Гайдученко Галина Викторовна : другие произведения.

Сценiчнi Етюди

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Iнодi менi сняться музичнi сни, де я спiваю чи танцюю, сценiчнi монологи чи етюди, а iнколи навiть цiлi п'єси. У представлених тут етюдах звучать гумористичнi монологи та дiалоги, в якi вплелися почутi колись анекдоти. Уявiть, що ви сидите в залi для глядачiв i дивитеся на сцену.


СЦЕНIЧНI ЕТЮДИ

   Iнодi менi сняться музичнi сни, де я спiваю чи танцюю, сценiчнi монологи чи етюди, а iнколи навiть цiлi п'єси. У представлених тут етюдах звучать гумористичнi монологи та дiалоги, в якi вплелися почутi колись анекдоти.
   Уявiть, що ви сидите в залi для глядачiв i дивитеся на сцену.
  

0x01 graphic

  
  
  
  

ВЕСНЯНI МРIЇ

(7 грудня 2023 року)

Монолог лiтньої жiнки, яка дорвалася до сцени.

   Сто рокiв не була на сценi! Ледь у депресiю вiд нудьги не впала. Але жити треба так, щоби депресiя була в iнших! Он у тих, якi мене на сцену не пускали!... Мрiї треба здiйснювати! Нехай навiть розштовхуючи цих iнших лiктями!
   Отже, одна мрiя здiйснилась - я знову стою на сценi! Про що я хотiла розповiсти?.. Ви не помiчали, якi тепер молодi люди стали ввiчливi? Ранiше менi хлопцi проходу не давали, крутилися навколо мене у ритмi сiм сорок, а тепер стали такi чемнi, ввiчливi, йдуть собi повз, не чiпляючись, iнодi навiть мiсцем у транспортi поступаються.

0x01 graphic

   Вважаєте, через вiк? Ну, дiйсно, менi вже шiстдесят iз хвостиком i тiнь вiд мене лягає на землю все слабше... Життя проходить так швидко, начебто йому з нами не цiкаво. Ще юнацькi дурощi не встигли вивiтритися, а вже маразм наступає...
   Але майте на увазi - жiнка така iстота, яка має день народження, але не має року... Коли вам потрiбна банкнота, ви ж не дивiться, в якому роцi вона була надрукована, лише б вона була у хорошому станi. А я - у хорошому станi! Я просто чудова! Навiть велична!
   (Розглядаю обкладинку книги)
   Ось Нiна Володимирiвна дала книгу почитати. Називається
   "Як управляти Всесвiтом, не привертаючи уваги санiтарiв".
   Для тих, хто страждає на манiю величi. А в мене немає манiї величi. Її взагалi не буває у великих!
   Кажуть, якщо жiнка успiшна, чарiвна та задоволена життям, значить, вона комусь мститься! А кому менi мститись? Ну... (показую пальцем у зал, переводячи його з одного на iншого, махаю рукою) А!...До того ж характер у мене золотий! Тому й такий важкий.
   Треба щось розповiсти про себе... Хоча скiльки про себе не розповiдай, а за спиною розкажуть цiкавiше... Мiй чоловiк казав, що мене неможливо зрозумiти. А жiнки, мiж iншим, i не створенi для того, щоб їх розумiли! Вони створенi, щоб їх кохали та втiлювали у реальнiсть їхнi мрiї! Ось, наприклад, мрiї про новий гардероб. Адже ви згоднi, що гардероб для жiнки - це лiки? А на здоров'ї заощаджувати не можна!
   Я взагалi дивуюся, як чоловiк, який має двi нирки, може говорити. що вiн не має коштiв на виконання всiх моїх бажань?! Вiн заявляє: "Я бiльше не можу! Зi мною обов'язково щось трапиться!" А що з ним може статися, коли я поряд? Максимум нервовий зрив! Якби бог був жiнкою, у нього була б тiльки одна заповiдь: "Не бiси мене!"
   Усi мрiють про щастя... Я теж вважаю, що найважливiше у життi - бути щасливою! I не важливо, який висновок напише психiатр! До того ж я знаю рецепт загального щастя - треба взяти та розстрiляти всiх нещасних!
   Ну чого ви крутите пальцем бiля скронi? Менi не потрiбний психiатр! Дайте менi автомат, i я сама впораюся з усiма своїми проблемами!
   Мрiю жити без проблем, але... сьогоднi вранцi у дзеркалi такi жахи показували!.. От як добре бути гусеницею! Спочатку їж-їж-їж, потiм спиш-спиш-спиш ... А потiм - бац! - I красуня!
   Отож... День обiцяв бути гарним, але своєї обiцянки не дотримав... А на вулицi весна... Так i тягне на мрiї... А котiв тягне на дахи!...
  
  

ПIД СПIВ БЕРЕЗНЕВИХ КОТIВ

(5 грудня 2023 року)

По центру стоїть стiл, перед ним - три стiльцi, що зображують лаву.

0x01 graphic

   Кiшка: Давно мрiяла зiграти кiшку! Мрав... Допоможiть кiшцi забратися на дах!... (забираюсь на стiл, влаштовуюсь на ньому, починаю вилизувати лапку, пробую голос) Мняа-ау!!!
   З рiзних бокiв сцени до центру виходять Вiн та Вона.
   Вона: (сама з собою) Свiт втрачає генiїв! Ейнштейн помер, Бетховен оглух, Пушкiна застрелили... Тепер ось i в мене болить голова... Я взагалi з кожним роком все бiльше дивуюся, як у такому маленькому органiзмi мiститься стiльки всього, що може болiти?
   Вiн: (розглядаючи журнал) Британськi вченi з'ясували, що за все життя людина увi снi з'їдає в середньому сiм павукiв... Як?! Як, я вас питаю, вони це з'ясували?!!
   Зупиняються перед Кiшкою,
   Кiшка: Мняв?
   Пiднiмають голови та здивовано помiчають одне одного:
   Вiн: О, Беллочка! Добрий ранок!
   Вона: Борис?! Ранок буває добрим, коли на годиннику -
   одинадцята, на календарi - лiто, а за вiкном - море... Що ви сьогоднi бачили цiкавого?
   Вiн: Я бачив таргана. Вiн повз по столу, я схопив журнал i...
   Кiшка: (вигинає спину) Мрааав!
   Вiн: Врештi, тарган таки потрапив на обкладинку журналу "Форбс"!
   Кiшка: Мняв?
   Вiн: Давно хотiв поставити вам питання прямо в лоба: як ви ставитеся до чоловiкiв?
   Вона: Будь-який чоловiк здається жiнцi розумним, якщо вiн при краватцi, шурхотить купюрами i мовчить.
   Вiн: (поправляючи краватку) Якщо мовчить, то або вiн думає, або вiн портрет. А все ж таки?
   Вона: (кокетливо) Чоловiки - як книги: бувають нуднi та нецiкавi, а буває, у них грошi захованi. А ви який?
   Вiн: Белла, вiзьмiть камертон i налаштуйте вашi вуха. Щас у них поллється єврейська мова!
   Крихiтка: Мняв.
   Вона: Ой, а я iврит не розумiю!
   Вiн: Єврейська мова може бути i одеського розливу. I не перебивайте мене. Я не можу знайти до вас пiдхiд!
   Вона: То обходьте!
   Вiн: Белла! (Кiшка вiд несподiванки пiдскакує, потiм знову укладається) Забудьте на хвилинку, що на носi у вас окуляри, а в душi - осiнь. Я говоритиму, а ви кладiть у вуха мої слова! Коли в мене була дружина, я їй казав: "Ти у мене такий скарб, що хочеться засунути тебе у скриню, вивезти на безлюдний острiв i там закопати!" Так от, Беллочка, ви теж скарб, але такий, який не хочеться закопувати, а хочеться ним весь час милуватися. I я хочу мати цей скарб. Я вас кохаю!
   Вона: Але ж у нас рiзниця у вiцi десять рокiв не на мою користь!
   Вiн: Жiнка не має року народження! Ви вже три роки вдова, я розлучений. Ви розумiєте, на що я натякаю?
   Вона: Боря! Невже ви хочете, щоб я стала вашою вдовою?
   Вiн: Так, але не одразу. Я хочу хоч трохи пожити з вами на цьому свiтi.
   Вона: Але...
   Вiн: Жодних але! Я так розпалився вiд вашої тазово-стегнової композицiї... Як вам не соромно викликати такi почуття?
   Кiшка: Мняу?
   Вона: Якщо ви заговорили про почуття, хотiлося б дiзнатися про вас побiльше. Якi у вас є плюси?
   Сiдають на лаву.
   Вiн: Не треба шукати в менi плюси та мiнуси - я не батарейка! Я одесит - i цим все сказано! Тепер ви пiзнали мене краще? Чи можна перейти на ти? (Вона киває) Чи можна менi покласти руку ось сюди? (намагається обiйняти, наближається все ближче до її обличчя) Який на вас шикарний макiяж! Вам не гаряче пiд ним?
   Вона: Та будьте ж людиною! (Вiдкидає його руку, трохи вiдсувається).
   Кiшка: Шшшш-ррр-шшш!!!
   Вiн: Важко постiйно бути людиною - люди заважають!
   Кiшка: Мняууу!
   Вiн: I кiшки!
   Вона: Ви насмiхаєтеся з мене? Я би хотiла, щоб мiй обранець полюбив не лише мою зовнiшнiсть, а й душу!
   Вiн: Я не збираюся купувати вашу душу, я не диявол! Я падаю перед вами навколiшки! (Падає) Горю в муках! (вiдтягує краватку) Виходьте за мене замiж!
   Кiшка: Мяаауу!
   Вона: Щоб разом потiти в подружньому лiжку, прати шкарпетки i готувати?! Нi! Вдруге на такий гачок я не потраплю!
   Вiн: Не кажи нi, коли життя шумить тобi так! У моїй особi ти маєш типа, який здатний захопити з собою пiвпляшки з любительською закускою та поїхати кататися до Аркадiї! Я
   навiть можу тобi щось подарувати!
   Кiшка (привстає на заднi лапки) Мяв?
   Вона: Найкращий подарунок - це книга. Електронна. У ноутбуцi.
   Вiн: Та тобi палець у рот не клади! Де ж твоя доброта?
   Вона: Важко бути доброю, коли всi довкола такi хитрi! Крiм того, ти вже не молодий i не зовсiм здоровий... Що, якщо ти отримаєш iнфаркт чи iнсульт? I менi доведеться двадцять рокiв доглядати тебе, коли ти будеш нерухомо лежати у лiжку.
   Вiн: А якщо на тебе завтра наїде машина?
   Вона: Машина не задавить мене так скоро. Можеш пошукати собi таку, яка вже зараз збирається кинутись пiд машину!
   Вiн: Задавить-не задавить, витрати на похорон входять у шлюбний контракт!
   Вона: То ми ще й шлюбний контракт складатимемо?! Так i хочеться запитати: а чи не з копитця ти напився? Менi такий коз... вибач, не потрiбний! (Встає).
   Кiшка: Мняв! (Теж встає)
   Вiн: (кiшцi) Та брись ти!
   Кiшка: (зiстрибуючи зi столу) Мрав!
   Вiн: А як ти без мене вiдбиватимешся вiд грабiжникiв i злодiїв?
   Вона: Найкращий засiб вiд злодiїв - записка у дверi: "Дорогий, змiї знову розповзлися. Зiбрати не встигла".
   Вiн: Белло, я вiд тебе у захватi! I краса, i розум, i гумор! Не жiнка, а справжнiй КВК! То якою буде твоя позитивна вiдповiдь?
   Вона: Гаразд, Борю, поговорили, пожартували i досить! Я кохаю зовсiм iншу людину! До побачення! (Виходить, гордо пiднявши голову. Кiшка так само гордо йде за нею).
   Вiн: Сказала - як пташка капнула. Бувають днi, шо я лiтаю, як голуб, а бувають, шо я таки як пам'ятник пiд голубами... (йде в iнший бiк, опустивши голову i човгаючи ногами).

0x01 graphic

  

ТАНГО З КЕЛИХОМ

(2 грудня 2023 року)

   Трьома столами зi стiльцями оформлено кафе. Я входжу в червоному пальто, червоному капелюсi, червоних туфлях на пiдборах i з червоним клатчем. Пiд пальто - темно оливковий брючний костюм, на штанах розрiзи "по саме не бешкетуй", щоб пiд час танцю з них ефектно виглядали нiжки. "Лiво" та "право" тут з точки зору глядача.
  

0x01 graphic

  
   Я: Сто рокiв уже не була у ресторанi!
   З'являється офiцiант:
   Офiцiант: Доброго дня!
   Я: (злякавшись його несподiванiй появi) А!!! Налякав!
   Офiцiант: Вам допомогти?
   Я: (До глядача) Зовсiм хлопчик. З кожним роком офiцiанти стають все молодшими та молодшими. (До офiцiанта) У вас є вiльнi столики?
   Офiцiант: А ви що, не бачите? Усi столики вiльнi.
   Я: Не ображайте мене! Звiдки менi знати, чи вiльнi столики, якщо без окулярiв радiус мого бачення не перевищує пiвтора метри?!
   Офiцiант: То що ж ви не одягли окуляри?
   Я: Ви збожеволiли? Я отак от вся нафарбувалася - i ховатиму всю цю красу за окулярами?! Краще проведiть мене до столика!
   Офiцiант бере мене за руку i вiдступає лише на крок до столика:
   Офiцiант: Сiдайте, будь ласка!
   Я: Так близько? Допоможiть жiнцi зняти пальто!
   Офiцiант допомагає зняти пальто, вiшає його на спинку стiльця навпроти. Пiд пальто у мене виявляється червоний пояс i червоний шарфик.
   Офiцiант: Що замовлятимете?
   Я: Ви бачите, що на менi сьогоднi червоний капелюх? (Офiцiант киває) Значить менi червоної iкри, червоного вина i... червону троянду!
   Офiцiант: Яке вино бажаєте: Мерло, Каберне совiньйон, Пiно нуар, Шираз, Санджовезе, Неббiоло...?
   Я: - (До глядача) Начебто менi про щось говорять всi цi назви! (До офiцiанта) Молодий чоловiче, якщо ви ось так будете випендрюватися, я встану i пiду до iншого ресторану! Принесiть будь-яке червоне напiвсолодке! (Офiцiант повертається йти, я йому в спину) Тiльки завважте, що я живу на одну пенсiю!... (До глядачiв) Якщо не звертати уваги на неприємностi, вони образяться i пiдуть назовсiм...
   Пiдходить офiцiант:
   Офiцiант: Ваше замовлення! (ставить на стiл тарiлочку з iкрою, троянду у вазi та величезний келих з червоним вином, йде)
   Я: Це що - червона iкра? По телевiзору вона якось цiкавiше виглядала... Ну що ж, спробуємо... Нiчого... А вино?... (вiдпиваю пару ковткiв) Таке тепло по тiлу розливається... Свято в душi настає, а в полi мого зору жодного чоловiка! (оглядаюся, знову вiдпиваю i закушую) Хто шукає, той завжди знайде, а хто не шукає - обiйдеться... Ну, хоч би щось чоловiчого роду! (Знову погляд падає на келих) О, келих чоловiчого роду! (починає грати музика, я починаю розмовляти з келихом) Ви запрошуєте мене на танець? Ну, не знаю... Я так давно не танцювала... О Боже, я розмовляю з келихом! Що люди подумають?... (озираюсь на всi боки) Хоча, якщо я реагуватиму на все, що говорять за моєю спиною, то так i метатимуся мiж п'єдесталом та ешафотом... Плювати на все, вперед! (До келиха) Я згодна! (встаю, тримаючи келих у правiй руцi, бiжу до краю сцени за келихом, вдаючи, що це вiн мене туди тягне) Не так швидко! (стаю в танцювальну позу, келих на рiвнi очей, починаю танцювати).
   Далi монолог перериватиметься описом основних точок танцю:
   Танець по центру: Якщо у мене щось не вийде, не звертайте уваги! Я дуже давно не танцювала танго... А колись такий фурор влаштовувала!
   Лiва нога вiдставлена ??далеко назад, права рука з келихом - далеко вперед, пiд музику нога i келих починають одночасно наближатися до мене: Тiльки в щiчку! - рiзкий поворот голови на глядача, келих притискається до щоки i вiдсмикується. Танець iде до краю сцени. Терпiти не можу, коли чоловiки закохуються з першого погляду! Навiщо тодi я отримувала золоту медаль у школi, червоний диплом в iнститутi, (Танець рухається у бiк лiвого столика) щомiсяця ходжу до фiлармонiї i читаю Уайльда в оригiналi? Спочатку треба добре познайомитися з людиною, а потiм закохуватися! Рiзко пiднiмаю лiву ногу, зiгнуту в колiнi, нiби її пiдняв Келих, можна обiпертися нею об стiлець i прогнутися. Руки! Плещу себе долонею по стегнi, наче по руцi кавалера. Нахаба!
   Рiзко розгортаюся i танцюю до правого столика. Але я не гнiваюсь. Якби чоловiки iнодi не виявляли такої нахабностi, жiнкам самим би довелося... Ой! Бiля столика рiзко вiдхиляюся назад, спираючись спиною об спинку стiльця, що стоїть поруч, i витягаючи пiдняту ногу вперед. Правою рукою спираюся на стiлець, Келих при поворотi перейшов у лiву руку - партнер нiби схилився над жiнкою. Що ви зi мною робите?
   Пiднiмаюсь i перетанцьовую до центру.
   Ви так професiйно танцюєте та залицяєтеся... На заключних акордах рiзко випиваю весь вмiст келиха. Похитуючись, роблю кiлька крокiв до краю сцени. Який п'янкий поцiлунок!... Аж ноги пiдкошуються... Вiдведiть мене на мiсце! Сiдаю, ставлю порожнiй келих перед собою.
   Пiдходить офiцiант, дає жiнцi блокнот:
   Офiцiант: Ваш рахунок! (Виходить).
   Я: (вiдчиняю блокнот) Ов-ва! Це ж уся пенсiя! (озираюсь) Ну та й що? Живемо один раз! Треба вдати, що в мене цих пенсiй - завалися! Та у мене просто пенсiйна фабрика! Та я цi пенсiї можу розкидати праворуч i лiворуч! (Дiстаю з клатчу грошi i перекладаю їх у блокнот) Погуляла ... (Починаю вставати. До келиха:) Що? До мене додому? Першого дня знайомства?! Я не така!... I не наполягайте, ми ще так мало знайомi... (Надягаю пальто) До того ж ви менi здається дещо... Порожнiм? Так мабуть. I проводжати мене не треба! Я збираюся прогулятися... (погляд падає на троянду) з трояндою! Нам буде про що з нею поговорити!... ду, вдаючи, що про щось з нею розмовляю).)
  

0x01 graphic

  
  
  
  
  
  
  
  

1

  
  
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"