Федирко Тарас Игоревич : другие произведения.

Цена ошибки

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    ЭТО на украинском языке

  Оксфордський енциклопедичний словник.
  Оксфорд, Великий Лондон, Велика Британія, 2090 рік.
  Loading, please wait… 25%...50%...98%...100%
  Done: virtualnet:\gb\ox\creators
  
  Зодчі – штучно створені напівлюди, тіло яких на 2/3 складається з мозкових клітин. Перший зодчий був вирощений у 2082 році в лабораторіях Тернопільського Науково-Дослідного Інституту Прикладних Біотехнологій. На даний час усі Зодчі виконують функцію координування Програми Зміни Минулого. (див. „Програма зміни минулого”).
  
  Loading, please wait… 27%...48%...89%...100%
  Done: virtualnet:\gb\ox\theprogram_of_changing_past_events
  
  Програма Зміни Минулого – масштабний проект, запущений у Великокиївському інституті Перетворення Часу. Являє собою сукупність дій по зміні минулого для впливу на майбутнє. Зодчі – координатори і керівники окремих місцевих гілок „програми...”, що розгорнута у більшості країн світу.
  
  Архів Великокиївського управління науки,
  Великий Київ, Україна, 2098 рік.
  Loading, please wait… 25%...50%...98%...100%
  Database loaded: Cities, the cancer of urbanization
  
  Міста.
  Бетонні метастази раку урбанізації розповзлись по всій планеті, як тільки з’явилися перші злоякісні пухлини міст. До 2049 року в лише в Україні міст-гігантів було 5. Це – Великий Київ, Задніпровськ, Волинь, Великий Харків та Тернове Поле. А також декілька менших (з населенням до 7 мільйонів осіб). Усі вони сформувалися на основі поліцентричних міських агломерацій початку ХХІ століття.
  
  Please enter the password: **** ******
  Code accepted. Access permitted
  Loading, please wait… 27%...54%...95%...100%
  Database loaded: national history archive
  
  Програма Зміни Минулого.
  Коли в 2076 році постало питання про причини і методи розвитку сучасної цивілізації, будівництво суспільства „як воно є” та про викорінення негативних рис у функціонуванні міст, Великокиївський інститут Перетворення Часу запропонував проект по зміні минулого, що мав практично переписати новітню історію світу, обминаючи згубні за своїми наслідками події і, таким чином, уникнути негативних змін в розбудові світової цивілізації, й, частково, в творенні суспільства та економіки України. В 2082 році був створений Перший Зодчий, а згодом ще чотири, що стало поштовхом для втілення у життя цієї амбітної програми.
  
  Зодчі.
  Завантажити аналітичну програму, - команда Першого Зодчого, під’єднаного до Термінального комп’ютера, сприймається і миттю виконується. У його мозку виникають образи і події минулого, проносяться картини життя людей, - 2000 рік. Дані вивести на всіх, - образи застигають. З напівтемряви свідомості Найстаршого виринають постаті людей з синьо-жовтими прапорами; вони щось вигукують, але це „щось” не може прорватися крізь тишу і спокій мозку Першого.
  Перший, будь послідовним. Останнього разу ми розглядали 1933 рік, - потік інформації досягає Першого, Другого, Третього та Четвертого Зодчих.
  П’ятий, ти занепокоєний? Я відчуваю це. Наймолодший з нас, поважаючи старших, ти повинен підкорятися їм.
  Але ж…
  Нерозумна дитино, мовчи! – втручається Другий.
  Добре… Підкоряюся волі Вашій.
  Продовжимо розгляд. 9 березня, - перший неквапливо і поважно починає, як і належить Найстаршому. Ніхто з людей не сміє йому перечити, але Зодчі – не люди, - вивести інформацію.
  
  Мирна акція „Україна без Кучми” виросла у протистояння і бійки між правоохоронцями та демонстрантами на вулицях Києва. Сучасне місцеположення – Урядовий квартал, Центральний район Великого Києва. За наказом правоохоронці застосували силу. ЗМІ подали інформацію про госпіталізування міліціонерів з тяжкими пораненнями. Натомість, найбільше постраждалих було серед простих людей. Більшість учасників акції – молодь, студенти – було арештовано. Грубо порушувалися права людини.
  
  Демонстрація.
  - Переглянемо фрагмент зйомки акції. Ввімкнути транслятор для всіх.
  У мозку кожного Зодчого виникає одна картина – у вузеньку вуличку, яких багато в центрі старого Києва, вбігають спершу декілька людей, згодом все більше і більше. Ось вже весь простір від будинку до будинку заповнений натовпом. Люди розмахують прапорами, кричать до когось. Вочевидь, до міліції. І справді, камера повертається і Зодчі бачать стіну щитів, що перегородила вулицю. За щитами, „по той бік барикад”, стоять „беркутівці”. Налякані, байдужі, агресивно настроєні – кожен щось відчуває. Ось натовп підходить ближче. Ще десять метрів – і міліція.
  - Опустіть щити, ви – наші брати!
  - Боягузи! Не ховайтеся за металом щитів!
  - Подивіться нам в очі! – звідусіль лунають заклики. Десь – войовничі, десь – мирні.
  Але правоохоронці не відповідають. Стоять, опустивши забрала касок і надівши маски – щоб камери не зняли лиць. Ось група людей відділяється від натовпу. Повільно підходять до міліціонерів з піднятими руками – мабуть, „на переговори”. Але солдат не сприйняв добрих намірів. і, коли один з демонстрантів наблизився до нього на відстань витягнутої руки, вдарив останнього по голові резиновим кийком. Почувся зойк, він (демонстрант) упав; натовп посунув уперед.
  Доносились звуки перших бійок, пищали сигналізації машин. Але це – з іншої вулиці...
  
  Дискусія.
  Запис переривається, і Зодчі продовжують:
  Додаткова інформація. Л.Д. Кучма. – говорить Перший.
  Леонід Данилович Кучма. Другий і третій президент України, перед тим – прем’єр – міністр за президентства Л.М. Кравчука. Став об’єктом неприязні, інколи і ненависті з боку мільйонів Українців. Був „видатним політиком”, насправді – зрадив національні інтереси, створив антидемократичний режим, загнав економіку держави у глибоку яму. Став президентом у 1994, переобраний 1999.
  
   - Пропоную перейти до розгляду іншої події. Наприклад, 2012 рік. Тоді стались важливіші події, - справді, 2012 року по всьому світу пролунала хвиля терактів, сталося декілька землетрусів та глобальних стихійних лих, що зачепили і Україну.
  Третій, 9 березня 2000 року – важливий день для нашого народу. Події 2012 року не вплинули на свідомість українців, а дев’ятого березня заклався фундамент помаранчевої революції. Цей день пам’ятають як день протистояння, день народного виступу. Я рішуче проти зміни об’єкту розгляду.
  Четвертий, ти говориш красиво. В дечому я навіть з тобою згідний. Але це – не твій народ. Ти навіть не людина, – Третій, мабуть, захвилювався. Проте по залізобетонних нервах емоції не передаються. А жаль...
  Мої творці – українці. І дарма, що я напівлюдина. Мені, на відміну від тебе, властиві суто людські якості, як-от честь, вірність, патріотизм.
  Годі! Ми беремо до розгляду 9 березня, щоб внести свої корективи у перебіг подій.
  
  Якщо перешкодити відданню наказів про застосування сили, можна взагалі уникнути відкритого протистояння, - почав п’ятий, - відтак і запобігти кровопролиттю. Я визначив, що 9 березня не має вирішального впливу на подальшу ситуацію в країні. Краще було б розглянути 1933 рік.
  Ти знову за своє, Наймолодший?
  
  П’ятий не відповів. Всі Зодчі, починаючи з Другого, були створені на основі генної інформації Першого, проте у кожного були свої особливості. П’ятий, до прикладу, був схильний до вільнодумства, а в Четвертого емоції часто брали верх над здоровим глуздом.
  
  Пропоную наступне: не дати акції початися взагалі. Автобуси з демонстрантами можна затримати на підступах до Києва, що дозволить запобігти тим подіям, свідками яких нам довелось щойно бути. Результат буде такий же, як і у висунутому П’ятим варіанті.
  Другий, що би ти не пропонував, все одно вирішує Перший!
  А невже я заперечую проти права крові, Третій? Найстарший – голова усьому.
  
  Якщо дозволити демонстрації розпочатися, то немає гарантій, що ситуація не вийде з-під нашого контролю. А якщо ж взагалі уникнути її, тоді вже точно не буде протистояння. Відкритого протистояння. Ніхто не має заперечень? – Перший вів до ухвалення рішення.
  
  Звісно, П’ятий, Третій та Другий були за. А от Четвертий... він мовчав – обдумував все сказане і побачене за останні півгодини.
  
  Помилка.
  Приступаємо. Завантажити виконавчу програму.
  Введіть, будь ласка, код доступу, - говорить у мозку Першого приємним жіночим голосом програма-посередник. Завдяки розвитку нанотехнологій, мозок „будівничого історії” зв’язаний з комп’ютером. Накази останньому – це думки Першого.
  p r o j e c t c h a n g e – подумки чітко вимовляє Зодчий.
  Код прийнято. Завантажується виконавча програма. Зачекайте, будь ласка.
  Програма завантажена. Вкажіть рік, місяць і дату.
  2000 рік, березень, 9 число.
  Дані прийнято. Предмет зміни/запобігання ?
  Акція „Україна без Кучми”.
  Методи зміни/запобігання?
  Зупинити приїзд автобусів із демонстрантами в Київ. Уникнути утворенню великих угрупувань на вулицях міста.
  Підтверджуєте? Так/Ні.
  Так. Розпочати зміну.
  
   - Іде виконання, зачекайте, будь ласка: … 5%...7%...15%...29%...56%...74%...91%...98%...
  І тут П’ятий все зрозумів:
  - Стійте! Зупиніть програму!
   - …99%...100%... Виконано.
  Але було вже пізно.
  
  9 березня.
  Всеукраїнські новини сповістили: „Неподалік Києва силовими структурами влади були підірвані 13 автобусів з демонстрантами. Загинули 228 осіб, 30 поранено. Серед бійців „Беркуту”, що виконували злочинний наказ, жертв немає...
  
  ...На вулицях столиці були жорстоко побиті близько 190 чоловік – учасників акції покладання квітів до пам’ятника Кобзарю та демонстрації „Україна без Кучми”. 17 осіб загинуло, 22-оє перебувають в шпиталі у важкому стані.”
  
  Наслідки.
  Це вилилося у зростання напруження в суспільстві. Нові акції непокори, що відбувалися у наступний місяць по всій державі, були розігнані на зразок київської.
  
  На президентських виборах 2004 року мали місце масштабні фальсифікації. Але люди, які пам’ятала гіркий досвід 2000 року, не вийшли на вулиці, не відстояли свої інтереси, як мало би статися, а підкорилися, закрили очі на брехню.
  
  Україна перетворилася на відсталу державу, Міста-гіганти не були побудовані, Зодчі - не створені. Останні надії про благополуччя розбилися об жорстоку реальність.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"