Калашник Олег Юрьевич : другие произведения.

Хто як обзивається той сам так називається

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Хто як обзивається той сам так називається
  
  Кожен чув таку, або схожу мовленнєву конструкцiю в дитинствi. Але чи багато людей задумувались про змiст, що несе ця мовленнєва конструкцiя. З першого погляду в нiй формується образа у вiдповiдь на отриману, але вiд лиця того хто гидує використовувати аналогiчнi образливi форми мовлення. I тут ми бачимо цiкаву форму зверхностi. Я кращiй за тебе, бо не вживаю таких слiв. З таким формулюванням важко сперечатись у випадку коли обзивання не несе в собi персоналiзацiї, тобто є просто не обґрунтованим. Як наприклад заяви про не типову орiєнтацiю начальника, полiтика чи просто особисто не приємної людини.
  А тепер давайте трохи вiдсторонимося вiд конкретних персоналiй i поговоримо про середнiх людей, така собi середня людина без статi, вiросповiдання та iнш. Згоден, модель не досконала, а в чомусь i ущербна, але для нас згодиться, бо для того щоб порахувати яблука в кошику iнтеграли та статистичнi добiрки не потрiбнi, максимум абак, якщо дуже лiньки. Тому i нам така модель згодиться. Середня людина, яка не матюкається, приємнiша за таку ж, але не використовує не нормативну лексику. I я сумнiваюсь що знайдеться хтось не згодний з таким твердженням.
  Так вже повелося в природi, що те чим займається людина, впливає на її життя. Так як впливає на наше здоров"я те чим ми харчуємось, так i те що ми кажемо впливає на нашi думки, а через них по троху, зовсiм не помiтно, але не вблаганно формує нашу особистiсть. Тому i тi хто в своїй лексицi неначе плавають в нечистотах, з часом стають такими ж як i їх слова. Хтось перестає вiдчувати огиду до вiдверто хворобливих вiдносин (так, це вислiв проти одностатевих стосункiв), хтось перестає асоцiювати власну гiднiсть з рисами характеру, переконуючи себе що для того щоб бути "справжнiм мужиком" треба лише щоб мiж нiг якийсь огризок мотилявся, а як багато людей просто не розумiє що такого не прийнятного в проституцiї, а все ж починається зi слiв.
  Ну хоч як приклад такий гiперболiзований розвиток людини котра не слiдкує за своїми словами:
  1) Дитячий садок, молодшi класи. Почув в дитинствi якiсь "такi" слова, батьки не пояснили чому їх не варто вживати (просто заборона, без пояснень, не працює), почав їх вживати, потiм частiше ...
  2) Школа. Поняття iз не нормативної лексики вростають в свiтогляд разом з їх використанням в лексицi, стають нормою. А якщо це норма, то чому б i самому таким не бути ... I ось школярка чи школяр заробляє як повiя, або користується їх послугами, пробує не природнi способи статевих зв"язкiв.
  3) Iнститут, училище чи армiя. Все бiльш i бiльш вiдповiдає сутi тих слiв котрi використовує.
  4) Зрiлiсть. Черговий персонаж для котрого з моральної точки зору є цiлком прийнятними дiї спрямованi як проти власної природи так i проти суспiльства.
  Ось так i з"являється чергова проститутка з причини того що хотiлось новенький телефон, черговий ґвалтiвник впевнений що нiчого поганого не робить, новий корупцiонер переконаний в тому що всi саме так i роблять i це правильно, або новий душевний калiка не здатний прийняти власну природу i переконуючий оточуючих що це природа помилилась, а не вiн потребує лiкування ...
  Для того щоб людина зробила вибiр мiж честю та безчестям буває достатньо i маленького поштовху. I кожен крок по шляху самовдосконалення може бути вирiшальним. Слiдкувати за власною культурою мовлення не так складно, а якщо це вимагає значних зусиль, то тим бiльше треба докласти їх, бо хто його знає яку частину твоєї свiдомостi вже складають поняття котрi ти вкладаєш в лайку.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"