Шахов Борис : другие произведения.

1

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    ЗАВДАННЯ 1. ПОНЯТТЯ I ОСНОВНI РИСИ КАТАСТРОФ I НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦIЙ. ЗАВДАННЯ 2. КЛАСИФIКАЦIЯ ЧС ЗАВДАННЯ 3. ОСНОВНI ВРАЖАЮЧI ЧИННИКИ ПРИ ЧС, ОСНОВНI ВИДИ ПОРАЗКИ ЛЮДЕЙ ЗАВДАННЯ 4. ОСНОВНI ПРИНЦИПИ I ЗАХОДИ ЩОДО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ. ЗАВДАННЯ 5. КЛАСИФIКАЦIЯ ЗАСОБIВ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ. ЗАВДАННЯ 6. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ОРГАНIВ ДИХАННЯ. ЗАВДАННЯ 7. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ШКIРИ. ЗАВДАННЯ 8. ЗАСОБИ МЕДИЧНОГО ЗАХИСТУ. ЗАВДАННЯ 9. ПРИЗНАЧЕННЯ I ЗМIСТ АПТЕЧКИ IНДИВIДУАЛЬНОЇ АЇ-2. ЗАВДАННЯ 10. ВВЕДЕННЯ ЛIКАРСЬКИХ ЗАСОБIВ За допомогою ШПРIЦ-ТЮБIКА.

   ЗАВДАННЯ 1. ПОНЯТТЯ I ОСНОВНI РИСИ КАТАСТРОФ I НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦIЙ.
  
  Катастрофи викликанi силами природи або технiчною дiяльнiстю людини, є особливiстю ХХ столiття i причиною масового травматизму серед населення. ВIЗ пропонує дiлити катастрофи за походженням: стихiйнi (природнi), технологiчнi (рукотворнi) i соцiальнi, специфiчнi. Загальнi ознаки катастроф є:
  а) раптовiсть
  б) серйозна загроза здоров'ю i життю окремих груп населення i навiть всього суспiльства
  в) порушення звичного устрою життя
  г) порушення цiлiсностi навколишнього середовища.
  
  Т.ч. пiд катастрофою розумiють надзвичайну ситуацiю (ЧС), викликану силами природи або дiяльнiстю людини i що супроводжується масовою поразкою людей i природи i для лiквiдацiй наслiдкiв яко потрiбне залучення сил i засобiв ззовнi району лиха.
  ЧС декiлька вужче поняття, нiж катастрофа, але х часто вживають як синонiми.
  Надзвичайною називають раптово виниклу ситуацiю, яка характеризується:
  - соцiально-екологiчним i економiчним збитком
  - необхiднiстю захисту населення вiд дi шкiдливих для здоров'я чинникiв (хiмiчнi агресивнi речовини, РВ, мiкроорганiзми, переохолодження або перегрiв, травмуючi i психогеннi чинники)
  - проведенням рятувальних, невiдкладних медичних i евакуацiйних робiт
  - лiквiдацiєю негативних наслiдкiв того, що трапився.
  
  ЗАВДАННЯ 2. КЛАСИФIКАЦIЯ ЧС.
  
  При класифiкацi ЧС роздiляють на приватних, об'єктивних, мiсцевих, регiональних, глобальних. Зокрема по етiологi:
  1. Виробничi (технологiчнi) з вивiльненням енергi - механiчною, хiмiчною, термiчною, радiацiйною.
  2. Транспортнi - автомобiльнi, залiзничнi, авiацiйнi, на водi, зокрема водогосподарськi, в тунелях.
  3. Стихiйнi (природнi) -
  а) метеорологiчнi - бурi, морози, жара, засуха
  б) топологiчнi - повенi, обвали, сiли, урагани, тайфуни
  в) тектонiчнi - землетрус, виверження вулканiв.
  4. Соцiальнi i специфiчнi: вiйни, епiдемi, голод, суспiльнi безлади, тероризм, екологiчнi (пересихання рiчок, озер, хвороби водоймищ, глобальнi змiни клiмату).
  По числу постраждалих ЧС бувають:
  1) малi - постраждалих 25 - 100 чоловiк, з яких 10-15 потребують госпiталiзацi
  2) середнi - вiдповiдно 101 - 1000 i 51-250
  3) великi - 1000 i бiльш, бiльше 250.
  
  ЗАВДАННЯ 3. ОСНОВНI ВРАЖАЮЧI ЧИННИКИ ПРИ ЧС, ОСНОВНI ВИДИ ПОРАЗКИ ЛЮДЕЙ
  
  ОСНОВНI ВРАЖАЮЧI ЧИННИКИ ПРИ ЧС.
  -динамiчнi (механiчна дiя на органiзм вибуховою хвилею, обвалiв, метальнi дi, вториннi снаряди, падiння з висоти, придавлення важкими предметами)
  -термiчна дiя (високi або низькi температури, промениста енергiя)
  -електричний струм - блискавка
  -радiацiйнi випромiнювання
  -хiмiчнi - шкiдливi речовини (сильнодiючi отруйнi речовини - СДЯВ, ОВ, побутовi хiмiкалi, лiки i iн.)
  -бiологiчнi
  -психогенний чинник (психоневрологiчний стрес, шок, оглушенiсть).
  При дi на органiзм вказаних чинникiв для врятування життя i попередження несприятливих ускладнень необхiдно надати першу медичну допомогу (ПМП) ПМП - це допомога, що надається постраждалим в найкоротшi термiни при загрозi життю i здоров'ю в умовах ЧС.
  
  ОСНОВНI ВИДИ ПОРАЗКИ В ЧС.
  1. Травми, переломи кiсток, кровотечi.
  2. Термiчнi опiки.
  3. Радiацiйнi ураження.
  4. Гострi хiмiчнi отруєння.
  5. Психоемоцiйнi розлади.
  6. Масовi iнфекцiйнi захворювання.
  7. Переохолодження, перегрiв.
  8. Комбiнованi поразки (механiко-термiчнi, радiацiйно-механiчнi i iн.)
  9. Поразки електричним струмом.
  10. Втопили.
  
  ЗАВДАННЯ 4. ОСНОВНI ПРИНЦИПИ I ЗАХОДИ ЩОДО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ.
  
  Захист населення (ЗН) - система заходiв, що проводяться державними органами управлiння, керiвниками об'єктiв, штабами ГО i всiм населенням.
  МЕТА ЗН:
  -не допустити поразку людей
  -максимально зменшити число уражених i таких, що постраждали в мирний i вiйськовий час.
  Основним принципом захисту населення є комплексне використання всiх способiв i засобiв вiд вражаючих чинникiв технологiчних катастроф i стихiйних лих.
  Вiдповiдно до цього проводяться наступнi заходи щодо захисту населення:
  - безперервне спостереження i лабораторний контроль за радiоактивним, хiмiчних i бактерiйним зараженням об'єктiв зовнiшнього середовища
  - загальне навчання населення способам захисту i дiям в ЧС
  - своєчасне сповiщення населення про виникнення стихiйних лих, аварiй, катастроф i iнших надзвичайних ситуацiй
  - укриття населення в захисних спорудах
  - застосування iндивiдуальних засобiв захисту
  - евакуацiя населення з небезпечних зон
  - проведення спецiальних профiлактичних i санiтарно-гiгiєнiчних заходiв
  - радiацiйна, хiмiчна i бактерiологiчна розвiдка
  - лiквiдацiя наслiдкiв ЧС
  
  ЗАВДАННЯ 5. КЛАСИФIКАЦIЯ ЗАСОБIВ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ.
  
  Розрiзняють колективнi i iндивiдуальнi.
  КОЛЕКТИВНI - це iнженернi споруди i об'єкти для групового захисту людей. До захисних установ вiдносяться:
  а) герметизованi притулки
  б) протирадiацiйнi притулки
  в) простi укриття (щiлини, транше, пiдвали та iншi заглибленi швидкобудованi захиснi споруди.).
  ЗАСОБИ IНДИВIДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ. Видiляють три основнi групи:
  1) засоби захисту органiв дихання
  2) засоби захисту шкiри
  3) засоби медичного захисту
  
  ЗАВДАННЯ 6. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ОРГАНIВ ДИХАННЯ.
  
  До них вiдносяться протигази (що фiльтрують i iзолюють). Захищають вiд РВ, СДЯВ, ОВ, патогенних мiкроорганiзмiв. Найширше поширенi фiльтруючi протигази (загальновiйськовi, цивiльнi, дитячi). Пристрiй х засновано на принципi очищення зараженого повiтря у внутрiшнiх шарах фiльтруюче-поглинаючо коробки, в якiй помiщено вугiлля i протиаерозольний (протидимний) фiльтр. Захист вiд окислу вуглецю забезпечується гопкодитовим патроном.
  В даний час в системi ГО для дорослого населення використовуються наступнi зразки ГП-5 ГП-5М ГП-7 ГП-7В.
  ДИТЯЧI ПРОТИГАЗИ.
  -ДП-6м - дитячий протигаз для дiтей 1.5 - 2 рокiв
  -ДП-6 для старшого вiку
  -ПДФ-7 - протигаз фiльтрує для дiтей молодшого i старшого вiку
  -ПДФ-Д - протигаз фiльтрує для дiтей 1.5 - 7 рокiв.
  -ПДФ-Ш - що фiльтрує, шкiльний, для дiтей 7-17 рокiв
  Для захисту дiтей у вiцi до 1.5 рокiв є камери ЗАХИСНI ДИТЯЧI (КЗД-4 i КЗД-5)
  ПРОМИСЛОВI ПРОТИГАЗИ призначенi для захисту вiд СДЯВ, конструктивно вiдрiзняються вiд фiльтруючих протигазiв коробкою, яка може бути такою, що поглинає або фiльтруюче-поглинаючо. Поглинаюча коробка забарвлюється в певний колiр залежно вiд наявностi в нiй спецiально шихти, що уловлює тiльки деякi отруйнi речовини.
  Що фiльтрують поглинаюча коробка має, окрiм шихти, фiльтр, що затримує всi аерозолi. Для вiдмiнностi цi коробки помiченi на переднiй частинi бiлою вертикальною смугою.
  Користування промисловими протигазами аналогiчно правилам користування цивiльними i загальновiйськовими протигазами.
  IЗОЛЮЮЧI ПРОТИГАЗИ (IП-4 IП-46 IП-46М) або кислодо-дозуючi прилади (КIП-5 КIП-7 КIП-8) повнiстю iзолюють органи дихання людини вiд зовнiшнього повiтря, дихання здiйснюється за рахунок кисню, що вивiльняється з регенеративного патрона або подається з кисневого балона. Цi типи протигазiв i приладiв використовують для роботи, коли в повiтрi є високi концентрацi СДЯВ i окисли вуглецю, а також недолiк складу кисню у вдихаємому повiтрi.
  РЕСПIРАТОРИ. Для захисту органiв дихання вiд РВ, БС, отруйних димiв служать респiратори. Респiратор є фiльтруючою напiвмаскою, багатократного користування з часом перебування в нiй до 12 годин. Респiратори бувають 2-х видiв: Р-2 i Р-2д. Останнiй є модифiкацiєю для дiтей, має меншi розмiри, забезпечує безперервний час знаходження в нiм до 4-го годин.
  ПРОСТI ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ОРГАНIВ ДИХАННЯ. До цих засобiв захисту вiдносяться: протизапорошенi тканиннi маски ПТМ-1 i ватяно-марлевi пов'язки ВМП. Вони простi по своєму пристрою, можуть виготовлятися самим населенням i тому рекомендуються як масовий засiб захисту. Кожна людина повинна мати х за мiсцем проживання i роботи.
  
  ЗАВДАННЯ 7. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ШКIРИ.
  
  Призначаються для захисту вiдкритих дiлянок шкiри, одягу, взуття i спорядження вiд попадання на них краплиннорiдких СДЯВ, збудникiв iнфекцiйних захворювань, радiоактивних речовин i тому подiбне Вони дiляться на табельних (ОЗК, Д-1) i пiдручних (предмети побутового одягу).
  За принципом дi табельнi засоби дiляться на тих, що фiльтрують (повiтропроникнi) i iзолюють (повiтронепроникнi).
  До фiльтруючих засобiв захисту шкiри вiдноситься комплект фiльтруючого одягу ЗФО-58, до тих, що iзолюють - комплект ОЗК, легкий захисний костюм Л-1 i захисний комбiнезон.
  Iзолюючi засоби використовуються тiльки особовим складом формувань ? при роботах в зонах зараження високими концентрацiями СДЯВ, а також при виконаннi, дезактивацiйних i дезинфекцiйних робiт дегазацiй. Для захисту вiд радiоактивного пилу можна використовувати звичайний одяг, додатково оснастивши  нагрудниками, капюшонами, бiчними застiбками.
  Перебування в iзолюючому одязi обмежене за часом iз-за порушення тепловiддачi i теплообмiну, що сприятиме рiзкому перегрiву органiзму.
  
  ЗАВДАННЯ 8. ЗАСОБИ МЕДИЧНОГО ЗАХИСТУ.
  
  У системi заходiв щодо захисту населення вiд вражаючих чинникiв технологiчних катастроф i стихiйних лих, масових захворювань значне мiсце вiдводиться медичним засобам iндивiдуального захисту. Вони призначенi для профiлактики i надання першо медично допомоги населенню, дi радiоактивних, хiмiчних i iнших вражаючих чинникiв технологiчних i природних катастроф, що пiддалася. З х допомогою можна попередити або значно ослабити вражаючу дiю цих чинникiв на органiзм людини i пiдвищити його стiйкiсть до них.
  До них вiдносяться:
  IНДИВIДУАЛЬНИЙ ПЕРЕВ'ЯЗУВАЛЬНИЙ ПАКЕТ, призначений для надання першо медично допомоги при пораненнях i опiках. Це стерильний бинт з 2 ватяно-марлевими подушечками i шпилькою.
  АЇ-2 (аптечка iндивiдуальна) для надання першо медично допомоги постраждалому при дi РВ, ОВ, СДЯВ, для профiлактики шоку, протибактерiйного захисту.
  IПП-8 - iндивiдуальний протихiмiчний пакет. Для частково санiтарно обробки вiдкритих дiлянок шкiри i прилеглого до них одягу при попаданнi ОВ, РВ, бактерiйних аерозолiв. Мiстить флакон з полiдегазуючою рiдиною, здатною знешкоджувати ОВ, i 4 ватяно-марлевих тампона. Iснують i iн. IПП-9, IПП-10
  
  ЗАВДАННЯ 9. ПРИЗНАЧЕННЯ I ЗМIСТ АПТЕЧКИ IНДИВIДУАЛЬНОЇ АЇ-2.
  
  Аптечка iндивiдуальна мiстить медичнi засоби, призначенi для профiлактики i надання першо мед. допомозi населенню при радiацiйному опромiнюваннi, отруйливими речовинами i бактерiйними засобами. Вона є футляром з пластика оранжевого кольору, в який вкладенi пластмасовi шприц-тюбики i пенали з лiкарськими засобами.
  Ця аптечка мiстить наступний набiр лiкарських засобiв:
  1). Протибольовий засiб - промедол (гнiздо ?1) знаходиться в шприц-тюбику, його застосовують при переломах, обширних ранах, опiках, що супроводжуються сильним болем, з метою попередження шоку.
  2). Засiб для попередження отруєння фосфорорганiчними отруйливими речовинами (ФОВ) - тарен (гнiздо ?2) - пiгулка антидоту в пеналi червоного кольору. Одну пiгулку приймають по сигналу "Хiмiчна тривога". Використовується сандружинницями по однiй пiгулцi як засiб особисто профiлактики поразки перед входом в осередок ураження. При появi ознак поразки приймають ще одну пiгулку (приблизно через 5-6 годин). Дiтям до 8 рокiв засiб при отруєннi ФОВ i протиблювотний засiб на один прийом дають ? пiгулки, дiтям вiд 8 до 15 рокiв Ґ пiгулки, решта засобiв в скорочених дозах вiдповiдно до iнструкцi, що додається в аптечцi.
  3). Протибактерiйний засiб ?2 - сульфадиметоксин (гнiздо ?3) - пiгулки у великому пеналi бiлого кольору. Рекомендується приймати пiсля опромiнювання при виникненнi шлунково-кишкових розладiв (7 пiгулок на 1 прийом в першу добу i по 4 пiгулки в подальших 2-х доби).
  4). Радiозахисний засiб ?1 - цистамин (гнiздо ?4) - пiгулки в 2-х пеналах малинового кольору. Приймають для особисто профiлактики при загрозi опромiнювання (всередину 6 пiгулок i запити водою). При новiй загрозi опромiнювання, але не ранiше, чим через 4-5 годин, приймають ще 6 пiгулок.
  5). Протибактерiйний засiб ?1 - хлортетрациклин (гнiздо ?5) - пiгулки жовтого кольору в двох знебарвлених пеналах з квадратними корпусами. Приймають при загрозi бактерiйного зараження або його виникненнi, при перших ознаках iнфекцiйного захворювання, а також для екстрено профiлактики при роботi у вогнищах iнфекцiйних захворювань. Спочатку приймають 5 пiгулок (вмiст одного пенала) i через 6 годин ще 5 пiгулок (вмiст другого пенала).
  6). Радiозахисний засiб ?2 - йодистий калiй (гнiздо ?6) - пiгулки в пеналi бiлого кольору. Приймають пiсля випадання радiацiйних опадiв або при вживаннi молока вiд корiв, що пасуться на зараженiй територi. Рекомендується приймати дорослим i дiтям по 1 пiгулцi в течi 10 днiв для попередження або обмеження вiдкладення в щитовиднiй залозi людини радiоактивного йоду, який може поступити в органiзм з молоком.
  
  ЗАВДАННЯ 10. ВВЕДЕННЯ ЛIКАРСЬКИХ ЗАСОБIВ За допомогою ШПРIЦ-ТЮБIКА.
  
  Шприц-тюбик виготовляється з пластмаси, вiн призначений для одноразового пiдшкiрного або внутрiшньом'язового введення лiкарського препарату, що знаходиться в нiм. Особливо зручний вiн при наданнi невiдкладно допомоги. Шприц-тюбик складається з герметично закритого корпусу (пластмасово судини, заповнено стерильним розчином лiкiв), на горловину якого нагвинчує канюля iз стерильною iн'єкцiйною голкою, захищеною щiльно одягненим на канюлю ковпачком, заповнюється лiками i стерилiзується у фабричних умовах.
  Правила користування шприц-тюбиком:
  1). Однiєю рукою узяти шприц-тюбик за корпус, а вказiвним i великим пальцем iншо руки - за ребристий обiдок канюлi i, злегка натискаючи, повернути його разом з ковпачком за годинниковою стрiлкою до упору. При цьому голка свом внутрiшнiм коротким кiнцем проколе мембрану, що закриває горловину тюбика.
  2). Зняти ковпачок з голки, тримаючи  вгору. Натискаючи пальцями на стiнки пластмасово судини, видалити з нього повiтря (до появи перших крапель з голки).
  3). Голку шприц-тюбика рiшучим рухом, що коле, ввести в м'яз сiдницi, стегна або плеча. У термiнових випадках при наданнi невiдкладно допомоги, особливо в польових умовах, iн'єкцiю можна робити через одяг.
  4). Стискаючи пальцями корпус шприц-тюбика, видавити весь його вмiст.
  5). Не розтискаючи пальцiв, вийняти голку з м'яких тканин.
  6). Використаний шприц-тюбик приколоти до одягу постраждалого на видному мiсцi. У записцi вказати час введення лiкiв.
  
  ЗАВДАННЯ 10. ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ IНДИВIДУАЛЬНИМИ ПРОТИХIМIЧНИМИ ПАКЕТАМИ (IПП-8, IПП-9, IЇП-10).
  
  Iндивiдуальний протихiмiчний пакет використовується для санiтарно обробки вiдкритих дiлянок шкiри i прилеглого до не одягу при попаданнi на них краплиннорiдких ОВ, РВ, бактерiйних аерозолiв.
  У зв'язку з швидким проникненням ОВ, зокрема ФОВ, навiть через непошкодженi шкiрнi покриви, ефективнiсть дегазацi знаходиться в прямiй залежностi вiд термiнiв початку санiтарно обробки. Найбiльша ефективнiсть досягається у випадках, коли часткова санiтарна обробка проводиться не пiзнiше, нiж через 5 мiн пiсля дi ОВ на незахищенi шкiрнi покриви.
  У комплект входить:
  -скляний флакон з дегазуючим розчином
  -4-ре ватяно-марлевi тампона.
  При виявленнi краплi отруйливо речовини на шкiрi або засобах захисту необхiдно:
  -негайно розкрити пакет i рясно змочити тампоном дегазуючою рiдиною флакона
  -протерти тампоном вiдкритi дiлянки шкiри (шию, грона рук) i зовнiшню поверхню маски протигаза
  -змочити iнший тампон i протерти м комiр i кра манжет одяг, прилеглий до вiдкритих дiлянок шкiри
  -рясно змочити ще один тампон i промокальними рухами просочити одяг до шкiри в мiсцях попадання крапель отруйливо речовини -при обробцi шкiри особи необхiдно стежити за тим, щоб дегазуюча рiдина не потрапила в очi, оскiльки вона дуже отруйна i вельми небезпечна для очей.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"