Фолксен Г. Д. : другие произведения.

Таемнае жыццё Кіці Грэнджэр

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Для любога, каму калі-небудзь казалі, што адрознівацца ад іншых - няправільна.
  
  Адрозненні - гэта добра. Яны робяць нас людзьмі.
  
  Кіраўнік 1
  
  Была сярэдзіна раніцы, і Кітым Грэнджэр сядзела, уцягнуўшы галаву ў плечы, на сваім сядзенні ў перапоўненым лонданскім аўтобусе, заціснутая паміж вельмі стыльнай индианкой і буйным бледнокожим мужчынам, ад якога пахла тытунём. Яна паглядзела на мужчыну побач з ёй і здрыганулася. Яго гальштук быў упрыгожаны маленькімі подковками, і выглядаў ён жудасна. Акрамя таго, ён быў цытрынава-зялёнага колеру, але падковы былі горш за ўсё.
  
  Напярэдадні прайшоў дождж, і пах вільготнай тканіны змешваўся ў паветры з непрыемнымі пахамі цыгарэтнага дыму і танных духаў. Палову часу Кітым здавалася, што яна задыхаецца. З іншага боку, яна была занадта паглынутая натоўпам, каб заўважаць што-небудзь яшчэ. Усе людзі зліваліся разам, пакуль не ператварыліся ў мешаніну рухаў і шуму, якая, здавалася, была гатовая абрынуцца на яе, як гіганцкая хваля. Але, нягледзячы ні на што, пракляты лаймово-зялёны гальштук з маленькімі подковками працягваў пазіраць на яе краем вочы.
  
  Магчыма, паездка на аўтобусе была памылкай, але гэта быў самы просты спосаб дабрацца да цэнтра горада. Гэта быў яе першы выхадны за два тыдні, і яна была поўная рашучасці, каб наведаць Брытанскі музей - і добра правесці за гэтым час! Кітым сціснула зубы і злёгку кіўнула, нагадваючы сабе пра гэта. Магчыма, гэта выглядала дзіўна, але на яе ніхто не глядзеў. Яна была звычайнай дзяўчынкай-падлеткам у звычайным лонданскім аўтобусе. Ніхто не ведаў, што на самай справе ёй проста хацелася закрычаць і схавацца, забіцца ў бяспечны цёмны кут далей ад усіх гэтых людзей.
  
  Кітым пацерла кончыкі пальцаў аб грубую поўсць сваёй спадніцы. Любому назіральніку гэта проста здалося б, што яна разглаживала маршчынкі, але на самой справе яна знайшла тэкстуру тканіны вельмі заспакаяльнае, а паўтараюцца руху супакоілі яе нервы.
  
  Ёй трэба было купіць газету перад сыходам. У яе сумачцы была кніга — цудоўна змрочны дэтэктыўны раман, — але яна ніколі не магла засяродзіцца на чытанні. Кітым патрэбна была галаваломка, якая адцягнула б яе ад шуму навакольнага свету.
  
  Яна збянтэжана зірнула на жанчыну, якая сядзіць побач з ёй, хто б на дзесяць хвілін назад і ўсю дарогу чытаў копія Час. Ну, няма, жанчына на самай справе не робіць шмат чытаў. Кітым заўважыла гэта. Яна назірала за мужчынам у плашчы макінтош праз некалькі месцаў ад іх, прыкладна гэтак жа, як Кітым назірала за агідным зялёным гальштукам. Ніхто іншы гэтага не заўважыў, але Кітым заўважыла. Часта здавалася, што яна заўважае ўсе адразу, і гэта было стомна. Магчыма, лэдзі побач з ёй была такой жа.
  
  Няма, Кіці зірнула яшчэ раз і зразумела, што гэтага не можа быць. Яе выпадковы спадарожнік быў занадта чароўны, каб быць асаблівым. Лэдзі выглядала вельмі шыкоўна і сучасна: кароткая стрыжка карэ, запраўленая пад кепку разносчыка газет, сінія расклёшаныя штаны і жакет ў тон, надзеты-над белага швэдры. Па параўнанні з усім гэтым стылем Кітым адчувала сябе жудасна несамавітай. Але чаму-то лэдзі не выглядала недарэчнай нават тут, у Іст-Эндзе. Яна была проста чалавекам, якому месца там, дзе яна вырашыла быць. Кітым прадставіла, што гэтая лэдзі магла б насіць футравую футра пасярод Сахары і пры гэтым выглядаць натуральна.
  
  Затым Кітым зразумела, што тарашчыцца на яе, праз імгненне пасля таго, як гэта зрабіла лэдзі. Лэдзі павольна павярнула галаву да Кіці і выгнула брыво. Кітым адскочыла, спалохаўшыся, што зрабіла што-то не так. Яна ніколі не была ўпэўненая, колькі часу - гэта занадта доўга, каб глядзець на іншага чалавека. Усе гэтыя сацыяльныя сігналы, якія ўсе астатнія, здавалася, ведалі інстынктыўна, Кітым ніколі не магла зразумець правільна. Ёй даводзілася прыкідвацца, што яна разумее гульню, на самай справе не ведаючы правілаў.
  
  "Ці магу я вам чым-небудзь дапамагчы?" - спытала лэдзі з вельмі рэзкім мэйфейрским акцэнтам. Яна гаварыла ціха і трымала газету паднятай, усё яшчэ хаваючыся ад мужчыны, які сядзеў некалькімі сядзеннямі наперадзе.
  
  Кітым хутка апусціла погляд на свае рукі і склала іх, каб не нервавацца. У лэдзі быў вельмі прамы погляд, і Кітым ад гэтага стала не па сабе.
  
  “ Прабачце, міс, - запінаючыся, вымавіла Кітым. “ Але, эм, я магу патурбаваць вас з-за...?
  
  "Так?"
  
  “Ці магу я папрасіць вас на Раз крыжаванка?" Кітым спытала, ўнутрана моршчачыся пры кожным слове. Божа, гэта гучала так па-дурному, калі яна гэта сказала. Уявіце яе, маленькую кошачку Грэнджэр з Усходняга Лондана, просящую у гэтай вельмі вытанчанай жанчыны разгадаць крыжаванка! Лэдзі, верагодна, была мадэллю, або багатай спадчынніцай, або што-то ў гэтым родзе. У яе былі справы больш важныя, чым размаўляць з дзіўнай дзяўчынай, якая нават не магла глядзець у вочы падчас размовы!
  
  Брыво лэдзі выгнулась яшчэ трохі. Затым яна паціснула плячыма і ўсміхнулася, як быццам гэта яе пацешыла.
  
  "Вядома," сказала яна Кітым, перагортваючы старонкі сваёй газеты.
  
  Калі аўтобус спыніўся на наступным прыпынку, вочы дамы кінуліся да мужчыны ў плашчы, і Кітым таксама паглядзела туды, ацэньваючы яго з першага погляду. Мужчына ўскочыў на ногі, паспешліва накіроўваючыся да ўваходных дзвярэй. У руках у яго быў скураны партфель, і яго рука сціскала ручку так, нібы ратавала саму жыццё. Гэта было дзіўна. Кітым часам рабіла гэта, калі нервавалася, але яна даўным-даўно зразумела, што большасць людзей гэтага не робяць, калі толькі яны не напалоханыя да смерці.
  
  Чаму чалавек у плашчы і з партфелем у лонданскім аўтобусе павінен быць напалоханы? Людзі пастаянна садзяцца ў аўтобусы ў плашчах, і з імі нічога дрэннага не адбываецца.
  
  Лэдзі нахмурылася і сунула газету ў рукі Кітым. "Калі хочаце, можаце ўзяць усю газету цалкам", - сказала яна.
  
  Кітым назірала, як лэдзі адправілася ў пагоню за незнаёмым мужчынам. Яна паняцця не мела, што пра гэта думаць, таму проста гартала газету, пакуль не наткнулася на крыжаванка. Ён усё яшчэ быў некранутым, і, зірнуўшы на пытанні, можна было выказаць здагадку, што гэта будзе добры пытанне. Кітым ўсьміхнулася і выцягнула аловак з сумачкі. Яна зноў адчула пробліск бяспекі. Галаваломка была падобная да сцяны, з дапамогай якой яна магла адгарадзіцца ад навакольнага свету.
  
  Праз тры словы аўтобус зноў крануўся. Раптам Кітым пачула шум у задняй дзверы і паглядзела, у чым справа. Яна ўбачыла, як мужчына ў плашчы ускарабкаўся на борт, цяжка дыхаючы, нібы толькі што здзейсніў рывок. Гэта было вельмі дзіўна. Навошта яму вяртацца ў аўтобус, з якога ён толькі што з'ехаў?
  
  У кандуктара, відавочна, быў той жа пытанне. "Гэй, хіба вы толькі што не выйшлі?" спытаў ён.
  
  "Эм, памыліліся прыпынкам", - патлумачыў мужчына ў плашчы. Ён вывудзіў з кішэні грошы на іншы праезд і працягнуў іх кандуктару. "Прабачце, я заплачу зноў".
  
  Кандуктар толькі ўздыхнуў і матнуў галавой у бок крэслаў. "Сядайце".
  
  Калі мужчына ў плашчы праціснуўся ў сярэдзіну аўтобуса, Кітым схавалася за газетай і ўтаропілася на крыжаванка. Тут адбывалася нешта дзіўнае, і яна не хацела мець да гэтага ніякага дачынення.
  
  За выключэннем таго, што гэта выклікала ў яе цікаўнасць, і гэта цікаўнасць пачатак займацца валтузнёй у глыбіні яе свядомасці, прабіваючыся скрозь яе самоназванную незацікаўленасць.
  
  Яна была так паглынутая тым, каб не адрываць вачэй ад газеты, што не заўважыла надыходзячага мужчыну ў плашчы, пакуль ён не апусціўся на сядзенне побач з ёй. Дрыжыкі трывогі пранізала Кітым, але яна падавіла жаданне взвизгнуть ад спалоху.
  
  Мужчына паставіў партфель на калені і выглянуў у акно. Непрыемная ўсмешка кранула куток яго рота. Кітым таксама крадком зірнула і ўбачыла индианку, якая стаяла на рагу вуліцы ля аўтобуснага прыпынку і з лютасцю наблюдавшую за ад'язджаючым аўтобусам. Яна вынікала за мужчынам, а ён выслізнуў ад яе. Кітым нічога не выдумляла.
  
  Што ж усё-такі адбывалася?
  
  Кітым адкінулася на спінку крэсла і ўтаропілася ў крыжаванка, спрабуючы адгарадзіцца ад навакольнага свету. Усё было выдатна. Гэта было не яе справа. Яна збіралася ў Брытанскі музей, каб прыемна правесці дзень. Яна не збіралася дазваляць цікаўнасці ўзяць над ёй верх.
  
  І на якое-то час яна амаль паверыла ў гэта.
  
  Кіраўнік 2
  
  Наступныя некалькі хвілін Кітым правяла ў поўнай цішыні, не адрываючы погляду ад крыжаванкі. Раптам ёй стала вельмі цяжка засяродзіцца на словах. Мужчына ў плашчы адцягваў больш, чым мужчына ў зялёным гальштуку. Ён спрабаваў захоўваць сябе ў руках, але Кітым адчувала, як ад яго хвалямі накатвае нервовасць. Прыкладна кожныя сорак секунд мужчына барабаніў пальцамі па сценцы свайго партфеля. Гэта быў практычна гадзінны механізм, пастаянна раздражавший.
  
  Праз некалькі хвілін раздражненне ператварылася ў захапленне. Хто быў гэты дзіўны мужчына? Чаму ён так нерваваўся? І чаму гэтая дама вынікала за ім?
  
  Можа быць, у мужчыны быў раман. Можа быць, дама ў блакітным была яго жонкай. Ці, можа быць, яна была прыватным дэтэктывам! Вось і ўсё. Яна вынікала за ім з фотаапаратам, каб сфатаграфаваць яго скандальныя ўчынкі, якія затым прадавала яго жонцы, руйнуючы іх шлюб. Магчыма, ён быў банкірам або нават міністрам кароны, толькі развіўшы для таго, каб патаемна сустракацца са сваёй каханай жанчынай. Калі навіна аб гэтай справе ўсплыве, гэта будзе ва ўсіх газетах, і гэта абрыне ўрад, і абурыць каралеву, і ...
  
  Спыні! Кітым засіпела ў яе ў галаве.
  
  Але было занадта позна. Абсурдная думка ўпілася ў яе сваімі крючьями, і раптам Кітым не змагла думаць ні аб чым, акрамя як аб тым, каб высветліць, што адбываецца. Яна ўсё яшчэ глядзела ў газету, што ляжала перад ёй, але яе ўвага была прыкавана да мужчыны ў плашчы.
  
  Імгненне праз аўтобус спыніўся, і мужчына ў плашчы ускочыў на ногі. Кітым ўчапілася ў куткі газеты, імкнучыся не дрыжаць. Ёй не падабаліся рэзкія руху, а ўзбуджэнне мужчыны толькі пагаршала сітуацыю.
  
  Не падымайся. Не падымайся. Проста дазволь яму сысці.
  
  Гэта не спрацавала. Напружанне ад натоўпу і манер дзіўнага мужчыны ўжо падарвала рашучасць Кітым. Калі мужчына накіраваўся да дзвярэй, Кітым ўстала, сунула газету пад мышку і выслізнула з задняй частцы аўтобуса. Яна сказала сабе, што проста паглядзіць, у які бок пайшоў гэты чалавек, і пакіне ўсё як ёсць, але яна ведала, што гэта няпраўда.
  
  Кітым назірала за мужчынам з-за кута аўтобуса. Ён здаваўся яшчэ больш ўзнятых, чым раней, і некалькі раз агледзеўся па баках, перш чым хуткім крокам адысці ад аўтобуснага прыпынку. Некалькі іншых людзей на вуліцы ішлі ў тым жа кірунку, таму Кітым прыстроіліся сярод іх. Яна апусціла галаву і паспрабавала выглядаць незаўважнай. Гэтая частка была лёгкай: нават будучы незвычайнай, яна рэдка вылучалася.
  
  Ісці за гэтым чалавекам было не так ужо цяжка, нават пасля таго, як натоўп парадзеў. У квартале ад аўтобуснага прыпынку ён павярнуў на бакавую дарогу, і Кітым рушыла ўслед за ім, спыніўшыся ля краю будынка, перш чым паспяшацца следам. Ён азіраўся цераз плячо кожныя некалькі хвілін, і Кіці толькі цудам пазбегла выяўлення ў першыя два разы, ныраючы за куты і чакаючы, пакуль гарызонт ачысціцца. Пасля гэтага яна навучылася вызначаць, калі мужчына збіраецца паглядзець зноў. Ён заўсёды паціскаў плячыма, перш чым павярнуцца, і гэта служыла Кітым дастатковым папярэджаннем, каб схавацца.
  
  Кітым ведала, што вядзе сябе неразумна. Калі мужчына зразумее, што яна сочыць за ім, ніхто не ведае, што ён зробіць.
  
  У некалькіх кварталах ад аўтобуснага прыпынку ён збочыў на вуліцу з аднабаковым рухам, якая праходзіла паміж двума вялікімі цаглянымі складамі. Каля скрыжавання было прыпаркавана некалькі машын. За рулём адной з іх хто-то быў. Кітым заўважыла гэта, але не надала гэтаму асаблівага значэння. Яна павінна была заўважыць.
  
  Кітым паспяшалася да скрыжавання і прыціснулася да сцяны бліжэйшага будынка. Што-то падказала ёй, што мужчына ў плашчы пачаў падазраваць яе. Калі б яна кінулася за кут, ён быў бы там, чакаючы, каб супрацьстаяць ёй. І тады ёй прыйшлося б бегчы вельмі хутка, каб выратавацца.
  
  Але, да яе здзіўлення, калі яна зірнула, то ўбачыла, што ён стаіць пасярод вуліцы, нервова азіраючыся ўзад і наперад. Кітым нырнула назад у сховішча і зрабіла некалькі глыбокіх удыхаў. Гэта было вельмі па-дурному. Ёй не трэба было гэтага рабіць. І ўсё ж, па нейкай прычыне яна не магла пазбавіцца ад адчування, што адбываецца нешта важнае. Усе маленькія кавалачкі, якія складаюць апошнія паўгадзіны, пачыналі складвацца ў што-то вельмі падазронае.
  
  Яна зноў зірнула і ўбачыла мужчыну далей па вуліцы, які ішоў вельмі хутка. Пару разоў ён азіраўся цераз плячо, і Кіці была вымушана заставацца на месцы, каб яе не заўважылі. Да таго часу, як яна зноў змагла рухацца, мужчына ў плашчы быў занадта далёка наперадзе, каб рушыць услед за ім. Ён хутка знік на наступнай вуліцы.
  
  Кітым ўдыхнула халодны, вільготны паветра. Дакучлівая ідэя пачала знікаць. Калі мужчына пайшоў, не засталося нічога, што магло б утрымаць яе засяроджанай на яе абсурдным прыгодзе.
  
  "Ну, Кіці," прамармытала яна, - ты, павінна быць, жудасна ганарлівая. Ты выставіла сябе поўнай азадкам і цяпер спознішся.
  
  Кітым пайшла ўніз па вуліцы, вынікаючы маршруце, па якому ішоў мужчына. У розуме яна прадставіла карту аўтобусных маршрутаў Лондана, якую ведала амаль на памяць. Яна зайшла досыць далёка, каб дабрацца да іншага прыпынку, бліжэй да музею, калі будзе працягваць у тым жа духу.
  
  Пакуль яна ішла, што-то ў адным з будынкаў устрывожыла яе, і яна спынілася недалёка ад таго месца, дзе бачыла мужчыну. Яна паглядзела на сцяну, і ёй стала не па сабе. Праз некалькі секунд яна зразумела чаму.
  
  Папярок двух цаглін была праведзена невялікая лінія мелам, цьмяна-белая, выделявшаяся на фоне чырвонай гліны і шэрага раствора. Ніхто іншы не надаў бы гэтаму значэння, але Кітым заўважыла гэта. Гэта было недарэчна. Гэта было недарэчна. Рэчы, якія былі не на сваім месцы, заўсёды выклікалі ў яе непакой.
  
  Не ў сілах больш стрымліваць свой парыў, чым цікаўнасць, Кітым апусцілася на калені і змахнула мел вялікім пальцам. Ён быў упартым і не хацеў сыходзіць. У рэшце рэшт Кітым проста прымудрылася размазаць яго і атрымаць кавалачкі мелу на кончык пальца. Яна ўздыхнула і паглядзела на сваю руку. Цяпер пляма ад мелу будзе турбаваць яе да тых часоў, пакуль яна не зможа яго змыць.
  
  "Я сёння ў жудасным стане", - паныла падумала яна. Можа быць, яна стамілася. Яна дапазна дапамагала бацьку наводзіць парадак на складзе, паколькі сёння яму прыйдзецца аднаму прыглядаць за крамай.
  
  Разглядаючы пляма ад мелу, Кітым заўважыла новую асаблівасць сцены, якая яе ўсхвалявала. На некалькі цаляў ніжэй адзнакі адзін з цаглін выступаў з свайго месца крыху больш за астатніх. Адсутнасць сіметрыі прымусіла Кітым дернуться. Яна пару разоў штурхнула цэгла, хоць ведала, што гэта, верагодна, было вынікам няправільнага размяшчэння з боку муляра, які яго ўкладваў.
  
  За выключэннем таго, што цэгла быў расхістаны. І за ім што-то было. Кітым нахіліла галаву і адсунула цэгла. Ён вельмі лёгка вызваліўся. За ім у сцяне было выдолблено невялікае адтуліну. Кітым зазірнула ўнутр і ўбачыла маленькую металічную каністру.
  
  Пакінуць яго, Кітым казала сабе, як яна выцягнула з пенала.
  
  Не адчыняй яго.
  
  Але яна адкрыла яго. Унутры быў рулон непроявленной плёнкі. Кітым адчула, што халадзее ад страху. Гэта было зусім не правільна. Гэты чалавек што-то задумаў, верагодна, што-то злачыннае. Пакінуў ён слоік з плёнкай за цаглінай у сцяне? Што ў ёй было? Якія сакрэты яна хавала?
  
  Пакладзі гэта назад! У думках крыкнула Кітым, але, як звычайна, яе імпульсы не паслухаліся. Яна ўстала і сунула плёнку ў сумку. Руху былі амаль механічнымі, як быццам гэта рабіў нехта іншы.
  
  Кітым хутка пакрочыла наперад. Нягледзячы на холад, яна адчула, як на лбе і далонях выступіў пот. Яна здзейсніла жудасную памылку, прыйшоўшы сюды, але ўсё будзе добра. Ніхто не ведаў, што яна зрабіла. Яна знойдзе дзе-небудзь смеццевае вядро і выкіне каністру, і ніхто нічога не даведаецца.
  
  Толькі яна ведала, што гэта няпраўда. Яна зноў зациклилась. Яе цікаўнасць разыгралася. Калі яна не пазбавіцца ад гэтага ў бліжэйшы час, то, магчыма, сапраўды знойдзе аптэку і праявіць плёнку.
  
  Кітым сціснула рукі. Вазьмі сябе ў рукі. Вярні плёнку на месца!
  
  Яна была занадта пагружаная ў свае думкі, каб звярнуць увагу, калі адна з машын ззаду яе выехала са свайго паркавальнага месца. Кітым пачула толькі роў рухавіка, калі ён разагнаўся, каб пад'ехаць да яе, а затым віск шын, калі ён, нахіліўшыся, спыніўся перад ёй. Яна ашаломлена глядзела, як адчыніліся бакавыя дзверы і з яе выйшаў сівы мужчына ў скураной куртцы.
  
  Бяжы! Кітым закрычала пра сябе.
  
  На гэты раз яна паслухалася. Яе інстынктам было застыць у шоку, і гэта было тое, што зрабіла яе прытомнасць, але імпульсіўная частка яе падсвядомасці нічога падобнага не мела. Тая ж частка яе мозгу, якая прымусіла яе рушыць услед за мужчынам, сцерці мел, прыбраць цэгла і ўзяць плёнку, зноў узяла кіраванне на сябе. Кітым кінулася да скрыжавання.
  
  Калі яна абышла заднюю частку машыны, другі мужчына з непрыемнага выгляду вусамі схапіў яе збоку і прыціснуў да сцяны. Кітым пачала крычаць, але мужчына з вусамі закрыў ёй рот рукой. Яго спадарожнік падбег да іх і выцягнуў нож.
  
  "Не смей выдаваць ні гуку, дзяўчынка," прагыркаў ён, размахваючы нажом у яе перад носам. - Толькі зюкні, і я перарэжу табе горла.
  
  Кітым застыла ў жаху, не ў сілах нават захныкать. Яна збіралася памерці.
  
  "Госпадзе!" - усклікнуў вусаты мужчына. "Яна ж проста дзіця".
  
  "Мне пляваць, нават калі яна твая чортава бабуля", - прагыркаў яго напарнік. Ён схапіў сумачку Кітым і выцягнуў кантэйнер з плёнкай. “Бос быў правоў: яны выйшлі на Хігінса. Дзяўчына, павінна быць, рушыла ўслед за ім, калі ён сыходзіў, каб здзейсніць перапраўку.
  
  "Мы не можам заставацца тут", - сказаў Вусаты, аглядаючы вуліцу. “Яны б не паслалі дзяўчыну сачыць за ім адну. Магчыма, хто-то яшчэ адстае на некалькі хвілін".
  
  Іншы мужчына кіўнуў і схапіў Кітым за каўнер. Ён адцягнуў яе ад сцены ў заднюю частку машыны.
  
  "Мы адвязем яе да боса", - адказаў ён. "Адкрый багажнік".
  
  “ Няма! Няма, калі ласка! Кітым плакала.
  
  Яна спрабавала растлумачыць, што нічога не ведае ні аб Хиггинсе, ні аб фільме, ні аб чым-небудзь наогул на самай справе, але кожны раз, калі яна спрабавала, гэта выходзіла проста сбивчивым нагрувашчваннем слоў, якія не мелі сэнсу нават для яе. Яна працягвала спрабаваць растлумачыць, пакуль мужчыны цягнулі яе да машыны і запіхвалі ў багажнік. Кітым рыдала і дрыжала, подавленная як думкамі, круцячы ў яе галаве, так і жахам. Ніколі ў сваім жыцці яна і ўявіць сабе не магла, што з ёй можа здарыцца што-то падобнае, і да гэтага часу не да канца разумела, што адбываецца.
  
  Трэба выбірацца. Ты памрэш. Гэта ўсё памылка.
  
  Трэба выбірацца. Ты памрэш. Гэта ўсё памылка.
  
  Трэба выбірацца. Ты памрэш. Гэта ўсё памылка.
  
  Багажнік закрылася, пагрузіўшы яе ў цемру, пакінуўшы адну ў абдымках страху.
  
  Кіраўнік 3
  
  Кітым згарнулася абаранкам на падлозе багажніка, абхапіўшы рукамі калені, каб сціснуцца як мага шчыльней. Яна адчула, што дрыжыць, але гэта было дзіўнае, адхілена адчуванне. Яе розум хадзіў коламі, спрабуючы асэнсаваць тое, што адбылося, і яна выявіла, што не можа нічога зрабіць, акрамя як глядзець наперад, у цемру.
  
  Выкрадальнікі ехалі павольна, верагодна, каб пазбегнуць увагі паліцыі. Гэта было добра: гэта азначала, што Кітым не давялося катацца па багажніка, натыкаючыся на ўсе запар. Не тое каб гэта хоць як-то дапамагло яе становішчу. Яна паспрабавала палічыць колькасць паваротаў, колькі хвілін прайшло, што заўгодна, каб даць хоць нейкае ўяўленне аб тым, куды яны едуць. Гэта не спрацавала, але, па меншай меры, падлік стаў млявым забаўкай.
  
  У рэшце рэшт машына завярнула за кут і замарудзіла ход, спыніўшыся. Кітым запала ў нейкае падабенства нерухомага трансу, які часам здараўся, калі яна пачынала панікаваць. Яна страпянулася і здрыганулася. У паветры пахла бензінам, і гэта было агідна.
  
  Яна пачула, як выкрадальнікі выйшлі з машыны і загаварылі з кім-то. Праз некалькі імгненняў дзверы багажніка адкрылася, асвятліўшы Кітым яркім святлом. Яна прабыла ў цемры дастаткова доўга, каб у яе захварэлі вочы, і яна прыжмурылася, каб не аслепнуць. Да яе пацягнуліся рукі, і яна пачала кідацца, слаба спрабуючы супраціўляцца.
  
  На яе супраціў хто-то ударыў яе па твары тыльным бокам далоні. Яна не здавалася, але раптоўная боль прымусіла яе скалануцца дастаткова надоўга, каб мужчыны вывалаклі яе вонкі. Мужчына з вусамі балюча сціснуў яе рукі і прымусіў устаць.
  
  Дыхай. Дыхай. Дыхай, Сказала сабе Кітым. Захоўвай спакой. Заставайся галоўнай.
  
  Ёй хацелася крычаць і панікаваць. Яна хацела накінуцца на мужчын і ўцячы, ратуючы сваё жыццё. Прама цяпер гэта не спрацавала.
  
  Кіці азірнулася, каб зарыентавацца. Яна знаходзілася ў вялікім гаражы, які быў забіты такой колькасцю разнастайнага хламу, што нейкім чынам выклікаў клаўстрафобію, нягледзячы на свае памеры. Тры машыны стаялі ў шэраг каля дзвярэй, чакаючы абслугоўвання, пад пільным наглядам офіса мэнэджара на верхнім паверсе з шырокімі шклянымі вокнамі. Уздоўж сцен стаялі бочкі і скрыні, і погляд Кітым прыцягнула велізарная куча каробак, якая, здавалася, магла перакуліцца пры моцным парыве ветру. Гэта было так ненадзейна, што Кіці стала не па сабе пры адным поглядзе на гэта. Увесь гараж крычаў небяспека!
  
  Каля службовай лесвіцы стаяў стол, за якім чацвёра мужчын у рабочых камбінезонах гулялі ў карты. Ну, гулялі ў карты. Калі Кітым выцягнулі з багажніка, яны ўсталі і падышлі да двух выкрадальнікам. Сёмы мужчына ў штодзённым касцюме спусціўся з офіса, каб далучыцца да іх. Гэты мужчына быў старэйшы за астатніх, верагодна, каля пяцідзесяці. Ён выглядаў злосным, і Кіці не была ўпэўненая, ці было гэта з-за яе або з-за каго-то яшчэ.
  
  "Што, чорт вазьмі, адбываецца?" - запатрабаваў адказу мужчына старэй, паказваючы на Кіці. "Хто гэта і чаму яна тут?"
  
  "Прабачце, бос", - сказаў чалавек у скураным паліто. "Хігінс скампраметаваны".
  
  "Што?" Бос практычна плюнуў ад злосці. "Вы ўпэўненыя?"
  
  Адказаў Вусаты. “Гэтая дзяўчына ішла за ім. Пасля таго, як ён схаваўся, яна схапіла плёнку. Добра, што вы прымусілі нас паглядзець сайт, інакш мы б ніколі не даведаліся ".
  
  "Чорт вазьмі", - сказаў бос. Мужчыны ў камбінезонах абмяняліся поглядамі, і адзін з іх прамармытаў што-то, чаго Кітым не зразумела. Бос рэзка павярнуў галаву і закрычаў на свайго падначаленага: “Ты ведаеш правілы! Ніякага рускага!"
  
  "Так, сэр", - адказаў падначалены.
  
  Бос пераключыў сваю ўвагу на Кіці. Ён падышоў да яе, вывучаючы яе пільным позіркам, ад якога Кітым здрыганулася. Ёй не падабалася, калі на яе глядзелі прама, і яна адвярнулася. Бос схапіў яе за падбародак і прымусіў паглядзець на яго.
  
  "Ну, а цяпер, юная міс," сказаў бос, " хто вы такая?"
  
  "Я — я ніхто," прашаптала Кітым, усё яшчэ спрабуючы адвярнуцца. Яе вочы кідаліся па баках, спрабуючы глядзець куды заўгодна, толькі не на мужчыну і яго сярдзіты выраз твару.
  
  Бос адказаў ёй жорсткім, напеўным голасам. “Гэта няпраўда, Міс. Кожны чалавек што-то значыць. Цяпер ты павінна адказваць на мае пытанні, калі я іх задаю. Так будзе лепш для цябе ".
  
  У горле Кітым утварыўся камяк, і яна сглотнула.
  
  "Я, эм," прамармытала яна, "я Кітым".
  
  "Кіці, так?" - спытаў бос. Ён усміхнуўся. "Ну, Кіці, у цябе вялікія непрыемнасці". Ён пстрыкнуў пальцамі і звярнуўся да сваіх людзей. “Крэсла. Зараз жа."
  
  Перш чым Кітым паспела спытаць, што адбываецца, мужчына з вусамі подтащил яе да крэсла і штурхнуў яго. Кітым ўчапілася ў падлакотнікі, дрыжучы ад страху. Яна агледзелася ў пошуках выйсця. Там былі дзве вялікія гаражныя дзверы для машын, але абодва яны былі зачыненыя. Бакавая дзверы знаходзілася ў іншым канцы памяшкання, адразу за скрынямі, але яна не магла сказаць, зачынены ці яна.
  
  Бос падсунуў яшчэ адзін крэсла і сеў насупраць Кітым. "А цяпер, Кіці," звярнуўся ён да яе, - я хачу, каб ты сказала мне, на каго ты працуеш.
  
  Кітым пахітала галавой. “ Я ні на каго не працую. Сумленнае слова, сэр.
  
  “ Тады чаму вы сачылі за містэрам Хиггинсом?
  
  Бос казаў мяккім, паблажлівым тонам, як быццам спрабаваў быць добрым і ўважлівым, хоць яны абодва ведалі, што гэта не так.
  
  "Я — мне проста было цікава, сэр", - адказала Кіці.
  
  “ Цікава?
  
  "Я сядзела побач з ім у аўтобусе", - патлумачыла Кітым. “І ён проста быў такім клапатлівым, я хацела рушыць услед за ім і паглядзець, чаму. Я не хацела нічога дрэннага, шчыра". Яна нервова ўсміхнулася, спадзеючыся, што ўсмешка атрымалася дзіўнай у іх становішчы. “ Проста цікава, як я ўжо сказала.
  
  Бос усміхнуўся і паляпаў яе па калене, з-за чаго Кітым здрыганулася і адсунулася.
  
  “ Ну, Кіці, ты ж ведаеш, што кажуць пра цікаўнасці і котцы, ці не так?
  
  “ Калі ласка, я нічога не ведаю! Кітым плакала.
  
  Бос паглядзеў на двух выкрадальнікаў і спытаў: "Хігінс даставіў плёнку?"
  
  "Так, бос", - сказаў мужчына ў скураным паліто, перадаючы скрынку з плёнкай. “Дзяўчына падабрала яе, калі мы знайшлі яе. Паклала гэтую штуку ў сваю сумку, збіралася ўцячы з ёй ".
  
  "Навошта нявіннай дзяўчыне рабіць такія рэчы?" - спытаў бос Кітым. Ён памахаў кинопленкой перад яе носам. "Табе гэта таксама было 'цікава'?"
  
  “ Я проста — я заўважыла, што цэгла ляжыць не на тым месцы, і падумала, што варта зірнуць. "Кітым спрабавала гаварыць спакойна і разважліва, але ўсё выходзіла бязладна. “ Я б паклаў яго туды, дзе знайшоў, сумленнае слова!
  
  Бос драматычна ўздыхнуў. “Паслухай, дзяўчынка: мы абодва ведаем, што ты ілжэш. Цяпер, калі ты скажаш мне праўду, цябе не прычыняць шкоды. Але калі ты працягнеш хлусіць... Што ж, для цябе гэта скончыцца не вельмі добра. Разумееш?"
  
  Кітым хутка кіўнула.
  
  "Добра". Бос перадаў скрынку з плёнкай аднаму з сваіх людзей і прамармытаў: "Пакладзі гэта ў сейф, пакуль мы не зможам перадаць гэта Дзмітрыю".
  
  “ А што наконт Хігінса?
  
  “ Знайдзіце яго і пазбаўцеся ад яго. Наш сябар з Міністэрства абароны вычарпаў сваю карыснасць.
  
  Падначалены кіўнуў і пайшоў у кабінет наверсе з плёнкай. Бос павярнуўся да Кіці, усё яшчэ робячы выгляд, што ў яе ёсць спосаб выратавацца, калі яна будзе супрацоўнічаць.
  
  - А цяпер, дзяўчынка, " сказаў ён, - скажы мне, хто паслаў цябе сачыць за Хиггинсом.
  
  Кітым пахітала галавой. “ Ніхто, сэр, клянуся...
  
  "А!" бос падняў руку. “Яшчэ адна хлусня, і я страчу цярпенне. Хто цябе паслаў? Гэта быў Гаскойн? Джонс?" Выраз яго твару скрывіўся ў дрэнным нецярплівым рыку. “ Назаві мне імя!
  
  Кітым глыбей уціснулася ў крэсла і ўзняла рукі, як шчыт. Ёй трэба было пачакаць дастаткова доўга, каб прыдумаць які-небудзь выхад. Але што яна магла сказаць такога, што пераканала б іх захаваць ёй жыццё?
  
  "Там ... у аўтобусе была жанчына!" - усклікнула яна.
  
  "Лэдзі?"
  
  Кітым кіўнула. “ Індыйская лэдзі. Вельмі шыкоўная. Яна— эм— яна заплаціла мне, каб я сачыў за гэтым чалавекам, Хиггинсом, і ... і яна сказала, што калі ён што-небудзь ўпусьціць па дарозе, я павінен забраць гэта і вярнуць ёй.
  
  Яна напружылася, баючыся, што ў яе хлусня не павераць. Да яе здзіўлення, бос ўсміхнуўся.
  
  "Гэта было не так ужо цяжка, праўда?" Спытаў ён, пагладжваючы яе па шчацэ. Кітым адсунулася. Ад гэтага дотыку Кітым захацелася пацерці твар да крыві. Пасмейваючыся, бос устаў і падышоў да сваіх людзей. "Шыкоўная індыянка?" спытаў ён.
  
  "Падобна на тое, хто-то з кампаніі Прайса", - сказаў мужчына з вусамі.
  
  Мужчына ў скураной куртцы нахмурыўся. “Дзіўна. Учора ўвечары, назіраючы за докамі, я убачыў шыкоўную индианку. На ёй было моднае футравае паліто. Я выказаў здагадку, што яна была ў клубе. Падышла да мяне, п'яная і спытала дарогу ". Мужчына засмяяўся пры ўспаміне. "Перш чым я паспяваю сказаць 'прэч", яна спатыкаецца пра сябе, падае плазам на тратуар, затым устае і, хістаючыся, сыходзіць.
  
  Яго смех заціх, калі астатнія мужчыны ўтаропіліся на яго.
  
  "Вы ж не думаеце, што гэта быў адзін і той жа чалавек, ці не так?"
  
  "Ты ідыёт, Марк", - раўнуў бос. "Дзесяць да аднаго, што Прайс цяпер ведае, хто ты".
  
  "Яна не фатаграфавала або што-то ў гэтым родзе, я ўпэўнены", - настойваў Марк. “І яна проста падышла прама да машыны. Ніколі не бачыў нумарных знакаў".
  
  "Хто-небудзь, усё роўна заменіце іх", - сказаў бос. "Я разбяруся з вамі пазней", - дадаў ён Марку. Затым ён звярнуўся да Кіці: "Як ты павінна была сустрэцца з гэтай жанчынай, каб аддаць ёй плёнку?"
  
  Кітым агледзелася ў пошуках адказу. "Эм ... Мы павінны былі сустрэцца ў Брытанскім музеі ў тры, і я б аддала ёй усё, што ўзяла ў містэра Хігінса".
  
  "Добра". Бос з задаволеным выглядам пацёр рукі. “Хлопцы, я думаю, нам пара на экскурсію ў Брытанскі музей. Адважуся выказаць здагадку, што наша таямнічая жанчына можа расказаць нам, як шмат Прайс ведае аб нашай маленькай аперацыі тут.
  
  Марк паглядзеў на Кіці і спытаў: "А як наконт дзяўчыны?"
  
  “ Адвядзі яе наверх. Табе ўсё роўна прыйдзецца застацца. Трохі папрацуй з дзяўчынай, можа, яна ведае што-небудзь яшчэ. Бос кінуў погляд на Кіці. "Я думаю, што яна нешта хавае".
  
  Кітым адскочыла яшчэ больш, пакуль не стала здавацца, што яна не зможа стаць менш у крэсле.
  
  Бос пацёр падбародак вялікім пальцам і спытаў: "Марк, на якой машыне ты ездзіў мінулай ноччу?"
  
  "Такі ж, як сёння," пачаў Марк. Яго голас заціх, і ён збялеў. “ Ты не думаеш?—
  
  Бос пачырванеў ад гневу і закрычаў: “Яна спатыкнулася аб сябе, ці не так? Ўпала на тратуар? Вы хочаце сказаць, што гэтая таямнічая жанчына ляжала побач з вашай машынай, і вам не прыйшло ў галаву праверыць, што яна рабіла? Ён пстрыкнуў пальцамі і паказаў на машыну. “Трэба пашукаць у яе! Трэба пашукаць зараз жа!"
  
  Трое мужчын кінуліся выконваць яго загад. Яны пачалі поўзаць вакол машыны, зазіраючы ў кожны куток.
  
  Вочы Кітым бегалі ўзад-наперад, пакуль яна назірала за мужчынамі. Цяпер яны не звярталі на яе ніякай увагі. Кіці зірнула на бакавую дзверы. Побач з ёй нікога не было. Магчыма, яна не зачыненая. Гэта было лепш, чым нічога.
  
  Асцярожна рухаючыся, яна ўстала і на дыбачках накіравалася да дзвярэй, на хаду азіраючыся на сваіх выкрадальнікаў. Як толькі яны яе ўбачаць, ёй давядзецца бегчы. Але калі яна пабяжыць цяпер, то вырабіць занадта шмат шуму, і яны адразу заўважаць, што яна спрабуе збегчы.
  
  Адзін з мужчын выцягнуў з-пад машыны маленькую металічную скрынку. Ён паказаў яе босу, каб той агледзеў, і бос пачаў крычаць.
  
  “ Радыёмаяк. Ты чортаў ідыёт, Марк! Яны цяпер ведаюць, дзе мы! Яны маглі пераследваць цябе ўвесь дзень!
  
  Марк падаўся назад і падняў рукі. “Лягчэй, бос. Я аблажаўся, я ведаю, але мы можам гэта выправіць. Гэтыя радыёпрылад, яны не могуць тварыць цуды, ці не так? Калі хто-то сачыў за намі тут, ім прыйдзецца абшукваць будынка па адным, каб знайсці нас. Марк азірнуўся на іншых мужчын, каб тыя падтрымалі яго. "Давай пачакаем ў засадзе, і калі хто-небудзь з'явіцца, мы заб'ем яго".
  
  Бос павольна кіўнуў. Ён сунуў руку за пазуху і выцягнуў кароткі рэвальвер. “Гэта добра. Гэта можа спрацаваць. Хто-небудзь, падніміцеся наверх і сочыце за дарогай. Я хачу ведаць, калі яны прыбудуць. Ён павярнуўся і паказаў на пусты крэсла. "І прывяжыце, чорт вазьмі!"
  
  Яго погляд спыніўся на Кіці, якая была ўсяго ў некалькіх кроках ад дзвярэй. Кітым пабегла.
  
  Дзверы былі не зачынены. Яна штурхнула яе і выскачыла вонкі. Яна была ў завулку, які цягнуўся ўздоўж гаража і вёў да доўгага двары, падзеленага некалькімі рознымі будынкамі. Яна не магла сказаць, ці быў хто-небудзь з іх заняты.
  
  Кітым клікала на дапамогу. Яна, вядома, працягвала бегчы, але чалавек можа крычаць і бегчы адначасова. У Кітым гэта заўсёды нядрэнна атрымлівалася.
  
  Яна паспела абмінуць будынак, перш чым мужчына па імя Марк дагнаў яе. Ён схапіў яе ззаду і заціснуў рот рукой, заглушаючы крыкі Кітым. Кітым змагалася з усіх сіл, але спаборніцтва не было.
  
  Кітым здзейсніла свой грандыёзны ўцёкі, і ён праваліўся. Ёй канец, і яна ведала гэта.
  
  Кіраўнік 4
  
  Кітым не спыніла супраціўляцца, нават калі Марк зацягнуў яе назад у гараж. Яна брыкалася, выгіналася і шалёна білася, двойчы амаль збіў нападаючага з ног. Ён практычна шпурнуў яе назад на драўляны крэсла. Кітым здрыганулася ад удару, але ў адно імгненне зноў апынулася на нагах. Тая імпульсіўная частку яе мозгу, якая адмаўлялася сядзець спакойна, ўзяла верх. Усё, аб чым яна магла думаць, была адзіная ідэя ўцёкаў. Там была дзверы: яна павінна была дабрацца да дзвярэй.
  
  Двое іншых мужчын схапілі яе за плечы і з сілай шпурнулі назад на крэсла. Гэта было амаль дастаткова балюча, каб вывесці Кітым з стану зацыкленасці. Яна некалькі разоў пахітала галавой, спрабуючы ўсвядоміць той факт, што яна сядзіць, а не бяжыць. Нарэшце, усвядомленыя думкі зноў ўзялі верх, і яе вочы сфакусаваліся на твары боса, пільна смотревшего на яе зверху ўніз.
  
  Жаданне ўцячы нарэшце згасла, і Кітым у жаху адскочыла назад.
  
  "Гэта быў вельмі дурны ўчынак, дзяўчынка", - прагыркаў бос. "Ты пашкадуеш аб гэтым".
  
  Ён хлусіў, і Кітым ведала гэта. Гэта раззлавала яе.
  
  "Што ты можаш зрабіць такога, чаго не планаваў загадзя?" - парыравала яна, хоць словы прагучалі з лёгкім заіканнем. “Збіраешся забіць мяне двойчы? Гэта ўсё?"
  
  "Я ..." Бос пагразіў ёй пальцам, але, калі яму прадставілі рэальнасць, у яго не знайшлося пярэчанняў. “Ну, ты ўсё роўна пра гэта пашкадуеш. Сайман, прынясі паяльную лямпу!
  
  Кітым здрыганулася, у думках абдумваючы які-небудзь спосаб прадухіліць сваю долю. Яна не магла бегчы. Яна не магла біцца. Усе яны былі занадта вялікімі і занадта хуткімі.
  
  Молі, сказала сабе Кітым. Умольвай аб літасці.
  
  За выключэннем таго, што Кітым не магла вымавіць ні слова. Яе ахапіла паніка. Яна паспрабавала вырвацца з рук мужчын, якія ўтрымлівалі яе, але яны ўзмацнілі хватку і прыціснулі яе да крэсла. Яна была ў пастцы.
  
  Кітым пачатку люта біцца. Гэта было практычна аўтаматычна, яна рабіла гэта, калі яе розум проста не мог больш спраўляцца. Горш за ўсё было, калі яна была маленькім дзіцем. З тых часоў яна навучылася душыць у сабе большую частку эмоцый, але цяпер страх, шум і крыкі боса былі непасільныя для яе.
  
  Яна пахітала галавой ўзад-наперад, спрабуючы адчуць што—небудзь — хоць што-небудзь! - скрозь заслону страху і шуму. Яна адчула, як яе галава сутыкнуліся з чыім-то асобай, і адзін з выкрадальнікаў закрычаў ад болю. Ад гэтага стала толькі горш.
  
  Хто-то крычаў: “Не! Няма! Няма!" Кітым спатрэбілася некалькі імгненняў, каб зразумець, што гэта яна.
  
  "Госпадзе!" вылаяўся бос. “ Хто-небудзь, хай не прыме ваш ёй рот!
  
  Марк схапіў Кітым за падбародак, прымушаючы яе закрыць рот і прыбіўшы цьвікамі галаву да месца. Ён пільна паглядзеў Кітым ў вочы. "Я прапаную проста забіць яе", - сказаў ён. "Менш праблем".
  
  Перш чым хто-небудзь яшчэ паспеў загаварыць, раздаўся гучны стук у бакавую дзверы. Выкрадальнікі азірнуліся, і Кітым паглядзела міма Марка, каб паглядзець, што адбываецца.
  
  У дзвярах стаяў мужчына з парасонам у руках, якім ён пастукваў па дзверы, каб прыцягнуць усеагульную ўвагу. Мужчыну было пад сорак, і ў яго быў крыху выпуклы падбародак, што надавала яму падабенства з ангельскай бульдогам. Ён быў вельмі элегантна апрануты ў тўідавага касцюм і такі ж кацялок і ветліва ўсміхаўся, калі ўсе азіраліся да яго.
  
  “Я кажу! Грубіяніць юнай лэдзі? Зусім непрымальна. Джэнтльмен гэтага не пацерпіць".
  
  Бос скорчил грымасу. “ Прайс.
  
  "Іван".
  
  Мужчына па імя Прайс ўвайшоў у гараж з выглядам чалавека, які выйшаў на дзённую шпацыр. "Я пачуў крыкі і вырашыў зірнуць", - сказаў ён. “ Пашанцавала, што я гэта зрабіў. Чаму б цябе не адпусціць юную лэдзі, Айвен? Гэта застанецца паміж намі.
  
  "Яна не з вашых?" Бос здаваўся здзіўленым.
  
  “ Цалкам дакладна, што няма. Містэр Прайс кіўнуў Кітым і ветліва прыўзняў капялюш. “ Не хвалюйцеся, міс, мы даставім вас у цэласці і захаванасці літаральна праз хвіліну.
  
  Бос прыціснуў дула рэвальвера да скроні Кітым. Кітым зажмурылася і стала чакаць стрэлу.
  
  "Прымаеш жаданае за сапраўднае, Прайс", - сказаў бос. “Але калі ты паспрабуеш што-небудзь зрабіць, дзяўчына памрэ. Цяпер кідай зброю".
  
  Кіці адкрыла адно вока. Бос пагражаў. Ён не планаваў забіваць яе. Пакуль.
  
  Містэр Прайс адкінуў парасон і падняў пустыя рукі. "Я бяззбройны, Айвэн", - сказаў ён. “Чаму б табе не адплаціць мне тым жа? Давай ўладзіць гэта як джэнтльмены".
  
  Бос усміхнуўся і кіўнуў сваім людзям. "Вазьміце яго". Але калі двое выкрадальнікаў падышлі да містэру Прайса, бос завагаўся. “Хвілінку. Вы сказалі 'Мы вы ў цэласці і захаванасці.' Што ты меў на ўвазе?, мы?"
  
  Адказ пачуўся з-за яго спіны, вымаўленне жанчынай з халодным тонам і рэзкім мейфейрским акцэнтам: "Ён меў на ўвазе, што табе не варта пакідаць свае вокны адкрытымі, Айвэн".
  
  Кітым падняла вочы, і бос, павярнуўшыся, убачыў даму ў сінім, якая стаіць ззаду яго. Адна з яе рук ужо была сціснутая ў кулак. Калі бос павярнуўся, жанчына ўдарыла яго па твары і паклала на падлогу гаража. Яго рэвальвер пакаціўся па падлозе і знік пад машынай.
  
  "Як раз своечасова, місіс Сінгх!" - усклікнуў містэр Прайс.
  
  "Трэба старацца быць пунктуальныя, Прайс", - крыкнула ў адказ місіс Сінгх.
  
  Двое мужчын, якія трымалі Кітым, адпусцілі яе і попятились, пацягнуўшыся за бліжэйшым зброяй, якое было пад рукой. Адзін выцягнуў нож, у той час як іншы схапіў лом з бліжэйшага стала.
  
  Місіс Сінгх ўстала перад Кітым. “ Знайдзіце якое-небудзь сховішча, - ціха сказала яна, павярнуўшыся тварам да двум мужчынам. Яна уперла рукі ў бакі і паклікала іх: “Тады хадзем. Хто першы?"
  
  Гэта быў дурны пытанне, таму што абодва мужчыны напалі на яе адначасова, але яны, здавалася, былі ўстрывожаныя бравадай місіс Сінгх. Іх асцярогі былі цалкам абгрунтаванымі. Калі яны накінуліся на яе, яна нырнула пад лом і сустрэла мужчыну з нажом двума ўдарамі кулакоў у жывот. Праз гараж трое выкрадальнікаў кінуліся на містэра Прайса, у той час як апошні пабег на дапамогу двум грамадзянах, якія біліся місіс Сінгх.
  
  Кіці была акружаная шумам і гвалтам. Яна пригибалась і закрывала галаву рукамі, уздрыгваючы кожны раз, калі чула, як некага б'юць. Гэта было не так, як у фільмах. Гук быў мякчэй, але больш адчувальным. Кітым практычна адчувала кожны ўдар. Яна паспрабавала набрацца адвагі, каб паглядзець на бітву, але не змагла. Яе розум кідаўся па крузе, разрываючыся паміж імпульсамі схавацца і ўцячы, і замяшанне прымушала яе приковываться да месца.
  
  Параліч страху раптам быў парушаны, калі адзін з выкрадальнікаў ўпаў на падлогу перад ёй. Кітым ўскрыкнула і кінулася бегчы, перакуліўшы крэсла.
  
  Бітва хутка перайшла ў іншае рэчышча. Містэр і місіс Прайс Сінгх цяпер стаялі спіна да спіны, акружаныя астатнімі пяццю мужчынамі, якія, здавалася, былі поўныя рашучасці забіць іх абодвух, калі спатрэбіцца, колькаснай перавагай.
  
  Кітым перавяла погляд на бакавую дзверы. Яна была адкрыта. Яна магла ўцячы. Але тады, што наконт яе таямнічых выратавальнікаў? Яны прыйшлі сюды не для таго, каб выратаваць яе, але ўсё роўна выратавалі. Кітым ведала, што калі ўцячэ, то ніколі сабе гэтага не даруе.
  
  Але што ж рабіць?
  
  Яе погляд кінуўся да штабелі каробак ў іншым канцы пакоя. Гэта было зусім побач з месцам бойкі. Добры штуршок абрынуў б усё гэта і пабіў па меншай меры дваіх выкрадальнікаў. Гэта крыху выраўняла б абстаноўку.
  
  Раз, два, тры, наперад", - падумала Кіці.
  
  Яна не паварушылася.
  
  Раз, два, тры, наперад! бязгучна паўтарыла яна.
  
  Яна заставалася прыкаванай да месца. Туман панікі быў занадта моцны. Здавалася, што яе цела зроблена з свінцу. Гэта было ўсё, што яна магла зрабіць, каб не здрыгануцца, не кажучы ўжо пра тое, каб пабегчы насустрач небяспекі.
  
  Не, ты павінна гэта зрабіць! Кітым пераконвала сябе. Ты не можаш хавацца і нічога не можаш рабіць!
  
  Кітым страпянулася і кінулася да скрыняў. Выкрадальнікі не звярталі на яе ніякай увагі. Цяпер іх засталося чацвёра, але містэра Прайса і місіс Сінгх таксама некалькі разоў ударылі. На прыгожым белым швэдры місіс Сінгх была кроў, а маскарадны касцюм містэра Прайса быў сее-дзе абведзены нажамі.
  
  Ты можаш гэта зрабіць, Кацяня. Так зрабі гэта.
  
  Кітым ўперлася рукамі ў скрынку на ўзроўні вачэй і штурхнула з усіх сіл. Усярэдзіне было нешта цяжкае, што супрацівілася ёй, але яна ўперлася нагамі і працягвала штурхаць. Скрынка пачатку слізгаць наперад.
  
  Каля крэсла адбылося рух. Кітым паглядзела і ўбачыла, што бос ўстаў, паціраючы твар у тым месцы, куды яго ўдарыла місіс Сінгх. Яны з Кітым ўтаропіліся адзін на аднаго, і на імгненне Кітым была ўпэўненая, што ён збіраецца прыйсці за ёй. Замест гэтага бос скарыстаўся момантам і пабег праз пакой. Імгненне праз Кітым пачула скрыгат адкрываецца гаражнай дзверы. Бос ўцякаў, як баязлівец.
  
  Заставайся засяроджаным. Скрынкі.
  
  Кітым зрабіла апошні моцны штуршок, і стос скрынак павалілася на байца. Дзве верхнія скрынкі з грукатам прызямліліся, закрануўшы траіх выкрадальнікаў і збіўшы з ног дваіх. містэр Прайс таксама адскочыў назад, каб пазбегнуць ўдару, але, павярнуўшыся да Кіці, ён, здавалася, адчуў палёгку.
  
  "Шчыра ўдзячны, міс," сказаў ён, прыпадымаючы капялюш у яе гонар.
  
  Місіс Сінгх збіла з ног апошняга выкрадальніка адным-двума хуткімі ўдарамі і паглядзела ў бок Кітым. “ Мне здавалася, я загадала табе схавацца.
  
  "Так, міс", - коратка адказала Кіці. Яна памаўчала і дадала: "Я гэтага не рабіла".
  
  "Я бачу гэта", - сказала місіс Сінгх.
  
  Іх перапыніў роў рухавіка. Кіці і яе ратавальнікі абгарнуліся як раз своечасова, каб убачыць, як адна з машын ўязджае ў двор, яе шыны віскочуць і пакідаюць гумовыя сляды на падлозе. Бос сядзеў за рулём. Ён выглядаў спалоханым, але рашучым.
  
  Містэр і місіс Прайс Сінгх падбеглі да дзвярэй гаража і паглядзелі, як яна ад'язджае.
  
  "Чорт вазьмі!" - усклікнула місіс Сінгх. “ Калі мы страцім Івана, уся аперацыя пойдзе дарэмна. "Яна махнула рукой у бок распасцёртых на падлозе выкрадальнікаў. “ Гэтых хлопцаў можна замяніць.
  
  Містэр Прайс нахмурыўся і выцягнуў нататнік і аловак з кішэні пінжака. “ Вы запомнілі які-небудзь нумар машыны? Я думаю, там была літара "А".
  
  Місіс Сінгх пахітала галавой. “Там было пяць ці два, я думаю. Ён ехаў занадта хутка, каб я магла разглядзець больш".
  
  "Ну, па меншай меры, гэта тое, з чым можна працягваць". містэр Прайс спрабаваў выглядаць упэўненым, але Кітым адчула яго паражэнне.
  
  "Эм..." нерашуча пачала Кітым. Яна не была ўпэўненая, ці варта ёй перабіваць.
  
  "Так?" - спытаў містэр Прайс.
  
  "Я— эм— я ўбачыла нумар машыны," патлумачыла Кітым. “ Думаю, усе.
  
  "Праўда?" спытала місіс Сінгх, кінуўшы на Кітым погляд, у якім змяшаліся скептыцызм і падазрэнне. “ Ты бачыла гэта ўсяго імгненне. Ты ўпэўненая?
  
  “ Абсалютна ўпэўнены, міс. У мяне часам узнікаюць праблемы з імёнамі, але я заўсёды запамінаю асобы і лічбы.
  
  "Асобы і лічбы?" паўтарыла місіс Сінгх, усё яшчэ не зводзячы вачэй з Кітым.
  
  Кітым адвяла погляд. У місіс Сінгх быў вельмі напружаны погляд, які Кітым было цяжка вытрымаць. Але яна дакладна запомніла нумар машыны. Яна закрыла вочы, каб прадставіць гэта, як фатаграфію, запечатлевшуюся ў яе ў галаве, і сказала гэта ўслых. Калі яна зноў расплюшчыла вочы, то ўбачыла містэра Прайса, які што-то пісаў у сваім нататніку з вельмі задаволеным выглядам.
  
  "У любым выпадку варта паспрабаваць", - сказаў ён. “Я пазваню з тэлефона на вуліцы на выпадак, калі гэты тэлефон праслухоўваўся. Мы ж не хочам папярэджваць суайчыннікаў Івана, ці не так?"
  
  "Няма, калі мы зможам пазбегнуць гэтага", - згадзілася місіс Сінгх. “Ідзі. Я нагляд за нашай новай сяброўкай". Яна павярнулася да Кіці. "Дарэчы, хто ты такая?"
  
  "Эм," заікаючыся, прамармытала Кітым, "Кэтрын Грэнджэр, але ўсе завуць мяне Кітым".
  
  Містэр Прайс усміхнуўся ў адказ і прыўзняў капялюш. “Кітым Грэнджэр, вельмі прыемна пазнаёміцца. Я містар Прайс, гэта місіс Сінгх. Мы працуем на ўрад Яе Вялікасці".
  
  Кіраўнік 5
  
  "Вы шпіёны!" Кітым усклікнула, занадта ўсхваляваная, каб прытрымаць мову. Іван і яго людзі, верагодна, таксама былі шпіёнамі, але гэта былі брытанскія шпіёны! Каралева, краіна і ўсё такое! Гэта азначала, што яны былі на яе баку, і ўсё гэта жудаснае выпрабаванне, нарэшце, скончылася.
  
  Містэр Прайс выпрастаўся, як птушка з ускудлачаны пер'ем. “Вядома, няма! Шпіянаж - гэта тое, чым займаецца іншы бок. А цяпер, калі вы, лэдзі, прабачце мяне, мне трэба, каб зрабіць тэлефонны званок.
  
  Містэр Прайс хуткай хадой паспяшаўся вонкі. Кітым глядзела яму ўслед, пакуль ён не схаваўся з выгляду, а затым перавяла погляд на місіс Сінгх. Жанчына вывучала яе, скрыжаваўшы рукі на грудзях і прыпадняўшы брыво.
  
  “ У мяне непрыемнасці, міс? - Нервова спытала Кітым.
  
  "Гаспадыня", - было выпраўленне. “І гэта яшчэ трэба будзе высветліць. Вы былі са мной у аўтобусе, ці не так? Дзяўчына, якая хацела маю газету".
  
  "Усяго толькі крыжаванка," сказала Кіці.
  
  “ Як ты тут апынуўся? - спытаў я.
  
  Кацяня заварушыўся, гуляючы з яе пальцы нервова. Усё было настолькі пераважнай, некалькі хвілін таму, але прамой размова сапраўды быў горшы.
  
  "Ну, эм, бачыце, гэты чалавек, Хігінс, вярнуўся ў аўтобус пасля таго, як вы рушылі ўслед за ім".
  
  “Я ведаю. Я была там", - сказала місіс Сінгх.
  
  "І мне стала цікава", - патлумачыла Кітым.
  
  На гэты раз місіс Сінгх выгнула абедзве бровы. “Цікава?"
  
  Кітым кіўнула. “Цікава. Я часам так раблю. Таму, калі містэр Хігінс праз некалькі хвілін выйшаў з аўтобуса, я рушыла ўслед за ім, каб паглядзець, чым ён займаецца". На яе твары з'явілася няёмкае выраз збянтэжанасці. Яна выдатна разумела, наколькі абсурдна гэта гучыць.
  
  Што б місіс Сінгх ні думала аб гэтым тлумачэнні, яна ніяк не адрэагавала. Замест гэтага яна спытала: “І так яны цябе злавілі? Хігінс бачыў цябе?"
  
  “ О, не, міс— э-э, гаспадыня. Кітым пахітала галавой. “ Хігінс ні разу не бачыў мяне, ва ўсякім выпадку, на працягу пяці кварталаў, пакуль я ішла за ім. Бачыш, я ўмею заставацца незаўважаным.
  
  Місіс Сінгх скептычна абдумала словы Кітым. Які ляжаў на зямлі адзін з мужчын пачаў стагнаць і круціцца на месцы, таму місіс Сінгх апусцілася на калені, зняла з яго рэмень і выкарыстоўвала яго, каб перавязаць яму запясці, перш чым ён змог як след прачнуцца. Затым яна пачала звязваць іншых выкрадальнікаў, працягваючы свой допыт.
  
  “Як зрабіў цябе злавілі?"
  
  “ Ну, гэты чалавек, Хігінс, крыху апярэдзіў мяне, таму што мне трэба было трымацца далей ад старонніх вачэй, і я збіраўся адмовіцца ад пераследу, але ўбачыў гэтую адзнаку мелам на сцяне і ...
  
  "Адзнака мелам?" спытала місіс Сінгх.
  
  “ Проста маленькая лінія крэйдай на цагліне. Я ўбачыў гэта і я ...
  
  "І табе стала цікава?" скончыла за яе місіс Сінгх.
  
  "Так, гаспадыня". Кітым паціснула плячыма. “Потым я заўважыла, што там адваліўся цэгла, таму я дастала яго з сцены, а ўнутры была маленькая каністра з плёнкай. Так што я зразумеў, што толькі пара галаварэзаў гэтага хлопца Івана чакалі мяне ў машыне ў канцы квартала і бачылі мяне. Я спрабаваў збегчы, але яны схапілі мяне і 'даставілі' сюды. Я думаю, яны хацелі забіць мяне, пакуль не з'явіцеся вы з містэрам Прайсом. Яны думалі, што я працую на вас.
  
  "Я разумею, адкуль у іх гэтая ідэя", - сказала місіс Сінгх. Яна скрыжавала рукі на грудзях і схіліла галаву набок, гледзячы на Кіці. “Што ты наогул рабіла ў аўтобусе? Хіба ты не павінен быць у школе?"
  
  "Мне шаснаццаць," патлумачыла Кітым.
  
  Місіс Сінгх нахмурылася. “Я разумею, што па законе цябе дазволена пакідаць школу, калі ты хочаш. Я спытала, хіба ты не павінна быць там?"
  
  Кітым ўздыхнула. “Бачыш, гэта мой бацька. Мне трэба, каб я працавала ў сямейным краме з таго часу, як памерла мая мама". У той момант, калі яна гэта сказала, яна зразумела, што гэта было занадта шмат інфармацыі, і змоўкла.
  
  Выраз твару місіс Сінгх памякчэў. “ Мае спачуванні ў сувязі з стратай. Яна зрабіла паўзу, калі містэр Прайс далучыўся да іх. “ Добрыя навіны?
  
  "Паліцыя шукае машыну Івана", - адказаў містэр Прайс. “Ён хутка адмовіцца ад яе, але, спадзяюся, мы аказалі на яго нейкі ціск. Ты ведаеш, я і не ведала, што ён вярнуўся ў краіну.
  
  "Айвэн - дрэнны гулец", - сказала місіс Сінгх. “Ён заўсёды з'яўляецца. Ты памятаеш Каір?"
  
  Містэр Прайс задуменна ўсміхнуўся. "Я памятаю цудоўны вячэру на заходзе на беразе Ніла з чароўнай спадарожніцай".
  
  Місіс Сінгх закаціла вочы. "Я больш думала пра засадзе на дзесятай хвіліне другога стравы".
  
  "Ах так, я зусім забылася аб гэтай частцы". Містэр Прайс паціснуў плячыма і весела пацёр рукі. "Такім чынам, што вы даведаліся аб нашым юным сябру?"
  
  Місіс Сінгх сцісла выклала тое, што распавяла ёй Кітым.
  
  Містэр Прайс кінуў на Кітым строгі погляд. "Нядрэнная гісторыя".
  
  "Я думаю, яна кажа праўду", - сказала місіс Сінгх.
  
  "Так!" Кітым усклікнула. “Сумленнае слова! Усё гэта было памылкай!"
  
  "Магчыма," сказаў містэр Прайс. Ён падышоў да лесвіцы і падняўся на некалькі прыступак. "А пакуль, я думаю, нам варта агледзець гэта месца, перш чым прыбудзе паліцыя і задаволіць беспарадак".
  
  "Выдатная ідэя, Прайс", - сказала місіс Сінгх.
  
  Яна ўзяла Кітым за руку і павяла яе ўверх па лесвіцы. Кітым нервова азіралася па баках. Ні адзін з файлаў не здаваўся пагрозлівым, але пасля таго, што толькі што адбылося, Кітым было цяжка захоўваць спакой па адносінах да незнаёмцаў.
  
  Кабінет наверсе выглядаў самым звычайным чынам, і Кіці не магла ўявіць, каб хто-то выкарыстаў яго ў незаконных мэтах. Яна села ў крэсла каля сцяны і склала рукі на каленях, імкнучыся не перашкаджаць, пакуль містэр і місіс Прайс Сінгх рыліся ў пісьмовым стале і двух картотечные шафах у пакоі. Яна моўчкі назірала за імі, заўважаючы расце расчараванне на іх тварах. Два шпіёна не знаходзілі патрэбнай інфармацыі.
  
  У пакоі было што-нешта такое, чаго Кітым стала не па сабе, і яна поерзала на крэсле, спрабуючы зразумець, што менавіта. Вось што яна адчувала, калі сталовае срэбра было крывым або калі хто-то пакінуў кнігу тырчаць на паліцы. Што-то было не на сваім месцы, напрыклад, метка мелам або бітая цэгла, з-за якіх пачаліся ўсе гэтыя непрыемнасці.
  
  Погляд Кітым слізгануў па далёкай сцяне, ідучы за шурпатасцю дрэва. Пальцы на адной руцэ неўсвядомлена сагнуліся, як быццам яна праводзіла кончыкамі пальцаў па сцяне, адчуваючы тэкстуру. Вядома, на самай справе яна не магла гэтага адчуць: проста часам гэта рабілі яе рукі, калі яна была на чым-то сканцэнтравана.
  
  Пасля трэцяга абыходу яна выявіла, што яе турбавала. Драўляныя панэлі на сярэдзіне сцены былі іншымі. Кітым ўстала і прайшлася па кабінеце павольнымі, амаль механічнымі крокамі. Яе вочы па-ранейшаму былі сканцэнтраваны на сцяне, шукаючы абрысы благога дрэва. Шво быў амаль незаўважны, але ён быў на месцы.
  
  "Што ты робіш?" Спытала місіс Сінгх.
  
  Кіці азірнулася праз плячо і ўбачыла, што два шпіёна назіраюць за ёй.
  
  "Эм ..." Кітым нервова пераступіла з нагі на нагу і паказаў пальцам на панэлі. “Там сцяна іншая. Я думаю, дрэва замянілі".
  
  Містэр Прайс адышоў ад стала і далучыўся да Кіці. “ Праўда? Па-мойму, усё выглядае так жа, але... - Ён правёў кончыкамі пальцаў па сцяне, куды паказала Кітым. Гэта заняло ў яго некалькі часу, але ў рэшце рэшт ён знайшоў шво, які выявіла Кітым. містэр Прайс прыціснуўся вухам да сцяны і пастукаў па ёй косткамі пальцаў, і тое, што ён пачуў, прымусіла яго ўсміхнуцца з непадробным захапленнем. “Ага! Я думаю, там ззаду ёсць сейф. Разумная дзяўчынка".
  
  Кітым, застигнутая знянацку гэтым кампліментам, схіліла галаву і прамармытала: "Дзякуй".
  
  "Гэта мы павінны дзякаваць вас", - адказала місіс Сінгх. Яна агледзела драўляныя панэлі. "Я не думаю, што заўважыла б гэта, пакуль мы не пачалі разбіраць сцены".
  
  Яна сунула руку ў рукаў і выцягнула што-то доўгае і металічнае, накшталт адверткі, але, відавочна, зброю. Вочы Кітым пашырыліся пры выглядзе гэтага, і яна адскочыла назад.
  
  "Не хвалюйся, Кіці, гэта для сцены, а не для цябе", - сказала місіс Сінгх.
  
  Разам місіс Сінгх і містэр Прайс пачалі адсоўваць драўляныя планкі ад сцяны, пакуль маленькая панэль не адкрылася, агаліўшы металічны сейф.
  
  "Вы толькі паглядзіце на гэта, місіс Сінгх?" - задуменна вымавіў містэр Прайс.
  
  "Я гляджу, Прайс", - адказала місіс Сінгх. "Я бачу сейф, а ключа няма".
  
  “ Павінна быць, Іван забраў яго з сабой.
  
  Місіс Сінгх кіўнула. Яна пастукала па сваім наручныя гадзінах і дадала: "Я таксама бачу надыходзячы крайні тэрмін, калі прыбудзе паліцыя і пачне перашкаджаць нам".
  
  Містэр Прайс засмяяўся. "Не будзь песімістам", - сказаў ён. “Я спадзяваўся на шанец ўзламаць сейф. Прайшла цэлая вечнасць з тых часоў, як я ў апошні раз спрабаваў што-небудзь з гэтага.
  
  "Гэта-то мяне і турбуе", - сказала місіс Сінгх.
  
  Містэр Прайс зрабіў разочарованное твар, але дастаў з унутранай кішэні паліто невялікі набор адмычак і апусціўся на калені, каб агледзець замак.
  
  "Гм..." ціха вымавіла Кітым, баючыся загаварыць і перапыніць іх.
  
  "Так?" - спытала місіс Сінгх.
  
  “ А што будзе са мной, калі сюды прыедзе паліцыя? - Спытала Кітым.
  
  "Яны зададуць вам некалькі пытанняў аб тым, што адбылося", - адказала місіс Сінгх. "Ім будзе вельмі цікава, чаму вы сачылі за Хиггинсом".
  
  Кітым скорчила грымасу. "Я павінна з імі пагаварыць?" Думка аб допыце ў паліцыі прымусіла яе занервавацца. "Толькі, калі мой бацька даведаецца, што я трапіла ў бяду, ён будзе ў лютасьці".
  
  "Не хвалюйся, яны будуць асцярожныя", - запэўніў яе містэр Прайс. “Я стары сябар кіраўніка Спецыяльнага аддзела. У нас дамоўленасць".
  
  “ Спецыяльнае падраздзяленне? - Недаверліва перапытала Кітым. “ Спецыяльнае падраздзяленне сталічнай паліцыі?
  
  "Так, яны праводзяць усе арышты, звязаныя са шпіянажам", - сказала місіс Сінгх. “Прайс і я падобныя на MI5. Мы расследуем, але на самой справе нікога не можам затрымаць".
  
  "А што, калі ўзнікне праблема, з якой Спецыяльнае падраздзяленне не зможа справіцца?"
  
  "Тады..." місіс Сінгх старанна падбірала наступныя словы. "Тады ніякіх арыштаў вырабляць не трэба, зразумела?"
  
  Кітым здрыганулася. “ Так, місіс.
  
  Кіраўнік 6
  
  Паліцыянты з Адмысловага аддзела прыбылі прыкладна праз дваццаць хвілін і пачалі абшукваць кожны цаля гаража ў пошуках доказаў. Людзей Івана адвялі ў кайданках, як быццам усё гэта было самым звычайнай справай. Ніхто, здавалася, не здзівіўся, убачыўшы містэра Прайса або місіс Сінгх, або, па меншай меры, папярэдзілі паліцыю, каб яна не ўмешвалася ў справы двух шпіёнаў. Містэр Прайс сфатаграфаваў змесціва сейфа, але пакінуў дакументы ўнутры, каб паліцыя іх канфіскавала. Аднак рулон плёнкі знік у кішэні містэра Прайса, і пра гэта нічога не было сказана.
  
  Адзін з супрацоўнікаў Спецыяльнага аддзела пасадзіў Кітым у галоўнай частцы гаража і ўзяў у яе паказанні пад пільнымі поглядамі містэра Прайса і місіс Сінгх. Кітым патлумачыла, што бачыла, як Хігінс дзіўна паводзіў сябе ў аўтобусе, і рушыла ўслед за ім з намерам паведаміць пра яго першаму сустрэчнаму паліцэйскаму. Гэта здавалася больш праўдападобным, чым прызнанне, што ёю авалодала цікаўнасць, без якога-небудзь матыву або плана, акрамя гэтага.
  
  Інтэрв'ю доўжылася каля паўгадзіны, і да канца яго Кітым была на грані таго, каб закрычаць, проста каб усё гэта спынілася. Увесь дзень быў суцэльным кашмарам, і допыты зноў і зноў истрепали яе нервы амаль да мяжы.
  
  Але яна не зламалася. Яна захоўвала сябе ў руках, седзячы, моцна склаўшы рукі на каленях, каб яны не дрыжалі. Пад сваім крэслам яна павольна рухала адной нагой ўзад-наперад, каб трохі зняць напружанне, і гэта дапамагло ёй перажыць самае горшае.
  
  Яна таксама прымусіла сябе выглядаць засмучанай і спалоханай, як гэта робяць дзяўчыны ў фільмах: на мяжы слёз, але не зусім плача, якая адчувае палёгку ад таго, што яе выратавалі, і ўсё такое. На самай справе, чым больш Кітым хваляваліся, тым цішэй яна станавілася, спрабуючы схавацца ад свету, пакуль не прыдумае, як збегчы. Але паліцыя палічыла б гэта падазроным, таму яна паступіла наадварот, і, падобна, гэта спрацавала.
  
  У канцы паліцэйскі запісаў яе адрас і ўстаў. “Добра, міс, вы вольныя. Мае спачуванні ў сувязі з вашым выпрабаваннем".
  
  "Дзякуй, сэр," усклікнула Кітым. “ Я не хацела нічога дрэннага, клянуся. Я толькі спрабавала дапамагчы.
  
  Гэта было праўдай, нават калі больш дробныя дэталі былі скажоныя.
  
  "Послушайтесь майго савета, юная лэдзі", - сказаў паліцэйскі. “У наступны раз падайце расследаванне прафесіяналам. Калі ўбачыце што-то падазронае, адразу ж знайдзіце паліцэйскага, замест таго каб пераследваць незнаёмца. Для цябе гэта магло скончыцца вельмі дрэнна.
  
  Кітым апусціла галаву і прамармытала: "Так, сэр".
  
  "Яна ў вашым распараджэнні", - сказаў паліцэйскі містэру Прайсу.
  
  "Шчыра ўдзячны, дэтэктыў," адказаў містэр Прайс, дакранаючыся да палёў капелюша. Ён усміхнуўся Кітым, а затым перавёў позірк на свайго партнёра. "Я думаю, міс Грэнджэр самы час адправіцца дадому, вы згодныя, місіс Сінгх?"
  
  "Цалкам", - сказала місіс Сінгх. Яна паклікала Кітым. “Пойдзем, я цябе падвязу. Мая машына на вуліцы".
  
  Кітым рушыла ўслед за місіс Сінгх на вуліцу. Яшчэ некалькі паліцэйскіх з Адмысловага аддзела прачэсвалі навакольныя будынкі ў пошуках доказаў. Кітым паскорыла крок, каб абмінуць іх. Прама зараз натоўпы людзей былі апошнім, з чым ёй трэба было мець справу.
  
  Машына місіс Сінгх была прыпаркаваная за вуглом. Гэта быў просты чорны седан, і выглядаў ён значна менш эфектна, чым сама місіс Сінгх. Гэта здзівіла Кітым. Яна чакала чаго-то кідкага.
  
  Місіс Сінгх заўважыла выраз яе твару і ўсміхнулася. “ Расчараваная?
  
  "Не, місіс," хутка адказала Кіці. “ Я проста выказала здагадку, што гэта будзе трохі больш ... хвалююча?
  
  "Шчыра кажучы, тэхнічна гэта машына Прайса", - сказала місіс Сінгх, калі яны забраліся ўнутр. "Я сапраўды аддаю перавагу што-то з ледзь вялікім щегольством і паскарэннем, але на самой справе вы не можаце сачыць за людзьмі ў горадзе на Lotus Elan ".
  
  “ Місіс, як вы мяне знайшлі? - Спытала Кітым, калі яны ехалі.
  
  “Мы знайшлі цябе з-за твайго крыку", - сказала місіс Сінгх. “Гэта разумна. Я мяркую, ты спрабавала збегчы?"
  
  Кітым кіўнула.
  
  “ Ну, гэта-тое і выратавала табе жыццё. Што тычыцца пошуку гаража...
  
  "Гэты чалавек, Айвен, сказаў, што вы карысталіся радыёпрымачом," ўмяшалася Кітым. Затым яна закрыла рот. Перабіваць было няветліва, і яна не была ўпэўненая, што гэта добрая ідэя - распавядаць аб тым, што яна падслухала.
  
  Місіс Сінгх ўсміхнулася і адкрыла бардачок перад Кітым. Унутры было што-то, падобнае на маленькі тэлевізар.
  
  "Мінулай ноччу нам удалося ўсталяваць "жучок" на адну з машын Івана", - патлумачыла яна. “ Прайс высочваў яго ўсю раніцу, і пасля таго, як Хігінс выслізнуў ад мяне, ён падабраў мяне, і мы адправіліся шукаць прытулак Айвена. На шчасце для вас, мы гэта зрабілі.
  
  "Так, місіс," пагадзілася Кітым.
  
  "Дарэчы, гэта быў спрытны трук з паліцыянтам", - дадала місіс Сінгх.
  
  Кітым замерла ад страху. “ Нейкі трук?
  
  "Акт аб выратаванай дзяўчыны". Місіс Сінгх ціха засмяялася. "Сама рабіла гэта некалькі разоў, але ў цябе гэта атрымліваецца ад прыроды".
  
  "Я не ашуквала мяне!" Кітым настойвала. “Шчыра! Проста, калі я нервуюся, я раблюся такой ціхай, і я падумала, што гэта можа выглядаць падазрона! Я нічога не зрабіў, клянуся!
  
  "Я ведаю", - сказала місіс Сінгх з усмешкай. "Калі б я ўсё яшчэ не давярала вам, міс Грэнджэр, у нас цяпер быў бы зусім іншая размова".
  
  Некаторы час яны ехалі моўчкі, накіроўваючыся ў Іст-Энд. Амаль машынальна Кітым дала місіс Сінгх адрас крамы свайго бацькі, калі яе спыталі, а ўсё астатняе час падпірала шчаку рукой і глядзела ў акно, назіраючы за праплываюць міма будынкамі. Яна ніколі раней не ездзіла на машыне, нават у таксі. Гэта моцна адрознівалася ад аўтобуса: цішэй, значна менш хаатычна. Кітым знаходзіла дзіўна расслабляльным проста сядзець там і глядзець ні на што, у прыватнасці, атрымліваючы асалоду ад тым, што яе не раздушыла натоўп незнаёмцаў.
  
  Праз некаторы час місіс Сінгх азірнулася і спытала: "Ты сказаў, што добра разбіраешся ў лічбах і асобах, гэта праўда?"
  
  Кітым падняла вочы, здзіўленая тым, што да яе звярнуліся. “Эм, так, місіс. Я проста ... часам сёе-што ўспамінаю".
  
  “ Ты таксама сее-што заўважаеш. Напрыклад, тая патайная панэль у сейфе.
  
  "Я заўважаю, калі што-то здаецца недарэчным", - сказала Кіці. “У гэтым няма нічога асаблівага. Вы маглі б зрабіць тое ж самае, ці не так, місіс?"
  
  Місіс Сінгх злёгку паціснула плячыма. “Я гэтаму навучаная. У цябе ёсць спрыт. Ёсць розніца". Яна памаўчала. “Мы абагналі грузавік на апошнім скрыжаванні. Якога яна колеру?"
  
  "Што?" Кітым спытала ў замяшанні. Навошта пытацца аб чым-то падобным? За імі сачылі?
  
  “Грузавік. Якога яна колеру? Мне проста цікава, ці заўважылі вы ".
  
  Кітым закрыла вочы і прадставіла ўсе машыны, міма якіх яны нядаўна праехалі. Успаміны пранесліся ў яе галаве, і некаторыя з іх былі невыразнымі або зблытанымі, але там быў толькі адзін грузавік.
  
  "Чырвоны, я думаю".
  
  “ А машына, міма якой мы толькі што праехалі?
  
  Кітым цепнула вачмі. Яна ледзь паспела заўважыць гэта, бо была занятая думкамі пра грузавіку.
  
  “ Сіні? Не, пачакай — жоўты.
  
  Місіс Сінгх ўхвальна кіўнула. "Нядрэнна".
  
  Кітым ўсё яшчэ была зьбітая з панталыку пытаннямі. “ Гэта гульня або што-то ў гэтым родзе?
  
  "Можна назваць гэта і так", - адказала місіс Сінгх. “Глядзі на дарогу і пастарайся ўсё запомніць. Паглядзім, што ты заўважыш".
  
  
  На самай справе гэта апынулася даволі пацешная гульня на памяць і вельмі добры спосаб прабавіць час у дарозе. Кітым глядзела на дарогу, і кожныя некалькі хвілін місіс Сінгх прасіла яе ўспомніць што-небудзь, міма чаго яны толькі што праехалі. Кітым правільна адказвала на большасць пытанняў, але нават калі яна збівалася, гэта яе не турбавала. Гэта адцягвала, а яе розум адчайна меў патрэбу ў отвлечении.
  
  Нарэшце яны дабраліся да квартала, дзе жыла Кіці, і місіс Сінгх высадзіла яе на вуліцы недалёка ад крамы.
  
  “ Дзякуй, што падвезлі, місіс, - сказала Кіці, выходзячы з машыны.
  
  Місіс Сінгх падняла бровы. “ Падвезці, а не выратаваць?
  
  Кітым збянтэжана зморшчылася. “ І гэта таксама, вядома.
  
  Жанчына ўсміхнулася. “Добры дзень, міс Грэнджэр. Паспрабуйце трымацца далей ад непрыемнасцяў".
  
  Кітым кіўнула. Яна праводзіла позіркам светлую машыну, якая місіс Сінгх, перш чым накіравалася ўверх па вуліцы да сямейнага крамы. Ён стаяў на рагу, калі-то быў выдатным месцам для пакупнікоў, але цяпер яго затмевало амаль усе вакол. Будынак было рэліквіяй мінулага стагоддзя, і ніякія рамонтныя працы больш не змаглі б схаваць гэты факт.
  
  Кіці ўвайшла ўнутр і адчула знаёмы пах мяса, крэму для абутку і нафталіну. Там былі напалову запоўненыя паліцы з дробнымі таварамі і прылавак, дзе бацька Кітым абслугоўваў пакупнікоў і падаваў вяленае мяса і закускі, якія ніхто ня еў.
  
  Містэр Грэнджэр стаяў за прылаўкам, выстаўляючы на продаж паднос з цукровымі цукеркамі. Пакупнікоў не было. Ім пашанцавала, што яны атрымлівалі па дзве-тры цукеркі ў дзень. Так было ўжо шмат гадоў. Выручкі ледзь хапала, каб трымацца на плаву, але бацька Кіці і чуць не хацеў аб продажы ўстановы. Яно належала сям'і на працягу пяці пакаленняў. Чалавек не мог проста так сысці ад гісторыі пяці пакаленняў, нават рызыкуючы памерці з голаду.
  
  “Кітым! Ты вярнулася!" - усклікнуў яе бацька. Прайшло некалькі гадзін, але недастаткова, каб Кітым скончыла свой паход у музей.
  
  "Так, тата," адказала Кіці.
  
  Містэр Грэнджэр паспешна абышоў стойку і ўзяў Кітым за плечы. Ён вгляделся ў яе, шукаючы прыкметы турботы. Кітым схавала апошнія сляды свайго нядаўняга засмучэньня і ўсміхнулася. Няма прычын хваляваць яе бацькі. Гэта толькі прывяло да непрыемнасцяў.
  
  “Ты вельмі рана. Што-небудзь здарылася?"
  
  "Не, тата", - адказала Кіці, ківаючы галавой. Ну, яна павінна была што-небудзь сказаць. Яна ўсю тыдзень паўтарала аб наведванні Брытанскага музея. "Я, эм ... Там было вельмі шматлюдна, таму я не затрымаўся надоўга".
  
  Гэта было праўдападобнае апраўданне. Такое здаралася і раней, на самай справе. Аднойчы, некалькі гадоў таму, Кіці была настолькі захоплена натоўпам, што хавалася прама там, не ў сілах паварушыцца амаль дваццаць хвілін. Аднак яна паклапацілася аб тым, каб гэта ніколі не паўтарылася. Цяпер яна шукала прыкметы панікі да таго, як яны пачаліся, і збегла да таго, як пачалося самае страшнае. Так было бяспечней.
  
  "О, Кітым", - сказаў яе бацька. Яго тон быў спачувальны, але таксама і жаласлівым, што толькі пагоршыла сітуацыю. "Табе трэба было проста застацца дома, як я і казаў".
  
  Кітым прыкусіла губу, каб не запярэчыць. Яе заўсёды злавала, калі бацька так з ёй размаўляў. Табе трэба было ... як я і казала. Як быццам ён ведаў лепш Кітым. Як быццам ён разумеў, што яна думала ці адчувала. Як быццам ён меў хоць нейкае ўяўленне аб тым, праз што яна прайшла, калі яе ахапіла паніка або прыпадкі. Сёння яна ледзь не памерла, але калі яна хоць што-небудзь скажа пра гэта, яе бацька будзе паводзіць сябе так, быццам гэта яна была вінаватая ў тым, што наогул куды-небудзь пайшла.
  
  "Я ведаю, тата," ціха сказала Кіці.
  
  Містэр Грэнджэр ўсміхнуўся. “Зрэшты, усё ў парадку. Ты цяпер ў бяспецы са сваім старым татам. Чаму б табе не надзець фартух і не зірнуць на склад для мяне? Я не магу прыдумаць ні "ід, ні решку" з тваіх вынаходак.
  
  Кіці зноў прыйшлося спыніць сябе. Інвентарны спіс быў у поўным парадку. Яна ўпарта працавала, каб пераканацца, што ўсе ўлічана і выразна адзначана. Чаму яе бацьку часам даводзілася быць такім тупым?
  
  Замест гэтага яна сказала: “Добра, тата. Але спачатку я, мабыць, ненадоўга падымуся наверх. Мне проста трэба трохі цішыні".
  
  "Як хочаш", - сказаў яе бацька. Ён сурова дадаў: “Але не задерживайся надоўга. Калі ты не выкарыстоўваеш свой выхадны, у нас ёсць праца".
  
  “ Як заўсёды, - прамармытала Кітым, сыходзячы.
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  "Нічога!"
  
  Кіці выйшла ў задні калідор і паднялася па лесвіцы ў іх дом над крамай. Яна ўвайшла ў свой пакой і села каля акна, які выходзіць на вуліцу. Звонку людзі жылі сваім звычайным жыццём, не цікавячыся ні ёй, ні тым, што з ёй толькі што адбылося. Яны ўсе сталі звычайнымі. Яна была проста сумнай. Сумная і дзіўная. Дзіўная маленькая Кітым Грэнджэр, якая пужалася натоўпу, вынікала за падазронымі людзьмі па завулках і была выкрадзена. Сённяшні дзень быў такім жахлівым, і ўсё ж гэта, верагодна, было адзінай хвалюючай рэччу, якая калі-небудзь з ёй здаралася.
  
  Уздыхнуўшы, Кітым плюхнулася назад на ложак і пацягнуўся за кнігай у сумачцы. Па крайняй меры, гэта супакойвала. Тут, адна ў сваім пакоі, яна адчувала сябе ў бяспецы. Тут яна магла быць самой сабой. Яна магла быць дзіўнай, мышынай і нецікавай, і ніхто не прычыніў бы ёй за гэта шкоды.
  
  Кіраўнік 7
  
  Некалькі тыдняў праз Кітым прыслужвала за прылаўкам, калі дзверы крамы адчыніліся, і ўвайшла місіс Сінгх. Яна была апранута модна, але менш драматычна: зялёнае сукенка, белыя пальчаткі і капялюшык-таблеточка у тон. Яна выглядала так, нібы ёй трэба было рабіць пакупкі ў Вест-Эндзе, а не тут, на Ўсходзе.
  
  Кітым хутка скончыла са сваім пакупніком, толькі на імгненне адарваўшы погляд ад місіс Сінгх, пакуль тая блукала ўздоўж паліц, аглядаючы змесціва. Як толькі пакупнік сышоў, місіс Сінгх падышла да прылаўка. Да таго часу з задняй пакоі з'явіўся бацька Кіці, несучы пад пахай дзве порцыі салямі. Пры выглядзе місіс Сінгх ён спыніўся, не ведаючы, што з ёй рабіць.
  
  "О," сказаў ён хрыпла. “ Добры дзень, міс...
  
  “ Наогул-то, гэта місіс Ніша Сінгх. Я проста праходзіў па вуліцы і падумаў, што хацеў бы зазірнуць у ваш магазін знутры.
  
  Місіс Сінгх была вельмі прыязная і ветлівая, але гэта толькі прымусіла містэра Грэнджэра паводзіць сябе хмулацей. Ён павесіў сасіскі на кручок за прылаўкам і нахмурыўся.
  
  "Тут не так ужо шмат шыкоўных лэдзі", - сказаў ён. "Ты ўпэўнены, што трапіў у патрэбнае месца?"
  
  Кітым ярка пачырванела ад збянтэжанасці і ўсклікнула: "Не будзь грубай, тата!" Яна павярнулася да місіс Сінгх і спытала: "Што я магу вам прапанаваць, місіс?"
  
  "Наогул-то, я прыйшла пабачыцца з табой", - сказала місіс Сінгх. "У вас ёсць хвілінка, каб пагаварыць?"
  
  Пытанне заспеў Кітым знянацку. Яна зірнула на бацьку і ўбачыла, як ён прыжмурыўся, гледзячы на місіс Сінгх.
  
  "Якая ў вас справа да маёй дачкі?" патрабавальна спытаў містэр Грэнджэр. Ён паглядзеў на Кіці. “ Вы ведаеце гэтую жанчыну?
  
  "Эм..." Кітым запнулася. Яна паняцця не мела, што сказаць. Яна не магла сказаць яму праўду.
  
  Місіс Сінгх сціпла ўсміхнулася і сказала: “Прыношу свае прабачэнні, містэр Грэнджэр, калі ласка, дазвольце мне растлумачыць. Нашы з вашай дачкой шляху выпадкова перасекліся ў мінулым месяцы, і яна ледзь не выратавала мне жыццё".
  
  "Гэта так?"
  
  "У мяне было ў разгары некалькі вельмі важных сустрэч, і мая сакратарка ў той час проста парушыла маё расклад", - патлумачыла місіс Сінга з абсалютнай шчырасцю. Калі б Кітым не ведала мяне лепш, яна б лёгка паверыла ў гэтую гісторыю. “За пятнаццаць хвілін чакання аўтобуса ваша дачка цудоўна ўсё пакінула і выратавала мой бекон. Ваша дачка - вельмі здольная маладая жанчына. Я ўпэўнены, што яна атрымала ў спадчыну ад свайго бацькі.
  
  "Аб". Містэр Грэнджэр трохі надзьмуўся і здаваўся задаволеным. Тым не менш, скептыцызм нікуды не дзеўся. “Дык чаму ты тут? Ты даеш ёй ўзнагароду або што-то ў гэтым родзе?
  
  Кітым застагнала. "Da!"
  
  "У некаторым родзе," адказала місіс Сінгх. "Містэр Грэнджэр, я хацела б прапанаваць вашай дачкі працу".
  
  "Праца?"
  
  Здзіўленне ў голасе бацькі адпавядала здзіўлення самай Кітым. Гэта здавалася нерэальным.
  
  "У якасці майго сакратара", - патлумачыла місіс Сінгх. “Ці бачыце, за апошнія два месяцы я змяніла пяць розных сакратароў, і ўсе яны былі абсалютнай дрэнню. Не могуць сачыць за раскладам, не могуць папоўніць рахунак. Двое з іх нават друкаваць не ўмелі!"
  
  "Кітым таксама не ўмее друкаваць", - сказаў містэр Грэнджэр, што было няпраўдай.
  
  "Так, я ўмею, тата," перабіла Кітым. “ Мама навучыла мяне, памятаеш?
  
  Яе бацька прабурчаў. “О, ну так. Усё роўна — не магу адпусціць яе". Ён кінуў на Кітым строгі погляд. “ Ты патрэбен мне ў краме, ці не так? не магу ж я ўсё рабіць адзін.
  
  Місіс Сінгх ціхенька кашлянула. “Містэр Грэнджэр, я магу запэўніць вас, што зарплата, якую я прапаную, вельмі канкурэнтаздольная. Адважуся выказаць здагадку, што, калі б яна падзялілася з вамі сваімі заробкамі, вы маглі б дазволіць сабе наняць двух памагатых, каб замяніць яе.
  
  Бацька Кіці, здавалася, абдумваў гэта, і Кітым адчула перамену ў яго настроі. У дадзены момант з грашыма было вельмі туга.
  
  Кітым некалькі разоў пастукала кончыкам пальца па стальніцы, пакуль місіс Сінгх не паглядзела на яе. “ Што б я магла зрабіць, місіс?
  
  "Наогул кажучы, вы б друкавалі маю карэспандэнцыю, сачылі за маім раскладам, сачылі за тым, каб справы не апярэджвалі мяне". місіс Сінгх ўсміхнулася. "На жаль, у апошні час я даволі заняты, і ў мяне ніколі не было здольнасцяў да лічбаў".
  
  Усё гэта было даволі дзіўна. Кіці была ўпэўненая, што місіс Сінгх на самай справе не патрэбна сакратарка — але місіс Сінгх ж не магла захацець наняць яе для чаго-то іншага, ці не так? Кітым Грэнджэр, шпіёнка? Гэта было абсурдна. Вядома, выпадковае выкраданне рускімі шпіёнамі не давала ёй права на кар'еру ў міжнародным шпіянажы.
  
  І ўсё ж ... місіс Сінгх не стала б рабіць прапанову, калі б Кітым не спраўлялася з гэтай працай. Акрамя таго, ці было гэта быць шпіёнкай ці сакратаркай шпіёна, у рэшце рэшт, не мела асаблівага значэння. Гэта быў бы шанец для Кітым зрабіць што-то значнае ў сваім жыцці, што-то такое, што не мела б таго, каб марнець за прылаўкам сямейнага крамы.
  
  "Калі мне пачаць?" - спытала яна.
  
  "Я яшчэ не сказаў, што ты можаш гэта зрабіць", - нагадаў ёй бацька.
  
  “Паслухайце, містэр Грэнджэр, - сказала місіс Сінгх, - для мяне не складзе працы, калі вы адмовіцеся. Ваша дачка згадала, што ў вас паблізу ёсць крама, я выпадкова праходзіла міма і вырашыла зазірнуць. Я ўпэўнены, што агенцтва можа даслаць мне яшчэ дзясяткі сакратарак, калі спатрэбіцца, я проста не ведаю, ці будуць яны хоць колькі-небудзь добрыя ".
  
  Місіс Сінгх дастала з сумачкі візітную картку. Яна паклала яе на стойку, і Кітым неадкладна схапіла яе.
  
  "Вось мая візітоўка", - працягнула місіс Сінгх, усё яшчэ звяртаючыся да бацькі Кітым. “Абмяркуйце гэта са сваёй дачкой. Калі вы вырашыце скарыстацца маім прапановай, проста патэлефануеце па паказаным нумары і запішыцеся на прыём. Мы маглі б даць двухтыднёвую пробную версію, каб пераканацца, што міс Грэнджэр падыходзіць на гэтую пасаду. "
  
  Бацька Кітым хмыкнуў і коратка кіўнуў. "Так, мы падумаем над гэтым".
  
  "Пышна". Усміхаючыся, місіс Сінгх дастала з сумкі невялікі спіс пакупак і працягнула яго Кітым. “ А пакуль я еду на пікнік і хацеў спытаць, ці не маглі б вы сабраць для мяне кошык. Гэта ўсё тут. Сэндвічы, сасіскі, заліўной угору ...
  
  Кітым ўзяла спіс і паглядзела на бацьку.
  
  "Так, прыступай да справы, Кіці," сказаў ён.
  
  "Так, па".
  
  Кітым заторопилась па краме, напаўняючы кошык таварамі з спісу. Сее—што з гэтага было вельмі дзіўным - не толькі ежа і напоі, але і розныя прыналежнасці: адкрывалка для бутэлек, кішэнны нож. На працягу некалькіх хвілін Кітым цешыла сябе думкай, што місіс Сінгх таемна выконвае заданне і што яна збіраецца раскрыць рускую шпіёнскую сетку з дапамогай змесціва кошыка для пікніка. Пацешна было ўявіць, але Кітым ведала, што гэта не можа быць праўдай. Хто калі-небудзь чуў пра тое, што заліўных вугроў выкарыстоўваюць у шпіянажы?
  
  Увесь гэты час місіс Сінгх прытулілася да стойцы і балбатала з бацькам Кітым. Тон лэдзі быў лёгкім і прыязным, і стрыманасць містэра Грэнджэра паступова памякчэла, ператварыўшыся ў што-небудзь больш нейтральнае. Да таго часу, калі Кіці вярнулася да іх, яе бацька хваліўся, што яны працягваюць традыцыю сямейнага крамы, закладзеную яшчэ ў часы яго прадзеда.
  
  Місіс Сінгх ахнула ад здзіўлення. "Ён не можа быць такім старым!" - запратэставала яна тонам, які Кітым амаль паверыла ў шчырасць. "О, містэр Грэнджэр, ён у такім добрым стане!"
  
  Бацька Кіці, здавалася, не быў упэўнены, ці не было гэта жартам за яго кошт. "Ну, трохі грубавата, я згодны".
  
  “ Глупства, глупства. Усё вельмі упорядоченно. Я прызнаю, містэр Грэнджэр, у мяне былі жудасныя прадузятасці аб тым, якім павінен быць краму ў Іст-Эндзе, і я рады паведаміць, што ўсе яны былі развеяныя ".
  
  "О, так!"
  
  Калі Кітым далучылася да іх, місіс Сінгх расплацілася за тавар і ўзнагародзіла бацькі Кітым мілай усмешкай. “Вялікае вам дзякуй, містэр Грэнджэр. Вы вельмі дапамаглі. Добрага вам дня".
  
  "І вы таксама, місіс," шчыра сказаў бацька Кіці.
  
  Місіс Сінгх павярнулася да Кіці. “ Я была б вам вельмі ўдзячная, калі б вы былі так добрыя аднесці гэта ў маю машыну.
  
  Кітым кіўнула і рушыла ўслед за місіс Сінгх на вуліцу. Сіні спартыўны аўтамабіль "Ягуар" чакаў на рагу, і, да здзіўлення Кіці, яна ўбачыла містэра Прайса на пасажырскім сядзенні, чытае газету. Калі Кітым і місіс Сінгх наблізіліся, містэр Прайс паглядзеў на іх і прыўзняў капялюш.
  
  "Міс Грэнджэр," сказаў ён. “ Вельмі рады зноў вас бачыць.
  
  “ Містар Прайс? Чаму вы тут?
  
  Містар Прайс, здавалася, быў здзіўлены пытаннем. “Хіба місіс Сінгх не патлумачыла? Мы з ёй збіраемся на пікнік".
  
  "Не скромничай, Прайс," сказала місіс Сінгх, забіраючы кошык у Кітым. “ Я ўжо распавяла ёй аб працы.
  
  "І я вельмі ўсхваляваная гэтай магчымасцю, сэр". Кітым панізіла голас і спытала: "Хоць на самай справе гэта не секретарская праца, ці не так?"
  
  "Гэта яшчэ трэба будзе высветліць", - адказала місіс Сінгх. Яна перадала кошык для пікніка містэру Прайсу і села на вадзіцельскае сядзенне.
  
  "Секретарская праца раскрыла "Энигму" падчас вайны, вы ведаеце", - дадаў містэр Прайс. "Гэта вельмі важная рэч".
  
  "Патэлефануеце па нумары, паказанаму на маёй картцы, запішыцеся на прыём, і мы правядзем некалькі тэстаў, каб вызначыць, у чым заключаюцца вашы здольнасці", - сказала місіс Сінгх.
  
  Містэр Прайс пастукаў сябе па падбародку, відавочна, глыбока задумаўшыся. “ Вы калі-небудзь раней стралялі з пісталета, міс Грэнджэр?
  
  "Не, ніколі," адказала Кіці, ківаючы галавой.
  
  "Што ж, ўсё калі-небудзь здараецца ў першы раз, ці не так?" - задуменна вымавіў містэр Прайс. Ён зноў прыўзняў капялюш перад Кітым. “Добрага дня, міс Грэнджэр. Мы спадзяемся неўзабаве атрымаць ад вас вестку ".
  
  Кітым глядзела, як яны ад'язджаюць па вуліцы, здзіўленая тым, што толькі што адбылося.
  
  Яе рот павольна прыадкрыўся ва ўсмешцы. Гэтай раніцай яна проста надакучвала старой Кітым Грэнджэр. Цяпер яна збіралася стаць шпіёнкай.
  
  
  Нягледзячы на добрае ўражанне, вырабленае місіс Сінгх, бацька Кітым вагаўся ўвесь астатак дня, не ў сілах вырашыць, ці варта дазволіць яму Кітым прыняць гэтую прапанову. Кожны раз, калі яна была ў межах чутнасці, ён гучна размаўляў сам з сабой, пералічваючы прычыны, па якіх ёй не варта дазваляць працаваць па-за дома, а затым на наступным дыханні бурчаў аб тым, што яму патрэбныя грошы. Усё гэта было так празрыста, што Кітым захацелася закрычаць.
  
  Замест гэтага яна прытрымала мову і міла ўсміхнулася, як быццам усё было ў парадку.
  
  "Што ты думаеш, тата?" - нарэшце спытала яна, калі яны зачынялі магазін на ноч. "Наконт працы?"
  
  Яе бацька пералічваў грошы ў касе. Ён спыніўся і глыбока ўздыхнуў, як быццам вельмі напружана думаў пра гэта, хоць у асноўным ужо прыняў рашэнне. "Ну, я... "
  
  Кітым прымусіла сябе казаць, не звяртаючы ўвагі на яго, нягледзячы на тое, што ёй было ад гэтага няёмка. “ Добрыя грошы, ці не так? - сказала яна, пачынаючы прыбіраць тавары з бліжэйшай паліцы.
  
  "Так, можа быць... "
  
  “Канкурэнтаздольная зарплата яна сказала, " дадала Кітым. “Я маю на ўвазе, такая шыкоўная лэдзі, так? Павінна быць, гэта даволі шмат для такіх, як яна, каб думаць, што гэта канкурэнтаздольна".
  
  "Ага," буркнуў яе бацька. Ён завагаўся і апусціў погляд на грошы ў сваіх руках. Кітым крадком зірнула на іх, але яна ўжо ведала, што гэта няшмат.
  
  "Напэўна, больш ніхто ва ўсёй акрузе не зарабляе", - сказала Кіці.
  
  Яна ўбачыла, як бацька злёгку порозовел пры гэтым прыкмеце. Ён нахмурыўся, і Кітым адчула, што настрой у яго сапсаваўся.
  
  "Не тое каб нам гэта было трэба, вядома", " хутка дадала яна. “Ты заўсёды так добра клапаціўся пра мяне, забяспечваў усім і да таго падобнае, асабліва пасля смерці мамы. Я толькі хацеў бы зрабіць больш, каб дапамагчы, вось і ўсё. Я маю на ўвазе, я не ўмею ладзіць з кліентамі, ці не так? Ты практычна робіш усю працу сам.
  
  Гэта была няпраўда, але яна ведала, што яе бацька ў гэта верыў.
  
  “ А потым з'яўляецца гэтая місіс Сінгх, якая прапануе працу, якую я сапраўды мог бы выконваць, — друкаваць на машынцы і ўсё такое. Плацяць дастаткова добра, каб ты мог наняць пару мясцовых хлопцаў на маё месца ў краме. Так будзе лепш для ўсіх, ці не так?"
  
  Яе бацька ўсё яшчэ глядзеў на грошы. Ён зноў і зноў тасовал банкноты ў руках, нібы спрабуючы начараваць яшчэ. У Кітым зашчымела сэрца. Ён быў засмучаны, і яна не магла зразумець чаму. Ім патрэбныя былі грошы. Гэта было рашэнне. Чаму ён павінен быў быць такім тупым па гэтай нагоды? Чаму ён прыйшлося б самой забяспечваць іх, калі б Кітым магла гэта рабіць? Усё, што мела значэнне, гэта тое, што яны абодва былі сытыя, шчаслівыя і ў бяспецы.
  
  Кітым перасекла магазін і паклала руку на плячо бацькі. Ён паглядзеў на яе, яго рот скрывіўся ад слоў, якія ён, відавочна, не хацеў гаварыць.
  
  Кітым ўсміхнулася яму. "Мне здаецца, гэта добрая магчымасць для нас, тата," ціха сказала яна.
  
  Вельмі павольна яе бацька кіўнуў у знак згоды. “Так, я мяркую, што так. Але ты ўпэўненая, што зможаш гэта зрабіць? Ты будзеш там, " сказаў ён, гледзячы на дзверы і на знешні свет за ёй. - Я не змагу абараніць цябе, калі ты будзеш там адзін.
  
  Кітым прыкусіла язык, каб не адказаць інстынктыўна. Гэта было яе справа, а не яго. Так, часам у яе былі праблемы, але ён не абавязаны быў размаўляць з ёй, як з дзіцем!
  
  “Я проста буду друкаваць лісты ў офісе, тата. Гэта будзе не так ужо дрэнна".
  
  Бацька раптам змоўк і апусціў погляд на свае рукі. "Я ведаю", - сказаў ён. "Я проста хачу зрабіць так, як будзе лепш для цябе, Кітым". Ён паглядзеў на яе, яго вочы былі як два вялікіх сподкі няўпэўненасці і віны. “ Проста з таго часу, як памерла твая маці, я не ведаю, што рабіць у гэты час.
  
  Дык вось у чым справа. Ён быў упэўнены, што няправільна яе выхоўваў, таму палічыў за лепшае б, каб яна наогул нічога не рабіла, чым рызыкаваць здзейсніць памылку.
  
  "О, тата", - ціха сказала Кіці. “Для гэтага няма неабходнасці, шчыра. Ты правільна мяне выхаваў, я абяцаю. Мама была б так ганаруся тым, якім добрым бацькам ты быў".
  
  Гэта было не зусім няпраўдай. Кітым ведала, што ў яго былі добрыя намеры і што выпадкі нядобразычлівасці былі хутчэй памылкамі, чым злым намерам. Цяпер не было сэнсу спрачацца з-за гэтага.
  
  Яна абняла бацькі і прыціснулася да яго, спадзеючыся суцешыць яго і паразуміць адначасова. “Ты так старанна працаваў усе гэтыя гады, і зараз у мяне ёсць шанец перамагчы. Таму, калі ласка, скажы, што я магу".
  
  Яе бацька глыбока ўздыхнуў і паглядзеў на яе зверху ўніз. Яму спатрэбілася некалькі спроб, каб падабраць словы, але ў рэшце рэшт яму гэта ўдалося.
  
  “Так, мяркую, што так. Мы патэлефануем гэтай місіс Сінгх заўтра і дамовімся аб сустрэчы". Ён усміхнуўся пра сябе, верагодна, каб схаваць свае асцярогі з нагоды таго, што Кітым возьме гэтую працу. “Хе-хе. Рынг Сінгх".
  
  Кітым адвярнулася, каб ён не ўбачыў, як яна закаціла вочы.
  
  “ О, вельмі пацешна, тата, ты заўсёды такі разумны.
  
  Кіраўнік 8
  
  На наступную раніцу яны патэлефанавалі па нумары місіс Сінгх і дамовіліся аб сустрэчы. Спатканне было прызначана на сярэдзіну наступнага тыдня, і Кітым правяла тыя, што засталіся дні, перапоўненая хваляваннем. Яе галава была запоўненая тысячаю розных думак, якія сутыкаліся адзін з адным, хоць у іх было мала агульнага. На што гэта будзе падобна прызначэнне? Як місіс Сінгх будзе працаваць? Ці ёсць у яе котка? Гэта амаль давяло Кітым да вар'яцтва.
  
  Калі нарэшце надышоў дзень, Кітым паехала на аўтобусе ў цэнтр горада. Адрас місіс Сінгх быў у Кенсінгтон, што ашаламляльна адрознівалася ад дома. Офіс місіс Сінгх знаходзіўся ў некалькіх вуліцах ад аўтобуснага прыпынку, у высокім цагляным будынку з выглядам на Гайд-парк. Кітым глыбока ўздыхнула і ўвайшла ўнутр, перш чым паспела перадумаць. Яна так хутка, як толькі магла, накіравалася да ліфтах і паднялася на верхні паверх.
  
  Дзверы адкрыліся перад модным відовішчам яркіх кветак — зусім не такім, як чакала Кітым. Яна, спатыкаючыся, выйшла з ліфта ў невялікую прыёмную з чырвоным дывановым пакрыццём, бірузовымі сценамі і канапамі і крэсламі, пафарбаванымі ў яркі шаравата-белы колер. Карціны на сценах былі вельмі сучаснымі, усе геаметрычныя формы і лініі выклікалі ў Кітым галавакружэнне пры поглядзе на іх. Сакратарка ў прыёмнай развалілася за драўляным сталом, чытаючы модны часопіс і ігнаруючы ўсё астатняе.
  
  Кіці азірнулася на ліфт як раз своечасова, каб убачыць, як зачыняюцца дзверы. Яна павольна выдыхнула і правяла кончыкамі пальцаў па спадніцы, каб супакоіцца. Праз некалькі імгненняў сакратарка апусціла куток часопіса і адарыла Кітым усмешкай.
  
  "Ну, не стой проста так!" - крыкнула яна. “Ідзі сюды. Я не кусаюцца".
  
  Кітым наблізілася, ацэньвальна разглядаючы сакратарку. Дзяўчына была на некалькі гадоў старэйшы за яе, з нязмушанай упэўненасцю ў сабе, якой Кітым адразу пазайздросціла. Яна была элегантна апранутая ў касцюм і спадніцу, а яе сінявата-чорныя валасы былі коратка падстрыжаныя, што надавала ёй вельмі дзёрзкі выгляд.
  
  Сакратарка Кітым ўсміхнулася. Яна перегнулась праз стол і працягнула руку. “Добры дзень, я Верыць. Верыць Чэйз".
  
  Кітым паглядзела на руку, не ведаючы, што рабіць. Яна не любіла дакранацца да незнаёмцаў, таму проста стаяў, сціскаючы сумачку і спадзеючыся, што не была грубай.
  
  “Кітым Грэнджэр. Я, эм, я тут, каб убачыць місіс Сінгх. Па нагоды працы ... "
  
  "Я ведаю, чаму ты тут", - сказала Верыць, смеючыся. Яна ўскочыла з крэсла і абыйшла стол з боку Кітым. "Пойдзем, наведаем боса".
  
  Кітым рушыла ўслед за Верити праз бліжэйшую дзверы і апынулася ў вялікім, ярка раскрашенном памяшканні, які складаецца з офісаў. У памяшканні панавала мітусня, і яна чула, як з большасці пакояў даносяцца стук клавіш і размовы.
  
  "Што гэта за месца?" Спытала Кітым, паварочваючы галаву коламі, каб разгледзець усё.
  
  “ Цябе ніхто не сказаў? Гэта з-за часопіса.
  
  “ Які часопіс? - спытаў я.
  
  “У часопіс".
  
  Верыць працягнула Кітым часопіс, які тая чытала. Гэта было моднае выданне аб модзе, і на вокладцы былі намаляваныя тры вельмі шыкоўна выглядаюць маладыя жанчыны ў яркіх сукенках пастэльных тонаў.
  
  Кітым прачытала назва ўслых: “La Mode." Яна азадачана паглядзела на Верыць. “ Гэта па-французску, ці не так?
  
  "Справа ў назве, а не ў часопісе", - патлумачыла Верыць. “Haute мода для сярэднестатыстычнай лэдзі. Акно кожнай жанчыны ў Парыж і Мілан. Асабіста мне гэта падабаецца, таму што гэта азначае, што я магу хадзіць на разнастайныя модныя вечарынкі 'дзеля даследаванняў".
  
  Кітым цепнула вачмі і паглядзела на часопіс ў другі раз. Гэта было зусім не тое, чаго яна чакала. "Я ў замяшанні", - прызналася яна.
  
  Верыць падміргнула і прашаптала: "Гэта прыкрыццё".
  
  Кітым ўздыхнула з палёгкай, і ў той жа час ёй стала крыху няёмка ад свайго хвіліннага замяшання. Вядома, у часопіса была вокладка! Шпіёны не афішуюць, што яны шпіёны, ці не так? Няма, відавочна, у іх былі маскіровачныя касцюмы, кодавыя імёны і фатаграфіі апошніх французскіх мод.
  
  Яна рушыла ўслед за Верыць у кабінет у самым канцы нумара. Гэта была вялікая пакой, выфарбаваныя ў чырвоны і сіні колеру, з шырокімі вокнамі ўздоўж адной сцяны, з якіх адкрываўся цудоўны від на парк. Місіс Сінгх была там, яна чакала іх за мудрагелістым металічным сталом, які выглядаў так, нібы сышоў прама з навукова-фантастычнага фільма. Яна зірнула на гадзіннік, калі Верыць зачыняла за імі дзверы.
  
  “ Вы спазніліся, міс Грэнджэр.
  
  Кітым апусціла погляд на свае рукі і прамармытала: “Я ведаю. Мне шкада, місіс".
  
  "Не прасіць прабачэння, проста будзьце пунктуальныя ў наступны раз", - адказала місіс Сінгх. Яе тон быў строгім, але не рэзкім. "Вы ўбачыце, што ў гэтай працы вельмі карысна прыходзіць своечасова".
  
  Кітым нясмела кіўнула. Затым, падганяем гложущим цікаўнасцю, якое яна адчувала з моманту прыезду, яна спытала: “Эмм, місіс, у чым менавіта заключаецца гэтая праца? Я маю на ўвазе, я буду працаваць у вашым часопісе? Толькі я думаў, што гэта будзе...
  
  "Часопіс - гэта частка тваёй вокладкі," патлумачыла місіс Сінгх, " гэтак жа, як для мяне і для Верыць. Афіцыйна ты будзеш маім асістэнтам, як і Верыць. Частка часу ў цябе будуць якія-то справы ў офісе, каб падтрымліваць бачнасць. Але ў асноўным ты будзеш дапамагаць мне ў палявых умовах або выконваць даручэнні."
  
  Верыць ўсьміхнулася Кітым і аднымі вуснамі вымавіла слова "шпіёніць".
  
  "Вы ўбачыце, што праца ў сферы моды - даволі карыснае прыкрыццё", - сказала місіс Сінгх. "Дзякуючы часопісу мы можам мець зносіны плячом да пляча з вельмі багатымі і ўплывовымі людзьмі".
  
  "Багатыя і ўплывовыя людзі звычайна што-то намышляюць", - дадала Верыць.
  
  “ Так тут усё шпіёны? - Спытала Кітым.
  
  "Толькі мы трое", - адказала місіс Сінгх. “Астатнія мае супрацоўнікі - сапраўдныя журналісты. Дапамагае захоўваць дакладнасць. Мы пазбягаем абмяркоўваць тут канфідэнцыйную інфармацыю, але ў маім офісе прадугледжана гукаізаляцыя для падобных выпадкаў. Сам часопіс кіруецца камандай рэдактараў, так што мне практычна нічога не трэба рабіць, калі толькі гэта не гламурна і захапляльна ".
  
  Верыць выцягнула рукі і ўбачыў, што страляе з пісталета ў далёкую сцяну.
  
  Місіс Сінгх нахмурылася і мякка апусціла рукі Верыць. “ Спыні гэта. "Яна зноў звярнула сваю ўвагу на Кіці. “ А цяпер Верыць збіраецца паказаць табе офіс і прадставіць супрацоўнікам у якасці часткі твайго прыкрыцця. Пасля гэтага яна адвязе вас на наша другое працоўнае месца і пазнаёміць з вашымі сапраўднымі калегамі ".
  
  Кітым кіўнула, паказваючы, што зразумела.
  
  Місіс Сінгх раптам стала вельмі сур'ёзнай. “Дазвольце мне падкрэсліць, міс Грэнджэр, што, як толькі вы пойдзеце адсюль, інфармацыя, да якой вы будзеце дапушчаныя, з'яўляецца надзвычай канфідэнцыйнай. Вы не можаце выдаваць гэта нікому, інакш будуць наступствы ".
  
  “Я разумею, місіс. Я не скажу ні адзінай жывой душы". Затым яна паціснула плячыма. “Шчыра кажучы, мне няма каму расказаць, акрамя майго бацькі. Ён нават мне не паверыў. Проста скажы, што я складаў гісторыі.
  
  “Не мае значэння, верыць табе хто-небудзь ці не. Пры нашай працы, калі ты раскрывае людзям сакрэты, якія яны не павінны ведаць, яны пацерпяць і ты таксама пацярпелы. Ты разумееш?"
  
  "Цалкам, місіс".
  
  Выраз твару місіс Сінгх трохі памякчэў, і ў яе вачах з'явіўся пробліск турботы. “Калі ў вас узніклі сумненні, цяпер самы час прыняць рашэнне адносна іх. Ты можаш выдаткаваць некаторы час на тое, каб усё абдумаць, калі хочаш.
  
  Кітым рашуча пакруціла галавой. "Я думала пра гэта некалькі дзён", - сказала яна. “Я прыняла рашэнне, калі прыехала сюды, і яно застаецца нязменным да гэтага часу. Калі я сапраўды магу нешта змяніць, як вы і містэр Прайс, я б хацеў.
  
  Місіс Сінгх кіўнула. “Апошні пытанне, Кітым. Гэта можа здацца дзіўным, але гэта сапраўды вельмі важна. У цябе былі б якія-небудзь згрызоты сумлення з нагоды працы бок аб бок з кім-то ... непадобным на цябе?"
  
  “ У адрозненне ад мяне, місіс? Кітым ў замяшанні нахмурылася. Усе былі не падобныя на яе. Ёй нагадвалі пра гэта амаль кожны дзень.
  
  "Напрыклад, вам было б цяжка працаваць бок аб бок з чарнаскурым чалавекам або габрэем?" - спытала місіс Сінгх. "Вас зусім не турбуе, што я індыянка?"
  
  "Што?" Кітым не змагла схаваць свайго замяшання. "Чаму гэта павінна мяне турбаваць?"
  
  Місіс Сінгх зноў строга паглядзела на яе. “Гэта альбо наіўнае пытанне, альбо няшчыры. Прыкідвацца, што забабонаў не існуе, - гэта не тое ж самае, што не быць предубежденным".
  
  "О!" усклікнула Кітым гучней, чым збіралася. “ Так, місіс, я разумею. З майго боку не будзе ніякіх непрыемнасцяў, абяцаю. Я гатовая працаваць з тым, з кім табе трэба. У рэшце рэшт, гэта мая праца. Калі, вядома, я атрымаю гэтую працу."
  
  "Добра", - сказала місіс Сінгх. Яна ўручыла Верыць ключы ад машыны. "Калі скончыш тут, адвядзі Кітым пазнаёміцца з аркестрам".
  
  - Можна мне ўзяць "Ягуар"? - Усхвалявана спытала Верыць.
  
  Місіс Сінгх ўздыхнула. “Не, табе нельга. Ты возьмеш "Воксхолл" і будзеш ездзіць на ім з абмежаванай хуткасцю, як нармальны чалавек. Пастарайся падаць добры прыклад міс Грэнджэр.
  
  Верыць ўздыхнула і апусціла плечы. “ Так, місіс Сінгх.
  
  "Ты не пойдзеш з намі?" Спытала Кітым.
  
  "На жаль, у мяне загадзя прызначаная сустрэча", - адказала місіс Сінгх. "Я збіраюся ўзяць інтэрв'ю ў прэзідэнта Hawksworth Armaments Company".
  
  Верыць нахмурылася. “ Дык ты думаеш, чуткі праўдзівыя? Хоксуорт займаецца гандлем зброяй?
  
  "Магчыма", - сказала місіс Сінгх. “У мяне будзе значна лепшае ўяўленне аб гэтым пасля таго, як я прослушаю яго тэлефон. Але, "дадала яна," гэта не ўваходзіць у лік вашых заданняў, так што вы двое не совайце свой нос не ў сваю справу.
  
  "Так, місіс," адказала Кіці, паўтараючы Верыць.
  
  
  Пасля таго, як місіс Сінгх сышла, Верыць задаволіла Кітым грандыёзную экскурсію па La Mode. Нягледзячы на тое, што гэтая праца была ўсяго толькі маскіроўкай, Верыць пастараўся, каб усё выглядала вельмі афіцыйна і пераканаўча. Як толькі гэта было зроблена, яна вывела Кітым на вуліцу да несамавітага седану, прыпаркаванага ля дарогі. Верыць драматычна ўздыхнула, адкрываючы машыну і сядаючы на кіроўчае сядзенне.
  
  Кітым забралася на процілеглы бок і вёскі, паклаўшы рукі на калені, стараючыся не круціцца. "Што-то не так?" спытала яна.
  
  "Я ніколі не сяду за руль "Ягуара"", - сумна адказала Верыць. “Місіс Сінгх кажа, што гэта занадта кідаецца ў вочы. Гэта, і я, як правіла, ўдзельнічаю ў гонках". Яна ўсьміхнулася і падміргнула Кітым.
  
  Кітым засмяялася, але на ўсялякі выпадак ўчапілася ў краю сядзенні. "Мы ж не збіраемся ўдзельнічаць у гонках, праўда?" нервова спытала яна.
  
  “ У гэтай штуцы? Пазбавіцца ад гэтай думкі. Не, я вяду цябе знаёміцца з астатнім Аркестрам.
  
  “ Што гэта за Аркестр? - спытаў я.
  
  “ Наша маленькая шпіёнская сетка.
  
  “О, зразумела. Дзіўнае імя, ці не так?"
  
  Кітым заўсёды ўяўляла, што шпіёнскія сеткі будуць выкарыстоўваць мудрагелістыя назвы накшталт Братэрства шпіёнаў або складаныя скарачэнні, каб яны маглі называць сябе ПРЫВІДАМІ.
  
  "Гэта адбываецца з выказванні Прайса", - патлумачыла Верыць. “Аркестр не можа гуляць без разнастайных інструментаў. Мы набіраем людзей з каштоўнымі навыкамі, якія ў адваротным выпадку маглі б застацца незаўважанымі спецслужбамі".
  
  "Як дзяўчынкі з працоўнага класа ў Іст-Эндзе," сказала Кіці.
  
  "Вотименно".
  
  Верыць вывела машыну на вуліцу і паехала ў бок цэнтра Лондана. Нягледзячы на свае словы, яна выконвала хуткасны рэжым і няўхільна вынікала правілах кіравання. Іх несамавітая машына неўзабаве ўлілася ў паток звычайнага транспарту. Кітым некаторы час чакала ў цішыні, але ў яе былі пытанні, і ў рэшце рэшт яна вырашыла іх задаць.
  
  “Місіс Сінгх сказала, што я павінен прайсці тэставанне?"
  
  Верыць кіўнула. “Не аб чым турбавацца. Гэта тое, што мы робім з усімі. На працягу наступных некалькіх тыдняў каманда пакажа вам, як выконваць тую працу, якую мы выконваем, і яны вырашаць, у чым вы преуспеваете лепш за ўсё ".
  
  "Павінен ці я што-небудзь зрабіць, каб даказаць сваю адданасць?" Спытала Кітым.
  
  “ Даказаць сваю лаяльнасць? - Усклікнула Верыць, здзіўленая пытаннем. “ Не, вядома, няма. Мы ўжо праверылі вас.
  
  Кітым не даведалася гэтага слова. “ У цябе ёсць што?
  
  “ Праверыў цябе. Высветліў, хто ты, пераканаўся, што ў тваёй сям'і няма небяспечных прыхільнасцяў. Містэр і місіс Прайс Сінгх пачалі прыглядацца да цябе адразу пасля вашай першай сустрэчы. Вам бы ніколі не прапанавалі гэтую працу, калі б не лічылі, што вы надзейныя. Мы вельмі сур'ёзна ставімся да нашай бяспекі ".
  
  “ Аб божа, я і не падазраваў.
  
  Кітым прищурила вочы і ўтаропілася ў акно, разважаючы над тым, што яна адчувала з-за таго, што за ёй тыднямі сачылі. У рэшце рэшт, яна прыняла гэта з пэўнай доляй асцярожнасці. Містэр і місіс Прайс Сінгх не маглі пачаць раскрываць ёй дзяржаўныя сакрэты, не будучы ўпэўненыя, што яна тая, за каго сябе выдае. Гэтаму чалавеку Хиггинсу даверылі інфармацыю ад Міністэрства абароны, але ён разгарнуўся і перадаў яе рускай. Хто ведае, колькі людзей пацярпела з-за яго?
  
  Акрамя таго, менавіта гэтым і займаюцца шпіёны, ці не так? Яны шпіёнілі за людзьмі. І Кітым таксама хутка збіралася шпіёніць. Яна не магла скардзіцца на тое, што рабіла сама. Не магло быць аднаго правілы для яе і іншага для ўсіх астатніх, гэта было несправядліва. Пакуль шпіёны спрабавалі забяспечыць бяспеку людзей, шпіёніць было нармальна. Калі шпіёны спрабавалі нашкодзіць людзям, гэта было няправільна. Кітым адчувала, што гэта вельмі выразная грань, і яна не збіралася пераходзіць яе, нягледзячы ні на што.
  
  Кітым адцягнулася ад сваіх думак, калі машына запаволіла ход. Верыць аб'ехала непрыкметная шэрае будынак, якое належыць імпартна-экспартным прадпрыемству. Калі б Кітым толькі прайшла міма яго на вуліцы, яна б ніколі не звярнула на яго ўвагі яшчэ раз.
  
  "Дзе мы?" Спытала Кітым, калі яны выйшлі з машыны. Раптам яна зноў адчула трывогу. Сцены навіслі над ёй, блакуючы яе. Яна отряхнула рукаў і подергала абшэўку, каб выглядала так, быццам яна яе выпроствае.
  
  "Я растлумачу, як толькі мы апынемся ўнутры", - адказала Верыць, - "але мы збіраемся сустрэцца з містэрам Прайс".
  
  Яна правяла Кітым ў будынак, якое ўнутры было такім жа несамавітым, як і звонку. Дзверы вяла ў адкрытую офісную зону з некалькімі сталамі, расстаўленымі акуратнымі шэрагамі. Вакол было ўсяго некалькі чалавек, якія альбо друкавалі, небудзь праглядалі дакументы. Пара з іх павіталася з Верыць, і ўсе звярнулі ўвагу на Кіці, але, падобна, не здзівіліся яе прысутнасці.
  
  “ Яны пазнаюць мяне? - Прашаптала Кітым Верыць.
  
  "Усім тут паказалі вашу фатаграфію і сказалі, што я, магчыма, прывяду вас сёння", - патлумачыла Верыць, ведучы Кітым праз офіс і спускаючыся па лесвіцы ў склеп. "Будынак - усяго толькі прыкрыццё для нашай сапраўднай працы".
  
  “Як у La Mode?" - Спытала Кітым.
  
  “Накшталт таго, за выключэннем таго, што усе тут у курсе. Большасць 'сакратароў' на самай справе з службы бяспекі ".
  
  Спусціўшыся па лесвіцы, яны ўвайшлі ў кароткі калідор, які сканчаецца закрытай металічнай дзвярамі. Побач з ёй сядзеў мужчына ў камбінезоне і доўгім карычневым паліто, чытаючы палову газеты. Ён быў падобны на прыбіральніка, але Кітым заўважыла пісталет на скрыні побач з ім, амаль схаваны пад іншы паловай газеты. Кітым раптам ўсвядоміла, што знаходзіцца ў будынку, поўным узброеных людзей, якія прыкідваліся, што ў іх няма зброі. Да гэтага трэба было прывыкнуць.
  
  "Добрай раніцы, міс Чэйз," павітаўся прыбіральнік, цярэбячы поля сваёй кепкі.
  
  “ Добрай раніцы, Джордж! - Усклікнула Верыць. Яна паказала на Кіці. “ Гэта Кітым Грэнджэр, новенькая. Кіці, гэта Джордж Харман. Ён дапамагае прыглядаць за домам. Робіць яго ўтульным і бяспечным для ўсіх нас ".
  
  "Добры дзень," павіталася Кітым. Яна ветліва схіліла галаву і паспрабавала сфакусаваць погляд на Джорджу, а не на зброі, схаваным пад газетай.
  
  Джордж акінуў Кітым ацэньвальным поглядам, затым ціха хмыкнуў і ў адказ яшчэ раз тузануў сябе за кепку. “ Міс.
  
  “ Містар Прайс дома? - Спытала Верыць.
  
  Джордж паказаў вялікім пальцам на дзверы. “ Апошняе, што я чуў, з Саломай у зброевай.
  
  "Тады паехалі!" Сказала Верыць. Яна адчыніла дзверы і правяла Кітым ўнутр. Як толькі яна зноў зачыніліся, яна ўсміхнулася. “Не звяртай увагі на Джорджа. Ён мілы, праўда. Гэта проста частка яго працы - быць асцярожным з незнаёмцамі, нават з тымі, каго прыводзіць Прайс.
  
  “О, добра. Я падумаў, што зрабіў што-то не так".
  
  "Калі гэта здарыцца, я табе скажу", - паабяцала Верыць.
  
  Кіраўнік 9
  
  За дзвярыма ляжаў доўгі калідор з бетоннымі сценамі. Яны былі выфарбаваныя ў цьмяна-белы колер, каб на іх было не так невыносна глядзець, але гэта месца было далёка ад зачаравання старога горада. La Mode. Зазірнуўшы ў пакоі па абодва бакі калідора, Кітым ўбачыла некалькі расьсеяных людзей, усе яны былі занятыя рознымі справамі, якія не мелі для Кітым ніякага сэнсу.
  
  "Гэта аналітычны аддзел", - сказала Верыць, паказваючы. “Зброевы далей па калідоры, пакой сувязі вунь там, а майстэрня у гэтым баку. Пойдзем, я пазнаёмлю цябе з астатняй Моладдзю.
  
  "Той, хто?"
  
  “Нам менш дваццаці пяці. Іншыя агенты старэй, таму мы трымаемся разам. Часам старым трэба нагадваць, што мы цалкам здольныя ўсё зрабіць самі ".
  
  Яны павярнулі ў бакавы праход, і Кітым пачула галасы з суседняга пакоя.
  
  “Госпадзе, Фейт! Гэтая чортава штуковіна гарыць!" - усклікнуў хлопчык з ірландскім акцэнтам.
  
  "Яна не гарыць, Лаям!" - запратэставала дзяўчына з ямайскім акцэнтам.
  
  Пачуўся пляскаць гук, а затым слабое патрэскванне чаго-то палаючага.
  
  “Цяпер усё гарыць, - пачула Кітым, як Фейт і Ліам сказалі ва ўнісон.
  
  Верыць ўварвалася ў пакой, Кітым вынікала за ёй па пятах. Гэта была вялікая майстэрня, заставленная механізмамі, варштата і раскіданымі інструментамі. У паветры пахла алеем і металам, і да гэтага дадаецца выразны пах асмальванні.
  
  Дзяўчынка і хлопчык гадоў дваццаці пяці сядзелі за адным з працоўных месцаў, выглядаючы дзіўна спакойнымі, улічваючы абставіны. На носе ў дзяўчыны былі вялікія акуляры ў рагавой аправе, а валасы, туга заплеценыя ў касу, былі сабраны ў пучок. Хлопчык быў шчыльнага целаскладу, і яго капа рудых валасоў нагадвала жывёла, якое загрызлі яго на верхавіне. Ні аднаго з іх, здавалася, не турбавала палаючая кансервавы банка, якую дзяўчына трымала металічнымі абцугамі.
  
  “ Божа Літасцівы! - Усклікнула Верыць. “ Што ты нарабіў?
  
  Фейт, дзяўчына з Вест-Індыі, паглядзела на Верити з здзіўленнем. "Мы миниатюризируем агнямёт", - сказала яна, як быццам гэта было адзіна магчымым тлумачэннем.
  
  Яна кінула палаючую банку ў металічнае вядро на падлозе, а Лаям, ірландскі хлопчык, насыпаў туды кучу пяску.
  
  "Ну, гэта правал, і ніякай памылкі", - прабурчала Фейт. "Я думала, што ў той раз у нас усё атрымалася".
  
  “Што гэта за лухта пра "мы" ?" Спытаў Ліам. "Гэта твая ідэя".
  
  "Так і ёсць, і гэта добрая ідэя", - адказала Фейт. Яна схапіла з варштата аловак і пачала круціць яго ў пальцах. "Я пакарацілі топливопровод і ўсё такое", - разважала яна. "Павінна быць, праблема з ціскам".
  
  Верыць прачысціла горла. “Гэта Кітым Грэнджэр, новая супрацоўніца місіс Сінгх. Кіці, гэта Фейт, наш тэхнічны майстар. Палова абсталявання, якое мы выкарыстоўваем, альбо вынайдзенай, альбо ўдасканалена ёю. Калі б у яе было ў запасе яшчэ дваццаць гадоў, яна была б нашым кватэрмайстараў, але гэта не так, таму яна проста падпальвае ўсё, калі ёй сумна.
  
  "Нельга рабіць адкрыцця без эксперыментаў", - глыбакадумна заўважыла Фейт.
  
  "Так, што такое невялікая выпадковая перастрэлка паміж сябрамі?" Ліам пагадзіўся.
  
  "А гэта Лаям", - сказала Верыць. "Ён працуе з хлопцамі з службы назірання, але ў яго добрая галава ў электроніцы, таму ён заўсёды тут, знаходзячы новыя спосабы дапамагчы Фейт адправіць нас усіх у Будучае Царства Нябеснае".
  
  "Упэўненая, рада пазнаёміцца з вамі абодвума," сказала Кіці.
  
  Фейт працягнула руку для поціску рукі, што заспела Кітым знянацку. Чаму ўсё заўсёды было так цікава паціскаць адзін аднаму рукі? Павісла няёмкая паўза, але перш чым Кітым змагла прымусіць сябе паварушыцца, Фейт прыбрала руку і замест гэтага злёгку памахала рукой. "Сардэчна запрашаем у аркестр".
  
  Ліам пастукаў пальцамі па скроні і злёгку аддаў гонар. "Рады бачыць цябе тут".
  
  Як раз у той момант, калі Кітым была гатовая адчуць палёгку ад таго, што не сапсавала ўяўленне, хто-то з'явіўся ў дзвярах ззаду яе. Яна павярнулася і ўбачыла чарнаскурага хлопчыка прыкладна яе ўзросту, апранутага ў заляпаная алеем камбінезон. Ён быў сярэдняга росту і цыбаты, а на адной шчацэ бачылася тлустае пляма, як быццам ён між іншым правёў па ім вялікім пальцам і не заўважыў, што яно там ёсць.
  
  Калі хлопец просунулся ў дзвярны праём, ён крыкнуў на ўвесь цэх: “Гэй! Фейт! Мне патрэбныя гэтыя фарсункі! Што так доўга, а?"
  
  Ён гаварыў з прыкметным іст-эндским акцэнтам, які цалкам мог належаць бацьку Кітым ці каму-небудзь з суседзяў. Гэта было вельмі прыемна чуць, і Кітым адчула сябе крыху вальней.
  
  Фейт павярнулася на крэсле і жэстам адправіла маладога чалавека. “ Яны будуць гатовыя, калі будуць гатовыя, Томі. Я не магу так спяшацца.
  
  "Ты з глузду з'ехала?" Запатрабаваў адказу Томі, уваходзячы ў майстэрню. "Я павінен скончыць гэтую чортаву ін'екцыю да трох ..." Ён змоўк, заўважыўшы Кітым. "О, прывітанне".
  
  "Прывітанне," адказала Кіці, злёгку памахаўшы рукой.
  
  Верыць пляснула ў ладкі. “ А, Томі, як раз той хлопец, якога я хацела ўбачыць. Пазбаўляе мяне ад паездкі ў гараж. Яна абняла Кітым за плечы і сказала: “Гэта Кітым Грэнджэр, якая толькі сёння далучылася да нашай справе. Яна разумніца і абсалютная асалода, і я проста ведаю, што мы паладзім. Не так, Кіці?"
  
  Здзіўленая тым, што да яе звярнуліся пасярод чужой размовы, Кітым проста прамармытала: "О, так, я так думаю".
  
  Пачуўшы акцэнт Кітым, куткі вуснаў Томі кранула ўсмешка. "Вы з Усходняга Лондана, так?" спытаў ён.
  
  "Цалкам дакладна," сказала Кіці, усміхаючыся ў адказ.
  
  "Томі - адзін з механікаў, якія падтрымліваюць нашы машыны ў працоўным стане", - патлумачыла Верыць.
  
  "Дакладна, і гэта цяжкая барацьба, улічваючы тое, як ты звяртаешся са сваім транспартным сродкам, Верыць", - парыраваў Томі. Ён зноў павярнуўся да Кіці. “Рады пазнаёміцца з вамі, міс Грэнджэр. Рады, што тут 'пабываў Іст-Эндер'.
  
  "Ўзаемна," пагадзілася Кітым.
  
  "Так ... інжэктары, ты сказала?" Спытала Верыць, паглядзеўшы спачатку на Томі, а затым перавяла погляд на Фейт. "Не мініяцюрныя агнямёты?"
  
  "Так", - адказаў Томі. “Інжэктары закісу азоту для рухавіка. Пачакай, ты сказаў мініяцюрныя агнямёты?"
  
  Верыць ўсміхнулася. "Я думаю, гэта намёк на тое, што нам пара сыходзіць", - сказала яна, беручы Кітым за руку. "Калі вы нас прабачце, я дазволю Фейт растлумачыць, чаму яна і Лаям спрабуюць спаліць будынак дашчэнту, пакуль я ўяўляю міс Грэнджэр Дэбі".
  
  "Апошні раз, калі я бачыў пакой сувязі," сказаў Томі. “ Прыемна было пазнаёміцца, міс Грэнджэр. Спадзяюся, хутка ўбачымся.
  
  "Ну, я цяпер тут працую, так што... "
  
  Кітым не хацела, каб гэта было жартам, але ўсё роўна ўсе засмяяліся.
  
  Яна рушыла ўслед за Верыць назад у галоўны калідор, у прасторную пакой, запоўненую разнастайных складаным на выгляд радыёабсталяваньнем. Двое мужчын і жанчына сядзелі за доўгім сталом, слухаючы праз навушнікі і часам размаўляючы адзін з адным. У паветры пачуўся глухі гул, і гэта прымусіла Кітым здрыгануцца.
  
  Верыць прытулілася да дзвярнога вушака і моўчкі чакала, пакуль жанчына за стойкай выпадкова не паглядзіць у іх бок. Верыць памахала рукой, і жанчына бліснула усмешкай у адказ. Яна надрапаў што-то ў нататніку, прашаптала некалькі слоў аднаго з мужчын і далучылася да Кіці і Верыць у калідоры.
  
  "Ну-ну, Верыць Чэйз", - строга сказала жанчына, стараючыся не ўсміхнуцца. “ Як я бачу, вам надакучыла Французская Рыўера, і вы вырашылі далучыцца да астатніх тут, у сумнай старой Англіі.
  
  “ Два дні ў Манака! - Запратэставала Верыць. “ Два!
  
  "І, я мяркую, не выконваю там ні найменшага сумленнага працы".
  
  Верыць чмыхнула, каб схаваць смех, і грукнулі жанчыну па плячы. “Сумленную працу? Не дзеля твайго жыцця". Яна паказала на Кіці. “Дэбі, гэта Кітым. Кітым, Дэбі. Кітым — гэта...
  
  Дэбі перабіла: “Новенькая. Я ведаю. Прайс сказала нам чакаць яе". Яна павярнулася да Кіці і па-сяброўску працягнула руку. “Прывітанне, я Дэбора. Я адзін з крыптаграфіі Аркестра.
  
  Кітым прымусіла сябе прыняць поціск рукі. Яна падазравала, што іх будзе шмат, так што ёй лепш прывыкнуць да гэтага.
  
  "Дэбі таксама самая старэйшая ўдзельніца Young Bloods, так што неафіцыйна яна маці", - уставіла Верыць, за яе словамі хавалася гарэзлівае хіхіканне.
  
  "Я ніколі не згаджалася на гэта", - строга сказала Дэбі.
  
  “ Бачыш? - Сказала Верыць Кітым. “ Ну хіба яна не дасканаласць?
  
  Дэбі паляпала Верыць па носе. “ Ты па-чартоўску неисправима, ты ведаеш гэта?
  
  "І табе гэта падабаецца!" Парыравала Верыць. “У любым выпадку, мы павінны дазволіць табе вярнуцца да працы. Я проста паказваю Кітым наваколлі, перш чым павяду яе знаёміцца з Прайсом. Джордж сказаў, што быў у зброевай з Саломай. Думаеш, ён усё яшчэ там?
  
  "Несумненна", - адказала Дэбі. "Наколькі я ведаю Прайса і майго дзядзьку, яны будуць абменьвацца старымі ваеннымі гісторыямі да заходу, калі толькі крызіс не падыме галаву".
  
  “ На фронце разведкі ўсё спакойна? - Спытала Верыць.
  
  Дэбі паціснула плячыма. “Ціха, як заўсёды. Заўсёды ёсць што-тое, што патрабуе расшыфроўкі".
  
  "Відавочна, Кітым вельмі добра разбіраецца ў галаваломку", - сказала Верыць. "Магчыма, у канчатковым выніку яна будзе працаваць з табой".
  
  Дэбі адарыла Кітым прыемнай усмешкай. “Што ж, гэта будзе весела. Нам заўсёды спатрэбіцца дадатковая рука для перахопу". З пакоя сувязі адзін з радыстаў пачаў махаць ёй рукой. “А, гэта мая рэпліка. Лепш вярнуцца да гэтага".
  
  “ Вітаю! - Крыкнула Верыць услед Дэбі, калі жанчына кінулася назад да свайго працоўнага месца.
  
  "Яна здаецца мілай", - сказала Кіці.
  
  "Як я ўжо сказала, мы, Маладыя Людзі, трымаемся разам", - патлумачыла Верыць. “Мы крыху поддразниваем адзін аднаго, але калі даходзіць да справы, мы падтрымліваем адзін аднаго. Мы ўжо прывыклі да таго, што людзі не ўспрымаюць нас сур'ёзна, так што няма сэнсу паступаць так адзін з адным ".
  
  Верыць правяла Кітым ў самы канец галоўнага калідора і далей па іншаму бакавым калідоры ў зброевую. Гэта аказалася змрочнае бетоннае памяшканне з цяжкай металічнай дзвярыма і незлічонымі паліцамі з зброяй і боепрыпасамі, надзейна замкненымі за кратамі. Пры выглядзе зброі Кітым стала не па сабе, але, па меншай меры, яно не валялася на ўвазе.
  
  Містэр Прайс быў там, зноў апрануты ў модны касцюм і з фіялетавай гваздзіком на лацкане. Ён размаўляў з іншым мужчынам, невысокім і шыракаплечы. Мужчыну, верагодна, было каля шасцідзесяці, але выглядаў ён вельмі моцным. Кітым выказала здагадку, што гэта дзядзька Дэбі Сол. Відавочна, альбо ён, альбо містэр Прайс толькі што сказалі што-то вельмі пацешнае, паколькі абодва мужчыны гучна зарагаталі.
  
  "Я ніколі не забуду выраз твару таго палкоўніка ..." Містар Прайс змоўк, паглядзеў у бок дзвярэй. “Верыць! І міс Грэнджэр!" - усклікнуў ён. “Заходзь, заходзь. Я так рады, што ты далучаецца да нас".
  
  "Добры дзень, містэр Прайс", - нясмела сказала Кіці. "Я, эм, я вырашыла ўзяцца за гэтую працу".
  
  "Ну, вядома, бачылі", - сказаў містар Прайс. "Інакш вас бы тут не было". Ён паказаў на свайго спадарожніка. "Гэта Сол, наш майстар па ўзбраенні".
  
  Сол кіўнуў ёй. “ Сардэчна запрашаем, юная лэдзі. Калі вам прыйдзе час пачаць страляць, вы ўбачыце мяне.
  
  "Сол - выдатны настаўнік", - сказала Верыць. Яна сумна дадала: “Ён нават не дазволіць табе ўзяць у рукі зараджаную стрэльбу, пакуль не пераканаецца, што ты ведаеш, як ім бяспечна карыстацца. Такім чынам, гэта трохі псуе задавальненне ".
  
  Сол толькі ўсміхнуўся.
  
  "Вядома, зварот з зброяй пазней увойдзе ў вашу вучэбную праграму, міс Грэнджэр", - сказаў містар Прайс. “Рэшту сённяшняга дня пройдзе ў цішыні. Усяго некалькі экзаменаў" каб мы пачалі вызначаць твае здольнасці. Ён павярнуўся да Солу і хутка адсалютаваў. “ Убачымся, Сол.
  
  "І ты," сказаў Сол, адказваючы на прывітанне.
  
  Кітым рушыла ўслед за містэрам Прайсом і Верыць у невялікі кабінет са сталом і некалькімі крэсламі. містэр Прайс жэстам запрасіў Кітым сесці, а затым адчыніў картотечные шафы і дастаў тэчку. Ён паклаў яго на стол перад Кітым і паклаў побач з ім аловак.
  
  Кітым ўзяла аловак, вельмі збянтэжаная. Яна не чакала, што "экзамены" будуць настолькі буквальными. Яна накшталт як меркавала, што шпіёнская падрыхтоўка будзе ўключаць у сябе шмат бегу, скачкоў і разуменне сервіроўкі стала.
  
  "Я так разумею, вы любіце разгадваць крыжаванкі, міс Грэнджэр", - сказаў містар Прайс.
  
  “ Так, сэр. Нават вельмі.
  
  Містэр Прайс адкрыў тэчку і перавярнуў верхні ліст паперы, які ляжаў ўнутры. Гэта быў крыжаванка. Да таго ж даволі складаны. Кітым раптам адчула сябе больш упэўнена. Яна не чакала такога, але гэта была вельмі доўгачаканая адтэрміноўка ад усіх новых людзей.
  
  "Я хачу, каб вы сабралі як мага больш дэталяў з гэтай галаваломкі і як мага хутчэй", - патлумачыў містэр Прайс. Ён дастаў маленькі нататнік і сеў у крэсла па другі бок стала, у той час як Верыць прытулілася да сцяны. “У цябе ёсць дзесяць хвілін, каб скончыць гэта заданне, і дзесяць хвілін на тое, што пад ім, і дзесяць на тое, што пасля яго. А пасля гэтага мы зоймемся матэматыкай ".
  
  “ А што, калі я не паспею ўсё скончыць? - Спытала Кітым.
  
  “Затым вы пераходзіце да наступнага. Часам мы не можам выканаць усе задачы, якія хочам, і нам трэба быць у стане перайсці да наступнай задачы з яснай галавой. Як вы думаеце, міс Грэнджэр, вы зможаце гэта зрабіць?
  
  Кітым глыбока ўздыхнула і кіўнула. “ Так, сэр.
  
  Яна ўзяла аловак і перавяла погляд на галаваломку, ужо вызначаючы, на якія пытанні ёй будзе лягчэй за ўсё адказаць, а на якія з іх будзе лягчэй расшыфраваць астатнія. Можа быць, містэр Прайс і не чакаў, што яна скончыць іх усё своечасова, але Кітым Грэнджэр ніколі не сустракала крыжаванкі, які яна не змагла б разгадаць, і, чорт вазьмі, яна не збіралася ставіць яго ў тупік цяпер.
  
  Яна перайшла да першага пытання:
  
  Што падымаецца па коміна ўніз, але не можа спусціцца па коміна ўверх? Восем літар.
  
  Кітым ўсьміхнулася пра сябе і надрапаў umbrella у скрынках. Атрымаўшы лёгкую першую перамогу, яна прыжмурылася і прынялася за працу.
  
  Кіраўнік 10
  
  “ Кіці, ты мяне чуеш?
  
  Голас Фейт рэхам аддаваўся ў вуху Кітым. Гук быў недакладным, перарываўся негромкими воплескамі, якія заглушалі абрыўкі слоў. Кітым працягнула руку і пару разоў пастукала па маленькаму металічнага наушнику, каб лепш замацаваць яго на месцы. Затым яна падняла запясце і прашаптала ў мікрафон, схаваны ў яе бранзалеце.
  
  "Гучны і прышчавы", - адказала яна.
  
  "Ты паклала вока на Лайама?" Спытала Фейт.
  
  "Так".
  
  Кіці паглядзела праз галоўны вестыбюль вакзала Падынгтан і ўбачыў Ліама, які сядзіць на лаўцы, назіраючы за натоўпам з-за копію Час. Была сярэдзіна дня. У установе было шматлюдна, але не так шматлюдна, як звычайна бывае падчас вячэрняй мітусні. Тым не менш, Кітым адчула, як яе сэрцабіцце пачасцілася пры выглядзе ўсіх гэтых людзей мітуслівымі людзьмі. Яна скарысталася момантам, каб супакоіцца, зрабіўшы некалькі глыбокіх удыхаў.
  
  "Яшчэ раз, каго мы шукаем?" спытала яна. “ Мужчыну ў шэрым касцюме?
  
  "Сярэдніх гадоў, у шэрым касцюме, з чорным партфелем у руках", - сказала Фейт.
  
  "Гэта Лондан", - адказала Кіці. "Ва ўсіх мужчын на гэтай чыгуначнай станцыі ёсць касцюмы і партфелі".
  
  “ Не кажы так змрочна, Кітым! Ты вывеў яго з сябе, як ты заўсёды гэта робіш.
  
  "Кіці," умяшаўся Лаям. “ Я паклаў вока на нашага чалавека.
  
  Усе трое выкарыстоўвалі адну і тую ж радыёчастот, што паскарае працу, але гэта азначала, што Кітым час ад часу даводзілася чуць шоргат газеты Лайама. Гэта было ціха, але вельмі раздражняла.
  
  Кіці зноў абвеў позіркам натоўп. “ Дзе?
  
  “Толькі што ўвайшоў у вестыбюль. Налева ад вас".
  
  Кітым паглядзела налева і ўбачыла мэта: сярэдняга выгляду мужчына з седеющими валасамі і ў шэрым касцюме ў тон. У руках у яго быў чорны партфель з пацёртасьцю ў куце.
  
  Кітым пачакала, пакуль мужчына адыдзе на некалькі крокаў наперадзе яе, а затым рушыла ўслед за ім, лавіруючы ў натоўпе, каб не адстаць. Яна з усіх сіл імкнулася праслізнуць міма людзей, як вучыла яе місіс Сінгх, але гэта было не зусім дасканалае мастацтва. У якой-то момант яна сутыкнулася з кім-то, праходзячы міма. Кітым няёмка пачырванела і, заікаючыся, прамармытала прабачэнні, працягваючы ісці.
  
  "Кіці, ты зноў трапляеш на людзей?" Спытаў Ліам.
  
  "Ты ж ведаеш мяне — грацыёзная, як лебедзь", - прабурчала Кітым ў адказ.
  
  Яна рушыла ўслед за мужчынам у шэрым да касы і згубілася ў натоўпе, дастаткова блізка, каб назіраць, але не настолькі, каб быць заўважанай. Мужчына паставіў свой чамадан на падлогу і вывудзіў з кішэні некалькі манет, каб заплаціць за квіток. У суседняга акна стаяў іншы мужчына і вывучаў расклад цягнікоў. Гэты хлопец быў апрануты ў чорны касцюм і кацялок.
  
  Кітым паглядзела ўніз і ўбачыла тое, чаго, як яна ведала, варта было чакаць: мужчына ў шэрым паставіў свой партфель побач з такім жа партфелем, якія належалі мужчыну ў чорным. Пакуль яна глядзела, чалавек у чорным падняў чамадан грэючы і накіраваўся ў дальні канец вестыбюля.
  
  "Папаўся," прашаптала Кітым ў свой бранзалет.
  
  "Я бачу яго", - пацвердзіў Лаям.
  
  Ён устаў, сунуў газету пад паху і пайшоў паралельна мужчыну ў чорным, устаўшы паміж ім і уваходам. Кітым затрымалася на некалькі секунд, а затым рушыла ўслед за іх мэтай.
  
  "Памятай," сказала Фейт, " нам трэба гэта справа. Усё роўна, ён схаваецца ці не, але нам патрэбныя гэтыя файлы".
  
  Кітым рушыла ўслед за мужчынам у чорным праз вестыбюль, з усіх сіл стараючыся не адставаць. Ён паскорыў крок, і Кіці не хацела выглядаць так, быццам яна перасьледуе яго.
  
  Мужчына азірнуўся ў яе бок, і Кітым адчула дрыжыкі ў грудзях. Яе бачылі? Ці ведаў ён, што яна варта за ёй? Ці будзе ён шукаць Ліама наступным?
  
  Спакойна, нагадала яна сабе. Не выглядае падазронай. Ты проста звычайны чалавек, які ідзе да свайго цягніка.
  
  Мужчына, здавалася, не заўважыў яе і працягваў ісці, але, нягледзячы на гэта, Кітым злёгку змяніла свой шлях, каб не ісці за ёй так прамалінейна. Калі мужчына зноў азірнуўся праз плячо ў тую ж бок, Кітым ззаду яго не было відаць. Мужчына ў чорным мацней сціснуў партфель і накіраваўся да платформе нумар адзін, дзе чакаў адпраўлення цягнік. Кітым рушыла ўслед за ім. Азірнуўшыся на Лайама, яна ўбачыла, што ён падышоў бліжэй.
  
  "Што адбываецца?" Спытала Фейт.
  
  "Хлопец накіроўваецца да першай платформе", - паведаміў Лаям. "Я думаю, ён накіроўваецца да цягніка".
  
  "Кіці, сядай за ім у цягнік", - сказала Фейт. "Ён зноў выходзіць, Лаям, ты ідзі за ім".
  
  - Вас зразумеў, " сказаў Лаям.
  
  "Так," пагадзілася Кітым.
  
  Кітым не зводзіла вачэй з мужчыны ў чорным. Ён прытармазіў і зноў глядзеў на расклад цягнікоў. Кітым таксама замарудзіла крок, каб не абагнаць яго. Назіраючы за тым, што адбываецца, яна ўбачыла, як іншы мужчына, на гэты раз у сінім касцюме, прайшоў міма мужчыны ў чорным. На імгненне погляд Кітым засланіла толпящаяся натоўп. Затым чалавек у чорным зноў рушыў у шлях.
  
  Кітым ўбачыла, што Лаям ўжо прайшоў міма яе, набліжаючыся да іх мэты. Ён азірнуўся на яе. "Кіці, што ты робіш?" прашаптаў ён. "Ідзі за ім!"
  
  Кітым вагалася. Чалавек у чорным усё яшчэ трымаў у руцэ свой чорны кейс. Усё ішло па плане: высветліць, хто здзейсніў перадачу, ісці за ім у цягніку, пакуль ён не сышоў, даведацца, куды ён спраў скрадзеныя файлы. Лёгка.
  
  За выключэннем таго, што на корпусе больш не было слядоў пацёртасці.
  
  Кітым не давала спакою прадчуванне парушанага парадку, і яна паглядзела ў процілеглы бок, на мужчыну ў сінім. У яго таксама быў чорны футляр з паліраванымі латуневыя куткамі. Погляд Кітым кінуўся ў адзін канкрэтны кут — і зачапіўся за знаёмую драпіну, якая не павінна была быць важнай, але якую яна ўсё роўна запомніла.
  
  Не кажучы ні слова, яна павярнулася і рушыла ўслед за мужчынам у сінім.
  
  Ліяму спатрэбілася хвіліна, каб зразумець, што яна адарвалася ад іх пераследу. “ Кітым? Што ты робіш? ён зноў запатрабаваў адказу. “ Ён сядае ў цягнік. Ён ўцякае!"
  
  "Што адбываецца?" Спытала Фейт.
  
  "Гэта не ён", - прашыпела Кітым ў мікрафон. "Гэта, чорт вазьмі, не ён!"
  
  "Што?" Усклікнула Фейт. “Ты хочаш сказаць...? "
  
  "Было другое 'і адбой!"
  
  Кітым адчувала ўзбуджэнне, нервовасць і злосць адначасова. Другой перадачы не павінна было быць. Ніхто нічога не казаў пра другі чортавай перадачы! Але Кітым ведала сваю місію: сачыць за ходам справы. Так яна і зрабіла.
  
  Чалавек у сінім вярнуўся ў вестыбюль, выйшаў на вуліцу і прайшоў квартал з выглядам упэўненай натуральнасці. Ён думаў, што патрос іх.
  
  Кітым вынікала за ім на некаторай адлегласці, яшчэ больш асцярожная цяпер, калі ёй не даводзілася хавацца ў такі вялікі натоўпе. Адзін раз мужчына ў сінім азірнуўся, але Кітым была гатовая да яго з'яўлення. Да таго часу, як ён павярнуўся, яна была занятая разглядае змесціва вітрыны крамы.
  
  Мужчына ў сінім працягнуў свой шлях, і імгненне праз ён нырнуў у завулак. Кітым прабегла што застаўся адлегласць і спынілася ў нерашучасці каля ўваходу ў завулак. Цяпер яна ішла адна. Без прыкрыцця. Верагодна, гэта была дрэнная ідэя. Яна пакінула Ліама на вакзале, а Фейт хавалася з радыёапаратуры ў фургоне ў канцы квартала.
  
  Што ж, тут нічога не адбываецца.
  
  Кітым загарнула за кут і ўбачыла двух мужчын, якія падпільноўваюць яе ў завулку. Адным з іх быў хлопец у сінім. Іншым быў містэр Прайс.
  
  Кітым выдыхнула і расслабілася. Калі містэр Прайс быў там, гэта азначала, што тэст скончаны.
  
  Прайс двойчы пляснуў у ладкі і адарыў яе захопленай усмешкай. "Выдатная праца, міс Грэнджэр!" усклікнуў ён. “ Я думаў, на гэты раз вы ў нас у руках. Ты разумны чалавек і не памыляешся.
  
  Кітым схіліла галаву. “ Дзякую вас, сэр. Я не чакала другога 'і гатова".
  
  "А навошта вам гэта?" - спытаў містэр Прайс. “У гэтым і быў сэнс. Ніколі нельга быць цалкам упэўненым у тым, што адбудзецца на поле бою. Трэба навучыцца хутка прыстасоўвацца, цяміць самастойна. Але вы прытрымліваліся сваёй місіі і ішлі за партфелем. Місіс Сінгх будзе вельмі ганарыцца вамі ".
  
  “ Вы так думаеце, сэр?
  
  "Без сумневу", - сказаў містар Прайс. “Гэта была яе ідэя паспрабаваць другую перадачу. Я не думаў, што вы былі гатовыя да такога роду выпрабаванняў, але яна настаяла. Яна сказала мне: 'Прайс, ты чортаў дурань, Кітым за адзін месяц дамаглася большага прагрэсу, чым большасць людзей за шэсць. Яна справіцца '. І, ёй-богу, яна была права ".
  
  Кітым ўсьміхнулася, задаволеная пахвалой. Яна так старанна працавала апошнія тыдні, але ёй заўсёды здавалася, што ў яе атрымліваецца больш памылак, чым правільных. Было прыемна чуць, што яна спраўляецца з працай лепш, чым думала. Хаця ... што, калі гэта было выключэннем? Што, калі ў наступны раз у яе ўсё атрымаецца дрэнна?
  
  Кітым сціснула зубы, каб заглушыць ныючыя голас няўпэўненасці ў сабе. Яна рабіла поспехі. Яна магла гэта зрабіць.
  
  Містэр Прайс паглядзеў на гадзіннік, і ўсмешка асвяціла яго твар. “Вы толькі паглядзіце на гэта? Паспяховае практыкаванне завяршылася як раз да гарбаты".
  
  Кіраўнік 11
  
  Кітым паехала назад у Аркестр з містэрам Прайсом і містэрам Грегсон, хлопцам у сінім. Яны прыбылі на некалькі хвілін раней іншай каманды. У кабінеце іх сустрэла місіс Сінгх, якая элегантна развалілася ў крэсле, чакаючы іх. У яе вачах было гарэзлівасць.
  
  "З вяртаннем, Прайс", - крыкнула яна. "Як усё прайшло?"
  
  "Я рады паведаміць, што наша міс Грэнджэр здала экзамен з гонарам", - сказаў містар Прайс.
  
  Місіс Сінгх ўсьміхнулася яму і зрабіла гарбаты. “ Нават пасля другой перадачы?
  
  “ Так, мая дарагая. Яна заўважыла Грегсона і рушыла ўслед за ім прама да мяне.
  
  "Я нават не заўважыў, што яна ідзе за мной, пакуль мы не праехалі палову квартала", - дадаў Грегсон.
  
  "Пышна". Місіс Сінгх ўстала і падышла да іх, усё яшчэ пераможна ухмыляючыся. "Ты павінен мне бутэльку шампанскага, Прайс".
  
  "І квіткі ў тэатр у прыдачу, я ўпэўнены", - з усмешкай пагадзіўся містэр Прайс.
  
  Місіс Сінгх паклала руку Кітым на плячо і паглядзела на яе зверху ўніз, преисполненная гонару. "Малайчына, Кітым", - ціха сказала яна. "Вельмі малайчына".
  
  “ Дзякуй вам, місіс.
  
  У гэты момант у пакой уварвалася Дэбі, за ёй па пятах вынікала Верыць.
  
  "Прайс вярнуўся?" спытала яна, затаіўшы дыханне. “ О, добра. Яна памахала лістом паперы з машынапісным тэкстам на вялікай адлегласці адзін ад аднаго, на якім паміж радкамі тэксту былі крамзолі алоўка. "Я узламала яго, сэр!"
  
  Містэр Прайс павярнуўся да яе. “А! Вы маеце на ўвазе тыя паведамленні, якія мы перахапілі?"
  
  Дэбі паказала паперу містэру Прайсу. “ Толькі што узламала шыфраванне.
  
  "Я дапамагла!" Заявіла Верыць.
  
  Містэр Прайс выглядаў задаволеным. “ І што яны кажуць?
  
  "Многае з гэтага вельмі двухсэнсоўна, але я думаю, што ў кожным паведамленні гаварылася аб якой-небудзь сустрэчы", - патлумачыла Дэбі. Яна правяла пальцам па адной з напісаных алоўкам радкоў. “Ці бачыце, для кожнага з іх ёсць час і дзень, а затым некалькі адвольна выглядаюць слоў, якія, як я думаю, з'яўляюцца кодам для вызначэння месцазнаходжання. Нам удалося вылічыць два з іх, і абодва - лонданскія докі ".
  
  Містэр Прайс кіўнуў. “Гэта добра. Складзіце спіс часу і месцаў, і я папрашу некалькі чалавек зірнуць на іх".
  
  "Ёсць яшчэ сёе-тое", - дадала Дэбі. “Докамі карыстаецца Sheffield Imports, Ltd. І мы ўсе памятаем нашых старых сяброў у Sheffield Imports, ці не так?"
  
  Астатнія кіўнулі.
  
  Кітым падняла руку. "Я не ведаю", - сказала яна.
  
  Дэбі ўсміхнулася. "Я задала рытарычнае пытанне, Кітым".
  
  "Шэфілд" - падстаўная кампанія для кантрабанднай аперацыі", - патлумачыла Верыць. "У нас была сутычка з імі ў Белфасце у мінулым годзе".
  
  Містэр і місіс Прайс Сінгх глядзелі адзін на аднаго з амаль аднолькавымі выражениямилиц.
  
  "Шэфілд," сказаў містэр Прайс. “ Вы не думаеце? ..
  
  "Але гэта павінна быць ..." - адказала місіс Сінгх.
  
  "Смайт!" усклікнулі яны абодва.
  
  "Ёй-богу, мы яго злавілі!" радасна ўсклікнуў містэр Прайс.
  
  Кітым адкашляўся, каб прыцягнуць усеагульную ўвагу. Няўпэўненым голасам яна спытала: "Хто такі Смайт?"
  
  "Сэр Рычард Смайт," адказаў містэр Прайс з грымасай. Пагарда зляцела з яго мовы, як быццам ён хацеў плюнуць у гэтага Смайта, толькі гэтага чалавека там не было, у яго можна было плюнуць. “Ён гідкі тып. Звязаны з забойствамі, хабарніцтвам і, хто ведае, з чым яшчэ. Містэр Прайс павярнуўся да Верыць і Дэбі. “Складзіце план расследавання. Мне патрэбныя важкія доказы, перш чым я змагу звярнуцца да свайму начальству.
  
  "Так, сэр", - адказала Дэбі.
  
  Містэр Прайс павярнуўся да Кіці. “ Тым часам, міс Грэнджэр, не маглі б вы далучыцца да мяне і місіс Сінгх за гарбатай?
  
  
  У ўтульным, обшитом драўлянымі панэлямі кабінеце містэра Прайса Кітым ўладкавалася ў крэсле побач з місіс Сінгх і назірала, як містэр Прайс раскладвае на сваім стале аскепкі фарфоравага чайнага сервіза. Усё было даволі акуратна і вытанчана, і містэр Прайс з вялікай асцярогай адмяраў чай з маленькага сіняга чайничка. Кітым ацаніла гэта. Было вельмі спакойна. Вялікую частку часу за сталом панаваў хаос: лыжкі звінелі аб талеркі, відэльцы гучна шкрэблі па талерках. Тут нічога гэтага не было, і гэта было прыемна.
  
  "А цяпер, Кіці," сказаў містэр Прайс, напаўняючы тры кубкі кіпенем. - Місіс Сінгх і я хацелі б абмеркаваць тваё будучыню тут, у Аркестры.
  
  "Будучыня?" Кітым ў замяшанні пераводзіла погляд з аднаго на іншага. "Я зрабіла што-то не так?"
  
  "Наадварот!" - усклікнуў містэр Прайс. "Ваш прагрэс за апошні месяц быў вельмі значным, і мы разглядаем магчымасць змены кірунку".
  
  "Як бы ты паглядзеў на тое, каб стаць палявым агентам?" - спытала місіс Сінгх.
  
  Кітым цепнула вачмі. “ Палявой агент? Як вы і містэр Прайс?
  
  "Так, як мы," адказала місіс Сінгх, "ці як Верыць".
  
  Кітым не ведала, што адказаць. Ідэя працаваць у полі проста здавалася ёй за гранню магчымага, таму яна нават не разглядала яе.
  
  "Большасць нашых агентаў старэй, паколькі гэта можа быць небяспечная праца", - патлумачыў містэр Прайс. “ Аднак ёсць пэўныя абставіны, пры якіх такая маладая жанчына, як вы, можа заставацца незаўважанай, у той час як такі хлопец, як я, будзе вылучацца, як хворы палец.
  
  "Ты сапраўды думаеш, што я змагу гэта зрабіць?" Спытала Кітым.
  
  Містэр Прайс кіўнуў. “За апошнія некалькі тыдняў мы падкінулі вам шмат новага, міс Грэнджэр, і кожны раз вы прымалі выклік, якім бы цяжкім ён ні быў. Ты проста працягвай у тым жа духу, пакуль не зразумееш, у чым справа. Я рэдка бачыў такое упартасць раней, і ніколі ў кім-то гэтак маладым. Такая рашучасць - гэта як раз тое, што нам трэба ".
  
  “ Дзякую вас, сэр.
  
  Кітым раптам адчула сябе вельмі няёмка. Яна не прывыкла атрымліваць кампліменты, і ніколі за сваю звычку зацыклівацца на чым-то. У большасці выпадкаў, калі яна паўтарала што-то зноў і зноў, яе крытыкавалі. Але цяпер яна была адданая справе? Тое, як людзі праводзілі гэтыя адрозненні, пастаянна ставіла яе ў тупік.
  
  "Гэта запатрабуе цяжкай працы і доўгіх трэніровак," сказала місіс Марцін, "але калі вы гатовыя прыкласці намаганні, мы ўпэўнены, з вас атрымаецца выдатны палявой агент".
  
  "Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах," урачыста сказала Кіці.
  
  "Гэта азначае, што мы будзем прымешваць да вашых заняткаў заняткі па рукапашным баі і стральбе з агнястрэльнай зброі", - сказала місіс Сінгх. "Як ты думаеш, ты справішся з гэтым?"
  
  Кітым вагалася. Зброю пудзіла, а яна не змагалася на кулаках з дзевяці гадоў.
  
  "Я гатовая вучыцца, місіс", - нарэшце адказала яна, імкнучыся выглядаць і гучаць больш упэўнена, чым адчувала сябе.
  
  "Добра", - сказала місіс Сінгх. “Мы зробім усё магчымае, каб не падвяргаць вас рэальнай небяспекі, але ніколі нельга ведаць напэўна. Вам трэба быць гатовым да ўсяго".
  
  "Значыць, так і будзе," паабяцала Кітым. Яна зрабіла паўзу і зрабіла гарбаты, абдумваючы такі паварот падзей. “Um . . . ?"
  
  "Так, міс Грэнджэр?" - спытаў містэр Прайс.
  
  Кітым зрабіла яшчэ глыток гарбаты, перш чым набралася сьмеласьці загаварыць зноў. “ З усімі гэтымі новымі трэніроўкамі і адказнасцю ...
  
  "Выкладвай," сказала місіс Сінгх.
  
  "Ці можа гэта пацягнуць за сабой павышэнне зарплаты?" Спытала Кітым.
  
  Да яе здзіўлення, у адказ ёй пачуўся сардэчны смех містэра Прайса і больш ветлівае хіхіканне місіс Сінгх.
  
  "Я ўпэўненая, што мы зможам гэта зрабіць," запэўніла яе місіс Сінгх, - пры ўмове, што ты працягнеш мець поспех у вучобе".
  
  Кіраўнік 12
  
  Баявая падрыхтоўка пачалася з некалькіх тыдняў практыкаванняў і без адзінага віду зброі, што спачатку збянтэжыла Кітым. Але пад кіраўніцтвам місіс Сінгх яна неўзабаве зразумела прычыну. Бегаць кругі, выконваць пакутлівыя адцісканні, падцягвацца на брусах і вытрымліваць незлічоныя іншыя выпрабаванні - усё гэта змяніла яе. Да таго часу, калі пачаліся заняткі баявымі мастацтвамі, Кітым адчувала сябе мацней і энергічней, чым калі-небудзь ў сваім жыцці.
  
  З дзяцінства яе не заахвочвалі займацца спортам. Яшчэ да заканчэння пачатковай школы Кітым казалі быць сціплай, хадзіць, а не бегаць, весці сябе ціха і не падымаць шуму. Раптам усё гэта зьнікла. Ніякіх абмежаванняў.
  
  "Бяжы так хутка, як толькі можаш, Кітым", - казала місіс Сінгх, гледзячы на гадзіннік.
  
  “ Бяжы так доўга, як толькі зможаш, Кітым.
  
  “ Адкуль у цябе столькі энергіі, Кіці?
  
  І чым больш яна трэніравалася, тым лепш сябе адчувала. Гэта было падобна на тое, што ўнутры яе таілася згорнутая спружына, якая сціскалася зноў і зноў з кожным момантам стрэсу, які яна адчувала. Да гэтага часу яно стала такім цесным, што яна часта баялася, як бы яно не лопнула. Бегаючы коламі па гимнастическому зале Аркестра, Кітым адчувала, як напружанне пакрысе спадае. Кожнае адцісканняў, кожнае прысяданне, кожнае падцягванне спусташалі яе цела, але супакойвалі розум.
  
  Аднак у той жа час яна прайшла строгі курс рукапашнага бою, навучання валоданню зброяй і нават таго, што місіс Сінгх называла "ухіленнем". Гэта была дзіўная практыка, сочетавшая блокі і ўхілення ў баі з навучаннем ўтоенасці па-за бою. Місіс Сінгх патлумачыла, што ўсё гэта было ўзаемазвязана. Тое ж самае ўсведамленне свайго атачэння і кантроль рухаў, якія дапамагалі хавацца і красціся, былі неацэнныя, калі пачынаўся бой.
  
  "Ведай сваю тэрыторыю", - казала місіс Сінгх. "Ведай яе лепш, чым вораг".
  
  Кітым рабіла ўсё магчымае, каб вучыцца, але гэта было цяжка. Яна прывыкла бачыць усё адразу, але не прывыкла разбірацца ў тым, што менавіта важна ў дадзены момант. Яна зацикливалась на працы ног місіс Сінгх, у той час як павінна была сачыць за сваімі рукамі. Ці яна сосредоточивала сваю ўвагу на дубинке, якой размахвала місіс Сінгх, у той час як меркавалася, што яна павінна сачыць за поглядам місіс Сінгх, каб убачыць, куды яны глядзяць. Кожны раз, калі Кітым памылялася, яна адчувала, як спружына ўнутры яе сціскаецца.
  
  Гэта напружанне толькі ўзмацніўся падчас трэніровак Кітым з Саломай па стральбе з агнястрэльнай зброі. Праблема палягала не ў самой Салея; грубаваты майстар па зброі даваў ёй дакладныя інструкцыі, якім было лёгка прытрымлівацца. Навучыцца асновам звароту і тэхнічнага абслугоўвання — чысціць зброю, разбіраць яго і збіраць зваротна — усё гэта было выдатна. На самай справе, нават прыемна: цікавае, падрабязнае заданне з дакладнай працэдурай і пэўным завяршэннем. Яна магла б займацца гэтым гадзінамі, калі б Сол дазволіў.
  
  Праблемай была стральба. Яна была гучнай, трасянінай і дакучлівай. Нават у ахоўных слухаўках шум прымусіў Кітым здрыгануцца, і яна зазлавала, як тузануўся пісталет у яе руках, калі яна стрэліла.
  
  Паступова яна навучылася супрацьстаяць гэтаму, хоць бы на некалькі імгненняў за раз. Яна не зводзіла вачэй з мішэні і старалася не звяртаць увагі на хаос, які суправаджаў кожны стрэл. Шум і вібрацыі былі проста тым, што адбывалася. Яна ведала, што яны набліжаюцца. Яны не маглі прычыніць ёй шкоды.
  
  Аднак яна была паршывай стралком, і тэмпы паляпшэння былі пакутліва павольнымі. Тым не менш, з кожным днём, з кожным хорам маленькіх выбухаў, заціснутых у яе руках, шырокая россып кулявых адтулін у папяровай мішэні станавілася ўсё бліжэй і бліжэй адзін да аднаго.
  
  "Выдатная праца, міс Грэнджэр", - сказаў ёй Сол аднойчы раніцай, аглядаючы мішэнь.
  
  Кітым ў замяшанні паглядзела на мішэнь. Магчыма, лепш, чым звычайна, але яе стрэлы па-ранейшаму былі паўсюль, і ні адзін з іх не трапіў у цэнтр.
  
  "Але я прамахнулася, сэр," запратэставала яна.
  
  Сол усміхнуўся. “Ты прамахнуўся ў яблычак, але ўсе твае ўдары патрапілі ў мэта. Я веру, што для цябе гэта ўпершыню, і да гэтага нельга ставіцца легкадумна".
  
  "Як скажаце, сэр", - адказала Кіці, нахмурыўшыся. “Проста такое пачуццё, што ў мяне ніколі нічога не атрымаецца. Не тое што ў вас або місіс Сінгх. Я думаю, вы маглі б трапляць у самую кропку кожны раз, калі спрабавалі, сэр.
  
  "Адзіны спосаб, каб быць добрым ў чым-то - гэта быць дрэнным у гэтым зноў і зноў, пакуль не дасягнеш дасканаласці", - нагадаў ёй Сол, замяняючы такіх кулямі ліст паперы новым, а затым націснуў кнопку, каб вярнуць мішэнь на месца ў адным канцы тыра. “ Табе не падабаецца зброю, ці не так?
  
  "Не, сэр", - прызналася Кітым. Здавалася няправільным казаць гэта чалавеку, які вучыў яе імі карыстацца.
  
  "Ты іх баішся?" - спытаў я.
  
  Кітым поколебалась, але ў рэшце рэшт прызналася: "Так, сэр, я іх смяротна баюся".
  
  Сол кіўнуў. “ Разумна. Агнястрэльная зброя небяспечна. Я б аддаў перавагу трэніраваць каго-то, хто адчувае да яго здаровы страх, чым якога-то чортава дурня, у якога ўпэўненасці больш, чым мазгоў.
  
  "Кожны раз, калі я бяру адну з іх у рукі, я баюся, што яна выбухне ў мяне ў руцэ", - прызналася Кітым.
  
  "Ну, табе не трэба гэтага баяцца, пакуль ты памятаеш аб сваёй падрыхтоўцы, дзейнічаеш адказна і трымаеш сваё зброю ў належным стане".
  
  "Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, сэр," запэўніла яго Кітым.
  
  "Таксама памятайце, што кожны раз, калі вы носіце зброю, вы несяце адказнасць за тое, што яно робіць", - строга дадаў Сол. “Не цэліцеся, калі не гатовыя страляць, не страляйце ні ў што, акрамя сваёй мэты, і не націскайце на курок без крайняй неабходнасці. Зброя - гэта адказнасць. Ставіцеся да яго адпаведна ".
  
  Кітым кіўнула. “ Мяркую, у цябе вялікі вопыт абыходжання з зброяй.
  
  "Больш, чым на маю долю," пагадзіўся Сол.
  
  “ Вы змагаліся на вайне? - спытаў я.
  
  “ Так. Я быў у Францыі ў 1940 годзе, затым у Паўночнай Афрыцы, а затым на Сіцыліі. На імгненне выраз твару Сола запамрочылася. “Хацелася б, аднак, каб гэта была Чэхаславакія у 38—м - паказаць Гітлеру, што мы гатовыя падтрымаць чэхаў. Ці Абісінія ў 35-м, каб пакласці канец будаўніцтве імперыі Мусаліні. Але гэтага не адбылося. Ніхто не хацеў вайны, і мы думалі, што зможам купіць свет за свабоду іншых людзей ".
  
  Кіці была здзіўленая. “Ты думаеш, нам трэба было пачаць вайну раней? Але мой бацька кажа, што вайна была жудаснай!"
  
  "Жах, які немагчыма сабе ўявіць", - адказаў Сол з задуменным выразам у вачах. “І, магчыма, гэта можна было б спыніць, калі б хто-то выступіў супраць Гітлера раней. Ці бачыце, міс Грэнджэр, дыктатары ў душы ўсяго толькі школьныя хуліганы. Вы не зможаце падкупіць іх, саступіўшы іх патрабаванням, гэта толькі раззадорит іх."
  
  “ І што ж тады робіш ты? - Спытала Кітым. “ Саўгані ім па носе?
  
  Аднойчы ў дзяцінстве яна так паступіла з хлопчыкам, які тузаў яе за валасы і абзываў. Ну, і яшчэ некалькі разоў пасля гэтага, калі іншыя хуліганы прымалі яе лагоднасьць за слабасць. Аднак па нейкай прычыне менавіта яна заўсёды трапляла ў непрыемнасці, так што ў рэшце рэшт яна збегла, замест таго каб пастаяць за сябе. Гэта ніколі не здавалася справядлівым, але так яно і было.
  
  Сол усміхнуўся. “Дыктатары, як і хуліганы, валодаюць свайго роду нізкай хітрасцю. Яны пачынаюць з самых простых мэтаў і прасоўваюцца ўверх. Спосаб спыніць іх - гэта калі вы бачыце, што хто-то прыстае да маленькаму хлопцу, вы збіраеце сваіх таварышаў, падыходзіце прама да іх і кажаце: "Пакіньце яго ў спакоі, ці вам прыйдзецца мець справу з усімі намі '. У дзевяці выпадках з дзесяці хуліган адступіць і двойчы падумае, перш чым зноў прыставаць да каго-то ".
  
  “ А што, калі ён не адступіць? - Спытала Кітым, ужо здагадваючыся аб адказе. Сол здаваўся чалавекам, які не пярэчыць супраць невялікай бойкі, калі гэта робіцца дзеля добрай справы.
  
  "Ну ..." Сол ўхмыльнуўся і скрыжаваў рукі на грудзях. “Тады з табой твае сябры, так што ты, верагодна, пераможаш. Але незалежна ад таго, ты выйграеш ці прайграеш, лепш заняць цвёрдую пазіцыю, чым нічога не рабіць ".
  
  Кітым кіўнула. “ Я буду мець гэта на ўвазе, сэр.
  
  
  Аднойчы, падчас абедзеннага перапынку, Кітым улизнула ў гараж, дзе механікі абслугоўвалі машыны і абсталяванне Аркестра. Гэта была вялікая бетонная пакой, у якой моцна пахла бензінам і маторным маслам, і спачатку Кітым спалохалася гэтага. Пах нагадаў ёй прытулак Івана, і яно было напоўнена раптоўнымі гучнымі гукамі.
  
  Але абедзенны час было лепш, спакайней. Большасць механікаў адсутнічалі. Сёння Кітым прыйшла з тэрмасам гарачага гарбаты, двума кубкамі і планам. Яна спынілася ў дзвярах, выглядаючы Томі. У дадзены момант яна палічыла б за лепшае ні з кім больш не размаўляць. Пара іншых механікаў ўсё яшчэ працавалі над изрешеченным кулямі грузавіком, і калі б яны ўбачылі яе адну, то маглі б задаць пытанні.
  
  Праз некалькі секунд Кітым ўбачыла, як Томі выслізнуў з-пад светла-блакітнага "Осціна Міні", у якога адсутнічалі абедзве дзверцы і рухавік. Дзвярэй нідзе не было відаць, але рухавік чакаў на суседнім стале.
  
  "Томі!" Паклікала Кітым, паказваючы яму тэрмас. Пасля таго, як яна зрабіла гэта, здавалася, што гэта глупства, але Томі адказаў, памахаўшы рукой і ўсміхнуўшыся.
  
  "Прывітанне, Кітым", - сказаў Томі, калі Кітым наблізілася. “Ты не чакаеш машыну, так? Не памятаю, каб я бачыў тваё імя ў спісе".
  
  "О, не, нічога падобнага", - запэўніла яго Кітым. Яна падняла тэрмас. "Я проста падумала, што ты, магчыма, захочаш кубачак гарбаты, вось і ўсё".
  
  "Не адмоўлюся," радасна сказаў Томі. Ён выцер рукі прамасленай анучай, пакуль Кітым адкрывала тэрмас і налівала ў два кубкі чай. “ Вельмі высакародна з твайго боку.
  
  Кітым ўзяла адну з кубкаў і падняла яе за Томі ў маўклівым тосце. Пасля таго, як яны з задавальненнем зрабілі некалькі глыткоў, яна няёмка кашлянула і прызналася: “Ну, шчыра кажучы, я падумала, ці не маглі б вы крыху навучыць мяне догляду за аўтамабілем. Я маю на ўвазе, гэта не ўваходзіць у мае трэніроўкі, але мне цікава вучыцца ".
  
  "Ты хочаш навучыцца рамантаваць машыны?" - Спытаў Томі азадачана.
  
  “ Ну... так. "Замяшанне Томі, у сваю чаргу, прывяло Кітым ў замяшанне. “ Гэта будзе праблемай?
  
  Томі паціснуў плячыма. “ Не, проста дзяўчыны звычайна не цікавяцца машынамі, ці не так?
  
  Кітым потягивала чай, пакуль вырашала, як сфармуляваць свой адказ. Затым яна адказала: "Я думаю, ты зразумееш, Томі, што дзяўчат могуць цікавіць самыя розныя рэчы, толькі мы не гаворым пра іх, таму што людзі працягваюць казаць нам, што яны нам не павінны падабацца".
  
  "Ніколі не думаў пра гэта з такой пункту гледжання", - сказаў Томі, ківаючы. "Мяркую, гэта мае сэнс".
  
  “ Значыць, ты навучыш мяне разбірацца ў машынах і рухавіках?
  
  Томі ўхмыльнуўся. “Вядома. Гэта будзе весела. Шчыра кажучы, я б хацеў, каб пабольш людзей тут клапаціліся аб тым, каб іх машыны сапраўды працавалі праца. Як, напрыклад, Верыць. Дзяўчына ставіцца да ўсяго, што яна водзіць, як да чортавай спартыўнай машыне! Я працягваю казаць ёй паважаць абмежаванні аўтамабіля. Яна не слухае. Ніхто не слухае. Усе гэтыя агенты думаюць, што могуць прывесці свае машыны ў непрыдатнасць, а потым прывезці іх назад, і мы паправім іх, як ні ў чым не бывала. Кажу табе, Кіці, гэта чортаў кашмар, вось што гэта такое.
  
  Кітым адчувала, што ў нейкім сэнсе разумее, што ён меў на ўвазе. Калі што-то звонку здавалася простым, людзі прымалі гэта як належнае. Уся прыхаваная складанасць, уся праца, выдаткаваная на тое, каб прымусіць што-то паводзіць сябе належным чынам, засталася незаўважанай. "Ну, калі я калі-небудзь сяду за руль адной з тваіх машын, я абяцаю — гм — паважаць яе", - паклялася Кітым. "А калі я зламаю адну, я сама яе палатаю!"
  
  Томі засмяяўся. “Толькі б гэта не стала тэндэнцыяй. Калі б усе агенты пачалі рамантаваць свае машыны самастойна, я застаўся б без працы!"
  
  Ён жэстам запрасіў яе далучыцца да яго побач з блокам рухавіка. “Сёння ні да чаго не дакранайся, інакш обольешь сябе алеем. Я пагляджу, ці змагу знайсці запасны камбінезон твайго памеру да заўтрашняга дня.
  
  "Гучыць павабна", - сказала Кіці, ужо адчуваючы сябе больш нязмушана, чым падчас большасці сваіх трэніровак.
  
  Томі схапіў гаечны ключ з свайго скрыні з інструментамі і паказаў на рухавік. “А цяпер я збіраюся разабраць гэтую чортаву штуковіну на часткі. Ты проста глядзі і вучыся, добра?"
  
  Кітым ўсьміхнулася і аддала Томі гонар. “ Ёсць, ёсць, сэр!
  
  
  Яшчэ не было адзінаццаці, а Кітым ўжо задыхалася і была напружана ад расчаравання. Яна трэніравалася з місіс Сінгх, выкарыстоўваючы драўляныя дубінкі, вучачыся блакаваць ўдары і замахвацца у хутка якое змяняецца паслядоўнасці. Кожны раз, калі яна няправільна выконвала манеўр, яна была ўзнагароджана ударам па руцэ. Гэта было не зусім балюча, але пякло, і наступствы кожнага ўдару ўзмацняліся ў яе свядомасці.
  
  Сённяшні дзень быў асабліва кепскім. Пстрычкі ў яе галаве ўвесь час круціліся, прымушаючы яе ўспамінаць кожнае няўдалае рух і кожны атрыманы ўдар. Яна ведала, што рабіла гэта няправільна, і думала пра гэтым неўзабаве тое, што яна рабіла, запатрабавала ад яе большай увагі. Ёй хацелася закрычаць і здацца, а можа быць, і стукнуць па чым-небудзь дубінкай, і толькі намаганні па стрымліванні ўсіх гэтых імпульсаў пазбавілі яе здольнасці думаць.
  
  За безуважлівасць яна была ўзнагароджана рэзкім ударам па рэбрах. Кітым здрыганулася і кінулася назад. Яна ўзняла дубінку, абараняючыся, імкнучыся не тузацца ад переполнявшей яе нервовай энергіі. Місіс Сінгх павольна наблізілася, уважліва назіраючы за ёй. Кітым здрыганулася. Што будзе далей? Намах зверху? Ўдар пусты рукой місіс Сінгх? Удар па назе, каб нагадаць Кітым, што яе стойка была дрэнны?
  
  Кітым оскалила зубы. Усё, што яна магла зрабіць, гэта не зарычать, што прымусіла б яе адчуць сябе лепш, але выглядала б неверагодна дзіўна. Яна ведала, што яе пазіцыя была дрэнны, але місіс Сінгх не давала ёй часу адаптавацца! І Кітым ведала, што ў гэтым увесь сэнс, але ведаць і рабіць - гэта дзве розныя рэчы! Яна не магла думаць! Як яна магла навучыцца, калі не магла думаць?
  
  Не магу думаць! Не магу думаць! Не магу думаць!
  
  Місіс Сінгх кінулася наперад міма нязграбнай абароны Кітым і выбіў у яе з-пад ног нагу. Кітым кулём ўпала на зямлю, спрабуючы не страціць розум.
  
  Уставай! Уставай! Уставай! Уставай!
  
  "У той раз ты быў занадта марудлівы", - сказала місіс Сінгх строгім, але не злым тонам. "Твае добрыя інстынкты, але твая форма неряшлива".
  
  Ты робіш гэта няправільна! Ты робіш гэта няправільна! Ты робіш гэта няправільна!
  
  Кітым не хацела ладзіць істэрыку ў прысутнасці місіс Сінгх. Апошнія месяцы яна так старанна старалася трымаць сябе ў руках, але замяшанне ўнутры яе нарэшце-то выйшла з-пад кантролю.
  
  "Я ведаю, місіс, я ведаю," прабурчала Кітым.
  
  “ Давай паспрабуем яшчэ раз. Устань на ногі.
  
  Кітым прымусіла сябе прысесці, згорбіўшыся, з усіх сіл спрабуючы прывесці свае думкі ў парадак. “Хвілінку. Калі ласка. Мне проста трэба трохі аддыхацца".
  
  Місіс Сінгх ўзняла дубінку і зноў рушыла наперад. “Там у цябе не будзе ні хвіліны, Кітым! Там у цябе не будзе часу перавесці дух!"
  
  Гэта стала апошняй кропляй. У галаве Кітым нібы пстрыкнуў завалу, і стрэс лінуў у яе. Яна ўскочыла на ногі, рыкаючы і агаляючы зубы. У яе не было ні хвіліны спакою? Выдатна! Каму патрэбен спакой? Спакой пераацанілі. Лепш было проста быць дзікай, проста быць гучнай, проста адпусціць усё гэта і—
  
  “Я ВЕДАЮ!"Закрычала Кітым, кідаючыся на місіс Сінгх, з усіх сіл размахваючы дубінкай.
  
  Раптам яна выявіла, што спынілася на сярэдзіне ўдару, паколькі дубінка місіс Сінгх ўперлася ёй у плячо, утрымліваючы яе на месцы. Гэта збівала з панталыку, але ў той момант Кітым ўдалося зноў ўзяць сябе ў рукі. Яе цела напружыўся і анямела, і яна ўбачыла, што яе дубінка занесена над галавой місіс Сінгх і лёгка перахопленая пусты рукой місіс Сінгх. Удар быў адлюстраваны амаль адразу ж, як толькі ён быў нанесены.
  
  Кіці была ахутана смугой страху. Яна, чорт вазьмі, на імгненне страціла розум. Місіс Сінгх, напэўна, была б у лютасці. Дакладна такім жа быў бацька Кіці, калі ў Кітым ў дзяцінстве здараліся прыпадкі.
  
  Але місіс Сінгх спачувальна паглядзела на Кіці і адпусціла яе. "У поле ў цябе не будзе ні хвіліны, каб перавесці дух, - паўтарыла місіс Сінгх, - вось чаму ты можаш зрабіць гэта цяпер".
  
  Кітым выдыхнула, і разам з гэтым яе цела абмякла. Яна села на трэніровачны мат і абхапіла галаву рукамі.
  
  "Прабачце, місіс Сінгх," прастагнала яна. “ Я не хацела так схадзіць з розуму, шчыра. Я проста...
  
  Місіс Сінгх села побач з ёй. "Табе было балюча, і ты раззлавалася".
  
  "Што-то ў гэтым родзе, так", - сказала Кіці.
  
  “ Ты часам злуешся, ці не так?
  
  Пытанне прымусіў Кітым нахмурыцца. Злавацца было не зусім правільна. Больш падобна на ... ошеломление. Часам усё станавілася занадта гучным. Свет пачаў навісаць над ёй, і калі гэта адбылося, у яе проста ўзнікла жаданне забыцца. Ёй хацелася крычаць, або шпурляць рэчы, або стукнуць што-небудзь, нават саму сябе. Усё, што заўгодна, толькі б шум знік і пласцінка ў яе галаве перастала пракручваць.
  
  Што ж, місіс Сінгх чакала бы адказу, а Кітым не магла пачаць тлумачыць, што свет такі шумны і збіваюць з панталыку. Злосць падчас бойкі была чым-тое, што іншыя людзі маглі зразумець, так што яна цалкам магла пагадзіцца з гэтым.
  
  "Часам, так", - адказала яна мяккім і няўпэўненым голасам. “Не думай пра мяне дрэнна з-за гэтага, малю цябе! Я не часта губляю самавалоданне, шчыра!"
  
  Місіс Сінгх падняла брыво. "Кіці, у чым справа?"
  
  "Я буду трымаць вуха востра на поле бою, абяцаю", - настойвала Кітым. “Гэта больш не паўторыцца! Калі ласка, не звальняйце мяне!"
  
  "А". Місіс Сінгх кіўнула. “Не, Кіці, я не збіраюся спыняць твае трэніроўкі толькі з-за адной ўспышкі гневу падчас урока спарынгі. Але добра, што я ведаю пра гэта. Табе трэба навучыцца кантраляваць свой гнеў, калі ты адпраўляешся на заданне. Ты можаш зрабіць гэта для мяне?"
  
  “ Так, місіс. З гэтым не будзе ніякіх праблем.
  
  “ Добра. Місіс Сінгх паглядзела Кітым ў вочы. Выраз яе твару было вельмі строгім, але ў ім таксама адчуваўся намёк на непакой. “Я мяркую, гэта само па сабе ўрок. Я ведаю, што ў бойцы лёгка выйсці з сябе, асабліва калі ты напалоханы або справы ідуць дрэнна ".
  
  "Можа быць, трохі," пагадзілася Кітым.
  
  "Ты не можаш дазволіць гэтаму здарыцца", - адказала місіс Сінгх. “Ніколі. У бойцы ты заўсёды павінен захоўваць галаву, ты разумееш? Вы заўсёды павінны ўсведамляць, што вас акружае, і вы павінны быць у стане дзейнічаць зыходзячы з таго, што вы бачыце, а не проста рэагаваць на тое, што адбываецца вакол вас ".
  
  “ Я... я не ўпэўнены, што разумею, місіс.
  
  “ Кіці, ты памятаеш, як цябе схапілі людзі Івана?
  
  Кітым здрыганулася пры ўспаміне і абхапіла сябе рукамі. “ Я ніколі гэтага не забуду.
  
  "Калі на вас калі-небудзь нападуць варожыя агенты падчас выканання задання, гэта будзе менавіта так", - сказала місіс Сінгх. “Я вучу цябе навыкам самаабароны і ўцёкаў, але табе прыйдзецца захоўваць ясную галаву, каб выкарыстоўваць іх. Дазволь мне паставіцца да гэтага вельмі сур'ёзна, Кітым. На поле бою ў дзевяці выпадках з дзесяці, калі табе давядзецца з кім-то біцца, гэта будзе чалавек, які больш і мацнейшыя за цябе, і які, не задумваючыся, заб'е цябе ".
  
  Халодны страх пачаў скручваць жывот Кітым. Яна заўсёды ведала, што такога роду праца можа быць небяспечнай, але ніколі асабліва не задумвалася пра тое, што гэта значыць.
  
  Місіс Сінгх, павінна быць, заўважыла засмучэнне Кіці, таму што яна ўзяла Кітым за руку і сказала: “Я абяцаю, што мы з Прайсом зробім усё, што ў нашых сілах, каб не падвяргаць вас непасрэднай небяспекі. Мы, вядома, не адправім вас паляваць за рускімі забойцамі. Але могуць быць выпадкі, калі мы даем вам заданне, якое лічым бяспечным, а аказваецца, што мы памыляемся. У такой сітуацыі табе трэба будзе ўмець абараніць сябе. І Кіці ...
  
  "Так?"
  
  “Дазвольце мне дакладна заявіць аб чым-то іншым. Калі вы ёсць калі-небудзь у небяспецы, твая галоўная задача-атрымаць сабе ў цэласці і захаванасці. Скончыць місію, калі вы можаце, але гэта больш важна, каб выбрацца жывым. Мы заўсёды можам распрацаваць новы план. Але мы не можам завесці новага кацяняці, ці не так?"
  
  "Не, я думаю, што няма", - пагадзілася Кітым, ціха засмяяўшыся жарце. Гэта дапамагло крыху пазбавіцца ад страху. Але толькі ад часткі.
  
  Місіс Сінгх зноў стала сур'ёзнай. “Памятаеце, калі вы змагаецеся з кім-то вялікім і мацней вас, такога паняцця, як "сумленная гульня", не існуе." Паняцце сумленнага бою было вынайдзена кім-то, хто ведаў, што яны перамогуць. Такім чынам, ты робіш усё, што ад цябе патрабуецца, каб выйсці з гульні, дакладна так, як я цябе вучыў. Бі ворага ў твар, у вочы, пні яго паміж ног. Ты, верагодна, не зможаш ўдарыць так моцна, як ён, таму выкарыстоўвай калені і локці, каб кампенсаваць розніцу."
  
  Кітым кіўнула, паказваючы, што зразумела. Усё гэта былі тэхнікі, якія місіс Сінгх паказвала ёй раней, толькі цяпер прычына іх вывучэння станавілася нашмат ясней.
  
  "Калі вы можаце дастаць зброю, тады выкарыстоўвайце яго", - працягнула місіс Сінгх. “Усё, што ёсць пад рукой: камень, трубку, што заўгодна. Ты хапаеш яго, б'еш свайго ворага па галаве і ўцякаеш.
  
  "Я разумею," сказала Кіці.
  
  "Калі табе прыйдзецца бегчы, што ты будзеш рабіць тады?"
  
  “Э-э, пазбегнуць выяўлення, дабрацца да бяспечнага месца, паведаміць у ШТАБ. Правільна?"
  
  "Цалкам дакладна", - сказала місіс Сінгх.
  
  Кітым ўсміхнулася, задаволеная, што правільна запомніла. "А потым вернемся дадому, будзем піць гарбату з печывам, ці што?" дадала яна, пераймаючы мейфейрскому акцэнце місіс Сінгх.
  
  У той момант, калі гэтыя словы зляцелі з яе вуснаў, яна адчула сябе па-дурному.
  
  Місіс Марцін здзіўлена паглядзела на яе. “ Што гэта было?
  
  "Прабачце, місіс!" Кітым усклікнула. Яна прыкрыла рот рукой, але шкоду ўжо быў нанесены. "Я не хацела, толькі... "
  
  "Гэта павінна была быць я, ці не так?" - спытала місіс Сінгх. "Менавіта так я і звучу".
  
  Кітым скурчылася. “ Так, місіс. Мне так шкада! Я ведаю, гэта няветліва!
  
  "На самой справе гэта было нядрэнна", - сказала місіс Сінгх. "Зрабі гэта зноў".
  
  “ Што? Кітым не паверыла сваім вушам.
  
  “ Дай мне паслухаць, як ты робіш гэта зноў.
  
  Кітым спатрэбілася некалькі хвілін, каб сабрацца з духам. Няўжо місіс Сінгх цяпер гуляе з ёй у нейкую гульню? Несумненна, яе абразілі. Калі Кітым ў дзяцінстве пераймала людзям, гэта прыводзіла яе бацькі ў лютасць.
  
  "Паслухай," нерашуча сказала Кіці, " хіба мы ўсе не выдатна праводзім час у "Ройял Аскот" гэтым вечарам? Сумленнае слова, але хіба ў прынцэсы Маргарэт няма цудоўнай капялюшыкі?"
  
  Зараз надышла чаргу місіс Сінгх прыкрыць рот рукой, калі яна захіхікала з непадробным весялосцю. “Што ж, нам прыйдзецца папрацаваць над вашай фармулёўкай, але я ўражаная. Ты можаш намаляваць Прайса?
  
  "Э -э..." Кітым адкашляўся і паспрабавала максімальна наблізіцца да спакойнага, добразычлівага голасу Прайса. “ Божа мой, місіс Сінгх, баюся, рускія панеслі нашы дзяржаўныя сакрэты, а таксама мой вельмі каштоўны кацялок. - Кіці зморшчылася, як толькі загаварыла.
  
  Місіс Сінгх зноў засмяялася. “Гэта было вельмі смачна. Вы ў некаторым родзе імітатар, ці не так?"
  
  "Напэўна, так", - прамармытала Кітым. “Раней я рабіла гэта пастаянна. Толькі майму бацьку гэта не падабалася, таму я перастала".
  
  "Па-чартоўску па-дурному з яго боку, я кажу". Місіс Сінгх крыху памаўчала, нешта абдумваючы. “Вось што я табе скажу, Кітым. Ты гатовая гэта практыкаваць? Паспрабаваць вывучыць пэўныя акцэнты?"
  
  "Калі ты лічыш, што я павінна", - здзіўлена сказала Кіці. "Гэта было б разумна?"
  
  "Карыснасць нават блізка не значыць", - сказала місіс Сінгх. “Каб быць шпіёнам, ты павінен пераконваць людзей, што ты той, кім ты не з'яўляешся. Выглядаць адпаведна ролі і гучаць гэтая роля - першае сур'ёзнае перашкода, і я думаю, што ў цябе можа з'явіцца нечаканае перавага ў гэтым. Калі я дам табе некалькі моўных запісаў, ты попрактикуешься з імі і паспрабуеш вывучыць акцэнты? "
  
  "Вядома!" Кітым усклікнула. "Ты хочаш сказаць, што гэта можа быць для чаго-то карысна?"
  
  "Гэта можа быць надзвычай карысна, у залежнасці ад таго, з якім колькасцю акцэнтаў вы зможаце гэта зрабіць, і наколькі добра вы зможаце гэта падтрымліваць". Місіс Сінгх ўстала і працягнула Кітым руку. “Але хопіць пра гэта. Ты гатовы да яшчэ аднаго раунда спарынгі?"
  
  Кітым ўскочыла на ногі, вырашыўшы на гэты раз захаваць самавалоданне.
  
  "Я гатовы да дзесяці раўндзе, калі гэта тое, што спатрэбіцца!"
  
  Кіраўнік 13
  
  "Добра", - сказала Фейт Кітым, памахваючы шарыкавай ручкай у яе перад носам. "Ты ў пакоі, адбываецца што-то важнае, што табе трэба запісаць, што ты робіш?"
  
  Кітым ўзяла ручку і повертела яе паміж пальцамі, спрабуючы запомніць інструкцыі.
  
  "Эм, тры пстрычкі, каб уключыць дыктафон", - сказала яна, робячы гэта. Пстрычка. Пстрычка. Пстрычка. Дыктафон уключаны. "Хай гуляе". Яна паднесла ручку да рота і прашаптала: "'Ello, 'ello? Ты можаш пачуць мяне, мяне?"
  
  Фейт ўсьміхнулася ёй. "Проста рабі сваю працу, не валяй дурня".
  
  "Яшчэ тры пстрычкі, каб выключыць яго," скончыла Кітым. Пстрычка. Пстрычка. Пстрычка. Дыктафон выключаны.
  
  Яна вярнула ручку Фейт, якая повозилась з ёй і узнавіла паведамленне. Яно было крыху прыглушаным, але дайшло дастаткова выразна.
  
  "Вось так проста", - сказала Фейт. “Памятай, у ручцы не так шмат стужкі, таму што яна такая маленькая. Калі табе трэба запісаць доўгі размова ... ?"
  
  "Я выкарыстоўваю той, што пабольш, у маёй касметычку".
  
  "Ты зразумеў!" Сказала Фейт.
  
  "Ручка - гэта добра і ўсё такое, але калі я атрымаю адзін з гэтых кішэнных агнямётаў?" Кітым поддразнила.
  
  Фейт скорчила грымасу і ціха чмыхнула. “ Мне больш не дазваляецца эксперыментаваць з імі. Я была так па-чартоўску блізкая да гэтага, Кітым! Не мая віна, што гэтая штука выбухнула на выпрабавальным палігоне.
  
  "Можна зрабіць з яго кішэнную гранату," прапанавала Кітым.
  
  “Таа! Гэта думка", - пагадзілася Фейт. Яна схапіла аловак і паперу. "Заўвага для сябе: тэрмітныя запальнічка".
  
  Калі Фейт пачатку нацарапывать на шматку паперы хаатычны набор слоў і малюнкаў, у майстэрню убег Томі.
  
  "Стары ўжо ў дарозе!" - усклікнуў ён. "Нам патрэбна пасылка!"
  
  Кітым пару разоў цепнула вачмі. Гэта імя нічога ёй не гаварыла, але пры яго згадванні Фейт практычна выпусціла усё, што трымала ў руках, і пачала корпацца на сваім стале.
  
  "Аб чорт", - прамармытала Фейт. "Думала, у мяне было больш часу". Пасля некаторых ліхаманкавых пошукаў яна выняла маленькую драўляную скрыначку для гарбаты са дна скрыні на падлозе. “Знайшла! Дзе ў нас чай?"
  
  Лаям з'явіўся ў дзвярах побач з Томі, несучы на падносе фарфоравы чайны сервіз. Маленькія кубачкі задребезжали на блюдцах, і Кітым пачула, як у чайніку плёскаецца вада.
  
  "Чай гатовы!" Паведаміў Ліам. "Вада пякуча гарачая".
  
  Фейт прамчалася праз майстэрню і паставіла чайнік на паднос. - Дзе яны? - спытала я.
  
  "Толькі што прыехалі", - сказаў Томі. Ён зірнуў на свае наручныя гадзіны. “Бачыў, як яны спускаліся на ліфце, калі я ехаў сюды. Яны ўжо павінны быць у кабінеце Прайса".
  
  “ Што адбываецца? - Спытала Кітым, далучаючыся да астатніх.
  
  "Стары наведаў містэра Прайса", - патлумачыла Фейт. “Відавочна, важная місія. Прыватная сустрэча, нават місіс Сінгх не дапушчана. Мы збіраемся даставіць містэру Прайсу добры чайнік гарбаты, пакуль яны будуць балбатаць.
  
  Гэта прагучала разумна і да таго ж вельмі па-добраму, таму Кітым кіўнула. "Хто гэты стары?" спытала яна.
  
  "Бос Прайса", - адказаў Томі. “Бачыш, мы ўсе працуем на Прайса, Прайс працуе на Старога, а Стары працуе на міністра. Стары сапраўды важная шышка. Хлопец з Оксфарда, наколькі я чуў. Займаўся шпіёнскай працай яшчэ да вайны."
  
  "Добра, я занясу чай ў офіс", - сказаў Лаям. "Вярнуся ў адзін міг".
  
  "Няма, няма, няма!" Фейт пахітала галавой. “Не магу дазволіць, каб гэта зрабіў ты . Гэта павінна зрабіць Кітым".
  
  “ Я? - Спытала Кітым, калі Фейт узяла паднос у Лайама і перадала ёй у рукі. - Чаму я? - спытала Кітым.
  
  "Эм, таму што твой сонечны характар нашмат лепш, чым у Лайама," хутка сказала Фейт. Яна лёгенька падштурхнула Кітым да дзвярэй. “Цяпер давай, занясі гэта ў офіс Прайса як мага хутчэй, а потым вяртайся прама сюды. Зразумеў?"
  
  "Выдатна," адказала Кіці.
  
  Нешта ва ўсім гэтым не давала ёй спакою, калі яна ішла па калідоры, але гэта было недастаткова складна, каб разабрацца. Фейт і хлопчыкі самі па сабе не паводзілі сябе падазрона, але Кітым хутчэй адчувала, што яна павінна знайсці гэта падазроным. Гэта было дзіўна. Тым не менш, нічога не заставалася рабіць, акрамя як скончыць з дастаўкай.
  
  Яна паспяшалася ў кабінет містэра Прайса і пастукала ў дзверы нагой. Гэта быў не самы высакародны спосаб, каб пастукаць, але з занятымі рукамі ў яе не было асаблівага выбару. Наступіла доўгае маўчанне, і Кітым раптам спалохалася, што яе не пачулі. Яна занёс нагу, каб штурхнуць яшчэ раз, і дзверы раптам расчыніліся, паказаўшы озадаченное твар містэра Прайса.
  
  “ Кітым? Божа мой, што ты робіш? - усклікнуў ён.
  
  Кітым павольна апусціла нагу на зямлю. “Эм, я прынесла чай, сэр. Яны сказалі, што вы рэкламуеце кампанію, так што... "
  
  "А." Містар Прайс пераварыў гэта і затым усміхнуўся. “Што ж, гэта вельмі міла з твайго боку, Кітым. Дзякуй".
  
  “ Ніякіх праблем, сэр. Проста хацела быць карыснай, " адказала Кіці.
  
  Яна паглядзела міма містэра Прайса ў кабінет. Было цяжка што-небудзь разгледзець, так як дзверы былі прыадчынены толькі напалову, але яна заўважыла ўнутры яшчэ дваіх мужчын. Адным з іх быў ваенны з цвёрдай спіной прыкладна таго ж ўзросту, што і містэр Прайс. У яго было вельмі суровы твар і пад стаць яму вочы, ўяўная пастаяннай грымаса і акуратныя маленькія вусікі, якія былі так па-майстэрску падстрыжаныя, што Кітым было няёмка глядзець на іх. Прычоска не павінна была быць такой акуратнай, таму Кітым адразу неўзлюбіла яго.
  
  Другі мужчына быў нашмат старэй. У яго былі мяккія сівыя валасы і окладистая барада, і ён выглядаў так, нібы павінен быў быць чыім-то дзядулем. Не зусім Калядны Дзед, але досыць блізка. Ён сядзеў значна больш разняволена, чым яго спадарожнік, акуратна склаўшы рукі на набалдашнике лакіраванай драўлянай кія. Абодва мужчыны былі апранутыя ў дарагія касцюмы, хоць іх адзенне была значна больш стрыманай, чым даволі драматычны стыль містэра Прайса. Верагодна, яны былі з урада.
  
  "Хто гэта?" Спытала Кітым, зусім забыўшыся ў сваім цікаўнасці.
  
  “ Калегі, міс Грэнджэр, - сказаў Прайс, забіраючы ў яе паднос. “ І паколькі, падобна на тое, вам яшчэ ніхто не сказаў, гэта закрытае паседжанне, і нас не просяць турбаваць.
  
  "Так, сэр".
  
  Кітым апусціла вочы і пачала церабіць кончыкі пальцаў. Яна зрабіла што-то не так? Яе папрасілі прынесці чай, і яна прынесла гарбату. Містэр Прайс любіў гарбату. Чай любілі ўсе. Чаму ёй раптам здалося, што яна не павінна была рабіць гэтага?
  
  Заўважыўшы яе засмучэнне, містэр Прайс хутка ўсміхнуўся. “ Дзякуй за чай, міс Грэнджэр. Я цаню яго.
  
  Містэр Прайс падаўся назад у кабінет і зачыніў дзверы. Кітым некалькі імгненняў глядзела на яго, спрабуючы пераварыць усё ў сваёй галаве. Усё гэта сапраўды пачынала здавацца дзіўным. Чаму менавіта яе паслалі прынесці чай? Чаму Прайс быў здзіўлены гэтым? Хіба ён не прасіў пра гэта?
  
  "Лухта сабачая", - прамармытала Кітым сабе пад нос. Астатнія яе на што-то падгаварылі, а яна не ведала на што. З яе шанцаваннем гэта будзе крывавы розыгрыш, і яе за гэта звольняць!
  
  Кітым пабегла назад у майстэрню і ўбачыла Фейт, Лайама і Томі, якія сядзяць вакол радыёпрымача. Томі і Ліам карысталіся агульнымі навушнікамі і слухалі перадачу, у той час як Фейт была занятая падключэннем другога камплекты навушнікаў да прылады.
  
  "Добра, што ўсё гэта значыць?" Спытала Кітым.
  
  Фейт адказала іншым пытаннем: "Прайс забраў паднос?"
  
  Кітым села на вольнае месца побач з Фейт і строга паглядзела на яе. “Так, яна гэта зрабіла. І я ведаю, што вы трое што-то задумалі".
  
  “ Ён што-небудзь западозрыў? - Спытаў Томі.
  
  “ Падазраваць? - Усклікнула Кітым. “ Падазраваць што? Што ты толькі што прымусіла мяне зрабіць?
  
  "Мы ўсталявалі радиожучок ў скрыню з гарбатай", - адказала Фейт.
  
  "Ты што?!"
  
  “ТССС! Не так гучна!" Фейт прыклала палец да вуснаў. “Тэхнічна мы парушаем закон. Я думаю."
  
  "Ты думаеш?"
  
  "Паслухай," сказала Фейт, " гэта сапраўды сакрэтная сустрэча. Прайсу нават не сказалі пра гэта да ўчорашняга вечара. Па крайняй меры, так сказала Дэбі".
  
  Кітым нахмурылася. “ Здаецца дзіўным.
  
  "Так, сапраўды дзіўна", - сказаў Томі. “Да таго ж, нават місіс Сінгх не дазваляецца прысутнічаць пры гэтым. Звычайна яна прысутнічае на ўсіх сустрэчах са Старым. Гэта падазрона, вось што гэта такое.
  
  "Шчыра кажучы, місіс Сінгх падзякуе нас, як толькі мы раскажам ёй, аб чым яны гавораць", - настойваў Лаям.
  
  "Э-э-э", - сказала Фейт. “Давай не будзем спяшацца распавядаць місіс Сінгх, добра? Пакуль не пераканаемся, што гэта што-то сапраўды важнае".
  
  Хто-то ў дзвярах, кашлянуў. “ Давайце не будзем спяшацца распавядаць місіс Сінгх што менавіта ? " спытала місіс Сінгх.
  
  Кітым разгарнулася на крэсле, і астатнія зрабілі тое ж самае. Місіс Сінгх прытулілася да дзвярнога вушака, назіраючы за імі з падазрэннем у вачах. Яна накіравалася да іх праз майстэрню, скрыжаваўшы рукі на грудзях, як настаўніца, злавілі сваіх вучняў на тым, што яны вось-вось выпусцяць жаб у клас.
  
  “Місіс Сінгх!" Усклікнула Фейт. “Мы. . . . . . . "
  
  "Не заўважыў вас там, мэм", - сказаў Лаям, падбіраючы словы.
  
  "Я прыйшла шукаць Кітым", - сказала місіс Сінгх. “У мяне ёсць для яе заданне. Але гэта значна цікавей".
  
  "Гэта нічога—" пачаў Ліам.
  
  Аднаго погляду на позу місіс Сінгх было дастаткова, каб Кітым зразумела, што ў яе нічога падобнага не было. Кіці была вымушана навучыцца гэтаму трука: часта яна не магла прачытаць эмоцыі на чыім-небудзь твары, але часам магла адчуваць іх настрой вызначалася тым, як яны сябе паводзілі, і тонам іх галасы. Калі місіс Сінгх была ў такім стане, апраўдання толькі ўзмацнялі яе цікаўнасць і раздражнялі іх.
  
  "Я падарыла містэру Прайсу чайны сервіз з радыё-шашалем ўнутры, каб мы маглі слухаць яго размова са Старым", - выбухнула Кітым.
  
  Усе паглядзелі на яе, і Фейт закрыла твар рукамі. Кітым зморшчылася. Яна толькі што зрабіла што-то вельмі дурное, ці не так? Але місіс Сінгх не збіралася верыць іх апраўдання, так што ж яшчэ яны маглі зрабіць? У рэшце рэшт, яна пазнае праўду.
  
  “Прайс сустракаецца са Старым? Вы маеце на ўвазе зараз?" - спытала місіс Сінгх. Здавалася, яна паняцця не мела, што гэта адбываецца. Затым да яе дайшла іншая частка заявы. “Пачакай хвілінку, ты праслухоўваў яго офіс?" - запатрабавала яна адказу. “ Вы што, з розуму сышлі?
  
  Фейт кінула на Кітым люты погляд, перш чым выкласці сваю пазіцыю місіс Сінгх. "Паслухайце, калі шчыра, я змясціла жука ў куфар, і гэта была ідэя Лайама".
  
  "Гэтага не было!" Ліам закрычаў. "Гэта была твая чортава ідэя, Фейт!"
  
  Думкі Кітым кідаліся па крузе, пакуль яна спрабавала прыдумаць выхад з гэтай блытаніны. Пласцінка круцілася так хутка, што здавалася, яе мозг вось-вось загарыцца, але ўсё пачало выбудоўвацца правільна.
  
  Місіс Сінгх павінна была прысутнічаць на сходзе.
  
  Місіс Сінгх не прысутнічала на сходзе.
  
  Місіс Сінгх нават не ведала аб гэтай сустрэчы.
  
  Місіс Сінгх была ў той жа лодцы, што і ўсе астатнія.
  
  “ Дык вы не ведалі, што ў містэра Прайса і Старога была гэтая сустрэча? Кітым спытала місіс Сінгх.
  
  Місіс Сінгх вагалася. “ Я гэтага не рабіла.
  
  "Але ты павінен быць там на ўсіх сходах?"
  
  "Так, такія правілы", - адказала місіс Сінгх. Яна прыжмурылася, гледзячы на Кіці. "Да чаго ты клонишь?"
  
  Кітым схапіла адну з пар навушнікаў і працягнула іх місіс Сінгх. "Можа быць, вы захочаце паслухаць разам з усімі намі, місіс".
  
  Вочы місіс Сінгх звузіліся яшчэ больш, але на яе вуснах павольна з'явілася ўсмешка. "Вы поўныя сюрпрызаў, міс Грэнджэр", - сказала яна і паднесла адзін з навушнікаў да вуха.
  
  Кітым не адказала. Спатрэбіліся ўсе яе запасы ўпэўненасці, каб так пераканаўча выкласці сутнасць справы, і яна раптам палічыла за лепшае прамаўчаць. На шчасце, усе былі занадта зацікаўлены радыё, каб соваць нос не ў сваю справу. Фейт падключыла трэці апарат да трубкі і падзялілася ім з Кітым. На іншым канцы провада ўжо размаўлялі, але размова, здавалася, заканчваўся ласкамі, пакуль разліваўся чай.
  
  “ У вас тут выдатнае мястэчка, Прайс, - вымавіў нечы мяккі голас, які, верагодна, належаў Старому.
  
  "Дзякуй, сэр", - адказаў містэр Прайс. "Мы робім усё магчымае, каб выканаць прыстойнасці". Наступіла паўза, і пачуліся гукі памешванні лыжак у кубках, за якімі было амаль неслышное жаванне трох чалавек, потягивающих чай адначасова. "Ах, так-то лепш, ці не так?"
  
  Умяшаўся трэці голас, які гучаў груба і раздражнёна. "Ты можаш перастаць ўсміхацца і зачароўваць, Прайс", - сказаў ён. "Ты хочаш ведаць, навошта мы тут".
  
  Містэр Прайс усміхнуўся. “Сапраўды. Больш канкрэтна, я хачу ведаць, чаму ты тут, Гаскойн. Чаму місіс Сінгх не можа прысутнічаць на гэтай сустрэчы, але вы можаце?"
  
  У яго тоне чуўся яд. Нават скрозь трэск радыё Кітым магла сказаць, што яны з Гаскойном недалюбліваюць адзін аднаго.
  
  “ Хто такі гэты Гаскойн? - Спытала Кітым.
  
  Місіс Сінгх нахмурылася. “Яшчэ адзін афіцэр выведкі, як і Прайс. У яго свая шпіёнская сетка, усе былыя вайсковыя хлопцы. Яго метады трохі больш прамыя чым у нас, і значна менш вытанчаны. Яна прамармытала сабе пад нос: "Чорт вазьмі, Гаскойн з усіх людзей...?"
  
  Кіці зноў пераключыў сваю ўвагу на размову па радыё.
  
  "Джэнтльмены", сказаў стары заспакаяльным тонам, " давайце не будзем апускацца да ўзаемных абвінавачванняў. Вы абодва з'яўляецеся каштоўным актывам для Міністэрства, і мне трэба, каб вы адкінулі гэтую глупства і выканалі свой абавязак. Дзеля Англіі ".
  
  "Так, вядома, сэр", - хутка адказаў містэр Прайс. "На гэтай ноце, гэтая сустрэча ... "
  
  "Так?"
  
  Голас містэра Прайса гучаў даволі абнадзейліва. "Ці павінен я разумець гэта так, што вы разгледзелі мой запыт аб сачэнні?"
  
  Запанавала няёмкае маўчанне.
  
  "У мяне ёсць ваша дазвол на расследаванне ў дачыненні да Смайта?" - спытаў містэр Прайс. Надзеі ў яго голасе трохі паменшылася.
  
  Зноў цішыня.
  
  Містэр Прайс загаварыў зноў, і на гэты раз яго ўпэўненасць цалкам выпарылася, змяніўшыся нейкім змрочным усведамленнем.
  
  "Гэтая сустрэча не з-за Смайта, ці не так?"
  
  "Няма", - сказаў Стары. “Прайс, я хачу, каб ты выслухаў мяне вельмі ўважліва. Трымайся далей ад сэра Рычарда Смайта. Ён для цябе зачынены".
  
  "Але, сэр!" - запратэставаў містэр Прайс.
  
  "Пасля той катастрафічнай аперацыі ў Белфасце ты павінен лічыць, што табе пашанцавала", - перасцярог яго Стары. “Няма ніякіх доказаў, якія злучаюць Смайта з якімі-небудзь незаконнымі здзелкамі, у якіх яго абвінавачваюць у вашым справаздачы, і я не магу санкцыянаваць дзеянні, прынятыя супраць паважанага члена парламента, без доказаў. Так проста не робіцца, Прайс. Ён адзін з нас.
  
  "Адзін з нас?" паўтарыў містэр Прайс, амаль выплёўваючы словы. “ Сэр, ён чортаў...
  
  Голас Гаскойна зароў па радыё. “Хто, Прайс? Патрыёт? Ангелец? Кансерватар?" Ён усміхнуўся. “ Хто-то значна лепшы, чым ваша бездапаможная купка замежнікаў і сацыялістаў.
  
  “I'm Кансерватар, Гаскойн, " парыраваў містэр Прайс. “Ты Кансерватар. Смайт - фашыст, і ты гэта ведаеш. І не смей казаць пра маіх агентах такім паблажлівым тонам. Яны такія ж адважныя, адданыя і працавітыя, як любы з тваіх хлопцаў. І калі ты думаеш , што можаш увайсці ў мой офіс і абражаць іх ...
  
  Гнеў у голасе містэра Прайса быў дзіўным. Кітым заўсёды ведала яго спакойным і жыццярадасным, але па яго тоне ёй здалося, што ён пачырванеў ад гневу, ускочыў з крэсла і памахаў пальцам перад носам Гаскойна.
  
  Стары кашлянуў дастаткова гучна, каб яго ўлавіў мікрафон.
  
  "Супакойся, Прайс," сказаў ён. “ Мы ўсе тут сябры.
  
  “ У самой справе, сэр. "У голасе містэра Прайса гучаў скептыцызм, але ён не стаў спрачацца. "Пры ўсёй павазе, калі вы тут не для таго, каб абмяркоўваць маю прапанову правесці расследаванне ў дачыненні да Смайта, то чаму вы тут?"
  
  "У нас ёсць для вас новае заданне", - сказаў Стары. “Гэта першарадная задача, і я запэўніў міністра, што вы лепш за ўсё падыходзіце для гэтай працы. Людзі Гаскойна правялі папярэднюю працу, вось чаму ён тут. Але я адчуў, што вашы агенты лепш падыходзяць для гэтай задачы, чым яго. Я хачу, каб усе вашы людзі працавалі над гэтым прама зараз ".
  
  Кітым пачула шолах нейкіх папер. Здавалася, хто-то адкрывае тэчку. Наступіла доўгае маўчанне, а затым містэр Прайс загаварыў зноў, у яго голасе гучала сумесь здзіўлення і абурэння.
  
  "Рух супраць апартэіду?" усклікнуў ён. “Вы хочаце, каб мае агенты ўкараніліся ў Рух супраць Апартэіду Сэр, гэта жарт?" - Спытаў я. "Вы хочаце, каб мае агенты ўкараніліся ў Рух супраць апартэіду?"? "Сэр, гэта жарт?"
  
  “ Гэта сур'ёзная аперацыя, Прайс, і я чакаю, што вы будзеце ставіцца да яе адпаведна. Тон старога заставаўся мяккім і спакойным, але Кітым пачула ў ім вострую іголку раздражнення.
  
  "Цяпер я разумею, чаму вы не хацелі, каб місіс Сінгх была тут", - сказаў містар Прайс. “Яна б задаволіла вам наганяй за гэтую лухту! Але запэўніваю цябе, я магу рабіць гэта з такім жа поспехам і ў яе адсутнасць. З усіх недарэчных заданняў...
  
  "Я казаў табе, што з ім будзе цяжка", - сказаў Гаскойн. “Табе варта пакінуць гэта маім людзям. Або яшчэ лепш: прычыніце шпіёнскую сетку, якую ўчынілі Прайсом, і перадайце мне яго рэсурсы. Я выслежу здраднікаў, проста глядзіце.
  
  "Лягчэй, Гаскойн," адказаў Стары. “ У кожнага з нас ёсць свая роля ў абароне Брытаніі.
  
  "Сэр, гэта абсурд!" - запратэставаў містэр Прайс. “Члены Руху супраць апартэіду - мірныя актывісты. Наадварот, у мяне ёсць доказы таго, што сэр Рычард Смайт займаецца кантрабандай зброі ў Лондан...
  
  "Ускосныя доказы", - запярэчыў Гаскойн яхідным і грэблівым тонам. “Непераканаўчыя. ускосныя доказы".
  
  Містэр Прайс праігнараваў яго. “— і вы хочаце, каб я траціў рэсурсы, шпіёна за праваабаронцамі? Свет сышоў з розуму?"
  
  "У нас ёсць падставы меркаваць, што Саветы нясуць адказнасць за Рух супраць апартэіду", - адказаў Стары. Яго голас па-ранейшаму гучаў спакойна, але Кітым заўважыла, што іголка гневу ператварылася ў нешта больш падобнае на нож. Стары пачынаў губляць цярпенне з-за містэра Прайса.
  
  “З усім павагай, сэр, я думаю, вы зразумееце, што апартэід нясе за гэта адказнасць! І, як я ўжо казаў раней, лепшы спосаб спыніць распаўсюджванне савецкага ўплыву - гэта заняць цвёрдую пазіцыю супраць несправядлівасці ".
  
  "Гэта павінен вырашаць ўрад, а не мы", - адказаў Стары.
  
  "Не пачынай ныць аб несправядлівасці, Прайс", - сказаў Гаскойн. "Ты кажаш як член парламента ад лейбарысцкай партыі ў ноч выбараў".
  
  Містэр Прайс злосна адказаў яму: “Пакуль мы сядзім склаўшы рукі і дазваляем карумпаваным рэжымам пазбаўляць сваіх грамадзян асноўных правоў, мы перадаем прапагандысцкі пераварот ворагу! Падарункавая ўпакоўка да Свята нараджэння хрыстовага, не менш!"
  
  Стары кашлянуў, і аднаго гэтага было дастаткова, каб яны абодва замоўклі. "Супакойцеся, хлопцы", - сказаў ён. "Сапраўдная бойка там, а не тут, у офісе".
  
  "Сапраўды, сэр," пагадзіўся містэр Прайс, і Гаскойн падпяваў яму.
  
  Стары працягнуў: “У цябе ёсць заданне, Прайс. Я чакаю, што ты яго выканаеш. Гаскойн раскажа табе ўсё, што ўжо вядома яго людзям. І я не павінен паўтарацца, але трымайся далей ад сэра Рычарда Смайта. Міністр ужо засцярог мяне ад яго.
  
  "Чаму міністра гэта павінна хваляваць?" - спытаў містэр Прайс. "Смайт ў апазіцыі".
  
  Стары засмяяўся, і ў яго голасе прагучала крайняе здзіўленне. “Ты можаш уявіць загалоўкі, Прайс? 'Лейбарысцкай ўрад шпіёніць за членам парламента ад кансерватараў'. Аб няма, гэта зусім не падыходзіць."
  
  "Я разумею, што вы маеце на ўвазе, сэр", сказаў містэр Прайс.
  
  "Так што не приставай да Смайту".
  
  Кітым пачула рыпенне крэслаў па падлозе. Сход скончылася. Гаскойн і Стары сыходзілі. Яна хутка зняла слухаўкі і паклала іх на стол. Астатнія зрабілі тое ж самае. Яны ўтаропіліся адзін на аднаго, не ведаючы, што сказаць.
  
  Місіс Сінгх выглядала так, нібы хацела кагосьці прыдушыць. Яе рукі былі сціснутыя ў кулакі. "Чорт вазьмі, якія нервы", - прамармытала яна.
  
  Фейт выглядала змрочнай. "Гэта ўсё праўда, місіс Сінгх?" - спытала яна. "Мы збіраемся пачаць шпіёніць за людзьмі, якія пратэстуюць супраць апартэіду?"
  
  "Не, калі мне ёсць што сказаць па гэтай нагоды", - адказала місіс Сінгх, ускокваючы з крэсла.
  
  "Мой дзядзька - сябра руху", - сказаў Томі, у жаху гледзячы ўдалячынь. "За ім мы таксама будзем шпіёніць?"
  
  Місіс Сінгх пахітала галавой, усё яшчэ кіпячы ад гневу. “Не, гэта не так. Мы не шпіён за нявіннымі людзьмі".
  
  "Але Стары," нерашуча сказаў Лаям, " я маю на ўвазе, ён аддаваў загады, ці не так?
  
  “Ён аддаў Прайсу загады. Ніхто нічога не сказаў пра гэта астатнім з нас, ці не так?" місіс Сінгх бліснула гарэзлівай усмешкай. Затым яна паклікала Кітым. “ А пакуль, Кіці, пойдзем са мной. Мне трэба расказаць табе аб тваім новым заданні. Нешта падказвае мне, што цяпер гэта важней, чым калі-небудзь.
  
  Кіраўнік 14
  
  Містэр Прайс чакаў іх у сваім кабінеце, разважаючы над кубкам гарбаты. Кітым заўважыла гнеў у морщинках вакол яго вачэй, але ён адлюстраваў вясёлую ўсмешку, калі яны з місіс Сінгх ўвайшлі ў пакой.
  
  “ Місіс Сінгх і міс Грэнджэр! Як раз тыя двое, каго я хацеў бачыць. Сядайце. Я б прапанаваў вам чаю, але, баюся, у мяне скончыліся свежыя кубкі.
  
  Кітым вёскі ў адно з крэслаў і паглядзела на чайны сервіз, у прыватнасці на скрыню з гарбатай. Жучок усё яшчэ быў там. Збіраліся ці іншыя Маладыя Людзі паслухаць?
  
  Місіс Сінгх таксама паглядзела на скрыню з гарбатай. Яна ўзяла паднос і сказала: “Чаму б табе не пачаць інструктаж, Прайс? Я тут приберусь".
  
  "Велікадушна з твайго боку, мая дарагая, але ў гэтым няма неабходнасці", - запэўніў яе Прайс.
  
  "Ёсць", - адказала місіс Сінгх.
  
  Містэр Прайс ўздыхнуў. “ Фейт і Ліам зноў праслухоўвалі мой офіс? Я папярэдзіў іх у мінулы раз.
  
  "Я бяру на сябе адказнасць за гэта," сказала місіс Сінгх, - і я паклапачуся аб тым, каб гэта больш не паўтарылася. Але падумай, Прайс: візіт Старога і Гаскойна ў апошнюю хвіліну, а я не запрошаны? Такога роду рэчы турбуюць радавых."
  
  "У абставінах, якія склаліся, я не магу іх вінаваціць", - прызнаў містэр Прайс. “Але дайце зразумець ім абодвум: больш ніколі, ці будуць сур'ёзныя наступствы. Мы са Старым маглі гаварыць аб чым заўгодна. Магчыма, аб дзяржаўных таямніцах.
  
  "На шчасце, Гаскойн, як звычайна, паводзіў сябе, як асёл", - сказала місіс Сінгх, выносячы паднос з гарбатай з кабінета.
  
  Містэр Прайс дастаў дзве тэчкі з скрыні свайго стала і паклаў іх перад Кітым. Ён адкрыў верхнюю. Усярэдзіне ляжала надрукаванае на машынцы дасье з прышпіленай да яго мужчынскі фатаграфіяй. Мужчына быў сярэдніх гадоў, з седеющими скронямі і выпяченной сківіцай наперад, нібы ён хацеў, каб гэта выглядала больш уражліва, чым было на самай справе. Кітым прабегла вачыма першую старонку дасье і адразу пазнала гэта імя.
  
  Сэр Рычард Смайт.
  
  Кітым хутка прагартала наступныя старонкі, запамінаючы кожную дэталь. Яна шмат чаго не разумела, але ведала, што ўсё гэта важна, таму зрабіла ўсё магчымае, каб засвоіць усё гэта, нават тыя часткі, якія не мелі для яе сэнсу.
  
  "Гэта сэр Рычард Смайт", - прадставіў містэр Прайс. “Член парламента ад Ніжняга Заходняга Уикхема і цалкам пагарджаны чалавек. Мы сачылі за ім амаль тры гады ".
  
  “ Што ён нарабіў? - Спытала Кітым.
  
  "Майму расследаванні ўдалося звязаць Смайта па меншай меры з паўтузіна актаў забойства, вымагальніцтва, шантажу і хабарніцтва, і ў яго ёсць некаторыя непрыемна цесныя сувязі з 'дружалюбнымі дыктатурамі' па ўсім свеце. На жаль, доказы амаль цалкам ускосныя — заснаваныя на саўдзельніка, дз очевидцах і іншых ненадзейных метадалогіях."Містэр Прайс ўздыхнуў. “Шчыра кажучы, я б, верагодна, сам адхіліў доказы, калі б іх было не так па-чартоўску шмат. Прабачце за мой мову ".
  
  "Я з Іст-Энда, сэр," нагадала яму Кітым. “ Клятвы мяне не турбуюць.
  
  "Вядома". Містэр Прайс вярнуўся да пытання аб Смайте. "У дадатак да ўсяго іншага, Смайт - фашыст".
  
  "Я думала, ён кансерватар", - сказала Кіці, перачытваючы дасье. Яна ніколі не чула пра чальца парламента ад фашысцкай партыі. Верагодна, гэта было незаконна, або, па меншай меры, павінна было быць.
  
  "Афіцыйна так," сказаў містэр Прайс, "але ў маладосці дарагі сэр Рычард быў вучнем Освальда Мослы".
  
  Кітым ведала гэта імя, але была здзіўленая, пачуўшы яго. “Што? Лепшы сябар Гітлера і Мусаліні, гэты Освальд Мослы?"
  
  "Гэта той самы", - пацвердзіў містэр Прайс. “Сэр Рычард быў падлеткам у 30-х гадах, калі Мослы гуляў у патэнцыйнага дыктатара са сваім Брытанскім саюзам фашыстаў. Відавочна, ён паўсюль ішоў за Мослы, як сабачка, і ўбіраў столькі праварадыкальнай лухты, колькі мог. Гэты чалавек быў чернорубашечником да сярэдзіны трыццатых ".
  
  Кітым зморшчылася. Вайна пачалася задоўга да яе, але бацька распавядаў ёй гісторыі пра яе. У яго было шмат адборных слоў, каб сказаць пра "чортавых немцах", з якімі ён змагаўся, але некаторыя з яго самых рэзкіх выказванняў ставіліся да Мослы і Брытанскага саюза фашыстаў. На думку Кітым, фашызм быў створаны для пакрыўджаных няўдачнікаў, якія хацелі абвінаваціць каго-то іншага ў сваіх уласных няўдачах, дробязных людзей, развязывавших вайны, у якіх павінны былі ўдзельнічаць іншыя людзі.
  
  "Тады хто ж цяпер член парламента?" Спытала Кітым.
  
  "Пасля 36-га года сям'я Смайта забараніла яму публічна асацыявацца з Мослы, і яны націснулі на патрэбныя нітачкі, каб спыніць любыя згадкі пра яго фашысцкіх сувязях", - патлумачыў містэр Прайс. “Але ёсць сведчанні таго, што яны перапісваліся і сустракаліся сам-насам яшчэ некалькі гадоў таму. Здаецца, яны пасварыліся, калі Мослы вярнуўся ў палітыку ў 59-м ".
  
  "Чаму?"
  
  "На той момант сэр Рычард ўжо больш за дзесяць гадоў быў сябрам Кансерватыўнай партыі", - адказаў містэр Прайс. “Ён па-ранейшаму падзяляў ідэалогію Мослы, але яму ўдалося прыстасаваць яе да лініі партыі. Я падазраю, але не магу даказаць, што сэр Рычард спрабуе зрушыць кансерватыўную палітыку яшчэ далей направа, паступова звяртаючы партыю да фашызму знутры ".
  
  Як толькі ён гэта сказаў, дзверы адчыніліся, і да іх зноў далучылася місіс Сінгх. Яна сморщила нос пры згадванні Смайта.
  
  “Падазраваны, " ўсміхнулася яна, скрыжаваўшы рукі на грудзях. - Мы ўсе ведаем, што ён гэта робіць.
  
  "Ведаць і даказваць - дзве розныя рэчы, місіс Сінгх," сказаў містэр Прайс. "Я не магу арыштаваць чалавека толькі таму, што 'ведаю', што ён вінаваты. Ён павярнуўся да Кіці. “У любым выпадку, калі Мослы вярнуўся, ён балатаваўся ў парламент ад сваёй уласнай партыі "Прафсаюзны рух ". Ён пацярпеў поўнае паражэнне, і лейбарысты выйгралі выбары. Ходзяць чуткі, сэр Рычард верыў, што кансерватары перамаглі б, калі б Мослы проста трымаўся ў баку ад гэтага ".
  
  "Пасля гэтага яны рассталіся ў вельмі дрэнных адносінах", - сказала місіс Сінгх. “Наколькі мы можам судзіць, з тых часоў яны не размаўлялі. Не тое каб гэта мела значэнне. Мослы - гэта старыя навіны. Смайт цяпер небяспечны. Ён не галоўная фігура ў партыі, але ў яго ёсць пэўны ўплыў. За апошнія дзесяць гадоў ён зладзіў так, што дзясяткі яго калег-таемных фашыстаў выставілі свае кандыдатуры на выбарах ад кансерватараў, і каля дванаццаці з іх у цяперашні час знаходзяцца ў парламенце. І гэта толькі тыя, пра каго мы ведаем. Цалкам магчыма, што ён прывабіў у свой лагер і дзеючых дэпутатаў парламента. Ён плануе ператварыць кансерватараў у сучасны Брытанскі саюз фашыстаў".
  
  "Ён можа паспрабаваць", - уставіў містэр Прайс. “Гаворачы як кансерватар, я думаю, што ў партыі занадта шмат здаровага сэнсу, каб дазволіць гэтаму здарыцца. У любым выпадку, палітыка — гэта не наша клопат, а шпіянаж, і ў нас ёсць цэлы спіс замоў і злачынстваў, у якіх можа быць замяшаны сэр Рычард.
  
  “ Ты сказаў, што ён кагосьці забіў? - Спытала Кітым.
  
  Містэр Прайс кіўнуў ёй. “У мінулым годзе мы звязалі яго з забойствам паўночнаірландскага палітыка, які спрабаваў вырашыць канфлікт паміж каталікамі і пратэстантамі. Смайт хоча, каб Брытанія стала аднолькава англа-пратэстанцкай, таму распальванне міжканфесійнага гвалту ў Паўночнай Ірландыі гуляе яму на руку. Гэта 'апраўдвае' такіх людзей, як ён, якія душаць ірландскіх каталікоў ". Прайс паморшчыўся. “Я ўласнымі вачыма бачыў, як сэр Рычард і забойца згаварваліся, але ў мяне не было ніякіх важкіх доказаў, таму маё начальства адхіліла іх. А цяпер, падобна, хто-небудзь з саўдзельнікаў сэра Рычарда займаецца кантрабандай зброі ў Лондан, і мы не ведаем, чаму.
  
  "Але я думала..." пачала Кітым. Яна чула, як Стары казаў містэру Прайсу трымацца далей ад Смайта.
  
  Містэр Прайс адказаў на яе нявыказанае пытанне. “Пасля правалу ў Паўночнай Ірландыі маё начальства папярэдзіла мяне, каб я не расследаваў справы Смайта ў любым афіцыйным якасці, таму замест гэтага мы займаемся адным з галоўных партнёраў сэра Рычарда. Гэта падводзіць нас да вашай місіі ".
  
  Містэр Прайс адсунуў дасье Смайта ў бок і адкрыў наступную тэчку. Гэта было яшчэ адно дасье, на гэты раз на пажылога мужчыну з лысеющей галавой і шырокімі сівымі вусамі.
  
  "Гэта Генры Лоуэлл, граф Чизвик", - прадставіў містэр Прайс. “Ён член Палаты лордаў і блізкі сябар сэра Рычарда Смайта. Ідэалагічна ён знаходзіцца дзе-то справа ад Франсіска Франка".
  
  Кітым здрыганулася. Цяжка ўявіць каго-то больш бескампраміснага, чым іспанскі дыктатар.
  
  “Будзь у яго поўная свабода дзеянняў, - працягваў містэр Прайс, - ён бы з радасцю зачыніў Палату абшчын, перадаў усю ўладу спадчынным лордам і дэпартаваў б любога, хто не з'яўляецца англа-пратэстантам, пакуль ён гэтым займаецца. Вядома, гэта палітычна непрымальны мову, таму на публіцы ён проста кажа аб вяртанні да традыцый і 'захаванні Брытаніі брытанскай'. Але ясна, у чым сутнасць яго пачуццяў ".
  
  "Вы можаце зразумець, чаму ён і Смайт такія добрыя сябры", - дадала місіс Сінгх. “Брытанія для брытанцаў гэта быў адзін з рэальных лозунгаў кампаніі Смайта. Яго палітыка - усяго толькі злёгку прыхаваны версія реакционизма Лоуэлл ".
  
  Кітым крыху пачакала, пакуль сёе-што праясніцца ў яе галаве, перш чым загаварыць. “ Ты думаеш, што калі хто-то і будзе працаваць са Смайтом, то гэта будзе лорд Лоуэлл, так? Так што ты збіраешся расследаваць гэтую справу і спадзяешся, што яно прывядзе цябе да уликам супраць Смайта. Як толькі ты атрымаеш доказы, ты аднясеш іх Старому, і тады ён павінен будзе дазволіць табе заняцца імі абодвума.
  
  "Вельмі добра, міс Грэнджэр", - сказаў містар Прайс з усмешкай.
  
  "Значыць, я павінна... што?" Спытала Кітым. "Як мне расследаваць справы лорда?"
  
  Місіс Сінгх ўсміхнулася. “Мне падабаецца твой энтузіязм, Кіці, але ты не будзеш рабіць гэта ў адзіночку. Фактычна, расследаванне справы Лоуэлл працягваецца ўжо амаль год. Мы назіралі за ім да гэтага, але пасля беспарадкаў у Паўночнай Ірландыі Лоуэлл стаў нашым адзіным рэальным варыянтам. Любы, хто ніжэй па рангу, занадта нязначны, каб што-то змяніць ".
  
  "У дадзены момант за Лоуэллом назірае Верыць Чэйз", - сказаў містар Прайс.
  
  "Дык вось дзе яна была!" Кітым усклікнула значна гучней, чым хацела. Гэта было загадкай, беспокоившей яе некалькі тыдняў.
  
  “ Сапраўды. Два гады таму міс Чэйз задаволіла выпадковую сустрэчу з дачкой лорда Лоуэлл Дыянай. З тых часоў яна падтрымлівала сувязь, а нядаўна выйшла на сувязь, калі сям'я была за мяжой.
  
  “ Манака? - Спытала Кітым.
  
  Містэр Прайс выглядаў здзіўленым. “ Як вы даведаліся?
  
  “У мой першы дзень Верыць сказала Дэбі, што была ў Манака. Я проста выказаў здагадку ".
  
  "У свой першы дзень?" - спытала місіс Сінгх. "Шчыра, Кіці, тое, што ты памятаеш".
  
  "Што ж, мы збіраемся задзейнічаць гэтую вашу памяць", - сказаў містар Прайс. “Апошнія некалькі тыдняў Верыць была госцяй Дыяны ў загарадным маёнтак Лоуэллов, прыглядаючы за лордам Лоуэллом. Наколькі яна можа судзіць, ён яе не падазрае. Перыядычна вялікая частка сям'і адпраўляецца куды-небудзь падарожнічаць, напрыклад, на выхадныя ў Францыю або ў паездку на мора. Лоуэлл заўсёды застаецца ззаду, і Верыць лічыць, што ён выкарыстоўвае гэты час, каб сустрэцца са Смайтом і іншымі ".
  
  Наступнай загаварыла місіс Сінгх. “Верыць абшукала кабінет Лоуэлл і іншыя пакоі ў доме. Яна не знайшла нічога кампраметуючага, але ёй пакуль не атрымалася залезці ў сейф Лоуэлл. Верыць таксама лічыць, што дзе-то ў доме ёсць патайная пакой, але яна не можа яе знайсці. Вось тут-то ты і ўступаеш у гульню".
  
  "Я?" Спытала Кітым.
  
  "Мы хочам задзейнічаць вашу здольнасць да ўспрымання", - патлумачыў містэр Прайс. “Верыць ўжо згадала Дыяне, што яе стрыечная сястра Кейт наведае Англію па шляху наведаць сям'ю ў Індыі і хацела б застацца ў сельскай мясцовасці на некалькі дзён. Лоуэллы пагадзіліся, так што ўсё, што застаецца, - гэта пазнаёміць вас з вашым імем для прыкрыцця, а затым адправіць на спатканне. Дарэчы, як ваш канадскі акцэнт?"
  
  “Канадзец ...? "Кітым пару разоў цепнула вачмі, каб успомніць асаблівасці акцэнту. "Не так ужо дрэнна, сэр", - сказала яна, кажучы так, як быццам чула на запісу. “ За выключэннем таго, што я часам блытаю яго з амерыканскім.
  
  "О, гэта вельмі добра", - сказаў містар Прайс. Ён узяў трэцюю тэчку і працягнуў ёй. “Працягвай практыкавацца, а пакуль гэта тваё пасведчанне для прыкрыцця. Прачытай гэта, запомні, перавесці, да тых часоў, пакуль не даведаешся гэта лепш, чым ведаеш самога сябе. Зразумеў?"
  
  "Так, сэр". Кітым прагледзела дакументы ўнутры. “Кейт Грынвуд з Атавы? Гэта я?"
  
  "Так", - адказаў містэр Прайс. “Вы Кейт Грынвуд. Верыць - ваша стрыечная сястра, Вера Канінгам".
  
  "Паколькі гэта ваша першае заданне, мы падумалі, што выкарыстанне адных і тых жа ініцыялаў палегчыць запамінанне", - дадала місіс Сінгх.
  
  "Так, магчыма", - пагадзілася Кітым. Ёй прыйшла ў галаву непрыемная думка. "Што я павінна сказаць бацьку?"
  
  "Скажам, я адпраўляюся ў дзелавую паездку, і мне трэба, каб мяне суправаджаў мой давераны сакратар", - сказала місіс Сінгх. "Па-вашаму, гучыць праўдападобна?"
  
  "О, пэўна, місіс". Кітым выдыхнула, радуючыся, што ў яе бацькі не будзе прычын для турботы. "Калі я еду?"
  
  "Верыць і Лоуэллы у дадзены момант у Шатландыі", - сказаў містар Прайс. “Яны хутка павінны вярнуцца. Верыць сустрэне вас у Лондане ў наступны чацвер і адвязе ў маёнтак Лоуэллов. Ваша праца зойме ўсяго некалькі дзён, але калі вы з Верыць адчуеце, што вам трэба затрымацца даўжэй, мы дамо вам нумар для званка. Спытай сваю цётку Милдред і скажы, што ты так цудоўна праводзіш час, што хацела б адкласці паездку ў Індыю яшчэ на некалькі дзён.
  
  Кітым кіўнула. “ А вы - мая цётка Милдред, сэр? Гэта ваша кодавае імя?
  
  Ўсмешка містэра Прайса трохі пацьмянела, у той час як місіс Сінгх прыкрыла рот рукой, каб стрымаць смех.
  
  “ Так, Кіці, мяркую, тэхнічна я твая цётка Милдред, - сказаў містар Прайс, “ але ты не павінна згадваць пра гэта нікому за межамі гэтага пакоя. Бяспека, ты разумееш.
  
  "Так, цётка Милдред", - адказала Кіці, вельмі задаволеная тым, што яна асвоілася з усімі гэтымі кодавымі імёнамі.
  
  Кіраўнік 15
  
  На працягу наступнага тыдня Кітым прысвячала амаль кожную гадзіну няспання запамінанню сваёй вокладкі і ўдасканаленні свайго новага акцэнту. Вядома, яна не магла ўзяць нічога з матэрыялаў дадому, але калі не была на працы, то ў думках гуляла ў маўклівыя слоўныя гульні, каб пераканацца, што правільна прамаўляе словы, хоць місіс Сінгх настойвала, што яе вымаўленне ўжо досыць аўтэнтычна, каб падмануць Лоуэллов. Можа быць, гэта і было праўдай, але Кітым заўсёды адчувала, што ёй не хапае гэтых маленькіх дзівацтваў. Гэта стала яшчэ адной яе дакучлівай ідэяй. З кожным днём Кітым знаходзіла ўсё больш неадпаведнасцяў паміж сваім акцэнтам і запісамі і прымалася за іх выпраўленне.
  
  Увесь гэты час яна ўяўляла сабе, якім чалавекам была б Кейт Грынвуд. У дасье была ўся неабходная Кітым фактычная інфармацыя — дата нараджэння, маці і бацька, хатні адрас, звычкі і хобі, — але ператварэнне ўсяго гэтага ў рэальнага чалавека было абавязкам Кітым. Ёй даводзілася думаць і дзейнічаць як гэтаму новаму чалавеку, што спачатку здавалася страшным, пакуль яна не зразумела, што накшталт як займалася гэтым усё сваё жыццё. Кожны раз, калі яна рабіла выгляд, што яе не ашаламляе натоўп, або хавала апантанасць, або заставалася вонкава спакойнай у разгар панікі, гэта было ўсё роўна што апранаць аблічча для прыкрыцця. Яна прыкідвалася кім-то іншым, кім-то без сваёй эксцэнтрычнасці. Калі б яна магла зрабіць гэта пераканаўча, яна змагла б зрабіць і гэта.
  
  Кейт Грынвуд была ў асноўным ціхай дзяўчынай, вырашыла яна. Кітым ў любым выпадку было прасцей за ўсё прадэманстраваць гэта. Ёй падабалася слухаць размовы, не абавязкова ўдзельнічаць у іх. Як толькі людзі даведаюцца пра гэта, ім не здасца дзіўным, што яна не вельмі гаваркая. Вядома, гэта азначала, што яна павінна была схаваць сваё жаданне быць ўсхваляванай, паколькі гэта было б вытлумачана як жаданне пагаварыць. З гэтым ёй трэба было быць асцярожнай.
  
  У чацвер Кітым, як звычайна, паехала на працу і змянілася ў сваю новую іпастась. Гэта была не самая ашаламляльныя перамена ў свеце, але яе новая асоба прыйшла разам з наборам шыкоўных сукенак, каштоўнасцяў і новай завітай прычоскай - кампліменты місіс Сінгх. Місіс Сінгх таксама паказала ёй, як выдаваць сябе за багатую канадку, уключаючы неабходны этыкет за сталом. Усё гэта было вельмі дзіўна, але патрабавала руху ўзорах, якія Кітым разумела і магла запомніць.
  
  Шаблоны былі вельмі карысныя.
  
  Адразу пасля абеду яна атрымала заключны інструктаж ад містэра Прайса і місіс Сінгх і заключны тэст сваёй вокладкі, хоць на той момант яна столькі раз рэпеціравала ролю Кейт Грынвуд, што ёй здавалася, што яна пачынае ведаць вокладку лепш, чым саму сябе. містар Прайс, здавалася, быў задаволены вынікам, але місіс Сінгх была больш асцярожная. Хоць яна не сказала нічога канкрэтнага, Кітым адчувала, што яна ўстрывожаная, і не разумела чаму. Хіба місіс Сінгх не даверыла ёй гэтую працу? Інакш яны не паслалі б яе.
  
  Выйшаўшы з кабінета, Кітым затрымалася ля дзвярэй і пачула, як місіс Сінгх сказала: “Мне гэта не падабаецца. Яна не гатовая".
  
  “Яна ёсць гатовая", - адказаў містэр Прайс. “Яна ведае сваё прыкрыццё ўздоўж і папярок. Яна хутка вучыцца, наша міс Грэнджэр".
  
  “Адна справа ведаць яе прыкрыццё. І зусім іншае - падтрымліваць яго пад ціскам ". Місіс Сінгх здавалася вельмі занепакоены. “Мы робім гэта занадта хутка. Ёй трэба больш часу на падрыхтоўку".
  
  "Часу больш няма", - адказаў містэр Прайс. “Вы бачылі справаздачы. У Лондан кантрабандай ўвозяцца зброя і выбухоўка, і я ведаю, што Смайт ў гэтым замяшаны. Лоуэлл - наш адзіны спосаб ўсталяваць сувязь паміж імі.
  
  "Навошта наогул турбавацца аб Смайте?" - спытала місіс Сінгх. "Мы павінны прыкласці ўсе намаганні, каб знайсці гэта зброя!"
  
  Містэр Прайс прабурчаў, відавочна устрывожаны. “Гэтым займаецца Грегсон, але хто ведае, ці зможа ён знайсці іх своечасова? Наколькі нам вядома, яны ўжо ў Смайта. І нават калі мы іх знойдзем, што тады? Смайт зноў выслізне зноў. Я не магу працягваць пераследваць гэтага чалавека, місіс Сінгх. Нявінныя людзі мёртвыя, таму што я не спыніў яго ў Белфасце, і хто ведае, наколькі ўсё будзе дрэнна ".
  
  "Я ведаю, Прайс". Місіс Сінгх ціхенька ўздыхнула. “Але я не адчуваю сябе мае права падвяргаць Кітым такой небяспекі. У яе няма вопыту Верыць у гэтай галіне".
  
  "Гэта лёгкае заданне", - настойваў містэр Прайс. “Лорд Лоуэлл нават не зверне на яе ўвагі. Адзіны чалавек, якога можна размясціць да сабе, - гэта Дыяна, і Верыць з гэтым справіцца. Але калі ў доме сапраўды ёсць патайная пакой, дзе Лоуэлл сустракаецца са Смайтом, мы павінны знайсці яе, і Кітым - агент, у якога больш за ўсё шанцаў гэта зрабіць.
  
  Наступіла доўгае і вельмі няёмкае маўчанне.
  
  "Я ведаю", - нарэшце сказала місіс Сінгх. "Але мне ўсё роўна гэта не падабаецца".
  
  У калідоры Кітым нахмурылася, прыслухоўваючыся да размовы. Было балюча ўсведамляць, што місіс Сінгх не думала, што зможа выканаць заданне, і нават містэр Прайс гучаў няўпэўнена, дзейнічаючы ад адчаю, а не ад упэўненасці. Гэта закранула Кітым. Усю яе жыццё людзі сумняваліся ў ёй, але яна пачала думаць, што ў Аркестры ўсё будзе па-іншаму.
  
  Падобна на тое, гэта было не так. Як бы старанна яна ні працавала, яна ўсё роўна заставалася проста Кітым Грэнджэр, дзяўчынай, якой нельга было даверыць ўсё рабіць належным чынам.
  
  Што ж, яна ім пакажа. Яна знойдзе тое, што хавае лорд Лоуэлл, і выцягне на свет божы, нават калі гэта заб'е яе.
  
  
  Кітым ўсё яшчэ злавалася на тое, што падслухала, калі ішла сустракаць Верыць на Пікадзілі-Серкус. Яна чакала са сваім чамаданам ля фантана на поўдзень ад скрыжавання і ціха размаўляла сама з сабой, каб супакоіцца. Яна сапраўды не разумела, чаму яе паслалі, калі яны не давяралі ёй выкананне місіі, але гэта не мела значэння. Людзі часта рабілі тое, чаго яна не разумела. Рашэнне складалася ў тым, каб захоўваць спакой і выконваць сваю працу.
  
  Яна ўзяла таксі і прыехала дакладна ў прызначаны час, так што ёй заставалася чакаць усяго некалькі хвілін, перш чым побач з ёй затармазіў ярка-чырвоны аўтамабіль з адкідным верхам. На кіроўчым сядзенні сядзела Верыць, выглядала надзвычай модна з прычоскай "карэ" і яркім модным сукенкай. Яна выглядала гатовай да вечарыне, а не да паездкі за горад. Верыць ссунула акуляры на нос і ўсміхнулася Кітым.
  
  "Я кажу!" - усклікнула яна. "Ідзеш маёй дарагі?"
  
  "Вери—Вера!" Кітым не забылася скарыстацца псеўданімам Верыць. Яна выказала здагадку, што ў Лондане за імі ніхто не будзе сачыць, але гэта была якая стаіць засцярога.
  
  Верыць нахілілася і адкрыла пасажырскую дзверцы. “ Прывітанне, стрыечная сястра, - сказала яна, калі Кітым забралася ў машыну. - Як даляцела? - спытала я.
  
  "Доўга", - адказала Кіці. Ёй сказалі, што пералёт праз Атлантыку займае некалькі гадзін, і ў яе ўяўленні гэта было вельмі доўга.
  
  “ Вам спадабалася экскурсія па Лондане?
  
  "Аб божа, гэта было проста выдатна, Вера", - сказала Кіці. "Я магла б проста глядзець на гэта гадзінамі".
  
  Яна выдатна ўсведамляла, што кажа з дзіўным акцэнтам. Практыка мінулага тыдня саслужыла ёй добрую службу. Яна ў думках проговаривала склады кожнага слова яшчэ да таго, як прамаўляла іх. Яна ў думках прадставіла іх форму і адчуванне. Гэты круглявы, той кароткі. Не забывай вымаўляць "ч", Кітым. Не кажы галосныя так рэзка, Кітым.
  
  На самай справе гэта спрацавала даволі добра. Пакуль Верыць ехала да ўскраін Лондана, яны балбаталі на фальшывыя тэмы, прыдуманыя для іх фальшывых асобаў, і Кітым ні разу не памылілася. Яна ганарылася сабой, што было незвычайна. Але яна добра выконвала сваю працу, і гэта было тое, што мела значэнне.
  
  Калі яны пакінулі горад і яго прыгарады і выехалі за горад, настрой Верыць змянілася і стала значна больш дзелавым.
  
  "У чым справа?" - спытаў я. Ціха спытала Кітым.
  
  Верыць выглядала здзіўлена. “О, нічога. Нам не трэба працягваць прыкідвацца, пакуль мы не прыедзем, таму я падумала, што павінна прысвяціць цябе ў некаторыя дэталі. Я ўжо праверыла машыну, каб пераканацца, што яна не праслухоўваецца. Мы можам гаварыць свабодна. "
  
  “ Праслухоўваецца? Яны падазраюць цябе?
  
  "Ні за што," запэўніла яе Верыць. “ Лорд Лоуэлл лічыць мяне проста адной з шалапутны сябровак яго дачкі. Але я заўсёды аглядаю машыну на ўсялякі выпадак.
  
  "Містар Прайс сказаў, што я патрэбна вам, каб знайсці патайныя пакой", - сказала Кіці, спадзеючыся атрымаць больш падрабязнае тлумачэнне. Містэр і місіс Прайс Сінгх не змаглі паведаміць ёй нічога звыш гэтага, паколькі здольнасць Верыць звязвацца з базай была абмежаваная.
  
  "Такім чынам, карацей кажучы, лорд Лоуэлл сустракаўся з людзьмі ў загарадным доме", - патлумачыла Верыць. “Гэта замаскіравана пад вечарынкі, здымкі па выхадных і да таго падобнае, але я ведаю, што сэнс у тым, каб сустрэцца з яго калегамі-змоўшчыкамі. Яны, верагодна, думаюць, што ў вёсцы цяжэй быць заўважаным, чым у Лондане ".
  
  “ Змоўшчыкі? Значыць, ён ёсць нешта задумвае?
  
  "Аб, без сумневу", - сказала Верыць. “Яны вячэраюць, выпіваюць і да таго падобнае, але ў якой-то момант вечарам усе яны знікаюць — у доме іх няма, але іх машыны застаюцца на пад'язной дарожцы. Гэта кажа мне аб тым, што тут ёсць патайная пакой. Я спрабаваў знайсці яе, але я ў тупіку, і калі я буду шукаць занадта старанна, хто-небудзь заўважыць."
  
  Кітым кіўнула. “ Для гэтага я табе і патрэбна.
  
  “ Місіс Сінгх сказаў мне, што ў вас талент знаходзіць схаваныя рэчы. Верыць ўсьміхнулася. "Зараз у вас ёсць шанец даказаць гэта".
  
  "Зрабі ўсё, што ў маіх сілах", - адказала Кіці. Яна зморшчылася, калі загаварыла са сваім старым акцэнтам. “Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, стрыечная сястра Вера. Абяцаю".
  
  "Малайчына!" Верыць штурхнула Кітым локцем і ўсміхнулася ёй. “Аб, і пакуль ты гэтым займаешся, калі наткнешся на код сейфа Лоуэлл, дай мне ведаць. Я не змог знайсці патрэбныя лічбы, і ў мяне няма інструментаў, каб зламаць гэтую чортаву штуку.
  
  "Містар Прайс ведае, што вам патрэбныя інструменты?" Здзіўлена спытала Кітым. "Ён мог бы даслаць што-небудзь са мной".
  
  Верыць пахітала галавой. “ Калі б гэта быў замак з ключом, я б проста выявіла яго, але кодавы сейф даводзіцца адкрываць свердзелам. Не змог спакаваць нічога, што магло б здацца падазроным, калі б хто-то вырашыў пакапацца ў маіх торбах, а дрыль дакладна не знікае ў падкладцы валізкі.
  
  Кітым абдумала гэта. “ Але ты магла б замаскіраваць гэта пад фен, ці не так?
  
  Верыць падняла брыво. “Гэта думка. Але табе ўсё роўна прыйдзецца што-то рабіць з шумам, калі ты ім скарыстаешся. Я пагавару аб гэтым з Фейт, калі мы вернемся ў Лондан. На дадзены момант гэта камбінацыя або нічога ".
  
  “ І як мне, па-твойму, знайсці камбінацыю? - Спытала Кітым.
  
  Верыць паціснула плячыма. “Без паняцця - проста трымай вочы і вушы адкрытымі на выпадак, калі наткнешся на якія-небудзь доказы. Але твая асноўная задача - знайсці тую патайныя пакой. У сейфе Лоуэлл захоўвае большую частку сваіх асабістых дакументаў, але менавіта ў гэтым пакоі ён і яго партнёры сустракаюцца на самай справе. Калі мы знойдзем яго, то зможам усталяваць "жучок" да іх наступнай сустрэчы.
  
  "У цябе гэта гучыць так проста", - сказала Кіці.
  
  Верыць чмыхнула. “Лёгка? Зусім няма ... але я думаю, што ўдваіх мы справімся. Праўда?"
  
  "Правільна!" Адказала Кіці.
  
  
  Паездка ў маёнтак лорда Лоуэлл была доўгай, але Кітым хутчэй спадабалася прагулка па ангельскай сельскай мясцовасці з Верыць. Яна ніколі раней не выязджала за межы горада, таму выгляд здаўся ёй неверагодным. Палову часу яна была занадта занятая разглядае травы і дрэў, каб звяртаць увагу на што-то яшчэ.
  
  Праз пару гадзін яны праехалі маленькую вёсачку і згарнулі з галоўнай дарогі. З вяршыні пагорка на іх глядзеў каменны загарадны дом. Калі Верыць праехала праз галоўныя вароты і накіравалася да выхаду, Кітым адкінулася на спінку сядзення. Яна адчувала сябе маленькай у гэтым месцы, што было дзіўна, паколькі ў Лондане было шмат будынкаў значна вялікіх памераў. Проста тут усё астатняе было маленькім. Дом быў самым вялікім і вялікім будынкам на многія мілі вакол. І гэта быў дом мясцовага лорда, якога, верагодна, не хацелася, каб яму нагадвалі, што час арыстакратыі прайшло паўстагоддзя таму.
  
  Верыць паглядзела Кітым ў вочы і спытала: "Ты гатовая?"
  
  "Гм, так", - адказала Кіці, пераканаўшыся, што верыць сама сабе, калі кажа гэта. Была работа, якую трэба было зрабіць, і яна збіралася яе выканаць. Зараз няма сэнсу баяцца.
  
  Пажылы мужчына ў чорным паліто і шэрых штанах з'явіўся на верхняй прыступцы ганка. Верыць з энтузіязмам памахала яму рукой, і мужчына накіраваўся да іх цвёрдай і мэтанакіраванай хадой.
  
  “ Прывітанне, Стоукс! - Паклікала Верыць, выбіраючыся з машыны. - Казала табе, што я ненадоўга.
  
  Стоукс злёгку кіўнуў. “ Так, міс Канінгам.
  
  Верыць узмахам рукі паказала на Кіці. “ Гэта мая няшчасная стрыечная сястра Кейт. Для вас - міс Грынвуд.
  
  - На самай справе, міс.
  
  “ Кейт, гэта дварэцкі лорда Лоуэлл, містэр Стоукс. Ён проста хараство.
  
  Стоукс ніяк не адрэагаваў на камплімент, але сказаў: "Дзякуй, міс".
  
  Кітым кіўнула Стоксу. - Я ўпэўненая, што вельмі рада пазнаёміцца з вамі.
  
  “ Дыяна дома? - Спыталася ў яго Верыць.
  
  “ Так, міс. Я мяркую, лэдзі Дыяна гуляе ў тэніс з міс Філіс і міс Айві. Яго светласць ў бібліятэцы, і яго не варта турбаваць, але я паведамлю яму аб вашым прыбыцці, калі ён выйдзе.
  
  Верыць засмяялася. “Ну, гэта выдатна, Стоукс. Я тут не для таго, каб пабачыцца з ім, ці не так?" Яна ўзяла Кітым за руку. “Пойдзем, я пазнаёмлю цябе з дзяўчынкамі. Стоукс, занясі сумкі Кейт ў яе пакой, будзь добры.
  
  "Вядома, міс," адказаў Стоукс.
  
  Кіці зірнула на дом і глыбока ўздыхнула. Вось і ўсё. Яе першае заданне. Усё, да чаго яна рыхтавалася, прывяло да гэтага моманту.
  
  Што, калі яна дапусціла памылку? Што, калі каго-небудзь заб'юць? Што, калі місія правалена, і гэта ўсё яе віна?
  
  Перш чым страх паспеў паралізаваць яе, Кіці сціснула зубы і зрабіла глыбокі ўдых праз нос.
  
  Яна збіралася гэта зрабіць. На карту былі пастаўленыя жыцця. Людзі разлічвалі на яе. Усю яе жыццё ўсе лічылі, што яна безнадзейная, занадта дзіўная, каб што-то значыць. Што ж, Аркестр верыў у яе — нават калі ў місіс Сінгх і містэра Прайса былі свае сумневы, — і яна не збіралася іх падводзіць.
  
  "Вядзі," сказала яна Верыць.
  
  Кіраўнік 16
  
  Кітым абышла дом услед за Верыць, моцна сціскаючы сумачку. Яна азірнулася на машыну, калі Стоукс загадаў другому слузе разгрузіць чамадан. Кітым адчувала інстыктыўнае агіду да таго, што з яе рэчамі звяртаюцца незнаёмцы, асабліва тыя, за кім яна павінна шпіёніць. Што, калі яны праявяць цікаўнасць і обыщут яе багаж?
  
  Пры гэтай думкі яна адчула прыліў панікі, але яна паступова ўляглася. У яе багажы не было нічога кампраметуючага, так што турбавацца не аб чым. Гэта была проста яе асабістая натура, заяўляць аб сабе, і ёй давядзецца прабівацца скрозь гэта. Яна не магла зрабіць нічога падазронага.
  
  Яны мінулі некалькі садоў, што цягнуліся ўздоўж схілу ўзгорка, і, нарэшце, дабраліся да лужка за домам, якая распасціралася ўдалячынь. Галава Кітым круцілася ва ўсе бакі, пакуль яе вочы спрабавалі ахапіць усё вакол. Тут было так шмат усяго, на што варта звярнуць увагу: кветкі, дрэвы, птушкі і сам дом з яго незлічонымі вокнамі і маленькімі закуткамі. Памер дома турбаваў яе. Як яна павінна была знайсці сакрэтную пакой у гэтым месцы? Там, напэўна, была сотня пакояў, і яна не магла адшукаць іх усё так, каб хто-небудзь не заўважыў!
  
  З аднаго боку лужка, у некалькіх футах ад дома, знаходзіўся тэнісны корт. Дзве дзяўчыны, апранутыя ў белае, ганялі мяч ўзад-наперад, у той час як трэцяя развалілася ў крэсле, пацягваючы шклянку ліманаду. Адна была бландынкай, наступная - брунэткай, а тая, што сядзела ў крэсле, была рыжай, як быццам яны былі парай. Усе яны былі прыкладна таго ж ўзросту, што і Верыць, і, здавалася, цудоўна праводзілі час, смеючыся і пляскаючы кожны раз, калі хто-то набіраў ачко.
  
  "Я еду ў Лондан на дзень, а вы ўсе пачынаеце гуляць у тэніс без мяне?" Усклікнула Верыць, калі яны з Кітым наблізіліся. "Што гэта за здраду?"
  
  Іншыя дзяўчаты спынілі матч і павярнуліся да яе. Бландынка ўсміхнулася ад вуха да вуха, і дзве іншыя хутка скапіявалі яе. На самай справе, усе іх руху былі нервирующе скаардынаваны. Валасы на патыліцы Кітым ўсталі дыбам.
  
  "Вось ты дзе, Вера!" - паклікала бландынка. У яе быў вельмі шыкоўны голас, і яе дыкцыя была настолькі бездакорнай, што Кітым здрыганулася. “Мы шукалі цябе паўсюль гэтым раніцай. Ты ж ведаеш, што мы не можам гуляць у пары без цябе!"
  
  Верыць ўздыхнула і падштурхнула Кітым наперад. “ Я казала табе ўчора ўвечары, што збіраюся забраць сваю кузіну. Ты пагадзілася, што яна можа застацца на некалькі дзён перад ад'ездам у Індыю.
  
  "О, вядома!" сказала бландзінка. “Гэта было сёння? Па-дурному з майго боку, я зусім забылася". Яна падышла да Кіці і працягнула руку. “Прывітанне! Вы, павінна быць, Кейт".
  
  "Я павінна?" - няёмка спытала Кітым. Гэта было задумана як жарт, але ў яе вуснах гэта прагучала па-дурному, і Кіці паспрабавала схаваць сваё збянтэжанасць смехам.
  
  Бландынцы, здавалася, было ўсё роўна. Яна схапіла Кітым за руку і сказала: “Вера мне ўсё пра цябе распавяла! Я Дыяна Лоуэлл". Яна махнула рукой у бок дома і тэрыторыі. “ Сардэчна запрашаем у старую сядзібу.
  
  "Вельмі рада пазнаёміцца з вамі", - сказала Кіці. "У лісце Веры гаварылася, што яна спынілася ў якіх-то проста выдатных сяброў, і паколькі я ўсё роўна спынілася ў Англіі ... Спадзяюся, вы не пярэчыце".
  
  "Зусім няма", - паабяцала Дыяна. “Чым больш, тым весялей, як гаворыцца. Любы сябар Веры - мой сябар. А цяпер пазнаёмся з дзяўчынкамі". Да іх далучыліся сяброўкі Дыяны, і яна паклала руку кожнай з іх на плячо, прадстаўляючы іх адзін аднаму. "Гэта Філіс, а гэта Айві". Брунэтка і рудая адпаведна. "Яны робяць з гэтага цэлае лета".
  
  "Прывітанне," сказала Кіці, працягваючы руку кожнай з двух іншых дзяўчат.
  
  "Ну хіба ты не проста хараство?" сказала Філіс. Яна абмянялася з усмешкай Айві і сказала: "Небарака выглядае так, быццам мы збіраемся яе з'есці".
  
  "Не будзь жудаснай", - перасцерагла Дыяна. Яна ўзяла Кітым за руку і падвяла яе да аднаго з крэслаў, звернутых да тэнісным корце. “Ты выдатна правядзеш час, пакуль будзеш тут, я абяцаю. І ты павінен расказаць мне ўсё пра Канадзе ".
  
  "О, вядома". Кіці паспрабавала ўспомніць некаторыя выпадковыя факты, якія яна запомніла для свайго прыкрыцця. Раптам у галаву нічога не прыходзіла. Замест гэтага яна паспрабавала ўхіліцца. "Вы калі-небудзь былі ў Канадзе?" - спытала яна.
  
  Дыяна выглядала здзіўленай пытаннем. Яна хіхікнула. "Аб Божа, няма!" Яна паглядзела на іншых дзяўчат. “Шчыра, хто ходзіць у Канада? Калі б я хацеў убачыць глухмень, я б проста наведаў Уэльс!"
  
  Філіс і Айві засмяяліся, паўтараючы Дыяне. І зноў быў той самы момант. Дыяна што-то зрабіла, і двое іншых рушылі ўслед за ёй. Кіці зірнула на Верити, якая на імгненне паглядзела на яе з спачуваннем, перш чым далучыцца да ўсеагульнага смеху. Не жадаючы выглядаць недарэчна, Кітым нервова хіхікнула.
  
  "Ты маеш рацыю", - сказала яна. “Гэта, гм, вельмі сумна! Я б ніколі туды не паехала, калі б не нарадзілася там".
  
  Дыяна хіхікнула і штурхнула Кітым. Гэта было не тое каб жорстка, але і не подла, але і не адчувалася сапраўднай гуллівасці. "Вось гэта настрой!" - усклікнула яна. “ Вера сказала, што ты была добрай спартсменкай. А цяпер сядай і глядзі, як мы згуляем сапраўдную парную гульню. Дыяна шчоўкнула пальцамі. “Вера, дарагая, вазьмі ракетку. Ты са мной."
  
  Верыць паглядзела на сваю вопратку. “ Я не апранутая для гэтага. Магу я пераапрануцца?
  
  "Вядома, няма!" Адказала Дыяна. “Я ўвесь дзень памірала ад жадання сыграць па-сапраўднаму ў парным разрадзе, а ты так лёгка не адкараскаешся. Гуляй у тым, што на табе надзета".
  
  Кітым ўбачыла, як на твары Верыць прамільгнула расчараванне, але Верыць здушыла яго. Яна сціпла ўсміхнулася, зняла туфлі і перадала іх Кітым, перш чым далучыцца да іншых дзяўчатам на тэнісным корце.
  
  "Ведаеш, калі ў мяне на сукенцы застануцца плямы ад травы..." пачала яна.
  
  “О, затыкніся. Я куплю табе новае сукенка", - адказала Дыяна, як быццам гэта было ўсё, што мела значэнне.
  
  Верыць заняла сваё месца на корце побач з Дыянай. Яна пакруціла ракетку ў пальцах і пакруціла ёю ўзад-наперад, каб праверыць вагу. Гэта рух неадкладна прыцягнула ўвагу Кітым да пальцах Верыць, якія рухаліся жвава і спрытна. Гэта прымусіла Кітым ўспомніць аб сваіх уласных пальцах, і яна апусціла позірк на свае рукі. Ці былі яны такімі ж спрытнымі, як рукі Верыць? Гэта было важна для шпіянажу або проста для гульні ў тэніс?
  
  Кітым спатрэбілася імгненне, каб зразумець, што яна адцягнулася. Смех і крыкі іншых дзяўчынак вывелі яе з задумення, і яна паглядзела на запалку. Яна хутка склала рукі на каленях і паспадзявалася, што ніхто не заўважыў яе дзіўных паводзін. Гэта было новае месца, поўнае новых людзей, і знаходзіцца ў палявых умовах на сапраўднай місіі было цалкам новым вопытам. Усё гэта пачынала выклікаць у яе неспакой, а гэта азначала непрыемнасці.
  
  Трымай сябе ў руках, нагадала яна сабе. Ты не Кітым Грэнджэр, ты Кейт Грынвуд, а Кейт Грынвуд не адцягваецца.
  
  Яна адкінулася на спінку крэсла і назірала за гульнёй іншых дзяўчынак. На самай справе гэта было даволі захапляльна. Кітым ніколі раней не бачыла гэтага тэніснага матчу, тым больш на траве. Было шмат летаніны ўзад-наперад, таму што мяч ніколі не адскоквала вельмі высока, калі стукаўся аб зямлю, таму ўсіх пасылалі навыперадкі, каб перахапіць кожны залп, пролетавший над сеткай. Некалькі разоў мяч стукаўся аб газон і адскоквала, і хто-небудзь лавіў яго адважным рыўком і рухам запясці — але часцей за ўсё гэтыя спробы заканчваліся няўдачай, і мяч, адкаціліся, спыняўся ў пары футаў ад яго, насьміхаючыся над бедным гульцом, які прапусціў удар.
  
  Кітым чакала, што Верыць стане зоркай гульні, паколькі Верыць, здавалася, была жудасна добрая ў многіх рэчах. Замест гэтага яна паказала сябе здольным гульцом, але не прыкметна лепш, чым хто—небудзь іншы - і менш за ўсё Дыяна, якая бліскала больш за ўсіх. Кітым падумала, ці было гэта наўмысна. Дыяна, здавалася, кіпела і надувала вусны кожны раз, калі сэт ішоў не ў яе карысць. Іншыя дазволілі ёй выйграць, каб улагодзіць яе?
  
  Праз некаторы час дзяўчынкі спыніліся на перапынак. Дыяна падышла да бліжэйшага століка, дзе на падносе стаялі збан з ліманадам і некалькі шклянак. Яна наліла келіх для сябе, не чакаючы астатніх, і зрабіла глыток. Яе твар адразу стала кіслым.
  
  “Аб Божа, як цёпла! Фу, фу!" Усклікнула дыяна.
  
  Верыць паспрабавала трохі і скорчила грымасу. “ Ну, так. Як даўно яго не было?
  
  “Ну, я не ведаю! Некалькі гадзін?" Дыяна нахмурылася. “Так не пойдзе. Каму-то прыйдзецца пайсці і сказаць кухару, каб прыгатавала яшчэ". Яна агледзелася з злосным выразам твару. “Аб чорт, дзе пакаёўка? Напэўна, займаецца хатняй гаспадаркай ці яшчэ чым-небудзь непатрэбным. У малодшай пакаёўкі выходны, інакш яна была б тут, каб паклапаціцца пра гэта, лянівая дурнічка... "Яна пачала клікаць у бок дома:" Сьюзен! Сьюзен, ідзі сюды, ты патрэбна!"
  
  Кітым паглядзела на іншых дзяўчынак. Верыць не спрабавала выглядаць раздражнёнай, у той час як Філіс і Айві нервова пераглядваліся. Кітым таксама адчувала сябе вельмі няўтульна з-за таго, што ўся злосць зыходзіла ад іх гаспадыні. Гэта сапраўды здавалася вельмі дурным - так хвалявацца.
  
  "Не злуйся", - сказала Верыць. "Паслухай, я проста пайду на кухню і ва ўсім разбяруся".
  
  Дыяна сурова ткнула ў яе пальцам. “ Заставайся на месцы, Вера. Мы ў разгары матчу, і я не збіраюся губляць свайго партнёра з-за ліманаду." Яна зноў павярнулася да хаце і крыкнула: "СЬЮЗЕН!"
  
  Кітым прыйшла ў галаву ідэя. Гэта быў рызыкоўны крок, але любая магчымасць агледзець дом самастойна была б карысная. Яна не ведала, з чаго пачаць пошукі схаванай пакоя Лоуэлл, так што, калі б яна магла цяпер знішчыць хоць бы частка дома ...
  
  "Я зраблю гэта", - сказала яна, міла ўсміхнуўшыся Дыяне. Яна практыкавалася ў гэтым, рыхтуючыся да ролі. "Я не гуляю, так што магу быць карыснай".
  
  Дыяна ўтаропілася на яе здзіўленым поглядам, і на імгненне Кітым спалохалася, што зрабіла што-то не так. Затым выраз твару Дыяны рэзка змянілася, але Кіці не магла зразумець, раззлавалася яна ці ўзрадавалася.
  
  "Ну і ну!" Усклікнула дыяна. “Гэта першая добрая ідэя, якую я пачула за доўгі час. Твая стрыечная сястра можа заставацца тут столькі, колькі захоча, Вера, калі яна згодная хадзіць за пакупкамі".
  
  "Старая добрая Кейт, заўсёды рада дапамагчы", - сказала Верыць. Яна адвяла Кітым ў бок і паказала на бліжэйшыя да іх шкляныя французскія дзверы. “Глядзі, кухню лёгка знайсці. Ідзіце прама праз гэтыя дзверы ў дом, павярніце направа ў першым калідоры і вынікайце па яго міма Кабінет лорда Лоуэлл." Яна зрабіла невялікае націск на гэтых словах. “ Лесвіца на кухню адразу за ёй. Не трэба спяшацца; мы прабудзем тут некалькі гадзін, калі Дыяне ёсць што сказаць па гэтай нагоды.
  
  "Дакладна," сказала Кіці.
  
  Яна пачакала, пакуль гульня адновіцца, перш чым падысці да зашклёнай дзвярэй і праслізнуць ўнутр. Яна апынулася ў маленькай гасцінай, вокны якой выходзілі на лужок. Яна была вельмі элегантнай і напоўненай разнастайнай дарагі мэбляй і ўпрыгожваннямі, такімі як маленькая статуэтка са слановай косткі на прыстаўным століку і некалькі партрэтаў, якія злосна глядзелі на яе зверху ўніз. Верагодна, гэта былі даўно памерлыя члены сям'і Лоуэлл, і Кітым адчувала, што яны назіраюць за ёй і ведаюць, што яна задумала.
  
  Кітым хутка абышла гасціную на выпадак, калі ёй што-небудзь кінецца ў вочы, але яна не чакала там нічога знайсці. Верыць бы ўжо абыйшла гэта месца, а такое грамадскае памяшканне, як гасцёўня, не было прыдатным месцам для ўваходу ў патайныя пакой. Усе маснічыны пад нагамі здаваліся аднолькава цвёрдымі, хоць скрозь дыван цяжка было сказаць напэўна. Усе шпалеры былі падабраныя ў тон, і ні адна драўляная дэталь не выглядала недарэчнай. Калі не лічыць таго, што яна тузала за кожную кнігу і насценны свяцільня ў пошуках кропкі спрацоўвання патаемны дзверы, гэта было практычна ўсё, што яна магла зрабіць.
  
  Затым Кітым паспяшалася ў пярэдні пакой і прайшла па ёй ў сярэдзіну дома. Яе вочы замітусіліся па баках, заўважаючы як мага больш дробных дэталяў, пакуль у яго не закружылася галава ад празмернасці інфармацыі. Нішто не выклікала падазрэнняў. Гэта хвалявала, але, па меншай меры, гэта азначала, што пазней ёй не прыйдзецца зноў абшукваць гэтую частку дома.
  
  Кабінет лорда Лоуэлл знаходзіўся далей па калідоры. Кітым штурхнула дзверы і выявіла, што яна не зачыненая, таму яна пракралася ўнутр. У пакоі было цёмна і змрочна, і яна выглядала вельмі старой. Гасціную абставілі сучаснай мэбляй, каб перанесці старадаўні асабняк у 20 стагоддзе, але, калі не лічыць тэлефона на стале, кабінет Лоуэлл выглядаў так, нібы яго не мянялі сто гадоў.
  
  Вялікі пісьмовы стол, які стаяў прама пасярод пакоя, быў вельмі ахайны, і паперы на ім былі складзеныя акуратнымі чаркамі. Крыштальная ваза са зрэзанымі кветкамі стаяла на суседнім століку, і кветкі казыталі Кітым нос. Яна шмыгнула носам, каб не чхнуць.
  
  Кітым прагартала паперы: у асноўным рахункі і іншыя бюракратычныя дробязі, якія, здавалася, не мелі ніякага дачынення да расследавання Аркестра. Хутка агледзеўшы паверхню стала, Кітым вярнула ўсё на ранейшае месца, аж да непрыемна зрушанага ад цэнтра размяшчэння адной з ручак. Пры поглядзе на гэта яе передернуло, і менавіта таму яна зразумела, што правільна замяніла яго пасля сваіх пошукаў.
  
  Скрыні стала былі зачыненыя, і адкрываць іх не было часу. Гэта быў усяго толькі папярэдні агляд. Пазней ёй прыйдзецца працягнуць пошукі. Памятаючы аб часу, Кітым агледзела сцены, але ёй нічога не кінулася ў вочы. Ні неадпаведнасцяў на шпалерах, ні няроўнасцяў або паглыбленняў ў панэлях, ні загадкава няроўных участкаў падлогі. Патаемнай пакоі тут таксама не было.
  
  Але там магло быць што-то яшчэ. Верыць казала пра сейфе, і гэта нагадала Кітым пра яе знаходцы ў прытулак Айвена. За адной з карцін яна выявіла сейф Лоуэлл.
  
  Ён быў вялікім, цяжкім і вялікім на выгляд. Як і сказаў Верыць, на ім быў кодавы цыферблат, так што не было ніякай надзеі адкрыць яго.
  
  Кітым вярнула карціну на месца і нахмурылася. Усярэдзіне магло быць што-то карыснае, але як яны павінны былі падабраць камбінацыю?
  
  У калідоры рыпнула масніца, ледзь слышная з таго месца, дзе стаяла Кітым. Яе сэрца затыхкала, і яна застыла на месцы. Няўжо яе вось-вось знойдуць?
  
  Яна паспяшалася да сцяны з аднаго боку ад дзвярэй, дзе яе можна было схаваць ад старонніх вачэй, калі дзверы адкрыецца. Яна зрабіла сябе як мага менш і больш сціпла і стала чакаць.
  
  Яе погляд зваліўся на цяжкія шторы, сабраныя па абодва бакі акна. У яе галаве пачала зараджацца думка. Яна магла б схавацца за гэтымі шторамі. Яны былі досыць шырокімі і тоўстымі, каб схаваць чалавечую постаць. Ці павінна яна пераехаць туды цяпер, або—
  
  Дзверы адчыніліся, і ўвайшоў мужчына. Гэта быў лорд Лоуэлл, выглядаў амаль гэтак жа, як на фатаграфіі ў сваім дасье. У Кіці перахапіла дыханне, і яна прыціснулася да сцяны. У Лоуэлл пад пахай была заціснутая газета, і ён накіраваўся прама да свайго стала, штуршком зачыніўшы за сабой дзверы.
  
  Ты павінна сысці, сказала сабе Кітым. Прэч адсюль, інакш ён цябе ўбачыць!
  
  Калі Лоуэлл праходзіў міма, Кітым ступіла ўбок і ўхапілася за дзверы рукой. Яе пальцы намацалі дрэва, і на імгненне ёй здалося, што яна вось-вось аслабіць хватку. Яе сэрца балюча забілася, і яна адчула набліжэнне панікі.
  
  Прэч! Прэч! Прэч!
  
  Кітым абыйшла дзверы і вярнулася ў калідор. Яна согнулась напалову і хапала ротам паветра. Паніка ахапіла яе, і гэта было ўсё, што яна магла зрабіць, каб утрымацца на нагах.
  
  З глыбіні офіса яна пачула, як Лоуэлл крыкнуў: "Там хто-небудзь ёсць?"
  
  Лорд Лоуэлл, павінна быць, пачуў яе. Яе павінны былі выявіць. Яна праваліла заданне, і цяпер усё было сапсавана!
  
  Дурны, дурны, дурны Кацяня!
  
  Няма. Скрозь міязмаў самаабвінавачанні ў яе розум прабіўся здаровы сэнс Кітым.
  
  Ён цябе не бачыў. Зрабі нявінны выгляд.
  
  Кітым паспешліва вярнулася ў гасціную, а затым зноў пайшла па калідоры, стараючыся выглядаць так, быццам у ёй няма нічога падазронага. Як толькі яна вярнулася ў кабінет, лорд Лоуэлл адчыніў дзверы і выйшаў перад ёй. Кіці рэзка спынілася і выглядала здзіўленай, што, верагодна, было самым шчырым пачуццём, якое яна выяўляла з моманту прыезду ў маёнтак.
  
  "Аб божа!" - усклікнула яна.
  
  Яе голас дрыжаў ад страху, які быў для яе цалкам рэальным, але быў зразумелы пры дадзеных абставінах. Яна адсунулася ад Лоуэлл і ахнула. Гэта дало ёй час, каб супакоіць нервы і прагнаць туман панікі ў галаве. Калі Лоуэлл ўтаропіўся на яе, Кіці драматычна выдыхнула і адчула, як напружанне трохі пакідае яе. Ёй хацелася ўдыхаць і выдыхаць зноў і зноў на працягу большай часткі гадзіны, каб усё гэта знікла, але гэта было немагчыма.
  
  "Прашу прабачэння, сэр, вы мяне напалохалі!" - сказала яна, робячы ўсё, што ў яе сілах, каб выглядаць так, быццам яна расслабляецца пасля нечаканага ўзрушэння. Яна паняцця не мела, спрацавала гэта.
  
  "Хто вы, чорт вазьмі, такі?" Запатрабаваў адказу Лоуэлл. "Што вы робіце ў маім доме?"
  
  Кітым ахнула. “ Аб няма! Дыяна табе не сказала?
  
  Да яе аблягчэнні, гэта неадкладна падзейнічала на Лоуэлл. "О, вы адна з сябровак Дыяны, ці не так?"
  
  Кітым адлюстравала сваю лепшую мілую ўсмешку і сказала: “Так, сэр, я Кейт. Стрыечная сястра Веры? Дыяна сказала, што я магу застацца на некалькі дзён".
  
  "Ах, так". Лоуэлл азірнуўся на офіс з выразам заклапочанасці на твары, але затым зноў звярнуў сваю ўвагу на Кіці. “Дыяна што-то згадвала пра гэта. Я не ведаў, што ты прыедзеш сёння.
  
  “ Мне вельмі шкада, лорд Лоуэлл. Спадзяюся, гэта не даставіць вам клопатаў.
  
  “ Няма, няма, зусім няма. "Голас Лоуэлл гучаў груба і раздражнёна, але, па меншай меры, яго падазрэнні рассеяліся. “ Вы канадзец, ці не так?
  
  “Так, гэта дакладна. Я з Атавы." Кітым шырока паціснула плячыма. "Я думаю, акцэнт выдае гэта".
  
  Лоуэлл усміхнуўся. “ Не так-то проста гэта схаваць. Сардэчна запрашаем у старое маёнтак. Прашу прабачыць маю... рэзкасць.
  
  "О, зусім няма, сэр!" Адказала Кіці. “Я не хацела вас напалохаць. Дыяна паслала мяне на кухню за свежым ліманадам, і я крыху заблукаў.
  
  Лоуэлл паказаў у канец калідора. “Апошняя дзверы направа. Спусьцецеся па лесвіцы". Ён пачаў вяртацца ў свой кабінет, затым спыніўся. “ Дыяна скажа табе, але вячэра ў восем. Не опаздывай.
  
  “ Не, сэр. Я буду дзейнічаць хутка, абяцаю.
  
  Лоуэлл кіўнуў. "Добра," сказаў ён і пакінуў Кітым ў спакоі.
  
  Кіраўнік 17
  
  Пасля скандалу ў кабінеце лорда Лоуэлл Кітым да канца вечара не высовывалась. Гэта было выдатна, таму што, знаходзячыся ў грамадстве Дыяны, яна атрымлівала доступ у большасць пакояў на першым і верхнім паверхах. Дзяўчынкі сноўдаліся па ўсім доме, збольшага таму, што Дыяне, здавалася, падабалася дэманстраваць гэта новаму госцю, а збольшага таму, што яна была занадта неспакойнай, каб доўга заставацца на адным месцы.
  
  Кітым ўважліва сачыла за доказамі. Спачатку яна падумала, што, магчыма, дзе-то проста ёсць невыкарыстоўваемых пакой, пра якую ўсе ведалі, але лічылі закінутай, якая на самай справе была таемным месцам сустрэч Лоуэлл. Але адна з дзяўчат, напэўна, згадала б пра свабоднай пакоі. Дыяна, здавалася, любіла распавядаць гісторыі пра тое, якія знакамітыя людзі у якіх спальнях спалі, які продак дадаў нейкія штрыхі ў дызайн і якія небаракі памерлі ў самых нечаканых кутках дома.
  
  Такім чынам, цалкам схаванае месца здавалася больш верагодным. Кітым хутка склала разумовы план, затым паспрабавала высветліць, ці ёсць якія-небудзь прыкметныя неадпаведнасці паміж адной бокам сцены і іншы. Наколькі яна магла судзіць, паміж пакоямі не было вялікіх няўлічаных прастор. І яна не магла хадзіць і стукаць у сцены, каб пачуць, ці ёсць сярод іх пустата. Па меншай меры, не тады, калі побач былі іншыя дзяўчыны.
  
  Вячэра быў накрыты ў раскошнай сталовай. Лорд Лоуэлл далучыўся да іх і сеў на чале стала, але большую частку трапезы ён правёў за чытаннем якіх-небудзь газет і практычна не звяртаў увагі на сваю дачку і яе сяброў. Час ад часу ён абменьваўся некалькімі словамі са сваёй жонкай, лэдзі Канстанс, але ні адзін з іх, здавалася, не быў занадта зацікаўлены ў размове з маладымі людзьмі. Здавалася, сямейны вячэру быў хутчэй пытаннем традыцыі, чым падставай для рэальнага зносін. Як толькі з ежай было скончана, Лоуэлл знік у сваім кабінеце, і больш яго не бачылі да канца вечара.
  
  Дзяўчаты пайшлі ў гасціную і правялі вечар, слухаючы музыку на прайгравальніку, бесклапотна размаўляючы і гуляючы ў карты. Кітым з усіх сіл старалася быць прыемнай і таварыскай, але напружанне ад зносін з усімі гэтымі людзьмі пачатак адбівацца на ёй. Неўзабаве яна так моцна пстрыкае пальцамі пад сталом, што гэта пагражала стаць прыкметным.
  
  Нарэшце яна выбачылася і легла на адзін з канап. Яна ўтаропілася ў столь і прыкінулася, што зачараваная музыкай. На самай справе гэта было не так ужо далёка ад ісціны, і паступова Кітым выявіла, што ігнаруе людзей і рэчы вакол сябе, паколькі яе розум пачаў доўгі працэс адцягнення ад падзей дня.
  
  “Пені Лейн ў маіх вушах і ў маіх вачах ... " прамармытала яна сабе пад нос, ціхенька падпяваючы музыцы. Калі яна была маладзей, яна без ваганняў спявала ўслых, але бацькі так моцна лаялі яе, што гэта пазбавіла яе радасці. Цяпер яна трымала спевы ў асноўным у галаве, каб ніхто не заўважыў. Тым не менш, паўтаральны гук супакойваў і дапамагаў ёй пракручваць у галаве тое, што яна ўжо вывучыла, і тое, што ёй трэба было рабіць далей.
  
  Яна не заўважала, што свет сплывае прэч, пакуль Верыць не схілілася над ёй з-за канапы. "Што робіш?" яна спытала Кітым.
  
  Інстынктыўна Кітым захацелася отпрянуть ад раптоўнага турботы, і яна ўчапілася рукой у адну з падушак, каб утрымацца ад гэтага. Гэта запатрабавала вялікіх намаганняў, але яна адказала Верыць асляпляльнай усмешкай і нават здолела сустрэцца з ёй поглядам, нягледзячы на ўсё, што круцілася ў яе ў галаве.
  
  "Проста атрымліваю асалоду ад музыкай, стрыечны брат", - адказала яна.
  
  Верыць ўсьміхнулася ёй. “ Ты хаваешся.
  
  "Ніякі закон гэтага не забараняе".
  
  Кіці зірнула на іншых дзяўчат, але ні адна з іх не звярнула на яе ніякай увагі. Айві і Філіс ўсё яшчэ гулялі ў карты, а Дзіяна курыла цыгарэту, чытаючы часопіс.
  
  Верыць абыйшла канапа і села на падлогу перад Кітым. "Ўбачыла што-небудзь цікавае падчас свайго паходу на кухню сёння ўдзень?" ціха спытала яна. Гэта быў бяскрыўдны пытанне, але шанцаў быць пачутым было мала.
  
  "Мне нічога не кідалася ў вочы ні ў гасцінай, ні ў калідоры, ні ў кабінеце", - прашаптала Кітым ў адказ. "Мне трэба больш часу, каб як след агледзець астатнюю частку дома".
  
  Верыць адказала лёгкім кіўком. “Пачакай пару дзён. У выхадныя будзе дастаткова часу для прагулак".
  
  "Добра," сказала Кіці.
  
  "Памятай, ты тут для таго, каб добра правесці час", - з разуменнем сказала Верыць.
  
  "Аб чым вы двое сплетничаете?" Дыяна паклікала іх.
  
  Кітым замерла. Чула яна, аб чым яны гаварылі?
  
  Калі розум Кітым пачаў апускацца ў паніку, Верыць засмяялася і крыкнула Дыяне: “Нічога важнага. Кітым распавядала мне аб школьным таварышам, які ёй падабаецца". Яна штурхнула Кітым локцем. “ Мяркуючы па тым, як ён гучыць, не вельмі цікава.
  
  Кітым некалькі разоў ўдыхнула і выдыхнула, каб супакоіцца. Іх ніхто не падслухоўвае. Усё было ў парадку.
  
  "Аб божа!" Усклікнула дыяна. "Раскажы мне ўсё пра яго!"
  
  "Гм... ну ... "
  
  Кітым спатрэбілася секунда, каб выклікаць ва ўяўленні сваё выдуманае захапленне. Усё адбывалася на лета, так што дэталі былі больш ці менш вынятыя наўздагад з таго, што круцілася ў яе ў галаве ў дадзены момант, але гэтага было дастаткова, каб быць праўдападобным, калі б ёй давялося ўдавацца ў падрабязнасці.
  
  "Яго клічуць Рычард", - сказала яна. “Ён вельмі прыгожы і носіць акуляры, якія мне вельмі падабаюцца. А яго бацька працуе на ўрад".
  
  Дыяна засмяялася. “Яго клічуць Рычард? О, гэта вельмі смешна! Майго хроснага клічуць Рычард".
  
  Кітым зморшчылася. Дыяна, павінна быць, казала пра Смайте. І, верагодна, Кітым таксама ўспомніла гэтае імя. За апошнія некалькі дзён яна столькі разоў перачытвала дасье Смайта і Лоуэлл, што іх імёны раіліся ў захламленном сховішча яе розуму. Проста цуд, што яна не сказала "Генры" замест гэтага.
  
  "О, праўда?" спытала яна. "Якое супадзенне!"
  
  Яна працягвала нявінна ўсміхацца. У душы яна адчула сябе поўнай дурніцай і заўважыла, што Верыць кінула на яе шырока расчыненыя вочы з папярэджаннем.
  
  Дыяна хіхікнула. “ТССС! Не кажы глупства. Гэта жудасна распаўсюджанае імя".
  
  "Прабач," сарамліва сказала Кіці.
  
  Кітым заўважыла, як Верыць кінула на яе яшчэ адзін шматзначны погляд. Паведамленне было дастаткова ясным: захоўвайце самавалоданне і не рабіце ніякіх намёкаў, якія маглі б здацца падазронымі.
  
  "Ну, калі ў твайго хлопчыка акуляры, то ён, відавочна, вельмі непрыгожы, і я не хачу пра яго чуць", - працягнула Дыяна. "Давай пагаворым аб чым-небудзь іншым".
  
  Яна сказала гэта з вялікай рашучасцю, што было сумна, таму што іншай тэмы для размовы пад рукой не было, і паміж імі павісла няёмкае маўчанне.
  
  “Хто-то казаць пра што-то!" - Раздражнёна запатрабавала Дыяна. “ Ну вось, я пачну...
  
  "У цябе вельмі прыгожае імя", - перабіла Кітым. Яна думала, што сказаць, і не змагла спыніцца, нават калі Дыяна пачала гаварыць. "Яно цябе ідзе", - хутка дадала яна.
  
  Дыяна, здавалася, была раззлаваная, грубіянствам Кітым, але камплімент змякчыў яе гнеў. “Што ж, дзякуй. Прыемна, што хто-то заўважыў". Дыяна прыняла позу і адкінула валасы назад. “ Ты ж ведаеш, мяне назвалі ў гонар Дыяны Митфорд.
  
  "Праўда?" Спытала Кітым. Спачатку гэта імя нічога ёй не сказала, але яна прыкінулася, што вельмі ўражаная.
  
  "Ну, я б сказала, лэдзі Мозли", - паправілася Дыяна.
  
  І гэта было адсутнічае часткай. Дыяну назвалі ў гонар жонкі Освальда Мослы, таму што Мослы сябраваў не толькі са Смайтом, але і з Лоуэллом.
  
  Кітым яшчэ трохі порылась ў сябе ў галаве, і ў галаве пачало выбудоўвацца некалькі ідэй. Узрост Дыяны азначаў, што яе хрысцілі неўзабаве пасля вайны, калі на рэпутацыю Мослы, напэўна, легла б змрочная цень. Гэта азначала, што лорд Лоуэлл не толькі не пярэчыў супраць фашызму Мослы, ён на самай справе не бачыў у ім нічога дрэннага. А гэта, у сваю чаргу, азначала ...
  
  Ход яе думак быў перапынены Дыянай.
  
  “Такая чароўная лэдзі. Зусім правільна, што мяне назвалі ў яе гонар".
  
  Кітым вырашыла, што будзе лепш, калі яна кіўне ў знак згоды, што яна і зрабіла, з вялікім энтузіязмам. “Я бачу гэта. Ты сапраўды вельмі чароўная, Дыяна. Хацела б я быць больш падобнай на цябе. О, калі вы не пярэчыце, што я так кажу.
  
  Яна зрабіла выгляд, што рабіць камплімент саманадзейна, што толькі яшчэ больш парадавала Дзіяну. “Я зусім не пярэчу. Гэта цалкам натуральна - жадаць быць падобнай на мяне. Усе астатнія так робяць.
  
  Айві і Філіс паспешліва прамовілі некалькі блытаных заяў аб згодзе. У Кітым ўзнікла адчуванне, што банальнасці такога роду былі звычайнай справай у коле Дыяны.
  
  Дыяна павярнулася да Верыць і сказала: “Здаецца, у тваёй кузіны добры густ, Вера. Я рада, што ты прывяла яе".
  
  "Кейт проста хараство", - пагадзілася Верыць.
  
  “Я бачу гэта. Я спадзяюся, ты зможаш застацца даўжэй, чым на выхадныя", - сказала Дыяна.
  
  Прапанова гучала шчыра, але Кіці не навучылася давяраць ветлівым словах, якія прамаўляюцца ў дадзены момант. Яна не разумела, чаму чалавек кажа што-то падобнае, не маючы на ўвазе гэтага, але людзі часта так робяць.
  
  Цыгарэта Дыяны амаль дагарэла, таму яна затушылі яе ў попельніцы і запаліла новую. Ад паху ў Кітым неадкладна зморшчыўся нос, і яна здрыганулася. Ад тытуню зыходзіў жудасны пах. Рэзкі пах дзейнічаў Кітым на нервы. Гэта было цярпіма, калі Дыяна знаходзілася ў іншым канцы пакоя. Цяпер гэта было невыносна.
  
  “ Цыгарэту? - Спытала Дыяна, працягваючы свой сярэбраны партабак астатнім.
  
  Верыць і астатнія нецярпліва пацягнуліся за цыгарэтамі і перадалі запальнічку па крузе. Калі падышла чаргу Кіці, яна проста ўтаропілася на шэраг белых палачак і пастаралася не выглядаць хворы.
  
  "Эм, не, дзякуй", - ціха сказала яна.
  
  Дыяна выглядала здзіўлена і раздражнёнай. “У чым справа? Не курыш?"
  
  "Няма," адказала Кіці.
  
  "Такім чынам, пачынай прама цяпер", - адказала Дыяна, тыцкаў партсыгарам Кітым ў твар. "Гэта пойдзе табе на карысць".
  
  У нос Кітым ўдарыў пах тытуню. У яе закружылася галава, і страўнік пачаў выкручвацца. “ Не, дзякуй, - сказала яна. - Я б палічыў за лепшае не рабіць гэтага.
  
  Дыяна засмяялася над ёй. “Божа, ты дзіўная, ці не так? Я табе сёе-тое прапаную, а ты адмаўляешся. Ведаеш, гэта проста няветліва. Калі людзі прапануюць табе што-тое, ты павінен браць гэта і казаць дзякуй ".
  
  “ Прабач, я проста... - запінаючыся, вымавіла Кітым.
  
  “ Іду ў заклад, ты таксама непітушчы, ці не так?
  
  Цяпер ад ласкі не засталося і следу. Рэзкасць перамены збянтэжыла Кіці, і гэта напалохала яе. Свядома, яна ведала, што гэта азначае: ветласць Дыяна была падробка, фабрыкацыя, каб атрымаць тое, чаго яна хацела ад людзей. Гэта была сапраўдная яна. Але Кіці не зразумеў хто-то дзейнічае такім чынам. Было досыць цяжка мець адно твар, якім можна падзяліцца з усім светам, не кажучы ўжо пра двух.
  
  Верыць нахілілася наперад і ўстала паміж імі. “ Яна ўсяго толькі дзіця, Ды. Адыдзі, добра?
  
  "Ну, гэта сапсавала мне настрой". Дыяна раздражнёна чмыхнула і зацягнулася цыгарэтай.
  
  "Не мітусіся," мякка сказала Верыць. “ Давай вып'ем, і ўсё будзе добра. Яна паклала руку Кітым на плячо. “Кейт, чаму б табе не пайсці спаць? Для цябе ўжо позна, і ў цябе быў доўгі дзень".
  
  Кітым кіўнула. Ёй трэба было выйсці з пакоя. Гэта было важна. Яна засмуціла Дзіяну, і калі яна застанецца, узнікнуць праблемы. У гэтай сітуацыі не было нічога незвычайнага для яе, але абставіны былі незнаёмымі. Яна не зрабіла і не сказала нічога дрэннага, яна была ўпэўненая ў гэтым. Яна толькі што адмовілася ад цыгарэты. Як гэта магло каго-то так знерваваць?
  
  Тым не менш, яна не скардзілася. Яна ўстала, памахала іншым дзяўчатам і паспяшалася з гасцінай. Паднімаючыся наверх, у сваю пакой, яна пракручвала ўсё ў галаве, спрабуючы знайсці ў гэтым сэнс.
  
  Дыяна была багатая. Яе бацька быў лордам. Гэты дом быў яе замкам, а дзяўчынкі - яе дваром, як у старой кнізе. Калі яна чаго-то хацела, яна гэта атрымлівала. Яе бацька, верагодна, даваў ёй усё, аб чым яна прасіла, а сябры, здавалася, патураць усім яе прыхамацяў — магчыма, таму, што яе сям'я была больш магутнай, чым у іх, — так што яна не прывыкла, каб ёй адмаўлялі. Адмова прымусіў яе засумнявацца, ці сапраўды яна галоўная. Гэта раззлавала яе. Гэта прымусіла яе задумацца аб тым, што, магчыма, свет не такі, якім яна яго сабе ўяўляла. Замест таго каб прыняць гэтую магчымасць і рухацца далей, у яе здарылася ўспышка гневу, якая прымусіла ўсіх вакол зноў рабіць тое, што яна хацела, захоўваючы ілюзію кантролю.
  
  Дабраўшыся да верху лесвіцы, Кітым ўсміхнулася, задаволеная тым, што змагла сабраць разам кавалачкі гэтай дзіўнай сустрэчы. Раптам інцыдэнт стаў менш заблытаным і, такім чынам, менш страшным. Самае галоўнае, гэта дало ёй лепшае ўяўленне аб тым, як кіраваць Дыянай, а кіраванне Дыянай было ключом да атрымання доступу да лорду Лоуэллу.
  
  Кіраўнік 18
  
  Цяпер, калі Кітым зразумела, з чым яна мае справу, наступныя некалькі дзён прайшлі значна прыемней, чым першы.
  
  Яна ведала, што лепшы спосаб пазбегнуць канфлікту - гэта улагодзіць яго. Гэта здавалася няправільным, і Кітым некалькі разоў даводзілася прикусывать мову, каб не сказаць што-небудзь рэзкае ў адказ на неабгрунтаванае патрабаванне або выпадковае абразу, але яна настроілася на гэта, і ёй удалося прамаўчаць і прыемна ўсміхнуцца, нават калі над ёй кпілі за тое, што яна такая ціхая. Абразы ніколі не доўжыліся доўга. Яны здаваліся хутчэй рэфлекторнымі, чым усвядомлена.
  
  Кітым лічыла, што шпіёнам даводзіцца мірыцца з разнастайнымі непрыемнасцямі, каб выканаць сваю працу.
  
  У перапынках паміж камандамі і жорсткімі словамі ёй на самай справе было весела. З таго часу, як яна кінула школу і пачала працаваць у краме, яна амаль не праводзіла часу ў кампаніі сваіх аднагодкаў. Усё ў Аркестры былі вельмі мілымі, але ў працоўны час усе яны былі сканцэнтраваны на працы. А ўвечары Кітым прыйшлося спяшацца дадому. Гэта быў першы раз, калі яна была па-сапраўднаму таварыскай, здавалася, за цэлую вечнасць.
  
  Вядома, гэта таксама было стомна, і Кітым знаходзіла суцяшэнне ў некалькіх рэдкіх момантах, калі моўчкі глядзела ўдалячынь або засяроджвалася на чым-небудзь бяскрыўдным перад сабой. Сёння, у суботу, гэта быў шклянку содавай. Пяцёра дзяўчат адправіліся ў мясцовую вёску, каб агледзець сельскія славутасці, і цяпер сядзелі ў маленькім рэстаранчыку, атрымліваючы асалоду ад газаванымі напоямі і выпечкай.
  
  "Аб Божа!" Прашаптала Дыяна. "Ты бачыў, што на ёй надзета?"
  
  На імгненне Кітым здалося, што яны кажуць пра яе. Яна трывожна падняла вочы, а потым паглядзела на сваю сукенку. Як і ўся вопратка, якую яна прывезла, яна была нашмат прыгажэй, чым усё, што ў яе было на самай справе. Не, гэтага не магло быць.
  
  "Аб чым мы гаворым?" - спытала яна.
  
  Філіс кіўнула ў бок афіцыянткі, якая прынесла ім ежу і напоі. “ Яна. Шчыра кажучы, яна нават не папрацавала добра выглядаць.
  
  "Мяне б не заспелі мёртвай па-за дома ў такім выглядзе", - пагадзілася Айві.
  
  Кітым крадком кінула яшчэ адзін погляд. Дзяўчына была звычайнай. Звычайная знешнасць, звычайная адзенне. Нічога дарагога, таму што хто стане апранаць што-то моднае, каб абслугоўваць столікі? Яна выглядала стомленай, але, вядома ж, гэта было так: абслугоўваць ўсіх кліентаў у гэтым рэстаране, павінна быць, цяжкая праца. Гэта было адзінае месца ў горадзе, не лічачы паба. Верагодна, сямейны бізнэс.
  
  Дзяўчынка была прыкладна таго ж ўзросту, што і Кіці, што прымушала Кітым думаць аб сабе. Яны абодва былі вельмі звычайнымі — толькі звычайным быць не дазвалялася. Гэта было злачынства дзяўчынкі. Яе танная адзенне, адсутнасць гламура здаваліся асяродку Дыяны сведчаннем непаўнавартаснасці.
  
  "О, я не ведаю," пачала Кітым. - Мне здаецца, яна выглядае даволі...
  
  Яе перапыніў штурхель пад сталом ад Верыць, і яна хутка змоўкла. Ніякіх пярэчанняў іншым дзяўчатам. Усё, што мела значэнне, - гэта місія.
  
  "Такі сумны маленькі гарадок", - прабурчала Дыяна, гледзячы ў акно на вясковыя будынка звонку. "Я не магу тут заставацца".
  
  "Засталося ўсяго некалькі тыдняў", - сказала Верыць.
  
  "А потым мы паедзем у Парыж!" Айві усклікнула. "Гэта будзе так весела!"
  
  "Магчыма". Дыяна нахмурылася. "Тата кажа, што Парыжа, магчыма, цяпер няма на картах".
  
  Кітым ажывілася пры гэтых словах. Змяненне планаў заслугоўвала ўвагі, нават калі яно магло нічога не значыць. Яна зірнула на Верыць і ўбачыла, што ў яе партнёра была тая ж ідэя.
  
  "Чаму няма?" Спытала Кітым.
  
  Дыяна злосна паціснула плячыма. “Ён не сказаў. Проста 'можа і не здарыцца". Верагодна, што-то, звязанае з яго бізнесам. Ён заўсёды ставіць на першае месца ".
  
  У яе голасе гучала непадробная боль — больш, чым проста раздражненне з-за таго, што ёй адмовілі ў адпачынку.
  
  “ Хіба парламент не аб'яўляе летнія вакацыі праз пару тыдняў? - Спытала Верыць.
  
  "Магчыма", - сказала Дыяна. “Але ў яго заўсёды ёсць праца. Я мяркую, што папа думае, што ўрад важней мяне. "Яна гучна засмяялася, відавочна спрабуючы схаваць свае сапраўдныя пачуцці.
  
  Колцы ў галаве Кітым зноў закруціліся. Падобна, у тым, што лорд Лоуэлл расчараваў сваю дачку, не было нічога незвычайнага. Ні Айві, ні Філіс, здавалася, гэта не здзівіла. Магчыма, жорсткасць Дыяны была спароджаная не толькі потворством сваім жаданням, але і грэбаваннем з боку яе бацькі. Ён, безумоўна, не звяртаў асаблівай увагі ні на каго з іх у апошнія некалькі дзён.
  
  Кітым раптам падумала аб сваім уласным бацьку. Ён часта бываў уладным, але, па меншай меры, праяўляў цікавасць да яе дабрабыту. Лоуэллу, здавалася, было ўсё роўна. Для яго ўсё было важней дачкі. Ён абсыпаў яе раскошай, а затым адмовіўся прызнаць яе. Гэта не магло быць добра ні для каго.
  
  "І вось мы тут, у вёсцы, сумуем". Дыяна кінула погляд на Кіці. “Падобна на тое, ты не прыйшла своечасова, Кейт. Тут нічога не адбываецца".
  
  Кітым адразу ж перайшла на прымірэнчы лад. Гэта была яе інстынктыўная абарона, калі людзі вакол яе злаваліся і пераключалі сваю ўвагу на яе.
  
  “О, я не ведаю. Я так цудоўна праводжу час, толькі мы пяцёра. Я думаю, што ваша мясцовасць вельмі чароўная".
  
  Яна сунула саломінку ў рот і зрабіла вялікі глыток, каб больш нічога не казаць. Абурэньне, які ішоў ад Дыяны, было вельмі непрыемным, але вакол Айві і Філіс панавала аўра страху, якая была яшчэ горш. Яны, верагодна, баяліся, што Дыяна выместит на іх сваё раздражненне.
  
  “Ну, ты канадзец. Што ты ведаеш?" Прабурчала Дыяна.
  
  Верыць нахілілася наперад і паклала руку на плячо Дыяны. “О, чорт вазьмі, забудзь пра ўсё гэта, забудзь аб сельскай мясцовасці. Давайце ўсе паедзем у Лондан! Гэта будзе весела! Я ведаю адну цудоўную дыскатэку ў Мейфэре ...
  
  Кітым заўважыла, як Айві і Філіс паківалі галовамі, даючы Верыць знак замаўчаць. Дыяна нахмурылася яшчэ мацней.
  
  "Тата катэгарычна забараніў мне наведваць Лондан, і калі я не магу паехаць, то ніхто з вас не зможа".
  
  "Мы б не паехалі без цябе!" Айві запэўніла яе.
  
  Верыць нахмурылася і выглядала збітай з панталыку. “ Ён сказаў, чаму?
  
  "Ён ніколі гэтага не робіць", - адказала Дыяна. “Напэўна, баіцца, што я добра правяду час і пастаўлю яго ў няёмкае становішча. Шчыра кажучы, я напілася ў Біярыцы аднойчы Можна падумаць, я зганьбіў усю сям'ю!"
  
  Кітым ўбачыла, як на імгненне напружыліся мышцы вакол вачэй Верыць. Яна пра што-то думала, да чаго-то прыходзіла. Затым Верыць, падбадзёрваючы ўсміхнулася і паляпала Дзіяну па руцэ.
  
  “Забудзь пра гэта. Мы проста павесялімся тут", - сказала яна. “Сумная старая вёска ці няма. Акрамя таго, на наступным тыдні мы едзем на мора. Лепш, чым у Лондан. У любым выпадку, у горадзе занадта горача ў гэты час года.
  
  Дыяна паціснула плячыма, не тое каб згаджаючыся, але і не згаджаючыся з ёй.
  
  Калі дзяўчаты вярнуліся да сваіх напояў і ласункаў, Верыць абмянялася позіркам з Кітым. Кітым не была да канца ўпэўненая, што менавіта яна павінна была атрымаць з гэтага, але Верыць вызначана што-то западозрыла.
  
  
  На зваротным шляху ў маёнтак Кітым вынікала за астатнімі, пакуль яны балбаталі. Доўгі размову ў рэстаране, пагоршаны воблакам гнеўных эмоцый, омрачавших трапезу, прымусіў прайгравальнік у яе галаве замаўчаць. Было цяжка засяродзіцца, што магло стаць праблемай, калі б стала яшчэ горш.
  
  Кітым заклала рукі за спіну і злучыў кончыкі пальцаў, гледзячы ўдалячынь, на сельскую мясцовасць. Любы б падумаў, што яна проста любуецца відамі або, можа быць, назірае за птушкамі, хоць на самай справе ёй проста трэба было чым-то нязначным заняць вочы, пакуль яе мозг ва ўсім разбіраецца.
  
  Адмяняецца запланаваная паездка за мяжу? Дыяне забаронена ездзіць у Лондан? Адцягвае манеўр Лоуэлл? Магчыма, усё гэта глупства, а можа, усё гэта пацвярджае падазрэнні містэра Прайса. І ўсё ж Кітым на самай справе не мела дастатковай інфармацыяй, каб рабіць якія-небудзь высновы. Місіс Сінгх перасцерагла яе ад здагадак, не падмацаваных фактамі.
  
  Замест гэтага яна засяродзілася на праблеме патаемнай пакоя. Верыць верыла, што яна існуе, таму Кітым выказала здагадку, што так яно і ёсць. Дзе ж тады яна магла быць? Яна ўжо выключыла два асноўных паверха. Можа быць, на гарышча? Але там былі пакоі для прыслугі. Нават добрым слугам стала б цікава, калі б іх гаспадар заўсёды спяшаўся на верхні паверх.
  
  Адзінае месца, дзе магла знаходзіцца гэтая пакой, было пад зямлёй, дзе не было б ніякіх відавочных прыкмет яе існавання.
  
  Пакуль Кітым разважала над гэтым, яна ўбачыла, як Верыць аддзялілася ад астатніх і прыстроіліся побач з ёй. Кітым пару разоў цепнула вачмі, каб сабрацца з думкамі.
  
  "Я думаю, што патайная пакой знаходзіцца ў падвале", - ціха сказала яна, забыўшыся дазволіць Верыць загаварыць першай.
  
  Верыць замерла з напаўадчыненымі ротам, перапыненае за імгненне да таго, як што-небудзь сказаць. "О," сказала яна здзіўлена. “ Ты так думаеш? Я выказаў здагадку, што побач з кабінетам Лоуэлл павінен быць нейкі патаемны ход.
  
  "Я не магу знайсці досыць прасторнага месца для гэтага на першых паверхах", - патлумачыла Кітым. “Склеп - адзінае магчымае месца. Пытанне ў тым, дзе менавіта".
  
  Верыць абдумала праблему. “ Пад лесвіцай знаходзяцца валодання слуг. Лоуэлл можа спусціцца туды, калі захоча, але не без прыцягнення ўвагі. І калі ён сустракаецца з людзьмі таемна, яны не могуць блукаць па калідоры для прыслугі ... " Яе бровы раптам выгнуліся, і яна ахнула. “ Аб Божа, я чортава ідыётка. Чаму я сам пра гэта не падумаў?"
  
  "Што?" Спытала Кітым.
  
  "Гэта, павінна быць, у вінным склепе". Верыць выглядала амаль угневанай. Кітым вырашыла, што, павінна быць, незадаволеная сабой. “Гэта глыбока пад зямлёй, і Лоуэлл можа хадзіць туды, калі захоча. Я быў там нядоўга, і абсалютна нічога падазронага мне не падалося, але...
  
  "Я павінна зірнуць", - сказала Кіці, спадзеючыся, што яе голас гучыць рашуча. “Я пайду позна ўвечары, калі ўсе астатнія лягуць спаць. Калі мяне ўбачаць, я проста прыкінуся, што іду на кухню за шклянкай малака.
  
  Верыць нахмурылася. “Гэта рызыкоўна. Калі цябе зловяць, калі ты блукаеш па калідорах і заяўляеш, што ідзеш на кухню, гэта адно. Але калі цябе засьпеюць у вінным склепе 'у пошуках малака', будуць непрыемнасці.
  
  Кітым адчула, як яе твар перакрывіўся кіслым выразам. Справы ніколі не вырашаліся лёгка, калі гэта было неабходна.
  
  “ Што ты рабіла ў вінным склепе, калі пайшла? " спытала яна Верыць.
  
  "Я пайшла з Дыянай, каб скрасці бутэльку віна", - як ні ў чым не бывала адказала Верыць. Яе вочы пашырыліся. “Вось і ўсё. Вось як мы даставім цябе туды".
  
  "Я скрала крыху віна?" Збітая з панталыку Кітым. Быць злоўленай на крадзяжы здавалася амаль такім жа жахлівым, як быць злоўленай на шпіянажы.
  
  “Я падазраю, што лорд Лоуэлл прывык да таго, што Дыяна і яе сябры здзяйсняюць набегі на вінны склеп. Ён даруе Дыяне практычна ўсе, так што пакуль яна аддае вам загад спусціцца туды, і мы па-за падазрэнняў.
  
  "Тады як нам ўгаварыць Дыяну паслаць мяне?"
  
  Верыць ўхмыльнуўся. “ Гэта самая лёгкая частка. Я проста пачакаю, пакуль стане позна і Дыяна пачне што-небудзь скардзіцца, і я скажу: "Чаму б нам не адкрыць бутэльку віна, каб кампенсаваць тое, што мы не ў Лондане?' Дыяна, вядома, пагодзіцца, і тады ты зможаш умяшацца і стаць валанцёрам раней, чым гэта зробяць Айві або Філіс.
  
  Асэнсоўваючы гэта, Кітым зрабіла ўдых і выдыхнула, каб супакоіцца. "Добра, гэта план".
  
  Кіраўнік 19
  
  Да маёнтка было недалёка, але да таго часу, як яны вярнуліся з горада, Кітым адчувала сябе разгарачанай і раздражнёнай. Калі яны наблізіліся да пад'язной дарожцы, яна заўважыла новую машыну, якая стаяла перад домам. Гэта быў вельмі дарагі на выгляд Aston Martin. Уладальнік толькі што прыехаў.
  
  Дыяна ахнула пры выглядзе гэтага і усклікнула ў захапленні: “Не! Гэтага не можа быць!"
  
  "Што?" Спытала Кітым. Яна паглядзела на Верыць, чакаючы тлумачэнняў, але Верыць здавалася такой жа губляецца, як і Кіці.
  
  Кітым рушыла ўслед за Дыянай ў фае, але тут жа застыла на месцы. Уладальнік машыны стаяў там, перадаючы лакею свае кіроўчыя пальчаткі і абменьваючыся некалькімі прыемнымі словамі з лордам Лоуэллом.
  
  Сэр Рычард Смайт павярнуўся да іх, пачуўшы, як адкрылася ўваходная дзверы. Пры выглядзе Дыяны яго твар заззяў, і ён працягнуў да яе рукі.
  
  “Дыяна! Мая любімая пляменніца!" Смайт усклікнуў з пяшчотай, якой такі жудасны чалавек не заслугоўваў.
  
  Дыяна захоплена запляскала ў далоні і кінулася абдымаць свайго хроснага. “ Дзядзька Рычард!
  
  Кітым неадкладна паглядзела на Верыць, але насцярожанае выраз твару Верыць яе не супакоіла. Смайт быў там. Смайт быў у доме Лоуэлл. Аркестр ужо ведаў, што гэтыя двое былі ў змове адзін з адным, але Смайт сапраўды быў там!
  
  “ А хто вы ўсе такія? - Спытаў Смайт, кінуўшы погляд на Кіці і іншых дзяўчынак. “ А! Айві Макінтайр. Як справы? Сто гадоў не бачыліся.
  
  Айві кіўнула Смайту. “ О, усё ў парадку, сэр Рычард, дзякуй. Тата перадае свае найлепшыя пажаданні.
  
  Смайт усміхнуўся. “ Ты не абавязаная распавядаць мне, Айві. Толькі сёння раніцай я абедаў з тваім бацькам. Ён не згадаў, што ты была тут, у гасцях у Дыяны. А хто вы ўсе астатнія? Ён махнуў рукой у бок Кітым, Верыць і Філіс. “ Мяркую, сяброўкі Дыяны.
  
  "Вядома, гэта яны, дзядзька Рычард", - сказала Дыяна. “Хто ж яшчэ гэта можа быць? Гэта Філіс. Яна мая школьная сяброўка. І Вера. Мы пазнаёміліся за мяжой. Яна вельмі стыльная, калі хоча быць такі. І стрыечная сястра Веры Кейт. Яна канадка, але мы робім для яе ўсё магчымае ".
  
  Кітым ощетинилась ад маецца на ўвазе абразы, але Смайт толькі засмяяўся. “ Не кажы глупства, Дыяна. Дужыя хлопцы гэтыя канадцы. Ну, па меншай меры, тыя, хто не галасуе за лібералаў. "Ён абмяняўся шчырым смехам з лордам Лоуэллом. Кітым адлюстравала ўсмешку, хоць ніхто асабліва пільна на яе не глядзеў. Усе былі сканцэнтраваны на Смайте.
  
  "Што ты тут робіш, дзядзька?" Спытала Дыяна. Яна здавалася нашмат больш шчаслівым, чым Кітым бачыла яе за апошнія некалькі дзён, што супярэчыла фактам, якія Кітым ведала пра гэтага чалавека.
  
  Смайт паляпаў Дзіяну па руцэ. “ Што? Хіба мужчына не можа наведаць сваю любімую хрэсьніца?
  
  "Парламент ўсё яшчэ засядае", - сказала Дыяна. "Вы ніколі не прапусціце".
  
  "Я проста наведваю свайго старога сябра", - настойваў Смайт. Ён паляпаў Лоуэлл па плячы. "З лейбарыстаў у руля мы, сапраўдныя англічане, павінны трымацца разам". Ён засмяяўся над уласнымі словамі, і Лоуэлл зноў далучыўся да яго. Дыяна захіхікала. Кітым прымусіла сябе ўсміхнуцца. Усё гэта было проста забавай, або, па меншай меры, меркавалася, што гэта так, і Кіці не магла паказаць, што ведала адваротнае.
  
  "Ты застанешся ненадоўга?" Нецярпліва спытала Дыяна. "Скажы, што застаешся!"
  
  "Я прабуду тут усе выходныя", - сказаў Смайт. "У панядзелак раніцай я вяртаюся ў Лондан на працу".
  
  Дыяна нахмурылася. “Праца. Ты прама як тата".
  
  "Англія не можа задаволіць жадання адной дзяўчыны," паблажліва заўважыў Смайт. Ад гэтага покровительственного тоны Кітым захацелася заскрежетать зубамі. “ Мы з тваім бацькам павінны падтрымліваць парадак, што б там ні думалі гэтыя дурныя міністры-лейбарысты.
  
  "Пакінь іх у руля даўжэй, і яны, напэўна, давядуць краіну да спусташэння", - пагадзіўся Лоуэлл. Ён паказаў у бок свайго кабінета. “ Такім чынам, я не хачу пазбаўляць цябе твайго крыжовага, Дыяна, але нам з Рычардам трэба абмеркаваць сякія-такія справы перад вячэрай. Вы, дзяўчынкі, ідзіце і не перашкаджайце нам, добра?
  
  Смайт і Лоуэлл выйшлі з фае. Калі дзяўчаты праходзілі міма, накіроўваючыся ў гасціную, Кітым кінула погляд у канец калідора і мімаходам ўбачыла двух мужчын як раз перад тым, як яны зніклі ў кабінеце.
  
  "У вас ёсць дакументы?" яна пачула, як Лоуэлл спытаў.
  
  Смайт паляпаў па партфелю, які трымаў у руцэ. “ Так. Лепш прыбяры іх у сейф.
  
  Кітым адзначыла гэта, калі Смайт зачыняў за сабой дзверы. Такім чынам, альбо яны яшчэ не наведвалі патайныя пакой, альбо ў яе сапраўды можна было трапіць праз кабінет Лоуэлл. Кітым падумала аб апошняй магчымасці, але хутка адкінула яе. Больш верагодна, што Смайт і Лоуэлл наведаюць сакрэтную пакой, калі не будзе рызыкі быць выяўленымі.
  
  Тым часам прысутнасць Смайта азначала, што што-то вызначана адбываецца. Тым больш прычын дзейнічаць хутка і завяршыць місію як мага хутчэй.
  
  
  Рэшту дня прайшоў для Кітым як у тумане. Яна вынікала за іншымі дзяўчынкамі паўсюль, робячы ўсё, што яны рабілі, так пераканаўча, як толькі магла. У палове выпадкаў яна знаходзіла падстава, каб проста ціха пасядзець, гледзячы ўдалячынь або ківаючы, пакуль яны размаўлялі. Увесь гэты час у яе галаве круціліся розныя ідэі. Ўсплылі дзясяткі драматычных магчымасцяў толькі для таго, каб быць адкінутым як смецце.
  
  Смайт забіваў людзей. Можа быць, ён і Лоуэлл збіраліся забіць прэм'ер-міністра. Ці, можа быць, яны планавалі забіць каралеву!
  
  Недарэчна.
  
  Магчыма, гэта было не забойства бо. Можа быць, яны сапраўды былі толькі бандыты прыкідвацца каб быць годнымі членамі парламента. Магчыма, адбылася крадзеж ладзіцца! Яны збіраліся падмануць ўрад або скрасці каштоўнасці кароны!
  
  Абсурдная ідэя.
  
  Няма, гаворка ішла аб палітыцы. Кітым падумала пра словы Смайта, сказаных Дыяне. Мы з тваім бацькам павінны падтрымліваць парадак. Смайт быў у апазіцыі, а Лоуэлл быў лордам, таму ні адзін з іх не меў прамога кантролю над урадам. Магчыма, яны планавалі шантаж, каб прымусіць міністраў-лейбарыстаў рабіць тое, што яны хацелі.
  
  Ці ... што, калі яны планавалі фарсіраваць выбары і гарантаваць перамогу кансерватараў? Кітым не вельмі добра разбіралася ў палітыцы, тым больш што была занадта маладая, каб галасаваць. Яе гэта ніколі па-сапраўднаму не хвалявала. Адкуль ёй было ведаць, які план быў праўдападобным, а які - надуманых?
  
  Ёй трэба будзе спытаць Верыць, калі прадставіцца такая магчымасць. Тым часам яна працягвала разважаць у цішыні.
  
  Смайт і Лоуэлл выйшлі з адзіноты як раз да вячэры, абодва выглядалі чым-то вельмі задаволенымі. Вячэра быў нашмат большы, чым папярэднімі вечарамі. Смайт быў вельмі гаваркі, распытваў Дыяну пра тое, чым яна займалася ў апошні час, і заводзіў свецкую гутарку з іншымі дзяўчатамі аб іх сем'ях. Кіці была вымушана вынайсці шэраг дробных дэталяў аб сваім выдуманым мінулым, каб запоўніць прабелы, якіх не было ў яе дасье. Гэта было нескладана зрабіць, але яна павінна была быць дакладнай ў тым, што казала, каб гэтыя дэталі заставаліся нязменнымі.
  
  Пасля вячэры Лоуэлл і Смайт засталіся ў сталовай, каб атрымаць асалоду ад брэндзі і цыгарамі, у той час як дзяўчынкі адправіліся з Дыянай ў гасціную. Дыяну перапаўняла ўзбуджэнне ад усяго таго увагі, якую ёй надавалі. Раптам яе раздражненне з-за таго, што яна зачыненая дома, знікла, хоць Кітым падазравала, што навізна візіту яе хроснага бацькі досыць хутка пройдзе.
  
  Калі яны слухалі музыку на прайгравальніку, Дыяна раптам усклікнула: “Мне хочацца выпіць. Хто са мной?"
  
  "О, я проста паміраю ад жадання выпіць келіх віна", - пагадзілася Верыць.
  
  "Так!" Ўмяшалася Філіс. "Давайце зробім сапраўдную вечарыну!"
  
  “ А нам можна? - Нервова спытала Айві.
  
  Дыяна пасмейвалася над ёй. “Гэта віно майго бацькі, глупышка. Я магу выпіць крыху, калі хачу".
  
  “ Значыць, нам варта пайсці і спытаць яго светласць, не пярэчыць ён, калі ты ўчыніш набег на яго склеп? Філіс поддразнила.
  
  Дыяна злосна паглядзела на яе, і Філіс змоўкла.
  
  "Не, каму-то прыйдзецца гэта сцягнуць", - прызнала Дыяна. “Ты ідзі, Філіс. Так трэба табе за тое, што ты такая ехидная".
  
  Філіс скорчила ёй рожицу. “ Я толькі што запаліла цыгарэту! Дай мне некалькі хвілін!
  
  Кітым заўважыла, што Верыць кінула на яе разумее погляд. Гэта была зусім нявінная магчымасць наведаць вінны склеп.
  
  "Я пайду", - сказала яна. Спачатку яе голас быў занадта мяккім і няўпэўненым, але яна адкашляўся і паўтарыла прапанову. “Я пайду, Дыяна. Я не пярэчу".
  
  "Малайчына, Кейт!" Сказала Дыяна. “Ты малайчына. Ты ведаеш лесвіцу, якая вядзе на кухню?"
  
  "Так".
  
  “ Унізе павярні направа, замест таго каб ісці прама. Склеп вунь там. Проста купі што-небудзь новенькае. Тата будзе ў лютасьці, калі даведаецца, што мы дабраліся да яго добрага віна.
  
  Кітым пахітала галавой. “ Я магу гэта зрабіць. Я— эм— я зараз вярнуся.
  
  "Для android!" Дыяна крыкнула ёй услед, калі Кітым выбегла з пакоя.
  
  Кіці падышла да галоўнага калідоры і кухоннай лесвіцы. Шлях пралягаў міма сталовай. Смайт і Лоуэлл ўсё яшчэ былі ўнутры, размаўляючы за брэндзі і цыгарамі. Кітым спынілася ў дзвярах на выпадак, калі яны абмяркоўвалі што-то важнае.
  
  "Бачыш, гэта заўсёды было праблемай даўніны Мослы", - сказаў Смайт, ткнуўшы цыгарай у бок Лоуэлл, каб падкрэсліць свае словы.
  
  “У чым праблема? Лоуэлл спытаў са смехам. "Освальд - мой дарагі сябар, але нават я ведаю, што ён чортаў дурань".
  
  Кітым засталася на месцы. З гэтага ракурсу ёй было добра відаць іх абодвух, і яна была цалкам упэўненая, што цемра калідора схавае яе з-пад увагі, калі хто-небудзь з іх выпадкова зірне ў бок дзвярэй.
  
  "Проста паглядзіце на 59-й", - працягнуў Смайт. “Ён вяртаецца ў Брытанію, гатовы заняць свой пост на хвалі антыімігранцкіх настрояў, і што ён робіць? Ён балатуецца па свайму чортаву білеце Прафсаюзнага руху і, вядома, прайграе.
  
  "Предрешенный выснову," пагадзіўся Лоуэлл.
  
  “І ён быў здзіўлены, калі гэта паўтарылася ў мінулым годзе! Вы не можаце перамагчы ў нацыянальнай палітыцы, балатуючыся ад другараднай партыі. Галасоў проста няма. Цяпер адзіны спосаб, якім фашызм можа выратаваць Брытанію ад самога сябе ... "
  
  Лоуэлл махнуў рукой на Смайта і злосна шыкнуў на яго. “Сачы за сваімі словамі, хлопец! Мы казалі пра гэта. Не ў доме, не ў кампаніі".
  
  "Не будзь такой старой курыцай, Генры", - адказаў Смайт. “Ніхто не слухае. У любым выпадку, як я заўсёды казаў, інфільтрацыя - адзіны спосаб выправіць гэтую краіну. Ты ж ведаеш, я сказаў Мослы. Я сказаў: 'Освальд, адзіны спосаб займець моцнага чалавека ў руля Брытаніі — гэта калі нашы людзі - добрыя, лаяльныя людзі — далучацца да кансерватарам, выставіць сваю кандыдатуру на выбарах ад кансерватараў і ў канчатковым выніку ўзначаляць партыю'. Чортаў дурань не паслухаўся.
  
  Лоуэлл сказаў: “Гэта быў добры план. Ён і цяпер быў бы добрым, калі б гэта не заняло па-чартоўску шмат часу".
  
  "Дзесяць гадоў і ўсяго дванаццаць мужчын," з горыччу пагадзіўся Смайт. “ У юнацтве ў мяне, магчыма, і хапіла б цярпення давесці справу да канца, але цяпер...
  
  Лоуэлл кіўнуў. "Днямі я размаўляў з нашым агульным сябрам", - заўважыў ён, сёрбаючы брэндзі. "Ён сказаў, што нам варта падумаць аб тым, каб пачакаць, даць "інфільтрацыі" больш часу на самаразвіццё". Яшчэ не дагаварыўшы, Лоуэлл усміхнуўся гэтай ідэі.
  
  "Ён не збаяўся, ці не так?" Спытаў Смайт.
  
  Лоуэлл паківаў галавой. “Не, ён з намі. Проста падумаў, што ён павінен даць свой сумленны савет, перш чым ... ну, пакуль не стала занадта позна перадумаць".
  
  "Нядзіўна," задуменна вымавіў Смайт. "Прадстаўлены самому сабе, ён, верагодна, хаваўся б у задняй пакоі, праглядаючы дадзеныя апытанняў і падлічваючы верагоднасць перамогі ў маргінальных акругах, пакуль не наступіць Царства Нябеснае!" Двое мужчын пасмяяліся над гэтай ідэяй. “ І што ты яму сказала?
  
  "Што я стаміўся чакаць", - адказаў Лоуэлл. "Я ўжо не малады чалавек, і я хацеў бы сам спазнаць плён перамогі, а не працаваць гадамі толькі для таго, каб перадаць факел новаму пакаленню фа—" Ён спахапіўся. "Нацыяналісты".
  
  Смайт усміхнуўся гэтаму эвфемизму. “ Я выдатна разумею, што ты адчуваеш, Генры. Цяпер не час для ваганняў, час для рашучых дзеянняў.
  
  Лоуэлл падняў свой келіх. "За лепшую Брытанію, паўстанцаў з попелу".
  
  "Лепшая Брытанія", - рэхам паўтарыў Смайт.
  
  Кітым хутка пранеслася міма дзвярэй. Яе рукі дрыжалі. Яна паняцця не мела, што яны намышлялі, але гэта было што-то трывожнае. Верагодна, што-то жорсткае.
  
  Яна паспяшалася ў склеп і згарнула направа, каб слугі яе не заўважылі. Яна апынулася ў змрочнай пакоі з цаглянымі сценамі, у якой пахла цвіллю і затхласцю. Яму, верагодна, былі сотні гадоў, досыць старыя, каб свяцільні звісалі з столі на вяровачках, таму што іх драты выходзілі за межы сцен. Пакой таксама была на здзіўленне прысадзістай, і хоць Кітым была маленькай, яна ўвесь час аглядалася на столь, упэўненая, што вось-вось стукнецца аб яго галавой. Што-то ў планіроўцы прымушала яе адчуваць сябе няўтульна, і яна некалькі разоў покрутилась коламі, не ў сілах дакладна вызначыць, што гэта было.
  
  Яна пракралася міма вінных шэрагаў паліц, якія былі запоўненыя толькі часткова, але на іх стаялі ўражлівыя шэрагі бутэлек. Што ж, па меншай меры, для Кітым яны выглядалі прыгожа. Яна нічога не ведала аб тым, што робіць віно добрым або важным, але яе ўразіла сама колькасць. Многія бутэлькі былі пакрытыя пылам, якая падымалася ў паветра, калі Кітым праходзіла міма, і казытала ёй нос. Кітым шмыгнула носам і чмыхнула пару разоў, каб пераканацца, што не чхнуў.
  
  Перш-наперш: знайдзіце патайныя пакой. Затым вазьміце бутэльку віна і прэч адсюль. Дыяне, верагодна, было б усё роўна, што яна абярэ, толькі б гэта не было досыць дарагім, каб яе прапусцілі. Кітым звярнула ўвагу на адну паліцу з бутэлькамі, якая выглядала зусім новай і зусім не пыльнай. Яна прыхопіць адну з іх, калі будзе сыходзіць.
  
  Ах, але падвал. Што-то з ім было не так, і Кіці не магла вырашыць, што менавіта. Дзе-то былі не тыя памеры, але яна падсвядома гэта заўважала. Гэта грызла яе, прымушаючы адчуваць неспакой. Дзе гэта было?
  
  Кітым пачала хадзіць па склепе, не адрываючы погляду ад бліжэйшай сцяны, чакаючы, калі выявіцца, якая выклікае занепакоенасць няправільнасць. Падчас другога абыходу яна зразумела, што яе турбуе што-то яшчэ. Справа была не толькі ў дзіўнай форме пакоя. Дзьмуў лёгкі ветрык.
  
  Кітым працягнула рукі і адчула, як паветра мякка струменіцца скрозь яе пальцы. Ён не быў моцным, але паветра вызначана перамяшчаўся з аднаго канца пакоя ў іншы, чаго не павінна было быць у такой замкнёнай прасторы.
  
  Ідзі за ветрам, знайдзі дзверы, падумала яна.
  
  Яна паварочвалася, пакуль не адчула подых ветрыка на твары, і павольна рушыла насустрач. Сцяжынка адводзіла яе ў бок далёкага кута. Нішто ў сценах не выглядала асабліва падазроным, і перад усімі імі стаялі вінныя паліцы. Кітым спынілася і дазволіла сваім вачам свабодна блукаць па баках, шукаючы неадпаведнасці. Яна магла гэта зрабіць. Тут было што-то схавана, ёй проста трэба было знайсці.
  
  "Што ты тут робіш унізе?" - усклікнуў хто-то з далёкага канца склепа.
  
  Гэта быў Смайт.
  
  Кітым ўскрыкнула і павярнулася. Смайт стаяў у некалькіх кроках ад дзвярэй, утаропіўшыся на яе. Яго твар скрывіўся ад здзіўлення.
  
  Падазраваў ён, што яна задумала? Ён ведаў, ці не так? Ён ведаў!
  
  Паток успамінаў вярнуўся да Кіці. Лёс Іванам, пагрозы гвалту, ўсведамленне таго, што яе збіраюцца катаваць, каб атрымаць інфармацыю. Толькі тады яна нічога не ведала. Цяпер яна ведала. Тое, што яна ведала, ці магла падвергнуць Верыць і ўсіх астатніх небяспекі.
  
  Кітым адчула, як свет вакол яе пачаў расплывацца ў прыступе панікі. Усё стала размытым, акрамя Смайта. Ён проста маячыў там, становячыся ўсё больш і палохала, па меры таго як пакой растворялась ў смузе. Кітым хацелася закрычаць, уцячы і схавацца.
  
  Няма. Збярыся з думкамі, Кітым. Ён нічога не ведае.
  
  Яна да болю ўперлася нагой у каменны падлогу. Боль і ціск крыху расьсеялі туман. Яна выдала вельмі прыкметны ўздых палягчэння і прыклала руку да грудзей.
  
  Канадскі акцэнт, нагадала яна сабе. Канадскі акцэнт.
  
  “ Божа мой, сэр Рычард! Мне так шкада, вы мяне напалохалі.
  
  Кітым прыкінулася, што, убачыўшы яго, адчула палёгку, як быццам чакала, што гэта будзе хто-тое горай. Смайт паняцця не меў, што яна ведала праўду аб ім. Яна была проста дзяўчынкай, адной з пустагаловых сябровак Дыяны. Ён паставіўся з падазрэннем да яе прысутнасці ў склепе, але не да яе як да асобы.
  
  “ Што ты тут робіш? - Паўтарыў Смайт. Ён падышоў да яе, навіс над ёй, ясна даючы зразумець, што ён галоўны і чакае адказу. Гэта было жудасна, але ў той жа час і абнадзейвала: пацвярджала падазрэнні Кітым. Смайт спрабаваў выклікаць поўнае глыбокай пашаны страх дзяўчыне, якую злавіў на незаконным пранікненні, а не затрымаць шпіёна. Кітым падазравала, што, калі б яе прыкрыццё было раскрыта, ён схапіў бы яе без ваганняў.
  
  Кітым выдыхнула і цепнула вачмі, ведаючы, што выглядае спалоханай і бездапаможнай. “Мне так шкада, сэр! Гэта была ідэя Дыяны, сумленнае слова!"
  
  "Дыяна?"
  
  "Каб скрасці трохі віна", - адказала Кіці, як быццам гэта было адзіна магчымым тлумачэннем. "Дзяўчынкам захацелася выпіць, таму Дыяна сказала, што адна з нас павінна ўзяць бутэльку з склепа яго светласці". Паніка усе яшчэ клубилась ўнутры яе, і яна крыху дала ёй волю, сказаўшы: “калі Ласка, не кажаце лорду Лоуэллу! Я не хачу, каб ён думаў, што я зладзейка. Аб Божа, і не кажы Дыяне, што я табе распавяла! Я не хачу, каб яна думала, што я не ўмею захоўваць сакрэты!"
  
  Кітым жаласна сціснула рукі і паглядзела на Смайта шырока расплюшчанымі вачыма. Яна здагадалася, што такому мужчыну, як Смайт, падабаецца адчуваць сябе галоўным, таму дазволіла яму.
  
  Смайт павольна адказаў ёй разумелым кіўком, і выраз яго твару стала спачувальны. “ А, зразумела.
  
  Ён агледзеў паліцы і ўзяў з адной з паліц новенькую бутэльку. Ён з усмешкай перадаў яе Кітым.
  
  "Я не думаю, што яго светласць прапусціць гэта", - сказаў ён ёй.
  
  Кітым ўчапілася ў бутэльку абедзвюма рукамі, баючыся выпусціць яе. Яе рукі ўсё яшчэ дрыжалі. Нават калі момант небяспекі мінуў, усе яе цягліцы былі напружаныя і гатовыя да ўцёкаў. Яна старалася не паказваць гэтага.
  
  "Дзякуй вам, сэр Рычард," сказала яна.
  
  Смайт кіўнуў. “О, і я б нікому не сказаў, што ты бачыў мяне тут. Калі Дыяна даведаецца, што цябе злавілі, яна вельмі раззлуецца на цябе. І хоць я ні словам не обмолвлюсь аб гэтым яго светласці, калі ён пачуе пра гэта ад каго-небудзь, у крадзяжы абвінавацяць вас, а не Дзіяну. Проста савет.
  
  "Зразумела, сэр, ні слова," паабяцала Кітым.
  
  Смайт усміхнуўся і ўшчыкнуў Кітым за шчаку. “ Добрая дзяўчынка. Тады бяжы.
  
  Кітым выбегла з склепа. Яна дабралася да адасобленай лесвіцы, перш чым усе яе цела здрыганулася, і яна схапілася за шчаку, каб пазбавіцца ад адчування, што яе ущипнули. Ад чыйго-небудзь дотыку Кітым съеживалась, але Смайт быў настолькі чудовищен, што ўварванне стала яшчэ горш. Гэты чалавек быў забойцам. На яго руках была кроў. Кіці зноў выцерла шчаку, як быццам цяпер і на ёй была кроў.
  
  Спыні гэта. Спыні гэта.
  
  Кітым зрабіла некалькі глыбокіх удыхаў, каб супакоіцца. Смайт мог падысці з хвіліны на хвіліну. На гэты раз ёй удалося збегчы, але калі б яе выявілі ў паніцы на лесвіцы, Смайт пачаў бы задаваць іншыя пытанні.
  
  Аднак, як ні дзіўна, Смайт не з'явіўся. Заінтрыгаваны, Кіці шмыганула назад ўніз па лесвіцы і зазірнула ў склеп. Смайта нідзе не было відаць.
  
  Ўсмешка павольна расплылась па твары Кітым. Смайт скарыстаўся патаемны дзвярыма. Яна сапраўды была там, унізе. Яна была права.
  
  Кіраўнік 20
  
  Кіці была вымушана пачакаць, пакуль ўсе лягуць спаць, перш чым яна змагла распавесці Верыць аб тым, што здарылася. Верыць спачатку ўстрывожылася, але пасля некаторага абмеркавання яны абодва пагадзіліся, што Кіці, верагодна, па-за падазрэнняў. У любым выпадку, цяпер яны дакладна ведалі, дзе знаходзіцца патайная пакой. Усё, што ім цяпер трэба, - гэта магчымасць атрымаць да яе доступ.
  
  У нядзелю раніцай усе ў горадзе адправіліся ў царкву. У гэтым, вядома, не было нічога незвычайнага, хоць Кітым не наведвала царкву рэгулярна з тых часоў, як памерла яе маці. Яе бацька ніколі не выяўляў асаблівага энтузіязму з гэтай нагоды, а Кітым не любіла натоўпу.
  
  У будынку было поўна народу і вельмі горача. Кітым вялікую частку часу глядзела ў бок вікарыя, прыкідваючыся, што яе цікавіць служба, і ў той жа час імкнучыся не звяртаць увагі на навакольных. Яны былі шумнымі, потнымі і сапраўдныміі гэта было жудасна. Яна моцна сціснула малітоўнік і пастуквала нагой пад лавай, каб захоўваць спакой. У рэшце рэшт, яна прайшла праз гэта і ганарылася сабой за гэта.
  
  Пасля гэтага яна вярнулася ў свой пакой, у той час як усе астатнія сышлі прыводзіць сябе ў парадак перад вялікім пасляабедзенным вячэрай. Яна ўсё яшчэ была трохі ў тумане ад усіх людзей на службе. Гэта пройдзе. Яна ведала, што гэта пройдзе. І, акрамя таго, у яе вельмі добра атрымлівалася прыдумляць спосабы паскорыць працэс выздараўлення. Яна сумнявалася, што яе дыскамфорт у натоўпе калі-небудзь цалкам знікне, але неабходнасць прымусіла яе знайсці спосабы справіцца з усім гэтым шумам.
  
  Спачатку Кітым не зразумела, што здарылася ў яе пакоі, але яна зразумела, што што-то было не так у той момант, калі яна ўвайшла. Яна спынілася як укапаная і павольна павярнулася, працягваючы рукі, баючыся да чаго-небудзь дакрануцца.
  
  Верыць, якая рушыла за ёй, спынілася ў некалькіх кроках і адкінулася назад, каб не наткнуцца на рукі Кітым.
  
  "Што гэта?" Спытала Верыць.
  
  Кітым прыклала палец да вуснаў, заклікаючы да цішыні. Ёй трэба было падумаць. Што яе так раззлавала? Яе багаж быў зачынены і ляжаў пад ложкам. Ложак была запраўленая. Яе дэтэктыўны раман ляжаў на начным століку. Усё было там, дзе яна яго пакінула.
  
  Але справа была не ў тым, як яна пакінула гэта.
  
  Кіці падышла да стала. Кніга была трохі зрушаная ад таго месца, куды яна любіла яе класці. У яе была пара алоўкаў, якія цяпер ляжалі трохі пад рознымі кутамі. Яе шклянку з вадой стаяў ледзь лявей таго месца, дзе яму належыла быць. Яна паглядзела на ложак. Падушкі былі трохі ўзбіты не так, як яна іх пакінула, і на покрывам бачылася некалькі якія былі раскіданыя зморшчын, якіх, яна была ўпэўненая, раней там не было.
  
  Не панікуйце. Магчыма, пакаёўка прыбрала ложак.
  
  Гэта патлумачыла б наяўнасць падушак і прасцін, але не ўсе астатняе. Кітым апусцілася на калені і паглядзела на свой чамадан пад ложкам. Яна заўсёды задвигала яго роўна таму, ледзь-ледзь пад выступ каркаса ложка. Здавалася, што ён павінен быў сядзець там. Цяпер ён быў выгнуты і злёгку тырчаў. Розніца была амаль непрыкметная. Вядома, нікому іншаму было б усё роўна, але Кітым было ўсё роўна.
  
  Яна агледзела пакой і ўбачыла незлічонае мноства іншых дробных зменаў, ад крэсла да дывана і нахілу засні. Яны былі няправільнымі.
  
  Хто-то тут перастаўляў рэчы. Яны спрабавалі вярнуць іх на месца, але зрабілі гэта не зусім правільна. Гэта была не пакаёўка. Пакаёўка не стала б корпацца ў яе багажы.
  
  Верыць паляпала яе па руцэ. “ Што-то не так?
  
  Думкі Кітым кружыліся, перабіраючы магчымасці. Гэта было з-за інцыдэнту з Смайтом мінулай ноччу. Так і павінна было быць. Яны выйшлі на яе! Яны абшукалі яе пакой і, магчыма, дзе-то ўсталявалі жучок!
  
  Спакой. Спакой. Спакой. Яны нічога не ведаюць! Можа быць, яны падазраюць, але яны не ведаюць.
  
  “ Вера, здаецца, я забылася сваю сумачку ў царкве. Ты не праводзіш мяне ўніз, каб я пашукала яе?
  
  Верыць зірнула на сумачку Кіці, якая ўсё яшчэ была ў яе ў руцэ. Яна разгубілася толькі на імгненне, перш чым кіўнула, паказваючы, што зразумела.
  
  "Вядома, я прыйду", - сказала Верыць. "Нам варта паспяшацца, калі мы хочам вярнуцца да вячэры".
  
  Кітым ўдалося прытрымаць мову, пакуль яны не дабраліся да саду звонку. Гэта было ўсё, што ім трэба было прайсці. Калі б хто-небудзь пазней пацікавіўся, чаму яны не дайшлі да горада пешшу, гэта пацвердзіла б, што яе пакой прослушивалась. У адваротным выпадку яны маглі б выдаць гэта за звычайную шпацыр.
  
  "У чым справа?" Спытала Верыць. "Што-то не так з тваёй пакоем".
  
  "Я думаю, што яго абшуквалі", - патлумачыла Кітым. "Рэчы былі трохі зрушаныя ад цэнтра або пад дзіўнымі кутамі".
  
  "Ты заўважыў гэта, толькі увайшоўшы ў пакой?" Верыць казала так, нібы не магла вырашыць, ці быць ёй здзіўлена або скептычна настроенай.
  
  "Я часта заўважаю такія рэчы", - нясмела адказала Кіці. Гэта было дзіўна, і яна не хацела, каб Верыць лічыла яе дзіўнай.
  
  Да здзіўлення Кітым, Верыць ўсміхнулася ёй. “Ўражвае. У мяне шмат трэніровак, і я не магу зрабіць гэта з першага погляду. Але я мяркую, менавіта таму ты тут ".
  
  "Так", - сказала Кіці. “І мы ведаем, дзе знаходзіцца патайная пакой. Мне трэба ўсяго толькі яшчэ некалькі хвілін пабыць адной у склепе, каб дакладна вызначыць, дзе знаходзіцца дзверы і як яе адкрыць. Ёсць якія-небудзь думкі аб тым, калі мы зможам паспрабаваць?
  
  Верыць нахмурылася. “ Калі яны абшукалі твой пакой, то гэта таму, што Смайт і Лоуэлл прынялі меры засцярогі ў дачыненні да цябе.
  
  "Ты думаеш, яны мяне вылічылі?"
  
  "Сумняваюся," сказала Верыць. “ Хутчэй за ўсё, яны капаліся ў тваіх рэчах, каб знайсці што-небудзь компрометирующее, напрыклад, пісталет або шпіёнскае абсталяванне. Менавіта па гэтай прычыне мы нічога не ўзялі з сабой.
  
  Кітым кіўнула.
  
  "Мы павінны былі паехаць на мора ў аўторак і застацца там да серады", - задуменна вымавіла Верыць. “Цікава, ці паедзе з намі лорд Лоуэлл. Пляж недалёка. Калі ўся сям'я з'ехала з дома, мы маглі б вярнуцца пасярод ночы і паглядзець. З іншага боку, калі Лоуэлл застанецца тут, гэта рызыкоўна ".
  
  "Тады, я мяркую, нам давядзецца паглядзець, што адбудзецца ў аўторак," сказала Кіці.
  
  "Так", - пагадзілася Верыць. "Пакуль што мы трымаем галавы апушчанымі і трымаем вуха востра". Верыць паглядзела ў бок дрэў, і на яе твары з'явілася занепакоены выраз. “ Я проста хацеў бы залезці ў сейф Лоуэлл. Невядома, што знаходзіцца ў патайным пакоі, але ў сейфе Лоуэлл цалкам могуць знаходзіцца нейкія матэрыяльныя доказы, няхай гэта лісты, рахункі або расклад ...
  
  Кітым прадставіла офіс Лоуэлл з усімі дэталямі, якія яна заўважыла, пакуль была там. У яе галаве пачала зараджацца ідэя. “ Наогул—то, я... я думаю, што змагу адкрыць сейф.
  
  "Як?" Верыць выглядала здзіўленай самім прапановай. “Мы не зможам выкарыстоўваць належныя інструменты. І гэта занадта добра, каб разабраць на слых".
  
  Кітым на імгненне змоўкла, абдумваючы, як растлумачыць план, які яна распрацоўвала. “Смайт паклаў скрынку з дакументамі ў сейф, калі прыехаў. Ён з'язджае заўтра раніцай, так што лорду Лоуэллу прыйдзецца адкрыць сейф для яго.
  
  “ Ты ж не прапануеш нам выбавіць іх з пакоя і спадзявацца, што яны пакінуць сейф адкрытым? Гэтага не адбудзецца.
  
  "Не, няма, нічога падобнага", - паабяцала Кітым. "Мне проста трэба быць там, калі яны адкрыюць гэта".
  
  “Быць там?"
  
  “Я магу схавацца за фіранкамі да таго, як яны ўвойдуць, і вызірнуць, пакуль яны сканцэнтраваны на сейфе. Такім чынам, я пазнаю камбінацыю, і тады мы зможам вярнуцца пазней і як варта агледзець дом, калі паблізу нікога не будзе.
  
  “ Фіранкі? Ты не зможаш убачыць цыферблат адтуль!
  
  "Не," пагадзілася Кітым, - але я бачу, у якім кірунку ён круціцца і як далёка ён заходзіць. Калі я ведаю лік, з якога ён пачынаецца, я магу адгадаць кожную частку прыкладна з дакладнасцю да пяці лічбаў. Тады я проста буду спрабаваць гэтыя камбінацыі, пакуль гэта не спрацуе ".
  
  "У межах пяці лікаў?" Спытала Верыць. "Гэта ўсё яшчэ шмат магчымых камбінацый".
  
  “Гэта нашмат менш, чым УСЕ магчымыя камбінацыі, " адказала Кіці.
  
  
  Кітым амаль не спала той ноччу, яна так нервавалася з-за маючай адбыцца на наступную раніцу аперацыі. Гэта быў адзіны спосаб пракрасціся ў сейф, але гэта вызначана было рызыкоўна. Калі яе зловяць, ім канец. Не будзе ніякай магчымасці разыграць яе прысутнасць як нявінную, як яна зрабіла ў склепе.
  
  Апошнія некалькі дзён, ні адна з дзяўчынак не ўставала раней поўдня, за выключэннем нядзелі, і нават тады Дыяна і Айві амаль праспалі нядзельную службу. У панядзелак ўсё было па-іншаму. Кітым чула, як Дыяна рана спусцілася ўніз, каб развітацца са сваім хросным, і Верыць пайшла разам з ёй. Ні Айві, ні Філіс не выдавалі ні гуку, таму, як толькі сітуацыя праяснілася, Кіці выслізнула з свайго пакоя і спусцілася па лесвіцы. Яна паспяшалася па калідоры да кабінету лорда Лоуэлл і праслізнула ўнутр. Ніхто не ведаў, як доўга ёй давядзецца хавацца, але гэта быў лепшы з даступных варыянтаў.
  
  Спачатку яна праверыла цыферблат на сейфе. Ён быў устаноўлены на 23. Кітым запомніла нумар і нырнула за фіранку. А потым яна стала чакаць.
  
  Спачатку было сумна, але прыкладна праз дваццаць хвілін стала невыносна. У што яна ўвязалася? Смайту можа спатрэбіцца гадзіну, каб сысці, і што, калі ён вырашыць пакінуць свае паперы тут, калі гэта зробіць?
  
  Гук адкрываецца дзверы адарваў яе ад сумбурнай думак. Кітым напружылася і кончыкамі пальцаў асцярожна адсунула фіранку ад сцяны, стварыўшы для сябе як мага больш малюсенькі вочка. Яна ўбачыла, як Лоуэлл перасёк пакой, накіроўваючыся да сейфа, і пачула, як Смайт развітаўся з Дыянай.
  
  Пакуль Лоуэлл адкрываў сейф, яна назірала за рухамі яго рукі і ўважліва слухала.
  
  Спачатку на чвэрць абароту направа. Дзе-то паміж верхнімі дзевяностымі і пяццю. Яна не магла б зрабіць гэта лепш.
  
  Затым кароткі паварот налева. Кіці ледзь не прапусціла яго. Аб Божа, што б гэта магло быць? Дзесяць? Пятнаццаць?
  
  Не панікуйце. Захоўвайце канцэнтрацыю. Якая апошняя лічба?
  
  Нарэшце, вельмі доўгі паварот, амаль да ўпора направа. Кітым здрыганулася і хутка заморгала, вымераючы рыпанне цыферблата і зрушэнне становішча рукі Лоуэлл.
  
  У выніку атрымалася дзе-то каля трыццаці.
  
  Добра, яна магла б з гэтым папрацаваць. Назавем гэта 5-10-30. Паслядоўнасць лёгка запомніць. Ёй проста трэба будзе паспрабаваць некалькі варыяцый, калі ў яе будзе такая магчымасць.
  
  Смайт увайшоў у пакой і забраў партфель ў Лоуэлл.
  
  "Усміхніся, Генры", - сказаў Смайт, весела паляпаў Лоуэлл па руцэ. "Хутка мы зробім сёе-тое выдатнае".
  
  Лоуэлл сапраўды ўсміхнуўся. Гэта было выраз чалавека, занадта задаволенага сабой, каб яму можна было давяраць. "Ратую Брытанію ад самой сябе", - пагадзіўся ён.
  
  Лоуэлл зачыніў сейф і пачаў круціць дыск, каб ачысціць нумар. Затым яны са Смайтом выйшлі на вуліцу і зачынілі за сабой дзверы. Кіці зірнула ў кабінет, радуючыся, што зноў засталася адна. Ёй прыйшлося пачакаць ўсяго некалькі імгненняў, перш чым дзверы зноў адчыніліся, і Верыць прасунула галаву ўнутр.
  
  "Давай, пайшлі", - прашыпела ёй Верыць.
  
  Кітым выскачыла з-за фіранкі і паспяшалася ў калідор. Верыць зачыніла дзверы і, узяўшы Кітым за руку, павяла яе ў фае да галоўнай лесвіцы.
  
  "Ты атрымаў гэта?" Ціха спытала Верыць.
  
  "Дастаткова блізка," сказала Кіці.
  
  "Добра, мы паспрабуем сёння ўвечары". Калі яны дабраліся да фае, Верыць прашаптала: "Падыміся на палову лесвіцы, а потым спускайся назад, як быццам ты толькі што прачнулася, зразумела?"
  
  Кітым кіўнула. Яны абодва спыніліся на куце лесвіцы і высунуліся вонкі, каб паглядзець, дзе ўсе былі. Смайт і Лоуэлл выйшлі на ганак і абмяняліся развітальным поціскам рукі. Дыяна ўсё яшчэ была ў фае, тупаючы ў дзвярах і выглядаючы вельмі расчараванай сыходам свайго хроснага. Ніхто не заўважыў Кітым і Верыць.
  
  Кітым взбежала па лесвіцы на першую лесвічную пляцоўку, павярнулася і зноў спусцілася ўніз павольным шаркающим крокам, які падкрэсліваў, наколькі раннім, па яе адчуваннях, была раніца. Дабраўшыся да фае, яна ўбачыла Верыць, бредущую з сталовай, трымаючы кончыкамі пальцаў кавалачак намазанного алеем тоста.
  
  "Добрай раніцы, Кейт!" крыкнула Верыць, памахаўшы Кітым рукой. “ Нарэшце-то вырашыла далучыцца да нас?
  
  Кітым спусцілася на першы паверх і падавіла шырокі позех. "Яшчэ так рана," запратэставала яна. Яна зірнула праз парадную дзверы і ўбачыла, як Смайт садзіцца ў сваю машыну і з'язджае. “ О, сэр Рычард ужо сышоў? Божа мой, як вы, людзі, прымудраецца ўставаць у такі час?
  
  
  Кітым выявіла, што амаль немагчыма стрымліваць хваляванне да канца дня. На шчасце, ніхто не назіраў за ёй пільна. Дыяна і астатнія выдаткавалі некалькі гадзін, збіраючы свой багаж для маючай адбыцца паездкі да мора і плануючы ўсе цікавыя справы, якія яны збіраліся зрабіць, пакуль былі там. Гэта было дзіўна: усяго некалькі месяцаў таму такая прагулка была б самым цікавым заняткам, якое Кітым магла сабе ўявіць. Цяпер гэта была проста рыса на ландшафце яе новага жыцця.
  
  Адразу пасля паўночы Кітым сустрэла Верыць у холе наверсе, і яны прокрались ўніз. Сэрца Кітым шалёна калацілася. Яны не адважыліся ўключыць святло, таму асвятлялі сабе шлях электрычным ліхтарыкам. Кожная цень, здавалася, была чалавекам, які, хістаючыся, набліжаўся да іх, калі яны ехалі міма. На кожным партрэце на сцяне было твар Смайта, смотревшего на іх зверху ўніз.
  
  Апынуўшыся ў кабінеце Лоуэлл, Верыць асвятліла сейф ліхтарыкам і кіўнула Кітым.
  
  Кітым зрабіла некалькі глыбокіх удыхаў, каб супакоіць нервы, і пачала спрабаваць камбінацыі. Спачатку яна паспрабавала базавую паслядоўнасць, якую запомніла, хоць і не чакала, што гэта спрацуе. Гэта былі проста круглыя лічбы, якія трэба было запомніць у яе галаве.
  
  5-10-30. Нічога.
  
  Кітым прыстасавалася.
  
  4-10-30. 3-10-30. 2-10-30. 1-10-30. 99-10-30 . . .
  
  Яна перакаштавала ўсе лічбы ад 98 да 5. Нічога. Кітым зморшчылася і пераключылася на наступны набор лічбаў. 5-9-30. 5-8-30. 5-7-30.
  
  Пасля амаль сотні камбінацый Верыць ціха застагнала. “Гэта зойме цэлую вечнасць! Гэта была чортава памылка. Я ведаў, што адгадаць гэта немагчыма".
  
  "Я раблю ўсё, што ў маіх сілах", - огрызнулась Кітым. У яе засмучэнні пачаў праслізгваць іст-эндский акцэнт. Нават калі яна казала, яна працягвала амаль аўтаматычна набіраць камбінацыі лічбаў. Яе рука хутка перекручивала дыск з месца на месца, дзейнічаючы на лічбы, якія яе мозг выдаваў яшчэ да таго, як яна ўсведамляла. “Я ведаю прыкладна , што гэта такое, проста не зусім дакладна, дакладна?"
  
  "Акцэнт," прашаптала Верыць.
  
  Кітым нават не спыніла працу. "Якая розніца?" спытала яна. "Калі яны зловяць нас за гэтым заняткам, не будзе мець значэння, якой у мяне, чорт вазьмі, акцэнт, ці не так?"
  
  "Прабач," прамармытала Верыць і змоўкла. Яна, відавочна, ведала, што Кітым правы.
  
  "Табе, чорт вазьмі, не трэба прасіць прабачэння, проста дай мне папрацаваць", - адказала Кіці. “Я буду ў парадку, зноў буду гаварыць шыкоўна, калі мы скончым, але прама зараз я не магу гэтага рабіць" і ' будзь чортавым канадцам!"
  
  “Я здзіўлены, што ты наогул можаш гэта рабіць. Як ты адсочваць, якія камбінацыі ты выкарыстаў?"
  
  “Я проста ёсць, праўда? Гэта тое, што робіць мой сябар".
  
  І тут пстрыкнуў замак сейфа. Абедзве дзяўчыны змоўклі і ўтаропіліся адзін на аднаго.
  
  "Ты зрабіў гэта," выдыхнула Верыць.
  
  "Вядома, ведала", - сказала Кіці, зноў набываючы канадскі акцэнт. "У мяне добрая галава на рахунках".
  
  Яна спрабавала зрабіць выгляд, што гэта было лёгка, але гэта была хлусня. Яе пальцы балелі ад таго, колькі разоў яна паварочвала дыск, а ў галаве быў непрыемны туман і жар. Гэта было падобна на тое, што яна адчувала пасля прабежкі некалькіх міль, толькі гэта быў яе мозг, а не ногі. Але яна адарыла Верыць сваёй самай пераканаўчай усмешкай.
  
  "Выдатная праца!" Верыць ціха ўсклікнула. Без папярэджання яна моцна абняла Кітым. Кітым застыла на месцы, здзіўленая і не ўпэўненая, што адказаць. Праз секунду Верыць адпусціла яе і спытала: "Якая была камбінацыя?"
  
  "Эм, адзін, дзесяць, трыццаць два".
  
  Бровы Верыць нахмурыліся. "Я чортава дурніца". Яна пляснула сябе па галаве. "Чаму я не падумала пра гэта раней?"
  
  "Я не разумею", - сказала Кіці. "Лік важна?"
  
  "Толькі для каго-то накшталт Лоуэлл або Смайта", - адказала Верыць. Яна скорчила грымасу агіды. “Першага кастрычніка 1932 года. Падстава Брытанскага саюза фашыстаў. Даверся такому чалавеку, як Лоуэлл, выкарыстоўваць гэта.
  
  Яны абмяняліся грымасамі і звярнулі сваю ўвагу на змесціва сейфа. Там было трохі грошай у акуратных пачках банкнот і мноства папер. Калі яны прыбіралі грошы з дарогі, Кітым запісала, дзе яны былі складзеныя і як былі размешчаны чаркі. Яна клапоціцца аб тым, каб не засталося ніякіх слядоў іх ўварвання, як толькі яны сыдуць — у адрозненне ад спробы Лоуэлл абшукаць яе рэчы.
  
  Верыць таропка прагледзела паперы. "Якія-то аблігацыі ... страхавыя дакументы ... дзелавыя паперы ..." Яна сморщила нос. “Я не магу сказаць, важна, ці што-небудзь з гэтага. Цяпер, калі мы ведаем камбінацыю, нам прыйдзецца вярнуцца пазней з фотаапаратам ".
  
  Кітым заўважыла дзённік у задняй частцы сейфа і хутка прагартала старонкі. Гэта быў спіс штодзённікі Лоуэлл за апошні год. Вельмі хутка некаторыя імёны і запісы пачалі паўтарацца.
  
  "Паглядзі на гэта", - прашаптала яна Верыць. "Зноў і зноў ён сустракаецца з кімсьці па імя SRS".
  
  "Сэр Рычард Смайт," сказала Верыць, агучваючы ўласныя думкі Кіці.
  
  “І паглядзі сюды, іншыя імёны і ініцыялы. Тым, Джым, ХМР, ДЖЕП. Гэтыя людзі таксама замяшаныя ў змове? Іх дзясяткі!"
  
  Верыць зірнуў. “Большасць з іх, верагодна, звычайныя людзі, з якімі ён сустракаецца — я мяркую, палітыкі, — але па меншай меры некаторыя з іх павінны быць змоўшчыкамі. Падобна на тое, Лоуэлл любіць называць усіх па ініцыялах для сцісласці. Яна выгнула брыво. “ А як наконт гэтага аўторка? Што ў нас па раскладзе, пакуль яго сям'я ў ад'ездзе?
  
  Кітым гартала наперад, пакуль не знайшла дату. Гэта была кароткая запіс, хутка нацарапанная выразнымі, хвосткім літарамі, якая адной запісам ахоплівала аўторак і сераду.
  
  СГД.
  
  ТОМ.
  
  ДЖЫМ.
  
  ЛОНДАН.
  
  Кітым ўздыхнула з палёгкай ад нечаканай знаходкі. Твар Верыць азарыўся падобнай рэакцыяй.
  
  "Заўтра ён збіраецца сустрэцца з іншымі змоўшчыкамі ў Лондане!" Сказала Верыць. “Мы можам непрыкметна вярнуцца ноччу, пакуль Лоуэлл няма дома. Калі мы прыедзем позна, усе слугі будуць спаць, і ўнізе нікога не будзе, і мы не зможам заспець іх знянацку. У нас будзе дастаткова часу, каб усталяваць "жучкі" ў пакоі і абшукаць яе ў пошуках карысных доказаў.
  
  Кітым ўсьміхнулася. “ Тады да заўтрашняга вечара.
  
  Кіраўнік 21
  
  Паездка на мора ў аўторак апынулася прыемней, чым чакала Кітым. Яна паехала ў машыне Верыць, у той час як астатнія паехалі асобна, што дало ёй жаданую перадышку ад іх балбатні. Таксама было палёгкай ненадоўга перастаць быць Кейт Грынвуд. Большую частку паездкі яна сузірала сельскую мясцовасць, дазваляючы свайму розуму расслабіцца.
  
  Кітым ніколі раней не бывала на пляжы, ва ўсякім выпадку, на гэтым. Яе вопыт знаходжання на беразе быў звязаны з абзой Тэмзы, і гэта было далёка ад прыемных пясчаных прастораў гэтага курортнага пляжу з яго цёмна-сінімі хвалямі, дашчатым насцілам і пірсам, якія сыходзяць у ваду. Гэта было цудоўнае відовішча, і гатэль, у якім яны спыніліся, быў больш раскошным, чым яна калі-небудзь магла сабе ўявіць.
  
  Магчыма, ёй проста трэба было развіць ўяўленне. Верыць і іншыя дзяўчынкі ўспрынялі ўсё гэта спакойна, а Айві нават заўважыла, што ёй падабаецца гэта месца, таму што яно такое вясковае. Кіці была здзіўленая, пачуўшы гэта, але, з іншага боку, гэтыя дзяўчаты прывыклі да поўдня Францыі, круизам, зимовкам за мяжой і разнастайным дарагім рэчам, з якімі Кітым ніколі раней не сутыкалася. Гэта толькі нагадала ёй пра велізарнай прорвы паміж ёй і імі. Калі б яны ведалі, хто яна на самай справе, яны б зьненавідзелі яе проста за беднасць. І гэта раззлавала яе. Гэта было несправядліва, але такі быў свет, у якім ёй даводзілася жыць.
  
  Тым не менш, дзень быў вельмі вясёлым. Дзяўчынкі паплаваць і пазагараць, зазірнулі ў крамы ўздоўж пірса і паелі смачнага марожанага ў чароўным маленькім установе недалёка ад гатэля. Кітым купіла фотаапарат і пастаралася не паказаць, наколькі экстравагантнай здалася ёй гэтая купля. Яна дазволіла сабе захапіцца сваім асяроддзем і на некалькі гадзін нават прыкінулася, што калі-небудзь гэта стане яе жыццём, а не проста пабочным эфектам працы пад прыкрыццём. Як жудасна, што ёй даводзілася прыкідвацца кім-то іншым, толькі для таго, каб атрымліваць асалоду ад простымі рэчамі, якія некаторыя людзі маглі лічыць само сабой разумеюцца.
  
  Да таго часу, як наступіў вечар, Кіці вярнулася да рэальнасці. Сёння вечарам, пакуль лорд Лоуэлл быў у Лондане, а астатняя група была тут, яны з Верыць збіраліся прабрацца ў дом Лоуэллов.
  
  
  “ Разумна з твайго боку ўзяць сваю машыну, - заўважыла Кітым, калі Верыць вывела іх на галоўную дарогу. Было ўжо за поўнач, і яны з Верыць толькі што выслізнулі з гатэля.
  
  "Ведаеш, я не проста прыгожая мордачка", - адказала Верыць, ухмыляючыся ёй.
  
  Кітым ўсміхнулася ў адказ. “ Я ведаю.
  
  Яна заступніцка паклала рукі на фотаапарат, які ляжаў у яе на каленях. Яна ўжо зладзіла шоў, выкарыстоўваючы яго, каб сфатаграфаваць славутасці разам з Дыянай, так што, калі пазней яго знойдуць у яе багажы, ніхто нічога пра гэта не падумае.
  
  Верыць зірнула на Кіці. “ Ты нервуешся?
  
  "Трохі," прызналася Кітым.
  
  “ Добра. Гэта будзе трымаць цябе ў напружанні. Але не хвалюйся: адзінымі людзьмі ў доме будуць слугі, і ў іх ва ўсіх хопіць здаровага сэнсу быць у ложках, калі мы прыедзем. Мы будзем ўваходзіць, выходзіць і вернемся на пляж задоўга да ўзыходу сонца.
  
  Кітым кіўнула і адкінулася на спінку сядзення. Да маёнтка быў гадзіну язды, таму яна закрыла вочы, каб даць ім яшчэ трохі адпачыць. Нягледзячы на запэўніванні Верыць, яна баялася, што сёння ноччу ёй не атрымаецца як след выспацца.
  
  
  Яна зноў прачнулася, калі Верыць збавіла хуткасць і прыпаркавала машыну на абочыне дарогі недалёка ад дома, утоеную ад старонніх вачэй невялікай групай дрэў. Кітым пацерла вочы і схапіла фотаапарат.
  
  "Што-то не так," прашаптала Верыць.
  
  "Што?"
  
  Не адказваючы, Верыць павяла Кітым да краю ўчастка, адкуль ім быў добра бачны дом і пад'язная дарожка. У доме гарэла святло, што было дзіўна, улічваючы, што было ўжо за поўнач. Кітым зразумела, што на пад'язной дарожцы стаяла некалькі машын, хоць іх наогул не павінна было быць.
  
  "Што адбываецца?" - спытала яна, усё яшчэ з акцэнтам Кейт Грынвуд.
  
  "Што-нешта падказвае мне, што сустрэча адбудзецца не ў Лондане", - адказала Верыць. "Гэта адбываецца тут".
  
  - Але ў дзённіку было напісана "Лондан"!
  
  "Гэта, павінна быць, адсылае да чаму-то іншаму", - сказала Верыць.
  
  "Мы адмаўляемся ад місіі?" Спытала Кітым.
  
  Верыць пахітала галавой. “Мы зайшлі так далёка. Па крайняй меры, мы можам зірнуць. Вядома, мы не можам праслухоўваць або абшукваць зала пасяджэнняў, пакуль яны тут, але ў нас ёсць фотаапарат, так што, калі мы атрымаем фатаграфію змоўшчыкаў разам, будзе яшчэ лепш ".
  
  Кітым кіўнула. Яна рушыла ўслед за Верити праз тэрыторыю і сад. Французскія дзверы, якія вядуць у гасцёўню, былі зачыненыя, але Верыць захапіла з сабой адмычкі і ў імгненне вока адчыніла дзверы.
  
  Пакуль яны ехалі па хаце, Кітым пачула, як масніцы рыпяць пад крокамі навакольных іх людзей. Наверсе была пара, і па крайняй меры двое былі з імі на першым паверсе. Хто ведае, ці ёсць яшчэ хто-небудзь унізе?
  
  Яна заўважыла рух у канцы калідора раней, чым гэта зрабіла Верыць, і пацягнула Верыць у бібліятэку як раз у той момант, калі двое мужчын, апранутых у чорнае, павярнулі да іх па калідоры. Кітым пачакала, пакуль мужчыны пройдуць міма, перш чым вярнуцца ў калідор і накіравацца да лесвіцы, якая вядзе ў склеп.
  
  "Я не ведала, што ў лорда Лоуэлл ёсць целаахоўнікі", - сказала яна Верыць.
  
  "Ён гэтага не робіць", - змрочна сказала Верыць. "Гэта не целаахоўнікі, гэта салдаты".
  
  “ Салдаты! З нашай арміі?
  
  “Я не ведаю. Хоць я прайшоў ваенную падрыхтоўку, я б паставіў на гэта сваё жыццё". Верыць кінула на яе вельмі пільны погляд. “Кіці, калі што-то пойдзе не так, ты прэч адсюль, знайдзі тэлефон і пакліч на дапамогу. Зразумела?"
  
  "Так, але—"
  
  - Ніякіх “але". Не турбуйся пра мяне. Калі што-то здарыцца, бяжы.
  
  Кітым пахітала галавой і паспрабавала не выглядаць засмучанай. Яна не хацела кідаць Верыць, калі што-то пойдзе не так. Сама думка пра гэта прымушала яе адчуваць сябе жудасна.
  
  Калі яны спусціліся ўніз па лесвіцы, у падвале нікога не было, хоць Кітым заўважыла яшчэ аднаго ахоўніка на кухні, які стаяў ля дзвярэй, якая вядзе вонкі. Лоуэлл, відавочна, не чакаў, што хто-то пазнае аб гэтай сустрэчы, таму такі ўзровень бяспекі даваў зразумець, што ён быў чалавекам, які прыняў усе магчымыя меры засцярогі.
  
  "Добра, Кіці," прашаптала Верыць. - Рабі тое, што ты робіш. Знайдзі тую дзверы і адчыні яе.
  
  Кітым кіўнула. Яна накіравалася ў далёкі кут склепа, дзе мінулай ноччу адчула подых ветрыка. Ён зноў быў там. Кітым пацерла кончыкі пальцаў, гледзячы на дзве сцены, спрабуючы вызначыць, з якой з іх дзьме струмень паветра. "З правага боку", - падумала яна. Яна апусцілася на калені і зазірнула ў падмурак сцяны за вінным стэлажом. У самым нізе быў тонкая палоска святла, і скрозь яе прабіваўся больш моцны ветрык. Гэта была тая самая дзверы.
  
  "Гэта тут", - сказала яна.
  
  “Добра! Цяпер, як мы яго адкрыем?" Спытала Верыць.
  
  Кіці зноў пастаяла, разважаючы. Тут павінна была быць зашчапка або што—то ў гэтым родзе - механізм, які было б лёгка актываваць, але які заставаўся б незаўважаным. Узіраючыся ў сцяну перад сабой, яна працягнула руку за паліцы стэлажа, каб памацаць цэглу. Яны здаваліся досыць рэальнымі, і ні адзін з іх не зварухнуўся ад яе дотыку.
  
  "Не там," прамармытала яна.
  
  Затым яе ахінула. Зашчапка павінна была знаходзіцца не на ўзроўні вачэй. Лоуэлл ведаў, што яна там была. Гэта было б што-тое, да чаго ён мог бы проста дацягнуцца, не гледзячы.
  
  Кітым размясціла свае рукі прыкладна на тым узроўні, на якім, паводле яе меркавання, павінны былі знаходзіцца рукі лорда Лоуэлл, і пацягнулася наперад.
  
  “ Што ты робіш? - Спытала Верыць.
  
  "Цыц!" прашыпела Кітым.
  
  Яна правяла пальцамі па цаглінам, асцярожна націскаючы на кожны. Пасля некалькіх спроб цэгла паддаўся пад яе рукой, і яна пачула ціхі пстрычка. Дзверы расчыніліся вонкі, і Кітым ўхапілася за яе абедзвюма рукамі.
  
  Верыць кінула на яе здзіўлены погляд, які ператварыўся ў ўсьмешку. “ У цябе атрымалася!
  
  Кітым скорчила ёй рожицу. “ Не кажы так здзіўлена.
  
  Разам яны да канца расчынілі дзверы. За ёй апынуўся доўгі тунэль, асветлены ланцужком электрычных лямпаў, дакладна такі ж, як у склепе. Кітым пачула галасы, жахлівыя гукі з далёкага канца, і пайшла наперад, імкнучыся трымацца ў цені, наколькі магла. Калі іх ўбачаць, у іх будуць сапраўдныя непрыемнасці.
  
  Праз некалькі дзясяткаў футаў тунэль скончыўся ў вялікім пакоі з нізкай столлю, пабудаванай накшталт бункера. У самай сярэдзіне стаяў стол, а таксама некалькі пісьмовых сталоў і шаф, заваленых дакументамі, картамі і розным абсталяваннем. Кітым ўбачыла зброевы стойку ля адной сцяны, на кожнай паліцы стаяла аўтаматычнае стрэльбу. Яна ўздрыгнула ад гэтага відовішча.
  
  Чацвёра мужчын сядзелі вакол цэнтральнага стала, разглядаючы набор карт. Кітым адразу пазнала Смайта і Лоуэлл. Наступны мужчына быў ёй незнаёмы, але ў яго была змрочная ваенная выпраўка і ён насіў пісталет у наплечной кабуры. Чацвёртага мужчыну Кітым сапраўды ведала, але яго там не павінна было быць, і яе розуму спатрэбілася некалькі імгненняў, каб прымірыць гэта веданне з фактам яго прысутнасці.
  
  Стары пастукаў па адной з карт і загаварыў тым жа мяккім, спакойным голасам, якім карыстаўся ў кабінеце містэра Прайса.
  
  “Такім чынам, мы дамовіліся. Рычард прасочыць за размяшчэннем. Джэймс зоймецца аховай. Генры і я прывядзем у рух астатнія механізмы, каб парадак можна было аднавіць адразу пасля таго, як усё будзе зроблена ".
  
  "Згодны", - сказаў чалавек па імя Джэймс.
  
  "Ці былі апавешчаныя нашы прыхільнікі, каб яны не ўваходзілі ў будынак гэтай раніцай?" Спытаў Лоуэлл.
  
  Смайт кіўнуў. “ Іх прыбыцці перашкодзіць шэраг зручных здарэнняў. Хвароба, сямейныя праблемы, дарожнае рух, няспраўны будзільнік. Не тое каб гэта мела занадта вялікае значэнне. Як толькі мы ўсталюем кантроль, прычыны, па якіх нашы людзі выжылі, не будуць мець значэння.
  
  Кітым тупа глядзела наперад, усё яшчэ спрабуючы зразумець, што яна бачыць.
  
  "Божа мой, гэта Джэймс Макінтайр, бацька Айві", - прашаптала Верыць.
  
  У галаве Кітым што-то пстрыкнула. У дзённіку былі не імёны, а ініцыялы. ДЖЫМ. Джэймс Макінтайр. ТОМ . . .
  
  "І гэта Стары," прамармытала Кітым. Яе голас прагучаў хрыпла і дрыжаў.
  
  Верыць павольна паківала галавой, нібы спрабуючы пераканаць сябе, што Кітым памыляецца. "Я не ведаю, як ён выглядае, але гэта не можа быць ён", - настойвала яна.
  
  "Так і ёсць", - сказала Кіці. "Я ніколі не забываю асобы".
  
  "Але ён на нашым баку".
  
  "Я так не думаю", - адказала Кіці.
  
  Яна глядзела, як Лоуэлл наліў чатыры куфля скотчу і раздаў іх мужчынам. Ён падняў свой келіх у паветра і абвясціў: “Джэнтльмены! Няхай жыве перамога!"
  
  "Няхай жыве перамога!" рэхам адгукнуліся астатнія.
  
  "Заўтра будзе доўгі дзень", - працягнуў Лоуэлл. “Самы доўгі дзень у гісторыі Вялікабрытаніі. Але калі пыл асядзе і ўсё будзе зроблена, сонца ўзыдзе над новай Англіяй і новай Імперыяй!"
  
  “ У Англію! - Усклікнуў Смайт.
  
  "За Англію!" - рушыў услед адказ, і чацвёра мужчын выпілі.
  
  Кітым патрэсла галавой, каб прыйсці ў сябе. Яна не магла проста стаяць там, ашаломленая.
  
  Яна дастала фотаапарат і пачала фатаграфаваць пакой. Яна ўздрыгвала, калі пры кожным здымку пстрыкаў затвор фотаапарата, але шум быў нягучным, і змоўшчыкі былі адцягнуты самовосхвалением. Акрамя таго, атрыманне доказаў змовы было цяпер самым важным. Кітым ведала, што ёй давядзецца пайсці на рызыку.
  
  Чацвёра мужчын дапілі свае напоі і ўсталі. Верыць схапіла Кітым за руку і пацягнула яе глыбей у тунэль. "Яны сыходзяць," прашаптала яна Кітым. “ Мы павінны выбірацца адсюль.
  
  Калі змоўшчыкі ўвайшлі ў тунэль, Кітым рушыла ўслед за Верыць назад у склеп, імкнучыся трымацца наперадзе мужчын, не вырабляючы пры гэтым ніякага шуму. Кітым уздрыгвала кожны раз, калі яе туфлі тычыліся полу. Для яе гэта прагучала жудасна гучна, жахлівы гук, які разнёсся па тунэлі і, напэўна, прыцягнуў увагу мужчын.
  
  Як толькі Кітым зноў апынулася ў падвале, яна зачыніла дзверы.
  
  Яны накіраваліся да лесвіцы. Кітым пайшла наперад, з усіх сіл сціскаючы камеру. Яна проста абавязаная была берагчы яе, пакуль яны не вернуць плёнку містэру Прайсу і місіс Сінгх.
  
  На паўдарогі да лесвіцы Кітым пачула, як ахоўнік на кухні крычыць ім услед. “ Вы там! Спыніцеся! Хто вы?
  
  Кітым і Верыць паглядзелі адзін на аднаго. Верыць усё яшчэ была унізе лесвіцы. Аднымі вуснамі яна вымавіла: "Бяжы!" - і павярнулася тварам да ахоўніку. Кітым вагалася, разрываючыся паміж абаронай фільма і абаронай свайго партнёра. Яна не магла проста пакінуць Верыць там, ці не так?
  
  Яна павольна папаўзла назад уверх па лесвіцы, адчуваючы поўнае ціск нянавісці да сябе пры думкі аб тым, што кіне Верыць. Яна не магла проста збегчы!
  
  Але справа была не толькі ў місіі. Кіці была ў жаху. Яе сэрца шалёна калацілася аб рэбры, а ў галаве раіліся знаёмыя ноткі панікі. Ёй хацелася закрычаць і ўцячы, і толькі з вялікім намаганнем яна вырашылася проста бегчы.
  
  Наверсе лесвіцы яна прымусіла сябе спыніцца і зноў зазірнула ў склеп. Яна ўбачыла, як ахоўнік схапіў Верыць. Завязалася барацьба, але да яго хутка далучыўся мужчына па імя Джэймс, які паклаў яе моцным ударам па галаве. Верыць абвісла ў руках ахоўніка, знаходзячыся на мяжы страты прытомнасці.
  
  "Так, так, што ў нас тут?" задуменна вымавіў Стары. “ Служба бяспекі не на вышыні, Генры.
  
  "Божа мой!" Лоуэлл усклікнуў. “Гэта сяброўка Дыяны Вера. Што яна тут робіць?"
  
  "Я думаю, вы выявіце, што яна варожы агент", - адказаў Стары. Яго голас гучаў насмешліва. "Я папярэджваў вас, што Прайс становіцца цікаўным".
  
  Смайт раздражнёна хмыкнуў. “ Ты сказаў, што яго зацікавіў я, а не Генры.
  
  "Здаецца, ён не распавядае мне за ўсё". Стары ўздыхнуў. “Ну, цяпер нічога не зробіш. Джэймс, ідзі і разбярыся з праблемай. Я хачу высветліць, як шмат вядома Прайсу.
  
  Смайт паглядзеў на гадзіннік. “ У нас няма на гэта часу. Нам трэба быць гатовымі да ўсход сонца. Ён паглядзеў на ахоўніка, які трымаў Верыць. “ Адвядзі дзяўчыну наверх і высветліць, што ёй вядома. Хай пара хлопцаў обыщут тэрыторыю ў пошуках яе кузіны. Магчыма, яны абодва шпіёны.
  
  Кітым пригнулась, калі ахоўнік пацягнуў цела Верыць наверх. Змоўшчыкі засталіся ўнізе, але Кітым чула, як яны накіраваліся да кухоннай дзверы, каб пакінуць дом і ажыццявіць свой жудасны план. Што ёй заставалася рабіць?
  
  Схаваць. Пакліч на дапамогу.
  
  Кітым сабрала ўсю сваю рашучасць і пабегла да кабінету Лоуэлл - да тэлефона ўнутры яго.
  
  Кіраўнік 22
  
  Кітым асцярожна зачыніла дзверы кабінета, каб не шумець. У рэшце рэшт, яе ўсё роўна знайшлі б, таму час было дорага. Яна схапіла тэлефон і набрала кантактны нумар, які даў ёй містэр Прайс. Яе рукі так моцна дрыжалі, што ёй давялося набраць нумар некалькі разоў, каб усё зрабіць правільна.
  
  "Ну жа, ну ж," прашаптала яна ў тэлефануе тэлефон, чуючы адчай ва ўласным голасе.
  
  Па сканчэнні, па адчуваннях, гадзіны, хто-то падняў трубку на іншым канцы провада. "Алё?" Гэта была пажылая жанчына, голас якой Кітым даведалася — адзін з агентаў, кіраўнікоў тэлефоннай станцыяй, якой карыстаўся Аркестр.
  
  Кітым вагалася. У яе галаве раіліся жудасныя думкі. Калі Стары быў замяшаны ў змове, хто яшчэ мог быць скампраметаваны? Бяспечны абмен?
  
  Спыні, Кітым! яна насварылася сябе. Асцярожнасць - гэта адно, але параноя не пойдзе ні ёй, ні каму-небудзь іншаму на карысць.
  
  "Алё?" паўтарыў агент.
  
  "Так!" Кітым адказала занадта гучна. Яна панізіла голас і паспрабавала зноў. “Добры дзень, гэта Кейт Грынвуд. Мне трэба пагаварыць з маёй цёткай Милдред. Гэта тэрмінова".
  
  “ Адну хвіліну, міс Грынвуд. Я пагляджу, ці змагу я яе знайсці.
  
  Агент сышоў, і Кітым засталася ў ўціскальнага цішыні. Яна прытулілася да стала, прыціскаючы тэлефон да вуха і неспакойна прытупваючы нагой. Кожная яе часцінка спрабавала закрычаць, за выключэннем таго, што кожная частка хацела крычаць розныя рэчы, і яе мозг нават не быў упэўнены ў сабе.
  
  Ці павінна яна схавацца? Ці павінна яна ўцячы? Ці павінна яна выконваць сваю працу і заставацца на лініі? Чаму шторы былі такога выродлівага гарчычнага адцення? Чаму ў багатых людзей у дамах так шмат карцін? Які шум вырабіць акно, калі яна разаб'е яго, каб збегчы? Ці павінна яна сфатаграфаваць змесціва сейфа, пакуль чакае?
  
  Апошняя ідэя здалася ёй добрай, таму яна ўстала, каб зрабіць гэта, але тэлефонны шнур быў недастаткова доўгім, і ў рэшце рэшт яна стала аўтаматычна паварочвацца ўзад-наперад, перамыкаючы сваю ўвагу паміж сейфам і тэлефонам. Жах і стрэс амаль паралізавалі яе мысленне, прымусіўшы дзейнічаць па імгненным імпульсам, якія не мелі працягу. Зламаная пласцінка круцілася так хутка, што яна баялася, што яна можа вырвацца прама з яе чэрапа.
  
  Збярыся з думкамі, Кацяня!
  
  Раптам на іншым канцы провада пачуўся пстрычка, і яна пачула голас місіс Сінгх.
  
  “ Кейт? Гэта цётка Милдред. У чым справа?
  
  “Місіс Сінгх!" Кітым усклікнула. У паніцы яна страціла ўсякае ўяўленне аб кодавых імёнах і сакрэтнасці, і яе канадскі акцэнт пачаў знікаць.
  
  Рушыла паўза, а затым місіс Сінгх асцярожна спытала: "Гэтая лінія абаронена?"
  
  “Я— я думаю, што так. Гэта не мае значэння! Яны схапілі Верыць!"
  
  "Што?" зараўла місіс Сінгх.
  
  "Яны выкралі Верыць, і я не ведаю, што рабіць!"
  
  "У каго ёсць?"
  
  Галавы разам. Галавы разам. Галавы разам.
  
  Кітым зрабіла тры глыбокіх ўдыху і адчула, як напружанне ў некаторай ступені пакідае яе. Вар'яцкія пачуцці ўсё яшчэ былі там, згусціліся ў яе мозгу, але мышцы трохі расслабіліся, і яна змагла лепш цяміць. Яна павінна была ўнесці яснасць. Яна не магла марнаваць час на паніку.
  
  “Лоуэлл і Смайт працуюць разам з чалавекам па імі Джэймс Макінтайр. Заўтра яны плянуюць зрабіць што-то жудаснае. Я не ведаю, што менавіта, але яны толькі што пакінулі 'кайданаў' і...
  
  "І Верыць у іх?" спытала місіс Сінгх. У яе голасе чулася занепакоенасць, хоць яна і спрабавала гэта схаваць.
  
  "Яна дазволіла ім злавіць яе, каб я змагла ўцячы і папярэдзіць цябе", - сказала Кіці. “І гэта яшчэ не ўсё. Табе трэба папярэдзіць містэра Прайса аб старым!"
  
  "Што?" голас місіс Сінгх гучаў па-сапраўднаму разгублена. - А што наконт Старога?
  
  Кіці паспрабавала разабраць словы, але спачатку гэта была проста блытаніна. Нарэшце, ёй удалося выклікнуць: “Ён частка змовы! 'Ён чацвёрты ўдзельнік!"
  
  Рушыла ўслед паўза. "Няма", - прамармытала місіс Сінгх, неспакой у яе голасе ўзмацніўся. "Не, гэта немагчыма".
  
  "Так і ёсць!" Кітым настойвала. “Я бачыла іх уласнымі вачыма! У мяне ёсць фатаграфіі, шчыра!"
  
  "О, няма ..." Голас місіс Сінгх заціх.
  
  “ Гаспадыня? - Спытала Кітым.
  
  "Прайс пайшоў сустракаць Старога сёння днём", - сказала місіс Сінгх. “Ён не вярнуўся. Скрываўлены ... " Раптам тон місіс Сінгх стаў вельмі спакойным. Кітым магла сказаць, што гэта, у сваю чаргу, павінна было супакоіць яе. “ Дзе ты?
  
  “ Я знаходжуся ў доме Лоуэлл.
  
  “ Прэч адтуль зараз жа. Хавайся.
  
  "Я не магу пакінуць Верыць!" Кітым настойвала.
  
  "І я не магу дазволіць ім забраць вас абодвух", - адказала місіс Сінгх. “Прэч з хаты і хавайся. Я іду за табой".
  
  Нягледзячы на тое, што Кітым казала па тэлефоне, яна пахітала галавой, як быццам місіс Сінгх магла гэта бачыць. “Гэта небяспечна, місіс! Тут людзі са зброяй! Я не ведаю, колькі іх.
  
  Тон місіс Сінгх быў рашучым і цвёрдым, як жалеза. "Глядзі, як яны спрабуюць спыніць мяне".
  
  Рашучасць місіс Сінгх павінна была б супакоіць Кітым, але гэта толькі ўзмацніла яе паніку, калі яна ўспомніла, як далёка яны знаходзяцца ад Лондана. “ Але мы ў двух гадзінах язды!
  
  "Убачымся праз сорак пяць хвілін", - сказала місіс Сінгх. "Знайдзі бяспечнае месца і пачакай мяне".
  
  У тэлефоне пстрыкнула, калі місіс Сінгх павесіла трубку, і лінія абарвалася.
  
  Хавайся. Пачакай. Гэта былі простыя інструкцыі. Кітым магла ім прытрымлівацца. Выразныя інструкцыі. Устаноўленая паслядоўнасць. Яна магла гэта зрабіць.
  
  Дзверы ў кабінет адчыніліся.
  
  "Што за чартаўшчына—" усклікнуў мужчына, які стаяў у дзвярах. Гэта быў адзін з ахоўнікаў Лоуэлл. У яго на поясе вісеў пісталет у кабуры, але ён не выцягнуў яго. “ Госпадзе, яшчэ адзін з вас.
  
  Паніка вярнулася з падвоенай сілай. Кітым падалася назад, але апынулася прыціснутай да стала. Ахоўнік увайшоў у пакой, працягнуўшы руку, каб схапіць Кітым.
  
  "Ты ідзеш са мной, дзяўчынка", - сказаў ахоўнік. “Не ўцячы. Не усложняй мне задачу, або я прыстрэлю цябе. Зразумела?"
  
  Кітым не адказала. Яе вусны варушыліся, але яна не магла вымавіць ні слова. Свет затуманился, пакуль яе розум спрабаваў знайсці нейкі спосаб, як справіцца са страхам, ўзнімальным унутры яе, так і з незлічонымі ашаламляльнымі дэталямі, якія абкружылі яе. Гэта было занадта шмат, каб пераварыць. Дзве хвалі інфармацыі сутыкнуліся адзін з адным і падарваліся ў яе перад вачыма.
  
  "Няма!" Кітым віскнула. “Няма! Няма! Няма! Няма!"
  
  Цяпер было занадта цяжка думаць аб чым-небудзь. Гэта было як тады, калі яе забраў Іван. Яе цела проста адрэагавала само па сабе. Усё было занадта яркім, занадта моцным, занадта шматабяцальным. Гэта трэба было спыніць.
  
  Не аддаючы сабе справаздачы ў тым, што робіць, Кітым ўрэзалася лбом у твар ахоўніка. Мужчына застагнаў ад болю.
  
  “ Ты зламала мне нос, маленькая— - усклікнуў ён. Ён змоўк, калі Кітым ўдарыла яго ілбом ў другі раз, а затым у трэці.
  
  Ахоўнік адштурхнуў Кітым ад сябе і заціснуў рот і нос. Кітым спатыкнулася і стукнулася аб кут стала. Ад удару ў яе разбалеўся бок, але было цяжка звяртаць увагу на боль. Гэта быў усяго толькі адзін з занадта многіх фрагментаў інфармацыі, якія абваліліся на яе мозг. Боль, шум, страх, кроў на твары ахоўніка, нават ўстойлівы пах тытуню і адэкалона, намачыла офіс, - усё гэта проста змяшалася разам, стаўшы часткай туману. Усё было жудасна і гучна, і Кіці не магла думаць з-за ўсяго гэтага шуму.
  
  Раптоўная ўспышка болю скрывіла твар Кітым — дастаткова рэзкая, каб прабіцца скрозь туман. Кітым пахіснулася ад удару і дакранулася да шчакі. Што толькі што адбылося?
  
  Адказам ёй была рука ахоўніка, якая замахнулася на яе ў другі раз. Жах працяў грудзі Кітым, але разам з гэтым прыйшоў новы ўсплёск адрэналіну. Кітым вывернулася і перабралася на другі бок стала. Ахоўнік зароў на яе і зноў узмахнуў рукой. Здавалася, ён быў дэзарыентаваны з-за ўласных траўмаў і не мог вырашыць, ударыць Кітым ці схапіць яе.
  
  У канчатковым рахунку, гэта не мела значэння. Мужчына быў, верагодна, фунтаў на сто вышэй Кітым і амаль на фут вышэй. Калі гэта застанецца барацьбой удараў, Кітым прайграе.
  
  Засяродзься, Кацяня! Засяродзься! Успомні пра сваіх трэніроўках!
  
  Ахоўнік зноў замахнуўся на Кіці, і яна зноў вывернулася ад удару. Яна сціснула зубы і стала прабівацца скрозь туман у галаве. У наступны раз, калі мужчына схапіў яе, яна адскочыла ў бок ад стала. Ён парыраваў, і яна пайшла ў іншы бок. Яе розум усё яшчэ круціўся па крузе, але цяпер ён шукаў выхад. Ёй трэба было што-тое, што яна магла б выкарыстоўваць, каб выраўнаваць розніцу паміж імі. Перавага, якое не залежала б ад памеру або сілы.
  
  Ўдалы ўдар прыйшоўся Кітым ў плячо, і ахоўнік схапіў яе. Кіці паспрабавала вызваліцца, але яе працягнулі прама праз стол і шпурнулі на падлогу. Яна падняла вочы і ўбачыла, як ахоўнік пацягнуўся за пісталетам.
  
  "Праўда, я папярэджваў цябе..." - сказаў ён.
  
  Кітым ўспомніла савет місіс Сінгх, дадзены шмат тыдняў таму. Яна ўпала на спіну, каб лепш абаперціся, і рэзка ўдарыла нагой у пахвіну мужчыны, уклаўшы ў ўдар столькі сілы, колькі змагла. Вочы ахоўніка выпучились, і ён захрыпеў ў агоніі. Ён выглядаў так, быццам яго вось-вось вырве. На імгненне забыліся пра пісталет.
  
  Кітым ўскочыла на ногі, калі ахоўнік плюнуў і зароў на яе. Цяпер ён быў бессвязен, але не падаўлены. Ён схапіў яе голымі рукамі, драпаючы, як жывёліна. Боль замінала яму думаць. Кітым магла з гэтым змірыцца. Яна зноў ўдарыла яго, але на гэты раз не трапіла ў пахвіну, і яе ступня ўдарыла яго па назе. Калі Кіці паспрабавала адступіць для трэцяга ўдару, ахоўнік схапіў яе за нагу і моцна тузануў. Кіці перакулілася на падлогу.
  
  Ахоўнік наваліўся на яе зверху. Кіці паспрабавала ўстаць, але мужчына быў велізарным і цяжкім. Ён штурхнуў яе на дыван. З рота ў яго цякла сліна і кроў, вочы былі налиты крывёю. Кітым ўчапілася пазногцямі яму ў твар, выпусціўшы яшчэ больш крыві. Ахоўнік закрычаў і схапіў Кітым за запясце, прыціскаючы яго да падлозе. Другой рукой ён схапіў яе за горла і пачаў моцна здушваць.
  
  Свет вакол іх апусцеў. Кітым ніколі раней не душылі. Гэта было дзіўна і палохала. Яе лёгкія пачалі гарэць, і яна пачула, як кроў стукае ў вушах. Усё астатняе стала далёкім і ціхім. Яна змагалася, але беспаспяхова. У яе проста не хапіла сіл.
  
  У кожным удары свайго громоподобного сэрца Кітым чула голас місіс Сінгх.
  
  Вазьміце ў рукі зброю. Камень, трубку, што заўгодна.
  
  Пол быў усеяны прадметамі са стала. У Кітым была адна свабодная рука, і яна збіралася скарыстацца ёю. Яна ўсляпую шарила вакол, шукаючы што-небудзь, што магло б абараніць яе. Ручка, можа быць, або аловак. Яна магла б ткнуць імі. Яе рука натыкнулася на чарніла і паперу, але ручкі не было. Нічога карыснага, і свет вакол яе станавіўся ўсё больш і больш пустым, у той час як яе лёгкія працягвалі гарэць.
  
  Яе пальцы стуліліся на чым-то круглым і цвёрдым. Прэс-пап'е. Не горш каменя.
  
  Кітым паглядзела нападніку прама ў вочы і ўдарыла яго прэс-пап'е па галаве. Мужчына уздрыгнуў ад удару, і яго вочы пашырыліся ад збянтэжанасці. Але яго рука па-ранейшаму моцна сціскала горла Кітым.
  
  Кітым ўдарыла яго ў другі раз, і ахоўнік рухнуў нячулай грудай. Кітым адхінула яго руку ад сваёй шыі і сутаргава глотнула паветра. Яна полежала так некалькі імгненняў, проста успамінаючы, як гэта - дыхаць.
  
  Уставай. Ты павінен ўстаць. З-за шуму прыйдзе больш людзей.
  
  Кітым вывернулася з-пад які ляжыць без свядомасці ахоўніка і ўхапілася за вечка стала, каб выпрастацца. У яе закружылася галава, і яна зразумела, што разгойдваецца, як трысцінка на ветры. Ёй спатрэбілася яшчэ некалькі сутаргавых удыхаў, каб супакоіцца, і нішто не магло спыніць шалёны стук яе сэрца.
  
  Яна ледзь не памерла.
  
  Прэч з хаты. Падыдзі да акна. Выйдзі з хаты. Падыдзі да акна. Выйдзі з хаты.
  
  Каманда зноў і зноў паўтаралася ў яе галаве. Кітым, спатыкаючыся, падышла да акна і расчыніла яго. Яна падумала аб фотаапараце і павярнулася назад.
  
  У калідоры пачуліся галасы і крокі. Набліжаліся мужчыны.
  
  Яна ўбачыла фотаапарат на падлозе, сярод бязладзіцы. Аб'ектыў выглядаў пабітым, але футляр быў цэлы. Плёнку яшчэ можна было аднавіць. Кітым схапіла камеру і, не асабліва задумваючыся аб тым, што робіць, выскачыла ў акно. Падзенне было на пару футаў, і прызямленне было хваравітым, паколькі яна не была належным чынам да яго падрыхтаваная. Тым не менш, нічога не было зламана.
  
  Кітым папаўзла ўздоўж сцены хаты, стараючыся трымацца ніжэй лініі агляду з вокнаў першага паверху. З хвіліны на хвіліну мужчыны маглі ўвайсці ў офіс Лоуэлл, убачыць адкрытае акно і зразумець, што яна выйшла на вуліцу. Ёй трэба было сысці, пакуль яны яе не заўважылі. Яна пабяжыць праз тэрыторыю да машыны. Тады яна навучылася вадзіць — яна ніколі не вадзіла машыну, але цяпер ведала дастаткова, правёўшы час у гаражы з Томі. Яна магла справіцца ...
  
  Куды яна паедзе? У гатэль "Ля мора", каб забраць іх багаж? Як быццам гэта што-то яшчэ мела значэнне. Усё гэта былі звычайныя, расходныя матэрыялы, і іх прыкрыццё ўжо раскрыта. Ці варта ёй ехаць назад у Аркестр? Спадзяюся, што па дарозе яна сустрэла місіс Сінгх?
  
  Спадзяюся, што Верыць была яшчэ жывая да таго часу, калі прыехала місіс Сінгх?
  
  Кітым моцна зажмурылася, змагаючыся са слязьмі болю, страху і расчаравання. Яна не магла проста ўцячы. Верыць была ў небяспецы. Хто ведаў, якія жудасныя рэчы адбудуцца з ёй, калі ахоўнікі паспрабуюць прымусіць яе гаварыць? Калі Кітым збяжыць, любы шкоду, прычыненую Верыць, будзе ўспрымацца як яе віна, і яна не зможа з гэтым жыць.
  
  Яна паглядзела уздоўж сцяны дома і ўбачыла, што акно бібліятэкі ўсё яшчэ было цёмным. У пакоі нікога не было. Гэта быў яе зваротны шлях.
  
  Кіраўнік 23
  
  Вокны бібліятэкі былі зачыненыя, таму Кітым разбіла камерай аконнае шкло. Шум быў гучней, чым яна меркавала, або, па меншай меры, ёй так здалося. Зрэшты, турбавацца пра гэта было некалі. Свабоднай рукой яна пацягнулася ўнутр, каб адкрыць зашчапку. Пры гэтым асколак шкла парэзаў верхнюю частку яе рукі, і яна паморшчылася. На шчасце, парэз быў неглыбокім і не кранаў артэрый. Яна не збіралася сыходзіць крывёй ад гэтага, але гэта нагадала ёй, што ёй трэба быць асцярожнай.
  
  Кіці адкрыла акно і забралася ўнутр. Яна падкралася да дзвярэй у пярэдні пакой і прыадчыніла яе. Шум тупату ботаў запоўніў дом. Яна не магла дакладна вызначыць, колькі там было мужчын, але іх было некалькі. Іх было столькі, што іх руху, павінна быць, заглушылі гук б'ецца аконнага шкла, што не ўсяляла аптымізму.
  
  З боку верхняй пляцоўкі яна пачула мужчынскі крык: “Вы двое! Працягвайце працаваць з дзяўчынай. Пераканайцеся, што яна загаварыла. Іншы дзе-то звонку. Праламаў Джэнкінс галаву.
  
  Да яго далучыўся іншы голас, і Кітым пачула крокі, якія спускаюцца па лесвіцы. “ Яна ўзброена?
  
  "Не ведаю", - адказаў першы голас. “Пакінула пісталет Джэнкінс, таму я мяркую, што няма. Вазьміце яе жывы, калі зможаце, вярніце для допыту. Калі яна будзе занадта супраціўляцца, рабі тое, што павінен.
  
  Кітым прыкусіла губу, каб не шумець, калі мужчыны спусціліся на першы паверх і прайшлі міма бібліятэкі. Яна пачакала, пакуль іх крокі не стихнут. Праз акно бібліятэкі яна ўбачыла, як прамяні электрычных ліхтарыкаў кідаюцца ўзад-наперад па лужку. Большасць мужчын шукалі яе звонку, а Верыць была наверсе.
  
  Добра, Кацяня. Ты зможаш гэта зрабіць. Раз, два, тры, наперад!
  
  Яна засталася там, дзе была, застыўшы на месцы. Ногі адмаўляліся ёй падпарадкоўвацца.
  
  Гэта быў страх. Ён паралізаваў яе. Кітым нахмурылася з усіх сіл, так што адчула, як напружыліся мышцы яе шчок і сківіцы, каб надаць твару адпаведнае выраз. Да яе вярнулася толіка здаровага сэнсу. Туман трохі развеяўся. Страх усё яшчэ быў там, як і скача пласцінка, але рукі і ногі зноў пачалі яе слухацца.
  
  Раз, два, тры, наперад!
  
  Кітым адчыніла дзверы і пабегла да лесвіцы. Яна не спынялася, пакуль не дасягнула лесвічнай пляцоўкі, дзе апусцілася на калені і паглядзела ўніз, у фае. Ззаду яе нікога не было. Яна прыслухалася да гукаў крокаў людзей. Нічога. Яна была адна.
  
  З хола наверсе данёсся прыглушаны крык. Гэта была Верыць.
  
  Кітым взбежала па пакінутым прыступках у калідор. Рухаючыся так ціха, як толькі магла, яна накіравалася на шум. Крык хутка спыніўся, але яго змянілі галасы. Напружваючы слых, Кітым рушыла ўслед за імі ў гасцявую спальню ў бакавой частцы дома.
  
  "У чым заключалася ваша місія?" - спытаў мужчына знутры.
  
  "У мяне няма заданні!" - адказаў голас Верыць.
  
  “Спыні хлусіць, дзяўчынка. Што ты рабіла, падглядваючы за сённяшнім сходам?"
  
  "Я нічога пра гэта не ведаю," настойвала Верыць. “ Мяне клічуць Вера Канінгам...
  
  Яе голас замёр на фоне гучнага чмокающего гуку. Кітым здрыганулася ад гэтага гуку і рэфлекторна дакранулася да шчакі.
  
  "Я ведаю, што гэта імя несапраўднае," сказаў мужчына, " але мне ўсё роўна. Што мяне хвалюе, дык гэта тое, што ты шпіён, і ты збіраешся расказаць мне ўсё аб сваёй місіі, інакш твае прыгожыя ручкі ні на што не будуць прыдатныя пасля сённяшняй ночы.
  
  "Калі ласка!" - узмалілася Верыць. “Мяне клічуць Вера Канінгам. Я - гэта злодзей! Я была тут, каб абрабаваць дом! Я думала, сёння вечарам тут будзе пуста!"
  
  Яе жах здаваўся шчырым, але нават у гэтым выпадку яна хавала яго пад іншым прыкрыццём, абараняючы місію. Кіці была ўражаная — на самай справе, здзіўленая. Але гэтага было недастаткова. Хлусня не спыніла б людзей Лоуэлл.
  
  “Вось як гэта будзе, а? Прынясі абцугі, Том." Рушыла ўслед паўза, і Кітым здалося, што яна пачула смяшок. Затым мужчына загаварыў зноў. “Гэта будзе весела, дзяўчынка. Ты ведаеш 'Гэтага маленькага парася', ці не так?"
  
  Кітым ведала, што павінна што-то распачаць. Яна агледзелася ў пошуках якога-небудзь рашэння. Яна не магла захапіць пакой сілай, нават калі б у мужчын не было зброі. Што яна магла зрабіць?
  
  Паміж ёй і лесвіцай стаялі старадаўнія падлогавыя гадзіны. Можа быць, ёй удасца перакуліць іх, і шум выведзе мужчын з пакоя. Але калі б яна гэта зрабіла, то ніяк не змагла б дабрацца да хованкі перш, чым яе ўбачаць.
  
  Яе погляд зваліўся на парцалянавую вазу на маленькім століку побач. Ваза выглядала далікатнай, і яе было дастаткова мала, каб кінуць. Гэта было што-то.
  
  Яна схапіла вазу і прысела за сталом, спадзеючыся, што яе не заўважыць цьмяны святло калідора. Яна шпурнула вазу ў сцяну крыху далей па калідоры, дастаткова блізка, каб яе пачулі, але, спадзяюся, досыць далёка, каб мужчыны выйшлі з пакоя, каб разабрацца.
  
  "Ты гэта чуў?" - запытаўся адзін з мужчын.
  
  "Так". Пачуўся пстрычка взводимого курку пісталета. "Іншая дзяўчына можа быць у хаце".
  
  Дзверы павольна адчыніліся, і адзін з мужчын выглянуў вонкі. Ён павярнуўся ў абодва бакі, і Кітым скурчылася, наколькі гэта было магчыма, каб схавацца.
  
  "Прыкрый мяне", - сказаў мужчына свайму напарніку. "Гэта прагучала побач з лесвіцай".
  
  Мужчына выйшаў у калідор, трымаючы пісталет напагатове і нацэліўшыся. Калі ён накіраваўся да лесвіцы, іншы мужчына рызыкнуў выйсці, трымаючы ў руцэ свой пісталет.
  
  “ Ты што-небудзь бачыш? - паклікаў ён.
  
  "Тут разбітая ваза", - адказаў яго напарнік. “Падобна на тое, хто-то яе перакуліў. Павінна быць, іншая дзяўчына. Верагодна, яна ўцякла, калі гэта зрабіла". Мужчына дабраўся да лесвіцы і перагнуўся цераз парэнчы. “ Нікога не бачу. Дзіўна.
  
  Іншы мужчына рушыў услед за ім на некалькі крокаў, пакінуўшы невялікі зазор каля дзвярэй адкрытым. "Гэта нядобра".
  
  “ Гэта не мае ніякага значэння. Рана ці позна яны яе знойдуць.
  
  Пакуль мужчыны пераклікаліся адзін з адным, Кітым абышла стол і паспрабавала падлічыць, колькі часу ёй спатрэбіцца, каб увайсці ў пакой і замкнуць дзверы. Гэта было не за гарамі. Адзін з мужчын быў усё яшчэ вельмі блізка. Калі ён заўважыць яе да таго, як яна закрые дзверы, яна не зможа яго ўтрымаць.
  
  Яна паглядзела на камеру ў сваёй руцэ, і ёй у галаву прыйшла ідэя. Небарака заслужыла медаль пасля таго, праз што ёй давялося прайсці сёння ўвечары. Яна ўзялася за папружка, і фотаапарат павісла ў яе ў руцэ.
  
  Калі Кітым наблізілася да дзвярэй, мужчына, які стаяў перад ёй, здавалася, адчуў яе набліжэнне. Гэта не было нечаканасцю, але нават так, калі ён падняў галаву і павярнуўся да яе, грудзі Кітым сціснулася ад страху. На шчасце, яна была добра знаёмая з гэтай першаснай рэакцыяй і прадбачыла яе. Яна не замерла, і калі мужчына павярнуўся да яе, яна размахнулася фотаапаратам і ўдарыла яго ім па твары.
  
  Мужчына ускрыкнуў і адхіснуўся. Яго спадарожніца павярнулася і закрычала. Цяпер яны абодва ведалі, што Кітым была там. Кітым кінулася ў пакой і зачыніла за сабой дзверы.
  
  Замкні гэта!
  
  Кітым адсунула засаўку, каб замкнуць дзверы, і агледзелася. Яе погляд спыніўся на Верити, якая была прывязаная да крэсла вяроўкай, адарванай ад запавес. У яе быў разбіты нос, а на тым баку асобы, куды яе ўдарылі мужчыны, утварыліся сінякі.
  
  Верыць у шоку паглядзела на Кіці. "Што ты тут робіш?" усклікнула яна. “ Ты павінна была збегчы!
  
  "Я не збіралася пакідаць цябе", - адказала Кіці.
  
  Яна пачула стук у дзверы. Мужчыны спрабавалі выламаць яе. Кітым паспяшалася да Верыць і развязала яе. Верыць ўскочыла на ногі і подсунула крэсла пад ручку дзверы, бразнуўшы яе.
  
  "Гэта павінна затрымаць іх ненадоўга", - сказала яна. Затым яна абняла Кітым. "Дзякуй табе", - прашаптала яна.
  
  Звычайна Кітым не любіла, калі да яе дакраналіся, асабліва нечакана. Але з Верыць гэта не здавалася такім дакучлівым. Нават у разгар крызісу ў Верити было спакой, якое прымушала Кітым адчуваць сябе больш нязмушана. Яна не адсунулася і праз імгненне паляпала Верыць па спіне.
  
  "Кітым Грэнджэр, не кідай сваіх сяброў," прашаптала яна.
  
  Уздыхнуўшы, Верыць адышла і села на край ложка. Яна выцерла кроў з твару тыльным бокам далоні. "Цяпер мы ў цяжкім становішчы", - сказала яна Кітым. "У рэшце рэшт, яны адкрыюць дзверы".
  
  "Мне патэлефанавала місіс Сінгх," сказала Кіці, спрабуючы захаваць надзею. “ Сказала, што будзе тут праз сорак пяць хвілін.
  
  Верыць засмяялася, і гэта быў невясёлы гук. “ Сорак пяць хвілін? З Лондана? Затым яна паціснула плячыма. “ Ну, калі хто-то і можа гэта зрабіць, так гэта яна. Калі ты з ёй размаўляў?
  
  "Можа быць, каля гадзіны таму," рызыкнула выказаць здагадку Кітым. Цяжка было сказаць. З таго часу, як іх выявілі, адчуванне часу ў Кітым пахіснулася. Гэта было з-за памутнення розуму, выкліканага яе перапоўненымі пачуццямі, і яно стала толькі горш пасля бойкі ў офісе Лоуэлл.
  
  З боку дзвярэй пачуўся гучны трэск. Людзі звонку пачалі наваливаться на яе ўсім сваім вагой. Дзверы і крэсла здрыгануліся ад удару.
  
  "Я не ўпэўненая, што дзверы вытрымае доўга", - сказала Верыць.
  
  Кітым кіўнула. "Тады нам трэба выбірацца з гэтага пакоя". Яна падышла да акна і выглянула вонкі. На вуліцы ўсё яшчэ было цёмна, і было цяжка вызначыць, наколькі далёка знаходзіцца зямля. "Як думаеш, мы маглі б зрабіць вяроўку з гэтых прасцін?" - спытала яна Верыць.
  
  Верыць нахмурылася і порылась ў прасцінах, тузаючы тканіна, каб праверыць яе трываласць. "Магчыма", - сказала яна. “Мы не зможам іх разарваць, таму нам прыйдзецца звязаць іх адзін за іншым. Верагодна, яны ўсё роўна не дастануць да зямлі. Калі мы памылімся, гэта будзе доўгі падзенне на тратуар. І нават калі гэта спрацуе, людзі там, напэўна, нас пачуюць ".
  
  Кітым заўважыла, што акно не зачынена. Яна адкрыла яго і высунулася вонкі. З каменнай мура пад акном выступаў невялікі выступ. Яно было дэкаратыўным, але, несумненна, вытрымала б яе вагу.
  
  Яна паглядзела на акно суседняга пакоя. Яно было недалёка і, магчыма, было не зачынена, як і гэта. А сцяна была грубай, з глыбокімі прамежкамі паміж камянямі і вялікай колькасцю дэкаратыўнай каменнай мура, якая магла б служыць апорай для рук. Вокны спальні не падымаліся, яны расхіналіся вонкі, так што ёй не спатрэбіліся б ніякія рычагі, каб адкрыць іх, калі б яны ўжо былі не зачыненыя.
  
  "А што, калі нам падняцца ў суседнюю пакой?" спытала яна Верыць.
  
  Выраз твару Верыць стала вельмі няўпэўненым. Яна паглядзела сама і прызнала: “Гэта можа спрацаваць. І што потым?"
  
  “ Калі зможам, мы непрыкметна спусцімся ўніз і вернемся да машыны.
  
  Верыць ўсё яшчэ выглядала сомневающейся, але сказала: “Добра. Давай паспрабуем. Гэта лепш, чым чакаць, пакуль зламаюць дзверы".
  
  Кітым ішла наперадзе. Яна выслізнула нагамі наперад і пачакала, пакуль не адчула, што пальцы ног закранулі выступу. Як толькі яны трывала ўперліся, яна глыбока ўздыхнула і пачала караскацца. Гэта было што-то накшталт нязграбнага слізгацення ўбок, калі яна цаля за цаляй передвигала ногі, пакуль пальцы нащупывали апору для рук. Намацваць дарогу ў цемры было асаблівым відам пакуты, калі яна уравновешивала адчуванні пальцаў ног, якія спрабуюць утрымацца на нагах, пальцаў, якія шукаюць бяспечную апору, а таксама сваіх вушэй і вачэй, напрягающихся, каб злавіць хоць што-небудзь, што магло б ёй дапамагчы.
  
  Нарэшце Кітым дабралася да суседняй пакоі, адкрыла акно і забралася ўнутр. Затым яна павярнулася і дапамагла Верыць забрацца услед за ёй. Верыць рухалася асцярожна. Яе траўмы не былі павярхоўнымі, і па тым, як яна стаяла, Кітым зразумела, што яе таксама ўдарылі ў бок і жывот.
  
  Нягледзячы на гэта, у Верыць быў рашучы выгляд, калі яна схапіла з каміннай паліцы падсвечнік і трымала яго як дубінку.
  
  “ Што ты робіш? - Прашаптала Кітым.
  
  "Мы ўсяго на адну пакой ніжэй", - прашаптала Верыць у адказ. “Гэтыя людзі ўбачаць нас, як толькі мы адкрыем дзверы. Я не думаю, што мы зможам уцячы ад гэтага, так што калі нам прыйдзецца біцца, мы будзем біцца як след ".
  
  Кітым адчула, што дрыжыць пры гэтай думкі. За адну гэтую ноч яна перажыла больш гвалту, чым за ўсю сваю астатнюю жыццё. Яе ледзь не забілі! І цяпер ёй давялося ўсвядоміць, што гэта яшчэ не канец, пакуль няма. Гэта не скончыцца яшчэ якое-то час.
  
  Што сказаў Смайт? Самы доўгі дзень у гісторыі Вялікабрытаніі. Мне ўжо здавалася, што гэта так.
  
  Яна зрабіла выгляд, што настроена не менш рашуча, і адключыла прикроватную лямпу. Яна была вялікай і цяжкай. Гэта магло спрацаваць.
  
  "Ты збіраешся выкарыстоўваць гэта?" Спытала Верыць.
  
  "Зрабі ўсё, што ў маіх сілах", - адказала Кіці.
  
  Верыць ўздыхнула. "Добра". Яна падышла да дзвярэй і павольна павярнула ручку. “Не нападайце, пакуль яны нас не ўбачаць. Калі яны нас убачаць, напады да таго, як яны гэта зробяць".
  
  "Зразумеў".
  
  Кітым рушыла ўслед за Верыць у калідор. Толькі адзін з мужчын усё яшчэ быў там, злосна пазіраючы на дзверы ў пустую спальню і час ад часу навальваючыся на яе ўсім вагой. Дзе іншы мужчына? - Разважала Кітым, пакуль яны з Верыць накіроўваліся да лесвіцы.
  
  Яна ахнула, калі зніклы ахоўнік з'явіўся наверсе лесвіцы, трымаючы ў руцэ пажарны сякера.
  
  "Так, у мяне сякера!" крыкнуў ён свайму напарніку. - Давай зламаем гэтую чортаву штуку ... - Яго словы абарваліся, калі ён заўважыў Кітым і Верыць. “ Госпадзе! Яны тут!"
  
  Іншы мужчына павярнуўся і таксама ўбачыў іх. “ Вазьмі іх!
  
  Думкі Кітым кідаліся па крузе, пакуль яна предвкушала, што адбудзецца далей. У абодвух мужчын былі пісталеты, і яны, верагодна, зараз іх выцягнуць. Гэта азначала, што бегчы было немагчыма, але калі яны дабяруцца да блізкага бою досыць хутка, зброя не будзе праблемай. З іншага боку, гэта азначала, што ў першую чаргу трэба было трапіць у блізкі бой.
  
  Кітым метнула погляд у бок сякеры. Гэта было самай вялікай небяспекай. У мужчын было не толькі перавага ў памерах і сіле, сякера надаваў аднаму з іх дасяжнасці і збройную сілу. Сякера павінен быў загінуць першым.
  
  "Ідзі налева!" Кітым крыкнула Верыць, калі тая падняла лямпу над галавой і кінулася на чалавека з сякерай. Ён не чакаў бойкі ў калідоры, таму ўсё яшчэ трымаў зброю высока за дзяржальню, крыху ніжэй галавы. Гэта абцяжарыла б яму нанясенне ўдару.
  
  Ахоўнік перамяніў хватку, перахапіў рукаяць іншай рукой і пачаў замахвацца. На яго твары з'явілася разгубленае выраз пры выглядзе Кітым, бегла да яго, а не прэч ад яго, але замяшанне толькі замарудзіла яго. Гэта яго не спыніла.
  
  Калі Кітым скараціла дыстанцыю, яна зараўла так гучна, як толькі магла, і з усёй сілы шпурнула лямпу ў твар мужчыне. Мужчына падняў рукі, каб блакаваць кідок, і разам з імі з'явіўся сякера. Корпус лямпы ударыў яго ў грудзі, і лязо сякеры затрымалася ў абажуре, калі мужчына паспрабаваў выбіць яго. У лепшым выпадку гэта была малюсенькая шчыліна, і Кітым ведала, што лепш не выпускаць яе.
  
  Яна ведала, што павінна нанесці ўдар. Па-першае, трэба было што-то зрабіць з ростам мужчыны. Пакуль ахоўнік спрабаваў вызваліць сякеру з лямпы, Кіці зноў і зноў штурхала яго ў галёнка, пакуль мужчына нарэшце не спатыкнуўся і не закрычаў ад болю.
  
  Накульгваючы на месцы, ён зняў адну руку з рукаяці сякеры і пацягнуўся да сваёй пашкоджанай галёнкі.
  
  Затым сякера. Калі мужчына нахіліўся, Кітым схапіла яго за руку і ўкусіла за запясце так моцна, як толькі маглі яе сківіцы. Гэта было на здзіўленне лёгка, асабліва улічваючы, як моцна кружылася ў яе галава ад страху і шуму. Усяго толькі просты набор рухаў: запясце, зубы, ўкус. Проста - гэта добра. Проста - гэта лёгка. Просты павінен быў захаваць ёй жыццё.
  
  Мужчына зноў закрычаў і выпусціў сякера. Ён адпусціў галёнка і схапіў Кітым за каўнер, спрабуючы адарваць яе ад сваёй рукі. Кітым моцна сціснула сківіцы, пакуль ахоўнік не прыціснуў яе да сцяны. Рэзкі ўдар прымусіў Кітым ахнуць, і ёй прыйшлося адпусціць яго. Ахоўнік схапіўся за запясце і абсыпалі яе праклёнамі.
  
  Дзейнічай. Дзейнічай. Дзейнічай, падумала Кіці. Яна павінна была працягваць атакаваць. Нават паранены і обезоруженный, мужчына меў перад ёй усе перавагі. Адзіны спосаб перамагчы яго - гэта прымусіць яго адрэагаваць на яе, а не наадварот.
  
  Проста - гэта добра. Захоўвайце прастату.
  
  Кіці зноў кінулася на яго і зноў ўдарыла нагой у галёнка, на гэты раз па абедзвюх нагах. Мужчына пахіснуўся наперад і ледзь не ўпаў. Яму ўдалося схапіць Кітым за рукі і зноў прыціснуць яе да сцяны. Кітым ўбачыла, як адна рука сціснулася ў кулак і замахнулася, каб ударыць яе па твары.
  
  Кітым не магла ўдарыць нават блізка так моцна, і яна ведала гэта, але ў яе распараджэнні было іншае зброю. Яна сціснула кончыкі пальцаў і ўчапілася мужчыну ў твар. Гэта была хаатычная шэраг удараў, якія не былі накіраваныя ні на што канкрэтнае, але яна пакінула сляды на шчоках, лбе і носе мужчыны. Яна працягвала наступаць, пакуль мужчына, нарэшце, не збіў яе з ног моцным ударам збоку па галаве.
  
  Кітым ўпала на зямлю і ляжала там, пакуль свет круціўся па крузе. Яе сэрца шалёна калацілася, і над ёй нависло воблака шуму.
  
  Яна падняла вочы і ўбачыла, што Верыць змагаецца з другім ахоўнікам. Верыць была значна лепшым байцом, і яна ўжо нанесла некалькі добрых удараў падсвечнікам, не кажучы ўжо пра локцях і каленях. Але яе таксама ўдарылі. З яе носа цякла кроў, і яна выглядала змучанай бойкай. Ахоўнік навіс над ёй, ані не збянтэжыўшыся.
  
  Кітым сціснула зубы і паднялася на калені. Яна азірнулася цераз плячо. Мужчына ззаду яе прыхінуўся да сцяны, спрабуючы аддыхацца. Убачыўшы, што яна ўстае, ён гучна вылаяўся і пацягнуўся за пісталетам. Кітым ведала, што ён збіраецца прыстрэліць яе і пакончыць з гэтым.
  
  Яе погляд зваліўся на аскепкі вазы, якую яна разбіла, каб адцягнуцца, — цяпер яны былі раскіданыя па падлозе на адлегласці выцягнутай рукі. Яна схапіла самы вялікі аскепак фарфору і шпурнула яго мужчыну ў твар. На гэты раз яна трапіла яму прама ў нос. Мужчына зноў рохкнуў і вылаяўся, на імгненне забыўшыся аб сваім пісталеце.
  
  Гэтага было дастаткова. Кітым прымусіла сябе падняцца на ногі. Гэта быў дзіўны вопыт. Яе цела здавалася неверагодна лёгкім, як быццам яна магла проста сплысці ад усяго гэтага. Яна нават больш не адчувала болю, хоць ведала, што баліць усё. Але нават адчуваючы сябе лёгкай, як пёрка, яе канечнасці былі млявымі і супраціўляліся, калі яна прымушала іх рухацца.
  
  Кітым апусціла голаў і кінулася ў атаку як раз у той момант, калі мужчына вырваў зброю з кабуры. Яго рука ўсё яшчэ была пашкоджана ад укусу, і ён з усіх сіл спрабаваў навесці пісталет. Перш чым ён паспеў скончыць прыцэльвання, Кітым ўдарыла мужчыну плячом у жывот і адкінула яго на паўкроку назад.
  
  Атака была не занадта магутнай, але ахоўнік ўжо страціў раўнавагу. Калі ён спатыкнуўся, то сутыкнуўся з падлогавымі гадзінамі, што стаялі ў верхнім холе. Ад удару яна гучна бразнула, і мужчына ўпаў на падлогу, аглушаны і які траціць прытомнасць.
  
  Кітым ўбачыла мужчыну і гадзіны, і яе розум імгненна усталяваў сувязь. Яе рукі адрэагавалі раней, чым думкі. Яна схапіла гадзіны і з усіх сіл адштурхнула іх ад сцяны. Ён перакуліўся і грудай дрэва і медзі ўпаў на агароджу.
  
  Няма часу спыняцца. Правер, як там Верыць. Няма часу спыняцца. Правер, як там Верыць.
  
  Кітым, задыхаючыся, павярнулася да іншай бойцы, якая адбывалася ў некалькіх футах ад яе. Верыць нанесла яшчэ некалькі добрых удараў, але цяпер яна стаяла на каленях, спрабуючы падняцца, у той час як пакінуты ахоўнік прыціскаў яе да зямлі адной рукой. І яна была безабаронны: падсвечнік ляжаў на зямлі па-за межамі яе дасяжнасці. У яе не было ніводнага рычага, ні магчымасці манеўраваць. Барацьба, нарэшце, перарасла ў барацьбу грубай сілы, і ў яе ворага былі ўсе козыры на руках. Мужчына пацягнуўся за сваім пісталетам.
  
  Пісталет.
  
  Кітым схапіла пісталет, які належаў мужчыну, якога яна толькі што паклала. Яе рукі дрыжалі, але яна не выпусціла яго. Яна паспрабавала ўспомніць, чаму яе вучылі. Яна ненавідзела карыстацца агнястрэльнай зброяй. Яны былі гучнымі і цяжкімі і дрыжалі, калі яна здымала іх. Цяпер усё гэта не мела значэння. Мела значэнне толькі Верыць.
  
  Бяспека.
  
  Яе вочы паглядзелі на засцерагальнік пісталета. Ён быў ужо зняты.
  
  Малаток.
  
  Яна передернула затвор, взводя курок.
  
  Цэлься.
  
  Яна накіравала пісталет на ахоўніка. Ён усё яшчэ выцягваў сваю зброю. Яго ўвага было прыкавана толькі да Верыць. Ён не спяшаўся. Ён думаў, што ў яго ёсць час.
  
  Ці, можа быць, уся справа было ў тым, што ўвесь свет рухаўся так марудна. Кітым адчувала, што яе сэрцабіцце пачашчаецца з частатой адзін удар у хвіліну. Але гэта быў усяго толькі яе мозг. Яна не магла дазволіць сабе быць збітай з панталыку гэтым.
  
  Агонь.
  
  Палец Кітым націснуў на спускавы кручок.
  
  Кіраўнік 24
  
  Кітым выявіла, што глядзіць прама перад сабой, па-над дымлівага ствала пісталета. На секунду яна нават не зразумела, што адбылося; павінна быць, яна страціла прытомнасць.
  
  Потым усё вярнулася да яе.
  
  Яе першая думка была пра Верыць. Яна паглядзела ўніз і ўбачыла яе на зямлі, прислонившейся да сцяны і хапала ротам паветра. Верыць паглядзела на Кітым ў крайнім здзіўленні, да якога примешивалась цень нядаўняга жаху. Павольна ўсмешка палягчэння слізганула па яе вуснаў, але выраз яе вачэй засталося ранейшым.
  
  "Божа мой," прашаптала Верыць. “ Ты толькі што выратаваў маю чортаву жыццё.
  
  Кітым ўспомніла чалавека, які напаў на Верыць. Затым яна паглядзела на яго. Ён таксама ляжаў на зямлі з трыма кулявымі адтулінамі ў грудзях.
  
  "Я застрэліла яго", - сказала яна. Яна ніколі раней ні ў каго не страляла. Яна паняцця не мела, што ёй варта думаць або што яна павінна адчуваць па гэтай нагоды. Яна проста здранцвела. Адзін толькі шум здушыў яе пачуцці.
  
  Верыць паднялася на ногі, падышла да Кіці. Яна паклала сваю руку на руку Кітым і мякка апусціла пісталет. Кітым на самай справе не задумвалася аб тым факце, што ўсё яшчэ цэлілася, але ад дотыку Верыць расслабіла руку і дазволіла ёй ўпасці.
  
  "Ён памёр?" Спытала Кітым.
  
  Верыць паглядзеў на ахоўніка. “ Так, гэта самы мёртвы чалавек, якога я калі-небудзь бачыў.
  
  Пісталет выпаў з рукі Кітым. Верыць ледзь паспела падхапіць яго, перш чым ён упаў на падлогу. Кітым прыкрыла рот рукой і ахнула.
  
  "Я забіла чалавека!" - піскнула яна. Яна раптам адчула сябе вельмі маленькай і няшчаснай.
  
  Верыць ўстала перад Кіці, загароджваючы ёй выгляд на мерцвяка. Яна ўзяла твар Кітым ў далоні і зазірнула ёй у вочы.
  
  "Кіці, паслухай мяне," мякка сказала яна. “ Ты павінна была гэта зрабіць. Ён збіраўся забіць мяне, а потым забіць цябе. Ты выратавала нам абодвум жыцця.
  
  "Але... але ён мёртвы!"
  
  У яе мозгу адбыўся разрыў. Два разумення таго, што яна забіла чалавека і выратавала ім жыццё, не супадалі. Ёй было цяжка прымірыцца з тым, што адно прывяло да іншага.
  
  "Ён збіў мяне, каб атрымаць інфармацыю, і збіраўся забіць нас абодвух", - сказала Верыць. "Ён не заслугоўвае тваёй віны, Кітым".
  
  Яна абняла Кітым і моцна прыціснула да сябе. Кітым дрыжала, і ў яе зашчыпаць вочы. Яна была ў жаху, і ўсё вакол было жудасна, акрамя Верыць. Верыць была іншай. Яна была як коўдру, якое хавае ўсе жудасныя рэчы ў свеце.
  
  Вельмі павольна шум заціх, пакуль не ператварыўся ў слабое патрэскванне, а запіс у галаве Кітым запаволілася і перастала пракручваць. Яна ўсё яшчэ дрыжала, але да яе вярталіся пачуцці.
  
  "Чорт вазьмі!" - крыкнуў хто-то знізу. "Гэта былі стрэлы?"
  
  "Па-чартоўску добра, што былі!" - адказаў хто-то яшчэ.
  
  "Мы павінны выбірацца адсюль," прашаптала Верыць.
  
  Яна адпусціла Кітым і схапіла пісталет. Кітым не хацела, каб яна адпускала яе, але яна не супраціўлялася. Верыць была права. Ім трэба было бегчы. Яна ўчапілася ў руку Верыць, калі яны падкраліся да краю лесвічнай пляцоўкі і паглядзелі ўніз. Ахоўнікі звонку вярнуліся ў дом. Цяпер яны тоўпіліся ў фае. Двое з іх ужо падымаліся па лесвіцы.
  
  "Там!" - крыкнуў адзін з мужчын. "Я бачу іх!"
  
  Верыць схапіла Кітым і адштурхнула яе назад, калі з лесвіцы раздалася страляніна. Кулі праляцелі міма іх, расколваючы край сцены і абсыпаючы паветра тынкоўкай.
  
  "Кіці, я збіраюся зрабіць сее-што вельмі неабдуманае", - сказала Верыць. "Калі я не паспею, ты павінна дабрацца да машыны і вярнуцца ў кіраванне, зразумела?"
  
  "Не, я цябе больш не кіну!" Кітым настойвала.
  
  “ У нас няма выбару, Кітым! - Усклікнула Верыць.
  
  З фае данеслася страляніна, і раптам закрычалі мужчыны ў замяшанні. Кітым здрыганулася, чакаючы, што яны ў любы момант накінуцца на яе і Верыць, але нападу так і не рушыла ўслед. Замест гэтага з фае зноў пачуліся стрэлы, а затым настала доўгая цішыня.
  
  Кітым паглядзела на Верити, якая глядзела ў адказ з такім жа збянтэжанасцю. У цішыні яны пачулі, як місіс Сінгх адчайна крычыць.
  
  “ Кітым? Верыць? Дзе ты?
  
  “Місіс Сінгх?" Кітым ахнула. Яны з Верыць выбеглі на пляцоўку і паглядзелі ўніз. Мужчыны на лесвіцы былі мёртвыя, як і тыя, што былі ў фае.
  
  Дзяўчынкі асцярожна пачалі спускацца па лесвіцы. Калі яны наблізіліся да ніжняй пляцоўцы, Кітым ўбачыла місіс Сінгх, якая стаяла ў калідоры і глядзела ва ўсе бакі. Яна была апранута ў чорнае, валасы прыбраныя пад шапачку, каб яны не мяшаліся. У руцэ яна трымала напагатове пісталет Walther PPK, трымаючы палец на спускавым кручку. Агент Грегсон стаяў побач з ёй, апрануты сапраўды гэтак жа і прижимающий да пляча пісталет-кулямёт.
  
  “ Місіс Сінгх! - Усклікнула Кітым.
  
  Місіс Сінгх і Грегсон азірнуліся на шум і прицелились. Даведаўшыся двух дзяўчат, місіс Сінгх апусціла пісталет, а Грегсон проста кіўнуў ім і вярнуўся да прицеливанию ў калідоры.
  
  Кітым прабегла рэшту шляху ўніз па лесвіцы, Верыць вынікала за ёй па пятах. Яе сэрца ўсё яшчэ калацілася, але на гэты раз ад хвалявання і палёгкі. Вочы місіс Сінгх гарэлі агнём і непакоем. Яна была падобная на львіцу, гатовую знішчыць любога і ўсё, што ўстане паміж ёй і яе дзіцянятамі.
  
  "Слава богу, ты тут," выдыхнула Верыць. “ Не думаю, што мы пратрымаліся б нашмат даўжэй.
  
  "Мы прыехалі так хутка, як толькі змаглі", - сказала місіс Сінгх.
  
  "Па-чартоўску хутчэй, чым пакладзена на трасе А12", - дадаў Грегсон.
  
  Місіс Сінгх праігнаравала яго, засяродзіўшыся на Кіці і Верыць. “ У доме ёсць хто-небудзь яшчэ?
  
  Кітым пералічыла цела, здрыганулася і пахітала галавой. “ Не думаю, місіс, - адказала яна. “ Наверсе яшчэ двое, і яны таксама не рухаюцца. Паміж імі і гэтай кампаніяй, я амаль упэўнены, што гэта ўсё, каго Лоуэлл і Смайт пакінулі ззаду ".
  
  "Грегсон, на ўсялякі выпадак raid дом," сказала місіс Сінгх.
  
  Грегсон кіўнуў і выслізнуў у калідор.
  
  "А як наконт слуг Лоуэлл?" - спытала місіс Сінгх.
  
  Кітым паціснула плячыма. Яна не ведала.
  
  Верыць адказала: “Улічваючы тое, што мы падслухалі, і ўзровень бяспекі, які мы выявілі тут, я абсалютна ўпэўненая, што Лоуэлл даў ім выхадны на ноч. На сустрэчы мужчыны казалі пра здраду. Нешта падказвае мне, што Лоуэлл не настолькі дурны, каб даверыць падобную інфармацыю нават свайму дворецкому, не кажучы ўжо пра кухарцы і пакаёвак.
  
  Місіс Сінгх кіўнула. “У гэтым ёсць сэнс. А зараз вам лепш расказаць мне, што тут адбываецца".
  
  "А яшчэ лепш," сказала Верыць, "мы можам табе паказаць".
  
  
  Яны адвялі місіс Сінгх ў склеп і патайныя пакой. Па дарозе місіс Сінгх спынілася, каб праверыць кухню і іншыя пакоі, на першым паверсе на наяўнасць людзей Лоуэлл, але там было пуста. Здавалася, што на дадзены момант яны былі ў бяспецы. Пытанне заключаўся ў тым, наколькі яны былі ў бяспецы ў доўгатэрміновай перспектыве?
  
  Апынуўшыся ўнутры патаемнай пакоі, місіс Сінгх присвистнула. “Сумленнае слова, гэта нешта. Калі ў тваім справаздачы згадвалася патайная пакой, Верыць, я выказала здагадку, што гэта будзе славуты камору. Але гэта... "
  
  "Я ведаю", - пагадзілася Верыць. "Усё ў гэтай місіі выходзіць за рамкі таго, што я чакала".
  
  Місіс Сінгх паглядзела на Кіці. "Вы сказалі, што бачылі сход, на якім прысутнічалі Смайт, Лоуэлл, Джэймс Макінтайр і..." Яна заколебалась. “ І Стары.
  
  "Яны ўсе сядзелі за сталом", - сказала Кіці. “І, клянуся жыццём, гэта быў ён, місіс. Я не забываю асоб!"
  
  Яна палічыла неабходным паўтарыць гэты момант, паколькі ведала, што пазоў будзе адхілены як немагчымы.
  
  "Супакойся, Кіці, я ў цябе не сумняваюся," запэўніла яе місіс Сінгх. “Звычайна я быў бы настроены скептычна, але, улічваючы, што Прайс так і не вярнуўся са сваёй сённяшняй сустрэчы са Старым, я схільны вам паверыць. Вы сказалі, што ў вас ёсць фатаграфіі?"
  
  Кітым працягнула ёй фотаапарат, спадзеючыся, што плёнка ўнутры не пацярпела пасля шматлікіх няўдач.
  
  Місіс Сінгх ўзяла яго і кіўнула. “Добра. Мы праявім іх, як толькі вернемся ў аркестр. А пакуль давайце обыщем пакой, каб паглядзець, ці зможам мы высветліць, што задумалі гэтыя ўблюдкі.
  
  "Яны што-то казалі аб тым, што члены парламента не прыйдуць сёння на працу," рызыкнула ўмяшацца Кітым.
  
  "Хм". Місіс Сінгх нахмурылася. "Можа быць, замах?"
  
  “ Узброеныя людзі ў масках ў парламенце? - Выказала Здагадку Верыць.
  
  Місіс Сінгх падумала пра гэта і пахітала галавой. "Вы не можаце захапіць уладу, проста застрэліўшы некалькіх членаў парламента", - сказала яна. “ Дастатковую колькасць людзей сыдзе, і тады ў вас паўстане надзвычайнае становішча. Нават Смайт і Лоуэлл не настолькі дурныя, каб пайсці на гэта, і ўжо дакладна не Стары.
  
  Яны ўтрох разышліся па пакоі і пачалі капацца ў файлах. Змоўшчыкі забралі з сабой шмат доказаў, але пакінулі некалькі спісаў і рэестраў. Там былі імёны, якія нічога не казалі Кітым, але абудзілі цікавасць місіс Сінгх. Верыць знайшла бухгалтарскую кнігу аб продажы зброі. У суме гэтага рыштунку хапіла б на ўтрыманне невялікі арміі. Быў таксама нейкі фінансавы спіс, з буйнымі сумамі грошай, пералічанымі побач з якімі-то серыйнымі нумарамі. Магчыма, банкаўскія рахункі? Хабару?
  
  Затым, калі Кіці адкрыла іншую тэчку і пачала гартаць фатаграфіі ўнутры, у яе перахапіла дыханне.
  
  На некаторых былі зробленыя здымкі скрынь, набітых зброяй і выбухоўкай; на іншых былі намаляваныя тыя ж самыя скрыні, выгружаемые з караблёў і невялікіх контрабандистских лодак. Кітым натыкнулася на фатаграфію містэра Прайса, зробленую ў тым жа месцы, дзе праходзіла адна з здзелак з зброяй. Гэта было тое ж самае месца, але фон крыху адрозніваўся. Здымкі былі зроблены ў розныя дні.
  
  Але чаму наогул сфатаграфавалі містэра Прайса?
  
  “ Місіс Сінгх, зірніце на гэта, " сказала Кіці.
  
  Місіс Сінгх і Верыць далучыліся да яе.
  
  Верыць ахнула, убачыўшы фатаграфію. "Ты ж не думаеш, што Прайс таксама замяшаны ў гэтым, ці не так?" Яна здавалася вельмі занепакоены гэтай ідэяй.
  
  Місіс Сінгх неадкладна пахітала галавой. "Я ведаю Прайса амаль дваццаць гадоў", - рашуча сказала яна. “Ён хутчэй памрэ, чым стане здраднікам, і ён ні за што не стаў бы працаваць з фашыстамі. Але гэта" — яна памахала фатаграфіяй, якую трымала ў руцэ, — прызначана для таго, каб усё выглядала так, быццам у яго ёсць сувязі. Верагодна, яны падсадзілі каго-то, каб той таемна рабіў здымкі, калі Прайс адправіўся аглядаць месца, знойдзеныя Дэбі. Відавочна, гэта праца Старога."
  
  Кітым прагледзела астатнія фатаграфіі. Там былі яшчэ фатаграфіі містэра Прайса і некалькіх іншых удзельнікаў Аркестра, усе дарослыя і ў асноўным агенты з працоўнага класа. На фотаздымках не было нічога на самай справе кампраметуючага, але зробленыя разам з іншымі здымкамі таемных сустрэч і кантрабанднага зброі, яны маглі быць вытлумачаны як якія прадугледжваюць сувязь.
  
  У самым нізе чаркі яна знайшла падборку нататак. Беглы прагляд іх расказаў ёй усё.
  
  "Аб Божа!" - усклікнула яна. “Місіс, мяркуецца, што гэта справаздача для МІ-5 ад аднаго з агентаў Старога. Тут гаворыцца, што містэр Прайс знаходзіцца ў кантакце з ... Саветамі? Гэтага не можа быць!"
  
  "Што яшчэ там сказана?" - спытала місіс Сінгх.
  
  Кітым прагледзела астатняе і падвяла вынік. “Ходзяць размовы аб кантрабандзе зброі і змове з мэтай падняць камуністычнае паўстанне сярод фабрычных рабочых і вэст-індусаў ў Лондане ... і Ліверпулі, і Бірмінгеме і Манчэстэры. Тут гаворыцца, што сетка містэра Прайса на самай справе складаецца з камуністычных шпіёнаў. Але гэта няпраўда, ці не так? Я не разумею."
  
  Місіс Сінгх нахмурылася. “О, Я зразумей, " сказала яна. "Яны плануюць арганізаваць тэрарыстычную атаку на парламент, а затым абвінавацяць у гэтым Прайса і яго 'замежнікаў і сацыялістаў'. Калі яны змогуць пасеяць паніку з нагоды надыходзячай Чырвонай рэвалюцыі, яны змогуць апраўдаць ўвядзенне ваеннага становішча па ўсёй краіне ".
  
  "Гэта д'ябальшчына", - сказала Верыць у жаху.
  
  "Пытанне ў тым," змрочна сказала місіс Сінгх, " як будзе адбывацца атака?"
  
  "Думаю, я ведаю", - адказала Верыць. Яна разгарнула доўгі ліст чарцёжнай паперы, які знайшла. Гэта быў план Вестмінстэрскага палаца. На цокальным паверсе, прама пад Палатай суполак, тоўстым алоўкам былі намаляваныя крыжыкі.
  
  Думкі Кітым на імгненне закружыліся, і ў галаве выстраілася чарада жудасных фантазій. Парламент. Склеп. Выбухоўка. Зніклыя члены парламента.
  
  Баевікі, магчыма, і не змаглі б забіць усіх міністраў ўрада адразу, але бомба ў склепе магла б гэта зрабіць.
  
  "Яны збіраюцца падарваць парламент, чорт вазьмі!" - усклікнула яна.
  
  Кіраўнік 25
  
  Грегсон сустрэў іх у фае праз некалькі хвілін. Кітым несла ахапак дакументаў, уключаючы карту парламента і тэчку з матэрыяламі назіранняў за аркестрам.
  
  "У доме нікога, мэм," паведаміў Грегсон місіс Сінгх. “ Знайшлі што-небудзь унізе?
  
  "Куча доказаў", - адказала місіс Сінгх. "Смайт і Лоуэлл намышляюць падарваць парламент і зладзіць пераварот падчас хаосу".
  
  Грегсон пару разоў міргнуў, стараючыся не выглядаць агаломшаным. Нарэшце, ён сказаў: "Якое чортава нязручнасць, мэм".
  
  "Менавіта так я і думаю", - сказала місіс Сінгх. “Мы вяртаемся ў штаб-кватэру, каб набраць яшчэ агентаў і разабрацца з змовай, перш чым ён можа выклікаць новыя праблемы. Ты можаш разабрацца з гэтым бязладзіцай?" Яна паказала на цела на падлозе.
  
  Кіці зірнула на цела і здрыганулася. Яна хутка адвяла погляд, адчуўшы млоснасць ў жываце. Было трывожна чуць, як місіс Сінгх кажа аб трупах як пра чарговы дэталі, з якой трэба разабрацца. Вядома, усяго некалькі хвілін таму тыя ж самыя людзі хацелі забіць яе і Верыць, але думаць аб іх смерці ўсё роўна было жудасна.
  
  Грегсон кіўнуў. “Без праблем, мэм. Я патэлефаную аднаго з нашых кантактаў у МІ-5. Хай яны разбіраюцца з гэтым".
  
  “ Гэта бяспечна? Я б аддаў перавагу, каб дзяўчынак у гэта не ўцягвалі.
  
  "Мае хлопцы ведаюць, што трэба звесці свае пытанні аб нашым удзеле да мінімуму", - сказаў Грегсон.
  
  “ Добра. "Місіс Сінгх павярнулася да Кіці і Верыць. - Што-небудзь з вашых рэчаў ўсё яшчэ ў доме?
  
  "Няма", - адказала Верыць. “Усё ў нашым гатэлі ў Вултоне-ён-Сі. Гэта маленькі гарадок прыкладна ў гадзіне язды ўніз па дарозе. Як ты думаеш, нам варта вярнуцца туды? Аднавіць наша прыкрыццё?"
  
  Місіс Сінгх паказала на сінякі на твары Верыць. “У тваім цяперашнім стане? Не, лепш парваць прама цяпер, пакуль не паўсталі якія—небудзь нязручныя пытанні - і пакуль Лоуэлл не уз'яднаўся са сваёй сям'ёй, ведаючы, хто ты такі. Грегсон, калі скончыш тут, заскочи ў Вултон і забяры іх рэчы. Вазьмі машыну Верыць.
  
  "Ён прыпаркаваны за дрэвамі за варотамі," сказала Верыць. Яна порылась ў кішэні і дастала ключы ад машыны Грегсона. - Нумары шаснаццаць і васемнаццаць ў гатэлі “Сивью".
  
  "Зразумеў," сказаў ёй Грегсон.
  
  Верыць нахмурылася. "Хвілінку". Яна вылучыла скрыню пісьмовага стала ў сцены фае і дастала ручку і ліст чыстай пісчай паперы. “Дарагая Дыяна., - сказала яна ўслых, запісваючы гэтыя словы, “Я нарэшце-то прачытала ліст, якое прыйшло для мяне гэтым раніцай.. Яна проста падумае, што не слухала, калі я яго атрымлівала. З ёй гэта адбываецца пастаянна. Мая маці смяротна захварэла, так што я павінен ехаць дадому. Збіраюся ехаць усю ноч. Я ўзяў Кейт з сабой, паколькі за яе адказваю я, а не ты. Не хацеў цябе будзіць, таму што цяпер нейкі жудасны гадзіну. Убачымся ў наступны раз у Манака. Люблю і цалую, Вера." Яна скончыла ліст лёгкім росчыркам пяра. "Ну вось, гэта мусіць яе супакоіць".
  
  "Ты ж не думаеш, што яна ў гэта паверыць, ці не так?" Спытала Кітым. Гэта гучала як вельмі неубедительное прытворства.
  
  “Магло быць і так, - прызнала Верыць, - але, спадзяюся, яна спіша выбар часу на нешанцаванне. У любым выпадку заўтра яна будзе вельмі рассеянна". Верыць склала ліст і перадала яго Грегсону. “ Дыяна ў пакоі пятнаццаць. Проста подсунь гэта пад дзверы, пакуль будзеш там.
  
  “ Не баіцеся пакінуць што-небудзь з почыркам, міс? - Спытаў Грегсон, засоўваючы ліст у кішэню.
  
  Верыць ўсьміхнулася. “Я заўсёды выкарыстоўваю розныя почыркі для кожнай вокладкі. За гэтым прыходзіцца сачыць, але гэта весела!"
  
  Місіс Сінгх выдае горлам скептычны гук. “Хм. Нават у гэтым выпадку, я думаю, вам лепш звольніць Веру Канінгам ў агляднай будучыні".
  
  "Шкада," задуменна вымавіла Верыць. “ Мне сапраўды пачынала падабацца гэтая прычоска.
  
  Місіс Сінгх паглядзела на гадзіннік. “ Хутка ўзыдзе сонца. Грегсон, мы пакідаем цябе. Хадзем, дзяўчаткі, нам трэба вяртацца ў Лондан.
  
  
  Праз некалькі хвілін Кітым ўжо сядзела на заднім сядзенні машыны місіс Сінгх і глядзела ў акно, пакуль яны імчаліся па сельскай мясцовасці. На гарызонце толькі пачыналі з'яўляцца першыя прамяні світання. Кітым хацелася спаць, але яна была занадта змучана, каб справіцца з гэтым, таму проста глядзела на емістасць міма пейзаж і нічога не казала. На пярэднім сядзенні місіс Сінгх і Верыць размаўлялі, плануючы. Кітым не звяртала ўвагі на іх словы. Напэўна, так і павінна было быць, паколькі яна ўсё яшчэ была часткай аперацыі, але гэта было ўсё, што яна магла зрабіць, каб трымаць сябе ў руках.
  
  Яе розум працягваў пракручваць у галаве ўсё, што адбылося, пракручваючы ўсё горшыя моманты ночы, як гратэскавы фільм, адлюстраваны ў аконным шкле. Яна думала пра ўсё, што, магчыма, зрабіла няправільна. Яна думала аб усім новым, што магло пайсці не так з гэтага моманту.
  
  Яна думала пра тое, як застрэліла чалавека. Гэта не выходзіў у яе з галавы больш за ўсё, апыняючыся ў цэнтры іншых яе думак, як бы моцна яна ні спрабавала адагнаць гэта. Яна была забойцам. Яна каго-то забіла. Яна была шпіёнкай. Шпіёны забівалі людзей. Яна была забойцам ў любым выпадку.
  
  Спыні, Кацяня! Перастань думаць пра гэта!
  
  Але яна не магла спыніцца. Гэта проста засела ў яе ў галаве, перасільваючы ўсё астатняе. Вось кім яна была цяпер: чалавекам, які шпіёніў, хлусіў і забіваў. І не мела значэння, што яна шпіёніла, ашуквала і забівала на службе сваёй краіне, каб абараніць нявінных людзей. Нават дзеля добрай справы ёй даводзілася несці адказнасць за тое, што яна зрабіла.
  
  У фільмах шпіёны пілі марціні, стралялі ў людзей без згрызот сумлення і на любы выпадак знаходзілі дасціпны адказ.
  
  Рэальная жыццё была зусім не такі, як у фільмах.
  
  Аўтаматычна кончыкі пальцаў Кітым пастуквалі адзін пра аднаго, пераскокваючы з пальца на палец у бясконцай паслядоўнасці, якая была нерэгулярнай першыя некалькі разоў, а затым паўтаралася як заканамернасць. Гэта крыху аслабіла ціск у яе галаве. Але гэта не магло ўсё выправіць.
  
  Чорт вазьмі, ёй патрэбен быў крыжаванка або добры лямант, але ні таго, ні іншага ў дадзены момант не было.
  
  Яна амаль не заўважыла, калі яны пад'ехалі да горада. Ёй спатрэбілася некалькі хвілін, каб заўважыць, што сонца ўсходзіць належным чынам. Яна страціла большую частку паездкі з-за сваіх цыклічных думак. Хоць гэта было выдатна. Гэта дало ёй магчымасць усё абдумаць. Яе павярхоўнае свядомасць адключылася, але мозг працягваў працаваць. Гэта было рашэнне праблем, каб яна магла падумаць аб іншых рэчах, важных рэчах, такіх як астатняя частка місіі.
  
  
  Яны дабраліся да Лондана неўзабаве пасля ўзыходу сонца. Парламент засядаў ўсяго некалькі гадзін, і Смайт напэўна не стаў бы падрываць яго да таго, як там апынуцца міністры, якіх ён хацеў забіць, так што гэта азначала, што ў іх было трохі часу. Гэта азначала, што яны маглі належным чынам спланаваць свае далейшыя дзеянні.
  
  Кіці выйшла з свайго трансу да таго часу, як машына пад'ехала да штаб-кватэры аркестра. Яна выцягнула шыю і агледзелася. Мышцы спіны і рук хварэлі ад бойкі, а таксама ад доўгага сядзення. Калі яны заехалі на паркоўку, Кітым адчула, як яе ахоплівае неспакой. Што-то было не так.
  
  Яна ўбачыла двух мужчын, якія стаяць уздоўж сцяны і тых, хто паліць цыгарэты, пакуль яны ахоўвалі ўваход. У мужчын былі пісталеты, абодва з глушыцелямі. Кітым не даведалася ні аднаго з іх, хоць ведала большасць асоб у Аркестры.
  
  "Сцеражыся!" - крыкнула яна.
  
  Місіс Сінгх заўважыла мужчыну і вылаялася. Яна разгарнула машыну і націснула на акселератар. Машына тузанулася наперад і закацілася за вялікі фургон, прыпаркаваны збоку. Гэта давала невялікае прыкрыццё на імгненне, але гэта мала што значыла.
  
  "Выходзь з машыны і кладзіся на зямлю," прашаптала місіс Сінгх.
  
  Кітым зрабіла, як ёй было загадана. Яна выпаўзла на тратуар і ляжала там з колотящимся сэрцам. Яна ўбачыла надыходзячых двух мужчын. Яны не маглі бачыць яе пад такім вуглом, але яна глядзела на іх чаравікі, якія падбіраліся ўсё бліжэй і бліжэй. Верыць апусцілася на зямлю побач з Кітым і абняла яе, абараняючы. Гэта прымушала Кітым адчуваць сябе крыху спакайней, але яна ведала, што гэта не будзе мець значэння, калі мужчыны дабяруцца да іх.
  
  Ўнутры машыны яна ўбачыла, як місіс Сінгх навинтила глушыцель на свой уласны пісталет і выпаўзла з іншага боку. Місіс Сінгх праціснулася наперад ўздоўж далёкага канца машыны, і Кітым страціла яе з-пад увагі за заднім колам. Раптам на Кітым ўпала цень, і яна паглядзела на двух мужчын, якія толькі што выйшлі з-за борта фургона.
  
  "Што ў нас тут?" - спытаўся адзін з мужчын, злосна гледзячы на яе зверху ўніз.
  
  "О, прывітанне," няёмка сказала Кіці. “ Я Кітым.
  
  Абодва мужчыны выглядалі смущенными. "Што?"
  
  Кітым пачула рэзкі грукат стрэлу з зброі з глушыцелем. Адзін з мужчын упаў, за ім рушыў услед яго таварыш. Калі яны ляжалі на тратуары, выглядаючы яшчэ больш збітымі з панталыку тым, што толькі што адбылося, Кітым заціснула рот рукой, каб утрымацца ад крыку пры выглядзе гэтага відовішча.
  
  Місіс Сінгх абышла машыну, яе пісталет быў накіраваны на цела. Рука Верыць на імгненне прыкрыла вочы Кітым. Спачатку Кітым не зразумела чаму, пакуль зноў не пачула гук стрэлу.
  
  Місіс Сінгх правярала, мёртвыя ці мужчыны.
  
  Кітым прымусіла сябе рабіць доўгія, глыбокія ўдыхі, калі яны з Верыць зноў ўсталі. Яна спрабавала не панікаваць. Як ні дзіўна, на яе прыйшло адчуванне спакою. Магчыма, траўма той ночы канчаткова разбіла ўшчэнт яе здаровы сэнс.
  
  "Мне шкада, што табе давялося гэта праверыць, Кітым", - сказала місіс Сінгх.
  
  "Не, я разумею, місіс," адказала Кіці, стукаючы зубамі. Усе яе цела дрыжала. “ Вы выратавалі мне жыццё.
  
  "Што гэтыя людзі тут робяць?" Спытала Верыць. Па яе нервовага тоне Кітым зразумела, што яна ўжо падазравала праўду.
  
  "Стары паслаў іх знішчыць Аркестр," ціха сказала Кіці.
  
  Місіс Сінгх кіўнула. “Я падазраю, што як толькі гэта будзе зроблена, яны выдадуць гэта за рэйд службы бяспекі. Яны, верагодна, ужо падкідваюць ўнутры новыя 'доказы' супраць нас".
  
  Місіс Сінгх абыйшла іх і адкрыла панэль пад бардачком. Унутры былі яшчэ два пісталета і чатыры крамы з патронамі. На імгненне Кітым спалохалася, што місіс Сінгх збіраецца падарыць ёй адзін з іх, але місіс Сінгх проста рассовала часопісы па кішэнях і закрыла аддзяленне.
  
  "Вы двое павінны заставацца ў машыне", - сказала ім місіс Сінгх. "Гэта будзе даволі брудна, а вы і так праз многае прайшлі".
  
  "Ты не можаш пайсці туды адна!" Усклікнула Верыць. "Ты паняцця не маеш, што ввязываешься!" Яна адкрыла аддзяленне і схапіла два запасных пісталета. Яна працягнула адзін Кіці, якая здрыганулася, калі яе пальцы закранулі зброі. “Мы ідзем з табой. Хто-то павінен прыкрываць цябе спіну там!"
  
  Місіс Сінгх паглядзела на Кіці. Выраз яе твару памякчэў, калі яна прачытала страх на твары Кітым. “ А як наконт цябе, Кіці? Ты можаш пачакаць нас тут.
  
  Кітым моцна сціснула сківіцы, спрабуючы сабраць усе тыя, што засталіся ў яе запасы сіл. Верыць была права: місіс Сінгх мела патрэбу ў кім-то, хто прыкрываў бы ёй спіну, і Верыць таксама. Ціск на яе зубы і напружанне сківічных цягліц дапамаглі трохі выцесніць жах і замяшанне з яе свядомасці. Астатняе яна запіхнула глыбей, дзе, як яна спадзявалася, яно застанецца да таго часу, пакуль усё гэта не будзе зроблена.
  
  "Я таксама пайду з вамі, місіс," цвёрда сказала Кіці.
  
  Місіс Сінгх выглядала так, нібы ў яе былі благія прадчуванні, але яна сказала: “Добра. Вы абодва трымайцеся бліжэй да мяне і прыкрывайце. Не страляй, калі не трэба, ці я так скажу. "Яна паглядзела Кітым ў вочы і мякка сказала:" Прабач, Кітым. Тваё першае заданне не павінна было атрымацца такім.
  
  “ Са мной усё будзе ў парадку, місіс. Я абяцаю.
  
  "Ніхто ніколі не бывае 'ў парадку' пасля першага разу, Кітым", - адказала місіс Сінгх. "Такім чынам, калі ўсё гэта скончыцца, мы сядзем і пра ўсё пагаворым, ты разумееш?"
  
  Кітым пахітала галавой. У дадзены момант гэта было нашмат прасцей, чым гаварыць.
  
  Місіс Сінгх правяла іх унутр будынка, да галоўнага офісу. Іх сустрэў яшчэ адзін незнаёмы мужчына, апрануты ў звычайную вопратку, як і мужчыны на паркоўцы. Убачыўшы іх, ён падняў пісталет.
  
  Місіс Сінгх была хутчэй. Яна стрэліла двойчы, і мужчына ўпаў.
  
  На першым паверсе былі і іншыя цела, усе агенты Аркестра і супрацоўнікі службы бяспекі. Кітым даведалася асобы. Людзі, якіх яна больш-менш ведала. Цяпер яны былі мёртвыя з-за Смайта.
  
  Слёзы защипали вочы Кіці, і ўнутры яе чэрапа пачатак фарміравацца непераадольнае ціск. Пра гэта было занадта шмат трэба думаць. Занадта на многае трэба было глядзець.
  
  Таму яна не стала глядзець. Яна проста працягвала ісці, ідучы за місіс Сінгх і Верыць ўніз па лесвіцы ў склеп. Ахоўнік, які дзяжурыў ля дзвярэй, таксама быў мёртвы. На каленях у яго ляжаў драбавік, і ён страляў. Яшчэ адзін з людзей Смайта ляжаў ля падножжа лесвіцы. Кітым перасягнула праз яго і прымусіла сябе дыхаць роўна.
  
  У тым, што было так рана, было якое-то міласэрнасць. У будынку яшчэ знаходзілася няшмат людзей, што было добра, таму што людзі Смайта прайшлі праз яго хутка і жорстка. Кітым не глядзела на цела. Яны ператварыліся ў пустое месца ў поле яе зроку. Яна бачыла ўсё астатняе, акрамя іх. Яна не магла глядзець на іх, таму іх там не было.
  
  За выключэннем таго, што яны былі там.
  
  З радыёрубкі з'явілася яшчэ некалькі чалавек Смайта. Місіс Сінгх расстраляла іх, не вагаючыся ні секунды. Яны прайшлі міма кабінета, дзе іншы мужчына раскладваў дакументы на стале. Місіс Сінгх стрэліла і ў яго, калі ён пацягнуўся за пісталетам.
  
  Было жудасна, як лёгка місіс Сінгх магла гэта зрабіць, але Кітым гэта ў якой-то меры суцяшала. Гэтыя людзі былі жудасныя, і яна хацела забіць іх і абвінаваціць у разнастайных жудасных рэчах. Па крайняй меры, місіс Сінгх была шчытом супраць іх планаў.
  
  Калі яны наблізіліся да збройнага складу, Кітым пачула новыя стрэлы. Яна выглянула з-за вугла і ўбачыла чалавека па імя Макінтайр і двух яго салдат, притаившихся па абодва бакі дзверы зброевай і якія стралялі ўсляпую па пакоі.
  
  "Вы не можаце працягваць гэта вечна!" Крыкнуў Макінтайр. "Кіньце зброю, і мы вас заб'ем".
  
  Кітым пачула, як Сол крыкнуў у адказ: “У мяне ёсць ідэя лепей! Ты кінеш свае пісталеты, і я не заб'ю цябе! Ты, крыважэрны вырадак!"
  
  Голас Сола гучаў хрыпла ад болю, але ён усё яшчэ гучаў так, як памятала Кітым. Макінтайр нахмурыўся і паглядзеў на аднаго з сваіх людзей.
  
  "Дай мне гранату", - загадаў ён. “Думаеш, яны змогуць там забарыкадаваўся? Я іх выцягну".
  
  Іншы мужчына дастаў ручную гранату з унутранай кішэні паліто, але затым завагаўся і паглядзеў на яе. "Сэр, там дзеці", - сказаў ён.
  
  Кітым ахнула, а затым прыкусіла губу, каб прымусіць сябе замаўчаць. Для дзяцей. Гэта азначала, што, па меншай меры, некаторыя з Маладых Людзей былі з Саўлам. Павінна быць, ён прывёў іх у зброевы склад, каб абараніць, толькі цяпер яны ўсё роўна памруць.
  
  "І што?" запатрабаваў адказу Макінтайр.
  
  “ Я не падпісваўся забіваць дзяцей, сэр.
  
  "Ты падпісаўся выконваць загады!" Макінтайр закрычаў. "Цяпер дай мне гэтую чортаву гранату!"
  
  Місіс Сінгх паглядзела на Верыць і падняла руку. Верыць кіўнула, і місіс Сінгх павольна сосчитала на пальцах. Пяць. Чатыры. Тры. Два.
  
  "Дзярмо, ты хто такі?" - усклікнуў хто-то ў калідоры ззаду іх.
  
  Кіці азірнулася і ўбачыла яшчэ аднаго салдата Макінтайр, надыходзячага з боку офіса містэра Прайса. У руцэ ў яго быў пусты сакваяж. Подбрасывались новыя дакументы.
  
  Кітым пачала панікаваць. Што ёй заставалася рабіць? Яна не магла прымусіць сябе зноў у каго-небудзь стрэліць, па меншай меры, так хутка. Думка пра гэта была невыноснай. Але перада мной быў чалавек, які хацеў іх усіх забіць, і ён, не вагаючыся, стрэліў бы.
  
  Ён бы, не вагаючыся, стрэліў, як толькі выцягнуў пісталет. Ён усё яшчэ быў у кабуры, паколькі яго рукі былі занятыя саквояжем.
  
  "На калені!" Кітым прыкрыкнуў на яго. Яна прыгатавала пісталет і пераканалася, што ў яе добрая форма, каб даць зразумець, што яна ведае, што робіць. Гэта не пераканала яе, але, спадзяюся, пераканае яго. “ Прыбяры сваю задніцу! Устань на калені!
  
  "Ах, дзярмо", - вылаяўся мужчына, але зрабіў, як яму сказалі, паклаўшы сакваяж і павольна апусціўшыся на калені.
  
  "'І на тваёй галаве"! Кіці паўтарыла.
  
  Мужчына сплёў пальцы разам і заклаў іх за галаву, усё яшчэ лаючыся сабе пад нос.
  
  З боку зброевай Кітым пачула голас Макінтайр: "Лухта сабачая, што гэта?"
  
  Місіс Сінгх і Верыць кінуліся ў калідор перад арсеналам, і Кітым страціла іх з-пад увагі. Раздалася яшчэ адна чаргу, а затым наступіла цішыня.
  
  “ Місіс Сінгх? Кітым спалохана паклікала. Хто страляў і ў каго стралялі?
  
  Місіс Сінгх высунула галаву з-за вугла. - У нас усё ў парадку, Кітым. Прывядзі з сабой нашу новую сяброўку, добра?
  
  Кітым кіўнула. Яна павярнулася да свайго палонніка. "На ногі", - прорычала яна.
  
  Салдат павольна падняўся, усё яшчэ трымаючыся рукамі за галаву. Кітым кіўнула ў бок зброевай, і мужчына пайшоў. Калі ён праходзіў міма яе, Кіці была ўпэўненая, што ён збіраецца накінуцца на яе, але ён зноў паглядзеў на яе пісталет і мірна сышоў.
  
  У суседнім калідоры Кітым ўбачыла Макінтайр на зямлі, сплываў крывёю ад агнястрэльных раненняў ў нагу і руку. Яшчэ адзін мужчына ўпаў, а трэці здаўся. Верыць ўзяў на сябе клопат аб пленниках, выкрыкваючы ім каманды.
  
  “Рукі ўверх, да сцяны! Ты толькі што перестрелял кучу маіх сяброў, так што не думай нічога разумнага!"
  
  Кітым прамчалася міма і ўвайшла ў зброевую. Металічны стол быў перавернуць і усталяваны тварам да дзвярэй, забяспечваючы некаторы прыкрыццё ад куль Макінтайр. З іншага боку ад яго на кукішках сядзеў Сол з рэвальверам у руцэ. На зямлі вакол яго былі раскіданыя скрынкі з патронамі. Дэбі прыціснулася да дзядзькі, на каленях у яе ляжалі яшчэ два рэвальвера. Яна як раз перезаряжала адзін з іх і расслабілася пры выглядзе Кітым.
  
  “Кітым! О, я думала, нам канец!" - усклікнула яна.
  
  Сол усміхнуўся. З раны на баку ў яго цякла кроў, але ён усміхнуўся Кітым. “ Міс Грэнджэр, вельмі рады вас бачыць. Як вы сябе адчуваеце сёння раніцай?
  
  “ Цяпер не час для жартаў, сэр! - Усклікнула Кітым.
  
  Сол хмыкнуў. “ Глупства. Заўсёды зручны час для жартаў. Ён зірнуў на пісталет у яе руцэ. Кітым ўсё яшчэ трымала яго напагатове, ствалом уніз, так як яна не планавала страляць. "Прыемна бачыць, што ты памятаеш аб сваёй дысцыпліне пад ціскам".
  
  У далёкім канцы стаяў яшчэ адзін перавернуты стол, і калі ў пакоі стала ціха, Кітым ўбачыла, як Фейт, Томі і Лаям падняліся са свайго сховішча. Усе яны выглядалі потрясенными перажытым выпрабаваннем і ў роўнай ступені обрадованными тым, што яно скончылася.
  
  “ Кітым? Гэта ты? - Усклікнула Фейт, падбягаючы да яе. “ А місіс Сінгх? О, дзякуй Богу!
  
  "Я таксама тут!" Верыць гукнула з калідора.
  
  "Ты ў парадку?" Кітым спытала Фейт. Яна паглядзела на Томі і Лайама, калі яны таксама далучыліся да яе. Было некалькі драпін і ўдараў, але ўсе яны выглядалі цэлымі.
  
  "Так, дзякуй Солу і Дэбі", - сказаў Лаям.
  
  "Кажу табе, Кіці, гэты чалавек - чортаў тыгр або што-то ў гэтым родзе!" Сказаў Томі.
  
  Сол паморшчыўся, беспаспяхова спрабуючы ўстаць. “ Гэта? Гэта глупства. Дазволь мне расказаць табе пра Арнеме...
  
  Дэбі раздражнена ўздыхнула. “ О, затыкніся, дзядзька Сол! У цябе ідзе кроў!
  
  "Давай я дапамагу," сказаў Ліам. Ён схапіў з паліцы аптэчку і апусціўся на калені побач з Саломай.
  
  Місіс Сінгх прысела на кукішкі побач з Саломай і абаперлася рукой аб стол. - Як у цябе справы?
  
  "Лепш, чым той хлопец, які даў мне гэта, гэта дакладна", - адказаў Сол.
  
  "Што здарылася?" - спытала місіс Сінгх.
  
  “ Купка ублюдкаў забралася наверх, а затым ўварвалася сюды. Я адвёў хлопцаў у зброевы склад і прыкрываў іх адступленне, і, ну ... " Сол апусціў погляд на сваю рану. “Ты бачыў, што адбылося. Што адбываецца?"
  
  Астатнія сабраліся вакол, жаждая тлумачэнняў.
  
  "Гэта сэр Рычард Смайт", - патлумачыла місіс Сінгх. “Нашы падазрэнні былі верныя. Ён і лорд Лоуэлл намышляюць сёння напад на ўрад".
  
  "Як?" Спытала Дэбі. “Што, вось так? Як тое, што яны тут зрабілі?"
  
  "Яны збіраюцца выкарыстоўваць бомбы", - сказала Кіці. "Калі ў жывых застануцца толькі іх дэпутаты, яны будуць кантраляваць ўрад".
  
  "Так, але..." Ліам выглядаў ашаломленым. "Ніхто гэтага не пацерпіць".
  
  Місіс Сінгх пахітала галавой. “Мы бачылі планы. Яны абвінавацяць нас у нападзе — абвесьцяць надзвычайнае становішча, ваеннае становішча — і тады абрынецца брытанская дэмакратыя".
  
  Дэбі выглядала збянтэжанай. “Вінаваціць ЗША?"
  
  "Вось дзеля чаго было здзейснена гэта напад", - патлумачыла Кітым. “Падкідванне доказаў таго, што мы стаялі за нападам. Ці будзем стаяць, я мяркую. Заяўляюць, што гэта камуністычнае паўстанне".
  
  Місіс Сінгх зноў ўстала і пачала корпацца ў запасе боепрыпасаў. “Такім чынам, - сказала яна, - мы адпраўляемся ў Вэстмінстэр, каб спыніць іх. Я спадзяваўся, што мы зможам атрымаць тут якое-небудзь падмацаванне, але ў вас ва ўсіх поўна спраў.
  
  "Я мог бы пайсці з табой, калі ты сапраўды хочаш", - прапанаваў Сол. Нават Кітым зразумела, што гэта жарт. Сол паказаў на рану ў баку. "Як раз тое, што трэба, каб пазбегнуць гэтага праклятага стрэлу".
  
  Місіс Сінгх строга паглядзела на яго. “ Хопіць, Сол. Дэбі, выклікаць падмацаванне. Давай оцепим гэта месца. І я хачу, каб зняволеных дапыталі. Я хачу ведаць, наколькі глыбокі гэты змова.
  
  "Або як высока", - дадала Фейт. "Як яны даведаліся, што трэба прыйсці сюды?"
  
  "Стары ў гэтым замешаны," сказала Кіці.
  
  "Чорт вазьмі," прамармытаў Томі. Пакуль астатнія расчынялі раты, не верачы сваім вушам, ён надаў свайму твару рашучае выраз. “ Паслухайце, вы не справіцеся з гэтым у адзіночку, місіс Сінгх. Я іду з табой".
  
  "Я таксама", - умяшалася Фейт. "Можа, я і не баец, але я прайшла базавую падрыхтоўку і ў мяне поўная сумачка гаджэтаў, так што гэта павінна нешта значыць".
  
  Кітым ўсьміхнулася ёй, малюючы легкадумнасць, якога на самай справе не адчувала. “ Для мяне гэта нашмат лепш. У мяне нават няма сумкі з надпісам "andbag".
  
  Кіраўнік 26
  
  Улічваючы становішча рэчаў, ім прыйшлося пачакаць, пакуль у Аркестр не прыбудзе падмацаванне, перш чым рушыць супраць Смайта. Было проста небяспечна пакідаць жменьку параненых для аховы ўсяго аб'екта. Кожная якая прайшла хвіліна была для Кітым пакутай.
  
  Яна сядзела ля сцяны ў зброевай, прыкідваючыся, што вывучае карту парламента, у той час як большую частку часу проста дазваляла свайму розуму круціцца па крузе, каб разабрацца ў туга скручанай масе стрэсу і страху. Успаміны аб целах працягвалі усплываць, як бы моцна яна ні старалася трымаць іх у цуглях, і ва ўсіх у іх было твар чалавека, якога яна забіла. Ад гэтага проста немагчыма было ўцячы.
  
  Тры агента прыбытку на працягу гадзіны пасля званка. Джордж Харман быў адным з іх. Суровы стары ахоўнік посерел асобай пры выглядзе тэл, і Кітым пачула, як ён прызнаўся місіс Сінгх, што шкадуе, што яго там не было. Лепш бы застрэлілі яго, чым маладога хлопца, які ў той час быў на дзяжурстве. Віна Хармана была адчувальнай, і яе падзялялі іншыя выжылыя. Кітым практычна адчула яе на смак.
  
  Да сярэдзіны раніцы штаб-кватэра была ў дастатковай бяспекі, каб місіс Сінгх магла пакінуць яе. Хутка павінна было пачацца пасяджэнне парламента, так што не было ніякіх сумненняў у тым, што бомбы ўжо будуць на месцы. Смайт, напэўна, быў бы паблізу, гатовы асабіста назіраць за выбухам.
  
  Місіс Сінгх спачатку супраціўлялася таму, каб дазволіць Young Bloods суправаджаць яе, але ў рэшце рэшт ёй давялося змірыцца з тым, што з-за турботы аб зняволеных і небяспекі новага нападу на аркестр Харману і яго людзям давялося застацца ў штаб-кватэры. Дэбі і Ліам таксама засталіся: Дэбі, каб патэлефанаваць сваім знаёмым у службах бяспекі і папярэдзіць іх пра пагрозу, а Ліам, каб клапаціцца аб параненых, у тым ліку Сола, які ўсё яшчэ бурчаў з-за таго, што яго кінулі. Падтрымку місіс Сінгх маглі аказаць толькі Кіці, Верыць, Фейт і Томі.
  
  Яны селі ў фургон без апазнавальных знакаў і паехалі да Вестминстерскому палаца. Кітым сядзела паміж Фейт і Верыць, заціснуўшы рукі паміж каленяў, каб ніхто не бачыў, як яна пастуквае пальцамі адзін пра аднаго. Не тое, каб хто-то звяртаў на яе ўвагу. Фейт была занятая прывядзеннем у парадак сваёй "сумкі з гаджэтамі" — на самай справе, вялікі сумкі, напоўненай любым абсталяваннем, якое яна змагла захапіць перад іх сыходам, — у той час як місіс Сінгх, Томі і Верыць абмяркоўвалі, што трэба зрабіць, калі яны прыедуць.
  
  "Мы ж не можам ўварвацца сюды са зброяй наперавес, не так, місіс Сінгх?" Спытаў Томі.
  
  Місіс Сінгх нахмурылася. “ Не, Томі, мы дакладна не можам.
  
  “ Ўзяць пісталеты і спадзявацца на лепшае? Прапанавала Верыць.
  
  "Калі нас зловяць, нас затрымаюць", - сказала місіс Сінгх як ні ў чым не бывала. “І калі здарыцца горшае, гэта будзе пацвярджэннем хлусні Смайта. Нам трэба быць незаўважнымі.
  
  Пасля доўгага маўчання Кітым здабыла дар прамовы. “ Смайт адправіць з ім салдат. Мы не можам застацца ні з чым. Ёсць які-небудзь ціхі спосаб зрабіць гэта?
  
  Вочы Фейт пашырыліся, і яна порылась ў сваёй сумцы. У працэсе яна выцягнула некалькі бутэлек без маркіроўкі і працягнула іх Кітым. Кітым проста ўзяла іх без пярэчанняў. Яна часта рабіла важныя, вар'яцкія ўчынкі без тлумачэння прычын. Чаму яна павінна скардзіцца, калі хто-то іншы рабіў тое ж самае?
  
  "Ну, у мяне ёсць хлараформ", - сказала Фейт, паказваючы місіс Сінгх яшчэ адзін бурбалка. "Гэта дапаможа?"
  
  "Гэта выдатна, Фейт." місіс Сінгх скорчила грымасу, адначасова удовлетворенную і раздражнёную. "Падумаць толькі, што я вымушаны змагацца з фашыстамі з дапамогай хлараформу ... "
  
  
  Да таго часу, як яны прыбылі да будынка парламента, каманда распрацавала план пранікнення. Каб не прыцягваць да сабе ўвагі, яны ўвайшлі праз бакавую дзверы, прыкінуўшыся абслуговым персаналам, што дапамагло б ім пазбегнуць няспраўных пытанняў аб іх прысутнасці ў склепе. Апынуўшыся пад зямлёй, яны рухаліся як мага непрыкметней. Калі б тут унізе адбылася стральба з зброі, гэта прыцягнула б непажаданае ўвагу і паставіла б пад пагрозу ўсе.
  
  Калі яны наблізіліся да подсобному памяшкання пад Палатай суполак, Кітым заўважыла пару узброеных мужчын, якія стаялі на варце каля скрыжавання ў праходах.
  
  Яна выдала шыпячы гук, каб прыцягнуць усеагульную ўвагу, і паказала пальцам. Ніхто, здавалася, не палічыў гэта шыпенне дзіўным, верагодна, выказаўшы здагадку, што гэта было зроблена для захавання таямніцы, але на самой справе ў яе былі невялікія праблемы з фарміраваннем слоў, у дадзены момант. Яны працягвалі губляцца ў віры ў яе ў галаве, і лепш было нічога не казаць, чым сказаць што-небудзь не тое.
  
  "Хлараформ," прамармытала місіс Сінгх. Яна працягнула руку Фейт, якая ўручыла ёй бутэлечку. Місіс Сінгх дастала з кішэні насоўку і намачыць яго хімікатаў. Затым яна павольна рушыла да мужчын.
  
  Кітым не была ўпэўненая, як місіс Сінгх справіцца з двума мужчынамі адразу, паколькі ў яе была толькі адна ануча, і, у любым выпадку, хлараформ дзейнічаў не імгненна, што б там ні малявалі ў фільмах.
  
  Калі місіс Сінгх наблізілася да мужчын, яна выцягнула з кішэні камень і незаўважна кінула яго міма мужчын. Ён пакаціўся па падлозе, гучна стукнуўшыся аб каменны мур. Абодва мужчыны паглядзелі ў ягоны бок.
  
  "Што здарылася?" - запытаўся адзін з мужчын.
  
  "Ты што-небудзь чуў?"
  
  "Ага".
  
  "Я праверу гэта".
  
  Адзін з мужчын выхапіў пісталет і павольна рушыў па калідоры на шум. Іншы мужчына паглядзеў яму ўслед, пацягнуўшыся за сваім зброяй. Місіс Сінгх набліжалася да яго хуткімі, ціхімі крокамі. Калі першы хлопец адышоў за межы дасяжнасці, місіс Сінгх схапіла сваю ахвяру ззаду і прыціснула да яго твару анучу з хлараформам. Вядома, была барацьба, але місіс Сінгх моцна трымала мужчыну, пакуль той не абмяк ў яе на руках, і яна не апусціла яго на зямлю. Затым яна зноў падышла і зрабіла тое ж самае з яго спадарожнікам.
  
  "Гэта спрацавала лепш, чым я чакала", - прызналася місіс Сінгх, калі астатнія далучыліся да яе.
  
  Фейт дала місіс Сінгх флакон з хлараформам, каб замяніць тканіна. "Вы сумняваліся ва мне, місіс Сінгх?" - спытала яна.
  
  “Як кажуць рускія, вер, давярай, але правярай", - адказала місіс Сінгх.
  
  Кітым прайшла міма астатніх і накіравалася да галоўнага памяшкання пад Агульным залай. Яна амаль дакладна памятала форму плана паверха. Часам ён быў расплывістым, калі яна спрабавала выклікаць ва ўяўленні канкрэтныя выгібы урыўкаў, але яна злучала кончыкі пальцаў разам і выдыхала кароткімі, рэзкімі рыўкамі, і вобраз вяртаўся да яе.
  
  Яны сутыкнуліся з другога парай ахоўнікаў і ўціхамірылі іх, перш чым, нарэшце, дасягнулі пакоя, якую шукалі. Яна была цёмнай і цьмянай, з нізкай столлю, як і ўвесь склеп. Унутры знаходзілася некалькі чалавек з аўтаматамі. Яны відавочна былі настроены сур'ёзна і былі гатовыя да цяжкай барацьбе за дасягненне сваёй мэты. У гэтым быў сэнс. Смайт, верагодна, даверыў гэтую місію толькі самым адданым з сваіх паслядоўнікаў. Большасць людзей адмовіліся б ад знішчэння будынка, поўнага мірных жыхароў, так што гэтыя людзі, відавочна, не адчувалі ніякіх згрызот сумлення наогул ні перад чым.
  
  Кітым прыціснулася да сцяны і зазірнула ў пакой. Яна ўбачыла ахоўнікаў і Смайта, які стаяў пасярод пакоя, з рэвальверам у руцэ. Па ўсёй пакоі стаялі вялікія скрынкі, абвешаныя правадамі і цыферблатамі.
  
  Бомбы. Гэта былі бомбы.
  
  У самым цэнтры пакоя быў прывязаны да крэсла мужчына. На ім быў пакамечаны касцюм, і ён выглядаў вельмі раздосадованным сваім цяжкім становішчам.
  
  Гэта быў містэр Прайс.
  
  "Паслухайце, Смайт," прабурчаў ён, " калі вы скончылі мяне пляскаць, чаму б нам не пагаварыць пра гэта як джэнтльмены?
  
  Смайт кінуў на містэра Прайса пагардай погляд. “ Заткніся.
  
  “Як вы думаеце, чаго вы даможацеся тут? Падарваць парламент і абвясціць аб перамозе? Гэта не Германія. Вы не можаце спаліць рэйхстаг і ўзяць пад кантроль ўрад. У нас усё яшчэ дэмакратыя. Народ гэтага не пацерпіць ".
  
  "Мы збіраемся абудзіць брытанскі народ, Прайс", - прагыркаў Смайт. “Яны павінны выступіць супраць ордаў , ўрываюцца ў нашу краіну! Калі ангелец не выступіць супраць наплыву афрыканцаў, індыйцаў і камуністаў, спусташаюць нашы берага, мы патонем у рэках крыві! Але калі мы знішчым людзей, утрымлівальных адкрытымі шлюзы, тады сапраўдныя англічане ўстануць і далучацца да нашых шэрагах! Вось пабачыш." Смайт зрабіў паўзу, і жорсткая ўсмешка з'явілася на яго твары. "Ну, на самай справе, ты не ўбачыш, таму што будзеш мёртвы".
  
  "Ці збіраецеся падарваць мяне парламентам?" - спытаў містэр Прайс яхідным і дражніла тонам. “Я мяркую, вам лепш паспяшацца, сэр Рычард. Не хачу, каб бомбы падарваліся, пакуль мы ўсё яшчэ вядзем гэтую мілую гутарку ".
  
  "Клапатліва з вашага боку, Прайс, але не варта турбавацца", - холадна адказаў Смайт. “Я не збіраюся даваць вам шанец выкруціцца і абясшкодзіць каго-небудзь. Бомбы ўстаноўлены на двадцатиминутный таймер. Як толькі ўсе члены парламента зоймуць свае месцы, я ўключу яго і пакіну вас, і іх на волю лёсу. І ты, Прайс, можаш памерці з веданнем таго, што ўсё гэта будзе ляжаць ля твайго парога".
  
  Вясёлы фасад містэра Прайса знік. “ Што вы маеце на ўвазе?
  
  "Мае людзі ўжо знішчылі ваш маленькі 'аркестр'. Калі паліцыя прыбудзе для агляду месца здарэння, яны знойдуць гару доказаў таго, што Джон Прайс і яго агенты таемна з'яўляюцца рускімі шпіёнамі. Твая смерць адкрые дзверы для нашага новага ўрада".
  
  "Ніхто гэтаму не паверыць, Смайт!" - парыраваў містэр Прайс. “Яны ўбачаць цябе такім, які ты ёсць: нікчэмную абалонку чалавека, які грае ў дыктатара. Гэта вар'яцкае прадпрыемства скончыцца правалам".
  
  "Мы паглядзім", - сказаў Смайт. “Ох. Пачакайце. Я глядзі. Вы не будзеце".
  
  Кіці зірнула на астатніх, калі яны далучыліся да яе.
  
  "Гэта Прайс?" - ахнула місіс Сінгх. "Што ж, гэта тлумачыць, дзе ён быў".
  
  "Іх пяцёра", - сказала Верыць. "Што мы збіраемся рабіць?"
  
  "Трэба падзяліць іх", - прашаптала Кітым. “Тады скакаць на іх. Мы можам адцягнуць увагу?"
  
  Фейт порылась ў сумцы. "Пачакай, у мяне ёсць як раз тое, што трэба". Яна дастала два маленькіх металічных шарыка. Кожны быў падзелены пасярэдзіне на асобныя паўсферы. “Гэта аўтаматычныя званкі. Павярніце іх, і яны загучаць".
  
  "Добра, гэтага хопіць", - сказала Кіці. Яна ўзяла адзін з званочкаў і круціла яго, пакуль ён не спыніўся. "Вось так, так?"
  
  Фейт кіўнула. “Катаў яго, куды хочаш. Дай яму некалькі секунд, і ён падыме шум".
  
  Кітым прысела і шпурнула званочак праз увесь пакой. Ён выдаў невялікі гук, калі адскочыў ад падлогі, і адзін з людзей Смайта ажывіўся. "Хто-небудзь гэта чуў?"
  
  Кітым ўзяла ў Фейт другі званочак, завяла яго і кінула ў супрацьлеглы кут. Затым яна пачакала. Праз некалькі секунд яна пачула гучны, бразгучы гук, не зусім перазвон ветру, ці званочка, або бразготкі, але накшталт як усе тры адразу. Смайт і яго людзі павярнуліся ў яго бок.
  
  “ Хто-небудзь, паглядзіце, што гэта! - крыкнуў Смайт.
  
  Двое мужчын адышлі, каб паглядзець, у чым справа. Калі яны сыходзілі, зазваніў другі званок, і ўсе павярнуліся ў яго бок. Цяпер мужчыны былі рассеяны па пакоі, гледзячы ў розныя бакі. Місіс Сінгх схапіла любую тканіна, якая была пад рукой — хусткі, шалікі, нават шматкі — і обмакнула іх у хлараформ.
  
  "Направа," прашаптала яна. “ Томі, за мной. Мы ідзем направа. Верыць, вазьмі Кітым і Фейт і разбярыся з тымі двума злева.
  
  Кітым рушыла ўслед за Верыць ўздоўж цьмяна асветленай сцяны да бліжэйшых двум мужчынам. Місіс Сінгх і Томі пайшлі ў процілеглым кірунку.
  
  "Абкладзеце свайго чалавека і не дазваляйце яму цэліцца," ціха сказала Верыць. “ Я дапамагу вам, як толькі змагу.
  
  Яна скокнула на аднаго з салдат і схапіла яго ззаду. Прасякнутай хлараформам сурвэткай яна закрыла яму рот і моцна трымала, пакуль ён супраціўляўся. Кітым і Фейт кінуліся да іншага мужчыну. Пакуль Фейт зажимала яму рукі, Кітым схапіла яго за паліто і прыціснула сваю тканіна да яго твару. Мужчына перакуліўся на зямлю, і яны трымалі яго там, душа яго да тых часоў, пакуль ён не страціў прытомнасць. Кітым злавіла сябе на тым, што дзейнічае амаль аўтаматычна, занадта ашаломленая шумам і стрэсам, каб думаць пра што-то большым, чым якая стаіць перад ёй задача. Хлараформ, ануча, твар. Гэта была простая паслядоўнасць дзеянняў.
  
  Простае - гэта добра. Простае - гэта лёгка. Простае зробіць працу.
  
  Пасярод пакоя Смайт агледзеўся, уражаны шумам. Яны былі схаваныя ад яго погляду, але ён ведаў, што што-то пайшло не так.
  
  "Сэм?" паклікаў ён. “ Марцін? Хлопцы, хто-небудзь, скажыце што-небудзь!
  
  Містэр Прайс усміхнуўся. “ Я думаю, вас чакаюць непрыемнасці, сэр Рычард.
  
  Смайт зароў ад гневу і прыставіў пісталет да галавы містэра Прайса.
  
  "Яшчэ адно слова, Прайс," прагыркаў ён, " і я пушчу цябе кулю ў лоб!
  
  "Калі адзіны спосаб выйграць спрэчку - гэта пагражаць гвалтам, то вас чакае няўдалая кар'ера ў палітыцы", - глыбакадумна заўважыў містэр Прайс.
  
  Кітым бачыла, як місіс Сінгх подкрадывалась да Смайту ззаду, але яна не магла схапіць яго, пакуль пісталет быў скіраваны на містэра Прайса. На такой адлегласці нават самы нязначны неспакой магло прывесці да смяротнага зыходу. Па твары місіс Сінгх яна зразумела, што агент не ўпэўненая, як ўціхамірыць Смайт і выратаваць яе сяброўку так, каб адно дзеянне не зрабіла немагчымым іншае. Кітым тройчы ўдыхнула і выдыхнула. Яна ведала, што трэба было зрабіць.
  
  "Прывітанне, сэр Рычард", - сказала Кіці, выходзячы з ценю і набліжаючыся да яго. Яна ішла бесцырымонны хадой, каб прыцягнуць да сябе яго ўвагу.
  
  Смайт накіраваў на яе пісталет. “ Хто ты? Адыдзі!
  
  Гэта здзівіла Кітым. Яна чакала, што Смайт пазнае яе. Магчыма, яе маскіроўка падчас паездкі да Лоуэллу змяніла яе больш, чым яна меркавала. У гэтым быў нейкі сэнс: яна была растрепана і ў сіняках, зусім не падобная на вытанчаную госцю. І цяпер яна дакладна не была падобная на канадку.
  
  "Што ты зрабіў з маімі людзьмі?" Запатрабаваў адказу Смайт.
  
  "Яны проста атрымліваюць асалоду ад невялікім сном, сэр", - сказала Кіці. "Падумала, што адпачынак пойдзе ім на карысць".
  
  Смайт прыжмурыўся. “ Ты не адзін. Хто там з табой?
  
  Місіс Сінгх падкралася да Смайту ззаду і ў імгненне вока накінулася на яго. Яна абхапіла яго за горла рукой, а другой рукой схапіла за запясце і накіравала пісталет да столі, перш чым ён паспеў націснуць на спускавы кручок Кітым.
  
  "Проста яшчэ адзін з сацыялістаў Прайса, сэр Рычард", - сказала місіс Сінгх. "Лягчэй, лягчэй", - працягвала яна, пакуль Смайт змагаўся з ёй. “Кінь пісталет і здавайся. Для цябе гэта будзе значна менш хваравіта".
  
  Калі місіс Сінгх ўціхамірыла Смайта, Кітым кінулася да містэру Прайсу і развязала яго.
  
  Містэр Прайс ўтаропіўся на яе і некалькі разоў міргнуў. “Божа мой— міс Грэнджэр? Што вы тут робіце?" спытаў ён.
  
  "Я думала, гэта відавочна, сэр", - адказала Кіці. "Мы тут, каб выратаваць вас".
  
  Містэр Прайс усміхнуўся, устаючы. Яго руху былі вельмі скаванымі, і ён пацёр запясці, якія былі абадраныя вяроўкай. "Шчыра ўдзячны, міс Грэнджэр".
  
  Містэр Прайс адступіў у бок, калі місіс Сінгх раззброіла Смайта і штурхнула яго ў крэсла. Смайт зноў пачаў падымацца, плюясь агнём і смагай помсты, але спыніўся, калі місіс Сінгх накіравала на яго яго ж пісталет.
  
  "Як усё змянілася, даўніна," весела сказаў містэр Прайс. “ Верыць, калі ты будзеш так добры, звяжы саўдзельнікаў Смайта...
  
  "На ім, містэр Прайс", - адказала Верыць.
  
  Містэр Прайс прысеў на кукішкі перад Смайтом і паглядзеў яму ў вочы. “ Я не пакрыўджаны чалавек, сэр Рычард, але пасля апошніх дванаццаці гадзін я з нецярпеннем чакаю магчымасці асабіста даставіць вас уладам.
  
  "Ах, затыкніся, чортаў понс!" Смайт закрычаў. "Гэта такія дэгенераты, як ты, руйнуюць гэтую краіну!"
  
  Місіс Сінгх схапіла Смайта за каўнер і прорычала: "Калі вы не хочаце пачаць спавядацца, сэр Рычард, я раю вам прытрымаць мову".
  
  Смайт зароў на яе. “ Ты мяне палохаеш, панджабская дилетантка. Гуляеш у мужчынскія гульні, ці не так? Надакучыла разгульваць у сваіх маскарадных сукенках і ладзіць вечарыны, а?
  
  "Разглагольствуй колькі хочаш, Смайт", - адказала місіс Сінгх. "Некаторыя з нас зарабляюць на жыццё, у адрозненне ад цябе".
  
  "Вы прайгралі, сэр Рычард", - сказаў містар Прайс. “Будзьце разумны. Выбух парламента не спрацаваў на Гая Фокса. Вы сапраўды верылі, што другі раз быў удалым?"
  
  "Парламент ці не парламент, гэта не мае значэння!" Закрычаў Смайт. “Вы думаеце, што перамаглі, але гэта не так! Нас больш, чым вы можаце сабе ўявіць, мы проста чакаем сігналу да паўстання! Такіх, як вы, чыстакроўных ангельцаў не спыніць! Ачышчэнне Брытаніі здзейсніцца! Калі не цяпер, то хутка! Калі не ад маёй рукі, то ад таго, хто яшчэ не прыбыў! Ты толькі адтэрмінаваў непазбежнае.
  
  Стук ботаў у калідоры перапыніў яго. Кіці азірнулася і ўбачыла тузін мужчын у баявой форме брытанскай арміі, якія ўварваліся ў пакой з аўтаматычнымі вінтоўкамі. Яны акружылі каманду і трымалі іх на мушцы. Кітым адчула, што пачынае панікаваць. Яна не чакала гэтага, і пераход ад з цяжкасцю здабытай перамогі да захопу ўзброенымі людзьмі быў страшным. Свет зноў пачаў хмары.
  
  Трымайся разам, Кацяня. Трымайся разам.
  
  Кітым не магла рызыкаваць, пстрыкаючы пальцамі на выпадак, калі салдаты што-то няправільна зразумеюць, таму яна сціснула сківіцы і ўперлася адной нагой у зямлю. Гэта было не ідэальна, але ціск дапамагло ёй выбрацца з воблака стрэсу.
  
  Двое салдат у сярэдзіне расступіліся, даючы дарогу Гаскойну. У яго было суровае твар, але ён выглядаў злёгку пераможна.
  
  “ Што ў нас тут? - спытаў ён.
  
  Містэр Прайс падышоў да свайго калегу-агенту і працягнуў руку. "Лягчэй, Гаскойн", - сказаў ён. "Мы на адным баку".
  
  Пара салдат перавялі прыцэл на містэра Прайса, але Гаскойн адмахнуўся ад іх.
  
  "Нават не спрабуй гэта тлумачыць, Прайс", - строга сказаў ён. "Я знаходжу вас тут, акружанага выбухоўкай, які рыхтуецца падарваць Палату абшчын, як толькі яна пачне пасяджэнне ..." Ён паглядзеў на Смайта. “Божа мой, чувак! Гэта сэр Рычард Смайт?"
  
  "Так," адказаў містэр Прайс, " і калі б вы толькі выслухалі...
  
  Гаскойн схапіў містэра Прайса за лацканы пінжака і тузануў яго наперад. “Вы сапраўды сышлі з розуму, ці не так? Стары сказаў, што ты быў апантаны Смайтом, але я ніколі не думаў, што ты похитишь яго, каб пераканацца, што ён таксама памрэ!"
  
  Смайт неадкладна ўхапіўся за словы Гаскойна. “Афіцэр! Калі ласка, вы павінны мне дапамагчы!" - закрычаў ён. “Гэтыя людзі неразумныя! Яны выкралі мяне з майго дома мінулай ноччу! Яны збіраюцца забіць мяне!"
  
  Гэтая нахабная хлусня была ўжо занадта. Кітым глядзела на Смайта дастаткова доўга, каб узнагародзіць яго шалёным позіркам.
  
  "Ты чортаў хлуслівы вырадак!" - закрычала яна. "Гэта ты планаваў падарваць парламент!" Яна павярнулася да Гаскойну і ткнула пальцам у Смайта. “ Гэта быў ён, сэр. Мы толькі што выратавалі містэра Прайса.
  
  Сумяшчаць размова і глядзельная кантакт ва ўмовах такога моцнага стрэсу было даволі складана, але Кітым ведала, што важна вырабіць як мага больш моцнае ўражанне. Яна накіравала погляд на аброжак Гаскойна, які быў досыць блізка, каб мужчына, як яна спадзявалася, падумаў, што яна глядзіць яму ў твар.
  
  "Паслухай, дзяўчынка, няма сэнсу распавядаць гісторыі," паўшчуваў яе Гаскойн. Ён павярнуўся да містэру Прайсу. “ Стары ўжо папярэдзіў мяне, што вы, магчыма, што-то замышляете. Сказаў, што пасылае каманду праверыць вашу штаб-кватэру на прадмет бяспекі, і адправіў мяне на дзяжурства сюды, у Вэстмінстэр. І гэта па-чартоўску добра, што ён гэта зрабіў. Адзін з маіх людзей бачыў, як вашы людзі прабіраліся ўнутр. Мы выказалі здагадку, што вы збіраліся каго-то забіць, але гэта? Выбух парламента, Прайс? Вы, валійцы, сапраўды поўныя сюрпрызаў.
  
  "Я кажу вам, Гаскойн—" настойваў містэр Прайс.
  
  "Ён хлусіць!" Смайт перапыніў яго.
  
  Фейт протолкалась наперад, працягваючы Гаскойну механічную ручку для агляду. “ Сэр, калі вы толькі...
  
  Салдаты неадкладна прицелились ў яе, і Фейт спалохана адступіла.
  
  "Кіньце зброю!" - крыкнуў адзін з іх.
  
  Не раздумваючы, Кітым ўстала паміж Фейт і салдатамі, прыкрываючы сяброўку. "Гэта не зброя, гэта чортава ручка!" - гыркнула яна. “ І, мушу дадаць, мы на вашым баку!
  
  Гаскойн жэстам загадаў сваім людзям апусціць зброю. "Спакойна, хлопцы, я з гэтым разбяруся". Ён паклікаў Фейт наперад. "Чаго ты хочаш, дзяўчынка?"
  
  Фейт асцярожна наблізілася да Гаскойну і паказала яму ручку. Кітым ахнула, даведаўшыся ў ёй запісвае прылада. Фейт, павінна быць, ўзяла яго з сабой у сумачцы з гаджэтамі. Ну, вядома ж, яна ўзяла. Фейт, верагодна, заўсёды трымала адну пад рукой, як паступіў бы любы разважны чалавек. У рэшце рэшт, гэта ўсё-ткі была ручка. Іх ніколі не бывае занадта шмат.
  
  "Я думаю, вам, магчыма, захочацца паслухаць гэта, сэр", - сказала Фейт. Яна павярнула ручку, каб пераматаць плёнку, і пагуляла з ёй, каб яна зайграла.
  
  "Вы прайгралі, сэр Рычард". Гэта быў голас містэра Прайса, трохі хрыплы з-за запісы, але яго было лёгка пачуць. “Вядзіце сябе добра. Выбух парламента не спрацаваў на Гая Фокса. Ты сапраўды верыў, што ў другі раз усё атрымаецца?"
  
  Голас Смайта адказаў: “Парламент ці не парламент, гэта не мае значэння! Вы думаеце, што перамаглі, але гэта не так! Нас больш, чым вы можаце сабе ўявіць, і мы проста чакаем сігналу да ўздыму!"
  
  Фарба адхлынула ад твару Смайта, калі пракруцілі ўсю яго тыраду. Ён пачаў гаварыць па запісу, мармычучы прабачэнні, але яго ніхто не слухаў. Выраз твару Гаскойна запамрочылася, калі ён зразумеў, як моцна яго падманулі.
  
  “ Смайт быў тым, хто стаяў за змовай? - недаверліва спытаў ён.
  
  Містэр Прайс пераможна ўсміхнуўся. “Магчыма, вас гэта шакіруе вестку, Гаскойн, але многія мае суайчыннікі-замежнікі і сацыялісты - паспяхова выратавалі Брытанію ад дзяржаўнага перавароту. Так што, магчыма, вы хацелі б, каб вашы людзі апусцілі зброю.
  
  Гаскойн працягнуў руку і павольна апусціў яе. Яго салдаты уставили зброю ў падлогу, усе яны выглядалі смущенными і устрывожаны.
  
  "Даруй, Прайс," прамармытаў Гаскойн. “ Я... я выказаў здагадку...
  
  “Я ведаю, Гаскойн. Можа быць, у наступны раз ты сочтешь патрэбным давяраць мне і маім агентам".
  
  Гаскойн ўсё яшчэ выглядаў устрывожаным. “ Але — стары. Як ён мог не ведаць?
  
  "Стары быў у гэтым замяшаны!" Кітым усклікнула, забыўшыся не ўмешвацца ў размову. "У нас ёсць фатаграфіі іх і ўсяго астатняга!"
  
  "Гэта праўда, Прайс?" Спытаў Гаскойн.
  
  Містэр Прайс паглядзеў на місіс Сінгх ў пошуках пацверджання.
  
  "Так і ёсць", - сказала місіс Сінгх Гаскойну.
  
  Гаскойн некалькі секунд вагаўся, нешта абдумваючы. Затым ён падаў знак сваім людзям. “ Вазьміце сэра Рычарда пад варту.
  
  "Гэта абуральна!" Смайт крычаў, калі двое салдат сцягвалі яго з крэсла. "Гэта яшчэ не канец, Прайс!"
  
  "О, затыкніся, ты, плаксівы фашыст", - сказала місіс Сінгх. "Гаскойн, там яшчэ некалькі чалавек Смайта, і там..." Яна паказала на куты пакоя. “ І яшчэ парачка вунь у тым калідоры.
  
  Гаскойн кіўнуў і жэстам загадаў сваім людзям заняцца гэтым.
  
  "А гэта выбухоўка", - дадала місіс Сінгх, паказваючы на скрынкі. "Таймер на іх не запушчаны, але я б адправіла сюды сапёраў як мага хутчэй".
  
  "Я падтрымліваю гэта меркаванне", - пагадзіўся містэр Прайс. “Я толькі што цудам пазбег смерці ад выбуху. Я б палічыў за лепшае не рызыкаваць у другі раз".
  
  Гаскойн павольна кіўнуў. Па выразе яго твару было ясна, што яму не падабаецца памыляцца, але ён разумеў сітуацыю і прымаў яе.
  
  "Я загадаю сваім людзям ачапіць месца здарэння і разабрацца са Смайтом і яго людзьмі", - сказаў ён. “Вам варта вярнуцца ў свой штаб і сабраць доказы. Баюся, разблытаць гэта справа будзе даволі складана, асабліва калі адзін з здраднікаў адкажа перад міністрам.
  
  "Нам таксама трэба высветліць, дзе знаходзяцца Стары і Лоуэлл", - дадала місіс Сінгх.
  
  “ Лоуэлл? - Спытаў Гаскойн. “ Вы маеце на ўвазе не лорда Лоуэлл, ці не так?
  
  "Ён адзін з іх", - сказала місіс Сінгх.
  
  Гаскойн зморшчыў нос. “Змова члена парламента, лорда і старэйшага афіцэра выведкі. Гэта ператвараецца ў крывавы скандал!"
  
  "Няма, калі мы зможам злавіць іх усіх своечасова", - сказаў містар Прайс. “Я хацеў бы пазбегнуць грамадскай панікі, і я ўпэўнены, што ўрад пагодзіцца. Калі нам удасца схапіць Лоуэлл і Старога да таго, як яны нанясуць яшчэ якой-небудзь шкоду, ніхто ніколі не даведаецца.
  
  "Выдатна". Гаскойн ўсё яшчэ выглядаў занепакоеным, але кіўнуў містэру Прайсу. “Вазьмі сваіх людзей і паглядзі, ці зможаш ты знайсці Лоуэлл і Старога. Я збіраюся разабрацца з гэтым бязладзіцай і праінфармаваць міністра. Ён схапіў Смайта за каўнер і нахіліўся да яго бліжэй. “ Што тычыцца вас, сэр Рычард ... Мне не падабаецца, калі з мяне робяць дурня. Вас чакаюць цяжкія часы, калі я магу што-небудзь сказаць па гэтай нагоды.
  
  Кіраўнік 27
  
  Кітым рушыла ўслед за містэрам Прайсом, місіс Сінгх і астатнімі членамі каманды наверх і выйшла на вуліцу.
  
  "Такім чынам, пытанне ў тым, дзе нам знайсці Лоуэлл і Старога?" - спытаў містэр Прайс.
  
  "Яны могуць быць дзе заўгодна", - сказала місіс Сінгх.
  
  Ні ў каго не знайшлося падыходнага адказу, і яны накіраваліся да фургона ў цішыні, нарушаемой толькі некалькімі нерашучымі прапановамі, якія ў канчатковым выніку ні да чаго не прывялі.
  
  "Чорт вазьмі—" прабурчаў містэр Прайс, перш чым апамятаўся і прытрымаў мову. Кітым ведала, што ён не быў схільны да лаянкі, за выключэннем самых цяжкіх абставінаў. “Павінен быць спосаб звузіць магчымасці. Яны павінны быць дзе-то са сродкамі сувязі, каб падтрымліваць кантакт са Смайтом і іх саюзнікамі. Гэта павінна быць недалёка ад Лондана ... "
  
  “Але не ў у Лондане, " сказала місіс Сінгх, - на выпадак, калі што-то пойдзе не так. Лоуэлл - баязлівец, а Стары занадта разумны, каб дазволіць замкнуць сябе ў скрынцы. Ён пакінуў бы адкрытым шлях для ўцёкаў, проста на ўсялякі выпадак.
  
  Верыць ахнула. “ Пачакайце! У лорда Лоуэлл прыватны самалёт. Ён на аэрадроме ў некалькіх мілях ад Лондана. Але я не ведаю, ці будзе ён там.
  
  "Ну, калі ён вырашыць збегчы, гэта будзе тое, куды ён пойдзе, ці не так?" Прапанавала Кітым. “ Самалёт - лепшы спосаб з'ехаць з краіны, калі ўсё пойдзе наперакасяк, ці не так?
  
  "У гэтым яна мае рацыю", - сказала місіс Сінгх містэру Прайсу. Яна паглядзела на гадзіннік і азірнулася на Вэстмінстэр. “І вы ведаеце, парламент павінен засядаць прама цяпер. Да канца гадзіны Стары пачне задавацца пытаннем, чаму не было выбуху.
  
  "Ага," умяшаўся Томі, - і гэта пры ўмове, што ён не ведае аб тым, што Гаскойн рана пераехаў у падвал. Іду ў заклад' ён папярэдзіў іх, думаючы, што Гаскойн дабярэцца туды пасля выбуху. Гаскойн прыходзіць раней, Стары ведае пра гэта, і ён вырашыць, што план пайшоў наперакасяк.
  
  "На маім месцы я б адразу пабегла на аэрадром", - пагадзілася Кітым. “Смайт рэгіструецца і паведамляе, што ўсе чыста, яны заўсёды могуць вярнуцца. Але калі няма ... "
  
  "Яны могуць паляцець і ўцячы", - скончыла Верыць.
  
  Містэр Прайс кіўнуў. “Адважуся выказаць здагадку, што гэта прыкладна так. Вяртайцеся з трыумфам або ускользайте пад прыкрыццём хаосу. З такой хуткасцю, яны, магчыма, ужо сышлі!"
  
  "Тады не будзем губляць часу", - сказала місіс Сінгх. “Прайс, ты ўпэўнены, што справішся з гэтым? Пасля праведзенай ночы ты заслугоўваеш невялікага адпачынку".
  
  "І прапусціць усё самае цікавае?" - усклікнуў містэр Прайс. "Прападзі пропадам гэтая думка!"
  
  
  Вынікаючы ўказанням Верыць, нам спатрэбілася каля сарака хвілін, каб дабрацца да аэрадрома. Калі яны пад'ехалі, Кітым адразу заўважыла маленькі серабрысты самалёцік на лётным полі і рабочых, якія загружалі яго скрынямі і багажнымі скрынямі. Лётнае поле было акружана сеткаватым плотам, і ў адзіных варот стаялі людзі з стрэльбамі. Што-то падказвала Кітым, што Стары захапіў гэта месца са сваёй аховай.
  
  Каманда сабралася за кустамі недалёка ад плота. Містэр Прайс выглядаў занепакоеным сітуацыяй.
  
  "Некалькі больш строгая сістэма бяспекі, чым я чакаў", - прызнаўся ён.
  
  Місіс Сінгх нахмурылася. “Нам трэба адцягнуць ахову ад варот. Няма сумненняў, што гэта праца Старога. Калі ён і Лоуэлл яшчэ не ў самалёце, яны хутка падымуцца на борт. У нас ёсць адзіны шанец схапіць іх. Пасля гэтага яны паднімаюцца ў паветра і ляцяць."
  
  "Хіба мы не можам паслаць каго-небудзь, каб збіць іх?" Спытала Верыць.
  
  Місіс Сінгх падняла брыво. "Вы маеце на ўвазе папрасіць Каралеўскія ваенна-паветраныя сілы, каб адкрыць агонь па грамадзянскай самалёта, які належыць брытанскаму лорду?"
  
  "Ах, так", - сказала Верыць. "Я мяркую, міністр не пагадзіўся б з гэтым".
  
  "Калі мы не возьмем Лоуэлл і Старога жывымі, я не ведаю, што аб усім гэтым падумае міністр", - сказаў містар Прайс. “Мы выстаўляем абуральныя абвінавачванні супраць некаторых вельмі уплывовых людзей. Чым больш доказаў мы зможам атрымаць, тым лепш для ўсіх нас ".
  
  "Тады нам патрэбен такі манеўр," умяшаўся Томі. “ Праўда? Напрыклад, выбух дзе-небудзь у іншым месцы. Што-небудзь, што прымусіць іх пакінуць сваю пасаду і адправіцца на разведку.
  
  "Але што?" Спытала Верыць. "Можа быць, падпаліць фургон?"
  
  Томі выглядаў шакаваным, а затым раз'юшаным. - Ты гэта зробіш. Не поджигай ні адну з маіх машын, Верыць. Я выдаткаваў гадзіны на даводку гэтай чортавай штуковіны!
  
  Кітым некалькі разоў цепнула вачмі, пакуль ідэі круціліся ў яе ў галаве. Яна перабрала ўсе магчымыя і немагчымыя варыянты. Праязджаючы міма на фургоне, яны прыцягнулі б увагу, але самі па сабе гэта нікога не адцягнула б ад варот. Заязджаючы ў вароты, яны маглі толькі атрымаць кулю. Ім трэба было што-тое, што выклікала б паніку. Шумоглушители Faith былі недастаткова гучнымі, каб працаваць на такім адкрытым прасторы, як гэта. Ім трэба было што-то накшталт выбуху.
  
  Выбух.
  
  “ Запальнічка! - Усклікнула Кітым.
  
  "Што?" - спытала місіс Сінгх.
  
  Фейт паглядзела на Кіці. Яе вочы пашырыліся. Яна зразумела. "Запальнічка!" рэхам паўтарыла яна.
  
  "Гэта код або што-то ў гэтым родзе?" Спытаў Томі.
  
  Фейт порылась ў сумцы, пакуль не знайшла запальнічку і не паказала яе ўсім. “ Мой кішэнны агнямёт.
  
  "Я думала, гэта не спрацавала", - сказала Верыць.
  
  “Гэта не працуе, таму што гэта выбухае!" Адказала Фейт.
  
  Місіс Сінгх паглядзела на містэра Прайса, а містэр Прайс паглядзеў на місіс Сінгх.
  
  Нарэшце містэр Прайс спытаў: "Ваша запальнічка можа падарвацца па першым патрабаванні?"
  
  "Я ўключаю яго, ён пачынае гарэць і выбухае на працягу пары хвілін", - адказала Фейт. "У яго няма таймера або чаго-небудзь яшчэ".
  
  "Ну, у нас няма плана лепей, ці не так?" - сказала місіс Сінгх містэру Прайсу.
  
  Містэр Прайс ўздыхнуў. "Мы не ведаем". Ён павярнуўся да Фейт, калі місіс Сінгх кінулася назад да фургона. "Фейт, зрабі так, каб запальнічка спрацавала ў некалькіх метрах адсюль". Ён паказаў ўздоўж плота. “ Тады вяртайся сюды як мага хутчэй. Баюся, мне давядзецца заклікаць цябе і Кітым ў нашу маленькую войска.
  
  Місіс Сінгх вярнулася з фургона з запаснымі пісталетамі. Ад адной думкі аб новым гвалце Кітым затошнило. І ўсё ж яна не збіралася адступаць цяпер, не тады, калі іншыя мелі патрэбу ў ёй.
  
  “ А як жа мы, сэр? - Спытаў Томі.
  
  "Вы наш лепшы кіроўца," адказаў містэр Прайс, " таму мне трэба, каб вы павезлі фургон адсюль. Як толькі бомба выбухне, праязджайце міма брамы на выездзе. Зрабі з гэтага шоў і пастарайся выцягнуць ахову. Верыць, ідзі з Томі на выпадак, калі яны кінуцца ў пагоню. Я не хачу, каб вы двое ўвязаліся ў перастрэлку, але калі гэта здарыцца, абараняйце адзін аднаго ".
  
  Верыць і Томі адначасова кіўнулі. “ Так, сэр.
  
  “ А пасля гэтага? - Спытала Верыць.
  
  “ Вяртайся ў штаб-кватэру і чакай нас.
  
  “ Што ты збіраешся рабіць? - Спытала Верыць.
  
  Містэр Прайс жэстам паклікаў місіс Сінгх, якая перадала запасныя пісталеты Кітым і Фейт. “Захопіце самалёт і улетайте на ім з нашымі палоннымі на борце. Я спадзяюся".
  
  
  Кітым нервова сціснула пісталет, прысеўшы за спінамі містэра Прайса і місіс Сінгх. Яна назірала, як Фейт заклала бомбу і паспяшалася назад да іх, прыхаваная ад старонніх вачэй паглыбленнем у зямлі. Калі Фейт дабралася туды, Кітым ўручыла ёй другі пісталет. Па грымасе Фейт яна зразумела, што яны адчувалі падобны дыскамфорт пры звароце са зброяй. Але ў іх была падрыхтоўка, каб выкарыстоўваць іх, і ў абставінах, якія склаліся, асаблівага выбару не было.
  
  Прайшло трыццаць секунд, і на зямлі каля плота з'явіўся невялікі вогнішча. Зямля была ў асноўным земляны, таму асаблівага рызыкі ўзнікнення пажару не было, але некалькі якія былі раскіданыя кавалачкаў травы і кустоўя пачалі гарэць. Ахоўнікі каля брамы паглядзелі ў той бок і пачалі крычаць.
  
  Прайшло яшчэ трыццаць секунд, і раптам запальнічка выбухнула з грукатам, выкінуўшы фантан агню і распаленага металу.
  
  Крыкі ахоўнікаў станавіліся ўсё гучней. Людзі каля брамы пакінулі свае пасады і пабеглі паглядзець, што адбываецца. З будынкаў аэрадрома выйшлі яшчэ людзі, замест зброі ў іх былі вогнетушыцелі.
  
  Містэр Прайс падняў руку, назіраючы за ахоўнікамі. Калі мужчыны стоўпіліся вакол вогнішча, ён жэстам паклікаў Верыць і Томі, якія чакалі ў фургоне. Па сігнале містэра Прайса Томі націснуў на акселератар, і фургон з ровам пранёсся міма аховы. Ён рэзка нахіліўся на мяжы агню і памчаўся да шашы.
  
  Ахоўнікі відавочна пачыналі панікаваць. Некаторыя з іх пабеглі да грузавіка, прыпаркаванага за плотам, і кінуліся ў пагоню па дарозе. Астатнія працягвалі змагацца з знакам агнём. Вароты не ахоўваліся, і ўсе былі занадта занятыя, каб звяртаць на гэта ўвагу.
  
  Кітым рушыла ўслед за містэрам Прайсом па ўзлётна-пасадачнай паласе да самалёта. Фейт ішла за ёй, прыціскаючы да сябе сумку з гаджэтамі, у той час як місіс Сінгх замыкала шэсце, абараняючы двух дзяўчынак.
  
  Калі яны наблізіліся, рухавікі самалёта зарабілі. Пара абслуговага персаналу, выглядевшую разгубленымі і напалоханымі, схапіліся за верціцца лесвіцу побач з самалётам і пачалі адштурхоўваць яе.
  
  Кітым наставіла на іх пісталет і крыкнула: “Гэй! 'І спыніце гэта! Ідзіце адсюль!"
  
  Гэтыя людзі не былі салдатамі, і яны не спрачаліся. Калі служкі кінуліся ў сховішча, містэр Прайс першым падняўся па лесвіцы, пераскокваючы праз дзве прыступкі за раз. Кітым кінулася за ім так хутка, як толькі магла. Калі яны дабраліся да верху, у дзвярах самалёта з'явіўся мужчына і пацягнуўся да люка, каб закрыць яго. містэр Прайс прыставіў зброю да лба мужчыны і жэстам запрасіў яго назад ўнутр.
  
  Салон самалёта быў цесным, але вельмі дарагім. Там было некалькі крэслаў, аббітых раскошным аксамітам, і столік у задняй часткі. Кітым ніколі раней не была ўнутры самалёта, але такога яна не чакала. Наколькі яна магла меркаваць, гэта быў напалову прыватны офіс, напалову джэнтльменскі клуб, і да таго ж ён мог лётаць. Кітым нават уявіць сабе не магла, што можа дазволіць сабе што-то падобнае, і той факт, што гэта належала такому чалавеку, як Лоуэлл, раздражняў ўдвая.
  
  Лоуэлл і Стары ўжо былі прышпіленыя да сваіх сядзеннях. Яны праглядалі нейкія паперы і спачатку, здавалася, не заўважылі, як каманда ўвайшла ў іх каюту.
  
  "Першае, што мы хочам зрабіць, гэта ліквідаваць швейцарскія аблігацыі", - сказаў Стары Лоуэллу вельмі спакойна і зладжана. "Мы таксама павінны адключыць сетку на выпадак, калі Джэймс або Рычард вырашаць загаварыць".
  
  "Яны б не сталі гэтага рабіць, ці не так?" Спытаў Лоуэлл. Твар у яго быў попельна-шэрае і успацелы. "Аддаць нас?"
  
  Містэр Прайс прачысціў горла, каб перапыніць іх. Лоуэлл падняў галаву, уважліва агледзеў усё вакол, а затым паспрабаваў ускочыць са свайго месца, але рэмень бяспекі моцна ўтрымаў яго. Стары падняў погляд больш спакойна, выраз яго твару было пакорным, але без панікі.
  
  "А Прайс", - сказаў Стары. "Я мяркую, мы занадта моцна спадзяваліся на поспех, каб меркаваць, што нам удасца сысці".
  
  "У гэтым вы цалкам маеце рацыю, сэр", - адказаў містэр Прайс. Нават тварам да твару з ворагам ён быў ветлівы да агіднасці.
  
  У задняй частцы самалёта яшчэ пара людзей Лоуэлл падняліся са сваіх месцаў, хапаючыся за зброю. Містэр і місіс Прайс Сінгх накіравалі зброю на мужчын, каб спыніць іх перш, чым яны паспеюць агаліць зброю. Кітым і Фейт абмяняліся поглядамі і хутка накрылі Лоуэлл і Старога.
  
  Містэр Прайс зачыніў дзверы самалёта і адарыў усіх прыемнай усмешкай. "Правільна, ніякіх рэзкіх рухаў", - сказаў ён. "Я б аддаў перавагу сёння ні ў каго не страляць, калі астатнія не пярэчаць".
  
  Людзі Лоуэлл няёмка кіўнулі ў знак згоды.
  
  "Зброя на зямлю, калі ласка," працягнуў містэр Прайс. “ І зніміце рамяні. Здаецца, я забыўся захапіць кайданкі.
  
  Пакуль Кітым і Фейт прыкрывалі мужчын, містэр і місіс Прайс Сінгх абвязалі іх рамянямі запясці, каб засцерагчы іх, і замкнулі ахоўнікаў на некаторых з невыкарыстоўваемых сядзенняў.
  
  “Місіс Сінгх, калі вы будзеце так ласкавы змяніць пілота, я думаю, нам пара", - сказаў містар Прайс.
  
  Місіс Сінгх адказала выразным салютам. “ Ёсць, ёсць, капітан.
  
  "Цяпер паслухайце ... Прайс, ці не так?" Сказаў Лоуэлл. “Давайце паставімся да гэтага разумна. У мяне ёсць грошы. Шмат грошай. Я магу зрабіць вам вельмі павабная прапанова, калі вы адпусціце нас.
  
  Містэр Прайс падняў бровы. “ Подкуп?
  
  Лоуэлл нервова засмяяўся. “Давайце назавем гэта паразуменнем паміж новымі сябрамі. У мяне тут, у самалёце, аблігацыі на суму ў чвэрць мільёна фунтаў стэрлінгаў і яшчэ амаль мільён на рахунку ў швейцарскім банку. Калі ты адпусьціш нас, я заплачу табе столькі, колькі ты захочаш!
  
  Стары няўхвальна паглядзеў на Лоуэлл. “ Генры, спыні. Ты ставіш сябе ў няёмкае становішча.
  
  "На гэтым вы маглі б пайсці на Карыбы!" Лоуэлл фыркнуў. "Проста дазвольце нам паляцець і скажыце вашаму начальству, што вы прыбылі занадта позна!" Паколькі Прайс заставаўся спакойным, Лоуэлл паглядзеў на Кіці і Фейт. “ Вы двое! Прайса на вас напляваць. Ён выкарыстоўвае вас! Колькі ён вам плаціць? Я магу перасягнуць яго! Я — я дам вам па сто тысяч фунтаў кожнаму, калі вы накіруеце зброю супраць Прайса! Верагодна, гэта больш грошай, чым вы калі-небудзь марылі раней!
  
  “ Цяпер ты ставіш мяне ў няёмкае становішча я, " сказаў Стары.
  
  Кітым скорчила Лоуэллу грымасу, раз'юшаную і оскорбленную. “ Я думала, вы сказалі, што прапаноўвалі чвэрць мільёна.
  
  "Ці нам плацяць менш за здраду, таму што мы дзяўчыны?" Спытала Фейт.
  
  "Ну, я ..." Лоуэлл запнуўся.
  
  Містэр Прайс фыркнуў ад смеху, затым паспрабаваў узяць сябе ў рукі. "Лорд Лоуэлл, калі ласка, спыніце спробы подкупу маіх агентаў", - сказаў ён. "У вас і так дастаткова злачынстваў, за якія трэба адказаць".
  
  Лоуэлл працягваў крычаць і пырскаць сліной, змешваючы прапановы грошай з пагрозамі гвалту. "Клянуся, вы пашкадуеце аб гэтым!" - крычаў ён. "Адпусціце мяне зараз жа, ці пацерпяць вашы сем'і!"
  
  Стары паглядзеў на Лоуэлл і сказаў: "Заткніся". Ён павярнуўся да містэру Прайсу і ўсміхнуўся. Здавалася, яго забаўляла яго сітуацыя. Гэта была не тая рэакцыя, якую чакала Кітым, але, магчыма, гэта быў яго адзіны спосаб справіцца з правалам сюжэту. “Выдатная праца, Прайс. Гульня, у якую вельмі добра сыграна".
  
  Кітым ўтаропілася на яго. Ён падумаў пра гэта як пра Гульня?
  
  “ Вам не варта віншаваць мяне, сэр. Вялікую частку часу я быў без прытомнасці. Містэр Прайс кіўнуў Кітым і Фейт. “Усю сапраўдную працу выканалі мае агенты. Калі ты хочаш абсыпаць хваламі людзей, якія перашкодзілі табе, аддай гэта ім ".
  
  Кітым пачула, як місіс Сінгх крыкнула з кабіны: "Ведаеш, я таксама дапамагала!"
  
  "Я сказаў 'мае агенты', ці не так?" - крыкнуў у адказ містэр Прайс.
  
  "Значыць, цяпер я проста агент?" - спытала місіс Сінгх.
  
  "Ну, калі я кажу "агент", я маю на ўвазе каго-то, хто працуе на мяне", - адказаў містэр Прайс.
  
  “Для цябе?"
  
  "Разам са мной," паправіў містэр Прайс. “ У якасці малодшага супрацоўніка.
  
  Місіс Марцін засмяялася. “Працягвай капаць гэтую яму, Прайс. Лепш бы на дне была бутэлька шампанскага".
  
  Містэр Прайс ўхмыльнуўся. “ Ваша жаданне для мяне закон, місіс Сінгх. І гэта меншае, чаго мы заслугоўваем пасля выратавання Брытаніі.
  
  Кіраўнік 28
  
  Дзень цягнуўся, здавалася, цэлую вечнасць, нават пасля таго, як Лоуэлл і Стары былі ўзятыя пад варту. Былі інтэрв'ю і рэпартажы з містэрам Прайсом, місіс Сінгх, Гаскойном і некаторымі людзьмі з Міністэрства. Кітым рабіла ўсё магчымае, каб заставацца засяроджанай і перадаць усё, што адбылося, дакладна і ясна, што было надзвычай цяжка. Яе мозг працаваў бясконца, і гэта было ўсё, што яна магла зрабіць, каб не адцягвацца на дзіўныя тэмы замест таго, каб адказваць на афіцыйныя пытанні.
  
  Да таго часу, калі ўсё было гатова, Кітым занадта стамілася, каб ісці дадому. У Аркестры для агентаў была невялікая казарма, і яна проста зайшла туды і павалілася на адзін з ложкаў. У пакоі не было вокнаў, і Кіці паняцця не мела, як доўга яна праспала, але ў рэшце рэшт яна прачнулася і ўбачыла, што Верыць напаўлежучы на суседняй ложка, відавочна, задремав пасярод чытання якіх-небудзь справаздач.
  
  Кітым ўсміхнулася. Верыць выглядала вельмі ўлагоджанай, а мірныя ўмовы былі доўгачаканым змяненнем у параўнанні з місіяй. Яна павольна ўстала, і спружыны ложка зарыпелі. Верыць ціха чмыхнула і адкрыла вочы.
  
  "О, я, эм..." сказала Верыць, збітая з панталыку. Яна паглядзела на Кіці і ўсміхнулася. “О, ты прачнулася. Я проста, эм, чакала цябе".
  
  "Вядома", - адказала Кіці. Яна пацягнулася і шырока пазяхнула. "Які гадзіну?"
  
  Верыць паглядзела на гадзіннік. “ Ужо заўтра раніцай.
  
  "О Госпадзе!" Кітым ўскрыкнула. 'Як долго'я спала?"
  
  "Думаю, гадзін дванаццаць", - адказала Верыць. "Не хвалюйся, табе патрэбен быў адпачынак".
  
  “ Але ж ёсць чым заняцца! У мяне ж не непрыемнасці, праўда?
  
  Верыць пахітала галавой, выглядаючы так, нібы вось-вось засмяецца. “ Ты толькі што выратавала Брытанію ад фашысцкага перавароту, Кітым. Навошта табе непрыемнасці?
  
  Кітым нахмурылася і паглядзела на свае рукі. Адчуванне, што ў яе з-за чаго-то непрыемнасці, было знаёмым. Было лягчэй выказаць здагадку гэта, чым спадзявацца на лепшае і расчароўвацца. "Я не ведаю", - ціха адказала яна.
  
  Верыць абняла яе. “ Ты чортава гераіня, Кітым Грэнджэр, і не забывай пра гэта.
  
  "Дзякуй," прамармытала Кітым, адчуваючы сябе няёмка ад кампліменту. “ Думаю, мне лепш сысці. Я маю на ўвазе, тата не чакае майго вяртання раней, чым праз некалькі дзён, але чым раней, тым лепш.
  
  "Напэўна, так будзе лепш за ўсё", - пагадзілася Верыць. "Вось, дай мне спачатку на цябе зірнуць".
  
  Яна вывучала твар і рукі Кітым мякка, але пільна. Кітым не тое каб адчула сябе няёмка, паколькі Верыць адчувала сябе менш дакучлівай, чым большасць людзей, але ўсё роўна Кітым нервова переминалась з нагі на нагу.
  
  "На тваім твары няма сінякоў або метак", - сказала Верыць. “Гэта добра. Рукі трохі падрапаная, але я не думаю, што твой бацька гэта заўважыць".
  
  "Сумняваюся," пагадзілася Кітым. “ Ён мала што ўва мне заўважае, за выключэннем тых выпадкаў, калі ад мяне адны непрыемнасці. Я проста буду паводзіць сябе найлепшым чынам на працягу некалькіх тыдняў, і ён не будзе думаць двойчы аб гэтым ".
  
  Верыць кіўнула. “Так, мы не можам дапусціць, каб тваю сям'ю папярэдзілі, што ты небяспечны шпіён, пастаянна трапляе ў пераробкі. Тады яны пачнуць задаваць пытанні".
  
  Кітым засмяялася жарце. Смяяцца было прыемна. Гэта дапамагло крыху зняць напружанне.
  
  "Ведаеш, я тут падумала, Кітым", - сказала Верыць. Яна вагалася, як быццам не была ўпэўненая, як падняць гэтую тэму. "Ты калі-небудзь думала пра тое, каб з'ехаць?"
  
  "Што, ты маеш на ўвазе, кінуўшы майго бацькі?"
  
  Шчыра кажучы, Кітым ніколі не разглядала такую магчымасць. Яна заўсёды думала, што ёй давядзецца жыць дома, пакуль не памрэ бацька, а пасля гэтага ... яна паняцця не мела.
  
  “Табе не абавязкова вырашаць цяпер, - сказала ёй Верыць, “ але ў мяне ёсць кватэра ў цэнтры Лондана. Там досыць месцы для дваіх, і гэта значна зручней і для часопіса, і для аркестра. Акрамя таго, гэта азначае, што табе не прыйдзецца турбавацца аб тым, што твой бацька спытае, чаму ты працуеш у непрацоўны час. Гэта будзе не адзінае заданне, з-за якога ты ненадоўга з'едзеш з горада."
  
  Кітым моўчкі глядзела ў бок, абдумваючы прапанову. Гэта азначала незалежнасць, якую яна ніколі не лічыла магчымай для сябе. І, магчыма, яна яшчэ не зусім была гатовая зрабіць такі рашучы крок. Сыход з дома быў велізарным крокам. Але дзякуючы новым супрацоўнікам яе бацьку больш не патрэбна была яе дапамога ў краме, і, магчыма, было б нядрэнна не турбавацца аб тым, што ён будзе уладным ў самыя непадыходныя моманты.
  
  "Я падумаю пра гэта", - сказала яна. "Гэта правільна?"
  
  "Калі вырашыш, проста дай мне ведаць", - сказала Верыць, усміхаючыся. “А цяпер давай завязу цябе дадому. Ты заслугоўваеш адпачынку".
  
  Кітым рушыла ўслед за Верыць у калідор, дзе ўбачыла містэра Прайса, місіс Сінгх і Гаскойна, якія стаяць перад кабінетам містэра Прайса. Усё выглядала так, быццам яны толькі што скончылі нараду і Гаскойн збіраўся сыходзіць. Верыць працягнула руку, каб спыніць Кіці, і яны ўдвух адышлі, каб не перарываць размова.
  
  "Я не веру, што прэм'ер-міністр збіраецца вымавіць гарачую гаворка аб адным з лордаў, замышляющих падарваць парламент, калі вы гэта маеце на ўвазе", - сказаў Гаскойн містэру Прайса, апранаючы капялюш. “Але ёсць дастаткова доказаў змовы і дзяржаўнай здрады, таму суды будуць разглядаць іх адпаведным чынам. Мы проста будзем хаваць ад грамадскасці ўсе маштабы таго, што ледзь не адбылося ".
  
  "Разумна," сказаў містэр Прайс.
  
  "Не хачу сеяць ўсеагульную паніку", - згадзілася місіс Сінгх.
  
  Гаскойн кіўнуў. “Ці падарве давер да кансерватарам. Мы не можам дапусціць, каб гэта пашкодзіла партыі на наступных выбарах, Прайс".
  
  Містэр Прайс нахмурыўся. Кітым здагадалася, што яго зняважыла думка аб ўтойванні інфармацыі ад грамадскасці па палітычных прычынах. Рэакцыя місіс Сінгх была значна больш драматычнай.
  
  "Чорт вазьмі, Гаскойн," усклікнула яна. - Гэта ўсе, аб чым ты можаш думаць?
  
  Гаскойн не адказаў ёй. “Тым часам, Прайс, я пагаварыў з міністрам аб вашых новых прызначэннях. Як мы ўжо абмяркоўвалі, цяпер вы будзеце выконваць мае загады. Вы ўбачыце, што я управляюсь з караблём надзейней, чым Стары.
  
  Місіс Сінгх, здавалася, раззлавалася на гэтую навіну, але містэр Прайс адарыў Гаскойна радаснай усмешкай. “Мне нагадаць вам аб нашым пагадненні? Вы дае Аркестру поўную аўтаномію, і я падтрымаю вас, калі людзі пачнуць задаваць пытанні аб тым, чаму вы так імкнуліся прытрымлівацца загадам Старога ў дзень нападу. Узаемавыгаднае пагадненне, я ўпэўнены, вы пагадзіцеся.
  
  Гаскойн няёмка кашлянуў. “ Так, ну... - прамармытаў ён, запінаючыся. “ Мы з табой абмяркуем гэта пазней. Добрага дня.
  
  Як толькі Гаскойн сышоў, місіс Сінгх скрыжавала рукі на грудзях і сказала: “Ад гэтага чалавека будуць непрыемнасці. Ты гэта ведаеш".
  
  "Я прагназую, што ў нас ёсць год або каля таго, перш чым Гаскойн стане занадта сур'ёзнай праблемай", - адказаў містэр Прайс. "Я буду працаваць з міністрам, каб дамагчыся стварэння для нас асобнага агенцтва цяпер, калі Стары за кратамі".
  
  "Шчыра, Прайс, ты заўсёды такі-чартоўску жыццярадасны", - сказала місіс Сінгх. “Цябе не турбуе, што мы выратавалі краіну, але Гаскойн атрымлівае павышэнне?"
  
  На імгненне выраз твару містэра Прайса запамрочылася. “Гэта сапраўды турбуе мяне, мая дарагая, але для цябе гэта міжведамасная палітыка. Калі я збіраюся выконваць сваю працу, мне часам даводзіцца мірыцца з падобнай глупствам. Ну, вялікую частку часу. "
  
  "Ты калі-небудзь думаў аб тым, каб прыняць маю прапанову?" - спытала місіс Сінгх.
  
  Містэр Прайс засмяяўся. “Вы маеце на ўвазе заняцца прыватным прадпрымальніцтвам? Шпіёніць за багатымі і магутнымі і шантажаваць іх, каб яны зрабілі што-тое добрае ў свеце?"
  
  “Гэта той самы. Па-мойму, было б даволі пацешна".
  
  "Не ў маім стылі", - сказаў містар Прайс. “Я веру, што Брытанія можа быць сілай дабра, і значна больш эфектыўнай, чым які-небудзь шантажируемый мільянер. Мне проста трэба абараніць краіну ад такіх людзей, як Смайт, якія аддаюць перавагу выкарыстоўваць нашы рэсурсы, каб прычыняць шкоду людзям, а не дапамагаць ім ".
  
  "Я паважаю гэта," сказала яму місіс Марцін, " але не вы вызначаеце палітыку. Што адбудзецца, калі будзе абраны ўрад, які хоча таго ж, чаго хацеў Смайт? Новая Брытанская імперыя. Англія для ангельцаў. Будзеш ты проста стаяць на сваім пасту і спадзявацца на лепшае?"
  
  Містэр Прайс выглядаў занепакоеным гэтым пытаннем. "Дасць Бог, мы ніколі не дабяромся да гэтага моста, але калі дабяромся, то пяройдзем яго тады".
  
  Містэр Прайс зайшоў у свой кабінет і зачыніў дзверы. Верыць кіўнула Кіці, і яны згарнулі за кут у калідор, як быццам толькі што прыйшлі.
  
  Місіс Сінгх ўсміхнулася ім, калі яны наблізіліся. "Я бачу, вы ўжо на нагах," сказала яна Кітым.
  
  “ Так, місіс. Прабачце, я не хацеў спаць так доўга.
  
  “У цябе ўчора быў вельмі доўгі дзень. Гэта зразумела. Давай, я завязу цябе дадому. Табе няма сэнсу ехаць на аўтобусе пасля таго, праз што ты прайшла".
  
  "Дзякуй, місіс", - сказала Кіці. Шчыра кажучы, яна не вельмі-то спадзявалася дабрацца грамадскім транспартам да Іст-Энду.
  
  "Да сустрэчы", - сказала ёй Верыць, памахаў на развітанне рукой.
  
  Кітым ўсміхнулася. “ І ты.
  
  Яна рушыла ўслед за місіс Сінгх на паркоўку і вёскі ў адну з машын. Першыя некалькі хвілін яны ехалі моўчкі, але праз некаторы час місіс Сінгх загаварыла.
  
  "Я вельмі ганаруся табой, Кітым", - сказала яна. “Спадзяюся, ты гэта ведаеш. Прайс таксама. Мы ўсе".
  
  Як заўсёды, Кітым збянтэжылася ад кампліменту. "О, я не ведаю наконт гэтага", - прамармытала яна. "Проста выконваю сваю працу".
  
  "Вам далі першае заданне, якое павінна было быць бяспечным і лёгкім", - адказала місіс Сінгх. “Яно аказалася небяспечным і цяжкім, і, нягледзячы на гэта, вы справіліся з ім і выратавалі сотні жыццяў. Ты таксама павінен ганарыцца.
  
  Кітым пахітала галавой, але нічога не сказала.
  
  Місіс Сінгх працягнула: “Я паразмаўляла з Прайсом, і ён збіраецца даць вам некалькі выходных для аднаўлення сіл. Але я падумала, што, магчыма, вы ўсё роўна можаце прыйсці заўтра ў часопіс".
  
  "Я б з задавальненнем, місіс," сказала Кіці. “ Мне падабаецца працаваць. "Магчыма, у яе знойдзецца час, каб заехаць у гараж і даведацца, ці не патрэбна дапамога Томі з рамонтам машыны. Гэта было б заспакаяльна.
  
  "Мы з вамі можам сесці і абмеркаваць, праз што вам давялося прайсці", - дадала місіс Сінгх.
  
  "Не трэба, місіс," настойвала Кітым. “ Я ў парадку, шчыра.
  
  Місіс Сінгх пільна паглядзела на яе. “Кіці, ты застрэліла чалавека і сама ледзь не загінула. У нашай працы ў гэтым няма нічога незвычайнага, але такому маладому чалавеку, як вы, даводзіцца многае пераварыць. Я ведаю па досведзе. Мы шпіёны, а не машыны. Мы думаем і адчуваем, і на нас уплываюць розныя рэчы. Вы не можаце проста адмахнуцца ад таго, што з вамі адбылося. Вам трэба пагаварыць пра гэта і прапрацаваць гэта. Калі вы мне дазволіце, я хацеў бы дапамагчы вам з гэтым.
  
  Кітым павольна кіўнула. Яна зразумела. Думка аб тым, каб разабрацца з тым, што адбылося, прымусіла яе рукі задрожать, але яна не магла проста пакінуць гэта без увагі, гноящееся ў патыліцы, калі яна спрабавала не думаць пра гэта.
  
  "Я думаю, што на самой справе мне б гэта спадабалася", - прызналася яна.
  
  Місіс Сінгх ўсміхнулася. “Добра. Мы не можам дапусціць, каб наш самы шматспадзеўны пачатковец памёр ад стомы, ці не так?"
  
  "Не, місіс," пагадзілася Кітым.
  
  
  Паездка была прыемнай і спакойнай, і да таго часу, як яны дабраліся да хаты, Кіці ўжо адчувала сябе крыху лепш. Місіс Сінгх праводзіла яе ў магазін, і Кітым ўбачыла свайго бацьку за прылаўкам, які б размаўляў з адным з сваіх новых работнікаў. Іншы мясцовы хлопец падмятаў падлогу ў іншым канцы залы. Усё выглядала лепш, чым Кітым памятала. Паступілі грошы былі выдаткаваныя на новыя запасы, свежую фарбу і мноства іншых дробных паляпшэнняў. Яна паняцця не мела, сталі ці продажу лепш, чым раней, але вызначана ўстанова выглядала больш паспяховым. І яе бацька здаваўся больш шчаслівым, чым Кітым бачыла яго за доўгі час.
  
  "Прывітанне, тата!" - крыкнула яна з парогу.
  
  Яе бацька падняў вочы ад газеты і ўсміхнуўся ёй. “Кітым! Ты ўжо вярнулася? О, добры дзень, місіс Сінгх. Рады бачыць, што вы папраўляйцеся".
  
  Місіс Сінгх адарыла яго адной з сваіх самых чароўных усмешак і працягнула руку. “Добры дзень, містэр Грэнджэр. Як заўсёды, прыемна пазнаёміцца. Божа мой, але хіба крама не выглядае проста выдатна?"
  
  "Спадзяюся, з Кітым не было ніякіх праблем падчас тваёй дзелавой паездкі", - сказаў яе бацька, абдымаючы Кітым. Іронія гэтага параўнання засталася для яго незаўважанай. Кітым пакорліва ўздыхнула. Як хутка ён перайшоў ад радасці бачыць яе да напамінку людзям, што яна была абузай.
  
  Місіс Марцін засмяялася. “Глупства, містэр Грэнджэр. Кітым - лепшая сакратарка, якую я наймала за многія гады. Я паняцця не маю, як яна так добра за ўсім сочыць, але дзякуючы ёй паездка прайшла з поўным поспехам. Вы павінны вельмі ганарыцца ".
  
  "О, гэта так, гэта так", - настойваў ён.
  
  "На самой справе," працягнула місіс Сінгх, " гэта быў такі поспех, што я мае намер адсвяткаваць з некаторымі маімі сябрамі. Мяркую, я не магла б папрасіць вас, каб купіць прадукты, пакуль я тут? У вас такі добры выбар ".
  
  "Вядома, місіс", - сказаў бацька Кіці. Ён пстрыкнуў пальцамі, подзывая аднаго з новых клеркаў. Калі малады чалавек узяў у місіс Сінгх спіс пакупак, містэр Грэнджэр перагнуўся праз прылавак і спытаў місіс Сінгх: "Вы чыталі сённяшнюю ранішнюю газету, місіс?"
  
  "На самой справе, няма", - адказала місіс Сінгх. "Што-небудзь адметнае?"
  
  “ Ну, кажа, пакуль яны не арыштавалі члена парламента.
  
  "Сумленнае слова!" ахнула місіс Сінгх. “ Містэр Грэнджэр, за што?
  
  Ён кінуў на місіс Сінгх мудры погляд, рыхтуючыся адукаваць яе. "Ну, місіс, здаецца, быў змова з мэтай забойства прэм'ер-міністра".
  
  Місіс Сінгх прыціснула руку да сэрца і выглядала так, нібы вось-вось упадзе ў прытомнасць ад узрушэння. "Няма!"
  
  “Гэта праўда. І 'у Паўночнай Ірландыі наспяваюць праблемы'. Кажу вам, місіс Сінгх, я не ведаю, што стала з гэтай краінай у нашы дні, я сапраўды не ведаю ".
  
  Пакуль яны ўдваіх працягвалі балбатаць, Кіці выслізнула ад размовы і паднялася наверх, у сваю пакой.
  
  Яна паставіла валізку ля ложка і павесіла паліто. Яна порылась ў скрыні стала ў пошуках алоўка і старога крыжаванкі, які пакінула няскончаным даўным-даўно. Седзячы на ложку, Кітым адкінулася на падушку і зрабіла некалькі глыбокіх удыхаў, каб супакоіць нервы. Яе вочы засяродзіліся на галаваломцы перад ёй, і паступова астатняй свет пачаў выслізгваць. Напружанне ў яе галаве аслабла, і Кіці, нарэшце, зноў здабыла спакой.
  
  Заўвага аўтара
  
  Нататка аб нашым герою:
  
  Кітым Грэнджэр пакутуе аўтызмам. Гэта фундаментальная частка таго, хто яна ёсць, неаддзельная ад яе як асобы. Тым не менш, слова "аўтызм" ніколі не сустракаецца ў тэксце гэтай гісторыі, таму што аўтызм не быў добра зразуметы ў 1960-я гады. Крытэрыі для пастаноўкі дыягназу былі надзвычай вузкімі і факусаваліся на дзецях з сур'ёзнымі затрымкамі ў развіцці, што азначала, што большасць аутичных людзей у той час заставаліся недиагностированными.
  
  Акрамя таго, дыягностыка была моцна зрушаная ў бок распазнання прыкмет аўтызму ў хлопчыкаў, а не ў дзяўчынак, і гэтая праблема захоўваецца і сёння. Вельмі малаверагодна, што Кіці і яе сям'я наогул чулі пра аўтызм, і практычна немагчыма, каб яе аўтызм быў прызнаны такім у дзяцінстве.
  
  Спосабы, якімі выяўляецца аўтызм Кітым і ўплывае на яе перажыванні, былі заснаваныя на сучаснай інфармацыі і перспектывах, у спробе зрабіць яе малюнак як мага больш рэалістычным і ўважлівых.
  
  Нататка пра злыдняў:
  
  Смайт і Лоуэлл - брытанскія фашысты старой школы 1930-х гадоў, якія паспяхова дыстанцыяваліся ад асноўнага фашызму падчас Другой сусветнай вайны і хавалі свае палітычныя прыхільнасці пад прыкрыццём традыцыйнай палітыкі правага толку. Яны цалкам выдуманыя, але іх ідэалогія заснавана на рэальных прыкладах з брытанскай гісторыі.
  
  Іх паплечнік Освальд Мослы быў сапраўдным, і яго Брытанскі саюз фашыстаў існаваў з 1932 па 1940 год, калі ён быў забаронены падчас Другой сусветнай вайны. Пасля вайны Мослы паспрабаваў вярнуцца ў палітыку з новай партыяй "Прафсаюзны рух". У 1959 годзе ён балатаваўся ў парламент на антииммиграционной платформе, заклікаючы да дэпартацыі імігрантаў з краін Карыбскага басейна. Ён прайграў, набраўшы менш за дзесяць адсоткаў галасоў, зноў прайграў у 1966 годзе і, нарэшце, сышоў у адстаўку.
  
  Акрамя Мослы, у Брытаніі было шмат іншых фашыстаў або тых, хто спачувае фашыстам да, падчас і нават пасля вайны. Сярод іх былі такія, як Арчыбальд Генры Маўляў Рамзі, заўзяты антысеміт, член парламента, які арганізаваў групу пад назвай "Правы клуб", накіраваную на аб'яднанне вельмі правых сіл Вялікабрытаніі; Х'ю Гросвенор, 2-й герцаг Вестмінстэрскі, які, як паведамляецца, быў апантаны антысеміцкімі тэорыямі змовы; адмірал сэр Бары Домвил, якога запрасілі наведаць Нюрнбергскі мітынг нацысцкай партыі ў Германіі ў 1936 годзе.; і Рональд Налл-Кейн, 2-й барон Брокет, прыхільнік нацыстаў, які прысутнічаў на святкаванні 50-годдзя Адольфа Гітлера ў 1939 годзе. Факты сведчаць аб тым, што не хто іншы, як Эдуард VIII, які кіраваў у якасці караля большую частку 1936 года, сімпатызаваў нацыстам.
  
  Брытанскія фашысты прадстаўлялі ўсе слаі грамадства, ад працоўнага класа да шляхты. Многія былі заключаны ў турму з меркаванняў бяспекі падчас Другой сусветнай вайны, але некаторыя няма. Смайт і Лоуэлл, відавочна, адносяцца да апошняй групе, чые перакананні захоўваліся задоўга да заканчэння вайны.
  
  Тэмы для абмеркавання
  
   1.Кітым пакутуе аўтызмам. Яе мозг працуе асаблівым чынам, і яна ведае, што некаторыя людзі лічаць гэта "дзіўным". Якімі спосабамі яна выкарыстоўвае гэта ў сваіх інтарэсах?
  
   2.Якія механізмы совладания выкарыстоўвае Кітым, калі яна адчувае сэнсарную перагрузку або адчувае сябе падушанай іншым чынам? Як гэтыя стратэгіі совладания дапамагаюць ёй спраўляцца з цяжкімі сітуацыямі?
  
   3.Чаму Кітым хоча працаваць у містэра Прайса і місіс Сінгх замест таго, каб працягваць працаваць у краме свайго бацькі?
  
   4.Якія адносіны ў Кітым з бацькам? Чаму калегі па аркестру ставяцца да яе інакш, чым да бацькі?
  
   5.Чаму, па словах Верыць, маладыя людзі ў Аркестры трымаюцца разам? Чаго яны дамагаюцца такога, чаго не атрымоўваецца больш высокапастаўленым агентам?
  
   6.Як Сол раіць Кітым змагацца з хуліганамі? Як яго савет можа быць выкарыстоўваецца і ў дачыненні да паўсядзённых сітуацыях у школе або ў вашым раёне? Як, па-вашаму, гэта можа быць дастасавальна да палітычнай сітуацыі?
  
   7.Томі мяркуе, што большасць дзяўчат не цікавяцца машынамі. Кітым кажа яму: "Дзяўчатам можа быць цікава ўсё, што заўгодна, толькі мы не гаворым пра іх, таму што людзі працягваюць казаць нам, што яны нам не павінны падабацца". Успомніце выпадак з вашага жыцця, калі хто-то (магчыма, вы) выказаў здагадку, падобнае здагадцы Томі. Як вы думаеце, што сказала б Кітым па гэтай нагоды?
  
   8.Містэр Прайс лічыць, што таемныя фашысты з Кансерватыўнай партыі Вялікабрытаніі ніколі не змаглі б захапіць ўладу негвалтоўнымі сродкамі. Вы згодны з яго ацэнкай? Чаму або чаму няма?
  
   9.Кітым кажа з акцэнтам Іст-Энду, але для вокладкі яна пераходзіць на шыкоўны канадскі акцэнт. Як вы думаеце, чаму яна аддае перавагу сваю натуральную манеру гаварыць, хоць ўмее гаварыць па-іншаму?
  
   10.Што Кітым разумее аб Дыяне і пра тое, як яна ставіцца да людзей? Як паводзіны Дыяны звязана з сацыяльным становішчам і светапоглядам яе бацькі?
  
   11.Як забойства чалавека — і назіранне за забойствам некалькіх іншых — ўплывае на Кітым? Што Верыць кажа ёй па гэтай нагоды? Якая кропка гледжання місіс Сінгх?
  
   12.Як Стары і яго фашысцкія саўдзельнікі спрабуюць падарваць Аркестр? Як такая група, як у іх, можа зрабіць што-то падобнае ў нашы дні?
  
   13.Якую ролю расізм і ксенафобія гуляюць у планах сэра Рычарда Смайта па "ачышчэнню Брытаніі"? Як удзельнікі Аркестра абвяргаюць яго ўяўленні аб тым, што такое "сапраўдныя англічане"?
  
   14.Місіс Сінгх пытаецца містэра Прайса: “Што адбудзецца, калі будзе абраны ўрад, які хоча таго ж, чаго хацеў Смайт? . . . . Вы будзеце проста стаяць на сваім пасту і спадзявацца на лепшае?" Містэр Прайс ухіляецца ад адказу. Як вы думаеце, якім павінен быў быць яго адказ?
  
   15.Як магчымасць пераехаць з бацькоўскага дома і стаць суседкай Верыць па пакоі мяняе прадстаўлення Кітым аб тым, што яе можа чакаць у будучыні? Як ты думаеш, на што будуць падобныя наступныя некалькі гадоў яе жыцця?
  
  Падзякі
  
  Перш за ўсё, я надзвычай ўдзячны тым членам супольнасці аўтыстаў, якія напісалі або публічна распавялі аб сваім вопыце барацьбы з аўтызмам. Дзякуючы іх намаганням, велізарная колькасць інфармацыі з першых рук пра жыццё ў аутистическом спектры лёгка даступна, калі проста выдаткаваць час на пошук. Многія падобныя рэсурсы былі неацэннымі пры напісанні гэтай кнігі, як для ўдакладнення ладу Кіці, так і для надання гэтак неабходнага кантэксту астатнім маім даследаваннях.
  
  Я хацеў бы падзякаваць майго выдатнага рэдактара Эмі Фіцджэральд, чые праўкі былі нязменна вострымі і праніклівымі і дапамаглі стварыць Кнігу Кітым Грэнджэр такой, якой яна з'яўляецца сёння.
  
  Я таксама хачу падзякаваць майго агента Джэніфер Унтэр за яе нястомную адданасць справе і выдатнае прадстаўніцтва. Дзякуй, што знайшлі ідэальны дом для Кітым.
  
  Нарэшце, я дзякую ўсіх маіх чытачоў, як новых, так і старых. Словамі не выказаць маю ўдзячнасць за вашу падтрымку, натхненне і энтузіязм. Я спадзяюся, што вам падабаюцца светы, якія я ствараю, і гісторыі, якія я распавядаю.
  
  Інфармацыя пра аўтара
  
  Г. Д. Фолксен з'яўляецца аўтарам Тайная жыццё Кітым Грэнджэр, Дзева вайны, Доктар Ктулиттл, Трансатлантычны змова, і цыкл "Урубор", а таксама быў суаўтарам адзначаных ўзнагародамі анталогій Мой! і Ктулху Фхтагн! Ён таксама з'яўляецца старшынёй Кансультатыўнага савета пісьменнікаў і мастакоў па ўсёй краіне, некамерцыйнай арганізацыі, якая займаецца дапамогай наведвання аўтарамі школ з недастатковым узроўнем абслугоўвання. Серыял Фолксена "Урубор" у цяперашні час распрацоўваецца для тэлебачання. Чытайце больш па адрасе www.gdfalksen.com.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"