Марс Джек : другие произведения.

Основна Команда

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  
  
  
  
  
  
  Марс Джек
  
  
  
  ОСНОВНА КОМАНДА
  
  
  переклав Лев Шкловський
  
  
  Назва оригіналу: Primary Command
  
  
  
  ПЕРША ГЛАВА
  
  
  
  25 червня 2005 р.
  13:45 за московським літнім часом (5:45 за східним літнім часом)
  130 морських миль на схід-південний схід від Ялти
  Чорне море
  
  
  — Мені набридло чекати, — сказав товстий субпілот Ріду Сміту. "Давай вже зробимо це".
  Сміт сидів на палубі Aegean Explorer, старого пошарпаного рибальського траулера, переобладнаного для археологічних відкриттів. Він курив турецьку сигарету, пив банку кока-коли і вбирав тепло ясного дня, сухість солоного повітря та крики чайок, що збилися в небі навколо човна.
  Полуденне сонце піднялося над їхніми головами і тепер почало повзти на захід. Наукова команда все ще знаходилася в лоцманській рубці траулера, вдаючи, що робить розрахунки щодо місцезнаходження давньогрецького торговельного судна, що лежить у мулі на глибині 350 метрів під поверхнею цього прекрасного синього моря.
  Навколо них була широка відкрита вода, хвилі блищали на сонці.
  "Що за поспіх?" - сказав Сміт. Він усе ще боровся з похміллям, яке сталося дві ночі тому. Aegean Explorer кілька днів стояв у доках турецького порту Самсун. Знічев'я Сміт спробував місцеве нічне життя.
  Смітові подобалося жити в герметичних відсіках. Він міг пиячити і розважатися з повіями в чужому місті і жодного разу не подумати про людей в інших місцях, які б убили його, якби їм представився шанс. Він міг би сидіти на цій палубі, насолоджуючись димом і красою навколишніх вод, і ніколи не думати про те, як через деякий час він підключатиметься до російських кабелів зв'язку на сотню поверхів нижче поверхні цих вод. А життя у відсіках означало, що йому не подобалися люди, які постійно думали, передбачали, просіювали вміст одного відсіку та поміщали його в інший. Людям подобається цей допоміжний пілот.
  «Що за група археологів пірнає посеред дня?» - сказав пілот. — Ми мали спуститися вранці.
  Сміт не сказав жодного слова. Відповідь має бути досить очевидною.
  Aegean Explorer працював у водах не лише Егейського, а й Чорного та Азовського морів. Зважаючи на все, Дослідник шукав уламки кораблів, залишені давно померлими цивілізаціями.
  Зокрема, Чорне море було чудовим місцем для пошуку затонулих кораблів. Вода тут була безкисневою, а це означало, що нижче за 150 метрів кисню майже не було. Морське життя там було мізерним, і те небагато, що там було, мало тенденцію до різноманітності анаеробних бактерій.
  І це означало, що предмети, що впали на морське дно, дуже добре збереглися. Там були кораблі середньовіччя, в яких сучасні дайвери знайшли членів екіпажу, які все ще були одягнені в одяг, в якому вони померли.
  Рід Сміт хотів би побачити щось подібне. Звісно, доведеться почекати до іншого разу. Вони були тут не для того, щоб поринути в корабель, що затонув.
  Aegean Explorer та його місія були брехнею. Poseidon Research International, організація, яка володіла та керувала Aegean Explorer, також була брехнею. Рід Сміт був брехнею. Правда полягала в тому, що кожна людина на борту цього корабля була або співробітником, або відрядженим елітним таємним оператором, або позаштатним співробітником, тимчасово найнятим Центральним розвідувальним управлінням.
  "Екіпаж Нерея, заряджайте", - сказав рівний голос по гучномовцю.
  Nereus був крихітним яскраво-жовтим підводним човном, відомим у торгівлі як підводний човен. Його кабіна являла собою ідеально круглий акриловий міхур. Ця бульбашка, хоч би якою крихкою вона здавалася, витримає тиск на глибині в тисячу метрів — тиск у сто разів більший, ніж на поверхні.
  Сміт кинув свою цигарку у воду.
  Двоє чоловіків попрямували до підводного апарату. До них приєднався третій чоловік, жилистий, мускулистий хлопець років двадцяти, з глибоким шрамом на лівій стороні обличчя. Він мав морську стрижку. Його очі були гострими, як бритва. Він представився морським біологом на ім'я Ерік Девіс.
  На дитині було написано спецоперації. За весь час, що вони були на човні, він майже не промовив жодного слова.
  Яскраво-жовтий Нерей сів на металеву платформу. Він був схожий на доброзичливого робота з науково-фантастичного фільму, у нього навіть були дві чорні металеві руки робота, що стирчали з його передньої частини. Над палубою траулера маячив важкий підйомний кран, готовий підняти Нерей на воду. Двоє чоловіків у помаранчевих комбінезонах чекали, щоб причепити «Нерей» до товстого троса, на якому він висітиме.
  Сміт і два його товариші по команді піднялися сходами і по одному піднялися через головний люк. Першим пішов хлопець із спецназу, бо він сидів ззаду. Потім увійшов пілот.
  Сміт увійшов останнім, зручно вмостившись у кріслі другого пілота. Просто перед ним були органи управління маніпуляторами. Навколо нього була прозора бульбашка кабіни. Він простяг руку і закрив за собою люк, повернувши клапан, щоб закрити його і замкнути.
  Він був пліч-о-пліч з товстим пілотом Болджером. Скло кабіни знаходилося не більше ніж у футі від його обличчя і за шість дюймів від правого плеча.
  Усередині цієї кулі було спекотно, і ставало все спекотніше.
  "Затишно", - сказав Сміт, насолоджуючись цим почуттям не більше, ніж під час підготовки до цього. Той, хто страждає на клаустрофобію, не протягне і трьох хвилин усередині цієї штуки.
  - Звикай, - сказав пілот. — Ми спонукаємо тут деякий час.
  Як тільки Сміт запечатав люк, Нерей ожив. Чоловіки зачепили його за трос і кран підняв його до води. Сміт озирнувся. Один із чоловіків у помаранчевому комбінезоні їхав вузькою зовнішньою палубою «Нерея». Він тримався за кабель однією рукою у товстій рукавичці.
  В одну мить вони були ні з чим, два поверхи в повітрі. Кран опустив їх на воду, тепер над ними маячив зелений рибальський траулер. З'явився «Зодіак» з однією людиною на борту, що швидко рухався. Людина на зовнішній палубі зайнялася розстібуванням тросів, а потім увійшла до «Зодіака».
  По радіо пролунав голос. «Нерей, це команда Aegean Explorer. Почати випробування».
  - Зрозумів, - сказав пілот. "Починаю зараз". Перед чоловіком було багато органів управління. Він натиснув кнопку на джойстику, який тримав у руці. Потім він почав клацати перемикачами, його м'ясиста ліва рука швидко переходила від одного до іншого. Його права рука залишилася на джойстику. Прохолодне насичене киснем повітря почало дмухати в крихітний модуль. Сміт глибоко зітхнув. Це було так приємно на його спітнілій обличчі. Він почав перегріватись там протягом хвилини.
  Пілот і голос по радіо обмінювалися інформацією, перемовляючись один з одним, поки субмарина м'яко хиталася вперед, а потім назад. Вода вирувала і здіймалася навколо них. Через кілька секунд поверхня Чорного моря була прямо над їхніми головами. Сміт і людина ззаду мовчали, дозволяючи пілотові робити свою справу. Вони були нічим іншим, як повними фахівцями.
  - Почати безшумний біг, - сказав голос.
  - Безшумний хід, - сказав пілот. "Побачимося увечері."
  - З Богом, Нерей.
  Тоді пілот зробив те, чого ніколи не зробив би жоден цивільний пілот підводного плавання, який шукає корабель, що затонув. Він вимкнув радіо. Потім він вимкнув маяк-локатор. Його рятувальні шляхи на поверхню були перерізані.
  Чи може Aegean Explorer все ще бачити Nereus на гідролокаторі? Звісно. Але Дослідник знав, де знаходиться Нерей. Через деякий час це навіть не буде правдою. Нерей був крихітною точкою у величезному морі.
  У всіх сенсах і цілях Нерея не було.
  Рід Сміт зробив ще один глибокий вдих. Це, мабуть, тридцяте, коли він спускався під поверхню в одній з таких речей, на тренуванні і в реальному світі, але він все ще не міг звикнути до цього. Всього п'ятнадцять футів униз, і море стало яскраво-синім, коли сонячне світло з поверхні розвіялося і поглинулося. У колірному спектрі першим поглинався червоний колір, що відкидав синю патину на підводний світ.
  У міру того, як субмарина поринала в глибини, воно ставало все голубішим і темнішим.
  — Гарно, — сказав за ними Ерік Девіс.
  - Так, це так, - сказав пілот. "Я ніколи не втомлююся від цього".
  Вони провалилися крізь синяву в глибоку нерухому темряву. Проте він був повним. Сміт знав, що невелика кількість світла з поверхні все ще сягає їх. Це був сутінковий шар. Під ними, ще глибше, була північ.
  Чорнота огорнула їх. Пілот не ввімкнув ліхтарі, натомість орієнтуючись по приладах. Тепер було нема на що дивитися.
  Сміт дозволив собі дрейфувати. Він заплющив очі і зробив глибокий вдих. Потім ще один. І інший. Він дозволив похмілля взяти його. Він мав роботу, яку треба було зробити, але поки що ні. Пілот, Болджер, скаже йому, коли настане його час. Тепер він просто плавав у його свідомості. Було приємно слухати гул двигунів і час від часу тихе бурмотіння двох чоловіків у капсулі з ним, коли вони говорили про те чи інше.
  Час минув. Можливо надовго.
  "Сміт!" - прошипів Болджер. «Сміт! Вставай.
  Він говорив, не розплющуючи очей. "Я не сплю. Ми вже на місці?
  "Ні. У нас є проблеми."
  Очі Сміта розплющилися. Він був здивований, побачивши майже повну темряву довкола себе. Єдині вогні походили від червоно-зеленого свічення панелі приладів. Проблема — це не те слово, яке він хотів почути за сотні метрів під поверхнею Чорного моря.
  "Що це?"
  Короткий палець Болджера вказав на екран гідролокатора. Там було щось велике, кілометрів за три на північний захід від них. Якщо це був не синій кит, чого майже, напевно, не було, то це був якийсь корабель, можливо, підводний човен. І була лише одна відома Сміту країна, яка експлуатувала справжні підводні човни у цих водах.
  — Про біса, навіщо ти ввімкнув сонар?
  «У мене було погане передчуття, – сказав Болджер. — Я хотів переконатися, що ми самі.
  — Ну, зрозуміло, що ні, — сказав Сміт. — А ви рекламуєте нашу присутність.
  Болджер похитав головою. — Вони знали, що ми тут. Він вказав на дві набагато менші точки за ними на півдні. Він вказав на аналогічну точку попереду і трохи на схід, менш ніж за кілометр від них. «Бачите це? Не добре. Вони наближаються до нашого місцезнаходження.
  Сміт провів рукою по голові. - Девіс?
  — Не мій відділ, — сказав чоловік позаду. — Я тут, щоб урятувати ваші дупи і затопити субмарину у разі несправності системи чи помилки пілота. Я не в змозі атакувати ворога зсередини. І на цих глибинах я не зміг би відкрити люк, навіть якби захотів. Занадто багато тиску.
  Сміт кивнув головою. "Ага." Він глянув на пілота. "Як далеко до мети?"
  Болджер похитав головою. "Дуже далеко."
  - Місце зустрічі?
  "Забудь про це."
  - Чи можемо ми ухилитися?
  Болджер знизав плечима. "У цьому? Думаю, ми можемо спробувати".
  — Вживіть заходів ухилення, — майже сказав Сміт, але не встиг. Раптом перед ними спалахнуло яскраве світло. Ефект у крихітній капсулі був засліплюючим.
  — Поверни, — сказав Сміт, заплющуючи очі. "Недружні".
  Пілот відправив Nereus у різкий розворот на 360 градусів. Перш ніж він встиг закінчити маневр, позаду них спалахнуло ще одне сліпуче світло. Вони були оточені спереду та ззаду такими підводними апаратами, як цей. Як цей, за винятком того, що Сміт був знайомий із ворожими підводними апаратами. Вони були спроектовані та збудовані ще у 1960-х роках, в епоху кишенькових калькуляторів.
  Він мало не пробив екран перед собою. Дідька лисого! Ніщо з цього навіть не зважило на той великий об'єкт вдалині, ймовірно, мисливець-вбивця.
  Місія, суворо засекречена, мала стати повною втратою. Але це було не найгірше. Навіть не близько. Найгірше було з самим Рідом Смітом. Його не можна було схопити, нізащо.
  - Девіс, варіанти?
  «Я можу втекти сюди з командою, – сказав Девіс. «Але особисто я хотів би залишити їм цей шмат мотлоху і жити, щоб битися в інший день».
  Сміт хмикнув. Він нічого не бачив. І його єдиним вибором було померти у цьому міхурі чи… він не хотів думати про інші варіанти.
  Приголомшливий. Чия то була ідея знову?
  Він дістався гомілки і розстебнув блискавку на штанах-карго. До його ноги був прикріплений крихітний двозарядний Деррінджер. То був його пістолет-смертник. Він зірвав стрічку зі своєї гомілки, ледь відчувши її, оскільки волосся було відірване. Він приставив пістолет до голови і глибоко зітхнув.
  "Що робиш?" - сказав Болджер з тривогою в голосі. - Ви не можете стріляти сюди. Ти проробиш дірку в цій штуці. Ми в тисячі футів під поверхнею.
  Він вказав на міхур навколо них.
  Сміт похитав головою. - Ти не розумієш.
  Раптом хлопець із спецназу опинився позаду нього. Малюк звивався, як товста змія. Він міцно стиснув зап'ястя Сміта. Як він рухався так швидко у такому обмеженому просторі? Якусь мить вони рохкали і боролися, ледве здатні рухатися. Передпліччя хлопця було на горлі Сміта. Він ударив Сміта рукою по консолі.
  "Кинь це!" він закричав. «Кинь пістолет!»
  Тепер пістолета не було. Сміт відштовхнувся ногами і відскочив назад, намагаючись струсити з себе дитину.
  - Ти не знаєш, хто я.
  "Зупинятися!" — гукнув пілот. "Припиніть битися! Ти натискаєш на кнопки управління".
  Смітові вдалося вислизнути зі свого крісла, але тепер дитина була на ньому зверху. Хлопець був сильний, неймовірно сильний, і він втиснув Ріда між сидінням і краєм субмарини. Він втиснув туди Ріда і штовхнув його в клубок. Маля вже було на ньому, важко дихаючи. Його кавове дихання було у вусі Ріда Сміта.
  — Я можу тебе вбити, добре? - Сказав малюк. «Я можу тебе вбити. Якщо це те, що нам потрібно зробити, гаразд. Але тут не можна стріляти із пістолета. Я та інший хлопець хочемо жити».
  «У мене великі проблеми, – сказав Рід. «Якщо мене допитуватимуть… Якщо мене намагатимуться…»
  - Я знаю, - сказав малюк. - Я розумію.
  Він зробив паузу, його дихання стало хрипким.
  Ти хочеш, щоб я вбив тебе? Я зроблю це. Тобі вирішувати."
  Рід замислився. Пістолет полегшив би завдання. Нема про що думати. Один швидкий натиск на спусковий гачок, а потім… що б не було далі. Але він насолоджувався цим життям. Він не хотів помирати зараз. Цілком можливо, що він міг би накинути на це зашморг. Вони можуть не впізнати його особистість. Вони можуть не мучити його.
  Все це може бути простою справою, коли росіяни конфіскують високотехнологічний підводний човен, а потім зроблять обмін полоненими, не ставлячи багато питань. Може бути.
  Його дихання почало заспокоюватися. Він взагалі не мав бути тут. Так, він знав, як підключитись до комунікаційних кабелів. Так, він мав підводний досвід. Так, він був спритним оператором. Але...
  Усередині підводного човна все ще було залито яскравим засліплюючим світлом. Вони щойно влаштували тут російським справжнє шоу.
  Це саме собою коштувало кількох питань.
  Але Рід Сміт хотів жити.
  - Добре, - сказав він. "Добре. Не вбивай мене. Просто дозволь мені піднятися. Я не збираюся нічого робити».
  Маля почало підтягуватися. Це зайняло мить. Місця в підводному човні було так мало, вони були як дві людини, збиті з ніг і вмираючі в тисняві натовпи в Мецці. Важко було розплутатися.
  За кілька хвилин Рід Сміт повернувся на своє місце. Він ухвалив рішення. Він сподівався, що це виявиться правильним.
  - Увімкни радіо, - сказав він Болджеру. "Побачимо, що скажуть ці жартівники".
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ДРУГИЙ
  
  
  
  10:15 за східним літнім часом
  Ситуаційна кімната
  Білий дім, Вашингтон, округ Колумбія
  
  
  "Здається, це була погано спланована місія", - сказав помічник. «Питання тут у правдоподібному запереченні».
  Девід Барретт, зріст майже шість футів шість дюймів, дивився на чоловіка зверху вниз. Помічник був блондином з рідшим волоссям, трохи повненьким, у костюмі, який був занадто великий у плечах і занадто малий у середній частині. Чоловіка звали Джепсум. Це було невдале ім'я для нещасної людини. Барретту не подобалися чоловіки нижче шести футів, і йому не подобалися чоловіки, які не підтримували себе у формі.
  Барретт і Джепсум швидко рушили коридорами Західного крила до ліфта, який мав спустити їх до Оперативної кімнати.
  "Так?" - сказав Барретт, втрачаючи терпіння. — Правдоподібне заперечення?
  Джепсум похитав головою. "Вірно. У нас їх немає".
  Фаланга людей йшла поряд з Барреттом, попереду нього, за ним, навколо нього — помічники, стажери, співробітники секретної служби, різного роду співробітники. І знову, як завжди, він гадки не мав, хто половина цих людей. Вони являли собою сплутану масу людей, що мчали вперед, а він був на голову вище за майже всіх з них. Найнижчий із них міг бути зовсім іншим видом від нього.
  Низькорослі люди дуже дратували Барретта, і з кожним днем все більше. Девід Барретт, президент Сполучених Штатів, надто рано повернувся до роботи.
  Минуло лише шість тижнів відтоді, як його доньку Елізабет було викрадено терористами, а потім повернуто американськими командосами в ході однієї з найзухваліших таємних операцій за останній час. Він мав зрив під час кризи. Він перестав функціонувати у своїй ролі, і хто міг його звинувачувати? Після цього він був вимотаний, змучений і так радий, що Елізабет у безпеці, що у нього не було слів, щоб повністю висловити це.
  Весь натовп рушив у ліфт, набиваючись усередині, як сардини в банку. Разом із ними до ліфту увійшли двоє співробітників секретної служби. То були високі чоловіки, один чорний, другий білий. Голови Барретта і його захисників височіли над рештою в машині, як статуї на острові Великодня.
  Джепсум все ще дивився на нього знизу вгору, його очі були такими серйозними, що він здавався майже дитинчатою тюленя. «…і їхнє посольство навіть не визнає наші повідомлення. Після фіаско в Організації Об'єднаних Націй минулого місяця я не думаю, що ми можемо очікувати на велику співпрацю».
  Барретт не міг зрозуміти Джепсума, але хоч би що він говорив, у його словах не було сили. Хіба у розпорядженні президента не було сильніших людей?
  Усі заговорили одночасно. До того, як Елізабет викрали, Баррет часто вимовляв одну зі своїх легендарних тирад просто щоб змусити людей заткнутися. Але зараз? Він просто дозволив всій їхній мішанині блукати, шум від балаканини долинав до нього, як форма безглуздої музики. Він дозволив цьому омити його.
  Баррет повернувся до роботи вже п'ять тижнів, і час минув, як у тумані. Він звільнив свого начальника штабу Лоуренса Келлера після викрадення. Келлер теж був з коротким стеком - у кращому разі п'ять футів десять дюймів, - і Барретт почав підозрювати, що Келлер йому невірний. У нього не було жодних доказів цього, і він навіть не міг точно згадати, чому він у це вірив, але він все одно вважав за краще позбутися Келлера.
  Тільки зараз Барретт був позбавлений м'якого сірого спокою та безжальної ефективності Келлера. З відходом Келлера Барретт почував себе розгубленим, не в змозі розібратися в тиску криз, міні-катастроф і просто інформації, якою його щодня бомбардували.
  Девід Баррет почав думати, що має черговий нервовий зрив. Він мав проблеми зі сном. Біда? Він взагалі майже не міг спати. Іноді коли він був один, у нього починалася гіпервентиляція. Кілька разів пізно вночі він був замкненим у власній ванній і тихо плакав.
  Він думав, що, можливо, йому захочеться пройти терапію, але коли ви були президентом Сполучених Штатів, спілкування з психоаналітиком було неможливим. Якщо це потрапить до газет, а ток-шоу з кабельного телебачення… він не хотів про це думати.
  Це був би кінець, м'яко кажучи.
  Ліфт відкрився до яйцеподібної оперативної кімнати. Це було сучасно, як польотна палуба космічного корабля. Він був розроблений для максимального використання простору – великі екрани, вбудовані у стіни через кожні пару футів, та гігантський проекційний екран на дальній стіні в кінці столу.
  За винятком свого місця Барретта, всі плюшеві шкіряні місця за столом вже були зайняті - товстуни в костюмах, худорляві та прямолінійні військові у формі. На дальньому кінці столу стояв високий чоловік у парадній формі.
  Висота. Якось заспокоювало. Девід Барретт був високим і більшу частину свого життя був впевнений у собі. Ця людина, яка готується до проведення зборів, також буде впевнена у собі. Насправді він випромінював впевненість і командування. Ця людина, цей чотиризірковий генерал.
  Річард Старк.
  Барретт згадав, що Річард Старк його не дуже любив. Але зараз він ні про кого особливо не дбав. А Старк працював у Пентагоні. Можливо, генерал зможе пролити світло на цю останню загадкову невдачу.
  — Заспокойтеся, — сказав Старк, коли натовп, який щойно виштовхнув ліфт, попрямував до своїх місць.
  "Люди! Заспокоїться. Президент тут».
  У кімнаті стало тихо. Декілька людей продовжували нарікати, але й це швидко стихло.
  Девід Баррет сів у своє крісло з високою спинкою.
  - Добре, Річарде, - сказав він. «Не звертайте уваги на попередні етапи. Не кажучи вже про урок історії. Ми все це вже чули. Просто скажи мені, що в ім'я Бога відбувається».
  Старк одягнув на обличчя пару чорних окулярів для читання і подивився на аркуші паперу у своїй руці. Він глибоко зітхнув і зітхнув.
  На екранах по всій кімнаті з'явилося водоймище.
  «Те, що ви бачите на екранах, – це Чорне море, – сказав генерал. «Наскільки ми можемо судити, близько двох годин тому невеликий тримісний підводний апарат, що належить американській компанії Poseidon Research, працював глибоко під поверхнею, у міжнародних водах більш ніж за сто миль на південний схід від кримського курорту Ялта. . Зважаючи на все, він був перехоплений і захоплений підрозділами ВМФ Росії. Заявлена місія субмарини полягала в тому, щоб знайти та відзначити місцезнаходження давньогрецького торговельного судна, яке, як вважається, затонуло у цих водах майже дві з половиною тисячі років тому.
  Президент Баррет дивився на генерала. Він зітхнув. Це здавалося зовсім непоганим. Про що був цей шум?
  Цивільний підводний човен проводив археологічні дослідження у міжнародних водах. Росіяни відновлювали свої сили після катастрофічних п'ятнадцяти років або близько того, і вони хотіли, щоб Чорне море знову стало їхнім особистим приватним озером. Тому вони розлютилися і перегнули ціпок. Добре. Подати скаргу до посольства та повернути вчених. Можливо, навіть повернути сабвуфер. Все це було непорозумінням.
  «Вибачте мені, генерале, але схоже, що дипломатам слід розібратися. Я ціную, що мене інформують про такі події, але, схоже, легко пропустити кризу через це. Хіба ми не можемо просто викликати посла.
  - Сер, - сказав Старк. — Боюся, дещо складніше.
  Барретта відразу розлютило, що Старк перериває його перед кімнатою, повною людей. - Добре, - сказав він. — Але краще було б добре.
  Старк похитав головою і знову зітхнув. "П. Президент Poseidon Research International - компанії, що фінансується і керується Центральним розвідувальним управлінням. Це фронтова операція. Підводний апарат Nereus, про який йдеться, маскувався під цивільне дослідницьке судно. Фактично, це була секретна місія під егідою як Групи спеціальних операцій". ЦРУ, так і Об'єднаного командування спеціальних операцій, серед трьох захоплених чоловіків є цивільна особа з високим рівнем допуску, спеціальний агент ЦРУ та морський котик».
  Вперше більш ніж за місяць Девід Барретт відчув, як у ньому здіймається старе знайоме відчуття. Злість. Це почуття йому подобалося. Вони відправили підводний човен із шпигунською місією до Чорного моря? Барретту не потрібна була карта на екрані, щоб розуміти геополітику.
  «Річарде, вибачте за мою французьку, але що, чорт забирай, ми робили з підводним човном-шпигуном у Чорному морі? Чи хочемо ми війни з росіянами? Чорне море — їхнє заднє подвір'я».
  «Сер, за всієї поваги, це міжнародні води, відкриті для судноплавства, і ми маємо намір залишити їх такими».
  Баррет похитав головою. Звісно, ми зробили. - Що там робила субмарина?
  Генерал закашлявся. «У нього була місія підключитись до російських комунікаційних кабелів на дні Чорного моря. Як відомо, після розпаду Радянського Союзу росіяни орендують в українців старий радянський військово-морський порт у Севастополі. Цей порт був опорою радянського флоту у регіоні і є тієї ж мети для ВМФ Росії. Як ви можете собі уявити, розташування незручне.
  «Російські телефонні лінії та кабелі комп'ютерного зв'язку проходять територією України в Криму до кордону з Росією. Тим часом наростала напруженість між Росією та Грузією, розташованою на південь від неї. Ми побоюємося, що війна може початися якщо не зараз, то найближчим часом.
  «Грузія дуже дружня з нами, і ми хотіли б, щоб і вони, і Україна колись приєдналися до альянсу НАТО. Поки вони не приєднаються до НАТО, вони вразливі до російської атаки. Нещодавно російські проклали кабелі зв'язку морським днем від Севастополя до Сочі, повністю минаючи кабелі, що йдуть через Крим.
  «Місія Nereus полягала в тому, щоб знайти розташування цих кабелів і, якщо можливо, підключитися до них. Якщо росіяни вирішать напасти на Грузію, флот у Севастополі дізнається про це наперед. Ми також хочемо це знати».
  Старк зробив паузу.
  «І місія зазнала повного провалу, — сказав Девід Барретт.
  Генерал Старк не чинив опір.
  "Так сер. Це було."
  Барретт повинен віддати йому належне за це. Багато разів ці хлопці приходили сюди і намагалися перетворити лайно на золото прямо в нього на очах. Що ж, у Барретта цього більше не було, а Старк отримав кілька балів навіть за те, що не намагався.
  — На жаль, сер, провал місії — не найголовніша проблема, з якою ми зіткнулися. Проблема, яку нам потрібно вирішити зараз, полягає в тому, що росіяни не визнали, що захопили підводний човен. Вони також відмовляються відповідати на наші запити про його місцезнаходження або умови, в яких опинилися люди, які перебували на борту. На даний момент ми навіть не впевнені, чи живі ці люди чи мертві».
  — Ми точно знаємо, що вони захопили підводний човен?
  Старк кивнув головою. "Так. Підводний човен оснащений радіомаяком, який був відключений. Але він також оснащений крихітним комп'ютерним чіпом, який передає своє місцезнаходження в супутникову систему глобального позиціонування. Чіп працює тільки тоді, коли субмарина знаходиться на поверхні. Російські, здається, ще не виявили його. Він вбудований глибоко в механічні системи, їм доведеться розібрати весь підводний човен або знищити його, щоб вивести чіп з ладу, тим часом ми знаємо, що вони підняли підводний човен на поверхню і доставили його в невеликий порт за кілька миль на південь від Сочі, недалеко від кордону. з Грузією, колишньою радянською республікою».
  - А чоловіки? - сказав Баррет.
  Старк наполовину кивнув, наполовину знизав плечима. — Ми вважаємо, що вони з корабля.
  — Ніхто не знає, що ця місія мала місце?
  - Тільки ми й вони, - сказав Старк. «Наше найкраще припущення полягає в тому, що міг статися нещодавній витік розвідувальних даних серед учасників місії чи всередині задіяних агентств. Нам неприємно про це думати, але Poseidon Research працює просто неба вже два десятиліття, і ніколи раніше не було жодних ознак того, що його безпека була порушена.
  Тут Девіду Барретту спала на думку дивна думка.
  В чому проблема?
  Це була таємна місія. Газети про це нічого не знали. І люди, які брали участь у цьому, добре знали, на який ризик вони йдуть. ЦРУ знало про ризики. Начальство Пентагону знало про ризики. На якомусь рівні вони мали знати, наскільки це безглуздо. Зрозуміло, дозволу на виконання місії у президента США ніхто не питав. Він дізнався про це лише після того, як вибухнула катастрофа.
  Це був один із його найменш улюблених аспектів спілкування з так званою розвідувальною спільнотою. Вони, як правило, розповідали вам речі після того, як було вже пізно щось із ними робити.
  На мить він відчув себе розгніваним батьком, який щойно дізнався, що його сина-підлітка заарештували за вандалізм місцевою міською поліцією. Нехай пацан згниє у в'язниці на ніч. Я заберу його вранці.
  — Ми можемо їх там залишити? він сказав.
  Старк підняв брову. "Сер?"
  Барретт оглянув кімнату. Всі погляди були прикуті до нього. Він був гостро чутливий до двох дюжин пар очей. Молоді очі в задніх рядах, зморщені очі з гусячими лапками навколо столу, очі сови за окулярами. Але очі, які зазвичай виражали таку повагу, тепер, здавалося, дивилися на нього чимось іншим. Це щось може бути замішання, і це може бути початком…
  Жалість?
  «Чи можемо ми залишити їх там і спокійно домовитися про їхнє звільнення? Ось що я питаю. Навіть якщо це триватиме деякий час? Навіть якщо це триватиме місяць? Шість місяців? Схоже, переговори були б одним із способів уникнути ще одного інциденту».
  - Сер, - сказав генерал. — Боюся, ми цього не можемо зробити. Інцидент уже стався».
  - Правильно, - сказав Баррет.
  І так само, як він, клацнув. Це було тихо, як тріск гілки. Але з нього вистачило. Ця людина надто часто суперечила йому. Він хоч зрозумів, із ким розмовляє? Барретт вказав на генерала довгим пальцем.
  «Кінь уже вийшов із сараю. Це ти мені кажеш? Щось має бути зроблено! Ви зі своїми тіньовими маріонетками влаштували дурну гру, вийшовши з-під контролю самі по собі, і тепер ви хочете, щоб офіційний, всенародно обраний уряд врятував вас з вашого плутанини. Знову ж таки."
  Баррет похитав головою. — Мене нудить від цього, генерале. Як це звучить вам? Я більше не можу цього виносити. Добре? Мій інстинкт тут полягає в тому, щоб залишити цих людей із росіянами».
  Девід Баррет знову просканував очі у кімнаті. Багато хто з них тепер дивився вбік, на стіл перед ними, на генерала Старка, на блискучі звіти, переплетені у пластикові папки. Будь-де, тільки не у свого президента. Начебто він зробив у штанах особливо пахнучу зрілістю бу-бу. Якби вони знали щось, чого він не знав.
  Старк миттєво підтвердив це.
  "Пане Президенте, я не збирався порушувати це питання, але ви не залишаєте мені вибору. Один із членів цієї бригади мав доступ до інформації найважливішого характеру. Він був невід'ємною частиною секретних операцій на трьох континентах більше десяти років. Він має енциклопедичні знаннями про американські шпигунські мережі в Росії та Китаї для початку, не кажучи вже про Марокко та Єгипет, а також Бразилію, Колумбію та Болівію, в деяких випадках він сам створював ці мережі».
  Старк зробив паузу. У кімнаті було мертве тихо.
  «Якщо росіяни катують цю людину під час допиту, життя десятків людей, багато з яких є важливими розвідувальними активами, можуть бути втрачені. Найгірше, інформація, до якої мають доступ ці люди, у свою чергу, стане прозорою для наших супротивників, що призведе до ще більшої кількості смертей. Великі мережі, створення яких ми витратили роки, можна розгорнути за короткий проміжок времени».
  Баррет дивився на Старка. Від нахабства цих людей захоплювало дух.
  — Що ця людина робила в полі, генерале? Кислота капала від кожного слова.
  — Як я вже казав, сер, «Посейдон рисерч інтернешнл» десятиліттями працювала без явних підозр. Чоловік ховався на очах».
  — Хочусь… — повільно сказав Баррет. "На очах".
  - Ось як це називається, сер. Так."
  Баррет нічого не відповів. Він просто дивився. І Старк нарешті зрозумів, що його пояснення недостатньо добрі.
  «Сер, і ще раз за всієї поваги, я не мав жодного відношення до планування чи виконання цієї місії. Я нічого не знав про це до сьогоднішнього ранку. Я не є частиною Об'єднаного командування спеціальних операцій і не працюю у Центральному розвідувальному управлінні. Однак я повністю довіряю міркуванням чоловіків та жінок, які роблять…»
  Баррет махнув руками над головою, ніби кажучи СТОП.
  — Які ми маємо варіанти, генерал?
  «Сер, у нас є лише один варіант. Нам треба врятувати цих чоловіків. Якнайшвидше, по можливості до початку допиту. Нам потрібно затопити і цей підводний човен, і це дуже важливо. Але ця людина… нам потрібно або врятувати її, або знищити. Поки він живий і перебуває у руках росіян, ми можемо розгортатися потенційна катастрофа».
  Минула мить, перш ніж Девід Барретт знову заговорив. Генерал хотів урятувати людей, що передбачало секретну місію. Але причина, через яку їх було захоплено насамперед, був пролом у системі безпеки. Сталася пролом у системі безпеки, тож давай заплануємо більше секретних місій? Це було кругове мислення у всій красі. Але Барретт навряд чи відчував потребу вказувати на це. Сподіваюся, це було зрозуміло навіть тупішому ідіоту в цій кімнаті.
  Тоді йому спала на думку ідея. Мала бути нова місія, і він збирався доручити її, але не ЦРУ чи Пентагону. Вони були тими, хто створив цю проблему насамперед і він навряд чи міг довірити їм її вирішення. Було б прикро віддати роботу комусь іншому, але було ясно, що вони накликали це на себе.
  Він внутрішньо посміхнувся. Якою б болісною не була ця ситуація, вона також надала йому можливість. Тут він мав шанс повернути частину своєї сили. Настав час вивести з гри ЦРУ і Пентагон, АНБ, DIA, всі ці шпигунські агентства, що добре зарекомендували себе.
  Усвідомлення того, що він збирається зробити, змусило Девіда Барретта знову відчути себе босом уперше за довгий час.
  - Я згоден, - сказав він. «Чоловіків треба врятувати, і якнайшвидше. І я знаю, як ми це зробимо».
  
  
  
  
  
  У ТРЕТІЙ РОЗДІЛІ
  
  
  
  10:55 за східним літнім часом
  Арлінгтонський національний цвинтар
  Арлінгтон, Вірджинія
  
  
  Люк Стоун дивився з траншеї на Роббі Мартінес. Мартінес кричав.
  «Вони йдуть з усіх боків!»
  Очі Мартінеса були широко розплющені. Його гармати зникли. Він узяв АК-47 у талібів і багнетами бив всіх, хто перелазив через стіну. Люк із жахом спостерігав за ним. Мартінес був островом, маленьким човном, що бився з хвилею бойовиків Талібану.
  І він пішов на дно. Потім він зник під купою.
  Була ніч. Вони просто намагалися дожити до світанку, але сонце відмовлялося сходити. Боєприпаси скінчилися. Було холодно, і сорочка Люка була знята. Він зірвав його в запалі бою.
  Бородаті таліби у тюрбанах перевалили через стіни аванпоста з мішків із піском. Вони ковзали, падали, стрибали вниз. Навколо нього кричали чоловіки.
  Чоловік переліз через стіну з металевою сокирою.
  Люк вистрілив йому в обличчя. Чоловік лежав мертвий на мішках з піском, сяюча печера, де щойно було його обличчя. Людина не мала обличчя. Але тепер у Люка була сокира.
  Він врізався у бійців, що оточили Мартінеса, дико розмахуючи. Бризнула кров. Він рубав їх, рубав.
  Знову з'явився Мартінес, який якимось чином все ще тримався на ногах і колючий багнетом.
  Люк встромив сокирку в череп людини. Це було глибоко. Він не міг витягти його. Навіть з адреналіном, що вирує в його організмі, у нього не залишилося сил. Він смикнув за нього, смикнув за нього… і здався. Він глянув на Мартінеса.
  "Ти в порядку?"
  Мартінес знизав плечима. Його обличчя було червоне від крові. Його сорочка була просочена нею. Чия кров? Його? Їх? Мартінес задихнувся і вказав на тіла навколо них. «Я був кращим, ніж це раніше. Я можу тобі сказати.
  Люк моргнув, і Мартінес зник.
  На його місці поряд за рядом стояли прості білі надгробки, тисячі з них підіймалися вдалину по низьких зелених пагорбах. День був ясний, сонячний та теплий.
  Десь за ним самотній волинник грав «Amazing Grace».
  Шість молодих армійських рейнджерів віднесли блискучу труну, задрапіровану американським прапором, до відкритого місця поховання. Мартінес був рейнджером перед тим, як приєднався до Delta. Чоловіки у своєму зеленому парадному одязі та коричневих беретах виглядали стильно, але водночас виглядали молодо. Дуже маленькі, майже як діти, які грають у перевдягання.
  Люк дивився на чоловіків. Він ледве міг думати про них. Він глибоко зітхнув. Його били. Він не міг пригадати часу — ні в школі рейнджерів, ні під час відбору в Дельту, ні в зонах бойових дій, коли він так втомлювався.
  Немовля, Ганнер, його новонароджений син... не спав. Ні вночі, ні вдень. Тож він і Бекка теж не спали. Крім того, Бекка, здавалося, не могла перестати плакати. Лікар щойно поставив їй діагноз: післяпологова депресія, ускладнена виснаженням.
  Її мати вийшла в хатину, щоб жити з ними. Це не працювало. Мама Беккі ... з чого почати? Вона ніколи у житті не працювала. Вона здавалася спантеличеною тим, що Люк їхав щоранку, щоб здійснити довгий шлях до передмістя Вірджинії у Вашингтоні, округ Колумбія. Вона здавалася ще більш спантеличеною тим, що він не з'являвся до вечора.
  Сільська хатина, гарно розташована на невеликій скелі над Чесапікською затокою, належала її сім'ї вже сто років. Вона ходила в хатину з того часу, як була маленькою дівчинкою, і тепер поводилася так, ніби це місце належало їй. Насправді вона володіла цим місцем.
  Вона шуміла, що вона, Бекка та дитина повинні переїхати до її будинку в Олександрії. Найважчим для Люка було те, що ідея почала здаватися розумною.
  Він почав вдаватися до фантазій про прибуття в хатину після довгого дня, де панувала гробова тиша. Він майже міг спостерігати за собою. Люк Стоун відкриває старий холодильник, бере пиво і виходить на задній дворик. Він якраз вчасно, щоб упіймати захід сонця. Він сідає у крісло Adirondack та…
  Тріскати!
  Люк трохи зі шкіри не вистрибнув.
  За ним група з семи стрільців дала залп у повітря. Звук луною пролунав по схилах пагорбів. Прийшов черговий залп. Потім ще один.
  Салют із двадцяти однієї гармати, сім гармат одночасно. Це була честь, на яку заслуговували не всі. Мартінес був високопоставленим ветераном бойових дій на двох військових театрах. Помер зараз від власної руки. Але так не мало бути.
  Біля могили строєм стояли три десятки військовослужбовців. Невелика кількість працівників «Дельти» та колишніх операторів «Дельти» у цивільному одязі стояла далі. Хлопців із Delta можна було відрізнити, бо вони виглядали як рок-зірки. Вони одягалися як рок-зірки. Великий, широкоплечий, у майці та блейзері, штанах кольору хакі. Повні бороди, сережки. Один хлопець мав широку, коротко підстрижену зачіску «ірокез».
  Люк стояв один, одягнений у чорний костюм, оглядаючи натовп, шукаючи когось, кого він очікував знайти: людину на ім'я Кевін Мерфі.
  Попереду стояла низка білих складних стільців. Жінку середнього віку, одягнуту в чорне, втішала інша жінка. Поруч із нею почесна варта у складі трьох рейнджерів, двох морських піхотинців та льотчика обережно вийняла з труни прапор і склала його. Один із воїнів опустився на одне коліно перед скорботною жінкою і вручив їй прапор.
  «Від імені президента Сполучених Штатів, — сказав молодий рейнджер голосом, що зривається, — армія Сполучених Штатів і вдячна нація, будь ласка, прийміть цей прапор на знак нашої вдячності за почесну і вірну службу вашого сина. ”
  Люк знову глянув на хлопців із Дельти. Один відірвався і йшов на самоті трав'янистим схилом пагорба серед білого каміння. Він був високим і жилистим, з коротко поголеним світлим волоссям. Він був одягнений у джинси та світло-блакитну класичну сорочку. Хоч він і був худий, у нього були широкі плечі та м'язові руки та ноги. Його руки здавались надто довгими для його тіла, як у елітного баскетболіста. Або птеродактиль.
  Людина йшла повільно, не особливо поспішаючи, ніби в неї не було невідкладних справ. Він дивився на траву, поки йшов.
  Мерфі.
  Люк залишив службу і пішов за ним у гору. Він йшов набагато швидше, ніж Мерфі, відстаючи від нього.
  Було багато причин, з яких Мартінес помер, але найочевидніша причина полягала в тому, що він вибив собі мозок на лікарняному ліжку. І хтось приніс йому пістолет, щоб це зробити. Люк був майже повністю впевнений, що знає, хто цей хтось.
  "Мерфі!" він сказав. "Почекай хвилинку."
  Мерфі звів очі й обернувся. Миттю назад він здавався зануреним у свої думки, але його очі миттю стали настороженими. Обличчя у нього було вузьке, пташине, по-своєму гарне.
  - Люк Стоун, - сказав він рівним голосом. Схоже, він не радів бачити Люка. Він не виглядав незадоволеним. Його очі були твердими. Як і в очах усіх хлопців із «Дельти», там був холодний розважливий розум.
  - Дозвольте мені пройтись з вами хвилинку, Мерф.
  Мерфі знизав плечима. "Вдягають."
  Вони пішли в ногу один з одним. Люк сповільнився, щоби пристосуватися до темпу Мерфі. Якийсь час вони йшли, не кажучи жодного слова.
  "Як справи?" - сказав Люк. Це була дивна пропозиція. Люк пішов на війну з цією людиною. Вони разом брали участь у боях не один десяток разів. Коли Мартінес пішов, вони залишилися останніми, хто вижив у гіршу ніч у житті Люка. Можна було б подумати, що між ними буде якась близькість.
  Але Мерфі нічого не дав Люкові. "Я в порядку."
  Це все.
  Жодних «Як справи?» Ні «Ваша дитина прийшла?» Ні, «Нам треба поговорити про речі». Мерфі був не в настрої для розмов.
  — Я чув, що ти пішов з армії, — сказав Люк.
  Мерфі посміхнувся і похитав головою. - Що я можу зробити для тебе, Стоуне?
  Люк зупинився і схопив Мерфі за плече. Мерфі повернувся до нього, скидаючи руку Люка.
  — Я хочу тобі розповісти одну історію, — сказав Люк.
  - Розкажи, - сказав Мерфі.
  «Тепер я працюю на ФБР, – сказав Люк. «Невелике субагентство у складі Бюро. Збір розвідданих. Спеціальні операції. Дон Морріс керує ним.
  - Молодець, - сказав Мерфі. — Так усі говорили. Камінь, як кішка. Він завжди приземляється на ноги.
  Люк проігнорував це. «Ми маємо доступ до інформації. Найкращий. Ми отримуємо все. Наприклад, я знаю, що на початку квітня ви були звільнені в самоволку, а приблизно через шість тижнів вас звільнили з ганьбою».
  Мерфі засміявся. «Ви, мабуть, трохи покопалися для цього, га? Послав крота перевірити мою особисту справу? Чи ви просто попросили їх надіслати вам листа електронною поштою?»
  Люк наполягав. — У поліції Балтімора є інформатор, близький лейтенант Уеслі «Каділака» Перкінса, лідера «Крові Сандтауна». вулична банда».
  - Це мило, - сказав Мерфі. «Поліцейська робота має бути нескінченно захоплюючою». Він повернувся і знову пішов.
  Люк ішов із ним. «Три тижні тому на Cadillac Perkins та двох охоронців напали о третій годині ночі, коли вони сідали у свою машину на паркуванні нічного клубу. За словами інформатора, на них напала лише одна людина. Високий худорлявий білий чоловік. Він збив двох охоронців непритомний за три-чотири секунди. Потім він вдарив Перкінса пістолетом і забрав у нього портфель, у якому було не менше тридцяти тисяч готівкою.
  «Схоже на зухвалу білу людину», — сказав Мерфі.
  «Білий чоловік, про якого йдеться, також звільнив Перкінса від пістолета, характерного Smith & Wesson 38-го калібру, з особливим гаслом, вигравіруваним на ручці. Сила робить право. Зрозуміло, ні про напад, ні про крадіжку грошей, ні про зникнення пістолета в поліцію не повідомлялося. Просто інформатор говорив про це зі своїм куратором.
  Мерфі не дивився на Люка.
  — Що ти мені кажеш, Стоуне?
  Люк глянув уперед і помітив, що вони наближаються до могили Джона Ф. Кеннеді. Натовп туристів стояв біля краю двохсотлітніх плит і фотографував вогонь вічного вогню.
  Погляд Люка метнувся до низької гранітної стіни на краю меморіалу. Просто над стіною він міг бачити монумент Вашингтона через річку. На самій стіні було багато написів, взятих з інавгураційної мови Кеннеді. Знамените привернула увагу Люка:
  НЕ ПИТАЙТЕ, ЩО ВАША КРАЇНА МОЖЕ ЗРОБИТИ ДЛЯ ВАС...
  «Пістолет, з якого Мартінес наклав на себе руки, мав на рукоятці напис Might Makes Right . Бюро відстежило пістолет і виявило, що воно раніше використовувалося для вчинення двох вбивств у стилі страти, які, як вважається, пов'язані з війнами з наркотиками в Балтіморі. Одним із них було катоване вбивство Джеймі «Хрещеного батька» Янга, попереднього лідера «Кривавих Пісковиків».
  АЛЕ ВИ МОЖЕТЕ ЗРОБИТИ ДЛЯ СВОЄЇ КРАЇНИ.
  Мерфі знизав плечима. «Усі ці прізвиська. Хрещений батько. Кадилак. Мабуть, важко стежити за ними.
  Люк продовжував іти. «Якимось чином цей пістолет потрапив із Балтімора на південь до лікарняної палати Мартінеса в Північній Кароліні».
  Мерфі знову глянув на Стоуна. Тепер його очі були плоскими та мертвими. То були очі вбивці. Якщо раніше Мерфі вбив одну людину, то він убив сотню.
  - Чому б тобі не перейти до справи, Стоуне? Говори, що в тебе на думці, замість того, щоб розповідати мені дитячі байки про наркобаронів та грабіжників».
  Люк був такий злий, що мало не вдарив Мерфі по обличчю. Він втомився. Він був посилений. Він був убитий горем через смерть Мартінеса.
  «Ви знали, що Мартінес хотів накласти на себе руки…» — почав він.
  Мерфі не вагався. - Ви вбили Мартінеса, - сказав він. - Ти вбив весь загін. Ти. Люк-стоун. Убив усіх. Я там був, пам'ятаєш? Ви взялися до завдання, яке, як ви знали, було FUBAR, тому що ви не хотіли скасовувати наказ маніяка з бажанням смерті. І це було… навіщо? Щоб просунутися кар'єрними сходами?
  — Ти дав Мартінесу пістолет, — сказав Люк.
  Мерфі похитав головою. «Мартінес помер тієї ночі на пагорбі. Як і всі інші. Але його тіло було надто сильним, щоб зрозуміти це. Тож потрібен був поштовх».
  Вони довго дивилися один на одного. На мить перед його думкою Люк знову опинився в лікарняній палаті Мартінеса. Ноги Мартінеса були розірвані, і врятувати не вдалося. Одного не було в ділянці тазу, іншого нижче коліна. Він все ще міг користуватися руками, але був паралізований трохи нижче грудної клітки. То був кошмар.
  Сльози потекли по обличчю Мартінеса. Він стукав по ліжку кулаками.
  - Я сказав тобі вбити мене, - сказав він крізь стиснуті зуби. — Я сказав тобі… вбити… мене. А тепер глянь на це... на це безладдя.
  Люк дивився на нього. — Я не міг тебе вбити. Ти мій друг."
  - Не говори так! - сказав Мартінес. "Я не твій друг."
  Люк струсив спогад. Він повернувся на зелений пагорб в Арлінгтоні раннього раннього літнього дня. Він був живий і майже здоровий. І Мерфі досі був тут, пропонуючи свою версію лекції. Не те, що Люк хотів почути.
  Навколо них був натовп людей, які дивилися на полум'я Кеннеді та тихо бурмотали.
  "Відповідає формі", - сказав Мерфі. «Люк Стоун провалився вгору. Тепер він працює на свого старого командира у надсекретному цивільному шпигунському агентстві. У них там класні іграшки, Стоуне? Звичайно, якщо ним керує Дон Морріс. Симпатичні секретарки? Швидкі машини? Чорні гелікоптери? Це як телешоу, я правий?
  Люк похитав головою. Настав час було змінити тему.
  — Мерфі, відколи ти пішов у самоволку, ти здійснив низку одиночних озброєних пограбувань у містах Північного Сходу. Ви переслідували членів банд і торговців наркотиками, які, як ви знаєте, мають великі суми готівки, і які не повідомляють…
  Без попередження правий кулак Мерфі вилетів назовні. Він рухався, як поршень, врізаючись в обличчя Люка трохи нижче за його очі. Голова Люка відкинулася назад.
  - Заткнися, - сказав Мерфі. "Ви кажете надто багато."
  Люк зробив крок, що спотикається, і врізався в людину позаду нього. Поруч хтось ще ойкнув. Звук був гучний, як гідравлічний насос.
  Люк відступив на кілька кроків, проштовхуючись крізь тіла. На секунду в нього з'явилося знайоме відчуття ширяння. Він похитав головою, щоб позбутися павутиння. Мерфі відзначив його добрим.
  І Мерфі ще не закінчив. Ось він знову прийшов.
  Люди хлинули з обох боків, намагаючись уникнути бою. Повна жінка, добре одягнена в ансамбль із бежевої спідниці та жакета, впала на плити між Люком та Мерфі. Двоє чоловіків поспішили допомогти їй підвестися. По той бік цієї купи Мерфі розчаровано похитав головою.
  Праворуч від Люка був низький ланцюговий бар'єр, який відокремлював відвідувачів від вічного вогню. Він переступив через неї, на широкі камені і вийшов на відкритий простір. Мерфі пішов за ним. Люк стягнув із себе піджак, оголивши наплічну кобуру та табельний пістолет під нею. Нині хтось закричав.
  "Пістолет! У нього пістолет!"
  Мерфі вказав на нього з усмішкою на обличчі. - Що ти збираєшся робити, Стоуне? Стріляй у мене?"
  Натовп людей стікався з пагорба, масовий кінець людства, швидко рухаючись.
  Люк розстебнув кобуру і кинув її на камінь. Він зробив коло праворуч від себе, вічний вогонь могили Джона Ф. Кеннеді прямо за ним, плоскі могильні плити сім'ї Кеннеді перед ним. Вдалині він ще раз побачив монумент Вашингтона.
  — Ти впевнений, що це хочеш зробити? - сказав Люк.
  Мерфі переступив через обличчя одного з надгробків Кеннеді.
  «Немає нічого, що я хотів би зробити».
  Руки Люка були підняті. Його очі зупинилися на Мерфі. Решта відпала. Він бачив Мерфі так, наче той був залитий якимось дивним світлом, наче прожектор. Мерфі мала перевагу в досяжності на милю. Але Люк був сильнішим.
  Він зробив жест пальцями правої руки.
  - Тоді давай.
  Мерфі атакував. Він зробив хибний лівий джеб, але сильно вдарив правим. Люк послизнувся і вдарив правою рукою. Мерфі відштовхнув праву руку Люка. Тепер вони були поряд. Саме там, де хотів бути Люк.
  Раптом вони зчепилися. Люк вибив Мерфі ногу, високо підняв його і з глухим стуком повалив на землю. Люк відчував удар тіла Мерфі — кам'яні плити вібрували разом із ним. Голова Мерфі відскочила від грубої круглої кам'яної платформи, де горів вогонь Кеннеді.
  З більшістю чоловіків було б покінчено. Але не Мерфі. Чи не Дельта.
  Його права рука знову сіпнулася. Пальці рвали обличчя Люка, намагаючись знайти очі. Люк відкинув голову назад.
  Тепер прийшов лівий Мерфі, удар. Він ударив Люка в голову. У вухах дзвеніло.
  Ось знову настало право. Люк заблокував його, але Мерфі відштовхнувся від землі. Він кинувся на Люка, і вони відлетіли назад, Мерфі опинився зверху. Металева каністра шестидюймової висоти з полум'ям стояла праворуч від Люка.
  Повіяв вітерець, і на них упав вогонь. Люк відчував його жар.
  Щосили він схопив Мерфі і сильно покотився праворуч. Спина Мерфі вдарилася об вічний вогонь. Вогонь спалахнув довкола них, коли вони перекотилися через нього. Люк приземлився на лівий бік і використав інерцію, щоб продовжити рух.
  Він піднявся на Мерфі і схопив його за голову обома руками.
  Мерфі вдарив його по обличчю.
  Люк знизав плечима і вдарив Мерфі головою об бетон.
  Руки Мерфі спробували відштовхнути його.
  Люк знову вдарився головою.
  «ЗАМОРСИ!» - закричав гортанний голос.
  Дуло пістолета було притиснуте до скроні Люка. Це вдарило його туди, сильно. Краєм ока Люк побачив дві великі чорні руки, що тримають пістолет, і синю форму, що вимальовується за ними.
  Миттю Люк підняв руки вгору.
  — Поліція, — сказав голос, тільки тепер трохи спокійніше.
  — Офіцере, я агент Люк Стоун із ФБР. Мій значок там, в куртці.
  Тепер синіх мундирів побільшало. Вони оточили Люка, відтягуючи його від Мерфі. Вони повалили його на землю і притиснули до каменю. Він обм'якнув, наскільки це було можливо, не чинячи жодного опору. Руки бродили його тілом, обшукуючи його.
  Він глянув на Мерфі. З Мерфі зверталися так само.
  «Нема при собі зброї», — подумав Люк.
  За мить вони підняли Люка на ноги. Він озирнувся. Тут було десятеро поліцейських. На дальньому кінці дії вимальовувалась знайома постать. Великий Ед Ньюсем спостерігає зі скромної відстані.
  Поліцейський передав Люку куртку, кобуру та значок.
  «Добре, агенте Стоун, у чому тут проблема?»
  "Без проблем."
  Поліцейський вказав на Мерфі. Мерфі сидів на кам'яних плитах, обхопивши коліна руками. Його очі виглядали трохи нечіткими, але повернулися.
  "Хто цей хлопець?"
  Люк зітхнув і похитав головою. "Він мій друг. Старий армійський приятель. Він видавив примарну усмішку і потер обличчя. Рука відійшла у крові. "Знаєш, іноді ці зустрічі ..."
  Більшість поліцейських уже відійшли.
  Люк глянув на Мерфі. Мерфі не намагався підвестися. Люк поліз у кишеню піджака та дістав візитну картку. Він глянув на нього мить.
  Люк Стоун, спеціальний агент.
  У кутку був логотип SRT. Під ім'ям Люка був номер телефону, яким можна було зв'язатися з секретарем в офісі. У цій листівці було щось безглуздо приємне.
  Він покинув його Мерфі.
  — Ось ідіот. Подзвони мені. Я збирався запропонувати тобі роботу».
  Люк повернувся до Мерфі спиною і попрямував до Еда Ньюса. Ед був у класичній сорочці та темній краватці, а через плече був перекинутий блейзер. Він був величезний, як гора. Його м'язи напружилися під одягом. Його волосся і борода були чорними як смоль. Обличчя в нього було молоде, на шкірі жодної зморшки.
  Він похитав головою і посміхнувся. "Що робиш?"
  Люк знизав плечима. «Я справді не знаю. Що робиш?"
  — Мене послали по тебе, — сказав Ед. «Ми маємо місію. Порятунок заручників. Високий пріоритет.
  "Де?" - сказав Люк.
  Ед похитав головою. «Засекречено. Ми не впізнаємо до брифінгу. Але вони хочуть, щоб ми були готові рухатися, коли брифінг закінчиться.
  - Коли брифінг?
  Ед уже повернувся і попрямував назад униз пагорбом.
  "В даний час."
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
  12:20 за східним літнім часом
  Штаб групи спеціального реагування
  Маклін, Вірджинія
  
  
  "Не хвилюйся. Ти дуже гарно виглядаєш.
  Люк був у чоловічому туалеті в роздягальні для співробітників. Сорочку було знято, і він умивався в раковині. Його лівою щокою бігла глибока подряпина. Нижня права сторона його щелепи була червоною, у синцях і почала опухати. Мерф добре засікла його там.
  Костяшки пальців Люка були обдерті та розірвані. Рани були відкриті, і кров ще трохи текла. Він сам засік кілька добрих моментів у Мерфі.
  За ним у дзеркалі маячив великий Ед. Ед знову одягнув блейзер і був у всіх відносинах неперевершеним, добре одягненим професіоналом. Люк мав бути старшим офіцером Еда на цій роботі. Він не міг одягнути свій власний піджак, тому що він був брудним після того, як він кинув його на землю.
  — Ходімо, чуваку, — сказав Ед. — Ми вже спізнюємося.
  "Я буду схожий на те, що притягнув кіт".
  Ед знизав плечима. «Наступного разу роби те, що роблю я. Тримайте додатковий костюм, а також додатковий комплект офісного повсякденного одягу прямо тут, у вашій шафці. Я здивований, що мені треба навчати тебе цього».
  Люк знову одягнув футболку і почав застібати сорочку. — Так, але що мені тепер робити?
  Ед похитав головою, але посміхнувся. «Це те, на що люди чекають від вас у будь-якому випадку. Скажи їм, що під час перерви на каву ти влаштував невеликий спаринг по тхеквондо на стоянці».
  Люк і Ед вийшли з роздягальні і побігли бетонними сходами на перший поверх. Конференц-зал, настільки сучасний, наскільки міг уявити Марк Суонн, був наприкінці вузького бокового коридору. Дон зазвичай називав його Командним центром, хоча Люк відчував, що це трохи перебільшує факти. Якось, можливо.
  Нервові метелики підстрибували на стінках кишківника Люка. Ці зустрічі були для нього чимось новим і він ніяк не міг до них звикнути. Дон сказав йому, що це прийде до нього з часом.
  В армії брифінги були простими. Вони пройшли так:
  Ось ціль. Ось план атаки. Запитання? Вхід? Гаразд, завантажуй спорядження.
  Ці брифінги ніколи не проходили так.
  Двері в конференц-зал були прямо попереду. Він був відкритий. Кімната була дещо тісна, і двадцять чоловік усередині робили її схожою на переповнений вагон метро за годину пік. Ці зустрічі розлютили Люка. Були нескінченні обговорення та затримки. Тиск людей викликав у нього клаустрофобію.
  Незмінно навколо тинялися шишки з кількох агенцій та їхні співробітники, шишки наполягали на тому, щоб сказати своє слово, співробітники друкували в телефонах BlackBerry, креслили нотатки у жовтих блокнотах, бігали туди-сюди, робили термінові телефонні дзвінки. Хто ці люди?
  Люк переступив поріг, а за ним Ед. Люмінесцентні лампи над головою були яскравими та засліплюючими.
  У кімнаті нікого не було. Ну, не ніхто, але не багато. П'ятеро людей, якщо бути точним. Люк та Ед роблять сім.
  — Ось люди, на які ми всі чекали, — сказав Дон Морріс. Він не посміхався. Дон не любив чекати. Він виглядав грізно в класичній сорочці та штанах. Мова його тіла була розслаблена, але очі були гострі.
  Перед Люком став чоловік. Це був високий і худорлявий чоловік із чотирма зірками, одягнений у бездоганний зелений костюм. Його сиве волосся було підстрижене до самої голови. На його чисто поголеному обличчі не було жодного бакенбарду — бакенбарди знали краще, ніж кинути йому виклик. Люк ніколи не зустрічав цієї людини, але знав її до мозку кісток. Він заправляв свою ліжко щоранку, перш ніж робити щось ще. Ви можете відскочити чверть від нього. Він, мабуть, зробив просто щоб переконатися.
  "Агент Стоун, агент Ньюсем, я генерал Річард Старк, Об'єднаний комітет начальників штабів".
  — Генерале, для мене велика честь познайомитись з вами.
  Люк потис йому руку, перш ніж чоловік перейшов до Еду.
  “Ми дуже пишалися тим, що ви, хлопці, зробили місяць тому. Ви робите честь армії Сполучених Штатів».
  Там стояв ще один чоловік. То був лисіючий чоловік років сорока. Він мав великий круглий живіт і пухкі мізинці. Його костюм сидів не дуже добре — надто тісний у плечах, надто тісний у центрі. Його обличчя було пухким, а ніс здувся. Він нагадав Люку Карла Молдена, який знімався у телевізійній рекламі про шахрайство з кредитними картками.
  «Люк, я Рон Бігли зі служби національної безпеки».
  Вони також обмінялися рукостисканнями. Рон не згадав про операцію минулого місяця.
  «Рон. Приємно познайомитися.
  Ніхто не сказав жодного слова про обличчя Люка. Це було полегшенням. Хоча він був певен, що почує про це від Дону після закінчення зустрічі.
  - Хлопчики, ви не присядете? - сказав генерал, показуючи рукою на стіл переговорів. З його боку було люб'язно запросити їх сісти за власний стіл.
  Люк і Ед сіли поряд із Доном. У кімнаті було ще двоє чоловіків, обоє у костюмах. Один був лисий, і він мав навушник, який ховався під курткою. Вони дивилися безпристрасно. Жоден чоловік не сказав жодного слова. Їх ніхто не представив. Для Люка це означало досить сказаного.
  Рон Біглі зачинив двері.
  Головним сюрпризом тут було те, що у кімнаті не було інших співробітників SRT.
  Генерал Старк подивився на Дона.
  "Готовий?"
  Дон розкрив свої великі руки, наче вони були квітами, що розкривали свої пелюстки.
  "Так. Це було все, що нам було потрібно. Роби все можливе".
  Генерал подивився на Еда та Люка.
  "Пане, те, чим я збираюся поділитися з вами, є секретною інформацією".
  
  
  * * *
  
  
  — Що вони нам не кажуть? - сказав Люк.
  Дон глянув угору. Стіл, за яким він сидів, був із полірованого дуба, широкий і блискучий. На ньому було два аркуші паперу, службовий телефон і старий, пошарпаний ноутбук Toughbook із наклейкою на звороті екрану із зображенням червоного наконечника списа з кинджалом на ньому — емблеми армійського командування спеціальних операцій. Дон був охайним хлопцем.
  На стіні за ним висіли різні фотографії в рамках. Люк помітив у В'єтнамі одного з чотирьох голих молодих зелених беретів – Дон був праворуч.
  Дон показав на два стільці перед столом.
  "Сідай. Зніми вантаж».
  Люк зробив.
  - Як твоє обличчя?
  — Небагато болить, — сказав Люк.
  — Що ти зробив, зачинив двері машини?
  Люк знизав плечима і посміхнувся. «Сьогодні вранці на похороні Мартінеса я зіткнулася з Кевіном Мерфі. Запам'ятати його?
  Дон кивнув головою. "Звичайно. Він був гідним солдатом, як і Дельта. Трохи тріски на плечі, я вважаю. Як він виглядав... після того, як ви зіткнулися з ним?"
  — Востаннє, коли я бачив, він усе ще лежав на землі.
  Дон знову кивнув головою. "Хороший. У чому була проблема?"
  «Він і я — останні люди, які залишилися живими після тієї ночі в Афганістані. Є деякі тяжкі почуття. Він вважає, що я міг би зробити більше, щоб зірвати місію.
  Дон знизав плечима. — Перервати це не було твоєю місією.
  - Ось що я йому сказав. Я також дав йому візитну картку. Якщо він подзвонить мені, я хотів би, щоб ви подумали про те, щоб найняти його сюди. Він тренований у Delta, має бойовий досвід, три тури, про які я знаю, не мочиться у штани, коли хутро починає літати.
  - Він звільнився?
  Люк кивнув головою. "Ага."
  - Що він задумав?
  "Збройне пограбування. Він ловив наркобаронів у різних містах».
  Дон похитав головою. «Господи, Люку».
  — Все, що я прошу, — це дати йому шанс.
  — Ми про це поговоримо, — сказав Дон. "Коли і якщо він подзвонить".
  Люк кивнув головою. "Справедливо."
  Дон підсунув до себе один із клаптиків паперу на столі. Він одягнув пару чорних окулярів для читання на кінчик носа. Люк уже кілька разів бачив, як він це робив, і ефект був неприємним. Надлюдина Дон Морріс носила окуляри для читання.
  «Тепер до справ трохи насущніших. Про що ми не говорили на брифінгу, то це про наступне. Ця місія виходить прямо з Овального кабінету. Президент забрав його у Пентагону та ЦРУ, бо вважає, що десь є витік. Якщо росіянам вдасться зламати цього полоненого з ЦРУ, хто знає, що з нього вийде. Ми спостерігаємо велику потенційну невдачу, все має рухатися дуже швидко, і приватно президент люто».
  — Тож ми самі?
  Дон підняв палець. “У нас є друзі. У цьому бізнесі ти ніколи не залишаєшся сам.
  "Марк Суонн може ..."
  Дон приклав палець до губ. Він указав на кімнату і підняв брови. Потім знизав плечима. Повідомлення було таким: давайте не говоритимемо про те, що може зробити Марк Суонн. Нема рації ділитися цією інформацією з людьми у галереї.
  Люк кивнув і змінив напрямок на півслові. «… дайте нам доступ до всіх видів баз даних. Лексис Нексис, щось таке. Він божевільний із пошуком у Google».
  - Ага, - сказав Дон. «Я думаю, що він має підписку на «Нью-Йорк таймс» онлайн. Він каже, що знає, принаймні.
  «Ким був той хлопець із Національної Безпеки?»
  Дон знизав плечима. «Рон Бігли? Настільний жокей. Він працював у Казначействі, коли сталося одинадцяте вересня. Шахрайство, підробка. Коли створили Батьківщину, він перейшов. Здається, він спотикається і нишпорить по сходах. Я не думаю, що він є для нас проблемою».
  Дон довго дивився на Люка.
  — Що ви думаєте про цю місію? він сказав.
  Люк не відводив погляду. «Якщо чесно, я гадаю, що це смертельна пастка. Це лякає мене. Ми повинні залетіти до Росії непоміченими, врятувати купу хлопців.
  - Троє хлопців, - сказав Дон. — Нам дозволено вбивати їх, якщо так простіше.
  Люк навіть не став би думати про це.
  — Врятувати групу хлопців, — повторив він, — підпалити підводний човен і повернутись живим? Це важке завдання».
  — Кого б ви послали на ньому? - Сказав Дон. "Якби ти був мною?"
  Люк знизав плечима. — Як ви вважаєте, хто?
  "Ти хочеш цього?"
  Люк відповів не одразу. Він подумав про Бекку і маленького Ганнера в хатині навпроти Чесапіка на східному березі. Боже, це маля…
  "Я не знаю."
  — Дозвольте розповісти вам одну історію, — сказав Дон. «Коли я був командиром у «Дельті», прийшов молодий хлопець із палаючими очима. Він щойно пройшов кваліфікацію. Вийшов з 75 полку рейнджерів, як і ти, так що він не був зеленим. Він був довкола кварталу. Але в нього була енергія, у цієї дитини, ніби все це було для неї новою. Деякі хлопці приходять у «Дельту» і вже страшенно сивий у двадцять чотири роки. Чи не цей хлопець.
  «Я одразу ж вибрав його для завдання. Тоді я все ще їздив на місії. На той час мені було далеко за сорок, і керівництво JSOC хотіло вигнати мене на пасовище, але я й чути про це не хотів. Ще немає. Я не став би посилати своїх людей туди, куди сам би не пішов.
  «Ми стрибнули з парашутом у Демократичну Республіку Конго. Далеко вгору річкою, за межами всього, що нагадує закон і порядок. Звичайно, це було нічне десантування, і лоцман посадив нас на воду. Ми вилізли з цих боліт з таким виглядом, ніби нас усіх вмочило в лайні. Там був воєначальник, який називав себе принцом Джозефом. Він називав свою різношерсту міліцію Небесної…»
  - Армія Небес, - сказав Люк. Звісно, він знав цю історію. І, звичайно, він знав усе про новий рекрут із Дельти, якого описував Дон.
  - Триста дітей-солдат, - сказав Дон. «Вісім чоловік піднялися туди, вісім американських солдатів, без будь-якої зовнішньої підтримки, і пустили кулі в мізки принца Джозефа та всіх його лейтенантів. Ідеальна операція. Гуманітарна місія без будь-яких прихованих мотивів, окрім як чинити правильно. Пляснути! Обезголовний удар».
  Люк глибоко зітхнув. Ніч була жахливою та хвилюючою, загорнутою в один пакет адреналіну.
  «Прийшли міжнародні товариства допомоги та зробили з дітьми все, що могли, репатріювали їх, нагодували, полюбили, перевиховали, щоб вони знову стали людьми, якщо це було взагалі можливо. І я вів облік. Багато хто з них зрештою повернувся до своїх рідних сіл».
  Дон усміхнувся. Ні, він просто засяяв.
  «Вранці я закурив переможну сигару на березі могутнього Конго. Я ще курив їх у ті дні. Мої люди були зі мною, і я пишався кожним із них. Я пишався тим, що я американець. Але мій новачок був тихий, задумливий. Тому я спитав його, чи все з ним гаразд. І знаєте, що він сказав?
  Тепер Люк усміхнувся. Він зітхнув і похитав головою. Дон говорив про нього. «Він сказав: Добре? Ти жартуєш, чи що? Я живу для цього. Це те, що він сказав.
  Дон вказав на нього. "Ось так. Так що я спитаю вас знову. Хочеш цю місію?"
  Люк ще довго дивився на Дона. Дон був торговцем наркотиками, зрозумів Люк. штовхач. Він продав тебе на відчутті, на пориві, що ти маєш лише один спосіб.
  Зображення Беккі, що тримає Ганнера, знову промайнуло на екрані в його голові. Все змінилося, коли народилася ця дитина. Він згадав, як народилася Бекка. У ці хвилини вона була красивіша, ніж він коли-небудь бачив її.
  І вони планували будувати життя разом, утрьох.
  Що Бекка збиралася думати про цю місію? Коли він продав їй останню, коли вона збиралася народити, вона була засмучена. І це було легко продати — лише швидка поїздка до Іраку, щоб заарештувати хлопця. Звичайно, це вилилося в щось більше, повноцінний бій та порятунок доньки президента, але Бекка дізналася про це лише постфактум.
  Тут вона дізнається, у чому полягала угода: Люк збирався поринути у Росію і спробувати врятувати трьох в'язнів. Він похитав головою.
  Він не міг сказати їй про це.
  - Люк? - Сказав Дон.
  Люк кивнув головою. "Ага. Я хочу це."
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ П'ЯТИЙ
  
  
  
  15:45 за східним літнім часом
  Округ Королеви Анни, Меріленд
  Східний берег Чесапікської затоки
  
  
  
  - Ти рано вдома.
  Люк глянув на свою свекруху Одрі, не поспішаючи, вбираючи її. У неї були глибоко посаджені очі з такими темними райдужками, що вони здавались майже чорними. У неї був гострий ніс, схожий на дзьоб. У неї були крихітні кістки та худорлява статура. Вона нагадала йому птаха — ворона або, може, стерв'ятника. І все ж таки по-своєму вона була приваблива.
  Наразі їй добре збереглося п'ятдесят дев'ять, і Люк знав, що в молодості наприкінці 1960-х вона працювала моделлю для реклами в газетах та журналах. Наскільки він знав, це була єдина робота, яку вона колись виконувала.
  Вона народилася в сім'ї Аутербриджів, дуже багатих землевласників Нью-Йорка та Нью-Джерсі ще до того, як Сполучені Штати стали країною. Її чоловік, Ленс, походив із не менш багатої сім'ї Сент-Джон лісових баронів Нової Англії.
  Як правило, Одрі Сент-Джон не схвалювала роботу. Вона цього не розуміла, і особливо не розуміла, чому хтось займається такою небезпечною, брудною роботою, яка займала час Люка Стоуна. Здавалося, вона завжди дивувалася тому, що її власна дочка, Ребекка Сент-Джон, вийде заміж за когось на зразок Люка.
  Одрі та Ленс ніколи не вважали його своїм зятем. Вони токсично впливали на ці відносини задовго до того, як він і Бекка обмінялися присягами. Її присутність тут значно ускладнить розмову з Беккою про це останнє завдання.
  - Привіт, Одрі, - сказав Люк, намагаючись здаватися веселим.
  Він щойно увійшов. Він зняв краватку і розстебнув два верхні гудзики на своїй сорочці, але поки що це був його єдиний натяк на те, що він удома. Він поліз у холодильник і дістав холодне пиво.
  Зараз було повне літо, і погода була чудова. Околиці тут були гарні. Він та Бекка жили в будиночку її родини у графстві Королеви Анни. Будинок належав сім'ї понад сто років.
  Це було старовинне сільське місце, що стояло на невеликій скелі прямо над затокою. Там було два поверхи, все дерев'яне, скрізь скрипіло і скрипіло. Кухонні двері пружилися і з ентузіазмом зачинилися. Там була засклена веранда, звернена до води, і новий кам'яний внутрішній дворик з захоплюючим виглядом прямо на скелю.
  Вони почали поступово замінювати застарілі меблі, щоб зробити це місце більш придатним для повсякденного життя. У вітальні новий диван та нові стільці. Якось суботнього ранку всіма правдами і неправдами і з чистої звіриної волі Люку та Еду Ньюсам вдалося встановити велике двоспальне ліжко в головній спальні нагорі.
  Навіть після цих оновлень найміцнішою річчю в будинку залишався кам'яний камін у вітальні. Немов величне старовинне вогнище стояло там з біблійних часів, височіючи над Чесапікською затокою, і хтось з почуттям гумору збудував навколо нього маленьку літню хатину.
  Це дійсно було неймовірне місце. Люку там сподобалося. Так, це було далеко від його офісу. Так, якщо робота SRT справді увінчалася успіхом, а здавалося, що так воно і буде, їм доведеться підійти ближче. Але зараз? Рай. 90-хвилинна подорож додому не здавалася такою вже поганою, просто знаючи, що це була розплата наприкінці.
  Він визирнув у вікно. Бекка була у внутрішньому дворику, годувала дитину. Люк нічого б не хотів більше, ніж сісти там з ними, дивитися на воду та небо і просто сидіти там, доки сонце не зайде. Але цього не мало бути. На жаль, йому довелося зібратися у дорогу. І перш ніж він навіть почав, він мав зробити найважче — оголосити, що він іде.
  - Тебе били на роботі? - сказала Одрі.
  Люк знизав плечима. Хоча він досить добре їх відчував, він майже забув подряпину на щоці та опухлу лінію щелепи. Біль був його старим другом. Коли це не було нестерпно, він майже не відчував цього. У цьому було щось заспокійливе.
  Він відкрив пиво і зробив ковток. Було крижаним та смачним. "Щось таке. Але ти маєш побачити іншого хлопця.
  Одрі не сміялася. Вона видала щось на кшталт рохкання і пішла нагору.
  Люк втомився. Це був уже довгий день, коли Мартінес був похований, бійка з Мерфі та все інше. І справді, все тільки починалося. Він мав намір пробути тут годину, перш ніж знову вирушити назад до міста, звідти до Туреччини, а потім, якщо всі ознаки будуть сприятливими, до Росії.
  Він вийшов назовні. Бекка, що годує немовля, була схожа на картину імпресіоніста: її яскраво-червоний джемпер і вільний капелюх від сонця на тлі зеленої трави та безкрайнього простору блідо-блакитного неба та темної води. Вдалині виднілася копія двощоглового корабля на всіх вітрилах, що повільно рухався на захід. Якби він міг натиснути СТОП та заморозити цей момент у часі, він би це зробив.
  Вона підвела голову, побачила його там і посміхнулася. Її посмішка осяяла його. Вона була чудова, як ніколи. І усмішка була гарною річчю, особливо у ці дні. Можливо, темрява цієї післяпологової депресії почала розсіюватися.
  Люк зробив глибокий вдих, тихо зітхнув і посміхнувся.
  - Привіт, красуне, - сказав він.
  "Привіт красунчик."
  Він нахилився і розділив із нею поцілунок.
  - Як сьогодні малюк?
  Вона кивнула головою. "Гарний. Він спав три години, мама доглядала його, і мені навіть вдалося подрімати. Я не хочу нічого обіцяти, але, можливо, тут ми звертаємо за кут. Я сподіваюся, що це так."
  Поміж ними повисла довга пауза.
  - Ти рано прийшов додому, - сказала вона. Це був вдруге протягом останніх п'яти хвилин, коли хтось сказав це. Він сприйняв це як поганий знак. "Як пройшов твій день?"
  Люк сів навпроти неї за маленький круглий столик і зробив ковток пива. Як завжди, він вважав, що, коли назріває біда, треба одразу ж дістатися її суті. І якби він зміг подолати найгірше, можливо, це сталося б надто швидко, щоб Одрі могла вийти сюди і навалитися.
  — Що ж, я маю завдання.
  Він помітив, що прикидається. Він не називав це місією. Він не називав це операцією. Що то було за завдання? Чи збирався він взяти інтерв'ю у місцевого майстра для щотижневої газети? Може це був шкільний науковий проект?
  Миттю вона насторожилася.
  Її очі глибоко дивилися в нього, шукаючи там. "Що це?"
  Він знизав плечима. — Насправді це дипломатична плутанина. Росіяни взяли в полон трьох американських археологів і конфіскували їх маленький підводний човен. Вони пірнали у Чорному морі у пошуках уламків давньогрецького торговельного корабля. Вони перебували у міжнародних водах, але росіяни відчували, що вони перебувають надто близько до російської території».
  Її очі ніколи не здригнулися. - Вони шпигуни?
  Люк зробив ще один ковток пива. Він видав звук, короткий гавкіт сміху. Вона була гарна у цьому. Вона вже мала багато практики. Вона пішла просто на відкриту вену.
  Він похитав головою. — Ти знаєш, що я не можу тобі цього сказати.
  — І ти збираєшся кудись і що робити?
  Він знизав плечима. "Я їду до Туреччини, щоб подивитися, чи зможемо ми їх звільнити". Твердження було вірним, наскільки це йшло. Він також випустив з уваги безліч деталей цілого континенту. То був гріх бездіяльності.
  І вона це теж знала. — Щоб подивитися, чи зможемо їх звільнити? Хто ми ?"
  Тепер це був шаховий матч. "Сполучені Штати Америки."
  «Давай, Люку. Що ти мені не кажеш?
  Він знову сьорбнув пива і почухав потилицю. — Нічого суттєвого, люба. Росіяни тримають трьох чоловіків. Я їду до Туреччини. Вони хочуть, щоб я був там, бо маю досвід у тій місії, яка привела до цього. Якщо росіяни захочуть вести переговори, я, ймовірно, навіть не братиму безпосередньої участі».
  За Люком грюкнули сітчасті двері. Очі Беккі на секунду дивилися повз нього. Дідька лисого! Ось прийшла Одрі.
  Очі Беккі раптово стали злими. У них навернулися сльози. Ні! Час не може бути гіршим. «Люк, коли ти востаннє був за кордоном, я була майже на дев'ятому місяці вагітності. Ви збиралися до Іраку когось заарештувати, пам'ятаєте? Поліцейська робота, я гадаю, ви назвали це. Але виявилося, що ви збиралися врятувати президента.
  Він підняв палець. - Бекко, ти ж знаєш, що це неправда. Я ходив когось заарештовувати і арешт пройшов без пригод…»
  Це була брехня. Ще одна брехня. Арешт був бійний.
  «…дочка ісламських терористів. Ваш вертоліт розбився. Ви з Едом билися з бойовиками Аль-Каїди на вершині гори.
  "Все це сталося після того, як ми вже були там".
  — Я не дурний, Люку. Я вмію читати між рядками газетні репортажі. У статтях зізнавалося, що десятки людей було вбито. Це говорить мені про те, що була кривава лазня, і ти був просто у її центрі.
  Люк трохи підняв руки, ніби вона щойно наставила на нього найменший у світі пістолет. Дитина все ще була там, смоктала груди, ніби нічого цього не відбувалося.
  — Це завдання, люба. Це моя робота. Дон Морріс…
  Тепер вона підняла пальця. «Не смій мене Дон Морріс. Я навіть більше не звинувачую Дона. Якщо ти не хотів брати участь у цих самогубних місіях, він не міг змусити тебе піти. Це справді так просто».
  Тепер вона плакала, сльози текли.
  "В чому справа?" - Сказав голос. Голос був надто збуджений. Він відчув кров у воді і рушив на вбивство.
  - Привіт, Одрі, - сказав Люк, навіть не обертаючись.
  Бекка встала і простягла Одрі дитину. Вона глянула на Люка суворим поглядом. Тепер її тіло тремтіло від сліз.
  - А якщо ти помреш? вона сказала. - У нас тепер є син.
  Я знаю це. Я не збираюся вмирати. Як завжди, я буду дуже обережний. Тим більше зараз, через Ганнера.
  Бекка стояла поруч із матір'ю, стиснувши руки в кулаки. Вона виглядала як малюк, який ось-ось почне верещати посеред супермаркету. Мати, навпаки, була спокійна, манірна, задоволена. Вона хитала немовля на своїх тонких пташиних ручках і воркувала з ним тихим дитячим лепетом.
  — Все буде гаразд, — сказав Люк. "Все буде добре. Я знаю це."
  Раптом Бекка кинулася геть, вгору невеликим пагорбом до будинку. За мить сітчасті двері знову грюкнули.
  Тепер Люк і Одрі дивилися один на одного. У Одрі були гострі хижі очі яструба. Її рота відкрився.
  Люк підняв руку і похитав головою. — Одрі, будь ласка, не говори ні слова.
  Одрі проігнорувала його. "Одного разу ти повернешся сюди, і в тебе більше не буде дружини", - сказала вона. — Або будинок, у якому можна жити, якщо вже на те пішло.
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ШОСТИЙ
  
  
  
  20:35 за східним стандартним часом
  Небо над Атлантичним океаном
  
  
  Рок-н-рол, - сказав Марк Суонн.
  «Хіп-хоп, синку, – сказав Ед Ньюсем. "Хіп хоп."
  Він простяг свою велику руку через вузький прохід маленького реактивного літака, і Суон м'яко і повільно постукав по ньому. Потім Сван перевернув свою руку і з'явився Ед, який поклав кілька монет на долоню Суана. Вони тільки-но розіграли весь цей джайв братської руки «дай мені п'ять, залиш здачу».
  З часу останньої місії Ньюсем і Суон навряд чи стали друзями.
  Люк спостерігав їх. Ед байдикував на своєму місці, величезний, зі сталевими очима, акуратно одягнений у штани карго кольору хакі і футболку SRT, що облягає. Робота Еда полягала у зброї та тактиці. І волосся, і борода були коротко підстрижені, а краї ідеально рівні. Він виглядав так само, як і був — не було з ким зв'язуватися.
  Тим часом Суон виглядав зовсім не як федеральний агент. На ньому були окуляри у чорній оправі. Його волосся було зібране в довгий хвіст. На ньому була футболка з написом «ЧОРНИЙ Прапор» та фотографією чоловіка, що пірнає зі сцени в натовп. Він витяг свої довгі ноги в проході, у старих рваних джинсах на худих ногах і в яскраво-жовтих кросівках Чака Тейлора, які заважали перехожим. Його ноги були величезні.
  Двоє чоловіків спочатку були пов'язані любов'ю до реп-групи 1980-х Public Enemy та схожим саркастичним почуттям гумору. Тепер вони були пов'язані бог знає чим. Молодіжна чоловіча енергія? Необмежена можливість?
  Хлопці розважалися, готуючись до чергової подорожі до закордону. Це було добре. Ці хлопці мали бути набрані і гостроти бритви.
  Сам Люк і наполовину не відчував такого ентузіазму. Він почував себе виснаженим, скоріше емоційно, ніж фізично. Звичайно, він був тут єдиним з новонародженою дитиною, сердитою дружиною та підступною свекрухою. Крім того, він був єдиним, хто здійснив тригодинну подорож туди і назад до Східного берега та назад.
  Натомість Ньюсем і Суонн вирушили до «Червоного лобстера». Здавалося, що вони, можливо, випили кілька напоїв за вечерею з морепродуктів.
  - Хлопці, ви готові працювати? - сказав Люк.
  Ед знизав плечима. «Народився готовим».
  - Рок-н-рол, - знову сказав Суон.
  Шестимісний реактивний літак «Лір» пронісся небом на північ і схід. Літак був темно-синім, без будь-яких розпізнавальних знаків. Вони вилетіли з невеликого приватного аеропорту на захід від міста двадцять хвилин тому. Це може бути корпоративний літак у відрядженні або купка багатих дітей, які вирушили у європейські веселощі.
  Позаду них і зліва від них був останній промінь раннього вечірнього сонця. Попереду і праворуч від них була ніч, що насувається.
  Люк почував себе так, як він часто відчував у такі моменти, ніби він занурювався у щось за межами свого розуміння. Місії його не турбували. Він нервував, але насправді не боявся. Він побачив так багато битв, що мало що похитнуло його впевненість. Чого він не зрозумів, то це контексту.
  Чому? Чому вони це робили? Чому гравці зробили те, що вони зробили? Чому з'явилися терористи та терористичні групи? Чому Росія та Америка, а також багато інших країн завжди були заплутані за лаштунками, смикаючи за ниточки та маніпулюючи дією, як ляльководи?
  Коли він був молодшим, ці питання ніколи не турбували його. Розуміння геополітики не входило до його обов'язків. Гарні guys тут, погані guys там.
  Він навмисно невірно цитував рядок із знаменитого вірша «Атака легкої кавалерії»: «Їхня справа не в тому, чому, а в тому, щоб діяти чи померти». Замість «їх» він зробив би це «нашим». Протягом багатьох років він використав це як свого роду девіз.
  Але тепер він хотів дізнатися більше. Вже недостатньо було вбивати і вмирати з причин, які ніколи не пояснювалися. Цілком можливо, що самогубство Мартінеса остаточно протаранило цей будинок.
  На даний момент джерелом більшої частини його знань була жінка майже на десять років молодша за нього. Він озирнувся на Труді Веллінгтон, офіцера з науки та розвідки, що сиділа в одному ряду від них.
  Вона була одягнена недбало: джинси, синя футболка та рожеві шкарпетки. На футболці попереду було два короткі слова дрібними білими літерами: «Будь милим». Вона скинула кросівки, коли вони сіли у літак. Вона згорнулася калачиком із блокнотом, товстою папкою та купою паперів. Вона уважно вивчила його, позначаючи речі ручкою. Вона майже не розмовляла з того часу, як літак злетів.
  Відчувши, що Люк дивиться на неї, вона підняла великі очі з-під круглих червоних окулярів. Вона була гарною.
  Працюй… що відбувалося у її голові?
  "Так?" вона сказала.
  Люк усміхнувся. — Я подумав, що ви, можливо, захочете розповісти нам, що ми тут робимо. На брифінгу нам майже нічого не розповіли, більша частина інформації була засекречена. Як тільки Дон взявся за завдання, він сказав, що ви знатимете, що відбувається, до того часу, як ми піднімемося у повітря.
  Ед і Суон тепер спостерігали за ними.
  "І ми офіційно в повітрі", - сказав Суонн.
  Люк знову визирнув у вікно. Сонце вже було далеко позаду, день розчинявся у небутті. Через кілька годин у міру просування на схід небо почне світлішати. Він глянув на годинник. Майже дев'ята година.
  — Що ти скажеш, Труді? Чи готові навчати нас, дітей?
  Труди зробила дивний військовий салют правою рукою. Це було жахливо. Люк не озирнувся на Еда, побоюючись розсміятися.
  — Готовий, капітане.
  Вона встала і підійшла до переднього сидіння так, щоб вони вчотирьох опинилися разом.
  «Я припускаю, що ніхто з вас нічого не знає про цю місію, залучених людей, нинішній стан наших відносин з Росією або поставлене перед нами завдання», — сказала вона. «Це може зробити нашу розмову трохи довшою, ніж необхідно, а може й ні. Але це, як правило, гарантує, що ми всі на одній хвилі. Звук нормальний?
  Люк кивнув головою. "Гарний."
  - Звучить нормально, - сказав Ед.
  - Це довгий переліт, - сказав Суон.
  Труди кивнула. - Тоді почнемо.
  Вона зробила паузу, глибоко зітхнула і глянула на сторінку перед нею. Потім вона розпочала свою історію.
  
  
  * * *
  
  
  «Ще сьогодні на наш час, учора за своїм часом росіяни захопили американський науково-дослідний підводний апарат «Нерей» з міжнародних вод у Чорному морі. Протистояння сталося приблизно за сто сорок п'ять миль на південний схід від кримського курорту Ялта. Так, там, де відбулася знаменита зустріч часів Другої світової війни між Рузвельтом, Уінстоном Черчіллем та Йосипом Сталіним».
  Ед Ньюсам усміхнувся. "Це якась глибока історія прямо тут".
  - Рузвельт? - сказав Суон. — Хлопець, якого вбили у… е… Денвер?
  Труд посміхнувся. Здавалося, вона майже почервоніла. Люк похитав головою і мало не засміявся вголос. Жорсткий натовп для уроку історії.
  Нерей був сидячою качкою. Російський есмінець відстежив його місцезнаходження з скидання з корабля-бази. Есмінець і два менші кораблі берегової охорони Росії підійшли до Нерея. Як тільки вони оточили його, вони скинули три батискафи, які оточили Нерея зблизька, і супроводили його на поверхню. Вони також узяли під варту екіпаж».
  "Хто вони?" - сказав Люк.
  Труди переглянула свої файли та витягла нагору інший папір.
  «Екіпаж із трьох осіб. Пілотом підводного човна є сорокачотирирічний Пітер Болджер, офіційна резиденція Фалмут, штат Массачусетс. Випускник Морської академії штату Мен, випуск 1983 р. Чотири роки служби у береговій охороні, почесне звільнення 1987 р., звання капітана лейтенант. Провів майже десятиліття, пілотуючи кораблі для Океанографічного інституту Вудс-Хоул на Кейп-Код, у співпраці з численними коледжами, університетами та акваріумами. Найнятий Poseidon Research International, листопад 1996 року. Неозброєним оком видно, що це громадянська людина, яка провела все своє доросле життя на воді, більшу частину якої проводила дослідження. Присутність когось на кшталт Болджера, мабуть, має надати PRI видимість реальності».
  — Він, мабуть, буде слабкою ланкою, коли справа дійде до їхнього звільнення, — сказав Люк.
  Труди кивнула. — Згідно з його досьє, у ньому п'ять футів дев'ять дюймів, а вага двісті тридцять чи двісті сорок фунтів.
  "Як він вписується в субмарину?" - сказав Суон.
  Ед знизав плечима. «Можливо, всі м'язи».
  Тепер Труді похитала головою. - Це не так. Вона підняла фотографію Пітера Болджера. Він не страждав на патологічне ожиріння, але й не збирався бігти стометрівку.
  - Далі, - сказав Люк.
  Труди підняла наступний лист нагору.
  — Ерік Девіс, двадцятишестирічний аспірант Гавайського університету, стажується у Вудс-Хоулі з дослідницької стипендії. Де вони вигадують цей матеріал? Насправді він двадцятивосьмирічний морський котик на ім'я Томас Френкс. Військово-морський ROTC в університеті Мічігану, закінчив з відзнакою. Після закінчення навчання вступив на флот і відразу ж подав заявку на БАД/С. Чергування в Афганістані та Іраку, по одному, а також секретні місії в рамках Об'єднаного командування спеціальних операцій. Його місія тут полягала в тому, щоб захистити двох інших чоловіків та затопити «Нерей» у разі аварії чи іншого нещасного випадку. Зрозуміло, що він цього нічого не робив».
  - Зрозуміло, - сказав Суон.
  — Він наша найсильніша ланка, — сказав Люк. «Якщо ми дістанемося до цих хлопців, а вони живі, буде добре отримати зброю чи зброю до її рук. Основна небезпека Френкса полягає в тому, що він може передчасно спланувати спробу втечі самостійно або придбати зброю та почати стріляти. Гаразд, далі».
  Труди витягла останній аркуш паперу. — Рід Сміт, тридцятишестирічний командир місії, — сказала вона. "Привид. Тотальна дика карта. Його справжня особистість і вік абсолютно секретні. У мене на нього взагалі нічого немає, крім того, що останні шість місяців він працював науковим співробітником у PRI. Звідки він взявся і чим займався, залишається тільки гадати. Він людина , який найбільше турбує ЦРУ та Пентагон, очевидно, в його маленькій голівці багато секретів.
  Суон подивився на Люка. "Black Ops. Я здивований, що він і Френкс досі не повалили російський уряд".
  Люк усміхнувся. - Мені подобається твоє почуття гумору, Суонн. Ось чому я дозволяю тобі жити.
  Він глянув на Труді. — Я хотів би трохи контексту, якщо він у вас є. Куди вони взяли "Нерей", і стан готовності росіян, коли... якщо... ми увійдемо туди.
  Труди кивнула. "У мене є небагато. "Нерей" занурили в трюми старого вантажного судна і доставили в порт Адлер, розташований на південь від чорноморського курортного міста Сочі і на північ від російського кордону з Грузією. Вони намагаються сховати Нерея і вдати, що його у них Ні, вони поводяться так, ніби вантажне судно зробило звичайний захід у порт, і, принаймні, коли ми виїжджали з Вашингтона, не було жодних доказів того, що вони перемістили команду Нереуса в інше місце. не відбувалося.
  — Вони знають, що ми спостерігаємо, — сказав Суон.
  — Схоже, так і є, — сказала Труді.
  "І решта?" - сказав Люк. "Наскільки вони готові?"
  Труди підібгала губи. — Я можу запропонувати свою власну теорію.
  — Скажи мені, — сказав Люк.
  "Це трохи складно".
  Люк махнув рукою. — Мені ще не час спати.
  Труди кивнула. «Володимир Путін грає в «убий крота» з різного роду фіаско. Курська катастрофа. Різанина в школі Беслана. Хто знає, коли це припиниться? Але водночас він робить успіхи на багатьох фронтах. Він зміцнив свою залізну хватку в уряді. Російська економіка, хоча за нашими мірками вона все ще занепадає, переживає процвітання, ніж за останні п'ятнадцять років, насамперед через високі світові ціни на нафту і природний газ. Оцінки загроз Пентагону показують, що збройні сили краще фінансуються, дещо краще навчені, а солдатам платять більше, аніж вони бачили за довгий час. Вони модернізують деякі системи озброєнь, особливо балістичних ракет.
  «Росія знаходиться на довгому та важкому шляху повернення на колишнє місце у світі. Невідомо, чи встигнуть вони. Але також немає жодних сумнівів у тому, що відколи до влади прийшов Путін, вони дійсно стали на цей шлях. Раніше вони лежали нагору ногами в канаві біля дороги».
  Що це означає для нас? - сказав Люк.
  «Це означає, що вони взяли цей підводний човен, щоб попередити нас», — сказала Труді. «Чорне море безперечно належало їм упродовж поколінь. Якщо не брати до уваги турецького берега, це була російська ванна. Ми навіть не поміщаємо туди кораблі багато років поспіль. Вони кажуть нам, що повернулися, і вони не дозволять нам відправити туди шпигунські кораблі будь-коли, коли ми захочемо.
  — Так, але чи це так насправді? - сказав Люк. "Вони повернулися? Якщо ми увійдемо туди і спробуємо врятувати тих людей, чи не потрапимо під циркулярну пилку?
  Труди похитала головою, зображуючи примарну посмішку. "Ні. Вони не повернулися. Ще ні. Мораль, як і раніше, низька. Командування і контроль, як і раніше, погані. Корупція процвітає. Багато об'єктів інфраструктури та обладнання стали непридатними або не працюють. З досить розумним планом і швидкою атакою, я думаю, ви зловите їх зненацька, я не кажу легковажно, але я думаю, що ми зможемо вивести людей звідти.
  Люк дивився на неї. Він подумав про її план щодо усунення американського військового контрактника-відступника Едвіна Лі Парра та його різношерстої міліції в Іраку, а також про її оптимістичну оцінку шансів на це. У той час Люк зневажливо ставився до неї, її плану та її оцінки.
  Потім усе виявилося дуже схожим на те, що вона описала. Люк і Ед досі мали піти туди і зробити це, але ця частина була даною.
  — Хлопчик, сподіваюся, ти маєш рацію, — сказав він.
  
  
  * * *
  
  
  Люк поринув у неспокійний сон. Його сни були дивними, лякаючими і швидко мінливими. Нічний стрибок з парашутом. Коли він падав, його парашут не розкрився. Під ним був широкий простір темної річки. Алігатори, їхні десятки, дивилися, як він падає з неба. Вони зійшлися на ньому. Але його нога була прив'язана до банджі-шнура. Він підстрибнув, довгий підскок у сповільненій зйомці, прямо над водою, його руки звисали вниз, алігатори кидалися на нього і хапали.
  Тоді був день. Вертоліт Black Hawk був збитий із неба. Його хвостовий гвинт зник, вертоліт вийшов з-під контролю та різко впав. Люк побіг через поле, старий порожній футбольний стадіон до вертольоту. Якби він встиг дістатися туди до того, як він уріжеться, він міг би спіймати його та врятувати людей на борту. Але трава росла довкола нього, тяглася вгору, звивалася, тягла його за ноги, сповільнюючи його рух. Його руки були розкинуті, тягнуться... Він запізнився. Він запізнився.
  Боже, вертоліт падав боком. Ось… воно… прийшло…
  Він прокинувся посеред повітряної турбулентності — літак здригнувся, а потім помчав неспокійним повітрям, як американські гірки. Люк озирнувся. Світло було вимкнене. На мить він не був упевнений, спить він чи не спить. Потім він помітив решту своєї команди, що розтяглася непритомною в різних частинах затемненої кабіни.
  Він глянув у вікно — він не міг бачити нічого, окрім миготливого світла на крилі. Далеко внизу океан був величезний, нескінченний і чорний. Сонце вже було далеко позаду, день давно минув.
  Вони летіли вже кілька годин, і вони мали ще більше.
  Через кілька годин у міру просування на схід небо почне світлішати. Він глянув на годинник. Одразу після опівночі у Вашингтоні, а це означало, що в Сочі було вже трохи більше восьмої ранку.
  Дивлячись на годинник, він відчував, як події розвиваються попереду. Росіяни могли перемістити цих людей у час, коли захочуть. Вони вже могли перемістити їх уночі.
  Було неприємно опинитися в пастці на цьому літаку, коли годинник цокає.
  Люк майже не спав, але знав, що більше не засне. Його багато тяжіло. Привиди минулого. Бекка та Ганнер. Невизначене майбутнє дитини, народженої у жахливому світі. Це небезпечна місія.
  Він підвівся, пройшов у крихітну кухоньку в задній частині літака. Він пройшов повз Еда Ньюсама і Марка Суонна, які дрімали по різні боки проходу один від одного. Не включаючи світло, він налив з крана півсклянки гарячої води і змішав розчинну каву, чорну з домішкою цукру. Він спробував це. Ех. Це було непогано. Він узяв данське яблуко, загорнуте в поліетилен, і повернувся на своє місце.
  Він увімкнув верхній прожектор.
  Він глянув через прохід від нього. Праці спала, згорнувшись калачиком. Вона була молода для цієї роботи. Має бути приємно знати так багато в такому ніжному віці. Він думав про себе на початку двадцятих років. Він був схожий на того нестандартного супергероя, зробленого з граніту, чия відповідь на будь-яку проблему полягала в тому, щоб опустити голову та бігти крізь стіни. Нагорі мало що відбувається.
  Він похитав головою і глянув на папери на колінах. Вона дала йому багато корисних даних. Він мав супутникові знімки вантажного корабля, у тому числі великі плани містків нагорі і кімнат, де, як передбачалося, містилися люди, а також трюми внизу, де, ймовірно, ховалася субмарина.
  Люку довелося визнати, що для нього субмарина не була головним пріоритетом, але він знав, що інші з цим не згодні. Вони хотіли знищити цю штуку. Добре. Якщо це було можливо, і це не наражало чоловіків на небезпеку, добре. Він це зробить.
  Хм. Що ще в нього було? Купа речей. Схема вантажного судна. Карти та супутникові знімки навколишніх міських вулиць, доків та довгої дамби, що захищала порт від Чорного моря. Далекі карти та зображення усієї області, з великим морським курортом Сочі на півночі, широкою відкритою водою та кордоном з Грузією на півдні, дражняче близько.
  Так близько, та все ж так далеко.
  Щось ще? Оцінки чисельності військ у порту та майже на об'єктах — насправді найкращі припущення. Оцінки можливостей швидкого реагування в мегаполісі Сочі колись хороші, але зараз недофінансовані і сильно деградували. Оцінки морального духу — низькі в усіх напрямках. Дві апокаліптичні чеченські війни і терористичні атаки, що послідували за ними, на легкі цілі серед цивільного населення в поєднанні з катастрофою на Курській дузі викликали запаморочення серед російського військового начальства і збентежили передові війська.
  Люк не сумнівався у цьому. Шок від 11 вересня, а також неодноразові невдачі в Іраку та Афганістані, погана преса вдома… змусили багатьох людей з цього боку барикад відчувати те саме. Американське обладнання, навчання та кадри взагалі були на висоті, але люди є люди, і коли справи йшли боком, це було боляче.
  Він дозволив інформації захлеснути його.
  Дон пообіцяв йому більше людей, коли він прибуде до Туреччини, оперативників під глибоким прикриттям зі знанням місцевих умов, побіжним володінням російською мовою та досвідом у швидких, неприємних таємних операціях. Дон не сказав, звідки вони, щойно вони будуть найкращими з доступних. Він пообіцяв Люку методи, які дозволять йому і Еду, пересуваючись окремо, проникнути до Росії непоміченими. Він пообіцяв Люкові будь-які матеріали, які тільки забажає, в розумних межах — зброя, бомби, машини, літаки, що завгодно.
  Почала вимальовуватись картина…
  Ага. Він почав уявляти його загальні обриси. В ідеальному світі… якби він отримав усе, що хотів… з елементом несподіванки… повної прихильності… і рухаючись із неймовірною швидкістю…
  Він міг побачити, як це може працювати.
  
  
  * * *
  
  
  "Вони називали мене Монстром".
  Люк дивився на Еда. Вони були єдиними, хто не спав, сидячи на задніх сидіннях літака. Але тепер Люк згасав. Трохи вище Труді все ще згорнулася калачиком, а Суон розтягнувся, його довгі ноги перетинали прохід.
  Штори на вікнах були опущені, але Люк міг бачити сонячне проміння, що пробивалося крізь нижні краї. Де б вони не перебували, зараз був ранок.
  Люк тільки-но виклав місію Еду, як тільки почав її представляти. Він думав, що може отримати невеликий зворотний зв'язок. Ця частина здавалася можливою? Чи була зяюча дірка, яку він не помічав? Яку зброю вони мають носити? Яке обладнання їм було потрібне?
  Натомість він отримав це: «Вони називали мене Монстром».
  Він вважав, що це була саме та відповідь, яка йому була потрібна. Ця людина була монстром. Якби справа дійшла до цього, він би взявся за цю проблему з половиною плану та жменею іржавих цвяхів.
  — Чомусь це мене не дивує, — сказав Люк.
  Ед похитав головою. Він і сам був у півсні. «Не через мій зріст. Тому що я був таким злим. Я виріс у Креншоу, у Лос-Анджелесі. Четверо дітей, я був найстаршим. Найближче до продуктового магазину по сусідству було місце, де продавалися спиртні напої, лотерейні квитки, банки із супом та тунцем. Моя мама іноді не могла тримати світло увімкненим.
  - Я сказав, е-е-е. Цього не буде. Це неправильно, ми маємо так жити, і я це виправлю. Я працював на розі о дванадцятій, намагаючись отримати ці гроші. До п'ятнадцяти я біг з найгіршими, і я був гірший, ніж вони. В та з неповнолітніх. Я нічого не лагодив».
  Ед важко зітхнув. «Десять із тих ночей я міг легко померти. Люди зробили. У мене стріляли задовго до того, як я побачив Ірак, чи Афганістан, чи будь-яке інше засекречене місце, де я нібито ніколи не був».
  Він примружився і похитав головою. «Я постав перед суддею, коли мені було сімнадцять. Вона сказала мені, що тепер мене можуть судити як дорослого. Я міг побачити реальний час у в'язниці для великих хлопчиків. Або я міг би отримати умовний термін та приєднатися до армії Сполучених Штатів. До мене".
  Він усміхнувся. Що мені ще залишалося робити? Я приєднався. Дістався до основного, там сержант з стройової підготовки, прізвище Брукс, одразу встав на мене. Майстер-сержант Натан Брукс. Я йому не подобався, і він вирішив, що мене зламає».
  - Він? - сказав Люк. Йому було важко уявити собі подібне, але він уже не вперше чув щось подібне. - Він зламав тебе?
  Ед засміявся. "Ах, так. Він зламав мене. Потім він знову зламав мене. І знову. Я ніколи в житті так сильно не ламався. Він бачив, як я наближався за милю. Зробив мені свій особистий проект. Він сказав: Ти думаєш, що ти жорсткий, негр? Ти не важкий. Ти ще навіть не бачив тяжкого. Але я покажу це тобі».
  - Він був білим хлопцем? - сказав Люк.
  Ед похитав головою. "Неа. У ті дні, якби біла людина назвала мене негром, я б просто вбив його. Він був домашнім братом, звідкись із Південної Кароліни. Я не знаю. Він зламав мене прямо навпіл. І коли він закінчив, він знову зібрав мене разом, трохи краще, ніж раніше, тепер я був чимось, з чим інші люди могли принаймні працювати, з чого можна було щось зробити».
  Він помовчав. Літак здригнувся над смугою турбулентності.
  «Я так і не знайшов, як правильно віддячити цьому хлопцю».
  Люк знизав плечима. “Ну, це ще не кінець. Надішліть йому квіти. Карта Hallmark. Я не знаю."
  Ед усміхнувся, але тепер це було задумливо. "Він помер. Може рік тому. Сорок три роки. Він уже був на службі двадцять п'ять років. Він міг піти у відставку будь-якої миті. Судячи з усього, натомість він пішов добровольцем до Іраку, і йому це дали. Він був у колоні, яка потрапила в засідку недалеко від Мосула.Я не знаю всіх подробиць.Я бачив це у «Зірках і смугах».Виявляється, він був дуже титулованим хлопцем.Я не знав цього про нього, коли він вганяв мене в землю. Він ніколи не згадував про це».
  Він зробив паузу. — І я йому ніколи не казав, що він для мене означає.
  — Мабуть, він знав, — сказав Люк.
  "Ага. Він, мабуть, зробив. Але я все одно повинен був це сказати".
  Люк не заперечував.
  - Де твоя мама? - сказав він натомість.
  Ед похитав головою. «Все ще у Креншоу. Я намагався вмовити її переїхати на схід ближче до мене, але вона й чути не хотіла про від'їзд. Там усі її друзі! Тож ми з сестрою скинулися і купили їй маленьке бунгало за шість кварталів від старого багатоквартирного будинку, де ми жили. Частина моєї зарплати щомісяця йде на оплату іпотеки за цю річ. Прямо в старому районі я ризикував життям, намагаючись витягнути його.
  Він тяжко зітхнув. — Принаймні у холодильнику є їжа і горить світло. Думаю, це все, що мене турбує. Вона каже: «Ніхто не зв'язуватиметься зі мною. Вони знають, що ти мій син. І ти прийдеш до них, якщо вони це зроблять.
  Люк усміхнувся. Ед теж, і цього разу посмішка була більш щирою.
  - Вона неможлива, чуваку.
  Тепер Люк засміявся. За мить Ед теж.
  - Слухай, - сказав Ед. «Мені подобається твій план. Я думаю, що ми зможемо це здійснити. Ще кілька хлопців, правильних… — Він кивнув. "Ага. Це здійсненно. Мені потрібно спіймати ще близько сорока підморгування, і, можливо, у мене буде кілька власних думок, щось додати».
  - Звучить непогано, - сказав Люк. "Я з нетерпінням чекаю цього. Я хотів би, щоб нікого з нашої команди там не вбили.
  - Особливо ми, - сказав Ед.
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ СЬОМИЙ
  
  
  
  26 червня
  6:30 ранку за східним літнім часом
  Центр спеціальної діяльності, Оперативне управління
  Центральне розвідувальне управління
  Ленглі, Вірджинія
  
  
  "Здається, президент втратив свої кульки".
  "Ой?" — сказав старий, що палить цигарку. Це звучало так, ніби мав кульки в горлі. Його зуби були темно-жовтими. Десна, що відступають, робили їх довгими. Вони, здавалося, клацали разом, коли він говорив. Ефект був жахливий. "Скажи."
  Вони були глибоко в надрах штаб-квартири. У більшості місць усередині будівлі курити тепер було заборонено. Але ж тут, у внутрішньому святилищі? Все було дозволено.
  — Впевнений, ви вже чули, — сказав спеціальний агент Уоллес Спек.
  Він сидів навпроти старого за широким сталевим столом. На столі майже нічого не було. Ні телефону, ні комп'ютера, ні аркуша паперу, ні олівця. Була тільки біла керамічна попільничка, повністю заповнена використаними недопалками.
  Старий кивнув головою. «Освіжи мою пам'ять».
  «Вчора він запропонував залишити екіпаж «Нерея» гнити в руках росіян. Він сказав це перед двадцятьма чи тридцятьма людьми».
  "Пропусти легеню", - сказав старий. Вони були в кімнаті без вікон. Він глибоко затягнувся сигаретою, потримав її і випустив цівку синього диму. Стеля була принаймні за п'ятнадцять футів над їхніми головами, і дим піднімався до нього.
  «Ну він повернувся до цього почуття. Але він виключив нас і наших друзів із рятувальної операції на користь нашого нового молодшого брата з ФБР».
  — Пропусти, — сказав старий.
  Уоллес Спек похитав головою. Старий виглядав страшенно. Як він взагалі залишився живим? Він постійно курив цигарки ще до народження Спіка. Його обличчя було схоже на стародавній газетний папір, стаючи майже таким же жовтим, як його зуби. Його зморшки були зморшки. У його тілі взагалі був м'язового тонусу. Його тіло, здавалося, повисло на кістках.
  Ця думка на мить нагадала Спеку про те, як він якось їв у модному ресторані. - Як сьогодні курка? - сказав він офіціантові. - Гарно, - сказав офіціант. "Він падає прямо з кістки".
  М'ясо старого було зовсім не гарне. Але його очі, як і раніше, були такими ж гострими, як бритви, і сфокусованими, як лазери. Залишилися лише вони.
  Ці очі дивилися на Спіка. Вони хотіли бруду. Їм були потрібні деталі, про які іноді турбуються такі люди, як Уоллес Спек. Він міг копати багнюку, і він це робив. То була його робота. Але іноді він ставив питання, чи не виходить Центр спеціальних операцій ЦРУ за межі своїх повноважень. Іноді він ставив питання, чи не є спеціальні дії зрадою.
  «У цієї людини проблеми зі сном, - сказав Спек. «Здається, він ще не оговтався після викрадення доньки. Він покладається на Ambien заснути, і часто запиває свою таблетку склянкою або двома вина. Це небезпечна звичка з очевидних причин».
  Спек помовчав. Він міг би дати старому документи, але той не хотів дивитися на папери. Він просто хотів слухати. Спек знав це. «У нас є аудіозаписи та розшифровки дюжини телефонних дзвінків на його сімейне ранчо в Техасі за останні десять днів. Розмови із дружиною. У кожному дзвінку він висловлює бажання залишити посаду президента, повернутися на ранчо та провести час зі своєю родиною. Під час трьох із цих дзвінків він розплакався».
  Старий усміхнувся і ще раз глибоко затягнувся димом. Його очі перетворилися на щілинки. Його язик висунувся. На кінчику був шматочок тютюну. Він був схожий на ящірку. "Гарний. Більше."
  "У нього свого роду одержимість поклонінням герою Дона Морріса, нашого маленького конкурента-вискочки з групи спеціального реагування ФБР".
  Старий зробив рух рукою, як колесо, що крутиться.
  "Більше."
  Спек знизав плечима. «У президента, як ви знаєте, є маленький песик. Він почав гуляти територією Білого дому пізно вночі. Він сердиться, якщо стикається з агентами секретної служби, поки він там. Декілька ночей тому він натрапив на двох за десять хвилин і закотив істерику. Він зателефонував до нічної наглядової служби і сказав їм, щоб вони зупинили своїх людей. Здається, він більше не розуміє, що чоловіки тут, щоб захистити його. Він думає, що вони тут, щоб дратувати його.
  - Хм, - сказав старий. - Він спробує втекти?
  «Я сказав би, що це здається неправдоподібним, — сказав Спек. "Але з цим президентом ніколи не можна сказати, що він збирається робити".
  "Щось ще?"
  "Група політичної дії почала розглядати варіанти усунення", - сказав Спек. «Імпічмент скасовано через розкол у Конгресі. Крім того, спікер Палати представників є близьким союзником Девіда Барретта і погоджується з ним з більшості питань. Малоймовірно, що він домагатиметься імпічменту або допустить, щоб це сталося на його очах. Видалення згідно з Двадцять п'ятою поправкою, схоже, також відсутнє. Баррет, мабуть, не збирається визнавати свою нездатність виконувати свої обов'язки, і якщо віце-президент спробує...
  Старий підняв руку. "Я розумію. Пропускати. Скажи мені ось що: чи є у нас агенти Секретної служби для нічних операцій на території Білого дому? Люди, які нам вірні?
  - Так, - сказав Спек. "Так."
  "Хороший. А тепер розкажи мені про рятувальну операцію в Росії».
  Спек похитав головою. «У нас немає подробиць. Дон Морріс загальновідомо скупий на інформацію. Але лава там не глибока, принаймні поки що. Ми можемо припустити, що він передав його двом своїм найкращим агентам, Люку Стоуну та Еду Ньюсаму, молодим хлопцям, колишнім оперативникам Delta Force з великим бойовим досвідом.
  — Ті самі, що врятували нещасну дочку президента?
  Спек кивнув. "Так."
  Старий усміхнувся. Його зуби були схожі на жовті ікла. Він міг зійти за найстарішого з вампірів, який не пробував крові дуже давно. — Ковбої, чи не так?
  «Еее… Я думаю, що вони зазвичай спочатку стріляють, а потім…»
  Ми плануємо заборонити? Якось зірвати їхню операцію?
  - А... - сказав Уоллес Спек. «Звичайно, це розглядалося як варіант. Я маю на увазі, що зараз у нас не так багато…»
  - Не роби цього, - сказав старий. «Піди з їхнього шляху і дозволь цьому розірватися. Можливо, вони себе вб'ють. Можливо, вони розпочнуть світову війну. У будь-якому випадку це добре для нас. І якщо Девід Барретт зробить щось божевільне, я маю на увазі справді божевільне, будьте готові втрутитися і взяти ситуацію під контроль».
  Уоллес Спек підвівся, щоб піти.
  "Та сер. Що-небудь ще?"
  Старий глянув на нього давніми очима демона. "Так. Спробуй більше посміхатися, Спек. Ти ще не помер, так що постарайся добре провести тут час. Це має бути весело».
  
  
  
  
  
  Розділ восьмий
  
  
  
  23:20 за московським літнім часом (15:20 за східним літнім часом)
  Порт Адлер, Сочинський район
  Краснодарський край
  Росія
  
  
  "Вони впевнені, що хочуть, щоб ми зіграли цей концерт?" — сказав Люк у синій пластиковий супутниковий телефон у руці. — Я гадаю, це буде досить голосно.
  Він притулився до старого чорного седану Лада угорського виробництва. Квадратна маленька машинка нагадала йому старий "фіат" чи "південно", тільки не такий химерний, як вони. Здавалося, він виготовлений зі зварених листів металобрухту. Від нього виходив слабкий запах горілої олії. Чим швидше він рухався, тим сильніше він, здавалося, вібрував, немов тріщав по швах. На щастя, то була не машина для втечі.
  Поруч його водій, кремезний чеченець на ім'я Аслан, курив цигарку і мочився через сітчастий паркан. Аслан вважав за краще, щоб його називали французом. Це сталося тому, що коли Чечня впала, він втік від росіян, зникнувши на кілька років у Парижі. Троє його братів та батько загинули на війні. Тепер французи повернулися, а французи ненавиділи росіян.
  Вони були на порожній стоянці біля гирла річки Мзимта. Від води долинав вологий різкий запах неочищених стічних вод. Звідси похмурий бульвар складів тягнувся вздовж набережної до невеликого вантажного порту, що охоронявся сторожкою та огорожею з гострими кінцями. У слабкому жовтому світлі натрієвих дугових ламп він міг бачити людей, що рухалися біля воріт.
  Чудові старі дачі Комуністичної партії, нові готелі та ресторани, а також мерехтливі чорноморські пляжі Сочі знаходилися всього за п'ять миль вгору по дорозі. Але Адлер був безсистемним і похмурим, як і належить російському порту.
  Настала затримка, коли пронизливий голос Марка Свана пролунав по всьому світу, від зашифрованих мереж до чорних супутників і, нарешті, до телефону Люка. Голос Свана тремтів від нервового збудження.
  Люк похитав головою і посміхнувся. Суонн був у пентхаусі з красивою Труді Веллінгтон у п'ятизірковому готелі в Трабзоні, Туреччина. Імовірно, це була багата молода пара молодят із Каліфорнії. Якби кулі почали літати, Суонн спостерігав би за цим на екрані комп'ютера майже, але не зовсім наживо, через супутник. Ось чому його голос тремтів.
  "Нам дано зелене світло", - сказав Суонн. "Вони розуміють, що ми можемо отримати скарги від сусідів".
  - А диско-куля?
  "Прямо там, де ми сказали, що це буде".
  Люк подивився на старий іржавий вантажний корабель середнього розміру Юрій Андропов II, що стояв у доці. Він подумав, що такий старий фахівець із тортур з КДБ, як Андропов, мабуть, крутиться в труні, раз ця штука названа на його честь. Мабуть, це чиясь ідея жарту.
  Диско-куляю, звичайно ж, був зниклий підводний апарат Nereus. Його GPS-чіп досі пінгував усередині одного з трюмів цього корабля.
  - А інструменти? Прилади були екіпажем Nereus.
  — Нагорі, в комірчині, наскільки нам відомо.
  Арета? Що вона хоче сказати?
  На мить почувся голос Труді Веллінгтон.
  "Твої друзі вже влаштували вечірку на пляжі".
  Люк кивнув головою. На південь звідси проходив кордон із колишньою радянською республікою Грузія. Грузини і росіяни нині вчепилися один одному в горлянки. Труди підозрювала, що днями вони матимуть невелику перестрілку, але сподівалася, що сьогодні вона не почнеться.
  Грузинський пляжний курорт Хейвані знаходився за цим кордоном. Це було тихе, сонне місце проти Сочі. Там на темному пляжі знаходилася пошукова команда, яка чекала на прийом врятованих ув'язнених, якщо хоч щось із цього зайшло так далеко.
  З пляжу ув'язнених відводили подалі від кордону, вглиб Грузії, а потім із країни. Зрештою, коли вони дістануться до безпечного місця, їм розкажуть про всю цю плутанину.
  Ніщо з цього не стосувалося відділу Люка. За задумом, він нічого не знав про те, як усе піде. Дон і Великий Папочка Кронін придумали цю частину. Люк навіть не знав, хто в цьому замішаний. Йому можна було відрізати пальці і виколоти очі, і він нічого не міг сказати тобі про це.
  «Велика людина приєдналася до банди?» - сказав Люк.
  Почувся голос Еда Ньюсама. Виття вітру і рев важких двигунів мало не заглушили його. «Він у гримерці і готовий вийти на сцену. Що раніше, то краще для нього.
  Люк зітхнув. - Добре, - сказав він, і важкість рішення лягла йому на плечі, як валун. Люди, мабуть, збиралися померти. Ви знали, що ви входите. Ви просто не знали які саме.
  "Давай зробимо це."
  — Побачимося у Вегасі, — сказав Суон.
  - Обов'язково піди на феєрверк, - крикнув Ед. — Я чув, що все буде добре.
  Дзвінок зник. Люк упустив супутниковий телефон на розбите асфальтове покриття паркування. Він підняв черевик і сильно вдарив по телефону, розбивши пластиковий корпус. Він зробив це знову. І знову. І знову. Потім він скинув уламки у відкритий водосток у воду.
  Він мав ще один.
  Він глянув угору.
  Там був Френч. Обличчя його було широке, а шкіра здавалася товстою, майже як гумова маска. Його волосся було чорним як смоль і зачесане назад. Він був чисто поголений, щоб краще гармонувати із російським суспільством. Зазвичай у людей були густі бороди для Аллаха.
  Френчі був одягнений у темну вільну куртку-ветровку, що закривала його велике тіло. Ніч була трохи теплою для цього. Його суворі очі дивилися на Люка.
  "Так?" - сказав Френчі.
  Люк кивнув головою. "Так."
  Френч глибоко затягнувся сигаретою. Він повільно видихнув дим. Потім він усміхнувся й кивнув головою.
  "Я щасливий."
  
  
  * * *
  
  
  - Швидко, - сказав Ед Ньюсем. Він ні з ким не розмовляв. Це було добре, бо ніхто ніколи не зможе його почути.
  "Дуже, дуже швидко".
  Він стояв у кабіні, босі ноги, руки на штурвалі човна у формі гігантського клину. Човен був довгий і вузький, з дуже довгим носом. На кормі стояло п'ять великих 275-сильних двигунів. У самому човні було лише два сидіння.
  В Америці це б назвали Cigarette boat або Go Fast. За кілька днів до супутникового стеження торговці наркотиками у Південній Флориді використовували ці штуки, щоб випередити берегову охорону. Однак цей човен не був набитий кокаїном.
  У носі човна, далеко на носі, був крихітний відсік. У цьому відсіку була невелика кількість тротилу.
  Ед щосили біг уночі з вимкненим світлом, підстрибуючи на хвилях. Його двигуни заревіли, оглушливий звук. Вітер вив навколо нього. Перед ним, приблизно за три кроки від нього, виднілася переважно темна берегова лінія Джорджії. За ним були яскраві вогні Сочі. Сочі насолоджувався своїм посткомуністичним розквітом великих грошей. Такі дорогі човни знайти було неважко.
  Насправді, позаду Еда так само швидко біг ще один катер.
  Цим човном керував божевільний грузинський сміливець на ім'я Гаррі. Ед не міг бачити там Гаррі. Фари Гаррі теж були вимкнені. Він не міг чути Гаррі. Було надто багато галасу, щоби щось почути. Але він знав, що Гаррі повернувся. Він мав бути.
  Від цього залежало життя Еда.
  Гаррі та божевільний чеченський водій Стоуна на ім'я Френчі були надані Великим Папочкою Біллом Кроніном. Великий Папочка був ЦРУ, і вони не мали залучати до цього ЦРУ, але вони все одно це зробили. Небезпека полягала у тому, що ЦРУ десь дало витік.
  «Зарплата Білла Кроніна надходить із ЦРУ, — сказав Дон Морріс. «Але людина є закон і світ для самої себе. Якщо він дасть нам операторів, вони не будуть базіканнями. Порушень безпеки не буде. Я можу запевнити вас у цьому.
  Гаррі повернувся туди з Едом, Люком і всіма життями у своїх руках.
  Ліворуч від Еда, на сході, була довга кам'яна дамба, що далеко вдається у воду. Він захищав невеликий портовий район. Він пробіг уздовж нього, наближаючись до нього по діагоналі. Він пригальмував, трохи, і різко повернув до землі.
  Він глянув на небо, шукаючи літаків.
  Нічого такого. Все чисто.
  Ця дамба була увінчана бетонними доками. Він ішов паралельно землі, за сотні метрів від берега. Дамба і берег утворили вузький прохід завдовжки тисячу метрів. У дальньому кінці стояв вантажний корабель "Юрій Андропов II".
  Робота Еда полягала в тому, щоб пробити в ньому дірку. Діра, можливо, невелике багаття. Достатньо, щоб викликати відволікання, неправильний напрямок. Достатньо, щоб дозволити Стоуну та Френчі проникнути на човен, звільнити ув'язнених і, можливо, навіть затопити підводний човен.
  Росіяни знали, що американці спостерігають їх із неба. Таким чином, ці доки виглядали так, ніби вони мали мінімальну активність. Просто старий вантажний корабель, не надто багато охорони, тут нема на що дивитися.
  Але Ед знав, що у тих доках були озброєні люди. Водіння цього човна цим перевалом буде пов'язане з труднощами.
  Він досяг гирла перевалу. Він глибоко зітхнув.
  - Гаррі, тобі краще бути там.
  Він повністю відкрив дросельну заслінку. Заревіли двигуни.
  Човен рвонувся вперед ще швидше, ніж раніше.
  Земля мчала по обидва боки від нього, дамба зліва, берег праворуч. Але він не зводив очей із нагороди. Тепер він міг бачити його, Андропова, що вимальовується далеко попереду. Він був пришвартований перпендикулярно йому, показуючи всю свою довжину.
  "Гарний."
  Зліва від нього вздовж доків тікали люди. Він бачив їх крихітними фігурками з паличок, що рухалися повільно, надто повільно.
  Він пірнув униз, знаючи, що вони зроблять. За мить автоматна черга розірвала борт човна. Він більше відчував це, ніж чув чи бачив. Це змінювало його курс, глухі удари великокаліберних снарядів.
  Лобове скло розбилося.
  Андропов наближався, ставав більше.
  На підлозі валявся залізний прут. Ед підібрав його. На одному кінці був інструмент для захоплення майже як рука. Він помістив це на кермо. Він вставив дальній кінець у металеву щілину, приварену до підлоги.
  Стара школа, але це спрацювало б. Це дозволить човну рухатися більш менш прямо вперед.
  Він глянув угору. Андропов став великим.
  Здавалося, що це було ТУТ.
  — Угу, час іти.
  Він метнувся до правого борту човна, подалі від пострілів. Він сів навпочіпки, вся сила в його ногах, і стрибнув праворуч, через планшир. Він згорнувся клубочком, як дитина, яка грає з гарматним ядром у місцевому басейні.
  Човен помчав геть, поки він був у повітрі.
  Невиразно, у нього було відчуття падіння, падіння в небі. Пройшло багато часу. Він звалився у воду, і на мить його оточила чорнота. Він рухався крізь неї, як торпеда, нічого не відчуваючи, крім відчуття темної швидкості.
  Спочатку було гучне ревіння, а потім приглушені звуки глибини.
  На мить він подумав про плавання в утробі, залитій тепер теплим світлом. Йому спало на думку, що маяк на його рятувальному жилеті ввімкнувся. Жилет висмикнув його на поверхню, назад до реву та бризків катерного сліду.
  Він ковтнув повітря і знову пірнув. Ще кілька секунд артилеристи шукатимуть його.
  Після того…
  Він знову виплив на поверхню. Все було темно – ніч, вода, все.
  Якийсь час він не міг бачити човна. Потім він помітив це. Він рухався швидко, зменшуючись, зменшуючись. Він був крихітним у тіні вантажного корабля, що насувається.
  Ед знову пірнув під поверхню, у безпечне місце у темряві.
  
  
  * * *
  
  
  Люк сперся на «жигулі», вдаючи, що курить цигарку. Тут усі курили, тож він вирішив, що це допоможе йому замаскуватися. Він пробував це кілька разів раніше у старшій школі, але так і не зрозумів. Йому більше подобався футбол.
  Він зробив затягування, потримав її в роті кілька секунд, а потім знову випустив усю цю кашу. На смак був як зміг. Він мало не засміявся з себе. Якби хтось дивився, вони б побачили, як безглуздо він виглядав.
  Він кинув запалену сигарету в канаву.
  «Лада» була припаркована за п'ятдесят ярдів від воріт безпеки маленького порту. Френчі стояв біля воріт, питаючи у охоронців дорогу. Там була невелика група чоловіків, силуети в тумані, тіні, що відкидалися жовтими ліхтарями, бовтаючи і сміючись через ворота. Френчі був кумедним хлопцем. Він міг розколоти будь-кого.
  Френчі курив без зусиль. Викуріть одну до упору, киньте її та запаліть ще одну. То був француз.
  Раптом пролунали постріли. Вони прийшли з іншого боку пристані. У трьохстах ярдах Люк побачив дульні спалахи гармат.
  ПОП! ПОП! ПОП! ПОП!
  Тепер кричали чоловіки. Чоловік скрикнув від жаху високим фальцетним криком.
  Хтось відкрив вогонь із важкого автомата. Люк чув металевий стукіт випущених снарядів.
  ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ.
  Тепер охоронці тікали від воріт, повертаючись до дії. То була репліка Люка. Просто так вони були всередині.
  Але потім Френчі зробив щось несподіване. Щойно охоронці відвернулися від нього, в руці він мав пістолет. Він зайняв стійку двома руками і почав стріляти. Його постріли були Гучними.
  ПЛЮПНУТИ! ПЛЮПНУТИ! ПЛЮПНУТИ! ПЛЮПНУТИ! ПЛЮПНУТИ!
  Він вистрілив охоронцям, що біжать, у спину. Вони повернулися до нього обличчям, і він вистрілив у лоб. Бідолахи, вони не знали, йдуть вони чи йдуть.
  "Французький!" Люк мало не закричав, але не став.
  "Дідька лисого!" - сказав він натомість.
  Чоловік ненавидів росіян. Люк знав про це. Дон це знав. Великий Папа це знав. Але ніхто не очікував, що він почне вбивати росіян, щойно у нього з'явиться шанс.
  Люк заліз у машину і витяг важкі болторізи. Він поставив запальничку під панель приладів на одну хвилину. Потім він кинувся у бік Френчі.
  Ти мій водій! Ти не мусиш нікого вбивати!»
  Френчі знизав плечима. - Росіяни, - сказав він. «Боягузи».
  - Ти вистрілив їм у спину. Для Люка наслідки цього були очевидними. Хто тут боягуз?
  Але французові це було незрозуміло. Він кивнув головою і посміхнувся. "Так, я зробив."
  Люк приклав кусачки до товстого ланцюга, що проходить через ланки паркану, і перерізав його. Він кинув різаки і відчинив ворота. Тепер вони справді були всередині.
  Ба-БУОООООООООООООООООУ!
  Попереду сильний вибух розірвав ніч.
  З'явився спалах світла. Слідом за цим пролунав звук, схожий на падаючі вниз схилом валуни. Лавина. Вибух розфарбував небо помаранчевими, червоними та жовтими квітами. На секунду ніч перетворилася на день. Це було не те, на що чекав Люк.
  Вибух був такої сили, що земля сильно затремтіла. Люк мало не втратив ногу. Все пішло боком. На мить йому здалося, що вибуху вистачило, щоб відірвати доки від причалів. Гігантська палаюча вогненна куля рушила прямо в небо.
  Човен Еда потрапив, як торпеда.
  Це мало залучити людей. Щодо цього сумнівів немає. Люк витяг свій пістолет, MP5. Його улюблена зброя. Зброя вбивства. Він побіг.
  Френчі був на кілька кроків перед ним. Великий чеченець наздогнав першого охоронця, який намагався проповзти вперед, і добив його пострілом у потилицю. ПЛЮПНУТИ. Не зупиняючись, він перейшов до наступного. ПЛЮПНУТИ.
  Прохолодний. Він щойно сміявся з цими хлопцями.
  Троє охоронців все ще бігли поперед них. Було надто пізно залишати їх у живих. Френчі затопив це. Люк обстріляв їх із MP5. Вони всі впали.
  Тепер Люк рухався швидко. Він випередив Френчі, залишивши його наводити лад. Попереду горів вантажний корабель "Юрій Андропов II". Нафта чи бензин на поверхні води також потрапили. Весь район швидко перетворювався на апокаліпсис.
  Скільки тротилу вони поклали до цього катера?
  БУМ! За його спиною пролунав ще один вибух. Лада.
  За секунду пролунав менший вибух. Бензобак Лади. Гарний. Ця палаюча машина біля воріт додала б безладу, коли сюди прибуде кавалерія.
  Люк дістався того місця, де вантажне судно було пришвартоване вздовж пірсу. Спека тут була вже сильна, хоч вогонь був з іншого боку човна. Полум'я заввишки десять поверхів досягло ночі. Вогонь не повинен бути таким…
  БУУУМ!
  Ще один тривалий вибух пронизав ніч, вирвавшись звідкись із вантажного корабля. Доки затремтіли, і Люка знову мало не збили з ніг. Вітер від вибухової хвилі вдарив його.
  Що, чорт забирай, відбувається?
  Корабель був прикріплений до пірсу гігантськими транспортувальними ланцюгами. Люк прив'язав револьвер до спини, переступив низький бар'єр на краю пристані, схопився за ланцюг і стрибнув над водою. Він підтягнувся, рухаючись, як павук, по ланцюгу транспортування по діагоналі до першої палуби.
  На цій палубі нікого не було. Він рухався подіумом швидко, але обережно, як сам кіт. Він підійшов до залізних сходів. Знову вистріливши, він обережно рушив нагору. Він уже чув сирени позаду себе. Підкріплення було в дорозі. Йому краще зробити це швидко.
  Він зупинився, ледве не дійшовши до верхньої сходинки, і висунув голову через неї. То була палуба. Тут було голосно. Заверещав бойовий дзвін. По палубі вирував вогонь. Чоловіки дісталися пожежної техніки та намагалися загасити вогонь. Вони оббризкали його потужними шлангами - вогнезахисним складом або водою, Люк не міг сказати. З диму і полум'я все, що він справді міг бачити, були невиразні обриси, що рухалися в хаосі.
  ГА-БУУУМ!
  Пролунав ще один вибух, цього разу просто під вогнеборцями. Палуба вибухнула вгору, і люди полетіли в повітря, їхні тіла спалахнули, як смолоскипи.
  Люк зупинився. Він вийняв магазин із пістолета і засунув його в куртку. Він був, мабуть, наполовину сповнений. Він витяг новий магазин на сорок набоїв, вставив його в рушницю і кулаком увігнав у ціль.
  Він глянув на палубу. Полум'я вирвалося з дірки. Трупи, що горять, десять, може дванадцять, валялися на землі.
  Артилерія.
  Корабель був плавучий склад зброї. Що ще може спричинити ці вибухи? Росіяни завантажили це старе вантажне судно бомбами. Чи це було тим, до чого вони були доведені? Цього не було в жодній розвідувальній оцінці Люка.
  БУМ!
  Ще один вибух пролунав десь кораблем.
  Тепер вогонь просто горів, нестримно, полум'я потріскувало, жар виходив від нього хвилями. Ця штука збиралася розвалитися. Він збирався вибухнути. Це може статися будь-коли. Не можна було гаяти ні хвилини.
  "О чувак."
  Люк підвівся і побіг палубою крізь хвилю жару. На дальньому кінці був коридор. Він мчав нею. З обох боків були важкі залізні двері.
  Він зупинився, спробував клямку на одному з них. Він відкрився. Він зазирнув усередину з піднятим і готовим пістолетом. Тут нікого не було.
  Він перейшов до наступного. Потім наступний. Ісус. Тут нікого не було. Куди поділи в'язнів? Його почало долати почуття: росіяни відвезли полонених кудись в інше місце. Вся ця місія може бути марною. Ну, майже нічого, вони ще могли знищити підводний апарат.
  Він спробував інші двері. Він був замкнений.
  Він зупинився.
  — Якщо ти чуєш мене, — крикнув він. «Не підходь до дверей!»
  Він вистрілив у замок. Одного разу, і куля зрикошетила і зі свистом пішла в ніч. Двічі, і куля пробила механізм. Тричі і замок зламався. Він потягнув клямку.
  Троє чоловіків сиділи на низькій дерев'яній лаві. Один був невисокий і кремезний з бородою — за відомостями Люка, субпілот. Один був худий, як в'ялена яловичина, — шпигун, приз, людина з розвідувальними мережами, нанесеними на карту його мозку. Останній був високим, широким і мускулистим – морський котик. Чоловікам зв'язали очі, а руки зв'язали за спиною. Вони притиснулися один до одного, ніби спали... чи мертві.
  - Ви, хлопці, живі? - сказав Люк.
  ДРУК кивнув, його голова мляво рухалася. Він був єдиним, хто загалом рухався.
  - Американець? він сказав.
  - Ага, - сказав Люк. — Почалися допити?
  ДРУК злегка похитав головою. "Ні."
  Люк зітхнув. Це була гарна новина. Він подивився коридором в обидва боки. Ніхто ще не пасував. Де був Френчі? Схоже, Люку він знадобиться, щоб змусити цих хлопців рухатися.
  Ми тут, щоб врятувати вас. Але я вважаю, що ця частина є очевидною.
  ДРУК знизав плечима. «Вони накачали нас наркотиками, чуваком. Тримає нас слухняними. Нині нічого не очевидно».
  
  
  * * *
  
  
  Вода була у вогні.
  Ніхто це не планував. У цій маленькій гавані витекло стільки нафти та бензину, що поверхня води палала.
  російські!
  Ед висунув голову з чорнильної чорноти. Він глибоко зітхнув. Небо перед ним було у вогні, з нього валили величезні сплески помаранчевого, червоного та жовтого, чорний дим. Ближче хвилі, що гойдалися, були оповиті червоним, помаранчевим і синім полум'ям, і все це тяглося до нього пальцями. Весь вогонь справляв страшне враження — майже неможливо було сказати, де кінчається небо і починається вода.
  На очах Еда ніч розірвав ще один вибух.
  Це було надто. Його човен ніяк не міг бути причиною всього цього. Там діялося пекло.
  Зліва від нього знову пролунали постріли. На греблі залишилися живі люди. Ед пригнувся, думаючи, що стріляли по ньому. Але під поверхнею він почув гуркіт двигунів, що наближаються. Гаррі.
  Слава Богу.
  Він вискочив, і тут підійшов човен, повільно рухаючись, оглядаючи поверхню води прожектором. Ед рушив ліворуч, помістивши човен між собою та пострілами з греблі.
  «Вирубай це світло!» він закричав. «Ріж! Я просто тут!"
  Човен підтягнувся. Це був зовсім інший човен, ніж той, на якому вів Ед. Цей теж був швидким човном, але з носа до корми він був обвішаний важкою бронею вторинного ринку. Це було схоже на щось з Божевільного Макса. Ед залишився з правого борту, весь вогонь припав на лівий борт. Човен рухався так повільно, що бойовики справді били його.
  Ду-ду-ду-ду-ду. Автомат розривав метал.
  Стрілянина зі стрілецької зброї окрилила його.
  Дін!
  Ед піднявся сходами і впав на планшир. Гаррі був попереду в невеликій захищеній кабіні і дивився вперед через щілину в металі.
  "Едвард!" — сміючись, сказав він. "Ти живий!"
  То був великий ведмежий чоловік, бородатий, років сорока. Його руки були величезні. Він озирнувся й усміхнувся.
  - Так, - сказав Ед. "Я живий."
  «Тоді візьми рушницю, мій друже».
  Там був великий кулемет 50-го калібру позаду, оточений бронею. Він міг обертатися на вежі та просовувати морду в щілини у своїй броні. Він уже був заряджений, але Еду доведеться годувати його самому однією рукою на спусковому гачку, а іншою рукою, підтримуючи плавну подачу патронів.
  Ед зітхнув. "Із задоволенням."
  Він підповз до нього і заліз у вежу.
  Не встиг він потрапити всередину, як Гаррі відкрив дросельну заслінку. Човен злетів угору і попрямував до вогню, що височив перед ними.
  Ед прицілився через щілину башти. Чоловіки бігли вздовж греблі, стріляючи в човен.
  Ед відкрив вогонь із револьвера 50-го калібру.
  
  
  * * *
  
  
  — Френчі, де ти, чорт забирай, був?
  Велика людина вимальовувалась із темного пекла. Його обличчя було червоне від полум'я. Відбиток вогню блищав у його поті.
  Він знизав плечима. "Вбивство росіян".
  Люк похитав головою. Де вони взяли цього парубка?
  "Не могли б ви мені допомогти?" - сказав Люк.
  Він зняв наручники зі в'язнів і вивів їх із заціпеніння на достатній час, щоб змусити рухатися. SEAL був гаразд. Його очі були приголомшені, і він втратив рівновагу, але міг ходити досить добре. Двоє інших були знерухомлені. Порожні очі, напіввідкриті роти, кроки, що спотикаються. Вони, здається, не розуміли, що відбувається. Люк штовхнув їх у один ряд. Він зупинив конвой на початку коридору. Палуба перед ними вийшла з-під контролю.
  — Нам треба знайти інший вихід, — сказав Люк.
  Френчі вказав шлях, яким щойно прийшов Люк. «Я дуже багато буваю на кораблях. Туди. Нові сходи будуть наприкінці цього залу.
  Плечі Люка зникли. Зал був п'ятдесят чи шістдесят ярдів у довжину, а з таким самим успіхом міг бути й милішим. Потім сходи вниз до води і зустріч з Едом та Джорджіаном, якщо вони взагалі відбувалися. Як вони мали орієнтуватися у всьому цьому?
  — Можливо, нам доведеться нести цих хлопців, — сказав Люк.
  Френчі похитав головою.
  "Яка?" - сказав Люк.
  «У мене хвора спина. Ніхто не сказав, перш ніж ми возимо чоловіків. Неможливо.
  Люк потер лоба. Якого командос дав йому Великий Папочка? У хлопця була зайва вага, він курив, і в нього боліла спина. Він здавався досить добрим у вбивстві людей, але це було все, що він робив, хотіли ви цього чи ні. Він був поні з одним трюком.
  Люк витяг свій другий супутниковий телефон. Він увімкнув його і зачекав кілька секунд, поки він увімкнувся. Кілька секунд здалися кількома хвилинами, що межують з кількома годинами.
  - Люк... - сказав Френчі.
  Люк підняв руку. "Я знаю. Я знаю. Давайте все ж таки змусимо їх рухатися».
  Французи взяли це під контроль. Він підійшов до трьох чоловіків, фізично розгорнув їх і почав штовхати коридором. Він дуже штовхнув пілота, і той упав на металеву палубу.
  Френчі глянув на Люка і похитав головою. Він нахилився, схопив огрядного чоловіка за його пишну талію і ривком підняв його на ноги. При цьому він видав довгий гортанний гавкіт. Це звучало як гавкіт агонії.
  Люк усміхнувся. — А ти сказав, що болить у тебе спина.
  Люк натиснув зелену кнопку на телефоні, і він автоматично набрав номер Суонна, сигнал пронісся туди-сюди по землі та зіркам, перш ніж знайти свій слід у Туреччині.
  У слухавці пролунав обережний голос. - Джімі? То справді був Суонн.
  Люк майже забув. Вони нібито влаштовували концерт.
  - Той самий.
  «У вас зібрався натовп. Можливо, настав час покинути сцену». Це Суонн говорив кодом. Для коду було запізно. Все було у русі.
  - Де Ед?
  - Велика людина?
  «Сван! Виріжте це. У мене немає часу. Добре? Човен горить».
  Сван довго мовчав.
  «Так, я бачу, що це так. То справді був не зовсім план. Ми просто збиралися зробити дірку. Можливо, трохи вогню, щоб відволіктися.
  «Дякую за підбиття підсумків, Суонн».
  Завили сирени. Десь просто під ними хтось кричав. Це звучало як агонія. Корабель знову здригнувся, коли щось загуркотіло глибоко в його надрах. Полум'я видавало сильний свистячий звук, коли в небо здіймалася ще одна вогненна куля.
  Де Ед? Якщо ти ще раз скажеш «велику людину», я уб'ю тебе, як тільки побачу».
  Втрутився жіночий голос. Праці.
  «Люк! Не говори так!
  «Ед у другому катері, – сказав Суонн. «Вони на шляху до вашої позиції. Вони прибудуть на док на південь від вас будь-якої хвилини. Мої зображення з тимчасовою затримкою, тому вони можуть бути там».
  - Скажи Еду, щоб він прийшов сюди.
  "Нізащо. Швидкохідний катер піддається постійним атакам з боку дамби. Група хлопців розставляє зброю вздовж протилежного берега. Корабель, на якому ви знаходитесь, подібний до пекельного пекла. Схоже, вся справа піде. І вони прямо в його тіні. Крім того, горить. сама гавань... Я навіть не знаю, як довго вони зможуть там стирчати, він ніяк не може зійти з цього човна.
  — Суонне, якщо він не може зійти з човна, то як нам на нього потрапити? У мене тут ув'язнені, і всі вони накачані наркотиками до мозку кісток. Вони ледве можуть ходити.
  Відповіді не було.
  - Суон?
  "Я думаю."
  Люк похитав головою, притиснувши телефон до вуха. "Не поспішай." Вони йшли коридором, Френчі штовхав, штовхав, підтримував і всіляко вмовляв двох в'язнів. Третій ув'язнений, морський котик, спотикався коридором своїм ходом. Іноді він сперся рукою на стіну, щоб утриматися.
  Дідька лисого! Люк сподівався дати цьому парубкові пістолет. Нічого з цього не йшлося за планом. Від французів, які раптово вирішили вбивати людей, до корабля, що мимоволі вибухнув… 100% SNAFU.
  Вони були майже на сходовому майданчику.
  — Люк, справді час іти. Зараз із північного сходу прибувають два вертольоти. Вони будуть над вами за кілька секунд. Вони зібрали близько десяти чи двадцяти машин біля головних воріт.
  — Які гелікоптери?
  "Я не знаю. Я не можу отримати хороше посвідчення особи. Маленький. Може бути що завгодно. Гелікоптери новин, поліція, спецназ. Хто знає?"
  Люк зітхнув. - Транспорті засоби?
  «Швидка допомога, пожежні машини, машини швидкої допомоги, схоже, хлопці зі спецназу. Більше наближається. Дороги до вашого розташування сповнені миготливих червоних і синіх вогнів. За хвилину там буде пробка.
  "Добре. Просто скажи Еду, що ми спускаємося. Скажи йому, щоб він був готовий звалити звідси. Ми якось доставимо цих хлопців на човен. Підписання».
  - Люк? - сказав Суон.
  "Ага?"
  — А що про підводний човен?
  Люк подивився на телефон. "Що щодо цього?"
  — Ти мусиш його затопити.
  Люк поплескав пластиковими вибуховими речовинами і капсулями-детонаторами в кишенях брюк-карго. У нього були інструменти, але він не мав уявлення, як дістатися до субмарини і використовувати їх.
  - Суон, ти бачив це місце?
  "Ага. Це у вогні. Але це не означає, що підводний човен горить. Якщо корабель тоне, але підводний човен чомусь не горить ... це підводний човен, розумієте, про що я? Трохи води йому не зашкодить.
  "Мені завжди приємно поговорити з тобою, Суонн".
  
  
  * * *
  
  
  Суон повісив слухавку.
  «У нас проблеми, – сказав він.
  "Що це?"
  Суон подивився на Труді. Її каштанове волосся каскадом спадало на плечі. Її очі були великими й красивими, широко розплющеними і стурбованими за совиними яскраво-синіми окулярами. На ній були джинси, біла футболка та рожеві шкарпетки. На футболці була зображена сексуальна кішка, що лежить на боці, піднята на лікті, поклавши голову на руку. На сорочці було одне слово, просто під кішкою: Мяу.
  Мяу мав рацію. Труд виглядав чудово. За нею гігантський еркер виходив на нічний горизонт Трабзона. Вони були разом у цьому божевільному розкішному номері нагорі цього готелю, прикидаючись багатими молодятами з округи Марін. Лише двоє маленьких дітей, які цілими днями відсиджуються разом у ліжку, замовляючи обслуговування номерів.
  Суон похитав головою, щоб прояснити ситуацію. Це була чудова фантастика.
  Він повернувся, щоб подивитися на свою низку комп'ютерних моніторів. На двох із них не було нічого, крім бурхливого вогню. На третьому було миготливе світло - GPS-місце розташування підводного апарату «Нерей» поруч із цим полум'ям, але не обов'язково всередині нього.
  - До них стікається весь російський персонал. Люк має в'язнів, але всі вони накачані наркотиками. Вони не можуть ходити, мабуть. Човен горить, і мені здається, що він ось-ось піде на дно. Але це може не вивести підводний човен. Нам треба щось вигадати, щоб Люк зміг вибратися звідти.
  Труди підібгала губи. «Тут думки вголос. Що якщо вони не знищать субмарину? Якщо вони витягнуть ув'язнених, це все одно перемога, правда?
  Суон погладив свою козлячу борідку.
  "Я не знаю. Вважаю, що так. Але підводний човен високотехнологічний, суперсучасний, і росіяни все ще працюють там, де Поради зупинилися в 1986 році. Я впевнений, що вони хотіли б мати таку штуку».
  — Чи можемо ми його знищити? - Сказала Труді.
  Суон довго дивився на неї. Це було питання на мільйон доларів.
  — Я тебе люблю, — сказав він.
  Її обличчя почервоніло. "Сван ..."
  Він похитав головою. «Для твого розуму. Чи можемо ми знищити його звідси? Може бути. Можливо, ми можемо. У мене є кілька друзів в Агентстві національної безпеки. Вони мають дрони, що літають по периметру кордону між Грузією та Росією. Я знаю, що вони це роблять.
  Він зробив паузу, намагаючись обміркувати наслідки удару безпілотника з території Грузії Росією. Жувати довелося багато, а часу мало. Натомість він упіймав себе на тому, що просто представляє безпілотний літальний апарат «Хижачок», найновіший винахід серед машин для вбивств, що безшумно летить по нічному небу.
  "Ми не повинні цього робити, але ..."
  - Думаєш, це гарна ідея? - Сказала Труді.
  Суон подивився на телефон у своїй руці. Він знизав плечима і почав набирати номер.
  «Все вже безладно. Що нам втрачати?
  
  
  * * *
  
  
  «Люк? Люк! Забудьте про суб! Мінус на собі!
  Було майже дуже голосно, щоб чути, що говорив Суон.
  Люк скорчився на залізних сходах, притискаючи до вуха телефон. Тут ставало спекотно. Корабель безконтрольно горів. То була вогненна буря. Відбиття полум'я мерехтіло на стінах навколо нього. Кожні кілька миттєвостей в одному з вантажних відсіків вибухав черговий снаряд, що не розірвався.
  Він дивився в дверний отвір на броньований катер, що плив біля пристані, і з усіх боків на нього обрушувалося пекло. Ні Ед, ні грузин не змогли прив'язати човен.
  "Яка?"
  "Скасувати!" Сван закричав. «Скасувати місію! Втеча з ув'язненими!»
  Троє американських в'язнів сиділи, згорбившись, на сходовій клітці, кожен чіпляючись за металеву поруччя. Френчі стояв у дверях, визираючи з-за рогу. У руках він тримав узі. Там йшов вогняний дощ.
  — А що про підводний човен? - сказав Люк.
  «Забудьте про субмарину! Ми впораємося!"
  Хто збирався впоратися із цим? Суонн та Труді? Що ж, у цьому не було особливого сенсу, якщо вони не збиралися дзвонити…
  — Просто забирайся звідти! - крикнув Суон. «Просто піди!»
  …повітряний удар.
  "Забирайся!" Сван закричав. "Забирайся!"
  Добре. Говорити про доцільність авіаударів за такого збігу обставин було ніколи. Якщо це те, що вони збиралися зробити, вони, мабуть, отримали дозвіл згори, можливо, не нижче за Всемогутнього.
  "Роджер!" — гукнув Люк у слухавку.
  "Поза!" Сван закричав.
  Люк повісив слухавку.
  Він визирнув назовні. На причалі валялися розірвані та порізані останки приблизно півдюжини чоловіків. Швидкісний катер дрейфував, даючи Люку лівий борт. Він міг бачити Еда всередині маленької броньованої будки, з якої стирчало дуло важкої зброї. Ед однією рукою годував пістолет, а іншою стріляв. Відбулася затримка за кілька хвилин, поки Ед сам перезаряджав пістолет.
  Човен ударили від греблі та від берегової лінії до протилежного боку. Вони вели трикутний вогонь, і човен потрапив до його середини.
  ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ…
  Металевий брязкіт пістолета Еда прорізав шум. Він прочухав дамбу, намагаючись покінчити з останнім опором там. Це був добрий план. Якби він міг зупинити цих хлопців, то стрілянина велася б лише з одного напрямку. Можливо, вони могли б використовувати човен як щит і кинутися на цих хлопців.
  зззззззз. Шууп. ДІНЬ!
  Якась ракета вилетіла з ночі, потрапила в катер і відскочила в повітря, не вибухнувши. Люк і Френчі інстинктивно вдарили по колоді.
  Люк глянув на сходи. Троє чоловіків сиділи там з щелепою, що відвисла. Вони ледь помітили ракету. ДРУК моргнув і відсмикнув голову. Це було найкраще, що він міг зробити.
  Люк зітхнув. Ця ніч була довгою і ставала дедалі довшою. Він знову визирнув у дверний отвір. Тепер він мав нову точку огляду — вид з висоти пташиного польоту. Зліва від них полум'я піднялося на п'ять поверхів. Чоловіки, низько пригнувшись, бігли крізь це полум'я.
  ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ.
  "Французький!" - крикнув Люк. — Нам треба вибратися звідси.
  Він вказав на дверний отвір людям, які займають вогневі позиції далі по пристані.
  Френчі визирнув. Коли він побачив чоловіків, його тіло, здавалося, втратило все повітря і без кісток опустилося на підлогу. Далі протилежними сходами бігли чоловіки. Ймовірно, вони збиралися пробратися через верхню палубу, через цей довгий коридор і спуститися цими сходами. Люк глянув на вузькі порожні сходи.
  Будь-якої хвилини тут мало бути повно росіян.
  Френч перевернувся, глянув на Люка і розстебнув блискавку на куртці. Ця куртка, яка не підходить для такої теплої ночі… Френчі відкрив її. Під курткою на ньому був важкий шкіряний жилет. Люк дивився на знайомі контури з'єднаних дротом гранат і саморобних бомб, останні, мабуть, набитих цвяхами, що оточували торс Френчі.
  То був пояс смертника.
  Люк похитав головою. Якщо він все ще потребував підтвердження, то ось воно. Френчі збожеволів.
  - Ні, ні, - сказав Люк. "Не роби цього. Ми щось придумаємо".
  Френчі направив свій «Узі» по підлозі до Люка.
  Він усміхнувся. - Бум, - сказав він.
  «Французька! Човен поряд! Все, що нам потрібно зробити, це перетнути цей причал, сісти в човен і втекти. Це все, що нам потрібно зробити!
  Френчі похитав головою. Посмішка все ще була на його обличчі, але тепер воно виглядало дуже сумним. «Я прийшов сюди не для втечі. Я прийшов вбивати росіян. Для моїх братів. І мій батько. І мій народ.
  "Французький!"
  Френчі підвівся на ноги. «Коли настане бум, ти підеш». Він вказав на катер. Хвилями його віднесло до пристані. Він продовжував шльопати по борту причалу, відпливаючи на пару футів, потім знову човгаючи по причалу. Ед усе ще розгрібав дамбу. Там усе стихло. Човен був між Лукою і протилежним берегом. Можливо, тільки можливо…
  Френч вийшов з дверного отвору, високо піднявши руки, і попрямував до людей, що стояли на причалі.
  Люк ляснув себе по лобі. - Ах, ні.
  Він підвівся на ноги і підійшов до чоловіків на сходах. "Вставати!" — гукнув він. "Вставати!" Він ударив першого, агента ЦРУ по обличчю. Чоловік глянув на нього несподівано лютими очима.
  "Вгору!" - сказав Люк. Він схопив хлопця за волосся та ривком підняв на ноги. Він глянув на морського котика. "Ти! Підніміть цю людину! Ходімо!" Він вказав на останнього в черзі грузного пілота підводного човна.
  Морський котик невпевнено кивнув і підтягнувся. Потім він повернувся, схопив чоловіка за манішку і впав навзнак, піднявши його на ноги.
  "Рухай дупою!" Люк закричав на ДРУКУ. «Підготуйте цих людей! Ми вилітаємо!»
  Він підійшов до дверей і підняв руку СТОП.
  "Іду".
  Френч підійшов до чоловіків, високо піднявши руки над головою. Навіть серед полум'я Люк міг бачити чоловіків, які цілилися в нього. Френчі щось кричав російською. Ближче, він продовжував йти до них.
  Один із чоловіків щось крикнув. Френчі продовжував іти.
  Дульний спалах та БАХ!
  Френчі здригнувся, але продовжив іти.
  Пролунав шквал пострілів.
  ПЛЮПНУТИ! ПЛЮПНУТИ! ПЛЮПНУТИ!
  Френчі здригнувся і впав на палубу. Люк почув свій стогін.
  Це не спрацювало.
  Росіяни вийшли зі зброєю напоготові, рухаючись обережно. Вони підійшли до французів. Люк дивився, але не міг сказати, чи живий Френчі чи мертвий. Він не рухався. Його тіло було просто великою брилою на бетонному настилі.
  Все стихло. Ед перестав стріляти по греблі. Тріск пострілів з далекої берегової лінії вірш. Там давали перемир'я. Вони не хотіли бити людей на причалі.
  — Стривай… — дуже тихо сказав Люк. "Чекати..."
  Він приготував Узі. Десь над собою він почув, як по залізному містку біжать люди. Вони наближалися.
  Півдюжини чоловіків оточили тіло Френчі. Вони не чіпали його. Люк знав, що це було через побоювання, що це замінована пастка. Чоловік ударив його рушницею.
  Потім Френчі вибухнув.
  Без попередження. Просто:
  БУМ!
  Був спалах світла. Люк відсахнувся назад. Земля тремтіла під його ногами. У першому спалаху він побачив відрубані кінцівки, що летять. Кінцівки його не турбували — то були цвяхи у саморобних бомбах.
  Він порахував до трьох.
  Один.
  Два.
  "Іти!" він гукнув. "Іти! Ходімо!"
  Він вискочив на пристань, скотився на землю і відкрив вогонь із «Узі». Він бризнув у його руках, видаючи потворні автоматичні звуки. Краєм ока він побачив, як ДРУК штовхає двох інших чоловіків перед собою, до човна.
  Хороша людина. Хороша людина. Цей хлопець розбудив себе досить, щоб зробити це.
  Люк випустив ще одну чергу з «Узі».
  Хтось там стріляв у відповідь. Навколо нього сипалися кулі. Стрілянина велася зверху, а не з пристані. Він глянув угору — на залізному подіумі трьома поверхами вище за його голову стояли люди.
  Він відчув щось дуже гостре, схоже на укус оси, у передпліччя. На мить біль був настільки засліплюючим, що він подумав, що він може мати серцевий напад. "Узі" вислизнув від нього.
  Він стиснув зуби. «Ой! Чорт!» Його вдарили.
  Раптом знову пролунав звук важкої гармати Еда.
  ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ.
  Чоловіки на подіумі тремтіли і жартували, поки Ед різав їх.
  "Камінь! Ходімо!"
  Мотор катера заревів. За ним утворився великий вируючий слід. Поїздка Люка від'їжджала.
  Він притиснувся і побіг у низькому присіді. Зінг! Ще одна бджола вжалила його в нижню частину правої ноги. Кулі летіли.
  Прямо попереду човен відплив від причалу. Там був трифутовий розрив з кожною секундою. Люк зробив два гігантські кроки і перестрибнув через прірву. Він високо вдарився грудьми об планшир і переліз через край. Він звалився в човен.
  Інші троє розтяглися на підлозі разом з ним. Підлога була залита кров'ю. Він був не єдиним, хто постраждав.
  ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ-ДУХ.
  Ед стріляв одразу на всі боки.
  Швидкохідний катер глісував угору, високо задираючи носа. Він злетів із варп-швидкістю. Люка перекинуло і кинуло на корму. Він лежав просто під великими двигунами, і всі вони верещали в нього над головою. Все, що міг чути, це шум двигунів.
  Він глянув на них. Кожен із них був покритий товстою сталевою бронею.
  Ну, за останні кілька хвилин він практично оглух, так що шум його не дуже турбував. І це було таке ж добре місце, щоб тусуватися, як і будь-яке інше.
  Він заплющив очі і на мить загубився у відчутті темної швидкості. Він не хотів ні про що думати. Він не хотів думати про Френчу і про криваву лазню, яку вони влаштували на пристані. Йому не хотілося думати про те, що принаймні один із ув'язнених спливав кров'ю і, ймовірно, був застрелений.
  Він не хотів думати про те, що скаже про все це Дон Морріс.
  Він розплющив очі. Він справді не хотів зараз думати про Дона Морріса. І він справді не хотів думати про начальство Дону.
  У небі над їхніми головами швидко летів гелікоптер. Бойовик був у дверях бокового відсіку, і пілот намагався вистрілити в нього. У вертольота був яскравий прожектор, що освітлював чорну воду перед ними.
  Великий грузинський капітан цієї шавки знав про гелікоптер. Усі його вогні було вимкнено. Човен уже пройшов дамбу, входячи у відкриту воду, і він намагався пройти серпантин на високій швидкості. О Боже. Аж до Грузії? Не було шляху.
  Люк глянув праворуч. Ще більше вогнів у небі виходило з півночі. Вони збиралися бути сидячими качками тут.
  Якщо можливо, йому треба було вивести цих людей нагору та під ліхтар кабіни грузинського літака. Це мало бути тісно, але…
  Він рухався. "АНХХХ!" Йому було дуже боляче. На мить він забув про це.
  Гелікоптери сходилися. Це мало стати негарним.
  "Вставати!" сказав він собі. "Вставати!"
  За його спиною спалахнуло яскраве світло, мабуть, найяскравіше за всю ніч. Пролунав новий вибух, дуже гучний, настільки гучний, що Люк ледве розрізняв його межі. На мить він заглушив рев двигунів.
  Люк озирнувся. Вантажівка знову вибухнула.
  Чи було пошкоджено резервний бензобак? Люк був майже певен, що паливні баки цієї штуки вже вибухнули. Раптом з неба з криком промайнула батарея ракет, знову вразивши корабель. Вибух засліпив. Це було схоже на шість вибухів одночасно. Люк заплющив очі, щоб подивитися на це.
  "Що за…"
  Відповідь прийшла до нього за мить.
  "Сван".
  Гелікоптери над їхніми головами злетіли в пошуках того, що щойно випустило ці ракети. Човен рухався так швидко, що за ними вибухи почали йти вдалину.
  Великий Ед вислизнув з-під ящика навколо кулемета. Сорочка Еда була розірвана на шматки. Здавалося, він спливав кров'ю звідусіль — руки, ноги, ноги, верхня частина тіла. Люк вибрався з-під двигунів і сів уздовж планшира. Ед опустився поряд із ним.
  "Ти попав?" - сказав Люк.
  Ед знизав плечима. "Я не знаю. Не можу сказати. Ймовірно."
  Він глянув на Люка. "Ти?"
  Люк кивнув головою. "Ага."
  "Погано?"
  Тепер Люк знизав плечима. "Я не знаю."
  Ед вказав на колишніх в'язнів. Морський котик зайняв сидяче становище у протилежного планшира. Він обійняв коліна. Двоє інших ще лежали на дні човна.
  — Ці хлопці вдарили? - сказав Ед.
  Люк кивнув головою. "Я думаю так. Там було вбивство. Товстий."
  — Як би ви оцінили цю операцію? - сказав Ед.
  "Оцінити?" - сказав Люк. — Наприклад, за шкалою від однієї до десятої?
  Ед кивнув головою. "Звісно."
  Люк мало не засміявся. Він знову глянув на помаранчеве свічення на темному горизонті. Абсолютно все не так, як він планував. Його початковим наміром було прокрастися на борт корабля, поки росіяни були поглинені крахом катера. Проберіться всередину, схопіть ув'язнених, висадіть підводний човен і вирвіться на другому катері. Якби вони рухалися досить швидко, можливо, вони зникли б до того, як хтось вистрілить.
  Ні. Нічого не було. А от вони з полоненими втекли до Грузії, а батискаф, м'яко кажучи, затонув.
  «Я назвав би це міжнародним інцидентом».
  Ед засміявся. Тоді Люк зробив. Приступ хихикання почав долати їх.
  Водій грузинського катера озирнувся на них. Його обличчя було спітнілим і блискучим. Він усміхнувся, потім підняв великий кулак у повітря.
  "Наступна зупинка - моя батьківщина", - сказав він. «Сьогодні ми вип'ємо!»
  
  
  
  
  
  Розділ дев'ятий
  
  
  
  16:45 за східним літнім часом
  Ситуаційна кімната
  Білий дім, Вашингтон, округ Колумбія
  
  
  «Мені сказали вивести цих людей, – сказав Дон Морріс.
  Він оглянув набитий конференц-зал. Це місце було лісом очей, всі вони дивилися на нього. Очі, очі, куди б він не подивився.
  «І чоловіки вийшли. Мені сказали затопити цей підводний апарат. Він знищений».
  Уздовж стін стояли молоді люди, помічники, помічники, їхні очі були розплющені, дивилися і були стурбовані, але також і серйозні, готові набирати цифри у свої блекберрі або робити записи. Ці люди не становили йому ніякого інтересу.
  Разом з ним за овальним столом у центрі сиділи ділки та сильні нападники, деякі з них були військовими, які колись перевершували його за званням, його старші офіцери, багато з яких були цивільними особами, які займали призначені пости, близькі до президента.
  Ці очі були сердиті. Вони вважали, що знайшли свого цапа-відбувайла, і притягли його сюди, щоб його розгребли по вугіллю.
  Ну, у Дона цього не було. Ні на мить, нічого з цього. За цим столом не було жодного військового, який бачив та вижив у бою Дону. Не було жодного цивільного чоловіка чи жінки, які б знали, скільки мужності, рішучості та ініціативи знадобилося, щоб досягти успіху в операції, яку сьогодні провели Стоун і Ньюсам.
  «Ви всі хотіли отримати абсолютно секретну місію, щоб група спеціального реагування виконувала її самотужки. Ти зрозумів. І якщо вам раптом захотілося місії, яка пробивала і виявляла вразливість Росії, ви її теж здобули. У піках».
  Чи був він злий на Стоуна та Ньюсама? Чи був він злий на Труді Веллінгтон та Марка Суона? Готовий посперечатися, що він був, і коли вони повернулися, він планував надірвати їм дупи вгору і вниз коридорами штаб-квартири SRT. Але в той же час його було б опущено, якби збирався продати свою команду перед такими кретинами.
  Вони, напевно, розпалили його вогонь.
  Дік Старк із Об'єднаного комітету начальників штабів стояв поруч із президентом.
  «Доне, ніхто тут не збирається звинувачувати тебе в тому, що сталося. Я думаю, що президент та решта людей, які зібралися тут, просто хочуть зрозуміти, що там сталося і чому. Пане Президенте, ви згодні з цим?»
  Один серед людей у кімнаті, очі президента Девіда Барретта здавались порожніми, розфокусованими, можливо, навіть приголомшеними. Це було недобре. Сполучені Штати і Росія зараз стояли віч-на-віч, і єдине, чого Америка потребувала такого часу, — це впевнене і рішуче лідерство.
  Президент кивнув головою. — Я б так.
  Дон підозрював, що в цей момент Девід Барретт так само відповість практично на будь-яке задане йому питання.
  "Пане Президенте, чи не хочете ви великий чизбургер середньої прожарки?"
  — Я б так.
  "Пане президенте, чи не могли б ви сказати, що люди-кроти живуть глибоко під землею?"
  Проте Дон пом'якшив свою позицію на знак поваги до лідера вільного світу. "Пане президенте, операція була проведена нещодавно і в якомусь сенсі все ще триває, але я радий повідомити про її спільні риси, як я їх розумію.
  «Будь ласка, - сказав президент.
  Дон кивнув головою. Він не мав демонстрації операції в PowerPoint. На папері він нічого не мав. Він дав Стоуну велику свободу дій, щоб зародити його чи перервати на льоту, залежно від того, як обставини виглядали на місцях. Він знав, що запропонував йому Стоун, він знав, що це було креативно, сміливо і страшенно ризиковано. І він дав Стоуну зелене світло.
  «Ми проникли до Росії з чотирма чоловіками, – сказав Дон. — Операцією керували два оперативники Групи спеціального реагування, ті самі люди, котрі шість тижнів тому врятували вашу дочку, пане президент. Я вважаю, що ці двоє можуть бути найкращими спецназівцями в арсеналі Америки. Однозначно серед найкращих.
  «Вони увійшли окремо, і їх супроводжували член чеченського опору та шановний грузинський спецназівець, обидва мали бойовий досвід».
  Дон зробив паузу.
  "Як ми розуміємо, чеченець підірвав себе поясом шахіда", - сказав чоловік. Це був худорлявий чоловік із пісочного кольору волоссям, у синій класичній сорочці та окулярах у дротяній оправі. «Він вивів із ладу кількох сочинських міліціонерів. Наше використання ісламського екстреміста в операції, який сам застосовує техніку, яка настільки тісно пов'язана з терористичними звірствами в Беслані та Москві… ну, ви всі можете оцінити це самі».
  Дон дивився на чоловіка. "Представтесь будь ласка?"
  Чоловік кивнув головою. Він не відводив очей від паперів, що лежали перед ним. «Пол Ніл, заступник директора відділу російського та європейського аналізу Центрального розвідувального управління».
  «Ну, Пол Ніл, президент попросив мене доповісти про операцію. Ви не заперечуєте, якщо я закінчу це робити?
  Чоловік махнув йому рукою. Це була важка частина для Дону. Це завжди буде складною частиною. Він звик, що до нього ставляться з повагою, яке авторитет і авторитет не викликають сумнівів. Деякі з цих людей…
  Він похитав головою і пішов далі.
  «Атака була двоспрямованою, щось на кшталт клешневого руху. Агент Стоун і чеченець підійшли до доків по суші, агент Ньюсем та грузинів на двох різних катерах. Початкова атака з моря була модифікованою версією нападу Судану та «Аль-Каїди» на військовий корабель США «Коул» у жовтні 2000 року…»
  Дон знизав плечима і трохи посміхнувся. «Звичайно, за вирахуванням суїцидальної частини. Я ще не розмовляв зі своїми оперативниками, але, схоже, атака була надзвичайно ефективною. Мало того, що це серйозно пошкодило російське вантажне судно з підводним апаратом, воно посіяло замішання та хаос серед захисників, дозволивши агенту Стоуну та його напарнику штурмувати головні ворота та поламати там захисників».
  Дон озирнувся у пошуках нових викликів. Жодне з них не було отримано негайно.
  «У лічені хвилини Стоун та його напарник дісталися до ув'язнених та звільнили їх. За кілька хвилин прибув другий катер, і під шквальним вогнем ув'язнених пересадили на катер, і команда втекла.
  «Я так розумію, що звільнені ув'язнені зараз перебувають під вартою ЦРУ, переміщуються через мережу грузинських сховищ і, можливо, вже покинули країну».
  Він дивився на співробітника ЦРУ. — Чи згодні з такою оцінкою, заступник помічника, ким би ви не були?
  Чоловік глянув угору. Його спокійні очі зустрілися з очима Дону. «Чоловіки перебувають у військовому шпиталі в Ізраїлі. Нам треба було доставити їх у якесь доброзичливе місце, яке було поблизу і де було доступне високоякісне медичне обслуговування. Усі троє під час порятунку зазнали дев'ятнадцяти вогнепальних поранень. Зважаючи на все, у цивільного пілота підводного човна Пітера Болджера стався серцевий напад невідомого ступеня тяжкості».
  - Вони пройдуть? - Сказав Дон.
  Чоловік глянув на свої документи. «Усі троє перебувають у тяжкому, але стабільному стані. Вони будуть допитані, коли їхні умови це дозволять».
  Дон глянув на президента. «Полонені були врятовані. Високотехнологічний підводний апарат було затоплено. Троє членів групи проникнення, що вижили, також отримали вогнепальні поранення, але, як очікується, виживуть. Усі мої оперативники СРТ направляються до Сполучених Штатів за розкладом та з використанням методів, що дозволяють захистити їх особи. Той факт, що це викликало дипломатичні проблеми, було закладено із самого початку. Якщо ми хочемо уникнути подібних проблем у майбутньому, я запропонував би більш розумно підходити до питання про те, де ми розміщуємо наші підводні човни і яких оперативників, які несуть конфіденційну інформацію, ми розміщуємо в польових умовах».
  Дік Старк все ще стояв. Його обличчя, насамперед суворе, тепер здавалося розчарованим. Він повернувся до одного зі своїх помічників. «Роджере, не могли б ви дати нам короткий огляд останніх оцінок розвідки, щоб у директора Морріса було чіткіше уявлення…»
  — Діку, — почав Дон.
  Але генерал підняв руку. «Дон, ти був чудовим солдатом і чудовим американцем. Але вам це потрібно почути. Там не родео. Щиро кажучи, це було моєю турботою про тебе з самого початку. І повірте мені, коли я кажу, що висловив свої побоювання директору ФБР та президенту. Ти ковбой, Доне, і завжди ним був. Але епоха ковбоїв та індіанців закінчилася».
  Дон на це нічого не сказав.
  "Роджер?"
  Помічник глянув на папери у своїй руці. Папери були передані йому кур'єром, який метушився кілька хвилин тому зі стопкою роздруківок.
  Помічник відкашлявся.
  «Аналітики розвідки, які оцінюють ситуацію в порту Адлера, називають операцію кривавою лазнею. Американські та союзні сили, схоже, застали росіян зненацька і знищили від двадцяти до сорока російських військових, приватних охоронців, поліцейських та пожежників».
  Він перевернув аркуш паперу.
  «Приблизно об 11:45 за місцевим часом, о 3:45 за нашим часом, менше 90 хвилин тому безпілотник «Хижак», який контролює Агентство національної безпеки США, завдав кілька ударів по вантажному судну «Юрій Андропов II», пришвартованому в порту Адлер. . Для ясності порт Адлер знаходиться на території Російської Федерації. Це вважається єдиним прямим актом агресії проти російської землі американської історії. Атака обійшла звичайні ланцюжки командування. Очевидно, це було запрошено агентом Марком Суонном із спеціальної групи реагування ФБР і було проведено без дозволу неназваним пілотом безпілотника АНБ. Зважаючи на все, ці двоє чоловіків друзі».
  Помічник підняв погляд, дозволяючи слухачам донести до слухачів весь тягар того, що він щойно сказав. Два хлопці, напевно, товариші по чарці, що працюють у різних агентствах, зійшлися по телефону і вирішили напасти на Росію.
  Дон похитав головою. Суонн!
  Це, звичайно, засмучувало, але водночас було майже комічно. Він хотів, щоб його люди виявили ініціативу. Але удари безпілотників по материковій частині Росії зайшли надто далеко.
  Помічник продовжував:
  «Одразу після нападу американські станції прослуховування по всьому світу почали вловлювати тривожні розмови російських військових. Е-е… здається, росіяни розглядають це як неспровокований акт війни. Станом на 16:00 за східним літнім часом російське стратегічне командування мобілізувало військові сили, що далеко йдуть. Піхотні підрозділи перекрили основні прикордонні переходи між Росією та Грузією, і вздовж цього кордону почали стягуватися додаткові піхотні та важкі танкові та артилерійські частини. До кордону між Росією та Україною висуваються нові піхотні частини.
  «Підрозділи ВМФ Росії захопили кримський порт Севастополь та взяли в полон українських вартових. Російські військово-морські ударні сили просуваються в протоку Босфор, і ми вважаємо, що дуже скоро протока буде закрита для судноплавства, припинивши торгівлю з двома десятками портів в Україні, Румунії та Болгарії».
  "Вони не можуть цього зробити", - сказав хтось. — Це проти всіх…
  «Турецький уряд вже надіслав скарги самим росіянам, Організації Об'єднаних Націй та Верховному штабу союзних держав НАТО в Європі. Проте нині із цим мало що можна зробити. Якщо росіяни хочуть взяти цю протоку, вони це зроблять. У всіх сенсах та цілях російські військово-морські сили практично безперешкодно діють у Чорному морі. ”
  Помічник перевернув ще одну сторінку та продовжив.
  «Станом на 16.15 почали відключатися російські газопроводи, які постачають паливо до Чехії, Польщі та Німеччини. Очевидно, зараз літо, тому ці поставки не такі важливі, як узимку. Однак, якщо це стане довгостроковим протистоянням, кожна з цих країн зіткнеться з нестачею природного газу за короткий термін. Зокрема, у Польщі мало запасів, і за нинішніх темпів використання газ закінчиться, так би мовити, через чотирнадцять днів чи менше.
  «Що ще більш тривожно, російські бомбардувальники та винищувачі почали патрулювання на кордоні американського повітряного простору в Беринговій протоці і проникли через Північний Льодовитий океан, перевіряючи реакцію британських ВПС у Північному морі та пролітаючи над канадським повітряним простором над Ньюфаундом. Американські винищувачі встановили дуже небезпечний візуальний контакт – повторюю, візуальний контакт – з російськими винищувачами у повітряному просторі між Ісландією та Канадою».
  Помічник перегорнув наступну сторінку та переглянув її, перш ніж читати вголос. То був молодик, можливо, років тридцяти. Він був стурбований тим, що читав. Він знову прочистив горло і глибоко зітхнув.
  Незважаючи на глибоке занепокоєння помічника, Дона трохи втішили початкові дії росіян. Вони були обурені, і, можливо, небезпідставно. Але ходи, які вони зробили, завжди були під рукою. Вони могли закрити Чорне море для судноплавства або перекрити постачання природного газу до Центральної Європи будь-коли.
  Без американського втручання вони мають пройти прямо через грузинів та українців. Чорт, вони, мабуть, могли б узяти Крим без жодного пострілу. Входила до складу України, але більшість населення становили росіяни.
  Вони трохи брязкали зброєю.
  А винищувачі, що бороздять повітряний простір Америки? Ця частина була шоу собак та поні. Ми це знали, і вони також. Ті старі радянські МіГ-29 були гарною мішенню для наших просунутих F/A-18. Росіяни не збиралися воювати з нами своїми рештками часів холодної війни. Ми перетворили б їх ВПС на швейцарський сир.
  «Це зважена відповідь, – сказав Дон. «Вони ні на кого та ні на що не нападали. Принаймні ще немає.
  Помічник кашлянув. Потім знову заговорив.
  «Можливо, найбільше непокоїть те, що понад двісті ракетних шахт у глибинці Росії та Сибіру повідомляють про стан бойової готовності. До них належать пускові шахти для міжконтинентальних балістичних ракет із ядерними боєголовками, націленими на Сполучені Штати.
  «Оцінки розвідки показують, що головна небезпека тут не в тому, що росіяни завдадуть першого масованого удару. Небезпека полягає в тому, що російське командування та управління значно деградували за роки після розпаду Радянського Союзу. Наші аналітики стурбовані тим, що під час затяжної кризи російське Стратегічне командування може або втратити зв'язок із віддаленими шахтами чи об'єктами, або зв'язок може стати нечітким або неправильно зрозумілим. За оцінками, що є у нас, існує цілком реальна небезпека того, що Росія помилково запустить ракету або ракети».
  Він зробив ще один глибокий вдих.
  «Наша власна система протиракетної оборони залишається такою ж надійною, як і раніше. Будь-яка ракетно-ядерна атака, здійснена росіянами, навмисно або помилково, викличе масовану відповідь з нашого боку. І ми маємо припустити, що така відповідь з нашого боку, у свою чергу, викличе масову відповідь з їхнього боку».
  Помічник перевернув папір і подивився на Діка Старка.
  Старк подивився на Дона.
  "Дон, ваш вибуховий невеликий набіг на російську територію поставив на межу Третьої світової війни".
  
  
  * * *
  
  
  Що ти хочеш щоб я зробив?
  Девід майже сказав це їм. Він сидів у Овальному кабінеті разом із ними. На килимі під їхніми ногами був друк президента. Він був оточений цитатою Франкліна Делано Рузвельта: «Єдине, чого нам слід боятися, — це страху». Високі сині портьєри були задерті, закриваючи денне світло. Двоє високих співробітників секретної служби стояли біля дверей.
  На зустрічі були присутні Девід Барретт, віце-президент Марк Бейлор, Річард Старк та помічник Старка Роджер. Девід звільнив Дона Морріса назад у своє агентство, і це його засмутило. Він би вважав за краще, щоб Дон був тут. Він хотів би, щоб на цій зустрічі були тільки він і Дон, можливо, за легкою їжею. Йому подобався Дон Морріс, йому подобалися його прямі манери говорити, його безстрашність, його лідерство та його жорсткіша, ніж шкіра, зовнішність. Якби життя склалося інакше, він уявив, що вони з Доном могли б бути друзями.
  «Я знаю, що домашні справи – не моя компетенція, – сказав Річард Старк. «Але ви повинні знати, що протести виникли в громадах російських експатріантів у Брукліні, Нью-Джерсі, Клівленді та Лос-Анджелесі. Теж Лондон. Ті, що в Брукліні та Лондоні стали жорстокими, і, за нашими оцінками, насильство спровоковане російськими спецслужбами, впровадженими в ці спільноти. Це може вимагати від нас відповіді.
  Він обернувся і подивився на свого помічника. "Роджер?"
  Помічник глянув на папери у своїй руці. «Американські військово-морські ударні сили повідомляють про високий рівень готовності на всіх театрах воєнних дій. У разі потреби у нас є атомні підводні човни, що діють у Беринговому, Північному, Тихому та Північному Льодовитому океанах, готові завдати удару у відповідь на ходу. Ми маємо дюжину крил бомбардувальників, які в даний час літають у супроводі винищувачів в межах міжнародного повітряного простору. Вони готові залишити свої позиції і зробити глибокий захід на радянську, е-е, російську територію після отримання наказу Стратегічного командування. Американська ПРО повідомляє про чотириста пускових установок, що перебувають у бойовій готовності. Ще триста буде приведено в готовність протягом години.
  Роджер перевернув сторінку. Ця людина була майстром переказувати статистику масових вбивств із повною відсутністю емоцій.
  Ми зв'язалися з головою Об'єднаного комітету начальників штабів. В даний час керівництво Пентагону хоче підвищити всесвітню готовність, включаючи Стратегічне авіаційне командування, НОРАД і всі види збройних сил з рівня 4 DEFCON, на якому ми знаходилися протягом останніх восьми місяців, до рівня 3 DEFCON. ВПС готові до мобілізації за п'ятнадцять хвилин. Інші критично важливі засоби будуть приведені у бойову готовність протягом шести-двадцяти чотирьох годин. Звичайно, росіяни перехоплять ці повідомлення і зрозуміють, що ми серйозно налаштовані. Існує широкий консенсус щодо того, що внесення змін є необхідним і розумним у нинішніх умовах. Ми просто чекаємо вашого наказу чи наказу міністра оборони зробити це».
  Девід Барретт був однією справедливою людиною, і це були гігантські, безособові сили, що діяли. Якби вони були повністю розв'язані, вони могли б знищити всіх і всю землю. Це було надто багато для однієї людини, щоб переварити, не кажучи вже про те, щоб дійти якихось осмислених рішень.
  Хіба вони не могли цього бачити?
  "Пан. Президент?
  На Землі мешкали мільярди людей. Їх було так багато, що ніхто не знав фактичної кількості. Менеджери хедж-фондів жили у пентхаусах за п'ятдесят мільйонів доларів на Манхеттені, а приватні кухарі готували їм вечерю. Глибоко в амазонських джунглях жили племена кам'яної доби, що жили в критих соломою хатинах і полювали за їжею за допомогою отруйних дротиків. Це… різноманітність… У цьому було щось сюрреалістичне.
  Лише у Сполучених Штатах та Росії були сотні мільйонів людей. Вони мали величезні армії та тисячі ядерних ракет. Танки, літаки, підводні човни, супутники-шпигуни. Секретні агенти мовчки зарізають один одного у провулках. На біса все це було?
  "Пане Президенте, - сказав генерал Старк. «Я розумію, що ваша родина зараз відпочиває на сімейному ранчо в Техасі. Чи можу я порекомендувати, щоб на час кризи їх негайно евакуювали до гірського комплексу Шайєнн в Колорадо? На літаку Шайєнн знаходиться дуже близько до їхнього місцезнаходження і є найбезпечнішим ядерним бункером, який у нас є. Він може витримати майже пряме попадання тридцятимегатонної боєголовки. Клапанна система там найдосконаліша з точки зору фільтрації радіологічних забруднень із зовнішнього повітря.
  Генерал зробив паузу, мабуть підшукуючи слово, яке могло б описати те, що він мав на увазі. Армагеддон? Апокаліпсис?
  То була дурна розмова, якщо чесно. Звичайна дурість. Краще було влаштувати барбекю з друзями та сім'єю на задньому дворі, ніж говорити про ці речі.
  Його дочка Єлизавета була жива. Було напрочуд усвідомлювати це. Спочатку вона пішла, і всі були певні, що вона мертва. Тоді вона була жива і вдома. Але не добре. Після всього, що сталося, вона, можливо, вже ніколи не видужає. Двічі на тиждень відвідувала терапевта. Цієї осені вона не пішла до школи.
  Він зітхнув. Йому здавалося, що він може заплакати будь-якої хвилини. Йому здавалося, що його розум розвалюється.
  Він хотів сказати цим людям, що він справді хотів. "Я тут президент, і мій розум розвалюється". Але ти не міг цього сказати.
  Натомість він тримав рота на замку і дозволив генералу Річарду Старку з Об'єднаного комітету начальників штабів важливо бовтати через вітальню, а його помічник чепурився в кріслі поруч із ним. Девідові знадобилося так багато часу, щоб зрозуміти, що нагадує йому ця людина. Цей помічник у зеленому мундирі, цей підполковник Роджер, хоч би ким він був, страшенно скидався на богомола.
  Праворуч від Девіда віце-президент Марк Бейлор сидів прямо, схрестивши одну ногу на іншій. Бейлора не було на брифінгу, і досі він не сказав жодного слова на цій зустрічі, але це не мало значення. Цими днями він ніколи не був далеко. Раптом він став правою рукою Девіда Барретта.
  Він був подібний до стерв'ятника, що сидить над лікарняним ліжком і чекає смерті пацієнта. Бейлор був хижаком, і він мав інстинкти гієни. Якось пізно вночі вони знайдуть його зігнувшимся на тілі Девіда Барретта, що ласує його тілом.
  Бейлор був високим, як і сам Девід Барретт. Але він також був широким, ставав все ширшим і товстішим. Чоловік любив пончики, це було добре відомо. І він любив смажену курку. Він збирався завдати собі удару, якщо не буде обережний.
  Справа в тому, що Бейлор був безладний. Він гладшав. Його зуби були надто великими. Його волосся вже було сивим, і він нічого не зробив, щоб виправити цю ситуацію. Девід здогадався, що Бейлор думав, що сиве волосся надає йому авторитету.
  Він угадав неправильно.
  Чоловік був простаком. Його головна претензія на популярність полягала в тому, що він походив із багатої, блакитнокровної, старої грошової родини, але він все одно вирушив воювати до В'єтнаму. Назвіть це дворянством, яке зобов'язує вийти з-під контролю. Ця людина відклала надходження в Єль на рік, приєдналася до морської піхоти, мчала на інший кінець світу, зуміла сконструювати пару легких вогнепальних поранень у ногу і повернулася до Нью-Хейвену якраз вчасно, щоб подивитися на однокурсники на першокурсниках.
  Девід Барретт, також зі старих грошей, пропустив В'єтнам. Це було необов'язковим для молодої людини його походження, і він мав більш важливі справи у вільний час. Хлопчику, вони ніколи не відпускали це, чи не так? Якби хтось сказав йому, що це рішення буде переслідувати його все життя...
  Але це не мало особливого значення, чи не так? Він таки став президентом США. А дублером йому дістався зубастий американський герой Марк Бейлор.
  "Пан. Президент? - сказав Річард Старк. Його очі висловлювали заклопотаність. Чи була це турбота про благополуччя свого президента? Можливо ні. Мабуть, він просто турбувався про те, що його бос більше не слухає його.
  «Давайте зробимо перерву, хлопці, – сказав президент Девід Барретт. "Добре? Залиште ці оцінки у мене, і я пройдуся ними сьогодні ввечері. Я подзвоню дружині та батькам і дізнаюся, що вони думають про цей план евакуації. А поки що з усім іншим, як вона йде."
  "Ми хотіли б, щоб ваш наказ було переведено на рівень DEFCON 3", - сказав Старк.
  Баррет підняв руку. "Річард, давай просто притримаємо коней, залишимося на місці і продовжимо стежити за ситуацією".
  Очі трьох інших чоловіків на зборах сказали йому, що це неправильна відповідь. Ці очі, здавалося, металися туди-сюди, передаючи один одному інформацію, яку Девід не міг зрозуміти.
  Хвиля нереальності раптово захлиснула його. Це було майже так, ніби ці люди були самозванцями. Ці ворожі, злі очі, здавалося, були глибоко посаджені під гумовими масками.
  Ні. Це було неможливо.
  «Генерале, я ціную всі ваші рекомендації, — сказав Девід. - І я візьму їх на замітку. Але кінець світу може зачекати ще кілька годин».
  
  
  * * *
  
  
  Минуло кілька годин, а потім ще пара.
  Тіні за високими вікнами подовжилися, потім почала згущуватись темрява. Девід Барретт не відкривав важких портьєрів. Він не хотів бачити захід сонця теплої ранньої літньої ночі. Він зовсім не хотів думати про літо.
  Він не хотів думати про натовп, який зібрався, щоб подивитися бейсбольну гру національних збірних. Він не хотів думати про людей на пляжах Делавера або про людей у човнах у Чесапікській затоці, що ловлять чудовий вогонь сонця, коли день змінюється вночі. Він знав, що люди там були і робили ці речі. Він це знав.
  Тут у нас нібито була криза. Ми зробили погану річ, шпигунивши за росіянами. Потім росіяни вчинили ще гірше, взявши в полон наших шпигунів і відвівши наш маленький підводний човен. Потім ми доповнили його ще гіршою річчю. Тепер вони грали із дуже поганими речами. А якби вони їх зробили, то нам довелося б…
  "Дейвід?"
  Чи ми були дітьми? То було те, що було? Чи ми так і не закінчили дитинство? Це напевно починало здаватися таким.
  — Девіде, будь ласка.
  Він підвів очі і помітив, що сидить у тому ж кріслі з високою спинкою, яке займав під час зустрічі з генералом Старком та Марком Бейлором. Ця зустріч відбулася кілька годин тому. Він пообідав прямо тут, в Овальному кабінеті, і жодного разу не підвівся з цього крісла.
  Він давно звільнив своїх людей із секретної служби, хоча був упевнений, що принаймні один із них усе ще стоїть у коридорі. Правда полягала в тому, що він почав відстежувати їхнє пересування. І це було дивно, тому що його дочка Елізабет, мабуть, робила те саме за кілька днів до того, як вона…
  "Дейвід!"
  Він кивнув головою. "Так."
  Навпроти нього сиділа Кеті Грумман, його новий начальник штабу. Девід найняв її, коли вислав Лоуренса Келлера у відділ із законодавчих питань після того, як вирішилася криза з викраденням Елізабет.
  Кеті прийшла з Державного департаменту, де вона була головним мийником пляшок або кимось у цьому роді. Девід уже не міг пригадати. Він знав, що її дуже радили. І коли він зустрів її, вона йому особисто сподобалася. Насправді він все ще робив. Йому просто було вже байдуже, що вона скаже.
  «Нам потрібно розробити стратегію, щоб впоратися з подіями, що розгортаються», — сказала Кеті. «Верховне керівництво Пентагону дуже засмучене тим, що їм не вдалося зрушити свою маленьку стрілку DEFCON на одну цифру праворуч. Акція протесту на Брайтон-Біч у Брукліні переросла у повномасштабні заворушення з пограбуваннями магазинів, підпалами та стріляниною. Там майже напевно замішані провокатори у натовпі. Росіяни закрили протоку Босфор на порушення міжнародного морського права, і нам потрібно знайти відповідь. Завтра вранці Генеральна Асамблея ООН проголосує за осуд нашої рятувальної операції в Сочі.
  «Російські наказали співробітникам свого посольства, аж до посла, якнайшвидше виїхати до Лондона, а персоналу нашого посольства в Москві дали добу на те, щоб залишити країну. Ніщо з цього не бере до уваги зосередження військ на кордонах Грузії та України, підвищену готовність ПРО з обох боків огорожі або той факт, що наші винищувачі та їхні винищувачі продовжують підтримувати неодноразовий візуальний контакт у різних частинах світу. ».
  Девід дивився на Кеті. Їй було, напевно, років сорок п'ять, світле волосся тільки почало сивіти. Вона добре збереглася, навіть приваблива. У неї були блакитні окуляри для читання, які висіли на срібному ланцюжку. На ній був темно-синій спідничний костюм. Поділ був консервативним, трохи вище коліна.
  Вона ніколи не була заміжня, так що він зрозумів. Він припустив, що одружений на її роботі. Ви майже мали бути. Ці люди навколо, вони були дуже честолюбні. Робочі місця у Білому домі не лунали безкоштовно на перехрестях.
  Вона все ще говорила із серйозним обличчям. На мить йому стало дуже сумно за неї. Всі ці жертви, і куди вона потрапила? Тут? З ним? Для чого? Хіба вона не розуміла, що тут проходять бейсбольні матчі та барбекю?
  "На даний момент я стурбована тим, що події випереджають нас", - сказала вона зараз. «Ми не робили жодних заяв, які визнають серйозність ситуації, і не вигадали нічого схожого на переконливий план дій. З усією повагою, я хотів би попросити вас дати мені повну свободу дій, щоб рухатися далі…»
  Девід підняв руку. «Кеті, дозволь мені зупинити тебе на хвилинку. Я чув усе, що ти сказав. Ось мої відповіді. Діти з Пентагону завжди сумують по роботі в DEFCON. Якщо немає війни чи погрози війни, то що вони мають робити весь день? Я думаю, що ми можемо спокійно ігнорувати їх зараз.
  «Тим часом бунт на Брайтон-Біч звучить як привід для занепокоєння поліції Нью-Йорка. Якщо хочете, не соромтеся зателефонувати меру Дітцу і сказати йому, що ми тягнемо їх сюди. Ми в їхньому кутку. Я навіть зроблю це, якщо призначиш мені дзвінок.
  "Далі, якщо росіяни закрили Чорне море для міжнародного судноплавства, схоже, нам потрібно комусь подати скаргу".
  Кеті кивнула головою. "Ми вже маємо. Так само і турки, румуни, болгари, українці, греки та грузини. Як тільки Генеральна Асамблея закінчить засуджувати нас завтра вранці, цілком імовірно, що відразу ж після цього вони збираються засудити росіян».
  Девід знизав плечима. "Бачити? Ну от».
  Він і Кеті довго дивилися один на одного.
  «Девід, — сказала вона, — я думаю, ви, можливо, не зовсім розумієте, що, за можливим винятком кубинської ракетної кризи, Сполучені Штати та Росія як ніколи близькі до війни. Вони лютують через те, що сталося в Сочі, і відмовляються вести з нами переговори або навіть розмовляти. Тим часом у будь-якій з дюжини гарячих точок у будь-який момент може спалахнути перестрілка, і наша розвідувальна спільнота має реальні побоювання з приводу управління російською протиракетною обороною. Все, що для цього буде потрібно, — це помилковий ядерний запуск…»
  Він кивнув головою. "Ага. Це велика проблема. Я розумію."
  Ти ввімкнув телевізор? Преса б'є нас молотком, і поки що ми відповідаємо, що розробляємо план, про який незабаром оголосимо. Ситуація небезпечно близька до виходу з-під контролю. І принаймні на даний момент ми не демонструємо лідерство, необхідне для того, щоб привести цю ситуацію до позитивного результату. Це не проблема мера Нью-Йорка. Це не проблема ООН. Нам треба взяти кермо правління тут, Девіде.
  Він міг зрозуміти її погляд. Звісно, він міг. Він був президентом. Він потрапив сюди не тому, що нічого не розумів. Він зрозумів, що криза продовжується. Він просто не почував себе готовим керувати ним.
  «Кеті, мені здається, я божеволію», — майже сказав він.
  Але він цього не сказав. Президент Сполучених Штатів не сказав таких речей, навіть якщо вони були правдою.
  - Добре, - сказав він. — Накажи мені скласти кілька зауважень. Вдарте всі правильні ноти. Наше гаряче бажання працювати з росіянами по деескалації. Наше абсолютне право рятувати американських громадян, які перебувають під вартою без зв'язку із зовнішнім світом іноземною державою. Як ми твердо стоїмо з людьми доброї волі. Наша готовність працювати з ООН, щоб укласти якусь угоду. Все, що не оголошує війну і є сенсом для всіх наших зацікавлених сторін».
  Вона взяла аркуш паперу зі стопки і простягла йому.
  "Вже зроблено."
  Він глянув на папір у своїй руці. "Дякую. Я подивлюся це і повернуся до вас. Ми можемо зробити заяву насамперед вранці, у форматі брифінгу, без живих репортерів у кімнаті».
  Кеті похитала головою. «Девіде, я думав сьогодні ввечері. Нині якраз близько дев'ятої тридцяти. Це коротке мовлення. Якщо ми зробимо це зараз, багато мереж перервуть передачу через це, і ми отримаємо широке освітлення в одинадцятигодинних новинах. Ми можемо поставити сурогатів, щоб захищати його у нічних кабельних шоу».
  Девід похитав головою. — Я ще не читав.
  — Завтра вранці надто пізно, Девіде. Росіяни випереджають нас на вісім годин. Ми не можемо дозволити цьому тривати всю ніч».
  Девід нарешті відчув, що всередині щось ворушиться. То був гнів. Тут вона схилялася до непокори.
  «Кеті, я щойно дав тобі свою відповідь. Я втомився. Я збираюся переглянути промову, трохи пожувати її, а потім, мабуть, піду спати. Я пропоную вам піти додому, розслабитися, повеселитися, а потім повернутися сюди завтра рано-вранці, готові до роботи».
  Він зробив паузу, запитуючи, чи збирається він сказати наступну річ у своєму розумі.
  Ага. Він був.
  — Іншими словами, забирайся з мого кабінету.
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ДЕСЯТИЙ
  
  
  
  22:15 за східним літнім часом
  Джорджтаун
  Вашингтон
  
  
  Було вже пізно. Майже час спати.
  Тут задзвонив телефон.
  Лоуренс Келлер сидів у вітальні свого особняка в Джорджтауні, потягуючи гарячий чай із гібіскуса. CNN було по телевізору із вимкненим звуком. Вони висвітлювали кризу у Росії без перерви. Вся Росія весь час.
  Келлер зітхнув. Йому було п'ятдесят два роки, і все своє доросле життя він бігав на довгі дистанції. Нещодавно лікар сказав йому, що його кров'яний тиск підібрався до діапазону гіпертонії.
  Чого чекав чоловік? Після останніх двох місяців, які він мав, кров'яний тиск у будь-кого підскочив би. Проте, на відміну більшості людей, Келлер вирішив щось із цим зробити. Щось, крім прийому ліків. Він не міг розпочати програму вправ. Він уже отримав більше вправ, аніж дев'яносто відсотків населення.
  Чай каркаде був його відповіддю. Якщо ви пили його щодня, нібито згодом це знижував ваш кров'яний тиск. Що ж, присяжні досі не прийшли до цього. Але водночас це мало перевагу, викликаючи сонливість.
  Він дивився на телефон, який все ще дзвонив, все ще наполегливий. Це було після десятої години. Хто дзвонитиме йому в цей час ночі? Спрацював автовідповідач, але той, хто був на іншому кінці дроту, повісив слухавку, щойно залунав голос Келлера.
  Невірний номер.
  Потім знову почав дзвонити телефон. Він підняв слухавку, але не відповів. Ідентифікатор абонента був заблокований.
  Келлер ні з ким не хотів розмовляти, особливо зі старим другом або колишнім приятелем-військовим, який дзвонив у нетверезому вигляді. Він був у розлученні десять років. Його дочки були дорослими жінками, які жили на західному узбережжі, у Сіетлі та Сан-Хосі відповідно. У ці дні він проводив більшу частину часу на самоті, і йому це подобалося.
  Після розлучення Келлер з головою пішов у роботу і пробився стати начальником штабу президента Сполучених Штатів. Ця домовленість тривала до шести тижнів тому.
  Коли Девід Барретт розвалився після викрадення Елізабет, Келлер став очима та вухами Девіда у Ситуаційній кімнаті. Можливо, Келлер урятував світ від ядерної катастрофи — він уже не був у цьому певен. І після того, як усе закінчилося, як Барретт віддячив йому? Показавши йому двері і стусаном спустивши його вниз, у Законодавчий відділ.
  Що ж, Лоуренса Келлера вмочили б у коричневий соус, перш ніж він почав працювати в законодавчому відділі. Він узяв відпустку і марнотратив особистий час, накопичений за десятиліття державної служби.
  Телефон знову почав дзвонити. Келлер натиснув зелену кнопку.
  "Так. Я можу вам допомогти?"
  Він одразу впізнав голос. Як він міг забути голос людини, яка довгі роки була її начальником?
  — Лоуренсе, це Девід. Мені треба поговорити з тобою.
  Келлер дивився новини останні кілька годин. Вкотре світ опинився на межі. І він зрозумів, що десь у глибині душі майже чекав на цей дзвінок. Не впевнений, звісно ні. Але він цього не здивував.
  «Девіде, я буду радий поговорити з тобою у будь-який час. Я знаю, мабуть, у тебе зараз багато справ».
  Келлер подумав, що Девід сподобається таке формулювання. Чоловік був слабкий і часто говорив про свої почуття. На досвід Келлера, мислення Девіда Барретта постійно забруднювалося почуттями. Досить часто його думки не мали жодного сенсу.
  "Я чув, що ви пішли з законодавчого відділу", - сказав Барретт.
  «Я не йшов. Я взагалі ніколи туди не ходив.
  — То ти вільний?
  Це вело до того, що Келлеру подобалося. Кеті Грумман діяла з найкращих спонукань і була досить ефективною, коли справа стосувалася бюрократів. А начальник штабу президенту? Чи вона була зроблена з такого матеріалу.
  "Так. Я доступний. Що ти маєш на увазі, Девіде?"
  - Мені треба поговорити з тобою, - сказав Баррет. "У конфіденційному порядку."
  Келлер усміхнувся. Девід не пропонував йому повернутися на колишню роботу. Ще немає. І це було чудово. Думки Келлера стрибнули на кілька ходів уперед, шукаючи щось, що він міг би витягти з цього, що було б краще, ніж його колишня робота.
  "Чудово. Я можу зателефонувати завтра і призначити зустріч через ваших людей, якщо хочете, або ви самі можете внести це в розклад.
  - Не так, - сказав Баррет. На секунду його голос звучав схвильовано.
  Це було дивно. Келлер чекав.
  «Пізно ввечері, я не знаю, коли, можливо, досить пізно, вам зателефонують з номера, який ви не дізнаєтесь. Коли покличуть, бери слухавку».
  - Добре, Девіде.
  - Дякую, - сказав Баррет. - Поговоримо з тобою пізніше.
  Лінія обірвалася.
  Келлер згадав момент, коли він був у Овальному кабінеті з Девідом. Девід стояв за Resolute Desk, великим старим гігантським дерев'яним столом ХІХ століття, подарованим Великобританією.
  Він згадав, як подумав, що Девід Барретт надто малий для письмового столу. Не тому, що Девід був маленьким фізично, він не був таким. Насправді він набагато більший за середню людину, ймовірно, не менше шести футів п'яти дюймів на зріст. Він здавався карликом за цим столом, бо був дуже малий для цієї роботи. Великі люди стояли за цим столом, стикаючись із гігантськими проблемами. На старих фотографіях Джона Кеннеді під час кубинської ракетної кризи Кеннеді та його радники часто з'являлися за столом. Девід Барретт не місце за цим столом.
  Келлер завжди це знав про нього. Їхні стосунки були шлюбом за розрахунком: Девід став президентом завдяки збігу сімейних зв'язків, грошей, гарної зовнішності та доглянутості. Їхня власна група призначила Келлера начальником штабу Девіда, сподіваючись, що Келлер зможе провести цю людину через мінне поле його власного лінивого розуму та жахливих інстинктів.
  Це не спрацювало, і тепер Девід потрапив у чергову біду, з якою він гадки не мав, як упоратися. Без когось на кшталт Лоуренса Келлера, який думав би за нього, Девід був подібний до бездомного волоцюгу, що вижив у аварії корабля, чіпляється за уламки уламків і дрейфує, куди б його не несли течії.
  Телефон знову задзвонив. Келлер одразу підняв його.
  - Центральний вокзал, - сказав він.
  - Ти знаєш хто це? - Сказав голос.
  Звісно, він знав цей голос. Здобути дзвінок від президента Сполучених Штатів було не так просто. Вони слухали телефон Девіда. Вони чули все, що було сказано. Дивно, як вони й досі не навчилися слухати думки людей. В будь-якому випадку:
  - Так, - сказав Келлер.
  «Я припускаю, що ви хотіли б знову знайти свій шлях до актуальності».
  Келлер знизав плечима. «Ця думка спала мені на думку».
  Можливо, це була можливість, яка була кращою, ніж повернення до начальника штабу. Знову ж таки, можливо, це було не так. Нещодавно він надав цим людям послугу, був проведений у кімнату, повну психопатів-паліїв війни, і швидко опинився на вулиці.
  «Наш друг поводиться дивно, навіть для нього самого. Ми стурбовані тим, що він не зможе переварити запропоновану йому їжу».
  - Це тебе дивує? - сказав Келлер.
  Людина на іншому кінці дроту проігнорувала питання. — Ти знаєш, звідки він збирається подзвонити тобі?
  Келлер похитав головою. “Білий дім? Кемп-Девід?
  - Добре, - сказав голос. — Тоді ось що мені потрібне, щоб ти зробив…
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ОДИННАДЦЯТИЙ
  
  
  
  27 червня
  3:35 ранку за східним літнім часом
  Штаб групи спеціального реагування
  Маклін, Вірджинія
  
  
  "Сер?" хтось сказав. - Сер, ми тут.
  Люк різко прокинувся. Він сів. Йому знадобилося кілька секунд, щоб розібратися у своєму оточенні.
  Він був усередині кордонів вертольота, що летить у темряві. Чоппер був новим, і салон був шикарним та зручним. Сидіння були шкіряні і ще навіть не почали дряпатися. Він добре знав цей вертоліт. Це був гарний птах, гладкий чорний Bell 430, який Дон придбав для групи спеціального реагування.
  Один із пілотів дивився на нього. Це був чисто виголений молодий хлопець у касці, з обличчям херувима, мабуть, щойно з армії. На його шоломі був невеликий мікрофон, встановлений прямо над ременем підборіддя. Малюк усміхався.
  — Ви задрімали, сер.
  - Правильно, - сказав Люк.
  Він моргнув і глянув у тоновані вікна. Праворуч від нього, північ від, були яскраві вогні Вашингтона, округ Колумбія, та її найближчих передмість, Арлінгтона, Олександрії та інших. Він міг бачити відображення у воді там, де широка річка впадала у затоку. На півдні було менше світла, оскільки передмістя поступово перетворювалися на сільську Вірджинію.
  Вертоліт почав знижуватися, і Люк побачив вертолітний майданчик, що наближається. Штаб-квартира СТО була широкою присадкуватою триповерховою будівлею зі скла і сталі. Донедавна це був будинок HUD, але коли туди переїхала команда Дону, його трохи підтягнули. Вікна виблискували у світлі вертольота, що наближається.
  Птах уже був низько, будівля, паркування та невеликий зелений кампус піднімалися вгору, щоб вітати її. Сигнальник у жовтому жилеті з яскраво-жовтогарячими жезлами в руках стояв збоку від вертолітного майданчика і вів вертоліт усередину.
  Пілот точно посадив птаха посередині майданчика. Він заглушив двигун, і ротори відразу почали сповільнюватися. Коли вони відключилися, пролунав вереск.
  — Дякую, хлопці, — гукнув Люк.
  Він вибрався із салону зі своїми сумками, низько пригнувся і перетнув злітну смугу. Він був у огородженій зоні безпеки з колючим дротом нагорі. Це була прохолодна вітряна ніч. Вітерець приємно відчувався на його шкірі. Він почував себе добре. Втомився, трохи болить, але загалом… нормально. Він знав, що тут на нього чекають проблеми, але був упевнений, що їх можна вирішити.
  Що сказав один мудрець? Ви повинні розбити кілька яєць, щоб зробити омлет. Вони з Едом розбили кілька яєць. Точніше, кілька десятків. А Сван, знаєте, випарував цілу яєчну фабрику, але...
  Люк мало не засміявся при думці про це. Перебір. Напевно, це було перебором.
  Маленька струнка постать стояла біля відчинених захисних дверей у будівлю. Коли він наблизився, постать перетворилася на Труді Веллінгтон. На ній була темна сорочка та штани. Її довге волосся було зібрано в пучок.
  Вона широко притримала йому двері. Він пройшов із сумкою на плечі та однією у правій руці.
  — Є щось про Еду? - сказав він їй без передмови.
  Вона кивнула головою. "Він в порядку. Вони відвезли його до Багдада. Виявляється, він отримав вісім ударів. У його стегні застрягла куля, і для її вилучення знадобилася термінова операція. Це було за дюйм від його стегнової артерії. Йому пощастило".
  — Йому пощастило, що в нього стегна розміром із двадцятифунтову індичку, — сказав Люк. - Як він переніс операцію?
  "Відмінно. Він стабільний. Вони мають легенду для нього. Він консультант, який потрапив у засідку, коли повертався з аеропорту. Він відновлюватиметься там протягом кількох днів».
  Люк усміхнувся. Його старі притулки. Йому це сподобається».
  "Як поїздка?" - Сказала Труді.
  Люк знизав плечима. «Погано пам'ятаю. Мені дали знеболювальні, а грузинський військовий лікар прямо в літаку вийняв уламки з передпліччя та гомілки. Якщо вам ніколи не лікували вогнепальні поранення у восьмимісцевому літаку Lear, що летить над Грецією над грозами, я не можу сказати, що рекомендую його».
  Він зупинився і глянув на неї згори донизу. Її очі за великими круглими окулярами дивилися стомлено. Її обличчя виглядало натягнутим.
  "Ти?" він сказав.
  Вона кивнула головою. "Відмінно. Ми покинули Туреччину, як тільки місія закінчилася». Вона похитала головою. «Я маю на увазі, коли той док вибухнув, ми просто зібрали всі за п'ять хвилин і забралися звідти. Ми приземлилися близько двох годин тому. Поїздка пройшла без пригод. , Доки ми не повернулися додому ».
  Вони рухалися коридором. Усі офісні вогні було вимкнено. Маленька їдальня була закрита та замкнена. Навколо нікого не було. Чому б не бути? Було майже чотири ранки. Що Труді робила, ховаючись у цьому будинку одна?
  - Суонн тут? - сказав Люк.
  «Дон відправив його додому. Люк Суонна відсторонили від роботи на час розслідування.
  Плечі Люка зникли. Він похитав головою і зітхнув. - Ах, чувак.
  — Дон у своєму кабінеті, чекає, коли ти увійдеш. У нас неприємності, Люку. Було багато наслідків».
  Люку не було чого сказати на це. "Добре."
  У темному фойє він повернув ліворуч до кабінету Дону. Його двері були прочинені, і горіло світло. Труди затрималася на порозі фойє.
  — Успіхів, — сказала вона.
  "Спасибі. Сподіваюся, мені це не знадобиться».
  Він увійшов. Дон сидів за широким столом. Стіл був схожий на футбольне поле. Це було схоже на капот старого маслкара «Шеві». Крім офісного телефону та комп'ютерного монітора, на ньому не було нічого.
  Люк поставив свої сумки.
  «Доне, я беру на себе повну відповідальність за удар безпілотника. Добре? Однією з цілей цієї місії було затопити підводний човен, але цього не мало статися. Ми потрапили у справжній лайновий шторм. Цей вантажний корабель був складом боєприпасів, а ми не могли знати про це заздалегідь. Все вибухало. Ми навіть не мали зображення субмарини. Якби ми не вибралися вчасно, то всі б загинули. Суонн, який викликав удар безпілотника, не тільки знищив підводний човен, але, ймовірно, врятував нам шиї».
  Дон глянув на нього і вказав на один із стільців навпроти нього. Його очі були плоскими та жорсткими. — Сідай, синку.
  Праворуч від Дону, ліворуч від Люка був увімкнений телевізор із плоским екраном на стіні. Це був CNN, який показував повтори новин, зроблених рано ввечері. На екрані було відео зі світловолосою жінкою років тридцяти п'яти, зняте, схоже, ближче до вечора. Вона була напрочуд красива, у яскраво-синьому блейзері та білій класичній сорочці. Вона стояла біля групи мікрофонів, проводячи якусь прес-конференцію.
  Сенатор Сьюзен Хопкінс (D) - Каліфорнія прочитала підпис у лівому нижньому кутку екрану.
  Люк підняв брови. "Ух ти. Це сенатор від Каліфорнії? Я думав, що це старий".
  — Їхні два, як я впевнений, ви повинні знати, — сказав Дон. «Інший – старий. Це першокурсник, щойно обраний минулого року. До цього вона була якоюсь супермоделлю, обкладинка журналу Bimbette і таке інше. Її чоловік – мільярдер з інтернет-компаній. Ось за кого люди у своїй мудрості голосують у ці дні».
  Дон увімкнув звук пульта дистанційного керування в руці.
  «Ще раз, - суворо сказав сенатор Хопкінс, - наші військові вляпалися в катастрофу, яку самі ж і створили, здійснивши неспровокований напад на сплячого гіганта, єдину велику ядерну державу у світі. Вони хочуть розпочати світову війну? Я не думаю, що мені треба нагадувати будь-кому, що ядерна конфронтація між Сполученими Штатами та Росією може покласти край всьому життю на землі, який ми її знаємо».
  Вона зробила паузу та перевернула сторінку перед собою. Вузький чорний подіум перед нею був схожим на те, що музикант використав би для нот. Вона знову зустрілася з камерами очима.
  «Так звані чорні операції, чорні бюджети без нагляду Конгресу, чорні місця, де ув'язнених беруть без належної правової процедури та регулярно катують. Американський народ втомився від того, що Пентагон ставить цій великій країні синець під оком у світі. Мій офіс наполегливо вимагав, щоб подробиці цього безпрецедентного нападу були оприлюднені, але нам перешкоджають...»
  Дон вимкнув звук.
  — Вони не полегшують нам завдання, чи не так?
  Люк посміхнувся і знизав плечима. Йому важко було відірвати погляд від сенатора-першокурсника. — Але ж вона мила.
  Дон кивнув головою. «Плюс уся чорна тема її висловлювань. Чорне, чорне, чорне око. Це як би працює, чи не так?
  — Працює, — неуважно сказав Люк. Він не був певен, спрацювало це чи ні.
  Він знову повернувся до Дону.
  Дон провів великою рукою по лобі. Він позіхнув. Було пізно.
  — Вона має рацію, ти знаєш. Люди обурюються. Пентагон, ЦРУ, всі спецслужби втручаються у цю справу. Їм не подобається брати на себе купу стріл, але вони бачать необхідність групової згуртованості».
  "Вони були в цьому замішані", - сказав Люк. Не схоже, що вони вміють мити руки. Це був підводний човен ЦРУ з підставної компанії ЦРУ. Великий Папа дав нам чеченця та грузина, а Великий Папа – це ЦРУ. Один із ув'язнених був морським котиком. Дрон був АНБ. У нас навіть дронів немає. Сам президент просив, щоби ми це зробили. Я був присутній на зустрічі з генералом з Об'єднаного комітету начальників штабів та хлопцем із Національної безпеки. Що, на думку цих людей, станеться, коли ми увійдемо туди? Щоб ніхто не помітив?
  "Люк ..."
  «Дон, я не пам'ятаю, щоб хтось казав мені вирушити до Росії, врятувати в'язнів, убити підводний човен, але, заради бога, нічого не ламай».
  — Синку, ти перегнув ціпок, — сказав Дон. — Я не звинувачую тебе за це, але останнє слово залишається не за мною. Сьогодні вдень мене викликали на килим до Білого дому. То була важка місія. Я їм це пояснив. Згодом мене викликав мій безпосередній начальник, директор ФБР. Він розуміє, напевно краще, ніж деякі люди в Білому домі, що входить у подібну операцію, пов'язані з цим ризики та рішення, які необхідно приймати за частки секунди. Проте він сам перебуває під тиском. Лайно котиться вниз, якщо можна так висловитися».
  «Операція пройшла успішно, – сказав Люк. «Ми виконали обидві завдання та втратили одну людину. Між іншим, чоловік, який з'явився у поясі смертника, якщо комусь цікаво, якими були його наміри.
  «Наслідки в тому, що ми з росіянами в усьому світі рівні, — сказав Дон. «Навіть якщо в найближчому майбутньому візьмуть гору холоднокровніші, а на даний момент немає жодних гарантій, можете посперечатися, що вони збираються провернути якийсь трюк, щоб повернути нас. Тим часом у президента піар- та дипломатична катастрофа на руках».
  — Менш двох місяців тому ми врятували його дочку, — сказав Люк.
  Дон кивнув головою. «Я зустрічався з президентом, він хороша людина і зі зрозумілих причин є шанувальником цієї агенції. Але між нами двома, я не думаю, що він найкрутіший президент, який у нас був за час мого перебування на цій планеті. Він не створений для штормової погоди.
  — Що ти кажеш, Дон?
  Дон зітхнув. «Директор сказав мені, що Бюро проведе повне внутрішнє розслідування операції, її плану, задіяного персоналу та їхніх дій. Він також погодився на об'єктивну сторонню оцінку, ймовірно, проведену офісом Генерального прокурора. Я зв'язався з шановною фірмою приватних адвокатів на випадок, якщо проти будь-кого з наших людей буде порушено кримінальні справи.
  Люк дивився на нього. Справи йшли дивним напрямом. «Чому JAG має тут якусь юрисдикцію? Ми більше не в армії. Це був не…”
  Дон похитав головою. — Це для шоу, Люку. Спробуйте це зрозуміти. Це була місія, замовлена президентом та санкціонована Міністерством оборони США, щодо порятунку персоналу спеціальних операцій, включаючи морського котика. Вони можуть сказати, що JAG розслідує це. Якщо вони захочуть, вони можуть звинуватити клоуна Бозо у його розслідуванні. Нині все залежить від зовнішності».
  Він зупинився на мить і зітхнув.
  — Ми висимо на волосині, синку. Юридична фірма збирається пробити цілу дірку у нашому бюджеті. Зрештою, з'ясується, що ми очолили цю операцію, незалежно від того, хто ще в ній брав участь». Він вказав на телевізор. Беззвучно відтворювалася реклама вантажівок Dodge Ram. "І такі люди, як твоя подруга-супермодель, почнуть вимагати наші голови на тарілці".
  Люк відкрив рота, ніби збираючись щось сказати. Але він не міг вигадати, що сказати. Натомість Дон продовжив:
  «Я пропоную вам, діти, розібратися у своїх історіях. Досі ви, Суонн і Труді Веллінгтон приходили сюди у різний час і брали на себе відповідальність за удар безпілотника. Це не витримує критики. Або Суонн дотримувався твоїх наказів, або став шахраєм. Це справді буде так просто».
  "Дон…"
  Дон важко зітхнув. «Я ненавиджу це робити. Я дійсно. І я хочу, щоб ви знали, що я вийду на килим за вас та за всю команду. Особисто я пишаюся тим, чого досягла ця група. Але в той же час ви відсторонені від служби з повною платнею та пільгами до завершення всіх розслідувань вашої поведінки під час цієї місії. Якщо у вас є табельна зброя, мені потрібно, щоб ви здали її зараз. Крім того, мені потрібно, щоб ви склали посвідчення групи спеціального реагування, значок ФБР та карту доступу до цієї установи.
  Люк відчув, що занімів. Це було дивне відчуття. Він був у бою з вісімнадцяти років. Він зазнав багато тривожних речей.
  Але це відчувалося… Це відчувалося…
  Він не мав слів, щоб описати це.
  Дон глянув на нього. — Пробач, Люку. Якщо комусь це допоможе, вважайте це оплачуваною відпусткою. У тебе новий хлопчик. У тебе гарна дружина. Проведіть із ними деякий час. Розслабтеся трохи. Зростати бороду. Дозвольте мені подбати про це».
  Нарешті Люк знайшов голос. Це звучало маленьким та дивним для його власних вух. — Скільки часу забере розслідування?
  Дон знизав плечима. «Здається, вони хочуть швидко рухатися. Місяць? Шість тижнів?
  — А результат… — сказав Люк.
  — Ми зараз у цивільному світі, синку. Газети... політики... бюрократи... навіть припустити не можу.
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ДВАНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  11:45 за московським часом (3:45 за східним літнім часом)
  Центр стратегічного командування та управління
  Кремль
  Москва, Росія
  
  
  Молода людина швидко йшла широкими коридорами центру управління до великого Військового Залу.
  Його кроки луною віддавалися в порожньому коридорі. Він мав парадну форму Сухопутних військ Росії. Тримався він з військовою виправкою, постава пряма, очі насторожені, обличчя спокійне, безпристрасне і серйозне.
  Попереду відчинилися широкі автоматичні двері. Він пройшов через дверний отвір і опинився в хаосі головної кімнати командного центру. Коли він увійшов, стукіт голосів ударив його стіною.
  Щонайменше двісті людей заповнили простір. Там було щонайменше сорок робочих місць, на деяких за п'ятьма комп'ютерними екранами сиділо по дві-три людини. На великій дошці попереду було двадцять телевізійних екранів.
  На екранах показувалися цифрові карти Росії, Грузії, України, Туреччини та всього Близького Сходу. На кількох екранах показувалися карти розташування американських ядерних сил і ракетних комплексів, розкиданих по Північній Америці, Азії та Європі.
  — Капрал Грегор, — промовив жіночий голос праворуч.
  Він повернувся і побачив, що біля відчинених дверей стоїть секретар. Вона була великою, років п'ятдесяти, із сутулою спиною. Вона вказала на двері відчиненою рукою, немов вітаючи його на дачі вихідного дня. "Сюди будь ласка."
  Грегор пройшов через дверний отвір і увійшов до маленької кімнати овальної форми. Група чоловіків, деякі у формі і кілька у цивільному, сиділи навколо столу для нарад. Переважно це були чоловіки старшого віку. Грегор увійшов і зупинився в парадному спокої, руки зчеплені за спиною, груди випнуті, плечі розправлені.
  Кімната була глуха, здебільшого гола, і в повітрі витав сигаретний дим. Тут не було видно жодної технології із великої кімнати. Натомість на столі стояло півдюжини попільничок.
  Товстий генерал із червоним від десятиліть горілки носом тицьнув у стіл важким вказівним пальцем. Руки в нього були великі та товсті.
  «Дванадцята година з моменту нападу», — казав він. «Нерозумно чекати далі. Ми готові, тому приберіть одну з фігур з дошки. Без подальшого зволікання».
  Чоловіки глянули на Грегора.
  Один підвівся зі стільця і обійшов стіл. Це був полковник у формі Стратегічного авіаційного командування, теж чоловік років п'ятдесяти, але високий, стрункий, із сивим волоссям. - Ах, Грегор. Заходь, заходь».
  Він повернувся до решти. «Пан, це капрал Грегор. Він хороша людина та винятковий солдат. Ми вже говорили про його доблесні дії під час Другої чеченської кампанії. Скільки підтверджених вбивств ворогів, Грегоре?
  Обличчя Грегора не змінилося. Демонстрація гордості своїми діями засуджувалась. Крім того, він не назвав би почуття гордості, які він відчув у зв'язку з перебуванням у Чечні. Не дивився він з гордістю і на тижні, проведені згодом у квартирі з холодною водою у матері, кричачи в подушку і випиваючи, доки не знепритомнів.
  - Двадцять шість, сер.
  — Двадцять шість підтверджених убивств, — повторив чоловік. — Піхота вбиває?
  Хіба ця людина не могла визначити за уніформою Грегора, що він піхотинець?
  "Та сер. Звичайно."
  "Рукопашний бій?" - Сказав чоловік.
  "Так, сер, п'ять підтверджених убивств у ближньому бою".
  - Як ви їх відправили?
  — А… чотири з моїм ножем, сер. Щодо іншого, то я втратив ніж у бою і вбив його… своїми руками, сер.
  Грегору представився кремезний невисокий чоловік із каштановою бородою. Його очі були темні. Чоловік боровся з Грегором у згорілому корпусі будинку у центрі Грозного. Вони були одні й рохкали разом, як свині. Чоловік був сильний, майже неймовірно сильний. Усередині будівлі лежав сніг, що задував крізь дірки у зруйнованих стінах.
  Якийсь дурний випадок, він не міг згадати, що, можливо, через щасливу випадковість, Грегор опинився на ньому зверху. Він душив його обома руками, його пальці, наче пазурі, глибоко встромлялися в тіло чоловіка, а той знову і знову бив Грегора по обличчю. Грегор навалився всією своєю вагою на горло чоловіка.
  Чоловік забулькав і повільно затих. Грегор продовжував його душити. Очі чоловіка стали порожніми, обличчя застигло, рот напіввідкритий. Грегор продовжував його душити. Він душив його, доки в нього не затекли пальці. Зрештою, коли він переконався, що людина мертва, її вирвало на снігову хуртовину.
  Тепер у командному центрі полковник усміхнувся. "Відмінний запис, Грегор".
  "Дякую, сер."
  Полковник пройшов у куток кімнати і повернувся з великою чорною шкіряною валізою. Футляр був старий і пошарпаний, сама шкіра в декількох місцях була прорвана, і під нею блищала срібляста сталь.
  — Ти знаєш, що це таке, Грегоре?
  Грегор думав, що знає, але також вважав за краще промовчати.
  — Це «Чегет», — сказав полковник, використовуючи слово для позначення ядерної валізи. «Одна із трьох у всій країні. Ти розумієш?"
  - Так, сер, - сказав Грегор.
  — Дай мені зап'ясток,— сказав полковник.
  До валізи були прикріплені кайданки. Полковник простяг руку і туго затис наручники навколо товстого лівого зап'ястя Грегора. Метал, здавалося, вп'явся в плоть Грегора. Він був правшою, тож принаймні він зберіг би свою домінуючу руку. Він знадобиться в екстреній ситуації.
  Полковник передав Грегору валізу.
  «Валіза містить коди та механізми для завдання ракетно-ядерних ударів по Заходу, і особливо по США. Ви нестимете його на час поточної кризи. Ви були обрані для цієї честі через вашу мужність, врівноваженість і здатність діяти перед смертельною небезпекою.
  "Так сер."
  - Ви знаєте міністра оборони? Він вказав на людину у військовій формі, прикрашеній безліччю медалей та стрічок, але не вказує на звання. У чоловіка було таке темне волосся, що здавалося, ніби він повинен натерти його чорним кремом для взуття.
  - Я знаю про нього, сер. Звісно."
  «Ви не повинні відходити від нього, доки «Чегет» знову не буде знятий із вашого зап'ястя. Розміщення буде зроблено для вас тут у командному центрі. У разі війни ти приєднаєшся до міністра оборони у глибокому притулку від радіоактивних опадів.
  Полковник помовчав. Мабуть, він бачив вираз обличчя Грегора. "Питання?"
  - У мене є сім'я, сер. Моя дружина та маленький син. Моя мати. У мене троє братів та сестер і близький дядько…»
  Полковник відмахнувся. — Звісно, ваша сім'я буде забезпечена.
  Грегору не довелося двічі питати, що мав на увазі полковник. Його родина загине під час бомбардувань та радіації разом із рештою безпорадних мільйонів.
  Полковник знову повернувся до столу, залишивши Грегора стояти наодинці з пекельною машиною смерті, прив'язаною до його зап'ястя.
  — Повернемося до справи,— сказав полковник.
  — Атака, — повторив товстий генерал, продовжуючи з того місця, де зупинився, наче й не було перерви. «Я хочу продемонструвати рішучість, і я хочу цього зараз. Це походить безпосередньо від президента. Тож дайте мені американську фігуру, яку ми можемо зняти з дошки. Це може бути пішак, а може й сам король. Мені все одно."
  Його обрубаний палець тричі вдарив по столу. Удар. Удар. Удар.
  «Дайте мені щось легке в межах нашої досяжності».
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРІНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  4:10 ранку за східним літнім часом
  Резиденція Білого дому
  Вашингтон
  
  
  Девід Барретт мав собаку.
  Собаку звали Мокко, і насправді він належав молодшій дочці Девіда, Кейтлінн. Але вся родина була на ранчо в Техасі, одужувала і глибоко зітхала, просто була разом, цінувала один одного і веселилася після майже катастрофи з Елізабетом.
  Там були всі, крім самого Давида. Він застряг тут, у Вашингтоні, із собакою. Моко. Мокко був гаразд. Біло-коричневий маленький песик, змішана порода, яку люди називали дворнягою.
  Вона ніколи не була улюбленим собакою Девіда, чи кращим собакою у світі, чи чимось подібним. Кейтлін вона подобалася (моко якимось чином надихав швидше на кохання, ніж на кохання), і вона знадобилася для фотосесій. У Першій Сім'ї має бути собака. То був не закон, але щось дуже схоже.
  Вона збиралася стати ще кориснішою.
  Девід став гуляти з нею територією Білого дому пізно вночі. Згодом він почав ходити дедалі пізніше. В цей час ночі ховалися люди із секретної служби, але їх було небагато і не близько.
  Поки сама територія була в безпеці, поки Девід залишався поряд з будинком і поки він повертався за п'ять хвилин, про що турбуватися? Він заколисував їх. Близько десяти днів тому він огризнувся на великого хлопця із секретної служби, якого зустрів під час своєї невеликої прогулянки.
  «Чи можете ви підтримати, чорт забирай? Будь ласка? Я не проти, якщо ти зможеш мене бачити, але я не хочу тебе бачити. Зрозумів? Я просто намагаюся вигулювати свого собаку. Мені потрібно кілька хвилин у цьому світі для себе, чи не так? Дайте мені хоча б ілюзію усамітнення. Ти можеш це зробити?"
  Після цього вони трохи відступили. Але Девід не зробив нічого тривожного у відповідь. Він просто тихо гуляв із собакою. Він не став продовжувати час своєї відсутності. Сім хвилин однієї ночі, одинадцятої наступної, дев'ятої наступної. Тут нема чого дивитися. Все було гаразд.
  Наскільки він міг судити, вони не мали ані найменшого уявлення про те, що він задумав. Це була найсмачніша частина всього цього. Вони гадки не мали, що буде далі.
  - Давай, Мокко. Ходімо!"
  Собака знав. Собаки були розумні, набагато розумніші, ніж вважали вчені, які вивчали інтелект тварин. Звук повідця, час ночі, інтонація його голосу… що б це не видавало, собака знала, що вони збираються зробити ВЕСЕЛЕ. Вони виходили назовні.
  Вона прибігла, терпляче чекаючи, поки він одягне на неї повідець. Вони спустилися широкими центральними сходами і підійшли до задніх дверей. Він провів картою по зчитувальному пристрої та набрав код.
  На нічному посту охорони їх тепер попередили, що він робить. Він розблокував систему безпеки, яка ще мить тому тримала його в резиденції наглухо запечатаною, недосяжною для зловмисників.
  Він добровільно порушив цей рівень безпеки. Тепер до нього чіплятимуться агенти Секретної служби, намагаючись залишатися поза увагою, щоб він не влаштував істерику і не спробував перепризначити їх. О так. Він знав, що про нього думають.
  Чи бував він іноді запальним? Так, він зробив. Він закочував істерики, як дитина? Ні, він не зробив.
  На даний момент він все ще був, ймовірно, найбезпечнішою людиною на землі. Зрештою, він був на території Білого дому, оточеного високими парканами із шипами, снайперами у своїх гніздах та цілодобовим відеоспостереженням у режимі реального часу. Тільки божевільні будь-коли намагалися проникнути на територію Білого дому.
  Але безпека була передусім призначена для того, щоб не пускати людей. Це було менш надійно з погляду утримання людей. Принаймні це була його теорія.
  «Давай, Мокко! Давайте працювати!
  Мокко любив бігати. І вона точно знала, про що він говорив, коли вимовляв слово "біжи". Вони вдвох зірвалися вниз по схилу пагорба, як один. Ліворуч від них був фонтан на Північному лужку, освітлений синім світлом.
  Мокко, така крихітна, як вона була, була швидкою і йшла за Девідом крок за кроком. Все було дуже гаразд. Президент бігав зі своїм собакою щоночі.
  Вони побігли вниз схилом у невеликий темний гай дерев. Миттю Девід зупинився. Він озирнувся. Чи можуть вони побачити його тут? Він так не думав.
  Було одне місце, на яке він давно вже накинув оком. Це було лише попереду. Між Північно-східною брамою та дорогою під назвою Східний виконавчий парк був прохід. Просто смуга високого паркану, нічого важливого, нема на що дивитися. З іншого боку цього паркану була широка пішохідна вулиця Пенсільванія-авеню. Прямо через дорогу був парк під назвою Лафайєт-сквер. Насправді статуя маркіза де Лафайєта стояла відразу. Все це він бачив на карті.
  Він важко дихав. Так було й із Мокко. Він опустився навколішки поруч із нею і розстебнув її ремені. Він не хотів, щоб вона була на повідку, якщо він не збирався його тримати. Собаки так заплуталися. Іноді траплялися страшні речі.
  - Добре, дівчинко, - сказав він, коли вона звільнилася. "Вперед, продовжувати! Іти додому!" Він показав рукою на пагорб. Мокко підстрибнув на місці і запитливо глянув на нього.
  Це не спрацює. Без проблем. Мокко міг блукати територією, поки її не знайшли. Вона буде гаразд.
  Девід зняв темно-синю ветровку, що була на ньому. Він щільно обернув його довкола лівої руки та передпліччя. Він подивився з-за дерев на високий паркан, що оточував територію. Це було дуже високо. Нормальна людина не могла сподіватися піднятися на цю штуку. Але Девід не був звичайною людиною.
  Вони забули про нього або ніколи не знали. Він був високого зросту і тримав себе у чудовій формі для чоловіка років п'ятдесяти. У старшій школі та коледжі він був конкурентоспроможним стрибуном у висоту та стрибуном із жердиною.
  Під час свого перебування в Ексетері він встановив шкільний рекорд зі стрибків із жердиною, який протримався двадцять два роки. Він був зламаний трохи більше десяти років тому, в епоху, коли все було інакше. Обладнання та методики були іншими, взуття було інше, програми тренувань та харчування були іншими. Все було покращено, і їм знадобилося понад два десятиліття, щоб побити його рекорд. Девід пишався цим фактом.
  Несподівано, особливо не думаючи, він побіг до паркану.
  Він мав лише один шанс, і якщо він помилиться, то виглядатиме повним дурнем.
  Мокко біг біля його ніг.
  Добре, це було добре. Девід додав швидкості, вискочивши перед собакою. Потім він спалахнув, бігаючи швидше, ніж за останні десятиліття. Його тіло перейшло у стан, про який він навряд чи підозрював. Він кинувся до паркану, як камікадзе.
  В останню секунду він підвівся на ноги і стрибнув, вся енергія була в ногах. Він стрибнув високо, як і гадав. На півдорозі до паркану він ухопився руками за залізні прути, його сильні руки штовхали його тіло ще вище, вгору, вгору, вгору.
  Він уперся лівою рукою, щільно закутаною в куртку, поверх одного з гострих шпильок і зробив останній шалений поштовх. Він вигнув решту тіла, пробираючись через решту шпильок.
  Потім він був вільний, спускаючись з іншого боку і шалено дертись, щоб схопитися за паркан і сповільнити своє падіння. Він узяв його і уперся ногами в нього, тертя трохи сповільнило його. Він з глухим стукотом ударився об коротку траву і впав на дупу.
  Його тіло перекинулося, і він вдарився головою. Боляче. Його це дуже здивувало.
  Але він вийшов. Президент Сполучених Штатів перестрибнув через паркан. Він дивився на нього зі свого місця на землі. Він був неймовірно високий. Ніхто не здогадався, що людина може стрибнути на цю штуку. Але він угадав. І правильно вгадав.
  Мокко тепер був по інший бік паркану, підстрибуючи і гавкаючи на нього.
  — Все гаразд, дівчинко. Батько в порядку. А тепер іди додому».
  Він стояв. Йому краще рухатися далі. Він гадки не мав, чи підняв там тривогу його маленький вчинок, але якщо ні, то скоро це станеться.
  Він озирнувся.
  Пенсільванія-авеню тут було перекрито для автомобільного руху. Парк перебував через дорогу. По краях парку стояли маленькі картонні халупи, скрізь висіли вивіски. Знаки були різкими, написаними вручну великими літерами.
  НІЯКИХ ЯДЕР!
  МОЄ ТІЛО, МІЙ ВИБІР
  ІМПІЧ БАРРЕТТ
  Ха! Той привернув його увагу. Притягти його до відповідальності за що? Було багато інших, але Девід Баррет перестав читати.
  У цьому парку мешкали люди. Їх було багато. Люди були брудні, у поношеному одязі. Дехто прокинувся. Недопалки сигарет яскраво світилися, коли курці затягувалися. Вони дивилися на нього. Очі стежили за просуванням Девіда з-під божевільного сплутаного волосся і з-під довгих густих борід.
  — Акваланг, мій друже, — пробурмотів Девід собі під ніс. «Не починайте занепокоєння».
  Ці люди жили прямо навпроти Білого дому. Чому він цього не знав? Можна було подумати, що хтось йому повідомив. Розкажіть про порушення безпеки. Вони не відображали такі речі на картах.
  Вулиця була безлюдна тим часом ночі. Можливо, за сотню ярдів від нього, праворуч від нього, була припаркована машина. Він знаходився відразу за бетонними дорожніми огорожами, і на ньому горіло світло. Сама машина виявилася жовтою, і в неї було щось на даху. Він висловив припущення, що це могла бути поліцейська машина або машина для доставки піци, але він так не думав.
  Він пішов до машини, відчуваючи, що знаходиться поза парканом і захисним колом, у нього паморочиться в голові. Він нагадав собі, що може повернутися всередину будь-коли.
  У нього виникло невиразне відчуття, що він тварина, яка була одомашнена, а потім раптово випущена на волю. Чи виживе там тварина?
  Повільно він розмотав куртку з руки та передпліччя. Ох! Він це знав. Його рука кровоточила досить сильно. Шип нагорі паркану встромився прямо в куртку і пробив йому долоню.
  Кривава діра в середині його руки виглядала як всевидюче око. Як стигмати Христа. Кров з нього стікала по руці до ліктя. То був безлад. Він стиснув пальці і похитав головою. Йому треба було якось це прибирати. Він не хотів занести інфекцію. Він розсіяно тримав вітровку в руці, сподіваючись, що це трохи зупинить кров.
  Напис на даху машини чітко говорив ТАКСІ.
  Він підійшов до машини. Це було таксі, припарковане вздовж тротуару, що робило? Чекати плату за проїзд після четвертої ранку? Він потягся до задніх дверей і потяг за ручку. Він був замкнений. Він постукав у вікно кілька разів.
  Двері видали звук автоматичного замку, що відкривається. Ка-тук!
  Раптом почувся звук черевиків, що бігли по тротуару. Девід підвів очі і побачив, що чоловік біжить до нього через квартал праворуч від Девіда. Він рухався дуже швидко.
  Девід відступив назад, майже застигши. Миттю зрозумів свою дурість. Ось чому він мав захист. За парканом три хвилини, а він уже під обстрілом. Чи відчувала Елізабет те саме, коли зрозуміла…
  «Гей, друже, мені потрібне таксі!» - Сказав чоловік.
  Він задихався, хапаючи ротом повітря. Його очі були дикі. Він був бородатий, і його обличчя було наполовину залите кров'ю. Його сорочка була порвана. Він схопив двері і відчинив її. Він збирався взяти таксі Девіда Барретта.
  Але він зупинився. Якийсь час він дивився на Девіда. Його голова злегка схилилася вбік, рот був відкритий. Він не мав одного з передніх зубів. Він озирнувся назад, звідки прийшов, мабуть, намагаючись побачити, чи хтось його переслідує.
  Коли він повернувся, його очі спалахнули дивним подивом. Він тримав двері таксі широко відчиненими.
  «Мені дуже шкода, пане президенте. Це було грубо. Ви берете таксі. Ти був тут першим. Я знайду іншого.
  - Дякую, - сказав Девід. - Дуже мило з твого боку.
  Чоловік простяг руку, і Девід потис її.
  - Для мене велика честь познайомитися з вами, сер, - сказав чоловік.
  Девід ковзнув у машину. Чоловік зачинив двері, переконався, що вони щільно зачинені, і знову побіг.
  Таксист обернувся і подивився на Девіда. Це був молодий темношкірий чоловік із бородою у зеленому тюрбані. Він широко посміхнувся. Якийсь час вони дивилися один на одного. Принаймні усмішка посилилася. Тепер чоловік маніакально посміхався. Він позитивно сяяв. Девід не думав, що колись бачив таку усмішку. Чи була людина божевільною? Його легко можна було прийняти за терориста-смертника.
  "Сер!" - Сказав чоловік. «Мене звуть Джаджіт, до ваших послуг! Ви можете називати мене просто Джіт, якщо хочете. Це моє прізвисько».
  "Ти мусульманин?" - сказав Девід.
  Чоловік похитав головою. «Сікх. Ми релігія світу, і вам нема чого боятися мене. Я приїхав сюди з Пенджабу, і це найкращий момент у моєму житті! Я так пишаюся цієї ночі. Чекай, поки я повідомлю дружину! Американський президент був у моєму таксі. Куди я можу вас відвести?
  Ентузіазм чоловіка був чарівний. Було б непогано, якби хтось із інших людей, з якими мав справу Девід, продемонстрував хоча б половину цього вогню.
  «Ну, Джіте, — сказав Девід, — просто їдь. Я скажу тобі, куди ми прямуємо, за хвилину.
  Чого він не хотів додати, так це: "Як тільки я сам у всьому розберуся".
  "Звичайно! Ми можемо їхати всю ніч, якщо тобі завгодно. Я навіть не включатиму лічильник. Цей диск безкоштовний».
  Машина з'їхала з узбіччя і рушила вздовж краю парку. Коротко Девід подумав про те, щоб чоловік під'їхав до входу на територію Білого дому і відвіз його назад усередину. На посаді охорони буде дивна сцена, але, мабуть, це буде розсудливо.
  Звичайно, він проведе день, намагаючись пояснити свою витівку групі людей, які, можливо, не дбають про його інтереси. Якось вони вже позбавили його президентської посади. Йому не подобалася ідея захищати свої дії перед командою психіатрів, яких Марк Бейлор викликав з метою оцінки психічної стійкості Девіда.
  Він дістав із кишені мобільний телефон. Це був дешевий, непоказний апарат, телефон-розкладачка. У ньому вже були завантажені передоплачені хвилини, і він ніколи раніше не використовувався. Дзвінок з нього був абсолютно анонімною справою, настільки анонімною, наскільки це взагалі можливо в наше століття супутників-шпигунів та видобутку даних зв'язку за допомогою суперкомп'ютера.
  Це був телефон, який Лоуренс Келлер називав «випалювальником».
  Він набрав номер Лоуренса.
  Телефон дзвонив раз, два, три…
  "Так?" - Сказав голос. То був Лоуренс. Він здавався втомленим, може, трохи роздратованим. Але він ще не спав, як і просив Девід.
  - Ти знаєш хто це? - сказав Девід.
  "Звичайно. Я чекав на твого дзвінка».
  Девід кивнув головою. «Я хотів би, щоб ви зустрілися зі мною у Меморіалу Лінкольна».
  «Зустрінемось у…» Настала пауза, поки Лоуренс Келлер переварював ідею зустрічі з президентом Сполучених Штатів у такому людному місці.
  - Коли ти хочеш, щоб я зустрів тебе там?
  Девід Барретт посміхнувся. "В даний час."
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ЧОТИРНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  00:33 за літнім часом Аляски (4:33 за східним літнім часом)
  Небо над Берінговою протокою
  Між мисом Дежнева (Росія) та мисом Принца Уельського (Аляска)
  
  
  «Всемогутній, Всемогутній, ти мене чуєш?»
  Американський F-18 Super Hornet мчав небом на північ, ведучи повітряний патруль над західним кордоном американського повітряного простору, на схід від міжнародної лінії зміни дат. Праворуч була Аляска та старі добрі США. Ліворуч від неї була Сибір та Росія-матінка.
  Усередині конуса винищувача небо було широко відчинене. Сьогодні вночі тут було темно. Літак рухався трохи менше дев'ятисот миль на годину.
  Капітан Уолтер "Дика людина" Кейплз глянув на свій радар.
  На ньому був шолом, льотний комбінезон, гідрокостюм, а також парашутна підвіска та рятувальний жилет. Механізм був страшенно громіздким, але він був у цьому так довго, що це було схоже на обійми люблячих рук Бога.
  Йому було тридцять дев'ять років, він був одружений, мав трьох прекрасних юних дочок, і його дні дикої людини давно минули. Але люди, як і раніше, називали його Дикою людиною, і він не заперечував. Вони мали його якось назвати, чи не так? А «Вальтер» начебто не підходив.
  Тут було багато енергії. Ось як про це думав Вайлдман: енергія. Такого він не бачив із перших днів свого життя, в останні роки холодної війни. Сьогодні росіяни були дикунами.
  Він годинами спостерігав за строєм винищувачів МіГ-29, що рідко робив. Траєкторії польоту зазвичай оголошувалися і повідомлялися заздалегідь, щоб обмежити ймовірність несподіваної взаємодії. Це не обговорювалося. Тепер усе було гаразд.
  Уайлдман знав. Він знав. Щось трапилося, якась секретна місія пішла навперейми. У росіян закипіла кров. Це було недобре. Але, на його думку, переможуть холоднокровніші. Раніше завжди були.
  Тепер попереду і на захід від нього три винищувачі МІГ щойно перетнули російський повітряний простір. Його радар повідомив йому, що вони йдуть із ним на перехоплення. Якщо вони хотіли це зробити, вони збиралися перетнути американський повітряний простір.
  Він сподівався, що вони знають, що роблять. Його літак був кращим, ніж їх. І він був у цьому довгий час.
  Він знову зв'язався із авіадиспетчером.
  «Всемогутній, це дев'яносто дев'ятий, ти читаєш?»
  "Повтори, Дев'ять Дев'ять".
  «У мене три лякали залишають повітряний простір Росії та перетинають міжнародну лінію зміни дат. Атакуючий лад, і вони, здається, йдуть на перехоплення.
  "Відстань?" - Сказав авіадиспетчер.
  - Я на тридцяти тисячах футів, - сказав Уайлдман. - Пеленг п'ятнадцять градусів. Привиди за двадцять миль і наближаються. Пеленг один сорок п'ять. Схоже, вони хочуть підстригти мене».
  "Дев'ять-дев'ять, тримайте курс".
  - Роджер, - сказав Уайлдман.
  Уайлдман кілька разів був у кварталі. Він возив патрулі всюди планети Земля. Перська затока. Південно-китайське море. Баренцове море. Арктика. Коли вона була дитиною, він провів свій час прямо на краю залізної завіси в Європі. Пізніше він чинив бомбардування Іраку, а потім Сербії. Кішка та миша його не турбували. Курка його не турбувала. Імітація нападу сирійців чи іранців навіть прискорила його пульс. У ці ігри люди постійно грали.
  Але ці хлопці були росіянами. Вони були шалені. І вони наступали тяжко.
  «Давайте не починатимемо тут Третю світову війну, хлопчики, — сказав він собі під ніс.
  Російські винищувачі дещо скоригували курс. Вони йшли до нього.
  «Всемогутній, це дев'яносто дев'ятий. Ці привиди тримають мене на носі, за дванадцять миль звідси. Він почекав трохи і подивився на літаки, що наближаються. Вони йшли дуже швидко, прямуючи на курс, близький до зіткнення. — Я на висоті, ще тридцять тисяч, зараз десять миль. Е… дев'ять миль.
  «Тримай курс, Дев'ять-дев'ять».
  «Вісім миль, Всемогутній. Тяжко.
  - Вайлдмен, це твій повітряний простір. Тримай курс.
  "Помітано."
  Минула мить. Уайлдман зрозумів, що затримує подих, і виштовхнув повітря, примушуючи себе нормально дихати.
  "Статус, Дев'ять Дев'ять?"
  - Шість миль і наближаємося, - сказав Уайлдман. "Це буде тісно".
  Він зробив паузу.
  «Чотири милі. Ісус. У цих хлопців сьогодні жук у дупі».
  «Тримай курс, Уайлдман. Це наше небо».
  — Я вперше почув тебе.
  Він глянув на радар. Головний МІГ йшов на південь. Але два інші досі перебували на перехопленні. Що вони робили? Уайлдман це не сподобалося.
  "Статус?"
  «Свинцевий візок упав. Новий азимут на південь. Двоє інших тримають мене прямо перед носом. Приходити важко. Дві милі.
  Уайлдман глибоко зітхнув. Це справді мало статися.
  "Одна миля. Ось вони йдуть."
  Уайлдман глянув ліворуч. Сила звички там було темно. Темна тінь, розмита пляма з'явилася надто швидко, щоб її можна було розгледіти.
  Його серце билося в грудях.
  «Сукіні діти!»
  Російський винищувач з ревом пронісся надто близько. У кабіні Уайлдмена долинав вереск його реактивних двигунів. Миттю пізніше його вдарила турбулентність, і його літак здригнувся. І за мить після цього пролетів другий струмінь.
  Уайлдман вигукнув на них погане слово. Він був християнином і не мав звички поганословити. Але він ненавидів цих хлопців. Він ніколи особливо не користувався росіянами, і це тільки підтверджувало, що він весь час мав рацію.
  Вайлдман важко зітхнув. Він відчував, як його серце б'ється рівно, сильно, але вже майже як завжди.
  "Статус, Дев'ять Дев'ять?"
  "Все ще тут, але я думаю, що ці російські хлопчики зараз над Америкою".
  — У нас загін за дев'яносто миль звідси, на шляху до вашого місцезнаходження. Тримай курс, Уайлдман. Кавалерія вже в дорозі».
  Він глянув на радар. Двоє росіян були за ним, на південний схід від нього, глибоко врізаючись в американський повітряний простір. Те, що вони робили, було просто безглуздо. Звичайно, цей район був малонаселений, але вони вели небезпечну гру. На таких швидкостях американський винищувальний устрій буде тут за п'ять хвилин.
  На своєму радарі він помітив перше лякало, те саме, що відклеїлося, що тепер наближається з південного заходу. Він знову був на перехопленні, цього разу позаду нього.
  - Ах, чорт, - сказав він.
  - Дев'ять дев'ять?
  «Перший повернувся. Він і раніше порушував лад, але знову смикнув мене за ніс. Він на північний захід від мене, дуже близько, три милі, курс сорок п'ять градусів.
  "Спокійно, Дев'ять Дев'ять".
  Дивлячись на радар, він побачив те, у що ніколи не повірив би. Раптом МіГ-29 випустив ракету.
  «Всемогутній, він стріляє!»
  Серце Уайлдмана тьохнуло в грудях. Його руки рухалися автоматично, без свідомості. Його літак сильно вилив ліворуч і набрав висоту. Він перекинувся і мало не перекинувся. Він перекотився, все ще сильно виляючи.
  Ракета пролетіла за сотню метрів. Він промайнув повз нього і вибухнув у повітрі менш ніж за милю від нього. Ударна хвиля вдарила його, і його літак знову здригнувся.
  "Дев'яносто дев'ять? Дев'яносто дев'ять?"
  - Копируй, - сказав він.
  "Статус?"
  "Все ще тут."
  "Дев'яносто дев'ятий, вам дозволено вступати в бій".
  - Роджер, Всемогутній.
  Уайлдман знав, що його правила ведення бою мають на увазі, що він може відкрити вогонь у відповідь, коли по ньому стріляють. Цього не було в його списку справ, коли він прокинувся сьогодні, але це завжди була нагода. Він розгорнув літак ліворуч і назад. Він відстав від МиГа, який все ще втік на північ. Два інші МІГи знову були в полі зору його радарів, наближаючись із південного сходу.
  - Зараз вечірка, - сказав Уайлдман. Він відчув моторошний спокій. «Примари тримають мене на носі з південного сходу. Де ця кавалерія?
  Уайлдман контролював своє дихання та зберігав позу. Ці хлопці намагалися його залякати, але він був у робочому стані і міг розпочати бій. Вони стріляли першими. Він був добрим хлопцем.
  - Шістдесят миль, - сказав голос. Ще досить далеко.
  "Я можу взяти його в будь-який час", - сказав він.
  — Візьми його, — сказав Всемогутній.
  "Привиди у мене на хвості".
  «Стріляй у нього, Дев'ять-дев'ять. Стріляйте у нього».
  Уайлдман націлився на ракету "Сайдвіндер". "Лист-два", - сказав він, використовуючи скорочений код "Сайдвіндера". «Лис Два, Всемогутній. Найкраще приведіть сюди кавалерію. Моя дупа висить на вітрі».
  "Роджер."
  Вайлдман запустив ракету. «Лис Два геть».
  Ракета пронеслася небом між Уайлдменом і МіГом, скоротивши відстань за кілька секунд. МІГ спробував ухилитися, але безуспішно. Уайлдман різко зупинився, коли ракета потрапила в ціль. Він побачив спалах білого світла, і МІГ вийшов з-під контролю.
  "Дев'ять-дев'ять, статус?"
  Уайлдман озирнувся і глянув униз. Російський літак по спіралі відлетів у темряву.
  "Лист-два вбиває".
  — Зрозумів, Дев'ять, Дев'ять, — сказав Всемогутній. «Підтверджено знищення МіГ-29. Хороша стрілянина».
  «Дякую, але я все ще маю проблеми».
  «Тримайся, Дев'ять-дев'ять. Наші хлопчики йдуть».
  Уайлдман знову глянув на свідчення. Вони були просто в нього на хвості. Якщо вони зараз нападуть, у нього будуть великі проблеми.
  - Не роби цього, - сказав він.
  Він спостерігав, як обидва літаки одночасно випустили ракети. Це був найгірший з можливих наслідків. Відхилення від одного відправить його на шлях іншого. Він вагався, що коштувало йому вирішальної секунди. Дві секунди. Три. Він надто пізно зрозумів, що треба було пірнути майже вертикально.
  На мить він побачив образ трьох своїх дівчат у гарних літніх сукнях та великодніх капелюшках.
  Він дивився на зображення. Наче він міг простягнути руку і...
  "Статус, Дев'ять Дев'ять?"
  «Е-е… мене обстріляли. Знову ж таки."
  "Прийміть заходи ухилення".
  Він побачив спалах світла, що засліплює своєю інтенсивністю. За мить з'явився ще один.
  — Я поранений, — сказав він, але не відчував особливої терміновості.
  «Прервати! Перервати!»
  Літак крутився. Нічне небо промайнуло в калейдоскопічному божевіллі. Сили були настільки потужними, настільки огидними, що він ледве міг тримати очі розплющеними. Волтер. Його звали Уолтер. Несподівано він зрозумів, чому його так назвали.
  У нього паморочилося в голові. Він потягнувся до червоного важеля, що веде до кнопки витягу. Він витяг його, але нічого не сталося.
  Він не міг говорити.
  "Дика людина?" радіо сказало.
  Літак крутився, крутився, у темряву. Над його головою були вогні, вогні поселення десь далеко внизу. Він був нагору ногами.
  Він заплющив очі і знову побачив своїх дівчаток. Вони посміхалися та махали. Молодша не мала двох передніх зубів.
  "Дика людина! Ти читаєш?" — сказав хтось, але тепер цей голос для нього нічого не важив.
  "Дика людина?"
  Він крутився у темряві.
  "Дика людина?"
  
  
  
  
  
  Розділ п'ятнадцятий
  
  
  
  4:50 ранку за східним літнім часом
  Меморіал Лінкольна
  Вашингтон
  
  
  Чоловік збожеволів. Це було ясно.
  Яка б не була можливість для Лоуренса Келлера, вона все менше і менше виглядала так, якби вона була головою адміністрації президента Девіда Барретта.
  Двоє чоловіків стояли приблизно за двадцять футів один від одного на полірованій кам'яній підлозі всередині грецького храму меморіалу. Лоуренс мав короткий спогад про те, як він бігав по цій підлозі в голих шкарпетках у дитинстві, а потім ковзав по ньому. Було слизько.
  Неподалік над ними височіла мармурова подоба видатного президента в американській історії. Між самою статуєю та платформою, на якій вона стояла, вся робота височіла майже на три поверхи. Авраам Лінкольн купався у страшному білому світлі, як святий чи бог. Він сидів у своєму кріслі, колос, як за своїми фізичними розмірами, так і за тим місцем, яке він займав у книгах з історії та в умах поколінь, які пішли за ним.
  Над його головою була його епітафія:
  В ЦЬОМУ ХРАМІ
  ЯК У СЕРЦЯХ НАРОДУ
  ДЛЯ КОГО СПІЛКА РЯТУВАЛА
  ПАМ'ЯТЬ АВРААМА ЛІНКОЛЬНА
  ЗАКРІПЛЕНО НАЗАВЖДИ
  Лінкольн дивився на свого далекого наступника. Півтора століття поділяли цих двох президентів, але прірва була ще ширша. Лінкольн не міг бути вражений побаченим.
  "Дякую, що прийшли", - сказав Девід Барретт. На ньому були джинси, кросівки та темна бавовняна футболка з V-подібним вирізом. Здавалося, що на нижній частині лівої руки в нього була якась куртка.
  «Девіде, я прийшов, бо я твій друг. Я турбуюся про тебе. Ви повинні знати, що це дуже необачно.
  Лоуренс Келлер говорив як нащадків, а й президента Сполучених Штатів. Під підкладкою куртки був вшитий крихітний, але дуже потужний цифровий прилад, що підслуховує. Усе це записувалося комп'ютерний чіп.
  Лоуренс знову озирнувся. Те, чого він був свідком, здавалося неможливим. Він ніколи не чув про щось хоча б віддалено схоже, особливо в сучасну епоху. Як це могло статися?
  — Ви справді тут без охорони?
  Девід посміхнувся. «Я дав їм вислизнути. Це простіше, ніж ви можете собі уявити.
  Келлер похитав головою. — Гадаю, не в цьому, Девіде. Вони там через. Це не гарна ідея, щоб дати їм вислизнути. Ми зрозуміли це дуже болісно, коли Елізабет зробила щось подібне. Це було недавно».
  "Можливо, вона щось запідозрила", - сказав Девід.
  Келлер підняв руки, наче збирався здатися. - Добре, Девіде. Я не збираюся сперечатися з вами про це. Але я запитаю тебе востаннє. Де твоя секретна служба?
  — Я прийшов сюди не для того, щоб говорити про це, — сказав Девід.
  «Девіде, я говоритиму про все, що ти захочеш. Будь ласка, спочатку дай відповідь на моє запитання».
  Девід глибоко зітхнув. Він закотив очі. Келлеру здалося, що він спостерігає за тим, як добігає кінця це дивне президентство.
  - Я втомився, Лоуренсе. Хіба ти не розумієш цього? Я привів тебе сюди сьогодні ввечері, бо я хворий і втомився. Мені потрібний вихід, прикриття. Мені потрібен вільний час. Мені треба повернутися додому та побути деякий час зі своєю сім'єю».
  Келлер похитав головою. «Девід, будь ласка, просто дай відповідь мені. Де твоя секретна служба? Це дуже важливе питання.
  Девід Барретт, президент Сполучених Штатів, заплакав.
  — Я більше не можу, Лоуренсе. Я ненавиджу цю роботу».
  Він заплющив очі і стояв перед своїм колишнім начальником штабу, плачучи, як маленька дитина. Його широкі плечі здригалися від сили ридання.
  "Я не можу цього винести".
  Дивне спонукання прийшло до Келлер тоді. Це було бажання піти до цього гігантського чоловіка-дитини та втішити його. Він задушив його. Люди надто довго балували Девіда Барретта. Ось як країна дійшла цього перевалу.
  Надмірно привілейована людина, людина, яка так і не досягла повноліття, заблукала на найважливішу роботу в країні, і це була робота, до якої він був явно не готовий. Тепер він ламався.
  Девід, де твоя охорона?
  Баррет похитав головою, як підліток, який дізнався, що його покарали за дрібне правопорушення. — Вони повернулися до Білого дому, зрозуміло? Я вже казав тобі. Їх тут нема. Я перетнув територію, переліз через паркан і прийшов сюди один. Наскільки я знаю ніхто навіть не знає, що мене немає. Все гаразд, Лоуренсе?
  Келлер кивнув головою. Це все, що йому потрібно було від Девіда. Не має значення, про що ще Девід прийшов сюди поговорити. Він хотів повернутись додому. Він хотів піти. Не має значення, чого хотів Девід. Все це вирішуватиметься дорослими і, ймовірно, без його участі.
  Четверо чоловіків матеріалізувалися із глибокої тіні за кріслом Авраама Лінкольна. На них були темні костюми та навушники. Ви могли б майже сплутати їх із агентами Секретної служби.
  Хоча вони й не бігли, але рухалися з вражаючою швидкістю. Вони не сказали ні слова і майже не здали ні звуку. Вони виконали своє завдання з безпристрасним, безпристрасним професіоналізмом.
  За кілька секунд вони оточили Девіда Барретта. Всі вони були такими ж високими, як і він, але молодші, ширші та сильніші.
  — Лоурен… — усе, що зміг сказати Девід.
  Один чоловік встав за ним і закрив рот великою рукою. Двоє інших схопили його за руки по обидва боки. Очі Девіда розширилися, коли він спробував боротися з ними. Це було марно.
  Четвертий чоловік став перед Девідом і зірвав із нього сорочку від V-подібного вирізу вниз. За мить у нього в руці був електрошокер.
  "Мммммм!" - сказав Девід Баррет. "ММММММММ!"
  Електрошокер видав низький звук, що дзижчить при включенні. Раптом подвійні зонди вилетіли і потрапили Девіду в голі груди трохи нижче за шию. П'ятдесят тисяч вольт електрики проникли у тіло Девіда. Його нервова система була перевантажена, президент Сполучених Штатів трясся і смикався, клацаючи зубами. Його очі закотилися. У куточках рота утворилися слини.
  Він обм'якнув у руках чоловіків, які його тримали. Вони обережно опустили його на землю. Тепер над ним нависли четверо великих чоловіків. Людина, яка щойно вдарила його електрошокером, стала навколішки поруч із нею.
  "Пан. Президент?
  Повіки Девіда Барретта здригнулися, і він розплющив очі. За мить вони знову зосередилися на чоловікові. Коли Девід заговорив, його голос був хрипким.
  “Ви не можете цього зробити. Я голова…
  Зонди закінчилися, чоловік використав функцію приголомшення дотиком електрошокера, щоб ще раз струсити президента. Все тіло Девіда ляснулося по землі. Його голова вдарилася об полірований камінь, яким колись ковзав Лоуренс Келлер.
  Його очі знову розплющились. Він дивився на чоловіка. У цих очах був гнів. Девід Барретт був відомий своїми істериками. Він проковтнув.
  - Ти... - сказав він.
  Потім поїхав знову на соку.
  За мить четверо чоловіків підняли м'яке тіло Девіда Барретта і обережно понесли його вниз сходами. Його голова зникла.
  На площі біля підніжжя сходів стояв великий чорний позашляховик із затемненими вікнами. Хвилину тому його не було. Його двигун працював, із вихлопної труби виривалася пара. Чоловіки віднесли Девіда Барретта до машини, занурили його в кузов і залізли ззаду.
  Фари позашляховика спалахнули, і він повільно рушив з місця.
  Лоуренс Келлер дивився, як це відбувається. За мить ззаду почувся звук кроків. Келлер навіть не обернувся. Він знав, як це все відбувалося. Або вони винагородять його за допомогу, або уб'ють. Хоч би як він намагався, він мало що міг зробити ні з тим, ні з іншим. Це було не в його руках.
  Поряд з ним з'явився чоловік у костюмі-трійці із зачесаним назад волоссям. Він був гарним чоловіком у дуже загальному значенні. Через п'ять хвилин після зустрічі з ним вам було б важко описати щось про його обличчя. Його туфлі були начищені до такого блиску, що здавались майже лакованими.
  Він був агентом ЦРУ, який спеціалізується на домашньому шпигунстві, дезінформації та психологічних операціях. Він був шоковим лікарем. Коли приходили погані новини, щось травмуюче, щось, що виводило з рівноваги все населення, він, певно, був недалеко. Дехто називав його Брудним Трикстером.
  - Уоллес Спек, - сказав Келлер. "Дивно зустріти тебе тут."
  Чоловік приклав палець до губ. Тссс.
  - Привіт, Лоуренсе.
  "Що відбувається?" - сказав Келлер.
  Чоловік знизав плечима. «Ви хотіли повернутись до актуальності? Ти зрозумів."
  Келлер указав на позашляховик, якого більше не було.
  — А як щодо Девіда?
  — О, з ним усе буде гаразд, — сказав Спек. — Ми надамо йому необхідну допомогу. Принаймні вам не потрібно турбуватися про це. Зосередьтеся на вас. Ти потрібний своїй країні. Чекайте на дзвінок, напевно не сьогодні, а може завтра. Завжди знайдеться місце вгорі для гордого американця, який також є вірним слугою».
  — А кому я служитиму? - сказав Келлер.
  Спек усміхнувся. "Хто ще? Президент Сполучених Штатів».
  - Як начальник штабу?
  Плечі Спіка зникли. — Ходімо, Лоуренсе. Ви знаєте, що Марко має своїх людей. Але для вас на столі буде щось гарне. Обіцяю."
  Раптом до Білого дому пролунав гучний вибух. До них долинув гул, протяжний гуркіт БУМ, схожий на грім. Підлога під їхніми ногами трохи тремтіла. Небо там осяяло.
  "Ну, я бачу, найцікавіше почалося", - сказав Уоллес Спек. - Це мій сигнал піти.
  Він глянув на Келлера. — Лоуренсе, на твоєму місці я пішов би додому, розслабився і був готовий до цього дзвінка. На тебе чекають великі справи».
  Спек повернувся, щоб піти, але зупинився.
  - А Лоуренс?
  Келлер глянув на нього. Очі Спіка були суворими. Найгірше, вони були порожні. Келлер часто чув, як поліцейські та фахівці ФБР говорять про такі очі і таке обличчя. Це не було безсердечне обличчя. Це не було жорстоко. Було пусто.
  Копи називали це відсутністю афекту. Особа людини, для якої вбивство більше нічого не означало, якщо взагалі мало значення. Келлер не хотів доставити цій особі ні краплі задоволення. Він також не хотів давати їй приводу злитися.
  Завили сирени. Всюди одночасно наближалися сирени. Багато їх. Пролунав постріл. Потім ще один. Потім автоматна черга.
  Місто Х'ю, подумав Лоуренс. Це місце назавжди залишилося у його пам'яті.
  "Ага?" він сказав.
  — Будь хорошим хлопчиком і постарайся цього разу не розгойдувати човен.
  
  
  
  
  
  Розділ шістнадцятий
  
  
  
  5:01 ранку за східним літнім часом
  Округ Королеви Анни, Меріленд
  Східний берег Чесапікської затоки
  
  
  
  Люк був побитий.
  «Біт» навіть до ладу не вникав у суть справи. Він дуже втомився. Якщо не рахувати дрімоти в літаках, останні два дні він майже не спав. Він приїхав сюди, що заснули з відкритими очима. На щастя, на дорогах нікого не було.
  Він отримав гарні новини, коли в'їхав на посипану гравієм під'їзну доріжку до будинку. У світлі його фар стояв пошарпаний універсал «Субару» Беккі. "Мерседеса" Одрі ніде не було видно.
  Може бути? Люк майже не наважувався сподіватися.
  Чи могла Одрі піти додому?
  Він заглушив двигун і фари і просто довго сидів у темряві. До сходу сонця залишалася ще година, чудова пора доби. На воді блимали вогники. З іншого боку затоки блідим світлом мерехтіли вогні великого поселення. Він заплющив очі і дозволив своєму тілу розслабитись.
  Десь далеко пролунав віддалений гуркіт грому.
  Знеболюючі більше не діяли, але це було нормально. Біль був чимось, із чим він давно навчився жити. Це було майже втішно.
  Він був усунений від роботи, але все ще отримував зарплату. Він сподівався, що з нього буде знято всі звинувачення, але, за словами Дона, справа може розтягнутися на місяць або більше. Місяць! Або більше!
  Хвиля захоплення прокотилася його змученим тілом.
  Місяць тут, у салоні. На воді. У середині літнього часу. Тільки він, Бекка та дитина. Захід сонця у дворі. Він міг би купити невеликий човен із підвісним мотором. Чорт, Суонн був усунений, а Великий Ед мав бути усунений, якби він не повернувся. Він міг би запросити їх сюди на барбекю. Крижане пиво.
  Ставало все краще.
  Нема поїздок на роботу. Він здав табельну зброю (у неї були й інші). Більше того, у нього більше не було посвідчення особи агентства чи ключ-картки. Він не міг потрапити до офісів СТО, навіть якби захотів.
  — Ну, я думаю, я просто застряг тут, — сказав він собі під ніс і посміхнувся.
  Добре. Настав час увійти всередину. Він залишив свої сумки у машині. Він розбереться з ними завтра якось. Він мовчки пройшов до дверей. Десь поряд вухала сова.
  "Ху?" він сказав. "Ху, ху?"
  Люк знову посміхнувся і зайшов усередину. Він був обережний, щоб не грюкнути сітчастими дверима. Він зняв туфлі і ходив у темряві в одних шкарпетках. Він був обережний, щоб половиці не рипіли. Якщо Бекка та малюк Ганнер спали, він не хотів їх турбувати. Тут було зовсім тихо.
  Він орієнтувався нічником над грубкою.
  На кухонному столі лежав аркуш картонного паперу, складений наметом. На його лицьовому боці великими великими літерами дитячими каракулями було написано: ЛЮК.
  Він узяв його і прочитав при тьмяному світлі.
  Дитино, ми вирішили піти до мами та тата, щоб бути ближче до лікарів, і щоб було більше місця, і щоб тато міг бути з дитиною. Ми всі поїхали до маминої машини. Я сумую за тобою. Сподіваюся, ти живий і гаразд. Дайте мені знати, коли увійдете. Люблю вас.
  Вона намалювала просте серце зі стрілою знизу.
  Люк застогнав, ніби його вдарили.
  Мати та батько Беккі жили за десять хвилин від офісу СТО. Не те щоб Люк міг з'явитися там посеред ночі, і не те, щоб він хотів цього. Він не хотів проводити в їхньому будинку більше часу, ніж це було абсолютно необхідно.
  Добре, що тут нікого не було вдома. Він не знав про це, тому що його місія була засекречена, і він не міг бути на зв'язку, доки його не було вдома. Все було гаразд. Він був удома, він був у безпеці, вони були у безпеці, і вони були в домі Одрі та Ленса.
  Люк підійшов до холодильника, тепер його менше турбував гомін. Він дістав пиво, підійшов до канапи і сів. Він відкрив пиво і зробив ковток. Так, це було добре. Він просто сидів кілька хвилин, потягуючи пиво і дивлячись у нікуди.
  Знемога почала знову наростати. Щоразу, коли він зупинявся, воно, здавалося, наздоганяло його.
  Тут, у вітальні, стояв старий дерев'яний підлоговий годинник. Ця штука була стародавньою, і з віком з'явилися чудасії. Це цокало, ніколи не в потрібний час. Це мало тенденцію іноді гонг. У цьому не було ні рими, ні сенсу, просто щоразу, коли це було в настрої.
  Люк поставив пиво на підлогу. Він дозволив собі лягти на диван. Це була чудова кушетка, зручна і досить велика, щоб умістити його тіло.
  Він зрозумів, що не хоче залишатися тут, коли продзвенить дідусь гонг. Йому краще підвестися з цього дивана і змусити себе піднятися нагору в ліжко.
  Це була гарна ідея, і він збирався це зробити.
  В будь-яку хвилину.
  Він просто хотів усвідомити кілька речей.
  Він заплющив очі і за кілька секунд заснув.
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ СІМНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  5:05 ранку за східним літнім часом
  Поруч із Північно-східними воротами
  Білий дім
  Вашингтон
  
  
  — Я тут, чорт забирай! Припинити вогонь!
  Агент Рікі Сав'єлло закричав у мікрофон гарнітури. Він лежав на животі за тридцять ярдів від підірваних залишків огорожі праворуч від Північно-Східних воріт.
  Щось горіло по той бік паркану, можливо, фургон чи вантажівка. Викривлений палаючий метал валявся по всій нижній галявині і на прилеглій ділянці пішохідної алеї на Пенсільванія-авеню.
  Цей автомобіль виглядав так, ніби до нього потрапила ракета. Якщо там хтось був, вони були засмажені. Яскраво-жовтогаряче полум'я і чорний дим здіймалися в небо.
  Поодинокі постріли і те, що звучало як важка автоматична зброя, все ще лунали, мабуть, позаду неї, у напрямку додому. Бойові патрони летіли над його головою. Він не відривав обличчя від трави.
  "Я тут! Я тут! Припиніть стріляти!
  Сав'єлло був афро-домініканського походження. Одягнений у темно-синій костюм, він добре злився з темнотою сьогодні ввечері, надто добре для комфорту.
  — Люди, ви бачите мене?
  Був якийсь напад. Це все, що він знав. Коли почалися вибухи та стрілянина, він помчав униз до місця дії. Але ситуація була дивною. Порушників начебто не було. Просто багато пострілів, що йдуть вниз схилом, з нашого боку. Крім того, він мигцем побачив крихітного песика президента, який гарячково біжить крізь світло багаття.
  Стрілянина стихла.
  Сав'єлло чекав. Його табельна зброя була витягнута і спрямована на гігантську дірку у паркані. Він оглянув схил пагорба у пошуках недружніх, потім знову зосередився на огорожі.
  Раптом там з'явилася людина, силует, що повільно йде з диму та полум'я. Його руки були з обох боків.
  "НЕ стріляти!" - Закричав чоловік. "Не стріляйте! У мене немає пістолета!
  "Зупинися прямо там!" — гукнув із землі Савієлло. Він мав чудовий шанс вистрілити в хлопця, якщо йому знадобиться. Він націлився на центр маси людини. «Підніміть руки так, щоб я міг їх бачити».
  Чоловік стояв на місці. "Я не можу підняти руки".
  Полум'я фургона, що горить, потріскувало вночі.
  «Підніміть ці руки!»
  "Я не можу! Вони пов'язані!"
  — Тобі краще підняти цих е...
  Пролунала серія пострілів. Чоловік затанцював та впав на землю прямо там, де стояв. Ах да. Той хлопець мав намір померти. Савієлло бачив бризки крові і кісток, коли смертельний постріл потрапив чоловікові в верхівку.
  Савієлло навіть не торкнувся спускового гачка.
  "Припиніть вогонь", - сказав він у мікрофон. "Він упав".
  Пострілів більше не було. Сав'єлло дав йому ще одну хвилину, щоб переконатися. Потім він повільно підвівся на ноги і рушив до тіла.
  «Ніхто не стріляє. Я збираюся перевірити тему.
  Він спустився невеликим схилом туди, де стояв чоловік. Трава була пухка і мокра від ранкової роси. Меревец лежав на мокрій траві, його тіло скрючилося, ноги були виставлені під дивним, неприродним кутом. Як і очікував Сав'єлло, половина його голови, від брів догори, зникла.
  Як не дивно, руки чоловіка все ще були з обох боків. Сав'єлло придивився. Зап'ястя чоловіка були скуті кайданами, прикріпленими до боків товстим ланцюгом, що обвив його талію. Обстановка нагадала Сав'єлло про те, як співробітники виправних установ забезпечують ув'язнених для переміщення з однієї установи до іншої.
  "Щось тут дивне", - сказав він у мікрофон.
  Він глянув угору, у бік Білого дому. Він відчув, як куля пронизала його груди, перш ніж почув постріл.
  "Чекати..."
  Був ще один постріл, а потім ще один. Він чув, як вони луною розносяться територією Білого дому, довколишніми вулицями та парками. Це були довгі гуркіт, схожі на хвилі, що розбивалися об берег пізно вночі.
  Три постріли. Він їх перерахував.
  Потім він опинився на спині у мокрій траві. Він зрозумів, що його життя згасає. Як це могло статися?
  Дружній вогонь. Це траплялося іноді.
  Але він сказав їм не стріляти.
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ВОСІМНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  6:45 ранку за східним літнім часом
  Овальний кабінет
  Білий дім
  Вашингтон
  
  
  Марк Бейлор оглянув офіс.
  Три високі вікна з відсмикнутими шторами, як і раніше, виходили на Рожевий сад. Світло тільки почало заповнювати небо. Поруч із центром кабінету на розкішному килимі, прикрашеному печаткою Президента, розташовувалася зручна зона відпочинку. У кутку на своєму звичайному місці стояла стійка Resolute.
  Біля зачинених двостулкових дверей стояли два агенти секретної служби. Ще дюжина людей, зокрема ще кілька співробітників секретної служби, розсипалися по кімнаті.
  Бейлору все подобалося у цьому офісі. Його офіс.
  Просто перед ним стояли чоловік та жінка. Фотографи сфотографували їх. Один із чоловіків був невисоким і лисим. Він був одягнений у довгу темну мантію. То справді був Кларенс Уоррен, головний суддя Сполучених Штатів. Очікувалося, що у віці лише шістдесяти чотирьох років він ще довго залишиться головним суддею.
  Жінку звали Кеті Грумман. На ній був темно-синій костюм та похмуре обличчя. Вона тримала в руках відкриту Біблію. Вона була начальником штабу Девіда Барретта і, можливо, залишиться їм досі.
  Все відбувалося на льоту. Вночі Білий дім зазнав нападу, і Девід зник безвісти. Тепер будинок та його територія вважалися безпечними, але Девід так і не з'явився. Можливо, він матеріалізується пізніше, а можливо, він уже мертвий. Здавалося, ніхто не знав.
  Марк Бейлор дещо знав про те, що відбувається, хто в цьому замішаний і в чому полягають їхні пристрасті. Він знав набагато більше, ніж показував. Але навіть він не знав, чи живий ще Девід Барретт. Хто б не забрав Девіда Барретта, Марк Бейлор не був упевнений у їхніх планах.
  А поки хтось мав стати президентом і швидко. Цим кимось був віце-президент Марк Бейлор. Країна була в кризі, і вона була ідеальною людиною для цієї роботи. Він був рішучий, актор швидше, ніж мислитель. Таким чином, він і Девід не могли бути різними.
  Вночі в Берінговій протоці відбувся повітряний бій між американськими та російськими літаками. Ніхто не знав, хто вистрілив першим. Ми стверджували, що вони зробили. Вони стверджували, що ми це зробили. Але ми знали, що вони перетнули повітряний простір Америки. І ми знали, що після того, як наш літак був збитий, група з п'яти наших винищувачів знищила всі три російські літаки поблизу.
  І коли за мить Марк Бейлор став президентом, він збирався діяти, а не думати. Він збирався наказати Пентагону перейти до DEFCON 3 у всьому світі, як вони просили вчора.
  Правду кажучи, він збирався дати військовим усе, що вони хотіли. Їм була потрібна свобода дій, щоб вести війну проти небезпечного ворога, і вони збиралися її отримати. Він глибоко зітхнув від цієї думки. Це був гордий час бути американцем.
  Це буде вдруге, коли він приніс цю клятву менш як за два місяці. Він подумав, що було б непогано, якби Кеті Грумман тримала в руках Біблію. Він відчував, що це свідчить про його відданість своєму другові Давидові. Крім того, враховуючи ранню ранкову годину, евакуацію та раптову, несподівану необхідність скласти присягу, навколо було не так багато людей.
  Бейлор стояв, поклавши ліву руку на Біблію. Його права рука була піднята.
  «Я, Марк Твен Бейлор, — сказав він, — урочисто клянуся, що сумлінно виконуватиму обов'язки президента Сполучених Штатів».
  "І зроблю все, що в моїх силах", - підказав суддя Уоррен.
  "І зроблю все, що в моїх силах", - сказав Бейлор.
  «Зберігайте, захищайте та захищайте Конституцію Сполучених Штатів».
  Бейлор повторив слова. Вдруге, і навіть різкіше, ніж раніше, він став президентом Сполучених Штатів.
  Не повертайся цього разу, Девіде.
  
  
  
  
  
  Розділ дев'ятнадцятий
  
  
  
  7:25 ранку за східним літнім часом
  Джорджтаун
  Вашингтон
  
  
  Лоуренс Келлер різко прокинувся.
  Уві сні він та його загін морських піхотинців розташувалися табором біля Ароматної річки у місті Хюе. То справді був лютий 1968 року. Йому про це ніхто не говорив, він це просто знав. Він знав цей місяць як власне ім'я. Уві сні все було у відтінках сепії і старомодно, все, окрім крові.
  Кров була яскраво-червоною, що кричала, як неонова фарба, як хвиля крові, що випливає з ліфта на маленького хлопчика в «Сяйві».
  Весь загін розрізало на частини щось, чого Келлер не міг бачити. Він не видав жодного звуку. Його люди просто… розвалювалися на частини, розпадаючись на величезні вогненно-червоні основи. А Келлер був у ванній кімнаті. Він повернувся, щоб подивитись у дзеркало, і він був залитий кров'ю мерців.
  Він розплющив очі.
  - Добре, - сказав він. "Все в порядку."
  Але він знав, що це неправда. Це безперечно було не в порядку. Він встав і пройшов у вітальню у трусах та футболці. Він натиснув на пульт дистанційного керування, і ввімкнулося CNN. Це був його ранковий ритуал, який нічим не відрізняється від будь-якого іншого дня.
  Він ненавидів новини. Він ненавидів голоси розмовляючих голів. Він ненавидів захоплену фальшиву серйозність дикторів. Але якщо ти жив у Вашингтоні і хотів бути гравцем, ти мав знати, що відбувається, хто що робить і що каже. До хвилини було добре. До того, як це сталося, було, звичайно, краще, але не можна завжди бути так далеко попереду.
  Хоча іноді… ти знав дещо раніше. Важливо, що ви зробили з цією інформацією.
  Він потер лисину, пішов на кухню, поставив каву і повернувся з бананом та маленькою склянкою апельсинового соку. Він стояв там, дивлячись у приглушений телевізор.
  Було зображення огорожі вздовж пішохідної алеї на Пенсільванія-авеню. Великий шматок паркану був розірваний і викинутий на вулицю, як зламана іграшка. Поруч із діркою валявся обвуглений кістяк якогось розвізного фургона, обгорілий настільки, що нагадував людський череп.
  прямому ефірі написано зверху зліва. АТАКА Білого дому запобігла. Секретна служба та поліція округу Колумбія дають усе зрозуміло.
  Внизу прокручувалося більше добрих новин. Повітряний бій у Беринговій протоці. Підтверджено знищення трьох російських винищувачів МіГ-29 та одного американського F-18 над західною Аляською. «Ми як ніколи близькі до війни, – каже генерал Пентагона.
  На екрані з'явився знімок. Це було обличчя суворого хлопця з палаючими очима та короткою стрижкою. Він напівпосміхався, ніби той факт, що він перебуває під вартою в поліції, можливо, йому загрожує ув'язнення, був для нього жартом.
  Келлер увімкнув звук.
  "Олександр Ростов був першою людиною, вбитою спецслужбами", - сказав жіночий голос. «Тридцятиоднолітній уродженець Астрахані на півдні Росії останні кілька років жив на Брайтон-Біч у Брукліні. Поліція Нью-Йорка неодноразово заарештовувала його і вважається, що він був спільником російських бандитів, що діють у Брукліні та інших містах Східного узбережжя».
  Келлер спостерігав, але не з недовірою, а з повільним страхом. Секретна служба вбила російського мафіозі біля воріт Білого дому? Для чого? Президента навіть не було. Під час передбачуваного нападу він перебував біля Меморіалу Лінкольна, і агенти...
  На екрані з'явився ще один знімок. Цей чоловік був старший, важчий, лисіючий, з темним волоссям. Йому не завадило б поголитися. Він дивився прямо на камеру, не посміхаючись. Він виглядав так, ніби міг убити оператора чи з'їсти його.
  «Віктор Бахурін, 43 роки, був етнічною російською, яка виросла на сході України. Він давно пов'язаний із діячами організованої злочинності як у Києві, так і в Москві, а також в Угорщині та Болгарії. Вважається, що на найвищому рівні він був причетний до широкого спектру злочинних підприємств, включаючи контрабанду наркотиків, продаж зброї, торгівлю людьми, проституцію та вбивства за наймом. Невідомо, як довго він перебував у США. Він був за кермом фургона, коли той вибухнув, і загинув у пожежі».
  Це не правда. Звісно, це неправда. Молодий хлопець, мабуть. А цей хлопець, Бахурін? Нізащо високопоставлений гангстер не міг відправити себе на самогубну місію, в якій не було надії на успіх.
  Напасти на Білий дім? І що робити?
  Викрасти президента, звісно. Це була історія з обкладинки. Президент пішов. Вони, мабуть, ще не оголосили про це, інакше це буде єдиним, що буде в ефірі. А якщо президент так і не повернувся, то...
  Це зробили росіяни.
  Вони, мабуть, тримали цих російських мафіозі на льоду, десь сховавши їх доти, доки вони не знадобилися. Бандити постійно зникають. Їхні друзі вбивають їх і позбавляються тіл. Вони стають свідками уряду. Вони вирішують, що це просто хороша ідея зробити себе невидимими на деякий час. Їх навіть до ладу ніхто не шукає.
  Весь жах цього дійшов до Келлера, і він почав німіти. Вони взяли Давида і не збиралися його повертати.
  Справді?
  З'явилося інше зображення. Це був усміхнений юнак у зеленому тюрбані. Схоже, це була фотографія, яку вони розмістили на звороті скляної перегородки, коли ви їхали таксі. Очі чоловіка були затемнені. Ім'я на посвідченні особи було розмито.
  «Таксист був знайдений мертвим за два квартали від будинку з вогнепальним пораненням у потилицю. Його тіло залишили на тротуарі. Поліція вважає, що він став жертвою викрадення автомобіля невідомою кількістю нападників, що втекли на Білий дім. CNN не розкриває ім'я чоловіка в очікуванні на повідомлення найближчих родичів. Його таксі не знайшли.
  Келлер дивився на чоловіка. Нове почуття почало охоплювати його. Терор.
  Девід узяв таксі до Меморіалу Лінкольна. Це було перше, що він сказав Келлеру. Він був безглуздо гордий собою за це. Зважаючи на все, він не сідав у таксі майже три десятиліття.
  Вони вбили його таксиста.
  Келлер відчув, як його серце б'ється, вдаряючись об стінку його грудей. Якби вони вбили таксиста, який мало чи зовсім нічого не знав про те, що б вони зробили з людиною, яка взагалі підставила президента?
  Чому минулої ночі не вбили Келлера? Тому що вони збиралися запропонувати йому чудову роботу? Він сумнівався у цьому.
  Тому що колишній начальник штабу зниклого президента, який лежить мертвим на сходах Меморіалу Лінкольна, це погана оптика? Це здавалося ймовірнішим.
  На екрані з'явилося одне зображення. Це був молодий усміхнений чорношкірий чоловік у парадній синій формі корпусу морської піхоти. Його білий кашкет із золотим знаком казав Келлеру, що він рядовий. На його золотому значку морського парашутиста було написано, що він здійснив щонайменше десять кваліфікаційних стрибків. Його червоно-біло-синя та золота стрічка бойових дій військово-морського флоту повідомила Келлеру, що ця людина бачила бій.
  Келлер знав ці речі про молодого чоловіка миттєво, майже до того, як усвідомив, що отримує інформацію. Він не вивчав цієї людини. Він просто глянув на нього. Ти пішов із морської піхоти, але вона ніколи не покидала тебе.
  — Це щойно. Агент секретної служби, убитий у перестрілці на території Білого дому, упізнаний як двадцятидев'ятирічний Енріке Сав'єлло з Юніон-Сіті, штат Нью-Джерсі. Агент Сав'єлло був ветераном секретної служби лише два роки. До цього він служив у Корпусі морської піхоти США, провівши по одному бою в Іраку та Афганістані. У нього залишилися дружина та вісімнадцятимісячна дочка».
  Келлер увійшов до спальні і став на коліна біля ліжка. Тут була купа мотлоху. Взуття, яке він більше не носив, старий ноутбук, дорожня праска. Він забрав цю штуку з дороги. Тут була пласка коробка. Він витяг це.
  Він відкрив її. Напівавтоматичний пістолет Sig Sauer P226 лежав у захисній піні. Поруч із ним знаходилися три магазини на п'ятнадцять набоїв, споряджені порожнистими кулями Smith & Wesson 40-го калібру, призначеними для максимального проникнення та максимального пошкодження м'яких тканин. Він мав ліцензію на носіння цієї зброї.
  О Боже. Він зробив аудіозапис викрадення Девіда.
  Цей факт вразив його вагою тисячу цегли. За звичайних обставин це може бути добре. Але це були не звичайні обставини. Вони знали його звички. Вони знали, що він записує розмови. Він постачав їх касетами у минулому.
  Він уявив, як Уоллес Спек прикладає палець до губ і змушує його зашикати.
  - Боже мій, - сказав він уголос.
  Вони вже знали. Вони знали і тоді.
  Він мав піти звідси. Просто сідайте в машину і їдьте кудись подалі. Келлер був ніким іншим, як шахістом. Він створив для себе хибні образи у передчутті цього дня чи дня, схожого на нього. Там, у світі, на нього чекали гроші, посвідчення особи, ще одна машина, хатина та ще одна квартира.
  Цього було достатньо, щоби дати йому фору. Якоїсь миті ця фора закінчиться, і йому доведеться імпровізувати. Але імпровізація була ще однією з його навичок.
  Звичайно, на землі не було куди піти, де б тебе не знайшли. Він просто має бути готовим до них, коли вони це зроблять.
  Якщо вони думали, що візьмуть його легко, то вони погано знали Лоуренса Келлера.
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТИЙ
  
  
  
  7:40 ранку за східним літнім часом
  Паркфер Апартаменти
  Колумбія Хайтс
  Вашингтон
  
  
  Це має бути правильна квартира. 3Б.
  Великий волохатий кулак чоловіка знову постукав у важкі сталеві двері. Він глянув на свого напарника, високого гарного чорношкірого чоловіка, якого йому наказали називати Роджером Стівенсом. Це не було ім'я чоловіка. Або, можливо, це було. Не можна сказати.
  Стівенс був одягнений у форму поліцейського округу Колумбія. Він безперечно був схожий на поліцейського. Серйозний, як поліцейський. У нього була ціла добра хард-кейс, що сходить до важкого дитинства, що творилася навколо його очей. Дія була переконливою.
  - Не знаю, Родже. Ще рано, можна подумати, що хтось удома.
  Чоловіка звали Делл. Майкл Делл. Назвіть Майк. І це було не зовсім його ім'я. Було б непогано, якби це було. Він теж був одягнений як поліцейський. Чомусь йому здавалося, що він справився з цим не так добре, як офіцер Стівенс.
  По-перше, він був більший за Роджера Стівенса, і поліцейський костюм йому не підходив. По-друге, він мав татуювання. Багато татуювань, якщо чесно. Здебільшого вони не показувалися прямо зараз. Поліцейський костюм добре приховував їх. Все, окрім тих, що на кісточках пальців.
  Пальці на його лівій руці, якби вони були стиснуті в кулак, промовляли слово БАМ. Пальці на правій руці написали слово POW! Він був правшою і часто завдавав ударів лівою. Отже: Бах, Бах, Бах. Потім праворуч: ПАУ!
  На добраніч.
  Більшість поліцейських не мали таких татуювань. Ну що ж. Напевно, це не мало б значення. Поліцейська гра мала тривати лише кілька хвилин.
  — Я чую там шерех, — сказав офіцер Стівенс. — Я думаю, що вона прийде.
  Вони перебували у під'їзді третього поверху нового, чистого, доглянутого будинку для незаможних. Район зовні ставав джентрифіцірующимся: до іммігрантів і меншин, які жили тут протягом поколінь, приєдналася постійна притока заможних білих людей, озброєних вищою освітою та роботами початкового рівня на Капітолійському пагорбі. Для них відкривалися ресторани, нічні клуби та торгові центри.
  Район нещодавно був звалищем, а тепер все не так погано. Офіцер Майкл Делл подумав, що це дуже мило. Душевно навіть. Міська історія успіху.
  Двері в 3Б відчинилися. Там стояла вродлива молода жінка. У неї було пряме чорне волосся, темно-кавова шкіра і вільний одяг білого і фіолетового кольорів. Її карі очі були втомлені, але насторожені. Вона виглядала так, ніби щойно прокинулася.
  "Так?"
  Офіцер Делл глянув на картку у своїй руці. Він тримав картку праворуч від себе, вище та подалі від неї. Він пам'ятав про військовополонених! на його пальцях.
  - Ви Ніса Куар Брар? — сказав він, мало не спіткнувшись про скоромовку. «Дружина Джаджіта Сінгха Брара?»
  Вона переводила погляд із Делла на Стівенса і назад, її очі розширилися.
  "Так?" вона сказала.
  "Ваш чоловік водить таксі служби On Time Taxi?"
  Вона кивнула головою. "Так."
  Делл кивнув головою. — Я офіцер Делл, а це офіцер Стівенс із столичного поліцейського управління Вашингтона. Ми можемо прийти за хвилину?
  "Що трапилося?" — сказала вона, її очі бігали туди-сюди, щось на зразок нападу паніки. «Це Джаджіт? Він в порядку? Він у біді?
  - Будь ласка, мем. Ми можемо увійти?
  Вона відійшла убік і дозволила їм пройти до квартири. Делл почув, як жінка зачинила за ними двері, і — невеликий подарунок — вона також замкнула замок. Поліцейські вже були всередині, за дверима, що були зачинені та зачинені. А це означало, що гра закінчилася, тільки-но розпочавшись.
  У вузькому коридорі була вітальня. Вранішнє світло лилося через два великі вікна. Підлога в холі була з якогось дерев'яного ламінату, мабуть, поверх бетону. Те саме було і у вітальні.
  Ці квартири були звичайними, побудованими для ефективності та стійкості до зношування. Сім'я прикрасила це місце занадто великою кількістю меблів, фотографіями членів сім'ї, барвистим килимом та різноманітними релігійними тотемами на полицях. Але під цим залишалася груба сталінська форма.
  Тут були діти. Маленька дитина в підгузнику і рожевій сорочці повільно повз по килиму. На дивані сиділа старша дитина, дівчинка років трьох-чотирьох, босоніж і в піжамі з динозавром Барні. Вона була поглинена якоюсь портативною електронною грою. Її волосся було довгим і чорним, як у її мами. Вона була гарненькою дівчинкою, як і її мама.
  Це було погано. Майклу Деллу не подобався дитячий аспект цього. Але робота є робота, і її треба робити. Він глянув на офіцера Стівенса. Він ледве знав цю людину. Стівенс простяг руку і майже торкнувся рукою рослини на підвіконні. Він не торкався його, але виглядало так, ніби він це зробив. Дуже розумний.
  Можливо, Стівенс був одним із цих кам'яних убивць. Так було б простіше.
  Жінка, Низа, увійшла до кімнати. Вона була на голову нижче їх обох. Вона не запропонувала їм їсти чи пити; не запросив їх сісти. Це було так само добре. Вони не мали наміру залишатися довго.
  "Все добре?" - сказала Ніса.
  - Місіс.
  - Він у біді?
  Стівенс знизав плечима. «Він не в біді. Він не має бути. Будь ласка, скажи мені, коли ти розмовляв з ним. І будь ласка, будь чесним. Ми дізнаємося, якщо ти збрешеш.
  Тепер вираз паніки на обличчі жінки почав змінюватися. Вона була схожа на кролика, готового кинутися тікати.
  - Сьогодні вранці, - сказала вона. — Можливо, дев'яносто хвилин тому. Я спав, коли він зателефонував. Я майже не міг повірити, що він говорив».
  "Що він сказав?"
  «Здається, це не мало сенсу. Він сказав, що возив президента США своїм таксі. Він сказав, що президент з'явився з темряви пізно вночі біля території Білого дому і попросив, щоб його відвезли до Меморіалу Лінкольна, який недалеко. Джаджіт був дуже схвильований і відвіз його туди. Він не збирався брати з людини плату за поїздку, але президент наполіг на тому, щоб дати йому п'ятдесятидоларову купюру. Тож він погодився».
  «Ви вірите, що людина, яку він водив, була президентом?» - сказав Делл.
  Низа похитала головою. "Я не знаю. Все дуже незвичайно. Я вважаю, що у президента має бути свій автосервіс та озброєна охорона».
  — Але ж він цього не зробив? - сказав Стівенс.
  «Джахджіт сказав ні. Він був один».
  "Чи бачив Джаджит його знову після того, як висадив?"
  Тепер вона дивилася на підлогу. "Він сказав ні. Він сказав, що чоловік сказав йому, що хтось інший відвезе його додому".
  - Тепер Ніза, - сказав Стівенс. «Я мушу поставити вам дуже важливе питання. Це найважливіше питання, яке я збираюся вам поставити».
  "Де мій чоловік?" - сказала Ніса.
  «Ми повернемося до цього за мить. Але спочатку, і я хочу, щоб ви добре про це подумали, кому ще ви розповідали про маленьке знайомство з вашим чоловіком?
  Делл підійшов до вікна. Він спокійно ставився до цього, просто поліцейський ходив квартирою під час допиту можливого свідка. Він визирнув назовні. Трьома поверхами нижче був похмурий двір між будинками, бетонні доріжки з невеликими квадратиками трави між ними.
  Дуже непомітно потягнувся вліво, рухаючись позаду жінки. Трохи далі зліва були відчинені двері. Він зазирнув усередину. Він побачив двоспальне ліжко зі скинутим униз покривалом. Кімната батьків.
  «Я нікому не казав. Я спав. Я тільки нещодавно підвівся з ліжка.
  - Ти впевнений в цьому? Ви нікому не сказали?
  Вона кивнула головою. «Я нікому не казав. Ви маєте зрозуміти. Джаджіт красивий чоловік. Він чесний і добрий постачальник. Але він швидко вірить. Іноді дуже швидко. Його історія водіння президента…»
  Вона знизала плечима. «Я б нікому не розповів цієї історії. Я б не хотіла, щоб він бентежився… — Вона замовкла.
  — Коли це виявилося неправдою? - сказав Стівенс.
  "Так."
  "Звідки, ви сказали, ви родом?" - сказав Стівенс.
  - Я не казав. Але ми з Індії. Пенджаб».
  Стівенс глибокодумно кивнув, наче це підтвердило якусь інформацію, яку він уже отримав.
  Делл тепер був за її спиною, все ще біля вікна. Він витяг зашморг із кишені. Це був не більше ніж шматок дроту з невеликими дерев'яними затискачами на обох кінцях. Провід був стандартним мережним кабелем. Добре для такої роботи. Делл у минулому експериментував з міцнішими проводами, такими як сталь і мідь, і в нього було кілька брудних чи не обезголовлювань. Це була не його чашка чаю.
  Він майже посміхнувся. Жінка була індіанкою. Чай вирощували в Індії.
  - Ти абсолютно певен, що нікому не сказав? - сказав Стівенс.
  Вона похитала головою. «Навіщо мені брехати? Я нікому не сказав. Я можу обіцяти тобі…”
  Цього було достатньо для підтвердження. Делл підійшов до неї ззаду і накинув дріт на її голову та горло. Вона ахнула, коли він схрестив руки, стискаючи їх. Майже таким же рухом він потяг її назад і до спальні, подалі від того місця, де могли бачити діти. Все сталося за три секунди.
  Вона була така маленька і легка, що її зусилля були марні. Він сів на ліжко і вперся ногами в підлогу. Її руки були на дроті, пальці намагалися тягнути його чи рухати. Вона взагалі не намагалася вдарити Делла чи напасти на нього. Вона задихалася, хрипіла і хрипіла. Він протримався ще якийсь час.
  Звуки долинали з вітальні. Це були крадені звуки, шарудіння, швидкі рухи. Делл викинув їх із голови.
  Коли він був впевнений, повністю впевнений, він дозволив її тілу зісковзнути на підлогу. Він поклав зашморг назад у кишеню. Кілька хвилин він сидів, глибоко дихаючи. Він згадав цю взаємодію. Чи торкався він щось у квартирі пальцями? Щось взагалі?
  Він так не думав.
  Він підвівся і пішов у вітальню. Він уникав дивитись на те, що залишилося від дітей. Натомість він дивився в очі своєму партнерові. Він мав рацію щодо Стівенса. Ця людина була кам'яним убивцею. Він зняв пару гумових рукавичок і засунув їх у кишеню.
  "Ти готовий?" - сказав Делл.
  Стівенс знизав плечима. «Тут більше нема на що дивитися».
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ПЕРШИЙ
  
  
  
  8:45 ранку за східним літнім часом
  Округ Королеви Анни, Меріленд
  Східний берег Чесапікської затоки
  
  
  
  "Камінь."
  Очі Люка повільно розплющились. Він мав проблеми з фокусуванням. Нині був день. Він лежав боком на дивані.
  Він глибоко зітхнув. Здавалося, що хтось промовив його ім'я.
  "Камінь. Ти прокинувся?"
  Він змусив себе прийняти сидяче становище. Він втомився. Він глянув на старий підлоговий годинник, який все ще цокав, його позолочений маятник гойдався туди-сюди. Руки вказували на 3:15. Це не може бути час, чи не так? Він похитав головою. Ні. Це ніколи не було правильно.
  - Доброго ранку, Стоуне.
  Навпроти нього у кріслі з квітковим принтом сидів чоловік. Він був одягнений як діловий кежуал: штани кольору хакі, синя класична сорочка з рожевим коміром та коричневі шкіряні туфлі. Його тонкі ноги були схрещені майже жіночно. Його пальці були довгими і тонкими, наче він колись грав на піаніно. Це був літній чоловік зі шкірою, схожою на м'ятий пергамент, грубою копицею сивого волосся та проникливими блакитними очима.
  Ці очі дивилися на Люка Стоуна.
  Люк одразу впізнав цю людину. Він знав цю людину. Він здавався старим, і, звичайно, у нього накопичилися роки. Але він також грав у старість. Люк знав, що він схильний рухатися повільно — йому подобалося справляти враження немічного, вразливого старійшини, який ні для кого не становив загрози. Іноді він навіть злегка накульгував.
  - Кент Філбі, - сказав Люк. «Чому я завдячую цим… задоволенням? Це те, як хтось назве це?
  Люк глянув праворуч, а потім ліворуч. Біля широкого дверного отвору на кухню стояв чоловік. Він був особливо великим. Він був не дуже нічого. Він був одягнений у світло-блакитну вітровку та чорні джинси. Його темне волосся було зачесане назад з обличчя. Його очі були темними, жорсткими та глибоко посадженими. Його обличчя було вузьким, як морда тхора. Його шкіра здавалася вкритою плямами, білою та червоною, як шкіра алкоголіка.
  У правій руці він тримав чорний матовий «ковток» калібру дев'ять міліметрів. До ствола гармати кріпився довгий глушник. Він ліниво спрямував пістолет на Люка, майже неформально. Це було не так уже й серйозно. Я вб'ю тебе, а може, й не вб'ю.
  Через вітальню від нього, біля завішеного вікна у передній частині будинку, стояв ще один чоловік. Він був такою самою людиною, ні великою, ні маленькою. Худий, але, мабуть, добре кондиціонований. Його обличчя було ширше, а коротке волосся було каштановим з пасмами сивих і білих. Можливо, він був трохи старший за інший.
  На ньому була уніформа, схожа на форму його друга — сіра ветровка із синіми джинсами. Він також тримав пістолет, щось трохи екзотичніше. На перший погляд, Люк не зовсім зрозумів, що це було. На носі також було встановлено глушник. Це також спрямовано на Луку.
  Обличчя обох чоловіків були порожні. Усі вони були діловими.
  — Я бачу, ти зрештою усвідомлюєш свої обставини, — сказав старий. «Мені цікаво, що когось на зразок Люка Стоуна можна так легко спіймати зі спущеними штанами. Міцно спить на дивані одразу після повернення з надсекретної місії. Кухонні двері навіть не були зачинені. Тим часом світ навколо нього руйнується, і хоча я не скажу, що він був причиною цього, він безумовно був одним із факторів, що провокують».
  Люк потер голову. Він проігнорував коротку промову чоловіка.
  - Чим можу допомогти, джентльмени?
  — Просто для ясності, — сказав старий, — я говоритиму, а ти слухатимеш. Вам не сподобається те, що почуєте, що може викликати у вас бажання заткнути мене. Ви будете чинити опір цьому бажанню. Ці чоловіки – вбивці. Безжально так. Вони поставили вас у незручне становище. Якщо ви спробуєте щось зробити, вони зможуть тріангулювати свої…”
  - Я знаю, що таке тріангуляція вогню, Кент. Скажи мені щось, що я не помітив насамперед».
  Чоловік глибоко зітхнув, а потім усміхнувся. Це була усмішка, яка не торкнулася його очей. То були дуже розумні очі. Очі, які знали секрети. Очі без жалю.
  - Кент, - сказав він. - Це ім'я з далекого минулого. Мені некомфортно. Тож давайте спробуємо інше ім'я, добре?»
  - Добре, - сказав Люк. "Що я маю подзвонити вам?"
  - Візлі гарний, - сказав чоловік. - Уес для стислості.
  Це було смішно. Уес, Стів, Джим, ця людина завжди називалася якимось непоказним ім'ям. Коли Люк був молодий, його звали Генрі чи Хенк. Він був людиною без імені, людиною без країни. Що ви могли б сказати про когось, хто був шпигуном часів холодної війни, який продав секрети своєї країни Радам, а потім розгорнувся та продав секрети Рад британцям та ізраїльтянам? І це було небагато, про що Люк знав. Мабуть, було набагато більше.
  Можна сказати, що хлопцеві пощастило залишитися живими. Інша річ, що було дивно, що він міг вибрати життя в Сполучених Штатах зараз, просто під носом у людей, які були б щасливі вбити його або посадити назавжди. Але, мабуть, зрада мала термін придатності. Після певної кількості часу, можливо, це вже нікого не хвилювало. Можливо, всі люди, які колись дбали, були на пенсії. Або мертвий.
  - Досить невелику подорож ви здійснили, - сказав Візлі.
  Люк знизав плечима. "Що ти знаєш про це?"
  У старого вирвалося довге зітхання. Це звучало так, ніби повітря повільно виходило з шини, поки не залишилося нічого. Він показав на сивого бандита біля вікна.
  - Ми всі знаємо, - сказав чоловік. Він уперше заговорив, і Люк одразу помітив його російський акцент. Чомусь його навіть не здивувало, що Кент Філбі з'явився тут із російським агентом. Це було несподівано, як твоя добра тітка з'явилася біля твоїх дверей із домашнім кексом. Але це було не дивно.
  Люк подивився на Кента, або на Уеслі, або на когось ще. - Все ще працюєш на росіян, так?
  Візлі знизав плечима.
  - Думаєш, ми тебе не бачимо? - Сказав російська. «Звірство відбувається на російській землі американцями за допомогою так улюблених американцями терористів-ісламістів. Потім літак вилітає з Грузії, летить через Європу і приземляється неподалік Вашингтона, округ Колумбія. Ми сліпі? Ви так думаєте?
  Поки російський говорив, старий Візлі дивився на Люка. В очах чоловіка горів дикий вогник. Люку він здавався зазивалою на карнавалі чи аферистом із пересувного медичного шоу. Він знову посміхнувся, але цього разу він здавався задоволеним.
  — Ти був дуже поганий хлопчик, Люк. Але мені подобається спостерігати за розвитком твоєї кар'єри. Як ти добре знаєш, я з раннього віку вважав тебе за головний талант.
  На мить Люк занепокоївся про цих людей та їхню присутність тут. Це занепокоєння почало зникати. Він думав відмовитися від будь-якої ролі в рятувальній операції, але навіщо турбуватися? Ці люди вже знали, що він зробив. Вони пішли за ним додому.
  «Ну, якби ти збирався вбити мене на помсту, я сумніваюся, що ти доклав би всіх зусиль, щоб розбудити мене».
  Уеслі злегка примружився. — Ти гадки не маєш, що відбувається, чи не так?
  Люк знизав плечима. «Я ліг пізно вночі і заснув, щойно дістався сюди. Я щойно прокинувся хвилину тому. Я гадки не маю, що таке підходящий час. Мені здається, що це досить рано, але я не певен. Крім того, так, я гадки не маю, що ти тут робиш. Це не означає, що я не хочу тебе бачити. Але було б непогано, якби наступного разу ви зателефонували наперед.
  Уеслі ще мить дивився на Люка, потім перевів погляд на інших чоловіків. На секунду Люк подумав, що вони можуть просто вийти за двері.
  «Сьогодні рано-вранці на Білий дім було скоєно напад. Двоє чоловіків було вбито, мабуть, після того, як пробили дірку в паркані і спробували проникнути на територію. Обидва були росіянами, і обидва були пов'язані з російською мафією тут і за кордоном».
  Люк переводив погляд із чоловіків на чоловіків.
  "Звичайно, це було фальшиво", - сказав чоловік біля вікна.
  «Напад був інсценований, – сказав Візлі. «Мені стало відомо, що старший із двох причетних до справи чоловіків перебуває під вартою в Америці, переміщаючись секретними сайтами ЦРУ вже більше року».
  Ніщо з цього не мало сенсу. Люк знав Уеслі як дратівливу людину, як пісок під одягом. Нічого не змінилось.
  "Навіщо комусь це робити?" він сказав.
  «Вони хочуть війни, – сказав Візлі. "Це так просто. Повільно, з черепашою швидкістю, роблячи два кроки вперед і один крок назад, Володимир Путін відновлює індустріальну економіку Росії. Він перебудовує російське суспільство. І що найгірше, він відновлює російську армію. Вони хочуть припинити цю загрозу в зародку, Перш ніж вона вийде з-під контролю.. Ще кілька років тому росіяни були в конторі мертвої літери.Насправді на початку цього року.Але вони намагаються вилізти.Так що війна зараз, і поверніть їх туди, де вони повинні бути. здається, причина».
  «Влаштувати велику стрілянину з росіянами?» - сказав Люк. Це суперечило всім його тренуванням. Коли він був у "Рейнджерс" і в "Дельті", неписаним (але часто вимовляється) правилом було: не вступати з росіянами в перестрілку. Поки не виникла ця рятувальна місія, йому й на думку не могло спасти…
  — Звичайно, — сказав чоловік біля ганку. То був перший раз, коли він заговорив. "Нічого не працює. Все іржаве. Системи озброєння старі. Їх вигадали кращі уми, ніж ми є зараз. Запасних частин немає, немає можливості їх виготовити. Люди голодні та втомилися і не хочуть воювати. Горять ліси, а гасити нема кому. Ми не маємо шансів проти американців. Ви самі це бачили.
  Люк мав визнати, що це бачив. Десятки російських солдатів, матросів і рятувальників, не кажучи вже про те, хто придумав для них стратегію, були зненацька захоплені і погано підготовлені до того, щоб відбиватися від нього, Еда та пари божевільних-самогубців, яких вони ніколи не зустрічали. до. Чотири рішучі чоловіки прорізали оборону росіян, немов ті були зроблені з олії.
  Він глянув на Уеслі. "То що ти робиш тут? Ви виконуєте якусь місію милосердя, щоб скасувати це, щоб росіяни не програли?"
  Примара посмішки ковзнула по губах чоловіка. «Я завжди насолоджуюся нашими зустрічами».
  — Скажи мені, — сказав Люк.
  "Путін не дозволить нам програти", - сказав чоловік біля вікна. «Він пережив приниження 90-х років. Він уб'є всіх, перш ніж знову пожвавить їх. Щоб зберегти обличчя, він розпочне ядерну війну».
  — Ти цього не знаєш, — сказав Люк.
  Чоловік кивнув головою. “Я можу це знати. Я СВР, те, що ви колись називали КДБ. Ми зберігаємо розвіддані про всіх, навіть про нашого дорогого лідера. Ми знаємо, що він каже, коли думає, що він один серед своїх найближчих нагрудників. Ми знаємо, що він шепоче своїм коханкам ночами. Ми знаємо, що думає чоловік. І я бачив досьє.
  Люк знизав плечима. — То вбий його.
  Чоловік хмикнув, розсміявся, а потім похитав головою.
  - Ми знаємо ще дещо, - сказав Візлі. «І ви не побачите цього на телевізорі. Принаймні ще немає. Президент США зник безвісти. Девід Барретт не справляється із цим завданням. Він хоче великої війни. Йому не вистачає внутрішньої стійкості, і він постійно давав зрозуміти це під час свого перебування на посаді. Ходили навіть чутки, що він мав якийсь психологічний зрив. У будь-якому разі, вони поступилися йому місцем когось, хто зможе витримати війну з Росією. Марк Бейлор таємно склав присягу сьогодні вранці.
  Люк все ще намагався переварити те, що йому казали.
  — Вони… зникли з ним?
  Уеслі кивнув головою. "Так. ЦРУ, Розвідувальне управління Міністерства оборони, АНБ, Секретна служба, всі разом, чи шахрайські елементи всередині кожного. Це алфавітний суп. Я не знаю, хто це зробив, та й не має значення, хто».
  — Але ж вони зробили так, ніби це зробили росіяни?
  Його посмішка стала ширшою. "Тепер ти розумієш. Ти дуже розумний, Люку. Не такий кмітливий, яким я уявляв тебе в молодості, але…
  - Ти знаєш, де Девід Баррет? - сказав Люк.
  — Ми думаємо, що могли б так.
  - І ти хочеш, щоб я пішов за ним?
  Уеслі кивнув головою. «Порятунок Девіда Барретта може бути єдиним способом запобігти війні із застосуванням звичайних озброєнь між Сполученими Штатами та Росією. І припинення цієї війни може бути єдиним способом урятувати світ від ядерного знищення».
  Люк гадки не мав, наскільки це правда. Уеслі був професійним брехуном. Візлі! Це було навіть не ім'я чоловіка. І він був тут із агентами російської розвідки. Як Люк мав повірити їхньому слову?
  Минулої ночі, коли він засинав, він згадав, як думав, як зробить собі яйця, ковбасу та тости, коли прокинеться. Як він ще зварить каву і як винесе всю цю кашу у внутрішній дворик і повільно насолоджуватиметься нею, дивлячись на Чесапікську затоку.
  Потім він зателефонує Бекці і домовиться про безпечне повернення її та Ганнера сюди з дому її мами. І тоді вони не робитимуть нічого протягом наступного місяця, крім… дуже приємних речей.
  "Я думаю, що ви, хлопці, гавкаєте не на те дерево", - сказав він. «Мене усунули від роботи. Влада вважає, що я міг переступити межу під час того звірства в Росії, про яке ви згадали. Я здав пістолет та значок. Я не маю доступу до спеціальної групи реагування або ресурсів ФБР».
  Він зробив паузу. — Я навіть не можу потрапити до свого кабінету.
  Біля його ніг задзвонив стільниковий телефон SRT. Мабуть, він поклав його на підлогу, коли заснув цього ранку.
  Сам дзвінок було вимкнено, але телефон був налаштований на вібрацію. Це був темно-синій розкладний телефон із крихітним екраном на передній панелі, що показує час. Це нагадало йому портативний комунікатор, який капітан Кірк використав у старому шоу «Зоряний шлях».
  З кожним дзвінком телефон трохи підстрибував на дерев'яних мостинах. МММММММ, пролунав звук вібрації. МММММММ.
  Люк дивився на нього. Це було наполегливо. У нього, здавалося, був свій власний розум, і зараз він прагнув викрити все, що він щойно сказав, як брехня.
  Він глянув на Уеслі.
  Уеслі вказав головою на телефон. Він усміхнувся. — Зважаючи на все, вас відновили.
  
  
  
  
  
  Розділ двадцять другий
  
  
  
  11:55 за східним літнім часом
  Штаб групи спеціального реагування
  Маклін, Вірджинія
  
  
  — Доброго ранку, Люку, — сказав адміністратор, заходячи до будівлі через скляні двері головного входу.
  Її звали Джинджер. Це була доброзичлива, балакуча жінка середніх років, в окулярах для читання, що висіла на ланцюжку на шиї. Вона також була безжально ефективна, як і будь-хто, хто працював на Дона Морріса, або став ним.
  "Як поїздка?"
  Люк мимоволі посміхнувся. Він був виснажений, приймав знеболювальні, дві чашки кави та таблетку декседріна. Він рідко відкривав Dexies, коли не був на завданні, але сьогодні він зробив виняток. Інакше він не зміг би підвестися з дивана.
  "Це був бурхливий тур, я дам йому стільки".
  Вона простягла йому сторінку з маленького рожевого блокнота.
  «Я радий, що все вийшло. Вчора вам дзвонив чоловік на ім'я Кевін Мерфі. Він сказав, дзвони йому, коли зможеш. Крім того, Дон просив передати вам, що має телефонну конференцію, і він не знає, як довго вона триватиме. Він хоче домовитися з вами приблизно о першій годині дня. Ви, Марк Суонн та Труді Веллінгтон.
  Люк глянув на годинник на стіні вестибюлю. Час летів як завжди. Вони мають зустрітися зараз, а не за годину. Якщо те, що сказав Кент Філбі (або Візлі, або як він хотів, щоб його зараз називали) було правдою, то їм треба було рухатися далі і швидко.
  На жаль, Люк не мав можливості підтвердити інформацію. У SRT були ресурси, але Люк не міг просто реквізувати ці ресурси у своєму нинішньому скруті. Йому потрібне було схвалення Дону. І він потребував цього зараз, але Дон був на нараді.
  Тож Люк зробив би те, що було перед ним. Він глянув на сторінку у своїй руці. Мерф дав йому номер телефону у Вірджинії, щоб він міг зателефонувати.
  — Чи можемо ми якось умовити Дона перенести нашу зустріч? він сказав. — Я маю нову інформацію, якою мені дуже потрібно з ним поділитися.
  Джинджер кивнула, але нічого не зробила. "Я подивлюся що я можу зробити."
  - Дякую, Джинджер.
  — Дякую, що ти є, — сказала Джинджер.
  Люк пройшов повз стол Джинджер в атріум. Здавалося, що відбувається вир діяльності, яку його розум ніяк не міг зрозуміти. Приходить багато нових співробітників. Молоді хлопці в спортивні куртки і штани кольору хакі. Жінки у ділових костюмах. Хто ці люди? Вони росли з-під статі, як гриби.
  Він побачив обличчя, яке впізнав.
  "Сван".
  Сван розмовляв із однією зі спортивних курток. Він обернувся, побачив там Люка, попрощався з іншим хлопцем і підійшов. Його довге волосся було зібране в тугий хвіст. На ньому були джинси, жовті сонцезахисні окуляри із запахом та вінтажна футболка Herbie the Love Bug. Він виглядав безглуздо. Усунутий він чи ні, порушено кримінальні справи чи ні, Марк Суонн збирався піти на дно.
  — Люку, нам треба поговорити.
  - Мені подобається твоя сорочка, - сказав Люк.
  Свон усміхнулася. «Ця стара річ? Слухай, щодо удару безпілотника.
  — Не турбуйся про це, — сказав Люк. Вони йшли коридором до кабінету Люка. «У нас є більша риба. Я сказав Дону, що наказав про страйк і що без нього ми б ніколи не вибралися звідти. Щоправда, наполовину брехня, але я збираюся дотримуватися цієї історії. Наскільки я розумію, ви врятували наші шиї там.
  Суонн знизав плечима і водночас кивнув головою. То був дивний жест. "Дякую, я ціную це."
  Люк був на межі того, щоб розповісти йому про президента. Це було на кінчику його мови… та ні. Люку здавалося, що він навшпиньки пробирається крізь наземні міни. Скажіть Суонну, Суон починає працювати з цим, намагається підтвердити це, але йому потрібна допомога ззовні агентства. Кому він каже? Кого він уводить? Щось із цього взагалі реально?
  Кент Філбі не завжди мав рацію, і йому не завжди можна було довіряти. Він був людиною, яка слідувала своїм власним планам, і не було ніякого способу дізнатися, що це було.
  — Не згадуй про це, — сказав Люк. «Тим часом мені потрібен якийсь спосіб зателефонувати звідси, повністю зашифрований, що не відстежується з обох боків. Ти можеш це зробити?"
  Свон кивнув головою. "Звичайно. Він уже налаштований. Тепер у нас є власний супутник зв'язку. Я можу відправити телефонний дзвінок звідси в космос, відобразити його від чорних супутників по всій орбіті і передати будь-куди. Ніхто не дізнається, звідки воно взялося, ніхто не дізнається, куди проте, як завжди, будьте якомога коротше. Чим швидше, тим краще. Куди ти хочеш зателефонувати?
  - Прямо тут, - сказав Люк. "Десять хвилин їзди".
  Він побачив глузливий вираз обличчя Свана. «Сьогодні вранці до мене прийшло кілька людей. На щастя, вони були товариськими. Але це означає, що за мною стежать, і мені треба поговорити із дружиною».
  
  
  * * *
  
  
  Люк тримав телефон, притиснувши його до вуха.
  Це був цифровий телефон, стаціонарний телефон, до якого додавалася свого роду міні-ноутбук. Сван приніс і підключив його до стіни. Він переглянув купу екранів на дисплеї, ввів якісь цифри, а потім посміхнувся до своєї кмітливості.
  «Він готовий до роботи. Ви офіційно є таємним абонентом. Але постарайся не пошкодити цю штуку, гаразд?
  Тепер, після деякої затримки (за словами Суонна), дзвінок перескочив на Місяць, потім на Марс і в глибоку космічну хмару Оорта, а потім назад, стільниковий телефон Беккі дзвонив і дзвонив. Нарешті воно піднялося. Втретє поспіль він одержав її голосову пошту.
  Голос у неї був живий та яскравий. Він представив її: красивою, усміхненою, оптимістичною та енергійною. «Привіт це Бекка. Я не можу відповісти на ваш дзвінок зараз. Будь ласка, залиште повідомлення після гудку, і я передзвоню вам, як тільки зможу.
  Аарр. Дратівливий. Він не хотів залишати їй повідомлення, але йому доведеться. Вони могли зламати її обліковий запис голосової пошти.
  — Мила, — сказав він дружелюбним, співучим голосом. «Це Люк. Твій чоловік. Я вас дуже люблю. Тут усе гаразд. Я передзвоню вам знову за кілька хвилин. Так, дивна цифра. Але тепер, коли ти знаєш, що це я, будь ласка, дай відповідь, коли я подзвоню».
  Він повісив слухавку.
  Він зробив глибокий вдих і на мить затримав подих. Коли він відпустив її, вона витекла, пухка і нервова. Тиснув, мабуть, надто сильно. Він мав потрапити в аварію, він знав це. Він пройшов через пекло в Росії, був спалений і розстріляний, прилетів сюди до Сполучених Штатів і був негайно відсторонений від роботи.
  Він поїхав додому, проспав три години, і його розбудили російські шпигуни, які направили на нього зброю і повідомили, що президента викрали. Тепер він повернувся сюди в ранковому потоці машин, підвішений, не підвішений, він гадки не мав. І він ще навіть не розмовляв із Беккою.
  Він знову глянув на рожеву сторінку MEMO. Мерфі. Він набрав номер.
  Мерфі, на відміну від Беккі, відповів після першого дзвінка.
  "Ага?"
  Мерф. Камінь.
  - О, привіт, Стоуне. Слухай, щодо тієї бійки.
  - Так, не турбуйся про це, Мерф. Буває. Я знаю, звідки ти.
  — Але це було кумедно, чи не так? - сказав Мерфі. Бронксський акцент Мерфі скоротив його слова майже до нуля. Смішно, так?
  «У нас були туристи, які бігли до укриття. Я думав, що один із нас загориться там на мить.
  Люк усміхнувся. Він уявив двох хлопців, одягнених для похорону, що катаються туди-сюди по вічному вогню Джона Ф. Кеннеді. Мабуть, це була справжня сцена.
  - Так, - сказав він. "Вони рухалися".
  - Ти мав на увазі те, що сказав мені? - сказав Мерфі. «Щодо того, щоб піднятися на борт? Добре, якщо ти цього не вчинив. Я просто перевіряю. Я був би не проти сховатися від дощу».
  — Я мав на увазі кожне слово, — сказав Люк. — У мене самого тут зараз є кілька проблем, але я сподіваюсь їх вирішити сьогодні. Як вам завтрашній день? Ви могли б зайти, озирнутися, можливо, розповісти про це босу.
  "Звучить чудово. Дві години?"
  — Дві години, — сказав Люк. "Тоді побачимося. Якщо мене раптом звільнять, я дам вам знати".
  Він повісив слухавку. Добре. Це було гаразд. Перспектива того, що Мерфі, можливо, приєднається до нас, можливо, отримає другий шанс… це було добре. Люк потребував гарних речей прямо зараз.
  Він знову набрав Бекку.
  Вона миттєво відповіла. "Привіт? Люк?
  "Привіт, крихітко."
  «Боже мій, як приємно чути твій голос. Я бачив це по телевізору і не знав, що думати. Я був так-"
  Люк перервав її. - Що по телевізору?
  Це було неправильне питання. Через долі секунди вона вирушила на стрибки.
  "У новинах. Вони мали сюжет про американську атаку на Росію. Вони сказали, що подробиць не багато, тому що це абсолютно секретно. Але це було порятунок ув'язнених, і багато людей загинуло. Я відразу подумав про твою місію. Вони назвали порятунок кривавою. лазнею.А тепер усі ці... не знаю, як їх назвати.Провокації?Минулої ночі над Аляською сталася перестрілка з винищувачами.Було збито кілька літаків.Кажуть, ми можемо опинитися на порозі Третьої світової війни.О, Люк, це так...
  Він підняв руку, хоч, звичайно, вона цього не бачила. "Дорогий? Мила, все гаразд. Немає війни. Більш холоднокровні збираються...
  — Ти був там, Люку? Ви були в Росії? Її голос упав трохи вище за шепот. - Ти все це почав?
  - Бекко, послухай ...
  - А ти? Ти вбив усіх цих людей?
  Він зробив паузу. Мовчання між ними затяглося.
  Її голос тремтів. «Вони сказали, що то була кривава лазня. Почнеться війна».
  - Ні, - сказав він нарешті. І тепер, коли він збрехав їй, він твердо став на бік брехні. Більше жодних махінацій. Немає більше возитися. "Мене там не було. Я ніколи не їхав з Туреччини. Але я знаю про цю місію, мене послали стежити за нею і бути частиною групи зв'язку, і я знаю, що сталося. Якщо вони кажуть, що це була кривава лазня, то в кращому разі перебільшують, а в гіршому — брешуть. Так, була перестрілка, але навіть не ясно, чи хтось постраждав. З нашого боку, нікого не було».
  Він майже не міг повірити, що щойно сказав це. Він глянув на пов'язки на руці. Ще один був на його гомілки, нині прикритий штанинами. У нього двічі стріляли. Йому було дуже боляче.
  Як він мав це приховати?
  Відповідь прийшла до нього так само швидко, як він запитав: уникаючи її, поки він майже не одужає.
  Якоїсь миті і незабаром йому знову доведеться виїхати з міста. О чувак. Можливо, Дон міг би відправити його із завданням на пляжі на північ від Сан-Франциско.
  — Навіщо їм брехати? вона сказала.
  Він знизав плечима. Це було легко. «Телевізійні рейтинги. Ви знаєте стару приказку у телевізійних новинах: якщо це кровоточить, це веде».
  "Де ти зараз?" вона сказала.
  Люк мало не зітхнув із полегшенням. Вони поверталися до мирської території. Тут його опора була твердіша. "Я в офісі. Я прийшов пізно вночі. Я не дзвонив, бо не хотів тебе будити. Я поїхав додому в хатину, але тебе там не було. Дон дав мені сьогодні вихідний, тож я проспала. Я прийшла сюди нещодавно.
  «З якого номера ви дзвоните? Це було близько двадцяти цифр.
  Ага. Що.
  «Бекка, я хочу, щоб ти спробувала зрозуміти це якнайкраще. Я не брав участі в рейді через кордон, але моя участь в операції була і залишається засекреченою. Можливо, люди спробують підписатися на мене чи дізнатися про мене більше».
  «Боже мій, Люку. Це правда, чи не так? Я чую це за твоїм голосом, хіба не знаєш? Я знаю, коли ти брешеш мені. Ти був там, і то була кривава лазня. Правильно? Чи не це ти мені кажеш?
  "Бекка ..."
  — Ти вбивав людей, Люку?
  "Ні. У мене навіть зброї не було".
  «Люк, у нас народилася дитина! Хіба ти цього не можеш зрозуміти? Як ти можеш бути батьком нашого сина? Як ти можеш вбивати всіх цих людей і сподіватись повернутися додому і стати моїм чоловіком?
  - Бекко, я нікого не вбивав.
  Він глянув на стелю і похитав головою. Він копав себе дедалі глибше. Так був. Він узяв на себе місію та вбив людей. Він навіть не міг уявити, скільки їх. І тепер він брехав про це. Але він і раніше вбивав людей, дуже багато людей і вона ніколи не допитувала його так докладно.
  У будь-якому випадку, чи це справді було вбивство? Він робив свою роботу, і ці люди вбили б його, якби могли.
  То була її мати. Одрі підштовхувала її до цього. Це повинно було бути. Вона побачила свою можливість і спробувала вбити клин між ними, доки мала шанс.
  - Я в небезпеці? - сказала Бекка. - Дитина в небезпеці?
  - Тобі нічого не загрожує, - сказав він. — Але я справді думаю, що буде найкраще наступних кількох днів, поки все не вляжеться, залишатися ближче до будинку. Вас ніхто не шукає. Ніхто не знає, що ти там. Твої мама та тато там. Слуги там. У будинку хороша система безпеки.
  — О Боже, Люку.
  «Бекка, якби ти була в небезпеці, я був би першою людиною…»
  — Я не можу так жити, Люку. Я не можу цього зробити. Ти більше не в армії. Вам не обов'язково мати таку роботу. Вам не потрібно вбивати людей.
  Здавалося, її голос на мить обірвався. Коли він повернувся, він був глибшим, ніби в неї була грудка в горлі.
  — Ви наражаєте на небезпеку власну дитину. Я навіть не можу говорити з тобою зараз».
  — Мила, — почав він, і в цей момент він не знав, що збирається сказати далі. Але вона позбавила його необхідності думати про це.
  Лінія обірвалася.
  
  
  
  
  
  Розділ двадцять третій
  
  
  
  19:35 за арабським стандартним часом (12:35 за східним літнім часом)
  Лікарня Ібн Сіна
  Міжнародна зона (також відома як Зелена зона)
  Кархський район
  Багдад, Ірак
  
  
  - Ти гаразд, Боб? - сказав Великий Папочка Білл Кронін.
  Ед Ньюсем подивився на нього. Коли білі хлопчики пішли, він був людиною-ведмедем. Високий, кремезний, з широкими плечима і руками, з густою рудою бородою, що трохи сивіє. На ньому були штани кольору хакі, блискучі чорні туфлі та класична сорочка з відкритим коміром. День закінчився, але він виглядав так, наче тільки почав.
  Ед вперше зустрів Великого Папочку два місяці тому, коли SRT прибув сюди з однією місією, але потім врятував дочку президента. Ця людина була агентом ЦРУ, без жартів, так само завзято, як і вони.
  Ед бачив, як він трохи катував пару хлопців, які були його бранцями. Один із цих хлопців був американцем. Великий Папа вставив патрон у револьвер 38 калібру, прокрутив його і приставив до голови чоловіка. Старомодна гра в руську рулетку, і він тричі натискав на курок.
  Він облив іншого парубка бензином і погрожував підпалити йому ноги.
  Погано. Дупа.
  Ед був майже впевнений, що ти більше не мусив цим займатися.
  - Я гаразд, - сказав він. "Невеликий біль, але вони тримають її під контролем".
  Він лежав на ліжку у лікарні у Зеленій зоні Багдада. Місце було суворим та неприємним. Колись це була особиста лікарня Саддама Хусейна, місце, де лікували його родину та друзів. Але за американськими мірками.
  Ех. Хто знає? Ед намагався триматися подалі від лікарень.
  Ліжко, на якому він лежав, було незручним і надто маленьким для його тіла. Він відчував, як сталевий каркас впивається йому в спину крізь матрац. Минулої ночі або сьогодні рано-вранці йому зробили операцію на правому стегні, щоб витягти кулю, яка майже пробила стегнову артерію. Якби ця штука потрапила...
  Він похитав головою. Він би помер на човні до Джорджії. Йому навіть не хотілося про це думати.
  Його сусідом по кімнаті був великий білий хлопець із трубками, що входять і виходять із нього, включаючи кисневу маску та трубку у горлі. Він був підключений до всіляких машин, які їдять, що стежать за його життєвими показниками. Дитина була порізана кулеметним вогнем. Він був шматком м'яса.
  Ед побачив багато поранених у зоні бойових дій. Той пацан був кінчений. Ед проспав більшу частину дня, але іноді прокидався і дивився на дитину. Весь день він був непритомний, і Ед готовий був посперечатися, що більше ніколи не буде притомним.
  Малюк був за чотири фути від ліжечка Еда. Це було однаково що лягти поруч із Похмурим Жнецем. Білл Кронін, здавалося, взагалі не помічав дитину.
  — Як я опинився тут? - сказав Ед. Він чесно не пам'ятав.
  Великий Папа знизав плечима. — Ви приватний військовий підрядник на ім'я Боб Зайдеко. Вчора ввечері ви прямували до аеропорту, і ваш конвой був обстріляний. Вони привезли тебе сюди гелікоптером.
  Увійшла армійська медсестра. На ній була військова форма, черевики та сині хірургічні халати. Скраб мав логотип на лівих грудях, срібний хрест з деревом усередині і темно-червону стрічку по низу. На стрічці було нанесено трафаретом слово «Евакуар». Це була відзнака 115-го госпіталю бойової підтримки, армійського медичного підрозділу, коріння якого сягає за часів Першої світової війни у Франції.
  Вона подивилася на карту Еда. — Як ви почуваєтеся, містере... Зайдеко?
  Ім'я, здавалося, кинуло її. Ед сам ставив це питання. У них скінчилися імена для прикриття? Чи був хтось на землі справді на ім'я Зайдеко?
  Ед кивнув і посміхнувся, замовчуючи проблему. "Я відчуваю себе добре. Ви, хлопці, були чудові. Я думаю, коли моя виписка може бути. Я готовий, коли ти готовий.
  Вона посміхалася, але похитала головою. «Повірте мені, ми ввозимо та вивозимо людей звідси так швидко, як тільки можемо. Нам потрібні ліжка. Але у вас є принаймні 24 години, перш ніж ви отримаєте дозвіл на поїздку до Німеччини.
  — Чи можна я піду з ним погуляти? - сказав Великий Папа.
  Медсестра знизала плечима. «Якщо він почувається готовим до цього. Але я б не став заходити з ним надто далеко на випадок, якщо він ослабне. Містер Зайдеко велика людина. Я не впевнений, що ти зможеш його утримати.
  Великий Папа посміхнувся. "Я зроблю все можливе". Він глянув на Еда. — Що скажеш, велика людина? Хочеш спробувати трохи прогулятись?
  — Може, тобі треба віднести мене, — сказав Ед.
  
  
  * * *
  
  
  Було приємно трохи рухатися.
  Вони повільно йшли переповненими коридорами лікарні. Ед носив сині халати. Він кульгав, стискаючи в руці крапельницю для крапельниці. У нього були колеса внизу, і він легко котився кам'яною підлогою. У цій руці він мав маленький чорний клікер, через який він міг вводити невеликі дози морфію, якщо це було необхідно. В іншій руці він тримав тростину із сріблястого металу.
  Ед був здивований кількістю зусиль, які він витрачав лише на ходьбу.
  "У мене дійсно скінчився бензин", - сказав він. "Чудово."
  — Цього слід було чекати, — сказав Великий Папочка.
  Вони пройшли вестибюлем будівлі, а потім вийшли на територію в розпал раннього вечора. Вони повернули ліворуч від парадних дверей і пройшли між двома високими рядами вертикальних прямокутних бетонних плит десяти футів заввишки — противибухових стін на випадок, якщо хтось вирішить вчинити теракт смертника.
  Вони пройшли під зеленим навісом КПП. Тут стояв бетонний пост охорони. Великий Папа помахав черговим охоронцям. Ніхто не намагався їх зупинити.
  Потім вони вийшли надвір і пішли тротуаром, ліворуч від них була ще одна велика бетонна вибухозахищена стіна. Пара Хаммеров рухалася проїжджою частиною. Пішоходи вийшли на вечірні прогулянки.
  Зелена зона завжди була дивним місцем.
  — Гаразд, ось у чому справа, — сказав Великий Папа. Тепер вони були далекі від території лікарні. Надворі був рух, і ніхто їх не чув.
  - Вдар мене, - сказав Ед.
  «Ви були застрелені найгіршим із групи. Я мусив витягти тебе звідти. Грузія – гніздо шпигунів. Він кишить росіянами. Вся ця гра була нібито для того, щоб ми мали хедз-ап, якщо росіяни вирішать вторгнутися. Це жарт. Росіяни за два дні пробігають по всій країні, хедз-ап чи ні.
  «У будь-якому разі, я не хотів, щоб ви лежали у тбіліській лікарні, накачані наркотиками та вразливі після операції, тільки для того, щоб якийсь російський шпигун прийшов і стиснув ваші трубки. Отже, я попросив їх поставити вас у стабільний стан, і ми привезли вас сюди до Божої країни. Тут у Зоні абсолютно безпечно, і у нас набагато краще працює медичний персонал.
  Ед кивнув головою. - А Стоун?
  Він був побитий, але не так сильно. Ми посадили його в літак і відправили у Вашингтон. У польоті йому обробили рани».
  - Ой, - сказав Ед.
  Великий Папа засміявся. "Я впевнений, що це було дуже красиво".
  - В'язні?
  Великий Папа знизав плечима. «Засекречено. Але живий і здоровий, як я чув.
  - Молодята? - сказав Ед.
  — Ти ж знаєш, які це маленькі діти, — сказав Великий Папочка. «Непостійний. Вони раптово вирішили, що Туреччина не найкраще місце для медового місяця, тому зібрали речі та вирушили додому».
  Ед усміхнувся при думці про Суонну і Працю, що прикидаються подружньою парою.
  - Мій друг Гаррі?
  "Йому підрізали руку, він відкусив гарний шматок, але я чув, що він був п'яний як лорд через годину після того, як човен причалив до берега".
  Ед кивнув головою. «Отже, місію виконано, і все гаразд».
  - Ні, - сказав Великий Папа. "Нічого доброго. Вся ваша група була відсторонена минулої ночі. Росіяни в сказі, і було багато брязкання зброєю. Годин вісім тому у Беринговій протоці відбувся повітряний бій. Ми втратили один літак, вони втратили три. Зазвичай я сказав би, що холоднокровні візьмуть гору, але…”
  — Нас усунули? - сказав Ед.
  «Ед, послухай мене. Багато чого відбувається. Я знаю, ви з нетерпінням чекали на невелику відпустку в Іраку, але вам потрібно повернутися. Я знаю Стоуна багато років. Він буде просто у центрі подій. Я можу сказати навіть звідси. Але він б'є набагато сильніше, коли ти на його крилі. І йому справді потрібно буде дуже вдарити».
  - Ви чули даму, - сказав Ед. "Вони планують затримати мене ще ..."
  — Не має значення, — сказав Великий Папа. — Я витягну тебе звідси завтра вранці з першими променями сонця. Якщо пощастить та налагодиться зв'язок у Німеччині, ви повернетеся до США рано вдень за часом округу Колумбія».
  "В чому справа?" - сказав Ед.
  Великий Папа похитав головою. «Відв'язні губи топлять кораблі, мій друже».
  — Отже, дозвольте мені це пояснити прямо, — сказав Ед. — Ви хочете, щоб я мчав додому всупереч приписам лікаря, але не скажете мені чому?
  - Так, - сказав Великий Папа. "Абсолютно вірно. Я недостатньо добре вас знаю, щоб давати вам таку інформацію. Але скажемо так. Дуже мало хто знає про це в даний момент, це важливо, і ви захочете бути там».
  Він зупинився і зітхнув. — Стоун буде дуже радий, коли ти з'явишся.
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
  13:20 за східним літнім часом
  Штаб групи спеціального реагування
  Маклін, Вірджинія
  
  
  - Я можу знати, де президент.
  Люк заговорив ще до того, як Дон Морріс розпочав збори. Усі троє, Люк, Труді та Суонн, увійшли до кабінету всього за хвилину до цього і зайняли місця обличчям до столу Дону, як група неслухняних студентів у кабінеті директора.
  Дон зі сталевими очима, сіллю та перцем, що виглядав одночасно бездоганним і грізним у обтягуючій білій класичній сорочці, відкинувся на спинку шкіряного офісного крісла. Він напівпосміхнувся і похитав головою. Він видав хрюкаючий звук, який був майже, але не зовсім сміхом. Це було схоже на видих повітря, який могла виробляти гідравлічна система. Лука легко переклав його значення. На цей час він вільно говорив на Доні Моррісі:
  Це цифри.
  Дон глянув на Труді та Суонна, переглядаючи їхні очі, щоб зрозуміти, що вони можуть знати. Вони обидва повернулися до Люка.
  — Я піду з Білим домом, — сказав Суон. — Або, можливо, Кемп-Девід, враховуючи, що минулої ночі Білий дім зазнав нападу.
  "Президент зник", - сказав Дон. «Це не було оприлюднено через побоювання викликати масову паніку. Офіційно він знаходиться на самоті в невідомому місці з метою власної безпеки після нападу. Він буде доступним, коли Секретна служба вирішить, що це безпечно. Але засоби масової інформації вже ставлять незручні питання щодо цього, і це лише питання часу, коли менш відповідальні з них почнуть випльовувати теорії змови.
  «Весь апарат безпеки Сполучених Штатів оточив фургони. Щоб бути ясним, хоч ми були включені в коло, ми дуже стосуються цього. Ніхто не просить нас щось робити чи робити свій внесок. Але я щойно провів останні дев'яносто хвилин, слухаючи оцінки розвідки високого рівня про те, де може бути президент, щоб його можна було знайти до того, як ситуація вийде з-під контролю».
  Тепер він пильно дивився на Люка. «Тільки я думаю, що цей кіт уже виліз із мішка».
  "Президент зник?" - Сказала Труді. Її очі на мить розширилися, а потім знову заспокоїлися, коли її мозок почав обробляти разючу інформацію. "Що це хоча б значить? Як може пропадати людина, яка постійно оточена охороною? Російська атака на Білий дім…»
  - Не знаю, - сказав Дон. «Здається, ніхто не знає. Принаймні ніхто не хоче визнавати, що знає. Або майже ніхто. Чи не хочете просвітити нас, агенте Стоун?
  — Не можу сказати, як я довідався, — сказав Люк.
  - Ти не можеш сказати? - Сказав Дон. - Ви тут не працюєте? Хіба ж я не твій роботодавець?
  Люк знизав плечима. "Я не знаю. Кому ти розповідаєш. Мені зателефонували і сказали прийти. Жодного дзвінка про те, що мене більше не усунули».
  Дон махнув рукою. "Справедливо. Розкажи нам, що ти знаєш».
  Люк подивився на Свана. - Як ця кімната?
  Свон кивнув головою. "Гарний. Раз на тиждень ми прочісуємо все місце на наявність жуків. Ми прочісуємо офіси ключового персоналу кожні два дні. Досі ми були чисті як свисток. Здається, ніхто навіть не намагається проникнути».
  Тепер Люк кивнув головою. Він глянув на Дона. — Він може бути на конспіративній квартирі в горах Алегейні, неподалік містечка Чит-Брідж у Західній Вірджинії. Він знаходиться в глушині, і в цьому районі є щось таке, через що до будинку важко потрапити.
  Праці вже дістала з сумки невеликий ноутбук і відчинила його.
  — Як, на вашу думку, він там опинився? - Сказав Дон.
  Люк похитав головою. "Я не знаю. Але в мене є точна адреса, на випадок, якщо вона нам знадобиться. Це один із безіменних сільських маршрутів.
  — Чіт-Брідж насправді не місто, — сказала Труді. Вона швидко друкувала і перегортала екрани, її очі дивилися в екран і металися сюди-туди, її надгострий мозок швидко засвоював інформацію.
  Це некорпоративний район навколо старого критого мосту часів Громадянської війни, який перетинає річку Чит. Він знаходиться в Національному лісі Мононгахела. Крім віддаленого розташування, причина, через яку це місце було б важко потрапити, полягає в тому, що воно розташоване прямо в центрі Національної зони радіомовчання. Там заблоковано більшу частину радіо- та стільникового зв'язку. Wi-Fi заблоковано. Навіть мікрохвильові печі протизаконні. Усі інші види зв'язку, такі як стаціонарні та супутникові, постійно контролюються».
  Тепер усі дивилися на Труді.
  Вона знизала плечима. «Тепер ти збираєшся сказати, що не знав, що існує Національна зона радіомовчання, правда? І ти спитаєш мене, чому він тут.
  Дон вказав на неї однією рукою. "Зачаруйте нас".
  — У цьому немає нічого особливого, — сказала Труді. «Є два основні об'єкти. Радіотелескопічна обсерваторія Грін-Бенк у Грін-Бенк, Західна Вірджинія, та станція прослуховування Агентства національної безпеки у Шугар-Гроув, Західна Вірджинія. Ці два місця знаходяться приблизно за сорок миль один від одного. Чіт-Брідж знаходиться дуже близько до телескопа-обсерваторії. Але Шугар Гроув набагато важливіший об'єкт. АНБ там має надсекретну станцію ЕШЕЛОН.
  «Якщо вірити галасу, звідти перехоплюються усі міжнародні сполучення, що надходять на Східне узбережжя. Якщо вірити конспірологам, вони перехоплюють усі комунікації як міжнародні, так і внутрішні. Електронна пошта, телефон, супутник, радіо, все та вся. АНБ навіть не визнавало, що це місце існує, поки звіт, опублікований Європейським союзом у 2001 році, не викрив їх. Хоч би що вони робили, весь цей регіон - мертва зона зв'язку. А дозволені комунікації, наприклад, радіозв'язок місцевої поліції та пожежників, підслуховує АНБ».
  Дон глянув на Люка.
  "Як ви думаєте, чому росіяни викрали президента Сполучених Штатів і привезли його у віддалене, затемнене місце, приховане прямо в лоні американських розвідувальних мереж?"
  Люк знизав плечима. "Я не говорив, що думаю, що це зробили росіяни".
  
  
  * * *
  
  
  Пройшла година.
  Вони перемістилися до конференц-зали. Це були Дон, Люк, Труді та Суонн. Двері в кімнату були зачинені.
  У Суонна на довгому столі для нарад стояло три відкриті ноутбуки. Він витяг загальні супутникові знімки всього регіону, а потім збільшив області, що розглядаються. На одному екрані було ширококутне зображення гір Алеґейні, від кордону Вірджинії до центральної частини Західної Вірджинії.
  На іншому екрані були крупним планом дві великі круглі галявини, прорізані в лісі, з білими будівлями, автостоянками, супутниковими антенами та обтічниками. Третій екран був розділене зображення. Одна половина була аерофотозйомкою густого лісу з ґрунтовою дорогою, що веде до великого будинку. Інша половина була крупним планом з висоти пташиного польоту самого будинку, великого і білого, з фронтонами в новоанглійському стилі і широкою кам'яною трубою, розташованого на крутому схилі з видом на долину між двома невисокими горами.
  Праці говорила. «Будинок та прилегла територія оформлені на іммігранта з Росії на ім'я Максим Клітка. Його зареєстрована адреса — поштова скринька у Нью-Джерсі».
  "Хто він?" - сказав Люк.
  Труди похитала головою. "Ніхто. Наскільки я можу судити, його не існує. Клітина - нетипове прізвище в Росії, та й у будь-яких східних країнах. Це жарт. У російській та сербській мові слово "клітина" означає клітку або клітку, на кшталт тюремної камери. Це також часто використовується як частина фрази для пташиної клітки».
  Люк подивився на Свана. «Скільки років цим зображенням?»
  "Три місяці. Це просто загальні дані з картографічного супутника".
  Плечі Люка зникли.
  Свон підняв палець. - Не починай, Стоуне. Ви хочете, щоб я надав вам докладні супутникові дані про цей будинок за вчорашній чи сьогоднішній час? Я можу зробити це. Я практично можу зазирнути у ці вікна заради тебе. Але це спричинить тривогу у людей, які, на вашу думку, там перебувають».
  — Хто, на мою думку, там? - сказав Люк. Він і сам не знав відповіді.
  «Ну ви ж не думаєте, що це росіяни, і я схильний з вами погодитися. Місце знаходиться в зоні відключення зв'язку, контрольованого АНБ. Навколо всього регіону стоїть конус тиші. Якщо я наберу невеликий перегляд цих координат, наші друзі дізнаються про це».
  Труд знову схопився. — У радіусі п'ятдесяти миль від цього місця немає міста чи міста будь-якого розміру. Там поблизу немає законної поліції, пожежної частини, лікарні чи диспетчерського пункту швидкої допомоги. Професійні служби екстреного реагування надаються на рівні округу, якщо є. Якщо ви хочете реального втручання поліції, вам доведеться покладатися на поліцію штату Західна Вірджинія».
  Дон глянув на Труди.
  - Що ти пропонуєш, Веллінгтон?
  Вона знизала плечима. «Як притулок чи як місце для захоплення ув'язнених, це майже підступно вдале місце. Сторонні не можуть мати радіозв'язок. Ви повинні були б запросити їх наперед. Навіщо вони тобі? Ну, ми хочемо вибити двері у цьому будинку. Це означає, що ви не можете мати будь-яке командування та контроль над операцією, не повідомивши про це АНБ заздалегідь.
  «Повітряний простір сам собою не обмежений, але якщо ви здійсните обліт дрона, про це дізнаються в Шугар-Гроув. У вас не може бути супутникових даних у реальному часі без їх відома. Ви не можете зателефонувати. Якщо ви запитуєте підтримку у державних чи місцевих правоохоронних органів, як ви вважаєте, у чому їхня лояльність? З вами чи з федеральним агентством, яке домінує у цьому регіоні? Як ви вважаєте, у АНБ немає кротів у поліції штату?
  — То ви кажете, що вважаєте, що Агентство національної безпеки Сполучених Штатів вкрало президента? - Сказав Дон.
  Труди похитала головою. "Я нічого не кажу. Я не кажу, що президент навіть там. Для мене ця частина не складається. Наскільки нам відомо, це міг бути просто великий порожній будинок на схилі гори. Ми могли б дістатися туди і знайти людину, яка смажить стейки та п'є" Але якщо ми збираємося туди вирушити, то, я думаю, нам потрібно буде зробити це в повній секретності».
  — І цілковита таємність буде навіть неможлива, — сказав Суон. «По периметру ділянки обгороджено паркан, і до нього веде довга ґрунтова дорога. Я припускаю, що ви зіткнетеся з електронною брамою, коли дістанетеся до паркану, і, ймовірно, на тій дорозі є камери. Хто б не був у цьому будинку, він дізнається, що ти йдеш.
  "Гвинтокрил?" - сказав Люк.
  Суонн знизав плечима. "Можливий. Але там все в горах і приземлитися ніде. Так що вам доведеться парити і швидко спускатися мотузкою у двір".
  Він зазначив широкомасштабне зображення регіону.
  «Якби ви обійшли всю область зовні і увійшли із заходу, це було б вашим найкращим виглядом. Ви входите з боку Західної Вірджинії, а станція прослуховування Шугар-Гроув знаходиться далеко на схід від вас, недалеко від кордону з Вірджинією. Вони можуть не одразу звернути на тебе увагу.
  Тепер вказала Труді. «Якщо вертоліт проїде цим коридором з північного заходу, слідуючи трасою 250 США, ви можете бути рано вранці дорожнім вертольотом або дорожніми поліцейськими, які стежать за дорогами в пошуках спідерів. Шосе проходить за п'ять миль на північ від будинку. Ви можете відрізати його в останню секунду, і я готовий посперечатися, що вертоліт SRT зможе перетнути територію, що залишилася, за дві або три хвилини».
  Свон кивнув головою. «За дві хвилини до того, як ти потрапиш у будинок, ти можеш зателефонувати мені супутниковим телефоном. Я міг би бути готовим виводити зображення в реальному часі, щоб ви не йшли повністю наосліп. Так, це попередить АНБ, але якщо вони справді у змові з тими, хто перебуває в цьому будинку, у них майже не буде часу передати попередження.
  Люк глянув на Дона.
  Дон відкинувся на спинку крісла. Він схрестив руки на голові, пригладжуючи волосся з сивиною. Він кивнув головою.
  — Як ви знаєте, ми нарощуємо темпи. Тепер у нас є хлопці із досвідом спецназу. Вертоліт вміщує шість осіб із прибраним спорядженням. Я можу дати вам п'ять добрих людей, ви округлите до шести. Ви можете зробити це з шістьма?
  Люк дивився на будинок і навколишню територію.
  - Вертоліт SRT - пасажирський птах. Він не призначений для швидкого спуску мотузки».
  "Ні. Я міг би посмикати за ниточки і привезти сюди "Чорного яструба" або "Маленьку пташку" для тренувальних вправ, але це викличе подив, якщо я скажу, що мені це потрібно до світанку.
  Люк кивнув головою. «Ми можемо змусити нашого птаха працювати. А шість? Так, я думаю, ми можемо зробити це з шістьма. Ми тільки-но знищили половину Російської імперії чотирма. Все, що ми тут робимо, це стукаємо у двері».
  - Дін-дон, - сказав Суон. "Ейвон дзвонить".
  — Крім того, що там може бути президент, — сказала Труді.
  Дон похитав головою. Він хмикнув. «Вони скажуть, що я божевільний старий дурень. Мабуть, вигнали мене на пасовище після цього. Я тільки-но відсторонив своїх найкращих людей через тиск зверху, потім я в односторонньому порядку відсторонив їх від усунення, і тепер ми збираємося напасти на конспіративну квартиру американської розвідки, нікого не попередивши. Тому що, ґрунтуючись на відсутності будь-яких доказів, ми вважаємо, що президент може бути там».
  Люк глянув на нього. — Чи це означає, що ми йдемо всередину?
  Погляд Дону був жорстким і серйозним. «Якщо ви думаєте, що ця агенція зараз висить на волосині, просто зачекайте до завтра. Натомість ми висітимемо на шиях. Але так, ми входимо.
  Він зупинився і зітхнув.
  — Я не бачу іншого виходу.
  
  
  
  
  
  Розділ двадцять п'ятий
  
  
  
  16:45 за східним літнім часом
  На південь від канадського кордону
  Ньюпорт, Вермонт
  
  
  Місце котилося до біса.
  Лоуренс Келлер працював швидко, входячи і виходячи з дому, і ледве міг змусити себе глянути на нього. Його старий літній будиночок. Він був за кермом весь день, він був страшенно виснажений, і це місце вибивало його з колії. Якби він зосередив на цьому надто багато уваги, то була ймовірність, що він міг би почати плакати.
  Будинок був крихітним, 700 квадратних футів, одна спальня, одна повноцінна ванна кімната, а також шикарна комора з туалетом та раковиною. Йому було понад сто років. Обшивка з кедрової гальки, термін придатності якої минув на десятиліття, стала сірою, жовтою та коричневою. Частина їх гнила. Водостічні жолоби були забиті минулої осені листям. Між бітумною черепицею на даху зростав якийсь мох. Зими тут були довгі й холодні, але цей мох був живучим.
  Це виглядало жахливо.
  До того ж будинок занепав. Він утомився і забув, як стояти прямо. Здавалося, що він може впасти сам у будь-яку хвилину. Йому справді треба було краще дбати про нього. Правду кажучи, він майже не піднімався сюди більше.
  У його старому заміському будинку у Вермонті було дві добрі речі. По-перше, і набагато менш важлива з двох обставин, враховуючи обставини, було те, що будинок розташовувався на невеликому півострові землі під назвою Лейк-Парк, який врізався в озеро Мемфремагог за кілька миль на північ від Ньюпорта. Будинок стояв прямо на гігантському озері, а його задня палуба виходила на воду та навколишню місцевість.
  Найголовніше в цьому будинку було те, що він знаходився всього за пару миль на південь від канадського кордону, в тихому, трохи забутому куточку штату. Люди тут були бідні. Вони не надто вийшли. Вони не цікавилися тобою. Келлер десь бачив статистичні дані про те, що третину городян Ньюпорта можна вважати такими, що страждають ожирінням. Час пройшов повз цю область. Тепер залишалося трохи посидіти та поїсти.
  Будинок належав людині на ім'я Кевін Лоуренс. Кевін Лоуренс дуже схожий на Лоуренса Келлера. Насправді, вони були ідентичні у всьому. У Кевіна також були права водія Вермонта і коричневий седан Oldsmobile Cutlass Ciera 1995 року випуску з номерними знаками Вермонта. Реєстрація автомобіля була актуальною.
  Прямо зараз машина була припаркована у маленькому гаражі на задньому дворі разом із каное, велосипедом, шезлонгами та купою інших літніх речей, які він не вивозив і навіть не дивився роками. Вікна гаража були забиті цвяхами. Ти не міг зазирнути усередину. У будь-якому разі нікому не було причин туди заглядати. Непоказний автомобіль був одним із найнадійніших комплектів коліс, які колись були у Кевіна Лоуренса та Лоуренса Келлера.
  За кілька хвилин він збирався увійти туди, запустити Ciera і витягти її. Потім він збирався виставити на продаж розкішну Audi Quattro Лоуренса Келлера. Незабаром після того, як Келлер залишив свою квартиру в окрузі Колумбія, він змінив свій BMW на Quattro, який він тримав у підземному гаражі в Сільвер-Спрінг, штат Меріленд.
  Проходячи через двір, Келлер мигцем побачив озеро. Це був чудовий ранній літній день, і кілька дітей каталися на водних лижах із маленького моторного човна. Озеро було гарне.
  «Людина про людину, — сказав він.
  Він справді повинен був зробити більше з цим місцем. Це не зайняло б багато часу, щоб зробити його дуже гарним місцем для проведення часу. Але він дозволив собі захопитися хвилюванням життя в окрузі Колумбія. Він був такий важливий! Начальник штабу президента! Потім президент безцеремонно вигнав його на узбіччя. А тепер президент...
  Він відкинув цю думку.
  Через деякий час він уже був за кермом "Олдсмобіля". Ауді була замкнена. Маленький будинок був замкнений. А у Кевіна Лоуренса були всі його документи та багаж (включаючи пістолет) разом із сімома тисячами канадських доларів. Він виїжджав із країни.
  Чекати не було сенсу. Будь-якої миті може вибухнути справжня війна. Якби це сталося, вони могли б раптово вирішити закрити кордон. Крім того, у якийсь момент хтось у суспільстві мав зрозуміти, що президент зник. Коли це сталося, всі ставки було знято.
  Він узяв Норт-Дербі-роуд і попрямував на схід прямо вздовж кордону. Наприкінці дороги він повернув ліворуч на Бібі-роуд. Пошта була на розі зліва від нього.
  Прямо на кордоні, там, де Бібі-роуд з'єднувалася з Канадською трасою 247, була будівля Агентства прикордонної служби Канади. Офіси розташовувалися в парі невеликих будівель, що віддалялися від дороги. Один із них виглядав так, ніби раніше був банком, з невеликим наскрізним віконцем під навісом зовні. Вам навіть не потрібно було зупинятись на досягнутому.
  Цей в'їзд до Канади був секретом Полішинеля. Для місцевих жителів, які цілими днями їздили сюди-туди між країнами, часто виконуючи дрібні доручення, це було само собою зрозумілою справою. Тут не було митного посту Сполучених Штатів.
  За кілька миль на схід було встановлено суворіший прикордонний контроль на лінії між Дербі Лайн, Вермонт, і Рок-Айлендом, Квебек. Але навіть там переправа не мала великої проблеми. Прикордонний контроль знаходився просто на головній вулиці. І Лоуренс знав, що в маленькому містечку люди мешкають у Сполучених Штатах на одному боці вулиці, а їхні сусіди через вулицю мешкають у Канаді.
  У свій час у місті була навіть одна пошта, єдина у світі міжнародна пошта. Канадці увійшли через одні двері, американці через інші. Посередині поверху була лінія, якою вони не повинні були переступати.
  На схід від нього знаходився справжній пункт митного та прикордонного контролю на міжштатній автомагістралі 91. Тисячі туристів на шосе зупинялися та перетинали там кордон. Іноді їхні машини обшукували щодо контрабанди. Іноді їм заважали. І мало вони знали, що перехід туди був цілком добровільним.
  Кевін Лоуренс вирішив перейти сюди. Колись тут могли поставити бетонні загородження та огорожі з колючого дроту, але в Рік Господній 2005 перехід все ще був відкритий навстіж. І саме так йому це подобалось.
  Біло-зелений позашляховик канадського прикордонного патруля був припаркований під навісом біля маленького майданчика для в'їзду. Проходячи повз, Кевін Лоуренс підняв руку і помахав канадському прикордоннику, що притулився до позашляховика. Чоловік помахав у відповідь.
  І так само Лоуренс Келлер і його двійник Кевін Лоуренс опинилися за кордоном і в іншій країні.
  Він був у машині, яка була майже невидимою, з номерними знаками Вермонта та водійськими правами Вермонта. Він був за дві години їзди від Монреаля, великого міста з 1,8 мільйонами жителів у місті та 3,5 мільйонами у столичному регіоні. Монреаль був великим містом і чудовим місцем для анонімності, можливо, навіть зникнення.
  Кевін Лоуренс мав маленьку квартирку в місті, pied-à-terre, «ногу на землі», як сказали б французи. І Кевін Лоуренс трохи говорив французькою, залишившись зі шкільних та студентських років.
  Лоуренс Келлер глибоко зітхнув, доки їхав на північ. Сьогодні вранці він викинув свій мобільний телефон у вікно неподалік кордону між Мерілендом і Делавером. Нехай простежать до цього місця, якщо зможуть, якусь трав'янисту ділянку вздовж шосе I-95, за сотні миль на південь звідси.
  Ах. Тепер усі біди залишилися позаду.
  Він збирався бути гаразд.
  
  
  
  
  
  Розділ двадцять шостий
  
  
  
  20:15 за східним літнім часом
  Потомакські башти
  Арлінгтон, Вірджинія
  
  
  - Ще трохи вина? вона сказала.
  Люк кивнув головою. «Сплеск. Чому б і ні?"
  Він був у квартирі Труді Веллінгтон із однією спальнею на восьмому поверсі висотного комплексу через воду від центру округу Колумбія. Звідси не було виходу назовні, але через високі вікна здавалося, що він є.
  З того місця, де він стояв, йому було видно панорамний вид на річку Потомак, що спускається до Національного парку Рейгана. Один за одним, без перерви, вгору річкою піднімалися товсті реактивні літаки, повільно знижуючись до злітно-посадкової смуги. Люк міг бачити їхню лінію, що мерехтить у сонячному світлі, що згасає, до самого горизонту, що чекає своєї черги приземлитися. Це був жвавий аеропорт.
  За аеропортом вирував потік машин на східній петлі Кільцевої дороги, де вона з'єднувалася з міжштатною автомагістраллю 95 у південній частині міста. День добігав кінця, і в людей горіло світло. Звідси червоні задні ліхтарі транспорту, що рухався на північ, виглядали як потоки лави.
  Вона прийшла з крихітної кухні з пляшкою охолодженого білого німецького вина. Лібфраумільх. Йому вистачило німецької, щоб перекласти: материнське молоко. Люк ніколи не пробував його раніше, але він був добрий. Пікантний, фруктовий, але не настільки солодкий, щоб смак нагадував сік. Спустився легко.
  Труди переодяглася у рожеві спортивні штани та легку синю футболку. Вона, мабуть, носила цю сорочку ще зі школи. Її стільки разів носили і прали, що вона почала ставати прозорою. Попереду на ньому була наклейка із зображенням Бетті Буп. Бетті нахилилася, щоб понюхати троянду, і показала багато ніг.
  Так приємно читати підпис унизу.
  Волосся Труді було розпущене. Вона влила ще трохи вина у його келих. Люк потрапив у біду.
  - Дякую, - сказав він. — Ти дуже добрий господар.
  Вона посміхнулася і налила собі ще трохи у свою склянку.
  Він був тут. Це трапилося. Не було ніякого способу обійти це зараз. Він повинен був повернутися в офіс SRT о першій годині ночі для заключного інструктажу зі своєю командою, підготуватися, а потім до третьої ранку на гелікоптері. Вони збиралися вразити ціль у сонні години перед світанком. Не було реального подиву. Це були просто циркадні ритми. Навіть професіонали, навчені чекати нападу та захищатися від нього, часто не могли залишатися напоготові посеред ночі.
  Але ближче до вечора він виявив, що так утомився, що не збирається робити довгий шлях назад на Східний берег. Чи міг він зняти номер у готелі та оплатити його? Звичайно, він, мабуть, міг би. Але він був виснажений і більше не міг ясно думати. Тому він спустився в роздягальню СТО, вимкнув світло і заснув на одній із лав.
  Через деякий час вона увійшла та розбудила його. Його очі розплющились, і вона побачила, що вона стоїть над ним. Йому знову було боляче, пігулки перестали діяти, доки він спав.
  — Що ти робиш, дурненький? вона сказала.
  Він похитав головою. "Я не знаю. Дрімати?"
  - Тут не можна спати, - сказала вона. "Це не добре. Ти не відпочинеш, а вранці маєш завдання.
  "Я знаю. Але я не можу пройти весь шлях додому. Це тригодинна подорож туди і назад».
  — Ти можеш прийти до мене, — сказала вона. - Ти можеш спати на дивані. Це буде набагато зручніше, ніж це. А ще краще, я віддам тобі ліжко.
  Це було розумно, звісно. І це був вхід на дуже слизьку стежку. Тепер він ковзав униз, прямуючи на дно, не маючи можливості ні зупинитися, ні навіть пригальмувати. Він усе ще втомився. Вино вдарило йому в голову. Бекка не розмовляла з ним. Найгірше, Бекка звинуватила його у вбивстві. Він брехав їй про свої місії. Вона примушувала його до цього. Було важко ковтати.
  Тим часом Труді знала про місії все. Вона їх не засуджувала. І Труді була чудова. Більш ніж красива, вона подивилася…
  Смачні.
  Він знав, що це не так. Він виправдовував свою поведінку. У нього народилася нова дитина. Він має просто піти. Вирушайте куди завгодно, в готель, поспіть у машині, у провулку, де завгодно. Він виконував місії, де він був ще виснажений, ніж це. Ось навіщо вони зробили декседрін.
  Він зосередився на її телевізорі. Це був великий плоский екран, встановлений на стіні зі штучної цегли. Цегла була якось приємним штрихом. Квартира була добре спроектована. Він мав визнати це. Хоч би що це було, воно йому подобалося. У цьому не було нічого особливого, але це було сучасно, скромно, дуже модно. Йому подобався її смак у меблях і довга червона пляма картини, що висіла на стіні. На мить він задумався, чи була квартира обставлена меблями, чи Труді все це вибирала сама.
  CNN показували по телевізору. Там був чоловік невизначеного віку. У нього була борода, довге волосся та синці на обличчі. На ньому була вільна сорочка з короткими рукавами на ґудзиках, майже як гавайська сорочка. Сорочка була брудною, наче він носив її кілька тижнів. Він був у трав'янистій місцевості, і люди позаду нього дивилися на нього. Він щось кричав і розмахував руками.
  Раніше сьогодні підпис унизу говорив: Вашингтон, округ Колумбія.
  Гладкий жіночий голос говорив поверх відео. «Це була сцена сьогодні вдень у парку Лафайєт у Вашингтоні, округ Колумбія, прямо через Пенсільванія-авеню від території Білого дому».
  Девід Барретт мертвий! - Закричав чоловік. «Президент мертвий! Вони взяли його! Я бачив це. Його таксист мертвий. Я дав йому таксі!
  «Ця людина, яку давні мешканці парку ідентифікували як Божевільного Джо, стверджує, що бачила, як президент Девід Барретт сідав у таксі минулої ночі, якраз перед таємничим нападом на Білий дім. Насправді, він стверджує, що збирався взяти таксі, але дозволив президенту Барретту взяти його на знак поваги. Він також стверджує, що таксі вів Джаджіт Брар, таксист, знайдений убитим біля Білого дому сьогодні вранці. Президента Барретта не бачили на публіці два дні, але представники Білого дому ясно дали зрозуміти, що він живий і здоровий».
  На екрані з'явилося відео, де троє великих чоловіків у костюмах ведуть Божевільного Джо через парк до їхнього чорного позашляховика. Божевільний Джо спробував звільнитися від їхньої хватки, але вони міцно тримали його. Його посадили на відкрите заднє сидіння і придавили головою, щоб він не вдарився об дах машини.
  Жіночий голос продовжив. «Людина на ім'я Божевільний Джо пізніше була помічена у супроводі, як вважають, офіцерів у цивільному столичному округу Колумбія або, можливо, поліції Капітолію».
  Тепер з'явилось нове зображення. Це була біла жінка середнього віку з довгими дредами. Вона була одягнена в яскраво забарвлену футболку з краваткою. Вона тримала маленьку табличку з написом ІМПІЧ БАРРЕТТ.
  «Джо дуже хороша людина, — сказала вона. «Він ніколи не завдавав шкоди душі, а іноді інші переслідують і переслідують його. Йому завжди радіють тут, у парку. Очевидно, ми віддаємо перевагу йому, коли він приймає ліки, але ми любимо його і обіймаємо його, яким би він не був».
  Люк показав на телевізор. Тепер Труд стояла дуже близько до нього.
  — Поки мене завтра вб'ють, я думаю, тобі треба знайти цього хлопця. Схоже, він має DC Metro».
  Вона обережно взяла келих з вином із його рук.
  «Божевільний Джо? Навіщо мені його шукати?
  Люк тепер дивився їй у вічі. Він був набагато вищий за неї. Слизький схил став ще крутішим і ще більш слизьким. І він падав.
  — Він може знати щось, чого ми не знаємо.
  Вона посміхнулася і облизнула губи. "Я сумніваюся в цьому. Там багато божевільних. Буде багато шалених теорій змови».
  Тепер їхні тіла майже притиснулися одне до одного. Він відчував вихідний від неї тваринний жар. Йому хотілося розірвати на частини її потерту сорочку. У голові задзвеніли тривожні дзвіночки.
  Червона тривога! Червона тривога! Червона тривога!
  Він нахилився до поцілунку.
  І зупинився.
  - Я не можу цього зробити, - сказав він. "У мене є дружина. У нас нова дитина».
  Труди посміхнулася, але її очі були суворі.
  «Ви не маєте робити нічого, чого не хочете. Ти не мій бранець.
  Він кивнув і глибоко зітхнув. Раптом на нього навалився весь тягар його виснаження. "Добре. Мені дійсно потрібно трохи поспати".
  Вона вказала на довгий диван.
  - Я принесу тобі пару подушок.
  
  
  
  
  
  Розділ двадцять сьомий
  
  
  
  28 червня
  4:05 ранку за східним літнім часом
  Вище US Route 250
  Всередині Національної зони радіомовчання
  Чіт-Брідж, Західна Вірджинія
  
  
  - Розрахунковий час прибуття шість хвилин, джентльмени, - сказав пілот.
  Люк визирнув у вікно. Було темно, чорно, найглибша частина ночі.
  Дорога зміїлася під ними стрічкою, перетинаючи густий ліс з обох боків. Гори хвилями йшли в далечінь.
  Він відчув цей старий струмок страху, адреналіну, збудження. Він почував себе живим і бадьорим. Джазовий. Декседрін, який він випив двадцять хвилин тому, не зашкодив.
  Він знав дію препарату. Його пульс почастішав. Його зіниці розширювалися, пропускаючи більше світла та покращуючи зір. Його слух став гострішим. У нього було більше енергії, більше витривалості, і він міг не спати довгий час. Дексі були його старими друзями. Але це було більше, ніж те.
  Він повернувся до своєї команди. Вони були в шоломах, з піднятими козирками, у чорній формі SRT, що покриває легкі бронежилети. На скринях висіли світлошумові гранати. Готові обрізи. Пістолети-кулемети MP5 готові. Біля одного сидіння вертикально стояв важкий таран, розрахований на двох. Вони виглядали недоречно у впорядкованому салоні нового представницького вертольота.
  Їхні погляди були прикуті до нього, пара пронизливих, але розслаблених, пара широко відкритих та нервових. Він майже не знав нікого із цих людей. Дон Морріс десь придбав їх усіх за останні тижні, але, знаючи Дона, вони були дуже гарні у своїй справі. Це були четверо чоловіків та жінка. Він був офіційно представлений ним уперше на брифінгу кілька годин тому. Він знав їх за іменами, вишитими на мундирах.
  - Добре, діти, - сказав він. «Ви знаєте справу. Ми збираємося з неповним персоналом та частково сліпими. Тож б'ємо сильно і швидко. Ми будемо вразливі, вибираючись з цього птаха, так що чим менше часу буде потрібно, тим більше шансів, що ви і ваш напарник вийдете звідси живими. Зрозуміло з цим?
  Усі кивнули.
  "Яка?"
  - Ясно, - сказали вони майже хором.
  «Швидка мотузка, ми проходимо водоспади двічі за раз. По одному з кожної сторони, послідовність у зворотному порядку: команда C, команда B, потім команда A. Вдартеся об землю, йдіть з дороги і будьте готові відкрити вогонь прикриття за необхідності. Швидко рухайтеся до будинку і розходьтеся. Розповсюдження. Якщо там є стрілки, ми хочемо ускладнити завдання».
  Він зробив паузу. "Чистий?"
  "Чистий!"
  "Команда С?"
  Світловолоса жінка і молодий темноволосий хлопець підняв руки. Він глянув на імена. Пейдж була жінкою. Декерс був чоловіком.
  «Ви потрібні мені, хлопці, за тим будинком, прикривайте задні виходи до того, як уріжеться таран. Будьте готові відкрити вогонь за будь-ким, хто виходить назовні. Тримайтеся подалі один від одного. У вас є одне правило: НЕ стріляйте у президента».
  C-Team усміхнулася, але Люку було не до сміху.
  "Команда Б?"
  Піднялися дві руки. Люк подивився на імена. Хокенс та Лофтхаус. Хто ці люди? Особи дивилися на нього.
  Люк підняв палець.
  «Один удар тараном. Це те що мені потрібно. Зробіть це найкращим з того, що ви коли-небудь робили. Іди на ганок за п'ять секунд до...
  Люк глянув на свого партнера. Це був високий хлопець із окладистою бородою та залізними очима. Його чорна уніформа була версією побиття дружин без рукавів. Його товсті, мускулисті руки були вкриті шаленими татуюваннями глибокого друку. Було кілька шрамів, які могли залишитись від куль. На ньому були написані спецоперації. Один погляд на нього змушував Люка нудьгувати за Едом Ньюсом. Ім'я Керрі було вишито на комбінезоні чоловіка.
  «За п'ять секунд до мене та Керрі. Вдарте в ці двері, киньте свої світлошумові гранати, а потім різко відступіть. Проходимо на повній швидкості. Як тільки пройдемо, гармати напоготові і в двері позаду нас. Обережно, однак. Ми можемо потрапити у вогонь.
  Він глянув на Керрі.
  — Це ти і я, друже. Я відчуваю, що ти це робив раніше.
  Хлопець усміхнувся. Він не мав переднього зуба. "Ах да."
  — Ми не терпимо опору, — сказав Люк. «Ми не хочемо перестрілки, але ми зупинимо будь-кого, хто це зробить. Хтось стріляє, хтось навіть показує зброю, вони поза грою. Проте ми тут не для того, щоб вбивати президента Сполучених Штатів. Прохолодний?
  "А що, якщо люди там американці?" - сказав Керрі.
  "Якщо вони американці, вони бачать, що ми наближаємося, і здаються", - сказав Люк.
  - Прибуття за три хвилини, - сказав голос пілота по інтеркому.
  Люк дістав супутниковий телефон і набрав номер Суонна. Сигнал танцював із землі в космос і назад.
  «Я бачу ваду у всій цій операції, — сказав Керрі.
  — Зараз саме час порушити це питання, — сказав Люк. — Ми завдамо удару за дві хвилини. Що такого було в цьому хлопці, що знову нагадало йому Еда?
  Чоловік знизав плечима. "Я думав про це. Мені це стало зрозумілим тільки зараз».
  Люк визирнув у вікно. Вони летіли низько і швидко рухалися крізь темряву. Схили пагорбів під ними були вкриті густими лісами. Вони були прямо над вершинами дерев. "Добре. Я весь у увазі."
  «Припустимо, ви із секретної служби й евакуювали сюди президента, щоб убезпечити його після нападу на Білий дім? Потім жменька божевільних, схожих на спецназ, падає з неба і ломиться у ваші двері в ранні години перед світанком? Ти просто збираєшся здатися? Чи ти будеш битися на смерть?
  У слухавці пролунав голос Суонна. - Люк? Його голос був у динаміці. Його чули всі у пасажирському салоні вертольота.
  - Так, Суон.
  - Добре, - сказав Суон. «Годинник цокає. Вони дізнаються, що ми прийдемо будь-якої секунди. Я щойно витягнув зображення у реальному часі».
  "Як він виглядає?"
  «Здається, що там нікого немає, – сказав Суонн. “На території немає персоналу. У високих фронтонах немає стрільців. Машин біля будинку нема. На ганку нікого. Усередині горить пара вогнів, але вони можуть працювати за таймером. Місце виглядає абсолютно порожнім».
  Це було дивно.
  "Добре. Нікого немає вдома. Я сподіваюся, що це виявиться правдою. Нікуди не ходи. Ви можете нам знадобитися.
  "Я прямо тут." Телефон вимкнувся.
  Люк глянув на Керрі.
  — Припустімо, що ви з секретної служби, — сказав він. — А ви захищаєте президента Сполучених Штатів. У вас, мабуть, є пара броньованих позашляховиків, припаркованих перед входом, і кілька хлопців, які гуляють зі зброєю, чи не так? У вас є снайпери у найвищих ешелонах влади. Може, це Чорний Яструб, що стирчить із його морди важкою зброєю?
  Керрі посміхнувся.
  Люк глянув на решту. «Добре, СТО. Очі гострі, голови на шарнірах. Це може бути просто практика сьогодні, але якщо це так, давайте зробимо це добре. Зрозуміло?
  - Чисто, - сказали вони як один.
  Люк глянув на Керрі. "Чистий?"
  Керрі знизав плечима. "Чистий."
  — Прибуття за тридцять секунд, — сказав пілот. «Ми маємо зображення мети. Замки дверей кабіни розблоковані. Приготуйтеся до висадки».
  
  
  * * *
  
  
  "Іти!" - крикнув Люк. "Іти! Іти! Іти!"
  Від відкритого дверного отвору вертольота висіла товста мотузка. Вертоліт низько завис над ґрунтовою дорогою, що веде до будинку. То була вразлива позиція. Якщо на них нападуть, вертоліт не матиме зброї, щоб дати відсіч.
  Звідси Люк міг легко розгледіти великий білий будинок, що стояв над крутим урвищем до густого листя далеко внизу. Якщо не рахувати блідо-жовтого світла на першому поверсі, вікна були схожі на темні очі в черепі.
  C-Team вийшла з обох боків. Люк глянув на годинник. 4:12. Він натиснув зелену кнопку СТАРТ на секундомірі. Він зачекав три секунди.
  "Поза!" він гукнув. "Ходімо! Ходімо!"
  Наступні два команда тарана впали за борти.
  Люк висунув голову з дверей і подивився під себе. Все було ясно. Він глянув на Керрі, що стояв навпроти нього з хатини.
  "Команда!" він гукнув. "Поза!"
  Він пішов за борт. Секундою пізніше, можливо, двома, він приземлився на ґрунтову дорогу. Він озирнувся, намагаючись зорієнтуватися. Перші чотири впали бігли попереду по невисокому пагорбі до будинку, рухаючись швидко.
  Він зняв рушницю і побіг. Навпроти нього, приблизно за двадцять ярдів, біг Керрі, не відстаючи від нього.
  Попереду C-Team розділилася: жінка зайняла ліву сторону будинку, чоловік правий. B-Team збігла сходами до великого ґанку. Дрова були акуратно складені на полозах уздовж стіни.
  Двоє чоловіків підійшли до вхідних дверей із важким тараном. Це був таран типу, що коливається, кожен чоловік тримав ручку з кожного боку. Вони не видали жодного звуку.
  Люк збіг сходами на секунду раніше за Керрі. Праворуч від нього світ йшов униз темним схилом гори. Він миттю побачив чорний вертоліт SRT, що кружляв.
  Прямо попереду двоє чоловіків відступили назад і змахнули тараном.
  БАМ!
  Двері вибухнули всередину і розлетілися. Таранники кинули світлошумові гранати і пірнули назад.
  Три…
  Два…
  Один…
  ПЛЮПНУТИ! ПЛЮПНУТИ!
  Час був ідеальним. Люк побачив спалах світла і почув приголомшливі вибухи. Половиці тремтіли під ногами. За мить він увірвався у відчинені двері. Дим затримався у повітрі, і він пробрався крізь нього.
  "Вниз!" - заволав він. "Вниз! Спускатися!"
  Миттю пізніше Керрі була позаду нього, кричачи те саме.
  Їхні голоси луною лунали по хаті. Люк рухався широким відкритим простором. Стеля в атріумі була двоповерховою, з подвійним рядом вікон, що відкривали вид на круту голу долину. Вдалині виднілися вогні, можливо, невелике село чи якийсь табір.
  Люк пройшов крізь білі колони у грецькому стилі. Він рухався швидко, ховаючись за стіною. Він стояв прямо перед широким дверним отвором великої кімнати. Навпроти нього був великий кам'яний камін. Підлога була з полірованого мармуру. У кутку горіла висока лампа, випромінюючи коло жовтого світла.
  За ним він міг чути стукіт електронного замку в розбитих дверях.
  Біп… біп… біп… біп… біп… біп…
  Потім люди з тараном. Вони ввійшли до будинку.
  "Вниз!" вони кричали. "Поліція! Спускатися!"
  Люк зупинився. Він тримав пістолет напоготові, але повільно увійшов до кімнати. Тут було четверо чоловіків. На підлозі лежали троє чоловіків, довкола їхніх голів розтікалася кров, застигла, липка. Двоє чоловіків були одягнені у легкі вітровки та джинси. Один був у синьому спортивному костюмі.
  Люк майже їх не бачив.
  Тут був ще один чоловік. Він сидів у великому кріслі з синьо-білим квітковим візерунком. Він був дуже високим, струнким, з сивим волоссям. На ньому були джинси, білі кросівки та темна бавовняна футболка з V-подібним вирізом. Було безглуздо бачити його в такому одязі. Люк звик бачити його у костюмах.
  У нього був темний кляп у роті та пов'язка на очах. Його зап'ястя, здавалося, були пов'язані за спиною. Його голова була схилена набік. У нього була явно безкістна постава мерця, така ж мертва, як і люди на підлозі. Обличчя його було блідим, із зеленуватим відтінком. У темряві Люк побачив кров на стільці і темнішу пляму на темній сорочці чоловіка. Незважаючи на це, він не міг зрозуміти причини смерті. Його розстріляли? Його зарізали?
  Позаду Люка Керрі щойно увійшла до кімнати.
  - Боже мій, - сказав він собі під ніс.
  — Знайдіть будинок, — сказав Люк. "Прямо зараз. Скажіть C-Team, щоб вони встановили оборонну лінію обличчям до дороги, наскільки це можливо. Тоді візьміть B-Team і обшукайте весь цей проклятий будинок. Хто медик на цій операції?"
  Керрі все ще стояв там, дивлячись на тіло.
  "Пейдж".
  "Жінка?"
  Керрі кивнув головою. Його очі не відривалися від тіла у кріслі. Він говорив неуважно. «Якогось моменту вона була у відділенні невідкладної допомоги. До цього вона була польовим медиком у 10-й гірничострілецькій дивізії, щось у цьому роді. Я не знаю. Я познайомився з нею лише тиждень тому.
  Люк озирнувся на Керрі. Команда Б вже була тут і теж дивилася. У цій кімнаті з Люком перебували троє чоловіків, добре навчених, досвідчених, але також з відвислою щелепою, ніби в шоці від особливо жахливої битви.
  «Добре, не думайте поки що про оборонний периметр. Приведи сюди Пейдж.
  Люк подивився на двох інших чоловіків. - Ви двоє, - сказав він. «Обшукайте решту будинку! Йти!
  Їхні ноги почали човгати, а очі почали відриватися від побаченого перед ними.
  "В даний час!"
  Чоловіки вирвалися зі своїх мрій. Мова їхнього тіла стала настороженою, і раптом вони знову стали професіоналами. Вони підняли рушниці, повернулися та зникли. За кілька секунд він почув, як вони вибивають двері і ходять по кімнатах. Він почув тупіт пари черевиків сходами.
  Люк витяг свій супутниковий телефон. Він знову натиснув на кнопку швидкого набору, щоб викликати Суонна. Він почекав, доки телефон зробить свою справу.
  Сван узяв слухавку. “Найкраща китайська їжа номер один.”
  - Суонн, у нас великі проблеми, - сказав Люк.
  — Розкажіть мені про це, — сказав Суон. "Де ти?"
  - Ми в домі.
  - Зустріти опір?
  Люк похитав головою. "Ні. Не так далеко."
  "Добре дивись. Я припускаю, що ви, хлопці, включили сигналізацію сюди. З резидентури АНБ у Шугар Гроув щойно виїхала низка позашляховиків. Вони одержимі шкірою, але їм потрібен час, щоб дістатися туди. Гірше того, з півдня до вас прямують два бойові вертольоти «Апач». Дивно, звідки вони взялися, але вони будуть над вами за п'ять хвилин. Дон сказав вертольоту SRT знайти місце для посадки і здатися тому, хто першим направить на них зброю. Нема рації бігти за ним і бути збитим.
  "Сван ..."
  «Є мигалки набагато ближче, ніж позашляховики, які рухаються у вашому напрямку. Я припускаю, що місцеві шерифи чи, можливо, поліція штату. Ах, зачекайте секунду. Я щойно втратив свою стрічку…»
  - Суонн, мені потрібно...
  «Окей, хтось викинув мене із супутника. Ми знову сліпі».
  "Сван, заткнися на секунду".
  Свон зупинився. Коли він знову заговорив, його голос звучав трохи дратівливо. - Добре, Стоуне. Можу я чимось допомогти?"
  «Мені потрібна увага ЗМІ. Скажи Праці, щоб вона діяла по-великому. Неважливо, хто прийде сюди першим, CNN, Fox, місцеві агенції новин, National Enquirer, мені все одно. Але вони потрібні нам тут, на землі, у цьому будинку, поки це місце не захопили урядові шпигуни. Ми будемо утримувати його, доки зможемо, але якщо вони прийдуть із силою, зрештою нам доведеться здатися. Тут щось відбувається, і я боюся, що в цьому причетні наші люди, агенти американської розвідки.
  Він глибоко зітхнув. Він збирався продовжити, але Сван уже говорив.
  - Е-е, ЗМІ - це не наш відділ, Стоун. Я знаю, що збирається сказати Дон, навіть не питаючи. Всі запити розглядаються в офісі зв'язків зі ЗМІ у штаб-квартирі Бюро в центрі міста. Я маю на увазі, що дуже чітке розмежування завдань. Ми дійсно є субагентством дуже…”
  Суонн говорив ще щось, але звук позаду Люка привернув його увагу.
  Він обернувся і побачив Пейдж. Вийшовши з вертольота і знявши шолом, вона була маленькою красивою білявкою з волоссям, зібраним у пучок. Її обличчя говорило, що вона старша, ніж здавалася раніше, напевно старша за Люка.
  Це мало сенс. Армійський медик, медсестра у лікарні, а тепер висаджується з вертольотів та вибиває двері за допомогою SRT. Вона багато зробила. Не вперше Люк відчув приплив захоплення проникливістю Дону. Він умів знаходити та використовувати потрібних людей.
  Рот Пейдж був напіввідкритий, а її блакитні очі бігали від тіла до тіла. Вона здавалася здивованою, але не шокованою. Вона стримувала свої емоції. Вона бачила це раніше.
  «Чи можете ви назвати приблизний час смерті на цих тілах, не ступаючи по всьому місцю злочину?» - сказав їй Люк.
  Вона знизала плечима і кивнула. «Я можу оцінити на підставі трупного задухи. Я також можу розрізати штани одному чоловікові та виміряти ректальну температуру. Я можу це зробити, не рухаючи тіло і не торкаючись ран. Повинен мінімально заважати сцені. Це тільки одне тіло, але я сказав би, що воно дасть нам зразкове уявлення про всіх них».
  Люк вказав на одного з чоловіків на підлозі, найдальшого від центру кімнати. Він уже лежав на боці.
  - Той самий, - сказав він. "Нікому немає справи до нього".
  Голос Суонна телефоном ставав все більш роздратованим. — Люку, ти що…
  - Суонн, мені потрібна команда криміналістів, - сказав Люк. - У мене тут тіла. Я збираюся отримати приблизний час смерті, але мені потрібні справжні судмедексперти, судмедексперт, дев'ять ярдів. Мені потрібно, щоб хтось із авторитетних осіб прийшов сюди та закрив цей сайт. Хтось, кому ми можемо довіряти. Скажи Дону, що я прошу Бюро надіслати сюди команду якнайшвидше. Я впевнений, що ФБР не було в цьому замішане, і я думаю, що ми можемо довіряти цьому. Але вони мені потрібні швидко. Бажано з польового офісу, що знаходиться поблизу.
  "Люк ..."
  «Президент мертвий, Суонн. Добре? Ти мене почув? Президент тут і він мертвий. Так що дай мені те, що я просив, гаразд? Вчора, якщо ви не заперечуєте.
  Люк повісив слухавку. Його серце билося.
  - Повне трупне задублення, включаючи руки і ноги, - сказала Пейдж з підлоги позаду нього. «Немає жодних доказів того, що суворість почала знижуватися. Температура тіла 74,3 приблизно така ж, як і кімнатна температура. Гарний здогад: цей хлопець був мертвий між двадцятьма і двадцятьма чотирма годинами. Блідість припускає, що він помер прямо тут, де ми його знайшли.
  Люк глянув на годинник. Чотири двадцять ранку. Згідно з секундоміром, команда С зістрибнула з вертольота вісім з половиною хвилин тому.
  Він спробував упорядкувати думки, подумати про багато речей, які він, ймовірно, забув. Він знав, що повинен почати готуватись, щоб затримати всіх охочих, але не міг відірвати очей від сцени перед ним.
  Мерцем у кріслі був президент Девід Барретт.
  
  
  * * *
  
  
  — Заспокойся, — сказав Люк. — Поки що ні в кого не стріляйте.
  Він стояв на широкому ґанку будинку, на верхній сходинці. Він розмовляв із Керрі, своїм партнером по команді «А». Керрі стояв за ним, тримаючи в руках свій MP5. Чоловік створений для гарного театру – великий та м'язистий. Зі своєю густою бородою та татуюваннями він виглядав як крутий хлопець із кіно.
  Було ще темно, але слабке світло тільки починало з'являтися через горизонт на сході. Там не було нічого, крім лісу та гір. Це і вертоліт «Апач», що ширяє, гармати на носі якого були спрямовані прямо на будинок. Навіть з такої відстані гуркіт його двигунів і биття роторів змушували ґанок трохи вібрувати.
  Люк насторожено глянув на вертоліт. Якби він захотів, то міг би перетворити це місце на фундамент за лічені хвилини. Він може перетворити Люка та Керрі на рідину за лічені секунди.
  Група чоловіків, не менше дюжини, підійшла до сходів. Ведучий був великим та товстим. На ньому була сіро-коричнева форма і високий ковбойський капелюх. Він ніс дробовик. Він був просто трохи пузатим, начебто він насолоджувався кількома напоями після роботи. Йому могло бути років сорок, а може, й п'ятдесят. Важко сказати.
  За ним та його групою стояло кілька поліцейських машин із мигалками. У них також була броньована штурмова вантажівка Bearcat.
  Коли чоловік опинився за десять футів від сходів, Люк покликав його.
  "Добре. Цього достатньо».
  Чоловік глянув на Стоуна.
  — Сер, я інспектор Реджі Харріс із відділу надзвичайних ситуацій округу Рендольф. Ми також є місцевим відділенням Міністерства внутрішньої безпеки».
  У його голосі була легка сільська нотка, досить відточена, щоб сказати вам, що ця людина була професіоналом, але досить відчутна, щоб ви зрозуміли, що вона вийшла з глушині і говорить правду. Він потрапив у крапку. Мабуть, знадобилася деяка робота, щоб удосконалити цей акцент.
  — Радий познайомитись, — сказав Люк. — Я агент Люк Стоун із групи спеціального реагування ФБР.
  — Що ж, агенте Стоун, я тут, щоб змінити вас і ваших людей. Зі мною є співробітники мого департаменту, а також підрозділи поліції округу Рендольф та округу Покахонтас. Ми всі наділені повноваженнями регіональних заступників Агентства національної безпеки. З нами ви в добрих руках».
  Люк похитав головою. Він майже посміхнувся.
  «Інспекторе Харрісе, моя команда знаходиться тут на якийсь час. Це федеральне місце злочину, і нам наказано утримувати позиції та охороняти це місце, доки…
  «Сер, мені наказано прибрати вашу команду силою, якщо потрібно».
  Люк зробив паузу, потім почав знову.
  — Доки сюди з Вашингтона та Вілінгу не прибудуть групи криміналістів ФБР та резервні агенти. Мені сказали, що перші підрозділи будуть тут протягом години.
  Чоловік раптом знову пішов до сходів.
  - Сер, мені доведеться попросити вас і вашу команду відступити. Ми є уповноваженими представниками Агентства національної безпеки у цьому регіоні. Ви можете піти з цієї будівлі, або ми видалимо вас».
  Люк говорив швидко та голосно.
  «Інспектор Харріс! Подивися ліворуч, якщо не заперечуєш.
  Ліворуч від Харріса і праворуч від Люка було велике вікно, що виходило на сходи. У тьмяному ранньому світлі деталі цього вікна були не такі очевидні. Але Харріс глянув на нього зараз, і його лінії стали чіткими.
  Вікно було відчинене наполовину, і Пейдж була там, стоячи навколішки з іншого боку. Її пістолет націлився на Харріса та його людей. Пейдж та пістолет були в основному силуетами.
  - Це агент Пейдж, - сказав Люк. — Вона висококваліфікований спецназівець із досвідом роботи на двох театрах бойових дій. Ти бачиш, що вона тримає?
  Харріс зупинився. - Це пістолет.
  Тепер Люк справді посміхнувся. — О, це більше, ніж пістолет. Це кулемет MP5, повністю автоматичний. Це дуже гарна зброя. Пейдж чудово стріляє, у неї сорок набоїв у магазині, і я бачив, як вона міняла магазини всього за пару секунд.
  Звісно, він блефував. Він щойно зустрів Пейдж цього ранку. Вона тримала пістолет Люка. Він ніколи не бачив, щоб вона обмінювалася журналами. Він гадки не мав, чи стріляла вона колись у таку штуку у своєму житті.
  — Вона запала на тебе, чи не так? Вона могла всадити у вас вісімдесят набоїв, хлопці, без паузи.
  Люк глибоко зітхнув, дозволивши своїм грудям здійматися і опускатися.
  — Ви наказали направити пістолет на братів-офіцерів, — сказав Харріс. "За це я візьму твій значок".
  Люк кивнув головою. — Можливо, але спочатку ця жінка перетворить вас та ваших чоловіків на швейцарський сир. І вона зробить це на мойому шляху.
  Настала довга тиша, ані звуку, окрім вертольота «Апач», десь там, у космосі. Люк не зводив очей з Харріса.
  «Я пропоную вам, хлопці, повернутися до воріт та встановити периметр безпеки навколо цього місця. Мені сказали, що найближчим часом має прибути загін з «Алкоголю, тютюну та вогнепальної зброї». Ці люди допоможуть тобі.
  Люк дивився у вічі Харрісу. Ці злі очі ставали ясніше в денному світлі, що згущується. Вони кидалися від Люка до Пейдж і назад до Люка.
  «Поки вони не прийдуть, зроби собі ласку і тримайся подалі від мене».
  
  
  
  
  
  Розділ двадцять восьмий
  
  
  
  6:55 ранку за східним літнім часом
  Центр спеціальної діяльності, Оперативне управління
  Центральне розвідувальне управління
  Ленглі, Вірджинія
  
  
  "Я відчуваю, що ви можете втратити контроль над цією ситуацією".
  Старий заспівав своїм невимовним голосом. У нього глибоко в горлі застряг дорожній гравій. Він щойно викурив сигарету до кінчика і тепер тремтячими жовтими пальцями запалював нову сигарету від старого вугілля.
  Він глибоко затягнувся свіжою сигаретою, ніби огидна штука випускала живильний кисень, а не стільки отруйних отрут, що неможливо було проаналізувати чи хоча б точно підрахувати їх усі.
  «Звичайно, я не згоден, – сказав Уоллес Спек.
  "Ой?" - сказав старий. «Я хотів би зрозуміти вашу позицію. Чи бачите, тому що я чув, що тіло цієї людини було знайдено ФБР у досить…
  Старий перервав себе коротким, але сильним нападом кашлю.
  «…Компрометуюча позиція прямо у лоні комунікаційної мертвої зони, організованої деякими нашими друзями. Справа не тільки в збентеженні самого відкриття, а й у збройному протистоянні між двома секретними федеральними агентствами, яке триває кілька хвилин тому і транслюється по національному телебаченню».
  Спек зітхнув. Він ненавидів приходити сюди, щоб поговорити з цією людиною. Колись він вважав цю людину своїм наставником. Але через роки він почав думати про цю людину як про монстра, темного демона, який ховається в комірках і затримується під мостами.
  Навіть цей кабінет у чоловіка був. Це було нижче за рівень землі. Не було вікон. Стеля була висока, але дим від сигарет чоловіка, здавалося, ніколи не виходив назовні. Якось не було припливу повітря. Тут пахло, і завжди була завіса синьо-сірого диму.
  — Ти повинен був померти двадцять років тому, — майже сказав Спек, але не сказав.
  Він сидів навпроти старого за широким сталевим столом. Стіл був схожий на плоску металеву пустелю. Спек майже міг уявити крихітні монгольські орди, що скачали його безкрайніми просторами. Зазвичай стіл був порожній, якщо не брати до уваги переповненої попільнички. Але сьогодні було щось нове. Перед старим стояв невеликий телемонітор.
  Спек міг бачити це під кутом. Прямо зараз CNN показували кадри з вертольота великого білого будинку, розташованого на лісистому схилі гори. Біля будинку було припарковано кілька машин екстрених служб. На ганку чергували люди у формі спецназу та з автоматами. Звук було вимкнено.
  LIVE сказав слова в нижній частині екрану. Чит Брідж, Західна Вірджинія.
  — Будь ласка, поясніть, — сказав старий.
  Спек втомився, але втомленим не було спокою. До сьогоднішнього ранку він вітав себе, думаючи, що кінці з кінцями майже улагоджені, і залишився лише Лоуренс Келлер. Він навіть уявив, що може дозволити собі піти додому та поспати кілька годин… дуже безглузда ідея.
  "Ніякого протистояння немає", - сказав він. «Я бачу телевізор так само ясно, як і ви. Після того, як перші агенти прибули на місце події та виявили президента, виникла певна плутанина. Чому б і ні? Чоловіки – професіонали, але вони були травмовані тим, що знайшли у тому будинку. На даний момент не минуло й години після початку кризи, як представники ФБР, АНБ, АТФ, а також місцевих та державних правоохоронних органів перебувають на місці події, і всі вони співпрацюють та працюють разом».
  — Продовжуй, — сказав старий.
  «Мертві в будинку з президентом — усі росіяни, люди з давніми і добре відомими зв'язками з російськими та іншими східноєвропейськими мафіозними угрупованнями, які діють як тут, так і за кордоном, а також мають зв'язки з російськими та сербськими спецслужбами. Одного з цих чоловіків звинувачували у злочинах проти людяності під час громадянської війни у Югославії. Належне правосуддя ніколи не переможе у його справі».
  Старий кивнув і зробив довгу, майже непристойну затяжку на рятувальному канаті.
  "Більше."
  «Будинок належить тіньовому російському бізнесменові. Місце явно вибрали як хитромудре місце, щоб сховатися. Кому спаде на думку шукати російську конспіративну квартиру в зоні безпеки американської розвідки?»
  «Чому помер президент?» - сказав старий.
  Спек знизав плечима. «Про смерть президента наразі не повідомляється. Коли це станеться, про це оголосить Білий дім, можливо після короткого слова директора ФБР. Усі будуть на одній хвилі, читатимуть за одним і тим самим сценарієм. Ми ще не знаємо, що сталося у тому будинку, але ми проводимо розслідування. Може, це була раптова суперечка між викрадачами? Або, можливо, план полягав у тому, щоб убити його від початку і людей, які його викрали. Можливо, російські спецслужби вбили всіх у будинку, а потім поїхали машиною. Сліди шин на ґрунтовій дорозі підтвердять, що автомобіль був там ще вчора».
  Здавалося, старий задумався. Він став дуже тихим.
  "І чому ми заперечували, що президент зник безвісти?"
  — Очевидно, чи не так? - Сказав Спек. «Ми хотіли запобігти масовій паниці. Ми намагалися уникнути війни з росіянами та намагалися домовитися про його безпечне повернення. Але росіяни діяли несумлінно».
  Старий подивився на Уоллеса Спіка. Його хитрі очі блищали, майже світячись у дивній напівтемряві цієї кімнати. Він усміхнувся, і, поки він говорив, його довгі зуби клацали, що так турбувало Спека.
  Начебто старий був гігантською піранією. «Тепер уже немає способу уникнути війни, – сказав він. "Тут?"
  Спек похитав головою. - Ні, я не думаю, що є.
  "А народ Америки, як правило, стає дуже патріотичним і беззаперечним, коли приходить війна, чи не так?"
  Тепер Спек кивнув. - Так, сер, я думаю, що вони це роблять.
  «Тоді здається, — сказав старий і зробив паузу, щоб гуркіт крихітного зазубреного каміння осел на дні його горла, — що чим швидше вибухне війна, тим краще».
  - Так, - сказав Спек. "Не можу не погодитись".
  «Чи можемо ми це зробити? Прискорити початок війни?
  - Ми можемо робити, - сказав Спек, - все, що захочемо.
  
  
  
  
  
  Розділ двадцять дев'ятий
  
  
  
  7:30 ранку за східним літнім часом
  Штаб групи спеціального реагування
  Маклін, Вірджинія
  
  
  - Ах, чорт, - сказав Дон Морріс.
  Телефон не переставав дзвонити протягом останньої години. Адміністратор на стійці реєстрації ще не прийшов, і одного ранку вони приймали більше телефонних дзвінків, ніж зазвичай за тиждень.
  З якоїсь причини, відомої тільки в офісній телефонній системі, тут дзвонили в офіс Дону.
  Він відповів на останній дзвінок із першого разу.
  - Дон Морріс, - сказав він.
  - Дон, цього разу ти напортачив у штанах, - сказав чоловічий голос.
  "Ой?" - Сказав Дон. "Як так?"
  Ти ковбой, всі це знають. І це має місце. Але це не родео, старий. Це командний вид спорту. Ви не вторгаєтеся в Росію сьогодні, а за два дні встромляєте ніж у спину своїм друзям».
  Дон дозволив голосу захлеснути його, намагаючись визначити місцезнаходження. У голосі було якесь шифрування, яке перетворювало його на щось на зразок голосу робота. Проте там був затяжний залишок справжнього голосу. Йому треба було змусити чоловіка ще трохи говорити.
  Хто мої друзі?
  — Думаю, ти знаєш, хто твої друзі, Дон. Але ти втрачаєш їх досить швидко, тому що вивісив свою маленьку черепицю. Тобі треба відступити, Дон. Твоя голова зараз на гільйотині. Ви можете втратити все, що у вас є, СТО, все. Те, що ти зробив сьогодні, є люди, які цього не цінують. Я один із них».
  - Я так розумію, - сказав Дон. — Але я боюся, що ви поставили мене у невигідне становище. Ти знаєш хто я. Ти знаєш, де мене знайти. Але я не знаю, хто ви… Дон глянув на свідчення настільного телефону. "…і, здається, ваш номер заблокований".
  - Я маю намір так і залишити, - сказав голос. «Але поки ви розмовляєте телефоном, дозвольте мені пояснити вам все дуже ясно. Ваша команда знаходиться на лаві запасних до кінця гри. Тут відбуваються речі, про які ви не знаєте, та вам і не треба знати».
  — Як убивство Девіда Барретта? - Сказав Дон.
  "Смішний. Я нічого не бачив у новинах про це. Я отримую інформацію про місце злочину у Західній Вірджинії. Досі залишається загадкою, що там відбувається».
  Дон похитав головою. "Що ти хочеш?"
  — Я хочу, щоб ти привів свою команду додому, — сказав голос. — І, як я вже сказав, я хочу, щоб ти пропустив решту гри. Просто залишайтеся на лавці та тримайте рот на замку. Тепер події розвиватимуться дуже швидко, і у вас немає думки про це».
  Дон знизав плечима. Стоун та його команда вже були на шляху сюди. На місце злочину прибули криміналісти ФБР. Але щодо цієї «решти гри»…
  — Припустимо, я маю думку з цього приводу, — сказав Дон.
  - Дон, ти сімейна людина. У вас є дружина та дві прекрасні дорослі дочки. Мені справді не потрібно…”
  Дон відчув, як його серце пропустило удар. Досі він нічого не відчував до людини на іншому кінці лінії. Не було на землі людини, яка б налякала Дона Морріса. Цей анонімний, невиразно зловісний дзвінок міг бути розіграшем худого підлітка.
  Щиро кажучи, Дон навіть був готовий повірити, що росіяни викрали Девіда Барретта і вбили його. Звісно, жодних реальних доказів зворотного не було.
  Але тепер якийсь боягуз збирався загрожувати родині Дону? І це тому, що сто знайшла тіло Барретта? По-перше, це, здавалося, підтверджувало всі припущення Стоуна щодо причетності до цього американців. По-друге, він натиснув ВЕЛИКУ ЧЕРВОНУ КНОПКУ всередині психіки Дону.
  “Слухай, ти панк. Я відріжу тобі голову. Потім я простягну руку до горла і витягну твої легені через верх. Випробуйте мене в цьому. Думаєш, я тебе не зможу знайти? Подумайте вкотре. Ми відстежимо кожен дзвінок, що надходить сюди, і я вб'ю тебе за те, що ти вже сказав. Ти хоч уявляєш, що я збираюся…”
  "Якщо ви хочете зателефонувати, - сказав записаний жіночий голос, - будь ласка, повісьте слухавку і повторіть спробу".
  Дон глянув на телефон у руці. Він підняв голову і побачив, що у дверях стоїть Труді Веллінгтон.
  — Все гаразд, Дон?
  Він зітхнув. «Мила, не могла б ти сказати Суонну, щоб вона перенаправляла ці дзвінки куди завгодно, тільки не на мій телефон?»
  
  
  
  
  
  Розділ тридцять
  
  
  
  9:15 ранку за літнім часом Монреаля (9:15 ранку за східним літнім часом)
  Старий Монреаль
  Віль-Марі
  Монреаль, Квебек, Канада
  
  
  Інша країна, те саме життя.
  Лоуренс Келлер майже щоранку дотримувався майже ідентичних ритуалів. По-перше, він прокинувся від низки кошмарів, які ледве міг згадати.
  Він вибрався з низького сучасного ліжка розміру «queen-size» у своїй квартирі в Монреалі і прошлепав у вітальню у трусах-боксерах та футболці. Він натиснув на пульт дистанційного керування, і ввімкнулося CNN. Ах, новини з Америки.
  Квартира була набагато меншою, ніж його квартира в Джорджтауні. Це було на третьому поверсі, на один поверх нижче даху, двохсотрічної будівлі в найстарішому районі міста, всього за кілька кварталів від річки Святого Лаврентія.
  На відміну від хатини у Вермонті, Келлер не нехтував цим місцем. Йому подобалося, що у ньому живуть, тому він ніколи не вимикав електрику, воду чи кабельне телебачення. Він платив місцевій жінці, щоб та приходила двічі на місяць, прибирала квартиру та оглядала її. І він прилітав сюди час від часу і лишився на кілька днів.
  Зручно, що все увімкнено. Це означало, що йому не треба було турбуватися про те, щоб увімкнути його, коли він дістанеться сюди. Це означало, що йому не треба було ні з ким взаємодіяти. Це було добре. Келлер пережив довгу кар'єру у Вашингтоні, округ Колумбія, багато в чому завдяки параної.
  Як і щоранку, йому спало на думку, що він ненавидить цю новину. Він ненавидів голоси розмовляючих голів. Він ненавидів, як часто їх розмови зводилися до пересудів та крику один на одного. Він ненавидів захоплену фальшиву серйозність дикторів. Комусь сподобалася ця штука?
  Келлер спостерігав за цим, тому що довгий час для його роботи було важливо знати, що відбувається. Цього ранку він дивився його, тому що його життя було в небезпеці, і він ховався від впливових людей.
  Можливо, є якісь підказки.
  Кого він жартував? Дивився за звичкою. Він натиснув кнопку MUTE, коли реклама добігла кінця.
  Зображення на екрані показувало жінку і чоловіка, що сидять за стійкою новин, бездоганно одягнених і доглянутих, обидва невизначені віки і навіть невизначені раси. Ці двоє не просто вказували на характер плавильного котла американського суспільства — вони справді були кинуті в котел і розплавилися настільки, що ви вже не могли сказати, ким вони колись були.
  Чи були їхні предки рабами на бавовняних полях у Південній Кароліні? Чи вони прибули у третьому класі з Європи і були оброблені та поміщені до карантину на острові Елліс? Чи перетнули вони Тихий океан з Китаю і чи побудували залізниці, які призвели до великої експансії на захід? Вгадати було неможливо.
  Тепер з'явилося зображення з вертольота великого білого будинку, що примостився на зеленому схилі гори. Місце було оточене машинами екстрених служб із мигалками. Чоловіки з гвинтівками та у чорній формі стояли на варті біля парадного ґанку.
  ПРЕЗИДЕНТ БАРРЕТ ЗНАЙДЕНИЙ МЕРТВИМ.
  Келлер довго дивився на екран. Він не міг змусити себе знову увімкнути звук. Він не хотів чути, що хотів сказати йому телевізор. Раптом він відчув запаморочення, ніби його голова була гелієвою кулею, прив'язаною до його тіла на мотузці. Повітряна куля попливла, вгору, вгору, вгору та геть.
  Келлер відступив назад, думаючи, що зараз сяде у крісло. Натомість він промахнувся і зісковзнув на голу дерев'яну підлогу.
  — Боже, — сказав він.
  Він довго сидів мовчки.
  "Вони збираються вбити мене". Він зрозумів істину цього. Вони були там, прямо зараз, шукали його. І не було жодної нагоди, щоб вони його не знайшли. Можливо, не сьогодні чи завтра, але скоро. Від цих людей неможливо було сховатися.
  Раптом йому спало на думку, що він убив Девіда Барретта. У своїй уяві він бачив очі Девіда, витріщені від жаху, коли люди схопили його, закрили йому рота і вистрілили в нього електрошокером.
  Келлер з роками став зневажливо ставитись до Девіда. Було б важко не стати такою. Але на якомусь рівні вони були більшими, ніж просто президент та голова його адміністрації. Вони були друзями.
  Коли Барретт, керований якоюсь гарячковою уявою, вирішив, що втекти з території Білого дому — гарна ідея, кому він подзвонив, щоб прийти і зустрітися з ним? Він зателефонував Лоуренсу Келлеру.
  «Він мені довіряв, — сказав Келлер.
  Келлеру було байдуже, що він бере на себе. Він ледве зрозумів це. Він відчув, як до горла підступає величезна грудка. Він так довго грав у Вашингтонську гру, що невимовна зрада була просто ще одним днем в офісі.
  Він убив свого друга, і тепер убивці прийдуть за ним.
  Зображення на екрані телевізора проти нього змінилося. На ньому було показано залу для брифінгів у Білому домі. Там був подіум. Нині перед мікрофонами стояв Натан Морган, речник Девіда Барретта. Його обличчя було плоским і похмурим. Він чекав на початок репліки.
  Поруч із ним була людина, яку Келлер дізнався, але ніколи не зустрічав — директор ФБР Крістофер Данкін. Данкін був високим, із сріблястим волоссям. Келлер випадково дізнався, що Данкін був колишнім морським піхотинцем із бойовим досвідом, як і він сам. Він був юристом, який здобув освіту в Єльському університеті, і мав тридцятирічну кар'єру в правоохоронних органах, у тому числі два десятиліття у ФБР. Навряд чи була людина, яка мала б більшу довіру у широких мас американців, ніж Крістофер Данкін.
  Келлер глянув на руку і зрозумів, що вона все ще тримає пульт дистанційного керування. Він увімкнув звук телевізора.
  — Доброго ранку, — сказав Натан Морган. «Я почну з підтвердження того, що вже широко повідомлялося. Президент Девід Барретт був убитий. Хочу запевнити вас, що країна у надійних руках. Наш новий президент Марк Бейлор вже склав присягу».
  Раптом ком у горлі Лоуренса Келлера став таким густим, що він майже не міг дихати. Він заплющив очі, щоб не бачити екран.
  І за мить він почав плакати.
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ПЕРШИЙ
  
  
  
  11:20 за східним літнім часом
  Штаб групи спеціального реагування
  Маклін, Вірджинія
  
  
  — Щиро кажучи, я думав, що це погано.
  Люк сидів за своїм столом в офісі. Йому доведеться винайти нове слово для позначення виснаження. Свон метушився навколо, налаштовуючи для нього ще один зашифрований супутниковий виклик. Люк збирався знову спробувати Бекку.
  Це було безумством, враховуючи все, що було сказано, та все, що зробив Люк. Скасувати російську операцію було неможливо. З нього просочувалися нові подробиці, і, здавалося, не було ніякого способу зупинити події, що відбуваються в світі.
  Дон Морріс стояв у дверях, безпристрасно, схрестивши великі руки.
  - Погано, - сказав він. "Як так?"
  - Ти бачив прес-конференцію, Дон. Ми тримали операцію в секреті через можливість того, що шахраї з американської розвідки викрали президента, і мені це зараз здається вірогіднішим, ніж будь-коли. Його не лише викрали, а й убили. Через кілька хвилин після того, як ми врізалися в цей будинок, АНБ та Пентагон кинули в наш бік активи. Вони точно знали, куди йти.
  - Я згоден з тобою, - сказав Дон. — Більше, ніж ти знаєш.
  Люк знизав плечима. — Тоді ви розумієте, про що я говорю. Прес-конференція була брехнею. Директор бюро зустрівся там із прес-секретарем Білого дому і вдав, ніби це була їхня ідея, що ми напали на цей будинок. Вони жодного разу не згадали, що будинок знаходиться серед зони безпеки АНБ. Вони не…
  — А ви чекали, що вони це зроблять? - Сказав Дон.
  Люк зітхнув. «Я не знаю, чого чекати. Трохи чесності, можливо.
  Трохи чесності.
  Люк не хотів надто багато думати про цю фразу.
  «Тепер у нас має бути третя світова війна, щоб люди не ставили надто багато запитань про те, що сталося із президентом Сполучених Штатів? Ми щойно врятували його дочку два місяці тому. Я маю на увазі…"
  Люк втомився. Йому треба було повернутись додому і поспати цілий день. Несподівано він зрозумів, що якщо продовжить говорити, то розплачеться. Він хотів цього робити ні перед Доном, ні з якоїсь причини, особливо перед Суонном.
  — Можливо, їм знадобиться, щоб ми запитали, — сказав Дон.
  — Буде важко, — сказав Суон з підлоги. «З огляду на те, що директор щойно відрізав нам ноги».
  Суон встав, явно не звертаючи уваги на похмуре обличчя Дону. Телефон, який він щойно встановив, був цифровим пристроєм. У комплекті був невеликий ноутбук із відкидним екраном. Суон переглянув екрани на своєму дисплеї і ввів довгий код.
  - Готово, - сказав він.
  — Може, тобі залишити цю штуку тут, — сказав Люк.
  Свон похитав головою. «У нас їх лише два. Не може бути одного для Люка Стоуна та одного для всіх інших».
  — Продовжуйте, хлопці, — сказав Дон. «Стоун, чудова робота цього ранку. Ви зробили це агентство гордим у важких обставинах. Мені потрібний повний звіт про послідовність дій та оцінку роботи вашої команди, як тільки ви зможете. Це не має бути сьогодні. Але не забудь, сьогодні вдень у нас зустріч із твоїм другом Мерфі.
  — О, чуваку, — сказав Люк.
  «Немає спокою втомленим», — сказав Дон і пішов.
  Люк подивився на Свана.
  «Гарна робота сьогодні, Суонн. Ти дав мені те, що мені було потрібно, коли це було потрібно. Це все, що ми можемо зробити, так?»
  Свон похитав головою. «Речі, що відбуваються… люди ніколи не повірять цьому».
  Тепер Сван вийшов.
  Люк тримав телефон, притиснувши його до вуха. Він зачекав, поки дзвінок переадресується на Плутон, через Сонячну систему у серце Сонця, а потім назад на Землю. Він не чекав цієї розмови, але це було потрібно.
  Телефон Беккі почав дзвонити. Її голос залунав одразу.
  - Люк?
  "Привіт, крихітко."
  «Про Люк. Я така рада чути твій голос. Я чекав на твого дзвінка. Я бачив тебе в новинах на телебаченні».
  Цього не може бути. Принаймні він сподівався, що ні. Його думки звернулися до операції в Росії, передбачуваної кривавої лазні… Ти мене бачив?
  «У Західній Вірджинії. Гелікоптери новин наближалися до будинку. Я бачив, як ти вийшов із групою своїх людей. У всіх на спині була сто. Тебе не впізнали, та я тебе бачив. Вони зазначили, що спеціальна група реагування ФБР знайшла тіло президента. Ти був там, чи не так?
  - Це моя команда знайшла тіло, - сказав Люк. Він зробив глибокий вдих і знову видихнув. «Ми діяли з наведення і прибули вертольотом на світанку. Я та ще один хлопець першими увійшли у двері».
  "Боже мій, любий", - сказала вона. "Мені дуже шкода."
  Люк кивнув головою. "Я теж."
  — Вони надають вам консультантів із травм?
  Люк усміхнувся. Він майже засміявся. Розмова про питання, що вилітає з лівого поля. То був не другий рік старшої школи. Вони не надавали консультантів із травм. Він уявив, як заходить в офіс Дону і просить про зустріч із психологом-травматологом. Його посмішка перетворилася на величезну усмішку.
  Раптом він знову полюбив її. Він любив її так сильно, що його серце мало не розірвалося. Він хотів, щоб вона ніколи не дізналася про те, що відбувалося у його житті, про те, що він бачив та робив. Він хотів назавжди захистити її від цієї інформації, і він ніколи не хотів, щоб про це дізнався його син. Він хотів, щоб вони були захищені і подалі від цього.
  - Люк?
  - Гм, справи розвивалися досить швидко, дорога. Ми тільки-но недавно повернулися сюди. Я думаю, е... вся країна буде у жалобі. До того ж у нас триває вся ця конфронтація з…
  — Але ж ти бачила тіло, — сказала Бекка.
  "Так. І мені доведеться пережити це, я знаю".
  Тіла, що він бачив! Девід Барретт був досить невинним трупом. Принаймні він був більш-менш цілий. Люк бачив тіла, схожі на переплетені ковбасні вироби, ніж на людей. Він бачив обличчя, що лежали на землі, як гумові маски, зовсім відірвані від людини, до якої вони колись були прив'язані. Він моргнув, щоб очистити свій розум від цих образів.
  - Ти мій герой, Люку. Я розумію, що те, що ти робиш, дуже важливе».
  "Дякую дорога. Ти мій герой."
  "Коли я зможу тебе побачити?" вона сказала. "Я дуже за тобою сумую. Я хочу, щоб ти був тут із дитиною".
  «Ну вчора здавалося, що я збираюся взяти відпустку на кілька тижнів. Я не впевнений, що це ще на столі. Але я мрію опинитися в хатині з тобою та Стрілець, тільки втрьох…
  - Нас тільки троє, - сказала Бекка. - Це звучить так мило.
  — Нічого проти твоєї мами…
  — Я розумію, Люку. Краще, коли ми самі. Просто тебе так часто не було, і депресія.
  - Я знаю, - сказав Люк. «І ми збираємось розібратися із цим. Я збираюся бути на нараді сьогодні вдень, але потім я збираюся запитати Дона, чи є ще вихідний…
  «Хоч би що трапилося, — сказала вона, — просто знай, що я люблю тебе. Мені шкода, що ми посварилися. Я люблю тебе більше життя".
  — Я теж люблю тебе, — сказав Люк. "Я так сильно тебе люблю."
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ДРУГА
  
  
  
  12:30 за літнім часом Монреаля (12:30 за східним літнім часом)
  Старий Монреаль
  Віль-Марі
  Монреаль, Квебек, Канада
  
  
  Якоїсь миті Лоуренсу Келлеру знадобиться їжа.
  Прямо за рогом був крихітний продуктовий магазин. Так як Монреаль, вони були фанатиками свіжого хліба. Крім того, у них було вино та гарні сири. Прилавок на тротуарі зазвичай був завалений привабливими фруктами та овочами.
  Келлер міг спуститися вузькими сходами тут, у своєму чотириповерховому будинку, вийти на чарівну стару мощену вулицю, повернути ліворуч, і магазин був, мабуть, не більше ніж за двісті футів від нього.
  Те, що він не міг змусити себе зробити це, багато говорило про його душевний стан. Він приніс кілька речей, коли приїхав минулої ночі. Вершки до кави. Буханець хліба і шматок олії. Півдюжини яєць. Апельсини та банани. Цього було замало. Це не триватиме довго.
  Він сидів на кушетці зі своїм Sig Sauer у руці. Він не одягнувся. Цілий день він майже не рухався. Кілька разів він визирав у вікно, на вулицю. Було початок літа, і околиці були переповнені туристами. Натовп стане ідеальним прикриттям для вбивць Келлера. Келлер міг отримати ніж у спину, просто прогулюючись кварталом.
  Якщо він виходив надвір, він був легкою мішенню. Якщо він замовляв їжу, вбивці могли протиснутися повз кур'єра, коли Келлер відчинив перед ним вхідні двері.
  Келлер зрозумів. Тепер він повністю пішов у параною, але у нього були всі підстави для цього. Ці люди були безсердечними вбивцями. Ними командував Уоллес Спек, сам чорний лорд. Вони вбили президента. Мало що могло завадити їм вбити Лоуренса Келлера.
  Спостерігач, який побачив його на дивані, мабуть, подумав би, що Келлер впав у таку глибоку депресію, що майже впав у кому. Здавалося, він дивиться у простір. Але всередині його розум був пильний та активний.
  Він пронісся крізь його спогади, як комп'ютер, що переглядає власні банки даних. Якщо й існувало вирішення цієї проблеми, воно зберігалося в умі Келера. Він був у Канаді, за дві години польоту від округу Колумбія. Вони збиралися знайти його тут, це було точно.
  Він подбав приховати це місце, але всі помилялися. У наш час було майже неможливо не зробити цього. Нові технології, такі програми як ECHELON, означали, що вони могли збирати повідомлення Келлера. Вони могли запускати алгоритми, які шукали збіги за IP-адресами, розташування GPS мобільних телефонів, транзакцій за кредитними картками.
  Він чув, що ECHELON називають програмою підслуховування. Це була програма для прослуховування. То був жахливий пилосос. Це був гігантський рибальський траулер, який очистив океан життя. Ешелон з'їв усе.
  Чи завжди він повністю поділяв спілкування Лоуренса Келлера та Кевіна Лоуренса? Хіба він ніколи не надсилав електронного листа Кевіну Лоуренсу з IP-адреси Лоуренса Келлера? Він не міг цього гарантувати. Як тільки вони зіставлять особи двох чоловіків, їм не знадобиться багато часу, щоб знайти цю квартиру. Насправді вони, можливо, вже знайшли його.
  Можливо, він міг би залишити країну. Якщо він дістанеться аеропорту, то звідси він зможе полетіти майже куди завгодно. Він міг поїхати до країни, яка не має договору про екстрадицію зі Сполученими Штатами, наприклад, на Кубу чи Венесуелу. Але Кевін Лоуренс не мав паспорта. Це означало, що Лоуренсу Келлеру доведеться вирушити у подорож. Це означало транзакції кредитними картками, маршрути, перевірки безпеки…
  Це було виключено. Якби вони знали, що він там, вони могли б зв'язатися з ним у Гавані чи Каракасі майже так само легко, як тут.
  Навпроти нього все ще працював телевізор.
  Марк Бейлор, новий президент США, стояв перед камерою в Овальному кабінеті. Його волосся було білим, набагато білішим, ніж можна було б очікувати від чоловіка його віку. Обличчя його було серйозним, засмученим, але й рішучим.
  За ним і праворуч від нього був накинутий великий американський прапор. Ліворуч від нього був Рішучий стіл. Звичайно, це були приємні, тонкі штрихи, на зразок того, що зробив би і сам Келлер.
  Марк Бейлор тепер був президентом. Овальний кабінет, прапор, письмовий стіл це були вічні символи Америки. Вони були атрибутами влади. Вони майже справили враження, ніби Марк Бейлор завжди був президентом.
  Бейлор був високим, як і сам Девід Барретт. Але він був набагато ширшим. Він виглядав як людина, яка грала на позиції півзахисника у старшій школі, стала малорухливою, але ніколи не переставала їсти, як спортсмен. Крій його костюма добре її приховував, але він не був худим чоловіком.
  Лоуренс Келлер, який більшу частину свого дорослого життя займався бігом на довгі дистанції, не любив товстих людей. Він не був расистом. Він був сексистом. Він не мав жодної думки про чиюсь релігію чи особисті звички (у межах розумного), але мав справжнє упередження проти товстих людей. Від усього цього зайвого м'яса йому стало ніяково.
  «Мої співвітчизники, американці, – сказав Бейлор.
  Девід Барретт був мертвий. Він пішов. І ця людина відіграла певну роль у його смерті, як і Лоуренс Келлер, Уоллес Спек і бог знає хто ще. Не можна припускати, щоб він стояв.
  "Це був болючий день для всіх нас", - сказав Бейлор. «Я стою перед вами, принижений грандіозністю завдань, що стоять перед нами, а також розгніваний і вбитий горем у зв'язку зі смертю мого доброго друга і попередника Девіда Барретта. З сьогоднішнього ранку я щосили намагався зрозуміти зміст цієї жахливої трагедії і знайти слова, щоб висловити вам свої почуття до цієї великої людини і до важких кроків, які ми повинні зробити, щоб вшанувати її пам'ять».
  Келлер слухав тільки наполовину. Девід Баррет. Він був далекий від великої людини. В основному він був егоїстичним, але благонамірним ледарем, який якимось чином використав сімейне багатство, зв'язки та привабливу зовнішність, щоб отримати місце на найважливішій роботі у світі. Він міг би зберегти роботу, але його занапастили власні фатальні недоліки.
  Те, чим займався Девід. Він мав ганебну закоханість у колишнього полковника спецназу, оперативники якого врятували його доньку. Чи має сенс почуватися у боргу перед чоловіком? Звісно, вийшло. Але Барретт була схожа на дівчинку-підлітка із плакатом цього чоловіка на стіні її спальні.
  Полковник Дональд Морріс, один із перших піонерів Delta Force. Ось ким був цей чоловік. І він був легендою. Келлер цілком міг його уявити. Сталеві блакитні очі, плоска стрижка, квадратні щелепи. Він має зіграти самого себе у кіно. Насправді він має зіграти карикатуру на себе в комедії абсурду.
  Морріс звільнився з армії і тепер керував підрозділом ФБР. Він назвав це групою спеціального реагування. Жменька його оперативників розбила гелікоптер у суворих вершинах гір Сінджар, знищила групу Аль-Каїди у перестрілці та якимсь чином повернула живу доньку Барретта Елізабет.
  Мабуть, вони божевільні. Вбивці. І вони не матимуть нічого спільного з такими, як Уоллес Спек.
  «Як ви знаєте, — сказав Бейлор по телебаченню, — Девіда Барретта викрали під час нападу на Білий дім, скоєного громадянами Росії, пов'язаними з організованою злочинністю. Понад двадцять чотири години ми вели все більш безплідні переговори з російським урядом, намагаючись забезпечити безпечне повернення колишнього президента. Наші спроби знайти дипломатичне рішення були спрямовані на збереження миру між двома країнами.
  «Ви помітите, що характер нападу робить очевидним, що він був навмисно спланований за багато днів, тижнів чи навіть місяців наперед. А президента тримали в ув'язненні в будинку, купленому понад два роки тому російським оперативником. Тепер я маю право повідомити вас, що в будинку було знайдено трупи ще трьох чоловіків, окрім президента. Усі чоловіки були громадянами Росії, всі вони були пов'язані з організованою злочинністю чи російською розвідкою».
  Бейлор зробив паузу, дивлячись просто у вічі американському народу. Лоуренс Келлер зітхнув. Вони справді збиралися представити це як вбивство росіян, а потім вони збиралися продати війну, яку вони весь час хотіли.
  Він був злий. Звісно, був. Але він також був безпорадний і думав, що знову почне плакати.
  «Здається майже впевненим, що Росія зробила несподіваний наступ на американську землю. Ми все ще розслідуємо, але факти вчорашнього та сьогодення говорять самі за себе. Я впевнений, що народ Сполучених Штатів уже сформував свою думку та добре розуміє наслідки цього наступу».
  Бейлор підняв руку.
  «Я прошу вашого терпіння, доки ми завершуємо наше розслідування. Свого часу незабаром усі факти будуть розкриті. Я наказав нашій службі безпеки вислати російського посла та всіх співробітників його посольства тут у Вашингтоні. Я також розпорядився вислати з Нью-Йорка посла Росії в ООН і всіх співробітників її посольства. Це станеться найближчим часом.
  «Ми все ще перебуваємо в контакті з російським урядом, і ми запросили розумний та прозорий звіт про їхні дії останніми днями. Якщо ми його не отримаємо, а їхня відповідь поки не вселяє довіри, я як головнокомандувач буду змушений направити всі види наших збройних сил на підготовку до війни».
  Він знову зробив паузу. Незважаючи на жах, Келлер змушений був визнати, що у Бейлора все добре. Він був переконливий. Ця людина, мабуть, репетирувала все своє життя саме до цього моменту — дня, коли він зможе загрожувати російським знищенням.
  «Я повністю впевнений, що у нас найкраща армія у світі. Якщо справа дійде до війни, скільки б часу вона не зайняла, я знаю, що американський народ здобуде абсолютну перемогу. Я думаю, що тлумачу волю народу, коли стверджую, що ми не тільки захищатимемося до останнього, але й зробимо так, щоб така зрада ніколи більше не повторилася.
  «Ми знайдемо винних у цьому страшному злочині та покараємо їх вогнем. Якщо з'ясується, що цими злочинцями є російський уряд, їх розвідники та діячі організованої злочинності, яких вони використовують як своїх пішаків, нехай буде так».
  Тепер погляд Бейлора став сталим. На думку Келлера, це було майже так, якби він щосили наслідував Дону Моррісу.
  — Так, — знову сказав він. «Ми не ухиляємось від виклику. Ми є найбільша країна на землі. Рішучість нашого народу подолає перешкоди, поставлені перед нами, і ми отримаємо неминучу перемогу, хай допоможе нам Бог».
  Келлер знову вимкнув телевізор.
  За мить зображення переключилося з Овального кабінету назад на редакцію. Голови, що говорять, були готові почати. Вони будуть аналізувати кожне слово Бейлора. Келлер міг практично декламувати їм репліки.
  Президент Бейлор був сильний. Він був рішучий.
  Він балакав. Він здавався в шоці.
  Здавалося, він готовий нести тягар на своїх широких плечах.
  Він брязкає шаблями.
  Він оголосив війну чи ні?
  Він чудово вписався у лінію.
  Він мав зробити більше.
  Чого експерти не знали чи відмовлялися говорити, то це те, що Марк Бейлор був аморальним божевільним, який не хотів нічого більше, ніж дати генералам саме те, що вони хотіли, — повну свободу дій, щоб відправити росіян у середньовіччя. Бейлор лише словами підтримував ідею розслідування, ідею терпіння.
  Війна буде оголошена незабаром, можливо, навіть після того, як вона вже почалася.
  Життя Келлера було в небезпеці, і весь день він не міг думати ні про що інше. Але тепер він зіткнувся з більшим страхітливим страхом.
  Він був у Ситуаційній кімнаті з цим президентом та радниками, яких він вподобав і тримав поруч із собою. Келлер бачив це раніше, зблизька і особисто.
  Марк Бейлор був здатний розпочати Третю світову війну.
  
  
  
  
  
  Розділ тридцять третій
  
  
  
  13:55 за східним літнім часом
  Штаб групи спеціального реагування
  Маклін, Вірджинія
  
  
  Три чашки кави нічого не зробили.
  Він рухався гучними коридорами майже в заціпенінні. Рука простяглася і торкнулася його руки. Він повернувся, щоб подивитись, і це була Праця.
  Її волосся звисало м'якими кучерями. Її красиві очі були за шаленими червоними бібліотечними окулярами. Вона була одягнена в синій блейзер та класичні штани.
  Вони довго дивилися один на одного. Жоден не говорив. Для Люка це не обов'язково було ніяково. Він не був певен, що це було. Офісна діяльність вирувала навколо них. То був неспокійний день. Ранковий рейд повернув SRT у центр уваги всієї країни. Всі ці люди працювали якнайшвидше, щоб направити цей погляд в інше місце. На щастя, це не триватиме багато часу.
  Росія та США опинилися на межі війни.
  Він подумав про Бекку та Ганнера. Він щойно розмовляв з нею… коли? Коли б це не було, новий президент ще не говорив. Мабуть, у цей момент має істерику. Він не звинувачував її. Якби він не був такий стомлений, він, ймовірно, був би готовий до одного з них.
  Йому треба було зателефонувати їй знову.
  Перед ним Труді посміхнулася, але її посмішка була невпевненою. Вона пильно подивилася на нього. "У тебе все нормально?"
  Він усміхнувся у відповідь. — Я дуже втомився.
  — Здається, ти трохи виспався.
  Він похитав головою. "Я зробив. Дякую. Ти врятував мою шию. Але між поїздкою до Росії, ранковою операцією, знайденим мертвим президентом і миром на межі..."
  — Мені треба щось сказати, — сказала вона.
  Найбільше слів це були ті, які він боявся почути.
  "Про нас?"
  Вона похитала головою. "Не безглуздо. Про роботу. Я провів пошук по цій людині, яку називають Божевільним Джо. Як я і казав тобі, що буду. Його справжнє ім'я Джозеф Ерл Паттінсон. Йому сорок чотири роки, і у нього довга історія психічних захворювань, очевидно, шизофренії в поєднанні з біполярним розладом, він давній мешканець парку Лафайєт, його багато разів заарештовували, але завжди за дрібні правопорушення, публічне пияцтво, порушуючи спокій, щось таке, наскільки можна судити, він і мухи не образив.
  «Але ось що дивно. Я зв'язався з поліцією округу Колумбія. Я зв'язався з поліцією Капітолію. Я зв'язався із охороною національних парків. Я зв'язався із секретною службою. Ніхто з них не має жодних записів про його арешт, затримання або навіть спілкування з ним учора. Я переглянув відео, де його відводять. У чоловіків із ним немає розпізнавальних знаків на одязі, і на позашляховику, на якому вони їздили, теж немає нічого, що могло б його впізнати».
  — Ну, хтось його забрав, — сказав Люк.
  Труди кивнула. "Ось так. Хтось зробив. Начебто він побачив, як президент Сполучених Штатів сідає в таксі, і комусь не сподобалося, що він про це говорив. Особисто я хотів би вірити, що він сьогодні повернувся до парку і кричить про бутербродах з шинкою, але маю підозру, що це не так».
  Люк знову пішов коридором. — Я погодився б з твоєю інтуїцією.
  Вона зробила рух, ніби хотіла штовхнути його. Раптом Люк почував себе так, ніби повернувся до п'ятого класу. "Не намагайся втекти від мене, Люк Стоун".
  — Ніколи, — сказав він і засміявся.
  «Що ви хочете, щоб я зробив з Божевільним Джо?»
  Він похитав головою. "Я не знаю. Знайти його. Якщо у нього психічне захворювання на кшталт шизофренії, будь-які свідчення, які він дасть, викличуть підозри. Але він може вказати нам напрямок".
  І коли він сказав ці слова, Люк зрозумів, що не відмовився від цієї справи. Хтось хотів змусити країну повірити, що росіяни вбили Девіда Барретта. Він гадки не мав, чи можливо це, але Люк хотів зупинити цю людину.
  
  
  * * *
  
  
  — Я скажу вам, що я готовий зробити, — сказав Дон Морріс. — Тоді я скажу тобі, що мені потрібно, щоб ти зробив для мене.
  За столом навпроти нього сиділи Люк Стоун та Кевін Мерфі. Це було трохи схоже на роботу директора школи перед двома малолітніми правопорушниками. В обох обличчя все ще були вкриті синцями та синцями після бійки.
  Стоун виглядав змученим. Після цього Дону доведеться відправити його додому. Можливо, йому навіть доведеться найняти машину за копійки компанії. Він не виглядав так, ніби збирався повернутись додому.
  Якщо не рахувати синців, Мерфі виглядав нормально. Він був одягнений у спортивний піджак, краватку та штани. Він виглядав так, ніби вже працював тут. Можна навіть сказати, що Мерфі виглядав розслабленим, відпочившим і начебто підтримував себе у добрій формі. Злочинне життя, здавалося, узгоджувалося з ним.
  А Мерфі був гідним солдатом. Компетентний, професійний, загалом спокійний під вогнем. Він бачив багато боїв. Він був безстрашним, а чи не мужнім. Як і багатьом хлопцям із «Дельти», йому не потрібна була мужність — насамперед йому не вистачало генетичного матеріалу, який змушував людей боятися.
  Мерфі не був найкращим оператором загону "Дельта", якого Дон коли-небудь бачив під своїм командуванням, але й далеко не останнім.
  Мерфі кивнув головою. "Добре спасибі."
  — Поки не дякуй мені, — сказав Дон. «Ось що я готовий зробити. І майте на увазі, що це лише тому, що Стоун поручився за вас. У тебе був чудовий військовий послужний список, Мерфі, але ти облажався, коли пішов. Тим не менш, я візьму тебе, як тільки сьогодні, якщо ти будеш готовий. Ми викличемо вам консультанта і платитимемо вам щогодини або операції. Це залежить від роботи, яку ви робите.
  — Звучить непогано, Дон, — сказав Мерфі. "Справді. Я просто щасливий..."
  Дон підняв палець. "Почекайте хвилину. Ми робитимемо це протягом місяця. Наприкінці цього місяця ми проведемо повторну оцінку. Якщо я буду задоволений тим, що ти робиш, я запропоную тобі справжню роботу тут. Але мені не подобається, як ти пішов із Дельти. Раніше ми називали це дезертирством... Часи трохи змінилися, я це розумію.
  — Але поки ви тут працюєте на мене, я зв'яжуся з вашим останнім командиром і спробую домовитись про ваше звільнення з армії. Я припускаю, що це включатиме якесь покарання. Я трохи подумав про це, і я думаю, що з огляду на вашу роботу шість місяців у Лівенворті – справедлива плата за почесне звільнення. І я думаю, що вони підуть на це».
  Він і Мерфі довго дивилися один на одного. Мерфі був добрим гравцем у покер. Його обличчя не давало Дону приводу для подальших міркувань.
  Стоун нічого не сказав.
  - Ти зробиш це? - Сказав Дон. «Ви приділите трохи часу, щоб очистити цей військовий звіт? Тому що я буду чесний з тобою. Я ненавиджу, що ти пішов. До нас приєдналося багато ветеранів, і серед них немає жодного несумлінного звільнення. Я не збираюся порушувати цей шаблон, хоч би що казав Люк Стоун».
  Мерфі посміхнулася. «Дон, я думаю, що зараз я у найкращій формі у своєму житті. Краще, ніж колись я був у Дельті. Я почуваюся на мільйон доларів. І я хочу повернути своє життя у потрібне русло. Якщо ти готовий так за мене битися, я відсиджу шість місяців у Лівенворті, стоячи на голові.
  Дон кивнув головою. "Гарний. Ось що я хотів від тебе почути".
  Коли вони пішли, Дон якийсь час сидів тихо. Він був у задумливому настрої. Він подумав про все, що сталося протягом останніх двадцяти чотирьох годин. Він думав про речі, які сказав Марк Бейлор. Це був небезпечний час, і цілком можливо, що Бейлор був створений, щоб довести цю небезпеку до краю.
  Але Дон вже бачив світові події, доведені до краю, і вони ніколи не виходили за його межі. Вже один цей факт вселяв у нього надію.
  Він подумав про Мерфі і про другий шанс, який випадав цій людині. Він подумав про Стоуна та його суперечливі інстинкти. Він плив проти течії більш ніж розумно, але це спрацювало. Незважаючи на спеку, ранковий рейд може зрештою стати пером у капелюсі SRT. На ньому зображено агентство, яке отримало інсайдерську інформацію та вжило рішучих заходів відповідно до неї.
  Його телефон задзвонив. Він натиснув кнопку на консолі, перевівши дзвінок на гучний зв'язок. Заговорив жіночий голос.
  "Дон?"
  - Так, привіт, Джинджере, як справи?
  "Вам дзвонить людина, яка не хоче розкривати мені своє ім'я, але каже, що ви захочете з нею поговорити".
  - Чудово, - сказав Дон.
  - Хочеш дзвінок? - сказав Джінджер.
  Дон знизав плечима. "Звичайно, чому б ні? То був божевільний день. Давайте зробимо це трохи шаленішим».
  - Добре, ось він.
  Телефон запищав, вказуючи на відкриту лінію.
  "Можу я чимось допомогти?" - Сказав Дон.
  — Полковнику Морріс? - сказав чоловічий голос.
  "Так." На коротку мить Дон занепокоївся про повторення сьогоднішньої ранкової афери чи те, що це було. Але голос цієї людини не був зашифрований.
  «Сер, мене звуть Лоуренс Келлер. Донедавна я був головою адміністрації президента Девіда Барретта».
  - Так, - сказав Дон. "Я пам'ятаю тебе. Мої співчуття. Президент Баррет був гарною людиною. Це був трагічний день».
  «Сер, - сказав Келлер, - я служив у 2-му батальйоні 5-го полку морської піхоти Сполучених Штатів з 1967 по 1971 рік, двічі побував у В'єтнамі. Я говорю вам це, щоб ви знали, звідки я. Якщо хочете, ви можете отримати доступ до мого списку послуг.
  Дон знизав плечима. — Сумніваюся, що це буде потрібно.
  «Я дзвоню, щоб сказати вам, що зустрічався з Девідом Барреттом після того, як він залишив територію Білого дому два дні тому. Ми зустрілися біля Меморіалу Лінкольна. Було пізно. Хочете вірте, хочете ні, але він втік від служби безпеки. Я не думав, що він у своєму розумі. Я передав його агентам американської розвідки, принаймні одного з яких я можу назвати по імені та агентству. Тоді я думав, що вони подбають про те, щоб президент отримав необхідну йому допомогу. Я також думав, що вони приховують ситуацію, скажімо так, щоб американці не дізналися про це».
  На лінії зависла коротка пауза.
  Але тепер я вважаю, що вони вбили його. Я знаю, що вони це зробили.
  Дон сидів і слухав чоловічий голос. Він не міг вигадати жодної речі, щоб сказати.
  "Я зробив цифровий запис всієї події", - сказав чоловік. "Я слухав його, і він виняткової якості".
  То був рідкісний момент у житті Дону. Він досі шукав слова.
  "Я хочу віддати його вам", - сказав Келлер.
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
  14:40 за східним літнім часом
  Ситуаційна кімната
  Білий дім, Вашингтон, округ Колумбія
  
  
  
  "Приходьте на замовлення, будь ласка", - сказав хтось. «Наказ усім!»
  Це не допомогло. Балаканина тривала.
  Кімната була переповнена. Кавові чашки, порожні таці з-під їжі та викинуті обгортки від сендвічів валялися на столі для переговорів. Співробітники зіткнулися з особами, які ухвалюють рішення, розмовляючи, переглядаючи роздруківки, вказуючи на дані про BlackBerry.
  Сидіння вздовж стін — маленькі червоні лляні стільці з нижчими спинками — були зайняті молодими помічниками та ще молодшими помічниками, більшість з яких висмикувала з пінопластових кавових чашок або щось бурмотіло в телефон.
  Марк Бейлор сів у шкіряне крісло біля ближнього кінця довгастого столу. Усі місця навколо столу були зайняті.
  На чолі кімнати біля відеоекрана стояв Річард Старк із Об'єднаного комітету начальників штабів. Його обличчя було нерівним та жорстким. Він був худий і дуже підтягнутий, але починав виглядати на свій вік. Це були напружені кілька днів. Помічник шепотів йому на вухо.
  - Генерал Старк, - сказав Бейлор.
  Старк глянув угору. Він кивнув, побачивши Бейлора.
  "Замовлення!" він гукнув. Він стояв прямо. "Замовлення! Президент тут».
  У кімнаті майже одразу стало тихо. Декілька людей продовжували нарікати, але швидко стихли.
  Бейлор був вражений. Йому подобалося, як Старк міг захопити владу у кімнаті. Чоловік демонстрував авторитет, як і належить.
  "Пане президенте, - сказав Старк, - я з гордістю дивився вашу промову сьогодні по телебаченню. І я хочу вам сказати...»
  Бейлор підняв руку. Чого він не хотів, так це мови Старка. Він не хотів, щоб люди в цій кімнаті аплодували стоячи. Він не хотів добрих побажань. Він не хотів, щоб дим надував йому дупу. Він хотів продовжити.
  - Добре, Річарде, - сказав він. «Не звертайте уваги на попередні етапи. Ми всі знаємо, що відбувається. Ми всі знаємо, що сталося. Ми знаємо, які ризики стоять перед нами. Я хочу надіслати російською повідомлення. Дайте мені повідомлення, щоб надіслати їх.
  Старк надів на обличчя кілька чорних окулярів для читання. Він глянув на аркуші паперу у своїй руці. Він зітхнув.
  На екранах по всьому приміщенню з'явилося фото супутникове водойми. Бейлор одразу дізнався про це місце, де все це почалося всього кілька днів тому.
  «Те, що ви бачите на екранах, – це Чорне море, – сказав генерал. «Підніміться, будь ласка. Я хочу Крим та острів Тузла».
  На екрані зображення змістилося північ. Він показав велику ділянку суші в лівій частині екрану і ще одну велику ділянку суші праворуч. Два масиви суші майже цілувалися. Між ними була вузька смужка води, що з'єднує дві великі водойми.
  Старк використав довгу чорну вказівку. Бейлору це теж подобалося у ньому. Марк Бейлор кілька разів бував у кварталі. Він не любив лазерних указок. Він не любив презентації PowerPoint. Йому не подобалися BlackBerry чи Motorola Razrs. Жодна з цих нових технологій не справила на нього враження. На його думку, у малюків було так багато химерних гаджетів, з якими вони могли грати.
  "На Чорному морі є ще одне море, яке знаходиться поверх нього", - сказав Старк. "Азовське море. Керченська протока і є та сама вузька водойма, яка їх з'єднує. На захід від протоки ви бачите Кримський півострів, частину України. На сході ви бачите Краснодарський край, частину Росії.
  Він глянув на когось вздовж стіни. «Збільшіть масштаб, будь ласка. Прямо в протоці прямо на острові Тузла.
  Зображення збільшилося, сфокусувавшись на довгій вузькій смузі землі.
  «Острів Тузла, який ви бачите тут, знаходиться посеред протоки. Технічно він є частиною України та знаходиться у віданні кримського міста Керч. Однак він перебуває у стратегічному становищі та є постійним джерелом суперечок.
  «Острів в основному є смугою піску, і в даний час на ньому немає постійного поселення. За часів Радянського Союзу на острові було два невеликі курорти, до яких можна було дістатися тільки човном. Ті зачинились.
  «Є базові доки з дизельною електростанцією, там зупиняються як російські, так і українські рибальські судна. Є старий вертолітний майданчик, який не використовується, і кілька доріг з твердим покриттям, які зараз знаходяться в аварійному стані. Одна дорога проходить через острів.
  З'явився знімок острова з повітря. На передньому плані було показано трикутник землі з кількома будинками та парою транспортних засобів. По всій довжині трикутника йшла курна дорога, а у верхній частині зображення, де трикутник звужувався в крапку, дорога зникала вдалині. Праворуч від трикутника була яскраво-синя вода. Зліва була темно-зелена та коричнева вода. Там, здавалося, були трохи морської трави і низькі чагарники, але жодної плями тіні.
  Бейлор знайшов цей острів, що розчаровує. Він хотів ударити росіян у око. Він не хотів вдаватися в подробиці про маленький шматочок нізвідки.
  — До речі, будь ласка, генерале.
  Старк кивнув головою. «Звичайно, пане президенте».
  На дисплеї з'явився квадрат зображень. Перший, у верхньому лівому кутку, зображував танк, пофарбований у піщано-коричневий камуфляж, що плескався по болоті. На наступному зображенні, що рухається за годинниковою стрілкою, два таких танки на піддонах і стягнутих сіткою виштовхують з відкритого заднього трюму великого вантажного літака. На третьому зображенні зображено той самий танк збоку зі стрілками, що вказують на його різні особливості. На четвертому і останньому зображенні показано ракету, що стоїть вертикально, а поруч із нею надруковано деякі технічні характеристики.
  «В останні тижні ми підозрюємо, що росіяни скинули з повітря на острів невідому кількість десантних броньованих машин БМД-1 разом із повітряно-десантними військами для їх укомплектування та підтримки. БМД-1 — це техніка радянських часів, по суті легкий танк, озброєний ракетним комплексом «Малютка». Танк також має два великокаліберні кулемети, встановлені спереду по обидва боки. Кожен танк розрахований на екіпаж із чотирьох осіб».
  Старк зробив паузу. «Подібні танки можуть загрожувати будь-яким кораблям у протоці, а також місту Керч, яке звідти прямо через протоку. Керч — місто обласного значення із населенням сто п'ятдесят тисяч осіб».
  - Танки там? - сказав Бейлор. — А ми це знаємо напевно?
  Старк кивнув головою. «Минулої ночі група з двох осіб із Групи розробки спеціальних бойових дій ВМС, яку часто називають DEVGRU або SEAL Team Six, здійснила небезпечний стрибок із парашутом на острів. Літак, з якого вони стрибнули, ніколи не залишав український повітряний простір.
  «Люди із високопрофесійної Чорної ескадрильї змогли підтвердити присутність не менше шести машин БМД-1 та, можливо, тридцяти російських військовослужбовців. Наші хлопці сховалися в морській траві на дюнах у дальній частині острова у світлу пору доби, але зараз майже десять годин вечора, і вони знову можуть рухатися та діяти».
  Бейлор не був певен, що зрозумів, про що говорить Старк. Така бійка здавалася невідповідністю, навряд чи це було повідомлення, яке він хотів послати. — Ви рекомендуєте нашим людям атакувати російські танки, генерале?
  Старк похитав головою. "Ні, сер. Вони підтримують зв'язок зі своїм допоміжним персоналом через супутниковий зв'язок. Їхнє завдання - розвідка. Я рекомендую їм визначити точне місцезнаходження цих танків, і ми знищимо танки ударами дронів. Всі вони, машини та екіпажі. У росіян немає нічого схожого на наші безпілотні технології, і ми дали їм трохи спробувати їх під час рятувальної операції в Адлері, цього разу ми даємо їм більший смак».
  Бейлор кивнув головою. Це було добре. Він сподівався на щось більше, можливо, на якесь невелике вторгнення або на ракетний удар по якійсь базі. Але це був, звичайно, криголам.
  «Які шанси на успіх?» він сказав.
  - Дуже високо, сер. Відверто кажучи, ці танки легкий видобуток».
  — А як наші тікають?
  Старк кивнув головою. - Гарне питання, сер. Ці люди – морські котики. Вони досвідчені плавці. Як тільки вони оголосять про завдання ударів, вони перепливуть протоку на українську сторону і з'єднаються з агентами розвідки під глибоким прикриттям уздовж кримського узбережжя. Звідти ми евакуюємо їх на нейтральну територію за стандартними протоколами. Швидше за все вони повернуться додому протягом двадцяти чотирьох годин.
  Бейлор оглянув кімнату. Було дуже тихо. Усі уважно стежили за цією розмовою між ним та генералом Старком. Ніхто не мріяв. Усі виглядали насторожі. Це було добре.
  "Що, - сказав Бейлор, - ми очікуємо як відповідь Росії?"
  «Ми очікуємо на слабку відповідь, якщо не вважати ядерної війни, сер. Ми знаємо, що сотні російських пускових установок міжконтинентальних балістичних ракет по всій території повідомляють про бойову готовність. Ми знаємо, що у їхнього Стратегічного авіаційного командування є бомбардувальники з ядерними боєголовками, які патрулюють межі їхнього повітряного простору, особливо в Арктиці. Але ми оцінили це вісім шляхів до неділі. Вони не збираються влаштовувати Армагеддон через жменьку танків у Керченській протоці, тим більше, що наявність цих танків є зазіханням на суверенну українську територію.
  «Якщо не станеться ядерної війни, ми перебуваємо у дуже хорошому становищі. У будь-якому традиційному сценарії ми маємо явну перевагу. Ми контролюємо небеса. Ми це показали. Наша піхота сучасна, високотехнологічна, мобільна та практично нестримна. Їхня гра статична, вмирає і більше підходить для стандартних битв під час Другої світової війни. Їх спорядження переважно є застарілі реліквії часів холодної війни. Та й флоти навіть порівнювати немає сенсу. Їхній флот майже не існує.
  "У чому ви бачите тут кінцеву гру, генерал?"
  «Ми завдаємо їм неодноразові удари, сер, на які вони не мають очевидної чи легкої відповіді. Рятувальна операція в порту Адлера була для них серйозною скрутою. Повітряний бій у Беринговому морі був чорним оком. Вони втратили три літаки через наш один, і це вони атакували першими, без попередження.
  «Тому ми просто продовжуємо бити їх знову і знову, щоразу підвищуючи ставку, демонструючи свою перевагу та підриваючи їхній бойовий дух. Ми заарештовуватимемо активи на свій розсуд. І, зрештою, після обговорення з вами, звичайно, ми завдамо нокаутуючий удар, що змусить їх хитатися і принижувати їх в очах усього світу. Коли прийде час для цього, ми маємо список привабливих варіантів для представлення».
  Бейлор усміхнувся. Йому сподобалося. Йому сподобалося, як Старк поставив його на стіл. Це було лаконічно та у справі. Це було багато удару, мало маркери. Марку Бейлору не подобалося, коли люди навантажували його надто великою кількістю деталей.
  «З огляду на обставини, — сказав він, — я думаю, що американському народу потрібна перемога зараз. І, можливо, трохи помсти».
  Старк кивнув головою. "Так сер. Я згоден. Почуття помсти - це те, що необхідно, і я впевнений, що ми зможемо це забезпечити".
  Бейлор знову оглянув кімнату. Всі погляди були прикуті до нього.
  - Зроби це, - сказав він.
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ П'ЯТИЙ
  
  
  
  22:01 за кримським літнім часом (15:01 за східним літнім часом)
  Острів Тузла
  Керченська протока
  Крим, Україна
  
  
  — Це місце — своєрідна ганьба, чи не так? - сказав Циммерман.
  Чоловіки швидко рухалися мокрим піском пляжу, тримаючись низько. Була темна ніч і вони були в окулярах нічного бачення. Окуляри кидали на все зловісне зелене світло.
  — Заткнися, — сказав Грюн. Це був час для розмов. Але він міг зрозуміти точку зору Циммермана. Течії перетворили пляж на сміттєзвалище.
  Уздовж кромки води валялися уламки кинутої культури мореплавання — порожні пляшки, іржаві пивні банки, рвані поліетиленові пакети, зламані пластикові відра для приманки, мідна проводка та гумові трубки всіх видів, радіальна шина зі сталевим поясом, різні шматки. одягу та взуття, металевий флюгер, весь скловолоконний ніс вітрильника, що різко відірвався від решти його частини, і безліч інших уламків і уламків.
  Крихітна смужка піску і трави була схожа на мережу, що ловить все, що пливе за течією. Пройдіть десять ярдів, і ось знову потворне нагромадження сміття — сітки, мотузки, пляшки, пластмасові іграшки, що тріснули, яскравий відбивач.
  Лінія чагарникової трави і дюн обрамляла пляж. Прямо тут острів був близько п'ятдесяти ярдів у поперечнику. Зліва від них, зовсім недалеко, вона знову відкривалася воді з іншого боку.
  Далі там, де вони були минулої ночі, острів розширювався у широкий трикутник. Ось де були росіяни, на території старого готелю чи курорту, що виглядав так, ніби давно не працює. Уздовж набережної валилися бунгало зі шлакоблоків, а російські танкісти оселилися.
  Вогні Керчі були прямо через протоку звідти. Якщо ви хочете обстріляти місто, кращого місця, мабуть, не знайти.
  Самі танки були покриті брезентом пісочного кольору, через що їх важко було побачити з повітря. Це були броньовані десантні машини з важким озброєнням і гусеницями під ними, що дозволяло їм пересуватися по мілководді, піску та бруду. Минулої ночі вони з Циммерманом нарахували шістьох.
  Перед тим, як дістатися до території готелю, Груен і Циммерман лягли на животи і решту шляху повзли, як змії. Вони підійшли до вершини дюни, оточеної високою морською травою. Росіяни були за триста метрів.
  Циммерман дістав свій бінокль нічного бачення. Він натяг окуляри і підніс бінокль до очей.
  "Що ти бачиш?" — ледь чутним шепотом сказав Грюн.
  «Ми маємо рух. Кілька людей навколо танків. Жодних свідчень того, що щось додалося з учорашнього вечора. Так само, як і раніше. Я сказав би, шість танків, плюс екіпажі, плюс, можливо, півдюжини допоміжного персоналу.
  «Те саме місце?» - сказав Грюн.
  «Те саме місце. Нічого не зрушило».
  Грюн витяг свій супутниковий телефон. Це мало статися швидко. Він натиснув кнопку і почав чекати. Телефон потиснув руку супутникові, сигнал стрибнув, а потім:
  — Любі, ви читаєте?
  Грюн усміхнувся кодовому імені. "Ствердний. Валгалла, це милочки".
  «Маленькі милі, нам дано зелене світло. Повторюю, нам зелене світло».
  Електричний трепет пронизав тіло Груєна. То був раптовий, несподіваний сплеск адреналіну, від якого його мало не знудило. Вони з Циммерманом зазирнули сюди минулої ночі, потім весь день ховалися в бур'янах та бруді, і він вирішив, що все буде марно. Зазвичай це були вправи.
  Але не цього разу.
  - Маленькі милі?
  «Приймай, Валгалло. У такому разі киньте молоток. Повторюю, кинь молоток».
  "Координати?" - Сказав голос.
  «Так само, як і раніше. Без змін. Зітріть цей трикутник, і ти отримаєш усе».
  «Приймайте, любі мої. Відлітай додому зараз же. Хай щастить".
  Грюн відключився. Він глянув на Циммермана. Це реально. Це крок.
  Циммерман зняв бінокль. Він глянув на Груена широко розплющеними очима, коли до нього прийшло усвідомлення: за кілька хвилин це місце перетвориться на пекло.
  - Угу, - сказав він. Потім він усміхнувся.
  Двоє чоловіків низько пригнулися і побігли берегом тим самим шляхом, яким щойно прийшли.
  
  
  
  
  
  Розділ тридцять шостий
  
  
  
  15:25 за східним літнім часом
  Штаб групи спеціального реагування
  Маклін, Вірджинія
  
  
  - Це зараз по телевізору, - сказала Бекка.
  - Я розумію, - сказав Люк. І він зрозумів. Він зателефонував їй, щоб розвіяти її побоювання з приводу війни з росіянами. Тільки він не вчасно зателефонував за п'ять хвилин після того, як почали показувати кадри авіаудару десь у Криму. Бекка, здавалося, не розуміла деталей.
  Хтось зняв це на відео на свою камеру, а потім виклав в інтернет. Потім його підхопили телеканали. Кажуть, це сталося протягом останніх півгодини.
  "На що це схоже?" - сказав Люк.
  "Я не знаю. Тільки темрява, а потім потужні вибухи. Ціла серія з них, знову і знову. І це звучить як грім вдалині. Я не можу сказати, на що я дивлюся. Але потім горить. Він і зараз горить. Це гігантський пожежа на обрії».
  - Вони кажуть, хто бомбив? - сказав Люк.
  «Здається, вони не знають. Це острів у Криму, який бомбили, або, можливо, острів Крим. Яка сторона бомбардуватиме Крим? Що взагалі таке Крим? У нас справді буде війна через Крим?»
  — Наша справа не в чому, — майже сказав Люк, але не став.
  — Не знаю, любий. Я так не думаю".
  Він хотів би сказати їй, щоб вона взяла Ганнера, повернулася в хатину та вимкнула телевізор. Він хотів би сказати їй, що вона і дитина будуть у більшій безпеці там, далеко від міста. Але він не міг сказати цього. Це було неправдою, з одного боку. Якби росіяни запустили ядерну зброю, всі ставки було б знято. На Східному березі вона буде не більшою безпекою, ніж тут.
  Крім того, вчора вранці він прокинувся у хатині і виявив Кента Філбі та двох росіян у своїй вітальні.
  Він підняв очі і побачив Труді у дверях. Він узяв слухавку телефону.
  - Дон скликає збори прямо зараз. Ти, я, Суон і Ед. Він сказав, що це важливо».
  Люк дивився на неї. - Ед повернувся?
  — Він увійшов лише півгодини тому. Ну, ходив — це дуже сказано.
  "Добре. Буду за дві хвилини.
  - Люк? - сказала Бекка йому на вухо.
  «Так, люба. Слухай, мені треба тікати. В мене зустріч. Тут багато що відбувається. Я просто пропоную вам поки вимкнути телевізор і не турбуватися про це. Добре? Чудовий день. Виведи Ганнера на заднє подвір'я і погрійся на сонечку.
  «Стрілок спить. Я не хочу його будити.
  — Що ж, у будь-якому разі це добрі новини.
  "Люк ..."
  Люк підняв руку. Але рук вона не бачила. — Дитино, я розумію, ти хвилюєшся. Але в нас ніколи раніше не було ядерної війни, тож…
  — Ти справді віриш у це? вона сказала.
  Люк зупинився. Він не знав, у що він вірив у цей момент. Він був неймовірний. Президент був мертвий, і він знайшов тіло. Пара російських шпигунів та старий зрадник часів холодної війни підказали йому, де його знайти. А дві найбільші ядерні держави світу затіяли небезпечну гру в труси.
  Він похитав головою.
  «Бекка, я тебе люблю. Мені треба йти."
  
  
  * * *
  
  
  — Чуваку, ти жахливо виглядаєш, — сказав Ед.
  Люк щойно увійшов до конференц-зали SRT. Він сів. Двоє молодих хлопців у класичних сорочках розбирали світильники у пошуках пристроїв, що підслуховують. Ще один хлопець був під столом для переговорів.
  Люк глянув на Еда. На ньому були джинси, одна штанина була відрізана на стегні через пухлину. Ця нога була обмотана важкою пов'язкою. Його ліва рука також була перев'язана та перев'язана. Він був одягнений у яскраву та барвисту сорочку з короткими рукавами на ґудзиках, ніби він був у відпустці на Гаваях. Лівий рукав сорочки також був відрізаний, щоб полегшити надягання та зняття пов'язки.
  Металевий срібний палиця впирався в стіл, за яким він сидів. Він не голився кілька днів, і його борода стала нерівною. Його очі були налиті кров'ю та втомилися.
  — Але ти чудово виглядаєш, — сказав Люк.
  "Хлопці, приходьте на замовлення", - сказав Дон.
  Він і Труд уже були тут. Секундою пізніше в кімнату увірвався Суон і ковзнув у крісло.
  "Г-н. Суонн, радий, що ти зміг приєднатися до нас, - сказав Дон. Він подивився на хлопців, копирсаючись у внутрішньому пристрої ламп.
  — Як це виглядає, хлопці?
  — Чисто, — сказав один із них. Його очі не відривалися від того, що він робив. «Я не бачу доказів того, що хтось торкався цього місця з того часу, як ми востаннє підмітали його три дні тому».
  Дон кивнув головою. "Добре, тоді давайте назвемо це хорошим".
  Молоді хлопці почали пакувати своє спорядження. Люку спало на думку, що Дон стає все більш параноїком. Скільки разів їм справді потрібно було підмістити конференц-зал? Прибиральники комах зачинили двері, виходячи із кімнати.
  Дон глянув на Люка. - Де Мерфі?
  Люк знизав плечима. "Я не знаю. Він, е…"
  «Він здійснив екскурсію об'єктом, — сказала Труді. «Він зіткнувся з колишнім аналітиком військово-морської розвідки, якого він звідкись знав, Майклзом, тож він трохи поговорив з ним. Зараз він у відділі кадрів, а Хелен заповнює деякі документи. Вона склала йому місячний контракт».
  Дон кивнув головою. "Дякую." Він знову повернувся до Люка. Ти довіряєш йому? Чи такий він гарний, як ти кажеш?
  Люк кивнув головою. "Він хороший. Відразу ж він буде одним із найкращих, що у нас є. Це не означає, що він не придурок. Але він хороший. Він жорсткий. Він хороший у перестрілці. Він чекає свого часу. Він не втрачає голову. Він розраховує .
  Люк згадав той холодний ранок на схилі пагорба у східному Афганістані. Мерфі сів на виступ скелі, приставив порожній пістолет до своєї голови і з півдюжини разів натиснув на курок.
  — Он, — сказав він і шпурнув пістолет з пагорба.
  — І добре ви працювали з ним раніше?
  — Я бився з ним десяток разів, — сказав Люк. «Він може бути скалкою в дупі і страшенно неслухняним. Але він іде на поганих хлопців, як пітбуль. Чому?
  - Він може нам знадобитися, - сказав Дон. "Сьогодні вночі."
  "В чому справа?" - сказав Ед.
  — Мені недавно дзвонили, — сказав Дон. Він понизив голос, ніби кімнату щойно не підмітали. — Лоуренс Келлер був начальником штабу Девіда Барретта ще два місяці тому. Він залишився другом Барретта або щось таке. Він сказав мені, що зустрічався з Барретом біля Меморіалу Лінкольна два дні тому. Баррет був на публіці один. Він відмовився від служби безпеки.
  — Келлер каже, що переймався благополуччям Барретта і передав його оперативникам розвідки. Одним із цих оперативників був агент ЦРУ на ім'я Уоллес Спек. Він працює у SAC, в Оперативному управлінні. Black Ops. Келлер вважає, що Спек убив Барретта. Він також вважає, що в цьому замішані оперативники АНБ і, можливо, ще хтось. Можливо, якась секретна служба.
  Настала довга мовчанка. Праці зламали його.
  — Якийсь друг, — сказала вона. "Передача його спецслужбам".
  «Він каже, що має цифровий запис передачі», — сказав Дон. «Його власний голос, голоси Барретта і Спека виразно чутні та впізнавані. Крім того, він називає Барретта та Спіка за іменами.
  — Ти це чув? - сказав Люк.
  Дон похитав головою. "Ні. Він не надішле мені його. Він хоче доставити його вручну. Він хоче зробити оголошення про це, привертаючи увагу засобів масової інформації, щоб це не залишилося непоміченим. Він хоче свідчити в суді і хоче отримати імунітет від судового переслідування. Потім він хоче пройти програму захисту свідків».
  - Чи можемо ми дати йому все це? - сказав Суон.
  "Ми не можемо нічого йому дати, поки не почуємо цей запис", - сказав Дон. "Ми не можемо навіть розглядати це доти".
  "Він усвідомлює абсурдність спроб сховатися від оперативників ЦРУ в рамках програми захисту свідків?" - Сказала Труді.
  - Він засмучений, - сказав Дон. «Це була коротка розмова. Я не впевнений, що він щось розуміє. Я думаю, нам треба привести його, почути його історію, прослухати касету та зробити з неї близько сотні копій. Ми можемо подбати про деталі його виживання пізніше. Відверто кажучи, якщо він справді передав президента шахраям зі спецслужб, виживання цієї людини після того, як усе це закінчиться, мене найменше непокоїть.
  "Де він?" - сказав Люк.
  Про себе він подумав: «Будь ласка, не кажіть «Бангладеш».
  - Він у Монреалі. Дон глянув на Люка та Еда. «Я хочу підвезти вас, хлопці, туди сьогодні ввечері, можливо, разом із Мерфі. Ви обидва зараз виглядаєте як ходячи поранені, так що вам може знадобитися трохи додаткових м'язів. Ви лягаєте пізно, їдете до міста після того, як рух вщухне, і забираєте його з його квартири. Найкраще ніч. Сван може спостерігати за вами з неба, і він помітить усе, що може накатати на вас. Як тільки ви отримаєте Келлер, ми відправимо його назад сюди. Ніхто не знає, що він у нас, тому ми затримуємо його на кілька днів та проводимо опитування. Побачимо, що до чого».
  — Де ми його тримаємо? - сказав Ед. — У нас навіть немає.
  — Я придбав стару тютюнову ферму на північний захід від Річмонда, — сказав Дон. Це перша конспіративна квартира SRT. Близько двохсот акрів. Пара старих комор, де можна сховати машини від сторонніх очей. Головний будинок у нормальному стані. Не завадило б фарбування і деякі поновлення, але це досить зручно. Це гарне місце.
  Ед усміхнувся. «Поява у світі. Я не знав, що в нас є таке».
  - Це треба знати, - сказав Суон.
  Ед дивився на нього. "Ти знав?"
  Суонн знизав плечима.
  - Дивись, - сказав Люк. - Буду чесний, Дон. Я втомився. Я не спав всю ніч відколи ми потрапили в порт у Росії. Я не знаю, чи зможу зробити це і бути різким. Мені потрібно хоча б кілька годин. Потім, після цього, можливо, Дексі і…
  — Чому б тобі не подрімати у своєму кабінеті? - Сказав Дон.
  "Де? На моєму столі?"
  Дон похитав головою. «Синку, де твій мозок? У вашому офісі немає розкладного ліжка? На цій планеті немає кращої поверхні для сну, аніж стандартна армійська розкладачка Сполучених Штатів. У мене був один у моєму офісі, незалежно від того, де я працював, протягом останніх двох десятиліть».
  Люк просто глянув на нього. — У мене ніколи раніше не було офісу.
  Дон хмикнув, а потім засміявся.
  — Можеш позичити мою.
  
  
  
  
  
  Розділ тридцять сьомий
  
  
  
  15:40 за східним літнім часом
  Овальний кабінет
  Білий дім
  Вашингтон
  
  
  Уоллес Спек стояв осторонь групи. Він оглянув Овальний кабінет.
  Перед ним три високі вікна з відсмикнутими шторами виходили на Рожевий сад. Надворі був сонячний день.
  У кімнаті була дюжина чоловік, чоловіки у костюмах, чоловіки у зеленій військовій формі, агенти секретної служби. Марк Бейлор сидів у кріслі з високою спинкою у вітальні. Під його ногами був друк президента Сполучених Штатів. Усі люди були на орбіті Бейлора.
  На дальній стіні висів великий плоский телевізор. Усі дивилися на це. На екрані речник Палати представників Клемент Діксон стояв на міцній дерев'яній трибуні на сходах будівлі Капітолію. Перед ним стояла група мікрофонів, а навколо нього були куленепробивні пластикові щити.
  Тепер він був старший від самого бруду, але в розквіті сил Діксон був відомий як полум'яний оратор. Не кажучи вже про сиве волосся і зморшки, він щосили намагався підтримувати цю репутацію.
  Він стукав по трибуні.
  «Які докази того, що нашого президента вбили росіяни, нам надали?»
  По обидва боки Діксона стояла велика група людей. Для Уоллеса Спіка вони були звичайними підозрюваними, божевільними лівими, ліберальним крилом партії, яка зараз перебуває при владі. Хто був у тому числі? Він помітив кількох, яких дізнався.
  Томас Хейс, нинішній губернатор Пенсільванії, приїхав із Гаррісберга на урочистості. Нічого дивного. Усі знали, що Хейс мав плани на пост президента. Ви не могли не помітити його дзьоб з відстані в милю. Сьюзан Хопкінс, дурна супермодель, що стала сенатором від Каліфорнії, стояла поряд із Хейсом. Вона ледь діставала йому талію. Ще дві дюжини, готові взятися за руки та заспівати пісню біля багаття.
  Група щось пробурмотів у відповідь на запитання Діксона.
  "Ну ось, дзвінок і відповідь", - сказав хтось тут, в офісі.
  "Немає доказів!" - сказав Діксон. «Чому нам дали ризикувати війною з іншою ядерною державою світу?»
  Чірлідери Діксона зрозуміли це. "Нема причин!" Вони сказали.
  Діксон ударив кулаком по подіумі.
  «Чому нам дали ризикувати життям наших дітей і онуків?»
  "Нема причин!"
  "Дуже шкода, що йому дали цей великий подіум, щоб він міг його бити", - сказав хтось. «Наступного разу вони мають дати йому підставку для нот».
  У кімнаті почулися смішки. Люди тут були у піднесеному настрої. Пентагон в особі генерала Річарда Старка передбачав, що Америка може безкарно вдарити по росіянам, і досі ця оцінка виправдовувала себе. За останні півгодини або близько того удар безпілотника спопелив групу російських танків, а росіяни навіть не спробували відповісти.
  Вже.
  "Поправте мене, якщо я помиляюся, але Томас Хейс виглядає так, ніби у нього на обличчі огірки?"
  "Я не думав про маринад", - сказав хтось інший.
  "Пане Бейлор, - сказав Клемент Діксон, звертаючись безпосередньо до президента Сполучених Штатів по телебаченню. "Відмовтеся від цього божевільного курсу дій. Покажіть нам хоча б найменший доказ того, що росіяни причетні до вбивства нашого президента".
  "Г-н. Бейлор, - сказав Марк Бейлор. "Це мило."
  "Неповажно", - сказав хтось.
  «Жорстокість цього хлопця не знає меж».
  - Він повністю висовує шию, і цього разу ми збираємося її відрубати. Зачекайте, поки ми не опублікуємо особи викрадачів. Люди збираються вигнати Клемента Діксона із цього міста на залізниці.
  Спек кивнув, визнавши це правдою, але нічого не сказав. Виступати на зборах, подібних до цих, не входило в його обов'язки. Його робота полягала у тому, щоб зависати, слухати, збирати інформацію. Чим менш очевидною є його присутність, тим краще.
  Він добре знав особи людей, які загинули в будинку на Чіт-Брідж. Звісно, він зробив. Він посадив туди чоловіків. Усі троє були мафіозі зі Східної Європи, які мали давні зв'язки із російськими спецслужбами.
  Росіяни просто любили використовувати мафіозі для виконання своєї брудної роботи. Бандити були жорстокі. Вони не потребували будь-якої підготовки. Вони були аморальні і намагалися підігнати свої дії під витончені політичні ідеології. І вони були о-о-о-о-о-о-о-о-о. Спек любив їх використовувати з тих самих причин.
  На телеекрані наступний виступаючий перемістився на трибуну. Маленька телевізійна вечірка тут, в Овальному кабінеті, почала розпадатися. Це був сигнал Спеку піти тихо. Він попрямував до широких двостулкових дверей, але перед ним зробила крок жінка. Він уловив її обриси. Середніх років, консервативно одягнений у синій брючний костюм, який починає страждати від хвороби, яка вразила багатьох із віком.
  Її очі казали, що вона була у стресі. Це була Кеті Грумман, яку Девід Барретт донедавна мав і призначав начальником штабу. Тепер, коли Девід помер і пішов, Кеті тут не підходить костюм. Її дні були пораховані.
  - Уоллес, - сказала вона.
  «Привіт, Кеті. Мені дуже шкода Девіда. Я просто… я не маю слів.
  Вона похитала головою. "Я знаю. Це жахливо. Ми всі просто намагаємося продовжувати бій. Марк сказав мені, що хоче повернути Лоуренса Келлера на борт у неформальній ролі радника. Можливо, ми зможемо знайти йому постійне місце. У нього найбільша наступність як у людини Девіда. І у мене немає із цим проблем».
  Її очі казали, що вона бреше. Її очі казали, що повернення Лоуренса Келлера загрожує їй до глибини душі.
  Лоуренс Келлер…
  «Я думаю, що Лоуренс чудовий, - сказав Спек.
  Кеті кивнула головою. — Ми маємо проблеми з ним. Марк сказав, що ви знаєте, як з ним зв'язатися.
  Спек підніс руку до підборіддя, наче розмірковуючи про це. "Я міг би. Дай мені подивитися, чи зможу я отримати його. Якщо я зможу, ти дізнаєшся першим.
  
  
  
  
  
  Розділ тридцять восьмий
  
  
  
  23:55 за московським літнім часом (15:55 за східним літнім часом)
  Центр стратегічного командування та управління
  Кремль
  Москва, Росія
  
  
  У Військовій кімнаті почалася бійка.
  «Це вбивство!» - Закричав чоловік. "Масове вбивство! Кінець світу настав!"
  Капрал Грегор було зрозуміти, що відбувається. Це відбувалося з іншого боку великого відкритого простору. Стільці та столи переверталися, коли працівники столів намагалися втекти від нього. Комп'ютер упав на підлогу, і екран розбився. Люди кричали, як це часто траплялося.
  Декілька чоловіків, здавалося, кидали туди кулаки. Військова поліція перемістилася з країв бійки до її середини.
  Кулачні бої справили на Грегора дуже мало враження. Він бачив і робив набагато гірше. Він глянув на відеоекрани, встановлені у всіх над головами. Має бути ключ до того, що потурбувало людину. На кількох екранах була показана карта американської території Аляски, з особливим акцентом на прибережному місті Ном.
  Грегор знизав плечима. Для нього це нічого не означало.
  Він втомився. Він був великий міцний чоловік, ще молодий, але Чегет був тяжкий. Воно постійно тягло його за руку, викликаючи тупий біль у плечі та гострий біль у лікті та зап'ястя.
  Здавалося безумством мати при собі цю жахливу штуку. Він чув, що американці мали такі ж валізи з власними ядерними кодами всередині. Такий випадок вони назвали ядерним "футболом". Ця ідея змусила його посміхнутися. Якби ця штука була м'ячем, він би штовхнув його якнайдалі. Він не став би пробити м'яч у ворота команди суперника. Він штовхнув його на трибуни... ні, на трибуни та за межі стадіону.
  "Грегор".
  Солдати вже били когось прикладами гвинтівок, але Грегор відвернувся від бійки. Міністр оборони вийшов із маленького конференц-залу. Його очі втомились. Від нього пахло цигарками та алкоголем. Верхні гудзики його сорочки були розстебнуті, а краватка зсунута набік. Йому не завадило б поголитися. Сивина та сивина його восьмигодинної бороди різко контрастували з відтінком чорного крему для взуття на голові. Він міг би стати зіркою абсурдної телевізійної комедії. Але обличчя його було суворим.
  "Прийти. Ми маємо піти.
  Грегор пішов за чоловіком. Вони вийшли з Військової Кімнати і пішли широким коридором. З ними були ще двоє солдатів, особисті охоронці міністра оборони. Кроки луною віддавалися в порожньому коридорі. Незважаючи на те, що важка проклята футбольна валіза обтяжувала його, Грегор прискорився і швидко порівнявся з міністром.
  - Що відбувається, сер?
  «Жахливі новини, Грегоре. Жахлива новина. Ми маємо евакуюватися. У разі війни цей об'єкт буде повністю знищено».
  Відповідь міністра була здебільшого невідповіддю.
  "Що трапилося?" - повторив Грегор. Він сказав це лютіше, ніж збирався.
  Він уже втомився від міністра оборони. Чоловік засмутив його. Грегор подумав, що він, можливо, був невдалим вибором, щоб нести Чегет. Він був навченим убивцею з бойовим досвідом. Життя більше не мало для нього такого значення, як для інших. Не виключено, що він застосуватиме насильство до міністра оборони до того, як закінчиться ця криза.
  Міністр глянув на нього. Можливо, він побачив гнів у очах Грегора, можливо, ні. У будь-якому випадку він був готовий поговорити.
  «Це таємна інформація, але я скажу вам. Стратегічне авіаційне командування та протиракетна оборона перейшли до протоколу «Мертва рука». Командування та контроль стають децентралізованими. У разі припинення зв'язку з Москвою польові командири мають право робити свій вибір. Це поширюється на запуск ядерної зброї. Це небезпечне рішення. Комунікації вже не такі надійні, як раніше. Тепер буде легко помилитися».
  Грегор йшов швидко, не відстаючи, намагаючись переварити почуте. Він думав, що це можна сказати. Його розум був близьким до порожнечі.
  "Чому?" було все, що міг зібрати.
  Міністр оборони знизав плечима. Як ви знаєте, американці знову атакували. Танковий патруль знищено. Ми не готові до таких сутичок. Їхня технологія набагато новіша. На жаль, настало усвідомлення того, що ми не можемо захистити себе від цих атак».
  Літній чоловік, здавалося, був готовий розплакатися. Плачте про те, що ненависний ворог досяг такої приголомшливої переваги. Плачте над приниженням програної холодної війни. Плачте над розбитими мріями про колись велику цивілізацію. Плачте за марність тисячолітньої російської історії.
  «Щойно вони нападуть, ми негайно зітремо з лиця землі одне з їхніх міст. Маленьке місто Ном, Аляска. Три тисячі п'ятсот чоловік. Він зникне за кілька хвилин. Ми знищимо його звичайними ракетами, запущеними із Сибіру, але треба виходити з того, що американці не відмовляться від застосування ядерної зброї у відповідь. Історія покаже, що не ми перші запустили, але якщо запустять, то ми запустимо».
  Чоловіки йшли мовчки, луною віддавалися кроки. Вони повернули прямо в інший коридор. Вони прямували до вертолітного майданчика.
  «Боюсь, це слабка втіха, — сказав міністр оборони.
  "Куди ми йдемо зараз?" - сказав Грегор.
  «Гертоліт доставить нас на військовий аеродром за містом. Потім ми полетимо у глибокий протирадіаційний притулок високо у Кавказьких горах, неподалік кордону з Грузією. Його існування суворо засекречено. Це буде одне з небагатьох безпечних місць на землі. Там буде сам президент».
  Міністр оборони глибоко зітхнув, але анітрохи не зменшив обертів.
  "Моліться, щоб ми встигли туди вчасно".
  Вони підійшли до входу на вертолітний майданчик. Два солдати стояли по стійці смиренно по обидва боки від автоматичних дверей. За дверима була ніч.
  Біля дверей чекали три красиві молоді жінки, дорого одягнені в уніформу висококласних московських повій. Високі підбори, облягаючі міні-сукні, хутряні шалі, розмальовані обличчя. Двері відчинилися, і жінки, не кажучи ні слова, приєдналися до процесії.
  - Сер, - сказав Грегор. "Моя сім'я…"
  Міністр оборони махнув рукою. — Ваша родина буде забезпечена, Грегоре. Не хвилюйся."
  Великі лопаті вертольота почали повільно обертатися, як тільки група досягла злітно-посадкової смуги.
  Грегор нічого не відчував до повій. Вони були не більше ніж дівчатками. Вони мали свої проблеми. Він не міг звинувачувати їх за порятунок власних життів ціною, яку вони багато разів платили раніше за набагато менший прибуток.
  Але це безсердечне рішення для апокаліптичної війни було за межею. І цей міністр оборони був поза межею. Він міг без роздумів розлучитися з життям усієї родини Грегора, аби в бомбосховищі було повно повія, сигар і (Грегор був упевнений) кращої горілки та ікри.
  Як могли бути ухвалені ці нелюдські рішення?
  Табельний пістолет опинився у вільній руці Грегора майже до того, як він усвідомив це. Він провів пістолетом по всьому тілу з кобури на лівій стороні талії.
  "Сер?"
  Чоловік озирнувся на нього і Грегор вистрілив йому в обличчя.
  ПЛЮПНУТИ!
  Охорона міністра оборони почала повертатися на звук пострілу, але надто повільно. Грегор вистрілив у них обох по черзі.
  Дівчата сплеснули руками і побігли на своїх незграбних туфлях назад до кришки будівлі.
  На асфальті лежало три тіла, з голів кожної текла кров.
  Грегор глянув на міністра оборони.
  — Двадцять дев'ять, — сказав він у знівечене обличчя чоловіка.
  Позаду Грегора з'явився приплив активності. Він не спромігся подивитися, що це було.
  "Двадцять дев'ять підтверджених вбивств".
  
  
  
  
  Розділ тридцять дев'ятий
  
  
  
  18:15 за східним літнім часом
  Джорджтаун
  Вашингтон
  
  
  Коли ти був Уоллесом Спеком, довгі дні ніколи не закінчувалися. Вони просто стали довшими.
  Він сидів у вітальні квартири Лоуренса Келлера в Джорджтауні, напівсонний, на чоловічому дивані. У правій руці він тримав 9-міліметрову "беретту" з прикріпленим до неї довгим глушником. Це було добре, бо пішли глушники. Йому подобалося думати про це як про Звук бавовни в долоні.
  Він оглянув квартиру. Це справді було чарівне місце. Кімнати вікторіанської епохи, полірована дерев'яна підлога, високі стелі, дуже високі вікна. Старий, багато прикрашений радіатор у кутку. Меблі були середини століття Design Within Reach. Спек дізнався кілька предметів із каталогу. Він був фанатом.
  Ванна була добре зробленою зустріччю між старим та новим. У центрі ванної стояла ванна на ніжках, а підлога була викладена кахельною плиткою 1800-х років. Але були також п'ятифутова раковина та туалетний столик, а також тропічний душ зі скляного куба. Якось усе запрацювало.
  Спек був у гумових рукавичках, тому він міг вільно чіпати все, що його цікавило. У Келлера була звукова система Bose із вбудованими динаміками у кожній кімнаті. Всім цим можна було керувати з того самого пульта, який керував опаленням та освітленням. Просто сидячи тут, Спек зрозумів, що Келлер йому подобається. Келлер справді був розумною людиною.
  - Де ти, Лоуренсе? - сказав він у порожню кімнату.
  Він також почав розуміти, з зростаючим розчаруванням, що сильно помилився в оцінці Келлера. Очевидно, цієї людини тут не було. Його спортивний «БМВ» не стояв на вузькій доріжці між цим особняком та сусіднім. Крім того, його стільниковий телефон був щойно відстежений до гайка та бур'янів уздовж міжштатної автомагістралі 95 за межами Елктона, штат Меріленд.
  Виявилося, що Келлер злякався і втік.
  Можливо, він убив себе.
  Можливо, він зробив, можливо, він не зробив. У цей момент спекулювати було марно. Куди б не пішов Лоуренс Келлер, хоч би що він робив, це мало бути підтверджено. Ти не зробив таку операцію, як ця, а потім залишив незавершений кінець, як Келлер, просто бовтаючись там.
  Клята річ полягала в тому, що Келлер не повинен був бути незавершеним! Келлер був невід'ємною частиною всього сюжету. Він був тим, хто зрадив Девіда Барретта. Як його нагорода і витончений невеликий сюжет, щоб краще уявити історію в цілому, він тепер повинен був знову з'явитися як персонаж Білого дому. Не начальник штабу, звісно, але як довірений помічник, мудрий і постійний привід з багаторічним досвідом і публічними свідченнями мосту між Барреттом і Марком Бейлором.
  Але натомість він зник.
  Спек, як божевільний, старанно підв'язував кінці, і, якщо не брати до уваги кількох шишок, справи йшли досить добре. Він був такий зосереджений на цьому, що на кілька днів сховав Келлера на задвірки свого розуму.
  Йому не хотілося б більше, ніж якби Келлер раптово увійшов сюди з пакетом продуктів у руці і цілком розумним поясненням. Якби це сталося, він вистрілив би Келлеру в голову за те, що він завдав йому цієї незручності, а потім продовжив би своє життя.
  Але цього не мало статися, чи не так?
  Немов відповідаючи на запитання, задзвонив мобільний телефон. Якийсь час він дивився на нього. То був номер, якого він не впізнав. Зазвичай він дозволяв голосовій пошті відповісти, але Уоллес Спек вірив у прикмети.
  "Я можу вам допомогти?" він сказав.
  - Уоллес Спек, - сказав голос.
  — Продовжуйте, — сказав Спек. "Розкажи мені більше".
  "Як вам подобається всередині цього коричневого каменю?" - Сказав голос. - Ти знайшов там те, що шукав? Я схильний сумніватися у цьому».
  Спек знизав плечима. І що? Якщо ви хотіли налякати Уоллеса Спіка, вам потрібно було принести щось більше.
  - Як тобі подобається ходити за мною всюди? він сказав. «Це захоплююче? Ви п'єте багато кави, чи не так? Як їжа? Де ви відпочиваєте у туалеті? Чи ви тримаєте пластикові пляшки у машині для цього?»
  — Спек, ми з тобою друзі.
  Спек не впізнав голосу. А Спек рідко забував людей. Тому: "Освіжіть мені пам'ять, якщо не заперечуєте".
  «Я працював із позики у військових в Об'єднаному командуванні спеціальних операцій, вирішуючи невелику проблему в Колумбії приблизно на початку 2001 року. Ми не зустрічалися, але ви брали участь у цьому проекті. Пізніше трапився невеликий інцидент із авіакатастрофою. То був приватний літак. Ви знаєте, як ці речі постійно руйнуються. Хлопець із Міссурі, член лояльної опозиції…
  — Досить, — сказав Спек. У цьому світі є речі, про які ніколи не можна згадувати.
  Але ви бачите, що ми працювали разом. Я був механіком, під глибоким прикриттям. Ти так і не дізнався мого імені.
  - Запевняю вас, - сказав Спек. — Я завжди навчаю імена.
  — Якби це було правдою, тебе б зараз не було в живих.
  Спек глибоко зітхнув. "Можу я чимось допомогти? Я хотів би коли-небудь згадати з тобою про минулі дні, але зараз я дуже зайнятий».
  — Ти шукаєш когось, — сказав голос.
  Спек кивнув. «Справді я. Я завжди когось шукаю».
  “Я знаю, де він. Він поїхав з країни, але я збираюся зустрітися з ним сьогодні ввечері та забрати його з деякими моїми друзями. Мої друзі, та не зовсім твої друзі. Людина, яку ви шукаєте, має рідкісний запис, зроблений у Меморіалі Лінкольна, з усіх місць. Каже, що це хороша якість, але це ще потрібно з'ясувати. Можливо трохи незручно, враховуючи те, що було сказано, і людей, які там були».
  Раптом Спек прокинувся і насторожився. Його серце почало битися об стінку грудей. Він міг відчувати його там, що стрибає вперед.
  Що робив Келлер?
  - Хочеш, - сказав Спек, - сказати мені, де він?
  - Ні не знаю.
  — Тоді навіщо ти дзвониш?
  «Я маю на увазі число. Я думав про це число протягом останньої години або біля того. Думаю, це добрий номер. Не надто багато, не надто мало, а саме. З огляду на ставки тут, я думаю, ви можете навіть вважати це вигідною угодою.
  "Який номер?" - Сказав Спек.
  "П'ять."
  "П'ять?"
  «Так, п'ять. З якоїсь причини це завжди було одним із моїх улюблених номерів».
  Спек глянув на білу стелю над головою. Чоловік просив п'ять мільйонів доларів. Все ставало все глибшим і глибшим, чи не так? Він похитав головою. Проте загадкова людина була проникливою. Це не було обурливою цифрою з огляду на ситуацію. Попит і пропозиція. П'ять мільйонів були невеликим болем для великої вигоди.
  - Наполовину попереду, - сказав Спек. "Половина при доставці".
  "Звичайно. Я дам вам номери мого анонімного рахунку. Ви знаєте, як справи в ці дні. Все одним натисканням кнопки. Коли я побачу, що з'являється перша половина, я включу пристрій GPS, який візьму з собою в пікап. Тоді ви, хлопці, слідуйте за мною туди… Це буде схоже на те, що я кидаю хлібні крихти… Але будьте обережні… Я не буду один, і ти не будеш єдиним, хто дивитиметься з неба… Так що, що б ви не поставили на місце Вам краще зуміти замаскувати це, а потім бити дуже сильно».
  Спек мовчав. Він дозволив тиші затягнутися між ними.
  Це звучало… чудово. Він міг би в найкоротші терміни залучити до цієї проблеми дюжину людей. Звичайно, вони будуть сильними бійцями — жорстокими, швидкими, з тих, хто атакує без попередження та вагань. І Спек міг переказати гроші. Два з половиною мільйони, звісно, великі гроші. Але за великим рахунком це справді була вигідна угода.
  Крім того, чоловік ніколи не доживе до зустрічі із другою половинкою.
  - Спек?
  - Ви зробили розумне прохання, - сказав Спек. «Але мені потрібно поговорити з парою чоловік і кілька годин, щоб зібрати все воєдино. Ви знаєте, робити банківські перекази з таким…
  — Ходімо, Спеке. Це не Сітібанк. Ви не гірше за мене знаєте, як швидко можуть рухатися ці гроші. Це все відбувається сьогодні ввечері. Я можу сказати вам, де він падає, чи мені не потрібно. На завтрашній ранок ти можеш уже висіти на поясі.
  Спек хмикнув. Чоловік здавався нетерплячим і, можливо, мав проблеми з керуванням гнівом. Можливо, є спосіб використати це проти нього.
  — Вважай, що справа зроблена, — сказав він.
  — Так краще, — сказав голос. — Людина, яку ви шукаєте, знаходиться в Монреалі. Ми збираємось туди сьогодні ввечері. Нас буде троє. Я водій. Приготуйте своїх людей прийняти мій сигнал, як тільки ми приземлимось. Але я хочу, щоб ви дещо зрозуміли. Я був у цьому довгий час. За всі роки я жодного разу не одержав кулю. Мене важко вбити. Навіть не мрій обдурити мене».
  Спек усміхнувся. Це мало сенс. Звісно, вийшло. Ця людина була спецназівцем, який, ймовірно, багато разів брав участь у бойових діях. І він стверджував, що в нього жодного разу не стріляли.
  Але завжди був уперше.
  "Якщо вас це турбує, чому б вам просто не повідомити мені точне місцезнаходження цієї людини, залишитися вдома і подалі від небезпеки, а я про все подбаю?"
  — Повір мені, — сказав голос, — я зробив би це, якби міг. Чоловік лукавить. Він не скаже нам, де його зустріти, доки ми не приїдемо до міста. Я думаю, він хоче спочатку глянути на нас. Він попросив спеціальних кур'єрів забрати та доставити його, тому, мабуть, хоче переконатися, що отримає те, що замовив».
  - Втомлено, - сказав Спек.
  — Ти знаєш, які люди, — сказав голос. "Вони роблять все складніше, ніж потрібно".
  — Припустимо, його там немає, — сказав Спек. — Припустимо, він залишить вас чекати біля вівтаря. Як щодо моїх грошей у такому разі?
  — Це лише шанс, яким ти маєш скористатися, — сказав голос. — І я ризикую, що один із ваших головорізів випадково вирішить мене застрелити. Я можу обіцяти вам, що якщо це станеться, я не буду щасливим».
  — Друг мій, тобі нема про що турбуватися, — сказав Спек.
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ СОРОК
  
  
  
  29 червня
  00:05 за східним літнім часом
  Аеропорт Монреаль-Сент-Юбер
  Лонгей, Квебек
  Канада
  
  
  Хлопець із Executive Armor зустрів їх на машині.
  «Це чудова річ, – сказав Ед Ньюсем.
  Люк не міг не погодитись. Це був великий чорний блискучий позашляховик "Мерседес". Передні грати виглядали як злісна посмішка. Усі чотири двері були відчинені.
  Мерфі, намагаючись бути корисним, поставив спортивну сумку SRT, повну зброї та заряджених магазинів, на підлогу за сидінням водія.
  Люк був у гарному настрої. Тригодинний сон на розкладачку Дону був найкращим сном за довгий час. Поїздка літаком пройшла легко і швидко. Вперше за кілька днів справи пішли вгору. Він прийняв болезаспокійливу, а також половину таблетки Дексі, щоб пом'якшити седативну дію. Він почував себе досить гостро.
  Вони знаходилися в крихітному приватному аеропорту за десять миль на схід від Монреаля. Це місце являло собою не більше ніж злітно-посадкову смугу, руліжну доріжку, кілька ангарів і невелику будівлю аеровокзалу, в даний час закриту на ніч. Літак SRT був припаркований за ними, його вогні миготіли, відбиваючись від землі. Асфальт був мокрим та слизьким. Мабуть, тут колись йшов дощ.
  "Відмінно", - сказав представник Executive Armor. Це був молодий хлопець із темним волоссям. Він був широкоплечим, зі спортивними м'язами, носив сорочки й джинси, що ніби збирався вирушити в нічні клуби, як тільки пологи закінчаться.
  "Дуже хороша машина", - сказав він і провів великим і вказівним пальцями по колу. Поки він говорив, його французький акцент став очевидним. Англійська не була його рідною мовою, і той, хто навчив його говорити нею, забув згадати дієслова.
  Хлопець вказав на машину обома руками.
  «Вся кабіна броньована, балістична плита. Дуже важка, розрахована на велику потужність гвинтівки, бронебійні кулі. Весь дах такий самий. Цілий поверх, міцніше, витримує фугаси. Всі вікна, багатошарове балістичне скло. Не можу відкрити. Завжди закрито».
  Він підняв палець у повітря. Windows дуже міцні, але не назавжди. Буде багато пострілів… — Він знизав плечима. "Поїхати."
  Люк засміявся. Це була найкраща порада, яку він коли-небудь чув. Якщо люди продовжують стріляти у твою машину, чого ти сидиш без діла? Просто їдь. Це мало сенс. Крім того, йому дуже подобалася машина. Йому подобалося слухати про специфікації, але він сподівався, що їм нічого не знадобиться. Чи до цього прийшов світ? Ви можете орендувати свій броньований автомобіль, і вони привезуть його прямо до вас.
  Чоловік помахав шинами. «Біжи на плоскій підошві. Постріл повний дір, продовжуйте йти. Броньований бензобак. Батарейний, броньований. Радіатор захищений за капотом».
  Він кивнув, наче самому собі. «Найкраща машина, яка у нас є».
  Люк, Ед і Мерфі стали навколо хлопця грубим півколом.
  - Добре, Мерфе, - сказав Люк. — Схоже, що ти за кермом.
  "То що ви хотіли?" сказав хлопець.
  «Нам це подобається, – сказав Ед. «Хотілося б, щоби ми його купили».
  Хлопець усміхнувся.
  "Ви купуєте, я дам вам дуже хорошу ціну".
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ СОРОК ПЕРШИЙ
  
  
  
  00:25 за східним літнім часом
  Кондіаронк Бельведер, парк Мон-Рояль
  Монреаль, Квебек
  Канада
  
  
  "В чому справа?" - сказав Лоуренс Келлер у слухавку.
  Він нервував. Ця зустріч мала відбутися опівночі. Вони запізнилися, а він уже був майже годину. Він був на вершині Мон-Рояля, стоячи на широкому бетонному патіо з видом на високі будівлі в центрі Монреаля і Старий порт за ними. Це було чудове видовище. Місто було освітлене, як Лас-Вегас.
  Це було гарне місце для зустрічі. На площі не було багатолюдно, але тут все ще було багато людей, переважно групи молодих людей і пар, дехто гуляв, дехто сидів уздовж стіни, балакав, сміявся, тримався за руки. Якби ви хотіли когось вбити, це було б не перше місце, яке ви обрали б.
  "Дон?" він сказав. «Я тиняюся тут з моєю дупою на вітрі».
  "Дозвольте мені перевірити статус", - сказав Дон Морріс йому у вухо. Келлер чув, як він розмовляє з іншою людиною. - Суон, як справи?
  Глибокий чоловічий голос сказав щось на задньому плані. Потім знову з'явився Морріс.
  — Зараз вони йдуть нагору. Пара затримок з десантом, трохи затримка з броньовиком, от і вони. Де ти?
  «Я в Кондіаронк Бельведер. Це маленька площа, яка...
  - Я знаю це місце, - сказав Морріс. - Я скажу їм.
  - На парковій дорозі будуть вказівники, - сказав Келлер, але Морріс не відповів.
  Минула довга мить. Погляд Келлера сканував дітей, молодих хлопців із густими бородами, білих дівчат із дредами, татуюваннями, книжковими сумками та довгими скейтбордами, запах цигарок із гвоздикою та марихуани у повітрі…
  Ніхто з цих людей не становив загрози. Але погрози можуть виникнути з нізвідки.
  — Вони щойно прибули, — сказав Дон Морріс. — Спокійно, розслабся, дозволь їм робити свою справу, гаразд? Все, що вони роблять, робиться задля вашої безпеки».
  — Це ті самі чоловіки? - сказав Келлер. — Люди, які врятували дочку Девіда?
  "Це. Їх звуть Стоун і Ньюсам. Ньюсам - чорний хлопець. Він такий же великий, як гора, на якій ти стоїш. Камінь - інший».
  Через дорогу чорний позашляховик із яскравими ксеноновими фарами повільно проїхав однією з пішохідних доріжок. Він урізався у бордюр і виїхав на кам'яну площу. Його поява змусило шум розмови збільшитися на кілька щаблів. Чи схвалювали молоді коханці, курці марихуани та мрійники, чи не схвалювали вони, чи думали, що поліцейські прийшли раптово? Це неможливо було сказати.
  З машини вийшли троє чоловіків. Двоє чоловіків одразу ж кинулися до Келлера. Було в цьому щось збиваюче з пантелику. Вони рухалися швидко, як акули, що накидалися на шматок м'яса. За ними Келлер побачив, як третій чоловік зайняв позицію біля відкритих задніх дверей позашляховика. Келлер упіймав спалах пістолета в руці чоловіка, щось більше, ніж пістолет, кулемет, можливо, «узі» або MP5.
  Потім двоє інших опинилися майже на ньому. Чорний чоловік ходив зі срібною палицею і помітно накульгував. Його штанина була відрізана нижче стегна. Його стегно та коліно були перев'язані важкими бинтами, через що він не міг зігнути ногу. Він прийшов як гроза чи торнадо. Від нього важко було відірвати погляд. Його обличчя було напрочуд юним. Він сам міг бути одним із цих дітей на площі.
  "Г-н. Келлер? - сказав інший. Він матеріалізувався прямо на очах у Келлера. Він був високим, з коротким світлим волоссям і зачатками бороди. Йому могло бути за тридцять. Він був суворо гарний, як модель для реклами цигарок. Його обличчя говорило про те, що він утомився, але його очі виглядали настороженими, майже палаючими, це було дивне поєднання.
  "Так?"
  «Я агент Стоун, це агент Ньюсем. Дон Морріс послав нас по вас. Я збираюся обшукати тебе і конфіскувати всю зброю, яка в тебе є. Це зрозуміло?
  "Я потребую-"
  - Ні, не знаєш, - сказав здоровань Ньюсем.
  «Послухайте, я служив у морській піхоті, – сказав Келлер.
  "Вас - ключове слово", - сказав Ньюсам. — Коли це було, до мого народження?
  Келлер знизав плечима. "Ймовірно."
  «Я припускаю, що ваші тренування трохи застаріли».
  Стоун вже обшукував його. Він знайшов Sig Sauer більш-менш миттєво. Він вийняв магазин, засунув його в кишеню і перевірив патрон на патронник. «Гарний пістолет. Це єдина зброя?
  Келлер кивнув головою. "Так."
  Стоун продовжував обшукувати його, його руки майстерно тинялися по тілу Келлера.
  — Я щойно сказав тобі так.
  Він кивнув головою. "Я знаю. Так ми встановлюємо деяку довіру. Поперед нас чекає поїздка на машині, поїздка на літаку і поїздка на гелікоптері. Ти сказав мені, що це єдина зброя. Якщо це виявиться правдою, я вже трохи краще ставлюся до тебе.
  - Добре, - сказав Келлер.
  Стоун закінчив його обшук. — Хто там у тебе розмовляє по телефону?
  — Це твій бос.
  Стоун узяв слухавку. «Дон Морріс, жива легенда, – сказав він. Він слухав і посміхався. — Ми тут, ми придбали предмет, і, якщо Богові завгодно, ми дуже скоро вирушимо додому. Будь ласка, скажіть Суонну, щоб він не зводив із нас очей.
  Він знову прислухався.
  — Гаразд, підписуюсь.
  Він глянув на Келлера. Потім глянув на телефон у руці.
  - Це пальник?
  Келлер кивнув головою. "Так."
  Він кинув його на кам'яну бруківку, кілька разів наступив на неї і розбив ногою залишки.
  Келлер подивився на двох чоловіків. Ньюсем оглядав натовп у пошуках погроз. Він був одягнений у велику гавайську сорочку з одним відрізаним рукавом, щоб умістити те, що виглядало як перев'язування рани. Його вільна рука була всередині сорочки.
  - Де твоя машина? - Сказав Стоун.
  «Я залишив його у своїй квартирі, – сказав Келлер. «Я сів на автобус сюди. У міському автобусі нікого не вбивають».
  Стоун кивнув головою. "Гарний. Тоді ми можемо просто залишити його там".
  "Але спочатку мені потрібно повернутися додому", - сказав Келлер.
  Плечі Стоуна зникли.
  — Ні, не знаєш, — сказав великий чоловік.
  Келлер кивнув і подивився на них обох. "Так. У мене немає з собою нічого з моїх речей. Я не хотів бути тут в'ючним мулом, обтяженим і незахищеним. Мені потрібно кілька речей. Найголовніше, що у мене немає із собою запису. Я подумав, що буде краще, якщо я залишу його у квартирі.
  - Як далеко твоя квартира? - Сказав Стоун.
  Келлер знизав плечима. "П'ять хвилин. Це в Старому Монреалі, прямо біля підніжжя пагорба. Я живу за два квартали від нічного життя».
  
  
  * * *
  
  
  Він міг убити їх усіх.
  Стоун, Ньюсам та Келлер стояли невеликою групою на площі. Стоун та Ньюсам навіть стояли до нього спиною. З MP5 Мерфі міг легко скосити їх трьох за пару секунд.
  Це зробило б брудну роботу Уоллеса Спека, але залишило б Кевіна Мерфі у загадці. Як втекти?
  Він зітхнув. Ніч була сповнена загадок.
  Він направив «мерседес» звивистою парковою дорогою назад на вулиці Монреаля. Вони були на Піл-стріт, широкому проспекті в самому серці Університету Макгілла, з жвавою барною сценою. На бульварі стояли юрби людей, що повзали по літніх нічних пабах. У кожний бік їхало багато машин.
  "Сван, як ми виглядаємо?" - Сказав Стоун з заднього сидіння. Він і Ед віддали Келлер переднє пасажирське сидіння, щоб вони могли за ним доглядати. Будь-які невірні рухи Келлера, і вони могли дуже швидко вивести його з ладу ззаду.
  Суон був оком у небі. Він дивився через супутник у реальному часі і розмовляв супутниковим телефоном. Стоун викликав його через гучний зв'язок.
  «На вулицях такий великий рух, що неможливо сказати напевно. Я не бачу, щоб щось рухалося за шаблоном, я не бачу, щоб щось приховувало вас. Я не бачу, щоб хтось стрибав. Але із сотнями автомобілів на вибір я просто не знаю».
  Вони повільно рухалися разом із нічним транспортом.
  - Мерф? - Сказав Стоун. "Щось?"
  Мерфі знизав плечима. «Нічого не впадає мені в очі. Просто всі ці діти ходять до барів. Я думаю, у нас все гаразд».
  Сьогодні у Мерфі з'явилася нагода. Він вирішив приєднатися до Стоуна групи спеціального реагування не тому, що йому подобався Стоун. Він цього не зробив. І він не приєднався, бо подобалася ідея роботи в поліції. Чесно кажучи, кримінал був привабливішим. Все, чого він хотів, — це ненадовго прийти до тями, отримати стабільну зарплату, оформити медичну страховку і, можливо, отримати доступ до інсайдерської інформації. Урядові шпигуни завжди знали, де великі гроші.
  І так само дуже великий виграш, найбільший у його житті, приземлився на його коліна. Цей хлопець, Келлер, коштував м'яти. Хитрість полягала в тому, щоб переконатися, що він потрапив до рук людей Спека або помер, і все ж таки пішов як свого роду герой або, принаймні, хтось поза підозрою. Він перевірив свій рахунок, і Спек дотримався свого слова. На даний момент Мерфі був на 2,5 мільйона доларів багатшим, ніж сьогодні вдень.
  Ця думка мало не змусила його затамувати дихання.
  Віддайте їм Келлера, зберіть другу половину грошей і зникніть. Це була вся гра просто зараз.
  - Ви знаєте, - сказав Суон. «Хлопці, у вас у машині має бути GPS-транспондер. Ти подаєш сигнал, який я вловлюю. Мені навіть не треба дивитись на тебе. Я міг би нанести ваше місцезнаходження на карту, просто відстежуючи сигнал».
  Мерфі кивнув головою. Він був сигналом, але не збирався говорити їм про це.
  - Це має сенс, Суонн, - сказав він. «Ця штука – дорога поїздка для початку. Він завантажений, мабуть, сотнею тисяч поліпшень броні. Я сказав би, що компанія відслідковує його, тому що не хоче його втратити».
  - Ага, - сказав Суон. "Це має сенс".
  — Поверніть ліворуч, — сказав Келлер. - Там, наприкінці цього кварталу.
  Мерфі завернув на вузьку вулицю з одностороннім рухом. Вони вийшли з університету і рушили вниз до річки до Старого міста. Тут унизу більше барів, більше пішоходів, на вулицях повно п'яних людей. Він проїхав кілька кварталів.
  - Добре, тепер правильно.
  Мерфі звернув на ще вужчу вулицю, вимощену бруківкою. Шини були жорсткими, а каміння видавало низький басовий гуркіт під машиною. З обох боків їх оточували двохсотрічні три- та чотириповерхові будинки. Машини були припарковані вздовж узбіччя, що зробило вулицю ще вже.
  Коли люди Спіка збиралися вдарити? Вони, мабуть, уже наближалися, хоч би що казав Суонн. Мерфі їхав трохи швидше за кроля. Здавалося, він винюхував машину в жвавому нічному трафіку, бувши завбачливим, і він робив це. Він також віддав Спеку весь час у світі, щоб підготувати хіт.
  - Давай, Спек, - хотів він сказати, але не став. - Давай покінчимо з цим.
  - Ось воно, - сказав Келлер. «Біла будівля з червоними дверима попереду. Моє місце на третьому поверсі. Я можу увійти та вийти звідти за п'ять хвилин.
  Мерфі зупинився перед будинком. Це була стара цегляна споруда, пофарбована у яскраво-білий колір. На рівні вулиці розташовувався якийсь бутік-магазин товарів для будинку, великі скляні вітрини виходили надвір.
  Ця вулиця, чувак... Вона була дуже вузька, як щілинний каньйон. Мерфі майже не міг прийти до тями. Це було ідеальне місце для засідки.
  Він відімкнув двері.
  - Мерф, - сказав Стоун. — Зроби мені ласку і не вимикай мотор, добре? Я думаю, у нас все гаразд, але давайте проведемо це як справжнє».
  Мерфі кивнув головою. - Ти зрозумів, шефе. Але не затримуйтесь там, бо можете знайти мене в одному з цих барів, що розмовляє з француженками.
  — Ти маєш радіо?
  Мерфі дістав свою маленьку двосторонню рацію із відсіку підлокітника праворуч від себе. Він натиснув кнопку РОЗМОВУ. — Стоуне, ти мене чуєш?
  — Стоуне, ти мене чуєш? - сказала радіостанція Стоуна на задньому сидінні.
  Мерфі відпустив кнопку. - Увімкнено, - сказав він.
  "Вхід і вихід п'ять хвилин", - сказав Стоун.
  Мерфі глянув на вулицю. Звісно, тут було тихіше, ніж у інших кварталах, але у тіні ходили люди. Закохані, пияки, люди, що повертаються додому після нічного відпочинку.
  — Через деякий час побачимось, — сказав Мерфі.
  Або у наступному житті.
  
  
  * * *
  
  
  - Тут трохи тісно, - сказав Ед.
  Вони підіймалися вузькими сходами гуськом: Люк попереду, Келлер у середині, а Ед ішов у хвості. Це була невелика будівля, лише по одній квартирі на кожному поверсі. Вони досягли сходового майданчика третього поверху, пройшли коридором до дверей наприкінці, і Келлер відкрив її своїм ключем.
  Всередині квартира була маленькою, з високими вікнами та відкритою цеглою. Люк припустив, що це було чарівно. Це місце могло з'явитися в одному з журналів про домашній декор, який Бекка любила читати.
  Келлер увімкнув світло за допомогою круглої ручки на стіні. Вони піднімалися поступово, три лампи, що звисали зі стелі в ряд, набирали яскравості, як одна.
  — Стеж за вікнами, — сказав Люк. — Не підходь до них надто близько.
  Келлер відповів так, наче Люк сказав йому йти прямо до вікон. Трохи нижче за найближчий на маленькому столі стояв портативний комп'ютер. Він перехилився через стіл і натиснув кнопку на ноутбуці.
  "Тут є аудіозапис", - сказав він. — Я робив ще одну копію перед тим…
  Саме тоді вікно розбилося поруч із лисою головою Келлера. Він вибухнув усередину, розкидавши осколки скла. Скло бризнуло на обличчя Келера. Миттю Люк упав на підлогу, принаймні так само швидко, як і тіло Келлера.
  «Ед! Вимкни світло, чувак!
  Не встиг він це сказати, як у кімнаті стало темно.
  Вікна над їхніми головами продовжували розбиватися, шибки врізалися всередину. Люк чув постріли ззовні. Це може бути жартівник, що підпалює петарди. Хтось стріляв із безшумної рушниці.
  "Він помер?" - сказав Ед.
  "Я не знаю. Келлер? Келлер!"
  Думки Люка відтворили подію від початку. Келлер нахилився до комп'ютера. Раптом бризки скла. До того ж бризки крові.
  - Я живий, - сказав Келлер. «Але я поранений. Моє обличчя у крові».
  - Добре, - сказав Люк. — Ми розберемося з цим за секунду. Вам боляче?
  "Ні. Але я стікаю кров'ю. Моє серце б'ється. У мене адреналін скаче по моїй системі. Я бачив, як хлопці вмирали майже до того, як усвідомлювали, що їх ударили».
  - Дякую за урок біології, - сказав Люк. - Ед, ти бачив, звідки ці постріли?
  «Я бачив, як постріл збив зі стелі шматок штукатурки. Ракурс каже мені, що постріл було зроблено з рівня вулиці».
  Люк підповз до Келлера. Він грубо перевернув його. Келлер зовсім не чинив опір. Його обличчя було залите кров'ю. Чудово. Сам Келлер важко дихав. Люк провів руками по обличчю та голові в пошуках вхідної рани. Нічого, лише порізи. Він провів руками по грудях і шиї Келера. Зовсім нічого.
  - Тобі пощастило, - сказав він. «Ваше обличчя було розбите склом, що летить. У тебе не стріляли.
  Келлер мовчав. Він просто продовжував дихати.
  - Келлер, ти гаразд? Ти мусиш мені відповісти».
  "Я в порядку."
  Люк заліз у кишені своїх штанів-карго. Він дістав «Сіг Зауер» Келлера і журнал, що додається до нього. Маг був завантажений. Люк вставив його в пістолет і відвіз додому. Він передав його Келлерові.
  "Тут. Вам це може знадобитися.
  Люк знову глянув на Еда. Ед розтягнувся на підлозі. Мав пістолет.
  - Як справи, Ед?
  «Я гаразд, чувак. Ви знаєте, з моєю ногою, як вона є, я не можу точно стрибати вгору і вниз. Боляче навіть від знеболювальних. Я не можу сісти. Я не можу тікати. У мене не так багато важелів дії. Правду кажучи, я погодився на цю поїздку, бо ніколи раніше не був у Монреалі. Думав буде легко. Що ми взагалі робимо, підбираємо якогось хлопця? Я подумав, поки ми проїжджаємо повз, я міг би трохи оглянути місто.
  "Ага?" - сказав Люк. «Що ви думаєте зараз?»
  - Я готовий іти додому.
  Ще одна черга зрикошетила по квартирі. Полетіло ще скло. Десь там була автоматична зброя. Це утримувало їх на підлозі. Це була проблема. Якби Люк був поганим хлопцем, він би продовжував стріляти з пістолета, доки штурмова група атакує будівлю.
  Мерфі.
  Де він був у всьому цьому?
  Люк дістав рацію. Він натиснув кнопку РОЗМОВУ. «Мерфі, на нас напали. Ти мене розумієш? Мерфі, входь. Ти читаєш?
  Нічого такого. Тиша на іншому кінці.
  "Мерфі!"
  
  
  * * *
  
  
  Мерфі спостерігав, як усе це розгорталося.
  Він протягнув машину приблизно на п'ятдесят ярдів угору кварталом, поки збиралася група найманих убивць. Не було сенсу вставати на шляху. Вони здавалися темними привидами, що виходили з тіней. Позашляховик під'їхав і зупинився наприкінці вулиці, перекривши таким чином будь-яку втечу. У дзеркало заднього виду Мерфі спостерігав, як інший проробляв те саме наприкінці вулиці.
  Чоловік встановив штатив на капот автомобіля, а потім встановив на нього важку зброю. З такої відстані його профіль скидався на кулемет M240. Він мав такий великий глушник звуку, що він був майже такою ж довжиною, як стовбур самого пістолета.
  О, хлопче. Хлопець збирався зробити смертельний постріл із землі? То була хороша ідея?
  Можливо, вони мали іншу думку.
  Мерфі побачив, як світло увійшло до квартири на третьому поверсі. За кілька секунд він побачив дульні спалахи кулемета. Шумоглушник справді працював. Спалах сказав Мерфі, що хлопець висвітлював квартиру Келлера. Але все, що Мерфі міг чути, — це тріск маленьких петард і різдвяне брязкіт стріляних гільз, викинутих і падаючих на тротуар.
  Рація раптово ожила.
  Почувся голос Стоуна. «Мерфі, на нас напали. Ти мене розумієш? Мерфі, входь. Ти читаєш?
  Мерфі дивився на радіо. Його розум опрацьовував сценарії. Він міг проігнорувати виклик. Стоун, Ньюсам та Келлер можуть померти. Тоді ніхто ніколи не дізнається, що Стоун дзвонив.
  Але що, якби один із них вижив?
  І навіть якщо всі вони помруть, що він збирався сказати, що він цього не чув і не бачив? Це не збиралося мити.
  "Мерфі!" - крикнув Стоун.
  Мерфі визирнув у вікно ліворуч. За п'ятнадцять футів від них на вулиці стояв чоловік. Мерфі не міг розгледіти його обличчя. Натомість він побачив дуло пістолета у своїй руці. То був маленький напівавтомат, з іншим великим глушником.
  Дуло блиснуло, і пістолет брякнув у руках чоловіка. Мерфі здригнувся, коли високошвидкісні снаряди потрапили у вікно за дюйм від його обличчя.
  І відскочив.
  "Подвійний хрест! Я знав це!"
  Чоловік продовжував стріляти. Вікно тріснуло та розкололося, але витримало. Мерфі завів машину на передачу. Він глянув праворуч. Ще один чоловік був там, з пасажирського боку, одразу за ним. Мерфі побачив гармату більше, «Узі» або «Тек-9». Чоловік обстріляв машину кулями.
  Данк-данк-данк-данк-данк!
  Мерфі натиснув на газ. Машина вилетіла надвір. Чоловік ліворуч від Мерфі біг поруч із ним, продовжуючи стріляти у бічне вікно водія.
  Нізащо це вікно не витримає.
  Мерфі вдарив по гальмах. Інерція пронесла його ще на кілька футів. Він повернувся і почав стріляти у лобове скло. Мерфі різко звернув ліворуч і врізався у чоловіка. УДАР, коли руки чоловіка злетіли в повітря, і він увійшов під водійську сторону автомобіля.
  Мерфі врізався у маленьку білу машину через вулицю. Це була Toyota або якийсь малолітражний автомобіль. Тяжкий метал захрумтів, коли броньований «Мерседес» зруйнував машину і врізався прямо в її раму. Голова Мерфі рвонулася вперед і вдарилася об кермо. Це дзвонив йому в дзвіночок.
  Немає подушок безпеки. Вони, мабуть, зняли їх, щоб звільнити місце для всіх обладунків.
  Мерфі похитав головою, намагаючись прийти до тями.
  Він потягнувся за своїм сидінням. Його рука знайшла MP5 та повернула його вперед. Його рот був відкритий, коли він дивився на нього зверху донизу, пестячи його. Шумоглушника на цій штуці немає. Це мало бути ГУЧНО. Він збирався розірвати ніч.
  Другий хлопець підійшов до правого боку автомобіля. Він стріляв чергою за чергою у вікно переднього пасажира. Вікно затягнуте павутинням, клапті летять усередину. Він почав провисати. То був майже кінець. Чоловік був з іншого боку, за десять футів від нього, стріляючи в нього автоматичними чергами.
  Раптом хлопець зупинився. Мерфі майже міг чути його думку: «Пішов». Він міг бачити, як силует хлопця викидає використаний магазин і тягнеться за іншим.
  Ну, це вікно все одно збиралося вилетіти.
  Мерфі відкрив вогонь з МР5, і його оглушив огидний тріск автоматичного вогню. Вікно, сильно зношене зовні, скомпрометоване, не очікувало більшого знущання зсередини. Воно розсипалося назовні.
  Мерфі розірвав його з MP5, встромивши кулі в нападника і розірвавши його на шматки. Чоловік виконав танець смерті, його пістолет злетів у повітря. Потім він упав на землю, зникнувши з поля зору.
  - Двоє вниз, - сказав він.
  Мерфі відкинулася на кілька секунд і перевела подих. У вухах дзвеніло. Краї його зору потемніли. Він врізався обличчям прямо у кермо. Він підніс ліву руку до обличчя. Вийшло криваво. Він сильно ляснув себе по щоці.
  "Вставай!"
  MP5 був гучним. Люди Спеку сподівалися зробити це тихо. У такому велелюдному районі, як цей, це був правильний підхід. Але тепер план було зруйновано. Між автомобільною аварією та гуркотом MP5 сусіди прокинулися.
  "Спек!" — закричав він у розпачі, навіть не встигнувши усвідомити, що збирається це зробити.
  Справа могла закінчитися на користь усіх. Натомість Спек намагався його вбити. Мерфі спеціально попередив його не робити цього.
  Думка почала формуватися. Він ще не міг до ладу сформулювати це. Спек обдурив його. Проте сьогодні він відправив Мерфі багато грошей. Мерфі вже розбагатів на цій угоді, і було ясно, що Спек у жодному разі не збирався платити йому решту грошей. Мерфі нічого не винен Спеку.
  А Спек навіть не знав його імені.
  П'ять мільйонів доларів і я йду від усього. Два цілих п'ять десятих мільйонів і... я залишуся на роботі?
  Рація впала на підлогу біля його ніг. Він простяг руку і підняв його. Підвівшись, він боровся з хвилею запаморочення. Він натиснув РОЗМОВ.
  "Камінь?"
  Був момент затишшя.
  Він глянув праворуч. Двоє чоловіків повзли до нього з позашляховика, який перегородив нижню частину вулиці. Вони мали рушниці, пістолети, але вони ще не стріляли. Вони були підозрілі, можливо. Вони щойно бачили, як Мерфі вбив двох чоловіків.
  Мерфі вистрілив у відсутнє вікно з боку пасажира. Чоловіки розділилися, кожен зайняв один бік вулиці, оточуючи його. Вони збиралися скуштувати клешнями.
  — Стоуне, ти мене чуєш?
  Голос Стоуна пролунав по радіохвилях. "Мерфі!"
  "Ага."
  — Що, чорт забирай, там відбувається?
  Мерфі глянув ліворуч. Людина з автоматом досі була там, досі стріляючи чергами по квартирі. Четверо хлопців піднімалися пожежними сходами будівлі. На очах Мерфі ще троє хлопців розтрощили вітрини вуличного магазину. Вони підпалили бензинові бомби та кинули їх усередину. За кілька секунд магазин спалахнув, полум'я танцювало вночі.
  Десь завили сирени та наближалися сюди.
  Один із терористів вибив червоні вхідні двері будівлі. Троє чоловіків зникли усередині. Вони мали мало часу, і вони це знали. Вони витягали всі стопи.
  Мерфі! Статус!
  - Погано, - сказав Мерфі. “У нас тут проблеми. Довелося вбити пару хлопців. У вас є те, що виглядає як стандартний M240, встановлений на штативі, з дійсно високотехнологічним глушником на ньому, спрямованим на вікна. Я не встав би на твоєму місці. У вас є кілька хлопців, що піднімаються пожежними сходами, і ще кілька, що піднімаються сходами. І вони дають вам гарячу ногу. Весь перший поверх будівлі тепер гарно горить».
  - Мерфі, що ти робиш?
  Мерфі глянув перед собою. Тепер лобове скло тріснуло і розкололося. Один із чоловіків із позашляховика був прямо перед ним, на тротуарі між зруйнованою Тойотою та іншою цегляною будівлею. Він використав розбиту машину як укриття та стріляв у броньоване лобове скло Мерфі.
  — Стривай секунду, — сказав Мерфі. Він поклав рацію на сидіння і засунув її під ліву ногу. Він знову ввімкнув передачу та натиснув на газ.
  "Мерседес" вилетів надвір. Шини завищали і спалахнули на камені, а потім зачепилися. Великий броньований позашляховик рвонувся вперед, поводячи себе «Тойоту». "Тойота" прослизнула на фут - щось зачепилося, - але потім опір зламався. Людина з пістолетом зробив здивований погляд широко розплющеними очима.
  Мерфі на великій швидкості штовхнув Тойоту в цегляну стіну.
  Він їхав ударом. Його тіло сіпнулося вперед, але цього разу він не вдарився головою. Хлопець з пістолетом зник, застряг між машиною і ковадлом.
  Мерфі взяв рацію.
  "Камінь?"
  - Так, Мерфі.
  «Тримайся міцніше. Слідкуйте за своїми вікнами та дверима. Вони йдуть. Я намагатимусь повернутися до вас. Слухай, сподіваюся, ти вибрав додаткову страховку на цю машину. Я думаю, що вставив у нього пару ланок».
  Мерфі штовхнув двері і викотився на бруковану вулицю.
  
  
  * * *
  
  
  Люк глянув на Еда в напівтемряві.
  Люк низько пригнувся. І Ед, і Келлер розтяглися на підлозі. Люк поклав руку на груди Келлера, щоб утримати його там. Келлер навіть не намагався підвестися.
  — До нас приходять гості.
  Ед кивнув головою. — Я чув його так само добре, як і ви. Вгору сходами і вгору пожежними сходами. І будівля горить. Що ти хочеш робити?"
  Люк похитав головою. "Я не знаю. Келлер, де тут пожежні сходи?"
  - Це невеликий майданчик за вікнами спальні.
  Це квартира з однією спальнею?
  "Так."
  Вони були затиснуті. Коридор підходив до цих дверей у передній частині квартири. Пожежна драбина підійшла до вікон ззаду. Чоловіки збиралися увірватися з обох боків. Там був стрілець із автоматом. Він перестав стріляти у вікна, але все ще був там і стріляв у щось. І незабаром з-під підлоги вирветься вогонь. Люк похитав головою.
  - Тут скоро стане спекотно.
  - Ага, - сказав Ед. «Слухай там стрільця. Він зараз стріляє по стінах. Ймовірно, він намагається пробити дірку в цегляній кладці. Я б так і вчинив».
  Люк слухав. Ед мав рацію. Автоматичні снаряди потрапили у зовнішню частину будівлі, приблизно на те місце, де він присів. Якщо цьому хлопцеві вдасться пробити стіну... І справді питання було не в тому, якщо, а в тому, коли.
  Люк не хотів думати про це просто зараз.
  "Добре, ось що ми робимо", - сказав він Еду. - Я візьму спальню, ти – вхідні двері. Вбивайте все, що входить. Звук гаразд?
  "Відмінно."
  — Келлер, сиди низько, може, залізеш за якісь меблі. Ти причина цієї вечірки, тож тримайся подалі від очей.
  — А як щодо вогню? - сказав Келлер.
  Люк знизав плечима. «Моліться за дощ».
  
  
  * * *
  
  
  Людина біля кулемета була зосереджена на своїй роботі. Він усадив кулі в цеглу прямо під вікном третього поверху. Його пістолет з'їв патронташ, але після цього він мав ще три.
  Мерфі подивився туди. Ця стіна розвалювалася. Хлопець міг зробити в ній хорошу дірку будь-якої секунди. Після того, як відкриється перша дірка, він зможе робити із цієї штуки швейцарський сир.
  Яка сцена. Між кулеметом і вогнем вони перетворювали цю будівлю на щось із Бейрута, приблизно 1982 рік.
  MP5 Мерфі було витрачено. У нього закінчилися запасні крамниці для нього, тож він його викинув. Тепер він дістався свого пістолета «Глок». Все було добре. Йому подобався Глок.
  Мерфі подивився на кулемет. Як і припускав, це був M240.
  Він підійшов просто до людини, яка тримала його. Хлопець був так захоплений тим, що відбувається на вулиці, що забув звернути увагу на своє оточення. Мерфі зітхнув.
  Поінформованість про ситуацію. То був ключ до всього. Схоже, багато хто цього не знав.
  Хлопець, мабуть, почув кроки Мерфі. Пізно. Він глянув на Мерфі і здивувався, побачивши його там. Його очі розширились.
  - Привіт, - сказав Мерфі. «Гарний пістолет. Чи не проти, якщо я спробую?»
  Він вистрілив хлопцю в обличчя, потім відштовхнув його товстий труп убік.
  Він сховався за кулеметом. Він накинув оком на приціл. Дуже добре. На пожежних сходах залишилася лише одна людина. Перші троє вже увійшли у вікно. Цей останній виглядав так, ніби він або чекав на можливість увійти, або намагався вистрілити у вікно.
  Мерфі натиснув на курок і бризнув у хлопця. Тіло хлопця склалося та вилетіло через вікно до квартири.
  Мерфі глянув угору. Ось воно. Це був єдиний постріл, який мав.
  Сирени тепер були всюди, близько, ще ближче та далеко. Вони везли все, що мали.
  Десь над його головою лунав важкий стукіт вертольота.
  Йому краще забратися з вулиці, поки хтось не перестарався і не вирішив, що він стане гарною мішенню. Він зняв з М240 стрічки з боєприпасами, що залишилися, перекинув їх через плече і перейшов вулицю. Він глянув в обидва боки, перш ніж перейти.
  Вітрина перетворилася на пекло, полум'я виривалося назовні та лизало стіни будівлі. Вхідні двері на сходову клітку були вибиті ногою.
  Мерфі кинув патронташі у вогонь і піднявся сходами.
  
  
  * * *
  
  
  Люк підкрався до дверей спальні, залишаючись на низькому рівні.
  Він залишився за стіною і прочинив двері.
  Воно пискнуло. Двері рипнули.
  Чорт забирай, Келлер! Змастіть петлі!
  Троє чоловіків стояли в спальні, біля вікна, біля широкого ліжка Келлера. Це були великі хлопці, майже однакові за поставою. Вони стояли тісним колом, перешіптуючись. Одна людина, яка в центрі, здавалося, була головною. Він малював п'єсу. Всі підняли голови, коли двері відчинилися.
  Усі троє підняли зброю.
  Люк розгорнув пістолет і вистрілив, перш ніж чоловіки встигли вистрілити. Один постріл — він усадив кулю прямо між очей боса. На лобі парубка з'явилася червона точка крові. Секунду він стояв нерухомо, потім без кісток звалився на підлогу, замертво ще до того, як ударився об килим.
  Раптом у вікно влетів ще один чоловік. Він врізався в те, що лишилося від скла, і приземлився на підлогу.
  Люк навіть не ставив це питання. Він вистрілив в інших хлопців, БАМ, БАМ, БАМ, але вони вже пірнули в укриття. Він промазав усі три постріли. Він пірнув назад у вітальню.
  Через секунду залп вогню у відповідь розколов стіни біля порога. Люк позадкував, почекав трохи, а потім обхопив дверний отвір рукою з пістолетом. Він вистрілив ще тричі, потім відступив.
  Пролунав новий залп пострілів, знову розірвавши дверний отвір. Люк перекотився на одне коліно за десять футів від дверей. Зйомки тривали довго. Зрештою, це припинилося.
  У дверний отвір вискочив чоловік із пістолетом напоготові.
  ПЛЮПНУТИ! ПЛЮПНУТИ! ПЛЮПНУТИ!
  Люк усадив у нього три кулі, все в центр маси тіла. Хлопець упав, тримаючись за живіт.
  За підрахунками Люка там був ще один хлопець.
  Він тримав свій пістолет спрямованим на двері.
  "Ну давай же! Ну давай же!"
  За ним, в іншому кінці маленької квартири, вибухнули вхідні двері. Він влетів усередину, розірвавшись на шматки. Люк упав на землю і прикрився.
  Він перекинувся якраз вчасно, щоб побачити, як великий чоловік увірвався у дверний отвір. Чоловік мав обріз для ближнього бою.
  Знаряддя стріляли з підлоги з двох напрямків. Ед стріляв з кухонної підлоги, Келлер із вітальні.
  Людина з дробовиком зробив божевільний танець, вдаривши з обох боків.
  Одразу за ним йшли ще двоє чоловіків. У другого також був дробовик. Він вистрілив, потрапивши в першу людину через двері ззаду, порізавши його на шматки.
  Кулі з підлоги потрапили до другого чоловіка.
  Він підкинув у повітря щось срібне.
  "Граната!" Келлер закричав.
  "Ні."
  Третій хлопець не постраждав. Він пірнув у коридор і кинув ще одну гранату. Люк спостерігав, як він влетів у вітальню і покотився дерев'яною підлогою.
  На мить Келлеру здалося, що він ось-ось поповзе до неї.
  "Келлер!"
  БУМ! Люка вдарила хвиля світла та звуку.
  
  
  * * *
  
  
  Він розплющив очі.
  На мить він не знав де знаходиться. Він не знав, скільки часу минуло. Була темрява, але були також звуки та мерехтливе світло.
  Він сів. Голова розколювалася. Кімната була у вогні. Всюди навколо нього полум'я лизало підлогу. Місце почало заповнюватися димом.
  Він торкнувся дерев'яної підлоги лівою рукою. Підлоги були гарячими. Він глянув на свою праву руку. Він тримав пістолет.
  То був Люк Стоун, і він був у Монреалі.
  - Світлосвітлові гранати, - сказав він. — Це були просто світлошумові гранати.
  Чоловіки кинули до кімнати світлошумові гранати. Вони були розроблені, щоб дезорієнтувати ваші цілі та привести їх у стан шоку. Це спрацювало.
  Люк підвівся на ноги. Він глянув на вікна. Забув про це. Там був чоловік із автоматом. Що ж, якби він усе ще був там, Люк був би вже мертвий. Люк був живий, тож…
  Через парадні двері вбіг чоловік.
  Люк підняв пістолет, щоб вистрілити у нього.
  Чоловік підняв руки.
  "Камінь! Не стріляй".
  У помаранчевому напівтемряві чоловік перетворився на знайому форму. Високий, худорлявий, з коротким світлим волоссям. Вузьке зарозуміле обличчя.
  Мерфі. У коридорі був хлопець».
  Мерфі кивнув головою. "Ага. Я бачив його. Я вбив його."
  Люк глянув у підлогу. — Нам треба вибратися звідси.
  "Я знаю. Це місце завалиться будь-якої секунди.
  Ед сидів на кухонній підлозі, обхопивши одне коліно великими руками і витягнувши поранену ногу.
  - Ти живий, Ед? - сказав Люк.
  "Ага. Я живий."
  - Тобі боляче?
  Ед повільно похитав головою, як людина з мігренню.
  "Тільки мої почуття".
  Лисий Келлер згорнувся калачиком на підлозі вітальні.
  - Келлер, ти живий?
  Келлер не рухався. "Тільки."
  - У тебе є запис?
  «У мене у кишені дві копії на диску. На моєму ноутбуці також є. Ми маємо принести його про всяк випадок.
  Люк кивнув головою. Цей рух викликав у нього запаморочення. "Добре. Цього має бути достатньо".
  Мерфі рушив далі у квартиру. — Приємно побалакати, але нам час іти. Сходи підгоріли, тому нам потрібно скористатися пожежними сходами. Де він тут?
  Він пройшов повз Люка і попрямував до спальні.
  - Мерф, там ще один хлопець. Мерф!»
  Пістолет Мерфі був готовий. Він не вагався. Він пройшов через двері. На мить він просто зник. Люк повернувся, рухаючись у сповільненій зйомці, ніби він був під водою, залишки світлошумової гранати. Він сподівався почути постріл.
  Голова Мерфі висунулась назовні.
  «Хлопець пішов. Мабуть, він утік.
  
  
  * * *
  
  
  Вузька вуличка зовні була натовпом.
  На задньому плані безконтрольно вигорів будинок. Команди пожежників поливали його зі шланга та поливали зі шланга сусідні будівлі, намагаючись зменшити поширення наполовину. Поліцейські евакуювали напівсонних людей.
  Тіла валялися на землі, тепер покриті простирадлами. На півкварталу «Мерседес» стояв на тротуарі, між ним та цегляним будинком була затиснута маленька біла машина.
  Натовпи людей тинялися з іншого боку жовтого міліцейського кордону. Люк повільно йшов вулицею до кордону, тримаючись однією рукою за руку Лоуренса Келлера. У нього була дивна думка, що після цього Келлер може спробувати втекти. Мерфі йшов поперед них. Ед ішов у тилу.
  Тепер вони боронили його своїми тілами.
  Випуск новин французькою мовою був на краю лінії поліції — оператор із кошлатим чорним волоссям та молода жінка. Вони були першою командою новин на місці події. Раптом Келлер кинувся до них.
  "Келлер!"
  Люк відпустив його.
  "Parlez vous Anglais?" - сказав він жінці.
  Вона кивнула головою. «Уї. Звісно."
  І так само зляканий кролик сьогодні ввечері, з закривавленим обличчям, у роздертому одязі Лоуренс Келлер, був владним і владним.
  «Мене звуть Лоуренс Келлер. Я колишній начальник штабу американського президента Девід Барретт. Ви захочете взяти у мене інтерв'ю. Це буде найбільша сенсація у вашій кар'єрі. Стріляй зараз, а підтверди мою особу пізніше. Якщо ви це зробите, я обіцяю, що цей сегмент омине весь світ. Я маю докази того, що президента було вбито оперативниками американської розвідки».
  Молода жінка дивилася на нього. Вона подивилася на оператора. Він був старший за неї і, ймовірно, був головним. Він знизав плечима і кивнув головою.
  Люк стояв і дивився, за ним потріскував полум'я. За мить вони знімали.
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ СОРОК ДРУГА
  
  
  
  4:05 ранку за східним літнім часом
  Ньюінгтон
  Округ Ферфакс, Вірджинія
  
  
  Він не міг цього вдіяти.
  Уоллес Спек побачив багато смертей, і багато хто з них він викликав. З роками він став ставитись до цього досить недбало. Але коли дійшло до бійки, це виявилося складніше, ніж здавалося.
  - Як це відбулося? - прошепотів він нікому.
  Він стояв на великій сільській кухні свого будинку в заміському глухому куті. Вдень задній вид був на ліс, але зараз було темно, як смоля. Він жив тут один. Його діти виросли та не розмовляли з ним. Дружина пішла від нього багато років тому.
  Пістолет лежав на гранітній стільниці.
  Він знав, що мав зробити. Але він навіть не зміг підняти цю чортову штуку.
  Вони прийшли по нього. Він це знав. Гра була закінчена. Коли його заарештовували, вони мали намір змусити його говорити.
  Йому можуть запропонувати угоду — триста років ув'язнення замість страти. Можливо, вони навіть запропонують йому щось краще. Що б йому не пропонували, у цьому світі були люди, які хотіли б, щоб він мовчав. Вони зроблять усе можливе, щоб він не мав такого шансу.
  Почесною справою було б покінчити з цим зараз. Тому що він збирався поговорити. Він знав це про себе. Він навіть достеменно знав, як усе буде. Йому збиралися дати хлопця, слідчого, який мав стати його другом. Його приятель. Його приятель. Цей хлопець збирався зробити йому невелику перерву. Можливо його власна камера. У тихому POD подалі від маніяків. З деяким зовнішнім часом.
  Ці речі могли б належати йому, якби він сказав їм те, що вони хотіли почути. А якщо ні? Інші речі теж могли належати йому. Супермакс може бути його. Поодинокий висновок може бути його. Довільні обмеження на книги, ручки та олівці, папір, контакти із зовнішнім світом — усе це могло належати йому.
  Але він збирався поговорити, чи не так? Так, він був. Він хотів поговорити. Він був дуже розумний, і знав багато про що, не тільки про Девіда Барретта. Він міг підірвати розум людей тим, про що він міг говорити. Це може бути дуже цікаво.
  Ось чому він не повинен це робити. Не можна було очікувати, що ви видасте секрети Агентства і досягнете щасливого кінця.
  Не думаючи про це, він потягся і підняв пістолет. Він був заряджений, йому не треба було шукати. Він приставив ствол до голови. Один швидкий ривок, і він зможе знову зірвати петлю, уникнути відповідальності за свої дії.
  Один швидкий ривок.
  Раптом перед будинком зчинився галас. Він не міг бачити його на кухні, але міг чути. Вхідні двері вибухнули всередину. Хтось ударив його тараном. Один удар зробив це.
  Тепер по хаті побігли важкі кроки.
  "Вниз! Спускатися!"
  Вони були тут. Вони були всередині. Зараз або ніколи.
  Він заплющив очі.
  Його палець пестив спусковий гачок.
  За ним скляні вікна задньої палуби врізалися всередину. Спек не дивився. Він навіть не здригнувся. Він досить добре міг уявити, як великі тіла вивалюються з вікон.
  Зроби це! Зроби це зараз!
  Він скривився, ковзаючи на межі між життям та смертю.
  «Замри!» хтось закричав. «Кинь цей пістолет!»
  Витягти його. Спустити курок.
  Тяжке тіло вдарило його по груди. Він розплющив очі, летячи крізь простір. Пістолет випав із його рук. Йому хотілося кричати. "Ні!"
  Потім він опинився на кам'яній плитковій підлозі кухні. Двоє чоловіків у чорних комбінезонах були на ньому зверху, боролися, звиваючись, мов змії. Вони перевернули його обличчям. Секундою пізніше вони скрутили його руки за спиною. Він чув, як клацають кайданки. За мить він відчув, як метал впивається в його зап'ястя.
  Грубі руки нишпорили по його тілу, шукаючи зброї.
  «Уоллес Спек? Ви маєте право зберігати мовчання…"
  Він викидав слова, які знав напам'ять. Чоловіки підняли його на ноги. Тепер він знову стояв на кухні, безпорадний, під їхньою опікою. Він не міг убити себе, і тепер він належав їм. Все життя він належатиме їм або таким же людям, як вони.
  Навколо нього зібралася група поліцейських, одягнених у однакову чорну уніформу. Один із них повернувся, щоб пройти до вітальні. На спині чорного комбінезону чоловіки були нанесені трафаретом три великі білі літери: SRT.
  
  
  
  
  
  Розділ сорок третій
  
  
  
  7:45 ранку за східним літнім часом
  Центр спеціальної діяльності, Оперативне управління
  Центральне розвідувальне управління
  Ленглі, Вірджинія
  
  
  Настав кінець.
  Старий подумав, що це його не дуже турбує. Йому було вісімдесят три роки. Він прожив довге життя і багато зробив. Наприкінці не було сорому.
  Його тіло зрадило його багато років тому. Хоча його розум все ще був гострим, тепер він жив із фізичними приниженнями, про які він і не мріяв у молодості. Справді, якби хтось сказав йому про те, що буде в останні роки, він відповів би їм двома словами:
  "Стріляй у мене."
  Він засміявся з цієї думки. І його погляд упав на різьблену дерев'яну скриньку, що стояла на широкому просторі його письмового столу. Як правило, йому подобалося тримати стіл у чистоті, але сьогодні він зробив виняток. Коробка була там, як і два невеликі аркуші паперу.
  Він закурив сигарету від вугілля вмираючого. Він глибоко вдихнув, видихнув і побачив, як блакитний дим піднімається до стелі цього дивного, схожого на печеру офісу, куди його заслали. Він усміхнувся. Він хотів би опинитися поряд і побачити обличчя молодих левів, які керують Агентством у ці дні.
  Ну леви середнього віку. Вони були схильні ставитися до старого як до чогось дивного, домашньої тварини чи талісмана, або, можливо, до однієї з тих картин Нормана Роквелла, де торговець газировкою перегнувся через прилавок, щоб прийняти п'ятицентовик від молодої дівчини. Чи здивуються ці люди, дізнавшись про його дії, про те, на що він все ще був здатний?
  Це було неможливо дізнатися. Він розумів мислення сучасних чоловіків.
  Він коротко подумав про Уоллеса Спеку. Тільки ім'я могло вселити страх у серця деяких людей. І все-таки, зрештою, Спек виявився боягузом. Так, старий уже знав, що Спек потрапив у полон. Він навіть знав обставини свого захоплення, коли Спек сидів на паркані, ідеально балансуючи між честю з одного боку та ганьбою з іншого. І Спек вибрав ганьбу.
  Чомусь старий не здивувався. Спек діяв із якоюсь похмурою рішучістю, майже механічною ефективністю. Мабуть, йому не подобалася його робота. Жодної радості він не приніс.
  Він намагався кудись потрапити, щось довести, реалізувати якісь амбіції, які потай затаїв. І це було його смертю. Ви зробили цю роботу через пристрасть до неї, благоговіння перед нею, чисте видовище.
  — Натомість спробуй насолодитися в'язницею, — сказав старий Уоллесу Спеку.
  Оскільки людина з Келлера надала докази, уряд Бейлора був придушений, а Спек перебував під вартою і, ймовірно, вже розмовляв зі швидкістю милі за хвилину, наступна зупинка в турі по зупинці свистка, ймовірно, буде прямо в цьому офісі.
  А це означало, що настав час йти.
  Він підійшов і відчинив коробку. На мить він дозволив своїм древнім рукам погладити різьблене і поліроване дерево. Це була дійсно красива коробка. Він зробив це на замовлення. Усередині лежав пістолет Walther P38. Цей 1942 року випуску. Пістолет був ще красивіший за коробку. Німці справді робили чудові речі.
  Старий підняв пістолет і помацав його в руці. У патроннику вже був патрон.
  Він узяв пістолет у полковника Вермахта. У ті дні старий був молодим чоловіком і був шпигуном УСС, Управління стратегічних служб, яке пізніше стало його улюбленою агенцією.
  Старий прибув до Парижа за два тижні до Третьої армії Паттона. Бойовий дух німців падав. Дев'ятнадцятого серпня, в ніч французького повстання — Боже, він пам'ятав це так, ніби це було вчора, — він був у барі, де цей німецький полковник був п'яний, гамірний, нестерпний і явно наляканий.
  Великий, лисіючий, зляканий німець ударив молоду француженку по обличчю і повалив її на землю. Потім він загрожував розстріляти її сім'ю.
  Через кілька хвилин старий (який був ще хлопцем) пішов за ним у ванну і вистрілив йому в голову, коли він мочився. Він пригадав, як полковник нетвердо погойдувався, впираючись однією рукою у стіну.
  Потім: БАМ.
  Після цього він пограбував тіло та забрав у чоловіка пістолет.
  Цей чудовий пістолет.
  Старий востаннє затягнувся сигаретою і поклав її в попільничку. Він не заглушив це. З таким самим успіхом можна дозволити йому насолодитися останніми миттєвостями.
  Повільно він сунув стовбур «вальтера» собі в рот. Він направив його прямо нагору, у верхню частину рота, до свого мозку. Це був найвірніший спосіб. Багато хто робив це неправильно, спрямувавши пістолет зовні у скроню. Іноді це призводило до неприємних подій, як, наприклад, з одним колишнім морським піхотинцем, якого він колись знав, який залишився живим із відсутньою половиною обличчя.
  Нічого подібного для цього старого.
  Він глибоко зітхнув. Він анітрохи не боявся. Він задумався, можливо, йому слід порахувати до певної кількості. П'ять, можливо. Або навіть три.
  Його погляд упав на два аркуші паперу на його столі. На кожному шматочку кульковою ручкою він подряпав повідомлення. Він думав, що вони досить розумні, щоби служити йому епітафіями.
  Ніколи не старійте, прочитайте одне повідомлення.
  Він обережно натиснув на спусковий гачок P38. У рушниці використовувалася подвійна дія, тому курок зводився з першого взводу. Тепер він був готовий.
  Чи повинен він рахувати? Він усе ще не міг вирішити.
  Він глянув на інший папір, своє друге та останнє послання нащадкам.
  Брудно, чи не так?
  Ні, забудьте про підрахунок.
  Він знову натиснув на курок.
  
  
  
  
  
  РОЗДІЛ СОРОК ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
  8:15 ранку за східним літнім часом
  Західне крило
  Білий дім
  Вашингтон
  
  
  "Пане Президенте, ви розумієте, що я вам говорю?
  Дюжина чоловіків швидко пройшла широкою залою з колонами в грецькому стилі. Їхні кроки луною віддавалися на мармуровій підлозі. Вони попрямували до головного входу до будівлі. Секретна служба була серед чоловіків, прикриваючи їх спереду та ззаду.
  Марк Бейлор знепритомнів. Він порізався, голячись цього ранку. Він ніколи цього не робив. Він мав проблеми з фокусуванням. Він глянув на людину, яка розмовляла з ним. Це був невисокий бородатий чоловік у костюмі-трійці. Його звали Рональд Гріффін, і він очолював юридичну команду Білого дому.
  - Скажи мені ще раз, - сказав Бейлор.
  — Все гаразд, — сказав Гріффін. «Інтерв'ю відбудеться у штаб-квартирі ФБР. Ви зацікавлена особа, а не підозрюваний. Тримайте це у голові. Крім того, вся ваша юридична команда, включаючи мене, залишиться з вами протягом усього інтерв'ю».
  - Добре, - сказав Бейлор.
  "І ваші співробітники секретної служби завжди будуть з вами, навіть якщо вас заарештують".
  — Якщо мене заарештують?
  — Марке, я буду з тобою гранично відвертий.
  Бейлору це не сподобалося. Секунду тому Гріффін називав його містером президентом. Тепер він кликав його Марк. Це було досить несподіване зниження.
  «Я вважаю це ворожим інтерв'ю, – сказав Гріффін. «Ми запросили розшифровку питань у ФБР майже годину тому, і вони відмовилися її надати. Я попереджу вас зараз, що вони взяли Уоллеса Спіка під варту, і ми вважаємо, що він стане свідком, який співпрацює з вами. Ми знаємо, що Лоуренс Келлер є співпрацюючим свідком».
  Бейлор спіткнувся об свої ноги, і ззаду його підтримала рука. Уоллес Спек співпрацював із ФБР? Уоллес Спек? Уоллес Спек був так само винний, як і довгий день. Він був самотньою кримінальною хвилею.
  Думка про те, що Спек дає свідчення.
  Гріффін продовжував. «Які б не були ваші стосунки з цими двома чоловіками, я закликаю вас поки що не обговорювати їх із ФБР. Це інформаційне інтерв'ю, і ви не маєте інформації про них. Ви просто зацікавлена особа. Пам'ятайте, що ви не заарештовані».
  — А якщо я… — сказав Бейлор. Він ледве міг вимовити слова. — А як мене заарештують? Йому здавалося, що він може заплакати будь-якої секунди. Його жодного разу в житті не заарештовували. Він був Бейлором. Бейлорс не заарештовували.
  "Якщо вас заарештують, ваше становище насправді покращає", - сказав Гріффін. «Є негайний протокол, який набирає чинності. Ми припиняємо будь-які подальші питання та відмовляємось від фасаду співробітництва. Ви ні для кого не уявляєте загрози, і ви надто помітні, щоб від вас можна було втекти. Буде встановлена розумна застава, і ми внесемо її негайно. Ви повернетеся через годину чи дві. І, як я вже сказав, ваші співробітники секретної служби залишаться з вами протягом усього процесу.
  Гріффін зупинився.
  «Крім того, майте на увазі, що це відкрите конституційне питання, чи може бути президент взагалі заарештований чи звинувачений у скоєнні злочину. Якщо вони заарештують вас, вони вступать на дуже хиткий ґрунт. Ось чому я впевнений, що…
  «О Боже, Рональд, — сказав Бейлор. Це те, до чого ми доведені? Хиткі конституційні питання?
  Гріффін кивнув. «Я перший визнаю, що це мінне поле. Але ми збираємося пройти ним і вийдемо з іншого боку».
  "Це дуже втішно", - сказав Бейлор.
  — Я не твоя захисна ковдра, Марку. Я ваш адвокат».
  Бейлор ішов, спотикаючись. У ногах тепер не було чутливості. Він гадки не мав, що зробив або не зробив Уоллес Спек. Він не знав, що Девіда Барретта збираються вбити. Звідки він міг знати такі речі? Він не брав участі ні з чим.
  ФБР, мабуть, не заарештувало б його. Це було гаразд, подумав він. З іншого боку, як ви залишалися президентом, коли ФБР допитувало вас як особу, зацікавлену у вбивстві попереднього президента?
  Проста відповідь: ви цього не зробили. Занадто багато сил було спрямовано проти нього. ЗМІ, громадськість, Конгрес. Протилежний бік ніколи не перестане вимагати твоєї голови. Ваша власна група мчатиме до виходів. Ліберальне крило вже вчора вдень ставило під сумнів його легітимність, перш ніж щось із цього сталося.
  Відтепер і назавжди Марк Бейлор став радіоактивним.
  Група наближалася до головних дверей. Зовні стояла черга позашляховиків, що чекали. Небо там було яскраве. Десь в іншій реальності був сонячний літній ранок.
  Коли двері відчинилися, високі чоловіки в темних костюмах потяглися, щоб взяти Марка Бейлора за руки і підвести до відкритих задніх дверей позашляховика.
  Він дозволив собі обм'якнути і дозволив сильним рукам поводитися до нового життя, хоч би яким воно було.
  
  
  
  
  
  Розділ сорок п'ятий
  
  
  
  17:30 за московським літнім часом (9:30 за східним літнім часом)
  Центр стратегічного командування та управління
  Кремль
  Москва, Росія
  
  
  Нині це місце було майже порожнім.
  Невелика команда продовжувала проводити операції тут, у Кімнаті Війни, стежачи за подіями у віддалених місцях. Але все було тихо. Спалахів не було. Мертва рука була анульована. Наказ знищити Ном було скасовано.
  Полковник Віктор Чевський стояв, дивлячись на великий відкритий простір і курячи цигарку. Він глибоко зітхнув. Декілька прибиральників підмітали підлогу та прибирали пакети з їжею та банки з безалкогольними напоями з комп'ютерних станцій.
  Американський спікер палати представників, який у черзі на посаду президента, очевидно, зателефонував, як тільки президента, який нещодавно пішов, взяли під варту. Він наказав про одностороннє припинення військових дій і сподівався, що Російська Федерація приєднається до нього в цьому.
  Чевський похитав головою. Американці! Такі переважають у багатьох відносинах, але, схоже, вони не могли вирішити, хто їхній президент і чи хочуть вони воювати. Можливо, вони ніколи не дізнаються, як близько добігли кінця.
  А росіяни? Їхньою реакцією на все це стало ще одне лихо. Військові були зовсім не готові до звичайної війни з великою державою. На всіх рівнях командування панувала плутанина і чвари. Евакуйованого міністра оборони було вбито на вертолітному майданчику людиною, якій було доручено нести ядерні коди.
  То була чорна комедія.
  І це кумедне маленьке вбивство, мабуть, означало б кінець кар'єри Чевські. Зрештою він особисто обрав Грегора для цього завдання. Навіть у цьому випадку він міг би з тим самим успіхом спробувати вислизнути з петлі на власній шиї. Винні були й інші, можливо, найкращі шиї.
  «Нехай протокол покаже, — сказав він, звертаючись до помічника, що стояв позаду нього, який тут же стенографічно подряпав його слова в блокноті, — що капрал Грегор страждав від невиявленого бойового стресу, пов'язаного з його досвідом у Другій чеченській кампанії. Грегор зазнав невдачі, і держава зазнала невдачі через військову медичну владу, чия робота полягає у виявленні симптомів цієї дуже серйозної недуги. Необхідна переоцінка процесів, з допомогою яких війська оцінюються наявність психічних захворювань при поверненні з бою».
  Він зупинився. Він глянув на молодого помічника.
  - В порядку, - сказав Чевскі. - Звучить слабо.
  - Так, сер, - сказав помічник. «Можливо, щось сильніше. Повинні бути вжиті?»
  Чевський мало не засміявся. Яке це мало значення? В армії, поза армією? Переоцінки, які були в порядку або які мають бути здійснені?
  Чевскі обрав Грегора, тому що послужний список Грегора показав, що він добрий у вбивстві. Це було погане рішення. Він мав вибрати когось, хто вмів нести валізу. Він міг позбутися звання, але часи, коли його могли розстріляти за некомпетентність, давно минули.
  Він усміхнувся помічникові. — Добре бути живим, чи не так?
  Помічник кивнув головою. "Та сер. Це."
  
  
  
  
  
  Розділ сорок шостий
  
  
  
  4 липня
  18:45 за східним літнім часом
  Округ Королеви Анни, Меріленд
  Східний берег Чесапікської затоки
  
  
  
  - Стоун, ти називаєш це рідкістю?
  Люк подивився на Дона Морріса. Зовнішній вигляд Дону був більш ніж дивним. Він був одягнений у рожеву сорочку поло та сині шорти. На ногах у нього були палубні туфлі без шкарпеток. Одяг добре сидів на його м'язистому тілі. Він може бути у морській команді. Він міг би бути в каталозі LL Bean, ідеалізованою версією чийогось дідуся, що гуляє на вулиці. Але Люк ніколи не бачив його таким.
  В одній руці Дон мав банку пива. І один із гамбургерів Люка в іншому.
  Люк стояв біля великого подвійного гриля, майстерно жарячи гамбургери, хот-доги, сосиски та овочеві шашлики для гостей, серед яких Дон був одним із найвидніших.
  Люк знизав плечима і посміхнувся. Він зробив ковток свого пива. — Він більше не живий, якщо ти це маєш на увазі.
  «Мені подобаються мої гамбургери із серцевим ритмом, синку. Можливо, мені доведеться показати вам, як це зробити наступного».
  Люк похитав головою. Ніхто не брався за гриль. «У-у-у. Наступного разу я просто кілька секунд поводжу над вогнем сире м'ясо».
  - Це спрацює, - сказав Дон. - Добре, Стоуне. Я не маю брататися за допомогою, але я все одно йду.
  Люк дивився, як Дон прямує вниз схилом до патіо. Дон був трохи п'яний? Так здавалося. І чому б ні? То був день, щоб відсвяткувати. SRT був на підйомі. Уоллес Спек співав, як птах. ФБР згорнуло його операцію.
  Зрештою, Марку Бейлору не звинуватили, принаймні поки що. Не було доказів того, що він щось знав. Але його президентство було настільки скомпрометоване в очах громадськості, над ним була така тінь, що йому довелося піти у відставку. Тепер настало ліберальне крило. Люк не знав, що він відчував із цього приводу, але він знав, що SRT несе відповідальність за знищення Бейлора, і решта теж це знали.
  Унизу, у внутрішньому дворику, Дон виконав невелику джигу. Так, він був п'яний. Дружина Дона Маргарет була тут, але батьки Беккі продовжували прив'язуватися до нього. Люк усміхнувся.
  Одрі та Ленс були ніким іншим, як соціальними альпіністами, а Дон був засновником Групи спеціального реагування, легендарним першовідкривачем самої концепції спеціальних операцій та одним із засновників Delta Force. Він міг уявити їх двох на званій вечері зі своїми багатими друзями:
  «Ну, днями ми розмовляли з Доном Моррісом. Ви знаєте, Дон Морріс…» Наче балаканина з ним на барбекю означала, що він належить їм.
  У будь-якому випадку, сьогодні вони поводилися якнайкраще, і Люк прийме це.
  Хто ще тут був? Ед прийшов зі своєю новою дівчиною Кассандрою. Спочатку Люк подумав, що Ед з'явився із супермоделлю Наомі Кемпбелл. Ось такою гарною була Кассандра. Суон був тут один, як і Труді. Вся група стояла, розмовляла з Беккою, яка тримала...
  Ні, Труді тримала Ганнера. Вони з Беккою балакали і про щось сміялися.
  Люк глибоко зітхнув. Було тяжко…
  "Камінь."
  Люк повернувся і побачив Мерфі. Мабуть, він щойно вийшов із дому. Він був одягнений у джинси та просту синю футболку. Він був високим, худим та скромним, пив пиво. Ви б і через мільйон років не здогадалися, які бойові навички мала ця людина.
  "Мерф ... готовий до ще одного?"
  Мерфі кивнув головою. "Ага."
  Люк дав Мерфі добре смажений гамбургер.
  "Дякую."
  Вони постояли якийсь час, між ними повисла тиша. Люк знав, що Мерфі був тихий, а не балакучий. Насправді він був загадкою. Загадка Неможливо було вгадати, що діялося в його голові, і Люк відчував, що йому це подобається. Люк ставив собі запитання, чи знаходив Мерфі коли-небудь спосіб насолоджуватися життям, хоча б трохи. Насправді, це не здавалося таким.
  Люк глянув на води Чесапікської затоки. Сьогодні ввечері на заході сонця там буде феєрверк. Тіло Люка зцілювалося, і для різноманітності він почував себе справді добре. Дон дав йому кілька вихідних, і багато спав. Цього ранку вперше після російської операції він прокинувся і не відчував сильного болю. Біль все ще був, але не настільки, щоб негайно прийняти таблетку.
  Бекка навіть не наполягала на його травмах. Мабуть, вона висловила припущення, що це сталося під час Монреальської операції. Вона була зайнята дитиною і щаслива за цей час разом, і той факт, що вогнепальні рани її чоловіка добре гоилися, здавалося, навіть не привертав її уваги.
  — Як вони впізнали? - сказав Мерфі. «Це те, до чого я постійно повертаюся. Як вони впізнали?
  - У Монреалі? - сказав Люк.
  "Ага."
  Люк знизав плечима. «Мабуть, вони переслідували Келлера. Вони планували вдарити його, коли настане час, а потім втрутилися ми, тож вони пішли далі. Це все, що я можу думати. Дон завжди очищає штаб-квартиру SRT від жучків ».
  Мерфі кивнув головою, але ні на що не погоджувався. Якщо він погоджується з оцінкою Люка, то не збирається цього говорити. Якщо він думав, що SRT кишить шпигунами ЦРУ або офіси заражені «жучками», він теж не збирався цього казати.
  — Ну, у будь-якому разі, це була пекельна операція.
  Люк підняв пиво, і вони цокнулися банками.
  — Вітаю тебе, брате.
  — Мені сподобалося, — сказав Мерфі й нарешті посміхнувся. «Я повинен подякувати вам за це. Приємно знову бути одним із добрих хлопців».
  Люк дивився, як Мерфі спускається до групи у внутрішньому дворику.
  Один із добрих хлопців.
  Погані хлопці там, гарні хлопці тут. Нам не цікаво чому. Нам залишається лише зробити та померти. Колись у це було легко повірити, але з кожним разом ставало дедалі важче. Він довго дивився на небо. Це був великий світ, і люди постійно намагалися поділити його у своїх інтересах. Завжди працювали зловісні сили, і наступна темна місія завжди була за рогом.
  Він знову глянув за внутрішній дворик на води Чесапікської затоки. Сьогодні було Четверте липня. І це був чудовий день для барбекю.
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"