Фiлiпс, Кристофер : другие произведения.

Чому дiти не "рiвнi в правах та гiдностi"?

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Виборче право гарантоване дiтям через конституцiйну рiвнiсть усiх людей в правах та гiдностi. Слiв: 625

  ЧОМУ ДIТИ НЕ "РIВНI В ПРАВАХ ТА ГIДНОСТI"?
  
  Пiсля того, як Верховний суд США вiдмовився пiдтримувати вiргiнськi та iн. чотирьох штатiв вiдмови реєструвати одностатевi шлюби, Вiргiнський губернатор Тiм Кейн оцiнив це як "визначний крок до Джеферсонiвського iдеалу, нiби всi люди рiвнi."
  
  Який ще крок лишився? Чи не передбачено робити дiтей рiвними в правах i гiдностi з дорослими?
  
  Британський фiлософ Єремiя Бентам (1748 - 1832) обурювався Декларацiєю незалежностi США, нiби дiти - люди i рiвнiсть усiх людей означає "з моменту появи на свiт повноважень не менше, нiж у батькiв та службовцiв."
  
  Обурювався даремно, бо демократiя особисто Бентамовi не загрожувала, проте чи живемо в демократiї ми?
  
  В наш час дiти не мають виборчого права, передбаченого Першим додатком до Декларацiї незалежностi США, в якому вiку не вказано. Не зважаючи на те, що за цю незалежнiсть багато неповнолiтнiх воювало, було поранено та вбито, навiть пiшли воювати замiсть старших братiв та батькiв плiч-о-плiч з дорослими.
  
  То чому ж тi, хто здобули рiвноправ'я для дорослих, мають прав менше за дорослих?
  
  На першому президентському виступi Обама закликав об'єднувати в єдину нацiю все рiзномаїття:
  
  - Що видiляє нас, що робить Америкою - це вiрнiсть двохсотлiнiй Декларацiї, нiби "для нас очевидно, що всi люди створенi рiвними."
  
  Цитату розтлумачив на користь жiнок та геїв:
  
  - Ми не дiйдемо до цього, допоки нашi гомосексуальнi брати та сестри не зазнатимуть поводження, як будь-хто перед лицем закону.
  
  Це добре, стало ближче завдяки Верховному судовi, але братам i сестрам молодше 18 рокiв рiвноправ'я не обiцяв.
  
  Дiтей згадав лише зобов'язавши батькiв протидiяти клiматичним змiнам:
  
  - Якщо не зможемо, то зрадимо наступнi поколiння.
  
  А ненадання права голосу не зрада? За екозакони чи не проголосували б успiшнiше, нiж змогли дорослi?
  
  I не тiльки еко-, а й за краще фiнансування шкiл та освiтнiх методiв, у соцiальнiй сферi, забезбеченнi житлом.
  
  З дiтьми рахувалися б як iз полiтичною силою, батькi заохочуватимуть дiтей до голосування, закон стане турбуватися про батькiв, в т.ч. на час хвороби, взагалi на пiдтримку тих, хто не може потурбуватися про себе сам.
  
  Зараз же високi показники бездомности серед дiтей шкiльного вiку, епiдемiя недогляду й насильства щодо дiтей, 29% дiтей не має регулярного джерела охорони здоров'я.
  
  Полiтики бiльше не зможуть залишати свої борги прийдешньому поколiнню: дiти зупинять їх зараз.
  
  Чому не пiлся 18-ти? Хiба 18-рiчнi краще знають про кандидатiв у керiвнi пости? Хiба зануренi в Iнтернет малолiтнi не розумiють краще за дорослих доiнтернетної доби? За моїм досвiдом багаторiчного обговорення полiтики та фiлософiї з тими, кому нема 18-ти, вони цiлком розумiють.
  
  Але беззахиснi перед манiпуляцiями? Нiби дорослi виборцi не були манiпульованi настiльки, що привели до влади тих, хто втягнув нас у вiйну, заборгованiсть i безробiття! Чи зроблять неповнолiтнi виборцi гiрше?
  
  Австрiйцi, бразильцi, кубинцi, нiкараґуанцi голосують з 16-ти, iндонезiйцi, що стрiмко розбудовують демократiю, - зi 17-ти, як у Схiдному Тиморi, Суданi, Сейшелах. У 2004 р. Калiйорнiйський конґресмен Джон Васконселiй запропонував додаток до Декларацiї незалежностi, щоби голос 14-рiчного дорiвнював чвертi дорослого голосу, 16-рiчного - половинi, 17-рiчного - цiлому. Iнiцiативу не пiдтримали, проте може настав її час тепер?
  
  Жодний додаток до Декларацiї не пропонує зниження виборчого вiку, хоча кожний штат вирiшує сам, i це шанс для дiтей.
  
  Якщо ми демократiя, кожний має самовизначитися, чи хоче голосувати.
  
  На думку Рандала Гафа, за часiв здобування незалежностi США неповнолiтнi не лише "розумiли, що ризикують життям," а й "мали статус дорослих", "були допущенi до полiтичних обговорень мiж дорослими", що доречно, зважаючи на те, чим жертвували на полях вiйни. Але позбавленi принаймнi видимостi незалежностi, котру цiнують не менше за дорослих, - аналогiчно до жiнок та неґрiв.
  
  Сказано в Декларацiї, "належна повага до людської думки - (можливiсть) декларування iдеалiв", i хто зна, чи не сформулюють одного разу дiти власний iдеал. Зрештою, Декларацiя чiтко висловилася проти того, щоби нами керували без нашої згоди, i найменшi мають заявити:
  
  - Це право дiтей, навiть обов'язок, скинути подiбне керiвництво та забезпечити нове, що ґарантуватиме нам безпечне майбутнє.
  
  _______
  (С) Christopher Phillips, "Why aren't kids part of "All men are created equal"?", 2014-12-09. (С) Кирило Галабурда, пер. з англ., 2021-08-01.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"