Гайдученко Галина Викторовна : другие произведения.

Люди Не Боги

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Космопсихолог летить на безiменну планету визволяти з неволi захоплених розумними ящерами людей...

  
  ЛЮДИ НЕ БОГИ
  ОПОВIДАННЯ
  (22 сiчня 2014 року)
  
   Якось, в бутнiсть мою космопсихологом, довелося менi брати участь у кампанiї по звiльненню землян з окраїнної планети на iншому кiнцi нашої Галактики. Патрульний корабель, пролiтаючи повз неї, випадково зловив сигнал SOS, який майже вiдразу ж перервався. Повiдомили в Центр Подiй, i там було вирiшено вiдправити на планету рятувальний загiн для з'ясування обставин.
   Починаючи з 2167 року, на кожному зорельотi, що вирушає до планет, якi не є власнiстю Людства, повинен перебувати космопсихолог, тому в загiн потрапила i я. Летiти до планети, для якої в нашому каталозi навiть не було назви, а лише якийсь дев'ятизначний номер, було не довго - всього вiсiм земних дiб. За цей час члени рятувального загону вивчили необхiднi для кожного за спецiальнiстю вiдомостi: клiмат, геологiю, бiологiю i так далi. Мене, звiсно, цiкавила наявнiсть розумних iстот.
   Як стало вiдомо, на планетi, в основному покритою водою, були невеликi острови, розташованi крупними архiпелагами. Завдяки пiдвищенiй вологостi, тваринний свiт на нiй був представлений рибами, амфiбiями i рiзними ящерами: травоїдними i хижаками, плаваючими, повзаючими, бiгаючими та летючими. Серед ящерiв iснувало кiлька рас, яких першовiдкривачi вiднесли до розумних. Вони не будували хат, храмiв та iнших споруд, у них не було транспортних засобiв i зброї, одягу i промисловостi. Жили вони за рахунок полювання на iнших тварин, в тому числi i на розумних iнших рас. Але у них були зачатки мистецтва: на берегах болiт, рiчок, озер, морiв та iнших водойм першопрохiдцями було виявлено безлiч глиняних, грязьових, пiщаних i кам'яних скульптур i скульптурних композицiй, що зображували як самих ящерiв, так i iншу живнiсть, на яку вони полювали. Зустрiчалися малюнки на пiску, а також мозаїчнi картини полювання, викладенi на землi морськими i рiчковими каменями рiзних кольорiв та вiдтiнкiв.
   Спочатку ящери спробували полювати на першопрохiдцiв, але дуже обережно, виявляючи цiкавiсть до незвичайної дичини. Космопсихологу вiдкривачiв вдалося налагодити з ними контакт, почавши будувати на березi фiгури з пiску. Побудувавши пару пiсочних замкiв, вiн виклав з пiску зменшену постать ящера. У вiдповiдь ящiр, який спостерiгав за ним неподалiк, виклав фiгуру людини.
   Визнавши за людьми наявнiсть розуму, цiкавi ящери почали активно з ними спiлкуватися. Виявилося, що їм дуже легко даються мови: приблизно через тиждень за земним часом всi ящери племенi, бiля якого висадилися астронавти, вiльно володiли загальноземною мовою. З'ясувалося, що крiм скульптури i живопису, вони займаються ще у спiвах. Пiснi спiвають i пишуть всi, але час вiд часу вони влаштовують спiвочi турнiри, переможцi яких користуються великим авторитетом i повагою, а також правом першої черги при розподiленнi здобичi.
   Ящери рiзних рас два рази на планетарний рiк (час кладки яєць) ведуть мiж собою вiйни за територiї. Найчастiше територiальнi бiйки вiдбуваються без вбивств, лише до першої кровi. Плем'я, яке захопило територiю, руйнує скульптури супротивникiв i оточує її своїми скульптурами, малюнками i мозаїками. Плем'я, що програло, змушене шукати iнше мiсце i яйця в цей сезон не вiдкладає.
   Зiбравши цi вiдомостi, першопрохiдцi вiдлетiли i бiльше людських експедицiй сюди не було...
   Просканувавши поверхню планети, ми виявили на одному з великих островiв людський зорелiт. Вирiшили сiсти неподалiк. Щойно закiнчилися всi посадочнi дiї, як до нас на зустрiч вийшло четверо землян. Вони вiдразу ж кинулися до нас з криками:
   - Слава Богу! Врятуйте нас!!!
   Виявляється, корабель контрабандистiв, утiкаючи вiд патруля, зiткнувся з роєм космiчних уламкiв i, отримавши численнi ушкодження, був змушений сiсти на найближчу пiдходящу за складом атмосфери планету. Тут їх зустрiли двоногi ящери чотирьох-п'яти метрiв на зрiст, з дуже розвиненими, чотирилапими руками, заговорили земною мовою i вiдразу ж злiпили з пiску i глини фiгури гостей. Контакт був встановлений.
   Екiпаж "Волоцюги" складався з десяти чоловiкiв i шести жiнок. Спецiалiзувалися вони на контрабандному вивезеннi предметiв мистецтва з рiзних планет. В контакт з аборигенами входили за допомогою космопсихолога-недоучки, якого вигнали з iнституту пiсля практики на другому курсi: вже тодi вiн намагався нелегально вивезти з однiєї з планет контрабанду, а тому i потрапив, нарештi, до "волоцюг". Саме вiн i запропонував:
   - А давайте дамо цим дикунам вогонь, iнструменти, навчимо будувати будинки i робити прикраси! Тодi ми станемо для них Богами, якi принесли цивiлiзацiю, i вони почнуть приносити нам жертви у виглядi своїх творiв. Це ж скiльки ми зможемо звiдси вивезти!... I нiяких витрат!
   I вiльнi вiд ремонту контрабандисти приступили до цивiлiзацiї ящерiв. Спочатку вони показали ящерам ножi i як за їх допомогою можна вирiзати фiгурки з деревини. Ящерам цi iнструменти дуже сподобалися, для їх витонченого смаку розширення видiв матерiалiв для творчостi виявилося дуже доречним. Земляни пояснили, що фiгури можна вирiзати не тiльки в натуральний зрiст, але i зменшеними. Показали деякi зi своїх прикрас, принципи складання вiзерункiв, як рослинних, так i абстрактних. Почалося поголовне захоплення ящерiв скульптурної мiнiатюрою по дереву i по каменю, знадобилося багато ножiв i мiнi-каменерiзок.
   Потiм, побачивши, як один з астронавтiв вбив ножем ящiрку i засмажив її на вогнi, вони теж спробували полювати з ножами. Це виявилося досить ефективним. I, хоча смажене м'ясо їм не сподобалося, вони навчилися використовувати вогонь, лякаючи палаючими факелами своїх супротивникiв, i незабаром стали одноосiбними володарями острова, перемiгши за допомогою вогню всiх претендентiв на територiю.
   Подивившись, як проходить пiсенний конкурс, люди запропонували нагороджувати переможцiв якимись нагородами, наприклад певними знаками, якi можна повiсити на шию, надiти на голову, прикрiпити до хвоста. Почалося виготовлення вiдзнак за досягнення в пiсеннiй творчостi, за видатнi скульптури, за особливу удачу на полюваннi, тощо. Не прошло багато часу, як деякi представники племенi стали хизуватися такими нагородами, якi присуджувалися загальним голосуванням на особливих засiданнях.
   Потiм "волоцюги" запропонували ящерам побудувати Храм. Спочатку вони мали намiр використовувати його як пункт обмiну iнструментiв на продовольство, а в подальшому - як мiсце жертвоприношень. Ящерам iдея обмiну сподобалася, i в короткий термiн вони пiд керiвництвом землян побудували з величезних кам'яних брил, вирiзаних зi скелi, мегалiтичний Храм. Для цього їм потрiбнi були великi каменерiзки.
   Але надалi справи пiшли якось не так. Замiсть того, щоб поклонятися людям, як Богам, i приносити їм жертви, ящери стали вимагати вiд людей самостiйно добувати собi їжу та ще й будувати для них новий Храм. Храми вони почали використовувати в якостi мистецьких музеїв, в яких вони виставляли свої твори. Поголовне захоплення скульптурою не полишало їм часу на полювання, тому вони стали вимагати вiд людей i частини їх здобичi. Горе-космопсихолог спробував пояснити аборигенам:
   - Ви повиннi бути вдячнi землянам за те, чого ми вас навчили, i поклонятися, як Богам.
   - А хто такi Боги? - Запитали ящери.
   - Боги - це над-iстоти, могутнi i всезнаючi. Богiв треба слухатися, пiдкорятися їм, i приносити в Храми дари для них. I тодi Боги навчать своїх шанувальникiв ще дуже багато чому.
   - Ми нiчого божественного в людях не бачимо. - Вiдповiли рептилiї, - Навпаки, нам здається, що це ми могутнi Боги, а ви - лише дрiбнi людцi i повиннi нас шанувати, виконувати нашi вимоги i приносити нам дари.
   Коли люди спробували показати свою силу за допомогою зброї, ящери вдали, що злякалися, але потiм, дочекавшись слушної нагоди, захопили зорелiт i винесли з нього все, що змогли. Люди виявилися заручниками рептилiй i змушенi були працювати на них, як раби. Не пускаючи "волоцюг" в зорелiт, ящери дозволили їм побудувати для себе будиночки, а також вiзки для пiдвезення впольованої дичини i вирубаних каменiв з каменоломнi для творчих потреб "господарiв".
   Людей змусили щовечора на заходi сонця приходити в Храм i за допомогою пiсенного поклонiння просити у новоявлених Богiв частину м'яса для свого вжитку. Господарi виявилися дуже скупими i тримали людей впроголодь. Якщо ж земляни намагалися урвати собi шматок пiд час полювання, їх чекало суворе покарання кiгтями i зубами.
   Але це ще не все. Ящери стали вимагати вiд людей все нових i нових досягнень їх цивiлiзацiї в галузi мистецтва. Якщо тi вiдмовлялися, їх очiкував голодний пайок i виснажливi роботи. Тих, хто навчав їх чомусь новому, чекало заохочення у виглядi кращих шматкiв м'яса i звiльнення вiд робiт в каменоломнях. Так вони засвоїли малюнок на каменi за допомогою природних фарб, i людям довелося шлiфувати всi довколишнi скелi, як полотна для живопису.
   Ознайомившись з архiтектурою, ящери почали створювати свої ескiзи будiвель паличками на землi, а людей примусили за своїми ескiзами будувати все новi i новi будiвлi - мегалiтичнi споруди рiзної конфiгурацiї, а самi ящери прикрашали їх рiзними колонами, скульптурами, рiзьбленням, малюнками. Єдиною подiбнiстю всiх будiвель була вiдсутнiсть даху (ящерам, що живуть у постiйнiй вологостi тутешнього теплого клiмату ховатися вiд дощу i вiтру не було потреби).
   Випадково почувши гру на губнiй гармошцi, Боги зажадали ознайомити їх з музикою i в короткий термiн не тiльки зумiли вiдтворити багато з земних iнструментiв, а й винайшли новi. Тепер на пiсенних конкурсах ящерiв стала звучати i музика. Людей також допускали до конкурсiв i тi, чий виступ їм особливо подобався, заохочувалися все тим же способом.
   Далекогляднi Боги не знищили нiчого з того, що виявили в зорельотi, i, коли люди пропонували їм новий вид мистецтва, охоче видавали їм пiд своїм наглядом дещо з iнструментiв. Так, розповiдаючи про музичнi iнструменти, радист корабля запропонував ящерам зiбрати магнiтофон, який буде багаторазово вiдтворювати особливо вподобанi музичнi твори переможцiв конкурсiв.
   Збираючи магнiтофон, вiн зумiв налаштувати рацiю i послати сигнал SOS, але щойно магнiтофон був готовий, ящери вiдiбрали його i тепер постiйно записували i слухали музику i свої пiснi...
   Ми прибули на планету в той час, коли йшло iнтенсивне будiвництво будинкiв-музеїв для рептилiй, що особливо вiдзначилися в рiзних видах мистецтв, тому майже всi люди були зайнятi на будiвництвi. Четверо зустрiчавших нас були на сьогоднi звiльненi вiд робiт за якiсь заслуги. Самi рептилiї були зайнятi - настав час кладки яєць - i тому нашого приземлення не помiтили. Нам належало вирiшити, як звiльнити своїх землякiв i не нашкодити новоявленiй цивiлiзацiї.
   Щоб не стати новими рабами мiсцевих Богiв, ми повернулися на орбiту помiркувати i пiдготуватися. Через два днi план звiльнення був обговорений i схвалений. Вести переговори доручили менi. В цей день у ящерiв був оголошений пiсенний фестиваль на честь Закiнчення Кладки Яєць. Все плем'я зiбралося в нещодавно побудованому людьми, але ще не зовсiм прикрашеному ящерами амфiтеатрi.
   Люди також перебували тут. Щойно всi розсiлися i призначений на сьогоднi розпорядник - переможець минулого пiсенного конкурсу - вийшов на середину, наш зв'язкiвець з зорельота, що перебував на орбiтi, запустив на арену голографiчне зображення Землi, що ширяє в космосi. Потiм замиготiли зображення мiст, творiв рiзних мистецтв Землi та iнших планет, все це на тлi музики рiзних розумних рас... Ящери сприйняли це, як новий вид мистецтва i сидiли, роззявивши пащi. Картини припинилися i замiсть них виникло моє зображення. Я заговорила:
   - Ми - люди, якi прилетiли з Землi. Ми не Боги i не хочемо вас поневолити. Ми готовi до обмiну знаннями i мистецтвами, але за умови, що ви звiльнете наших землякiв.
   Кiлька ящерiв спробували мене схопити, але їхнi руки пройшли крiзь зображення, нiчого не взявши. Зробивши кiлька таких спроб, ящери знову сiли i звернулися до мене:
   - Ми бачимо, що тебе захопити не можна, але вiдпускати людей нам не вигiдно - вони на нас працюють, ми їх Боги, а вони наши раби.
   - Рабство - це дуже погано. Розумнi iстоти не повиннi вважати себе Богами i поневолювати iнших розумних. - Вiдповiла я.
   - Але ж вони самi хотiли оголосити себе Богами, а нас змусити на себе працювати! - Заперечили ящери.
   - Вони - не все людство. За людськими законами вони скоїли злочин i будуть за це покаранi. Але тiльки на Землi.
   - Нi, ми не можемо їх вiдпустити. Нам не вистачить часу i на творчiсть, i на рутиннi роботи: добування їжи i камiння. Що ви можете запропонувати взамiн?
   - Спробуйте на цi рутиннi роботи направляти тих, хто не особливо проявив себе в будь-якому виглядi творчостi. Переможцiв ви нагороджуєте, а хто програв можна карати до наступного конкурсу. Конкурсiв може бути безлiч: i пiсеннi, i музичнi, i танцювальнi, i театральнi, i акробатичнi, i скульптурнi, архiтектурнi, мистецькi, ювелiрнi... Ознайомившись з творчiстю рiзних планет, ви оберете для себе все, що захочете. Завдяки великiй кiлькостi конкурсiв у вас буде як бiльше переможцiв, так i бiльше тих, хто програв - тобто завжди знайдеться, кому працювати.
   - Але нас не так вже й багато...
   - Гаразд. Ми знаємо, що ви ведете територiальнi вiйни з iншими племенами. Тих, хто програв ви можете не виганяти, а залишати на своїх набутих територiях без права кладки в цьому сезонi, долучати їх до нових видiв мистецтв, навчати вмiнню користуватися iнструментами i, поки вони не розвинуть у себе таких же навичок, як у вас, вони можуть на вас працювати.
   - Але це теж буде рабство!
   - Якщо це тимчасово в обмiн на отримання нових знань i умiнь, то робота стає не рабством, а платою за навчання. Тодi поступово всi раси стануть бiльш обiзнаними в нових видах мистецтв, i конкурси набудуть всепланетного характеру. Як переможцiв, так i переможених ставатиме все бiльше i бiльше.
   - А яким чином ви будете навчати нас новому, якщо ми вас вiдпустимо?
   - Ми побудуємо Храм, в якому встановимо апаратуру для зв'язку з Землею i iншими планетами Всесвiту. Через нього за вашими запитами транслюватимуться рiзнi вiдомостi про мистецтво, iнструменти i про все необхiдне для розвитку вашої цивiлiзацiї.
   - Добре. Ми згоднi. Але люди будуть вiльнi тiльки пiсля того, як побудують Храм Зв'язку, i ми отримаємо першу трансляцiю з Всесвiту.
   Ми попрощалися, вiдключилися, i пiсенний фестиваль продовжився.
   Наступного дня ми разом з "волоцюгами" i тими з ящерiв, хто програли в конкурсi, приступили до будiвництва Храму Зв'язку iз Всесвiтом. Були зробленi вiдповiднi запити, i з довколишнiх планет нам прислали необхiдне обладнання, разом з яким прибули i добровольцi-будiвельники.
   Всього за пару тижнiв нам вдалося побудувати Храм i провести перший сеанс зв'язку, в якому пояснили аборигенам, якi кориснi метали i каменi є у них на планетi, як їх добувати, робити з них iнструменти, будувати заводи для їх виробництва i якi твори можна створювати за їх допомогою. Ящери були задоволенi i вiдпустили "Волоцюг", повернувши їм їх зорелiт.
   Рятувальний загiн, взявши "Волоцюгу" в гравiтацiйний полон, вiдправився до планети, з якої був спрямований. "Волоцюги" понесли заслужене покарання, а Галактична Спiльнота збагатилася ще одним членом - планетою, що отримала замiсть номера назву - Планета Творцiв.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"