Кузнецов Михаил Юрьевич : другие произведения.

Бруно Бауер і німецька класична філософія: від правого до лівого гегельянства

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Дипломна робота на тему:"Бруно Бауер і німецька класична філософія: від правого до лівого гегельянства". У тексті: анотації (українською і англійською) з ключовими словами, зміст, вступ, розділи, висновки, список використаних джерел та додатки.

АНОТАЦІЯ


   Кузнецов М.Ю. "Бруно Бауер і німецька класична філософія: від правого до лівого гегельянства" - Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису.
   Кваліфікаційна дипломна робота за спеціальністю 033 "Філософія". Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Харків, 2021.
   Історико-філософське дослідження присвячено аналізу філософії Бруно Бауера в контексті розвитку німецької класичної філософії, її трансформації в правому і лівому гегельянстві. Досліджується походження, генеалогія терміну "німецька класична філософія" та його історична фактичність. Аналізується специфіка гегелівської ідеалістичної діалектики, особливості старогегельянської та молодогельянської інтерпретацій філософії Гегеля. Встановлюються складові Бауеровської позиції в контексті ґенези від правого до лівого гегельянства. Визначається значення та наслідки розгляду "Єврейського питання" Бауером.
   Обсяг 53 сторінки.
   Додатков сім ілюстрації. Один колаж "батьков" німецького ідеалізму, бауеровська схема створення історичної постаті Христа, сімейне дерево Бауерів, дві філософські схеми Бауера, два портрета Бруно Бауера та фото його могили.
   Ключові слова: Бруно Бауер, праве та ліве гегельянство, німецька класична філософія, атеїзм, Judenfrage.
  
  

АNNOTATION


   Kuznetsov M. "Bruno Bauer and German Classical Philosophy: From Right to Left hegelianism" - qualifying scientific work on the rights of the manuscript.
   Qualification thesis on the specialty 033 "Philosophy. V.N. Kharkiv National University Karazina, Kharkiv, 2021.
   Historical and philosophical analysis is devoted to the philosophy of Bruno Bauer in the context of German classical philosophy, which transformation into Right and Left Hegelianism. Investigate the origin, the genealogy of the term "German classical philosophy" and its historical factuality. The specifics of Hegel's idealistic dialectic, features of Old Hegelian and Young Hegelian interpretations of Hegel's philosophy are analyzed. Installed components Bauer`s position in the context of the genesis of the Right to the Left Hegelianism. The significance and consequences of Bauer's consideration of the "Jewish Question" are determined.
   Size 53 pages.
   An addition is seven. One collage of "fathers" of German idealism, Bauer's scheme of creating a historical figure of Christ, Bauer's family tree, two Bauer's philosophical schemes, two portraits of Bruno Bauer and a of his grave photo.
   Keywords: Bruno Bauer, Right and Left Hegelianism, German classical philosophy, Bauer's atheism, Judenfrage.
  

ВСТУП


  
   "<...> філософія розпочинає з фундаментальної тотожності/розрізнення буття й мислення, врешті-решт, віднаходячи фігуру, в якій вони спаровуються в єдине <...>" [3, c.82].
  
   Бруно Бауер є історичною постаттю першої величини європейського масштабу, що представляє винятковий інтерес для вивчення класичної німецької філософії, особливо атеїстичної її частини. Місце Бауера не в провулках богообраного народу і не в абстрактних висях спасiння душі - цього християнського ерзацу іудаїзму, а в боротьбі з будь-яким проявом фанатизму. Його шлях лежить від іудейської та християнської догматики, яка зруйнувала кайдани "розуму чарівного щастя", гедонізму, себелюбства, і яке прагне через раціоналізм і деїзм обгрунтувати матеріалізм, зберігши при цьому власний атеїзм.
   Актуальність дипломної роботи полягає в акцентуванні уваги вітчизняної філософської спільноти на імені одного з видатних філософів німецької класичної філософії Бруно Бауера. Його ідеї давно відомі через інших авторів, наприклад, з книги Альберта Швейцера "Пошуки історичного Ісуса". З іншого боку, мала популярність Бауера - це результат крайності його поглядів, що лежать далеко за гранню навіть самого критичного з основних вчених. Бауер грав ту ж роль щодо свого більш відомого колеги Фердинанда Крістіана Баура (засновника Тюбінгенської школи критики), як і свого часу Каспар Швенкфельд щодо Мартіна Лютера. В обох випадках більш відомий піонер подав приклад, який надихнув іншого піти ще далі в тому ж напрямку, а першопроходець зупинився, пройшовши по всій довжині розміченій стежки. Якщо Ф.С. Баур стверджував, що апостол Павло не написав жодного з послань Павла, крім Послання до Римлян, Галатів, 1 і 2 Коринтян, то Бруно Бауер, слідуючи тією ж логікою, прийшов до висновку, що Павло взагалі нічого не написав! Якщо Давид Фрідріх Штраус показав, що історичний Ісус зник за міфами з Євангелій, Бруно Бауер стверджував, що історичний Ісус взагалі ніколи не існував, будучи швидше вигаданим персонажем, створеним євангелістом Марком! При цьому теорії Бауера не були простими польотами суб"єктивної уяви. Він заснував метод і навіть рух голландської радикальної школи, чиєю найбільшою зіркою був Віллем Крістіан ван Манен.
   Безсумнівно, можна прийти до висновку, що Бауер витрачає занадто багато часу на Цезаря в своєму творі "Христос та Цезарь: походження християнства з римської Греції" (Christusunddie Caesaren: Der Ursprungdes Christenthums aus demrömischen Griechenthum, 1879) і недостатньо на походження християнства, але, в той же час, в книзі йдеться, що фігура Христа - це не стільки історичне втілення божественного Духа, скільки літературне втілення Духа часу. Бауер показує, що християнство виникло на початку другого століття через синтез втомленого від світу цинічно-стоїчного інтроспективного благочестя з іудейською вірою в монотеїзм і божественний закон. Для Бауера найважливішим індивідуальним каталізатором виникнення християнства був не Ісус (якого створив Павло, Марк, Матвій), а Сенека, багато з принципів і ідеалів якого залишаються незмінними в основі Нового Завіту. Це був Сенека, який змалював у загальних рисах те, що стане відомим як християнська етика. І джерелом вигадки Ісуса Христа було пророкування Сенеки, що одного разу людське втілення ідеалу має з"явитися у плоті. Все це отримало підтримку від єврейського філософа-платона-стоїка Філона Олександрійського, ідеї якого, в свою чергу, широко викладені в Євангелії від Іоанна. У реконструкції Бауера іудаїзм зіграв роль у формуванні християнства тільки як елемент елліністичної римської суміші. Він навіть засуджує Штрауса за те, що той наївно прийняв припущення про те, що дохристиянська іудейська концепція Месії взагалі існувала.
   Читаючи пророцтва Бруно Бауера, можна відчути, що століття новозавітної науки можуть закінчитися тим, з чого почалися. Наприклад, роботи Бертона Мака, Вернона Роббінса й інших дають вагомі підстави для розуміння цинічно-стоїчних тонів Євангелій. Авраам Дж. Малерб і інші показали, як великі борги цинізму та стоїцизму, яким зобов"язані послання Павла. Вальтер Шміталс продемонстрував, як Послання Коринфа стосуються проблем, відомих нам із гностицизму другого століття. Багато хто тепер визнають, що в дохристиянському іудаїзмі не було єдиної концепції Месії. Роберт М. Фаулер, Френк Кермод і Рандель Хелмс продемонстрували, наскільки ретельно Євангелії пахнуть вигаданою композицією. Таким чином, дослідники Нового Завіту з усіх боків дивно сходяться на тезах, які Бруно Бауер сформулював понад століття тому.
   Прихильникам гуманізму необхідно продовжити роботу, яку розпочав відомий популяризатор ідеї Бруно Бауера, видавець Олександр Давідоніс (Alexander Davidonis), щодо публікації більшої кількості книг Бруно Бауера. Це життєво важлива частина науки в нашій власній традиції, і ми знаходимося в украй невигідному становищі через те, що вона не доступна в той час, коли псевдонауковий фундаменталізм переважає.
   Суть моєї дипломної роботи полягає в зверненні уваги на видатну роль Бруно Бауера в німецької класичної філософії і ґрунтується на розробці діалектики як вчення про розвиток, про протиріччя, як джерела розвитку буття, людського суспільства і мислення. Німецька класична філософія, в якій залишив свій помітний слід Бруно Бауер, являє собою велику та потужну течію філософської думки Нового часу, що підводить підсумок її розвитку на даному відрізку західноєвропейської історії. Традиційно до цієї течії відносять філософське вчення Іммануїла Канта, Йоганна Фіхте, Фрідріха Шеллінга, Георга Гегеля. Всіх цих мислителів зближують загальні ідейно-теоретичні корені, спадкоємність в постановці та вирішенні проблем, безпосередня особиста залежність: молодші вчилися у старших, сучасники спілкувалися один з одним, сперечалися і обмінювалися ідеями. За всіма цими критеріями, а також по змістовному вирішенню філософських проблем, до цієї течії слід віднести і філософську критику младогегельянців Бруно Бауера.
   У радянській філософії, з ідеологічних міркувань, вчення Бауера не було потрібно суворому і обов"язковому викладанню і навчанню. Бо проти Бауера свого часу виступили патріархи марксизму Карл Маркс і Фрідріх Енгельс, якi остаточно "закрили" стежку до Бауера. У своєму полемічному творі "Святе сімейство, або Критика критичної критики. Проти Бруно Бауера і компанії" в 1845 році Маркс та Енгельс виступають як войовничі матеріалісти, піддаючи нищівній критиці суб"єктивістські погляди младогегельянців. Маркс і Енгельс також критикують тут ідеалістичну філософію самого Гегеля; віддаючи належне тому раціональному, що було в діалектиці Гегеля, вони піддають критиці містифікаціїну сторону цієї діалектики. Вождем, на думку Маркса та Енгельса, містифікації діалектики був саме Бауер. Але чи так це?
   Зараз стало зрозуміло, що філософське вчення Бауера цілком вписується в філософську традицію німецької класичної філософії, представляючи собою її кінцеву стадію. Завдяки Бауеру була зроблена спроба представити всю історію божественного одкровення умоглядно-критичним чином, тобто в його діалектичному розвитку від Старого Завіту до єврейського світу думки в більш пізні часи, в ранньохристиянську теологію Писання Нового Завіту. В рамках цієї течії була переосмислена і сформульована Бауером заново проблема взаємин суб"єкта та об"єкта, був розроблений діалектичний метод пізнання і перетворення дійсності. Плодами Бруно Бауера для створення своєї системи відносини суб"єкта й об"єкта скористаються затяті опоненти Маркс та Енгельс.
   На сьогодні для вітчизняних вчених, дослідників епохи німецької класичної філософії, Бруно Бауер мало значима чи навіть мало відома особистість. Бауером практично не займаються. Кажуть про нього лише як про клапті, а не як про ціле. Зрідка він згадується в українських енциклопедіях і розрізнених українських наукових дослідницьких працях (В.І. Шинкарук Є.К. Бистрицький, М.О. Булатов). У чому проблема, з чим це пов"язано? Швидше за все, проблема у "наказі" "забути" Бруно Бауера - навіщо вивчати його філософську спадщину, якщо його "розбили в пух і прах" великі авторитети Маркс та Енгельс? Це межа, за яку заходити не можна. Це негласне табу, яке ніким не порушується. Це ім"я, яке варто забути. Хочу нагадати, що таким же чином намагалися, свого часу, жителі давньогрецького міста Ефеса "забути" свого громадянина Герострата. Герострат спалив храм Артеміди, щоб залишитися в століттях за це діяння. Жителі міста Ефеса загальнонародним рішенням постановили забути ім"я Герострата. Для дотримання цього рішення на центральній колоні міста ними був вибитий напис "забути ім"я Герострата". Маркс і Енгельс назвали свою працю "Святе сімейство, або Критика критичної критики. Проти Бруно Бауера і компанії", де високо оцінили філософськи думки свого колишнього товариша Бруно Бауера. І, тільки в радянську епоху, стали називати працю просто "Святе сімейство", щоб не пояснювати, чому ж Маркс і Енгельс вступили в полеміку з Бауером. Так, в основному це було направлено проти "майстра Гегеля", але і проти Бруно, і проти інших (правих і лівих гегельянців). "Інших" яких? Ці "інші" за своїм філософським вкладом, з точки зору Маркса та Енгельса, не заслужили права опинитися в назві праці.
   Беручи все це до уваги, необхідно визнати, що ми живемо в часи, найбільшою мірою сприятливі для вивчення і розвитку діалектико-матеріалістичної традиції за всю її історію. На фоні панування правих ідеологій (що виходять з іншої методології - методології соціального панування, що виражає інтереси панівного соціального класу або певної пануючої групи всередині пануючого класу) це твердження виглядає парадоксом. Варто зауважити, що по-перше, зараз нам доступні всі основні твори класиків марксизму і найбільш великих їх послідовників і ідейних натхненників. По-друге, з надлишком накопичено історичний матеріал, не осмислений досі з марксистських (діалектико-матеріалістичних) позицій (перш за все це стосується радянського досвіду). По-третє, шаблонність капіталізму підтверджує багато ідей класиків марксизму і пробуджує інтерес до пошуку альтернативних шляхів суспільного розвитку. Чи не в малому ступені актуальність марксистських студій обумовлена і тим, що філософські вчення, які стали популярними в пострадянську епоху, виявилися суспільно нецікаві.
   Однак, у сучасній, незалежній, демократично-ліберальній Україні високо цінуються всi учителі людства, які зробили внесок у справу розвитку німецької класичної філософії, зокрема, також європейської та світової філософії, в цілому. Дослідженням бауеровскій спадщини в різний час займалися: Володимир Іларіонович Шинкарук, Євген Костянтинович Бистрицький, Михайло Олександрович Булатов, які високо оцінили Бауера, що навіть згадали його у "Філософському енциклопедичному словнику".
   Герман-Пітер Еберлейнс та Бертон Мак у своїй дослідницькій позиції базуються на бауеровському розгляді християнства як продовження іудаїзма.
   Вернон Роббінс, Авраам Махлерб, Вальтер Шміталс, Роберт Фаулер, Френк Кермод, Рандель Хелмс, Самуель Гірш, Макс Гейнц, Валтер Буф, Лотар Кох, Девід МкЛеллан, Фрідріх Енгельс, Джеррольд Катц, Мартін Кегель, Берг ван Ейсінг та Роберт Макнейр Прайс високо цінували бауеровску атеїстичну концепцію фігури Христа.
   Альдо Царнадо, Ернст Барнікол, Цві Розен та Варрен (Уоррен) Брекман, неогегельянци та критики марксизму, використовували Бауера як останній щит німецького ідеалізму.
   Андреас Урс Зоммер, Массімільяно Томба, Ларс Ламбрехт, Вольганг Ессбах використовували соціологічні напрацювання Бауера для розуміння процесів у європейському суспільстві
   Клаус Міхаель Кодаллє, Манфред Лауерманн, Карл Каутський, Давид Леопольд та Альберт Швейтер розвинули політичні погляди Бауера.
   Мета дослідження - визначення специфіки трансформації гегельянської філософії в творчості Бруно Бауера.
  
   Завдання дослідження полягають в:
  
   розкритті історичних особливостей, своєрідності і еволюції філософських поглядів Бруно Бауера в німецькій класичній філософії;
   реконструкції основних положень і змісту системи Гегеля і младогегельянства;
   аналізі шляху від правого до лівого гегельянства філософських міркувань та атеїстичної позиції Буэра;
   встановленні основних етапів філософської еволюції Бауера, його теоретичної та методологічної концепції, розуміння відносин суб"єкта та об"єкта у релігії;
   визначення основних ідей системи критики релігій Бауером;
   визначення специфіки протиріччя між біблійним християнством та гегелівською філософією.
  
   З гіпотези дослідження, в разі оволодіння філософією Бруно Бауера, слід очікувати:
  
   - розуміння того, чим абстрактна людина відрізняється від дійсної людини в своєму історичному розвитку;
   - осягнення спіритуалізму, або спекулятивного ідеалізму та його відмінність від місця дійсної індивідуальної людини, її "самосвідомості", або її "духу";
   - усвідомлення християнсько-німецького принципу епохи німецької класичної філософії;
   - в основі всіх релігійних уявлень лежить нескінченна самосвідомість.
  
   Генезис філософії Бауера полягає в його методологічному розгляді події, співіснування людей з людьми протягом 2000 років. Бруно Бауер виявив, що сучасний християнський світ загруз у платоно-іудаістіческом світогляді. Бауер прагне захопити своїх сучасників вийти з християнства та увійти в арітостетелізм. Автор вважає, що в суспільстві має перемогти ідея прагматизму, а не ідея ідеалізму.
   Об"єктом дослідження є історико-філософська спадщина Бруно Бауера.
   Предмет дослідження - трансформація філософії Бруно Бауера від правого до лівого гегельянства і знову до правого.
   Методи дослідження: логічний, історико-філософський та метод системного аналізу.
   Логічний метод дослідження - це логічний метод наукового відтворення розвитку складного об"єкта (філософія Бруно Бауера) засобами теоретичного аналізу. Спрямований на аналіз певного історичного стану об"єкта та у якості системи саме історичної (тобто у всій складності і в усьому різноманітті його історичних зв"язків і залежностей).
   Історичний метод - метод досліджень, який включав в себе прийоми, засоби та техніки, які використовував для вивчення та інтерпретації текстів Бруно Бауера.
   Системно-структурний - метод дослідження був застосований до життя та діяльності Бруно Бауера. Досліджував його сім"ю, політичну і філософську значимість Бауера від Прусського королівства до Німецької імперії.
  
   Важливість результатів дослідження філософії Бруно Бауера для розвитку сучасного суспільства і зокрема України полягає в наступному:
   1. Бауер виступав проти будь-якої релігії. Ідеальна держава - це держава атеїстів. За Бауером перший, хто почав будувати фундамент найкращої держави, був Сократ. Себе Бруно Бауер вважає останнім будівельником найкращої держави.
   2. Якщо виходити з розуміння, що є західне і східне мислення, думка Бауера спонукає відмовитися від елементів східних деспотій, що покладають в основу релігійне бачення. Відтак один з головних кроків в бік демократичного західного мислення це відмова від релігії.
   3. Традиції і звичаї у суспільстві - запорука стабільності у стосунках між людьми. Цінність приватної власності, шанування праці та особистої свободи це якості західного мислення, а не корумпованого східного мислення. Східна свідомість тільки і шукає приводу, щоб не працювати. Східний деспотизм пригнічує, щоб кожен, крім головного, був неписьменним і слабовольним.
   4. Бруно Бауер вважає, що праця відрізняє людину від тварини. Тварина лише споживає і нічого не виробляє. Східний деспотизм це прислужувати деспотові, або реальній фігурі, або транцендетній (по той бік буття) фігурі. Західний демократизм ґрунтується на праві слова. В справжній демократії голос не задавлять в разі незручних питань, які лунають від голосу волі.
  

РОЗДІЛ 1. ГЕНЕОЛОГІЯ ТЕРМІНА "НІМЕЦЬКА КЛАСИЧНА ФІЛОСОФІЯ"


  
   Терміном "німецької класичної філософії" визначають кілька ключових фігур в європейській філософії кінця XVIII століття і першої половини XIX століття, які акумулюють в собі основний зміст філософського процесу цього історичного періоду. Це Іммануїл Кант, Йоганн Готліб Фіхте, Фрідріх Вільгельм Шеллінг і Георг Вільгельм Фрідріх Гегель. Саме ці чотири фігури утворюють смислове ядро того, що зазвичай називається німецькою класичною філософією. В уявлення про німецьку класичну філософію входить також припущення про пряму наступність між чотирма вищезгаданими філософами. Причому, майже старозавітну наступність за принципом: Кант "народив" Фіхте, Фіхте - Шеллінга, Шеллінг - Гегеля. Таким чином, розвиток цієї філософії розглядається як деякий телеологічно організований процес. Гегелівська філософія є його кульмінацією і одночасно початком кінця, як це описував Ф. Енгельс. При цьому передбачається, що є деяка загальна проблема, різні фази, етапи розвитку та вирішення якої являють ці чотири мислітелі [26, с. 264-296].
   Диференціюють (переодизуют) дві хронологічні концепції розуміння німецької класичної філософії. В "вузькому" сенсі (Кант, Фіхте, Шеллінг, Гегель) і "широкому" сенсі (Кант, Фіхте, Шеллінг, Гегель, Фейєрбах, Маркс).
   У вузькому сенсі - з 1781 року (видання праці І. Канта "Критика чистого розуму") по 14 листопада 1831 року (смерті Г.В.Ф. Гегеля).
   У широкому сенсі - з 1739 року (видання праці Д. Юма "Трактат про людську природу") по 14 березня 1883 року (смерть К. Маркса) [23, с. 34].
   Термін "німецької класичної філософії" вперше з"явився (потім був введений в ужиток) у назві однієї з найвідоміших робіт Ф. Енгельса "Людвіг Фейєрбах і кінець класичної німецької філософії" (1886 р.). Фрідріх Енгельс підкреслив словом "класична" в цьому словосполученні по-перше, щоб визначити попереднє, яке вже стало визначальним інтелектуальним зусиллям "покоління батьків". По-друге, це метафоричне вираження дозволило Енгельсу в рефлексивній (відображеній) формі, вже з висоти життєвого досвіду, увічнити данину поваги перед найвищими досягненнями думки, масштаб яких найбільш повно прояснюється з плином часу [11, 204f].
   Якщо ж подивитися на історичну фактичність, то досить швидко виявляється, що насправді в реальності філософського процесу все набагато складніше, ніж на тій картині, яка передбачається цим розхожим терміном. Зрозуміло, весь інтелектуальний ландшафт першої половини XIX століття так чи інакше пов"язаний з критичним переосмисленням проблематики кантівської філософії. Однак, це розмежування з Кантом аж ніяк не обмежується фіхтевськім, шеллінговскім і гегелівським рішеннями деяких загальних ключових питань. Реакціями на Канта так саме є і проєкт енциклопедистики Новаліса (Фрідріха фон Харденберга), і роздуми про співвідношення віри, і знання в творчості Фрідріха Генріха Якобі і Йозефа Герреса, і пошуки філософської герменевтики Георгом Антоном Фрідріхом Астом і Фрідріхом Шлейєрмахером. Тому, досить швидко виявляється, що поділ на ключові фігури, які акумулюють в собі головний зміст філософського вчення - процес світоглядний. Передбачається абсолютно певний нормативний погляд на філософію, а саме переконання, що головну цінність у філософії представляють спроби створити всеосяжну, закінчену, вибудувану за деякими єдиними правилами філософську систему. Тому ті філософські проекти, які або не претендують на систематичність, або пропонують якісь принципово інші моделі самого розуміння того, що таке систематична філософія і в чому може полягати її систематичність, виявляються, завдяки застосуванню цього терміна, витісненими на периферію.
   Історичне уявлення про пряму наступність між "батьками-засновниками" (Кант, Фіхте, Шеллінг, Гегель) (Мал. 1) теж не витримує ніякої критики. Якщо подивитися на їхні біографії, на творчий шлях, який вони пройшли, то досить швидко побачимо, що не вибудовується навіть пряма хронологічна послідовність виходу в світ їх творів. Тому, кажучи про класичну німецьку філософію, ми повинні віддавати собі звіт у тому, що насправді це найменування за своїм змістом охоплює більш широкий комплекс феноменів і більш складний пристрій інтелектуального ландшафту, ніж те, що в ньому передбачається. Цей устояний образ, який будується на приоритеті систематичної філософії, у висуванні на перший план Канта, Фіхте, Шеллінга та Гегеля і на моделі квазі ветхозаветной наступності, був підданий досить радикальній критиці і зажадав серйозної ревізії в світлі тих історичних і, перш за все, архівних даних, які стали надбанням дослідників цього питання (періодизації терміна німецька класична філософія) в період з 20-х років XX століття по сьогоднішнінього дня [10, с. 17-56].
   З усіх вищеназваних "стовпів" німецької класичної філософії (Кант, Фіхте, Шеллінг і Гегель) якісно довести, верифікувати структурну філософську парадигму вдалося, на мій погляд, саме Гегелю. Але саме відносно його діалектики можна розглядати і належність Бруно Бауера до німецькох класичної філософії, його місце в її розвитку.
    

РОЗДІЛ 2. ГЕГЕЛІВСЬКА ІДЕАЛІСТИЧНА ДІАЛЕКТИКА


  
   Заслуга створення діалектики належить Гегелю. Він, як і Шеллінг, вважав, що ні матерія, ні свідомість людини не можуть розглядатися як первинне, бо людську свідомість неможливо логічно вивести з матерії, а матерію - з людської свідомості. Остання сама має бути зрозуміла як результат всього попереднього розвитку деякої абсолютної субстанціональної першооснови. У той же час Гегель відкидає твердження Шеллінга про те, що першооснова повинна бути мислима, як якась абсолютна тотожність суб"єктивного і об"єктивного. Мислення в самому собі має містити об"єктивне, щось, що виходить за його межі. І це об"єктивне в мисленні, за Гегелем, існує тому, що воно мислить саме по собі, робить себе предметом мислення, "роздвоюється", ділиться на суб"єктивне і об"єктивне. Об'єктивне тим самим зображується Гегелем як "відчуження" мисленням свого буття у вигляді матерії природи, а розум представляється не як специфічна особливість людини, а як першооснова світу, якому він дає назву абсолютна ідея, світовий дух. З цієї вихідної передумови випливає, що світ в основі своїй логічний, існує і розвивається за законами, внутрішньо властивим самому мисленню ("Різниця між системами філософії Фіхте та Шеллінга" 1801 та "Феноменологія духу" 1807). І в своєму головному творі "Наука логіки" Гегель розробляє систему логіки мислення, яке розвивається і все породжує.
   Розвиток духовного начала є ніщо інше, як його мислення. Його вихідною категорією повинна бути найпростіша категорія. Такою категорією, за Гегелем, є чисте буття, яке фіксує існування чогось позбавленого всяких інших характеристик. У цьому своєму змісті чисте буття нічого не представляє, не має ніякого значення. Воно є ніщо. Але буття не просто тотожне ніщо - чисте буття і ніщо протилежні один одному: буття заперечує ніщо, і, навпаки, ніщо пропадає у бутті. Це протиріччя єдності буття і ніщо і є становлення.
   У цих, на перший погляд, надзвичайно абстрактних міркуваннях схоплена глибока діалектика початку будь-якого розвитку. Речі, наприклад, троянди, ще немає, коли вона починається, але в її початку утримується не тільки її ніщо, але і її буття.
   Першим визначенням становлення є якість - тотожна з буттям чогось його визначеність. Різні предмети і явища існують в межах своїх якісних меж. Але у них можуть бути однакові якості. Те, що відрізняє двій більше однакових якості, становить кількість. Наприклад, ступінь твердості, відтінки кольорів, відмінності в температурі і т.д. - все це кількість. Кількість тим самим є байдужою до буття визначеністю. Воно може змінюватися, не зачіпаючи якість. Але ця байдужість має певні межі або міру. Як тільки кількісні зміни перейдуть кордону заходи, вони стрибкоподібно переходять в зміни якісні. Вода залишається рідиною в межах температури від 0 до 100 ?С. За цими межами вона перетворюється або у лід, або у пар.
   Але кількість не просто переходить в якість. Для кожного конкретного випадку цей перехід відбувається строго певним чином. Отже, за видимими кількісними і якісними змінами ховається щось, якийсь задній план. Його Гегель називає сутністю. Сутність є явищем істотного. Сутність полягає в тому, що предмети і явища як би виткані з протилежностей. У своїй взаємодії вони видозмінюють одна одну, а оскільки вони суть сторони предметів і явищ, то їх зміна тягне за собою і зміну самих предметів і явищ. Стало бути, розвиток є боротьба протилежностей. Протиріччя - корінь будь-якого розвитку. Мислення, щоб правильно відобразити розвиток, має бути суперечливим. Так Гегель вирішує найважчу проблему, поставлену Кантом: протиріччя це не фатальні помилки розуму, а нормальний шлях пошуку істини.
   Єдність явища і сутності, за Гегелем, є дійсність. Те, що істотно для дійсності з точки зору її майбутнього, становить можливість. Вона може бути реальною та формальною. Реальна можливість - це така можливість, яка має свою основу в собі самій, а формальна - свою основу в іншому. Процес перетворення реальної можливості в дійсність виступає як необхідність, а процес перетворення в дійсність формальної можливості - як випадковість. Основними моментами цього зв"язку є субстанція, причинність і взаємодія.
   Хода субстанції через причинність і взаємодія від одних речей і явищ до інших може бути розвитком лише в тому випадку, якщо є щось третє, яке надає цьому чергуванню спрямованість і робить його розвитком.
   Цим третім і є поняття. Воно - творча міць, що породжує готівкові предмети, початок всякого життя. Через судження, умовивід, механізм, хімізм і телеологію воно переходить в ідею. Вона, в свою чергу, розпадається на ідею життя і ідею пізнання, а остання переходить в абсолютну ідею (теза - антитеза - синтез) [24, с. 59-153].
  

2.1. ПРАВІ/ЛІВІ МОЛОДОГЕГЬЯНЦI ТА БРУНО БАУЕР


  
   Молодогельянцi (нем. Junghegelianer), або ліві гегельянці (нім. Linkshegelianer), - група німецьких інтелектуалів в середині XIX століття. Найвизначнішими представниками були прямі або непрямі учні Георга Гегеля. Їх надихала думка Гегеля, що метою і обіцянкою історії є заперечення будь-яких обмежень людської свободи, що Свобода і Розум є рушійними силами історії.
   З точки зору ставлення до гегелівської спадщини вододіл проходив між "правими" гегельянцями, які вважали праці Гегеля найвищим досягненням філософії, які потребували лише в популяризації, і младогегельянцями (або "лівими" гегельянцями), які хотіли "поставити Гегеля з голови на ноги", тобто повернути його умоглядну діалектику на реальний грунт.
   Младогегельянці були неформальною групою. В їх число входили Давид Фрідріх Штраус, Людвіг Фейєрбах, Бруно Бауер, Едгар Бауер, Арнольд Руге, Ернст Ехтермейер, Мозес Гесс, Карл Фрiдрiх Кеппен. Також до цієї групи довгий час були близькі Макс Штірнер, Карл Маркс, Фрідріх Енгельс.
   У жовтні 1844 року Штірнер опублікував книгу "Єдиний і його власність", в якій він піддав критиці за непослідовність інтелектуальних лідерів групи младогегельянців - Фейєрбаха і Бруно Бауера. При цьому він користувався типово гегелівської діалектичної, іронічної манерою ("Наші атеїсти - святі люди" і т. i.). У відповідь на це Карл Маркс і Фрідріх Енгельс виступили спочатку разом з Бруно Бауером і його прихильниками ("Святе сімейство", березень 1845), а потім спільно з Людвігом Фейєрбахом і тим таки Максом Штірнера ("Німецька ідеологія", 1845/1846, свого часу неопублікована). У цих роботах Маркс і Енгельс розвинули ідеї історичного матеріалізму, які в подальшому привели їх до занять політичною економією і до розвитку нової політико-економічної теорії.
   Навколо цієї групи, що складалася частково з університетських вчених, які не отримали кафедру (Бруно Бауер, Людвіг Фейєрбах), існувало більш широке коло осіб, які поширювали младогегельянскі ідеї через особисті контакти і через публіцистичну діяльність. До них ставилися, наприклад, Георг Ґервег і Михайло Бакунін. Младогегельянці надали також вплив на ряд молодих інтелектуалів, зокрема Фердинанда Лассаля [8, с. 5-30 та 9, с. 176-207].
   Гегельянство підкорило освічені уми Німеччини. Пруссія стала нав"язувати реакційно - монархічну ідеологію, пригнічуючи, по-перше, ліберально - рейнські віяння, по-друге, бажаючи об"єднати всіх німців під своїми прапорами. Пруссія поширювала гегельянство як заразу, яка після смерті Гегеля у 1831 році, вийшла за межи Рейнсько-Одерського кордону. Гегельянство перекачувало до Франції (завдяки вульгарній трактовці Гегеля численними лекціями Віктора Кузена у 1828 році) та до Англії (перекладом гегелівської "Логіки" Жаном Валлоном у 1853 році) [22, c. 423-447].
   "Абсолютний дух знайдений!" - проголосив Гегель. "Дядечко Віллі" радів тому, що створив в цьому світі свого абсолютного "голема ідеалізму" і за життя побачив перші його кроки. Сам Гегель дотримувався ліберальних поглядів і симпатизував Французькій революції 1789 року. Цим він схожий на Іммануїла Канта, який до останніх своїх днів чекав, коли всі європейські народи звільняться від оков ригидного мислення.
   Після смерті Гегеля його вчення розвинули і доповнили численні послідовники, збираючи, як бджоли по крупицях пилок, його спадщину. Гегельянство дало сходи в стінах Берлінського, Йенского, Бамбергского, Тюбінгенського, Нюрнберзького, Бернського, Франкфуртського (на-Майні), Кенігсберзького та Гальського університетів, як філософська дресирування, в якій знайшли опору реакціоністи Священного союзу (союз Австрії - Пруссії - Росії, утворений після Віденського конгресу у 1815 [28]). Азбука будь-якої ідеології свідчить, що політика є продовженням філософської думки, яка базується на громадському домоведенні (економіці). Священний союз боровся проти завоювань революції 1789 року, пригнічуючи буржуазний клас, який загордився з себе, і який знайшов порятунок в бонапартизму. Місце буржуа-єврея в ланцюгах і кайданах, а не на просторі вольниці та в полях свободи.
   Гегельянство поділилося на два напрямки:
  
   1) старих геґельянців - "консерваторів", або "правих";
   2) молодих гегельянців - "революціонерів", або "лівих".
  
   Старі гегельянці, ці німецькі лакеї, хотіли залишитися під п'ятою прусських монархів - самодурів. Старі радісно маніпулювали вищими і нижчими класами, переконуючи їх промовами: "Порядок і підпорядкування - атрибути німця. Будь зі старшими люб'язний, з рівними суворий, а нижчими жорстокий, - саме ці субстанції німецького народу є його субстанціональним духом. Ієрархія - єдиний опорний стовп Німеччини".
   Нові гегельянці запитували людей: "Де, як не в Німеччині, розвинений паличної дух та підпорядкування? Де, як не в Німеччині, більш розвинені теоретичні та практичні форми філософії, яка спрямована на пригнічення німців? Де, як не в Німеччині, ідеалізм дурний, бо направив роздуми ніколи раніше не вільною німецькою нацією на думки про свободу?".
   Консерватори - за прусського монарха, незалежно яка особа править. Монарх - символ за яким вони підуть. Лідерами консерваторів були Мархейнеке, Шульце і Руге. Гасло "гегелівської банди": "все, що дійсно - розумно".
   Революціонери це "недобитки", євреї-бонапартисти, скуштували смак свободи від конституції Наполеона (1804). Лідер руху був Людвіг Фейєрбах. Їхнє гасло: "Не все дійсно - розумно".
   Протягом всього свого життя Бруно Бауер був таємним агентом Пруссії (також, як його молодший брат Едгард - агентом Данії), виконуючи різні вказівки керівництва країни. У період з 1830 по 1850 роки, як і багато інших, Бауер був загіпнотизований гегельянством. Завзято і фанатично він кинувся до "новому" витоку, щоб, як бідняк, вирватися з "кістлявих лап" злиднів. Чим мутніше вода, тим легше ловиться риба. Стати на чолі чогось загального, пожертвувавши своєю індивідуальністю. Впасти в діонісійське, щоб під час оргії забути про жахливе питання: "а що є Німеччина по суті?".
   Позиція правого гегельянства раннього Бауера виражена ним у працях "Чисті принципи або Прусська монархія" (De pulchri principiis, Prussian royal prize manuscript) у 1829 році і "Критика історій Одкровень" (Kritik der Geschichte der Offenbarung) у 1838 році. У цей період Бауер стоїть на позиції, що німців об"єднує протестантизм. Протестантизм породив особливу цивілізацію - німецьку. Термін "німецька цивілізація" виник завдяки ченцю проповіднику Мартіну Лютеру. Він перший серед інтелектуалів XVI століття, після поїздки в Рим (у 1511 році), використовував латинський термін "Німеччина" і позначив географічні кордони цієї "Німеччини" ("До християнського дворянства німецької нації", 1520 году [18, c. 5-30]). Бруно Бауер стверджує, що сучасна Прусська держава це горнила Німеччини, місце зосередження германців, німецького духу, який згодом поширився по всій Європи і по всій Європі германці розселилися. Пруссія = Німеччина і вона спадкоємиця Римської імперії, бо давні германці, які вийшли з лісів Німеччини, знищили Рим і на його уламках заснували свої варварські держави (з VI по X століття).
   Після того, як Людвіг Фейєрбах розкрив промахи гегельянства (теза - вся влада від божественної суті, абсолютного духа), прусські влади з боязні відродження ліберально-бонапартіського духу в суспільстві, впроваджують Бруно Бауера до "єретиків" Гегеля. Щоб привернути до себе увагу і приєднатися до лівих гегельянцiв, Бауер пише праці: "Критика історії Євангелія від Іоанна" (1840) і "Трубний глас страшного суду над Гегелем цим атеїстом і Антихристом" (1841). Остання праця, "Трубний глас", скандальний, бо, за чутками, він повністю написаний Карлом Марксом. Однак, Бруно Бауер, як науковий керівник Маркса, "конфіскував" (присвоїв) "Трубний глас" на свою користь [15, c. 50-53].
   "Вихід" з лівого гегельянства Бауер зробив написанням праць: "Єврейське питання" (1843 р.) [7] і "Здатність сучасних євреїв і християн стати вільними" (1843 р.). Бауеровске "Єврейське питання" (Judenfrage) викликало бурю обурення "лівих" і особливо Карла Маркса, який відповів на книгу Бауера невеликим есе "До єврейського питання" 1844 р.
   Бруно Бауер висміював в "Єврейському питанні" вимоги євреїв, які кричали: "Емансипація! Емансипація! Емансипація! Хочемо свободи! Хочемо, щоб до нас [євреїв] ставилися, як до людей!" [7, c. 1-2]. Автор вважав, що у євреїв досить політичних і економічних прав, і він не довіряв їм. Як, будучи федератами Риму, євреї зрадили Рим, так вони зрадять і Німеччину. Розселення євреїв вздовж річки Рейн було розпочато римлянами в кінці I століття нашої ери. Євреїв насильно переселили після руйнування латинянами Другого храму в 70 році нашої ери. Керував каральною експедицією полководець і майбутній імператор Веспасіан. Відтепер, після переселення за повстання проти гегемонії Риму, євреї повинні були обороняти імперію від навал давніх германців [7, c. 10-12]. Але євреї "зрадили" Рим, домовившись з німецькими вождями, і пропустивши їх на територію імперії. Згодом, ті євреї, які змішалися з німецькими едельманами (вищими, Edelmann, дворянами) стали "німцями", а ті, хто не захотів цього зробити називаються "жидами" або "лихварі" (judentum) [7, c. 45-50]. Бауер вважав, що мета Прусської держави щодо євреїв наступна:
  
   1) За можливості хрестити іудеїв в християнство, бо християнство зруйнувало Римську імперію і, тим самим, хто християнин і, важливо, протестантської віри, той нащадок великих нищителів Риму.
   2) Якщо перше не вдалося, іудеїв варто викорінити з німецької землі, бо вони неблагонадійні.
   За своє життя Бруно Бауер був як "правим", так і "лівим" гегельянцем. Спочатку він був вождем правих, після того, як Мархейнеке, його науковий керівник і учень Гегеля, дав йому можливість керівництва консерваторським гегелівським братством з 1834 по 1839 роки. Бауер був вождем і лівих гегельянців з 1839 по 1845 роки. У 1845 році Бруно Бауер повернувся назад до консерваторів, де до кінця свого життя (помер у 1882 році) залишався на других ролях. Тільки Франц Цихлінскій (1816 - 1900) пристрасно почитав Бруно Бауера і бачив в ньому "фюрера" консерваторів.
  

2.2 "ЄВРЕЙСЬКЕ ПИТАННЯ" БРУНО БАУЕРА


  
   Єврейське питання актуалізувалося в Європі, спочатку в Великобританії (у 1750 році) і мало назву "jewish question", після, у 1789 році, в республіканської Франції - "la question juive", потім на території роздробленої Німеччини (після 40-х років XIX століття ), звідки перебралося в Російську імперію (після середини 50-х років).
   Теоретичним "вісником" єврейських погромів у Німеччині з"явилась праця Бруно Бауера "Єврейське питання" (1843), завдяки якому була піднята проблема "Judenfrage" (автор науково довів єврейську змову). З"явилося безліч трактатів, памфлетів, газетних статей і книг на цю тему.
   Бауер підняв питання: "як іудеї можуть ужитися за своєї релігії з іншими?"
   Безпосередніми ідеологами націоналізму, на яких вплинула бауеровська праця, були, наприклад, німецький журналіст Фрідріх Вільгельм Адольф Марр (Friedrich Wilhelm Adolph Marr, 16.11.1819 - 17.07.1904), німецький публіцист і політик Еміль Теодор Фрітч (Emil Theodor Fritsch, 28.10.1852 - 08.08.1933), німецький філософ і професор Карл Євген Дюрінг (Eugen Karl Dühring, 12.01. 1833 - 21.09.1921, проти нього напише Фрідріх Енгельс "Анти-Дюрінг" в 1878), англо-німецький письменник, соціолог і філософ Х'юстон Стюарт Чемберлен (Houston Stewart Chamberlain, 09.09.1855 - 09.01.1927), німецький історик-сходознавець Пауль Антон де Лагард (Paul Anton de Lagarde; 02.11.1827 - 22.12.1891), французький публіцист Едуард Адольф Дрюмон (Édouard Drumont, 03.05. 1844 - 03. 02.1917) та багато інших.
   Саме завдяки праці Бауера в Європі стали формуватися єврейські союзи і зароджуватися сіонізм. Засновник всесвітнього сіоністського союзу Теодор Герцль (Herzl Tivadar, 02.05.1860 - 03.07.1904) відповів антисемітському суспільству своїм твором "Єврейська держава" (Der Judenstaat. Versuch einer modernen Lösung der Judenfrage, 1896), де вирішив протиріччя, зазначені Бауером в "Єврейському питанні". Герцль заявив, що християни і іудеї не можуть співіснувати разом, отже, іудеям потрібна своя власна держава. Герцль визнав правоту Бауера, що іудеї не можуть жити разом з християнами, як і з будь-яким іншими віруваннями, бо це шкодить єврейської раси [17, c. 12].
   Герцль побудував свою теорію "боксерського сіонізму" на грунті поглядів німецького теологічного євангеліста Карла Фрідріха Германа (Carl Friedrich Heman, 30.08.1839 - 03.04. 1919), який в 1882 році випустив книгу, де заявив: "<...> що єврейське питання має вирішуватися самими євреями" [16, c.VI]. Відповідь Германа це відповідь Бауеру, який заявляв, що євреї не в змозі вирішити своє власне запитання.
   Твір Бруно Бауера "Єврейське питання" прозвучав як грім серед ясного неба, через якого був скликаний Перший сіоністкий конгрес в Базелі 1897 році. На цьому конгресі Герцлем були висунуті наступні цілі:
  
   1. Збереження та дотримання вірного Святого Письма.
   2. Пробудження єврейського народу від пут інших рас і шлях до остаточного вирішення єврейського питання через звільнення від цього питання.
   3. Відродження своєї держави і поява свого єврейського націоналізму, щоб вдарити у відповідь іншим, чи не єврейським націоналізмам [32, с. 64-76].
  
   Володимир Ленін критикував Бруно Бауера в надії об"єднати всіх разом незалежно від раси і релігії. Проти такого ленінського положення виступили сіоніти-бундівці [2,c. 95-101].
   Бруно Бауер відкинув "Judenmission" (місія до євреїв, грецьким євреям), яка передбачала визнання іудеями Ісуса Христа, і пішов навіть далі, як теолог, прийшовши до думки, що Христос це хвора вигадка апостола Павла (Саула), який очолив одну з єврейських сект (скоріше за все одну з ессеівскіх сект). Сам Саул був ортодоксальним фарисеєм, який до "винаходу" Христа в 34-35 роках нашої ери, боровся проти садукеев, бездушних матеріалістів (Мал. 2).
   За Бруно Бауером "павліціанская" місія до євреїв полягає в наступному:
  
   1.Від Матвія: "(7:21) Не кожен, хто каже до Мене: "Господи, Господи!", увійде в Царство Небесне, але виконуючий волю Отця Мого Небесного. <...> (10: 5) Цих Дванадцятьох Ісус вислав, і їм наказав, промовляючи: на путь до поган не ходіть, і до Самарянського міста не входьте, (10: 6) але йдіть радніш до овечок загинулих дому Ізраїлевого; (10: 7) А ходячи, проповідуйте, що наблизилося Царство Небесне, <...> (28:18) А Ісус підійшов і сказав: дана Мені всяка влада на небі й на землі. (28:19) Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, (28:20) навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів І ото, Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку. Амінь".
   2. Від Марка: "І сказав їм: це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається" (14: 24).
   3. В "Діяннях": "(2:22) Мужі Iзраїльські! Послухайте ви оцих слів: Ісуса Назарянина, мужа, що Його Бог прославив вам силою, і чудами, які Бог через Нього вчинив серед вас, як і самі знаєте, (2:23) сього, призначеного радою і передбаченням Божим, ви взяли та, прикувавши руками беззаконних, убили; (2:24) та Бог воскресив Його, пута смерти усунувши, бо вони тримати Його не могли".
  
   Бруно Бауер за виселення іудеїв з Німеччини і придушення "особливих" прав хрещених євреїв в самій Німеччині. Герцль, з одного боку, виступає проти всіх націй, з іншого боку, за торжество іудеїв у всьому світі. Бо в іудаїзмі від язичників, які не іудеї, ніколи не буде порятунку. Ленін виступав за створення повної атеїстичної держави, щоб зробити відчуження від будь-якої релігії.
    
  

РОЗДІЛ 3. ГЕНЕОЛОГІЯ ФІЛОСОФІЇ БРУНО БАУЕРА


  
   "<...> философия, которая стоит в основании современного западного видения мира, <...> есть философия Просвещения <...>" [4,с.48].
  
   Бруно Бауер (нім. Bruno Bauer, народився 6 вересня 1809 року у Ейзенберге, герцогство Саксен-Альтенбург - помер 13 квітня 1882 року, в Ріксдорфі, біля Берліна, Німецька імперія) - німецький філософ-гегельянець, теолог, релігієзнавець, библеист, історик і публіціст. [1, c. 48] (Мал. 3.1).
   Будучи студентом Г.В.Ф. Гегеля, Бауер був радикальним раціоналістом в філософії, політиці і в біблійній критиці. Бауер досліджував джерела Нового Заповіту, і, починаючи з Hellenophile (гелленофілія - "любов до всього грецького") орієнтації Гегеля, прийшов до висновку, що раннє християнство більше зобов"язане давньогрецькій філософії (стоїцизму), ніж іудаїзму. Бруно Бауер також відомий своїм протистоянням і різким розривом з Карлом Марксом і Фрідріхом Енгельсом, і своїм наступним об'єднанням з Максом Штірнером і Фрідріхом Ніцше. Починаючи з 1840 року Бауер створив серію робіт, де стверджував, що Ісус був фьюжен (сплавом) ідеї всього попереднього можливого теологічного абсолюту, чистого, для єврейського, грецького і римського суспільств.
   Бруно Бауер народився у 1809 році в Ейзенберге в герцогстві Саксен-Альтенбург. Бруно Бауер був сином Фрідріха Вільгельма Бауера (Friedrich Wilhelm Bauer) (? - 1853) художника по фарфору (Porzellanmalers) в Айзенберге, головному місці виробництва порцеляни в Тюрінгії. Бруно не було ще й шести років, коли його батька призначили художником на Королівської фабриці сантехніки в Шарлоттенбурге недалеко від Ганновера (Obermaler an die Königliche Sanitätsgeschirrfabrik zu Charlottenburg bei Hannover berufen). Крім коротких періодів, Берлін - назавжди стане центром життя Бруно Бауера. Дід по батькові Бруно був Антон Фрідріх Бауер (Anton Friedrich Bauer) Офіційний реєстратор в місті Вайсенфельс (Amtsregistrator in Weißenfels). Мати Бруно Керолайн Вільгельміна (Caroline Wilhelmine) була дочкою Карла Фрідріха Райхардта (Carl Friedrich Reichardt), Королівського саксонського судового прокурора в місті Альтенбург (Fürstlich Sächsischer Hofadvokat zu Altenburg). Братами Бруно були Едгар Бауер (Edgar Bauer) (1820-1866) публіцист, друкувався під псевдонімом Мартін фон Гейсмар (Martin von Geismar) в місті Ганновері, та Егберт Бауер (Egbert Bauer). Едгар підтримував свого брата Бруно. Едгар був відправлений до в'язниці за свої праві політичні позиції (анархічні). Пізніше він став поліцейським шпигуном уряду Данії в Лондоні, повідомляючи про діяльність Карла Маркса [6, c. 236f].
   Бруно Бауер відвідував гімназію Фрідріха-Вільгельма в Берліні та вивчав протестантське богослов'я у Берлінському університеті з гегельянцями (правими) Філіпом Конрадом Мархейнеком та Ернстом Вільгельмом Хенгстенбергом. Освіту здобув в Берлінському університеті, де з 1834 року читав лекції на богословському факультеті в якості ліценціата теології, а в 1839 році був переведений до Боннського університету (Мал. 3.2).
   Окрасою Берлінського богословського факультету в той час був Фрідріх Шляймахер. Викладачем Бауера став інший, а саме суперник Шлеймахера, Конрад Філіп Мархейнеке (Philipp Konrad Marheineke, з яким Бауер був у любовному зв'язку). Мета Мархейнеке виробити об'єктивність християнської істини, її реальність та абсолютну достовірність. Мархейнеке думав, що може досягти цього, тільки намагаючись слідувати Самопрезентація істини (Selbst Arbeiten dieser Wahrheit), як абсолютного суб'єкта пізнання, який виробляє пізнання, результатом якого є розвиток всієї навколишньої дійсності, і так само, як в її історичній повноті, як одкровення Бога - за допомогою діалектичної моделі мислення Гегеля. Історія, як матеріал, на якому доводиться спекулятивне мислення, грала для Мархейнеке та Бауера вирішальну роль [13, с. 133].
  

3.1. МИСЛИТЕЛЬ БАУЕР


  
   Богослов Бауер ніколи не піде під церковни стежки. Себе він вважав чистим інтелектуалом (reine Intellektuelle), і з цієї схильністю його звернення до спекулятивного богослов'я Мархейнека (spekulativen Theologie Marheinekes) не дивно. Студент Бруно Бауер не захотів залишатися тільки вихованцем спекулятивного вчення Мархейнека, він побажав відкрити для себе чистого Гегеля.
   Бауер зацікавлений в розумінні теоретичних базисів церкви. Це не може відбуватися на основі коливання суб'єктивних відчуттів, це вимагає опосередкування окремого суб'єкта і об'єктивного стану. Бруно Бауер сформував цю діалектичну модель для свого життя. Філософія релігії Гегеля допомогла відповісти інтересам Бауера не тільки в поясненні того, що вже існує, а й у виправданні сьогоднішнього і абсолютного, ідеального майбутнього.
   У 1829 році Гегель передав факультету мистецтв цінне завдання для вивчення естетики Канта. Бауер, який щойно закінчив перший рік навчання, бере участь в конкурсі і виграє. Гегель зауважив молодого вченого і стає його патроном. Протеже Гегеля відкриті всі дороги. У своїй статті, написаній в цей період, Бруно Бауер критикує Канта і хоче прокласти шлях до єдиної орієнтації в світі (звести воєдино вчення Канта і Гегеля). Однак, він не зміг цього зробити, тому що не зміг вийти за межі антиномії суб"єктивного знання та, у кінцевому рахунку, невпізнанної кантовської "речі в собі". Діалектичний ідеалізм Гегеля закриває цю прогалину, надаючи об"єктивну причину пізнання і простір для об"єктивності в русі пізнання. Це було мистецтво, в якому безпосереднє єдність думки і матеріальності матеріалізувалося і, таким чином, виражало невичерпну плідність ідеї. 15 березня 1834 року двадцятичотирьохрічний Бруно Бауер отримав докторський ступінь як одержувач ліцензії. В цей же час він був прийнятий в абітурієнти в якості приватного лектора. Він викладає філософію релігії і Старий Завіт.
   Бауер почав свою журналістську кар'єру в 1835 році, захистивши умоглядну теологію по критичної критики "Євангелія" Давида Фрідріха Штрауса. Йому [Бауеру] доручили опублікувати друге видання гегелівської "Філософії релігії", яка повністю змінила акценти першого видання Ф. К. Мархейнеке.
   В особистому листуванні з Мархейнеке і з іншими кореспондентами Бауер ніколи не називав себе віруючим, але і не атеїстом. З самого першого знайомства з Георгом Вільгельмом Фрідріхом Гегелем, Бруно Бауер підтримував тверду критику Іммануїла Канта і тверду вірність діалектики Гегеля та його раціоналістичне богослів'я.
   Бауер прагне працювати в якості приватного викладача. З зимового семестру 1834/34 року до літнього семестру 1839 він читав двадцять дев"ять лекцій не тільки за згаданими вище предметів (філософії релігії та Старого Заповіту), але і за темами Нового Завіту та історії церкви. У нього завжди невелика аудиторія слухачів, що пояснюється "переважанням сухої абстракції" (das Vorherrschen einer dürren Abstraktion). Постійним слухачем Бруно Бауера, починаючи з 1839 року був 20-річний Карл Маркс. У цей період Бауер був надзвичайно продуктивним з точки зору літератури. Достеменно відомо про 43 рецензії та есе. Молодий автор Бруно Бауер представляє перші докази кількісної ефективності свого пера. Ці літературні статті встановлюють особливе становище Бауера в гегелівської школі.
   У 1831 році помер від холери Майстер [Гегель]. Це зруйнує академічну кар"єру Бауера на довгі роки.
   Бруно Бауер опубліковував для Філіпа Конрада Мархейнеке "Журнал спекулятивної теорії" ("Zeitschrift für speculative Theorie", Берлін, 1836-1838) і "Критичний виклад релігії Старого Завіту" ("Kritische Darstellung der Religion des alten Testaments", Берлін, 1838), виступаючи як прихильник ортодоксального або правого гегельянства (консервативного гегельянства). У своїх статтях для цих журналів Бауер шукає свій власний метод тлумачення Біблії, який також прагне подолати ті залишки раціонально-критичного мислення, які до сих пір демонструє сам Мархейнеке. Замість історико-критичного методу, який залишається прив'язаним до поділу суб'єкт - об'єкт, він ставить "умоглядно-критичний" метод, при якому цей поділ долається і може привести до істинного знання тільки через історичні процеси. У реальної реалізації Бруно Бауер, звичайно, змінює висновки свого вчителя у філософії релігії: єдність історії Бога з людьми в їх історичному ході повинно, нарешті, зарекомендувати себе в історії свідомості Бога. Таким чином, Бауер, не помічаючи цього, повертається на шлях суб'єктивного модерністського мислення з наслідками, які згодом зроблять його, можливо, найбільш радикальним богословом сучасності.
   Як Бруно Бауер використовував свій умоглядно - критичний метод, видно з його першої великої роботи "Релігія Старого Завіту в історичному розвитку його принципів", представленої в 1838 році. Критика історії одкровення, як пояснює Бауер, означає - внутрішнє виявлення внутрішньої діалектики історії свідомості Бога, його релігійних ідей і поглядів, як вона [діалектика] з'явилася в свідомості єврейського народу. Через відсутність історичної критики робота була вкрай консервативною. Це призвело до неправильного розуміння того, що автор мав справу з ортодоксальним біблістом, таким як Ернст Вільгельм Хенгстенберг (Ernst Wilhelm Hengstenberg), впливовим прусським церковним принцом і відомим богословом. Бауер вступає в полеміку з Хенгстенбергом і терпить в ній фіаско, тому що з боку Бруно Бауера відсутній науково обгрунтований метод. Це призводить до помітного зниження авторитету Бауера в Берліні. Він стає все більш самотнім на богословському факультеті і навколо Бруно Бауера утворюється вакуум. Тільки завдяки колу однодумців, зустрічі з якими відбувалися в пабі Стралау в Берліні з 1836 року (Wirtsgarten zu Stralau bei Berlin treffen), Бауер уникнув депресії і суїциду. Оскільки більшість з товаришів тільки що закінчили навчання, група працює під назвою "Доктор Клуб" (firmiert die Gruppe unter dem Namen "Doktorklub"). Ніякої академічної кар'єри не буде, але саме це залишить інтелектуальне життя Німеччини в напрузі протягом двох десятиліть і сформує особливий інтелектуальний німецький світ протягом, принаймні, двох століть. Бруно Бауер введе в суспільство свого брата Едгара і Йоганна Каспара Шмідта (Johann Caspar Schmidt), якого зватимуть згодом Максом Штірнера через його високого незабутнього чола, а так само Карла Маркса [36, с. 293-327].
   З 1839 по 1841 роки, Бауер був учителем, наставником і близьким другом Карла Маркса, але в 1841 році між ними стався розрив. Карл Маркс з Фрідріхом Енгельсом сформулювали соціалістичну і комуністичну програму, яку Бруно Бауер відкинув. Маркс і Енгельс, в свою чергу, вступили в полеміку з Бауером і відстоювали свої позицій в двох книгах: "Святому сімействі" ("Die heilige Familie, oder Kritik der kritischen Kritik. Gegen Bruno Bauer & Consorten") (1845) і "Німецькій ідеології" ("Die deutsche Ideologie") (1846) (Мал. 3.3).
   Філіп Конрад Мархейнеке через Прусського міністра освіти Карла фон Альтенштайна рекомендує свого учня Бруно Бауера до відправки в університет Бонна для перекваліфікації зважаючи на втрату репутації в Берлінському університеті. Мархейнеке переконує Альтенштайна перевести Бауера в Бонн, щоб просвітити гегельянством (затятим прихильником якого був Альтенштайн) Боннський університет. Щоб Бауер міг звідти нести раціональний внесок, як богослов, проти Берлінської університетської ортодоксальності. Мархейнеке хотів попутно врятувати Бауера від невдалого наукового захисту від Хенгстенберга. Однак, Бруно Бауер, замість створення "друзів" до гегельянству нажив численних "ворогів" до гегельянству в Боннському університеті, де він відкрито вчив раціоналізму в своєму новому положенні, як профессор богослов'я. Бауер засвідчений в листах [Мархейнеку] антиурядового характеру. В цей час він намагався спровокувати скандал, щоб змусити уряд або дати повну свободу науці і викладання її університетським професорам (кафедрам), і він відкрито висловлював свою анти-просвітницьку позицію, або хотів свого швидкого зняття з такої посади [36, с. 300-310].
   Після переселення в Бонн (1839), Бруно Бауер приєднався до младогегельянців (серед яких був Карл Маркс) і в негативно-критичному дусі цієї школи написав "Критику євангельської історії синоптиків" ("Kritik der evangelischen Geschichte der Synoptiker"), за що був позбавлений доцентури. Слідом за Давидом Штраусом піддав критиці справжність Євангелія від Іоанна через філософського викладу, що нагадує концепцію Філона Олександрійського (ідея логосу). Надалі він піддав критиці авторство Послань апостола Павла та висловив думку, що християнство більш еллінізовано, ніж раніше вважалося.
   У Бонні стався розрив в розумінні критики Бауером і, як наслідок, розрив з його колишніми поглядами на християнство. При цьому він так само відмовляється від плану представляти всю історію божественного одкровення умоглядно-критичним чином, тобто в його діалектичному розвитку від Старого Завіту до єврейського світу думки в більш пізні часи, в ранньохристиянську теологію Писання Нового Завіту. Наступна книга, в якій Бруно Бауер стверджує, що це перше Євангеліє тепер пропонує єдиний спосіб наблизитися до історичного вигляду Ісуса, буде опублікована під заголовком "Критика євангельської історії Іоанна". Бауер пояснює протиріччя між Євангеліями, кажучи, що вони є джерелом різних усних традицій і що важливо витягти більш-менш велику історичну основу з того, що у них спільного. Однак, оскільки Євангелія постійно мають літературне походження, неможливо відразу знайти "чисто дане і оголене реальне". Месія християнства стає літературної фігурою. Історична основа християнства, таким чином, зруйнована.
   Перспективи Бруно Бауера як екстраординарного професора в Бонні зменшуються. Його економічне становище стає все більш складним. Він змушений продавати свої книги, щоб жити своїм життям. Як єдиний видавець Гегеля, він не може відмовитися від свого гонорару на користь вдови Гегеля (Христини Шарлотти Букрахдт / Christina Charlotte Burkhardt), яка його пригнічує (вимагаючи все більше подарунків від молодого коханця). Бауер вирішує стати позаштатним автором і тепер публікує одну працю за другою [30, с. 221-276].
   У жовтні 1841 року Віганд (Wigand) опублікував анонімну книгу в Лейпцигу під назвою "Трубний глас страшного суду над Гегелем". Уже в грудні цензура конфіскувала першу частину видання. Але в червні наступного року Бауер запускає продовження на ринку у вигляді брошур про вчення Гегеля про релігію і мистецтво. З точки зору Бруно Бауера віра- суперечка у Гегеляякарегулюється у Фіхте, у Шлейермахера та іншими [33, с. 283-285]. Книга "Hegel's Lehre Von Der Religion Und Kunst: Von Dem Standpuncte Des Glaubens Aus Beurtheilt" (1842), свідчить лише поверхово з позиції ображеного християнства, вона швидше хоче висвітлити про суперечність, бо сам майстер [Гегель] та його консервативні віруючі не можуть або не хочуть бачити протиріччя між біблійним християнством та з гегелівською філософією. Богу як об'єктивної величі немає місця в мисленні Гегеля. У своїй вірі, у своєму мисленні, а також в молитві релігійна людина сама по собі кружляє; то, що він називає Богом, є не що інше, як проекція його впевненості в собі; "Це жахливе, жахливе ядро системи, що вбиває все благочестя і релігійність". У тринадцяти розділах Бауер доводить, що Гегель показує, що будь-яка релігія, заснована на людській впевненості в собі (наприклад, в Гегеля) і зведена до неї, рівносильна розпаду християнства.
   В цей же час Бруно Бауер публікує перший том "Критики євангельської історії синоптиків" ("Kritik der evangelischen Geschichte der Synoptiker") під своїм ім'ям і передає його відповідальному міністру Ейхгорну (Karl Friedrich Eichhorn, прогегелевскій міністр Альтенштайн помер і був замінений на антігегельянского кантіанця). Ейхгорн направляє лист на всі богословські факультети і запитує експертний висновок, оскільки автор "висловив погляди, які нападають на сутність і фактичне існування християнської істини в її основі". Як і слід було очікувати, звіти пропонують суперечливу, у основному негативну картину. В результаті "licentia docendi" (ліцензію викладати) факультету скасовується - Бруно Бауер звільнений (Мал. 3.4).
   Наступна книга Бруно Бауера "Добра справа свободи і моєї власної матерії" виходить в 1842 році в складі літературної збірки у видавництві Цюріха і Вінтертурі. Бауер задає питання богослов'я, які важко перемогти з точки зору їх радикальності. Тому, згідно Еберлейнсу, "є однією з найгостріших, найрозумніших, зайвих теологічних і релігійно-критичних книжок всіх часів". Бауер визначає релігію як "потреба в слабкості, як покарання за невизначеність в результаті зневіри". Завдання критики тепер полягає в тому, щоб "зламати цю в"язницю і привести людей до самопізнання" [19, с. 179-206]. А богослов"я? Це "обмеження науки". Але справжній ворог - це не Церква і не богослов"я, а християнська держава: "Християнська держава - це держава відсутності свободи і патерналізму, держава, якої ще не додало сміливості дійсно бути державою" [27, с. 197-202].
   Бруно Бауер повертається в Берлін в середині 1842 року і залишається там до кінця свого життя [25, с. 463-485]. Щовечора він зустрічає однодумців у винному барі Гіппеля (Hippel) на північній Фрідріхштрассе, в неформальному суспільстві інтелектуалів, які незадоволені сформованими умовами [20, с. 1-113]. Це продовження колишнього "Доктора Клубу", а Бруно Бауер - глава цих "вільних людей", прийнятих усіма. Поет Хервег (Георг Гервег) негативно відгукнувся Марксу про те, що відбувалося з цими людьми: "Якщо я не відвідував суспільство вільних людей, в більшості своїй чудових людей, це сталося <...> тому що я бачив цю легковажність, цю Берлинерей (Хервег висміює мудреців. Складається з двох слів назва міста "Берлін" і імені "Нерей" в давньогрецькій міфології один з найбільш улюблених і шанованих богів водяної стихії (моря): добрий, мудрий, справедливий старець, уособлення спокійного морської глибини, який обіцяє морякам щасливе плавання. Тут за змістом вільнодумного плавання) в тому вигляді, як вона з'явилася, тому що я ненавиджу цю плоску копію французьких клубів <...> і знаходжу це смішним" [30, с. 221-276, та 31, с. 93-103].
   Щоб заробляти на скромне життя, Бруно Бауер тепер пише для різних газет, таких як Рейнська газета (Бауер завдяки Марксу, як товаришеві, і як головному редактору Рейнської газети отримує підтримку в газеті), опублікованій в Кельні і відредагованній Карлом Марксом. Він пише про партії у Франції, про кордон з Рейном, про французького короля, про "німецького громадянина" і про історичні події. Але Бауер "падає". Прусське королівство визнало Бауера комуністом. Це почалося з того, що Карл Маркс написав до статті "Буржуазія і контрреволюція", попередній начерк мови на першій сторінці "Neue Rheinische Zeitung" (Нова Рейнська газета), замітки з приводу арешту Вільгельма Вольфа, про факельну ходу кельнського Робочого союзу та ін. Це інкримінували Бруно Бауеру, а так ж то, що він разом з Карлом Марксом член організації Союзу комуністів. Бауер втрачає можливість до публікацій.
  

3.2. ПОЛІТИЧНІ ПОГЛЯДИ БАУЕРА


  
   У своєму освітньому світі, серед теологів і берлінського "Фрі" (вільних мислителів), Бруно Бауер майже не спілкувався з євреями, тому дивно, що на початку 40-х років він почав займатися єврейським питанням в літературі. Бауер дивиться на це з точки зору того, кому філософія історії Гегеля дала ключ до висновку неминучого кінця будь-якої релігії. Його єврейське питання - сценарій проти будь-якої релігії, але також сценарій з небезпечними антисемітськими рисами. Для Бруно Бауера справжня сутність людини - це свобода, це людство, яке долає всі кордони, а його творець - вільна і нескінченна впевненість в собі. Тому історичний рух забезпечить людству перемогу над релігією. У християнина, вважає Бауер, є тільки один крок - подолати християнство. Згідно з Бауером, іудей нічого не вніс до загального просвітництва, тому він не має право на освіту від християн, бо просвітництво має тiльке справжнє місце у християнстві (Бауер виступав проти іудейського просвітницького руху "Гаскала" або "мендельсоновска школа", яка почалася з німецького мислителя Мозеса Мендельсона 1784 ("Ueber die Frage: was heißt aufklären?"), продовжував її український філософ Йехуда Пінскер 1882 ("Автоемансіпація") і яка закінчилась на німецькому публіцисте Залмане Рейзене 1923 ("Fun Mendelssohn bis Mendele. Handbuch fun der jidischer haskole-literatur"). При цьому Бауер постулює перевагу християнства над іудаїзмом. Він парадоксально дотримується лініям класичних антиєврейських стереотипів та наївно претендує на те, щоб судити усю історію як кінцеву мету. У Бауера слова "єврей" та "іудей" - це стереотипи, які побудовані за діалектичною схемою Гегеля (буття - ніщо - становлення, або розуміння - діалектичне судження - спекулятивне судження). Саме така позиція Бруно Бауера і його якість "трафарету" в поєднанні з вимогою переваги робить текст антісемітскім [14, с. 329-386].
   Як не дивно, не тільки передчуття Бауера "чи зможе моя робота розкритися в нинішніх обставинах, які визначили її завершення на даний момент, я не знаю" для його наступної книги "Виявлене християнство", а й його твердження: "лист все одно залишиться". Однак залишився не один лист, а один екземпляр, і для його перерозподілу знадобилося майже століття. Мета книги найвищою мірою політична: знищити християнство шляхом реставрації і застосуванням атеїстичної зброї французького Просвітництва (французьких матеріалістом) та гегелівської критики. Бауеру ясно, що така робота не може бути надрукована в Німеччині. Ось чому він викликає Фребеля (Fröbel), його видавця в Швейцарії: "Я доводжу, що релігія - це пекло мізантропії, Бог - професор цього пекла". В середині липня 1843 року книга була надрукована, але все видання було конфісковано у Бауера на складі Фребеля. Відповідальним за це є історик юриспруденції Йоганн Каспар Бланчлі (Johann Caspar Bluntschli), який ворогував з Фребелем.
   Як не дивно, в 1843 році в Берні, з"явився текст атеїстичного молодого гегельянця Вільгельма Марра (Wilhelm Marr) оснований на точному знанні книги Бауера (працю Бауера Марр видав за свою), конфіскованого видання Фребеля. Копія невідомим чином дійшла до аристократа у франкомовній Швейцарії, і останній запозичив її у Марра. У 1909 році зразок знаходився у володінні Рудольфа Штека (Rudolf Steck), і через нього він потрапив в амстердамський "Міжнародний інститут соціальної історії" ("Internationale Institut für Sozialgeschichte") [20, с. 1-113].
   Крім того, є 300 примірників рукописних копій, виявлених Ернстом Барніколям (Ernst Barnikol) в 1914 році у відділі рукописів Берлінської державної бібліотеки. У 1927 році Барніколь випустив перше видання "Відкритого християнства". Висновок книги: релігія - не більше ніж крок, який потрібно подолати на шляху до правильної впевненості в собі. Щоб стати справжньою людиною, Бруно Бауер спочатку повинин був подолати нелюдяність, потім він повинен був дізнатися детально про релігію,нарешті Бауерстав нелюдським і шанувальником нелюдяності за своєю суттю [35, с. 102-138] (Мал. 3.5).
   У 1847 році з'явилася тритомна повна історія партійної боротьби в Німеччині, яка, по суті, містила ніщо інше, як гігантський показ журналів (і, відповідно, була скарбом для істориків журналістики). Бруно Бауер описує нові реакційні релігійно-церковні течії розглядає їх як справедливу відповідь на нерішучість і розчарування матадорів Молодої гегельянської партії в 1842 році: "Якщо сказати лаконічно, то його [Бауера] реакція - це вірний наслідок руху в 1842 році, а релігійне відновлення - це просто доля. яку вона наворожила на себе" [36, c. 320-345]. Теоретично, ця пропозиція наголошує на тому, що Бауер зробить практично пізніше перехід від революційного лівого гегельянства до політики реакційного консерваторського гегельянства. Еберлейнс бачить причину цього в тому, що Гегель ототожнює розумне з фактичним або нездатністю інтелектуала прийняти те, що не підходить для мислення як такого: реакція відбулася, тому вона повинна якимось чином інтегруватися в систему. Але якщо воно інтегровано, тобто зрозуміло, отже, необхідне і правильне.
   Бауер висувався на місце в другій прусської палаті. Чотири рази він перемагав але чотири рази відмовлявся від місця. Це кінець політичної кар'єри Бауера до її початку. Його промови були збережені. З одного боку, він вимагає державного протекціонізму, з іншого - визнання пролетарської самоорганізації. У своїх наступних роботах Бауер аналізує невдалу революцію і все більше і більше перетворюється на консерватора. Для нього буржуазія тепер втілює в собі все, що паралізує історичний процес. Це пов"язано з вродженою політичною незалежністю буржуазії, її нездатністю приймати рішення і страхом приймати реальні рішення. Бауер бачить тут історичну місію німецького народу у колонізації слов'ян та угорців. Якщо німці (австрійці) не встигнуть колонізувати слов'ян та угорців, слов'яни та угорці це зроблять з німцами. Сотворіння багатонаціональної держави з Австрійської імперії, за звинуваченням Бауера, це була диверсією слов"яно-угорського населення у парламенті імперії. З гегелівського мислення Бауер напророчив роздроблення на національні держави Австрійській імперії, всход націоналістичних та расистських мислень, які розтягнут німецьку імперію на свої самостійні "нелюдські" держави. Бруно Бауер - приклад переходу від крайнього лівого до крайнього правого політичного мислення, від абстрактного ідеалізму до нелюдського цинізму [36, c. 293-327].
   У берлінському районі Нойкельн знаходиться Бруно-Бауер-штрассе (Im Berliner Stadtteil Neukölln gibt es eine Bruno-Bauer-Straße). Ймовірно, ніхто в цій проблемній області з багатьма емігрантами не зможе нічого відповісти на питання про Бруно Бауера. Бауер жив тут з 1844 року. Його брат Егберт помер і залишив велику родину, яка залишилася ні з чим. Через неї [родину] Бруно Бауер порвав із своїм колишнім життям, i тепер живе як фермер у Нойкельн i в маєтку свого брата. У колишній стайні він організував кабінет з бібліотекою і намагається прикрити їдкий запах навозу і гною тютюновим димом зі своєї трубки. В цьому місці була створена не тільки його основна робота "Христос і Цезар" ("Christus und die Cäsaren"), але і безліч сучасних робіт і статей для газет про політичну ситуацію на Балканах. Щотижня він відправляється в місто на дерев'яному візку. Минулого тижня у кондитера він обміняв газети на натуральні продукти, а потім відвідав друзів. Він входить в свідомість місцевого населення як "відлюдник від Ріксторфа" ("Einsiedler von Rixtorf") - інтелектуальна і скромна людина, яку важко перемогти, "зведену до своєї голови" (маніпулює розумом і замкнута, собі на умі), яка працює не перестаючи. І він [Бруно Бауер] живе так, як завжди хотів - свободним [12, c. 255].
   Бауер не расист за мірками 20-го століття. Тому що він розглядає різноманітні раси як умову історичного успіху народу. Він діагностує процес зруйнування інституту монархіїу європейських країнах. Причиною цього є руйнування переважним індивідуалізмом всіх традиційних патріархальних структур. Бруно Бауер присвятив велику частину своєї інтелектуальної діяльності продовженню цього процесу розпаду на Заході (Падіння Другої Французької Республіки та прихід до влади через переворот Наполеона III у 1851 році з 2 по 10 грудня). Він бачив можливість об"єднання для Німеччини (на Заході, з іншими удільними німецькими князівствами) та з Росією (на Сході) для встановлення пан"європейської гегемонії. Встановлення "Pax Europa" - "Європейського світу". При повному підкоренні індивіда державі, є збіг протилежного, єдиного на більш високому рівні. Бруно Бауер, мислитель-нонконформіст, якого державна влада позбавила своєї посади викладача, і тепер "вільна людина" вітає всемогутню державу російського царя, перед яким існує тільки абсолютне підкорення. Цар (кайзер / цісар) - Дух народу. Цар (кайзер / цісар) - Дух землі. Цар (кайзер / цісар) - Дух Бога.
   В останній період своєї наукового та літературної діяльності, між 1859 і 1868 роками, у світогляді Бауера знову відбулася зміна: з ватажка політичного і філософського радикалізму він став красномовним захисником прусського консерватизму, яким показав себе в публіцистичних статтях і в якості співробітника "Енциклопедій держави і суспільства" ("Staats- und Gesellschaftslexikon'a") в 23 томах (або "Лексикон держави і суспільства") Р. Вагнера. Багато з статей належать самому Бауеру. У них Бауер виявляється інтелектуальним автором цього антисемітського націоналізму на антихристиянської основі, який формує інтелектуальну основу і є безпосереднім попередником націонал-соціалізму. І разом з цим Бауер посідає третє місце в інтелектуальній історії 19-го століття на додаток до антихристиянського тлумача і попередника марксизму. Крім Вагнера (композитора), саме завдяки йому антисемітські ідеї перейшли в консерватизм (саме Вагнер остаточно "перекував" Бауера у своєї ідеї "єврейської змови"). Бауер переконаний, що євреї прагнуть підкорити світ і встановити єврейське світове панування. Він також бачить в них паразитів, які експлуатують і висмоктують довірливих гостей. Основна робота Бауера, "Христос і Цезар", з"явилася в 1877 році, коли Бауер звернувся до одного з основоположників Олександрійської школи філософії Філона Олександрійського (Philos von Alexandria). Бруно Бауер працював над грецькою філософією таким чином, що це можна розглядати як підготовчий етап до християнства. Разом з тим він бачить Філона Олександрійського поруч з Сенекой як фактичного творця образу Месії. Щоб показати це Бауер скасував попередній поділ між профаном і церковною історією, і розглядав політичні та релігійні події як дві сторони загальної тенденції. Яким би "застарілим" Бауер нам не здавався, підняттям історичного питання у теологічному дискурсі Месії залишилося відкритим.
   Бауер у "Христос і Цезар" користувався доробками Гегеля, який свого часу написав книгу "Життя Ісуса" (Das Leben Jesus) (1795 року).
   Робота не мала назви та при житті Гегеля не була опублікована. Вперше видана німецькою мовою в 1907 році.
  
   Гегель у своїй роботі стверджував наступне:
  
   1. Ісус не був Богом.
   2. Ісус не був Месією.
   3. Не було непорочного зачаття Ісуса.
   4. Немає ніякого воскресіння Ісуса.
   5. Не було піднесення Ісуса.
   6. Чудеса Ісуса - казка (наприклад, перетворення води на вино, ходіння по воді, нагодований 5000 людей 5 хлібами, воскресіння Лазаря і інші).
  
   "Сенс його мені зрозумілий, але мені він неприємний", - каже старіючий борець проти християнства, євангельський пастор і історик церкви Герман-Петер Еберлайнс - "його маленькі темні очі, розумні, але грубі, нудьгують у всьому, що їм заважає. Від свого власного усвідомлення і самотності йому довелося піти проти Бога, проти своєї гомосексуальної орієнтації, проти свого християнського віросповідання і проти своєї єврейської крові" [Еберлайнс, 2009, с. 255] (Мал. 3.6).
   Бауер несподівано помер (інфаркт) 13 квітня 1882 року в Ріксдорфе (Rixdorf). Надгробок все ще там - але не в первісному місці. Після відкриття нового кладовища св. Якоба на Херманнштрассе він був перенесений туда [12, c. 255-256].
  
  

ВИСНОВКИ


  
   1. Бруно Бауер є значною історичною постаттю європейського масштабу, що представляє винятковий інтерес як для німецької класичної філософії, так і для історії атеїзму. Завдяки Бауеру була зроблена спроба представити всю історію божественного одкровення умоглядно-критичним чином, тобто в його діалектичному розвитку від Старого Завіту до єврейського світу думки в більш пізні часи, в ранньохристиянську теологію Писання Нового Завіту.
   2. В рамках цієї течії була переосмислена і сформульована Бауером заново проблема взаємин суб"єкта та об"єкта, був розроблений діалектичний метод пізнання і перетворення дійсності.
   3. Бауер стверджував, що мислення в самому собі має містити об"єктивне, щось, що виходить за його межі. І це об"єктивне в мисленні, існує тому, що воно мислить саме по собі, робить себе предметом мислення, "роздвоюється", ділиться на суб'єктивне та об'єктивне значення.
   4. Як молодогельянця Бауера надихала думка Гегеля, що метою і обіцянкою історії є заперечення будь-яких обмежень людської свободи, що Свобода і Розум є рушійними силами історії.
   5. Будучи студентом Г.В.Ф. Гегеля, Бауер був радикальним раціоналістом в філософії, політиці і в біблійній критиці. Бауер досліджував джерела Нового Заповіту, і, починаючи з гелленофілії Гегеля, прийшов до висновку, що раннє християнство більше зобов"язане давньогрецькій філософії (стоїцизму), ніж іудаїзму.
   6. Бауер зацікавлений у розумінні теоретичних базисів церкви. Це не може відбуватися на основі коливання суб"єктивних відчуттів, це вимагає опосередкування окремого суб"єкта і об"єктивного стану. Бруно Бауер сформував цю діалектичну модель для свого життя. Філософія релігії Гегеля допомогла відповісти інтересам Бауера не тільки в поясненні того, що вже існує, а й у виправданні сьогоднішнього і абсолютного, ідеального майбутнього.
   7. Бауер пояснює протиріччя між Євангеліями, кажучи, що вони є джерелом різних усних традицій і що важливо витягти більш-менш велику історичну основу з того, що у них спільного. Однак, оскільки Євангелія мають літературне походження, неможливо відразу знайти "чисто дане і оголене реальне". Месія християнства стає літературної фігурою. Історична основа християнства, таким чином, зруйнована.
   8. Для Бруно Бауера справжня сутність людини - це свобода, це людство, яке долає всі кордони, а його творець - вільна і нескінченна впевненість в собі. Тому історичний рух забезпечить людству перемогу над релігією. У християнина є тільки один крок - подолати християнство. Єврею, оскільки, згідно з Бауеру, він нічого не вніс до просвітництва, а просвітництво "має справжнє місце в християнстві", йому важче. При цьому Бауер постулює перевагу християнства над іудаїзмом. Він парадоксально дотримується лініям класичних антиєврейських стереотипів та наївно претендує на те, щоб судити усю історію як кінцеву мету.
   9. Бауер бачить історичну місію німецького народу у колонізації слов"ян та угорців. Якщо німці (австрійці) не встигнуть колонізувати слов"ян та угорців, слов'яни та угорці це зроблять з німцами. Сотворіння багатонаціональної держави з Австрійської імперії, за звинуваченням Бауера, це була диверсією слов"яно-угорського населення у парламенті імперії. З гегелівського мислення Бауер напророчив роздроблення на національні держави Австрійській імперії, всход націоналістичних та расистських мислень, які розтягнут німецьку імперію на свої самостійні "нелюдські" держави. Бруно Бауер - приклад переходу від крайнього лівого до крайнього правого політичного мислення, від абстрактного ідеалізму до нелюдського цінізму.
    
  

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ


  
   1. Бауер, Бруно // Філософський енциклопедичний словник / В. І. Шинкарук (гол. редкол.) та ін. - Київ : Інститут філософії імені Григорія Сковороди НАН України: Абрис, 2002. - 742 с.
   2. Ленин В.И. По поводу заявления Бунда. Полное собрание сочинений. Издание 5. Том 7. Москва: Политиздат, 1967. - 650 c.
   3. Перепелица О.Н. Буття і насолода: від суб"єкта cogito Декарта до суб"єкта imago де Сада. Sententiae, 2016. С. 82-93.
   4. Перепелица О.Н. Философия маркиза де Сада: перцепт и концепт на фоне нарратива. "Эйдос", 2013. С. 48-51.
   5. Тацит, Корнелий. Сочинения в двух томах. Т.1. Анналы. Малые произведения. Л., Наука, 1969. - 444 с.
   6. Allgemeine Deutsche Biographie. Duncker & Humblot. Leipzig. Band 46, 1902. - 778 с.
   7. Bauer, Bruno. Die Judenfrage, 1843. - 128 с.
   8. Breckman, Warren. Die Entthronung des Selbst. Marx, die Junghegelianer und der Streit um den Begriff der Persönlichkeit. In: Dialektik: Enzyklopädische Zeitschrift für Kulturphilosophie. 1, 2002.
   9. Breckman, Warren. Die deutschen Radikalen und das Problem des Nationalcharakters 1830-1848. In: Marx-Engels Jahrbuch, 2009. - 238 с.
   10. Dieter, Henrich. Between Kant and Hegel: Lectures on German Idealism, Harvard University Press, 2003. - 400 с.
   11. Dudley, Will. Understanding German Idealism, 2007. - 224 с.
   12. Eberleins, Hermann-Peter. Biographie Bruno Bauer: Vom Marx-Freund zum Antisemiten, 2009, Dietz, Berlin. - 255 с.
   13. Engelmann, Hans. Die Entwicklung des Antisemitismus im 19. Jahrhundert und Adolf Stoeckers "Antijüdische Bewegung". Theol. Dissertation. Erlangen, 1953. - 152 c.
   14. van den Bergh Eysinga, G.A. "Aus einer unveröffentlichten Biographie von Bruno Bauer. Bruno Bauer in Bonn 1839-1842". Annali Feltrinelli, Vol. 6, 1963. - 725 c.
   15. Fromm, Eberhard. Geistiger Kopf der Junghegelianer. Edition Luisenstadt, 1997. С. 50-56.
   16. Heman, Carl Friedrich. Die religiöse Weltstellung des jüdischen Volkes. Hinrichs, Leipzig 1888. Zitiert in: Verein der Freunde Israels (Hrsg.): Judaica: Beiträge zum Verständnis des jüdischen Schicksals in Vergangenheit und Gegenwart, Band 53. Evangelische Judenmission / Stiftung für Kirche und Judentum, Zwingli, Basel 1997. - 141 c.
   17. Herzl, Theodor. Der Judenstaat. M. Breitenstein's Verlags-Buchhandlung, 1. Auflage. Berlin und Wien, 1896. - 86 с.
   18. Ideen für den Unterricht zum Lutherjahr 2015 - ab Klassenstufe 8; mit Kreativwettbewerb "Mein TAG - mein Erkennungszeichen!"; ein Projekt der Stiftung Lesen gemeinsam mit der Staatlichen Geschäftsstelle "Luther 2017" / [verantw.: Jörg F. Maas. Red.: Silke Schuster. Fachautoren: Burkhard Hoffmann; Sönke Krützfeld; Markus Reinbold]. - Mainz: Stiftung Lesen, 2015. - 37 Bl.: III
   19. Leopold, David. "The Hegelian Antisemitism of Bruno Bauer," History of European Ideas. Vol. 25, 1999. - 339 c.
   20. Mayer, Gustav. "Die Anfänge des politischen Radikalismus im vormärzlichen Preußen," Zeitschrift für Politik, Vol. 6, 1913, Heft 1, Sonderdruck. - 744 c.
   21. Moggach, D. and Schimmenti Gabriele eds., Bruno Bauer. Sui Principi del Bello, Palermo University Press, 2019. - 162 с.
   22. Muirhead, J. H. How Hegel Came to England. New Series, Vol. 36, No. 144 (Oct., 1927), pp. 423-447 (25 pages). Oxford University Press.
   23. Oesterreich, P.L. Fichtes philosophische Religion in der Anweisung zum seligen Leben. In: A. Franz/W. G. Jacobs (Hrsg.), Religion und Gott im Denken der Neuzeit, Paderborn/München/Wien, 2000. - 228 c.
   24. Pannekoek, Anton. Behrens, Diethard. Mattick, Paul. Marxistischer Anti-Leninismus. Softcover, 1990. - 232 с.
   25. Peled, Yoav. "From Theology to Sociology: Bruno Bauer and Karl Marx on the Question of Jewish Emancipation," History of Political Thought. Vol. 13 (3), 1992. - 784 c.
   26. Potepa, Maciej. Handbuch Deutscher Idealismus. 2005. - 252 c.
   27. Quante, Michael. "Rezension: Der Redaktionsbriefwechsel der Hallischen, Deutschen und Deutsch-Französischen Jahrbücher (1837-1844), 2010. Hrsg. Martin Hundt", Hegel-Studien. Vol. 45. - 285 c.
   28. Spahn, Martin. Holy Alliance. The Catholic Encyclopedia. Vol. 7. New York: Robert Appleton Company, 1910. Sandkühler, Hans Jörg. Handbuch.
   29. Deutscher Idealismus, 2005. - 440 с.
   30. Sass, Hans-Martin. "Bruno Bauers Idee der Rheinischen Zeitung", Zeitschrift für Religions- und Geistesgeschichte. Vol. 19, 1967. - 384 c. Sass, Hans-Martin. "Bruno Bauer"s Critical Theory". Philosophical Forum. Vol. 8, 1978.
   31. The Jubilee of the first Zionist Congress, 1897-1947. - 110 с.
   32. de Vos, Lu. "Rezension: The New Hegelians, ed. Douglas Moggach" Hegel-Studien, Vol. 46, 2012. - 368 c.
   33. Wallat, Hendrik. Das Bewusstsein der Krise Marx, Nietzsche und die 33. Emanzipation des Nichtidentischen in der politischen Theorie. Edition Moderne Postmoderne, 2009. - 598 с.
   34. Waser, Ruedi. Autonomie des Selbstbewußtseins. Eine Untersuchung zum Verhältnis von Bruno Bauer und Karl Marx (1835-1843). Tübingen, 1994. - 240 с.
   35. Zarnado, Aldo. Bruno Bauer Hegeliano e Giovane Hegeliano. In: Rivista Critica di Storia Della Filosofia. Vol. 21, 1966. - 120 c.
  

ДОДАТКИ


  
 []

  
   Мал. 1
  
   "Батьки" німецького ідеалізму
  
  
 []

   Мал. 2
  
   Схема створення історичної постаті Христа
  
  
 []

   Мал. 3.1
  
   Сімейне дерево Бауерів
  
  
 []

   Мал. 3.2
  
   В університетські роки. У віці приблизно 20-25 років [21, c. 67]
  
  
 []

   Мал. 3.3
  
   Філософська схема Бауера
   Бауер вважавав архе це дух, який сформував природу, вона в свою чергу має певні матеріалістичні закони (логічні) і це все осягається людиною задопомогою історії
  
  
 []

   Мал. 3.4
  
   Бауер вважав, що з фізики з'являється логіка. З логіки формується етика (автомная логіка) кожного суспільство
  
  
 []

   Мал. 3.5
  
   Бруно Бауер за кілька років перед інфарктом [21, c. 130]
  
  
 []

   Мал. 3.6
  
   Написано: "Тут лежить / спочиває доктор філософії Бруно Бауер. 6.9.1809-13.1.1882.Він був громадянином Ріксдорфа" [21, c.150]
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"