11-20 Зборнік дэтэктываў з серыі Кілмайстар пра Ніка Картэра,
11. Сетка шпіёнаў Web of Spies
12. Шпіёнскі замак Spy Castle
13. Грозныя (Жудасныя) The Terrible Ones
14. Полымя дракона Dragon Flame
15. Ханой Hanoi
16. Ключ небяспекі Danger Key
17. Аперацыя Голад Operation Starvation
18. Атруцільнікі розуму The Mind Poisoners
19. Зброя ночы The Weapon of Night
20. Залаты змей The Golden Serpent
Нік Картэр
Сетка шпіёнаў
Назва арыгінала: Web Of Spies
перавёў Леў Шклоўскі ў памяць аб загінуўшым сыне Антоне
1. ЧОРНАЯ КАРТА
Яго зброя была адпраўлена ў Танжэр у запячатаным дыпламатычным паштовым пакеце. Калі вялікі рэактыўны самалёт накіраваўся да афрыканскага ўзбярэжжа, і залітая сонечным святлом белая пляма пачала прымаць формы асобных будынкаў старога і новага горада, у Ніка Картэра паўстала адчуванне, што ён толькі злёгку аголены. Нашэнне люгера, штылета і газавай бомбы стала для яго другой натурай. Але Хоук, яго начальнік, забараніў гэта. На гэты раз гэта было асабліва далікатнае заданне першараднай важнасці, і ўсё магло пайсці не так, як трэба. Вядома, нешта пойдзе не так; гэта заўсёды здаралася! Але ўсё ж трэба было прыняць усе магчымыя меры засцярогі. N3 прыйшлося прайсці мытню ў звычайным парадку, але паспяшацца і звязацца з Gay Lord.
Гей! Гэта была дзяўчына! Нік крыху усміхнуўся пра сябе. Яго ўсмешка крыху памякчэла, калі ён прышпіліў рамень бяспекі, і загарэлася таблічка «не курыць». Скрупулёзна асцярожны, каб захаваць туманны, напаўп'яны выраз на счырванелым твары, ён дазволіў сваёй памяці вярнуцца на некалькі гадоў - пяць гадоў, калі быць дакладным.
У апошні раз ён сустрэў высокую светлавалосую Гей Лорд у Ганконгу. Яны былі ідэальна настроены, хоць тое начное купанне і іх прыгоды ў раёне Ван-Чай маглі скончыцца катастрофай для іх абодвух. Яны абодва былі на працы, але выконвалі розныя заданні, і іх нельга было бачыць разам. Але палымяная прынада іх гармонаў была занадта моцнай, каб яе ігнараваць. Яны выбралі танны нумар у танным гатэлі ў Ван Чай… у тую самую ноч, калі паліцыя прыйшла да высновы, што гатэль De Purpleen Draak быў рассаднікам кантрабандыстаў наркотыкаў і што неабходна здзейсніць рэйд.
Нік зноў весела ўсміхнуўся. Цяпер гэта было пацешна, але тады ён думаў інакш. Гей і ён, як вар'яты беглі па дахах; ён у трусах, а яна толькі ў трусіках, прыціскаючы вопратку да голай грудзей. Усмешак Ніка знік, і ўнутры яго ўсё яшчэ заставалася трывожнае адчуванне. Калі Хоук калі-небудзь даведаецца! Але не даведаецца. Ён задавалася пытаннем, ці была Лорд Гей усё яшчэ такой прыгожай дзяўчынай. Пяць гадоў могуць мець вялікае значэнне, асабліва ў іх прафесіі. Адно можна было сказаць напэўна: цяпер яны абодва сталі старэйшыя і мудрэйшыя. Інакш і быць не магло, бо яны абодва былі жывыя!
«Мсье Х'юз ... вы яшчэ не падпісалі маю кнігу!» Сцюардэса, старанна дагледжаная францужанка, стаяла побач з яго крэслам і працягвала кнігу ў яркім чырвона-жоўтым супервокладцы. Яна паглядзела на яго з усмешкай, яе круглае мяккае сцягно прыціснулася да яго локця. Ён быў трошкі стары, гэты амерыканскі аўтар, крыху сагнуць, але ўсё ж ён адрозніваўся ад іншых. Аўтар апошняга амерыканскага бэстсэлера, які, несумненна, купаўся ў грошах сваіх ганарараў. Ніколь як бы спадзявалася, што ён запросіць яе на вячэру ў той вечар, таму што ў яе ўсё ж такі быў дзень адпачынку. Гэта магло быць весела ... калі б толькі ён быў цвярозым! Таму што м-сье Х'юз піў як друшляк. Насамрэч ён быў п'яніцам. Тым не менш, Ніколь спадзявалася, што ён паабедае з ёй. Як дзяўчына, вы ніколі нічога не маглі ведаць ...
Нік Картэр, N3, які дасягнуў найвышэйшага рангу ў AX, а менавіта KILLMASTER або майстры-забойцы, прапусціў мінулае і хутка вярнуўся ў сучаснасць. Вокладка яго кнігі была вельмі працаёмкай і дарагой, і ім спатрэбілася шмат часу, каб яе зняць. Аўтограф, пэўна, трэба было паставіць. Картэр скрывіўся і ўзяў кнігу. Яна была зусім новай, неразрэзаны і пахла друкарскай фарбай.
"Дай сюды, мілая", - сказаў ён сцюардэсе. "Я буду шчаслівы зрабіць гэта для вас". Ён паляпаў яе па мяккім сцягне і быў крыху здзіўлены, што яна не здрыганулася. «Я буду рады наведаць вас. І, можа, я табе таксама спадабаюся, ці не так? Нік трымаў вялікі і ўказальны пальцы на адлегласці некалькіх цаляў. - А вы падумалі, у вас будзе час зрабіць глыток у апошнюю хвіліну? Можа быць, яшчэ крыху гэтага напою Fundador? Разумееце, я еду ў Іспанію, і таму я павінен абвыкнуць да іх напояў! Ён занадта моцна смяяўся, і пасажыры глядзелі на яго.
Дзяўчына на імгненне завагалася, але потым нахілілася да яго. Яе нага яшчэ мацней прыціснулася да яго рукі. Яна прашаптала яму: «Цяпер прынясу, мсье Х'юз. Пачакайце троху. Я вярнуся.' Яна выслізнула, яе ягадзіцы абуральна падскоквалі пад цеснай уніформай.
Нік адкрыў кнігу і напісаў свой псеўданім на форзацы з надпісам: Дзякуй за прыемнае падарожжа; З найлепшымі пажаданнямі - Кенэт Людвел Х'юз. Нік перавярнуў кнігу і паглядзеў на фатаграфію на адваротным баку супервокладкі. Яму хацелася насмешліва ўсміхнуцца, але ён гэтага не зрабіў. Ён гуляў сваю ролю і не павінен быў быць выкрыты. Вы ніколі не ведаеце, хто назірае за вамі, і спрабуе прачытаць па вашым твары або вуснаў, пра што вы думаеце. Але карціна здалася яму пацешнай. Ён сядзеў, прыхінуўшыся да каміна, у твідавым гарнітуры і паліў трубку. Ён быў вельмі падобны на тое, як ён выглядаў зараз, з сівізной валасамі на скронях, сівымі вусамі і гумовымі падушачкамі на шчоках, каб зрабіць яго твар шырэй. Ён ішоў, сагнуўшыся, у пенснэ без аправы, прымацаваным да лацкана шырокай чорнай стужкай. (Гэтыя чортавы акуляры зусім не падыходзілі, і ў яго хварэў нос. Як толькі ён прыехаў у Іспанію, ён скінуў іх і замест гэтага надзеў сонцаахоўныя акуляры. Большасць пісьменнікаў і мастакоў на Коста-Брава, вядома ж, так і паступалі).
Так… гэтае пакрыццё было працаёмкім і дарагім. Ястраб распрацоўваў гэтую ролю даволі доўгі час, пакуль не атрымаў для яе прыдатнае заданне. Кніга была напісана прафесійным аўтарам задоўга да гэтага, і на ёй не было даты публікацыі. Рэкламныя аб'явы былі размешчаны ў літаратурных раздзелах асноўных газет Злучаных Штатаў, уключаючы New York Times. Адбыліся кактэйльныя вечарынкі, радыё і тэлеінтэрв'ю, і ў афіцыйны дзень публікацыі было выпушчана 5000 асобнікаў, і ўсё гэта фінансавалася AX. Гэта была добрая вокладка, і зараз ён павінен быў выглядаць як яна, цалкам аддаючы сябе ролі. Ён быў лядашчым журналістам-фрылансерам сярэдніх гадоў, які, нарэшце, патрапіў у яблычак. Ён напісаў бэстсэлер, па якім неўзабаве павінен быў быць зняты фільм, - гаварылася ў якая ўводзіць у зман рэкламе, - і зараз ён адправіўся на Коста-Брава, каб выпіць і пачаць сваю наступную кнігу.
Сцюардэса вярнулася з іспанскім брэндзі Ніка. Ён праглынуў напой і ўсміхнуўся ёй. 'Дзякуй дарагая. Гэта мяне радуе». Ён старанна чапляўся за сялянскі акцэнт Сярэдняга Захаду.
У час палёту ён правяраў сваіх спадарожнікаў, але не знайшоў падстаў для турботы. На яго не звярнулі асаблівай увагі. Ён адразу ж паказаў сябе п'е падчас гэтай паездкі, і людзі прынялі гэта, нават калі яны не выказвалі жадання набліжацца, што вельмі добра паслужыла N3 ў яго абліччы.
Вялікі самалёт прызямліўся. Насавое кола рыпела, пакідаючы на залітым сонцам бетоне рэшткі гумы блакітнага колеру. Нік выцягнуў з-пад сядзення свой чамадан з пішучай машынкай. Ад апошняга напою ён стаў крыху мокрым. Ён мог выпіць шмат алкаголю, і лекары ў AX далі яму некалькі таблетак, каб супрацьдзейнічаць наступствам празмернага ўжывання алкаголю, але нялёгка гуляць ролю п'янага, не будучы п'яным. Яму прыйшлося паспрабаваць, каб ён заставаўся на нагах і адчуваў сябе нармальна.
У адпаведнасці з роляй, якую ён гуляў, ён сціснуў ягадзіцу бортправадніка, калі выходзіў з самалёта. Яна ўсміхнулася яму, зусім не раззлаваўшыся, і нават выглядала крыху расчараванай. «Да спаткання, мсье Х'юз», - крыкнула яна яму ўслед. "Яшчэ раз дзякуй за кнігу".
«Жанчыны - дзіўныя істоты», - падумаў Нік, чакаючы багажу на мытні. Ён даў гэтай дзяўчыне ўсе падставы абурацца і нават даць яму аплявуху, але яна не зрабіла ні таго, ні другога. Насамрэч яна нават здавалася расчараванай. Што яна думала? Што ён з ёю звяжацца?
Ён паглядзеў у люстраное шкло вітрыны і вывучыў аблічча пісьменніка Кеннета Людвела Х'юза. Што вабіла ў гэтай старой фальшывай постаці прыгожых дзяўчат? Цяжка сказаць. Ён быў добрага целаскладу, але хадзіў з апушчанымі плячыма, а шэры гарнітур Арлона яму не падыходзіў. Фетравы капялюш з вузкімі палямі мог бы надаць яму асаблівы шарм, калі б ён не стаяў проста на галаве з апушчанымі спераду палямі. Яго твар быў пакрыты гумовымі падушачкамі і быў ярка-чырвоным ад выпіўкі. На вачах у яго былі карычневыя кантактныя лінзы - без якога-небудзь эфекту павелічэння - з-за чаго ён выглядаў сумным і абмяклае. Вусы былі колеру солі і перцу - шэдэўр аддзела маскіроўкі AX з месячнай гарантыяй. Не… Кэнэту Людвелу Х'юзу не было чым прыцягваць сімпатычных дзяўчын. Апроч грошай, а можа быць, і славы поспеху. Нік уздыхнуў. Яму нават было непрыемна, калі яго другое "я" сутыкнулася з малпай! Магчыма, аднойчы ён і гэтая бортправадніца змогуць сустрэцца на больш роўных умовах.
Тым часам яго чакала задача. Дзеянне Сафо. Заданне: выкраданне англічанкі-лесбіянкі, вядомага вучонага, якая ўжо была выкрадзена рускімі, але не ведала пра гэта!
Увесь час, пакуль Нік думаў, ён вывучаў сваё асяроддзе. Яго вочы за карычневымі кантактнымі лінзамі блукалі ў пошуках небяспекі. Ён нічога не знайшоў. Яго прыкрыццё пакуль трымаецца добра - што і было задумана.
Ношчык у паношанай карычневай джэлаб кінуў да ног Ніка вялікі чамадан. Ён быў хударлявым чалавечкам і цяжка дыхаў ад знямогі. На фоне бязлітаснага сонца ён насіў памятую чырвоную чачу. Некалькі зубоў, якія засталіся ў яго ў роце, былі цёмна-карычневымі, і ён выдыхнуў агідна салодкі пах кіфа. Ён нахіліўся да Ніку Картэра і сказаў хрыплым шэптам:
«Я лічу, што гэта тваё, дарагі сябар. Скура насарога, і ўсе этыкеткі ў патрэбным месцы. Але што вы падарыце бедняку ў чацвер?
Нік дастаў з кішэні трубку з верасовага дрэва і набіў яе тытунем з буйнымі кудзеркамі. Праклён! Нешта ўжо пайшло не так! Гэта быў узгоднены экстраны падыход, калі ў Геі Лорд нешта не так і яна не зможа сустрэцца з ім, як планавалася. Ён паднёс да трубкі запаленую запалку і, не гледзячы на мужчыну, прамармытаў: «Тады я іх трахну; дзённыя злодзеі не заслугоўваюць лепшага».
«Гэта правільны адказ», - сказаў неахайны араб. «Ты выйграў калядную індычку, чувак. Я Роджэрс з МІ5. Усё пайшло крыху перакасяк, таму мне прыйшлося злавіць вас і паведаміць. Але лепш тут не балбатаць - дастань грошай і пачынай гандлявацца! Я злодзей, рабаўнік і ганьба перад Алахам! Ніхто не заўважыць, калі мы гэта зробім. Тут гэта вельмі распаўсюджана».
Нік дастаў з кішэні некалькі дырхамаў і памахаў імі ў паветры. «Я не павінен ведаць арабскую, - прашаптаў ён. «Мне давядзецца пагаварыць з табой па-ангельску».
«Гэта нармальна, - сказаў Роджэрс з МІ5. Ён ускінуў свае худыя рукі і заклікаў мір і Алаха ў якасці сведак таго, што багаты амерыканец Эфендзі спрабаваў яго здрадзіць. Яго, Ахмеда, які павінен быў накарміць дзесяць дзіцячых ротаў, і неўзабаве да іх дабавіцца адзінаццаты рот! Эфендзі быў, без сумневу, вылюдак хворага вярблюда!
«Ты кавалак злодзея і ілжэш аб узломе!» - хрыпла крыкнуў Нік. Ён падняў манету. «Цэлы дырхам, каб прынесці партфель на сотню ярдаў! Пілавінне нібы вылезлі з тваёй галавы! Я не падумаю пра гэта! Ты можаш атрымаць паўдырхама і больш нічога!
Выпадковы мінак пасмейваўся з гэтай сцэны, але гэта нікога не цікавіла.
Затаіўшы дыханне, Нік здолеў зрабіць выгляд, быццам вось-вось выбухне ад лютасці. 'Што тут адбываецца? Яны ўзарвалі турыстычнае агенцтва? У Гей Лорд было турыстычнае агенцтва ў Танжэры, якое служыла ёй прыкрыццём. Роджэрс у лютасці штурхнуў нагой. Ён штурхнуў вялікі чамадан і завыў ад болю, сціскаючы брудны вялікі палец нагі. «Не ўзарвана. Прынамсі, пакуль. Але яны атрымалі па пошце чорнага павука, чувак, і гэта ня вельмі добра. Ведаеце, як знак чорнай рукі. Такім чынам, мы сабраліся разам, вы і мы, і вырашылі, што гаспадару пакуль не трэба падарожнічаць. Дарэчы, калі яе прычыненне парушана, вам лепш трымацца ад яе далей. Я павінен быў вам гэта сказаць, а потым вам давядзецца залезці ў нейкі гатэль і адтуль узяць справу ў свае рукі. Мы можам спыніць размаўляць зараз – убачымся пазьней, калі вы пройдзеце мытню».
Нік Картэр, ён жа Кенэт Ладвел Х'юз, прайшоў праверку без якіх-небудзь праблем. Вялізны куфэрак са скуры насарога выклікаў каментары, але толькі з-за сваіх памераў. Кантэнт правяраўся толькі ненадоўга, што было зручна. Гладстан, як Нік называў свой чамадан, быў чымсьці асаблівым. Там быў тузін сакрэтных адсекаў, вельмі спрытна схаваных. Вы можаце заблакаваць рэч і актываваць механізм, які ўключыць сігнал трывогі і выпусціць слёзатачывы газ, калі старонні чалавек паспрабуе адкрыць яго. Нік як мага часцей браў з сабой чамадан у паездкі. Ён адчуў палёгку, калі мытнік прыклаў знак праверкі мелам.
Які стаяў побач паліцыянт з усмешкай спытаў Ніка: Passeport, s'il vous plait?
Нік працягнуў яму акуратны новы буклет з партрэтам пісьменніка Х'юза. Агент праштампаваў карцінку са студыі AX і вярнуў яе без каментароў.
Пакуль Нік цягнуў пішчую машынку і вялікі чамадан да стаянкі таксі, ваюючы з тузінам насільшчыкаў у джэлабах усіх колераў і ўзростаў, ён хутка падумаў. І яму зусім не падабалася тое, што прыйшло яму ў галаву. Гей Лорд неяк нашкодзіла, гэта было відавочна. Інакш бы ангельцы не ўмяшаліся. Вядома, яны мелі на гэтае поўнае права, таму што гэта была іх асноўная адказнасць, гэта "дзеянне Сафо". Яны звярнуліся за дапамогай да AX, спаслаўшыся на недахоп кваліфікаваных і дасведчаных агентаў. Як ведаў Нік, гэта было занадта праўдай. Каля шасці іх асноўных груп нядаўна збанкрутавалі; чацвёра іх лепшых агентаў патрапілі ў бяду, а пяты загінуў. Насамрэч яны прасілі ЦРУ аб дапамозе, але ў гэтым адмысловым выпадку ЦРУ накіравала іх да AX. Гэта значыла адно: верагодна, будуць смяротныя выпадкі. Хто гэта будзе і як гэта адбудзецца, Нік яшчэ не ведаў.
У гэтым і складалася цяжкасць - ён страшэнна мала ведаў! Гей Лорд была тым, хто ведаў, і яна павінна была сказаць гэта яму. А зараз яго папярэдзілі, каб ён не звяртаў на яе ўвагі! Наладзьце справу самастойна. Млявы твар містэра Х'юза напружылася. Нік на імгненне выпаў са сваёй ролі. Ён мог бы ўпасці мёртва, калі б проста паверыў ім на слова і не ўмешваўся ў долю Гэй! Акрамя таго, калі яна патрапіла ў бяду, ёй таксама магла пагражаць небяспека. Ён не ведаў, што значыць атрымаць па пошце чорнага павука. Агенты AX звычайна працавалі ў адзіночку, і іх заданні не перасякаліся. І ні адзін агент не быў праінструктаваны больш, чым гэта было строга неабходна для яго задачы. Катаванні могуць прымусіць казаць любога мужчыну, і хоць Нік сам не насіў пілюлю цыяніда, ён ведаў яе каштоўнасць. Гэта было вельмі разумнае правіла ў AX: ніводны агент не павінен ведаць, чым займаюцца яго калегі. Але гэта быў выключны выпадак. Калі Гэй будзе ў небяспецы, ён дапаможа ёй, калі зможа. І ангельцы тут ні пры чым!
Араб чакаў ля таксі. Ён узяў чамадан Ніка і пішучую машынку і кінуў іх у таксі. Кіроўца, тоўсты француз з цёмнымі рысамі асобы, якія сведчылі аб арабскай крыві яго продкаў, сядзеў ціха і чакаў, пакуль Нік і Роджэрс зноў пачнуць гандлявацца.
Нік сунуў Роджэрсу некалькі манет у яго брудную потную руку. «Вось, нягоднік! Больш не атрымаеш! Перыяд. . «Сабака хрысціянін», - залямантаваў Роджэрс на беглай арабскай, якога Нік не павінен быў разумець. «Свіння-язычнік! Тысяча мяшкоў вярблюджага лайна! Багатыя рабуюць бедных!
Таксіст з усмешкай паспачуваў яму. Відавочна, гэты вырадак-амерыканец не разумеў арабскай.
Нік сказаў кіроўцу: «Мінза. І паспяшайся. Гэта быў самы раскошны гатэль у Танжэры. Кіроўца кіўнуў. Багатая сцерва, гэты амерыканец.
Араб выдаў люты крык. «Мінза! Гэты сабака будзе жыць у Мінзе, дзе дома адчуваюць сябе толькі султаны, але ён вымае хлеб з рота маіх дзяцей. Ды сустрэне яго Алах! '
Нік нахіліўся да яго. «Адкуль прыйшоў загад трымацца далей ад гэтага турыстычнага агенцтва? Ад Вашынгтона ці ад вас? Адказ на гэтае пытанне меў значэнне. "Вашынгтон", - прашаптаў Роджэрс. 'Ад вас хлопцы! Вельмі тэрмінова і важна. Выходзь і зрабі сам. Гэта ўсё, што я ведаю пра гэта. Удачы, чувак. А зараз бывай - у гэтым вартым жалю аэрапорце занадта шмат шпіёнаў.
"Дзякуй", - сказаў Нік. "Мне патрэбен гэты поспех". Ён кінуў арабу яшчэ некалькі манет. «Вось, вырадак! Ідзі накармі сваё паршывае нашчадства. Ён сеў у машыну, і таксі з'ехала. Ён выглянуў у задняе акно і ўбачыў, што араб Роджэрс ўсё яшчэ лае яго. Гэта быў апошні раз, калі ён бачыў яго.
У «Мінзе» ён зняў нумар, а не пакой, як пакладзена нядаўна разбагацеўшаму амерыканскаму пісьменніку, і замкнуў усе дзверы. Яго звычайны пошук якія падслухоўваюць прылад нічога не даў. Іншага ён не чакаў. Яго прыкрыццё было добрым і нейкі час акажа яму добрую службу. Можа быць, нямала часу, калі ён будзе трымацца далей ад Гэй Лорд. Ён прыняў душ, пераапрануўся ў чыстае адзенне і адправіўся ў горад. Ён прайшоў крыху ад гатэля і праверыў, ці не сочаць за ім. Ніхто не пераследваў яго, але яны былі такімі добрымі майстрамі, што яму нават не прыйшлося спрабаваць збіць іх са шляху. Праз некаторы час ён узяў таксі, прапусціўшы першыя тры пустыя машыны. Роджэрс абраў бы бяскрыўднае таксі ў аэрапорце, але зараз, калі Нік застаўся адзін у Танжэры, яму трэба было быць асцярожным.
Ён сам апынуўся на вуліцы д'Амерык, у прыгожым будынку з бронзавай шыльдай на фасадзе з надпісам Etats-Unis - Estados Unidos - дыпламатычнай місіяй Злучаных Штатаў.
Ашаломлены офісны працаўнік уручыў яму запячатаны пакет з непразрыстага пластыка. Нік распісаўся, каб атрымаць яго, і развітаўся з ім. Ідучы, ён адчуў позірк афіцэра на сваёй спіне. Містэр Кэнэт Ладвел Х'юз дазволіў сабе лёгкую ўсмешку. Гэта было даволі незвычайнае змесціва для дыпламатычнай пошты: разабраны 9-міліметровы люгер з чатырма дадатковымі крамамі для патронаў, малюсенькі штылет, які зараз быў такім жа смяротна вострым, як і ў Чэліні чатырыста гадоў таму, і мячык памерам з мяч для настольнага тэніса. ... які ўтрымліваў смяротную дозу газу без паху і атрымаў мянушку П'ер.
Адзін толькі вага зброі ў сумцы прымусіў яго адчуць сябе лепш. Ужо не такі голы. Яму хацелася крыху прагуляцца, расцерці ногі і атрымаць нейкія ўражанні. Ён даўно не быў у Танжэры і чакаў шмат навін. Паколькі яму трэба было ехаць у Іспанію, ён падумаў аб тым, каб адправіцца ў раён гавані і патусавацца ў якіх-небудзь іспанскіх кафэ, каб зноў паслухаць мясцовую мову. Ён таксама даўно не быў у Іспаніі. У сувязі з бягучымі падзеямі ў свеце яго заданні ў апошні час былі ў асноўным засяроджаны на Блізкім і Далёкім Усходзе.
Ён прышвартаваўся да невялікага бара ў цёмным завулку, які вядзе да плошчы Францыі, і замовіў каву і выпіўку. Зрабіўшы ўсяго адзін глыток, ён перастаў піць. Цяпер ён страціў пачуццё ап'янення - дарэчы, ён быў хутчэй на падпітку, чым па-сапраўднаму п'яным, - але было палёгкай, што яму больш не даводзілася гуляць ролю п'янага.
Вярнуўшыся ў Мінзу, ён узяў на стойцы рэгістрацыі некалькі дарожных карт раёна Танжэра і Іспаніі. Дабраўшыся да свайго пакоя, ён зноў замкнуў дзверы і зноў пачаў шукаць электронныя прылады. Нічога не знойдзена.
Нік разгарнуў карты на стале і вывучыў іх. Ён даведаўся нямногае з таго, чаго яшчэ не ведаў. Але ў гэтым і заключалася бяда: ён так мала ведаў! Ён паглядзеў на тэлефон і на кароткі час адчуў спакусу патэлефанаваць Гей Лорд і даведацца, што адбываецца. Але адразу ж узялі верх мудрасць, якая прыходзіць з узростам, і жалезная дысцыпліна AX. Тэлефанаваць ёй было б няправільна. Памылка аматара. Дарэчы, зараз у N3 была цвёрдая ўхмылка, і было ясна, што воўк замаскіраваны ў авечую шкуру містэра Х'юза, калі ён праігнаруе яго загады і парушыць дысцыпліну, ён зможа зрабіць гэта адразу ў вялікіх маштабах! Калі Хоук даведаецца, будзе дрэнна. Невыкананне загадаў было падобна на крадзеж: калі вы пачалі гэта, вам трэба было адразу ж прадоўжыць.
Калі момант ваганні прайшоў, Нік пачаў будаваць планы. Прынамсі, яму трэба было пагаварыць з Гей, калі яна яшчэ жывая і ўсё яшчэ знаходзіцца на сваёй віле на мысе Малабата. Толькі Гей магла адразу даць яму неабходную інфармацыю. Толькі Гей ведала, дзе гэтая ангельская вучоная Алісія Тодд хаваецца са сваёй фальшывай палюбоўніцай. Руская агентка даглядала пажылую жанчыну, каб прыцягнуць яе ва Усходні блок. Недзе ў Іспаніі, так. Недзе нават на ўзбярэжжы Коста Брава. Ястраб, АХ і Нік ведалі гэта, але толькі Гей Лорд магла дакладна сказаць, дзе яны, і губляць час не было чаго. Калі яму трэба было спачатку перадаць усе Хоўку, Вашынгтону, Лондану і ФБР, гэта заняло б занадта шмат часу. Тады папугаі паспелі б паляцець задоўга да таго, як ён змог бы знайсці і прыбраць гняздо. Або руская агентка заб'е англічанку. Вядома, яе б праінструктавалі зрабіць гэта, калі б яна не змагла пераканаць жанчыну ці не змагла таемна вывезці яе з краіны. Забі яе!
Гэта мела сэнс, таму што ў яго, N3, былі сапраўды такія ж загады. Па-першае, ён павінен быў паспрабаваць павезці яе, вырваць з рук выкрадальнікаў. Дзеля гэтага ён павінен быў зрабіць усё, што ў яго сілах. Але калі гэта не спрацуе, яму давядзецца забіць яе!
Тады Алісіі Тод давядзецца памерці. Калі захад не зможа захаваць яе, яе шырокія веды і новае адкрыццё, усход таксама не атрымае гэтага. Тады ніхто не зможа яе атрымаць, акрамя, можа быць, бога ці д'ябла. Але N3 у такія справы не ўмешваўся. Нік пляснуў чамаданам па ложку і адкрыў яго. З патаемнага аддзялення падвойнага дна ён дастаў чорную картку з белымі літарамі. Ён аднёс яе да пісьмовага стала і ўзяў ручку. "У нашы дні AX вельмі моцна прытрымліваўся фармальнасцяў", – падумаў ён. Менавіта на гэтым настойваў Дзярждэпартамент - гэтыя афіцыйныя выканаўчыя лісты. Калі пазней узнікнуць цяжкасці - напрыклад, судовыя працэсы па справах аб ваенных злачынствах - яны стануць доказам законнасці акта і загаду зрабіць гэта. Нік змрочна ўхмыльнуўся. Шмат глупства ад купкі банальных людзей у аддзеле, але трэба было яе прытрымлівацца.
Наверсе быў "Парадак выканання". Затым з'явіліся маленькія літары, якія ён ведаў на памяць, а потым месца для дзесяці імёнаў. "Вядома, гэтага павінна быць дастаткова, - падумаў N3, - нават для такой працы, якая дрэнна стартавала, як гэтая".
Ён паклаў ручку і ўзяў аловак. Вельмі лёгкі, каб яго можна было лёгка згладзіць, ён уставіў: Алісія Тод?
Ён спадзяваўся, што яму не давядзецца яе забіваць. Па-першае, гэта азначала, што заданне было сапсавана, але, акрамя таго, ён хацеў ведаць, што вынайшла англічанка.
Як Хок назваў гэта? Райская таблетка.
2. ПЕРШЫ ВЯРТАННЕ
Нік Картэр хутка пагнаў на арандаваным "пежо" па дарозе, якая вядзе да заліва. Была поўнач, і на захадзе серабрысты паўмесяц амаль прыціснуўся да самага вялікага мінарэту Танжэра. Злева ад яго ў месячным святле ціха свяціўся Гібралтарскі праліў, а над вадой у Альхесірасе і Гібралтары мігцелі агні, як электрычныя светлячкі ў мяккай вераснёўскай ночы. Нік падтрымліваў прыстойную хуткасць, пакуль не мінуў стары закінуты маяк. Затым ён павярнуў з галоўнай дарогі на Сеуту і павярнуў на вузкую асфальтаваную дарогу, якая вяла да самага ўскрайка мыса Малабата. Гей Лорд чакала яго.
Ён уважліва сачыў за дарогай ззаду яго. Калі хтосьці ішоў за ім, гэта адбывалася без святла і на прыстойнай адлегласці. Хоць месяц хутка спускаўся да заходняга гарызонту, ён усё ж даваў дастаткова святла для бачнасці на некалькі сотняў метраў. Нік думаў, што ён адзін, але не мог рызыкаваць. Адразу пасля наступнага крутога павароту ён выявіў сляды, якія перасякаюць дарогу. Ён адразу ж затармазіў і паехаў на пежо ў цень густога акацыевага гаю. Ён выключыў святло, выключыў рухавік і адшпіліў наплечную кабуру свайго люгера. N3 сядзеў нерухома, як статуя Буды, напружаная спружына агента АХ за патрапанай знешнасцю Кэнэта Людвела Х'юза. Пакуль ён чакаў, яму прыйшло ў галаву, што містэр Х'юз яму ўжо крыху надакучыў. Увесь час гуляць п'яніцу было стомна, хоць ён гуляў ролю досыць пераканаўча. У гатэлі не хацелі здаваць яму гэты Пежо сёння ўвечар! Адразу за ахоўным ценем дрэў у каляіне зіхацела нешта бялёсае. З цікаўнасці і каб неадкладна расцерці ногі, Нік выйшаў з машыны і пайшоў паглядзець, што гэта было, імкнучыся не бачыць яго з дарогі. Ён штурхнуў яго адной з лонданскіх туфляў містэра Х'юза і слаба ўсміхнуўся. Прэзерватыў. Былі і іншыя раскіданыя. Ён наткнуўся на месца для заляцання, якое, на шчасце, у той час не выкарыстоўвалася. Нік вярнуўся да машыны і дастаў трубку, але яшчэ не закурыў. Ён з нудой думаў аб запасе доўгіх цыгарэт з залатымі муштукамі, якія захоўваў у сваёй хаце на даху ў Нью-Ёрку. Ён не любіў трубку і ненавідзеў цыгары. Трубка абпальвала яму язык, а цыгары нават выклікалі лёгкую млоснасць. Але пісьменнік Х'юз паліў трубку. І ён павінен быў прытрымлівацца гэтага.
Цяпер ён быў упэўнены, што за ім не сочаць. Ён уключыў святло і выехаў на "пежо". Затым ён узяў курс на Пунта-дэ-Фуэга. Яму сказалі, што гэта кавалак зямлі, які выступае ўлева проста перад кончыкам мыса. Гэта павінна быць дастаткова лёгка знайсці. Гэтак жа проста, як звязацца з Гей Лорд, як толькі ён убіў гэта сабе ў галаву.
Ён проста пайшоў у яе турыстычнае агенцтва і спытаўся ў яе, ведаючы, што яе там не будзе. За прылаўкам стаяла сімпатычная арабская дзяўчына ў мінімалістычнай міні-спадніцы і вельмі вузкім швэдры, у якой быў шок ад гэтага п'янага амерыканца. Падчас іх кароткай размовы яна ліхаманкава жвала жуйку. Нік, прыкінуўшыся моцна п'яным, ухапіўся за стойку абедзвюма рукамі і распавёў гісторыю аб тым, што ён быў вельмі старым сябрам міс Лорд. З Ганконга. Ён вызначана жадаў сустрэцца з ёй перад ад'ездам з Танжэра.
На дрэннай французскай і яшчэ больш дрэннай іспанскай дзяўчына спрабавала растлумачыць яму, што ўладальніца крамы хворая, вельмі хворая і не з'яўляўся некалькі дзён. Іншалах! Толькі Алах ведаў, калі дама вернецца да сваёй справы. Тым часам дзяўчыне было дадзена ўказанне не турбаваць яе ні пры якіх абставінах! Яна выдзьмула ружовы бутэлечку жавальнай гумкі, які лопнуў і знежывелымі шматкамі вылецеў з яе рота. Яна збіралася працягнуць чытанне коміксаў - «Святы на арабскай», - калі Нік паклаў на прылавак купюру ў дзесяць дырхамаў. Ён стаяў, разгойдваючыся на нагах, і прагнуў бюстгальтара пад яе швэдарам, які, верагодна, быў шчодра набіты. Ён сказаў: «Я зараз сыходжу. Але вы патэлефануеце міс Лорд і скажаце, што стары Кені хоча яе бачыць. Кені Х'юз з Ганконга! Скажы ёй, каб яна атрымала што-небудзь ад хлопчыкаў з Загараднага клуба «Пурпурны цмок». Тады яна даведаецца, хто я. Глядзі... Я табе запішу, дзетка!
Ён узяў турыстычную брашуру са стандартнага ўзору і напісаў на белым полі "Загарадны клуб Пурпурнога дракона". «Скажы ёй, што я вярнуся праз гадзіну. Вы перадасце ёй паведамленне, добра? Ён зноў паглядзеў на яе і дадаў: «Калі ты ўсё зробіш правільна, дарагая, табе ёсць яшчэ дзесяць дырхамаў. Добра?'
Відавочна, яна слухала. Каб расставіць усе кропкі над i і перакрэсліць t, Нік паспрабаваў прызначыць ёй спатканне. Яму вельмі невуцка сказалі, што яна не сустракаецца і не мае зносіны з нявернікамі. Нік адчуў палёгку, пакуль ішоў па вуліцы на дрыготкіх нагах. Уявіце, калі б яна пайшла на гэта!
Калі ён вярнуўся праз гадзіну, яго праінструктавалі. Міс Лорд будзе рада прыняць яго ў зручны для яго час. Болей не трэба. Але гэтага было дастаткова, і таму ён зараз тут.