Козлов Александр Иванович : другие произведения.

Знесення Пам'ятникiв України (черговий привiд дослiдити корiння розбрату)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    "...И не пора ли органам правопорядка предохранять демократическую страну, людей, культурно-историческое наследие во всём его многообразии от стихии манипулируемой толпы, устраняя в зародыше возможность атавистического славянского "бунта, бессмысленного и беспощадного"? Руководству Украины (и России) стоит учитывать исторически сложившиеся недостатки культуры в их неожиданном резонансном усилении врождёнными недостатками демократии, психосоциальными реалиями и корыстными интересами других стран.
    I чи не пора органам правопорядку оберiгати демократичну країну, людей, культурно-iсторичну спадщину у всьому її розмаїттi вiд стихiї манiпульованого натовпу, усуваючи в зародку можливiсть атавiстичного слов'янського "бунту, безглуздого i нещадного"? Керiвництву України (i Росiї) варто враховувати недолiки культури, що iсторично склалися, в їх несподiваному резонансному посиленнi природженими недолiками демократiї, психосоцiальними реалiями i корисливими iнтересами iнших країн.
    ВНИМАНИЕ! Билингва. РУССКИЙ ВАРИАНТ ЧИТАЙТЕ ВО ВТОРОЙ ПОЛОВИНЕ



Неотложно, есть ещё одна реальная угроза вожделенному покою в Украине!
(русский вариант приводится ниже. Окончательную версию см. в http://h.ua)


ЗНЕСЕННЯ ПАМ'ЯТНИКIВ УКРАЇНИ
(черговий привiд дослiдити корiння розбрату)



Нам в Українi вже не до жартiв. Важко, шановне товариство, вiдвернутися вiд набагато бiльш ємкої i невiдбутної теми мови, але кличе сполох тактики - дуже вже нагальна тема. Можна спiзнитися - адже валять в мить те, що злиднями, кров'ю i потом будувалося протягом рокiв.

Невеликий огляд передiсторiї. Земля i корiнний етнос нинiшньої України, пiсля татаро-монгольського нашестя i переходу київських князiв до Московiї, виявилися полiтико-географiчним простором, постiйно перехоплюваним навколишнiми iмперiями. Змiна влади хоча позначалася в першу чергу на мiстах i городянах, деякi - хоча багатократ меншi - змiни спричиняла i у свiдомостi широких верств осiлої бiльшостi, особливо з плином довшого часу. Тим паче, що робилося все для того, щоб залучити неприборкне слов'янство до полiтико-ментально-культурних настанов чергового правлячого шару. В результатi, країна мала мозаїку орiєнтацiй, дроблення самоусвiдомлення етносу. Ця ментальна фрагментацiя пiдтримувалася затребуванням протистоячих держав.
Безперечно, форсоване українiзаторство Сталiна, не дивлячись на малий коефiцiєнт корисної дiї примусу в застосуваннi до домiнуючого етносу, що крiпиться архетипiчним корiнням до мiцної державностi Київської Русi, все ж таки згуртувало українцiв i, без сумнiву, готувало до Злуки захiдних, яким дiсталося вiд Польщi експлуатацiєю i приниженням до "бидла". Навiть лютий терор НКВД i гестапо вже не змiг повернути назад ситуацiю. Життя обплело лiанами, i - не на пустому мiсцi це стало можливим.

Непримiтне, як повiтря, незалежне споконвiчне життя природженої мови i супутнiх традицiй основного, "резидентного", етносу. Вiдчуваю, що всiм, незалежно вiд вiри в "матерiальнiсть" Духу чи буквальну матерiальнiсть дiтища українця Вернадського, не розминутися з цiєю, оновлюваною тут... скажiмо, "первинною резидентнiстю" як кристалом, певного рiвня комiркою, чарункою або ж осередком Ноосфери. Бо мова, як свiдомiсть чи думка, є сутнiстю одночасно матерiальною i духовною, яке б не було смислове наповнення чи тлумачення цих понять. "Iманентнiстю" мови, що розвивалася в постiйних взаємодiї i (за останнiми дослiдженнями i гiпотезами лiнгвiстiв про англiйську) взаємовпливi з генетичним розвитком її споконвiчних носiїв. Видно тепер прозiрливу глибину слiв українського академiка Григорiя Клочека: "Мова формується разом з нацiєю... В умовах бездержавностi Слово було чи не єдиним оберегом нацiї"... Уперше явленої свiтовi своїм полтавським говором, Мови, яка в творах кращих своїх лiтераторiв, усотуючи ручаї-дiалекти всiх регiонiв "материкової" України i, навiть, дiаспори, одночасно i сама збагачується, i монолiтить вимрiяну державу. "Геотектонiчної" мови, рано чи пiзно i з багатьох причин "помiченої" iнтелiгенцiєю, "соизволенной" iмператором для бiльшої вiдданостi пiдданих i гасiння ремства...* (Про це "нове бачення" корiнного Етносу як носiя, хоронителя - Гаранта Мови i базового Етосу читайте в СТАТТI В РЕАЛЬНОМУ ЧАСI. Вона проходить обпал у вогнi критики Коментарiв.)
...I - була Україна козирем в азартнiй грi Ульянова-Ленiна, що залишилося чiтким вузликом на згадку про Можливiсть держави українцiв.
Згадана дробова орiєнтацiя назовнi, ще свiжий розбрат Другої свiтової вiйни знову безсовiсно розiгрується в сьогохвилинних або стратегiчних протиборствах зарубiжних iнтересiв...

Отже, Iсторiя рутинно повторюється?... Ось тепер, братiє, нi! Зась! Тiльки в "стороннiх" сподiваннях i маневрах.
Всi українськi громадяни, пiсля 1991, повиннi пам'ятати про Свою Суверенну Державу, що сталася! Бути напоготовi, давати вiдсiч зовнiшнiм i внутрiшнiм, як безцеремонним, так i витонченим провокаторам. Кажучи простiше, не "вестися" на обiцянки, наклепи, погрози i пiдкуп - людей, що бажають пiдкорення або розпаду молодої країни.
Нас таких рiзних у нашiй спiльнiй оселi не важко посварити, до биття начиння спочатку. Якщо пiддамося бездумно чужiй хитростi, ми завдамо невимiрної втрати собi i багатограннiй культурi багатонацiональної країни, що без того знищується iсторiєю i часом... Але повернемося до останнiх подiй. Безпардонно i не питаючи згоди, Україну встромляють з Естонiєю, Польщею, Грузiєю в колоду антиросiйського пасьянсу. I за одно - в "нарвану" спробу "одомашнити" дикий фашистський феномен, що натомив ментальнiсть сучасних мовчазних нiмцiв. А найбiльш ретельно ховається те, що якщо Україна не займе потрiбне мiсце в пасьянсi Росiї i Заходу, то хай вона, вперта, осоружна "Кацапська Хохландiя" розпадеться! На старi чи новi шматки, якими не вдавитися!
Можна було б пiдозрювати "штабний" почерк алгоритму. Розбрат, звичайно ж, яскравiше спалахне з наруги над святинями. Або Iдолами. Будь-якими - це дасть однаковий ефект громадянської... поки що чвари. Поляризацiї. Реанiмацiї старих образ. I поживу для полiтичних мародерiв... Можна було б, але ж є сумнiв. З Архiву русина Ваджри, i, в цьому аспектi, з його висновкiв однозначно i гучно слiдує: "на Українця де сядеш, там i злiзеш!". Можливо, це стосується всiх корiнних жителiв будь-якої країни. Чудова властивiсть Ахiллесової п'яти на рiдному ґрунтi. Принаймнi, професiонали всiх зацiкавлених сторiн не змогли б цього "впритул не побачити". Якщо ж хто ще цього не вiдчув, на таких достатньо простоти: саме ця генетична алергiя до силування, неприйняття неповажного пiдштовхування до якихось гараздiв i провалило план-рецидив нової форсованої українiзацiї "кацапiв"-схiднян-кримчан (i з iншого боку розчарувало сподiвання на якiсь покращання вiдношення до всього "росiйського" в захiдних областях). Не можемо не згадати, завдяки винятково фаховiй i мудрiй статтi Р.Кечура**, що є бiльш глибиннi причини перманентностi конфлiкту. Зокрема, може, корисна чи доцiльна в зовнiшнiй полiтицi, непоступливiсть i застереженiсть українця в "домашнiх справах" доводить до державного ступору

Можна спiзнитися: ламати - не зводити. У вiдповiдному масштабi часу те ж вiдбувається i з культурою. Кожна смута-розруха забуває виховати своїх гаврошiв. I на табула раса їх свiдомостi будь-який неледачий негiдник напише все, що завгодно його наймодавцям! Вiд простої лайки до укра- або русофобiї i свастики.
Вже пiдiймається з одного боку термiн "колаборацiонiзм", а у Львовi, з iншої, манiпуляторами i ляльководами розповсюджуються метелики скiнхедiв серед лiцеїстiв з "гiмназистами" (перекинувся в трунi В.Розанов, що хотiв їх переженити i "заклопотати" сiм'ями замiсть Революцiй). На зло собi знесли б усi пам'ятники, не схожi на хатину поета, простi працелюбнi вихiдцi з поневолюваних iмперiями сiл, годувальники i хоронителi мови i нацiональних традицiй, що ще не встигли "вичавити з себе по краплi" раба, крiпака; готовi на рiднiй землi знести, змести як в 1917-18 i разiв два пiзнiше, всi матерiальнi слiди минулої влади, i хай буде порожнiй, зрозумiлий кожному, звичний дещо радiоактивний рiдний чорнозем. Вiд Сяну до Дону i пере...пендикулярно. З розораними i "розкуроченими" скiфськими курганами. Все одно з нашою невiдбутною язичницькою традицiєю городити Кумирiв, а потiм їх топтати, нам не зiбрати багатовiкову культурну толерантну iталiйську "туристичну" фундацiю!
Або можна вiдняти у напiвголодних, отруєних "екологiєю" дiтей народнi копiйки, та увiгнати в ще бiльшi пам'ятники, анiж радянськi, (але, все таки ж свої українськi) Червонi Вершники Будьонного пiд Олесько. Може, якщо зноситимуть, то вже i "панський" Олеський замок розiбрати на мiцнi курники для хуторян з'доокола? Щоб двiчi технiку не ганяти...

Коли ввiбрана з дитинства розпливчаста apхетипiчна неприязнь пробивається крiзь "свищ" сьогохвилинного кoнфлiкту, у натовпу, який помилково або iз злим умислом плутають з народом, начисто "вiдбиває" пам'ять про нацiональний символ, гiдний внесення в герб (для запам'ятовування, зокрема) - граблi. Навiщо будувати пам'ятники не "по кишенi" на столiття, коли їх термiн - пiв поколiння! Навiть в Римi (ох! це ж не придатна для прикладу Iталiя!) у мастодонтальної статуї при змiнi iмператорiв помiняли лише оголовок. При кровопролитнiй змiнi тиранiв. I дешевiй працi... слов'ян. Slaves-Slavs-Esclaves. А французькi буржуа шанують як нацiональну святиню стiну Комунарiв на цвинтарi Пер ла Шез, i героями - i революцiонерiв, i диктатора-завойовника Наполеона, i захисника вiд загарбникiв де Голля...
Здивуєшся наївностi тих, хто не бачить логiки "здорового глузду": якщо зносити Невинних Коней бiля Олесько, то вже немає сенсу зводити пам'ятник Степану Бандерi, що сперечається у висотi з костьолом... Я ще не закiнчив. У Бога України є, як вiдомо, нескiнченний час чекати, коли зрозумiють своє випробування роздiленi на два рiвнi табори українцi. Зi своїми рiзними пам'ятниками. I Пам'ятник Визволителю на Гвардiйськiй, i пам'ятник Червоним Вершникам в Олесько, на вiдмiну вiд пам'ятника С.Бандерi i Ленiну-Сталiну, не загострюють суперечку, що не гоїться, а якраз об'єднують iсторичну пам'ять обох Україн (Їх дилетантське, не хочеться думати, що зловмисне, видалення подiбне рубцi зв'язкiв; виривається здоровий зуб. Без наркозу). Адже вся країна, та вся iмперiя узнала червоний терор (i згодом терор коричневий)! I якось забуто, що це були i свої, українськi Вершники. I що вони в серпневому походi 1920-го, заподiявши бiду всiм, хто нагодився (таке i страшнiше вповнi прощається тепер Запорiзькiй Сiчi), зiм'яли i вiдтiснили бiлополякiв, так що корiнне населення пiддалося не черговiй хвилi насильної полонiзацiї (яку у Львовi, "не всує", але все таки потрiбно згадувати - одночасно з Австро-Угорщиною, можливо, але обов'язково iз Сталiним i Гiтлером), а тiєї самої загадкової i суперечливої сталiнської українiзацiї.
Якщо все ясно з Гiтлером, то чеснiсть зобов'язує українцiв i євреїв рiдше користуватися Сталiним щоби ганити Союз або Росiю. Нiхто не посмiє зважувати муки, але не можна сказати, що вони постраждали однi, а не разом з репресованими народами СРСР, з росiйським i грузинським народами. Але Україна стала цiльною, вона i Iзраїль прийшли до державностi iнтересами i натиском "демiурга Вiссарiонича". Архiви А.Ваджри***, жива пам'ять поколiнь, книга Млечина**** пiдтверджують це. (Для заспокоєння полемiстiв повiдомляю, що у мене двоє родичiв, гiднi, поважанi, любимi люди "скоропостижно скончались" в казематах НКВС Гусятина i, iмовiрно, Вiнницi.)

Бог може чекати вiчно, доки маятник упокоїться. А цей iсторичний маятник, схоже, не слiдує нi законам Гюйгенса, нi ритму планет, можна говорити лише про амплiтуду, частота ж його збiльшується i швидко стане рiвна виборчiй каденцiї влади:#). Але не треба нащадкам львiв'янина Мазоха бачити богообранiсть в цiй увазi всевишнього. Доста озирнутися - це випробування усього людства рiвним протистоянням. Толерантнiсть цивiлiзованих країн вже перенапружена. Не уляглися заворушення у Францiї, хоча перевага Саркозi у виборах перевершила вiдсоток перемоги Ющенка! Тобто, Україна на нормальному, навiть, передовому для першопрохiдникiв рiвнi. Коли б тiльки їй, як Францiї, дали спокiй "добровтiшнi" пiклувальники!..
Вищi сили здiйснюють цю перевiрку зрiлостi спiльнот i культур через геокосмiчнi катаклiзми. I прийдешня геокатастрофа, спочатку провокує протистояння та, на рубежi крайньої небезпеки або усвiдомлення її розумом чи шкiрою, "хто на шо вчився":=(, примусить людей екстренио миритися, об'єднуватися i спiвпрацювати для рятунку Життя взагалi. Культурнi люди це вже давно роблять, забувши про не гоєнi ще рани i обрАзи. Пора i українцям утамуватися. Адже навiть "азiатська Росiя"... краще наведу цитату з листа до лiдерiв; думаю, судячи з вiдносного до останнiх подiй спокою i переговорiв двох українських Гетьманiв, вiн якщо не отриманий, то вгадав здоровий глузд ведучих українцiв:
"...Треба заспокоїти пристрастi протистоячих культур України, рiвноважно присоромити претендентiв на єдину iстину.
Тi, хто у змозi, просто зобов'язанi пом'якшити пристрастi майданiв, утриматися вiд можливостей уразити суперникiв, що нагодилися, - це свої. В батькiвщинi фашизму i в потерпiлих сусiднiх країнах - йде творче будiвництво. Iсторична сторiнка ворожнечi перевернена. В "дикiй азiатськiй Росiї":=) мирно уживаються бiлi i червонi, комунiсти, "новые русские", заробiтчани, пролетарi, графи, ретрогради i лiберали.
I тiльки просунута космiчна держава Україна, визнана всiм свiтом. не угамується - на мiцнiй геотектонiчнiй плитi, на кращих чорноземах, з багатими надрами, шельфом i виходом у всесвiтню акваторiю, з iнтелектуальним потенцiалом i кращими спортсменами.
Ну, їй-богу!.."

Знаючи тепер статтю О.Забужко***** з фразою П.Тичини в заголовку "Вони питають, чи єсть у нас культура", додам, що є що представити свiту i як "символiчний культурний паспорт" України, просто про це, як про українських "гаврошiв", забувають полiтики, що азартно б'ються за свої iнтереси. Це, зокрема, i пам'ятник Червоним Кiннотникам, довершений i дерзновенний, унiкальний в образнiй насиченостi, дизайнi простору, в смiливостi конструктивного вирiшення - i сам талановитий авторський колектив: скульптори В.Борисенко, що був ректором прикладного iнституту, i К.Маєвський, архiтектор А.Консулов, конструктор Г.Шевчук. З урахуванням iнших вагомих творчих досягнень народний художник України скульптор В.Борисенко i заслужений архiтектор України А.Консулов стали лауреатами Державної премiї iм.Т.Г.Шевченка!
А чи не краще було б для зцiлення навпiл краяної країни навпаки - повернути мiсту Лева знесений (в афектi отримання самостiйностi) пам'ятник людинi, що винятково багато зробила для перемоги над гiтлерiвським фашизмом - львiвському герою радянському розвiднику Кузнєцову!
Повернути Українi видатного письменника i суспiльного дiяча полум'яного українця Ярослава Галана.
Вандальне пiдкорення культури сьогохвилинними полiтичними пристрастями привело до крайньої форми протесту тонкого своєрiдного українського скульптора В.Усова. Покинутий, на жебрацькiй пенсiї, бачачи, як неповоротно руйнується справа всього його життя, вiн, син репресованих радянською владою, морально розчавлений "нiбито" її антиподом, перервав "безглузде життя в країнi вiчної чванливої чернi". Я знав його особисто. Можна зрозумiти мою рiзкiсть i гiркоту... I як зараз iдуть справи нашого "культурного посвiдчення" для Європи? Є хоча б вiртуальний музей, чи зiбранi хоча б малi форми усовського стека?.. Брехнею, приховуванням фактiв, що не вписуються в нацiональнi Iдеї, не побудувати Храму правдивої i праведної Культури. I Релiгiї. Значить, Україна ризикує так i не вiдбутися в очах свiтової спiльноти, якщо врахувати, а варто, iдею статтi О.Забужко. Без спокути всiх громадян, без катарсису, якого професор О.Пахльовська, хочу помилитися, чекає тiльки вiд росiян. Щоб тi, окаянныя, пройшли очисний вогонь синього полум'я.

Комiсiя, що матиме повноваження вирiшувати долю пам'ятникiв, повинна бути всебiчно компетентною, фаховою i представляти всю Україну, принаймнi, в питаннi знесення загальноукраїнських пам'ятникiв (мiсцева компетенцiя може поширюватися на "свої" новi проекти пам'ятникiв, i ясно, що не фашистських чи шовiнiстичних). Державна комiсiя повинна скласти також список пам'ятникiв, якi потрiбно повернути чи вiдтворити знову. Українi для зупинення руйнiвного маятника iсторiї конче необхiдно створити прецедент поновлення помилково чи вандально пошкоджених пам'яток iсторiї, архiтектури - культури взагалi. Для об'єднання України, для вiдновлення всiєї її Iсторiї i Культури треба спокiйно i розсудливо виправити перегини, допущенi в перехiдному, неврiвноваженому у всiх значеннях, процесi Становлення Нової Державностi.

I чи не пора органам правопорядку оберiгати демократичну країну, людей, культурно-iсторичну спадщину у всьому її розмаїттi вiд стихiї манiпульованого натовпу, усуваючи в зародку можливiсть атавiстичного слов'янського "бунту, безглуздого i нещадного"? Керiвництву України (i Росiї) варто враховувати недолiки культури, що iсторично склалися, в їх несподiваному резонансному посиленнi природженими недолiками демократiї******, психосоцiальними реалiями** i корисливими iнтересами iнших країн.

Пора i пересiчним українцям будь-якої культури i ментальностi, будь-якого походження залишити протистояння майданiв i майдаунiв для паноптикуму ПОЛIТИКУМУ. Повернутися до роботи, до сiмейних турбот i радощiв життя. Якщо вiдгукуватися на всi заклики i провокацiї, то "недобрiї люди" не пожалiють нi людей, нi тим бiльше Безневинних Коней, в надiї вбити клин у Днiпро, хребет України.

____________________________________

* О.Пахльовська , з огляду на мету i характер дослiдження (див. нижче), може дозволити собi тут обiрвати перелiк, а ми продовжимо. Цiлком можливо, що це Вище Зволення було щирим душевним порухом царя, Предстателя Народу перед Небом, з колиски виховуваного i упевненого в своїй богообраностi i мiсiї народного месiї. Чом би нi: вища гiднiсть останнiх росiйських царiв перед лицем смертi вiд "бiсiв", передвiсникiв нинiшнiх терористiв, те, як прийняв смерть останнiй з них, є кращим i для досвiдченої людини достатнiм доказом сили їх переконання, iманентностi благородства. Шляхетностi, а не звироднiлого "аристократизму" версальського "щиголя". Немає сумнiву, що до росiйських царiв-мученикiв не вiдноситься сказане прямим до жорстокостi Ортегою******: "...поодиноко аристократичним у цих панiв було те чаруюче достоїнство, з яким вони схиляли голову перед гiльйотиною - вони упокорювалися перед нею, як упокорюється пухлина перед ланцетом." Зрiлий "публiцистичний" Пушкiн, в мiру можливого "виправляючий" грiхи молодостi, неявно стаючи державним мужем, сам безприкладної доблестi i честi, явно змiнював своє бачення Персони Государя, розумiючи безмiрну самотнiсть i важкiсть тягаря людини, довiчно приреченої бути надлюдиною.
(Мимохiдь вiдмiчаємо, до речi, що не можна судити безапеляцiйно про дiї Вищого в країнi, не побувавши на гiрському, "горiшньому" пiку "хоча б" сучасного президента, прем'єра - Лiдера: тiльки звiдти i лише йому видно всеосяжну панораму urbis et orbis самої країни i країни в свiтi, а не - в кращому разi - "дiорамної" половини виднокола!)...
Категория "иного" в мессианской парадигме польской, украинской и русской культур. Оксана Пахлевска:
www.utoronto.ca/tsq/12/pachlowska12.shtml

** Иллюзии против реальности. Особенности протекания украинского времени .Роман Кечур, "Захiдна аналiтична група":
http://www2.pravda.com.ua/ru/news/2007/5/17/58835.htm

*** UKRAINA: от мифа к катастрофе. Андрiй Ваджра:
http://politics.in.ua/index.php?go=News&in=view&id=8826

**** Зачем Сталин создал Израиль? Леонiд Млечин.

***** "Вони питають, чи есть у нас культура". Оксана Забужко:
http://www.pravda.com.ua/news_print/2007/3/23/56215.htm

****** Повстання мас. Jose Ortega y Gasset

О.К.
__________________________________
__________________________________

Шоб люб'язна публiка не забувала, де вона зараз знаходиться, непокiрний слуга приводить вiдозву "вiд" Унiверсального Неспецiалiста i "Комiтету Охорони Авторських Прав Природи вiд Болотова (КОАППоБ, див. Эффект "Болотов" - ЮридАсПроблемы:)) та Захисту Тварин вiд Людей":

ПАНОВЕ ЛЕВ'ЯНИ!
КОНI НЕ ВИННI, ЩО ЛЮДИНА - ЦАР ЗВIРIВ.

_________________________________________


СНОС ПАМЯТНИКОВ УКРАИНЫ
(очередной повод исследовать корни раздора)




Нам в Украине уже не до шуток. Трудно, уважаемая публика, отвлечься от гораздо более емкой и неизбывной темы языка, но зовет набат тактики - очень уж горящая тема. Можно опоздать - ведь рушат в миг то, что лишениями, кровью и потом строилось годами.

Краткий обзор предыстории. Земля и коренной этнос нынешней Украины, после татаро-монгольского нашествия и перехода киевских князей в Московию, оказались политико-географическим пространством, постоянно перехватываемым друг у друга окрестными империями. Смена власти хотя сказывались в первую очередь на городах и горожанах, некоторые - хотя многократно меньшие - изменения вызывала и в сознании широких слоев оседлого большинства, особенно с течением более продолжительного времени. Тем более, что делалось все для того, чтобы привлечь неукротимое славянство к политико-ментально-культурным установкам дежурного правящего слоя. В результате, страна имела мозаику ориентаций, дробление самоосознания этноса. Эта ментальная фрагментация поддерживалась востребованием противостоящих государств.
Бесспорно, форсированное украинизаторство Сталина, несмотря на малый кпд принуждения в применении к доминирующему этносу, архетипическими корнями крепящемуся к крепкой государственности Киевской Руси, все же сплотило украинцев и подготовило к Воссоединению западных, которым досталось от Польши эксплуатацией и унижением до "быдла". Даже свирепый террор НКВД и гестапо уже не смог вернуть назад ситуацию. Жизнь оплела лианами, и - не на пустом месте это стало возможным.

Неприметна, как воздух, независимая извечная жизнь врожденного языка и сопутствующих традиций основного, "резидентного", этноса. Чувствую, что всем, независимо от веры в "материальность" Духа или буквальную материальность детища украинца Вернадского, не разминуться с этой, обновляемой здесь... скажем, "первичной резидентностью" как кристаллом, определенного уровня ячейкой Ноосферы. Ибо язык, как сознание или мысль, является сущностью одновременно материальной и духовной, каким бы ни было смысловое наполнение или толкование этих понятий. "Имманентностью" речи, развивавшейся в постоянных взаимодействии и (по последним исследованиям и гипотезам лингвистов об английском) взаимовлиянии с генетическим развитием ее исконных носителей. Видна теперь прозорливая глубина слов украинского академика Григория Клочека: "Мова формується разом з нацiєю... В умовах бездержавностi Слово було чи не єдиним оберегом нацi§"... Впервые явленной миру своим полтавским говором, Речи, которая в произведениях лучших своих литераторов, впитывая ручьи-диалекты всех регионов "материковой" Украины и, даже, диаспоры, одновременно и обогащается, и монолитит государство, воплощённую мечту. "Геотектонического" языка, рано или поздно и по многим причинам "замеченного" интеллигенцией, "соизволенного" императором для пущей преданности подданных и гашения ропота...* (Об этом "новом" видении коренного Этноса как носителя, хранителя - Гаранта Речи и базового Этоса читайте в СТАТЬЕ В РЕАЛЬНОМ ВРЕМЕНИ. Она горнится в огне критики на страницах Комментариев.)
...И - была Украина козырной картой в азартной игре Ульянова-Ленина, что осталось чётким узелком на память o Возможности государства украинцев.
Упомянутая дробная ориентация вовне, еще свежий раздор Второй мировой войны снова бессовестно разыгрывается в сиюминутных или стратегических противоборствах зарубежных интересов...

Так что, история рутинно повторяется?... Вот теперь, братцы, нет! Зась! Только в посторонних чаяниях и манёврах.
Все украинские граждане, после 1991, должны помнить o Своей Суверенной Состоявшейся Державе! Быть начеку, давать отпор внешним и внутренним, как бесцеремонным, так и изощренным провокаторам. Говоря попроще, не "вестись" на посулы, наветы, угрозы и подкуп - людей, желающих подчинения или разъятия и распада молодой страны.
Нас таких разных в нашем общем доме не трудно поссорить, до битья посуды сначала. И поддавшись бездумно чужой хитрости, мы нанесем неизмеримый урон себе и многогранной культуре многонациональной страны, и без того уничтожаемой историей и временем... Но возвращаемся к последним событиям. Беспардонно и без спроса Украину втыкают с Эстонией, Польшей, Грузией в колоду антироссийского пасьянса. И за одно - в нахрапистую попытку "одомашнить" дикий фашистский феномен, натомивший ментальность современных молчаливых немцев. Наиболее тщательно скрывается то, что если Украина не займет нужное место в пасьянсе России и Запада, то пусть она, упертая, окаянная "Кацапская Хохландия" распадётся! На старые или новые куски, которыми не подавиться!
Можно было бы подозревать "штабной" почерк алгоритма. Раздор, конечно же, ярче вспыхнет с попрания святынь. Или Идолов. Любых - это даст одинаковый эффект гражданской... пока распри. Поляризации. Реанимации старых обид. И поживу для политических мародёров... Можно было бы, да есть сомнение. Из Архива русина Ваджры, и, в этом аспекте, из его выводов однозначно и громогласно следует: "на Украинца где сядешь, там и слезешь!". Возможно, это касается всех коренных жителей любой страны. Замечательное свойство Ахиллесовой пяты на родной почве. По крайней мере, профессионалы всех заинтересованных сторон не смогли бы этого "в упор не увидеть". Если же кто еще этого не почувствовал, на таких достаточно простоты: именно эта генетическая аллергия к принуждению, неприятие непочтительного подталкивания к каким-то благам и провалило план-рецидив новой форсированной украинизации "кацапов"-"схiднян"-крымчан (и с другой стороны разочаровало надежду на какие-то улучшения отношения ко всему "российскому" в западных областях). Не можем не упомянуть, благодаря исключительно профессиональной и мудрой статье Р.Кечура**, что имеются и более глубинные причины перманентности конфликта. В частности, может, полезная или уместная во внешней политике, неуступчивость и предосторожность украинца в "домашних делах" доводит до государственного ступора.

Можно опоздать: ломать - не строить. В соответствующем временном масштабе то же происходит и с культурой. Каждая смута забывает воспитать своих гаврошей. И на табула раса их сознаний любой неленивый подлец напишет все, что угодно его нанимателям! От простого ругательства до укра- или русофобии и свастики.
Уже поднимается с одной стороны термин "коллаборационизм", а во Львове, с другой, манипуляторами и кукловодами распространяются листовки скинхедов среди лицеистов с "гимназистами" (перевернулся в гробу В.Розанов, хотевший их переженить и озаботить семьями вместо Революций). Назло себе снесли бы все памятники, не похожие на хижину поэта, простые трудолюбивые выходцы из порабощенных империями сел, кормильцы и хранители национальных традиций и речи, но еще не успевшие "выдавить из себя по капле"раба, крепостного; готовые на родной земле снести, смести как в 1917-18 и раза два позже, все материальные следы прошлой власти, и пусть будет пустой, понятный каждому, привычный немного радиоактивный родной чернозем. От Сяну до Дону и пере...пендикулярно. С распаханными и pacкуроченными скифскими курганами. Все равно с нашей неизбывной языческой традицией городить Кумиров, потом их топтать, нам не собрать многовековой культурный толерантный итальянский "туристический" фонд!
А то можно отнятые у полуголодных, отравленных "экологией" детей народные копейки вогнать в еще большие памятники, чем советские (но, всэ ж такы, свои украинские) Красные Всадники Будённого под Олесско. Может, если будут сносить, то уже и "панский" Олесский замок разобрать на крепкие курятники для хуторян oкрест? Чтоб дважды технику не гонять...
Когда впитанная с детства расплывчатая архетипическая неприязнь проBODYвается сквозь "свищ" сиюминутного конфликта, у толпы, которую по ошибке или со злым умыслом путают с народом, начисто отшибает память o национальном символе, достойном внесения в герб (для запоминания, в частности) - о граблях. Зачем строить памятники "не по карману" на века, когда их срок - пол поколения! Даже в Риме (ах, это же не пригодная для примера Италия!) у мастодонтальной статуи при смене императоров поменяли лишь оголовок. При кровопролитной смене тиранов. И дешевом труде... славян. Slaves-Slavs-Esclaves. А французские буржуа почитают как национальную святыню стену Коммунаров на кладбище Пер ла Шэз, и героями - и революционеров, и диктатора-завоевателя Наполеона, и защитника от захватчиков де Голля...
Удивишься наивности тех, кто не видит логики "здорового глузду": если сносить Невинных Коней возле Олесско, то уже нет смысла возводить спорящий по высоте с костёлом памятник Степану Бандере... Я еще не закончил. У Бога Украины есть, как известно, бесконечное время ждать, кoгда поймут свое испытание разделенные на два равных лагеря украинцы. Со своими разными памятниками. И Памятник Освободителю на Гвардейской, и памятник Чэрвоным Вэршныкам у Олесско, в отличие от памятника С.Бандере и Ленину-Сталину, не обостряют незаживающий спор, а как раз объединяют историческую память обеих Украин (Их дилетантское, не хочется думать, что злонамеренное, удаление подобно рубке связей; вырывается здоровый зуб. Без наркоза). Ведь вся страна, да вся империя узнала красный террор (и позже террор коричневый)! И как-то забыто, что это были и свои, украинские Всадники. И что они в августовском походе 1920-го, причинив беду всем, кто подвернулся (такое и пострашнее сплошь прощается теперь Запорожской Сечи), смяли и оттеснили белополяков, так что коренное население подверглось не очередной волне насильственной полонизации (которую во Львове, не всуе, но все же нужно вспоминать - одновременно с Австро-Венгрией, возможно, но обязательно со Сталиным и Гитлером), а той самой загадочной и противоречивой сталинской украинизации.
Если все ясно с Гитлером, то честность обязывает украинцев и евреев реже пользоваться Сталиным для хуления Союза или России. Никто не посмеет взвешивать мучения, но нельзя сказать, что они пострадали одни, а не вместе с репрессированными народами СССР, с русским и грузинским народами. Но Украина стала цельной, она и Израиль пришли к государственности интересами и напором "демиурга Виссарионыча". Архивы Ваджры***, живая память поколений, книга Млечина**** подтверждают это. (Для успокоения полемистов сообщаю, что у меня два родственника, достойные, уважаемые, любимые люди "скоропостижно скончались" в застенках НКВД Гусятина и, предположительно, Винницы.)
Бог может ждать вечно, когда маятник упокоится. Этот исторический маятник, похоже, не следует ни законам Гюйгенса, ни ритму планет, можно говорить лишь об амплитуде, частота же его увеличивается и скоро будет равна избирательной каденции власти:#). Но не надо видеть потомкам львовянина Мазоха богоизбранность в этом всевышнем внимании. Достаточно оглядеться - это испытание всего человечества равным противостоянием. Толерантность цивилизованных стран уже перенапряжена. Не улеглись волнения во Франции, хотя перевес Саркози в выборах превзошел процент победы Ющенко! То есть, Украина на нормальном, даже передовом для первопроходцев уровне. Если б только ее, как Францию, оставили в покое радетели и добропыхатели!..
Высшие силы осуществляют эту проверку зрелости сообществ и культур через геокосмические катаклизмы. И грядущая геокатастрофа, сначала провоцирующая противостояния, на рубеже крайней опасности или осознания ее умом или кoжей, "хто на шо вчився":=(, заставит людей экстренно мириться, объединяться и сотрудничать для спасения Жизни вообще. Культурные люди это уже давно делают, забыв o не заживших еще ранах и обидах. Пора и украинцам угомониться. Ведь даже "азиатская" Россия... лучше приведу цитату письма к лидерам, думаю, судя по относительному спокойствию и переговорам двух украинских Гетманов, оно, если и не получено, то угадало здравый смысл ведущих украинцев:
"...дОлжно успокоить страсти противостоящих культур Украины, равновесно пристыдить претендентов на единственную истину.
Те, кому по силам, просто обязаны смягчить страсти майдана, удержаться от подворачивающихся возможностей поразить соперника - это свои. В родине фашизма и в пострадавших соседних странах - идет созидательное строительство. Историческая страница вражды перевернута. В "дикой азиатской" России:=) мирно уживаются белыя и красные, коммунисты, "новые русские", "заробитчаны", пролетарии, графья, ретрограды и либералы.
И только продвинутая космическая держава Украина, признанная всем миром. не угомонится - на крепкой геотектонической плите, на лучших чернозёмах, с богатыми недрами, шельфом и выходом во всемирную акваторию, с интеллектуальным потенциалом и лучшими спортсменами.
Ну, ей-богу!.."

Зная теперь статью О.Забужко***** с фразой П.Тычины в заглавии (укр.) "Вони питають, чи есть у нас культура", добавлю, что есть что представить миру и как "символический культурный паспорт" Украины, просто об этом, как об украинских "гаврошах" забывают азартно сражающиеся за свои интересы политики. Это, в частности, и памятник Красным Конникам, совершенный и дерзновенный, уникальный в образной насыщенности, дизайне пространства, в смелости конструктивного решения - и сам талантливый авторский кoллектив: скульпторы В.Борисенко, бывший ректором прикладного института, и К.Маевский, apхитектор А.Консулов, кoнструктор Г.Шевчук. С учетом других весомых творческих достижений народный художник Украины скульптор В.Борисенко и заслуженный архитектор Украины А.Консулов стали лауреатами Государственной премии им. Т.Г.Шевченко!
Не лучше ли было бы для исцеления "кoрнаемой" пополам страны наоборот - вернуть городу Львову снесенный (в аффекте получения Независимости) памятник человеку, исключительно много сделавшему для победы над гитлеровским фашизмом - львовскому герою советскому разведчику Кузнецову!
Вернуть Украине выдающегося писателя и общественного деятеля пламенного украинца Ярослава Галана.
Вандальное подчинение культуры сиюминутными политическими страстями привело к крайней форме протеста тонкого своеобычного украинского скульптора В.Усова. Заброшенный, на нищенской пенсии, видя, как невозвратно рушится, крушИтся дело всей его жизни, он, сын репрессированных советской властью, морально раздавленный "как будто бы" ее антиподом, прервал "бессмысленную жизнь в стране вечной кичливой черни". Я знал его лично. Можно понять мою резкость и горечь. И как сейчас обстоят дела с нашим "культурным удостоверением" для Европы? Есть хотя бы виртуальный музей, собраны ли хотя бы малые формы усовского стека?.. Ложью, укрывательством не вписывающихся в национальные Идеи фактов не построить Xpама правдивой и праведной Культуры. И Религии. Значит, Украина рискует так и не состояться в глазах мирового cooбщества, если учесть, а стоит, идею статьи О.Забужко. Без покаяния всех граждан, без катарсиса, кoторого профессор О.Пахльовская, хочу ошибиться, ждет только от россиян. Чтоб те, oкаянныя, прошли очистительный огонь синего пламени.

Комиссия, уполномоченная решать судьбу памятников, должна быть всесторонне компетентной, профессиональной и представлять всю Украину, по крайней мере, в вопросе снесения общеукраинских памятников (местная компетенция может распространяться на "свои" новые проекты памятников, и ясно, что не фашистских или шовинистических). Государственная комиссия должна составить также список памятников, которые нужно вернуть или воссоздать. Украине для остановки разрушительного маятника истории безусловно необходимо создать прецедент восстановления ошибочно или вандально поврежденных достопримечательностей истории, архитектуры - культуры вообще. Для сплочения Украины, для восстановления всей ее Истории и Культуры надо спокойно и рассудительно исправить перегибы, допущенные в переходном, неуравновешенном во всех смыслах, процессе Становления Новой Государственности.

И не пора ли органам правопорядка предохранять демократическую страну, людей, культурно-историческое наследие во всем его многообразии от стихии манипулируемой толпы, устраняя в зародыше возможность атавистического славянского "бунта, бессмысленного и беспощадного"? Руководству Украины (и России) стоит учитывать исторически сложившиеся недостатки культуры в их неожиданном резонансном усилении врождёнными недостатками демократии******, психосоциальными реалиями** и корыстными интересами других стран.

Пора рядовым украинцам любой культуры и ментальности, любого происхождения оставить противостояние майданов и майдаунов паноптикуму ПОЛИТИКУМА. Вернуться к работе, к семейным заботам и радостям жизни. Если откликаться на все призывы и провокации, то "нэдобрии люды" не пожалеют ни людей, ни тем более Невинных Коней, в надежде вбить клин в Днепр, хребет Украины.
____________________________________

* O. Пахлевская, с оглядкой на цели и характер работы (см. ниже), может позволить себе здесь оборвать перечисление, но мы продолжим. Вполне возможно, что это Высочайшее Соизволение суть искреннее душевное движение царя, Предстателя Народа перед Небом, с колыбели воспитываемого и уверенного в своей богоизбранности и миссии народного мессии. Почему бы нет: высшее достоинство последних русских царей перед лицом смерти от "бесов", предтеч нынешних террористов, то, как принял смерть последний из них, лучшее и для опытного человека достаточное доказательство силы их убеждения, имманентности благородства. Благородства, а не вырождающегося "аристократизма" версальского "щёголя". Нет сомнения, что к русским царям-мученикам не относится сказанное прямым до жестокости Ортегой******: "...единственно аристократическим у этих господ было то пленительное достоинство, с которым они склоняли голову перед гильотиной - они смирялись с ней, как смиряется опухоль с ланцетом." Зрелый "публицистический" Пушкин, в меру возможного "правящий" грехи молодости, неявно становясь государственным мужем, сам беспримерной доблести и чести, явно менял свое видение Персоны Государя, понимая безмерное одиночество и тяжесть бремени человека, пожизненно обреченного быть сверхчеловеком.
(Попутно отмечаем, кстати, что нельзя судить безапелляционно o действиях Высшего в стране, не побывав на горнем пике "хотя бы" современного президента, премьера - Лидера: только оттуда и только ему видна всеохватная панорама urbis et orbis самоё страны и страны в мире, а не - в лучшем случае - "диорамная" половина кругозора!)...
Категория "иного" в мессианской парадигме польской, украинской и русской культур. Оксана Пахлевска:
www.utoronto.ca/tsq/12/pachlowska12.shtml

** Иллюзии против реальности. Особенности протекания украинского времени .Роман Кечур, "Западная аналитическая группа":
http://www2.pravda.com.ua/ru/news/2007/5/17/58835.htm

*** UKRAINA: от мифа к катастрофе. Андрей Ваджра:
http://politics.in.ua/index.php?go=News&in=view&id=8826

**** Зачем Сталин создал Израиль? Леонид Млечин.

***** (укр.) "Вони питають, чи есть у нас культура". Оксана Забужко:
http://www.pravda.com.ua/news_print/2007/3/23/56215.htm

****** Восстание масс. Jose Ortega y Gasset.


А.К.
__________________________________
__________________________________

Шоб любезная публика не забывала, где она сейчас находится, непокорный слуга приводит воззвание "от" Универсального Неспециалиста и "Комитета Охраны Авторских Прав Природы от Болотова (КОАППоБ, см. Эффект "Болотов" - ЮридАсПроблемы:)) и Защиты Животных от Людей":

ПАНОВЕ ЛЕВ'ЯНИ!
КОНI НЕ ВИННI, ЩО ЛЮДИНА - ЦАР ЗВIРIВ.


 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"