Яиков Александр Николаевич : другие произведения.

Казки Дида Сашка

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


Оценка: 6.00*3  Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Сказки, басни, побасенки, пустобрёшки, назидательные истории, в общем, чёрт-те что из народной глыби

   Жыв-був один китаянэць, увесь жовтый-прежовтый, аж коричнёвый, а звалы ёго - Синь-Ий. Жыв, горя нэ знав, мак копав, и туточки - бац! Переихав ёго каток.
   Ото лэжить вин на шляхе, з лица спавши, побледнемши весь; - глядь! - йидуть козаки из Дону до дому. Пидъихалы, тай кажуть:
  - Вау! Дывись, Мыкола, яка гарна тряпиця, оцэ тут жовта, а оцэ тут - блакитна! Я её по-над хатою повишу!
   И забралы з собою...
   ...Оцэ так, диты, - возьмешь яку-сь фигняточку на рынци, усё в нэй як будто свое, роднэ, - а спиднизу обьязательно иде-тось "Made in China" нашкорябано.
  
   
   Жыв-був у незапамьятны роки иде-тось в Америке один индеянець. Кликали ёго тильки по фамилье - Чугунчук. Що ежли перетолмачиты на нормальну чоловичью мову, означьяло - Велика Гадина. Но невзираючи на таку дюже пакостну прозванню, парубок вин був добрячий. На охоту ходив, видмедя у глаз бив, белку - тудыж, та в хате хозяйнував справно, жинка на ёго нэ нарадуваласи. И вот тоби - кабдык! Прийшла бяда видоткудова нэ ждалы! Прыплывае з-за моря Колумб, що в перетолмаченни на местный индеяньский значе: - - Билая Вусатая Свиня В Испаньолке. Явывся, нэ запылывся, - и почав до усих домогатыся! Ходыть за йимы, та канючить: - - Дай золота! Ну дай золота!
   Уси гантели поворував, та попилыв. Зовсим життя вид його нэмае, пробери його золотуха!..
   ...Дак ото гарно вышло, що козаки мимо йихалы, из Дону до дому. Энтот Колумб, як йих побачив, так сиганул у свою шаланду, та и утёк оттедова. Знав, мабуть, що з нашимы козаками шутци плохи - заберуть з собою, та тако-ое зробять!!! Тэж, к примеру, що и з Галею.
   ...А вам, диты, наука - то, може и видкрыл що-сь энтот Колумб, тильки по усей Америци наши козаки кажный рок обозом здавна ездилы - то кажна гадина знае.
  
   ,,, ,,,
   ,,,
  Йшла одна Надя, козачка, йшла, - чорта николы нэ боялася, йшла, писенку спивала, про то, що козачка Надя чорта нэ боицця, вдруг - глядь! Вау! Козаки йидуть из Дону до дому.
   - Здоровеньки булы, козаки! - гуторить культурно Надя.
   - И тоби поздорову! - тэж нэ хамски отгуториваюцця козаки. - А нэ та ли ты Надя, що чорта нэ боицця?
   - Цэ ж я же ж и есть, - каже Надя.
   - Ва-ау! - кажуть козаки з нэмалым уваженнем. - И взаправду нэ боисси? Вау! А... нас, козаков, нэ боисси? Мы же ж тэж таки страшны, шо - ой! Мы ж Галю пидманулы, забралы з собою!
   -Ай, нэ лякайтэ мэни! - балакаеть йим Надя. - Я ж чорта нэ боюся! А з якого перепугу мени лякатыся яких-тось козакив? Ха! Нэ сьмэшыте мени!
   - Ва-ау!!! - видбалакують ей козаки з уваженнем просто нэмерянным. - Ну дак тады поихалы з намы, з намы, козакамы, - чи боисси?
   Так ото и поихалы воны увмисте, та й тьомнымы лисамы! И у тьомном лесе козаки таки и зробылы з Надей тэж, що и з Галею.
   Вона, диты, як воно буваеть!
  
   ,,,
   Жывав-бував, добра усякого та хоботтев нажывав некый складный хлопэць и чэстный громадянин Дрищенко. И було в нёго два друга - Дезурищенко та Энурезенко. Працювалы воны увмисте, у Водоканале, на очистке. А мило пошутковаты дюже любилы, - так и норовилы согражданям каку пидложиты...
   ...Такщо усекайтэ, диты, що воду с-пид крану питы нэ можно!!!
  
   ,,,
   Жыв-быв на билом свите Дид Колотун. И такый вин був злый, ну такый злый, - ну як пся злый був цэй Дид Колотун. Та й такый же ж кусачий, як та пся. А ще була у ёго унучичка, Снигирка. Тэж дивчина нэ цукир. Прикидувалася баско, - нуто те шубка там, капелюха з мехом, сапожки опять же... и на харю смазлива, тильки унутре - гольна лядышка!
   А ще булы Сниговик та ёго баба, - то дальни родичи, седьма водиця по киселю.
   Ну дак ото, -жылы б та й жылы, сто хренов йим у дышло, - дак ни!!!! Що ж воны удумалы! Честных громадян на гроши розводиты! Дитей малых обмануваты! Представлення посередь зимы бесо-овскые устраиваты, за нэмалу гривночку! Ну цэ ж нэ гарно!!!
   ... а вы як розумиетэ, диты, га?
  
   ,,,
   Жыв-быв один поп. Ни, нэ нашей веры, - так, бусурманецкый. И була в ёго попа. Вин ёю сидев, та атмосфиру загризняв. Та ще удобрение з ней выделяв у садочку пид яблоньцю. Казаты прямо - дюже полезна штукенция була та попа. Тильки поп своей попы, як говорыцця, стеснявси, - мол, дюже вона обширна, вонюча та производительна, и облику нэ интелигеньського. Так що костерив вин её богохульно, коли николы никто нэ слыхав, обвиняв, що через неё погубилася евойна життя и жалився слёзно. Так бы и жыв поп по самую домовину, дак ото беда прийшла внезапно, - понаихалы тут з-за гор кляты козаки из Дону до дому, пидманулы попу та й забралы з собою.
   Довизлы до дому, посадилы у чистом поле, щоб у куреней нэ пахло, дак попа та козакам по сю пору поле удобряеть. Урожаи тютюна та цыбули з того надела зна-а-атные выходють, на експорт усё, за самашеччие гроши...
   - А поп опомнилси, - ан поздно. Що толку сльозы лить, - чого впало, того вже нэмае!
   ...А вам, диты, наука добрая, - ймаешь вешчь, дак ото и береги, мало ли що.
   ,,,
   Однажды у дальокой жаркой сторонци несе Галя воду з арыку. Стан ея, стройный, як кипарис, само собою, - гнэцця, вода у глэчике плэшшэцця, - ну така ж гарна дивчина!!!
   Вдруг, з-за угла, - видоткудова воны тильки беруцця, - йидуть козаки, из Дону до дому. а туточки, значить, - транзистором... альбо транзитом, - бис ёго разберёть.
   - Галю, - Галю, - сла-адко так промовляють козаки, - Та дай же ж нам воды напыцця!
   Галя робееть, но глэчик з головы знимае, даёть козакам напыцця, а сама ж мовчить, як риба об лёд.
   Напылися козаки, глэчик по-молодецьки об каменюку розсобачилы, та й гуторють дальше:
   - Галю, - Галю! Видоткрой лычико! Ну видоткрой, а мы, - вот те крест! - усе на тоби пидженимося! Глянь-кося, яки мы гарны хлопци, - горилку нэ пьемо, тютюн нэ цмоктаемо, почти нэ колемся, вау!
   Ну, тут и сомлела Галя, та й паранджу и откинула...
   ... Як побачилы цю красоту нэописанну те козаки, як злякалыся вид ней, да як побиглы видоттедова, що аж пятки засвиркалы!..
   ...А вам, диты, на цэй случай - народна вумнота, - "Нэ усё то миллион, що в чорном яшшыке!". ,,,
   А щас буду як нэмець промовляты: - Everybody be cool! It`s a robbery! Give me your money, f***ing crazy muddy moskali!!!
  
   ... во я дал!.. Гы! Гы! Гыгыгы! Гыгыгыгы -гыгы!.. ага...
  
   Однажды, у голодну люту пору з лису выйхалы козаки, так, мимоходом, из Дону до дому. Да вот аказия, - посредь широкого та долгого шляху кинчилися в йих гроши. Воны за голову хватаюцця, - вау! Що же ж нам зробыты?
   Покумекалы, та й решилы трохи пограбуваты банк, сбирказсу, але ще кого, в кого гроши е. И тильки воны так порешилы, бачуть, - а наустричу чэстный громадянин Лисогусь Абрамовичь Бэрэзовьськый, коренной хохол, но по паспорту - москаль, з коробкой с-пид ксерокса пид мышкой.
   Якщо вин пробачив, що козаки до ёго приближаюцця, спужа-а-алси, та й каже: - Цэ нэ моя коробка! Цэ мени дали поноситы добри люди!..
   Ну и як вы розумиетэ, диты, - козаки ёму повьерилы, га?!
  
   ,,,
   ,,,
   Жыв да быв чорний кит за вуглом. И ни едина собака того кита нэ кохала, и ни одна людына, и ни одна дитына, нихто. Уся многоквартирна осемнаццатяетажна хата ёго ненавидела.
   А если пораздумкаты, - ну за що? Вин же ж був самый натуральний нэзалэжний, нэзаможний та й самостийний украиньський кит, - вид усов до кинчика хвиста. Кликалы Остапом, розмовлял вин на чистейшой украиньськой мове, - а отношення к ёму як к последнему кляту москалю! Ото и жинка ёго, тэж чистопоридна украиньська кишка, тильки колером полосата, - дюже удивлялася з нёго, потом кляла ёго в щерблёну медь и богадышло, що вин нэ може жыти з сусидями по человеччи...
   А опосля йихалы як-тось мимо козаки, из дому до Дону, повирнулы за вугол, та й узялы того кита з собою.
   Теперича, слыхав я, тот кит гарно живе на Дону, як сыр у маслице катаецця, головою став, та й горя нэ знае.
   ...Ото, дитята, так и происходе утечка мозгив за границцю!
  
   ,,,
   Жылы-булы два кита. Обое булы мордаты, полосаты та з длиннымы хвистамы. И усе цих китов путалы, хучь ты що. А воны булы разны, - один жыв у океани, а другой, - у своей хате, на ридной Украйине. Життя в них була одинакова, - побродяча, и диты одинаково обзывались, - китята.
   Ну як йих розличыты, га? Га, я вас спрашываю? Нияк?.. - Хрена!!!
   Розличиты йих можно було по жинкам: - в одного жинка була кишка, а в другого - китиха!
   ...Ото, так диты и чуйте. Жинка - лице чоловика!
  
   ,,,
  Жылы-булы когда-сь аборигены у своей Аборигении. Нэ гарно жылы, но и нэ худо, - ананасов паслы, вутконосов ростилы, на баобабов охотилыся. Но, - ауч! Прийшла бяда, - видтворяй ворота! Прийихав до них великий поморюплаватель Кук, з целью цих аборигенив открыть. Ото вин явився, та й пристав до нешчасных негрей як клещч до задници, - и ну их експлуатирувати та порабощати! Будто з цепи сорвавси. Одним словом, - колонизатор, ядрёна вошь!
   Зовсим нэхорошо стало жыти аборигенам, а що поделати? Воны ж отсталы, дружелюбны и нихрена нэ розумиють, як з таким злыднем боротыся.
   Но тут на ихнее щасте йихалы мимо козаки из Дону до дому, пидманулы воны того Кука, та й забралы з собою. А зробылы з ним тэж, що и з Галею, чи ни, - об том мовчить наука.
   Усё то так и було, диты, кобель мэнэ порви, як хомьячка Хому - капля никотину, якщо брешу!
  
   ,,,
   Жыв-быв у бабушки серенькый кизлик. Тех кизликов бабушка розводила з самого дитячества, розвела и цёго. Рос вин, рос, став здоровенным серым кизлишшэм, та й развёв бабку на хату и гроши...
   ...Так то, диты, нонча осушшэствляецця преемственность поколений.
  
   ,,,
  Якщо вариш бульбу, - з неё бульбухи ийдуть!
   (Эмпирическое наблюдение дида Сашка).
  
   ,,,
   Як-то заставила жинка свово чоловика сести бульбу почиститы...
   ...- Га? Шо цэ такэ бульба? От кляты москали! Ни на чих кобелиный путёвой мовы нэ розумиють! Картоха цэ! Ото ж...
   Ну, чоловик був козак ответьстьвенный, и зачал працюваты з большим усердием. Надрывавси годин пьять, извёл метр наждачьного папиру, три драчовых напильня, упаковку зубяной пасты "Блендамед", полкила пасты "Гой" и дьве бильшых баночки ваксы для чоботьев. И що получив у благодарность? - Скивородцей по харе!!!
   ...От и пойми опосля цёго энтих баб!
  
   ,,,
   Як-тось по вулице ходила бильша крокодила. Така зилёна-зилёна, прямо - ой! В роту вона держала кус одеяла, - вконец одичала. А мабуть, голодна була. Бачить, - наустричу ей - клятый москаль. Вона ёго хвать! И зъила.
   Мораль, диты: - Москали кляты! Гэть до хаты!!!
  
   ,,,
   Жыв-быв один кит. И нэ кажи, що вин був босяк, - та ни боже ж мой! Вин був кит у чоботтях! Жинка в ёго була кишка у чэрэвичках, кишеняточки в йих булы у боточках, тёшша у галошочках, тесть у валэночках. Та що впусту тарабариты, даже кум, дородный такый китяра, морда-атый, - ходыв у чувяках з завороченнымы турэцькимы носамы, а кума - тэж нэхлипка до поисты кишка, - у чунях з бахромочкою форсила. Така ладна та гарна семья, аж завидки беруть!
   Вот тильки... братко двоюродный нашего з усих бокив гладкого кита був - тьху на ёго! - аж язик нэ повертуецця казаты, - кот в сапогах! От имячко препохабнючее! Срам! Позор!!! Ну що тут з нёго узяты, - москаль! Тьху, тьху, тьху!!!
   ...Бачтэ, диты, - у кажной бочце мэду та й найдецця ложка дьогтю!
  
   ,,,
   У некотором царстве, тридцятьдевьятом громадяньсьтве, жыв та быв некто Товаришш Зеплин. Ни, вин нэ був пароход, - вин був человьек. Но якый! Тьвёрдый, як скала, холодний, як риба об айзберьг у океани, морально устойчывый як штандартенфюрер Штирлиць, - ну ото тяжолый як лёд субъект уво всих отношеннях. Товарышчи по партии та по революцьённой боротьбе ёго так шопотом за спиною и назувалы, - Лёд Зеплин.
   Нуто, вин жыв-жыв, та чой-то вдруг - перестав. Переставилси.
  Зхоронилы, помьянулы, усё чин-чинариком. Однакож, показалося ёго безутешным камрадам, що маловасто воздано почэсти-то. Ну та й назвалы у ёгойную честь, ум та й совэсть штой-то, - то ли дирюю жаблю, (цэ надувна така воздушна ковбаса, ежли хто нэ знае), то ли оркестру якую-сь малоизвестную...
   ...Так, диты, и надоть! Нихто нэ забыт, та й ништо нэ забыто!
  
   ,,,
   Е в мени, диточкы, що зуспрошаты до вас. Ото що по вашему грие краще, - тулуп, альбо горылка? Цэ квесчен, дак квесчен!
   Нуто те, скажемо, тулуп. Чи кожух. Вин тяжолый, та й грошей нэмало стоить, - но! Годицця на усю життю. Летом ёго пид соби подстелив, - мьягко! У зиму йим укрывси, - тёпло. Та й ходыти в ём по холодрыге собачей, опять же ж всяко лучче.
   А, напротив, горылка, - вона сугревае швыдче. Як бы нэ взмэрз дид Сашко на лютом ветродуе, - тяпнеть горылки, и ёго в едину хвылыну розморозыть, ежли пивбутылци заглотнути. Та щей настроення буде такэ гарнэ, що - ой!
   Но, з иньшей стороны, - побочный еффект е. Голова опосля горылки болыть дюже.
   Дак ото к чому я гуторю? Краще, якщо и тулуп и горылка обое в тоби е. Оцэ, диты, найглавна правда, - то я вам кажу!!!
  
   ,,,
   Вёдьмедь Косолапэнко по лису шлендрае,
   Шышков собирае, та у карман складае.
   Писенку спивае, про тэ, як вин шлендрае,
   Про тэ, чьи в лисе шышки, що вин тут собирае.
  
   Тута шыш як шмякне ёго в мохнатый лоб!
   Осерчал ведьмедько, та й лапою - топ!
   Бильше я нэ хочу шышки собираты!
   Пийду я до хаты, та й полягу спаты.
   ...Ото, диты, и у Библии старый жидовин Еклезиаст тэж казав, - е цыгиль шышки собираты, а е цыгиль иттиты спаты, и усяку дилу свий цыгиль.
  
   ,,,
   Однаждычко, у студьону зимню пору из лису выйхалы козаки из Дону до дому. Вдруг, - опаньки! Наустричу йим з-за угла - Макдональдс! Зайшлы козаки, бачуть, - а тамо Галя стоить, та бильшой Бигмак держыть.
   Вау! - кажуть обалдевшшые козаки, а Галя йим лыбицця та й Бигмак протягувае, мол, нате, - снидайтэ гости дорогие, цэй фастфуд, шо нам нэ гожий.
   А козаки выпучилися на Галю, як стая китив на смитану, та й ще зазомбированней - Ва-а-ау!!! - кажуть...
   ...Ото так до вечера и провавкалы.
   - Що ж цэ за казка?, - спытаете вы мени.
   - А цэ, диты, и нэ казка, цэ - рекламна пауза!
  
   ,,,
   Жылы-былы два кита, - Хренотень та хренота, - тратата, да тратата, - от такая маета, - свинотень та свинота...
   Гы-гы, диты, рятуйтэ! Дид малость конопли накурывся, до розовых тараканив. Бэ-э-э! Бэ-э-э! Гы-гы. Гы. Гы.
   Бабы ходють в магазины
   За шампунью з витаминной "Цэ" -
   Щоб нэ моршшынилася шкира на лице.
   А мы, диды, пьемо горилку з витаминой "Ю" -
   Щоб нэ моршшынилася шкира
   Повсеместно!
   Ай, шкода! Ото дид дал! Рятуйтэ!!! Дид Сашко зъийшов з ума! Дид Сашко поганку зъив!.. Караул!!! - як гуторють кляты москали... Гы-гы...
   Йих, чарвлёна ёж, ядить тую медь! Промовлю вам анигдот, як козу кохал Хведот, - а опотом та з наоборотом, - як коза жыла з Хведотом!
   -От, хай тоби грэць, дид Сашко, - у рот тоби пароход, а якорь вид нёго тоби в наоборот! Ну рази ж ото так можно? Га?!!
   - Можно! Можно Машку - за льяжку, свинку - за спинку, хохлушку - за брюшко, а козу - на возу в дюже лютую грозу.
   ...- Хе-хе! Айм ин зе муд! А я хучи-кучи! А я хучи-кучи дид!!!
  
   ,,,
   Жыв-быв художник один, хату имев и холстину, - но вин актрысу любыв, ту, шо любыла кветей нахаляву... Тьху, диты, попёрло дида нэ туды, у махровую попу.. тьху, - попсу, пардону прошу нижайше.
   Но, - малюватель энтот жыв, та й на усих ложыв, а малювал вин тильки чортив, - сто чортив ёгому батьку!
   Чортья в ёго получалыся ну як жывые, - таки паки страшны, таки премного мерзопакостны, - ну сущая гадость! Прознав про то сам найчортейший чорт, усим нечистям голова, поглядев на тэи малюнки, та ёму цэ так понравилося, що забажав вин соби портрету заказаты, щоб у полон рост и з усими регальямы. Явивси к ентому жывописьцу, - як на грех, нэ вовремя, - в ёго творческий кризис як раз був. Нуто, чортяка думав, - малюватель спужаецця, у порты шось наделае, - так ни! Николы того нэ було!
   Художник чорту козу з пальцев построив, попугав-попугав ёго, та й послав до кобылы у причинно мисто. Та ще вдогон и на спину нахарькив.
   И пийшов тот тот чорт, соньцем палимый, промовляя: - Суди ёго бох!..
   ...Ото, диты, не так страшон чорт, як билая горяьчка!
  
   ,,,
   Жылы два братця - Ецця и Бацця. Ецця умев розмножацця, а Бацця, - ну ни ецця!.. Два братця, короче, жылы.
   Жылы - нэ унывалы, хрен на пьятакы рубалы, наждаки у дупло сувалы, варилы суп-кондей з двадцяти семи звиздей, - девьять покрошены, а остатни - так як попало брошены. Пока суп варивси, - один брат бривси, - а иньший чи женивси, чи розводивси, - ну, як сказывси!
   А як поспие тот суп з четырёх тулуп та з пьяти халуп, - уси бегуть до столу з ложкамы, а кажна ложка - з ножкамы, в однэй ложки ножка хрома, сплюснута, - того, що кобелюкой злым укуснута.
   А вот вам цитата: - "Трэба знати тильки едно, Нео. Ложки - нэмае!". (Маты рыця).
   (прим. Дида Редактора: - "Маты рыця", - цэ культова
   амэриканьська фильма у стиле "Киберпанк").
  
   ,,,
  
   Попроситы пардону, што ли? Хотя, та на кой ляд вин мэнэ? А з иньшей стороны - у хозяйстве сгодицця... Впрочэм, - якого чорта? И йде я ёго положу? И так у хате яблоку плюнути некуда, горы барахла по углам, хата - полная чуша, и усё - хрень, хрень, хрень!
   Ни. Нэ буду проситы пардону, - а то ще дадут, нэ дай, нэ приведи, - и куды девати? Так и буду стояты, як старый дурный пинёк, - пардону полна охапка, и в роже придурковатость...
   - Люди, гей! Купыть-те пардон! Ядрён пардон, жырный, екологычничэски, опять же, чистый, - вид сэрдця отрываю!!!
   ... - Дорого! А як же ж вы хочете, вин же ж натуральний продукт, бэз консерваньтив, каньцерогенив та генетичьних модификаторив. Бэз сои!!! И вообшшэ, - пардон весьма полезен и способствует...
   - Що-о-о? Що-що? Да сам ты... сам туды иди, в христабогадушу медь твою ять, щоб тоби и ни рибы, и ни мьяса! И ни ракив!!!
  
   ,,,
   ,,,
   Жыв-быв один хлопэць. Увдвоём з братом. Нихто йих по фамилье нэ знав, - тильки по кличке. Ото йих так и кликалы - браття Клички. Булы те браття дюже здоровы, на харю страшны, та и иньших людын што-сь нэ очень-то любили, так и норовилы якому-сь громадянину рыло начиститы та бока намьяты. За що ридна милиция йих преследувала кажный божий день, та божую ничь.
   И що ж воны удумалы? Поихалы у неметчину та й началы усяким негрям рожы плющиты за самашеччи нэмьеряны гроши.
   ...От, диты, як свои дурны наклонности можно приспособиты соби на нэмалую пользу!
   ,,, Пустобрёшки.
   Пустобрёшек вам мешок нагуторить дид Сашок!
  
   Писенка з детинства.
  
   Як пид нашим викном, бом, бом.
   Пахне свежым гимном, бом, бом.
   Ето быча насрав, бом, бом.
   За собой нэ убрав, бом, бом.
   Я ёму отомщу, бом, бом.
   Вест забор обдрищу, бом, бом.
   Будеть быча ызнать, бом, бом.
   Як пид вокнамы срать! Бом! Бом!
  
   Гы-гы? А як же ж! - Гы-гы-гытушки!
  
   ,,,
   Нэма грошей. А як нэ було грошей вчерась!.. Та й позавчора грошей тэж нэ було... но нагдысь грошей нэ було сильнийше, хучь верьёвку намыль та пид поезд, - нэ тэ, що послевчера. Послевчора грошей тэж совсем не було, - ну да хучь жыты було можно, нэ то, що вчерась. Зато сёгодни нема грошей - цэ полный кабдык!.. а як нэ буде грошей завтра!!!!
  
   ,,,
   Нажгравси я намедни до зримых глюков, подывывси на сэбэ у зеркало, - бачу, - а тамо три меня! Соби видю у трёх екземплярьях, стало быть. Нас утроём, ага. Злева дид, понимаешь, Сашко, - зправа тэж он, капля у каплю, а посерёдке - я. Вырос скрозь роз - барбос, гы-гы! Ото я и думкаю, - Ёханый бабай, - думкаю, - я же ж промеж двох двойных тёзков стою! Надоть швыдчейше желанне загадувать!!!
  
Оценка: 6.00*3  Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"