм тих, що вирiшуються виключно всеукранським референдумом або вiднесенi вiдповiдно до Конституцi Украни до компетенцi органiв виконавчо чи судово влади.
  
  Верховна Рада приймає закони; затверджує державний бюджет; визначає основи внутрiшньо i зовнiшньо полiтики; затверджує загальнодержавнi програми економiчного, науково-технiчного, соцiального, нацiонально-культурного розвитку, охорони довкiлля. Вона затверджує перелiк об'єктiв права державно власностi, що не пiдлягають приватизацi; визначає правовi основи вилучення об'єктiв права приватно власностi; здiйснює контроль за дiяльнiстю Президента, призначає його вибори i усуває з посади в порядку iмпiчменту; здiйснює контроль за дiяльнiстю Кабiнету Мiнiстрiв.
  
  Верховна Рада призначає на посади голови та iнших членiв Рахунково палати, голови Нацiонального банку за поданням Президента, половину складу Ради Нацiонального банку, половину складу Нацiонально ради з питань телебачення i радiомовлення. Надає згоду на призначення на посади та звiльнення з посад Президентом Украни Голови Антимонопольного комiтету, Голови Фонду державного майна, Голови Державного комiтету телебачення i радiомовлення.
  
  
  
  
  >>>116>>>
  
  Верховна Рада надає згоду на призначення Президентом Украни на посаду Генерального прокурора i висловлює йому недовiру, що має наслiдком його вiдставку з посади; призначає третину складу Конституцiйного Суду; обирає суддiв безстроково; достроково припиняє повноваження Верховно Ради Автономно Республiки Крим за наявностi висновку Конституцiйного Суду про порушення нею Конституцi або законiв Украни.
  
  Верховна Рада утворює i лiквiдує райони, встановлює i змiнює межi районiв i мiст; призначає черговi i позачерговi вибори до органiв мiсцевого самоврядування, надає згоду на укладення мiжнародних договорiв i денонсує мiжнароднi договори Украни та iн.
  
  Парламент Украни складається iз 450 народних депутатiв, якi обираються'на 4 роки i здiйснюють сво повноваження на постiйнiй основi. Особа, обрана народним депутатом Украни, не може мати iншого представительського мандата: не може бути обрана до будь-якого iншого представницького органу - сiльського, мiського, районного та iн. Народний депутат має виконувати сво обов'язки парламентаря на постiйнiй основi. Йому заборонена робота на останньому (до обрання народним депутатом Украни) або будь-якому iншому мiсцi роботи. Чинним законодавством передбачена можливiсть тiльки науково, викладацько або творчо дiяльностi пiд час, вiльний вiд виконання службових обов'язкiв парламентаря.
  
  Верховна Рада призначає на посаду Уповноваженого Верховно Ради Украни з прав людини, заслуховує його щорiчнi доповiдi про стан дотримання та захисту прав i свобод в Укранi. Iнститут парламентського уповноваженого з питань прав людини вiдомий пiд загальною назвою омбудсмана[1] (див. ? "Соцiально-правовий механiзм забезпечення прав людини").
  
  Верховна Рада обирає iз свого складу Голову Верховно Ради, Першого заступника i заступника Голови Верховно Ради.
  
  Парламент Украни працює сесiйно. Його сесi складаються iз пленарних засiдань, на яких приймаються рiшення, а також iз засiдань комiтетiв, постiйних i тимчасових комiсiй, що готують i попередньо розглядають питання.
  
  Порядок роботи Верховно Ради встановлюється Конституцiєю Украни (див. роздiл IV) i Регламентом вiд 27.07.94.
  
  
  
  
  >>>117>>>
  
  ? 2. Глава держави
  Глава держави -- Президент, який є гарантом державного суверенiтету, територiально цiлiсностi Украни, додержання  Конституцi, прав i свобод людини i громадянина. Вiн структурно не входить до жодно з гiлок влади (законодавчо, виконавчо, судово), проте має компетенцiю в сферi виконавчо влади. Для частини вихiдних вiд нього нормативних актiв потрiбна контрасигнацiя (скрiплення пiдписом) Прем'єр-мiнiстра i мiнiстра, вiдповiдального за акт i його виконання[2].
  
  Вiдповiдно до Конституцi Украни Президент у межах своє компетенцi має право видавати укази i розпорядження, якi є обов'язковими для виконання на всiй територi Украни. Президент скасовує акти Кабiнету Мiнiстрiв Украни та акти Ради Мiнiстрiв Автономно Республiки Крим; призначає всеукранський референдум щодо змiн Конституцi; проголошує всеукранський референдум за народною iнiцiативою; пiдписує закони, прийнятi Верховною Радою. Для цих рiшень Президента не потрiбно контрасигнацi з боку Прем'єр-мiнiстра i вiдповiдних мiнiстрiв, тобтб Президент приймає цi рiшення на власний розсуд, без будь-яко згоди або подання. Данi повноваження свiдчать про функцiонально своєрiдне єднання Президента зi сферою виконавчо влади.
  
  Президент є Верховним Главнокомандувачем Збройних Сил, очолює Раду нацiонально безпеки i оборони. Призначає за згодою Верховно Ради Прем'єр-мiнiстра, а за поданням Прем'єр-мiнiстра - членiв Кабiнету Мiнiстрiв, керiвникiв iнших центральних органiв виконавчо влади, а також голiв мiсцевих державних адмiнiстрацiй.
  
  Призначає Генерального прокурора за згодою Верховно Ради, половину складу Ради Нацiонального банку, Нацiонально ради з питань телебачення i радiомовлення. Призначає на посади i звiльняє з посад за згодою Верховно Ради Голову Антимонопольного комiтету, Голову Фонду державного майна, Голову Державного комiтету телебачення i радiомовлення; за поданням Прем'єр-мiнiстра утворює, реорганiзує i лiквiдує мiнiстерства та iншi центральнi органи виконавчо влади, дiючи в межах коштiв, передбачених на утримання органiв виконавчо влади, та iн.
  
  
  
  
  >>>118>>>
  
  Президент представляє державу в мiжнародних вiдносинах, здiйснює керiвництво зовнiшньополiтичною дiяльнiстю держави, веде переговори та укладає мiжнароднi договори Украни; приймає рiшення про визнання iноземних держав; призначає глав дипломатичних представництв Украни в iнших державах i при мiжнародних органiзацiях; приймає вiрчi грамоти дипломатичних представникiв iноземних держав та iн.
  
  Повноваження Президента припиняються достроково у разi:
  
  - вiдставки;
  
  - неможливостi виконувати повноваження за станом здоров'я;
  
  - усунення з поста в порядку iмпiчменту;
  
  - смертi.
  
  Президент обирається громадянами Украни на основi загального, рiвного i прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на 5 рокiв (одна й та сама особа - не бiльше нiж два строки пiдряд). Президентом може бути обраний громадянин Украни, який досяг 35 рокiв, має право голосу, проживає в Укранi протягом 10 останнiх перед днем виборiв рокiв та володiє державною мовою.
  
  ? 3. Вищий виконавчий орган влади
  Вищим виконавчим органом є уряд - Кабiнет Мiнiстрiв. Кабiнет Мiнiстрiв - своєрiдний штаб з органiзацi виконавчо-розпорядчо дiяльностi всiх органiв виконавчо влади. Його очолює Прем'єр-мiнiстр, який призначається Президентом за згодою бiльше нiж половини вiд конституцiйного складу Верховно Ради. Персональний склад уряду призначається Президентом за поданням Прем'єр-мiнiстра. Уряд складається з Прем'єр-мiнiстра, Першого вiце-прем'єр-мiнiстра, трьох вiце-прем'єр-мiнiстрiв, мiнiстрiв. Кабiнет Мiнiстрiв Украни вiдповiдальний перед Президентом, пiдконтрольний i пiдзвiтний Верховнiй Радi у визначених межах.
  
  Особливiсть укрансько моделi органiзацi виконавчо влади полягає в тому, що: повноваження, якi має виконувати голова виконавчо влади, подiленi мiж Президентом i Кабiнетом Мiнiстрiв; самостiйнi владнi повноваження у Прем'єр-мiнiстра вiдсутнi. Роль Прем'єр-мiнiстра зводиться до формування програ-
  
  
  
  
  >>>119>>>
  
  ми дiяльностi уряду (затверджує Верховна Рада) i керiвництва Кабiнетом Мiнiстрiв Украни.
  
  Кабiнет Мiнiстрiв об'єднує i спрямовує роботу мiнiстерств, iнших пiдвiдомчих йому органiв. Вiн забезпечує державний суверенiтет i економiчну самостiйнiсть Украни, здiйснення внутрiшньо i зовнiшньо полiтики держави, виконання Конституцi Украни,  законiв, актiв Президента. Вiн також забезпечує проведення фiнансово, цiново, iнвестицiйно i податково полiтики; полiтики у сферi працi i зайнятостi населення, соцiального захисту, освiти, науки, культури, охорони природи, екологiчно безпеки i природокористування.
  
  До його функцiй входять розробка i здiйснення загальнодержавних програм економiчного, науково-технiчного, соцiального i культурного розвитку; забезпечення рiвних умов розвитку всiх форм власностi; здiйснення управлiння об'єктами державно власностi вiдповiдно до закону; розробка проекту Закону про Державний бюджет i забезпечення його виконання пiсля прийняття Верховною Радою; здiйснення заходiв щодо забезпечення обороноздатностi i нацiонально безпеки Украни, суспiльного порядку, боротьби зi злочиннiстю; органiзацiя i забезпечення здiйснення зовнiшньоекономiчно дiяльностi Украни, митно справи та iн.
  
  Кабiнет Мiнiстрiв уживає заходiв щодо забезпечення прав i свобод людини i громадянина.
  
  Акти Кабiнету Мiнiстрiв (постанови i розпорядження) пiдписує Прем 'єр-мiнiстр.
  
  Кожне мiнiстерство є центральним органом виконавчо влади, пiдвiдомчим Кабiнету Мiнiстрiв. Воно здiйснює управлiння вiдповiдним народногосподарським комплексом або розробку пропозицiй щодо соцiально-економiчного розвитку Украни, формує економiчний механiзм х здiйснення. До компетенцi мiнiстерства входить узагальнення практики застосування законодавства з пiдвiдомчих йому питань, органiзацiя виконання актiв законодавства, здiйснення систематичного контролю над х реалiзацiєю.
  
  Серед iнших центральних органiв виконавчо влади важлива роль придiляється державним комiтетам. Завдання державного комiтету дещо схожi до завдань мiнiстерства - здiйснення державного управлiння у певнiй, здебiльшого невеличкiй, галузi господарства, керiвництво пiдпорядкованими йому об'єктами. Компетенцiя х, як правило, вужче, нiж у мiнiстерств.
  
  
  
  
  >>>120>>>
  
  ? 4. Представницькi органи влади на мiсцях
  В Автономнiй Республiцi Крим представницький орган влади - Верховна Рада Автономно Республiки Крим (100 депутатiв, обраних на 4 роки; Голова Верховно Ради, перший заступник i заступники, голови постiйних комiсiй здiйснюють сво повноваження на постiйнiй основi).
  
  Верховна Рада правомочна вирiшувати питання автономно-республiканського життя Криму, крiм тих, що вирiшуються Верховною Радою Украни, всеукранським i мiсцевим кримсько-республiканським референдумами або вiднесенi вiдповiдно до Конституцi Украни i Конституцi Автономно Республiки Крим до компетенцi органiв виконавчо вищо i мiсцево або судово влади.
  
  Верховна Рада Автономно Республiки Крим приймає Конституцiю автономi, яка затверджується Автономно Верховно Радою Украни[3]. Вона призначає вибори депутатiв, пiдтверджує склад  виборчо комiсi, органiзує мiсцевi референдуми. До  функцiй належить затвердження бюджету Автономно Республiки Крим, програми автономi з питань соцiально-економiчного i культурного розвитку, рацiонального природокористування, охорони довкiлля вiдповiдно до загальнодержавних програм. Вона визначає статус мiсцевостей як курортiв, установлює зони санiтарно охорони курортiв, бере участь у розробцi державних програм повернення депортованих народiв, iнiцiює введення надзвичайного стану i встановлення зон надзвичайно екологiчно ситуацi в Автономнiй Республiцi Крим або в окремих  мiсцевостях та iн.
  
  Законами Украни Верховнiй Радi Автономно Республiки Крим можуть бути делегованi також iншi повноваження. Вiдповiдно до ст. З Конституцi Автономно Республiки Крим  Верховна Рада здiйснює представницькi, нормотворчi, контрольнi функцi та повноваження в межах своє компетенцi.
  
  Верховна Рада Автономно Республiки Крим у межах свох повноважень приймає рiшення i постанови, що є обов'язковими для виконання в межах територi автономi.
  
  
  
  
  >>>121>>>
  
  Питання, з яких здiйснює нормативне регулювання Автономна Республiка Крим, позначенi в Конституцi Украни (ст. 137) i Конституцi Автономно Республiки Крим 1999 р. (ст. 18). З мотивiв невiдповiдностi нормативно-правових актiв Верховно Ради Автономно Республiки Крим Конституцi Украни Президент може зупинити дiю цих нормативно-правових актiв з одночасним зверненням до Конституцiйного Суду щодо х конституцiйностi.
  
  За наявностi висновку Конституцiйного Суду про порушення Верховною Радою Автономно Республiки Крим Конституцi або законiв Украни  повноваження достроково припиняються Верховною Радою i призначаються позачерговi вибори до Верховно Ради Автономно Республiки Крим.
  
  У межах адмiнiстративно-територiальних одиниць (областей, районiв, мiст, районiв у мiстах, селищ, сiл) представницькi органи влади дiють:
  
  - органи мiсцевого самоврядування - Ради.
  
  До складу Украни входять такi областi: Вiнницька, Волинська, Днiпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорiзька, Iвано-Франкiвська, Кивська, Кiровоградська, Луганська, Львiвська, Миколавська, Одеська, Полтавська, Ровенська, Сумська, Тернопiльська, Харкiвська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернiвецька, Чернiгiвська, а також мiста Кив i Севастополь iз спецiальним -статусом, який визначається законами Украни.
  
  Органами мiсцевого самоврядування, якi представляють загальнi iнтереси територiальних громад (спiльнот) сiл, селищ i мiст, є районнi та обласнi ради. Питання органiзацi районiв у мiстах належать до компетенцi мiських рад.
  
  Обласнi i районнi ради затверджують програми соцiально-економiчного i культурного розвитку вiдповiдно районiв i областей; затверджують бюджети областi та району тощо. Голова районно i голова обласно ради обираються вiдповiдною радою i очолюють виконавчий апарат ради.
  
  До складу сiльсько, селищно, мiсько ради входять депутати, що обираються жителями села, селища, мiста на основi загального, рiвного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на 4 роки. На такий саме строк обираються голови сiльсько, селищно, мiсько ради, що очолюють виконавчий комiтет ради i головують на його засiданнях.
  
  Як представницький орган, мiськi ради здiйснюють сво повноваження на сесiях, на яких розглядаються питання, вiднесенi
  
  
  
  
  >>>122>>>
  
  законодавством до х ведення. Рiшення мiських (мiст районного пiдпорядкування) рад, що суперечать законодавству або прийнятi з порушенням передбачено законом процедури, скасує рада вищого рiвня, а рiшення мiських (мiст обласного i загальнодержавного пiдпорядкування) рад - Верховна Рада Украни. У випадках, передбачених законодавством Украни, повноваження мiсько ради можуть бути достроково припиненi Верховною Радою.
  
  Звертаємо увагу на те, що органам мiсцевого самоврядування можуть надаватися законом окремi повноваження органiв виконавчо влади, що забезпечується державним фiнансуванням i передачею м вiдповiдних об'єктiв державно власностi. З питань здiйснення переданих повноважень органи мiсцевого самоврядування є пiдконтрольними вiдповiдним органам виконавчо влади (про мiсцеве самоврядування див. у ? "Управлiння в адмiнiстративно-територiальних одиницях. Мiсцеве самоврядування").
  
  ? 5. Виконавчi органи влади на мiсцях
  В Автономнiй Республiцi Крим державне управлiння здiйснюється Представництвом Президента Украни[4], Радою Мiнiстрiв,
  
  утворюваною Верховною Радою Автономно Республiки Крим, мiнiстерствами, районними державними адмiнiстрацiями, що
  
  входять до єдино системи виконавчо влади Украни.
  
  Уряд Автономно Республiки Крим - Рада Мiнiстрiв: управляє майном, що належить Автономнiй Республiцi Крим; розробляє i виконує бюджет Автономно Республiки Крим; розробляє i реалiзує програми Автономно Республiки Крим iз питань соцiально-економiчного i культурного розвитку, рацiонального природокористування, охорони довкiлля; забезпечує права i свободи громадян, нацiональну злагоду, охорону правопорядку i громадську безпеку; забезпечує функцiонування i розвиток державно i нацiональних мов i культури в Автономнiй Республiцi Крим; охорону i використання пам'ятникiв iсторi; бере участь у розробцi i реалiзацi державних програм повернення депортованих народiв та iн.
  
  
  
  
  >>>123>>>
  
  У адмiнiстративно-територiальних одиницях (областях, районах, мiстах Києвi i Севастополi) державне управлiння здiйснюють:
  
  - мiсцевi державнi адмiнiстрацi на чолi з головами, якi призначаються на посаду Президентом за поданням Кабiнету Мiнiстрiв, х головне призначення - захищати права i законнi iнтереси громадян i держави, забезпечувати соцiально-економiчний розвиток територiй i реалiзацiю державно полiтики у визначених державою сферах управлiння (управлiння внутрiшнiми справами, державною безпекою, юстицiєю здiйснюють обласнi органи цих мiнiстерств).
  
  Голови мiсцевих державних адмiнiстрацiй формують х склад. Вони пiдзвiтнi i пiдконтрольнi органам виконавчо влади вищого рiвня, вiдповiдають при здiйсненнi свох повноважень перед Президентом i Кабiнетом Мiнiстрiв. У частинi повноважень, делегованих м вiдповiдними районними або обласними радами, мiсцевi адмiнiстрацi м пiдзвiтнi i пiдконтрольнi.
  
  Обласна або районна рада може висловити недовiру головi мiсцево державно адмiнiстрацi, що потребує вiд Президента ухвалення рiшення i подання обґрунтовано вiдповiдi. Якщо ж недовiра виражена 2/3 депутатського складу вiдповiдно ради, то за рiшенням Президента має бути вiдставка голови мiсцево державно адмiнiстрацi (ст. 118 Конституцi Украни).
  
  На вiдповiднiй територi мiсцевi державнi адмiнiстрацi забезпечують виконання Конституцi i законiв Украни, актiв Президента, постанов i розпоряджень Кабiнету Мiнiстрiв, iнших органiв виконавчо влади. Вони зобов'язанi також забезпечувати законнiсть i правопорядок; дотримання прав i свобод громадян; виконання державних i регiональних програм соцiально-економiчного i культурного розвитку, програм охорони довкiлля; пiдготовку i виконання обласних i районних бюджетiв тощо.
  
  Рiшення глав мiсцевих державних адмiнiстрацiй, що суперечать Конституцi та законам Украни, iншим законодавчим актам, можуть бути скасованi Президентом або головою мiсцево державно адмiнiстрацi вищого рiвня.
  
  Таким чином, органи виконавчо влади - суцiльна система. Це така взаємозалежнiсть органiв, у якiй усi складовi частини є взаємозалежними i одночасно складають самостiйнi пiдсистеми органiв iз своми особливостями завдань, органiзацiйно структури, функцiй, повноважень, з повною автономiєю окремого органу.
  
  
  
  
  >>>124>>>
  
  ? 6. Судовi органи влади
  Вищi - Конституцiйний суд, Верховний Суд, Виший арбiтражний суд, Вiйськова колегiя Верховного Суду в Збройних Силах.
  
  Конституцiйний Суд є єдиним органом конституцiйно юрисдикцi в Укранi. Вiн вирiшує питання про вiдповiднiсть Конституцi законiв та iнших правових актiв Верховно Ради; актiв Президента; актiв Кабiнету Мiнiстрiв; правових актiв Верховно Ради Автономно Республiки Крим. Цi питання розглядаються у зв'язку зi зверненнями:
  
  - Президента;
  
  - 45-ти i бiльше народних депутатiв Украни;
  
  - Верховно Ради Украни;
  
  - Уповноваженого Верховно Ради Украни з прав людини;
  
  - Верховно Ради Автономно Республiки Крим. Заперечення конституцiйностi закону становить сутнiсть конституцiйно скарги.
  
  Конституцiйний Суд дає офiцiйне тлумачення Конституцi i законiв Украни. Рiшення Конституцiйного Суду iз зазначених питань є обов'язковими для виконання на територi Украни, остаточними i не можуть бути оскарженi. Законодавець не має права видавати законоположення, якi Конституцiйний Суд визнав невiдповiдними Конституцi.
  
  Конституцiйний Суд за зверненням Президента чи Кабiнету Мiнiстрiв дає висновок про вiдповiднiсть Конституцi Украни чинних або внесених на розгляд Верховно Ради мiжнародних договорiв.
  
  Конституцiйний Суд має межi свох повноважень. Вiн не повинен пiдмiняти законодавця, улагоджувати полiтичнi конфлiкти, що виходять за правовi рамки. До його повноважень не належать питання законностi актiв органiв державно влади, органiв влади Автономно Республiки Крим i органiв мiсцевого самоврядування, а також iншi питання, вiднесенi до компетенцi судiв загально юрисдикцi.
  
  Конституцiйний Суд складається з 18 суддiв, що призначаються в однаковому кiлькiсному спiввiдношеннi (по 6 суддiв) вiдповiдно Президентом, Верховною Радою, з'здом судiв Украни на строк 10 рокiв.
  
  Голова Конституцiйного Суду обирається на спецiальному пленарному засiданнi Конституцiйного суду iз складу суддiв Коне-
  
  
  
  
  >>>125>>>
  
  титуцiйного Суду шляхом таємного голосування на трирiчний строк без права його продовження.
  
  Суддею Конституцiйного Суду може бути громадянин Украни, який на день призначення досяг 40 рокiв, має вищу юридичну освiту i стаж роботи за фахом не менш як 10 рокiв, проживає в Укранi протягом останнiх 20 рокiв i володiє укранською мовою.
  
  Повноваження Конституцiйного Суду визначенi Конституцiєю Украни (роздiл XII) i Законом Украни вiд 16 жовтня 1996 р. "Про Конституцiйний Суд Украни".
  
  Верховний Суд є найвищим судовим органом у системi судiв загально юрисдикцi. Вiн очолює загальну судову систему i здiйснює вищий судовий контроль i нагляд за судовою дiяльнiстю всiх загальних судiв. Верховний Суд має право переглянути будь-яке рiшення нижчих судiв, уповноважений розглянути i вирiшити кримiнальнi i цивiльнi питання особливо складностi i винятковостi. Вироки та iншi рiшення Верховного Суду є остаточними, х перегляд можливий тiльки в порядку нагляду Пленумом Верховного Суду - найвищою судовою iнстанцiєю держави.
  
  Голова Верховного Суду обирається на посаду шляхом таємного голосування Пленумом Верховного Суду.
  
  Вищий арбiтражний суд є вищим судовим органом у системi судiв спецiально - господарсько юрисдикцi. Вiн очолює систему арбiтражних судiв; контролює i наглядає за судовою дiяльнiстю арбiтражних судiв, якi здiйснюють правосуддя в господарських вiдносинах (вирiшення господарських спорiв, що виникають мiж пiдприємствами, установами, органiзацiями при укладаннi господарських договорiв, х розiрваннi i виконаннi; спорiв мiж цими суб'єктами з приводу визнання права власностi на майно, вимоги вилучення його з чужого незаконного володiння та iн.; вирiшення спорiв, що виникають у сферi управлiння, якi не вiдповiдають законодавству i порушують права та iнтереси юридичних осiб, якi охороняються законом).
  
  Повноваження Вищого арбiтражного суду, а також арбiтражного суду Автономно Республiки Крим, обласних арбiтражних судiв визначенi Законом Украни вiд 4 червня 1991 р. "Про арбiтражний суд".
  
  Вищим органом для вiйськових судiв є Вiйськова колегiя Верховного Суду Украни. Вiйськовi суди регiонiв - Пiвденного, За-
  
  
  
  
  >>>126>>>
  
  хiдного, Центрального i Вiйськово-Морських сил - дорiвню-ються до загальних судiв обласного рiвня. У мiсцях дислокацi вiйськ дiють вiйськовi суди гарнiзонiв, якi фактично дорiвню-ються до районних, мiських судiв. Усього в Укранi функцiонує 120 вiйськових судiв.
  
  Вiдповiдно до Закону Украни "Про судоустрiй" вiйськовi суди здiйснюють правосуддя в Збройних Силах та iнших вiйськових формуваннях, якi створюються Верховною Радою i Президентом Украни. Вони також здiйснюють правосуддя вiдносно до вiйськовозобов'язаних пiд час проходження ними зборiв. Дiяльнiсть вiйськових судiв спрямована на охорону вiд будь-яких посягань на безпеку крани, боєздатнiсть  Збройних Сил та iнших вiйськових формувань; захист прав i законних iнтересiв вiйськових частин, установ i органiзацiй.
  
  Мiсцевi суди - Верховний суд Автономно Республiки Крим, обласний (Кивський i Севастопольський мiський) суд, мiжрайоннi (окружнi), районнi мiськi народнi суди; вiйськовi суди в Збройних Силах Украни (гарнiзоннi, регiональнi, Вiйськово-Морських сил); арбiтражний суд Автономно Республiки Крим та обласнi арбiтражнi суди.
  
  Мiсцевi загальнi суди здiйснюють правосуддя шляхом розгляду i вирiшення цивiльних, кримiнальних, адмiнiстративних справ. До компетенцi загальних судiв також належить розгляд скарг громадян на рiшення i дi виконавчих органiв та х посадових осiб, якщо вони, на думку скаржника, порушують його права, свободи або законнi iнтереси.
  
  Загальнi суди вiдрiзняються за iнстанцiями:
  
  - суд першо iнстанцi - суд, який розглядає будь-яку справу i вирiшує ЇЇ свом вироком (у кримiнальних справах), рiшенням (у цивiльних справах) або постановою (у адмiнiстративних справах або скаргах);
  
  - суд друго iнстанцi, або касацiйний, - суд, який перевiряє за скаргою (касацiйною) зацiкавлених учасникiв судового розгляду або за протестом (касацiйним) прокурора правильнiсть вирiшення справи судом першо iнстанцi, якщо його рiшення не набрало законно сили.
  
  Судом першо iнстанцi може бути будь-який суд - вiд районного до Верховного Суду; судом друго iнстанцi (касацiйним) є обласнi суди стосовно рiшень, винесених районними (мiськими) i окружними судами; Верховний Суд - стосовно рiшень, винесених обласними i рiвними до них судами.
  
  
  
  
  >>>127>>>
  
  Суддi обiймають посаду безстрокова, за винятком тих, хто призначається на посаду вперше. Перше призначення на посаду професiйного суддi строком на 5 рокiв здiйснюється Президентом. Усi iншi суддi, крiм суддiв Конституцiйного Суду, обираються Верховною Радою безстроково.
  
  На посаду суддi квалiфiкацiйна комiсiя суддiв може рекомендувати громадянина Украни не молодше 25 рокiв, який має вищу юридичну освiту i стаж роботи у галузi права не менше нiж три роки, проживає в Укранi не менше нiж 10 рокiв i володiє укранською мовою.
  
  Професiйнi суддi не можуть належати до полiтичних партiй i профспiлок, брати участь у будь-якiй полiтичнiй дiяльностi, мати мандат депутата, обiймати iншi оплачуванi посади, виконувати iншу оплачувану роботу, крiм науково, викладацько, творчо.
  
  Суддi без згоди Верховно Ради не можуть бути затриманi або заарештованi до винесення обвинувального вироку судом.
  
  ? 7. Правоохороннi та контрольно-наглядовi органи
  Правоохороннi органи - органи прокуратури, внутрiшнiх справ, служби безпеки, митнi органи, органи охорони державного кордону, органи державно податково служби, державно контрольно-ревiзiйно служби, рибоохорони, державно лiсово охорони, iншi органи, що здiйснюють правозастосовнi та правоохороннi функцi.
  
  Правоохоронна дiяльнiсть визначається правоохоронною функцiєю держави, здiйснюється в рамках правоохоронних вiдносин, повинна вiдповiдати х принципам.
  
  Державно-владна дiяльнiсть правоохоронних органiв виражається в тому, що вони як частина механiзму держави мають компетенцiю розглядати рiзного роду юридичних справ i спираються на можливiсть застосування державного примусу.
  
  Правоохоронна дiяльнiсть за своєю структурою подiляється на:
  
   запобiгання виникненню умов i причин суспiльне небезпечного явища;
  
   припинення процесу х розвитку;
  
   лiквiдацiю наслiдкiв.
  
  Прокуратура - специфiчний орган державного управлiння, надiлений правоохоронними i контрольно-наглядовими функцiями.
  
  
  
  
  >>>128>>>
  
  На прокуратуру Украни покладаються завдання:
  
  - пiдтримання державного обвинувачення в судi;
  
  - представництво iнтересiв громадянина або держави в судi у випадках, визначених законом;
  
  - нагляд за додержанням законiв органами, що здiйснюють оперативно-розшукову дiяльнiсть, дiзнання, досудове слiдство;
  
  - нагляд за додержанням законiв при виконаннi судових рiшень у кримiнальних справах, а також при застосуваннi iнших заходiв примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особисто свободи громадян.
  
  Прокуратура Украни здiйснює нагляд за додержанням законiв у дiяльностi Служби безпеки Украни та органiв внутрiшнiх справ (центральний орган -- Мiнiстерство внутрiшнiх справ Украни)[5].
  
  Вiдповiдно до Конституцi Украни розроблена Концепцiя реформування прокуратури. Конституцiя залишає за прокуратурою функцi:
  
  - пiдтримання державного обвинувачення i представництво iнтересiв громадянина i держави в судi;
  
  - нагляд за оперативно-розшуковою дiяльнiстю, слiдством, дiзнанням, додержанням кримiнально-виконавчого законодавства.
  
  Структура прокуратури: Генеральна прокуратура Украни, прокуратура Автономно Республiки Крим, прокуратура областей i районiв (мiст). Є окремi пiдроздiли прокуратури - на транспортi, у водних басейнах, виправно-трудових закладах; вiйськова прокуратура - у Збройних Силах i Вiйськове-Морському флотi Украни.
  
  Генеральний прокурор, який очолює прокуратуру, призначається Президентом за згодою Верховно Ради строком на 5 рокiв i звiльняється з посади Президентом. Верховна Рада може висловити недовiру прокурору Украни, що має наслiдком його вiдставку з посади.
  
  Всi нижчестоячi прокурори призначаються Генеральним прокурором також строком на 5 рокiв. Прокурорами i слiдчими
  
  
  
  
  >>>129>>>
  
  прокуратури можуть бути призначенi тiльки громадяни Украни, що мають вищу юридичну освiту, необхiднi дiловi i моральнi якостi i досягли встановленого законом вiку (для прокурорiв району мiста - не менше нiж 25 рокiв).
  
  Служба безпеки Украни - державний правоохоронний орган спецiального призначення. Його завдання - захист незалежностi Украни,  конституцiйного ладу, територiально цiлiсностi та обороноздатностi вiд розвiдувально-пiдривно дiяльностi служб iноземних держав, а усерединi крани - вiд пiдривно дiяльностi з боку злочинних органiзацiй, груп людей або навiть окремих осiб; боротьба з органiзованою злочиннiстю, мафiєю, корупцiєю, що створюють загрозу життєво важливим iнтересам Украни.
  
  Систему Служби безпеки Украни становлять Центральне управлiння, пiдпорядкованi йому регiональнi органи, Служба безпеки Автономно Республiки Крим, органи вiйськово контррозвiдки, вiйськовi формування, а також навчальнi науково-дослiднi та iншi установи. Центральне управлiння Служби безпеки Украни видає положення, накази, розпорядження, iнструкцi, дає вказiвки, обов'язковi для виконання в системi Служби безпеки Украни.
  
  Найчисленнiша ланка правоохоронних органiв - органи МВС Украни (див. ? "Роль органiв внутрiшнiх справ у механiзмi правово держави").
  
  До недержавних правоохоронних органiв належать адвокатури, адвокатськi компанi, недержавнi розшуковi, охороннi i деякi iншi установи вiдповiдного призначення. Недержавнi органiзацi створюються для охорони приватних, групових iнтересiв, а не для охорони публiчних iнтересiв. У цьому полягає хня вiдмiннiсть. Проте всi вони покликанi служити iнтересам особи та суспiльства.
  
  Важливою ланкою контрольно-наглядових органiв держави є державнi iнспекцi (адмiнiстрацi).
  
  Державнi служби (iнспекцi, адмiнiстрацi) - санiтарнi, податковi, протипожежнi та iн. - спецiальнi державнi органи. Вони покликанi здiйснювати функцi контролю i нагляду за дотриманням пiдприємствами, органiзацiями, установами, посадовими особами i громадянами окремих установлених вiдповiдними правовими актами правил: санiтарних, податкових, протипожежних, ветеринарних та iн.
  
  Наприклад, державна податкова адмiнiстрацiя здiйснює функцiю контролю i нагляду за своєчасною подачею податкових декларацiй юридичними i фiзичними особами (громадянами), якi за законом повиннi сплачувати податки.
  
  
  
  
  >>>130>>>
  
  ? 8. Роль органiв внутрiшнiх справ у механiзмi правово держави
  Органи внутрiшнiх справ - правоохороннi органи виконавчо влади, що складаються з галузевих служб: мiлiцi, слiдчого апарату, внутрiшнiх вiйськ, кримiнально-виконавчих установ.
  
  м вiдведена вiдповiдальна роль у механiзмi правово держави. Вони беруть участь у здiйсненнi внутрiшнiх i зовнiшнiх функцiй держави - проводять дiяльнiсть iз захисту економiки i навколишнього середовища вiд злочинних посягань (податкова мiлiцiя, екологiчна мiлiцiя), стоять на стражi законностi i правопорядку (ДАI, патрульно-постова служба та iн.), спiвробiтничають на мiжнародному рiвнi з забезпечення свiтового порядку (IНТЕРПОЛ), мають на метi захист i охорону прав i свобод людини.
  
  Окремi служби органiв внутрiшнiх справ (мiлiцiя, виправно-трудовi установи) надiленi функцiями дiзнання, якi вони здiйснюють у межах вимог кримiнально-процесуального закону.
  
  Одна з особливостей органiв внутрiшнiх справ - наявнiсть повноважень щодо проведення попереднього розслiдування (спецiальний слiдчий апарат).
  
  Органи внутрiшнiх справ мають широкий дiапазон адмiнiстративно-наглядових функцiй - забезпечення громадського порядку, паспортного режиму, правил дозвiльно системи та iн.
  
  Основнi завдання органiв внутрiшнiх справ:
  
  1) захист прав i свобод громадян, iнтересiв суспiльства i держави вiд протиправних посягань, охорона громадського порядку i забезпечення громадсько безпеки;
  
  2) боротьба зi злочиннiстю;
  
  3) запобiгання злочинам, х припинення, розкриття i розслiдування, розшук осiб, що вчинили злочин, вжиття заходiв для усунення причин i умов, що сприяють вчиненню правопорушень;
  
  4) забезпечення виконання кримiнальних покарань, участь у ресоцiалiзацi засуджених;
  
  5) забезпечення безпеки дорожнього руху i пожежно безпеки;
  
  6) охорона i захист державних об'єктiв, майна усiх видiв власностi.
  
  Мiлiцiя - складова частина системи органiв внутрiшнiх справ, якi здiйснюють виконавчу державну владу в сферi охорони громадського порядку.
  
  
  
  
  >>>131>>>
  
  До структури мiлiцi входять: кримiнальна мiлiцiя, мiлiцiя громадсько безпеки, транспортна мiлiцiя, державна автомобiльна iнспекцiя, мiлiцiя охорони, спецiальна мiлiцiя.
  
  Функцi мiлiцi:
  
  - адмiнiстративна -- виконавчо-розпорядча дiяльнiсть  апаратiв, служб i пiдроздiлiв з органiзацi i здiйснення охорони громадського порядку i громадсько безпеки в межах повноважень, визначених законом. Керуючись адмiнiстративним законодавством, працiвники мiлiцi вступають у адмiнiстративно-правовi вiдносини з пiдприємствами, установами, органiзацiями, х посадовими особами i громадянами;
  
  - профiлактична - запобiгання злочинам та iншим правопорушенням, виявлення причин i умов, що х породжують, усунення х. Практично всi пiдроздiли мiлiцi здiйснюють профiлактичнi заходи. Цим пояснюється використання ними державно-владних повноважень примусового характеру в бiльшiй мiрi, нiж iншими органами виконавчо влади;
  
  - оперативно-розшукова - виявлення iнформацi про правопорушення, що готуються або вже вчиненi; про осiб, що ухиляються вiд органiв розслiдування або вiдбування кримiнального покарання та iн.;
  
  - кримiнально-процесуальна - розгляд заяв i повiдомлень про вчиненi злочини, провадження дiзнання i попереднього слiдст-а у кримiнальних питаннях про злочини, розслiдування яких покладено законом на органи внутрiшнiх справ;
  
  - виконавча - виконання в межах своє компетенцi адмiнiстративних стягнень i кримiнальних покарань (засудження осiб до виправно-трудових робiт без позбавлення волi та iн.);
  
  - охоронна - охорона на договiрних засадах майна усiх видiв власностi юридичних i фiзичних осiб, Як державний озброєний орган виконавчо влади мiлiцiя покликана захищати життя, здо= ров'я, права i свободи громадян, власнiсть, навколишнє природне середовище, iнтереси суспiльства i держави вiд протиправних посягань. Жоднi винятковi обставини або вказiвки посадових осiб не можуть бути пiдставою для будь-яких незаконних дiй або бездiяльностi мiлiцi. Вказiвки спiвробiтникiв мiлiцi, зробленi в межах службових повноважень як представникiв влади, обов'язковi для всiх громадян i посадових осiб. Стаття 20 Закону Украни "Про мiлiцiю" гласить: "Законнi вимоги працiвникiв мiлiцi є обов'язковими для виконання громадянами i посадовими особами".
  
  
  
  
  >>>132>>>
  
  Мiнiстерство внутрiшнiх справ є своєрiдним органiзуючим i регулюючим центром системи органiв внутрiшнiх справ Украни. Мiнiстерство внутрiшнiх справ очолює Мiнiстр, який призначається вiдповiдно до Конституцi Украни i несе персональну вiдповiдальнiсть за виконання покладених на мiнiстерство завдань i здiйснення ним свох функцiй, визначає мiру вiдповiдальностi заступникiв Мiнiстра, керiвникiв пiдроздiлiв мiнiстерства.
  
  Середньою ланкою виступають обласнi управлiння внутрiшнiх справ i Мiнiстерство внутрiшнiх справ Автономно Республiки Крим. Правовий стан Мiнiстерства внутрiшнiх справ Автономно Республiки Крим дещо вiдрiзняється вiд обласних управлiнь внутрiшнiх справ. Зокрема, вiдповiдно до ст. 7 Закону Украни "Про мiлiцiю" його голова є заступником Мiнiстра внутрiшнiх справ, який призначається на посаду i звiльняється з посади Кабiнетом Мiнiстрiв Украни за поданням Мiнiстра внутрiшнiх справ. Що стосується завдань i повноважень органiв внутрiшнiх справ Автономно Республiки Крим, то вони майже не вiдрiзняються вiд завдань i повноважень обласного управлiння органiв внутрiшнiх справ.
  
  Обласнi органи внутрiшнiх справ реалiзують сво повноваження через вiддiли (галузевi служби) i через нижчi ланки - мiськi i районнi вiддiли (управлiння) внутрiшнiх справ. Районнi i мiськi вiддiли внутрiшнiх справ - основна ланка системи Мiнiстерства внутрiшнiх справ Украни.
  
  Податкова мiлiцiя здiйснює контроль за додержанням податкового законодавства, виконує оперативно-пошукову, кримiнально-процесуальну та охоронну функцi.
  
  ? 9. Мiнiстерство юстицi та Вища рада юстицi
  Мiнiстерство юстицi Украни є центральним органом виконавчо влади, який створює Президент Украни з метою органiзацi здiйснення державно правово полiтики[6].
  
  Завдання Мiнiстерства юстицi полягають у:
  
  1) розробцi проектiв законiв, х змiн i доповнень до них; проведеннi роботи iз систематизацi законодавства i пiдготовки пропозицiй щодо його кодификацi;
  
  
  
  
  >>>133>>>
  
  2) забезпеченнi органiзацiйно дiяльностi судiв без втручання в судову дiяльнiсть (проведення перепiдготовки i пiдвищення квалiфiкацi судових працiвникiв та iн.);
  
  3) керiвництвi нотарiатом, судово-експертними установами, загальному керiвництвi органiв реєстрацi актiв громадянського стану та адвокатури;
  
  4) органiзацi правового навчання населення;
  
  5) реєстрацi полiтичних партiй, iнших об'єднань громадян на територi Украни, контролi за додержанням ними свох статутiв;
  
  6) державнiй реєстрацi нормативних актiв iнших мiнiстерств i центральних вiдомств виконавчо влади, органiв державного управлiння i контролю, якi стосуються прав та iнтересiв громадян;
  
  7) здiйсненнi (у встановленому порядку) мiжнародних зв'язкiв з правових питань та iн.
  
  Ця дiяльнiсть зосереджена в п'ятьох департаментах:
  
  1) правово полiтики;
  
  2) проектування нормативних актiв;
  
  3) юридичних послуг;
  
  4) судового;
  
  5) мiжнародного права i мiжнародного спiвробiтництва.
  
  В областях при державнiй адмiнiстрацi є управлiння юстицi, якi виконують сво завдання на мiсцевому рiвнi i пiдпорядковуються безпосередньо Мiнiстерству юстицi. Головне управлiння юстицi Криму також пiдпорядковується безпосередньо Мiнiстерству юстицi Украни.
  
  Мiнiстерство юстицi у межах своє компетенцi на пiдставi i у виконання чинного законодавства видає накази, органiзує i перевiряє х виконання. В необхiдних випадках разом iз iншими органами державного управлiння i громадськими об'єднаннями воно приймає спiльнi акти стосовно мiжгалузевого управлiння.
  
  Мiнiстерство юстицi розробляє концепцi державно правово полiтики i правових реформ; органiзує i координує дiяльнiсть, пов'язану з пiдготовкою проектiв законiв, кодексiв; проводить х експертизу на предмет вiдповiдностi Конституцi Украни i вимогам законопроектно технiки; здiйснює експертизу нормативних актiв обласних Рад народних депутатiв, а також Кивсько та Севастопольсько мiських Рад, що стосуються прав,
  
  
  
  
  >>>134>>>
  
  свобод i законних iнтересiв громадян. Воно забезпечує реалiзацiю державно полiтики щодо державно таємницi, контроль за  збереженням у центральному апаратi мiнiстерства i пiдпорядкованих йому органах, установах, органiзацiях; узагальнює практику застосування законодавства, розробляє пропозицi щодо вдосконалення законодавства; органiзовує виконання актiв законодавства та iн.
  
  Вiдповiдно до ст. 131 Конституцi в Укранi засновано Вищу раду юстицi, яка складається iз 20 членiв, котрi призначаються: Верховною Радою - 3 члени; Президентом - 3 члени; з'здом суддiв - 3 члени; з'здом представникiв юридичних вищих навчальних закладiв та наукових установ - 3 члени; всеукранською конференцiєю працiвникiв прокуратури - 2 члени. Крiм того, до складу Вищо ради юстицi входять за посадою Голова Верховного Суду, Мiнiстр юстицi Украни, Генеральний прокурор.
  
  Вища рада юстицi - це вищий наглядовий (за адмiнiстративною i дисциплiнарною стороною дiяльностi суддiв i прокурорiв) орган в Укранi.
  
  До вiдання Вищо ради юстицi належать:
  
   внесення подання про призначення суддiв на посади або про звiльнення х з посад;
  
   прийняття рiшення стосовно порушення суддями i прокурорами вимог щодо несумiсностi;
  
   здiйснення дисциплiнарного провадження стосовно суддiв Верховного суду Украни i суддiв вищих спецiалiзованих судiв та розгляд скарг на рiшення про притягнення до дисциплiнарно вiдповiдальностi суддiв апеляцiйних та мiсцевих судiв, а також прокурорiв.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"