Кулешов Владислав Юрьевич : другие произведения.

Примеры моих пси консультаций

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Описаны отдельные ситуации из личного практикующего опыта, проблема, процесс работы, методы, подход...


   Практичне обгрунтування ефективностi позитивної психотерапiї в консультуваннi.
   Ефективнiсть позитивної психотерапiї зумовлена наявнiстю великої кiлькостi методiв на вирiшення запитiв на прийняття рiшення. В данiй роботi ми вже дали теоретичне обґрунтування ефективностi цього методу, але практичним обґрунтуванням слугуватимуть представлення окремих випадкiв консультування клiєнтiв iз запитом на прийняття рiшення, їх тлумачення i пояснення етапiв, нюансiв консультування.
   Ми обрали клiєнтiв, що вже мали досвiд отримання психологiчної допомоги, але не мали бажаного результату, тому звернулися до спецiалiстiв в руслi позитивного пiдходу. Ми провели ряд консультацiй iз окремими особистостями i виявили ефективнiсть використання методiв позитивної психотерапiї.
   Приклад перший:
   Клiєнт - жiнка , середнього вiку, середнього статусу в суспiльствi. Прийшла з проблемою складностi прийняття рiшення i обирання прiоритетних дiй.
   Пiд час початку бесiди консультант встановлював рапорт, використовуючи методи пiдлаштування по голосу i тiлу( невербальне пiдлаштування), вiдображення емоцiй i активного слухання.
   У зв'язку iз тим, що запит був на прийняття рiшення, спiввiдношення взаємодiї складалося в актуалiзацiї пошуку шляхiв вирiшення питання, тож бiльш використовувалися методи на знати, а нiж на любити.
   По спiввiдношенню реальностей клiєнта i консультанта- було бiльше клiєнтської реальностi у спiввiдношеннi 70% реальностi клiєнта, 30% реальностi консультанта. Така концепцiя є найефективнiшою в роботi iз клiєнтами, бо дає змогу висловитися i актуалiзувати свою мозкову дiяльнiсть на вирiшення проблеми.
   За направленiстю консультацiї була актуалiзована бiльш внутрiшня реальнiсть клiєнта, а нiж зовнiшня. В такому випадку клiєнт поглиблюється в свiй внутрiшнiй емоцiйний стан, що дозволяє йому прислухатися до самого себе i знайти правильне рiшення.
   Рiвнi активного слухання - це методи, що допомагають налагодити контакт iз клiєнтом. Це способи встановлення рапорту, зумовлюють актуалiзацiю довiри клiєнта i направленiсть на результат. Були використанi такi рiвнi активного слухання: Присутнiсть, увага, уточнення, пiдтримка, вiдображення змiсту - мається на увазi конкретизацiя того, що каже клiєнт, вiдображення почуттiв - здатнiсть емпатичностi, вiдображення потреб та бажань - конкретизацiя того, чого бажає клiєнт в результатi консультацiї. Цi всi рiвнi активного слухання допомагають максимально направити запит в русло його вирiшення. В результатi використання всiх цiх рiвнiв запит буде сформований вузько, i ясно, що актуалiзує пошук шляхiв його вирiшення.
   Консультацiя тривала пiвтори години i були використанi методи дистанцiювання - це метод, що допомагає вiддалитися вiд проблеми, i подивитися на неї зi сторони; метод реiнтерпритацiї: задаючи питиння на виявлення позитивних аспектiв проблеми, чому вона вчить i що доброго дає в результатi . В методi реiнтерпритацiї був використаний метод переносу в майбутнє: а що буде тодi, коли ви зможете прийняти рiшення i будете знати, що для вас є прiоритетним. Крiм вказаних ранiше методик, консультант використовував метафори, для переносу проблеми на образний стан, що полегшує сприйняття i рiвень довiри клiєнта.
   За спiввiдношенням процесiв з часом, то найбiльше часу зайняло дослiдження актуального конфлiкту (30% часу консультацiї). На дослiдження бажання було використано 10% часу консультацiї, оскiльки клiєнт майже чiтко знав те, чого вiн хоче досягти. Наступним етапом було формування мети, на цей етап було використано також 10% часу консультацiйної роботи. На договiр iз клiєнтом i його запит було витрачено 10% часу. За цей час була встановлена домовленiсть про стратегiю i форму взаємодiї клiєнта i консультанта. На пошук рiшення було використано 5% загального часу консультацiї. На формування намiру клiєнта було витрачено 15% часу i на договiр клiєнта iз самим собою було витрачено 20% часу. Договiр клiєнта iз самим собою це його зворотнiй зв'язок .
   В кiнцi консультацiї клiєнт вiдчував спокiй i впевненiсть в собi, i мав певнi намiри що до використання набутого стану i знань. Спiввiдношення любити i знати становило 40% любити, 60% знати. Це означає майже баланс внутрiшнього стану i результативностi консультацiї.
   Через деякий час пiсля консультацiї, клiєнт подякував за консультацiю i розповiв про результати самодопомоги, тож консультацiя мала ефективнiсть i успiх.
   Приклад другий:
   Клiєнт - жiнка, середнього вiку i статусу в суспiльствi, скаржилася на складнiсть використання грошей, бажає легше витрачати грошi, менше контролювати витрати. Дуже важливим в консультуваннi сформулювати i конкретизувати запит, максимально його звузити. Звузивши запит у клiєнта розширюється погляд на способи вирiшення проблеми. В подальшому скарження перетворилося на запит у виглядi научiння дозволяти витрачати грошi на свої потреби. Клiєнт має усвiдомлювати, яку допомогу очiкує вiд консультанта i вiдмiтити для себе що буде результатом консультацiї.
   Пiд час входу в контакт були використанi методи пiдлаштування i налагодження контакту через активне слухання, кивання, через пiдлаштування тiлом i мiмiкою. Цi методи допомагають клiєнту зрозумiти, що консультант за одне iз клiєнтом i розумiє клiєнта в тiй мiрi, наскiльки це необхiдно.
   У спiввiдношеннi балансу любити i знати була така рiзниця: близько 65% любити i 35% знати. Ця концепцiя в даному випадку була ефективною в руслi введення клiєнта в ресурсний (Окейний) стан i допомозi клiєнту повiрити у власнi здiбностi.
   Якщо розглянути розподiл реальностей, то можна вiдмiтити, що було 80% реальностi клiєнта, i 20% реальностi консультанта. Таке спiввiдношення було встановлення через потребу у висловленнi скаржень i бажань клiєнта, зi сторони консультанта була використана технiка активного слухання. Зовнiшня реальнiсть клiєнта складала 25%, в той час, коли внутрiшня 75%, тобто клiєнт актуалiзував свої вiдчуття i емоцiї для вирiшення проблеми, розкриваючи свiй внутрiшнiй свiт i стан.
   Були використанi всi всi сiм рiвнiв активного слухання, такi як присутнiсть, увага, прояснення та уточнення, пiдтримка, вiдображення змiсту, вiдображення вiдчуттiв, вiдображення потреб та бажань. Все це необхiдно для встановлення ефективнiшого контакту, для взаємодiї клiєнта i консультанта в цiлях вирiшення проблеми i досягнення результату.
   За процесуальним аналiзом на дослiдження актуального конфлiкту було витрачено 20% часу консультацiї, були використанi такi технiки, як уточнення, написання графiкiв, арт - терапiя. Не дивлячись на те, що методи багатофункцiональнi i здатнi працювати з рiзними запитами, не всi технiки пiдходять окремим клiєнтам, тому важливо мати в запасi достатньо рiзних технiк i методик.
   25% часу було витрачено на дослiдження бажання( перехiд вiд скарги до бажання), на цьому етапi використовувалися технiки уточнення, тобто задавання питань ,що конкретизують те , чтого бажає досягти клiєнт, i вiзуалiзацiя, тобто освiтлення бажання, його уявлення i висловлення, цей етап необхiдний для пiдвищення мотивацiї i активностi, для вирiшення i пошука шляхiв подальших дiй. Також ця технiка допомогає вийти в стан "окейностi" i дистанцiюватися вiд проблеми.
   На формування мети було використано 15% загального часу консультацiї i були використанi такi технiки, як позитивна реiнтерпритацiя, i метафори. Це частина конкретизацiї i звуження бажання, часткове створення ЯПД (якiсний план дiї). Саме цi технiки що були використанi допомагають знайти плюси у досягненнi мети, вiдчути смак i знайти сили до виконання перших крокiв ближче до мети. Метафора була використана як емоцiйне забарвлення i пошук бажаного образу i модифiкацiї скарги у бажання. Також метафора використовується як дистанцiйний метод i метод роботи iз запитом у планi пошуку ЯПД. Метафора це терапевтична технiка, що допомагає подолати барєре через особистiсть, що захищається.
   На договiр iз клiєнтом i уточнення запиту було витрачено 5% часу консультацiї в результатi того, що клiєнт був налаштований на роботу i був обiзнаний в правилах i нормах всерединi консультацiйної роботи. На даному етапi була використана технiка уточнення i активного дiалогу. Уточнення конкретизує очiкування i прагнення i потреби клiєнта.
   Пошук спiльного рiшення зайняло 15% часу i були використанi технiки уточнення i складання ЯПД. Також була використана балансна модель, тобто рiшення i вiдчуття на рiвнi тiла, дiяльностi, контактiв i фантазiй.
   Формування намiру зайняло 10% загального часу консультацiї, на цьому етапi консультант пiдводить аналiз роботи, а клiєнт рефлексує, що до висновкiв, якi вiн зробив, чому навчився, що було корисно i що готовий робити по-iншому. На цьому етапi були використана технiка метафори, i якорiння (НЛП) . Намiр виявляє готовнiсть до дiї клiєнта i готовнiсть до змiн, метафора допомагає вiдобразити стан клiєнта i його результат роботи.
   На договiр клiєнта iз самим собою було витрачено 10% часу i були використанi методики уточнення. Цей етап є фiнальним i є пiдводячим смугу пiсля консультацiї i є частиною особистiсної самодопомоги i рiшення.
   На виходi iз контакту клiєнт вiдчував на емоцiйному рiвнi радiсть i позитив, усвiдомив окремi речi, стосовно свого запиту, змiнив думку i ставлення до проблеми.
   Спiввiдношення любити i знати з точки зору клiєнта змiнилося: любити становило 80%, знати 20%. Ця рiзниця свiдчить про вдоволенiсть проведеної роботи i нормальний емоцiйний стан.
   Сильними сторонами консультацiї виступало використання метафор пiд час роботи, тому, що клiєнт був вiзуалом i творчою людиною iз широко розвинутим образним мисленням. Також ефективною технiкою була увага i активне слухання, це звернуло клiєнта до консультанта i призвело до позитивних результатiв, а саме до концентрацiї на роботi iз запитом i фiксацiї важливих моментiв в роботi, для вирiшення потреби клiєнта.
   Як вхiд, так i вихiд iз контакту був якiсно проведений i спланований, клiєнт був розслаблений i нацiлений на результат, актуалiзував свої здiбностi i знайшов необхiднi шляхи для вирiшення проблеми.
   Приклад третiй:
   Клiєнт лiтнього вiку, середнього статусу в суспiльствi, студент, звернувся до консультанта iз проблемою складних взаємовiдносин iз хлопцем. Скаржився на ревнощi зi свого боку, на недостачу любовi. В подальшому запит був сформований у виглядi знаходження способiв змiни стану ревнощi на довiру i досягнення вiдчуття спокою i вдоволенiстю вiдносинами.
   Загальний час консультацiї складав двi години. Пiд час консультацiї йшла мова про самооцiнку i повагу до себе клiєнтки, що додало впевненостi в собi i додало ресурсного стану клiєнтцi. Надалi розмова велася про сiмейнi стосунки iз батьками i вiдношення до шлюбних взаємин батькiв. Тобто був здiйснений перенос клiєнтки в дитинство, що зумовлює знаходження причин ревнощi в актуальнiй ситуацiї.
   Клiєнт легко йшов на контакт i рапорт був встановлений дуже швидко. Пiд час етапу входження в контакт були застосованi такi технiки: дiалог, пiдлаштування тiлом, концепцiя Я+ Ти+, технiки на дистанцiювання( позитивна реiнтерпритацiя, Транс культуральний пiдхiд, жарти)
   В консультацiї було таке спiввiдношення надання допомоги : Любити 80%, знати 20%. Таке спiввiдношення було ефективним, оскiльки запит на вiдносини потребує довiри, обережностi в роботi, пiдтримки, емоцiйної розрядки. Технiки на дистанцiювання найкраще впливають на досягнення мети клiєнта, оскiльки ця ситуацiя турбує клiєнта i не дає змогу дивитися об'єктивно на це питання без погляду зi сторони. Даний клiєнт вiдмiтив результатом роботи змогу висловитися i знайти рiшення, визначитися iз запитом i знайти шляхи покращення свого стану.
   Що до розподiлу реальностей, реальнiсть клiєнта складала 75%, реальнiсть консультанта 25%. Зовнiшня реальнiсть клiєнта складала 40%, внутрiшня 60%.
   Пiд час консультацiї були застосованi такi рiвнi слухання як присутнiсть, увага, прояснення та уточнення, пiдтримка, вiдображення змiсту, вiдображення вiдчуттiв та вiдображення потреб та бажань.
   Пiсля налагодження контакту, визначення запиту, встановлення рапорту та довiрчих стосункiв була проведена психологiчна робота . За направленням процесiв були здiйсненi такi етапи як дослiдження актуального конфлiкту, цей етап складав 40% часу, оскiльки клiєнтовi було складно визначитися що найважливiше опрацювати пiд час роботи. Були використанi технiки такi як дiалог, активне слухання, дистанцiювання, балансна модель i диференцiйно-аналiтичний опитувальник. На ДАО було витрачено найбiльше часу. Було проведене дослiдження актуальних здiбностей, наявних у клiєнта, якi могли б покращити стосунки iз хлопцем i дали змогу покращити самооцiнку i впевненiсть в собi, були дослiдженi актуальнi здiбностi, якi необхiдно знайти для покращення стосункiв. Надалi були визначенi актуальнi здiбностi партнера i був проведений аналiз i зрiвняння здiбностей клiєнта i партнера. В подальшому дослiджувалися шляхи дiй, якi треба зробити з точки зору кожної вiдмiченої актуальної здiбностi клiєнтки. В подальшому було надане домашнє завдання порiвняти актуальнi здiбностi свої i партнера i замислення над тим, як можна використати цi знання для покращення стосункiв.
   В роботi iз балансною моделлю йшла мова про реалiзованiсть стосункiв в тiлi, контактах, смислах i дiяльностi. Також було проведене порiвняння очiкувань i потреб на чотирьох рiвнях партнера i клiєнта. Це дало змогу побачити рiзницю прiоритетiв клiєнта i партнера.
   На етапi дослiдження бажання були використанi технiки позитивної реiнтерпритацiї, перехiд iз скарги в бажання, i введення в ресурс через концепцiю Я+ Ти+. Цей етап зайняв 15% загального часу консультацiї.
   На етапi формування мети були використанi технiки позитивної реiнтерпритацiї, актуалiзуючи такi питання: що позитивного в тому , що ви вiдчуваєте ревнощi до партнера? Чому навчає ця ситуацiя? Що можна зробити, щоб покращити внутрiшнiй стан на ресурсний? Що подобається у взаєминах iз партнером? Якi позитивнi емоцiї виникають пiд час ваших стосункiв?
   Також була використана методика метафори, через неї був здiйснений пренiс в майбутнє, що допомогло сформувати запит i бажання. Даний етап складав 15% окремої консультацiї.
   На етапi договору iз клiєнтом були застосованi методики позитивної реiнтерпритацiї i дiалог. Була домовленiсть на 5 подальших консультацiй всерединi цього запиту. Також була домовленiсть що до конфиденцiйностi викладеної клiєнтом iнформацiї i домовленiсть що до оплати консультацiй i домовленiсть що до часу кожної консультацiї i не вiдволiкання на iншi справи, вимкнення мобiльних телефонiв. Цей етап складав 15% часу консультацiї.
   На пошук спiльного рiшення було використано 5% часу консультацiї, був проведений дiалог i технiка транскультурального пiдходу, в якому йшла мова про те, як iншi люди справляються iз схожими проблемами, як би дiяв даний клiєнт, якщо б вiн був героєм, який є для нього прикладом.
   На формування намiру було витрачено 5% загального часу i були використанi технiки транскультурального пiдходу i позитивна реiнтерпритацiя. Формування намiру це є одним з завершальних етапiв консультацiї, вiн виявляє результат роботи i актуалiзує знаходження шляхiв змiн поведiнки i дiяльностi для досягнення бажаного результату. На цьому етапi клiєнт рефлексує про те, що вiн усвiдомив i що готовий робити по-iншому.
   Етап: договiр клiєнта iз самим собою формально пiд час консультацiї складав 5%, але не скiнчився на консультацiї, бо це етап самодопомоги i особистiсної роботи iз запитом в результатi усвiдомлення i iнсайтiв пiд час консультацiї. На цей етап було витрачено близько 5% часу консультацiйної роботи.
   На етапi виходу iз контакту був проведений аналiз i рефлексiя клiєнта, що було корисно, що зрозумiв клiєнт, що буде використовувати i якi кроки буде робити. В кiнцi консультацiї морально-емоцiйний стан клiєнта був позитивний, клiєнт вiдчував радiсть, спокiй i легкiсть. Результатом роботи було визначене введення клiєнта в позитивний стан, що додав впевненостi в собi i вiдносинах iз партнером. Зниження явища ревнощi було здiйснене через введення в цi стани i технiки ДАО i балансну модель.
   Спiввiдношення отримання допомоги через любити i знати не змiнилося в кiнцi консультацiї i складало 80% любити i 20% знати. Клiєнт вiдчував готовностi до дiй i вiрив у покращення стосункiв iз партнером.
   Якщо розглядати пятикрокову модель консультування в руслi позитивного пiдходу, то були здiйсненi такi етапи:
   Перший етап -дистанцiювання, спостереження;
   Другий етап - iнвентаризацiя
   Також був здiйснений частково п'ятий етап - самодопомоги i перенiс в майбутнє.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"