Георгиев Росен Трифонов : другие произведения.

Абасите1

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:


АБАСИТЕ - 1

  
   Първият абас в Чуднево довлече Скирион. Противна работа ви казвам. От скованата набързо клетка гледаше света в продължение на една седмица еднооко, еднокрако, едноръко, едно... всякакво чудище. Доста смръдливо и слизесто и не по-малко тъпо. Докато то се зъбеше пред Агората на Чуднево с единственият си мухлясъл зъб, Скирион, героят на деня разказваше в кръчмата като как така налетял в нивата си докато орал на някакъв кютук; как, когато го измъкнал отдолу му се совнало нещо подскачащо и скимтящо; как той в страха си го гепил и вързал подир воловете и как, кога съзрял що за дзвер е - си изповърнал карантиите.
   Тогава във високоинтелигентния разговор вмъкна гласа си бай Диофеб Содома:
   - Някога, кога деда ми почнал да строи в нивата ни атомния котел, имало тъдява таквизи чудища. Помня, че ми е разказвал кога бях още лакът фърфълък следния случай : Малко след като направил котела при него се явил баш - абаса, някой си Арсан и му рекъл - " Вади ракията, дето днес я източи от казана си да се надпиваме. Ако ме надпиеш ще се пръждосам с все челядта си от нивата ти, но надпия ли те - ядрения казан ще е мой!". Уплашил се дядо - зер, шега работа ли е да се надпиваш с дявола. Ама пипето му сечеше - нали затова му викаха Куцата лисица. Сипал на себе си ракия, а за Арсан абаса - спирт от първият контур на казана. Пили що пили - дор три дни. На четвъртия Арсан прежълтял, после позеленял, а на края съвсем котлен станал. Хванал се за стомаха и като търтил на север барабар с цялото си котило. Та така Чуднево се отървало от абасите. Та ми се чини, че туй нещо, дето е отвън на Агората ще да е Арсанов внук. Някак си хем синьо, хем зелено, хем жълто изглежда; па и поусукано и изчанчено от спирта, дето дядо му навремето е пил. Лигаво и недоправено.
   Абаса живя в клетката седем дни. В началото на всички им беше интересно, тълпяха се и го подкачаха. Подхвърляха му хляб, месо, плодове разни, че и зеленчуци и още един куп вкусотии. Но тъпището дори не ги погледна. Само нещо странно и отнесено си мърмореше и скимтеше.
   На третия ден то прихвана с единствената си ръка също единствения си крак, пъхна го бавно в устата си и търпеливо го заразкъсва с единствения си зъб.
   На петия ден изяде ръката си също така бавно и търпеливо.
   Когато на седмата сутрин Скирион мина покрай клетката на абаса чудището вече се беше самоизяло и на пода се въргаляше единственият му мухлясъл зъб.
   Та тоя зъб Скирион вече толкова години носи в пазвата си за кадем.
  

ПОСЛЕДНАТА ТЕЛЕПАТИЧНА ПЕСЕН НА АБАСА НЕСОР ХVII - ЧОВЕКОЛЮБЕЦА

   НесоР ХVІІ бе идеолог и водач на учението на интегристите. Загина в 334 год. след Апокалипсиса, опитвайки се претвори идеите си за едно общо и съвместно съществуване между абасите и хората. След смъртта му надмощие в управлението на Общността на абасите взимат изолацоналистите, предвождани от АрсаН VІІІ.
  

Философи - психостеници проектират това,

което некъдърни управници

превръщат упорито в живото-гробници

и където богове-олигофрени

балсамират нации презаблудени

чрез своята свята отнесеност.

Блокове морал се градират и наслагват

стигайки нейде си към купола - идеал,

който рано или късно рухва

ЗА ДА ВЪЗДАДЕ СПРАВЕДЛИВОСТ

на строителите си леворъки.

Сакати разбъркват хоросан от черни идеи

с които белосват челата

на пророци - несретници

понесени от тълпите към олтарите

на истински полуистини

ЗА ДА БЪДАТ РАЗКЪСАНИ

от други пророци - несретници,

които да предвещаят по карантиите им

собственото си разчленяване.

Светът си тече от запад на изток,

следвайки назъбения ход на Зеленото слънце,

хармоничен като оригването на алигатор

И ВСИЧКИ СА РАДИОАКТИВНО ЩАСТЛИВИ.


 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"