Читающая По Костям А.К.А : другие произведения.

Жниива пропали

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


  • Аннотация:
    Про махновця Палія, коли він ще не був махновцем. Альтернативна історія, тому в царя і нема сина


   Палій розігнувся, чхнув три рази поспіль та подивився на тік - роботи й роботи! Аби до вечері впоратись, гарний дуже врожай. Пан тут жадібний, не хоче парову молотарку, наймитами дешевше вийде. Аби заплатив. А як ні - то хліба, звісно, дуже й дуже шкода, але така гарна сонячна пора року, все таке сухеньке, а сірники коштують аж цілу копійку.
   Та й навкруги повно роботи - кому фрукту-яблуки трусити, кому свиней валити, серби овець тримають, їх вже стригти пора. Але чого це так кричать нагорі? До пана ж син приїхав, начебто мають радіти, син єдиний, ще й офіцер. Не кричать - стара пані голосить. З якого дива? Пан - отамечки стоїть, смердючу сигару запалює. Офіцер - отут вирячився, наче ніколи не бачив, як хліб молотять. Це вона так від газети заверещали? Принесли зі станціїї. Шо там в тих газетах пишуть? Палій читати не вмів, палити не навчився і не звертав на це уваги. А що сталось, то на базарі розкажуть.
   Пан неквапцем пішов заспокоювати дружину. Офіцер покрутив головою, наче щось видивлявся.
   - Просіть гроші зараз.
   Палій мало не впустив цепа собі на ноги. Чого це?
   - Люди, то вчорашня газета. Я ще, коли додому їхав, то чув, що мобілізація буде.
   - Шо, знов япошки?- пробурчав вусатий наймит.
   - Бери вище, дядьку. До австріяків німці прибігли.
   - Тю! А де тут ми? - Палій десь шось чув, що вбили якогось дуже поважного австріяка з усім сімейством, але ж то не цар за ними з ножакою бігав. Цар би краще дітей робив, а то сміхота - чотири доньки, ні одного сина.
   - Цар за сербів.
   Палій нічого не відповів. Забагато свідків, ще й день.
   - То шо буде? - сполошився ще один з наймитів, з мішком в руках.
   - Війна буде, - офіцер снизав плечима.
   Наймити перезирнулись між собою: чим давати хабаря? Де ті німці живуть? Офіцера пересмикнуло - байстрюк, єдиний серед усіх, з красномовним прізвиськом Палій, шкірив зуби. Ой не чобіт солдатських цьому чорному-брудному-пелехатому треба. Йому б десь так рочків сорок в'язниці не завадило б, задля спокою усіх хазяїв, поміщиків і батьків молодих дівчат звідсіля і аж до Полтави.
   - Пропали жнива, а такий же врожай став.
   Старий захеканий пан тільки й міг погодитись зі старим захеканим наймитом і однаково зіщулитись від замріяної посмішки байстрюка.
  
  


Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"