Яиков Александр Николаевич : другие произведения.

Сказка Дида Сашка Про Малэнького Жабынятка

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    От судьбы не уйдёшь...

   Однажды, у нэдалэкой крайине, - нэзалэжном болотци жыв- быв малэнькый жабынятко. И такый вин був справный, да симпатючий! А зэлэный, - ну зовсим як жаба, тильки малэнька.
   Жыв вин, жыв, - борщ з мухою да галушки з комарямы йив, та й горя нэ знав. Маты в ёго була великозацна баба, то бишь жаба, - дом держала добре; батько тэж лихой козак був, допокуда ёго ужак нэ зъив.
   Як подрос жабынятко, маманькя ёму чудову жинку присватала, з дальних громадяньств, Дюймовочкой зваты.
   Но, - от холера! Нэ жылося - нэ моглося жабынятке у ридном болоти, тоска зовсим ёго скочувряжыла. И надумав вин у чумаки податыся, пошлятыся по шляхам, побродиты з побродяжкамы, побачиты чужни крайины.
   Маты з жинкою поскобчалы-погорювалы, та й проводилы ёго пендалем пид зад з ридной хаты прямиком у направленни страны-чужины.
   Пидзужыв жабынятко своих давних приятелей - бурсаков, гусака та утака, те взялы ёго за лапци та й полители щастя шукаты. Литять соби, литять, и тут вдруг - уппс! Наустричу з-за угла йидуть козаки из Дону до дому. Йидуть, а сами промовляють ласкаво: - Вау! Бачтэ, якый справный та смазливый жабынятко! Пидмануйся до нас, та й поихалы з намы, з намы, козакамы! ...а там, глядиш, и зробымо з тобою тэж, шо и з Галею...
   ...ой, диты! Брешу! Брешу, як сивый кобель! Нэ так усё було! Нэ йихалы козаки из Дону до дому! В них як раз выходной день був! А я про цэ и забув! То нижайше пардону прошемо!!! Ага...
   ... А йихав нэ швыдко по шляху дидко, писенку спивав, вожжами кобылку пидстрекав, у бочци воду виз, - на ток, мабуть.
   Жабынятко, як побачив ёго, друзяк своих оставив, та й сиганув на шлях. Шапку сняв, поклонивси, та й каже: - Доброго здоровьичка тоби, дидку, - звиняй, нэ знаю, як тоби звати. А нэ пидвизеш ли мэнэ вдоль по шляху?
   - А и пидвизу, делов-то, - отгуторивае ёму дидочек. - Лезай у бочечку, пойидеш з комхвортом, як виайпи. А кличуть мени просто, - дид Щукарь. Щелбанул нагайкой, матюгнул кобыляку, та воны й пойихалы...
   ...Вона как, диточкы... Що приключилося далее, та й куда попав тот жабынятко, казаты нэ буду, - у наших палестинах про цэ кажна собака знае. А мораль тут вот яка: - коли тоби на роду написано, а иньше, як гуторють кляты москали, - в генетичной памьяти, - що тоби зъидять, дак тоби зъидять, - хучь будь ты там вустриця!!!
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"