Кузнецов Михаил Юрьевич : другие произведения.

Використання ТехнологIй Iнтерактивного Навчання У ПрофесIйнIй ПIдготовцI МайбутнIх ФахIвцIв У ГалузI ФIлософIЇ

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Модернiзацiя вищої освiти вимагає нових пiдходiв до органiзацiї навчально-виховного процесу, одним з яких є використання викладачами ВЗО iнтерактивних технологiй навчання, якi спряють продуктивнiй навчально-пiзнавальнiй дiяльностi студентiв. Основна мета даних тез полягає в обґрунтуваннi значення використання технологiй iнтерактивного навчання, виходячи iз сучасних потреб сьогодення, та наведеннi прикладiв їх практичного застосування у професiйнi пiдготовцi майбутнiх фахiвцiв у галузi фiлософiї Харкiвського нацiонального унiверситету iменi В.Н. Каразiна.

ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГIЙ IНТЕРАКТИВНОГО НАВЧАННЯ У ПРОФЕСIЙНIЙ ПIДГОТОВЦI МАЙБУТНIХ ФАХIВЦIВ У ГАЛУЗI ФIЛОСОФIЇ

  
   Ключовi слова: сучасна освiта, iнтерактивне навчання, iнновацiйна дiяльнiсть викладача вищої школи, навчально-виховний процес.
  
  
   Трансформацiйнi процеси, якi вiдбуваються у сучаснiй освiтi, вимагають вiд викладача вищої школи готовностi до iнновацiй, що включає в себе постiйний i вдумливий особистий саморозвиток, iнтеграцiю нововведень в навчальний процес i адаптацiю пiд реалiї мiнливої дiйсностi (наприклад, пандемiї Covid-19).
   Середовище, що оточує людину, є одним з ключових факторiв її iснування. Сьогоднi життя швидко видозмiнюється пiд впливом технологiчних та iнформацiйних процесiв. Якщо людина не зумiє пристосуватися до сучасних реалiй, то вона гарантовано буде не конкурентноздатною.
   Спостережувана тенденцiя розвитку суспiльства все бiльше викликає потребу у нестандартно думаючих творчих особистостях. На даний час, традицiйна пiдготовка фахiвцiв, що орiєнтується на формування знань, навичок та умiнь у предметнiй областi, все бiльше вiдстає вiд сучасних вимог. Основою сучасної освiти повиннi бути не стiльки навчальнi дисциплiни, скiльки способи мислення та дiяльностi студентiв. Завданням будь-якого вищого закладу є не тiльки випуск фахiвцiв, якi отримують пiдготовку високого рiвня, але i включення студентiв ще на стадiї навчання в розробку принципово нових технологiй, адаптацiї цих технологiй до реальних умов виробничого середовища. У процесi навчання важливо розвивати у студентiв такi здiбностi, як творча активнiсть, креативне мислення, вмiння оцiнювати, рацiоналiзувати та швидко адаптуватися до мiнливих потреб ринку.
   Основна метаданих тез полягає в обґрунтуваннi значення використання технологiй iнтерактивного навчання, виходячи iз сучасних потреб сьогодення, та наведеннi прикладiв їх практичного застосування у професiйнi пiдготовцi майбутнiх фахiвцiв у галузi фiлософiї Харкiвського нацiонального унiверситету iменi В.Н. Каразiна.
   "<...> основними методами формування телеiнформацiйної культури та соцiальної мотивацiї студентi визначено: лекцiї, бесiди, дискусiї, метод творчих завдань, обговорення соцiально важливих проблем, спрямованих на стимулювання професiйної, моральної, культурної та полiтичної мотивацiї студентiв; аналiз телевiзiйних ситуацiй: ситуацiй-iлюстрацiй (телевiзiйних сюжетiв, телефiльмiв, якi вмiщують приклади соцiальної активностi, людяностi, патрiотизму, героїзму, високоморальностi, справедливостi i т. п.); ситуацiй-оцiнок (аналiз телеiнформацiї, що мiстить оцiночнi судження, думки); ситуацiй-проблем (аналiз соцiальних проблем, якi пiдiймаються у телепередачах, телефiльмах). Аналiз телевiзiйних ситуацiй слугував основою для прийняття правильних рiшень, сприяв формуванню соцiально значущих якостей, установок, цiнностей студента, нiвелював негативнi телевiзiйнi впливи" [7, с. 199-200].
   Педагогiчна технологiя - це розумна у всiх деталях модель спiльної педагогiчної дiяльностi щодо проектування, органiзацiї та проведення навчального процесу з безумовним забезпеченням комфортних умов для учнiв та викладачiв [5, с. 4].
  
   Формальним, неформальним та iнформацiйним утворенням є:
  
   - "формальна освiта, що завершується видачею загальновизнаного диплома або атестата;
   - неформальна освiта, звичайно не супроводжується видачею документа, що вiдбувається в освiтнiх установах або громадських органiзацiях, клубах та гуртках, а також пiд час iндивiдуальних занять з репетитором або тренером;
   - iнформацiйна освiта, наша iндивiдуальна пiзнавальна дiяльнiсть, що супроводжує наше повсякденне життя i не обов'язково носить цiлеспрямований характер" [6, с. 25].
  
   Iновацiйний пiдхiд, до якого, на мою думку, сучасний професiйний педагог зобов'язаний вдатися, виступає у постiйному застосуваннi iнтерактивного типу навчання.
   Iдея подiбного iнтерактивного навчання виникла у серединi 1990-х рокiв з появою та початком активного розвитку мережi Iнтернет.
   Поняття "iнтерактивний" походить вiд англiйського "interact" ("inter" - "взаємний", "act" - "дiяти"). Iнтерактивне навчання - це спецiальна форма органiзацiї пiзнавальної дiяльностi. Вона має на увазi цiлком конкретнi i прогнозованi цiлi. Одна з таких цiлей полягає у створеннi комфортних умов навчання, при яких студент або слухач вiдчуває свою успiшнiсть, свою iнтелектуальну спроможнiсть, що робить продуктивним сам процес навчання.
   "Розгортатися у професiї, значить виконувати ролi: викладача, громадянина, науковця, вдаючись до фiлософської рефлексiї "залученого життя". Але на вiдмiну вiд викладання, де - рефлексiя постфактум, громадянська позицiя людини iнтелектуальної професiї потребує продукування концептiв, якi б впливали на правила гри, замикаючи академiчний досвiд з запитами на змiни. У цiй дузi перетину смислiв фiлософом генерується нова реальнiсть <...>" [3, c. 106].
  
   У педагогiцi вiдрiзняють декiлька моделей навчання:
  
   1) пасивна - той, якого навчають виступає в ролi "об'єкта" навчання (слухає та дивиться);
   2) активна - той, якого навчають виступає "суб'єктом" навчання (самостiйна робота або творчi завдання);
   3) iнтерактивна - взаємодiя. Iнтерактивне навчання передбачає моделювання життєвих та професiйних ситуацiй, використання рольових iгор, спiльне вирiшення проблем. Виключається домiнування будь-якого учасника навчального процесу або будь-якої iдеї. З об'єкта впливу студент стає суб'єктом взаємодiї. Вiн сам бере активну участь в процесi навчання, слiдуючи своїм iндивiдуальним маршрутом.
  
   Оптимальне навчання з'являється тодi, коли у людей є можливiсть проявляти дiяльнiсть, взаємодiю (iнтерактив) [1, с. 5-12].
   Впровадження технологiй iнтерактивного навчання - одне з найважливiших напрямкiв в досконалення пiдготовки студентiв у сучасному ВЗО. Основнi методичнi iнновацiї пов'язанi сьогоднi зi застосуванням саме iнтерактивних методiв навчання [8, с.44-50].
   Не слiд забувати, що всi ми люди, якiм ають свої повсякденнi стреси та бажання. Особливо це варто враховувати пiд час проведення занять, де важливо ставитися з терпiнням i стримуватися в будь-яких ситуацiях.
   "Константнi величини психосоцiокультурної матрицi вiд повсякденностi "переймаються" якостями, по-перше, iнтенцiональностi, тобто здатностi до очевидностi на феноменальному, iнтенцiональному рiвнi, по-друге, трансiсторичностi, тобто здатностi до iсторичної (трансiсторичної) далекодiї. У той же час свiт фiлософiї як множиннiсть iндивiдуальних фiлософувань "накладає" на них вимоги, по-перше, бiнарностi, тобто здатностi стимулювати семантичну активнiсть, по-друге, амбiвалентностi, тобто здатностi iнiцiювати iндивiдуально-особистiсне мислення. Цi якостi константних елементiв психосоцiокультурної матрицi обґрунтовуються i онтологiчною структурою свiту повсякденностi, i сутнiсною характеристикою свiту фiлософiї" [2, c. 65].
  
   Наведу кiлька прикладiв апробацiї iнтерактивного методу викладання з практики наших викладачiв за час мого навчання в Харкiвському Нацiональному унiверситетi.
  
   1. "Релiгiєзнавство" (II курс, 1 семестр) - професор Панков Георгiй Дмитрович. Пiд час заняття органiзував нас в групи за принципом "мозаїка". "Мозаїка" - метод, який передбачає об'єднання учасникiв в невеликi групи (не бiльш як 2 осiб) для роботи над матерiалом богословської роботи. У нашому випадку це були книги, в першому випадку, "Книга Iова", i, в другому випадку, "Бхагавад-гiта", якi попередньо були розбитi на частини. Кожен член групи читав (виступав/робив доповiдь) по своїй частинi матерiалу, стаючи експертом в її змiстi. Таким чином, в подальшому, кожен учасник "мозаїки" мiг викладати засвоєний змiст iншим студентам на семiнарi.
  
   2. "Фiлософська епоха вiдродження" (II курс, 2 семестр) - доцент Шильман Михайло Євгенович. Органiзував "Судове засiдання", де жеребкуванням (тягнули короткий сiрник) визначили, хто буде виступати за християн, а хто за язичникiв. Частина студентiв виступала на боцi папи римського Євгенiя IV (обвинувачами-папiстами), а iнша частина на сторонi Лоренца Валла (захисниками-епiкурейцями). Читали працю наклепникiв з римської курiї ("Opera omnia") i Валла, з його вiдповiддю наклепникам опусом ("Апологiя"). Потiм, кожна зi сторiн вiдстоювала власну честь та особистiснi позицiї. За результатами проведеного конкурсу "валловци" здобули перемогу.
  
   3. "Психологiя" (II курс, 2 семестр) - доцент Харченко Андрiй Олександрович. Запропонував i провiв "Уроки самоiдентифiкацiї" (статi, вiку, нацiональностi). Ознайомилися з рекомендованою лiтературою. Потiм, на семiнарах, пiд керiвництвом викладача, шляхом малювання звичайних кiл на аркушi паперу (колами Леонардо Ейлера) "зчитували" один одного. Пiзнавальне i захопливе заняття.
  
   Список можна продовжувати i далi. Я привiв тiльки найбiльш феноменологически яскравi спогади вiд проведених за допомогою iнтерактивного методу навчання, занять. Особливо вiдзначу, що всi нашi викладачi, та, майже всi, що читали факультатив, використовують iнтерактивний метод викладання.
   "<...> ефективне управлiння процесом навчання можливе при виконаннi низки вимог: формулюваннi цiлей навчання; виявлення вихiдного рiвня (стану) процесу; розробка програми дiй, яка передбачає основнi перехiднi стани процесу навчання; отримання iнформацiї про стан процесу навчання (зворотнiй зв"язок) та переробка iнформацiї, отриманої по каналу зворотнього зв"язку, внесення в навчальний процес корекцiйних впливiв" [4, с. 154].
  
   Висновоки:
   - Iнтерактивнi технологiї навчання займають важливе мiсце у навчально-виховному процесi унiверситету.
   - Викладач, який володiє можливiстю доступу до величезних масивiв iнформацiї, здатний виокремити краще, просте й дохiдливе для своїх вихованцiв.
   - Наставник, який бажає самовдосконалюватися, завдяки фiнансовому стимулюванню, може освоїти iнтерактивний метод навчання.
   - Викладач, який володiє класичними методами подачi матерiалу (начитування лекцiй, проведення семiнарських занять та iнше), придатний для осягнення iнтерактивного методу навчання. Вiн, iнтегрувавши iнтерактивний спосiб викладання у свою власну практику, у свою навчально-виховну дiяльнiсть, полiпшить засвоюванiсть навчального матерiалу учнями.
   - Треба визнати, що мiжнародна пандемiя активiзувала та мобiлiзувала людськi ресурси для досягнення найкращого результату в осягненнi нових знань.
  
Список використаних джерел

  
  1. Интерактивные методы, формы и средства обучения: методические рекомендации для студентов и преподавателей кафедры психологии / сост.: И. А. Агеева, И. А. Лысенкова, Е. С. Борченко. Бишкек: КРСУ, 2017. 84 с.: ил.
  2. Карпенко, I.В. Фiлософiя i свiт повсякденностi / I.В. Карпенко // Фiлософськi обрiї. - 2009. - ? 22. - С. 59-71.
  3. Корабльова Н. С. Ризики i небезпеки свiту без фiлософiї // Матерiали I Мiжнародної науково-практичної конференцiї "Фiлософiя в сучасному свiтi", 20-21 листопада, 2020 р. С. 105-110.
  4. Крейдун Н. П. Управлiння навчальною дiяльнiстю студентiв: психологiчний аспект / Надiя Петрiвна Крейдун, Наталiя Анатолiївна Маєвська // Управлiння в освiтi : збiрник матерiалiв V Мiжнародної науково-практичної конференцiї, 14-16 квiтня 2011 року / Iнститут iнновацiйних технологiй i змiсту освiти [та iншi]. - Львiв : Видавництво Львiвської полiтехнiки, 2011. - С. 153-154.
  5. Лазутченкова Е.Г. Методическое пособие по педагогическим технологиям. РЦ СПб Колледж туризма. 2014. 35 с.
  6. Меморандум непрерывного образования Европейского Союза. Адукатар. - ? 2 (8). - 2006. - С. 24-27.
  7. Шведова, Я. В. (2015). МЕДIАОСВIТА ЯК ЗАСIБ ФОРМУВАННЯ МЕДIАКУЛЬТУРИ СТУДЕНТIВ. Науковi записки кафедри педагогiки, (26), 193-200.
  8. Norwich B. Education and Psychology in Interaction: Working With Uncertainty in Interconnected Fields. Routledge. 2002. 270 c.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"