Ящук Владимир Иванович : другие произведения.

Пили з рiчки - й п'янiли

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Це не теревенi
  
  Пили з рiчки - й п"янiли
  
  Пiд кiнець липня 1920 року будьонiвцi, проганяючи польських жовнiрiв, захопили село Хотин, кiлометрiв за 20 вiд Радивилова.
  I тут уже, що називається, вiдвели душу: привернув увагу винзавод мiсцевого помiщика Свєшникова, тож заходилися вчиняти "ревiзiю". А коли спиртне добряче забило памороки, пiшли по селi шукати молодиць. Нi, гаких "червоних" тут не виглядали - цi були червоними вiд того, що дурна кров шибонула в обличчя.
  Дiзнавшись про свавiлля кiнармiйцiв, Семен Будьонний наказав пiдiрвати завод, а спокусливий спирт, що там зберiгався, випустити в рiчку.
  Такої оказiї в довколишнiх селах зроду-вiку не знали: Хотинка несла в своїх нешироких берегах не воду, а горiлку. До самого її впадання у Пляшiвку любителi хмiльного припадали до рiчки, мовби до цiлющої, набирали чyдo-вoдицi в глечики, вiдра, ночви i навiть у корита.
  Не здатнi були й армiйськi командири втримати дисциплiну серед свого бравого вояцтва. На закуску гамузом iшла городина з прилеглих обiйсть, очманiлi вершники революцiї нишпорили по хатах у пошуках хлiба, сала. Вуха в'янули в селян вiд розгнузданих крикiв, присмачених розлогими матюками.
  Розповiдають, навiть бувалий командарм не втримався, щоб не спробувати хотинського трунку - йому, звiсно, не з рiчки його зачерпнули.
  Про все це згадував очевидець того гуляння, письменник Iсаак Бабель у своєму щоденнику, який при бажаннi можна виявити в Iнтернетi й прочитати докладнiше.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"