Шахов Борис : другие произведения.

Трудове право

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Тест: "Трудове право. ЗАОЧНА"
  
  Вiд чого НЕ залежить заробiтна плата?
  - стану здоровя працiвника;
  
  В яких випадках працiвники несуть повну матерiальну вiдповiдальнiсть?
  + - внаслiдок порушення покладених на них обов"язкiв.
  
  В який час надаються щорiчнi вiдпустки молодi?
  надання щорiчної основної вiдпустки подовженої трива?лостi (31 календарний день) у зручний для неповнолiтнього час та надання додаткових вiдпусток у зв'язку з навчанням;
  
  З якого вiку допускається прийняття на роботу?
   - 16 рокiв.
  За згодою одного iз батькiв або особи, що його замiнює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, якi досягли 15 рокiв.
  
  З ким погоджується замiна i перегляд норм працi?
  Замiна i перегляд єдиних i типових (мiжгалузевих, галузевих, вiдомчих) норм здiйснюється органами, якi їх затвердили.
  Норми працi затверджуються Мiнпрацi та соцiальної полiтики України та вiдповiдними мiнiстерствами (вiдомствами).
  
  За яких умов надається вiдпустка?
  - за згодою сторiн при необхiдностi.
  
  За яких умов може бути укладений трудовий договiр?
  - трудова книжка? НЕПРАВИЛЬНI - освiта
  
  Коли несуть матерiальну вiдповiдальнiсть працiвники?
  + - внаслiдок порушення покладених на них обов"язкiв.
  
  Ким розглядаються iндивiдуальнi трудовi спори?
  - комiсiями по трудових спорах + - районними (мiськими) судами.
  
  Коли вважається укладеним трудовий договiр?
  - коли виданий наказ про зарахування працiвника;
  
  Мiж якою кiлькiстю сторiн укладається трудовий договiр?
  - двi сторони;
  
  Не бiльше скiлькох днiв виплачується компенсацiя на новому мiсцi роботи в зв"язку з переведенням?
  Вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України "Про гарантiї i компенсацiї при переїздi на роботу в iншу мiсцевiсть" працiвниковi виплачуються:
   одноразова допомога самому працiвниковi у розмiрi мiсяч?ного посадового окладу чи тарифної ставки за новим мiсцем роботи i кожному члену сiм'ї, який переїжджає, в розмiрi 25% допомоги самого працiвника;
   заробiтна плата за днi пiдготовки до переїзду i влаштування на новому мiсцю проживання, але не бiльше 6 днiв.
  
  Протягом якого строку з iнiцiативи власника не допускається звiльнення працiвникiв, якi були обранi до профспiлкових органiв пiсля закiнчення повноважень?
   Ст. 252 Звiльнення за iнiцiативою власника або уповноваженого ним органу працiвникiв, якi обиралися до складу профспiлкових органiв, не допускається протягом двох рокiв пiсля закiнчення строку виборних повноважень, крiм випадкiв повної лiквiдацiї пiдприємства, установи, органiзацiї чи вчинення працiвником дiй, за якi законодавством передбачена можливiсть звiльнення працiвника з роботи або зi служби.
   Статтею 41 Закону України "Про професiйнi спiлки, їх права та гарантiї дiяльностi"
  - звiльнення з iнiцiативи власника або уповноваженого ним органу працiвникiв, якi обиралися до складу профспiлкових органiв пiдприємства, установи, органiзацiї, не допускається протягом року пiсля закiнчення термiну, на який вiн обирався, крiм випадкiв повної лiквiдацiї пiдприємства, установи, органiзацiї, виявленої невiдповiдностi працiвника займанiй посадi або виконуванiй роботi внаслiдок стану здоров'я, який перешкоджає продовженню даної роботи, або вчинення працiвником дiй, за якi законодавством передбачена можливiсть звiльнення з роботи чи зi служби. Така гарантiя не надається працiвникам у разi дострокового припинення повноважень у цих органах у зв'язку з неналежним виконанням своїх обов'язкiв або за власним бажанням, за винятком випадкiв, коли це обумовлено станом здоров'я;
  
  Протягом якого строку при подальшiй сумлiннiй працi стягнення втрачає силу?
  Якщо протягом року з дня накладення дисциплiнарного стяг?нення працiвника не буде пiддано новому дисциплiнарному стягненню, вiн вважається таким, що не мав дисциплiнарного стягнення.
  
  Термiн дiї колективного договору?
  Колективний договiр набирає чинностi з дня його пiдписання представниками сторiн або з дня, зазначеного у ньому.
  Пiсля закiнчення строку чинностi колективний договiр продовжує дiяти до того часу, поки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо iнше не передбачено договором.
  
  Термiн дiї трудового договору?
  Трудовий договiр може бути:
  1) безстроковим, що укладається на невизначений строк;
  Водночас працiвнику належить право у будь-який час поставити питання про припинення трудових вiдносин у порядку, передбаченому законодавством, незалежно вiд наявностi для цього у працiвника поважних причин.
  2) на визначений строк, встановлений за погодженням сторiн;
  Строковi трудовi договори можуть бути рiзних видiв: на певний строк, до настання певної подiї, на час виконання обумовленої роботи, контракт, на виконання сезонної роботи, на виконання тимчасової роботи.
  При визначеннi строку трудового договору сторони визначають певний календарний перiод: мiсяць, декiлька мiсяцiв, рiк, декiлька рокiв.
  3) таким, що укладається на час виконання певної роботи.
  
  У яких випадках допускаються надурочнi роботи?
  - для продовження роботи яка не допускає перерви;
  - при необхiдностi закiнчити розпочату роботу;
  
  
  Хто встановлює посадовi оклади службовцям?
  Для працiвникiв бюджетних установ схеми посадових окладiв встановлюють на умовах передбачених Кабiнетом Мiнiстрiв України. Крiм того, спе-цiальними нормативно-правовими актами встановленi посадовi оклади деяких категорiй працiвникiв: суддiв, прокурорсько-слiдчих працiвникiв, державних службовцiв та iнших.
  
  Хто дає згоду на вiдкликання з вiдпустки?
  Вiдкликання з щорiчної вiдпустки допускається за згодою працiвника лише для вiдвернення стихiйного лиха, виробничої аварiї або негайного усунення їх наслiдкiв, для вiдвернення нещасних випадкiв, простою, загибелi або псування майна пiдприємства, установи, органiзацiї з додержанням вимог частини шостої цiєї статтi та в iнших випадках, передбачених законодавством.
  
  Хто є суб"єктом трудового права?
  До суб"єктiв трудового права належать: працiвники; власники пiдприємств, установ, органiзацiй; уповноваженi власниками органи чи фiзичнi особи - роботодавцi; трудовi колективи; пiдприємства; установи; органiзацiї; державнi органи та iн.
  
  Хто може бути стороною трудового договору?
  - громадянин???? НЕПРАВИЛЬНI - приватний пiдприємець
  
  Хто здiйснює нагляд за додержанням законодавства про працю?
  - прокуратура;
  
  Хто не здiйснює державний нагляд?
   Нагляд i контроль за додержанням законодавства про працю здiйснюють спецiально уповноваженi на те органи та iнспекцiї, якi не залежать у своїй дiяльности вiд власника або уповноваженого ним органу.
   Центральнi органи державної виконавчої влади здiйснюють контроль за додержанням законодавства про працю на пiдприємствах, в установах i органiзацiях, що перебувають у їх функцiональному пiдпорядкуваннi.
   Вищий нагляд за додержанням i правильним застосуванням законiв про працю здiйснюється генеральним прокурором України i пiдпорядкованими йому прокурорами.
  Громадський контроль за додержанням законодавства про працю здiйснюють професiйнi спiлки та їх об'єднання.
   ОХОРОНА ПРАЦI
  Державний нагляд за додержанням законодавчих та iнших нормативних актiв про охорону працi здiйснюють:
  Державний комiтет України по нагляду за охороною працi; Державний комiтет України з ядерної та радiацiйної безпеки; органи державного пожежного нагляду управлiння пожежної охорони Мiнiстерства внутрiшнiх справ України; органи та заклади санiтарно-епiдемiологiчної служби Мiнiстерства охорони здоровея України.
  
  Що є предметом трудового права?
  предметом трудового права є суспiльно-трудовi вiдно?сини, якi виникають в результатi укладення трудового договору мiж працiвником i роботодавцем.
  
  Що не включається до мiнiмальної заробiтної палати?
  До мiнiмальної заробiтної плати не включаються доплати за роботу в надурочний час, у важких, шкiдливих, особливо шкiдли?вих умовах працi, на роботах з особливими природними геогра?фiчними i геологiчними умовами та умовами пiдвищеного ризику для здоров'я, а також премiї до ювiлейних дат, за винахо?ди та рацiоналiзаторськi пропозицiї, матерiальна допомога.
  При визначеннi розмiру мiнiмальної заробiтної плати вра?ховуються:
   вартiсна величина мiнiмального споживчого бюджету;
   загальний рiвень середньої заробiтної плати;
   продуктивнiсть працi, рiвень зайнятостi та iншi економiчнi умови.
  
  Що не включає тарифна система оплати працi?
  - дiлова характеристика працiвника;
  
  Що є джерелом трудового права?
  Основним видом джерел трудового права є нормативно-правовi акти.
  Джерела трудового права - це такi зовнiшнi форми вияву правових норм, за допомогою яких забезпечується право?ве регулювання трудових та тiсно пов'язаних з ними суспiльних вiдносин на пiдприємствах, в установах i органiзацiях чи з фiзичними особами, що використовують найману працю. Основними джерелами (формами) трудового права є норма?тивно-правовi акти, нормативно-правовi договори (угоди), у тому числi ратифiкованi ВР України мiжнароднi договори, а також акти вищих судових iнстанцiй.
  
  Що є об"єктом трудового права?
  - трудовi правовiдносини; - цивiльнi правовiдносини ???
  
  Що можна вiднести до новiтнiх трудових вiдносин?
  Перехiд економiки України до ринкових вiдносин, розвиток рiзних форм пiдприємництва привнесли i до трудових правовiдносин новi ри?си та ознаки. Правовiднос. найманої працi, у яких працiвник реалiзує свою робочу силу як товар.
  
  Що необхiдно для укладання колективного договору?
  - робочий колектив;
  Колективний договiр укладається пiсля проведення колективних переговорiв i мiстить зобов'язання сторiн. Пiсля їх пiдписання сторонами i реєстрацiї галузевих та регiональних угод в Мiнiстерствi працi та соцiальної полiтики України вони набувають нормативного характеру i є обов'язковими до виконання для пiдприємств, на якi вони поширюються, та сторiн, якi їх уклали.
  
  Що не може бути пiдставою для припинення трудового договору згiдно ст. 36 КЗП?
  Стаття 36. Пiдставами для припинення трудового договору є:
  1) угода сторiн;
  2) закiнчення строку (пункти 2 i 3 статтi 23), крiм випадкiв, коли трудовi вiдносини фактично тривають i жодна з сторiн не поставила вимогу про їх припинення;
  3) призов або вступ працiвника на вiйськову службу, направлення на альтернативну (невiйськову) службу;
  4) розiрвання трудового договору з iнiцiативи працiвника (статтi 38, 39), з iнiцiативи власника або уповноваженого ним органу (статтi 40, 41) або на вимогу профспiлкового чи iншого уповноваженого на представництво трудовим колективом органу (стаття 45);
  5) переведення працiвника, за його згодою, на iнше пiдприємство, в установу, органiзацiю або перехiд на виборну посаду;
  6) вiдмова працiвника вiд переведення на роботу в iншу мiсцевiсть разом з пiдприємством, установою, органiзацiєю, а також вiдмова вiд продовження роботи у зв'язку iз змiною iстотних умов працi;
  7) набуття чинностi вироку суду, яким працiвника засуджено (крiм випадкiв умовного засудження i вiдстрочки виконання вироку) до позбавлення волi, виправних робiт не за мiсцем роботи або до iншого покарання, яке виключає можливiсть продовження даної роботи;
  8) пiдстави, передбаченi контрактом.
  
  Що не може бути пiдставою для розiрвання трудового договору з працiвником за iнiцiативою власника, з попередньою згодою профспiлкового органу?
  - лiквiдацiя пiдприємства;
  
  Що не може бути пiдставою для розiрвання трудового договору з працiвником без попередньої згоди профспiлкового органу?
  Розiрвання трудового договору з iнiцiативи власника або уповноваженого ним органу без згоди профспiлкового органу ДОПУСКАЄТЬСЯ у випадках:
  - лiквiдацiї пiдприємства, установи, органiзацiї;
  - незадовiльного результату випробування, обумовленого при прийняттi на роботу;
  - звiльнення з сумiщуваної роботи у зв'язку з прийняттям на роботу iншого працiвника, який не є сумiсником, а також у зв'язку з обмеженнями на роботу за сумiсництвом, передбаченими законодавством;
  - поновлення на роботi працiвника, який ранiше виконував цю роботу;
  - звiльнення працiвн, який не є членом профспiлки, що дiє на пiдприєм, в установi, органiзацiї;
  - звiльнення з пiдприємства, установи, органiзацiї, де немає профспiлкової органiзацiї;
  - звiльнення керiвника пiдприємства, установи, органiзацiї (фiлiалу, представництва, вiддiлення та iншого вiдокремленого пiдроздiлу), його заступникiв, головного бухгалтера пiдприємства, установи, органiзацiї, його заступникiв, а також службових осiб митних органiв, державних податкових iнспекцiй, яким присвоєно персональнi звання, i службових осiб державної контрольно-ревiзiйної служби та органiв державного контролю за цiнами; керiвних працiвникiв, якi обираються, затверджуються або призначаються на посади державними органами, органами мiсцевого та регiонального самоврядування, а також громадськими органiзацiями та iншими об'єднаннями громадян;
  - звiльнення працiвника, який вчинив за мiсцем роботи розкрадання (в тому числi дрiбне) майна власника, що встановлено вироком суду, що набув чинностi, чи постановою органу, до компетенцiї якого входить накладення адмiнiстративного стягнення або застосування заходiв громадського впливу.
   Законодавством можуть бути передбаченi й iншi випадки розiрвання трудового договору з iнiцiативи власника або уповноваженого ним органу без згоди вiдповiдного профспiлкового органу.
  
  Якi елементи входять в поняття трудового права?
  - працiвник;???
  
  Якi працiвники не мають права на гарантiї згiдно КЗПП України?
  - хворi та iнвалiди; ???
  НЕПРАВИЛЬНО - при переїздi на роботу в iншу мiсцевiсть.
  
  Яке стягнення за порушення трудової дисциплiни не може бути застосовано?
  Штраф.
  
  Якi обов"язки працiвника по охорони працi?
  - все перераховане вище;
  - знати i виконувати вимоги нормативних актiв про охорону працi;
  - користуватися засобами колективного та iндивiдуального захисту;
  - додержуватися зобов'язань щодо охорони працi;
  - проходити попереднi та перiодичнi медичнi огляди;
  
  Якi обов"язки власника засобiв виробництва?
  - впровадження прогресивних технологiй, досягнень науки i технiки, засобiв механiзацiї та автоматизацiї виробництва;
  - впровадження вимог ергономiки, позитивного досвiду з охорони працi;
  - зниження та усунення запиленостi та загазованостi повiтря у виробничих примiщеннях, зниження iнтенсивностi шуму, вiбрацiї, випромiнювання.
  
  Яка загальна тривалiсть оплачуваної вiдпустки жiнкам у разi ускладнення пологiв та народження 2-х i бiльше дiтей?
  140 календарних днiв;
  
  Яка додаткова вiдпустка працiвникам, якi мають дiтей вiком до 15 рокiв?
  Матерi, якi мають 2 i бiльше дiтей вiком до 15 рокiв або дитину-iнвалiда, мають право на вiдпустку без збере?ження заробiтної плати тривалiстю до 14 календарних днiв щорiчно;
   Вагiтнi жiнки, жiнки, якi мають 2 i бiльше дiтей вiком до 15 рокiв або дитину-iнвалiда, мають право на одержання вiдпустки повної тривалостi у перший рiк роботи до настання 6-мiсячного термiну безперервної роботи.
  
  Якi вiдпустки надаються працiвникам, допущеним до вступних iспитiв у вищi навчальнi заклади?
   - 15 днiв;
  
  Якi вiдпустки на перiод настановних занять на першому та другому курсах вузiв III та IV акредитацiї?
  на перiод настановчих занять, виконання лабораторних робiт, складання залiкiв та iспитiв для тих, хто навчається на 1 та 2 курсах у вищих закладах освiти:
  1 та II рiвнiв акредитацiї з вечiрньою формою навчання - 10 календарних днiв щорiчно,
  III та IV рiвнiв акредитацiї з вечiрньою формою навчання - 20 календарних днiв щорiчно,
  незалежно вiд рiвня акредитацiї iз заочною формою навчан?ня - 30 календарних днiв щорiчно;
  
  Який строк давностi при зверненнi по трудових спорах?
  протягом 3 мiсяцiв з дня, коли пра?цiвник дiзнався або повинен був дiзнатися про порушення свого права
  
  Який порядок реєстрацiї профспiлкових органiзацiй?
  - в мiсцевих органах влади.
  
  Який строк дiї норм працi?
  - невизначений строк;
  
  Який порядок надання вiдпустки?
  Щорiчнi основна та додатковi вiдпустки повної тривалостi у перший рiк роботи надаються працiвникам пiсля закiнчення шести мiсяцiв безперервної роботи на даному пiдприємствi, в установi, органiзацiї.
  У разi надання зазначених вiдпусток до закiнчення шестимiсячного термiну безперервної роботи їх тривалiсть визначається пропорцiйно до вiдпрацьованого часу, крiм визначених законом випадкiв, коли цi вiдпустки за бажанням працiвника надаються повної тривалостi.
  Щорiчнi вiдпустки за другий та наступнi роки роботи можуть бути наданi працiвниковi в будь-який час вiдповiдного робочого року.
  
  Якi елементи є обов"язковими в структурi трудових правовiдносин?
  - освiта ??
  
  Якi елементи входять до структури робочого часу?
  - робочий час; - час вiдпочинку.
  
  Яка норма тривалостi робочого часу в недiлю?
  Вiдповiдно до ст. 50 КЗпП нормальний робочий час не може перевищувати 40 годин на тиждень. Водночас ч. 2 ст. 50 КЗпП передбачає, що при укладеннi колек?тивного договору на пiдприємствах (в установах, органiзацiях) норма робочого тижня може бути зменшена.
  
  Яким документом регулюється початок i закiнчення роботи?
  При п'ятиденному робочому тижнi тривалiсть щоденної роботи (змiни) визначається правилами внутрiшнього трудового розпорядку або графiками змiнностi, якi затверджує власник або уповноважений ним орган за погодженням з профспiлковим комiтетом пiдприємства, установи, органiзацiї з додержанням установленої тривалостi робочого тижня (
   КЗпП визначає максимально до?пустимi норми робочого часу для всiх працiвникiв. Водночас законодавець надає право роботодавцям при укладеннi ко?лективного договору встановлювати меншу норму тривалостi робочого часу (ч. 2 ст. 50 КЗпП). Норма робочого часу також може визначатись i на iндивiдуально-договiрному рiвнi (при укладеннi трудового договору).
  
  Якi види часу вiдпочинку передбачає законодавство?
  - щотижневi; - щорiчнi; - щоденнi;
  
  Який термiн не може перевищувати перерва на обiд?
  Працiвникам надається перерва для вiдпочинку i харчування тривалiстю не бiльше двох годин. Перерва не включається в робочий час. Перерва для вiдпочинку i харчування повинна надаватись, як правило, через чотири години пiсля початку роботи.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"