Кучмук Володимир Костянтинович : другие произведения.

Цiкава колекцiя

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

Цiкава колекцiя.

Я не знаю, хто саме - з вищих ешелонiв сучасної влади - полюбляє колекцiонувати ювiлейнi гривнi, але хочу подякувати йому за те, що вiн не забуває i про нас: простих колекцiонерiв. Тих, кому в сучасних умовах життя доводиться вдовольнятися колекцiонуванням монет найдрiбнiших номiналiв.

Тобто, не маючи можливостi хоча б оком подивитись на срiбного "Козака Мамая", або на золотi "Оранти", гостримо зор на дрiбнотi. Точнiше, на монетках номiналом в пiвгривнi, двадцять пять та десять копiйок.

Перша спроба звернути увагу вiдповiдних вiдповiдальних структур на рiзницю в грошах нi до чого не привела (одна хитра та жорстка київська газета опублiковала лише деякi речення з моєї розповiдi на цю тему): чи то стиль газети вплинув на читача, чи то манера викладення нею авторського матерiалу не посприяла пiднятiй темi, чи, скорiш за все, автором невiрно був обраний жанр самої статтi.

Тому зараз надається такий собi варiант службової записки, в якому систематизуються металевi грошi 1992 року карбування, а саме: пять пiвгривень, сiм чвертьгривневикiв та вiсiм десюльчикiв, якi я, каюсь, тимчасово вилучив з обiгу.

I серед кожного номiналу немає двох однакових монет!

Цi монети реально iснують, їх можна помацати, а також представити будь-якому доскiпливому редактору, колекцiонеру, народному депутату, або, навiть, банкiру.

Я чомусь завжди вважав, що державi потрiбно карбувати монети схожi одна на одну як двi краплi води: ну, хоча б для того, щоб завдати зайвого клопоту фальшивомонетникам. Тому, цiлком зрозумiлою здалась перша думка, що бiльшiсть з цих монет є фальшивими. Уявилося навiть, що менi за - попередження спроби пiдриву фiнансової системи держави - причитається яка-небудь вiдзнака.

Мрiяти не шкiдливо. До того ж подальше вивчення монет досить прозоро натякнуло на хибнiсть попереднього висновку.

За технiкою використаних штемпелiв та ймовiрного мiсця карбування монети можна розбити на девять груп (подробицi для любителiв надаються наприкiнцi статтi). При цьому, на думку автора, кiлькiсть груп може бути значно бiльшою.

Тому в черговий раз доводиться цитувати: "маємо те, що маємо". Бiльше того, виникає невтiшний висновок: держава не дотримується порядку в карбуваннi монет. А якщо зважити на те, що монети карбувались у 1992 роцi, пiдкарбовувались у 1994, докарбовувались у 1996, то, значить, НБУ пiд час впровадження гривнi вже знав про iснуючi розбiжностi, коли друкував iнформацiю своєї прес-служби "Новi грошi: якi вони є?" в "Урядовому курєрi" Љ 165 вiд 3 вересня 1996 року.

I це пiдтверджується кiнцiвкою цiєй iнформацiї: "У разi вiдсутностi на банкнотi чи монетi захисних елементiв або їх невiдповiдностi вказаним вимогам банкноту слiд предявити в установу Нацiонального банку або Мiнiстерства внутрiшнiх справ України".

Тодi менi це здавалось просто незрозумiлим: якщо, наприклад, монета не буде вiдповiдати вказаним вимогам, то навiщо у вiдповiднi установи треба предявляти банкноту?

Тепер, здається, зрозумiло: бiльшiсть екземплярiв дрiбних монет заздалегiдь вважались колекцiйними. Для нас. Для простих колекцiонерiв.

Скажiть тiльки якi найбiльш цiннi?

В усякому разi перед нами нiмi свiдки, якi будуть свiдчити i через роки, що навiть в такiй справi як грошi, в нашiй країнi порядку не було. Тобто зараз немає.

Час такий. Реформи. Тобто нiхто нi перед ким нi за що не вiдповiдає.

Ось i залишається: невибагливим колекцiонерам - хоч таким чином втiшатися, а усiм iншим перефразовувати кiнцiвку вiдомого анекдота: "Чорт iз ними, з тими реформами, однак повинен же бути хоч якийсь порядок у грошах!"

Групи монет та характернi ознаки аверсiв та реверсiв монет.

Група Љ 1 - "впроваджувальна": представлена монетами часу впровадженнi гривнi (були свого часу вiдкладенi автором).

Група Љ 2 - "додаткова": вiдрiзняється вiд першої групи матерiалом монети та гуртами. У монети в двадцять пять копiйок iнша насiчка гурту, а у десяти копiйок розворот гурта плаский, на вiдмiну вiд трохи опуклого гурту монети попередньої групи.

Група Љ 3 - "пробна" - вперше зявляється реверс з дрiбними ягодами.

Група Љ 4 - "модернiзована в домашнiх умовах" щодо монет групи Љ 1.

Група Љ 5 - "кустарна" - промiжний варiант мiж ЉЉ 4 та 6.

Група Љ 6 - "фальшивомонетницька": штемпелi реверсiв вiдрiзняються своєю нахабнiстю.

Група Љ 7 "пiдроблена": реверс схожий на реверси груп ЉЉ 1, 2, 8.

Група Љ 8 - "випадкова": використання реверсу групи Љ 1 на "зразковому" аверсi.

Група Љ 9 - "зразкова" для монет наступних рокiв карбування.

Чотири повних групи ЉЉ 1, 4, 6, 9, в яких є монети в пiвгривнi, чвертьгривнi та десять копiйок, та три неповних: Љ 2 та Љ 3 представленi чвертьгривневиками та десюльчиками, в групi Љ 4 лише одна пiвгривня, а в ЉЉ 6 та 7 поки що монетки по десять копiйок.

Неповнi групи "натякають" на ймовiрне iснування в них вiдсутнiх номiналов монет.

Монети груп Љ 1 та Љ 9 кожен може легко знайти безпосередньо в своєму гаманцi - вони достатньо поширенi. Монети iнших груп зустрiчаються дещо рiдше.

Характернi загальнi ознаки аверсiв по групах (крiм пiвгривнi в групi Љ 1, яка занесена до цiєї групи тiльки за ознакою часу впровадження гривнi, хоча за технiкою виконання повнiстю вiдповiдає групi Љ 9 - це єдина монета, яка, зявившись при впровадженнi гривнi, також повторюється в монетах наступних рокiв):

Љ 1, 2, 3 - центральний елемент Тризуба широкий, гострий; ЉЉ 4, 5 - центральний елемент Тризуба широкий, затуплений; ЉЉ 6, 7, 8, 9 - центральний елемент Тризуба вузький, гострий.

ЉЉ 1, 2, 3, 4, 5 - дубовi листки опуклi, ЉЉ 6, 7, 8, 9 - листки рельєфнi.

ЉЉ 1, 2, 3, 4, 5 - остюки виходять прямо з колоскiв, ЉЉ 6, 7, 8, 9 - остюки виходять з колоскiв через промiжок.

ЉЉ 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9 - нижчий дубовий листок розмiщається понад верхнiм, Љ 4, 5 - листки роздiленi поглибленою лiнiєю. До того, пiвгривневик в групi Љ 4 має свiй рiзновид по аверсу з дефектом штемпеля: мiж правими дубовими листками роздiляюча лiнiя практично вiдсутня. Цей дефект повторено на аверсi пiвгривнi в групi Љ 5.

Характернi ознаки реверсiв пiвгривневикiв:

Ще раз вiдмiтимо, що монета в групi Љ 9 тотожна монетi в групi Љ 1.

Бiля останньої лiтери "к" в словi "копiйок" у монет ЉЉ 4, 9 - пять ягiд в гронi,
Љ Љ 5, 6 - чотири ягоди в гронi.

В групах ЉЉ 5 та 6, трохи вище вказаного грона, розмiщується самотинна ягода з характерною "фальшивомонетницькою" цяткою посерединi ягоди.

Крiм того, в монетi групи Љ 6 є слабкi цятки в ягодах грон правої сторони.

Характернi ознаки реверсiв чверток:

Љ 1, 2, 6, 8 - ягоди великi, ЉЉ 3, 4 та 9 - ягоди дрiбнi. А Љ 6 дає всi пiдстави називати групу "фальшивомонетницькою" - ягоди великi з цяткою посерединi кожної ягоди по гронах, крiм того в гронi над цифрою 2 розмiщено три ягоди злiва, одна справа та ще одна обєднана з листом орнаменту, хоча на всiх iнших монетах три ягоди злiва i двi справа окремо вiд орнаменту.

Характернi ознаки реверсiв десюльчикiв:

На монетах груп ЉЉ 1, 2, 6, 7, 8 ягоди трохи бiльшi, i гроно над цифрою 0 розмiщено ближче до цiєї цифри нiж в iнших групах.

Пiд першою лiтерою "о" в словi " копiйок" у монет групи Љ 1, 2, 7, 8 чотири ягоди в гронi, у ЉЉ 3, 4, та 9 також чотири, але розмiщенi трохи iнакше, а у Љ 6 - пять ягiд в гронi.

Злiва вiд першої лiтери "к" у ЉЉ 1- 4, 7 9 по пять ягiд в гронi, а у Љ 6 - шiсть ягiд в гронi.

Пiд другою лiтерою "о" у ЉЉ 1-4, 7 9 по чотири ягоди в гронi, а у Љ 6 - пять ягiд в гронi.

Справа вiд другої лiтери "к" у ЉЉ 1-4, 7 9 по чотири ягоди в гронi, а у Љ 6 - шiсть ягiд в гронi.

В групi Љ 7 нижнiй край грона з шести ягiд справа вiд цифри 0 розмiщено ближче до орнаменту нiж в схожих до неї групах ЉЉ 1, 2, 8.

Взагалi, десюльчики групи Љ 6 - це просто пiсня. До того, вони ще рiзняться мiж собою по гурту.

У пiдсумку у пiвгривневикiв - два зразки аверсiв та два реверсiв, у чверток - три зразки аверсiв та три реверсiв, у десюльчикiв - також три зразки аверсiв та чотири реверсiв. Можна вiдмiтити i певну послiдовнiсть у виборi штемпелiв для карбування.

Повторимо, що кiлькiсть приведених зразкiв монет далеко не є вичерпною: можливо десь iснують пiвгривневики груп ЉЉ 1-3, 7, 8 iз технiкою виконання своїх груп, чвертка та десюльчик у групi Љ 5, чвертка в групi Љ 7. Слiд додати, що не проводилось також докладних дослiджень по металу, не перевiрялись розмiри та вага монет, не повнiстю врахована i кiлькiсть їх рiзновидiв по гуртах.


 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"